Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Άρτας   »   Άρτα    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Τζένη Ταπραντζή: Είμαστε στο δεύτερο γύρο, πάμε για μεγάλη νίκη!

Η μεγάλη εκδήλωση στον ΣΚΟΥΦΑ, με την παρουσίαση του 3ου μέρους του προγράμματος και των υποψήφιων συμβούλων της Δημοτικής Αναγέννησης


   «Αυτή ήταν η μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, απάντηση απέναντι στην στασιμότητα στον Δήμο μας… -1η στάση του ταξιδιού μας ο δεύτερος γύρος, δεύτερη στάση η μεγάλη ΝΙΚΗ!!!
   Η μεγάλη συγκέντρωσή μας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019, για την παρουσίαση του τελικού κομματιού του προγράμματός μας και του ψηφοδελτίου μας στην αίθουσα «Σκουφάς». Η μεγαλύτερη απάντηση στα «παπαγαλάκια» της «ξαναζεσταμένης σούπας» του παρελθόντος, το πιο αξιόπιστο «γκάλοπ», ήταν η μεγαλύτερη μέχρι τα τώρα, σ’ αυτόν τον προεκλογικό αγώνα, κοσμοσυρροή ανθρώπων, κι αυτή ήταν στο πλευρό μας!» σημειώνει σε δήλωσή της η υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων, επικεφαλής Δημοτικής Αναγέννησης, Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια.
   Η προεκλογική συγκέντρωσή της, που πραγματοποιήθηκε στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Σκουφά, δείχνει και τις μελλοντικές εξελίξεις, όπως έλεγαν με ενθουσιασμό φίλοι και συνεργάτες και πολλοί Αρτινοί που κατέκλυσαν την αίθουσα ΣΚΟΥΦΑ.


   Στην ομιλία της η κα Ταπραντζή σημείωσε τα εξής:

φίλες και φίλοι,

συνδημότες και συνδημότισσες,

πιστοί στην δέσμευσή μας πως  θα κάνουμε ότι περνάει απ' το χέρι μας για να αναδείξουμε όλη την επικράτεια του Δήμου μας, κάθε σπιθαμή του, είμαστε σήμερα εδώ, οι μοναδικοί που δώσαμε την σημασία που άξιζε σε κάθε ακριτιά του τόπου μας, μετά την Ροδαυγή και την Κορωνησία,  εδώ στο κέντρο της Πόλης, για να παρουσιάσουμε το τρίτο και τελευταίο κομμάτι του προγράμματός μας.

Νοιώθουμε περήφανοι, όπως έχουμε ξαναπεί, να θεωρούμε αυτό το πρόγραμμα πραγματικά αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς των επιτροπών μας, που αφουγκραζόμενοι την ευρύτερη κοινωνία, και με την δική μου επιστασία, σαν επικεφαλής της "Δημοτικής Αναγέννησης" και σαν υποψήφια Δήμαρχος, παρουσιάζουμε και σήμερα εδώ.

Το 'χουμε ξαναπεί, πως νοιώθουμε τυχεροί που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε σε μια περιοχή, που ευλογήθηκε από την φύση, μα τα τελευταία χρόνια βάλτωσε σε στασιμότητα.

Στο δικό μας όραμα για τον Δήμο, δεν υπάρχουν γειτονιές πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Δεν υπάρχει η βιτρίνα και οι πίσω αυλές της πόλης και του Δήμου. Δεν υπάρχουν Άνθρωποι με διαφορετικά δικαιώματα στην πρόσβαση, στον πολιτισμό, στις κοινωνικές  υπηρεσίες, στα σχολεία, στον αθλητισμό...

θέλουμε έναν Δήμο που θα προσφέρει περισσότερα στους Ανθρώπους του. Ο Δήμαρχος οφείλει να στέκεται στο πλευρό των Ανθρώπων για τα δικαιώματά τους...

Έτσι, φτάσαμε και εδώ,

να κλείνουμε την επικοινωνία μαζί σας για το πρόγραμμά μας και να παρουσιάζουμε τους υποψήφιούς μας. Στο ψηφοδέλτιό μας συμμετέχουν άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στον Δήμο μας, στον δήμο της Άρτας από όλους τους κοινωνικούς χώρους και τα κινήματα της πόλης, που ξέρουν τα προβλήματα και τις ανάγκες της, δίνοντας το δικό τους  χρώμα από την αρχή.

σήμερα εδώ, ανάμεσα σε γνώριμα και αγαπημένα πρόσωπα, νοιώθω ότι κάνουμε μια μικρή στάση, σ' ένα μεγάλο περίπατο...

γιατί δεν είμαστε τουρίστες της πόλης, ευκαιριακοί επισκέπτες, πλανόδιοι της πολιτικής φιλοδοξίας και διαφημιστικά προϊόντα. Είμαστε οι Άνθρωποι αυτού του Δήμου, είμαστε οι Άνθρωποι αυτής της πόλης...γιατί ο Δήμος μας ανήκει στις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους,  στους νέους γονείς, στους συνταξιούχους, στα παιδιά, στους ανθρώπους με αμαξίδια, σε όλους όσους ζουν και εργάζονται εδώ...

Σήμερα δεν θα μιλήσω εγώ γι αυτούς, θα μιλήσουν αυτοί...

εμείς, εσείς, όλοι μαζί, πάμε για την επόμενη στάση του τραίνου της αυτοδιοικητικής μας πορείας, είμαστε στον δεύτερο γύρο των εκλογών, και μετά για την μεγάλη στάση...

την τελική ΝΙΚΗ!


   Και στο τελικό κλείσιμο της ομιλίας της η κ. Ταπραντζή καταχειροκροτούμενη είπε:

αγαπητές φίλες και φίλοι,

σήμερα εδώ, κλείσαμε μια πορεία συνδιαμόρφωσης του πρώτου μεγάλου έργου που δημιουργήσαμε...του προγράμματός μας. Κι αυτό βέβαια είναι το μεγαλύτερο καλημέρα με την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μας στο Δήμο Αρταίων!

Ακόμη,  παρουσιάσαμε την Ανθρώπινη ταυτότητα της παράταξής μας, το ψηφοδέλτιό μας. Ήταν μια άοκνη προσπάθεια, κυρίως δική μου, με την βοήθεια όλων σας, πολύμηνη προσπάθεια, μα όμορφη, γιατί είχε να κάνει με Ανθρώπους, τωρινούς και αυριανούς συνεργάτες. Σας κοίταξα όλους στα μάτια, είπαμε κουβέντες αληθινές, μέσα απ' την ψυχή μας. Νομίζω, και δεν είναι καθόλου εγωιστικό, πως φτιάξαμε την καλύτερη ομάδα, με διαφορά!

Συναγωνιστές μου, συνεργάτες, φίλοι και φίλες,

μένουν λίγες μόνο μέρες μέχρι την τελική κρίση του λαού μας...

στις μέρες που μένουν, σπίτι το σπίτι, άνθρωπο τον άνθρωπο,

εμπρός για την μεγάλη ΝΙΚΗ!

στην Άρτα της ζωής μας θα είμαστε όλοι εκεί!


  Παρουσίαση 3ου μέρους του προγράμματος


Παρουσιάσαμε, λοιπόν, σε 2 εκδηλώσεις μας τον βασικό κορμό του προγράμματός μας. Το κάναμε αυτό στις 2 ακριτιές του Δήμου μας στην Ροδαυγή και την Κορωνησία, με στόχο να αναδείξουμε το σύνολο της ομορφιάς αλλά και των ιδιαιτεροτήτων του τόπου μας.Στις σελίδες που προηγήθηκαν εκθέσαμε τους βασικούς προγραμματικούς μας πυλώνες. Επιδιώκουμε να δώσουμε το στίγμα, τον τρόπο σκέψης και τη φιλοσοφία μας, τα οποία είναι προϊόν της διάδρασης της ομάδας των υποψήφιων μέσα από συναντήσεις, εκτεταμένες συζητήσεις, και προβληματισμό των ομάδων εργασίας, υπό τον συντονισμό της επικεφαλής της Δημοτικής Αναγέννησης, υποψήφιας Δημάρχου Τζένης Ταπραντζή-Κοίλια. 

Χωροταξικές παρεμβάσεις 

Οι χωροταξικές παρεμβάσεις συνδέονται κυρίως σε έργα μεγάλης κλίμακας και μακράς πνοής. Οι παρεμβάσεις αυτές απαιτούν όραμα, σχεδιασμό, αίσθηση του μέτρου, συντονισμό, συνεργασία με όμορους Δήμους, καθώς και με την Περιφέρεια και την Κυβέρνηση. Επίσης απαιτούν εγρήγορση, εργατικότητα και αγώνα για την διασφάλιση πόρων από εθνικά και κοινοτικά κονδύλια. Είναι ένα «ομαδικό σπορ» και τα αποτελέσματά τους συχνά αργούν να φανούν. Είναι, ωστόσο, το βαρόμετρο για την αποτελεσματικότητα μιας Δημοτικής Αρχής.


Μετά την δρομολόγηση του οριοθέτησης της κοίτης του Αράχθου, έργο το οποίο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2015 και δημοπρατήθηκε το 2016, θεωρούμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για την επέκταση του σχεδίου πόλεως της Άρτας με επίκεντρο τον Άραχθο: με επέκταση του Σχεδίου στην περιοχή ανάμεσα στον Περιφερειακό και στο ποτάμι, με υλοποίηση της επέκτασης στην πέραν του Τριγώνου περιοχή, καθώς και από το ποτάμι μέχρι τις Εργατικές Κατοικίες και την Ελεούσα. Στο πλαίσιο αυτό, με δύο νέες γεφυρώσεις, θα μπορέσει να συνδεθεί η Άρτα με την Γραμμενίτσα και την Βλαχέρνα, καθώς και με τις Κεραμάτες. Είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας, επίσης, η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.


Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλης της Άρτας είναι το κυκλοφοριακό. Επιβάλλεται να γίνει μια συνολική μελέτη σε συνεργασία με την Τροχαία και τα ΚΤΕΛ, η οποία θα προτείνει λύσεις με βάση τις τρέχουσες ανάγκες και την εμπειρία των συμμετεχόντων, ώστε να αποσυμφορηθεί το οδικό δίκτυο και να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες. Επιβάλλεται η δημιουργία ενός δικτύου χώρων στάθμευσης περιμετρικά (όπως για παράδειγμα στον χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου) και η σύνδεση των χώρων αυτών με δωρεάν δρομολόγια λεωφορείων του Δήμου τα οποία ήδη υπάρχουν και θα μπορούσαν να κάνουν κυκλικές διαδρομές. Παράλληλα, είναι επιβεβλημένο να γίνει καμπάνια για την διάδοση της χρήσης του ποδηλάτου, η οποία θα μπορούσε να ενταχθεί στο πλαίσιο αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.


Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να χωροθετηθεί ένα αμαξοστάσιο του Δήμου στο οποίο θα μπορούσε να λαμβάνει χώρα μια πρώτου  βαθμού συντήρηση και επισκευή των δημοτικών οχημάτων και μηχανημάτων, συμβάλλοντας έτσι στην οικονομία και τον έλεγχο των σχετικών δαπανών.

Εξαιρετικής σημασίας, τέλος, είναι η φροντίδα και ο σεβασμός των δημόσιων χώρων από όλους, καθώς και η καλλιέργεια της κουλτούρας του δημόσιου χώρου μέσα από αθλητικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις. Είναι ο κατεξοχήν τομέας όπου, με μικρό κόστος, μπορούν να επιτευχθούν πολλαπλάσια αποτελέσματα. Τέτοιες δράσεις θα μπορούσαν να είναι η διαμόρφωση χώρων αναψυχής και βόλτας στη λίμνη, βόλτες με βάρκες, αθλητικές δράσεις στον Λόφο Περάνθης, παιδικές χαρές, πίστες για skateboard και bmx κ.ά.


Ύδρευση 

Η υδροδότηση της Άρτας θα πρέπει να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της και να γίνει από το νερό του Πουρναρίου, καθώς τόσο από πλευράς ποιότητας, όσο και από πλευράς κόστους προσφέρεται περισσότερο από το νερό του Αγίου Γεωργίου.

Στο σημείο αυτό να σταθούμε λίγο σ’ένα θέμα, που από την πρώτη στιγμή είχαμε θέση, την συνδιαμορφώσαμε και πολύ νωρίς την εκφράσαμε δημοσίως…κάποιοι δεν μπήκαν σε θέση να την διαβάσουν καν, κάποιοι άλλοι ‘καμώνονται’ πως δεν την ξέρουν…


Για τις εξορύξεις, λοιπόν…


Είναι πάγια η θέση των προοδευτικών ανθρώπων ότι η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης και πολιτισμού. Αν, όμως, στο επίκεντρο δεν βρεθεί ο άνθρωπος σε ομόκεντρο κύκλο και ισορροπία με την φύση, αυτό θα καταλήξει να είναι μια προσοδοφόρα επιχείρηση συμφερόντων, αφήνοντας στους κατοίκους το βάρος των επιπτώσεων. Στις δομικές μας κοινωνίες, όπου δεν μπορεί μια πραγματικά λαϊκή διαχείριση "να αναπτύξει ελέγχοντας", δεν επιτρέπεται σε κανέναν να κρυφτεί, ούτε πίσω από όψιμους ψευτοεπαναστατικούς μηδενισμούς, ούτε βέβαια, με πρόσχημα την όποια ανάπτυξη, πίσω από το κέρδος συμφερόντων. Αυτό που είναι άμεσα εφικτό, είναι να υπάρχει σαφής και πλήρης περιβαλλοντολογική μελέτη από αδέκαστο επιστημονικό φορέα, κι από την άλλη ισχυρή ασφαλιστική δικλείδα απόφασης και ελέγχου με διαδικασίες που εμπλέκονται άμεσα οι τοπικές κοινωνίες, που όμως θα είναι και πληροφορημένες αλλά και εκφρασμένες με δημοκρατικές πλατιές διαδικασίες.


Με βάση, λοιπόν, όλα αυτά, να πούμε πως η συμμετοχή του Μετσοβείου Πολυτεχνείου, υπό την επιστημονική επιστασία σαν περιβαλλοντολογική μελέτη του συντοπίτη μας καθηγητή Δημήτρη Καλιαμπάκου, αποτελεί σημαντικό παράγοντα αυτοδιοικητικής προσέγγισης στο ζήτημα... Αυτό, πέρα από την επιστημονική αρτιότητα του εγχειρήματος, την εκφρασμένη θέση για το περιβάλλον, τον διαχωρισμό μεταξύ ερευνών και εκμετάλλευσης, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η απαραίτητη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, για πρώτη φορά, εντάσσεται σαν προϋπόθεση στην ίδια την περιβαλλοντική μελέτη.


Ιδού, λοιπόν "πεδίο δόξης λαμπρόν"...  Να ακουστούν,  δηλαδή, όλες οι απόψεις, να υπάρχει ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεων, και όλοι μας στα βάθρα της Δημοκρατίας! Ο "Κλεισθένης" μας δίνει την δυνατότητα ώστε τα Δημοτικά συμβούλια, οι τοπικές συνελεύσεις και τα δημοψηφίσματα να γίνουν εργαλεία, όχι μόνον λαϊκής έκφρασης αλλά και απόφασης. Αυτό επιβάλλει η ιδιαιτερότητα της Ηπείρου σαν περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους, που πρέπει να διαφυλαχτεί και να αποτελέσει εργαλείο ήπιας ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης.

Ανάπτυξη 

Η Άρτα βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Από τη μια, η ιστορική και πολιτική συγκυρία, με την σταδιακή έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση. Από την άλλη, οι διέξοδοι και οι προοπτικές που ανοίγονται από τους νέους οδικούς άξονες και τις δυνατότητες διεκδίκησης εθνικών και κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, καθώς και από τις ευκολίες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία. Σε αυτό το περιβάλλον είναι επιβεβλημένη ανάγκη η θέσπιση του Τμήματος Marketing και επιχειρηματικής εξωστρέφειας, το οποίο θα προσφέρει πληροφορίες και νομικές συμβουλές για κάθε είδους επιχειρηματική δράση (πρωτογενής τομέας, τουρισμός κ.λπ.). Το Τμήμα αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «ομπρέλα», πολλαπλασιάζοντας την δυναμική που καθένας από τους ενδιαφερόμενους θα είχε ως μονάδα ή ως σύμπραξη ατόμων και φορέων. Θα μπορούσε, επίσης, να συντονίσει «διαγώνια» πρωτοβουλίες και δράσεις οι οποίες θα έχουν ως σκοπό την πολυδύναμη και πολύπλευρη προβολή της Άρτας.


Ο Δήμος θα πρέπει να βρίσκεται στο πλευρό όσων επιχειρούν. Δίνοντας κίνητρα για νέες επιχειρήσεις, προβαίνοντας σε ρύθμιση των οφειλών για τα δημοτικά τέλη και συμβάλλοντας ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες για την έκδοση αδειών. Η ψηφιακή τεχνολογία θα πρέπει να μπει στην υπηρεσία του δημότη, δίνοντας την δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικών κι άλλων εγγράφων, παρακάμπτοντας, με τον τρόπο αυτό, την γραφειοκρατία.


Πάνω απ’ όλα, ένας σύγχρονος Δήμος θα πρέπει να είναι ένας ανοιχτός Δήμος. Με εξωστρέφεια, με συνεργασία με άλλους Δήμους, Πανεπιστήμια, φορείς, επιμελητήρια. Προσφέροντας ιδέες, προτάσεις και λύσεις και, πάνω απ’ όλα, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για όλους! 

Για έναν σύγχρονο Δήμο 


Πάνω απ’ όλα, ένας Δήμος θα πρέπει να είναι το εργαλείο για την έκφραση της βούλησης των Δημοτών. Ως Δημοτική Αναγέννηση, θεωρούμε ότι το μεγαλύτερο στοίχημα που μπορεί να κατακτήσει ένας Δήμος είναι να καταφέρει να αποκτήσει ταυτότητα. Ταυτότητα είναι όλα αυτά που μετατρέπουν έναν Δήμο από απλή διαχειριστική αρχή σε «σπίτι» για τους δημότες. Θα πρέπει να τεθεί σε πρώτο πλάνο η καθημερινότητα του πολίτη. Μέσα από αισθητικές παρεμβάσεις να διασφαλιστούν όλες αυτές οι συνθήκες που συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ζητήματα της καθημερινότητας όπως η καθαριότητα, ο φωτισμός, η ύδρευση, το κυκλοφοριακό, η κοινωνική πολιτική δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται μεμονωμένα και αποσπασματικά. Θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μέρος ενός ενιαίου και στιβαρού παρεμβατικού λόγου, ο οποίος πηγάζει από τις ανάγκες και τις επιθυμίες του συνόλου και καλείται να τις υπηρετήσει, οδηγώντας τον Δήμο, ως σύνολο, στο αύριο. 


  Παρουσίαση των υποψήφιων συμβούλων της Δημοτικής Αναγέννησης, με επικεφαλής την υποψήφια Δήμαρχο Τζένη Ταπραντζή-ΚοίλιαΔημοσιεύθηκε στις 23 May 2019 | 1:31 am


Ξέρουν ήδη ότι χάνουν

Η Ν.Δ. με φτηνιάρικα διαδικαστικά κόλπα προσπαθεί να περιορίσει τη ζημιά...


   Εχθές η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σοφία Ζαχαράκη έστειλε στο ΕΣΡ επιστολή, με την οποία επιχειρεί να μπλοκάρει τη μετάδοση της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή το βράδυ.
   Το τυπικό ζήτημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε και το ΚΙΝ.ΑΛ. και το ΚΚΕ, ζήτησε από το ΕΣΡ, αντί της προβλεπόμενης διακαναλικής συνέντευξης, η μετάδοση της οποίας είναι υποχρεωτική για τα ιδιωτικά κανάλια, να μεταδοθεί η κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. ζητάει να μην γίνει δεκτό το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο -όπως σημειώνει- προέκυψε «προκειμένου ο Αλ. Τσίπρας να αποφύγει μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου απέναντι σε όλα τα ΜΜΕ». Έχουν και θράσος αυτοί που φυγομάχησαν από το ντιμπέιτ.
   Το ουσιαστικό ζήτημα είναι πιο απλό. Η Ν.Δ. κάνει την κεντρική της συγκέντρωση την Αθήνα, απόψε, στο κλειστό γήπεδο του Περιστερίου. Το γήπεδο χωράει το πολύ 3.000 θεατές -λιγότερους αν τοποθετηθούν αυτά τα μεγάλα ταμπλό που κρύβουν ένα μέρος των κερκίδων- και, βεβαίως, η εικόνα αυτή δεν μπορεί να συγκριθεί με την εικόνα μιας ανοιχτής συγκέντρωσης στην πλατεία Συντάγματος.
   Αυτό θα κοστίσει στη Ν.Δ., η οποία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να φανεί ότι οι συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αυτές υπερέχουν μακράν σε παλμό και μαζικότητα από τις δικές της. Έλα όμως που είναι αλήθεια.
   Δεν μπορείς, φυσικά, με φτηνιάρικα διαδικαστικά κόλπα να δραπετεύσεις από την πραγματικότητα. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι με τέτοιες κινήσεις η Ν.Δ. συμπεριφέρεται όπως αυτός που χάνει και προσπαθεί να περιορίσει τη ζημιά. Προφανώς κάτι ξέρουν...
το Κύριο Άρθρο στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 22 May 2019 | 8:35 pm


Μια καθαρή νίκη για την Ελλάδα των πολλών

Να γιατί όλος αυτός ο κόσμος, που το προηγούμενο διάστημα παρακολουθούσε τις εξελίξεις επιφυλακτικός και συγκρατημένος, έρχεται τώρα στις συγκεντρώσεις και δίνει το χέρι στον Αλέξη Τσίπρα


   Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στις περιοδείες και τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την πραγματικότητα: ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, και ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι, αναγνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τίμησε τη δέσμευσή του να οδηγήσει τη χώρα εκτός Μνημονίων, να επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και να στηρίξει πρώτα όλους εκείνους που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης. Κάτι που το 2016 φαινόταν εξωπραγματικό.
   Να, λοιπόν, γιατί όλος αυτός ο κόσμος, που το προηγούμενο διάστημα παρακολουθούσε τις εξελίξεις επιφυλακτικός και συγκρατημένος, έρχεται τώρα στις συγκεντρώσεις και δίνει το χέρι στον Αλέξη Τσίπρα.
   Αναγνωρίζει ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, τις αντιφάσεις και τα προβλήματα, ήταν τίμια, ανιδιοτελής και επιτυχημένη. Βλέπουν ότι η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική ασπίδα των πολλών απέναντι στα συμφέροντα και στις επιδιώξεις της ολιγαρχίας.
   Καταλαβαίνει ότι χωρίς την Αριστερά δεν υπάρχει μέλλον ούτε για τις συντάξεις, ούτε για την εργασία, ούτε για το κοινωνικό κράτος. Υπάρχει μόνο το μέλλον του ασφαλιστικού Πινοσέτ, της επταήμερης εργασίας, της παραχώρησης του ΕΣΥ σε ιδιώτες, των σχολείων χωρίς χρηματοδότηση.
   Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διανύσει μια τεράστια πορεία. Ξεκίνησε από μια διψήφια διαφορά με τη Ν.Δ. και ένα Μνημόνιο στην πλάτη του και μπαίνει στην τελευταία εβδομάδα των ευρωεκλογών με ίσους όρους.
   Η κατάληξη της πορείας αυτής μπορεί και πρέπει να είναι μια καθαρή νίκη σε όλες τις εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας. Και κυρίως στις εθνικές εκλογές.
   Μια καθαρή νίκη για την Ελλάδα των πολλών.
το Κύριο Άρθρο στην ΑΥΓΗ της Κυριακής

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2019 | 2:37 pm


Σήμερα μπαίνει στους λογαριασμούς 2,6 εκατ. συνταξιούχων η 13η σύνταξη

Αναλυτικά οι κλίμακες της 13ης σύνταξης


   Σήμερα εκδόθηκε το ΦΕΚ για το νόμο που εγκρίθηκε την Τετάρτη στη Βουλή και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη 13η σύνταξη σε 2.578.000 συνταξιούχους.
   Αυτό σημαίνει ότι σήμερα θα καταβληθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων οι κύριες συντάξεις γήρατος, θανάτου, αναπηρίας και ανασφάλιστων υπερηλίκων. Θα καταβληθεί επίσης και η προσωρινή σύνταξη.
   Με βάση τα όσα ισχύουν, από τη στιγμή που καταβάλλεται ένα ποσό στην τράπεζα χρειάζεται συνήθως τουλάχιστον μία εργάσιμη μέρα για να το δουν στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι. Εκτός και αν προγραμματιστεί να καταβληθεί ως επείγον. Πράγμα που σημαίνει ότι εάν το ποσό καταβληθεί σήμερα, οι συνταξιούχοι θα δουν τη 13η σύνταξη τη Δευτέρα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, καταβάλλονται προσπάθειες από το υπουργείο Εργασίας, ώστε οι συνταξιούχοι να δουν αυτό το ποσό αργά το βράδυ σήμερα.

  Ποιοι δικαιούνται τη 13η σύνταξη
   – 22.000 δικαιούχοι προσωρινής σύνταξης. Θα λάβουν τώρα «13η σύνταξη» με βάση το ποσό της προσωρινής. Οταν δικαιωθούν την οριστική τους σύνταξη, θα ακολουθήσει η διαφορά του ποσού της «13ης σύνταξης», ώστε να εισπράξουν αναδρομικά το υπόλοιπο ποσό.
   – 34.000 ανασφάλιστοι υπερήλικοι που εισπράττουν σύνταξη ή επίδομα. Επειδή όλοι λαμβάνουν ποσά έως 360 ευρώ, θα λαμβάνουν πλέον μόνιμη 13η σύνταξη στο 100%.
   – 800.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας έως 500 ευρώ. Θα λαμβάνουν μια επιπλέον πλήρη σύνταξη, δηλαδή στο 100% αυτής.
   – 350.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας 501-600 ευρώ. Θα λαμβάνουν επιπλέον ποσό στο 70% της σύνταξής τους.
   – 600.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας 601-1.000 ευρώ. Θα λαμβάνουν επιπλέον ποσό στο 50% της σύνταξής τους.
   – 772.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας πάνω από 1.001 ευρώ. Θα λαμβάνουν επιπλέον ποσό στο 30% της σύνταξής τους.
   – περίπου 400.000 συνταξιούχοι παίρνουν πάνω από δύο κύριες συντάξεις. Όσοι δικαιούνται περισσότερες κύριες συντάξεις θα λάβουν για τη «13η σύνταξη» ποσό που αντιστοιχεί στο άθροισμα των κύριων συντάξεών τους. Για παράδειγµα, συνταξιούχος που έχει σύνταξη γήρατος 750 ευρώ και µεικτή σύνταξη χηρείας από τον ΕΦΚΑ 450 ευρώ, θα λαµβάνει επιπλέον ως «13η σύνταξη» το 30% του αθροίσµατος των 1.200 ευρώ, συνεπώς 360 ευρώ µεικτά.
   Στην εξίσωση του υπολογισμού μπαίνει το σύνολο του καταβαλλόμενου ποσού προ φόρου και κρατήσεων, που εισπράττει ο συνταξιούχος από τον ΕΦΚΑ, δηλαδή εθνική σύνταξη, ανταποδοτική σύνταξη και η προσωπική διαφορά.

  Πιο αναλυτικά οι κλίμακες της 13ης σύνταξης είναι:
   Οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ θα λάβουν το 100% της σύνταξής τους, δηλαδή θα λάβουν μια πλήρη κύρια σύνταξη. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν περίπου 800.000 συνταξιούχοι οι οποίοι θα λάβουν έως 500 ευρώ.
   Για παράδειγμα, συνταξιούχος με κύρια σύνταξη ΕΦΚΑ 420 ευρώ θα λάβει 420 ευρώ ως 13η σύνταξη.
   Οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη από 501 – 600 ευρώ θα λάβουν το 70% της σύνταξής τους.
   Στην κατηγορία αυτή ανήκουν περίπου 350.000 συνταξιούχοι που θα λάβουν από 350 έως 420 ευρώ.Κατά μέσο όρο θα λάβουν 380 ευρώ.
   Για παράδειγμα συνταξιούχος με κύρια σύνταξη ΕΦΚΑ 550 ευρώ θα λάβει 385 ευρώ.
   Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη από 601 – 1.000 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξής τους.
   Στην κατηγορία αυτή ανήκουν περίπου 600.000 συνταξιούχοι οι οποίοι θα λάβουν από 300 έως 500 ευρώ. Κατά μέσο όρο θα λάβουν 400 ευρώ.
   Για παράδειγμα συνταξιούχος με κύρια σύνταξη ΕΦΚΑ 830 ευρώ θα λάβει 13η σύνταξη 415 ευρώ.
   Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ θα λάβουν το 30% της σύνταξής τους.
   Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 770.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα λάβουν από 300 ευρώ και πάνω.
   Για παράδειγμα συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 1.500 ευρώ θα λάβει 450 ευρώ. Ενώ άλλος με κύρια σύνταξη 2.000 ευρώ θα λάβει 600 ευρώ.
   Όσοι δικαιούνται διπλές ή περισσότερες κύριες συντάξεις αναμένεται να λάβουν το ποσό που αντιστοιχεί στο άθροισμα των κύριων συντάξεών τους.

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2019 | 6:55 pm


Εγκρίθηκε το Open Mall στην Άρτα με χρηματοδότηση 100% και προϋπολογισμό 1.900.000€

Υπογράφηκε χθες από την Ευγενία Φωτονιάτα


   Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και η Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΣ ανακοινώνουν τον βαθμολογικό πίνακα κατάταξης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομίας 2014 -2020».
  Ο αρχικός προϋπολογισμός της δράσης ήταν 50 εκατ.€ και αυξήθηκε στα 96.3 εκατ.€ προκειμένου να καλύψει το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από Δήμους και Επιμελητήρια – Εμπορικούς Συλλόγους σε όλη τη χώρα.
   Με βάση τον αυξημένο προϋπολογισμό, συνολικά πενήντα έξι (56) προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν με ποσοστό ενίσχυσης 100%, ανάμεσα τους και η πρόταση Εμπορικού Συλλόγου Άρτας - Δήμου Αρταίων, με χρηματοδότηση 100% και προϋπολογισμό 1.899.800 €.
   Δείτε ΕΔΩ τον Πίνακα Εγκεκριμένων Προτάσεων.
   Οι εγκεκριμένες προτάσεις θα υλοποιηθούν από Σχήματα συνεργασίας μεταξύ Δήμων και Εμπορικών Συλλόγων ή Επιμελητηρίων.
   Κάθε Σχήμα θα υλοποιήσει ένα σύνολο συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων με στόχο την ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική.Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2019 | 3:51 pm


Ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην Άρτα

Το Σάββατο 18/5/2019, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα ΣΚΟΥΦΑ


   Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία διοργανώνει το Σάββατο 18/5/2019, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα ΣΚΟΥΦΑ, ανοιχτή πολιτική εκδήλωση με θέμα «Προοδευτικό μέτωπο ενάντια στην ακροδεξιά και στον νεοφιλελευθερισμό».
   Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Γιάννης Ραγκούσης, πρώην υπουργός, ο Νίκος Μπίστης, πρώην υπουργός, η Όλγα Γεροβασίλη, υπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Άρτας και ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας.

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2019 | 2:52 pm


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας μας ξεναγεί στο Ιμαρέτ τη Δευτέρα 20 Μαΐου

Στο πλαίσιο της δράσης "Γνωρίζουμε τα Μνημεία της Άρτας"


   Στο πλαίσιο της δράσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, με τίτλο "Γνωρίζουμε τα Μνημεία της Άρτας", θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο Ιμαρέτ τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 και ώρα 18:30.
   Το κοινό θα ξεναγήσει στο μνημείο ο αρχαιολόγος της Υπηρεσίας κ. Άρης Βάσιος

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2019 | 1:57 pm


Σχολικές καθαρίστριες: Αύξηση 10% στους μισθούς, βαρέα κι ανθυγιεινά και συμβάσεις 2 ετών - VIDEO

Αλέξης Τσίπρας: «Ασπίδα προστασίας από τα συμφέροντα εκείνα που εκμεταλλεύονται την εργασία σας και τον κόπο σας προκειμένου να κερδίσουν»


   Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε χθες για σχεδόν δύο ώρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τις σχολικές καθαρίστριες. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης και η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Κωνσταντίνα Κούνεβα.
   Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση κατά 10%, του μισθού των εργαζομένων αλλά και την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά. Παράλληλα τόνισε πως οι συμβάσεις, οι οποίες γίνονται από τους δήμους, πλέον θα έχουν διετή διάρκεια.
   Να σημειωθεί ότι η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει την αύξηση κατά 10% στους μισθούς των εργαζομένων, την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ με τροπολογία που έχει σταλεί ήδη στους δήμους, υποχρεούνται πλέον να υπογράφουν διετείς συμβάσεις και να τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής προς τις εργαζόμενες.

«Το θέμα είναι να δούμε μέσα από αυτή τη συζήτηση πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να έχετε καλύτερες απολαβές, πιο ασφαλή εργασία και μια προοπτική σταθερότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Εγώ ξέρω παρά πολύ καλά, μου τα έχει και η Κωνσταντίνα Κούνεβα ότι ειδικά εσείς είστε το κομμάτι εκείνο της εργατικής τάξης στη χώρα που δουλεύει στις πιο δύσκολες συνθήκες και στις πιο επισφαλείς», σημείωσε. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι η προσπάθεια για τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές ώστε να προκύψουν και καλύτερες απολαβές, «αλλά κυρίως», όπως τόνισε, «να δημιουργήσουμε μια ασπίδα προστασίας από τα συμφέροντα εκείνα που εκμεταλλεύονται την εργασία σας και τον κόπο σας προκειμένου να κερδίσουν».
[«Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, όλων όσων δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες», ήταν το μήνυμα που έστειλε μετά τη συνάντηση, μέσω social media ο Αλ. Τσίπρας]:
Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στο πώς λειτουργούσαν οι εργολαβικές εταιρείες καθαρισμού τα προηγούμενα χρόνια στο χώρο των σχολείων αλλά και των νοσοκομείων και άλλων φορέων του Δημοσίου υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση «προσπαθεί να βάλει φρένο στο κυρίαρχο εκείνο φαινόμενο όπου δυστυχώς όχι απλά υπήρχαν φαινόμενα εκμετάλλευσης αλλά φαινόμενα απανθρωπιάς», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, που σημείωσε ακόμη πως η μετατροπή των συμβάσεων έργου- ορισμένου χρόνου- όπως ισχύουν σήμερα, σε συμβάσεις δύο ετών, δίνουν ανάσα στις εργαζόμενες για τον οικογενειακό προγραμματισμό και επίσης δεν θα εξαρτάται από του Δήμους η πρόσληψη κατά το δοκούν.
Ο πρωθυπουργός είπε απευθυνόμενος στις σχολικές καθαρίστριες ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες κα δεν καλούνται εκτάκτως, τουναντίον καλύπτουν μια ανάγκη που θα υπάρχει όσο υπάρχουν δημόσια σχολεία. «Σε πρώτη φάση αυτό που επιχειρήσαμε με τον Αλέξη Χαρίτση είναι να κάνουμε τις συμβάσεις δια νόμου τουλάχιστον 2ετείς. Να μην μπορεί να απολύει κανένας και να ξέρετε και εσείς ότι έχετε ένα χρονικό ορίζοντα για να κάνετε τον οικογενειακό σας προγραμματισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας είπε: «Δώσαμε μια πρώτη αύξηση 10% το 2017 και σήμερα ερχόμαστε να δώσουμε μια δεύτερη αύξηση 10%. Αυτό είναι για μένα το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να αναγνωρίσουμε ηθικά το έργο σας απέναντι στην κοινωνία αλλά και να προστατέψουμε τα εργασιακά σας δικαιώματα», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας..
«Γνωρίζετε ότι η χώρα σταδιακά ανακτά τις δυνατότητες της, βρέθηκε σε μια πολλή μεγάλη περιπέτεια», ανέφερε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως ό,τι κατάφερε η κυβέρνηση να κερδίσει σε κάθε διαπραγμάτευση, το επέστρεφε στην κοινωνια με δικαιοσύνη, κυρίως όπως είπε πρώτα σε εκείνους που το είχαν μεγάλη ανάγκη. Και υπενθύμισε πως η κυβέρνηση βρήκε μια συμφωνία που αφορούσε στις προσλήψεις στο Δημόσιο, μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις, και σήμερα ο κανόνας αυτός έχει μετατραπεί σε μία πρόσληψη ανά μία αποχώρηση. «Τώρα έχουμε μια στοιχειώδη σταθερότητα», υπογράμμισε.
«Οι πρώτες ανάγκες όμως ήταν να προσλάβουμε γιατρούς, νοσηλευτές και δασκάλους στα σχολεία μας, γιατι τα πρώτα που θέλαμε να στηρίξουμε» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και εκτίμησε ότι σταδιακά ενδεχομένως να υπάρξει η δυνατότητα για μεγαλύτερο χώρο προσλήψεων. «Όμως μέχρι να φτάσουμε σε αυτή τη δυνατότητα εμείς θελουμε να βάλουμε μια τάξη, να υπάρχουν τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, να υπάρχει ασφάλεια στην εργασία, να υπάρχουν στοιχειωδώς αξιοπρεπείς αμοιβές» συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι εξετάζεται ο τρόπος αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που αφορά στη χρηματοδότηση των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών με στόχο να υπάρχει η καλύτερη δυνατή εποπτεία. Παράλληλα υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο των αλλαγών και τον τρόπο υπολογισμού των ημερομισθίων -αξίζει να σημειωθεί πως οι σχολικές καθαρίστριες πληρώνονται στη βαση των αιθουσών που καθαρίζουν και όχι των κοινόχρηστων χωρών, όπως το προαύλιο και οι τουαλέτες- εξετάζεται και η πληρωμή των εργαζομένων για το σύνολο των χώρων.
«Εγώ έχοντας δίπλα μου και την Κωνσταντίνα Κούνεβα που είναι ένα σύμβολο αγώνων και διεκδίκησε τα δικαιώματα των ανθρώπων χωρίς φωνή -των καθαριστών και των καθαριστριών - στη χώρα και στην Ευρώπη τα προηγούμενα πέντε χρόνια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας ακούσει και βιώσει τις δυσκολίες, τις πιέσεις και τους εκβιασμούς, θέλω να σας πω ένα πράγμα, το οποίο ίσως έχει μεγαλύτερη αξία από τα όποια μέτρα ανακοινώσουμε ή από όσες προσπάθειες κάνουμε να εξορθολογίσουμε τη διαδικασία και να δώσουμε αυξήσεις. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι έχουμε την έγνοια των απλών ανθρώπων σαν και εσάς και θελουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και ό,τι μπορούμε για να δώσουμε μια ελπίδα, μια προοπτική, να γίνει καλύτερη η δική σας ζωή. Γιατί εάν η δική σας ζωή γίνει καλύτερη, η ζωή όλων μας θα γίνει καλύτερη» είπε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την εισήγηση του.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα εξετάσει σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας την αναδρομική ισχύ για την ένταξη των εργαζομένων σχολικών καθαριστριών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
 «Αποκαθιστούμε σταδιακά τις αδικίες σε βάρος των εργαζομένων που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ», σημείωσε μέσω social media ο υπουργός Εσωτερικών:

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα! Ανακοινώσαμε με τον ΠΘ & εκπροσώπους των σχολικών καθαριστριών την αύξηση των αμοιβών τους κατά 10% & την ένταξή τους στα βαρέα & ανθυγιεινά. Αποκαθιστούμε σταδιακά τις αδικίες σε βάρος των εργαζομένων που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ.«Συνεχίζουμε μαζί τον αγώνα στο πλευρό των εργαζομένων»

Βίντεο από τη συνάντηση αναρτήθηκε στον λογαριασμό της Κ. Κούνεβα η οποία έλαβε μέρος: 
«Τα μέτρα άρσης των αδικιών εις βάρος τους που εξήγειλε προχθές ο Αλ. Χαρίτσης είναι ένα πρώτο, πολύ σημαντικό βήμα. Έχουμε ακόμη πολύ δουλειά μπροστά μας για να πετύχουμε την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο του καθαρισμού, τόσο των σχολικών κτιρίων όσο και των νοσοκομείων, των πανεπιστημίων, των υποδομών των μέσων μεταφορών. Αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει και αποδεικνύει πως έχει τη θέληση. Συνεχίζουμε μαζί τον αγώνα στο πλευρό των εργαζομένων», τόνισε μετά το πέρας της συνάντησης η ευρωβουλεύτια του ΣΥΡΙΖΑ:
Δείτε φωτογραφίες και στο σχετικό άλμπουμ του Left.gr:
Αναλυτικά η εισήγηση του πρωθυπουργού στη συνάντηση με εκπροσώπους από σωματεία καθαριστριών:
Σήμερα είναι η πιο ωραία σύσκεψη που έχει γίνει ποτέ σε αυτήν εδώ την αίθουσα.
Δική μου είναι η τιμή. Το θέμα είναι να μπορέσουμε, πέραν της συζήτησης αυτής, που εγώ θέλω να ακούσω περισσότερα από εσάς, να δούμε πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε να έχετε καλύτερες απολαβές, πιο ασφαλή εργασία και μια προοπτική σταθερότητας.
Εγώ ξέρω πάρα πολύ καλά, μου τα έχει πει και η Κωνσταντίνα, πολλές φορές τα έχουμε κουβεντιάσει, ότι ειδικά εσείς είσαστε το κομμάτι εκείνο της εργατικής τάξης στη χώρα που δουλεύει στις πιο δύσκολες συνθήκες και στις πιο επισφαλείς, θα έλεγε κανείς, συνθήκες εργασίας. 
Και ο στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις αλλαγές εκείνες τις θεσμικές, ώστε και να έχετε καλύτερες απολαβές, αλλά κυρίως να δημιουργήσουμε μία ασπίδα προστασίας από τα συμφέροντα εκείνα που εκμεταλλεύονται την εργασία σας, εκμεταλλεύονται τον κόπο σας, προκειμένου να κερδίσουν.
Στον χώρο των σχολικών μονάδων και των δήμων, βέβαια, η αλήθεια είναι ότι καταφέραμε να βάλουμε ένα φρένο σε αυτό το φαινόμενο, το οποίο είχε κυριαρχήσει σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, όπως είναι τα νοσοκομεία, που υπήρχαν τα συνεργεία, οι εταιρείες δηλαδή που είχαν τα συνεργεία του καθαρισμού, όπου εκεί δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια βρεθήκαμε μπροστά και σε όχι απλά φαινόμενα εκμετάλλευσης, αλλά σε φαινόμενα απανθρωπιάς. Αλλά και στα σχολειά μας, νομίζω, στους δήμους δηλαδή, στόχος μας είναι να βάλουμε μια τάξη ώστε να αρχίσει να εφαρμόζεται πρώτα από όλα ο νόμος. Να εφαρμόζεται ο νόμος και να υπάρχουν συμβάσεις, σε πρώτη φάση διετείς, και όχι ο κάθε δήμος κατά το δοκούν να παίρνει προσωπικό για ένα μικρό χρονικό διάστημα, κάποιων μηνών ή ενός ορισμένου χρόνου, που να απειλεί και να εκβιάζει ο καθένας τους εργαζόμενους αν θα συνεχίσουν να δουλεύουν ή θα τους σταματήσουν. Διότι, αυτό το οποίο εσείς κάνετε είναι μια πάγια και καθημερινή ανάγκη. Να είναι καθαρές οι αίθουσες των παιδιών μας που πηγαίνουν στα σχολειά δεν είναι κάτι το οποίο είναι έκτακτο. Είναι μια πάγια και διαρκής ανάγκη, την οποία την έχουμε όσο θα έχουμε δημόσια σχολειά και θα θέλουμε τα παιδιά μας να πηγαίνουν στο σχολειό.
Σε πρώτη φάση αυτό το οποίο επιχειρήσαμε, και με τον προηγούμενο υπουργό, τον Πάνο Σκουρλέτη, τώρα και με τον Αλέξη Χαρίτση, ήταν να κάνουμε τις συμβάσεις διά νόμου τουλάχιστον διετείς, δηλαδή να είναι δύο τα σχολικά έτη όπου θα γίνεται μία σύμβαση, να μη μπορεί κάποιος δηλαδή να απολύει ή να διώχνει προσωπικό, και να ξέρει ο καθένας και η καθεμιά από εσάς ότι έχει έναν χρονικό ορίζοντα συγκεκριμένο για να κάνει έναν οικογενειακό προγραμματισμό.
Δώσαμε μία πρώτη αύξηση 10% το 2017. Και σήμερα ερχόμαστε να δώσουμε μία δεύτερη αύξηση 10% στις απολαβές σας. Αυτό είναι κατ’ εμέ το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, προκειμένου να αναγνωρίσουμε ηθικά το έργο σας απέναντι στην κοινωνία, και δεύτερον προκειμένου να προστατεύσουμε στοιχειωδώς τα εργασιακά σας δικαιώματα.
Πιστεύω, όμως, ότι δεν πρέπει να μείνουμε εδώ. Είπα πιο πριν ότι καλύπτετε πάγιες ανάγκες. Από την άλλη πλευρά, γνωρίζετε όμως κι εσείς ότι η χώρα σταδιακά ανακτά τις δυνατότητές της. Βρέθηκε σε μία πολύ μεγάλη περιπέτεια τα τελευταία χρόνια. Για οκτώ χρόνια, η αλήθεια είναι, και ας την πούμε αυτήν την αλήθεια, τα κλειδιά και τις τελικές αποφάσεις τα είχαν αυτοί που κρατούσαν τα χρήματα, οι δανειστές. Και μας ανάγκασαν κι εμάς σε συμβιβασμούς, πάντοτε όμως με μια προσπάθεια διαπραγμάτευσης να πετυχαίνουμε και ό,τι πετυχαίνουμε να το μοιράζουμε, θέλω να πιστεύω, με απόλυτη δικαιοσύνη και ιδίως πρώτα σε αυτούς που έχουν ανάγκη.
Καταφέραμε να πάμε τη συμφωνία που βρήκαμε για μία πρόσληψη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για κάθε πέντε αποχωρήσεις, που ήταν μέχρι πρότινος, στο 1 προς 1. Άρα τώρα έχουμε μια στοιχειώδη σταθερότητα. Οι πρώτες ανάγκες, όμως, ήταν να προσλάβουμε γιατρούς, νοσηλευτές και δασκάλους στα σχολειά μας. Αυτές ήταν οι πρώτες ανάγκες, γιατί τα δημόσια νοσοκομεία και τα σχολειά μας ήταν το πρώτο που θέλαμε να στηρίξουμε. Σταδιακά, ενδεχομένως να υπάρξει η δυνατότητα να έχουμε μεγαλύτερο χώρο στο προσωπικό που καλύπτει πάγιες ανάγκες, για να δούμε και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όμως, μέχρι να φτάσουμε σε αυτήν τη δυνατότητα, εμείς θέλουμε να βάλουμε μια τάξη. Να υπάρχουν τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, να υπάρχει ασφάλεια στην εργασία, να υπάρχουν στοιχειωδώς αξιοπρεπείς αμοιβές. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το επίπεδο. Πιστεύω ότι σταδιακά θα φτάσουμε. Να υπάρχουν όλα τα μέτρα υγιεινής, ειδικά για εσάς που κάνετε μία δουλειά η οποία έχει κινδύνους. Άρα να διασφαλίσουμε ότι καθεμιά από εσάς, όταν θα δουλεύει, θα έχει γάντια, θα έχει τα κατάλληλα εργαλεία, καθαριστικά, θα έχει πλήρεις συνθήκες υγιεινής.
Και, βεβαίως, αυτό που θέλουμε να δούμε τώρα είναι να αλλάξουμε και πλήρως τη διαδικασία μέσα από την οποία χρηματοδοτούνται οι δήμοι για να κάνουν τις συμβάσεις σας. Μέχρι σήμερα αυτό πηγαίνει από το Ινστιτούτο Διά Βίου Μάθησης, το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να γίνεται απευθείας αυτή η διαδικασία, θα τα πει και ο υπουργός Εσωτερικών με λεπτομέρειες, χωρίς να παρεμβάλλεται το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Ο λόγος είναι για να έχουμε μια καλύτερη εποπτεία ότι δεν θα υπάρχει κανένας δήμος και κανένας δήμαρχος, σε καμία πόλη της χώρας, ο οποίος θα παραβιάζει τους κανόνες και τους νόμους της εργασιακής νομοθεσίας. Και, επιπλέον, να δούμε τη δυνατότητα εφόσον κάποιοι από εσάς δεν καθαρίζετε μονάχα σχολικές αίθουσες, αλλά και προαύλια, δημόσιους χώρους δηλαδή, να πληρώνεστε για όλη την εργασία σας, για ό,τι δηλαδή αναλαμβάνετε και όχι μόνο για τις σχολικές αίθουσες.
Έχω δίπλα μου και την Κωνσταντίνα, που δεν της αρέσει να την κολακεύουμε, αλλά δεν είναι για την ίδια. Είναι ένα σύμβολο αγώνα. Και ως τέτοιο σύμβολο διεκδίκησε τα δικαιώματα των ανθρώπων χωρίς φωνή, των καθαριστών και των καθαριστριών σε όλη τη χώρα, και όχι μόνο σε όλη τη χώρα, σε όλη την Ευρώπη, τα προηγούμενα πέντε χρόνια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχοντας, λοιπόν, δίπλα μου και την Κωνσταντίνα και έχοντας ακούσει και έχοντας βιώσει τις δυσκολίες, την αγωνία, αλλά και τις πιέσεις, τους εκβιασμούς που δέχεστε κι εσείς και συναδέλφισσές σας, όλα τα προηγούμενα χρόνια, θέλω να σας πω ένα πράγμα, το οποίο ίσως έχει μεγαλύτερη αξία και από όσα μέτρα ανακοινώσουμε ή από όσες προσπάθειες κάνουμε να εξορθολογήσουμε τη διαδικασία ή να δώσουμε αυξήσεις.
Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι έχουμε την έγνοια των απλών ανθρώπων σαν κι εσάς. Και θέλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και ό,τι μπορούμε. Αν μπορούμε να δώσουμε μια ελπίδα και μια προοπτική να γίνει καλύτερη η ζωή η δική σας, καλύτερη η ζωή των καθημερινών ανθρώπων, θα γίνει καλύτερη η ζωή όλων μας.

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2019 | 12:46 pm


Τσίπρας από Λαμία: Δεν είναι ντέρμπι οι εκλογές της 26ης Μαΐου, έχουμε κερδίσει ήδη το πρώτο ημίχρονο - VIDEO

"Ο δικός μας κόσμος, ο κόσμος των πολλών, είναι ένα λαϊκό ποτάμι που πλημμυρίζει τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας. Είναι η συλλογική δύναμη ενός λαού που πέρασε πολλά και βρίσκει ξανά την αξιοπρέπεια και το δίκιο του"


   "Ο δικός μας κόσμος, ο κόσμος των πολλών, είναι ένα λαϊκό ποτάμι που πλημμυρίζει τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας. Είναι η συλλογική δύναμη ενός λαού που πέρασε πολλά και βρίσκει ξανά την αξιοπρέπεια και το δίκιο του" ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στη Λαμία.
   "Η παρουσία σας εδώ δείχνει πως όσοι έχουν προδιαγράψει πριν αποφασίσει ο λαός το μέλλον του έχουν κάνει τραγικό λάθος", είπε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στους πολίτες που συμμετέχουν στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Πλατεία Πάρκου στη Λαμία.
   "Σε όλες τις πλατείες που έχω πάει... η παρουσία του λαού μας θυμίζει μέρες του 2015. Η συγκέντρωση αυτή, όπως και οι προηγούμενες, γκρεμίζουν τα ψέματα και την απάτη με την οποία είχαν προδιαγράψει τις εξελίξεις".Ο ελληνικός λαός παίρνει στα χέρια του το μέλλον του
Μήνυμα νίκης στις εκλογές της 26ης Μαΐου έστειλε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας: ""Ο λαός της Λαμίας, όλος ο ελληνικός λαός είναι στο πόδι αυτές τις μέρες και παίρνει στα χέρια του το μέλλον του, γκρεμίζοντας σε κάθε συγκέντρωση μας, σε κάθε περιοδεία μας τα χυδαία ψέματα των δημοσκόπων και των επικοινωνιολόγων της συμφοράς του κ. Μητσοτάκη".


Ανατριχιαστικά επίκαιρα τα λόγια του Άρη Βελουχιώτη
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με ένα απόσπασμα ομιλίας του Άρη Βελουχιώτη στη Λαμία, πριν από 75 χρόνια, την "πιο συναρπαστική πολιτική ομιλία", όπως είπε.
Χαρακτήρισε "ανατριχιαστικά επίκαιρα" τα λόγια του Άρη Βελουχιώτη, τα οποία λένε: "Χρόνια και χρόνια απάτης και ρεμούλας μας κράτησαν μακριά από την ευτυχία και τον πολιτισμό και μας ρίξανε μέσα στην εξαθλίωση, την πείνα, την κακομοιριά και τη δυστυχία. Έτσι η Ελλάδα που υπήρξε κάποτε η πηγή των φώτων και του πολιτισμού, κατάντησε να βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο οικονομικής, κοινωνικής και εκπολιτιστικής ανάπτυξης, όχι μόνο έναντι των λαών της Ευρώπης, αλλά και των Βαλκανίων."
Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ γράφει με μεγάλα γράμματα τα θετικά μέτρα που πήραμε μετά την έξοδο από τα Μνημόνια
"Υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο που γράφει πάνω κατάργηση της 13ης σύνταξης, 7ημερη εργασία, κατάργηση οκτάωρου, απολύσεις και ένα άλλο ψηφοδέλτιο που με μεγάλα γράμματα γράφει πάνω όσα τα θετικά μέτρα που πήραμε μετά την έξοδο από τα Μνημόνια του Αυγούστου του 2018", είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αντίστοιχα.
Για το πρόγραμμα της Ν.Δ. είπε ότι είναι "χειρότερο" και από αυτό του ΔΝΤ, είναι ένα "σκληρό νεοφιλελεύθερο, αντιλαϊκό πρόγραμμα".
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα ηττηθεί στις εκλογές της 26ης Μαΐου
"Τα στημένα πλάνα με κομπάρσους, που του στήνουν οι επικοινωνιολόγοι του, κάνουν κακό στον κ. Μητσοτάκη", είπε ο κ. Τσίπρας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα ηττηθεί στις εκλογές της 26ης Μαΐου.
Ο δικός μας κόσμος, ο κόσμος των πολλών, είναι ένα λαϊκό ποτάμι που πλημμυρίζει τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας
"Ο δικός μας κόσμος, ο κόσμος των πολλών, είναι ένα λαϊκό ποτάμι που πλημμυρίζει τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας, είναι η συλλογική δύναμη ενός λαού που πέρασε πολλά και βρίσκει ξανά την αξιοπρέπεια και το δίκιο του και ορίζει ξανά τις τύχες του, χωρίς τεχνοκράτες, χωρίς Τρόικα, χωρίς ΔΝΤ, χωρίς τους ντόπιους εκπροσώπους τους", δήλωσε ο πρωθυπουργός.
"Σε αυτό το μεγάλο όραμα για την επόμενη μέρα, ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Εμείς είμαστε αυτοί που μας έλαχε ο κλήρος της ιστορίας, να είμαστε μπροστά σε αυτό τον όμορφο αγώνα. Δεν το ονειρευτήκαμε. Δε μεγαλώσαμε με οράματα μεγαλείου και εξουσίας. Εμάς η ψυχή μας γεμίζει όταν νιώθουμε τους ανθρώπους που πέρασαν χρόνια δύσκολα, να μας σφίγγουν το χέρι. Όταν τους ακούμε να μας λένε ότι τα τελευταία χρόνια, η ζωή τους έγινε λίγο καλύτερη. Ότι βρήκαν ξανά το θάρρος και τη δύναμη που τους στέρησε η λιτότητα. Όταν βλέπουμε τη δίψα για ένα καλύτερο αύριο στα μάτια των ανθρώπων που γεμίζουν γήπεδα και πλατείες σε πόλεις και χωριά για να μας υποδεχτούν. Γιατί αυτοί μας έφεραν στο τιμόνι αυτού του τόπου. Με την έγνοια όλων σας ξυπνάμε το πρωί και κοιμόμαστε το βράδυ. Γιατί εμείς είμαστε από τον κόσμο των πολλών", πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση έχει δώσει λύσεις σε αρκετά προβλήματα των Ρομά και συνεχίζει να νοιάζεται για αυτούς τους ανθρώπους
Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την παρουσία στη συγκέντρωση Ρομά, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει δώσει λύσεις σε αρκετά προβλήματα τους και συνεχίζει να νοιάζεται για αυτούς τους ανθρώπους που κάποιοι τους θεωρούσαν "παιδιά ενός κατώτερου Θεού".
Το πιο σημαντικό κατόρθωμα της κυβέρνησης δεν είναι η έξοδος από τα Μνημόνια, αλλά το γεγονός ότι αυτή έγινε με την κοινωνία όρθια
Τα θετικά μέτρα που νομοθέτησε και υλοποιεί η κυβέρνηση δεν είναι ελεημοσύνη, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, αλλά το ελάχιστο από τις θυσίες του ελληνικού λαού που μπορεί να επιστρέψει, είπε ο κ. Τσίπρας.
Πρόσθεσε πως το πιο σημαντικό κατόρθωμα της κυβέρνησής του δεν είναι η έξοδος από τα Μνημόνια, αλλά το γεγονός ότι αυτή έγινε με την κοινωνία όρθια.
Στον νομό Φθιώτιδας από το 2015 μέχρι σήμερα εγκρίθηκαν νέα έργα προϋπολογισμού σχεδόν 500 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ και ΠΔΕ
Αναφερόμενος στο νομό Φθιώτιδας ο πρωθυπουργός είπε ότι από το 2015 μέχρι σήμερα εγκρίθηκαν νέα έργα προϋπολογισμού σχεδόν 500 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ και ΠΔΕ, δηλαδή, πάνω από τα διπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία.
Και σε ολόκληρη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πενταπλασιάστηκαν τα έργα που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ από το 2015, δίνοντας 1,2 δισ. έναντι μόλις 232 εκατ. ευρώ την προηγούμενη τετραετία, τόνισε και σχολίασε: "Βέβαια, γι΄ αυτά δεν θα ακούσετε κουβέντα από τον απερχόμενο περιφερειάρχη σας, διότι δεν θέλει να επαινεί την κυβέρνηση. Είναι άλλωστε απασχολημένος, θέλει να γίνει δήμαρχος της Αθήνας. Δεν πειράζει, εμείς είμαστε μεγαλόκαρδοι".
Πρόσθεσε πως ο επόμενος περιφερειάρχης θα τα χαρεί και θα μπορέσει να τους δώσει προοπτική, γιατί, όπως, είπε, θα είναι ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ελλάδα των πολλών είναι η Ελλάδα που ενώνει. Η Ελλάδα των ελίτ διχάζει
Ο πρωθυπουργός απάντησε σε όσους τον κατηγορούν ότι είναι "διχαστικό" το δίλημμα "η Ελλάδα των ελίτ απέναντι στην Ελλάδα των πολλών" και τους διέψευσε, λέγοντας: "Η Ελλάδα των πολλών είναι η Ελλάδα που ενώνει. Ενώνει τις επιθυμίες και τις ανάγκες των φτωχών ανθρώπων, της μεσαίας τάξης, των αγροτών, των εργαζομένων, της νεολαίας. Η Ελλάδα των ελίτ διχάζει. Σπέρνει το μίσος και το φανατισμό μέσα στο λαό για να το διχάσει. Για να στρέψει τη μία κοινωνική ομάδα έναντι της άλλης. Για να διαιρέσει τους πολλούς, ώστε να εξουσιάζουν οι λίγοι. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Και ξέρω ότι δεν θα το επιτρέψουμε. έχει έρθει η ώρα της νέας μεγάλης νίκης. Έχει έρθει η ώρα να πάρουμε ξανά την πατρίδα στις πλάτες μας. Έχει έρθει η ώρα των πολλών".
Δεν είναι ντέρμπι οι εκλογές της 26ης Μαΐου, έχουμε κερδίσει ήδη το πρώτο ημίχρονο
"Δεν είναι ντέρμπι οι εκλογές της 26ης Μαΐου, έχουμε κερδίσει ήδη το πρώτο ημίχρονο κύριε Μητσοτάκη", δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Όπως εξήγησε, τη βεβαιότητα αυτή αποκομίζει συνεχώς από τότε που άφησε το Μέγαρο Μαξίμου και είναι καθημερινά με τις περιοδείες του μέσα στους απλούς ανθρώπους.
Περισσότερες  φωτογραφίες στο άλμπουμ: Θριαμβευτική παρουσία του Αλ. Τσίπρα στη Λαμία

Αναλυτικά η ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη Λαμία:
Πολίτες της Λαμίας, πολίτες της Στερεάς Ελλάδας.

Η σημερινή σας παρουσία εδώ, αποδεικνύει ότι όλοι όσοι έχουν προδιαγράψει πριν ακόμα αποφασίσει ο ελληνικός λαός το μέλλον του, μάλλον έχουν κάνει τραγικό λάθος. Διότι σήμερα εδώ από την Λαμία, από τον ιστορικό αυτό τόπο, δίνετε με την παρουσία σας ένα μήνυμα ισχυρό, ένα μήνυμα που κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει, ένα μήνυμα νίκης, αποφασιστικότητας και αγώνα. Ένα μήνυμα που θα δικαιωθεί στην κάλπη στις 26 του Μάη.

Με την παρουσία σας εδώ, όπως και με την παρουσία του ελληνικού λαού σε όλες τις περιοδείες που έχω κάνει μέχρι σήμερα, σε όλες τις περιφέρειες που έχω βρεθεί, σε όλες τις μεγάλες πόλεις, όπου γεμίζουν πλατείες, όπου μας θυμίζει το μεγάλο λαϊκό ρεύμα του 2015, που έφερε τη μεγάλη πολιτική αλλαγή, για να μπορέσουμε μαζί να δώσουμε τις μάχες, να βγάλουμε τη χώρα μας, τη πατρίδα μας από την χαράδρα της χρεοκοπίας, αυτό το ρεύμα θυμίζει τούτες τις μέρες η παρουσία του λαού μας, η αποφασιστικότητά του, η μεστή αγκαλιά με την οποία περιβάλλει τις πολιτικές μας εκδηλώσεις. 

Και γκρεμίζει και αυτή η συγκέντρωση, όπως και κάθε άλλη συγκέντρωσή μας έως σήμερα, γκρεμίζει τα χυδαία ψέματα, την απάτη, τον κόσμο της απάτης που είχαν δημιουργήσει το προηγούμενο διάστημα όλοι όσοι είχαν προδιαγράψει τις εξελίξεις.

Είμαι,  φίλες και φίλοι της Λαμίας, ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι γι άλλη μια φορά απέναντί σας, γιατί πιστεύω ότι εδώ, στην πόλη σας, χτυπά η καρδιά της δημοκρατικής Ελλάδας. Εδώ, στην πόλη σας, χτυπά η καρδιά της Ελλάδας της Αντίστασης, της Ελλάδας των προοδευτικών αγώνων, της Ελλάδας που ποτέ δεν λύγισε, που ποτέ δεν το έβαλε κάτω. 

Και κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι σε τούτο τον ιστορικό τόπο, λίγο πιο πάνω από εδώ που είμαστε τούτη την ώρα, στην κεντρική σας πλατεία, πριν από 75 ολόκληρα χρόνια εκφωνήθηκε η πιο συναρπαστική πολιτική ομιλία που έχει εκφωνηθεί ποτέ σε τούτον τον τόπο. Η ομιλία του Άρη που συγκίνησε και συγκινεί ακόμα και σήμερα όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, όλες τις πατριώτισσες και τους πατριώτες  ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση. Γιατί μιλούσε στην καρδιά της Ελληνίδας και του Έλληνα. Και γιατί αφορούσε και τότε, όπως και τα δικά μας λόγια τώρα, αφορούσε τους πολλούς,  και είχε την αγωνία, την έγνοια, για την πορεία αυτού του τόπου, την έγνοια για τους πολλούς, για το μέλλον, για την προκοπή αυτού του τόπου.

Καθώς λοιπόν ερχόμουν να μιλήσω σε εσάς σήμερα, θυμήθηκα και επιτρέψτε μου να ανατρέξω σε δυο στροφές μόνο από αυτή την συναρπαστική ομιλία, που αποδεικνύουν πόσο ανατριχιαστικά επίκαιρα είναι και σήμερα τα λόγια, εκείνα, τα λόγια της Αντίστασης, εκείνα τα λόγια του αγώνα, εκείνα τα λόγια που ήταν βγαλμένα από τους καημούς, τους πόθους και τις αγωνίες του τελευταίου Έλληνα στα πιο δύσκολα χρόνια  που πέρασε ο τόπος. Έλεγε λοιπόν τότε ο Άρης:

«Χρόνια και χρόνια απάτης και ρεμούλας μας κράτησαν μακριά από την ευτυχία και τον πολιτισμό και μας ρίξανε μέσα στην εξαθλίωση, την πείνα, την κακομοιριά και τη δυστυχία. Έτσι, η Ελλάδα που υπήρξε κάποτε η πηγή των φώτων και του πολιτισμού, κατάντησε να βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, όχι μόνο έναντι των λαών της Ευρώπης, αλλά και των Βαλκανίων».

Και σας καλώ, φίλες και φίλοι να αναρωτηθείτε: μήπως αυτά τα λόγια δεν θα μπορούσαν να ειπωθούν και μέσα στην καρδιά των δύσκολων χρόνων που περάσαμε, των χρόνων των μνημονίων, όπου κάποιοι έριξαν την χώρα μας σε αυτόν τον Καιάδα; Λεηλάτησαν τον ελληνικό λαό, χρεοκόπησαν την οικονομία του, κατασπατάλησαν του πόρους και τις δυνατότητές του. Και πράγματι, η πατρίδα μας, μια πατρίδα με μεγάλες δυνατότητες, με πολύ μεγάλες προοπτικές, με έναν κόσμο ο οποίος ξέρει να τιμά τη δουλειά του, ξέρει να δουλεύει, ξέρει να παράγει, δεν είναι τεμπέλης όπως μας είπαν και μας διέσυραν σε όλη την Ευρώπη πριν από 8 χρόνια οι τεχνοκράτες και τα γεράκια του ΔΝΤ, αυτός ο κόσμος, ο κόσμος της προκοπής,  άξιζε να έχει ένα καλύτερο μέλλον. 

Αυτά τα λόγια, λοιπόν, που ακούστηκαν πριν 75 χρόνια, είναι λόγια βαθιά χαραγμένα στην μνήμη και στην καρδιά κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Είναι η παρακαταθήκη, η βαριά παρακαταθήκη των αγώνων ενός λαού, που πολλές φορές στο διάβα της ιστορίας του χτυπήθηκε, πόνεσε, έπεσε κάτω, αλλά ξανασηκώθηκε. Έτσι κι εμείς τώρα, χτυπηθήκαμε, πονέσαμε από την κρίση, αλλά σηκωθήκαμε ξανά και τώρα είμαστε ξανά στα πόδια μας, διαφεντεύουμε εμείς το μέλλον και τις τύχες μας και είμαστε εδώ για να δώσουμε προοπτική, ελπίδα, σε έναν λαό που υπέφερε άδικα για πάρα πολλά χρόνια.


Πολίτες της Λαμίας, πολίτες της Στερεάς Ελλάδας, η ιστορία μας είναι μια βαριά ιστορία, οι μεγάλες στιγμές του λαού μας, οι νίκες του λαού μας, είναι αυτές που έχουν γράψει την ιστορία. Και όλοι και όλες μας είμαστε παιδιά αυτής της Ελλάδας που δεν λύγισε στα δύσκολα. Της Ελλάδας που πάλεψε και νίκησε. Ξανά και ξανά. Έτσι και τώρα.

Εμείς είμαστε η κληρονομιά της. Όλοι όσοι πιστεύουμε ότι αυτός ο λαός μπορεί να ζει με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Ότι αυτή η χώρα μπορεί να αξιοποιήσει τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της, τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα. Και να γίνει ξανά παράδειγμα για όλους τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου.

Όμως, το ξέρουμε πια όλοι καλά, ότι δεν όλοι αυτοί οι οποίοι έδωσαν μάχη για να βγει αυτός ο τόπος, αυτή η οικονομία, αυτή η χώρα, αυτός ο λαός από τη βαθιά χαράδρα της χρεοκοπίας. Είναι και κάποιοι που έχουν βαριά την ευθύνη που οδήγησαν τα πράγματα έως εκεί. Και είναι αυτοί που ακόμα και σήμερα θεωρούν ότι τους ανήκει η ιδιοκτησία της εξουσίας. Είναι οι νόμιμοι λένε ιδιοκτήτες της εξουσίας και κάποιοι άλλοι τους έχουν κλέψει προσωρινά τα κλειδιά της οικίας τους. Έτσι νομίζουν.

Εμείς τους απαντάμε, κανείς σε αυτόν τον τόπο, όποιος κι αν έρθει να κυβερνήσει, και τώρα και αύριο, δεν θα είναι μόνιμος ιδιοκτήτης. Μόνιμος ιδιοκτήτης της εξουσίας είναι μονάχα ο λαός. Αφέντης μας είναι μονάχα ο λαός. Όλοι οι υπόλοιπο είμαστε υπηρέτες αυτού του λαού.

Τώρα πια όμως, πολίτες της Λαμίας, φίλες και φίλοι, τώρα πια έπεσαν οι μάσκες,  και τα πράγματα έχουν γίνει ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό. Σφίξαμε τα δόντια, είναι αλήθεια, τα προηγούμενα χρόνια.  Σφίξαμε τα δόντια και δώσαμε μια μάχη σκληρή. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να κάνουμε όλοι μαζί πολλά βήματα μπροστά. Λοιδορηθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια, απέναντι σε ένα σύστημα εξουσίας που είχε αφήσει τα πλοκάμια του παντού, γίναμε αντικείμενο πολλές φορές παραπληροφόρησης, ψεύτικων ειδήσεων, επιθέσεων, στοχοποίησης, διότι η έγνοια μας και το μυαλό μας ήταν μονάχα να σφίξουμε τα δόντια και να δουλέψουμε για να βγάλουμε την οικονομία, να βγάλουμε την χώρα από την βαθιά χαράδρα της χρεοκοπίας, να φύγουμε επιτέλους από τα μνημόνια, να διώξουμε το ΔΝΤ και τους τεχνοκράτες πάνω από το κεφάλι μας και  να μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον μας με περισσότερη αισιοδοξία. Και ναι, αυτό το καταφέραμε, παρά τις δυσκολίες, παρά τις μεγάλες και αντίξοες συνθήκες  που αντιμετωπίσαμε.

Και σήμερα πια, το μεγάλο πρόβλημα των πολιτικών μας αντιπάλων είναι ότι δεν έχουν κανένα αφήγημα για το πώς έφτασε η χώρα ως εδώ, για το πώς αυτοί έχουν βαριές ευθύνες για αυτή την εξέλιξη και κυρίως για το πως, ενώ αυτοί απέτυχαν σε 3 διαδοχικές κυβερνήσεις να βγάλουν την χώρα από την οικονομική κρίση στην οποία την έριξαν, εμείς καταφέραμε να βγούμε από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια.

Και σήμερα φίλες και φίλοι, δεν υπάρχει πια καμιά αμφιβολία για το ποιο είναι το σχέδιό τους. Δεν επιθυμούν μόνο να επιστρέψουν στις θέσεις της εξουσίας, επειδή καθόλου δεν αντέχουν μακριά από αυτήν. Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε αυτήν, δεν αντέχουν ούτε μέρα, ούτε λεπτό, ούτε στιγμή μακριά της. Αλλά δεν είναι μονάχα αυτός ο λόγος. Σήμερα, είναι και ένας ακόμα σημαντικότερος λόγος, για να έχει πλήρη την εικόνα ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα και όχι μόνο οι προοδευτικοί πολίτες αλλά και οι δημοκρατικοί πολίτες που ανήκουν παραδοσιακά στη συντηρητική παράταξη και βλέπουν τις τελευταίες ημέρες ξεκάθαρα ότι υπάρχουν πολλά ψηφοδέλτια σε αυτές τις ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο  που πάνω πάνω γράφει με μεγάλα γράμματα: 

Κατάργηση της 13ης σύνταξης           

Εφταήμερη εργασία

Κατάργηση του οκταώρου

Απολύσεις

Και ξεπούλημα της δημόσιας υγείας


Και αυτό το ψηφοδέλτιο, είναι το ψηφοδέλτιο της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Και από την άλλη πλευρά, υπάρχει και ένα ψηφοδέλτιο το οποίο γράφει επίσης με μεγάλα γράμματα ένα ένα τα μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας που ψηφίσαμε από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, που βγήκε η χώρα από το μνημόνιο.  Ένα ψηφοδέλτιο που γράφει:

Αξιοπρέπεια

Προοπτική

Κοινωνική δικαιοσύνη

Έξοδος από την κρίση με ασφάλεια

Προοδευτική πορεία για τον τόπο, σε μια Ευρώπη που ανήκει στους λαούς της και όχι σε μια Ευρώπη που τιμωρεί αυτούς που αγωνίζονται.


Όμως, φίλες και φίλοι, πολίτες της Λαμίας, τις τελευταίες ημέρες, κάθε φορά που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγαίνει σε μια τηλεοπτική συνέντευξη κάνει ολοένα και πιο φανερά τα διλήμματα. Και κάνει ολοένα και πιο φανερό το πρόγραμμα και αυτά τα μεγάλα γράμματα που σας είπα πιο πριν που είναι ψηλά ψηλά στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ και πείθει και τον τελευταίο πολίτη ότι η ψήφος στο κόμμα του δεν είναι η παραδοσιακή ψήφος σε ένα κόμμα της ευρύτερης συντηρητικής παράταξης, που έδωσε αγώνες και είχε και αυτή τη συμβολή της στην προκοπή αυτού του τόπου, αλλά είναι η ψήφος εμπιστοσύνης σε ένα πρόγραμμα που είναι αντιγραφή του προγράμματος του ΔΝΤ και ακόμα χειρότερα, ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, το οποίο θα γυρίσει την Ελλάδα πίσω στα ελλείμματα, αλλά και τον ελληνικό λαό πίσω ξανά στις δύσκολες ημέρες, στις μέρες της σκληρής λιτότητας που ζήσαμε από το 2010 ως το 2014.

Κάθε φορά, λοιπόν, που βγαίνει και μιλάει γι αυτά, για την εφταήμερη εργασία, για το παρωχημένο και  ξεπερασμένο οκτάωρο, για την κοινωνική αδικία η οποία είναι στην ανθρώπινη φύση, για την δημόσια υγεία που πρέπει να παραδοθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα, για τα δώρα των Χριστουγέννων που πρέπει να καταργηθούν, για τις απολύσεις που πρέπει να ενισχυθούν και στον δημόσιο τομέα, καθώς είναι υπέρ της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις και όχι μια πρόσληψη για κάθε μια αποχώρηση όπως εμείς έχουμε καταφέρει.

Κάθε φορά που βγαίνει και λέει ότι η 13η σύνταξη είναι λαϊκισμός και ανέφικτο και δεν δεσμεύεται γι αυτήν, φανερώνει το σχέδιο συρρίκνωσης  και λεηλάτησης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Φανερώνει το καταστροφικό του σχέδιο για την κοινωνία και κάθε φορά, μα κάθε φορά, βγαίνει το έρμο το Γραφείο Τύπου της ΝΔ για να κάνει διευκρινιστικές δηλώσεις και να πει: Αγαπητοί ψηφοφόροι, δεν είναι αυτό που νομίζετε, δεν είναι αυτό που ακούσατε, είναι κάτι άλλο, μην το παίρνετε τοις μετρητοίς.

Όμως, δυστυχώς, είναι αυτό που νομίζετε, είναι αυτό που ακούτε, είναι το πιο σκληρό, το πιο κυνικό, είναι το πιο αντιλαϊκό πρόγραμμα με το οποίο έχει κατέβει ποτέ στην εκλογική αναμέτρηση ένα πολιτικό κόμμα.

Φίλες και φίλοι, ακούσατε προχθές τι μας είπανε για τους πολίτες, τις νέες και τους νέους που μεγαλώνουν στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας. Όχι μόνο της Αθήνας θα έλεγα εγώ, αλλά τις νέες και τους νέους που μεγαλώνουν σε λαϊκές περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Τους ακούσαμε να μιλάμε με μια πολύ μεγάλη δόση αδιαφορίας, τους ακούσαμε να μιλάνε για τους νέους ανθρώπους με έναν τρόπο υποτιμητικό και κάθε φορά που τα ακούμε όλα αυτά σκεφτόμαστε ότι έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα κατανόησης,  διότι οι ίδιοι δεν μπορούν να καταλάβουν εξαιτίας της δικής τους ταξικής καταγωγής πώς ακριβώς σκέφτονται, ποιες είναι οι ανάγκες, ποιες είναι οι αγωνίες της μεγάλης πλειοψηφίας των ανθρώπων και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων σε αυτόν τον τόπο.

Ποτέ δεν έζησαν αυτοί με την αγωνία για το αν θα μπορούν στο τέλος του μήνα να πληρώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Ποτέ δεν έζησαν αυτοί με την αγωνία για το αν θα έχουν να δώσουν ένα χαρτζιλίκι στα παιδιά η στα εγγόνια τους. Ποτέ δεν έζησαν αυτοί με την αγωνία για το αν βγαίνει ο μήνας διότι δεν φτάνουν τα λεφτά που είναι στα ATM. Και γι αυτό δεν μπορούν να κατανοήσουν και το γεγονός ότι τα επιδόματα, το επίδομα ενοικίου, το επίδομα για τα τέκνα, το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, το κατώτερο εγγυημένο εισόδημα, όλα αυτά τα επιδόματα δεν είναι, όπως μας λένε, επιδότηση της φτώχειας, δεν είναι ελεημοσύνη, είναι κοινωνική δικαιοσύνη την οποία εμείς θέλουμε να βαθύνουμε σε αυτόν τον τόπο.

Έχουνε λοιπόν πρόβλημα μεγάλο κατανόησης των προβλημάτων. Αν θέλετε δεν τους βοηθάνε και οι επικοινωνιολόγοι τους. Αυτά τα στημένα πλάνα με τους κομπάρσους που τους στήνουν οι επικοινωνιολόγοι  κάνουν πολύ κακό στον κ. Μητσοτάκη. Μεγαλύτερο κακό από αυτό το πρόβλημα κατανόησης που έχει. Διότι θα του είναι πολύ δύσκολο την άλλη Κυριακή να κατανοήσει τους λόγους και τις αιτίες, που νομίζει ότι θα κερδίσει αλλά θα χάσει στην κάλπη για άλλη μια φορά. Διότι αυτό το ρεύμα δείχνει ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Αυτό το ρεύμα είναι ρεύμα νίκης. Και δεν μπορεί να μας γελάνε τα μάτια μας, σε όποια πλατεία και αν βρεθούμε.

Δεν μπορεί, λοιπόν, να καταλάβει γιατί ο δικός μας κόσμος, είναι ο κόσμος των πολλών. Και είναι σαν ένα ποτάμι που πλημμυρίζει τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας. Και αυτό το ποτάμι δεν είναι τίποτε άλλο από τη συλλογική δύναμη ενός λαού που πέρασε πολλά και βρίσκει ξανά την αξιοπρέπεια και το δίκιο του. Το μόνο που θέλει είναι να μπορεί ο ίδιος να ορίζει τις τύχες του. Χωρίς τεχνοκράτες, χωρίς τρόικα, χωρίς ΔΝΤ, και βεβαίως χωρίς τους ντόπιους εκπροσώπους τους.

Και σε αυτό το μεγάλο όραμα για την επόμενη μέρα, για το αύριο αυτού του τόπου, σε αυτό το όραμα οφείλουμε να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας. Και αυτός είναι ο σκοπός της μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας που συγκροτήσαμε.

Εμείς είμαστε απλά αυτοί που μας έλαχε ο κλήρος της ιστορίας, να είμαστε μπροστά σε αυτό τον όμορφο αγώνα. Δεν το ονειρευτήκαμε. Δεν το σχεδιάσαμε. Εμείς, δεν μεγαλώσαμε με οράματα μεγαλείου και εξουσίας. Εμάς η ψυχή μας γεμίζει, όχι με τις θέσεις της εξουσίας, αλλά η ψυχή μας γεμίζει όταν νιώθουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε κάτι στους ανθρώπους εκείνους που πέρασαν χρόνια δύσκολα όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Εμάς η ψυχή μας γεμίζει, όταν αυτοί οι άνθρωποι μας σφίγγουν το χέρι. Όταν μας ακούνε και τους ακούμε να  λένε ότι όλα αυτά τα χρόνια πέρασαν δύσκολα, αλλά τα τελευταία χρόνια, η ζωή τους έγινε λίγο καλύτερη. Ότι βρήκαν ξανά το θάρρος και τη δύναμη που τους στέρησε η λιτότητα. Όταν τους βλέπουμε με τη δίψα για ένα καλύτερο αύριο στα μάτια τους,  να γεμίζουν τις συγκεντρώσεις μας. Και σήμερα, είμαι πολλαπλά χαρούμενος διότι ανάμεσα στους δημοκρατικούς πολίτες της Λαμίας που κατέκλυσαν αυτή την πλατεία, βλέπω και πολλούς και πολλές που κάποιοι τους θεωρούν παιδιά ενός κατώτερου θεού και εμείς λέμε: όχι, δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου θεού. Χαιρετίζω, λοιπόν, την παρουσία και σε αυτή την πλατεία, συμπολιτών μας Ρομά που έρχονται εδώ για να ενώσουν τις δυνάμεις τους, τις φωνές τους μαζί μας. Είμαστε μαζί, είμαστε ένα, είμαστε όλοι παιδιά του ίδιου θεού και μαζί θα προχωρήσουμε.

Όπως ήμερα το πρωί είχα την χαρά να συναντήσω τις εκπροσώπους, 52 τον αριθμό, από όλα τα προεδρεία των συλλόγων των καθαριστριών σχολικών κτηρίων. Που ήρθαν και με επισκέφθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Μου είπαν τα προβλήματά τους. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τους εργαζόμενους που δεν έχουν φωνή, που δεν έχουν δύναμη, όσο  μπορούμε και όπως μπορούμε όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά ακόμα περισσότερο τώρα, που δεν έχουμε τα χέρια μας δεμένα πίσω από την πλάτη των μνημονίων. Θα είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν φωνή. Για εμάς η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι να μπορούμε να δίνουμε μια αύξηση σε αυτούς τους ανθρώπους. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι να μπορούμε να δίνουμε επιδόματα στους ανθρώπους που δεν έχουν δύναμη. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ανθρώπους να παίρνουν μια 13ησύνταξη, για να μπορούν να ζήσουν με μεγαλύτερη αξιοπρέπεια και να δώσουν στα εγγόνια τους, να κάνουν τον οικογενειακό τους καταμερισμό καλύτερα. Αυτή είναι η δικιά μας ικανοποίηση και η δικιά μας ευτυχία.

Θέλω να σας πω, φίλες και φίλοι, ότι δεν πετάμε στα σύννεφα. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι, παρά το γεγονός ότι βγήκαμε από την κρίση, ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας, εγώ θα πω η πλειοψηφία, που ενώ οι αριθμοί πλέον ευημερούν, ενώ έχουμε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανάπτυξη, ενώ είμαστε σχεδόν στον ένατο μήνα εκτός μνημονίων, δεν έχουν ακόμα νιώσει τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους. Και υποχρέωση δική μας είναι να κάνουμε αυτούς τους ανθρώπους να νιώσουν ότι βγήκαμε από την κρίση και από τα μνημόνια.

Αυτός είναι και ο λόγος που σχεδιάζουμε πλέον αυτή τη νέα οικονομική πολιτική. Αυτός είναι και ο λόγος που προχωρήσαμε τώρα στον σχεδιασμό αυτόν που αφορά και το 2019, αλλά και το 2020. Με μέτρα ύψους 1,2 δις το 2019 και 1,3 δις το 2020. Μέτρα, όμως, όχι έκτακτα αλλά μόνιμα, που θα δώσουν μόνιμη ανάσα, ελάφρυνση και προοπτική στους ανθρώπους που πρέπει να στηριχθούν. Στους πολλούς, σε αυτούς που έβαλαν πλάτη στα δύσκολα.

Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι μας λένε ότι αυτά είναι προεκλογικά δώρα. Εμείς τους απαντάμε δεν είναι δώρα, δεν είναι παροχές. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να επιστρέψουμε σε όλους αυτούς που έβαλαν πλάτη. Είναι οι δικές σας θυσίες που επιστρέφονται. Δεν είναι δώρα δικά μας προς τον ελληνικό λαό. Είναι οι θυσίες του ελληνικού λαού, που τώρα που η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα έχουμε τη δύναμη να ανταποδώσουμε.

Όμως, φίλες και φίλοι, εγώ θέλω να σας πω ότι κατά τη δική μου εκτίμηση, το μεγαλύτερο  κατόρθωμα της διακυβέρνησής μας, της δύσκολης διακυβέρνησής μας αυτά τα χρόνια, δεν ήταν ότι βγήκαμε από το μνημόνιο. Αλλά ότι βγήκαμε από το μνημόνιο με την κοινωνία όρθια. Και ότι μέσα σε δύσκολες συνθήκες δημοσιονομικά, μέσα στην περίοδο του μνημονίου καταφέραμε να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά στον τομέα της υπεράσπισης της μεγάλης πλειοψηφίας των πολλών. Επιτρέψτε μου να πω, όσο πιο επιγραμματικά μπορώ κάποιες από της σημαντικές επιτυχίες, κατά τη δική μου εκτίμηση πιο σημαντικές και από αυτήν της εξόδου από το μνημόνιο.

Στον χώρο της Υγείας, σε δύσκολους καιρούς μνημονίου ήμασταν εμείς αυτοί που δώσαμε ελεύθερη πρόσβαση σε 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας ανασφάλιστους σε δωρεάν υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Σε περίοδο μνημονίων ήμασταν εμείς αυτοί που κάναμε 19.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Και είμαστε εμείς αυτοί που τώρα σχεδιάζουμε 10 χιλιάδες προσλήψεις για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, 2,5 χιλιάδες κάθε χρόνο για τα επόμενα χρόνια από το 2019. Ήμασταν εμείς αυτοί που ιδρύσαμε ΤΟΜΥ, δίνοντας έμφαση στην δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας. Ήμασταν εμείς αυτοί οι οποίοι εξυγίαναν τα δημόσια οικονομικά στα νοσοκομεία. Βρήκαμε νοσοκομεία απολύτως ελλειμματικά με χρέη 900 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα τα  νοσοκομεία έχουν πλεόνασμα πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ. Και το ερώτημα είναι γιατί το καταφέραμε αυτό; Πώς τα καταφέραμε αυτό; Και η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή. Σταματήσαμε το πάρτι στο χώρο της δημόσιας Υγείας. Σταματήσαμε τη σπατάλη, σταματήσαμε τη ρεμούλα, σταματήσαμε τη διαφθορά. Διότι, όταν κάποιοι έκοβαν μισθούς και συντάξεις, έβαζαν πεντάευρο στην είσοδο των πολιτών στα νοσοκομεία, την ίδια στιγμή κράταγαν στα συρτάρια τους κλειδωμένες τις επιστροφές από το ριμπέιτ των φαρμακοβιομηχάνων, ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν εισέπρατταν τα λεφτά για το ελληνικό δημόσιο, κάνοντας δωράκια στο μεγάλο κεφάλαιο, κάνοντας δωράκια στους λίγους και εκλεκτούς.

Στον χώρο της Πρόνοιας, αυξήσαμε τους πόρους από 780 εκατομμύρια στα 3 δις ευρώ. Μην απορείτε, πολίτες της Λαμίας, για αυτή την θαυμάσια εικόνα που βλέπετε σήμερα εδώ και που βλέπουμε και σε όλες τις συγκεντρώσεις μας. Τα παιδιά που κάποιοι τα ήθελαν ενός κατώτερου θεού έρχονται και ενώνουν τις δυνάμεις μαζί σας. Γιατί; Γιατί εμείς δώσαμε από 700 εκατομμύρια 3 δις, με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, χωρίς διακρίσεις. Όλοι οι Έλληνες πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, ανεξάρτητα σε ποιον θεό πιστεύουν και στο τι χρώμα έχει το δέρμα τους. Και αντιμετωπίσαμε, ιδίως το 2015, το μεγάλο θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης, που έπληττε δυστυχώς τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Γιατί η Ελλάδα του 2015 ήταν μια Ελλάδα που έβλεπες χιλιάδες ανθρώπους να τρώνε αποκλειστικά από τα συσσίτια και χιλιάδες ανθρώπους να βγαίνουν δυστυχώς να αναζητήσουν  ένα πιάτο φαί ακόμα και ανθρώπους να τους βλέπεις να ψαχουλεύουν στους κάδους των απορριμμάτων. Αυτή η εικόνα είναι μια εικόνα που μας έχει στοιχειώσει ως κοινωνία, αλλά είναι μια εικόνα που ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Διότι το πρώτο μας μέλημα ήταν κανένας μόνος απέναντι στην κρίση.

Και, βεβαίως, η προσπάθειά μας σήμερα να σταθούμε δίπλα στους νέους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν οικογένεια, που θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, αλλά στα 30 τους ζουν ακόμα στο παιδικό δωμάτιο, και κάποιοι μας είπαν ότι είναι πεταμένα λεφτά. Ε λοιπόν, όχι. Σήμερα 240 χιλιάδες νοικοκυριά παίρνουν το επίδομα ενοικίου, το επίδομα στέγης που είναι ένα σημαντικό στήριγμα στους πολίτες εκείνους που τα βγάζουν δύσκολα πέρα, για να μπορέσουν να έχουν μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Στον χώρο της Παιδείας, ήμασταν εμείς αυτοί που τελειώσαμε αυτό το αίσχος με τις φωτοτυπίες αντί για βιβλία, με τις ελλείψεις, με τα σχολεία που άνοιγαν αλλά καθηγητές ερχόντουσαν τον Δεκέμβρη. Επιστρέψαμε σε ένα πλαίσιο κανονικότητας. Προχωρήσαμε σε ένα σχέδιο για 15.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και το Σεπτέμβρη προσλαμβάνουμε 4.500 καθηγητές στην Ειδική Αγωγή. Διότι θεωρούμε εμείς ότι τα παιδιά με αναπηρία, τα παιδιά αυτά κυρίως, πρέπει να προσεχθούν. Δεν υπάρχουν διακρίσεις, όλοι έχουν δικαίωμα στη γνώση. Και βεβαίως προχωρήσαμε και σε μια ριζική αναδιάρθρωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πατρίδα μας. Ιδρύσαμε νέα πανεπιστημιακά τμήματα, αυξήσαμε τον προϋπολογισμό  σε όλα τα ΑΕΙ, αλλά και τον προϋπολογισμό για την έρευνα, που για πρώτη φορά στα χρονικά έφτασε πάνω από το 1% του ΑΕΠ.

Στο Ασφαλιστικό, ενοποιήσαμε και εξυγιάναμε τα ελλειμματικά ταμεία που άθροιζαν τρύπα άνω του ενός δις, και πλέον ο ΕΦΚΑ βγάζει πλεονάσματα αντί για ελλείμματα. Παραλάβαμε 400.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης το 2014 και έχει δοθεί λύση στο 75% εξ’ αυτών. Ενώ, μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις ήταν ότι ενώ σχεδόν όλοι είχαν προεξοφλήσει ότι από 1/1/2019 θα είχαμε περικοπές στις συντάξεις ύψους 2 δις ευρώ, εμείς όχι μόνο δεν φέραμε περικοπές, αλλά δώσαμε και μικρές αυξήσεις σε 600.000 συνταξιούχους. Και σήμερα, αποκαθιστούμε και τη 13η σύνταξη, η οποία είναι μόνιμη και όσο πηγαίνει η οικονομία καλύτερα θα αυξάνεται και το μέγεθος του ποσού. Θα φορά όλους τους συνταξιούχους και στο σύνολο το ποσού.

Στην εργασία, καταφέραμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες να μειώσουμε την ανεργία κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι καταστήσαμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ένα σώμα λειτουργικό και αληθινό. Όχι μπιμπελό, όχι για να κάνει συμφωνίες πίσω από την κουρτίνα με εργοδότες και να κάνει τα στραβά μάτια. Πλέον δεν υπάρχει επιχείρηση που να μην έχει στο μυαλό της ότι πρέπει να τηρήσει την εργασιακή νομοθεσία. Διότι εμείς είμαστε εδώ για να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των πολλών. Αλλά το πιο σημαντικό για εμάς είναι ότι  επαναφέραμε αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καταργήσαμε τον υποκατώτατο μισθό για τους νέους ανθρώπους και αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% για τους νέους και παλαιότερους εργαζόμενους.

Φίλες και φίλοι, θα μπορούσα να μιλάω πολύ ώρα για τα σημαντικά αυτά επιτεύγματα, δεδομένων των δύσκολων δημοσιονομικών συνθηκών, που είχαμε όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια. Όμως πιστεύω ότι το έργο μας δεν είναι ένα έργο που αφορά μόνο την κεντρική πολιτική σκηνή. Δώσαμε βάση και στον κάθε ένα τόπο ξεχωριστά. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, σε αυτό εδώ τη σημείο, να μην κάνω αναφορά μόνο στα κεντρικά μεγάλα θέματα, αλλά να μιλήσω και λίγο ξεχωριστά για το δικό σας τόπο. Να μιλήσω λίγο ξεχωριστά για το νομό σας, το νομό Φθιώτιδας, τη Στερεά Ελλάδα.

Πρώτα απ' όλα στον τομέα των χρηματοδοτήσεων, από το 2015 μέχρι σήμερα προχωρήσαμε στην έγκριση νέων έργων για τον Νομό Φθιώτιδας προϋπολογισμού σχεδόν 500 εκατ. ευρώ  από ΕΣΠΑ και ΠΔΕ. Πάνω από τα διπλάσια δηλαδή σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία. Αλλά και σε ολόκληρη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πενταπλασιάσαμε τα έργα που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ από το 2015, δίνοντας 1,2 δις έναντι μόλις 230 εκατ. ευρώ την προηγούμενη τετραετία.

Βέβαια, πολίτες της Λαμίας, πολίτες της Στερεάς Ελλάδας ευρύτερα που μας ακούτε σήμερα, γι’ αυτά δεν θα ακούσετε κουβέντα από τον απερχόμενο Περιφερειάρχη σας, διότι δεν θέλει να επαινεί την κυβέρνηση. Είναι άλλωστε απασχολημένος τώρα  να θέλει να γίνει δήμαρχος στην Αθήνα. Δεν πειράζει όμως. Εμείς είμαστε μεγαλόκαρδοι, διότι εμάς μας αρκεί το γεγονός ότι αυτά τα χρήματα και αυτά τα έργα θα τα χαρεί ο λαός της Λαμίας, ο λαός της Στερεάς Ελλάδας, ανεξάρτητα από το αν ο σημερινός Περιφερειάρχης μας επαινεί ή όχι. Είμαστε, όμως, βέβαιοι ότι ο επόμενος Περιφερειάρχης θα είναι αυτός που θα μπορέσει όχι απλώς να τα χαρεί, αλλά να δώσει και πνοή και προοπτική σε αυτά τα έργα. Διότι θα είναι ο Περιφερειάρχης που θα εκλεγεί από το ψηφοδέλτιο της στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Ολοκληρώνουμε στον τομέα των Υποδομών μια σειρά μεγάλων και μικρότερων οδικών έργων για την Φθιώτιδα και την Στερεά γενικότερα. Ο Ε65 έχει επιτέλους βρει το δρόμο του. Ολοκληρώσαμε το τμήμα Ξυνιάδα – Τρίκαλα ενώ υλοποιείται με εντατικούς ρυθμούς το τμήμα από Ξυνιάδα έως Λαμία. Ολοκληρώσαμε έργα ύψους 18 εκ. στο τμήμα Σκάρφεια-Λαμία-Ράχες, καθώς και έργα βελτίωσης σε τμήμα της εθνικής Λαμίας-Καρπενησίου, ύψους 25 εκ. Να πω όμως και για την ιστορική γέφυρα της Αλαμάνας. Που κάνουμε την αρχή, την κατασκευή αυτού του συμβολικού, όχι για τον τόπο σας αλλά για όλη την Ελλάδα έργου. Μια ανταπόδοση στον τόπο σας, στην περιοχή σας, για τον ρόλο της στην Επανάσταση του 1821 που σε δύο μόλις χρόνια από τώρα θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από το ξέσπασμά της.

Επίσης, έχουμε πλέον έναν υπερσύγχρονο σιδηρόδρομο με ηλεκτροκίνηση 450 χλμ. Ολοκληρώσαμε τα έργα που εκκρεμούσαν από το 1997 που τα παραλάβαμε με ποσοστό υλοποίησης μόλις στο 17%. Ανάμεσά τους η μεγαλύτερη μεταλλική σιδηροδρομική γέφυρα των Βαλκανίων στο Δομοκό και η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο Καλλίδρομο.


Στον αγροτικό τομέα, προωθούμε πληθώρα νέων έργων για την υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής. Και σήμερα μπορώ να ανακοινώσω ότι εντάσσεται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ένα σημαντικότατο έργο, η κατασκευή αρδευτικού δικτύου στην περιοχή της Ηρακλειάς με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ που θα δώσει μόνιμη λύση στο αρδευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής.


Επίσης, προχωράμε την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων  και τον ΧΥΤΥ Λαμίας, συνολικού προϋπολογισμού 31 εκ €.  Καθώς και έργα για τη διαχείριση υγρών αποβλήτων στους 11 οικισμούς στην Περιφέρεια.

Επίσης χρηματοδοτούμε ένα σημαντικό έργο για τη Λαμία και για τη νέα γενιά της, την κατασκευή κλειστού Κολυμβητηρίου στη Λαμία με 9,5 εκατ. ευρώ.

Και, τέλος, στο χώρο της Παιδείας με το νέο χάρτη πανεπιστημιακών σχολών που δημιουργήσαμε σε  όλη την Ελλάδα με την ουσιαστικά κατάργηση επιτέλους αυτού του αναχρονιστικού θεσμού των ΤΕΙ. Έχουμε προχωρήσει κι εδώ στη Λαμία  σήμερα υπάρχουν 6 πανεπιστημιακά τμήματα. Η  Λαμία έχει μετατραπεί σε μία πανεπιστημιούπολη.

Και δεν σκοπεύουμε αυτό να το αφήσουμε στην τύχη του. Δρομολογούμε την παραχώρηση της έκτασης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την περιοχή του πρώην ΠΑΒΥ για να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των πανεπιστημιακών τμημάτων εδώ στη Λαμία.


Φίλες και φίλοι, πολίτες της Λαμίας,

Τα πεπραγμένα μας και το σχέδιό μας για την επόμενη μέρα είναι η πυξίδα γι αυτό που εμείς οραματιζόμαστε και ονομάζουμε Ελλάδα των πολλών.

Όμως, σας είπα στην αρχή, κάποιοι έχουν διαφορετικά σχέδια. Κάποιοι απ’ αυτούς τα σχέδια αυτά τους ξεφεύγουν, τους ξεφεύγουν προγραμματικές θέσεις που μας γεμίζουν αγωνία και φρίκη για το τι μπορεί να συμβεί ξανά στον τόπο. Σε άλλα όμως καταφέρνουν και κρύβουν τις προθέσεις και τις διαθέσεις τους. Παρά το γεγονός ότι μας είπαν ότι τα μέτρα στήριξης των πολλών που πήραμε για το ΄19 και το ΄20 είναι ανέφικτα και λαϊκισμός, αναγκάστηκαν χθες να τα ψηφίσουν ένα προς ένα.

Εμάς μας αρκεί που τα ψήφισαν ένα προς ένα, γιατί θέλω να θυμίσω κάποια άλλη εποχή, το 2016, όταν πάλι δώσαμε έκτατο τότε μέρισμα εν είδη 13ης στους συνταξιούχους, έκαναν ολόκληρη φασαρία ότι η Ελλάδα θα ξαναγυρίσει στη δραχμή, ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, ότι τα μνημόνια θα μείνουν για πάντα, ότι οι αξιολογήσεις δεν θα κλείσουν και πήγαιναν στην Ευρώπη να χτυπήσουν την πόρτα του κ. Σόιμπλε για να μας τραβήξει το αυτί.

Σήμερα κράτησαν μια πιο έξυπνη στάση. Φαίνεται όμως ότι έβαλαν άλλους να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Πρώτος και καλύτερος ο ανθέλληνας υποψήφιος του ΕΛΚ για την Προεδρεία της Κομισιόν, που υποστηρίζει και ο κ. Μητσοτάκης, ο Βαυαρός κ. Βέμπερ, ο οποίος το ίδιο βράδυ που ανακοινώθηκαν τα μέτρα βγήκε να μας πει ότι τα μέτρα αυτά είναι μέτρα τα οποία θα τα πληρώσουν οι ευρωπαίοι πολίτες.

Απευθυνόμαστε λοιπόν στον κ. Βέμπερ και του λέμε. Σταμάτα να μας κουνάς το δάχτυλο. Να ασχοληθείς με τη Βαυαρία. Να ασχοληθείς με τη Γερμανία που έχει γίνει ο αδύναμος κρίκος της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ξέχασε πια το γεγονός που ήξερες παλιότερα. Η Ελλάδα πια είναι μια χώρα εκτός μνημονίων. Η Ελλάδα πια είναι μια χώρα που κυβερνιέται από τον κυρίαρχο λαό της και όχι από τους τεχνοκράτες. Και τα χρήματα αυτά κ. Βέμπερ και κάθε κ. Βέμπερ της ευρωπαϊκής τεχνοκρατίας και νομενκλατούρας είναι χρήματα από τις θυσίες του ελληνικού λαού, όχι από τα δάνεια που μας δώσατε με υπέρογκα επιτόκια. Είναι χρήματα από τις θυσίες και από τους κόπους του ελληνικού λαού. Γι αυτό δεν είναι δωράκια, όπως είπα στην αρχή, αλλά είναι η επιστροφή αυτών των θυσιών.


Αλλά δεν ήταν  μόνον ο κ. Βέμπερ που έσπευσε να δημιουργήσει κλίμα. Ήταν και κάποιοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι, εγκατεστημένοι από την περίοδο Σαμαρά σε θεσμικά προπύργια της ελληνικής οικονομίας, εγκατεστημένοι εκεί για να σαμποτάρουν κάθε στιγμή το έργο και την προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια και να καταφέρει να σηκώσει λίγο ψηλότερα τους πολλούς και τον ελληνικό λαό.

Κάθε φορά σε κάθε σκληρή διαπραγμάτευση τους βρίσκαμε απέναντί μας. Άλλοτε βγαίνοντας και κατηγορώντας μας όταν μοιράζαμε το υπερπλεόνασμα στους φτωχούς. Άλλες φορές βγαίνοντας και προεξοφλώντας ότι πρέπει να κοπούν οι συντάξεις ύψους 2 δις το 2019 γιατί θα καταρρεύσει η οικονομία.  Άλλοτε προεξοφλώντας ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια και θα έχουμε πιστοληπτική γραμμή στήριξης, δηλαδή νέο μνημόνιο. Άλλοτε βγαίνοντας και λέγοντας ότι δεν θα βγούμε στις αγορές.

Φτάνει πια. Σας ακούσαμε πολύ. Φτάνει πια. Η Ελλάδα προχωράει μπροστά. Είσαστε παρελθόν. Δεν σας έχουμε ανάγκη. Δεν μας είστε εμπόδιο.


           Όσο λοιπόν κι αν κάποιοι θέλουν να πιστεύουν ότι έχουν τη δύναμη να γυρίσουν πίσω την πορεία της χώρας, να γυρίσουν πίσω την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας,  να ξέρουν κάτι πάρα πολύ καλά. Ούτε τη δύναμη έχουν, ούτε πρόκειται να τους αφήσουμε να το πράξουν. Διότι τη δύναμη την έχει μονάχα ο ελληνικός λαός. Αυτός κρατά τα κλειδιά της ανάπτυξης, της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αλλά και της διακυβέρνησης του τόπου.


 Και όσο φτάνει, πλησιάζει, η ώρα που αυτός θα μιλήσει ξανά, όπως μίλησε τρεις φορές όταν χρειάστηκε, τις κρίσιμες φορές το 2015, και τον Γενάρη και τον Σεπτέμβρη και τον Ιούλη τότε που πάλι ήταν όλοι απέναντί μας, όσο λοιπόν φτάνει αυτή η ώρα, αυτή η κρίσιμη ώρα, τόσο θα γίνεται πιο σαφές το δίλημμα  των εκλογών. Και τόσο πιο αγχώδης και αγωνιώδης η προσπάθειά τους να εκτρέψουν τη συζήτηση από όλα αυτά που αφορούν τους πολλούς και τις ανάγκες τους σε μια κίτρινη χυδαιολογία, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Εμείς λοιπόν τους απαντάμε. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Εμείς έχουμε τη στήριξη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, γιατί αυτοί μας έφεραν ως εδώ, αυτοί μας στήριξαν να φτάσουμε ως εδώ, κι αυτοί θα μας δώσουν εντολή να συνεχίσουμε να τους υπηρετούμε.


Και το δίλημμα της κάλπης είναι σαφές, φίλες και φίλοι,  τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Στην Ευρώπη που βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Στην Ευρώπη που απειλείται από την άνοδο της ακροδεξιάς. Στην Ευρώπη που δεινοπάθησε από τις πολιτικές των τεχνοκρατών και της λιτότητας.

Αλλά και στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα που αποτελεί ίσως ένα από τα λίγα θετικά παραδείγματα ενός λαού που με αξιοπρέπεια σήκωσε ανάστημα, σήκωσε μεγάλο βάρος αλλά άντεξε, δεν λύγισε, δεν το έβαλε κάτω, και τώρα είναι έξω από τα προγράμματα της λιτότητας. Και ταυτόχρονα, δίνει παράδειγμα σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς και αξιοπρέπειας και αγώνα και αντίστασης.


Το δίλημμα λοιπόν για τη χώρα μας είναι, με την Ελλάδα των πολλών ή με την Ελλάδα της ελίτ.


Μας λένε ότι το δίλημμα αυτό είναι ένα δίλημμα διχαστικό.

Επιτρέψτε μου να τους διαψεύσω.

Η Ελλάδα των πολλών είναι η Ελλάδα που ενώνει.

Ενώνει τις επιθυμίες και τις ανάγκες των φτωχών ανθρώπων, της μεσαίας τάξης, των αγροτών, των εργαζομένων, της νεολαίας.

Αυτή που διχάζει είναι  η Ελλάδα των ελίτ.

Διότι η Ελλάδα των πολλών είναι η Ελλάδα του 99%. Οι ελίτ που θα κερδίσουν  από αυτά τα προγράμματα φρίκης του ΔΝΤ που θέλει να εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης είναι μόνο το 1%.

Και γι αυτό απευθύνομαι και στους συντηρητικούς πολίτες, τους πολίτες εκείνους που δεν μπορούν  να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και τους λέω: Θα επικροτήσετε στην κάλπη αυτό το φρικιαστικό πρόγραμμα της 7ημερης εργασίας; Θα επικροτήσετε στην κάλπη αυτό το φρικιαστικό σχέδιο που θεωρεί το 8ωρο ξεπερασμένο; Θα επικροτήσετε στην κάλπη το σχέδιο που θέλει να καταργήσει την 13η σύνταξη που εμείς τώρα θεσπίσαμε; Θα μας ξαναγυρίσετε με την επιλογή σας πίσω στα φριχτά χρόνια της κοινωνικής καταστροφής και λεηλασίας;


Όχι, φίλες και φίλοι, κανείς δεν θα το κάνει αυτό, και κανείς δεν έχει το δικαίωμα.

Η Ελλάδα των πολλών λοιπόν είναι η Ελλάδα που ενώνει. Η Ελλάδα των ελίτ είναι που διχάζει. Γιατί σπέρνει το μίσος, τον φανατισμό μέσα στο λαό για να τον διχάσει, για να στρέψει την μία κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη. Για να διαιρέσει τους πολλούς, ώστε να εξουσιάζουν για πάντα οι λίγοι και οι εκλεκτοί. Αυτοί που τα χρόνια της κρίσης έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και δεν υπέστησαν τις θυσίες που υποστήκαμε όλοι οι υπόλοιποι.


Αυτό λοιπόν φίλες και φίλοι, όχι, δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να το αφήσει να συμβεί.

Δεν θα το επιτρέψουμε. Γιατί είμαι βέβαιος και όσο βρίσκομαι μέσα στο λαό, μιλώ με τους απλούς ανθρώπους, τώρα που έφυγα πια από το Μαξίμου, που είμαι κάθε μέρα εκεί κλεισμένος και βλέπω κι εγώ τα επικοινωνιακά παπαγαλάκια να μας ζαλίζουν τα μυαλά και είμαι μέσα στους απλούς και καθημερινούς ανθρώπους και βλέπω ότι ναι, αυτό είναι ρεύμα νίκης

Έκανα λάθος προχθές που μίλησα για ντέρμπι. Δεν είναι ντέρμπι. Έχουμε κερδίσει ήδη το πρώτο ημίχρονο κ. Μητσοτάκη. Κι ελάτε, σας περιμένουμε και στο δεύτερο ημίχρονο. Στις εθνικές εκλογές, εκεί που θα δώσουμε την μεγάλη απάντηση σε όσους σχεδιάζουν δίχως τον ξενοδόχο, που είναι ο ελληνικός λαός.


Σας ευχαριστώ θερμά, για τη ζεστή σας υποδοχή. Σας ευχαριστώ θερμά γι αυτό το μήνυμα νίκης που εκπέμψατε σήμερα, εδώ, από την ιστορική Λαμία, από τη Λαμία της αντίστασης και του αγώνα.


Καλή δύναμη, καλούς αγώνες και με τη νίκη. Γεια σας.ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

16/05/2019


Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2019 | 11:54 am


Καραγκιοζιλίκια μπροστά στην ήττα

- Τι σημαίνει «διάχυτη πληροφόρηση»;
- Είναι αμήχανοι, πανικόβλητοι και προετοιμάζονται για ήττα. Και καλά κάνουν...


   Το είπε καθαρά ο κ. Αυγενάκης. Δεν νομίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει «συντονισμένες ενέργειες» για την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.
   Υπάρχει μόνο η «διάχυτη πληροφόρηση» ότι κάποιοι είναι αποφασισμένοι να κάνουν τέτοιες ενέργειες. Και κάλεσε τους νεοδημοκράτες και τους πολίτες να επαγρυπνούν.
   Τι σημαίνει «διάχυτη πληροφόρηση»;
   Σημαίνει, πολύ απλά, ότι ο κ. Αυγενάκης δεν έχει καμία πληροφόρηση. Σενάρια από το κεφάλι του κατεβάζει. Λέει χοντρά ψέματα εν πλήρει συνειδήσει. Και τα λέει για να δηλητηριάσει λίγο ακόμα το πολιτικό κλίμα. Να ενεργοποιήσει τους πιο χαλαρούς νεοδημοκράτες και αντισυριζαίους. Να προετοιμάζει κάπως τον κόσμο της Ν.Δ. ότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι θρίαμβος. Και να κρατάει και μια καβάτζα -αν οι ευρωεκλογές είναι σφαλιάρα για τον Κ. Μητσοτάκη- μήπως παίξει και λίγο το χαρτί της νοθείας των αδίστακτων μαδούρων.
   Σε τέτοιο επίπεδο πολιτικής και πολιτισμικής εξαθλίωσης έχει καταντήσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Σε κάθε αυτογκόλ που βάζει ο Κ. Μητσοτάκης, κατεβαίνουν και τρία σκαλοπάτια χαμηλότερα. Fake news, συκοφαντίες, ύβρεις και τώρα καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές. Πόσο απελπισμένοι μπορεί να είναι;
   Κατά τα άλλα, καταγέλλουν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου. Αυτοί που για να αποφύγουν την συζήτηση για τις πραγματικές τους θέσεις, στα εργασιακά, το ασφαλιστικό, την υγεία, χρησιμοποίησαν διαδοχικά: το Μάτι, το κότερο, τον Πολάκη που καπνίζει, λάσπη για τον πατέρα του Τσίπρα, λάσπη γενικώς και αορίστως για τη Γεροβασίλη και τώρα καταγγελίες για νοθεία. Και όλα αυτά τα καραγκιοζιλίκια μόλις μέσα σε μία εβδομάδα.
   Είναι αμήχανοι, πανικόβλητοι και προετοιμάζονται για ήττα. Και καλά κάνουν.
το Κύριο Άρθρο στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2019 | 11:15 am


Το Νοσοκομείο Άρτας απαντά στην παραπληροφόρηση και καταγγέλλει τους διακινητές των fake news

Υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών και προσβάλλουν αδιακρίτως και με εξαιρετικά βάναυσο τρόπο το σύνολο των εργαζομένων στο νοσοκομείο


   Η διοίκηση του Νοσοκομείου Άρτας καταγγέλλει τους διακινητές της ψεύτικης πληροφορίας (περί μη λειτουργίας του αξονικού τομογράφου, επειδή «απέναντι λειτουργεί ιδιωτικός»...) που υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών και προσβάλλουν αδιακρίτως και με εξαιρετικά βάναυσο τρόπο το σύνολο των εργαζομένων στο νοσοκομείο.
   Υπενθυμίζεται ότι η διακίνηση της ψεύτικης είδησης εντάσσεται στην ενορχηστρωμένη επίθεση, με fake news, από τη Ν.Δ., στην Όλγα Γεροβασίλη, για την οποία η βουλευτής Άρτας και υπουργός Προστασίας του Πολίτη προσφεύγει στη Δικαιοσύνη. Ότι πρόκειται για fake news, αποδεικνύεται εξόφθαλμα από το γεγονός ότι ΔΕΝ υπάρχει αξονικός στο ακτινοδιαγνωστικό ιατρείο, στο οποίο, από το 2015, ΔΕΝ είναι πλέον μέτοχος η κ. Γεροβασίλη, λόγω ασυμβίβαστου! (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ).
   Αναλυτικά η ανακοίνωση του Νοσοκομείου της Άρτας:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η ενημέρωση των πολιτών, δια της μεταδόσεως ή αναμεταδόσεως πληροφοριών μέσω των εντύπων, ηλεκτρονικών, τηλεοπτικών  ή ραδιοφωνικών μέσων ενημέρωσης, οφείλει πρωτίστως να διασφαλίζει την ακρίβεια, την αλήθεια και την πληρότητα των μεταδιδομένων πληροφοριών.

Πολλώ δε μάλλον όταν το αντικείμενο της δημοσιοποιούμενης πληροφορίας αφορά το απολύτως ευαίσθητο και αυστηρά προστατευτέο αγαθό της δημόσιας υγείας,  το ύψιστο δηλαδή αγαθό, το οποίο δεν μπορεί, δεν δικαιολογείται και δεν συγχωρείται σε καμία περίπτωση, να αποτελεί πεδίο παραπληροφόρησης και κατατρομοκράτησης των πολιτών, αλλά και φυσικά αποσυντονισμού αυτού καθ’ αυτού του συστήματος υγείας, με την δημόσια μετάδοση απολύτως ανακριβών, ψευδέστατων και αυταπόδεικτα επικίνδυνων για την δημόσια υγεία  πληροφοριών.

Για πολλοστή φορά η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας αναγκάζεται να προβεί στα αυτονόητα, καθώς η μετάδοση από πρωίας μέσω δημοσίων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συχνοτήτων της «πληροφορίας» ότι «…δεν είναι σε λειτουργία ο αξονικός τομογράφος στο Δημόσιο Νοσοκομείο Άρτας, διότι απέναντι λειτουργεί ο ιδιωτικός τομογράφος …», μπορεί να μην βρίσκει ευήκοα ώτα στην τοπική κοινωνία της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής, οι πολίτες της οποίας μειδιούν στο άκουσμα της «είδησης», καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι από τον περασμένο Μάρτιο του έτους 2018 στο Νοσοκομείο της Άρτας λειτουργεί ο νέος, υπερσύγχρονος, αξονικός τομογράφος, ο οποίος τοποθετήθηκε από την παρούσα Διοίκηση, κατόπιν ανοιχτού, δημόσιου, διεθνούς διαγωνισμού, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα ετών, ωστόσο η απαράδεκτη αυτή «δημοσιογραφική» ενέργεια «μεγαλόσχημων» δημοσιογράφων, οι οποίοι διανθίζοντας την ανωτέρω «έγκυρη πληροφορία» τους και με την περίφραση «…μην πουλάτε σανό στην κοινωνία…», προσομοιάζοντας έτσι την κοινωνία με ιπποφορβείο, με την αρχική μετάδοσή της και την αυτόματη διασπορά της στο σύνολο της επικράτειας, θορύβησε και αναστάτωσε πολίτες και κατοίκους όμορων και πιο απομακρυσμένων περιφερειών, πολλοί εκ των οποίων εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο μας, με συνέπεια να αναγκαζόμαστε να καθησυχάζουμε, χωρίς να συντρέχει κανένας απολύτως λόγος, πλήθος συμπολιτών μας, οι οποίοι επικοινωνούν έντρομοι με το Νοσοκομείο μας.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Άρτας, καταγγέλλει τους διακινητές της ψευδέστατης πληροφορίας, οι οποίοι αφενός μεν υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών και αφετέρου προσβάλλουν αδιακρίτως και με εξαιρετικά βάναυσο τρόπο το σύνολο των εργαζομένων (ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό) του Νοσοκομείου μας, που καθημερινά στέκονται, ανεπηρέαστοι και απερίσπαστοι, στο ύψος των περιστάσεων.

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2019 | 1:29 pm


"Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν κ. Μητσοτάκη, σε καμία ΝΔ, σε κανέναν κ. Πορτοσάλτε να προσβάλουν την υπόληψή μου - VIDEO

- Στη Δικαιοσύνη κατά όσων επιμένουν στη συκοφαντία και τη λάσπη προσφεύγει η Όλγα Γεροβασίλη
- "Οι Αρτινοί ξέρουν πώς άσκησα επί 25 χρόνια το ιατρικό μου λειτούργημα και αυτός είναι ένας από τους λόγους που υπερψηφίζομαι"


   Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, λόγω της αναπαραγωγής, σήμερα, της ευθείας προσωπικής επίθεσης που δέχτηκε χτες από τη ΝΔ. Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ανακοίνωσή του χθες, για το θέμα της υγείας, ανέφερε ότι έκανε «χρυσές δουλειές με το ιδιωτικό ακτινοδιαγνωστικό ιατρείο που διατηρεί στην Άρτα».
   Η αναφορά έγινε για το χιλιοειπωμένο και ξαναζεσταμένο θέμα ότι δήθεν χαλάει ο αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου της Άρτας, για να στέλνουν τον κόσμο στον αξονικό του ακτινοδιαγνωστικού κέντρου της Όλγας Γεροβασίλη. Κι αυτό, παρά το γεγονός, ότι ΔΕΝ υπάρχει αξονικός στο ακτινοδιαγνωστικό ιατρείο, στο οποίο, από το 2015, ΔΕΝ είναι πλέον μέτοχος η κ. Γεροβασίλη, λόγω ασυμβίβαστου!
   Ταυτόχρονα, η υπουργός, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στην εκπομπή «Πρωινή Βάρδια» της ΕΡΤ, επιτέθηκε κατά της ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «χιοποίηση της πολιτικής ζωής», «χυδαιότητα και πολιτική των fake news», από πλευράς του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
   Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη οδηγήθηκε στην απόφασή της να προσφύγει στη Δικαιοσύνη από το γεγονός ότι, παρά την απάντηση που είχε δώσει χθες, κάποιοι δημοσιογράφοι αναπαρήγαγαν σήμερα την αναφορά της ΝΔ στο πρόσωπό της, την οποία θεωρεί ως προσβολή για την προσωπική της υπόληψη, ως προσβολή για τον τρόπο που άσκησε το ιατρικό της λειτούργημα επί 25 χρόνια. Και είναι αυτός ο τρόπος, όπως επεσήμανε η Όλγα Γεροβασίλη, στη συνέντευξη στην ΕΡΤ, ένας από τους λόγους που οι συμπολίτες της την υπερψηφίζουν.
   Σε tweet, που ανήρτησε η κ. Γεροβασίλη, αναφέρει: «Σε όσους επιμένουν στη συκοφαντία και τη λάσπη, την απάντηση θα δώσει η Δικαιοσύνη».
   Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφυγή της υπουργού, την οποία επεξεργάζεται το νομικό επιτελείο της, θα στρέφεται εναντίον δημοσιογράφων και πολιτικών προσώπων που επιμένουν σε αυτή την αναφορά.   Νωρίτερα, στη συνέντευξή της στην ΕΡΤ, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε: «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν κ. Μητσοτάκη, καμία ΝΔ και κανέναν κ. Πορτοσάλτε (σ.σ.: Όπως είπε, άκουσε το πρωί μια αναπαραγωγή την ανακοίνωσης), να με προσβάλει προσωπικώς [...] Τα ράμματα για τη γούνα τους είναι πολλά».
   Εξηγώντας τι συμβαίνει με το συγκεκριμένο θέμα, που η ΝΔ την κατηγορεί ότι «έκανε χρυσές δουλειές», η υπουργός ανέφερε ότι το νοσοκομείο της Άρτας, περιοχή όπου η ίδια συμμετείχε σε ιδιωτικό ιατρείο εδώ και 25 χρόνια ως γιατρός, έχει αξονικό τομογράφο από το 1994. Όπως είπε, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έμεινε ούτε μέρα χωρίς το συγκεκριμένο μηχάνημα, πλην μίας βλάβης και για λίγο διάστημα για την αντικατάσταση του τομογράφου με καινούργιο, με πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας, πριν από ενάμιση χρόνο.
   Η υπουργός διευκρίνισε ότι, το διάστημα αυτό, το εργαστήριό της δεν είχε καν αξονικό τομογράφο, ενώ και η ΠΟΕΔΗΝ είχε καταγγείλει ότι δεν είχε η πόλη τομογράφο, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι πολίτες να μεταβαίνουν σε άλλες πόλεις για την εξέταση. "Δεν έχω καν αξονικό, καταλαβαίνετε πόσο fake news είναι αυτό;"
   Η Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι, μετά από κάθε γκάφα του κ. Μητσοτάκη που αποκαλύπτει την πραγματική του ατζέντα, στοχοποιείται και ένα στέλεχος της κυβέρνησης,  τονίζοντας ότι η ΝΔ πανικοβλήθηκε από την τεράστια αυθόρμητη εκδήλωση υποδοχής του πρωθυπουργού στην Άρτα και στις άλλες πόλεις της περιοδείας του στην Ήπειρο και στοχοποιήθηκε η ίδια, που εκλέγεται εκεί, για να "εξισορροπηθεί" κάπως η κατάσταση.

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2019 | 1:03 pm


Έχουν ξεφύγει: Είναι καλές οι ιδέες του Μητσοτάκη, να γκρεμιστούν τα δημόσια νοσοκομεία! - VIDEO

- Δεν το πίστευα, μέχρι που τ' άκουσα με τ' αυτιά μου!
- Να φύγει ο Τσίπρας, να εφαρμοστούν οι "καλές ιδέες" του Μητσοτάκη
- Πορτοσάλτε - Παπαδημητρίου σε ρόλο "λαγού" γι' αυτά που σχεδιάζονται


   Δεν μπορεί, βλέπω ταινία του Όργουελ, δεν είναι δυνατόν να είναι πραγματικότητα αυτό. Δεν το πίστευα, ώσπου το άκουσα με τα αυτιά μου.
   Πού;
   Πού αλλού;
   Στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ με Άρη Πορτοσάλτε και Μπάμπη Παπαδημητρίου σε παραληρηματικό κρεσέντο νεοφιλελευθερισμού. Ποια δημόσια υγεία; Ποια νοσοκομεία; Να γκρεμιστούν όλα.
   Να φύγει ο Τσίπρας, που δεν καταλαβαίνει, να εφαρμοστούν οι "καλές ιδέες" του Μητσοτάκη
   Ακούστε το διάλογο:

Μπάμπης: «οι καλές ιδέες (του Μητσοτάκη) στα έξυπνα κράτη δεν έχουν από πίσω μια ιδεολογία να σέρνεται»

Ακροατής: «Έχετε δει το Κρατικό Νίκαιας;»

Mπάμπης: «Ναι, να σου πω, να σου πω. Εγώ έχω ακούσει ως ιδέα, ότι ενδεχομένως από τα κρατικά νοσοκομεία τα μισά τουλάχιστον πρέπει να κλείσουν. Γιατί είναι φορείς ασθενειών, γιατί έχουν πρόβλημα … ».

Πορτοσάλτε «Πρέπει να γκρεμιστούν κιόλας, όχι να κλείσουν».

Μπάμπης: «Ναι, να γκρεμιστείΜπορεί να συζητηθεί αυτό; Μόνο αν υπάρξει ηρεμία. Αν όμως έχεις τον Τσίπρα ως Πρωθυπουργό και λέει αυτά που λέει, δεν μπορείς να κάνεις μια σοβαρή συζήτηση (να γκρεμιστούν)».

πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2019 | 12:33 pm


ΝΔ: Οι εργολάβοι ξέρουν καλύτερα από τις καθαρίστριες... να καθαρίζουν τα νοσοκομεία! - VIDEO

- Δηλαδή, σύμφωνα με τη ΝΔ, τα ίδια άτομα, με τους εργολάβους, που «έπαιρναν τα λεφτά και δεν τα έδιναν στους εργαζόμενους», δούλευαν καλύτερα
- Το ζοφερό μέλλον που σχεδιάζουν


   «Σαφώς χειρότερη ποιοτικά» είναι η κατάσταση σήμερα στα νοσοκομεία στο θέμα της καθαριότητας, όπως είπε ο βουλευτής της Ν.Δ. Ιάσονας Φωτήλας χθες στην ΕΡΤ1, , υπερασπιζόμενος τους εργολάβους.
   Υποστήριξε ότι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, δηλαδή το γεγονός ότι οι καθαρίστριες σε πάρα πολλές περιπτώσεις (περίπου στα μισά νοσοκομεία της χώρας), με πιο εμβληματική την περίπτωση του «Ευαγγελισμού», γλίτωσαν από τους εργολάβους και υπέγραψαν απευθείας συμβάσεις με τα νοσοκομεία, έριξε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.   Δηλαδή, σύμφωνα με τη ΝΔ, τα ίδια άτομα με τους εργολάβους δούλευαν καλύτερα, καθώς «ο ιδιώτης (σ.σ.: ο εργολάβος καθαριότητας) είναι «ειδικός» σε μία εργασία και έχει τεράστιο κέρδος από το να λειτουργεί σωστά», αλλιώς χάνει…
   Το μόνο πρόβλημα, που παραδέχθηκε ως μικρή λεπτομέρεια ο κ. Φωτήλας, είναι ότι «οι άνθρωποι, οι εργολάβοι έπαιρναν τα λεφτά και δεν τα έδιναν στους εργαζόμενους».
   Το ότι αυξήθηκε ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων, από τα κέρδη που γλίτωσαν με την αλλαγή του καθεστώτος, δεν το είδε… όπως δεν είδε και τις προσλήψεις στην υγεία που έγιναν τα τελευταία χρόνια. 19.000 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ από το 2016, ενώ έχουν συμπεριληφθεί στο σχεδιασμό άλλες 2.500 μόνιμες προσλήψεις, όπως είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας…
   Όμως, αυτά για τη Ν.Δ. προφανώς είναι περιττά γιατί το μέλλον είναι: οι εργολάβοι, οι ιδιώτες, γενικά οι... ειδικοί που «ξέρουν»!
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2019 | 12:07 pm


Δεν βάζουν μυαλό στη ΝΔ: Νέα επικοινωνιακή γκάφα με «κομπάρσους» σε «αυθόρμητες» εκδηλώσεις αγάπης προς τον Μητσοτάκη - VIDEO

Επικός διάλογος με δασκαλεμένη οπαδό


   Στα Τρίκαλα έλαβε χώρα η νέα επικοινωνιακή γκάφα (;) της ΝΔ με τους «κομπάρσους» του προέδρου της
   Μετά τις πετυχημένες παρουσίες και την αυθόρμητη αντίδραση του κόσμου στο πέρασμα του Κυριάκου Μητσοτάκη (ποιος δεν θυμάται την... αυθόρμητη συνάντηση με τη γυναίκα που εν συνεχεία αποδείχθηκε κουμπάρα τού Κωστή Χατζηδάκη), χθες προστέθηκε και άλλη μία στα Τρίκαλα.
   Αυθόρμητα πάντα, κάποιοι, λένε στην κυρία του βίντεο τι να πει, μόλις δει τον αρχηγό της Ν.Δ. «Πρόεδρε, είσαι πάρα πολύ ωραίος» και τέτοια. «Μην φύγεις, περίμενε εδώ, θα έρθει αυτός», την προτρέπει μια άλλη φωνή. «Δεν φεύγω, θα περιμένω» απαντά η κυρία.
   Στήνεται λοιπόν και περιμένει. Και το ίδιο αυθόρμητα, πάντα, ακολουθεί ο επικός διάλογος:
   - «Κύριε πρόεδρε καλωσορίσατε, είστε πολύ ωραίος από κοντά, εξωτερικά και εσωτερικά.»
   - «Έτσι μπράβο, να τα πείτε και στις φίλες αυτά σας παρακαλώ!»

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2019 | 11:41 am


Προσοχή! Το pac man δαγκώνει!

Η αγάπη για τα τρίγωνα δεν κρύβεται, αλλά το σιδερένιο τέρας μοιάζει δηλωτικό των προθέσεών τους να κατασπαράξουν εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, οκτάωρα, επιδόματα, θέσεις στο δημόσιο, δημόσια υγεία και παιδεία


   Η αγάπη της Νέας Δημοκρατίας για τα τρίγωνα δεν κρύβεται ούτε στην προεκλογική εκστρατεία. Στο εκλογικό της περίπτερο στην πλατεία Κλαυθμώνος το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθέτησε μια σιδερένια κατασκευή που σχολιάζεται στα social media τις τελευταίες ώρες.
   Το σιδηρούν τριγωνοκατασκεύασμα παραπέμπει σε νεοφιλελεύθερο αδηφάγο κροκόδειλο ή σε pac man που κατασπαράζει ό,τι βρει μπροστά του.


   Αν οι -γνωστοί για τις... επιτυχίες τους- επικοινωνιολόγοι της Ν.Δ. θεώρησαν ότι πρόκειται για κατασκευή φιλική μάλλον έχουν περιπέσει σε ένα ακόμα σφάλμα. Το σιδερένιο τέρας μοιάζει δηλωτικό των προθέσεων της «γαλάζιας» παράταξης να κατασπαράξει εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, οκτάωρα, επιδόματα, θέσεις στο δημόσιο, δημόσια υγεία και παιδεία.
   Αν αυτή ήταν η πρόθεση των σχεδιαστών, να ξεδιπλώσουν εικαστικά την αντικοινωνική ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη, τότε τα κατάφεραν μια χαρά! Αν μάλιστα στα σκαλοπάτια του «τέρατος» εμφανιζόταν και το ολόγραμμα του ανθέλληνα Βέμπερ, που στηρίζει η ΝΔ για πρόεδρο της Κομισιόν, τότε το υπερθέαμα θα ήταν πληρέστατο.
γράφει η Παπαλάμπραινα

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2019 | 11:16 am


Ψηφίζουν σήμερα αυτά που θέλουν να ξηλώσουν αύριο

Μουρμουρίζοντας και βρίζοντας, αλλά τα ψήφισε. Επειδή το πολιτικό κόστος για τη ΝΔ, που σχεδιάζει να κόψει όλα τα κοινωνικά μέτρα, θα ήταν πολύ μεγαλύτερο αν τα καταψήφιζε


   Ψήφισε λοιπόν τα θετικά μέτρα στη Βουλή η Ν.Δ. Μουρμουρίζοντας και βρίζοντας, αλλά τα ψήφισε. Επειδή το πολιτικό κόστος για την αξιωματική αντιπολίτευση θα ήταν πολύ μεγαλύτερο αν τα καταψήφιζε.
   Αναγνωρίζοντας ότι η καταψήφιση των μέτρων έχει σοβαρό πολιτικό κόστος, η Ν.Δ. καταλαβαίνει, επί της ουσίας, ότι τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία και σημαντικά για πολύ κόσμο.
   Δεν θέλει να το παραδεχτεί, διότι ξέρει πως αυτός που θα τα πιστωθεί είναι η κυβέρνηση. Και αφού θα τα πιστωθεί η κυβέρνηση, δεν μπορεί παρά να είναι προεκλογικά ρουσφέτια και κομμουνιστικές ιδεοληψίες, που κακομαθαίνουν τους φτωχούς στην τεμπελιά. Ως τέτοια τα έχει καταγγείλει άλλωστε. Τα ψηφίζει όμως.
   Ακόμη χειρότερα: η Ν.Δ. κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει στον κόσμο να καταλάβει πως, έτσι και έρθει στα πράγματα, όλα τα μέτρα κοινωνικής ανακούφισης θα καταργηθούν. Η συζήτηση των τελευταίων ημερών γύρω από τη 13η σύνταξη είναι αποκαλυπτική.
   Πρώτα ο Κ. Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε προεκλογικό ρουσφέτι. Διαμαρτυρήθηκε όμως ότι είναι μισή και πετσοκομμένη. Και μετά την ψήφισε στη Βουλή. Τώρα τα μασάει για το αν θα συνεχίσει να την καταβάλλει στην περίπτωση που γίνει κυβέρνηση. Πράγμα που σημαίνει ότι πρόκειται να την κόψει. Αν επρόκειτο να τη διατηρήσει, δεν είχε λόγο να τα μασάει.
   Στην πραγματικότητα η Ν.Δ. σχεδιάζει να κόψει όλα τα κοινωνικά μέτρα. Οι φοροαπαλλαγές που έχει υποσχεθεί στους πλούσιους δεν αφήνουν χώρο για αναδιανομή και κοινωνική πολιτική. Γι’ αυτό κάθε κοινωνική πολιτική χαρακτηρίζεται από τη Ν.Δ. αδιέξοδη και αντιπαραγωγική.
   Με μια κουβέντα: Τα ψηφίζουν και μετά σκοπεύουν να τα ξηλώσουν. Είναι κατανοητό;
το Κύριο Άρθρο στην ΑΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2019 | 10:47 am


Βουλή: Ψηφίστηκαν 120 δόσεις, 13η σύνταξη και μείωση ΦΠA - VIDEO

- Αλέξης Τσίπρας: Νέα θετικά μέτρα στο τέλος του χρόνου
- Προς ΝΔ: «Και την επόμενη τετραετία θα ψηφίζετε τα μέτρα μας»


   Με ευρύτατη πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις 120 δόσεις και οι τροπολογίες για την 13η σύνταξη και τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια.
   Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ και το Ποτάμι. Το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων ψήφισαν «παρών».
   Τις τροπολογίες για τον ΦΠΑ και τη 13η σύνταξη υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».
   Τις θετικές συνέπειες του νομοσχεδίου σε νοικοκυριά και οικονομία ανέπτυξε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι αποκαθιστούν τις αδικίες που γέννησε η κρίση και τα μνημόνια από τον Αύγουστο του 2018 και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιπλέον μέτρων ελάφρυνσης στο τέλος του χρόνου λόγω της θετικής πορείας της Οικονομίας.
   Ο Αλ. Τσίπρας απευθύνθηκε στους βουλευτές της ΝΔ και τους είπε: «σας εύχομαι και την επόμενη τετραετία να είστε σε αυτά τα έδρανα, ώστε, παρά τις διαφωνίες σας, να ψηφίζετε θετικά μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνίας»
   Η οικονομία υπεραποδίδει με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και στο τέλος του χρόνου θα υπάρξουν δυνατότητες για νέα θετικά μέτρα προέβλεψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή για την 13η σύνταξη, την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, την εστίαση και την ενέργεια, και τις 120 δόσεις για οφειλές στο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ. Μάλιστα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με όσα λέει ο Κ. Μητσοτάκης «έχει φοβηθεί το μάτι των πολλών».

  «Και την επόμενη τετραετία θα ψηφίζετε τα μέτρα μας»
   Ο Αλ. Τσίπρας απευθύνθηκε στους βουλευτές της ΝΔ και τους είπε: «σας εύχομαι και την επόμενη τετραετία να είστε σε αυτά τα έδρανα ώστε παρά τις διαφωνίες σας να ψηφίζετε θετικά μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνίας».
   «Μου αρκεί που έρχεστε και τα ψηφίζατε ένα προς ένα παρά το ότι δεν τα πιστεύετε. Μου αρκεί, διότι, με τα όσα έχει αρχίσει να λέει ο Κ. Μητσοτάκης, έχει αρχίσει να σας φοβάται το μάτι των πολλών. Ξέρω ότι διαφωνείτε. Ότι θα θέλατε ο δημοσιονομικός χώρος να καλυφθεί από φοροελαφρύνσεις στον μεγάλο πλούτο και από δωράκια στην οικονομική ολιγαρχία. Όμως, δυστυχώς για σας, όσο είμαστε εμείς εδώ θα κατευθύνεται στους πολλούς, στους αδύναμους» τόνισε ο πρωθυπουργός.
   «Υπάρχει μία παγωμάρα, μία αμηχανία, μία ισχνή συμμετοχή από την πλευρά της ΝΔ και μία επιχειρηματολογία και μία στάση που, πέρα από αμήχαν,η είναι και αντιφατική. Την μία μας καταγγέλλετε για παροχές και λαϊκισμό και την άλλη ότι δεν δίνουμε πολλές παροχές και λαϊκισμό. Την μία δεν εγγυάστε για την μονιμότητα της 13ης σύνταξης και την άλλη την ψηφίζετε στη Βουλή διαμαρτυρόμενοι ότι δεν είναι παραπάνω», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και σχολίασε δεικτικά: «πάλι καλά που δεν είναι ίδια η αντίδραση της ΝΔ με αυτή του 2016 όταν δώσαμε την εφάπαξ παροχή. Τότε λέγατε ότι βάζουμε σε κίνδυνο την πορεία της χώρας τα δημόσια οικονομικά της και ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση. Τότε έσπευσε ο Σόιμπλε να κάνει την δουλειά σας αφού του στρώσατε το χαλί. Τώρα ανέλαβε να το κάνει ο Βέμπερ».  Θα αυξηθεί και η 13η σύνταξη 
   Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «όλα είναι μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Το επαναλαμβάνω για να γίνει κατανοητό κυρίως σε όσους μιλούν για προεκλογικές παροχές. Η κατάσταση της οικονομίας μας δίνει την δυνατότητα να τα εντάξουμε στον μακροχρόνιο προγραμματισμό μας».
   Μάλιστα προχώρησε σε μία εκτίμηση με μεγάλο ενδιαφέρον: «είναι μέτρα με φιλολαϊκό χαρακτήρα που θα έχουν σημαντική και θετική επίπτωση στην οικονομία. Καταγράφω την πρόβλεψη ότι τα μέτρα μετά την εξάμηνη εφαρμογή τους θα επιφέρουν ακόμη θετικότερες ειδήσεις για την οικονομία, τον δημοσιονομικό χώρο και ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητα για νέα θετικά μέτρα στο τέλος του χρόνου» τόνισε.
   Ακόμη ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην 13η σύνταξη, διαβεβαίωσε πως «όσο βελτιώνεται η κατάσταση της οικονομίας τόσο θα μας δίνεται η δυνατότητα να αυξήσουμε το ποσό».
   Επίσης τόνισε ότι «από Δευτέρα κιόλας το καλάθι των νοικοκυριών ελαφρύνεται σημαντικά, καθώς όλα τα τρόφιμα θα έχουν μειωμένο ΦΠΑ».
   «Η σημερινή ψήφιση των θετικών μέτρων είναι μία ιστορική στιγμή καθώς κορυφώνεται μία θετική πορεία από τον Αύγουστο και μετά και την έξοδο από τα μνημόνια», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «μετά από 8 χρόνια θυσιών έχει ξημερώσει μία νέα εποχή που δίνει προοπτική δικαίωσης για τον λαό. Η κυβέρνηση εργάσθηκε σκληρά για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και κυρίως με σεβασμό απέναντι σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα που επλήγη από την κρίση. Αυτός ήταν ο στόχος μας να φτάσουμε με την κοινωνία όρθια ώστε από τούδε και στο εξής να προχωρήσουμε σταδιακά στην ελάφρυνση των βαρών».
   «Χάρις στην υπεραπόδοση της οικονομίας και την δυνατότητα που έχουμε να σχεδιάζουμε με ασφάλεια την οικονομική πορεία, έχοντας πιάσει τους στόχους, μπορούμε να ψηφίσουμε θετικά μέτρα» ανέφερε ο πρωθυπουργός και θύμισε τα θετικά μέτρα που υλοποιήθηκαν από τον Αύγουστο του 2018 και μετά: συλλογικές διαπραγματεύσεις, αύξηση 11% του κατώτατου μισθού, κατάργηση υποκατώτατου μισθού για τους νέους εργαζόμενους, κοινωνικό μέρισμα για τρίτη συνεχή χρονιά, υλοποίηση των μέτρων κοινωνικής αλληλεγγύης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ, μείωση του ΕΝΦΙΑ κυρίως για την λαϊκή κατοικία, ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών, 4.500 προσλήψεις για την ειδική αγωγή και προστασία της λαϊκής κατοικίας.

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2019 | 9:54 am


Ανοιχτή επιστολή προς κ. Χρήστο Τσιρογιάννη, Δήμαρχο Αρταίων, ενταύθα

Η έλλειψη σεβασμού στους νεκρούς αποτελεί μεγάλη ύβρι, όπως και ο εμπαιγμός ανθρώπων που βιώνουν τραγικές καταστάσειςΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ


ΠΡΟΣ: κ. Χρήστο Τσιρογιάννη

Δήμαρχο Αρταίων

  
Κύριε Δήμαρχε,

Οδυνηρή έκπληξη και βαθιά λύπη, εξακολουθούν να με διακατέχουν, από την αντιμετώπιση που έτυχε η οικογένειά μου, από εσάς και τους στενούς σας συνεργάτες, όταν απευθυνθήκαμε στο Δήμο Αρταίων, για την έκδοση άδειας ταφής, της αδελφής μου Ελένης Μπασδέκη, που απεβίωσε την Πρωτομαγιά του 2019.


Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Σιαφάκας, επικαλούμενος νομοθετική διάταξη της Υγειονομικής Υπηρεσίας, αρνήθηκε αρχικά να χορηγήσει άδεια ταφής στον οικογενειακό μας τάφο στο παλαιό Κοιμητήριο Άρτας, του οποίου είμαι υπόχρεος και για την χρήση του δεν οφείλω στο Δήμο Αρταίων ούτε ΕΝΑ ευρώ.


Στην εύλογη αντίδρασή μου, επικαλέστηκε πιθανές καταγγελίες από τους πολιτικούς σας αντιπάλους και δήλωνε ότι δεν επιθυμεί να πάει φυλακή!!!! Κανείς βεβαίως από εμάς δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο για κανέναν, πόσο μάλλον για πολιτικά πρόσωπα της Άρτας.


Στη συνέχεια, και επί τρεις περίπου ώρες, ήταν παρών στο παλαιό Κοιμητήριο μαζί μου και αναζητούσε τρόπους να γίνει η ταφή στο παλαιό Κοιμητήριο.


Αναρωτιέμαι πως θα συνέβαινε αυτό, αφού η νομοθεσία που επικαλέστηκε για την απαγόρευση της ταφής ήταν τόσο αυστηρή, για να κινδυνεύει ο άνθρωπος με φυλάκιση!!!


Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω ότι, από πουθενά δεν πρόκυπτε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, όπως μας διαβεβαίωσαν ιατροί και φυσικά δεν υπήρχε σύγκρουση με τους θρησκευτικούς κανόνες.


Προτάθηκαν πολλές λύσεις (επικαλούμαι επώνυμες μαρτυρίες αν χρειαστεί) και συνεχώς με διάφορες δικαιολογίες κωλυσιεργούσε, μη δίνοντας λύση και παρατείνοντας την αγωνία μας.


Τελικά έφυγε, υποσχόμενος πως σε λίγα λεπτά θα με ενημερώσει επισήμως, κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ. Κανείς από εσάς δεν απαντούσε στα συνεχή τηλεφωνήματα εμού και στενών φιλικών και συγγενικών μου προσώπων, με αποτέλεσμα λίγες ώρες πριν την ταφή, να μην ξέρουμε πού να εναποθέσουμε τη σορό μετά την εξόδιο ακολουθία!!!


Κύριε Δήμαρχε,

Η νομοθεσία θα αναζητηθεί αρμοδίως και θα δοθούν οι απαντήσεις σε όλους.


Δεν γνωρίζω αν έχετε διαβάσει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Είμαι σίγουρος όμως ότι, αν την έχετε διαβάσει, δεν την έχετε κατανοήσει.


Κύριε Δήμαρχε,

Υπέρτατος νόμος από τους νόμους των ανθρώπων, είναι το δίκιο των ανθρώπων!!!

Το δίκιο της αδελφής μου Ελένης, ήταν να πραγματοποιηθεί η επιθυμία της να ταφεί μαζί με την λατρεμένη μας αδελφή Δήμητρα και τους αγαπημένους μας γονείς στην τελευταία τους κατοικία, στον οικογενειακό μας τάφο, στην αγκαλιά της αρτινής γης.


Εσείς μόνο δεν το αντιληφθήκατε αυτό και ειλικρινά αδυνατώ να κατανοήσω τους λόγους που σας οδήγησαν σε αυτή την στάση.


Σε αντίθεση με σας και τους συνεργάτες σας, το αντιλήφθηκε σύσσωμη η κοινωνία της Άρτας και απευθύνθηκαν σε σας ζητώντας το δίκιο. Δικηγόροι, συνάδελφοι και φίλοι της αδελφής μου, στενοί σας συνεργάτες, εκπρόσωποι Συλλόγων και Επιστημονικών Φορέων, πολιτικοί εκπρόσωποι της πόλης και του Νομού.


Για τους δικούς σας λόγους, επιλέξατε να μην αφουγκραστείτε την επιθυμία των ανθρώπων, για να γίνει κάτι που σε όλους έμοιαζε σαν το αυτονόητο.


Σχήμα οξύμωρο να μην αντιλαμβάνεται ο πρώτος πολίτης τις βουλές της πόλης του σε τόσο βαθιά ηθικά ζητήματα.


Κύριε Δήμαρχε,

Δεν σεβαστήκατε εσείς και οι στενοί σας συνεργάτες, μια οικογένεια που βίωνε μια συγκλονιστική τραγωδία, παρά με εμπαίζατε επί τέσσερις ώρες στο χώρο του παλαιού Κοιμητηρίου, αφήνοντάς με να αναμένω άραγε τι;;;


Η έλλειψη σεβασμού στους νεκρούς αποτελεί μεγάλη ύβρι, όπως και ο εμπαιγμός ανθρώπων που βιώνουν τραγικές καταστάσεις.


Το γεγονός ότι κανείς από σας δεν απαντούσε στα συνεχή τηλεφωνήματά μας και ουδείς ασχολήθηκε για να υποδείξει το χώρο ταφής, με υποχρεώνουν να απευθυνθώ σε εσάς δημόσια.


Κύριε Δήμαρχε,

Οι ανθρώπινες τραγωδίες δεν προσφέρονται για μικροπολιτική εκμετάλλευση και αδυνατώ να σκεφθώ ότι θα υπήρχε έστω και ένας πολίτης της Άρτας, που θα σας εγκαλούσε για το λόγο αυτό.


Η ανθρωπιά αποτελεί θεμέλιο λίθο μιας πολιτισμένης, αναπτυγμένης και δίκαιης κοινωνίας.


Δυστυχώς εσείς και οι συνεργάτες σας δεν την επιδείξατε και εκφράζω τη βαθιά μου λύπη.


Άρτα 14-5-2019

Λεωνίδας Μπασδέκης

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2019 | 7:24 pm


Απόψε τα εγκαίνια της έκθεσης «Ήχοι Αρχαίων» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας - VIDEO

Μουσικοί, απόφοιτοι και φοιτητές του ΤΛΠΜ θα αποδώσουν με αρχαία όργανα σωζόμενα αρχαία μουσικά κείμενα και τραγούδια

   Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, που εορτάζεται στις 18 Μαΐου, είναι αφιερωμένη στον ρόλο που διαδραματίζουν τα μουσεία στη σύγχρονη κοινωνία ως φορείς διατήρησης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Με κεντρικό θέμα για τη φετινή χρονιά «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: Το μέλλον της παράδοσης», τα Μουσεία αναδεικνύονται επίσης ως σημεία συνάντησης και επικοινωνίας λαών, ιδεών και πολιτισμών.
   Με την αφορμή αυτή, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Ήχοι Αρχαίων», την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019 και ώρα 20:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας.
   Η έκθεση περιλαμβάνει ένα σύνολο από δεκαεπτά ανακατασκευές αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων που χειροποίησε ο Γιώργος Πολύζος κατά το διάστημα 1989-2004.
   Τα όργανα αυτά αποτελούν αντίγραφα των κυριότερων μουσικών οργάνων της περιόδου από τον 8ο έως τον 3ο αι. π.Χ. και εκπροσωπούν τις τρεις βασικές κατηγορίες, δηλαδή τα κρουστά, τα έγχορδα και τα πνευστά. Η έκθεση διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και φιλοξενήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας τον Δεκέμβριο του 2015 και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης τον Οκτώβριο του 2018.
   Μουσικοί, απόφοιτοι και φοιτητές του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσική της Σχολής Καλλιτεχνικής Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα αποδώσουν με αρχαία όργανα σωζόμενα αρχαία μουσικά κείμενα και τραγούδια του "Ευρετηρίου".
   Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση στο αίθριο του Μουσείου, με τη συμμετοχή μουσικού συνόλου του Μουσικού Σχολείου Άρτας, που θα παρουσιάσει μουσικές της Σμύρνης με όργανα που έχουν διαγράψει πορεία χρόνων και στα χέρια των μαθητών και των μαθητριών γίνονται οι φάροι του μέλλοντος.
   Σε συνέχεια των εγκαινίων της έκθεσης, την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019, μικρά σύνολα με κιθάρες, κανονάκια και λύρες, κατανεμημένα στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, θα παραχωρήσουν μικρές συναυλίες για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα επισκεφθούν την περιοδική και τη μόνιμη έκθεση, με σκοπό να γνωρίσουν τα αρχαία μουσικά όργανα μέσα από τα ίδια τα εκθέματα – αυθεντικά και αντίγραφα – αλλά και την εξέλιξη αυτών μέσα από τα σύγχρονα μουσικά όργανα και τη μουσική.
   Στο τέλος της περιήγησής τους οι επισκέπτες-μαθητές θα συμμετέχουν σε "Φωνητικό και ρυθμικό πειραματισμό" υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτικών του Μουσικού Σχολείου. Τα παιδιά θα δοκιμάσουν, τραγούδι και body percussion, θα κρατήσουν το ρυθμό μέσα από επαναλαμβανόμενα ρυθμικά μοτίβα και θα κάνουν το ίδιο τους το σώμα κρουστό όργανο.
   Την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, από 11:00 έως 13:00, μουσικό σύνολο με κρουστά, κανονάκια και λάφτες θα ερμηνεύσει τραγούδια για τη μάνα, ενώ άλλα μικρά σύνολα θα πλαισιώνουν τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου.  Γεώργιος Πολύζος
   Γεννήθηκε το 1947 στον οικισμό Τσόπελα των Πραμάντων. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη σχολή διακοσμητών του ΚΤΕ, άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με το κόσμημα, αλλά και με τη μελέτη και κατασκευή αρχαίων οργάνων μουσικής. Το 1984, ύστερα από μελέτη, κατασκεύασε αρχαία ελληνική λύρα από κέλυφος χελώνας, την οποία προσέφερε στο συγγραφέα και μουσικό Γιώργο Μανιάτη. Στη συνέχεια μελέτησε, σχεδίασε και επανυλοποίησε στο σύνολό τους αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα (8ος-3οςαι. π.Χ.) για το ’’Ευρετήριο’’. Από το 1989 και εξής τα όργανα εκτέθηκαν στα Αρχαιολογικά Μουσεία Θεσσαλονίκης, Σερρών, Ιωαννίνων και αλλού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1989 συμμετείχε σε έκθεση των οργάνων στα Αρχαιολογικά Μουσεία Θεσσαλονίκης, Σερρών και Ιωαννίνων. Το 1990 η Ένωση Φίλων Ακροπόλεως, του ανέθεσε την κατασκευή οργάνων για τις Μουσειοσκευές του Κέντρου Μελετών Ακροπόλεως. Το 1991 ο Δήμος Σερρών του ανέθεσε την κατασκευή δύο λυρών.
   Όργανα που φιλοτέχνησε ο Γιώργος Πολύζος εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας (λύρα) και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (κιθάρα, λύρα, διπλός αυλός, τύμπανο, κρόταλα, κύμβαλα), στο Πανεπιστήμιο MASSUE της Νέας Ζηλανδίας (μεταλλόφωνο), στο Cite des Sciences et de l’ Intrstrie στο Παρίσι (λύρα) κ.α. Έχει προσφέρει επίσης όργανα στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας (διπλό αυλό), στο Μουσείο Λαϊκών και Παραδοσιακών Οργάνων στην Αθήνα (πανδουρίδα) κ.ά.

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2019 | 2:07 pm


Δώδεκα γαλάζιες σημαίες θα κυματίζουν και φέτος στις παραλίες της Ηπείρου

Ποιες 12 παραλίες θα φέρουν το σύμβολο καθαρότητας των ακτών, οργάνωσης και υπηρεσιών προς τους παραθεριστές


   Δώδεκα γαλάζιες σημαίες θα κυματίζουν και φέτος στις παραλίες της Ηπείρου. Η γαλάζια σημαία αποτελεί σύμβολο καθαρότητας των ακτών, οργάνωσης και υπηρεσιών προς τους παραθεριστές. Η διάκριση και η βράβευση γίνεται από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.
   Η χώρα μας κατέχει και πάλι τη δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά την Ισπανία, ανάμεσα σε 47 χώρες. Είναι αξιοσημείωτο ότι για το 2019, η Ελλάδα κατέχει το 12% των συνολικών βραβεύσεων και στις 47 χώρες.
   Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε για τη φετινή χρονιά, συνολικά 3.797 ακτές, 695 μαρίνες και 67 σκάφη αειφόρου τουρισμού.
   Για την Ήπειρο, οκτώ σημαίες θα κυματίζουν στις ακτές της Περιφερειακές Ενότητας Πρέβεζας και τέσσερις στις παραλίες της Θεσπρωτίας.
   Αναλυτικά:

  Δήμος Πρέβεζας
   Κυανή Ακτή
   Μέγα Άμμος
   Μονολίθι
   Πλατάνια
   Τσούκες
  Δήμος Πάργας
   Αμμουδιά
   Βάλτος/Parga Beach Resort
   Λούτσα
  Δήμος Ηγουμενίτσας
   Αγ. Παρασκευή
   Δρέπανο
   Καραβοστάσι
   Μέγα Άμμος

   Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα. Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης παρακολουθείται κάθε χρόνο από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, μέσω δειγματοληψιών ελέγχου που γίνονται από εργαστήρια που έχουν την πιστοποίηση του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ).
   Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους. Εκτός από την ποιότητα των υδάτων, για να κυματίσει η σημαία σε μια ακτή θα πρέπει συνολικά να τηρούνται 33 κριτήρια. Αντιστοίχως, για τις μαρίνες τα κριτήρια είναι 38 και για τα σκάφη 51. Τα κριτήρια αφορούν καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων (EEK) του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» συμμετέχει και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2019 | 1:53 pm


Την Πέμπτη η εκδήλωση της Τζένης Ταπραντζή στον ΣΚΟΥΦΑ

Παρουσιάζονται το 3ο μέρος του προγράμματος και οι υποψήφιοι Δημοτικοί σύμβουλοι του ψηφοδελτίου


   Η υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων, επικεφαλής της Δημοτικής Αναγέννησης, Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια, μετά την παρουσίαση στη Ροδαυγή και την Κορωνησία, μας προσκαλεί την Πέμπτη 16 Μαίου 2019, στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα του Σκουφά, στην κεντρική πλατεία της Άρτας, στην 3η παρουσίαση του τελικού κομματιού του προγράμματος του συνδυασμού.
   Επίσης,θα παρουσιαστούν οι υποψήφιοι Δημοτικοί σύμβουλοι του ψηφοδελτίου

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2019 | 1:03 pm


Γεροβασίλη για Μητσοτάκη: Από πού άραγε θα διώξει 7.500 για πάρει 1.500;

Στη ΝΔ δεν τα πάνε καλά με τα νούμερα, όσο καλοί κι αν είναι στις αλχημείες


   - Κυριάκος Μητσοτάκης, 15 Σεπτεμβρίου 2018 στη ΔΕΘ: «Δεν χρειάζονται νέες προσλήψεις αστυνομικών. Αρκεί η καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού».
   - Κυριάκος Μητσοτάκης, προχθές 12 Μαΐου 2019, σε διακαναλική συνέντευξη: «Θα προσλάβουμε 1.500 νέους αστυνομικούς».
   - Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα στο “Σκάι”: «Θα προσλάβουμε νέους αστυνομικούς τους οποίους θα θέσουμε αμέσως στη διάθεση της ομάδας “Δέλτα” και της ομάδας “Δίας”».
   Τι σημαίνει «αμέσως» κατά τον πρόεδρο της ΝΔ; Αν αναφέρεται σε Ειδικούς Φρουρούς θα πρέπει να απαντήσει σε δύο ερωτήματα:
   - Χρειάζεται ενίσχυση η ΕΛΑΣ με εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό;
   - Δεν γνωρίζει ότι η ΕΛΑΣ προσλαμβάνει προσωπικό μέσω Πανελληνίων εξετάσεων;
   - Με τον κανόνα «μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις», που απειλεί να εφαρμόσει η ΝΔ, από πού άραγε θα διώξει 7.500 για πάρει 1.500;
   Προφανώς, στη ΝΔ δεν τα πάνε καλά με τα νούμερα, όσο καλοί κι αν είναι στις αλχημείες.
   Θέλει να ξεχάσει, βέβαια, ο κ.Μητσοτάκης ότι όταν ήταν ο ίδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης που κατάργησε 6.700 οργανικές θέσεις στην Αστυνομία. Και είναι ο ίδιος που κατάργησε την Δημοτική Αστυνομία αυξάνοντας το φόρτο της ΕΛ.ΑΣ.
   Τώρα, ως αντιπολίτευση, αίφνης, τάζει προσλήψεις.
   Αλλά και στο αγαπημένο του θέμα, τα Εξάρχεια το οποίο ανακάλυψαν στη ΝΔ όταν έγιναν αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης υπαναχωρεί από τις εξαγγελίες του. Ενώ επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι θα καθαρίσει τα Εξάρχεια μέσα σε μια μέρα και πως όλα είναι ζήτημα «πολιτικής βούλησης», τώρα εμφανίζεται τα γυρνάει: «θα ακολουθήσω το χρονοδιάγραμμα που θα μου υποδείξουν οι ειδικοί», λέει!
   Κάνει πως δεν βλέπει ο κ. Μητσοτάκης τις πολλές και μεγάλες επιχειρήσεις στα Εξάρχεια, με τελευταία αυτή χθες στην πλατεία Εξαρχείων, με τη σύλληψη διακινητών ναρκωτικών. Έχουν γίνει κατ΄ επανάληψη επιχειρήσεις στην περιοχή τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, από τις οποίες τουλάχιστον 10 μεγάλης κλίμακας. Επιλέγει να το αγνοεί;
   Η προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος ανασφάλειας και κατατρομοκράτησης των πολιτών από τον κ. Μητσοτάκη δεν έχει τέλος.
   Υπόσχεται γενικώς και αορίστως ότι θα αναδιαρθρώσει την Πολιτική Προστασία, όταν ήδη η κυβέρνηση έχει καταρτίσει σχέδιο νόμου για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας, το οποίο προβλέπει ριζική αναδιάρθρωση, ακολουθώντας για πρώτη φορά τα πρότυπα των πλέον προηγμένων κρατών.
   Στην αρχή της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ο κ.Μητσοτάκης απαξιώνει εκ των προτέρων την προετοιμασία του Πυροσβεστικού Σώματος. Αγνοεί ότι στο Πυροσβεστικό Σώμα έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τον περασμένο Δεκέμβριο για τη μίσθωση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης για τις ανάγκες της επόμενης πενταετίας, εξασφαλίζοντας και τη δυνατότητα προαίρεσης για επιπλέον μέσα εφόσον απαιτηθούν. Αγνοεί ότι έγιναν όλες οι ενέργειες για την επισκευή και συντήρηση των ιδιόκτητων μέσων αεροπυρόσβεσης.
   Αγνοεί ότι ενισχύθηκε το ανθρώπινο δυναμικό:
   - με τη μονιμοποίηση 2.190 Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης
   - με την πρόσληψη 879 Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης.
   - με την ανανέωση για πέντε χρόνια της θητείας 1.723 Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης.
   - με την πρόσληψη 1500 Πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης
   - ρυθμίστηκαν ζητήματα υπερωριακής απασχόλησης για να αξιοποιούνται πλήρως σε βάρδιες, όλο το 24ωρο ακόμα και τις αργίες, οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης.
   Ιδρύθηκε μηχανοκίνητο τμήμα με έδρα την 1η Ε.Μ.Α.Κ. για την άμεση ενίσχυση με μέσα και προσωπικό σε κρίσιμα συμβάντα όπου απαιτηθεί, χωρίς να αποδυναμώνονται οι υπηρεσίες όμορων περιφερειών.
   Ρυθμίστηκε ακόμη το πλαίσιο συνεργασίας του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας, ώστε να δρουν συντονισμένα και στον τομέα της πρόληψης, αλλά και της καταστολής των δασικών πυρκαγιών.
   Δεν θα αντιτείνουμε στον κ. Μητσοτάκη τι έκανε η ΝΔ ως κυβέρνηση για το θέμα της Πολιτικής Προστασίας και της πυρόσβεσης, αλλά θα πούμε τόσο στον ίδιο όσο και σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας ότι το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας, ειδικά στις μέρες μας λόγω της κλιματικής αλλαγής, είναι πλέον μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας και κάθε μικροκομματική εκμετάλλευση δείχνει τουλάχιστον ανευθυνότητα και υποτίμηση του κινδύνου.

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2019 | 12:06 pm


Αλέξης Τσίπρας: Έχει έρθει η ώρα των πολλών - VIDEO

- "Ο κόσμος των πολλών δεν τον αφορά τον κ. Μητσοτάκη, του είναι ούτως ή άλλος ξένος, αλλά του είναι και ασήμαντος"
- "Ο κόσμος τους, ο κόσμος των ελίτ, είναι η Ελλάδα της βαθιάς κρίσης και της χρεοκοπίας"
- "Ο δικός μας κόσμος είναι η Ελλάδα των πολλών, που αποκαθιστά αδικίες, επουλώνει τις πληγές της κρίσης"


   "Η παρουσία σας εδώ είναι εκπληκτική στέλνει ένα καθαρό μήνυμα νίκης από εδώ που χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας των πολλών, εδώ στις λαϊκές γειτονιές της Δυτικής Αθήνας, της Ελλάδας που χτίζουμε ξανά μέρα με τη μέρα", είπε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του στην ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, στην πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω, στέλνοντας μήνυμα νίκης στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.Ο κόσμος τους, ο κόσμος των ελίτ, είναι η Ελλάδα της βαθιάς κρίσης και της χρεοκοπίας
Ο πρωθυπουργός μίλησε για σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων στις εκλογές και υπογράμμισε:
"Ο κόσμος τους, ο κόσμος των ελίτ, είναι η Ελλάδα της βαθιάς κρίσης και της χρεοκοπίας. Είναι η Ελλάδα στην οποία υποφέρουν οι πολλοί για να καλοπερνούν οι λίγοι. Τη ζήσαμε αυτή την Ελλάδα, στο πετσί μας. Όταν έκλειναν σχολεία και νοσοκομεία, την ώρα που έκαναν δωράκια στις πολυεθνικές του φαρμάκου. Όταν μείωναν 30% τον κατώτατο μισθό, για να κάνουν τα χατίρια των βιομηχάνων. Όταν πετσόκοβαν τις συντάξεις και διέλυαν το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα για να στείλουν πελατεία στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Όταν φόρτωναν τα βάρη της κρίσης στους πολλούς και ενίσχυαν την προκλητική φοροασυλία του μεγάλου πλούτου, των βιομηχάνων, των καναλαρχών, των ολιγαρχών αυτού του τόπου".
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Κ. Μητσοτάκη γιατί δεν κρύβει ποια είναι η Ελλάδα που οραματίζεται
Αναφερόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Μητσοτάκη ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να μην τον γιουχάρουν αλλά να του πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ για την παρουσία του στη ζωή, διότι όσο και να τον συμβουλεύουν οι επικοινωνιολόγοι του, του ξεφεύγουν στις τελευταίες συνεντεύξεις και δεν το κρύβει ποια είναι η Ελλάδα που οραματίζεται, το σχέδιο του και το πρόγραμμά του.
Ο κόσμος των πολλών δεν τον αφορά τον κ. Μητσοτάκη, του είναι ούτως ή άλλος ξένος, αλλά του είναι και ασήμαντος
"Ο κόσμος των πολλών δεν τον αφορά τον κ. Μητσοτάκη, του είναι ούτως ή άλλος ξένος, αλλά του είναι και ασήμαντος", επισήμανε ο κ. Τσίπρας.
"Δεν σας ξέρει και δεν τον ενδιαφέρει να σας μάθει", είπε, απευθυνόμενος στους πολίτες του Αιγάλεω και σημείωσε: "Δεν ξέρει και δεν τον ενδιέφερε ποτέ να μάθει πως ζείτε, ποιες είναι οι αγωνίες σας, ποια τα όνειρα σας. Στις λαϊκές γειτονιές, οι άνθρωποι γι' αυτόν είναι απλοί αριθμοί σε λογιστικά φύλλα. Άνθρωποι που η κοινωνική τους καταγωγή και ο τόπος που μεγάλωσαν ορίζει αμετάκλητα και την θέση τους σε αυτή την κοινωνία. Γι' αυτό και ο άνθρωπος, μίλησε για τα νέα παιδιά στο Περιστέρι που γίνονται ψυκτικοί".
(περισσότερες φωτογραφίες από τη συγκέντρωση εδώ)

Η Ελλάδα που βρήκε ξανά περπατησιά και όρθωσε ξανά το ανάστημα της μετά τα δύσκολα χρόνια, δεν ήταν δημιούργημα της αριστοκρατίας και των ελίτ της
"Δεν ήταν τυχαίο που στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη ένας νέος που θέλει να γίνει ψυκτικός είναι από το Περιστέρι και όχι στην Εκάλη ή την Πολιτεία ή το Πανόραμα της Βούλας", είπε ο κ. Τσίπρας
"Γιατί έχει μια πολύ σαφή θέση στο μυαλό του για το ποια είναι η θέση και ο προορισμός του καθενός σε αυτή τη χώρα. Έχει σαφή αντίθεση με την ίδια την ιδέα της κοινωνικής κινητικότητας που αποτέλεσε το υπόβαθρο της συλλογικής προόδου για την ελληνική κοινωνία από τον πόλεμο και μετά", τόνισε και συνέχισε: "Γιατί η Ελλάδα που βρήκε ξανά περπατησιά και όρθωσε ξανά το ανάστημα της μετά τα δύσκολα χρόνια, δεν ήταν δημιούργημα της αριστοκρατίας και των ελίτ της. Η Ελλάδα αναγεννήθηκε από τα παιδιά των αγροτών στη Λάρισα που έγιναν γιατροί. Από τα παιδιά των κτηνοτρόφων στην Ήπειρο που έγιναν μηχανικοί. Από τα παιδιά των λιμενεργατών του Πειραιά που έγιναν επιστήμονες. Από τα παιδιά των μεροκαματιάρηδων στο Περιστέρι που έγιναν δικηγόροι. Αυτό ήταν το κοινωνικό συμβόλαιο της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ένα κοινωνικό συμβόλαιο που δεν έσπασε ποτέ. Και δεν θα σπάσει ούτε τώρα από τη νεοφιλελεύθερη μανία του κ. Μητσοτάκη. Εδώ λοιπόν βρίσκεται η διαφορά μας".
Ο δικός μας κόσμος είναι η Ελλάδα των πολλών, που αποκαθιστά αδικίες, επουλώνει τις πληγές της κρίσης
"Ο δικός μας κόσμος είναι η Ελλάδα των πολλών, που αποκαθιστά αδικίες, επουλώνει τις πληγές της κρίσης, στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις, ανακτά την κυριαρχία της και ξεμπερδεύει με τις προσταγές και τους καταναγκασμούς των τεχνοκρατών της τρόικα και του ΔΝΤ, επενδύει στους ανθρώπους της, δίνει δυνατότητες και ευκαιρίες στη νέα γενιά", τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Έχουμε αποδείξει ότι η έγνοια και το μυαλό μας είναι στον απλό κόσμο, στους πολλούς
"Δεν πετάμε στα σύννεφα. Το ξέρω πολύ καλά, ότι ο απλός κόσμος, οι πολλοί περνάνε ακόμα δύσκολα, όμως, έχουμε αποδείξει ότι η έγνοια και το μυαλό μας είναι σε αυτούς", δήλωσε ο πρωθυπουργός.
"Ό,τι περιθώριο μας δίνεται σε αυτούς το επιστρέφουμε πάντα. Και ο σχεδιασμός μας για την Ελλάδα του αύριο από αυτούς ξεκινάει και σε αυτούς κατευθύνεται", τόνισε και ανέφερε αναλυτικά τα μέτρα που υλοποιεί η κυβέρνηση το διάστημα μετά την έξοδο από τα Μνημόνια.
Με συγκεκριμένο σχέδιο, την τελευταία τετραετία, και προγραμματισμό, εγκρίναμε από ΕΣΠΑ και ΠΔΕ, 62 νέα έργα στη Δυτική Αθήνα
Από το Αιγάλεω ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας, που, όπως είπε, κάποιοι για χρόνια τη θεωρούσαν ως την πίσω αυλή της πρωτεύουσας και τα παιδιά της, παιδιά ενός κατώτερου θεού, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι πολίτες του Αιγάλεω θα εκλέξουν και πάλι δήμαρχο τον Δημήτρη Μπίρμπα.
"Είναι ενδεικτικό της αδιαφορίας των προηγούμενων κυβερνήσεων ότι στην τετραετία 2010-2014 στην Δυτική Αθήνα εγκρίθηκαν έργα ΕΣΠΑ και ΠΔΕ ύψους μόλις 34 εκατ. ευρώ", είπε και συνέχισε: "Με συγκεκριμένο σχέδιο, την τελευταία τετραετία, και προγραμματισμό, εγκρίναμε από ΕΣΠΑ και ΠΔΕ, 62 νέα έργα στη Δυτική Αθήνα, με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ. Τα διπλάσια δηλαδή. Και ειδικά στο Δήμο Αιγάλεω, χωροθετούνται τα 22 από τα 62 έργα που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ και ΠΔΕ στη Δυτική Αθήνα. Σε έναν Δήμο που το πρόσωπό του αλλάζει τα τελευταία χρόνια χάρη και στις εξαιρετικές παρεμβάσεις του δημάρχου σας, του Δημήτρη του Μπίρμπα, που είμαστε σίγουροι, πολίτες του Αιγάλεω, πως θα τιμήσετε ξανά και θα τον εμπιστευθείτε για μια νέα τετραετία".
Η Ρένα Δούρου θα είναι στο τιμόνι της Περιφέρειας για τα επόμενα 4 χρόνια. Γιατί στο τέλος μιλάει το έργο και όχι η προπαγάνδα
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην περιφερειάρχη Αττικής και εκ νέου υποψήφια Ρένα Δούρου, λέγοντας ότι "πολεμήθηκε από συγκεκριμένη μερίδα των μέσων ενημέρωσης όσο κανένας άλλος περιφερειάρχης ή υπερνομάρχης" και σημείωσε: "Ομως η Ρένα πρέπει να κριθεί για τα έργα της, για τους πόρους που έδωσε στους φτωχότερους δήμους της Αττικής και όχι για τα ρουσφέτια που δεν έκανε στα γνωστά συμφέροντα που την έβαλαν στη μπούκα. Και έκανε πολλά έργα σε όλη την Αττική. Τα 3,2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και σχεδόν ένα δισ. ακόμα (982 εκατ. ευρώ) από το ΠΔΕ που εγκρίθηκαν για έργα επί των ημερών της. Και γι' αυτό η Ρένα θα είναι στο τιμόνι της Περιφέρειας για τα επόμενα 4 χρόνια. Γιατί στο τέλος μιλάει το έργο και όχι η προπαγάνδα".
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα στεγάσει τα όνειρα και τις επιθυμίες των παιδιών των λαϊκών οικογενειών
Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο στηρίχθηκε στο πολύ καλό επίπεδο που είχαν κατακτήσει τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και αποτέλεσε την αφετηρία όλων των συνεργειών που ακολούθησαν μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Ανακοίνωσε ότι για την αναβάθμιση των υποδομών του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αθήνας δίνουμε επιπλέον 31 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και δήλωσε πως το Πανεπιστήμιο αυτό θα στεγάσει τα όνειρα και τις επιθυμίες των παιδιών των λαϊκών οικογενειών της Δυτικής Αθήνας και όχι μόνο.
Τα πεπραγμένα μας και το σχέδιο για την επόμενη μέρα είναι ο οδοδείκτης για την Ελλάδα των πολλών
Τα πεπραγμένα μας και το σχέδιο για την επόμενη μέρα είναι ο οδοδείκτης για την Ελλάδα των πολλών, δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Καλό το ντιλ με τους μεγαλοϊδιοκτήτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και τους κλινικάρχες, κύριε Μητσοτάκη, αλλά όχι στη πλάτη των Ελλήνων φορολογουμένων
"Ο κόσμος ακούει σχεδόν κάθε μέρα τον κ. Μητσοτάκη να αναφέρεται στις ανατριχιαστικές πτυχές του σχεδίου του για τη χώρα", είπε ο πρωθυπουργός.
"Κάποιοι νομίζαμε ότι το τερμάτισε προχθές με το 7ήμερο εργασίας, σήμερα, στην εκπομπή του φίλου μας του κ. Πορτοσάλτε απέδειξε ότι έχει κι άλλα να προσθέσει", τόνισε και πρόσθεσε: "Μας ανακοίνωσε μια νέα καινοτομία για τη δημόσια υγεία: Να μην αγοράζουν λέει εξοπλισμό τα δημόσια νοσοκομεία. Περιττές σπατάλες άλλωστε. Αλλά να νοικιάζουν για παράδειγμα μαγνητικούς τομογράφους από ιδιώτες. Και να βάλουμε τους δημόσιους λειτουργούς, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να δουλεύουν για χάρη των ιδιωτών. Και να παίρνουν και μπόνους οι τυχεροί. Να βάλουμε δηλαδή αυτούς που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος και ιδιαίτερα στην υγεία δεν επαρκούν για τις ανάγκες αλλά ο κος Μητσοτάκης δε θέλει προσλήψεις, μόνο αποχωρήσεις,να τους βάλουμε να δουλεύουν για τα μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Δε λέω, καλό το ντιλ με τους μεγαλοϊδιοκτήτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και τους κλινικάρχες, αλλά όχι στη πλάτη των Ελλήνων φορολογουμένων κύριε Μητσοτάκη. Οχι στη πλάτη των πολλών".
Το πρόγραμμα του Κ. Μητσοτάκη αδικεί κατάφωρα τους πολλούς για να ευνοήσει τα συμφέροντα των λίγων
"Δεν κατηγορούμε τον κ. Μητσοτάκη επειδή μεγάλωσε και ανήκει στις ελίτ, αυτό είναι που του δημιουργεί ένα πρόβλημα κατανόησης, αλλά δεν τον κατηγορούμε για αυτό, τον κατηγορούμε γιατί το πρόγραμμά του αδικεί κατάφωρα τους πολλούς για να ευνοήσει τα συμφέροντα των λίγων", δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
"Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να καταργήσει το οκτάωρο και τις αργίες για να κερδίζουν περισσότερα οι μεγαλοεργοδότες. Θέλει να διαλύσει το ασφαλιστικό για να κερδίζουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Θέλει να μειώσει το προσωπικό στην υγεία για να δώσει υπηρεσίες σε ιδιώτες, προκειμένου να κερδίζουν περισσότερα αυτοί. Και θέλει να καταργήσει και τα επιδόματα γιατί τα θεωρεί περιττό κόστος για το δημόσιο προϋπολογισμό", επισήμανε.
Τα επιδόματα δεν είναι ελεημοσύνη. Τα επιδόματα είναι δικαιοσύνη. Είναι ο τρόπος με τον οποίο το κράτος παρεμβαίνει εξισωτικά έναντι των πολιτών
"Τα επιδόματα δεν είναι ελεημοσύνη. Τα επιδόματα είναι δικαιοσύνη. Είναι ο τρόπος με τον οποίο το κράτος παρεμβαίνει εξισωτικά έναντι των πολιτών", τόνισε ο κ. Τσίπρας.
"Το επίδομα στέγασης, είναι το στήριγμα σε ένα νέο ζευγάρι που θέλει να κάνει οικογένεια και τα βγάζει πέρα δύσκολα. Το επίδομα μητρότητας και τα επιδόματα για το παιδί υπάρχουν για να στηρίζουν τις νέες μητέρες που αναλαμβάνουν την ευθύνη να μεγαλώσουν ένα παιδί. Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης το θεσπίσαμε για να διασφαλίζει ότι δε υπάρχει κανένας συμπολίτης μας που δε θα έχει ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για να τρέφεται αποκλειστικά από συσσίτια όπως συνέβαινε το 2014. Όλα τα επιδόματα εξασφαλίζουν μια βασική για μας και πανανθρώπινη αρχή. Ότι ο καθένας και η καθεμιά πρέπει να αμείβεται ανάλογα με τις ανάγκες του και να έχει ίσες δυνατότητες να αναπτύξει τις ικανότητές του. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει όλοι να εξισωθούν προς τα κάτω. Στον πάτο της εξαθλίωσης και της εργασιακής ζούγκλας", υπογράμμισε.
«Χονδροειδές ψέμα» ο ισχυρισμός του κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τη μεσαία τάξη
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε "χονδροειδές ψέμα" τον ισχυρισμό του κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τη μεσαία τάξη.
Επικαλέστηκε γι αυτό τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που όπως είπε δείχνουν ότι την πενταετία 2010-2014 ανήλθαν σε 822.000 οι συμπολίτες μας που ανήκαν στη μεσαία τάξη, έπεσαν από αυτή τη βαθμίδα προς τα κάτω, λόγω τεράστιας απώλειας εισοδήματος, πάνω από 5.000 ευρώ ανά οικογένεια, ενώ για τη διετία 2015-2017, της κυβέρνησης Τσίπρα, όχι μόνο δε συνεχίστηκε η ροή πολιτών από τη μεσαία τάξη προς τη φτώχεια αλλά η ροή αναστράφηκε και 127.000 πολίτες επέστρεψαν στην εισοδηματική βαθμίδα της μεσαίας τάξης.
Ήρθε η ώρα να χτίσουμε την Ελλάδα της νέας εποχής
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε "εκπληκτική" την προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Αιγάλεω και προκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να μιλήσει και αυτός στην ίδια πλατεία για να φανεί με ποιον είναι οι πολλοί.
"Το Αιγάλεω και η Δυτική Αθήνα, είπε, στέλνουν μήνυμα καθαρής νίκης, ότι ήρθε η ώρα να χτίσουμε την Ελλάδα της νέας εποχής".

Όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης γίνεται σαφές το δίλημμα των εκλογών. Από τη μία είναι ο κόσμος των ελίτ. Η Ελλάδα των λίγων & των εκλεκτών και από την άλλη η Ελλάδα που σηκώνει κεφάλι, που στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις, στη νέα γενιά, στους πολλούς.Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Αιγάλεω:
Πολίτες του Αιγάλεω, πολίτες της Δυτικής Αθήνας.
Είναι μεγάλη η χαρά μου, που βρίσκομαι ξανά μπροστά σας, μετά από σχεδόν 4 χρόνια, όταν ξεκινάγαμε, τον Σεπτέμβρη του 2015 την μεγάλη πορεία και την μεγάλη μάχη, τον μεγάλο αγώνα.
Και σήμερα, η παρουσία σας εδώ είναι εκπληκτική. Η παρουσία σας στην μεγάλη αυτή πλατεία, οι χιλιάδες των απλών ανθρώπων που ήρθαν να δώσουν ένα μήνυμα ισχυρό, ένα μήνυμα καθαρό, ένα μήνυμα νίκης, από εδώ που χτυπά η καρδιά της Ελλάδας που οραματιζόμαστε.
Από εδώ που χτυπά η καρδιά της Ελλάδας του μόχθου, της σκληρής δουλειάς, της αξιοπρέπειας, της δημιουργίας, της νέας γενιάς που δεν το βάζει κάτω. Από εδώ που χτυπά η καρδιά της Ελλάδας, στις λαϊκές γειτονιές της Δυτικής Αθήνας. Της Ελλάδας που οραματιζόμαστε να χτίσουμε ξανά, να σηκώσουμε ξανά στα πόδια της, από εκεί που την είχαν ρίξει, στην χαράδρα της χρεοκοπίας και της κοινωνικής λεηλασίας.
Φίλες και φίλοι, το ξέρετε πολύ καλά, όλοι και όλες που είσαστε σήμερα εδώ σε αυτή την πλατεία και είσαστε χιλιάδες, το ξέρετε πολύ καλά ότι δεν έχουμε όλοι σε αυτό τον τόπο το ίδιο όραμα. Δεν εξυπηρετούμε τα ίδια συμφέροντα. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Πως γίνεται οι θύτες και τα θύματα της κρίσης να έχουν τις ίδιες ανάγκες και επιθυμίες;
Και είναι νομίζω, και το βλέπουμε καθαρά όσο περνάνε οι μέρες και ξεδιπλώνονται οι προγραμματικές θέσεις των κομμάτων, είναι η πρώτη φορά σε μια εκλογική αναμέτρηση που είναι τόσο εμφανής η αντίθεση, τόσο ξεκάθαρη η σύγκρουση των συμφερόντων ανάμεσα στα δυο κόμματα που διεκδικούν την εκλογική νίκη.
Πρόκειται, επιτρέψτε μου να πω, για τη σύγκρουση δυο διαφορετικών κόσμων. Ο κόσμος τους, ο κόσμος των ελίτ, είναι η Ελλάδα της βαθιάς κρίσης και της χρεοκοπίας. Είναι η Ελλάδα στην οποία υποφέρουν οι πολλοί για να καλοπερνούν οι λίγοι. Τη ζήσαμε αυτή την Ελλάδα, τη γνωρίσαμε αυτή την Ελλάδα, ιδίως την καταστροφική πενταετία 2010-2015.
Τη ζήσαμε όταν έκλειναν σχολεία και νοσοκομεία, την ώρα που αυτοί που κυβερνούσαν έκαναν δωράκια στις πολυεθνικές του φαρμάκου. Όταν μείωναν 30% τον κατώτατο μισθό, για να κάνουν τα χατίρια των βιομηχάνων. Όταν πετσόκοβαν τις συντάξεις και διέλυαν το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα για να στείλουν πελατεία στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Όταν φόρτωναν τα βάρη της κρίσης στους πολλούς και ενίσχυαν την προκλητική φοροασυλία του μεγάλου πλούτου, των βιομηχάνων, των καναλαρχών, των ολιγαρχών αυτού του τόπου. Τα ζήσαμε όλα αυτά…
Τα ζήσαμε όλα αυτά και ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που έρχεται με τις θέσεις τις προγραμματικές που αναγκάζεται να ξεδιπλώνει το τελευταίο διάστημα για να μας το θυμίζει.
Όχι, δεν θέλω να γιουχάρετε τον κ. Μητσοτάκη. Ένα μεγάλο χειροκρότημα, ένα μεγάλο ευχαριστώ για την παρουσία του και την προσπάθειά του να ανδρώσει πολιτικό λόγο. Διότι δεν μπορεί να κρύψει την Ελλάδα που οραματίζεται.
Αυτά που βγαίνουν από τα δικά του χείλη τις τελευταίες ημέρες, είναι οι αλήθειες του, είναι το σχέδιό του, είναι το πρόγραμμά του. Είναι αυτό το οποίο, όσο και αν προσπάθησαν οι επικοινωνιολόγοι του να του ζητήσουν να κρύψει, του βγαίνει στις τελευταίες ημέρες στις συνεντεύξεις του.
Από μια άποψη θα έλεγε κανείς ότι είναι συνεπής με τα συμφέροντα της τάξης του. Με τον κόσμο που θέλει να εκπροσωπεί.
Ο άλλος κόσμος, ο κόσμος των πολλών, ο κόσμος που ζει ιδιαίτερο εδώ στην Δυτική Αθήνα, αλλά και σε κάθε γωνιά της χώρας μας, είναι ένας κόσμος που φαίνεται ότι δεν τον αφορά. Του είναι ούτως ή άλλος ξένος. Αλλά το σημαντικότερο δεν είναι ότι του είναι ξένος, αλλά ότι του είναι και ασήμαντος.
Δεν σας ξέρει πολίτες του Αιγάλεω, δεν σας ξέρει πολίτες της Δυτικής Αθήνας, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι δεν τον ενδιαφέρει να σας μάθει. Δεν ξέρει και δεν τον ενδιέφερε ποτέ να μάθει πώς ζείτε, ποιες είναι οι αγωνίες σας, ποια τα όνειρα σας, ποιες είναι οι ανάγκες σας, ποιες είναι οι επιθυμίες σας.
Στις λαϊκές γειτονιές, οι άνθρωποι που ζουν, γι' αυτόν είναι απλοί αριθμοί σε στατιστικές και λογιστικά βιβλία. Άνθρωποι που η κοινωνική τους καταγωγή και ο τόπος που μεγάλωσαν, γι’ αυτόν πρέπει να ορίζει αμετάκλητα και την θέση τους σε αυτή την κοινωνία. Γι' αυτό και μίλησε εχθές για τα νέα παιδιά στο Περιστέρι που γίνονται ψυκτικοί.
Γελάει όλη με αυτό όλη η Ελλάδα, γελάει με τα παραδείγματα που επιλέγει, αλλά εγώ σήμερα δεν ήρθα εδώ για να αναπαράξω το αστείο του πράγματος. Εγώ ήρθα εδώ για να αναδείξω το επικίνδυνο του πράγματος. Γιατί δεν ήταν τυχαίο που στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη, ένας νέος που θέλει να γίνει ψυκτικός είναι από το Περιστέρι και από την, Εκάλη όχι από την Πολιτεία, όχι από το Πανόραμα της Βούλας, όχι από κάποια πλούσια περιοχή της Αθήνας ή της Ελλάδας.
Αυτό συμβαίνει, και ακούστε γιατί είναι ανατριχιαστικό και γιατί είναι επικίνδυνο το 2019, γιατί έχει μια πολύ σαφή θέση στο μυαλό του για το ποιά είναι η θέση και ο προορισμός του καθενός σε αυτή τη κοινωνία, σε αυτή τη χώρα. Έχει σαφή αντίθεση με την ίδια την ιδέα της κοινωνικής κινητικότητας που αποτέλεσε το υπόβαθρο της συλλογικής προόδου για την ελληνική κοινωνία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.
Γιατί φίλες και φίλοι, πολίτες του Αιγάλεω, η Ελλάδα που βρήκε ξανά περπατησιά και όρθωσε ξανά το ανάστημα της μετά τα δύσκολα χρόνια του Εμφυλίου, δεν ήταν δημιούργημα της αριστοκρατίας και των ελίτ της. Η Ελλάδα αναγεννήθηκε από τα παιδιά των αγροτών στη Λάρισα που έγιναν γιατροί. Από τα παιδιά των κτηνοτρόφων στην Ήπειρο που έγιναν μηχανικοί. Από τα παιδιά των μεροκαματιάρηδων στο Περιστέρι που έγιναν δικηγόροι. Από τα παιδιά των λιμενεργατών του Πειραιά που έγιναν επιστήμονες. Έτσι αναστήθηκε η Ελλάδα.
Αυτό ήταν το κοινωνικό συμβόλαιο της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ένα κοινωνικό συμβόλαιο που δεν έσπασε ποτέ και δεν θα σπάσει ούτε τώρα από τη νεοφιλελεύθερη μανία αυτών που τους λείπει η εξουσία, από την αλαζονεία τους που έρχονται θεωρώντας ότι έχουν νικήσει πριν στηθεί η κάλπη. Ούτε τώρα θα σπάσει το κοινωνικό συμβόλαιο, γιατί ο ελληνικός λαός είναι αυτός που θα πει την τελευταία λέξη για το ποιος θα κυβερνά τούτον τον τόπο.
Εδώ λοιπόν, φίλες και φίλοι, πολίτες του Αιγάλεω, βρίσκεται η διαφορά μας. Ο δικός μας ο κόσμος, η  Ελλάδα των πολλών, που αποκαθιστά αδικίες, επουλώνει τις πληγές της κρίσης, που στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις. Που ανακτά την κυριαρχία της και ξεμπερδεύει, σιγά σιγά αλλά ξεμπερδεύει όμως, με τις προσταγές και τους καταναγκασμούς των τεχνοκρατών της τρόικας και του ΔΝΤ.
Η Ελλάδα που επενδύει στη νέα γενιά, στους ανθρώπους της. Η Ελλάδα που δίνει δυνατότητες και ευκαιρίες στη νέα γενιά. Και η Ελλάδα αυτή, η Ελλάδα των πολλών έχει πολλά πρόσωπα.
Έχει τα πρόσωπα των ανθρώπων της. Του ψυκτικού αλλά και του γιατρού από το Περιστέρι. Της φοιτήτριας αλλά και του συνταξιούχου από το Αιγάλεω. Του εργάτη αλλά και του δικηγόρου από το Καματερό. Της πωλήτριας αλλά και της καθηγήτριας από τα Λιόσια. Του καταστηματάρχη αλλά και του δασκάλου από την Πετρούπολη. Της νοσοκόμας αλλά και της αρχιτεκτόνισσας από την Αγιά Βαρβάρα
Αυτοί είναι ο δικός μας κόσμος. Είναι ο κόσμος των πολλών. Αυτοί είναι οι πολλοί που έβαλαν πλάτη στα χρόνια της κρίσης για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της. Αυτοί θα είναι και οι πρωταγωνιστές της Ελλάδας της νέας εποχής που χτίζουμε μέρα με τη μέρα.
Το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς. Στον  κόσμο του μόχθου, στον κόσμο της δημιουργίας και αυτός ο κόσμος είτε ψήφιζε αριστερά είτε και δεξιά παλιότερα, έχει καταλάβει ποιοι είναι με το συμφέρον του και έχει καταλάβει με ποιους θα γείρει σε αυτή την κάλπη στις 26 του Μάη.
Φίλες και φίλοι, τα χρόνια που πέρασαν από την προηγούμενη φορά που ήμουν εδώ, 4 χρόνια πριν, ήταν χρόνια δύσκολα. Περάσαμε πολλά, αλλά αντέξαμε. Και τα ξέρετε καλύτερα από όλους όλα αυτά τα οποία ζήσαμε και ζήσατε. Ιδιαίτερα εδώ, σε αυτές τις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας, που ξέρετε καλά από την καθημερινότητά σας, γιατί η σκληρή δουλειά και η επιμονή είναι η ταυτότητα των ανθρώπων αυτών των περιοχών.
Ξεκινήσαμε μαζί μια μεγάλη πορεία για την απελευθέρωση της χώρας από τα δεσμά της λιτότητας και των μνημονίων. Των μνημονίων που απειλούσαν να γίνουν κανόνας, όχι μόνο για τα χρόνια που πέρασαν, αλλά και για τις επόμενες δεκαετίες. Θυμηθείτε, σχεδόν ένα χρόνο πριν, λίγοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι θα καταφέρουμε τελικά να τα κάνουμε παρελθόν.
Παλέψαμε σκληρά. Υποχρεωθήκαμε σε ένα δύσκολο συμβιβασμό τον Ιούλιο του 2015. Όμως ήταν αναγκαίος συμβιβασμός. Δεν ερωτευτήκαμε εμείς τα μνημόνια. Δεν ερωτευτήκαμε την εξουσία για να τακιμιάσουμε με αυτούς που ήταν πάντοτε οι αυλικοί της. Κάναμε ένα βήμα πίσω για να μπορέσουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα μαζί μπροστά. Και φυσικά, ζητήσαμε και μετά το συμβιβασμό, την έγκριση του λαού μας για να προχωρήσουμε. Έντιμα και καθαρά. Και ο λαός μας έδωσε αυτή την έγκριση, το Σεπτέμβρη του 2015.
Αλλά, αν θέλετε, το πιο σημαντικό επίτευγμα αυτής της τετραετίας, δεν είναι ότι καταφέραμε να τελειώσουμε τα μνημόνια. Δεν είναι ότι το καταφέραμε αυτό. Σίγουρα αυτό είναι ιστορικό επίτευγμα.
Το πιο σημαντικό, όμως, για μένα είναι ότι, καταφέραμε μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές, να πετύχουμε σημαντικές νίκες για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Να στηρίξουμε τους πλέον αδύναμους, να στήσουμε στα πόδια του το κοινωνικό κράτος, να βάλουμε τάξη στο χάος των ελλειμμάτων, να κόψουμε τις σπατάλες και τις ρεμούλες, να θέσουμε τις βάσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Έτσι πετύχαμε να φτάσουμε στο ιστορικό ορόσημο του Αυγούστου του 2018, όταν και βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Και από τη μέρα εκείνη έχουμε ξεκινήσει να υλοποιούμε το δικό μας πρόγραμμα, μέσα στα πλαίσια τα οποία είναι δεδομένα και συμφωνημένα στην Ευρώπη, τα δύσκολα δημοσιονομικά πλαίσια. Αλλά είμαστε εμείς αυτοί, δηλαδή η εκλεγμένη κυβέρνηση του κυρίαρχου λαού και όχι τεχνοκράτες, που βρίσκουμε τον δρόμο και τον τρόπο να φτάσουμε αυτούς τους στόχους. Και εμείς ξέρουμε καλύτερα από αυτούς.
Έχουμε λοιπόν ξεκινήσει από τη μέρα εκείνη να υλοποιούμε το δικό μας πρόγραμμα για την ανάταξη της οικονομίας και την σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών. Για την επόμενη μέρα της πατρίδας. Με σχέδιο και ασφάλεια. Χωρίς εξαρτήσεις και καταναγκασμούς από κανέναν.
Φίλες και φίλοι, ιδιαίτερα απευθυνόμενος εδώ σε εσάς, στους πολίτες του Αιγάλεω. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν πετάμε στα σύννεφα. Το ξέρω πολύ καλά, ότι ο απλός κόσμος, οι πολλοί στους οποίους αναφέρθηκα πιο πριν, περνάνε ακόμα δύσκολα. Όμως, έχουμε αποδείξει ότι η έγνοια και το μυαλό μας κάθε στιγμή ήταν και θα είναι σε αυτούς.
Ό,τι περιθώριο δημοσιονομικής ανάσας μας δόθηκε σε αυτούς το επιστρέψαμε και αυτό θα κάνουμε πάντα. Και ο σχεδιασμός μας για την Ελλάδα του αύριο από αυτούς ξεκινάει και σε αυτούς κατευθύνεται. Και στόχος μας τώρα είναι την ανάκαμψη της οικονομίας να την νιώσουν επιτέλους και οι πολλοί στην καθημερινότητά τους.
Αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια:
Δεσμευθήκαμε και υλοποιήσαμε τις παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της εργασιακής κανονικότητας. Επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Δεσμευθήκαμε και υλοποιήσαμε για μέτρα στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβρη.
Δεσμευθήκαμε και υλοποιούμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, κυρίως για τη λαϊκή κατοικία.
Δεσμευθήκαμε και υλοποιούμε την ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών.
Δεσμευθήκαμε και υλοποιούμε τώρα τον Σεπτέμβρη 4.500 προσλήψεις σε καθηγητές στην ειδική αγωγή, γιατί για εμάς δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού.
Δεσμευθήκαμε και υλοποιούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας, της λαϊκής κατοικίας.
Δεσμευθήκαμε και υλοποιούμε τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλές των πολιτών σε ταμεία και εφορία με τις 120 δόσεις που ψηφίζουμε αύριο στη Βουλή.
Δεσμευθήκαμε όμως και υλοποιούμε επίσης άμεσα τα μέτρα στήριξης που ανακοινώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα στο Ζάππειο για την απόδοση της 13ης σύνταξης, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα για το καλάθι των νοικοκυριών, καθώς και τα μέτρα στήριξης και φορολογικής ελάφρυνσης για το 2020 και μετά.
Και δεν σταματάμε εδώ. Είναι μεγάλος ο κατάλογος των πεπραγμένων μας για να χωρέσουν σε αυτή την ομιλία, και σε κάθε ομιλία. Επιτρέψτε μου όμως να σταχυολογήσω ορισμένα από αυτά.
Στην Υγεία πρώτα απ’ όλα, στις πιο δύσκολες στιγμές της κρίσης, με το πιστόλι στον κρόταφο, το 2016, ήμασταν εμείς που δώσαμε μάχη, που δώσαμε σκληρή διαπραγμάτευση και πετύχαμε την πρόσβαση 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας στο ΕΣΥ.
Ήμασταν εμείς που προχωρήσαμε σε 19.000 προσλήψεις προσωπικού και τώρα που επαναφέραμε το 1 προς 1, ενώ οι προηγούμενοι είχαν 1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις. Τώρα είμαστε στο 1 προς 1, αλλά ο κ. Μητσοτάκης θέλει να μας ξαναπάει στο 1 προς 5, τώρα με το 1 προς 1 έχουμε σχέδιο για 2.500 προσλήψεις από το 2019 και για τα 4 επόμενα χρόνια 10.000 επιπλέον προσωπικό, γιατροί, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό στα νοσοκομεία.
Αλλά το σημαντικότερο που κάναμε στην υγεία, ήταν ότι εξυγιάναμε τα οικονομικά των νοσοκομείων που τα βρήκαμε ελλειμματικά και τώρα είναι πλεονασματικά, και βάλαμε ένα το τέλος σε αυτό το πάρτι της διαπλοκής, το πάρτι της σπατάλης και της διαφθοράς.
 Στον τομέα της Πρόνοιας, όπου αυξήσαμε τους πόρους από τα 780 εκατομμύρια μόλις, που βρήκαμε το 2015 σε δαπάνες, σήμερα σε πάνω από τα 3 δις σε δημόσιες δαπάνες για την Πρόνοια.
Με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης για 700.000 συμπολίτες, με τα προγράμματα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης, με την πολιτική για το παιδί και τα επιδόματα τέκνου, με το επίδομα στέγης που σήμερα παίρνουν 240.000 νοικοκυριά, συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.
Αλλά και στον τομέα της Παιδείας, που τελειώσαμε με αυτό το αίσχος των φωτοτυπιών και των ελλείψεων, όπου τα σχολεία άνοιγαν και έκαναν μήνες για να λειτουργήσουν με επάρκεια σε καθηγητές και σε βιβλία. Στον τομέα της Παιδείας, όπου προχωράμε σε ένα συνολικό σχέδιο τα επόμενα χρόνια για προσλήψεις 15.000 μόνιμου προσωπικού, αλλά και σε ένα νέο χάρτη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με την αύξηση των κονδυλίων και την ίδρυση νέων πανεπιστημιακών τμημάτων στη θέση των ΤΕΙ.
Αλλά και στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου ενοποιήσαμε τα ταμεία και εξυγιάναμε, τα ελλειμματικά ταμεία των προηγούμενων χρόνων, κάνοντας βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα. Όπου παραλάβαμε 400.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης το 2014 και έχει δοθεί λύση για το 75% των περιπτώσεων αυτών. Όπου ακυρώσαμε τις προκλητικές περικοπές που μας επέβαλε το ΔΝΤ από 1/1/2019, που τις είχαν προεξοφλημένες αλλά οι περικοπές αυτές στις συντάξεις, προς κακή τους τύχη, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι που τις προεξοφλούσαν, δεν ήρθαν ποτέ. Και όχι μόνο δεν ήρθαν ποτέ, 600 χιλιάδες συμπολίτες μας είδαν μικρές αλλά σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις τους.
Και τώρα, την επόμενη Δευτέρα, μιας και ψηφίζουμε αύριο, η 13η σύνταξη σε μόνιμη βάση γίνεται πραγματικότητα. Και είναι μόνο η αρχή για την αποκατάσταση της μεγάλης κοινωνικής αδικίας που η πολιτική της λιτότητας επέβαλε στους πολλούς στην πατρίδα μας.
Στον τομέα της Εργασίας, όπου μειώσαμε την ανεργία, τα τέσσερα αυτά χρόνια, κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες, όπου επαναφέραμε τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπου αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11%, όπου καταργήσαμε τον υποκατώτατο για τους νέους, αυτήν την ρατσιστική διάταξη για τους νέους ανθρώπους.
Αλλά και στην Παραγωγή και την Πραγματική Οικονομία, όπου πετύχαμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, για πρώτη φορά μετά από οχτώ ολόκληρα χρόνια, για τρεις συνεχόμενες χρονιές και αναμένουμε ακόμα μεγαλύτερη φέτος, ενώ έχουμε ιστορικά ρεκόρ στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, τις εξαγωγές, τον τουρισμό και την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ.
Θα μπορούσα, φίλες και φίλοι, όπως είπα αρχικά, να μιλάω ώρες για  αυτά τα σημαντικά επιτεύγματα. Όμως σήμερα εδώ, από το Αιγάλεω θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα στη Δυτική Αθήνα. Να αναφερθώ ιδιαίτερα σε μια περιοχή που κάποιοι για χρόνια θεωρούσαν ως την πίσω αυλή της πρωτεύουσας. Και τα παιδιά της, παιδιά ενός κατώτερου θεού.
Ενδεικτικό της αδιαφορίας των προηγούμενων κυβερνήσεων ότι στην τετραετία 2010-2014 στην Δυτική Αθήνα εγκρίθηκαν έργα ΕΣΠΑ και ΠΔΕ ύψους μόλις 34 εκ. ευρώ. Με συγκεκριμένο σχέδιο και προγραμματισμό, την τετραετία αυτή εγκρίναμε  από ΕΣΠΑ και ΠΔΕ, 62 νέα έργα στη Δυτική Αθήνα, με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ. Τα διπλάσια δηλαδή.
Και μάλιστα, ειδικά στο Δήμο Αιγάλεω, χωροθετούνται τα 22 από τα 62 έργα που υλοποιούνται στη Δυτική Αθήνα. Σε έναν Δήμο που το πρόσωπό του αλλάζει τα τελευταία χρόνια χάρη και στις εξαιρετικές παρεμβάσεις του δημάρχου σας, του Δημήτρη του Μπίρμπα, που είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες του Αιγάλεω  θα τον τιμήσετε ξανά και θα τον εμπιστευτείτε για μια νέα τετραετία στο τιμόνι της πόλης σας.
Όλα αυτά, φίλες και φίλοι, τα κάνουμε σε μια Περιφέρεια πολύπαθη, στην Περιφέρεια Αττικής, που θα μου επιτρέψετε να πω πως είχε την τύχη τα τελευταία πέντε χρόνια να διοικείται από μια άλλη συντοπίτισσά σας εδώ από το Αιγάλεω, από τη Ρένα Δούρου. Από τη Ρένα που πολεμήθηκε από συγκεκριμένη μερίδα των μέσων ενημέρωσης όσο κανένας άλλος περιφερειάρχης ή υπερνομάρχης που πέρασε από αυτόν τον θώκο.
Οι προηγούμενοι ήταν κάπου στο απυρόβλητο, είχαν την εύνοια των μέσων ενημέρωσης. Η Ρένα, όμως, είχε τον πόλεμο αυτών των μέσων. Η Ρένα σε αυτήν την κάλπη πρέπει να κριθεί όμως για τα έργα της, για τους πόρους που έδωσε στους φτωχότερους δήμους της Αττικής και όχι για τα ρουσφέτια που δεν έκανε στα γνωστά συμφέροντα που την έχουν βάλει στο στόχαστρο και εδώ και τέσσερα χρόνια ό,τι φταίει σε αυτόν τον τόπο, φταίει η Περιφέρεια της Αττικής.
Και έκανε πολλά έργα σε όλη την Αττική.  3,2 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ και σχεδόν ένα δις ακόμα από το ΠΔΕ που εγκρίθηκαν για έργα επί των ημερών της. Και γι' αυτό η Ρένα θα είναι στο τιμόνι της Περιφέρειας και για τα επόμενα 4 χρόνια. Γιατί στο τέλος μιλάει το έργο και όχι η προπαγάνδα.
Επιτρέψτε μου όμως να ξεχωρίσω το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου πεπραγμένο μας αυτά τα χρόνια στην Δυτική Αθήνα,  που η υλοποίησή του ξεκίνησε από το Αιγάλεω, και μιλώ για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αττικής, που ήταν ένα όραμα αλλά και μια υποχρέωση στη Δυτική Αθήνα, στη Δυτική Αττική. Και που στηρίχθηκε στο πολύ καλό επίπεδο που είχαν κατακτήσει τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και αποτέλεσε την αφετηρία όλων των συνεργειών που ακολούθησαν μέσω Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Λίγο πριν το Πάσχα ψηφίσαμε τον σχετικό Νόμο, ολοκληρώθηκε η κατάργηση των αναχρονιστικών διαχωρισμών των ιδρυμάτων σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, με τη δημιουργία ισχυρών πανεπιστημιακών πόλων. Ενώ για πρώτη φορά εισάγεται και η ελεύθερη πρόσβαση σε κάποια τμήματα των Πανεπιστημίων της χώρας μόνο με το απολυτήριο του Λυκείου.
Για την αναβάθμιση των υποδομών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αθήνας δίνουμε επιπλέον 31 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Δεν κάναμε μόνο την θεσμική τομή, αλλά έχουμε  έγνοια να περπατήσει, να προχωρήσει, να πάει μπροστά. Και πιστεύω ότι αυτό το Πανεπιστήμιο θα στεγάσει τα όνειρα και τις επιθυμίες των παιδιών των λαϊκών οικογενειών της Δυτικής Αθήνας και όχι μόνο.
Φίλες και φίλοι, πολίτες του Αιγάλεω, τα πεπραγμένα μας και το σχέδιο για την επόμενη μέρα είναι ο οδοδείκτης για την Ελλάδα των πολλών. Όμως, σας είπα και στην αρχή, κάποιοι έχουν άλλα σχέδια. Και ευτυχώς για εμάς τα λένε φωναχτά, δεν τα κρύβουν. Δεν μπορούν πια να τα κρύβουν. Όσο και αν προσπαθούν να πάνε την ατζέντα στη λάσπη, το βούρκο, την παραπολιτική, ο κόσμος και ιδιαίτερα ο λαϊκός κόσμος, αυτόν που εμείς απευθυνόμαστε και που ποτέ δεν ξεχνάμε ότι είναι αυτός που μας έφερε σε θέσεις διακυβέρνησης, ποτέ δεν ξεχάσαμε ποιοι μας έφεραν εδώ που είμαστε, ποτέ δεν ξεχάσαμε ποιών τα συμφέροντα υποστηρίζουμε, αυτός ο κόσμος έχει αρχίσει και καταλαβαίνει.
Και ακούει τις τελευταίες μέρες, σχεδόν καθημερινά, τον κ. Μητσοτάκη να αναφέρεται στις ανατριχιαστικές πτυχές του σχεδίου του και του προγράμματός του για τη χώρα. Ξέρετε, εγώ νόμιζα χθες ότι με την εξαγγελία για την 7μερη εργασία ότι το τερμάτισε. Αλλά φαίνεται έχει και άλλο. Και σήμερα, στην εκπομπή του αγαπητού μας φίλου του κ. Πορτοσάλτε απέδειξε ότι έχει κι άλλα να πει και να προσθέσει.
Σήμερα, λοιπόν, μας ανακοίνωσε μια νέα καινοτομία. Αυτή τη φορά για τη δημόσια υγεία. Και τι μας είπε; Να μην αγοράζουν λέει εξοπλισμό τα δημόσια νοσοκομεία. Περιττές σπατάλες άλλωστε. Αλλά να νοικιάζουν για παράδειγμα μαγνητικούς τομογράφους από ιδιώτες. Και να βάλουμε τους δημόσιους λειτουργούς, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, να δουλεύουν για χάρη των ιδιωτών. Και να παίρνουν και μπόνους οι τυχεροί. Να βάλουμε δηλαδή αυτούς που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος και ιδιαίτερα στην υγεία δεν επαρκούν για τις ανάγκες αλλά ο κος Μητσοτάκης δε θέλει προσλήψεις, θέλει μόνο αποχωρήσεις, θέλει ξανά το 1 προς 5, να τους βάλουμε να δουλεύουν για τα μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Αυτή είναι η πρόταση που κατέθεσε σήμερα.
Δε λέω, φίλες και φίλοι, καλό το ντιλ με τους μεγαλοϊδιοκτήτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, με τους κλινικάρχες, καλό το ντιλ, αλλά όχι στη πλάτη των ελλήνων φορολογουμένων. Όχι τέτοια ντιλ στην πλάτη των πολλών.
Για αυτό εμείς λέμε ότι οι πολίτες του Αιγάλεω για εμάς η Υγεία, η Παιδεία, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, δεν είναι εμπόρευμα. Γι’ αυτό και αλλάζουμε  και το Σύνταγμα.  Προχωράμε στη μεγάλη συνταγματική μεταρρύθμιση να είναι  κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα η ελεύθερη πρόσβαση στην Παιδεία, στην Υγεία. Η ελεύθερη πρόσβαση στην Ενέργεια.
Όμως, φίλες και φίλοι, πολίτες του Αιγάλεω, ο λόγος για τον οποίο εμείς λέμε το εξής, ότι δεν κατηγορούμε τον κ. Μητσοτάκη για την ταξική του καταγωγή, γιατί μεγάλωσε και ανήκει στις ελίτ, αλλά γι’ αυτό το οποίο πρεσβεύει και υποστηρίζει, είναι αυτές οι θέσεις που διατυπώνει κάθε μέρα τις τελευταίες μέρες. Και ξέρετε, το ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στις ελίτ, - βεβαίως, ήταν  6 μηνών εξόριστος, αλλά εν πάση περιπτώσει– σε ένα περιβάλλον στο οποίο είχε τη δυνατότητα να μην έχει άγχος για την επόμενη μέρα. Να μην έχει άγχος για το πώς θα μεγαλώσει, να μην έχει άγχος για το πώς θα ζήσει, να μην έχει άγχος για το πώς θα σπουδάσει, δεν έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις, δεν διαγωνίστηκε, δεν συγκρίθηκε με άλλους. Είχε, εν πάση περιπτώσει μια καλή τύχη. Δεν τον κακίζουμε γι’ αυτό. Αυτό ίσως του δημιουργεί ένα πρόβλημα κατανόησης της πραγματικότητας. Δεν μπορεί να καταλάβει πώς είναι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν αγωνία και άγχος πώς θα ξημερώσει η επόμενη εβδομάδα. Δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει 100, 150, 200 ευρώ επίδομα γι ‘αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό είναι ένα πρόβλημα κατανόησης.
Αλλά εμείς δεν τον κατηγορούμε για το πρόβλημα της κατανόησης. Εμείς τον κατηγορούμε γιατί το πρόγραμμά του αδικεί κατάφορα τους πολλούς προκειμένου να εξυπηρετήσει, να ευνοήσει τα συμφέροντα των λίγων. Θέλει να καταργήσει το οκτάωρο και τις αργίες, γιατί; Για να κερδίζουν περισσότερα οι μεγαλοεργοδότες. Θέλει να διαλύσει το ασφαλιστικό, γιατί; Για να κερδίζουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.  Θέλει να μειώσει το προσωπικό στην Υγεία, γιατί; Και να δώσει υπηρεσίες στους ιδιώτες. Για να  κερδίζουν περισσότερα αυτοί, οι ιδιώτες.  Θέλει να καταργήσει τα επιδόματα γιατί; Γιατί τα θεωρεί περιττό κόστος για το δημόσιο προϋπολογισμό.
Είπε προχθές ότι τα επιδόματα πρέπει να είναι προσωρινά. Και θέτει διαρκώς το ψευτοδίλλημα: κοινωνικά δικαιώματα ή ανάπτυξη και δουλειές; Λες και μια οικονομία που αναπτύσσεται δε μπορεί και δε πρέπει ταυτόχρονα να στηρίζει τους πιο αδύναμους, να στηρίζει τους νέους, να στηρίζει τους επισφαλώς εργαζόμενους, να στηρίζει τα ΑμεΑ.
Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, και οι νεοφιλελεύθεροι συνοδοιπόροι του, θεωρούν τα 200 και τα 300 ευρώ ελεημοσύνη. Και τη 13η σύνταξη, λαϊκισμό και  προεκλογικό κόλπο. Ε, λοιπόν,  να του το εξηγήσουμε εδώ, από την καρδιά της Ελλάδας των πολλών, από τις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας, για να το καταλάβει λοιπόν. Τα επιδόματα δεν είναι ελεημοσύνη. Τα επιδόματα είναι δικαιοσύνη. Είναι κοινωνική δικαιοσύνη. Και εμείς θα είμαστε εδώ για να στηρίζουμε τους πολλούς, για  να στηρίζουμε αυτούς που έχουν ανάγκη.
Το επίδομα στέγασης, φίλες και φίλοι, δεν είναι ελεημοσύνη, είναι το στήριγμα σε ένα νέο ζευγάρι που θέλει να κάνει οικογένεια. Σε  ένα νέο  ζευγάρι που το αγόρι και το κορίτσι, παρότι μπορεί να είναι 30 και 35 χρονών ζουν στο παιδικό δωμάτιο, και τα βγάζουν πέρα δύσκολα και δεν μπορούν να κάνουν οικογένεια. Δεν είναι λοιπόν ελεημοσύνη, είναι στήριγμα.
Το επίδομα της μητρότητας και τα επιδόματα για το παιδί που εμείς δημιουργήσαμε, υπάρχουν για να στηρίζουν τις νέες μητέρες που αναλαμβάνουν την μεγάλη ευθύνη να φέρουν στον κόσμο και να μεγαλώσουν ένα παιδί.
Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης που εμείς θεσπίσαμε, το θεσπίσαμε  για να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά Έλληνας πολίτης που δεν θα έχει ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για να μπορεί να τραφεί,  και δεν θα τρέφεται αποκλειστικά από συσσίτια. Ότι δεν θα ξαναζήσουμε ποτέ ξανά σε αυτή τη χώρα τις σκηνές, να βλέπουμε ανθρώπους στους κάδους των απορριμμάτων να ψάχνουν για φαγητό. Γι’ αυτό τα θεσπίσαμε όλα αυτά.    Και δεν θα γυρίσουμε πίσω.
Όλα αυτά τα επιδόματα, που μας λένε ότι είναι κοινωνική ελεημοσύνη, είναι κοινωνική δικαιοσύνη που διασφαλίζουν μια βασική για μας και πανανθρώπινη θα έλεγα αρχή, στην οποία πρέπει να πιστέψουμε όλοι, είτε ερχόμαστε από την αριστερά είτε ψηφίσαμε δεξιά. Και κοιτάω εδώ και το φίλο μου τον Θύμιο, που είναι σήμερα μαζί μας, και είναι ένα παράδειγμα λαϊκών ανθρώπων που έρχονται μαζί μας, δεν προέρχονται από την αριστερά. Αλλά βρίσκονταν πάντα στην λεγόμενη λαϊκή δεξιά, που σήμερα ο κ. Μητσοτάκης διώχνει από το κόμμα του, διότι το έχει κάνει κόμμα της ακροδεξιάς και των ακραίων νεοφιλελεύθερων, του ΔΝΤ. Και εμείς, καλωσορίζουμε τους απλούς ανθρώπους, τους απλούς λαϊκούς ανθρώπους που ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Προοδευτική Συμμαχία.
Τα επιδόματα, λοιπόν, για εμάς είναι μια πανανθρώπινη αρχή.  Ότι ο καθένας και η καθεμιά πρέπει να αμείβεται ανάλογα με τις ανάγκες του και να έχει ίσες δυνατότητες να αναπτύξει τις ικανότητές του.
Ο κ. Μητσοτάκης θέλει όλοι να εξισωθούν προς τα κάτω. Στον πάτο της εξαθλίωσης και της εργασιακής ζούγκλας. Ξέρετε όμως, πέρα από ανατριχιαστικές αλήθειες για το πρόγραμμα του, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να βάλει στο ρεπερτόριό του και ορισμένα χονδροειδή ψέματα. Μας λέει εντάξει, εσείς με τους φτωχούς και τους αδύναμους, αλλά διαλύσατε λέει τη μεσαία τάξη.
Για να δούμε ποιος διέλυσε τη μεσαία τάξη όλα τα προηγούμενα χρόνια. Για να δούμε ποιοι ήταν αυτοί με τις πολλαπλές περικοπές στις συντάξεις και στους μισθούς διέλυσαν τη μεσαία τάξη. Για να δούμε ποιοι ήταν αυτοί που διέλυσαν και κατάρρευσαν κάθε στήριγμα για τη μεσαία τάξη.
Ήρθε  προχθές, λίγες μέρες πριν, μια αποκαλυπτική έρευνα. Της ΕΛΣΤΑΤ, υπό την αιγίδα της EUROSTAT. Κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Τι λέει αυτή η έρευνα; Ότι κατά την καταστροφική τετραετία 2010-2014, 822.000 συμπολίτες μας που άνηκαν στη μεσαία τάξη, έπεσαν από αυτή τη βαθμίδα προς τα κάτω, προς τη φτώχεια, λόγω της τεράστιας απώλειας εισοδήματος, δηλαδή μια απώλεια πάνω από 5.000 ευρώ ανά οικογένεια.
 Ενώ για τα δύο επόμενα χρόνια, μετρά ως το 2017, δεν μετράει τα καλά χρόνια που ήρθαν μετά, τα δύσκολα χρόνια, τα δύο επόμενα χρόνια που μας λέει ότι εμείς διαλύσαμε τη μεσαία τάξη, όχι μόνο δεν συνεχίστηκε αυτή  η ροή, αλλά ανατράπηκε αυτή η ροή. 2015-2018
Όχι μόνο δε συνεχίστηκε η ροή πολιτών από τη μεσαία τάξη προς τη φτώχεια αλλά η ροή αναστράφηκε127.000 πολίτες επέστρεψαν στην εισοδηματική βαθμίδα της μεσαίας τάξης.
Και προφανώς τα τελευταία δυο χρόνια 2017- 2019  αυτός ο αριθμός θα έχει πολλαπλασιαστεί.
Να λοιπόν άλλο ένα ψέμα, άλλη μια προπαγάνδα και άλλη μία απόδειξη  ότι δεν έχει καμιά ελπίδα , καμία σωτηρία η μεσαία τάξη από τον κ. Μητσοτάκη και το πρόγραμμά του.
Να λοιπόν γιατί δεν έχουν καμία ελπίδα οι πολλοί παρά μόνο οι λίγοι και εκλεκτοί τα συμφέροντα των οποίων εκπροσωπεί.
Φίλες και φίλοι,
Θα κλείσω την παρέμβασή μου, λέγοντάς σας ότι όσο πλησιάζει η ώρα της αλήθειας, η ώρα της κάλπης, δηλαδή να κρίνει ο πραγματικός ξενοδόχος που λέει η ιστορία, ο λαός, το μέλλον αυτού του τόπου, τόσο θα γίνεται πιο σαφές το δίλημμα, το πραγματικό δίλημμα αυτών των εκλογών, που αν και είναι ευρωπαϊκές εκλογές, μοιάζουν περισσότερο με εθνικές.
 Ναι, τις έκανε αυτός πράγματι και τον ευχαριστούμε γι αυτό. Και το δίλημμα, νομίζω, είναι το δίλημμα για την επόμενη μέρα της πατρίδας μας. Και η απάντηση του ελληνικού λαού σε αυτό το δίλημμα θα δώσει κι ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη, όπου κι εκεί οι δυνάμεις της προόδου αγωνίζονται για καλύτερες μέρες απέναντι στη μέγγενη της λιτότητας και την απειλή της ακροδεξιάς.
Από τη μία λοιπόν είναι ο κόσμος των ελίτ. Η Ελλάδα των λίγων και των εκλεκτών.
Το ξεπερασμένο 8ωρο
Η κατάργηση των επιδομάτων και της 13ης σύνταξης
Η 7ήμερη εργασία,
Η Ελλάδα του ΔΝΤ και των προσταγών του
Η Ελλάδα του ασφαλιστικού Πινοσέτ
Η Ελλάδα της μαζικής μετανάστευσης των στο εξωτερικό
Η Ελλάδα της ρεμούλας και της απάτης. Μην το ξεχνάμε και το τι μας έφερε εδώ.
Από την άλλη όμως μεριά είναι η Ελλάδα που πεισμώνει, είναι η Ελλάδα που προσπαθεί, είναι η Ελλάδα που σηκώνει κεφάλι.
Η Ελλάδα που στηρίζεται ξανά στις δικές της δυνάμεις, στους ίδιους της  ανθρώπους.
Είναι η Ελλάδα των πολλών.
Η Ελλάδα που αποκαθιστά τις αδικίες, που επουλώνει τις πληγές της κρίσης.
Που διευρύνει δικαιώματα και ελευθερίες.
Που αποκαθιστά σιγά-σιγά την κοινωνική δικαιοσύνη.
Που επενδύει με σχέδιο, με όραμα στα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, της  παραγωγικής της βάσης αλλά και των ανθρώπων της.
Είναι η Ελλάδα που στηρίζεται στη νέα  γενιά  αυτού του τόπου. Στη νέα γενιά και στις δυνάμεις της.
Δεν ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι του μόχθου και της εργασίας αλλά και οι νέες και οι νέοι έδωσαν τη χαριστική βολή σ’  αυτό το σάπιο σύστημα που μας οδήγησε στη χρεοκοπία το 2015. Και τώρα θα ξαναδώσει το μήνυμα της νίκης, το μήνυμα της ελπίδας.
Γιατί έχει έρθει η ώρα να χτίσουμε μαζί την  Ελλάδα της νέας εποχής,
Γιατί έχει έρθει η ώρα μιας νέας μεγάλης νίκης
Έχει έρθει η ώρα να πάρουμε ξανά την πατρίδα μας στις πλάτες μας.
Έχει έρθει η ώρα των πολλών.
Και από δω, από το Αιγάλεω, η συγκλονιστική παρουσία του λαού του Αιγάλεω σήμερα το φανερώνει. Καμία σημαντικότερη δημοσκόπηση από την παρουσία σας σήμερα εδώ. Καμία σημαντικότερη δημοσκόπηση.
Και προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη, όχι να έρθει σε ντιμπέιτ. Δεν πρόκειται να έρθει. Ας έρθει εδώ, στην πλατεία του Αιγάλεω να κάνει συγκέντρωση, να δούμε οι πολλοί με ποιον είναι και να δούμε και οι λίγοι πού θα βρεθούν.
Θέλω λοιπόν να σας ζητήσω τις επόμενες μέρες, μέχρι τις 26 του Μάη που ψηφίζουμε για τα αυτοδιοικητικά σχήματα, για δήμο, για περιφέρεια και για ευρωπαϊκές εκλογές, να δώσουμε τη μάχη μαζί. Πόρτα-πόρτα, σπίτι το σπίτι, διότι εκεί είναι η δικιά μας δύναμη.
Εμείς δεν έχουμε τα μεγάλα και ελεγχόμενα ΜΜΕ.  Αυτά πάντοτε ήταν απέναντι. Θα είναι και τώρα. Εμείς όμως έχουμε επιχειρήματα. Εμείς όμως έχουμε προτάσεις. Εμείς όμως έχουμε αξίες. Εμείς όμως έχουμε έργα. Εμείς όμως έχουμε ανθρωπιά. Αυτά θέλουμε να μοιράσουμε στον κόσμο για να μας στηρίξει. Και θα μας στηρίξει.
Από τις γειτονιές που έδωσαν τη μεγάλη ώθηση  το 2015, στέλνουμε το μήνυμα νίκης και  ελπίδας. Έχουμε τη δύναμη. Δεν γυρίζουμε πίσω. Γιατί το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.
Ήρθε η ώρα λοιπόν τώρα να επιστρέψουμε τις θυσίες και τους κόπους αυτών που έβαλαν πλάτη για να μείνει η Ελλάδα όρθια.

Ήρθε η ώρα των πολλών. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την καταπληκτική σημερινή συγκέντρωση που δίνει το μήνυμα της νίκης. Νίκη  όχι ντέρμπι στις 26 του Μάη.  Νίκη καθαρή λέει σήμερα το Αιγάλεω, λέει σήμερα η δυτική Αθήνα.

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2019 | 11:36 am


Για ποιον δουλεύει ο Κ. Μητσοτάκης

Για ένα κόμμα με φέσια 250 εκατομμύρια δεν είναι παράλογο να αναζητεί τέτοια στήριξη


   Δεν είναι σαφές τι ακριβώς είναι αυτά που εισηγείται ο Κ. Μητσοτάκης για τη Δημόσια Υγεία. Ούτε είναι ξεκάθαρο πού ακριβώς αποσκοπούν: Στη βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας; Στη μείωση των δημοσίων δαπανών; Στην εξοικονόμηση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία; Κανείς δεν έχει καταλάβει.
   Θα βγάζαμε άκρη, ίσως, αν η Ν.Δ. διέθετε ένα επεξεργασμένο πρόγραμμα, στο οποίο να παρουσιάζονται αναλυτικά οι στόχοι και οι προθέσεις απέναντι σε προβλήματα που διαπιστώνει το κόμμα. Αλλά κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Ο Κ. Μητσοτάκης εξαγγέλλει διάφορα από το κεφάλι του, χωρίς να ρωτάει κανέναν. Προχθές ήταν το πόσο πιο χαρούμενοι θα γίνουμε αν καταργηθεί κάθε εγγύηση για τα εργασιακά δικαιώματα. Εχθές ήταν το πόσο καλύτερα θα είναι αν το μάνατζμεντ των δημόσιων νοσοκομείων περάσει σε ιδιώτες που θα δίνουν δουλειές στον εαυτό τους.
   Καλύτερα για ποιον; Δεν υπάρχει ερώτημα στο οποίο η απάντηση να είναι «θα περάσουμε το μάνατζμεντ των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες». Εκτός αν ο Κ. Μητσοτάκης απευθύνεται στους ίδιους τους παίκτες της ιδιωτικής Υγείας, που επιθυμούν να πάρουν στα χέρια τους τη διοίκηση των δημόσιων νοσοκομείων. Όπως, όταν μιλάει για «ασφαλιστικό Πινοσέτ», απευθύνεται στις ιδιωτικές ασφαλιστικές.
   Δεν είναι λοιπόν ότι ο Κ. Μητσοτάκης «έχει θάρρος και τα λέει έξω από τα δόντια». Ειδικά όταν την επόμενη μέρα προσπαθεί να τα μαζέψει βρίζοντας τα «συριζοτρόλ». Κανένα θάρρος.
   Για τους χορηγούς του δουλεύει ο Κ. Μητσοτάκης. Τις δικές τους δουλειές δηλώνει δημοσίως ότι θα εξασφαλίσει. Για ένα κόμμα με φέσια 250 εκατομμύρια δεν είναι παράλογο να αναζητεί τέτοια στήριξη.
το Κύριο Άρθρο στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2019 | 10:39 am


Άρτα - Ειδήσεις και Νέα

Κεντρική προεκλογική ομιλία Χρ. Τσιρογιάννη την Παρασκευή στην Άρτα - artabest.net

Κεντρική προεκλογική ομιλία Χρ. Τσιρογιάννη την Παρασκευή στην Άρτα  artabest.net

Η κεντρική προεκλογική ομιλία του Δημάρχου και υποψηφίου Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019 και ...

Δημοσιεύθηκε στις 22 May 2019 | 8:03 pm


Πόσοι θα μπούνε στο «νέο» Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - Typos-i.gr

Πόσοι θα μπούνε στο «νέο» Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων  Typos-i.gr

Με 4.611 εισακτέους-ες θα ξεκινήσει τη νέα του περίοδο λειτουργίας το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ως ενιαίο ίδρυμα, μαζί με το πρώην ΤΕΙ. Οι θέσεις στα 23 πλέον ...

Δημοσιεύθηκε στις 22 May 2019 | 4:40 pm


Συνέντευξη του υποψηφίου Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη στο maxitisartas.gr - MAXITIS ARTAS

Συνέντευξη του υποψηφίου Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη στο maxitisartas.gr  MAXITIS ARTAS

Συνέντευξη παραχώρησε ο νυν και εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στο maxitisartas.gr. Ο «Μ» ανέδειξε κάποια καίρια ...

Δημοσιεύθηκε στις 22 May 2019 | 4:03 pm


Αυξημένος κατά 3.643 θα είναι φέτος ο αριθμός των εισακτέων – Οι θέσεις στο Παν/μιο Ιωαννίνων - Epirus News

Αυξημένος κατά 3.643 θα είναι φέτος ο αριθμός των εισακτέων – Οι θέσεις στο Παν/μιο Ιωαννίνων  Epirus News

Περισσότεροι κατά 3.643 θα είναι εφέτος οι εισακτέοι σε σχέση με πέρυσι ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στις Σχολές, ...

Δημοσιεύθηκε στις 22 May 2019 | 3:59 pm


Άρτα:Εργασίες αποκατάστασης φθορών στο οδικό δίκτυο που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα - artabest.net

Άρτα:Εργασίες αποκατάστασης φθορών στο οδικό δίκτυο που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα  artabest.net

Υπεγράφη μεταξύ του Δημάρχου Αρταίων και του αναδόχου η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου «Αποκατάστασης Τεχνικών και φθορών οδικού δικτύου που ...

Δημοσιεύθηκε στις 22 May 2019 | 3:42 pm


Άρτα:Ο Καθηγ.Χρυσόστομος Στύλιος συμμετείχε στη συνάντηση για το σχεδιασμό βιομηχανικών διδακτορικών διατριβών στην Ιταλία - artabest.net

Άρτα:Ο Καθηγ.Χρυσόστομος Στύλιος συμμετείχε στη συνάντηση για το σχεδιασμό βιομηχανικών διδακτορικών διατριβών στην Ιταλία  artabest.net

Στην 5η συνάντηση εταίρων του έργου GIENAHS συμμετείχε ο Καθηγητής Χρυσόστομος Στύλιος, Διευθυντής του Εργαστηρίου Γνώσης και Ευφυούς ...

Δημοσιεύθηκε στις 22 May 2019 | 12:46 am


Στην Άρτα το 11ο Συνεδρίο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Φόρουμ των Επιμελητηρίων της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής & Ιονίου (ΦΩΤΟ) - Sinidisi.gr

Στην Άρτα το 11ο Συνεδρίο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Φόρουμ των Επιμελητηρίων της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής & Ιονίου (ΦΩΤΟ)  Sinidisi.gr

Η Άρτα επιλέχθηκε για τη φιλοξενία του 11ου Συνεδρίου Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Φόρουμ των Επιμελητηρίων της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής.

Δημοσιεύθηκε στις 21 May 2019 | 8:41 pm


Πλήθος κόσμου τίμησαν τους Αγ. Κωνσταντίνο και Ελένη στην Άρτα - Ορθοδοξία διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων

Πλήθος κόσμου τίμησαν τους Αγ. Κωνσταντίνο και Ελένη στην Άρτα  Ορθοδοξία διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων

Διαδώστε: AddThis Sharing Buttons. Share to LinkedIn LinkedInShare to Pinterest Pinterest. Πλήθος κόσμου τίμησαν τους Αγ. Κωνσταντίνο και Ελένη στην Άρτα.

Δημοσιεύθηκε στις 21 May 2019 | 6:18 pm


Άρτα: Debate ζητά ο Χ. Τσιρογιάννης - Epirus News

Άρτα: Debate ζητά ο Χ. Τσιρογιάννης  Epirus News

Με δύο επιστολές, μια προς τον τηλεοπτικό σταθμό της περιοχής και μια προς ραδιοφωνικό σταθμό ο Δήμαρχος Αρταίων και υποψήφιος Δήμαρχος Χρήστος ...

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2019 | 8:37 pm


Πανελλήνιες 2019: Πόσοι είναι οι εισακτέοι ανά σχολή - Δείτε αναλυτικά - Insider.gr

Πανελλήνιες 2019: Πόσοι είναι οι εισακτέοι ανά σχολή - Δείτε αναλυτικά  Insider.gr

Τον αριθμό των εισακτέων ανά σχολή στα πανεπιστημιακά ιδρύματα όλης της χώρας, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, καθώς σύντομα οι μαθητές των Γενικών ...

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2019 | 3:00 pm


Άρτα:Δεν θα δοθεί παράταση για το Κτηματολόγιο για κατοίκους εσωτερικού - artabest.net

Άρτα:Δεν θα δοθεί παράταση για το Κτηματολόγιο για κατοίκους εσωτερικού  artabest.net

Η «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Α.Ε. – ΨΑΡΡΑΣ» ανάδοχος κοινοπραξία εκπόνησης της μελέτης Κτηματολογίου σε Άρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα και Ιωάννινα διευκρινίζει ότι δεν θα ...

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2019 | 10:49 am


Βίγλα Άρτας:100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων - artabest.net

Βίγλα Άρτας:100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων  artabest.net

Στις εκδηλώσεις μνήμης στη Βίγλα για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ποντίων, έδωσε το «παρών» σήμερα ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος ...

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2019 | 11:12 pm


Δραπέτης μετέφερε μετανάστη με κλεμμένο αμάξι στην Άρτα - Πρώτο ΘΕΜΑ

Δραπέτης μετέφερε μετανάστη με κλεμμένο αμάξι στην Άρτα  Πρώτο ΘΕΜΑ

Σαν σε πίστα της Φόρμουλα 1 έτρεχε στην Ιόνια Οδό ο οδηγός ενός Ι.Χ. αυτοκινήτου που δεν σταμάτησε σε σήμα των αστυνομικών της Ασφάλειας Άρτας!

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2019 | 7:06 pm


Άρτα: Το τηλεφώνημα που έκαψε τους διαρρήκτες - Τη δεύτερη... - Newsit

Άρτα: Το τηλεφώνημα που έκαψε τους διαρρήκτες - Τη δεύτερη...  Newsit

Συνελήφθησαν, χθες (17-05-2019) το απόγευμα στον Άγιο Νικόλαο Άρτας, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, τρεις 19χρονοι Έλληνες, σε βάρος των ...

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2019 | 6:38 pm


Ενθουσιώδης υποδοχή του Αλέξανδρου Καχριμάνη στην Άρτα - MAXITIS ARTAS

Ενθουσιώδης υποδοχή του Αλέξανδρου Καχριμάνη στην Άρτα  MAXITIS ARTAS

Καταχειροκροτούμενος και με μεγάλο ενθουσιασμό και ελπίδα για συνέχεια του τεράστιου και σπουδαίου έργου που επιτελείται και στην Άρτα, κατέφθασε την ...

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2019 | 5:47 pm


Άρτα: Ξενάγηση “Γνωρίζουμε τα μνημεία της Άρτας” - Epirus News

Άρτα: Ξενάγηση “Γνωρίζουμε τα μνημεία της Άρτας”  Epirus News

Στο πλαίσιο της δράσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας με τίτλο "Γνωρίζουμε τα Μνημεία της Άρτας" θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο Ιμαρέτ τη Δευτέρα 20 ...

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2019 | 1:03 pm


Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Άρτα - Ορθοδοξία διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων

Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Άρτα  Ορθοδοξία διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων

Διαδώστε: AddThis Sharing Buttons. Share to LinkedIn LinkedInShare to Pinterest Pinterest. Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Άρτα. Το Σάββατο 18 Μαΐου ...

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2019 | 9:20 am


«Ήχοι Αρχαίων» στην Άρτα - artabest.net

«Ήχοι Αρχαίων» στην Άρτα  artabest.net

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, που εορτάζεται στις 18 Μαΐου, είναι αφιερωμένη στον ρόλο που διαδραματίζουν τα μουσεία στη σύγχρονη κοινωνία ως φορείς ...

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2019 | 12:13 am


Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (Open Mall) στην Άρτα - artabest.net

Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (Open Mall) στην Άρτα  artabest.net

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με αρχικό προϋπολογισμό 3,5 εκ. ευρώ το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (Open Mall) στην Άρτα Ακόμη ένα μεγάλο έργο του Δήμου Αρταίων ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2019 | 9:36 pm


Στην Άρτα η Αριστερή Παρέμβαση - Typos-i.gr

Στην Άρτα η Αριστερή Παρέμβαση  Typos-i.gr

Στο Πέτα, στο Κομπότι και στην κεντρική αγορά της Άρτας περιόδευσαν υποψήφιοι-ες περιφερειακοί σύμβουλοι της Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο (ΑΡ.

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2019 | 11:16 am


Άρτα:Καθορίστηκαν οι δημοτικοί χώροι που διατίθενται για την προεκλογική περίοδο - artabest.net

Άρτα:Καθορίστηκαν οι δημοτικοί χώροι που διατίθενται για την προεκλογική περίοδο  artabest.net

Συνεδρίασε εν όψει των Ευρωεκλογών και των Αυτοδιοικητικών εκλογών της επόμενης εβδομάδας η διακομματική επιτροπή των υποψηφίων συνδυασμών για τον ...

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2019 | 7:39 am


Δ. Δημητρίου: Εκλογικό κέντρο στην Άρτα - Typos-i.gr

Δ. Δημητρίου: Εκλογικό κέντρο στην Άρτα  Typos-i.gr

Τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της περιφερειακής παράταξης «Ήπειρος Όλον» θα γίνουν στις 17 Μαΐου στις 6 το απόγευμα, στην Άρτα, επί της οδού ...

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2019 | 4:25 pm


Αλ. Καχριμάνης: Περιοδεία στην Άρτα - Typos-i.gr

Αλ. Καχριμάνης: Περιοδεία στην Άρτα  Typos-i.gr

Στην Άρτα βρέθηκε για περιοδεία ο Αλέκος Καχριμάνης και οι υποψήφιοι-ες της Αξιοβίωτης Ανάπτυξης. Σύμφωνα με την παράταξη, οι κάτοικοι στις Συκιές ...

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2019 | 4:08 pm


(Αρτα-Πρέβεζα-Γιάννενα-Λευκάδα): Έκανες δήλωση στο Κτηματολόγιο? Λίγες μέρες για την λήξη της προθεσμίας! - artabest.net

(Αρτα-Πρέβεζα-Γιάννενα-Λευκάδα): Έκανες δήλωση στο Κτηματολόγιο? Λίγες μέρες για την λήξη της προθεσμίας!  artabest.net

Υπενθυμίζεται οτι ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής εμπρόθεσμης δήλωσης ιδιοκτησίας του Ν. 2308/1995 έχει οριστεί η 10η Ιουνίου 2019, ύστερα από ...

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2019 | 4:00 pm


Πρόγραμμα αντιπλημμυρικών στην Άρτα - EpirusPost.gr

Πρόγραμμα αντιπλημμυρικών στην Άρτα  EpirusPost.gr

Στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων έγινε εκτενή αναφορά από τον νυν και εκ νέου υποψήφιο Περιφερειάρχη ...

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2019 | 3:25 pm


Άρτα:Ξεκινούν αρχές καλοκαιριού τα 50 χιλιόμετρα ασφαλτοστρώσεων αγροτικών δρόμων - artabest.net

Άρτα:Ξεκινούν αρχές καλοκαιριού τα 50 χιλιόμετρα ασφαλτοστρώσεων αγροτικών δρόμων  artabest.net

Ανάδοχοι σε έργα ασφαλτοστρώσεων αγροτικών δρόμων, στη Διευθέτηση του Ρέματος Αμμοτόπου, σε καθαρισμούς αυλάκων και σε απεντομώσεις Στην τελευταία ...

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2019 | 7:04 pm


ΠΟΕΔΗΝ: Το διαγνωστικό κέντρο στην Άρτα ακόμη φέρει στην πινακίδα το όνομα της Γεροβασίλη - Πρώτο ΘΕΜΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Το διαγνωστικό κέντρο στην Άρτα ακόμη φέρει στην πινακίδα το όνομα της Γεροβασίλη  Πρώτο ΘΕΜΑ

Η ΠΟΕΔΝ υποστηρίζει ότι επί χρόνια τα περιστατικά που χρειάζονταν αξονική τομογραφία μεταφέρονταν στο Διαγνωστικό Κέντρο της κυρίας Γεροβασίλη – Για ...

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2019 | 4:50 pm


Γεροβασίλη: Μηνύσεις για τις “χρυσές δουλειές” στην Άρτα - City View

Γεροβασίλη: Μηνύσεις για τις “χρυσές δουλειές” στην Άρτα  City View

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, λόγω της αναπαραγωγής, σήμερα, της ευθείας προσωπικής επίθεσης που ...

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2019 | 4:16 pm


Άρτα: Από τον Μάρτιο του 2018 λειτουργεί στο Νοσοκομείο αξονικός τομογράφος - Zougla

Άρτα: Από τον Μάρτιο του 2018 λειτουργεί στο Νοσοκομείο αξονικός τομογράφος  Zougla

Από το Μάρτιο του 2018 λειτουργεί στο Νοσοκομείο Άρτας αξονικός τομογράφος, τονίζεται σε ανακοίνωση του διοικητή του Νοσοκομείου, Βασίλη Μπαλάσκα,...

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2019 | 4:13 pm


Βιογραφικό Υποψήφιου Δημάρχου Αρταίων: Γιάννη Παπαλέξη - artabest.net

Βιογραφικό Υποψήφιου Δημάρχου Αρταίων: Γιάννη Παπαλέξη  artabest.net

Ο Γιάννης Παπαλέξης γεννήθηκε στην Άρτα το 1957. Κατάγεται από φτωχή και πολύτεκνη οικογένεια. Μεγάλωσε και τελείωσε Γυμνάσιο στην Άρτα το 1975.

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2019 | 3:07 pm


Αυτόφωρες συλλήψεις ατόμων, κατά το τελευταίο 24ωρο σε Αρτα, Γιάννενα και Θεσπρωτία - artabest.net

Αυτόφωρες συλλήψεις ατόμων, κατά το τελευταίο 24ωρο σε Αρτα, Γιάννενα και Θεσπρωτία  artabest.net

Στο πλαίσιο αστυνομικών ελέγχων, κατά το τελευταίο 24ωρο, πραγματοποιήθηκαν αυτόφωρες συλλήψεις και σχηματισμοί δικογραφιών, για διάφορα ποινικά ...

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2019 | 3:01 pm


Αίτημα επανεκτίμησης ζημιών στην Άρτα - EpirusPost.gr

Αίτημα επανεκτίμησης ζημιών στην Άρτα  EpirusPost.gr

Επανεκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον παγετό στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών της Άρτας, ζητά με έγγραφό του (αρ.πρωτ. 70144/587/13-5-2019), ...

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2019 | 12:39 pm


Εορτή του Αγίου Θεράποντα στην Αρτα (ΦΩΤΟ) - ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Εορτή του Αγίου Θεράποντα στην Αρτα (ΦΩΤΟ)  ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Την Δευτέρα 13 Μαΐου 2019, το απόγευμα, στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Ιερομάρτυρος Θεράποντος του θαυματουργού, στους Αγίους ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 May 2019 | 9:34 pm


ΝΔ: "Χρυσές δουλειές" έκανε η Γεροβασίλη με το ακτινοδιαγνωστικό στην Άρτα - Sofokleousin.gr

ΝΔ: "Χρυσές δουλειές" έκανε η Γεροβασίλη με το ακτινοδιαγνωστικό στην Άρτα  Sofokleousin.gr

Επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με αιχμές κατά της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη, εξαπέλυσε το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, α.

Δημοσιεύθηκε στις 14 May 2019 | 5:49 pm


Ταξίδεψε στην Λευκωσία η Άρτα - EpirusPost.gr

Ταξίδεψε στην Λευκωσία η Άρτα  EpirusPost.gr

Στην τουριστική έκθεση ΤΑΞΙΔΙ που πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία της Κύπρου συμμετείχε ο Δήμος Αρταίων για μια ακόμη χρονιά. Η αγορά της Κύπρου ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 May 2019 | 3:43 pm


Κεντρική Προεκλογική Εκδήλωση στην Άρτα του ΚΚΕ& της Λαϊκής Συσπείρωσης - artabest.net

Κεντρική Προεκλογική Εκδήλωση στην Άρτα του ΚΚΕ& της Λαϊκής Συσπείρωσης  artabest.net

Την Παρασκευή 17 Μαΐου στις 8:30 μ.μ. στο πεζόδρομο Σκουφά και Παντροκράτορος θα πραγματοποιηθεί η Κεντρική Προεκλογική Εκδήλωση του ΚΚΕ και της ...

Δημοσιεύθηκε στις 14 May 2019 | 9:08 am


Εκλογές 2019-Δήμος Αρταίων: Τι δείχνουν τα στοιχήματα-Τα φαβορί - artabest.net

Εκλογές 2019-Δήμος Αρταίων: Τι δείχνουν τα στοιχήματα-Τα φαβορί  artabest.net

Μόλις 13 ημέρες πριν από τη στιγμή που θα στηθούν οι κάλπες σε όλη την Ελλάδα για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, οι στοιχηματζήδες, οι άνθρωποι, ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2019 | 10:19 pm


Ιερά Παράκληση για τους εξεταζομένους μαθητές στην Άρτα - ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online

Ιερά Παράκληση για τους εξεταζομένους μαθητές στην Άρτα  ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online

Την Κυριακή 12 Μαΐου 2018, το απόγευμα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου, στην πόλη της Άρτας, ετελέσθη Ιερά ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2019 | 10:00 am


2,1 εκατομμύρια για όμβρια στην Άρτα - EpirusPost.gr

2,1 εκατομμύρια για όμβρια στην Άρτα  EpirusPost.gr

Στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 2.116.000 ευρώ εντάχθηκε το έργο της κατασκευής τμημάτων του δικτύου ομβρίων υδάτων από τη ΔΕΥΑ Άρτας. Σκοπός του έργου ...

Δημοσιεύθηκε στις 12 May 2019 | 1:11 pm


Παππάς: "Το τι έγινε στην Άρτα το είδατε" - Red Pepper News

Παππάς: "Το τι έγινε στην Άρτα το είδατε"  Red Pepper News

Ανάρτηση στο Twitter έκανε ο Νίκος Παππάς από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Άρτα. Ο Νίκος Παππάς με tweet του έσπευσε να δώσει το στίγμα αυτής της ...

Δημοσιεύθηκε στις 12 May 2019 | 12:20 pm


Στη Γ' Εθνική η Αναγέννηση Άρτας - artabest.net

Στη Γ' Εθνική η Αναγέννηση Άρτας  artabest.net

Στη Γ' Εθνική επιστρέφει η Αναγέννηση, έπειτα από τη νίκη της με 1-0 επί του Σκουφά, που της δίνει τον τίτλο της Πρωταθλήτριας στην Α' ΕΠΣΑ. Με γκολ που ...

Δημοσιεύθηκε στις 12 May 2019 | 10:00 am


Δ. Τζανακόπουλος: Οι πραγματικές δημοσκοπήσεις είναι οι εικόνες από Άρτα και Πρέβεζα - dailythess

Δ. Τζανακόπουλος: Οι πραγματικές δημοσκοπήσεις είναι οι εικόνες από Άρτα και Πρέβεζα  dailythess

“Οι χθεσινές εντυπωσιακότατες εικόνες από την περιοδεία του πρωθυπουργού στην Άρτα και την Πρέβεζα δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο, ισχυρό, ...

Δημοσιεύθηκε στις 12 May 2019 | 10:00 am


Αρτα: Κυριακή των Μυροφόρων στην Μονή Θεοτοκιού (ΦΩΤΟ) - ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Αρτα: Κυριακή των Μυροφόρων στην Μονή Θεοτοκιού (ΦΩΤΟ)  ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Την Κυριακή 12 Μαΐου 2019, το πρωΐ, στην Ιερά Μονή Θεοτοκιού Άρτης, ελειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος. Σύμφωνα με ...

Δημοσιεύθηκε στις 12 May 2019 | 10:00 am


Η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα όταν είδε τον... Ντάισελμπλουμ στην Άρτα (video) - ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

Η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα όταν είδε τον... Ντάισελμπλουμ στην Άρτα (video)  ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

Περιοδεία στην Ήπειρο πραγματοποιεί το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και στην Άρτα έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους κατοίκους της ...

Δημοσιεύθηκε στις 11 May 2019 | 8:47 pm


Video O Τσίπρας Στην Άρτα - www.star.gr

Video O Τσίπρας Στην Άρτα  www.star.gr

Video «Με την ολοκλήρωση της Εθνικής Οδού Αθηνών-Πατρών και της Ιόνιας Οδού, που έγιναν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η Άρτα ήρθε πιο κοντά στην ...

Δημοσιεύθηκε στις 11 May 2019 | 7:14 pm


Τώρα Άρτα :Ισόπαλο ημίχρονο Αναγέννηση- Σκουφά Κομποτίου - artabest.net

Τώρα Άρτα :Ισόπαλο ημίχρονο Αναγέννηση- Σκουφά Κομποτίου  artabest.net

Ισόπαλο το ημίχρονο 0-0 στο Δημοτικό Στάδιο Αρτας, μεταξύ Αναγέννησης και Σκουφά Κομποτίου.

Δημοσιεύθηκε στις 11 May 2019 | 5:47 pm


Τιμήθηκε η Ημέρα Εθνικών Αγώνων και Εθνικής Αντίστασης στην Άρτα (ΦΩΤΟ) - ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Τιμήθηκε η Ημέρα Εθνικών Αγώνων και Εθνικής Αντίστασης στην Άρτα (ΦΩΤΟ)  ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019, το πρωΐ, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Άρτης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος προεξήρχε ...

Δημοσιεύθηκε στις 11 May 2019 | 1:08 pm