Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Άρτας   >   Άρτα    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Κάνουν ότι... βρέχει!

- Αυτή την κυβέρνηση έχουμε. Θα νομοθετεί μόνη της, με το κεφάλι κάτω, για τα συμφέροντα των ισχυρών και εναντίον της κοινωνίας

- Μέχρι η δυσαρέσκεια του κόσμου να σπάσει το τείχος προστασίας των ΜΜΕ και να την κλονίσει. Γιατί δεν μπορεί για πάντα να παριστάνει ότι βρέχει...


   Αναμφίβολα, η εμπειρία του εργασιακού νομοσχεδίου δεν ήταν καλή για την κυβέρνηση. Παρά τη χειραγώγηση των ΜΜΕ και τις συνεχείς εμφανίσεις χωρίς αντίλογο του Χατζηδάκη, η κυβέρνηση βρέθηκε σε δύσκολη θέση στη Βουλή, με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέναντι. Κατάφερε να το ψηφίσει, αφού έχει πλειοψηφία, οι δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν ότι έχει υποστεί μεγάλη φθορά. Τα 2/3 των πολιτών δεν βλέπουν στα εργασιακά τίποτα περισσότερο από ένα απροκάλυπτο χατίρι στους εργοδότες.
   Στο εκπαιδευτικό οι αντιδράσεις είναι ακόμα σοβαρότερες. Ο σφαγιασμός χιλιάδων υποψηφίων με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής έχει προκαλέσει οργή. Και εδώ η κυβέρνηση βρέθηκε με όλη την αντιπολίτευση απέναντι. Και όλος ο κόσμος καταλαβαίνει ότι αυτά συμβαίνουν επειδή η κυβέρνηση επιδιώκει να εξυπηρετήσει τα ιδιωτικά κολέγια.
   Τέλος, το ασφαλιστικό, που θα επιβαρύνει τα δημοσιονομικά της χώρας κατά 56 δισ. την επόμενη εικοσαετία και για το οποίο οι θεσμοί έχουν ζητήσει ισοδύναμα μέτρα, προωθείται από τη Βουλή με εξοργιστικά συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς σοβαρό διάλογο. Και εδώ, φυσικά, η αντιπολίτευση φωνάζει. Αλλά η κυβέρνηση δεν ακούει, γιατί προέχουν οι δεσμεύσεις απέναντι σε πανίσχυρα συμφέροντα.
   Αυτή την κυβέρνηση έχουμε. Θα νομοθετεί μόνη της, με το κεφάλι κάτω, για τα συμφέροντα των ισχυρών και εναντίον της κοινωνίας. Μέχρι η δυσαρέσκεια του κόσμου να σπάσει το τείχος προστασίας των ΜΜΕ και να την κλονίσει. Γιατί δεν μπορεί για πάντα να παριστάνει ότι βρέχει.
το editorial στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 29 July 2021 | 12:50 pm


Οργή και καυστικά σχόλια για την επιχείρηση κουκουλώματος του Πόθεν Έσχες του ζεύγους Μητσοτάκη

Φαρμακερές αναρτήσεις στο Twitter μετά τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις της ΝΔ για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους   Η αγωνιώδης και προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης να κουκουλώσει το μέγα θέμα που έχει προκύψει μετά τις αποκαλύψεις για το νέο προβληματικό πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του Μαρέβας Γκραμπόφσκι, προκάλεσε σάλο στα κοινωνικά δίκτυα.
   Η επιχείρηση κουκουλώματος, με αρχικά την προσπάθεια να μην γίνει η συνεδρίαση της επιτροπής πόθεν έσχες της Βουλής και στη συνέχεια η προσπάθεια να εντάξουν το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε λίστα βουλευτών με εκκρεμότητες οι οποίες θα αρχειοθετούνταν, προκάλεσαν πλήθος οργισμένων και καυστικών σχολίων.
   Δείτε μερικά από αυτά:  
 

Δημοσιεύθηκε στις 29 July 2021 | 12:38 pm


Ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας καταγγέλλει τον Δήμαρχο για τις ενέργειές του που οδηγούν σε ακύρωση ένα εμβληματικό για την πόλη έργο

- Εκτόξευση κόστους από τα 3,5 στα 10 εκατομμύρια ευρώ και σαλαμοποίηση του Open Mall

- Μονομερείς ενέργειες του δημάρχου οδηγούν σε «ισχυρή πιθανότητα να χάσουμε αυτό το εμβληματικό έργο για την πόλη και τον εμπορικό κόσμο»
- «Καλούμε τον κύριο Τσιρογιάννη σε δημόσιο διάλογο, σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, με μοναδικό θέμα: OPEN MALL - Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ»   Ένα ακόμη πολυδιαφημισμένο έργο που αφορά την πόλη της Άρτας, που αφορά στη ριζική ανάπλαση του εμπορικού και ιστορικού κέντρου της, το Open Mall, ένα πρόγραμμα που θα μας αναβαθμίσει ως αγορά και ως πόλη, ένα πρόγραμμα - όραμα του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, για το οποίο πάλευε επί 8 χρόνια να ενταχθεί σε αυτό, φαίνεται πως κινδυνεύει βάσιμα με απένταξη, εξαιτίας των ενεργειών του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας, ο οποίος είναι εταίρος στο έργο.

   Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του: 

      Στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 21 Ιουλίου 2021, καθώς και στη σύσκεψη, στις 5 Ιουλίου 2021, για το Open Mall, ο κύριος Τσιρογιάννης ανακοίνωσε ότι δε θα πραγματοποιηθεί  το έργο, σύμφωνα με την πρόταση ΕΣΠΑ που κατατέθηκε και εγκρίθηκε τον Μάιο του 2019, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας.

       Η πρόταση που εγκρίθηκε προέβλεπε ότι θα γίνει παρέμβαση σε κοινόχρηστους χώρους και καταστήματα, συνολικά σε 23 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα (πεζοδρομημένο τμήμα). Το κόστος θα έφθανε τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία το ΕΣΠΑ θα έδινε 1,5 εκατομμύρια ευρώ στον δήμο, 400 χιλιάδες ευρώ στον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας (για διακόσια καταστήματα) και τα υπόλοιπα χρήματα, μετά την έκπτωση του έργου, θα ήταν από δημοτικούς πόρους.

     Πιο αναλυτικά, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο κύριος Τσιρογιάννης ανέφερε ότι, τελικά, το έργο θα κοστίσει 10 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή τρεις φορές παραπάνω από το κόστος της κατατεθειμένης και εγκεκριμένης πρότασης στο ΕΣΠΑ . 

    Επίσης, δήλωσε ότι με το 1,5 εκατομμύριο ευρώ του ΕΣΠΑ θα πραγματοποιηθεί το έργο μόνο στην οδό Σκουφά, που θα το ονομάσει Open Mall 1 και στη συνέχεια, αν και όταν βρει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα γίνει το υπόλοιπο κομμάτι, που το ονόμασε Open Mall 2.

    Το Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, στις 21 Ιουλίου 2021, έστειλε προσωπική επιστολή στον κύριο Τσιρογιάννη και δεν πήρε καμία απάντηση, με τα παρακάτω ερωτήματα (η πλήρης επιστολή βρίσκεται στο τέλος της ανάρτησης) :

 1. Για ποιο λόγο δε θα πραγματοποιηθεί ολόκληρο το έργο των 23 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, που καταθέσαμε ως πρόταση για το OPEN MALL και εγκρίθηκε με αυτά τα δεδομένα;

2. Γιατί ξαφνικά τριπλασιάστηκε η κοστολόγηση του έργου, σε σύγκριση με αυτό που καταθέσαμε και εγκρίθηκε;

3. Γνωρίζετε ότι, αν δεν πραγματοποιηθεί το έργο,σύμφωνα  με τα τετραγωνικά μέτρα και τις επιχειρήσεις που καταθέσαμε και εγκρίθηκε, θα μπει σε επιτήρηση και θα χρειαστεί νέα βαθμολογία έγκρισης, που αφενός μεν θα πάρει πολύ χρόνο, με κίνδυνο να χάσουμε τις ημερομηνίες εκτέλεσης του ΕΣΠΑ, και αφετέρου μπορεί η νέα βαθμολογία να μας βγάλει εκτός πινάκων έγκρισης OPEN MALL;

4. Γιατί, εφόσον γνωρίζατε ότι το κοστολόγιο του έργου θα είναι τριπλάσιο για τα 23 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, αφήσατε να κατατεθεί και να εγκριθεί η πρόταση;

5. Γιατί, ενώ ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, η υπογραφή της σύμβασης με τον μελετητή υπογράφτηκε τον Ιούνιο του 2021;

6. Γιατί, εφόσον ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας είναι εταίρος στο πρόγραμμα OPEN MALL, μαζί με τον Δήμο Αρταίων, του ανακοινώσατε τη μη υλοποίηση ολόκληρου του έργου, χωρίς να έχετε πρώτα συζητήσει  την αλλαγή αυτή, όπως ορίζεται από τους όρους του προγράμματος;

   Επίσης, να θυμίσουμε ότι, μέχρι και  τις 2 Ιουνίου 2021 που υπογράφηκε η σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης του Open Mall με τον ανάδοχο, δεν υπήρξε καμία δημόσια αναφορά από τον κύριο Τσιρογιάννη για αλλαγή του προγράμματος, καθώς και  οιαδήποτε ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο και στον άλλον εταίρο, τον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας . 

      Επιπλέον, σε επικοινωνία που είχαμε με τη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων μας ανέφεραν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούν τέτοιου είδους αλλαγή, γιατί φυσικά πρόκειται για μια διαφορετική πρόταση απ’ αυτήν που καταθέσαμε, βαθμολογηθήκαμε και μας εγκρίθηκε.

   Ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας έχει ολοκληρώσει εδώ και 6 μήνες τις ενέργειες που έπρεπε να έχει κάνει μέχρι τώρα, σύμφωνα πάντα με τους όρους του προγράμματος, και μετά από συνεννόηση με τη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.  

   Η καθυστέρηση του Δήμου, όσον αφορά τη μελέτη του έργου, μας ανάγκασε να σταματήσουμε τις επόμενες ενέργειες μας, καθώς για να συνεχίσουμε θα έπρεπε να έχουμε στα χέρια μας την οριστική μελέτη, που θα περιλαμβάνει τα καταστήματα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.

      Δυστυχώς, έχουμε φτάσει σ’ ένα σημείο πολύ επικίνδυνο,με τις ενέργειες που ανακοινώνει ο κύριος Τσιρογιάννης, και υπάρχει η ισχυρή πιθανότητα να χάσουμε αυτό τοεμβληματικό έργο για την πόλη και τον εμπορικό κόσμο, το Open Mall. Σ’ ένα πρόγραμμα, που με πολύ κόπο και μόχθο,καταφέραμε να ενταχθούμε, ένα πρόγραμμα που περιμένει -σαν μάννα εξ’ ουρανού- όλος ο Αρτινός εμπορικός κόσμος, ένα πρόγραμμα που θα μας αναβαθμίσει ως αγορά και ως πόλη, ένα πρόγραμμα - όραμα του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, που πάλευε οκτώ χρόνια για να ενταχθεί σ’ αυτό.

 

Καλούμε τον κύριο Τσιρογιάννη 

σε δημόσιο διάλογο, σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, με μοναδικό θέμα: 

OPEN MALL -  Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

ΔΗΜΗΤΡΗΣ  Α.  ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ   Ακολουθεί η επιστολή του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας προς τoν Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη:

ΠΡΟΣ:   ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΡΤΑΣ

               ΧΡΗΣΤΟ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ          

ΑΡΤΑ 14-7-2021

                                                                                              ΑΡ. ΠΡΩΤ. 165  

 

  Στην συνάντηση, στις 05/07/2021, που καλέσατε τον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας για την παρουσίαση της μελέτης για το OPEN MALL αναφέρατε  ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιήσετε ολόκληρο το έργο.

Τονίσατε ότι θα πραγματοποιηθεί ένα μέρος του έργου γιατί το κοστολόγιο είναι τριπλάσιο από αυτό που είχαμε καταθέσει για να μας εγκριθεί το Open Mall.

Το ΔΣ του Συλλόγου μας, σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε στις 11/0720/21 αποφάσισε να σας στείλει επιστολή με τα παρακάτω ερωτήματα :

 1. Για ποιό λόγο δεν θα πραγματοποιηθεί ολόκληρο το έργο των 23 χιλιάδων τετραγωνικών που καταθέσαμε σαν πρόταση για το OPEN MALL και έτσι μας εγκρίθηκε;

 2. Γιατί ξαφνικά τριπλασιάστηκε η κοστολόγηση του έργου;  σε σύγκριση με αυτό που καταθέσαμε και εγκρίθηκε;

 3. Γνωρίζετε ότι αν δεν πραγματοποιηθεί το έργο σύμφωνα  με τα τετραγωνικά και τις επιχειρήσεις, που καταθέσαμε και εγκρίθηκε , θα μπει σε επιτήρηση και θα χρειαστεί νέα βαθμολογία έγκρισης , που αφενός μεν θα πάρει πολύ χρόνο, με κίνδυνο να χάσουμε τις ημερομηνίες εκτέλεσης του ΕΣΠΑ, και αφετέρου μπορεί η νέα βαθμολογία να μας βγάλει εκτός πινάκων έγκρισης OPEN MALL;

 4. Γιατί εφόσον γνωρίζατε ότι το κοστολόγιο του έργου θα είναι τριπλάσιο για τα 23 χιλιάδες τετραγωνικά αφήσατε να κατατεθεί και να εγκριθεί η πρόταση;

 5. Γιατί ενώ ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 , η υπογραφή της σύμβασης με τον μελετητή υπογράφτηκε τον Ιούνιο του 2021;

 6. Γιατί εφόσον ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας είναι εταίρος στο πρόγραμμα OPEN MALL, μαζί με τον Δήμο Αρταίων,  του ανακοινώσατε την μη υλοποίηση ολόκληρου του έργου χωρίς να έχετε πρώτα συζητήσει  την αλλαγή αυτή, όπως ορίζετε από τους όρους του προγράμματος ?

 

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας έχει ολοκληρώσει εδώ και 6 μήνες τις ενέργειες που έπρεπε να έχει κάνει μέχρι τώρα, σύμφωνα πάντα με τους όρους του προγράμματος, και μετά από συνεννόηση με την Διαχειριστική προγραμμάτων. Η καθυστέρησή σας μας ανάγκασε να σταματήσουμε τις επόμενες ενέργειες μας, γιατί για να συνεχίσουμε έπρεπε να έχουμε την οριστική μελέτη που θα περιλαμβάνει τα καταστήματα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα .

Τις επόμενες ημέρες θα σας  κοινοποιήσουμε τις τεκμηριωμένες μας απόψεις για την μελέτη που μας έχετε στείλει.

 Περιμένουμε την απάντηση σας στα ερωτήματα που σας θέσαμε παραπάνω για να μπορέσουμε και εμείς  ως  ΔΣ να πάρουμε τις αποφάσεις μας για την πορεία του έργου.

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ

ΔΣ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2021 | 10:12 am


Αύξηση κατά 0,52 ευρώ μεικτά στο ημερομίσθιο – Προσβολή των εργαζομένων με ένα κουλούρι!

- Τη στιγμή που οι αυξήσεις στα τρόφιμα φθάνουν το 12% και στα καύσιμα το 16,5%...

- Προκλητικός ο Μητσοτάκης, χαρακτήρισε το... κουλούρι Θεσσαλονίκης ως ενίσχυση!


   Προσβολή στους εργαζομένους συνιστά η επικύρωση, από το υπουργικό συμβούλιο, της πρότασης του Κωστή Χατζηδάκη, για αύξηση στον κατώτατο μισθό κατά 2%.
   Αυτό σημαίνει ότι ο μεικτός κατώτατος μισθός των 650 ευρώ θα πάει στα 663 ευρώ, θα αυξηθεί, δηλαδή, κατά 13 ευρώ.
   Εν ολίγοις, οι εργαζόμενοι με τον κατώτατο μισθό θα δουν από τον Σεπτέμβριο μεικτή αύξηση στην τσέπη τους την ημέρα κατά 0,52 ευρώ, που σημαίνει ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης.
   Αντίστοιχα, το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί από 29,04 σε 29,62 ευρώ, δηλαδή, αύξηση 0,58 λεπτά του ευρώ.
   Η εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν προκλητική και προσβλητική για τους εργαζόμενους, αφού υποστήριξε ότι η αύξηση των 13 ευρώ θα τονώσει τους χαμηλότερα αμειβόμενους για να προσθέσει το αμίμητο «Έχει ένα ύψος το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και συμβολικό. Είναι, όμως, απολύτως ρεαλιστική».
   Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε, μάλιστα, ότι έκανε και αντίσταση στις εργοδοτικές οργανώσεις λέγοντας ούτε λίγου ούτε πολύ ότι τους πήγε κόντρα αφού κατά τον διάλογο που προηγήθηκε, αφού «οι Συνομοσπονδίες των επαγγελματιών, των βιοτεχνών, των μεγάλων επιχειρήσεων, των εμπόρων, είχαν ζητήσει το πάγωμα του κατώτατου μισθού λόγω των ειδικών συνθηκών που επέφερε η πανδημία».
   Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε, δηλαδή, για μια ακόμα φορά, ότι έχει ανοικτά τα αυτιά του μόνο για τις εργοδοτικές οργανώσεις και όχι για τη ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα των εργαζομένων που ζητούσαν ο κατώτατος μισθός να επανέλθει στα 750 ευρώ.

  Αυξήσεις 12% στα τρόφιμα- 16,5% στα καύσιμα
   Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, η αύξηση τιμών εμφανίζεται σε γαλακτοκομικά είδη, αυγά, λαχανικά που φτάνουν ακόμη και έως 12%, ενώ το Ινστιτούτο Καταναλωτών ΙΝΚΑ κάνει λόγο ακόμα και για «καμουφλαρισμένες» αυξήσεις, με ανεπίτρεπτη παραπλάνηση των καταναλωτών, σε είδη όπως τα καθαριστικά, στα οποία ενώ η τιμή παραμένει ίδια, μειώνεται ταυτόχρονα η ποσότητα χωρίς να γίνεται αντιληπτή αυτή η πρακτική από τους καταναλωτές.
   Το ΕΒΕΑ σε έρευνά του διαπιστώνει αυξημένες τιμές στα σούπερ μάρκετ εκτιμώντας ότι έρχεται κύμα ακρίβειας, με γενικευμένες ανατιμήσεις που φτάνουν ακόμα και σε 10%-20% μέσα στο καλοκαίρι.
   Εκρηκτική είναι η κατάσταση με τις αυξήσεις στα καύσιμα όπου οι τιμές της αμόλυβδης στη χώρα μας παρουσιάζουν αύξηση 26%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο Μάιο και 16,5% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020.

Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2021 | 9:22 am


Σπίρτζης σε Καχριμάνη: Το περισσό θράσος και η άνεση ψεμάτων δεν καλύπτουν την ανεπάρκειά σας

Μετά από δύο χρόνια πλήρους ακινησίας, συνεχίζετε να κοροϊδεύετε τους πολίτες...   Με ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, απαντά στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέκο Καχριμάνη, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για ανυπαρξία έργων στην περιοχή της Ηπείρου.

   Στην ανακοίνωση του ο Χρήστος Σπίρτζης επισημαίνει τα εξής: 

Απάντηση Χρήστου Σπίρτζη, τομεάρχη ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη

Δεν έχω απαντήσει σε πολλές ανακοινώσεις – προκλήσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη και των στελεχών της κομματικής του παράταξης, της ΝΔ, σε πλήθος ανακριβειών, ψεμάτων και διαστρεβλώσεων που αφορούν τα στρατηγικά έργα της Ηπείρου.

Δεν το έπραξα έως σήμερα προτάσσοντας την ανθρώπινη και συναδελφική σχέση αλλά και εξαιτίας του σεβασμού, που έχω, στον ρόλο της αυτοδιοίκησης.

Να με κατηγορούν όμως στη χθεσινή ανακοίνωση τους, ότι έλεγα ψέματα και δεν έλεγα συστηματικά την αλήθεια, προκειμένου να καλύψουν τις ανεπάρκειες και τον παλαιοκομματισμό τόσο των ίδιων όσο και της κυβέρνησής τους πάει πολύ.

Προφανώς όσοι έχουμε διατελέσει σε θέσεις ευθύνης οφείλουμε να έχουμε την γενναιότητα να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες, τόσο τις διαχρονικές της πολιτείας, όσο και των δικών μας λαθών, ολιγωριών ή παραλείψεων. Στον βαθμό που με αφορά αισθάνομαι την ανάγκη να απολογηθώ στους πολίτες της Ηπείρου για τις διαχρονικές ευθύνες της Πολιτείας απέναντι στην για δεκαετίες εγκαταλελειμμένη Ήπειρο -όπως και άλλες περιοχές της χώρας μας.

Δεν αισθάνομαι όμως την ανάγκη να απολογηθώ στις για πολλές δεκαετίες Περιφερειακές αρχές της Ηπείρου και στην παράταξη της ΝΔ, για το ότι δεν κάναμε σε μια τετραετία -με τη χώρα σε μνημόνιο από τη ΝΔ,- όσα αυτοί δεν έκαναν τουλάχιστον από το 1974.

Αυτό που γνωρίζει κάθε πολίτης της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας είναι πως εκτός από την μικροπολιτική και τον παλαιοκομματισμό που είναι διάχυτος και διαπερνά τις πολλές τετραετίες που κυβερνούν την χώρα και την περιφέρεια Ηπείρου, εκτός της κατάκτησης όλων των  πρωταθλημάτων στις εξαγγελίες, στα ταξίματα, στον σχεδιασμό και την παρακώλυση έργων -στη λογική «Μετσόβου»-, δεν έχουν παραδώσει κανένα έργο στρατηγικής σημασίας και πολλές φορές έχουν σταθεί  εμπόδιο και στον σχεδιασμό και την ολοκλήρωση έργων στρατηγικής σημασίας

Να θυμίσω λοιπόν στον Περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του, ότι :

1. Σήμερα 24 Ιουλίου 2021, 47 χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, ο κομματικός φορέας τον οποίον υποστηρίζει έχει αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας το 1974, το 1977, το 1989, το 2004, το 2007, το 2012 και το 2019. Προφανώς φταίει, όπως και για ό,τι έχει γίνει στη χώρα από το 1821, η τετραετία που την ευθύνη διακυβέρνησης είχε  ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά μήπως, παρ’ ελπίδα, αισθάνεστε κάπου την ανάγκη να απολογηθείτε για τα υπόλοιπα χρονικά διαστήματα;

2. Σήμερα 24 Ιουλίου 2021, που η ΝΔ έχει για πολλοστή φορά την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας και εσείς της Περιφέρειας Ηπείρου, χωρίς μνημόνιο, χωρίς δημοσιονομικές επιβολές και με πρόσθετη χρηματοδότηση της χώρας από το ταμείο ανάκαμψης τι κάνατε; Για δύο ολόκληρα χρόνια ο απολογισμός παρουσιάζεται ελλειμματικός στις πράξεις και ιδιαιτέρως πλούσιος στα λόγια.

3. Τα διευρωπαϊκά δίκτυα δεν συζητήθηκαν, ούτε αποφασίστηκαν στην τετραετία ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρετε με περισσό θράσος και άνεση ψεμάτων, αλλά πολύ νωρίτερα, επί ημερών ΝΔ και Υπουργείας Γ. Σουφλιά.
Οι κακές γλώσσες – της δικής σας κομματικής παράταξης –  λένε ότι το τμήμα Γιάννενα-Κακκαβιά δεν εντάχθηκε στην Ιόνια οδό, εξαιτίας των διαφωνιών που είχε η “ομάδα Μετσόβου” συμπεριλαμβανομένου του Περιφερειάρχη (!!!) με τον τότε Υπουργό της ΝΔ (!!!) κ. Σουφλιά,  για την όδευση του δρόμου.

4. Αντίστοιχες ολιγωρίες παρέμβασης στην ίδια “λογική Μετσόβου” υπήρξαν για την όδευση του Βόρειου τμήματος του Ε65, προκειμένου ο ελληνικός λαός να πληρώνει εκατοντάδες εκατομμύρια σε έργα που δεν τελειώνουν ποτέ, με στόχο η παράταξή σας να εξαγγέλλει ότι θα είναι η σύνδεση του Ε65 με την Εγνατία, πιο κοντά στην Ήπειρο κατά 20 km.

5. Οι συντελεστές κόστους οφέλους, που αναφέρετε στην ανακοίνωσή σας, όπως και οι κανονισμοί για την χρηματοδότηση έργων δεν συζητήθηκαν ούτε αποφασίστηκαν στην Ε.Ε. κατά τον χρόνο που ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ -όπως αναφέρετε πάλι με περισσό θράσος και άνεση ψεμάτων- αλλά η Ν.Δ. επί κυβέρνησης Σαμαρά, με κυριαρχία στην Ε.Ε. δεξιών κυβερνήσεων, όπως και η δική σας. Ίσχυσαν δε από την 1η Ιανουαρίου του 2015, πριν εκλεγεί η κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα.  Αυτός ήταν και ο λόγος που είχαν εγκριθεί έργα με χαμηλούς κυκλοφοριακούς φόρτους την δεκαετία του 2000, σε αντίθεση με τα οδικά έργα μετά την 1 Ιανουαρίου 2015, που απαιτούσαν μεγάλους κυκλοφοριακούς φόρτους.

6. Η κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα, προσπάθησε και τα κατάφερε να ολοκληρώσει, σε συνθήκες μάλιστα μνημονίου και με μια χώρα πτωχευμένη από εσάς, τα εγκαταλελειμμένα έργα που για δεκαετίες είχατε αφήσει χωρίς απαλλοτριώσεις, χωρίς αδειοδοτήσεις, χωρίς αρχαιολογικές εργασίες, χωρίς συνδέσεις, χωρίς αντιπλημμυρικά, με δισεκατομμύρια διεκδικήσεις από τους εργολάβους. Η Ήπειρος με την Ιόνια οδό βγήκε από την απομόνωση. Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, το ανέκδοτο των έργων των λιμανιών, ολοκληρώθηκε. Το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων το ίδιο. Το γεφύρι της Πλάκας ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όσο κι αν θέλετε να το οικειοποιηθείτε. Νέα έργα στρατηγικής σημασίας για την Ήπειρο, όπως το Γιάννενα- Κακκαβιά, δρομολογήθηκαν και εντάχθηκαν στο πρώτο και μοναδικό Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Υποδομών Μεταφορών που είχε η χώρα, για να μην συνεχιστεί η πολιτική «Μετσόβου».

Σήμερα μετά απο δύο χρόνια πλήρους ακινησίας, συνεχίζετε να κοροϊδεύετε τους πολίτες.

Στην ανακοίνωσή σας αναφέρετε και προκύπτουν τα παρακάτω ερωτήματα:

1. «Ειδικότερα για το τμήμα Ιωάννινα- Κακαβιά, (για το οποίο το Υπουργείο Υποδομών είχε αποδεχθεί το αίτημα της Περιφέρειας και της έχει παραδώσει προς ωρίμανση τη μελέτη) ο Περιφερειάρχης ανέφερε μεταξύ άλλων, πως οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν διαμορφώσει δύο προτάσεις: Μια για τρίιχνο δρόμο και μία με τετράιχνο μέχρι Καλπάκι και τρίιχνο μέχρι την Κακαβιά, και αυτό με τη λογική ότι υπάρχουν ¨ευρωπαϊκές” φωνές που λένε ότι δεν θα δεχθούν δρόμο με τετράιχνη διατομή. Ο Περιφερειάρχης συνεχίζοντας,  είπε ότι για να μειωθεί το κόστος, έχουν προβλεφθεί δανειοθάλαμοι κατά μήκος του δρόμου».
« Σε συζήτηση που είχα με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Ανάπτυξης  κ. Σκάλκο, μου είπε πως το υπουργείο είναι έτοιμο να στηρίξει αυτόν τον δρόμο, καθόσον αυτή είναι και η γνώμη του Πρωθυπουργού.  Εμείς έχουμε παραδώσει εδώ και δύο μήνες προς έλεγχο την μελέτη Ιωάννινα-Κακαβιά και περιμένουμε»

Τελικά σας παρέδωσε μελέτη το Υπουργείο Υποδομών και αν ναι τι ακριβώς κάνατε για την ωρίμανσή του;

Τι σημαίνει ο όρος «δύο προτάσεις»; Κάνατε μελέτες, περιβαλλοντική, κτηματολόγιο και διαδικασίες για την απαλλοτρίωση; Τι ακριβώς κάνατε και τι εννοείτε;

Σε ποια φάση παραδώσατε την μελέτη; Ποιος  την ελέγχει; Ποιος ο Προϋπολογισμός του έργου; Ποια τα αποτελέσματα της μελέτης κόστους οφέλους; Τι διατομή προβλέπεται μετά την μελέτη κόστους οφέλους, σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς; Τι σημαίνει “στηρίζει ο Γ.Γ. Ανάπτυξης κ. Σκάλκος και αυτή είναι και η γνώμη του κ. Μητσοτάκη, το έργο”; Ποιος αποφασίζει; Φαντάζομαι ο ΣΥΡΙΖΑ…

Γιατί δεν πηγαίνετε σε «πολιτική διαπραγμάτευση», όπως λέτε πως κάνατε για τον Ε65 και τον ΒΟΑΚ, και για τη χρηματοδότηση του αυτοκινητοδρόμου «Γιάννενα Κακκαβιά»;

Σας ενημερώνουμε ότι πάλι οι κακές γλώσσες της παράταξής σας λένε ότι θέλετε να επιστρέψετε τη μελέτη για την ωρίμανση του έργου, στο Υπουργείο Υποδομών…

2. «Η Περιφέρεια Ηπείρου ζητά να γίνει μια σύσκεψη, όπως πρωτοέγινε με τον Πρόεδρο της Βουλής (κ. Κ. Τασούλα) που έχει θεσμικό ρόλο. Να μαζευτούμε εκεί όλοι και να παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Γιατί τώρα γίνεται ο προγραμματισμός για το 2021-2027 και από το Υπουργείο και από εμάς. Να δούμε τι θα κάνουμε στα λίγα χρήματα που έχουμε στις Υποδομές».
«Ο Περιφερειάρχης ανέφερε επίσης ότι μετά από έγγραφό του προς την Ε.Ε. , η Επίτροπος Μεταφορών  Αντίνα Βαλεάν, απάντησε ότι η Επιτροπή δεν είναι αρνητική για το έργο και παραπέμπει στην Ελληνική Κυβέρνηση για τη χρηματοδότησή του»

Γιατί έχετε λίγα χρήματα για τις υποδομές, αφού έχετε το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, 37 δισ. μαξιλάρι, χαμηλά επιτόκια, την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια;  Γιατί απευθυνθήκατε στην Επίτροπο Μεταφορών όταν αυτή δεν είναι υπεύθυνη για την χρηματοδότηση των έργων; Γιατί δεν λέτε την αλήθεια στους πολίτες; Ότι δύο χρόνια δεν έχετε κάνει τίποτα και δεν προβλέπεται να κάνετε, μιας και οι προτεραιότητες της Κυβέρνησής σας είναι άλλες.

Τέλος, κατανοώ την πίκρα και τον καημό του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη που εμφανιζεται να παρακαλεί δημόσια για σύσκεψη με μια κυβέρνηση, που είναι γνωστό μάλιστα πως είναι της αρεσκείας και της επιλογής του. Να του θυμίσω απλά ότι επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, δεν υπήρξε ημέρα καθυστέρησης συνάντησης μαζί του, ούτε από εμένα ούτε από κανέναν άλλον Υπουργό. Κι αυτό αποκαλύπτει  αναμφισβήτητα ποιος κινείται με κομματικές σκοπιμότητες, ποιος κυβερνούσε με αγάπη για την Ήπειρο, χωρίς κομματικά γυαλιά, ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να ρωτήσω για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης της ΝΔ όσον αφορά τα διόδια της Εγνατίας, έπειτα από την ακύρωση του διαγωνισμού ηλεκτρονικών διοδίων ελευθέρας ροής που είχαμε ολοκληρώσει και μετά τις εξαγγελίες της ΝΔ και των στελεχών της προεκλογικά ότι θα απαλλαγούν από τα διόδια και δεν θα γίνουν νέοι σταθμοί διοδίων.
Τελικά θα απαλλαγούν οι κάτοικοι του Μετσόβου ή θα καταργηθεί η απαλλαγή και από τους κατοίκους της Θεσπρωτίας;

Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά για την ημέρα. Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα !!!

Δημοσιεύθηκε στις 24 July 2021 | 9:57 pm


Όλγα Γεροβασίλη / Επίκαιρη Επερώτηση: «Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη την αύξηση του κόστους ζωής – Να σταματήσει η μετακύλιση των αυξήσεων στον τελικό καταναλωτή»

- «Κάθε μέρα που περνάει βλέπουμε υπέρογκες αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης, στο ρεύμα, στα καύσιμα, σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα»

- «Η ΝΔ να αφήσει τις επικοινωνιακές φιέστες και να ασχοληθεί επιτέλους με τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού»


   «Την ανάγκη για εντατικούς ελέγχους στην αγορά για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, μείωση του κόστους ρεύματος και πετρελαίου για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και αυστηρή εποπτεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», επισημαίνουν σε επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αύξηση του κόστους ζωής, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Μεσσηνίας, Αλέξη Χαρίτση. Την επίκαιρη επερώτηση συνυπογράφει και η γραμματέας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη.
   Σε on camera δήλωσή του, ο Αλέξης Χαρίτσης τονίζει ότι «κάθε μέρα που περνάει βλέπουμε υπέρογκες αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης, στο ρεύμα, στα καύσιμα, σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα». «Η κυβέρνηση αντί να παρέμβει αποφασιστικά, παρακολουθεί αμέτοχη την πρωτοφανή μετακύλιση του κόστους της κρίσης στα μεσαία στρώματα και στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας», συνεχίζει και καλεί τη ΝΔ να «αφήσει τις επικοινωνιακές φιέστες και να ασχοληθεί επιτέλους με τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού».


   Ακολουθεί η επίκαιρη επερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

 • Ανάπτυξης και Επενδύσεων
 • Οικονομικών
 • Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 • Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Άμεση ανάγκη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των αυξήσεων των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, αγροτικά & κτηνοτροφικά προϊόντα και την Ενέργεια – Να σταματήσει η μετακύλιση των αυξήσεων στον τελικό καταναλωτή»

 

Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία έχει επιδεινωθεί έντονα το τελευταίο διάστημα. Χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η ύφεση στην Ελλάδα για το 2020 άγγιξε το 8,2%. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση μεταπολεμικά και μία από τις χειρότερες στην Ευρώπη για το 2020. Το ιδιωτικό χρέος διογκώθηκε και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτινάχθηκε. Την ίδια στιγμή στην πλειοψηφία τους οι πολίτες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας.

Παράλληλα, το ποσοστό των ανθρώπων που κινδύνευε από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό στην Ελλάδα είναι 28,9% (ΕΛΣΤΑΤ 22/6/2021, έτος αναφοράς 2019). Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 27,5% των Ελλήνων πολιτών δήλωναν ότι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στο κόστος των καθημερινών τους αναγκών πριν την έναρξη της πανδημίας, ενώ η χώρα μας κατέχει την τρίτη χειρότερη θέση (ποσοστό 48% έναντι 32% του ευρωπαϊκού μέσου όρου) ως προς την ικανότητα να ανταποκριθούν  σε απρόσμενες οικονομικές προκλήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (5/5/2020).

Ταυτόχρονα, η ανεργία στη χώρα παρουσίασε αύξηση στο 17% για τον Απρίλιο του 2021 (ΕΛΣΤΑΤ), ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της ΕΕ στην ανεργία των νέων για τον Μάιο, με ποσοστό 38,2% (21 ολόκληρες μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 17,3%), σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία δημιουργούν μια δυσοίωνη οικονομική αλλά και κοινωνική κατάσταση, καθώς αποτυπώνεται πλέον με σαφήνεια η οικονομική δυσπραγία των ελληνικών νοικοκυριών αλλά και η εκτόξευση του κόστους διαβίωσης.

Επιπρόσθετα, το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήσεις σε μια σειρά προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτές αφορούν πρώτες ύλες (σιτηρά, μέταλλο, αλουμίνιο κ.α), την τιμή του πετρελαίου και κατ’ επέκταση τις μεταφορές, αλλά και το ύψος των ναύλων. Οι αυξήσεις αυτές έχουν επηρεάσει τις τιμές σε μια σειρά προϊόντων και εντός της ελληνικής επικράτειας.

Συγκεκριμένα:

Είδη πρώτης ανάγκης – Πρώτες Ύλες

Όπως έχουμε ήδη επισημάνει και σε προηγούμενη ερώτησή μας («Ανεξέλεγκτη αύξηση τιμών σε βασικά είδη διατροφής ευρείας κατανάλωσης» αρ. ερώτησης 628/7084, ημερομηνία κατάθεσης 13/06/2021), όλοι οι αρμόδιοι φορείς, του Υπουργείου Ανάπτυξης συμπεριλαμβανομένου, μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis, καταγράφουν συστηματική αύξηση των τιμών σε αγαθά ευρείας κατανάλωσης και είδη πρώτης ανάγκης.

Οι μετρήσεις του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) σημειώνουν αύξηση τιμών σε γαλακτοκομικά είδη, αυγά, λαχανικά κλπ, που κατά περίπτωση φτάνει ακόμα και το 12%, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να μην μπορούν να ανταποκριθούν και να στερούνται από το οικογενειακό τραπέζι βασικά αγαθά με υψηλή διατροφική αξία.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει κανείς μελετώντας τόσο τους πίνακες του e-katanalotis όσο και τους αντίστοιχους πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ ακόμα πιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), το οποίο αναφέρεται ακόμα και σε «καμουφλαρισμένες» αυξήσεις οι οποίες οδηγούν σε ανεπίτρεπτη παραπλάνηση του καταναλωτή, όπως για παράδειγμα στα καθαριστικά, όπου η τιμή παραμένει η ίδια αλλά μειώνεται η ποσότητα, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό από τον καταναλωτή. 

Τη διαπίστωση άλλωστε των ήδη αυξημένων τιμών στα σούπερ μάρκετ αλλά και την εκτίμηση ότι «έρχεται κύμα ακρίβειας» με γενικευμένες ανατιμήσεις που θα αγγίζουν ακόμα και ποσοστά του 10-20% μέσα στο καλοκαίρι, επιβεβαιώνει και έρευνα που διεξήγαγε και δημοσίευσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, ζητώντας μάλιστα από την Κυβέρνηση να θέσει το θέμα της χρηματοπιστωτικής κερδοσκοπίας στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. προκειμένου να βρεθεί συνολική λύση.

Αναφορικά δε με τον κατασκευαστικό κλάδο, αυτός βρίσκεται ήδη από καιρό σ’ ένα φαύλο κύκλο. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς και πλήθος δημοσιευμάτων ήδη από τις αρχές του 2021 και με κορύφωση την περίοδο που διανύουμε παρατηρείται ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών όλων των υλικών και των πρώτων υλών. Ενδεικτικά η τιμή του σιδήρου έχει αυξηθεί κατά 50%, ενώ οι αυξήσεις τιμών σε κομβικής σημασίας υλικά όπως ο χαλκός, το τσιμέντο και το αλουμίνιο κυμαίνονται μεταξύ 15% και 75%. Απόρροια αυτής της ανοδικής πορείας των τιμών είναι η ανατίμηση σε παράγωγα προϊόντα, όπως τα μονωτικά υλικά και οι πλαστικές σωληνώσεις, γεγονός που συμπαρασύρει συνολικά τα κόστη κατασκευής, ενώ ουσιαστικά «εγκλωβίζει» χωρίς δυνατότητα αντίδρασης και διαφυγής όσους επαγγελματίες έχουν προβεί ήδη σε συμφωνίες και αδυνατούν να τις αναθεωρήσουν.

Στις αυξήσεις τιμών των βασικών αγαθών και των πρώτων υλών, πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί η επίδραση του νέου πράσινου τέλους στο πετρέλαιο κίνησης (0,03 ευρώ +ΦΠΑ) που θέσπισε η ΝΔ, εν μέσω πανδημίας, με ισχύ από 01/01/2021, προκειμένου να καλύψει μέρος του ελλείμματος που η ίδια δημιούργησε στον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), τον οποίο και είχε παραλάβει πλεονασματικό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι από το πράσινο τέλος η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει την είσπραξη 92 εκατ. ευρώ, τα οποία για φέτος θα διατεθούν αποκλειστικά στον Ειδικό Λογαριασμό, προκειμένου να καλύψουν τις πολιτικές ανεπάρκειες της κυβέρνησης ΝΔ και τους επικοινωνιακούς της χειρισμούς με την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ και τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ τον Σεπτέμβριο του 2019.

Αγροτικά – κτηνοτροφικά προϊόντα

Αντίστοιχες αυξήσεις παρατηρούνται και στα αγροτικά & κτηνοτροφικά προϊόντα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Απρίλιο 2021, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία, παρουσίασε αύξηση 4,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2020. Κατά την ΕΛΣΤΑΤ, αυτή η  αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισροών, οφείλεται στην αύξηση κατά 5,6% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου και  των λιπαντικών (αύξηση 14%). Ιδιαίτερα σημαντικές αυξήσεις αναλώσιμων μέσων καταγράφονται όμως τον μήνα Απρίλιο και στα κτηνιατρικά φάρμακα και τις ζωοτροφές (αυξήσεις 5,1% και 4,2% αντίστοιχα συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2020).

Αυτή η σοβαρή καταγεγραμμένη αύξηση της ενέργειας (πετρέλαιο και ηλεκτρισμός) αλλά και ζωοτροφών και κτηνιατρικών φαρμάκων επηρεάζει τόσο την φυτική όσο και την ζωική παραγωγή, αφού στη μεν φυτική παραγωγή, το κόστος ενέργειας συμμετέχει κατά 60% στο συνολικό κόστος παραγωγής και  αντίστοιχα για τη ζωική παραγωγή το κόστος των ζωοτροφών συμμετέχει κατά 75% στο κόστος των ζωικών προϊόντων. Ως εκ τούτου, ολόκληρη η αλυσίδα της γεωργικής παραγωγής έχει ακριβύνει, επιβαρύνοντας τόσο τους γεωργοκτηνοτρόφους όσο βεβαίως και τον τελικό καταναλωτή.

Αντίστοιχα η αύξηση 3,7% του Γενικού Δείκτη Τιμών Εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) για τον Απρίλιο του 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2020, αποδίδεται από την ΕΛΣΤΑΤ  στην αύξηση κατά 7,7% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας κρέατα (αύξηση 14,6%), ενώ οι επιμέρους αυξήσεις δεικτών τιμών σε φυτικά προϊόντα δεν φαίνεται να αντισταθμίζει την γενική εικόνα στασιμότητας (αύξηση 0,8%) των εκροών της φυτικής παραγωγής.

Στην παραπάνω εξίσωση δεν μπορεί να μην συνυπολογιστεί και η μειωμένη παραγωγή που παρατηρείται και αναμένεται φέτος σε μια σειρά αγροτικά προϊόντα λόγω των ακραίων φυσικών φαινομένων που επικράτησαν τη χρονιά αυτή. Το γεγονός αυτό εξανεμίζει το όποιο όφελος των γεωργών από τις όποιες επιμέρους αυξήσεις του δείκτη τιμών εκροών για τη φυτική παραγωγή. Αλλά και στη ζωική παραγωγή η συνεχιζόμενη αύξηση των ζωοτροφών οφείλεται εν πολλοίς και στην κλιματική κρίση που στερεί από τους κτηνοτρόφους μας τις παραδοσιακές φυσικές και κυρίως  χωρίς κόστος βοσκήσιμες γαίες.

Οι αυξήσεις σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα δεν είναι συγκυριακές αλλά σταδιακές και “συστηματικές” κατά την τελευταία δεκαετία. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα πλέον επίσημα χείλη, όπως του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Γιάνους Βοιτσεχόφσκι, σε ερώτηση ευρωβουλευτή πριν από ένα χρόνο, όπου προβλέπει, σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του, ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται το κόστος παραγωγής μέχρι το 2030, κυρίως εξαιτίας των τιμών του πετρελαίου.

Πόσο ανταγωνιστικός μπορεί να είναι ο Έλληνας αγρότης και κατ’ επέκταση τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα υπό αυτές τις συνθήκες;

Κόστος ηλεκτρικής ενέργειας

Από τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας που διεξήγαγε η Ένωση Καταναλωτών - Η Ποιότητα Της Ζωής (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ) την περίοδο 11 Μαρτίου με 16 Μαΐου 2021, προκύπτει ότι δύο (2) στους τρεις (3) καταναλωτές (ποσοστό 63,6%) δηλώνει πως δυσκολεύεται να πληρώσει τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, το 85,3% απάντησε ότι οι λογαριασμοί ρεύματος είναι δυσνόητοι και πολύπλοκοι με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να τους διαβάσουν και να τους κατανοήσουν, λόγω του πλήθους των χρεώσεων που συμπεριλαμβάνονται, ενώ μόνο το 13,05% απάντησε ότι αντιλαμβάνεται τον τρόπο τιμολόγησης.

Σύμφωνα ακόμη με στοιχεία της ΕΚΠΟΙΖΩ οι καταγγελίες στον τομέα της ενέργειας παρουσίασαν σημαντική αύξηση το πρώτο τρίμηνο του 2021, κατατάσσοντας την στη δεύτερη θέση στην καταγραφή των καταγγελιών μετά τις τράπεζες. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την καταγραφή των παραπόνων κατά το έτος 2020, ενώ ο τομέας της ενέργειας βρισκόταν στην τρίτη θέση στον πίνακα καταγγελιών (1280 καταγγελίες), μετά τις τράπεζες και τις τηλεπικοινωνίες, ανέβηκε στη δεύτερη θέση το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Την πρώτη ημέρα του Ιουλίου 2021 η Ελλάδα παρουσίασε την υψηλότερη χονδρική τιμή ρεύματος πανευρωπαϊκά, δηλαδή 105,42 ευρώ/MWh. Είχε προηγηθεί, στις 24 Ιουνίου, το ρεκόρ των 128,15 ευρώ/MWh στη μέση τιμή εκκαθάρισης, στον πρώτο καύσωνα για το καλοκαίρι του 2021.

Δυστυχώς ούτε εδώ πρόκειται για κάποιο συγκυριακό φαινόμενο, αλλά για ένα αποτέλεσμα σοβαρών ρυθμιστικών ελλειμμάτων στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού. Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργεί χωρίς έλεγχο, με χειραγώγηση των τιμών και ολιγοπωλιακούς όρους, με ξεκάθαρη πλέον ανοχή και ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και της Κυβέρνησης.

Η συνεχής άνοδος της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, που τείνει να μονιμοποιηθεί σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα, ενεργοποιεί τις ρήτρες αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας των ιδιωτών παροχών, δηλαδή τα «ψιλά γράμματα» των συμβολαίων. Η ρήτρα αυτή, την οποία θα εφαρμόσει και η ΔΕΗ από τον Σεπτέμβριο, εκτινάσσει το κόστος ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές, οι οποίοι ακόμη βρίσκονται αντιμέτωποι με την πανδημική κρίση, ενώ μεγάλη είναι η επιβάρυνση για όλους τους καταναλωτές της μέσης τάσης, δηλαδή την ελληνική βιοτεχνία και τους επαγγελματίες.

Η Κυβέρνηση, μετά την αύξηση έως και 20% στη λιανική της ΔΕΗ το Σεπτέμβριο του 2019, ανέχτηκε φαινόμενα αισχροκέρδειας και απορρύθμισης στην αγορά ηλεκτρισμού το μεγαλύτερο διάστημα του 2020 και εν μέσω πανδημίας, με αποτέλεσμα  οι προμηθευτές και η ΔΕΗ να πωλούν, τον Απρίλιο του 2020, ακόμη και τέσσερις (4) φορές πάνω από την χοντρική τιμή ενέργειας. Η κατακόρυφη μείωση της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας δεν μετακυλίστηκε  ποτέ στους καταναλωτές.

Με την εκκίνηση της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, οι καθετοποιημένοι προμηθευτές -όσοι έχουν παραγωγή και προμήθεια- με συμμετοχή πάλι της ΔΕΗ, κράτησαν ψηλά τις τιμές ηλεκτρισμού, με αποτέλεσμα κέρδη εκατομμυρίων για αυτούς και νέο κόστος για τους καταναλωτές.

Παρά τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Ενέργειας κ. Χατζηδάκη τον Δεκέμβριο του 2020 όπου δήλωνε: «παιχνίδια με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δεν θα γίνουν ανεκτά από καμία πλευρά», η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου, επιλέγει να μην παρεμβαίνει και προσπαθεί να επιρρίψει τις δικές  ευθύνες για το ρεκόρ ακρίβειας στον καύσωνα, στην άνοδο της ζήτησης και στην εκτός λειτουργίας ηλεκτρική διασύνδεση με την Ιταλία. Αρνείται δηλαδή την πολιτική ευθύνη για ρύθμιση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα και επιλέγει την απραξία και την ανοχή φαινομένων κερδοσκοπίας.

Οι αυξήσεις στους προαναφερθέντες τομείς δημιουργούν ένα ζοφερό περιβάλλον στην ήδη επιβαρυμένη ελληνική πραγματικότητα. Τα ειδικά χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας με την έντονη κοινωνική ανισότητα και τα υψηλά ποσοστά οικονομικής δυσχέρειας απαιτούν σημαντικές πρωτοβουλίες από την Κυβέρνηση. Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Ιούνιος 2021, με έτος αναφοράς το 2019), το μέσο διαθέσιμο εισόδημα του υψηλότερου 20% είναι 5,2 φορές μεγαλύτερο από του χαμηλότερου 20% (ενώ σύμφωνα με το δελτίο για την ελληνική οικονομία του ΣΕΒ – Φεβρουάριος2020- για τον ΟΟΣΑ είναι 5,4 φορές, στις ΗΠΑ 8,5 φορές και τη Σουηδία 4,1 φορές). Επιπλέον, το 55,4% του συνολικού πληθυσμού ανήκει στην κατηγορία του «οικονομικά ευάλωτου» και το 12,9% βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας (στοιχεία από το δελτίο για την ελληνική οικονομία του ΣΕΒ, Φεβρουάριος 2020). Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Σεπτέμβριος 2020) σύμφωνα με τα οποία το 20% των ελληνικών νοικοκυριών με το χαμηλότερο εισόδημα καταναλώνουν το 54,9% του εισοδήματος τους σε δαπάνες για την τροφή και τη στέγαση.

Από όλα τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι οι αυξήσεις που παρατηρούνται, θα επιβαρύνουν έντονα ένα μεγάλο τμήμα των συμπολιτών μας, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις άμεσες καταναλωτικές τους ανάγκες, καθώς το σύνολο των αγαθών αυτών ανήκουν στο σκληρό πυρήνα των ονομαζόμενων «βασικών αγαθών» και ως εκ τούτου είναι απολύτως απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση του καθενός/μιας από εμάς. Η αύξηση του κόστους διαβίωσης οδηγεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού στο περιθώριο και την εξαθλίωση, τη στιγμή που πάνω από τους μισούς συμπολίτες μας δηλώνουν «οικονομικά ευάλωτοι».

Παρά το γεγονός ότι οι αυξήσεις των τιμών αποτελούν ένα παγκόσμιο φαινόμενο, οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής κοινωνίας με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, την πολύχρονη κρίση που προηγήθηκε και την  κοινωνική ανισότητα, απαιτούν την άμεση αντίδραση της Κυβέρνησης με μακρόπνοο σχεδιασμό και στρατηγική προκειμένου να μην περιθωριοποιηθεί -με αμετάκλητο πλέον τρόπο- μια μεγάλη και δυναμική μερίδα της κοινωνίας μας.

Επειδή, η ελληνική οικονομία είναι ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένη από την δεκαετή κρίση αλλά και τις πρόσφατες επιπτώσεις από την πανδημία

Επειδή, το 55,4% του συνολικού πληθυσμού ανήκει στην κατηγορία του «οικονομικά ευάλωτου» και το 12,9% βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας 

Επειδή, πολλά νοικοκυριά δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις αυξήσεις τιμών σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, με αποτέλεσμα να στερούνται από το οικογενειακό τραπέζι βασικά αγαθά με υψηλή διατροφική αξία

Επειδή, τόσο η οικονομική και η επιδημιολογική κρίση, που συμπιέζει τη διάθεση των προϊόντων (τουρισμός, εστίαση, φτώχεια) και τις τιμές του παραγωγού προς τα κάτω, όσο και η δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής για αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, ιδιαίτερα για την ελληνική πραγματικότητα με τις ιδιαίτερες συνθήκες διαφοροποιημένης και μικρής παραγωγής, φέρνουν σε δυσμενέστερη θέση τον Έλληνα γεωργοκτηνοτρόφο σε σχέση με τον αντίστοιχο Ευρωπαίο

Επειδή, απαιτούνται ενέργειες προκειμένου να μην καταρρεύσει πλήρως ο πρωτογενής τομέας, ο οποίος αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες ανάπτυξης, τόσο για την οικονομία, το ΑΕΠ και τις εξαγωγές, όσο για την απασχόληση και την επιβίωση στις αγροτικές περιοχές και την προστασία του περιβάλλοντος

Επειδή, δύο (2) στους τρεις (3) καταναλωτές (ποσοστό 63,6%) δυσκολεύεται να πληρώσει τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος

Επειδή, τη χειραγώγηση των τιμών στην αγορά ηλεκτρισμού έχουν καταγγείλει δημόσια και οι εκπρόσωποι των ενεργοβόρων βιομηχανιών στην Ελλάδα και η αγορά ενέργειας δεν μπορεί να συνεχίζει να λειτουργεί ανεξέλεγκτα εις βάρος των καταναλωτών

Επειδή, η Ελλάδα παρουσίασε την υψηλότερη χονδρική τιμή ρεύματος πανευρωπαϊκά την πρώτη ημέρα του Ιουλίου και οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σταθεροποιούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα

 

Επερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν προκειμένου να ελεγχθούν οι αυξήσεις τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, σε πρώτες ύλες, σε αγροτικά & κτηνοτροφικά προϊόντα και στην ενέργεια;

2.    Έχουν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να αποφευχθούν  φαινόμενα αισχροκέρδειας που πιθανόν να προκληθούν από τις αυξήσεις τιμών που παρατηρούνται στους παραπάνω τομείς;

3.    Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες πρόκειται να προβεί το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων προκειμένου να διασφαλίσει τη δυνατότητα πρόσβασης των ελληνικών νοικοκυριών σε τρόφιμα και σε είδη πρώτης ανάγκης; Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου να μη μετακυλίεται η αύξηση του κόστους στα νοικοκυριά;

4.    Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες πρόκειται να προβεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να βελτιώσει τις υποδομές και να στηρίξει τους αγρότες, του αλιείς & τους κτηνοτρόφους της ελληνικής επικράτειας; Θα προχωρήσει σε μειώσεις του κόστους ρεύματος και πετρελαίου για τους αγρότες; Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί εν όψει της σύνταξης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την αγροδιατροφή;

5.    Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να δώσει τέλος / σταματήσει τη χειραγώγηση τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που αυξάνει τις τιμές και το κόστος ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις; Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβούν το ΥΠΕΝ και η ΡΑΕ για να βελτιώσουν την εποπτεία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατά το Μοντέλο Στόχου (Target Model), ώστε να σταματήσει η συνεχής άνοδος των τιμών χονδρικής και να λειτουργήσει πλέον ο ανταγωνισμός υπέρ των καταναλωτών με μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας;

6.    Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους πολίτες που σε μεγάλο ποσοστό (63,6%) δυσκολεύονται να πληρώσουν τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος; Σε ποια μέτρα θα προχωρήσει το ΥΠΕΝ ώστε να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση στο αγαθό του ηλεκτρισμού σε προσιτές τιμές;

Δημοσιεύθηκε στις 19 July 2021 | 8:13 pm


Άφησαν αβοήθητα έξι 18χρονα παιδιά, θετικά στον κορωνοϊό, να περιμένουν βοήθεια επί 16 ώρες στο υπαίθριο χώρο parking του Κέντρου Υγείας Πάρου!

- Τα δύο είχαν πυρετό και ρίγη κι όμως επί ώρες έμειναν αβοήθητα!

- Ταλαιπωρούνταν, παρά τις προσπάθειες των γονιών τους, καθώς όλοι οι «υπεύθυνοι» δήλωναν αναρμόδιοι
- Εν μέσω τουριστικής κίνησης και 4ου κύματος, το νησί (και προφανώς δεν είναι το μόνο) αποδείχθηκε παντελώς απροετοίμαστο να αντιμετωπίσει κρούσματα κορωνοϊού, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα...


   Δεν βρέθηκε ένα κατάλυμα για να μείνουν έξι 18χρονοι, που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοιό, οι οποίοι και αναγκάστηκαν να μείνουν για 16 ώρες στο υπαίθριο parking του κέντρου Υγείας της Πάρου. Τα δύο είχαν πυρετό και ρίγη κι όμως επί έξι ώρες έμειναν αβοήθητα.
   Τα παιδιά ξύπνησαν με πυρετό και πήγαν στο κέντρο Υγείας της Πάρου, γνωρίζοντας ότι πρέπει να μεταφερθούν σε ξενοδοχείο καραντίνας. Όμως, το ξενοδοχείο δεν είχε διαθέσιμα δωμάτια και στα παιδιά δόθηκε η εντολή να παραμείνουν στο parking. 
   Οι ώρες περνούσαν και, λόγω της καθυστέρησης και της αδυναμίας να βρεθεί λύση, ένας πατέρας ανέλαβε τη μεταφορά των δύο παιδιών που είχαν πυρετό και περίμεναν επί έξι ώρες τουλάχιστον στον χώρο στάθμευσης.
   Ωστόσο, τα άλλα τέσσερα παιδιά έμειναν να ταλαιπωρούνται στο χώρο στάθμευσης, παρά τις προσπάθειες των γονιών τους, καθώς όλοι οι «υπεύθυνοι» δήλωναν αναρμόδιοι.
   Τελικά, πήραν τηλέφωνο και στην ΕΡΤ ζητώντας βοήθεια και αυτή επικοινώνησε με την Πολιτική Προστασία, με αποτέλεσμα να βρεθεί η λύση της μεταφοράς των παιδιών με ελικόπτερο στην Αθήνα, καθώς, εν μέσω τουριστικής κίνησης και 4ου κύματος, το νησί (και προφανώς δεν είναι το μόνο) αποδείχθηκε παντελώς απροετοίμαστο να αντιμετωπίσει κρούσματα κορωνοϊού, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα...

Δημοσιεύθηκε στις 18 July 2021 | 2:21 pm


«Βόμβα» στη Μύκονο: Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας και μουσικής όλο το 24ωρο!

- «Ναυάγιο» της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας

- Αυτό εννοούσε ο Μητσοτάκης, όταν πριν ένα μήνα έδινε συνέντευξη στη γερμανική Bild, αυτοθαυμαζόμενος για το υποτιθέμενο success story του, ότι «Ιούλιο και Αύγουστο τα πράγματα θα θυμίζουν πολύ ένα φυσιολογικό καλοκαίρι»;
- Αρνητική διαφήμιση της χώρας μας σε όλο τον κόσμο για τον τουρισμό, σε μια πολύ κρίσιμη χρονικά περίοδο για να σωθεί οτιδήποτε αν σώζεται


   Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα αποφασίστηκαν σήμερα για τη Μύκονο, λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της επιδημίας κατά τα τελευταία 24ωρα, με πολλαπλές συρροές και clusters. Άλλη μια απόδειξη του πόσο πετυχημένη είναι η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας ακόμα και σήμερα.
   Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να λειτουργήσει και ως αρνητική διαφήμιση της χώρας μας σε όλο τον κόσμο για τον τουρισμό, σε μια πολύ κρίσιμη χρονικά περίοδο για να σωθεί οτιδήποτε αν σώζεται.
   Συγκεκριμένα όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, από σήμερα, Σάββατο 17 Ιουλίου και λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της επιδημίας κατά τα τελευταία 24ωρα, με πολλαπλές συρροές και clusters, η κυβέρνηση προχωρά στην υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών μέτρων για το νησί της Μυκόνου.
   Πιο συγκεκριμένα: 
      1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
      2. Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, αρχής γενομένης από σήμερα ώρα 18:00.
   Τα μέτρα ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα 26/7 στις 06:00 το πρωί με ενδιάμεση επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης.
   Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στη Μύκονο, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.
   Δεν ξέρω τι εννοούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν πριν ένα μήνα έδινε συνέντευξη στη γερμανική Bild, αυτοθαυμαζόμενος για το υποτιθέμενο success story του, αλλά αυτά που συμβαίνουν κάθε άλλο παρά θυμίζουν «ένα φυσιολογικό καλοκαίρι»... Δημοσιεύθηκε στις 17 July 2021 | 2:36 pm


Μόνη «πράσινη» η Άρτα στην Ήπειρο

- Παρά το χαμηλό ποσοστό (37,29%) στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς!

- Στο «πορτοκαλί» τα Γιάννενα, «κιτρίνισαν» Πρέβεζα και Θεσπρωτία...


   Όλο και λιγότερο είναι πλέον το «πράσινο» στην Ήπειρο, το χρώμα που αντιστοιχεί στο καλύτερο επιδημιολογικό επίπεδο και τον μικρότερο αριθμό κρουσμάτων.
   Από σήμερα, Πέμπτη 15 Ιουλίου. ο Νομός Ιωαννίνων πέρασε στο επίπεδο 3 και το «πορτοκαλί», φυσικό επακόλουθο του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων, που παρατηρείται εδώ και πολλές μέρες.
   Εκτός από τα Γιάννενα, στο πορτοκαλί επίπεδο πηγαίνουν επίσης οι εξής περιοχές: Γρεβενά, Ανατολική Αττική, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Λάρισα, Σαλαμίνα και Πάρος.
   Στην καθημερινότητα των πολιτών δεν επέρχονται σημαντικές αλλαγές. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο επίπεδο ενεργοποιείται ειδικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να αυξηθούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, να πραγματοποιείται εντατική και επιτόπια ιχνηλάτηση και να γίνεται κατά προτεραιότητα αυξημένος αριθμός εμβολιασμών.
   Η εβδομαδιαία τάση στο Νομό Ιωαννίνων είναι ανοδική, με τον δείκτη θετικότητας να υπολογίζεται στο 1,38%.
   Η εμβολιαστική κάλυψη με πρώτη δόση φτάνει στο 45,37%, ενώ οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί στο Νομό Ιωννίνων ανέρχονται στο 36,71%.
   Επίπεδο ανέβηκαν από σήμερα και οι Νομοί Πρέβεζας και Θεσπρωτίας. Από το «πράσινο» βρίσκονται πλέον στο «κίτρινο», με την εβδομαδιαία τάση της πανδημίας και για τους δύο να χαρακτηρίζεται ανοδική
   Επίσης, εκτός από Πρέβεζα και Θεσπρωτία, στο κίτρινο πήγαν οι εξής περιοχές: Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαΐας, Κοζάνης, Τήνου, Ζακύνθου, Σύρου, Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ικαρία, η Λέρος, Λευκάδα, Κύθνος, Αντίπαρος, Χίος, Μήλος και Σέριφος.
   Η εμβολιαστική κάλυψη για το Νομό Θεσπρωτίας με πρώτη δόση ανέρχεται στο 57,7% και οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί φτάνουν το 50,37%.
   Για το Νομό Πρέβεζας η εμβολιαστική κάλυψη με πρώτη δόση ανέρχεται στο 55,54% και οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί φτάνουν στο 44,98%.
   Ο Νομός Άρτας είναι ο μοναδικός που παραμένει στο επίπεδο 1 και το πράσινο χρώμα. Η εμβολιαστική κάλυψη με πρώτη δόση ανέρχεται στο 46,45^ και οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί στο Νομό φτάνουν στο 37,29%.

Δημοσιεύθηκε στις 15 July 2021 | 7:26 pm


Σύλλογος Εστίασης και Διασκέδασης Άρτας: Μη μας χρησιμοποιείτε ως άλλοθι για να καλύψετε τυχόν λανθασμένους χειρισμούς στην διαχείριση της πανδημίας

«Νομοθετείτε από τα γραφεία σας, χωρίς να έχετε καμία επαφή με τον επαγγελματικό μας χώρο και χωρίς, όχι να μας ρωτάτε, αλλά ούτε και να μας ακούτε»   45 Σωματεία Επιχειρήσεων Εστίασης, μεταξύ των οποίων και ο Σύλλογος Εστίασης και Διασκέδασης Άρτας (ΣΕΔΑ), με επιστολή τους στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, με αφορμή τα νέα μέτρα για την εστίαση, διαμαρτύρονται έντονα για τα νέα μέτρα.
   «Ενώ η πολιτεία δεν νομοθετεί για να σταματήσει τα πάρτι στα πανεπιστήμια, στις πλατείες και στους ιδιωτικούς χώρους, μένοντας απλός θεατής, την ίδια στιγμή, θέλει τις επιχειρήσεις μας να αναλάβουν αστυνομικά καθήκοντα, υποχρεώνοντάς μας να απαγορεύουμε την είσοδο στους ανεμβολίαστους ή σε όσους δεν έχουν αρνητικό τεστ covid, να υποχρεώνουμε τους πελάτες να κάθονται στις καρέκλες τους και στην περίπτωση που σταματήσουν να τρώνε, να τους επιπλήττουμε που δεν φορούν μάσκα» σημειώνουν στην επιστολή τα 45 Σωματεία, που τονίζουν: 
   «Κύριε Χαρδαλιά, μην χρησιμοποιείτε τις 82.400 επιχειρήσεις και τους 400.000 εργαζόμενους ως άλλοθι στο να καλύψετε τυχόν λανθασμένους χειρισμούς στην διαχείριση της πανδημίας.
   Νομοθετείτε από τα γραφεία σας, χωρίς να έχετε καμία επαφή με τον επαγγελματικό μας χώρο και χωρίς, όχι να μας ρωτάτε, αλλά ούτε και να μας ακούτε».
   
   Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:
   
   «Κύριε Χαρδαλιά, για ακόμα μία φορά στις ανακοινώσεις σας την 6η Ιουλίου 2021, στοχοποιήσατε τις 82.400 επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης και τους τουλάχιστον 400.000 εργαζομένους σε αυτές ότι φταίνε για την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του Covid-19. Είναι οι ίδιες 82.400 επιχειρήσεις που μένουν κλειστές ή υπολειτουργούν για περισσότερους από 16 μήνες, οι οποίες πειθάρχησαν και πειθαρχούν σε υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα που λάβατε χωρίς να τις ρωτήσετε ή να μιλήσετε μαζί τους για το κατά πόσο αυτά τα μέτρα είναι εφαρμόσιμα. Είναι οι ίδιες 82.400 επιχειρήσεις που θέλετε να τις χρησιμοποιήσετε ως μοχλό πίεσης προς τους ανεμβολίαστους για να τους πείσετε να εμβολιαστούν, θέτοντας περιορισμούς και απαγορεύσεις στην είσοδο των επιχειρήσεών μας, κάτι το οποίο θέλετε να εφαρμοστεί μόνο στην δική μας επαγγελματική ομάδα. Όντας οξύμωρο ταυτόχρονα, ότι τον εμβολιασμένο πελάτη θα τον σερβίρει ανεμβολίαστος σερβιτόρος, τον οποίο δεν πείσατε ή δεν υποχρεώσατε να εμβολιαστεί για να κοπεί η αλυσίδα μετάδοσης του ιού.
   Και ενώ η πολιτεία δεν νομοθετεί για να σταματήσει τα πάρτι στα πανεπιστήμια, στις πλατείες και στους ιδιωτικούς χώρους, μένοντας απλός θεατής, την ίδια στιγμή, θέλει τις επιχειρήσεις μας να αναλάβουν αστυνομικά καθήκοντα, υποχρεώνοντάς μας να απαγορεύουμε την είσοδο στους ανεμβολίαστους ή σε όσους δεν έχουν αρνητικό τεστ covid, να υποχρεώνουμε τους πελάτες να κάθονται στις καρέκλες τους και στην περίπτωση που σταματήσουν να τρώνε, να τους επιπλήττουμε που δεν φορούν μάσκα. Και αν δεν ασκήσουμε σωστά τα αστυνομικά μας καθήκοντα και διαπιστωθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ή από κάποια ανάρτηση στα social media, να σφραγίζεται προσωρινά ή/και οριστικά μία επιχείρηση.
   Η εμμονική στοχοποίηση του χώρου αποδεικνύεται περίτρανα από το ΦΕΚ 2979/07.07.2021 στο οποίο ορίζεται την εκ των υστέρων επιβολή κυρώσεων από social media και φωτογραφίες ΜΟΝΟ στις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης. Στις υπόλοιπες 38 επαγγελματικές κατηγορίες (όπως δημόσιες υπηρεσίες, δικαστήρια, αεροπλάνα, πλοία, εμπορικά καταστήματα) δεν μεταδίδεται ο Covid-19;;;
   Αλήθεια, μπορείτε να μας απαντήσετε σε αυτό που εδώ και μήνες ρωτάμε εγγράφως από τα αρμόδια υπουργεία, πως μία επιχείρηση μπορεί να υποχρεώσει έναν πελάτη να παραμείνει καθισμένος και να φοράει μάσκα, όταν ο ίδιος ο πελάτης δεν φέρει καμία ευθύνη αν δεν πειθαρχήσει, αλλά τιμωρείται η επιχείρηση που δεν μπόρεσε να το επιβάλλει στον πελάτη;
   Εδώ οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των αστυνομικών δηλώνουν δημόσια ότι δυσκολεύονται να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε θαμώνες σε επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, γιατί φοβούνται επεισόδια.
   Εσείς, λοιπόν, θέλετε οι επιχειρήσεις μας να παίξουν τον ρόλο του «χωροφύλακα» στις περιπτώσεις που ο πραγματικός «χωροφύλακας» αδυνατεί να ενεργήσει;
   Κύριε Χαρδαλιά, μην χρησιμοποιείτε τις 82.400 επιχειρήσεις και τους 400.000 εργαζόμενους ως άλλοθι στο να καλύψετε τυχόν λανθασμένους χειρισμούς στην διαχείριση της πανδημίας.
   Νομοθετείτε από τα γραφεία σας, χωρίς να έχετε καμία επαφή με τον επαγγελματικό μας χώρο και χωρίς, όχι να μας ρωτάτε, αλλά ούτε και να μας ακούτε.
   Σας καλούμε άμεσα να ανακαλέσετε το παντελώς παράνομο και αντίθετο σε κάθε έννοια ισονομίας και ισότητας ΦΕΚ 2979/β’/07.07.2021
   Σας προσκαλούμε σε συνάντηση για την θέσπιση βιώσιμων και εφαρμόσιμων υγειονομικών πρωτοκόλλων, προκειμένου να απαλλαγούμε το συντομότερο από την πανδημία.
   Είμαστε εδώ, όπως πάντα ήμασταν, για να δωσουμε λύσεις και να συμβάλλουμε στον τουρισμό και την οικονομία. Πάντα όμως, με λογική και γνώμονα το καλό των πολιτών, των εργαζομένων, των επιχειρήσεων.»

Δημοσιεύθηκε στις 13 July 2021 | 10:57 pm


Ένα διάγγελμα γεμάτο ψέματα, αντιφάσεις και αυτοδιαψεύσεις

- Τι «ξέχασε» να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το διάγγελμά του

- Επιχειρεί να φορτώσει στις πλάτες των πολιτών την προσωπική του αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας καθώς βλέπει ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα με τους εμβολιασμούς
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης προσπαθεί απλά να επιπλεύσει σπέρνοντας τον διχασμό. Εμφανίστηκε για πολλοστή φορά αμετανόητος, διχαστικός, αναξιόπιστος


   Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να φορτώσει στις πλάτες των πολιτών την προσωπική του αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας, καθώς βλέπει ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα με τους εμβολιασμούς. Ο πρωθυπουργός κατά το έκτακτο τηλεοπτικό του μήνυμα ανακοίνωσε τις πρώτες κατηγορίες εργαζομένων όπου ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός, καθώς επίσης και τις αλλαγές σε εστίαση και διασκέδαση.
   «Δύο σκιές εμποδίζουν τη γρήγορη και οριστική έξοδό μας από τη δοκιμασία: η εμφάνιση της επιθετικής μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού και ένα ποσοστό πολιτών που ακόμη διστάζουν να εμβολιαστούν. Είναι μία διπλή απειλή που σήμερα απασχολεί όλες τις χώρες, αναγκάζοντας, μάλιστα, κάποιες από αυτές να επιστρέψουν στους αυστηρούς περιορισμούς» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.
   Ωστόσο, δεν έκανε κουβέντα για την τρίτη και πιο σημαντική σκιά, τις παλινωδίες της κυβέρνησής του. Από το μπάχαλο με το AstraZeneca και την χυδαία προσπάθεια εξαγοράς των νέων με πρόσχημα το εμβόλιο, στους παραπλανητικούς αριθμούς εμβολιασμών, με την ελπίδα να δημιουργήσει εικονικό success story. Υπενθυμίζεται ότι μόλις 4.300.000 πολίτες, ήτοι το 41% στον γενικό πληθυσμό, έχει εμβολιαστεί μέχρι στιγμής, όταν η κυβέρνηση υποσχόταν 70% ως τον Ιούνιο.
   «Ύστερα από ενάμιση χρόνο κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πια ότι δεν ξέρει για τον κορωνοϊό. Από την πρώτη στιγμή, η Πολιτεία ξεδίπλωσε αλλεπάλληλες εκστρατείες ενημέρωσης υπό τις οδηγίες των ειδικών. Προσάρμοζε, κάθε φορά, τις πολιτικές της στις εξάρσεις του ιού, στηρίζοντας παράλληλα την κοινωνία και την οικονομία. Θωράκισε το Σύστημα Υγείας, αλλά και τους πολίτες, με εκατομμύρια δωρεάν τεστ. Και βέβαια, εξασφάλισε εμβόλια για όλους, μ’ ένα καινοτόμο ψηφιακό σύστημα» ανέφερε σε άλλο σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
   Η αλήθεια βέβαια είναι αρκετά διαφορετική, καθώς χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι από τα εμβόλια. Πρόκειται για τους πολίτες με κινητικά προβλήματα, οι οποίοι ακόμα περιμένουν τους περίφημους κατ' οίκον εμβολιασμούς. Επίσης, τα «εκατομμύρια δωρεάν τεστ» ήταν τα αμφιβόλου αξιοπιστίας self test, τα οποία ουσιαστικά η κυβέρνηση με τις πρόσφατες αποφάσεις τα πέταξε «στο καλάθι των αχρήστων». Και φυσικά «ξέχασε» να μιλήσει για τα εκατομμύρια που έδωσε σε συγκεκριμένα ΜΜΕ σε μία προσπάθεια χειραγώγησής τους.
   Τα περί θωράκισης του συστήματος υγείας διαψεύδονται από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μόλις πριν 8 μέρες προανήγγειλε κλείσιμο νοσοκομείων εν μέσω νέας έξαρσης της πανδημίας.
   «Πόσοι, άραγε, θα στοιχημάτιζαν πριν από έξι μήνες ότι στα μέσα Ιουλίου 5.300.000 Έλληνες θα είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση; Και ότι περίπου 4.300.000 θα ήταν ήδη πλήρως θωρακισμένοι;» σημείωσε σε άλλο σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαψεύδοντας τον ίδιο του τον εαυτό. Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και σειρά υπουργών, είχαν θέσει ως στόχο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης το 70% του πληθυσμού. Κάτι που θα είχαμε πιάσει το καλοκαίρι, με τα πιο αισιόδοξα κυβερνητικά στελέχη να κάνουν λόγο ακόμα και για μέσα στον Ιούνιο

  ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης προσπαθεί απλά να επιπλεύσει σπέρνοντας τον διχασμό
   «Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε για πολλοστή φορά αμετανόητος, διχαστικός, αναξιόπιστος και εκτός τόπου και χρόνου να δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό του για τη διαχείριση της πανδημίας» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
   «Για να μην παραδεχθεί πως απέτυχε στο στόχο για 70% ανοσία ως τον Ιούνιο, απλά τον αναδιατυπώνει με λαθροχειρίες, μιλώντας για εμβολιασμό του 70% ως το τέλος του καλοκαιριού, λες και έχουμε μνήμη χρυσόψαρου.
   Πέρα από τον εμβολιασμό των υγειονομικών, ο οποίος αποτελεί μονόδρομο για την προστασία των ασθενών, ανακοίνωσε πως οι κλειστοί χώροι στην εστίαση θα λειτουργούν μόνο για τους εμβολιασμένους, πετώντας πάλι το μπαλάκι της αποτυχίας του στους καταστηματάρχες. Επιμένει στα διχαστικά προνόμια των εμβολιασμένων, όταν έχει εμβολιαστεί μόνο το 45% των πολιτών, σε μεγάλο βαθμό με δική του υπαιτιότητα.
   Διότι ο κ. Μητσοτάκης ξέρει πολύ καλά και ότι έχει αποτύχει και ότι έχει χάσει την αξιοπιστία του και ότι δεν μπορεί να πείσει κανέναν, γιατί πλέον δεν τον ακούνε οι πολίτες. Προσπαθεί απλά να επιπλεύσει σπέρνοντας το διχασμό» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιεύθηκε στις 13 July 2021 | 10:32 pm


«Σκάνδαλο τεραστίων ηθικών, πολιτικών και νομικών διαστάσεων» - «Ο Μητσοτάκης υποβάλλει εδώ και 4 χρόνια ψευδές πόθεν έσχες»

ΣΥΡΙΖΑ: «Τι φοβάται άραγε ο πρωθυπουργός και δηλώνει ανακριβή στοιχεία; Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει καθαρά και να πει επιτέλους την αλήθεια στον ελληνικό λαό, δίνοντας στη δημοσιότητα όλα τα σχετικά έγγραφα και στοιχεία. Όλα στο φως κ. Μητσοτάκη»   «Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει καθαρά και να πει επιτέλους την αλήθεια στον ελληνικό λαό δίνοντας στη δημοσιότητα όλα τα σχετικά έγγραφα και στοιχεία», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχετικά με τις αποκαλύψεις ότι ο πρωθυπουργός υποβάλλει εδώ και 4 χρόνια ψευδές πόθεν έσχες.
   «Από τα στοιχεία που παραθέτει η εφημερίδα Documento, προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός υπέβαλε εσκεμμένα ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες τα προηγούμενα έτη, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι η σύζυγός του εξακολουθούσε να διατηρεί μέχρι το 2020 μετοχές σε εταιρεία με έδρα στην αλλοδαπή, παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία.
   Προκύπτει ακόμη ότι αυτές μεταβιβάστηκαν το 2020 σε ελληνική εταιρεία η οποία ιδρύθηκε δύο ημέρες πριν από την επίμαχη μεταβίβαση και ανήκει επίσης στη σύζυγο του πρωθυπουργού και στον αδερφό της.
   Εφόσον τα ανωτέρω είναι ακριβή, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σκάνδαλο τεραστίων ηθικών, πολιτικών και νομικών διαστάσεων», επισημαίνει.
   Υπογραμμίζει δε, πως «Καλό θα ήταν αυτή τη φορά ο κος Μητσοτάκης να μη κρυφτεί εκ νέου πίσω από το γνωστό «μη χτυπάτε τη γυναίκα μου», γιατί εδώ δε πρόκειται για τη σύζυγο του αλλά για τον ίδιο, που ακόμη και με τη ιδιότητα του πρωθυπουργού καταθέτει ψεύδη στοιχεία για την οικογενειακή περιουσιακή του κατάσταση και τους τρόπους απόκτησής της.
   Το θέμα λοιπόν, δεν αφορά τις στήλες της παραπολιτικής, αλλά την ίδια τη θεσμική λειτουργία της δημοκρατίας, στη βάση της διαφάνειας της δράσης των πολιτικών προσώπων, στη βάση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος της χώρας».
   «Τι φοβάται άραγε ο πρωθυπουργός και δηλώνει ανακριβή στοιχεία;», αναρωτιέται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
   Και καταλήγει: «Όλα στο φως κ. Μητσοτάκη».
   
   Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ:

Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τις δηλώσεις πόθεν έσχες του πρωθυπουργού στο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Documento απαιτούν άμεσες και καθαρές απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη.

Από τα στοιχεία που παραθέτει η εφημερίδα, προκύπτει ότι  ο πρωθυπουργός υπέβαλε εσκεμμένα  ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες τα προηγούμενα έτη, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι η σύζυγός του εξακολουθούσε να διατηρεί μέχρι το 2020 μετοχές σε εταιρεία με έδρα στην αλλοδαπή, παραβιάζοντας  τη σχετική νομοθεσία. 

Προκύπτει ακόμη ότι αυτές μεταβιβάστηκαν  το 2020 σε ελληνική εταιρεία η οποία ιδρύθηκε δύο ημέρες πριν από την επίμαχη μεταβίβαση  και ανήκει επίσης στη σύζυγο του πρωθυπουργού και στον αδερφό της.

Εφόσον τα ανωτέρω είναι ακριβή βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σκάνδαλο τεραστίων ηθικών, πολιτικών και νομικών διαστάσεων. 

Καλό θα ήταν αυτή τη φορά ο κος Μητσοτάκης να μη κρυφτεί εκ νέου πίσω από το γνωστό «μη χτυπάτε τη γυναίκα μου», γιατί εδώ δε πρόκειται για τη σύζυγο του αλλά για τον ίδιο, που ακόμη και με τη ιδιότητα του πρωθυπουργού καταθέτει ψεύδη στοιχεία για την οικογενειακή περιουσιακή του κατάσταση και τους τρόπους απόκτησής της.

Το θέμα λοιπόν, δεν αφορά τις στήλες της παραπολιτικής, αλλά την ίδια τη θεσμική λειτουργία της δημοκρατίας, στη βάση της διαφάνειας της δράσης των πολιτικών προσώπων, στη βάση της  αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Τι φοβάται άραγε ο πρωθυπουργός και δηλώνει ανακριβή στοιχεία;

Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει καθαρά και να πει επιτέλους την αλήθεια στον ελληνικό λαό δίνοντας στη δημοσιότητα όλα τα σχετικά έγγραφα και στοιχεία.

Όλα στο φως κ. Μητσοτάκη.

Δημοσιεύθηκε στις 13 July 2021 | 8:56 pm


Στη Βουλή φέρνει η Όλγα Γεροβασίλη την απελπιστική κατάσταση στο Νοσοκομείο Άρτας

- Παρά τις παρεμβάσεις, ακόμη και προσωπικά στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ώστε να μην βρεθούμε στην πρωτοφανή εξέλιξη να κλείσει η Παθολογική Κλινική, το πρόβλημα παραμένει. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκούν ούτε για τις εφημερίες

- Σήμερα, σε συνθήκες εκτός Μνημονίων, που επιτρέπουν τις προσλήψεις και εν μέσω πανδημίας, όταν δηλαδή η ανάγκη πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού είναι μεγαλύτερη από ποτέ, η Κυβέρνηση, αντί να κάνει τα αυτονόητα, συγχωνεύει Νοσοκομεία!


   Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε η βουλευτής Άρτας και γραμματέας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη, καταγγέλλοντας την απελπιστική κατάσταση στο Νοσοκομείο Άρτας και ζητώντας την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας καθώς και την δραστική ενίσχυση σε Προσωπικό και Μέσα.

   Στην κατατεθείσα Ερώτηση αναφέρει: 


Αθήνα, 12 Ιουλίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Απελπιστική η κατάσταση στο Νοσοκομείο Άρτας - Ανάγκη Άμεσης Παρέμβασης και Ενίσχυσης σε Προσωπικό και Μέσα»

Επανειλημμένα έχουμε φέρει στο προσκήνιο τα προβλήματα που απ’ την αρχή της πανδημίας και λόγω των χειρισμών της Κυβέρνησης παρουσιάστηκαν  στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας (μεταξύ άλλων σχετικά και η από 02.11.2020 Αναφορά μας στον Υπουργό Υγείας).

Δυστυχώς, ωστόσο, η Κυβέρνηση πλήρως εκώφευσε.

Εντελώς πρόσφατα, μάλιστα, βρεθήκαμε λίγο πριν το κλείσιμο της Παθολογικής Κλινικής, με τρεις από τους τέσσερις γιατρούς, μετά από την πολύμηνη εξαντλητική προσφορά των υπηρεσιών τους, να προτίθενται να δηλώσουν παραίτηση!

Οι πρόσφατες αυτές εξελίξεις στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις μας για τα αποτελέσματα της πολιτικής εγκατάλειψης της Δημόσιας Υγείας από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Το υγειονομικό προσωπικό είναι εξαντλημένο, οι κλινικές υποστελεχωμένες και είτε υπολειτουργούν, είτε κινδυνεύουν άμεσα με λουκέτο, τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μίας νόσου, με συνέπεια τη μειωμένη λειτουργία τους για τα περιστατικά καθημερινής νοσηρότητας, οι δε ελλείψεις σε βασικά είδη είναι τέτοιες που εν τέλει οδηγούν σε υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές.

Παρά τις παρεμβάσεις, ακόμη και προσωπικά στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ώστε να μην βρεθούμε στην πρωτοφανή εξέλιξη να κλείσει η Παθολογική Κλινική, το πρόβλημα παραμένει.

Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκούν ούτε για τις εφημερίες.

Μάλιστα, η Παθολογική Κλινική, όπως δηλώνει ο Πρόεδρος των Εργαζομένων του Γ.Ν. Άρτας, παρουσιάζει πληρότητα έως και 180% ενώ υπάρχουν και καταγγελίες ότι ασθενείς 65, 70 ετών νοσηλεύονται στην Παιδιατρική Κλινική λόγω πληρότητας της Παθολογικής (!) Η δε Νεφρολογική κλινική πλέον δεν εφημερεύει λόγω των ελλείψεων.

Τέλος, θυμίζουμε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ,σε ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες και πάντως προ πανδημίας, καλύφθηκαν στο Γ.Ν. Άρτας θέσεις Πνευμονολόγου, Καρδιολόγου, Αναισθησιολόγων, Ψυχιάτρου, Νεφρολόγων, Χειρουργού, Βιοπαθολόγου, Ακτινολόγων, Ιατροδικαστή, ενώ προκηρύχθηκαν ακόμη επτά θέσεις ιατρών για ανεξάρτητο τμήμα ΤΕΠ, εκ των οποίων προσλήφθηκε ο Διευθυντής και όσον αφορά στις υπόλοιπες .. η τύχη τους τώρα αγνοείται.

Σήμερα, σε συνθήκες εκτός Μνημονίων, που επιτρέπουν τις προσλήψεις και εν μέσω πανδημίας, όταν δηλαδή η ανάγκη πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού είναι μεγαλύτερη από ποτέ, η Κυβέρνηση, αντί να κάνει τα αυτονόητα, συγχωνεύει Νοσοκομεία!

Ενόψει των ανωτέρω,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.     Σε ποια μέτρα θα προβεί για την ενίσχυση του Γ.Ν. Άρτας, εκτός από το «χειροκρότημα» στους υγειονομικούς;

2.     Πού βρίσκονται οι προγραμματισμένες προσλήψεις ιατρών και σε πόσες ακόμη προσλήψεις ιατρικού, παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού θα προβεί άμεσα, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των Κλινικών και να μην καταρρεύσει η λειτουργία του Γ.Ν. Άρτας;

 

H Eρωτώσα Bουλευτής

Γεροβασίλη Όλγα


Δημοσιεύθηκε στις 12 July 2021 | 8:24 pm


Υπόθεση Χαρδαλιά / Μισόλογα, απειλές και τα 4 αναπάντητα ερωτήματα μετά την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.»

- Έκθετη η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την «άνωθεν εντολή» και τα «πακιστανικά τηλέφωνα»

- Άμεση παρέμβαση από την Εισαγγελία, αλλά, προς το παρόν, δεν έχει διαταχθεί ΕΔΕ από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες για το θέμα
- Την παραίτηση ή την αποπομπή Χαρδαλιά ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, που θέτει τέσσερα σοβαρά ζητήματα


   Σάλο έχει προκαλέσει η σκοτεινή υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος φέρεται να έδωσε εντολή να περάσουν από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» μέλη της ομάδας μπάσκετ της Φενέρμπαχτσε ενώ είχαν πυρετό.
   Ήδη η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει κάνει παρέμβαση για το θέμα, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν απαντήσεις.
   «Με πολιτικές αποφάσεις επέτρεπαν να περάσουν στη χώρα κρούσματα» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας και έκανε λόγο για εγκληματική στάση της κυβέρνησης σε σχέση με την προστασία της δημόσιας Υγείας.
   Υπενθυμίζεται ότι το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», επικαλείται μηνύματα μεταξύ αρμοδίων του αεροδρομίου και της Πολιτικής Προστασίας, στις 20/10/20, στα οποία το αρμόδιο στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας φέρεται να δίνει εντολή να περάσει η ομάδα, επικαλούμενος «εντολή Χαρδαλιά».
   Ο αξιωματικός φέρεται να μιλάει για την αποστολή της Φενέρμπαχτσε αποκαλύπτοντας ότι τέσσερα άτομα έχουν πυρετό, με τον επικεφαλής να του απαντάει ότι η ομάδα μπορεί να περάσει, με «εντολή του Νίκου Χαρδαλιά» και να τον προτρέπει η συνεννοηση να γίνεται μέσα από τα «πακιστανικά τηλέφωνα», που είναι ανώνυμα και δεν καταγρ'αφονται.

Διάλογος 1ος

Αξιωματικός: Τέσσερα άτομα συνοδείας από τη Φενέρ έχουν πυρετό.
Επικεφαλής: Να περάσει η ομάδα.
Αξιωματικός: Σίγουρα;
Επικεφαλής: Εντολή Χαρδαλιά, τελειώνετε, στο πακιστανικό το τηλέφωνο.

Διάλογος 2ος

Επικεφαλής: Να περάσει η VIP στις αφίξεις.
Πυροσβέστης: Μην μπλέξουμε διοικητή, είναι και το ΕΚΑΒ εδώ.
Επικεφαλής: Σιγά μην μπλέξουμε, οι άλλοι έκαψαν 100 άτομα και πήραν και βαθμό.
Πυροσβέστης: ΟΚ.
Επικεφαλής: Τελείωνε [...] μόνο σε αυτό το κινητό γιατί στα δικά μας έχουμε στείλει πολλά.
Πυροσβέστης: ΟΚ.
Επικεφαλής: Πακιστάν ρε [...].

Διάλογος 3ος

Αξιωματικός: Εντολή του μεγάλου να περάσουν χωρίς έλεγχο. Εχει ενημερωθεί η ηγεσία. Ελπίζω να μη μας μπλέξουνε.

  Η απάντηση Χαρδαλιά και τα αναπάντητα ερωτήματα
   Σε προφανή αμηχανία και χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς,σε μια επιχείρηση αποποίησης των προσωπικών ευθυνών του, περιορίστηκε να απειλήσει τόσο την «Εφημερίδα των Συντακτών» όσο και τη συντάκτριά της, Άντα Ψαρρά, με αγωγή και μηνυτήρια αναφορά, ισχυριζόμενος ότι ούτε ο ίδιος ο ίδιος ούτε οι συνεργάτες τους εμπλέκονται στην υπόθεση, μιλώντας για συκοφαντία.
   «Ως προς την ουσία του ζητήματος, επισημαίνω ότι ουδέποτε ενημερώθηκα προσωπικά ή ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ για περιστατικό άφιξης τεσσάρων ατόμων - συνοδών της ομάδας μπάσκετ Fenerbahce με πυρετό στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος», ισχυρίζεται μεταξύ άλλων, ενώ δεν αποκλείει να υπάρχουν ευθύνες αλλού, χωρίς να διευκρινίζει πού.
   Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ απειλεί με αγωγή για τα όσα «ψευδώς αναφέρονται» για εκείνον, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «συκοφαντικό δημοσίευμα, το οποίο με μεθοδευμένο τρόπο κατασκευάζει αθλιότητες εις βάρος του» και σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι παρά τα όσα αναφέρονται στην ανταλλαγή των επίμαχων μηνυμάτων, ούτε εκείνος ούτε οι συνεργάτες του είχαν γνώση του θέματος, ταυτόχρονα, με μηνυτήρια αναφορά, καλεί παράλληλα τον εισαγγελέα να διερευνήσει εάν διαπράχθηκε αδίκημα με βάση τα καταγγελλόμενα!
   Από την απάντησή του προκύπτουν τέσσερα σοβαρά ζητήματα, που αναδεικνύει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, τα οποία χρήζουν απαντήσεων, οι οποίες, μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί.

  ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Αντί για αοριστολογίες, επιθέσεις και σπασμωδικές κινήσεις, περιμένουμε από τον κ. Χαρδαλιά να δώσει άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις:
 1. Είναι ψεύτικα ή αληθινά τα sms των αξιωματικών της Πολιτικής Προστασίας του αεροδρομίου, που επικαλούνται εντολή του για να περάσουν χωρίς έλεγχο εμπύρετα μέλη της αποστολής της Φενερμπαχτσέ, λίγο πριν την επιβολή του δεύτερου λοκντάουν;
 2. Εάν είναι αληθινά, αλλά παρόλα αυτά ισχυριζεται ότι το περιεχόμενό τους είναι αναληθές, τότε περιμένουμε να καταθέσει άμεσα μήνυση εναντίον των υπευθύνων αξιωματικών και να παρέμβει εισαγγελέας για να ανοίξουν άμεσα τα κινητά τους τηλέφωνα.
 3. Ποιος είναι ο «μεγάλος»  που έδωσε «εντολή να περάσουν χωρίς έλεγχο», αφού «έχει ενημερωθεί η ηγεσία»; Αν ο «μεγάλος» δεν είναι ο κος Χαρδαλιάς, τότε ποιος είναι ; Μήπως κάποιος ακόμη πιο ψηλά στη κυβερνητική ιεραρχία;
 4. Τέλος περιμένουμε από τον κο Χαρδαλιά, πολιτικό προϊστάμενο των εν λόγω αξιωματικών να απαντήσει αν είναι εν γνώση του ότι κρατικοί αξιωματούχοι και συνεργάτες του μιλούν σε «πακιστανικά» τηλέφωνα για υπηρεσιακά θέματα. Ποιος ο λόγος, από ποιους φυλάγονται και ποιες οι παράνομες πράξεις που θέλουν να κρύψουν;​»
   Μέχρι στιγμής, κανένας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ούτε φυσικά ο ίδιος ο κ. Χαρδαλιάς, έδωσαν κάποια απάντηση...
   Σε κάθε περίπτωση αναμένεται με ενδιαφέρον η συνέχεια και κατά πόσο ο Νίκος Χαρδαλιάς τελικά θα παραιτηθεί, όπως ζήτησε από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

  Εισαγγελική έρευνα
   Πάντως, μετά το δημοσίευμα, προκαταρκτική εξέταση διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και η εισαγγελική λειτουργός που ανέλαβε την έρευνα έχει εντολή να εξακριβώσει τη βασιμότητα όσων καταγγέλλονται στο δημοσίευμα και να κρίνει ποιες θα είναι οι επόμενες ποινικές της ενέργειες.
   Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει διαταχθεί ΕΔΕ από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες για το θέμα.

Δημοσιεύθηκε στις 8 July 2021 | 10:57 am


Υπόθεση Χαρδαλιά / Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τις αποκαλύψεις για «άνωθεν εντολή» και «πακιστανικά τηλέφωνα»

- Προκαταρκτική εξέταση ξεκίνησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών με αφορμή το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών»

- Οι σοκαριστικοί διάλογοι των αξιωματικών στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
- Αλέξης Τσίπρας: «Την ώρα που κουνούσαν το δάχτυλο στους πολίτες, δεν έκαναν ελέγχους ή με πολιτικές αποφάσεις επέτρεπαν να περάσουν στη χώρα κρούσματα»
- Επιτελικό παρα-κράτος πακιστανικών τηλεφώνων
- ΣΥΡΙΖΑ: κ. Χαρδαλιά, ποιος είναι ο «μεγάλος» που έδωσε εντολή να μπουν στη χώρα ασθενείς χωρίς έλεγχο;


   Προκαταρκτική εξέταση ξεκίνησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με αφορμή το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», σύμφωνα με το οποίο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, φέρεται να έδωσε εντολή να περάσουν από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» μέλη της ομάδας μπάσκετ της Φενέρμπαχτσε, ενώ είχαν πυρετό, λίγες ημέρες πριν από αγώνα με τον Παναθηναϊκό για την Euroleague τον Οκτώβριο του 2020.
   Υπενθυμίζεται ότι το δημοσίευμα, επικαλείται μηνύματα μεταξύ αρμοδίων του αεροδρομίου και της Πολιτικής Προστασίας, στις 20/10/20, στα οποία το αρμόδιο στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας φέρεται να δίνει εντολή να περάσει η ομάδα, επικαλούμενος «εντολή Χαρδαλιά».
   Ο αξιωματικός φέρεται να μιλάει για την αποστολή της Φενέρμπαχτσε αποκαλύπτοντας ότι τέσσερα άτομα έχουν πυρετό, με τον επικεφαλής να του απαντάει ότι η ομάδα μπορεί να περάσει, με «εντολή του Νίκου Χαρδαλιά», επισημαίνοντας ότι πρέπει να συννενοούνται όχι με τα υπηρεσιακά μέσα, αλλά με «πακιστανικά» τηλέφωνα, που προφανώς είναι ανώνυμα και δεν καταγράφονται.

Διάλογος 1ος

Αξιωματικός: Τέσσερα άτομα συνοδείας από τη Φενέρ έχουν πυρετό.
Επικεφαλής: Να περάσει η ομάδα.
Αξιωματικός: Σίγουρα;
Επικεφαλής: Εντολή Χαρδαλιά, τελειώνετε, στο πακιστανικό το τηλέφωνο.

Διάλογος 2ος

Επικεφαλής: Να περάσει η VIP στις αφίξεις.
Πυροσβέστης: Μην μπλέξουμε διοικητή, είναι και το ΕΚΑΒ εδώ.
Επικεφαλής: Σιγά μην μπλέξουμε, οι άλλοι έκαψαν 100 άτομα και πήραν και βαθμό.
Πυροσβέστης: ΟΚ.
Επικεφαλής: Τελείωνε [...] μόνο σε αυτό το κινητό γιατί στα δικά μας έχουμε στείλει πολλά.
Πυροσβέστης: ΟΚ.
Επικεφαλής: Πακιστάν ρε [...].

Διάλογος 3ος

Αξιωματικός: Εντολή του μεγάλου να περάσουν χωρίς έλεγχο. Εχει ενημερωθεί η ηγεσία. Ελπίζω να μη μας μπλέξουνε.

  Αλ. Τσίπρας: Με πολιτικές αποφάσεις επέτρεπαν να περάσουν στη χώρα κρούσματα 
   «Την ώρα που κουνούσαν το δάχτυλο στους πολίτες, δεν έκαναν ελέγχους ή με πολιτικές αποφάσεις επέτρεπαν να περάσουν στη χώρα κρούσματα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με αφορμή το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, κάνοντας λόγο για «πολύ σοβαρά δημοσιεύματα που θα πρέπει να εξετάσει η Δικαιοσύνη ενδελεχώς».
   Παράλληλα σύμφωνα με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το εν λόγο δημοσίευμα «αποδεικνύει και μία εγκληματική στάση σε σχέση με την προστασία της δημόσιας Υγείας». 

  Ν. Ηλιόπουλος: Να αποπεμφθεί ο Χαρδαλιάς
   «Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει παρά να αποπέμψει τον κ. Χαρδαλιά, που δεν μπορεί πλέον να κουνά το δάχτυλο σε κανέναν. Και να απαντήσει στους πολίτες, ποιος είναι τελικά αυτός που κάνει υγειονομικό σαμποτάζ στη χώρα;», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι οι διάλογοι για «πακιστανικά» τηλέφωνα που χρησιμοποιούν κρατικοί αξιωματικοί είναι σοκαριστικοί

  Χρ. Σπίρτζης: Επιτελικό παρα-κράτος πακιστανικών τηλεφώνων
   «Δεν είναι απλώς ανίκανοι να προστατεύσουν τους πολίτες από την πανδημία, αποδεικνύεται ότι είναι και υπόλογοι για την παραβίαση κανόνων και συστάσεων, που οι ίδιοι έθεσαν» υπογράμμισε από την πλευρά του ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης.
   Ο ίδιος ζητώντας την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, αναφερόμενος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε λόγο για «κράτος που λειτουργεί παρακρατικά με πακιστανικά τηλέφωνα».

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2021 | 11:06 pm


Τέταρτο κύμα και παχυδερμία

- Το ανέμελο άνοιγμα λόγω καλοκαιριού και τουρισμού φαίνεται πως έχει παίξει τον ρόλο του στην αναζωπύρωση των κρουσμάτων
- Η εμπειρία του περσινού καλοκαιριού δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν θα παρέμβει σ’ αυτό το θέμα μέχρι η κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο και να συρθεί η τουριστική σεζόν προς το τέλος της


   Είναι ξεκάθαρο ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι ήδη εδώ, πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι προέβλεπαν οι ειδικοί.
   Οι επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία, την κοινωνική συνοχή και την οικονομία θα έρθουν να προστεθούν στα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα. Και η κυβέρνηση φαίνεται να ζει στον δικό της κόσμο.
   Το ανέμελο άνοιγμα λόγω καλοκαιριού και τουρισμού φαίνεται πως έχει παίξει τον ρόλο του στην αναζωπύρωση των κρουσμάτων. Η εμπειρία του περσινού καλοκαιριού δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν θα παρέμβει σ’ αυτό το θέμα μέχρι η κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο και να συρθεί η τουριστική σεζόν προς το τέλος της.
   Αυτό ενέχει πολύ μεγάλα ρίσκα, αλλά κανείς δεν φαίνεται να ασχολείται.
   Αντίθετα, όλες οι κυβερνητικές προσπάθειες κατευθύνονται σε μέτρα διαχωρισμού -πλήρως ανεφάρμοστα και συνεπώς επικίνδυνα- και απειλές κατά των ανεμβολίαστων.
   Αντί να επικεντρώσει στην πειθώ, καταφεύγει στις απειλές και στους εκβιασμούς. Και δηλώνει ότι όποια μέτρα ληφθούν θα είναι για τους ανεμβολίαστους και χωρίς οικονομική στήριξη. Αυτό είναι εγκληματικό και μόνο που το σκέφτονται.
   Το πιο εγκληματικό όμως είναι ότι η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα για τη στήριξη των νοσοκομείων. Κι αυτό παρ' όλο που όλοι θυμούνται τι προβλήματα αναδείχτηκαν στο ΕΣΥ κατά τη διάρκεια του δεύτερου και του τρίτου κύματος.
   Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση με παχυδερμία. Κι αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει σε κάτι καλό.

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2021 | 8:43 pm


Χάθηκε ο έλεγχος - Από τα 43 κρούσματα της 6ης Ιουλίου 2020, στα 1.797 της 6ης Ιουλίου 2021

- Αποκαλυπτικά τα στοιχεία για την αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση της πανδημίας

- Παρά την ύπαρξη των εμβολίων, η κατάσταση αυτό το καλοκαίρι είναι χειρότερη σε σχέση με πέρυσι


   Αποκαλυπτικά, για την αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ήταν τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, όπου καταγράφηκε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, όπως, άλλωστε, είχε προαναγγείλει ήδη από το πρωί ο Παναγιώτης Αρκουμανέας.
   Μπορεί ο Νίκος Χαρδαλιάς να έσπευσε να ανακοινώσει νέα μέτρα, ρίχνοντας ξανά την ευθύνη στους νέους και στη νυχτερινή διασκέδαση, ωστόσο οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι βαρύτατες.
   Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πέρυσι τέτοια μέρα, δηλαδή στις 6 Ιουλίου 2020, ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 43 κρούσματα. Μάλιστα ο αριθμός τότε θεωρούνταν αρκετά αυξημένος, καθώς την προηγούμενη ημέρα είχαν καταγραφεί 9 μολύνσεις.


   Αντίθετα, σήμερα ανακοινώθηκαν 1.797 νέα κρούσματα, δηλαδή η χειρότερη επίδοση από την 1η Ιουνίου και τις 1.886 μολύνσεις.
   Παράλληλα, αν και τα τεστ που διενεργούνταν πέρυσι ήταν ελάχιστα (στις 6 Ιουλίου 2020 είχαν γίνει μόλις 3.174 τεστ έναντι 66.464 σήμερα), ο δείκτης θετικότητας ήταν σε πολύ καλύτερα επίπεδα σε σχέση με φέτος. Συγκεκριμένα, στις 6/7/2020 ο δείκτης θετικότητας ήταν 1,35%, ενώ σήμερα ακριβώς διπλάσιος, καθώς εκτοξεύτηκε στο 2,7%.
   Δύο κρίσιμοι δείκτες που δείχνουν ότι παρά την ύπαρξη των εμβολίων, η κατάσταση είναι χειρότερη σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020.

Δημοσιεύθηκε στις 6 July 2021 | 11:40 pm


Επικίνδυνη κυβέρνηση

Οι καταστάσεις στις οποίες οδηγούμαστε είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και απειλούν ευθέως την κοινωνική συνοχή   Είναι πια κατανοητό ότι η κατάσταση με την πανδημία οδεύει προς νέα επιδείνωση τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπό κόσμο.
   Οι ειδικοί προειδοποιούν ακόμα και για 2.000 κρούσματα την ημέρα έως το τέλος Ιουλίου. Και η κυβέρνηση, αντί να οργανώνεται για να αντιμετωπίσει τις συνθήκες, προσπαθεί να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό απειλώντας τους ανεμβολίαστους.
   Η τακτική αυτή μόνο άγχος και στρατηγική αδυναμία φανερώνει. Τα δρακόντεια μέτρα για τον διαχωρισμό εμβολιασμένων - ανεμβολίαστων θα αποδειχτούν εντελώς ανεφάρμοστα. Κι αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση από επιδημιολογικής άποψης θα χειροτερέψει.
   Αυτό όμως είναι το λιγότερο.
   Ενόψει ενός τέταρτου κύματος, η κυβέρνηση δηλώνει ότι από εδώ και στο εξής τα μέτρα θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα περιλαμβάνουν οικονομική στήριξη. Πράγμα που σημαίνει ότι σε μια νέα έξαρση της πανδημίας οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα μπουν σε άδεια χωρίς αποδοχές αλλά και χωρίς αναστολή σύμβασης.
   Και, τέλος, καμία πρόθεση δεν υπάρχει για ενίσχυση των νοσοκομείων. Ο Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στην Καθημερινή ότι στα νοσοκομεία ό,τι ήταν να γίνει έγινε. Κι ας βοά ο τόπος για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα.
   Είναι αδιανόητη αυτή η στάση την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να πράξει τα στοιχειώδη: να διορθώσει τα λάθη της και να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί. Οι καταστάσεις στις οποίες οδηγούμαστε είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και απειλούν ευθέως την κοινωνική συνοχή.

το editorial στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 6 July 2021 | 11:18 pm


Όλγα Γεροβασίλη: Απευθυνόμαστε στο σύνολο των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών που προσδοκούν ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για τον τόπο μας

- Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοκρατικών δυνάμεων αντιλαμβάνεται την ιστορική ανάγκη για αλλαγή και επικράτηση της προοδευτικής ατζέντας

- Η κυβέρνηση, με τις αντιφάσεις, τις παλινωδίες, τις τρανταχτές αποτυχίες στη διαχείριση της πανδημίας, απώλεσε την αναγκαία έξωθεν καλή μαρτυρία
- Την αποτυχία τους θα την ξαναρίξουν στην ατομική ευθύνη των πολιτών, στο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, στις πλατείες και τους ανθρώπους της εστίασης; Καμία ευθύνη για τους κατ’ εξακολούθηση ...ανέμελους αυτής της κυβέρνησης;


   Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη, με συνέντευξή της στην «Πελοπόννησο της Κυριακής», μιλάει για την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας αλλά και για το μέλλον του κόμματος.
   Ως άστοχη κίνηση που θα προσφέρει επιχείρημα σε όσους δυσπιστούν στον εμβολιασμό, χαρακτηρίζει η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ολγα Γεροβασίλη, το χρηματικό κίνητρο για εμβολιασμό που θέσπισε η κυβέρνηση για τους νέους.
   Μιλώντας στην «ΠτΚ» η κ. Γεροβασίλη, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχασε «την έξωθεν καλή μαρτυρία» με τη διαχείριση που επιφύλαξε στην πανδημία.
   Επίσης, αναφέρεται στις διαδρομές που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για να διεισδύσει στην κοινωνία και να κερδίσει το χαμένο έδαφος πείθοντας για τους στόχους του προγράμματός του.

   Αναλυτικά η συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη

Συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη, Γραμματέα της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην περιφερειακή εφημερίδα "Πελοπόννησος της Κυριακής" (04.07.2021)


Κυρία Γεροβασίλη, η κυβέρνηση αποφάσισε να προσφέρει χρηματικό κίνητρο προς τους νέους προκειμένου να εμβολιαστούν. Πως θα χαρακτηρίζατε αυτή τη κίνηση;

Η κυβέρνηση, με τις αντιφάσεις, τις παλινωδίες, τις τρανταχτές αποτυχίες στη διαχείριση της πανδημίας, απώλεσε την αναγκαία έξωθεν καλή μαρτυρία. Τώρα, αντί για υπεύθυνη και συστηματική ενημέρωση για τον εμβολιασμό, επιλέγει το “χρηματισμό”. Μια ακόμη άστοχη κίνηση που θα προσφέρει επιχείρημα σε όσους δυσπιστούν στον εμβολιασμό. Τί ακριβώς μήνυμα εκπέμπει στις νεότερες γενιές; “Δεν έχετε αξιακό υπόβαθρο, δε διαθέτετε γνώσεις και μόνο έτσι καταλαβαίνετε.”; Και το λέει εκείνος που στοχοποιεί τους νέους από την πρώτη στιγμή, περιορίζει την πρόσβασή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και διαλύει τα όνειρά τους.

Την ίδια στιγμή, αφήνει προετοιμάζει και τις «διευκολύνσεις» των εμβολιασμένων. Τι γνώμη έχετε για τον διαχωρισμό των πολιτών σε εμβολιασμένους και μη;

Ποιός υποσχόταν πως έως το τέλος Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί το 70% των πολιτών ενώ έχει εμβολιαστεί μόλις το 35% του πληθυσμού; Αυτές οι εν πολλοίς ανεφάρμοστες “εμπνεύσεις” έχουν ως στόχο να “ξεπλύνουν” τις ευθύνες του κ. Μητσοτάκη φορτώνοντάς τις στην πλάτη της κοινωνίας. Η κυβέρνηση διχάζει τους πολίτες και δημιουργεί μια κοινωνία δύο ταχυτήτων, με προνόμια μόνο για εμβολιασμένους. Ταυτόχρονα, στέλνει μηνύματα χαλάρωσης, την ώρα που όλοι προειδοποιούν για ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα». Την αποτυχία τους θα την ξαναρίξουν στην ατομική ευθύνη των πολιτών, στο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, στις πλατείες και τους ανθρώπους της εστίασης; Καμία ευθύνη για τους κατ’ εξακολούθηση ...ανέμελους αυτής της κυβέρνησης;

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ παραπέμπουν τον Νίκο Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο για «παράβαση καθήκοντος». Θα ήθελα ένα σχόλιο για τα όσα συνέβησαν στη προανακριτική επιτροπή…

Για τί ακριβώς τον παραπέμπουν; Όχι για τη δήθεν δωροδοκία στην οποία στήριξαν την επί μήνες διαπόμπευσή του. Τολμούν, ωστόσο, να παραπέμπουν υπουργό της κυβέρνησης που ρύθμισε το καθεστώς των τηλεοπτικών αδειών, τις κοστολόγησε και εισέπραξε το αντίτιμο προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Σε αυτή την ιστορία, η μόνη παράβαση είναι αυτή της κοινής λογικής. Και οι αυτουργοί της, φυσικοί και ηθικοί, είναι αυτοι που επί δεκαετίες παραχωρούσαν αδιαφανώς και πρακτικά δωρεάν τις δημόσιες συχνότητες. Και σήμερα απεμπολούν το δικαίωμα της πολιτείας στην είσπραξη των εσόδων από τη χρήση αυτών των συχνοτήτων! Επιδόθηκαν στην προσπάθεια δολοφονίας ενός ακόμη χαρακτήρα πολιτικού αντιπάλου τους και τώρα που τους γυρίζει μπούμερανγκ, παριστάνουν πως δεν συνέβη και τίποτα!

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκτιμάτε ότι οι προγραμματικές θέσεις που συζητάτε, μπορούν να αποτελέσουν απάντηση στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών;

Επεξεργαζόμαστε προγραμματικές θέσεις που θα εφαρμόσουμε διαβουλευόμενοι με την κοινωνία, η οποία αγωνιά και προσδοκά. Δεν είμαστε αγκαζέ με λομπίστες και φωτισμένες αυθεντίες. Δεν θολώνουμε τα νερά με τσιτάτα για “γαλάζιους ουρανούς”, ή μακρινές ουτοπίες. Η πανδημία και οι επιπτώσεις της, η κλιματική αλλαγή και η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, διαμορφώνουν μια πραγματικότητα την οποία οφείλουμε να ενσωματώνουμε στην ανάλυση και τις προτάσεις μας. Νέα εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάπτυξης είναι διαθέσιμα και μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Αποστολή μας είναι να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα που εκφράζει την κοινωνία. Έχουμε πλήρη συνείδηση πως πρέπει να δράσουμε άμεσα, με ρεαλιστικές λύσεις, ώστε να ανακουφίσουμε τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται. Για να ενεργοποιήσουμε, για το συλλογικό όφελος, τις πραγματικές και δημιουργικές κοινωνικές, πνευματικές και οικονομικές δυνάμεις του τόπου, για την επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση.

Υπάρχουν, πάντως, αρκετοί σύντροφοι σας, που επιμένουν ότι το κόμμα δεν βρει το κατάλληλο πολιτικό στίγμα – όσο δόκιμος είναι ο όρος. Πιο πιστεύετε ότι πρέπει να είναι αυτό;

Τα όργανα του κόμματος λειτουργούν και αποφασίζουν ομόφωνα για κρίσιμα θέματα όπως η διεύρυνση και ο μετασχηματισμός. Ως στίγμα έχουμε την κυβερνώσα αριστερά και την άσκηση της διακυβέρνησης ως όχημα για τη δικαίωση των προσδοκιών των δημοκρατικών πολιτών για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Των πολιτών που είτε ζουν ήδη είτε αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτωχοποίησης και της περιθωριοποίησης εξαιτίας της νεοφιλελεύθερης δυστοπίας του κ. Μητσοτάκη.

Με δεδομένο ότι έχετε παρουσιάσει το Πρόγραμμα σας, πώς θεωρείτε ότι πρέπει να κινηθείτε για να ενημερώσετε τους πολίτες;

Με σαφήνεια, ρεαλισμό και χωρίς συμπλέγματα, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο δίαυλο. Υπάρχουν προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις που δρουν και στα συμβατικά και στα ηλεκτρονικά μέσα και επιτυγχάνουν καθημερινά νίκες στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε πείσμα των Λιστών του Μαξίμου. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται πλέον τη διαρκή προσπάθεια εδραίωσης της κυβερνητικής παρακμής ως αναπόσπαστο μέρος της κανονικότητας τους. Δυσφορούν, αντιδρούν, ξεσκεπάζουν την “κανονικοποίηση” των πρακτικών που οδήγησαν τη χώρα μας στη χρεοκοπία. Και είναι δική μας υποχρέωση να εκπέμπουμε ξεκάθαρα μηνύματα. Είτε αυτά αφορούν το πρόγραμμά μας και τα συγκεκριμένα και ρεαλιστικά βήματα που προβλέπει και την άμεση επίδρασή τους με θετικό, προοδευτικό πρόσημο στην κοινωνία, την οικονομία και την ποιότητα της δημοκρατίας. Είτε αυτά αφορούν την ευθύνη όλων μας για την οριστική ρήξη με το φαύλο παρελθόν που επιμένει να στοιχειώνει το μέλλον και των νεότερων γενεών.

Σας ανησυχεί το γεγονός πως αρκετοί από τους ψηφοφόρους που εμπιστεύτηκαν τη πρώτη κυβέρνηση σας, θεωρούν ότι δεν κάνατε πράξη όσα υποσχεθήκατε;

Ποιός έβγαλε τη χώρα από το φαύλο κύκλο της λιτότητας και της αναξιοπρέπειας; Σε ποιά διακυβέρνηση παρατηρήθηκαν 12 τρίμηνα συνεχούς ανάπτυξης; Ποιός έδωσε το δικαίωμα σε όλους στη δημόσια περίθαλψη; Ποιός αύξησε τον κατώτατο μισθό και έδωσε τέλος στην ντροπή του υποκατώτατου μισθού; Ποιός έθεσε τη συνταγματική βάση για την ψήφο των Ελλήνων της Διασποράς; Μπορεί να μην επιτεύχθηκαν οι ουτοπίες που κάποιοι οραματίζονταν. Η αλλαγή όμως επήλθε αναντίρρητα. Αυτή την αλλαγή προσπαθεί σήμερα λυσσαλέα η ΝΔ να εξαλείψει από την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τη συνεχίσουμε.

Με τον Αλέξη Τσίπρα να μιλάει ανοιχτά για την ανάγκη σχηματισμού μίας «προοδευτικής κυβέρνησης», με ποιες δυνάμεις θα μπορούσατε να προχωρήσετε μαζί;

Απευθυνόμαστε στο σύνολο των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών που προσδοκούν ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για τον τόπο μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοκρατικών δυνάμεων αντιλαμβάνεται την ιστορική ανάγκη για αλλαγή και επικράτηση της προοδευτικής ατζέντας. Όχι μόνο γιατί είναι δίκαιο και ιστορικά επιβεβλημένο, αλλά, κυρίως γιατί βαδίζουμε τάχιστα σε μια νέα ηθική, πολιτική, κοινωνική και οικονομική κρίση με αρχιτέκτονα τον κ. Μητσοτάκη.


Δημοσιεύθηκε στις 5 July 2021 | 9:49 pm


Άδειασμα από Σύψα: Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων δεν είπε ποτέ να βγουν οι μάσκες – Θέμα χρόνου το 4ο κύμα

- Έκανε λόγο για έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στα μέσα Αυγούστου, καλό είναι να μην γίνονται δηλώσεις ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα

- ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει μάθει τίποτα από τα εγκληματικά του λάθη. Εργαλειοποιεί τους επιστήμονες, στέλνει πάλι επικίνδυνα μηνύματα εφησυχασμού για να χτίσει ένα ψεύτικο success story
- Ο Γεωργιάδης διαψεύδει Σύψα για τις μάσκες. Να πιστέψουμε τον Σύψα ή τον Άδωνι;


   Για έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στα μέσα Αυγούστου έκανε λόγο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, επισημαίνοντας ότι είναι σε μεγάλη ένταση στην Ελλάδα η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα.
   Ο κ. Σύψας, που εμφανίστηκε στο OPEN, μετά από πολύμηνη αποχή από τα ΜΜΕ, μετ’ επιτάσεως επεσήμανε ότι η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων δεν είπε ποτέ να βγουν οι μάσκες και είναι εντελώς λάθος το μήνυμα που μεταφέρθηκε στην κοινωνία και οι δηλώσεις περί απόφασης να βγουν οι μάσκες.
   Η επιτροπή το μοναδικό που είπε είναι ότι όταν κάποιος βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο που δεν υπάρχει κανένας συνωστισμός μπορεί πρόσκαιρα να βγάλει τη μάσκα.
   Σχολιάζοντας την επισήμανση του Νίκου Σύψα, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι: «Η καταγγελία πως η κυβέρνηση για ακόμη μία φορά αγνόησε την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και ζήτησε από τους πολίτες να πετάξουν τις μάσκες, ενώ όλος ο πλανήτης προειδοποιεί για τη μετάλλαξη «Δέλτα», επιβεβαιώνει πως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει μάθει τίποτα από τα εγκληματικά του λάθη».
   Όσον αφορά στο 4ο κύμα της πανδημίας, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επεσήμανε ότι το βλέπει στο βάθος του ορίζοντα και ότι είναι θέμα χρόνου να μας έρθει.
   Η μετάλλαξη Δέλτα κάνει διασπορά κάτω από τα ραντάρ, υπογράμμισε, είναι η πιο μεταδοτική που έχει εμφανιστεί και ακόμα ερευνάται για να διαπιστωθεί εάν είναι και πιο θανατηφόρος, στοιχείο που μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί.
   Όσον αφορά στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και υπουργών περί περιοριστικών μέτρων μόνο στους ανεμβολίαστους, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επεσήμανε ότι ο κορωνοϊός έχει τη δική του ατζέντα και καλό είναι να μην γίνονται δηλώσεις ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα.
   Αν δεν έχουμε πιάσει το 60% της ανοσίας, σχεδόν όλοι οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν από τη μετάλλαξη Δέλτα και θα έχουμε πολύ μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οπότε αναγκαστικά θα πάμε σε οριζόντια περιοριστικά μέτρα.
   Ο Νίκος Σύψας προέτρεψε τους πολίτες να πάνε να εμβολιαστούν ενώ προέβλεψε ότι σύντομα θα έχουμε δυο Ελλάδες, δηλαδή, περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και υψηλά ποσοστά μόλυνσης οπότε δεν αποκλείεται να λαμβάνονται τοπικά περιοριστικά μέτρα.
   Τα στοιχεία μέχρι στιγμή δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού μεταξύ των νέων ανθρώπων και σε χώρους διακοπών και προέβλεψε ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους.

σημ. Τηλεβόα: Ήταν φανερό εδώ και καιρό, για όσους δεν καταπίνουν αμάσητη την κυβερνητική προπαγάνδα, ότι η επιτροπή Τσιόδρα λειτουργεί πλέον σε ένα συμβολικό επίπεδο και οι απόψεις της δεν λαμβάνονται υπόψη από το Μέγαρο Μαξίμου.

Διαβάστε επίσης:


  Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
   Η καταγγελία πως η κυβέρνηση για ακόμη μία φορά αγνόησε την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων και ζήτησε από τους πολίτες να πετάξουν τις μάσκες ενώ όλος ο πλανήτης προειδοποιεί για τη μετάλλαξη «Δέλτα» επιβεβαιώνει πως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει μάθει τίποτα από τα εγκληματικά του λάθη. Εργαλειοποιεί τους επιστήμονες, στέλνει πάλι επικίνδυνα μηνύματα εφησυχασμού για να χτίσει ένα ψεύτικο success story και τώρα που ανεβαίνουν τα κρούσματα επενδύει στον πιο βαθύ διχασμό των πολιτών για να κρύψει την αποτυχία του.
   Και έχει από πάνω και το θράσος να μιλάει για υγειονομικό σαμποτάζ, ο αρχισαμποτέρ που έκανε γλέντια στην Ικαρία και ποδηλατάδες στην Πάρνηθα όταν οι πολίτες τηρούσαν τα μέτρα που τους είχε επιβάλει.

Δημοσιεύθηκε στις 5 July 2021 | 8:48 pm


Αλέξης Τσίπρας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει άμεσα. Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού

- «Απαρχή μιας νέας πορείας προς στο λαό, με έναν και μοναδικό στόχο: Να νικήσουμε τη κυβέρνηση της Δεξιάς του κου Μητσοτάκη»

- «Πλέον είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε την πιο πλούσια και ενδελεχή προγραμματική πρόταση που έχει παρουσιάσει ποτέ ένα πολιτικό κόμμα στην χώρα» 
- «Δεν είμαστε από αυτούς που περιμένουν να ωριμάσουν οι συνθήκες. Γιατί πολλές φορές, μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες, μαραζώνουν οι άνθρωποι»


   Στην αρχή της ομιλίας του, στο Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας, στην έναρξη της Πανελλήνιας Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την Προγραμματική Συνδιάσκεψη ως «μια νέα αρχή για το κόμμα μας, απαρχή μιας νέας πορείας προς στο λαό, απαρχή μιας νέας, δύσκολης αλλά ωραίας μάχης με έναν και μοναδικό στόχο: Να νικήσουμε τη κυβέρνηση της Δεξιάς του κου Μητσοτάκη. Να νικήσουμε στους δρόμους, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, παντού μέσα στη κοινωνία την πιο ακραία αντιλαϊκή και σκληρά συντηρητική κυβερνητική πολιτική».


   Εκτίμησε μάλιστα πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί «όταν με το καλό έρθει η ώρα, που δε θα είναι πολύ μακριά από ότι φαίνεται, και στην κάλπη των επόμενων εκλογών».
   Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βάσισε ολόκληρη την ομιλία του στον όρο Δικαιοσύνη. «Μπορούμε με σημαία τη δικαιοσύνη και στήριγμα την κοινωνική πλειοψηφία να νικήσουμε» είπε χαρακτηριστικά. 

  Ωμή βία, κράτος τσιφλίκι
   Περιγράφοντας την πρόσφατη περίοδο της πανδημίας είπε πως «ζήσαμε και ζούμε αυτό το πρόσωπο του Ιανού μιας κυβέρνησης που απέτυχε σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα που κλήθηκε να διαχειριστεί». Κατηγόρησε, δε, τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως είναι ο πρωθυπουργός που «αντί να αξιοποιήσει τη στήριξη της αντιπολίτευσης και των πολιτών προκειμένου να προετοιμάσει τη χώρα για τη μάχη της πανδημίας που ήταν μπροστά, την αξιοποίησε για εδραιώσει με δόλια μέσα τα πολιτικά του συμφέροντα».
   «Η επανάπαυση, η ανεμελιά, οι τσαμπούνες της Ικάριες και οι ποδηλατάδες ενώ οι πολίτες τηρούσαν σκληρά και κατά γράμμα τα περιοριστικά μέτρα, οι παλινωδίες και τα ψέματα, ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κύμα, πληρώθηκαν τελικά με την απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
   Καταλόγισε στην κυβέρνηση πως δεν είχε προτεραιότητα την να δημιουργήσει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά είχε στόχο «τη μετατροπή της κρίσης σε ευκαιρία». Έφερε ως παραδείγματα τον «πρωτοφανή αυταρχισμό, το lockdown στη Δημοκρατία και το Κοινοβούλιο, τα διατάγματα της απαγόρευσης συναθροίσεων, με την ωμή βία ενάντια σε νέους και νέες στις γειτονιές, την αντίληψη για το κράτος-τσιφλίκι, τις απευθείας αναθέσεις, με τα ρουσφέτια, με τον πλουτισμό ημέτερων και κολλητών, με τις κρυφές συμβάσεις με πολυεθνικές, την αποκρουστική στάση απέναντι στον πολιτισμό, την εγκατάλειψη του καλλιτεχνικού κόσμου, με την κακοποίηση των μνημείων μας, την απόπειρα συγκάλυψη ενός σκανδάλου παιδεραστίας, που ανέδειξε όχι μόνο τις φρικτές πράξεις ενός εκλεκτού του Μαξίμου σε μια καίρια θέση, αλλά και ένα ολόκληρο σύστημα σήψης και παρακμής».
   Μίλησε μάλιστα για «μίσος για τη νέα γενιά» αναφέροντας ενδεικτικά τον αποκλεισμό 25.000 νέων από τα ΑΕΙ για να γίνουν η πελατεία των κολεγίων, την κατάργηση του 8ωρου, τη διαρκή στοχοποίηση τους ως δήθεν υπεύθυνους για εξάπλωσης της πανδημίας και πλέον την ταπεινωτική απόπειρα εξαγοράς τους.
   «Η επόμενη μέρα, φοβάμαι έχει ακόμα χειρότερα» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας πως σε αυτήν περιλαμβάνονται το νέο εργασιακό τοπίο χωρίς δικαιώματα, με απλήρωτες υπερωρίες και σπαστά ωράρια, αλλά και τη μεγάλη ληστεία των επικουρικών συντάξεων. «Και φυσικά το μεγάλο φαγοπότι με τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης για τη γνωστή κάστα των φίλων και εκλεκτών της κυβέρνησης», σημείωσε. 

  Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει άμεσα
   «Η πολιτική Μητσοτάκη πρέπει να ηττηθεί. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να ηττηθεί. Πρέπει να φύγει άμεσα. Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο Αλέξη Τσίπρας.
   Αναφερόμενος στις προγραμματικές επεξεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως παρά τα όσα επέφερε η πανδημία «πλέον είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε την πιο πλούσια και ενδελεχή προγραμματική πρόταση που έχει παρουσιάσει ποτέ ένα πολιτικό κόμμα στην χώρα». Ανέφερε, δε: «Δεν είμαστε από αυτούς που περιμένουν να ωριμάσουν οι συνθήκες. Γιατί πολλές φορές, μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες, μαραζώνουν οι άνθρωποι» συμπλήρωσε και επισήμανε πως «Είμαστε πιο ώριμοι από κάθε άλλη φορά. Γιατί μάθαμε από τα λάθη μας. Είμαστε πιο ταπεινοί. Γιατί ξέρουμε καλά ότι οι καρέκλες της εξουσίας για την αριστερά και τους αριστερούς, δεν είναι καρέκλες πολυτελείας, ανάπαυσης και επίδειξης. Αλλά θέσεις μάχης για τα συμφέροντα του λαού». 

  Όχι να αυξήσουμε το ποσοστό μας, αλλά να νικήσουμε
   Ο Αλέξης Τσίπρας βάσισε τους προγραμματικούς άξονες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην έννοια της Δικαιοσύνης. Μίλησε όμως και για τα μετεκλογικά σενάρια:
   «Για την Ελλάδα της δικαιοσύνης είμαστε καταδικασμένοι να δώσουμε τη μάχη για να νικήσουμε στις επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Και είναι πολύ σαφές τι σημαίνει αυτό. Όχι να αυξήσουμε το ποσοστό μας. Να νικήσουμε. Γιατί μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις επόμενες εκλογές, έστω και με μια ψήφο, θα ανοίξει το δρόμο για τη Προοδευτική Κυβέρνηση και θα αποτρέψει τις διπλές κάλπες […] Και κάθε πολίτης αυτής της χώρας πρέπει να ξέρει ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη δύναμη στις επόμενες εκλογές, η χώρα την επόμενη ημέρα θα έχει μια νέα ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση. Με μια νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα κλείσει την παρένθεση της παρακμής».
   Σκιαγραφώντας την πολιτική των κοινωνικών συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Το πιο σημαντικό ερώτημα δεν είναι ποτέ το “με ποιους”. Αλλά το “από ποιους” και “για ποιους”. Με τις προγραμματικές μας θέσεις απαντάμε στο κρίσιμο ερώτημα με σαφήνεια: Από τους εργαζόμενους για τους αδύναμους. Από τους νέους για τους μεγαλύτερους. Από τον καταστηματάρχη για τον μισθωτό. Από τη δικηγόρο, για τον αγρότη. Από την καθηγήτρια, για τον καλλιτέχνη. Από το λαό, για το λαό».
   Εστιάζοντας μάλιστα στη νέα γενιά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε κυβέρνηση στο τόπο που στοχοποίησε τόσο συστηματικά τη νέα γενιά», καθώς «για τη σημερινή κυβέρνηση οι νέοι είναι: Υπερμεταδότες στην πανδημία, παραβατικοί στις πλατείες, τεμπέληδες στα θρανία, αργόσχολοι στη δουλειά».
   Μιλώντας σε έτερο σημείο για το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει στην εξουσία παρά τα όσα κηρύττει η κυβέρνηση και τα φιλικά σε αυτήν ΜΜΕ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «όπως η ανάγκη έγινε ιστορία, έτσι ξανά η ανάγκη είναι αυτή που θα γράψει την ιστορία και όχι η καλοπληρωμένη προπαγάνδα της διαπλοκής». 

  Για ένα κόμμα σύγχρονο, ανοιχτό, νεανικό
   Κάλεσε δε τα μέλη, τους φίλους και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «να σκεφτούμε και να πράξουμε έξω από το μικρόκοσμο της οθόνης, του πληκτρολογίου και της τεχνητής εσωστρέφειας. Να αφήσουμε στην άκρη την απαισιοδοξία της δήθεν ρεαλιστικής σκέψης. Και να προτάξουμε την αισιοδοξία της βούλησης».
   «Αναγνωρίζουμε ότι ο μόνος τρόπος να ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις απαιτήσεις των καιρών είναι να ανοίξει τις πόρτες του και να διευρύνει τις γραμμές του με τα πιο ζωντανά και δημιουργικά κομμάτια της κοινωνίας μας» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως «προϋπόθεση της νίκης μας στις εκλογές, είναι να είναι γερό και ευρύχωρο το σπίτι μας, το κόμμα μας. Να χωρά πολλούς και πολλές, τα θέλω, τις ιδέες, τις ικανότητες και την όρεξη τους για δουλειά. Να φυλάμε ως κόρη οφθαλμού την εσωκομματική δημοκρατία, αλλά και την ενότητά του».
   Όσον αφορά δε τις εσωκομματικές συζητήσεις είπε: «Έχουμε ανάγκη ένα κόμμα που αντιλαμβάνεται πέρα για πέρα την ευθύνη απέναντι στο λαό. Όχι ένα κόμμα που νομίζει ότι η ιστορία το περιμένει για να το δικαιώσει. Ένα κόμμα στραμμένο στον αντίπαλο. Όχι ένα κόμμα στραμμένο στον εαυτό του. Ένα κόμμα των μελών και όσων ελπίζουν σε αυτό. Όχι ένα κόμμα βαστάζο προσωπικών στρατηγικών. Ένα κόμμα σύγχρονο, ανοιχτό, νεανικό. Όχι ένα κόμμα φοβικό και αγκυλωμένο. Ένα κόμμα που παίρνει δύναμη από τη δυναμική των κινημάτων και των προοδευτικών ιδεών της εποχής. Όχι ένα κόμμα που μηρυκάζει τις ήττες του».

Δημοσιεύθηκε στις 4 July 2021 | 5:38 pm


Προνόμια - Εμβολιασμένοι / Δεν την πληρώνουν μόνο οι αρνητές

Διχάζουν την κοινωνία και τσουβαλιάζουν τους πολίτες που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους,  που, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η ευθύνη για τον μη εμβολιασμό τους βαραίνει την ίδια την κυβέρνηση   Κοινωνία δύο ταχυτήτων δημιουργεί η κυβέρνηση με τις τελευταίες αποφάσεις, που διχάζουν και διαχωρίζουν τους πολίτες σε χώρους διασκέδασης και μετακινήσεις.
   Το Μαξίμου τσουβαλιάζει τους πολίτες που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, χωρίς να εξετάσει τον λόγο που αυτοί δεν έχουν ακόμα τη δυνατότητα να διαθέτουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Κι αυτό επειδή στην πλειονότητα των περιπτώσεων η ευθύνη για τον μη εμβολιασμό τους βαραίνει την ίδια την κυβέρνηση.
   Εκτός από τους αρνητές, υπάρχουν πολλοί οι οποίοι δεν έχουν λάβει τις απαιτούμενες δόσεις: 

  1. Οι πολίτες που έχουν αμφιβολίες
   Δεν είναι αρνητές ούτε... ψεκασμένοι, όπως αρέσει στα κυβερνητικά στελέχη να τους χαρακτηρίζουν. Είναι πολίτες που οι αντιφάσεις και η κάκιστη επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης στο θέμα των εμβολίων τούς έχει δημιουργήσει διστακτικότητα. Λογικό είναι, όταν η κυβέρνηση ανοίγει τον εμβολιασμό για τους τριαντάρηδες, ενώ οι υπόλοιπες χώρες τον απαγορεύουν, να υπάρχει ανησυχία.
   Όμως και το γεγονός ότι βάζει οικονομικό «τυράκι» στους νέους δημιουργεί προβληματισμό. Γιατί δωροδοκούνται οι πολίτες εφόσον το εμβόλιο είναι ασφαλές; Γιατί προσπαθούν να αναγκάσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν και όχι να τους οδηγήσουν με πειθώ; Τα παραπάνω ερωτήματα μπερδεύουν αναπόφευκτα τον κόσμο και τον απομακρύνουν από το να κλείσει ραντεβού. 

  2. Οι νέοι που δεν έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό
   Τα ραντεβού για τους νέους 30-39 ετών άνοιξαν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Με δεδομένο ότι άνοιξαν αρχικά για το εμβόλιο της AstraZeneca, η δυνατότητα να αποκτήσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ανεβαίνει χρονικά σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, τουλάχιστον γι' αυτούς που έτρεξαν να εμβολιαστούν πρώτοι.
   Για τις μικρότερες ηλικίες η πλατφόρμα άνοιξε σε επόμενο χρόνο και υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να έχουν στα χέρια τους το πράσινο πιστοποιητικό μετά το τέλος των διακοπών τους. 

  3. Αυτοί που περιμένουν τον κατ’ οίκον εμβολιασμό
   Μήνες τώρα ακούμε για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό στους πολίτες που έχουν κινητικά προβλήματα. Επιτέλους, μέσα στην εβδομάδα νομοθετήθηκε -με το αζημίωτο για τους ιδιώτες. Μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία και να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, οι πολίτες με κινητικά προβλήματα δεν θα μπορούν να μετακινούνται χωρίς αρνητικό τεστ.
   Η κατάσταση δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο αν βάλουμε στην εξίσωση το ότι η συγκεκριμένη κατηγορία θα εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, για το οποίο χρειάζεται να περάσουν 30 ημέρες μέχρι να εκδοθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού. 

  4. Αυτοί που αντιμετωπίζουν ιατρικό πρόβλημα
   Πολλοί είναι οι πολίτες που δεν εμβολιάζονται λόγω προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με την υγεία τους, όπως αλλεργίες και αυτοάνοσα νοσήματα. Θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά δεν μπορούν, καθώς οι ιατροί συστήνουν να μην λάβουν τη δόση μέχρι να έχουμε πιο ολοκληρωμένες μελέτες.
   
   Με βάση τις παραπάνω τέσσερις περιπτώσεις καταρρέει το αφήγημα της κυβέρνησης για την προώθηση των τελευταίων αποφάσεων. Τα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ο εμβολιασμός πλέον είναι ελεύθερη επιλογή, άρα οι πολίτες θα υποστούν τις συνέπειες των επιλογών τους. Μόνο που φαίνεται ότι πολλοί δεν έχουν ολοκληρώσει τις δόσεις λόγω των επιλογών της κυβέρνησης...

Δημοσιεύθηκε στις 4 July 2021 | 12:17 pm


Αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για «μπλόκο» και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Πέτσας: «Δεν αποκλείω τίποτα...»   Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο τα μέτρα που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου στις μετακινήσεις προς τη νησιωτική χώρα (αρνητικό μοριακό ή rapid test και ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό) για τους μη εμβολιασμένους πολίτες να εφαρμοστούν και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
   «Δεν αποκλείω τίποτα γιατί ο μήνας Ιούλιος είναι πολύ κρίσιμος. Αν θέλει κάποιος να κάνει τις διακοπές του τον Αύγουστο, έχει μέσα στον Ιούλιο κάθε δυνατότητα να κάνει το εμβόλιο και να τελειώνει, ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
   Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι, ενώ είχαμε φτάσει σε ένα υψηλό ρυθμό εμβολιασμών ημερησίως, όπου γίνονταν 115.000 -120.000 εμβολιασμοί την ημέρα, τώρα είμαστε κάτω από τις 90.000 εδώ κι αρκετές ημέρες, που σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται περίπου 25.000-30.000 εμβολιασμοί επιπλέον.
   Tαυτόχρονα προειδοποίησε ότι, αν συνεχίσει να πέφτει ο ρυθμός των εμβολιασμών, «θα πρέπει πράγματι να εξετάσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας για να είναι πιο έντονο το κίνητρο για τον εμβολιασμό». 

  Τι ισχύει για τα νησιά
   Τα νέα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά θα ισχύουν από τη Δευτέρα, 5 Ιουλίου.
   Οι ενήλικες θα πρέπει να φέρουν:
   - Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
   - Για ανήλικους 12 – 17 ετών, θα απαιτείται οποιοδήποτε τεστ, συμπεριλαμβανομένου του self test, ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.
   - Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσους είναι άνω των 12 ετών.

Δημοσιεύθηκε στις 4 July 2021 | 12:02 pm


Ορειβατικός Σύλλογος Άρτας: Ετοιμαστείτε για μια τριήμερη ποδηλατική περιπέτεια στα Τζουμέρκα!

- Οι... ήρωες με τα κολάν ξαναχτυπούν και αυτή τη φορά ποδηλατούν στα Τζουμέρκα για ένα τριήμερο μεταφέροντας το μήνυμα για Ελεύθερα Βουνά χωρίς Αιολικά!

- Mια κυκλική πορεία περίπου 100 χιλιομέτρων, με αφετηρία και τερματισμό τη γέφυρα της Πλάκας και ενδιάμεσους σταθμούς πανέμορφα χωριά των Τζουμέρκων   Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση υπάρχει στην ιστοσελίδα του Ορειβατικού Συλλόγου Άρτας, για μια διαφορετική εξόρμηση αυτή τη φορά, για μια τριήμερη ποδηλατική περιπέτεια στα πανέμορφα Τζουμέρκα.
   Όπως αναφέρει: 

   Οι ήρωες με τα κολάν ξαναχτυπούν και αυτή τη φορά ποδηλατούν στα Τζουμέρκα για ένα τριήμερο μεταφέροντας το μήνυμα για Ελεύθερα Βουνά χωρίς Αιολικά.
   Τα Τζουμέρκα, με το τραχύ και άγριο ανάγλυφο, προκαλούν τον θαυμασμό όλων και σίγουρα, διασχίζοντάς τα με το ποδήλατο, οι εικόνες και οι εμπειρίες που θα αποκομίσουμε θα συνεισφέρουν στο να κατανοήσουμε καλύτερα τη φύση τους.
   Θα πραγματοποιήσουμε μια κυκλική πορεία περίπου 100 χιλιομέτρων με αφετηρία και τερματισμό τη γέφυρα της Πλάκας και ενδιάμεσους σταθμούς τα πανέμορφα χωριά Άγναντα, Κτιστάδες, Πράμαντα, Μελισσουργοί, Θεοδώριανα, Κυψέλη, Ράμια και Μικροσπηλιά ενώ θα περάσουμε από το εντυπωσιακό Αυτί το πέρασμα που ενώνει τους Μελισσουργούς με τα Θεοδώριανα.

   Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Παρασκευή 9/07: Νέα γέφυρα Πλάκας - Μελισσουργοί

Σημείο συνάντησης η γέφυρα της Πλάκας στις 6:00 από όπου αφού κάνουμε ένα μικρό ζέσταμα ξεκινάμε για τους Μελισσουργούς. Στη διαδρομή μας θα περάσουμε από τα χωριά Άγναντα, Κτιστάδες, Πράμαντα όπου θα γίνουν οι απαραίτητες στάσεις και θα φτάσουμε στους πανέμορφους Μελισσουργούς όπου και θα διανυκτερεύσουμε. 

Απόσταση: περίπου 25χμ

Υψομετρική ανάβαση: περίπου 950μ Υψομετρική κατάβαση: περίπου 300μ


Σάββατο 10/07: Μελισσουργοί - Θεοδώριανα

Μια ιδιαίτερη μέρα αφού θα κινηθούμε κυρίως σε χωματόδρομο ενώ ίσως χρειαστεί να πάρουμε τα ποδήλατα στο χέρι για να περάσουμε το μυθικό Αυτί για να καταλήξουμε στο καταπράσινο χωριό των Θεοδωριάνων με τον περίφημο καταρράκτη του.

Απόσταση: περίπου 25χμ

Υψομετρική ανάβαση: περίπου 1.100μ Υψομετρική κατάβαση: περίπου 1.000μ


Κυριακή 11/07: Θεοδώριανα - Γέφυρα Πλάκας

Στη τελευταία μας μέρα θα διασχίσουμε τα νοτιοδυτικά Τζουμέρκα γνωρίζοντας μια άλλη λιγότερο γνωστή πλευρά των Τζουμέρκων. Θα ποδηλατήσουμε κυρίως σε άσφαλτο (κάποια λίγα χιλιόμετρα σε χωματόδρομο) περνώντας από τα χωριά Κυψέλη, Ράμια και Μικροσπηλιά για να ολοκληρώσουμε τον κύκλο μας στη γέφυρα της Πλάκας.

Απόσταση: περίπου 50χμ

Υψομετρική ανάβαση: περίπου 1.200μ Υψομετρική κατάβαση: περίπου 1.900μ


Ο Ορειβατικός σύλλογος Άρτας για μια ακόμα χρονιά στηρίζει τις ποδηλατικές εξορμήσεις των μελών του. δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτές. 


Προσοχή!

Η κυκλική πορεία είναι αυτόνομη και δεν υπάρχει όχημα υποστήριξης, συνεπώς όλα τα απαραίτητα θα τα έχουμε φορτωμένα στα ποδήλατα.

Η διαδρομή απευθύνεται σε όσους έχουν αρκετή εμπειρία από ανηφόρες, μιας και οι υψομετρικές είναι αρκετές.

Οι διανυκτερεύσεις θα γίνουν κάτω από τον έναστρο ουρανό. Όποιος επιθυμεί να κοιμηθεί σε ξενοδοχείο ή ξενώνα θα πρέπει να μεριμνήσει μόνος του για τη διαμονή του.

 

Για την συμμετοχή σας είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον συντονιστή Γιώργο Λάμπρο (τηλ. 6978413126)
Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2021 | 2:07 pm


Το Πρόγραμμα Προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης Άρτας στο Θερινό Σινεμά «ΟΡΦΕΑΣ»

Για άλλο ένα καλοκαίρι, η Κινηματογραφική Λέσχη Άρτας φέρνει την 7η τέχνη στο φυσικό της χώρο, που δεν είναι άλλος από το θερινό σινεμά


   Για άλλο ένα καλοκαίρι, η Κινηματογραφική Λέσχη Άρτας φέρνει την 7η τέχνη στο φυσικό της χώρο, που δεν είναι άλλος από το θερινό σινεμά.
   Ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα «αδράνειας» εξαιτίας της πανδημίας, τα φώτα θα σβήσουν, τα άστρα θα λάμψουν και το Σινέ «Ορφέας» θα γεμίσει κινηματογραφική ζωή, σε μια στιγμή που όλοι μας περιμέναμε.
   Για φέτος, το εβδομαδιαίο ραντεβού της Κινηματογραφικής Λέσχης Άρτας με όλους μας θα δίνεται κάθε Πέμπτη του Ιουλίου με μια σειρά προβολών που πιστεύουμε ότι θα σας ανταμείψουν.

   Αναλυτικά το Πρόγραμμα Προβολών: 

8 ΙΟΥΛΙΟΥ


Nuovo Cinema Paradiso” («Σινεμά ο Παράδεισος») – 1988Το κλασσικό έργο του Τζουζέπε Τορνατόρε έρχεται στη μεγάλη οθόνη ως η απόλυτα ιδανική πρεμιέρα για το φετινό μας πρόγραμμα. Ο Ιταλός σκηνοθέτης υμνεί την αξία της κινηματογραφικής αίθουσας με ένα νοσταλγικά παραμυθένιο τρόπο και μαζί με τη μουσική του Ένιο Μορικόνε, μαγεύουν γενιές και γενιές κινηματογραφόφιλων ανά την υφήλιο όντας ένα από τα πιο διαχρονικά έργα της 7ης τέχνης.


ΥΠΟΘΕΣΗ: Στη μεταπολεμική Ιταλία ένας κινηματογράφος αποτελεί το σημείο αναφοράς ενός χωριού της Σικελίας. Εκεί ξημεροβραδιάζεται ο μικρός Σαλβατόρε, δίπλα στον μηχανικό προβολής Αλφρέντο, με τον οποίο δημιουργεί μια πατρική σχέση τόσο καθοριστική για εκείνον όσο και οι ταινίες που παρακολουθεί μαζί του. Όταν, μεσήλικος πια και διάσημος σκηνοθέτης, μαθαίνει για τον θάνατο του Αλφρέντο, παρακολουθούμε τις αναμνήσεις του μέσω φλας μπακ.15 ΙΟΥΛΙΟΥ


BlacKkKlansman” («Η Παρείσφρηση») – 2018Ο Σπάικ Λι, που όρισε όσο κανείς άλλος την αμερικανική pop κουλτούρα στα κινηματογραφικά ‘90s με ταινίες – σταθμούς όπως το “Do the Right Thing” μας παραδίδει ένα εύστοχο, διασκεδαστικό και πολιτικά επίκαιρο αστυνομικό θρίλερ, βασισμένο σε μία απίστευτη πραγματική ιστορία που έδωσε στην ταινία και το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου. Τοποθετημένη στα ‘70s, η ταινία επιτίθεται στον αμερικανικό ρατσισμό της εποχής με το μοναδικό στυλ του εμβληματικού σκηνοθέτη, βασισμένη κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στο σαρκαστικό, αλλά πάντα εύστοχο χιούμορ του.


ΥΠΟΘΕΣΗ: Στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν η «οργάνωση της λευκής υπεροχής» μοιάζει παντοδύναμη και οι Μαύροι Πάνθηρες καλούν τον κόσμο τους στα όπλα, ένας μαύρος αστυνομικός, ο Ρον Στάλγουερθ, αναλαμβάνει να διεισδύσει στην Κου Κλουξ Κλαν του Κολοράντο. Οχι μόνος του φυσικά, γιατί πώς θα μπορούσε να γίνει αποδεκτός από την οργάνωση, αλλά με τη συνεργασία του Φλιπ, του Εβραίου λευκού συναδέλφου του. Οι δυο τους, με τόσα κοινά όσα και διαφορετικά χαρακτηριστικά, θα γίνουν το αχτύπητο δίδυμο που θα φέρει την Αμερική στο δρόμο της ισότητας και τον Νόμο στο δρόμο του δικαίου. 22 ΙΟΥΛΙΟΥ


The Shop Around the Corner” («Το Μαγαζί της Γωνίας») – 1940Ο Γερμανός σκηνοθέτης Ερνστ Λιούμπιτς παραδίδει με το “The Shop Around the Corner” τον ορισμό της ρομαντικής κομεντί, βγαλμένη από μια εποχή όπου ο ρομαντισμός διατηρούσε στο έπακρο την ανόθευτη υφή του. Με έντονο το κωμικό στοιχείο αλλά και με μία εσάνς μελαγχολίας να ίπταται πάνω από την ταινία, δεν γίνεται να μην αγαπήσεις τους πρωταγωνιστές της (Τζέιμς Στιούαρτ, Μάργκαρετ Σάλιβαν κ.α.), οι οποίοι ζωντανεύουν αυτό το είδος του σινεμά που είναι φτιαγμένο για μια θερινή, ευχάριστη προβολή.


ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Άλφρεντ και η Κλάρα είναι δύο υπάλληλοι σε ένα μαγαζί δερμάτινων ειδών στη Βουδαπέστη που τσακώνονται διαρκώς. Αγνοούν όμως ότι αλληλογραφούν μεταξύ τους ανώνυμα κι έχουν ερωτευτεί ο ένας τον άλλον.29 ΙΟΥΛΙΟΥ


In the Mood for Love” («Ερωτική Επιθυμία») – 2000Το απόλυτο αριστούργημα του μεγάλου Κινέζου σκηνοθέτη Wong Kar-Wai ρίχνει την αυλαία στις φετινές προβολές μας με μοναδικό τρόπο. Το “In the Mood for Love” αποτελεί την ύψιστη ωδή στον ανεκπλήρωτο έρωτα, μεταπηδώντας από το πραγματικό στο ονειρικό αριστοτεχνικά. Κάθε καρέ της ταινίας αποτελεί και μια εικόνα που μπορεί να αποτυπωθεί για πάντα στο μυαλό σου, ενώ παράλληλα οι δύο πρωταγωνιστές σε παρασέρνουν στις εμμονές του έρωτα σε μια ταινία που δύσκολα μπορεί να βρεθεί όμοιά της στην ιστορία του κινηματογράφου.


ΥΠΟΘΕΣΗ: Στο Χονγκ Κονγκ του 1962 μια γυναίκα και ένας άντρας, αμφότεροι παντρεμένοι, γνωρίζονται τυχαία ως γείτονες και αποκτούν μια τρυφερή φιλία η οποία αλλάζει υφή όταν συνειδητοποιήσουν πως οι σύζυγοί τους έχουν ερωτική σχέση μεταξύ τους.


Γράφει, ο Βασίλης ΓκορόγιαςΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21:30


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2021 | 1:27 pm


Άρτα - Ειδήσεις και Νέα

Άρτα: Η σφαγή των ζώων - MAXITIS ARTAS

Άρτα: Η σφαγή των ζώων  MAXITIS ARTAS

Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2021 | 1:44 pm


Ανακαλύπτοντας την Άρτα - Fosonline

Ανακαλύπτοντας την Άρτα  Fosonline

Δημοσιεύθηκε στις 13 July 2021 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Άρτα