Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Άρτας   >   Άρτα    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Δέσμη άμεσων, κοστολογημένων και ρεαλιστικών μέτρων στήριξης παρουσιάζει αύριο ο Αλέξης Τσίπρας

- Ολιστικό και κοστολογημένο σχέδιο της τάξεως του 15% του ΑΕΠ για τη θωράκιση της οικονομίας, της εργασίας και της κοινωνίας
- Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα #ΜένουμεΌρθιοι που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ


   Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αύριο, Δευτέρα 6 Απριλίου, στις 14:00, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι τομεάρχες Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Νίκος Παππάς και Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
   Η συνέντευξη Τύπου αφορά την παρουσίαση του προγράμματος "#ΜένουμεΌρθιοι", που περιλαμβάνει τη δέσμη άμεσων, κοστολογημένων και ρεαλιστικών μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
   "Να καταρτίσουμε σχέδιο, πακέτο μέτρων θωράκισης της οικονομίας, της εργασίας και της κοινωνίας σαν να ήμασταν κυβέρνηση. Να προτείνουμε τα μέτρα που θα εφαρμόζαμε εμείς" ήταν η εντολή του Αλέξη Τσίπρα στο οικονομικό επιτελείο του κόμματος, όταν ο κορωνοϊός επισκέφτηκε τη χώρα μας.
   Το πρόγραμμα "#Μένουμε_Όρθιοι: Συνεχίζουμε μετά την πανδημία. Μην μαζεύουμε πάλι συντρίμμια. Για τον εργαζόμενο και την επιχείρηση, για την κοινωνία και την οικονομία” θα παρουσιαστεί αύριο, από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλ. Χαρίτση, την Έ. Αχτσιόγλου, τον Ευ. Τσακαλώτο και τον Ν. Παππά.
   Βασικοί στόχοι είναι:
      - Η διατήρηση θέσεων - σχέσεων εργασίας και εισοδημάτων μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών κατά τη διάρκεια της κρίσης
      - Η στήριξη των επιχειρήσεων με χορήγηση ρευστότητας - ενισχύσεων τόσο κατά τη φάση αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης όσο και μετά το τέλος αυτής, καθώς και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία
      - Η διατήρηση της εγχώριας ζήτησης κατά τη διάρκεια της κρίσης μέσα από τη στήριξη της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης

  Δημοσιονομικές δαπάνες με εγγυήσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία
   Όπως επιβεβαιώνουν καλά πληροφορημένες πηγές, πρόκειται για ολιστικό και κοστολογημένο σχέδιο που κινείται εντός του ευρωπαϊκού μέσου όρου παρεμβάσεων ενίσχυσης (δημοσιονομικές δαπάνες μαζί με εγγυήσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία).
   Η κοστολόγησή του, σύμφωνα με πληροφορίες, αγγίζει τα 30 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ, και ο ΣΥΡΙΖΑ θα καλέσει την κυβέρνηση, “πέρα από πολιτικές αντιπαραθέσεις”, να το υλοποιήσει, προκειμένου, όπως τονίζουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, “να μην χρειαστεί για δεύτερη φορά σε λίγα χρόνια να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά μιας νέας, ακόμα μεγαλύτερης υφεσιακής κρίσης”.

  Τι περιλαμβάνει
   Η δέσμη μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει τρία βασικά σκέλη: Δαπάνες για την άμεση ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, δημοσιονομικές δαπάνες άμεσης ενίσχυσης επιχειρήσεων, εργαζομένων και πολιτών και, τέλος, ένα μεγάλο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων με εγγυήσεις δανείων. Η δέσμη μέτρων έχει δυο βασικούς στόχους:
   * Την άμεση στήριξη των εργαζομένων και των ελληνικών επιχειρήσεων ώστε το πέρας των μέτρων περιορισμού να μην τους βρει με τεράστιες απώλειες εσόδων και υπερχρεωμένους.
   * Να διασφαλιστεί ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για την επόμενη μέρα.

  Γρήγορη ανάκαμψη χωρίς μείωση εισοδημάτων
   Όπως επισημαίνουν στην Κουμουνδούρου, στόχος της άμεσης λήψης οριζόντιων μέτρων μεγάλης κλίμακας είναι αφενός η ύφεση να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη μετά την κρίση, αφετέρου εξερχόμενοι από αυτήν να έχουμε γρήγορη ανάκαμψη και διατηρήσιμη ανάπτυξη, που θα περιλαμβάνει το σύνολο της κοινωνίας, χωρίς μείωση εισοδημάτων.
   "Εάν επιχειρηθούν εκ των υστέρων παρεμβάσεις, όπως λέει ότι σχεδιάζει η κυβέρνηση, η ζημιά στην οικονομία, σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους θα είναι μη αναστρέψιμη και το ποσό που θα χρειαστεί να δαπανηθεί στο μέλλον θα είναι πολλαπλάσιο” προειδοποιεί κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Καμιά δικαιολογία
   Λαμβάνοντας υπόψη τους σημαντικούς βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας που προκύπτουν από την αποφασισμένη παρέκκλιση των κανόνων του συμφώνου σταθερότητας και των κρατικών ενισχύσεων, τη διασφάλιση ρευστότητας από τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ, αλλά και τις τεράστιου ύψους δημόσιες παρεμβάσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ, δεν υπάρχει δικαιολογία να μην υλοποιηθεί μια δημόσια παρέμβαση ευρείας κλίμακας και στη χώρα μας.
   Την ανεπάρκεια των μέτρων της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν επισημάνει κατ’ επανάληψη τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς, όπως θεωρούν στην Κουμουνδούρου, τα μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 2,6% του ΑΕΠ, αποτελούν ένα “θλιβερό κλάσμα των γιγαντιαίων προγραμμάτων της υπόλοιπης Ευρωζώνης”.

  Μέτρα χωρίς προηγούμενο διεθνώς
   Σε όλο τον πλανήτη λαμβάνονται μέτρα χωρίς προηγούμενο: γιγαντιαία προγράμματα κρατικής εγγυοδότησης, παροχής ρευστότητας και κάλυψη μισθών από το κράτος, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κόβει χρήμα, η Ε.Ε. αναθεωρεί θέσφατα δεκαετιών, σχεδιάζονται υπερ-ελλειμματικοί προϋπολογισμοί, η Γερμανία ανακοινώνει καθεστώς επιλεκτικής απαγόρευσης εξαγορών γερμανικών επιχειρήσεων από ξένους και παρέχονται σειρά από κίνητρα ώστε να παραμείνουν οι επιχειρήσεις ζωντανές.
   Ειδικότερα στο 15% του ΑΕΠ φτάνουν τα μέτρα στη Μ. Βρετανία, στο 20% στην Ιταλία και την Ισπανία, στο 15% στη Γερμανία, στο 12% στη Γαλλία και, ταυτόχρονα, χώρες όπως η Σουηδία, η Νορβηγία και η Πορτογαλία έχουν αποφασίσει επιδότηση μισθών που φτάνει από το 95% έως το 60%.
   Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σχέδιο 356 δισεκατομμυρίων δανεισμού επιχειρήσεων και 156 δισεκατομμυρίων συμπληρωματικό προϋπολογισμό που πρόκειται να εγκρίνει η Άν. Μέρκελ.
   Στην Ισπανία, που ανακοίνωσε πακέτο μέτρων ύψους 200 δισ. ευρώ, τα μισά αφορούν κρατικές εγγυήσεις για δανεισμό επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα δάνεια και επιδόματα σε οικονομικά πληττόμενες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, έξι μήνες πάγωμα φορολογικών υποχρεώσεων για όλες τις επιχειρήσεις, αναστολή πληρωμής στεγαστικών δανείων και λογαριασμών κοινής ωφέλειας για όσους πλήττονται.
   500 δισεκατομμύρια ευρώ θα χορηγήσει η σουηδική κυβέρνηση για δάνεια στις επιχειρήσεις μέσω τραπεζών, με μηδενικό επιτόκιο, και δίνεται η δυνατότητα αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων για έναν χρόνο με κόστος 27,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ καλύπτεται το 95% των μισθών στις επιχειρήσεις και παγώνουν αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου οι ασφαλιστικές εισφορές.

Δημοσιεύθηκε στις 5 April 2020 | 10:25 pm


Voucher και «αεριτζήδες»: Αμύθητα ποσά σε λίγους για τις επιταγές κατάρτισης

- Ψίχουλα για τους επιστήμονες, πακτωλός εκατομμυρίων για το κύκλωμα
- Το «κίνημα της γραβάτας», όπως είχε χαρακτηριστεί κάνοντας αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι, σε περίοδο κρίσης, η ΝΔ θα τους ενίσχυε με... κουπόνια!


   Ένα κύκλωμα «αεριτζήδων» που δημιουργήθηκε στα σκληρά μνημονιακά χρόνια της περιόδου Σαμαρά - Βενιζέλου, επανακάμπτει στο προσκήνιο με πρόσχημα την ενίσχυση των επιστημόνων λόγω κοροναϊού και μάλιστα με τον ίδιο ακριβώς υπουργό στην κρίσιμη θέση. Πρόκειται για τα κυκλώματα των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης που γιγαντώθηκαν με τα «χρυσοφόρα» voucher επί Υπουργίας Γιάννη Βρούτση, όταν οι νέοι ανακύκλωναν την ανεργία και οι επιτήδειοι έχτιζαν αμύθητες περιουσίες.
   Το περιβόητο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιστημονικών κλάδων, που έμειναν εκτός του επιδόματος των 800 ευρώ, για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας που προκήρυξε το Υπουργείο Εργασίας, αποτελεί μια κακόγουστη αναβίωση. 110 εκατομμύρια ευρώ θα εισπράξουν συνολικά οι 183.000 επιστήμονες-δικαιούχοι της δράσης και 86 κατ. ευρώ εκατ. ευρώ που θα μοιραστούν οι μετρημένοι στα δάχτυλα ενδιάμεσοι, χωρίς να επενδύσουν το παραμικρό και χωρίς να παράσχουν κάποια σοβαρή υπηρεσία. Μόλις 600 ευρώ θα πάρει ο κάθε επιστήμονας και 470 ευρώ το ΚΕΚ ανά καταρτιζόμενο!
   Οι δικαιούχοι υποχρεώνονται να συμβληθούν με ένα από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, που εντελώς ξαφνικά και εν μέσω πανδημίας ήταν απόλυτα προετοιμασμένα, για μαθήματα τηλε - εκπαίδευσης, συχνά πολύ κάτω από το επιστημονικό τους επίπεδο ενώ, όπως έχει ομολογήσει εμμέσως ο Υπουργός Ανάπτυξης, τα μαθήματα είναι περίπου προσχηματικά. Πράγματι πρόκειται για μια πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης, δηλαδή για μαθήματα που θα αναρτώνται στην πλατφόρμα χωρίς υποχρεωτική παρακολούθηση μαθήματος.

  Ξαφνικά έτοιμοι για να εισπράξουν τον πακτωλό!
   Εντελώς τυχαία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του tvxs.gr, μόλις ένα ή δύο Κέντρα έχουν ήδη αναπτύξει τη σχετική πλατφόρμα και θα την «νοικιάζουν» στους μικρότερους «παίχτες» της αγοράς πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περίπου 200 από τα 470 ευρώ που θα παίρνει κάθε ΚΕΚ ανά καταρτιζόμενο θα πρέπει δοθούν ως αμοιβή στον «πάροχο» της πλατφόρμας. Κοινώς, μόλις ένας ή δύο επιχειρηματίες θα εισπράξουν 36 εκατομμύρια ευρώ! Το ποσό είναι μεγαλύτερο από τη δαπάνη της κυβέρνησης προς τις ιδιωτικές κλινικές για τα διαγνωστικά τεστ του covid-19...
   Σκοτεινό είναι εξάλλου το τοπίο και στη χρηματοδότηση. Το Υπουργείο Εργασίας στην προκήρυξή του αναφέρει ότι θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους και «δύναται να συγχρηματοδοτηθεί» από κοινοτικούς πόρους. Στην ουσία η κυβέρνηση ευελπιστεί να εντάξει τις δαπάνες στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑΝΕΚ), πλην όμως είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν για την Κομισιόν οι συγκεκριμένες δαπάνες κατάρτισης ελ. επαγγελματιών για την αναπλήρωση των εισοδημάτων τους, μπορούν χαρακτηριστούν επιλέξιμες στο ΕΣΠΑ, ακόμη και με την επίκληση της κρίσης.

  Αντί να ενισχύσουν το ΕΣΥ ή τους επιστήμονες, πληρώνουν τα ΚΕΚ
   Σε εποχή που η χώρα πλήττεται από τεράστια υγειονομική κρίση και το ΕΣΥ στερείται ακόμη και στοιχειωδών μέσων, σε εποχή που οι επιστημονικοί κλάδοι δοκιμάζονται από την παύση κάθε οικονομικής δραστηριότητας, η κυβέρνηση της ΝΔ αποθεώνει ακριβώς αυτό το μοντέλο «ανάπτυξης» που χρεοκόπησε τη χώρα και διέλυσε τον παραγωγικό ιστό. Μοιράζει πακτωλό εκατομμυρίων σε «μεταπράτες» με πρόσχημα την κρίση και στερεί πολύτιμους πόρους από την πραγματική οικονομία ενώ οι επιστήμονες θα μοιραστούν τα ψίχουλα.
   Πάντως η περιβόητη «μεσαία τάξη» και το «κίνημα της γραβάτας», όπως είχε χαρακτηριστεί κάνοντας αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι σε περίοδο κρίσης, η ΝΔ θα τους ενίσχυε με... κουπόνια.

Δημοσιεύθηκε στις 5 April 2020 | 9:54 pm


13 δισ. η Πορτογαλία, 2 (!!!) η Ελλάδα για τη στήριξη των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων

Τεράστια η απόσταση του ελληνικού πακέτου διάσωσης από αυτό μιας χώρας με αντίστοιχο ΑΕΠ, πληθυσμό και οικονομική διάρθρωση
- Το πακέτο που εξήγγειλε η κυβέρνηση της ΝΔ είναι το δεύτερο χειρότερο της Ευρωπαϊκής Ένωσης


   Χαρακτηριστική της ανεπάρκειας του πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας, για τις μικρομεσαίες, κυρίως, επιχειρήσεις, είναι η πρόσφατη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιας σειράς πακέτων στήριξης αρκετών δισ. ευρώ για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων του κοροναϊού.
   Στο πλαίσιο της χαλάρωσης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, η Επιτροπή ενέκρινε τα προγράμματα κρατικών ενισχύσεων που εξήγγειλαν οι κυβερνήσεις, δηλαδή: 13 δισ. ευρώ της Πορτογαλίας, 22 δις. ευρώ της Πολωνίας και μόλις 2 δισ. ευρώ της Ελλάδας! Η σύγκριση με την Πορτογαλία δείχνει την τεράστια απόσταση του ελληνικού πακέτου διάσωσης από αυτό μιας χώρα με αντίστοιχο ΑΕΠ, πληθυσμό και οικονομική διάρθρωση.
   Ειδικότερα, σύμφωνα με την αρμόδια Επίτροπο Μαργαρίτα Βεστάγκερ, τα τρία προγράμματα αφορούν:
   Πορτογαλία: «Τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ θα επιτρέψουν στην Πορτογαλία να παρέχει άμεσες επιχορηγήσεις και δημόσιες εγγυήσεις για δάνεια που θα βοηθήσουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τις μεγάλες επιχειρήσεις να καλύψουν τις ανάγκες επενδύσεων και κεφαλαίων κίνησης».
   Πολωνία: «Το πολωνικό σύστημα εγγυήσεων θα βοηθήσει τις πολωνικές επιχειρήσεις που πλήττονται από την τρέχουσα κρίση των κοροναϊών να καλύπτουν το άμεσο κεφάλαιο κίνησης και τις επενδυτικές ανάγκες τους».
   Ελλάδα: «Το ελληνικό καθεστώς ύψους 2 δισ. ευρώ που εγκρίναμε, επιτρέπει τη χορήγηση εγγυήσεων δανείων για κεφάλαια κίνησης τα οποία θα βοηθήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους σε κεφάλαια κίνησης και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς».
   Πρόκειται για το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων, στο οποίο η Ελλάδα ζήτησε την έγκριση του πακέτου και θα εφαρμοστεί μέσω της έκδοσης εγγυήσεων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σε ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

  Ουραγός στα πακέτα διάσωσης
   Υπενθυμίζεται ότι συνολικά το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας που αφορά σε άμεσες χρηματοδοτήσεις, αναβολές φόρων και εισφορών καθώς και εγγυήσεων, της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται σε ποσοστό 3,6% του ΑΕΠ, το δεύτερο χειρότερο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου Bruegel.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 5 April 2020 | 8:30 pm


Υπήκοοι στο Βασίλειο της Ασθένειας. Προσώρας...

Τα έξι στάδια, μέσα από τα οποία η πανδημία επιβάλλεται άμεσα, ανεμπόδιστα και αβίαστα στον τρόπο ζωής μας, στα συναισθήματά μας, στην ψυχολογία μας


   Από την αρχή ένιωθες την απειλή κι ένα «σφίξιμο». Λίγες εβδομάδες μετά αισθάνεσαι ότι η ζωή μοιάζει με δίνη, μια σπείρα σφιγκτήρας. Η πανδημία επιβάλλεται άμεσα, ανεμπόδιστα και αβίαστα στη βιοτή. Η απρόσκοπτη εξάπλωση ορίζει πλέον τον χρόνο. Τον κατατέμνει. Τον χωρίζει σε φάσεις και στάδια.
   Πρώτο στάδιο: ακούς για πρώτη φορά την είδηση. Έρχεται από μια μακρινή χώρα και η απόσταση μοιάζει τεράστια. Γίνεται αντιληπτή ως ένα νέο που δεν σε αφορά.
   Δεύτερο στάδιο, το νέο αποκτά ένταση, μειώνεται η απόσταση και αυξάνεται αντιστρόφως ανάλογα η ανησυχία: «κι αν έρθει κι εδώ». Οι κυβερνήσεις αρχίζουν τις υποθέσεις. Βομβαρδίζεσαι από στατιστικές. Η όποια ψευτο-αμφιβολία για τους τεχνοκράτες και τους θεσμούς αίρεται.
   Τρίτο, εμφανίζονται τα πρώτα κρούσματα εντός της κοινότητας, ασθενής μηδέν και εκκίνηση του παιχνιδιού της υποψίας.
   Τέταρτο, κάποιος γνωστός γνωστού ή απλά γνωστός και διάσημος δηλώνει φορέας, βαθαίνει η επίγνωση, αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι του φόβου. Ξεκινά αστραπιαία το «μάζεμα», φυραίνει η κοινωνικότητα. Στοκάρεις, δουλεύεις από το σπίτι, εκμοντερνισμός (sic.). Αισθάνεσαι πρώτη φορά ίσως την διττή ευθύνη προς τον άλλο και προς εσένα τον ίδιο. Απειλείς, ασυμπτωματικά, και την ίδια στιγμή απειλείσαι.
   Πέμπτο στάδιο, κλείνεσαι στον εαυτό (μεμονωμένο ή διευρυμένο). Εσωτερικός πρόσφυγας. Εξόριστος στο εντός. Αγριεύεις. Ο άλλος γίνεται απειλή, τον συναντάς στο δρόμο κι αλλάζεις διεύθυνση. Ξεκινά η αγωνία για το «μήπως κι εμένα», επαναπροσδιορίζεται η εξίσωση των θυμάτων: δεν πεθαίνουν μόνον οι υπέργηροι. Λίγο μετά ή μαζί επιβάλλεται η απομόνωση, η «κοινωνική απόσταση», εγκλεισμός. Αδειάζουν οι δρόμοι, βγάζεις τα ρούχα πριν μπεις σπίτι, τ’ αφήνεις στο μπαλκόνι.
   Έκτο στάδιο, ο θάνατος γίνεται καθημερινή υπόθεση και το πλήθος που παίρνει μαζί του αυξάνει εκθετικά. Κρύβεσαι, αγωνιάς και τυραννιέσαι. Ίσως αναστοχάζεσαι το είναι, τη ζωή σου, το σημαντικό. Σταματώ εδώ, ευελπιστώντας για το μη χείρον.
   Κάθε νέα φάση της πανδημίας συνιστά ένα είδος θεμελιώδους αλλαγής, μια μορφή ριζικής μετάπτωσης. Αλλάζουν μεμιάς το σκηνικό και η ατμόσφαιρα. Μεταβάλλονται ραγδαία οι κανόνες, οι αρχές και οι όροι της ζωής. Επιβάλλεται μια νέα γραμματική στην κοινωνικότητα, στην κινητικότητα, στην υγιεινή, στην ψυχολογία. Υιοθετείται ένα νέο συντακτικό αντιλήψεων και συναισθημάτων. Τόσο συλλογικά, όσο κι ατομικά.
   Είμαστε πλέον υπήκοοι στο βασίλειο της ασθένειας. Η ζωή συνεχίζεται, αλλά όχι με τους όρους που είχες συνηθίσει. Κάθε φάση της διάδοσης είναι το γύρισμα σε μια ακόμη πιο μέσα στροφή του κοχλία. Τώρα ο ερχομός της άνοιξης ταυτίζεται με ένα γλυκόπικρο κατρακύλισμα. Σαν να άλλαξε γνώμη η Περσεφόνη και να επέστρεψε στον Άδη. Ο ήλιος – ατίθασος κι αυθάδης – μοιάζει σκληρός, θυμίζει τον Ξένο του Καμύ, κι αναπόδραστα συνειρμικά την Πανούκλα. Παραζάλη. Φταίει ίσως που καθώς η καμπύλη των κρουσμάτων αυξάνεται γεωμετρικά, εμείς βουλιάζουμε ταχύτατα στο αντεστραμμένο είδωλό της. Παράδοση σε μια συνεχή ολίσθηση προς τα κάτω. Μικροί Οιδίποδες με τον λοιμό να έχει ζώσει την πόλη και τα σπίτια μας. Αιχμάλωτοι σε μια ατελεύτητη αναδρομή. Σαν τις ρώσικες ματριόσκες, ολοένα και πιο μικρές ή το βέλος του Ζήνωνα.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 5 April 2020 | 7:43 pm


Γεροβασίλη: Η υγειονομική κρίση αντιμετωπίζεται με όρους επιστημονικούς - Οι πολιτικές όμως καθορίζουν και τις αντοχές του ΕΣΥ και την ενίσχυσή του αυτή την κρίσιμη ώρα - Και θα κριθούν αυστηρά! (VIDEO)

Η ΝΔ ως αντιπολίτευση υπερέβη εαυτόν σε λαϊκισμό και διχαστική ρητορική. Εμείς ούτε είμαστε ίδιοι ούτε προτιθέμεθα να τους μοιάσουμε


   "Η εποχή αυτή πρέπει να αναδείξει την αναγκαιότητα της αλληλεγγύης και της συμμετοχής όλων μας στην προσπάθεια ανάσχεσης αυτής της πολυμέτωπης κρίσης, ξεκινώντας από την υγειονομική που είναι και το σημαντικότερο με κύριο ζητούμενο τη στήριξη της ανθρώπινης ζωής και της υγείας των συμπολιτών μας".
   Αυτό τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη, Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Άρτας, στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και στους δημοσιογράφους Γ. Χουδαλάκη και Ά. Ραβανό, προσθέτοντας «Δεν πρέπει να ξεχνάμε δε ότι η τωρινή κρίση μας βρίσκει αρκετά κοντά χρονικά στον πολυετή και πρωτοφανή οικονομικό κλονισμό από τον οποίο σχετικά πρόσφατα άρχισε να ανακάμπτει η χώρα. Ήμασταν στα όρια ανθρωπιστικής κρίσης, αν δεν τα είχαμε ξεπεράσει κιόλας, όλοι θυμόμαστε τραγικές εικόνες από τη ζωή των συμπολιτών μας.
   Σήμερα και τα κόμματα και το ελληνικό κοινοβούλιο οφείλουν να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Σας θυμίζω ότι από το 2012, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδουν το 40% της αμοιβής τους σε ένα κοινό ταμείο, από όπου το 20% κατευθύνεται σε δομές αλληλεγγύης».  Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για υποχρεωτική 3 μηνη οριζόντια συμβολή βουλευτών απορρίφθηκε. Προχωρούμε μόνοι μας

   Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής, ως αρμόδιου για τις μειώσεις και τις κρατήσεις από τη πλευρά βουλευτών. Η πρότασή μας ήταν για 3μηνη, οριζόντια, υποχρεωτική συμβολή, όπως υποχρεωτικά περικόπηκαν και οι αμοιβές των εργαζομένων και υποχρεωτικά βρέθηκαν και άνθρωποι εκτός δουλειάς. Η πρότασή μας αυτή προφανώς θα πήγαινε σε στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας μέσω του ελληνικού Κοινοβουλίου εφόσον γινόταν από εκεί για όλους τους βουλευτές και για όλα τα κόμματα.
   Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε, δεν βρήκε σύμφωνα τα άλλα κόμματα. Επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ μελετά αυτή τη στιγμή τον τρόπο με τον οποίο θα ενισχύσει το δημόσιο σύστημα.

  Γιατί η Κυβέρνηση δεν υλοποιεί την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για επέκταση μέτρων σε κυβερνητικά στελέχη και ανάκληση προκλητικών αυξήσεων σε διοικήσεις ΔΕΚΟ;

   Ζητήσαμε να επεκταθεί η περικοπή σε κυβερνητικά στελέχη, σε γενικούς γραμματείς υπουργείων, αλλά και σε πρόσωπα τα οποία έχουν τοποθετηθεί -επαναλαμβάνω τοποθετηθεί- σε διοικήσεις οργανισμών, που δυστυχώς το τελευταίο διάστημα είδαμε και προκλητικές αυξήσεις σε αμοιβές διοικήσεων ΔΕΚΟ με ενίσχυση των γνωστών golden boys.

  Η τωρινή κρίση: καμία ευκαιρία στις πρακτικές που χρεοκόπησαν τη χώρα

   Αυτή η περίοδος δεν πρέπει να δώσει ευκαιρία σε πρακτικές και μεθόδους που χρεοκόπησαν τη χώρα. Θα πρέπει όλοι να βγούμε καλύτεροι από αυτή τη δοκιμασία, αλλά θα πρέπει και το πολιτικό σύστημα μέσα σε αυτή τη διαδικασία να φροντίσει να μην χάσει την αξιοπιστία του.


  Η ΝΔ ως αντιπολίτευση υπερέβη εαυτόν σε λαϊκισμό και διχαστική ρητορική. Εμείς ούτε είμαστε ίδιοι ούτε προτιθέμεθα να τους μοιάσουμε 

   Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον το πολιτικό σύστημα διατηρεί την αξιοπιστία του αναλόγως και της στάσης της Αντιπολίτευσης η οποία εν προκειμένω τις τελευταίες ημέρες διεξάγεται σε πιο ήπιους τόνους, η Όλγα Γεροβασίλη σχολίασε ότι: " Το σύστημα και η αξιοπιστία του δεν κινδυνεύουν από την Αντιπολίτευση. Κινδυνεύουν επειδή κυβερνά η Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί ένα τελείως διαφορετικό παράδειγμα αντιπολίτευσης από εκείνο της ΝΔ, που, όσο ήμασταν κυβέρνηση, υπερέβη εαυτόν σε λαϊκισμό και διχαστική ρητορική. Θυμίζω την περίοδο επίλυσης του μακεδονικού ζητήματος. Εμείς ούτε είμαστε ίδιοι ούτε πρόκειται ποτέ να τους μοιάσουμε. Σεβόμαστε τον εαυτό μας, τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία. Αυτές οι αξίες συμβαδίζουν μόνο με την ειλικρίνεια."

  Η υγειονομική κρίση αντιμετωπίζεται με όρους επιστημονικούς. Οι πολιτικές όμως καθορίζουν και τις αντοχές του ΕΣΥ και την ενίσχυσή του αυτή την κρίσιμη ώρα. Και θα κριθούν αυστηρά!

   Ερωτώμενη για την έως τώρα αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από την Κυβέρνηση η Όλγα Γεροβασίλη σχολίασε: "Τα περιοριστικά μέτρα μας βρήκαν σύμφωνους και τα ενθαρρύναμε. Γνωρίζουμε όλοι ότι προστατεύουν το δημόσιο σύστημα υγείας από ένα πιθανό κρασάρισμα και περιορίζει την εξάπλωση του ιού με αριθμούς μεγάλους και ταυτόχρονους. Η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης γίνεται με όρους επιστημονικούς και έτσι οφείλει και φαντάζομαι έτσι θα έκανε και κάθε εκλεγμένη κυβέρνηση στη χώρα. Χωρίς να συγχέεται αυτό με την πολιτική. Ωστόσο οι πολιτικές είναι αυτές που έχουν καθορίσει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και αυτές οι οποίες καθορίζουν και την ενίσχυσή του αυτή την κρίσιμη ώρα. Και αυτές οι πολιτικές πρόκειται να κριθούν αυστηρά! Η στήριξη του δημοσίου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό και με ενίσχυση των ατομικών μέσων προστασίας είναι το κρισιμότερο αυτή τη στιγμή. Και δεν το βλέπουμε να συμβαίνει με ρυθμούς που ανταποκρίνονται στις ανάγκες".

  Γιατί δεν ακολουθούνται οι συστάσεις του ΠΟΥ στη χώρα μας για περισσότερα τεστ;

   Για να καταγραφεί το φαινόμενο της πανδημίας, για να το γνωρίζουμε και για να είμαστε σωστοί στον τρόπο αντιμετώπισης θα πρέπει να έχουμε μια πιο επιθετική πολιτική. Και οι συστάσεις του ΠΟΥ δεν ακολουθούνται στη χώρα μας και δεν καταλαβαίνω με ποια επιστημονικά κριτήρια γίνεται αυτό. Μετράμε νούμερα και κάθε μέρα υπάρχει μια ενημέρωση των πολιτών, η οποία ενημερώνει ξεκινώντας από την Αμερική, από Ιταλία, Ισπανία που έχουν τα μεγάλα προβλήματα και στο τέλος ενημερώνει και για την Ελλάδα με νούμερα τα οποία είναι μεν τα καταγεγραμμένα αλλά δεν είναι εκείνα τα οποία θα προέκυπταν από μία ευρεία καταγραφή! Αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουμε την ακριβέστερη δυνατή χαρτογράφηση της πανδημίας στη χώρα μας και αυτό δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

Δημοσιεύθηκε στις 4 April 2020 | 11:47 pm


Δύο σχέδια

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο αντιτιθέμενα σχέδια για την αντιμετώπιση της κρίσης...


   Υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο αντιτιθέμενα σχέδια για την αντιμετώπιση της κρίσης.
   Το ένα είναι αυτό που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Προβλέπει στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων, με ανάληψη ενός μέρους του εργατικού και του ασφαλιστικού κόστους από το Δημόσιο και με την παραχώρηση πλήρους ελευθερίας στην εργοδοτική ασυδοσία. Την ίδια στιγμή, υπουργοί καλλιεργούν μεθοδικά το έδαφος για περικοπές στους μισθούς του Δημοσίου και στις συντάξεις.
   Το άλλο σχέδιο είναι αυτό που προτείνει όλον αυτό τον καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο θα κατατεθεί λεπτομερώς την ερχόμενη Δευτέρα.
   Το σχέδιο αυτό προβλέπει μέτρα που να είναι, ως ποσοστό του ΑΕΠ, τουλάχιστον ανάλογα με αυτά που λαμβάνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέτρα που αφορούν τη στήριξη της δημόσιας Υγείας, την κοινωνική πολιτική, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των μισθών, την παροχή ρευστότητας και τη ρύθμιση δανειακών αναγκών για τις επιχειρήσεις.
   Η κυβέρνηση αντιδρά ήδη στις προτάσεις αυτές μιλώντας για λαϊκισμό, ανευθυνότητα και κίνδυνο για νέο Μνημόνιο. Δύσκολο, όμως, να υποθέσει κάποιος ότι η Γερμανία και η Γαλλία, που παίρνουν μέτρα αντίστοιχα με το 1/5 του ΑΕΠ τους, χτυπήθηκαν από κάποιον ιό λαϊκισμού.
   Η πραγματικότητα είναι άλλη: όλη η υπόλοιπη Ευρώπη καταλαβαίνει πως ο κίνδυνος είναι η απονέκρωση της οικονομίας. Και παρεμβαίνουν για να την αποτρέψουν.
   Η λογική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι εντελώς διαφορετική: εξυπηρετεί κάποιους οικονομικά ισχυρούς, που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία να ενισχύσουν τη θέση τους απέναντι σε εργαζόμενους και μικρότερους ανταγωνιστές.
   Δεν πρόκειται λοιπόν για στήριξη της οικονομίας, αλλά για αναδιανομή. Η κοινωνία δεν πρέπει να το επιτρέψει.
το Κύριο Άρθρο στην ΑΥΓΗ του Σαββάτου

Δημοσιεύθηκε στις 4 April 2020 | 11:14 pm


Καταστηματάρχες Εστίασης και Διασκέδασης Άρτας: Οδηγούμαστε σε κλείσιμο και οι εργαζόμενοι στην ανεργία

- "Αν και όποτε «ξανανοίξουν» οι επιχειρήσεις μας, τα χρέη εκτιμούμε θα ξεπερνούν τις 15.000 - 30.000€ !!!"
- Υπολογίζουν ότι το 10% δεν θα αντέξει
- Ποια μέτρα στήριξης διεκδικούν, για να περιοριστούν τα «λουκέτα» και να γίνουν οι επιχειρήσεις εκ νέου βιώσιμες


   Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εστίασης Διασκέδασης Άρτας (ΣΕΔΑ) «Ο ΞΕΝΙΟΣ», σε εξ αποστάσεως συνεδρίασή του, την τρέχουσα εβδομάδα, λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, την κατάσταση που έχει ήδη διαμορφωθεί στον κλάδο, μετά την πλήρη απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων-μελών του, αλλά και τα χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου, επισημαίνει ότι:

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, δυστυχώς θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων- μελών μας (σύμφωνα με εκτιμήσεις μας, με βάσει δηλώσεις συναδέλφων, σε ποσοστό περί το 10%) και κατά συνέπεια αρκετούς εργαζόμενους στην ανεργία, αφού και να επαναλειτουργήσουν, δεν θα μπορούν να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων!

Ήδη και πριν την εμφάνιση της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν, οι επιχειρήσεις του κλάδου όλων των μορφών (ατομική, ΟΕ, ΕΕ,ΕΠΕ), αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα, τα οποία είχαμε εκθέσει ως ΔΣ, σε όλους τους κυβερνητικούς βουλευτές και στην Δημοτική Αρχή του νομού μας, αλλά και μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδία του κλάδου, στην κυβέρνηση.

Τότε, βασικό μας αίτημα αποτελούσε η μείωση του ΦΠΑ στο 13% για όλα τα προσφερόμενα προϊόντα ανεξαιρέτως, αλλά φοβόμαστε ότι πια αυτό δεν είναι αρκετό για να καταστούν οι επιχειρήσεις μας εκ νέου βιώσιμες, όταν και αν «ξανανοίξουν»!

Όπως φαίνεται από την εξέλιξη της πανδημίας και τις νέες απαγορεύσεις, που ανακοινώνονται καθημερινά, οι επιχειρήσεις του κλάδου, εκτός του Μαρτίου θα παραμείνουν κλειστές και τον Απρίλιο κι ενδεχομένως και τον Μάιο.

Όλο αυτό το διάστημα, και με μηδέν έσοδα στο ταμείο, τα χρέη θα συσσωρεύονται, αφού τα ενοίκια παραμένουν στα ύψη, οι λογαριασμοί ρεύματος «τρέχουν», οι υποχρεώσεις σε τράπεζες, εφορίες και ΕΦΚΑ παραμένουν «ανοικτές» και τα προϊόντα θα χρειαστούν αντικατάσταση!
Αν και όποτε «ξανανοίξουν» οι επιχειρήσεις μας τα χρέη εκτιμούμε θα ξεπερνούν τις 15.000 - 30.000€ !!!

Και ναι, αυτές οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, δεν θα πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ. Λες κι αυτοί οι επαγγελματίες δεν έχουν οικογένειες, που έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα για να ζήσουν τα παιδιά τους.....

Για να περιοριστούν τα «λουκέτα» και να γίνουν οι επιχειρήσεις μας εκ νέου βιώσιμες,  χρειάζονται πολλά επιπλέον και γενναία μέτρα, όχι μόνο από την κεντρική διοίκηση, αλλά και από την Δημοτική Αρχή, την ΔΕΥΑ, τις εταιρίες παροχής ρεύματος, τους οργανισμούς διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό, απέστειλε Επιστολή, με την οποία διεκδικεί:


1.     Από την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:

• Την ένταξη όλων των συναδέλφων στα μέτρα στήριξης. Οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου λειτουργούν με την μορφή προσωπικών εταιριών (ΟΕ, ΕΕ) ή με την μορφή ΙΚΕ και ΕΠΕ. Μέχρι στιγμής τα φυσικά πρόσωπα – μέλη των παραπάνω εταιριών εξαιρούνται άδικα και αδικαιολόγητα από μέτρα στήριξης και κυρίως από την επιχορήγηση των 800 €, την στιγμή που αυτοαπασχολούμενοι με ως 5 εργαζόμενους εντάσσονται -και καλώς- σε αυτά τα μέτρα. Οι επιχειρήσεις, που λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα βιώνουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα με τις ατομικές επιχειρήσεις και θα πρέπει να ληφθεί αντίστοιχη μέριμνα.

• Σε περίπτωση διατήρησης των περιοριστικών μέτρων καθ’ όλη την διάρκεια του Απριλίου, να προβλεφθεί νέα ισόποση επιχορήγηση, σύμφωνα με τα παραπάνω.

• Την κατάργηση της διάκρισης για τα καταστήματα του κλάδου, σε καταστήματα, που έχουν παύσει τις εργασίες τους και εν λειτουργία, με μείωση τζίρου, καταστήματα.  Κατά συνέπεια, αιτούμαστε την λήψη των ίδιων μέτρων για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαιρέτως. Είναι προφανές ότι τα καταστήματα, που και σήμερα λειτουργούν (takeaway, delivery) δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα μισά από τα λειτουργικά τους έξοδα.

• Την ένταξη σε όλα τα μέτρα και των συναδέλφων, που λειτουργούν στον κλάδο εστίασης- διασκέδασης, έχοντας δευτερογενή ΚΑΔ.

• Επιχορήγηση από το κράτος του 60% του συνολικού μισθώματος, πέραν της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020.

• Άμεση και καθολική μείωση ΦΠΑ στο 13 % από την ημέρα επαναλειτουργίας της επιχείρησης.

• Κατάργηση της προκαταβολής φόρου του προσεχούς έτους.

• Κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος.

• Θέσπιση αφορολόγητου έως του ποσού των 10.000 €.

• Επιδοτούμενα προγράμματα εργαζομένων σε επιχειρήσεις, που θα διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων,με την επαναλειτουργία της επιχείρησης.

• Άτοκα, βραχυπρόθεσμα δάνεια από το κράτος για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών ρευστότητας, με το «άνοιγμα» των επιχειρήσεων.

• Νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου να υπάρξει απαλλαγή της υποχρέωσης πληρωμής λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για την περίοδο που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα,όπως επίσης, και επανεξέταση του αριθμού και  ύψους των οφειλόμενων δόσεων σε παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

• Να απαγορευτεί η διακοπή ρεύματος μέχρι την 31/08/2020.


2.     Από τον ΔΗΜΟ ΑΡΤΑΙΩΝ & λοιπούς περιφερειακούς Δήμους νομού Άρτας

• Απαλλαγή πληρωμής του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού των επιχειρήσεων για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί.

• Απαλλαγή πληρωμής μισθωμάτων δημοτικών ακινήτων για το χρονικό διάστημα, που ισχύουν οι περιορισμοί

• Αναστολή πληρωμής των τελών


3.     Εταιρείες Πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων

• Μείωση στο 50% των τελών του τρέχοντος έτουςΤο

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Δημοσιεύθηκε στις 4 April 2020 | 9:15 pm


Η ενημέρωση για την εξέλιξη των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Σάββατο 4 Απριλίου)

Σε διαδικασία αποσωλήνωσης ο 71χρονος από την Άρτα


   Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων εξακολουθούν να νοσηλεύονται τρεις ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό ενώ άλλοι πέντε συνολικά έχουν εισαχθεί και νοσηλεύονται στη Μονάδα Λοιμωδών.
   Αισθητά βελτιωμένη είναι η κατάσταση του ηλικιωμένου άνδρα από την Άρτα, από τους πρώτους που εισήχθησαν στην εντατική, ο οποίος, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, βρίσκεται στην διαδικασία της αποσωλήνωσης.
   Από τις αναλύσεις δειγμάτων, που έγιναν τις τελευταίες ώρες, δεν προέκυψαν νέα θετικά κρούσματα, ωστόσο στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας νοσηλεύονται δύο "ύποπτα", για τα οποία αναμένονται αποτελέσματα.
   Η εικόνα στην Ήπειρο, όπως διαμορφώνεται το μεσημέρι του Σαββάτου 4 Απριλίοθυ, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου, είναι η ακόλουθη:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
 1. Tα τρία θετικά περιστατικά εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
 • Το πρώτο περιστατικό είναι από τα Ιωάννινα και είναι διασωληνωμένος σε σταθερή κατάσταση.
 • Ο ηλικιωμένος από την Άρτα τραχειοστομήθηκε και είναι στη διαδικασία αποσωλήνωσης.
 • Το περιστατικό που έχει διακομισθεί από την Κέρκυρα είναι διασωληνωμένος σε σταθερή κατάσταση .
 1. Στη Μονάδα Λοιμωδών, αρνητικής πίεσης, νοσηλεύονται πέντε διαπιστωμένα θετικά περιστατικά.
 • Το ένα αφορά το άτομο του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου της Πρέβεζας, το οποίο είναι σταθερό.
 • Το δεύτερο είναι το θετικό κρούσμα που διακομίσθηκε από το Νοσοκομείο Χατζηκώστα , κάτοικος Πρέβεζας, επίσης σταθερό.
 • Το τρίτο είναι θετικό περιστατικό από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, το οποίο παρουσιάζει σταθεροποίηση .
 • Το τέταρτο περιστατικό αφορά θετικό κρούσμα από την Π.Ε. Πρέβεζας, ο οποίος έως προχθές που εισήχθη στη μονάδα παρέμενε και παρακολουθούνταν στην οικία του και ο οποίος είναι σταθερός. 
 • Το πέμπτο εισήχθη στη Μονάδα χθες το απόγευμα . Πρόκειται για την σύζυγο του ανωτέρω από την Π.Ε. Πρέβεζας , η οποία είχε διαγνωσθεί ως θετική και μέχρι τώρα παρέμενε στην οικία της. Η κατάστασή της είναι σταθερή.
 1. Από τις 23/3 έως τις 2/4 έχουν εξετασθεί 291 δείγματα από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων .
 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
 • Τα οκτώ δείγματα που στάλθηκαν χθες είναι όλα αρνητικά.
 • Σήμερα 4/4 στάλθηκαν δύο νέα δείγματα για εξέταση.
 • Από το σύνολο των ογδόντα πέντε (89) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας που νοσηλεύεται στο ΠΓΝΙ ). Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά.
 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
 • Από τα τριάντα τέσσερα δείγματα που στάλθηκαν  χθες τα τριάντα δύο είναι αρνητικά και αναμένονται αποτελέσματα για άλλα δύο.  
 • Σήμερα 4/4 στάλθηκαν είκοσι τρία (23) νέα δείγματα για εξέταση.
 • Τα τρία  επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα των προηγούμενων ημερών, τα οποία διαμένουν στην Άρτα, βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με παρακολούθηση από την ιατρική ομάδα του νοσοκομείου.  Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.
 • Επίσης όλες οι διαπιστωμένες επαφές τους , που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, τέθηκαν σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται.
 • Από το σύνολο των διακοσίων τριάντα εννιά (239) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, τα επτά ήταν θετικά, τρία εκ των οποίων αφορούν  κατοίκους της Π.Ε. Πρέβεζας).
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
 • Στο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύονται σε απομόνωση δύο πιθανά περιστατικά. Ελήφθησαν ισάριθμα δείγματα και αναμένονται αποτελέσματα.
 • Τα αποτελέσματα από τρία δείγματα υπόπτων περιστατικών (τα οποία είχαν ληφθεί χθες), ήταν αρνητικά για SARS-COV-2.
 • Όλες οι διαπιστωμένες επαφές των θετικών περιστατικών, τόσο των τεσσάρων που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όσο και του ενός που βρίσκεται σε καραντίνα στην οικία του και παρακολουθείται από το Νοσοκομείο, μετά την ιχνηλάτηση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, έχουν τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται .
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
 • Κατά την σημερινή ημέρα δεν απαιτήθηκε η λήψη κάποιου νέου δείγματος.
 • Όλα τα δείγματα που αναμένονταν από τις προηγούμενες ημέρες είναι αρνητικά 

Δημοσιεύθηκε στις 4 April 2020 | 6:55 pm


Μ. Μανταίου, Διευθύντρια 10ης κλινικής «Σωτηρία»: Ελπίζω ο κ. Κοντοζαμάνης να έχει κρυφτεί από τη ντροπή του

«Να έρθει να βάλει μια μάσκα από αυτές που μας έφεραν και δεν είναι υψηλής προστασίας, και να μπει σε έναν θάλαμο με περιστατικό covid19»


   «Οι μάσκες υψηλής προστασίας είναι λίγες, υλικά λείπουν ή έρχονται με το σταγονόμετρο. Έχουν έρθει ελάχιστοι γιατροί και κάποιοι ανεκπαίδευτοι νοσηλευτές με διετείς συμβάσεις. Δεν γίνονται μόνιμες προσλήψεις γιατί αυτή η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο πολιτικό προσανατολισμό», τόνισε η πνευμονολόγος Μερόπη Μανταίου, διευθύντρια της 10ης κλινικής στο «Σωτηρία».
   Η Μερόπη Μανταίου, μιλώντας Στο Κόκκινο και την Τζούλυ Τσίγκα, αντέκρουσε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί αποτελεσματικής ενίσχυσης των νοσοκομείων σε ανθρώπινο δυναμικό.
   «Το «Σωτηρία» μέχρι στιγμής έχει δεχτεί το μεγαλύτερο φορτίο, γέμισαν πρώτα οι δικές μας ΜΕΘ και οι θάλαμοι. Δεχτήκαμε εδώ τον μισό όγκο των νοσηλευόμενων στην επικράτεια.
   Τώρα έχουμε περίπου 30 διασωληνωμένους και περίπου 120 νοσηλευόμενους. Ο κ. Κοντοζαμάνης μπορεί και να έρθει να βάλει μια μάσκα από αυτές που μας έφεραν και δεν είναι υψηλής προστασίας, και να μπει σε έναν θάλαμο με περιστατικό covid19.
   »Οι μόνιμοι γιατροί του νοσοκομείου είμαστε μεταξύ 55 και 60 ετών και ήδη ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες δουλεύοντας τόσα χρόνια στα νοσοκομεία.
   »Όσο για την 7ήμερη καραντίνα των υγειονομικών που έχουν ύποπτα συμπτώματα, προφανώς δεν είναι ασφαλής. Όπως δεν είναι ασφαλές να μετράμε κρούσματα χωρίς να γίνονται μαζικά τεστ στον πληθυσμό».

Δημοσιεύθηκε στις 4 April 2020 | 6:04 pm


Μπορεί να μην τους δίνουν μάσκες, τους βάζουν, όμως, φίμωτρο!

- Σε «κατ’ οίκον περιορισμό» και εξονυχιστικό έλεγχο η ενημέρωση στην ΕΡΤ
- Αποσιώπησε από τα δελτία ειδήσεων τη συνέντευξη Τύπου των νοσοκομειακών γιατρών, αν και την κάλυψε πλήρες συνεργείο, με κάμερα και δημοσιογράφους
- "Κόβεται" ό,τι δεν ταιριάζει στο κυβερνητικό αφήγημα για τη δημόσια Υγεία και τα μέτρα που λαμβάνονται για τον κορωνοϊό


   Σε «καραντίνα» έχει μπει η ειδησεογραφία στην ΕΡΤ και παρουσιάζει βαριά συμπτώματα «δύσπνοιας». Η ενημέρωση βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό και ελέγχεται εξονυχιστικά, ώστε να ταιριάζει με το κυβερνητικό αφήγημα για τα μέτρα που λαμβάνονται για τον κορωνοϊό.
   Τελευταίο θύμα της λογοκρισίας στην ΕΡΤ ήταν οι νοσοκομειακοί γιατροί και συγκεκριμένα η συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την περασμένη Δευτέρα μέσω της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία κατήγγειλε σοβαρά θέματα δημόσιας περίθαλψης που σχετίζονται με την επιδημία του κορωνοϊού.
   Η ΕΡΤ, όμως, έκρινε ότι σε μια τέτοια συγκυρία οι πρωταγωνιστές της μάχης για τη δημόσια υγεία δεν πρέπει να έχουν δημόσιο λόγο.
   Όπως τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, παρότι παρακολούθησε τη συνέντευξη Τύπου πλήρες συνεργείο της κρατικής τηλεόρασης με κάμερα και δημοσιογράφους, στα δελτία ειδήσεων δεν έγινε καμία απολύτως αναφορά στη συνέντευξη και προβλήθηκε μόνο ένα πλάνο ελάχιστων δευτερολέπτων, «θαμμένο» μέσα σε ρεπορτάζ για άλλο θέμα.
   Η ΟΕΝΓΕ καλεί τη διοίκηση της ΕΡΤ να αντιληφθεί τον ρόλο της και επισημαίνουν ότι η φίμωση δεν θα περάσει, κάτι που θα γίνει σαφές στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στις 7 Απριλίου.
   Η ανακοίνωση των νοσοκομειακών γιατρών αναφέρει:
   «Η ΟΕΝΓΕ εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας για την απαράδεκτη στάση της κρατικής τηλεόρασης (ΕΡΤ) όσον αφορά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της ΟΕΝΓΕ για τα σοβαρά θέματα δημόσιας περίθαλψης που σχετίζονται με την επιδημία.
   Συγκεκριμένα, αν και τη συνέντευξη παρακολούθησε πλήρες συνεργείο της κρατικής τηλεόρασης με κάμερα και δημοσιογράφους, στα δελτία ειδήσεων χθες δεν έγινε καμία απολύτως αναφορά στη συνέντευξη και προβλήθηκε μόνο ένα πλάνο ελάχιστων δευτερολέπτων ‘θαμμένο’ μέσα σε ρεπορτάζ για άλλο θέμα, χωρίς να υπάρχει η είδηση ότι η ΟΕΝΓΕ έδωσε συνέντευξη Τύπου και φυσικά χωρίς αναφορά στα προβλήματα και τους προβληματισμούς των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας.
   Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι έγινε εκ των υστέρων κυβερνητική παρέμβαση λογοκρισίας ώστε η φωνή των νοσοκομειακών γιατρών να μην φτάσει στον ελληνικό λαό, κάτι το οποίο, εκτός από θλιβερό και απαράδεκτο, είναι ταυτόχρονα ακραία αντιδημοκρατικό γιατί αφορά την κρατική τηλεόραση.
   Καλούμε τους διοικούντες την ΕΡΤ να συναισθανθούν την κρισιμότητα των περιστάσεων και να σταματήσουν να δρουν ως κυβερνητικοί λογοκριτές.
   Κυρίες και κύριοι, διοικείτε την ΕΡΤ 2020 και όχι την ΥΕΝΕΔ 1971.
   Η φίμωση των νοσοκομειακών γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών της δημόσιας περίθαλψης, που είναι στην πρώτη γραμμή ενάντια στην επιδημία, δεν θα περάσει. Και αυτό θα γίνει σαφές στις 7 Απριλίου, ημέρα πανελλαδικής δράσης».

Δημοσιεύθηκε στις 4 April 2020 | 5:34 pm


Είναι απίστευτοι: Αντί για προσλήψεις, συνεργασία με ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ, με συμβάσεις έργου, με μισθό... 2000 ευρώ!

- Τι προβλέπει το σχέδιο που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας
- Απάντηση του υπ. Υγείας στην ερώτηση της ΑΥΓΗΣ: «Το ποσό της αποζημίωσης των ιδιωτών γιατρών είναι λογικό»


   Αντί για προσλήψεις στο αποδεκατισμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση φαίνεται πως ρίχνει περισσότερο βάρος στους ιδιώτες γιατρούς που θα μπορούν να συνεργάζονται με το ΕΣΥ. Η νομοθετική ρύθμιση που προωθείται προβλέπει αμοιβή 2000 ευρώ για όσους θα ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και έργο.
   Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να παρέχουν υπηρεσίες υγείας στα σπίτια των ασθενών που παρουσιάζουν συμπτώματα του κορονοϊού έναντι 30 ευρώ την επίσκεψη. Επίσης οι ιδιώτες θα μπορούν να συνεργασθούν για υπηρεσίες τηλεϊατρικής με αμοιβή 10 ευρώ ανά τηλεφώνημα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Από την άλλη οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται και στα Κέντρα Υγείας καθώς ενεργοποιούνται μονάδες αποκλειστικά για κορονοϊό.

   Αναλυτικά το σχέδιο όπως το ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας:

«Σήμερα, οι δομές του δικτύου παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας λειτουργούν σε όλη την Επικράτεια και παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε όλους τους πολίτες. Επιπλέον, το δίκτυο των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών και εργαστηρίων επίσης παρέχει τις προβλεπόμενες υπηρεσίες υγείας.
Ο ανασχεδιασμός των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποσκοπεί:
 • Στη λειτουργία Κέντρων Υγείας αποκλειστικά για τη διαχείριση περιστατικών COVID-19 προκειμένου, μεταξύ άλλων, να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος έκθεσης των πολιτών, αλλά και του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στο νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, λόγω συνύπαρξης στον ίδιο χώρο ασθενών με λοίμωξη αναπνευστικού και ασθενών με άλλες νόσους τόσο σε δομές της ΠΦΥ, όσο και στα νοσοκομεία.
 • Στην έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση ενδεχόμενων κρουσμάτων νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 (με ήπια συμπτώματα που δεν χρήζουν νοσηλείας) σε δομές της ΠΦΥ (COVID-19 ΚΥ).
 • Στην παραπομπή από την ΠΦΥ των περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας στα νοσοκομεία.
 • Στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών με χρόνια νοσήματα ή οξεία νόσο, που δεν αφορά σε λοίμωξη του αναπνευστικού, από τις υπόλοιπες δομές της ΠΦΥ (εξαιρουμένων των COVID-19 ΚΥ).
Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει 2 βασικούς άξονες:
O πρώτος άξονας αφορά στη λειτουργία ΚΥ–COVID επί 24ωρου βάσεως, αποκλειστικά για τη διαλογή/διερεύνηση/διαχείριση ασθενών με λοίμωξη αναπνευστικού, που δεν χρήζουν παραπομπής σε νοσοκομείο. Τα συγκεκριμένα Κ.Υ. θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στο δίκτυο των νοσοκομείων και αφορούν ΚΥ στον αστικό ιστό μεγάλων πόλεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο).
Τα πρώτα Κέντρα Υγείας που θα λειτουργήσουν για ασθενείς με COVID-19 είναι τα:
 • 1η ΥΠΕ: Κ.Υ. Αλεξάνδρας, Κ.Υ. Καλυβίων, Κ.Υ. Ραφήνας.
 • 2η ΥΠΕ: K.Y. Καμινίων, Κ.Υ. Περιστερίου (1)
Στα κέντρα αυτά έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες (εκπαίδευση προσωπικού, εφοδιασμός υλικών κλπ) και ξεκινάει σταδιακά η λειτουργία τους ως Κέντρα Υγείας COVID. Επίσης, σε Κέντρα Υγείας COVID θα λειτουργεί και τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για τον πληθυσμό αναφοράς.
Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει τα ΚΥ 24ωρης λειτουργίας που δεν θα ενταχθούν στο δίκτυο των ΚY-COVID και θα εξυπηρετούν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, θα διαχειρίζονται τις έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις και θα επικοινωνούν με τους πολίτες του πληθυσμού ευθύνης τους που είναι σε απομόνωση το σπίτι για την πορεία της υγείας τους.
Προσωπικό ΠΦΥ
Το προσωπικό από τα ΚΥ 24ωρης λειτουργίας θα μεταφέρεται για την υποστήριξη είτε των ΚΥ-COVID, είτε των Nοσοκομείων αναφοράς. Η μετακίνηση των ιατρών θα είναι άμεση. Το προσωπικό των ΤΟΜΥ και των Περιφερειακών Ιατρείων θα ενισχύσει τα ΚΥ όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Παρακολούθηση ασθενών
Στις Δημόσιες Δομές ΠΦΥ, δημιουργείται δίκτυο επαγγελματιών υγείας των Μονάδων ΠΦΥ (ιατροί, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας κλπ), για την τακτική επικοινωνία με τους πολίτες του πληθυσμού ευθύνης τους, ιδίως τους χρονίως πάσχοντες και τις ευπαθείς ομάδες που είναι σε απομόνωση στο σπίτι, για την παροχή συμβουλευτικής, καθοδήγησης και υποστήριξης των οικογενειών τους, για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την απομόνωση στο σπίτι. Η επικοινωνία θα γίνεται με τους εξής τρόπους: 
 • Τηλεφωνική Επικοινωνία με τα Κέντρα Υγείας: όλα τα ΚΥ θα αναρτήσουν στις ιστοσελίδες  τηλέφωνα επικοινωνίας για επικοινωνία με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια της φροντίδας κατά την διάρκεια της πανδημίας – Αυτό ήδη ισχύει για πολλά Κέντρα Υγείας.
 • Χρήση Τηλεσυμβουλευτικής για τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με COVID-19. Οι ασθενείς θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις παρακάτω υπηρεσίες:
Η πλατφόρμα της τηλεσυμβουλευτικής θα είναι διαθέσιμη εντός των επόμενων ημερών
 • Δημιουργείται Ηλεκτρονικό Μητρώο για την παρακολούθηση των ασθενών που έχουν διαγνωσθεί με COVID-19 από τους θεράποντες ιατρούς και τη διασφάλιση συνεχούς φροντίδας αυτών των ασθενών.  
 • Στο δίκτυο της τηλεσυμβουλευτικής θα συμμετάσχουν ιδιώτες γιατροί, με αποζημίωση 10 ευρώ ανά κλήση.
 • Επίσκεψη κατ’ οίκον. Συγκροτούνται άμεσα μικρές και ευέλικτες ομάδες ΠΦΥ, αποτελούμενες από γιατρό και νοσηλευτή ή επισκέπτη υγείας, είτε από τα ΚΥ είτε από τα ΤΟΜΥ, που υπό τον συντονισμό της ΔΥΠΕ, σε συνεργασία με τα Κ.Υ. και για τους πολίτες του πληθυσμού ευθύνης τους και με τη χρήση ειδικά προετοιμασμένων μέσων μεταφοράς, θα προχωρούν σε άμεση επίσκεψη στο σπίτι ασθενών για εξέταση, με τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας, καθώς και για λήψη υλικού προς εξέταση, εφόσον το πρωτόκολλο το απαιτεί. Ιδιαίτερη σημασία έχουν τέτοιες ομάδες για τη φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων, που ζουν μόνοι τους σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
 • Επίσκεψη κατ’ οίκον από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, με αποζημίωση 30 ευρώ ανά επίσκεψη.
 • Ιδιώτες Γιατροί θα μπορούν να ενισχύσουν τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Με νομοθετική ρύθμιση θα προβλεφθεί ότι:
 • Όλα τα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούν να συνεργάζονται με ιδιώτες ιατρούς παθολόγους, λοιμωξιολόγους, γενικούς ιατρούς, ωτορινολαρυγγολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, εντατικολόγους, καρδιολόγους και παιδιάτρους με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών. Η αμοιβή των ιατρών αυτών καθορίζεται σε 2.000 ευρώ. Οι εν λόγω ιατροί σε περίπτωση μελλοντικής αίτησής τους για επικουρικό ή μόνιμο προσωπικό, θα λαμβάνουν την ειδική μοριοδότηση που ισχύει για τους επικουρικούς ιατρούς στις δημόσιες δομές υγείας σε άγονες, νησιωτικές, προβληματικές ή απομακρυσμένες περιοχές.
 • Οι ιδιώτες ιατροί των παραπάνω ειδικοτήτων θα μπορούν με απόφαση του Διοικητή νοσοκομείου να παρέχουν υπηρεσίες μόνο κατά την εφημερία του νοσοκομείου. Η αποζημίωσή τους για την εφημεριακή απασχόληση θα αντιστοιχεί σε αυτή του επιμελητή Α’. Οι εν λόγω ιατροί σε περίπτωση μελλοντικής αίτησής τους για επικουρικό ή μόνιμο προσωπικό, θα λαμβάνουν την ειδική μοριοδότηση που ισχύει για τους επικουρικούς ιατρούς στις δημόσιες δομές υγείας σε άγονες, νησιωτικές, προβληματικές ή απομακρυσμένες περιοχές.
 • Βοήθεια στο Σπίτι. Τα Κέντρα Υγείας θα συνεργάζονται με τους Δήμους, για την ενδυνάμωση του κοινού και την ενημέρωση ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους και ευπαθών ομάδων που χρήζουν βοήθειας από τις Μονάδες Υγείας.
 • Ψυχολογική Υποστήριξη. Ξεκινά άμεσα η υπηρεσία της τηλεφωνικής υποστήριξης. Η υπηρεσία αυτή έχει οργανωθεί υπό τις επιστημονικές κατευθύνσεις και την εποπτεία της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Επίσης, σε επιστημονικό και επιχειρησιακό επίπεδο, συνεργάζονται η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ο μη κερδοσκοπικός Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού», καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών ψυχολόγων. Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται στους συμπολίτες μας, αφορούν στους εξής τομείς:
 • 1. Ψυχολογική στήριξη για το γενικό πληθυσμό
 • 2. Ψυχιατρική βοήθεια για τους ψυχικά πάσχοντες
 • 3. Ψυχολογική στήριξη για παιδιά και οικογένειες
 • 4. Ψυχολογική στήριξη για επαγγελματίες υγείας
 • 5. Υποστήριξη σε κοινωνικά θέματα». 
Απάντηση του υπ. Υγείας στην ερώτηση της ΑΥΓΗΣ: «Το ποσό της αποζημίωσης των ιδιωτών γιατρών είναι λογικό»

   Λογικό θεωρεί το υπουργείο Υγείας το ποσό της αποζημίωσης των ιδιωτών γιατρών όπως είπε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ» και του ρ/σ στο Κόκκινο Π.Αντωνογιαννάκη αναφορικά με τα χρήματα που θα λαμβάνουν οι ιδιώτες γιατροί που θα θελήσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
   Στην ερώτηση του συντάκτη της ΑΥΓΗΣ και του Κόκκινου, Παναγιώτη Αντωνογιαννάκη απάντησε ο γεν. γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ι. Κωτσιόπουλος κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.
   «127 τοπικές μονάδες Υγείας λειτουργούν ως ιατρεία γειτονιάς με δωρεάν υπηρεσίες. Σήμερα, ανακοινώσατε ότι οι ιδιώτες γιατροί που θα θελήσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους απέναντι στην πανδημία θα κοστίζουν στις άδειες τσέπες των πολιτών, αφού θα χρεώνονται με 10 ευρώ για κάθε τηλεφωνική απασχόληση γιατρού και 30 για κάθε κατοίκων επίσκεψη. Επίσης ανακοινώσατε ότι οι ιδιώτες γιατροί που θα εργαστούν σε κέντρα υγείας θα αμείβονται με προνομιακό τρόπο έναντι των ήδη υπηρετούντων υγειονομικών, καθώς η αμοιβή τους θα ανέρχεται στα 2.000 ευρώ ενώ για τις τυχόν εφημερίες τους θα αμείβονται με την αμοιβή του επιμελητή Α.
   Πιστεύεται ότι προασπίζεται το δημόσιο συμφέρον και πως απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι μεροληπτείτε υπέρ των κρατικοδίαιτων του ιδιωτικού τομέα»; ρώτησε ο δημοσιογράφος της ΑΥΓΗΣ και του Κόκκινου.
   Από την πλευρά του, o γ.γ. Υπηρεσιών Υγείας ανέφερε: "νομίζω ότι το ποσό της αποζημίωσης είναι λογικό και θα τύχει μεγάλη στήριξη από τους οικείους ιατρικούς συλλόγους. Στη μάχη αυτή κατά του κορωνοϊού πρέπει να είμαστε ενωμένοι, όλοι μαζί, ιδώτες και δημόσιο. Εϊμαι βέβαιος ότι η πρότασή μας θα τύχει μεγάλης αποδοχής και κανένας δεν θα λείψει από αυτή την μεγάλη μάχη."

Δημοσιεύθηκε στις 3 April 2020 | 9:54 pm


Οι γιατροί από «ήρωες» έγιναν «ψεύτες» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Τι απαντούν οι νοσοκομειακοί


   Fake news χαρακτήρισε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης τα όσα κατήγγειλαν γιατροί του νοσοκομείου Σωτηρία για την ακαταλληλότητα των μασκών που προμηθευτήκανε.
   Μάλιστα για το ζήτημα, η ΕΙΝΑΠ (Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας) έχει στείλει επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, τονίζοντας πως «ζητά την άμεση απόσυρση και αντικατάσταση των μασκών που έχουν διανεμηθεί στο τμήμα Παθολογικής – Λοιμώξεων Α’ του νοσοκομείου Σωτηρία οι οποίες, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, δεν έχουν πιστοποίηση για ιατρική χρήση και δεν είναι υψηλής προστασίας αλλά είναι για την ατμοσφαιρική μόλυνση.
   Όπως, όμως, υποστήριξε ο κ. Κοντοζαμάνης, κατά την ημερήσια ενημέρωση Τύπου και πολιτών, η καταγγελία είναι ψέμα και μια απλή αναζήτηση του αριθμού αυτού που φαίνεται στη φωτογραφία ήταν ικανή για να δείξει πως δεν ισχύουν τα όσα καταγγέλλονται, καθώς ο αριθμός αυτός δεν αναφέρεται στον κωδικό του προϊόντος.
   «Ο αριθμός που είναι κυκλωμένος στα δημοσιεύματα δεν αντιστοιχεί στον κωδικό της μάσκας», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Απαντώντας ο γιατρός Π. Πανανικολάου, γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του:
   «Αλλη μια..οι γιατροί της πτέρυγας #COVID19 του νοσοκομείου «Σωτηρία» (όχι … εγώ) αυτό ακριβώς λένε από το πρωί : πως ενώ ο κωδικός στην εξωτερική πλευρά του κουτιού παραπέμπει στις ΣΩΣΤΕΣ μάσκες (τύπου Ν95 – ffp2), αντίθετα ο κωδικός στο σελοφάν κάθε μάσκας ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΟΥΤΙ παραπέμπει σε ΑΛΛΕΣ μάσκες μη ιατρικής χρήσης. Το διευκρίνησα αναλυτικά στην προηγούμενη ανάρτηση. Άρα λοιπόν κύριοι «κύκλοι του υπουργείου» ΕΣΕΙΣ διασπείρετε fake news απαντώντας με … υφάκι αυτό που ήδη ξέραμε, δλδ πως στην εξωτερική πλευρά του κουτιού οι κωδικοί είναι οι σωστοί. Άρα : το υπουργείο (όχι κάποιοι … «κύκλοι») να απαντήσουν επίσημα, εγγράφως και ενυπογράφως στους γιατρούς του «Σωτηρία», στην ΕΙΝΑΠ και στην ΟΕΝΓΕ ακριβώς όπως επίσημα, εγγράφως και ενυπογράφως απευθύνθηκαν προς το υπουργείο οι γιατροί του «Σωτηρία», η ΕΙΝΑΠ και η ΟΕΝΓΕ. Και να αφήσουν τα επικοινωνιακά κολπάκια».

  H καταγγελία των γιατρών του Σωτηρία και της Ομοσπονδίας
   Σύμφωνα με την καταγγελία, «στους γιατρούς της πτέρυγας COVID19 του Νοσοκομείου "Σωτηρία" (μια πτέρυγα που έχει ως τώρα διαχειριστεί συνολικά 44 χρήζοντα νοσηλείας επιβεβαιωμένα κρούσματα και που σήμερα νοσηλεύει 25 ασθενείς COVID19 εκ των οποίων 25 ασθενών οι 4 είναι γιατροί) άρχισαν από διημέρου να διανέμονται από την διοίκηση (μία μία με το σταγονόμετρο όπως συνήθως ...) μάσκες ως δήθεν "υψηλής αναπνευστικής προστασίας τύπου ffp2".
   Οι γιατροί όμως μόλις τις φόρεσαν έκπληκτοι διαπίστωσαν πως εξακολουθούσαν να μπορούν να μυρίσουν το ... Μπεταντίν. Άρχισαν λοιπόν να ερευνούν το θέμα (με δυσκολία γιατί αρχικά οι αρμόδιοι ΕΚΡΥΒΑΝ τα κουτιά) και τελικά διαπίστωσαν το εξής εκπληκτικό:
   - το μεν κουτί έχει απ' έξω κωδικό που παραπέμπει σε μάσκες τύπου Μ95 - ffp2
   - όμως η κάθε μάσκα ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΟΥΤΙ έχει ΑΛΛΟΝ ΚΩΔΙΚΟ που παραπέμπει σε κοινές ΜΗ ΙΑΤΡΙΚΕΣ μάσκες εμπορίου που διαφημίζονται προς το γενικό καταναλωτικό κοινό ως ... "κατάλληλες για την ατμοσφαιρική ρύπανση" (δηλαδή για το ... νέφος καυσαερίων του Πεκίνου)».


πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 3 April 2020 | 9:09 pm


Το υποκείμενον της Ν.Δ. νόσημα...

- «Να μην ζητάτε παράλογες δαπάνες» έφα Μητσοτάκης χθες στη Βουλή. Μάλιστα...
- Ας δούμε ποιες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε... «παράλογες δαπάνες»!


   «Να μην ζητάτε παράλογες δαπάνες» έφα Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση χθες στη Βουλή. Μάλιστα...
   Αλλά ποιες είναι οι δαπάνες που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, πέραν των όσων έχουν εξαγγελθεί;
   1. Την ενίσχυση του συστήματος Υγείας (για το οποίο μέχρι στιγμής οι προσφορές ιδιωτών, σε ό,τι αφορά το υγειονομικό υλικό τουλάχιστον, υπερβαίνουν την κρατική δαπάνη...).
   2. Την κάλυψη μεγαλύτερου τμήματος του εισοδήματος των εργαζομένων και των αυτοαπασχολουμένων που πλήττονται από την κρίση.
   3. Την παροχή εγγυήσεων για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, προφανώς σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επειδή στην πράξη αυτό σημαίνει τον αποκλεισμό εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων.
   Αλήθεια, ποιες από αυτές θεωρεί παράλογες δαπάνες ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός;
   Αλλά υπάρχουν και χειρότερα. Οι ψίθυροι για περικοπή μισθών δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων πληθαίνουν... Κάτι για 20% ακούγεται... Το κράτος δαπανά ετησίως περί τα 20 δισ. για μισθούς - συντάξεις. Αν κόψει για ένα τρίμηνο το 20%, αυτό σημαίνει 4 δισ. περίπου. Με αυτά σκοπεύει να χρηματοδοτήσει τα μελλοντικά μέτρα η κυβέρνηση;
   Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να φοβάται (δικαίως...) την άγνωστη «επόμενη ημέρα». Η τσιγκουνιά του όμως σε κοινωνικές δαπάνες -τις τόσο απαραίτητες σε αυτή τη φάση- δεν έχει ως αφετηρία αυτούς τους φόβους.
   Στο «υποκείμενο νόσημα» της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής πρέπει μάλλον να αποδοθεί. Τον νεοφιλελευθερισμό και την απροκάλυπτη ταξική μεροληψία υπέρ των ισχυρών, την οποία μεταφράζουν σε μέτρα το... παραγωγικό μυαλό του πρώην διευθυντή του ΣΕΒ και νυν υφυπουργού Σκέρτσου και το... αναμορφωτικό ταμπεραμέντο του υπουργού Βρούτση.
   Τα πράγματα σε οικονομικό επίπεδο προδιαγράφονται πολύ χειρότερα. Δέκα εκατομμύρια νέους ανέργους σε δύο εβδομάδες ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ. Μέχρι και διψήφια ύφεση περιμένουν οι αναλυτές σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
   Όσο πιο πολύ αργεί η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας το «στάγδην βραδέως», τόσο το χειρότερο...
   (Και μάλλον πρέπει να ξεχάσει τις εκλογές τον Σεπτέμβριο...).
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 3 April 2020 | 7:58 pm


Αλέξης Τσίπρας: Η κρίση δεν μπορεί να γίνει ευκαιρία για παλινόρθωση φθαρμένων πρακτικών - VIDEO

- “Στηρίζουμε δεν σημαίνει σιωπούμε, όταν οι ιδεοληψίες που είδαμε στο παρελθόν μεταφράζονται εν μέσω κρίσης σε παροχές προς οικονομικά ισχυρές ομάδες”
- “Θα κριθούμε όλοι για όλα, όταν έρθει η ώρα”


"Κανένας χωρίς αξιόπιστη δημόσια φροντίδα Υγείας μπροστά στην πανδημία" - Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να στηριχθούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΣΥ "που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή με κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους" και, όπως "συχνά καταγγέλλουν", χωρίς τα απαραίτητα εφόδια

   Την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα γενναία μέτρα υπογράμμισε χθες από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας. “Κανένας χωρίς αξιόπιστη δημόσια φροντίδα Υγείας μπροστά στην πανδημία”, τόνισε. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην, σχεδόν άδεια ελέω κορωνοϊού, αίθουσα της ολομέλειας υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή το βασικό είναι να προστατευτούν οι άνθρωποι, επισημαίνοντας πως αυτή η κρίση “δεν μπορεί να γίνει ευκαιρία για παλινόρθωση φθαρμένων πρακτικών”.  Να προστατέψουμε τη δημοκρατία
   «Έχουμε χρέος να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού, αλλά οφείλουμε να προστατέψουμε και τη δημοκρατική λειτουργία», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι πρέπει να στηριχθούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΣΥ “που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή με κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους” και, όπως “συχνά καταγγέλλουν", χωρίς τα απαραίτητα εφόδια. “Δεν είναι η ώρα για κομματικά οφέλη και εμπόριο δράματος”, είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: “Ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η ώρα των λύκων, που στην αναμπουμπούλα χαίρονται, κλείνοντας τα μάτια ή και ευνοώντας συμφέροντα και ομάδες που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία”.

  Θα κριθούμε όλοι για όλα, όταν έρθει η ώρα
   Ο πρώην πρωθυπουργός προειδοποίησε σε αυστηρούς τόνους ότι η κρίση δεν μπορεί να γίνει ευκαιρία «για κερδοσκοπία και σχέδια παλινόρθωσης φθαρμένων πρακτικών». Αντίθετα, επισήμανε, πρέπει να γίνει ευκαιρία προκειμένου να φανεί ποιος αποβλέπει στο κέρδος αλλά και «πόσο πολύτιμο και αναντικατάστατο είναι το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος, που τόσες επιθέσεις δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια». “Θα κριθούμε όλοι για όλα, όταν έρθει η ώρα, όμως τώρα προέχει η μάχη της ζωής, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει με τον λόγο και την πράξη του 'παρών' από την πρώτη μέρα”, υπογράμμισε, στηλιτεύοντας τη στάση της Ν.Δ. ως αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Στήριξη σημαίνει και κριτική σε ταξικές πολιτικές
   «Μακάρι το 1/10 της υπευθυνότητας που δείχνουν η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κρίση να το επιδεικνύατε κι εσείς σε κρίσιμα εθνικά θέματα”, είπε χαρακτηριστικά. “Στηρίζουμε δεν σημαίνει σιωπούμε όταν οι ιδεοληψίες που είδαμε στο παρελθόν μεταφράζονται εν μέσω κρίσης σε παροχές προς οικονομικά ισχυρές ομάδες”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ακούγονται ήδη φωνές που δεν διαψεύδονται “για περικοπές στις συντάξεις και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων». Όπως ξεκαθάρισε, στήριξη σημαίνει “και κριτική σε κακώς κείμενα, ολιγωρίες, ταξικές πολιτικές εύνοιας στους έχοντες”.

  Χρειάζονται άμεσα μέτρα
   Κατά την ομιλία του επανέλαβε πως τα περιοριστικά μέτρα είναι απαραίτητα, όμως δεν αρκούν, αλλά «δίνουν χρόνο προκειμένου με ταχύτητα να καλύψουμε τα κενά», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για γενναία μέτρα. Συγκεκριμένα, πρότεινε:
   * Επαρκή μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών.
   * Ανάπτυξη όλων των διαθέσιμων δημόσιων κλινών ΜΕΘ με τις αναγκαίες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, «με όρους δημοσίου συμφέροντος και όχι κερδοσκοπικής ληστείας». “Προφανώς η επίταξη θα έχει κάποια αποζημίωση, δεν υπάρχει επίταξη χωρίς αποζημίωση, όμως ο νόμος λέει 800 ευρώ ημερησίως και πήγε στα 1.600 και οφείλουμε να το καταγγείλουμε”, σημείωσε, απαντώντας στον πρωθυπουργό.
   * Μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τον πρωθυπουργό να ολοκληρώσει τις 2.000 προσλήψεις που έχουν ανακοινωθεί, επισημαίνοντας παρ' όλα αυτά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τις θεωρεί ανεπαρκείς και γι' αυτό ζητάει 4.000 μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού. «Τώρα είναι η ώρα της επένδυσης στο ΕΣΥ και στη δημόσια Υγεία» υπογράμμισε.
   * Μαζική διαδικασία υποβολής των τεστ στον πληθυσμό και ιδίως σε ύποπτα κρούσματα, ζητώντας την ένταξη σε αυτή τη διαδικασία δημόσιων ερευνητικών και πανεπιστημιακών κέντρων.
   * Αξιοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως ενδιάμεσου κρίσιμου κρίκου: μεταξύ του «Μένουμε Σπίτι» και του νοσοκομείου υπάρχει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
   * Κινητές ομάδες Υγείας για κατ’ οίκον ιατρική παρακολούθηση ασθενών που υποφέρουν από χρόνια και σοβαρά νοσήματα.
   * Ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως οι πρόσφυγες, οι άστεγοι, οι φυλακισμένοι, οι Ρομά, οι τοξικοεξαρτημένοι, οι φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία.

  ΟΧΙ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΕΞΟΥΝ 
  Εμπροσθοβαρές γενναίο πακέτο μέτρων, όχι στην οικονομική “ανοσία της αγέλης”
  Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί το ευρωομόλογο, έως τότε όμως δαπανήστε
   O Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα εμπροσθοβαρές και γενναίο πακέτο μέτρων, προκειμένου οι απώλειες να είναι το δυνατόν λιγότερες και να υπάρχει η ευκολότερη δυνατή ανάκαμψη της οικονομίας. Παρομοίασε μάλιστα τη λογική της κυβέρνησης με την “ανοσία της αγέλης”, σε οικονομικούς όρους: “Ότι δηλαδή το αποτέλεσμα θα είναι να αντέξουν μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά μικρές και μεσαίες κυρίως επιχειρήσεις να μην αντέξουν ώς το τέλος της πανδημίας. Άρα, μετά, τι; Ό,τι περισσεύει, για να ενισχύσουμε αυτούς που άντεξαν;” είπε χαρακτηριστικά.
   Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται, ενδεχομένως και σήμερα, να παρουσιάσει τη συνολική πρότασή του για την οικονομία, που θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, διασφάλιση άνω των 20 δισ. μέσω εγγυοδοτικών μηχανισμών και χρηματοδοτικών εργαλείων και 13 δισ. “ζεστό χρήμα”, όχι με τη μορφή δανεισμού.

  Δεν είμαστε πια χώρα-εξαίρεση
   Όσον αφορά τη συζήτηση σε επίπεδο Ευρώπης, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως ο πρωθυπουργός έχει πάρει, “ευτυχώς”, τη σωστή πλευρά στην αντιπαράθεση σε ό,τι έχει να κάνει με το ευρωομόλογο, εκτιμώντας πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίση που θα αφορά “την ίδια την ενότητα της Ε.Ε.”. Τόνισε εντούτοις πως η Ελλάδα, σε αντίθεση με το 2010, έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να μην είναι χώρα-εξαίρεση. “Ας αξιοποιήσουμε την κρίση ως ευκαιρία για να κάνουμε έγκαιρα αυτά που πρέπει, για να είναι μικρότερο το κόστος που θα χρειαστεί αύριο”, υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί στο μέτωπο διεκδίκησης, μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, “για την προοπτική της Ενωμένης Ευρώπης με αλληλεγγύη”, τονίζοντας: “Μέχρι τότε όμως δαπανήστε”.

Δημοσιεύθηκε στις 3 April 2020 | 7:40 pm


Έρχονται μειώσεις σε μισθούς του δημοσίου και συντάξεις?

Το παιχνίδι της κυβέρνησης της ΝΔ με πινγκ πονγκ Σταϊκούρα - Βρούτση και ο κοινωνικός αυτοματισμός


   Δύο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης – ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομικών – βγαίνουν στην τηλεόραση και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης μισθών στο Δημόσιο και συντάξεων. Όχι τώρα, λένε, αλλά τα πάντα θα εξαρτηθούν από την διάρκεια της πανδημίας και της κρίσης.
   Πηγές της ΝΔ επίσης, επιδίδονται σε καθημερινές διαρροές ως προς τον χρόνο και τα ποσοστά των περικοπών. Κατά το ένα, και πιο επιθετικό σενάριο, υπάρχουν εισηγήσεις για μειώσεις έως και… 60% στους μισθούς του Δημοσίου προκειμένου να εξευρεθούν δημοσιονομικοί πόροι για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την κρίση.
   Κατά το δεύτερο, πιο… ήπιο σενάριο, οι περικοπές θα είναι, μεσοσταθμικά, της τάξης του 20%. Ο πιθανότερος χρόνος εφαρμογής του μέτρου – πάντοτε κατά τις διαρροές γαλάζιων παραγόντων – είναι ο Μάιος ή ο Ιούνιος, οι μειώσεις δεν θα είναι οριζόντιες αλλά κλιμακωτές με βάση το ύψος του μισθού ή της σύνταξης, και είναι πιθανό να εξαιρεθούν να μην αγγιχτούν οι συντάξεις από ένα επίπεδο και κάτω.
   Στη σκιά όλων αυτών βγαίνει κι ένας ευρωβουλευτής της ΝΔ, ο Γιώργος Κύρτσος, και δηλώνει ότι τα λεφτά για την στήριξη της οικονομίας και της αγοράς «φτάνουν μέχρι τον Μάιο, το πολύ μέχρι τον Ιούνιο», και από εκεί και πέρα δεν μπορούν να αποκλειστούν «βαριές παρεμβάσεις» από την κυβέρνηση – δηλαδή, μειώσεις μισθών και συντάξεων.


   Ακολουθεί ένα κύμα αρθρογραφίας φιλικών, έως στρατευμένων, προς το Μαξίμου μέσων ενημέρωσης που αποδίδουν τις δαρροές στον… ΣΥΡΙΖΑ, και χθες το πρωί βγαίνει – στο Open – ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης για να δηλώσει ότι δεν ισχύει τίποτα απ’ όλα αυτά, ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο και θα μπορέσει να ανταπεξέλθει ακόμη κι εάν η κρίση της πανδημίας κρατήσει περισσότερο, και πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση για μείωση μισθών και συντάξεων. «Σε όλα τα μέτρα που παίρνουμε, δεν περιλαμβάνεται μείωση συντάξεων ή μισθών», είπε. «Τα δημοσιονομικά της χώρας δεν οδηγούν εκεί».
   Οπότε δύο τινά συμβαίνουν: Είτε ο Χρήστος Σταϊκούρας με τον Γιάννη Βρούτση δεν μιλούν μεταξύ τους και ο Κύρτσος αποτελεί… Δούρειο Ιππο του ΣΥΡΙΖΑ στην ΝΔ, είτε η κυβέρνηση παίζει απροκάλυπτο, αμοραλιστικό και επικοινωνιακό, παιχνίδι με την αγωνία εργαζομένων και συνταξιούχων. Εν μέσω lockdown, εν μέσω πρωτόγνωρης πανδημίας και μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής απειλής, και την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας έχει διαλυθεί και 1 εκατομμύριο 700 χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα, η κυβέρνηση – στην καλύτερη περίπτωση – επιλέγει να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού πολιτών που βρίσκονται υπό απόλυτο σοκ. Στην χειρότερη περίπτωση, απλώς «αγοράζει» κλίμα και στρώνει έδαφος για να περάσει την πιο ακραία οικονομική ατζέντα εν μέσω κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Κοινώς, για να μετατρέψει την κρίση του κορονοϊού σε «ευκαιρία του νεοφιλελευθερισμού».
   Εδώ, έχει την δική του σημασία το χθεσινό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα από την Βουλή: «Στηρίζουμε», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «δε σημαίνει σιωπούμε. Δεν σιωπούμε όταν οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες μεταφράζονται εν μέσω κρίσης σε παροχές προς οικονομικά ισχυρές ομάδες. Όταν μάλιστα ακούγονται ήδη φωνές -και δεν διαψεύδονται- για περικοπές στις συντάξεις, και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων».
   Όπως την δική της σημασία έχει και η επισήμανση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι «όσο έκακτες κι εάν είναι οι συνθήκες, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του καλό είναι να θυμούνται ότι δεν διαθέτουν λαϊκή εντολή για εφαρμογή δόγματος του σοκ». Πρόκειται για το ίδιο ακριβώς στοιχείο που είχε ξεχάσει, το 2011, η κυβέρνηση Παπανδρέου.
πηγή

σημ. Τηλεβόα: Αξίζει να δούμε πώς "χειρίζονται" το θέμα διάφορα παπαγαλάκια:Δημοσιεύθηκε στις 3 April 2020 | 5:45 pm


Στην πρώτη γραμμή το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων... Κατασκευάζει και παραδίδει στο Νοσοκομείο τρισδιάστατες μάσκες!

Το Πανεπιστήμιο αξιοποίησε την ιδέα του εικαστικού και τοπογράφου μηχανικού Δημήτρη Ζήνα


   Στην τρισδιάστατη εκτύπωση μασκών προσώπου για την ενίσχυση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου προχώρησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
   Όπως σημειώνεται από τον αντιπρύτανη Μηνά Πασχόπουλο, το Πανεπιστήμιο αξιοποίησε την ιδέα του εικαστικού και τοπογράφου μηχανικού Δημήτρη Ζήνα, ο οποίος εκπονεί το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο και με την συνεργασία μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, της Περιφέρειας και του Δήμου και της εταιρίας TimAp Design Studio, με έδρα τα Γιάννενα, ξεκίνησε η παράδοση των μασκών στο Νοσοκομείο.
   Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή Τριαντάφυλλου Αλμπάνη και του Αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγητή κύριου Μηνά Πασχόπουλου με την πολύτιμη αρωγή Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών και σε συνεργασία με ερευνητική ομάδα καθηγητών, υποψηφίων διδακτόρων και φοιτητών του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, της Σχολής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (με έδρα την Άρτα) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
   Την προσπάθεια αυτή ενισχύει η καθοριστική συμβολή της εταιρείας ανάπτυξης βιομηχανικών προϊόντων (με έδρα τα Ιωάννινα), TimAp Design Studio, η οποία παρέχει την τεχνογνωσία της και τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό της στις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου μας για την παραγωγή επαρκούς αριθμού προστατευτικών μασκών.
   Αξιοποιώντας τους πόρους και τον εξοπλισμό των εργαστηρίων του Ιδρύματος, οι πρώτες εκτυπώσεις στη βέλτιστη ποιότητα παραγωγής και υγιεινής έχουν ήδη ολοκληρωθεί και από σήμερα ξεκινάει η σταδιακή παράδοση του υλικού για την υποστήριξη του έργου του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Η δυναμική αυτή διαδικασία υπό την πίεση του χρόνου, απαιτεί συνεχή ενημέρωση και βελτίωση των παραμέτρων της εκτύπωσης και των σχεδίων των υλικών, με σκοπό να εξοικονομηθεί πολύτιμος χρόνος και να αυξηθεί ο ρυθμός παραγωγής.
   Σε αυτές τις ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές, οι Πρυτανικές Αρχές εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες σε όλους τους παραπάνω φορείς οι οποίοι ενώθηκαν κάτω από τον κοινό σκοπό και συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην αξιέπαινη αυτή προσπάθεια, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και ανταπόδοσης στο έργο που επιτελείται στο Νοσοκομείο της πόλης μας.
   Σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές που διανύουμε, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παραμένει ανοικτό στην κοινωνία και συνεχίζει με κοινωνική ευαισθησία να συνδράμει με το εξειδικευμένο έργο της αξιόλογης επιστημονικής κοινότητας του.

Δημοσιεύθηκε στις 2 April 2020 | 2:05 pm


Προτίθεται η Διοικούσα του ΤΕΕ Ηπείρου να στηρίξει το σύνολο του τεχνικού κόσμου στην περιοχή μας;

Τι προτείνει με επιστολή του ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Παππάς, για τα μέτρα στήριξης στις δυσμενέστατες συνθήκες που όλοι μας βιώνουμε


    Ο Γιώργος Παππάς, πρώην Πρόεδρος, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου, έστειλε επιστολή, εκ μέρους της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, στον Πρόεδρο της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΗ, στα μέλη της Δ.Ε. και στον Πρόεδρο της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΗ, με θέμα τη λήψη απόφασης αναφορικά με τα μέτρα στήριξης του συνόλου του τεχνικού κόσμου της περιοχής μας στις δυσμενέστατες συνθήκες που όλοι μας βιώνουμε.

   Αναλυτικά η επιστολή του Γιώργου Παππά:


Συνάδελφε Πρόεδρε,

το σύνολο της κοινωνίας μας ζει πρωτόγνωρα δύσκολες και κρίσιμες στιγμές, δοκιμάζεται σε όλα τα επίπεδα.

Σ’ αυτές τις συνθήκες, με Απόφαση της Κυβέρνησης που γνωστοποιήθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι τρεις συναρμόδιοι για τα μέτρα στήριξης Υπουργοί της, η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών εξαιρέθηκε από την αποζημίωση ειδικού σκοπού, έως και το τέλος του Απριλίου. Και αντί αυτής της δίκαιης και αυτονόητης -ελάχιστης- ενίσχυσης της δυσχερέστατης εργασιακής καθημερινότητας στην οποία περιήλθε ο κλάδος μας, του οποίου ως γνωστόν οι σπουδές ισοδυναμούν με MSc, η στήριξη περιορίζεται σε κουπόνι voucher τηλεκατάρτισης 100 ωρών για απόκτηση ψηφιακών ικανοτήτων και σε  μερική αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών.

Αυτή η Απόφαση, ως μέτρο στήριξης σε επιστήμονες που πλήττονται, εμπαίζει τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις όλου του τεχνικού κόσμου και θίγει -πέραν των άλλων -την κριτική μας ικανότητα και τη νοημοσύνη μας.

Καθώς η οικονομική στήριξη που ανακοινώθηκε ανέρχεται σε συνολικά 180 εκατομμύρια ευρώ -μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων κι όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό- οι δυνητικοί δικαιούχοι θα είναι περίπου 166.000 επιστήμονες (εκτός των συναδέλφων μηχανικών το «πακέτο» περιλαμβάνει γιατρούς, δικηγόρους, λογιστές κ.λ.π.) οι οποίοι και θα μοιραστούν συνολικά, σε δύο δόσεις και μετά την προβλεπόμενη διαδικασία βεβαίωσης παρακολούθησης του προγράμματος κατάρτισης, γύρω στα 100 εκατομμύρια.

Τα υπόλοιπα 80 εκατομμύρια, πολύ περισσότερα από όσα αντιστοιχούν στον καθέναν απ’ τους επιμέρους επιστημονικούς κλάδους που «ενισχύονται», θα λάβουν κάποια ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (ΚΕΚ), των οποίων μάλιστα η λειτουργία έχει διακοπεί και έχουν ενταχθεί από την Κυβέρνηση στο καθεστώς δικαιούχων αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Η παράταξή μας θεωρεί αναγκαίο και απαραίτητο το ΤΕΕ/ΤΗ :

Ø  να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, 
Ø  να αποδείξει πως διαθέτει γρήγορα αντανακλαστικά και αυτονομία στη λήψη αποφάσεων και στην ανάληψη πρωτοβουλιών, 
Ø  να διαφυλάξει την αξιοπρέπεια των μελών μας και τη συλλογική αξιοπρέπεια του φορέα μας, που -κατ’ ελάχιστον- ευτελίζονται με τα παραπάνω, 
Ø  να επιδείξει ουσιαστική και χρήσιμη εξωστρέφεια και 
Ø  να υπερασπιστεί την επαγγελματική οντότητα των συναδέλφων μας, όχι ως ανταγωνιστικές μεταξύ τους μονάδες που δοκιμάζουν κατά μόνας τις δυνάμεις και τις αντοχές τους στον επαγγελματικό στίβο σε συνθήκες πανδημίας, αλλά ως παραγωγική επιστημονική τάξη που εκφράζεται συλλογικά και αλληλεπιδρά δυναμικά και παρεμβατικά με την κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας μας διεκδικώντας το πρόσωπο του κοινωνικού κράτους.

Έτσι, προτείνει τη λήψη Απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματός μας, δια περιφοράς ή μέσω τηλεσυνεδρίασης, που:

ü  θα δηλώνει εμφατικά -με το παραπάνω σκεπτικό- την κατηγορηματική μας αντίθεση  στην απόφαση εξαίρεσης των Μηχανικών από τους δικαιούχους αποζημίωσης ειδικού σκοπού και 
ü  θα απαιτεί την άμεση ένταξη στο καθεστώς της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης μέσω της θεσμοθετημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού του συνόλου του τεχνικού κόσμου, χωρίς άδικες εξειδικεύσεις ανά ειδικότητα και δραστηριότητα που συντελούν σε έναν απευκταίο διασπαστικό κοινωνικό αυτοματισμό.

Επίσης η Απόφαση της Δ.Ε. προτείνουμε να περιλαμβάνει, ως μέτρα ουσιαστικής στήριξης των συναδέλφων αυτοαπασχολούμενων, μισθωτών και εργοδοτών που απασχολούν κάτω από πέντε εργαζόμενους, για εύλογο χρονικό διάστημα εξαρτώμενο από το χρόνο που θα διαρκέσουν οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης :

Ø  την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, 
Ø  την αναστολή της απόδοσης ΦΠΑ και της πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων 
Ø  την παράταση προθεσμίας σε όλους τους διαγωνισμούς του Δημοσίου και σε όσες συμβάσεις εκτέλεσης έργων και εκπόνησης μελετών είναι σε εξέλιξη


Ø  την έκδοση εγκυκλίων, στη λογική του εντέλλεσθε, από τα κατά περίπτωση αρμόδια Υπουργεία προς τις Προϊστάμενες Αρχές και τις Δ/νουσες Υπηρεσίες για άμεση έγκριση και εξόφληση των λογαριασμών του Δημοσίου που είναι σε εκκρεμότητα, χωρίς υποχρέωση προσκόμισης δικαιολογητικών, φυσικά με την επιφύλαξη του συμψηφισμού σε επόμενο λογαριασμό (μελέτης ή έργου) τυχόν αναντιστοιχιών και με την υποχρέωση προσκόμισης -απ’ την πλευρά των αναδόχων- των απαιτούμενων δικαιολογητικών μόλις η λειτουργία του κράτους επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς


Ø  την επιδότηση ενοικίου επαγγελματικής στέγης και


Ø  την παράταση των προθεσμιών του Ν. 4495/2017 για τα αυθαίρετα, του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», του Κτηματολογίου καθώς και την παράταση των διαδικασιών (προθεσμίες υποβολής δικαιολογητικών) τόσο του Ν. 4495/2017, όσο και του Ν. 4178/2013).


Τέλος,


ü  επειδή όλα δείχνουν πως έρχονται δύσκολες μέρες για τους Μηχανικούς -μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας-


ü  καθώς το οικονομικό και εργασιακό περιβάλλον στο οποίο θα κληθούμε να λειτουργήσουμε θα είναι πρωτόγνωρο και δυσμενές κι

ü  επειδή οι έκτακτες συνθήκες ευνοούν κυβερνήσεις (των οποίων οι πολιτικές υπερασπίζονται το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης) στο να παγιώσουν ρυθμίσεις, νομοθετήματα και μέτρα που πάρθηκαν σε καθεστώς έκτακτων συνθηκών,


η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ οργανώνει την ηλεκτρονική της επικοινωνία με τους συναδέλφους με παράλληλη λειτουργία Παρατηρητηρίου για τον Covid-19. Στοχεύοντας στο να υπάρχει καταρχάς πληρέστερη γνώση, να γίνει καταγραφή, επεξεργασία και ομαδοποίηση των προβλημάτων που επηρεάζουν την άσκηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων όλων των ειδικοτήτων των συναδέλφων, και στη συνέχεια να επεξεργαστούμε προτάσεις για την επίλυσή τους οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν και θα αποσταλούν στους κατά περίπτωση αρμόδιους.

Εκτιμάμε πως η σκοπούμενη επαγγελματική στήριξη των συναδέλφων θα επιτευχθεί καλύτερα αν αντί για την παράταξή μας αποφασίσει το Περιφερειακό μας Τμήμα να αναλάβει να οργανώσει και να λειτουργεί το εν λόγω Παρατηρητήριο.

Προτείνεται τέλος η άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας από την πλευρά του Προέδρου για εξεύρεση κοινού τόπου και διερεύνηση κοινής δράσης με τους Δικηγορικούς και Ιατρικούς Συλλόγους της περιοχής ευθύνης μας, ώστε η πίεση που θα ασκηθεί να είναι μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη.


Συναδελφικά και φιλικά


Άρτα, 31 Μαρτίου 2020

Γιώργος Παππάς

Χημικός Μηχανικός

Μέλος Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΗ


Δημοσιεύθηκε στις 1 April 2020 | 9:52 pm


ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Απέκλεισαν την Ήπειρο από την προκήρυξη για τους εποχικούς πυροσβέστες!

- Με πρωτοβουλία Γεροβασίλη, ερώτηση προς τον Χρυσοχοΐδη κατέθεσαν οι βουλευτές της Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ
- Παντελώς αδικαιολόγητος αποκλεισμός, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς τις πάγιες ανάγκες και ελλείψεις σε προσωπικό που υπάρχουν στην Ήπειρο και οι οποίες καλύπτονταν διαχρονικά με εποχικούς πυροσβέστες


   Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατέθεσαν οι τέσσερις βουλευτές της Περιφέρειας Ηπείρου με πρωτοβουλία της Όλγας Γεροβασίλη, γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Άρτας, σχετικά με τον απόλυτο αποκλεισμό της Περιφέρειας Ηπείρου από την Προκήρυξη για 1.300 Εποχικούς Πυροσβέστες για την φετινή αντιπυρική περίοδο αλλά και για την επόμενη πενταετία.
   Στα τέλη Μαρτίου του 2020 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την πρόσληψη 1.300 ιδιωτών ως Πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου και τη δυνατότητα επαναπρόσληψης έως 5 συνεχείς αντιπυρικές περιόδους.
   Από την εν λόγω Προκήρυξη, ωστόσο, έχει παντελώς αποκλειστεί σύσσωμη η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως προκύπτει από τον Πίνακα Κατανομής των 1.300 θέσεων, αφού για την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Ηπείρου δεν προβλέπεται ΚΑΜΙΑ θέση προς πλήρωση.
   Ο αποκλεισμός της Περιφέρειας Ηπείρου είναι παντελώς αδικαιολόγητος, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς τις πάγιες ανάγκες και ελλείψεις σε προσωπικό που υπάρχουν στην Ήπειρο και οι οποίες καλύπτονταν διαχρονικά με εποχικούς πυροσβέστες.
   Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν τα παρακάτω ερωτήματα προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη:
      1) Για ποιο λόγο αποκλείστηκε εξ ολοκλήρου η ΠΕ.ΠΥ.Δ Ηπείρου από την τρέχουσα προκήρυξη πρόσληψης εποχικών πυροσβεστών;
      2) Θα ληφθεί σχετική μέριμνα με την έκδοση συμπληρωματικής προκήρυξης, ώστε να περιληφθεί η ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ηπείρου;
      3) Θα επεκταθούν τουλάχιστον οι συμβάσεις των ήδη υπηρετούντων εποχικών πυροσβεστών στην ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ηπείρου για την επόμενη πενταετία, ώστε να περιοριστεί το καίριο πλήγμα που επέρχεται στην ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ηπείρου με τον αποκλεισμό της από την τρέχουσα προκήρυξη;

   Αναλυτικά η Ερώτηση:


Αθήνα, 31 Μαρτίου 2020


ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τον κο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη


ΘΕΜΑ: «Εξ ολοκλήρου αποκλεισμός της Περιφέρειας Ηπείρου από την Προκήρυξη για 1.300 Εποχικούς Πυροσβέστες, τόσο κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο αλλά και για την επόμενη πενταετία»!


Με την υπ’ αριθμ. 17980 οικ. Φ. 211.5/30.03.2020 Απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος [ΑΔΑ: ΩΜΩΒ46ΜΤΛΒ-Π4Ρ] προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την πρόσληψη χιλίων τριακοσίων (1.300) ιδιωτών ως Πυροσβεστώνεποχικής απασχόλησης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.


Η διάρκεια της σύμβασης των προσλαμβανομένων προβλέπεται έως την 31η Οκτωβρίου 2020, επιπλέον όμως προβλέπεται δυνατότητα επαναπρόσληψης έως πέντε συνεχείς αντιπυρικές περιόδους.


Από την εν λόγω Προκήρυξη, ωστόσο, έχει παντελώς αποκλειστεί σύσσωμη η Περιφέρεια Ηπείρου!


Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τον Πίνακα Κατανομής των 1.300 θέσεων  [Παράρτημα Α’] για την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Ηπείρου δεν προβλέπεται ΚΑΜΙΑ θέση προς πλήρωση.


Ο αποκλεισμός της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ηπείρου είναι παντελώς αδικαιολόγητος, ιδίως λαμβανομένων υπόψιν των πάγιων αναγκών και ελλείψεων σε προσωπικό που υπάρχουν στην ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ηπείρου και οι οποίες καλύπτονταν διαχρονικά με εποχικούς πυροσβέστες.


Ενδεικτικά, στην αντίστοιχη Προκήρυξη εποχικών πυροσβεστών έτους 2019 [υπ’ αριθμ. 27310 οικ. Φ. 211.5/06.05.2019, ΑΔΑ: ΡΠ2Μ46ΜΚ6Π-Ν4Φ] προβλέπονταν προς πλήρωση 62 θέσεις εποχικών Πυροσβεστών. Συγκεκριμένα: 4 θέσεις στο Π.Κ. Βορείων Τζουμέρκων, 14 θέσεις στην 5ηΕ.Μ.Α.Κ. (Πεζοπόρο Τμήμα) / Π.Υ. Ν. Ιωαννίνων, 6 θέσεις στη Π.Υ. Ηγουμενίτσας, 16 θέσεις στην Π.Υ. Άρτας, 6 θέσεις στο Π.Κ. Αστροχωρίου, 6 θέσεις στο Π.Κ. Άνω Αθαμανιου, 6 θέσεις στην Π.Υ. Πρέβεζας και 4 στην Π.Υ. Πάργας.


Καμία, ωστόσο θέση για εποχικούς Πυροσβέστες για την Ήπειρο δεν προβλέπεται στην τρέχουσα Προκήρυξη του Πυροσβεστικού Σώματος ενώ οι ανάγκες για ενίσχυση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στην Ήπειρο είναι πανθομολογούμενες.


Μάλιστα, δεδομένου ότι η υπό κρίση Προκήρυξη θα έχει καθώς φαίνεται ισχύ όχι μόνο για τη φετινή αντιπυρική περίοδο αλλά και για την επόμενη πενταετία, καίριο θα είναι το πλήγμα που θα καταφερθεί στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Ηπείρου λόγω έλλειψης προσωπικού και παρά τις δεδομένες υπηρεσιακές ανάγκες.


Εν όψει αυτών,


Ερωτάται ο κος Υπουργός:


1)    Για ποιο λόγο αποκλείστηκε εξ ολοκλήρου η ΠΕ.ΠΥ.Δ Ηπείρου από την τρέχουσα προκήρυξη πρόσληψης εποχικών πυροσβεστών;

2)     Θα ληφθεί σχετική μέριμνα με την έκδοση συμπληρωματικής προκήρυξης, ώστε να περιληφθεί η ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ηπείρου;

3)       Θα επεκταθούν τουλάχιστον οι συμβάσεις των ήδη υπηρετούντων εποχικών πυροσβεστών στην ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ηπείρου για την επόμενη πενταετία, ώστε να περιοριστεί το καίριο πλήγμα που επέρχεται στην ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ηπείρου με τον αποκλεισμό της από την τρέχουσα προκήρυξη;   Οι Ερωτώντες Βουλευτές


Γεροβασίλη Όλγα

Κάτσης Μάριος

Μπάρκας Κώστας

Τζούφη Μερόπη


Δημοσιεύθηκε στις 1 April 2020 | 9:37 pm


Γεροβασίλη: Η αλληλεγγύη για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά δεν είναι καλή πρόθεση και α λα καρτ. Είναι ταυτοτικό ζήτημα...

Ζεστό χρήμα για στήριξη στην αγορά τώρα. Όχι δεκάδες εκατομμύρια προς στήριξη πελατειακών σχέσεων


Σημεία παρέμβασης της Όλγας Γεροβασίλη, Γραμματέα της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτή Άρτας, στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή "Αταίριαστοι"
   Ερωτώμενη ως προς τις προθέσεις των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο κάλεσμα του Πρωθυπουργού να συμβάλουν εθελοντικά οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με την καταβολή του μισού των μισθών τους η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, πάντοτε καλοπροαίρετα, διέκρινε την καλή πρόθεση εκ μέρους της κυβέρνησης και ανέδειξε την διαφορά κοσμοαντιλήψεων μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς.
   Περί αλληλεγγύης, λοιπόν, ο λόγος:

  Αλληλεγγύη κατά ΝΔ
   - Η αλληλεγγύη μόνο ως πρόθεση περιέχει το κάλεσμα και την προτροπή για εθελοντική συμμετοχή των βουλευτών με το 50% της αμοιβής τους για 2 μήνες.
   - Η αλληλεγγύη α λα καρτ σχετίζεται και με τον πρόσφατο διπλασιασμό αμοιβών Διοικήσεων με αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων σε ΔΕΚΟ – των γνωστά golden boys.
   - Η αλληλεγγύη μόνο ως επικοινωνιακό τέχνασμα μπορεί να χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά: Κάλεσμα για εθελοντική συμμετοχή των βουλευτών από τη μία και από την άλλη υποχρεωτική περικοπή των μισθών εργαζομένων κατά 50%.
   - Η αλληλεγγύη μόνο ως πρόσχημα συμβαδίζει με διπλασιασμό των νοσηλίων στις ιδιωτικές ΜΕΘ και επικοινωνιακά κονδύλια προς κατευθύνσεις με έντονο το πελατειακό στοιχείο.

  Αλληλεγγύη κατά ΣΥΡΙΖΑ
   - Η αλληλεγγύη ως πολιτική βούληση περιλαμβάνει την οριζόντια υποχρεωτική συμμετοχή των βουλευτών με το 50% της αμοιβής τους για 3 μήνες.
   - Η αλληλεγγύη ως έκφραση της κοινωνικής δικαιοσύνης επιβάλλει την επέκταση του υποχρεωτικού μέτρου σε Γ.Γραμματείς, Κυβερνητικά στελέχη αλλά και Διοικήσεις των ΔΕΚΟ.
   - Η αλληλεγγύη κατά κυριολεξίαν απαιτεί την ανάκληση των προκλητικών αυξήσεων, που δόθηκαν εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης προς τα golden boys των Διοικήσεων ΔΕΚΟ.
   - Η αλληλεγγύη ως ταυτοτικό ζήτημα οφείλει να συμπεριλαμβάνει όλους/ες. Και να απευθύνεται προς όλους τους πληττόμενους.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταρτίσει σχέδιο δράσης αν δε συμφωνήσει η κυβέρνηση με τις προτάσεις μας
   "Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρών. Έχει καταθέσει τις παραπάνω προτάσεις του με επιστολή την οποία απέστειλα στον Πρόεδρο της Βουλής. Αύριο συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων και θα πάρουμε εκεί θεσμικά τις απαντήσεις. Αν δεν συμφωνήσει η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του έχουμε ήδη σχεδιάσει έναν τρόπο με τον οποίο θα συμβάλουμε. Είναι μια συντεταγμένη πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πλειοδοτεί- Γνωρίζει όμως ότι συμβολικές κινήσεις χωρίς περιεχόμενο διολισθαίνουν σε επικοινωνιακά τεχνάσματα που δεν αγοράζονται από όλους
   "Οι συμβολισμοί, όπως μια συμβολική κίνηση είπε ότι είναι αυτή ο κ. Μητσοτάκης , θα πρέπει να έχουν και ένα περιεχόμενο. Για να υπάρχει περιεχόμενο χρειάζεται να γίνει ένα βήμα που να είναι ουσιαστικό, με ουσιαστική συνεισφορά.Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι ένα πεδίο στο οποίο θα παίξουμε και θα πλειοδοτήσουμε για το ποιος κάνει περισσότερα και ποιος λιγότερα. Ωστόσο έχει μια σημασία να καταδεικνύεται, διότι είδα ένα σχόλιο που δεν με βρίσκει να διαφωνώ: Ότι αυτή η κίνηση, η πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη στους βουλευτές του για εθελοντική συμμετοχή δημόσια, είναι μια κίνηση η οποία «πουλάει». Δεν την αγοράζουν όμως όλοι τόσο απλά διότι ξέρετε η πραγματικότητα είναι εδώ, οι στιγμές οι δύσκολες είναι εδώ και για τον καθένα προσωπικά και για τη χώρα.

  Με άμεσα γενναία, οριζόντια στήριξη για επιχειρήσεις, εργαζόμενους και παραγωγικό ιστό θα αποφύγουμε την οικονομική ερήμωση της επόμενης μέρας
   Καλούμενη να σχολιάσει τα μέτρα στήριξης επισήμανε ότι υπάρχουν κινήσεις με τις οποίες συμφωνήσαμε ωστόσο επισημαίνουμε συνεχώς ότι χρειάζεται μια γενναία, οριζόντια στήριξη όλων όσων πλήττονται και πλήττονται οι περισσότεροι. Με στήριξη και των επιχειρήσεων, της εργασίας και του παραγωγικού ιστού της χώρας για να μην περάσουμε την επόμενη μέρα σε μια οικονομική ερήμωση.

  Ζεστό χρήμα για στήριξη στην αγορά τώρα. Όχι δεκάδες εκατομμύρια προς στήριξη πελατειακών σχέσεων
   Η ενίσχυση αυτή θα πρέπει να είναι γενναία, να είναι τώρα, να είναι ζεστό χρήμα στην αγορά για όσο διάστημα χρειαστεί 2-3 μήνες. Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα, διότι είδαμε εύκολα κάθε μέρα ανακοινώνονται εκατομμύρια τα οποία πηγαίνουν σε κατευθύνσεις- σας θυμίζω τον διπλασιασμό των νοσηλίων των ιδιωτικών ΜΕΘ , τις καμπάνιες επικοινωνίας. Βρίσκονται δεκάδες εκατομμυρίων σε κατεύθυνση η οποία έχει μέσα της έντονο το πελατειακό στοιχείο.

  Η Ε.Ε. οφείλει να εκπονήσει μία γενναία και ολοκληρωμένη στρατηγική -Tο ευρωομόλογο: η απάντηση στη σημερινή ανάγκη
   Αναγνωρίζουμε βεβαίως ότι δεν είναι απεριόριστοι οι πόροι, ωστόσο αυτό που είναι σημαντικό σήμερα και μας αλλάζει όλους προσωπικά , αλλάζει το πολιτικό σύστημα και τις επιλογές, θα πρέπει τα μηνύματα αυτά να τα πάρει και η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
   Τα δειλά βήματα θα μας οδηγήσουν σε μεγάλα προβλήματα μετά. Γι’ αυτό επιμένουμε στην πρόταση για το ευρω-ομόλογο. Κρίνουμε θετική την υπογραφή εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη με τους υπόλοιπους 8 Ευρωπαίους για την πίεση στην κατεύθυνση του ευρω-ομόλογου το οποίο είναι η απάντηση στην σημερινή ανάγκη ούτως ώστε να γίνει αμοιβαιοποίηση αυτού του χρέους. Χρειάζεται μια κοινή στρατηγική από την Ε.Ε , η οποία μέχρι στιγμής είναι άτολμη και ελλιπής. Δεν πρόκειται για επικοινωνιακό αλλά για ουσιαστικό μέτρο γιατί σήμερα φτωχοποιείται οριζόντια η κοινωνία και δεν θα αντέξει άλλα μνημόνια ο ελληνικός λαός.

Δημοσιεύθηκε στις 1 April 2020 | 6:48 pm


«Λαϊκισμός», για τον Πέτσα, η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για υποχρεωτική μείωση των μισθών των βουλευτών!

Το ακούσαμε κι αυτό! Η κυβέρνηση των fake news, των δώρων προς του καναλάρχες αλλά και των επιλεκτικών ενισχύσεων προς τα ΜΜΕ μέσω διαφημίσεων, των υποχρεωτικών περικοπών προς τους εργαζόμενους λόγω… κορονοϊού, προσπαθεί να βγει και αποπάνω


   Το ακούσαμε κι αυτό! Η κυβέρνηση των fake news, των δώρων προς του καναλάρχες αλλά και των επιλεκτικών ενισχύσεων προς τα ΜΜΕ μέσω διαφημίσεων, των υποχρεωτικών περικοπών προς τους εργαζόμενους λόγω… κορονοϊού, προσπαθεί να βγει και αποπάνω.
   Προφανώς το λεκτικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης έχει μειωθεί μετά από τόσες αποτυχίες και προσπάθειες δικαιολογιών και θεωρεί λαϊκισμό την ισότητα και την πολιτική απόφαση!
   Έτσι, λοιπόν, σήμερα στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είχε κάτι άλλο να πει και υποστήριξε πως η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για προσωρινή υποχρεωτική μείωση κατά 50% των μισθών των βουλευτών… είναι λαϊκισμός!
   «Είναι λαϊκισμός να κάνει μία συμβολική κίνηση ο Πρωθυπουργός και να λέει καταθέτουμε το ήμισυ του μισθού μας τον Απρίλιο και τον Μάιο στο ταμείο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και δεν είναι λαϊκισμός να γίνει αυτό υποχρεωτικά;»
   Αλλά ο κύριος Πέτσας, η ενημέρωση του οποίου πλέον δεν πείθει κανέναν, συνέχισε το τροπάριό του:
   «Είναι μάλλον υπεκφυγή και μία ντρίπλα για να αποφύγει τα προβλήματά του ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θα το κάνουμε και θα το κάνουμε όλοι. Γιατί είναι μία συμβολική κίνηση σημαντικού ηθικού μεγέθους. Και αυτό το μήνυμα θέλουμε να στείλουμε παντού. Ας πουν και τα υπόλοιπα κόμματα τι θα γίνει με τα στελέχη, τους βουλευτές τους.»
   Προς το παρόν, πάντως, ας μας πει ο κ. Πέτσας τι πέτυχε η παρούσα κυβέρνηση στους 8 μήνες που είναι στην εξουσία και πόσες κυβιστήσεις έχει κάνει…
   Ίσως αυτό που πέτυχε να είναι η στήριξη των εχόντων!
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 1 April 2020 | 5:56 pm


Fake news: Το «Πρώτο Θέμα» ξεπλένει την κυβέρνηση και μιλά για γεμάτες παραλίες στο Φάληρο ενώ είναι άδειες!

- Μετά την παραλία στη Θεσσαλονίκη, τώρα η παραλία στο Παλαιό Φάληρο!
- Εμμονή να παρουσιάζουν τους Έλληνες ως ανεύθυνους, με την κυβέρνηση του αρχιστρατήγου Κυριάκου Μητσοτάκη να παλεύει να τους βάλει στον καλό δρόμο!
- Έτσι, η κρατική ευθύνη εξαφανίζεται για να δώσει τη θέση της προκαταβολικά στην ευθύνη του πολίτη που πάντα φταίει… Την ίδια στιγμή μάλιστα που από παντού ακούγονται οι φωνές για μεγάλες ελλείψεις στο ΕΣΥ!


   Είναι περίεργη η εμμονή του Πρώτου Θέματος να κατασκευάζει ψεύτικες ειδήσεις μιλώντας για γεμάτες παραλίες στο Παλαιό Φάληρο, για ανθρώπους που παραβιάζουν τα μέτρα ενώ την ίδια ώρα οι κάμερες των ξενοδοχείων της περιοχής να τις δείχνουν άδειες.
   Έτσι, σε θέμα που ανέβασε σήμερα η ιστοσελίδα του Πρώτου Θέματος με τίτλο: Κορωνοϊός - Παραλίες: Ξανά έξω οι Αθηναίοι, εμφανίζει φωτογραφίες με κόσμο.
   Ποιος είναι ο λόγος για να παρουσιάζουν γεμάτες παραλίες την ώρα μάλιστα που οι κάμερες τις δείχνουν άδειες;
   Πόση ήταν η εμμονή τους για τη γεμάτη παραλία της Θεσσαλονίκης την ώρα που κάποιος αναγνώρισε τον εαυτό του, όταν ισχυρίζεται πως δεν ήταν;
   Ίσως η απάντηση είναι στο ότι τα ΜΜΕ, που δέχθηκαν πρόσφατα τις «διαφημίσεις» εκατομμυρίων από το Μέγαρο Μαξίμου, επιθυμούν να παρουσιάσουν τους Έλληνες ως ανεύθυνους, με την κυβέρνηση του αρχιστρατήγου Κυριάκου Μητσοτάκη να παλεύει να τους βάλει στον καλό δρόμο!
   Έτσι, η κρατική ευθύνη εξαφανίζεται για να δώσει τη θέση της προκαταβολικά στην ευθύνη του πολίτη που πάντα φταίει… Την ίδια στιγμή μάλιστα που από παντού ακούγονται οι φωνές για μεγάλες ελλείψεις στο ΕΣΥ!
   Η πρώτη φωτό είναι από το Πρώτο Θέμα, σύμφωνα με το οποίο οι παραλίες στο Παλιό Φάληρο είναι γεμάτες καθώς φταίνε «οι ανεύθυνοι Έλληνες». Η δεύτερη είναι φωτό από τις live κάμερες του ξενοδοχείου Ποσειδών, πάλι στο Παλαιό Φάληρο. Οι παραλίες του...Πρώτου Θέματος είναι άδειες καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Διαβάστε επίσης: Ζητούν από τους πολίτες να βάλουν πλάτη και απαλλάσσουν τους καναλάρχες από την καταβολή 21 εκατ. ευρώ

Διαβάστε επίσης: Ζητούν από τους πολίτες να βάλουν πλάτη και απαλλάσσουν τους καναλάρχες από την καταβολή 21 εκατ. ευρώ   Γράφει μάλιστα το Πρώτο Θέμα:
   «Παρά τα μέτρα, παρά τις εκκλήσεις να μείνουμε σπίτι... κάποιοι δεν βάζουν μυαλό! Δείτε εικόνα σήμερα από Φάληρο
   Απίστευτα πράγματα... Οι Αθηναίοι έσπασαν ξανά τα περιοριστικά μέτρα και ξεχύθηκαν στις παραλίες για... πικ νικ, όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες.
   Οι εικόνες που βλέπετε είναι από την παραλία του Π. Φαλήρου πριν από λίγο, όπου δεκάδες συμπολίτες μας, ηλικιωμένοι και οικογένειες με μικρά παιδιά αψηφησαν τα περιοριστικά μέτρα και έσπευσαν να απολαύσουν τον ηλιόλουστο καιρό.»

Δημοσιεύθηκε στις 1 April 2020 | 5:42 pm


ΚΟΡΟΝΟΔΩΡΟ: Ο Μητσοτάκης απαλλάσσει τους καναλάρχες από τη δόση 21 εκατομμυρίων ευρώ για τις άδειες

- Τι αναφέρει η επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
- Η ασάφεια στη διατύπωση και η εύλογη ερώτηση Κάτση προς Πέτσα


   Την εξαίρεση των ιδιοκτητών καναλιών από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας δόσης ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για τις τηλεοπτικές άδειες ανακοίνωσε η κυβέρνηση μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία εκδόθηκε τη Δευτέρα.
   «Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ανακήρυξη του υπερθεματιστή σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4339/2015, καθεμία δε από τις επόμενες δόσεις καταβάλλεται μέχρι τις 15 Οκτωβρίου κάθε ημερολογιακού έτους, εξαιρουμένου του ημερολογιακού έτους 2020, εντός του οποίου δεν καταβάλλεται οιαδήποτε δόση» προβλέπεται στην ΠΝΠ, ενώ δεν διευκρινίζεται τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον . «Το υπολειπόμενο, κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας, ποσό τιμήματος κάθε άδειας καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή σε ισόποσες δόσεις» προστίθεται στο ίδιο άρθρο.
   Επιπλέον, η ΠΝΠ ορίζει ότι οι ιδιοκτήτες των έξι ιδιωτικών καναλιών «δεν πρόκειται να καταβάλουν οιαδήποτε δόση τιμήματος άδειας εντός του ημερολογιακού έτους 2020, το ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ για κάθε άδεια που δεν θα αποδοθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.), θα επιμερισθεί αναλογικά στις επόμενες ετήσιες δόσεις που θα καταβάλλει έκαστος υπερθεματιστής και θα προσαυξάνει αναλογικά το ετησίως αποδιδόμενο στο Ε.Σ.Ρ. ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ».


   Με δεδομένο πάντως ότι πρόκειται για έξι κανάλια, το συνολικό ποσό που θα λείψει από τα κρατικά ταμεία είναι 21 εκατ. ευρώ.
   Δεν είναι σαφές, επίσης, το αν αυτή η δόση διαγράφεται ή αναβάλλεται, ή αναστέλλεται και θα επιμεριστεί στις επόμενες, από το 2021 δηλαδή και εάν δεν υπάρξει κάποια νεότερη ρύθμιση.
   Το συγκεκριμένο ερώτημα απηύθυνε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και ο Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης:
K. @SteliosPetsas μια ερώτηση παρακαλώ:
Φέρνετε την απαλλαγή των καναλαρχών από τη δόση της άδειας για το 2020 γιατί δείχνετε ιδιαίτερη "στοργή" στα ΜΜΕ και σας την ανταποδίδουν.
Το υπολειπόμενο ποσό περιλαμβάνει τη δόση του 2020 ή όχι; Δεν είναι σαφές στην ΠΝΠ όπως στο αρ.2

Προβολή εικόνας στο Twitter

Δημοσιεύθηκε στις 1 April 2020 | 2:52 pm


Κείμενο 200 γιατρών του ΕΣΥ: Οι ειδικοί του υπ. Υγείας κρύβουν τη μισή αλήθεια

Τα επτά "καυτά" ερωτήματα που θέτουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας


   Επτά «καυτά» ερωτήματα, αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας, διατυπώνουν με κείμενο υπογραφών τους εκατοντάδες γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας που απευθύνουν προς την Επιτροπή Ειδικών του υπουργείου Υγείας. «Οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου που μας καλούν να «κρυφτούμε» από τον ιό γιατί κρύβουν τη μισή αλήθεια;», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
   Συγκεκριμένα, στο κείμενό τους επισημαίνουν:

- Ποια επιστημονική προσέγγιση επιβάλει, η καθημερινή ενημέρωση για την επιδημία COVID19 (κορονοϊός SARS-CoV-2) να περιλαμβάνει μόνο τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, των διασωληνημένων και των θανάτων, την επίκληση της «ατομικής ευθύνης» και την απειλή έντασης των περιοριστικών μέτρων με βάση τις προβλέψεις για την πορεία της ΑΛΛΑ ΟΧΙ τον καθημερινό αριθμό του μόνιμου προσωπικού που αναλαμβάνει καθήκοντα, τον αριθμό κλινών ΜΕΘ που ανοίγουν, τον αριθμό επιπλέον αναπνευστήρων που εξασφαλίζονται και των ειδικών νοσοκομείων που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της;
- Ποια επιστημονική προσέγγιση επιβάλει την ανοχή – ούτε καν την επισήμανση ως μη απαραίτητης υγειονομικά – σε ότι αφορά την κυκλοφορία συμπολιτών μας με γάντια και μάσκες σε ανοιχτό χώρο και αντίθετα την αντιμετώπιση με ειρωνεία και «δεν πειράζει» της υγειονομικά και κοινωνικά υπεραναγκαίας εξασφάλισης όλων των Ατομικών Μέσων Προστασίας στους υγειονομικούς στα νοσοκομεία και τα ιατρεία; Ποια επιστημονική προσέγγιση επιβάλει στον ΕΟΔΥ να δίνει ΕΠΙΣΗΜΗ ΟΔΗΓΙΑ προς τα νοσοκομεία με την οποία ΑΝΕΧΕΤΑΙ την έλλειψη αυτών των Ατομικών Μέσων Προστασίας για τους υγειονομικούς ; Ποια επιστημονική προσέγγιση επιβάλει να ΜΗΝ ανακοινώνεται ο αριθμός των υγειονομικών που έχουν ασθενήσει και έχουν τεθεί εκτός μάχης;
- Ποια επιστημονική προσέγγιση επιβάλει την απαγόρευση υπαίθριας συνάθροισης άνω των δύο ατόμων, ΑΛΛΑ ΟΧΙ την καταγγελία λειτουργίας επιχειρήσεων και βιομηχανιών παραγωγής αγαθών μη πρώτης ανάγκης με δεκάδες εργαζόμενους στοιβαγμένους σε κλειστούς χώρους και χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας;
Ποια επιστημονική προσέγγιση επιβάλει την καραντίνα μόνο 7 ημερών (και όχι 14 όπως λένε οι διεθνείς οδηγίες) στους υγειονομικούς που είναι θετικοί για κορονοϊό SARS-CoV-2;
- Ποια επιστημονική προσέγγιση επιβάλει τη μη διενέργεια μαζικών test ιχνηλάτησης του ιού στο γενικό πληθυσμό παρά τις συστάσεις του ΠΟΥ (WHO); Ποια επιστημονική προσέγγιση επιβάλει τη χορήγηση 11.000.000 Ευρώ στους καναλάρχες για τη διαφημιστική καμπάνια ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και το διπλασιασμό του νοσηλίου για τις ιδιωτικές ΜΕΘ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ για την ενίσχυση του δημόσιου τομέα υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό;
- Ποια επιστημονική προσέγγιση οδηγεί στο κλείσιμο και την υπολειτουργία των δημόσιων δομών ΠΦΥ (Περιφερικά Ιατρεία, ΤΟΜΥ και Κέντρα Υγείας) και την μεταφορά του προσωπικού τους στα νοσοκομεία, στερώντας τον οικογενειακό γιατρό και εκεί ακόμα που υπάρχει, επομένως και την μοναδική δυνατότητα του πληθυσμού για άμεση πρόσβαση σε στοιχειώδη έγκαιρη περίθαλψη;
Ποια επιστημονική προσέγγιση επιβάλλει την στέρηση Μέσων Ατομικής Προστασίας και για τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς που θέλουν να συμβάλουν στην μάχη ενάντια στην επιδημία; Πως γίνεται να καλούμε τον κόσμο να επικοινωνεί άμεσα με το γιατρό του αν εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα και ταυτόχρονα αυτόν τον γιατρό στις λίγες περιπτώσεις που υπάρχει να τον απομακρύνουμε ;
Δεν μετατρέπεται έτσι το “μένουμε σπίτι” σε “κινδυνεύουμε στο σπίτι” μόνο και μόνο για να παρουσιάσει η κυβέρνηση μια ψεύτικη εικόνα ότι έκανε προσλήψεις στα νοσοκομεία; Οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου που μας καλούν να "κρυφτούμε" από τον ιό γιατί κρύβουν τη μισή αλήθεια; Η επιστήμη πρέπει να είναι ανεξάρτητη από πολιτικές, κυβερνητικές και επιχειρηματικές σκοπιμότητες. Την ανεξαρτησία της και το ελεύθερο, δημιουργικό πνεύμα κόντρα σε όλα τα συμφέροντα θα το υπερασπίσουμε σθεναρά. Είναι ζήτημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης!»
Συλλογή Υπογραφών
1) Τσιμάρας Κώστας, Νοσηλευτής Ψυχικής Υγείας, Κ.Ψ.Υ.-Γ.Ν. Κεφαλονιάς.
2) Κουβίδης Γιώργος, Ακτινολόγος, ΨΝΑ Δρομοκαίτειο
3) Γιαννόπουλου Ασημίνα, νοσηλεύτρια, Ασκληπιείο Βούλας.
4) Ζολινδάκη Χρυσούλα Αναισθησιολογος, Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.
5) Καραντάλη Ειρήνη, Υ. Ε Βοηθός Θαλάμου Τμήμα Αποστείρωσης, Ασκληπιείο Βούλας
6) Συντριλάλας Αντώνιος Ορθοπαιδικος, Ασκληπιείο Βουλας
7) Φίλιος Αθανασιος, Ουρολόγος, Ασκληπιείο Βουλας
8) Πανταζης Λαμπρος, ΕΚΑΒ.
9) Σκούρτη Ισμήνη, Νοσηλεύτρια, Ασκληπιειο Βούλας
10) Πανά Αναστασία, Νοσηλεύτρια, Ασκληπιείο Βούλας
11) Διαμαντοπουλος, Νικόλαος οδηγός, Ασκληπιειο βουλας
12) Τσαλαπατάνη Ειρήνη, Βιβλιοθηκονόμος, Ασκληπιείο Βούλας
13) Θεοδωροπούλου Ρεβέκκα, Κοινωνική Λειτουργός, ΨΝΑ
14) Τσοχανταρης Λάμρος, Νοσηλευτής, Ασκληπιείο Βούλας
15) Κατσέτα Ευφροσύνη, νοσηλεύτρια, Ασκληπειιο Βουλας
16) Γεροκωστα Κωνσταντίνα, Β. Νοσηλευτή, Γ.Ν.Ν.Σητειας
17) Μπανουμπ Μαρία, Νοσηλευτρια, Ασκληπιείο Βούλας
18) Βασιλειάδη Αικατερίνη, Νοσηλεύτρια, Ασκληπιείο Βούλας
19) Ξιφιλινου Αναστασία, Νοσηλεύτρια, Ασκληπιείο Βούλας .
20) Λεβέντη Αργυρώ, ειδικευόμενη ΩΡΛ , Γεννηματάς
21) Σερβετά Κέλλυ, Γιατρός, Τζανειο Νοσοκομείο
22) Βαρναβα Δέσποινα, Κοινωνική Λειτουργός, Ασκληπιειο Βουλας
23) Καραβάς Αντώνης, Παθολόγος, Κ.Υ. Ηλιούπολης
24) Καλιαμπάκος Σωτήρης, αυτοαπασχολούμενος, Υγεία
25) Ηλιόπουλος Ηλίας, ορθοπεδικός, ΓΝ Αιγίου
26) Τραντος Γιάννης Άγγελος, ειδικευόμενος Ορθοπαιδικής, ΓΝΑ ΚΑΤ
27) Ζερβα Κανελλινα, καρδιολόγος, αυτοαπασχολούμενη
28) Κυριαζή Ιωάννα, Παρασκευάστρια, Κ.Υ. Ναυπλίου
29) Τζαβάρα Βασιλική, Παθολόγος, Γ.Ν. Ερυθρός
30) Βήχας Γιώργος, Καρδιολόγος, Κ.Υ. Δάφνης
31) Παταβούκας Γεώργιος, Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας
32) Φαλάρα Αρετή, Αναισθησιολόγος, Αγροτική Ιατρός, Γ.Ν.-Κ.Υ. Λήμνου
33)Κριμιτζά Ελίζα Κ.Υ. Αγνάντων
34) Καραμπέλη Μαρία, ειδικευόμενη Παθολογίας, Γ.Ν. Ερυθρός
35) Χαμόδρακα Ευτυχία, Καρδιολόγος, Ασκληπιείο
36) Γκιόκα Αλεξάνδρα, Ψυχίατρος, Αυτοαπασχολούμενη
37) Καράνταλη Ειρήνη, Βοηθητικό Υγειονομικό, Ασκληπιείο
38) Κουτσανέλλου Δώρα, Ψυχολόγος, Δρομοκαΐτειο
39) Καρούτσου Αλεξάνδρα, Νοσηλεύτρια, Ασκληπιείο
40) Καλαβρή Ελένη, Πνευμονολόγος, Ασκληπιείο
41) Πύρρου Νικολέτα, Αγροτικός Ιατρός, Ν. Γρεβενών
42) Καραταράκης Κώστας, Παθολόγος, Λασιθίου
43) Μαυρεδάκη Πηνελόπη, Παιδίατρος, Κ.Υ. Βάμου
44) Κοκκινάκη Ιώαννα, ειδικευόμενη Παθολόγος, Ν. Σωτηρία
45) Ζουρμπάκη Ανδρομάχη, Παθολόγος, Αυτοαπασχολούμενη
46) Παπακωστοπούλου Αικατερίνη, Στρατιωτικός Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας
47) Μαρκάκος Αναστάσιος, Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας
48) Γρίβας Γρηγορής, Παιδίατρος, Κ.Φ. Σκαραμαγκά
49) Δεληγιάννη Χρύσα, Παιδίατρος, Κ.Υ. Αμοργού
50) Νταουντάκη Ειρήνη, Νεφρολόγος, Ν. Ρεθύθμνου
51) Ασημακόπουλους Λάμπρος, ειδικευόμενος Ψυχίατρος, Κατερίνης
52) Φωτάκης Στέλιος, Καρδιολόγος, Κ.Υ. Καλυβίων
53) Τσουμίδη Πόπη, ειδικευόμενη Καρδιολόγος, Ν. Γεννηματάς
54) Παπαθεοδώρου Παναγιώτης, Νοσηλευτής, Κ.Υ. Βάμου
55) Θεοδωσοπούλου Πολυξένη, ειδικευόμενη Αναισθησιολογίας, Αρεταίειο
56) Κυπαράκης Γεώργιος, Γενικός Ιατρός, Κ.Υ. Βάμου
57) Καλουδά Τριανταφυλλιά, ειδικευόμενη Ψυχίατρος, Ψ.Ν.Θ.
58) Κλωνιζάκης Μάρκος, αυτοαπασχολούμενη Ψυχίατρος
59) Ντόβολος Σεραφείμ, Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας
60) Καλάρας Γιώργος, Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας
61) Πρώιμος Αλέξανδρος, Ε/Θ, Ψ.Ν.Α
62) Λιώρη Σωτηρία, ειδικευόμενος Καρδιολόγος, Αττικό
63) Διαμαντόπουλος Μάριος Ιωάννης, Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας
64) Σταυρόπουλος Γιώργος, Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας
65) Νικολαϊδης Γιώργος, Ψυχίατρος, Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού
66) Συνδικάκης Κωνσταντίνος, Οφθαλμίατρος, αυτοαπασχολούμενος
67) Παπανικολάου Πάνος, Νευροχειρουργός, Γ.Ν. Νίκαια
68) Ρίζος Μιχάλης, Παθολόγος-Εντατικολόγος, Αττικό
69) Σκούφογλου Νικόλας, είδ/νος ορθοπεδικός, Ευαγγελισμός
70) Δικαιάκος Ι. Μιχάλης, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βόλου
71) Λιοδάκης Ανδρέας, Ωτορινολαρυγγολόγος, ελ. Επαγγελματίας
72) Στεργίου Δημήτρης, Ειδικευόμενος Χειρουργικής , Ευαγγελισμός
73) Ζδούκος Θοδωρής , Γενικός Γιατρός , Κέντρο Υγείας Νέας Μηχανιώνας
74) Τσοχατζής Στέλιος, Γ.Ν. Αιγίου
75) Οταπασίδου Σταυρούλα, Οφθαλμιατρείο Αθηνών -Συνεργάτης ΕΚΑΒ
76) Μαρκάτης Λευτέρης, Πνευμονολόγος, Γ.Ν. Κέρκυρας
77) Ζιαζιάς Δημήτρης , ειδικευόμενη παθολογίας, ΠΓΝΠ
78) Αργύρης Χρήστος, ειδικευόμενος ακτινολογίας, Γεννηματάς Αθήνα
79) Πανταζόπουλος Τάσος, ειδικευόμενος ογκολογίας, ΑΤΤΙΚΟ
80) Οικονόμου Δημήτρης, ειδικευόμενος Καρδιολογίας, Ευαγγελισμό
81) Καραγιάννης Μηνάς, Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας
82) Γαβριηλίδου Μάρθα, Νοσηλεύτρια, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης
83) Καττούλας Μάνος, Ψυχίατρος, Αυτοαπασχολούμενος
84) Θεοδωρίδου Αντιγόνη, Νοσηλεύτρια, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης
85) Νείλα Χριστίνα, Παιδίατρος, Αυτοαπασχολούμενη, Αγρίνιο
86) Χαρίτος Παντελής, Ειδικευόμενος Παθολόγος, Π.Ν Βασιλείας, Ελβετία
87) Ανδροβιτσανέα Πέγκυ, Οδοντίατρος, Αθήνα
88) Μπέκος Χρήστος, Νοσηλευτής, Νοσοκομείο Τρίπολης
89) Μόρφης Νικόλαος, Ειδικευόμενος Γενικής χειρουργικής, Ευαγγελισμός
90) Παπανικολάου Σπυριδούλα, Νοσηλεύτρια, ΚΥ Βόνιτσας
91) Μπεμπλιδάκης Θρασύβουλος, Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας
92) Μερμίγκης Στέλιος, Φαρμακοποιός, Νομός Αγρινίου
93) Καλαρά Ηλέκτρα, Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας
94) Γκάντος Σταύρος, Νοσηλευτής ΚΑΤ
95) Δημητρακόπουλος Χαράλαμπος, ειδικευόμενος Παθολογίας, ΓΝ Χαλκίδας
96) Φωκάς Σταύρος, ειδικευόμενος Νεφρολόγος, Γεννηματάς
97) Παυλής Ευστράτιος, Παθολόγος, ΚΥ Άτισσας
98) Πουλικάκος Παναγιώτης, Παθολόγος Εντατικολόγος, αυτοαπασχολούμενος
99) Σκυργιανή Μυρτώ, Αγροτική Ιατρός, Ν. Μυτιλήνης
100) Κουκούλα Χρυσούλα, Αγροτική Ιατρός, Κ.Υ. Πλωμαρίου
101) Λιόπα Παναγιώτα, Νοσηλεύτρια, Ν. Κοζάνης
102) Μίχου Παρασκευή, Νοσηλεύτρια, Στουτγκάρδη
103) Δάφνη Μαρία, Παθολόγος, ΓΝ. Ερυθρός
104) Αποστόλου Ουρανία, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Νίκαια
105) Χαραλαμπίδης Χαράλαμπος, Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας
106) Αντωνιάδης Λάμπρος, Κτηνίατρος, Ζωγράφου
107) Ράπτης Ιωάννης, Γενικός Ιατρός, Αθήνα
108) Ζαροκώστας Κωνσταντίνος, ειδικευόμενος Βιοπαθολογίας, Άγιος Σάββας
109) Ψυχάρης Παναγιώτης, Ορθοπαιδικός, ΚΥ Βύρωνα
110) Χαραλαμπίδης Νίκος, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Λαμία
111) Παπαναστασίου Αφροδίτη, Νοσηλεύτρια
112) Σταύρου Μιχάλης, Οδοντίατρος, Αθήνα
113) Γεωργόπουλος Αχιλλέας, ειδικευόμενος καρδιολογίας, Παπανικολάου Θεσσαλονίκη
114) Χούχου Παγώνα, Παιδίατρος – Νεογνολόγος, 1ο ΤΟΜΥ , Ξάνθη
115) Τζουγανάτου Ελένη- Μαργαρίτα, Ειδικευόμενη Παθολογίας, Τζάνειο
116) Δαλαμπίρα Αναστασία, Νοσηλεύτρια, ΚΥ Σιατίστας
117) Χριστοδούλου Παναγιώτης, Ειδικευόμενος Βιοπαθολογίας, Ν. Χατζηκώστα, Ιωάννινα
118) Νικολαίδου Μαρία, Κοινοτική Νοσηλεύτρια
119) Βαρτζελή Παναγιώτα, Πνευμονολόγος/Εντατικολόγος, Μεταξά
120) Γιαπράκης Γιάννης, Ακτινολόγος, αυτοαπασχολούμενος, Αγρίνιο
121) Χακάς Γιάννης, Ακτινολόγος, Γιαννιτσά
122) Βήνη Δήμητρα, Παιδίατρος, Νίκαια
123) Παπανάκη Αργυρώ, Νοσηλεύτρια, ΚΥ Νεάπολης
124) Διονυσοπούλου Βασιλική, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, Νίκαια
125) Βλάχος Στέφανος, Ειδικευόμενος Παθολογίας, Λαικό
126) Κουτσοδόντης Γιάννης, Νοσηλευτής, Νοσοκομείο Χίου
127) Νικολούλης Νικόλαος, Καρδιολόγος, ΓΝ Κατερίνης
128) Δουγάλη Σουλτάνα, Νοσηλεύτρια, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης
129) Καμτσίου Δημήτριος, Νοσηλευτής, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης
130) Παπαδοπούλου Αντιγόνη, Νοσηλεύτρια, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης
131) Σαρμανιώτη Ευθαλία, Νοσηλεύτρια, ΓΝ Λάρισας
132) Καρακούλα Μαρία, Ειδικευόμενη Ψυχίατρος, ΨΝΘ
133) Τσιρώνης Γιώργος, Παθολόγος- Ογκολόγος, Νοσοκομείο Λευκωσίας
134) Βρύση Ελένη, Νοσηλεύτρια, Γ.Ν. Καρδίτσας
135) Ζολινδάκη Χρυσούλα, Αναισθησιολόγος, Νοσοκομείο Νίκαιας
136) Ντουράκη Σοφία, Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας
137) Δεμερίδου Φανή, Οδοντίατρος, Θεσσαλονίκη
138) Ζαμάνης Νικόλαος, Νοσηλευτής, Σισμανόγλειο
139) Μπέλτσιος Μιχάλης, Ορθοπεδικός, Θριάσιο
140) Καραπάνου Αμαλία, Νοσηλεύτρια
141) Μπούρτζος Ζήσης, Φαρμακοποιός – Φοιτητής Ιατρικής
142) Χρυσικάκος Ευστάθιος, Νοσηλευτής, Σισμανόγλειο
143) Βάβουλης Γιώργος, Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας
144) Πρέκατες Χρήστος, Οφθαλμίατρος, Τρίκαλα
145) Αλεξανιάν Ιωάννης, Καρδιολόγος, Ευαγγελισμός
146) Κωστούλα Ευτυχία, Αγροτική ιατρός, ΚΥ Ιτέας
147) Μπογάς Μανουσέλης Αλέξανδρος, Ιατρός
148) Σαββίδης Γρηγόριος, Γενικός Ιατρός, ΚΥ Πλωμαρίου
149) Μπάρκουλα Θεοδώρα, Νευρολόγος, ΓΟΝΚ Άγιοι Ανάργυροι
150) Χαράλαμπος Κώστας, Γενικός Χειρουργός, Υγεία
151) Χριστόπουλος-Τιμογιαννάκης Ευάγγελος, Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας
152) Ηλιάκη Αγάπη, Αγροτική ιατρός, ΚΥ Πλωμαρίου
153) Σεμερτζιαν Σωτήριος, Ειδικευόμενος Παιδιατρικής, Αγία Σοφία
154) Μαραγκουδάκης Μανώλης, Ειδικευόμενος Ακτινοθεραπευτικής, Αττικό
155) Μηλιού Δέσποινα, Ειδικευόμενη Ψυχιατρικής, Αιγινήτειο
156) Μηνακάκη Νεφέλη, Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας
157) Παπαδημητρίου Μαριάννα, Βιοπαθολόγος, Αθήνα
158) Μπουχάλη Βάσω, Παθολόγος, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης
159) Αννέτα Πολίτου, Χειρούργος Οδοντίατρος, ομοιοπαθητικός, Καλαμάτα
160) Δημητρακόπουλος Χρήστος, Γενικός Ιατρός, ΚΥ Μεγαλόπολης
161) Κουκουνιάρης Γεώργιος, Γενικός Χειρούργος, N. Hull, Ηνωμένο Βασίλειο
162) Νούνη Αθανασία, Νοσηλεύτρια, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης
163) Κοσμοπούλου Όλγα, Παθολόγος Λοιμωξιολόγος, Νίκαια
164) Κουτσίμπα Δάφνη, Ακτινοδιαγνώστρια, Γεννηματάς Θεσσαλονίκης
165) Μποτσάκης Κωνσταντίνος, Ειδικευόμενος Γενικής Χειρουργικής, Ευαγγελισμός
166) Μποξίνη Άννα, Νοσηλεύτρια, Ν. Χατζικώστα, Ιωάννινα
167) Σπηλιοπουλος Ορέστης, Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας
168) Γκουτζιώτης Ιωάννης, Γενικός χειρουργός, Θεσσαλονίκη
169) Πάππου Χριστίνα, νοσηλεύτρια , ΓΝ Βέροια
170) Παπαδόπουλος Ευθύμης, Ορθοπεδικός, Ηράκλειο Κρήτης
171) Καρακώτια Αλεξάνδρα, Ειδικευόμενη Ψυχιατρικής, ΚΨΥ
172) Μαρκούτσα Θεοδοσία, Αγροτική ιατρός, ΚΥ Κανδάνου
173) Παπαδόπουλος-Μανωλαράκης Παναγιώτης, ειδικευόμενος Νευροχειρουργικής, Νίκαια
174) Καραγεωργίου Άννα, ειδικευόμενη γενικής ιατρικής, Ιπποκράτειο
175) Γιαμούρη Στέλλα, Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας
176) Ανδρουτσοπούλου Χριστίνα, Γενική ιατρός, 2η ΤΟΜΥ Πάτρας
177) Παπαδημητρίου Μαρία, Νοσηλεύτρια 2ο ΚΥ Περιστερίου
178) Μαριέττα Κωνσταντοπούλου, Ιατρός σε αναμονή ειδικότητας
179) Μαρία Γρενζελιά, ειδικευόμενη ακτινοθεραπευτικής, Αρεταίειο
180) Χαριτίδη Μαρία, Παθολόγος, ΜΕΘ Θριασίου
181) Νείλας Γιάννης, Νευρολόγος Αγρίνιο
182) Ρομπολάκη Μαντώ, Αγροτική ιατρός, ΓΝ – ΚΥ Νάξου
183) Μουστεράκης Στέλιος, Διοικητικός υπάλληλος, Ασκληπιείο Βούλας
184) Παπαδοπούλου Ευτυχία-Ελευθερία, Τραπεζοκόμος, Ασκληπιείο Βούλας
185) Χαλιόρη Ιουλία, Αιματολόγος, Γεννηματάς
186) Σαριδάκης Γιάννης, Γιατρός, Νοσοκομείο Ρεθύμνου
187) Λυμπεροπούλου Ευδοκία, Νοσηλεύτρια, Ασκληπιείο
188) Παπούτση Μαρία, Νοσηλεύτρια, Ν. Χατζηκώστα
189) Μπάντα Σοφία, Νοσηλεύτρια, Ασκληπιείο Βούλας
190) Σκυλάκου Βασιλική, Β. Νοσηλευτή, Ασκληπιείο Βούλας.
191) Γαλιανου Στέλλα, ψυχολόγος, Δρομοκαΐτειο
192) Μιχαήλ Μυρσίνη, διοικητικός, Ασκληπιείο Βούλας
193) Δαρεμα Σταματίνα, διοικητικός, Ασκληπιείο Βούλας
194) Δημήτρης Γαρδικλής, Νοσηλευτής, Ασκληπιείο Βούλας
195) Δημήτρης Μπαμπαλής, Παθολόγος – Εντατικολόγος, Δ/ντής ΤΕΠ ΓΝ Λάρισας
196) Χριστίνα Κυδώνα,Παθολόγος-Εντατικολόγος, Ιπποκράτειο Θεσσαλονικης
197) Παραστατιδου Δημητρα, Νοσηλευτρια, Ασκληπιειο Βουλας
198) Τσαβαλά Κατερίνα, Διοικητικός, Ασκληπιείο Βούλας
199) Κοσιώρη Ιωάννα, Νοσηλεύτρια, Ασκληπιείο Βούλας
200) Παρθένης Δημήτρης, Αγγειοχειρουργός, Λαϊκό

Δημοσιεύθηκε στις 1 April 2020 | 2:14 pm


Όλγα Γεροβασίλη: Οι δήμοι μας και η Περιφέρεια πρέπει να προετοιμαστούν για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας

- Συνέντευξη στην ΗΧΩ της Άρτας
- Μήνυμα προς τους πολίτες της Άρτας: «Έχουμε αποδείξει ότι στα δύσκολα αντέχουμε και θα αντέξουμε και αυτή την πρόκληση. Με αλληλεγγύη και φροντίδα για όλους θα τα καταφέρουμε και θα βγούμε πιο δυνατοί από ποτέ»


   «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στηρίξει από την πρώτη στιγμή κάθε προσπάθεια να περιοριστεί στο ελάχιστο η εξάπλωση του νέου κορονοϊού. Βάλαμε και βάζουμε πλάτη σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για την προστασία των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων. Αυτό όμως δε σημαίνει πως θα κλείσουμε τα μάτια σε στη δέσμευση 11 εκ. ευρώ για «υπηρεσίες επικοινωνίας και ενημέρωσης». Αυτές προσφέρονταν έως σήμερα δωρεάν καθώς αποτελούν κοινωνικό μήνυμα» τονίζει μιλώντας στην ΗΧΩ η βουλευτής Άρτας, γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Όλγα Γεροβασίλη.
   Μιλώντας για τα μέτρα στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενόψει της κλιμάκωσης της επιδημίας, η κ. Γεροβασίλη επισημαίνει πως «παραδώσαμε ένα ΕΣΥ σε λειτουργία, διαθέσιμο για όλους τους πολίτες, με πλήρη προγραμματισμό ενίσχυσής με 4000 επαγγελματίες υγείας και αναβάθμισης της υλικοτεχνικής του υποδομής, γιατί πιστεύουμε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει και να ενδυναμώνεται, ώστε να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην ελληνική κοινωνία». Σε ό,τι αφορά την Ήπειρο και την Άρτα, η Όλγα Γεροβασίλη αναφέρει ότι είναι «ευτύχημα πως δεν εμφανίζεται μια εικόνα ανάλογη άλλων περιοχών που πλήττονται από την πανδημία. Αυτό σημαίνει πως οι συμπατριώτες μας είναι προς το παρόν ευαισθητοποιημένοι και τηρούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Αυτή η εγρήγορση πρέπει να συνεχιστεί».
   Παράλληλα όμως υπογραμμίζει ότι, «Οι δήμοι μας και η Περιφέρεια πρέπει να επιδείξουν άμεσα αντανακλαστικά, προσαρμόζοντας τις δομές τους με τέτοιο τρόπο ώστε να συνδράμουν στη συνολική προσπάθεια της στήριξης της δημόσιας υγείας», κυρίως όμως σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη, «να προετοιμαστούν για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, η οποία θα δοκιμαστεί σκληρά εξαιτίας αυτής της κρίσης και της κυβερνητικής πολιτικής».
   Τέλος, η κ. Γεροβασίλη, τονίζει πως «Με την ευκαιρία αυτής της συνέντευξης θέλω να απευθύνω στους πολίτες της Άρτας τις ευχές μου για υγεία και δύναμη. Έχουμε αποδείξει ότι στα δύσκολα αντέχουμε και θα αντέξουμε και αυτή την πρόκληση. Με αλληλεγγύη και φροντίδα για όλους θα τα καταφέρουμε και θα βγούμε πιο δυνατοί από ποτέ».

   Ολόκληρη η συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη στην ΗΧΩ έχει ως εξής:

ΕΡΩΤ.: Ποια η γνώμη σας για τα μέτρα στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας ενόψει της κλιμάκωσης της επιδημίας; Σας ικανοποιεί ο προγραμματισμός της κυβέρνησης;
ΑΠΑΝΤ.: Από ότι βλέπουμε, τα μέτρα που έχουν ληφθεί έγκαιρα για τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας φαίνεται να αποδίδουν. Αυτά τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να συνεχιστούν. Σε ότι αφορά το εθνικό σύστημα υγείας και την προετοιμασία του για τη συγκεκριμένη κρίση γινόμαστε όλοι δεκτές καταγγελιών από τους επαγγελματίες υγείας και τις ενώσεις τους για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας και προστασίας του υγειονομικού προσωπικού. Δεν είναι δυνατό. Πρώτα απ΄ όλα θα πρέπει η ίδια η κυβέρνηση να ανακοινώσει ένα τέτοιο προγραμματισμό! Βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης πριν και πριν από δύο μήνες μας προετοίμαζε για τη διάλυση του ΕΣΥ και την παραχώρησή τους στους ιδιώτες. Είναι δύσκολη αυτή η κυβίστηση! Αυτό που έχει δει το φως της δημοσιότητας είναι εξαγγελίες, οι οποίες υλοποιούνται με πολύ αργό ρυθμό και απέχουν πολύ από το να γίνουν πραγματικότητα. Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε πως αντιστρόφως ανάλογη είναι η ταχύτητα της κυβέρνησης για τη δέσμευση χρημάτων για μέτρα όπως αυτά που αναφέρθηκαν προηγουμένως.
Αν η κυβέρνηση νομίζει πως θα περάσει απαρατήρητη αυτή η εργαλειοποίηση της πανδημίας προς όφελος των εκλεκτών της και σε βάρος της κοινωνίας γελιέται. Καταθέσαμε ήδη σχετική ερώτηση στη Βουλή αναδεικνύοντας την υποκρισία της κυβέρνησης. Μια υποκρισία που την ώρα που μοιράζει με γενναιοδωρία χρήμα, την ίδια στιγμή εγκαταλείπει το ΕΣΥ, αφήνοντάς το να υποφέρει από σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ακόμα και αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, είναι άοπλοι, χωρίς μέσα ατομικής προστασίας και υλικά υγιεινής και ασφάλειας. Εμείς αναλάβαμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί και καταθέσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις για την λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας. Το κυριότερο, παραδώσαμε ένα ΕΣΥ σε λειτουργία, διαθέσιμο για όλους τους πολίτες, με πλήρη προγραμματισμό ενίσχυσής με 4000 επαγγελματίες υγείας και αναβάθμισης της υλικοτεχνικής του υποδομής, γιατί πιστεύουμε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει και να ενδυναμώνεται, ώστε να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην ελληνική κοινωνία.

ΕΡΩΤ.: Βλέπουμε πως σε μια δύσκολη στιγμή για την χώρα και τον κόσμο, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά στα μέτρα της κυβέρνησης για την ενημέρωση των πολιτών για την πανδημία. Για ποιο λόγο;
ΑΠΑΝΤ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στηρίξει από την πρώτη στιγμή κάθε προσπάθεια να περιοριστεί στο ελάχιστο η εξάπλωση του νέου κορονοϊού. Βάλαμε και βάζουμε πλάτη σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για την προστασία των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων. Είμαστε άλλωστε αυτοί που θυμίζουμε σε κάθε ευκαιρία πως δεν πρέπει η οργανωμένη πολιτεία να αφήσει κανένα μόνο του σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Αυτό όμως δε σημαίνει πως θα κλείσουμε τα μάτια σε στη δέσμευση 11 εκ. ευρώ για «υπηρεσίες επικοινωνίας και ενημέρωσης». Αυτές προσφέρονταν έως σήμερα δωρεάν καθώς αποτελούν κοινωνικό μήνυμα.
Δε γίνεται στο όνομα της πανδημίας να ξαναζήσουμε τις ίδιες πρακτικές διαχείρισης των κρίσεων με τους ίδιους πρωταγωνιστές να μοιράζουν με αδιαφάνεια δημόσιο χρήμα σε εκλεκτούς. Δεν μπορεί κάποιοι σε ρόλο ντελάληδων να βγαίνουν και να μας ενημερώνουν πως «τα λεφτόδεντρα τέλος» και την ίδια ώρα να καλλιεργούν φυτείες ολόκληρες για να ικανοποιήσουν άγνωστα συμφέροντα; Με ποια λογική διπλασιάζεται η αμοιβή των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων για την παραχώρηση ΜΕΘ την ώρα που υπάρχει ήδη συμφωνημένη τιμή και δυνατότητα επίταξής τους; Ίσως κάποιοι ετοιμάζονται να μας ξαναπούν πως «η κρίση είναι ευκαιρία» και πως «όλοι μαζί τα φάγαμε».

ΕΡΩΤ.: Η επόμενη μέρα μετά την πανδημία τί επιφυλάσσει για την ελληνική κοινωνία; Πώς θα μπορέσει να ανακάμψει η οικονομία μετά και από αυτή τη νέα κρίση;
ΑΠΑΝΤ.: Η χώρα μας κατόρθωσε να βγει από τον φαύλο κύκλο των μνημονίων με ένα «μαξιλάρι» το οποίο της εξασφαλίζει μια μεγαλύτερη ευελιξία και αυτονομία. Αυτή είναι και η καλύτερη απάντηση σε όσους ζητούσαν μια πιστοληπτική γραμμή. Με αυτό ως δεδομένο, θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη που οδήγησαν στη δραματική μείωση του ΑΕΠ κατά 25% περίπου και εκτίναξαν την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη. Αντ΄ αυτού, παρακολουθούμε μια κυβέρνηση να ακολουθεί την προσέγγιση του «βλέποντας και κάνοντας» δίνοντας λάθος μηνύματα.
Η ουσία είναι πως δεν αντιδρά με αποφασιστικότητα προς τη σωστή κατεύθυνση: οι περισσότερες κυβερνήσεις υιοθετούν προγράμματα δημόσιας παρέμβασης ευρύτατης κλίμακας, στηρίζοντας την οικονομία και τους εργαζόμενους. Όχι απαραίτητα γιατί αγκάλιασαν τα σοσιαλιστικά ιδεώδη, αλλά για τον πολύ απλό λόγο πως αντιλαμβάνονται την ανάγκη διατήρησης της οικονομικής ζωής. Αν χαθούν οι θέσεις εργασίας, αν δεν επιβιώσουν οι επιχειρήσεις, αν χρεοκοπήσουν τα νοικοκυριά, η οποιαδήποτε προσπάθεια ανάταξης θα είναι πιο χρονοβόρα, πιο επώδυνη απαιτώντας τελικά πολλαπλάσιες κρατικές δαπάνες. Η κυβέρνηση μας εγκλωβίζει σε ένα σπιράλ οικονομικής ασφυξίας, συνεχίζει με ακόμα πιο έντονο ρυθμό στην προσπάθεια εξουδετέρωσης κάθε προστασίας της εργασίας, της πρώτης κατοικίας, εξωθώντας την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας σε πρωτοφανή αδιέξοδα.

ΕΡΩΤ.: Η κατάσταση στην πόλη μας φαίνεται πως είναι υπό έλεγχο, καθώς ακόμα δεν έχουμε έξαρση κρουσμάτων. Ποιά πιστεύετε πως πρέπει να είναι η στάση μας τις επόμενες εβδομάδες;

ΑΠΑΝΤ.: Είναι πράγματι ευτύχημα πως δεν εμφανίζεται μια εικόνα ανάλογη άλλων περιοχών που πλήττονται από την πανδημία. Αυτό σημαίνει πως οι συμπατριώτες μας είναι προς το παρόν ευαισθητοποιημένοι και τηρούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Αυτή η εγρήγορση πρέπει να συνεχιστεί. Και θα πρέπει να ενισχυθεί μέσα από τη δραστηριοποίηση των ΟΤΑ μας. Οι δήμοι μας και η Περιφέρεια πρέπει να επιδείξουν άμεσα αντανακλαστικά, προσαρμόζοντας τις δομές τους με τέτοιο τρόπο ώστε να συνδράμουν στη συνολική προσπάθεια της στήριξης της δημόσιας υγείας. Το σημαντικότερο, να προετοιμαστούν για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, η οποία θα δοκιμαστεί σκληρά εξαιτίας αυτής της κρίσης και της κυβερνητικής πολιτικής.
Με την ευκαιρία αυτής της συνέντευξης θέλω να απευθύνω στους πολίτες της Άρτας τις ευχές μου για υγεία και δύναμη. Έχουμε αποδείξει ότι στα δύσκολα αντέχουμε και θα αντέξουμε και αυτή την πρόκληση. Με αλληλεγγύη και φροντίδα για όλους θα τα καταφέρουμε και θα βγούμε πιο δυνατοί από ποτέ.

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 9:31 pm


ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ακόμη τρία κρούσματα στην Άρτα, μετά τη μεσημβρινή ανακοίνωση ενός ακόμη νέου

Προέρχονται από τον ίδιο εργασιακό χώρο, μία από τις μεγαλύτερες μονάδες της περιοχής - Σε 48ωρη αναστολή λειτουργίας η επιχείρηση για απολύμανση


   Άσχημη τροπή και στην Ήπειρο παίρνει η επιδημία του κορωνοιού. Κι αυτό γιατί από το μεσημέρι που ανακοινώθηκε το επίσημο ενημερωτικό (δείτε ΕΔΩ) της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου, όπου είχε διαπιστωθεί ένα νέο κρούσμα, το απόγευμα και με βάση τις επιπλέον αναλύσεις που έγιναν σε δείγματα, προέκυψαν άλλα τέσσερα συνολικά θετικά στον επικίνδυνο ιό στην Ήπειρο.
   Τα τρία άτομα προέρχονται από τον ίδιο εργασιακό χώρο της Άρτας –πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μονάδες της περιοχής- ενώ το τέταρτο είναι η γυναίκα από την Πρέβεζα που μεταφέρθηκε από το Νοσοκομείο Χατζηκώστα στη Μονάδα Λοιμωδών. Τόσο στην περίπτωση των εργαζομένων στη μονάδα, όσο και της γυναίκας από την Πρέβεζα η ιχνηλάτηση είναι σε εξέλιξη.
   Μέχρι στιγμής πάντως και σύμφωνα με έγκυρες πηγές δεν έχει εντοπιστεί η πηγή, με αποτέλεσμα τα κρούσματα να θεωρούνται «αγνώστου προελεύσεως».
   Τα νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν επίσημα με έκτακτο ενημερωτικό σημείωμα από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου καθώς τα αποτελέσματα γνωστοποιήθηκαν το απόγευμα.
   Σύμφωνα με το επίσημο ενημερωτικό για τρία από τα δείγματα που στάλθηκαν σήμερα από το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας. Όλα τα περιστατικά έχουν τεθεί σε καραντίνα στην οικία τους και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ παρακολουθούνται από την ιατρική ομάδα του νοσοκομείου και είναι καλά στην υγεία του. Έχει επίσης ξεκινήσει η διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών τους.
   Το τέταρτο θετικό κρούσμα διαπιστώθηκε σε δείγμα που στάλθηκε σήμερα από το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Χατζηκώστα». Πρόκειται για περιστατικό που παραπέμφθηκε χθες το βράδυ από Ιδιώτη γιατρό της Πρέβεζας, αφού κατά την εξέταση είχε ύποπτα συμπτώματα.
   Το περιστατικό νοσηλεύθηκε, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, σε θάλαμο απομόνωσης ειδικά διαμορφωμένο για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και αφού διαπιστώθηκε θετικό, αναμένεται να γίνει διακομιδή στην ειδική μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Έχει επίσης ξεκινήσει άμεσα η ιχνηλάτηση των επαφών του περιστατικού ώστε να δοθούν και οι ανάλογες οδηγίες για τον απαραίτητο περιορισμό κατ΄ οίκον.
   Ο άμεσος εντοπισμός των νέων κρουσμάτων, οφείλεται στο γεγονός ότι η Ήπειρος με τη συνδρομή της Περιφέρειας έχει αποκτήσει το δικό της διαγνωστικό μηχανισμό. Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική, τόσο για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων με τις κατάλληλες θεραπευτικές μεθόδους όσο και για τον περιορισμό της διασποράς στον ευρύτερο πληθυσμό.
   Τέλος γίνεται γνωστό ότι επιχείρηση στην οποία εντοπίστηκαν ορισμένα από τα θετικά κρούσματα ανέστειλε τις εργασίες της για 48 ώρες ώστε να γίνει πλήρης απολύμανση και για όποιες άλλες ενέργειες απαιτούνται βάσει οδηγιών του ΕΟΔΥ.
πηγή

σημ. Τηλεβόα: Με τα τρία που ανακοινώθηκαν πριν λίγο, τα κρούσματα πλέον στην περιοχή της Άρτας ανέρχονται συνολικά στα εφτά.

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 8:47 pm


Άρτα - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Άρτα

Φιλικοί ιστότοποι: