Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Άρτας   >   Άρτα    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Άρτας για την Εργατική Πρωτομαγιά την Πέμπτη 6 Μάη

- Όλοι και όλες στην απεργία και τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων για την Εργατική Πρωτομαγιά Συγκέντρωση Πέμπτη 6 Μαΐου 10:00 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Άρτας

- Στέλνουμε ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει το αντεργατικό έκτρωμα στη Βουλή. ΟΧΙ στην κατάργηση του 8ωρου ΟΧΙ στη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία και στην προσωπική και οικογενειακή ζωή είναι δικαίωμα όλων μας


   Η Εργατική Πρωτομαγιά, διαχρονικό σύμβολο των αγώνων του κόσμου της εργασίας σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης φέτος αποκτά ξεχωριστή σημασία καθώς, 135 χρόνια μετά την εξέγερση των ηρωικών εργατών στο Σικάγο, το αίτημα για 8ωρη εργασία γίνεται επίκαιρο ξανά στην Ελλάδα του 2021.
   Σε μια εποχή που η τεχνολογική πρόοδος δίνει τη δυνατότητα για μείωση των ωρών εργασίας και στην Ευρώπη γίνονται ήδη οι πρώτες απόπειρες μείωσης του χρόνου εργασίας από προοδευτικές κυβερνήσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ, ταυτισμένη με τα πιο ακραία επιχειρηματικά συμφέροντα, επιχειρεί την θεσμοθέτηση της 10ωρης εργασίας.
   Μετά τις αντεργατικές ρυθμίσεις των δύο τελευταίων ετών και την ανεξέλεγκτη εργοδοτική αυθαιρεσία, μετά την εργαλειοποίηση της πανδημίας για μείωση μισθών, ελαστικοποίηση της εργασίας και άλλες αντεργατικές ρυθμίσεις, η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά ,κηρύσσει ουσιαστικά τον πόλεμο στον κόσμο της εργασίας.
   Διάλυση του οκταώρου, απλήρωτες υπερωρίες, αύξηση του ετήσιου ορίου υπερωριακής απασχόλησης, διευθέτηση χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις αντί για επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις και απελευθέρωση καταχρηστικών απολύσεων είναι μόνο μερικά από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Μαζί με διατάξεις που στοχεύουν στον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και τον έλεγχο του συνδικαλιστικού κινήματος, στον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, στην ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων και στην περαιτέρω υποβάθμιση του ΣΕΠΕ
   Ο κόσμος της εργασίας και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία δεν πρόκειται να επιτρέψουν στην κυβέρνηση - εντολοδόχο των συμφερόντων μιας μικρής ελίτ να διαλύσει κατακτήσεις ενός αιώνα και να μας οδηγήσει στην πλήρη επικράτηση της εργασιακής ζούγκλας. Με οδηγό την Εργατική Πρωτομαγιά θα παλέψει με ενότητα και αλληλεγγύη για το δικαίωμα σε εργασία με ανθρώπινους όρους και αξιοπρεπή αμοιβή, με διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων. Για το δικαίωμα στην προσωπική και οικογενειακή ζωή. Για ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και παιδείας, για ισχυρό κοινωνικό κράτος. Για περισσότερη δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.
   Αυτή την ώρα, το σύνολο των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν χρέος να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, και να βρεθούν με πραγματική διάθεση ενότητας και αγώνα, όλοι μαζί στην πρώτη γραμμή της μεγάλης μάχης που έρχεται. Οι σημερινοί εργαζόμενοι αλλά και οι επόμενες γενιές θα είναι αμείλικτοι κριτές για τη στάση όλων σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές.
   Στις 6 του Μάη οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, οι νέες και οι νέοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, όλοι και όλες, τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά και στέλνουμε ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει το αντεργατικό έκτρωμα στη Βουλή.
   
   ΟΧΙ στην κατάργηση του 8ωρου
   ΟΧΙ στη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων
   Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία και στην προσωπική και οικογενειακή ζωή είναι δικαίωμα όλων μας

   Όλοι και όλες στην απεργία και τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων για την Εργατική Πρωτομαγιά
   Συγκέντρωση Πέμπτη 6 Μαΐου 10:00 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Άρτας

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 8:46 pm


Όλγα Γεροβασίλη για εργασιακό νομοσχέδιο: Στη μάχη αυτή η λογική και η κοινωνία θα νικήσουν

«Τα εργασιακά είναι ένα μόνο μέρος του νεοφιλελεύθερου “παραδείσου” του κ. Μητσοτάκη. Η διάλυση του κοινωνικού κράτους, η απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης, των δημόσιων πανεπιστημίων, η ευθεία υπονόμευση του ΕΣΥ ακόμα και στην περίοδο της πανδημίας, είναι και αυτά αποτελέσματα της νεοφιλελεύθερης ατζέντας μιας ταξικά ακραίας μονομερούς πολιτικής υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και των μεγάλων εισοδημάτων»   Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο news2u.gr και τη Μαύρα Σαραντοπούλου, η Όλγα Γεροβασίλη, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Άρτας, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, τα ελλιπή οικονομικά μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ενώ αναφορικά με το εργασιακό Μητσοτάκη - Χατζηδάκη επισημαίνει πως δίκαια χαρακτηρίζεται η μάχη των μαχών, μια μάχη μάλιστα στην οποία λογική και κοινωνία θα βγουν νικητές.
   Αναλυτικά η συνέντευξη: 

   Η τροπολογία που έφερε στην Βουλή η ΝΔ αναφορικά με το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής των Ειδικών στη διαχείριση της πανδημίας, προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ την ίδια στιγμή γεννά πολλά ερωτήματα στην ίδια την κοινωνία. Για ποιο λόγο πιστεύετε πως η ΝΔ, φέρνει προς ψήφιση μία τέτοια τροπολογία;
   Ο κ. Μητσοτάκης από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής του αποδεικνύει πως αντιμετωπίζει τη δημοκρατία, τους νόμους και τους θεσμούς της, α λα κάρτ. Όταν δεν μπορεί να διορίσει κάποιον γιατί δεν έχει τα προσόντα, αλλάζει το νόμο. Όταν δεν του αρέσει η ηγεσία μιας ανεξάρτητης αρχής, τροποποιεί το πλαίσιο λειτουργίας της για να τοποθετήσει την ηγεσία της αρεσκείας του. Όταν είναι σε εξέλιξη μια υπόθεση που διερευνάται στη δικαιοσύνη και αφορά πολιτικά πρόσωπα, δε διστάζει να καταργήσει τη δικαστική αρχή που τη διερευνά! Ζούμε στη χώρα που αυτοί που δημιούργησαν και συντήρησαν επί δεκαετίες τη γκρίζα και αδιαφανή λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών και σήμερα αρνούνται να εισπράξουν τα προβλεπόμενα δημόσια έσοδα από τη χρήση των συχνοτήτων στις οποίες εκπέμπουν, παραπέμπουν στη δικαιοσύνη αυτούς που επέβαλλαν τη διαφάνεια, θεσμοθέτησαν και εισέπραξαν τα νόμιμα!
   Η ΝΔ έχει κάνει το Σύνταγμα και τους θεσμούς “σουρωτήρι” στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει το ακαταδίωκτο. Αυτοί που «μάτωσαν» τα αυτιά μας με τα κηρύγματα για την ατομική ευθύνη, δε διστάζουν να καταργήσουν, όχι απλά την ευθύνη, αλλά και την αυτονόητη υποχρέωση για λογοδοσία συγκεκριμένων ανθρώπων που με τη συμμετοχή τους καθορίζουν κρίσιμα ζητήματα της δημόσιας ζωής. Η ΝΔ, με νόμο απαγορεύει ακόμα και τη δυνατότητα εξέτασής τους, την ώρα με δική της ευθύνη παραπέμπονται βουλευτές στη δικαιοσύνη για την πολιτική τους δράση και συγκεκριμένα για τα όσα διατύπωσαν στη Βουλή στο πλαίσιο των καθηκόντων τους! Αυτά φυσικά δεν γίνονται “κατά λάθος”, ή με καλή προαίρεση. Η αδιαφανής διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου χρήματος, η άλωση του δημόσιου τομέα, η σπίλωση και η πολιτική εξόντωση των αντιπάλων δεν είναι καινούργιες υποθέσεις για τη δεξιά στη χώρα μας.
   Ο κ. Μητσοτάκης τρέμει στην πιθανότητα απώλειας της εξουσίας. Και μπορεί σε μια δημοκρατική χώρα να μην καταφέρει να την αποτρέψει, αλλά κάνει ότι μπορεί για να εξαλείψει τις συνέπειες των πράξεων και των παραλείψεών του. Βάζει την πολιτική του επιβίωση πάνω ακόμη και από την ύπαρξη του κράτους δικαίου. Γι’ αυτό προσπαθεί με νύχια και με δόντια να μην αναδειχθούν οι εγκληματικές ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας με την μη στήριξη του ΕΣΥ, την απουσία συστηματικής ιχνηλάτησης, τα αλλοπρόσαλλα και αντιφατικά μέτρα περιορισμού της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, τις απευθείας αναθέσεις από την “πίσω πόρτα”, τους υπουργούς που “εισηγούνται” σε επιτροπές που “αποφασίζουν”, τους “γαλάζιους” επιλεκτικούς εμβολιασμούς, τους δέκα και πλέον χιλιάδες νεκρούς. Στο όνομα της προστασίας των επιστημόνων, οι οποίοι ούτως η άλλως απλά γνωμοδοτούν, επιχειρείται να προστατευθούν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που στελεχώνουν τις επιτροπές και οι οποίοι αποφασίζουν για τη διαχείριση της πανδημίας.
   
   Ως γιατρός, που γνωρίζετε καλύτερα από εμάς τις ανάγκες του ΕΣΥ, πιστεύετε ότι η χώρα εάν δεν παρθούν μέτρα σε άλλη πολιτική κατεύθυνση, θα αντέξει να σηκώσει ενδεχομένως ένα τέταρτο κύμα διασποράς της πανδημίας;
   Η κυβέρνηση δεν έπραξε τα ουσιαστικά και αυτονόητα. Δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές. Δεν οργάνωσε ένα αποτελεσματικό σύστημα καταγραφής και ιχνηλάτησης των μολύνσεων. Δεν απέτρεψε τη δημιουργία υπερεστιών μόλυνσης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία, στους εργασιακούς χώρους. Αυτό που έκανε ήταν να βρει ένα διακόπτη τον οποίο τον ανοίγει και τον κλείνει σύμφωνα με τις δικές της προτεραιότητες, οι οποίες δεν ταυτίζονται απαραίτητα με αυτές της επιστημονικής κοινότητας.
   Σήμερα, η ίδια κυβέρνηση, με πολλαπλάσιες μολύνσεις, πολλαπλάσιους διασωληνωμένους συμπολίτες μας, πολλοί εκ των οποίων παραμένουν εκτός κλινών ΜΕΘ και δυστυχώς εκατόμβες νεκρών, λαμβάνει την απόφαση για “άνοιγμα”. Στηρίζεται στους εμβολιασμούς, στους οποίους ωστόσο ακόμη δεν έχουμε κατακτήσει τα απαιτούμενα υψηλά ποσοστά πλήρους εμβολιασμού, στα ράπιντ τεστ που έγιναν σε μια νύχτα σελφ τεστ και… στον καλό καιρό! Πάμε λοιπόν από την αρχή στο ίδιο έργο! Άνοιγμα του τουρισμού χωρίς αυξημένα μέτρα επιτήρησης, άνοιγμα των σχολείων όπως ακριβώς έκλεισαν, άνοιγμα των πάντων, το οποίο απέχει πάρα πολύ από τη συντεταγμένη, ρυθμισμένη και ελεγχόμενη επανεκκίνηση της δραστηριότητας την οποία εισηγούμαστε εδώ και μήνες.
   Εάν εν τω μεταξύ έρθει κάποιο νέο στέλεχος του ιού, ως προϊόν μετάλλαξης και αλλάξει τα δεδομένα, ή πάει οτιδήποτε άλλο στραβά, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει έτοιμη την λύση. Ο διακόπτης είναι πάντοτε εκεί, έτοιμος, καλολαδωμένος, για να κλείσει για μια ακόμα φορά στο όνομα της ατομικής ανευθυνότητας και του… κακού μας του καιρού!
   
   Άρση του lockdown και επαναφορά στην «κανονικότητα». Εκτιμάτε πως η οικονομική κατάσταση της αγοράς θα επιτρέψει αυτή την επιστροφή;
   Από την αρχή αυτής της κρίσης, όταν εμείς παρουσιάζαμε έγκαιρα υπεύθυνες, κοστολογημένες λύσεις για τη στήριξη της οικονομίας, η ΝΔ και ο επικοινωνιακός μηχανισμός της δεν έπαψε να μιλάει για λεφτόδεντρα. Όμως, η κοινωνία και κυρίως η λεγόμενη μεσαία τάξη που μέσα σε ένα χρόνο μίκρυνε απελπιστικά, βλέπει πως υπάρχουν ολόκληρα δάση από αυτά για να στηρίξουν τις λίστες “Μητσοτάκη – Πέτσα” ή τις νεοφυείς ή τις εντός νυκτός τροποποιούμενες επιχειρήσεις που δέχονται τη βροχή των αδιαφανών απευθείας αναθέσεων με δημόσιο χρήμα.
   Τα μέτρα που πάρθηκαν από την κυβέρνηση ήταν πολύ μικρά σε σχέση με το μέγεθος και τη φύση του προβλήματος και ελήφθησαν με μεγάλη καθυστέρηση. Το χειρότερο είναι πως δεν απαντούν στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας για μια ουσιαστική επανεκκίνηση. Ο κ. Μητσοτάκης, αν και γνώστης της οικονομικής επιστήμης δεν εξηγεί το πώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα διαθέσουν ικανό κεφάλαιο κίνησης ώστε να μπορέσουν να επανεκκινήσουν. Δε γίνεται να αγνοεί τα σωρευμένα χρέη και την έλλειψη ρευστότητας, που απειλούν να τινάξουν στον αέρα την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Εκτός και αν οι μικρομεσαίοι δεν αφορούν τον κ. Μητσοτάκη, όπως άλλωστε συμβαίνει αποδεδειγμένα με τους χαμηλόμισθους, τους ανέργους και τους λοιπούς συνήθεις “αόρατους” για αυτόν. Άλλωστε, μόλις πρόσφατα, φαίνεται πως ανακάλυψε πως υπάρχουν και συμπολίτες του εξαρτημένοι από το μισθό τους!
   
   Τους τελευταίους μήνες γίναμε μάρτυρες σκανδάλων στα οποία έχει εμπλοκή και η ίδια η κυβέρνηση. Λιγνάδης, Φουρθιώτης, ενώ οι αποκαλύψεις του Κώστα Βαξεβάνη περί συμβόλαιο θανάτου εις βάρος του, έρχονται να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη μας παράλληλης πραγματικότητας που ζει και δρα περιφρονώντας κάθε έννοια νομιμότητας. Έχει ευθύνη η ΝΔ για όλα αυτά;
   Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στην ανθρώπινη κοινωνία η παραβατικότητα και το έγκλημα δυστυχώς υπάρχουν. Χρέος μιας οργανωμένης κοινωνίας και μιας δημοκρατικής πολιτείας είναι να τα αποτρέπει και να τα καταπολεμά, στο πλαίσιο της λειτουργίας του κράτους δικαίου. Η προστασία αυτής της λειτουργίας και των θεσμών της αποτελούν ευθύνη του πολιτικού προσωπικού.
   Αυτά δεν είναι ζητήματα τα οποία περιορίζονται σε πρόσωπα. Αφορούν στον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική και η διαχείριση της εξουσίας. Αναμφίβολα, η εικόνα μιας κυβέρνησης που προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό της, όταν επί μεγάλο χρονικό διάστημα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα για το ποιόν ενός ανθρώπου, τον οποίο η ίδια επέλεξε στο όνομα του δημόσιου συμφέροντος, δημιουργεί μείζον ζήτημα. Είναι λογικό να γεννιούνται ερωτήματα όταν ένας πρωθυπουργός και μια υπουργός “παίζουν την κολοκυθιά” σε δημόσια θέα για το ποιός ακύρωσε ένα διαγωνισμό και επέλεξε έναν άνθρωπο σε μια συμβολική και τιμητική θέση για τον ελληνικό πολιτισμό.
   Επίσης, είναι λογικό κάποιος να αναρωτιέται για το τί συμβαίνει και τί σημαίνει όταν η φυσική ηγεσία της αστυνομίας διαψεύδει ένα γεγονός για να διαψευστεί με τη σειρά της για το ίδιο θέμα μέσα σε λίγες ώρες από την πολιτική ηγεσία της. Δεν μπορεί να υπάρχουν καταγγελίες για απειλές κατά της ζωής του οποιουδήποτε, σειρά ανεξιχνίαστων δολοφονιών, φυγόποινα μέλη εγκληματικών οργανώσεων και να καμώνεται η ΝΔ πως όλα πάνε καλά! Αυτή τη δυσώδη και δυστοπική εικόνα αποτύπωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πολύ εύστοχα με την λέξη “Παρακμή”.
   
   Εργασιακό νομοσχέδιο ή αλλιώς «η Μητέρα τω Μαχών» όπως χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ, τον συλλογικό αγώνα για τη μη θεσμοθέτησή του. Κατάργηση του 8ωρου, ελαστικές μορφές εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες. Είναι ο καθρέφτης του σκληρού νεοφιλελεύθερου προσώπου της ΝΔ; Ποιος ο «δρόμος» που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ευθύς εξαρχής τάχτηκε ενάντια;
   Τα εργασιακά είναι ένα μόνο μέρος του νεοφιλελεύθερου “παραδείσου” του κ. Μητσοτάκη. Η διάλυση του κοινωνικού κράτους, η απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης, των δημόσιων πανεπιστημίων, η ευθεία υπονόμευση του ΕΣΥ ακόμα και στην περίοδο της πανδημίας, είναι και αυτά αποτελέσματα της νεοφιλελεύθερης ατζέντας μιας ταξικά ακραίας μονομερούς πολιτικής υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και των μεγάλων εισοδημάτων. Εξισώνουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κολλεγίων με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων και μιλούν για αριστεία. Ορίζουν το 2021 ουσιαστικά τη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με βάση το κόστος των διδάκτρων και μιλούν για κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη. Φτάνουν να γυρίσουν το χρόνο έναν αιώνα πίσω καταργώντας ακόμη και το οκτάωρο στο όνομα του μαζέματος της ελιάς! Ο κ. Χατζηδάκης ετοιμάζεται να κάνει μπίζνα την έκδοση των συντάξεων που εδώ και δύο χρόνια η ίδια η ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης έχει ουσιαστικά παγώσει και τολμά να μιλάει για μεταρρύθμιση! Δυστυχώς, η ΝΔ έχει κηρύξει τον πόλεμο στην λογική.
   Το 6ωρο, το 7ωρο, η 4ήμερη απασχόληση με πλήρη αμοιβή αποτελούν ήδη πραγματικότητα σε άλλες χώρες. Εδώ, αυτοί που δήθεν κόπτονται για την προστασία της οικογένειας, καταργούν το 8άωρο, συρρικνώνουν με κάθε τρόπο το μισθό, και αποχαλινώνουν την εργοδοτική αυθαιρεσία. Αυτό που εξαγγέλλει η ΝΔ είναι ουσιαστικά η επιστροφή σε έναν εργασιακό μεσαίωνα. Για να επιβληθεί, απαιτεί την περιστολή των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, κάτι που ήδη ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή με την αστυνομοκρατία και το δόγμα “νόμος και πάταξη”.
   Οι σχέσεις και οι συνθήκες εργασίας, αποτελούν το βασικό ζήτημα για το αναπτυξιακό και κοινωνικό μοντέλο της χώρας. Μπορούμε διαφορετικά και το αποδείξαμε κατά τη δική μας διακυβέρνηση, επαναφέροντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό. Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας και για εμάς αυτό είναι ταυτοτικό ζήτημα. Για αυτούς τους λόγους, το Πολιτικό Συμβούλιό μας διακήρυξε πως για εμάς αυτή η αντιπαράθεση στο νομοσχέδιο είναι η μάχη των μαχών και σε αυτή την μάχη η λογική και η κοινωνία θα νικήσουν.

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 8:19 pm


Το οκτάωρο και η κυβερνητική υποκρισία

- Αντί να ενημερώσει τον κόσμο της εργασίας για το τι πρόκειται να κάνει, τα στέλνει εν κρυπτώ στις Βρυξέλλες, για να τα εμφανίσει αμέσως μετά ως προαπαιτούμενα

- Αλλά ούτε οι προθέσεις ούτε η υποκρισία κρύβονται. Τώρα είναι ώρα να μιλήσουν οι εκατομμύρια άνθρωποι της δουλειάς


   Απέναντι σε μια τεράστια κρίση, που έχει επηρεάσει σοβαρά τους περισσότερους κλάδους της οικονομίας, η κυβέρνηση δεν σκέφτεται πώς θα στηρίξει την εργασία και τις επιχειρήσεις ώστε να ανακάμψουν. Εκείνο που την απασχολεί είναι πώς, για λογαριασμό των μεγάλων εργοδοτών, θα οδηγήσει σε δυσμενέστερες συνθήκες εργασίας εκατομμύρια εργαζόμενους.
   Σε συνθήκες έκρηξης της ανεργίας και εκτίναξής της σε ποσοστά αντίστοιχα του πρώτου Μνημονίου, θα περίμενε κανείς από μια κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να διασφαλίσει την προστασία των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων.
   Όχι όμως από τη σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη. Την κυβέρνηση που νομοθετεί σε απευθείας συνεννόηση με τους εργοδότες και της οποίας οι ισχυρότεροι επιχειρηματίες είναι φίλοι και χρηματοδότες της.
   Δεν φτάνει λοιπόν που η κυβέρνηση διασφάλισε για τους επιχειρηματίες αυτούς μείωση φόρου στα μερίσματα, μείωση δύο μονάδων στον εταιρικό φορολογικό συντελεστή και σημαντική έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές. Τώρα τους επιδοτεί και με 300 ώρες υπερωρίες τον χρόνο ανά εργαζόμενο, αφού τους δίνει τη δυνατότητα να απασχολούν τζάμπα το προσωπικό τους έως και 10 ώρες την ημέρα.
   Και υποκριτικά εξηγεί στους εργαζόμενους ότι τον υπόλοιπο χρόνο θα συμψηφίζουν αυτές τις ώρες με μειωμένο ωράριο, ρεπό ή και τετραήμερη εβδομάδα, την ίδια στιγμή που ανεβάζει το όριο υπερωριακής απασχόλησης στις 150 ώρες.
   Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι μεθοδεύει τις αλλαγές αυτές μέσω Βρυξελλών, συνδέοντάς τις με τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης. Και, αντί να ενημερώσει τον κόσμο της εργασίας για το τι πρόκειται να κάνει, τα στέλνει εν κρυπτώ στις Βρυξέλλες, για να τα εμφανίσει αμέσως μετά ως προαπαιτούμενα.
   Αλλά ούτε οι προθέσεις ούτε η υποκρισία κρύβονται. Τώρα είναι ώρα να μιλήσουν οι εκατομμύρια άνθρωποι της δουλειάς.
το editorial στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2021 | 1:53 pm


Για πρώτη φορά η ντοπιολαλιά της Ηπείρου γίνεται παιχνίδι!

- Μια ολάκερη Ήπειρος από λέξεις! Είναι το “γκιάκ” σπάνιο πτηνό των Τζουμέρκων; Τα “τζοβαΐρια” τηγανίζονται χαλασιά μ’;
- Για πρώτη φορά τα “Ηπειρώτικα” γίνονται παιχνίδι (επιτραπέζιο, αλλά και ψηφιακό σε λίγο καιρό) και μας προσκαλούν σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην κοινή πολιτισμική μνήμη και τη λαϊκή παράδοση


   Μια πρότυπη πολιτιστική πρωτοβουλία με στόχο τη διάδοση και την ανάδειξη της λαλιάς της Ηπείρου και της άυλης πολιτισμικής μας κληρονομιάς, αλλά και μια πολύ καλή πρακτική για την ενίσχυση του Τουρισμού Εμπειρίας. Το πρώτο διαδραστικό παιχνιδόλεξο για το γλωσσικό ιδίωμα και κάθε ντοπιολαλιά του Ελληνισμού. Μία ευρηματική, ψυχαγωγική κι εκπαιδευτική σειρά παιχνιδιών και συμμετοχικών δράσεων για παρέες, παιδιά, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, ντόπιους και ταξιδευτές. Τι είναι η “κοντοτούρτα”; Τα “τζοβαΐρια” τηγανίζονται χαλασιά μ’; Είναι το “γκιάκ” σπάνιο πτηνό των Τζουμέρκων; “Κρεμανταλάς” ή “τσοκάνι”; Που σηκών’ς υψώματα πούλιου μ’;
   Για πρώτη φορά τα “Ηπειρώτικα” γίνονται παιχνίδι (επιτραπέζιο, αλλά και ψηφιακό σε λίγο καιρό) και μας προσκαλούν σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην κοινή πολιτισμική μνήμη και τη λαϊκή παράδοση. Από τα Γιάννενα και τα Ζαγοροχώρια, στης Πάργας τον ανήφορο κι από την Άρτα σε Πρέβεζα, Ζάλογγο, Αχέροντα, Ηγουμενίτσα.
   Η “Ντοπιολαλιά” είναι μία πρωτοβουλία, που τελεί υπό την επιμέλεια και το συντονισμό του “Πολιτιστικού Δικτύου για τη Ντοπιολαλιά”, μέσα από το οποίο έγινε πράξη η πρώτη σειρά επιτραπέζιων παιχνιδιών για το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, τις διαλέκτους και τις κοινωνικές ιδιολέκτους της ελληνικής γλώσσας. Αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια και το δημιουργικό επιστέγασμα της πολυετούς μελέτης κι έρευνας μιας πλειάδας δημιουργών κι ανθρώπων του πολιτισμού, που αποφάσισαν να ενώσουν τις γνώσεις και την αγάπη τους για την παράδοση και το πολιτιστικό παιχνίδι.
   Μια ολάκερη Ήπειρος από λέξεις! Παίζοντας τα “Ηπειρώτικα“ θα εξοικειωθείς με την ηπειρώτικη λαλιά. Θα μυηθείς στην κουλτούρα της περιοχής και θα αποκομίσεις συναρπαστικές γνώσεις για την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση της πιτομάνας Ηπείρου. Πρωτότυπη, ψυχαγωγική κι εκπαιδευτική, η “Ντοπιολαλιά” αποσκοπεί στην καταγραφή, τη διάσωση και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της προφορικής λαϊκής μας παράδοσης, στη δια-δραστική μύηση των νεότερων γενιών στο συναρπαστικό αυτό κόσμο, αλλά και στην αναβάθμιση της τουριστικής εμπειρίας σε τοπικό επίπεδο. Οι πρώτες θεματικές εκδόσεις της “Ντοπιολαλιάς”, που ήδη κυκλοφορούν, περιλαμβάνουν τα “Ηπειρώτικα”, τα “Κρητικά”, τα “Ποντιακά” και τα “Κουτσαβάκικα”, αλλά στο επόμενο διάστημα η σειρά θα εμπλουτιστεί και με νέες ντοπιολαλιές. Κάθε παιχνίδι είναι ένα αυτοτελές πολιτιστικό έργο.
   Η ερευνητική ομάδα της “Ντοπιολαλιάς”, αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες που παρέχει ο κόσμος των παιχνιδιών και τα σύγχρονα εργαλεία παιχνιδοποίησης (gamification), σχεδιάζει ήδη την ψηφιακή της έκδοση. Παράλληλα, υλοποιεί ένα διαδικτυακό διαδραστικό και συμμετοχικό κυνήγι χαμένων στο χρόνο ιδιωματισμών, τις “Λεξορμήσεις”, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι.

Δημοσιεύθηκε στις 30 April 2021 | 3:13 pm


Γεροβασίλη προς Πιερρακάκη: Μόνο ένας Υπάλληλος στο Ταχυδρομικό Γραφείο Αγνάντων!

- Αναφορά κατέθεσε η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, επισυνάπτοντας τη σχετική επιστολή του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων
- Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων: Αδύνατη η εύρυθμη λειτουργία, όταν ένας υπάλληλος πρέπει να διεκπεραιώνει εργασία γραφείου, τραπεζικών συναλλαγών αλλά και διανομών, ενώ σε απουσία ή άδειά του το Γραφείο παραμένει κλειστό. Δεχόμαστε καθημερινά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων...


  Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον κο Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Θέμα: «Μόνο ένας Υπάλληλος στο Ταχυδρομικό Γραφείο Αγνάντων!»

   Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Γεροβασίλη Όλγα καταθέτει προς τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης την υπ’ αριθμ. 1443/13.04.2021 Επιστολή του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων προς τον κο Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την οποία τον καλεί να προβεί στην άμεση κάλυψη της κενής θέσης που έχει προκύψει στο Ταχυδρομικό Γραφείο Αγνάντων, μετά την αποχώρηση του – μέχρι πρόσφατα- Προϊσταμένου του Γραφείου, με τις διατάξεις της εθελουσίας εξόδου αλλά και τη συνταξιοδότηση έτερου υπαλλήλου.
   Το γραφείο εξυπηρετεί τις οκτώ κοινότητες του πρώην Δήμου Αγνάντων αλλά και τους οικισμούς Αμπελοχωρίου και Ραφταναίων του Νομού Ιωαννίνων (ο μόνιμος πληθυσμός των περιοχών που εξυπηρετούνται ξεπερνά τους 2.000).
   Η δε εύρυθμη λειτουργία του γραφείου είναι αδύνατη όταν ένας υπάλληλος πρέπει να διεκπεραιώνει εργασία γραφείου, τραπεζικών συναλλαγών αλλά και διανομών ενώ η πιθανότητα απουσίας/άδειας του εν λόγω μοναδικού υπαλλήλου καθίσταται αδύνατη.
   Ήδη οι πολίτες παραπονούνται στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, ο οποίος ωστόσο έχει παραχωρήσει δωρεάν το χώρο που λειτουργεί το εν λόγω Γραφείο, καλύπτοντας και τα λειτουργικά του έξοδα, καθώς μια σειρά συναλλαγών πέραν της αλληλογραφίας (πληρωμή συντάξεων ΟΓΑ και ΙΚΑ, είσπραξη τελών ΔΕΚΟ, τηλεφωνίας, ύδρευσης, υπηρεσίες της EUROBANK, τηλεφωνικές επιταγές κλπ) διενεργούνται πια μετ’ εμποδίων!
    
Επισυνάπτεται η Επιστολή του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων
    
Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση της Επιστολής, για την απάντηση και τις σχετικές σας ενέργειες καθώς και να μας ενημερώσετε σχετικά.
    
Αθήνα 22.04.2021
    
H καταθέτουσα Βουλευτής
Γεροβασίλη ΌλγαΔημοσιεύθηκε στις 23 April 2021 | 8:03 pm


Αλέξης Τσίπρας: Στυγνή ομολογία ενοχής για τον χειρισμό της πανδημίας το ακαταδίωκτο κυβερνητικών στελεχών

- «Ας είμαστε ειλικρινείς. Η ασυλία δεν αφορά τους επιστήμονες. Ούτως ή άλλως, βάσει του νόμου, ο ρόλος τους είναι γνωμοδοτικός»

- «Η ασυλία αφορά τα κυβερνητικά στελέχη και τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη... Για αυτό άλλωστε και η τροπολογία δεν εξαντλείται στο ακαταδίωκτο, αλλά επεκτείνεται στην απαγόρευση κατάθεσης των μελών της Επιτροπής σε περιπτώσεις δικαστικής διερεύνησης»
- «Οι ευθύνες που βαραίνουν τον κ. Μητσοτάκη είναι πρωτίστως ηθικές. Και από αυτές, καμία ασυλία δεν θα τον γλιτώσει»


   «Η ασυλία δεν αφορά τους επιστήμονες. Ούτως ή άλλως βάσει του νόμου ο ρόλος τους είναι γνωμοδοτικός. Η ασυλία αφορά τα κυβερνητικά στελέχη και τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη που απαρτίζουν τις Επιτροπές» επισήμανε σε δήλωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφορικά με την αιφνίδια επιλογή της κυβέρνησης να περάσει τροπολογία με την οποία παρέχεται ασυλία και επιβάλλεται σιωπή σε όλα τα μέλη των επιστημονικών επιτροπών συμπεριλαμβανομένων και των κυβερνητικών στελεχών.
   Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε επίσης πως «η τροπολογία για το ακαταδίωκτο των μελών των Επιτροπών του Υπουργείου Υγείας, αποτελεί στυγνή ομολογία ενοχής της κυβέρνησης για την τραγική διαχείριση της πανδημίας. Και κυρίως προσβάλλει τους επιστήμονες και διαλύει την όποια εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας έχει απομείνει απέναντι στην επιστημονική κοινότητα, γεγονός εξαιρετικά δυσάρεστο και επικίνδυνο».
   Σημείωσε δε πως «ας είμαστε ειλικρινείς. Η ασυλία δεν αφορά τους επιστήμονες. Ούτως ή άλλως βάσει του νόμου ο ρόλος τους είναι γνωμοδοτικός.
   Η ασυλία αφορά τα κυβερνητικά στελέχη και τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη που απαρτίζουν τις Επιτροπές. Που μαζί με Υπουργούς συμμετέχουν στις συνεδριάσεις, ασκώντας ισχυρές πιέσεις προς την κατεύθυνση προειλημμένων κυβερνητικών αποφάσεων. Αφορά αυτούς που ευθύνονται για το 6μηνο αποτυχημένο lockdown και για την κατάρρευση του ΕΣΥ.
   Για αυτό άλλωστε και η τροπολογία δεν εξαντλείται στο ακαταδίωκτο, αλλά επεκτείνεται στην απαγόρευση κατάθεσης των μελών της Επιτροπής σε περιπτώσεις δικαστικής διερεύνησης».
   Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ εξήγησε επίσης και τι είναι αυτό που φοβούνται στην κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι «κ. Μητσοτάκη είναι πρωτίστως ηθικές. Και από αυτές, καμία ασυλία δεν θα τον γλιτώσει».
   Για την ακρίβεια έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:
   Τι φοβούνται;
   Μα την πιθανότητα κάποιος εκ των επιστημόνων να κληθεί να καταθέσει την αλήθεια για τις πιέσεις και για την πατρότητα κάποιων κρίσιμων αποφάσεων. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που κρύβουν τόσους μήνες τα πρακτικά των συνεδριάσεων.
   Ο Πρωθυπουργός που έχει κάνει σημαία του την ατομική ευθύνη όλων των πολιτών, που μεταβίβασε, προχθές, ακόμη και την ευθύνη του μη εμβολιασμού στους ανθρώπους που δίνουν διασωληνωμένοι τη μάχη για τη ζωή, νομοθετεί ασυλία των συνεργατών του από κάθε ευθύνη για τις αποφάσεις τους.
   Οι ευθύνες όμως που βαραίνουν τον κ. Μητσοτάκη είναι πρωτίστως ηθικές. Και από αυτές, καμία ασυλία δεν θα τον γλιτώσει.

Δημοσιεύθηκε στις 23 April 2021 | 6:34 pm


Ακαταδίωκτο / Αυτά είναι τα κυβερνητικά στελέχη που προστατεύονται από την τροπολογία

- Η κυβέρνηση έβαλε μπροστά τους λοιμωξιολόγους για να προστατεύσει πολιτικούς παράγοντες

- Γιατί η τροπολογία προβλέπει ότι δεν θα μπορούν ούτε καν να κληθούν να εξεταστούν ή να παρέχουν εξηγήσεις
- Γιατί ο Αθ. Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του ΠΙΣ αποποιείται της ασυλίας
- Ανδρέας Ξανθός: «Υποκριτική, επιλεκτική και προσβλητική η ρύθμιση»


   Βαθύ παρασκήνιο, με στόχο, όπως σημειώνουν άτομα που γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα, να προστατευθούν πολιτικά πρόσωπα, κρύβεται πίσω από την αιφνίδια επιλογή της κυβέρνησης να περάσει τροπολογία με την οποία παρέχεται ασυλία και επιβάλλεται σιωπή σε όλα τα μέλη των τριών επιστημονικών επιτροπών, συμπεριλαμβανομένων και των κυβερνητικών στελεχών.
   Η κυβέρνηση και τα φίλα προσκείμενα σε αυτήν ΜΜΕ, εντέχνως προβάλουν αποκλειστικά και μόνο ότι η ασυλία παρέχεται για την προστασία των επιστημόνων. Και δεν λένε κουβέντα για ποιο λόγο παρέχεται η ίδια προστασία και σε πολιτικά πρόσωπα.
   Τα κυβερνητικά στελέχη που προστατεύονται με αυτή την τροπολογία είναι οι: 
   - Παναγιώτης Πρεζεράκος, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού COVID-19
   - Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας
   - Παναγιώτης Αρκουμανέας, πρόεδρος του ΕΟΔΥ
   - Δημήτρης Φιλίππου, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).
   - Νίκος Παπαευσταθίου, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.).
   Και για τα στελέχη αυτά η τροπολογία προβλέπει «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο λειτουργίας» των επιτροπών.
   Το μέγα πρόβλημα είναι ότι με αυτή την πρόβλεψη δεν μπορούν να ελεγχθούν πολιτικά πρόσωπα που συμμετέχουν στην επιτροπή, ενώ τους επιβάλλεται καθεστώς προστασίας και μέσω της απαγόρευσης να κληθούν να εξεταστούν ή να παρέχουν εξηγήσεις για αποφάσεις που πήραν για τη διαχείριση της πανδημίας.
   Το παιγνίδι της αποσιώπησης της προστασίας των πολιτικών προσώπων έπαιξε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία υποστήριξε ότι η τροπολογία προβλέπει την προστασία των λοιμωξιολόγων χωρίς να πει καμιά κουβέντα για την προστασία των κυβερνητικών στελεχών.
   Το πόσο υποκριτική είναι η πρόβλεψη ασυλίας των μελών των τριών επιστημονικών επιτροπών αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι, αν και υπάρχει αίτημα εδώ και ένα χρόνο για την πρόνοια ασυλίας των γιατρών και νοσηλευτών, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορωνοϊό, η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στο αίτημα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
   Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. πρόεδρος του ΠΙΣ και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, δήλωσε ότι αποποιείται των προνομίων του μέχρι να προστατευτεί όπως χαρακτηριστικά είπε και ο τελευταίος γιατρός και νοσηλευτής στα δημόσια νοσοκομεία. 

  Ανδρέας Ξανθός: «Υποκριτική, επιλεκτική και προσβλητική η ρύθμιση»


   «Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί «δυο μέτρα και δυο σταθμά», με στόχο να κρύψει τις δικές της πολιτικές ευθύνες για την υγειονομική τραγωδία που βιώνει η κοινωνία και η χώρα», τονίζει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει σχετικά με την τροπολογία της ΝΔ και το ακαταδίωκτο των επιτροπών ειδικών.
   Ο Ανδρέας Ξανθός, υπογραμμίζει ότι προφανώς δεν μπορεί να ποινικοποιείται η επιστημονική γνώμη, αλλά δεν μπορεί ταυτόχρονα να παραμένει τελείως απροστάτευτο νομικά το ιατρικό έργο και η νοσηλευτική φροντίδα που παρέχεται κάτω από αντίξοες συνθήκες στους ασθενείς.
   Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζει με νόημα ότι είναι «υποκριτική, επιλεκτική και προσβλητική αυτή η ρύθμιση» για το ακαταδίωκτο των μελών Επιτροπών για τη διαχείριση της πανδημίας.

  Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση το Ανδρέου Ξανθού

«Η κυβέρνηση έσπευσε χθες να ψηφίσει μόνη της, χωρίς διαβούλευση και συζήτηση με κανένα, μια τροπολογία που θεσμοθετεί το «ακαταδίωκτο» των μελών 3 Επιτροπών του Υπουργείου Υγείας με ειδικό  ρόλο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Μόνο που η ρύθμιση αυτή έχει πολλά προβλήματα.

Πρώτον, στην 11μελή «Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού covid -19» που επίσημα εισηγείται στην κυβέρνηση (ενώ η γνωστή «Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων» απλώς γνωμοδοτεί), περιλαμβάνονται και μέλη που είναι πολιτικά πρόσωπα (Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Υγείας) ή είναι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης σε κρίσιμους φορείς (ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ κλπ) και άρα πλήττεται η βασική αρχή της δημόσιας λογοδοσίας στελεχών  της Διοίκησης και της δυνατότητα ελέγχου τους από τη Δικαιοσύνη.

Δεύτερον, πέρα από το εύλογο «δεν ευθύνονται και δεν διώκονται» για τα μέλη Επιστημονικών Επιτροπών που προσφέρουν χωρίς αμοιβή τις υπηρεσίες τους και  γνωμοδοτούν για θέματα προστασίας της Δημόσιας Υγείας, υπάρχει και το «δεν εξετάζονται» που δημιουργεί την αίσθηση της «προστασίας» προς αυτόν που έχει την αποκλειστική ευθύνη των πολιτικών αποφάσεων, δηλαδή την κυβέρνηση.

Τρίτον και πιο σημαντικό, η κυβέρνηση έρχεται να «θεραπεύσει»  ένα πρόβλημα (στοχοποίηση των επιστημόνων) που η ίδια δημιούργησε με την «εργαλειοποίηση» της Επιτροπής, την αδιαφάνεια στη λειτουργία της και τη συστηματική μετάθεση στους ειδικούς της  ευθύνης για την  λήψη περιοριστικών μέτρων.

Η νομοθετική αυτή ρύθμιση θα ήταν τελείως αχρείαστη, αν η κυβέρνηση είχε από την αρχή ξεκαθαρίσει στην κοινή γνώμη ότι ο ρόλος της Επιτροπής είναι αμιγώς επιστημονικός και γνωμοδοτικός και ότι την ευθύνη των πολιτικών αποφάσεων και της εξειδίκευσης των μέτρων την έχει αποκλειστικά η ίδια, αν δημοσιοποιούνταν τα πρακτικά της Επιτροπής και μπορούσε κάθε πολίτης να παρακολουθήσει τον επιστημονικό διάλογο για την εκτίμηση κινδύνου και την ενδεικνυόμενη υγειονομική στρατηγική.

Αυτό η κυβέρνηση δεν το ήθελε γιατί θα μπορούσε η κοινωνία  να αντιληφθεί την συστηματική προσπάθεια της να εκμαιεύσει σε κάθε κρίσιμη φάση την εκ των υστέρων επιστημονική συνηγορία σε προειλημμένες πολιτικές αποφάσεις (όπως τώρα με το άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού), αλλά ταυτόχρονα να αποφύγει και το πολιτικό κόστος «δείχνοντας» τους επιστήμονες.

Είναι λοιπόν υποκριτικήεπιλεκτική και προσβλητική αυτή η ρύθμιση.  Γιατί προφανώς δεν μπορεί να ποινικοποιείται η επιστημονική γνώμη, αλλά δεν μπορεί ταυτόχρονα να παραμένει τελείως απροστάτευτο νομικά το ιατρικό έργο και η νοσηλευτική φροντίδα που παρέχεται κάτω από αντίξοες συνθήκες στους ασθενείς. Δεν μπορεί δηλαδή οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΣΥ να είναι τελείως έκθετοι σε μια «βιομηχανία» αγωγών  και μηνύσεων εναντίον τους από συγγενείς ασθενών που έχασαν τη ζωή τους λόγω covid-19. Και φυσικά, δεν μπορεί την ίδια ώρα η κυβέρνηση να καλύπτει Διοικήσεις νοσοκομείων που έχουν ασκήσει πειθαρχικές διώξεις ή έχουν στείλει στον Εισαγγελέα συνδικαλιστές υγειονομικούς επειδή ανέδειξαν υπαρκτά προβλήματα και  ελλείψεις στα νοσοκομεία ή τραγικά λάθη στη διαχείριση της  πανδημίας.

Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί με αυτή την τροπολογία «δυο μέτρα και δυο σταθμά», με στόχο να κρύψει τις δικές  της πολιτικές ευθύνες για την υγειονομική τραγωδία που βιώνει η κοινωνία και η χώρα».

Δημοσιεύθηκε στις 23 April 2021 | 5:34 pm


Της κυβερνητικής αναξιοπιστίας οι συνωμοσίες της φταίνε

- Η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι μπορεί για να χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου

- Εδώ και έναν χρόνο η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας έχει εξελιχθεί σε τραγέλαφο. Τι να πάρουν σοβαρά τα παιδιά;


   Είναι τουλάχιστον αξιοθρήνητη η προσπάθεια της κυβέρνησης και των φιλικών της ΜΜΕ να ανακαλύψουν, πίσω από τον συνωστισμό στις πλατείες, ομάδες μπαχαλάκηδων αποφασισμένες να διαταράξουν την κοινωνική ειρήνη.
   Η ανακάλυψη ενός εχθρού που κινείται κακόβουλα επιτρέπει στην κυβέρνηση να αποφεύγει τη δική της ευθύνη. Και η δική της ευθύνη είναι ότι έχει χάσει κάθε αξιοπιστία.
   Αν πολλά νεαρά παιδιά φλερτάρουν με την ανευθυνότητα, αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον, γιατί έναν χρόνο έχουν σκάσει κλεισμένα στα σπίτια τους, με τα τηλεμαθήματα και το Νέτφλιξ.
   Και δεύτερον, γιατί δεν δίνουν πλέον καμία σημασία στις κυβερνητικές υποδείξεις. Κι αυτό που πέρσι τέτοιον καιρό, με πολύ λιγότερα κρούσματα, δεν συνέβαινε ούτε κατά διάνοια δεν είναι αποκλειστική ευθύνη των παιδιών. Η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι μπορεί για να χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου.
   Αυτό συμβαίνει γιατί εδώ και έναν χρόνο η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας έχει εξελιχθεί σε τραγέλαφο. Το κλείσιμο των περιπτέρων, η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 τα σαββατοκύριακα, τα σόου με τις μεζούρες, οι καραμπινάτες πρωθυπουργικές παραβιάσεις των μέτρων, οι αλλεπάλληλες εξαγγελίες για ανοίγματα που τελικά ακυρώνονται, η απίστευτη διαχείριση της Νέας Σμύρνης καμία συνεκτική εικόνα σχεδιασμού και σοβαρότητας δεν δείχνουν.
   Τι να πάρουν σοβαρά τα παιδιά;
   Αντί λοιπόν να καταφεύγει σε θεωρίες συνωμοσίας, είναι καλύτερα η κυβέρνηση να οργανώσει με σοβαρότητα, σχέδιο και κανόνες το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό θα έδινε διεξόδους στα νέα παιδιά και θα εκτόνωνε σημαντικά τις καταστάσεις που δημιουργούνται στις πλατείες.
   Από την άλλη, το να ζητάει κάποιος από αυτή την κυβέρνηση σχέδιο, σοβαρότητα και κανόνες είναι μάλλον υπερβολικό.
   Τόσους διαγωνισμούς έχουν να στήσουν οι άνθρωποι, πότε να προλάβουν να ασχοληθούν με τα μέτρα;
το editorial στη σημερινή ΑΥΓΗ

   ΥΓ: Άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, με εφαρμογή των πρωτοκόλλων ασφαλείας και με οδικό χάρτη, ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Οι εικόνες συνωστισμού στις πλατείες αποδεικνύουν την κατάρρευση του πιο μακροχρόνιου και πιο αποτυχημένου lockdown στην Ευρώπη.
   Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν την αναγκαιότητα για συντεταγμένο και ελεγχόμενο άνοιγμα σε ανοιχτούς χώρους, ώστε να αποφευχθούν επικίνδυνοι συνωστισμοί στις πλατείες

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2021 | 5:22 pm


Μεγάλα προβλήματα με την προανάρτηση του κτηματολογίου στην Π.Ε. Άρτας

Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ, δια του πρώην Πρόεδρου του ΤΕΕ Ηπείρου, Γιώργου Παππά, παίρνει θέση και προτείνει λύσεις για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο Νομό μας   Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ, δια του πρώην Πρόεδρου του ΤΕΕ Ηπείρου, Γιώργου Παππά, παίρνει θέση και προτείνει λύσεις για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την προανάρτηση του κτηματολογίου στο Νομό μας.
   Εισάγει το φλέγον θέμα, που απασχολεί όχι μόνο τους μηχανικούς, αλλά και πλήθος κόσμου, που είδε ή μάλλον δεν είδε, στους πίνακες που προαναρτήθηκαν, τις περιουσίες τους, όπως τις είχαν δηλώσει, και σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει: 

   Η προανάρτηση του Κτηματολογίου στην Π.Ε. Άρτας έχει επιφέρει πολύ μεγάλη αναστάτωση και μια σειρά προβλημάτων, τόσο στους ιδιοκτήτες, όσο και στους συναδέλφους -στους οποίους οι συμπολίτες μας είχαν αναθέσει τη δήλωση των ιδιοκτησιών τους, μέσω του γραφείου κτηματογράφησης που η ανάδοχος εταιρεία λειτουργεί στην περιοχή μας.

   Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως για τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων υπάρχει αναντιστοιχία των δηλωθέντων "δικαιωμάτων" με τα αναρτηθέντα.   
   Η διαθέσιμη -δε- πληροφορία στην πλατφόρμα της προανάρτησης δεν είναι τέτοια που να αιτιολογεί εξατομικευμένα την εν λόγω αναντιστοιχία.
   Τα δύο αυτά γεγονότα έχουν προκαλέσει μια γενική σύγχυση κι αναταραχή σε όλους τους εμπλεκόμενους στις δηλώσεις κτηματογράφησης, διατάραξη της εμπιστοσύνης μεταξύ μηχανικού, αναδόχου εταιρείας και πολίτη, έναν περιττό εργασιακό φόρτο, τόσο στους συναδέλφους ελεύθερους επαγγελματίες, όσο και στους εργαζόμενους της αναδόχου εταιρείας, πύκνωση της μετάβασης στο γραφείο κτηματογράφησης εν μέσω πανδημίας, που θα μπορούσε και θα έπρεπε να αποφευχθεί κ.ο.κ.

   Η Νομαρχιακή Επιτροπή Άρτας του ΤΕΕ Ηπείρου, δια του Προέδρου της, εξέδωσε ανακοίνωση, όπου περιγράφει το πρόβλημα και κάποιους από τους πιθανούς λόγους της δημιουργίας του.

   Η παράταξή μας, επιδιώκοντας όχι να καταγράψει απλά το πρόβλημα, αλλά να συνεισφέρει στο να βρεθεί λύση στα παραπάνω, μετά από αναλυτική ενημέρωση για το σύνολο των σταδίων που πρέπει να ακολουθηθούν για την κάθε "δήλωση" και μετά από ενημέρωση από πάρα πολύ μεγάλο αριθμό συναδέλφων σχετικά με τις παραμέτρους του δημιουργηθέντος προβλήματος, διαμόρφωσε την άποψη πως το εν λόγω ζήτημα συγκεντρώνει πολύ ισχυρές πιθανότητες να έχει προκληθεί:
   α) από διαδικασίες που σχετίζονται με την επιλογή/δυνατότητα ή όχι περαιτέρω ηλεκτρονικής επεξεργασίας των στοιχείων των υποβληθέντων δηλώσεων κτηματογράφησης από την ανάδοχο εταιρεία στην πλατφόρμα της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. κατά το στάδιο της προανάρτησης,
   β) από όρους της σύμβασης μεταξύ της εταιρείας και της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. όσον αφορά τα στάδια της μελέτης κτηματογράφησης (χρόνος εκπόνησης, προϋποθέσεις προανάρτησης, πρώτης ανάρτησης κ.ο.κ.),
   γ) από αυτοματοποιημένη προτεραιοποίηση ισχύος νομικών εγγράφων απόδειξης της ιδιοκτησίας, τόσο μεταξύ ιδιωτών, όσο και μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών, με αποτέλεσμα κάποια "δικαιώματα" να καθίστανται συγκριτικά ανίσχυρα έναντι άλλων.

   Επιπρόσθετα, το ιδιαίτερα περιορισμένο χρονικό όριο διατύπωσης αντιρρήσεων για την προανάρτηση (μέχρι τις 10 Μαΐου) δεδομένων των συνθηκών δυσχερούς επαγγελματικής λειτουργίας εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών, εγκυμονεί τον κίνδυνο να μεταφερθεί ο ρόλος επανελέγχου των υποβληθέντων στοιχείων από την πλευρά της αναδόχου εταιρείας, που τα διαχειρίστηκε και τα έχει στη διάθεσή της, στους συναδέλφους Μηχανικούς. Παρόλο που αυτοί ενσυνείδητα και αποδεδειγμένα, μέσω της υποβολής των φακέλων δήλωσης κρηματογράφησης, έχουν ολοκληρώσει την επαγγελματική τους υποχρέωση απέναντι στους ενδιαφερόμενους πολίτες.

   Έτσι, στην κατεύθυνση άρσης του προεκτεθέντος προβλήματος, η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΛΕΥΚΑΔΑΣ εισάγει το θέμα στη ΔΕ του ΤΕΕ Ηπείρου, ώστε να ληφθεί Απόφαση που θα καταδεικνύει τα παραπάνω, ζητώντας:
   1. από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.
      α) το "κατέβασμα" της συγκεκριμένης προανάρτησης ή στην χειρότερη περίπτωση την διεύρυνση του χρόνου υποβολής αντιρρήσεων κατά -τουλάχιστον- ένα εξάμηνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών για την Π.Ε. Άρτας,
      β) τον εμπλουτισμό της πλατφόρμας της στην επόμενη προανάρτηση με στοιχεία νομιμοποιητικών εγγράφων, αιτιολόγηση της απόρριψης μέρους ή του συνόλου των δηλωθέντων δικαιωμάτων κ.λ.π., φυσικά με τρόπο ώστε να διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα
   και
   2. από την ανάδοχο εταιρεία
      α) τον επανέλεγχο του συνόλου των δηλώσεων που χρησιμοποιήθηκαν για την προανάρτηση, κάνοντας χρήση αποκλειστικά και μόνο των ήδη υποβληθέντων στοιχείων που έχει στην κατοχή της, δίχως δηλαδή επαναϋποβολή των ήδη κατατιθεμένων ίδιων εγγράφων και σχεδίων από ιδιοκτήτες και μηχανικούς,
      β) την αξιοποίηση του αρχείου της και την αποστολή εξατομικευμένου ενημερωτικού εγγράφου (ηλεκτρονικού ή/και εγγράφου) στο σύνολο των πολιτών που υπέβαλαν φακέλους, ώστε να είναι γνώστες της προανάρτησης, των συνεπειών της και των ενεργειών που πιθανόν οφείλουν να κάνουν.

   Η υπερψήφιση της εν λόγω πρότασης της παράταξής μας από τη Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΗ και η συνακόλουθη αποδοχή και υλοποίηση της Απόφασης της Δ.Ε. από τους αποδέκτες της, συντελεί και στη διευκόλυνση της απρόσκοπτης ολοκλήρωσης του σημαντικού έργου του εθνικού κτηματολογίου και στην καλύτερη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών -όσον αφορά την κατοχύρωση της νόμιμης ιδιοκτησίας τους- και στην προστασία -από απαξίωση- της επιστημονικής και επαγγελματικής οντότητας των συναδέλφων Μηχανικών. 

Άρτα, 18 Απριλίου 2021
Για την ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Γιώργος Παππάς
Μέλος Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΗ

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2021 | 10:00 pm


ΣΥΡΙΖΑ Άρτας: Να ξηλωθούν άμεσα τα κάγκελα του θανάτου

- Παρέμβαση του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Άρτας στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων
- Επτά μήνες πέρασαν από το τελευταίο τραγικό τροχαίο δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή ενός νέου συμπολίτη μας, το οποίο προστέθηκε σε μια λίστα παρόμοιων τροχαίων με τα ίδια τραγικά αποτελέσματα


   Παρέμβαση στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε, έπειτα από αίτηση 13 δημοτικών συμβούλων της Αντιπολίτευσης, το απόγευμα της Παρασκευής 16 Απριλίου, με θέμα «Κιγκλιδώματα αστικού και περιαστικού οδικού δικτύου και επικινδυνότητα για τους χρήστες (πεζούς, οδηγούς)», έκανε το Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Άρτας.
   Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε: 


ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΡΤΑΣ
     
   Με αφορμή την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έπειτα από αίτηση 13 δημοτικών συμβούλων της Αντιπολίτευσης, με θέμα «κιγκλιδώματα αστικού και περιαστικού οδικού δικτύου και επικινδυνότητα για τους χρήστες (πεζούς, οδηγούς)» και επικαλούμενοι, ορθώς, στην πρόσκληση για την σύγκλησή του, λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας, ως Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Άρτας έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
      1. Επτά μήνες πέρασαν από το τελευταίο τραγικό τροχαίο δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή ενός νέου συμπολίτη μας, το οποίο προστέθηκε σε μια λίστα παρόμοιων τροχαίων με τα ίδια τραγικά αποτελέσματα και οι οποίοι για την Δημοτική Αρχή δεν ήταν ικανός χρόνος, να προκληθεί μια ουσιαστική συζήτηση για τα κιγκλιδώματα στην Περιφερειακή Οδό της Άρτας.
      2. Δύο μήνες πέρασαν που ο Πανελλαδικός Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα, όπως διαβάζουμε, απευθύνθηκε μεταξύ άλλων στο Δήμο Αρταίων, με αίτημα να ξηλωθούν άμεσα τα κάγκελα στην Περιφερειακή Οδό της Άρτας και μέχρι σήμερα καμία απάντηση δεν πήρε.
      3. Εμπειρογνωμοσύνη ειδικού Καθηγητή αναφέρει ότι, πέραν του γεγονότος ότι τα συγκεκριμένα κιγκλιδώματα που έχουν επιλεγεί είναι ανεπαρκέστατα και εκτός των σχετικών προδιαγραφών μέτρο προστασίας, τα υφιστάμενα κιγκλιδώματα, επίσης, έχουν τοποθετηθεί σε μη σύννομες θέσεις, βρισκόμενα σε επαφή με το περιτύπωμα της κυκλοφορίας και συνιστούν μείζονα επικινδυνότητα για τους επιβαίνοντες στα οχήματα, ιδιαίτερα δε τους δικυκλιστές, γιατί αποτελούν σημαντικό επικίνδυνο σταθερό εμπόδιο στο όριο της κυκλοφορίας.
   Ως Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Άρτας, ζητάμε το ΑΜΕΣΟ ΞΗΛΩΜΑ των κιγκλιδωμάτων και την τοποθέτηση κατάλληλων προστατευτικών μέσων, μετά από την εισήγηση ειδικών, τα οποία να παρέχουν ασφάλεια σε πεζούς και οδηγούς και καλούμε την Δημοτική Αρχή να μην κρυφτεί πίσω από αρμοδιότητες και νομικές ερμηνείες, αλλά να δικαιολογήσει με τη στάση της τους λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας που επικαλείται.

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2021 | 5:16 pm


Στο «βαθύ κόκκινο» από σήμερα τα Πράμαντα

Τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώθηκαν 12 κρούσματα Covid-19 στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, ενώ την προηγούμενη βδομάδα ήταν μόνο ένα...   Στο επίπεδο του πολύ αυξημένου κινδύνου, αυτό που έχει επικρατήσει να ονομάζεται «βαθύ κόκκινο», εντάχθηκε από το πρωί του Σαββάτου 17 Απριλίου ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων.
   Την ανακοίνωση έκανε το απόγευμα της Παρασκευής, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
   Ο λόγος είναι, σύμφωνα με τις δηλώσεις, επειδή τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώθηκαν 12 κρούσματα Covid-19 στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, ενώ την προηγούμενη βδομάδα, συγκεκριμένα στις 5 Απριλίου, ήταν μόνο ένα.
   Έτσι, λόγω της αύξησης του ιικού φορτίου που παρατηρήθηκε, εντάσσει και το Δήμο Β. Τζουμέρκων στη λίστα με τις περιοχές της χώρας (Θάσος, Δήμος Ρεθύμνου, Δήμος Φαιστού, Δήμος Μαρώνειας-Σαπών, Κύθνος, Δήμος Διδυμοτείχου, Δήμος Πύδνας-Κολινδρού, Δήμος Καβάλας, Δήμος Βόλου, Δήμος Σιντικής Σερρών), για τις οποίες υπήρξε εισήγηση των Επιδημιολόγων για ένταξή τους στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου.

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2021 | 4:51 pm


Συνάντηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Άρτας με τη νέα συντονίστρια της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας

- Ακόμα δεν έχουν φανεί οι πραγματικές επιπτώσεις της υγειονομικής και της συνακόλουθης οικονομικής κρίσης και των απανωτών πολύμηνων lockdown, καθώς βρισκόμαστε ακόμα σε αναστολή πολλών υποχρεώσεων των επαγγελματιών
- Μετά την αποτυχημένη και καταστροφική, όπως αποδείχθηκε, διαχείριση του «ακορντεόν», είναι επιτέλους καιρός η κυβέρνηση να πάρει όλα εκείνα τα υγειονομικά μέτρα, τα οποία θα επιτρέψουν το ασφαλές άνοιγμα της αγοράς, αποτρέποντας, έτσι, τα αθρόα λουκέτα και την εκτίναξη της ανεργίας


   Συνάντηση πραγματοποίησαν, το απόγευμα της Παρασκευής 26 Μαρτίου 2021, στο κτίριο του Επιμελητηρίου Άρτας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Γκολομάζος και η συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας, Αγλαΐα Νάτσικα, στο πλαίσιο των συναντήσεων της νέας συντονίστριας της Ν.Ε. με εκπροσώπους θεσμικών φορέων της Άρτας.
   Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην περιοχή μας και στις συνέπειες από την υγειονομική και τη συνακόλουθη οικονομική κρίση της πανδημίας και των απανωτών πολύμηνων lockdown.
   Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι ακόμα δεν έχουν φανεί οι πραγματικές επιπτώσεις, καθώς βρισκόμαστε ακόμα σε αναστολή πολλών υποχρεώσεων των επαγγελματιών. Το «μετά» είναι που τρομάζει, καθώς, όπως όλα δείχνουν, με τα μέχρι τώρα στοιχεία, πλήττεται η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων και ευνοούνται μόνο οι μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Εάν, λοιπόν, δεν υπάρξει ουσιαστική και γενναία στήριξή τους, απειλείται η βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων και διαφαίνεται το οριστικό κλείσιμο αρκετών από αυτές τους επόμενους μήνες.
   Έγινε συζήτηση για την ανάγκη διασύνδεσης του Πανεπιστημίου με την τοπική αγορά και η πορεία δημιουργίας του Βιομηχανικού Πάρκου Άρτας, για το οποίο, όπως τονίστηκε, παρατηρείται κωλυσιεργία, που εμποδίζει την κατασκευή ενός αναπτυξιακού έργου, απαραίτητου για την ευρύτερη περιοχή.
   Συζητήθηκαν, επίσης, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, που αφορούν στην ανάγκη ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους το οποίο δημιουργήθηκε και διογκώθηκε την περίοδο των lockdown και στη διαχείριση της επιστρεπτέας προκαταβολής, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιβαρύνει μελλοντικά τους ωφελούμενους. Από την πλευρά της κ. Νάτσικα, επισημάνθηκε πως όλα αυτά έχουν επανειλημμένα διατυπωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για την ουσιαστική στήριξη της Μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των εργαζομένων και μάλιστα με την κατάθεση σχετικών τροπολογιών στη Βουλή, αλλά απορρίπτονται συνεχώς από τη κυβέρνηση της ΝΔ.
   Κλείνοντας, η συντονίστρια της Ν.Ε. τόνισε ότι, μετά την αποτυχημένη και καταστροφική, όπως αποδείχθηκε, διαχείριση του «ακορντεόν», είναι επιτέλους καιρός η κυβέρνηση να πάρει όλα εκείνα τα υγειονομικά μέτρα, τα οποία θα επιτρέψουν το ασφαλές άνοιγμα της αγοράς, αποτρέποντας, έτσι, τα αθρόα λουκέτα και την εκτίναξη της ανεργίας.

 
   Η συνάντηση της νέας συντονίστριας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Άρτας με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Άρτας εντάσσεται στη σειρά συναντήσεων που έχουν προγραμματιστεί για το αμέσως επόμενο διάστημα με εκπροσώπους θεσμικών φορέων της περιοχής, στο πλαίσιο του ανοίγματος του κόμματος στην κοινωνία και της διαβούλευσης των προγραμματικών του θέσεων.

Δημοσιεύθηκε στις 30 March 2021 | 7:38 pm


ΣΟΚ με 4.340 νέα κρούσματα και 741 διασωληνωμένους – 72 ακόμη νεκροί, ξεπέρασαν τους 8.000 από την αρχή της πανδημίας

- Τα σχεδόν 66.000 τεστ οδήγησαν σε «έκρηξη« κρουσμάτων, στο 6,58% ο δείκτης θετικότητας, με το όριο συναγερμού να κυμαίνεται στο 4%

- 53 νέες μολύνσεις στα Γιάννενα, 5 στην Άρτα


   «Μαύρη Τρίτη» σήμερα, καθώς, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σήμερα εντοπίστηκαν 4.340 κρούσματα, καταρρίπτοντας το προηγούμενο «ρεκόρ» της 23ης Μαρτίου (με 3.586 μολύνσεις).
   Νέο αρνητικό ρεκόρ και στους διασωληνωμένους, που σήμερα έφτασαν τους 741, ενώ την τραγική εικόνα συμπληρώνει ο αριθμός των συνανθρώπων μας που έχασαν τη μάχη, καθώς, με τους 72 θανάτους που σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα ξεπέρασε τις 8 χιλιάδες, έχοντας καταγραφεί συνολικά 8.017 θάνατοι.
   Σύμφωνα με τα στοιχεία γεωγραφικής κατανομής που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, στο Νομό Ιωαννίνων επιβεβαιώθηκαν 53 νέα κρούσματα. Σημειώνεται ότι, μετά την «έκρηξη» του Σαββάτου με 67 κρούσματα, την Κυριακή είχαν επιβεβαιωθεί 30 και την Δευτέρα άλλα 19
   Η εικόνα είναι σημαντικά βελτιωμένη στους άλλους Νομούς της Ηπείρου: 5 στο Νομό Άρτας, 6 στη Θεσπρωτία και 3 στο Νομό Πρέβεζας.
   Συνολικά έγιναν 65.979 τεστ (23.158 μοριακά και 42.821 rapid), με τον δείκτη θετικότητας να ανέρχεται σε 6,58%. Σημειώνεται ότι το όριο συναγερμού κυμαίνεται στο 4%.


   Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, «τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.340, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 260.077 (ημερήσια μεταβολή +1.7%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 86 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.267 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 


   Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.017 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 


   Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 741 (63.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 83.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.688 ασθενείς.


   Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 402 (ημερήσια μεταβολή -11.84%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 431 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη)».

Δημοσιεύθηκε στις 30 March 2021 | 6:21 pm


Ένα ξεχασμένο μονοπάτι στο λόφο της Περάνθης αποκτά ξανά ζωή - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

- Ένας διαφορετικός ξεχωριστός τόνος, για περιπατητές – αθλούμενους, σε ένα τοπίο σημαντικής περιβαλλοντικής και αισθητικής αξίας
- Ευτύχημα για την πόλη μας η ύπαρξη, σε τόσο κοντινή απόσταση, δασικών χώρων και χώρων πρασίνου οι οποίοι μπορούν να βελτιωθούν, οργανωθούν και να λειτουργήσουν για αναψυχή των κατοίκων


  Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση του Συλλόγου Δρομέων Άρτας έφτασε στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο και τη μοιράζομαι μαζί σας.
   Όπως αναφέρει:
   Ο Σύλλογος Δρομέων Άρτας, ως ενεργό κύτταρο της κοινωνίας και βλέποντας τη μεγάλη ανάγκη που προέκυψε τον τελευταίο καιρό λόγω της πανδημίας για διέξοδο των ανθρώπων, μέσω της άθλησης και της επαφή τους με τη φύση, πρόσθεσε ένα ακόμη λιθαράκι στο έργο που επιτελούν τα μέλη του στη πόλη μας και που το συγκεκριμένο είχε ξεκινήσει πριν τρία χρόνια, τη χρονιά ίδρυσης του συλλόγου.
   Εδώ και αρκετούς μήνες ο Σύλλογός μας σε συνεργασία με μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Άρτας ανέδειξαν ένα ξεχασμένο μονοπάτι, που ένα κομμάτι του είχε κατασκευαστεί εδώ και περίπου 40 χρόνια, σε ένα τοπίο σημαντικής περιβαλλοντικής και αισθητικής αξίας εντός του λόφου Περάνθης.
   Ο κόπος όλων ανταμείφθηκε με τον καλύτερο τρόπο, αφού μετά την διάνοιξη νέων, τον καθαρισμό των ήδη υπαρχόντων, τη σήμανση και χαρτογράφηση όλων των μονοπατιών ώστε να καταστεί ασφαλής η χρήση τους, ένας περιαστικός χώρος που είναι και το κοντινότερο δασικό οικοσύστημα εντός της πόλης και αποτελεί ένα φυσικό, ιδανικό χώρο αναψυχής, είναι επισκέψιμο για τους κατοίκους της, τόσο για περίπατο, όσο και για άθληση.
    Η διαδρομή των μονοπατιών είναι ξεχωριστή και υπάρχουν ενδιαφέροντα στοιχεία που δημιουργούν ξεχωριστή αισθητική απόλαυση και προκαλούν ιδιαίτερη ευχαρίστηση στους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν το δάσος από κοντά. Κατά μήκος του εντοπίζονται χαρακτηριστικές θέσεις θέας, όπου αναδεικνύεται το πανοραμικό τοπίο της πεδινής περιοχής της Άρτας, ως τον Αμβρακικό κόλπο, καθώς και το φράγμα Πουρναρίου, οι τεχνητές λίμνες του ποταμού Αράχθου και το παραλίμνιο πάρκο.
   Οι χρήστες του, μπορούν να επιλέγουν τη διαδρομή και το μήκος που θέλουν να διανύσουν, καθώς και το τοπίο που τους ευχαριστεί (στεγασμένο απο πεύκα και κυπαρίσσια, ανοιχτό με θέα).
 

   Από τεχνικής πλευράς χαρακτηρίζεται εύκολο με μεγαλύτερο υψόμετρο τα 218 μέτρα. Χρησιμοποιώντας κάποιος όλο το δίκτυο των μονοπατιών μπορεί να καλύψει μια διαδρομή μεγαλύτερη των 9 χλμ.
   Η παρακάτω φωτογραφία, από τη σελίδα του Συλλόγου στο facebook, απεικονίζει τα μονοπάτια στο λόφο της Περάνθης.


   Στην ανατολική πλευρά του λόφου, κατά μήκος της διαδρομής του, υπάρχουν πολυβολεία τα οποία σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες κατασκευάστηκαν επί Τουρκοκρατίας και οι τελικές τους παρεμβάσεις έγιναν στην κατοχή ή στον εμφύλιο, δίνοντας ένα διαφορετικό ξεχωριστό τόνο, προσφέροντας στους περιπατητές – αθλούμενους τη γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης μας.
 

   Επίσης, υπάρχουν σκέψεις ώστε το περιαστικό δάσος να συνδεθεί με μονοπάτια και με άλλους χώρους πρασίνου της Άρτας και ιδιαίτερα με το παραλίμνιο πάρκο, με το οποίο γειτνιάζει, δημιουργώντας έτσι ένα δίκτυο πράσινων διαδρομών.
   Με αυτά τα δεδομένα, θα πρέπει να θεωρηθεί ευτύχημα για την πόλη μας η ύπαρξη, σε τόσο κοντινή απόσταση, δασικών χώρων και χώρων πρασίνου οι οποίοι μπορούν να βελτιωθούν, οργανωθούν και να λειτουργήσουν για αναψυχή των κατοίκων της.

Δημοσιεύθηκε στις 30 March 2021 | 5:48 pm


Self tests: Το απόλυτο κυβερνητικό μπάχαλο και τα αναπάντητα ερωτήματα

Μέσα σε έξι μέρες, η κυβέρνηση έχει αλλάξει τρεις φορές θέση σε σχέση με τη δήλωση των self test από τους πολίτες!   Απόλυτο μπάχαλο με τα self test επικρατεί στην κυβέρνηση, η οποία, μετά από ένα χρόνο, θυμήθηκε να ενδιαφερθεί για μαζικά τεστ και επιδημιολογική επιτήρηση της διασποράς, καθώς μέσα σε έξι μέρες έχει αλλάξει τρεις φορές θέση σε σχέση με τη δήλωση των τεστ.
   Και αν ακόμη δεν έχει καταλάβει κανείς τι θα ισχύσει με τα εν λόγω τεστ, αυτό που έχει γίνει σαφές είναι η επιλογή της κυβέρνησης να μετακυλήσει το κόστος της «ατομικής επιδιομιολογικής επιτήρησης», στους πολίτες, καθώς αντί να συνταγογραφήσει για όλους τα μοριακά τεστ, ώστε να είναι δωρεάν, ετοιμάζεται να δώσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για self test μειωμένης αξιοπιστίας.
   Ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι μόνο ότι τα self test δεν είναι αρκετά αξιόπιστα, αλλά το γεγονός ότι, όταν τα εν λόγω τεστ θα βγαίνουν θετικά, οι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν μοριακό τεστ, το οποίο θα πληρώσουν από την τσέπη τους, ώστε να επιβεβαιώσουν το αποτέλεσμα.
   Όσον αφορά στο μπρος - πίσω της κυβέρνησης, για το αν τα self test θα δηλώνονται, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πριν μία εβδομάδα ο κ. Σκέρτσος έλεγε πως δεν θα δηλώνονται, μετά ο κ. Πιερρακάκης ότι θα δηλώνονται προαιρετικά και χθες το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε ότι θα δηλώνονται υποχρεωτικά, αδειάζοντας τους υπουργούς της κυβέρνησης.
   Την ίδια ώρα, βέβαια, η κυβέρνηση με τριήμερο φωτογραφικό διαγωνισμό προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ για την προμήθεια 10.000.000 self test, φέρεται να μεριμνά για όσους τη στηρίζουν.
   Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του με ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η κα Πελώνη εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για αντιπολίτευση “λάσπης στον ανεμιστήρα” ανήμερα της Εθνικής Γιορτής, μόνο που ξέχασε να αναφέρει ότι η κυβέρνησή της ήταν αυτή που επέλεξε να ανακοινώσει μεσάνυχτα παραμονή της 25ης Μαρτίου με fast track διαδικασίες τον διαγωνισμό των self tests».
   Παράλληλα, αναφορικά με τον διαγωνισμό για τα self test, σχολιάζει ότι αναμένει τη στάση του πρωθυπουργού ο οποίος «πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη» και ξεκαθαρίζει ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είναι προφανές ότι τα self test δεν είναι η λύση που χρειαζόμαστε σήμερα για τον αποτελεσματικό έλεγχο της πανδημίας. Μπορούν να έχουν μόνο συμπληρωματικό ρόλο, αλλά θα είναι τραγικό λάθος να υποκαταστήσουν την ανάγκη μαζικών μοριακών και rapid τεστ, μετά από συνταγογράφηση και αποζημίωση τους από τον ΕΟΠΥΥ, που επιμένει να αρνείται η κυβέρνηση».
   Τέλος, η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την κυβερνητική εκπρόσωπο να πάψει να αγνοεί:
  • τους επιστήμονες και την αντιπολίτευση που επί ένα χρόνο ζητούν συνταγογράφηση και αποζημίωση των μοριακών test από τον ΕΟΠΥΥ και μαζικούς στοχευμένους ελέγχους σε εστίες υπερμετάδοσης (χώρους εργασίας, ΜΜΜ, σχολεία, δομές υψηλής ευαλωτότητας)
  • την οδηγία του ίδιου του ECDC, που λέει ότι τα self test μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο συμπληρωματικά και σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν τα μοριακά τεστ
  • ότι τα self test έχουν σημαντικά μειωμένη αξιοπιστία σε σχέση με τα μοριακά
  • ότι τα self test, εάν δεν διασφαλιστεί πως θα δηλώνονται τα αποτελέσματά τους, δεν θα συνδράμουν στην επιδημιολογική εικόνα της διασποράς, την απομόνωση και την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων
  • ότι οι πολίτες με τα «δωρεάν self test» δεν θα γλιτώνουν την οικονομική επιβάρυνση, αφού ακόμα και αν κάποιος βγει θετικός, μετά υποχρεούται να πληρώσει κανονικά για test για επιβεβαίωση του κρούσματος
  • ότι η αγορά γίνεται άρον-άρον και δεν υπάρχει καμία απολύτως οργάνωση για τη διανομή τους, ενώ οι φαρμακοποιοί δηλώνουν πλήρη άγνοια

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2021 | 8:45 pm


Εκτίναξη θανάτων, ασφυξία στα νοσοκομεία με νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων

- Έκρηξη κρουσμάτων στα Γιάννενα, ο μεγαλύτερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας

- Τρία θετικά rapid tests στην Άρτα, σε έναν άνδρα και δύο γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 23 έτη   Το τρίτο κύμα της πανδημίας σαρώνει στο πέρασμα του, καταγράφοντας 72 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο και νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων (728). Οι νέες μολύνσεις έφτασαν τις 3.133.

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
   Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.133, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 252.590 (ημερήσια μεταβολή +1,3%), εκ των οποίων 51,5% άνδρες. Mε βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 60 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.545 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
   Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.826 θάνατοι.
   Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 728 (64,4% άνδρες).
   Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 371 (ημερήσια μεταβολή -17,19%).

  Στα ύψη τα Γιάννινα με 67 νέα κρούσματα
   Ο υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων, από την έναρξη της πανδημίας και μέχρι τώρα, επιβεβαιώθηκε το τελευταίο 24ωρο στο Νομό Ιωαννίνων.
   Σύμφνα με πληροφορίες του Epiruspost, πρόκειται για πολλές και μικρές εστίες, διάσπαρτες στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων αλλά και για νέες εστίες σε χωριά του Νομού.
   Σύμφωνα με τα στοιχεία γεωγραφικής κατανομής που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το τελευταίο 24ωρο στο Νομό Ιωαννίνων έχουν επιβεβαιωθεί 67 νέα κρούσματα. Ακόμη επιβεβαιώθηκαν τρία νέα στην Άρτα και τρία στο Νομό Πρέβεζας.

  Τρία θετικά από τα rapid test στην Άρτα
   Όπως αναφέρει το Epiruspost, κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), μέσα από το αυτοκίνητο (drivethrough).
   Στην Ήπειρο αποτελέσματα δειγματοληψιών αναφέρονται από την Άρτα και την Ελεούσα. 
   Αναλυτικά:
  ΠΕ Άρτας: Δημαρχείο Άρτας
   Πραγματοποιήθηκαν 107 rapid tests και προέκυψαν 3 θετικά (2,80%). Αφορούν σε έναν άνδρα και 2 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 23 έτη.
  ΠΕ Ιωαννίνων: Δημαρχείο Ελεούσας
   Πραγματοποιήθηκαν 78 rapid tests, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν όλα αρνητικά.

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2021 | 6:25 pm


Self tests όπως Σκόιλ Ελικικού

- Οι όροι του διαγωνισμού επιβεβαιώνουν την καχυποψία: δεν πρόκειται για σχέδιο προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά για μπίζνα

- Όπως πέρσι, με τη λίστα Πέτσα και τα Σκόιλ Ελικικού, έτσι και τώρα με τα shelf tests. H αρπαχτή υπεράνω όλων, ακόμα και μπροστά στα μούτρα του κόσμου. Ακόμα και υποτιμώντας τη νοημοσύνη των πολιτών...


   Η απόλυτη ανοργανωσιά με την οποία ανακοινώθηκε η δωρεάν διανομή self tests σε όλο τον πληθυσμό της χώρας -χωρίς να ερωτηθούν οι φαρμακοποιοί και χωρίς να υπάρχει σύστημα καταγραφής- προκάλεσε καχυποψία.
   Οι όροι του σχετικού διαγωνισμού επιβεβεβαιώνουν την καχυποψία αυτή: δεν πρόκειται για σχέδιο προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά για μπίζνα.
   Είναι γνωστές οι επιφυλάξεις για τα self tests. Η γενικευμένη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε υποκαταγραφή κρουσμάτων και εσφαλμένη επιδημιολογική επιτήρηση, ενώ η σχετικά χαμηλή αξιοπιστία τους μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτη μετάδοση του ιού.
   Θα μπορούσε, λοιπόν, το κράτος να τα αφήσει στην ελεύθερη αγορά και το ίδιο να συνεχίσει να εργάζεται με πιο οργανωμένο τρόπο και πιο αποτελεσματικά μέσα για τη διαχείριση της πανδημίας.
   Αντ' αυτού, σπεύδει να τα προμηθευτεί σε τεράστιες ποσότητες, και μάλιστα μέσω ενός διαγωνισμού που σκούζει ότι είναι φωτογραφικός. Και όποιος εκφράσει προβληματισμό, κατηγορείται ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ και ότι θέλει την εξάπλωση της πανδημίας για να κερδοσκοπήσει πολιτικά.
   Για το ότι ο διαγωνισμός είναι φωτογραφικός δεν υπάρχει αμφιβολία. Το δείχνουν τα ασφυκτικά περιθώρια για την κατάθεση της προσφοράς και την παράδοση του υλικού. Μένει μόνο να μάθουμε τους ωφελημένους και το κόστος. Για να καταλάβουμε από πού θα λείψουν τα ποσά, την ώρα μάλιστα που, κατά την κυβέρνηση, οι πόροι εξαντλούνται.
   Το αξιοσημείωτο, ακόμη μια φορά, είναι το πόσο αποθρασύνεται η «επιτελική κυβέρνηση» και πόσο απροκάλυπτη γίνεται όταν πρόκειται να κλείσει μια δουλειά με τους φίλους της.
   Όπως πέρσι, με τη λίστα Πέτσα και τα Σκόιλ Ελικικού, έτσι και τώρα με τα shelf tests. H αρπαχτή υπεράνω όλων, ακόμα και μπροστά στα μούτρα του κόσμου. Ακόμα και υποτιμώντας τη νοημοσύνη των πολιτών.
το editorial στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2021 | 5:42 pm


Όλγα Γεροβασίλη για 25η Μαρτίου: Με όπλο την αλήθεια, αγώνας για όσα μπορούν και πρέπει να μας ενώνουν

Τιμούμε σήμερα το παρελθόν μας, την Επανάσταση των αληθινά Ελεύθερων ανθρώπων, εγγύηση και παρακαταθήκη για το κοινό μας αύριο   Η φετινή 25η Μαρτίου σηματοδοτεί την επέτειο 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση απέναντι στον Οθωμανικό ζυγό. Μια επανάσταση κι έναν αγώνα που δόθηκε παρά τα τεράστια εμπόδια, χάρη στο φρόνημα ενός λαού που βρήκε τη δύναμη να φωνάξει πως ζωή και ελευθερία ταυτίζονται.
   Απ’ τα «δάνεια της ανεξαρτησίας μέχρι το «Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας», απ’ τις ηρωικές μάχες μέχρι τις αιματηρές θυσίες των Ελλήνων, απ’ την επανάσταση μέχρι την τμηματική εδαφική ενσωμάτωση και τη σταδιακή αναγνώριση των επαναστατημένων, ο αγώνας για την ίδρυση του ελληνικού κράτους δοκιμάστηκε, δόθηκε, κερδήθηκε αλλά δεν τελείωσε τότε.
   Ο αγώνας για Ελευθερία και Ανεξαρτησία είναι διαρκής και μας αφορά όλους ακόμη και σήμερα. Η δεκαετής οικονομική και κοινωνική κρίση από την οποία με κόπους και θυσίες βγήκαμε έδωσε τη θέση της σε νέες δοκιμασίες και η χώρα μας βρίσκεται σήμερα στη δίνη του παγκόσμιου υγειονομικού πολέμου κατά της πανδημίας. Μιας πανδημίας που εξελίσσεται σε οικονομική και κοινωνική λαίλαπα.
   Σε αυτή τη μάχη καλούμαστε να δώσουμε το παρόν και να αγωνιστούμε με αλληλεγγύη κι αποφασιστικότητα. Με όπλο την αλήθεια, θα μείνουμε όρθιοι, συνεχίζοντας τον αγώνα για τη ζωή τη δική μας και των συνανθρώπων μας, τον αγώνα για Ελευθερία και Δικαιοσύνη, τον αγώνα για όσα μπορούν και πρέπει να μας ενώνουν.
   Τιμούμε σήμερα το παρελθόν μας, την Επανάσταση των αληθινά Ελεύθερων ανθρώπων, εγγύηση και παρακαταθήκη για το κοινό μας αύριο.

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2021 | 5:47 pm


Κιμάς γαρίδας και εθνική υπερηφάνεια

- Χωρίς καμιά σοβαρότητα, την ώρα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας καταρρέει και τα νοσοκομεία βρίσκονται αντιμέτωπα με το αδιανόητο

- Ακούσαμε από τον κ. Γεραπετρίτη ότι το ΕΣΥ είναι μια χαρά και ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ δεν είναι και για θάνατο, δηλαδή ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία υποχρέωση και καμία ευθύνη


   Ίσως ήταν υπερβολικό να περιμένουμε ότι τα 200 χρόνια από την Επανάσταση ήταν μια ευκαιρία για εθνικό αναστοχασμό, σίγουρα όμως ήταν μια ιστορική ευκαιρία για καλαισθησία και σοβαρότητα.
   Αυτή η ευκαιρία χάθηκε, με τα χρυσά αναμνηστικά τσαρουχάκια, τα αξεσουάρ φέσια, τους έφιππους τσολιάδες και τα φιλέτα χριστόψαρου με πουρέ από χειμωνιάτικες ρίζες.
   Δεν είναι σαφές ποιος είχε την έμπνευση να οργανώσει τον εορτασμό με επίκεντρο τους εκπροσώπους των τότε Μεγάλων Δυνάμεων, στις οποίες η Ελλάδα του 1821, εκτός από την ανεξαρτησία της, χρωστάει τρεις διεφθαρμένες πολιτικές φατρίες και διάφορους ληστρικούς δανεισμούς.
   Αλλά ούτε αυτό πήγε καλά. Ο Πούτιν έστειλε τον πρωθυπουργό του, ο Μακρόν μια υπουργό και από την Αγγλία ήρθαν οι εκπρόσωποι ενός θεσμού που ήταν ήδη παλιός όταν ο Ρήγας μιλούσε για Διαφωτισμό.
   Λίγο άκυρα όλα αυτά. Ακόμα πιο άκυρα τα μπισκότα με μελάνι σουπιάς και ο κιμάς γαρίδας στο Προεδρικό. Αλλά το πιο άκυρο από όλα είναι η παρέλαση με καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας.
   Μέτρο που επιβλήθηκε, όχι για την πανδημία, αλλά για να μην υπάρξουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Η πρώτη πριβέ παρέλαση σε δύο αιώνες σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, με οδοφράγματα, κλειστό μετρό και ταξιαρχίες Χρυσοχοΐδη παντού.
   Γεύματα, πινακοθήκες και παρελάσεις, την ώρα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας καταρρέει και τα νοσοκομεία βρίσκονται αντιμέτωπα με το αδιανόητο.
   Κανονικά, όλη η κυβέρνηση θα έπρεπε να βρίσκεται στα τηλέφωνα. Αντ' αυτού, ακούσαμε από τον κ. Γεραπετρίτη ότι το ΕΣΥ είναι μια χαρά και ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ δεν είναι και για θάνατο. Δηλαδή ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία υποχρέωση και καμία ευθύνη απέναντι στη σημερινή κατάσταση. Μόνο ντροπή.
   Αλλά ας μην συζητάμε τέτοια, σήμερα είναι ημέρα εθνικής ομοψυχίας και εθνικής υπερηφάνειας. Τι, όχι;
το editorial στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2021 | 5:35 pm


ΣΥΡΙΖΑ Άρτας: Μήνυμα για την 25η Μαρτίου

«...Κι εκεί που νομίζεις ότι όλα έχουν τελειώσει, ο λαός βγαίνει και πάλι στο προσκήνιο παίρνοντας την Ιστορία στα χέρια του»


   Η Επανάσταση του 1821 είναι μια δημοκρατική παρακαταθήκη, που μας δίνει τη δυνατότητα να αναστοχαστούμε πάνω στα πρόσωπα και στα γεγονότα. Στα πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στον επαναστατικό αγώνα και στα γεγονότα που ήταν ο σπόρος για την εθνική ανεξαρτησία.
   Μια ανεξαρτησία που πληγώθηκε πολλές φορές από εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις. Η ελευθερία, η ισότητα και η δημοκρατία πρωτοδιατυπώθηκαν τότε ως υπέρτατες αξίες και ιδέες, όμως είχαν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν μέχρι να γίνουν κατάκτηση του λαού. Η Ελληνική Επανάσταση άνοιξε διάπλατα την πόρτα για την είσοδο του ίδιου του λαού στην Ιστορία.
   Μια Ιστορία που είναι γεμάτη με μικρούς και μεγάλους λαϊκούς αγώνες. Αγώνες των αγροτικών και εργατικών στρωμάτων για πραγματική ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Αντίσταση του λαού μας στα χρόνια της Κατοχής, φοιτητές που αντιστάθηκαν στα τανκς της δικτατορίας και ένας λαός που πάλεψε με τη σκληρή λιτότητα στην εποχή της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων.
   Όλοι αυτοί οι αγώνες, δικαιωμένοι και ανεκπλήρωτοι, μας θυμίζουν ότι η πολιτική παρακαταθήκη του Εικοσιένα αναδύεται ξανά και ξανά. Κι εκεί που νομίζεις ότι όλα έχουν τελειώσει, ο λαός βγαίνει και πάλι στο προσκήνιο παίρνοντας την Ιστορία στα χέρια του.

Αγλαΐα Νάτσικα
Συντονίστρια Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2021 | 3:51 pm


Οι Αρτινοί αγωνιστές, οι δικοί μας ήρωες

- 200 Χρόνια από την Επανάσταση του 1821

- Πολλά είναι τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στην Άρτα, πρίν και μετά από την έναρξη της Επανάστασης. Πολλά εξ αυτών είναι άγνωστα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στους Αρτινούς.


   Πολλά είναι τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στην Άρτα, πρίν και μετά από την έναρξη της Επανάστασιη του 1821. Πολλά εξ αυτών είναι άγνωστα όχι στην Ελλάδα, αλλά και στους Αρτινούς.
   «Τις 30 Μαγιού ο Καραϊσκάκης και ο Γιαννάκης Κουτελίδας, αφού μαθαν τους Τούρκους εις το Κομπότι, πήραν σαράντα Έλληνες και πήγαν και πολέμησαν αρκετές ώρες και ως ολίγοι οι Έλληνες φύγαν χωρίς να βλαβθή ούτε τόνα μέρος ούτε τα’ άλλο. Τις 8 Γιούνη ξαναπήγαν πίσω εις Κομπότι ο Καραϊσκάκης και ο Κουτελίδας με τους ολίγους Έλληνες και πολέμησαν ως έξι ώρες και σκοτώθηκαν κάμποσοι Τούρκοι και πληγωθήκανε. Επληγώθη και ο Καραϊσκάκης εις την φύση, Περιπαίζοντας τους Τούρκους τους γύρισε τον κώλο και πληγώθη» γράφει στα απομνημονεύματά του ο Μακρυγιάννης.
   Ένα από τα βιβλία που αναφέρονται στα ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης του 1821 είναι του γνωστού δικηγόρου και παλιού βουλευτή, Δημήτριου Καρατζένη με τίτλο «Η Άρτα εις την Επανάστασιν του 1821, Θυσίαι και Αγωνισταί». 
   Όπως σημειώνεται στον πρόλογο του βιβλίου «Επίπονος έρευνα αρκετών ετών εις διάφορα αρχεία, δημόσια και ιδιωτικά, μας επέτρεψε να ευρύνωμεν σημαντικά εις έκτασιν τα γνωστά μέχρι τώρα όρια της συμβολής της επαρχίας Άρτης εις τον αγώνα της Ανεξαρτησίας του 1821 και να τα παρουσιάσωμεν εις το ανά χείρας βιβλίον μας. Από τους ιστορικούς μας ήσαν γνωσταί αι μάχαι αι οποίαι έγιναν εις την περιοχήν της κατά το πρώτον και δεύτερον έτος της επαναστάσεως, ως και τα ονόματα περιωρισμένου αριθμού οπλαρχηγών οι οποίοι ηγήθησαν των αγωνιστών της. Έμειναν όμως άγνωστοι αι θυσίαι, αι καταστροφαί της, ως και ο μεγάλος αριθμός των πολεμιστών της όστις απ’ αρχής της επαναστάσεως πήρε τα όπλα κατά του κατακτητού»…
   Και στην εισαγωγή ο συγγραφέας αναφέρει: «Είμεθα εις το 1818…
   Το μυστικόν της Εταιρείας αυτής (σ.σ. Φιλική Εταρεία) φθάνει εις την Άρταν και πρώτοι το πληροφορούνται οι Μοστραίοι, ο Γώγος Μπακόλας, ο Γεώργιος Τσαρακλής, ο Γιάννης Μακρυγιάννης, οι αδελφοί Κοτελίδα, ο Οικονόμου από την Σκουληκαριάν και ένας άλλος μικρός αριθμός Αρτινών (…) όλοι οι μυηθέντες συγκεντρώνουν τώρα όπλα, βόλια, γιαταγάνια και κρυφά τα βγάζουν έξω από την πόλιν. Δια το σκοπόν αυτόν κινούνται ο Αναστάσιος Χαβέλας εις το Κομπότι, οι Κοσσυβακαίοι και Αναγνώστης Λαβδαριάς εις το Ραδοβύζι, ο Νικόλαος Γαρουφαλιάς εις τον Κάμπο, το ίδιο ο Οικονόμος της Μητρπόλεως και ο Γιάννης Μακρυγιάννης μέσα από την Άρταν. Την άνοιξιν του 1821 είναι όλα έτοιμα εις την επαρχίαν της Άρτης…».
   Αυτοί και άλλοι, όπως ο Γιώργος Καραϊσκάκης, είναι οι δικοί μας ήρωες της Επανάστασης του 1821 που σήμερα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξή της.

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2021 | 2:32 pm


Επιτάξτε ιδιωτικά νοσοκομεία τώρα!

- Η διαχείριση της πανδημίας έχει δύο σκέλη. Η κυβέρνηση απέτυχε και στα δύο

- Αποτέλεσμα της αποτυχίας αυτής είναι να πεθαίνει κόσμος στα νοσοκομεία διασωληνωμένος στους διαδρόμους και το προσωπικό να ζει τον χειρότερο εφιάλτη που θα μπορούσε να του συμβεί: την επιλογή ασθενών
- Μοναδική λύση απέναντι στη σημερινή κατάσταση είναι η άμεση επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων. Η κυβέρνηση δεν το θέλει...


   Η διαχείριση της πανδημίας έχει δύο σκέλη. Από τη μία την επιβολή μέτρων που θα περιορίσουν τη διάδοση του ιού στα μέτρα των δυνατοτήτων του ΕΣΥ. Κι από την άλλη, τη διεύρυνση των ίδιων των δυνατοτήτων του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση έχει αποτύχει. Οι δυνατότητες του ΕΣΥ έχουν εξαντληθεί ενώ η πανδημία εξαπλώνεται.
   Αποτέλεσμα της αποτυχίας αυτής είναι να πεθαίνει κόσμος στα νοσοκομεία διασωληνωμένος στους διαδρόμους και το προσωπικό να ζει τον χειρότερο εφιάλτη που θα μπορούσε να του συμβεί: την επιλογή ασθενών.
   Με άλλη κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και τα κανάλια θα έστηναν κρεμάλες.
   Μ’ αυτή την κυβέρνηση, ο Σκέρτσος δηλώνει κυνικά ότι δεν γίνεται πια τίποτα κι αυτό περνάει έτσι. Και η κοινωνική δυσαρέσκεια εκδηλώνεται με αρνητικές φατσούλες στο φέισμπουκ. Προς το παρόν.
   Θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολλά πράγματα για να είμαστε τώρα καλύτερα. Αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο προσλήψεις στο ΕΣΥ.
   Επίσης, δεν θέλει μέτρα υπερβολικού κόστους: κρατάει τα 37 δισ. που της άφησαν οι προηγούμενοι για άλλες δουλειές. Γι’ αυτό εδώ και τέσσερις μήνες κάνει απίστευτες γελοιότητες - και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα.
   Μοναδική λύση απέναντι στη σημερινή κατάσταση είναι η άμεση επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων. Η κυβέρνηση δεν το θέλει. Διακηρυγμένος στόχος της ήταν πάντα η συρρίκνωση της δημόσιας Υγείας, ώστε να ανοίξει η αγορά για τους ιδιώτες, με τους οποίους συνδέεται στενότατα - πολιτικά και οικονομικά.
   Και οι ιδιώτες τής Υγείας με τις σημερινές συνθήκες θησαυρίζουν αναλαμβάνοντας τα μη Covid περιστατικά που δεν μπορεί να διαχειριστεί το ΕΣΥ.
   Μόνο αν η κυβέρνηση πιεστεί, θα προχωρήσει σε τέτοιο μέτρο. Γι’ αυτό η κοινωνία πρέπει να φωνάξει: Επιτάξτε τα ιδιωτικά νοσοκομεία τώρα!
το editorial στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2021 | 8:29 pm


Βάζοντας τον Πατούλη στη θέση του... - VIDEO

- Ανοίγεις την τηλεόραση, βάζεις ΣΚΑΪ, πέφτεις πάνω στον Γιώργο Πατούλη να ζητάει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ κι εκεί που λες πως πάει, έρχονται τα ύστερα του κόσμου, αναλαμβάνει ο Άρης Πορτοσάλτε και επαναφέρει την κατάσταση στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις» της κυβέρνησης
- Είναι τελικά κάποιες φορές που κάποιοι δημοσιογράφοι είναι αυτοί που προωθούν την κυβερνητική γραμμή καλύτερα κι από εκλεγμένους νεοδημοκράτες
- Αχρείαστο κόστος οι προσλήψεις γιατρών και η επίταξη ιδιωτικών κλινικών, πεταμένα λεφτά η προστασία της δημόσιας υγείας, τουλάχιστον τα λεφτά της λίστας Πέτσα έπιασαν τόπο


   Ανοίγεις την τηλεόραση, βάζεις ΣΚΑΪ, πέφτεις πάνω στον Γιώργο Πατούλη να ζητάει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ κι εκεί που λες πως πάει, έρχονται τα ύστερα του κόσμου, αναλαμβάνει ο Άρης Πορτοσάλτε και επαναφέρει την κατάσταση στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις» της κυβέρνησης. 
   «Από τον Δεκέμβριο του 2019 έφυγαν από το ΕΣΥ 480 εργαζόμενοι, κυρίως διευθυντές, οι οποίοι άφησαν τεράστια κενά. Συνταξιοδοτήθηκαν. Αυτή τη στιγμή δεν έχει ενισχυθεί ταυτόχρονα με ένα ισότιμο ή και μεγαλύτερο ακόμα ποσοστό συναδέλφων» τόλμησε να πει στον αέρα ο Γ. Πατούλης και η απάντηση ήρθε κυριολεκτικά πληρωμένη από τον δημοσιογράφο υπηρεσίας, που τον επανέφερε στην κυβερνητική τάξη λέγοντάς του «ναι, αλλά, κ. πρόεδρε, δεν θα έχουμε κάθε μέρα κορωνοϊό. Σήμερα είναι μια έκτακτη κατάσταση, είμαστε σε πόλεμο. Μεθαύριο, όταν με το καλό ησυχάσουμε, θα χρειάζονται όλοι αυτοί ή θα έχουμε πλεόνασμα;».
   Είναι τελικά κάποιες φορές που κάποιοι δημοσιογράφοι είναι αυτοί που προωθούν την κυβερνητική γραμμή καλύτερα κι από εκλεγμένους νεοδημοκράτες όπως ο περιφερειάρχης Αττικής. Γιατί, όπως βλέπουμε, ακούμε και διαβάζουμε σε καθημερινή βάση, κάποιοι δημοσιογράφοι είναι αυτοί που έχουν αναλάβει την αναπαραγωγή του κυβερνητικού αφηγήματος, βάζοντας συχνά - πυκνά σε δεύτερη μοίρα ακόμα κι αυτούς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
   Δημοσιογράφοι και δημοσιογραφίσκοι της συμφοράς, που έχουν αναλάβει να πείσουν την κοινωνία πως οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ ή η επίταξη ιδιωτικών κλινικών είναι αχρείαστο κόστος, χαρακτηρίζοντας την προστασία της δημόσιας υγείας πεταμένα λεφτά. Τα λένε και πασχίζουν να φανούν πειστικοί, για να δείξουν κι αυτοί με τη σειρά τους ότι τα λεφτά της λίστας Πέτσα δεν ήταν πεταμένα λεφτά, αλλά έπιασαν τόπο. Γιατί, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τα μόνα λεφτά που δεν πάνε χαμένα είναι όσα πάνε σε φίλους, ημέτερους και «υπαλλήλους».

Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2021 | 7:55 pm


24 Μαρτίου: Ημέρα Μνήμης της Εβραϊκής Κοινότητας Άρτας

- Σαν σήμερα, το 1944, οι Ναζί συνέλαβαν 352 Αρτινούς Εβραίους και τους οδήγησαν στα στρατόπεδα του θανάτου. Ελάχιστοι επέζησαν...

- Όλγα Γεροβασίλη: Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων του φασισμού και της ναζιστικής θηριωδίας. Ο αγώνας για τις πανανθρώπινες αξίες και κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας είναι στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε, πιο επίκαιρος από ποτέ

Ο Βενιαμίν Μιζάν, γιος του Σαμουήλ Μιζάν, στο μνημείο Εβραίων μαρτύρων Άρτας

   Η ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας της Άρτας χρονολογείται από τον 10ο αιώνα, με την παρουσία Ρωμανιωτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδος, έχοντας ήδη τις πρώτες μαρτυρίες από τον Ραββίνο Βενιαμίν εκ Τουλέδης το 1173.
   Η Εβραϊκή Κοινότητα της Άρτας ήταν από τις πιο παλιές στην Ελλάδα. Το 1173 είχε ήδη περίπου 100 οικογένειες.
   Την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου, ο Μανουήλ Κομνηνός παραχώρησε στην κοινότητα ελευθερίες που διευκόλυναν την ανάπτυξή της. Τότε χτίστηκε η παλιά συναγωγή, η «Γρέκα» και άρχισε να λειτουργεί το εβραϊκό νεκροταφείο, στη θέση "Πετροβούνι", στο λόφο της Περάνθης, σε μια έκταση δέκα στρεμμάτων, που παραχωρήθηκε από την Αγία Θεοδώρα, σύζυγο του Μιχαήλ Κομνηνού.
   Οι Οθωμανοί κατέλαβαν την πόλη το 1449 και λίγο αργότερα η κοινότητα δέχτηκε ένα κύμα προσφύγων από τη Ν. Ιταλία. Αυτοί δημιούργησαν τη δική τους κοινότητα, που λειτουργούσε παράλληλα με την παλιότερη Ρωμανιώτικη κοινότητα της πόλης, γύρω από μια νέα συναγωγή, την «Πουλιέζα».
   Πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην απογραφή του 1939, ο εβραϊκός πληθυσμός της πόλης ήταν περίπου 500 άτομα, αλλά κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής μόνο 352 είχαν μείνει στην Άρτα.
   Ττις νυχτερινές ώρες της 24ης Μαρτίου 1944, οι Ναζί, με αποστολή της Γκεστάπο, συνέλαβαν τους 352 Αρτινούς Εβραίους και αρχικά τους συγκέντρωσαν στον κινηματογράφο «Ορφέα»/ Στη συνεχεια τους μετέφεραν με φορτηγά στο Αγρίνιο, με τρένα στην Αθήνα και από εκεί τους εκτόπισαν σε διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης, Άουσβιτς, Μπέργκεν - Μπέλτσεν, όπου και τους περίμενε ένας βίαιος θάνατος. Διασώθηκαν ελάχιστοι, άλλοι τους ανεβάζουν σε 66, άλλοι σε 58, 30 που επέστρεψαν από τα στρατόπεδα και 28 που κρύβονταν, έχοντας διαφύγει σε διλαφορα χωριά της γύρω περιοχής.
   Η Κοινότητα είχε απωλέσει το 84% του πληθυσμού της. Η παλιά ρωμανιώτικη Συναγωγή "Γκρέκα" είχε σχεδόν καταστραφεί, καθώς και τα υπόλοιπα κοινοτικά κτίρια, το εβραϊκό σχολείο κλπ.. Η Κοινότητα ήταν αποδιοργανωμένη και η περίθαλψη ανύπαρκτη. Οι επιζήσαντες Εβραίοι άρχισαν να εγκαθίστανται σε άλλες πόλεις της Ελλάδος ή μετανάστευσαν στο εξωτερικό. Το 1959 η Κοινότητα διαλύθηκε και λίγο αργότερα το εβραϊκό νεκροταφείο απαλλοτριώθηκε, ενώ το οικόπεδο της Συναγωγής παραχωρήθηκε στο Δήμο.

Με ανάρτησή της στους προσωπικούς της λογαριασμούς στα social media, η Όλγα Γεροβασίλη τιμά τη μνήμη των Αρτινών Εβραίων:
«Ήταν σαν σήμερα, όταν 352 Αρτινοί Εβραίο συνελήφθησαν από τους Ναζί στις 24 Μαρτίου 1944 και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κι από εκεί στο Άουσβιτς. Ελάχιστοι επέζησαν.

Tιμούμε τη μνήμη των θυμάτων του φασισμού και της ναζιστικής θηριωδίας.

Ο αγώνας για τις πανανθρώπινες αξίες και κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας είναι στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε, πιο επίκαιρος από ποτέ.


Δημοσιεύθηκε στις 24 March 2021 | 6:40 pm


Συνάντηση του προέδρου της ΕΛΜΕ Άρτας με τη νέα συντονίστρια της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας

- Κώστας Γεωργούλας: Η κυβέρνηση δεν «επένδυσε» στην ασφαλή λειτουργία των σχολείων, προσπάθησε να εργαλειοποιήσει την πανδημία, χρησιμοποιώντας την για να περάσει αντιεκπαιδευτικά μέτρα

- Αγλαΐα Νάτσικα: Η κυβέρνηση να σταματήσει να ακροβατεί με την υγειονομική ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών και να λάβει άμεσα μέτρα δίχως άλλες καθυστερήσεις και ψέματα, για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία
- Η πρώτη από μια σειρά συναντήσεων που έχουν προγραμματιστεί για το αμέσως επόμενο διάστημα με εκπροσώπους θεσμικών φορέων της περιοχής


   Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Άρτας, Κώστα Γεωργούλα, στα γραφεία της ΕΛΜΕ, είχε το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Μαρτίου 2021, η νέα συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας, Αγλαΐα Νάτσικα, στο πλαίσιο των επαφών της με θεσμικούς φορείς του τόπου μας.
   
   Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των εκπαιδευτικών και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ τόνισε ότι τα σχολεία παραμένουν κλειστά για μεγάλο διάστημα, καθώς η κυβέρνηση δεν «επένδυσε» στην ασφαλή λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας.
   Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησε να εργαλειοποιήσει την πανδημία, χρησιμοποιώντας την για να περάσει αντιεκπαιδευτικά μέτρα, με αποτέλεσμα όλος ο εκπαιδευτικός κλάδος να βρίσκεται απέναντι στην Υπουργό Παιδείας και στην Κυβέρνηση.
   Συμπλήρωσε δε, ότι το Υπουργείο δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην τηλεκπαίδευση, παρά μόνο τονίζει την επιτυχία της, χωρίς να την απασχολεί, αν μπορούν μαθητές και εκπαιδευτικοί να ανταπεξέρθουν, τεχνολογικά, επαρκώς σ αυτή.
   
   Όσον αφορά την αξιολόγηση, ο πρόεδρος σημείωσε ότι ο εκπαιδευτικός κλάδος γύρισε την πλάτη στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι στον Νομό της Άρτας τα 31 από τα 32 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ψήφισαν κατά της αξιολόγησης.
   Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών λειτουργούν χωρίς αιρετούς, μιας και όλα τα αιρετά μέλη τελούν υπό παραίτηση, οι οποίες δεν γίνονται δεκτές από το υπουργείο εδώ και 3 μήνες!
   Με αποτέλεσμα το ΠΥΣΔΕ να παίρνει αποφάσεις χωρίς την παρουσία των αιρετών, αλλά μόνο με τα μόνιμα μέλη, καθιστώντας έτσι τις όποιες αποφάσεις «παράνομες».
   
   Αίτημα των εκπαιδευτικών είναι να γίνουν εκλογές αιρετών, αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα και κανονικά η λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.
   

   Η συντονίστρια της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας μετέφερε τη στήριξή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στα αιτήματα των εκπαιδευτικών για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία και για μόνιμους διορισμούς και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δίπλα στην εκπαιδευτική κοινότητα ζητώντας από την πρώτη στιγμή από την κυβέρνηση τη θωράκιση των σχολείων σε σχέση με τις υγειονομικές συνθήκες.
   Όμως, η κυβέρνηση ΝΔ επέλεξε να μην εφαρμόσει απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, όπως η μείωση των μαθητών ανά τμήμα και η αύξηση των τμημάτων, με αποτέλεσμα το μεγάλο εκπαιδευτικό κενό που δημιουργήθηκε με το κλείσιμο των σχολείων και την απόσταση των μαθητών από την εκπαιδευτική διαδικασία. Συμφώνησε με τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εργαλοιοποίησε την πανδημία, για να περάσει αντιεκπαιδευτικά μέτρα, με αποτέλεσμα όλη η εκπαιδευτική κοινότητα να είναι σήμερα στους δρόμους
   Η κ. Νάτσικα τόνισε την ανάγκη να υπάρξει εμβολιασμός κατά προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς και συστηματικός επιδημιολογικός έλεγχος, μέσω τεστ, σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και επεσήμανε την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στους νόμους Κεραμέων, σχετικά με την αξιολόγηση και την οργάνωση των σχολείων, χαιρετίζοντας ως μήνυμα δημοκρατίας τη συντριπτική αποχή, με ποσοστά ρεκόρ άνω του 90%, στις εκλογές - παρωδία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, γεγονός που αποτελεί αδιάψευστη αποδοκιμασία της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας για τις μεθοδεύσεις τους.

   Κλείνοντας, κάλεσε το υπουργείο Παιδείας να σταματήσει να ακροβατεί με την υγειονομική ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών και να λάβει άμεσα μέτρα δίχως άλλες καθυστερήσεις και ψέματα, όπως επίσης να συνομιλήσει επιτέλους με την εκπαιδευτική κοινότητα και να ακούσει τα αιτήματά της.
   
   Η συνάντηση της νέας συντονίστριας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Άρτας με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ ήταν η πρώτη από μια σειρά συναντήσεων που έχουν προγραμματιστεί για το αμέσως επόμενο διάστημα με εκπροσώπους θεσμικών φορέων της περιοχής, στο πλαίσιο του ανοίγματος του κόμματος στην κοινωνία και της διαβούλευσης των προγραμματικών του θέσεων.Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2021 | 7:09 pm


Άρτα - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Άρτα

Φιλικοί ιστότοποι: