Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Αιτωλοακαρνανίας   »   Αστακος    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Α.Ε.Κ Αγίου Κωνσταντίνου(φωτο)Σε εορταστικό κλίμα την Κυριακή 19/01/2020 η μεγάλη οικογένεια της Α.Ε.Κ Αγίου Κωνσταντίνου (αντρικό τμήμα-παιδικά τμήματα- Σύλλογος Παλαιμάχων) έκοψε την βασιλόπιτα , με την ευλογία του Πάτερ Δημητρίου .
 Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία του ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και πολιτισμού Ζαρκαβέλης Χρήστος εκπρόσωποι της τοπικής Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου των Συλλόγων Ποντίων, Μικρασιατών,ΠΑΣ Ιωνικός, και ο αντιπρόεδρος της ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας Λαβράνος Αθανάσιος.
 


Φωτορεπορτάζ: Κώστας Μασαλής

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2020 | 1:28 pm


Σάββατο 01 Φεβρουαρίου 2020 ο ετήσιος χορός του Συλλόγου Ποντίων Μπαμπαλιού Αιτ/νιας ''Αξέχαστες Πατρίδες''


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ποντίων Μπαμπαλιού Αιτ/νιας ''Αξέχαστες Πατρίδες'' σας προσκαλεί στον ετήσιο χορό που διοργανώνει το Σάββατο 01 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 9:μ.μ στο κέντρο ''ΕΠΑΥΛΗ'' Δαφνί Χαϊδάριου -Μυστρά & Βουλγαροκτόνου 1


 

 


Το βίντεο και οι φωτογραφίες προέρχονται  από την  πολύ όμορφη εκδήλωση της Παναιτωλοακαρνανικής Συνομοσπονδίας (ΠΑΝ.ΣΥ) «ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ – ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ», που  πραγματοποιήθηκε  την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020  στο Ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL –και ήταν  αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και στις αξέχαστες πατρίδες.

Στην οποία ο Σύλλογος   Ποντίων Μπαμπαλιού ''Αξέχαστες Πατρίδες'' είχε συμμετοχή με το χορευτικό του τμήμα με  σπουδαία  και εντυπωσιακή παρουσίαση.  

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2020 | 1:14 pm


ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΝ ΜΠΑΜΠΙΝΗ"(αριθ.φύλλου 72)Κυκλοφόρησε το νέο φύλλο (72) τις φημερίδας ''εν Μπαμπίνη ''που εκδίδεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μπαμπίνης. Με ποικίλα θέματα και πλούσιες δράσεις που ανέπτυξε το προηγούμενο διάστημα ο Σύλλογός μας.

Διαβάστε τη
Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2020 | 7:37 am


Πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 με μεγάλη επιτυχία η Αιτωλοακαρνανική γιορτή – κοπή πίτας της ΠΑΝ.ΣΥ, σε αίθουσα του ξενοδοχείου DIVANI CARAVEL HOTEL


Οι Αιτωλοακαρνάνες της Αττικής, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και οι ομοσπονδίες μέλη της ΠΑΝ.ΣΥ, έδωσαν βροντερό παρόν και τίμησαν με την παρουσία τους την απόλυτα επιτυχημένα, οργανωτικά εκδήλωση.
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και στις αξέχαστες πατρίδες
Με την παρουσία πλήθους κόσμου, την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ Παναγιώτης Χολής με ένα σύντομο καλωσόρισμα στους καλεσμένους. 
Ακολούθησε η ευλογία της πίτας από τον πρωθιερέα του Ιερού ναού Αγίου Σπυρίδωνα Πειραιά Πόπη Βασίλειο
 Βραβεύσεις Αιτ/νων, για την προσφορά και το έργο τους:
 • Βραβεύτηκαν:
 •  «AGRINO - ΕΥ.ΓΕ. ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ ΑΒΕΕ» για την επιχειρηματική της δρα-στηριότητα και την πολυετή προσφορά της στην οικονομία του νομού μας.
 •  «ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ» για το έργο και τις δράσεις της στο νομό μας επιχειρηματική της δραστηριότητα και την πολυετή προσφορά της στην οικονομία του νομού μας.
 • Βράβευση της Δομής - Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών Δήμου Αγρινίου, για το έργο της και την κοινωνική προσφορά προς τον άνθρωπο.
 • Βράβευση του συμπατριώτη μας συγγραφέα – ερευνητή ΝΙΚΟΥ ΤΕΛΩΝΑ για το πλούσιο συγγραφικό του έργο και την προσφορά του στον πολιτισμό και τα γράμματα.
 • Βράβευση του Παραρτήματος Ερυθρού Σταυρού Αγρινίου, για το έργο του και την κοινωνική προσφορά προς τον άνθρωπο.
Παρουσιάστηκαν  Ελληνικοί χοροί από χορευτικές ομάδες, πολιτιστικών συλλόγων του νομού, με έδρα την Αττική.
 • • Χορευτικό συλλόγου Περδικακιωτών Βάλτου (Χοροί Ορεινού Βάλτου Αιτ/νίας).
 • • Χορευτικό συλλόγου Στρανωμιτών Ναυπακτίας (Χοροί Ηπείρου).
 • • Χορευτικό συλλόγου Φλωριαδιτών Βάλτου (Χοροί Μακεδονίας).
 •  Χορευτικό Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου Ο.Π.ΣΥ.Ξ.(Χοροί Καπαδοκίας).
 • Χορευτικό συλλόγου Ποντίων Μπαμπαλιού Βάλτου (Χοροί Πόντου).
 • • Χορευτικό συλλόγων Λευκιωτών – Αναληψιωτών Τριχωνίδας (Χοροί Θεσσαλίας)
 •  Χορευτικό συλλόγου Εμπεσιωτών Βάλτου (Χοροί Περιοχής Μεγάρων).
  • Χορευτικό συλλόγου Χαλκιοπουλιτών Βάλτου (Χοροί Ρούμελης - Ηπείρου)
 • Δείτε πολλές φωτογραφιές

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2020 | 12:43 am


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Γαβαλιωτών Αθήνας
Σε μια ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Γαβαλιωτών Αθήνασ στο ξενοδοχείο ''Τιτάνια''.
Στην εκδήλωση Οι Γαβαλιώτες και οι φίλοι τους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα και επιβραβεύοντας όπως όλα δείχνουν, τις προσπάθειες του Συλλόγου, γέμισαν ασφυκτικά τον χώρο της αίθουσας του ξενοδοχείου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του προέδρου Άρη Σουφλή ο οποίος καλωσόρισε και  ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους και ευχήθηκε υγεία και δημιουργία για το νέο έτος.

Στη συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί και ευχές για τη νέα χρονιά από τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο  τον πρόεδρο τ/κ Γαβαλούς Α.Γούλα τους βουλευτές του νομού Γιώργο Βαρεμένο ,Θάνο Μωραίτη,Δημήτρη Κωνσταντόπουλο,τον πρόεδρος του κεραυνού Δημήτρη Καζανά ,τον Αντιπρόεδρο ΠΑΝΣΥ Δημήτρης Αλεξανδρής.

Κατόπιν πραγματοποιήθηκε η κοπή τις πρωτοχρονιάτικης πίτας  από τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ/Σ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν:Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο πρόεδρος τ/κ Γαβαλούς Α.Γούλας , οι 
βουλευτές του νομού Γιώργος Βαρεμένος ,Θάνος Μωραίτης,Δημήτρης Κωνσταντόπουλο, επιστολή έστειλαν ο Κώστας Καραγκούνης και Σπήλιος Λιβανός, ο πολιτευτής Βασίλης Φεύγας ,ο πρόεδρος ΟΠΣΥΞ Δημήτρης Στεργίου,ο εκδότης Χρυσόστομος Πατούλας ,ο Αντιπρόεδρος ΠΑΝΣΥ Δημήτρης Αλεξανδρής,ο καθηγητής και πρόεδρος ΑΙΠΟΕ Παναγιώτης Κοντός , ο πρόεδρος του Κεραυνού Γαβαλούς Δημήτρης Καζανάς ,ο πρόεδρος του Αγίου Ανδρέα Σπαθούλας Δημήτριος.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου ευχαριστεί όλους όσους παρευρέθηκαν και εύχεται καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο. 

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2020 | 11:15 pm


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΣΤΑΚΟΥ: Προγραμματισμός για παρακολούθηση ταινίας«Ευτυχία» στον κινηματογράφο «Άνεσις» στο Αγρίνιο. Δηλώσεις συμμετοχής


To Δ.Σ. του Πολιτιστικού - Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Αστακού, προγραμματίζει για

 την Τρίτη 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020
να παρακολουθήσει την ταινία «Ευτυχία» στον κινηματογράφο «Άνεσις» στο Αγρίνιο. 

Δηλώσεις συμμετοχής προκειμένου να γίνουν οι κρατήσεις θέσεων.

ΤΙΜΗ 15,00 ευρώ
 (αφορά λεωφορείο και εισιτήριο)

ΏΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ 4:00 Μ.Μ.

ΤΗΛ. ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ
6944 613 595 & 6946 966560

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2020 | 10:41 pm


Συνέντευξη του DJ Νίκου Σώζου (video Ανδρέας Κουτσοθανάσης)

Στα πλαίσια της έκθεσης CANVAS με εξώφυλλα δίσκων βινυλίου που είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, φιλοξενούμε σε βίντεο συνέντευξη έναν από τους πλέον γνωστούς DJ της πόλης.
Ο λόγος για τον Νίκο Σώζο που επί τέσσερις δεκαετίες βρίσκεται πίσω από τα πικάπ στα club και τις discotheque της περιοχής και όχι μόνο. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της δημοσιογράφου Χρύσας Σπαή.

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2020 | 10:38 pm


Ψημένο χταπόδι με Κριθαρότο συνταγή από τον Στάθη Τσίντζο(video)Συνταγή από τον Στάθη
Τσίντζο με καταγωγή από τη Μαχαιρά
Ξηρομέρου

Το κριθαράκι ή μανέστρα είναι ζυμαρικό της ελληνικής και ιταλικής κουζίνας με ωοειδές σχήμα - πεπλατυσμένο στο κέντρο και μυτερότερο στα άκρα - και μέγεθος κόκκου ρυζιού ή σιταριού ή και μεγαλύτερο. 
Τόσο στα ελληνικά όσο και στα ιταλικά η ονομασία του προέρχεται από το δημητριακό κριθάρι. Φτιάχνεται από σιμιγδάλι το οποίο αρχικά ζυµώνεται µε νερό και στη συνέχεια πιέζεται µέσα από κατάλληλα καλούπια και παίρνει το γνωστό σχήµα. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην ελληνική κουζίνα, χρησιμοποιείται όμως γενικότερα στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.
✍ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
1 χταπόδι, καθαρισμένο 1½-2 κιλά ( δείτε βίντεο ) 2 ξηρά κρεμμύδια 4 σκελίδες σκόρδο (ή όσα σκόρδα θέλετε) 4 φύλλα δάφνης 100 ml ελαιολάδου 1000 ml κόκκινο κρασί 1 κουταλιά της σούπας. μέλι 50 ml ξίδι 300 γρ Κριθαράκι Χονδρό αλάτι πιπέρι ✍
ΟΔΗΓΙΕΣ
Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε σε ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, κρεμμύδια και σκόρδο για 2-3 λεπτά. Τοποθετήστε χταπόδι και σοτάρετε μαζί για άλλα 2-3 λεπτά. Μην αλατίζετε. Κάλυψη με κρασί και ξίδι. Προσθέστε τα φύλλα δάφνης και το μέλι. Τοποθετήστε το καπάκι και κάθε 15 λεπτά ανοίξτε το καπάκι για να αφαιρέσετε τον ατμό. Βράζετε για 45 - 60 λεπτά. Αφαιρέστε το χταπόδι από την κατσαρόλα. Σουρώστε το ζωμό και κρατήστε το.
Επίσης κρατήστε τα κρεμμύδια που έχουν ωραία υφή τουρσί τώρα. Σε μια κατσαρόλα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, τα κρεμμύδια για 1 λεπτό. Στη συνέχεια, θερμαίνεται σε υψηλή θερμοκρασία και προσθέστε το κριθαράκι και ανακατεύετε καλά για 1 λεπτό με τα κρεμμύδια. Ρίξτε το ζωμό για να καλύψετε το κριθαράκι . Αλατοπίπερο .
Συνεχίστε να ανακατεύετε και να προσθέτετε το ζωμό μέχρι να είναι έτοιμα τα ζυμαρικά. Αυτή η συνταγή σας χρειάζεται εκεί όλη την ώρα όπως το ριζότο. Το κριθαράκι είναι έτοιμο όταν δεν είναι πλέον τραγανό. Αν δεν έχετε αρκετό ζωμό προσθέστε λίγο νερό. Σερβίρετε αμέσως. 
Προσθέστε κομμάτια χταπόδι στην κορυφή και είναι έτοιμο.

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2020 | 3:37 pm


Δράσεις ευαισθητοποίησης από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 
Στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει δημιουργήσει και προβάλει τρία ενημερωτικά μηνύματα με θέματα:

 • Τις οδηγίες προστασίας για ταξίδια του Χειμώνα.
 • Συμβουλές για ασφαλή θέρμανση.
 • Ενημέρωση για την λειτουργία του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης ανάγκης 112.
Σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλει και ο Δήμος Ξηρομέρου, αναρτώντας τα τρία σχετικά μηνύματα στην ιστοσελίδα του και κοινοποιώντας τα στα τοπικά ΜΜΕ.
Γιατί η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, πρέπει να είναι πρώτιστο μέλημα για κάθε ευνομούμενη Πολιτεία που σέβεται τους πολίτες της.
  

Δημοσιεύθηκε στις 18 January 2020 | 10:36 pm


ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ:Πρόσκληση για συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου.

epitropi diavoyleysis
Αστακός, 17.1.2020
Αριθ. πρωτ.: 291
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ 
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ
Τηλ.: 2646360500 
Fax:2646042531 
Προς: Τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης
(ως Πίνακα Αποδεκτών)
Σας καλούμε σε δημόσια ΤΑΚΤΙΚΗ συνεδρίαση, που θα γίνει την 29η Ιανουαρίου 2020, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Δημοτικό Κατάστημα Αστακού), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 76 παρ. 3 του Ν. 3852/2010, προκειμένου να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση στο κάτωθι θέμα:
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ & ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΟΙΚ.ΕΤΟΥΣ 2020.
Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα και συγκεκριμένα την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου και ώρα 18:00 μ.μ., στον ίδιο χώρο και με το ίδιο θέμα ημερήσιας διάταξης.
Ο Πρόεδρος της Ε.Δ.
ΚΑΤΣΑΟΥΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
Στην συνεδρίαση καλείται να παραστεί ο Δήμαρχος Τριανταφυλλάκης Ιωάννης προς τον οποίο κοινοποιείται η παρούσα.
Στην συνεδρίαση καλούνται να παραστούν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ξηρομέρου, οι Πρόεδροι των Νομικών Προσώπων του Δήμου, οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων του Δήμου και οι Πρόεδροι των κοινοτήτων του Δήμου.
Πίνακας Αποδεκτών
Εκπρόσωποι Φορέων:

Δημοσιεύθηκε στις 18 January 2020 | 9:58 pm


Άγιος Αθανάσιος Καραισκάκη Ξηρομέρου(video MAKEART)


 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Δημοσιεύθηκε στις 18 January 2020 | 9:33 am


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΑΧΕΛΩΟΣ


Ερώτηση του βουλευτή Αιτ/νιας του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρη Κωνσταντόπουλου προς τους αρμόδιους υπουργούς Σχετικά με τις συζητήσεις για εκτροπή του ποταμού Αχελώου 

Δημοσιεύθηκε στις 17 January 2020 | 11:44 pm


Πρόσκληση σε Tακτική Συνεδρίαση την 22η του μηνός Ιανουαρίου του έτους 2020 ημέρα Τετάρτη και ώρα 2:30 μ.μ. στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της επιχείρησηςΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Ν.Π.Ι.Δ. ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
Τηλ. 2646041482
e-mail: [email protected]
Αστακός, 16/1/2020
Αριθ. Πρωτ. 22
ΠΡΟΣ: Τα τακτικά Μέλη του
Διοικητικού Συμβουλίου
(ως Πίνακα Αποδεκτών)
ΚΟΙΝ: Αναπληρωματικά Μέλη
του Διοικητικού Συμβουλίου
(ως πίνακα Αποδεκτών)
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
Καλεί σε Tακτική Συνεδρίαση την 22η του μηνός Ιανουαρίου του έτους 2020 ημέρα Τετάρτη και ώρα 2:30 μ.μ. στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της επιχείρησης για συζήτηση και λήψη απόφασης στα κάτωθι θέματα:
1. Συγκρότηση επιτροπής παραλαβής υπηρεσιών Ν. 4412/16 έτους 2020
2. Συγκρότηση επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής προμηθειών έτους 2020
3. Συγκρότηση επιτροπής αξιολόγησης ενστάσεων και προσφυγών προμηθειών-υπηρεσιών έτους 2020
4. Ορισμός τριμελούς επιτροπής επιλογής έκτακτου προσωπικού και προσωπικού ΙΔΟΧ έτους 2020
5. Ορισμός αρμοδιοτήτων Προέδρου Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ξηρομέρου
6. Ορισμός διατάκτη Κ.Ε.ΔΗ.Ξ. σύμφωνα με το ΠΔ 80/2016 (ΦΕΚ 145 τ.Α΄)
7. Προγραμματισμός προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου ορισμένου χρόνου έτους 2020, με κάλυψη δαπανών από τη δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής»
 1. Έγκριση οριστικών πρωτοκόλλων παραλαβής προμηθειών της επιτροπής παραλαβής έτους 2019 (9/2019-12/2019)
  9. Έγκριση οριστικών πρωτοκόλλων παραλαβής υπηρεσιών της επιτροπής παραλαβής έτους 2019 (9/2019-12/2019)
  10. Εισηγητική πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξηρομέρου για αποζημίωση του αντιπροέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης για το έτος 2020
  11. Έγκριση καταβολής της αποζημίωσης του αντιπροέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΙΔ «Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ξηρομέρου» έτους 2019
  12. Ψήφισμα σχετικά με την στήριξη του θεσμού των ΚΔΑΠ
  13. Αιτήματα προσωπικού των ΚΔΑΠ για κατάταξη σε ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο βάσει των στοιχείων του προσωπικού τους μητρώου
  14. Αιτήματα υπαλλήλων ΚΔΑΠ Αστακού (Μπαρμπαρούση Δήμητρα) και ΚΔΑΠ Κανδήλας (Μπαμπούρη Νεκταρία) για αναγνώριση των μεταπτυχιακών τους ως συναφή με την απασχόλησή τους στα ΚΔΑΠ και επανυπολογισμός της μισθολογικής τους κατάταξης
  15. Έγκριση ενεργειών για πραγματοποίηση αποκριάτικων εκδηλώσεων για τα ΚΔΑΠ16. Έγκριση ενεργειών για επικαιροποίηση της λίστας των ωφελουμένων του προγράμματος Βοήθεια στο σπίτι στο Δήμου Ξηρομέρου και επέκταση προγράμματος στην Δ.Ε. Αλυζίας
  17. Έγκριση δαπάνης και καταβολή των ανάλογων ποσών για διάφορες υποχρεωτικές δαπάνες (φαρμακείο, καύσιμα, τηλεφωνικά, ταχυδρομικά, μισθοδοσίες προσωπικού, απόδοση κρατήσεων κλπ.) έως την έγκριση του προϋπολογισμού έτους 2020
Ο Πρόεδρος
Μάντζαρης Ελευθέριος
Στη Συνεδρίαση καλείται να παραστεί ο Δήμαρχος κος Τριανταφυλλάκης Ιωάννης, προς τον οποίο κοινοποιείται η παρούσα.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
  ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
  1. Ελευθέριος Μάντζαρης (Πρόεδρος-Δημοτικός Σύμβουλος)
  2. Γκόλιας Παναγιώτης (Δημοτικός Σύμβουλος)
  3. Λαϊνάς Κωνσταντίνος (Δημοτικός Σύμβουλος)
  4. Ιωάννης Ζορμπάς (Δημοτικός Σύμβουλος)
  5. Δέσποινα Λιότου (Δημότης)
  6. Παρθενία Ταπραντζη (Εκπρόσωπος συλλόγου)
  7. Γεώργιος Συγγούνης (Εκπρόσωπος εργαζομένων)
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
1. Παλιογιάννης Παναγιώτης (Δημοτικός Σύμβουλος)
2. Μακρής Σωτήριος (Δημοτικός Σύμβουλος)
3. Κολοβός Χρήστος (Δημοτικός Σύμβουλος)
4. Πατσιά Βάγια (Δημότης)
5. Ιωάννα Ρεπάνη-Ζούλα (Εκπρόσωπος συλλόγου)
6. Χολή Ελένη (Εκπρόσωπος εργαζομένων)
Δημοσιεύθηκε στις 17 January 2020 | 6:01 pm


Πρόσκληση συνεδρίασης Τοπικού Συμβουλίου Αστακού.

astakos
 
Αστακός 17-1-2020
Αριθμ. Πρωτ: 279
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΣΤΑΚOY
Τηλ.: 2646360527
Fax: 2646042531
Προς: Τα τακτικά μέλη της
Κοινότητας Αστακού
(ως Πίνακα Αποδεκτών)
 
Κοιν.
1. Δήμαρχο
 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 1η/2020 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΣΤΑΚΟΥ
 
Παρακαλείσθε να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Δημοτικό Κατάστημα Αστακού), σε συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Αστακού, στις 22 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00 μ.μ., σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 88 του Ν. 3852/2010, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 89 του Ν. 4555/2018, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:
1. Λήψη απόφασης για ονομασία οδών, τοποθέτηση πινακίδων και αρίθμηση κτιρίων της Κοινότητας Αστακού.
2. Λήψη απόφασης για επέκταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού στις περιοχές: Χοβολιό, Περιβόλια και Δημητρούλα.
 
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 
ΓΡΙΤΣΙΠΗ ΑΡΕΤΗ
Πίνακας Αποδεκτών.
1. Βασίλας Γεώργιος
2. Κοντοζήσης Αθανάσιος
3. Δράκα Χρυσούλα
4. Παπαϊωάννου Ευάγγελος
5. Γενάρη Χρυσάνθη
6. Παπαζώη Ευτυχία

Δημοσιεύθηκε στις 17 January 2020 | 5:53 pm


Πρόσκληση για σύσταση καρναβαλικής επιτροπής Αστακιώτικου Καρναβαλιού 2020.

karnavailki epitropi astakoy 2020
 
Στο πλαίσιο προγραμματισμού και οργάνωσης των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στον Αστακό κατά την διάρκεια της Αποκριάς, καλούμε τους Προέδρους των Νομικών Προσώπων του Δήμου, Συλλόγους, Φορείς, Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων και Δημότες, να προσέλθουν την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου και ώρα 19:00 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του ΔΉΜΟΥ Ξηρομέρου, ώστε να δηλώσουν συμμετοχή για τη σύσταση Καρναβαλικής Επιτροπής ''Αστακιώτικου Καρναβαλιού 2020''.
 
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΣΤΑΚΟΥ
 
ΓΡΙΤΣΙΠΗ ΑΡΕΤΗ

Δημοσιεύθηκε στις 17 January 2020 | 5:52 pm


Ο Νεκτάριος Φαρμάκης βράβευσε τα παιδιά από την Αιτωλοακαρνανία που συμμετείχαν στην εθνική ομάδα ρομποτικής


«Στα πρόσωπά σας καθρεπτίζεται το πιο ελπιδοφόρο μέλλον του τόπου μας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, βραβεύοντας την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020 τις μαθήτριες και τους μαθητές από την Αιτωλοακαρνανία που συμμετείχαν στην Εθνική Ομάδα Ρομποτικής του οργανισμού IN.TE.SO. IROC Hellas και εκπροσώπησαν τη χώρα μας στην 21η Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής της IROC, που πραγματοποιήθηκε στην Ταϊλάνδη, στο διάστημα από 16 μέχρι 20 Δεκεμβρίου 2019.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο Αγρίνιο και κατά τη διάρκειά της ο προπονητής ρομποτικής, Παναγιώτης Θεοχάρης, (Πρότυπο Κέντρο Ρομποτικής και Τεχνολογίας – Makerlab), αναφέρθηκε στο επίτευγμα της ομάδας, που μελέτησε, κατασκεύασε και προγραμμάτισε δεκάδες πρωτότυπα ρομπότ, με τελικό αποτέλεσμα να είναι οι μοναδικοί σε όλη την Ολυμπιάδα που αγωνίσθηκαν με ρομπότ δημιουργημένα εκ τους μηδενός, επίτευγμα για το οποίο διακρίθηκαν και θα βραβευτούν από τον IROC Hellas με τα βραβεία Upcoming Talent Award και Innovative Engineering Award.  Επίσης, ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στα οφέλη που ανέκυψαν από τη συμμετοχή στην Ολυμπιάδα, καθώς τα παιδιά αποκόμισαν μεγάλες εμπειρίες και τεχνογνωσία, αντιμετωπίζοντας αθλητές της παγκόσμιας αφρόκρεμας της ρομποτικής, γεγονός που θέτει τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της αθλητικής ρομποτικής στη χώρα.
«Είμαστε περήφανοι για όσα πετύχατε και είμαι βέβαιος πως το μέλλον σας ανήκει. Η Δυτική Ελλάδα διαθέτει ανθρώπους με μεγάλα ταλέντα και στόχος της Περιφέρειας είναι να στηρίζει και να αναδεικνύει όλο αυτό τον πλούτο του ανθρώπινου δυναμικού της, που αποτελεί και το πιο μεγάλο της κεφάλαιο» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης.
Σημειώνεται πως οι μαθητές που βραβεύτηκαν είναι οι: Αγγελίδης Ιωάννης, Βραχωρίτη Αλεξάνδρα, Κρέτσης Γεώργιος, Τσίντζα Ευαγγελία, Τσιτσιμελής Ανώρος και Τσελέπης Απόλλων. 

Σημειώνεται, τέλος, ότι επρόκειτο για την πρώτη στα χρονικά ομάδα μαθητών, που εκπροσώπησε την Ελλάδα φέροντας το εθνόσημο, στον παλαιότερο και πιο απαιτητικό διαγωνισμό ρομποτικής παγκοσμίως,

Δημοσιεύθηκε στις 17 January 2020 | 5:50 pm


ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ -ΠΑΝ.ΣΥ. ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ -ΠΑΝ.ΣΥ. ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


ΠΑ Ν.  Σ Υ.
ΠΑΝΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ 
               Πατησίων  5 – Μέγαρο Τρικούπη  Τ.Κ. 104 31 Αθήνα. Τηλ. / Fax: 210 5220070
          www.aitoloakarnania.com.gr  email: [email protected]

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
   Το Κ.Σ. της Παναιτωλοακαρνανικής Συνομοσπονδίας (ΠΑΝ.ΣΥ) σας εύχεται Χρόνια πολλάΚαλή Χρονιά με  υγεία και ευτυχία προσωπική και οικογενειακή και σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την εορταστική εκδήλωση «ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ – ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ»,  που θα πραγματοποιηθεί την  Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 και ώρα προσέλευσης  17:00-17:30,  στο Ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL –Βασιλέως Αλεξάνδρου 2, Αθήνα, 210 7207000 (στάση Μετρό -  Ευαγγελισμός). 
   Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και στις αξέχαστες πατρίδες.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

17.00 - 17.30: Προσέλευση.
17.45 – 17.50 : Έναρξη εκδήλωσης.
 17.50 – 18.10:  Χαιρετισμός του προέδρου της ΠΑΝ.ΣΥ. & Κοπή Βασιλόπιτας.
……………………………………………………………………………………………
 • Χορευτικό συλλόγου Περδικακιωτών Βάλτου (Χοροί Ορεινού Βάλτου Αιτ/νίας).
 • Βράβευση της εταιρείας «AGRINO - ΕΥ.ΓΕ. ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ ΑΒΕΕ» για την επιχειρηματική της δραστηριότητα και την πολυετή προσφορά της στην οικονομία του νομού μας.
 • Χορευτικό συλλόγου Στρανωμιτών Ναυπακτίας (Χοροί Ηπείρου).
 • Βράβευση της εταιρείας «ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ» για το έργο και τις δράσεις της στο νομό μας  επιχειρηματική της δραστηριότητα και την πολυετή προσφορά της στην οικονομία του νομού μας.
 • Χορευτικό συλλόγου Φλωριαδιτών Βάλτου (Χοροί Μακεδονίας).
 • Βράβευση της Δομής Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών  Δήμου Αγρινίου, για το έργο της και την κοινωνική προσφορά προς τον άνθρωπο.
 • Χορευτικό Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου Ο.Π.ΣΥ.Ξ.(Χοροί Καπαδοκίας).
 • Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του πόντου  (ομιλία & βίντεο).
 • Χορευτικό συλλόγου Ποντίων Μπαμπαλιού Βάλτου (Χοροί Πόντου).
 • Βράβευση του συμπατριώτη μας  συγγραφέα – ερευνητή ΝΙΚΟΥ ΤΕΛΩΝΑ  για το πλούσιο συγγραφικό του έργο και την προσφορά του στον πολιτισμό και τα γράμματα.
 • Χορευτικό συλλόγων Λευκιωτών – Αναληψιωτών Τιχωνίδας (Χοροί Θεσσαλίας)
 • Βράβευση  του Παραρτήματος Ερυθρού Σταυρού Αγρινίου, για το έργο του και την κοινωνική προσφορά προς τον άνθρωπο.
 •  Χορευτικό συλλόγου Εμπεσιωτών Βάλτου  (Χοροί Περιοχής Μεγάρων).
 • Χορευτικό συλλόγου Χαλκιοπουλιτών Βάλτου (Χοροί Ρούμελης - Ηπείρου)
 • Χορός με όλα τα χορευτικά και τους καλεσμένους μέχρι το πέρας της εκδήλωσης.
 • Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης: 
 1. Καφές – Τσάι – Χυμοί – μπισκότα και Βασιλόπιτα, θα συνοδέψουν το εορταστικό απόγευμα.
 2.  Θα γίνουν προβολές για τις δράσεις της ΠΑΝ.ΣΥ.
 3. Θα προσφερθούν ΔΩΡΕΑΝ ανθοφόρα φυτά, ελπίζοντας να δώσουν επιπλέον  χρώμα και διάθεση στη ζωή σας.
 4.  Θα υπάρχει λαχειοφόρος αγορά με πολλά και καλά δώρα, για κάλυψη μέρους των εξόδων της εκδήλωσης. 
 5. Θα διατεθεί προς πώληση το βιβλίο της ΠΑΝ.ΣΥ για τα 30 Χρόνια από την ίδρυσή της.
Είσοδος 5€/άτομο.
Σας περιμένουμε.
ΓΙΑ ΤΟ Κ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Παναγιώτης Χολής
(6977429865)
Η Γ. Γραμματέας
Ευαγγελία Μπαμπάτσικου
(6974123852)

Δημοσιεύθηκε στις 17 January 2020 | 5:42 pm


ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ:Πρόσκληση συνεδρίασης του ΕΠΖ την Τρίτη 21 Ιανουαρίου.

kostas lainas dimos xiromerou 636x405
 
Πρόσκληση για συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής την Τρίτη 21 Ιανουαρίου στις 01:00 μ.μ. στο Δημοτικό Κατάστημα στον Αστακό.
 

Δημοσιεύθηκε στις 17 January 2020 | 1:48 pm


Κατάρτιση Στρατολογικών Πινάκων στρατευσίμων κλάσεως 2025, γεννηθέντων το έτος 2004.

stratologikoi pinakes 2005
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
Τμήμα Δημοτικής & Αστικής Κατάστασης
Ταχ. Δ/νση: Αστακός 300 06
Τηλέφωνο: 2646360527
Φαξ: 2646042531
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.
 
Θέμα: «Κατάρτιση Στρατολογικών Πινάκων στρατευσίμων κλάσεως 2025».
Γεννηθέντων το έτος 2004.
 
Παρακαλούνται οι Άρρενες Εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Αρρένων του Δήμου μας (Δημοτικές Ενότητες Αλυζίας – Αστακού – Φυτειών) όπως προσέλθουν μέχρι και 31-3-2020 στα Δημοτικά Καταστήματα Αστακού – Αλυζίας – Φυτειών, για να δηλώσουν εγγράφως σε υπεύθυνη δήλωση, τα στοιχεία της προσωπικής τους κατάστασης.
Την υπεύθυνη δήλωση μπορούν να την συντάξουν οι ίδιοι ή οι γονείς τους ή οι πλησιέστεροι συγγενείς τους.
Ιδιαίτερα για τους κατοίκους Εξωτερικού, παρακαλούνται οι συγγενείς αυτών να μεριμνήσουν ώστε να δηλωθούν τα στοιχεία της προσωπικής τους κατάστασης.
 
Εκ του Δήμου Ξηρομέρου

Δημοσιεύθηκε στις 17 January 2020 | 1:45 pm


Κυκλοφορεί σε λίγες μέρες το νέο φύλλο της εφημερίδας ''ΕΝ ΜΠΑΜΠΙΝΗ''


Σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει το νέο φύλλο της(72) εφημερίδας ''ΕΝ ΜΠΑΜΠΙΝΗ'' που εκδίδεται με τη φροντίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπαμπίνης ''ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΠΑΜΠΛΕΚΗΣ''

Θα διαβάσετε θέματα που απασχόλησαν τον τελευταίο καιρό το χωριό μας, αλλά και δραστηριότητες του Συλλόγου,καθώς και για τον ετήσιο χορό που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Δημοσιεύθηκε στις 17 January 2020 | 11:42 am


Στον Περιφερειάρχη το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας (Π.ΟΜ.Α.μεΑ) επισκέφθηκε σήμερα Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020 τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, στον οποίο και παρέδωσαν υπόμνημα προτάσεων και αιτημάτων τους. 
«Είναι χρέος μας είναι να συμβάλουμε για να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις και να δημιουργήσουμε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών για όλους» τόνισε κατά την συνάντηση ο Περιφερειάρχης και διαβεβαίωσε το Προεδρείο ότι για την  Περιφερειακή Αρχή αποτελεί απαράβατο καθήκον η στήριξη των ατόμων με αναπηρία.
Κατά τη συνάντηση, μεταξύ άλλων συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την προσβασιμότητα των πόλεων της Δυτικής Ελλάδας, τη δημιουργία υποδομών όπως σταθμών Ημερήσιας Απασχόλησης – Εκπαίδευσης – Φροντίδας, Μονάδων Φιλοξενίας Α.μεΑ, Κέντρου επαγγελματικής Κατάρτισης, ενώ επισημάνθηκε και η ανάγκη για χρηματοδότηση φορών και σωματείων ατόμων με αναπηρία. 
«Η κοινωνική μέριμνα παραμένει οδηγός μας. Η άρση των προβλημάτων, η ισότιμη ένταξη ατόμων με αναπηρία και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα αναπηρίας είναι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων που έχει θέσει η Περιφερειακή Αρχή, γι’ αυτό θα μας βρείτε δίπλα στον αγώνα και στις προσπάθειες σας με ενεργητικές πολιτικές στήριξης και αλληλεγγύης» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης. 
Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο Πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου, Τάκης Παπαδόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος.

Δημοσιεύθηκε στις 17 January 2020 | 9:16 am


Αντιδράσεις για το βιβλίο του Αντώνη Βασιλείου: «Οι Αρβανιτόβλαχοι (Καραγκούνηδες) της Ακαρνανίας | ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΒΛΑΧΟΦΩΝΩΝ-ΡΙΜΕΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ –ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 
 ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ  ΤΩΝ ΒΛΑΧΟΦΩΝΩΝ-ΡΙΜΕΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Εμείς, οι πρόεδροι των βλαχόφωνων – ριμένικων Κοινοτήτων της Ακαρνανίας, καθώς και οι Πρόεδροι των Πολιτιστικών συλλόγων ως εκπρόσωποι όλων των βλαχόφωνων – Ριμένων κατοίκων τους 
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ
ως  επιστημονικώς, γλωσσικώς, λαογραφικώς και γενετικώς  απαράδεκτες τις θεωρίες για τους προγόνους μας που με εμμονή συνεχίζει να αναπτύσσει από το 2014 και  στο νέο του βιβλίο υπό τον τίτλο «Αρβανιτόβλαχοι (Καραγκούνηδες) της Ακαρνανίας , από τον μύθο στην πραγματικότητα» ο  συγγραφέας του κ. Αντώνης Βασιλείου.
Συγκεκριμένα, με βάση τα επιστημονικώς άρτια συγγράμματα –βιβλία  ακαδημαϊκών, ειδικών καθηγητών και επιστημόνων χαρακτηρίζομε ως  παραδοξολογίες» και εθνικώς επικίνδυνες  τις θεωρίες του κ. Βασιλείου, ως βίαιη και ανιστόρητη τη διαστρέβλωση της  πραγματικότητας και ως προσπάθεια διαιώνισης οικτρών πλανών και ύβρεων κατά των προγόνων μας.
Ειδικότερα, διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε:
 • Πρώτον,  ότι υπάρχουν «Καραγκούνηδες» στην Ακαρνανία. 
Δεν υπάρχουν  Καραγκούνηδες στην Ακαρνανία. Υπάρχουν μόνο Ριμένοι, Αρμάνοι, Ρωμιοί,  όπως αυτοαποκαλούμαστε (αυτό επισημαίνεται και από τον Βάιγκαντ!), ενώ ο χαρακτηρισμός «Καραγκούνης» έχει δοθεί, από μέγιστη πλάνη, από τους άλλους!
 • Δεύτερον, ότι  οι Ριμένοι (Αρμάνοι – Ρωμιοί) της Ακαρνανίας έχουν  σχέση με τους Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας. Ουδεμία σχέση υπάρχει.
 • Τρίτον, ότι τα μέλη της ομάδας αυτής της Ακαρνανίας  κατοικούν μόνιμα εδώ και αιώνες και απομονωμένα από όλες τις άλλες βλαχόφωνες γλωσσικές ομάδες.  
 • Οι Ριμένοι της Ακαρνανίας κατοικούν μόνιμα στην περιοχή μόνο μετά το 1860, ενώ επί αιώνες κατέβαιναν στην περιοχή από τα ηπειρωτικά βουνά για χειμαδιό. Συνεπώς, δεν ήταν απομονωμένοι από τις άλλες «γλωσσικές ομάδες». 
Τέταρτον,ότι,  σε αντίθεση με επιφανείς Βλάχους καθηγητές πανεπιστημίωνεπιμένει να τονίζει ότι «η συγκεκριμένη γλωσσική ομάδα επίσης διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους Βλάχους(γλωσσικά, πολιτισμικά, εθνογραφικά κ.λπ.) σε σημαντικό βαθμό», 
ενώ αυτό συμβαίνει και με όλες σχεδόν τις ίδιες … «γλωσσικές ομάδες»
 • Πέμπτον, ότι επιμένει να επισημαίνει ότι «σε κάποια φάση της ιστορίας της, μάλιστα, η ομάδα αυτή υπήρξε ακόμη και τρίγλωσση, με τους ομιλητές της να μιλούν συγχρόνως βλάχικα, ελληνικά και αλβανικά/αρβανίτικα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιστημονική έρευνα», 
«θεωρία», η οποία καταρρίπτεται από την πραγματικότητα (δεν υπάρχουν τοπωνύμια οι λέξεις αλβανικές στα Βλάχικα χωριά μας), ενώ ο Κωνσταντίνος Νικολαϊδης αναφέρει στην εισαγωγή του ογκώδους βιβλίου του «Ετυμολογικόν Λεξικόν της Κουτσοβλαχικής Γλώσσης» (1904) ότι αρίθμησε μόνο 150αλβανικές λέξεις!
 Συνεπώς,  τα κείμενα που περιλαμβάνονται στον τόμο αυτόν δεν στηρίζονται τόσο σε βιβλιογραφική ανασκόπηση όσο και σε αρχειακή και επιτόπια έρευνα, ότι καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα επιστημονικών κλάδων, όπως ισχυρίζεται
 • Επίσης, διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε τον συγγραφέα για  τις ύβρεις κατά των προγόνων μας που περιλαμβάνει σε προηγούμενα με τους ίδιους χαρακτηρισμούς ως «Καραγκούνηδων» ή «Καραγκουνόβλαχων» κλπ σε προηγούμενα σχετικά βιβλία, όπως ότι οι Ριμένοι της Ακαρνανίας είναι «ληστές», «λωποδύτες», «μισέλληνες», υιοθετώντας παρόμοιους  επικίνδυνους εθνικά χαρακτηρισμούς του συγγραφέα Ιωάννου Λαμπρίδου. 

Οι Πρόεδροι Τ.Κ. Των Βλαχόφωνων χωριών 


Αγραμπέλου: Τάγκας Δημήτριος
Γουργιώτισσας: Καλογεράκης Τάκης
Παλαιομάννινας: Ζώγας Σπυρίδων
Στράτου: Πατσέας Αναστάσιος
Στρογγυλοβουλίου: Κοσσόβας Δημήτριος
οι Δημοτικοί σύμβουλοι:των Βλαχόφωνων χωριών Δήμου Ξηρομέρου :Παλαιομάνινας : Σαμαλέκος Φίλιππος , Ζώγας Νικόλαος , Μακρής Σωτήριος 
οι πολιτιστικοί σύλλογοι:Αγραμπέλου: Μπολίκας Δημήτριος πρόεδρος Μορφωτικού πολιτιστικού συλλόγου Αγραμπελιωτών “ Η ΑΓΡΑΜΠΕΛΗ “
Γουριώτισσας : Κώστας Κωνσταντίνος , πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Γουριώτισσας “ Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Παλαιομάνινας : Κουτουβέλης Κώστας , πρόεδρος της “ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΜΑΝΙΝΑΣ “
Παλαιομάνινας: Αρβανίτης Αποστόλης , Πρόεδρος  Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιομάνινας “ Η ΣΑΥΡΙΑ ¨ Στράτου:   Γιαννάκη Ολγα , πρόεδρος Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Στράτου “ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΡΑΤΟΣ ¨ 

Δημοσιεύθηκε στις 17 January 2020 | 8:48 am


Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Αντώνη Βασιλείου στην Αθήνα με τίτλο: «Οι Αρβανιτόβλαχοι (Καραγκούνηδες) της Ακαρνανίας: από τον μύθο στην πραγματικότητα».


 ΗΑιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία (ΑΙ.ΠΟ.Ε.) και ηΟμοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣY.Ξ.)   παρουσίασαν το νέου βιβλίο του Αντώνη Βασιλείου (το οποίο πριν λίγες μέρες παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο) με τίτλο: «Οι Αρβανιτόβλαχοι (Καραγκούνηδες) της Ακαρνανίας: από τον μύθο στην πραγματικότητα».
        Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε την χθες Πέμπτη , 16Ιανουαρίου 2020 , στην αίθουσα λόγου & τέχνης στη στοά τουβιβλίου Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου (Αρσάκειο Μέγαρο).  στην Αθήνα

Δημοσιεύθηκε στις 17 January 2020 | 8:32 am


Π.Δ.Ε Βράβευση ομάδας ρομποτικής από Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη
Σας ενημερώνουμε ότι στις 2.30 το μεσημέρι της Παρασκευής 17 Ιανουαρίου 2020, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, θα βρίσκεται στα γραφεία της Περιφέρειας στο Αγρίνιο, (1ο χλμ. Αγρινίου - Αντιρρίου και Τσιτσιμελή), προκειμένου να τιμήσει και να βραβεύσει την ομάδα μαθητών του MakerLab, καθώς και τον προπονητή τους, που συμμετείχαν στην Εθνική Ομάδα Ρομποτικής και εκπροσώπησαν τη χώρα μας στην 21η Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής της IROC, που πραγματοποιήθηκε στην Ταϊλάνδη.


Οι μαθητές από το Αγρίνιο, μελέτησαν, κατασκεύασαν και προγραμμάτισαν δεκάδες πρωτότυπα ρομπότ, με τελικό αποτέλεσμα να είναι οι μοναδικοί σε όλη την Ολυμπιάδα που αγωνίσθηκαν με ρομπότ δημιουργημένα εκ τους μηδενός, επίτευγμα για το οποίο διακρίθηκαν και θα βραβευτούν από τον IROC Hellas με τα βραβεία Upcoming Talent Award και Innovative Engineering Award.


Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη και εφόσον ενδιαφέρεστε, μπορείτε να παραβρεθείτε για την κάλυψή της.

Από το Γραφείο Τύπου


Δημοσιεύθηκε στις 17 January 2020 | 7:03 am


Αστακος - Ειδήσεις και Νέα

Τα αρχοντικά του Αστακού - Agrinionews

Τα αρχοντικά του Αστακού  Agrinionews

Δημοσιεύθηκε στις 5 February 2018 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Αστακος

Φιλικοί ιστότοποι: