Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Άρτας   »   Άρτα    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Όλγα Γεροβασίλη: Η βία δεν αποτελεί μέρος της κανονικότητας. Το κλίμα που στήνεται από υπουργούς της κυβέρνησης δεν ευνοεί ούτε τις ημέρες αυτές ούτε τη Δημοκρατία

- «Αυτό που επιχειρείται να κάνουν κάποιοι στο δημόσιο λόγο είναι να ταυτίσουν τους μπαχαλάκηδες με τους φοιτητές»
- «Η χθεσινή δήλωση Βορίδη για τη χρήση βίας προσβάλλει την ελληνική αστυνομία»


   Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα το πρωί η Όλγα Γεροβασίλη, Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΤΡΙΖΑ και βουλευτής Άρτας, στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, στην εκπομπή "Εκτός Γραμμής" με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα.

   Σε ερώτηση για την πρόσφατη εξέλιξη αναφορικά με τους 126 πρόσφυγες οι οποίοι έχουν καταλύσει μέσα στο Πολυτεχνείο, η Όλγα Γεροβασίλη σχολίασε ότι: «τρόποι για την αντιμετώπιση του θέματος υπάρχουν. Η δύναμη της πειθούς είναι αυτή η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από την πλευρά της ελληνικής αστυνομίας. Για να πει κάποιος τι θα κάνει πρέπει να ξέρει και μερικές λεπτομέρειες οι οποίες είναι συνήθως καθοριστικές: Είναι άλλο να πέρασαν π.χ. μάνες με παιδιά μέσα και άλλο να μπουν κάποιοι συνοδευόμενοι από κάποιους. Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική αστυνομία έχει πολλούς τρόπους να το χειριστεί».
   «Αυτό που γίνεται αυτές τις μέρες και πολλά από αυτά που λέγονται στο δημόσιο χώρο προσβάλλουν την ελληνική αστυνομία», τόνισε η γραμματέας της Κ.Ο του Σύριζα, υπενθυμίζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Βορίδη περί βίας. «Η χθεσινή δήλωση του κ. Βορίδη για τη χρήση βίας προσβάλλει την ελληνική αστυνομία» και πρόσθεσε πως «η ΕΛ.ΑΣ έχει αυστηρά καθορισμένους κανόνες με τους οποίους εργάζεται ειδικά για τη χρήση βίας. Αυτό είναι το μέτρο όχι για την "κανονικότητα", αλλά για συγκεκριμένες ακραίες συνθήκες. Αυτούς τους κανόνες θέλει η ελληνική αστυνομία να τους τηρεί. Η αστυνομία έχει ρόλο στην προάσπιση της Δημοκρατίας, γνωρίζει ότι είναι καθήκον της η διαφύλαξη των δικαιωμάτων των πολιτών».
   Σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι «η αστυνομία παίρνει εντολές για το τι θα κάνει, δουλεύει με κανόνες και, όταν παραβιάζονται οι κανόνες και από τους ίδιους τους αστυνομικούς, η ηγεσία της φροντίζει να πράξει τα δέοντα».
   «Όλα κρίνονται. Και οι αποφάσεις της πρυτανικής αρχής και η χρονική στιγμή κατά την οποία λαμβάνονται», σχολίασε η κ. Γεροβασίλη για την απόφαση της πρυτανικής αρχής να κλείσει την ΑΣΟΕΕ και πρόσθεσε ότι «να θυμίσω ότι τα πανεπιστήμια δεν ανήκουν στις πρυτανείες μόνο. Διοικούνται από την πρυτανεία, αλλά είναι και χώρος των φοιτητών».
   Το φοιτητικό κίνημα είναι ενιαίο γιατί υπάρχουν κοινά ζητήματα ανάμεσα στους φοιτητές. Η δημοκρατία θα πρέπει να αντιμετωπίζει τη νεολαία γνωρίζοντας τις ανάγκες της και σεβόμενη το φοιτητικό κίνημα. Θέλει λίγο κόπο από πλευράς των κυβερνώντων και της ηγεσίας. Η δημοκρατία είναι δύσκολο «άθλημα». Πρόσθεσε δε ότι «το υπουργείο το διαχειρίστηκε με έναν τρόπο στη συνέχεια ούτως ώστε η ένταση να σταματήσει και σταμάτησε. Για να πούμε τα πράγματα όπως είναι και να είμαστε αντικειμενικοί και δίκαιοι».
   «Αυτό που επιχειρείται να κάνουν κάποιοι στο δημόσιο λόγο είναι να ταυτίσουν τους μπαχαλάκηδες με τους φοιτητές» πρόσθεσε η κ. Γεροβασίλη.
   «Άκουσα την κυρία Μιχαηλίδου σε μία εκπομπή χθες, ότι στην ΑΣΟΕΕ υπήρχε πρόσβαση σε όπλα στα οποία έχει πρόσβαση ο συριακός στρατός. Όταν εκστομίζεται μία τέτοια θέση από μια υπουργό της κυβέρνησης, όταν ο κύριος Βορίδης μιλάει για τη βία ότι είναι μέρος της κανονικότητας στήνεται κλίμα το οποίο δεν ευνοεί ούτε τις επόμενες μέρες που έρχονται ούτε τη Δημοκρατία».
   Σε ερώτηση για το αν γνώριζε την κατάσταση στην ΑΣΟΕΕ, η κ. Γεροβασίλη επισήμανε ότι: «Οι πρυτανικές αρχές όταν βλέπουν ότι γίνεται κάποιο πλημμέλημα μπορούν να καλέσουν την αστυνομία ενώ η αστυνομία παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα για κακουργηματικές πράξεις όταν ενημερωθεί» και υπενθύμισε ότι στην περίπτωση του Αριστοτελείου «ενημερωθήκαμε ότι τελούνται παράνομες πράξεις και επιλήφθηκε του θέματος η αστυνομία για το συγκεκριμένο θέμα», ενώ συμπλήρωσε ότι οι πρυτανικές αρχές δεν πρέπει να είναι στο απυρόβλητο.


   Σε ερωτήσεις για την προανακριτική και την κατάθεση Φρουζή σημείωσε τα ακόλουθα: «Ο κύριος Φρουζής είναι κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Novartis, άρα μη αξιόπιστος μάρτυρας» επισήμανε η γραμματέας της ΚΟ και συμπλήρωσε:
   «Έγινε παράνομα εξαίρεση των Πολάκη και Τζανακόπουλου. Αυτή τη στιγμή παρίστανται τα πέντε μέλη από τα εφτά γιατί δεν θα επιτρέψουμε να μην καταθέσει ο κύριος Φρουζής».
   Σχετικά με τις διαρροές διαλόγων Φρουζή στην προανακριτική η Όλγα Γεροβασίλη σχολίασε: «αν με ρωτούσατε θα σας έλεγα τον διάλογο από χθες. Αν θέλει κάποιος ερωτών να διευκολύνει ή να υποστηρίξει τη θέση του μάρτυρα, ο οποίος είναι σε μία τέτοια διαδικασία, του απευθύνει ερωτήσεις οι οποίες είναι ήδη γραμμένες σε χαρτί».
   Τέλος, σχολιάζοντας την στάση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στην προσπάθειά τους να σταθούν συνήγοροι του κ. Φρουζή και όποιου άλλου χρειαστεί, προκειμένου να αποδείξουν ότι η υπόθεση Novartis δεν είναι σκάνδαλο. «Είδε όλη η Ελλάδα στο ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης τις μαρτυρίες των ίδιων των συμμετεχόντων για το τι ακριβώς συνέβαινε με τη Novartis. Εδώ ο κύριος Φρουζής είπε και ψέματα ότι τον καλέσανε εισαγγελείς για να του ζητήσουν να είναι προστατευόμενος μάρτυρας. Οι εισαγγελικές αρχές είπαν ότι ο κύριος Φρουζής πήγε να ζητήσει αποδέσμευση των λογαριασμών του. Σε αυτή την υπόθεση έχουμε πολλά να δούμε και αυτό που νόμιζε η Νέα Δημοκρατία ότι θα καταφέρουν να παρουσιάσουν την υπόθεση ως σκευωρία θα έχει ως εξέλιξη να αποκαλυφθεί η αλήθεια».

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 8:33 pm


Λογαριάζουν χωρίς το φοιτητικό κίνημα

- Η ΝΔ, με τη βοήθεια πρόθυμων ΜΜΕ, συκοφαντεί, στοχοποιεί και επιχειρεί να ποινικοποιήσει το φοιτητικό κίνημα
- Η διάψευσή τους θα είναι μαζική, ηχηρή και άμεση


   Η ιδεολογική επίθεση που συστηματικά έχουν εξαπολύσει κατά του δημόσιου πανεπιστημίου, με σκοπό την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων που χρόνια τώρα περιμένουν στη γωνία, έρχεται να ενισχυθεί με την κατασυκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος, σχετικά με το οποίο επιχειρούν, με την απαραίτητη συνδρομή του τηλεοπτικού φακού, να ταυτίσουν τους φοιτητικούς συλλόγους και τις νόμιμες αποφάσεις τους με «μπάχαλα» και «ανομία».
   Στην τόσο γνώριμη αλλά και βολική τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού βλέπουμε ότι έχει καταφύγει η Νέα Δημοκρατία, που, με τη βοήθεια πρόθυμων ΜΜΕ συκοφαντεί, στοχοποιεί και επιχειρεί να ποινικοποιήσει το φοιτητικό κίνημα και μάλιστα μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με ό,τι η πολιτική αυτή κίνηση της κυβέρνησης συμβολίζει.
   Κι ενώ την αρχή έκανε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πρώτα με την τηλεοπτική υπερπαραγωγή των δήθεν φοβερών και τρομερών ευρημάτων στο οπλοστάσιο της ΑΣΟΕΕ και στη συνέχεια με τη χρήση του οπλοστασίου των ΜΑΤ κατά φοιτητών που τόλμησαν να διεκδικήσουν την πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης εντός της σχολής τους, ήρθε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να βάλει τα πράγματα στη θέση τους όσον αφορά την αντιμετώπιση του φοιτητικού κινήματος από την κυβέρνηση της Ν.Δ.
   Ξύλο, ξύλο και ξύλο, ή αλλιώς παλιά μου τέχνη κόσκινο για τον κ. Βορίδη, που δεν έχασε την ευκαιρία να υπενθυμίσει στο πολιτικό του ακροατήριο πως δεκαετίες τώρα παραμένει αμετακίνητος στις ιδέες του και τα κόμματα, που κατά καιρούς τον φιλοξενούν, είναι αυτά που προσαρμόζονται στο πολιτικό οπλοστάσιο του υπουργού της Νέας Δημοκρατίας.
   Μια Νέα Δημοκρατία που μετακινείται όλο και πιο δεξιά, σε σημείο να συνδυάζει τις νεοφιλελεύθερες εμμονές της περί παράδοσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε ιδιώτες με αυταρχικές αντιλήψεις που ξεκινούν από την πλήρη κατάργηση του ασύλου και καταλήγουν στην άγρια καταστολή όσων τολμούν να αντιταχθούν στα κυβερνητικά σχέδια.
   Μόνο που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει να λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Πατώντας μάλιστα στο γεγονός της μερικής απομαζικοποίησης του φοιτητικού κινήματος των τελευταίων χρόνων, κάποιοι θεωρούν πως η πλήρης ισοπέδωση δικαιωμάτων και κατακτήσεων θα είναι ένας υγιεινός περίπατος.
   Η διάψευσή τους θα είναι όμως μαζική, ηχηρή και άμεση. Θα είναι μια διάψευση που την ακούν ήδη από τις γενικές συνελεύσεις σχολών που τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν εν υπνώσει και αποκτούν ξανά τη φωνή και τη δυναμική που τους πρέπει.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 7:59 pm


ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης κρύβεται, οι Financial Times όμως αποκαλύπτουν τα δώρα σε τραπεζίτες και υπόδικους για ξέπλυμα χρήματος

Επέλεξε να κρυφτεί και να μην έρθει στην Ώρα του Πρωθυπουργού για να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα για τα δώρα σε τραπεζίτες και τις διευκολύνσεις σε όσους ερευνώνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος


   Ανακοίνωση με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα των Financial Times εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται, οι Financial Times όμως αποκαλύπτουν τα δώρα σε τραπεζίτες και υπόδικους για ξέπλυμα χρήματος».
   Να σημειωθεί ότι το άρθρο-κόλαφος των Financial Times, με τίτλο “Greek law change viewed as backtracking on money laundering”, επικρίνει την Κυβέρνηση ⁦Μητσοτάκη για την «αναστροφή υπέρ του ξεπλύματος χρήματος και της διαφθοράς» στην οποία οδηγούν οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.
   Αφορμή για το δημοσίευμα είναι η τελευταία τροποποίηση του ποινικού κώδικα, σύμφωνα με την οποία τα “άτομα που είναι ύποπτα για εγκληματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ανακτούν περιουσιακά στοιχεία που είχαν παγώσει από το δικαστήριο, αν δεν τεθούν σε δίκη εντός 18 μηνών”.
   Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι FT “η τροποποίηση, η οποία ήταν μέρος ενός νέου νόμου που επικαιροποιεί τον ποινικό κώδικα, έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς πρακτικές κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, στις οποίες η Ελλάδα προσυπογράφει.”
   Το δημοσίευμα επικαλείται και τις αναφορές δύο πολύ σημαντικών οργανισμών. Σύμφωνα λοιπόν με την Financial Action Task Force και την Greco ότι “τα μετρητά και τα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια ποινικής έρευνας πρέπει να παραμείνουν παγωμένα μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι δικαστικές διαδικασίες.”
   “Ο Κώστας Τσιάρας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, υπέβαλε την τροπολογία την Τετάρτης το πρωί πριν από την τελική συζήτηση για το νέο νόμο χωρίς να δώσει νομική εξήγηση γιατί η Ελλάδα σπάει την προηγούμενη πρακτική της” επισημαίνει το δημοσίευμα .
   Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του αριστερού κόμματος αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, υπέβαλε γραπτή ερώτηση στον πρωθυπουργό για το θέμα. «Γιατί επιλέξατε να επιδείξετε την επιείκεια σε εγκληματίες με άσχημη θητεία σε υψηλό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους κοντά στην εξουσία. . . για προσωπικό κέρδος; "ρωτά ο κ. Τσίπρας.”
   Κερδισμένοι από την τροποποίηση αυτή θα είναι οι εφοπλιστές, υπογραμμίζει το ρεπορτάζ των FT,  αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Ανάμεσα σε όσους θα επωφεληθούν από αυτή την κίνηση είναι μια δωδεκάδα Έλληνες εφοπλιστές, εξέχοντες επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες υπό έρευνα για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία ήταν παγωμένα τα τελευταία 2-7 χρόνια, κανείς από τους κατηγορούμενους δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο.”

Ανακοίνωση με αφορμή το δημοσίευμα εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται, οι Financial Times όμως αποκαλύπτουν τα δώρα σε τραπεζίτες και υπόδικους για ξέπλυμα χρήματος»
Όπως αναλυτικά αναφέρει η Κουμουνδούρου:
Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κρυφτεί και να μην έρθει στην Ώρα του Πρωθυπουργού για να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα για τα δώρα σε τραπεζίτες και τις διευκολύνσεις σε όσους ερευνώνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Ωστόσο, τα επιτεύγματά του ξεπέρασαν ήδη τα σύνορα και κοσμούν μέχρι και τους Financial Times.
Οι FT σε εκτενές ρεπορτάζ τους στηλιτεύουν τις αλλαγές της κυβέρνησης στον Ποινικό Κώδικα και την κατηγορούν ότι «κάνει βήματα πίσω στην καταπολέμηση της διαφθοράς και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος», ενώ προσθέτουν ότι «ο Υπουργός κ. Τσιάρας δεν έδωσε νομική εξήγηση» για τις νομοθετικές αλλαγές και ότι «κερδισμένοι από την κίνηση αυτή είναι εφοπλιστές, επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες που ελέγχονται για απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».
Σε αυτούς, ο κατά τα άλλα υπέρμαχος της νομιμότητας κ. Μητσοτάκης, επιστρέφει με νόμο πάνω από 1 δισ. δεσμευμένα χρήματα και την ίδια ώρα δεν τολμά να πάρει θέση για την ασυλία στους τραπεζίτες και για τα θαλασσοδάνεια σε ΜΜΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ούτε φυσικά για τον περιβόητο νόμο περί ευθύνης υπουργών ώστε να μην μπορεί να παραγραφεί τυχόν αδίκημα της δωροδοκίας από υπουργούς.
Λογικό λοιπόν να μην έρχεται στη Βουλή να απαντήσει.
Το «δημοσίευμα - κόλαφο» σχολιάζει μέσω twitter ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, προβλέποντας μάλιστα ότι θα το «θάψουν» τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ:

Άρθρο-κόλαφος των Financial Times επικρίνει την Κυβέρνηση ⁦@kmitsotakis⁩. Χαρακτηρίζει ως «αναστροφή υπέρ του ξεπλύματος χρήματος κ της διαφθοράς» την νομοθετική ρύθμιση της ΝΔ. «Συριζαίοι» είναι και αυτοί; Ασφαλώς θα το «θάψουν» τα φιλικά της ΜΜΕ! https://www.ft.com/content/37512b46-06b4-11ea-9afa-d9e2401fa7ca 

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 7:37 pm


Όταν το 200 είναι μεγαλύτερο του 683.000!

Οι προεκλογικές αναφορές περί φοροελαφρύνσεων για τη μεσαία τάξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πάει περίπατο...


   Η ταξική μεροληψία είναι το βασικό χαρακτηριστικό της άσκησης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Η εύνοια υπέρ των πλουσίων και οι μηδενικές «ελαφρύνσεις» στη μεσαία τάξη διαπερνούν πολλά επίπεδα του φορολογικού νομοσχεδίου.
   Δεν είναι μόνο οι «χάρες» στον ΣΕΒ με τη μείωση στον φόρο για τις 468 μεγαλύτερες επιχειρήσεις (μέσω της μείωσης του φόρου από το 28% στο 24%).
   Η ΑΥΓΗ είχε εγκαίρως επισημάνει την ειδική έκθεση του ΣΕΒ για την «υπερφορολόγηση», η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 27.6.2019 και ανέφερε πως «το φορολογικό πλαίσιο στην Ελλάδα παραμένει ασταθές», συμπληρώνοντας ότι «λιγότερες από 500 επιχειρήσεις, με κέρδη άνω των 3 εκατ. ευρώ, πληρώνουν πάνω από το 50% του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων».
   Τι σημαίνει όμως πρακτικά αυτό; Αν δει κανείς τα στοιχεία των εκτιμήσεων του φετινού προϋπολογισμού, θα διαπιστώσει πως τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων αναμένεται να ανέλθουν στα 4,42 δισ. για το 2019. Συνεπώς, οι περίπου 468 επιχειρήσεις κατέβαλαν περίπου 2,21 δισ. ευρώ. Εάν λοιπόν το συγκεκριμένο μέτρο της μείωσης των συντελεστών εφαρμοζόταν φέτος, θα έδινε ελάφρυνση περίπου 320 εκατ. στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, κάτι το οποίο συνεπάγεται -κατά μέσον όρο- ελάφρυνση περίπου 683.000 ευρώ ανά επιχείρηση η οποία έχει κέρδη πάνω από 3 εκατ. ευρώ, όπως προαναφέρθηκε.
   Τι συμβαίνει όμως με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Το 90% των συνολικών επιχειρήσεων καταγράφουν κέρδη κάτω των 5.000 ευρώ, άρα θα δουν ελάχιστες ελαφρύνσεις. Το τελευταίο συνεπάγεται πως μια εταιρεία που δηλώνει κέρδη 5.000 ευρώ τον χρόνο θα έχει εξοικονόμηση 200 ευρώ τον χρόνο, ήτοι 16,67 ευρώ τον μήνα!
   Εν ολίγοις, μια μικρομεσαία επιχείρηση έχει ελάφρυνση 200 ευρώ τον χρόνο, όταν μία από τις 468 μεγαλύτερες της χώρας λαμβάνει ελάφρυνση της τάξεως των 683.000 ευρώ! Άρα οι προεκλογικές αναφορές περί φοροελαφρύνσεων για τη μεσαία τάξη έχουν πάει περίπατο... Εκτός αν το 200 είναι μεγαλύτερο του 683.000...
   Η μεροληψία κατά των οικονομικά ασθενέστερων φαίνεται και στις «μη προβλέψεις» για τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το άρθρο που αντικαθιστά το ισχύον πλαίσιο για τη φορολογική κλίμακα, όπου εξαφανίζεται το πλαίσιο προστασίας για όσους έχουν περιστασιακά εισοδήματα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να φορολογηθούν με βάση το τεκμαρτό τους εισόδημα.
   Στο ίδιο μοτίβο κινείται και το άρθρο 7, που αφορά το νέο όριο υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών. Για τους ανέργους δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά! Ως εκ τούτου, αν δεν υπάρξουν αλλαγές, οι άνεργοι θα κληθούν να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές πληρωμές, εάν λάβει κανείς υπόψιν ότι μεταξύ των εξαιρουμένων είναι οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
   Δυστυχώς, τα παραπάνω αποτελούν «ψιλά γράμματα» για την κυβέρνηση, η οποία «ξοδεύει» το 70% των ελαφρύνσεων για τις επιχειρήσεις όταν το 82% του φόρου εισοδήματος προέρχεται από μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι σηκώνουν μονίμως τα βάρη.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 7:08 pm


Κρύβεται ο ΣΚΑΪ για την υπόθεση Λιάγκα - Γκαγκάκη

- Καμία επίσημη αντίδραση εδώ και μία εβδομάδα
- Αποσύρει τη διαφήμιση στο «περιβάλλον Λιάγκα» η μεγαλύτερη διαφημιζόμενη πολυεθνική εταιρεία


   Ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων καθαίρεσε από τα καθήκοντά τους δύο δημοτικές συμβούλους, που συγκέντρωσαν τη γενική κατακραυγή για τα έργα και τις ημέρες τους, ο ΣΚΑΪ συνεχίζει εδώ και και μια βδομάδα να σφυρίζει αδιάφορα για τα απαράδεκτα σχόλια εναντίον της φοιτήτριας από τον Γ. Λιάγκα και την παρέα του.
   Με απόφασή του, έστω και με καθυστέρηση και αφού είχε προηγηθεί ολόκληρος σάλος στα social media, χθες ο Κώστας Μπακογιάννης αποδέχθηκε τις παραιτήσεις της Δ. Λυκούδη (που έκλεισε το σχολείο της Πακιστανικής Κοινότητας) και της Κατ. Γκαγκάκη, πανελίστριας στην εκπομπή του Λιάγκα, που γελούσε με τη φοιτήτρια που δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση, προέδρου της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων αυτή.
   Ο ΣΚΑΪ, όμως, αποδεικνύεται πιο βραδυκίνητος από τον δήμαρχο Αθηναίων. Πιο βραδυκίνητος ακόμα και από το ΕΣΡ και το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Καμία επίσημη ανακοίνωση και καμία δήλωση υπεύθυνου του σταθμού δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας, παρότι έχουν περάσει ήδη επτά μέρες από την εκπομπή του αίσχους, όταν το περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης σε φοιτήτρια παρουσιάστηκε ως αστείο, με μια ελαφράδα ανάρμοστη, που συγχωρεί, ίσως και αποδέχεται τέτοιες συμπεριφορές. Ο τρόπος που ζήτησαν «συγγνώμη» οι συμμετέχοντες στην «πλάκα» έδειξε ότι δεν έχουν καταλάβει ποιο ακριβώς είναι το παράπτωμά τους και για ποιο λόγο δημιουργήθηκε τόσο μεγάλη αντίδραση.
   Αντί να ζητήσει ευθέως «συγγνώμη», όπως για παράδειγμα είχε πράξει στην περίπτωση του Μπογδάνου, που εκπαραθύρωσε προ διετίας, ο ΣΚΑΪ προτιμάει τις «διαρροές»: ότι, λέει, η διευθύνουσα σύμβουλος του σταθμού Ε. Κουτσαφτάκη ήταν «πολύ ενοχλημένη», εκδήλωσε «μεγάλη δυσαρέσκεια» και έκανε «σοβαρές συστάσεις» στους συντελεστές της εκπομπής, διότι «δεν συνάδει με το ύφος του σταθμού», αλλά «θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία»...
   Την ευθύνη που δεν πήρε ο ΣΚΑΪ απέναντι στους τηλεθεατές του, πήραν δύο μεγάλες διαφημιζόμενες εταιρείες, προφανώς ως ένδειξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Οι εταιρείες, μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, από τους μεγαλύτερους διαφημιζόμενους, με πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, και ακόμη μία ελληνική εταιρεία επίπλων, ζήτησαν να αποσυρθούν οι διαφημίσεις των προϊόντων τους από το περιβάλλον προβολής του Γ. Λιάγκα. Αυτό ονομάζεται εταιρική υπευθυνότητα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πολυεθνική είναι η Procter & Gamble, η οποία έχει ίσως το υψηλότερο μερίδιο διαφημιστικής δαπάνης στην τηλεοπτική αγορά.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 6:55 pm


Ποιες οικογένειες ελέγχουν τα ελληνικά ΜΜΕ;

Για να ξέρουμε ποιοι έχουν αναλάβει εργολαβικά την... ενημέρωσή μας!


   Μια χούφτα οικογένειες ελέγχουν τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ (όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας και τα περισσότερα ραδιόφωνα).
   Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Φαμίλια Μαρινάκη (ΟΣΦΠ)
Στην φαμίλια Μαρινάκη ανήκουν το One Channel και προσφάτως και το Mega Channel που θα ενωθούν από 1η Ιανουαρίου 2020, όπως επίσης και οι εφημερίδες Τα Νέα, Το Βήμα, το διαδικτυακό portal in.gr και η Nova με τη Forthnet. Μέσω του στενού του συνεργάτη Γ. Κουρτάκη, ανήκουν τα Παραπολιτικά, το Καρφί, ο σταθμός 90,1 και η ιστοσελίδα parapolitika.gr – Μαζί κατέχουν και το 36% της εταιρείας διανομής εντύπων στην Ελλάδα (Άργος).

Οικογένεια Αλαφούζου (ΠΑΟ)
Στην οικογένεια Αλαφούζου (Γιάννη και Θέμη) ανήκουν ο τηλεοπτικός σταθμός των fake news SSkai και τα ραδιόφωνα 100,3 και Σπορ FM όπως επίσης και η εφημερίδα “Καθημερινή”.
Οικογένεια Βαρδινογιάννη
Η οικογένεια Βαρδινογιάννη διαθέτει δύο τηλεοπτικούς σταθμούς, το Star που το είχε πάντα και τον Alpha που τον απέκτησε πριν από μερικούς μήνες μέσω της Motor Oil.  Η οικογένεια Βαρδινογιάννη διαθέτει και διάφορα ραδιόφωνα, ενημερωτικά (Alpha 98.9) αλλά και μουσικά (Δίεση 101.3 κ.ά.), ενώ δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για τον έντυπο Τύπο.
Οικογένεια Σαββίδη (ΠΑΟΚ)
Στην οικογένεια Σαββίδη ανήκουν το Open TV και το «Εθνος της Κυριακής». Είχε και το καθημερινό «Εθνος», αλλά το έκλεισε.
Οικογένεια Κυριακού
Ο Θοδωρής Κυριακού είναι ο πρόεδρος του ΑΝΤ1 και ενός εκ των ιδιοκτητών από την οικογένεια Κυριακού. Διαθέτουν επίσης και δύο ραδιόφωνα, τον Easy 97.2 και τον Ρυθμό 94.9
Οικογένεια Κοντομηνά
Τα τελευταία χρόνια και λόγω εμπλοκής του Κοντομήνα σε τραπεζικά σκάνδαλα μεταβιβάστηκαν οι μετοχές που κατείχε στον Alpha στην κόρη του. Μαζί με την Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη ελέγχουν τον τηλεοπτικό σταθμό.

Αναλυτικά:
ΑΝΤ1 – Antenna T.V. Α.Ε.
33,3% Altavista Global Holdings S.a.R.L. (Ξενοφών Κυριακού)
33,3% Globecast Holdings S.a.R.L. (Θοδωρής Κυριακού)
33,3% Praxis Global Holdings S.a.R.L. (Αθηνά Κυριακού)
ALPHA – Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε.
50,1% Nevine Holdings Limited (Motor Oil – οικογένεια Βαρδινογιάννη, Μαρία Κοντομηνά)
24,95% Mediamax Holdings Limited (Motor Oil – οικογένεια Βαρδινογιάννη)
24,95% Alpha Media Group Limited (Μαρία Κοντομηνά)
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV – Μακεδονία TV A.E.
21,24% Παναγιώτα Ξυπολιά
19,68% Ραδιοτηλεοπτικές Συμμετοχές Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε. (Γιώργος Ξανθόπουλος)
19,68% Τηλεθέαση Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε. (Γιώργος Μήτρου)
18,99% Ιωάννης Καμπυλαύκας
18,91% Τηλεοπτικές Δραστηριότητες Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε. (Στέφανος Παπαδόπουλος)
1,56% Βέρα Χαλκίδη
ONE – Άλτερ Έγκο Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε.
100% Βαγγέλης Μαρινάκης
OPEN – Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε.
100% Dimera Media Investments Limited (Νίκος Σαββίδης, Κυριακή Σαββίδη, Γιώργος Σαββίδης)
ΣΚΑΪ – Ειδήσεις Ντοτ Κομ Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία Παροχής Πληροφοριών και Ενημέρωσης
99,3% Γιάννης Αλαφούζος
0,61% Γιώργος Κυριακίδης
0,09% Ελένη Σκούρα
STAR – Νέα Τηλεόραση Α.Ε.
52,58% Visbia Media Productions Limited (Πάνος Κυριακόπουλος, Νίκος Ντάβαρης)
42,61% Paxana Holdings Limited (Βαρδιάννα Βαρδινογιάννη)
4,65% Feiden Holdings Limited (Αναστασία Βαρδινογιάννη)

  • ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟΙ
EN LEFKO 87.7 – Frontstage Ψυχαγωγική A.E.
97,08% Braverman Investiments Limited (Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου)
2,92% Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου
ΜΕΝΤΑ 88 – Ραδιοφωνικές Παραγωγές Α.Ε.
100% Διαπασών Α.Ε. (Νίκος Μπιλίρης, Αντώνης Ανδρικάκης)
88.6 FM – Ελληνικές Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις Α.Ε.
99,46% 24 Media Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών (Δημήτρης Μάρης)
0,54% Βασίλης Κοσμόπουλος
*Τον Μάιο έγινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
HIT 88.9 – Frontstage Ψυχαγωγική A.E.
97,08% Braverman Investiments Limited (Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου)
2,92% Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου
MUSIC 89.2 – Αθλητικό Ραδιόφωνο Α.Ε.
99,34% Dubost Limited (Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος)
0,33% Normanby Enterprises Limited (Αλεξάνδρα Καπελετζή)
0,33% Wickwire Trading Limited (Πέτρος Στάθης)
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 89.5
Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος –
Επικοινωνιακή και Μορφωτική Υπηρεσία
ΔΡΟΜΟΣ 89.8 – Θέμα Ράδιο Α.Ε.
100% Star Επενδυτική Α.Ε. (Οικογένεια Βαρδινογιάννη)
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 – Παρά Ένα Εκδόσεις-Υπηρεσίες Διαδικτύου Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε.
75,85% Παραπολιτικά Εκδόσεις Α.Ε. (Γιάννης Κουρτάκης)
24,15% Γιάννης Κουρτάκης
ΚΑΝΑΛΙ 1 90.4 – Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά
Δήμος Πειραιά
ΑΡΤ FM 90.6
Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός
ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 91.2
Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς-Εκκλησιαστικό Κέντρο Ενημέρωσης
GALAXY 92 – Ραδιοτηλεοπτικές Παραγωγές Ακτίνα Α.Ε.
50% Παρασκευάς Ορφανίδης
25% Θεόδωρος Γεωργάκης
12,5% Κωνσταντίνος Γεωργάκης
12,5% Σταύρος Γεωργάκης
ΛΑΜΨΗ 92.3 – Λάμψη Εκδοτικές και Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις Α.Ε.
100% Αττικές Εκδόσεις Α.Ε. (Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, Arnoldo Mondadori Editore SpA – όμιλος Μπερλουσκόνι)
BEST 92.6 – Ραδιοφωνικός Σταθμός 92,6 Ι.Κ.Ε.
100% Λίνα Βασιλοπούλου, Γιάννης Βάλβης, Κώστας Γιαννακίδης, Γιώργος Καρκάνης, Μάριος Κοντούλης, Γιώργος Κυριάκου, Στέλλα Μανώλη, Γαρυφαλιά Μερμίρη, Γιώργος Μπίτσικας, Σπύρος Παγιατάκης, Αδριανός Παπαδέας, Δημήτρης Παπασπυρόπουλος, Μαρία Παπιδάκη, Βαγγέλης Σαρηγιάννης, Εύη Σιδηροπούλου, Κλεοπάτρα Φυντανίδου, Αλέξανδρος Χριστόπουλος
KISS 92.9 – Kiss Επιχειρήσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης A.E.
100% Παναγιώτης Κωστάκης
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ 93.2 – Ράδιο Αθήνα Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε.
100% Σοφία Λιάκου
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 94 – Δημοτική Επιχείριση Ραδιοφωνίας Ηρακλείου Αττικής
Δήμος Ηρακλείου Αττικής
ΕΛΛΑΔΑ 94.3 – Ράδιο Αττικής Πρώτο Πλάνο Ι.Κ.Ε.
57,56% Δημοσθένης Τσαπαλιάρης
32,44% Ελένη Μίγκου
10% Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος, Αναστασία Γιαννακοπούλου, Φωτούλα Χριστοδούλου, Νίκος Λεγάκης, Δημήτρης Βραχίδης, Δημήτρης Αντωνόπουλος, Πολυξένη Βαλαβανίδη, Βασίλης Τσούμπας, Νίκος Ατζαμπος, Αθανασία Κολλιού, Νίκος Γαστεράτος, Μαρία Αλατά, Σωτήρης Καμπόλης, Χρυσάνθη Γρίβα, Δημήτρης Τσανακαλιώτης, Θοδωρής Τσέλας, Ζαχαρούλα Βασιλείου, Μαρία Γεραμάνη, Γιώργος Σγουρόπουλος
ΣΠΟΡ FM 94.6 – Εκπαιδευτική, Ραδιοτηλεοπτική, Εκδοτική, Ραδιοτηλεοπτική, Παραγωγική, Οργανωτική Ανώνυμη Εταιρεία Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας
92,5% Ειδήσεις Ντοτ Κομ Α.Ε. (Γιάννης Αλαφούζος)
2,5% Χρήστος Σωτηρακόπουλος
2,5% Μπάμπης Χριστόγλου
2,39% Θανάλε Α.Ε. (Γιάννης Αλαφούζος, Χρήστος Σωτηρακόπουλος)
ΡΥΘΜΟΣ 94.9 – Ήχος και Ρυθμός Α.Ε.
100% Antenna Radio BV (Θοδωρής Κυριακού, Ξενοφών Κυριακού, Αθηνά Κυριακού)
ATHENS DEEJAY 95.2 – International Radio Networks Α.Ε.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 6:35 pm


Όλγα Γεροβασίλη: Ο παράνομος αποκλεισμός των Πολάκη - Τζανακόπουλου έγινε για να διευκολυνθούν κάποιοι μάρτυρες όπως ο Φρουζής

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επέτρεψε να μην εξεταστεί ο Φρουζής, γι΄αυτό και τα πέντε από τα επτά μέλη του ήταν στην Προανακριτική, παρά το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα ΝΔ-ΚΙΝΑΛ για αποκλεισμό των δύο μελών


   Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα η Όλγα Γεροβασίλη, Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Άρτας, στα Παραπολιτικά fm και τους Α. Παπαδόπουλο και Κ. Παπαχλιμίντζο.
   Σε ερώτηση των δημοσιογράφων να σχολιάσει την πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Ηλείας να διαθέσει άδειο μοναστήρι για να στεγαστούν μητέρες από τη Συρία, η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε πως πρόκειται για μια πολύ θετική κίνηση και μάλιστα τόνισε «πως όλα αυτά τα χρόνια, που είχαμε πολύ μεγάλες προσφυγικές ροές στη χώρα, η Εκκλησία έβαλε πλάτη, βοήθησε και στήριξε με όρους αλληλεγγύης και ανθρωπισμού».Από την άλλη πλευρά συνέχισε η κ. Γεροβασίλη «είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο όταν υπάρχουν ελάχιστοι άλλοι Μητροπολίτες που ταυτίζονται με ακροδεξιές φωνές και υποκινούν την κοινωνία ενάντια στη φιλοξενία προσφύγων». Σήμερα που αυξάνονται και πάλι οι προσφυγικές ροές είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπογραμμίσουμε τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πως η Εκκλησία μπορεί και πρέπει να βοηθήσει και να συμβάλει, όπως έκανε με επιτυχία στο παρελθόν με αλληλεγγύη.
   Σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα στην ΑΣΣΟΕ, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε τώρα ούτε παλιότερα ταυτίστηκε με μπαχαλάκηδες.«Το έχουμε αποδείξει τα τεσσεράμισι χρόνια κυβερνητικής θητείας διαψεύδοντας το φαντασιακό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας» και πρόσθεσε «δεν θα σταματήσουμε όμως να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των φοιτητών να εκφράζουν ελεύθερα τα αιτήματα τους και να συγκροτούν το φοιτητικό κίνημα. Εδώ έχουμε μέρες περίεργες και επικίνδυνες από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ με μία στάση που έρχεται να υπονομεύσει αρχές της Δημοκρατίας και το δικαίωμα στη διαμαρτυρία. Ο κύριος Μητσοτάκης θέλει να επιβάλλει καινούργιες αρχές. Θα βρει πολλούς αντιμέτωπους και μεταξύ αυτών και εμάς».
   Αυτό που αξίζει να συγκρατήσουμε είπε η κ. Γεροβασίλη είναι «ότι η χρήση βίας δεν είναι μέρος της κανονικότητας της δουλειάς της αστυνομίας αλλά η εξαίρεση. Το σώμα της αστυνομίας έχει κάνει πολλές προσπάθειες εκδημοκρατισμού θέλοντας να αποτινάξει το ρόλο που είχε σε σκοτεινές περιόδους. Δεν μπορεί σήμερα ο κύριος Βορίδης ή άλλα μέλη της κυβέρνησης και ακροδεξιά στοιχεία να επιβάλλουν την άποψή τους για το ρόλο της Ελληνικής αστυνομίας».
   Κληθείσα να σχολιάσει την είσοδο της αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και τα ευρήματα που εντόπισε η αστυνομία, η κ. Γεροβασίλη τόνισε πως δεν βρέθηκε κάτι σχετικό με παραεμπόριο ή εμπόριο ναρκωτικών, ούτε μολότοφ, όπως συνειδητά διέδιδαν κάποιοι προεκλογικά αλλά άδεια μπουκάλια. «Κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όποτε η ελληνική αστυνομία έπαιρνε εγγράφως από την πλευρά των πρυτανικών αρχών αναφορές για παραβατικές συμπεριφορές εντός των πανεπιστημιακών χώρων, έπραττε ανάλογα. Αξίζει να θυμίσουμε την περίπτωση του Αριστοτελείου πανεπιστημίου πέρυσι με εξάρθρωση οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών με πολλά σχετικά ευρήματα».
   Η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία, κυριαρχούμενη από τις ιδεοληψίες της, νομίζει πως μιλώντας για θέματα ασφάλειας θα τελειώσει με το ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση κατηγορεί συλλήβδην τους φοιτητές για μπαχαλάκηδες βάζοντας απέναντι της τη νεολαία και συμπλήρωσε «προσπαθούν να γυρίσουν την αστυνομία σε σκοτεινές εποχές και αυτό το χρεώνεται προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης».
   Σχετικά με την Προανακριτική επιτροπή που βρισκόταν σε εξέλιξη την ώρα της συνέντευξης και την κατάθεση του κ. Φρουζή, η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε πως η απόφαση για αποκλεισμό των Πολάκη Τζανακόπουλου είναι παράνομη, αντισυνταγματική και αντίθετη με τον κανονισμό της Βουλής και έγινε για να διευκολυνθούν κάποιοι μάρτυρες όπως ο κ. Φρουζής. «Τα δύο μέλη μας στην επιτροπή, που έχουν βαθύτατη γνώση του θέματος, δεν πρόκειται να αντικατασταθούν, γιατί δεν αναγνωρίζουμε αυτή την παράνομη απόφαση». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει να μην εξεταστεί ο κ. Φρουζής, γι΄αυτό και τα πέντε από τα επτά μέλη μας είναι αυτή τη στιγμή στην Επιτροπή που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 5:48 pm


Ραγδαίες εξελίξεις στην Προανακριτική: Καταρρέει η θεωρία της «σκευωρίας» για το σκάνδαλο Novartis

Ο Φρουζής αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι ήταν ψευδής ο ισχυρισμός του, πάνω στον οποίο στηρίχθηκαν ΝΔ-ΚΙΝΑΛ και τα παπαγαλάκια τους


   Καταρρέει η θεωρεία της «σκευωρίας» για το σκάνδαλο Novartis μετά τα όσα ισχυρίστηκε πριν από λίγο στην προανακριτική η πρώην ισχυρός άνδρας της πολυεθνικής στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Φρουζής.
   Συγκεκριμένα, ο κ. Φρουζής απαντώντας σε ερώτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Σπύρου Λάππα αν «Σας ανέφερε η Τουλουπάκη ονόματα πολιτικών;», απάντησε επί λέξει «όχι δεν μου ανέφερε»!
   Νωρίτερα ο κ. Λάππας είχε ρωτήσει τον πρώην ισχυρό άντρα της Novartis γιατί δεν κατήγγειλε τη συνάντηση, που ο ίδιος δημοσιοποίησε, με την κ. Τουλουπάκη, για να λάβει την απάντηση ότι «δεν είχα σκοπό να αντιπαρατεθώ με το κράτος» και ότι «το μόνο που ήθελα ήταν να ξεμπλοκάρουν οι λογαριασμοί μου».
   Ο πρώην επικεφαλής της Novartis ισχυρίστηκε ότι «κανείς δεν τον κάλεσε ποτέ να δώσει εξηγήσεις» αλλά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του επισήμανε ότι έχει καταθέσει 3 φορές υπομνήματα.
   Ο Σπ. Λάππας ανέδειξε την ψευδή αναφορά Φρουζή (την Τρίτη) ότι «δεν του έχει ασκηθεί καμία δίωξη», θυμίζοντας ότι του έχουν ασκηθεί τρεις διώξεις, στην πρώτη εκ των οποίων (Ιανουάριος του 2018) συμπεριλαμβάνεται και η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ έχουν δεσμευθεί και οι λογαριασμοί του. Σε σχετικό ερώτημα του Σπ. Λάππα, ο «Mr. Novartis» απάντησε ότι του έχουν δεσμεύσει 1,8 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό του στην Ελβετία.

  Ο έωλος ισχυρισμός Φρουζή και η διάψευση από εισαγγελικές πηγές
   Θυμίζουμε ότι, κατά την πρώτη κατάθεσή του, την Τρίτη 12/11, ο κ. Φρουζής φέρεται να δήλωσε ότι, ενώ του είχε ασκηθεί δίωξη, στη συνέχεια προσεκλήθη σε άτυπη συνάντηση με την προϊσταμένη της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, και παρουσία δύο επίκουρων εισαγγελέων του προτάθηκε να μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και «δέχθηκε πίεση» να καταθέσει για τα 10 πολιτικά πρόσωπα
   Ωστόσο, εισαγγελικές πηγές απέρριψαν όσα φέρεται να υποστήριξε ο πρώην αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος της φαρμακοβιομηχανίας περί πιέσεων που του ασκήθηκαν από την Εισαγγελέα Διαφθοράς, τον Μάιο του 2018, ώστε να εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα έναντι καθεστώτος προστασίας.
   Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές στο Εφετείο, ο κ. Φρουζής κατέστη για πρώτη φορά κατηγορούμενος με ποινική δίωξη που του ασκήθηκε για το αδίκημα της δωροδοκίας τον Φεβρουάριο του 2018, οπότε και εκδόθηκε διάταξη για απαγόρευση εξόδου του κατηγορουμένου από την χώρα καθώς και δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών του στην Ελβετία. Επομένως, τονίζουν, δεν ήταν δυνατόν να έγινε τέτοια πρόταση στον Κ. Φρουζή, αφού ήταν ήδη κατηγορούμενος τρεις μήνες νωρίτερα
   Αναφέρουν επίσης εισαγγελικές πηγές πως συνολικά ο κ. Φρουζής έχει καταθέσει δια υπομνημάτων για την υπόθεση τρεις φορές, με την ιδιότητα του υπόπτου διάπραξης αδικημάτων. Το επίμαχο ραντεβού του κατηγορουμένου, με τους συνηγόρους του, τον Μάιο του 2018 στην Εισαγγελία Διαφθοράς, αφορούσε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αίτηση που έκανε ο ίδιος για άρση της δέσμευσης τραπεζικών του λογαριασμών.

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 4:23 pm


Επιτέλους ήρθε η κανονικότητα: Ρεκόρ 18ετίας στις απολύσεις και έκρηξη της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας

- Έφη Αχτσιόγλου: Το σερί των αρνητικών ρεκόρ της ΝΔ στην εργασία συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο
- Το 60-40 επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε ήδη 37-63 στη σχέση πλήρους-μερικής απασχόλησης
- Ενώ ο Βρούτσης πανηγυρίζει για τη μείωση της ανεργίας Αύγουστο 2018 - Αύγουστο 2019, με... 11 μήνες κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!


   Την χειρότερη επίδοση από το 2001 παρουσίασε η Εργάνη τον Οκτώβριο, καταγράφοντας αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων κατά 125.668 θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα υποχώρησε η πλήρης απασχόληση και έτσι, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης έφτασαν ποσοστιαία το 63%.
   Αναλυτικά, στις 374.260 έφτασαν οι αποχωρήσεις, με την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου, έναντι 248.592 προσλήψεων. Σημειώνεται ότι από τις 248.592 προσλήψεις, μόλις 92.536, ή το 37,22%, είναι πλήρους απασχόλησης, 122.455 αφορούν μερική απασχόληση και 33.601 αφορούν εκ περιτροπής απασχόληση.
   "Το σερί των αρνητικών ρεκόρ της ΝΔ στην εργασία συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο" αναφέρει σε δήλωσή της η Εφη Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι "καταγράφηκε ρεκόρ 18ετίας στις απολύσεις με 126.000 χαμένες θέσεις εργασίας και η μεγαλύτερη έκρηξη της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας". 
   Αναλυτικά η δήλωση τη της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ:
   Το σερί των αρνητικών ρεκόρ της ΝΔ στην εργασία συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο. Καταγράφηκε ρεκόρ 18ετίας στις απολύσεις με 126.000 χαμένες θέσεις εργασίας και η μεγαλύτερη έκρηξη της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας.
   Την ίδια ώρα, αντί να δουλεύει για την ουσία, ο κ. Βρούτσης με τον δικό του αξεπέραστο τρόπο που διαβάζει τα στοιχεία, πανηγυρίζει για τη μείωση της ανεργίας μεταξύ Αυγούστου 2018 και Αυγούστου 2019. Προφανώς δεν του διαφεύγει ότι η ΝΔ κυβερνάει από τον Ιούλιο του 2019 και η μείωση της ανεργίας την οποία επικαλείται συντελέστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, απλώς για ακόμη μια φορά νομίζει ότι απευθύνεται σε ανόητους.
   Να του θυμίσουμε ότι τον περσινό Οκτώβριο, όταν τα στοιχεία ήταν θετικότερα απ’ ό,τι φέτος, ο ίδιος μιλούσε για «την κατάρρευση της αγοράς εργασίας». Για τον φετινό Οκτώβριο, που οι αρνητικές επιδόσεις στην αγορά εργασίας έσπασαν κάθε ρεκόρ, αναμένουμε από τον κ. Βρούτση ένα ανάλογο έντασης και έκτασης ειλικρινές σχόλιο. Αλλά μάλλον μάταια.

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 3:49 pm


Financial Times: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει την Ελλάδα «πλυντήριο» βρώμικου χρήματος!

- Άρθρο-κόλαφος για την «αναστροφή υπέρ του ξεπλύματος χρήματος και της διαφθοράς»
- Παπαδημούλης: «Συριζαίοι» είναι και αυτοί; Ασφαλώς θα το «θάψουν» τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ


   Άρθρο-κόλαφος των Financial Times επικρίνει την Κυβέρνηση ⁦Μητσοτάκη για την «αναστροφή υπέρ του ξεπλύματος χρήματος και της διαφθοράς» στην οποία οδηγούν οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα
   Όπως τονίζεται στο άρθρο του Kerin Hope (στο οποίο συμβάλλει με το ρεπορτάζ του ο Θανάσης Κουκάκης), που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 14/11 στους Financial Times, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προώθησε ένα μέτρο μέσω του κοινοβουλίου, που φαίνεται «να ανατρέπει την προσήλωση της Ελλάδας σε διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».
   Ο λόγος για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα της χώρας, που εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης και προβλέπει ότι άτομα που είναι ύποπτα για εγκληματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ανακτούν περιουσιακά στοιχεία που παγώνουν από το δικαστήριο, αν δεν τεθούν σε δίκη εντός 18 μηνών.
   Η τροποποίηση, σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα, έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς πρακτικές κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τις οποίες η Ελλάδα προσυπογράφει.
   Τη συγκεκριμένη μεθόδευση έχει καυτηριάσει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με σχετική ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, όπου, μεταξύ άλλων, τίθεται το εύλογο ερώτημα: Τι ωθεί την κυβέρνηση να θέσει ενιαίο χρονικό όριο στη διάρκεια της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο υποθέσεων που αφορούν «ξέπλυμα χρήματος», ανεξάρτητα από τις ανάγκες που γεννώνται σε κάθε υπόθεση και χωρίς να προβλέπεται μεταβατική περίοδος εφαρμογής, ώστε η αλλαγή να μην αιφνιδιάσει την Αρχή;».
   Στην ερώτηση του Αλ. Τσίπρα κάνει αναφορά και η εφημερίδα θυμίζοντας επίσης ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, υπέβαλε τη σχετική τροπολογία το πρωί της Τετάρτης, δηλαδή λίγο πριν από την τελική σύνοδο της συζήτησης για το νέο νόμο, «χωρίς να δώσει νομική εξήγηση σχετικά με το γιατί η Ελλάδα αλλάζει βίαια την προηγούμενη πρακτική της».
   Σύμφωνα με την Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force), τον παγκόσμιο οργανισμό παρακολούθησης για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τον Greco, τον οργανισμό παρακολούθησης της καταπολέμησης της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα μετρητά και τα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια ποινικής έρευνας πρέπει να παραμείνουν κατεψυγμένα μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι δικαστικές διαδικασίες.
   Σύμφωνα με τους Financial Times, με την αλλαγή που προώθησε η ελληνική κυβέρνηση ανάμεσα σε όσους θέλουν να επωφεληθούν είναι Έλληνες εφοπλιστές, εξέχοντες επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες που βρίσκονται υπό έρευνα για παραβίαση εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. «Ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία καταψύχθηκαν μεταξύ δύο και επτά ετών, κανείς από τους κατηγορούμενους δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο», σημειώνει το δημοσίευμα.
   «Υπάρχει κάτι περισσότερο από ένα θέμα φήμης που διακυβεύεται εδώ. . . Η Ελλάδα είναι τώρα πιο πιθανό να αναπροσαρμοστεί προς τα κάτω σε διεθνείς δείκτες για που συμφέρει να επενδύσει κάποιος, με επιπτώσεις στο επενδυτικό ενδιαφέρον», δήλωσε στους Financial Times ανώτερος δικηγόρος της Αθήνας.

   Το «δημοσίευμα - κόλαφο» σχολιάζει μέσω twitter ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, προβλέποντας μάλιστα ότι θα το «θάψουν» τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ:

Άρθρο-κόλαφος των Financial Times επικρίνει την Κυβέρνηση ⁦@kmitsotakis⁩. Χαρακτηρίζει ως «αναστροφή υπέρ του ξεπλύματος χρήματος κ της διαφθοράς» την νομοθετική ρύθμιση της ΝΔ. «Συριζαίοι» είναι και αυτοί; Ασφαλώς θα το «θάψουν» τα φιλικά της ΜΜΕ! https://www.ft.com/content/37512b46-06b4-11ea-9afa-d9e2401fa7ca 


70 people are talking about this

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 2:40 pm


Προκλητική διάταξη με ασυλία στους τραπεζίτες, για να πάνε στο αρχείο τα «θαλασσοδάνεια» ΝΔ-ΚΙΝΑΛ

- Από χθες, νόμος του κράτους η ασυλία των τραπεζικών στελεχών που διαπράττουν κακουργηματική απιστία!
- Και αποδέσμευση 1 δισ. ευρώ «μαύρου» χρήματος, με επιστροφή του σε κατηγορούμενους για ναρκεμπόριο, λαθρεμπόριο και διακίνηση όπλων, με έτερη σκανδαλώδη διάταξη!


   Από χθες, με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την τροποποίηση των ποινικών κωδίκων, η ασυλία των τραπεζικών στελεχών που διαπράττουν κακουργηματική απιστία έγινε νόμος του κράτους. Μάλιστα, με νομοτεχνική ρύθμιση που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, η ασυλία επεκτείνεται και στα στελέχη κάθε ιδιωτικής επιχείρησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.
   Όπως καταγγέλθηκε στη Βουλή από την αξιωματική αντιπολίτευση, με τη συγκεκριμένη διάταξη οδηγείται στο αρχείο η δίωξη εκατό στελεχών τραπεζών, τα οποία βρέθηκαν στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης και για τα δάνεια που δόθηκαν σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που αγγίζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ.
   Είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να προσδιορίσουμε τις επιπτώσεις που έχει η επέκταση της ρύθμισης σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ποια γραμμάτια και σε ποιους φρόντισε να εξοφλήσει η κυβέρνηση; Σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση είναι προκλητικά εξοργιστική.
   Ο υπουργός Δικαιοσύνης τη δικαιολόγησε με το επιχείρημα πως στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο «λαμβάνονται όλες οι ασφαλιστικές δικλίδες με τους ελέγχους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και με τον έλεγχο της Τραπέζης της Ελλάδος».
   Προφανώς, μας κοροϊδεύει. Οι έλεγχοι αυτού του είδους υπήρχαν και στο παρελθόν, αλλά δεν απέτρεψαν τα «θαλασσοδάνεια» σε κόμματα, σε μέσα ενημέρωσης και σε επιχειρήσεις, ούτε προστάτευσαν το τραπεζικό σύστημα από την κατάρρευση.
   Επειτα από δέκα χρόνια κρίσης και εννέα χρόνια μνημονιακής πολιτικής, οφείλουμε να λέμε αλήθειες. Η χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας ήταν και χρεοκοπία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, παρά τους ελέγχους που γίνονταν.
   Αν υπάρχουν σήμερα τράπεζες, αυτό δεν οφείλεται στις ίδιες, αλλά στο γεγονός ότι ο ελληνικός λαός τις χρηματοδότησε και τις πλήρωσε ακριβά, μέσα από συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις και όλα τα μέτρα που ελήφθησαν, τα οποία γονάτισαν τη χώρα και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
   Η ασυλία των τραπεζιτών είναι η πρώτη και βασική προϋπόθεση για να επανέλθουν οι όροι και οι συνθήκες που οδήγησαν στην κρίση που ζήσαμε, στα «κόκκινα» δάνεια και στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.
   Αυτοί που προκάλεσαν την καταστροφή παίρνουν άφεση αμαρτιών και την άδεια να ξανακάνουν τα ίδια. Με το αζημίωτο πάντα, καθώς το κόστος θα κληθούν πάλι να πληρώσουν οι... συνήθεις ύποπτοι.

Ασυλία στους τραπεζίτες για να πάνε στο αρχείο τα «θαλασσοδάνεια» Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ.


"Πονηρή" διάταξη στον Ποινικό Κώδικα - Δ. Τζανακόπουλος: «Προπέτασμα καπνού» η συζήτηση για την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ στους «μπαχαλάκηδες» - Συστηματική προσπάθεια της Ν.Δ. να μην συζητηθεί η ασυλία στους τραπεζίτες με αναφορές στα ζητήματα «νόμου και τάξης» - Αποδέσμευση 1 δισ. ευρώ «μαύρου» χρήματος με έτερη σκανδαλώδη διάταξη
«Προπέτασμα καπνού», προκειμένου να καλύψει την «απόλυτη ασυλία», που χαρίζει στους τραπεζίτες, χαρακτήρισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τη μεθοδευμένη προσπάθεια της Ν.Δ. να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τους «μπαχαλάκηδες» κατά τη συζήτηση των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τους βουλευτές της Ν.Δ. για συστηματική αναπαραγωγή του non paper για υποτιθέμενη «ανοχή» του ΣΥΡΙΖΑ στους «μπαχαλάκηδες» προκειμένου να μην συζητηθεί εκτενώς η «κατάπτυστη» διάταξη που καταργεί την αυτεπάγγελτη δίωξη της απιστίας για τα τραπεζικά στελέχη προσφέροντάς τους ασυλία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για την επίμαχη διάταξη.
Ο Δ. Τζανακόπουλος συνέδεσε ευθέως την ασυλία που προσφέρει η κυβέρνηση στους τραπεζίτες με τις εκκρεμείς υποθέσεις των «θαλασσοδανείων» σε Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. και τις διώξεις 100 στελεχών τραπεζών. Άλλωστε, βουλευτές της Ν.Δ. όπως η Σοφία Βούλτεψη, αλλά κι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέας Λοβέρδος παραδέχτηκαν ότι η διάταξη συνδέεται με τις διώξεις των τραπεζικών στελεχών που υποτίθεται ότι «ταλαιπωρούνται» λόγω των στοιχείων που αναδείχθηκαν από την Εξεταστική για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων ΜΜΕ και κομμάτων.
Μάλιστα, αναρωτήθηκε αν μετά την ψήφιση της διάταξης θα κατατεθούν εγκλήσεις από τις ηγεσίες των τραπεζών γι’ αυτά τα «θαλασσοδάνεια» ή αν οι υποθέσεις θα οδηγηθούν στο αρχείο. Κατηγόρησε τα στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι εν γνώσει τους χρησιμοποιούν το «ψευδές» επιχείρημα περί διευκόλυνσης των τραπεζών να «κουρέψουν» κόκκινα δάνεια. Απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό ότι οι τράπεζες είναι απλές ιδιωτικές επιχειρήσεις θυμίζοντας ότι «αν υπάρχουν σήμερα τράπεζες, αυτό οφείλεται χάρη στα χρήματα, τον πόνο και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού».

Αποδέσμευση «μαύρου» χρήματος

Παράλληλα, ο Δ. Τζανακόπουλος επέκρινε έντονα και τη σκανδαλώδη διάταξη για αναδρομικό χρονικό όριο 18 μηνών στις δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων μετά από εντολή της Ανεξάρτητης Αρχής για το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος. Προειδοποίησε ότι ποσό περίπου 1 δισ. ευρώ έχει προέλθει από ναρκεμπόριο, λαθρεμπόριο και διακίνηση όπλων κι αναρωτήθηκε δηκτικά αν με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση σκοπεύει να τονώσει την ανάπτυξη. Ακόμη επισήμανε ότι ήδη υπάρχουν προβληματισμοί από διεθνούς οργανισμούς σχετικά με το μαύρο χρήμα.

«Έχετε πάρει διαζύγιο με τον πολιτικό φιλελευθερισμό»

Με αφορμή την εισβολή της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ και τις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη για τον ξυλοδαρμό των διαδηλωτών, ο Δ. Τζανακόπουλος κατήγγειλε τον «παροξυσμό αυταρχισμού» της κυβέρνησης. Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση προωθεί το δόγμα του αστυνομικού κράτους για να απευθυνθεί στα ειδικά ακροατήρια όπου στήριξε την εκλογή της κι ότι πλέον «έχετε πάρει διαζύγιο ως παράταξη με τον πολιτικό φιλελευθερισμό».
Σε σχέση με τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες, επέκρινε την επιλογή της Ν.Δ. να φορτώσει σε αυτούς «όλα τα δεινά» κατά την προεκλογική περίοδο. Σχολιάζοντας το μικρό εύρος των αλλαγών που τελικά έκανε η Ν.Δ. στους Ποινικούς Κώδικες, σημείωσε ότι έτσι τα στελέχη της Ν.Δ. «αποδέχεστε ότι κοροϊδέψατε τον κόσμο».

Έ. Αχτσιόγλου: Κατάφωρα αντισυνταγματική η διάταξη

Η Έφη Αχτσιόγλου χαρακτήρισε «κατάφωρα αντισυνταγματική» τη διάταξη για την ασυλία των τραπεζιτών καθώς παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Παρατήρησε ότι «ουσιαστικά αυτή η ασυλία έρχεται να καταλάβει και όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις» θυμίζοντας την κριτική της Ένωσης Εισαγγελέων. Όσον αφορά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης σε σχέση με το «κούρεμα» των κόκκινων δανείων, σχολίασε ότι, αν ίσχυε κάτι τέτοιο, η διάταξη «θα περιόριζε το πεδίο εφαρμογής της μόνο στις περιπτώσεις που έχουμε αναδιάρθρωση χρέους».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας θύμισε ότι, όταν κυρώθηκαν οι Ποινικοί Κώδικες, «αυτό το εμβληματικό, το κορυφαίο επιστημονικό επίτευγμα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έλεγε στα κανάλια έξω ότι αυτή τη στιγμή συνεδριάζει παράνομα η Βουλή για να προβεί σε κάποιες διευθετήσεις». Επισήμανε ακόμα ότι «αυτή τη στιγμή η μόνη χώρα από τις 49 του Συμβουλίου της Ευρώπης που δεν έχει σε ισχύ τον θεσμό της κοινωφελούς εργασίας είναι η χώρα μας».

Η μπάλα στην εξέδρα από τη Ν.Δ.

«Ελπίζω να έχετε εγκαταλείψει το δόγμα ότι δεν κάνει τίποτα κακό κάποιος που κουβαλάει μία βόμβα μολότοφ στο σακίδιό του» υποστήριξε από τη μεριά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας επιχειρώντας να μεταφέρει τη συζήτηση για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα στα θέματα «νόμου και τάξης».
Παρόμοιες τοποθετήσεις έκανε το σύνολο σχεδόν των βουλευτών της Ν.Δ., που θυμήθηκαν κάθε είδους δήλωση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ για ζητήματα ασφάλειας μπλέκοντας την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, τις άδειες του Δημήτρη Κουφοντίνα, τη δίκη της «17 Νοέμβρη» και τόσα άλλα.
Ο Κ. Τσιάρας επέμεινε ότι η διάταξη για την ασυλία στους τραπεζίτες συνδέεται με το μείζον ζήτημα των κόκκινων δανείων υποστηρίζοντας ότι τα τραπεζικά στελέχη δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε «κούρεμα» των κόκκινων δανείων «όσο θα επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη» της δίωξης για απιστία.
Προσπαθώντας να απαντήσουν στα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ για την ασυλία που προσφέρει ουσιαστικά στους τραπεζίτες η επίμαχη διάταξη, ο Κ. Τσιάρας και άλλα στελέχη της Ν.Δ. επέμειναν να στέλνουν την «μπάλα στην εξέδρα» με αναφορές στην πλημμεληματοποίηση της ενεργητικής δωροδοκίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 1:36 pm


Αλέξης Τσίπρας: Εκδικητικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους νέους - Ασυλία στα λευκά κολάρα (VIDEO)

«Είμαι εδώ για να σας ακούσω και να κουβεντιάσουμε και τα κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανοιχτή συνέλευση στους πολίτες της Κοζάνης


   Για τη νέα σχέση του πολίτη με την πολιτική που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και την αδιαμεσολάβητη επαφή με τους πολίτες μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας σε ανοιχτή συνέλευση στους πολίτες της Κοζάνης. «Είμαι εδώ για να σας ακούσω και να κουβεντιάσουμε και τα κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας» είπε χαρακτηριστικά ενώ κάλεσε τους πολίτες για την ενεργή συμμετοχή τους.
   «Θέλουμε να ξαναγυρίσουμε και θα ξαναγυρίσουμε -όχι γιατί μας έλειψαν οι καρέκλες της εξουσίας γιατί έχουμε στερητικό σύνδρομο όπως είχαν κάποιοι- αλλά για να βάλουμε ένα λιθαράκι να πάει ο τόπος μας μπροστά. Ο στόχος αυτής της καμπάνιας είναι να συνεχίσουμε στο δύσκολο δρόμο, να πείσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι οι πολίτες, αδιαμεσολάβητα. Να είμαστε ανοικτοί σε όλους και όλες όσους μας στήριξαν ανεξάρτητα από την καταγωγή που προέρχονται. Ταυτόχρονα να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες, το isyriza θα είναι μια πλατφόρμα όπου θα μπορεί κάποιος να ενημερώνεται, να ψηφίζει, να λέει τη γνώμη του».   Μέσα σε 4 μήνες διαπιστώσαμε τα εξής:
   Πόσο πολύ τους έλειπε η επαφή με την διακυβέρνηση και πόσο ήθελαν να καταλάβουν τις θέσεις και επειδή δεν έφταναν για όλους διπλασίασαν τους μετακλητούς και έφτιαξαν το επιτελικό κράτος, αύξησαν τους μισθούς τους και επειδή παρ’ ότι άριστοι δεν διέθεταν όλοι πτυχία – έφτιαξαν τους νόμους έτσι ώστε να μην απαιτούνται πτυχία.
   Μάθαμε λοιπόν πόσο μεγάλα πυροτεχνήματα ήταν τα προεκλογικά τους λόγια όπως στην Συμφωνία των Πρεσπών που θα την τηρήσουν και θα την τιμήσουν καθώς και το προσφυγικό που τα έκαναν θάλασσα.
   Σημαία προεκλογική της Ν.Δ. ήταν η στήριξη της μεσαίας τάξης και το μόνο που έχουν κάνει είναι να διαθέτουν τον προϋπολογισμό και τους πόρους που εμείς εξασφαλίσαμε όχι για να διευκολύνουν την μεσαία τάξη αλλά στηρίζοντας τους λίγους. Όλος ο δημοσιονομικός χώρος του 2019 και του 2020 πηγαίνει μονοδιάστατα στις επιχειρήσεις και όχι στη μεσαία τάξη που είχαμε εμείς υποστηρίξει. Όταν μειώνεις 5 μονάδες την φορολογία τους κερδίζουν αυτοί που έχουν μια τεράστια κερδοφορία υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
   Πρόσθεσε επίσης ότι: "Αντί για ελαφρύνσεις, είδαμε αυξήσεις στην μεσαία τάξη πρώτα απ’ όλα από την ΔΕΗ. 500 εκ. ευρώ θα χρεωθούν οι καταναλωτές, 15% αύξηση στα τιμολόγια και επιβάρυνση 100 ευρώ το χρονο για την μέση οικογένεια."
   Το κυριότερο όμως είναι οι αλλαγές στα εργασιακά, όλα ξηλώθηκαν σε λίγους μήνες, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η υποχρεωτικότητα των συμβάσεων και όλα αυτά φάνηκαν στην ΕΡΓΑΝΗ που έχουμε αρνητικό ρεκόρ απολύσεων 18 ετίας!
   O Aλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην εκδικητικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στους νέους ανθρώπους εξαιτίας των αλλαγών στην Παιδεία, την κατάργηση των σχολών. Δεν μπορεί να δυσφημίζουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα να κλείνουν σχολές.
   Ο μέσος τηλεθεατής αν ακούσει τα κανάλια θα νομίζει ότι τα Πανεπιστήμια είναι κέντρα κατασκευής μολότοφ, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι θέλουν να δημιουργήσουν πελατεία για ιδιωτικά συμφέροντα και στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αυτός είναι ο σκοπός τους.
   Με το 25% του πληθυσμού πρόσφυγες δεν μπορεί η χώρα να χαρακτηρίζεται από ακραίες φωνές για το προσφυγικό.
   Υπερασπίζομαστε το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, όχι το δικαίωμα στο μπάχαλο. Δεν χρειαζόταν να αλλάξει ο νόμος για το άσυλο, όπου υπάρχει παραβατικότητα μπορούσε η αστυνομία να παρέμβει και πριν την αλλαγή του. Οι εικόνες που είδαμε πρόσφατα με τους φοιτητές να ξυλοφορτώνονται, να τους ρίχνουν χημικά και να τους συλλαμβάνουν είναι από την δεκαετία του 1950 και του μετεμφυλιακού κράτους, όχι για την Ελλάδα του 2019. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα των ανθρώπων που διαμαρτύρονται υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας θέτοντας όμως ένα ερώτημα στην κυβέρνηση της Ν.Δ.
   Θα τους ταράξουμε στην νομιμότητα όσα πραξικοπήματα και αν κάνουν στην Βουλή και για αυτό θέλουν να δημιουργήσουν την εικόνα ότι είμαστε με τους μπαχαλάκηδες. Είναι προφανές ότι είμαστε με το δίκιο και τη Δημοκρατία.
   "Γιατί εξαντλούν την νομιμότητα απέναντι σε ανυπεράσπιστα παιδιά και όχι στους εγκληματίες του λευκού κολάρου, απέναντι σε αυτούς που λήστεψαν το δημόσιο ταμείο, στους τραπεζίτες που τους δίνουν σήμερα ασυλία και απέναντι στο διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό που θέλουν να το βγάλουν λάδι με την παραγραφή των αδικημάτων τους;"
   "Γιατί δεν ψηφίζουν την ερμηνευτική δήλωση στο Σύνταγμα ότι η δωροδοκία υπουργών δεν υπόκειται στα καθήκοντα του υπουργού και άρα δεν μπορούν να παραγράφονται. Αυτοί δεν είναι μπαχαλάκηδες της ευταξίας και της νομιμότητας;"

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 12:42 pm


Ο κύριος Βορίδης

Η χουντίλα ξεχειλίζει από τα μπατζάκια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και είμαστε ακόμα στην αρχή...


   O κύριος Βορίδης ξεκίνησε τη λαμπρή πολιτική του σταδιοδρομία ως στέλεχος του Μιχαλολιάκου στη νεολαία της ΕΠΕΝ και αργότερα διάδοχός του στην ηγεσία αυτής της διαβόητης χουντοφασιστικής οργάνωσης.
   Αφού πέρασε από τις επιθέσεις με τσεκούρια, στον πολιτικό λεπενισμό κι από εκεί στο ακροδεξιό μόρφωμα του Καρατζαφερη, είδε φως με τα Μνημόνια και βρέθηκε εκεί που έφτυνε. Σήμερα είναι υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη.
   Το τελευταίο διάστημα ο κύριος Βορίδης έχει φάει δύο ηχηρές πολιτικές σφαλιάρες: μία για το αντισημιτικό του παρελθόν και μία για τον τρόπο με τον οποίο αναφέρθηκε στους ανάπηρους. Αντί ν’ ανοίξει μια μεγάλη τρύπα να κρυφτεί και να ασχοληθεί από εκεί με τα τρέχοντα θέματα του υπουργείου του, ο κύριος Βορίδης δεν χάνει ευκαιρία να βγαίνει στα κανάλια και να ζητωκραυγάζει υπέρ της αστυνομικής βίας επί δικαίων και αδίκων.
   Είπε χθες ο κύριος Βορίδης ότι η επιβολή του νόμου χρειάζεται και ξύλο. Στο κεφάλι του κυρίου Βορίδη κάθε βίαιη πράξη από την πλευρά της αστυνομίας γίνεται de facto για την επιβολή της νομιμότητας και άρα είναι δικαιολογημένη.
   Δεν είναι κάποιο καινούργιο επιχείρημα αυτό. Και το εκλογικό όργιο του ’61, και τα βασανιστήρια στη χούντα, και οι δολοφονίες της μεταπολίτευσης, και κάθε ξεχωριστό περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας εναντίον πολιτών έτσι έχουν δικαιολογήσει τον εαυτό τους.
   Ο κύριος Βορίδης βγαίνει ως μέλος της κυβέρνησης να μας πει ότι γουστάρει αστυνομική αυθαιρεσία. Επί της ουσίας προαναγγέλλει και ενθαρρύνει την κλιμάκωση των αστυνομικών ακροτήτων.
   Η χουντίλα ξεχειλίζει από τα μπατζάκια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και είμαστε ακόμα στην αρχή.
το Κύριο Άρθρο στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 11:55 am


Επώνυμη καταγγελία για άγρια βασανιστήρια από τα ΜΑΤ

- Γυμνός στη Μπουμπουλίνας, ανάμεσα στους βασανιστές του, που περηφανεύονταν για «χούντα» και κραύγαζαν «έτσι γαμ..ε οι χακί», «φάπα και πού..α»
- Η ανατριχιαστική περιγραφή του περιστατικού


   Καταγγελία για άγρια βασανιστήρια από ΜΑΤ, το βράδυ της απόπειρας εισβολής ανδρών της ΟΠΚΕ σε καφενείο στην πλατεία Εξαρχείων
   Μία ανατριχιαστική καταγγελία για βασανιστήρια από δυνάμεις των ΜΑΤ τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής στα Εξάρχεια, όταν σημειώθηκε και η απόπειρα εισβολής ανδρών της ΟΠΚΕ σε καφενείο της περιοχής, κάνει ο Λάμπρος Γούλας. Μεταξύ άλλων, καταγγέλλει άγριο ξυλοδαρμό, ενώ αναφέρει ότι οι αστυνομικοί τον έγδυσαν.
   «Η σύλληψη του ήταν προσχηματική και σκόπιμη. Υπέστη βασανιστήρια πριν μεταφερθεί στην Κρατική Ασφάλεια, τα οποία είδαν αυτόπτες μάρτυρες. Ο συνδυασμός υπέρμετρης αστυνομικής βίας και βαριάς προσβολής της προσωπικότητας συντελέστηκε με συγκεκριμένες μεθόδους που είναι γνωστές σε συνθήκες κατάλυσης της δημοκρατίας. Οι πράξεις των αστυνομικών είναι κακουργηματικές και ως τέτοιες θα έπρεπε να κριθούν» σημειώνει η Άννυ Παπαρρούσου, συνήγορος του Λάμπρου Γούλα.
   Ο Λ Γούλας, από την πλευρά του, περιγράφει αναλυτικά το χρονικό, μιλώντας στο omniatv.com:
«Όταν σχόλασα από τη δουλειά, πήγα με το αφεντικό μου σ’ ένα διπλανό μαγαζί να φάμε και να δούμε τον Ολυμπιακό. Κάποια στιγμή άρχισαν να καταφθάνουν μηνύματα στο κινητό μου ότι γίνεται χαμός στην πλατεία και ότι η Αστυνομία έχει αποκλείσει το καφενείο. Πήγα χωρίς δεύτερη σκέψη, γιατί βρίσκονταν μέσα αρκετοί σύντροφοι και φίλοι μου. Η εικόνα που αντίκρισα μόλις έφτασα ήταν αποκαλυπτική. Δε μπορούσες ούτε να μπεις, ούτε να βγεις από το καφενείο. Οι είσοδοι ήταν αποκλεισμένοι από την Αστυνομία.
Έκατσα απ’ έξω, όπου ήδη μαζευόταν κόσμος και διαμαρτύρονταν. Ζητούσαν να φύγουν τα ΜΑΤ και να ελευθερωθεί ο χώρος. Ξεκίνησαν να φεύγουν και ο κόσμος που βρισκόταν στην πλατεία φώναζε συνθήματα. Εγώ βρισκόμουν στη γωνία Τοσίτσα και Τσαμαδού. Χωρίς την παραμικρή αφορμή αρχίσουν κα ρίχνουν χημικά. Εμένα άνοιξαν τη φυσούνα στο πρόσωπο μου κανονικά. Έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου εκείνη τη στιγμή. Προσπάθησα να φύγω για να απομακρυνθώ από τα δακρυγόνα. Ένας ματατζής μου έριξε μια κλωτσιά από πίσω κι έπεσα κάτω. Έρχονται κι άλλοι από την ίδια διμοιρία, πέφτουν πάνω μου και με βαράνε με το γκλοπ ενώ ήμουν ακινητοποιημένος. Με σηκώνουν, με κρατάνε δύο ματατζήδες από τα χέρια κι ένας με πιάνει από το σβέρκο και με ξαναγυρίζουν προς την πλατεία. Αγχώθηκα γιατί δεν καταλάβαινα τι γίνεται. Εμφανίζεται μάλλον η άλλη μισή ομάδα της διμοιρίας, με πετάνε σ’ αυτούς και αρχίζει το πανηγύρι.
Σ’ όλη τη διαδρομή στην Τσαμαδού και στην Τοσίτσα με χτυπούσαν. Κάναμε δεξιά στη Μπουμπουλίνας και λίγο πριν φτάσουμε στο Υπουργείο Πολιτισμού ακούω τον έναν που λέει «μη τον πάτε στο Υπουργείο, έχει κάμερες, βάλτε τον εδώ πέρα». Με βάζουν σε μια γωνία κι ούτε που ξέρω πόσο με χτύπησαν, έχασα το μέτρημα. Ο ένας από αυτούς ήταν πιο τρελαμένος, μου κοπάναγε το κεφάλι στον τοίχο και προσπαθούσα να το προστατέψω. Αυτός κάποια στιγμή έδωσε εντολή να με γδύσουν. Με πέταγε ο ένας στον άλλον και προσπαθούσαν να μου βγάλουν τα ρούχα. Έδωσα μάχη να κρατήσω το εσώρουχο μου. Με πετάνε γυμνό, μόνο με το εσώρουχο στον τοίχο και ούρλιαζαν «στον τοίχο». Αρχίζουν και ψάχνουν τα πράγματα μου. Δε βρίσκουν τίποτα ούτε στην τσάντα μου, ούτε στα ρούχα μου. Βγάζει ο συγκεκριμένος την ταυτότητα μου, διαβάζει «Γούλας» και μου κοπανάει ξανά το κεφάλι. Μετά ανοίγει το πορτοφόλι μου. Βρίσκει τα χρήματα μου, λέει μια εξυπνάδα που δεν τη θυμάμαι και αρχίζει να τα σκορπάει. Το αντιλαμβάνομαι, γυρίζω και προσπαθώ να τα μαζέψω. Αυτοί χλεύαζαν και με χτυπούσαν πάλι πετώντας με ο ένας στον άλλον. Μετά από κανα πεντάλεπτο κυνηγητό και ξύλο τέτοιου τύπου, με πιάνει πάλι ο συγκεκριμένος και με κολλάει στον τοίχο. Τότε συνέβη κάτι φοβερό. Μου κατεβάζει το εσώρουχο, κολλάει από πίσω μου και φωνάζει «Έτσι γαμάνε οι χακί. Στα Εξάρχεια έχουμε χούντα ρε, το κατάλαβες; Όποιος δε δέχεται φάπα και πούτσα δε θα μπαίνει στα Εξάρχεια. Εμείς κάνουμε κουμάντο». Τελείωσε όλο αυτό. Έχασα τη αίσθηση του χρόνου αλλά νομίζω ότι όλη η φάση πρέπει να διήρκεσε περίπου ένα μισάωρο.
Ήρθαν από την Άμεση Δράση. Μου είπαν να ντυθώ, μου πέρασαν χειροπέδες πισθάγκωνα και με έβαλαν πάλι βίαια στο περιπολικό. Έφτασα στην ασφάλεια χτυπημένος, πρησμένος και σέρνοντας την αριστερή μου πλευρά. Με το που μπήκα, άκουσα που λέγανε «μας φέρανε το Γούλα». Παρότι είχαν άλλους 14 προσαχθέντες, με βάλανε σ’ ένα γραφείο μόνο μου. Μέσα σε τρία λεπτά, άκουσα που λέγανε «Διώξτε τους όλους, κρατάμε μόνο το Γούλα».
Ζήτησα να πάρω τηλέφωνο τη δικηγόρο μου. «Μην ανησυχείς – μου είπαν – ξέρει, θα πάρει μόνη της». Όντως, δεν ξέρω αν παρακολουθούν και τη δικηγόρο μου αλλά μετά από 5 λεπτά πήρε. Έκανε πολλές παρεμβάσεις ζητώντας να με μεταφέρουν στο νοσοκομείο.
Μετά από μια ώρα με πήγαν στον Ευαγγελισμό, σαν εγκληματία βέβαια, με χειροπέδες. Οι γιατροί μου φέρθηκαν μια χαρά, απαίτησαν να βγουν οι χειροπέδες, μου έδωσαν πρώτες βοήθειες, μου έκαναν εξετάσεις. Επέστρεψα στη ΓΑΔΑ και μετά αυτόφωρο.
   Σημειώνεται πως όσα περιγράφονται εμπίπτουν στον ορισμό των βασανιστηρίων που διώκονται από τη νομοθεσία διεθνή και εγχώρια, με βάση το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ή το άρθρο 137Α του Ποινικού Κώδικα.

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 11:35 am


Όλγα Γεροβασίλη στον Realfm: Έχω υπερασπιστεί και το νόμο και την τάξη επί της ουσίας - Αντιλαμβάνομαι γιατί η ΝΔ με επιλεκτική μνήμη αυτά τα ξεπερνάει - ΗΧΗΤΙΚΟ

Tι δήλωσε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Άρτας, μιλώντας στο Νίκο Χατζηνικολάου και τον Αντώνη Δελλατόλα


   Ήμασταν 4,5 χρόνια κυβέρνηση και πίσω μας υπάρχει έργο απέναντι στην παραβατικότητα, απέναντι στην εγκληματικότητα, όπως υπάρχουν πολλές δράσεις και επιχειρήσεις για τα ζητήματα και στο κέντρο της Αθήνας, και στα Εξάρχεια και στην περιοχή της ΑΣΟΕΕ και στο παρεμπόριο και στα ναρκωτικά όπως και εκκενώσεις κτιρίων υπό κατάληψη" δήλωσε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Όλγα Γεροβασίλη στον realfm 97,8.
   Μιλώντας στο Νίκο Χατζηνικολάου και τον Αντώνη Δελλατόλα ανέφερε ότι "αντιλαμβάνομαι γιατί η ΝΔ με επιλεκτική μνήμη αυτά τα ξεπερνάει. Φροντίζαμε να διασφαλίζεται κατά το δυνατόν η κοινωνική ειρήνη και η ασφάλεια των πολιτών, διατηρώντας σε μια συνεχή δύσκολη μάχη να μην θίγονται δικαιώματα πολιτών. Όποιος έρχεται σήμερα και με πολύ μεγάλη ευκολία μιλάει 'νόμος, τάξη, αυταρχισμός, θα επιβάλλουμε, θα καθαρίσουμε κτλ', δεν κάνει τίποτε άλλο παρά κινήσεις εντυπωσιασμού από τη μία και από την άλλη υποκινεί διαδικασίες, οι οποίες μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν".
   "Επιχειρήσεις εκκένωσης κτιρίων που είχαν καταληφθεί έγιναν δεκάδες επί των ημερών μας. Αυτό σημαίνει ότι εμείς το αντιμετωπίζαμε με ανάλογο τρόπο. Έχουν γίνει επιχειρήσεις και επί υπουργίας του κ. Τόσκα και εμένα προσωπικώς. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτά τα ξεπερνάμε και τα ξεχνάμε. Γιατί θέλει η ΝΔ να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με την παραβατικότητα και την ανομία, που είναι γελοίο. Δεν ισχυρίζεται κανείς ότι θα υπερασπιστούμε παραβατικές πράξεις και συμπεριφορές" τόνισε.
   "Έχω υπερασπιστεί και τον νόμο και την τάξη επί της ουσίας. Εδώ έχουμε 200 φοιτητές όχι μπαχαλάκηδες με τα πρόσωπό τους, οι οποίοι διαφωνούν με την απόφαση της Συγκλήτου. Είναι δικαίωμά τους να διαφωνήσουν. Εγώ δεν θέλω να κρίνω, θέλω να πω ποια είναι η στάση του κράτους απέναντι σε αυτό. Δεν θέλω να κρίνω τον τρόπο, θέλω να μιλήσω επί της ουσίας" σχολίασε για τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ.
   "Οι εντολές που πρέπει να δίνονται, αυτό είναι η δική μου άποψη και με βάση αυτό άσκησα κριτική στο υπουργείο, σχέση κόστους - κέρδους απέναντι στα προβλήματα. Εδώ σε μια κινητοποίηση φοιτητών που διαφώνησαν με μια απόφαση της Συγκλήτου έρχεται το κράτος με αυταρχισμό και υποκινεί νέες διαδηλώσεις και βεβαίως σε νέους ανθρώπους που έχουν δικούς τους τρόπους να αντιδρούν και είναι και ιδιαίτεροι τρόποι και θα πρέπει με ευαισθησία να τους αντιμετωπίζουμε και με μεγαλοψυχία" πρόσθεσε.
   "Πιστεύετε ότι θα υπερασπιστώ ποτέ πράξεις όπως σπάω πόρτες κτλ; Όμως, εδώ έχουμε μια κυβέρνηση που έχει αποφασίσει σε ένα μήνα να έχει τελειώσει με τα Εξάρχεια, με την παραβατικότητα στα Πανεπιστήμια κτλ, αυτό είναι μια δήλωση που την έχει αυτοεγκλωβίσει" ανέφερε.
   "Δεν σημαίνει ότι επειδή δηλώνει η ΝΔ ότι θα καθαρίσει το έγκλημα ότι αυτό γίνεται με αυτόν τον τρόπο, εδώ έχουμε την προσπάθεια επιβολής αυταρχικού κράτους και αστυνομοκρατούμενου" κατέληξε.

Ακούστε το ηχητικό ΕΔΩ: https://media.real.gr/filesystem/Multimedia/mp3/684001_2a32818ce3-b7c1d12b7f9679f5_id33688.mp3

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2019 | 9:52 pm


Η Αναγέννηση Άρτας γίνεται 60 χρονών και το γιορτάζει

Ξεκίνημα με τις νέες εμφανίσεις, που θα έχουν την ευκαιρία να δουν οι φίλαθλοι από τον επόμενο εντός έδρας αγώνα, που παραπέμπουν σε αυτές της μεγάλης ομάδας της δεκαετίας του '70


   Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, με την έλευση της νέας χρονιάς, ο ιστορικός σύλλογος της πόλης και του Νομού της Άρτας, ο Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος Αναγέννηση Άρτας, συμπληρώνει 60 χρόνια από την ίδρυση του.
   Το Δ.Σ. της ομάδας, θέλοντας να τιμήσει την επέτειο αυτή, θα αφιερώσει όλες τις ενέργειες που θα γίνουν από εδώ και στο εξής και για όλη τη χρονιά, για αυτό το σκοπό.
   Ξεκίνημα, από τις νέες εμφανίσεις της ομάδας, που θα έχουν την ευκαιρία να δουν οι φίλαθλοι άμεσα, στον επόμενο εντός έδρας αγώνα και που παραπέμπουν στις εμφανίσεις της μεγάλης ομάδας της δεκαετίας του '70.
   Έχουν επίσης ετοιμαστεί γιγαντοαφίσες, τύπου ταπετσαρίας τοίχου, που η αναφορά τους έχει να κάνει με χρονικές αποτυπώσεις τόσο της ομάδας μας, αλλά και από την εξέδρα των φιλάθλων, και που θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία μέσα στο Δημοτικό Στάδιο Άρτας.

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2019 | 8:26 pm


Μετά μου λέτε να μην τη λέω #κυβέρνηση_τσίρκο - Απίστευτα πράγματα σήμερα στη Βουλή

- Επιτελικό κράτος για τα... Ρέθα!
- Θα μου πείτε, όμως, έχουμε τον Πορτοσάλτε και τον Πρετεντέρη, τι τους θέλουμε τους υπουργούς; Σωστό κι αυτό!


   Μετά μου λέτε να μην τη λέω κυβέρνηση-τσίρκο. Απίστευτα πράγματα σήμερα στη Βουλή. Χωρίς υπουργό τα κυβερνητικά έδρανα στην Βουλή!
   Επιτελικό κράτος για τα... Ρέθα!
   Απών από τη συζήτηση για τους Ποινικούς Κώδικες ο υπουργός, στο βήμα περίμενε υπομονετικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης για να πάρει το λόγο.και τελικά, αναγκάστηκε ο προεδρεύων της διαδικασίας διέκοψε τη συνεδρίαση, ώσπου να δεήσει να εμφανιστεί κάποιος, ένας βρε αδελφέ, υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
   Θα μου πείτε, όμως, έχουμε τον Πορτοσάλτε και τον Πρετεντέρη, τι τους θέλουμε τους υπουργούς; Σωστό κι αυτό!

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2019 | 5:12 pm


Αλέξης Τσίπρας: Ζητάμε τη συμμετοχή των πολιτών για τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη της νέας εποχής - VIDEO & ΦΩΤΟ

- Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς ο αδιαμεσολάβητος διάλογος με τους πολίτες, το μεσημέρι στα Γρεβενά, το απόγευμα στην Κοζάνη
- Η Δυτική Μακεδονία, τέταρτος σταθμός, μετά από την Αχαΐα, την Κρήτη, τη Βοιωτία, στο πλαίσιο του δημοκρατικού καλέσματος για ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία


   Την πόλη των Γρεβενών επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της 2ήμερης περιοδείας του στη Δυτική Μακεδονία.
   Στην ανοιχτή συζήτηση των μελών και φίλων του κόμματος που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Γρεβενών, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές εγκαινιάζει μια νέου τύπου καμπάνια με τους πολίτες, ερχόμαστε μετά τις εκλογές να ζητήσουμε τη γνώμη τους, τις απόψεις αλλά πολύ περισσότερο ζητάμε τη συμμετοχή τους».
   Συμπλήρωσε δε, ότι «έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, να συγκροτήσουμε τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη της νέας εποχής όπου τα μέλη της δεν μπορεί να είναι οι ψηφοφόροι κάθε τέσσερα χρόνια, αλλά να είναι οι συμμέτοχοι στην προσπάθεια που θα κάνουμε όλοι μαζί για την πρόοδο, τη δημοκρατία και την προκοπή του τόπου».Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις προεκλογικές υποσχέσεις της σημερινής κυβέρνησης αλλά και στο ρόλο του Τύπου κατά την προεκλογική περίοδο, σημείωσε ότι «οι αντίπαλοί μας δημιούργησαν ένα τοξικό περιβάλλον, με τη βοήθεια μεγάλης πλειοψηφίας μέσων ενημέρωσης που τους στήριζε και τους στηρίζει, και με τη βοήθεια αυτών των μέσων, με μεγάλη δύναμη πυρός, πήραν την εξουσία, δημιουργώντας προσδοκίες στην κοινή γνώμη ότι σε λίγες ημέρες θα έκαναν τον "ουρανό πιο γαλανό". Δυστυχώς όμως ο "ουρανός" έγινε πιο σκοτεινός και συννεφιασμένος» σημείωσε.
Υπενθύμισε ότι κεντρικό διακύβευμα της προεκλογικής εκστρατείας ήταν «η άμεση ελάφρυνση της μεσαίας τάξης και αυτό που κατάφερε η σημερινή κυβέρνηση με τα μέτρα που έλαβε, είναι να φέρει ελάφρυνση 17 ευρώ το χρόνο με αποτέλεσμα να την αποδοκιμάζουν ακόμη και τα δικά της μέσα ενημέρωσης με πηχυαίους πρωτοσέλιδους τίτλους». Επίσης, ανέφερε ότι «αντί για ελάφρυνση, τα μεσαία στρώματα και οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στα θέματα της απασχόλησης, επεσήμανε ότι για πρώτη φορά στα στοιχεία του Οκτωβρίου του συστήματος Εργάνη καταγράφεται αρνητικό ρεκόρ δεκαοκταετίας στο ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων. «Είχαμε περίπου 260.000 περισσότερες απολύσεις από ό,τι προσλήψεις τον Οκτώβριο που μας πέρασε». Πρόσθεσε, επίσης, ότι στις προσλήψεις «μέσα σε τέσσερις μήνες αντιστράφηκε ο λόγος από 60/40 σταθερής/ελαστικής απασχόλησης να γίνει 40/60».
«Η δεύτερη μεγάλη διάψευση των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης ήταν το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε και «αυτοί που έσπειραν διχόνοια και το μίσος πριν από τις εκλογές, με το που ήλθαν στην εξουσία απλά ανέφεραν ότι θα τιμήσουν τη συμφωνία, εγκαταλείποντας τους πολίτες που τους πίστευαν».
Στο προσφυγικό υπενθύμισε τις δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ που έλεγαν ότι «θα λύσουν το πρόβλημα που δήθεν δημιουργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ» και, πρόσθεσε, «για κακή τους τύχη από τα 5.000 άτομα που ήταν στη Μόρια, μέσα σε μόλις τρεις μήνες έχει ο αριθμός των προσφύγων έχει ανέλθει 15.000». Συμπλήρωσε ότι είναι ένα δύσκολο πρόβλημα και ότι «είναι το μοναδικό στο οποίο δεν αφήσαμε εντελώς στρωμένο έδαφος όπως στα περισσότερα θέματα της χώρας».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ίδιο θέμα, τόνισε ότι, όταν ήταν πρωθυπουργός, επισκέφθηκε τρεις φορές την Τουρκία και δεν δίστασε ακόμη και εν μέσω προσφυγικής κρίσης να θέσει το θέμα τόσο της ροής των προσφύγων, όσο και τα ζητήματα που σχετίζονται με τη Συνθήκη της Λωζάνης, την παράνομη κατοχή μέρους της Κύπρου, αλλά και για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο. 
«Είμαστε περήφανοι ως Αριστερά για την πατριωτική μας στάση», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε «άλλοι δεν πρέπει να είναι περήφανοι, διότι με κορώνες, με ψευτοπατριωτισμούς, με πατριδοκαπηλία, έκαναν πολιτική καριέρα και έγιναν πρωθυπουργοί, πουλώντας φούμαρα στον ελληνικό λαό».
Αναφερόμενος στα ζητήματα της εκπαίδευσης, χαρακτήρισε ως εκδικητική την στάση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως απέναντι στην νέα γενιά, με την απόφασή της να καταργήσει τα πανεπιστημιακά τμήματα. «Γκρεμίζει ό,τι θετικό κτίστηκε το προηγούμενο διάστημα» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, φθάνοντας στο χώρο της εκδήλωσης είχε σύντομη συνομιλία με μαθητές Λυκείου Γρεβενών, που αυτές τις ημέρες πραγματοποιούν κατάληψη στο χώρο του σχολείου τους, ενώ, μετά από ερώτηση, έκανε εκτενή αναφορά στο έργο της κυβέρνησής του στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ειδικά στα ΕΠΑΛ, παρουσιάζοντας τις επιλογές που θα είχαν οι απόφοιτοί τους στα διετή προγράμματα σπουδών και επαγγελματικής εκπαίδευσης, επιλογές που -όπως κατήγγειλε- κατήργησε η σημερινή υπουργός Παιδείας.
Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του φυσικού αερίου, μίλησε για τις ενέργειες που έγιναν μέσω της ΔΕΔΑ για την έλευση του αερίου σε Γρεβενά και Καστοριά, προσθέτοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση των δικτύων. «Είναι άλλο πράγμα η ιδιωτικοποίηση του μάνατζμεντ μιας εταιρίας και άλλο πράγμα η ιδιωτικοποίηση ενός φυσικού μονοπωλίου που είναι τα δίκτυα αερίου».
Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την τρίωρη συζήτηση, συνοδευμένος από τα τοπικά στελέχη του κόμματος, έκανε περίπατο στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης και συνομίλησε με νέους.
Στη συνέχεια της περιοδείας του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις 7:30 το απόγευμα θα επισκεφθεί την πόλη της Κοζάνης όπου θα συμμετάσχει στην ανοικτή συνέλευση μελών και φίλων του κόμματος στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού στην Κοζάνη.

Διήμερη περιοδεία του Αλ. Τσίπρα σε Κοζάνη, Φλώρινα, Γρεβενά


Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η αδιαμεσολάβητη επαφή του ΣΥΡΙΖΑ με τους πολίτες ανά την επικράτεια. Ο Αλ. Τσίπρας θα απευθύνει σήμερα και αύριο νέο προσκλητήριο για συνδιαμόρωση του «ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής», αυτή τη φορά προς τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας.
Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά περιοδεία του -μετά από την Αχαΐα, την Κρήτη, τη Βοιωτία- στο πλαίσιο του δημοκρατικού καλέσματος για ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Η διήμερη περιοδεία του Αλ. Τσίπρα στη Δυτική Μακεδονία θα περιλαμβάνει επισκέψεις στους Νομούς Κοζάνης, Φλώρινας και Γρεβενών, όπου και θα συνεχίσει τη διαδικασία αδιαμεσολάβητου διαλόγου με τους πολίτες, πρακτική που έχει εγκαινιάσει ο ίδιος με την παρουσία του ανά την επικράτεια, αλλά και όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που «οργώνουν» τη χώρα με συνελεύσεις και εκδηλώσεις.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα επισκέφθηκε το Νομό Γρεβενών, όπου συμμετείχε σε ανοιχτή συζήτηση με τους πολίτες, στο Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Γρεβενών (11.30 π.μ.) και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την πόλη της Κοζάνης, όπου θα λάβει μέρος σε ανοιχτή συνέλευση στη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού (7.30 μ.μ.). 
Την Πέμπτη, θα έχει συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο κτήριο Διοίκησης (10 π.μ.) και ακολούθως θα επισκεφτεί τον Δήμο Σερβίων (11.30 π.μ.). 
Ο Αλ. Τσίπρας θα περιοδεύσει στη συνέχεια στον Νομό Φλώρινας, όπου θα επισκεφτεί τη δημοτική επιχείρηση Ξινό Νερό (1.30 μ.μ.) και το απόγευμα (6 μ.μ.) θα συμμετάσχει σε ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην Αίθουσα Πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας (Νέο Πάρκο).

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2019 | 4:37 pm


Κυβέρνηση συνασπισμού, με τον Ιγκλέσιας αντιπρόεδρο στην Ισπανία

- Η Αριστερά στην κυβέρνηση για πρώτη φορά από το 1939
- ΣΥΡΙΖΑ: Μετά την Πορτογαλία, τώρα και με την Ισπανία, η Ιβηρική χερσόνησος δείχνει τον δρόμο για μια άλλη Ευρώπη, μακριά από τα δεσμά των καταστροφικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, από τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία


   «Οι Ισπανοί μίλησαν και πρέπει εμείς να ανταποκριθούμε και να ερμηνεύσουμε τη θέλησή τους και να ξεπεράσουμε το μπλοκάρισμα. Η συμφωνία δεν ήταν δυνατή μετά τις προηγούμενες εκλογές. Έχουμε συνείδηση της απογοήτευσης που είχαν οι προοδευτικοί ψηφοφόροι και οι πολίτες που ήθελαν μια κυβέρνηση. Αυτό το πολιτικό σχέδιο είναι τόσο συναρπαστικό και ελπιδοφόρο που ξεπερνά κάθε διαφωνία», τόνισε ο Πέδρο Σάντεθ παρουσία του Πάμπλο Ιγκλέσιας, παρουσιάζοντας την προσυμφωνία κυβέρνησης συνασπισμού με το Unidas Podemos.
   «Θέλω να ευχαριστήσω τον Πέδρο Σάντσεθ για τη γενναιοδωρία και τη θέλησή του να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Είναι η στιγμή να αφήσουμε πίσω μας κάθε αντιπαράθεση. Είναι πραγματική τιμή να μπορούμε να εργαστούμε από το εσωτερικό της κυβέρνησης της χώρας μας. Ο Σάντσεθ ξέρει ότι μπορεί να υπολογίσει στην πλήρη πίστη μας και στο ότι θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας», τόνισε από τη πλευρά του ο ηγέτης του Unidas Podemos Ιγκλέσιας.
   Ο Σάντσεθ και ο Ιγκλέσιας συναντήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, και σε λιγότερες από 24 ώρες κατέληξαν στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, με τον Ιγκλέσιας αντιπρόεδρο και πιθανώς τέσσερα υπουργεία για το Unidas Podemos εξέλιξη που θα επιτρέψει για πρώτη φορά από το τέλος του εμφυλίου πολέμου, το 1939, την επιστροφή της Αριστεράς στην ισπανική κυβέρνηση.
   Η δομή της κυβέρνησης θα συζητηθεί μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Σάντσεθ, γιατί τώρα προέχει η διασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στη Βουλή και μάλιστα σε βάθος τετραετίας. Ο Σάντσεθ και ο Ιγκλέσιας αντάλλαξαν αμοιβαίες ευχαριστίες για τις ομάδες των δύο κομμάτων που διαπραγματεύτηκαν το προσύμφωνο.
   «Χαιρετίζουμε την προσυμφωνία και θα εργαστούμε για να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή», τόνισε ο Ινίχο Ερεχόν του «Περισσότερο Χώρα», καθιστώντας σαφές ότι θα συμμετάσχει στην κυβερνητική πλειοψηφία. «Καταλήξαμε σε συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού. Σήμερα είναι μέρα γιορτής», τόνισε ικανοποιημένος ο Αλμπέρτο Γκαρθόν, ο συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς και ηγετικό στέλεχος του Unidas Podemos. «Επικράτησε η κοινή λογική μπροστά στις προτάσεις μίσους και την Άκρα Δεξιά», τόνισε η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου.
   Αυτή τη στιγμή, ο Σάντσεθ διαθέτει 158 έδρες στη Βουλή (τους Σοσιαλιστές και την Αριστερά του Ιγκλέσιας και του Ερεχόν), σε αντίθεση με τους 152 βουλευτές της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, ενώ στοιχηματίζει να αποκτήσει επίσης τις ψήφους των προοδευτικών και συντηρητικών εθνικιστικών κομμάτων, χωρίς την άμεση στήριξη των Καταλανών εθνικιστών, για να φτάσει στις 168 ψήφους. Μια σχετική πλειοψηφία που δεν θα του επιτρέψει να διασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, των 176 βουλευτών στην πρώτη ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης. Η αποχή των Καταλανών της ERC και των Βάσκων του EH Bildu θα επέτρεπε τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης μειοψηφίας του Σάντσεθ.
   H άμεση συμφωνία ανάμεσα στον Σάντσεθ και τον Ιγκλέσιας αιφνιδίασε το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, που κατέστησε σαφές πλέον ότι θα ψηφίσει κατά της νέας κυβέρνησης, διαγράφοντας οποιοδήποτε σκέψη για αποχή, ενώ ανάλογη θέση κατά της νέας κυβέρνησης θα κρατήσουν και οι ηττημένοι στις εκλογές Πολίτες. Ο φασίστας Αμπασκάλ ισχυρίστηκε ότι οι Σοσιαλιστές «αγκάλιασαν τον βολιβαριανό κομμουνισμό» και ότι η νέα κυβέρνηση «θα προκαλέσει ζημιά στη συμβίωση και τη συνταγματική τάξη».

  ΣΥΡΙΖΑ: "Η Ιβηρική χερσόνησος δείχνει τον δρόμο για μια προοδευτική Ευρώπη"
   Τη συμφωνία μεταξύ του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και των Unidas Podemos για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας χαιρέτισε ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι, μετά την Πορτογαλία, τώρα και με την Ισπανία «η Ιβηρική χερσόνησος δείχνει τον δρόμο για μια άλλη Ευρώπη, μακριά από τα δεσμά των καταστροφικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, από τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία».
   Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «η συνεργασία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων είναι η μόνη που μπορεί να προασπίσει τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, να ενδυναμώσει το κοινωνικό κράτος, να ενισχύσει την κοινωνική δικαιοσύνη, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, να θωρακίσει τη Δημοκρατία».Τα δέκα σημεία της προσυμφωνίας Σάντσεθ - Ιγκλέσιας (πλήρες κείμενο)
"Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Unidas Podemos καταλήξαμε σε προσυμφωνία για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνασπισμού που θα μετατρέψει την Ισπανία σε σημείο αναφοράς της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη, με τον τρόπο που αποφάσισαν οι πολίτες στις κάλπες.
Οι δύο σχηματισμοί συμμερίζονται τη σημασία να αναλάβουν τη δέσμευση για την υπεράσπιση της ελευθερίας, της ανοχής και του σεβασμού των δημοκρατικών αξιών ως οδηγού για την κυβερνητική δράση, σύμφωνα με αυτό που εκπροσωπεί η καλύτερη ευρωπαϊκή παράδοση.
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Επί του παρόντος, προχωρούμε μαζί σε μια διαπραγμάτευση με στόχο την ολοκλήρωση της δομής και της λειτουργίας της νέας κυβέρνησης, που θα στηρίζεται στις αρχές της συνοχής, της αφοσίωσης και της αλληλεγγύης σε κυβερνητικό επίπεδο, καθώς και στην επάρκεια της λειτουργίας της κυβέρνησης.
Οι άξονες των προτεραιοτήτων της δράσης της προοδευτικής κυβέρνησης συνασπισμού θα επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των κύριων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ισπανική κοινωνία στο σύνολό της:
1. Την ενίσχυση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης. Την καταπολέμηση της επισφάλειας της αγοράς εργασίας και την εξασφάλιση αξιοπρεπούς, σταθερής και ποιοτικής εργασίας.
2. Να εργαστεί και να αγωνιστεί εναντίον της διαφθοράς. Να προστατεύσει τις δημόσιες υπηρεσίες, ιδίως την εκπαίδευση -συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των νηπιαγωγείων από τη γέννηση έως τα τρία χρόνια-, τη δημόσια Υγεία και την φροντίδα των εξαρτημένων ατόμων. Την προστασία των συντάξεων των ηλικιωμένων μας με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου συνταξιοδοτικού συστήματος και της αναπροσαρμογής τους σύμφωνα με το κόστος ζωής. Το δικαίωμα στην κατοικία ως δικαίωμα και όχι ως απλό εμπόρευμα. Να επενδύσει στην επιστήμη ως κινητήρια δύναμη της οικονομικής καινοτομίας και να αξιοποιήσει τις συνθήκες εργασίας του τομέα. Ανάκτηση της φυγής των ταλέντων που μετανάστευσαν. Να ελέγξει την εξάπλωση των γραφείων στοιχημάτων και προγνωστικών.
3. Την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με τη δίκαιη οικολογική μετάβαση, την προστασία της βιοποικιλότητάς μας και την εγγύηση της αξιοπρεπούς μεταχείρισης των ζώων.
4. Την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των αυτόνομων επιχειρήσεων. Να προωθήσει την επαναδημιουργία της βιομηχανίας και του πρωτογενή τομέα. Να διευκολύνει από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης τη βάση για τη δημιουργία πλούτου, ευημερίας και απασχόλησης, καθώς και την ενίσχυση ψηφιακής πολιτικής.
5. Την ψήφιση νέων δικαιωμάτων που θα εμβαθύνουν την αναγνώριση της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, όπως το δικαίωμα σε αξιοπρεπή θάνατο, στην ευθανασία, στη διαφύλαξη της διαφορετικότητας και στην εξασφάλιση της Ισπανίας ως χώρας μνήμης και αξιοπρέπειας.
6. Τη διασφάλιση του πολιτισμού ως δικαιώματος και καταπολέμησης της επισφάλειας της εργασίας στον συγκεκριμένο τομέα. Να προωθήσει τον αθλητισμό ως εγγύηση για την υγεία, την ένταξη και την ποιότητα ζωής.
7. Να στηρίξει φεμινιστικές πολιτικές με την εγγύηση της ασφάλειας, την ανεξαρτησία και την ελευθερία των γυναικών διαμέσου της αποφασιστικής καταπολέμησης της σεξιστικής βίας, της ισότητας των αμοιβών, της καθιέρωσης της ίσης και μη μεταβιβάσιμης άδειας πατρότητας και μητρότητας και του τέλους της εμπορευματοποίησης των ανθρωπίνων όντων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εκπόνηση νόμου για την ισότητα εργασίας.
8. Την επιστροφή των εσωτερικών μεταναστών σε ορισμένες περιοχές της χώρας, της αποκαλούμενης «κενής» Ισπανίας.
9. Τη διασφάλιση της συνύπαρξης στην Καταλωνία. Η κυβέρνηση της Ισπανίας θα πρέπει κατά προτεραιότητα να εγγυηθεί τη συνύπαρξη στην Καταλωνία και την εξομάλυνση της πολιτικής ζωής. Για τον σκοπό αυτό, θα ενθαρρυνθεί ο διάλογος στην Καταλωνία, αναζητώντας φόρμουλες κατανόησης και συνάντησης, πάντοτε εντός του συντάγματος. Η κατάσταση των αυτόνομων - αυτοδιοικητικών αρχών θα ενισχυθεί επίσης, για να διασφαλιστεί η επαρκής παροχή των δικαιωμάτων και των υπηρεσιών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της. Θα διασφαλίσουμε την ισότητα μεταξύ όλων των Ισπανών.
10. Τη φορολογική δικαιοσύνη και τη δημοσιονομική ισορροπία. Η αξιολόγηση και ο έλεγχος των δημόσιων δαπανών είναι απαραίτητες για τη διατήρηση ενός σταθερού και διαρκούς κράτους πρόνοιας.

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2019 | 4:07 pm


Τεστ αντοχής για τη Γέφυρα Πλάκας οι ραγδαίες βροχοπτώσεις και τα φουσκωμένα νερά του Αράχθου

- Διακόπηκαν λόγω της κακοκαιρίας οι εργασίες αναστήλωσης του Γεφυριού
- Τα συνεργεία θα επιστρέψουν στις αρχές της άνοιξης για την αφαίρεση των μεταλλικών υποστηριγμάτων


   Διακόπηκαν λόγω της κακοκαιρίας οι εργασίες αναστήλωσης του Γεφυριού Πλάκας.
   Όπως αναφέρει η ΕΡΤ Ιωαννίνων, τα συνεργεία θα επιστρέψουν στις αρχές της άνοιξης για την αφαίρεση των μεταλλικών υποστηριγμάτων, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες παράδοσης έως το ερχόμενο καλοκαίρι.
   Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις και τα φουσκωμένα νερά του Αράχθου δίνουν μια πρώτη και χρήσιμη εικόνα της αντοχής και της υδραυλικής δυναμικής της γέφυρας.

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2019 | 3:38 pm


Όλγα Γεροβασίλη: Δεν υπερασπιζόμαστε τους μπαχαλάκηδες αλλά το δικαίωμα των φοιτητών για ανοιχτά Πανεπιστήμια

Το να ονομάζει η ΝΔ τα Πανεπιστήμια κέντρα ανομίας και τους φοιτητές συλλήβδην μπαχαλάκηδες, απαξιώνει και τους φοιτητές και τα Πανεπιστήμια


   «Το να ονομάζει η Νέα Δημοκρατία τα Πανεπιστήμια κέντρα ανομίας και τους φοιτητές συλλήβδην ως μπαχαλάκηδες είναι λάθος γιατί απαξιώνει και τους φοιτητές και τα Πανεπιστήμια. Ως ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ σε αυτό» τόνισε σε τηλεοπτική της εμφάνιση στον Ant1, σήμερα το πρωί, στην εκπομπή η Όλγα Γεροβασίλη.
   Σχολιάζοντας τα πρόσφατα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «η αστυνομία στη χρήση βίας πρέπει πάντα να λειτουργεί με την αρχή της αναλογικότητας» και συμπλήρωσε πως είναι άλλο πράγμα ο γενικευμένος εκφοβισμός 300 νεολαίων σε κέντρο διασκέδασης και άλλο πράγμα η επιβεβλημένη δράση της αστυνομίας για τη διακίνηση ναρκωτικών.
   Όταν η αστυνομία μπήκε στην ΑΣΟΕΕ βρήκε κράνη και μπουκάλια από ποτά, αλλά δεν βρήκε κάτι σχετικό με παραεμπόριο ή εμπόριο ναρκωτικών. Έκλεισε η ΑΣΟΕΕ για μία εβδομάδα. Πήγαν οι φοιτητές για να διεκδικήσουν ανοιχτό πανεπιστήμιο. Κατά την άποψή μου, τόνισε η κα Γεροβασίλη δεν έπρεπε να παρέμβει η αστυνομία στο συγκεκριμένο θέμα.
   «Για να κάνουμε μία σοβαρή συζήτηση για το κράτος και την ασφάλεια, το κράτος οφείλει να διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών και την κοινωνική ειρήνη. Στις αστειότητες ότι εμείς ταυτιζόμαστε με παραβατικές συμπεριφορές δεν θέλω καν να αναφερθώ» σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως η διασφάλιση των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των πολιτών είναι σύνθετο θέμα. Όποιος παρεμβαίνει με αυταρχισμό για να διασφαλίσει δήθεν την κοινωνική ειρήνη πράττει εσφαλμένα. «Η χρήση βίας από την αστυνομία γίνεται για να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος σκοπός. Όταν η βία υπερβαίνει αυτό το όριο τότε χρησιμοποιείται για τον περιορισμό και την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων» τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη.
   Στις κατηγορίες που εκτόξευσε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γκιουλέκας πως ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει παραβατικές συμπεριφορές η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε «ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν υπέρ των μπαχαλάκηδων ούτε όταν ήταν στο 4%. Εγώ δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι το να βάλεις φωτιά σε κάδους είναι νόμιμο δικαίωμα. Δεν έγινε όμως αυτό εχθές στην ΑΣΟΕΕ. Η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά έταξε ότι σε 1 μήνα αφού εκλεγεί θα έχει τελειώσει με τις παραβατικές συμπεριφορές στα Εξάρχεια και αλλού, αυτό ούτε έγινε ούτε πρόκειται να γίνει» και υπογράμμισε «Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα η αστυνομοκρατία από την οφειλόμενη δράση της αστυνομίας»

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2019 | 3:05 pm


Να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία

Να, λοιπόν, που πρέπει να μιλήσουμε ξανά για τα αυτονόητα. Γιατί εδώ έχουμε δημοκρατία. Και δικαιώματα δεν έχουν μόνο οι τραπεζίτες...


   Ολόκληρη η χθεσινή ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα ήταν αφιερωμένη στο θέμα της ανομίας. Η κυβέρνηση παίζει το χαρτί της «μηδενικής ανοχής» και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ψυχική συνδρομή στους μπαχαλάκηδες.
   Στο πλαίσιο αυτής της μηδενικής ανοχής η αστυνομία επιτέθηκε προχθές σε φοιτητές και φοιτήτριες του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Η υπουργός Παιδείας προσπέρασε άνετα το γεγονός, χωρίς να βρει κάτι να καταδικάσει. Ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει εδώ και μέρες ότι οι εισαγγελείς δεν χρειάζονται και ότι η αστυνομία πρέπει να δρα όμως νομίζει.
   Ο γίγας της δημοσιογραφίας Πρετεντέρης, μιλώντας για το επεισόδιο στην ΑΣΟΕΕ, έγραψε για «συμμορίες νέων» που, αν αντιμετωπιστούν με επιείκεια, «θα βουλιάξουν χωρίς επιστροφή στον βούρκο της τρομοκρατίας, του υπόκοσμου και του περιθωρίου».
   Και ο γίγας της γελοιογραφίας Χαντζόπουλος ζωγράφισε, στην «Καθημερινή», το Πολυτεχνείο με τα ΜΑΤ να πολιορκούνται και ένα τανκ αναρχικών να ετοιμάζεται να εισβάλει. Είναι προφανές ότι το πρόβλημα με τη «μηδενική ανοχή» δεν είναι μόνο ότι κλιμακώνει την κοινωνική ένταση χωρίς λόγο. Είναι και ότι δημιουργεί παράκρουση στα κεφάλια των υποστηρικτών της.
   Να, λοιπόν, που πρέπει να μιλήσουμε ξανά για τα αυτονόητα.
   Για ένα κίνημα που οφείλει να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, τις κοινωνικές και συνταγματικές ελευθερίες, το δικαίωμα των φοιτητών να κάνουν συνελεύσεις, το δικαίωμα της Πολιτείας σε μια αστυνομία που θα κάνει τη δουλειά της με επαγγελματισμό και όχι με οπαδικό ή χρυσαυγίτικο στυλάκι, το δικαίωμα όλων μας να μην γυρίσουμε στην Ελλάδα της ΕΡΕ, της ΕΚΟΦ και των ΤΕΑ. 
   Γιατί εδώ έχουμε δημοκρατία. Και δικαιώματα δεν έχουν μόνο οι τραπεζίτες.
το Κύριο Άρθρο στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2019 | 2:26 pm


Σοβαρές καταγγελίες εργαζομένων στο ΕΚΑΒ για απαράδεκτες ενέργειες αστυνομικών

- «Δεν έχει ξανασυμβεί τέτοιο περιστατικό στη Μεταπολίτευση από όσο γνωρίζουμε. Ηταν πρωτοφανή όσα ζήσαμε στην ΑΣΟΕΕ»
- Γνώριζε ο Κικίλιας;


   Μια εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία εργαζομένων στο ΕΚΑΒ αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.» σχετικά με τη στάση των αστυνομικών δυνάμεων μετά την προχθεσινή εισβολή των ΜΑΤ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.
   Σύμφωνα με τους εργαζόμενους (σ.σ. τα στοιχεία των οποίων βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.»), με ευθύνη της αστυνομίας υπήρξε παραβίαση του ιατρικού απορρήτου με φακέλωμα των προσωπικών στοιχείων τραυματιών φοιτητών, αδικαιολόγητη καθυστέρηση της διακομιδής τους στο νοσοκομείο, «τρομοκράτηση» των τραυματιών που σχεδόν ανακρίνονταν και αντιμετωπίζονταν ως υποψήφιοι προς σύλληψη, με αποτέλεσμα να αποτραπεί η είσοδος αρκετών τραυματιών στα ασθενοφόρα, παρότι οι ίδιοι τα είχαν καλέσει.
   Μεταφέρουμε την καταγγελία:

«Τρομοκρατική συζήτηση»

«Δεν έχει ξανασυμβεί τέτοιο περιστατικό στη Μεταπολίτευση από όσο γνωρίζουμε. Ηταν πρωτοφανή όσα έζησαν οι διασώστες του ΕΚΑΒ. Το πρώτο παράδοξο είναι πως οι αστυνομικές δυνάμεις σταματούσαν τα ασθενοφόρα πριν καν αυτά φτάσουν στην ΑΣΟΕΕ, κάνοντάς τους έναν πρόχειρο σύντομο έλεγχο 2-3 λεπτών, πριν τους αφήσουν να περάσουν. Ελεγχαν κάθε ασθενοφόρο που κατευθυνόταν προς την ΑΣΟΕΕ. Αραγε τι όμως θα μπορούσε να κομίζει ένα ασθενοφόρο;
»Το χειρότερο είναι πως οι αστυνομικοί πραγματοποιούσαν ενδελεχή έλεγχο κατά την αποχώρηση του ασθενοφόρου από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, με τον ασθενή μέσα. Ζητούσαν και κατέγραφαν τα στοιχεία του τραυματία, παραβαίνοντας το ιατρικό απόρρητο, ενώ έκαναν και τρομοκρατική συζήτηση (τύπου “ναι, είσαι τραυματίας, αλλά μπορεί να γίνει και η προσαγωγή σου”).
»Οι διασώστες αιφνιδιάστηκαν, δεν είχαν καμία ενημέρωση από το κέντρο ή από τη Διοίκηση για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ. Από όσο γνωρίζουμε, αυτό δεν ήταν καν εν γνώσει της διοίκησης του ΕΚΑΒ. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν ηχογραφημένες οι σχετικές συνομιλίες με το κέντρο, καθώς οι διασώστες έχουν ενημερώσει για τις καθυστερήσεις στη διακομιδή εξαιτίας της παρέμβασης της αστυνομίας.
»Ευτυχώς δεν προέκυψε μεγάλος κίνδυνος για την υγεία των τραυματιών από την απαράδεκτη και αυθαίρετη ενέργεια των αστυνομικών. Ομως καταγράφηκαν πολλές αρνήσεις των ίδιων των τραυματισμένων φοιτητών να μπούνε στα ασθενοφόρα, τα οποία είχαν καλέσει, υπό το φόβο μιας ενδεχόμενης σύλληψης. Αποτέλεσμα, οι περισσότεροι να μεταφέρονται με δικά τους οχήματα στα νοσοκομεία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο του φοιτητή με το κάταγμα στο χέρι».
   Οι καταγγελίες των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ συμβαδίζουν με τις μαρτυρίες των ίδιων των φοιτητών στην «Εφ.Συν.», οι οποίοι κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή πως δεν επιτρεπόταν επί μισή ώρα η πρόσβαση των ασθενοφόρων στην ΑΣΟΕΕ.
   Παράλληλα, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα για το αν το υπουργείο Υγείας ήταν ενήμερο και είχε δώσει εντολή προς τη διοίκηση του ΕΚΑΒ ώστε να επιτρέψει την πρωτοφανή ενέργεια των αστυνομικών.

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2019 | 2:06 pm


Το μίξερ της κυβέρνησης για την ΑΣΟΕΕ

- Πρωτοφανής προπαγάνδα στα πολύωρα και σχεδόν μονοθεματικά δελτία των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ
- Κυβερνητικά χείλη σκόπιμα «ανακατεύουν» και τα βάζουν όλα στο ίδιο τσουβάλι, σε μια προσπάθεια κατασυκοφάντησης των φοιτητικών κινητοποιήσεων


   Η πρωτοφανής προπαγάνδα, που διαχέεται όλες αυτές τις ημέρες στα πολύωρα και σχεδόν μονοθεματικά δελτία των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, ακόμη και σε σχέση με την υπουργική προϊστορία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
   Κυβερνητικά χείλη σκόπιμα «ανακατεύουν» τις συλλήψεις ατόμων που φέρεται να έχουν εμπλοκή σε ληστεία και τρομοκρατική οργάνωση με την αστυνομική επιχείρηση σε υπόγειο της ΑΣΟΕΕ -όπου βρέθηκαν κράνη, κοντάρια και μπουκάλια από ποτά- και την έφοδο των ΜΑΤ στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ για να συλλάβουν φοιτητές που διαμαρτύρονταν για το λοκ άουτ.
   Όλα μαζί στο ίδιο τσουβάλι και από κοντά οι απορίες των τηλε-δικαστών για το αν ήταν φοιτητές, για το αν είχαν δουλειά να βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο, που έκλεισε «συμπτωματικά» μία εβδομάδα πριν από την πορεία του Πολυτεχνείου.
   Η προσπάθεια κατασυκοφάντησης των φοιτητικών κινητοποιήσεων με αφορμή, όχι μόνο την κατάργηση του ασύλου, αλλά και όλα τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης, συνοδεύεται πλέον, κατά κανόνα, με χημικά και βλήματα κρότου-λάμψης.
   «H Αστυνομία επεμβαίνει στα Πανεπιστήμια, μετά την ψήφιση του τελευταίου νόμου, όπως σε όλους τους δημόσιους χώρους. Άρα δεν είναι θέμα επέμβασης της Αστυνομίας σε Πανεπιστήμια, είναι εφαρμογή του νόμου», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης. «Βρέθηκαν κράνη», βροντοφώναξε η υπουργός Παιδείας, ενώ «μπαχαλάκηδες» χαρακτήρισαν τους φοιτητές κάποιοι δημοσιογράφοι.
   Κανείς από όλους αυτούς δεν εξηγεί όμως γιατί στα «λάφυρα» της αστυνομικής επέμβασης προστέθηκαν σπασμένα κεφάλια και χέρια φοιτητών, φοιτητές που συνελήφθησαν έξω από το σπίτι τους πολλές ώρες αργότερα, ενώ στα βίντεο φαίνονται οι κλοτσιές και τα άγρια χτυπήματα των αστυνομικών.
   Λίγες ημέρες πριν, δια στόματος υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ακούστηκε ο αδιανόητος υπαινιγμός ότι κάποιοι θέλουν ένα νέο Γρηγορόπουλο! Ότι δηλαδή κάποιοι θέλουν ένα σκοτωμένο παιδί από χέρι αστυνομικού. Δεν ίδρωσε το αυτί κανενός με την απαράδεκτη, εμπρηστική αυτή δήλωση. Δεν σκέφτηκε κανείς ότι κάποιοι μπορεί να ετοιμάζουν τον επόμενο Κορκονέα.
   Η κυβέρνηση, όπως όλες οι κυβερνήσεις, οφείλει εγκαίρως να σταθμίσει πώς θα αντιμετωπίσει τις φοιτητικές -και όχι μόνο- κινητοποιήσεις που ακολουθούν, όταν ψηφίζονται αυταρχικοί για την Παιδεία νόμοι ή όταν παραβιάζονται τα προφανή δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2019 | 1:22 pm


Αμείλικτα τα ερωτήματα του «Μακρυγιάννη» για τα... περίεργα «τερτίπια» του Δημάρχου Αρταίων

Μήπως κάποιοι "έριξαν άδεια για να πιάσει γεμάτα", μήπως θέλησαν να βολιδοσκοπήσουν αντιδράσεις και ανάλογα να προχωρήσουν;


   Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, που αφορούν τη συζήτηση από την πλευρά του Δήμου Αρταίων στο Δημοτικό Συμβούλιο και λήψη απόφασης περί ανάκλησης της με αριθμό 68/2010 ομόφωνης απόφασης του τότε Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και τον προγραμματισμό των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το επερχόμενο χρονικό διάστημα ενόψει και της επετείου των 40 χρόνων από την ίδρυση του «Μακρυγιάννη», ο Σύλλογος επισημαίνει τα παρακάτω:

Α. Σε ότι αφορά το θέμα της ανάκλησης απόφασης παραχώρησης
Για ενημέρωση των μελών μας αλλά και των πολιτών θα αναφέρουμε χρονολογικά το ιστορικό παραχώρησης.
Κατά το έτος 1980. Παραχωρείται το κτίριο δωρεάν στον «Μακρυγιάννη» (μετά την ίδρυσή του) από τον τότε δήμαρχο Αρταίων, Ν. Σιμιτζή.
Κατά το έτος 1990. Προσπάθεια κατεδάφισης του κτιρίου και ανέγερσης πολυκατοικίας με το σύστημα της αντιπαροχής από τον Κ. Βάγια.
Κατά το έτος 2010. Επί δημαρχίας Π. Οικονομίδη απόφαση περί δωρεάν παραχώρησης για 49 χρόνια.

Ξεκαθαρίζουμε κάποια πράγματα για τη σημερινή κατάσταση και για αποκατάσταση της αλήθειας.

α) Υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του έτους 2010 για δωρεάν παραχώρηση.
β) Αμφισβήτηση νομιμότητας δεν τίθεται λόγω ελέγχου της εν λόγω απόφασης τότε, από την αρμόδια Υπερκείμενη Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου (Έλεγχος Νομιμότητας).
γ) Πραγματώνεται η επιθυμία του διαθέτη όπου επί λέξει αναφέρεται στην διαθήκη του ότι: «Κληροδοτώ εις τον Δήμον Άρτης την εν Άρτη και εν τη οδώ Νικ. Πριοβόλου οικία μου…..να χρησιμοποιήσει αυτήν δια αγαθοεργόν τι ίδρυμα της πόλεως Άρτης…»
δ) δεν τίθεται στη διαθήκη του Π.Τζενέτου και δεν αναφέρεται πουθενά έσοδον ώστε να υφίσταται καταβολή μισθώματος.
ε) Οι σκοποί του «Μακρυγιάννη» αλλά και όλων των άλλων Πολιτιστικών Συλλόγων και Σωματείων είναι ΑΓΑΘΟΕΡΓΟΙ. Η λέξη «αγαθοεργία» ερμηνεύεται από το Λεξικό της Κοινής Ελληνικής και του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ως «η αφιλοκερδής και ανυστερόβουλη πράξη που ωφελεί το κοινωνικό σύνολο».

Τίθεται πλέον αμφισβήτηση από κάποιον περί των αγαθοεργών σκοπών του «Μ» αλλά και κάθε Πολιτιστικού Συλλόγου;
Μετά βεβαιότητος απαντούμε «όχι».

Τότε γιατί όλη αυτή η αναταραχή;
Ένα ζήτημα που λύνεται σε ένα γραφείο του Δήμου γιατί να έρθει θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα με τρόπο που κανείς σύμβουλος των παρατάξεων δεν γνώριζε τι αφορά;
Γιατί όλη αυτή η παραφιλολογία και οι αμφισβητήσεις επί του θέματος;
800 άτομα την εβδομάδα περνούν το κατώφλι του Συλλόγου. 26 χορευτικά τμήματα 3 χορωδίες Θεατρική σκηνή Εργαστήρι θεάτρου εφήβων τμήματα ζωγραφικής και σκακιού, Ευρωπαϊκοί χοροί, Latin, Copoeria, κοπτική ραπτική.

Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ είναι η μεγαλύτερη κυψέλη δημιουργίας πολιτισμού της πόλης.
Είναι δυσεξήγητο φαινόμενο ο λόγος που εισήχθη το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για ανάκληση της απόφασης παραχώρησης.

Μετά τη δημοσιότητα που δώσαμε εμείς οι άνθρωποι του «Μ» στο θέμα, η εν λόγω απόφαση δεν ανακλήθηκε, ωστόσο, όπως ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ αναφέρει. Αντίθετα. 

Με τον ομόφωνη απόφαση του ΔΣ αναβλήθηκε η συζήτηση έτσι ώστε να τροποποιηθεί το καταστατικό μας και να συμπεριληφθεί η λέξη «ΑΓΑΘΟΕΡΓΟΣ ΣΚΟΠΟΣ».
Ήδη ο Σύλλογος στα πλαίσια και άλλων τροποποιήσεων του καταστατικού θα συμπεριλάβει και τη φράση «αγαθοεργός σκοπός», ως εκ περισσού έτσι ώστε να εκλείψει και η παραμικρή αμφιβολία και αμφισβήτηση σε κάθε κακοπροαίρετο περί της νομιμότητας ή μη.

Σας γνωρίζουμε τέλος ότι από όσα μέχρι σήμερα γνωρίζουμε η Περιφέρεια Ηπείρου για το κτίριο Τζανέτου το μόνο που ζητά είναι: 
α) η νόμιμη κατάσταση του κτιρίου (αν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς κλπ).
β) τον τρόπο που έχει γίνει εκτελεστή η θέληση του διαθέτη και τίποτα άλλο.
Και αυτά, σε απάντηση εγγράφου του Δήμου προς την περιφέρεια. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Β. Πρότασή μας για τον εορτασμό της επετείου της Ανεξαρτησίας της πόλης μας (24 Ιουνίου 1820)
Όσον αφορά τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Απελευθέρωσης προτείνουμε τα εξής:
23 Ιουνίου (Ημέρα Τρίτη) Λαμπαδηδρομία σε συνεργασία με άλλους Συλλόγους της πόλης.
Παρέλαση και γιορτή με παραδοσιακές φορεσιές και χορούς με κατάληξη την κεντρική πλατεία της Πόλης.
24 Ιουνίου. Μετά την καθιερωμένη δοξολογία και κατάθεση στεφάνων να ακολουθεί παρέλαση με συμμετοχή όλων των πολιτιστικών συλλόγων και του στρατού.
Προσπάθεια για κήρυξη αργίας της εν λόγω ημέρας.

σημ. Τηλεβόα: Προσωπικά, ααναρωτιέμαι μήπως κάποιοι "έριξαν άδεια για να πιάσει γεμάτα", μήπως θέλησαν να βολιδοσκοπήσουν αντιδράσεις και ανάλογα να προχωρήσουν;
Δεν θα ήταν δα και πρώτη φορά που κάποιοι θα ορέγονταν για άλλη χρήση το κτίριο Τζανέτου. Άποψή μου...
Πάντως, και κατά το έτος 1990 υπήρξε προσπάθεια κατεδάφισης του κτιρίου και ανέγερσης πολυκατοικίας, με το σύστημα της αντιπαροχής, από τον τότε δήμαρχο, Κ. Βάγια.

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 6:51 pm


Άρτα - Ειδήσεις και Νέα

Μοιρασιά στην Άρτα - FL News

Μοιρασιά στην Άρτα  FL News

Δημοσιεύθηκε στις 10 November 2019 | 9:57 pm


Ληστεία στην Άρτα - Typos-i.gr

Ληστεία στην Άρτα  Typos-i.gr

Δημοσιεύθηκε στις 7 November 2019 | 2:49 pm


Ήττα στην Άρτα - SportLarissa

Ήττα στην Άρτα  SportLarissa

Δημοσιεύθηκε στις 26 October 2019 | 5:36 pm


Δασική πυρκαγιά στην Άρτα - CNN Greece

Δασική πυρκαγιά στην Άρτα  CNN Greece

Δημοσιεύθηκε στις 12 August 2019 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Άρτα

Φιλικοί ιστότοποι: