Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Άρτας   »   Άρτα    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Το τέλος του μύθου της «αριστείας»

Η εξόφθαλμη απόκλιση λόγων και έργων του «επιτελείου των αρίστων», παρά την ασυλία των συστημικών media, έριξε οριστικά τη μάσκα της δήθεν «αριστείας»


   Ο πολιτικός μήνας – ή για την ακρίβεια το πεντάμηνο - του «μέλιτος» έκλεισε για την κυβέρνηση με εξαιρετικά επώδυνο τρόπο: Με την υπόθεση Διαματάρη και την οριστική, και τηρουμένων των αναλογιών, πρώιμη κατάρρευση του μύθου περί «αριστείας».
   Είναι μια υπόθεση που αφήνει βαθύ πολιτικό τραύμα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον ίδιον τον πρωθυπουργό για τρεις λόγους:
  Ο πρώτος είναι η οφθαλμοφανής απόκλιση λόγων και έργων του «επιτελείου των αρίστων» που θα έδινε οριστικό τέλος στην «μετριοκρατία» του ΣΥΡΙΖΑ.
   Ο δεύτερος είναι πως παρ’ ότι ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών συνελήφθη πολλαπλώς ψευδόμενος και εκτεθειμένος – από τους ανύπαρκτους τίτλους σπουδών του βιογραφικού του έως τις… ηλικίες αποφοίτησης που δήλωνε –, χρειάστηκε να αποκαλυφθεί ότι υπερέβη ακόμη κι αυτά τα όρια της συνταγματικής νομιμότητας, για να αποφασιστεί εν τέλει η απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση.
   Όταν αποκαλύφθηκε πως ο Αντώνης Διαματάρης ουδέποτε απέκτησε το μεταπτυχιακό του πανεπιστημίου Columbia που ανέγραφε στο βιογραφικό του στο επίσημο site του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο ίδιος ψέλλισε μια σαθρή δικαιολογία και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως το θέμα είναι «λήξαν», καθώς «ο κ. Διαματάρης εξέφρασε τη λύπη του». Όταν αποκαλύφθηκε πως είχε διορίσει ως μετακλητό πρώην μεγαλοστέλεχος της ΕΑΒ που είχε σοβαρή εμπλοκή με την Δικαιοσύνη, και το Μαξίμου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σιώπησαν. Και μόνον όταν έγινε γνωστό πως, κατά παράβαση του Συντάγματος, ο κ. Διαματάρης παρέμενε και διευθύνων σύμβουλος σε δύο εταιρίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταπατώντας ασυμβίβαστο που ορίζει ότι τα μέλη της κυβέρνησης οφείλουν να αναστείλουν κάθε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα, αναγκάστηκε σε παραίτηση.
   Κοινώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παραίτησε τον Αντώνη Διαματάρη επειδή ήθελε να στείλει «μήνυμα μηδενικής ανοχής ως προς τις συμπεριφορές των υπουργών», όπως έγραψαν τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Αντιθέτως, σύρθηκε να τον παραιτήσει όταν πλέον δεν είχε άλλη επιλογή από το να κατηγορηθεί ότι συγκαλύπτει παράνομες πράξεις. Γι αυτό και χρεώνεται προσωπικά την υπόθεση – πόσο μάλλον αφού ο κ. Διαματάρης είχε επί δεκαετίες προσωπικές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη και είναι γνωστό πως ήταν εκ των πρωταγωνιστών του νεοδημοκρατικού λόμπι στην ομογένεια των ΗΠΑ.
   Ο τρίτος λόγος που η παραίτηση Διαματάρη έχει υψηλό πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση είναι ότι ήρθε και λειτούργησε σωρρευτικά. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του νέου επικεφαλης της ΕΥΠ που δεν πληρούσε τα τυπικά προσόντα και, για χάρη του, άλλαξε εκ των υστέρων η νομοθεσία, και είχε προηγηθεί επίσης η τοποθέτηση των «ημετέρων», αποστράτων, και αποτυχόντων πολιτευτών στις διοικήσεις των νοσοκομείων. Εδώ, είχε επίσης εκτεθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός καθώς ο γνωστός πλέον Κωνσταντίνος Πατέρας – ο ολίγων ημερών διοικητής του νοσοκομείου Τρικάλων – αποκάλυψε δημόσια πως είχε παζαρέψει την θέση αυτή ως αντάλλαγμα της υποψήφιότητας του με την ΝΔ με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
   Δεν χρειάζονται πολλά περισσότερα για να καταπέσει οριστικά η μάσκα της δήθεν «αριστείας», όπως αναγνωρίζουν ευθέως ακόμη και στελέχη της ίδιας της ΝΔ. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν και την χρονική συγκυρία αυτής της κατάπτωσης – την ώρα, δηλαδή, που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια υψηλής κλίμακας διπλωματική κρίση στα ελληνοτουρκικά χωρίς μέχρι στιγμής να επιτυγχάνει ψύχραιμους χειρισμούς, και την ώρα επίσης που η μεσαία τάξη αναζητά επί ματαίω στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο τις μειώσεις φόρων που της είχαν τάξει προεκλογικά.
   Για όσους στην ΝΔ στέκονται απλώς στην πρώτη ανάγνωση των πολιτικών εξελίξεων, και επιπλέον ποντάρουν και στην ασυλία από τα συστημικά media, και ο Διαματάρης και ο Πατέρας είναι θέματα που θα έχουν ξεχαστεί έως τις επόμενες κάλπες.
   Για τους πιο έμπειρους και προβληματισμένους είναι πολιτικές πληγές που μπορεί να ξανανοίξουν στην πιο κρίσιμη στιγμή με βαρύ πολιτικό κόστος. Όταν για παράδειγμα, οι φορολογούμενοι των μεσαίων εισοδημάτων δουν στην πράξη ότι δεν πληρώνουν ούτε ευρώ λιγότερο από πέρσι και όταν οι άνεργοι πτυχιούχοι διαπιστώσουν πως οι «περισσότερες και καλύτερες δουλειές» δεν ήρθαν ποτέ. Και παράλληλα θυμηθούν ότι για τα «δικά μας παιδιά» και λεφτά και δουλειές υπήρξαν, με μόνο εφόδιο το «πτυχίο» της κομματικής συναλλαγής.

Δημοσιεύθηκε στις 8 December 2019 | 9:29 pm


Οι ανατριχιαστιακές λεπτομέρειες για το πώς τραβήχτηκε η φωτογραφία - ντοκουμέντο στα Εξάρχεια

- Λεπτό προς λεπτό η ιστορία της φωτογραφίας στα Εξάρχεια που έχει προκαλέσει έκρηξη καταγγελιών για αστυνομική βία και εξευτελισμό
- Τατιάνα Μπόλαρη: «Όταν είδα τι είχα τραβήξει, ανατρίχιασα…»


   Αν υπάρχει κάτι που ξεχώρισε από τη χθεσινή επέτειο του Γρηγορόπουλου και τα μικρής έκτασης επεισόδια στα Εξάρχεια, τότε αυτό σίγουρα είναι μια δυνατή φωτογραφία που προκάλεσε σάλο, σε μια περίοδο όπου οι καταγγελίες των πολιτών για σταδιακή αύξηση της αστυνομικής βίας πληθαίνουν διαρκώς.
   Το «κλικ της καταξιωμένης φωτορεπόρτερ Τατιάνας Μπόλαρη έχει την δική τoυ σημασία την περίοδο όπου ο νέος, σαφώς πιο κατασταλτικός τρόπος που δρα η Ελληνική Αστυνομία στις επιχειρήσεις της είναι στο επίκεντρο της δημόσιας κουβέντας.
   Μιλώντας στο dikaiologitika.gr η Τατιάνα Μπόλαρη περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες πώς τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία:

«Όταν είδα το στιγμιότυπο που είχα στα χέρια μου, ανατρίχιασα. Επειδή φορούσα την μάσκα και το κράνος την ώρα που έριχνα τα «κλικ», δεν καταλάβαινα ότι τον είχαν ξεγυμνώσει ή ότι του τράβαγαν τα εσώρουχα. Το είδα όταν στάθηκα σε μια γωνία και έβγαλα την μάσκα για να δω τι έχω τραβήξει.
Πρέπει να ήταν γύρω στις 22.00, μετά το τέλος της πορείας, μιας πορείας με μεγάλο όγκο, άκρως ειρηνικής και πολύ καλά περιφρουρημένης.
Το περιστατικό ξεκίνησε όταν κάποια στιγμή όρμησαν στην πλατεία τρεις διμοιρίες που βγήκαν από Σπυρίδωνος Τρικούπη και Σολωμού και άρχισαν να μάς πνίγουν στα δακρυγόνα. Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν τότε να μαζεύουν όποιον έβρισκαν μπροστά τους.
Σε εκείνη την φάση εντοπίζω έναν νεαρό διαδηλωτή, το πολύ 25 χρόνων και βλέπω μια ολόκληρη διμοιρία να τον περικυκλώνει και να πέφτει πάνω του.
Έκαναν κανονικό κλοιό γύρω του. Άρχισαν να τον τραβάνε δεξιά κι αριστερά και μετά τον πέταξαν κάτω. Τον ...τραβολογούσαν επί 10 λεπτά. Έπεφτε πολύ ξύλο. Ήταν ο απόλυτος εξευτελισμός του ανθρώπου.
Το παιδί να φωνάζει: «Αφήστε με δεν έχω κάνει τίποτα, δεν έχω κάνει τίποτα». Ένας γιατρός, από τις ομάδες συμπαράστασης των γιατρών και δικηγόρων που είναι παρόντες σε τέτοια γεγονότα, έκανε την εκτίμηση ότι έτσι όπως είδε μετά τον μικρό κάτω και πισθάγκωνα να ουρλιάζει από τον πόνο, πριν τον προσαγάγουν, πρέπει οι αστυνομικοί να του είχαν βγάλει την κλείδα.
Ο κόσμος άρχισε να βγαίνει στα μπαλκόνια και να ωρύεται να αφήσουν το παιδί ήσυχο.
Πέσαμε κι οι φωτορεπόρτερ γύρω να απαθανατίσουμε το γεγονός αλλά άρχισαν να μας απωθούν οι αστυνομικοί με τις ασπίδες και να μας λένε «μην τραβάτε- φύγετε».
Αφού τον πήραν και του έκαναν προσαγωγή είδαμε ότι πίσω στην πλατεία είχαν μείνει κάποια από τα ρούχα του, το ένα από τα δύο παπούτσια του, το μπουφάν, το κινητό του και κάποια άλλα προσωπικά του αντικείμενα. Τα συγκεντρώσαμε και τα δώσαμε στους φίλους του να του τα δώσουν».
Όπως συνέχισε να μάς εξηγεί η γνωστή φωτορεπόρτερ, στο τέλος της πορείας και με την είσοδο των διαδηλωτών στα Εξάρχεια η αστυνομία ξεκίνησε μικρές στοχευμένες επιχειρήσεις αλλά «σε μια περιοχή, σε μια κατάσταση στην οποία δεν γίνονταν κανένα επεισόδιο. Μια μολότοφ έπεσε όλη κι όλη», όπως αφηγείται η Τατιάνα, για να συμπληρώσει: «στην πλατεία ο κόσμος ήταν λίγος κι οι περισσότεροι άσχετοι, μερικά πιτσιρίκια και κάτοικοι, φώναζαν συνθήματα κατά της αστυνομίας αλλά σε μια πολύ χαλαρή και μη ηλεκτρισμένη κατάσταση. Οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ ήμασταν περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους».
Η Τατιάνα σημειώνει ακόμα πως φαινόταν ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση να γίνει κάτι, την ώρα που η δύναμη της αστυνομίας μέσα στα Εξάρχεια ήταν τρομερή. «Σε κάποιες φάσεις υπήρχαν ομάδες των 10 πιτσιρικιών που κατέβαιναν με πέτρες στα χέρια κι ορμούσαν πάνω τους οι διμοιρίες. Ούτε μπουκάλια υπήρχαν, ούτε οδοφράγματα, ούτε μολότοφ, τίποτα από ο, τι βλέπουμε συνήθως» καταλήγει η ίδια κάνοντας ένα σχόλιο για το πως στην ουσία περιστατικά, σαν αυτό με τον νεαρό διαδηλωτή, γίνονται για να ...προειδοποιήσουν, κατά την ίδια, ποιος είναι ο νέος τρόπος που θα δρα από εδώ κι εμπρός η Ελληνική Αστυνομία.

Η μαρτυρία της Τατιάνας Μπόλαρη για τον εξευτελισμό του προσαχθέντα από τα ΜΑΤ

Η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη που βρισκόταν στα Εξάρχεια κατά τη διάρκεια του αστυνομικού κρεσέντου βαρβαρότητας περιγράφει μέσω social media το ξεγύμνωμα του ανθρώπου που προσήχθη καθώς και τη βία ενάντια σε άλλη προσαχθείσα. Καταγγέλλει επίσης προπηλακισμό, εξύβριση και παρεμπόδιση του έργου των φωτορεπόρτερ από τα ΜΑΤ:
«Αυτές οι φωτογραφίες είναι προσαγωγή.Δεν είναι σύλληψη! Προσαγωγή σημαίνει κρατείσαι μέχρι να αποδειχθεί ότι έκανες κάτι.Η προσαγωγή,αλλά ακόμη και η σύλληψη δεν σημαίνει όμως ΕΞΕΦΤΕΛΙΣΜΟΣ!
Τα ρούχα και τα προσωπικά αντικείμενα του ανθρώπου που ξεγύμνωσαν στην κυριολεξία,τα μαζέψαμε και τα δώσαμε σε κάποιον που τον ήξερε,έμεινε το ένα του παπούτσι πάνω στο πεζοδρόμιο.Στην δεύτερη προσαγωγή που η μπλούζα είναι πάλι στον λαιμό πρόκειται για μια γυναίκα!
Και στις δυο περιπτώσεις,έκαναν κλοιό γύρω μας και μας έσπρωχναν με τις ασπίδες με διάφορα "γαλλικά",ο Μάριος που ήταν μπροστά μου έφαγε μια ψιλή σπρωξιά και κρατιόμαστε να μην πέσουμε σαν ντόμινο,σταμάτησαν όταν εμφανίστηκε ο "ψηλός" (αντί Δαρείου) και τους είπε μην ακουμπάτε δημοσιογράφους! (sic)
Ξέραμε εδώ και μέρες πως δεν θα υπήρχε καμία ανοχή. Δεν τολμώ να φανταστώ τι συνέβη και στους δυο πιο κάτω,εκεί που εμείς πια δεν είχαμε πρόσβαση...»

Δημοσιεύθηκε στις 8 December 2019 | 5:27 pm


Αστυνομική αγριότητα χωρίς τέλος: Προσαγωγές στο σωρό, άγριο ξύλο και εξευτελισμοί με ξεγύμνωμα προσαχθέντων- VIDEO & ΦΩΤΟ

- Δείτε με τα μάτια σας πώς εννοούν το "Νόμος και Τάξη", ο Μητσοτάκης, ο Χρυσοχοΐδης και τα Τάγματα Ασφαλείας τους
- Το facebook αφαίρεσε, λόγω της ιδιαίτερης αγριότητάς της, τη φωτογραφία της κοπέλας που της είχαν ανεβάσει τη μπλούζα μέχρι το λαιμό, της έσκισαν το σουτιέν και την έσερναν γυμνή απ' τα μαλλιά...

(η εικόνα ντροπής από την αστυνομική επιχείρηση τρομοκράτησης της Παρασκευής 6/12/19 στα Εξάρχεια κυκλοφορεί σε όλο το διαδίκτυο: ξεγύμνωμα και εξευτελισμός ανθρώπου σε δημόσια θέα - πηγή φωτογραφίας: The Press Project)
   - Βίντεο και φωτογραφίες από προσαγωγές στον «σωρό», άγριος ξυλοδαρμός ανθρώπων πεσμένων στο έδαφος και ξεγύμνωμα προσαχθέντων από την αστυνομία στα Εξάρχεια, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και διεθνώς
   - Δεκάδες προσαγωγές και 12 συλλήψεις
   - Διώξεις για κακουργήματα στους συλληφθέντες της άγριας καταστολής
   - Για ακραία καταστολή κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του
   - Υποκριτική και κατόπιν αντιδράσεων η αντίδραση από την ΕΛ.ΑΣ, η οποία, αντί να στείλει την υπόθεση στη δικαιοσύνη, ανακοίνωσε ότι παραπέμπει υλικό και αναφορές για την «αστυνομική βία» (sic) στον Συνήγορο του Πολίτη...
   - Το facebook αφαίρεσε, λόγω της ιδιαίτερης αγριότητάς της, τη φωτογραφία της κοπέλας που της είχαν ανεβάσει τη μπλούζα μέχρι το λαιμό, της έσκισαν το σουτιέν και την έσερναν γυμνή απ' τα μαλλιά...
   Δειτε με τα μάτια σας πώς εννοούν το "Νόμος και Τάξη", ο Μητσοτάκης, ο Χρυσοχοΐδης και τα Τάγματα Ασφαλείας τους:

Για ακόμη μία φορά μέσα σε μικρό χρονικό δριάστημα γινόμαστε μάρτυρες σε ένα όργιο αστυνομικής βίας στα  Εξάρχεια, με τις εικόνες ντροπής με το ξεγύμνωμα ανθρώπων σε κοινή θέα να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και να προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις. 
Όλα συνέβησαν μετά την ολοκλήρωση της μαζικότατης πορείας για τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όταν κάποια από τα μπλοκ και τους διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια στο σημείο της δολοφονίας του, στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα.
Λίγο αργότερα, ένταση επικράτησε στους δρόμους γύρω από την πλατεία Εξαρχείων. Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ, έχουν συλληφθεί 12 άνθρωποι οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ενώ προσήχθησαν και 48 άτομα, τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα.
Ο εισαγγελέας ενώπιον του οποίου οδηγήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου οι νεαροί συλληφθέντες, άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για «κατοχή εκρηκτικών υλών», «έκρηξη» και «βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη», και στην συνέχεια παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή, από τον οποίο έλαβαν προθεσμία, προκειμένου να απολογηθούν.
Περίπου 200 άτομα είχαν συγκεντρωθεί στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, σε ένδειξη συμπαράστασης στους συλληφθέντες.
Για ακόμη μία φορά εικόνες με ξεγυμνώματα ανθρώπων κατά την προσαγωγή τους και άγριο ξύλο από την αστυνομία ήρθαν στη δημοσιότητα:
Νέο βίντεο έφερε στο φως ο Alpha και η εκπομπή «Εκτός Γραμμής». 
Στο βίντεο που έχει καταγραφεί από κινητό τηλέφωνο, με τον κάτοχο να βρίσκεται σε ταράτσα κτιρίου στην περιοχή των Εξαρχείων, φαίνονται άνδρες των ΜΑΤ να επιτίθενται με γκλομπ και ασπίδες σε άτομα που περνούσαν από το σημείο – χωρίς να γίνεται κατανοητό ότι έχει προηγηθεί κάποια έκνομη ενέργεια.
Βίαιη προσαγωγή πρωτοφανούς βαναυσότητας από τους αστυνομικούς στην πλατεία Εξαρχείων. Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν πως δεν συνέβαιναν επεισόδια εκείνη την ώρα, με έναν αστυνομικό να επιτίθεται σε μία κοπέλα και να την κοπανάει στο κράσπεδο του δρόμου. Πληροφορίες αναφέρουν τρεις κοπέλες μεταξύ των προσαχθέντων, η μία χτυπημένη στο κεφάλι, ενδεχομένως η κοπέλα του βίντεο. (βίντεο του @Hibai_ από το twitter, πηγή: https://twitter.com/Hibai_/status/1203045548854521858…)
Υπάρχουν ακόμα αναφορές για παρεμπόδιση από την αστυνομία σε γιατρούς να παρέχουν βοήθεια στους τραυματίες.
The Greek riot police roughing up and dragging off one of the people they arrested in Exarchia tonight as demonstrators marked the 2008 police killing of 15-year-old Alexis Grigoropoulos.
Embedded video
118 people are talking about this
Σε άλλο βίντεο, ο άνθρωπος που έχουν πιάσει οι αστυνομικοί των ΜΑΤ φωνάζει: "Παραδίνομαι" τον περικυκλώνουν... είναι στο έδαφος και τον χτυπούν με μανία. "Δέστε τον θα φύγει" ακούγεται ένας άνδρας τον ΜΑΤ να φωνάζει "Λιώστε τον" ακούγεται ένας άλλος. Έναν άλλο διαδηλωτή τον ξεγύμνωσαν όπως φαίνεται και στο βίντεο.

Η μαρτυρία της Τατιάνας Μπόλαρη για τον εξευτελισμό του προσαχθέντα από τα ΜΑΤ

Η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη που βρισκόταν στα Εξάρχεια κατά τη διάρκεια του αστυνομικού κρεσέντου βαρβαρότητας περιγράφει μέσω social media το ξεγύμνωμα του ανθρώπου που προσήχθη καθώς και τη βία ενάντια σε άλλη προσαχθείσα. Καταγγέλλει επίσης προπηλακισμό, εξύβριση και παρεμπόδιση του έργου των φωτορεπόρτερ από τα ΜΑΤ:
«Αυτές οι φωτογραφίες είναι προσαγωγή.Δεν είναι σύλληψη! Προσαγωγή σημαίνει κρατείσαι μέχρι να αποδειχθεί ότι έκανες κάτι.Η προσαγωγή,αλλά ακόμη και η σύλληψη δεν σημαίνει όμως ΕΞΕΦΤΕΛΙΣΜΟΣ!
Τα ρούχα και τα προσωπικά αντικείμενα του ανθρώπου που ξεγύμνωσαν στην κυριολεξία,τα μαζέψαμε και τα δώσαμε σε κάποιον που τον ήξερε,έμεινε το ένα του παπούτσι πάνω στο πεζοδρόμιο.Στην δεύτερη προσαγωγή που η μπλούζα είναι πάλι στον λαιμό πρόκειται για μια γυναίκα!
Και στις δυο περιπτώσεις,έκαναν κλοιό γύρω μας και μας έσπρωχναν με τις ασπίδες με διάφορα "γαλλικά",ο Μάριος που ήταν μπροστά μου έφαγε μια ψιλή σπρωξιά και κρατιόμαστε να μην πέσουμε σαν ντόμινο,σταμάτησαν όταν εμφανίστηκε ο "ψηλός" (αντί Δαρείου) και τους είπε μην ακουμπάτε δημοσιογράφους! (sic)
Ξέραμε εδώ και μέρες πως δεν θα υπήρχε καμία ανοχή. Δεν τολμώ να φανταστώ τι συνέβη και στους δυο πιο κάτω,εκεί που εμείς πια δεν είχαμε πρόσβαση...»

Επτά συλλήψεις στην Πάτρα, δύο στη Θεσσαλονίκη

Την προσεχή Τρίτη αναμένεται να απολογηθούν στον ανακριτή Πατρών πέντε εκ των επτά συλληφθέντων μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στην πορεία, με αφορμή την 11η επέτειο από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Οι πέντε συλληφθέντες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα, οδηγήθηκαν σήμερα στο δικαστικό μέγαρο, όπου ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν. Στην συνέχεια και τα πέντε άτομα οδηγήθηκαν εκ νέου στην Ασφάλεια Πατρών, όπου κρατούνται.
Οι δύο άλλοι συλληφθέντες που ήσαν ανήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι σε βαθμό πλημμελήματος.
Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, προσήχθησαν οκτώ άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν δύο.

Υποκρισία και στάχτη στα μάτια από την ΕΛ.ΑΣ. που βάζει σε εισαγωγικά την αστυνομική βία!

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου 7/12, πολλές ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των εικόνων ντροπής από τη χθεσινή αστυνομική βία στα Εξάρχεια, ότι «αποστέλλει στον εθνικό μηχανισμό διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας του Συνηγόρου του Πολίτη, βίντεο και αναφορές σχετικά με περιστατικά "αστυνομικής βίας"» (σ.σ.: ναι, τα βάζει σε εισαγωγικά!):
Νωρίτερα, ο Νίκος Ρήγας, Αντιπρόεδρος Αστυνομικών, όταν αναγκάστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή να τοποθετηθεί για τον εξευτελισμό του προσαχθέντα, έκανε λόγο για «αποτύπωση της στιγμής» κατά την οποία «δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι τι έχει συμβεί». Απαρίθμησε τους «ελέγχους» που υφίστανται οι αστυνομικοί και προσπάθησε να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα:

Σωματικοί έλεγχοι και τρομοκράτηση διαδηλωτών

Θυμίζουμε επίσης ότι η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε το απόγευμα της Παρασκευής την «ισχυρή παρουσία δυνάμεων καταστολής, με συνεχόμενους σωματικούς ελέγχους σε μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και άλλων αριστερών πολιτικών οργανώσεων» κάνοντας λόγο για ένα στοχευμένο σχέδιο εκφοβισμού των νέων ανθρώπων.
Τις εκατοντάδες προληπτικές προσαγωγές και σωρηδόν συλλήψεις, σωματικούς ελέγχους και τρομοκρατία των κατασταλτικών οργάνων, καταγγέλλει και η οργάνωση ΟΚΔΕ αναφέροντας συγκεκριμένο περιστατικό «κατασταλτικής μανίας και αστυνομοκρατίας έπεσε και η ΟΚΔΕ»: «Δύο στελέχη της ΟΚΔΕ που έφερναν το υλικό της Οργάνωσης στη Συγκέντρωση των Πολιτικών Οργανώσεων της Αριστεράς που είχε προγραμματιστεί για τις 18:00 στα Προπύλαια (πανό, σημαίες με τα διακριτικά της οργάνωσης) προσήχθησαν βίαια στη ΓΑΔΑ (όπως και δεκάδες άλλοι διαδηλωτές) χωρίς να υπάρχει απολύτως κανένας λόγος. Καθώς στους σωματικούς ελέγχους και στα προσωπικά αντικείμενα των συντρόφων τα λαγωνικά της ΕΛΑΣ δεν μπόρεσαν να εφεύρουν κάτι «ενοχοποιητικό», αυτή η προσαγωγή είναι ακόμα πιο προκλητική, γιατί είχε καθαρά στόχο να παρεμποδίσει την παρουσία μιας πολιτικής οργάνωσης στη διαδήλωση. Χωρίς να τους επιτραπεί οποιαδήποτε επικοινωνία με τους συντρόφους τους και τις οικογένειές τους παρέμειναν για ώρες στην ΓΑΔΑ.»

Σφοδρές αντιδράσεις για την αστυνομική βαρβαρότητα

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει την πλήρη ευθύνη για τις εικόνες ντροπής
Η ακραία καταστολή που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών, στην πορεία για τη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου, έχει ως μοναδικό στόχο να εκφοβίσει το κίνημα της νεολαίας που αντιστέκεται και διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει την πλήρη ευθύνη για τις εικόνες ντροπής, με άντρες των ΜΑΤ να εξευτελίζουν διαδηλωτές, που εκτυλίχθηκαν στους δρόμους της Αθήνας. κ
Παρά το δήθεν "σύγχρονο" προφίλ που επιχειρεί να φιλοτεχνήσει, οι πρακτικές της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά συνέχεια του κράτους της δεξιάς των δεκαετιών του '50 και '60.
Ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης προαναγγέλλει τη διεθνή καταγγελία των νέων κρουσμάτων αστυνομικής βαρβαρότητας και αυθαιρεσίας:
Το χθεσινό ντελίριο αστυνομικής αγριότητας, αποτελεί ανομία. Γι αυτό κ θα το καταγγείλουμε διεθνώς! Προσθέτει ανασφάλεια, όχι ασφάλεια. Είναι η ρεβάνς, με ευθύνη της ΝΔ, όσων δικαιολόγησαν από την πρώτη στιγμή τον δολοφόνο, στιγματίζοντας το 15 χρόνο θύμα: https://left.gr/news/entasi-stoys-dromoys-gyro-apo-ta-exarheia 
174 people are talking about this
Οξεία είναι και η αντίδραση του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Ραγκούση ο οποίος κάνει λόγο για «κυβέρνηση Βορίδη»:
Το δόγμα τους δεν είναι νόμος και τάξη.
Το δόγμα τους είναι τρόμος και πάταξη. Πάταξη κάθε αντίθετης άποψης με τη δική τους.
Δεν θέλουν να χτίσουν μια ελεύθερη και προοδευτική κοινωνία αλλά μια κοινωνία στην οποία θα επικρατεί ο τρομαγμένος πολίτης.
Είναι κυβέρνηση Βορίδη.
332 people are talking about this
Τις εικόνες αστυνομικής βίας σχολίασε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Αρβανίτης:
«Το τέρας ξύπνησε»
Με αφορμή τις εικόνες ντροπής από την ανεξέλεγκτη αστυνομική «επιχείρηση» της Παρασκευής στα Εξάρχεια, ο Ν. Μπελαβίλας σχολιάζει:
Το τέρας ξύπνησε. Περιφέρεται στο κέντρο της Αθήνας παίρνοντας τη ρεβάνς από τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ξεγυμνώνουν νέους στους δρόμους σε δημόσια θέα. Ακομπλεξάριστοι πλέον δηλώνουν αυτό που νομίζουν ότι είναι: ΟΙ έχοντες απόλυτο δικαίωμα ζωής ή θανάτου σε όποιον δεν εντάσσεται στην κανονικότητα τους. Στην αρχή το έπραξαν αποτελειώνοντας με κλωτσιές στο πεζοδρόμιο της Κάνιγγος τον Ζακ Κωστόπουλο, Νομίζαμε ότι ήταν ακραία περίπτωση. Τώρα το κάνουν με όποιον δεν τους αρέσει. Αυτές οι αγέλες ένστολων δεν είναι απειλή για τους νέους της Αθήνας, είναι απειλή για τον καθένα μας.
Ό. Γεροβασίλη: Αυτό εννοούσαν κάποιοι συνδικαλιστές της αστυνομίας ότι δεν μπορούσαν να κάνουν επί ΣΥΡΙΖΑ
Αυτό εννοούσαν κάποιοι συνδικαλιστές της αστυνομίας ότι δεν μπορούσαν να κάνουν επειδή δεν είχαν καλύψη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; https://left.gr/news/entasi-stoys-dromoys-gyro-apo-ta-exarheia 
View image on Twitter
92 people are talking about this
«Έχουν πολιτική κάλυψη;»
Ανάλογη ήταν και η ανάρτηση της Αννέτας Καββαδία:
Πώς το είχε πει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο αρχισυνδικαλιστής της ΠΟΑΣΥ Σταύρος Μπαλάσκας; ««Η ψυχολογία των αστυνομικών με την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν στο χειρότερο σημείο. Υπήρχαν πάρα πολλοί στην προηγούμενη κυβέρνηση, οι οποίοι δεν συμπάθησαν τους αστυνομικούς, διότι είχαν βιώματα από τα παιδικά και τα φοιτητικά τους χρόνια με τους αστυνομικούς. Δεν περάσαμε καλά σαν αστυνομικοί και η ψυχολογία μας δεν ήταν καλή. Δεν αισθανόμασταν ότι έχουμε μία πολιτική κάλυψη» https://www.ethnos.gr/…/49459_mpalaskas-oi-astynomikoi-den-…
Να υποθέσουμε λοιπόν ότι τέτοιες χυδαίες συμπεριφορές, είναι αποτέλεσμα ανεβασμένης ψυχολογίας και έχουν πια την απαραίτητη πολιτική κάλυψη;;
ΥΓ. Ας ξαναμιλήσουμε για το πόσο "δευτερεύοντα" ή πόσο "πολυτελείας" είναι τα θέματα των δικαιωμάτων και η ενασχόλησή μας με αυτά…
(φωτογραφίες Tatiana Bolari, Marios Lolos)

Δημοσιεύθηκε στις 8 December 2019 | 4:03 pm


Ο Μητσοτάκης είναι ο Διαματάρης της πολιτικής

- Ο Αντώνης Διαματάρης δεν είναι πρόσωπο αλλά ιδέα και λογική που διέπει την κυβέρνηση
- Η πολιτική που εφαρμόζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ένα παπατζιλίκι, επιλογές διανθισμένες με ψέμα και fake πολιτικές αφηγήσεις, με τελευταίο δείγμα τη γκάφα του στα ελληνοτουρκικά


   Ο Αντώνης Διαματάρης δεν είναι πρόσωπο αλλά ιδέα και λογική που διέπει την κυβέρνηση. Η ανοχή που δείχνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον υφυπουργό Εξωτερικών ο οποίος υπήρξε πρωταγωνιστής επιχείρησης εξαπάτησης της χώρας εμφανίζοντας τον εαυτό του ως ντόκτορα της αριστείας (αυτή τη στιγμή αμφισβητείται ακόμη και αν έχει πτυχίο σύμφωνα με δημοσιεύματα) δεν είναι τυχαία.
   Μπορεί αρκετοί στη ΝΔ να σχολιάζουν πως οι προσωπικές σχέσεις του Μητσοτάκη με τον Νίκο Γεωργιάδη και τον Αντώνη Διαματάρη παράγουν με πολύ περίεργο τρόπο πολιτική στην κυβέρνηση, αλλά η σχέση του πρωθυπουργού με συμπεριφορές εξαπάτησης του είναι αρκετά οικεία έτσι κι αλλιώς.
   Στο σύνολό της η πολιτική που εφαρμόζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ένα παπατζιλίκι, επιλογές διανθισμένες με ψέμα και fake πολιτικές αφηγήσεις. Δεν είναι μόνο οι απόστρατοι, οι αοιδοί και οι Διαματάρηδες που εμφανίζονται ως ανέκδοτο αριστείας για να κάνουν ρεσάλτο στην εξουσία, αλλά η ίδια η πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη που είναι γεμάτη από την αντίληψη της εξαπάτησης. Δεν πρόκειται ούτε για στιγμιαίο ατύχημα, ούτε για πολιτική αστοχία αλλά για βεβαιωμένο Μητσοτακισμό. Το δόγμα που εφαρμόζει ο πρωθυπουργός είναι «παράγω εικόνα και πολιτικές που επιλέγω και τις επιβάλω στους ιθαγενείς ως αναγκαίες, μέσω της μιντιακής ισχύος που διαθέτω». Ο Μητσοτάκης είναι ένας κονκισταδόρος της προσωπικής εξουσίας που την επιβάλει στις κατακτήσεις του.
   Όταν φυσικά μιλάμε για την εξωτερική πολιτική, τα πράγματα παύουν να έχουν έστω την πλευρά της διακωμώδησης αλά Διαματάρη και γίνονται επικίνδυνα. Την Τρίτη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προχώρησε σε κάτι πρωτοφανές για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μετά τις εξελίξεις στις σχέσεις Τουρκίας-Λιβύης που αφορούν την ΑΟΖ, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έκανε διαρροή, την οποία μάλιστα διαμοίρασε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως σταματά ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) Ελλάδας-Τουρκίας. Η διαρροή έγινε λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν και ήταν προφανές πως προμήνυε κλιμάκωση στις σχέσεις των δύο χωρών. Μερικές ώρες αργότερα, το Μαξίμου διέψευσε πως υπήρχε απόφαση διακοπής των ΜΟΕ ενώ αναπαράγονταν σχόλια για τραγική διάσταση απόψεων στην κυβέρνηση. Δεν επρόκειτο για καμιά διάσταση απόψεων αλλά για μια ακόμη γκάφα Μητσοτάκη και επιλογή από την πολιτική του σωρού. Τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών όσοι και ο Υπουργός Άμυνας, ήταν μαζί με το Μητσοτάκη στο Λονδίνο όταν έγιναν οι αρχικές διαρροές. Άρα είναι δύσκολο να μη συζήτησαν οι υπουργοί με τον πρωθυπουργό το θέμα και απλώς να αυτονομήθηκαν για να διαπράξουν το ατόπημα.
   Συνεπώς, επρόκειτο για επιπόλαιη απόφαση του Μητσοτάκη, της οποίας τις συνέπειες επιχείρησε στη συνέχεια να μαζέψει με αλλαγή θέσης.
   Είναι η δεύτερη φορά που ο Μητσοτάκης λειτουργεί με προσωπική ατζέντα στα Ελληνοτουρκικά. Στην πρώτη επαφή του με τον Ερντογάν, ήταν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που δεν έθεσε το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας και των παραβιάσεων.
   Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαφωνεί με την πραγματικότητα και θεωρεί πως αυτό είναι μειονέκτημα για την πραγματικότητα, όχι για τον ίδιο. Η φρέσκια εξουσία, του δίνει τη δυνατότητα να θεωρεί πως μπορεί να κάνει οτιδήποτε, να το επιβάλει ίσως και δεν πρόκειται να δώσει λογαριασμό σε κανένα.
   Χρησιμοποιεί λοιπόν στοιχεία εξαπάτησης για τα οποία είναι σίγουρος πως δεν θα χρειαστεί να απολογηθεί. Στην παρούσα φάση πείθει τον εαυτό του πως μπορεί να συνεχίσει έτσι, γιατί έχει κάποιο χάρισμα που μπορεί να μετατρέπει στα μάτια του κόσμου τον Διαματάρη σε διδάκτορα του Κολούμπια και τον εαυτό του σε μεγάλο τιμονιέρη. Θα χτυπήσει πολύ γρήγορα στον τοίχο που υψώνουν οι πρακτικές του. Γιατί ο ίδιος νομίζει πως είναι κονκισταδόρος, αλλά γύρω του δεν υπάρχουν ιθαγενείς. Απλώς τον μπερδεύει η εικόνα των κολάκων που έχει διορίσει γύρω του. Ο Διαματαρισμός είναι φύση και ανώτερο στάδιο του Μητσοτακισμού, της ψευδοπραγματικότητας που δημιουργείται ως λειτουργία της πολιτικής. Δυστυχώς (γι' αυτόν ), όμως, ο Μητσοτάκης παράγει πολύ γρήγορα, πολλούς περισσότερους Διαματάρηδες απ όσους μπορεί να αντέξει η κοινωνία.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 8 December 2019 | 2:39 pm


Συγκίνηση και ικανοποίηση στη Γέφυρα της Πλάκας - ΦΩΤΟ

- Όλγα Γεροβασίλη: Το στοίχημα κερδήθηκε με ισχυρή πολιτική βούληση και υποδειγματική συνεργασία
- Χρήστος Σπίρτζης για τη Γέφυρα Κοράκου: Εμείς υπογράψαμε τις προγραμματικές συμβάσεις, μένει να ενδιαφερθούν και οι άνθρωποι της σημερινής κυβέρνησης
- Γιάννης Στέφος: Αποδείξαμε ότι όταν κάποιος έχει ισχυρή βούληση να πραγματοποιήσει ένα έργο, μπορεί να το κάνει


   Στη Γέφυρα της Πλάκας, λίγες ημέρες μετά την τοποθέτηση του κλειδόλιθου, βρέθηκαν δύο βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Όλγα Γεροβασίλη και ο Χρήστος Σπίρτζης, οι οποίοι είχαν βρεθεί στο ίδιο σημείο και την επομένη της κατάρρευσης του Γεφυριού, τον Φεβρουάριο του 2015.
   Το έργο της αναστήλωσης του Γεφυριού είχε προχωρήσει μετά από δέσμευση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τους δύο Υπουργούς να είναι σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με μτην Αυτοδιοίκηση, το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το ΤΕΕ, με αποτέλεσμα οι συντονισμένες προσπάθειες να έχουν σαν αποτέλεσμα το έργο, που σε πολλούς φαινοταν ακατόρθωτο να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς και να έχουμε φτάσει τώρα στο σημερινό αποτέλεσμα.
   Και ίσως γι' αυτό, όλους αυτούς τους μήνες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης αποφεύγουν να επισκεφθούν τη Γέφυρα Πλάκας, έστω για να ενημερωθούν υπηρεσιακά για το τεράστιο έργο..


   Με συγκίνηση, ο πρώην υπουργός Υποδομών, που ήταν και εκείνος που υπέγραψε τις προγραμματικές συμβάσεις για ένα έργο που για πολλούς έμοιαζε ακατόρθωτο, ανέβηκε στη γέφυρα της Πλάκας και ενημερώθηκε από τους μηχανικούς και τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής που βρέθηκαν εκεί, μεταξύ των οποίων εκ μέρους του ΤΕΕ/ΤΗ, οι Χρήστος Παπαβρανούσης και Γιώργος Σμύρης, ενώ το παρών έδωσε και ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος.
   Η βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη εμφανίστηκε συγκινημένη και στις δηλώσεις της αναφέρθηκε στην πολιτική βούληση αλλά και στην ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό που έχει η αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας
   Ειδικότερα τόνισε: «Ήταν ένα στοίχημα που μπήκε την τρίτη ημέρα της κυβέρνησης. Γο γεφύρι έπεσε τότε. Ήρθαμε τότε εδώ, μαζί με τον Χρήστο Σπίρτζη, γιατί η περιοχή είχε καταστροφές από πλημμύρες και μας είχε συγκλονίσει η απογοήτευση των ανθρώπων, όταν έπεσε το Γεφύρι. Τότε μπήκε και το μεγάλο στοίχημα. Σήμερα κερδήθηκε».
   Ωστόσο, τόνισε, πως η αναστήλωση δεν ήταν αυτονόητη, γιατί απαιτούσε τεχνογνωσία, η οποία δεν είχε δοκιμαστεί σε άλλο γεφύρι. «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια αναστήλωση, όχι μόνο στην Ελλάδα, είναι παγκόσμιο πρότυπο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
   Παράλληλα, εξήρε την υποδειγματική συνεργασία συναρμόδιων φορέων, επισημαίνοντας ότι «Ο καθένας συνέβαλε με πίεση και τον δικό τους τρόπο, γιατί όλοι πίστευαν ότι μπορεί και να μην είναι κατορθωτό» και συνέχισε: «Η σημειολογία της περιοχής, είναι το ότι εδώ υπογράφηκε η Συμφωνία της Πλάκας μεταξύ των αντιστασιακών οργανώσεων, που συμβολίζει την εθνική ενότητα. Σε αυτό το γεγονός, έρχεται να προστεθεί η σύμπνοια πολλών φορέων, με διαφορετικές στοχεύσεις και πολιτικές αποχρώσεις, που όμως, με ψυχή και ομόθυμα, δούλεψαν για την αναστήλωση του γεφυριού».
Το στοίχημα κερδήθηκε, το γεφύρι της είναι και πάλι στη θέση του, γιατί δεν το αφήσαμε να φύγει.
➡Σήμερα είμαστε εδώ για να ενημερωθούμε για την αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού μετά και την τοποθέτηση του κλειδόλιθου στην καμάρα του.Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter


Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Όλγα Γεροβασίλη
 

   Από την πλευρά του, ο Χρήστος Σπίρτζης επίσης εμφανίστηκε συγκινημένος και στις δηλώσεις του τόνισε ότι το στοίχημα πλέον είναι να μη ζήσουμε αντίστοιχα φαινόμενα κατάρρευσης μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ έστειλε και ένα μήνυμα στη σημερινή κυβέρνηση για την αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου.
   «Δώσαμε μια υπόσχεση ότι το Γεφύρι θα ξαναγίνει, σαν τιμή και στην πολιτιστική μας κληρονομιά και σε αυτά που ιστορικά σηματοδοτεί. Πιστεύω ότι η κοινή προσπάθεια όλων στην κατασκευή και η συνεχής επίβλεψη και επιμέλεια να γίνει το Γεφύρι, μας έφερε στο σημερινό σημείο. Είναι συγκινητικό να το βλέπει κανείς ξανά», σημείωσε και συνεχάρη όλους όσοι δούλεψαν.
   «Το στοίχημα είναι να συντηρείται, να παρακολουθείται, να μη ζήσουμε το ίδιο φαινόμενο σε άλλη γέφυρα ή μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και εύχομαι να ξανασυναντηθούμε, όταν θα είναι έτοιμο και το Γεφύρι Κοράκου. Ως κυβέρνηση υπογράψαμε τις προγραμματικές συμβάσεις. Μένει το υπουργείο Πολιτισμού να δει αυτά που έγιναν στο Γεφύρι της Πλάκας και μένει να ενδιαφερθούν και οι άνθρωποι της σημερινής κυβέρνησης, με την ίδια επιμέλεια και με την ίδια αγάπη για τα μνημεία και αυτή την περιοχή», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως το γεφύρι της Πλάκας σημαίνει πολλά για τους Έλληνες, αλλά και για την προηγούμενη κυβέρνηση.
   «Για όλους τους Έλληνες σημαίνει πολλά το γεφύρι της Πλάκας και για την Εθνική Αντίσταση και για εμάς γιατί βρήκαμε μία χώρα κατεστραμμένη και όταν την παραδώσαμε ήταν μια άλλη εποχή για τη χώρα και τον ελληνικό λαό», ανάφερε, ενώ χαρακτήρισε ελπιδοφόρο το μήνυμα συνεργασίας που εκπέμπει το έργο. «Είναι ελπιδοφόρο σε τέτοιες στιγμές να ξεπερνιούνται πολλές αντιθέσεις και δεν εννοώ μόνο πολιτικές και κομματικές», ανέφερε.
Το 2015 δώσαμε μια υπόσχεση: Ότι θα ξαναγίνει το γεφύρι της Πλάκας με την τεχνική που κατασκευάστηκε πριν από πολλά χρόνια. Σήμερα είμαστε συγκινημένοι, είναι μεγάλη στιγμή να ξαναβλέπουμε τη γέφυρα όρθια, όπως όρθια παραδώσαμε και τη χώρα που παραλάβαμε, επίσης, κατεδαφισμένη.


Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter


45 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
 
   Την ισχυρή πολιτική βούληση της τότε κυβέρνησης να γίνει το έργο τόνισε σε δηλώσεις του ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος, αφήνοντας αιχμές για κάποιους που πιθανόν θα ήθελαν το έργο να μην ολοκληρωθεί. «Πριν από τέσσερα χρόνια, κανείς δεν πίστευε ότι θα έχουμε τη χαρά να περπατήσουμε σε αυτό το μνημείο. Αυτό αποδεικνύει αν μη τι άλλο, ότι όταν κάποιος έχει ισχυρή βούληση να πραγματοποιήσει ένα έργο, μπορεί να το κάνει. Εμείς το αποδείξαμε όχι μόνο σε αυτό, αλλά και σε άλλα πολλά. Είναι τιμή για τον ελληνικό λαό που χρηματοδοτεί αυτά τα έργα, αυτά να ολοκληρώνονται. Θέλω να πω ότι όσοι θα εύχονταν ίσως να μη γίνει ποτέ για να ρίξουν το λίθο του αναθέματος, σήμερα διαψεύδονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Κανένας φόβος για το αποτέλεσμα
   Βέβαιοι για την επιτυχία του εγχειρήματος της αναστήλωσης και τη στιγμή που θα απομακρυνθεί ο μεταλλότυπος, εμφανίστηκαν οι εργοταξιάρχες στη γέφυρα της Πλάκας, αρχιτέκτονες Χρήστος Ηλιόπουλος και Αλέκος Παπακωστόπουλος.
   Όπως ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος, η μελέτη ήταν τόσο λεπτομερείς και ακριβής, που σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία της αναδόχου εταιρίας, δεν υπάρχει κανένας φόβος για το αποτέλεσμα.
   Παράλληλα, στο γεφύρι θα γίνει μια επιπλέον στήριξη του ανατολικού βάθρου, ενώ έχουν τοποθετηθεί και ειδικοί αισθητήρες που καταγράφουν δεδομένα ανά μια ώρα. ΟΙ αισθητήρες αυτοί δίνουν στοιχεία για την παραμικρή μετακίνηση. Έτσι, το επόμενο διάστημα μέχρι να βγει το καλούπι, αυτό θα χαλαρώνει σταδιακά και θα αποτυπώνεται η συμπεριφορά του έργου, μέχρι να απεξαρτηθεί τελείως από τον μεταλλότυπο.
   Οι δυσκολίες του εγχειρήματος, σύμφωνα με τους ίδιους, είχαν να κάνουν κυρίως με το ποτάμι και τον χρόνο, ειδικά τον προηγούμενο χρόνο, όταν γινόταν οι αντιστηρίξεις των βάθρων, αλλά και η τοποθέτηση του μεταλλότυπου στην κοίτη του ποταμού.
   Από εδώ και πέρα, οι εργασίες στην γέφυρα αφορούν την ολοκλήρωσης της κατασκευής του καλντεριμιού, την κατασκευή των στηθαίων και τον καθαρισμό.
   Το έργο, πάντως, ολοκληρώθηκε πριν από το χρονοδιάγραμμα, γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Παπακωστόπουλο, οφείλεται στην εντατική εργασία, όλες τις ημέρες, ακόμη και τις αργίες, αλλά και τις βραδινές ώρες σε κάποιες περιπτώσεις.


Δημοσιεύθηκε στις 7 December 2019 | 7:00 pm


Κατάμεστη η αίθουσα του Σκουφά στην ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην Άρτα - ΦΩΤΟ

Όλγα Γεροβασίλη: Να κερδίσουμε μαζί νέες νίκες για τη μεγάλη δημοκρατική προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία


   Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του ΣΚΟΥΦΑ στην Άρτα, το βράδυ της Πέμπτης, 5 Δεκεμβρίου 2019, στην ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
   Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και με τη συμμετοχή του, μέχρι αργά το βράδυ, στη συζήτηση που ακολούθησε τις εισηγήσεις των ομιλητών, έδειξε ότι είναι έτοιμος και δηλώνει "παρών" στο μεγάλο εγχείρημα που ξεκίνησε για ένα σύγχρονο μαζικό κόμμα, που θα εκφράζει τη θέληση των πολλών στα κρίσιμα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.
   Για ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία, συνδεδεμένο μ’ αυτήν, ικανό να εμπνέει και να κινητοποιεί ανθρώπους και που θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση του τόπου, με ένα προοδευτικό πρόγραμμα, που θα εδραιώνει τη δημοκρατία.
   Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αίθουσα υπήρξαν πολλές παρουσίες προσώπων, που πραγματικά αποτυπώνουν αυτό που είναι σήμερα το ζητούμενο της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και υπήρξαν δεκάδες νέες εγγραφές μελών συμπολιτών μας-πλέον συντρόφων στον κοινό αγώνα-, στο γραφείο που είχε στηθεί γι' αυτό το σκοπό στον προθάλαμο της αίθουσας.
   Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Χρήστος Σπίρτζης, βουλευτής και πρ. Υπουργός, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η Σία Αναγνωστοπούλου, βουλευτής και πρ. Υπουργός και η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής Άρτας, γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και πρ. Υπουργός.

Όλγα Γεροβασίλη: Χωρίς συμπλέγματα και περιχαρακώσεις, με όπλο την ταυτότητά μας, που χαράχτηκε με το διάλογο και τη σύνθεση, σας προσκαλούμε για να κερδίσουμε μαζί νέες νίκες για τη μεγάλη δημοκρατική προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία

   Στην ομιλία της η Όλγα Γεροβασίλη είπε τα εξής:

Φίλες και φίλοι,

Στις 7 Ιουλίου ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε το μήνυμα των εκλογών τόσο για το ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία όσο και για το σύνολο του πολιτικού σκηνικού.

Οι τελευταίες εκλογές μας έφεραν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος για αυτή την εξέλιξη.

Ωστόσο, το 32% το οποίο αγγίξαμε είναι μία ξεκάθαρη εντολή για το μετασχηματισμό του κόμματος.

Ο λαός μας ανέδειξε στην κυρίαρχη πολιτική δύναμη του προοδευτικού χώρου.

Και ο λαός της Άρτας μας έδωσε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ελλάδα.

Για αυτό το αποτέλεσμα θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε από την καρδιά μας.

Αυτό είναι που μας δίνει δύναμη μπροστά στον αγώνα που ήδη ξεκίνησε.

Για αυτό τον αγώνα ήρθαμε να σας μιλήσουμε σήμερα. Και εγώ θα μιλήσω λιγότερο γιατί έχει σημασία πρώτα να ακούσουμε.

Να ακούσουμε όλους εσάς, που δεν μας δώσατε απλώς την ψήφο σας αλλά μας δώσατε αυτή την ξεκάθαρη εντολή.

Μας δείξατε το δρόμο, αποδεικνύοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει μία μεγάλη και δυναμική βάση.

Αυτή τη βάση πρέπει να κάνουμε ρεύμα νίκης.

Η προσπάθεια, λοιπόν, που ξεκίνησε και εξελίσσεται σε όλη τη χώρα έχει ένα στόχο.

Όλοι εσείς που είστε κοντά μας να μπορέσετε να επικοινωνήσετε τις αγωνίες και τις ανάγκες σας, αποκτώντας φωνή και δύναμη μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία..

Είναι ομόφωνη απόφασή μας ότι ο κεντρικός πολιτικός μας στόχος είναι να συναντηθούμε με όλους τους δημοκρατικούς, προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες, ακόμα και αν μας δεν μας έχουν εμπιστευτεί ακόμα με την ψήφο τους.

Σήμερα λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ανοίγει το κόμμα στην κοινωνία ώστε αυτό το ρεύμα νίκης να αποκτήσει στέρεα θεμέλια.

Αυτό θα γίνει μόνο αν ο καθένας και η καθεμία, που θα το δυναμώνει, πάρει στα χέρια του την ευθύνη της συνδιαμόρφωσης των αποφάσεων.

Μόνο έτσι θα δυναμώσουμε. Και πρέπει να δυναμώσουμε πολύ γιατί οι προκλήσεις είναι μεγάλες.

Η περίοδος της διακυβέρνησής μας ολοκληρώθηκε με την Ελλάδα έξω από τα μνημόνια.

Με το γενναίο βήμα της συμφωνίας των Πρεσπών να έχει οδηγήσει στη στρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας. Να έχουμε επιστρέψει σαν συνδιαμορφωτές των εξελίξεων στην Ευρώπη.

Να μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι στην περίοδο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης θα προχωρήσουμε ισότιμα με ένα μοντέλο δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, το οποίο θα στηρίζεται στην κοινωνία της γνώσης.

Με αυτό το σχεδιασμό, στην Άρτα τα τελευταία χρόνια σχεδιάστηκαν, δρομολογήθηκαν, ξεκίνησαν και υλοποιήθηκαν έργα που δεν είχαν γίνει επί δεκαετίες.

Για αυτό υλοποιήθηκε η δημιουργία της Γεωπονικής Σχολής με δύο Τμήματα, αίτημα ετών των πολιτών και των φορέων του νομού μας.

Όλοι οι πολίτες του νομού μας γνωρίζουν ότι κατά την περίοδο της διακυβέρνησής μας δρομολογήθηκαν έργα ύψους μεγαλύτερου από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Εξασφαλίστηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα συγχρηματοδοτούμενα, για να αλλάξουν το πρόσωπο και τις υποδομές της περιοχής μας.

Βεβαίως θυμίζω την ανταπόκριση της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα και του Χρήστου Σπίρτζη προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας.

Για αυτό στο νομό Άρτας στο πλαίσιο του προγράμματος Φιλόδημος οι τέσσερις δήμοι μας ανταποκρίθηκαν σε έργα συνολικής αξίας 9 εκατομμυρίων 518 χιλιάδων ευρώ, τα οποία αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής αλλά και την οικονομική δραστηριότητα του νομού.

Σε μία τέτοια περίοδο με τις προοπτικές που ανοίξαμε αλλά και με προκλήσεις όπως την κλιματική αλλαγή, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το προσφυγικό, το μεταναστευτικό, την ευθύνη της διακυβέρνησης δυστυχώς την έχει η Νέα Δημοκρατία.

Σε απάντηση αυτών των προκλήσεων ξεδιπλώνει ένα ξεπερασμένο νεοφιλελεύθερο μοντέλο που διευρύνει τις ανισότητες.

Δεν κλείνει απλά το μάτι σε μία οικονομική ελίτ. Αντίθετα, τη στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις, ξεχνώντας την μεσαία τάξη.

Την επιδοτεί, της επιτρέπει να ξεγλιστράει από το πόθεν έσχες, να ξεγλιστράει από το νόμο ενώ την ίδια ώρα επιστρατεύει τον αυταρχισμό και την ωμή βία σε όποιον προσπαθεί να αντισταθεί.

Την ίδια ώρα, οι 7 στους 8 πολίτες που είχαν λάβει πέρσι κοινωνικό μέρισμα φέτος δεν θα το δουν. Δεν θα επωφεληθούν από αυτό 3,7 εκατομμύρια άτομα. Και τολμούσε η ΝΔ να μας μιλάει τότε για ψίχουλα.

Βέβαια να κόβει τα δήθεν ψίχουλα μπορεί. Γιατί πρέπει να μοιράζει τα παντεσπάνια.

Η ΝΔ ξανακάνει το κράτος λάφυρο και το μοιράζει σε πρόθυμους 80αρηδες, στα golden boys, στους κουμπάρους και στους γραμματείς των ΝΟΔΕ.

Φτάσαμε να έχουμε fake άριστους υπουργούς ενώ τα φιλοκυβερνητικά μίντια εξακολουθούν να κάνουν αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το κράτος που φτιάχνει ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι επιτελικό. Είναι βαθιά συντηρητικό. Καλλιεργεί σκόπιμα την ξενοφοβία, το ρατσισμό και τη βία απέναντι σε κάθε τι το διαφορετικό.

Σκοπός του κ. Μητσοτάκη είναι να καθησυχάσει το ακροδεξιό τμήμα της ΝΔ, τραβώντας την προσοχή από μέτρα σαν τη δραματική μείωση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης και του κοινωνικού μερίσματος.

Να κρύψει την ανικανότητά της κάτω από τα δακρυγόνα και την ακραία καταστολή.

Ιδιαίτερα εδώ στην Άρτα φαίνονται ήδη τα πρώτα σημάδια της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.

Το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής κλείνει, υπονομεύοντας την ίδια τη Γεωπονική Σχολή.

Τα έργα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Φιλόδημος σταματούν και αυτό είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να πάρουν θέση και οι ίδιοι οι δήμαρχοι του Νομού Άρτας.

Και θα παρακολουθούμε την εξέλιξη των έργων που έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από εμάς, ενώ βρίσκεται σε διάφορα στάδια η διαδικασία εκτέλεσης.

Αυτές είναι φίλες και φίλοι οι συνθήκες μέσα στις οποίες μεγαλώνουμε και σας προσκαλούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας μέσα σε ένα μεγάλο προοδευτικό δημοκρατικό ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Σας καλούμε να παλέψουμε για να δώσουμε τον αγώνα μέσα από ένα κόμμα ζωντανό, δυναμικό, εξωστρεφές.

Με ένα σύγχρονο ενιαίο προγραμματικό και οργανωτικό πλαίσιο, στο οποίο ο καθένας και η καθεμιά μας θα έχει φωνή, ευθύνη και απόφαση για το μέλλον του και το μέλλον του τόπου.

Αυτή η διαδικασία, της οποίας μία μεγάλη στάση θα είναι το συνέδριο, θα μας επιτρέψει να παρουσιάσουμε την προοδευτική πρόταση της ισχυρής κυβερνώσας αριστεράς.

Χωρίς συμπλέγματα και περιχαρακώσεις, με όπλο την ταυτότητά μας, που χαράχτηκε με το διάλογο και τη σύνθεση, σας καλούμε για να κερδίσουμε νέες νίκες για τη μεγάλη δημοκρατική προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία.Δημοσιεύθηκε στις 7 December 2019 | 4:22 pm


Απόψε η ανοιχτή συνέλευση για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην Άρτα -VIDEO

Για ένα σύγχρονο μαζικό κόμμα, που θα εκφράσει τη θέληση των πολλών και θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση του τόπου με ένα προοδευτικό, δημοκρατικό πρόγραμμα


   Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Σκουφά, στην κεντρική πλατεία της Άρτας, θα πραγματοποιηθεί η ανοιχτή συνέλευση για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
   Η εκδήλωση εντάσσεται στη διαδικασία που υλοποιείται σε όλη τη χώρα για ένα σύγχρονο μαζικό κόμμα, που θα εκφράζει τη θέληση των πολλών για προοδευτικές απαντήσεις στα κρίσιμα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.
   Για ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία, συνδεδεμένο μ' αυτήν, μάχιμο και δραστήριο σε κάθε μεγάλο ή μικρό μέτωπο, ικανό και άξιο να εμπνέει και να κινητοποιεί ανθρώπους και να αφυπνίζει συνειδήσεις.
   Για ένα κόμμα που θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση του τόπου, με ένα προοδευτικό πρόγραμμα, που θα εδραιώνει τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τον θεσμικό εκσυγχρονισμό του τόπου και θα κλείνει αποφασιστικά τον δρόμο στον νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά.
   Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Χρήστος Σπίρτζης, βουλευτής και πρ. Υπουργός, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η Σία Αναγνωστοπούλου, βουλευτής και πρ. Υπουργός και η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής, γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και πρ. Υπουργός.
   Μετά τις ολιγόλεπτες εισηγήσεις των ομιλητών, θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση, όπου ο καθένας και η καθεμία θα έχει την ευκαιρία να τοποθετηθεί η/και να κάνει ερωτήσεις.

   Η Όλγα Γεροβασίλη ανέβασε το παρακάτω video στην προσωπική της σελίδα στο facebook:

Δημοσιεύθηκε στις 5 December 2019 | 3:59 pm


Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου η ανοιχτή συνέλευση για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην Άρτα

Για ένα σύγχρονο μαζικό κόμμα, που θα εκφράσει τη θέληση των πολλών και θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση του τόπου με ένα προοδευτικό, δημοκρατικό πρόγραμμα


   Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Σκουφά, στην κεντρική πλατεία της Άρτας, θα πραγματοποιηθεί η ανοιχτή συνέλευση για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
   Η εκδήλωση εντάσσεται στη διαδικασία που υλοποιείται σε όλη τη χώρα για ένα σύγχρονο μαζικό κόμμα, που θα εκφράζει τη θέληση των πολλών για προοδευτικές απαντήσεις στα κρίσιμα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.
   Για ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία, συνδεδεμένο μ' αυτήν, μάχιμο και δραστήριο σε κάθε μεγάλο ή μικρό μέτωπο, ικανό και άξιο να εμπνέει και να κινητοποιεί ανθρώπους και να αφυπνίζει συνειδήσεις.
   Για ένα κόμμα που θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση του τόπου, με ένα προοδευτικό πρόγραμμα, που θα εδραιώνει τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τον θεσμικό εκσυγχρονισμό του τόπου και θα κλείνει αποφασιστικά τον δρόμο στον νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά.
   Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Χρήστος Σπίρτζης, βουλευτής και πρ. Υπουργός, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η Σία Αναγνωστοπούλου, βουλευτής και πρ. Υπουργός και η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής, γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και πρ. Υπουργός.
   Μετά τις ολιγόλεπτες εισηγήσεις των ομιλητών, θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση, όπου ο καθένας και η καθεμία θα έχει την ευκαιρία να τοποθετηθεί η/και να κάνει ερωτήσεις.

Δημοσιεύθηκε στις 5 December 2019 | 3:55 pm


Στη Γέφυρα της Πλάκας Γεροβασίλη, Σπίρτζης, Σεντελές

- Επιτόπου ενημέρωση για την αναστήλωση του ιστορικού Γεφυριού, μετά και την τοποθέτηση του κλειδόλιθου στην καμάρα της Γέφυρας
- Μετά την άριστη συνεργασία τους, λογικό και αναμενόμενο το ενδιαφέρον αλλά και η χαρά τους, που το "στοίχημα" κερδήθηκε και το ιστορικό Γεφύρι ξαναστήνεται πάνω από τον Άραχθο


   Επίσκεψη στη Γέφυρα Πλάκας θα πραγματοποιήσουν αύριο, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019, στις 2:30 μμ, η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο Χρήστος Σπίρτζης, βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και ο Γιάννης Σεντελές, δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων.
   Σκοπός της επίσκεψης είναι η επιτόπου ενημέρωση για την αναστήλωση του ιστορικού Γεφυριού, μετά και την τοποθέτηση του κλειδόλιθου στην καμάρα της Γέφυρας.
   Να μην ξεχνάμε ότι οι τρεις τους είχαν άριστη συνεργασία και συντονισμό των προσπαθειών τους για την αναστήλωση του Γεφυριού, από την πρώτη στιγμή της κατάρρευσής του, στις Φεβρουαρίου 2015.
   Λογικό και αναμενόμενο, λοιπόν, το ενδιαφέρον αλλά και η χαρά τους, που το "στοίχημα" κερδήθηκε και το ιστορικό Γεφύρι ξαναστήνεται πάνω από τον Άραχθο.

Δημοσιεύθηκε στις 5 December 2019 | 3:12 pm


Εθνικά θέματα και αβάσταχτη ελαφρότητα

- Το επόμενο διάστημα η εξωτερική πολιτική θα βρίσκεται στο επίκεντρο. Και εκεί θα μετρηθεί όλων η σοβαρότητα. Ή η αβάσταχτη ελαφρότητα
- ΣΥΡΙΖΑ: Αιφνιδιασμός και πρωτοφανής έλλειψη σοβαρότητας στα ελληνοτουρκικά
- Σε ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προτρέπει την κυβέρνηση Μητσοτάκη


   Δεν μπορεί, φυσικά, να βγει από τις χθεσινές δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη ασφαλές συμπέρασμα για το πού βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν.
   Αν δηλαδή υπήρξε κάποιος κοινός τόπος ή αν η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη, με την ένταση να απειλεί τις ισορροπίες με τη γειτονική χώρα.
   Αυτό που έως τώρα φαίνεται δεδομένο είναι ότι η διεθνοποίηση του ζητήματος δεν πήγε καλά. Το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να πάρει θέση στα ελληνοτουρκικά, με μόνη εξαίρεση τον Μακρόν, που έχει τα δικά του ζητήματα με την Τουρκία και τον Ερντογάν.
   Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να δραστηριοποιηθεί, επιτέλους, η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της Ε.Ε. και να απαιτήσει την έμπρακτη στήριξη που δικαιούται ως κράτος - μέλος.
   Η σημερινή αντιπολίτευση δεν είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει εθνικά θέματα για πολιτική κερδοσκοπία. Δεν έκανε το ίδιο η Ν.Δ.
   Δεν είναι μία και δύο οι φορές που επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο Κ. Μητσοτάκης είχε σπεκουλάρει με fake news για ξεπουλήματα, για «παραχωρήσεις τύπου Πρεσπών στο Αιγαίο», για σχέδια εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας στο Καστελλόριζο, για παραίτηση από τη φύλαξη των συνόρων στη θάλασσα. Αυτά δεν ξεχνιούνται.
   Και δεν είναι καθόλου ευοίωνα για την πολιτική σοβαρότητα, με την οποία ο σημερινός πρωθυπουργός προσεγγίζει τα εθνικά θέματα, έχοντας μάλιστα στην πλάτη του και την εσωκομματική πίεση από τους ακροδεξιούς του Σαμαρά.
   Η προχθεσινή γκέλα με το υπουργείο Άμυνας και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης το επιβεβαιώνει.
   Το επόμενο διάστημα η εξωτερική πολιτική θα βρίσκεται στο επίκεντρο. Και εκεί θα μετρηθεί όλων η σοβαρότητα. Ή η αβάσταχτη ελαφρότητα.
το Κύριο Άρθρο στη σημερινή ΑΥΓΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Αιφνιδιασμός και πρωτοφανής έλλειψη σοβαρότητας στα ελληνοτουρκικά - Η κυβέρνηση να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες»


   "Να επεκταθούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις και κατά προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες στην περιοχή που καλύπτει η ανυπόστατη και παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη" τονίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
   «Η διαχείριση των ελληνοτουρκικών από την κυβέρνηση έχει βασιστεί μέχρι στιγμής σε μία λανθασμένη πολιτική κατευνασμού», τονίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι σήμερα έχει ακολουθήσει μια πολιτική παθητικού παρατηρητή, προσδοκώντας οφέλη στο προσφυγικό ζήτημα.
   Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν «επιεικώς ατυχή» τη διαπίστωση του Πρωθυπουργού στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση ότι η βελτίωση των σχέσεων μπορεί να βασίζεται ισότιμα στην «καλή διάθεση» των δυο πλευρών, καθώς όπως επισημαίνουν, δε μπορεί η μια πλευρά να παραβιάζει συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο και η άλλη ζητά την εφαρμογή του". Με αφορμή τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν επίσης ότι τα μηνύματα που εξέπεμψε η ελληνική κυβέρνηση προδίδουν αιφνιδιασμό και πρωτοφανή έλλειψη σοβαρότητας, φέροντας ως παράδειγμα την ασυνεννοησία στο θέμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
   Τέλος καλούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη να προβεί λοιπόν σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

  Αναλυτικότερα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν τα εξής:

   1. Η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο επιβεβαίωσε την σοβαρή ένταση που διάγουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη σημαντική απόσταση ανάμεσα στις δυο πλευρές. Ωστόσο, ορθώς έγινε, καθώς οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί ιδίως στις δύσκολες στιγμές. Αναμένουμε ολοκληρωμένη ενημέρωση κατά τη συνάντηση στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ωστόσο καμία πρόοδος δεν φαίνεται να έχει επιτευχθεί.
   Η δε διαπίστωση του Πρωθυπουργού στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση ότι η βελτίωση των σχέσεων μπορεί να βασίζεται ισότιμα στην «καλή διάθεση» των δυο πλευρών, είναι επιεικώς ατυχής, ιδίως όταν η μια πλευρά παραβιάζει συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο και η άλλη ζητά την εφαρμογή του.
   Δυστυχώς τα μηνύματα που εξέπεμψε η Ελληνική κυβέρνηση προδίδουν αιφνιδιασμό και πρωτοφανή έλλειψη σοβαρότητας. Η ασυνεννοησία στο θέμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης την προηγούμενη της συνάντησης ήταν απαράδεκτη. Όπως επίσης απαράδεκτη είναι η σημερινή δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι συμφωνήθηκε με τον Πρόεδρο Ερντογάν πως «το πρόβλημα δεν είναι φοβερό» όσον άφορα τη δημοσιοποίηση της παράνομης συμφωνίας, καθώς αυτή θα περάσει από την τουρκική βουλή άμεσα. Αν «δεν είναι φοβερό», τότε γιατί η Κυβέρνηση έκανε πριν λίγες μέρες σημαία την απέλαση του Λίβυου πρέσβη για το ίδιο ακριβώς θέμα;
   Αντίθετα από τα μηνύματα της συνάντησης, θετικά είναι τα μηνύματα στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ, τη Γαλλία, το Αμερικανικό ΥΠΕΞ, το Ισραήλ και τη Ρωσία.

   2. Πιο ανησυχητικό θεωρούμε το γεγονός ότι λίγες ώρες πριν την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, η Τουρκία ανακοίνωσε γεωτρήσεις στην δήθεν «περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας και σε άλλες περιοχές». Η περαιτέρω επέκταση παράνομων δραστηριοτήτων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι μια εξαιρετικά ανησυχητική ευθεία απειλή κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

   3. Δυστυχώς η διαχείριση των ελληνοτουρκικών από την κυβέρνηση έχει βασιστεί μέχρι στιγμής σε μία λανθασμένη πολιτική κατευνασμού, που συνοψίστηκε με την αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Πέτσα περί «λεπτής γραμμής». Ότι δήθεν υπάρχει μία λεπτή γραμμή ανάμεσα στο προσφυγικό από τη μία και το Αιγαίο/Κυπριακό/Συριακό από την άλλη και άρα πρέπει ως χώρα να κρατήσουμε μία ισορροπία στην κριτική μας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα προκειμένου να υπάρξει μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
   Όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος και η κατάσταση σε σχέση με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές επιδεινώθηκε και η Τουρκία αποθρασύνθηκε από σειρά αστοχιών της κυβέρνησης.
   Συγκεκριμένα:
   - Το γεγονός ότι η κυβέρνηση περιορίστηκε στο να επικρίνει λεκτικά την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στην ΑΟΖ της Κύπρου και το Αιγαίο, αντί να αξιοποιήσει σε ρητορικό και ουσιαστικό επίπεδο, στο πλαίσιο της ΕΕ, το πλαίσιο κυρώσεων που εξασφάλισε η προηγούμενη κυβέρνηση σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία.
   - Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που δεν έθεσε θέμα τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο κατά την πρώτη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
   - Το γεγονός ότι εξέπεμψε θετικό κλίμα από τη συνάντηση του τον Σεπτέμβριο, αποφασίζοντας ακόμα και τη διενέργεια Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

   4. Είναι σαφές ότι οι νέες παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, η παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, η ανακοίνωση γεωτρήσεων στην περιοχή που καλύπτει η ανυπόστατη αυτή συμφωνία και η παρουσίαση για πρώτη φορά συντεταγμένων από την Τουρκία για την ΑΟΖ που διεκδικεί έξω από την Κρήτη, τη Ρόδο και το Καστελόριζο, σηματοδοτούν μία νέα αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας. Όπως επίσης, είναι σαφές πως ιδιαίτερη σημασία στη στήριξη της Τουρκίας σε αυτή τη φάση έχει η στάση του Προέδρου των ΗΠΑ, σε συνέχεια του διακανονισμού του με την Τουρκία στο Συριακό.

   5. Υπό αυτές τις νέες συνθήκες είναι επιτακτική η ανάγκη η Ελλάδα να επιστρέψει στη συντεταγμένη εθνική στρατηγική διττής προσέγγισης, δηλαδή διαλόγου και πίεσης, που είχε την προηγούμενη περίοδο.
   Πιο συγκεκριμένα, το 2015 – 2016 πρωτοστάτησε στη δημιουργία θετικής ατζέντας στις ευρωτουρκικές σχέσεις που οδήγησε:
   - στη σύναψη της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, η οποία μείωσε δραστικά τις ροές και κυρίως του θανάτους στο Αιγαίο.
   - σε ένα θετικό κλίμα για να φτάσουμε πιο κοντά από ποτέ στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με κατοχύρωση της θέσης της Ελλάδας και της Κύπρου περί κατάργησης των εγγυήσεων και αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων στο πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο συνεχίζει να αποτελεί και σήμερα βάση για τις συνομιλίες.
   Επιπλέον, όμως, το 2017-2019, με την αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας, η Ελληνική κυβέρνηση διατήρησε τους διαύλους ανοιχτούς, αποτρέποντας τα χειρότερα αλλά ταυτόχρονα και απαντώντας στον τουρκικό αναθεωρητισμό, τόσο με τις ευθείες δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα.
   Παράλληλα αναζωογόνησε τον διάλογο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Την ίδια στιγμή ωστόσο, απάντησε αποφασιστικά στις τουρκικές προκλήσεις έναντι των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναβάθμισε τα διμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας της Ελλάδας (στρατηγικός διάλογος με ΗΠΑ, σχήμα 3+1 με ΗΠΑ και Ισραήλ, ενίσχυση τριμερών σχημάτων, ενεργοποίηση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου) και εξασφάλισε για πρώτη φορά μαζί με την Κύπρο, σαφώς καταδικαστικά συμπεράσματα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο το Μάρτιο του 2018 και ένα πλαίσιο ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας τον Ιούνιο του 2019.

   6. Η κυβέρνηση οφείλει να προβεί λοιπόν σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες:
   - Να εργαστεί προκειμένου να υπάρξουν ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά προσώπων και εταιρειών που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ.
   - Να εργαστεί ώστε στη βάση των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου του 2018, να επεκταθούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις και κατά προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες στην περιοχή που καλύπτει η ανυπόστατη και παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη.
   - Να ζητήσει την άμεση σύγκληση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου για τη στήριξη της Ελλάδας και Κύπρου. - Να εξαντλήσει τις πιέσεις προς τις ΗΠΑ για πιο δυναμική στάση απέναντι στην Τουρκία, ενόψει της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τις συνομιλίες για περαιτέρω αναβάθμιση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.
   - Να εξαντλήσει τις πιέσεις στην Ιταλία για σαφή στάση απέναντι στις παράνομες ενέργειες της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, ενόψει μάλιστα και της ανανέωσης της ευρωπαϊκής επιχείρησης Sophia τον Μάρτιο.
   - Να ενισχύσει τις επαφές με όλες τις πλευρές στη Λιβύη και να εντείνει τις συνομιλίες με την Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ, όπως ανακοίνωσε.
   - Να απαιτήσει να βρίσκεται στις διευρυμένες συνομιλίες για το Λιβυκό σε συνέχεια και της συμμετοχής της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Παλέρμο το Νοέμβριο του 2018. Η απουσία της Ελλάδας από τις Διαδικασίες του Βερολίνου (συνάντηση το Σεπτέμβριο του 2019) δεν πρέπει να επαναληφθεί.
   - Να συνεχίσει το διάλογο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αποφεύγοντας τα απαράδεκτα λάθη που έγιναν προχθές. Η απόφαση για αναστολή των συνομιλιών που διατυπώνει εδώ και μήνες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι λανθασμένη, διότι αυτός ο δίαυλος πρέπει να είναι σταθερά ενεργός, τουλάχιστον για να αποφευχθούν παρανοήσεις και ατυχήματα.
   - Να στηρίξει ενεργά τη διατήρηση της όποιας δυναμικής δημιουργήθηκε μετά την τριμερή στο Βερολίνο για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Δημοσιεύθηκε στις 5 December 2019 | 2:37 pm


Ειρωνεία Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Θα μπορούσατε να πάρετε αντίγραφο της συμφωνίας από τον Λίβυο πρέσβη αλλά... τον διώξατε!

Το, με εμφανές περιπαικτικό ύφος, σχόλιο αποκάλυψε ο ίδιος ο Έλληνας ΥΕΘΑ!


   Ένα σχόλιο του Τούρκου Προέδρου, από την συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Λονδίνο, αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Διαβάστε επίσης:
   Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο Ερντογάν απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, για το μνημόνιο Άγκυρας- Τρίπολης, με εμφανές περιπαικτικό ύφος του απάντησε ότι: «Μα, θα μπορούσατε να πάρετε ένα αντίγραφο από τον Λίβυο πρέσβη, αλλά… τον διώξατε”…».

Δημοσιεύθηκε στις 5 December 2019 | 2:24 pm


ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Παραιτήθηκε ο Αντ. Διαματάρης μετά τον σάλο για τα ψεύτικα πτυχία

- Ακόμη μια απόδειξη της δύναμης που μπορούν να έχουν τα social media, απέναντι στα καθεστωτικά ΜΜΕ που έκρυψαν το θέμα όσο μπορούσαν
- Νωρίτερα, τις πιέσεις για την παραίτησή του είχε εντείνει με νέα ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ: Από πού «κρατάει» τον κ. Μητσοτάκη ο κ. Διαματάρης και δεν τον αποπέμπει;


   Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε από τα ψευδή πτυχία του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αν. Διαματάρης αναγκάστηκε να υποβάλλει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η οποία και έγινε δεκτή.
   Να σημειωθεί ότι την αποπομπή του υπουργού ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις αποκαλύψεις για δήθεν τίτλους σπουδών που δεν είχε από το Πανεπιστήμιο Columbia, ενώ έντονη ήταν η κριτική στην κυβέρνηση και για αυτόν τον "άριστο", μετά τις αποκαλύψεις για τα ρουσφέτια στις διοικήσεις των νοσοκομείων, ακόμα και από το φιλοκυβερνητικό τύπο, όταν πλέον ο σάλος ήταν τόσο μεγάλος, που δεν μπορούσαν πλέον να κρύψουν το θέμα.
Όλη η δήλωση του (τέως πλέον) Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Αντώνη Διαματάρη
«Ασχολούμαι με τα θέματα της Ομογένειας επί δεκαετίες. Μόνο μου μέλημα όλα αυτά τα χρόνια είναι η προσφορά στον Ελληνισμό. Για αυτό με μεγάλη τιμή αποδέχθηκα την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αναλάβω το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού.
Τις τελευταίες ημέρες δέχομαι προσωπικές επιθέσεις που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά, με σκοπό να πλήξουν την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, τον οποίο αγαπώ και εκτιμώ, καθώς και να υπονομεύσουν το έργο μου. Για τον λόγο αυτό, υπέβαλα, με πόνο ψυχής, στον Κυριάκο Μητσοτάκη την παραίτησή μου από τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό».
   Ο κ. Διαματάρης είχε επικριθεί έντονα μετά την αποκάλυψη ότι στο βιογραφικό του περιελάμβανε τίτλους σπουδών οι οποίοι δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.
   Νωρίτερα, τις πιέσεις για την παραίτηση του υφυπουργού είχε εντείνει με νέα ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ:

ΣΥΡΙΖΑ: Από πού «κρατάει» τον κ. Μητσοτάκη ο κ. Διαματάρης και δεν τον αποπέμπει;

Νωρίτερα, τις πιέσεις για την παραίτηση του υφυπουργού είχε εντείνει με νέα ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Διαματάρης, σε αντίθεση με όσα έχει δηλώσει:
- Δεν έχει μεταπτυχιακό
- Δεν έχει πτυχίο
- Παραμένει άγνωστο εάν έχει απολυτήριο Λυκείου.
Την ίδια ώρα, αναφορικά με όσα δεν έχει δηλώσει:
- Έχει συνεργάτη στο Υπουργείο που διώκεται για κακουργηματική απιστία και ζημία ενός δισ. ευρώ εις βάρος του Δημοσίου.
- Παρότι υφυπουργός, διατηρεί επιχειρηματική δραστηριότητα, τόσο ως εκδότης όσο και ως κτηματομεσίτης, παραβιάζοντας το Σύνταγμα.
Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα διατυπώνει σήμερα σύσσωμος ο Τύπος. Ακόμα και ακραιφνώς φιλοκυβερνητικές εφημερίδες ζητούν την αποπομπή του κ. Διαματάρη.
Είναι δικαίωμα του κ. Μητσοτάκη να βυθίζεται στο πρωτοφανές φιάσκο της δήθεν αριστείας που έχει δημιουργήσει με τον συγγενή – υφυπουργό του.
Ωστόσο, προκύπτει ένα απλό ερώτημα: Από πού «κρατάει» τον κ. Μητσοτάκη ο κ. Διαματάρης και δεν τολμά να τον αποπέμψει, παρά τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για τέταρτη συνεχή ημέρα;

Δημοσιεύθηκε στις 5 December 2019 | 1:52 pm


Πρωθυπουργός ή τρίτος παρατηρητής;

- Ο Κυρ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί ότι η εξωτερική πολιτική δεν είναι παιδική χαρά
- Μήπως ξέχασε ότι είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας;


   Στην τελική ομιλία του στο συνέδριο της Ν.Δ. ο Κυρ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα πήγαινε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και θα τόνιζε για την Τουρκία ότι «μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας, που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας».
   Ο πρωθυπουργός πήγε στη σύνοδο της Ατλαντικής Συμμαχίας, πήρε τον λόγο, αλλά δεν είπε τίποτε από όσα υποσχέθηκε στο συνέδριο του κόμματός του. Προχθές, μία μέρα πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν, με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα, πηγές από το υπουργείο Αμυνας άφηναν να διαρρεύσει ότι η Ελλάδα θα σταματήσει τις συζητήσεις με τη γείτονα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
   Στη συνέχεια, τα επιτελεία του μεγάρου Μαξίμου, υπολογίζοντας το κόστος, έτρεχαν να μαζέψουν τη διαρροή. Οι αυστηροί τόνοι κράτησαν λίγες ώρες. Χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης, στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, μας ενημέρωσε ότι το μόνο που συμφώνησε μαζί του ήταν η «συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας».
   Ο Κυρ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί ότι η εξωτερική πολιτική δεν είναι παιδική χαρά. Χθες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν και όπως δήλωσε του έθεσε όλα τα φλέγοντα ζητήματα στις σχέσεις των δύο χώρων, αναπτύσσοντας τις ελληνικές θέσεις.
   Τον πιστεύουμε. Δημόσια όμως έκανε λόγο για «τουρκικές ενέργειες» τις οποίες απέφυγε να χαρακτηρίσει ως προκλητικές, παράνομες, εχθρικές προς την Ελλάδα και ως παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Γιατί άραγε;
   Μας διαβεβαίωσε επίσης ότι τα προβλήματα με τη γείτονα θα ξεπεραστούν «εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση». Ετσι θα μπορούσε να μιλήσει κάποιος τρίτος, αλλά ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας. Μήπως σε αυτή την περίπτωση το ξέχασε;
   Αν όλα αυτά φαίνονται περίεργα, απλώς θυμίζουμε πως πριν από τη συνάντησή τους οι Μητσοτάκης και Ερντογάν είχαν συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος να ξεχάσει την ιδιότητά του, όπως συνέβη με τον Ελληνα πρωθυπουργό.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 5 December 2019 | 1:28 pm


Αφαιρέθηκε και το... πρώτο πτυχίο του Διαματάρη!

Σωσμό δεν έχει η... «αριστεία» τους!


   Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τις σπουδές του υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη, ο οποίος παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση και αυτο-διαφημίστηκε ως «άριστος», πάντα με τον τρόπο που η ΝΔ αποφάσισε να ορίσει την «αριστεία». Αφού έγινε σάλος με το MBA που δεν πήρε ποτέ από το Columbia, το βιογραφικό του στην σύνθεση της κυβερνήσεως άλλαξε και στο νέο αφαιρέθηκε και το πρώτο του πτυχίο ενώ πλέον υπάρχουν ερωτηματικά και για το απολυτήριο του Λυκείου.
   Συγκεκριμένα, στο παλιό βιογραφικό του Αντώνη Διαματάρη, το οποίο μάλιστα δεν είχε - μέχρι αυτή την ώρα - αλλάξει στο site του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών σπούδασε οικονομικές επιστήμες το Queens College της Νέας Υόρκης και Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Στο νέο βιογραφικό που άλλαξε, μετά την αποκάλυψη ότι MBA «δεν υπάρχει», δεν αναφέρεται ούτε το πρώτο πτυχίο. Συγκεκριμένα, το βιογραφικό αναφέρει απλώς ότι ο Αντώνης Διαματάρης παρακολούθησε μαθήματα στο Columbia University.
   Με μια προσεκτική ματιά όμως μπορεί κανείς να δει ότι ερωτήματα προκύπτουν και για το απολυτήριο Λυκείου του υφυπουργού Εξωτερικών. Στο πρώτο βιογραφικό αναφέρεται ότι ο Αντώνης Η. Διαματάρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη νήσο Λήμνο όπου και τελείωσε το Λύκειο. Στο νέο βιογραφικό που αναρτήθηκε αναφέρεται ότι ο Αντώνης Διαματάρης γεννήθηκε το 1959 στη Λήμνο και μετανάστευσε το 1968 στη Νέα Υόρκη. Εδώ ή έχει γίνει κάποιο λάθος μετά τη σπουδή να αλλάξει γρήγορα βιογραφικό, ή ο Αντώνης Διαματάρης πρόλαβε να τελειώσει το Λύκειο στη Λήμνο σε ηλικία μόλις… εννέα ετών!

  Με τη σειρά το παλιό και το νέο βιογραφικό Διαματάρη:   Συνεχίζω, αντιγράφοντας από το tvxs:

Βίος και πολιτεία ενός βιογραφικού…
Η ιστορία ξεκίνησε με τα ερωτήματα που έθεσε ο ομογενειακός Τύπος των ΗΠΑ για το «άριστο» βιογραφικό του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τους απόδημους, Αντώνη Διαματάρη, στο οποίο αναφερόταν ως «απόφοιτος» του φημισμένου πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης και μάλιστα με master στη διοίκηση επιχειρήσεων (MBA).
Ακολούθησε η αποκάλυψη από το ίδιο το Columbia ότι ο Αντώνης Διαματάρης είχε εγγραφεί αλλά ουδέποτε αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο και οι ανάλογες πολιτικές αντιδράσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά από τον υπουργό να επιδείξει το πτυχίο του ή σε περίπτωση που δεν το κάνει, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τον παραιτήσει. 

Τελικά ο Αντώνης Διαματάρης που επί μέρες δεν είχε πει κουβέντα, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι δεν έχει πάρει πτυχίο από το Columbia και να υποστηρίξει ότι σπούδασε στο αμερικανικό πανεπιστήμιο αλλά δεν μπόρεσε - για οικονομικούς λόγους, όπως είπε - να πάρει πτυχίο και το όλο θέμα είναι ζήτημα παρερμηνείας. 
Τα εν λόγω δεν ισχύουν αφού το βιογραφικό άλλαξε - μάλλον όχι από μόνο του - και αντί για «MBA από το Columbia» ανέφερε πλέον «παρακολούθησε μαθήματα στο Columbia», ενώ και σε συνεντεύξεις του ο Διαματάρης έχει παρουσιάσει τον εαυτό του ως απόφοιτο του Columbiaλέγοντας μάλιστα ότι αυτό «αποτέλεσε σταθμό» στη ζωή του. 
Κάλυψη από την κυβέρνηση 
Ακολούθησαν ακόμη πιο σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις για την ευθιξία που δεν επέδειξε ο υφυπουργός και ο πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να ζητά την άμεση αποπομπή του αλλά και αντιδράσεις πολιτών που εκφράστηκαν ποικιλοτρόπως στα social media, με το fake MBA του Διαματάρη να γίνεται trend. Εμμέσως και το ΚΙΝΑΛ ζήτησε την απομποπή του Διαματάρη ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης σε δήλωσή του ανέφερε: «περιμένουμε από τον Κ. Μητσοτάκη να αποπέμψει τον υπουργό του. Μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει και αυτό λέει πολλά για το βίο και την πολιτεία αυτής της κυβέρνησης».
Η κυβέρνηση, ωστόσο, όχι μόνο δεν απέπεμψε τον Αντώνη Διαματάρη αλλά του παρείχε και πολιτική κάλυψη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να προχωρά στην απίθανη δήλωση«το θέμα έχει κλείσει, γιατί ο κ. Διαματάρης εξέφρασε τη λύπη του για την παρερμηνεία και την παρανόηση που συνέβη με τον  όρο "σπούδασε" που χρησιμοποιούσε στο βιογραφικό του». 
Και διορισμός «αρίστου»
Οι αποκαλύψεις για τον Αντώνη Διαματάρη συνεχίστηκαν αφού έγινε γνωστό ότι ο ίδιος διόρισε κι άλλον έναν «άριστο»Πρόκειται για τον Τάσο Φιλιππάκο, ο οποίος πριν από λίγες μέρες διορίστηκε μετακλητός υπάλληλος κατηγορίας Π.Ε. στο γραφείο του Αντώνη Διαματάρη. Ο μετακλητός Τ. Φιλιππάκος ήταν στο παρελθόν διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) μέχρι που προέκυψαν οι βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος όλων των μελών των διοικήσεων για το διαχρονικό φαγοπότι που χρέωσε το Δημόσιο με σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε δέκα χρόνια. Σε αντίδραση του ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητά εκ νέου την αποπομπή Διαματάρη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον οποίο αναφέρει ότι αν δεν προβεί σε αυτή «επιβεβαιώνει πως κάνει τα στραβά μάτια ακόμα και σε κακουργηματικές ποινικές διώξεις “αρίστων”».
Ως επιστέγασμα όλων των παραπάνω έρχεται και η σημερινή «εξαφάνιση» του πρώτου πτυχίου του Αντώνη Διαματάρη από το βιογραφικό του και όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν γι’  αυτό. Μένει να φανεί αν η κυβέρνηση θα τον καλύψει και πάλι αποδεικνύοντας πως πραγματικά εννοεί την «αριστεία» που μέχρι στιγμής καταρρέει σα χάρτινος πύργος αφού περιλαμβάνει διορισμούς κομματικών φίλων, fake πτυχία και ηθικά ή νομικά ελεγχόμενες περιπτώσεις. 

Δημοσιεύθηκε στις 5 December 2019 | 11:23 am


Αλ. Τσίπρας: «Μπάχαλο», προχειρότητα και ανικανότητα, η εικόνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη - VIDEO

«Το να καλύπτει ψευδόμενους υφυπουργούς ή κατηγορούμενους για κακουργηματικές πράξεις ήταν κάτι που αναμενόταν αλλά το να χειρίζεται με τόση μεγάλη ανευθυνότητα κρίσιμα εθνικά θέματα ξεπερνά την ανοχή, όχι μόνο τη δική μας, αλλά και της κοινωνίας»


   Στην εικόνα μπάχαλου και ασυντόνιστης ξεκούρδιστης μηχανής που παρουσιάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη άσκησε δριμεία κριτική ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του σήμερα το πρωί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
   Μια εικόνα ανικανότητας παρουσιάζει η κυβέρνηση τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και στο προσφυγικό, την προχειρότητα του νομοθετικού έργου, όπως πρόσθεσε. Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ελληνοτουρκική κρίση που βιώνουμε.
    «Το να καλύπτει ψευδόμενους υφυπουργούς ή κατηγορούμενους για κακουργηματικές πράξεις ο πρωθυπουργός ήταν κάτι που αναμενόταν αλλά το να χειρίζεται με τόση μεγάλη ανευθυνότητα κρίσιμα εθνικά θέματα ξεπερνά την ανοχή όχι τη δικής μας αλλά και τμημάτων της ενημέρωσης».   «Η ανευθυνότητα της κυβέρνησης δημιουργεί κινδύνους σοβαρούς» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι «κρύβουν κάτω από το χαλί τις εξελίξεις και την ένταση» ενώ ο κ. Μητσοτάκης όταν συνάντησε τον Ερντογάν ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που δεν έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο. Διέρρεαν μετά ότι πήγε καλύτερα του αναμενομένου… φανταστείτε να μην πήγαινε... τη στιγμή που οι προκλήσεις της Τουρκίας συνεχίζοτναι αμείωτες...
   Η κυβέρνηση ασκεί μια «στρατηγική αδράνειας και κατευνασμού με το βλέμμα στις προσφυγικές ροές» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
   «Aπόλυτα αιφνιδιασμένη η κυβέρνηση κατελήφθη από τον απόλυτο πανικό και άρχισε τις σπασμωδικές κινήσεις, όπως χθες που ελληνικές πηγές διέψευδαν ελληνικές πηγές, όπως έγινε με τις ανακοινώσεις του Μεγάρου Μαξίμου και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το «πάγωμα» των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία»
   «Υπάρχει ο πρωθυπουργός ή ασχολείται μόνο με το να καλύπτει τα ρουσφέτια ή με τους ψευδόμενους υφυπουργούς;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας: «Έχουν γνώση για τα εθνικά θέματα ή γνωρίζουν μόνο να νομοθετούν υπέρ της διαφθοράς;»
   Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε vertigo και τους κάλεσε: «Να συνέλθουν. Τα πράγματα είναι σοβαρά και διαχειρίζονται κρίσιμα ζητήματα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης οφείλει να ζητήσει να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις, να τερματιστεί η Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα και για το προσφυγικό μιλώντας για «5 μήνες αλαλούμ και παλινδρομήσεων».

  "Ετσιθελικό" το κράτος Μητσοτάκη... όχι επιτελικό
   «Ετσιθελικό κράτος, όχι επιτελικό» διότι ο κ. Μητσοτάκης λέει έτσι θέλω, έτσι κάνω γιατί μπορώ επειδή έχω επιβάλει σιωπητήριο στην 4η εξουσία. Εκατοντάδες παραδείγματα ρουσφετολογικών διορισμών που φαίνεται ότι μόνο κριτήριο για τον Μητσοτάκη ήταν όχι η αριστεία, αλλά το «κουβαλάς ψήφους… τότε διορίζεσαι»
   Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε για την ψήφο των αποδήμων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη που έθεσε το θέμα στον δημόσιο διάλογο προσπαθώντας να απαντήσει σε ένα ώριμο αίτημα χωρίς κομματικά γυαλιά. «Χωρίς δηλαδή η θεσμική αυτή μεταρρύθμιση να μεταβάλλει τους εσωτερικούς συσχετισμού» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που όπως είπε: «Κάναμε υποχωρήσεις από την αρχική μας θέση διότι ο ίδιος ο νομός ορίζει την πλειοψηφία των 2/3 έχοντας σοφία ότι δεν μπορεί να βασίζονται τόσα θέματα σε μια κυβερνητική πλειοψηφία».
   Ωστόσο, «το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση έχει προβλήματα ακόμα και από την κοινή συνισταμένη. Δεν ανταποκρίνεται ούτε στο δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, ούτε στην ανάγκη για διαυγή εκπροσώπηση της ομογένειας. Θα προσέλθουμε με προτάσεις στην συζήτηση του νομοσχεδίου με στόχο της διασφάλισης του αδιάβλητου των εκλογικών καταλόγων και του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας».
   Παρέπεμψε στην συνέχεια σε πιο διεξοδική συζήτηση στην Κ.Ο. μετά την ομιλία και του Γιώργου Κατρούγκαλου επί του θέματος ενώ όπως υπογράμμισε ότι ούτε η Ομογένεια είναι ικανοποιημένη με την εξέλιξη αυτή.
   Χαρακτήρισε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ως «86 ασπίδες δικαιωμάτων» που διασαλεύονται από την κυβέρνηση ενώ ειδική αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για τα εργασιακά και την κυβέρνηση που εφαρμόζει τις επιταγές του ΣΕΒ καθώς και για τους εργαζόμενους της Πειραιώς που απολύθηκαν με μια πρωτοφανή απόφαση. Ο Αλέξης Τσίπρας τέλος κάλεσε σε αγώνα μέσα και έξω από την Βουλή προάσπισης των δικαιωμάτων, της νεολαίας και του κόσμου της εργασίας.

Αναλυτικά η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα:
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Έχω την αίσθηση τις τελευταίες μέρες ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αρχίσει, να το πω λαϊκά, να ρετάρει και να φαίνονται πολύ έντονα οι αδυναμίες, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια πανίσχυρη μιντιακή και επικοινωνιακή ομπρέλα η οποία έχει στηθεί. Παρ’ όλα αυτά, όμως, ούτε αυτή μπορεί πια να κρύψει ούτε τα σκάνδαλα, ούτε την ανικανότητα, ούτε την ασυνεννοησία, ούτε και τη fake αριστεία.
Όλο αυτό βέβαια που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, τις τελευταίες μέρες πολύ πιο έντονα, θα ήταν αντικείμενο σκωπτικής αντιμετώπισης, αν δεν αφορούσαν όμως τις ζωές μας και αν δεν λάμβαναν χώρα και σε κρίσιμους τομείς που αφορούν τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων, κρίσιμων εθνικών θεμάτων, ή της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.
Διότι το να καλύπτει ψευδόμενους και απατεώνες υφυπουργούς ή διωκόμενους για σκάνδαλα συμβούλους και συνεργάτες, ο πρωθυπουργός, ή να διορίζει παντού σε κρατικές θέσεις με κριτήρια αναξιοκρατικά και πελατειακής δοσοληψίας, ήταν κάτι το οποίο μπορεί κανείς να το ανέμενε.
Εμάς δεν μας εκπλήσσει τόσο πολύ.
Αλλά το να χειρίζεται με τόση μεγάλη ανευθυνότητα κρίσιμα εθνικά θέματα, είναι νομίζω κάτι το οποίο ξεπερνά τη δυνατότητα της ανοχής, όχι της δικής μας αλλά της κοινωνίας, ακόμα και της σιωπής ενός στρατευμένου μηχανισμού που υπηρετεί την κυβέρνηση στον χώρο της επικοινωνίας.
Και το λέω αυτό, διότι πιστεύω ότι είναι μείζον ζήτημα. Η ανευθυνότητα αυτή γεννά ανασφάλεια και εγκυμονεί κινδύνους σοβαρούς, εθνικούς κινδύνους.
Εδώ και πέντε μήνες παρακολουθούμε μια κυβέρνηση που προσπαθεί να υποβαθμίσει την τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο Αιγαίο.
Αυτοί που μας κατηγορούσαν τον περασμένο Ιούνιο, όταν συγκαλέσαμε – επειδή ήταν Σαββατοκύριακο – το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, το ΚΥΣΕΑ, για να συντονιστούμε στο πώς θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που από τότε είχαν αρχίσει να εντείνονται, μας κατηγορούσαν τότε ότι δραματοποιούμε δήθεν τις εξελίξεις. Μόλις ανέλαβαν την διακυβέρνηση, άρχισαν να κρύβουν κάτω από το χαλί τις εξελίξεις, την ένταση.
Και όταν στις 25 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ, συνάντησε τον Πρόεδρο Ερντογάν, έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός στην Ιστορία που συνάντησε Τούρκο Πρόεδρο εν μέσω έντονων προκλήσεων και παραβατικότητας και δεν έθεσε το θέμα των προκλήσεων στο Αιγαίο.
Παρόλα αυτά, εκείνη την ημέρα η κυβέρνηση διέρρευσε από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι η συνάντηση αυτή πήγε καλύτερα του αναμενομένου.
Τόσο καλά πήγε, που επί δύο μήνες οι προκλήσεις σταματημό δεν είχαν.
Φανταστείτε, δηλαδή να μην είχε πάει και καλύτερα του αναμενομένου τι θα γινόταν.
Και όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση αποφάσιζε να κρύβει αυτές τις προκλήσεις κάτω από το χαλί, να της αφήνει αναπάντητες, να μην ενεργοποιεί τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας που πετύχαμε, μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιούνη που συμμετείχα τον περασμένο Ιούνη και να ακολουθεί μια πολιτική, μια στρατηγική της αδράνειας και του κατευνασμού των γειτόνων μας, με το βλέμμα βέβαια  στραμμένο στις προσφυγικές ροές.
Αποκορύφωμα αυτής της στρατηγικής ήταν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, που ευθέως συνέδεε τις προσφυγικές ροές με το Συριακό, αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα θυμάστε, όταν έθεσα το ζήτημα αυτό στον πρωθυπουργό, που με αποκάλεσε ψεύτη στη Βουλή και αμέσως μετά οι δηλώσεις αυτές - διότι προφανώς ήταν δηλώσεις υπαρκτές και μαγνητοσκοπημένες - είδαν το φως της δημοσιότητας
Εμείς εγκαίρως προειδοποιήσαμε, ότι αυτή η πολιτική είναι όχι μόνο λανθασμένη, αλλά και καταστροφική. Είναι διπλά επιζήμια.
Διότι, και αχαλίνωτες θα γίνουν οι προκλήσεις, και οι ροές θα ενταθούν.
Και δυστυχώς επαληθευτήκαμε.
Με την πρωτοφανή ενέργεια να προχωρήσει η Τουρκία σε μια νομικά ανυπόστατη Συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ με τη Λιβύη, παρακάμπτοντας την Κρήτη, τα νησιά μας στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και φυσικά το μισό το Διεθνές Δίκαιο, αν όχι ολόκληρο.
Και η κυβέρνηση, δυστυχώς όχι μόνο βρέθηκε απόλυτα αιφνιδιασμένη και απροετοίμαστη  σε μια τέτοια εξέλιξη, που θα έπρεπε τουλάχιστον να είχε προβλέψει την πιθανότητα να συμβεί,  όχι μόνο δεν είχε προετοιμάσει κανένα σχέδιο διπλωματικής αντίδρασης, αλλά κατελήφθη από τον απόλυτο πανικό και άρχισε τις σπασμωδικές κινήσεις.
Βγαίνουν, λοιπόν χθες, επίσημες πηγές του υπουργείου Άμυνας και διαρρέουν στο ΑΠΕ, μια μέρα πριν την κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στο Λονδίνο, ότι με πρωτοβουλία της Αθήνας παγώνουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία.
Μία μέρα μόνο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν. Και όλοι έχουν την αίσθηση ότι πρόκειται για μία απόφαση της κυβέρνησης, η οποία ελήφθη σε κάποιο κυβερνητικό όργανο με την ευθύνη του πρωθυπουργού για ένα τόσο κρίσιμο θέμα.
Και λίγες ώρες αργότερα, βγαίνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου και αδειάζουν το Υπουργείο Άμυνας, λέγοντας ότι οι τεχνικές συζητήσεις για τα ΜΟΕ θα πραγματοποιηθούν κανονικά.
Ελληνικές πηγές οι μεν, ελληνικές και οι άλλες. Ελληνικές "πηγές" εναντίον ελληνικών "πηγών", λίγες ώρες πριν ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο.
Κι εγώ διερωτώμαι και το  λέω με θλίψη, το λέω με θλίψη πραγματικά. Διότι, ξέρετε τα θέματα αυτά, το λιγότερο που έχεις να κάνεις είναι κριτική στην κυβέρνηση και να κερδίσεις κάτι από αυτό. Αλλά είναι κρίσιμα θέματα για τη χώρα. Διερωτώμαι, είναι αυτή εικόνα σοβαρής και υπεύθυνης κυβέρνησης που χειρίζεται τόσο κρίσιμα εθνικά θέματα;
Ποιος αποφασίζει για το αν θα ακυρωθούν οι όχι, αν θα παγώσουν ή όχι, αν θα ανασταλούν ή όχι τα ΜΟΕ με τη Τουρκία;
Υπάρχουν αρμόδια κυβερνητικά όργανα; Συνεδριάζουν;
Υπάρχει το ΚΥΣΕΑ;
Υπάρχει ο Πρωθυπουργός ή ασχολείται μόνο να καλύπτει τα ρουσφέτια στον κρατικό μηχανισμό και τους ψευδόμενους υπουργούς που παριστάνουν τους πτυχιούχους χωρίς πτυχίο;
Έχουν άραγε τη στοιχειώδη γνώση να χειριστούν αυτά κρίσιμα εθνικά θέματα ή οι γνώσεις τους περιορίζονται στο πώς να διορίσουν κομματικά στελέχη και στο πώς να νομοθετήσουν υπέρ της διαφθοράς;
Δεν μπορεί η ίδια η κυβέρνηση του τόπου να αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης. Παράγοντα αποσταθεροποίησης της χώρας σε κρίσιμες στιγμές.
Πού είναι το επιτελικό κράτος που μας έταξαν;
Ποιος αποφασίζει και πώς;
Δυστυχώς πολύ σύντομα αποδεικνύεται σαθρό το μοντέλο διακυβέρνησης και η αίσθηση που μας δίνει είναι ότι βρίσκεται σε βέρτιγκο.
Και οφείλουν γρήγορα να συνέλθουν.
Γιατί τα πράγματα είναι σοβαρά και επαναλαμβάνω διαχειρίζονται εθνικά θέματα κρίσιμα.
Έστω και ετεροχρονισμένα, έστω τώρα, αφού στην πρώτη συνάντηση που είχαν τον Σεπτέμβριο δεν έθεσε τα ζητήματα, καλώ τον πρωθυπουργό να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων:
- Να ζητήσει να σταματήσουν οι προκλήσεις και η παραβατική συμπεριφορά. Δεν οδηγεί πουθενά.
- Να ανακληθεί αυτή η απαράδεκτη και νομικά ανυπόστατη Συμφωνία με τη Λιβύη, που προσβάλλει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στον θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης.
- Να τερματιστεί αυτή η παραβατική συμπεριφορά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Και αυτό δεν οδηγεί πουθενά.
- Και βεβαίως να τηρηθεί με καλή θέληση και από τις δύο πλευρές, η κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας. Να βοηθηθεί η Τουρκία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχει, αλλά να τηρήσει τη Συμφωνία.
Αυτά είναι τα κρίσιμα θέματα που πρέπει να θέσει σήμερα ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο Ερντογάν, που καλώς τον συναντά. Γιατί οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί και στις πιο δύσκολες στιγμές.
Εγώ δεν θα πω κακώς τον συναντά, όπως μας έλεγε τότε ο κ. Μητσοτάκης, στις δύσκολες στιγμές.
Αλλά, εμείς είχαμε στρατηγική. Και ούτε μια στιγμή δεν κρύψαμε τα προβλήματα κάτω από χαλί. Ούτε μια στιγμή δεν σκεφτήκαμε, όταν είχαμε 5 χιλιάδες προσφυγικές ροές την ημέρα, να πάμε ένα βήμα πίσω από τις εθνικές μας θέσεις για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Το βέρτιγκο όμως της κυβέρνησης δεν εξαντλείται στον πανικό και την πρωτοφανή ασυνεννοησία μεταξύ των υπουργών στη διαχείριση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων.
Αλλά και στη διαχείριση του προσφυγικού.
Πέντε μήνες αλαλούμ και παλινδρομήσεις,
Πέντε μήνες δίχως σχεδιασμό.
Διότι πώς να έχουν σχέδιο, όταν πρέπει να εφαρμόσουν παράλληλα δύο στρατηγικές που συγκρούονται μεταξύ τους;
Από τη μία πλευρά, η στρατηγική που υιοθετεί την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, που σέβεται τον άνθρωπο και το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, μια στρατηγική που ακολουθούσε η δική μας η κυβέρνηση, που όμως αποδεικνύονται, εδώ και πέντε μήνες ανίκανοι να υλοποιήσουν, με ορατά τα αποτελέσματα στα νησιά και την ενδοχώρα.
Και από τη άλλη μια στρατηγική, με την ρητορική της οποίας κέρδισαν τις εκλογές, η ακροδεξιά ρητορική ότι «τους πρόσφυγες τους έφερνε ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα» και ότι «δεν ήλεγχε τη χώρα» και ότι με του που θα εκλεγούν «θα τους ρίξουν στη θάλασσα, θα τους επιστρέψουν στην Τουρκία».
Διότι είναι  "λαθροεισβολείς" και διότι έρχονται εδώ για να καταλάβουν καίρια πόστα στον κρατικό μηχανισμό. Να διεισδύσουν και να αλώσουν τη ήθη και τα έθιμα της χώρας μας. Τα είπε και ο κ. Σαμαράς στο συνέδριο της Ν.Δ. προχθές.
Και, βεβαίως, παλαντζάροντας σε αυτές, πατώντας στις δύο βάρκες, εγκλωβισμένοι σε αυτές τις αντιφάσεις και στα αδιέξοδα, δεν μπορούν να είναι καθόλου αποτελεσματικοί.
Τη μια κατήργησαν με το που ήρθαν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η χώρα που δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, δεν έχει υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Την άλλη μετατρέπουν την ευθύνη της διαχείρισης σε μπαλάκι του τένις, ανάμεσα σε τέσσερεις υπουργούς. Τον αρμόδιο – αναρμόδιο, απ’ ότι φαίνεται, αναπληρωτή υπουργό, τον κ. Κουμουτσάκο, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Χρυσοχοίδη, τον υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Θεοδωρικάκο, τον υπουργό Άμυνας, τον κ. Παναγιωτόπουλο.
Και στο τέλος, επειδή το μπαλάκι του τένις δεν μπορούσε να αντέξει ανάμεσα σε αυτούς τους τέσσερεις, πήγε στον υφυπουργό. Σε έναν υφυπουργό. Η ευθύνη πήγε σε έναν υφυπουργό, τον υφυπουργό Άμυνας, τον κ. Στεφανή.
Και βγαίνει ο υφυπουργός, μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, πριν από 15 μέρες και μας παρουσιάζει μετά βαΐων και κλάδων ελαίας, την περίφημη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τα κλειστά κέντρα κράτησης στα νησιά, λέγοντας μάλιστα ότι θα αντικαταστήσουν αυτά τα κέντρα τα κλειστά, τις σημερινές υπάρχουσες ανοιχτές δομές.
Και πανηγυρίζανε. Κλείνει η ντροπή της Μόριας, μας έλεγαν. Της Μόριας που την παρέλαβαν στις 5 χιλ. και σήμερα έχει φτάσει 15 χιλ.
Και έρχεται, πριν αλέκτωρ λαλήσει, η Ευρωπαία Επίτροπος και στέλνει επιστολή στον κ. Χρυσοχοϊδη και το λέει ότι αυτά τα οποία ετοιμάζετε, αυτά τα οποία σχεδιάζετε, είναι έξω από το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, τα κλειστά κέντρα. Και ζητάει εξηγήσεις.
Και μετά επανέρχεται ο κ. Χρυσοχοΐδης με επιστολή που στέλνει στην Επίτροπο – θα δει το φως της δημοσιότητας σήμερα - και της εξηγεί ότι τελικά δε θα κλείσουν οι υπάρχουσες δομές, όπως έλεγε ο υπεύθυνος συντονιστής και κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Πέτσας, 15 μέρες πριν, αλλά θα λειτουργούν παράλληλα.
Με δυο λόγια ο υπουργός Χρυσοχοίδης με επιστολή του στην Ευρωπαία Επίτροπο διαψεύδει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πέτσα και τον υφυπουργό συντονιστή Στεφανή, διαβεβαιώνοντας ότι όχι μόνο δε θα κλείσει η Μόρια, αλλά ότι θα λειτουργούν παράλληλα κλειστά και ανοιχτά κέντρα.
Με συγχωρείτε είναι αυτή κυβέρνηση;
Είναι αυτό συντονισμός;
Είναι αυτή υπεύθυνη στάση;
Είναι μπάχαλο.
Υπάρχει συνεννόηση;
Υπάρχει πρωθυπουργός;
Εμείς διαχειριστήκαμε πιο δύσκολες καταστάσεις. Πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις.
Η χώρα ήταν σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας. Βρεθήκαμε σε αδυναμία να πληρώσουμε συντάξεις και δεν ήμασταν μόνο κομματική κυβέρνηση.
Βρεθήκαμε να διαχειριζόμαστε προσφυγικές ροές των 5000 την ημέρα.
Με την Τουρκία επίσης σε μια όξυνση, μετά το πραξικόπημα αν θυμάστε,  να προκαλεί και με συμβάντα αρνητικά όπως τους δυο αξιωματικούς που βρέθηκαν και συνελήφθησαν στον Έβρο, και με άλλα συμβάντα δύσκολα στο Αιγαίο.
Αλλά καταφέραμε και φέραμε εις πέρας αυτές τις δυσκολίες. Μπορεί λάθη να κάναμε, αλλά αυτήν την εικόνα δεν την δώσαμε ποτέ προς τα έξω.
Αυτήν την εικόνα της ασυντόνιστης, της ξεκούρδιστης μηχανής.
Και αυτή η εικόνα, επαναλαμβάνω, δεν είναι θλιβερή για την κυβέρνηση είναι θλιβερή για τη χώρα.
Και αυτό είναι το χειρότερο.
Είναι μια εικόνα ανικανότητας.
Και βεβαίως το ίδιο συμβαίνει και σε όλα όσα εσείς βιώνετε ως βουλευτές στο Κοινοβούλιο. Διότι και στο νομοθετικό έργο αυτή την εικόνα βλέπετε, της ανικανότητας.
Η νομοθετική εξουσία ασκείται μέσα από νομοσχέδια πρόχειρα, διαδικασίες του επείγοντος και του κατεπείγοντος και νυχτερινές τροπολογίες.
Και κανένα από τα νομοσχέδια που φέρνουν προς ψήφιση δεν ρυθμίζει, δεν ενισχύει, δεν απηχεί στην κανονική πορεία μίας ευρωπαϊκής χώρας στον 21ο αιώνα.
Μέσα σε πέντε μόλις μήνες, έδειξαν ποιο είναι το όραμά τους για τη χώρα: Η παλινόρθωση. Η επιστροφή στο πιο σκοτεινό μας χθες, αυτό που έκανε τη χώρα έρμαιο στα χέρια μίας επιτήδειας διεφθαρμένης ελίτ, στις αιτίες δηλαδή που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, σ’ αυτές αναφέρομαι. Θα έλεγα ότι η παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος πραγματοποιείται μέσα από δύο βασικούς κορμούς νομοθετικού έργου στη Βουλή:
Ο πρώτος κορμός υλοποιεί το λεγόμενο επιτελικό Κράτος το οποίο όμως δεν είναι καθόλου επιτελικό. Εγώ θα το ονόμαζα ετσιθελικό Κράτος. Γιατί αν ήταν επιτελικό τέτοιο μπάχαλο δε θα βλέπαμε.
Ο δεύτερος κορμός νομοσχεδίων υλοποιεί το κράτος – οδοστρωτήρα στα δικαιώματα. Το  κράτος – οδοστρωτήρα απέναντι στη μεσαία τάξη και στους αδύναμους.
Και εξηγούμαι λοιπόν τι εννοώ. Ετσιθελικό κράτος είναι το κράτος των κολλητών, των χορηγών, των συγγενών και φίλων. Της αναξιοκρατίας. Το πελατειακό κράτος. Και είναι ετσιθελικό γιατί ο κ. Μητσοτάκης μας λέει: Έτσι θέλω, έτσι κάνω, γιατί μπορώ – έχοντας επιβάλει σιωπητήριο στην 4η εξουσία, στη μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ της χώρας. Κι εδώ έχουμε εκατοντάδες, πλέον, παραδείγματα. Ελάχιστα από αυτά να συνέβαιναν επί ημερών μας, θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες. Εκατοντάδες παραδείγματα διορισμού ημετέρων.
Από τον διορισμό ενός σεκιουριτά χωρίς πτυχίο -του κ. Κοντολέοντος ως διοικητή της ΕΥΠ επειδή έκανε εξυπηρετήσεις στον κ. Μητσοτάκη όταν ήταν στην αντιπολίτευση - μέχρι τον διορισμό ενός τοπικού κομματικού στελέχους της δεξιάς, του κ. Πατέρα, ως διοικητή νοσοκομείου στην Καρδίτσα.
Τα απαιτούμενα προσόντα τα περιέγραψε εύγλωττα ο ίδιος ο κ. Πατέρας, ο οποίος είχε επιχειρήσει να διορισθεί -είχε βάλει φαίνεται στο μάτι αυτή τη θέση του διοικητική του νοσοκομείου- και επί των ημερών μας ξέρετε. Διότι τότε είχε προσεγγίσει του ΑΝΕΛ και είχε έρθει με το αίτημα να γίνει διοικητής του νοσοκομείου. Αλλά εμείς είχαμε διαδικασίες που για πρώτη φορά έγιναν, συνεντεύξεων, βιογραφικών, κρίσεις και δεν μπόρεσε να διεισδύσει προφανώς ο συμπαθής κος Πατέρας.  Τα απαιτούμενα, όμως, προσόντα τα περιέγραψε εύγλωττα ο ίδιος σε συνεντεύξεις του: Κουβαλάς ψήφους; Αν κουβαλάς ψήφους και τις φέρνεις στον κ. Μητσοτάκη και διορίζεσαι στη θέση που επιθυμείς.
Πιστεύω ότι αυτή είναι μια αδιανόητη συμπεριφορά για πολιτικό αρχηγό, που παραπέμπει στον ασπρόμαυρο ελληνικό κινηματογράφο και τη μαύρη εποχή των κομματαρχών του '50 και του '60.
Διπλασιάζουν, επίσης, τους μετακλητούς, ξηλώνουν τη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ, ξηλώνουν τη διοίκηση του ΚΘΒΕ, βγάζουν ανθρώπους που δεν βρέθηκαν εκεί λόγω της κομματικής τους ταυτότητας, ανθρώπους με γνώση και έργο, αγωνιώντας να δημιουργήσουν οπουδήποτε χώρο για να βολέψουν τους εαυτούς τους ή τα δικά τους παιδιά. Και βεβαίως αυτό το κράτος του  κομματικού στρατού και της fake αριστείας, αυτό το "έτσι Θέλω" του κ. Μητσοτάκη δεν κάμπτεται ακόμη και μπροστά σε αντικειμενικά ζητήματα, όπως το δήθεν πτυχίο του Υφυπουργού Εξωτερικών από το Πανεπιστήμιο Columbia.
Κι εδώ δεν πρόκειται για λαθάκι στο βιογραφικό, όπως προσπαθούν να μας πουν. Ο ίδιος έδινε συνεντεύξεις στις οποίες μιλούσε για την αποφοίτησή του από το Columbia,ο ίδιος. Και τις έδινε στην Καθημερινή. Και αναρωτιέμαι: τι αξιοπιστία μπορεί να έχει ένας υφυπουργός, όταν λέει ψέματα για τον ίδιο τον τίτλο σπουδών του; Πριν από λίγους μήνες, με τον προηγούμενο ποινικό κώδικα, γίναμε μάρτυρες καθαριστριών να οδηγούνται στο εδώλιο του κατηγορούμενου επειδή δήλωσαν ότι έχουν πτυχίο και δεν  είχαν. Αλλά οι καθαρίστριες οδηγήθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ο υφυπουργός, ο άριστος, είναι ακόμα στη θέση του.
Ποιος πρωθυπουργός, όμως, κρατάει ένα τέτοιο μέλος στην κυβέρνησή του και δεν το αποπέμπει; Μόνο ο κ. Μητσοτάκης, γιατί έτσι θέλει και γιατί μπορεί. Και σήμερα έρχεται μια ακόμη είδηση για τον κύριο Διαματάρη, που σε οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση χώρας ΕΕ, πλην ίσως στην Ουγγαρία του Όρμπαν να συνέβαινε αυτό που συμβαίνει εδώ, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα αυτή η εξέλιξη θα ανάγκαζε τον πρωθυπουργό να τον αποπέμψει. Ο κος Διαματάρης μπορεί να μην έχει ούτε μάστερ, ούτε πτυχίο αλλά έχει σύμβουλο που τον πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, με κακουργηματική δίωξη για απιστία και απάτη στην ΕΑΒ. Θα ιδρώσει, έστω τώρα, το αυτί του κου Μητσοτάκη; Τι λέτε, πάμε ένα στοίχημα; Εγώ λέω όχι. Δεν θα ιδρώσει, γιατί έτσι θέλει και γιατί μπορεί.
Γιατί το πρόβλημα δεν είναι ούτε ο κος Πατέρας ούτε ο κος Διαματάρης ούτε οι σύμβουλοι με τις ποινικές διώξεις. Το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης που έχει χτίσει μια κυβέρνηση ανίκανη μεν να διαχειριστεί στοιχειώδη σοβαρότητα τα κρίσιμα εθνικά θέματα, αλλά πολύ ικανή στη πελατειακή δοσοληψία, στην αναξιοκρατία, στη πολιτική εξαπάτηση και στη διαπλοκή.
Έρχομαι τώρα στον δεύτερο κορμό των νομοθετημάτων της κυβέρνησης που αφορά στο Κράτος - Οδοστρωτήρα. Κατακτήσεις που κερδήθηκαν με μεγάλο κόπο, με συνεχή μάχη απέναντι στους Θεσμούς και σε πολύ δύσκολες περιόδους, γκρεμίζονται μέσα σε 5 μήνες, όχι γιατί έχουμε πια τους Θεσμούς να μας το ζητάνε, η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια, αλλά γιατί το ζητάνε άλλοι παραδοσιακοί Θεσμοί, κι αυτοί και τότε το ζητάγανε, αλλά το κάνανε bypass στην Τρόικα. Και αναφέρομαι στον ΣΕΒ και τους φίλους και χορηγούς του κ. Μητσοτάκη, οι οποίοι βεβαίως τι ζητάνε; Ζητάνε να έχουν   τις λιγότερες δυνατές υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζομένους τους. Και βεβαίως όλο αυτό ντύνεται με τον ιδεολογικό μανδύα, όπως ντύθηκε στα χρόνια των μνημονίων, ότι δήθεν το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της χώρα θα λυθεί με τη συρρίκνωση του εργασιακού κόστους και με τη συμπίεση της εργασίας.
Κι έτσι λοιπόν έχουμε σχεδόν όλες τις μεγάλες μάχες που κερδίσαμε, με μεγάλο κόπο, από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι και τις εκλογές, μέσα σε λίγους μήνες να παίρνονται πίσω. Είτε με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής είτε δήθεν με τον τελευταίο περιβόητο δήθεν αναπτυξιακό νόμο του κ. Γεωργιάδη. Καταργούνται εκ νέου οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που επαναφέραμε. Καταργείται η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Καταργήθηκε η επεκτασιμότητα. Και βεβαίως έχουμε έναν ασφυκτικό περιορισμό στο δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία.
Κι αυτά τα μέτρα, ξέρετε, δεν λειτουργούν μόνο αυτοτελώς, δίνουν παράλληλα το σύνθημα στην αγορά εργασίας, ένα σύνθημα στους εργοδότες ως μία πρώτη κίνηση σε ένα ντόμινο εργασιακής λαίλαπας που θα ακολουθήσει. Γι' αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι τρεις μόλις μήνες μετά την εκλογή της ΝΔ, ο Οκτώβρης ήταν ο χειρότερος Οκτώβρης σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ στο ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων, όχι από τα χρόνια του Μνημονίου, όχι των τελευταίων 8 ετών, των τελευταίων 18 ετών  με αρνητικό ισοζύγιο 126.000 χαμένες θέσεις εργασίας. Και το κυριότερο με αντιστροφή του δείκτη του ισοζυγίου μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Εμείς καταφέραμε να το φτάσουμε στο 60-40 υπέρ της σταθερής απασχόλησης και τώρα έχει πάει 60-40 υπέρ της μερικής και εκ περιτροπής.
Αυτά τα μηνύματα παίρνουν οι εργοδότες και αυτά τα μηνύματα παίρνουν μεγάλοι ιδιωτικοί φορείς, όπως  η Τράπεζα Πειραιώς, που προχώρησε στην απόλυση 24 υπαλλήλων, επειδή διαφωνούσαν να αντεχθούν σε μια άλλη εταιρία του ομίλου, σπάζοντας ένα μορατόριουμ 40 χρόνων που ίσχυε στον πιστωτικό τομέα, να μη σπάνε συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Και φοβάμαι, και το λέω αυτό με πλήρη γνώση, ίσως αυτό είναι ένα από τα φαινόμενα τα πολλά που θα έχουμε στο μέλλον. Θα πολλαπλασιαστούν στο μέλλον. 
Εκτός όμως από την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, το κράτος - οδοστρωτήρας προχώρησε σε μία σειρά από νόμους που αποτελούν επίδειξη των προθέσεών του για κατάλυση του κράτους δικαίου και εγκαθίδρυση της ανομίας των ελίτ. Εκείνοι που έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα, οι ελεγχόμενοι για τα λεγόμενα "εγκλήματα του λευκού κολάρου", βγαίνουν πλέον ατσαλάκωτοι στην κοινωνία, περνούν από το νομοθετικό πλυντήριο που ψήφισε η κυβέρνηση, ειδικά για αυτούς, και θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τα δεσμευμένα χρήματα - τα κλεμμένα δηλαδή - και ζουν στην υγειά των κορόιδων. Και ταυτόχρονα, όσα τραπεζικά στελέχη έχουν αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη για κακουργήματα αποκτάνε ασυλία. Και με αυτό τον τρόπο βεβαίως, είναι με ένα σμπάρο τρία τρυγόνια, όχι δύο.
Και την ασυλία στους τραπεζίτες για υποθέσεις απιστίας και την ασυλία στους εαυτούς τους, αφού μεταξύ των υποθέσεων για τις οποίες εξασφαλίζεται η ασυλία είναι και τα δάνεια των κομμάτων τους. Τα 400 περίπου εκατομμύρια δανεικά και αγύριστα. Αλλά και δίνουν ασυλία στους χορηγούς τους, αφού εδώ ανήκουν και τα περίφημα θαλασσοδάνεια των μεγάλων ΜΜΕ. Και ύστερα αναρωτιέται κανείς γιατί μπορεί ο κ. Μητσοτάκης. Εντάξει γιατί θέλει. Να, και γιατί μπορεί. Το ερώτημα βέβαια είναι: Για πόσο θα μπορεί; Και το ερώτημα είναι: Για πόσο αυτή η κοινωνία θα μένει απαθής; Και το ερώτημα είναι τι πρέπει να κάνουμε όλοι εμείς, ώστε να σηκώσει φωνή αντίστασης, διαμαρτυρίας απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα τη θλιβερή.
Διότι, η θεσμοποίηση της ανομίας, δυστυχώς ξεκινάει από το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας. Χρειαζόταν να έρθει μια κυβέρνηση της Αριστεράς για να αλλάξει στο Σύνταγμα το άθλιο αυτό άρθρο 86. Αλλά ακόμα και αυτό το βήμα έγινε μισό. Έγινε κάτω από την πίεση τη κοινής γνώμης, αλλά έγινε μισό. Ήσασταν εσείς εδώ που το ζήσατε μέσα στην αίθουσα της βουλής, την επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να δεχτεί την ερμηνευτική δήλωση που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 86 του Συντάγματος, ώστε να μην μπορεί κανείς πια να ισχυριστεί ότι η δωροδοκία, το λάδωμα ανήκει στα καθήκοντα του υπουργού.  Όμως πώς να το δεχτεί αυτό ένα πολιτικό σύστημα του οποίου το παρελθόν είναι συνυφασμένο με τα σκάνδαλα, με τα λαδώματα με τις χρεοκοπίες της χώρας; Γιατί εν μέρει και αυτά οδήγησαν στη χρεοκοπία της χώρας.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, θα ήθελα πριν κλείσω την εισήγησή μου, να κάνω μία αναφορά στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, που κατατέθηκε προχθές το βράδυ στη Βουλή.
Θέλω να υπενθυμίσω ότι ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που είχε ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα και είχε συστήσει την επιτροπή για την ψήφο των εκτός επικρατείας εκλογέων, αποτελούμενη από εγνωσμένου κύρους προσωπικότητες και όχι από κομματικά στελέχη. Ήμασταν εξαρχής το μόνο κόμμα που είχε πρόταση για το ζήτημα αυτό, και φέραμε στον δημόσιο διάλογο την πρόταση αυτή, την πρόταση της επιτροπής, όχι τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα να μη λειτουργήσουμε με αμιγώς κομματικά κριτήρια, αλλά να φορέσουμε τη φανέλα της εθνικής και όχι τη κομματική φανέλα. Να μιλήσουμε δηλαδή με όρους Δημοκρατίας απατώντας σε ένα ώριμο αίτημα των Ελλήνων της διασποράς, να συμμετέχουν στα πολιτικά πράγματα του τόπου, χωρίς όμως να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης ή εργαλείο ή και να μπαίνουν σε μικρο-υπολογισμούς που αφορούν τους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Χωρίς δηλαδή αυτοί οι θεσμικοί μεταρρύθμιση να έχει στόχο να μεταβάλλει τους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς.
Κι έπειτα, για να υπάρξει διακομματική συναίνεση, όταν το θέμα τέθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, εμείς κάναμε υποχωρήσεις από την αρχική μας θέση. Είναι γνωστό αυτό. Και κάναμε υποχωρήσεις από την αρχική μας θέση, διότι επαναλαμβάνω, ότι ο ίδιος ο νόμος ορίζει την πλειοψηφία των 2/3, αλλά έχει σοφία ο νομοθέτης ως προς αυτό, διότι τα ζητήματα αυτά δεν μπορούν να προωθούνται με κομματικές πλειοψηφίες.
Όμως το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση έχει ελλείμματα, παρά το γεγονός ότι βασίζεται στο πλαίσιο της συνισταμένης των κομμάτων στη διακομματική επιτροπή. Και λέμε μόνο ότι είναι σε άλλη κατεύθυνση από αυτό που θέλαμε εμείς. Λέω, έστω από αυτή συνισταμένη. Έχει προβλήματα. Δεν ανταποκρίνεται ούτε στο αίτημα των Ελλήνων της διασποράς να εκλέγονται τουλάχιστον, να έχουνε δικαίωμα στο εκλέγεσθαι ούτε στην ανάγκη, κι αυτό είναι κρίσιμο, για διαυγή κατοχύρωση της συμμετοχής των Ελλήνων του εξωτερικού στην εκλογική διαδικασία.
Θα προσέλθουμε, λοιπόν, με συγκεκριμένες προτάσεις κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, προτάσεις και τροπολογίες, με στόχο βέβαια την ευρύτερη δυνατή συναίνεση αλλά κυρίως με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των απόδημων Ελλήνων να έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν στα πολιτικά πράγματα και όχι απλά να διαμορφώνουν τους συσχετισμούς από μακριά, αλλά και με στόχο τη διασφάλιση του αδιάβλητου της κατάρτισης των εκλογικών καταλόγων και της εκλογικής διαδικασίας. Φαντάζομαι ότι ο Γ. Κατρούγκαλος που θα πάρει τον λόγο αμέσως μετά για να κάνει την εισήγησή του για την στάση μας στο νομοσχέδιο αυτό θα δώσει πολύ πιο αναλυτικές λεπτομέρειες και θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε μια διεξοδική συζήτηση για να καθορίσουμε της στάση μας.
Με δύο λόγια θέλω να σας πω ότι ούτε η ομογένεια και η διασπορά είναι ικανοποιημένη με αυτή τη κατάσταση, ούτε έχουμε εδώ ένα νομοσχέδιο το οποίο πάει ένα βήμα μπροστά διασφαλίζοντας το αδιάβλητο της διαδικασίας. Άρα, πρέπει να γίνουν τουλάχιστον όσες διορθώσεις είναι εφικτό να γίνουν έστω και την τελευταία στιγμή.
Κλείνω λέγοντάς σας, ότι σε εσάς τους 85, τους 86, μαζί με εμένα, βουλευτές της κοινοβουλευτικής μας ομάδας, πέφτει σήμερα ένα διπλό βάρος.
Το βάρος να είμαστε και οι ογδόντα έξι, ογδόντα έξι ασπίδες της δημοκρατίας μέσα στη βουλή, υπέρμαχοι των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων που καταπατώνται με σχεδόν κάθε νομοσχέδιο που εισέρχεται για συζήτηση. Ακόμη πιο έντονα. Ακόμη πιο δυναμικά. Και από την άλλη πλευρά όμως, να μη μένουμε μόνο μέσα στη Βουλή, να είμαστε δίπλα στους πολίτες και έξω από τη Βουλή, με την ευθύνη μας να στηρίζουμε τις αγωνίες τους, τους αγώνες τους, να τους πληροφορούμε και για όλα όσα συμβαίνουν και δεν τα μαθαίνουν από τα ΜΜΕ. Να ενισχύουμε τους αγώνες τους.
Ένας ΣΥΡΙΖΑ που θέτει στο επίκεντρο το άνοιγμα στην κοινωνία έχει ανάγκη και από βουλευτές που ανοίγονται στην κοινωνία. Αυτό λοιπόν που θέλω να σας ζητήσω είναι να εντείνετε τις προσπάθειές σας στο κοινοβούλιο αλλά ταυτόχρονα να βγείτε και έξω. Έξω στον κόσμο που ζητάει να μάθει, να ακούσετε τις αγωνίες τους και να μιλήσετε μαζί τους και να τους ενημερώσετε για τις προσπάθειές μας.
Να γίνετε, συνεπώς, το πιο διαδραστικό κομμάτι του νέου ΣΥΡΙΖΑ. Ο ιστός που συνδέει τον πολιτικό ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Και με αυτό τον τρόπο, να σταθείτε στο πλευρό:
-του εργαζομένου που πλήττεται.
-του πολίτη που παίρνει μειωμένο επίδομα πετρελαίου και ακούει στις ειδήσεις ότι αυξάνεται το επίδομα, αλλά παίρνει μειωμένο.
-του αγρότη που βλέπει σήμερα τον λογαριασμό της ΔΕΗ να φουσκώνει.
-του επαγγελματία που βλέπει τις ασφαλιστικές εισφορές του να αυξάνονται.
-του φοιτητή και της φοιτήτριας που ζει τη βία και τον αυταρχισμό ενός νέου συντηρητικού κράτους.
-του νέου και της νέας που μάχεται για δικαιώματα που απειλούνται.
-του πολίτη που αρχίζει να νιώθει ότι άλλα του υποσχέθηκαν και άλλα κάνουν.
Αγώνας μέσα στη βουλή για να δίνουμε τεκμηριωμένες απαντήσεις και αντιπολίτευση με επιχειρήματα. Αγώνας και έξω από τη βουλή, για να γίνουμε ένα με τον άνθρωπο, τα προβλήματά του, τις έγνοιες του, τις απόψεις του. Για να γίνουμε ξανά η ελπίδα του κόσμου που μας στήριξε όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και αυτών που πολύ γρήγορα θα απογοητευτούν. Και ήδη έχουν αρχίσει να απογοητεύονται από τη σημερινή κυβέρνηση.
Έχουμε λοιπόν, διπλή δουλειά να κάνουμε. Έχουμε διπλή την ευθύνη. Όμως και η ικανοποίηση θα είναι διπλή, όταν θα δούμε όλοι μαζί να ανθίζουν οι καρποί των κόπων μας. Όταν θα δούμε όλοι μαζί μια νέα κοινωνική πλειοψηφία ανήσυχων, προοδευτικών πολιτών να διαμορφώνεται με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν θα δούμε όλοι μαζί τη χώρα μας να επιστρέφει στον δρόμο της δημοκρατίας, της ισότητας, της ισονομίας, των δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης. Όταν θα δούμε τη χώρα μας να έρχεται ξανά στη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Καλή δύναμη λοιπόν και καλούς αγώνες.

Δημοσιεύθηκε στις 4 December 2019 | 8:48 pm


Καλώς τονε το νέο «άριστο» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

- Σα να μην έφτανε το μαϊμού πτυχίο του, ο Διαματάρης πήρε σύμβουλο, που είχε εξωθηθεί σε παραίτηση το 2012, από διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ, "υπό το βάρος των διώξεων και των καταγγελιών" για σκάνδαλα
- ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Ή αποπέμπει τον Διαματάρη ή επιβεβαιώνει πως κάνει τα στραβά μάτια


   Ακόμη μία περίπτωση «αριστείας», όπως προφανώς την εννοεί η κυβέρνηση, έρχεται στο φως της δημοσιότητας, μετά την περίπτωση του υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα απόδημου Ελληνισμού, Αντώνη Διαματάρη, με το fake μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ, τον οποίο, παρεμπιπτόντως, κάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Αυτή τη φορά, πρόκειται Τάσο Φιλιππάκο, ο οποίος πριν από λίγες μέρες διορίστηκε μετακλητός υπάλληλος κατηγορίας Π.Ε. στο γραφείο του Αντώνη Διαματάρη.
   Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, ο μετακλητός Τ. Φιλιππάκος ήταν στο παρελθόν διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) μέχρι που προέκυψαν οι βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος όλων των μελών των διοικήσεων της ΕΑΒ.
   Για την ιστορία, η εφημερίδα θυμίζει, ότι το 2013 βγήκε στη δημοσιότητα το αποκαλυπτικό πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το διαχρονικό φαγοπότι στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία - της οποίας έχει ηγηθεί και ο Τάσος Φιλιππάκος - που χρέωσε το Δημόσιο με σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε δέκα χρόνια και υποθήκευσε το μέλλον των 1.300 εργαζομένων. Το πρόβλημα είναι πως η υπόθεση «κόλλησε» στα συρτάρια της Δικαιοσύνης.
   Το ηθικό και πολιτικό γκροτέσκο είναι ότι για πλαστό πτυχίο από το ίδιο πανεπιστήμιο είχε ασκηθεί δίωξη κατά διευθυντικού στελέχους της ΕΑΒ που συνδιοικούσε τη βιομηχανία (2004-2012) με τον Τ. Φιλιππάκο και ήταν το «δεξί του χέρι». Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε για τα σκάνδαλα της ΕΑΒ ο Τάσος Φιλιππάκος επέστρεψε στις ΗΠΑ, ενώ σήμερα επανέρχεται διορισμένος σε άλλη θέση.
   Ο Τ. Φιλιππάκος όπως και το σύνολο της διοίκησης της ΕΑΒ απασχόλησαν την ελληνική δικαιοσύνη, όταν ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης άσκησε δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα (για απιστία και απάτη) σε βάρος όλων των διοικήσεων της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (2002-2012). Τα δημοσιεύματα της εποχής εκείνης αναφέρονταν συνεχώς στις επισφαλείς συμφωνίες της ΕΑΒ, τους παχυλούς μισθούς, τις σπατάλες, την αδυναμία απορρόφησης κονδυλίων κ.λπ. που είχαν συνέπεια να ζημιωθεί με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο. Εκτενής ήταν και η αναφορά στο πλαστό πτυχίο του γενικού διευθυντή της εταιρείας που κατείχε παράνομα τη θέση με την ανοχή της διοίκησης, αλλά και για τα προσωπικά έξοδα του Τ. Φιλιππάκου σε καταστήματα τα οποία χρέωνε στην επιχείρηση. Μάλιστα οι καταγγελίες του οικονομικού διευθυντή της ΕΑΒ, αντί να ληφθούν υπόψη από την κυβέρνηση, οδήγησαν στη δική του απόλυση το 2012, επί υπουργίας Β. Βενιζέλου.
   Αποκαλυπτικές ήταν και οι καταγγελίες εργαζομένων της εταιρείας για κακοδιαχείριση. Με εκτενή ρεπορτάζ το 2013 η εφημερίδα «Κεφάλαιο» (ιστότοπος capital. gr) σκιαγραφούσε τον βίο και την πολιτεία του Τ. Φιλιππάκου στην ΕΑΒ. «Οι πληροφορίες θέλουν τον επί οκταετία διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΑΒ να βρίσκεται στις ΗΠΑ με σκοπό να αποφύγει την επικείμενη “αναμέτρηση” με τη δικαιοσύνη, γεγονός που έχει κάνει κάποιους να μιλούν για νέα “υπόθεση Χριστοφοράκου”»!
   Η Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρει ότι ο Τ. Φιλιππάκος διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ για το χρονικό διάστημα από το 2004 έως το 2012, όταν τελικά υπό το βάρος των διώξεων και των καταγγελιών εξωθήθηκε σε παραίτηση.
   Το 2012 διατάχτηκε πλήρης έλεγχος από τον τότε ΓΕΔΔ, Λ. Ρακιντζή, ο οποίος ολοκληρώθηκε και δημοσιεύτηκε το 2013 με πόρισμα για τις ατασθαλίες στην ΕΑΒ που στη συνέχεια διαβιβάστηκε σε εισαγγελέα για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών και την άσκηση διώξεων.
   Τελικά, φαίνεται όμως ότι... ξεχάστηκε σε κάποιο συρτάρι και κανείς δεν γνωρίζει τι απέγινε η έρευνα που όφειλε να έχει διαταχθεί.
   Σήμερα ο Τ. Φιλιππάκος επιστρέφει ως μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο του Α. Διαματάρη, με το σχετικό ΦΕΚ (φύλλο 973, 19 Νοεμβρίου 2019) να το επιβεβαιώνει: «Με την Π1354590/07.11.2019 απόφαση του υφυπουργού Εξωτερικών που εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 46-48 του νόμου 4622/2019 (περί Επιτελικού Κράτους).... από 04.11.2019 στο ιδιαίτερο γραφείο του υφυπουργού Εξωτερικών Αντωνίου Διαματάρη, ο Αναστάσιος Φιλιππάκος του Νικολάου.... σε θέση μετακλητού ΠΕ κατηγορίας».
πηγή
   Όπως γράφει η ΕΦΣΥΝ: Ο «άριστος» αυτός συνεργάτης του κ. Διαματάρη κατέφυγε στις ΗΠΑ για να επανέλθει πάλι στην Ελλάδα ώστε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο... επιτελικό κράτος του Κυρ. Μητσοτάκη. Ποιες είναι αυτές, παραμένει άγνωστο. Γνωρίζουμε όμως ότι είναι άριστος στη διαπλοκή και στις παραφυάδες της.
   Αυτό που είναι γνωστό, όμως, σε ολόκληρη την κοινωνία αφορά το γεγονός ότι το πτυχίο του κ. Διαματάρη δεν είναι το μοναδικό ανύπαρκτο σε αυτή την κυβέρνηση. Το ίδιο ανύπαρκτη είναι και η αξιοκρατία την οποία διαφήμιζαν μέχρι τις εκλογές.

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Ή αποπέμπει τον κ. Διαματάρη ή επιβεβαιώνει πως κάνει τα στραβά μάτια 
«Ο κ. Μητσοτάκης ή αποπέμπει τον κ. Διαματάρη ή επιβεβαιώνει πως κάνει τα στραβά μάτια ακόμα και σε κακουργηματικές ποινικές διώξεις “αρίστων”» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του με αφορμή και την περίπτωση του Τ. Φιλιππάκου.
«Μπορεί ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Διαματάρης, να μην διαθέτει ούτε μεταπτυχιακό ούτε και πτυχίο, όπως εντέλει ο ίδιος παραδέχθηκε με το νέο βιογραφικό σημείωμα που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, έχει διδακτορικό στην εξαπάτηση» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει: «Σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών αποκαλύπτει πως ο εκλεκτός υφυπουργός του Κυρ. Μητσοτάκη προσέλαβε πριν λίγες μέρες στο Υπουργείο Εξωτερικών ως σύμβουλο τον κ. Τ. Φιλιππάκο, στον οποίο έχει ασκηθεί κακουργηματική ποινική δίωξη από το 2012 για κακοδιαχείριση που ζημίωσε με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, στην οποία ήταν διευθύνων σύμβουλος.
»Προκειμένου μάλιστα να αποφύγει τη Δικαιοσύνη, ο κ. Φιλιππάκος, μετά την αναγκαστική παραίτησή του από την ΕΑΒ, αποχώρησε για τις ΗΠΑ.
»Είναι πλέον προφανές πως ο κ. Μητσοτάκης είναι άριστος σε έναν και μόνο τομέα: στην εξαπάτηση του ελληνικού λαού και στην ασταμάτητη παραγωγή fake αριστείας.
»Μετά και τις σημερινές αποκαλύψεις η αποπομπή του κ. Διαματάρη είναι πλέον μονόδρομος. Αλλιώς ο κ. Μητσοτάκης θα επιβεβαιώσει πως εκτός από την απάτη κάνει τα στραβά μάτια και σε κακουργηματικές ποινικές διώξεις “αρίστων”».

Δημοσιεύθηκε στις 4 December 2019 | 2:41 pm


Απέτυχες να εκλεγείς με τη ΝΔ; Δεν πειράζει, προσλαμβάνεσαι στην ΕΡΤ...

Κοιτάξτε τι κάνουν αυτοί εδώ και ελάτε μετά να κάνουμε συγκρίσεις


   Κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ, δικαίως ή αδίκως, αλλά κοιτάξτε τι κάνουν αυτοί εδώ, τώρα. Και ελάτε μετά να κάνουμε συγκρίσεις.
   Η κυβέρνηση βάζει πρόεδρο της ΕΡΤ τον Κωνσταντίνο Ζούλα, διευθυντή επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Τον ανακοινώνει μάλιστα πριν καν ανακοινώσει το διαγωνισμό τον οποίον, φυσικά, μετά από 20 μέρες κέρδισε (έκπληξη!) ο Κωνσταντίνος Ζούλας. 
   Δίνει μία πανάκριβη εκπομπή στην Ολγα Τρέμη και τον Ηλία Κανέλλη, εκπομπή που μας κοστίζει ένα σωρό χρήματα και την παρακολουθούν ελάχιστοι.
   Δίνει εκπομπή σε δύο συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά.
   «Προσλαμβάνει» τον αποτυχημένο υποψήφιο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Πανούτσο.
   «Προσλαμβάνει» την αποτυχημένη υποψήφια βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ίνα Ταράντου.
   Κρατάει στην ΕΡΤ, αλλά την πληρώνει από τη Βουλή, την αποτυχημένη υποψήφια βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Βίκυ Φλέσσα.
    «Προσλαμβάνει», όπως ακούγεται, τον αποτυχημένο υποψήφιο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γρηγόρη Ψαριανό.
   Και συνεχίζεται.
   Ρε παιδιά, λίγο ντροπή.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 4 December 2019 | 1:51 pm


Η Όλγα Γεροβασίλη για τις συνέπειες της κατάργησης του προγράμματος «ΦιλόΔημος» στην Άρτα

- "Έργα συνολικής αξίας 9.518.000 € στο νομό μας"
- "Η κυβέρνηση έχει... άλλες προτεραιότητες"
- "Θα ήταν ενδιαφέρον να ακούσουμε και τις απόψεις των Δημάρχων μας..."


Δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη, Βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, 
για τις συνέπειες της κατάργησης του προγράμματος «ΦιλόΔημος» στο νομό μας

   Το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», από τις πιο εμβληματικές και καινοτόμες δράσεις που ενεργοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χρηματοδοτεί έργα υποδομών για το σύνολο των Δήμων της χώρας, χωρίς να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί τους. Το πρόγραμμα έχει πλήρως εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
   Οι 4 Δήμοι του νομού μας ανταποκρίθηκαν σε προσκλήσεις για έργα συνολικής αξίας 9.518.000 €. Έργα απολύτως απαραίτητα για τις τοπικές κοινωνίες, με σημαντικό αποτύπωμα στην καθημερινότητα των κατοίκων, όπως: Βελτιώσεις-επεκτάσεις δικτύων ύδρευσης, Προμήθειες Μηχανημάτων Έργου, οχημάτων ή/και συνοδευτικού εξοπλισμού, Ασφαλτοστρώσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, Συντηρήσεις σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων, Προμήθειες - Τοποθετήσεις εξοπλισμών για την αναβάθμιση παιδικών χαρών, Κατασκευές νέων και βελτιώσεις παλαιών αθλητικών εγκαταστάσεων κλπ.
   Το πρόγραμμα καταργήθηκε με δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού Εσωτερικών, με την ψευδή δικαιολογία ότι «δεν υπάρχουν χρήματα». Ποια είναι η αλήθεια; Στον προϋπολογισμό του 2020 της κυβέρνησης ΝΔ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μειώνεται για την Αυτοδιοίκηση κατά 20%. Το μόνο πρόβλημα, λοιπόν, είναι η κυβερνητική πολιτική, που, όπως αποδεικνύεται από την πρώτη μέρα, έχει άλλες προτεραιότητες.
   Θα ήταν ενδιαφέρον να ακούσουμε και τις απόψεις των Δημάρχων μας, δεδομένου ότι το πρόγραμμα αγκαλιάστηκε από όλους, εργάστηκαν και ανταποκρίθηκαν σε προσκλήσεις για έργα συνολικής αξίας 9.518.000 €, που τώρα μεταφέρονται στο απώτερο μέλλον.

Δημοσιεύθηκε στις 3 December 2019 | 3:30 pm


Επιστροφή στην «κανονικότητα» και στην Αυτοδιοίκηση: Τινάζουν στον αέρα και τα έργα του ΦιλόΔημου!

- Πώς οι «άριστοι» ματαιώνουν 502 δημοτικά έργα, ύψους 1,2 δισ.
- Καταπέλτης η κοινή δήλωση Σκουρλέτη - Χαρίτση, που δημιούργησαν το εμβληματικό πρόγραμμα χρηματοδότησης των Δήμων, για έργα υποδομών, χωρίς επιβάρυνση του προϋπολογισμού τους


   Ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος έκοψε αιφνιδιαστικά, την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, ανήμερα των εκλογών στην ΚΕΔΕ, ένα πρόγραμμα που είχε φτιάξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο χρηματοδοτούσε έργα υποδομής για τους δήμους όλης της χώρας.
   Ακόμα χειρότερα: ο Τ. Θεοδωρικάκος επικαλέστηκε μια γελοία και προβοκατόρικη δικαιολογία, η οποία εκθέτει τον ίδιο ως υπουργό Εσωτερικών, στον βαθμό που δεν έχει καταλάβει ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει τι είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα και πώς λειτουργεί. Επιπλέον, εκθέτει τη χώρα, η οποία, για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου προγράμματος έχει υπογράψει προγραμματική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
   Διότι, όταν ο Τ. Θεοδωρικάκος ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα «Φιλόδημος» ήταν περίπου απάτη, επειδή δήθεν η χρηματοδότησή του δεν ήταν εξασφαλισμένη, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: ή οι μαδούροι της προηγούμενης κυβέρνησης έπιασαν κορόιδο την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που ήρθε και έβαλε τις υπογραφές της, ήταν κι αυτή στο κόλπο. 
   Φυσικά, τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η κυβέρνηση των «άριστων» πετάει στα σκουπίδια ένα προγραμματικό εργαλείο που παρέλαβε από την προηγούμενη, με ενταγμένα έργα 1,2 δισ., χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, την ώρα που η οικονομία βγαίνει οριστικά από την κρίση και δεν υπάρχει καμία πίεση για τέτοιου είδους περικοπές.
   Το γιατί το κάνουν δεν είναι σαφές. Λογικά, θέλουν να διοχετεύσουν τα χρήματα της ελληνικής συμμετοχής -που προέρχονται κυρίως από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων- κάπου αλλού. Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε το πού.
   Επιστροφή στην κανονικότητα λοιπόν. Γιατί να πετάνε λεφτά για έργα στους δήμους, όταν έχουν τόσους πλούσιους φίλους να βοηθήσουν;Η κοινή δήλωση Σκουρλέτη - Χαρίτση
Δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν οι άριστοι του κου Μητσοτάκη. Αυτή τη φορά την αριστεία τίμησε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος ο οποίος ενώ χθες ανακοίνωσε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, παράταση του προγράμματος Φιλόδημος, σήμερα στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε ότι για το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» δεν υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση!
Η αλήθεια είναι απλή.
Το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» είναι από τις πιο εμβληματικές και καινοτόμες δράσεις που ενεργοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χρηματοδοτούνται έργα υποδομών για το σύνολο των Δήμων της χώρας χωρίς να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των Δήμων. Έχει κερδίσει την πλήρη αποδοχή των τοπικών κοινωνιών και των Δημάρχων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας καθώς μεταμόρφωσε ένα παλιό και αποτυχημένο πρόγραμμα από το οποίο δεν μπορούσαν να επωφεληθούν οι καταχρεωμένοι, στο πλαίσιο της κρίσης, Δήμοι σε ένα σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο.
Αυτό μάλλον είναι και το στοιχείο που προκαλεί δυσφορία στον κ. Θεοδωρικάκο καθώς το πρόγραμμα εξελίσσεται δυναμικά με 502 ενταγμένα έργα ύψους 1,236 δισ. ευρώ. Από αυτά, 170 έργα έχουν δημοπρατηθεί με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ. Σύμβαση εκτέλεσης έργου έχει ήδη υπογραφεί για 21 έργα συνολικού ποσού 30 εκατ. ευρώ. Όπως είναι εύλογο και αυτονόητο, το τμήμα της χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο των έργων και τις ανάγκες σε πληρωμές.
Παρεμπιπτόντως πρέπει να πληροφορήσουμε τον κ. Θεοδωρικάκο ότι η πορεία εκτέλεσης των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχει επιβραδυνθεί τόσο δραματικά το 2ο εξάμηνο του 2019 με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ που μάλλον δεν θα χρειαστεί καν το δάνειο της ΕΤΕπ για να πληρώσει τα έργα του «ΦιλόΔημος». Θα αρκούν οι πόροι του ΠΔΕ που δεν εκταμιεύονται δυστυχώς σε άλλα έργα και προγράμματα.
Επιπλέον η δυνατότητα μεταφοράς έργων του «ΦιλόΔημος» ή άλλων αντίστοιχων προγραμμάτων στο ΕΣΠΑ είναι δεδομένη αρκεί να πληρούνται οι σχετικοί κανόνες επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ. Αποτελεί πάγια τακτική δεκαετίες τώρα, δεν πρόκειται για καινοτομία του Υπουργού Εσωτερικών.
Αντί λοιπόν ο κος Θεοδωρικάκος να τρέξει τα έργα που τόσο ανάγκη έχουν οι Δήμοι καταστρέφει το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος». Αντί να συνεχίσει μια πετυχημένη προσπάθεια περνάει το χρόνο του κάνοντας αντιπολίτευση στην … αντιπολίτευση η βγάζοντας φωτογραφίες με κάθε Δήμαρχο που έχει προηγουμένως καλέσει στο γραφείο του. Κάποιος πρέπει να πει στον υπεύθυνο προπαγάνδας της ΝΔ ότι έτσι έργα δεν υλοποιούνται.

Δημοσιεύθηκε στις 3 December 2019 | 3:09 pm


Μια ξεχωριστή μέρα για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας - ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

"Κλείδωσε" η καμάρα, "έκλεισε" το τόξο!


   Παρότι στα μέσα Νοεμβρίου είχε ανακοινωθεί (δείτε ΕΔΩ) η διακοπή των εργασιών αναστήλωσης της Γέφυρας της Πλάκας, λόγω κακοκαιρίας και η επιστροφή των συνεργείων την άνοιξη, τις προηγούμενες ημέρες, που κρατούσε ο καιρός, τα συνεργεία δούλευαν εντατικά.
   Μάρτυρας γι' αυτό ήταν φιλική μου παρέα, που προχθές, Κυριακή, έκαναν εκδρομή στα Τζουμέρκα, Πράμαντα, Μονή Κηπίνας, Καλαρρύτες, ανάμεσά τους και ο Μάκης Φελέκης, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου Αγράφων και Μετεώρων, ο οποίος συνόδευε Γάλλο ομόλογό του από αντίστοιχο Πάρκο της Γαλλίας -παρεμπιπτόντως, ο Γάλλος δήλωσε εκστασιασμένος από την ομορφιά του τόπου μας- οι οποίοι μου είπαν είδαν εργάτες να δουλεύουν στη Γέφυρα και η αναστήλωση προχωρά.
   Γεγονός που ήρθε να επιβεβαιώσει η μαρτυρία του Τζουμερκιώτη Μιχαήλ Πανταζή, ο οποίος, με χθεσινό ποστάρισμά του στο facebook, που συνοδευόταν από πλήθος φωτογραφιών, μας έδωσε ένα πολύ καλό νέο.
   Αντιγράφω από το προφίλ του:

"ΓΕΦΥΡΙ ΠΛΑΚΑΣ / ΚΛΕΙΔΩΜΑ ΚΑΜΑΡΑΣ"
Η σημερινή μέρα (2 Δεκεμβρίου 2019) για τους Τζουμερκιώτες αλλά και τους φίλους του Γεφυριού Πλάκας είναι μία ξεχωριστή και ιδιαίτερη μέρα. Σήμερα μπήκαν τα πρώτα "κλειδιά" στην καμάρα του.

Με την παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και της επιστημονικής επιτροπής παρακολούθησης του έργου οι εργαζόμενοι στο γεφύρι πραγματοποίησαν αυτό το οποίο περιμέναμε τέσσερα χρόνια τώρα. 

Δεν σημαίνει όμως ότι με το κλείσιμο του τόξου τελείωσε και το έργο της αναστήλωσης στο γεφύρι. Ετσι απομένει το κτίσιμο (και γέμισμα) της δυτικής πλευράς, να κτιστεί το καλντερίμι, να τοποθετηθουν οι αρκάδες, τα στηθαία κ.λ.π. ενώ κατασκευάζεται ακόμα το καλντερίμι στην ανατολική πλευρά του. 

Στη συνέχεια θα πρέπει να χαλαρώσει σταδιακά ο μηχανισμός του καλουπιού ενώ η κατασκευή και η συμπεριφορά της θα παρακολουθείται για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί (2-3 χρόνια). 

Οσο το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες θα γίνουν ακόμα κάποιες από τις προαναφερόμενες εργασίες ενώ οι υπόλοιπες προφανώς και θα πάνε για το τέλος της άνοιξης.
   Περισσότερες φωτογραφίες από τις εργασίες στο Γεφύρι, μπορείτε να δείτε στον τοίχο του Μιχάλη Πανταζή (https://www.facebook.com/michalis.pantazis.5), ο οποίος, παρεμπιπτόντως, άνετα θα μπορούσε να αναγορευθεί σε επίτιμο ανταποκριτή της Γέφυρας, καθώς, όλο αυτό τον καιρό, ενημερώνει ανελλιπώς για την πορεία των εργασιών.

Δημοσιεύθηκε στις 3 December 2019 | 2:21 pm


Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία μεγαλώνει και μετασχηματίζεται - VIDEO

Αλέξης Τσίπρας: Για ένα κόμμα ζωντανό, λαϊκό, μαζικό και έτοιμο να κυβερνήσει. Μια παράταξη που θα στεγάσει τις ιδέες και τα όνειρα των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών


   Στην προσπάθεια δημιουργίας «χωρίς αποκλεισμούς της νέας δημοκρατικής παράταξης που έχει ανάγκη ο τόπος», αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ανοιχτή συνέλευση για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, στην Αλεξανδρούπολη.
   «Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ανοίγει, μεγαλώνει και μετασχηματίζεται», υπογράμμισε ο Αλ.Τσίπρας προσθέτοντας ότι «εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε η χώρα να προχωρήσει σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος».
   Παράλληλα, ο ίδιος επανέλαβε το στόχο να δημιουργηθεί «ένα κόμμα ζωντανό, λαϊκό, μαζικό και έτοιμο να κυβερνήσει. Μια παράταξη που θα στεγάσει τις ιδέες και τα όνειρα των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών».   «Έχουμε μια κυβέρνηση της πολιτικής εξαπάτησης, της ψεύτικης αριστείας και της πελατειακής δοσοληψίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αναφερόμενος στη μεσαία τάξη πρόσθεσε ότι η ΝΔ έκανε σημαία της τις ελαφρύνσεις σε αυτή και «αντί για ελαφρύνσεις βλέπουμε επιβαρύνσεις και στοχευμένες πολιτικές εξυπηρετήσεις μεγάλων συμφερόντων».
   Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στη ΝΔ και στην ανάληψη της διοίκησης του νοσοκομείου Τρικάλων από τον κ. Πατέρα ως αντάλλαγμα για μερικές ψήφους, σημείωσε ότι «το κράτος των αρίστων είναι το κράτος της πελατειακής δοσοληψίας», κάνοντας λόγο μάλιστα για «ρουσφετολογικό όργιο».
   Σε σχέση με το προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην υποκρισία της ΝΔ προεκλογικά επαναλαμβάνοντας ότι «στο μόνο θέμα που δεν τους αφήσαμε στρωμένο δείξαν πόσο ανέτοιμοι ήταν και πόσο ανίκανοι είναι. Ήρθαν χωρίς σχέδιο και είναι εγκλωβισμένοι στην προεκλογική ρητορική τους».
   «Αφήσαμε 5.500 ανθρώπους στη Μόρια και τώρα έχουν φτάσει τις 15.000. Τα έκαναν θάλασσα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «κατάργησαν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, διώξαν τους ανθρώπους της αστυνομίας που ήξεραν το πρόβλημα» και ανέθεσαν το σοβαρότερο ζήτημα της χώρας σε έναν υφυπουργό και πρώην στρατηγό. Αυτό είναι μνημείο ανικανότητας της κυβέρνησης».
   Σε σχέση, με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τις δηλώσεις του στο συνέδριο της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας τον χαρακτήρισε ως «επαγγελματία ανήσυχο στα εθνικά θέματα» αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι έχει δίκιο στην κριτική του προς τον Κ.Μητστοτάκη ότι άλλα έλεγε προεκλογικά για το προσφυγικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών και άλλα μετά τις 7/7.
   Όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη ΝΔ επανέλαβε ότι «έπαιξαν με τις ευαίσθητες χορδές της ελληνικής κοινωνίας και προσπάθησαν να μετατρέψουν ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα σε μοχλό για να κερδίσουν τις εκλογές».
   «Λαϊκισμός είναι εν γνώση σου να αλλάζεις την πάγια θέση σου προκειμένου να πλήξεις τον αντίπαλο, υιοθετώντας μια ακραία ρητορική, δηλητηριάζοντας την ελληνική κοινωνία, και μετά να λες ότι τώρα που κυβερνάμε θα τηρήσουμε και θα τιμήσουμε την Συμφωνία των Πρεσπών», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
   Επιπλέον, δεν παρέλειψε να τονίσει αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ότι «δώσαμε ζωτικό χώρο στην Ελλάδα με την εν λόγω συμφωνία γιατί σταθεροποιήσαμε τα βόρια σύνορά μας κάνοντας φιλική τη γειτονική χώρα και γιατί τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη επιτηρούν το εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας και όχι τα τουρκικά. Αναβαθμίσαμε τη γεωπολιτική δυναμική της Ελλάδας»
   Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «οφείλουμε να είμαστε πιο σοβαροί καθώς τέτοια ζητήματα δεν είναι θέματα μικροκομματικής εκμετάλλευσης» και χαρακτήρισε «ανυπόστατη και απαράδεκτη» της συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
   «Πέντε μήνες δεν έχουν αναδείξει την προκλητικότητα της Τουρκίας», επεσήμανε ο Αλ.Τσίπρας, αναφερόμενος στην κυβέρνηση, «μην τυχόν και ενοχληθεί ο Σουλτάνος».
   Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «αποτυχημένη τη στρατηγική κατευνασμού και αδράνειας» της ΝΔ στα ελληνοτουρκικά, υπενθυμίζοντας ότι «δεν απαίτησαν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που πετύχαμε ο Ν.Αναστασιάδης και εγώ».
   «Δώσαμε μια δύσκολη μάχη για να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο. Κάναμε λάθη, είχαμε αστοχίες αλλά οι άλλοι ήρθαν με την εμπειρία της διαπλοκής και του πελατειακού κράτους», σημείωσε ο Αλ.Τσίπρας επαναλαμβάνοντας ότι «στόχος είναι πλέον μετά την έξοδο από τα μνημόνια να διεκδικήσουμε την ταυτότητα της χώρας στη νέα εποχή»
   «Θέλουμε την Ελλάδα των αιτιών της κρίσης, του νόμος και τάξη για τους φτωχοδιαβόλους και της ασυλίας για τους τραπεζίτες, ή θέλουμε την Ελλάδα που θα αξιοποιήσεi τους νέους και δημιουργικούς ανθρώπους;», αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι ως ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία «ανοίγουμε στην κοινωνία για να μπολιάσουμε τις σκέψεις μας με τις σκέψεις της μεγάλης πλειοψηφίας που μας στήριξε στις δύσκολες στιγμές. Θέλουμε να γίνετε συμμέτοχοι και συνδημιουργοί. Σας καλώ να ενταχθείτε σε αυτή τη νέα προσπάθεια, κατά την οποία δε θα υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς».

Δημοσιεύθηκε στις 3 December 2019 | 1:17 pm


Τσίπρας από Αλεξανδρούπολη: Η κυβέρνηση να σταματήσει την παθητική στάση απέναντι στην Τουρκία - VIDEO

- Να σταματήσει τη στρατηγική αδράνεια απέναντι στις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας
- Επέκταση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας και άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής


   Να σταματήσει τη στρατηγική αδράνεια απέναντι στις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, ζητά από την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας από την Αλεξανδρούπολη ενώ κάνει λόγο για άμεση σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
   Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι προϋπόθεση για την καλή γειτονία. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τη κλιμάκωση της έντασης και την παραβατική συμπεριφορά. Είχαμε προειδοποιήσει, ότι η πολιτική του κατευνασμού δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα.
Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική και συμμαχίες. Είναι απαραίτητο το επόμενο διάστημα να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και να σταματήσει η στρατηγική της αδράνειας στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Να επαναφέρουμε τον πολιτικό μας λόγο στο πλαίσιο της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που είχαμε το προηγούμενο διάστημα.
Οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας που είχαν αποφασιστεί από το ευρωπαϊκό συμβούλιο για την παραβατική της δραστηριότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου, πρέπει να επεκταθούν και για την παραβατική της δραστηριότητα νότια της Κρήτης.

Δημοσιεύθηκε στις 2 December 2019 | 8:27 pm


Όλα εδώ πληρώνονται: Ο Σαμαράς ανατίναξε το συνέδριο της ΝΔ με τον Μητσοτάκη μαζί

Όσοι προέβλεπαν ότι ο Κυριάκος θα πληρώσει την ανοίκεια σχέση του με τον άνθρωπο που κατέστρεψε τον πατέρα του, δικαιώνονται...


   Σε ένα κανονικό κόμμα, ο Σαμαράς θα είχε πάρει ήδη το δρόμο προς την έξοδο.
   Πρώην πρωθυπουργός και εν ενεργεία βουλευτής που επιτίθεται σκαιά, αν δεν καταγγέλλει -περί αυτού πρόκειται– τον πρόεδρο του κόμματος και πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Έλληνα επίτροπο, τον διάδοχό του και βασικές κυβερνητικές επιλογές, δεν μπορεί να θεωρείται μέλος της Κ.Ο τουλάχιστον. Αλλά η ΝΔ έπαψε να είναι κανονικό κόμμα από καιρό.
   Η μισαλλόδοξη επιμονή του πρώην Πρωθυπουργού στο «λαθρομεταναστευτικό» και τους «λαθρομετανάστες» διανθίστηκε με ευθείες βολές στην ρητορική Μητσοτάκη και ας απηχούσε προσεγγίσεις επιπέδου Βορίδη, Βελόπουλου, Μπογδάνου.
   Εμφανίσθηκε ως εκπρόσωπος του… λαού που «δεν τα εγκρίνει αυτά», καταλογίζοντας στον Μητσοτάκη «δισταγμό να πει την αλήθεια». Παρότρυνε αντιδράσεις στην εγκατάσταση μεταναστών -ενώ ο Πρωθυπουργός ζήτησε «αποδοχή» τους αφού «το μεταναστευτικό ήλθε για να μείνει».
   Για τον Σαμαρά «υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με τα ανοικτά κέντρα, δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, για τα οποία αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες. Δεν είναι ούτε ρατσιστές, ούτε ξενόφοβοι».
   Χωρίς δισταγμό πυροβόλησε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον συμμετέχοντα στο συνέδριο Μαργαρίτη Σχοινά -θεωρώντας προφανώς ότι του πήρε τη θέση.
   Με εθνικιστική αργκό τα έβαλε με την «ευρώ-γραφειοκρατία, η οποία «καλό είναι να μη μας κάνει υποδείξεις». Ως Έλληνας Σαλβίνι ξεσπάθωσε:
   «Μαθήματα από «ανεύθυνους παρατηρητές», που βλέπουν και σχολιάζουν από μακριά, δεν δεχόμαστε».
   Βρίσκει ότι «η ΕΕ κοιμάται την ώρα που εμείς βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή». Άλλα λέει ο Μητσοτάκης.
   Επέμενε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τα σύνορα στις αρχές του 2015» – θέση που εγκατέλειψε ο Μητσοτάκης – και πέρασε σε παραλήρημα :
   «Η χώρα μας υφίσταται πλέον ένα άτυπο λαθρο-εποικισμό. Μπαίνουν όσοι θέλουν, ακόμα και από χώρες, όπως το Μαρόκο και η Τυνησία και το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, που δεν έχουν κανένα πόλεμο».
   Εκεί που τίναξε τον αέρα τον Μητσοτάκη ήταν στο Μακεδονικό. Διαφοροποιούμενο πλήρως τον κατήγγειλε: «Δεν μπορούμε και να ωραιοποιούμε μια Συμφωνία που εμείς οι ίδιοι την έχουμε καταγγείλει ως «επιζήμια» και «απαράδεκτη» και τον κάλεσε να αποδεσμευτεί αφού επιπλέον η συμφωνία «δεν περπατάει».
   Υποσχέθηκε να συνεχίσει την υπονόμευση γιατί «δεν έχει σημασία αν δίπλα σου πολλοί έχουν κουραστεί σε μια μάχη που -το ξέρεις- έχει τη μεγάλη αξία της.»
   Απρεπής σχεδόν ήταν απέναντι σε μια εύστοχη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου- του οποίου εποφθαλμιά τη θέση- για τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης λέγοντας: “Δεν είναι «φαιδρότητες» οι κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή…Είναι ευθεία απειλή!”
   Ανάλογα αντιμετώπισε τον Πρωθυπουργό: «Χρειάζεται νέα πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου, από μόνη της, δεν αρκεί…Και κινήσεις κατευνασμού, δεν ωφελούν!».
   Στον ίδιο τόνο αντιτάχθηκε σε κάθε έννοια συναίνεσής και επιτέθηκε στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη που τον ξεμπροστιάζει κατά καιρούς.
   Κάπως έτσι το συνέδριο -που είχε στρογγυλέψει ο Πρωθυπουργός- τινάχτηκε στο αέρα και ο ίδιος απέκτησε πλέον έναν εσωκομματικό αντίπαλο που του έριξε το γάντι. Η ΝΔ κόπηκε στη μέση…
   Από προστάτης και χειραγωγός του έγινε σφοδρός επικριτής -και ασφαλώς δεν θα μείνει εδώ. Το χούι φεύγει τελευταίο. Ακόμη και το χούι να ρίχνει κυβερνήσεις Μητσοτάκηδων…
   Όσοι προέβλεπαν ότι ο Κυριάκος θα πληρώσει την ανοίκεια σχέση του με τον άνθρωπο που κατέστρεψε τον πατέρα του, δικαιώνονται. Όλα εδώ πληρώνονται.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 2 December 2019 | 8:12 pm


Νοσοκομεία, Δοξιάδης και ΕΡΤ δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ευάλωτη και στην επικοινωνία. Και δεν ήλθαν ακόμη τα δύσκολα…

- Τις τελευταίες μέρες αποδείχθηκε ότι με ένα «φου» χάνει τα αυγά και τα πασχάλια
- Οι τελευταίες εξελίξεις διέλυσαν το μύθο για την επικοινωνιακή κυριαρχία της κυβέρνησης. Εχθροί και φίλοι στα ΜΜΕ τη διέσυραν με τρέχουσες αφορμές
- Οι μιντιάρχες τη στηρίζουν επειδή έχουν συμφωνίες μαζί της. Αλλά πρέπει να κρατήσουν και τα μαγαζιά τους


   Την επομένη των εκλογών του 2009 ο Γ. Παπανδρέου έδειχνε πανίσχυρος Πρωθυπουργός. Είχε κερδίσει με δέκα μονάδες διαφορά τον Καραμανλή, πήρε αυτοδυναμία τη Βουλή και τα ΜΜΕ ήταν μαζί του. Κι όμως σε δυο χρόνια δεν ήταν Πρωθυπουργός.
   Τυχαίο; «Δεν νομίζω Τάκη», που έλεγε μια παλιά διαφήμιση. Όποιος μελετούσε προσεκτικά την κυβέρνησή του -αλλά και τον ίδιο- θα καταλάβαινε ότι δεν μπορούν να πάνε μακριά.
   Ένας εξυπνάκιας -αποτυχημένος πρώην ειδικός γραμματέας και μέτριος υπάλληλος του ΟΟΣΑ- στο τιμόνι της οικονομίας, κηπουροί στα πιο κρίσιμα κυβερνητικά αξιώματα και ένας Πρωθυπουργός που αφού είχε «εγγυηθεί προσωπικά τα πάντα» και «είχε ένα όραμα», το μόνο που φρόντιζε ήταν η σκηνοθεσία της δημόσιας παρουσίας του.
   Σε έξι μήνες έσυρε τη χώρα σε διεθνή οικονομικό έλεγχο και σε 24 έγινε ο πρώτος Πρωθυπουργός στην ιστορία που αποπέμφθηκε χωρίς τον κόμμα του να έχει χάσει την πλειοψηφία τη Βουλή.
   Αν θυμίζουν κάτι όλα αυτά είναι η… παρούσα κυβέρνηση. Άλλωστε οι κληρονόμοι Παπανδρέου και Μητσοτάκης μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. Ίδια αντίληψη άσκησης της εξουσίας ως δικαίωμα, ίδια διαδρομή, ίδια περιβάλλοντα, ίδια πρακτική που βάζει την επικοινωνία πάνω από την πολιτική.
   Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προέκυψε υποσχόμενη επίγειο παράδεισο και με τον αέρα των μιντιαρχών στα πανιά της, καθώς ήθελαν να «σκίσουν» τον Τσίπρα, όπως «έσκισαν» τον Καραμανλή.
   Και στις δυο περιπτώσεις τους βγήκε, αλλά στη συνέχεια τους βγήκε και ξινό. Σε κουτσό άλογο ποντάρισαν. Οι αναλογίες μεταξύ των δυο γόνων είναι εκπληκτικές.
   Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι άθροισμα πλίνθων και κεράμων ατάκτως ερριμένων.
   Όλοι οι υπουργοί- πλην Σταϊκούρα, Θεοδωρικάκου, Χατζηδάκη, και για άλλους λόγους του Γεραπετρίτη, ασκούν ανεπαρκή, αν όχι προβληματική, διακυβέρνηση. Μια τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει μακριά.
  Ασκήσεις θάρρους
   Στο συνέδριο του κόμματός του ο Πρωθυπουργός έκανε ασκήσεις θάρρους. Αυτοπαρουσιάσθηκε ως κυρίαρχος στη συντηρητική παράταξη και πρόβαλλε τη ΝΔ ως αιωνία δύναμη ισχύος.
   Η ψυχή του ξέρει. Τις τελευταίες μέρες αποδείχθηκε ότι με ένα «φου» χάνει τα αυγά και τα πασχάλια: οι διοικητές των νοσοκομείων, μια εκπομπή της ΕΡΤ κι ο Δοξιάδης έβγαλαν απέναντι του όχι μόνο τη κοινωνία, αλλά και τους υποστηρικτές του.
   Οι τελευταίες εξελίξεις διέλυσαν το μύθο για την επικοινωνιακή κυριαρχία της κυβέρνησης. Εχθροί και φίλοι στα ΜΜΕ τη διέσυραν με τρέχουσες αφορμές.
   Ένας πολιτευτής από τα Τρίκαλα, που πούλησε το κόμμα του για μια θέση διοικητή, κρέμασε τον Πρωθυπουργό στα μανταλάκια.
   Η αποτυχία μιας εκπομπής στην ΕΡΤ έπεσε και πλάκωσε την κυβέρνηση στο σύνολο της. Και ο λογοκριτής συνεργάτης του Πρωθυπουργού, που ζητούσε με αθλιότητες απόλυση δημοσιογράφου από …φιλική εφημερίδα, έγινε ρεντίκολο στο μιντιακό στερέωμα. Ποια επικυριαρχία;
  Κατά την άνοδο και η πτώση
   Οι μιντιάρχες στηρίζουν την κυβέρνηση επειδή έχουν συμφωνίες μαζί της. Αλλά πρέπει να κρατήσουν και τα μαγαζιά τους. Ήταν εύκολο και ανώδυνο να στηρίζουν τον Μητσοτάκη στην αντιπολίτευση, που έλεγε ό,τι ήθελε. Αλλά δεν μπορούν να στηρίξουν τον Μητσοτάκη στην κυβέρνηση που πρέπει να δίνει λόγο για τις πράξεις του.
   Αποβαίνει σε βάρος τους. Θα χάσουν το κοινό τους. Είναι μαζί του αλλά δεν θα κλείσουν και τις εφημερίδες τους και κανάλια τους  για χάρη του.
   Ως τώρα όλοι ήξεραν ότι χωρίς τα ΜΜΕ ο Μητσοτάκης δεν υπάρχει. Τώρα είναι σαφές ότι τα ΜΜΕ δεν τον παίρνουν στην πλάτη τους ό,τι και αν κάνει η κυβέρνησή του.
   Έχει τους αγιογράφους και τους κολλητούς του σε κάθε μέσο. Αλλά και αυτοί προσπαθούν να καλύψουν τις πλάτες τους στα δύσκολα. Φάνηκε με τον Κ. Πατέρα, την ΕΡΤ, τον Δοξιάδη.
   Κοντολογίς, αυτή η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη στην αποδιοργάνωση. Και δεν ήλθαν ακόνη τα δύσκολα στο Μεταναστευτικό, στα ελληνοτουρκικά, στις Πρέσπες και στην οικονομία που δεν βγαίνουν όσα έταζε.
   Μόλις σε τέσσερις μήνες ο Μητσοτάκης πυροδοτεί αντιδράσεις εναντίον του και από τους υποστηρικτές του. Το ερώτημα είναι αν το προσδόκιμο του υπερβαίνει τον Παπανδρέου -ακόμη και αν η ΝΔ δεν χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή.
   Η εσωκομματική αποδοκιμασία μπορεί να έλθει από εκεί που δεν την περιμένει. Πόσο μάλλον όταν έχει μπροστά του επιλογές, όπως η προεδρία της Δημοκρατίας και μεγάλες αποφάσεις στα σοβαρά θέματα εξωτερικής πολιτικής.
   Μια «στραβή» μπορεί να τον στείλει άκλαφτο -και ας κάνει τον Κουταλιανό εκ τους αφαλούς στους χειροκροτητές των συνεδρίων. Δ
   εν θα τον ρίξει κανείς-αυτό θα ήταν ανωμαλία- σαν του φίλου του του Σαμαρά με τον πατέρα του. Θα καταρρεύσει ως επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας ως αδύναμος να αναμετρηθεί με μεγάλες προκλήσεις. Ή ακόμη και με τους σπόνσορες και στυλοβάτες του.
   Κατά την άνοδο και η πτώση.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 2 December 2019 | 8:06 pm


«Αριστεία» για κλάματα - Ο υφυπουργός Εξωτερικών δηλώνει "απόφοιτος του Columbia”, αλλά δεν...

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι άλλη fake αριστεία κ. Μητσοτάκη


   Νέες αποκαλύψεις προκύπτουν για το πώς αντιλαμβάνεται την «αριστεία» η Ν.Δ.
   Μετά τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα "άλωσης" του κράτους από τα γαλάζια παιδιά, με πρόσφατη την αποπομπή του Κ.Πατέρα από την διοίκηση του Νοσοκομείου Καρδίτσας, που του έταξε προεκλογικά ο Κυρ. Μητσοτάκης για να τον "στηρίξει" πολιτικά... η αριστεία ξαναχτυπά.
   Η ομογενειακή ιστοσελίδα kalami.us υποστηρίζει ότι ο Αντώνης Διαματάρης δεν έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο Columbia.
   H ιστοσελίδα kalami.us δημοσιεύει μια φωτογραφία που φέρεται να είναι η απάντηση του Πανεπιστημίου Columbia σε ερώτηση για το πτυχίο του Αντώνη Διαματάρη, ο οποίος είναι και ο εκδότης της γνωστής εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ».
   Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο υφυπουργός Εξωτερικών έχει μόνο εγγραφή (enrollement only) στο Πανεπιστήμιο,  χωρίς να έχει αποκτήσει τίτλο σπουδών.


  ΣΥΡΙΖΑ: Δεν αντέχει άλλη fake αριστεία η ελληνική κοινωνία 
   «Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλη fake αριστεία, ρουσφέτια και ψηφοθηρικές δοσοληψίες από την κυβέρνηση της ΝΔ», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορφή σειρά δημοσιευμάτων στον ομογενειακό Τύπο στις ΗΠΑ παρουσιάζουν στοιχεία που αμφισβητούν το βιογραφικό του υφυπουργού Εξωτερικών Αντ. Διαματάρη.
   Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, να απομακρύνει άμεσα τον Αντ. Διαματάρη, αλλά και να απολογηθεί στους πολίτες για την επιλογή του να τον τοποθετήσει, σε περίπτωση που ισχύουν τα δημοσιεύματα.
   "Συγκεκριμένα, ενώ ο κ. Διαματάρης δηλώνει στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το πανεπιστήμιο Columbia, τα δημοσιεύματα αναφέρουν, επικαλούμενα στοιχεία από το ίδιο το πανεπιστήμιο, πως ο κ. Διαματάρης δεν αποφοίτησε ποτέ, αλλά απλώς εγγράφηκε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα!
   Ο κ. Διαματάρης οφείλει άμεσα να προχωρήσει στις αναγκαίες εξηγήσεις. Οφείλει δηλαδή να δημοσιοποιήσει τον μεταπτυχιακό τίτλο που αναφέρει στο βιογραφικό του σημείωμα.
    Σε διαφορετική περίπτωση, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, όχι μόνο πρέπει να τον απομακρύνει άμεσα, αλλά και να απολογηθεί στους πολίτες για την επιλογή του να τον τοποθετήσει.
   Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλη fake αριστεία, ρουσφέτια και ψηφοθηρικές δοσοληψίες από την κυβέρνηση της ΝΔ" καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.


Δημοσιεύθηκε στις 2 December 2019 | 6:01 pm


Άρτα - Ειδήσεις και Νέα

Με Ολαϊτάν στην Άρτα - FL News

Με Ολαϊτάν στην Άρτα  FL News

Δημοσιεύθηκε στις 30 November 2019 | 6:37 pm


Άρτα:Σεισμός τώρα! - artabest.net

Άρτα:Σεισμός τώρα!  artabest.net

Δημοσιεύθηκε στις 27 November 2019 | 10:00 am


Άρτα: "Μην Κρύβεσαι Άλλο" - Pame Preveza

Άρτα: "Μην Κρύβεσαι Άλλο"  Pame Preveza

Δημοσιεύθηκε στις 25 November 2019 | 10:00 am


"Χ" στην Άρτα με "φωνές" - Flashnews.gr

"Χ" στην Άρτα με "φωνές"  Flashnews.gr

Δημοσιεύθηκε στις 24 November 2019 | 10:00 am


Η μνήμη του Αγίου Μηνά στην Άρτα - Ορθοδοξία διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων

Η μνήμη του Αγίου Μηνά στην Άρτα  Ορθοδοξία διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 6:55 am


Μοιρασιά στην Άρτα - FL News

Μοιρασιά στην Άρτα  FL News

Δημοσιεύθηκε στις 10 November 2019 | 10:00 am


Δασική πυρκαγιά στην Άρτα - CNN Greece

Δασική πυρκαγιά στην Άρτα  CNN Greece

Δημοσιεύθηκε στις 12 August 2019 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Άρτα

Φιλικοί ιστότοποι: