Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Άρτας   >   Άρτα    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Παρέμβαση της Όλγας Γεροβασίλη στη Βουλή για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Άρτας

Ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ, αγνοείται επί ΝΔ



   Να δοθούν απαντήσεις για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Άρτα ζητεί με ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Άρτας και Δ΄ Αντιπρόεδρος της ΒτΕ, Όλγα Γεροβασίλη, την οποία συνυπογράφουν 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή την πρωτοφανή καταστροφή με ευθύνη του επιτελικού κράτους, το οποίο βούλιαξε στη λάσπη και θάφτηκε στο θεσσαλικό κάμπο από το φαινόμενο «DANIEL», με τους κατοίκους της Θεσσαλίας να βλέπουν τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν μέχρι τις στέγες και να μένουν για μερόνυχτα εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι.
   Καθώς η οριοθέτηση και διευθέτηση της κοίτης του Αράχθου, η αντιπλημμυρική προστασία της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος συνιστά διαχρονικό αίτημα, καλείται ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών να απαντήσει πού βρίσκεται σήμερα το έργο «Αντιπλημμυρική προστασία Άρτας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος ποταμός» το οποίο δρομολογήθηκε, προκηρύχθηκε και ανατέθηκε – συμβασιοποιήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και αν έχει το Υπουργείο Υποδομών, τουλάχιστον, διασφαλίσει τη συνέχεια της χρηματοδότησης του εν λόγω κομβικής σημασίας έργου για την ευρύτερη περιοχή της Άρτας.

   Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης: 

Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2023

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

 

Θέμα: «Πού βρίσκεται η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης της Άρτας, που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ αγνοείται;»

Με αφορμή την πρωτοφανή καταστροφή με ευθύνη του επιτελικού κράτους, το οποίο βούλιαξε στη λάσπη και θάφτηκε στο θεσσαλικό κάμπο από το φαινόμενο «DANIEL», με τους κάτοικους της Θεσσαλίας να βλέπουν τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν μέχρι τις στέγες και να μένουν για μερόνυχτα εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι είναι ανάγκη να δοθούν απαντήσεις και για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Άρτα.

Η Οριοθέτηση και διευθέτηση της κοίτης του Αράχθου, η Αντιπλημμυρική προστασία της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος συνιστά διαχρονικό αίτημα.

Επί ΣΥΡΙΖΑ δρομολογήθηκε μια σειρά ενεργειών για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Συγκεκριμένα, με απόφαση του τότε Υπουργού Υποδομών, κου Σπίρτζη, δεσμεύτηκαν κονδύλια ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για αντιπλημμυρικά έργα στο Νομό Άρτας, που είχε πληγεί έντονα από τα καιρικά φαινόμενα στις αρχές του 2015.

Δεσμεύτηκαν έτσι πιστώσεις 4.000.000 ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης «Αντιπλημμυρική προστασία Άρτας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος ποταμός, μέχρι τον Αμβρακικό Κόλπο», και 1.000.000 ευρώ για την χρηματοδότηση του έργου «Εγκιβωτισμός ρέματος Κατσαρέλου» στο Δήμο Νικολάου Σκουφά.

Ειδικότερα το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας Άρτας δημοπρατήθηκε στις 7 Ιουλίου του 2016 με αντικείμενο των μελετών την ωρίμανση της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής της Άρτας και του ποταμού Αράχθου μέχρι την εκβολή του στον Αμβρακικό κόλπο και αφορούσε στη σύνταξη των εξής κυρίως μελετών: α) μελετών διευθέτησης της κύριας κοίτης του ποταμού Αράχθου κατάντη του φράγματος Πουρνάρι ΙΙ και μέχρι τις εκβολές με τα απαιτούμενα τεχνικά έργα, β) μελετών έργων εκτροπής-παράκαμψης της πόλης της Άρτας, μέρους της πλημμυρικής παροχής με τα απαιτούμενα τεχνικά έργα και γ) μελέτης οριοθέτησης για το τμήμα του ποταμού Αράχθου κατάντη του φράγματος Πουρναρίου και μέχρι τις εκβολές. Οι δικαστικές διαμάχες μεταξύ των μελετητικών σχημάτων που υπέβαλλαν προσφορές οδήγησε στην υπογραφή της σχετικής σύμβαση ανάθεσης εν τέλει τον Απρίλιο του 2019.

Σε ερώτησή μας τον Ιανουάριο του 2021 σε σχέση με το ποια πρόοδος έχει σημειωθεί και ποια πρόνοια έχει ληφθεί από το Υπουργείο Υποδομών για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του εν λόγω έργου από το ΕΣΠΑ της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 και την ένταξή του στο ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ, η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του ΥΠΥΜΕ ανέφερε ότι:

«3. Η σχετική σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης υπογράφηκε στις 8-4-2019 (ΑΔΑΜ:19SYMV004758104 2019-04-09), με προθεσμία περαίωσης στις 14-7-2022.

6. Η Δ19 έχει συμπεριλάβει το εν λόγω έργο στον προγραμματισμό της για υλοποίηση από το ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027 και θα το προτείνει στο Ε.Π.ΥΜΕΠΕΡΑΑ σε σχετική Πρόσκληση.»

Ενώ η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του ΥΠΥΜΕ ανέφερε ότι:

«α) Η πράξη «Ωρίμανση αντιπλημμυρικής προστασίας Άρτας και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος ποταμός μέχρι τον Αμβρακικό κόλπο», είναι ενταγμένη από 23.05.2019 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020, με κωδ ΟΠΣ 500025, δικαιούχο τη Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του ΥΠΥΜΕ, συνολικό π/υ 1.187.481,02 € και προβλεπόμενη ολοκλήρωση μέχρι 31.12.2023.

β) Το έργο περιλαμβάνεται επίσης στον σχεδιασμό του ΥΠΥΜΕ για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 και ως εκ τούτου η υλοποίησή του είναι δυνατόν να συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2021- 2027.»

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.  Πού βρίσκεται σήμερα το έργο «Αντιπλημμυρική προστασία Άρτας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος ποταμός» το οποίο δρομολογήθηκε, προκηρύχθηκε και ανατέθηκε – συμβασιοποιήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ;

2. Έχει το Υπουργείο Υποδομών, τουλάχιστον, διασφαλίσει τη συνέχεια της χρηματοδότησης του εν λόγω κομβικής σημασίας έργου για την ευρύτερη περιοχή της Άρτας;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Γεροβασίλη Όλγα

Ακρίτα Έλενα

Αναγνωστοπούλου Σία

Αποστολάκης Ευάγγελος

  Γιαννούλης Χρήστος

Ηλιόπουλος Όθων

Θρασκιά Ράνια

Κασιμάτη Νίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μπάρκας Κώστας

Παπαηλιού Γιώργος

Πούλου Γιώτα

Τζούφη Μερόπη

Δημοσιεύθηκε στις 16 September 2023 | 10:44 am


Η λύση απέναντι στους τσιλιαδόρους

- «Οι πολίτες, οι τοπικές κοινωνικές δυνάμεις και οι συλλογικότητες με συμβατό αξιακό και πολιτικό πλαίσιο, αποτελούν μια κρίσιμη μάζα για την αλλαγή επί τα βελτίω της τοπικής και περιφερειακής διακυβέρνησης»
- Άρθρο της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Δ’ Αντιπροέδρου της ΒτΕ, στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ – Σαββατοκύριακο


   Δεν είναι τυχαίο πως, σήμερα, πολλοί ΟΤΑ (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης), αποτελούν πεδίο «δόξης λαμπρό» για τις ελεγκτικές αρχές και την ελληνική δικαιοσύνη. Ούτε ασφαλώς, πως, με την άδεια της κυβέρνησης, αποτελούν το πεδίο καταγραφής και νομιμοποίησης της επιρροής του φασισμού. Η εικόνα αυτή είναι σύμφωνη με τη συνολική πραγματικότητα, όπου καθημερινά, ξεγυμνώνεται η ανικανότητα και η αδιαφορία του σημερινού υποδείγματος διακυβέρνησης. Η «Ελλάδα 2.0» δεν είναι τίποτε άλλο από ένα πελατειακό κράτος νέου τύπου που στήνεται και δρα εργαλειοποιώντας και ευτελίζοντας κρίσιμους θεσμούς και επιτρέποντας στο παρακράτος, τις συμφύσεις του και την ακροδεξιά, να δρουν πιο ανεξέλεγκτα από ποτέ. Που μπορεί να παριστάνει το διαιτητή στην ξεδιάντροπη αυθαιρεσία ενός προτύπου «επιχειρείν» στις δημόσιες παραλίες και τον τάχα συντετριμμένο παρατηρητή στις πυρκαγιές που κατακαίουν από άκρη σε άκρη ολόκληρους νομούς. Που, ενώ σπεύδει να ρίξει χημικά σε γήπεδα ακόμη και εναντίον οικογενειών και παιδιών, «παρακολουθεί διακριτικά» την πορεία «εισαγόμενων» ακροδεξιών ξένων χούλιγκαν από τα σύνορα ως την Αθήνα, με τελικό αποτέλεσμα μια δολοφονία που μπορούσε και έπρεπε να έχει αποτραπεί.
   Ακόμη και αυτό το νεοφιλελεύθερο κράτος που υποτίθεται πως υποστηρίζει η σημερινή κυβέρνηση, δεν μοιάζει καν ως «νυχτοφύλακας» αλλά ως «τσιλιαδόρος». Με τέτοιους όρους, οι πολλοί, οι «άσχετοι», είναι καταδικασμένοι να βιώσουν την ηθική ματαίωση, τον περαιτέρω οικονομικό μαρασμό και τη σταδιακή κοινωνική περιθωριοποίησή τους. Αν θέλουμε μια πιο δημοκρατική, διαφανή, συμβατή με τα συμφέροντα της κοινωνίας, διακυβέρνηση, έναν ισχυρό μοχλό «πράσινης», βιώσιμης ανάπτυξης και εμβάθυνσης του δημοκρατικού κεκτημένου, πρέπει να πιάσουμε το νήμα από το πλησιέστερο στον πολίτη επίπεδο, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ασχολούμενη χρόνια με τα αυτοδιοικητικά, γνωρίζω πως η αυτοδιοίκηση αποτελεί εύφορο έδαφος για τη σύναψη ευρέων οριζόντιων κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων. Πως, εκεί, η αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, είναι μέγεθος απόλυτα μετρήσιμο. Πως όταν το όραμα μιας αρχής για οικονομική και πολιτιστική τοπική ανάπτυξη έχει περιεχόμενο και κοινωνική στήριξη, τα θετικά αποτελέσματα αυτών των πρωτοβουλιών είναι καταλυτικά και διαρκή.
   Οι πολίτες, οι τοπικές κοινωνικές δυνάμεις και οι συλλογικότητες με συμβατό αξιακό και πολιτικό πλαίσιο, αποτελούν μια κρίσιμη μάζα για την αλλαγή επί τα βελτίω της τοπικής και περιφερειακής διακυβέρνησης. Ενδεχομένως, ορισμένοι από τους αναγνώστες, να πιστεύουν πως τέτοιου είδους παραινέσεις, λίγους μόνο μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, παρέλκουν. Ωστόσο, η βέβαιη πίεση από την μεριά της κυβέρνησης για την επιβολή των όρων επιβίωσης και αναπαραγωγής του πελατειακού κράτους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, οφείλει να ενεργοποιήσει, έστω και τώρα, όλες τις υγιείς προοδευτικές δυνάμεις. Η ενίσχυση τέτοιων προτάσεων, η στήριξη ανάλογων πρωτοβουλιών δεν αποτελεί στενή κομματική υπόθεση. Αποτελεί επένδυση για την ανάδειξη ενός διαφορετικού προτύπου διακυβέρνησης. Ένα πρότυπο οικοσύστημα ανάπτυξης στελεχών που θα παρουσιάζουν και θα εφαρμόζουν καινοτόμες δράσεις με άμεσο ευεργετικό αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών και στην υγιή δραστηριότητα των επιχειρήσεων. Που θα επιτυγχάνουν τη συμφιλίωση της ανθρώπινης δραστηριότητας και ανάπτυξης με το φυσικό περιβάλλον του οποίου η αξία – και η οικονομική – είναι πραγματικά ανεκτίμητη. Αυτό το νέο απτό παράδειγμα άσκησης παρέμβασης και διακυβέρνησης είναι το μοναδικό πειστικό επιχείρημα απέναντι στην οριστική επικράτηση του «Πάμε κι όπου βγει».

Δημοσιεύθηκε στις 14 August 2023 | 2:48 pm


Επειδή η αντιΣΥΡΙΖΑ σπέκουλα για τις δημοτικές εκλογές στην Άρτα καλά κρατεί...

- Δεν προτιθέμεθα να εξακολουθήσουμε να ανεχόμαστε άλλο αναπάντητα αυτήν τη συκοφαντική ρητορική, τις καφενειακές εικασίες και ανυπόστατες διαδόσεις, τα ψεύδη, τη λασπολογία και το βολικό -για πολλές και πολλούς- θόλωμα των τοπικών πολιτικών νερών

- Τα 10 πραγματικά δεδομένα


   Επειδή η αντιΣΥΡΙΖΑ σπέκουλα για τη στάση του κόμματός μας στις δημοτικές εκλογές του Δήμου Αρταίων καλά κρατεί για σχεδόν οκτώ χρόνια πια, επειδή πρόκειται για έντονες αναλήθειες και αήθεις συκοφαντίες, που στρέφονται τόσο εναντίον του κόμματός μας -των τοπικών θεσμικών του οργάνων και των ανθρώπων του- όσο και προσωποποιημένα προς τη Βουλευτή μας -πρώην Υπουργό και νυν Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων-, κάνουμε σαφές προς όλες ανεξαιρέτως τις κατευθύνσεις ότι δεν προτιθέμεθα να εξακολουθήσουμε να ανεχόμαστε άλλο αναπάντητα αυτήν τη συκοφαντική ρητορική, τις καφενειακές εικασίες και ανυπόστατες διαδόσεις, τα ψεύδη, τη λασπολογία και το βολικό -για πολλές και πολλούς- θόλωμα των τοπικών πολιτικών νερών.
   Είμαστε υποχρεωμένοι και αποφασισμένοι να βάλουμε οριστικά τέλος στα βρώμικα χτυπήματα και στην εν λόγω -μεθοδευμένη εδώ και πολλά χρόνια και διαρκώς συντηρούμενη και τροφοδοτούμενη από διάφορες πλευρές και για διάφορους λόγους- προπαγανανδιστική επίθεση και στοχοποίηση.
   Υπενθυμίζοντας και θέτοντας υπ' όψιν και στην κρίση όλων τα πραγματικά δεδομένα.
   Όχι υπονοητικές τερατολογίες και στοχευμένες κακοήθειες, βγαλμένες απ' την κοιλιά όσων τις δημιουργούν και τις μεταφέρουν.
   Όχι στοιχεία φαντασιακά, που να καλύπτουν την προκατάληψη επιβεβαίωσης ή/και τη συκοφαντική πρόθεση ή/και τις προσωπικές εμπάθειες ή/και την αποφυγή και μετάθεση ευθυνών ή/και τις ατομικές στρατηγικές ή/και τις αντιπολιτευτικές στοχεύεσεις ή/και τις μικροπολιτικές μεθοδεύσεις κάποιων.
   Πραγματικά δεδομένα και μόνο.
   Δεδομένο 1ο: Ο νέος εκλογικός νόμος απαιτεί για νομικά αποδεκτό ψηφοδέλτιο στελέχωσή του με 84 άτομα, για συμμετοχή υποψηφίων σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες, πέρα από τις Δημοτικές Ενότητες, ελάχιστο αριθμό ίσο με 120 άτομα και για την εξάντληση των δυνατοτήτων στελέχωσης των ψηφοδελτίων 317 άτομα. Με ποσόστωση φύλου ίση με 40%.
   Δεδομένο 2ο: Από τη σύσταση του Καποδιστριακού Δήμου Αρταίων, την τελευταία 25 ετία, το κόμμα μας έχει συμμετάσχει ενεργά στις δημοτικές εκλογές, παρέχοντας στήριξη και συντελώντας -στο βαθμό που του αναλογούσε και με βάση τις δυνατότητες και τις διαθεσιμότητες των μελών και των φίλων του- στη συγκρότηση αξιόμαχων αυτοδιοικητικών ψηφοδελτίων. Στοχεύοντας σταθερά στην αυτονομία των δημοτικών παρατάξεων, στη συστράτευση αριστερών και προοδευτικών ατόμων και συλλογικοτήτων, στις διαφανείς συμμαχίες στη βάση προγραμμάτων και αρχών, με στόχο τη διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής και όχι την κομματική εκλογική καταγραφή.
   Έτσι, στις εκλογές του 1998 και του 2002 στηρίχθηκε ως επικεφαλής της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ο αείμνηστος Βασίλης Γιολδάσης, λαμβάνοντας 2.106 ψήφους (ποσοστό 16,22%) και 2.101 ψήφους (ποσοστό 14,84%) αντίστοιχα.
   Τη σκυτάλη της παράταξης ομόφωνα πήρε από τα μέλη της η συντρόφισσα Όλγα Γεροβασίλη, που τέθηκε επικεφαλής της συνέχειας και μετεξέλιξης της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, δίνοντας με τη στήριξη του κόμματος την αυτοδιοικητική μάχη στις εκλογές του 2006 και στις πρώτες εκλογές του Καλλικρατικού Δήμου Αρταίων, το 2010, λαμβάνοντας 3.413 ψήφους (ποσοστό 23,89%) και 5.415 ψήφους (ποσοστό 20,1%) αντίστοιχα.
   Οι εκλογές του 1998 δεν είχαν επαναληπτική εκλογή, καθώς ο αείμνηστος Κώστας Βάγιας είχε λάβει ποσοστό 52,40% και εκλέχτηκε Δήμαρχος από τον πρώτο γύρο. Στις άλλες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις είναι γνωστό σε όλους και αναντίρρητο πως και οι εν λόγω παρατάξεις και ο χώρος μας υποστήριξαν και συνέδραμαν -στην 2η Κυριακή- την εκλογή στη θέση της Δημοτικής Αρχής των "όμορων ιδεολογικά" προοδευτικών παρατάξεων. Με επικεφαλής τους έχοντες το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Οικονομίδη (το 2002 και το 2006) και Παπαλέξη το 2010. Έναντι των υποψηφίων της ΝΔ, του αείμνηστου Κώστα Βάγια και των κ.κ. Κοτσαρίδα και Παπαβασιλείου αντίστοιχα.
   Δεδομένο 3ο: Η δημαρχιακή θητεία Τσιρογιάννη ξεκίνησε στις δημοτικές εκλογές του 2014. Επί συγκυβερνήσεως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Σαμαρά - Βενιζέλου. Τότε πρωτοεμφανίστηκε η παράταξη ΑΡΤΙΝΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, με επικεφαλής τον νυν Δήμαρχο, που έλαβε την 1η Κυριακή 8.747 ψήφους και ποσοστό 32,57%.
   Σ' εκείνη την αναμέτρηση είχαν κατέλθει δύο παρατάξεις με αναφορά στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίες είχαν συγκεντρώσει αθροιστικά 12.399 ψήφους και ποσοστό 46,36% :
   Η ΑΡΤΙΝΩΝ ΟΡΑΜΑ, με επικεφαλής τον κ. Στασινό, που κατέλαβε τη 2η θέση (με 6.239 ψήφους και 23,23%) και
   Η ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, με επικεφαλής τον κ. Παπαλέξη, που κατατάχθηκε 3η (με 6.160 ψήφους και 22,94%).
   Την τέταρτη θέση είχε καταλάβει η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, το ψηφοδέλτιο που στηριζόταν τότε από τον ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής την κ. Λίτσα Κιτσαντά -η οποία μετά την εκλογή της σ. Όλγας Γεροβασίλη το 2012 στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και την παραίτησή της από τη θέση της Δημοτικής Συμβούλου, ανέλαβε την ευθύνη να αποδεχθεί την ομόφωνη απόφαση και να τεθεί επικεφαλής του αυτοδιοικητικού ψηφοδελτίου- το οποίο και έλαβε 4.185 ψήφους και ποσοστό 15,58%.
   Η κεντροαριστερά λοιπόν του 2014 στο Δήμο Αρταίων (που εσχάτως και κατά το δοκούν την επικαλούνται σήμερα και τη συμποσούν εκλογικά κάποιοι, ώστε να μπορούν να χρεώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τους ανθρώπους του υπόγειες μεθοδεύσεις και συναλλαγές υπέρ της δεξιάς) είχε συγκεντρώσει ποσοστό 61,84%. Δήμαρχος, όμως, στην αναμέτρηση των δύο παρατάξεων που συμμετείχαν στο δεύτερο γύρο, της ΑΡΤΙΝΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ του κ. Τσιρογιάννη και της ΑΡΤΙΝΩΝ ΟΡΑΜΑ του κ. Στασινού, εξελέγη ο επικεφαλής της δεξιόστροφης παράταξης. Με γνωστή στην τοπική κοινωνία τη στήριξή του στο δεύτερο γύρο από μεγάλο τμήμα του δυναμικού που υποστήριζε το τρίτο ψηφοδέλτιο στις εκλογές του 2014. Έτσι, ο κ. Στασινός έλαβε στον 2ο γύρο 3.705 ψηφοδέλτια περισσότερα απ' όσα είχε την 1η Κυριακή. Δηλαδή περί τους 2.500 ψήφους λιγότερους απ' το άθροισμα των ψήφων που είχαν συγκεντρώσει οι δύο παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ μία εβδομάδα πριν.
   Δεδομένο 4ο: Το 2019, επί κυβερνήσεως Τσίπρα, κατήλθαν δύο ψηφοδέλτια δεξιάς κατεύθυνσης, που αθροιστικά έλαβαν την 1η Κυριακή ποσοστό 51,95%.
   Η ΑΡΤΙΝΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, πρώτος συνδυασμός της 1ης Κυριακής, με 9.300 ψήφους και ποσοστό 36,72% και οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ, με επικεφαλής τον κ. Μπαλάγκα, που κατατάχθηκαν τέταρτοι με 3.858 ψήφους και ποσοστό 15,23%.
   Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, το ψηφοδέλτιο που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, με 5.027 ψήφους και ποσοστό 19,85% και την τρίτη θέση, με 4.441 ψήφους και ποσοστό 17,53%, η ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ που είχε καταταγεί τρίτο και στις δημοτικές εκλογές του 2014.
   Η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, που είχε -μετά τη διάσπαση του 2015- διαχωρίσει τη θέση της από τον ΣΥΡΙΖΑ, είχε λάβει σ' εκείνες τις εκλογές την έκτη θέση, με ποσοστό 5,04%.
   Δήμαρχος, την 2η Κυριακή, επανεκλέχθηκε ο επικεφαλής της ΑΡΤΙΝΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, λαμβάνοντας 10.996 ψήφους (1.700 περισσότερες από όσες είχε λάβει την 1η Κυριακή) και ποσοστό 58,91%.
   Η δε ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ αύξησε στις επαναληπτικές εκλογές τη δύναμή της κατά 2.650 ψηφοδέλτια, λαμβάνοντας τελικά 7.670 ψήφους και ποσοστό 41,09%, εκλέγοντας στο Δ.Σ. του Δήμου Αρταίων την επικεφαλής της και άλλους 5 Δημοτικούς συμβούλους.
   Δεδομένο 5ο: Λίγους μήνες μετά τις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ ήρε την εμπιστοσύνη του και διαχώρισε τη θέση του από την επικεφαλής της παράταξης ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ.
   Δεδομένο 6ο: Τριμελής Αντιπροσωπεία του κόμματός μας ανέλαβε την πρωτοβουλία και ζήτησε συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου, κατά σειρά με τους επικεφαλής και με μέλη των παρατάξεων ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ και ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα εκλογικής συμπαράταξης, με στόχο από την πλευρά μας την ενδυνάμωση της κοινής έκφρασης και εκπροσώπησης του προοδευτικού κόσμου της περιοχής μας στην κατεύθυνση αντιδεξιού "μετώπου" στο Δήμο Αρταίων.
   Δεδομένο 7ο: Μετά τη συνάντηση και ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2023, η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ανακοίνωσε, στις 16 Ιουλίου, την ομόφωνη απόφαση της ανοικτής συνέλευσης των μελών της για αυτόνομη πορεία στις δημοτικές εκλογές, με επικεφαλής την δημοτική σύμβουλο Βάσω Αμπελογιάννη, η οποία έχει αντικαταστήσει την κ. Κιτσαντά, μετά την παραίτηση της τελευταίας λίγους μήνες πριν από τη θέση της Δημοτικής Συμβούλου.
   Δεδομένο 8ο: Μετά τη συνάντηση και ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2023, η επικεφαλής της παράταξης ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ανακοίνωσε, στις 17 Ιουλίου, την αποχώρησή της από τη διεκδίκηση της Δημαρχίας. Από τότε, σταδιακά έως σήμερα, οι 5 εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης ανακοινώθηκε πως θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του δεξιού Δημάρχου, το "αντάρτικο" ψηφοδέλτιο του επίσης δεξιού, μέχρι πρότινος Αντιδημάρχου του, καθώς και το Περιφερειακό ψηφοδέλτιο του δεξιού Περιφερειάρχη Ηπείρου.
   Δεδομένο 9ο: Μετά τη συνάντηση και ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2023, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επεδίωξε τη συγκρότηση ψηφοδελτίου με επικεφαλής τον κ. Παπαλέξη, που έθεσε τη διαθεσιμότητά του για την εκλογική προσπάθεια υπό όρους, αναλαμβάνοντας και τη διερευνητική προσέγγιση με την επικεφαλής της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ. Οι δυο παρατάξεις τον περασμένο Οκτώβρη είχαν ανακοινώσει με κοινή συνέντευξη τύπου την απόφασή τους για συμπόρευση τον εναπομείναντα χρόνο για τις δημοτικές εκλογές στο Δήμο Αρταίων. Τελικά, στις 28 Ιουλίου απεσύρθη η διαθεσιμότητα Παπαλέξη. Έκτοτε η πρώτη σε σταυρούς εκλεγμένη σύμβουλος της παράταξης ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, καθώς και η αντικαταστάτριά της στο Δημ. Συμβούλιο, μετά την προ λίγων μηνών παραίτησή της, ανακοινώθηκε πως θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του δεξιού Δημάρχου.
   Δεδομένο 10ο: Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την κρισιμότητα και το ρόλο που παίζουν οι ιδεολογίες των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης στη διοίκηση και το μέλλον των Δήμων, καθώς και για την αναγκαιότητα πολιτικής αυτοδιοικητικής προοδευτικής συστράτευσης, διατυπώθηκε ευκρινώς και καθαρά στην προχθεσινή ανακοίνωση της Νομαρχιακής μας Επιτροπής. 

Θεματική Αυτοδιοίκησης
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Άρτας


σημ. Τηλεβόα: Μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Άρτας, η οποία αναφέρεται στο τέλος της ανακοίνωσης της Θεματικής Αυτοδιοίκησης, ΕΔΩ.

Δημοσιεύθηκε στις 11 August 2023 | 2:22 pm


Εξαφανίστηκε μέχρι να... του μεγαλώσουν τα γένια!

- Σιγή ασυρμάτου για την ανεμπόδιστη κάθοδο των νεοναζί χούλιγκανς και τη δολοφονία του 29χρονου στη Νέα Φιλαδέλφιεια

- Δεν εξέφρασε καν τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του δολοφονημένου
Εξαφανίστηκε ώστε να μη μπει στο κάδρο του επιτελικού μπάχαλου, που οι ίδιοι δημιούργησαν


   Εκνευρισμός επικρατεί στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μητσοτάκη, καθώς κάθε καλοκαίρι φροντίζει να φιλοτεχνήσει το προφίλ του με ανέμελες φωτογραφίες από την παραλία και τα απαραίτητα διθυραμβικά σχόλια. Τελευταία φορά εθεάθη στα Χανιά σε πάρτι μεγαλοεπιχειρηματία, την προηγούμενη ημέρα της εφόδου. Από τότε σιγή ασυρμάτου.
   Εξαφανίστηκε ώστε να μην εμπλακεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την αρνητική εικόνα, όπως εξάλλου συνηθίζει να πράττει σε όλες τις αντίστοιχες δύσκολες περιπτώσεις. Δείχνει, όμως, και τη λουδοβίκεια λογική του, αφού δεν εξέφρασε καν τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του νεκρού.
   Αφήνει, λοιπόν, ο πρωθυπουργός να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά οι πιστοί υφιστάμενοί του, οι οποίοι όμως με τη σειρά τους επίσης θέλουν με κάθε τρόπο να αποφύγουν τις κακοτοπιές. Ούτε κουβέντα, βέβαια, για ευθιξία ή απόδοση πολιτικών ευθυνών για όσα έχουν αποκαλυφθεί και αποκαλύπτονται συνεχώς.
    Άφαντη, λοιπόν,  η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, την ώρα που οι αποκαλύψεις οδηγούν σε τραγικά συμπεράσματα. Το λιγότερο μπάχαλο. Το περισσότερο, «ντάντεμα» και συγκάλυψη για τους φασίστες, που η αστυνομία ακολουθούσε την πορεία τους και δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει τη δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια.
   Ξεκάθαρες ευθύνες σε επιχειρησιακό επίπεδο. Αλλά σε μια χώρα με θεσμούς, νόμους, όργανα, αρμοδιότητες και την πολυπληθέστερη κυβέρνηση, δεν μπορεί να φταίνε μόνο και πάντα «οι αρμόδιοι παράγοντες». Υπάρχουν σαφείς πολιτικές ευθύνες! Αυτές οδήγησαν σε εγκληματική αμέλεια με αποτέλεσμα τη δολοφονία του Μιχάλη.
   Οι ευθύνες μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης είναι σαφείς. Στη χώρα που η κυβέρνηση αποδεδειγμένα παρακολουθούσε από τους υπουργούς της μέχρι και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, δεν μπορεί ευθύνες για ένα τέτοιο μακελειό να έχει μόνο ο επικεφαλής της Τροχαίας Ιωαννίνων και των άλλων περιοχών που πέρασε το κονβόι.
   Το «επιτελικό» μπάχαλο σε κάθε τραγωδία (Τέμπη, ναυάγιο Πύλου, φωτιές, εκρήξεις στην Αγχίαλο, ανενόχλητη επέλαση των ναζί και δολοφονία) δεν μπορεί διαρκώς να χρεώνεται σε σταθμάρχες, τροχονόμους, λιμενικούς, δημάρχους και πυροσβέστες και η κορυφή της κυβέρνησης να είναι πάντα εξαφανισμένη με μόνη έννοια να παραμένει εκτός κάδρου και ευθυνών. Και να εμφανίζεται αξύριστος, μετά από τρεις-τέσσερις μέρες, για να κάνει ανέξοδες διαπιστώσεις, να δίνει συγγνώμες κενές περιεχομένου και να εκστομίζει κούφια λόγια του στυλ «Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο και η κυβέρνηση θα εκπονήσει σχέδιο που θα λύσει το πρόβλημα».
   Για όλες αυτές τις τραγωδίες κάποιος έχει την πολιτική ευθύνη. Και όσο συνεχίζει να αρνείται να την αναλάβει, γιατί οι επικοινωνιολόγοι του λένε ότι έτσι θα μένει εκτός κάδρου και θα συνεχίσει να κερδίζει με 41%, τόσο θα μας οδηγεί από τη μια τραγωδία στην άλλη.
   Με μούσια ή χωρίς...

Δημοσιεύθηκε στις 11 August 2023 | 10:43 am


Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Άρτας για τις δημοτικές εκλογές στο Δήμο Αρταίων

- Παραμένουμε στοχοπροσηλωμένοι στην αναγκαιότητα εξεύρεσης προοδευτικής εκλογικής διεξόδου για τους συμπολίτες μας
- Το δίλημμα "με τον δεξιό Δήμαρχο ή με τον δεξιό Αντιδήμαρχό του" δεν αποτελεί στ' αλήθεια δίλημμα


   Ως Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Άρτας έχουμε την ακράδαντη πεποίθηση ότι δεν υπάρχει ουδέτερη αυτοδιοίκηση, καθώς η ιδεολογική ταυτότητα των ανθρώπων της είναι καθοριστική για την κατανομή πόρων, τις διεκδικήσεις, τον αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό και το καθημερινό της πρόσωπο απέναντι στους δημότες.
   Επιπλέον, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον σύντροφο Παναγιώτη Καραγιώργο, μαζί με τον οποίον προσπαθήσαμε, εκκινώντας από στενά κομματικά πλαίσια, να ανταπεξέλθουμε -δίχως τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα- στις υπερβολικά περιορισμένες χρονικά συνθήκες, καθώς και στις απαιτητικές προϋποθέσεις του νέου εκλογικού νόμου.
   Παραμένουμε στοχοπροσηλωμένοι στην αναγκαιότητα εξεύρεσης προοδευτικής εκλογικής διεξόδου για τους συμπολίτες μας στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές για τον Δήμο Αρταίων.
   Καθώς το δίλημμα "με τον δεξιό Δήμαρχο ή με τον δεξιό Αντιδήμαρχό του" δεν αποτελεί στ' αλήθεια δίλημμα. Πρόκειται για ψευδή και τεχνητό επικοινωνιακό διαχωρισμό. Δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή προοδευτικών και αριστερών ανθρώπων η πιθανότητα συνέχισης της φανερά αποτυχημένης διοίκησης του Δήμου Αρταίων από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή, όπως και από όσους ήταν μέχρι πρόσφατα - και για πάνω από οκτώ χρόνια- αναπόσπαστα τμήματά της. Αποτελούν και οι δύο αρνητικότατες πολιτικές επιλογές, μιας και η τοπική κοινωνία και οικονομία θα συνεχίσουν να απονευρώνονται και η περιοχή μας θα συνεχίσει να περιστρέφεται εγκλωβισμένη σε ένα καθοδικό σπιράλ.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
ΑΡΤΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 8 August 2023 | 1:38 pm


Όλγα Γεροβασίλη: #Με_τον_Πάνο

Με τον Πάνο επικεφαλής της προσπάθειάς μας θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε η κομματική επιλογή να γίνει πολιτική συμπαράταξη και στις 8 του Οκτώβρη ο Δήμος μας να ανακτήσει προοδευτική ταυτότητα, αναπτυξιακή δυναμική και κοινωνική συνοχή


Δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη, Βουλευτή Άρτας με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.

   Η ομόφωνη απόφαση της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να προτείνει στην τοπική μας κοινωνία τον φίλο Πάνο Καραγιώργο ως υποψήφιο Δήμαρχο Αρταίων είναι επιλογή συσπείρωσης και συστράτευσης, εφαλτήριο πολιτικής διεύρυνσης και πρoοίμιο εκλογικής νίκης.
   Με τον Πάνο επικεφαλής της προσπάθειάς μας θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε η κομματική επιλογή να γίνει πολιτική συμπαράταξη και στις 8 του Οκτώβρη ο Δήμος μας να ανακτήσει προοδευτική ταυτότητα, αναπτυξιακή δυναμική και κοινωνική συνοχή.
   Εφαρμόζοντας, από τη θέση της Δημοτικής Αρχής, ένα ολιστικό αυτοδιοικητικό πολιτικό σχέδιο με άξονες την αστική αναζωογόνηση, την τόνωση της τοπικής οικονομίας και το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου.

Δημοσιεύθηκε στις 24 July 2023 | 7:46 pm


Σχετικά με το λουκέτο των ΕΛΤΑ στο Κομπότι Άρτας

Όταν γράφτηκε αυτό το κείμενο δεν είχε γίνει ακόμα γνωστό ότι λουκέτο έμπαινε και στα ΕΛΤΑ στην Άγναντα...


Δήλωση Όλγας Γεροβασίλη για το λουκέτο στα ΕΛΤΑ Κομποτίου Άρτας

   Η Παρασκευή 21 Ιουλίου είναι η τελευταία ημέρα λειτουργίας του Ταχυδρομικού Καταστήματος στο Κομπότι Άρτας. Από την ερχόμενη Δευτέρα 24 Ιουλίου μπαίνει λουκέτο.
   Είναι ένα από τα εκατοντάδες Ταχυδρομικά Καταστήματα που η διοίκηση των ΕΛΤΑ αποφάσισε να κλείσει, ονομάζοντας αυτή την κίνηση «αναδιοργάνωση». Οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους. Η αποδιοργάνωση ονομάζεται «αναδιοργάνωση», το κλείσιμο υπηρεσιών που εξυπηρετούν τους πολίτες και η εκχώρηση δημόσιας περιουσίας σε ημέτερα ιδιωτικά συμφέροντα βαπτίζονται «εκσυγχρονισμός», η απορρύθμιση καίριων δημόσιων υπηρεσιών παρουσιάζεται ως «μεταρρύθμιση».
   Είναι ίδιον της νέας-παλιάς κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη η συστηματική υπονόμευση δημόσιων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, όπως είναι τα ΕΛΤΑ, τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, βάσει σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο (2013) έχουν καταστεί φορέας παροχής καθολικής υπηρεσίας ως το τέλος του 2028, κάτι που πλέον καταστρατηγείται και τυπικά, ενώ παράλληλα, βάσει του Ν.4053/2012 όσο και από το καταστατικό του Οργανισμού, υφίσταται ως υποχρεωτική αποστολή τους, η «παροχή καθολικών και προσβάσιμων υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα».
   Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για τους κυβερνώντες, που αδιαφορούν για το γεγονός ότι τα ΕΛΤΑ έχουν την υποχρέωση να λειτουργούν κυρίως με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον διαθέτοντας τις υπηρεσίες τους, τόσο στο κέντρο κάθε πόλης όσο και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές και για το λόγο αυτό συνιστά ανεκτίμητης αξίας το δίκτυο καταστημάτων που διαθέτουν, αποτελώντας παράλληλα το συνεκτικό κοινωνικό, επαγγελματικό και οικονομικό ιστό της ζωής σε κάθε μικρό ή μεγάλο χωριό και σε κάθε πόλη της Ελλάδας.
   Δεν τους ενδιαφέρει η περαιτέρω απομόνωση της ελληνικής περιφέρειας ούτε οι συνέπειες της επιβάρυνσης των κατοίκων και των επαγγελματιών, που θα πρέπει πλέον να μετακινούνται στο κέντρο της Άρτας.
   Το ζητούμενο, όμως, για όλους εμάς είναι, με συνεργασία και αταλάντευτη αποφασιστικότητα, να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας. Να μην επιτρέψουμε να συσσωρευτούν και άλλα προβλήματα στην ήδη πληττόμενη περιφέρεια και στους ανθρώπους της.

   Όλγα Γεροβασίλη
   Δ’ Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Άρτας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


ΥΓ1: Αυτό που συνέβη είναι ο ορισμός της κακοδιαχείρισης και της κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος. Το πλιάτσικο των απευθείας αναθέσεων ακόμη και σε γαλάζιο βουλευτή, ο μηχανισμός υψηλόμισθων συμβούλων, τα 280 εκατομμύρια των Ελλήνων φορολογουμένων που δόθηκαν δήθεν για τη διάσωσή των ΕΛΤΑ και -εκ του αποτελέσματος- δεν έκαναν τίποτα, είναι μερικά μόνο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από το πάρτι που έστησαν...
ΥΓ2: Όταν γράφτηκε αυτό το κείμενο δεν είχε γίνει ακόμα γνωστό ότι λουκέτο έμπαινε και στα ΕΛΤΑ στην Άγναντα...

Δημοσιεύθηκε στις 20 July 2023 | 5:47 am


Το Νοσοκομείο της Άρτας στο απροχώρητο…

Για ακόμη μια φορά απευθυνόμαστε στους καθ’ ύλην αρμόδιους και απαιτούμε να γίνουν όλες εκείνες οι απαραίτητες κινήσεις που θα διασφαλίσουν ότι ο Αρτινός ή ο επισκέπτης της πόλης μας, που θα χρειαστεί να επισκεφθεί το Νοσοκομείο μας, δεν θα θέσει τον εαυτό του σε κίνδυνο...


   Δυστυχώς, παρότι κρούαμε εδώ και μήνες το καμπανάκι του κινδύνου, παρά τις εκκλήσεις μας για στήριξη του Νοσοκομείου Άρτας, για την εξασφάλιση της προστασίας της υγείας των ασθενών και των ασφαλών συνθηκών εργασίας ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, αντιμετωπίσαμε την παγερή αδιαφορία των κυβερνώντων, των οποίων η ατζέντα τους για τη δημόσια υγεία, που προεκλογικά κρατούνταν κρυφή, μετεκλογικά ξετυλίγεται, αρχίζοντας και τελειώνοντας με την απαξίωση της δημόσιας υγείας και την παράδοσή της σε ιδιωτικά συμφέροντα, που σπεύδουν να καλύψουν το κενό που μεδοδευμένα έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ.
   Έτσι, όσοι μπορούν να πληρώσουν θα έχουν πρόσβαση σε παροχές υγείας. Οι υπόλοιποι θα βιώνουν την εφιαλτική πραγματικότητα, που έκδηλα αποτυπώνεται και στο Νοσοκομείο της Άρτας.
   Εδώ και μήνες είχαμε επισημάνει ότι, λόγω της συστηματικής υποστελέχωσης, νευραλγικά τμήματα του Νοσοκομείου μας βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ότι απειλούνται με λειτουργικό βραχυκύκλωμα. Δυστυχώς για όλους μας, η κατάσταση λόγω της αδιαφορίας της κυβέρνησης έχει φτάσει στο απροχώρητο, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ασθενών, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού που έχει εγκαταλειφθεί να μάχεται αβοήθητο.
   Πρέπει να γίνει οπωσδήποτε κάτι άμεσα για να αντιστραφεί αυτή η επικίνδυνη κατάσταση. Για ακόμη μια φορά απευθυνόμαστε στους καθ’ ύλην αρμόδιους και απαιτούμε να γίνουν όλες εκείνες οι απαραίτητες κινήσεις που θα διασφαλίσουν ότι ο Αρτινός ή ο επισκέπτης της πόλης μας, που θα χρειαστεί να επισκεφθεί το Νοσοκομείο μας, δεν θα θέσει τον εαυτό του σε κίνδυνο.
   Ελπίζουμε μόνο η νέα-παλιά κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να μην τοποθετήσει σε κενή θέση χειρουργού έναν πυροσβέστη με ολιγοήμερη εκπαίδευση, όπως έκανε με τους διασώστες του ΕΚΑΒ, κομπάζοντας αναίσχυντα ότι αυτή είναι η προσήκουσα λύση.

   Όλγα Γεροβασίλη, Δ' Αντιπρόεδρος ΒτΕ, Βουλευτής Άρτας, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.

Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2023 | 9:32 pm


Τι τρέχει με τη γέφυρα στο Νιοχώρι;

Ράνια Γκίζα: Μιας και μιλάμε για γέφυρες...


   Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρέμβαση στη συζήτηση που έχει ανοίξει τον τελευταίο καιρό σχετικά με τις γέφυρες της περιοχής, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και στους κινδύνους που ελλοχεύουν έκανε χθες η περιφερειακή σύμβουλος Άρτας, η Ράνια Γκίζα.

    Όπως η ίδια αναφέρει: 

Μιας και μιλάμε για γέφυρες……

Μετά την πτώση του καλλωπιστικού γεφυριού στο παραλίμνιο Πάρκο της Άρτας, η συζήτηση έχει ενταθεί γύρω από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι γέφυρες της περιοχής. Όχι μόνο επειδή είναι η δεύτερη πτώση γέφυρας, μετά  την πτώση της γέφυρας Κομποτίου, που απέκοψε μεγάλο μέρος των κατοίκων από την πρόσβαση στις περιουσίες τους –ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα. Αλλά επειδή έφερε ξανά στο προσκήνιο το μείζον θέμα της στατικής επάρκειας της γέφυρας Άρτας, της μόνης γέφυρας που ενώνει την πόλη με τα χωριά του κάμπου και τα προβλήματά της είναι γνωστά εδώ και πάρα πολύ καιρό, όπως και το γεγονός ότι χρήζει άμεσης συντήρησης και αποκατάστασης. Μέχρι στιγμής, βέβαια, η μόνη αντίδραση των «υπευθύνων» ήταν να τοποθετήσουν  πινακίδες που απαγορεύουν τη διέλευση σε οχήματα άνω των 20 τόνων. Λες και όταν συμβεί το απευκταίο, αυτή η κίνησή τους θα είναι αρκετή για να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες τους.

Υπάρχει όμως και άλλη μία γέφυρα, που επίσης είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή, από την οποία γίνονται καθημερινά εκατοντάδες διελεύσεις και, όπως φαίνεται, παρουσιάζει επίσης πρόβλημα, που μέχρι στιγμής έχει διαλάθει της προσοχής των υπεύθυνων.  Πρόκειται για τη γέφυρα στο Νεοχώρι Άρτας. Όπως αποκαλύπτουν κάτοικοι του χωριού, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, μετά από επιτόπια αυτοψία ερασιτέχνη ψαροτουφεκά, φαίνεται πως το πέδιλο της γέφυρας, που βρίσκεται μέσα στο ποτάμι από την πλευρά του Νεοχωρίου, παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι γύρω από το πέδιλο έχει σχηματιστεί τρύπα βάθους 8 μέτρων και η βάση του μισού πέδιλου βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα.

Δεν είμαι ειδική, ούτε πραγματογνώμονας, αλλά η κοινή λογική επιτάσσει -αν μη τι άλλο- να ελεγχθούν αυτές οι πληροφορίες. Απαιτείται, λοιπόν, άμεσα να ανατεθεί το θέμα για διερεύνηση σε ειδικούς, ώστε κατά πρώτον να επιβεβαιωθεί ή όχι η ύπαρξη του προβλήματος και κατόπιν, εφόσον η γέφυρα χρήζει όντως αποκατάστασης, να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα. Και αυτό πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν, πριν γίνουμε μάρτυρες μιας νέας κατάπτωσης. Και το σημαντικότερο, πριν τεθούν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο.

 

Ράνια Γκίζα

Περιφερειακή Σύμβουλος Ν. Άρτας με το

Κοινό των Ηπειρωτών


Δημοσιεύθηκε στις 13 June 2023 | 5:06 pm


Την επόμενη Κυριακή ψηφίζουμε για τις ζωές μας

Να τελειώνουμε μια και καλή με την οικογένεια και το σύστημα γύρω από αυτήν που ρήμαξε τη χώρα



   Σε μια εβδομάδα από σήμερα οι πολίτες θα πηγαίνουν στις κάλπες έχοντας μπροστά τους καθαρά και κρυστάλλινα διλήμματα. Το κυρίαρχο είναι αν οι ζωές μας θα αλλάξουν προς το καλύτερο, αν θα ζήσουμε ξανά κανονικά σε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα ή αν θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο της φτωχοποίησης, της παραίτησης και της μετατροπής της Δημοκρατίας σε ορμπανικό αυταρχικό καθεστώς.
   Η απλή αναλογική δεν είναι οι «πρώτες» εκλογές. Είναι οι εκλογές που μπορούν και θα βγάλουν κυβέρνηση. Νίκη Μητσοτάκη έστω και με μισή μονάδα διαφορά ανοίγει το δρόμο για κυβέρνηση με εκβιασμούς, με αποστασίες, με λεηλασίες άλλων κομμάτων αν χρειαστεί. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του Αλέξη Τσίπρα σημαίνει προοδευτική κυβέρνηση μεγάλης πλειοψηφίας και μακράς πνοής, πάνω σε προγραμματική βάση. Κυβέρνηση που θα νοιάζεται για τον πολίτη, τα λαϊκά στρώματα, τους μεσαίους, όχι για τους ολιγάρχες, τα καρτέλ και τους ισχυρούς.
   Η αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας με τις άμεσες παρεμβάσεις σε ΦΠΑ και ΕΦΚ, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η στήριξη του κοινωνικού κράτους, η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και η προστασία των δημοσίων αγαθών αποτελούν, φυσικά, προτεραιότητα. Εξάλλου ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη εξαγγείλει την πρώτη ΠΝΠ και το Συμβόλαιο Αλλαγής που αποτελεί και τη βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Ωστόσο στο διακύβευμα της κάλπης προστίθεται με ένταση η ίδια η λειτουργία της Δημοκρατίας, των θεσμών και του Κράτους Δικαίου.
   Η ομολογία Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και τις παράνομες υποκλοπές σε Ανδρουλάκη και Φλώρο, αφού δεν υφίστατο λόγος εθνικής ασφάλειας, συνιστά ομολογία ενοχής και επιβεβαίωση συγκρότησης και λειτουργίας παρακράτους. Λίγες ημέρες νωρίτερα, η PEGA διαπίστωνε ότι αυτό το παρακράτος εκπορεύεται από τον στενό κύκλο του πρωθυπουργικού γραφείου.
   Την επόμενη Κυριακή ψηφίζουμε για τις ζωές μας. Ψηφίζουμε όμως και για να ξεσκεπαστεί το παρακράτος που κακοποίησε θεσμούς, Δικαιοσύνη, την ίδια τη Δημοκρατία. Ψηφίζουμε για να λογοδοτήσουν οι ενορχηστρωτές των παρακολουθήσεων. Να τελειώνουμε μια και καλή με την οικογένεια και το σύστημα γύρω από αυτήν που ρήμαξε τη χώρα.
   Το πρωί της Δευτέρας 22 Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβουν την ευθύνη τους έναντι της κοινωνίας. Το ίδιο οφείλουν να πράξουν και οι υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις. Αρκεί να θυμούνται ότι η Ιστορία δεν συγχωρεί.

Δημοσιεύθηκε στις 14 May 2023 | 12:25 pm


Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Άρτας για την επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη στην Άρτα

«Οι συμπατριώτες μας τα γνωρίζουν καλά όλα αυτά, γι’ αυτό όντως θα του στείλουν το μήνυμα...»



   Ανακοίνωση εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας, σχετικά με τη χθεσινή επίσκεψη στην Άρτα και την ομιλία στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης του προέδρου της ΝΔ και απερχόμενου πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. 
   Σε αυτήν αναφέρει: 

Πέρασε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Άρτα και ανάμεσα στα άλλα που είπε στους λιγοστούς που κατάφεραν να συγκεντρώσουν, παρά την πανηπειρωτική κινητοποίηση του κομματικού τους μηχανισμού, στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, ήταν ότι «Το μήνυμα που θα στείλετε θα ακουστεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Θα είμαστε πρώτοι και με διαφορά στην Άρτα!».

Τόλμησε να το πει αυτό στην Άρτα, με περισσή αλαζονεία, αλλά και με πλήρη άγνοια της πραγματικότητας. Στην Άρτα, που επί 4 χρόνια την έχουν ξεχάσει, θεωρώντας τους ανθρώπους της πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ή ίσως μειωμένης αντίληψης, που δεν μπορούν να συγκρίνουν τι έγινε στην περιοχή μας την τετραετία κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το τι δεν έγινε την τελευταία καταστροφική για τον τόπο μας τετραετία, που μας γύρισε πολλά χρόνια πίσω.

Δεν θεωρούμε ότι το είπε επειδή έπεσε θύμα κακής πληροφόρησης από τον τοπικό κομματικό μηχανισμό του. Ξέρει πολύ καλά τι ακριβώς συμβαίνει, γι’ αυτό δεν αποτόλμησε να γίνει η σύγκριση με την προ ολίγων ημερών ανοιχτή συγκέντρωση, με τον Αλέξη Τσίπρα περιτριγυρισμένο από πλήθος κόσμου στην κεντρική πλατεία της πόλης και προτίμησε να κρυφτεί στην κλειστή, περιχαρακωμένη συγκέντρωση των στελεχών του. Το ίδιο άλλωστε έκανε και το 2019.

Το είπε, επειδή κάτι έπρεπε να πει για να καλύψει την απουσία από την ομιλία του των σημαντικών τοπικών ζητημάτων και των προβλημάτων που δημιούργησε η κυβέρνησή του στην περιοχή. Δεν είπε τίποτα για όσα βιώνουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι πτηνοτρόφοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, οι νέοι μας. Κουβέντα για την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, την έλλειψη υποδομών, την υπονόμευση των έργων που χρηματοδοτήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και παραδόθηκαν προς ολοκλήρωση στην κυβέρνησή του. Ούτε μια λέξη για την ασφυκτική κατάσταση στο Νοσοκομείο. Μόνο συνθήματα και ατάκες για προεκλογική κατανάλωση. Τίποτε άλλο.

Οι συμπατριώτες μας τα γνωρίζουν καλά όλα αυτά, γι’ αυτό όντως θα στείλουν το μήνυμα από την Άρτα και το μήνυμα θα είναι ένα βροντερό ΟΧΙ στην κυβέρνηση της ακρίβειας, της διαπλοκής, της λίστας Πέτσα, των Πάτσηδων, των υποκλοπών, της εγκατάλειψης της περιοχής μας.

Και στις 21 Μαΐου ο Αρτινός λαός θα πει «Ως εδώ!». Θα γυρίσει την πλάτη του στην αδικία και θα επιλέξει Δικαιοσύνη παντού.

Γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι μόνο με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μπαίνει τέλος στο καθεστώς Μητσοτάκη. 

Μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σημαίνει: αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη και αναπτυξιακή προοπτική για την Άρτα και τους ανθρώπους της

 

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν, Άρτας


Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2023 | 7:25 pm


Μητσοτάκης ή Αλλαγή;

- «Οι πολίτες της Άρτας, οι πολίτες της Ηπείρου έχουν ήδη κάνει τη σύγκριση. Τη βιώνουν καθημερινά»

- «Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια και οι πολίτες το γνωρίζουν αυτό»


   Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε αυτή την εβδομάδα τα 11 άρθρα του Συμβολαίου Αλλαγής, τις 11 δεσμεύσεις του κυβερνητικού προγράμματος για την τετραετία 2023-2027. Ένα Συμβόλαιο ρεαλιστικό, κοστολογημένο και υλοποιήσιμο, ένα Συμβόλαιο δικαιοσύνης και σταθερότητας. Ένα Συμβόλαιο που στηρίζεται στις βασικές παρεμβάσεις που έχει ανάγκη η κοινωνία: αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και ένα δίκαιο αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη. Για να ξανανιώσουν οι πολίτες εμπιστοσύνη, ελπίδα, αξιοπρέπεια.
   Η 4ετία που πέρασε άνοιξε πληγές στον κορμό της κοινωνίας, καθώς το μοντέλο με το οποίο κυβέρνησε η ΝΔ ήταν το επιτελικό «μπάχαλο» με τραγικά αποτελέσματα, η εξαπάτηση των πολιτών, η αισχροκέρδεια, το βόλεμα ημετέρων, με τους «εθνικούς κοριούς» στη ζωή μας και την εγκατάλειψη των βασικών υποδομών της χώρας. Είναι νωπός ο θρήνος και η οργή για το έγκλημα στα Τέμπη. Σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα ο κ. Μητσοτάκης και «δεν ήξερε» και «δεν μπορούσε». Επέλεξε ο ίδιος το ρόλο του ανεύθυνου για να αποφύγει, όπως νόμιζε, το «επικίνδυνος».
   Τα γνωρίζουν όλα αυτά οι ακριβοπληρωμένοι επικοινωνιολόγοι της ΝΔ, γι’ αυτό προσπαθούν να πείσουν ότι οι επερχόμενες εκλογές είναι «χαλαρές», ατελέσφορες, άνευ σημασίας. Και την ίδια στιγμή οι ίδιοι αποκαλύπτουν πόσο πολύ τις φοβούνται. Γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης ξεθάβει από τις ντουλάπες τους ίδιους μπαμπούλες που χρησιμοποιούσε το 2012 και το 2015, τους πασπαλίζει με ολίγον από Βαρουφάκη και αντιπολιτεύεται αυτό του το αφήγημα. Στην πραγματικότητα δεν κάνει αντιπολίτευση στον Αλέξη Τσίπρα ή στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στα παραμύθια του με δράκους κάνει αντιπολίτευση.
   Οι πολίτες όμως αυτής της χώρας μπορούν πια να συγκρίνουν την 4ετία 2015-2019 με την τετραετία 2019-2023. Γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και άφησε τα ταμεία γεμάτα, απέδειξε ότι είναι εφικτή μια αποτελεσματική και με καθαρά χέρια διακυβέρνηση αυτής της χώρας. Και ξέρουν πολύ καλά πως ακόμη περισσότερο τώρα, χωρίς το βραχνά των μνημονίων και της επιτροπείας, να εφαρμόσουμε μια τολμηρή και ρεαλιστική προοδευτική πολιτική για να ξαναβάλουμε την κοινωνία και την οικονομία στις ράγες, απ’ όπου τις εκτροχίασε ο κ. Μητσοτάκης.
   Οι πολίτες της Άρτας, οι πολίτες της Ηπείρου έχουν ήδη κάνει τη σύγκριση. Τη βιώνουν καθημερινά.
   Γνωρίζουν ότι, μετά από δεκαετίες απομόνωσης και εγκατάλειψης, η περιοχή μας μπήκε ξανά στο χάρτη την 4ετία 2015-2019. Με τους οδικούς άξονες, την Ιόνια και την Ολυμπία οδό, με τις τρείς πανεπιστημιακές σχολές στην Άρτα, μεταξύ των οποίων και η Σχολή Γεωπονίας, που επί 40 χρόνια τη ζητούσαν οι Αρτινοί, με την έναρξη της διαδικασίας για την οριοθέτηση του Αράχθου, το μεγαλύτερο ίσως αναπτυξιακό έργο για την Άρτα. Με τις εκατοντάδες εκατομμύρια, που δόθηκαν σε Περιφέρεια και Δήμους –και μάλιστα σε εποχές οικονομικής ασφυξίας- για την υλοποίηση απαραίτητων έργων υποδομής, έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι περιφερειακές ανισότητες και να δοθεί αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο μας.
   Ταυτόχρονα γνωρίζουν και τι έγινε και πολύ περισσότερο τι δεν έγινε την τελευταία 4ετία. Πρόκειται για πραγματικό πισωγύρισμα, Η σύνδεση της Ιόνιας με την Κακκαβιά, μετά το νέο φιάσκο και την ακύρωση του διαγωνισμού, τείνει να γίνει ανέκδοτο, ισότιμο με αυτό του Μετρό στη Θεσσαλονίκη. Η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου μετατράπηκε σε έργο «επιστημονικής φαντασίας», για να δανειστώ την απαξιωτική έκφραση που χρησιμοποίησε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Όσο για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, μετά από υποσχέσεις που αποδείχθηκαν κοροϊδία, έσπευσαν άρον-άρον παραμονές των εκλογών να μεταβιβάσουν τις μετοχές στον ιδιώτη αγοραστή εν κρυπτώ, χωρίς να είναι γνωστή η σύμβαση παραχώρησης, το τι τελικά πωλείται και με ποιους όρους, χωρίς να γνωρίζουμε σε τι επενδύσεις και σε τι υποχρεώσεις δεσμεύεται ο αγοραστής και χωρίς καμία κουβέντα για απόδοση της χερσαίας ζώνης στους Δήμους, παρότι αυτή ήταν η αρχική δέσμευση, που κι αυτή όμως αποδείχθηκε ψεύτικη.
   Για την Π.Ε. Άρτας, δημιούργησαν από την αρχή προσκόμματα και υπονόμευσαν όποιο έργο ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και παραδόθηκε προς ολοκλήρωση. Το Πάρκο Ορεινών Δραστηριοτήτων στο Σταυρό Θεοδωριάνων, ο δρόμος Αθαμάνιο – Θεοδώριανα και η παράκαμψη Αθαμανίου, ο δρόμος Καταρράκτης – Βουργαρέλι, η νέα γέφυρα Αράχθου στην Άρτα, έργα απαραίτητα, που θα έδιναν άλλη αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή, δεν υπάρχουν καθόλου στους σχεδιασμούς της ΝΔ. Τα έγραψαν στο χιόνι!
   Ακρωτηρίασαν τη Σχολή Γεωπονίας, καταργώντας το ένα από τα δύο Τμήματά της, το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων. Ακύρωσαν τη δημιουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου. Χρειάστηκαν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και η ομαδική παραίτηση των καθηγητών της Σχολής για να συρθεί η κυβέρνηση της ΝΔ προεκλογικά να αναγνωρίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.
   Παρότι η υποστελέχωση του Νοσοκομείου Άρτας έχει οδηγήσει νευραλγικά τμήματά του σε κρίσιμη κατάσταση -έφτασε στο σημείο να εφημερεύσει χωρίς κανένα γιατρό στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα- δεν εγκρίθηκε ούτε μια θέση για το Νοσοκομείο Άρτας στην προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων ιατρών.
   Ζούμε σε μια αγροτοκτηνοτροφική περιοχή, που αν δεν αλλάξει σύντομα κάτι, θα ερημώσει. Ο κόσμος της υπαίθρου βρίσκεται σε απόγνωση και αγανακτεί. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το κόστος της ενέργειας, του πετρελαίου, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών που αυξάνεται ασταμάτητα, εκτοξεύοντας το κόστος παραγωγής και μειώνοντας δραματικά το εισόδημά τους. Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και εκμετάλλευσης των αγροτών με χαμηλές τιμές παραγωγού και ανοιχτές τιμές συμπιέζουν το εισόδημα των παραγωγών.
   Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια και οι πολίτες το γνωρίζουν αυτό. Και το βράδυ της 21ης Μαΐου θα γίνει αυτό ξεκάθαρο. Η λύση θα δοθεί με μια νέα προοδευτική κυβέρνηση, που θα ανακουφίσει την κοινωνία και την οικονομία, αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα, μειώνοντας τις τιμές και τους έμμεσους φόρους, στηρίζοντας την παραγωγική βάση της χώρας, τους νέους και τα νέα ζευγάρια, τις γυναίκες. Που θα αποκαταστήσει τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και του κοινωνικού κράτους.

Άρθρο της Όλγας Γεροβασίλη, υποψήφιας Βουλευτή Άρτας με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην εβδομαδιαία εφημερίδα της Ηπείρου «Δημοκρατική Φωνή»



Δημοσιεύθηκε στις 8 May 2023 | 11:47 am


Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τα 11 σημεία του κυβερνητικού προγράμματος 2023-2027 - VIDEO

- Ρεαλιστικό, κοστολογημένο και υλοποιήσιμο

- Για μία Ελλάδα που «δεν ανήκει σε λίγες οικογένειες που διαμοιράζονται τον πλούτο και τα ιμάτιά της», αλλά «σε όλους τους Έλληνες»


   Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε χθες ,στο χώρο του Τεχνολογικού Πάρκου στο Λαύριο, το Συμβόλαιο Αλλαγής. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτελείται από 11 άρθρα, τα οποία εκ των πραγμάτων έχουν πολλαπλούς αποδέκτες. Αφενός τους πολίτες, αφετέρου, τα κόμματα του προοδευτικού τόξου, και ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ, μιας και η προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας προϋποθέτει συγκεκριμένες προγραμματικές συγκλίσεις.
   Το Συμβόλαιο Αλλαγής είναι, όπως επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ένα συμβόλαιο ρεαλιστικό, κοστολογημένο και υλοποιήσιμο, ένα «Συμβόλαιο δικαιοσύνης και σταθερότητας».
   Αυτές οι 11 δεσμεύσεις αφορούν μέτρα, κάποια εκ των οποίων θα υλοποιηθούν τις πρώτες 50 ημέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης και άλλα τα οποία «απλώνονται» στο βάθος της τετραετίας. Όπως εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας, πρόκειται για τον "οδικό χάρτη της προοδευτικής κυβέρνησης", δηλαδή ένα «Συμβόλαιο με την κοινωνία, που εμπεριέχει τις δεσμεύσεις για μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας μακράς πνοής» και στηρίζεται στο «βασικό τετράπτυχο παρεμβάσεων που έχει ανάγκη η κοινωνική πλειοψηφία: αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και ένα δίκαιο αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη».
   Πρόκειται λοιπόν για ένα πλέγμα παρεμβάσεων που στοχεύει, όπως δήλωσε ο ίδιος, σε μία Ελλάδα που «δεν ανήκει σε λίγες οικογένειες που διαμοιράζονται τον πλούτο και τα ιμάτιά της», αλλά «σε όλους τους Έλληνες».

   Αναλυτικότερα:


Τα 11 άρθρα του Συμβολαίου για την Αλλαγή

Άρθρο 1ο: Από τις πρώτες ημέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης νομοθετούμε για την αύξηση μισθών και εισοδημάτων.

• Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό σε 880€ από 01.07.2023 στον ιδιωτικό τομέα, με ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή.

• Ξεπαγώνουμε τις τριετίες για άμεση αύξηση του μέσου μισθού.

• Αυξάνουμε τους μισθούς στο Δημόσιο, από 01.07.23,  κατά 10%.

• Επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη και αποδίδουμε τα αναδρομικά σε 2,5 εκ. συνταξιούχους.

• Χορηγούμε την αύξηση του 7,5% για το 2023 σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως προσωπικής διαφοράς.

• Θεσπίζουμε αφορολόγητο 10.000€ για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

• Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος.


Άρθρο 2ο: Από τις πρώτες μέρες νομοθετούμε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας, τη συγκράτηση και μείωση τιμών.

• Μειώνουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και για προϊόντα ζωτικής σημασίας (παιδικές τροφές, γάλα, ψωμί) στο 0%.

• Μειώνουμε τον ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτατο ευρωπαϊκό συντελεστή.

• Καταργούμε την απόδοση ΕΦΚ για αγροτικό και κτηνοτροφικό πετρέλαιο.

• Θεσπίζουμε εντατικούς ελέγχους για να σπάσουμε τα καρτέλ.

• Προχωράμε σε έκτακτη φορολόγηση συσσωρευμένων υπερκερδών.

• Αποκαθιστούμε το μεταφορικό ισοδύναμο για όλους τους νησιώτες.

• Μειώνουμε το κόστος της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις δημόσιες συγκοινωνίες από 27 στα 10€.


Άρθρο 3ο: Από τις πρώτες ημέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης προχωράμε σε γενναίες παρεμβάσεις για τη ρύθμιση χρεών και την προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης.

• Ρυθμίζουμε το ιδιωτικό χρέος, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής για χρέη που δημιουργήθηκαν κατά την Πανδημία.

• Αναστέλλουμε τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας για ακίνητα έως 300.000€.

• Καταργούμε τον πτωχευτικό νόμο ΝΔ.

• Νομοθετούμε κανόνες εποπτείας - φορολόγησης των Funds που κατέχουν κόκκινα δάνεια.

• Νομοθετούμε εξωδικαστική ρύθμιση με υποχρεωτική συμμετοχή του πιστωτή και δύο εναλλακτικές επιλογές ρύθμισης. Βραχυχρόνια, με μεγάλη διαγραφή της ονομαστικής αξίας. Μακροχρόνια, με καταβολή της αντικειμενικής αξίας / Συν κρατική επιδότηση έως 50%.


Άρθρο 4ο: Αποκαθιστούμε τη δικαιοσύνη και την κανονικότητα στην εργασία.

• Καταργούμε όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις ΝΔ (Νόμος Χατζηδάκη, νόμος για ΣΣΕ).

• Επαναφέρουμε τη διαπραγμάτευση για τον μισθό στους Συλλογικούς Εταίρους από το 2024, με βάση διαπραγμάτευσης την Ετήσια Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή.

• Αποκαθιστούμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

• Ανασυστήνουμε το ΣΕΠΕ και το ενισχύουμε για ουσιαστικούς ελέγχους τήρησης της νομιμότητας.


Άρθρο 5ο: Ανακτούμε τον δημόσιο έλεγχο στην ενέργεια και το νερό, συγκροτούμε δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα.

• Ανακτούμε τον δημόσιο έλεγχο στη ΔΕΗ με στόχο την προστασία των καταναλωτών από την αισχροκέρδεια.

• Επαναφέρουμε τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο Δημόσιο και μειώνουμε τον ΦΠΑ στο πόσιμο νερό στο 6% (από 13%) και στην αποχέτευση στο 13% (από 24%).

• Καταργούμε το ΤΧΣ και υπάγουμε τις μετοχές του στο Υπουργείο Οικονομικών.

• Αξιοποιούμε το μερίδιο μετοχών του Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα, ώστε να αποτελέσει δημόσιο πυλώνα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.


Άρθρο 6ο: Οικοδομούμε ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ, για αξιοπρεπή περίθαλψη και φροντίδα υγείας για όλους.

• Αυξάνουμε τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία στο 7% του ΑΕΠ (4ετία).

• Αποκαθιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, με ακύρωση των νόμων ΝΔ για εργασιακές σχέσεις -  ιδιωτικοποίηση.

• Αναβαθμίζουμε μισθολογικά τους εργαζόμενους του ΕΣΥ. Με εισαγωγικό μισθό 2.000€ στους γιατρούς, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών, νέα δέσμη κινήτρων για προσέλκυση δυναμικού στο ΕΣΥ.

• Μονιμοποιούμε επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και προχωράμε σε 15.000 προσλήψεις (4ετία).

• Επαναφέρουμε τις Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου σε καθαριότητα-φύλαξη-σίτιση νοσοκομείων.

• Ενισχύουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με στόχο τη λειτουργία 380 ΤΟ.Μ.Υ.


Άρθρο 7ο: Επενδύουμε στο μέλλον με τη γενναία στήριξη όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

• Αυξάνουμε τη χρηματοδότηση για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ (4ετια).

• Διπλασιάζουμε τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ (4ετια).

• Προκηρύσσουμε διορισμούς με στόχο 4ετίας οι αναπληρωτές να αποτελούν το 5% του αριθμού των μόνιμων, από 30% σήμερα.

• Διπλασιάζουμε τον αριθμό των καθηγητών στα Πανεπιστήμιά μας σε βάθος (4ετια).

• Ενισχύουμε αποφασιστικά τις δαπάνες για την έρευνα.

• Καταργούμε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για πρόσβαση στα πανεπιστήμια από τη φετινή χρονιά.

• Καταργούμε την πανεπιστημιακή αστυνομία.


Άρθρο 8ο: Στηρίζουμε αποφασιστικά τους νέους και τις γυναίκες, αλλάζουμε την πολιτική ένταξης και βάζουμε φρένο στη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού.

• Αποδίδουμε σε 900.000 γυναίκες το επίδομα μητέρας από τη γέννηση του παιδιού τους μέχρι τα 24 του χρόνια.

• Αυξάνουμε το επίδομα μητέρας για το 2ο παιδί, από 70€ σε 105€.

• Εξισώνουμε την άδεια μητρότητας ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

• Επεκτείνουμε στους 9 μήνες το επίδομα μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες και καθιερώνουμε άδεια μητρότητας.

• Διασφαλίζουμε δωρεάν ένταξη όλων των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

• Διπλασιάζουμε την επιδότηση ενοικίου σε νέους 25-44 ετών.

• Δημιουργούμε Τράπεζας Στέγης για τα νέα ζευγάρια.

• Απαγορεύουμε το AirBNB σε νομικά πρόσωπα.

• Διπλασιάζουμε το επίδομα ενοικίου.

• Απλοποιούμε τη διαδικασία πολιτογράφησης στη βάση ευρωπαϊκών προτύπων.


Άρθρο 9ο: Ενισχύουμε αποφασιστικά τον Πολιτισμό και τους ανθρώπους της πολιτισμικής δημιουργίας

• Θωρακίζουμε τον Δημόσιο χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

• Καταργούμε το ΠΔ 85/2022.Ένταξη των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων στη βαθμίδα ΤΕ δια νόμου.

• Ιδρύουμε Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών και ενισχύουμε ήδη υπάρχοντα πανεπιστημιακά τμήματα.

• Διαβαθμίζουμε τους τίτλους σπουδών της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (μουσικής,  χορού, θεάτρου, κινηματογράφου) σε βαθμίδα αντίστοιχη με ΤΕ.


Άρθρο 10ο: Στηρίζουμε τα άτομα με αναπηρία.

• Αυξάνουμε τη δαπάνη των επιδομάτων αναπηρίας κατά 20%, ανεξαρτήτως ηλικιακών κριτηρίων.

• Μεταρρυθμίζουμε ριζικά το σύστημα διάγνωσης και πιστοποίησης, με ενίσχυση των ΚΕΠΑ και στελέχωσή τους και με ειδικότητες κοινωνικών ειδικοτήτων.

• Εξασφαλίζουμε προσβασιμότητα σε όλα τα κτίρια δημόσιας χρήσης.

• Εκπονούμε πιλοτικό πρόγραμμα 20 πλήρως προσβάσιμων γειτονιών.

• Εξασφαλίζουμε προσωπικό βοηθού ή φροντιστή για 70.000 άτομα, ακόμη και σε 24ωρη βάση.


Άρθρο 11ο: Μεταρρυθμίζουμε το κράτος, για περισσότερη αξιοκρατία, λογοδοσία, δικαιοσύνη.

• Καταργούμε τον νόμο του επιτελικού κράτους.

• Καμία θέση πάγιας διοικητικής ιεραρχίας δεν καταλαμβάνεται από μετακλητό υπάλληλο.

• Το σύνολο των προσλήψεων γίνεται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

• Θεσμοθετούμε Διαύγεια για την παρακολούθηση των τεχνικών έργων και Ψηφιακό Μητρώο για όλες τις δημόσιες υποδομές.

• Μεταρρυθμίζουμε λειτουργία και θεσμικό πλαίσιο της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση του εγκλήματος.

• Επαναφέρουμε την ΕΥΠ στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Καταργούμε την τροπολογία που δεν επιτρέπει τη γνωστοποίηση παρακολούθησης από την ΕΥΠ.

• Καταργούμε όλες τις ποινικές ασυλίες. Όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο.

• Καταργούμε τις δυσμενείς διατάξεις για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια. Θεσμοθετούμε το δικαίωμα στον γάμο για όλα τα πρόσωπα.

 

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2023 | 10:43 am


Στην Άρτα ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή 5 Μαΐου

Θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία



   Στην Άρτα θα βρίσκεται το πρωί της Παρασκευής 5 Μαΐου 2023, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.
   Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Άρτας στις 11:30 πμ.
   Θα ακολουθήσει βόλτα του Αλέξη Τσίπρα στην κεντρική αγορά της πόλης και επικοινωνία με τους πολίτες.

Δημοσιεύθηκε στις 2 May 2023 | 11:17 am


Χωρίς γιατρό το Ακτινολογικό στο Νοσοκομείο Άρτας!

- Βιώνουμε τη δραματική κατάσταση να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, επειδή η κυβερνητική πολιτική στοχεύει στην απαξίωση του δημόσιου Νοσοκομείου
- Δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια. Αυτή η καταστροφική πορεία πρέπει να ανακοπεί


   Την τραγική κατάσταση στην οπαία έχει περιέλθει το Νοσοκομείο Άρτας, συνέπεια της οποίας υπάρχει κίνδυνος ακόμη και να χαθούν ανθρώπινες ζωές αναδεικνύει με σημερινή δήλωσή της η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη.
   Συγκεκριμένα αναφέρει:΄

   Πριν 10 μόλις ημέρες, είχα επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας και είχα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η μεθοδευμένη υποστελέχωσή του έχει φέρει νευραλγικά τμήματα του Νοσοκομείου σε κρίσιμη κατάσταση.
   Δυστυχώς, λίγες μέρες μετά, βρισκόμαστε στην τραγική θέση να μην υπάρχει καθόλου ιατρός στο Ακτινολογικό Τμήμα. Κι αυτό συνέβη, επειδή, είναι ανθρωπίνως αδύνατο οι μόλις δύο εναπομείναντες ιατροί να εφημερεύουν συνεχώς.
   Βιώνουμε τη δραματική κατάσταση να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, επειδή η κυβερνητική πολιτική στοχεύει στην απαξίωση του δημόσιου Νοσοκομείου.
   Δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια. Αυτή η καταστροφική πορεία πρέπει να ανακοπεί. Και αυτό θα γίνει αμέσως την επομένη των εκλογών της 21ης Μαΐου.

   Όλγα Γεροβασίλη 
   υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας

Δημοσιεύθηκε στις 29 April 2023 | 12:23 pm


Η Όλγα Γεροβασίλη μιλά στην ΗΧΩ της Άρτας για την τετραετία που πέρασε και για τις εκλογές

- «Η προσπάθεια και η αποτελεσματικότητά μας αναγνωρίστηκαν από τους πολίτες της Άρτας, γι αυτό, ακόμη και το 2019, χρονιά εκλογικής ήττας, έδωσαν και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές την πρωτιά στο ΣΥΡΙΖΑ»

- «Αυτό που βιώνουν σήμερα οι συμπολίτες μας είναι ένα πισωγύρισμα, για να μην πω υπονόμευση όσων είχαν δρομολογηθεί και ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ και παραδόθηκαν για ολοκλήρωση στη ΝΔ»
- «Την Κυριακή 21 του Μάη, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα είναι και πάλι πρώτο κόμμα»
   
«Η προσπάθεια και η αποτελεσματικότητά μας αναγνωρίστηκαν από τους πολίτες της Άρτας, γι αυτό, ακόμη και το 2019, χρονιά εκλογικής ήττας, έδωσαν και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές την πρωτιά στο ΣΥΡΙΖΑ... Παρότι η Πολιτεία οφείλει να έχει συνέχεια και συνέπεια, αυτό που βιώνουν σήμερα οι συμπολίτες μας είναι ένα πισωγύρισμα, για να μην πω υπονόμευση όσων είχαν δρομολογηθεί και ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ και παραδόθηκαν για ολοκλήρωση στη ΝΔ», τονίζει με συνέντευξή της στην ΗΧΩ της Άρτας η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός, Όλγα Γεροβασίλη.

   Αναλυτικά η συνέντευξη

ΕΡΩΤ.: Κυρία Γεροβασίλη τι παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση της ΝΔ, το 2019 για την Άρτα; Και τι έγινε αυτά τα 4 χρόνια;
ΑΠΑΝΤ.: Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η περιοχή μας βίωσε δεκαετίες εγκατάλειψης και απομόνωσης και γι’ αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -και μάλιστα σε εποχές μεγάλης οικονομικής στενότητας- επένδυσε πολλά χρήματα για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών που θα έβγαζαν τον τόπο από την μακρόχρονη αφάνεια και θα του έδιναν αναπτυξιακή προοπτική. 111 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν στην Άρτα την τετραετία 2015-2019, περισσότερα από όσα είχαν δοθεί δεκαετίες ολόκληρες. 27 εκατ. στο Δήμο Αρταίων, 15,9 εκατ. στο Δήμο Γ. Καραϊσκάκη, 35,3 εκατ. στο Δήμο Κ. Τζουμέρκων, 32,8 στο Δήμο Ν. Σκουφά, για την υλοποίηση έργων για τα οποία συνεργαστήκαμε με την Περιφέρεια και τους Δήμους χωρίς να κοιτάξουμε κομματικές ταυτότητες.

Χωρίς να υπολογίζουμε, βέβαια, όσα έγιναν και δεν εκτιμώνται χρηματικά, όπως οι οδικοί άξονες, η Ιόνια και η Ολυμπία οδός, οι τρεις πανεπιστημιακές σχολές στην Άρτα, μεταξύ των οποίων και η Σχολή Γεωπονίας, που επί 40 χρόνια τη ζητούσαν οι Αρτινοί, ότι το ρημαγμένο ΞΕΝΙΑ αξιοποιείται και ξανανοίγει, το ότι μπήκε μπροστά η Οριοθέτηση του Αράχθου, το μεγαλύτερο ίσως αναπτυξιακό έργο για την Άρτα.
Η προσπάθεια και η αποτελεσματικότητά μας αναγνωρίστηκαν από τους πολίτες της Άρτας, γι αυτό, ακόμη και το 2019, χρονιά εκλογικής ήττας, έδωσαν και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές την πρωτιά στο ΣΥΡΙΖΑ.
Παρότι η Πολιτεία οφείλει να έχει συνέχεια και συνέπεια, αυτό που βιώνουν σήμερα οι συμπολίτες μας είναι ένα πισωγύρισμα, για να μην πω υπονόμευση όσων είχαν δρομολογηθεί και ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ και παραδόθηκαν για ολοκλήρωση στη ΝΔ.
Χαρακτηριστικά μελανά παραδείγματα το Πάρκο Ορεινών Δραστηριοτήτων στο Σταυρό Θεοδωριάνων, ο δρόμος Αθαμάνιο – Θεοδώριανα και η παράκαμψη Αθαμανίου. Αλλά και η Γεωπονική Σχολή δεν έτυχε καλύτερης μοίρας.

Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακρωτηρίασε το ένα από τα δύο Τμήματά της, το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων καταργώντας το. Ακύρωσαν τη δημιουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου. Ενώ ήταν όλα έτοιμα για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, χρειάστηκαν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και η ομαδική παραίτηση των καθηγητών της Σχολής για να συρθεί η κυβέρνηση της ΝΔ προεκλογικά να πράξει το αυτονόητο. Περίεργες (sic) μεθοδεύσεις, λες και η σύνδεση και η αλληλεπίδραση Εκπαίδευσης και Παραγωγής, λες και η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, με προφανή πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, ήταν μη αρεστά στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, στην οποία μετέχει και ο τοπικός βουλευτής του.
Αυτή, λοιπόν, την κατάσταση μας κληρονομεί η απερχόμενη κυβέρνηση. Δέσμευσή μας είναι ότι η νέα προοδευτική κυβέρνηση θα εστιάσει και πάλι στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και όχι στην εξυπηρέτηση παρασιτικών κρατικοδίαιτων συμφερόντων. Οι συμπολίτες μας το γνωρίζουν αυτό. Γι, αυτό και την Κυριακή 21 του Μάη, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα είναι και πάλι πρώτο κόμμα.

ΕΡΩΤ.: Ο πρωτογενής τομέας στην Άρτα, τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται. Εσείς ως κυβέρνηση έχετε κάποιο πρόγραμμα στήριξης;
ΑΠΑΝΤ.: Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι υποφέρουν, αγωνιούν και αγανακτούν. Τα αίτια είναι πολλά και τα περισσότερα είναι κοινά με αυτά που οδηγούν τους άλλους παραγωγικούς κλάδους, τους επαγγελματίες, σε απόγνωση. Το κόστος της ενέργειας, του πετρελαίου, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών αυξάνεται ασταμάτητα, εκτοξεύοντας το κόστος παραγωγής και μειώνοντας δραματικά το εισόδημα, ενώ τα «μέτρα» στην ουσία επιδοτούν και ανατροφοδοτούν την ακρίβεια. Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και εκμετάλλευσης των αγροτών με χαμηλές τιμές παραγωγού και ανοιχτές τιμές συμπιέζουν το εισόδημα των παραγωγών.

Απέναντι σε αυτή την αδιέξοδη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απαντά με ένα σαφές πρόγραμμα διάσωσης, που περιλαμβάνει:
– Μη καταβολή του ΕΦΚ σε όλα τα καύσιμα των αγροτικών μηχανημάτων στην αντλία του βενζινάδικου
– Οριζόντια μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της επιβολής πλαφόν
– Ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών και λιπασμάτων για όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας
– Μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια, αλλά και στα τιμολόγια πώλησης εγχώριων αγροτικών προϊόντων
– Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή
– Αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικών χεριών χωρίς ιδεοληψίες
– Δημιουργία ολιστικού πλαισίου διαχείρισης των αγροτικών χρεών με προστασία της αγροτικής γης και της α’ κατοικίας
– Άμεση επιστροφή στην κανονικότητα των άμεσων και δίκαιων πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
– Αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ
– Ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ
– Ανακατεύθυνση του Ταμείου Ανάκαμψης και όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής
– Άμεση ανασυγκρότηση του ΕΛΓΑ με παράλληλη αύξηση της συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού και αλλαγή του κανονισμού ασφάλισης.

ΕΡΩΤ.: Η κατάσταση με την ακρίβεια στα τρόφιμα και την ενέργεια είναι γνωστή. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παρέμβει στην αγορά και να αντιμετωπίσει την αισχροκέρδεια;
ΑΠΑΝΤ.: Για την έκρηξη της ακρίβειας δε φταίει μόνο η – δεδομένη – ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης, ή η ιδεοληπτική νεοφιλελεύθερη πολιτική της. Τα κίνητρα της κυβέρνησης είναι ιδιοτελή, ταξικά και απόλυτα τοξικά και για την μεσαία τάξη που υποτίθεται πως θα λύτρωνε. Μετέτρεψε την αγορά εργασίας σε Φαρ Ουεστ της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Με την πολιτική της και τα χρήματα των φορολογουμένων επιδοτεί αδρά τα ολιγοπώλια στην ενέργεια και τα καύσιμα. Ενισχύει προκλητικά τα ολιγοπώλια στην λιανική σε βάρος των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων που ασφυκτιούν εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και της ραγδαίας αύξησης του λειτουργικού κόστους τους.

Η νέα κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν θα παρακολουθεί όπως η σημερινή ως Πόντιος Πιλάτος ή – χειρότερα – ως Νέρωνας την κοινωνία να καταστρέφεται στο βωμό της εξυπηρέτησης των εκλεκτών φίλων του κ. Μητσοτάκη. Δε θα διανείμει εκ των υστέρων μια ανεπαρκή αύξηση στον κατώτατο μισθό που θα έχει προ πολλού εξαφανιστεί από τον πληθωρισμό. Η επόμενη Προοδευτική Διακυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα θεσμικά εργαλεία που μπορεί να έχει στη διάθεσή της ώστε να διασφαλίσει την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τον υγιή ανταγωνισμό, δίνοντας έμφαση στην προστασία της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας. Αυτοί οι άξονες της οικονομικής ζωής είναι κορυφαία παραδείγματα έλλειψης δικαιοσύνης στην Ελλάδα του 2023 και αυτό τελειώνει την 21η Μαΐου.

ΕΡΩΤ.: Μήπως η απλή αναλογική που ψηφίσατε προκαλεί πολιτική αστάθεια; Πως θα υπάρξει προοδευτική συνεργασία, όταν δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι;
ΑΠΑΝΤ.: Η απλή αναλογική είναι ο μόνος τρόπος να σπάσουν οι αλυσίδες της αδιαφάνειας και της διαπλοκής στην πολιτική ζωή και να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και των επιχειρήσεων στην λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Ποιος και γιατί τη φοβάται; Εξαιτίας της ενισχυμένης αναλογικής μπορεί σήμερα ο κ. Μητσοτάκης να παρακολουθεί βουλευτές, ευρωβουλευτές και υπουργούς του, την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους. Μέσα από αυτή, μπορεί η σημερινή πλειοψηφία να εργαλειοποιεί τους θεσμούς για να διώκει πολιτικούς αντιπάλους και να «ξεπλένει» έστω και προσωρινά τις ευθύνες της για τα Τέμπη, την πανδημία, τις απευθείας αναθέσεις. Με αυτή την «πετυχημένη συνταγή» ευημερούν οι κάθε λογής «Πάτσηδες», «Χειμάρρες» και «Νικολάου» του συστήματος που στηρίζεται στην κατοχή και τη νομή της εξουσίας και του δημόσιου χρήματος. Αυτή η «πολιτική σταθερότητα» μοιάζει με τα σταθερά «τσιμεντένια παπούτσια» που φορούν οι μαφιόζοι στα θύματά τους πριν τα πετάξουν στη θάλασσα.

Τα διλήμματα «Δημοκρατία ή Μητσοτάκης» και «Δικαιοσύνη ή Μητσοτάκης» δεν είναι τεχνητά, ψευδή ή υπερβολικά. Είναι πραγματικά και θα απαντηθούν από τους πολίτες σε λίγες ημέρες από σήμερα. Η λαϊκή ετυμηγορία θα θέσει και τα κόμματα – ιδιαίτερα εκείνα που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικά ή/και αριστερά – προ των ιστορικών ευθυνών τους, μπροστά στην προοπτική πραγματικής αλλαγής στην πορεία της χώρας και της κοινωνίας μας. Και όλοι θα κληθούν βάση της ίδιας ετυμηγορίας να επωμιστούν τις ευθύνες που τους αναλογούν και θα κριθούν για τις αποφάσεις τους.

ΕΡΩΤ.: Αυτή την περίοδο γίνεται μια μεγάλη συζήτηση στην Άρτα, για το ΞΕΝΙΑ. Την παρακολουθείτε; Και ποια είναι η άποψή σας;
ΑΠΑΝΤ.: Ασφαλώς και παρακολουθώ με ενδιαφέρον τη συζήτηση που γίνεται για το αν το ΞΕΝΙΑ θα ζωντανέψει ξανά ή όχι, για το αν το Κάστρο θα ξανανοίξει τις πύλες του για τον κόσμο της Άρτας και τους επισκέπτες ή όχι. Δεν είναι τωρινός αυτός ο διάλογος, απασχολεί την τοπική δημόσια σφαίρα εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια. Απ’ όταν ο τότε Δήμαρχος, διεκδικώντας την ιδιοκτησία του χώρου υπέρ του Δήμου, είχε κλείσει με απορριμματοφόρα και αλυσίδες την πύλη του Κάστρου. Όλον αυτόν τον καιρό -με διάφορες αφορμές, κίνητρα και στοχεύσεις- έχουν συμμετάσχει στο δημόσιο διάλογο φορείς, κόμματα, αυτοδιοικητικές παρατάξεις, συλλογικότητες, καθώς και μεμονωμένοι συμπολίτες μας, εκφράζοντας τις ανησυχίες και τις προτάσεις τους. Με κοινό τόπο την καλύτερη δυνατή ενσωμάτωση του εν λόγω χώρου στις λειτουργίες και τη δυναμική της πόλης. Δεν σας κρύβω, όμως, ότι εκτιμώ πως η πρόσφατη αναζωπύρωση της συζήτησης δεν κινείται στην ίδια κατεύθυνση, αλλά αποτελεί ένα εργαλείο μικροπολιτικής στόχευσης, ψηφοθηρικής, λαϊκίζουσας τακτικής, παρελκυστικής σε κάθε περίπτωση για την ολοκλήρωση των διαδικασιών επανένταξης του χώρου του ΞΕΝΙΑ στον λειτουργικό δημόσιο χώρο της πόλης της Άρτας.

Σας υπενθυμίζω πως κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φροντίσαμε να δημιουργηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία που είχαν ως στόχο να δοθεί η δυνατότητα στη Τοπική Αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσει εγκαταλελειμμένη περιουσία της. Έχοντας, από την πλευρά μου, μια αυτονόητα ιδιαίτερη έγνοια και μέριμνα για την αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας και από το Δήμο Αρταίων, στον οποίον έχει παραχωρηθεί η χρήση του ΞΕΝΙΑ.
Μοναδική προϋπόθεση για την μηδενική οικονομική επιβάρυνση του Δήμου (100% χρηματοδότηση του έργου) αποτελούσε ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρα της πρότασης ένταξης.
Ο Δήμος Αρταίων αρχικά επέλεξε να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη ευκαιρία που του προσφέρθηκε, έτσι το έργο προεντάχθηκε. Στη συνέχεια όμως και μετά από αλλεπάλληλες παλινωδίες, επέλεξε να μην υποστηρίξει τις διαδικασίες ένταξης, αφήνοντας έτσι το συγκεκριμένο έργο και τη χρηματοδότησή του να χαθεί. Στερώντας το έτσι, έως τώρα, από τους πολίτες και τους επισκέπτες της Άρτας, καθώς είναι αυτονόητο πως αν εκείνη η πρόταση είχε υποστηριχθεί δεόντως από τον Δήμο Αρταίων το έργο σήμερα θα είχε ήδη ολοκληρωθεί.
Εν συνεχεία, ο Δήμος επανεπέλεξε την αίτηση ένταξης μιας άλλης, τροποποιημένης σε σχέση με την αρχική πρότασης, επίσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι διαδικασίες της οποίας εξελίσσονται σήμερα.
Οι επιλογές λοιπόν της Δημοτικής Αρχής τα τελευταία επτά/οκτώ/εννέα??? χρόνια είναι αυτές που αποκλειστικά καθόρισαν την πρόταση αξιοποίησης, το στάδιο ένταξης, την κατάσταση εν γένει στην οποία βρισκόμαστε σήμερα.
Με τα ουσιώδη και κρίσιμα για τους συντριπτικά περισσότερους συμπολίτες μας θέματα, αν δηλαδή το «κουφάρι» του ΞΕΝΙΑ θα ξαναγίνει λειτουργικό κομμάτι της πόλης και αν το έρημο Κάστρο θα αποκτήσει και πάλι ζωή, να εξακολουθούν να παραμένουν ζητούμενα.

ΕΡΩΤ.: Γιατί να εμπιστευθεί ο πολίτης τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά;
ΑΠΑΝΤ.: Θα μας εμπιστευθεί γιατί τον αντιμετωπίζουμε ως πραγματικό πολίτη και όχι ως «πελάτη». Γιατί στην πρώτη μας κυβερνητική θητεία αποδείξαμε υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, πως διαθέτουμε τις δυνάμεις και τη βούληση, ασκώντας χρηστή διοίκηση, να φέρουμε σε πέρας τους βασικούς στόχους μας κρατώντας όρθια την κοινωνία. Γιατί πετύχαμε να μειώσουμε το χρέος και να παραδώσουμε – για πρώτη φορά στην ιστορία – γεμάτα ταμεία με 37 δις ευρώ που κράτησαν τη χώρα ζωντανή. Γιατί, παρά τις πιέσεις πετύχαμε την προστασία της 1ης κατοικίας, της αγροτικής γης και των επιχειρήσεων από πλειστηριασμούς.
Γιατί την ώρα που η ΝΔ εκτόξευε το δημόσιο χρέος κατά 44 δις και κατά 40 δις το ιδιωτικό, με την πορεία μας ως αξιωματική αντιπολίτευση, αποδείξαμε πως διαθέτουμε αξιόπιστο και συνεπή προγραμματικό λόγο που υπερβαίνει κατά πολύ την απλή καταγγελία και τους βολικούς γενικούς αφορισμούς. Γιατί διατυπώσαμε τολμηρές και ρεαλιστικές λύσεις για τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας, του περιβάλλοντος, της κοινωνίας
Θα μας εμπιστευθεί, ακόμη, γιατί μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια αλλάξαμε, μεγαλώσαμε, διευρύναμε τις σχέσεις μας με την κοινωνία και τα κινήματα και πλησιάσαμε ακόμη πιο κοντά του. Γιατί γίναμε ακόμη πιο δημοκρατικοί στη δομή και την λειτουργία μας, ανανεώσαμε το στελεχιακό δυναμικό μας και εστιάσαμε στην παραγωγή πολιτικών προς όφελος της κοινωνίας και των πραγματικών προκλήσεων με τις οποίες είναι αντιμέτωπη.
Γιατί η ύπαρξη ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, η ανεμπόδιστη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, η περιφερειακή ανάπτυξη και η συλλογική ευημερία με περιβαλλοντική ευαισθησία είναι υπόθεση δικαιοσύνης. Και μόνο μια προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να τα εγγυηθεί.

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2023 | 11:29 am


Λειτουργικό «βραχυκύκλωμα» στο Νοσοκομείο Άρτας

- Τι ανέφεραν γιατροί και νοσηλευτές στην Όλγα Γεροβασίλη

- Η μεθοδευμένη υποστελέχωση οδηγεί το Νοσοκομείο μας σε πλήρη απαξίωση
- Όλγα Γεροβασίλη: Την επομένη των εκλογών της 21ης Μαΐου μια νέα προοδευτική κυβέρνηση θα αναλάβει ξανά την ευθύνη να κρατήσει όρθιο το δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας


   Το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης 19 Απριλίου η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής Άρτας και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. 
   Κατά την επίσκεψή της συναντήθηκε με εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων, το Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, κ. Κορτέσα Γ., το Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Σιντελέ Γ., γιατρούς και τεχνολόγους του Ακτινολογικού Εργαστηρίου, με τους οποίους συζήτησε τα προβλήματα και τις ελλείψεις που παρουσιάζει, ιδίως τον τελευταίο καιρό, το Νοσοκομείο Άρτας.
   Νευραλγικά Τμήματα του Νοσοκομείου βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Στο Ακτινολογικό οι δύο εναπομείναντες ιατροί αναγκάζονται με «εντέλλεσθαι» να εφημερεύουν συνεχώς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια τη δική τους αλλά και των ασθενών. Στη Χειρουργική οι τρεις ιατροί βρίσκονται προ της συνταξιοδότησης, σε καθεστώς παράτασης, με άμεσο κίνδυνο η επικείμενη αποχώρησή τους να «βραχυκυκλώσει» τη λειτουργία της Κλινικής, καθώς στις πρόσφατες προκηρύξεις θέσεων ιατρών ούτε μία δεν «περίσσεψε» για το Νοσοκομείο της Άρτας. Η Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας έχει πάψει πλέον τη λειτουργία της.


   Για ακόμη μια φορά αποδείχθηκε περίτρανα ότι η μεθοδευμένη υποστελέχωση οδηγεί το Νοσοκομείο μας σε πλήρη απαξίωση, υποβαθμίζοντας συνεχώς την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, παρά τις προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού.
   Η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι αυτή η πορεία συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ θα ανακοπεί την επομένη των εκλογών της 21ης Μαΐου, όταν μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση θα αναλάβει ξανά την ευθύνη να κρατήσει όρθιο το δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας, ξαναδίνοντας στο Νοσοκομείο μας τη δυνατότητα να είναι και πάλι ένα από τα καλύτερα περιφερειακά Νοσοκομεία της χώρας.



Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2023 | 4:17 pm


Η Γεωπονική Σχολή στην Άρτα αξίζει πολύ περισσότερα από τα αυτονόητα, που και αυτά, όμως, της τα αρνούνται

Αυτό που χρειάζεται είναι βούληση. Πολιτική βούληση. Και, αν δεν τη διαθέτουν, όπως αποδεικνύεται, οι τωρινοί κυβερνώντες, η επόμενη κυβέρνηση, με την ίδια βούληση που επέδειξε το 2018, θα συνεχίσει το έργο της


   Οι φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και έχουν προχωρήσει από την περασμένη Πέμπτη σε κατάληψη, ζητώντας το αυτονόητο: Να στηριχθεί η Σχολή τους και να αναγνωριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματά τους.
   Τα νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα που δημιουργήθηκαν το 2018 και έχουν δεχθεί φοιτητές από το Ακαδημαϊκό Έτος 2019-2020, είχαν ήδη από τότε καταθέσει νέα, σύγχρονα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών πενταετούς πανεπιστημιακής κατεύθυνσης στην Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), νυν Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και με την έγκρισή της αυτά τα προγράμματα εφαρμόζονται έκτοτε.
   Επίσης, η πλειοψηφία των νέων Τμημάτων έχει ήδη περάσει τη διαδικασία της πιστοποίησης του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών που εφαρμόζεται από επιτροπές της ΕΘΑΑΕ και έχει βαθμολογηθεί με «άριστα» ή «λίαν καλώς», ενώ στα εναπομείναντα αντίστοιχα Τμήματα ολοκληρώνεται οσονούπω η διαδικασία πιστοποίησης.
   Επιπρόσθετα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη -ειρήσθω εν παρόδω η Ν.Δ. είχε καταψηφίσει τη δημιουργία των νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων και φυσικά ο τοπικός της βουλευτής τη Γεωπονική Σχολή στην Άρτα- είχε προγραμματίσει το Νοέμβριο του 2021 να συζητηθεί και να ψηφιστεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η νομοθετική ρύθμιση (υπουργική τροπολογία), με την οποία να επεκτείνεται το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του γεωπόνου σε όλους τους πτυχιούχους των Τμημάτων γεωπονικής κατεύθυνσης που λειτουργούν στα Πανεπιστήμια της χώρας.
   Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορούσε και την Γεωπονική Σχολή στην Άρτα. Όμως, η συγκεκριμένη τροπολογία περιλάμβανε εξίσου και την εξίσωση των Ιδιωτικών Κολεγίων, γεγονός το οποίο ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις, με τον Υπουργό να αποσύρει τελικά την τροπολογία πριν την ψήφισή της στην Ολομέλεια της Βουλής, καταδικάζοντας έτσι σε ομηρία φοιτητές που διδάσκονται μαθήματα ενός εγκεκριμένου πανεπιστημιακού προγράμματος, αλλά αρνούμενος να τους αναγνωρίσει τα αυτονόητα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
   Έκτοτε, υπήρξε μια συνεχής παρελκυστική κυβερνητική τακτική, που τελικά εξώθησε τους φοιτητές σε κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση του αυτονόητου.

   Ήρθε, λοιπόν, η ώρα ως τοπική κοινωνία να σταθούμε δίπλα στους φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας της Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα και στα δίκαια αιτήματά τους.
   Να ενώσουμε τη φωνή μας με τη δική τους και να διεκδικήσουμε μαζί τους τα αυτονόητα:
      - Την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους ως ΠΕ Γεωπόνων και την αναγνώριση του πτυχίου ως 5ετούς φοίτησης για όλα τα τμήματα.
      - Τη διασύνδεση του προγράμματος σπουδών με την τοπική κοινωνία και την παραγωγική δραστηριότητα, με ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας.
      - Την ενίσχυση σε υποδομές και προσωπικό.
      - Τις δράσεις εξωστρέφειας και προβολής του εκπαιδευτικού έργου.
      - Τη δημιουργία σύγχρονων δομών για την υποδοχή των φοιτητών και την ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία.
      - Την αντιμετώπιση των ζητημάτων στέγασης, σίτισης και μεταφοράς.
      
   Μετά από χρόνια διεκδικήσεων η Άρτα, που έχει την τύχη να διαθέτει μοναδικό φυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερα αναπτυγμένο πρωτογενή τομέα, κατάφερε να αποκτήσει Γεωπονική Σχολή. Μια Σχολή που μπορεί και πρέπει να στηριχθεί, να αναπτυχθεί και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για όλη την περιοχή.
   Αυτό που χρειάζεται είναι βούληση. Πολιτική βούληση. Και, αν δεν τη διαθέτουν, όπως αποδεικνύεται, οι τωρινοί κυβερνώντες, η επόμενη κυβέρνηση, με την ίδια βούληση που επέδειξε το 2018, θα συνεχίσει το έργο της.
   Ένα έργο που έχει όλες τις προϋποθέσεις να προσφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική παραγωγή και την τοπική οικονομία, ενσωματώνοντας καινοτόμα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα στον τομέα της αγροδιατροφής και διατηρώντας μια διαρκή λειτουργική διασύνδεση με την επιστημονική κοινότητα, την αγορά, τον καταναλωτή και την τοπική κοινωνία.

Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής Άρτας, Γραμματέας Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2023 | 6:54 pm


Βίντεο ντοκουμέντο - Καρέ – καρέ η διάλυση της συγκέντρωσης από τα ΜΑΤ, με ωμή απρόκλητη βία κατά ειρηνικών διαδηλωτών

- Στα βίντεο ακούγονται οι φωνές των διαδηλωτών που απευθύνονται στα ΜΑΤ και τους ρωτούν με ένταση γιατί χτυπούν τον κόσμο, ενώ άνθρωποι όλων των ηλικιών τρέχουν να γλιτώσουν από τη μανία των αστυνομικών δυνάμεων
- Το βίντεο σμπαραλιάζει το ψέμα που πλασάρουν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ότι δήθεν οι αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση και απλά αντέδρασαν αμυνόμενοι


   Για μια ακόμα φορά οι αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν μια ειρηνική διαδήλωση για την τραγωδία των Τεμπών και τις κυβερνητικές προσπάθειες συγκάλυψης.
   Το βίντεο ντοκουμέντο του avgi.gr και του Κώστα Παπαντωνίου κατέγραψε την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ κατά των διαδηλωτών, που ειρηνικά διαμαρτύρονταν για την κυβερνητική προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών.
   
   Όπως φαίνεται οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν με μοναδικό στόχο να διαλύσουν την πορεία.


   Το βίντεο σμπαραλιάζει το γνωστό αφήγημα που πλασάρουν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ότι δήθεν οι αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση και απλά αντέδρασαν αμυνόμενοι.

Δημοσιεύθηκε στις 16 March 2023 | 4:12 pm


Στο «πάμε και όπου βγει», εμείς απαντάμε με ένα μεγάλο «ως εδώ! - Συμμετοχή στη Γενική Απεργία στις 16 Μαρτίου

- Πέμπτη 16/3 και ώρα 11:00 πμ Πλατεία Κιλκίς στην Άρτα

- Διαδηλώνουμε απέναντι στις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη που οδήγησαν στην πρωτοφανή τραγωδία στα Τέμπη
- Απαιτούμε να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη και να αποδοθούν οι ευθύνες ως ελάχιστη υποχρέωση απέναντι στους συνανθρώπους μας που χάθηκαν τόσο άδικα


   Διαδηλώνουμε απέναντι στις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη που οδήγησαν στην πρωτοφανή τραγωδία στα Τέμπη. Απαιτούμε να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη και να αποδοθούν οι ευθύνες ως ελάχιστη υποχρέωση απέναντι στους συνανθρώπους μας που χάθηκαν τόσο άδικα.
   Στηρίζουμε τον αγώνα των συνδικάτων για να μαθευτεί όλη η αλήθεια για την τραγωδία και να μπει τέλος στις πολιτικές που οδηγούν στην πλήρη υποβάθμιση των συγκοινωνιών, της ασφάλειας, των εργασιακών σχέσεων και συνολικά των δημόσιων αγαθών.
   Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο και τα σωματεία τους που πρωτοστατούν στην απεργιακή κινητοποίηση στο Σύνταγμα την Πέμπτη 16/3. Οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο μήνες τώρα προειδοποιούσαν για την πλήρη διάλυση και τους κινδύνους που υπήρχαν και σήμερα βρίσκονται σε συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας ασφάλεια στους σιδηρόδρομους και προστασία των εργαζομένων και ολόκληρης της κοινωνίας.
   
   Πέμπτη 16/3 και ώρα 11:00 πμ Πλατεία Κιλκίς στην Άρτα



ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΑΡΤΑΣ
   Στο «πάμε και όπου βγει», εμείς απαντάμε με ένα μεγάλο «ως εδώ»!
   Δεν θα ανεχθούμε τη συγκάλυψη – Απαιτούμε να έρθουν όλα στο φως.
   Δεν ανεχόμαστε να παίζουν άλλο με τις ζωές μας – Απαιτούμε ασφαλείς υποδομές και μεταφορές.
   Οι μεγάλες κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών μας δείχνουν τον δρόμο. Συνεχίζουμε μέχρι τέλους.
   Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην μεγάλη πανελλαδική και πανεργατική απεργία την Πέμπτη 16/3, ώρα 11:00 πμ στην Πλατεία Κιλκίς στην πόλη της Άρτας.
   Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να μας ακούσουν.
   Να διερευνηθούν τα πραγματικά αίτια, και να αποκατασταθεί η ασφάλεια στον σιδηρόδρομο.
   Το χρωστάμε στη μνήμη των θυμάτων.

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Άρτας

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2023 | 9:17 pm


Απολείπειν ο Θεός Κυριάκον

Τι θα έλεγε λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ανύπαρκτο κέντρο τηλεδιοίκησης; Θα έλεγε όσα λέει σήμερα, ότι τα τρένα δεν λειτουργούν και φταίει ο σταθμάρχης ή όλες οι κυβερνήσεις; Θα ομολογούσε ότι τα τρένα είναι επικίνδυνα; Αυτό θα έλεγε; Προφανώς και όχι. Θα έλεγε ψέματα τα οποία θα πούλαγε σαν μεγάλες αλήθειες



   Παραφράζοντας τον Χόρχε Λουίς Μπόρχες θα τολµήσω να υποστηρίξω ότι το να ζεις µε τρόπο που κάνει επικίνδυνη τη ζωή των άλλων, επιλέγοντας µόνο ψέµατα, σηµαίνει να βιώνεις τόσο την τραγωδία όσο και την κωµωδία. Ο Μπόρχες δεν είχε προφανώς καµιά σχέση µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά η παράφρασή του τον αποδίδει πλήρως. ∆ηµιούργησε γύρω του κινδύνους παίζοντας µε το ψέµα και ζει τη διαδοχή του δράµατος και της κωµωδίας. Οι εικόνες από το υπουργικό συµβούλιο το οποίο φωτογραφίζεται σύσσωµο να κλαίει, να οδύρεται και να αναστενάζει στην πρώτη του συνεδρίαση μετά το δυστύχημα στα Τέμπη είναι μια φωτογραφία της στιγμής από την κωμωδία (του) και την τραγωδία (μας).
   Καμία προσπάθεια πολιτικής ανάλυσης του φαινομένου Μητσοτάκης –τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η εκδίκηση της Ιστορίας και σύντομα και των προσώπων που τον περιβάλλουν– δεν μπορεί να αποδώσει αυτό που έχει εμφανιστεί μπροστά μας. Και ευτυχώς δεν είναι ο βασιλιάς γυμνός, αλλά ένα μάτσο κουρελιασμένα κοστούμια και γραβάτες που κάποτε εμφανίζονταν ως πολιτική κορμοστασιά του Μητσοτάκη και του «επιτελικού κράτους».
   Η διακυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και η ηθική της υπόσταση εντοπίζονται σε μια λεπτομέρεια που είναι λογικό να χάθηκε μέσα στη φρίκη των Τεμπών. Την ημέρα του δυστυχήματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός θα επισκεπτόταν το Κέντρο Τηλεδιοίκησης Σιδηροδρόμων στη Βόρεια Ελλάδα και θα έβγαζε το σχετικό λογύδριο. Οπως αποδείχτηκε από το δυστύχημα, δεν υπήρχε κανένα πραγματικό κέντρο τηλεδιοίκησης ή ασφάλειας για τα τρένα και γι’ αυτό έγινε ό,τι έγινε. Στον αντίποδα όσων ψευδών θα έλεγε ο Μητσοτάκης για το τρένο της ανάπτυξης ή της κυβέρνησης, υπήρχε ένας και μόνο σταθμάρχης, γέννημα θρέμμα απ’ ό,τι φαίνεται του πελατειακού κράτους και του ρουσφετιού, στον οποίο ο Μητσοτάκης έριξε όλες τις ευθύνες. Ούτε ηλεκτρονικά συστήματα υπήρχαν ούτε δικλίδες ασφαλείας ούτε καν πείρα. Μόνο η παλιά συνταγή του βολέματος και της αρπαχτής που βαφτίζεται τελικώς αριστεία, πατριωτισμός και ό,τι έχουν ανάγκη οι Μητσοτάκηδες.
   Τι θα έλεγε λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ανύπαρκτο κέντρο τηλεδιοίκησης; Θα έλεγε όσα λέει σήμερα, ότι τα τρένα δεν λειτουργούν και φταίει ο σταθμάρχης ή όλες οι κυβερνήσεις; Θα ομολογούσε ότι τα τρένα είναι επικίνδυνα; Αυτό θα έλεγε; Προφανώς και όχι. Θα έλεγε ψέματα τα οποία θα πούλαγε σαν μεγάλες αλήθειες.
   Στο σύνολό της η διακυβέρνηση Μητσοτάκη, σε όλα τα επίπεδα, είναι ένα μοιραίο τρένο του οποίου η πορεία περιγράφεται με χιλιάδες ψέματα και γι’ αυτό είναι προδιαγεγραμμένη.
   Θυμάστε αλήθεια εκείνο το πρώτο υπουργικό συμβούλιο του Μητσοτάκη, όπου πρόσχαροι υπουργοί που απέπνεαν αλαζονεία ξεφύλλιζαν μπροστά στις στημένες κάμερες κάτι μπλε φακέλους, που αποτελούσαν τη «βίβλο» του μητσοτακικού «επιτελικού κράτους» γραμμένη από τον προφήτη του Γιώργο Γεραπετρίτη; Οσο οι κάμερες έδειχναν τους φακέλους, στο ΦΕΚ δημοσιεύονταν η τοποθέτηση ενός σεκιουριτά στην ηγεσία της ΕΥΠ και το ξεκίνημα των υποκλοπών, η πλήρης ανάληψη του ελέγχου της από τον Μητσοτάκη καθώς και ο πλήρης έλεγχος της ΕΡΤ και του ειδησεογραφικού ΑΠΕ από ένα πρόσωπο: τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
   Η σκηνοθεσία αυτή επαναλήφθηκε πολλές φορές. Ο Μητσοτάκης έκανε το χειρότερο και στις κάμερες έλεγε ψέματα πότε φορώντας κοστούμι και πότε το μαγιό των παρατεταμένων του διακοπών. Ακόμη και την περίοδο του κορονοϊού μάς έκλεισε όλους στα σπίτια, αφού μας απέδωσε ευθύνη για όσα συνέβαιναν ή μπορούσαν να συμβούν, και αυτός πήγε βόλτα στην Πάρνηθα για ποδηλατάδα και μοτοκρός.
   Κάθε λεπτό που περνάει αναλυτές δημοσιογράφοι και πολίτες ανακαλύπτουν την προβληματική φύση του και τον επικίνδυνο πολιτικό του ρόλο. Την Παρασκευή ο σύμβουλος έκδοσης του «Βήματος» του Βαγγέλη Μαρινάκη και πολύπειρος δημοσιογράφος Αντώνης Καρακούσης προανήγγειλε την «ολοκλήρωση του κύκλου Μητσοτάκη». Χρησιμοποίησε μάλιστα τον ιστορικό Πολύβιο για να περιγράψει το τέλος, ο οποίος έλεγε ότι «η κυβέρνηση ενός και μόνο προσώπου εκφυλίζεται σε δεσποτισμό και η αριστοκρατία σε ολιγαρχία προκαλώντας την οργή του λαού που τιμωρεί τις καταχρήσεις».
   Ο Μητσοτάκης έχει εκτεθεί, έχει αποκαλυφθεί, αλλά δεν θα περιμένει στωικά το τέλος. Ο λόγος δεν είναι μόνο η λουδοβίκεια αντίληψη για τον εαυτό του και την εξουσία αλλά και ο φόβος της τιμωρίας. Αυτές οι καταχρήσεις που κατά τον Πολύβιο και τον Καρακούση τιμωρούνται από τον λαό.
   Ο Μητσοτάκης έχει φτάσει στο τέλος και το φωνάζει ο ίδιος. Το φωνάζει κυρίως μέσα από την επιμονή του να χρησιμοποιεί με αγωνία αλλά άστοχα πια τα μέσα και τις μεθόδους που τον ανέδειξαν στην εξουσία. Αμέσως μετά το δυστύχημα ο Μητσοτάκης επιχείρησε να αποδώσει αρχικώς ευθύνη στον σταθμάρχη και στη συνέχεια σε όσους κυβέρνησαν. Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Από το «μαζί τα φάγαμε» στο «όλοι φταίμε». Μόνο που τίποτε δεν είναι όπως παλιά. Ακόμη και τα μέσα ενημέρωσης που τον υπηρέτησαν νιώθουν πλέον βαρύ το φορτίο όσων έχουν συμβεί ώστε να μετατοπίσουν την ευθύνη προς την πλευρά που επιθυμεί ακολουθώντας τις ράγες της αθλιότητας. Με εξαίρεση κάποιες παλλακίδες της εξουσίας, οι υπόλοιποι αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να προστατεύουν τον εαυτό τους και όχι τον Μητσοτάκη.
   Ενεργοποιήθηκαν επίσης οι δημοσκόποι. Τη μέρα που θάβαμε ακόμη νεκρούς ο Αnt1 του Θοδωρή Κυριακού, ο οποίος υπήρξε προσωπικός αερομεταφορέας του ζεύγους Μητσοτάκη με το ελικόπτερό του, δημοσίευσε δημοσκόπηση για να «αποδείξει» πως ό,τι και να γίνει, ακόμη κι αν καταστραφεί η χώρα, οι ψηφοφόροι γουστάρουν και την καταστροφή και τον Μητσοτάκη. Το πιο αισχρό στην υπόθεση, πιο αισχρό ακόμη και από την απόφαση να δημοσιευτεί δημοσκόπηση προκαλώντας το πενθούν σύμπαν, ήταν η ερώτηση που ζητούσε από τους πολίτες να απαντήσουν αν φταίει ο σταθμάρχης ή «και άλλοι παράγοντες». Οποιος πίστευε ότι φταίει η κυβέρνηση έπρεπε να απαντήσει ότι φταίνε άλλοι γενικώς για να μην απαντήσει ότι φταίει ο Μητσοτάκης ονομαστικά.
   Οι πυλώνες του Μητσοτάκη και των ψεμάτων του υποχωρούν ή εκτίθενται.
   Το τελευταίο προπύργιο είναι η «ντογιάκειος Δικαιοσύνη». Η Δικαιοσύνη που εκφράζεται με τις πράξεις και τις διατάξεις του εισαγγελέα του Αρειου Πάγου ανοίγει δικογραφίες, διατάσσει έρευνες, διαβεβαιώνει ότι έχει πάρει τη σκούπα και καθαρίζει επιμελώς, οδηγώντας ωστόσο τα σκουπίδια κάτω από το χαλάκι. Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για τη συνεργασία Ντογιάκου – Μητσοτάκη βγαίνει ο πρωθυπουργός και δίνει έως και οδηγίες ώστε το πόρισμα της επιτροπής που ο ίδιος όρισε να μπει στη δικογραφία. Ο Ντογιάκος, αφού προσπάθησε να παρεμποδίσει την έρευνα για τις υποκλοπές, ανέλαβε τον ρόλο κλειδούχου του Μαξίμου. Αν τύχει να οδηγούμαστε στην αλήθεια για το τι έγινε στα Τέμπη, ο Ντογιάκος θα γυρίσει το κλειδί και η έρευνα θα μπει σε άλλες ράγες. Οι εισαγγελείς θα πάρουν εντολή να ψάξουν πώς έγιναν οι διαρροές.
   Ο Μητσοτάκης αυτήν τη στιγμή έχει ένα ακόμη μειονέκτημα πέρα από αυτά που του δείχνουν και οι κρυφές δημοσκοπήσεις. Σε κάθε κρίση που υπήρχε την υπεράσπισή του αναλάμβαναν άλλοι. Τώρα που οι φύλαρχοι του συστήματος βαράνε υποχώρηση πρέπει να βρει τρόπο και δεν ξέρει. Επαναλαμβάνει έτσι τη γνωστή μανιέρα και κάνει τα πράγματα χειρότερα. Απολείπειν ο Θεός…

ΑΠΟΨΕΙΣ από τον Κώστα Βαξεβάνη στο Documento αυτής της Κυριακής

Δημοσιεύθηκε στις 12 March 2023 | 10:52 am


Πάλι ανύπαρκτη η Άρτα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Aς μη γελιούνται. Δεν θα τα καταφέρουν. Οι πληγές που αφήνουν σύντομα θα αναταχθούν...




Δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας, γραμματέα ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, 
για τη μη έγκριση θέσεων ειδικευμένων ιατρών για την Άρτα

   Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για την προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων ιατρών δυστυχώς δεν έκρυβε καμία έκπληξη.
   Ούτε ότι έγινε δίκην προεκλογικού πυροτεχνήματος, ούτε ότι αφορά πολύ λιγότερες θέσεις από αυτές που έχει ανάγκη το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
   Ούτε ότι για όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ηπείρου οι θέσεις που εγκρίθηκαν είναι μόλις 25, ούτε ότι για την Άρτα δεν υπάρχει ούτε μία θέση.
   Και δεν προξενεί καμία έκπληξη αυτό το γεγονός, διότι από την στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, συνέχισε στον ίδιο δρόμο που ακολουθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., πριν το 2015: Υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας.
   Ειδικότερα για την Άρτα, οι κυβερνώντες έκλεισαν τα αυτιά τους στις κραυγές αγωνίας του υγειονομικού προσωπικού για τις πολλαπλές συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις ειδικευμένων ιατρών, που έχουν ως αποτέλεσμα οι εναπομείναντες να μάχονται, υπερβάλλοντας εαυτούς, στα όρια της φυσικής και ψυχολογικής εξάντλησης, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο τόσο η προσωπική τους ασφάλεια όσο και των ασθενών.
   Αυτή άλλωστε είναι η εμμονική προσήλωση του συστήματος Μητσοτάκη: Η απέχθειά τους προς κάθε τι το δημόσιο, προς κάθε τομέα όπου η ανθρώπινη ζωή και υγεία είναι ο καθοριστικός παράγοντας και όχι το κέρδος.
   Κι έτσι, αυτή τη στιγμή, από τις 95 οργανικές θέσεις, υπηρετούν μόλις 67 ειδικευμένοι ιατροί, από τους οποίους περίπου 10 θα συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα δύο χρόνια. Με αποτέλεσμα πολλές κλινικές να δουλεύουν σε καθημερινή βάση με προσωπικό ασφαλείας στις βάρδιες, τμήματα να έχουν κλείσει καθώς έμειναν χωρίς ιατρούς και άλλα να έχουν μειώσει τη δραστηριότητά τους.
   Όμως, ας μη γελιούνται. Δεν θα τα καταφέρουν. Οι πληγές που αφήνουν σύντομα θα αναταχθούν, όπως έγινε και μετά την προηγούμενη καταστροφική για το ΕΣΥ διακυβέρνηση της ΝΔ. Η επόμενη κυβέρνηση θα ξαναδώσει στο Νοσοκομείο μας τη δυνατότητα να παρέχει δωρεάν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους και επισκέπτες του τόπου μας, καθιστώντας το πάλι ένα από τα καλύτερα περιφερειακά Νοσοκομεία της χώρας.
   Όσο και αν προσπαθούν να το καθυστερήσουν, ο ελληνικός λαός θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Και αυτό πλέον δεν αποτελεί για κανέναν έκπληξη.

Δημοσιεύθηκε στις 10 March 2023 | 6:53 pm


O σταθμάρχης Μητσοτάκης

- Το επόμενο διάστημα θα αποκαλύπτονται όλη η εγκληματική κυβερνητική πρακτική και η διαπλοκή, η οποία για μια ακόμη φορά γίνεται ταφόπλακα (αυτήν τη φορά δυστυχώς κυριολεκτικά) για τη χώρα

- Οι νεκροί δεν γυρίζουν πίσω. Ο πόνος δεν παίρνει αναστολή. Αλλά η αλήθεια μπορεί να ειπωθεί. Έχουμε καθήκον να την πούμε


   Σεβασμός στους νεκρούς σημαίνει πρώτα απ’ όλα επιλογή της αλήθειας. Δεν έχει νόημα να κλαις για τους νεκρούς, να ανατριχιάζεις με τις εικόνες, να αναρωτιέσαι μεταφυσικά για τις συγκυρίες αν δεν έχεις σκοπό να απαιτήσεις την αλήθεια. Το άμορφο ατσάλι μες στο οποίο εξαϋλώθηκαν παιδιά, τα παιδιά μας, δεν είναι θέαμα αλλά η βεβαιότητα ότι υπάρχει έγκλημα. Είναι ώρα για ευθύνες και κάποια στιγμή πρέπει να γίνουμε και χώρα για ευθύνες. Είναι χρέος να μη διαχυθούν για μια ακόμη φορά οι ευθύνες στην αοριστία, να μην αποδοθούν σε κάποια κακοδαιμονία που αναγεννιέται δήθεν από τις στάχτες της Ελλάδας ή την οδηγεί στις στάχτες. Δεν υπάρχει κακιά ώρα ούτε θλιβερή στιγμή. Υπάρχουν συμφέροντα, πολιτικές, ψέματα και άνθρωποι με προθέσεις που προηγήθηκαν ενός λάθους χωρίς πρόθεση.
   Οι παραινέσεις των κυβερνητικών παραγόντων για σιωπή, η οποία δήθεν αποδίδει σεβασμό και πένθος, είναι το πρώτο μέρος της προσπάθειας συγκάλυψης, μαζί φυσικά με την απόδοση των ευθυνών στον σταθμάρχη από τον πρωθυπουργό-πραγματογνώμονα. Στα επόμενα επεισόδια θα υπάρξουν κι άλλοι που φταίνε προκειμένου να μη φταίει ο σταθμάρχης του Μαξίμου, στον οποίο ανήκει μεγάλο τμήμα της ευθύνης από αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει την «αντικειμενική πολιτική ευθύνη» που χρέωσε στον υπουργό Κώστα Αχ. Καραμανλή ο οποίος αποχώρησε, αλλά ευθύνες που πρέπει να διερευνηθούν σε όλα τα επίπεδα. Στα σχεδόν τέσσερα χρόνια διακυβέρνησής του η ασφάλεια των σιδηροδρόμων εκμηδενίστηκε και ευνοήθηκαν τα καρτέλ των ΚΤΕΛ, των αεροπορικών εταιρειών και των κατασκευαστικών. Οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι, οι οποίοι προειδοποιούσαν για το επερχόμενο δυστύχημα, λοιδορήθηκαν, συκοφαντήθηκαν και απειλήθηκαν από την κυβέρνηση. Την ώρα που έκαναν απεργία δείχνοντας το πρόβλημα, ο Μητσοτάκης διαβεβαίωνε ότι η χώρα είναι στο τρένο της ανάπτυξης, το οποίο οι κινδυνολόγοι προσπαθούν να εκτροχιάσουν. Μέλημα δεν ήταν η ασφάλεια των επιβατών, αλλά ποιος και πώς θα πάρει τις δουλειές. Το τραγικό δυστύχημα επιβεβαίωσε ανάμεσα στα άλλα ότι έχουμε να κάνουμε με μια «Κυβέρνηση ΑΕ», όπως την είχε αποκαλέσει το Documento από τις 19 Ιουλίου του 2019.
   Το επόμενο διάστημα θα αποκαλύπτονται όλη η εγκληματική κυβερνητική πρακτική και η διαπλοκή, η οποία για μια ακόμη φορά γίνεται ταφόπλακα (αυτήν τη φορά δυστυχώς κυριολεκτικά) για τη χώρα.
   Ο Μητσοτάκης έχει αποκαλυφθεί και δεν αντιμετωπίζει πλέον κάποιες κατηγορίες από την αντιπολίτευση ή τη σκληρή δημοσιογραφία. Εχει να κάνει με την πραγματικότητα.
   Τον Αύγουστο του 2021, όταν η Εύβοια κάηκε επειδή η κυβέρνηση αντί για κατάσβεση εκκένωνε περιοχές για να εμφανίσει ότι εξασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να βάλει στη ζυγαριά τις καταστροφές για να αποδείξει την ανωτερότητά του. Είπε μες στη Βουλή όταν κλήθηκε να απαντήσει για την ελλιπή κατάσβεση: «Τώρα μετράμε καμένα στρέμματα, στο Μάτι μετρούσαμε φέρετρα». Δεν ήταν μόνο τα αντιπολιτευτικά ΜΜΕ που σχολίαζαν τότε ότι η αριθμητική των νεκρών που επέλεξε πέρα από ανήθικη ήταν και πολιτικά επικίνδυνη για τον ίδιο, γιατί μπορούσε να αντιστραφεί.
   Σήμερα θρηνούμε για ένα πολύνεκρο δυστύχημα. Όποιος χρησιμοποιεί πολιτικά την καταμέτρηση νεκρών ως στοιχείο πολιτικής είναι το ίδιο ανήθικος με τη δήλωση του Μητσοτάκη τον Αύγουστο του 2021. Ο Μητσοτάκης όμως είναι έκθετος επειδή έχει χρησιμοποιήσει κριτήρια κανιβαλισμού και σκύλευσης. Βρίσκεται απέναντι στον μαύρο καθρέφτη που κατασκεύασε.
   Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, έχει αποκαλυφθεί και σε ένα άλλο πεδίο όπου κατασκεύαζε επιμελώς την υποτιθέμενη υπεροχή του. Ο εκσυγχρονιστής, ο εραστής της ανάπτυξης και της ψηφιακής προοπτικής γύρισε στο manual. H μοναδική ψηφιακή υπεροχή του Μητσοτάκη αφορούσε τα υπερσύγχρονα συστήματα με τα οποία μας παρακολουθούσε. Τα υπόλοιπα λειτουργούν με μανιβέλα. Επιπλέον αποκαλύπτεται για μια ακόμη φορά ότι η ανάπτυξη είναι η κάλυψη του χορού των εκατομμυρίων γύρω από συγκεκριμένες εταιρείες και έργα. Ο φερετζές του κέρδους από τους ίδιους και τους ίδιους, στο οποίο θυσιάζονται ανθρώπινες ζωές. Ενώ ο σιδηρόδρομος είναι χωρίς ασφάλεια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενδιαφέρεται για την επέκταση της γραμμής Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη που θα κατασκευάσουν οι γνωστοί φίλοι.
   Το δυστύχημα στα Τέμπη αποκάλυψε τον Μητσοτάκη ως επαγγελματία ψεύτη. Την ημέρα του δυστυχήματος ο πρωθυπουργός θα επισκεπτόταν, όπως μας διαβεβαίωσε το δελτίο Τύπου που απέστειλε το Μαξίμου, το κέντρο τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης στη βόρεια Ελλάδα. Μόνο που το δυστύχημα έδειξε ότι τηλεδιοίκηση δεν υπάρχει και γι’ αυτό άλλωστε δεν διορθώθηκε το ανθρώπινο σφάλμα που οδήγησε στην τραγική σύγκρουση. Ο Μητσοτάκης θα έστηνε μια φιέστα με τέντες, κέτερινγκ και κάμερες για να διαβεβαιώσει ότι οι σιδηρόδρομοι στην Ελλάδα είναι ένα ασφαλές και σύγχρονο μέσο. Είναι κάτι που κάνει συχνά ο πρωθυπουργός: δημιουργεί εικονική πραγματικότητα με χρήση της μιντιακής του υπεροχής.
   Και τι άλλο έκανε ο Μητσοτάκης ως συνήθης Μητσοτάκης; Αρχικώς έριξε τις ευθύνες σε άλλους. Εφταιγε ο σταθμάρχης. Όπως έφταιγαν άλλοι εκτός από αυτόν στην πανδημία και στις υποκλοπές ο ανιψιός του. Φυσικά οι ευθύνες θα διανθιστούν με κοινοτοπίες περί ατυχίας και κακού ριζικού και καθόλου παράξενο να φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ παρότι κυβερνά η ΝΔ.
   Όταν φτάσει σε πλήρες αδιέξοδο, με την κοινή γνώμη να απαιτεί έρευνα και τιμωρία, οι μάγοι της επικοινωνίας του Μητσοτάκη θα κάνουν το γνωστό: θα απαιτήσουν η έρευνα για το δυστύχημα και τις συνθήκες στο σιδηροδρομικό δίκτυο να επεκταθούν σε βάθος δεκαετίας ή εικοσαετίας, σε όποιας -ετίας εν πάση περιπτώσει, αρκεί να συμπεριλαμβάνει και τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ώστε να εξαφανιστεί η ουσία της πραγματικής αιτίας.
   Το δυστύχημα αποκάλυψε και τους ανήθικους συνεργάτες της εξουσίας. Τους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης που κατείχαν όλα τα στοιχεία του εξελισσόμενου εγκλήματος, αλλά αντί να το καταδείξουν, αντί να ερευνήσουν, αντί να σταματήσουν το μοιραίο, σώπαιναν, προφανώς επειδή όταν τρώνε δεν μιλάνε. Είναι εντυπωσιακό που η ΕΣΗΕΑ βγήκε με ανακοίνωσή της να ζητήσει συγγνώμη προχθές Παρασκευή γιατί αποδείχτηκε ότι η δημοσιογραφία δεν επιτέλεσε το καθήκον της.
   Οι νεκροί δεν γυρίζουν πίσω. Ο πόνος δεν παίρνει αναστολή. Αλλά η αλήθεια μπορεί να ειπωθεί. Έχουμε καθήκον να την πούμε.

Δημοσιεύθηκε στις 7 March 2023 | 4:19 pm


44 μήνες σκάνδαλα

- Έργα και ημέρες του καθεστώτος Μητσοτάκη

- Μήνα με το μήνα το χρονολόγιο των σκανδάλων


   Από την ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείχθηκε πρωθυπουργός εφαρμόζει πιστά το σχέδιό του να εξυπηρετήσει μικρά και μεγάλα συμφέροντα, επιχειρηματικά λόμπι, αλλά και ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος.
   Η αναδρομή στα γεγονότα των τελευταίων 44 μηνών επανέφερε πράξεις και μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έχουν κοινό άξονα τη ζημία του Δημοσίου και παράλληλα την ενίσχυση ιδιωτικών συμφερόντων εις βάρος της κοινωνίας.
   Οι περιπτώσεις που υπενθυμίζουμε δεν αφορούν το σύνολο της καταστροφικής πολιτικής της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Αφορούν, όμως, ρουσφέτια σε ημετέρους με ψεύτικα βιογραφικά, την απώλεια δισ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία, το πάρτι απευθείας αναθέσεων και τελικά την παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών.
   Έχουμε και λέμε λοιπόν: 

Ιούλιος 2019

1. Τροπολογία επιτρέπει αλλαγή όρων δόμησης στο Ελληνικό προκειμένου να χτιστούν ουρανοξύστης και καζίνο. Λίγες ημέρες νωρίτερα έχει αναλάβει υφυπουργός Χωροταξίας ο Δ. Οικονόμου της Lamda Development.

2. Αποκαλύπτεται ότι ο νέος γ.γ. Τουρισμού Κωνσταντίνος Λούλης έχει γράψει υμνητικά υπέρ της Χούντας. Ο Λούλης για μήνες καλύπτεται από το Μαξίμου, καθώς κατονομάζεται ως «ταμίας» της οικογένειας Μητσοτάκη.

Αύγουστος 2019

3. Απομακρύνεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού με φωτογραφική διάταξη η Βασιλική Θάνου.

4. Διορίζεται πρόεδρος της ΕΡΤ ο Κωνσταντίνος Ζούλας, μέχρι πρότινος διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

5. Στο τιμόνι της πρωθυπουργικής ΕΥΠ ο Παναγιώτης Κοντολέων της G4S. Η κυβέρνηση αλλάζει και τον σχετικό νόμο με φωτογραφική διάταξη, καθώς ο μουσικός δεν κατέχει ούτε τα απαραίτητα τυπικά προσόντα.

Σεπτέμβριος 2019

6. Ρυθμίσεις Βρούτση με τις οποίες ικανοποιούνται πάγια αιτήματα του ΣΕΒ, όπως οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες.

7. Ανακοινώνεται η αλλαγή του σχεδίου κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης. Ανοίγει ο δρόμος για αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων στους εργολάβους.

8. Αποκαλύπτονται οι αριθμοί για τους μετακλητούς της Ν.Δ. Στα 158 εκατ. ευρώ το κόστος των μετακλητών. Χαρακτηριστική περίπτωση, οι 460 διορισμοί στην Προεδρία της Κυβέρνησης.

9. Απαλλάσσονται από υποχρέωση κατάθεσης πόθεν έσχες οι καναλάρχες.

Νοέμβριος 2019

10. Η κυβέρνηση δίνει ασυλία στους τραπεζίτες στο πλαίσιο αλλαγών του Ποινικού Κώδικα.

11. Διορίζονται διοικητές νοσοκομείων συνεργάτες βουλευτών, αποτυχημένοι πολιτευτές, απόστρατοι και κάθε λογής άσχετοι. Ο Κ. Πατέρας που διορίστηκε στο Νοσοκομείο Καρδίτσας αποκαλύπτει ότι ο ίδιος ο Μητσοτάκης του υποσχέθηκε τη θέση προεκλογικά προκειμένου να ενταχθεί στη Ν.Δ.

12. Αποκαλύπτεται ότι το βιογραφικό του υφυπουργού Εξωτερικών Διαματάρη είναι ψεύτικο. Την επομένη παραιτήθηκε.

Ιανουάριος 2020

13. Η κυβέρνηση πολλαπλασιάζει τους μισθούς των κορυφαίων στελεχών της ΔΕΗ, ενώ εκτοξεύει τον αριθμό των διευθυντών της.

14. Ο Βρούτσης φέρνει φωτογραφική ρύθμιση με την οποία συνταξιούχοι θα εργάζονται στο Δημόσιο χωρίς να περικόπτεται η σύνταξή τους. Πρόκειται για δώρο σε γαλάζια στελέχη που θα διορίζονται σε θέσεις μετακλητών και συνεργατών.

Φεβρουάριος 2020

15. Η κυβέρνηση ακυρώνει με αστεία προσχήματα τον διαγωνισμό του ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες ταυτότητες και εκτοξεύει το κόστος του κατά 200 εκατ. ευρώ.

Μάρτιος 2020

16. Η πανδημία του κορωνοϊού χτυπά την Ελλάδα και η κυβέρνηση ακολουθεί το δόγμα της ατομικής ευθύνης και της εξυπηρέτησης των μεγάλων εργοδοτών και των ισχυρών συμφερόντων στην Υγεία. Οι ιδιωτικές κλινικές δεν συμπεριλαμβάνονται στον σχεδιασμό αντιμετώπισης της Covid-19. Παράλληλα οι μισθοί όσων κλάδων παύουν να λειτουργούν αντικαθίστανται από ένα πενιχρό επίδομα 534 ευρώ. Προοπτικά δρομολογούνται περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων μέσω της εκ περιτροπής εργασίας.

17. Η κυβέρνηση δημοσιεύσει ΚΥΑ με την οποία επιτρέπει απευθείας αναθέσεις με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

18. Η κυβέρνηση απαλλάσσει τους καναλάρχες από την καταβολή της δόσης 21 εκατ. ευρώ για τις άδειες.

Απρίλιος 2020

19. «Σκόιλ ελικίκου» εκατομμυρίων. Η κυβέρνηση ανακοινώνει πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για ελεύθερους επαγγελματίες. Το συνολικό κονδύλι φτάνει τα 193 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 85 εκατομμύρια θα καταλήξουν στα ιδιωτικά ΚΕΚ, εκ των οποίων τα 36 εκατομμύρια απευθείας σε επτά εταιρείες. Η τηλεκατάρτιση αποδεικνύεται ένα κακόγουστο αστείο, καθώς το εκπαιδευτικό υλικό είναι απαρχαιωμένο, γεμάτο σπαρταριστά λάθη. Εντέλει, τα vouchers αποσύρθηκαν.

Μάιος 2020

20. Η Νίκη Κεραμέως εισάγει την τηλεκπαίδευση στα σχολεία. Φέρνει στη Βουλή ρυθμίσεις που βρίθουν παραβιάσεων των κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων, ενώ κρύβει τις συμβάσεις που έχει συνάψει με την εταιρεία Cisco. Μετά από έναν χρόνο θα αποκαλύψει το περιεχόμενο της σύμβασης, που τελικά προβλέπει τίμημα 2 εκατ. ευρώ. Η αρμόδια Αρχή για τα Προσωπικά Δεδομένα ζητά διορθώσεις, οι οποίες τελικά υιοθετούνται μήνες μετά τις σχετικές συμβάσεις.

Ιούνιος 2020

21. Η κυβέρνηση δίνει αφειδώς χρήματα για δήθεν διαφημιστικούς λόγους σε ΜΜΕ, ώστε να «κλειδώσει» την εύνοιά τους. Αντιπολιτευόμενα μέσα λαμβάνουν μηδενικά ή πενιχρά ποσά, σε αντίθεση με ιστοσελίδες αμφιβόλου ποιότητας. Για εβδομάδες η κυβέρνηση κρύβει τη λίστα Πέτσα. Όταν τελικά δίδεται στη δημοσιότητα, η μεθόδευση εξαγοράς των ΜΜΕ είναι πρόδηλη.

Ιούλιος 2020

22. Ανακοινώνεται η κατασκευή του Μεγάλου Περίπατου στο κέντρο της Αθήνας, κάνοντας χρήση της περίφημης ΚΥΑ που επιτρέπει απευθείας αναθέσεις για λόγους προστασίας της πανδημίας. Καταβάλλονται πάνω από 2 εκατ. ευρώ για ένα σχέδιο εκ προοιμίου αποτυχημένο και γεμάτο αστεία φυτά και κακοφτιαγμένα παγκάκια. Η ταλαιπωρία για χιλιάδες πολίτες που κυκλοφορούν στους κεντρικούς άξονες μαρτυρά την προχειρότητα.

Σεπτέμβριος 2020

23. Η κυβέρνηση προφασίζεται ελλείψεις αντιδραστηρίων για τα τεστ κορωνοϊού και οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας προτρέπουν τα νοσοκομεία να συνάψουν συμβάσεις με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

24. Ανοίγουν τα σχολεία και η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε σχέδιο μαζικών τεστ, δίνει στους μαθητές διαφημιστικά παγουρίνα του Ιδρύματος Λασκαρίδη. Παράλληλα οι μάσκες που δίνονται στα παιδιά είναι τόσο μεγάλες, που καλύπτουν ολόκληρο το πρόσωπό τους.

25. Η κυβέρνηση αφήνει το ΕΣΥ στο έλεος της πανδημίας και καταρτίζει σχέδιο να κατευθύνονται άλλα σοβαρά περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα με υπέρογκες αποζημιώσεις για τους κλινικάρχες.

Οκτώβριος 2020

26. Η κυβέρνηση φέρνει τον Πτωχευτικό Κώδικα, που ξηλώνει κάθε προστασία πρώτης κατοικίας και δίνει γη και ύδωρ σε funds και τράπεζες.

Δεκέμβριος 2020

27. Μετά από μήνες αισχροκέρδειας ιδιωτικών κέντρων, η κυβέρνηση βάζει πλαφόν στις τιμές των τεστ. Ωστόσο και αυτό είναι εξαιρετικά υψηλό, με αποτέλεσμα τα κέρδη των ιδιωτικών εργαστηρίων να εκτοξεύονται.

28. Αποκαλύπτεται πως η κυβέρνηση έχει συνάψει σύμβαση με την εταιρεία Palantir για τη συλλογή δεδομένων των πολιτών με σκοπό την κοινωνική επιτήρηση εν καιρώ πανδημίας. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αρνείται να τη δώσει στη δημοσιότητα, ενώ παραμένει άγνωστο εάν αυτή υπήρξε καν.

Ιανουάριος 2021

29. Νέα στοιχεία για τους μετακλητούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αγγίζουν πια τους 3.000.

30. Προωθείται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που οδηγεί κάθε χρόνο σχεδόν 30.000 μαθητές στα ιδιωτικά κολέγια, ενώ αναγκάζει σε λουκέτα δεκάδες τμήματα ΑΕΙ σε όλη τη χώρα.

31. Καταργείται ουσιαστικά το οκτάωρο με νομοσχέδιο Χατζηδάκη και δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να επιβάλλουν δεκάωρη εργασία στους εργαζόμενους.

Φεβρουάριος 2021

32. Τριπλασιάζεται το όριο για απευθείας αναθέσεις. Για συμβάσεις δημοσίων έργων οι απευθείας αναθέσεις μπορεί να φτάνουν πια τα 60.000 ευρώ.

Μάρτιος 2021

33. Η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου σπάει κάθε ρεκόρ στις απευθείας αναθέσεις. Χαρακτηριστικά, μέσα σε 5 ημέρες έκανε 7 απευθείας αναθέσεις 1,1 εκατ. ευρώ για μάσκες και αντισηπτικά στις φυλακές. Σύμφωνα με το πρόσφατο πόρισμα του ΣΔΟΕ, ζημίωσε συνολικά το Δημόσιο με 2 εκατ. ευρώ καθώς οι τιμές ήταν παραφουσκωμένες. Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως υποψήφια βουλευτής στην Εύβοια.

Απρίλιος 2021

34. Μετά από μήνες ολιγωρίας, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής δεν αγοράζει νέα λεωφορεία, αλλά ενοικιάζει μεταχειρισμένα αντί 30 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οχήματα ακατάλληλα για τις συνθήκες της πανδημίας, ενώ πολλά εξ αυτών έχουν βλάβες.

35. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς που προκαλεί τελικά συνολική ζημία στο Δημόσιο άνω των 3 δισ. ευρώ.

36. Αποκαλύπτεται η προνομιακή μεταχείριση του Φουρθιώτη από την κυβέρνηση. Του είχε χορηγηθεί αστυνομική φρουρά, ενώ είχε συχνές επαφές με στελέχη της κυβέρνησης και της Ν.Δ., όπως τον Γεραπετρίτη και τον Ρωμανό.

Ιούνιος 2021

37. Το ασφαλιστικό Χατζηδάκη χαρίζει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες το «φιλέτο» της επικουρικής ασφάλισης. Η μετάβαση στο νέο ασφαλιστικό υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει προοπτικά στο Δημόσιο 78 δισ. ευρώ. Παράλληλα, δίνεται ασυλία στα golden boys που θα τζογάρουν με τα αποθεματικά των ταμείων.

Ιούλιος 2021

38. Το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Μαρέβας Μητσοτάκη αποκαλύπτεται πως δεν περιλαμβάνει εταιρείες και ακίνητα. Η Ν.Δ. μεθοδεύει με κάθε τρόπο τη συγκάλυψη της υπόθεσης.

Σεπτέμβριος 2021

39. Η κυβέρνηση μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου μεθοδεύει την πώληση πακέτου μετοχών της ΔΕΗ. Έτσι το Δημόσιο χάνει την πλειοψηφία της επιχείρησης λαμβάνοντας πενιχρό αντίτιμο. Είναι ακόμα ένα επεισόδιο στο σίριαλ αυξήσεων της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς πριν ακόμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία τα ελληνικά νοικοκυριά πλήρωναν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη.

Οκτώβριος 2021

40. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή για τη λίστα Πέτσα και τη δημοσκοπική εταιρεία Opinion Poll. Η Ν.Δ. εμποδίζει τη διερεύνηση, καθώς αποφασίζει να μην κληθεί καν ο αρμόδιος Στέλιος Πέτσας.

Μάρτιος 2022

41. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκαλείται στη Βουλή από τον Αλέξη Τσίπρα και δεσμεύεται για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Μέχρι σήμερα δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ από το Δημόσιο.

Απρίλιος 2022

42. Η ακρίβεια καλπάζει για μήνες, αλλά η κυβέρνηση δεν δείχνει να κόπτεται ιδιαίτερα. Δίνεται πενιχρή αύξηση στον κατώτατο μισθό σε συνεννόηση με τον ΣΕΒ. Στον τομέα της ενέργειας, η Ν.Δ. απορρίπτει τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Μάιος 2022

43. Αποκαλύπτεται ότι η ΡΑΕ δέχτηκε πιέσεις από ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας -και ενέδωσε- ώστε να επιβληθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής στη ΔΕΗ.

Ιούνιος 2022

44. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επαναφέρει τα μπόνους των golden boys των τραπεζών.

Ιούλιος 2022

45. Ξεκινούν οι αποκαλύψεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών της ΕΥΠ. Φεύγουν από τις θέσεις τους οι Γρηγόρης Δημητριάδης και Παναγιώτης Κοντολέων, ενώ τεκμηριώνονται οι σχέσεις του ανιψιού και γ.γ. του πρωθυπουργού με τους Λαβράνο και Μπίτζιο, που πρωταγωνιστούν στην υπόθεση των παρακολουθήσεων με Predator. Οι εταιρείες τους εμφανίζονται να έχουν συνάψει συμβάσεις εκατομμυρίων με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ αποκαλύπτεται η χρήση του Predator από την ΕΥΠ. Οι υπεύθυνοι των εταιρειών του κακόβουλου λογισμικού «δένονται» με κουμπαριές και στενές φιλικές σχέσεις με σημαντικά στελέχη της κυβέρνησης, όπως τους υπουργούς Πιερρακάκη, Παναγιωτόπουλο. Σε καταθέσεις τους οι Δημητριάδης και Κοντολέων επικαλούνται το απόρρητο, τακτική που στηρίζει το Μαξίμου. Ακολουθεί Εξεταστική Επιτροπή, στην οποία η Ν.Δ. θέτει κάθε είδους εμπόδιο για να μην κληθούν τα κομβικά πρόσωπα να καταθέσουν. Τέλος, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος επιχειρεί να εμποδίσει την ΑΔΑΕ να κάνει ελέγχους στους παρόχους.

Οκτώβριος 2022

46. Διαγράφεται από τη Ν.Δ. ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης ύστερα από τις αποκαλύψεις ότι έκανε μπίζνες με κόκκινα δάνεια και πως είχε αναλάβει δουλειές του Δημοσίου παρά τις σχετικές απαγορεύσεις. Η διαγραφή ήρθε δύο χρόνια μετά τις πρώτες αποκαλύψεις για τις ενέργειές του.

47. Αποκαλύπτεται ότι ο βουλευτής Μαγνησίας Ανδρέας Μαραβέγιας μεθόδευε την άντληση άνω των 4 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο μέσω του αναπτυξιακού νόμου. Ο ίδιος παραδέχτηκε το σχέδιο που περιελάμβανε τη σύζυγό του.

Δεκέμβριος 2022

48. Το πάρτι με τις απευθείας αναθέσεις προκαλεί βέρτιγκο. Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2022 έχουν δοθεί 8,5 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις, με το νούμερο να έχει εκτοξευθεί λόγω της περίφημης ΚΥΑ για τον κορωνοϊό.

49. Αποκαλύπτεται ότι η «δημοσκοπική εταιρεία του Μαξίμου», η Marc, εμπλέκεται σε υπόθεση έκδοσης εικονικών τιμολογίων εκατομμυρίων ευρώ μαζί με εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου.

Φεβρουάριος 2023

50. Ο βουλευτής Μεσσηνίας της .Δ. Περικλής Μαντάς κατέχει offshore εταιρεία με έδρα στα Νησιά Μάρσαλ.

πηγή: ΑΥΓΗ της Κυριακής

Δημοσιεύθηκε στις 26 February 2023 | 11:27 am


Όλγα Γεροβασίλη: Ο Μητσοτάκης οδηγεί Δημοκρατία και οικονομία σε έναν επικίνδυνο κατήφορο

- Ένα πράγμα είναι πλέον ξεκάθαρο: η κοινωνία κατανοεί και καταδικάζει τη δυστοπία που ζει σήμερα
- Ισχυρή κυβέρνηση είναι αυτή που θα έχει τη στήριξη της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας
- Γι’ αυτό ακριβώς μιλάμε για κυβέρνηση συνεργασίας, που θα προκύψει από την απλή αναλογική, με το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καθαρό νικητή των εκλογών της απλής αναλογικής



Συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην ιστοσελίδα newsbomb.gr και στον Αντώνη Γκιόκα

   Κυρία Γεροβασίλη, τι απαντάτε στην κυβέρνηση, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, που σας κατηγορούν για «αντιθεσμική στάση», εξαιτίας της επιλογής σας να αποχωρήσετε από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες;
   Συνεχίζουμε να ασκούμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την πολύπλευρη, επιτυχημένη κοινοβουλευτική δραστηριότητά μας, υλοποιώντας στο ακέραιο την θεσμική αποστολή μας, ελέγχοντας και αποκαλύπτοντας τη δράση της χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης. 
   Συνεχίζουμε να προτείνουμε ρεαλιστικές, παραγωγικές λύσεις με προοδευτικό πρόσημο για τα αδιέξοδα που καθημερινά δημιουργεί η πολιτική της ΝΔ.
   Αυτό που δεν θα κάνουμε είναι να νομιμοποιήσουμε το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη που συνιστά πλέον αποδεδειγμένα κυβέρνηση εκτροπής απέχοντας από τις ψηφοφορίες. Μόνη εξαίρεση η συμμετοχή μας στην αντιμετώπιση της προσπάθειας να επανέλθει στο προσκήνιο η εγκληματική συμμορία των νεοναζί.
   Όσο για τις κατηγορίες, τολμά να κάνει υποδείξεις για σεβασμό των θεσμών η ΝΔ; Δε ντρέπονται αυτοί που ψήφισαν τις αλλαγές στο νόμο για την ηγεσία της ΕΥΠ για να βολέψουν τον «εκλεκτό» τους που δεν είχε καν τα τυπικά προσόντα για τη θέση;
   Μιλούν για θεσμούς εκείνοι που άλλαξαν το νόμο για το δικαίωμα στην ενημέρωση για την παρακολούθηση μόλις τους ανακάλυψε ο κ. Κουκάκης που ερευνούσε οικονομικά σκάνδαλα; Που στήνουν επιτροπές και νομοθετούν «τέρατα» για να συγκαλύψουν τα σκάνδαλά τους και μετά αλληλοσυγχαίρονται; Που διαπομπεύουν Ανεξάρτητες Αρχές, δικαστές και δημόσιους λειτουργούς γιατί κάνουν το καθήκον τους;
   Η θεσμοθέτηση από τη ΝΔ της «ομερτά», η παγίωση του ζόφου και της δυσωδίας στη δημόσια ζωή και στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, οδηγούν την ελληνική δημοκρατία, την ελληνική κοινωνία και την οικονομία σε ένα επικίνδυνο κατήφορο.
   Και αν το ιστορικά επικίνδυνο για τη δημοκρατία δόγμα της συντήρησης πως «όλοι ίδιοι είναι», είναι το τελευταίο καταφύγιο της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ γιατί ακριβώς μας κατηγορεί; Γιατί βρήκαμε το σθένος να πούμε «Ως εδώ.»; Είναι θεσμική στάση να παρακολουθεί, αμέτοχο, τάχα ψύχραιμο. ως κάτι το φυσιολογικό, τη συμπολίτευση να αποδέχεται - δια της ψήφου της - την παρακολούθηση βουλευτών, υπουργών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, της στρατιωτικής ηγεσίας; Του ίδιου του αρχηγού του; Τί λέει σήμερα ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος μέχρι χτες έλεγε πως κάποιοι θέλουν να βάλουν τον ίδιο και το κόμμα του στο «χέρι»; Ας εξηγήσουν στην κοινωνία οι ίδιοι πως εννοούν τελικά τους θεσμούς και το μοντέλο διακυβέρνησης που επιθυμούν για τη χώρα.

   Από που προκύπτει η πεποίθησή σας ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε για τις επισυνδέσεις πολιτικών προσώπων; Ο ίδιος, άλλωστε, το διαψεύδει κατηγορηματικά…
   Χάρη στην ερευνητική δημοσιογραφία και στο έργο άξιων δημόσιων λειτουργών, υπάρχουν οι αδιάσειστες αποδείξεις πως εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια, η ΕΥΠ υπό τον απόλυτο έλεγχο Μητσοτάκη παρακολουθούσε υπουργούς, βουλευτές, κυβερνητικούς αξιωματούχους, την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες. Πως παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων που ανήκε σε πρόσωπα που φαίνεται πως βρίσκονταν κοντά στο Μαξίμου και προωθήθηκε με κυβερνητική άδεια για εξαγωγή στο εξωτερικό, κατευθύνθηκε σε στόχους, οι οποίοι ήταν ήδη επισυνδεδεμένοι από την ΕΥΠ.
   Ας ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους. Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: είτε στήθηκε από το Μαξίμου ένα παρακράτος για να «βάλει στο χέρι» εχθρούς και – κυρίως «φίλους», είτε στο Μαξίμου δε γνώριζαν τίποτε για την λειτουργία του ενώ αυτό δρούσε υπό την ηγεσία του ίδιου του Πρωθυπουργού. Ας διαλέξει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης: μήπως δεν αρκούσε για τον έλεγχό του επί της ΝΔ και των «φίλων» του η συγκολλητική ουσία της ιδιοτελούς άσκησης της εξουσίας; Ήταν ανάγκη αυτή να ενισχυθεί και από ένα κρίσιμο καταλύτη που θα προέκυπτε μέσα από το υλικό των παρακολουθήσεων; Ή, μήπως, το - κατά τους κόλακές του - «καλύτερο βιογραφικό της χώρας», είναι ένας άνθρωπος μειωμένου καταλογισμού και οι 155 βουλευτές του απλοί συμπαραστάτες του; Είναι όμως τέτοια η αλαζονεία του και η πεποίθηση πως κυβερνά ελέω ιστορικού – κληρονομικού δικαιώματος που δεν του επιτρέπει οποιαδήποτε αυτοκριτική.

   Εσείς η ίδια είστε θύμα κακόβουλου λογισμικού. Τι θα πρέπει να περιμένουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, σε θεσμικό επίπεδο, στην υπόθεση των υποκλοπών;
   O ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο που του δίνει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής για να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια. Τι κι’ αν ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται πιο «γρήγορος και από τη σκιά του» στην προσπάθεια διαφυγής του από το θεσμικό έλεγχο ειδικότερα και την πραγματικότητα γενικότερα; Μάταια. Όλα θα έρθουν στο φως. Όσο για εμένα, έκανα το αυτονόητο για κάθε πολίτη: στράφηκα ενάντια στους υπεύθυνους. Το γιατί πολλοί άλλοι, «φίλοι», συνεργάτες, υφιστάμενοι του κ. Μητσοτάκη αρνούνται να κάνουν το ίδιο, ενώ γνωρίζουν πως παρακολουθήθηκαν, προκαλεί εντύπωση;

   Η ακρίβεια που συνεχίζει να πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δεν αποτελεί διεθνές φαινόμενο; Τι προτείνει το κόμμα σας για την ανάσχεση της;
   Και ο κ. Μητσοτάκης αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Μπορεί αλλού να έχει διαφορετική ονομασία αλλά ως κοινούς παρονομαστές παντού θα βρείτε τον λαϊκισμό, την υποκρισία και τον αυταρχισμό. 
   Και ναι, και η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Και σε πολλές άλλες χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, έχουν υπάρξει καλές πρακτικές τις οποίες η δική μας κυβέρνηση επιμένει να μην ακολουθεί. Η τοξική ιδεοληψία της είναι η βάση για την προσπάθειά της να επιβάλλει την πιο μεγάλη αναδιανομή εισοδήματος σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας με ανήθικα μέσα.
   Οι δικές μας προτάσεις για την καταπολέμηση της ακρίβειας διέπονται από την ανάγκη για δικαιοσύνη παντού. Η οικονομία για να αναταχθεί και για να ξεφύγει από το φαύλο κύκλο στον οποίο την οδηγεί η πολιτική της ΝΔ έχει ανάγκη τη δίκαιη αύξηση εισοδημάτων, το τέλος της αισχροκέρδειας, τη δίκαιη αναδιανομή και ρύθμιση χρεών.
   Σε αυτή την κατεύθυνση είναι δέσμευσή μας η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ με τιμαριθμική αναπροσαρμογή στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Τελειώνουμε με τον εμπαιγμό των συνταξιούχων επιστρέφοντας τα αναδρομικά τους σε τρεις ετήσιες δόσεις και επαναφέροντας τη 13η σύνταξη. Μέσα στις δεσμεύσεις μας ανήκουν η αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και η θέσπιση αφορολόγητου 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
   Το τέλος στην αισχροκέρδεια και την επιστροφή στη δίκαιη αναδιανομή θα σημάνουν: η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ώστε να παίξει ρόλο καθοριστικό στη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος, η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και κατανάλωσης και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και στη θέρμανση. Η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών δισεκατομμυρίων σε τράπεζες, παρόχους ενέργειας και διυλιστήρια. Η διενέργεια πραγματικών και εντατικών ελέγχων στην αγορά για φαινόμενα αισχροκέρδειας.
   Η κατάργηση του πτωχευτικού κώδικα Μητσοτάκη που αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας για χάρη των κάθε λογής «κορακιών» και η θέσπιση νέου πτωχευτικού κώδικα με προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας. Το ίδιο συμβαίνει και με τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας με κούρεμα μέρους της βασικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 120 δόσεις. Μόνο με δίκαια μέτρα με προοδευτικό πρόσημο θα πάρουν ανάσα στους πολίτες και θα επανέλθει η χώρα στην τροχιά της ανάκαμψης.

   Εκτιμάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανατρέψει τα δημοσκοπικά δεδομένα και να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές της απλής αναλογικής;
   Η χρησιμότητα των δημοσκοπικών ερευνών είναι δεδομένη, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην καταγραφή και μελέτη των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών. Επίσης η διεξαγωγή και η ανάγνωση των ευρημάτων τους συνδέεται αναγκαστικά και με ερωτήματα για τη χρηματοδότηση κάποιων δημοσκοπικών εταιριών και την όποια σχέση τους με την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες εκφράζουν το θυμό και την απογοήτευσή τους για όλα όσα ζουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Είναι συγκλονιστικό το εύρημα δημοσκόπησης πως στο ερώτημα «πώς παν τα πράγματα», κοινωνία απαντά σε ποσοστό 61,2% με το «πολύ ή αρκετά άσχημα» και μόνον το 11% «πολύ ή αρκετά καλά».
   Οι κρίσεις της ακρίβειας και της πανδημίας και οι τραγικοί χειρισμοί της κυβέρνησης άφησαν ανεξίτηλα τα αποτυπώματά τους στη μνήμη και την κρίση των πολιτών. Το μεγάλο φαγοπότι με τα 8,5 και πλέον δις των απευθείας αναθέσεων και των κλειστών διαγωνισμών σε 2,5 χρόνια και οι υποθέσεις Πάτση, Μαραβέγια, Χειμάρρα την ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει κουπόνια φτώχειας έχουν τη δική τους μεγάλη επίπτωση στη διάθεση των πολιτών. Όπως άλλωστε και οι ατράνταχτες πλέον αποδείξεις για το παρακράτος που στήθηκε επί κ. Μητσοτάκη. Και ένα πράγμα είναι πλέον ξεκάθαρο: η κοινωνία κατανοεί και καταδικάζει τη δυστοπία που ζει σήμερα. Και «βλέπει» ολοένα και πιο θετικά το τολμηρό και συνάμα ρεαλιστικό πρόγραμμά μας, που αποτελεί τη βάση για τη νέα προοδευτική διακυβέρνηση. 

   Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιλέγει να ανεβάσει τους τόνους εναντίον του κόμματος σας. Πιστεύετε ότι αν είστε, όντως, πρώτο κόμμα στις ερχόμενες εκλογές, θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση;
   Το ερώτημα «Δημοκρατία ή Μητσοτάκης» που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Περιστέρι είναι σαφές, απλό και διατρέχει την ψυχή και την λογική κάθε δημοκρατικού πολίτη. Στο ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως, οι υφιστάμενες εσωτερικές ισορροπίες και οι υπάρχοντες συσχετισμοί να επηρεάζουν δυσανάλογα την ατζέντα τους. Άλλοτε μιλούν για σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση με τη Δεξιά, στην αντιπολίτευση. Άλλοτε πάλι, ζητούν κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή χωρίς παζάρια για υπουργούς. Θα ήταν χρήσιμο να εξηγήσουν στους πολίτες το πώς φαντάζονται μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία. Ή το πως μπορούν συνεννοηθούν με το κόμμα του κ. Μητσοτάκη που προσπάθησε τόσο πολύ να τους θέσει σε ομηρία άλλη μία φορά.
   Η χώρα έχει ανάγκη από ισχυρή κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Ισχυρή κυβέρνηση είναι αυτή που θα έχει τη στήριξη της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας. Γι’ αυτό ακριβώς μιλάμε για κυβέρνηση συνεργασίας, που θα προκύψει από την απλή αναλογική, με το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καθαρό νικητή των εκλογών της απλής αναλογικής.

Δημοσιεύθηκε στις 5 February 2023 | 10:04 am


Άρτα - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Άρτα