Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Άρτας   >   Άρτα    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Όλγα Γεροβασίλη: Το ΥπΑΑΤ κωφεύει, θα ληφθούν μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της γενικής ακαρπίας της ελιάς και την κατακόρυφη πτώση παραγωγής στα εσπεριδοειδή και στα ακτινίδια στην Άρτα;

- Αντί για απαντήσεις και συγκεκριμένα μέτρα, ο κος Στύλιος παραδέχτηκε ότι ούτε έχει κατατεθεί αίτημα στην Ευρ. Επιτροπή, ούτε προετοιμάζεται σχετικός φάκελος
- Γιατί δεν έχει κατατεθεί και πότε θα κατατεθεί φάκελος για πρόσθετη οικονομική βοήθεια στην Ε.Ε., ιδίως δεδομένου ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προχωρήσει σε αντίστοιχα αιτήματα;
- Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει το ΥπΑΑΤ και με ποιο χρονοδιάγραμμα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου που πλήττεται από τη γενική ακαρπία της ελιάς αλλά και την κατακόρυφη πτώση της παραγωγής στα εσπεριδοειδή και τα ακτινίδια στην Άρτα;


Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Το ΥπΑΑΤ κωφεύει: Θα ληφθούν μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της γενικής ακαρπίας της ελιάς και την κατακόρυφη πτώση παραγωγής στα εσπεριδοειδή και στα ακτινίδια στην Άρτα;» 

   Πληθαίνουν οι ανησυχίες του αγροτικού κόσμου στην Άρτα λόγω της γενικευμένης ακαρπίας που παρατηρείται στην ελιά αλλά και την κατακόρυφη πτώση της παραγωγής στα εσπεριδοειδή και τα ακτινίδια.
   Αν και το φαινόμενο αφορά σε όλη την επικράτεια, δραματικές φαίνεται πως θα είναι οι επιπτώσεις για τους ελαιοπαραγωγούς της Άρτας, αφού, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η μείωση της παραγωγής ξεπερνά το 80% στα ημιορεινά και αγγίζει το 90% στον κάμπο σε σχέση με το μέσο όρο παραγωγής της τελευταίας τριετίας. Η απώλεια εσόδων των ελαιοπαραγωγών υπολογίζεται ήδη σε εκατομμύρια Ευρώ.
   Βασική αιτία οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, οι οποίες επηρέασαν αρνητικά την ανθοφορία και την καρπόδεση, όχι μόνο στην ελιά, όπου παρατηρείται γενική ακαρπία αλλά και στα εσπεριδοειδή, με την παραγωγή να εκτιμάται μειούμενη κατά 50% - 60 %, αλλά και στα ακτινίδια, με εκτιμώμενη μείωση της παραγωγής κατά 35% - 45%, σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας τριετίας.
   Κι ενώ μόλις προ δυο ημερών, τη Δευτέρα 18.10.2021, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί, μεταξύ άλλων, για τη γενική ακαρπία της ελιάς, κατόπιν ερώτησης που του απηύθυνε, συγκεκριμένα και για την Άρτα, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αντί για απαντήσεις και συγκεκριμένα μέτρα, ο κος Στύλιος παραδέχτηκε ότι ούτε έχει κατατεθεί αίτημα στην Ευρ. Επιτροπή, ούτε προετοιμάζεται σχετικός φάκελος.
   Πιο συγκεκριμένα στις δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σταύρου Αραχωβίτη, που συζητήθηκαν τη Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου τ.ε στη Βουλή, σχετικά με τη δυσλειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, το ζήτημα με τις συμβάσεις των τεχνικών συμβούλων, την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης καθώς και την (ΜΗ) κατάθεση από την Κυβέρνηση των φακέλων στην Ε.Ε για την αναγνώριση των δυσμενών καιρικών φαινομένων του 2021 και την Κοινοτική στήριξη του αγροτικού εισοδήματος των πληγέντων παραγωγών, ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως
   
   η κατάσταση με την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης στους πληγέντες παραγωγούς φαίνεται να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ΑΑ&Τ, σε μια χρονιά ιδιαίτερα κρίσιμη για τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, μετά και τις καταστροφές από τους παγετούς της περασμένης Άνοιξης, τη ξηρασία, τα χαλάζια, τους καύσωνες, τις πυρκαγιές, την πολιτική της ΝΔ, δεδομένου ότι αποτελεί διαχρονικά, τη σοβαρότερη πηγή ρευστότητας του αγροτικού κόσμου.
   Καλλιέργειες όπως η επιτραπέζια ελιά, η ελαιοποιήσιμη ελιά και περιοχές ολόκληρες όπως η Ανατολική Μάνη και η Σκάλα Λακωνίας αλλά και ο νομός Άρτας για παράδειγμα έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού. Η δε διαχείριση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων μένει “στον αέρα”, καθώς η χώρα μας ούτε έχει ετοιμάσει, ούτε έχει καταθέσει σχετικό αίτημα στην ΕΕ για τις αποζημιώσεις από τις φυσικές καταστροφές.

   Από μεριάς του ΥπΑΑΤ ωστόσο δεν δόθηκε εξήγηση γιατί δεν έχει ακόμα κατατεθεί ο φάκελος, ούτε υπήρξε δέσμευση περί κατάθεσής του και πότε, τη στιγμή μάλιστα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχα αιτήματα.
   Οι γενικές αναφορές σε προγράμματα του ΕΛΓΑ δεν αρκούν. Αντιθέτως, η Κυβέρνηση οφείλει να επεξεργαστεί άμεσο χρονοδιάγραμμα μέτρων στήριξης.
   Ας σημειωθεί ότι η μείωση της παραγωγής μοιραία θα έχει αντίκτυπο και στις μονάδες εμπορίας, τυποποίησης - μεταποίησης της Άρτας.
   Η κατάσταση προοιωνίζεται ακόμη πιο δύσκολη με τις ανατιμήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών τιμολογίων αλλά και με το υπαρκτό κύμα ακρίβειας.
   Ενόψει των ανωτέρω,
 
   Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
  1. Γιατί δεν έχει κατατεθεί και πότε θα κατατεθεί φάκελος για πρόσθετη οικονομική βοήθεια στην Ε.Ε., ιδίως δεδομένου ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προχωρήσει σε αντίστοιχα αιτήματα;
  2. Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει το ΥπΑΑΤ και με ποιο χρονοδιάγραμμα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου που πλήττεται από τη γενική ακαρπία της ελιάς αλλά και την κατακόρυφη πτώση της παραγωγής στα εσπεριδοειδή και τα ακτινίδια στην Άρτα;


Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Γεροβασίλη Όλγα
Αραχωβίτης Σταύρος

Δημοσιεύθηκε στις 20 October 2021 | 11:16 pm


Ρεκόρ της Ελλάδας στην αύξηση της χονδρικής τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα

- Αποκαλυπτικά στοιχεία: Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο χονδρικής τιμής στην Ευρώπη

- Η ημερήσια μεταβολή της χονδρικής τιμής στην Ελλάδα για αύριο μεταφράζεται σε αύξηση 8,5%, η μεγαλύτερη στον ευρωπαϊκό χώρο
- Κόστος το οποίο αναμένεται να μετακυλιστεί στους λογαριασμούς των καταναλωτών, καθώς, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη που μειώνει φόρους, δίνει επιδοτήσεις κλπ, η Ελλάδα δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη επιμένει με ευχολόγια και αοριστίες για αποπληρωμή λογαριασμών με δόσεις


   Η Ελλάδα καταγράφει την ακριβότερη τιμή στο ρεύμα και σπάει τα ευρωπαϊκά κοντέρ. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, και φανερώνουν τη θλιβερή πρωτιά που κατέχει η χώρα μας στο αυριανό χρηματιστήριο Ενέργειας.
   Όπως προκύπτει από τον πίνακα παρακάτω η αυριανή τιμή της μεγαβατώρας αγγίζει τα 253,33 ευρώ, τιμή που είναι η υψηλότερη σε όλη την Ευρώπη.
 

   Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του EnergyLive για την εξέλιξη της χονδρικής τιμής ρεύματος αφού η Ελλάδα καταγράφει την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σημαντική απόκλιση από τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων και σχεδόν διπλάσια τιμή από τις Βόρειες.
   Η ημερήσια μεταβολή της χονδρικής τιμής στην Ελλάδα για αύριο μεταφράζεται σε αύξηση 8,5%, η μεγαλύτερη στον ευρωπαϊκό χώρο. 
   Κόστος το οποίο αναμένεται να μετακυλιστεί στους λογαριασμούς των καταναλωτών, καθώς, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη που μειώνει φόρους, δίνει επιδοτήσεις κλπ, η Ελλάδα δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη επιμένει σε ευχολόγια και αοριστίες για αποπληρωμή λογαριασμών με δόσεις.

Δημοσιεύθηκε στις 18 October 2021 | 6:14 pm


Πρόεδρος Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας: Πήραμε μόνο υποσχέσεις και τίποτε άλλο!

- Καμία ενίσχυση, παρά τις εξαγγελίες, ούτε έστω με την μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής

- Καίτοι τα υποσχέθηκαν, ουδέποτε δόθηκαν!
- Το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί, οι πρώτες ύλες βρίσκονται στα ύψη, τα τιμολόγια ενέργειας έχουν πάρει φωτιά... χωρίς καμία στήριξη, σε συνθήκες όπως αυτές που ζούμε από το 2020 και μετά, ο κλάδος οδηγείται σε αφανισμό


   Τις δύσκολες στιγμές που βιώνει ο κλάδος της πτηνοτροφίας, αλλά και του παραγωγικού πρωτογενούς τομέα συνολικά, επισημαίνει προς κάθε αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, αλλά και τους πολιτικούς όλων των κομμάτων που εκλέγονται στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας, ο Δημήτρης Πετανίτης, μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στην τοπική εφημερίδα ΗΧΩ της Άρτας.
   Ο κ. Πετανίτης καταγράφει την πραγματικότητα που βιώνουν τόσο οι Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις, όσο και οι πτηνοτρόφοι-παραγωγοί, ενός κλάδου που αποτελεί έναν από τους διατροφικούς πυλώνες της χώρας μας, αλλά που η πολιτεία δεν έχει δείξει μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον που επιβάλλεται, λόγω των συνθηκών της πανδημίας.
   Σχετικά με τις εξελίξεις στον κλάδο, ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού σημειώνει: 
(αντιγράφω από ΗΧΩ)

«Η κατάσταση είναι πλέον τρομερά δύσκολη. Οι πρόσφατες δε εξελίξεις δείχνουν πως αν δεν υπάρξουν μέτρα, θα γίνει δραματική και εξηγώ:
Το κόστος παραγωγής των ζωοτροφών, έχει ανέβει περίπου στο 30% με αυξητικές τάσεις ενώ η ελλείψεις που παρατηρούνται τόσο στο εξωτερικό όσο και στην εγχώρια αγορά δημητριακών, ενδέχεται να μας οδηγήσει μέχρι και σε διατροφική κρίση. Κι αυτό, όχι μόνο στη πτηνοτροφία, αλλά σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους.
Οι τιμές των πρώτων υλών, όπως το καλαμπόκι ενώ ξεκίνησαν με τιμές της αντίστοιχης περσινής περιόδου, στα 190 ευρώ ο τόνος, αυτή τη στιγμή είναι στα 300 ευρώ ο τόνος.

Το σιτάρι πέρυσι ήταν στα 215 ευρώ ο τόνος και αυτή τη στιγμή και το εισαγόμενο και το εγχώριο έχει ξεπεράσει τα 310 ευρώ ο τόνος κι αν συνεχίσει έτσι, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε που θα φτάσει.
Η σόγια από 350 ευρώ ο τόνος πέρυσι, έφτασε στα 450 ευρώ φέτος-ευτυχώς χωρίς αυξητικές τάσεις.
Και μιλάμε μόνο για το κόστος των πρώτων υλών. Φυσικά αυξήσεις υπάρχουν και στα υλικά συσκευασίας με καθυστερήσεις στις παραδόσεις και τα μεταφορικά στα ύψη, ενώ όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει στο χώρο της ενέργειας με τα τιμολόγια να έχουν πάρει φωτιά.

ΕΡΩΤ.: κι ο Συνεταιρισμός, πως το αντιμετωπίζει;
ΑΠΑΝΤ.: Σχετικά με τον Συνεταιρισμό, όλο αυτό που μόλις περιέγραψα κοστίζει γύρω στα 3 εκατομμύρια ευρώ, κόστος το οποίο θα κληθούν να απορροφήσουν κατά ένα μέρος οι πτηνοτρόφοι-παραγωγοί, αφού είναι αδύνατον να το επωμισθούν στο σύνολο.
Πράγμα που σημαίνει, πως για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων οι ανατιμήσεις των προϊόντων προς τον τελικό καταναλωτή θεωρούνται επιβεβλημένες. Κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, με μια αύξηση 5-7%, που βέβαια σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει το αυξημένο κόστος. Είμαστε δε επιφυλακτικοί για τη συνέχεια.

ΕΡΩΤ.: τι έγινε την περίοδο του κορωνοϊού; Υπήρξαν ενισχύσεις στο κλάδο της πτηνοτροφίας; Και ποιες;
ΑΠΑΝΤ.: Δεν υπήρξε καμία ενίσχυση, παρά τις εξαγγελίες, τόσο από τον προηγούμενο όσο και από τον επόμενο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Εμείς βέβαια, το καλοκαίρι του 2020, που ήδη είχαν γίνει αισθητά τα αρνητικά αποτελέσματα της πανδημίας, με την καραντίνα, το κλείσιμο της εστίασης και την δραματική πτώση των πωλήσεων, μέσω της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Πτηνοτροφίας, μέλος της οποίας είναι και ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας, καταθέσαμε σε όλα τα αρμόδια υπουργεία μελέτη την οποία συνέταξε η πλέον έγκυρη εταιρεία ερευνών η ICAP, που καταδείκνυε τα μεγέθη της ζημιάς που είχαμε υποστεί ως τότε οι Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις, αλλά και οι πτηνοτρόφοι-παραγωγοί.
Ζητήθηκε τότε η ενίσχυση του ολόκληρου του κλάδου, με ένα ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ. Καίτοι τα υποσχέθηκαν, ουδέποτε δόθηκαν!
Εδώ να σημειώσω πως ο κλάδος της πτηνοτροφίας έχει ένα ετήσιο τζίρο 1,5 δις ευρώ. Αυτός ο κλάδος που τόσο πολύ συμβάλλει στην εθνική μας οικονομία, δεν έχει λάβει ΠΟΤΕ καμία ενίσχυση.

ΕΡΩΤ.: Τι θα πρέπει να γίνει, τι προτείνετε;
ΑΠΑΝΤ.: Καλώ τους βουλευτές της Άρτας και της Ηπείρου, στην οποία η πτηνοτροφία είναι από τους βασικούς οικονομικούς της πυλώνες, να δείξουν το έμπρακτο ενδιαφέρον τους, προς τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις και προς τους πτηνοτρόφους. Νομίζω πως όλοι αντιλαμβάνονται, ότι χωρίς καμία στήριξη σε συνθήκες όπως αυτές που ζούμε από το 2020 και μετά, ο κλάδος οδηγείται σε αφανισμό.
Να επισημάνω δε, πως άλλες επιχειρήσεις, έχουν λάβει δάνεια για να ανταπεξέλθουν στην κρίση της πανδημίας, τα οποία βέβαια, θα κληθούν να τα επιστρέψουν.
Ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός, δεν έλαβε καμία οικονομική ενίσχυση, εν μέσω πανδημίας, ούτε έστω με την μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Θεωρώ δε, πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να δει άμεσα την ενίσχυση της πτηνοτροφίας αλλά και όλων των άλλων παραγωγικών κλάδων μέσω επιδότησης των πρώτων υλών για την παραγωγή ζωοτροφών.

ΕΡΩΤ.: Για τους πτηνοτρόφους-παραγωγούς, τι λέτε;
ΑΠΑΝΤ.: Οι πτηνοτρόφοι συνέχισαν να εκτρέφουν μέσα στην πανδημία, αναλαμβάνοντας και τα ανάλογα βάρη, χωρίς καμία στήριξη από το κράτος. Ούτε ενισχύσεις έλαβαν, αλλά και τα έξοδα της εκτροφής με την λαίλαπα αυτή των ανατιμήσεων έχουν διπλασιαστεί. Ειδικά από τις αυξήσεις στο αέριο και το ρεύμα, το κόστος εκτροφής του πτηνοτρόφου έχει ανέβει κατακόρυφα. Ερωτώ: δεν θα έπρεπε να υπάρχει αντίστοιχη πρόνοια επιδότησης, όπως με τους ιδιώτες; Αυτός ο κλάδος, αυτοί οι άνθρωποι, που μοχθούν νυχθημερόν δεν θα πρέπει να έχουν τη στήριξη της πολιτείας;

ΕΡΩΤ.: Πως βλέπετε να πορεύεται ο Συνεταιρισμός;
ΑΠΑΝΤ.: Όσον αφορά εμάς, δηλαδή τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας, διαβλέποντας νωρίς την κατάσταση που δημιουργήθηκε, λόγω της πανδημίας, όχι μόνο εγχώρια αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, πήραμε έγκαιρα αποφάσεις και μέτρα που στηρίξαμε τόσο την επιχείρησή μας, όσο και τους πτηνοτρόφους-παραγωγούς συνεργάτες μας.
Αλλά το ζητούμενο είναι μέχρι πότε η πολιτεία θα κατανοήσει το σοβαρό αυτό πρόβλημα και θα αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες;
Εμείς συνεχίζουμε, αλλά και περιμένουμε και την έμπρακτη στήριξη που όλοι αναγνωρίζουν πως έχει ανάγκη ο κλάδος.Δημοσιεύθηκε στις 17 October 2021 | 3:17 pm


Μαζικότατη η απεργία των εκπαιδευτικών και στην Άρτα

- Το 84% των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και το 63% της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία

- Μάθημα Δημοκρατίας και αξιοπρέπειας και δυναμική απάντηση στους εκβιασμούς και τις απειλές Κεραμέως - Μητσοτάκη
- Όλγα Γεροβασίλη: Αυτό που πίστευε η κυβέρνηση πως δε γίνεται, μόλις έγινε


   Mαθήματα Δημοκρατίας και αξιοπρέπειας δίνουν οι εκπαιδευτικοί κόντρα στον «πόλεμο» που έχει ανοίξει μαζί τους η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
   Η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών της χώρας, με τους αγώνες τους για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης δίνουν σε όλη την κοινωνία μαθήματα Δημοκρατίας και αξιοπρέπειας, ενώ στον αντίποδα η κυβέρνηση καταφεύγει στην τρομοκρατία, τις δικαστικές απαγορεύσεις και την αστυνομική βία, επειδή τα τεράστια ποσοστά συμμετοχής την έχουν πανικοβάλει και ενώνουν τη μεγάλη μάζα των εκπαιδευτικών, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.
   Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί έντονη κριτική στη Νίκη Κεραμέως, σχολιάζοντας ότι η υπουργός Παιδείας «μάς θυμίζει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να απεργούν, αρκεί η απεργία τους "να μην επιχειρεί ακύρωση νόμων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων"». Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «πρόκειται για ακραία προκλητική και αντιδημοκρατική δήλωση, αντάξια μιας υπουργού μιας κυβέρνησης-θερμοκήπιο ακροδεξιών αντιλήψεων και πρακτικών». Στο ίδιο πλαίσιο, σημειώνει ότι «μετά από δύο αιώνες αγώνων των εργαζομένων για καλύτερη ζωή και καλύτερες συνθήκες εργασίας, που δόθηκαν και κερδήθηκαν -συχνά με αίμα- ανατρέποντας νόμους και ρυθμίσεις κυβερνήσεων, η υπουργός Παιδείας έρχεται να πει ότι οι απεργίες δεν πρέπει να στρέφονται κατά... νόμων της κυβέρνησής της. Τι ήθη, τι καιροί για την κυβέρνηση Μητσοτάκη».
   Σε όλη την Ελλάδα, χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στις αντιπαιδαγωγικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη και έδωσαν δυναμική απάντηση στους εκβιασμούς και τις απειλές Κεραμέως - Μητσοτάκη, με αποκορύφωμα την Αθήνα, όπου πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων, με χιλιάδες εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να δίνουν βροντερό παρών.
   Μαζική ήταν η συμμετοχή και στην Άρτα, καθώς το 84% των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και το 63% της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία.

   Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία:

Δημοσιεύθηκε στις 11 October 2021 | 11:08 pm


Όλγα Γεροβασίλη: Σε δεύτερη μοίρα οι υποδομές στην Ήπειρο – Τί γίνεται με τον δρόμο Αθαμάνιο-Θεοδώριανα;

Ήδη από το 2018, με προσωπική δέσμευση του πρώην Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και απόφαση του Υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, είχαν εγκριθεί 9.000.000 ευρώ, ενώ παράλληλα είχε γίνει και η μελέτη ολοκλήρωσης του έργου
   Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσαν έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της Γραμματέα της ΚΟ και βουλευτή Άρτας, Όλγας Γεροβασίλη, με θέμα: «Σε δεύτερη μοίρα οι υποδομές στην Ήπειρο – Τί γίνεται με τον δρόμο Αθαμάνιο-Θεοδώριανα;».
   Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

      - Όπως είχε αναδειχθεί και με την από 21.12.2020 ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Όλγας Γεροβασίλη, Βουλευτή Άρτας και Γραμματέα Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και την οποία συνυπέγραφαν οι Βουλευτές Ηπείρου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, με θέμα «Αδικαιολόγητες Καθυστερήσεις και προσκόμματα στα έργα που ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ στην Άρτα», μεταξύ των έργων για τα οποία επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν δεσμευθεί εκατομμύρια Ευρώ αλλά καθυστερούσαν αδικαιολόγητα ήταν και ο δρόμος Αθαμάνιο – Θεοδώριανα.
      - Συγκεκριμένα, για το εν λόγω έργο, ήδη από το 2018 με προσωπική δέσμευση του πρώην Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και απόφαση του Υπουργού Χρήστου Σπίρτζη είχε εγκριθεί ποσό 8.849.000 ευρώ, ενώ παράλληλα είχε γίνει και η μελέτη ολοκλήρωσης του έργου.
      - Το έργο περαιτέρω ανατέθηκε με την απόφαση ΔΟΥ 1368/20-3-2019. Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2019 εγκαταστάθηκε η ανάδοχος εταιρεία και άρχισε η κατασκευή του έργου.
      - Όμως έκτοτε η τύχη του αγνοείται. Επιπλέον τοπικοί σύλλογοι κάνουν λόγο ήδη από τον Ιούλιο του 2020 για ανάγκη πρόσθετης δαπάνης που συνδέεται με το υδραγωγείο Βρυζοκαλάμου, απευθύνοντας έκκληση ώστε να εξευρεθεί λύση και να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου στα Θεοδώριανα, ένα χωριό που δίνει έσοδα στην εθνική οικονομία – Εργοστάσιο εμφιάλωσης – Νομαδική κτηνοτροφία – Πάρκο δραστηριοτήτων στο «Σταυρό» κ.λ.π.

   Η επίσημη απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο την άνοιξη του 2021 ήταν ότι στις αρχές Σεπτέμβρη 2020 εγκρίθηκε ο 2ος Α.Π.Ε. του έργου κι ότι προετοιμαζόταν Συμπληρωματική Σύμβαση, χωρίς βέβαια να αναφέρεται καν αν στην εν λόγω συμπληρωματική σύμβαση περιλαμβάνεται έστω το αίτημα τοπικών συλλόγων από τον Ιούλιο του 2020 για πρόσθετη δαπάνη που να συνδέεται με το υδραγωγείο Βρυζοκαλάμου.

   Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
   Σε ποιο στάδιο βρίσκεται, γιατί καθυστερεί και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί ο δρόμος Αθαμάνιο – Θεοδώριανα για τον οποίο εγκρίθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ χρηματοδότηση σχεδόν 9 Εκατομμυρίων Ευρώ; Έχει υπογραφεί συμπληρωματική σύμβαση και ποιο το περιεχόμενό της;

   Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:


Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον κο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

 

Θέμα: «Σε δεύτερη μοίρα οι υποδομές στην Ήπειρο – Τί γίνεται με τον δρόμο Αθαμάνιο-Θεοδώριανα;»

 

Αν και η ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών στην Άρτα αλλά και συνολικά στην Ήπειρο είναι δεδομένη, η Νέα Δημοκρατία έμπρακτα κωφεύει.

 

Μάλιστα ακόμη και έργα που είχαν εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ σήμερα βαλτώνουν.

 

Όπως είχε αναδειχθεί και με την από 21.12.2020 ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Όλγας Γεροβασίλη, Βουλευτή Άρτας και Γραμματέα Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και την οποία συνυπέγραφαν οι Βουλευτές Ηπείρου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με θέμα «Αδικαιολόγητες Καθυστερήσεις και προσκόμματα στα έργα που ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ στην Άρτα», μεταξύ των έργων για τα οποία επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν δεσμευθεί εκατομμύρια Ευρώ αλλά καθυστερούσαν αδικαιολόγητα ήταν και ο δρόμος Αθαμάνιο – Θεοδώριανα.

 

Συγκεκριμένα για το εν λόγω έργο ήδη από το 2018 με προσωπική δέσμευση του πρώην Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και απόφαση του Υπουργού Χρήστου Σπίρτζη (αρ. απόφασης 3419-10/7/2018) είχε εγκριθεί ποσό 8.849.000 ευρώ, ενώ παράλληλα είχε γίνει και η μελέτη ολοκλήρωσης του έργου.

 

Το έργο περαιτέρω ανατέθηκε με την απόφαση ΔΟΥ 1368/20-3-2019. Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2019 εγκαταστάθηκε η ανάδοχος εταιρεία και άρχισε η κατασκευή του έργου. Όμως έκτοτε η τύχη του αγνοείται.Επιπλέον τοπικοί σύλλογοι κάνουν λόγο ήδη από τον Ιούλιο του 2020 για ανάγκη πρόσθετης δαπάνης που συνδέεται με το υδραγωγείο Βρυζοκαλάμου, απευθύνοντας έκκληση ώστε να εξευρεθεί λύση και να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου στα Θεοδώριανα, ένα χωριό που δίνει έσοδα στην εθνική οικονομία – Εργοστάσιο εμφιάλωσης – Νομαδική κτηνοτροφία – Πάρκο δραστηριοτήτων στο «Σταυρό» κ.λ.π. Η επίσημη απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο την άνοιξη του 2021 ήταν ότι στις αρχές Σεπτέμβρη 2020 εγκρίθηκε ο 2ος Α.Π.Ε. του έργου κι ότι προετοιμαζόταν Συμπληρωματική Σύμβαση, χωρίς βέβαια να αναφέρεται καν αν στην εν λόγω συμπληρωματική σύμβαση περιλαμβάνεται έστω το αίτημα τοπικών συλλόγων από τον Ιούλιο του 2020 για πρόσθετη δαπάνη που να συνδέεται με το υδραγωγείο Βρυζοκαλάμου.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται, γιατί καθυστερεί και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί ο δρόμος Αθαμάνιο – Θεοδώριανα για τον οποίο εγκρίθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ χρηματοδότηση σχεδόν 9 Εκατομμυρίων Ευρώ; Έχει υπογραφεί συμπληρωματική σύμβαση και ποιο το περιεχόμενό της;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Γεροβασίλη Όλγα

Κάτσης Μάριος

Μπάρκας Κώστας

Παππάς Νίκος

Σπίρτζης Χρήστος

Τζούφη Μερόπη


Δημοσιεύθηκε στις 11 October 2021 | 10:08 pm


Ο σανός τελείωσε, αναζητούνται άλλα δολώματα

- Η επίσκεψη και οι δηλώσεις από επίσημα χείλη που πέρασαν στα μουγκά για να μην καταλάβουν οι ψηφοφόροι τους την κωλοτούμπα

- Οι κωλοτούμπες όμως έχουν συνέπειες. Οι επαγγελματίες της επικοινωνίας που είναι στη δούλεψή τους (ντόπιοι και ξένοι), όσο μανούλες κι αν είναι στο μανιπουλάρισμα, δεν μπορούν να κάνουν συνεχώς θαύματα


   Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν μάθαμε πολλά πράγματα παρά το γεγονός ότι ο Στέβο Πενταρόφσκι κατέθεσε στεφάνι στον Αγνωστο Στρατιώτη, συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
   Στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης η είδηση πέρασε στα ψιλά. Κάποιος ξένος πολιτικός ήρθε στην Αθήνα, κάποιους δικούς μας είδε, κάτι είπαν και πάμε παρακάτω. Αν ήταν άλλος ηγέτης θα είχαμε βομβαρδιστεί με εικόνες, δηλώσεις και αναλύσεις για το πόσο σημαντική επίσκεψη ήταν. Τώρα στα μουγκά για να μη θυμώσουν οι ψηφοφόροι μας που μπορεί να θυμηθούν τα βαρύγδουπα που διακινούσαμε την εποχή που υπογραφόταν η «προδοτική» ή στην πιο επιεική εκδοχή «εθνικώς επιζήμια» Συμφωνία των Πρεσπών.
   Παρά την υποβάθμιση όμως της επίσκεψης ειπώθηκαν από επίσημα χείλη πολύ σοβαρά πράγματα. Στο δείπνο που παρέθεσε στο προεδρικό μέγαρο η κ. Σακελλαροπούλου επισήμανε πως «η πλήρης, συνεπής και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι απαραίτητο στοιχείο για την απρόσκοπτη ανάπτυξη των σχέσεων αυτών». 
   Ένα το κρατούμενο. Κυβερνητικές πηγές με αφορμή τη συνάντηση Μητσοτάκη-Πενταρόφσκι ανέφεραν πως «ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας επιβεβαίωσε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών και η υποστήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας συναρτώνται απολύτως με την πλήρη, συνεπή και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας διεύρυνσης». Δύο τα κρατούμενα.
   Οι κωλοτούμπες όμως έχουν συνέπειες. Οι επαγγελματίες της επικοινωνίας που είναι στη δούλεψή μας (ντόπιοι και ξένοι), όσο μανούλες κι αν είναι στο μανιπουλάρισμα, δεν μπορούν να κάνουν συνεχώς θαύματα. Πώς θα πείσουμε τους ψηφοφόρους μας που τους είχαμε ταΐσει άφθονο σανό υποσχόμενοι ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αλλάξουμε τα σημεία της συμφωνίας που θεωρούμε απαράδεκτα; Ακούνε, και δεν κρύβουν την έκπληξή τους, τον πρωθυπουργό να αποκαλεί τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό όνομά της και να δεσμεύεται ότι θα υποστηρίξει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπό την προϋπόθεση ότι θα σεβαστεί την τρισκατάρατη, όπως την αποκαλούσαμε, Συμφωνία των Πρεσπών. Τον είδαν να συναγελάζεται με φόντο την Ακρόπολη με τον πρωθυπουργό αυτού του κρατιδίου που διεκδικεί κομμάτι της Μακεδονίας μας.
   Πίστεψαν τους βουλευτές της παράταξης που τους έλεγαν ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί τα ιερά και τα όσια της φυλής. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα στελεχών του κόμματος και κατέβηκαν στους δρόμους και τις πλατείες για να διαδηλώσουν με σταυρούς και ελληνικές σημαίες εναντίον των Σκοπιανών και των φίλων τους στην Ελλάδα.
   Βροντοφωνάζαμε, εμείς οι πατριώτες, ότι οι εθνομηδενιστές αριστεριστές έδωσαν τη Μακεδονία για να πάρουν από τους δανειστές τις συντάξεις. Δεν προσκομίσαμε αποδείξεις ότι έγινε συναλλαγή, αλλά δεν έχει καμιά σημασία, αφού ο κόσμος πίστεψε εμάς και όχι αυτούς. Καθυστερούμε να φέρουμε τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία στη Βουλή αλλά ώς πότε θα κωλυσιεργούμε; Και πώς θα αντιδράσουμε αν μερικοί βουλευτές μας αρνηθούν να τα στηρίξουν; Θα κάνουμε τα στραβά μάτια για να μην κλονιστεί η κυβέρνηση; Θα τους τιμωρήσουμε γιατί αψήφησαν την κυβερνητική γραμμή; Υπάρχει το προηγούμενο του Μπογδάνου. Αυτόν τον διώξαμε. Μας παίρνει να κάνουμε το ίδιο με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή;

Δημοσιεύθηκε στις 11 October 2021 | 9:47 pm


Κωδικός «πνίξτε τις... πλημμύρες» ή αλλιώς... «πέρα βρέχει»!

Η σιωπή για τις ευθύνες στη βόρεια Εύβοια, η λίστα Πέτσα και η ηλιοθεραπεία Μητσοτάκη   Οι – προδιαγεγραμμένες – πλημμύρες στα καμένα της βόρειας Εύβοιας δεν βολεύουν επικοινωνιακά την κυβέρνηση, όπως δεν την βολεύει και η αυταπόδεικτη σχέση των νέων καταστροφών με τις ανεξέλεγκτες φωτιές του καλοκαιριού. Οπότε, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ήταν εκείνος που έδωσε πρώτος την γραμμή μέσω ΣΚΑΪ – «δεν συνδέονται τα καμένα με τις... ζημιές κοντά στην θάλασσα» και τα προσκείμενα στην κυβέρνηση μέσα ενημέρωση συμμορφώθηκαν πάραυτα. Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος, ένα 24ωρο αργότερα, απέδωσε τις καταστροφές στον Θεό, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση «δεν μπορεί να τα βάλει μαζί του».
   Το πρωί της Δευτέρας, η Εφημερίδα των Συντακτών μπορεί να έχει ως πρώτο θέμα σήμερα τη νέα, δραματική καταστροφή στην Εύβοια με τίτλο «H Eύβοια πνίγηκε, η κυβέρνηση πέρα βρέχει» - για τα συστημικά όμως και φιλικά προς το Μαξίμου media ισχύει μόνον το... πέρα βρέχει.
   Κανένα εξ αυτών δεν αξιολογεί τις πλημμύρες στην Εύβοια ως πρώτο θέμα και για κανένα δεν υφίσταται ζήτημα ευθυνών και ολιγωρίας του κρατικού μηχανισμού και της κυβέρνησης.
   Τα ΝΕΑ αφιερώνουν στο θέμα μόνον ένα μικρό «χτύπημα» στην πρώτη σελίδα με τίτλο «Φοβούνται χειρότερες καταστροφές» . Και στις εσωτερικές σελίδες το σχετικό ρεπορτάζ συνοδεύεται από σχόλιο υπό τον τίτλο «Η αξιοπιστία της Πολιτείας», το οποίο λέει ότι μοναδικός στόχος της κυβέρνησης πρέπει να είναι «η διασφάλιση της ζωής των κατοίκων».
   Η εφημερίδα γράφει, συγκεκριμένα, ότι ο κρατικός μηχανισμός «θα πρέπει, ουσιαστικά, να καταφέρει ένα μικρό θαύμα ενόψει του δύσκολου χειμώνα: να ολοκληρώσει σε χρόνο-ρεκόρ (λαμβάνοντας υπόψιν το μέγεθος των έργων) τις αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και να αντιμετωπίσει τυχόν νέες έκτακτες συνθήκες με μοναδικό στόχο την διασφάλιση της ζωής των κατοίκων».


     Στον Ελεύθερο Τύπο οι πλημμύρες στην Εύβοια είναι δεύτερο θέμα με τίτλο «Πυρ, βροχή, καταστροφή». Eδώ πάντως, κόντρα στην γραμμή Πέτσα, η εφημερίδα σημειώνει στον υπότιτλο ότι «πνίγηκε η βόρεια Εύβοια μετά την λαίλαπα του Αυγούστου».   Το liberal.gr προτιμά να προβάλει δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού ο οποίος λέει ότι είναι «αδύνατον να υλοποιηθούν τα αντιπλημμυρικά έργα σε λιγότερο από ένα χρόνο». Και προσθέτει πως «η εκπόνηση και ολοκλήρωση μελετών αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων σε λιγότερο από 1,5 μήνα από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες του ΥΠΕΝ είναι πραγματικά πολύ γρήγορες».


   Κοινώς, η κυβέρνηση κάνει τα πάντα γρήγορα και αποτελεσματικά και δεν φταίει ποτέ για τίποτα – διότι όλες οι κρίσεις προέρχονται από εξωγενείς, πρωτοφανείς παράγοντες.

   Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος το είπε εκτενέστερα:
   «Αυτοί», έγραψε, «για να αποποιηθούν ευθύνες θα γίνουν και flatearthers (υπέρμαχοι της θεωρίας ότι η γη είναι επίπεδη). Η λογική τους είναι απλή: Για τις πλημμύρες δεν φταίει η ΝΔ που δεν έκανε αντιπλημμυρικά. Για το ότι οι φωτιές έκαψαν τα πάντα δεν φταίει η ΝΔ που δεν έκανε αντιπυρικό σχεδιασμό. Για τους 15.000 νεκρούς δεν έχει καμία ευθύνη η ΝΔ που δεν στήριξε το ΕΣΥ».
   «Για την αδυναμία των νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια δεν φταίει η ΝΔ που παίρνει μέτρα ασπιρίνες και ιδιωτικοποιεί τα δίκτυα. Για το ότι η νέα γενιά δουλεύει για χαρτζιλίκι δεν φταίει η ΝΔ που δεν αυξάνει τον βασικό μισθό και ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις. Και φυσικά, για την χρεοκοπία δεν φταίει η ΝΔ που κυβερνούσε μέχρι το 2009 και οι πολιτικές 40 χρόνων. Γενικά αυτοί δεν φταίνε για τίποτα. Δεν κυβερνούν. Τουρίστες είναι. (No offence κ. Μητσοτάκη)».
   
   Ειδικά ως προς το ζήτημα του κυβερνητικού «τουρισμού», πάντως, η «Δημοκρατία» στο δικό της πρωτοσέλιδο ανέδειξε πλήρως και τις δραστηριότητες του πρωθυπουργού το Σαββατοκύριακο που πνιγόταν η βόρεια Εύβοια.
   «Συμπάσχει με τους σεισμόπληκτος και τους πλημμυροπαθείς ο κύριος πρωθυπουργός!» είναι ο τίτλος της εφημερίδας που συνοδεύεται και από τις σχετικές φωτογραφίες: Από την μία πλευρά οι φωτογραφίες με τους πλημμυροπαθείς της Εύβοιας και τους σεισμόπληκτους της Κρήτης και από την άλλη οι εικόνες του Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει ηλιοθεραπεία μαζί με την σύζυγό του σε μπιτς μπαρ στο Μαράθι το Σάββατο και να απολαμβάνει βόλτα με το ποδήλατο στην εξοχή των Χανίων την Κυριακή.πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 11 October 2021 | 9:10 pm


Όλγα Γεροβασίλη: Στις ελληνικές καλένδες το Πάρκο Ορεινών Δραστηριοτήτων στα Θεοδώριανα; Σε δεύτερη μοίρα για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη η Άρτα;

- Στη Βουλή έρχεται το θέμα της προόδου ενός έργου, που, σε συνδυασμό με το δρόμο Αθαμάνιο – Θεοδώριανα και την παράκαμψη Αθαμανίου, επί δεκαετίες ζητούσε η τοπική κοινωνία

- Για ποιο λόγο έχει βαλτώσει το έργο στο Σταυρό Θεοδωριάνων, για το οποίο επί ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε χρηματοδότηση 5 Εκατομμυρίων Ευρώ;


  Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κατέθεσαν έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και Γραμματέα της ΚΟ και θέμα: «Στις ελληνικές καλένδες το Πάρκο Ορεινών Δραστηριοτήτων στα Θεοδώριανα; Σε δεύτερη μοίρα για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη η Άρτα;»
   Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:
       - Σε ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Όλγας Γεροβασίλη, Βουλευτή Άρτας και Γραμματέα Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στα τέλη του 2020, την οποία συνυπέγραφαν οι Βουλευτές Ηπείρου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με θέμα «Αδικαιολόγητες Καθυστερήσεις και προσκόμματα στα έργα που ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ στην Άρτα», αναδεικνυόταν η κυβερνητική ολιγωρία σε μια σειρά έργων στην Άρτα και την ευρύτερη περιοχή, αν και επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν δεσμευθεί δεκάδες εκατομμύρια για την υλοποίησή τους.
       - Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μεταξύ άλλων, το πάρκο αθλητικών και ψυχαγωγικών ορεινών δραστηριοτήτων στο Σταυρό Θεοδωριάνων.
       - Ενώ χιονοδρομικά πάρκα εξαγγέλλονται σε κοντινές περιφερειακές ενότητες, καμία εξέλιξη δεν φαίνεται να υπάρχει για το πάρκο ορεινών δραστηριοτήτων στα Θεοδώριανα. Κι όλα αυτά δυο χρόνια και πλέον μετά την εξασφάλιση χρηματοδότησης 5 εκατομμυρίων Ευρώ για το έργο επί ΣΥΡΙΖΑ!
       - Η δημιουργία Πάρκου Ορεινών Δραστηριοτήτων στο Σταυρό Θεοδωριάνων, σε συνδυασμό με το έργο για το δρόμο Αθαμάνιο – Θεοδώριανα και της παράκαμψης Αθαμανίου προς Θεοδώριανα, είναι έργα που επί δεκαετίες ζητούσε η τοπική κοινωνία. Ο αναπτυξιακός χαρακτήρας των έργων αυτών για την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων και έτσι συνολικά για την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας είναι προφανής.
       - Τα έργα αυτά είχαν αποτελέσει και προσωπική δέσμευση του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, προς τους Αρτινούς κατά την επίσκεψή του στην Άρτα τον Μάιο του 2019. Δέσμευση που προτού καν συμπληρωθεί μήνας απ’ την εξαγγελία της και συγκεκριμένα στις 4 Ιουνίου 2019, με συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Δήμου Κ. Τζουμέρκων δρομολογήθηκε προς υλοποίηση.
       - Σύμφωνα με την μελέτη του έργου προβλεπόταν να κατασκευαστεί: η οδική σύνδεση του Αθλητικού και Ψυχαγωγικού Πάρκου με τον άξονα Αθαμάνιο-Θεοδώριανα μήκους 700,00m, πίστα χιονοδρομίας, πεδίο παιδικής πίστας, πεδίο χώρου στάθμευσης, παιδικό πάρκο, κυλιόμενος τάπητας, τσουλήθρα «tubby», συνθετική πίστα ΝΡ308, πεδία ιππασίας, πεδίο «paintball», πεδίο αναρρίχησης, πεδίο τοξοβολίας, πεδίο σαλέ, βιολογικός καθαρισμός και παρατηρητήριο.
       - Ωστόσο, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μόλις στις 7 Ιουλίου 2020, περισσότερο από έναν χρόνο μετά, προέβη στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το Πάρκο Ορεινών Δραστηριοτήτων στο Σταυρό Θεοδωριάνων, εξέλιξη που ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλωσόρισε σε κάθε περίπτωση.
       - Κι ενώ την άνοιξη του 2021 το αρμόδιο Υπουργείο απαντούσε στη σχετική ερώτηση της Όλγας Γεροβασίλη για τις καθυστερήσεις στο έργο ότι: «...«προγραμματίστηκε η σύναψη συμβάσεων τεχνικών συμβούλων για υποβοήθηση της Αναθέτουσας Αρχής» και τα σχετικά σχέδια συμβάσεων είναι ...«προς έγκριση», σήμερα, η τύχη του έργου αγνοείται.
      
   Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
   
   1. Για ποιο λόγο έχει βαλτώσει η πρόοδος του έργου κατασκευής του Πάρκου Ορεινών Δραστηριοτήτων στο Σταυρό Θεοδωριάνων, για το οποίο επί ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε χρηματοδότηση 5 Εκατομμυρίων Ευρώ;
   2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται, πότε θα ολοκληρωθεί αλλά και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο για να εξασφαλίσει την άμεση υλοποίησή του Πάρκου Ορεινών Δραστηριοτήτων στο Σταυρό Θεοδωριάνων;

   Αναλυτικά η Ερώτηση:


Αθήνα,
8Οκτωβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

 

Θέμα: «Στις ελληνικές καλένδες το Πάρκο Ορεινών Δραστηριοτήτων στα Θεοδώριανα; Σε δεύτερη μοίρα για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη η Άρτα;»

 

Ήδη με την από 21.12.2020 ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Όλγας Γεροβασίλη, Βουλευτή Άρτας και Γραμματέα Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και την οποία συνυπέγραφαν οι Βουλευτές Ηπείρου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με θέμα «Αδικαιολόγητες Καθυστερήσεις και προσκόμματα στα έργα που ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ στην Άρτα», αναδεικνυόταν η κυβερνητική ολιγωρία σε μια σειρά έργων στην Άρτα και την ευρύτερη περιοχή, αν και επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν δεσμευθεί δεκάδες εκατομμύρια για την υλοποίησή τους.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μεταξύ άλλων, το πάρκο αθλητικών και ψυχαγωγικών ορεινών δραστηριοτήτων στο Σταυρό Θεοδωριάνων.

 

Δυστυχώς, οι -κατά το χρόνο της ερώτησης- ενδείξεις έχουν πια τραπεί σε αποδείξεις της κυβερνητικής ολιγωρίας, μετά από απραξία ενός ακόμη χρόνου.

 

Γιατί ενώ χιονοδρομικά πάρκα εξαγγέλλονται σε κοντινές περιφερειακές ενότητες, καμία εξέλιξη δεν φαίνεται να υπάρχει για το πάρκο ορεινών δραστηριοτήτων στα Θεοδώριανα.

 

Κι όλα αυτά δυο χρόνια και πλέον μετά την εξασφάλιση χρηματοδότησης 5 εκατομμυρίων Ευρώ για το έργο επί ΣΥΡΙΖΑ!

 

Μάλλον όμως η Άρτα είναι σε δεύτερη μοίρα για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

 

Πως αλλιώς μπορεί να ιδωθεί η κυβερνητική απραξία όταν η δημιουργία Πάρκου Ορεινών Δραστηριοτήτων στο Σταυρό Θεοδωριάνων σε συνδυασμό με το έργο για το δρόμο Αθαμάνιο – Θεοδώριανα και της παράκαμψης Αθαμανίου προς Θεοδώριανα είναι έργα που επί δεκαετίες ζητούσε η τοπική κοινωνία. Ο αναπτυξιακός χαρακτήρας των έργων αυτών για την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων και έτσι συνολικά για την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας είναι προφανής.

 

Τα έργα αυτά είχαν αποτελέσει και προσωπική δέσμευση του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, προς τους Αρτινούς κατά την επίσκεψή του στην Άρτα τον Μάιο του 2019. Δέσμευση που προτού καν συμπληρωθεί μήνας απ’ την εξαγγελία της και συγκεκριμένα στις 4 Ιουνίου 2019, με συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Δήμου Κ. Τζουμέρκων δρομολογήθηκε προς υλοποίηση.

 

Συγκεκριμένα, υπεγράφη η απόφαση με θέμα: «ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΝΕΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟ ΠΔΕ 2019 ΣΑΕ 0732 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ & ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΗΣ Τ.Κ ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ 40205/2906 42528/3023», εξασφαλίζοντας έτσι τη χρηματοδότηση του έργου με 5.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

 

Σύμφωνα με την μελέτη του έργου προβλεπόταν να κατασκευαστεί: η οδική σύνδεση του Αθλητικού και Ψυχαγωγικού Πάρκου με τον άξονα Αθαμάνιο-Θεοδώριανα μήκους 700,00m, πίστα χιονοδρομίας, πεδίο παιδικής πίστας, πεδίο χώρου στάθμευσης, παιδικό πάρκο, κυλιόμενος τάπητας, τσουλήθρα «tubby», συνθετική πίστα ΝΡ308, πεδία ιππασίας, πεδίο «paintball», πεδίο αναρρίχησης, πεδίο τοξοβολίας, πεδίο σαλέ, βιολογικός καθαρισμός και παρατηρητήριο.

 

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μόλις στις 7 Ιουλίου 2020, περισσότερο από έναν χρόνο μετά, προέβη στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το Πάρκο Ορεινών Δραστηριοτήτων στο Σταυρό Θεοδωριάνων, εξέλιξη που ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλωσόρισε σε κάθε περίπτωση.

 

Κι ενώ την άνοιξη του 2021 το αρμόδιο Υπουργείο απαντούσε στη σχετική ερώτηση της Όλγας Γεροβασίλη για τις καθυστερήσεις στο έργο ότι: «...«προγραμματίστηκε η σύναψη συμβάσεων τεχνικών συμβούλων για υποβοήθηση της Αναθέτουσας Αρχής» και τα σχετικά σχέδια συμβάσεων είναι ...«προς έγκριση», σήμερα, η τύχη του έργου αγνοείται.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.      Για ποιο λόγο έχει βαλτώσει η πρόοδος του έργου κατασκευής του Πάρκου Ορεινών Δραστηριοτήτων στο Σταυρό Θεοδωριάνων, για το οποίο επί ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε χρηματοδότηση 5 Εκατομμυρίων Ευρώ;

2.      Σε ποιο στάδιο βρίσκεται, πότε θα ολοκληρωθεί αλλά και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο για να εξασφαλίσει την άμεση υλοποίησή του Πάρκου Ορεινών Δραστηριοτήτων στο Σταυρό Θεοδωριάνων;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές


Γεροβασίλη Όλγα

Κάτσης Μάριος

Μπάρκας Κώστας

Παππάς Νίκος

Σπίρτζης Χρήστος

Τζούφη Μερόπη


Δημοσιεύθηκε στις 8 October 2021 | 10:43 pm


Κυβέρνηση Μητσοτάκη και ακρίβεια κοστίζουν πανάκριβα στον λαό και τη χώρα

- Τώρα τρέχουν να πάρουν πρόσθετα μέτρα, για να προλάβουν αυτό που πριν από λίγες ημέρες υποτιμούσαν

- Τόση ιδεοληψία και τόση πολιτική μυωπία τους έχει προσβάλει...


   Στην πολιτική ικανός και χρήσιμος δεν είναι αυτός που διαπιστώνει, αλλά εκείνος που προβλέπει σωστά. Η ικανότητα των πολιτικών εκεί κρίνεται, αλλά αυτή η κυβέρνηση στο επίπεδο των προβλέψεων έχει αποδειχτεί εντελώς ανίκανη.
   Πριν από περίπου ένα μήνα ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας διαπίστωνε ότι η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά προέβλεπε πως είναι φαινόμενο παροδικό. Την ίδια ακριβώς πρόβλεψη έκανε και πριν από εφτά ημέρες όταν κλήθηκε να απαντήσει σε επίκαιρη επερώτηση 56 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό ακριβώς το θέμα.
   Τα πράγματα βεβαίως είναι εντελώς διαφορετικά. Την Παρασκευή δημοσιοποιήθηκε η προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, από την οποία προκύπτει ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ενωση αγγίζει το υψηλό των τελευταίων 13 ετών και η μεταποιητική παραγωγή επιβραδύνεται, καθώς αυξάνονται οι τιμές της ενέργειας.
   Δεν χωράει αμφιβολία πως βρισκόμαστε μπροστά σε νέο κύμα της κρίσης, η οποία κρατάει διεθνώς από το 2008, γνώρισε διάφορες υφέσεις και εξάρσεις όλα αυτά τα χρόνια, πήρε νέες διαστάσεις με την πανδημία και συνεχίζει ακάθεκτη τον δρόμο της. Το κακό με αυτή την κυβέρνηση είναι πως δεν έχει καταλάβει ότι βρισκόμαστε σε οικονομική κρίση ως χώρα και διεθνώς. Αν το είχε αντιληφθεί δεν θα εκτιμούσε ως παροδικό ένα φαινόμενο όπως της ακρίβειας, που έχει συγχρονισμένα παγκόσμιες διαστάσεις.
   Αλλά ακόμη και αν ήταν παροδικό, η ζημιά που θα προκαλούσε στον λίγο χρόνο της εκδήλωσής του θα ήθελε πολλαπλάσιο χρόνο για να αποκατασταθεί. Κατά συνέπεια ήδη θα έπρεπε να έχουν ληφθεί μέτρα που να προλαβαίνουν το φαινόμενο και τις επιπτώσεις του στην οικονομία και τα λαϊκά στρώματα αντί να το ακολουθούν.
   Δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Τώρα τρέχουν να πάρουν πρόσθετα μέτρα, για να προλάβουν αυτό που πριν από λίγες ημέρες υποτιμούσαν και το άφησαν να προσπεράσει με τον πρωθυπουργό να εξαγγέλλει «ασπιρίνες» στη ΔΕΘ, ενώ λίγες ημέρες μετά ανακοινώθηκε το ξεπούλημα της ΔΕΗ, η οποία είναι ισχυρό εργαλείο κατά της ακρίβειας, ειδικά τώρα που οι τιμές στην ενέργεια καλπάζουν.
   Τόση ιδεοληψία και τόση πολιτική μυωπία έχει προσβάλει τους ενοίκους στο Μέγαρο Μαξίμου, με αποτέλεσμα κυβέρνηση και ακρίβεια να κοστίζουν πανάκριβα στον λαό και τη χώρα.

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2021 | 5:07 pm


Όλγα Γεροβασίλη: Βραβεύτηκε η έμπρακτη προσήλωσή μας στην αποκατάσταση και διατήρηση της ιστορικής μνήμης

- Από τις πρώτες ώρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε ότι η γέφυρα θα σταθεί και πάλι όρθια
- Τέσσερα χρόνια μετά, αυτή η υπόσχεση υλοποιήθηκε. H Γέφυρα της Πλάκας στέκεται ξανά όρθια. Είναι ξανά κομμάτι της ζωής μας


   Η σημερινή βράβευση της πρότυπης αποκατάστασης της γέφυρας της Πλάκας αποτελεί δικαίωση για όλους όσοι εμπνευστήκαμε, εργαστήκαμε και υλοποιήσαμε αυτό το πρωτοπόρο έργο. Οι επιστήμονες, οι τεχνικοί και οι τεχνίτες, μετέτρεψαν την καταστροφή σε ελπίδα. Τα συντρίμμια σε υλικά της αποκατάστασης.
   Από τις πρώτες ώρες της ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε ότι η γέφυρα θα σταθεί και πάλι όρθια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διασφάλισε την απαιτούμενη χρηματοδότηση και συνέδραμε αποτελεσματικά στην άρση κάθε εμποδίου.
   Τέσσερα χρόνια μετά, αυτή η υπόσχεση υλοποιήθηκε. Σήμερα βραβεύτηκε η έμπρακτη προσήλωσή μας στην αποκατάσταση και διατήρηση της ιστορικής μνήμης. H Γέφυρα της Πλάκας στέκεται ξανά όρθια. Είναι ξανά κομμάτι της ζωής μας.

Δημοσιεύθηκε στις 3 October 2021 | 11:52 am


ΣΥΡΙΖΑ Άρτας / Γεφύρι της Πλάκας: Ιστορική μνήμη και ανιστόρητη καπηλεία…

- Ένα σύντομο ιστορικό της αποκατάστασης του μνημείου των Τζουμέρκων, που η μικροκομματική μιζέρια δεν μπορεί να διαγράψει

- Τα μνημεία και ο πολιτισμός μας απαιτούν τον σεβασμό μας. Οι άνθρωποι της περιοχής, που βίωσαν την καταστροφή και βιώνουν τώρα τη μεγάλη χαρά, το πράττουν. Και γνωρίζουν. Οι υπόλοιποι;


Η γέφυρα της Πλάκας, το μνημείο των Τζουμέρκων, καταστρέφεται από την μανία της φύσης την 1η Φεβρουαρίου του 2015.

 

Το πρωί της Τρίτης 2 Φεβρουαρίου 2015, με εντολή του Αλέξη Τσίπρα, κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη και τη βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματοςμετέβησαν επειγόντως στο χώρο της ιστορικής γέφυρας Πλάκας, όπου συνάντησαν τον Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΗ και υπηρεσιακούς παράγοντες της Π.Ε. Άρτας, για να διαπιστώσουν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

Οι υπουργοί μετέφεραν στους συγκεντρωμένους κατοίκους της περιοχής τη δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πως θα γίνουν ταχύτατα τα απαιτούμενα βήματα, για να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, με τον τότε πρωθυπουργό να δίνει στον Χρήστο Σπίρτζη την εντολή για άμεση χρηματοδότηση του έργου.

Η Όλγα Γεροβασίλη τότε είχε δηλώσει: 

Το Γεφύρι της Πλάκας θα σταθεί ξανά όρθιο, θα ξαναγίνει κομμάτι της ζωής μας

 

Πράγματι, τον Σεπτέμβριο του 2018, μετά την έντονη συλλογική προσπάθεια επιστημονικών και κυβερνητικών φορέων, υπουργείων, τοπικής αυτοδιοίκησης και του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, το οποίο είχε αναλάβει τη μελέτη, ολοκληρώνεται με επιτυχία ο πρώτος κύκλος ενεργειών με την υπογραφή της σύμβασης και την εγκατάσταση του αναδόχου, για το έργο «Στερέωση, Αποκατάσταση, Αναστήλωση, Ανάδειξη Γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα».

Στην τελετή υπογραφής παρευρέθησαν ο Υπουργός Υποδομών Χ. Σπίρτζης, η Υπουργός Πολιτισμού Μ. Ζορμπά και η πρώην Υπουργός Λ. Κονιόρδου, η Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Ο. Γεροβασίλη, ο Βουλευτής  Άρτας Β. Τσίρκας, ο Γ.Γ. Υποδομών Γ. Δέδες, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Α. Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Β. Τζουμέρκων Ι. Σεντελές καθώς και διάφορα στελέχη δημόσιων φορέων, όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που επιτέλεσε καταλυτικά σημαντικό έργο στην αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον τύπο της εποχής: “Έπεσαν οι υπογραφές για το Γεφύρι της Πλάκας”.

 

Έτσι, στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019 τοποθετήθηκε και ο κεντρικός τελευταίος “θολίτης”, η πέτρα που ενώνει τις δύο πλευρές του τόξου, που με την τοποθέτηση της «κλειδώνει» το έργο. Σύμφωνα με τον τύπο της εποχής “Όρθιο και πάλι το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας”.

Οι δύο πρώην υπουργοί, η Όλγα Γεροβασίλη και ο Χρήστος Σπίρτζης, μαζί με τον δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων, Γιάννη Σεντελέ, επισκέφτηκαν το όρθιο πλέον γεφύρι και η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε “Το στοίχημα κερδήθηκε”. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε: «Ήταν ένα στοίχημα που μπήκε την τρίτη ημέρα της κυβέρνησης. Το γεφύρι έπεσε τότε. Ήρθαμε τότε εδώ, μαζί με τον Χρήστο Σπίρτζη, γιατί η περιοχή είχε καταστροφές από πλημμύρες και μας είχε συγκλονίσει η απογοήτευση των ανθρώπων, όταν έπεσε το γεφύρι. Τότε μπήκε και το μεγάλο στοίχημα. Σήμερα κερδήθηκε».  


Ξαναστήθηκε, λοιπόν, η ιστορική μνήμη μέσα από ένα επίτευγμα της τεχνολογίας και της παράδοσης. Είναι ένα έργο στο οποίο πιστέψαμε όλοι εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η πρότυπη συνεργασία όλων των φορέων για την αποκατάστασή του οδήγησε σ’ αυτό το θαυμαστό αποτέλεσμα. Αυτό το θαυμαστό αποτέλεσμα και όλη η εργώδης προσπάθεια 5 ετών για την πρότυπη αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας βραβεύονται από την Europa Nostra.

 

Η κα Λ. Μενδώνη και ο κος Κ. Καραμανλής θα παραλάβουν την τιμητική πλακέτα και θα μιλήσουν στην εκδήλωση !!! σαν συντελεστές του έργου !!! «Χαιρετισμός από τους συντελεστές του έργου» αναφέρει το πρόγραμμα της εκδήλωσης που έδωσαν στη δημοσιότητα οι διοργανωτές της. Οι οποίοι, βέβαια, «λησμόνησαν» να προσκαλέσουν όλους όσοι αγωνίστηκαν για να σταθεί ξανά όρθιο το Γεφύρι…

 

Μικροκομματική μιζέρια. Από τη μια η ιστορική μνήμη και από την άλλη η ανιστόρητη καπηλεία…

 

Τα μνημεία και ο πολιτισμός μας απαιτούν τον σεβασμό μας. Οι άνθρωποι της περιοχής, που βίωσαν την καταστροφή και βιώνουν τώρα τη μεγάλη χαρά, το πράττουν. Και γνωρίζουν. Οι υπόλοιποι;

 

 

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας 

Δημοσιεύθηκε στις 3 October 2021 | 10:23 am


Σαν σήμερα, πριν 20 χρόνια, στα Γιάννενα...

Από τα Γιάννενα στην Αφγανιστάν κι από εκεί στο ασφαλιστικό Μητσοτάκη, μια μνήμη δρόμος!   Ήταν σαν σήμερα, μια Τρίτη 11 του Σεπτέμβρη, πριν 20 χρόνια.
   Βρίσκομαι στα Γιάννενα, έχω μόλις τελειώσει τη δουλειά και τρώω χαζεύοντας τηλεόραση. Σε όλα τα κανάλια υπήρχε η εικόνα με τον χτυπημένο βόρειο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, που «καπνίζει» έχοντας χτυπηθεί από αεροπλάνο. Οι πληροφορίες συγκεχυμένες, οι δημοσιογράφοι μιλάνε για ατύχημα, θυμίζοντας ότι και παλιότερα ένα μονοκινητήριο αεροπλάνο είχε πέσει πάνω σε έναν ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης.
   Και ξαφνικά, μια κουκίδα εμφανίζεται στον ουρανό. Δευτερόλεπτα μετά, σε ζωντανή μετάδοση, η κουκίδα γίνεται αεροπλάνο, που πέφτει στο νότιο πύργο. Το αίμα πάγωσε, όλοι καταλάβαμε ότι δεν ήταν ατύχημα, ήταν σχεδιασμένη επίθεση.
   Από εκείνη τη στιγμή, οι ΗΠΑ αντεπιτέθηκαν, κάνοντας «εξαγωγή δημοκρατίας» στο Αφγανιστάν, κατηγορώντας τους Ταλιμπάν για συνδρομή των τρομοκρατών της Αλ Κάιντα.
   Πριν λίγες μέρες, 20 χρόνια αργοτερα, αντιληφθήκαμε πώς κατέληξε αυτό το εγχείρημα, με την άρον άρον αποχώρησή τους από μια ρημαγμένη χώρα. Μια χώρα τόσο διεφθαρμένη, που, ειδικά η νέα γενιά, που δεν έζησε τους παλιότερους Ταλιμπάν, βρέθηκαν στο πλευρό των επιγόνων τους, που, με μια σαρωτική προέλαση, κατέλαβαν την Καμπούλ, από την οποία ήδη είχαν συμφωνήσει να αποχωρήσουν, μετά από συμφωνία με τους Ταλιμπάν, οι Αμερικάνοι πολέμιοί τους. Στους οποίους Ταλιμπάν εγκατέλειψαν όχι μόνο τα αρχεία με τα στοιχεία όσων Αφγανών πολιτών είχαν συνεργαστεί επί 20 χρόνια με τους δυτικούς, αλλά και οπλισμό -μέχρι και αεροπλάνα (!)- αξίσας δισεκατομμυρίων δολλαρίων.
   Έτσι, λοιπόν, κατέληξε η «εξαγωγή δημοκρατίας» των Αμερικάνων.
   Αλλά, μιας και μίλησα για «εξαγωγή δημοκρατίας», θυμήθηκαν ότι, σαν σήμερα, 11 Σεπτεμβρίου 1973, ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής, Σαλβαδόρ Αλιέντε, έπεσε, με το όπλο στο χέρι, μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, πολεμώντας μέχρι τέλους, τους χρηματοδοτημένους από τις ΗΠΑ πραξικοπηματίες του Πινοσέτ. 
   Εκεί, στην μακρινή Αργεντινή, την «εξαγωγή δημοκρατίας» ανέλαβε ο Νίξον, που ανέθεσε στη C.I.A. να εκτελέσει αυτό το «έργο», με οργανωτή του πραξικοπήματος τον Χένρυ Κίσινγκερ.


   Εκεί, στην μακρινή Αργεντινή; Λάθος έκφραση, ανασκευάζω, τελικά τίποτα δεν βρίσκεται μακριά, ούτε η Αργεντινή, πόσο μάλλον η Κύπρος, για την οποία η Ν.Δ. του Μητσοτάκη διέψευσε τον ιδρυτή του κόμματος (να υπενθυμίσω για τους νεότερους την περίφημη δήλωση του Κων/νου Καραμανλή, κατά τη διάρκεια του Αττίλα ΙΙ: «Η Κύπρος κείται μακράν»). Η Κύπρος έγκειται εγγύς! Γεγονός που αποδείχθηκε με την πρόσφατη συμμετοχή Κύπριου υπουργού στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σημ. Εδώ ο κ. Μητσοτάκης έκανε «εισαγωγή αρίστου», καθώς, όπως φαίνεται η εγχώρια αριστεία μάλλον αποδείχθηκε τζούφια.
   Ούτε, όμως, η Αργεντινή «κείται μακράν», καθώς το ασφαλιστικό σύστημα του Πινοσέτ, που του υπαγόρευσαν οι βιομήχανοι και η εφαρμογή του χρεοκόπησε τους Αργεντινούς συνταξιούχους, ξεπατίκωσαν οι Μητσοτάκης με τον Χατζηδάκη. Σημ. Εδώ η κυβέρνηση της Ν.Δ. έκανε «εισαγωγή τεχνογνωσίας για καταστροφή γενεών», πράγμα που -πολύ φοβάμαι- δεν θα χρειαστούμε 20 χρόνια για να αντιληφθούμε την κατάληξη. Θα το ζήσουμε στο πετσί μας πολύ νωρίτερα.


   Το πέρασαν, λοιπόν, το ασφαλιστικό του Πινοσέτ, μια νύχτα του Σεπτέμβρη του 2021, από την ελληνική Βουλή, με μόνο τις ψήφους του κόμματός τους, έχοντας απέναντί τους το σύνολο της αντιπολίτευσης, αλλά στο πλευρό τους τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ, που παράγουν τη «δημοκρατία» της μονοφωνίας. Ή και της αφωνίας ενίοτε, ανάλογα πόσο λερωμένη είναι η φωλιά των κυβέρνώντων. Σημ. στη συγκεριμένη περίπτωση οι «άριστοι» δεν κάνουν «εξαγωγή δημοκρατίας», αλλά «εξαγωγή δημόσιου χρήματος». Από τα κρατικά ταμεία στις τσέπες των «διαμορφωτών της κοινής γνώμης» (βλέπε λήμμα: Λίστα Πέτσα).

Δημοσιεύθηκε στις 11 September 2021 | 7:34 pm


Όλγα Γεροβασίλη: Κυβέρνηση σε διακοπές. Τα σχολεία ανοίγουν με ατομική ευθύνη των μαθητών και η ακρίβεια λύνεται με αυτορρύθμιση της αγοράς

- Η κυβέρνηση με σταυρωμένα χέρια ανοίγει τα σχολεία με... ευθύνη των μαθητών!

- Ανατιμήσεις: Ο φανατικός νεοφιλελευθερισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη κοστίζει πολύ ακριβά στη χώρα και τους πολίτες


Σημεία παρέμβασης της Όλγας Γεροβασίλη, Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτή Άρτας, στον Ρ/Σ Alpha και στον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο 

  Η κυβερνηση με σταυρωμένα χέρια ανοίγει τα σχολεία με... ευθύνη των μαθητών!
   Σήμερα πλέον η επιστημονική κοινότητα που γνωρίζει δεδομένα αλλά και η κοινωνία που έχει έρθει κοντά στη νέα πραγματικότητα αντιλαμβάνονται πως η κυβέρνηση παίρνει μέτρα αντικρουόμενα και διασπείρει την ανασφάλεια και αμφιβολίες. Αποτέλεσμα είναι μετά απ’ όλα αυτά ενώ διαθέτουμε το τεράστιο επίτευγμα της επιστήμης, να μην έχει εμβολιαστεί ούτε το 60 % του πληθυσμού! Βεβαίως εκτός όλων των άλλων παλινωδιών και σφαλμάτων διαχείρισης (όπως η περίπτωση του Astra Zeneca την άνοιξη) έχουμε και έναν πρωθυπουργό ο οποίος έχει κηρύξει δύο φορές το τέλος της πανδημίας!
   Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων. Όμως τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν! Βεβαίως και ο εμβολιασμός είναι το ένα μέτρο, το άλλο όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η αποστασιοποίηση. Είναι δυνατόν να ανοίγουν πάλι τα σχολεία χωρίς να έχουν αραιώσει οι μαθητές στην τάξη, που είναι το πιο απλό και απόλυτα στοιχειώδες; Επαφίεται τελικώς η έκβαση της μετάδοσης στην ατομική ευθύνη των μαθητών; Και μήπως συμπεριλαμβάνονται στους υπεύθυνους και τα παιδιά των μικρότερων ηλικιών που αντικειμενικά δυσκολεύονται να κρατήσουν αποστάσεις; Και από πάνω έχουμε και τον παραλογισμό ότι τα πολυπληθή τμήματα κλείνουν όταν μολυνθεί το 51% των μαθητών;
   Βεβαίως και είμαστε υπέρ των ανοιχτών σχολείων. Βεβαίως δε μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον η τηλεκπαίδευση με ό,τι συνεπάγεται για την παιδεία των παιδιών και την ψυχολογική τους ισορροπία. Όμως στ' αλήθεια, μπορεί η ευθύνη των μαθητών να υποκαταστήσει την έλλειψη κυβερνητικής ευθύνης; 

  Η κυβέρνηση υπήρξε ανίκανη να πείσει τους πολίτες. Εξου και καταλήγει στην τιμωρία 
   Αναφορικά με τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, η Όλγα Γεροβασίλη επισήμανε ότι οι κοινωνίες και οι κοινότητες χρειάζονται στοχευμένες δράσεις και προσπάθεια πειθούς. Αυτό λειτουργεί παιδαγωγικά, Εκεί αποκτάται η εμπιστοσύνη και η συναίνεση όχι στην τιμωρία. Αυτό θα επιτρέψει στην κοινωνία να συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά σε όλους τους τομείς.
   Θα αναφερθώ σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα -όχι εκείνο των νοσοκομείων τα οποία έτσι κι αλλιώς έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσου με μειωμένο προσωπικό. Σήμερα ο κ. Καββαθάς (πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ) έλεγε ότι με τα νέα μέτρα περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση της εστίασης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική δυσκολία στην οποία θα περιέλθουν όλες αυτές οι επιχειρήσεις και φυσικά, την ανεργία. 

  Ανατιμήσεις: Ο φανατικός νεοφιλελευθερισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη κοστίζει πολύ ακριβά στη χώρα και τους πολίτες 
   Σχετικά με το κύμα ανατιμήσεων το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογράμμισε ότι: «Από το Μάιο εφιστούμε με μεγάλη αγωνία την προσοχή στην κυβέρνηση για την ανάγκη ελαχιστοποίησης των συνεπειών της αύξησης των τιμών. Όμως ουδεμία ανταπόκριση υπήρξε! Τότε κώφευε και σήμερα παρατηρούμε το φαινόμενο υπουργών να «παρακολουθούν με αγωνία» τις εξελίξεις μίας αγοράς που «αυτορυθμίζεται».
   Δουλειά ενός δομημένου κράτους και της πολιτικής ηγεσίας είναι να μεριμνά, και να λαμβάνει τα ενδεικνυόμενα μέτρα, να μην εμποδίζει μεν αλλά να επιβάλει κανόνες, δε. Όχι να "παρακολουθεί με αγωνία"! Εδώ οι αρμόδιοι υπουργοί αρκούνται στο να εκφράζουν συναισθήματα ευαίσθητης νεοφιλελεύθερης ψυχής που ελπίζει στον από μηχανής θεο της αγοράς! Εν προκειμένω, στην τρέχουσα κρίση ενέργειας που υπάρχει, θα έπρεπε και η αρχή ανταγωνισμού και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα έπρεπε ήδη να έχουν φροντίσει να ελέγξουν το πρόβλημα.
   Δε μπορεί να ρυθμίζεται μόνη της η αγορά, δε γίνεται να δρουν ανεξέλεγκτα τα καρτελ, δεν γίνεται να έχουμε σε βασικά προϊόντα υψηλότερες τιμές από πολύ πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες! Το αποτέλεσμα αυτής της ιδεολογικά βαμμένης και δογματικής στάσης της κυβέρνησης είναι ότι η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη τιμή της ενέργειας στην Ευρώπη και αναμένει ταυτόχρονα την μεγαλύτερη περαιτέρω αύξησή της!»

Δημοσιεύθηκε στις 11 September 2021 | 7:19 pm


«Μπλακ άουτ» στο Αρεταίειο λόγω της κυβερνητικής εμμονής για αναστολές εργασίας

- Τραγικές ελλείψεις προσωπικού, που «καθιστούν τη λειτουργία των χειρουργείων ιδιαίτερα επισφαλή»... «δεν υφίσταται πλέον εξειδικευμένο προσωπικό διαχείρισης και ασφαλούς παροχής των ιατρικών αερίων»

- Κόπηκαν όλα τα τακτικά και έκτακτα χειρουργεία, καθώς επίσης και οι εφημερίες για έκτακτα χειρουργικά, γυναικολογικά και μαιευτικά περιστατικά!
- Οι ασθενείς και οι ασφαλισμένοι πληρώνουν την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να επιβάλλει αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών σε όσους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας δεν έχουν εμβολιαστεί


   Οι ασθενείς και οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να επιβάλλει αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών σε όσους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως αποδεικνύεται από τις τελευταίες εξελίξεις σε νοσοκομεία όπως το Αρεταίειο στην Αθήνα. 
   Σύμφωνα με επείγον έγγραφο της Εφορείας του Αρεταίειου Νοσοκομείου προς την 1η ΥΠΕ Αττικής και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, λόγω των αναστολών εργασίας, υπάρχουν τραγικές ελλείψεις προσωπικού, που «καθιστούν τη λειτουργία των χειρουργείων ιδιαίτερα επισφαλή». Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο, που ήρθε στη δημοσιότητα, «δεν υφίσταται πλέον εξειδικευμένο προσωπικό διαχείρισης και ασφαλούς παροχής των ιατρικών αερίων». 
   Κατόπιν αυτών, το νοσοκομείο αποφάσισε από την Παρασκευή 3/9/2021, την αναστολή όλων των τακτικών και έκτακτων χειρουργείων, καθώς επίσης και της εφημερίας για έκτακτα χειρουργικά, γυναικολογικά και μαιευτικά περιστατικά «έως ότου επιλυθεί το οξύτατο αυτό ζήτημα και καλυφθεί η τεχνική υπηρεσία του Νοσοκομείου με εξειδικευμένο προσωπικό διαχείρισης ιατρικών αερίων».


   Nα σημειωθεί ότι στο μέτρο των αναστολών εργασίας αντιτίθενται οι νοσοκομειακοί γιατροί που η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει εμβολιαστεί, και που μέσω της ΟΕΝΓΕ δηλώνουν ότι είναι υπέρ του καθολικού εμβολιασμού αλλά κατηγορηματικά αντίθετοι στην εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτικότητα. 
   «H αντίθεση μας δεν έχει καμία σχέση με περιθωριακές ,ανορθολογικές, σκοταδιστικές, ακροδεξιές απόψεις ,που η ίδια η κυβέρνηση τροφοδοτεί και συντηρεί γιατί αποτελούν το βολικό της αντίπαλο για να μετακυλήσει στο λαό τις εγκληματικές της ευθύνες για την πανδημία. Όμως δε θα επιτρέψουμε το εμβόλιο από δικαίωμα και ανάγκη να μετατραπεί σε όχημα για να χάσουν τη δουλειά τους υγειονομικοί. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε καμία διαθεσιμότητα ,καμία απόλυση συναδέλφου», τονίζει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της ο ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδας.

Δημοσιεύθηκε στις 6 September 2021 | 7:18 pm


Στον ΣΚΑΪ έβγαλαν... μυθομανή τον Μίκη Θεοδωράκη!

- Με γελάκια και υπονοούμενα οι Πορτοσάλτε και Οικονόμου θέλησαν να πείσουν ότι ο μεγάλος συνθέτης έβγαζε ιστορίες από το μυαλό του

- Τα τεκμήρια που τους «αδειάζουν»


   Δεν παύει να προκαλεί έκπληξη ότι ορισμένοι αισθάνονται την ανάγκη να (επιχειρήσουν να) μειώσουν ακόμη και ανθρώπους-σύμβολα μιας ολόκληρης εποχής, όπως τον Μίκη Θεοδωράκη, για να εξυπηρετήσουν τη δική τους ατζέντα.
   Αυτό έγινε, ένα 24ωρο μετά την απώλεια του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, όπου Άρης Πορτοσάλτε και Δημήτρης Οικονόμου με γελάκια και υπονοούμενα προσπάθησαν ούτε λίγο ούτε πολύ να βγάλουν μυθομανή τον Μίκη Θεοδωράκη.


   Την αρχή έκανε ο Άρης Πορτοσάλτε, επικαλούμενος τον Αλέξη Παπαχελά «που είναι της αμερικανικής σχολής» όπως είπε, «που λέει ότι όταν ακούσεις μια ιστορία από κάποιον θα πας σε άλλους πέντε να δεις αν ισχύει». «Είχε ακούσει κάποιες ιστορίες και μετά παίρνει τον Μπηθικώτση και του λέει: κ. Γρηγόρη, ο Μίκης μου είπε μια ιστορία. Και εκείνος λέει: Ποια απ’ όλες;» ανέφερε για να συμπληρώσει: «Γιατί έχει πει πολλές που τις έφτιαχνε μόνος του».
   Να υπερθεματίσει έσπευσε και ο Δημήτρης Οικονόμου, διηγούμενος ένα επεισόδιο με τον Νότη Παπαδόπουλο, ο οποίος είχε κάποτε εκφράσει – σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ – στον Μίκη Θεοδωράκη τον θαυμασμό του για τον Ζακ-Υβ Κουστώ, για να πάρει την απάντηση από τον μεγάλο συνθέτη ότι ήταν φίλος του και ότι είχε ταξιδέψει με το σκάφος του «Καλυψώ». «Κατά πάσα πιθανότητα δεν έγινε αυτό, έλεγε ο Νότης Παπαδόπουλος» συμπλήρωσε ο Δημήτρης Οικονόμου για να καταλήξει: «Για να δείξουμε ότι είχε και αρκετό μύθο σ’ αυτά που έλεγε».
   Τελικά, όμως, οι ίδιοι οι δύο δημοσιογράφοι είναι αυτοί βρίσκονται εκτεθειμένοι αφού μέσα στη βιασύνη τους να βγάλουν ψεύτη τον Μίκη Θεοδωράκη δεν έκαναν καν τον κόπο να ελέγξουν αν όντως ισχύουν αυτά που με χάχανα ισχυρίστηκαν.
   Μια απλή αναζήτηση στο Google θα τους είχε γλυτώσει από την απίστευτη γκάφα. Ιδού λοιπόν η φωτογραφία του Μίκη Θεοδωράκη με τον Κουστώ όταν ο τελευταίος έκανε εξερεύνηση στην Ελλάδα. Η φωτογραφία έχει δημοσιευθεί στο blog pitsirikos.
   Ταυτόχρονα, στην ιστοσελίδα αφιερωμένη στη ιστορία του «Βρετανικού», αναφέρεται ότι ο συνθέτης ήταν μεταξύ των ανθρώπων που έκαναν κατάδυση με το υποβρύχιο σκάφος του Γάλλου εξερευνητή. Τη φωτογραφία του μεγάλου συνθέτη με τον Κουστώ και την ιστοσελίδα που αναφέρεται στην κατάδυση του Μίκη Θεοδωράκη ανέδειξε σε ανάρτησή του στο facebook, με αφορμή το δημοσίευμα του avgi.gr ο Αντώνης Γαλανόπουλος.


   Για να δούμε... Θα επανορθώσουν τη Δευτέρα ή «εντάξει, μωρέ, μια κουβέντα είπαμε»;

Δημοσιεύθηκε στις 5 September 2021 | 8:13 pm


Δήλωση Γεροβασίλη για τις αναστολές εργασίας υγειονομικών

Ποια κατάσταση διαμορφώνεται στο Νοσοκομείο της Άρτας   Παρά το προφανές λειτουργικό πρόβλημα που δημιουργείται σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας, η κυβέρνηση Ν.Δ. προχώρησε στην εφαρμογή του νόμου για την αναστολή εργασίας του μη εμβολιασμένου προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
   Παρά τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης και της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για αναστολή εφαρμογής του νόμου, ώστε, έστω και την ύστατη στιγμή, να εκτονωθεί η κρίση και να υπάρξει σοβαρός διάλογος με τους εκπροσώπους των υγειονομικών, με στόχο τον καθολικό και εκούσιο εμβολιασμό στις δομές υγείας, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι δεν είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να πείσει τους εργαζόμενους να εμβολιαστούν.
   Αντί γι’ αυτό, ο πρωθυπουργός προτιμά να εμμείνει σε κινήσεις πολιτικού αυταρχισμού και υπονόμευσης του Ε.Σ.Υ., αναζητώντας εξιλαστήρια θύματα, τα οποία θα σηκώσουν το βάρος της δικής του αδυναμίας να ελέγξει την πανδημία και την αποτυχία της εμβολιαστικής επιχείρησης. Και να βρει, μέσα από την κοινωνική κρίση που προκαλεί, το άλλοθι για να πραγματοποιήσει το σχέδιό του για ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας, με την είσοδο ιδιωτικών εταιριών στο ΕΣΥ, που θα προμηθεύουν εργαζόμενους στα νοσοκομεία, με πρόσχημα την κάλυψη των κενών.
   Γι’ αυτό άλλωστε, τοποθέτησε, ως υπουργό Υγείας, τον ακροδεξιό κ. Πλεύρη, προκειμένου να εκτελέσει το «βρώμικο» έργο της ολοκλήρωσης των απολύσεων, εν μέσω πανδημίας, προκαλώντας τεράστια υγειονομική κρίση. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι, 48 μόλις ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έσπευσε, με τροπολογία που «κρύφτηκε» σε νομοσχέδιο του Υπουργείο Μετανάστευσης να βάλει ιδιώτες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, παραδίδοντας τον δημόσιο τομέα της υγείας στα ιδιωτικά συμφέροντα.
   Πέρα από την κοινωνική αναλγησία της στέρησης μισθού από ανθρώπους που πάλεψαν, υπερβάλλοντας εαυτόν, με πενιχρά μέσα και τεράστιες ελλείψεις, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, εισπράττοντας μόνο υποκριτικά «χειροκροτήματα», οι συνέπειες για το δημόσιο σύστημα υγείας, για την υγεία όλων μας, θα είναι καταστροφικές. Αντί το ΕΣΥ να προετοιμαστεί και να ενισχυθεί για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της νέας απειλητικής φάσης της πανδημίας, υπονομεύεται άνωθεν.
   Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, από το Νοσοκομείο της Άρτας θα λείψουν 7 άτομα από την ιατρική υπηρεσία, εκ των οποίων οι 3 ιατροί και οι υπόλοιποι διαφόρων ειδικοτήτων (ακτινολόγοι κλπ), 5 διοικητικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων ένας τεχνικός, καθώς και 25 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων. Ο αντίκτυπος στην περιοχή μας είναι προφανής και πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα βιώσουμε τα αποτελέσματα αυτής της καταστροφικής πολιτικής.
   Δυστυχώς για την κοινωνία και τη χώρα, την υγειονομική κρίση την διαχειρίζεται μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, που δεν πιστεύει στο ισχυρό ΕΣΥ.
   Ο τόπος χρειάζεται μια προοδευτική διακυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, που θα είναι προσηλωμένη στην αναχαίτιση της πανδημίας -και όχι στην εργαλειοποίησή της- και στην ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Όλγα Γεροβασίλη
Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Άρτας

Δημοσιεύθηκε στις 4 September 2021 | 8:22 pm


Κύμα ακρίβειας στην αγορά, τσουνάμι κυνισμού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Προκλητικές δηλώσεις υπουργών για τις εκρηκτικές διαστάσεις που λαμβάνουν οι ιλιγγιώδεις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, δίχως να πραγματοποιείται η παραμικρή παρέμβαση

- Γεωργιάδης: Κάντε έρευνα αγοράς για να βρείτε φθηνά προϊόντα
- Σκρέκας: Πάτε στους ιδιώτες για φθηνό ρεύμα
- Οικονόμου: Σεβασμός στους νόμους της αγοράς


   Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνουν οι ιλιγγιώδεις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, δημιουργώντας μια αποπνικτική κατάσταση σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
   Την ίδια ώρα, οι υπουργοί τής κυβέρνησης εμφανίζονται τουλάχιστον προκλητικοί, καθώς είτε προτρέπουν τους καταναλωτές να προστρέξουν στη... βοήθεια ιδιωτών, όπως έκανε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στην περίπτωση του ρεύματος, είτε προειδοποιούν για την έλευση αυξήσεων (ωστόσο είναι εδώ…), όπως έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, καλώντας τους πολίτες να κάνουν... έρευνα αγοράς, μέσω του e-katanalotis. Βέβαια, όπως γνωρίζει πολύ καλά ο Άδ. Γεωργιάδης, το ζήτημα είναι καθολικό και αφορά ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. 
   Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο καφές ενδέχεται να φτάσει τα 5 ευρώ και η τιμή του ψωμιού να αυξηθεί κατά 25% και οι λογαριασμοί του ρεύματος να αυξηθούν έως και 50% λόγω των αυξήσεων στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας, κάτι το οποίο παραδέχονται πλέον ανοιχτά και τα κυβερνητικά στελέχη.

  Οργή από τις δικαιολογίες Άδωνι
   Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδης προειδοποίησε για έκρηξη των τιμών σε πολλά προϊόντα, δεδομένης και της αύξησης των τιμών στα καύσιμα, στην ενέργεια, στα ναύλα και στις πρώτες ύλες, και πρότεινε στους πολίτες να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα e-katanalotis, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του ΚΙΝ.ΑΛΛ., το οποίο σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «πρόκληση προς τους πολίτες», προσθέτοντας ότι «ουσιαστικά όχι μόνο απόλυτα δικαιολογεί, αλλά και απαράδεκτα πυροδοτεί νέο κύμα ανατιμήσεων εις βάρος των ελληνικών νοικοκυριών».
   «Οι υπέρογκες αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής, ρεύμα και πρώτες ύλες είναι η πραγματικότητα των πολιτών και όχι η εξωραϊσμένη εικόνα της κυβέρνησης» ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής και τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο, ενώ σχολίασε ότι το «κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής, στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις», υπενθυμίζοντας ότι «από τις 16 Ιουλίου έχουμε καταθέσει επίκαιρη επερώτηση για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσει αυτό το κύμα ανατιμήσεων. Ακόμα δεν έχει καν συζητηθεί στη Βουλή». «Η εξωραϊσμένη εικόνα που περιμένουμε να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δεν έχει καμία σχέση με ό,τι βιώνουν οι πολίτες» κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.

  Αμηχανία Οικονόμου και... καρτέλ
   Έκδηλη είναι και η αμηχανία του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς ο ίδιος δεν απάντησε κάτι συγκεκριμένο σχετικά με πληροφορίες για αύξηση της τιμής του καφέ και του ψωμιού.
   Ο ίδιος τόνισε: «Αφήστε να δούμε πώς διαμορφώνεται η κατάσταση. Μην ξεχνάμε ότι μία παράμετρος διαμόρφωσης των τιμών είναι και η ίδια η αγορά. Μην έχετε αμφιβολία ότι αν υπάρξουν πεδία ή τομείς που η κυβέρνηση, στο πλαίσιο παρεμβάσεων που δεν θα νοθεύσουν τη λειτουργία της αγοράς, μπορεί να κάνει κάτι, θα το κάνει. Επαναλαμβάνω ότι εκείνες οι παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση σε βαθμό που να μην πάμε στο άλλο άκρο, στρεβλώνοντας την αγορά, προφανώς και θα γίνουν, ειδικά για τα πεδία που αφορούν τον πολύ κόσμο και εκεί βεβαίως που θεωρούμε ότι θα υπάρξει πρόβλημα».
   Ωστόσο, το ζήτημα είναι ότι η ακρίβεια είναι παρούσα εδώ και ένα τρίμηνο, με την κυβέρνηση να κάνει δηλώσεις περί ενδεχόμενων πιθανών παρεμβάσεων στο μέλλον δίχως να δείχνει διάθεση να «χτυπήσει» τα καρτέλ που δημιουργούνται στην ελληνική αγορά.
   Και την ίδια στιγμή η ΓΣΕΒΕΕ χτυπά καμπανάκι για την επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκ των οποίων 1 στις 4 έχει απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος. Σημειωτέον ότι ήδη τον Αύγουστο η Ελλάδα είχε την αρνητική πανευρωπαϊκή πρωτιά με την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ε.Ε.

  Ανησυχία για τα στοιχεία
   Με αγωνία αναμένονται και τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Αύγουστο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή και τον Αύγουστο θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία, αφού ο εισαγόμενος πληθωρισμός από τις τιμές των τροφίμων, των ενεργειακών προϊόντων και των πρώτων υλών έχει πλέον μετρήσιμες αυξήσεις και στην ελληνική αγορά.
   Οι ανατιμήσεις είναι μεγάλες στα καύσιμα, στις πρώτες ύλες αλλά και στα μεταφορικά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «μείγμα» ικανό να επηρεάσει τις τιμές καταναλωτικών προϊόντων με μεγάλο συντελεστή βαρύτητας στο καλάθι του καταναλωτή.

Δημοσιεύθηκε στις 4 September 2021 | 3:49 pm


Δεν θα λειτουργήσουν 40 σχολεία στην Ήπειρο

- Ποια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά κλείνουν στην Άρτα

- Υπάρχει κάποιο σχέδιο και ποιο είναι αυτό, ώστε, εκτός από την αναστροφή της ερημοποίησης λόγω κλιματικής αλλαγής, να κοιτάξουμε και λίγο την αναστροφή της ερημοποίησης από πληθυσμό και κυρίως παιδιά στην ελληνική περιφέρεια;


   Μόνο θλίψη και προβληματισμό προκαλεί η είδηση που βγήκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου για το σχολικό έτος 2021-2022.
   Όπως δημοσιεύει ΤΟ ΒΗΜΑ, σαράντα σχολεία δεν θα υποδεχθούν μαθητές αυτή την σχολική χρονιά επειδή δεν συγκεντρώνουν τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει πως η ελληνική περιφέρεια ερημώνει από παιδιά.
   Με απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3999/Β΄/30.08 με θέμα: «Αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων αρμοδιότητας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου για το σχολικό έτος 2021-2022».
   Όπως μάλιστα αναφέρει επί λέξη το έγγραφο: Αποφασίζουμε Την αναστολή λειτουργίας των παρακάτω σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς μας, για το σχολικό έτος 2021-2022, είτε λόγω έλλειψης μαθητικού δυναμικού, είτε λόγω μη συμπλήρωσης του ελάχιστου απαιτούμενου μαθητικού δυναμικού και ύπαρξης δυνατότητας μεταφοράς του σε όμορες σχολικές μονάδες, είτε λόγω έλλειψης κτιρίου, ως εξής: 

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ Α/Α ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

1 ΑΡΤΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΕΡΑΜΑΤΩΝ

2 ΑΡΤΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΥΨΕΛΗΣ

3 ΑΡΤΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΟΥΤΡΟΤΟΠΟΥ

4 ΑΡΤΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΤΡΑΣ

5 ΑΡΤΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΡΟΔΑΥΓΗΣ

6 ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΓΚΡΙΚΑΣ

7 ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

8 ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΕΣΤΡΙΝΗΣ

9 ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΖΑΡΑΚΙΑΣ

10 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΒΓΟΥ

11 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ

1 2 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΟΒΟΥΣΑΣ

1 3 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΟΤΟΝΟΣΙΟΥ

1 4 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΙΣΤΡΑΤΟΥ

1 5 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟΥ

1 6 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ

1 7 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΕΦΑΛΟΧΩΡΙΟΥ

18 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΝΗΣΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

19 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ

20 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΛΑΤΑΝΟΥΣΑΣ

21 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΣΕΠΕΛΟΒΟΥ

22 ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ

23 ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΑΛΑΝΙΔΟΡΡΑΧΗΣ

24 ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΟΥΒΟΠΟΤΑΜΟΥ

25 ΠΡΕΒΕΖΑΣ 1 ο ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ


ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Α/Α ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

1 ΑΡΤΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΜΜΕΝΟΥ

2 ΑΡΤΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΚΑΤΟΥΝΟΥ

3 ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΚΡΙΚΑΣΨΑΚΑΣ

4 ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΕΣΤΡΙΝΗΣ

5 ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΖΑΡΑΚΙΑΣ

6 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 25Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

7 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ

8 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΕΦΑΛΟΧΩΡΙΟΥ

9 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΝΤΙΝΩΝ

10 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΩ ΛΑΨΙΣΤΑΣ

11 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΤΣΟΥΚΙΟΥ

12 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

13 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΤΑΝΟΥΣΑΣ

14 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

15 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΣΕΠΕΛΟΒΟΥ

   Το αν υπάρχει κάποιο σχέδιο και ποιο είναι αυτό, ώστε, εκτός από την αναστροφή της ερημοποίησης λόγω κλιματικής αλλαγής, να κοιτάξουμε και λίγο την αναστροφή της ερημοποίησης από πληθυσμό και κυρίως παιδιά, είναι ακόμη άγνωστο...

Δημοσιεύθηκε στις 4 September 2021 | 10:43 am


Διαχείριση αποτυχίας με λίγο Πλεύρη

- Από τη στιγμή που το σχέδιο «Αποστολάκης» ναυάγησε, ο ανασχηματισμός φάνηκε ως αυτό που ήταν: διαχείριση αποτυχίας και παιχνίδια ισορροπίας με την Ακροδεξιά

- Η κρίση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πλέον μη αναστρέψιμη


   Το επικοινωνιακό πυροτέχνημα του χθεσινού ανασχηματισμού ήταν η υπουργοποίηση Αποστολάκη. Χωρίς αυτήν τα πράγματα που μένουν είναι ελάχιστα:
   Το πρώτο που μένει είναι η καρατόμηση των υπουργών σε δύο τομείς στους οποίους μέχρι χθες η κυβέρνηση Μητσοτάκη ισχυριζόταν ότι τα πηγαίνει εξαιρετικά.
   Είναι προφανές ότι οι φωτιές έκαψαν τον Κ. Μητσοτάκη πολύ περισσότερο από όσο ο ίδιος προσπάθησε να δείξει τις προάλλες στη Βουλή, ενώ η κατάσταση με την πανδημία και τα νοσοκομεία γρήγορα θα είναι πάλι μείζων λόγος κυβερνητικής φθοράς.
   Το δεύτερο που μένει είναι η ανάθεση του υπουργείου Υγείας σε έναν ακροδεξιό -ξεπλυμένο εντατικά από τα ΜΜΕ, είναι η αλήθεια- που παλιότερα ζητούσε αίμα στα σύνορα και ζωή κόλαση για τους μετανάστες. Είναι ο τρίτος του Καρατζαφέρη που τοποθετείται στο υπουργείο Υγείας, μετά τον Άδωνι και τον Βορίδη, και αυτό δεν περνάει απαρατήρητο.
   Πόσο μάλλον όταν ο σημερινός υπουργός έχει δώσει μάχες για τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis από την Προανακριτική της Βουλής για τον Παπαγγελόπουλο. Άγνωστο τι περιμένει ο Μητσοτάκης κάνοντας τη συγκεκριμένη επιλογή, τη συγκεκριμένη στιγμή. Σίγουρα όχι αυτό που περιμένει όλος ο κόσμος: τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
   Από τη στιγμή που το σχέδιο «Αποστολάκης» ναυάγησε, ο ανασχηματισμός φάνηκε ως αυτό που ήταν: διαχείριση αποτυχίας και παιχνίδια ισορροπίας με την Ακροδεξιά. Και αυτό δεν οδηγεί πουθενά.
   Η κρίση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πλέον μη αναστρέψιμη.
το editorial στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 1 September 2021 | 9:40 pm


Αλέξης Τσίπρας: Αλλαγή πριν η καταστροφή γίνει κανονικότητα

- «Η κοινωνία υποφέρει από μια κυβέρνηση που μέσα σε δυο χρόνια όχι μόνο έχει ισοπεδώσει τα πάντα, αλλά προσβάλλει διαρκώς και τη νοημοσύνη των πολιτών, μέσω μιας πρωτοφανούς προπαγάνδας»

- «Θα κερδίσουμε τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, με καθαρή διαφορά»
- «Η πρότασή μας είναι διαρκής και ανοιχτή για όποιον αντιλαμβάνεται ότι η μόνη διέξοδος για τη χώρα σήμερα είναι μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση»


   Τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές όποτε κι αν γίνουν, και μάλιστα με καθαρή διαφορά, εκφράζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών, ενώ επαναλαμβάνει την επίθεση στον πρωθυπουργό, λέγοντας: «Η χυδαιότητα, τα fake news, η εκτόξευση λάσπης, οι δολοφονίες χαρακτήρα, είναι στο πολιτικό του DNA».
   Ο κ. Τσίπρας ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση των πυρκαγιών αλλά και της πανδημίας και επιρρίπτει την συνολική πολιτική ευθύνη στον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας ότι «στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται ένας αρνητής της πραγματικότητας».
   Εξηγώντας την πεποίθησή του για νίκη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση αναφέρει: «…δεν είναι κάποιου είδους συναισθηματική υπερβολή, αλλά στηρίζεται στην απλή λογική. Σήμερα η κοινωνία υποφέρει από μια κυβέρνηση που μέσα σε δυο χρόνια όχι μόνο έχει ισοπεδώσει τα πάντα, αλλά προσβάλλει διαρκώς και τη νοημοσύνη των πολιτών, μέσω μιας πρωτοφανούς προπαγάνδας. Σύμφωνα μ' αυτή, είτε πεθαίνουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ, είτε εκτοξεύεται η ανεργία και πληθαίνουν τα λουκέτα, είτε καίγεται η μισή Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης τα κάνει όλα άριστα. Και κάθε φορά που η οργή ξεχειλίζει ακόμη και από τα μικρόφωνα των ζωντανών τηλεοπτικών ρεπορτάζ, εμφανίζεται μια δημοσκόπηση να μας δείξει πόσο ανέβηκε η αποδοχή του κυβερνώντος κόμματος στη κοινή γνώμη. Κάποια στιγμή, όμως οι πολίτες κουράζονται με την απόσταση ανάμεσα στην πραγματικότητα που ζουν και την εικόνα που τους βομβαρδίζει».
   Σημειώνει, ωστόσο, ότι «δεν αρκεί φυσικά η φανερή φθορά της κυβέρνησης, εμείς οφείλουμε να πείσουμε ότι μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος μιας διακυβέρνησης άλλου τύπου. Μιας διακυβέρνησης με πρόσημο τον ριζοσπαστικό ρεαλισμό, όχι μόνο πρόθυμης, αλλά και ικανής να προσδώσει σύγχρονο περιεχόμενο στην ανάγκη και την ιδέα της αλλαγής. Να εκφράσει στις σημερινές συνθήκες τα συμφέροντα της κοινωνική πλειοψηφίας. Εκείνων που διψούν για πρόοδο και δικαιοσύνη…».
   Για το αντισύριζα μέτωπο ο κ. Τσίπρας αναφέρει:
   «... Όσο για αυτό που αποκαλείτε αντισύριζα μέτωπο, νομίζω ότι δεν υπάρχει πια μέτωπο. Αυτό φαίνεται από τις συνεδριάσεις της Βουλής μέχρι τις συζητήσεις στα καφενεία. Ενώ το αντισύριζα ρεύμα έχει εξασθενίσει σοβαρά. Πνέει τα λοίσθια, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του κ. Μητσοτάκη και την μονότονη προσπάθεια των φιλικών του ΜΜΕ να το συντηρήσουν.
   Αντιθέτως, το αντικυβερνητικό ρεύμα φουντώνει και θεριεύει, ιδίως όσο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να επενδύει στη προπαγάνδα και να αγνοεί τις ανάγκες των ανθρώπων και ιδιαίτερα της νέας γενιάς». Κάνοντας αυτοκριτική σημειώνει ότι «στον τομέα της επικοινωνίας με δυο λόγια οφείλω να παραδεχτώ ότι δεν τα πήγαμε τόσο καλά, σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που μόνο αυτό κάνει. Και κάποιες φορές, ίσως, υποτιμήσαμε τη δύναμη των αντιπάλων μας και τη δυνατότητα να εκμεταλλεύονται πλευρές της πολιτικής μας απέναντι σε στρώματα της λεγόμενης μεσαίας τάξης».
   Επαναλαμβάνει την πρόταση συνεργασίας με τις προοδευτικές δυνάμεις της κεντροαριστεράς και το ΚΚΕ: «Σε κάθε περίπτωση όμως, για να γίνω καθαρός, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναλάβει το βάρος της διακυβέρνησης και της αλλαγής με απλωμένο χέρι ενότητας προς τις προοδευτικές δυνάμεις. Κανείς δεν περισσεύει στη μεγάλη προσπάθεια για την κοινωνική ανασυγκρότηση και την αναγέννηση της χώρας. Αρκεί να το επιθυμεί…Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν στη νέα εποχή, η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου μπορούν να γίνουν πραγματική πρωτοπορία όχι μόνο με τις ιδέες, αλλά και με τα έργα τους από θέση ευθύνης, που θα βελτιώσουν τις ζωές των πολιτών. Να δώσουν χώρο στην κοινωνική δικαιοσύνη, να συμβάλλουν στην ανάσχεση της κλιματικής κρίσης. Αυτό είναι το στοίχημα της εποχής μας και όχι να είμαστε απλά σχολιαστές που φωνάζουμε, ενώ η κοινωνία αγωνιά, “εγώ σας τα' λεγα”».
   Επιμένει στην επίθεσή του με σκληρούς χαρακτηρισμούς και εξηγεί την διαφορά από τον πρωθυπουργό: «…Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρωστάει τεράστια ποσά στις τράπεζες, το κόμμα του βαρύνεται με θηριώδη χρέη, ο όρος μπαταχτσής μπορεί να είναι σκληρός, αλλά καθρεφτίζει μια πραγματικότητα. Τελείως διαφορετική από το σαμποτέρ, τον προδότη, τον γιο του χουντικού, για να θυμηθώ ορισμένα από τα χυδαία και άθλια που έχουν εκτοξευτεί εναντίον μου. Όπως τελείως άλλο πράγμα είναι οι αποκαλύψεις για τις απευθείας αναθέσεις, την αδιαφάνεια, και τη σπατάλη υπέρ των δικών τους παιδιών, που χαρακτηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, από την συστηματική προσπάθεια να συκοφαντηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να διαβρωθεί το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα. Μάταια βέβαια, όπως όλοι ξέρουν…
   Μιλώντας, όμως, για τον κ. Μητσοτάκη, θέλω να πω ότι τη στάση του δεν τη χαρακτηρίζουν απλώς κάποιοι απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί. Η απάνθρωπη εκμετάλλευση της τραγωδίας στο Μάτι, και η αναφορά του σε φέρετρα στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής, βεβαιώνει ότι δεν έχει κανένα ηθικό ενδοιασμό να εκμεταλλεύεται με τον πιο συστηματικό, και χυδαίο τρόπο ακόμα και τους νεκρούς. Προσωπικά ποτέ δεν θα σκεφτόμουν να εκμεταλλευτώ τις χιλιάδες των νεκρών της πανδημίας για να πλήξω τον πολιτικό μου αντίπαλο. Ο κ. Μητσοτάκης όμως επιμένει στην ίδια πολιτική τυμβωρυχία που χρησιμοποίησε κατά κόρον για να έρθει στην κυβέρνηση. Και εξακολουθεί να τη χρησιμοποιεί για να κρύψει πίσω από τους νεκρούς τού χτες το δράμα των ζωντανών τού σήμερα. Θα κριθεί όμως και γι' αυτό, να είστε σίγουρος».
   Ο κ. Τσίπρας ασκεί δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση, στον τρόπο που διαχειρίστηκε τις καταστροφικές πυρκαγιές και την πανδημία, υπογραμμίζοντας ότι τα παθήματα δεν της έγιναν μαθήματα: «... Ο κ. Μητσοτάκης μετά τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της χώρας, δήλωσε ότι όλα πήγαν καλά και πως δεν αναγνωρίζει λάθη. Επομένως, όχι απλά δε βλέπω τη διάθεση για τομές, αλλά ούτε και τη στοιχειώδη αίσθηση ευθύνης απέναντι σε αυτούς που είδαν τον τόπο τους και τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη.
   Σε ό,τι μας αφορά, από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε μία δέσμη προτάσεων για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών, φέραμε στο προσκήνιο ξανά την πιο ολοκληρωμένη πρόταση που διαθέτει η χώρα -το πόρισμα Γκολντάμερ- για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, μιλήσαμε για την ανάγκη να επιστρέψει η νομιμότητα στο ζήτημα των δασικών χαρτών που καταργήθηκαν με το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο αυτών που σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την κλιματική κρίση». Συνεχίζοντας την κριτική του αναφέρει ότι «ο Μητσοτάκης βρήκε σημαντικές δράσεις και αποφάσεις εν εξελίξει.
   Εγκεκριμένη χρηματοδότηση και προσλήψεις δασικών για τη πρόληψη. Διαγωνισμό για την αγορά πυροσβεστικών και 5.000 πυροσβεστών. Υπουργικές αποφάσεις για το συντονισμό Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Δασικής Υπηρεσίας. Υλοποίηση του 44% 5 των δασικών χαρτών και μελέτες για το 100%, από το 0,8% που παραλάβαμε. Και ένα ολοκληρωμένο έτοιμο σχέδιο νόμου για τη πλήρη αναδιοργάνωση της πολιτικής προστασίας ώστε να σταματήσει η συναρμοδιότητα 15 υπουργείων και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Όλα αυτά στη βάση του πορίσματος Γκολντάμερ στο οποίο συναίνεσε.
   Και τι έκανε ο ίδιος; Τα πέταξε όλα στο καλάθι των αχρήστων για να βάλει απλά τους γαλάζιους επιτελείς στις ίδιες θέσεις ενός σμπαραλιασμένου κρατικού μηχανισμού που είχε αποτύχει. Και ταυτόχρονα αναβάθμισε όσους αποπέμψαμε ως υπευθύνους για το Μάτι. Γιατί άραγε; Καμία σοβαρή εξήγηση δεν έχει καταφέρει να δώσει…».
   Στην ερώτηση γιατί δεν ζητά παραιτήσεις των υπευθύνων αναφέρει: «Η χώρα διαθέτει μια κυβέρνηση που έχει αποτύχει σχεδόν σε όλα τα κρίσιμα που διαχειρίστηκε. … Την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης τα βρίσκει όλα ρόδινα. Είναι διαρκώς κάπου αλλού, εκτός τόπου και χρόνου. Τι νόημα έχει λοιπόν να συζητάμε την αντικατάσταση του ενός αποτυχημένου υπουργού από έναν άλλο ή μια άλλη όταν οι αποτυχημένες πολιτικές και οι καταδικασμένες σε αποτυχία δομές μένουν οι ίδιες; Η σκληρή πραγματικότητα που ζουν σε όλα τα επίπεδα οι πολίτες εδώ και μια διετία είναι έργο Μητσοτάκη. Αυτός φέρει την απόλυτη ευθύνη. Βρίσκεται πίσω από κάθε λέξη και κάθε πράξη των υπουργών του».
   Για την πανδημία αναφέρει: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει πια το πιο σημαντικό όπλο για να αντιμετωπίσει τη πανδημία. Την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Δεν μπορεί να πείσει κανένα. Και αφού δε μπορεί να ενώσει παρά μόνο να διχάσει, δε μπορεί και να σώσει. Στο λαό και σε εμάς, στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, πέφτει πια η ευθύνη. Να ενώσουμε, να πείσουμε, να σώσουμε ό,τι μπορούμε να σώσουμε και κυρίως ανθρώπινες ζωές. Με ενότητα και αλληλεγγύη θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να το πετύχουμε.
   Στην ερώτηση για το αν την επόμενη φορά εκτός από την κυβέρνηση κατακτήσουν και την εξουσία, απαντά: «Δεν θέλουμε να βολευτούμε στην εξουσία, για να το πω κάπως αλλιώς. Θέλουμε να ξεβολέψουμε όσους στρογγυλοκάθισαν εκεί χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα. Δημοκρατία, δικαιοσύνη, και διαφάνεια παντού, αυτή είναι η ανυποχώρητη θέση μας. Ξέρω πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι αυτό, και πόσο μας κόστισε η επιμονή μας σ' αυτό. Αλλά αυτό αποτελεί την ψυχή της πολιτικής μας και την ταυτότητα των ιδεών μας».

Δημοσιεύθηκε στις 29 August 2021 | 8:56 pm


Ούτε θέλουν ούτε μπορούν

Απέδειξαν και στην πανδημία και στις πυρκαγιές πως το επιτελικό κράτος δεν είναι τίποτα παραπάνω από εξυπηρέτηση φίλων και νομή της εξουσίας   Αφού άφησε ανοχύρωτο το ΕΣΥ, αφού τα έκανε μπάχαλο με το εμβόλιο της AstraZeneca, αφού διακήρυξε, δις, πως η πανδημία τελειώνει και πως το τείχος ανοσίας θα έχει επιτευχθεί στο τέλος του καλοκαιριού, αφού εφάρμοσε το πιο αναποτελεσματικό lockdown και μια σειρά αντιφατικών μέτρων στα όρια της παράνοιας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται μπροστά στις συνέπειες των επιλογών της.
   Με 13.500 συμπολίτες μας να έχουν χάσει τη ζωή τους, με τους αριθμούς των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων να αυξάνονται ραγδαία μέρα με τη μέρα, τα νοσοκομεία σημαίνουν ξανά συναγερμό. Η κατάσταση ξυπνάει μνήμες του περυσινού Οκτωβρίου. Ο εμβολιασμός πιάνει ταβάνι, αγγίζοντας μόλις το 54%.
   Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, αλλά μέσα από τη λογική της καταστολής και του εκβιασμού, έναντι της πειθούς και της αλληλεγγύης, έριξε κι άλλο νερό στον μύλο των αντιεμβολιαστών.
   Μάλιστα είναι τόσο προετοιμασμένη για την έξαρση ενός νέου πανδημικού κύματος που, αντί προσλήψεων στο ΕΣΥ, ανακαλεί τις άδειες των εξαντλημένων υγειονομικών. Ενώ ταυτόχρονα ανοίγει την πόρτα για την προαναγγελθείσα επέλαση των ιδιωτών στη δημόσια Υγεία.
   Δεν θέλουν να στηρίξουν το ΕΣΥ και την κοινωνία, κυρίως όμως δεν μπορούν. Απέδειξαν και στην πανδημία και στις πυρκαγιές πως το επιτελικό κράτος δεν είναι τίποτα παραπάνω από εξυπηρέτηση φίλων και νομή της εξουσίας.
   Αφού δεν μπορούν αυτοί, κάποιος πρέπει να το κάνει.
   Η καμπάνια που θα τρέξει ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. για τον εμβολιασμό και την ενίσχυση του ΕΣΥ πρέπει να στηριχτεί και να δημιουργήσει όρους συστράτευσης.
   Για να κερδίσει η ζωή και να υψωθεί τείχος στον ανορθολογισμό και στον διχασμό. Και, τελικά, να φύγουν μια ώρα αρχύτερα.
το editorial στην ΑΥΓΗ της Κυριακής

Δημοσιεύθηκε στις 29 August 2021 | 8:31 pm


Όλγα Γεροβασίλη: Προμελετημένο έγκλημα η αποψίλωση της Σχολής Γεωπονίας στην Άρτα

- Μόλις οι 17 από τις 180 θέσεις καλύφθηκαν, 500 περίπου θέσεις μένουν κενές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, λόγω της ΕΒΕ

- Η κυβέρνηση της Ν.Δ. εκτελεί τα συμβόλαια για τη δημιουργία πελατείας στα κολέγια
- «Και έτσι, βρισκόμαστε ξανά μπροστά στην ανάγκη να διεκδικηθούν τα αυτονόητα για την Άρτα. Και θα το πράξουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, όπως και στο παρελθόν. Διαβεβαιώνω, λοιπόν, τους συμπολίτες μου ότι αυτό δεν θα είναι το άδοξο τέλος μιας δίκαιης διεκδίκησης δεκαετιών που έγινε πραγματικότητα. Σύντομα, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει την κανονικότητα, θα σταματήσει την οπισθοδρόμηση και θα επαναφέρει στην περιοχή μας τις προοπτικές που της αξίζουν, καταργώντας τα αντιπαιδαγωγικά, αντιαναπτυξιακά και αντιπαραγωγικά μέτρα, που μόνο εγκατάλειψη και απομόνωση δημιουργού»


   Οι ανακοινώσεις των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ, δυστυχώς επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις μας και διέψευσαν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα τους.
   40.000 παιδιά εκτός ΑΕΙ, 16.000 θέσεις στα Πανεπιστήμια, θέσεις που τα ίδια τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα είχαν ορίσει, μένουν κενές, εξαιτίας της «γκιλοτίνας» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), με συνέπεια δεκάδες τμήματα να μένουν χωρίς φοιτητές, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο στην ακαδημαϊκή λειτουργία τους, αλλά και στην ίδια την επιβίωσή τους.
   Η εικόνα στην Ήπειρο και στην Άρτα ειδικότερα είναι ιδιαίτερη δυσοίωνη, καθώς στην Γεωπονία στην Άρτα καλύφθηκαν μόλις οι 17 από τις 180 θέσεις που είχαν προβλεφθεί, ενώ αντίστοιχα, στο Λογιστικής, στην Πρέβεζα, 40 από τις 229 και στο Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, στα Γιάννενα, 87 από τις 122. Συνολικά, η πρώτη εκτίμηση μετά τις ανακοινώσεις δείχνει ότι 500 περίπου θέσεις μένουν κενές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
   Το έγκλημα είναι προμελετημένο. H κυβέρνηση της Ν.Δ. προχωρά στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, μέσω της αποψίλωσης των πανεπιστημιακών τμημάτων, εκτελώντας τα συμβόλαια για τη δημιουργία πελατείας στα κολέγια. Για τα οποία είχε πρώτα φροντίσει να εξομοιωθούν τα απολυτήριά τους με τα πτυχία των ΑΕΙ.
   Και, μετά το έγκλημα, εκτόξευση κυνισμού, αναισθησίας και αλαζονείας. «Οι νέοι μας δεν εγκλωβίζονται πλέον στα πανεπιστήμια», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός βρισκόταν σε ιδιωτικό ταξίδι στις ΗΠΑ, για να εγκαταστήσει την κόρη του σε Πανεπιστήμιο, χωρίς συναίσθηση για την αγωνία και την απογοήτευση δεκάδων χιλιάδων παιδιών, που αγωνίστηκαν για να σπουδάσουν στην Ελλάδα.
   Το αίτημα δεκαετιών για την ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα, έγινε πράξη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της εξουσίας από τον κ. Μητσοτάκη, διαφάνηκαν οι προθέσεις τους. Αρχικά ανέστειλαν τη λειτουργία του ενός από τα δύο τμήματά της, του Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, αργότερα ολοκλήρωσαν τη μεθόδευσή τους, καταργώντας το. Το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Πάρκο πάγωσε και, μετά την ανακοίνωση των βάσεων, φαίνεται πως πετάγεται στον κάλαθο των αχρήστων.
   Και μαζί του πετάνε στα σκουπίδια και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής μας. Διαγράφουν τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα είχε για την τοπική παραγωγή και την τοπική οικονομία, ενσωματώνοντας καινοτόμα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα στον τομέα της αγροδιατροφής και διατηρώντας μια διαρκή λειτουργική διασύνδεση με την επιστημονική κοινότητα, την αγορά, τον καταναλωτή και την τοπική κοινωνία.
   Και έτσι, βρισκόμαστε ξανά μπροστά στην ανάγκη να διεκδικηθούν τα αυτονόητα για την Άρτα. Και θα το πράξουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, όπως και στο παρελθόν. Διαβεβαιώνω, λοιπόν, τους συμπολίτες μου ότι αυτό δεν θα είναι το άδοξο τέλος μιας δίκαιης διεκδίκησης δεκαετιών που έγινε πραγματικότητα. Σύντομα, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει την κανονικότητα, θα σταματήσει την οπισθοδρόμηση και θα επαναφέρει στην περιοχή μας τις προοπτικές που της αξίζουν, καταργώντας τα αντιπαιδαγωγικά, αντιαναπτυξιακά και αντιπαραγωγικά μέτρα, που μόνο εγκατάλειψη και απομόνωση δημιουργούν.

Δημοσιεύθηκε στις 28 August 2021 | 8:57 pm


Όλγα Γεροβασίλη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε στην πράξη ότι έχει την πολιτική βούληση... Η Κυβέρνηση;»

Συνάντηση με εκπρόσωπο του Πανελληνίου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών, για τα αιτήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αφανείς ήρωες   Συνάντηση με εκπρόσωπο του Πανελληνίου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών, Βασίλη Δήμο, είχε το Σάββατο, 21.08.21, η Όλγα Γεροβασίλη, Γραμματέας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Άρτας.
   Κατά τη συνάντηση κατατέθηκαν τα αιτήματα των εποχικών πυροσβεστών και συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αφανείς ήρωες της πυροσβεστικής και ιδίως οι εποχικοί πυροσβέστες, οι οποίοι, αν και πολύπειρο προσωπικό έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον και την εργασιακή επισφάλεια.
    Οι ελλείψεις στην Πυροσβεστική είναι πολλές και αυτό αποδείχθηκε δυστυχώς και στις πρόσφατες πυρκαγιές. Χρειάζεται πολιτική βούληση για γενναία ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα, με αύξηση των εισακτέων μέσω Πανελληνίων εξετάσεων αλλά και ταυτόχρονη αξιοποίηση και εργασιακή εξασφάλιση του υπάρχοντος έμπειρου προσωπικού, όπως των εποχικών πυροσβεστών.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε στην πράξη ότι έχει την πολιτική βούληση για τις γενναίες αυτές αποφάσεις, καθιερώνοντας τις Πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στην Πυροσβεστική αλλά και μονιμοποιώντας, παρά την Επιτροπεία των Θεσμών και τη δημοσιονομική ασφυξία, 2.200 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, προσλαμβάνοντας ακόμη 876 πενταετούς υποχρέωσης ενώ διπλασίασε τους εποχικούς, αξιοποιώντας το έμπειρο προσωπικό.
    Η Κυβέρνηση;
    Θα φροντίσει για την εργασιακή αποκατάσταση των εποχικών πυροσβεστών που υπηρετούν εδώ και χρόνια στην Πυροσβεστική και έχουν πολύτιμη εμπειρία ή με διάφορα τεχνάσματα θα τους αποκλείσει απ’ τις διαδικασίες προσλήψεων;

Δημοσιεύθηκε στις 23 August 2021 | 8:59 pm


Οργή και αγανάκτηση για τους ανίκανους

- Αλληλοσυγχαίρονται και θριαμβολογούν, αλλά δεν μπορούν να κρύψουν την αποτυχία τους στην αντιμετώπιση πυρκαγιών και πανδημίας

- Ο εξαφανισμένος Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να κατανοήσει το μέγεθος της καταστροφής και να λάβει έγκαιρα τις αποφάσεις που χρειάζονται. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα


   Την ώρα που η πύρινη λαίλαπα δεν έχει κοπάσει οριστικά, ένα νέο πρόβλημα διογκώνεται, αυτό της πανδημίας. Το τέταρτο κύμα σαρώνει τουριστικούς προορισμούς και όχι μόνο...
   Οι αρμόδιοι υπουργοί μπορεί να αλληλοσυγχαίρονται και να θριαμβολογούν, όμως δεν μπορούν να κρύψουν την αποτυχία τους στην αντιμετώπιση τόσο των πυρκαγιών όσο και της πανδημίας.
   Δεν πρόκειται για αντιπολιτευτική εμμονή. Η ίδια η πραγματικότητα κραυγάζει ότι οι πυρκαγιές σταμάτησαν όταν δεν υπήρχε τίποτα άλλο να κάψουν. Ο συντονισμός ήταν ανύπαρκτος και η αποτελεσματικότητα επικίνδυνα ελλιπής.
   Με μοναδικό επιχείρημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής -λες και κάποιος ζήτησε το αντίθετο- άφησαν να καούν πάνω από 1,2 εκατ. στρέμματα.
   Οι πληγέντες είναι οργισμένοι με το χτύπημα στην πλάτη από την κυβέρνηση και ζητούν πραγματικές αποζημιώσεις και γρήγορα. Αυτή η κυβέρνηση δείχνει εμφανώς ότι δεν νοιάζεται για το περιβάλλον και τον δημόσιο πλούτο, αλλά για το πώς θα στηθούν νέες μπίζνες πάνω στα καμένα για να ωφεληθούν οι ημέτεροι.
   Αντίστοιχη είναι η συμπεριφορά των κυβερνητικών παραγόντων και στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με αποτέλεσμα την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κατακαλόκαιρο. Αρνούνται όμως εμμονικά να ενισχύσουν το ΕΣΥ με ανθρώπους και μέσα και αποφεύγουν να δράσουν αποτελεσματικά. Αυτά που έρχονται μόνο θετικά δεν προοιωνίζονται.
   Και ποιος είναι ο μαέστρος της αποτυχημένης πολιτικής; Ο εξαφανισμένος Κυριάκος Μητσοτάκης, που δεν μπορεί να κατανοήσει το μέγεθος της καταστροφής και να λάβει έγκαιρα τις αποφάσεις που χρειάζονται. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα.
το editorial στην ΑΥΓΗ της Κυριακής

Δημοσιεύθηκε στις 22 August 2021 | 8:51 pm


«Όχι άλλα ευχαριστήρια... Εμείς κάνουμε το καθήκον μας, κάνετε κι εσείς το δικό σας»

Η συγκλονιστική ανάρτηση του προέδρου της Ένωσης Πυροσβεστών Κεντρικής Μακεδονίας   Tα παράπονα και τα βασικά αιτήματα των Ελλήνων πυροσβεστών, οι οποίοι εδώ και εβδομάδες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τις πλέον καταστροφικές φωτιές στη χώρα, συνοψίζει ο πρόεδρος τη Ένωσης Πυροσβεστών Κεντρικής Μακεδονίας, αντιπρόσωπος πυροσβεστών στην ΑΔΕΔΥ Γιάννης Ιωαννίδης σε ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα.
   Ο κ. Ιωαννίδης αφού περιγράφει τις σκληρές συνθήκες εργασίας των πυροσβεστών κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές, υπογραμμίζει τέσσερα θεμελιώδη αιτήματα των συναδέλφων του: 
   Άμεση οικονομική ενίσχυση στο Πυροσβεστικό Προσωπικό, θεσμοθέτηση της Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής εργασίας, πρόσληψη Προσωπικού (εποχικοί με εμπειρία), ανανέωση του υλικοτεχνικού και ατομικού εξοπλισμού και επιστροφή του «κλεμμένου» δασικού επιδόματος.

   Η ανάρτηση του Γιάννη Ιωαννίδη:ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ

Ατελείωτες πλέον οι πληγές με:

– Εξουθένωση Προσωπικού..

– Σωματική Καταπόνηση …

– Αμέτρητες μετακινήσεις, με αρκετά, ακατάλληλα οχήματα…

– 24ωρες εργασίας με πρόσθετες 24 ώρες υπερωρίας…

– Συνεχή Υπερεργασία….

– Ακατάλληλες εργασιακές συνθήκες…

– Ακραίες θερμοκρασίες…

– Επαναλαμβόμενες αφυδατώσεις & θερμικές εξαντλήσεις στα όρια της απώλειας αισθήσεων….

– Επικίνδυνοι καπνοί, αναθυμιάσεις, χημικά κ.α…

 Με έξτρα δωράκια:

– Αναστολή αδειών…

– Ανάκληση αδειών…

– Συνεχόμενων Γενικών Επιφυλακών….

– Εργασία μία-μία, ανά 24ωρο εντός υπηρεσίας & επιφυλακή με αυξημένη ετοιμότητα τις επόμενες ώρες….

– Χωρίς ανάπαυση….

– Με γκρέμισμα της ψυχικής & σωματικής μας υγείας….

– Με παρατεταμένη πίεση….

Θέλετε & αλλά ; Πάμε:

– Κατακρεούργηση του οικογενειακού μας προγραμματισμού…

– Ολόκληρα μερόνυχτα μακριά από τις οικογένειές μας…

– Ολόκληρα 24ωρα μέσα στις στάχτες, να ψάχνουμε μια πέτρα να ξεκουραστούμε & ένα δέντρο για λίγη σκιά…

– Ολόκληρα 24ωρα, χωρίς πολλές φορές, κάποιοι να μεριμνήσουν για φαγητό η έστω λίγο κρύο νερό ( μόνο κάποιοι άξιοι Πολίτες & Εθελοντές που τους ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας)

️ Ήρθε η ώρα να σταματήσουν τα χειροκροτήματα, τα ευχαριστήρια και τα χτυπήματα στην πλάτη…

Απαιτούμε την :

  • Άμεση οικονομική ενίσχυση στο Πυροσβεστικό Προσωπικό…
  • Θεσμοθέτηση της Επικίνδυνης & Ανθυγιεινής εργασίας μας…
  • Πρόσληψη Προσωπικού (εποχικοί με εμπειρία)
  • Ανανέωση του υλικοτεχνικού & ατομικού εξοπλισμού…
  • Επιστροφή του «κλεμμένου» Δασικού επιδόματος ( αυτό που μας χορηγήσατε όταν αναλάβαμε την Δασοπυρόσβεση & σε μια νύχτα εξαφανίστηκε)

Εμείς κάναμε, κάνουμε & θα κάνουμε το καθήκον μας…

Ήρθε η ώρα να κάνετε & εσείς το καθήκον σας…

Δημοσιεύθηκε στις 22 August 2021 | 8:01 pm


Άρτα - Ειδήσεις και Νέα

Η σιωπή του κ. Καχριμάνη - Typos-i.gr

Η σιωπή του κ. Καχριμάνη  Typos-i.gr

Δημοσιεύθηκε στις 26 October 2021 | 1:23 pm


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Άρτα