Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Άρτας   >   Άρτα    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Στη Βουλή φέρνει η Όλγα Γεροβασίλη και 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τα 11.000.000 της περιβόητης καμπάνιας

- Ανάθεση κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας
- Κανένας δε γνωρίζει με ποιο τρόπο επιλέχθηκε ο ανάδοχος του έργου και πώς και τι είδους υπηρεσίες επικοινωνίας και ενημέρωσης θα παρέχει
- Ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή αναλυτικά τα επιμέρους έγγραφα και στοιχεία της εν λόγω καμπάνιας


   Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κατέθεσε η Όλγα Γεροβασίλη, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για την απόφαση της κυβέρνησης να δεσμεύσει 11 εκατομμύρια Ευρώ για την καμπάνια για τον κορωνοϊό κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας.
   Στην ερώτησή τους οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τονίζουν ότι
  • την ώρα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας προοδευτικά δοκιμάζεται όλο και περισσότερο με σημαντικές ελλείψεις τόσο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και σε μέσα ατομικής προστασίας και υλικά υγιεινής και ασφάλειας,
  • την ώρα που οι εργαζόμενοι, οι χρόνια άνεργοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις και εν γένει ο παραγωγικός ιστός της κοινωνίας πλήττεται και αγωνιά και λαμβάνουν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο την απάντση οτι «λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν» την ίδια ώρα δεσμεύει 11 εκατομμύρια Ευρώ για «υπηρεσίες επικοινωνίας και ενημέρωσης», υπηρεσίες που έως σήμερα προσφέρονταν δωρεάν. 
   Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν στην ερώτησή τους ότι κανένας δε γνωρίζει με ποιο τρόπο επιλέχθηκε ο ανάδοχος του έργου και πώς και τι είδους υπηρεσίες επικοινωνίας και ενημέρωσης θα παρέχει. Κανένας δεν γνωρίζει με ποια κριτήρια θα δοθούν τα χρήματα αυτά στα μέσα ενημέρωσης και με ποια κριτήρια κάποια μέσα ενημέρωσης θα αποκλειστούν από την καμπάνια της κυβέρνησης.
   Πράγματι τα ΜΜΕ χρειάζονται ενίσχυση, αναφέρουν στην ερώτηση τους οι βουλευτές αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με αφορμή τον κορωνοϊό και χωρίς διαφάνεια. Εν προκειμένω μάλιστα παρακάμπτεται πλήρως η αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και φυσικά το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο διαφάνειας για τα επικοινωνιακά προγράμματα του δημοσίου.
   Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή αναλυτικά τα επιμέρους έγγραφα και στοιχεία της εν λόγω καμπάνιας και ρωτούν τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς:
   Για ποιους λόγους θέσπισε και ενεργοποιεί η Κυβέρνηση την κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων διαδικασία ανάθεσης των υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών για τον κορωνοϊό και μάλιστα επ’ αμοιβή των ΜΜΕ που θα την μεταδώσουν, επιβαρύνοντας με 11 εκατομμύρια Ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό για μια καμπάνια ενημέρωσης για την δημόσια υγεία η οποία κατά τη νομοθεσία μας θα μπορούσε να προβληθεί δωρεάν;

    Ακολουθεί η Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων


Αθήνα, 27 Μαρτίου 2020


ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ


Προς τον κο Πρωθυπουργό, τον κο Υπουργό Οικονομικών και τον κο Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο


ΘΕΜΑ: Την ώρα που η Κυβέρνηση εξαγγέλει ότι «λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν», το ΕΣΥ δοκιμάζεται και η πανδημία είναι προ των πυλών, η Κυβέρνηση δεσμεύει 11 εκατομμύρια Ευρώ για «υπηρεσίες επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών» για τον κορωνοϊό.


Ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας προοδευτικά δοκιμάζεται όλο και περισσότερο  με σημαντικές ελλείψεις τόσο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και σε μέσα ατομικής προστασίας και υλικά υγιεινής και ασφάλειας,

Ενώ η Κυβέρνηση, αντί για επιπλέον προσλήψεις και ενίσχυση του ΕΣΥ, επίταξη των ιδιωτικών νοσηλευτήριων, ώστε να προστεθούν άμεσα στη δυναμικότητα του εθνικού συστήματος επιπλεόν κλίνες ΜΕΘ, απευθύνει εκκλήσεις για εθελοντές,

Ενώ οι εργαζόμενοι, οι χρόνια άνεργοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις και εν γένει ο παραγωγικός ιστός της κοινωνίας πλήττεται και αγωνιά για το μέλλον του και  η Κυβέρνηση δηλώνει πως:  «λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν»,

Ταυτόχρονα, με απόφαση της Προεδρίας της Κυβέρνησης δεσμεύονται 11 εκατομμυρία Ευρώ «για υπηρεσίες επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών» για τον κορωνοϊό COVID-19 [ΑΠ: Λ 825/23-03.2020, ΑΔΑ: 968Ζ46ΜΓΨ7-ΑΣΟ].

Πράγματι τα ΜΜΕ χρειάζονται ενίσχυση αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με αφορμή τον κορωνοϊό και χωρίς διαφάνεια. Εν προκειμένω μάλιστα παρακάμπτεται πλήρως η αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και φυσικά το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο διαφάνειας για τα επικοινωνιακά προγράμματα του δημοσίου. Το πλαίσιο αυτό (ΠΥΣ 50/ 2015, Ν. 4339/ 2015, Ν. 4487/ 2017) προέβλεπε σαφή αναφορά:

στους στόχους τους επικοινωνιακού προγράμματος, στο περιεχόμενό του,  στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, στους υλικούς και ανθρώπινους πόρους που θα διατεθούν, στις επικοινωνιακές μεθόδους που θα χρησιμοποιηθούν, στις πιθανές συνεργασίες με φορείς, και  στα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Τώρα με απόφαση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου ανατίθεται δε σε ιδιωτική εταιρία «κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων» η παροχή «υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης» για την πρόληψη και αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού αντί τιμήματος «3% επί της τελικής συνολικής δαπάνης εκστρατείας επικοινωνίας και ενημέρωσης» και συμβατική διάρκεια μέχρι 31 Μαΐου 2020 [ΑΠ: 245/26-03.2020, ΑΔΑ: 9ΑΜ8ΟΞΘ6-ΓΣ4].

Επιπλέον, παρά τις εξαγγελίες περί δωρεάν μετάδοσης ενημερωτικών μηνυμάτων από τα ΜΜΕ «ώστε να καταλάβουμε όλοι μας την ανάγκη ύπαρξης κουλτούρας προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας» όπως εξήγγειλε ο Κυβερνητικός εκπροσώπος, η σχετική ΥΑ που εξέδωσε αφορά μόνο κοινωνικά μηνύματα με διάρκεια έως ένα (1) λεπτό [άρθρο 2, ΥΑ 179/15-03-2020 (Β’ 861) σε συνδυασμό με άρθρο τριακοστό πρώτο της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α'64)].

Όμως για τα κοινωνικά ενημερωτικά μηνύματα περί κορωνοϊού με διάρκεια μεγαλύτερη του ενός λεπτού, η Κυβέρνηση θέσπισε και πλέον εφαρμόζει κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, την αντί αμοιβής ανάθεση υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών καθώς και την επ’ αμοιβή μετάδοση κοινωνικών μηνυμάτων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης [άρθρο τριακοστό της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α'64) σε συνδυασμό με την ΚΥΑ των Υφυπουργών Οικονομικών και παρά τω Πρωθυπουργώ υπ’ αριθμ. 227/21-03-2020 (Β’ 948)].

Μάλιστα όχι μόνο δεν είναι δωρεάν η μετάδοση των εν λόγω κοινωνικών μηνυμάτων για την προστασία της δημόσιας Υγείας αλλά μάλιστα η Κυβέρνηση προέβλεψε και την άμεση καταβολή προκαταβολής 35% στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με μόνη την αποδοχή της πρότασης μετάδοσης ή καταχώρησης (άρθρο 2 παρ. 3 της εν λόγω ΚΥΑ 227/2020).

Η είδηση μάλιστα ότι η καμπάνια ενημέρωσης για τον κορωνοϊό θα κοστίσει 11 εκατομμύρια ευρώ συνιστά ευθεία πρόκληση εν μέσω πανδημίας από την Κυβέρνηση. Ιδίως όταν τόσο κατά την προγενέστερη Κ.Υ.Α. 1686/1/1.6.2018 (Β΄2037) ] των Υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης – Υγείας, και την Υπόδειξη 1/ 25.07.2018 του ΕΣΡ όσο και κατά την ανωτέρω ΥΑ 179/2020 η εν λόγω καμπάνια μπορεί προσαρμοζόμενη να μεταδοθεί από τα ΜΜΕ δωρεάν!

Άλλωστε όπως προβλέπεται και ορθά από τις πάγιες διατάξεις της νομοθεσίας μας, μια τέτοιου είδους καμπάνια για τη δημόσια υγεία οφείλει να προβαλλεται δωρεάν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τέλος, κανένας δε γνωρίζει με ποιο τρόπο επιλέχθηκε ο ανάδοχος του έργου και πώς και τί είδους υπηρεσίες επικοινωνίας και ενημέρωσης θα παρέχει. Κανένας δεν γνωρίζει με ποια κριτήρια θα δοθούν τα χρήματα αυτά στα μέσα ενημέρωσης και με ποια κριτήρια κάποια μέσα ενημέρωσης θα αποκλειστούν από την καμπάνια της κυβέρνησης.

Εν όψει αυτών:        


Α. Ερωτάται ο κος Πρωθυπουργός και οι κ.κ. Υπουργός και Υφυπουργός:

Για ποιους λόγους θέσπισε και ενεργοποιεί η Κυβέρνηση την κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων διαδικασία ανάθεσης των υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών για τον κορωνοϊό και μάλιστα επ’ αμοιβή των ΜΜΕ που θα την μεταδώσουν, επιβαρύνοντας με 11 εκατομμυρία Ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό για μια καμπάνια ενημέρωσης για την δημόσια υγεία η οποία κατά τη νομοθεσία μας θα μπορούσε να προβληθεί δωρεάν;


Β. Αιτούμεθα να κατατεθούν στη Βουλή:

Αναλυτικά τα επιμέρους έγγραφα και στοιχεία της εν λόγω πολυέξοδης καμπάνιας.


                                       Οι Ερωτώντες και Αιτούντες Βουλευτές

---------

Γεροβασίλη Όλγα

Κάτσης Μάριος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αποστόλου Ευάγγελος

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Βέττα Καλλιόπη

Βίτσας Δημήτρης

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Γκιόλας Γιάννης

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος - Χαράλαμπος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γιώργος

 Παπανάτσιου Κατερίνα

Παπαχριστόπουλος  Θανάσης

Παππάς Νίκος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νίκος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φλαμπουράρης Αλέξανδρος

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος


Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 11:24 pm


Η απόλυτη κοροϊδία: Η Ν.Δ. λέει στα επιστημονικά επαγγέλματα «Φάτε τηλε-εκπαίδευση»

- Αντί να ενισχυθούν οικονομικά 170.000 επιστήμονες (Γιατροί, Δικηγόροι, Μηχανικοί, Οικονομολόγοι, κλπ), τους δίνουν ένα... κουπόνι κατάρτισης του ΟΑΕΔ!
- Η ΝΔ απέδειξε σήμερα ότι δεν αρκείται στην απόλυτη περιφρόνηση των επιστημόνων που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα αλλά επιδιώκει και τον εμπαιγμό τους


   Σας έλεγα νωρίτερα (δείτε ΕΔΩ), για την αναφορά που κατέθεσε η Όλγα Γεροβασίλη, στους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Δικαιοσύνης, Τσιάρα και Οικονομικών, Σταϊκούρα, επισυνάπτοντας Επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, με την οποία εκφράζεται η έντονη διαμαρτυρία του για τη μη υπαγωγή των Δικηγόρων στις κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών - επιστημόνων που θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 Ευρώ εξαιτίας του κορονοϊού, αν και οι Δικηγόροι ανήκουν στους κλάδους που κατεξοχήν πλήττονται, αφού έχει ανασταλεί η λειτουργία των δικαστηρίων ήδη από 13.03.2020.
   Ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας ζητούσε να συμπεριληφθούν οι Δικηγόροι όχι μόνο στους ΚΑΔ που πλήττονται αλλά και σε αυτούς που θα λάβουν την ως άνω αποζημίωση ειδικού σκοπού.
   Η απάντηση από την κυβέρνηση της Ν.Δ., όχι μόνο σε αυτούς αλλά σε όλους τους ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες ήταν ο απόλυτος εμπαιγμός. Αντί για αυτά που ζητάνε, τους δίνει ένα... κουπόνι κατάρτισης για ψηφιακή εκπαίδευση από τον ΟΑΕΔ!
   Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Έφης Αχτσιόγλου, Δικαιοσύνης, Σπύρου Λάππα και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου:

Η ΝΔ λέει στα επιστημονικά επαγγέλματα «Ας φάνε τηλε-εκπαίδευση»

Τα όσα έλεγε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία για την στήριξη της μεσαίας τάξης κατέρρευσαν πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις. Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού ανάπτυξης, ότι τα επιστημονικά επαγγέλματα εντάσσονται στο -πενιχρό- επίδομα των 800 ευρώ (533 ευρώ τον μήνα), η κυβέρνηση της ΝΔ αρνήθηκε να τους δώσει ακόμα και αυτό. Η ΝΔ απέδειξε σήμερα ότι δεν αρκείται στην απόλυτη περιφρόνηση των επιστημόνων που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα αλλά επιδιώκει και τον εμπαιγμό τους.
Αντί να ενισχυθούν οικονομικά 170.000 επιστήμονες (Γιατροί, Δικηγόροι, Μηχανικοί, Οικονομολόγοι, κλπ), θα γίνουν δικαιούχοι ενός κουπονιού τηλε-εκπαίδευσης αξίας 600 ευρώ έκαστο. Η ΝΔ ως σύγχρονη Αντουανέττα απαντά στην αγωνία αυτών των ανθρώπων λέγοντας «ας φάνε τηλεεκπάιδευση». Αντί να ενισχύσει τους πληττόμενους επαγγελματίες ενισχύει τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Οι προτεραιότητες της ΝΔ γίνονται κάθε μέρα όλο και πιο σαφής. Από την μία μειώσεις μισθών και διάλυση εργατικού δικαίου και από την άλλη αυξήσεις στις αποζημιώσεις των ιδιωτικών κλινικών, επικοινωνιακές καμπάνιες εκατομμυρίων, και δώρα στα ΚΕΚ.
Ως ΣΥΡΙΖΑ καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην καταβολή μηνιαίου επιδόματος ίσο με το 1/12 της περσινής δήλωσης (με κατώτατο όριο τον βασικό μισθό) για όλους τους ελευθέρους επαγγελματίες.
Την καλούμε ακόμα να σταματήσει να εφαρμόζει με ακρίβεια την συνταγή που χρεοκόπησε ήδη μια φορά την χώρα.

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 9:21 pm


Η Όλγα Γεροβασίλη κατέθεσε σε Τσιάρα - Σταϊκούρα την επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας

Ζητά να συμπεριληφθούν οι Δικηγόροι όχι μόνο στους ΚΑΔ που πλήττονται αλλά και σε αυτούς που θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπούΠρος το Προεδρείο της Βουλής των ΕλλήνωνΑΝΑΦΟΡΑ

Για τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης,Θέμα: «Ένταξη Δικηγόρων στους δικαιούχους αποζημίωσης ειδικού σκοπού εξαιτίας του κορονοϊού».


Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑΓεροβασίλη Όλγα καταθέτει προς τους Υπουργούς  Οικονομικών και Δικαιοσύνης, την υπ’ αριθμ. 144/24.03.2020 Επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, με την οποία εκφράζεται η έντονη διαμαρτυρία του για τη μη υπαγωγή των Δικηγόρων στις κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών - επιστημόνων που θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 Ευρώ εξαιτίας του κορονοϊού, αν και οι Δικηγόροι ανήκουν στους κλάδους που κατεξοχήν πλήττονται, αφού έχει ανασταλεί η λειτουργία των δικαστηρίων ήδη από 13.03.2020. Κατά συνέπεια, ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας ζητά να συμπεριληφθούν οι Δικηγόροι όχι μόνο στους ΚΑΔ που πλήττονται αλλά και σε αυτούς που θα λάβουν την ως άνω αποζημίωση ειδικού σκοπού.


Επισυνάπτεται η επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας

Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση της επιστολής, για την απάντηση και τις σχετικές σας ενέργειες καθώς και να μας ενημερώσετε σχετικά.Αθήνα 26.03.2020Hκαταθέτουσα  Βουλευτής


Γεροβασίλη Όλγα


   Ακολουθεί η επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, που κατέθεσε η Όλγα Γεροβασίλη:


Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 5:41 pm


Επειδή και οι αγρότες - κτηνοτρόφοι πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού...

- Προτάσεις μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη της ήδη εύθραστης βιωσιμότητας της αγροτικής παραγωγής
- "Αφουγκραζόμενοι την αγωνία και την απόγνωση των παραγωγών, γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων, εργατών γης, συνεταιρισμών και μεταποιητών, καταθέτουμε τις προτάσεις μας, ελπίζοντας πως η κυβέρνηση θα τις αξιοποιήσει προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων με την πρωτογενή παραγωγή της χώρας"


   Η ΕΠΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αφουγκραζόμενοι την αγωνία και την απόγνωση των παραγωγών, γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων, εργατών γης, συνεταιρισμών και μεταποιητών, μπροστά στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση της πανδημίας του Κορωνοϊού, και βλέποντας την αμήχανη στάση της κυβέρνησης, προχωράμε στην κατάθεση υπεύθυνα επεξεργασμένων προτάσεων μέτρων για τη στήριξη της Βιωσιμότητας της Αγροτικής Παραγωγής.
   Τα μέτρα που προτείνονται είναι ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα αλλά προϋποθέτουν γνώση, ευαισθησία, και ξεκάθαρη διάθεση για σταθερή διεκδίκηση, αλλά και σύγκρουση, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στα διεθνή φόρα.
   Καταθέτουμε, λοιπόν, τις προτάσεις μας, ελπίζοντας πως η κυβέρνηση θα τις αξιοποιήσει προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων με την πρωτογενή παραγωγή της χώρας.

  Μέτρα στήριξης της Βιωσιμότητας της Αγροτικής Παραγωγής
   Η πανδημία του Κορωνοϊού SARS-COV 2 αφαιρεί χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, σπέρνει τον πανικό σε όλη την υφήλιο, καταστρέφει την οικονομία, όπως την ξέραμε μέχρι χθες. Οι επιπτώσεις στα συστήματα υγείας, στην απασχόληση, στις μετακινήσεις, τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα, είναι ανυπολόγιστες. Ο τομέας της πρωτογενούς παραγωγής ήταν αδύνατο να μείνει ανεπηρέαστος.
   Οι περιορισμοί στις συναθροίσεις, στις μετακινήσεις, στην εστίαση, στον τουρισμό, τη διακίνηση των προϊόντων μέσω των εξαγωγών, αλλά και οι δραματικές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες εν όψη εορτασμού του Πάσχα, τόσο των Καθολικών όσο και των Ορθοδόξων Χριστιανών, έχουν επιφέρει ήδη μια τεράστια μείωση στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων που θα ενταθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.
   Πρόκειται για ένα δυνατό χτύπημα στην εύθραυστη ήδη βιωσιμότητα χιλιάδων οικογενειακών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
   Στην κατεύθυνση αυτή προτείνεται η ακόλουθη δέσμη μέτρων, τα οποία προτείνουμε στη κυβέρνηση να εφαρμόσει αναλόγως της έντασης της κρίσης στον αγροτικό τομέα:

Α. «ΕΝΕΣΗ» ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Ένταση όλων των Ελέγχων –Κλιμάκια σε εισόδους της χώρας και στις λαχαναγορές. Καμία ελληνοποίηση από σήμερα.
Καμπάνια στους καταναλωτές. Ο ιός δεν μεταδίδεται από τα ζώα, ούτε από τα τρόφιμα (ζωικά ή φυτικά) στον άνθρωπο και τηρούμε τα ενδεδειγμένα μέτρα υγιεινής.
Απορρόφηση της ντόπιας παραγωγής από το κράτος (νοσοκομεία, στρατός, σχολεία) νωπών κηπευτικών, φρούτων εποχής, γαλακτοκομικών ειδών, ελαιολάδου, ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας.
Επιδοτούμενα Κοινωνικά Παντοπωλεία από τους ΟΤΑ πρώτου βαθμού και πλήρη αξιοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων όπως «Φρούτα στα σχολεία» και «Σχολικά Γεύματα» με προϊόντα ντόπιας παραγωγής και έκτακτη Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Επιδότηση στην κατανάλωση εγχωρίως παραγόμενου κρέατος αιγοπροβάτων, λόγω της δραματικής μείωσης απορρόφησης στη διάρκεια του Πάσχα των Καθολικών και των Ορθοδόξων (με κουπόνι).

Β. ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ
ΑΜΕΣΑ
Εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, στους συνεταιρισμούς, τις μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφίμων και της ιδιωτικής συμμετοχής στα επενδυτικά μέτρα του ΠΑΑ.
Άμεση εξόφληση όλων των παλαιών οφειλών, υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης, μέτρα ΠΑΑ, κλπ.
Πρόγραμμα επιδότησης μεταφορικών και ναύλων για τις εξαγωγές.
Παρατηρητήριο τιμών για όλα τα είδη της αλυσίδας (εφόδια, τρόφιμα). Καταπολέμηση φαινομένων αισχροκέρδειας.
Ειδικά μέτρα για την κτηνοτροφία που πλήττεται και λόγω των περιορισμών στην κατανάλωση του Πάσχα.
Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα ζώα (βόειο κρέας, πρόβειο και αίγειο κρέας, ειδικά δικαιώματα χωρίς επιλέξιμα εκτάρια).
Άμεση στήριξη του κτηνοτροφικού εισοδήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό (έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να προμηθευτούν ζωοτροφές).
Ειδική ενίσχυση για τους ελαιοκαλλιεργητές που η βιωσιμότητά τους έχει ήδη πληγεί λόγω των χαμηλότατων τιμών και της εκμηδένισης των εξαγωγών.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ
Αναστολή καταβολής δανειακών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς χρέωση τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων.
Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, υποχρεώσεων προς το δημόσιο και προς τους ΟΤΑ όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς χρέωση τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων.
Αναστολή διακοπής ηλεκτροδότησης από όλους τους παρόχους σε γεωτρήσεις, σταβλικές εγκαταστάσεις, μεταποιητικές επιχειρήσεις.
Αναστολή έκδοσης λογαριασμών για αγροτικό ρεύμα και αρδευτικό νερό.
Μείωση τώρα του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
Επίδομα των 800 ευρώ για παράκτιους αλιείς και ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ).
Επίδομα των 800 ευρώ για εργαζομένους στον πρωτογενή τομέα που πλήττονται.
Αξιοποίηση του εργαλείου των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών, αγορών παραγωγών, ανθοκομίας και για άλλες ομάδες.
Παράταση έως τον Οκτώβριο της εξόφλησης των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ.
Εξόφληση στο 100% των οφειλών του ΕΛΓΑ προς τους παραγωγούς από τις μέχρι τώρα καλυπτόμενες ζημίες.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες του κλάδου (γεωπόνους, κτηνίατρους, γεωργ. μηχανήματα) που για άλλη μια φορά θα κληθούν να στηρίξουν και να χρηματοδοτήσουν τον πρωτογενή τομέα, φορολογικά μέτρα ώστε να εξαιρούνται από υποχρεώσεις τα ποσά που μένουν ανείσπρακτα. Έκτακτο ειδικό επίδομα το οποίο θα ισούται με το 1/12 του περσινού καθαρού εισοδήματός τους.
Επαναλειτουργία λαϊκών αγορών για τους παραγωγών με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και παράλληλα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών στις περιοχές καραντίνας, που εφαρμόζεται αποκλεισμός.
Κατάργηση του πρόσθετου ΕΝΦΙΑ για κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Γ. ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Ε.
- Αύξηση του προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ. (Να εξεταστεί η πρόταση επιβολής φόρου στο ηλεκτρονικό εμπόριο).
- Άμεση τροποποίηση τους Κανονισμού για τη γενναία αύξηση του ορίου για de minimis https://www.ypaithros.gr/stiriksi-agroton-logo-koronoiou-proanaggellei-boitsiexofski-ayksisi-deminis/
- Καταβολή της προκαταβολής των άμεσων ενισχύσεων με την ολοκλήρωση των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ).
- Ενεργοποίηση του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων στην Ε.Ε. (ενεργοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης των τρελών αγελάδων 2009-2010, για το βακτήριο e.coli σε κηπευτικά το 2011-2012 και σε άλλες κρίσεις της γεωργίας).
- Αξιοποίηση και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής και έκτακτη οικονομική ενίσχυση του προβλεπόμενου στο άρθρο 33, παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου — (ταμεία αλληλοβοήθειας).

Η ΕΠΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθώντας τις εξελίξεις θα εξειδικεύει τις προτάσεις της ανάλογα με την πορεία των επιπτώσεων της νέας κρίσης στον πρωτογενή τομέα.

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 3:25 pm


Ένα μεγάλο μπράβο στην "Αρτινή" Uni - Pharma: Δωρεάν η παραγωγή της χλωροκίνης για τo ΕΣΥ

- Θα διαθέσει δωρεάν 24 εκατομμύρια δόσεις Unikinon
- «Γιατί πάνω απ’ όλα, στόχος μας πρέπει να είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών στις θεραπείες τους και ιδιαίτερα την ώρα της ανάγκης»


   Η UNI-PHARMA ιδρύθηκε πριν από 57 χρόνια από τον Αρτινό Κλέωνα Τσέτη και τα σκήπτρα του ομίλου πήραν αργότερα οι κόρες του, Γιούλη και Ειρήνη. Διευθύνουσα σύμβουλος είναι πλέον η Γιούλη Τσέτη, η οποία το 2017 βραβεύτηκε ως η «Γυναίκα επιχειρηματίας της Χρονιάς».
   Ο όρος "εταιρική κοινωνική ευθύνη" είναι γνωστός στον κόσμο του επιχειρείν, αλλά τώρα, την εποχή της πανδημίας, παίρνει σάρκα και οστά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
   Κι αυτό διότι, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η εταιρεία, θα προσφέρει δωρεάν όλη την παραγωγή φαρμάκου με χλωροκίνη η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Uni - Pharma,. Έχει ήδη προβεί σε παραγωγή του φαρμάκου Unikinon, το οποίο θεωρείται ως μία πιθανή θεραπεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
   Ειδικότερα, η Uni-pharma θα διαθέσει δωρεάν 24 εκατομμύρια δόσεις Unikinon στο Ελληνικό Κράτος. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Uni-pharma SA έλαβε για πρώτη φορά άδεια προϊόντος χλωροκίνης στην Ελλάδα, το 1984.
   «Με υψηλό αίσθημα ιστορικής ευθύνης και κοινωνικής προσφοράς, η Uni-pharma SA δηλώνει ότι βρίσκεται πάντα κοντά στον Έλληνα ασθενή και τις ανάγκες του, στηρίζοντας τη Δημόσια υγεία, όπως άλλωστε αυτό πράττει τα τελευταία 57 έτη. Γιατί πάνω απ’ όλα, στόχος μας πρέπει να είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών στις θεραπείες τους και ιδιαίτερα την ώρα της ανάγκης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 2:41 pm


Ανοιχτό πόλεμο στους εργαζόμενους, με εξοντωτικές ρυθμίσεις, κήρυξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη

- Θύελλα αντιδράσεων για την προκλητική οριζόντια μείωση μισθών κατά 50%
- Ξεπερνώντας κάθε όριο κυνισμού, νομοθετούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα με διαδικασίες "fast track" και εκτελούν το "δόγμα του σοκ" στην αγορά εργασίας


   Θύελλα αντιδράσεων συνεχίζει να προκαλεί η προκλητική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας που δίνει τη δυνατότητα στις λειτουργούσες επιχειρήσεις (και τις κερδοφόρες) να προχωρήσουν, με μονομερή απόφαση του εργοδότη, σε εκ περιτροπής εργασία που θα αφορά από το 50% έως και το 100% του προσωπικού τους, οδηγώντας έτσι σε οριζόντια μείωση των αποδοχών των εργαζομένων.
   Όπως αποκάλυψε πρώτη η “Αυγή”, με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το προβλεπόμενο διάστημα του «έκτακτου μέτρου» φτάνει τους έξι μήνες, οπότε οι επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν χρήση του εξοντωτικού μέτρου για τους εργαζόμενους έως τις 21 Σεπτεμβρίου!
   Την εξοντωτική ρύθμιση για τους εργαζόμενους παραδέχθηκε την Τρίτη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, παρουσιάζοντας το συγκεκριμένο μέτρο ως βοήθεια στις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τη δύσκολη συγκυρία!
   Όπως έχει ήδη αναφέρει η «Αυγή», μέσω της ΠΝΠ και του συγκεκριμένου άρθρου 9, επιβάλλεται ένα νέο σύστημα εκ περιτροπής εργασίας, με πλήρη εφαρμογή του διευθυντικού δικαιώματος και χωρίς καμία διαβούλευση, όπως προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος, ο οποίος βέβαια καταργείται μέσω της ΠΝΠ. Να σημειωθεί ακόμα ότι η ΠΝΠ δεν προβλέπει τι θα γίνει με τις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες χάνονται, όπως και τα ένσημα των εργαζομένων για το διάστημα που δεν θα εργάζονται.

  Γενικευμένη επίθεση στους εργαζόμενους
   Αντιδρώντας στο συγκεκριμένο μέτρο, η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι «αυτές οι παρεμβάσεις βαφτίζονται από το υπουργείο ως 'μέτρα προστασίας της εργασίας', αλλά στην πραγματικότητα φαίνεται ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτή την κρίση ως ευκαιρία για γενικευμένη επίθεση στην εργασία». Ακόμα, προειδοποιεί ότι »τέτοιες ενέργειες δεν συμπιέζουν μόνο το εισόδημα των εργαζομένων, αλλά πλήττουν συνολικά την οικονομία και την κοινωνική συνοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα".
   Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι με τα συγκεκριμένα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Εργασίας η κυβέρνηση είναι απολύτως υπεύθυνη για το νέο κύμα ανέργων και φτωχών εργαζομένων.
   «Η κυβέρνηση, την ώρα που βαθαίνει η οικονομική κρίση, πατάει γκάζι στην κατηφόρα. Οι παρεμβάσεις της στα εργασιακά δεν είναι μόνο ανεπαρκείς, αλλά πολλές από αυτές λειτουργούν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έχουν ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία. Τα μέτρα που ανακοινώνει ο υπουργός Εργασίας συνιστούν μια γενικευμένη επίθεση στην εργασία» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
   Ειδικότερα για την ΠΝΠ που προβλέπει οριζόντια μείωση των μισθών στο 50% ακόμα και σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει:
   "Μετά τη fast track διαδικασία μαζικών απολύσεων, το υπουργείο Εργασίας θεσμοθέτησε και fast track διαδικασία εκ περιτροπής εργασίας, στην οποία οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με το 50% του μισθού τους για έξι μήνες! Μάλιστα, το μέτρο αυτό θα επιβάλλεται μονομερώς από την επιχείρηση, ανεξαρτήτως εάν έχει περιορισμό δραστηριοτήτων ή είναι κερδοφόρα.
   Αυτές οι παρεμβάσεις βαφτίζονται από το υπουργείο ως "μέτρα προστασίας της εργασίας". Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτή την κρίση ως ευκαιρία για γενικευμένη επίθεση στην εργασία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Τέτοιες ενέργειες δεν συμπιέζουν μόνο το εισόδημα των εργαζομένων, αλλά πλήττουν συνολικά την οικονομία και την κοινωνική συνοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς βαθαίνουν την οικονομική κρίση και ενισχύουν τις ανισότητες".
   Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί «πλήρη προστασία των υφιστάμενων συμβάσεων εργασίας, κάλυψη των μισθών και του δώρου Πάσχα από το κράτος», τονίζοντας ότι «οι δημοσιονομικές δυνατότητες υπάρχουν και η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να αλλάξει κατεύθυνση στα εργασιακά».


  ΓΣΕΕ: "Να αποσυρθεί άμεσα"
   «Να αποσυρθεί άμεσα η ρύθμιση με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους εργοδότες για διάστημα έξι μηνών να απασχολούν το 50% των εργαζομένων για δύο εβδομάδες τον μήνα, καταβάλλοντας τον μισό μισθό» ζητεί με ανακοίνωσή της και η ΓΣΕΕ
   Η ΓΣΕΕ απαιτεί από το υπουργείο Εργασίας «να αποσύρει εδώ και τώρα τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία δεν συνδέεται με τις έκτακτες συνθήκες που ζει η χώρα, και να ξεκινήσει άμεσα διάλογο ώστε να εξευρεθεί η βέλτιστη λύση για την προστασία των εργαζομένων και τη λειτουργία των επιχειρήσεων».
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2020 | 8:14 pm


Ο λύκος την τρίχα του αλλάζει, όχι το χούι...

Ο Μητσοτάκης προτάσσει την ατομική ευθύνη έναντι της κρατικής, που είναι η δική του ευθύνη. Και ταυτόχρονα δημιουργεί τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε η επόμενη ημέρα να είναι υπέρ των ιδιωτών στην υγεία


   Όταν στα τέλη του περασμένου χρόνου εμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός στην Κίνα, η διεθνής κοινότητα υποτίμησε τη σημασία του. Το ίδιο συνέβη και στη χώρα μας.
   Προς επιβεβαίωση αυτής της αλήθειας δεν είναι λίγοι εκείνοι που θυμίζουν πρόσφατες -πριν από δύο μήνες- και πριν αναλάβει τα σημερινά καθήκοντά του δηλώσεις τού κατά τα άλλα συμπαθούς καθηγητή Σωτ. Τσιόδρα, ότι πρόκειται για ιό χαμηλής μεταδοτικότητας και ότι το σύστημα υγείας στη χώρα μας είναι θωρακισμένο. Ούτε το ένα ίσχυε ούτε το άλλο, ούτε πολλά από όσα ειπώθηκαν όταν το πρόβλημα ήταν μόνο της Κίνας.
   Οταν ο ιός χτύπησε την πόρτα μας και άρχισε να μας απειλεί, η κυβέρνηση μέσα σε μια νύχτα μεταμορφώθηκε σε λάτρη του δημοσίου συστήματος υγείας. Μόνο στα λόγια, καθώς, όπως λέει ο λαός «ο λύκος την τρίχα του αλλάζει, όχι το χούι».
   Ο πρωθυπουργός λέει πως βρισκόμαστε σε πόλεμο. Τι έκανε γι’ αυτό; Εκλεισε τους πολίτες στα σπίτια τους, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει πως αυτό είναι ένα αμυντικό και όχι ένα επιθετικό μέτρο κατά της πανδημίας. Για να νικήσεις όμως στον πόλεμο η άμυνα δεν αρκεί.
   Το πρόβλημα του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να μη φτάσουμε σε δραματικές καταστάσεις και ξεφύγει ο έλεγχος. Για να μη γίνει αυτό, μόνο η αναγκαία αποκατάσταση -στη βάση των αναγκών- και η επέκταση του δημοσίου συστήματος υγείας μπορεί να το διασφαλίσει.
   Ο πρωθυπουργός προτάσσει την ατομική ευθύνη έναντι της κρατικής, που είναι η δική του ευθύνη. Και ταυτόχρονα δημιουργεί τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε η επόμενη ημέρα να είναι υπέρ των ιδιωτών.
   Πώς θα γίνει αυτό: Οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που πρέπει να γίνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας δεν γίνονται. Ο αναγκαίος εξοπλισμός απουσιάζει. Οι ανενεργές ΜΕΘ του Δημοσίου δεν ενεργοποιούνται. Νέες δεν δημιουργούνται. Δίνονται όμως τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ στους ιδιώτες, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για να κάνουν αυτό που έπρεπε να γίνει στο Δημόσιο. Χρειάζεται άλλη απόδειξη;
Η ΑΠΟΨΗ στην ΕΦ.ΣΥΝ.

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2020 | 7:08 pm


Όλγα Γεροβασίλη: - 50% στους μισθούς + 100% στις ιδιωτικές ΜΕΘ. Τα μαθηματικά του νεοφιλελευθερισμού σε περίοδο πανδημίας

«Όσοι ορέγονται αυτή την κρίση ως ευκαιρία για διάλυση των εργασιακών σχέσεων, να το ξεχάσουν»


   «Όσοι ορέγονται αυτή την κρίση ως ευκαιρία για διάλυση των εργασιακών σχέσεων, να το ξεχάσουν» δήλωσε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη.
   «Δεν είναι η στιγμή για μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάμε και δεν θα επιμένουμε για αυτά που θεωρούμε αναγκαία και καθοριστικά. Ένα πεδίο είναι τα εργασιακά δικαιώματα που υπερασπιζόμασταν, υπερασπιζόμαστε και θα υπερασπιζόμαστε» ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm.

   Αναλυτικά η συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη στο Ρ/Σ Real fm και στους δημοσιογράφους Γ. Χουδαλάκη - Στ. Κασίμη:

Εργασιακά: Όσοι ορέγονται αυτή την κρίση ως ευκαιρία για διάλυση των εργασιακών σχέσεων, να το ξεχάσουν.
Σχετικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες μέτρων για τα εργασιακά από την κυβέρνηση, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: “Δεν είναι η στιγμή για μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάμε και δεν θα επιμένουμε για αυτά που θεωρούμε αναγκαία και καθοριστικά. Ένα πεδίο είναι τα εργασιακά δικαιώματα που  υπερασπιζόμασταν, υπερασπιζόμαστε και θα υπερασπιζόμαστε. Είμαστε σε έκτακτη κατάσταση εξ ού και η αναστολή και πολλών άρθρων του Συντάγματος ακριβώς γιατί πρέπει να αντιμετωπιστεί σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες το θέμα της πανδημίας".
Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει την κυβέρνηση για ένα συνολικό πρόγραμμα : Για υγειονομική κρίση & στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις
Αυτή τη στιγμή χρειάζεται ένα συνολικό ισορροπημένο πρόγραμμα από την κυβέρνηση που αφ' ενός θα υποστηρίξει τις επιχειρήσεις να μην κλείσουν αλλά και τους εργαζόμενους και αφ' ετέρου που θα αφορά και την υγειονομική κρίση.
Ανεπαρκής η έως τώρα στήριξη των επιχειρήσεων: Σας θυμίζω ότι μέχρι στιγμής υπάρχει αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που είναι σε θετική κατεύθυνση αλλά δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται και ένεση ρευστότητας. Και βεβαίως υποχρέωση των επιχειρήσεων αφού στηρίζονται από το κράτος να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις.
Προκλητική η εκ περιτροπής εργασία και η μείωση των μισθών: Αυτό που βλέπουμε, όμως, σήμερα είναι η κυβέρνηση να έχει επιτρέψει την εκ περιτροπής εργασία με κατευθείαν μείωση της αμοιβής στο 50% των εργαζομένων, ευέλικτες μορφές εργασίας, το είδαμε να γίνεται μαζικά, χθες είχαμε το παράδειγμα στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος όπου διεκόπησαν οι συμβάσεις και όσοι παραμένουν δουλεύουν εκ περιτροπής, έγινε μετατροπή των συμβάσεων σε εκ περιτροπής με άγνωστο το μέλλον. Δε μπορεί αυτή η κρίση να είναι ευκαιρία για να πληγούν τα εργασιακά δικαιώματα και για να γίνει καινούρια γενιά ανέργων στη χώρα.
Δε μπορεί αυτή η κρίση να είναι ευκαιρία για να πληγούν τα εργασιακά δικαιώματα και για να δημιουργηθεί καινούρια γενιά ανέργων στη χώρα.
Όσες επιχειρήσεις έκλεισαν με εντολή του κράτους, αυτές πρέπει να στηριχθούν για να μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν στη συνέχεια. Οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να στηριχθούν με ρευστότητα από την πλευρά του κράτους.
Η άρση των δημοσιονομικών περιορισμών και το απόθεμα των 35 δισ. επιβάλλουν μία εμπροσθοβαρή και επιθετική οικονομική πολιτική από την κυβέρνηση
Σε μια εποχή που έχουν αλλάξει όλα τα περιοριστικά μέτρα που υπήρχαν στη χώρα μας όσον αφορά το τι ξοδεύει, με ένα απόθεμα 35 δισ. «μαξιλάρι» το οποίο έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς ανάγκη τήρησης των δημοσιονομικών περιορισμών που ίσχυαν μέχρι σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να βάλει χρήματα σε μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ όπως έκαναν και άλλες χώρες, και όχι να πηγαίνει 1% του ΑΕΠ κάθε βδομάδα βλέποντας και κάνοντας αλλά για να μπορέσει και να στηριχθεί αυτή την περίοδο η οικονομία και η χώρα, αλλά και για να αναρρώσουμε γρηγορότερα εκ των υστέρων, θα πρέπει να είναι επιθετική η οικονομική πολιτική σήμερα. Αυτή είναι η διαφορά μας. Η διαφορά μας είναι ουσιαστική και είναι όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε το σήμερα, αλλά για να μπορέσει αργότερα να ανακάμψει γρήγορα και η οικονομία.

Η Ευρώπη διστάζει - Η Ελλάδα οφείλει να πιέσει και να διεκδικήσει.
Η ελληνική κυβέρνηση ορθώς στήριξε την έκδοση ομολόγου με την κοινή επιστολή και εκεί πρέπει να δοθεί η μάχη. Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, χωρίς ημίμετρα. Ο κίνδυνος είναι στη συνέχεια, αν δεν υιοθετηθεί η λύση του ευρω-ομολόγου.
Αντιλαμβάνεστε, μετά την 10ετή κρίση που πέρασε η χώρα μας, τί μπορεί να σημαίνει αυτό. Η κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει και να επιμείνει, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία προκειμένου να μην επιστρέψει η χώρα μας σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που βρέθηκε το 2010.

Τα περιοριστικά μέτρα χωρίς στρατηγική θωράκιση του ΕΣΥ είναι επικίνδυνη ολιγωρία: Ενισχύονται οι ΜΕΘ; Προσλαμβάνουν ανθρώπινο δυναμικό; Το προστατεύουν; Ακουνε το καμπανάκι του ΠΟΥ για μαζικά τεστ;
Ένα κομμάτι είναι τα περιοριστικά μέτρα. Τα οποία στη χώρα μας φαίνεται ότι ελήφθησαν εγκαίρως. Οι πολίτες ανέλαβαν την ευθύνη που τους αναλογούσε. H άλλη απολύτως καθοριστική πτυχή είναι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σε αυτό βλέπουμε να μην έχουν γίνει βήματα όσον αφορά την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, την αύξηση των κρεβατιών των ΜΕΘ. Όσον αφορά τα μαζικά τεστ, σας θυμίζω τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και προς την ελληνική κυβέρνηση. διότι αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι να μην εξετάζονται ούτε οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Είχαμε και μια μακάβρια προειδοποίηση χθες με τους δύο θανάτους χωρίς να έχει γίνει το τεστ. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια ολιγωρία η οποία είναι επικίνδυνη. Θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η κυβέρνηση πρέπει να μην κάνει μόνο όσα μπορεί. Πρεπει να κάνει περισσότερα. Όσα χρειάζονται. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της κυβέρνησης η οποία προς το παρόν πηγαίνει βήμα- βήμα με το τι αισθάνεται ότι μπορεί καθημερινά.
- 50% στους μισθούς + 100% στις ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ. Τα μαθηματικά του νεοφιλελευθερισμού σε περίοδο πανδημίας
Δεν μπορεί να περικόπτεις τους μισθούς με 50% των εργαζομένων και να αυξάνεις τα νοσήλια στις ιδιωτικές εντατικές από 800 σε 1600 ευρώ ημερησίως αντί να επιτάξεις τα ιδιωτικά νοσοκομεία, όσα χρειάζονται για να ενισχυθεί το σύστημα. Και βεβαίως, δεν πρέπει να αφήσει η κυβέρνηση  άνθρωποι με άλλα νοσήματα πέραν του κορωνοϊού, να μην έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Και δεν μπορεί να μετατρέψει τα νοσοκομεία σε υγειονομικές βόμβες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και των εργαζομένων στα νοσοκομεία αλλά και όλων όσων χρειαστούν τη δημόσια περίθαλψη.

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2020 | 5:00 pm


ΣΥΡΙΖΑ: Μόνο η Ελλάδα στην ΕΕ οδηγεί εργαζόμενους σε ανεργία και μειώσεις μισθών 50%

- Μητσοτάκης και Βρούτσης να δουν τι κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και να αφήσουν τα προσχήματα
- Να πάρουν άμεσα πίσω την άθλια ΠΝΠ που φτωχοποιεί τους εργαζόμενους και τινάζει στον αέρα το σύνολο της οικονομίας από την έλλειψη αγοραστικής δύναμης την επομένη της κρίσης


   Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που, αντί η κυβέρνηση να στηρίζει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους σε απολύσεις και μειώσεις μισθών ως και 50% επ` αόριστον, δημιουργώντας νέα γενιά ανέργων και φτωχών.
   Αντί να βάζει βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας, δίνοντας ένα επίδομα 800 ευρώ για ενάμιση μήνα στους εργαζόμενους και στέλνοντάς τους στην ανεργία, ας δει τι κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες για τους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων, στηρίζοντας έτσι και τις επιχειρήσεις, όπως αποκάλυψε σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών:
   - Γαλλία: το κράτος πληρώνει το 100% του μισθού
   - Σουηδία: το κράτος πληρώνει το 95% του μισθού
   - Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ισπανία: το κράτος πληρώνει το 80% του μισθού
   - Δανία, Πορτογαλία: το κράτος πληρώνει το 75% του μισθού
   Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βρούτσης, λοιπόν, να αφήσουν τα προσχήματα και να πάρουν άμεσα πίσω την άθλια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα οδηγήσει σε πλήρη φτωχοποίηση όλους τους εργαζόμενους αλλά θα τινάξει στον αέρα και το σύνολο της οικονομίας από την έλλειψη αγοραστικής δύναμης την επομένη της κρίσης.

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2020 | 4:37 pm


«Δουλίτσες» στην πανδημία

- Ενώ οι ελλείψεις σε προσωπικό, κλίνες και μέσα προστασίας δεν αντιμετωπίζονται, έγιναν οι πρώτες εξαγγελίες που μυρίζουν μπίζνα από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά
- Τους θυμόμαστε από το 2010 - 2014. Οι ίδιοι άνθρωποι είναι. Και τότε «δουλίτσες» έκαναν και έλεγαν ότι «βγάζουν τη χώρα από την κρίση»...


   Την ώρα που η κυβέρνηση σαλπίζει εθνικά προσκλητήρια με χειροκροτήματα, συγκινητικές αναρτήσεις και F16, οι φωνές για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και τις ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δυναμώνουν ολοένα και περισσότερο.
   Κι ενώ ούτε οι ελλείψεις σε προσωπικό, κλίνες και μέσα προστασίας δεν φαίνεται να αντιμετωπίζονται, έγιναν οι πρώτες εξαγγελίες που μυρίζουν μπίζνα από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.
   Η μία μπίζνα είναι η επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ από την κυβέρνηση. Παρ' όλο που η επίταξη γίνεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, το ύψος της αποζημίωσης είναι εξοργιστικά υψηλό. Το Δημόσιο επιβαρύνεται με τεράστια ποσά την ώρα που από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ λείπουν τα στοιχειώδη.
   Η δεύτερη μπίζνα είναι τα τεστ. Τόσες μέρες η κοινωνία βοά ότι τεστ δεν υπάρχουν ούτε καν για το υγειονομικό προσωπικό. Τώρα μαθαίνουμε ότι τεστ θα υπάρξουν, αλλά θα τα διαχειριστεί μια ιδιωτική εταιρεία. Κι αυτό παρ' όλο που το δημόσιο σύστημα έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες.
   Είναι εντυπωσιακή η ψυχραιμία με την οποία η κυβέρνηση, την ώρα που καλεί την κοινωνία σε ενωμένη και αποφασιστική στάση, έχει την ψυχραιμία να κλείνει «δουλίτσες» - κελεπούρια με ιδιώτες. Και δεν είναι οι μόνες. Και οι μισοί μισθοί, και η εκ περιτροπής εργασία, και η αναβολή του δώρου του Πάσχα δουλίτσες είναι. Που αξιοποιούν την κρίση ως ευκαιρία για κοινωνική οπισθοδρόμηση.
   Άλλωστε, τους θυμόμαστε από το 2010 - 2014. Οι ίδιοι άνθρωποι είναι. Και τότε «δουλίτσες» έκαναν και έλεγαν ότι βγάζουν τη χώρα από την κρίση.
   Το να έχουν αλλάξει έκτοτε στάση απέναντι στο δημόσιο συμφέρον και τους επιχειρηματίες θα ήταν απίθανο...
το Κύριο Άρθρο στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2020 | 1:15 pm


Με πρόσχημα τον κορονοϊό, μείωση μισθών κατά 50% για έξι μήνες - VIDEO

- Αφορά το 50 έως το 100% του προσωπικού των επιχειρήσεων
- Ακούστε τον ίδιο τον Βρούτση να το λέει στο video
- Ξημερώματα Σαββάτου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η περιβόητη ΠΝΠ της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που περιλαμβάνει και το επίμαχο άρθρο 9


   Και ξαφνικά, με πρόσχημα τη σημερινή υγειονομική κρίση, η Κυβέρνηση αποφάσισε να κόψει χωρίς καμία αιτιολογία, το 50% των αποδοχών των εργαζομένων, τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο 2020 και βλέπουμε!
   Έτσι, δημοσιεύτηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Φύλλο της Κυβερνήσεως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ενεργοποιεί μία σειρά από μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας στη μάχη κατά του κορονοϊού.
   Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καθορίζει επακριβώς τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση και ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο 9 όπου αναγράφεται το εξής:
      α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,
      β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης,


   Αυτό σημαίνει ότι, στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19 για τους επόμενους 6 μήνες, δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν τους εργαζομένους τους κατά το ήμισυ με την αντίστοιχη μείωση των αποδοχών κατά 50%. Αυτό αφορά τουλάχιστον το 50% και μπορεί να φτάσει και στο 100%, στο σύνολο του προσωπικού της επιχείρησης,
   Έτσι, θα μπορεί κάθε εργαζόμενος να απασχολείται είτε δυο εβδομάδες συνεχόμενες είτε μια εβδομάδα εργασίας με μια εβδομάδα αργίας εναλλάξ. Ενώ η προστασία για την μη-απόλυση ισχύει μόνον για τον μήνα που διανύουμε.
   Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι όλοι οι μισθοί στις εταιρίες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα μειωθούν κατά 50%, δηλαδή για μηνιαίο μισθό 700 ευρώ, οι απολαβές θα είναι 350 ευρώ, για 800 ευρώ, θα είναι 400 ευρώ κοκ, πολύ χαμηλότερα δηλαδή από τον νέο κατώτατο μισθό που ψήφισε πέρυσι τον Φεβρουάριο η προηγούμενη κυβέρνηση.

  Δείτε το βίντεο στο 9'40:

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2020 | 12:20 pm


Κραυγή αγωνίας από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στα Γιάννενα

- Ο Διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, με ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι, μιλά για τη διαχείριση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ
- "Εγώ και το τμήμα μου ξέρουμε τι μας περιμένει και κρατάμε Θερμοπύλες, θα πέσουμε ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ για τους συνανθρώπους μας, το μόνο που σας παρακαλώ όταν όλα τελειώσουν ΤΣΑΚΙΣΤΕ αυτούς τους ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ που δεν μας προφύλαξαν"


   Με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για μάχη με τον κοροναϊό δίχως μέσα προστασίας... ο γιατρός «θα σκορπάει θάνατο μέσα στο νοσοκομείο μέχρι να λυγίσει και ο ίδιος» αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook ο Διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκος, ασκώντας σκληρή κριτική στον τρόπο που διαχειρίζεται η κυβέρνηση μέσω ΕΟΔΥ την υγειονομική κρίση, τις αποφάσεις και τις οδηγίες που δίνονται και τις τεράστιες ελλείψεις.
   Διαβάστε την ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ στο facebook:

Covid19 - Τελικά τι κάνουμε??
Μετά από 1 μήνα που εγώ και το τμήμα μου είμαστε μέσα στη φωτιά θεώρησα ότι πρέπει να ακουστεί η φωνή μου και οι υπεύθυνοι να αφήσουν τα ευχολόγια και να ξεκινήσουν να διορθώνουν και να λύνουν προβλήματα όσο είναι ακόμα καιρός.
Ιστορικό:
Πριν 1,5 μήνα Χωρίς να είμαι ειδικός λοιμωξιολόγος και ενώ ο WHO έδινε χαμηλό ρίσκο ( low risk) κατάλαβα με τους συναδέλφους μου ότι ο ΙΟΣ θα έλθει στη χώρα μας. Παρόλα αυτά επετράπησαν τα ταξίδια, Καταλάβαμε νωρίς ότι το παιχνίδι έχει χαθεί και ξεκίνησα τα πρώτα μέτρα για να θωρακίσω το τμήμα μου (στολές εκπαίδευση κλπ) ευτυχώς η Διοίκηση με άκουσε και προμηθευτήκαμε με υλικό (τουλάχιστον παραγγείλαμε) που τώρα βέβαια είναι σαφώς ανεπαρκές αφού δόθηκε σε άλλους υγειονομικούς σχηματισμούς που δεν είχαν.
Ξεκινώντας τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη ενεργοποιώντας το επιχειρησιακό σχέδιο έναντι βιολογικών απειλών του τμήματός μου και πάλι χάρη στη στήριξη της Διοίκησης, βρεθήκαμε έτη φωτός μπροστά αφού είμαστε το Μοναδικό Νοσοκομείο αναφοράς που δεν επιμολύνθηκε το προσωπικό του και φυσικά οι ασθενείς του (ευαίσθητες ομάδες).
Σήμερα διαχείριση κρίσης κεντρικά:
Σεβαστοί επιστήμονες ορθά ενημερώνουν για την πορεία της νόσου τον κόσμο, ορθά παίρνουν μέτρα κατά της διασποράς με το Υγειονομικό Σύστημα αυτής της χώρας δεν υπάρχει κεντρικά ΚΑΝΕΝΑΣ να το κρατήσει όρθιο. Τόσοι Λοιμωξιολόγοι δεν μπορούν να δούν ότι το Υγειονομικό σύστημα και γενικότερα η χώρα θα θρηνήσει Θύματα.
Αναλυτικότερα:
Εντολές μέχρι σήμερα του ΕΟΔΥ ο γιατρός να χειριστεί COVID19 κρούσμα χωρίς σκούφο – ο γιατρός αυτός θα μολυνθεί στην πρώτη επαφή με COVID19 και τις επόμενες 3-4 μέρες θα σκορπάει θάνατο μέσα στο νοσοκομείο μέχρι να λυγίσει και ο ίδιος. Με σχετική μου επιστολή το επεσήμανα στον ΕΟΔΥ πριν 15 ημέρες οι οδηγίες δεν άλλαξαν.
Εντολές μέχρι σήμερα του ΕΟΔΥ στο τμήμα μου όπως και σε όλα τα ΤΕΠ της χώρας εξετάζουμε ύποπτα περιστατικά που βήχουν με απλές μάσκες (σαν αυτές που κυκλοφορούν στον δρόμο). Οι υψηλής προστασίας μάσκες είναι σχεδόν ανύπαρκτες και τις φυλάμε για τις ανανήψεις/διασωληνώσεις. Οι σοφοί λοιμωξιολόγοι έδωσαν αυτές τις οδηγίες όταν βλέπετε τις εικόνες από τα νοσοκομεία τις Κίνας Ισπανίας Ιταλίας.
Μεγάλα λόγια να μην πέσει το Υγειονομικό σύστημα γιατί οι πολίτες θα πεθάνουν. Πως ΔΙΑΦΥΛΆΤΤΟΥΝ οι λοιμωξιολόγοι το Υγειονομικό σύστημα?? Η ερώτησή μου μάλλον θα μείνει ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ και στο τέλος θα μιλάμε για ΗΡΩΕΣ γιατρούς και Νοσηλευτές και όχι ανεπαρκείς ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ. Φυσικά θα φταίει ο κορωνοϊός και όχι οι υπεύθυνοι λοιμωξιολόγοι στα κέντρα αποφάσεων.
Εγώ και το τμήμα μου ξέρουμε τι μας περιμένει και κρατάμε Θερμοπύλες, θα πέσουμε ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ για τους συνανθρώπους μας, το μόνο που σας παρακαλώ όταν όλα τελειώσουν ΤΣΑΚΙΣΤΕ αυτούς τους ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ που δεν μας προφύλαξαν.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2020 | 9:15 pm


Ο θάνατος της 41χρονης μητέρας 3 παιδιών, που πέθανε αβοήθητη στο σπίτι της, φωνάζει για απαντήσεις

- Σοβαρά ερωτήματα για την καταγραφή των κρουσμάτων και τους θανάτους
- Ο τριπλασιασμός των διασωληνωμένων σε δύο μέρες και το ζήτημα με τον αριθμό των τεστ
- Μέχρι και ο βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ -και γιατρός ο ίδιος- επισημαίνει ότι από τα 20 δείγματα που αποστέλλονται για τον ιό επιστρέφουν μόνο 3 ή 4, κάτι που επιβεβαιώνει τη συστηματική υποκαταγραφή των κρουσμάτων


   Αυξάνονται τα ερωτήματα για τον τρόπο διαχείρισης αλλά κυρίως της συστηματικής υποκαταγραφής των περιστατικών του κοροναϊού, μετά τα τελευταία στοιχεία και περιστατικά που έρχονται στη δημοσιότητα και, ειδικότερα, μετά το θάνατο της 41χρονης γυναίκας στην Καστοριά και άλλων αντίστοιχων περιπτώσεων, αλλά και την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.
   Μέσα σε δύο μέρες ο αριθμός των επίσημων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχουν διασωληνωθεί τριπλασιάστηκε φτάνοντας τους 45. Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί αμφισβητούνται, καθώς ο πρώην Αν. Υπουργος Υγείας Π. Πολλάκης αναφέρει ότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων είναι 218 και όχι 135 που ανακοίνωσε το υπουργείο και ο αριθμός των διασωλημένων 48 αντί για 45 με βάση την πηγή του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ. Επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτή η ανερχόμενη καμπύλη των διασωληνωμένων ασθενών, δείχνει τον πραγματικό κίνδυνο και το ρυθμό εξάπλωσης του ιού.
   Ο θάνατος της 41χρονης ενίσχυσε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες για τη βασική γραμμή του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ να γίνονται όσο το δυνατόν λιγότερα τεστ και να παραμένουν στο σπίτι όλοι όσοι έχουν συμπτώματα του κοροναϊού, ανεξάρτητα της κατάστασής τους.
   Η 41χρονη μητέρα τριών παιδιών, η οποία ανήκε στις ομάδες κινδύνου καθώς έπασχε από άσθμα, ζήτησε ιατρική βοήθεια αλλά ο ΕΟΔΥ της συνέστησε να παραμείνει στο σπίτι, με αποτέλεσμα να πεθάνει χωρίς να νοσηλευτεί και χωρίς να έχει διαγνωστεί για τον ιό. Σχολιάζοντας το περιστατικό ο Καθηγητής Σ. Τσιόδρας κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων σημείωσε ότι εφόσον υπάρχει υποκείμενο νόσημα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια και διαγωνιστικό τεστ.
    Όμως, στην πράξη γίνεται ακριβώς το αντίθετο και η 41χρονη υποχρεώθηκε να μείνει στο σπίτι, όπου και κατέληξε. Και δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό τραγικό περιστατικό.
   Πανομοιότυπη σχεδόν η υπόθεση της 81χρονης, μητέρας άλλου θύματος, η οποία υποχρεώθηκε να μείνει στο σπίτι της σε καραντίνα, χωρίς τεστ και ιατρική παρακολούθηση, και μετά το θάνατό της επιβεβαιώθηκε ότι ήταν επίσης θετική στον ιό. Πολλοί ακολουθώντας την οδηγία «μένουμε σπίτι» δεν πηγαίνουν σε νοσοκομεία αν και ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
   Ερωτήματα υπάρχουν και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ σε όσους πολίτες - καταφέρουν - να μιλήσουν με το τηλεφωνικό του κέντρο. Ποιος δίνει τις - λαθεμένες όπως αποδεικνύεται - οδηγίες για την παραμονή στο σπίτι; Γίνονται οι συνδιαλέξεις με την εποπτεία ιατρού; Και σε κάθε περίπτωση ηχογραφούνται;
   Ως προς την καταγραφή των περιστατικών του κοροναϊού, η ελλιπής ενημέρωση αφήνει επίσης ερωτηματικά για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων. Ο διαρκώς συρρικνούμενος αριθμός διαγνωστικών τεστ που δεν αποδίδει την πραγματική εικόνα, δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη ανακοινώθηκαν 48 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 21 ήταν τα «εισαγόμενα» από την Ισπανία, άρα μόλις 27 δείγματα πάνω στην έξαρση του ιού σε όλη τη χώρα, γεγονός αξιοσημείωτο.
   Στην Καστοριά, ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ και γιατρός ο ίδιος, επισήμανε ότι από τα 20 δείγματα που αποστέλλονται για τον ιό επιστρέφουν μόνο 3 ή 4, κάτι που επιβεβαιώνει τη συστηματική υποκαταγραφή των κρουσμάτων. Το ρεπορτάζ του tvxs από το Νοσοκομείο της Καστοριάς αναφέρει ότι τεστ γίνονται μόνο σε βαριές πνευμονίες και τα υπόλοιπα περιστατικά παραμένουν ύποπτα αλλά χωρίς τεστ. Η ραγδαία αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών - μέσα σε δύο μέρες ο αριθμός έχει τριπλασιαστεί, φτάνοντας πλέον τους 45 - αποτελεί ίσως μια ανησυχητική ένδειξη.

  Έχει ενεργοποιηθεί η Επιτροπή που συστήθηκε για μαζικά τεστ;
   Πηγές από τον τομέα της δημόσιας υγείας υπενθυμίζουν ότι την Παρασκευή ανακοινώθηκε η σύσταση ομάδας που θα προβεί σε μαζική καταγραφή στο γενικό πληθυσμό, πλην όμως έκτοτε δεν έχει ανακοινωθεί κάτι, ενώ ο επικεφαλής της επιτροπής καθηγητής Μ. Δερμιτζάκης, φέρεται να βρίσκεται στην Ελβετία και όχι στην Ελλάδα. Τέλος, σύμφωνα με ακαδημαϊκές πηγές, υπάρχουν εργαστήρια Πανεπιστημίων που είναι εφοδιασμένα με τον κατάλληλο εξοπλισμό για τεστ PCR και έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να συνδράμουν αλλά αγνοούνται από τους αρμόδιους φορείς. Όπως είναι γνωστό έχουν εκφραστεί σοβαρές διαφωνίες σε επιστημονικό επίπεδο για το μοντέλο καταγραφής που έχει επιλεγεί και έρχεται σε αντίθεση με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2020 | 8:31 pm


Εξωφρενική συμφωνία 30.00.000 ευρώ με ιδιώτες για τα τεστ κορονοϊού

- Ενώ Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα διαθέτουν υποδομή στο 1/5 της τιμής
- Μετά τη διπλάσια αποζημίωση στις ιδιωτικές ΜΕΘ, και άλλη μπίζνα με πρόσχημα τον κορονοϊό


   Το εξωφρενικό ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ θα ξοδέψει το Υπουργείο Υγείας για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό.
   Η δαπάνη που εγκρίθηκε την Τρίτη ως επιχορήγηση από το Υπουργείο Υγείας στον ΕΟΠΥ αφορά στην «αποζημίωση ιδιωτικών θεραπευτηρίων – κλινικών, καθώς και ιδιωτών για την πραγματοποίηση κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου, στο πλαίσιο της υλοποίησης μέτρων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού», σύμφωνα με την επίσημη απόφαση .
   Σύμφωνα με την απόφαση, το ποσό αντιστοιχεί σε κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό, την ώρα που μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί μόλις λίγες χιλιάδες και το Υπουργείο Υγείας, δια στόματος Σωτήρη Τσιόρδα, απέρριπτε τη γραμμή των μαζικών τεστ, υποστηρίζοντας πως η στρατηγική των περιορισμένων τεστ που ακολουθούν οι ελληνικές αρχές ήταν η κατάλληλη και πως οι επικριτές ήταν εγκάθετοι.
   Πέρα από την αντίθεση με τις μέχρι σήμερα διακηρύξεις, το κόστος είναι τεράστιο και δίνεται σε ιδιώτες ενώ υπάρχουν πολλά εργαστήρια σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που διαθέτουν την υποδομή για κάτι τέτοιο, σε κόστος τουλάχιστον στο 1/5 σε σχέση με τα ιδιωτικά κέντρα. Μάλιστα, επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Τvxs.gr αναφέρουν ότι αρκετά από αυτά έχουν ήδη ζητήσει με δική τους πρωτοβουλία να συνεισφέρουν και αγνοούνται από την κυβέρνηση.
   Σημειώνεται πως, μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, είχε αποκαλυφθεί και μια ακόμη σκανδαλώδης συμφωνία με ιδιώτες για την επιδημία του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση θα καταβάλει διπλάσια αποζημίωση στις ιδιώτες που θα διαθέσουν κρεβάτια ΜΕΘ από τις κλινικές τους: Από 800 ευρώ στα 1600 ευρώ ημερησίως.


Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2020 | 7:21 pm


Αλέξης Τσίπρας: Το '21 μας διδάσκει και μας θυμίζει - VIDEO

- Ότι ένας μικρός λαός, όταν είναι ενωμένος και δεν είναι προβλέψιμος και πειθήνιος, κερδίζει αυτά που δικαιούται
- Ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η πατρίδα μας, αλλά και οι αξίες μας. Και ότι το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο


   "Το '21 υπήρξε πάντοτε πηγή έμπνευσης στους αγώνες για ελευθερία και δικαιοσύνη. Μας διδάσκει ότι ένας μικρός λαός, όταν είναι ενωμένος και δεν είναι προβλέψιμος και πειθήνιος, κερδίζει αυτά που δικαιούται" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου
   Ολόκληρο το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για την 25η Μαρτίου:
Έναν χρόνο πριν από τη συμπλήρωση δύο αιώνων από την Ελληνική Επανάσταση, η πατρίδα μας βρίσκεται μπροστά σε δύσκολες προκλήσεις:
Η επέλαση του κορωνοιού στη δημόσια υγεία, οι οικονομικές επιπτώσεις που θα φέρει η πανδημία, οι αναταράξεις στην Ε.Ε. που ακόμη δεν λέει να καταλάβει ότι οικοδομήθηκε στην αρχή της αλληλεγγύης, αλλά και η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα εν μέσω της κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης.

Χθες ενημερωθήκαμε για τη μονομερή κατάθεση συντεταγμένων από την Τουρκία, σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Πρόκειται για μια απαράδεκτη κλιμάκωση της έντασης.
Η Ελλάδα πλέον έχει κάθε λόγο να ασκήσει τα δικαιώματά της για την κατάθεση συντεταγμένων.
Ωστόσο, όποτε και αν το πράξει, θα πρέπει πρώτα να έχει δοθεί ένα αυστηρό μήνυμα από την Ευρώπη, ότι μονομερείς ενέργειες όπως αυτή οδηγούν σε κυρώσεις.
Και η Τουρκία θα πρέπει να κατανοήσει ότι διάλογος χωρίς σεβασμό δεν μπορεί να υπάρξει.
Ότι τα επικίνδυνα παιχνίδια δεν θα πετύχουν.
Και ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα σταθούμε ενωμένοι στην προάσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.
Ευτυχώς, την ίδια προκλητικότητα δεν αντιμετωπίζουμε πια στα βόρεια σύνορά μας, χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Και χθες, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – μαζί και η Ελλάδα – άναψαν πράσινο φως στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Μια περιοχή, που μόλις πριν λίγα χρόνια βυθιζόταν στις κρίσεις, σήμερα αλλάζει κεφάλαιο, αποκτά σαφή ευρωπαϊκή προοπτική και κάνει βήματα προς τη σταθερότητα.

Όμως, πέρα από τις εξωτερικές προκλήσεις, η μεγάλη πρόκληση των καιρών μας είναι η αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Ένα μέτωπο ζωής είναι πιο αναγκαίο από ποτέ.
Για την υγεία όλων, και για την κοινωνική συνοχή.
Για να μη μείνει κανένας αβοήθητος, ιδιαίτερα από τις κοινωνικά πιο ευάλωτες ομάδες.
Για να μην επιστρέψουμε στις άδικες πολιτικές που οδήγησαν στην πρόσφατη οδυνηρή οικονομική κρίση.  
Για να μην ξαναγίνει η Πολιτεία εχθρός των πολλών.
Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει μάχη στην Ευρώπη για να ληφθούν γενναίες αποφάσεις, απέναντι στις  νεοφιλελεύθερες συνταγές. 
Να σταθεί δίπλα σε χώρες που ζητάνε μια νέα Ευρώπη ανάπτυξης και κοινωνικής μέριμνας.
Ενώ στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, πρέπει να καταλάβουν πως οφείλουμε να αλλάξουμε πολλά, αν θέλουμε η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη και ισχυρή.  

Αγαπητοί μου συμπολίτες,
Το '21 υπήρξε πάντοτε πηγή έμπνευσης στους αγώνες για ελευθερία και δικαιοσύνη.
Μας διδάσκει ότι ένας μικρός λαός, όταν είναι ενωμένος και δεν είναι προβλέψιμος και πειθήνιος, κερδίζει αυτά που δικαιούται.
Μας θυμίζει, τέλος, ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η πατρίδα μας, αλλά και οι αξίες μας.
Και ότι το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο.
Χρόνια πολλά και καλή δύναμη σε όλους και σε όλες!

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2020 | 12:32 pm


Όλγα Γεροβασίλη: Οι πολίτες βαδίζουν το δρόμο της ατομικής ευθύνης. Θα βαδίσει και η Κυβέρνηση σε εκείνο της δικής της, για ένα ΕΣΥ που απαντά στις ανάγκες της Δημόσιας Υγείας;

Η πολιτική σκοπιμότητα εγκυμονεί πολλά κακά για το δημόσιο καλό


   Η Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας χθες βράδυ στο δελτίο είδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Ιωάννινα TV και στο δημοσιογράφο Βλάση Ντόκα υπήρξε σαφής ως προς την κρισιμότητα της στιγμής στην οποία βρισκόμαστε όλοι, πολίτες και κυβέρνηση:
   “Είμαστε σχεδόν στην αρχή μιας δύσκολης πορείας. Ας ελπίσουμε ότι θα εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο στη χώρα μας ώστε να μη ζήσουμε στιγμές της γειτονικής μας χώρας. Ότι τα μέτρα θα δράσουν έτσι ώστε να μην υπάρξει συμφόρηση του δημοσίου συστήματος υγείας.
   Βεβαίως, αυτό έχει δύο παραμέτρους:
      - Η μία αφορά σε μέτρα περιορισμού της μετακίνησης των πολιτών, μέτρα τα οποία εξαντλήθηκαν επί της ουσίας, και
      - η δεύτερη αφορά την κυβερνητική ευθύνη για τη στήριξη του συστήματος υγείας: του ανθρώπινου δυναμικού, γιατρών, νοσηλευτών, τεχνικού προσωπικού, προσωπικού καθαριότητας, του ΕΚΑΒ, όλων των βασικών υποδομών αλλά και των μέτρων προστασίας των εργαζομένων. 

   Αναλυτικά η συνέντευξη της Γραμματέα της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή Άρτας, Όλγας Γεροβασίλη στον Τ/Σ Iωάννινα TV και στο δημοσιογράφο Βλάση Ντόκα:

Η Όλγα Γεροβασίλη υπήρξε σαφής ως προς την κρισιμότητα της στιγμής στην οποία βρισκόμαστε όλοι, πολίτες και κυβέρνηση: “Είμαστε σχεδόν στην αρχή μιας δύσκολης πορείας. Ας ελπίσουμε ότι θα εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο στη χώρα μας ώστε να μη ζήσουμε στιγμές της γειτονικής μας χώρας. Ότι τα μέτρα θα δράσουν έτσι ώστε να μην υπάρξει συμφόρηση του δημοσίου συστήματος υγείας. Βεβαίως, αυτό έχει δύο παραμέτρους:

·        Η μία αφορά σε μέτρα περιορισμού της μετακίνησης των πολιτών, μέτρα τα οποία εξαντλήθηκαν επί της ουσίας, και
·        η δεύτερη αφορά την κυβερνητική ευθύνη για τη στήριξη του συστήματος υγείας: του ανθρώπινου δυναμικού, γιατρών, νοσηλευτών, τεχνικού προσωπικού, προσωπικού καθαριότητας, του ΕΚΑΒ, των βασικών υποδομών αλλά και των μέτρων προστασίας -το τονίζω αυτό- των εργαζομένων.

Κλειστά σχολεία και ανοιχτές εκκλησίες: Έγκαιρη λήψη των μέτρων και επιλεκτική εφαρμογή δεν πάνε μαζί - Η πολιτική σκοπιμότητα εγκυμονεί πολλά κακά για το δημόσιο καλό.
Σε θετική κατεύθυνση κινούνται όλα τα έως τώρα μέτρα. Ως προς το έγκαιρο της λήψης σχολίασε: “από τη μία ελήφθησαν σχετικά έγκαιρα, όμως όχι καθολικά και ταυτόχρονα. Από τη μία έκλειναν σχολεία και από την άλλη παρέμεναν ανοικτές εκκλησίες. “Αυτό μένει να δούμε στις επόμενες μέρες τι αποτέλεσμα θα επιφέρει. Ήταν μία παλινωδία της κυβέρνησης, για να μην πάρει το πολιτικό κόστος που όφειλε, ως οφείλει κάθε συντεταγμένη πολιτεία, όταν μιλά για το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων και δημόσιων συναθροίσεων. Θα έπρεπε το μέτρο να είναι οριζόντιο” και πρόσθεσε ότι “όλα αυτά θα κριθούν στην πορεία. Η χώρα μας αντέδρασε νωρίτερα από άλλες χώρες μεν αλλά μένει να δούμε την εξέλιξη της πανδημίας και το εάν η καμπύλη θα παρουσιάσει τελικώς οξύαιχμο ”.

Ο κ. Κικίλιας αποθαρρύνει δια της αοριστίας του: Ποιο είναι το πλάνο προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών τις επόμενες ημέρες; Με ποια μέτρα και όρους προστασίας υλοποιείται;
Στη σημερινή του συνέντευξη ο υπουργός Υγείας δεν δεσμεύτηκε για το τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες. Πόσοι άνθρωποι θα εργάζονται, γιατροί, νοσηλευτές κλπ αλλά και με ποιους όρους και μέτρα προστασίας” σημείωσε η Γραμματέας της Κ.Ο. και χαρακτήρισε ως “εγκληματική παράλειψη και ασύμβατη με επιστημονικά δεδομένα” τη χρήση μειωμένων μέτρων προστασίας στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό (7 ημέρες καραντίνας αντί 14) ενώ τη συσχέτισε με το μειωμένο αριθμό ανθρώπων που υπηρετούν το δημόσιο σύστημα υγείας σήμερα σε σχέση με τις ανάγκες.

Αυτή η δοκιμασία μας αλλάζει όλους. Θα το θυμούνται όμως και μετά, όσοι το 2010 έκλειναν τα δημόσια νοσοκομεία; Όσοι θεωρούσαν το δημόσιο σύστημα σκόπελο στην κερδοσκοπία του ιδιωτικού τομέα;
Αυτή η δοκιμασία που περνάμε σήμερα θα μας αλλάξει όλους και ήδη μας αλλάζει. Το σημαντικό, όμως, είναι πόσο θα μείνουν αποτυπωμένα και στα πολιτικά συστήματα αυτές οι αντιλήψεις για την ανάγκη στήριξης της υγείας ως δημόσιου αγαθού. Σας θυμίζω ότι το ’10, που ή χώρα ήταν στα μνημόνια, η Ευρώπη δεν είχε τα αντανακλαστικά που έχει σήμερα, που πλήττεται και η ίδια. Τότε, με συμφωνία και των κυβερνήσεων στην Ελλάδα, του 1ου και 2ου μνημονίου, σας θυμίζω ότι έκλεισαν πολλά νοσοκομεία, απολύθηκε κόσμος, διότι το δημόσιο σύστημα ήταν εμπόδιο στην κερδοσκοπία του ιδιωτικού τομέα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θωράκιζε το δημόσιο σύστημα υγείας, εν μέσω κρίσης και η ΝΔ ζητούσε να κλείσουν τα μισά νοσοκομεία!
Θα πρέπει όμως να αναλογιστούμε επίσης ότι επί των ημερών μας, που κι εμείς εφαρμόσαμε ένα 3ο μνημόνιο, προσπαθήσαμε με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας, την ώρα που η ΝΔ ως αντιπολίτευση έλεγε ότι τα μισά νοσοκομεία πρέπει να κλείσουν, διότι ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που πρέπει να στηρίξει το σύστημα υγείας στην Ελλάδα, μέσω των ιδιωτικών ασφαλιστικών ταμείων. Αντιλαμβάνεσθε ότι αυτά σήμερα καταρρέουν, στ’ αλήθεια καταρρέει μία φούσκα”.

2015-2019: 19.500 προσλήψεις στο ΕΣΥ - Ο κ. Κικίλιας θα μας αποκαλύψει με πόσους ανθρώπους θα ενισχύσει το σύστημα στις επόμενες κρίσιμες 15 ημέρες;
Στην περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επί μνημονίων έγιναν 19.500 προσλήψεις στην Υγεία. Αφήσαμε και εγκεκριμένες προκηρύξεις για πρόσληψη προσωπικού γιατρών και νοσηλευτών. Η ΝΔ τις πάγωσε!
Οι πολίτες αισθάνονται ασφάλεια μόνο όταν γνωρίζουν τι πρόκειται να γίνει.
Ο υπουργός Υγείας όμως δεν μας αποκαλύπτει:
·        Πόσοι άνθρωποι έκαναν αίτηση για να ενταχθούν στο ΕΣΥ;
·        Πόσο γρήγορα προχωρούν οι διαδικασίες;
·        Πόσοι άνθρωποι θα είναι στο σύστημα τις επόμενες 15 ημέρες;
Βεβαίως πρέπει να ανοίξουν κλίνες ΜΕΘ! Βεβαίως χρειάζονται αναπνευστήρες! Όμως δεν υπάρχουν ΜΕΘ που μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Με το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας πλέον σε αναστολή, δεν δικαιολογείται να είναι δειλά τα οικονομικά μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης προς εργαζόμενους - επιχειρήσεις - και κοινωνικά αδύναμους.
Χωρίς να θέλω να μηδενίσω κανένα μέτρο -όλα τα μέτρα στήριξης σε θετική κατεύθυνση είναι- όμως, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα χρειάζεται μία πολύ γενναία στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων όλων των κατηγοριών, για 2 με 3 μήνες, όσο διαρκέσει αυτό, προκειμένου μετά η ανάρρωση να είναι πιο εύκολη. Είναι βέβαιο ότι θα μειωθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης. Είναι όμως και αναγκαίο να δημιουργήσουμε σήμερα τις συνθήκες, με πιο επιθετική πολιτική και με πιο γενναία μέτρα, άμεσης χρηματοδότησης.
Σήμερα, που η Ευρώπη έχει πλέον το πρόβλημα “μέσα στο σπίτι της”, έχουν σταματήσει οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και το σύμφωνο σταθερότητας έχει μπει σε αναστολή. Έγινε λοιπόν ένα έστω και άτολμο βήμα. Ωστόσο θα πρέπει να βρει τους τρόπους να πέσει πραγματικό χρήμα. Ούτε τα δάνεια, ούτε τα ΕΣΠΑ είναι που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σήμερα. Απαιτείται πιο επιθετική και γενναία πολιτική και θα πρέπει να επεκταθούν τα σημερινά μέτρα στήριξης σε όλους όσοι ζημιώνονται οικονομικά αλλά βεβαίως και σε όλους τους αδύναμους συμπολίτες μας, ανθρώπους δηλαδή που δεν έχουν ούτε επίδομα ανεργίας, ανθρωπους που δούλευαν με μαύρη εργασία και δεν ήταν δηλωμένοι πουθενά. Σήμερα υπάρχει μια κραυγή αγωνίας από πολλές τέτοιες ομάδες.

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2020 | 5:36 pm


Καταγγελία γυναίκας με κορωνοϊό για τις συνθήκες που αγωνίζονται οι νοσοκομειακοί και την απαράδεκτη συμπεριφορά του ΕΟΔΥ - VIDEO

- Ο ΕΟΔΥ δεν κατέγραψε καν τα στοιχεία της, αναγκάστηκε να καλέσει η ίδια το ΕΚΑΒ
- «Οκτώ με δέκα άτομα, ύποπτα για κορωνοϊό, χρησιμοποιούσαν την ίδια τουαλέτα»
- «Είχαν απαγορεύσει να φοράνε τα άσπρα τα ολόσωμα, στους γιατρούς και τους νοσηλευτές που έμπαιναν μέσα, όπως και στις καθαρίστριες, γιατί λέει είναι λίγα και μόνο αν επιβεβαιωθεί το κρούσμα θα τα φορέσετε. Εγώ μπορεί να έχω κολλήσει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές εκεί»


   Την αντιμετώπιση που είχε από τον ΕΟΔΥ αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας περιέγραψε ασθενής με κορωνοϊό, χαρακτηρίζοντας ήρωες τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.   Η Κορίνα Ζαρταμοπούλου μιλώντας στην τηλεόραση του Star, ανέφερε ότι το βράδυ της Τρίτης είχε τα πρώτα συμπτώματα. «Είχα δέκατα και ένιωθα το κεφάλι μου βαρύ, σαν αυτά που συναντάμε σε μια γρίπη. Τις επόμενες δύο ημέρες ανέβασα αρκετά υψηλό πυρετό και την Παρασκευή επικοινώνησα με τον ΕΟΔΥ ώστε να πάω σε κάποιο νοσοκομείο αναφοράς για να κάνω το τεστ για τον κορωνοϊό» σημείωσε.
   Όπως κατήγγειλε, η αντιμετώπιση που είχε από τον ΕΟΔΥ ήταν απαράδεκτη. «Όταν επικοινώνησα λέγοντάς τους ότι είμαι υπερτασική, ότι έχω 39 πυρετό και ότι η γιατρός μου σύστησε να υποβληθώ στο τεστ, με απέτρεπαν από την αρχή να πω ποιο είναι το προφίλ μου και γιατί είναι σημαντικό να κάνω το τεστ».
   Μάλιστα, η Κ. Ζαρταμοπούλου ανέφερε ότι την προέτρεψαν να πάει με δικό της όχημα στο νοσοκομείο, ή να την μεταφέρει κάποιο άλλο πρόσωπο. Επισήμανε, επίσης, ότι η προσωπική της γιατρός «αφού έγινε έξαλλη με την ανευθυνότητα με την οποία με αντιμετώπισαν από τον ΕΟΔΥ, όπου δεν μου ζήτησαν καν τα στοιχεία μου, δεν καταγράφηκα πουθενά» της είπε να καλέσει το ΕΚΑΒ για να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, όπως και έγινε.
   Η γυναίκα κάλεσε το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Νίκαιας, καθώς το ΕΚΑΒ δεν ειδοποιήθηκε από τον ΕΟΔΥ ώστε να τη μεταφέρει σε νοσοκομείο αναφοράς. Αναφέρθηκε επίσης στις συνθήκες που αντιμετώπισε μέσα στο νοσοκομείο, λέγοντας ότι «οκτώ με δέκα άτομα, ύποπτα για κορωνοϊό, χρησιμοποιούσαν την ίδια τουαλέτα».
   «Αυτό που έζησα μιάμιση μέρα στο νοσοκομείο της Νίκαιας, το προσωπικό το βιώνει όλη του τη ζωή. Μιλάω για το προσωπικό που βιώνει έλλειψη σε εξοπλισμό που θα το προστατέψει από το να κολλήσει κορωνοϊό. Είχαν απαγορεύσει να φοράνε τα άσπρα τα ολόσωμα, στους γιατρούς και τους νοσηλευτές που έμπαιναν μέσα, όπως και στις καθαρίστριες, γιατί λέει είναι λίγα και μόνο αν επιβεβαιωθεί το κρούσμα θα τα φορέσετε. Εγώ μπορεί να έχω κολλήσει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές εκεί» δήλωσε η Κορίνα Ζαρταμοπούλου και συμπλήρωσε:
   «Οι άνθρωποι αγωνίζονται με το τίποτα, είναι ήρωες πραγματικά αλλά δεν θα έπρεπε να είναι ήρωες γιατί διαθέτουν τη ζωή τους χωρίς να έχουν μέτρα προστασίας αλλά να είναι ήρωες γιατί προσφέρουν το καλύτερο και σώζουν ανθρώπινες ζωές».
   Η ίδια πλέον βρίσκεται στο Αττικό νοσοκομείο και η κατάστασή της είναι καλή.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2020 | 3:44 pm


Αντί επίταξης, δίνουν διπλάσια (!) ημερήσια αποζημίωση 1.600 ευρώ στους κλινικάρχες για τις ιδιωτικές ΜΕΘ

Παύλος Πολάκης: Αυτή ήταν η συνεργασία και βοήθεια του ιδιωτικού τομέα της Υγειας; Αυτή ήταν η «επίταξη» που ήσασταν έτοιμοι να κάνετε;


   Σε καταγγελία σχετικά με την αποζημίωση που θα λαμβάνουν όσα ιδιωτικά θεραπευτήρια διαθέτουν στο Δημόσιο Μονάδες Εντατικής Θεραπείας προχωράει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.
   Όπως αναφέρει, στην πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται διπλάσια αποζημίωση στους κλινικάρχες που θα διαθέσουν κρεβάτια ΜΕΘ από τις κλινικές τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

   Αναλυτικά η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη:

«Αυτή ήταν η «συνεργασία και βοήθεια του ιδιωτικού τομέα της Υγειας»; Αυτή ήταν η «επίταξη» που ήσασταν έτοιμοι να κάνετε;;;
ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ !!
Η κυβέρνηση συμφώνησε και πέρασε στην ΠΝΠ να δώσει ο ΕΟΠΥΥ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ στους κλινικάρχες που θα διαθέσουν κρεβάτια ΜΕΘ από τις κλινικές τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού!!! ( δηλαδή από 800 ευρώ στα 1600 ευρώ ημερησίως!!!!!)
Αυτό γεννάει δυο σοβαρά ΗΘΙΚΗΣ ΤΑΞΕΩΣ (και οικονομικής) ζητήματα !!
ΠΡΩΤΟΝ κάποιοι μέσα στην κρίση, μέσα στον πανικό που περνάει αυτή τη στιγμή η χώρα το μόνο που σκέφτονται ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΟΙΚΟΝΟΜΗΣΟΥΝ !!!
ΔΕΥΤΕΡΟ : Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ αλλάξαμε τέλη του 2018 τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών (ΕΚΠΥ )του ΕΟΠΥΥ εξορθολογίζοντας τη διαδικασία νοσηλείας ασθενών σε ιδιωτικές ΜΕΘ με πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ όταν δεν έβρισκαν κρεββάτι σε δημόσιο νοσοκομείο. Μάλιστα εκτός από την αύξηση που δώσαμε τότε στο ημερήσιο νοσηλεία ΜΕΘ και την πληρωμή ξεχωριστά πράξεων ή παρεμβάσεων που δεν προβλεπόταν πριν (πχ αιμοκάθαρση-αιμοδιαδιηθηση) εξαιρέσαμε αυτή τη δαπάνη από το clawback των κλινικών ως κίνητρο για να τα διαθέσουν για να καλύψουμε τις εποχιακά έντονες ανάγκες (γρίπη) ΑΥΤΟ ΕΙΧΕ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ τα 30 περίπου κρεβάτια ΜΕΘ που μας διέθεταν ο ιδιωτικός τομέας το 2018, να γίνουν 70 το 2019!!! (προ κορωνοϊού). Αυτά τα κρεβάτια ΜΕΘ δεν παίρνουν αύξηση του νοσηλίου παραμένουν με το τιμολόγιο του ΕΚΠΥ, η κυβέρνηση δηλαδή επιβραβεύει αυτούς που θα κάνουν την αρπαχτή τώρα στην κρίση και όχι αυτούς που στήριξαν τις ανάγκες και το προηγούμενο διάστημα .
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ να προχωρήσει στην «επίταξη» μέσω ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΜΕΘ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΕΒΒΑΤΙΑ ΜΕΘ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και όχι να δίνει επιλεκτικά «δωράκια» σε κάποιους !!! Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια αύξηση στο ημερήσιο νοσήλιο ΜΕΘ (πχ 20-25%) για όσο διαρκεί η πανδημία λόγω και της μείωσης του τζίρου τους ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ !!
Κάντε αυτά που λέω ΤΩΡΑ!!!
Βασιλης Κικίλιας ακούει;
Θεανώ Καρποδίνη υποδιοικήτρια ΕΟΠΥΥ ακούει;;;;;»

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2020 | 3:17 pm


Χρειαζόμαστε νοσοκομεία, όχι τσιτάτα

Όταν ακούμε τσιτάτα του Θίοντορ Ρούσβελτ και του Μακρυγιάννη, να θυμόμαστε την πραγματικότητα. Υπάρχουν τεράστια κενά που πρέπει να καλυφθούν. Και δεν θα καλυφθούν με αποφθέγματα...


   Καλό θα είναι αυτές τις ημέρες να θυμόμαστε.
   Να θυμόμαστε ότι έχουμε μια κυβέρνηση που, ναι, τη βρήκαν τα δύσκολα. Αλλά είναι μια κυβέρνηση που προσπάθησε συνειδητά να διαλύσει το σύστημα Υγείας με τη συρρίκνωση, την ιδιωτικοποίηση και τη διαφθορά. Και, μόλις περάσουν τα δύσκολα, δεν θα διστάσει να το ξανακάνει. Γιατί αυτή είναι η άποψή της.
   Να θυμόμαστε τον Άδωνι Γεωργιάδη που περηφανευόταν ότι ο ίδιος θα διώξει προσωπικό και δεν θα του πάρει τη δόξα η τρόικα. Και τους κυβερνητικούς της Ν.Δ. που έλεγαν ότι, τι να κάνουμε, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να τους καλύπτει όλους.
   Να θυμόμαστε σε τι κατάσταση παρέδωσαν τα νοσοκομεία. Καταχρεωμένα, με κλειστές κλινικές, χωρίς προσωπικό, με όργιο κακοδιαχείρισης και με διευθυντές που ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης είχε φροντίσει να κατσικώσει. Να θυμόμαστε το ΚΕΕΛΠΝΟ.
   Ο Β. Κικίλιας μάς είπε χθες πόσες θέσεις ΜΕΘ παρέλαβε. Εμείς να θυμόμαστε και πόσες παρέδωσαν.
   Να θυμόμαστε ότι το πρώτο που έκανε αυτή η κυβέρνηση όταν ήρθε στα πράματα ήταν να ακυρώσει χιλιάδες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Και να δρομολογήσει τις ΣΔΙΤ. Να θυμόμαστε τη λατρεία τους για την ιδιωτική Υγεία και τις ασφαλιστικές.
   Και να θυμόμαστε ότι αυτό το κόμμα, που χρωστάει 250 εκατομμύρια θαλασσοδάνεια, κάποιοι το χρηματοδοτούν. Και κανείς δεν χρηματοδοτεί κόμματα για την ψυχή της μάνας του.
   Και όταν ακούμε τσιτάτα του Θίοντορ Ρούσβελτ και του Μακρυγιάννη, να θυμόμαστε την πραγματικότητα. Υπάρχουν τεράστια κενά σε ιατρικό υλικό, κρεβάτια και μέσα προστασίας στα νοσοκομεία. Αυτά πρέπει να καλυφθούν. Και δεν θα καλυφθούν με αποφθέγματα.
το Κύριο Άρθρο στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2020 | 2:19 pm


Να αναλάβετε τις ευθύνες σας

Προτεραιότητα της κυβέρνησης πλέον δεν πρέπει να είναι να κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες, αλλά άμεσες αποφάσεις ενίσχυσης του ΕΣΥ. Αυτό είναι το μόνο έμπρακτο «χειροκρότημα» υπέρ των γιατρών που πάνε άοπλοι στη μάχη


   Η κυβέρνηση επιμένει ιδιαίτερα στο ζήτημα της «ατομικής ευθύνης» των πολιτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε σημείο που να παραμερίζεται η δική της καίρια ευθύνη για το θέμα.
   Χθες ο υπουργός Υγείας ανακοίνωνε αριθμούς κλινών ΜΕΘ, για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως το προηγούμενο διάστημα, όταν ο πρωθυπουργός έβγαζε διαγγέλματα το ένα πίσω από το άλλο και οι πολίτες καλούνταν να πειθαρχήσουν σε πρωτοφανή μέτρα, το κέρδος ήταν η... μετατροπή 39 κλινών από Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας σε κλίνες ΜΕΘ.
   Σε μια προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των κλινών και να καθησυχάσουν τις ανησυχίες του κόσμου, ο υπουργός πρόσθεσε άλλες 187 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα και 38 από τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
   Ωραίοι είναι οι αριθμοί, αρκεί να μπορείς να τους υποστηρίξεις. Επειδή οι κλίνες χρειάζονται και το αντίστοιχο προσωπικό. Οι έως τώρα κινήσεις του υπουργείου δεν δείχνουν πως το προσωπικό αυτό υπάρχει. Ισως γι' αυτό να ζητήθηκε η συνδρομή των εθελοντών κάθε ηλικίας και ειδικότητας.
   Αλλά αυτό είναι το ζητούμενο; Ετσι θα ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας; Με εθελοντές; Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης; Αν είναι αυτό, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και μάλλον ο πρωθυπουργός πρέπει να ζυγίσει ξανά τα δεδομένα και να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς του.
   Τα δεδομένα τα γνωρίζει καλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος έκρουσε γι' άλλη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου. Τι ζήτησε ο ενταγμένος στη Ν.Δ. πρόεδρός του, Γ. Πατούλης; Να ανοίξουν άμεσα 2.000 κρεβάτια ΜΕΘ και να προσληφθεί το αντίστοιχο προσωπικό. Ποια ήταν η απάντηση ορισμένων φιλοκυβερνητικών μέσων; Οτι ο Γ. Πατούλης είναι «δημαγωγός» και «λαϊκίζει».
   Ελπίζουμε να μη φτάσουμε στο σημείο να διαπιστώσουμε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Για να γίνει αυτό όμως, προτεραιότητα της κυβέρνησης πλέον δεν πρέπει να είναι να κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες, αλλά άμεσες αποφάσεις ενίσχυσης του ΕΣΥ. Αυτό είναι το μόνο έμπρακτο «χειροκρότημα» υπέρ των γιατρών που πάνε άοπλοι στη μάχη.
Η ΑΠΟΨΗ της ΕΦ.ΣΥΝ.

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2020 | 12:46 pm


Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα - ΟΕΝΓΕ: Δεν αρκούν οι ευχαριστίες και τα χειροκροτήματα - VIDEO

“Η ατομική ευθύνη δεν αναιρεί την καθοριστική ευθύνη της Πολιτείας για ενίσχυση του ΕΣΥ”


   Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην τηλεδιάσκεψη που είχε με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών, αναφέρθηκε εκτεταμένα στις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας, ενώ υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως "η ατομική ευθύνη δεν αναιρεί την καθοριστική ευθύνη της Πολιτείας, όπως αυτή εκφράζεται από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό".
   Στη δήλωσή του αναφέρει:Συνομίλησα σήμερα, με τηλεδιάσκεψη, με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών. Εκπροσώπους εκείνων που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, συχνά με ανεπάρκεια σε μέσα, αλλά με υπερεπάρκεια σε ανιδιοτέλεια, αλληλεγγύη και αφοσίωση.
Σε συνθήκες όχι απλώς δύσκολες, αλλά και επικίνδυνες για τη δική τους υγεία.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους και όλες. Γιατρούς, νοσηλευτές, προσωπικό του ΕΚΑΒ, εργαζόμενους στη δημόσια υγεία αλλά και όλους τους άνδρες και τις γυναίκες του κρατικού μηχανισμού, που συμβάλλουν στη μεγάλη κοινή προσπάθεια.

Δεν αρκούν όμως οι ευχαριστίες, τα χειροκροτήματα, η ρητορική ευγνωμοσύνη. Αυτούς τους ανθρώπους χρειάζεται να τους στηρίζουμε και να τους προστατεύουμε, όχι απλά να τους χειροκροτούμε.

Ευθύνη της πολιτείας δεν είναι μόνο να λαμβάνει προληπτικά μέτρα και να δείχνει με το δάχτυλο τον κάθε πολίτη ξεχωριστά ως υπεύθυνο για την εφαρμογή τους, αλλά να λαμβάνει προληπτικά μέτρα και για την ενίσχυση του ΕΣΥ και των ανθρώπων του. Για την αποτελεσματική επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός οφείλουν έστω τώρα να ενισχύσουν όλα τα μέτωπα. Να κλείσουν κάθε πόρτα και κερκόπορτα στην προέλαση του ιού. Και αυτή είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη.

Η ευθύνη των πολιτών, να υποτάξουν ακόμη και την ατομική τους ελευθερία στο συλλογικό εμείς της δημόσιας υγείας, γίνεται πράξη.
Σε μεγάλο βαθμό, μάλιστα, με απόλυτη συλλογική ευσυνειδησία.
Μένει να δούμε αν θα γίνει πράξη και η ευθύνη της Πολιτείας.

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2020 | 12:12 am


ΣΥΡΙΖΑ: Προχωράμε στη δημιουργία Παρατηρητηρίου για τον Covid19

- Με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και συμβολής για αυτές τις κρίσιμες και πρωτόγνωρες για όλους μας στιγμές, για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση των πολιτών, με ευθύνη και ψυχραιμία
- Σε ποιους τομείς θα συγκεντρώνει όλη την απαραίτητη εικόνα, οι στόχοι του, τα στοιχεία επικοινωνίας του, η ειδική καθημερινή εκπομπή με τον Κώστα Αρβανίτη που κάνει πρεμιέρα σήμερα

   Με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και συμβολής για αυτές τις κρίσιμες και πρωτόγνωρες για όλους μας στιγμές ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά στην δημιουργία Παρατηρητηρίου για τον Covid19.
   Όπως τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στόχος του Παρατηρητηρίου είναι να συγκεντρώνει όλη την απαραίτητη εικόνα στους εξής τομείς:
   • Κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας, ελλείψεις και ανάγκες σε προσωπικό και εξοπλισμό.
   • Κατάσταση στην αγορά εργασίας, αντεργατικές παρεμβάσεις και καταγγελίες εργαζομένων για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων.
   • Κατάσταση στην οικονομία, απαραίτητες κινήσεις για την στήριξη ελεύθερων επαγγελματιών, επιχειρηματιών και συνολικότερα οικονομικά μέτρα ανάσχεσης της κρίσης.
   • Δράσεις αλληλεγγύης και κοινωνικής υποστήριξης που χρειάζονται περισσότερη ενίσχυση.
   Στόχος του Παρατηρητηρίου είναι:
   • Η καλύτερη δυνατή ενημέρωση των πολιτών, με ευθύνη και ψυχραιμία.
   • Η ανάδειξη των απαραίτητων μέτρων τόσο άμεσα για την δημόσια υγεία όσο και συνολικότερα για την ανάσχεση των αρνητικών επιπτώσεων που εμφανίζονται στους τομείς της εργασίας και της οικονομίας.
   • Η στήριξη δράσεων αλληλεγγύης που είναι απαραίτητες αυτό το κρίσιμο διάστημα.
   Τέλος, ειδική καθημερινή εκπομπή με τον Κώστα Αρβανίτη θα κλείνει κάθε μέρα το έκτακτο ενημερωτικό πρόγραμμα του σταθμού (22:00-23:00) στο Κόκκινο στους 105,5 και θα μεταδίδεται ζωντανά με εικόνα στο κανάλι του Κόκκινου στο YouTube και στις σελίδες facebook του Παρατηρητηρίου, του Κόκκινου και της Αυγήςαπό τις εξής διευθύνσεις:
   • το κανάλι του Κόκκινου στο YouTube
   • τις σελίδες facebook του Παρατηρητηρίου, του Κόκκινου και της Αυγής.
   Στοιχεία επικοινωνίας του Παρατηρητηρίου:
   email: [email protected]
   facebook: Παρατηρητήριο-Covid19

Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2020 | 11:54 pm


Διαδικτυακό κάλεσμα: Βγαίνουμε στο μπαλκόνι για να αναλάβει το κράτος τις ευθύνες του ΤΩΡΑ

- Για την Τετάρτη 25 Μαρτίου, στις 9 μ.μ. – 9:05 μ.μ.
- Η μάχη για τη ζωή θέλει όπλα, όχι λόγια


   Κάλεσμα για να βγούμε στα μπαλκόνια μας και να κάνουμε θόρυβο, ώστε το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του ΤΩΡΑ, πραγματοποιείται μέσω του διαδικτύου για την Τετάρτη 25 Μαρτίου, στις 9 μ.μ. – 9:05 μ.μ..
   Όπως αναφέρεται στο κάλεσμα "Όχι άλλα λόγια, να ανοίξουν κρεβάτια ΜΕΘ, να εφοδιαστούν τα νοσοκομεία με μάσκες και υλικό, να στελεχωθούν με Γιατρούς και Νοσηλευτές"
   Η διεύθυνση της καλέσματος: https://www.facebook.com/events/628902311002733/?active_tab=about

Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2020 | 8:06 pm


Το μήνυμα μέσω video από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Μένουμε Σπίτι

"Είμαστε μια γροθιά, αλλά από απόσταση"


   Μήνυμα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ #menoumespiti: Είμαστε μια γροθιά, αλλά από απόσταση. Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
   Δείτε το video με τίτλο "Θα κάτσω σπίτι":

Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2020 | 7:33 pm


Αλέξης Τσίπρας: Άμεση ενίσχυση της δημόσιας Υγείας με γιατρούς και επίταξη νοσηλευτικών μονάδων - VIDEO

«Εμείς μένουμε σπίτι. Όλοι και όλες. Με αίσθηση κοινωνικής ευθύνης. Η Πολιτεία όμως να μη κρύβει τη δική της ευθύνη, πίσω από την ευθύνη του καθενός και της καθεμιάς μας. Να αναλάβει και αυτή τη δική της»


   Κάλεσμα στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην ενίσχυση της δημόσιας Υγείας με γιατρούς, επίταξη νοσηλευτικών μονάδων και με μέσα προφύλαξης για όσους είναι στη πρώτη γραμμή απευθύνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
   «Εμείς μένουμε σπίτι. Όλοι και όλες. Με αίσθηση κοινωνικής ευθύνης. Η Πολιτεία όμως να μη κρύβει τη δική της ευθύνη, πίσω από την ευθύνη του καθενός και της καθεμιάς μας. Να αναλάβει και αυτή τη δική της. Να προχωρήσει άμεσα στην ενίσχυση της δημόσιας Υγείας με γιατρούς, επίταξη νοσηλευτικών μονάδων και με μέσα προφύλαξης για όσους είναι στη πρώτη γραμμή» αναφέρει με μήνυμά του στο Facebook.

Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2020 | 7:31 pm


Άρτα - Ειδήσεις και Νέα

Κωδωνοκρουσίες ελπίδας στην Άρτα - Ορθοδοξία διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων

Κωδωνοκρουσίες ελπίδας στην Άρτα  Ορθοδοξία διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2020 | 7:52 am


Μέγα Απόδειπνο στην Άρτα - Epirus News

Μέγα Απόδειπνο στην Άρτα  Epirus News

Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2020 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Άρτα

Φιλικοί ιστότοποι: