Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Άρτας   »   Άρτα    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Καμία συγκεκριμένη απάντηση δεν έδωσαν στην ερώτηση της Όλγας Γεροβασίλη για τη σχεδιαζόμενη δημιουργία προσφυγικής δομής στην Άρτα

- Ο Στεφανής παρέπεμψε σε Μηταράκη - Χρυσοχοΐδη, οι οποίοι κατέφυγαν σε ανούσιες αοριστολογίες, για να μην απαντήσουν στα τρία επιτακτικά αλλά και σαφή ερωτήματα
- Οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί της κυβέρνησης συνεχίζονται ερήμην της τοπικής κοινωνίας


   Ενόψει της σχεδιαζόμενης δομής φιλοξενίας προσφύγων στην Άρτα, η Γραμματέας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη, κατέθεσε στις 27 Γενάρη 2020 προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Εθνικό Συντονιστή για το Μεταναστευτικό και Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας ερώτηση με θέμα: «ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Επικίνδυνοι Σχεδιασμοί της Κυβέρνησης ερήμην της τοπικής Κοινωνίας - Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στην Άρτα».
   Τα ερωτήματα ήταν επιτακτικά αλλά και σαφή. Συγκεκριμένα, οι κοι Υπουργοί καλούνταν να απαντήσουν:
      1. Τί είδους δομή φιλοξενίας πρόκειται να δημιουργηθεί στην Άρτα (ανοιχτού ή κλειστού τύπου) και τι δυναμικότητα ακριβώς θα έχει?
      2. Δεδομένης της εκπεφρασμένης ανησυχίας της τοπικής κοινωνίας θα υπάρξει πρότερη διαβούλευση ή μοιραία θα επιλεγεί η σχετική τοποθεσία εγκατάστασης της νέας δομής με κριτήριο το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος από άποψη ψηφοφόρων, ως διαρρεόταν στον Τύπο ότι θα συμβεί με επιλογή του Δήμου Ν. Σκουφά;
      3. Προκειμένης της δημιουργίας τησ νέας αυτής δομής φιλοξενίας θα εξασφαλιστεί η ύπαρξη των ελάχιστων προδιαγραφών της αξιοπρεπούς και οργανωμένης διαβίωσης των προσφύγων; Ενδεικτικά, θα υπάρχουν στην τοποθεσία που θα επιλεγεί οργανωμένα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, θα είναι σε κατάλληλο σημείο, ώστε π.χ. να μην πλήττεται από πλημμυρικά φαινόμενα (όπως συμβαίνει με μερικές από τις προταθείσες περιοχές) θα υπάρξει μέριμνα να αποφευχθούν φαινόμενα γκετοποίησης που μπορεί να δημιουργήσουν εντάσεις μεταξύ των φιλοξενούμενων, θα ενισχυθεί το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και Πυροσβεστικός Σταθμός σε προσωπικό κατ’ αναλογίαν αύξησης του τοπικού πληθυσμού, θα υπάρχει πρόσβαση σε υπηρεσίες ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού που πρόκειται να εγκατασταθεί (υπηρεσίες Υγείας, Εκπαίδευση, διερμηνείς κ.ο.κ.);
------------
   Αντί για άλλη απάντηση, ο Εθνικός Συντονιστής και Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας απλά παραπέμπει στους δύο άλλους Υπουργούς. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη λέει ότι «οι Υπηρεσίες του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας λαμβάνουν μέτρα για την «προστασία τόσο των εγκαταστάσεων όσο και της ευρύτερης περιοχής, διαθέτοντας ικανές αστυνομικές δυνάμεις», ενώ ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρει ότι «οι προτεινόμενες τοποθεσίες για προσωρινές δομές φιλοξενίας θα ανακοινωθούν σταδιακά», την ώρα που ταυτόχρονα «παγώνει» και «ξεπαγώνει» ο «διάλογος των επιτάξεων» στα νησιά για δημιουργία κλειστών δομών κράτησης.

   Ειδκότερα:


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΘΕΜΑ: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

ΣΧΕΤ. : Ερώτηση 3591/27-01-2020 της Βουλής των Ελλήνων

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε η βουλευτής κα Όλγα Γεροβασίλη με θέμα «ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Επικίνδυνοι Σχεδιασμοί της Κυβέρνησης ερήμην της τοπικής Κοινωνίας – Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στην Άρτα», σας γνωρίζονται τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση της μεταναστευτικής-προσφυγικής κρίσης είναι η διεύθυνση και ο συντονισμός, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τις λοιπές δημόσιες υπηρεσίες και αρχές, καθώς και τους κοινωνικούς φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που επικουρούν την λειτουργία των ΚΕ.ΥΠ./Κ.Υ.Τ και των Δομών Προσωρινής Υποδοχής Φιλοξενίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων, που προκύπτουν από τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στη χώρα, αποκλειστικά σε ό,τι αφορά στη μεταφορά, διαμονή, σίτιση και υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών.

Κατά τα λοιπά, αρμόδια να σας απαντήσουν είναι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο συστάθηκε με το ΠΔ 04/2020 (ΦΕΚ τ.Α ́4), και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ


ΠΡΟΣ: ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ


ΘΕΜΑ : Απάντηση στην από 27-01-2020 με αριθμό 3591 ερώτηση της Βουλευτή

κασ Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ.

Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου και σε ό,τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι τόσο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όσο τα Αρχηγεία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος κινούνται με γνώμονα τη διασφάλιση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου απόδοσης και αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων Υπηρεσιών τους. Στο πλαίσιο αυτό, καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για την ισομερή και ισόρροπη κατανομή του προσωπικού τους -σε όλες τις κεντρικές και περιφερειακές Υπηρεσίες των Σωμάτων- ώστε αυτές να λειτουργούν σε ικανοποιητικό επίπεδο, προσαρμοζόμενα στις ανακύπτουσες, κάθε φορά, αυξημένες ή ανελαστικές υπηρεσιακές ανάγκες, πάντοτε σε συνάρτηση με τις ειδικές προβλέψεις του κανονισμού που διέπει τις μεταθέσεις και τις εν γένει μετακινήσεις του ένστολου προσωπικού.

Τέλος, παρέπεται να λεχθεί ότι οι Υπηρεσίες του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας - στην εδαφική αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης καθώς και Κέντρα προσωρινής φιλοξενίας- λαμβάνουν μέτρα για την προστασία τόσο των εγκαταστάσεων αυτών όσο και της ευρύτερης περιοχής, διαθέτοντας ικανές αστυνομικές δυνάμεις, προς πρόληψη και αποτροπή οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας σε βάρος προσώπων και πραγμάτων, ενώ επιλαμβάνονται επί παντός περιστατικού ή αδικήματος που άπτεται των αρμοδιοτήτων τους.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΜΙΧΑΗΛ ΧΡYΣΟΧΟΪΔΗΣ


Προς:

Τη Βουλή των Ελλήνων

Θέμα: Κοινοβουλευτικός Έλεγχοσς

Σχετ.: Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 3591/27-1-2020 Ερώτηση. Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε η Βουλευτής κα Ο. Γεροβασίλη, με θέμα  «ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Επικίνδυνοι Σχεδιασμοί της Κυβέρνησης ερήμην της τοπικής Κοινωνίας – Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στην Άρτα»,  και στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σημειώνεται καταρχήν ότι, δεδομένων των ιδιαίτερα αυξημένων προσφυγικών ροών που παρουσιάζονται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει καταρτιστεί σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει σειρά άμεσων και έμμεσων ενεργειών προκειμένου να αυξηθούν οι θέσεις φιλοξενίας.

Στις άμεσες ενέργειες συγκαταλέγονται η άμεση αποσυμφόρηση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης νήσων, η αύξηση χωρητικότητας των υπαρχουσών δομών φιλοξενίας της ενδοχώρας και η πλήρης αξιοποίηση των ήδη υπαρχουσών χώρων διαμονής. Επιπλέον, στις έμμεσες ενέργειες μεταξύ άλλων, συγκαταλέγονται η δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας στην ενδοχώρα και η επιτάχυνση των διαδικασιών απομάκρυνσης των διαμενόντων, οι οποίοι είναι πλέον δικαιούχοι διεθνούς προστασίας και δεν είναι πλέον αιτούντες άσυλο, από τις δομές και τα κέντρα φιλοξενίας (exit strategy).

Οι προτεινόμενες τοποθεσίες για προσωρινές δομές φιλοξενίας θα ανακοινωθούν σταδιακά. Στόχος η μείωση των επιπτώσεων της κρίσης στην Ελληνική κοινωνία, η οποία καλείται να δείξει αλληλεγγύη στα νησιά του Αιγαίου, που σήμερα σηκώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο της μεταναστευτικής κρίσης.

Σημειώνω ότι στην ερώτησή σας, όπου αναφέρεστε στις δυνατότητες για τους αιτούντες άσυλο στα ανοικτά κέντρα, δεν αναφέρεται η δυνατότητα επιστροφών στην Τουρκία. Ακριβώς διότι η Κοινή Ανακοίνωση ΕΕ-Τουρκίας, όπως ερμηνεύτηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, οδήγησε στον εγκλωβισμό στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην συμφόρηση στα νησιά του Αιγαίου.

Σημειώνω ότι για την στήριξη των τοπικών κοινωνιών, με το άρθρο 195 του ν. 4662/2020 (Α ́27) ρυθμίζεται η οικονομική ενίσχυση, από το έτος 2019, των δήμων οι οποίοι έχουν επιβαρυνθεί από τη λειτουργία των δομών εντός των διοικητικών τους ορίων. Σε εφαρμογή της ρύθμισης αυτής, για το έτος 2019, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 1312 (407/Β/11.2.2020) κοινή υπουργική απόφαση «Καταβολή ενιαίου τέλους για το έτος 2019, στους Δήμους εντός των διοικητικών ορίων των οποίων λειτουργούν μονάδες προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών».

Ταυτόχρονα, με το άρθρο 196 του ως άνω νόμου συστήνεται «Ταμείο Αλληλεγγύης» για τους Δήμους όπου λειτουργούν μονάδες φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Σκοπός  του εν λόγω Ταμείου είναι η χρηματοδότηση έργων για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και η χρηματοδότηση έργων υποδομών που είναι απαραίτητα για την πλήρη και ορθή λειτουργία των υφιστάμενων μονάδων ή για τη θέση σε λειτουργία νέων μονάδων χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των δημοτικών προϋπολογισμών και των δημοτών.

Το Υπουργείο, έχοντας την ευθύνη για την υποδοχή και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, να θέσει στρατηγικές  θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα, με στόχο την απορρόφηση των ροών αυτών και την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης. Ταυτόχρονα, το παραπάνω Σχέδιο υλοποιείται με γνώμονα την εφαρμογή πολιτικής αναλογικής κατανομής του πληθυσμού, ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο κάποιες μόνο περιοχές της επικράτειας να επωμίζονται δυσανάλογα βαρύ φορτίο πληθυσμού σε σχέση με άλλες.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΥΤΑΡΑΚΗΣ


   Το σχετικό link, με την ερώτηση της Όλγας Γεροβασίλη και τις (ΜΗ) απαντήσεις των Υπουργών βρίσκεται ΕΔΩ.

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2020 | 10:23 pm


Προσφυγικό: Το ναυάγιο Μητσοτάκη (και) στις επιτάξεις

- Μέσα σε ένα 24ωρο... γενικός συναγερμός και κωλοτούμπα!
- Η νέα πράξη στην συνταγή του… χάους και του «απόψε αυτοσχεδιάζουμε»


   Το πρωί της περασμένης Κυριακής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο γενικός γραμματέας της ΝΔ Γιώργος Στεργίου μάζεψαν στα γραφεία του κόμματος βουλευτές και στελέχη για «μασάζ» και briefing επί του προσφυγικού. Το βασικό στίγμα ήταν πως το μήνυμα που πρέπει να μεταφερθεί σε τοπικές κοινωνίες, γαλάζιους παράγοντες και δημάρχους είναι πως το σχέδιο των επιτάξεων και των κλειστών δομών είναι η «ύστατη» και «μοναδική λύση» για το προσφυγικό - μεταναστευτικό και πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω.
   Ούτε 24 ώρες αργότερα, το πρωί της Δευτέρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του έμαθαν από… τηλεοράσεως πως το σχέδιο των επιτάξεων «παγώνει» για μια εβδομάδα, προκειμένου να δοθεί χρόνος διαλόγου και αντιπροτάσεων από τους περιφερειάρχες και δημάρχους των νησιών. Το ανακοίνωσε ο (νέος) υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης από το τηλεοπτικό πάνελ του Alpha, στο οποίο βρισκόταν μαζί με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη - τον «σημαιοφόρο» του δόγματος «καμία δομή και κανένας πρόσφυγας και μετανάστης πια στα νησιά».
   Ακολούθησε γενικός συναγερμός στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον Νότη Μηταράκη, του ζήτησε να πάει στο γραφείο του, έγινε η συνάντηση και εν τέλει η κυβερνητική διαρροή προχθές το βράδυ ήταν πως η πρωτοβουλία του υπουργού δεν εκδηλώθηκε σε συνεννόηση με το Μαξίμου αλλά αποφασίστηκε «από κοινού» πως «καλόν είναι να εξαντληθούν τα περιθώρια διαλόγου» και πως «η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε ενδεχόμενες προτάσεις» των τοπικών κοινωνικών.
   Την ίδια ώρα ο… συνήθης port parole του πρωθυπουργού, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, έβγαινε στον ΣΚΑΪ για να διαμηνύσει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στις επιτάξεις. «Ο κ. Μηταράκης δεν έχει πάρει τίποτα πίσω», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, «είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης να υπάρχει πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού, υπό την έννοια αυτή δίδεται μία νέα τελευταία ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να έρθουν με δημιουργικές προτάσεις οι οποίες θα έχουν κατά βάση ως αποτέλεσμα το να προταθούν συγκεκριμένες τοποθεσίες για να γίνουν οι νέες δομές».
   Συνοπτικά, πρόκειται για την νέα πράξη στην συνταγή του… χάους και του «απόψε αυτοσχεδιάζουμε» με την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει, από την πρώτη μέρα της θητείας της, το προσφυγικό - μια συνταγή, την οποία δεν άλλαξε ούτε η ανασύσταση του καταργηθέντος υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
   Πολιτικά, η πρωτοβουλία Μηταράκη ήγειρε τρία ερωτήματα, τα οποία τίθενται με ένταση από χθες και εντός ΝΔ.
   Το πρώτο αφορά το ποια ακριβώς ήταν τα κίνητρα και η στόχευση της τηλεοπτικής εξαγγελίας του υπουργού. Όσοι, δε, θέτουν αυτό το ερώτημα υπενθυμίζουν πως ο Νότης Μηταράκης βρισκόταν στο ίδιο πάνελ με τον Κώστα Μουτζούρη, που είναι στενός πολιτικός του φίλος, με αμφότερους να προέρχονται από τις τάξεις της «σαμαρικής» ομάδας της ΝΔ. Οι ίδιοι υπενθυμίζουν πως ο Νότης Μηταράκης, ως βουλευτής Χίου, στήριξε ανοιχτά για περιφερειάρχη τον κ. Μουτζούρη στις αυτοδιοικητικές εκλογές κόντρα στην επίσημη υποψηφιότητα της ΝΔ για την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
   Το δεύτερο ερώτημα είναι ποια διαφορά μπορεί να κάνει και να προσφέρει ένα τετραήμερο «μορατόριουμ» στο θέμα των επιτάξεων και ποιες - σοβαρές - αντιπροτάσεις μπορεί να φέρουν σ’ αυτό το διάστημα οι δήμαρχοι και τοπικοί παράγοντες που αντιδρούν στις νέες κλειστές δομές στα νησιά. Πίσω από αυτό, αναδύεται και η αίσθηση ότι το μόνον το οποίο προσπαθεί να πετύχει η κυβέρνηση είναι απλώς να πετάξει το μπαλάκι του αδιεξόδου στους τοπικούς άρχοντες και να τους εμφανίσει συνυπεύθυνους - εάν όχι μοναδικούς τελικούς υπεύθυνους - για το ναυάγιό της στο προσφυγικό.
   Το τρίτο - και μάλλον καθοριστικό - ερώτημα είναι πόσους ακόμη αιφνιδιασμούς, πισωγυρίσματα και κενά ελέγχου και συντονισμού μπορεί να αντέξει αυτή καθαυτή η διαχείριση του προσφυγικού, μέσα σε κλίμα γενικού συναγερμού για αύξηση των ροών όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Συρία. Εδώ, οι μόνες απαντήσεις που επιμένει να δίνει η κυβέρνηση είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα, και μάλιστα επικίνδυνα ερασιτεχνικού επιπέδου.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2020 | 9:39 pm


Ωμοί και αναίσχυντοι

Ευτυχώς υπάρχει ακόμα ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Κάτι έχει απομείνει όρθιο από την επέλαση του «επιτελικού κράτους»...


   Από προχθές, ολόκληρο το σύστημα της Ν.Δ. που εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο με την υπόθεση Novartis περιφέρεται έξαλλο στα ΜΜΕ. Απειλεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα με ισόβια, κραυγάζει για έσχατες προδοσίες και ισόβια και εξαπολύει ύβρεις και απειλές κατά των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος
   Ακόμα και ο υπουργός Δικαιοσύνης βγήκε κάπου, να πει οι συγκεκριμένοι μάρτυρες δεν υπάγονται στο καθεστώς προστασίας, όπως καθορίζεται διεθνώς. Γιατί; Γιατί έτσι. Ιατρός μικροβιολόγος είναι ο άνθρωπος, κάτι παραπάνω από εμάς θα ξέρει από Δίκαιο και διεθνείς νομικές συμβάσεις.
   Αυτό το χάλι, σχετίζεται, προφανώς, με την αδυναμία της Προανακριτικής Επιτροπής να αποκαλύψει την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων. Λυσσάνε επειδή όλη τους η προσπάθεια να ακυρώσουν την έρευνα της Τουλουπάκη και να οδηγήσουν την υπόθεση του σκανδάλου Novartis στο αρχείο έχει πέσει στο κενό.
   Στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Αυτή η Δικαιοσύνη κάνει διερεύνηση για ένα τεράστιο σκάνδαλο: τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, από πρώην υπουργούς Υγείας, για λογαριασμό μιας πολυεθνικής εταιρείας, υπερτιμολογήσεις που κανείς δεν έχει αμφισβητήσει ότι έγιναν.
   Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος είναι πολύ σημαντικοί για τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Συνεπώς, ό,τι θίγει τους μάρτυρες -και η άρση της ανωνυμίας τους τους θίγει - θίγει την προσπάθεια της Δικαιοσύνης να διερευνηθεί η υπόθεση.
   Με λίγα λόγια: η προσπάθεια της Προανακριτικής να αποκαλύψει την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων συνιστά ωμή και αναίσχυντη προσπάθεια παρέμβασης στη Δικαιοσύνη. Είναι η πιο ωμή και η πιο αναίσχυντη παρέμβαση που έχει επιχειρηθεί ποτέ.
   Ευτυχώς η πραγματική ζωή δεν είναι Netflix. Κάτι έχει απομείνει όρθιο από την επέλαση του «επιτελικού κράτους».
το Κύριο Άρθρο στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2020 | 9:14 pm


ΣΥΡΙΖΑ: Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αδειάζει τις μεθοδεύσεις ΝΔ και ΚΙΝΑΛ - Σε πανικό ο Γεωργιάδης για τις αποκαλύψεις

- Ζητά από την Προανακριτική Επιτροπή να εφαρμοστεί η Υπουργική Απόφαση για κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων με χρήση ηλεκτρονικών Μέσων, όπως είχε εξαρχής ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ
- «Ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να κρύβεται για τρίτη μέρα πίσω από τις αθλιότητες των υπουργών του; Υιοθετεί όσα λέει ο κ. Γεωργιαδης;»   «Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αδειάζει τις παράνομες μεθοδεύσεις ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ζητώντας από την Προανακριτική Επιτροπή να εφαρμοστεί η Υπουργική Απόφαση για κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων με χρήση ηλεκτρονικών Μέσων, όπως είχε εξαρχής ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
   Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει, οι «αποκαλύψεις της «Αυγής» σχετικά με τα πεπραγμένα του υπουργού Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, κατά τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας, εξηγούν πλήρως τον πανικό του.
   Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατά τη διάρκεια της ένορκης κατάθεσής του, τον Ιανουάριο του 2019, ο τέως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας, Στ. Ευαγγελάτος, δήλωσε πως ο κ. Γεωργιάδης ήταν αυτός που καθόριζε τις τιμές των φαρμάκων!». 
   Κατόπιν τούτων, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «ο κ. Γεωργιάδης δεν μπορεί να κρύψει τον πανικό του: Στοχοποιεί τους προστατευόμενους μάρτυρες, στέλνει τους πολιτικούς του αντίπαλους σε ειδικά δικαστήρια και τους καταδικάζει σε ισόβια. Ο φόβος του για τις δικαστικές εκκρεμότητες ως προς το σκάνδαλο Novartis είναι πλέον πασιφανής.
   Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει: Ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να κρύβεται για τρίτη μέρα πίσω από τις αθλιότητες των υπουργών του; Υιοθετεί όσα λέει ο κ. Γεωργιαδης; Αν ναι, δεν έχει παρά να κάνει ό,τι δεν τόλμησε τον περασμένο Σεπτέμβρη. Αν όχι, δεν έχει παρά να τον αποδοκιμάσει δημόσια και να τον στείλει σπίτι του».

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2020 | 9:10 pm


Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά να μην αποκαλυφθούν τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων

ΣΥΡΙΖΑ: Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αδειάζει τις μεθοδεύσεις ΝΔ και ΚΙΝΑΛ


   Την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με βάση όσα προβλέπει η υπουργική απόφαση και όχι με αποκάλυψη της ταυτότητάς τους ζητά από την προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.
   Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή έφτασε και κατατέθηκε στην επιτροπή. «Το έγγραφο Μπρακουμάτσου ζητά να εφραμοστεί η ΚΥΑ και όσα αυτή προβλέπει για την εξέταση προστατευόμενων μαρτύρων στη ΓΑΔΑ.
   Θέλουμε να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως ορίζει η ΚΥΑ και θέλει η ΓΑΔΑ. Σας παραπέμπω και σε όσα δήλωσε προχτές στο κοινοβούλιο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου» τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.
πηγή

   «Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αδειάζει τις παράνομες μεθοδεύσεις ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ζητώντας από την Προανακριτική Επιτροπή να εφαρμοστεί η Υπουργική Απόφαση για κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων με χρήση ηλεκτρονικών Μέσων, όπως είχε εξαρχής ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2020 | 8:45 pm


Στην προανακριτική οι τιμολογήσεις φαρμάκων του Άδωνη Γεωργιάδη

- Εύλογα ερωτηματικά για τις υπερτιμολογήσεις συγκεκριμένων φαρμάκων, οι οποίες καταγράφονται την περίοδο εκείνη, εν μέσω οικονομικής κρίσης
- Ακριβές το δημοσίευμα της Αυγής, παραδέχεται ο πρώην Υπουργός Υγείας


   Στην προανακριτική, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε σήμερα το πρωϊ ο ΣΥΡΙΖΑ, να καταθέσει ο Σπ. Ευαγγελάτος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του Υπουργείου Υγείας, επι υπουργίας Άδωνη Γεωργιάδη.
   Όπως αποκαλύπτει σήμερα η Αυγή, σε ένορκη κατάθεσή του στην Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, ο Σπ. Ευαγγελάτος έχει δηλώσει ότι οι τιμολογήσεις φαρμάκων την περίοδο που υπηρετούσε στην συγκεκριμένη θέση, γίνονταν με εντολή του Υπουργού Άδωνη Γεωργιάδη.
   Το γεγονός δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τις υπερτιμολογήσεις συγκεκριμένων φαρμάκων, οι οποίες καταγράφονται την περίοδο εκείνη, εν μέσω οικονομικής κρίσης.
   Ο Άδωνης Γεωργιαδης επιχείρησε σήμερα να υποβαθμίσει το δημοσίευμα της Αυγής, ισχυριζόμενος ότι η κατάθεση του Σπ. Ευαγγελάτου στην Επιθεώρηση Δημοσίας Διοίκησης είναι γνωστή - πράγμα απολύτως ανακριβές.
   Παραδέχτηκε ωστόσο ότι η ένορκη κατάθεση του Σπ. Ευαγγελάτου που αποκάλυψε η Αυγή είναι ακριβής και ότι ο ίδιος καθόριζε τις τιμές των φαρμάκων. Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, καθώς οι υπερτιμολογήσεις των σκευασμάτων της Novartis την περίοδο εκείνη είναι κάτι που δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2020 | 8:35 pm


Με εντολή Άδωνη Γεωργιάδη δίνονταν οι τιμές στα φάρμακα!

- Αποκαλυπτική ένορκη κατάθεση του προϊσταμένου αρμόδιου υπαλλήλου του υπουργείου Υγείας
- "Οι σχετικές με την τιμολόγηση του φαρμάκου διατάξεις δεν αποτελούσαν εισήγηση της Υπηρεσίας. Ερχόταν στην Υπηρεσία, είτε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είτε εγγράφως, εντολή του υπουργού Υγείας να εκδοθεί από τη Διεύθυνση υπουργική απόφαση με συνημμένο έτοιμο σχέδιο της υπουργικής απόφασης"


   Στο γραφείο του Άδωνι Γεωργιάδη δίνονταν οι τιμές στα φάρμακα όταν ήταν υπουργός Υγείας! Την αποκάλυψη κάνει ο αρμόδιος υπάλληλος του υπουργείου Υγείας για την τιμολόγηση των φαρμάκων που τονίζει ότι τα Δελτία Τιμών Φαρμάκων, έρχονταν έτοιμα από το γραφείο του υπουργού. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Αυγής», η επιβαρυντική για τον Άδ. Γεωργιάδη αποκάλυψη περιλαμβάνεται στη δικογραφία που έχει σταλεί στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής.
   Συγκεκριμένα, στις 11 Ιανουαρίου 2019, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας, Σταύρος Ευαγγελάτος, φέρεται να έχει καταθέσει ενόρκως στην Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης για την τιμολόγηση των φαρμάκων.


   Αυτή η κατάθεση εστάλη προσφάτως στην Προκαταρκτική. Επισημαίνεται ότι ο Στ. Ευαγγελάτος ήταν προϊστάμενος της Διεύθυνσης από τον Ιούλιο του 2013 έως τα μέσα του Ιουνίου του 2014, δηλαδή την περίοδο κατά την οποία ήταν υπουργός Υγείας ο Αδ. Γεωργιάδης. Επομένως από όλα όσα περιγράφει στην κατάθεσή του προκύπτει ότι ο Αδ. Γεωργιάδης ή οι συνεργάτες του έκαναν την τιμολόγηση των φαρμάκων, καθώς το Δελτίο Τιμών στελνόταν έτοιμο από το υπουργικό του γραφείο στην αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Υγείας!

  Δεν μπορούσαν να κάνουν αλλαγές στις τιμές
   Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Αυγής», στην κατάθεσή του στους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης ο Στ. Ευαγγελάτος περιγράφει ως εξής το πώς γινόταν η τιμολόγηση: «Αρμόδια κατά τον νόμο είναι η Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως προϊσταμένου, οι σχετικές με την τιμολόγηση του φαρμάκου διατάξεις δεν αποτελούσαν εισήγηση της υπηρεσίας.
   Ερχόταν στην υπηρεσία, είτε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είτε εγγράφως, εντολή του υπουργού Υγείας να εκδοθεί από τη διεύθυνση υπουργική απόφαση με συνημμένο έτοιμο σχέδιο της υπουργικής απόφασης. Η εντολή του υπουργού στη συνέχεια συμπεριλαμβανόταν στα ‘έχοντας υπ’ όψιν’ της υπουργικής απόφασης τιμολόγησης».
   Οι επιθεωρητές ρώτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και αν μπορούσε η Διεύθυνση Φαρμάκων να κάνει αλλαγές στις τιμές. Η απάντηση του Στ. Ευαγγελάτου ήταν αρνητική, καθώς, όπως φέρεται να ανέφερε, επρόκειτο περί πολιτικής απόφασης!
   «Η τιμολόγηση των φαρμάκων είναι πολιτική απόφαση, κάτι το οποίο προκύπτει από την ευθεία εντολή του υπουργού προς την αρμόδια διεύθυνση», φέρεται να κατέθεσε ο μάρτυρας και πρόσθεσε: «Ουδέποτε συμμετείχα σε κάποιου είδους συνάντηση με θέμα σχετικό με τη διαδικασία της τιμολόγησης, ούτε ζητήθηκε η γνώμη μου».
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2020 | 8:10 pm


Η επιτομή της συγκάλυψης

Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. φαίνεται πως έχουν ισχυρούς λόγους να μην προχωρήσει η έρευνα και να μη βγουν στο φως της δημοσιότητας οι αποδείξεις


   Τις τελευταίες ημέρες, με ευθύνη των στελεχών της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που μετέχουν στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis, έχει δημιουργηθεί ένα ζοφερό σκηνικό που δεν τιμά καθόλου αυτούς που το προκάλεσαν και φυσικά δεν υπηρετεί μια ευνομούμενη πολιτεία με σαφή τη διάκριση των εξουσιών, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί το κοινωνικό σύνολο.
   Οι μεθοδεύσεις που προωθούνται, οι επιλεκτικές διαρροές στα μέσα ενημέρωσης αναφορικά με την τύχη των προστατευόμενων μαρτύρων, οι απειλές πρωτοκλασάτων υπουργών προς αυτούς, που συνοδεύονται από απίστευτες απειλές και φανερή διάθεση τρομοκράτησής τους, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κάποιοι δεν θέλουν να διερευνηθεί σε βάθος ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης.
   Από την πρώτη στιγμή που είδαν το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία για την υπόθεση, τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έκαναν λόγο για σκευωρία και όχι για σκάνδαλο. Αυτή η κοινή γραμμή υποστηρίχτηκε στη συνέχεια από έναν οργανωμένο επικοινωνιακό ορυμαγδό, με στόχο να φτάσουμε κάποια στιγμή να αναρωτιόμαστε για τα αυτονόητα. Υπάρχει ή δεν υπάρχει σκάνδαλο;
   Η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. φαίνεται πως έχουν ισχυρούς λόγους να μην προχωρήσει η έρευνα προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως στον σκληρό πυρήνα του πολιτικού συστήματος, και να μη βγουν στο φως της δημοσιότητας οι αποδείξεις που στοιχειοθετούν το πολιτικό σκέλος του σκανδάλου.
   Το πολιτικό -και όχι μόνο- κόστος το οποίο θα υπάρξει στην περίπτωση που όντως αποδειχτεί ότι στις παρανομίες είχαν εμπλακεί στελέχη τους θα είναι τεράστιο. Έτσι εξηγείται ο επικοινωνιακός και παρασκηνιακός πόλεμος που έχουν κηρύξει απέναντι στους προστατευόμενους μάρτυρες.
   Με τη στάση τους δείχνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια, αλλά να επικρατήσει η συγκάλυψή της. Πέρα από αυτό όμως, με τη στάση τους στέλνουν και ένα μήνυμα στον οποιονδήποτε εν δυνάμει μάρτυρα που σήμερα ή στο μέλλον θελήσει να καταθέσει σε μια υπόθεση διαφθοράς. Και το μήνυμα αυτό είναι καθαρά αποτρεπτικό.
   Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ο πρωθυπουργός οφείλει να πάρει θέση, αφού προηγουμένως «μαζέψει» τους υπουργούς του που κατηγορούν την αντιπολίτευση για παρεμβάσεις στην υπόθεση, την ώρα που οι ίδιοι έχουν ήδη σχεδόν δικάσει και καταδικάσει τους μάρτυρες.

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2020 | 7:14 pm


Γεροβασίλη προς ΝΔ: Κτίζετε θεσμικό πλαίσιο προστασίας της διαφθοράς στη χώρα

Θα προστατεύσουμε το δικαιϊκό σύστημα της χώρας, δεν θα επιτρέψουμε το διεθνή διασυρμό


   Ερωτηθείσα ως προς τους λόγους για του οποίους κατατέθηκε σήμερα το πρωί αναφορά προς τον εισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Πλιώτα, η Όλγα Γεροβασίλη, Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Νότη Παπαδόπουλου και του Βασίλη Χιώτη, ότι θεωρεί ότι, εξ αρχής, η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής κατ’ επανάληψη καταπατά τη νομιμότητα στη χώρα, με διαδοχικές παράνομες αποφάσεις, έχουν παραβιασθεί όλα τα άρθρα του Κανονισμού της Βουλής.

  Παραβιάζεται η νομιμότητα της διαδικασίας εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων
   Συζητούμε για τον τρόπο εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων και για την τήρηση της νομιμότητας της διαδικασίας εξέτασης. Η καταπάτηση του Κανονισμού και η πρόθεση αποκάλυψης των στοιχείων των προστατευόμενων μαρτύρων είναι μήνυμα αποτρεπτικό προς οποιονδήποτε πολίτη θελήσει να αποκαλύψει κάποιο σκάνδαλο και να ζητήσει προστασία. Ο θεσμός του προστατευόμενου μάρτυρα είναι ενσωματωμένος στο νομικό σύστημα στη χώρα μας και σε συνέχεια των όσων ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
   Η παρατυπία δεν βρίσκεται στο ότι αποφασίζεται ο προστατευόμενος να καταθέσει με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο κατέθεσε στον αντιεισαγγελέα αλλά στον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι ερμηνεύουν ό,τι αποφάσισαν. Και αυτό που αποφάσισε η πλειοψηφία της Προανακριτικής της Βουλής είναι να αποκαλυφθούν τα στοιχεία των προστατευόμενων μαρτύρων, πράγμα το οποίο δεν έχει δικαίωμα να κάνει, δεν έχει αυτό το θεσμικό ρόλο! Η ΓΑΔΑ περιγράφει με σαφή τρόπο στο έγγραφό της τι ακριβώς διαδικασία ακολουθείται για τον προστατευόμενο μάρτυρα. Από την άλλη, έχουμε την προσπάθεια αποκάλυψης στοιχείων.

  Η ΝΔ κτίζει θεσμικό πλαίσιο προστασίας της διαφθοράς- Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της Προανακριτικής ούτε παρατυπεί. Προασπίζεται τις νομότυπες διαδικασίες.
   Κτίζεται σήμερα ένα θεσμικό πλαίσιο προστασίας της διαφθοράς στη χώρα. Σε αυτό οφείλουμε να αντισταθούμε και το κάνουμε δημοσιοποιώντας όλη αυτή την προσπάθεια της Επιτροπής να καταπατήσει τη νομιμότητα στη χώρα αλλά και να τη διασύρει διεθνώς. Στο σχόλιο των δημοσιογράφων για υπερβολές όταν υπουργός ΣΥΡΙΖΑ ενέχεται σε παρεμβάσεις σε όλους τους εισαγγελείς, οι οποίοι έπαιζαν σημαντικό ρόλο σε όλες αυτές τις υποθέσεις, υπογράμμισε ότι αυτό το ζήτημα διερευνάται από την Επιτροπή, άρα δεν μπορούμε να το προδικάσουμε. Θα αποφανθούν τα αρμόδια όργανα και οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, όπως και η Προανακριτική της Βουλής στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της. Συζητάμε σήμερα κατά πόσον η Επιτροπή αυτή παραβιάζει αυτές τις αρμοδιότητες έναντι και της Ολομέλειας της Βουλής και της αρχής της διάκρισης των εξουσιών. Διατυπώνουμε δημοσίως τη διαφωνία μας με τις πρακτικές που ακολουθεί η Επιτροπή. Οι μάρτυρες θέλουμε να καταθέσουν. Όμως συζητάμε τον τρόπο κατάθεσης, ο οποίος επιχειρείται από την Επιτροπή να παραβιαστεί.

  Υποχρέωσή μας είναι να προστατεύσουμε το δικαιϊκό σύστημα της χώρας και να μην επιτρέψουμε να διασύρεται στα διεθνή όργανα.
   Αναφορά έκανε στη χτεσινή παρέμβαση στην Ολομέλεια του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι πρέπει να προστατευθεί ο θεσμός του προστατευόμενου μάρτυρα. Και τώρα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

  Η διαδικασία της επίδοσης δεν προβλέπει διάλογο με τον Εισαγγελέα 
   Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν εξακρίβωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την επίσκεψή τους στην Εισαγγελία, τον τρόπο εξέτασης του προστατευόμενου μάρτυρα κατά τη διάρκεια της προηγούμενής του κατάθεσης, η Όλγα Γεροβασίλη είπε πως δεν υπήρξε τέτοια συζήτηση και ούτε και θα μπορούσε να υπάρξει. Επρόκειτο για επίσκεψη επίδοσης αναφοράς στον κ. Πλιώτα και επεξήγησής της, δηλαδή τη διασφάλιση της προστασίας των μαρτύρων και την τήρηση της νομιμότητας, χωρίς φυσικά να υπάρξει συζήτηση με τον εισαγγελέα.
   Η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως όσα ακούγονται στην Επιτροπή, «να βγουν οι κουκούλες», «να εμφανιστούν» κ.ο.κ. δείχνουν την πρόθεσή της πλειοψηφίας. Συγκεκριμένα, τόνισε πως «η βίαιη προσαγωγή προστατευόμενου μάρτυρα ενέχει και θολά σημεία. Δηλαδή, για να τον αναζητήσει κάποιος πρέπει να έχει και τα στοιχεία του και εκεί θα πρέπει να τηρείται η διαδικασία».
   «Ο θεσμός του προστατευόμενου μάρτυρα είναι θεσμός που παρακολουθείται από τα αρμόδια ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα, στα οποία έχουμε ήδη προσφύγει» ανέφερε η κ. Γεροβασίλη και συνέχισε λέγοντας πως «η Προανακριτική Επιτροπή, ξεκινώντας από την παράνομη εξαίρεση των κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου, έχει ακολουθήσει πολλά βήματα που δείχνουν πως η πλειοψηφία γράφει το νόμο στα παλιά της τα παπούτσια και έτσι δεν είναι δυνατόν εμείς να μη διαμαρτυρηθούμε».

  Οι «αρμοί της εξουσίας» δεν είναι τίποτε άλλο παρά το πελατειακό και ρουσφετολογικό κράτος των ΝΔ- ΠΑΣΟΚ
   Σε σχέση με την αναφορά του κ. Τσίπρα για τους αρμούς της εξουσίας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως κατάλαβε ακριβώς τι εννοούσε ο Πρόεδρος του κόμματος, δηλαδή πως πρόκειται για τους αρμούς της εκτελεστικής εξουσίας, το πελατειακό και ρουσφετολογικό κράτος των «φίλων» που έχει στήσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επί 40 χρόνια, πραγματικότητα που γνωρίζει και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης. Στην ερώτηση του κ. Χιώτη αν αφορούν και τη δικαιοσύνη και την ΤτΕ η κ. Γεροβασίλη απάντησε: «θα σας θυμίσω ένα πράγμα, πως η κ. Κατσέλη δε μπορούσε να είναι Πρόεδρος γιατί θεωρούνταν πολιτικό πρόσωπο, διότι την τελευταία δεκαετία, όπως ορίζεται, δεν απείχε από τα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Μήπως θυμάστε πόσο καιρό απείχε ο κ. Στουρνάρας;[…] Σας θυμίζω τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα με παρεμβάσεις ευθέως πολιτικές σε όλη τη διάρκεια των ετών της διακυβέρνησής μας, πέραν τον αρμοδιοτήτων μιας ανεξάρτητης αρχής[…] Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα τηρήσουμε τους κανόνες του κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας, αυτά που η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη παλεύει να καταλύσει».

  Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε χρεοκοπημένη χώρα και την παρέδωσε με 37 δις αποθεματικό.
   Στη διαπίστωση του δημοσιογράφου πως με αυτά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ η χώρα πήγε στα βράχια, η κ. Γεροβασίλη αντέτεινε πως η χώρα σώθηκε, βγήκε από τα μνημόνια σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που υπέγραφαν μνημόνια και δε μπορούσαν καν να κλείσουν τις αξιολογήσεις. «Παραλάβαμε τη χώρα χρεοκοπημένη και την παραδώσαμε με 37 δις αποθεματικά για να μπορεί να κυβερνά σήμερα η τωρινή κυβέρνηση. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει και θα συγκρίνει και πάλι», κατέληξε.

Δημοσιεύθηκε στις 19 February 2020 | 8:33 pm


Παγιδευμένη η κυβέρνηση ανάμεσα στη διεθνή κατακραυγή και το «επιτελικό» φιάσκο

Πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο καίριο πλήγμα κάθε έννοιας του κράτους δικαίου, με διεθνείς συνέπειες και καταδίκη για τη χώρα και στο «επιτελικό» φιάσκο, που θα πυροδοτήσει εσωκομματικές αντιδράσεις με πρωτεργάτη τον ήδη δυσαρεστημένο, Αντώνη Σαμαρά


   Μπροστά σε ένα ασφυκτικό δίλημμα βρίσκεται η κυβερνητική πλειοψηφία, καλούμενη να διαχειριστεί το τι μέλλει γενέσθαι με τους προστατευόμενους μάρτυρες.
   Πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο καίριο πλήγμα κάθε έννοιας του κράτους δικαίου με διεθνείς συνέπειες για τη χώρα και στο «επιτελικό» φιάσκο που θα πυροδοτήσει εσωκομματικές αντιδράσεις με πρωτεργάτη τον ήδη δυσαρεστημένο, Αντώνη Σαμαρά.
   Ο «Μάξιμος Σαράφης» αρνήθηκε να παραστεί στη ΓΑΔΑ, έχοντας προειδοποιήσει τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπή ότι εάν δεν διασφαλιστεί το καθεστώς ανωνυμίας του, η ζωή του και η ασφάλεια της οικογένειάς του τίθενται σε κίνδυνο. Άλλωστε, δεν πρόκειται για υπόθεση χωρίς καταγγελίες για θύματα. Η αντίδραση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη ΚΚΕ - Ελληνικής Λύσης και με δεδομένη την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής του. Το ένταλμα κατέστη ανεκτέλεστο, με το κλιμάκιο της Προανακριτικής να αποχωρεί από την Λεωφόρο Αλεξάνδρας χωρίς την «κουκούλα» του προστατευόμενου μάρτυρα στα χέρια.
   Κατά τις πληροφορίες, εκτός από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, που δρομολόγησε τη διαδικασία υπαγωγής του «Μάξιμου Σαράφη» σε καθεστώς προστασίας, ένα πρόσωπο γνωρίζει τον μάρτυρα. Πρόκειται για τον αστυνομικό του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων που έχει αναλάβει την πιστοποίηση των στοιχείων του προστατευόμενου μάρτυρα, τον οποίο θα ρωτούσαν τα μέλη της Επιτροπής για τον τρόπο εξέτασης του «Σαράφη», παραβλέποντας εσκεμμένα τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Έπειτα από την αποτυχία εντοπισμού του μάρτυρα στις διευθύνσεις που έχει δηλώσει, ο αρμόδιος αστυνομικός θα αναγκαστεί -μετά από πολιτική απόφαση- να αποκαλύψει τα στοιχεία του μάρτυρα προκειμένου να προσαχθεί βίαια ενώπιον των μελών της Επιτροπής. Και τότε θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας.
   Σε αυτό το ενδεχόμενο θα καταστρατηγηθεί ο νόμος για την προστασία μαρτύρων και η σχετική ΚΥΑ, θα παραβιαστεί του ενωσιακό δίκαιο και θα καταπατηθεί το άρθρο 26 του Συντάγματος για τη διάκριση των εξουσιών χωρίς, μάλιστα, να εξασφαλίζεται ο εντοπισμός του προστατευόμενου μάρτυρα. Η χώρα θα βρεθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπό τη δαμόκλειο σπάθη μιας διεθνούς καταδίκης, πρόστιμο που δεν θα πληρωθεί από ένα υπερχρεωμένο κόμμα αλλά από τον δημόσιο κορβανά. Να συνυπολογιστεί και η φθορά που θα υποστεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος θα ανταγωνίζεται επάξια τον «μεγάλο τραγουδιστή», Θεόδωρο Πάγκαλο, σε δυσφημία. Εάν η παράδοση Οτσαλάν αποτελεί ένα γεγονός που συντάραξε την χώρα και μνημονεύεται έως και σήμερα, εύλογα συνάγεται τι θα σηματοδοτήσει σε κοινωνικό επίπεδο η παράδοση των προστατευόμενων μαρτύρων.

  Το αντίστροφο σενάριο
   Στην αντίθετη περίπτωση, κατά την οποία ο αστυνομικός δεν γνωστοποιήσει τα στοιχεία προκειμένου να εντοπιστεί ο προστατευόμενος μάρτυρας, η κυβέρνηση και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα βρεθούν και πάλι απολογούμενοι. Αυτήν την φορά ενώπιον του εσωκομματικού ακροατηρίου και -κυρίως- του Αντώνη Σαμαρά. Η υπομονή του πρώην πρωθυπουργού αναμένεται να δοκιμαστεί έντονα μετά την ανάληψη της αντιπροεδρίας της Κομισιόν από τον Μαργαρίτη Σχοινά και την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για το ύπατο αξίωμα.
   Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο Αντ. Σαμαράς έχει πάρει προσωπικά την αποκάλυψη της «σκευωρίας Novartis», με την αξιωματική αντιπολίτευση να του αποδίδει ρόλο υποκινητή των πρωτοβουλιών της ΝΔ στην Προανακριτική Επιτροπή. Πέρα από την πληθώρα «σαμαρικών» βουλευτών στην Προανακριτική, όπως επισημαίνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο τυχαία δεν κρίνεται η παρουσία κοινοβουλευτικού στελέχους της «σαμαρικής» πτέρυγας σε ρόλο «επιτηρητή» κατά την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Γιάννη Μπούγα, για τον οποίο εκφράζεται δυσαρέσκεια περί ατολμίας.
   Έως τώρα οι θεσμικές ακροβασίες της πλειοψηφίας στην Επιτροπή συμπορεύονταν με στοχευμένες κινήσεις αποδυνάμωσης του αντιπάλου. Από την αντιθεσμική εξαίρεση των Πολάκη – Τζανακόπουλου μέχρι την ανενδοίαστη προσπάθεια άρσης της ανωνυμίας των προστατευόμενων μαρτύρων έχει μεσολαβήσει σειρά κερδισμένων μαχών του συνασπισμού ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στην Επιτροπή, δεδομένου και του αβαντάζ που προσφέρει ο συσχετισμός δυνάμεων. Τη στιγμή, όμως, που αυτή η άτυπη συμμαχία δρομολογούσε την εσπευσμένη ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής για την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο, βρέθηκε μεταξύ σφύρας και άκμονος.
   Τι θα θυσιάσει, λοιπόν, το Μέγαρο Μαξίμου; Τη διεθνή καταδίκη και κατακραυγή της χώρας, για την ικανοποίηση του θυμικού του Αντώνη Σαμαρά ή τις επιδιώξεις του πρώην πρωθυπουργού, χτυπώντας πάνω στον τοίχο ενός ακόμα «επιτελικού» φιάσκου;
   «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», όπως λέει ο θυμόσοφος λαός.

Δημοσιεύθηκε στις 19 February 2020 | 7:58 pm


Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για τους προστατευόμενους μάρτυρες

- Την αναφορά επέδωσαν η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική, Σπύρος Λάππας
- «Επιδώσαμε έγγραφο-διαμαρτυρία προκειμένου ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να προασπιστεί τη νομιμότητα»


   Την άσκηση κάθε αρμοδιότητας εποπτείας που έχει έναντι των υφιστάμενων οργάνων του, προκειμένου να ζητήσει τη μη εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής των δύο προστατευομένων μαρτύρων, ζήτησαν από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
   «Στην επιστολή-αναφορά, η οποία υπογράφεται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, τεκμηριώνεται και ζητείται από τον εισαγγελέα, ως αναγκαία, η άσκηση κάθε αρμοδιότητας εποπτείας που έχει έναντι των υφιστάμενών του εισαγγελικών οργάνων και των αστυνομικών αρχών, προκειμένου να ζητήσει τη μη εκτέλεση των παράνομων και καταχρηστικών ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της Επιτροπής κατά των προστατευομένων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
   Όπως σημειώνουν, η εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής «θα οδηγούσε ευθέως σε άρση του καθεστώτος προστασίας που έχει αναγνωριστεί σε αυτούς από όργανο της εισαγγελικής αρχής, στην οποία προΐσταται ο κ. Πλιώτας, κατά προφανή καταστρατήγηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης (άρθρο 26 Συντ.) αρχής της διάκρισης των εξουσιών».
   Την αναφορά επέδωσαν η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, που ερευνά τον Δ. Παπαγγελόπουλο, Σπύρος Λάππας.
   «Επιδώσαμε έγγραφο-διαμαρτυρία προκειμένου ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να προασπιστεί τη νομιμότητα στη χώρα μας, η οποία προσβάλλεται, παραβιάζεται, αλλοιώνεται από τη συμπεριφορά της πλειοψηφίας σχετικά με τον τρόπο εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων», τόνισε ο κ. Λάππας, σε δηλώσεις του στον Άρειο Πάγο. «Ο θεσμός των προστατευομένων μαρτύρων, για εμάς, είναι μια βασική παράμετρος αντιμετώπισης της διαφθοράς», πρόσθεσε ο βουλευτής.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιδοθείσας αναφοράς:
Η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και ο εισηγητής της Κ.Ο. Σπύρος Λάππας επέδωσαν, σήμερα 19 Φεβρουαρίου, αναφορά προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα.
Προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Βασίλειο Πλιώτα.
Αξιότιμε κ. Εισαγγελεύ του Αρείου Πάγου,
Κατά τη λειτουργία της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν εγκλημάτων που έχουν τελεστεί από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημ. Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του λαμβάνουν χώρα πρακτικές, εκ μέρους της πλειοψηφίας του οργάνου, που παραβιάζουν όσα προβλέπονται σχετικά με την προστασία μαρτύρων σε ελληνικά και ευρωπαϊκά νομικά κείμενα καθώς και όσα έχουν κριθεί από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομολογία. Φαλκιδεύεται έτσι το πλαίσιο των δικονομικών ρυθμίσεων που έχει τεθεί για την προστασία εκείνων που στο πλαίσιο διερεύνησης εγκλημάτων διαφθοράς καταθέτουν στοιχεία που αφορούν ισχυρούς κοινωνικοοικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες.
Τα παραπάνω αποτελούν συνέχεια της σταθερής αδιαφορίας της πλειοψηφίας της Επιτροπής για την τήρηση των ορίων των αρμοδιοτήτων της έναντι της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων και, βάσει της διάκρισης των εξουσιών, έναντι των οργάνων της τακτικής Δικαιοσύνης, οδηγώντας τη ακόμη και σε παρεμβάσεις στα έργα των τελευταίων.
Ήδη, η παραπάνω στάση εκτάκτως εντείνεται κατά απαράδεκτο για το κράτος δικαίου τρόπο, με κίνδυνο απαξίωσης του σημαντικού για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα και διεθνώς κατοχυρωμένου θεσμού των προστατευομένων μαρτύρων. Παρότι με απόφαση της αρμόδιας δικαστικής αρχής έχει χορηγηθεί καθεστώς προστασίας σε μάρτυρες που κατέθεσαν στοιχεία για την «υπόθεση του σκανδάλου Novartis», η πλειοψηφία της Επιτροπής με ενέργειές της αίρει στην πράξη τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματική τήρηση και εφαρμογή αυτής της απόφασης. Αυτό γίνεται με το ότι οι εν λόγω μάρτυρες καλούνται να έρθουν ενώπιος ενωπίω με μέλη της Επιτροπής που προέρχονται από κοινοβουλευτικές ομάδες στις οποίες ανήκουν εκείνοι τους οποίους έχουν, υπό την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα, καταγγείλει για πράξεις διαφθοράς, χωρίς την τήρηση κανενός αποτελεσματικού μέτρου προστασίας τους. Η Επιτροπή αρνείται ακόμη και να εφαρμόσει τους νόμιμους δυνατούς τρόπους που περιγράφονται στην υπ’ αρ. 42926οικ/2018 Υ.Α. (ιδίως άρθρο 11 παρ. 3), που θα διασφάλιζαν ότι δεν θα αρθούν έμμεσα τα μέτρα που έχουν λάβει οι δικαστικές αρχές για την προστασία εκείνων που κρίθηκε από τις ίδιες ότι προσκόμισαν στοιχεία που συμβάλλουν στην αναζήτηση της αλήθειας. Εξάλλου, στις αποφάσεις της αυτές προβαίνει η Επιτροπή χωρίς να λαμβάνει υπόψη της ότι, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, η ίδια μπορεί να ενεργεί ως προανακριτικός υπάλληλος που έχει μόνο τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα όταν ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και καμία άλλη δικαιοδοτική/ αποφασιστική αρμοδιότητά του. Μετά, δε, την απόφαση των ίδιων των προστατευομένων μαρτύρων να απέχουν από μια διαδικασία που δεν τους προστατεύει, η πλειοψηφία της Επιτροπής έφτασε στο σημείο να αναλάβει μέχρι και την έκδοση ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής τους∙ ενέργεια που αν πραγματοποιηθεί είναι ευνόητο ότι θα κατατείνει στην πλήρη και εν τοις πράγμασι κατάρρευση κάθε προστατευτικού για αυτούς μέτρου.
Με τα παραπάνω επέρχεται βαθιά ρωγμή στη συνεκτική δράση της δικαστικής αρχής και στην επιτυχή συνύπαρξη των τακτικών δικαστικών αρχών και της Βουλής όταν ασκούν παράλληλα τις αρμοδιότητές τους για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Η άσκηση τέτοιων των καθηκόντων από μια Επιτροπή της Βουλής δεν μπορεί να γίνεται με τρόπο που προκαλεί ζημία στις δικονομικές ενέργειες που έχουν ασκήσει οι λειτουργοί της τακτικής Δικαιοσύνης. Με τη στάση της η πλειοψηφία της Επιτροπής όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο ζωτικά συμφέροντα των προστατευομένων μαρτύρων, όπως αυτά κρίθηκαν από τη δικαστική αρχή κατά το χρόνο που τους χορηγήθηκε η σχετική προστασία, αλλά προκαλούνται περαιτέρω σοβαροί κίνδυνοι δικονομικών βλαβών στην αποδεικτική διαδικασία που εξακολουθεί αναφορικά με την αποκάλυψη της αλήθειας σε άλλες υποθέσεις, ιδίως στη μείζονος ενδιαφέροντος «υπόθεση του σκανδάλου Novartis», που παράλληλα, εν όλω ή εν μέρει, βρίσκονται στα χέρια των τακτικών οργάνων της Δικαιοσύνης, μέσω της ακύρωσης του ανεξάρτητου έργου τους και της ματαίωσης των αποφάσεών τους.
Ενόψει όλων των παραπάνω, μετά την παρούσα αναφορά μας, προκύπτει άμεση ανάγκη, να ασκήσετε κάθε αρμοδιότητα εποπτείας που έχετε έναντι των υφιστάμενων σας εισαγγελικών οργάνων και έναντι των αστυνομικών αρχών (άρθρα 24 και 25 ν. 1756/1988), προκειμένου να ζητήσετε τη μη εκτέλεση των παράνομων και καταχρηστικών ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της Επιτροπής κατά των προστατευομένων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης», αφού αυτή θα οδηγούσε ευθέως σε άρση του καθεστώτος προστασίας που έχει αναγνωριστεί σε αυτούς από όργανο της εισαγγελικής αρχής στην οποία προΐστασθε κατά προφανή καταστρατήγηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης (άρθρο 26 Συντ.) αρχής της διάκρισης των εξουσιών.
Με εκτίμηση
Οι βουλευτές
Αυγέρη Θεοδώρα
Γκιόλας Ιωάννης
Λάππας Σπυρίδων
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Πολάκης Παύλος
Ραγκούσης Ιωάννης
Τζανακόπουλος Δημήτρης

Δημοσιεύθηκε στις 19 February 2020 | 7:29 pm


Προανακριτική: Ο Σαμαράς τους … σέρνει «μέχρι τέλους»

Το ερώτημα, πλέον, είναι μέχρι ποιού σημείου ευτελισμού θα σύρουν τους θεσμούς της Δικαιοσύνης και του κοινοβουλίου ο Σαμαράς, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και όσοι τους συνεπικουρούν από το Κίνημα Αλλαγής


   Η θεσμική έκπτωση στην Προανακριτική δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το «θα τους πάω μέχρι τέλους» του Αντώνη Σαμαρά.
   Όταν συγκροτήθηκε η επιτροπή για την δήθεν «πολιτική σκευωρία» στο σκάνδαλο της Novartis, ο Σαμαράς είχε ζητήσει από τον Μητσοτάκη την κεφαλή του Τσίπρα επί πίνακι. Δεν την πήρε – όχι λόγω θεσμικής ευαισθησίας αλλά λόγω βασικού ενστίκτου προσωπικής πολιτικής επιβίωσης από τον νυν πρωθυπουργού.
   Το πρόβλημα είναι πως, προϊόντος του χρόνου, ο Αντώνης Σαμαράς δεν πήρε κι άλλα πράγματα. Ούτε την θέση του επιτρόπου, ούτε εκείνη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτε τείχη στην… θάλασσα που θα πνίγουν τους «λάθρο», ούτε καν μια επανάληψη του μακεδονικού εθνοκοπατριωτικού ανένδοτου στα ελληνοτουρκικά. Και έκτοτε, αποφάσισε αφενός να συγκυβερνήσει, και αφετέρου να σύρει και τον Μητσοτάκη μέχρι τέλους. Μετατρέποντας μια Προανακριτική που ήδη κινείται στα όρια της θεσμικής παρωδίας, σε όχημα προσωπικής δικαίωσης και εκδίκησης.
   Προχθές το μεσημέρι, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε αυτοπροσώπως στη Βουλή, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της Προανακριτικής. Απαίτησε, εν είδει τελεσιγράφου, κατά τις πληροφορίες, να διευρυνθεί το κατηγορητήριο κατά Παπαγγελόπουλου, και να «βγουν οι κουκούλες» από τους προστατευόμενους μάρτυρες.
   Χθες, η εντολή εξετελέσθη, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία διέταξε – για πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά χρονικά – τη βίαιη προσαγωγή μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος που τελεί σε καθεστώς προστασίας, και ακολούθησε ο γνωστός τραγέλαφος με την αναζήτηση του «Μάξιμου Σαράφη». Και το ερώτημα, πλέον, είναι μέχρι ποιού σημείου ευτελισμού θα σύρουν τους θεσμούς της Δικαιοσύνης και του κοινοβουλίου ο Σαμαράς, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και όσοι τους συνεπικουρούν από το Κίνημα Αλλαγής.
   Ο Αλέξης Τσίπρας, με την χθεσινή του παρέμβαση, έδειξε ακριβώς και τα κίνητρα και τους στόχους του τριπλού αυτού συστήματος: «Εδώ», τόνισε, «δεν μιλάμε απλά για αρμούς της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά για πλήρη αποσυναρμολόγηση τόσο του κράτους δικαίου, όσο και του διεθνούς νομικού πλαισίου για την προστασία και τα δικαιώματα των προστατευόμενων μαρτύρων.
   Αλλά το πιο σημαντικό: Πρόκειται για ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία».
   Και πρόσθεσε πως «στόχος τους είναι, όχι μόνο να κουκουλωθεί το σκάνδαλο Novartis, αλλά και να μην τολμήσει ποτέ ξανά κανένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος στη χώρα μας, να καταγγείλει και να αναδείξει υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες ενδεχομένως να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα».
   Επιχειρώντας να… συγκαλύψει την επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακάλυψε πίσω από τη δήλωση Τσίπρα «ευθεία παρέμβαση στην λειτουργία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής». Και στην – πολλοστή – από τις τουλάχιστον ατυχείς επικοινωνιακές του παρεμβάσεις ο Στέλιος Πέτσας απεφάνθη πως οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του «επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός παρακρατικού-παραδικαστικού κυκλώματος που εξύφανε μια πρωτοφανή πολιτική σκευωρία».
   Πίσω από αυτή τη στάση του Μαξίμου, στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν προειλημμένη απόφαση όχι μόνον για απαξίωση αλλά και για «κανιβαλισμό των μαρτύρων δημοσίων συμφέροντος». «Δεν θέλουν μόνον να κουκουλώσουν το σκάνδαλο, θέλουν να τιμωρήσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες . Οι ίδιοι οι ερευνώμενοι από τη Δικαιοσύνη βγάζουν αναξιόπιστους τους μάρτυρες, οι ίδιοι επιχειρούν τώρα να τους εξοντώσουν για να μην τολμήσει κανείς να αγγίξει τα στοιχεία για τα οποία ευρευνώνται», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με βαθιά γνώση του σκανδάλου Novartis.
   Κατά τις ίδιες πηγές, το σχέδιο «συγκάλυψη και τιμωρία» δεν θα σταματήσει εδώ. Οι πληροφορίες λένε πως, εάν δεν λειτουργήσει η πρωτοφανής απόφαση της βίαιης προσαγωγής, το plan B ΝΔ και ΚΙΝΑΛ περιλαμβάνει είτε αίτημα για άρση προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων, είτε αίτημα για κατ΄αντιπαράσταση εξέτασή τους με τα πρόσωπα που, οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων, θεωρούν ότι αντιστοιχούν στις πραγματικές τους ταυτότητας. Ο στόχος και εδώ είναι επίσης προφανής – να αποκαλυφθούν, σε κάθε περίπτωση, τα πραγματικά πρόσωπα που έχουν δώσει τις επιβαρυντικές μαρτυρίες και καταθέσεις και να παραδοθούν στο τιμωρητικό και εκδικητικό μένος Σαμαρά, Άδωνι και λοιπών «σταυροφόρων» της δήθεν σκευωρίας.

Δημοσιεύθηκε στις 19 February 2020 | 7:19 pm


Έτοιμο να ξεκινήσει γεωτρήσεις ανατολικά της Κρήτης το «Oruc Reis»

Στο οικόπεδο 15, το οποίο, σύμφωνα με την Τουρκία, έχει «παράνομα» καταλάβει η Ελλάδα και ανήκει στην ΑΟΖ Τουρκίας - Λιβύης


   Εν αναμονή της ανάρτησης των χαρτών, που περιλαμβάνει το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, εντός των επομένων ημερών από τη Διεύθυνση Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ, το «Oruc Reis» είναι έτοιμο να ξεκινήσει φέτος τις δραστηριότητες του ανοιχτά της Κρήτης, σε περιοχή που έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες.
   Σε περιοχή ανατολικά της Κρήτης αναμένεται να κατευθυνθεί το «Oruc Reis» για να διεξάγει γεωτρήσεις εντός του 2020, σύμφωνα με το σχέδιο του τουρκικού πετρελαϊκού οργανισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως μεταδίδει η Yeni Safak.
   Πρόκειται για το οικόπεδο 15, το οποίο, σύμφωνα με τη γειτονική χώρα, έχει «παράνομα» καταλάβει η Ελλάδα και ανήκει στο θαλάσσιο χώρο που ορίζει το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης για τη δικαιοδοσία των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσία των θαλάσσιων ζωνών.
   Η Άγκυρα περιμένει τη δημοσίευση των συντεταγμένων των θαλάσσιων συνόρων, που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη, από τη Διεύθυνση Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο ο ΟΗΕ θα αναγνωρίσει τη συμφωνία.
   Μετά τη δημοσίευση θα αρχίσει η αποστολή του ωκεανογραφικού πλοίου «Oruc Reis». Φέτος θα αρχίσουν και οι ενέργειες ενός τρίτου πλωτού γεωτρύπανου, το οποίο θα φτάσει στην Τουρκία τον Μάρτιο, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.
   Μιλώντας σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματός (AKP) στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως το νέο πλοίο είναι ένα «εξαιρετικό πλοίο θαλάσσιων γεωτρήσεων» που μπορεί να κάνει γεωτρήσεις στα 11.400 μέτρα, αλλά δεν διευκρίνισε πού θα επιχειρεί.
   Τέλος, νέες τουρκικές προκλήσεις σημειώθηκαν από αέρος σήμερα, καθώς ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε στις 11 π.μ. στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, και πέταξε πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά στα 22.000 πόδια. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά κατά πάγια τακτική.

Δημοσιεύθηκε στις 19 February 2020 | 1:52 pm


Ανοίγει ο δρόμος και με τη βούλα του ΟΗΕ για έρευνες της Τουρκίας νότια της Κρήτης

- Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης γίνεται επίσημο έγγραφο στον ΟΗΕ
- Ανίκανη η κυβέρνηση της ΝΔ να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα, παρακολουθεί τα τεκταινόμενα


   Εν αναμονή της επικείμενης ανάρτησης από τον ΟΗΕ των συντεταγμένων θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου 2019 από την Αγκυρα και την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ στην Τρίπολη, βρίσκεται η Αθήνα, όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή της Κυριακής».
   Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αναμενόμενη εξέλιξη προκαλεί ευλόγως ανησυχία στην Αθήνα, η οποία και προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει.
   Αξιωματούχοι της Άγκυρας έχουν δηλώσει δημοσίως ότι μετά την ανάρτηση στην αρμόδια διεύθυνση του ΟΗΕ ανοίγει ο δρόμος για έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει τα νότια της Κρήτης. Από την αρχή, το μήνυμα που ήθελε να στείλει η Τουρκία ήταν ξεκάθαρο: «Δουλειές χωρίς εμάς στην Ανατολική Μεσόγειο δεν γίνονται!»
   Με βάση τις γεωγραφικές ακροβασίες στις οποίες έχει προχωρήσει η Άγκυρα, προκειμένου να κατορθώσει να επιτύχει τη συνάντηση της τουρκικής με τη λιβυκή ΑΟΖ σε ένα σύνορο μόλις 29,7 χιλιομέτρων, το νησί της Κρήτης έχει περιορισμένη επήρεια, η Κάσος, η Κάρπαθος και η Ρόδος την ελάχιστη δυνατή και μικρότερα νησιά, όπως το Καστελλόριζο, εντελώς ανύπαρκτη επήρεια.
   Αντιθέτως, προκειμένου να επιτευχθεί η οριοθέτηση αυτή, έχουν χρησιμοποιηθεί τουρκικές ακατοίκητες βραχονησίδες, στις οποίες και έχει αποδοθεί πλήρης επήρεια για τον καθορισμό ΑΟΖ.

Δημοσιεύθηκε στις 19 February 2020 | 1:28 pm


Παρέμβαση Τσίπρα για προστατευμένους μάρτυρες: Υπεύθυνος για την εκτροπή ο Μητσοτάκης

«Συνειδητά δίνει εντολή για αυτήν την ωμή και πρωτοφανή για μια ευρωπαϊκή χώρα, παραβίαση του διεθνούς νομικού πλαισίου»


   Την παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, προκάλεσαν οι μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής με στόχο να αποκαλυφθούν τα στοιχεία των προστατευόμενων μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis.
   Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο, όχι μόνο να κουκουλωθεί το σκάνδαλο Novartis, αλλά και να μην τολμήσει ποτέ ξανά κανένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος να καταγγείλει υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα.
   Ο Αλέξης Τσίπρας καθιστά απόλυτο υπεύθυνο για αυτή την εκτροπή τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «που συνειδητά δίνει εντολή για αυτήν την ωμή και πρωτοφανή για μια ευρωπαϊκή χώρα, παραβίαση του διεθνούς νομικού πλαισίου, μόνο και μόνο για να κατευνάσει τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Σαμάρα, που εδώ και καιρό τον απειλεί με εσωκομματική ρήξη».
   «Τεράστιες ευθύνες» αποδίδει, ωστόσο, και στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, καθώς, όπως τονίζει, η αυτή η πρωτοφανής παρέμβαση μιας επιτροπής της Βουλής στη θεσμική λειτουργία της δικαστικής εξουσίας, γίνεται με τη δική του κάλυψη και ανοχή.
   «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει την θεσμική εκτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα όργανα της ΕΕ, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μα πάνω απ' όλα στον Ελληνικό λαό. Δεν θα αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη, για χάρη του κ. Σαμάρα, να οδηγήσει την Ελλάδα στις πιο αυταρχικές πρακτικές του ομοϊδεάτη τους, κ. Όρμπαν. Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, μια χώρα δικαιοσύνης», καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.

Δημοσιεύθηκε στις 18 February 2020 | 9:38 pm


Η κατάντια της Προανακριτικής

Είναι εξευτελισμός της ίδιας της χώρας, από ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, αφού θα βουίξουν τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλοι οι θεσμοί που εποπτεύουν τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης παγκοσμίως. Αλλά δεν τους νοιάζει. Τους νοιάζει το ξέπλυμα των πολιτικών προσώπων και η αρχειοθέτηση της εισαγγελικής έρευνας...


   Η πλειοψηφία της Προανακριτικής, εγκαταλείποντας κάθε πρόσχημα, θα επιχειρήσει σήμερα να αποκαλύψει την ταυτότητα των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος της υπόθεσης Novartis. Οι μάρτυρες αυτοί έχουν καταθέσει για χρηματισμό πολιτικών προσώπων.
   Ο Άδωνις Γεωργιάδης τους έχει αποκαλέσει καθάρματα και τους έχει προειδοποιήσει ότι «δεν θα γλιτώσουν με τίποτα». Ο Λοβέρδος τους έχει χαρακτηρίσει αλήτες. Είναι προφανές ότι η αποκάλυψη της ταυτότητάς τους τους εκθέτει σε εκβιασμούς, αντεκδικήσεις, απειλές και κάθε είδους πιέσεις, προκειμένου να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Αυτό ακυρώνει πλήρως τη διερεύνηση του σκανδάλου. Και αυτό ακριβώς επιδιώκουν η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., μέσω της Προανακριτικής.
   Η Προανακριτική Επιτροπή δεν έχει καν αρμοδιότητα να ασχοληθεί με τη Novartis. Αρμοδιότητά της είναι η διερεύνηση ενδεχόμενων παρεμβάσεων του Δ. Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη. Για να βάλει στο χέρι τους προστατευόμενους μάρτυρες και να αποκαλύψει τις ταυτότητές τους, η πλειοψηφία της Προανακριτικής έχει κάνει ένα σωρό λαθροχειρίες.
   Μαγείρεψε τις επιστολές τις ΓΑΔΑ. Μαγείρεψε προφάσεις και επιχειρήματα εμπλέκοντας τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Και έχει απειλήσει ανοιχτά τα πρόσωπα που εικάζει ότι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες.
   Πρόκειται λοιπόν για ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Και την παρέμβαση την διαπράττει με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο μια επιτροπή της Βουλής.
   Είναι εξευτελισμός των όσων ισχύουν διεθνώς για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.
   Είναι εξευτελισμός της ίδιας της χώρας, αφού θα βουίξουν τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλοι οι θεσμοί που εποπτεύουν τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης παγκοσμίως. Αλλά δεν τους νοιάζει. Τους νοιάζει το ξέπλυμα των πολιτικών προσώπων και η αρχειοθέτηση της εισαγγελικής έρευνας. Κατάντια.
το Κύριο Άρθρο στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 18 February 2020 | 8:37 pm


Γεφύρι της Πλάκας: Ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη αποκατάσταση πέτρινου γεφυριού στον κόσμο - ΦΩΤΟ

- Τέτοιο γεφύρι έχει να ξεκαλουπωθεί, να σταθεί στα πόδια του πάνω από έναν αιώνα
- Το ιστορικό γεφύρι είναι έτοιμο. “Δοκιμάζεται” πια από τον χειμωνιάτικο Άραχθο, ώστε να μπορεί, μετά το καλοκαίρι, να παραδοθεί στο κοινό


   Ενώνει ξανά τα Τζουμέρκα με τα Κατσανοχώρια το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, το γεφύρι της Πλάκας στον Άραχθο ποταμό, που είχε καταρρεύσει πριν από περίπου μία πενταετία.
   Το ιστορικό γεφύρι «είναι έτοιμο. “Δοκιμάζεται” πια από τον χειμωνιάτικο Άραχθο, θα δοκιμαστεί στις πιο δύσκολες συνθήκες, ώστε να μπορεί, μετά το καλοκαίρι, να παραδοθεί στο κοινό», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων- Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, συντονιστής Διεπιστημονικής Ομάδας Έργου του ΕΜΠ για την Αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας, Δημήτρης Καλιαμπάκος.

  Όλα έτοιμα στο γεφύρι της Πλάκας!
   «Ολοκληρώθηκε πια η διαδικασία της αφαψίδωσης, αφαιρέθηκε δηλαδή ο μεταλλικός σκελετός που στήριξε κατά τη διάρκεια των εργασιών την ιστορική γέφυρα της Πλάκας», εξήγησε ο κ. Καλιαμπάκος, επισημαίνοντας πως πλέον, από εδώ και πέρα, ξεκινά η στενή παρακολούθηση της εξέλιξης του έργου από τους επιστήμονες της Ομάδας Έργου του ΕΜΠ. «Ξεκινά το μεγάλο crash test», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΕΜΠ, μιλώντας για την «πιο μεγάλη αποκατάσταση πέτρινου γεφυριού στον κόσμο».
   «Τέτοιο γεφύρι έχει να ξεκαλουπωθεί, να σταθεί στα πόδια του πάνω από έναν αιώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά για το γεφύρι της Πλάκας ο κ. Καλιαμπάκος και περιέγραψε τις βασικές δράσεις πίσω από το μοναδικό αυτό πρότζεκτ, ένα έργο, για το οποίο, όπως σημείωσε, εργάστηκε μια ομάδα από το ΕΜΠ συγκροτούμενη από 30 καθηγητές και 40 ερευνητές.


  Οι τεχνίτες, το μεράκι και οι πέτρες που «λαλάνε στον λαξευτή» προτού μπουν στη θέση τους στο γεφύρι της Πλάκας
   Όπως περιέγραψε ο κ. Καλιαμπάκος, για να στηθεί ξανά και να στέκει υπερήφανο το ιστορικό γεφύρι «έβαλαν πάνω του χέρι πάνω από 300 άτομα», με τον καθηγητή του ΕΜΠ να περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τη στοργή και τη φροντίδα που χρειάστηκε να επιστρατεύσουν οι ειδικοί τεχνίτες πέτρας ώστε να στέκει ξανά, εδώ και λίγες ημέρες, το φημισμένο γεφύρι, τα μυστικά κατασκευής του οποίου χάνονται ανά τους αιώνες.


  Το γεφύρι της Πλάκας και η συγκίνηση
   «Είμαι συγκινημένος για τους ανθρώπους, από τα χέρια των οποίων πέρασαν μία προς μία οι πέτρες που έφτιαξαν το γεφύρι. Μιλάμε για 9000 θολίτες, μια πολύ βαριά, σκληρή πέτρα, με διαστάσεις 70x40x10 εκατοστά, πέτρες που πέρασαν από δύο με τρία χέρια η κάθε μία το πολύ, πέτρες που πριν σπάσουν και τοποθετηθούν, έπρεπε πριν να τις… “ακούσει” ο ίδιος ο τεχνίτης, αφού κάθε πέτρα “λαλάει”, όπως λένε αυτοί οι άνθρωποι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλιαμπάκος,περιγράφοντας τη διαδικασία, μέσα από την οποίο τοποθετήθηκαν τα δομικά στοιχεία στο γεφύρι της Πλάκας, που στέκεται πια χωρίς υποστηρίγματα στην «καρδιά» της Ηπείρου.
   Για την αποκατάσταση, δε, του εμβληματικού μονότοξου γεφυριού της Ελλάδας, σύμφωνα με τον κ. Καλιαμπάκο, οι ερευνητές δεν χρησιμοποίησαν «καμία από τις σύγχρονες τεχνολογίες, καμία κρυφή ενίσχυση, ούτε ένα κιλό μέταλλο από το ελάχιστο που είχαν βάλει στο αρχικό γεφύρι. Εστίασαν, όπως επισημαίνει, στο να ολοκληρώσουν οι τεχνικοί τις εργασίες «διαβάζοντας σωστά αυτό που ο πρωτομάστορας Μπέκας με τους δικούς τους τεχνίτες είχε κάνει πριν από 150 χρόνια». Το αποτέλεσμα, σήμερα, στο γεφύρι της Πλάκας, στα μέσα του Φλεβάρη του 2020 είναι «ένα γεφύρι που είναι κάτι παραπάνω από δίδυμο αδερφάκι του αρχικού, είναι ένα γεφύρι με το ίδιο DNΑ…», σημείωσε, συγκινημένος, ο κ. Καλιαμπάκος.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 18 February 2020 | 4:55 pm


Όλγα Γεροβασίλη: Το «επιτελικό παρακράτος» αντεπιτίθεται

Δήλωση της γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την οσμή σκανδάλου με το φωτογραφικό διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες


   Με αφορμή τα ολοένα και συχνότερα δημοσιεύματα στον Τύπο για τις Μεθοδεύσεις στην Προκήρυξη του Διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες, κάνοντας μάλιστα ορισμένα λόγο για «μίζα εκατομμυρίων», το επιτελικό παρακράτος περνά στην αντεπίθεση!
   Ο κος Χρυσοχοΐδης, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας για την αδικαιολόγητη επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες, προέβη σε μια πρωτοφανή, αήθη και συκοφαντική επίθεση σε βάρος της προηγούμενης Κυβέρνησης.
   Μη μπορώντας να εξηγήσει γιατί το πρώτο του μέλημα, τις πρώτες κιόλας μέρες που ανέλαβε το Υπουργείο, ήταν η ακύρωση του διαγωνισμού και γιατί στο νέο διαγωνισμό που επαναπροκήρυξε φέρεται να εισήγαγε «φωτογραφικές» προδιαγραφές που μειώνουν τον ανταγωνισμό και αυξάνουν το κόστος, ο κος Χρυσοχοΐδης, έπραξε το αδιανόητο.
   Άφησε αιχμές για δήθεν καταγγελίες κατά του διαγωνισμού ΣΥΡΙΖΑ …7 μήνες μετά την ακύρωσή του ενώ ταυτόχρονα τις χαρακτήρισε «μη σοβαρές».
   Αν και κλήθηκε επανειλημμένα και κατηγορηματικά να καταθέσει όποια τυχόν στοιχεία διαθέτει κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ουδέν κατέθεσε.
   Άρα, είτε οι επιστολές ήταν ασόβαρες ή ανύπαρκτες και στριμωγμένη η Νέα Δημοκρατία απλά πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα. Ο κος Χρυσοχοΐδης οφείλει να τις προσκομίσει αμέσως.
   Πάντως αν κάποιοι οφείλουν να φοβούνται τον Εισαγγελέα, αυτοί ανήκουν στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας…

Δημοσιεύθηκε στις 18 February 2020 | 4:30 pm


Συνελήφθη και πάλι αδιάβαστος ή απλά παραπληροφόρησε ο Χρυσοχοΐδης για τις νέες ταυτότητες;

Βρίθουν ανακριβειών και ψεμάτων οι απαντήσεις του για την οσμή σκανδάλου με το φωτογραφικό διαγωνισμό που θα κοστίσει επιπλέον 200 εκατ.


   «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μη φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε ό,τι χρειάζεται». Τα «σοφά» και κυρίως... ξεκάθαρα αυτά λόγια ανήκουν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η απάντηση που έδωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σχετικά με την υπόθεση του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες με την οσμή σκανδάλου μετά τις αποκαλύψεις του Documento.
   Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πιάνεται για ακόμη μια φορά αδιάβαστος και αν μη τι άλλο τώρα δεν μπορεί να προφασιστεί, όπως με θράσος και ανευθυνότητα είχε κάνει για το μνημόνιο, ότι δεν διάβασε τους όρους του διαγωνισμού για τις ταυτότητες διότι δεν… ήταν δουλειά του να τους μελετήσει. Ο διαγωνισμός για τις ταυτότητες και τα άλλα έγγραφα ασφαλείας υπάγεται στις άμεσες αρμοδιότητές του.
   Ολα όσα είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης για τον διαγωνισμό τα είπε προς απάντηση της σχετικής καταγγελτικής ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως άμεση απάντηση στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ και στα στοιχεία της εφημερίδας. Οι απαντήσεις του υπουργού, όμως, βρίθουν ανακριβειών και ψεμάτων. Παραπληροφορούν.

  Ηλεκτρονική διακυβέρνηση
   Το κύριο επιχείρημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη ματαίωση του πρώτου διαγωνισμού για την προμήθεια των νέων ταυτοτήτων και άλλων εγγράφων είναι ότι δεν προβλεπόταν η ύπαρξη αναγκαίων στοιχείων για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Κι όμως ο υπουργός ψεύδεται. Στην κοινή υπουργική απόφαση για την προκήρυξη του προηγούμενου διαγωνισμού για τις ταυτότητες, στις 27 Απριλίου 2018, στο άρθρο 3 (τύπος δελτίου ταυτότητας) στην παράγραφο 4 αναφερόταν ρητά ότι «στο ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης αποθηκεύονται φωτογραφία του κατόχου σε ψηφιακή μορφή, τα στοιχεία της Μηχανικώς Αναγνώσιμης Ζώνης του δελτίου (MRZ), τα στοιχεία που απαιτούνται για τις Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» και άλλα πολλά.

  Κόστος και φωτογραφία
   Το άλλο «μεγάλο» επιχείρημα κυβέρνησης και Χρυσοχοΐδη είναι πως το κόστος του νέου διαγωνισμού δεν αλλάζει σε σύγκριση με τον προηγούμενο. Ακόμη ένα ψέμα. Ο διαγωνισμός γίνεται με κλειστή διαδικασία και… ταβάνι τα 515 εκατ. ευρώ.
   Ο όρος της ασπρόμαυρης φωτογραφίας που είχε τεθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν μάλιστα απόφασης της αρμόδιας επιτροπής, συμπεριλάμβανε το σύνολο των εταιρειών που θα συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Αυτό σημαίνει ότι ακριβώς λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού το κόστος θα έπεφτε. Ετσι, σύμφωνα και με σχετικό αλγόριθμο που εκτιμούσε το τελικό κόστος, θα ανερχόταν κάπου στα 335 εκατ. ευρώ. Εκτός αυτού, η ύπαρξη πολλών εταιρειών που μπορούσαν να αναλάβουν το έργο πρόσφερε και επιπλέον διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής της όλης διαδικασίας.
   Με τον όρο της έγχρωμης φωτογραφίας που έβαλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη βγήκαν αυτόματα εκτός διαγωνισμού οι περισσότερες εταιρείες καθώς δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Αυτό θα αυξήσει το τελικό κόστος –λόγω έλλειψης ανταγωνισμού– στο ανώτατο όριο των 515 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα φωτογραφίζονται, όπως καταγγέλλεται στο Documento, τρεις τέσσερις εταιρείες (συμπεριλαμβανομένων μάλιστα θυγατρικών). Το αφήγημα λοιπόν της ΝΔ ότι το κόστος θα είναι το ίδιο καταρρίπτεται, αφού προκύπτει εκτίναξή του κατά σχεδόν 200 εκατ. ευρώ. Η ΝΔ λέει ότι και ο προηγούμενος διαγωνισμός ζητούσε έγχρωμη φωτογραφία αλλά σε πέντε χρόνια. Εκείνη θα το κάνει νωρίτερα χωρίς να συντρέχει λόγος ανησυχίας.
   Παραπληροφόρηση και εδώ. Ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε ότι εάν τα επόμενα πέντε χρόνια για λόγους ασφαλείας και μόνο κατόπιν συγκεκριμένης οδηγίας της ΕΕ απαιτηθεί η ύπαρξη έγχρωμης φωτογραφίας, τότε η εταιρεία ή η κοινοπραξία που θα αναλάμβανε το έργο θα είχε το δικαίωμα και την ευθύνη της υλοποίησης της διαδικασίας. Κι αυτό με μικρότερο κόστος σε σχέση με μια πιθανή προκήρυξη νέου διαγωνισμού. Βέβαια δεν διαφαινόταν ούτε και διαφαίνεται από πουθενά ότι η ΕΕ θα προβεί σε τέτοια ντιρεκτίβα.

  Φωτογραφικός διαγωνισμός
   Το υπουργείο και η ΝΔ υποστηρίζουν κάθετα ότι δεν υπάρχουν φωτογραφικοί όροι και ότι οι υποψήφιοι στον νέο διαγωνισμό με την έγχρωμη φωτογραφία δεν θα είναι λιγότεροι. Ακόμη ένα ψέμα. Ναι μεν έχουν κληθεί οι ίδιες 25 εταιρείες αλλά με τον όρο της έγχρωμης φωτογραφίας βγήκε εκ των πραγμάτων αυτόματα εκτός διαγωνισμού η πλειονότητα των υποψηφίων.

  Ασφάλεια και φωτογραφία
   Ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι έγχρωμη και ασπρόμαυρη φωτογραφία διαθέτουν την ίδια ακριβώς ασφάλεια και πως «η λύση της έγχρωμης φωτογραφίας, η οποία επιλέγεται με τον παρόντα διαγωνισμό, εμπεριέχει τα δυνατά σημεία της ασπρόμαυρης φωτογραφίας, ήτοι εγχάραξη με λέιζερ της φωτογραφίας κατόχου αλλά και τα επιπλέον της έγχρωμης επιφάνειας». Χωρίς πάλι να ανεβαίνει το κόστος. Και το επιχείρημα αυτό καταρρίπτεται παταγωδώς.
   Το φθινόπωρο του 2018 η αρμόδια επιτροπή σε σχέση με τον διαγωνισμό επέλεξε τη λύση της ασπρόμαυρης φωτογραφίας έναντι της έγχρωμης. Αυτό, όπως σημειώνεται και σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής», έγινε για «λόγους ασφαλείας αλλά και διότι υπήρχε η υπόνοια στην ηγεσία του υπουργείου ότι η λύση της έγχρωμης φωτογραφίας θα εξασφάλιζε προβάδισμα σε συγκεκριμένη εταιρεία».
   Πέραν της κρίσης της επιτροπής, όπως έχει καταγγείλει εταιρεία στο Documento, οι προδιαγραφές που έχουν οριστεί όχι μόνο δεν εφαρμόζονται σε άλλες χώρες αλλά φωτογραφίζουν μία από τις εταιρείες. Μόλις πέντε χώρες από τις 27 της ΕΕ χρησιμοποιούν έγχρωμη φωτογραφία στις ταυτότητες. Οι υπόλοιπες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, χρησιμοποιούν ασπρόμαυρη φωτογραφία. Το ίδιο πράττουν και το Ισραήλ, γνωστό για τους ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες ασφαλείας για τους πολίτες του, αλλά και αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και η Νέα Υόρκη.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 18 February 2020 | 3:44 pm


Θαύμα – θαύμα! Το Μαξίμου ανακάλυψε “εργατοπατέρες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ”, που … ανήκουν στην ΔΑΚΕ και ήταν υποψήφιοι στις εκλογές με τη ΝΔ!!! - VIDEO

Σφίγγονταν να μη σκάσουν στα γέλια οι παρουσιαστές, όταν ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ είπε "Δεν είμαι εργατοπατέρας του ΣΥΡΙΖΑ... είμαι ΔΑΚΕ"!


   Πανικόβλητο το Μαξίμου, που βλέπει τώρα το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα να στρέφεται αυτη τη φορά εναντίον του για τα νεοφιλεύθερης κοπής αντεργατικά μέτρα και το ασφαλιστικό-Καιάδα για τους συνταξιούχους, κατέφυγε στον προφανή – και μοναδικό – τρόπο που έχει για να πολιτεύεται: Τα fake news και τη μάχη της επικοινωνίας, προσπαθώντας να κουκουλώσει την ουσία…
   Έλα όμως που η αλήθεια είναι επίμονη και διασύρει καμία φορά…
   Xθες, κύκλοι του Μαξίμου χαρακτήρισαν την απεργία «καθαρά αντιπολιτευτική ενέργεια από επαγγελματίες “εργατοπατέρες” του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ».
   Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Πάιδας, βγήκε σήμερα το πρωί στο Open και δήλωσε μέλος της ΔΑΚΕ και μάλιστα ότι ανήκει στον φιλελεύθερο χώρο. Στις ευρωεκλογές του 2019 ήταν και υποψήφιος με τη ΝΔ.
   Δείτε το βίντεο:


πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 18 February 2020 | 3:20 pm


Μέχρι και απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου διαστρέβλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης!

Εντυπωσιακή, ακόμα και για τα δικά του μέτρα, διαστρέβλωση για να "ταιριάξει" την απόφαση με το μπάχαλο της ΝΔ, αλλά πιάστηκε... αδιάβαστος!


   Σε μια εντυπωσιακή, ακόμα και για τα δικά του μέτρα, διαστρέβλωση του σκεπτικού απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) προχώρησε προχθές ο Αδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να φέρει την απόφαση στα μέτρα της αντιπροσφυγικής πολιτικής της κυβέρνησης και να προσπαθήσει να εμφανίσει το ΕΔΔΑ σαν δήθεν θετικό στις μαζικές επιχειρήσεις αποτροπής άνευ ετέρου.
   Μάλιστα, στο ίδιο ολίσθημα περιέπεσε το ΑΠΕ/ΜΠΕ στον τίτλο με τον οποίο μετέδωσε την είδηση, παρασύροντας και άλλα μέσα ενημέρωσης που αναμετέδωσαν την είδηση.
   «Απόφαση ΕΔΔΑ: Ναι σε μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών όταν αυτοί εισέρχονται παράνομα σε ευρωπαϊκές χώρες - Δικαιώνει την Ισπανία που διέταξε μαζική απομάκρυνση Αφρικανών πολιτών» ήταν ο τίτλος της είδησης του δημόσιου πρακτορείου, την Παρασκευή.
   Χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, όπου δήλωσε: «Η σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ημερών είναι ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για πρώτη φορά και μάλιστα ομόφωνα αποδέχεται το μέτρο των μαζικών απελάσεων ως μέτρο προστασίας της εθνικής κυριαρχίας. Τι λέει δηλαδή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;
   »Οτι, αν έρχεται μία βάρκα με 50 ανθρώπους, έχεις δικαίωμα ως κράτος να τους βάλεις σ’ ένα πλοίο και να τους στείλεις όλους πίσω, χωρίς να εξετάσεις αν κάποιος είναι πρόσφυγας. Αυτή είναι συγκλονιστική μεταβολή. Το επισημαίνω για τον εξής λόγο: όταν τα έλεγα εγώ αυτά μία εβδομάδα πριν, είχα δεχτεί κριτική απ’ όλο τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είμαι “ακροδεξιός” και “απάνθρωπος”. Αυτό που έλεγα εγώ, μία εβδομάδα μετά τα αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι και οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου “φασίστες ακροδεξιοί”;»...

  Πιάστηκε αδιάβαστος
   Δεν χρειάζεται να ανησυχεί ο κύριος Γεωργιάδης μήπως χάσει τους τίτλους του. Η απάντηση είναι πως όχι, δεν είναι «φασίστες ακροδεξιοί» οι δικαστές του ΕΔΔΑ, απλώς ο ίδιος πιάστηκε άλλη μια φορά αδιάβαστος και ανενημέρωτος στην προσπάθειά του να περάσει την αντιπροσφυγική και αντιμεταναστευτική του ατζέντα.
   Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που συζητήθηκε στην Ολομέλεια ύστερα από αίτημα της Ισπανίας, αφορούσε τη προσφυγή δύο Αφρικανών, οι οποίοι μαζί με πολλούς άλλους είχαν σκαρφαλώσει στις 13 Αυγούστου 2014 τον φράχτη της Μελίγια, ισπανικού θύλακα στο Μαρόκο, με σκοπό να βρεθούν σε ισπανικό έδαφος και να ζητήσουν άσυλο. Η ισπανική αστυνομία τούς εμπόδισε και τους ανάγκασε να βρεθούν ξανά στην άλλη πλευρά του φράχτη, στην εδαφική επικράτεια του Μαρόκου.
   Το ΕΔΔΑ αποφάσισε ότι η ενέργεια της Ισπανίας δεν παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς αποδεδειγμένα η χώρα παρείχε πραγματικές και αποτελεσματικές διόδους σε όσους θέλουν να ζητήσουν άσυλο, αυξάνοντας επαρκώς τα συνοριακά σημεία που δέχονται αιτήματα ασύλου ή προσφέροντας άλλες διόδους, όπως βίζα για εργασία.
   Ενα τέτοιο σημείο ήταν το συνοριακό φυλάκιο περίπου 13 χιλιόμετρα πέρα από το σημείο που προσπάθησαν να περάσουν οι πρόσφυγες τον φράχτη, όπως και οι πρεσβείες και τα προξενεία της Ισπανίας σε αφρικανικές χώρες, στις οποίες είχαν δοθεί οδηγίες να γίνονται δεκτά τα αιτήματα ασύλου και να μεταφέρονται στην Ισπανία όσοι τις υποβάλουν, κάτι που είχε συμβεί στην πράξη.
   Η ομάδα των Αφρικανών δεν έκανε χρήση αυτών των διόδων με δική της ευθύνη, αποφάσισε το ΕΔΔΑ, και σημείωσε ότι οι νομικοί εκπρόσωποι των δύο προσφευγόντων δεν αμφισβήτησαν πειστικά τα στοιχεία της Ισπανίας. Η ύπαρξη επαρκών νόμιμων και ασφαλών σημείων πρόσβασης σε όσους θέλουν να ζητήσουν άσυλο απασχόλησε ενδελεχώς το σκεπτικό του Δικαστηρίου και αποτελεί κεντρικό σημείο στην απόφασή του.
   Όπως αντιλαμβάνεστε, καμία αναλογία δεν υπάρχει με τις πολιτικές αποτροπής που επιχειρεί η κυβέρνηση στα σύνορα, χωρίς να παρέχει στην πράξη εναλλακτικές νόμιμες διόδους για όσους θέλουν να ζητήσουν άσυλο.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 18 February 2020 | 1:46 pm


Νόμοι μόνο για τους πολίτες, όχι για τους πολιτικούς

- Οι πρωτοφανείς διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής δεν έχουν προηγούμενο
- Με ένα πραξικόπημα, που παραβιάζει όχι μόνο το ελληνικό και το ενωσιακό Δίκαιο, αλλά και τις συμβάσεις του ΟΗΕ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αποφάσισαν ότι το δίκαιο των πολιτικών υπερέχει του νόμου, της Δικαιοσύνης και των διεθνών συμβάσεων της χώρας


   Οι πρωτοφανείς διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής δεν έχουν προηγούμενο. Η ενορχηστρωμένη επίθεση ξεκίνησε το 2018 και κορυφώνεται τώρα κατά των ανθρώπων που τόλμησαν να καταθέσουν, εφόσον ο Νόμος τούς προστάτευε από απειλές ακόμα και για τη ζωή τους, από κάθε είδους συμφέροντα που ήθελαν και θέλουν να μη διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση του σκανδάλου NOVARTIS.
   Με δεδομένη και απολύτως δικαιολογημένη την απόφαση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων να μην καταθέσουν με αυτοπρόσωπη παρουσία, με τον ίδιο δηλαδή τρόπο που κατέθεσαν ανώνυμα και με καλυμμένα χαρακτηριστικά και στους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου, η πλειοψηφία της προανακριτικής αποφάσισε να άρει το καθεστώς προστασίας τους.
   Με ένα πραξικόπημα, που παραβιάζει όχι μόνο το ελληνικό και το ενωσιακό Δίκαιο, αλλά και τις συμβάσεις του ΟΗΕ, τα δύο κόμματα της Βουλής αποφάσισαν ότι το δίκαιο των πολιτικών υπερέχει του νόμου, της Δικαιοσύνης και των διεθνών συμβάσεων της χώρας.
   Η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην ουσία αποφάσισαν να αδιαφορήσουν για όλα αυτά, ώστε να ακυρώσουν τις καταθέσεις που αναφέρονται σε ευθύνες πρώην υπουργών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
   Αντίθετα, ενώ οι μάρτυρες εισαγγελείς που έχουν ήδη καταθέσει στην Επιτροπή δεν παρουσίασαν κανένα επιβαρυντικό στοιχείο, παρά μόνο προσωπικές σκέψεις και ισχυρισμούς, τα δύο αυτά κόμματα αποφάσισαν να... διευρύνουν το κατηγορητήριο για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για κάθε πράξη ή ενέργεια κατά την άσκηση των καθηκόντων του και όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη NOVARTIS.
   Προφανώς, στο κράτος της «κανονικότητας», η άσκηση των καθηκόντων ενός υπουργού θεωρείται επιλήψιμη, όταν ο ίδιος πιέζει για να διερευνηθεί ένα σκάνδαλο διαφθοράς και όχι αν έχει ενδεχομένως συμβάλει στη γιγάντωσή του.
   Αν τελικά ισχύσει η συγκεκριμένη απόφαση «αποκάλυψης» των μαρτύρων ενάντια σε όσα προβλέπει ο Νόμος, είναι βέβαιο ότι όχι μόνο η Ευρώπη αλλά και οι ΗΠΑ, των οποίων έχει ζητηθεί η δικαστική συνδρομή, θα γελάσουν ξανά με την Ελλάδα και τους θεσμούς της.
   Θα γελάσει όμως περισσότερο από όλους η ίδια η φαρμακευτική εταιρεία, που ζημίωσε τόσο πολύ το δημόσιο ταμείο. Το ποιος θα κλάψει, βέβαια, θα το δούμε στο μέλλον.
η Άποψη στη σημερινή Εφημερίδα των Συντακτών

Δημοσιεύθηκε στις 18 February 2020 | 1:01 pm


Μεθοδεύουν πραξικόπημα για να δουν τους προστατευόμενους μάρτυρες

- Πλεύρης - Κεγκέρογλου επιμένουν να δουν τα πρόσωπα
- Δύο μάρτυρες επικαλούνται υπαρκτό κίνδυνο ζωής αν καταθέσουν χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά και αποκαλύπτουν ότι είχαν καταθέσει με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά ενώπιον των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου


   Μεθόδευση μπας και μπορέσουν να αποκαλύψουν τις ταυτότητες των προστατευόμενων μαρτύρων σχεδιάζουν η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Σήμερα στις 4 το απόγευμα στη ΓΑΔΑ έχει κληθεί ο «Μάξιμος Σαράφης», που είναι ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες.
   Η ΓΑΔΑ προτείνει να καταθέσουν μόνο με ήχο και με αλλοίωση φωνής, ενώ οι μάρτυρες αποκαλύπτουν ότι κατέθεσαν με καλυμμένα χαρακτηριστικά στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη και δηλώνουν ότι φοβούνται για τη ζωή τους αν αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους. Το δε δικαστικό ρεπορτάζ λέει ότι κατέθεσαν με περούκες και γυαλιά.
   Όμως η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιμένουν να μην ξεκαθαρίζουν το πώς θα καταθέσουν οι μάρτυρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Μπούγας δεν θέλησε να διευκρινίσει με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου πώς κατέθεσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, δημιουργώντας συνθήκες θρίλερ. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα νομιμοποιήσει με την παρουσία του αυτές τις μεθοδεύσεις.
   Στόχος της πλειοψηφίας της Επιτροπής είναι να πέσει όλο το βάρος της απόφασης σε έναν αστυνομικό υπάλληλο που υπηρετεί στο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων! Εκείνος θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες ο “Μάξιμος Σαράφης” και “Αικατερίνη Κελέση”, αλλά και πώς κατέθεσαν στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως και να πιστοποιήσει την ταυτότητά τους χωρίς να αποκαλύψει τα ονόματά τους.

  Βεβαίωση από έναν αστυνομικό
   Σε κάθε περίπτωση από χθες η επιχείρηση «τους βγάζουμε την κουκούλα» περνάει δύσκολα. Την περασμένη Πέμπτη οι βουλευτές της Ν.Δ. έλεγαν ότι θα καταθέσουν «όπως στον αντεισαγγελέα, χωρίς κουκούλες» και χθες αποδείχθηκε ότι μπορεί να καταθέσουν και με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά! Τυπικά η Προκαταρκτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αποφάσισε χθες ότι οι μάρτυρες θα πρέπει να εξεταστούν με τον ίδιο τρόπο που εξετάστηκαν από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
   «Τα μέλη της Επιτροπής θα τους δουν με τα χαρακτηριστικά που τους είδε εκείνος. Επειδή δεν ξέρουμε ποια πρόσωπα είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, θα μας το βεβαιώσει ο αρμόδιος αστυνομικός που είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη και την προστασία τους, όπως και ότι η κατάθεσή τους διεξάγεται με τον ίδιο τρόπο» ανέφερε υψηλόβαθμη πηγή της Επιτροπής.
   Πλέον το μόνο που μένει στην πλειοψηφία για να κερδίσει εντυπώσεις είναι να μην παρουσιαστούν οι μάρτυρες και να διαταχθεί η βιαία προσαγωγή τους.

  Οι αποκαλυπτικές επιστολές
   Υπογραμμίζεται ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», σύμφωνα με πληροφορίες, απέστειλαν χθες επιστολές προς την Προκαταρκτική Επιτροπή στις οποίες επικαλούνται υπαρκτό κίνδυνο ζωής αν καταθέσουν χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά.
   Το κυριότερο όμως είναι ότι και οι δύο μάρτυρες αποκαλύπτουν ότι κατέθεσαν με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά! «Ακόμα και ενώπιον των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, όπου και κατέθεσα στις 4.12.2019 στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης έτερης υπόθεσης, εμφανίστηκα με μέτρα προστασίας και κατέθεσα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά» δηλώνει η «Κελέση». «Σας γνωρίζω ότι έχω ήδη καταθέσει με φυσική παρουσία μόνον ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis, ενώ προσφάτως εξετάστηκα, έπειτα από κλήση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λ. Σοφουλάκη, ως μάρτυρας στο πλαίσιο της Προκαταρκτικής Εξέτασης που διενεργεί για τους χειρισμούς της εισαγγελέως Διαφθοράς σχετικά με την υπόθεση Novartis αφού τηρήθηκαν προηγουμένως όλα τα μέτρα που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία περί αποφυγής αποκάλυψης της ταυτότητάς μου, του προσώπου μου και στοιχείων μου. Το δε περιεχόμενο της ένορκης κατάθεσής μου έχει ήδη περιέλθει σε γνώση της Επιτροπής» φέρεται να ξεκαθαρίζει ο «Σαράφης» και να δηλώνει πως έτσι επιθυμεί να εξεταστεί και από την Επιτροπή.

  Εμμονή Πλεύρη - Κεγκέρογλου
   «Ο νόμος για την προστασία των μαρτύρων προβλέπει να προστατεύονται οι μάρτυρες από το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο, όχι από τους βουλευτές» ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Μπούγας.
   «Εμείς ζητούμε φυσική παρουσία των μαρτύρων χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά και όπως εξετάστηκαν από τους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Προτείνω την απόρριψη των ενστάσεων των μαρτύρων και εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση» φέρεται να επέμεινε στην Επιτροπή ο εισηγητής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης. «Επιθυμούμε να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως από τους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα της εξέτασης μαρτύρων είναι ότι ο εισαγγελέας εξέτασε τους μάρτυρες διά ζώσης χωρίς προστατευμένα χαρακτηριστικά.
   «Οι μάρτυρες δεν κινδυνεύουν από την Επιτροπή, πρέπει να εξετασθούν face to face. Η ελληνική Πολιτεία μας έχει εμπιστευθεί γι’ αυτό» φέρεται να συμφώνησε ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

  Σπ. Λάππας: “Δεν θα ρίξουμε τους μάρτυρες στα σκυλιά”
   «Δεν θα πετάμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο τι ορίζουν οι υπουργικές αποφάσεις ούτε θα ρίξουμε τους μάρτυρες στα σκυλιά. Η ΓΑΔΑ είναι σαφής για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων. Από την ώρα που παίρνουμε απόφαση να πάμε στη ΓΑΔΑ, θα κάνουμε αυτό που λέει ο νόμος» αντέδρασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας και προειδοποίησε ότι «η απόπειρα να εξεταστούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά προσβάλλει τον νομικό κόσμο της χώρας».

  Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Βγήκε η κουκούλα της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ
   «Η Ν.Δ. δρομολογεί την καταστρατήγηση του νόμου για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος για να τους εκφοβίσει» καταγγέλλουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο εγκλωβισμένος και αν είναι στον εσωκομματικό του εκβιασμό που ακούει στο όνομα Αντώνης Σαμαράς, πρέπει να πάρει θέση: Στηρίζει τις παράνομες και αντιθεσμικές μεθοδεύσεις που καταστρατηγούν τον νόμο για τους προστατευόμενους μάρτυρες, νόμο που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για υποθέσεις διαφθοράς;» είναι το ερώτημα που θέτουν.
   Στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν την αντίφαση ότι «από τη μία τα μέλη της Ν.Δ. λένε δημοσίως ότι θα ‘βγάλουν τις κουκούλες’ από τους μάρτυρες και από την άλλη διαρρέει μέσω ‘πηγών της’ πως θα εξεταστούν όπως ακριβώς εξετάστηκαν από τις εισαγγελικές αρχές». «Η μόνη κουκούλα που σίγουρα έχει ήδη βγει είναι αυτή της προανακριτικής παρωδίας που στήνει εδώ και μήνες η Ν.Δ. με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και αποκαλύπτει το αποκρουστικό τους πρόσωπο απέναντι στους θεσμούς και τη νομιμότητα» σχολιάζουν οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προς επέκταση των υποθέσεων
   Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία της Επιτροπής ανοίγει τον δρόμο για να επεκτείνει το κατηγορητήριο κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου καθώς δεν βρέθηκαν αδιάσειστα στοιχεία για παρέμβασή του στη διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis.
   Όπως έχει γράψει η «Αυγή», στόχος της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι να εντάξουν στο κατηγορητήριο και άλλες υποθέσεις (π.χ. Βγενόπουλου)! Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε χθες από την Επιτροπή να διαβιβαστεί αίτημα προς τον πρόεδρο της Βουλής προκειμένου, εφόσον το κρίνει σκόπιμο ο Κώστας Τασούλας, να ερωτηθεί το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης νέων αδικημάτων.
   Χθες στην Επιτροπή διαβιβάστηκε έγγραφο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή προς την εισαγγελέα Διαφθοράς με το οποίο της ζητά να παράσχει στην Επιτροπή της Βουλής όλα τα έγγραφα που ζητά, ακόμα και τα απόρρητα. Σημειώνεται ότι και χθες Θ. Πλεύρης και Β. Κεγκέρογλου έθεσαν το ζήτημα της αποστολής εγγράφων από την Ελ. Τουλουπάκη.

  Κατάθεση με κάλυψη χαρακτηριστικών προτείνει η ΓΑΔΑ
   "Κατάθεση μαρτύρων από την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της υπηρεσίας μας και τη μετάδοση μόνο ήχου στην αίθουσα όπου συνεδριάζει η Επιτροπή με αλλοίωση φωνής"
   Κατάθεση με πλήρη κάλυψη των χαρακτηριστικών των προστατευόμενων μαρτύρων προτείνει η ΓΑΔΑ. Το έγγραφο του υποστράτηγου Πέτρου Τζαφέρη που εστάλη στην Επιτροπή της Βουλής είναι κατηγορηματικό και διαψεύδει τις διαρροές που έκαναν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. την περασμένη εβδομάδα.
   Συγκεκριμένα η ΓΑΔΑ αναφέρει: «Με σκοπό την υλοποίηση του αιτήματός σας για εξέταση των ανωτέρω μαρτύρων με τη διασφάλιση της μυστικότητας των καταθέσεων και της ταυτότητάς τους η Υπηρεσία μας προτείνει αυτή να πραγματοποιηθεί με τον τρόπο που πραγματοποιείται η εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων κατά την επ’ ακροατηρίω διαδικασία, δηλαδή με την κατάθεση μαρτύρων από την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της υπηρεσίας μας και τη μετάδοση μόνο ήχου στην αίθουσα, που συνεδριάζει η Επιτροπή με αλλοίωση φωνής. Μοναδική προϋπόθεση για την υλοποίηση της διαδικασίας είναι η ύπαρξη αίθουσας με υποδομή επίγειας γραμμής Διαδικτύου».
   «Η ανωτέρω διαδικασία είναι η μόνη που δύναται να εξασφαλίσει τη μυστικότητα της ταυτότητας των μαρτύρων» τονίζει και προσθέτει ότι «σε περίπτωση που επιθυμείτε τη διά ζώσης εξέτασή τους, ως αίθουσα για τη διεξαγωγή της εξέτασης προτείνεται αυτή της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος».

  Ο Δ. Παπαγγελόπουλος καταγγέλλει την Ελ. Ράικου
  "Καταχώνιασε" το έγγραφο του FBI που ανέφερε ότι "Έλληνας πολιτικός είχε δωροδοκηθεί από τη Novartis"
   Ευθεία επίθεση στην πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου εξαπέλυσε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μετά την αποκάλυψη ότι από το 2017 κατείχε χωρίς να το αξιοποιήσει έγγραφο του FBI από το οποίο προκύπτει ότι «Έλληνας πολιτικός είχε δωροδοκηθεί από τη Novartis».
   «Από δημοσιεύματα του Τύπου αποκαλύφθηκε ότι η Ελ. Ράικου είχε καταχωνιάσει έγγραφο του FBI, το οποίο ευτυχώς δεν ‘καταστράφηκε’ από πλημμύρες ή άλλες φυσικές καταστροφές. Από το έγγραφο αυτό προκύπτει ότι Έλληνας πολιτικός είχε δωροδοκηθεί από τη Novartis», τόνισε σε δήλωσή του ο πρ. αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε με νόημα: «διεφθαρμένοι, διαπλεκόμενοι, επίορκοι και τα λίγα γιουσουφάκια τους στον Τύπο έχουν στρατευθεί στον βρόμικο πόλεμο της πολιτικής μου δίωξης».
   Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ενημέρωσε την Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής ότι από τον Ιανουάριο του 2017 (όταν εισαγγελέας Διαφθοράς ήταν η Ελ. Ράικου) το FBI είχε διαβιβάσει έγγραφο όπου ανέφερε πως στέλεχος της Novartis Hellas είχε δώσει μίζα σε Έλληνα πολιτικό από το μαύρο ταμείο της εταιρείας, ενώ ανέφερε και το όνομα του στελέχους της πολυεθνικής φαρμακευτικής. Στο έγγραφο δεν αναφερόταν το όνομα του Έλληνα πολιτικού αλλά η ιδιότητά του. Το έγγραφο δεν εντάχθηκε στη δικογραφία διότι υπήρχε ρητή πλήρης απαγόρευση από το FBI για χρήση και διάδοση των σχετικών πληροφοριών σε οποιαδήποτε διαδικασία και σε οποιαδήποτε άλλη αρχή.

Δημοσιεύθηκε στις 18 February 2020 | 12:41 pm


Χιλιάδες στους δρόμους κατά του ασφαλιστικού Βρούτση

Προκλητικές κυβερνητικές δηλώσεις για «υποκινούμενη απεργία» από ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ, από την οποία «θα ταλαιπωρηθούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες»


   Με καθολική συμμετοχή στη σημερινή απεργία, που κήρυξαν το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας και η ΑΔΕΔΥ, μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες αντιδρούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που έχει κατατεθεί από χθες στη Βουλή - Πηγές του Μαξίμου καταφέρονται κατά "εργατοπατέρων" μιλούν για συνδικαλιστικό παραλογισμό και υποκινούμενες απεργίες που θα ταλαιπωρήσουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.
   Xωρίς Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα μείνει η Αθήνα την Τρίτη, καθώς οι εργαζόμενοι αντιδρούν με 24ωρη απεργία στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
   Μετρό, τραμ, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, λεωφορεία και τρόλεϊ θα παραμείνουν ακινητοποιημένα από την έναρξη της βάρδιας έως την λήξη της. Κανονικά θα κινηθούν ο προαστιακός σιδηρόδρομος και τα τρένα σε όλη τη χώρα.
   Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν θα ισχύσει ο δακτύλιος στην κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με την αστυνομία, θα επιτρέπεται η χρήση των λωρίδων αποκλειστικής κυκλοφορίας λεωφορείων (λεωφορειολωρίδες) και από κάθε άλλο όχημα.
   Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στο λιμάνι του Πειραιά, λόγω της απεργίας που έχει κηρύξει η ΠΕΝΕΝ σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων.
   Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας, για την Τρίτη, 18/02, στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, αποφάσισαν επίσης τα Διοικητικά Συμβούλια των ναυτεργατικών σωματείων, της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» της Πανελλήνιας Ένωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ «ΠΕΣ/ΝΑΤ.
   Κλειστές θα παραμείνουν νομαρχίες, υπουργεία, δήμοι, εφορίες, πολεοδομίες. 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει επίσης το Σωματείο των οικοδομών και η ομοσπονδία των λογιστών.
   Η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωση της επισημαίνει ότι με το νέο νόμο δεν μειώνονται τα όρια συνταξιοδότησης, δεν υπάρχει καμία προβλεψη για επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, ότι διατηρούνται τα ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου Κατρούγκαλου και ότι διατηρούνται και οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.
   Συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας διοργανώνει το ΠΑΜΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθηνών.
   Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του καλεί εργαζόμενους και συνταξιούχους να συμμετέχουν στην απεργία τονίζοντας ότι: "Ο κόσμος της εργασίας, οι συνταξιούχοι και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία θα δώσουν απάντηση στα ψέματα και τις επικοινωνιακές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και τις προσπάθειες διάλυσης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ δημιούργησε ψεύτικες προσδοκίες σε χιλιάδες συνταξιούχους, διαψεύδεται με πάταγο από την ίδια την πραγματικότητα

  Μαξίμου: Συνδικαλιστικός παραλογισμός, εργατοπατέρες και υποκινούμενες απεργίες
   Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας την απεργία σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι «Βασικό αίτημα της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, της ΠΟΕ ΟΤΑ, και των σωματείων στον χώρο των μεταφορών, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους, είναι η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, η μη ψήφιση του νέου ασφαλιστικού και η επαναφορά σε προηγούμενες εποχές. Πραγματοποιούν δηλαδή μια απεργία για τον νόμο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016, στον οποίο ελάχιστα αντέδρασαν μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Και πραγματοποιούν τώρα απεργία για τον νόμο που φέρνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος καταργεί αρνητικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Πρόκειται για συνδικαλιστικό παραλογισμό και για απεργίες φανερά υποκινούμενες με καθαρά κομματικά κίνητρα και στοχεύσεις.
   Ας δούμε τον κατάλογο των αιτημάτων με τα οποία ουσιαστικά ζητούν την επιστροφή στην κατάσταση και τις αποδοχές προ μνημονίων. Διαβάζουμε λοιπόν για τους λόγους που θα ταλαιπωρηθούν αύριο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.
   Οι «εργατοπατέρες» ζητούν:
   - Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
   - Κοινωνική ασφάλιση, υγεία - πρόνοια για όλους, αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και υποχρεωτική.
   - Ένταξη των ηλεκτροδηγών της ΣΤΑ.ΣΥ. στα ΒΑΕ με αναδρομική ισχύ.
   - Επαναφορά των ΒΑΕ, όπου έχουν καταργηθεί.
   - Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, η οποία να ανταποκρίνεται τόσο στις πραγματικές ανάγκες, όσο και στις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας των ειδικοτήτων της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε..
   Τα αιτήματα αυτά είναι φανερό ότι κινούνται εκτός λογικής. Πρόκειται για καθαρά αντιπολιτευτική ενέργεια από επαγγελματίες "εργατοπατέρες" του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ».

Δημοσιεύθηκε στις 18 February 2020 | 12:04 pm


ΣΥΡΙΖΑ θα λες και θα κλαις: η εβδομάδα της κομμουνιστικής κυβέρνησης.

Τι είναι τούτοι ρε; Ακόμη μια εβδομάδα που η "αριστεία" χτύπησε... κόκκινο!


   «ΣΥΡΙΖΑ θα λες και θα κλαις» λέγεται η νέα εβδομαδιαία στήλη του Στέλιου Κούλογλου, η οποία δημοσιεύεται κάθε Δευτέρα. Mπορεί να μην έγιναν όλα καλά επί ΣΥΡΙΖΑ - και όσα καλά έγιναν να μην επικοινωνήθηκαν σωστά - αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την οικονομική, θεσμική, πολιτική και πολιτισμική λαίλαπα που συνοδεύει την κυβέρνηση της ΝΔ.
   Υπερβάλλω; Δείτε το video στο τέλος του άρθρου και πείτε μου...
   Πάμε όμως με τη σειρά:

Πανηγυρική δικαίωση του τίτλου της στήλης από το LIberal.  Άρθρο στο πολύ μητσοτακικό site,  καταγράφει πως νέοι που υποστήριξαν τη ΝΔ, αναπολούν την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο λόγος είναι πως επί ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση στους χώρους εργασίας ήταν σαφώς καλύτερη για τους εργαζομένους ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία. «Βρίσκεται ακόμα εν ζωή το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας; Και αν ναι, τι κάνει μπροστά σε αυτό το πάρτι αυθαιρεσίας;», διερωτάται ο αρθρογράφος.
«Οι Τράπεζες έχουν πληρώσει το μάρμαρο της κρίσης της χώρας», δήλωσε ο ο υπουργός Οικονομικών κ.Χ. Σταϊκούρας. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας καταργήθηκε εν κρυπτώ η μείωση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών για τις νέες μητέρες, για ένα δωδεκάμηνο μετά τον τοκετό. Μετά την αποκάλυψη ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης ανακάστηκε να δηλώσει πως θα προχωρήσει σε σχετική τροποποίηση
Αύξηση σε 6 μήνες του διαστήματος δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων υποδίκων για οικονομικά εγκλήματα αποφάσισε η κυβέρνηση, η οποία είχε μειώσει λίγες εβδομάδες πριν το διάστημα σε 3 μήνες. Το ερώτημα είναι ποιοι υπόδικοι ωφελήθηκαν και ποιες καταθέσεις εμπλεκόμενων σε εγκλήματα διαφθοράς, ξεπλύματος βρόμικου χρήματος κλπ απελευθερώθηκαν, μέχρι η κυβέρνηση να ανεβάσει το όριο που η ίδια είχε κατεβάσει.
Με απόφαση της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ οι ετήσιες μικτές αποδοχές του διευθύνοντος συμβούλου αυξάνονται στα 128.000 ευρώ, συν τις αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές, ενώ ο αναπληρωτής του, θέση που θεσπίστηκε πρόσφατα, θα λαμβάνει 90.000 ευρώ, συν τις εισφορές.  Eπιπλέον bonus στο 15% του  μισθού τους, ενώ προβλέπεται διπλασιασμός του ποσοστού, αν οι δουλειές πάνε καλά..  Να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Μπενίσης, που παρέδωσε την εταιρεία με πολυετή κερδοφορία και υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, είχε ετήσιες μικτές αποδοχές 57.000 ευρώ.
Το διοικητικό συμβούλιο της «Τεχνόπολης» του Δήμου Αθηναίων, έκανε δεκτή την εισήγηση με την οποία ο Διευθύνων Σύμβουλος της, κ. Μπιτζάνης, αποφάσισε αύξηση αποδοχών κατά 50% για τον εαυτό του. Αντίστοιχη αύξηση εγκρίθηκε και για τον Πρόεδρο του οργανισμού, ενώ ακόμα μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση αποφασίστηκε για τον Αντιπρόεδρο.
Τα ΜΜΕ αποκρύβουν ότι 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι των 700 ευρώ δεν θα δουν αύξηση, εξήγησε ο Αριστοτέλης Κάντας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων. Πρόσθεσε πως οι συνταξιούχοι θα έχουν και απώλειες στο εισόδημά τους, καθώς τους κόπηκε η 13η σύνταξη και αποκλείονται και το κοινωνικό μέρισμα. «Η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει», δήλωσε στο Tvxs.gr ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ
Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση της ΝΔ στο Αμύνταιο, ο Αδωνις Γεωργιάδης, απείλησε τον εκλεγμένο Δήμαρχο, υποστηρίζοντας ότι σε αυτόν οφείλει την εκλογή του και άρα πρέπει να ξεχάσει τις αντιρρήσεις του για τη μεταβίβαση της δημοτικής επιχείρησης «Ξινό Νερό Φλώρινας» στο φίλο του επιχειρηματία!
Στο μέτωπο του Ελληνικού, η  εταιρεία Ηard Rock κατηγορεί ευθέως τον υπουργό Ανάπτυξης και αντιπρόεδρο της ΝΔ, ότι προχώρησε σε ένα «στημένο» διαγωνισμό και αφήνει σαφέστατες υπόνοιες για διαφθορά, βάζοντας στο στόχαστρο τον ίδιο τον κ. Γεωργιάδη. «Τα έχει κάνει θάλασσα ο Άδωνις» αναγνωρίζουν και στη ΝΔ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Πικραμένο να βάζει το κερασάκι στην τούρτα, όταν αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση πότε προβλέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες για το Μουσείο Ολοκαυτώματος: «Δεν θέλω να το κάνω σαν το Ελληνικό», είπε ο κ. Πικραμένος.

Πλήρης κατάρρευση της πολιτικής «νόμος και τάξη», που αποδεικνύεται επικοινωνιακό σόου και όχι  ορθολογικό επιχειρησιακό σχέδιο ασφάλειας. Άγρια συμπλοκή στην περιοχή της Ομόνοιας με έναν νεκρό και τραυματίες από πυροβολισμούς που, όπως και οι ένοπλες ληστείες, είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο σε αρκετές περιοχές -και τουριστικές- της χώρας. Σκηνές «Φαρ Ουέστ» στα  Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης με ομάδες οπλοφόρων να προελαύνουν ρίχνοντας σφαίρες αδιακρίτως, χωρίς να έχει συλληφθεί κανείς μέχρι σήμερα. Επεισόδιο -το οποίο μάλιστα «έθαψε» η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας-  με πυροβολισμούς στο Γκάζι και πρωταγωνιστές δυο ειδικούς φρουρούς της ΕΛΑΣ και υπαλλήλους νυχτερινού κέντρου. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει τα ΜΑΤ από τα Εξάρχεια,  όπου το κοινό ποινικό έγκλημα έχει εκτοξευτεί.
Σε υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος προήχθη ο αρχιπύραρχος, διοικητής Αν. Αττικής της Πυροσβεστικής και επιχειρησιακός επικεφαλής όταν συνέβη η τραγωδία στο Μάτι. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο τοποθέτησε Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, τον Κωνσταντίνο Τσουβάλα, πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ που είχε υπό την εποπτεία του, τη διαχείριση στο Μάτι και η ΝΔ ζητούσε επειγόντως την απομάκρυνσή του. «Πώς ασκούν τα καθήκοντά τους και σήμερα αυτοί οι άνθρωποι; », ρωτούσε τότε ο κ. Μητσοτάκης. «Ποιος έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς να διαχειριστούν μια ακόμα καταστροφή;».
Την στρατηγική της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας  αποσαφήνισε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γ. Κουμοτσάκος: «Σε καταστάσεις έντασης όπως αυτές, πρέπει να ισχύει το δόγμα Sting, ξέρετε ποιος είναι ο Sting; Ο τραγουδιστής των Police. Ποιο είναι αυτό το δόγμα; Αυτό που έλεγε αυτό το τραγούδι, πολύ γνωστό σε όλους, κάθε σου αναπνοή και κάθε σου κίνηση εγώ θα την παρακολουθώ, every breath you take, every move you make, i will be watching you, αυτό πρέπει να κάνουμε τώρα».
Ολική επαναφορά της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, που την είχαν σιωπήσει μετά την αποκάλυψη της ότι στην ΑΣΣΟΕ είχαν βρεθεί όπλα τα οποία χρησιμοποιούνται στον πόλεμο της Συρίας. «Κωμικό στοιχείο» η λιποθυμία μαθήτριας από την πείνα», εκτίμησε η υφυπουργός.
Πριν προλάβει να «στεγνώσει» το «μελάνι» του νόμου της αντιστοίχησης των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με των δημόσιων πανεπιστημίων, το υπουργείο Παιδείας αντιστοίχησε πτυχίο από ιδιωτικό κολέγιο με διάρκεια φοίτησης πέντε εξαμήνων με πτυχίο από ελληνικό ΑΕΙ με διάρκεια φοίτησης πέντε ετών.
Τα παιδιά της Γ’ Λυκείου στην Δεσφίνα της Φωκίδας θα δώσουν σε λίγους μήνες πανελλαδικές, δίχως να έχουν διδαχτεί έστω μία ώρα Βιολογία. Tο ίδιο πρόβλημα το μάθημα της Φυσικής αντιμετωπίζουν και στην Πύλη Βοιωτίας.

Μεγαλοπρεπές άδειασμα της υπουργού Κεραμέως  από την Κομισιόν, για τα περί χρησιμοποίησης της ιστορίας για την καλλιέργεια « εθνικής συνείδησης » και το θρήσκευμα των μαθητών: ««η θρησκευτική ελευθερία προστατεύεται δυνάμει του άρθρου 10 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης…σύμφωνα με τον γενικό κανονισμό για την προστασία των δεδομένων, τα δεδομένα που αποκαλύπτουν θρησκευτικές πεποιθήσεις ανήκουν σε ειδική κατηγορία δεδομένων, η επεξεργασία των οποίων καταρχήν απαγορεύεται».
Αδιέξοδο στο προσφυγικό και εντονότατες αντιδράσεις προκαλεί  η κυβερνητική απόφαση για επίταξη -μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου- ακινήτων και εκτάσεων σε νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου με σκοπό τη δημιουργία κλειστών (;) κέντρων. Σύγχυση επικρατεί ακόμη και για τον τρόπο λειτουργίας τους με τον αρμόδιο υπουργό Νότη Μηταράκη να «καθησυχάζει » τους κατοίκους ( «Το βράδυ θα κλείνουν. Το βράδυ δεν θα βγαίνει κανείς») και τον Ειδικό Γραμματέα να καθησυχάζει τις Βρυξέλλες, που ήδη αντέδρασαν αρνητικά, λέγοντας άλλα πράγματα :  δεν θα πρόκειται ακριβώς για «κλειστές δομές» αλλά για «πολυλειτουργικά κέντρα», για «ελεγχόμενες δομές φιλοξενίας».
Σε γραμμή Κασιδιάρη ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Γεωργιάδης: «Και όταν λέω κλειστά, εννοώ κλειστά! Αμυγδαλέζα! Να μη βγαίνει από μέσα του κουνούπι ποτέ! 24 ώρες το 24ωρο! Μέχρι να φύγουνε!».  Ο κ. Γεωργιάδης υπερασπίστηκε και τις επιτάξεις, τις οποίες κατακεραύνωνε ως αντιπολίτευση το 2017:  «τις επιτάξεις, πως το τι θα κάνει με την περιουσία του ο πολίτης θα το αποφασίζει η κυβέρνηση και ότι αν δεν το καταλάβατε, αυτός είναι ο κομουνισμός».
Και τώρα το βίντεο που σας υποσχέθηκα στην αρχή του άρθρου. Υδατοδρομιών όπως ιπποδρομιών... Η βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Κατερίνα Μονογυιού πήρε την έδρα του ιατρού και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Μανιού,  ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 16ετή φυλάκιση για τη δράση του εναντίον της δικτατορίας.


ΥΓ. Βοήθεια! Περιμένω κι άλλες  επισημάνσεις αναγνωστών για νεότερα κυβερνητικά κατορθώματα. Δεν τους προλαβαίνω!
Ηλεκτρονική διεύθυνση για τα κακώς κείμενα που μαθαίνετε: [email protected]
Facebook: Stelios Kouloglou
Twitter: #SteliosKoul

Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2020 | 11:20 pm


Άρτα - Ειδήσεις και Νέα

Χειροτονία πρεσβυτέρου στην Άρτα - Ορθοδοξία διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων

Χειροτονία πρεσβυτέρου στην Άρτα  Ορθοδοξία διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2020 | 7:57 am


Νύχτα εμπρησμών στην Άρτα! - Paraskhnio.gr

Νύχτα εμπρησμών στην Άρτα!  Paraskhnio.gr

Δημοσιεύθηκε στις 15 February 2020 | 2:45 pm


Με αέρα… Ρουβά ο Τσίπρας! - Espresso

Με αέρα… Ρουβά ο Τσίπρας!  Espresso

Δημοσιεύθηκε στις 13 February 2020 | 6:58 pm


Η κάρα του Αγίου Παρθενίου στην Άρτα - Ορθοδοξία διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων

Η κάρα του Αγίου Παρθενίου στην Άρτα  Ορθοδοξία διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων

Δημοσιεύθηκε στις 12 February 2020 | 1:23 pm


Ανεβάζει ρυθμούς για Άρτα - AthlitikoGr

Ανεβάζει ρυθμούς για Άρτα  AthlitikoGr

Δημοσιεύθηκε στις 5 February 2020 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Άρτα

Φιλικοί ιστότοποι: