Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Άρτας   >   Άρτα    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Διαθεσιμότητα μακριά από ίντριγκες, χορηγούς και συμφέροντα

Η Βίκυ Σιαπάτη κατέθεσε τη διαθεσιμότητά της για υποψήφια δήμαρχος Αρταίων και ξεκίνησε τις επαφές για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου και τη διαμόρφωση του προγράμματος   Η Βίκυ Σιαπάτη είναι η μοναδική, έως τώρα, που κατέθεσε την διαθεσιμότητά της ώστε να αξιολογηθεί ως προς την υποψηφιότητά της για δήμαρχος Αρταίων στηριχθείσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε και τηρεί στάση αναμονής.
   Παρόλα αυτά, αξιοποιεί το χρόνο με συναντήσεις προσώπων διερευνώντας τις διαθέσεις τους στην περίπτωση που πάρει το «πράσινο φως», αλλά και με συνομιλίες τόσο για την συγκρότηση του ψηφοδελτίου όσο και για την διαμόρφωση του προγράμματος.
   Ταυτόχρονα, δεν χάνει την ευκαιρία να παρεμβαίνει δημόσια είτε με άρθρα είτε με ανακοινώσεις, κυρίως επί των δημοτικών πεπραγμένων, ασκώντας έντονη κριτική προς την Δημοτική Αρχή όταν κατά τη γνώμη της βλέπει να διολισθαίνει προς λάθος κατεύθυνση.
   Από τη στιγμή που υπέβαλε την διαθεσιμότητά της, κάτι που ποτέ δεν έκρυψε, έχει πυκνώσει τις δημόσιες εμφανίσεις της δηλώνοντας το παρών στις αυτοδιοικητικές εξελίξεις, με πρωταγωνιστικό θα λέγαμε ρόλο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός της διακριτικότητας των κινήσεών της αλλά και η αξιοπρεπής στάση που τηρεί ενόσω το κόμμα δεν έλαβε ακόμα τις οριστικές αποφάσεις, κάτι που λειτουργεί στα συν της από την τοπική κοινωνία.
   Όπως επίσης θετικά εισπράττεται η πρωτοβουλία της να ακολουθήσει τον θεσμικό δρόμο για την ανάληψη της υποψηφιότητας δημάρχου Αρταίων μακριά από ίντριγκες, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, κλειστές πόρτες, χορηγούς και συμφέροντα. Πολύ απλά υπέβαλε την διαθεσιμότητά της με πρόταγμα την προσφορά στον τόπο και περιμένει. Και μάλιστα πολύ ψύχραιμα απ’ ότι μαθαίνουμε.

αναδημοσίευση από Ταχυδρόμος της Άρτας

Δημοσιεύθηκε στις 29 January 2023 | 9:56 am


ΞΕΝΙΑ όπως παλιά Ή ρημαδιό;

Σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ Άρτας για τις δηλώσεις Στύλιου σχετικά με το ΞΕΝΙΑ

 

   Παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του τοπικού βουλευτή της ΝΔ για το ΞΕΝΙΑ.
   Από τη μια καταλαβαίνουμε ότι είναι προεκλογική χρονιά και αισθάνεται την ανάγκη να ψαρέψει σε θολά νερά.
   Αλλά, από την άλλη, αναρωτιόμαστε: 
   - Τον ρώτησε τον κ. δήμαρχο, με τον οποίο μοιράζεται το ίδιο κομματικό χαράκωμα και του οποίου αρμοδιότητα είναι η αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ; Αυτός συμφωνεί;
   - Θα αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη όταν χαθεί η χρηματοδότηση και όταν το ΞΕΝΙΑ παραμείνει κλειστό για άλλα 20 χρόνια, με αποτέλεσμα τελικά να ρημάξει σε ακόμα χειρότερη κατάσταση απ’ ότι είναι σήμερα;
   Το ζήτημα του ανοιχτού, προσβάσιμου σε όλους, Κάστρου και ΞΕΝΙΑ, που θα αποτελεί μέρος του ιστού και της καθημερινότητας της πόλης, με τους Αρτινούς και τους επισκέπτες να συγκεντρώνονται, όπως παλιά, στην καφετέρια και το εστιατόριο, είναι πολύ σημαντικό και ουσιώδες για να καταντά να χρησιμοποιείται ως εργαλείο μικροπολιτικής, ψηφοθηρικής, λαϊκίζουσας τακτικής.

   ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας

Δημοσιεύθηκε στις 20 December 2022 | 7:59 pm


Κύριε Δήμαρχε, δεν θέλω να σε στενοχωρήσω, αλλά...

- Η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε τις διατάξεις που ψήφισε το ’19 η κυβέρνηση Μητσοτάκη, νοθεύοντας τη θέληση των εκλογέων

- Με την «καλπονοθεία» εξασφαλίστηκε πλασματική πλειοψηφία των δημάρχων


   Κύριε Δήμαρχε, δεν θέλω να σε στεναχωρήσω, τώρα που είναι Σαββατοκύριακο και όλο και κάποια φωτογραφία θα θες να ποστάρεις, αλλά η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματική η πλασματική πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητα Ζωής, που νόθευσε τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές. 
   Ξέρω, είναι κομματάκι στενάχωρη η δημοκρατική νομιμότητα, καθώς δεν θα μπορεί πλέον μια ψεύτικη πλειοψηφία, πίσω από κλειστές πόρτες και μέσα σε κλειστές ελεγχόμενες διορισμένες Επιτροπές, να αποφασίζει για όλα, από απευθείας αναθέσεις μέχρι έργα σημαντικού προϋπολογισμού. Το ΣτΕ υπογραμμίζει ότι «οι αποφάσεις που αφορούν σημαντικές αρμοδιότητες του δήμου λαμβάνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο, όργανο διοικήσεως του Δήμου με άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση».
   Χαστούκι κανονικό προς την κυβέρνηση και όλους όσοι έσπευσαν να την χειροκροτήσουν, επειδή τους βόλευε η αντοδημοκρατική μεθόδευση, είναι η αναφορά της απόφασης, ότι οι διατάξεις που ψηφίστηκαν το 2019 «παραβιάζουν τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, καθώς και τις αρχές της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης, ως έκφρασης της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας».
   Ξέρω, καταλαβαίνω Δήμαρχε ότι δύσκολα καταπίνεται αυτό, αλλά τι να κάνουμε; Δημοκρατία έχουμε, παρά τις προσπάθειες υπονόμευσή της από τους αγαπημένους σου Μητσοτάκη - Θεοδωρικάκο.
   Α, ναι, μην το ξεχάσω! Όσο για την βολική καραμέλα της «κυβερνησιμότητας» και της «καταστροφικής» απλής αναλογικής, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο αναφέρει στην απόφασή του ότι «δεν είχε δοκιμαστεί στην πράξη η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής που είχε εισαχθεί με τον Ν. 4555/2018 στη διοίκηση των δήμων προκειμένου να δικαιολογείται από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, αναγόμενους στην ομαλή λειτουργία αυτών, η τόσο σοβαρή και έντονη επέμβαση του νομοθέτη στη θέληση των εκλογέων».
   Όπως καταλαβαίνεις, λοιπόν, τα όργανα πρέπει να ανασυγκροτηθούν βάσει του προηγούμενου νόμου, αλλιώς οι αποφάσεις τους θα είναι άκυρες.

Δημοσιεύθηκε στις 3 December 2022 | 11:44 am


Τι θα γινόταν αν...

Φαντάζεται κανείς τι θα συνέβαινε στη χώρα;


   Αν ο παιδοβιαστής ήταν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ… κόλαση επί γης.
   Μάλλον έχει χαθεί το μέτρημα για τις υποθέσεις που η κυβέρνηση επιδεικνύει ανοχή ή ακολουθεί πολιτική συνειδητής συγκάλυψης σκανδάλων. Δεν ευθύνεται η ΝΔ ως κόμμα για τον βιαστή, έχει όμως άποψη για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται γενικά όσοι εμπλέκονται σε σκάνδαλα, αρκεί να είναι του κόμματος.
   Φαντάζεται κανείς τι θα συνέβαινε στη χώρα αν ο Λιγνάδης είχε διοριστεί στο Εθνικό από τον ΣΥΡΙΖΑ; Και ο Φουρθιώτης αντάλλασε sms με τον Αλέκο Φλαμπουράρη;
   Πάμε πιο κάτω. Επίσημα από το βήμα της Βουλής, ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποκαλείται Μητσοτάκης Α.Ε και δεν συγκινείται. Τον έχουν αποκαλέσει επίσης επιχειρηματία της πολιτικής, αδιαφορία. Τον εγκαλούν για τη Siemens, για τη σχέση του με τον Χριστοφοράκο, για σκανδαλώδεις απευθείας αναθέσεις. Τίποτα.
   Αν επί πανδημίας ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, τα κανάλια θα είχαν στήσει αντίσκηνα έξω από τα νοσοκομεία για να καταγράψουν την οργή και τους θανάτους. Επί Μητσοτάκη άχνα.
   Αν το Oruç Reis έκοβε βόλτες και έκανε έρευνες έξω από το Καστελλόριζο, ο Τσίπρας θα ήταν προδότης. Τώρα σιωπή.
   Επιστρέφουμε στα αν…
   Τι θα συνέβαινε αν δήμαρχος Αθήνας ήταν ο Νάσος Ηλιόπουλος και έσκαβε επί τρία χρόνια το κέντρο της πόλης, κατασπαταλούσε εκατομμύρια χωρίς λόγο;
   Τι θα συνέβαινε αν ο Νίκος Γεωργιάδης, που έχει καταδικαστεί επίσημα για παιδεραστία, ήταν σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα;
   Τι θα συνέβαινε αν ο Ευάγγελος Μαρινάκης στήριζε ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορούνταν για εμπόριο ηρωίνης και η αδερφή του Τσίπρα του είχε βαφτίσει το παιδί;
   Τι θα συνέβαινε αν ο γιος του Τσίπρα διορίζονταν στο Ευρωκοινοβούλιο, στο γραφείο αριστερού ευρωβουλευτή και η κόρη του στην CVC, που αγόρασε έναντι πινακίου φακής την πανάκριβη Εθνική Ασφαλιστική;
   Τι θα συνέβαινε αν ο Τσίπρας είχε διάτρητο πόθεν έσχες και η σύζυγός του είχε δεχθεί δώρο το σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι, από άγνωστο δωρητή; χωρίς μάλιστα να έχει δηλωθεί στο πόθεν έσχες;
   Τι θα συνέβαινε αν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε κάποια εκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις της συζύγου βουλευτή του κόμματος;
   Τι θα συνέβαινε αν ένας εισαγγελέας. μετά μάλιστα από.... ενδελεχή έρευνα. αποφαίνονταν ότι δύο υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν «αδιευκρίνιστες καταθέσεις» σε τράπεζες;
   Τι θα συνέβαινε αν ο υπουργός Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποιούσε την κλεμμένη συλλογή με έργα κυκλαδικού πολιτισμού παρά την γενική κατακραυγή;
   Ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Ούτε η ΝΔ που έχει μετατραπεί σε ανώνυμη εταιρεία με κλεπτοκρατική νοοτροπία. Απλά ο πολίτης νοιώθει ότι δεν υπάρχει πάτος.
   Κάποια στιγμή θα γίνουν εκλογές. Και θα είναι μια δοκιμασία για όλους. Και θα διαπιστωθεί αν η νοοτροπία της κυβέρνησης έχει διαχυθεί στην κοινωνία.

   Σημείωση: Η φωτογραφία δεν είναι photoshop, είναι πραγματική. Ήταν Πρωτομαγιά του 2017 και στο βραδινό δελτίο του ANT1 παίχτηκε το συγκεκριμένο «ρεπορτάζ», στο πλαίσιο του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, της αντι-ΣΥΡΙΖΑ παραπληροφόρησης, της αντι-ΣΥΡΙΖΑ χειραγώγησης και της δαιμονοποίησης εν γένει των ΣΥΡΙΖΑίων, που έφταιγαν μέχρι και για... το προπατορικό αμάρτημα!
   Για να πάρετε μια ιδέα για το πώς στήθηκε και εκτελέστηκε το σχέδιο, αν μεταφερθείτε στη Γερμανία του 1933 και αλλάξτε μία λέξη από τον τίτλο, κάλλιστα τα Γερμανικά ΜΜΕ θα έπαιζαν την είδηση: «Εβραίος πέρασε με κόκκινο»... 

Δημοσιεύθηκε στις 11 October 2022 | 7:07 pm


Τσίπρας στη ΔΕΘ / Όλο το σχέδιο με τις 6 εθνικές προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία - VIDEO

- Μείωση λογαριασμών, επανακρατικοποίηση ΔΕΗ, κατώτατος στα 800, αφορολόγητο στις 10.000 για όλους, αναδρομικά, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, επίδομα μητέρας, μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα, μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα

- «Είμαστε πιο έμπειροι, πιο έτοιμοι, πιο υποψιασμένοι, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι απαιτούν οι καιροί και οι ανάγκες»
- Πλήρες και κοστολογημένο πρόγραμμα, σχέδιο και όραμα για την πολιτική αλλαγή
- Στο επίκεντρο οι ασθενέστεροι, οι μισθωτοί, η μεσαία τάξη, οι νέοι


   Μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είναι αποφασισμένος να κάνει πράξη ένα σχέδιο για την αναγέννηση της χώρας συνεκτικό, ρεαλιστικό, με όρους δικαιοσύνης παντού έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 86ης ΔΕΘ.
   Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ παρουσίασε τις «έξι μεγάλες εθνικές προτεραιότητες πάνω στις οποίες δομείται το πρόγραμμά μας για την επόμενη τετραετία. Τις ράγες πάνω στις οποίες θα πορευτούμε για την αναγέννηση της πατρίδας μας». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κοστολογημένο με στόχο να «επιστρέψει η δικαιοσύνη παντού».


   «Είμαστε πιο έμπειροι, πιο έτοιμοι, πιο υποψιασμένοι, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι απαιτούν οι καιροί και οι ανάγκες, ανεξάρτητα από πιέσεις, επιθέσεις από συμφέροντα και απειλές. Άλλωστε αυτά, είναι παράσημο για μας» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και ξεκαθάρισε ότι «ο ελληνικός λαός δε θα προσαρμοστεί στη βαρβαρότητα ούτε φυσικά θα αυτοκτονήσει. Αλλά πολύ σύντομα θα επικυρώσει και στις κάλπες την απόφασή του: Να μην περάσει άλλος ένας χειμώνας ανασφάλειας».
   Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι «είμαστε εδώ για να φέρουμε ξανά πίσω τη δικαιοσύνη. Παντού. Στη κοινωνία, στην οικονομία, στο κράτος». Όπως είπε, «ψυχή και κινητήρας του δικού μας σχεδίου είναι η δικαιοσύνη. Κίνητρο κάθε πολιτικής μας υπόσχεσης και πράξης είναι η δικαιοσύνη». Πρώτη Εθνική προτεραιότητα: Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Επανακρατικοποιούμε τη ΔΕΗ. Ανακτούμε τουλάχιστον το 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο. Καθαρές κουβέντες. Η ΔΕΗ επιστρέφει από την αισχροκέρδεια στον ιδρυτικό της σκοπό ως εταιρία κοινής ωφέλειας. Με κοινωνικά τιμολόγια χωρίς ουσιαστικό κέρδος για να κερδίζουν μερίσματα οι ιδιώτες μέτοχοι.

Αποσυνδέουμε την τιμή της  χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου. Όπως έπραξαν οι χώρες της Ιβηρικής κρατώντας χαμηλά το κόστος για τους καταναλωτές.

Θεσπίζουμε ανώτατο συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%.

Παρεμβαίνουμε δραστικά στη στρεβλή και προβληματική λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας, με ανώτατα όρια τιμών και με την προώθηση υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας.

Θεσπίζουμε ανώτατο όριο τιμής λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας ανά μεγαβατώρα.

Επιβάλουμε διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου προστατεύοντας τους 700.000 καταναλωτές που θερμαίνονται με φυσικό αέριο.

Αξιοποιούμε για όσο χρειαστεί το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη.

Προστατεύουμε από τις αποκοπές ειδικά τους ευάλωτους καταναλωτές.

Για τη δραστική μείωση τιμών στα καύσιμα και τα τρόφιμα:

 • Μειώνουμε τον ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στο χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ
 • Καταργούμε την καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο
 • Μειώνουμε το ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή,  6%


Δεύτερη εθνική προτεραιότητα: Η ενίσχυση του εισοδήματος

Για τους μισθωτούς:

 • Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό με νόμο στα 800 ευρώ.
 • Θεσπίζουμε μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
 • Και παράλληλα, επαναφέρουμε τον καθορισμό στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, με κατώτατο όριο την τιμαριθμική αναπροσαρμογή κάθε έτους.

Για τους συνταξιούχους:

 • Επιστρέφουμε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις. Μια ηθική πάνω απ’ όλα υποχρέωση, μετά την εξαπάτηση που βίωσαν από τη σημερινή κυβέρνηση.
 • Επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη του 2019: πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια. Και υπενθυμίζω ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις από 1/1/23 είναι νόμος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Για μισθωτούςσυνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες,

Αυξάνουμε το αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ.

Ειδικά όμως για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Θεσπίζουμε και για αυτούς αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ.

Γιατί δε πρέπει να υπάρχουν δυο μέτρα και σταθμά για εισοδήματα από εργασία.

Για τους μικρομεσαίους:

Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος.

Αντιμετωπίζουμε  το εκρηκτικό ζήτημα του ιδιωτικού χρέους που πληγώνει την ελληνική κοινωνία και ναρκοθετεί τις προοπτικές της οικονομίας μας.

Οι περιουσίες, τα μαγαζιά και τα σπίτια των πολιτών, της μεσαίας τάξης, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας δεν θα γίνονται πια βορά στα συμφέροντα. Η σημερινή λεηλασία λαμβάνει οριστικό τέλος. Με ρύθμιση χρεών, διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα  της υγειονομικής κρίσης. Και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Δικαίωμα ένταξη στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019.

Θεσπίζουμε ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό για πληρωμές λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων. Αντικαθιστούμε τον πτωχευτικό κώδικα, με  έναν νέο που προβλέπει ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης.Τρίτη εθνική προτεραιότητα: Η στήριξη του κοινωνικού κράτους

 • Καταργούμε τους αντικοινωνικούς νόμους Χατζηδάκη, που νομιμοποίησαν τα 12ωρα, την απλήρωτη εργασία, την ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης.
 • Επαναφέρουμε τις ρυθμίσεις για την αιτιολογημένη απόλυση, για το οκτάωρο, για τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για τη δήλωση των ωραρίων και των υπερωριών.  
 • Επανιδρύουμε το ΣΕΠΕ, για να είναι μόνιμα στο πεδίο και να παρεμβαίνει για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.
 • Εφαρμόζουμε σταδιακά το 35άωρο χωρίς μείωση των αποδοχών.
 • Για ένα νέο ισχυρό και σύγχρονο ΕΣΥ:
 • Προχωράμε στη πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Και επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.
 • Μονιμοποιούμε το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή, σταματάμε τη τιμωριτική αναστολή εργασίας για υγειονομικούς και εντάσσουμε όλο το υγειονομικό προσωπικό στα βαρέα και ανθυγιεινά.
 • Αναμορφώνουμε το μισθολόγιο του ιατρικού προσωπικού, με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ.
 • Αναλογικές αυξήσεις των μισθών προβλέπουμε για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό.
 • Αυξάνουμε τις Τοπικές Μονάδες Υγείας από 127 σε 380 σε ολόκληρη τη χώρα, εδραιώνουμε το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, το δίκτυο κατ’ οίκον φροντίδας, ολοκληρώνουμε την επιχειρησιακή ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ
 • Διευρύνουμε τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και φυσικά, προχωρούμε στην πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες.

Για να βάλουμε γερά θεμέλια στη Δημόσια Παιδεία:

 • Καθιερώνουμε τη 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.
 • Ενισχύουμε με 20.000 διορισμούς μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς τους αναπληρωτές.
 • Θεσπίζουμε τη ρήτρα αυτόματης πρόσληψης, ώστε αυτόματα να διορίζεται ένας εκπαιδευτικός για καθένα που θα συνταξιοδοτείται.
 • Διπλασιάζουμε σε βάθος τετραετίας τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, αλλά και τον αριθμό των μελών ΔΕΠ.
 • Καθιστούμε δωρεάν τη φοίτηση σε μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ προβλέπουμε ειδική χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων.
 • Επαναφέρουμε το σύστημα εισαγωγής των “πράσινων” και “κόκκινων” σχολών, που παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο με μόνον την απόκτηση του απολυτηρίου.  
 • Επαναφέρουμε τη λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
 • Διαμορφώνουμε Εθνικό Σχέδιο Φοιτητικής Στέγης.
 • Και φυσικά καταργούμε τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους της Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Για να πάψει αυτή η χώρα να έχει στο περιθώριο τα ΑΜΕΑ.

 • Αυξάνουμε το αναπηρικό επίδομα κατά 20% για 172.000 συμπολίτες μας.
 • Εξασφαλίζουμε προσωπικό φροντιστή ή βοηθό για 70.000 άτομα και εργαλεία αξιοπρέπειας (τεχνητά μέλη, αμαξίδια κλπ) σε όλους τους δικαιούχους χωρίς επιβαρύνσεις
 • Δημιουργούμε προσβάσιμες γειτονιές σε 20 πόλεις.
 • Διευκολύνουμε την επικοινωνία του ανάπηρου με το Δημόσιο, απλοποιώντας και μειώνοντας τη περιττή γραφειοκρατία.


Τέταρτη εθνική προτεραιότητα: Η Παραγωγική Ανασυγκρότηση

Για την Δίκαιη και Βιώσιμη Ενεργειακή Μετάβαση

 • Σπάμε τον αποκλεισμό ΜμΕ και νοικοκυριών από τις ΑΠΕ. Η Ενεργειακή Δημοκρατία είναι η προϋπόθεση για την πράσινη ανάπτυξη και πολύτιμο εργαλείο για να γίνει το κάθε ελληνικό σπίτι ένας μικρός παραγωγός και καταναλωτής ενέργειας.
 • Ανακατευθύνουμε μέρος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης στη χρηματοδότηση  Νοικοκυριών, Αγροτών, Μικρομεσαίων Εεπιχειρήσεων και Ενεργειακών Κοινοτήτων ώστε να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν με μικρά έργα ΑΠΕ. (μοντέλο prosumer).
 • Προχωράμε στις αναγκαίες επενδύσεις για εκσυγχρονισμό και επέκταση των υποδομών του ηλεκτρικού δικτύου προκειμένου να υποδεχτούν τις νέες ΑΠΕ.
 • Εξασφαλίζουμε ικανό μέρος του υφιστάμενου ηλεκτρικού χώρου για μικρά έργα ΑΠΕ και επιταχύνουμε τις επενδύσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και στην αποθήκευση ενέργειας για να εισαχθούν περισσότερες.
 • Υλοποιούμε ένα διευρυμένο πρόγραμμα Εξοικονομώ για Κατοικίες συνεχώς ανοιχτό για αιτήσεις που θα καλύπτει 100ντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.
 • Θεσπίζουμε ενισχυμένο πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης για Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενους – αγρότες (Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις)     
 • Χρηματοδοτούμε τους Δήμους για την εγκατάσταση ΑΠΕ με σκοπό την κάλυψη των καταναλώσεών τους αλλά και των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων δημοτών τους.

Για τη χρηματοδοτική στήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Αγροτών

 • Ενισχύουμε τη Ρευστότητα για Πολύ Μικρές και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με ανακατεύθυνση μέρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Στόχος μας είναι να μπορούν νέες και παλιές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε δάνεια με δίκαιους όρους που θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια και τη μεγέθυνσή τους.
 • Μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας ενισχύουμε τις μικροπιστώσεις χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις για Αυτoαπασχολούμενους, Αγρότες και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις. Πρόκειται για έναν καινοτόμο θεσμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που όμως εδώ και 3 χρόνια παραμένει ανενεργός.

Για τη Βιομηχανία και τις Δυναμικές Υφιστάμενες και Νέες Επιχειρήσεις σε κλάδους αιχμής

 • Χρηματοδοτούμε μεγάλα επενδυτικά σχέδια για υλοποίηση έργων ιδιοπαραγωγής ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας με στόχο τη δραστική μείωση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία και στη μεταποίηση.
 • Αναβαθμίζουμε και ενισχύουμε τα εξαιρετικά επιτυχημένα  χρηματοδοτικά προγράμματα Equifund και «Ερευνώ – Δημιουργώ - Καινοτομώ» που δημιούργησε η Κυβέρνησή μας για την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή.

Για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

 • Την Εθνική Τράπεζα, με το ποσοστό του Δημοσίου στο 40%,  τη μετατρέπουμε σε ισχυρό Δημόσιο Πυλώνα του τραπεζικού συστήματος.
 • Διαμέσου αυτού, αποτρέπουμε εναρμονισμένες πρακτικές των συστημικών τραπεζών,
 • Κατευθύνουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην πραγματική οικονομία, στη βάση της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής.
 • Εφαρμόζουμε πολιτική προσανατολισμένη στο δημόσιο συμφέρον για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
 • Και Θεσπίζουμε ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών και τη λειτουργία των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων (servicers)

Πέμπτη εθνική προτεραιότητα: Ισχυρό Δημοκρατικό Κράτος

Στη Δικαιοσύνη:

 • Αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στη λειτουργία της Δικαιοσύνης με ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο.
 • Αποκαθιστούμε τις μισθολογικές, φορολογικές αδικίες σε όλους τους λειτουργούς της δικαιοσύνης.
 • Ενισχύουμε τη στελέχωση, τις κτιριακές υποδομές και την επέκταση της «Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης».
 • Κόβουμε τον ομφάλιο λώρο μεταξύ της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας.

Μειώνουμε τις θέσεις αντιπροέδρων στα Ανώτατα Δικαστήρια.

Θεσπίζουμε τη Διατύπωση γνώμης από δικαστικές ενώσεις και δικηγορικούς συλλόγους για την επιλογή της ηγεσίας των Δικαστηρίων.

Βάζουμε τέλος στις περιστρεφόμενες πόρτες. Όποιος δικαστής επιθυμεί να αξιοποιηθεί σε οποιαδήποτε θέση μετά τη συνταξιοδότησή του, θα γνωρίζει ότι δε θα έχει πρόσθετη, πέραν της σύνταξής του, αμοιβή.

 • Δίνουμε νέο προσανατολισμό στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Με αύξηση των εισακτέων, αύξηση του απαιτούμενου χρόνου άσκησης της δικηγορίας και ενίσχυση της κοινωνικής εμπειρίας με υποχρεωτικές έρευνες και άσκηση σε κοινωνικές δομές.
 • Βάζουμε τέλος στην κακή νομοθέτηση. Με μόνιμες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές στελεχωμένες αποκλειστικά από εκπροσώπους θεσμών του νομικού κόσμου, των πανεπιστημίων και της κοινωνίας.
 • Κατοχυρώνουμε νομοθετικά τον όρο «γυναικοκτονία».
 • Κατοχυρώνουμε νομικά το γάμο για όλα τα πρόσωπα.
 • Καταργούμε όλες τις ποινικές ασυλίες που έχουν προβλεφθεί τα τελευταία χρόνια. Με πρώτη την ασυλία των τραπεζικών στελεχών.

Στα ΜΜΕ

 • Ορίζουμε ένα νέο πλαίσιο ενίσχυσή τους και εξασφάλισης της ελεύθερης έκφρασης.
 • Ενισχύουμε οικονομικά εφημερίδες και ηλεκτρονικά ΜΜΕ με βάση τις πραγματικές ανάγκες και με διαφανή κριτήρια, χωρίς εύνοιες και εξαιρέσεις.
 • Επαναφέρουμε την υποχρέωση για 400 εργαζόμενους σε όλους τους σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.
 • Θεσπίζουμε έλεγχο της αδιαφανούς και αδικαιολόγητης χρηματοδότησης και των δανείων που δόθηκαν σε ΜΜΕ.
 • Επανεκκινούμε τη διαδικασία αδειοδότησης των περιφερειακών ΜΜΕ.
 • Επιλέγουμε τη Διοίκησης της ΕΡΤ και του ΑΠΕ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Για την ΕΥΠ

 • Επαναφέρουμε την ΕΥΠ στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
 • Καταργούμε την κατάπτυστη τροπολογία που δεν επιτρέπει τη γνωστοποίηση παρακολούθησης από την ΕΥΠ μετά την ολοκλήρωσή της.
 • Ορίζουμε νομοθετικά τους λόγους «εθνικής ασφάλειας».
 • Θεσπίζουμε έλεγχο από Δικαστικό συμβούλιο και έγκριση με αιτιολογημένη απόφασή της άρσης του απορρήτου.
 • Εξασφαλίζουμε την Ουσιαστική συμμετοχή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της ΑΔΑΕ στον ορισμό του Διοικητή της ΕΥΠ.


Έκτη εθνική προτεραιότητα: Η απάντηση στη δημογραφική πρόκληση

Στηρίζουμε τη γυναίκα στην εργασία, εξασφαλίζουμε τη μητέρα

Αναδιαμορφώνουμε το επίδομα παιδιού και το μεταφέρουμε αποκλειστικά στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη του, ανεξαρτήτως σπουδών.

Και από τη σύνταξή της και μετά, εφόρου ζωής.

Διαμορφώνουμε το επίδομα μητέρας στα 70 ευρώ στο πρώτο παιδί, άλλα 105 στο δεύτερο και 140 στο τρίτο. Ενώ το επίδομα που θα προστίθεται στη σύνταξη θα είναι αυτό που αντιστοιχεί στο σύνολο των παιδιών που έχει η κάθε γυναίκα, γεννήσει και αναθρέψει.

Εξισώνουμε την άδεια μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Επεκτείνουμε το επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες από τους 4 στους 9 μήνες, ώστε όλες οι εργαζόμενες να αντιμετωπίζονται ενιαία

Θεσπίζουμε ειδική άδεια μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες και ελεύθερες επαγγελματίες.

Φροντίζουμε το παιδί

Εξασφαλίζουμε την πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά και σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.

Στεγάζουμε το αύριο ενισχύοντας τα νέα ζευγάρια

Επιδοτούμε το ενοίκιο για 400.000 νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών: Διπλασιάζοντας το επίδομα από 70€ σε 140€/μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό. Από 140€  σε 280€, για ζευγάρι με ένα παιδί. Και από 175€ σε 350€/μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά. Ενώ αυξάνουμε και τα εισοδηματικά όρια.

Βάζουμε τέλος στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση του Airbnb. Με θέσπιση ελέγχου και κανόνων που το περιορίζουν μόνο σε φυσικά πρόσωπα και μέχρι περιορισμένο αριθμό.

Δημιουργούμε τράπεζας στέγης από υπάρχοντα διαμερίσματα και κατοικίες είτε του δημοσίου είτε ιδιωτών, με ισχυρά κίνητρα ενεργειακής αναβάθμισης και μείωσης φόρων, ώστε τα ακίνητα αυτά να διατεθούν κατά προτεραιότητα σε νέα ζευγάρια με χαμηλά ενοίκια.

Τέλος, μεταρρυθμίζουμε το πλαίσιο για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών.

Η δημογραφική πρόκληση δε πρόκειται να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά όσο αρνούμαστε να ενσωματώσουμε τους ανθρώπους που ζούνε δίπλα μας, τους χρειαζόμαστε στο καταμερισμό εργασίας, μετέχουν στην ελληνική παιδεία και στο κοινό γίγνεσθαι, αλλά  εμείς δεν τους αναγνωρίσουμε.

Η κοινωνική ένταξη μεταναστών είναι απαραίτητος πυλώνας αντιμετώπισης της δημογραφικής κρίσης σε όλο το Δυτικό κόσμο.
Πρέπει να γίνει και στη χώρα μας.  

Αλλάζουμε τη διαδικασία της πολιτογράφησης, απλοποιώντας την εξεταστική διαδικασία ώστε να αφορά λελογισμένα θέματα που αφορούν την καθημερινότητά των ανθρώπων και όχι ειδικές γνώσεις που ούτε εμείς μπορούμε να απαντήσουμε.

Θεσπίζουμε πολιτογράφηση με δειγματοληπτική συνέντευξη για άτομα που έχουν αποδεδειγμένα κλείσει 25 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα και για όσους έχουν γεννήσει παιδιά στην Ελλάδα και αυτά, βάση του νόμου, έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια».Θα κυβερνήσει μια αγία οικογένεια ή μια προοδευτική συμμαχία;

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του μιλώντας για το διακύβευμα των επόμενων εκλογών. Όπως είπε, «δεν αφορά πρόσωπα αλλά αφορά στις αξίες του λαού μας, τις διαχρονικές αρχές αυτού του τόπου.

Αυτή τη φορά, το διακύβευμα των εκλογών υπερβαίνει ακόμα και τις σαφείς ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά. Όχι γιατί οι διαχωρισμοί αυτοί έχουν πάψει να υπάρχουν, όπως ελπίζουν οι αντίπαλοί μας. Το αντίθετο, σήμερα είναι πιο εμφανείς από ποτέ.

Αλλά γιατί η ανάγκη απαιτεί να βάλουμε μπροστά αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Γιατί η Δημοκρατία κινδυνεύει.

Και όπως σε όλες τις κρίσιμες ιστορικές στιγμές, όταν υπερασπιστήκαμε την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία. Όταν δώσαμε το αίμα μας για τη Δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Η αριστερά και η δημοκρατική παράταξη έβαλε πρώτα την Ελλάδα. Αυτή είναι και τώρα η προτεραιότητά μας. Η Ελλάδα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ επανέλαβε ότι το διακύβευμα των επόμενων εκλογών είναι κάτι πιο βαθύ από πρόσωπα και κόμματα και εξήγησε:

Γιατί είναι: Δημοκρατία ή ολιγαρχία. Δημοκρατία ή οικογενειοκρατία. Δημοκρατία ή απολυταρχία. Κράτος ή παρακράτος.

Στις επόμενες εκλογές, οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν πράγματι, ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο. Οι υπηρέτες των συμφερόντων ή οι υπηρέτες της λαϊκής πλειοψηφίας; Μια αγία οικογένεια ή μια προοδευτική συμμαχία;

Οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι μία σύγκρουση δίχως τέλος, αλλά μια μάχη ιδεών. Συγκρούεται το νέο με το παλιό. Οι προοδευτικές δυνάμεις με τις δυνάμεις της βαθιάς συντήρησης. Οι δημοκρατικοί πολίτες με το παρακράτος. Η δική τους ηθική είναι ο πλούτος και η εξουσία. Η δική μας ηθική είναι η ελευθερία και η Δημοκρατία. Για αυτό και η δική μας επανάσταση θα είναι ειρηνική. Οι επόμενες εκλογές θα είναι μία γιορτή. Η γιορτή της Δημοκρατίας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως ο «ελληνικός λαός με σύνεση και νηφαλιότητα θα αποφασίσει για το μέλλον αυτού του τόπου. Γνωρίζοντας ότι η πολιτική αλλαγή μπορεί να γίνει πράξη μόνο με καθαρή εντολή διακυβέρνησης. Με καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές της απλής αναλογικής. Που θα ανοίξει το δρόμο, την επόμενη κιόλας μέρα, να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου.

Οι εκλογές με απλή αναλογική, δηλαδή, για πρώτη φορά με ένα εκλογικό σύστημα δικαιοσύνης, δε θα οδηγήσουν σε αβεβαιότητα.
Αντίθετα θα δώσουν τη δυνατότητα στο λαό μας να πάρει αυτός τις τύχες στα χέρια του.

Και η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θα ανοίξει το δρόμο για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στη βάση των προγραμματικών τους συγκλήσεων. Και για μια κυβέρνηση που θα έχει τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του Λαού μας.

Μια κυβέρνηση πλατιάς λαϊκής νομιμοποίησης, δεν είναι κυβέρνηση αστάθειας. Αντιθέτως. Για πρώτη φορά θα πάψει να αποφασίζει το 1/3 των πολιτών για λογαριασμό της μεγάλης πλειοψηφίας. Και η Ελλάδα θα κυβερνηθεί, επιτέλους, όπως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Με ασφάλεια και με πλατιά δημοκρατική νομιμοποίηση.

Και αυτό όχι μόνο δεν είναι τερατογέννεση, αλλά η γέννηση της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Η νέα μεγάλη Αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Σε αυτή την προσπάθεια, σε αυτό τον αγώνα για τη δημιουργία μιας νέας εποχής, δεν περισσεύει κανένας πολίτης, κανένας δημοκράτης. Αυτή η νέα αρχή ανήκει σε όλους μαζί.

Μαζί μπορούμε να κάνουμε πράξη τη μεγαλύτερη Αλλαγή που έχει δει ο τόπος μας. Μαζί μπορούμε να ξαναγράψουμε ιστορία. Μαζί μπορούμε να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα. Για μια Ελλάδα με περισσότερο φως. Για μια Ελλάδα με περισσότερη δημοκρατία. Για μια Ελλάδα με δικαιοσύνη, παντού!» κατέληξε καταχειροκροτούμενους.

Δημοσιεύθηκε στις 18 September 2022 | 12:44 pm


1.002 παιδιά στην Άρτα μένουν εκτός του προγράμματος των vouchers ΕΣΠΑ για ΚΔΑΠ

Εκατοντάδες οικογένειες νέων εργαζόμενων γονιών βλέπουν να τινάζεται στον αέρα ο οικογενειακός τους προγραμματισμός και προϋπολογισμός


   1.002 παιδιά στην Άρτα, ηλικίας 5 έως 12 ετών, μένουν εκτός του προγράμματος των vouchers ΕΣΠΑ για Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), παρότι ικανοποιούσαν όλα τα κριτήρια του προγράμματος και οι γονείς τους είχαν υποβάλλει πλήρη φάκελο δικαιολογητικών.
   Εκατοντάδες οικογένειες νέων εργαζόμενων γονιών βλέπουν να τινάζεται στον αέρα ο οικογενειακός τους προγραμματισμός και προϋπολογισμός, μέσα σε ένα περιβάλλον ακραίας ανασφάλειας, αλματώδους ακρίβειας και ασφυκτικών εργασιακών συνθηκών.
   Παρά ταύτα, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας! Στην εικονική πραγματικότητα που μας παρουσιάζουν, σημασία έχει, όπως δήλωσε ο κ. υπουργός επί της Αναπτύξεως, ότι ο κ. Μητσοτάκης «ανεβάζει την Ελλάδα», γι’ αυτό διεθνείς ποδοσφαιριστές, εγνωσμένης αξίας, επιλέγουν να έρθουν στη χώρα μας!
   Επειδή, όμως, η τραγική πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι μας δεν σηκώνει αστεϊσμούς, ούτε ωραιοποιείται με γραφικότητες στα πάνελ, η κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της κοινωνίας με σοβαρότητα.
   Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιδιωτικών ΚΔΑΠ (ΠΑΣΙΚ), με μία επιπλέον ενίσχυση του προϋπολογισμού κατά 50.000.000€, μπορεί να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων, και τα 84.200 παιδιά που μένουν εκτός Προγράμματος, για όλη τη χρονιά 2022 – 2023.
   Πρόκειται για ποσό σαφώς μικρότερο από αυτό των αλήστου μνήμης «Σκόιλ Ελικικού», που, όμως, αυτή τη φορά θα ωφελήσει την κοινωνία και όχι τους «κολλητούς».
   Ας το πράξει αυτό, έστω για μία φορά η κυβέρνηση. Έστω και αν είναι για να δώσει τη δυνατότητα στον κ. Μητσοτάκη, τώρα που θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, να επαίρεται ότι δίνει βαρύτητα στην επίλυση του δημογραφικού και στη στήριξη των νέων ζευγαριών.

Όλγα Γεροβασίλη
Βουλευτής Άρτας, Γραμματέας Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Δημοσιεύθηκε στις 11 September 2022 | 9:58 am


Για την απώλεια του πρώην βουλευτή Άρτας, Δημήτρη Τσιρώνη

Το συλλυπητήριο μήνυμα της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας, γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία


   Μεγάλη η θλίψη στο άκουσμα του θανάτου του Δημήτρη Τσιρώνη, που έφυγε από κοντά μας τόσο πρόωρα, παλεύοντας γενναία σε μια άνιση μάχη.
   Ο Δημήτρης ήταν ένας ακέραιος πολιτικός, πιστός στις ιδέες του, στις αξίες του, στις αρχές του.
   Πάνω απ’ όλα, όμως, ήταν ένας αξιοπρεπής, σεμνός, ανήσυχος και ανοιχτός στους άλλους άνθρωπος, που με τίμησε με τη φιλία και την εμπιστοσύνη του, συνοδοιπόρος στις συζητήσεις μας, στις κοινές ανησυχίες και προβληματισμούς μας για τα τεκταινόμενα στον τόπο.
   Δημήτρη, η απώλειά σου είναι μεγάλη αλλά θα μείνεις ζωντανός στη μνήμη μου.
   Συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους αγαπημένους του.

Όλγα Γεροβασίλη
βουλευτής Άρτας, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Δημοσιεύθηκε στις 9 August 2022 | 4:56 pm


Όλγα Γεροβασίλη: Χρέος μας να απαλλάξουμε τα παιδιά μας από τις μεθοδεύσεις που ακυρώνουν τις προσπάθειές τους

- Στην Ήπειρο, σχεδόν 1000 υποψήφιοι αποκλείστηκαν, επειδή ο «κόφτης» Μητσοτάκη - Κεραμέως τους απαγορεύει να καλύψουν τις διαθέσιμες θέσεις, οι οποίες μένουν πλέον κενές. Στη Γεωπονία Άρτας καλύπτεται μόνο η 1 στις 3 διαθέσιμες θέσεις

- Αποψιλώνουν τα Πανεπιστήμια από πρωτοετείς φοιτητές, οδηγούν τα παιδιά μας στα ιδιωτικά κολλέγια, αδιαφορώντας για το βάρος που πέφτει στις οικογένειες εν μέσω οικονομικής κρίσης και σε συνθήκες εντεινόμενης φτωχοποίησης


   Θερμά συγχαρητήρια στους επιτυχόντες στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, αλλά και σε όσους δεν κατάφεραν να υπερνικήσουν τα εμπόδια που τους τέθηκαν.
   Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, περίπου 40.000 νέοι μας, οι 4 στους 10 υποψήφιους, γνώρισαν τον αποκλεισμό από τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
   Στην Ήπειρο, σχεδόν 1000 υποψήφιοι δεν θα καθίσουν στα έδρανα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, επειδή ο «κόφτης» που θεσμοθέτησαν ο κ. Μητσοτάκης με την κ. Κεραμέως τους απαγορεύει να καλύψουν τις διαθέσιμες θέσεις, οι οποίες μένουν πλέον κενές. Στη Γεωπονία Άρτας καλύπτεται μόνο η 1 στις 3 διαθέσιμες θέσεις.
   Αποψιλώνουν τα Πανεπιστήμια από πρωτοετείς φοιτητές, αποδυναμώνοντας έτσι τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση και στρώνοντας το χαλί για μελλοντικές συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων, καθώς, νομοτελειακά, χωρίς φοιτητές, αυτά καθίστανται «αντιπαραγωγικά» και μη βιώσιμα.
   Αλλά και οδηγώντας τα παιδιά μας σε αναζήτηση άλλων διεξόδων εκπαίδευσης, στην πόρτα των ιδιωτικών κολλεγίων, αδιαφορώντας για το βάρος που πέφτει στις οικογένειες εν μέσω οικονομικής κρίσης και σε συνθήκες εντεινόμενης φτωχοποίησης.
   Δικό μας χρέος, ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, είναι, αμέσως μετά τις εκλογές, να απαλλάξουμε τα παιδιά μας από αυτές τις μεθοδεύσεις που ακυρώνουν τις προσπάθειές τους και να ξαναδώσουμε στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση την προσοχή και την αξία που της πρέπει. Για το καλό της παιδείας, της επιστήμης, της κοινωνίας.

   Όλγα Γεροβασίλη
   Βουλευτής Άρτας, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Δημοσιεύθηκε στις 1 August 2022 | 1:54 pm


Με φιέστες προσπαθούν να καλύψουν το φιάσκο των 515 εκατ. ευρώ

Γιατί δεν θα μπορούν οι νέες ταυτότητες στα κινητά να χρησιμοποιηθούν ως ταξιδιωτικό έγγραφο


   Για το φιάσκο με το διαγωνισμό των 515 εκατ. ευρώ, που έγινε … κυβερνητική φιέστα, αναφέρονται σε κοινή δήλωσή τους η Όλγα Γεροβασίλη, Γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Άρτας και ο Μάριος Κάτσης, Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του κόμματος, βουλευτής Θεσπρωτίας.

    Όπως επισημαίνουν: Η Νέα Δημοκρατία γιορτάζει ένα ακόμη φιάσκο .. με κυβερνητική φιέστα!
   Μετά από νυχτερινή τροπολογία λανσάρονται σήμερα οι υπάρχουσες, μη ασφαλείς ταυτότητες και τα διπλώματα οδήγησης στο κινητά, ως άλλα πιστοποιητικά εμβολιασμού.
   Ερωτάται: 
 •    Τί γίνεται με το διαγωνισμό των 515 εκατομμυρίων Ευρώ για τις νέες ασφαλείς ταυτότητες, διαβατήρια και έγγραφα ασφαλείας που ματαίωσε η ΝΔ μόλις μια εβδομάδα μετά τις εκλογές του 2019 και επαναπροκήρυξε, με φωτογραφικούς όρους, εκτινάσσοντας το κόστος;
 •    Τρία χρόνια μετά δεν υπάρχει καν ανάδοχος ενώ, σύμφωνα με τον Ευρ. Κανονισμό (Ε.Ε.) 2019/1157, οι νέες ασφαλείς ταυτότητες θα έπρεπε να εκδίδονται ήδη από το 2021.Η Χώρα είναι ήδη έκθετη σε κυρώσεις.
 •    Με διάταξη στο χθεσινό νομοσχέδιο για την Αστυνομική Ακαδημία επεκτείνεται η ισχύς των διαβατηρίων από 5 σε 10 χρόνια. Σε ποιον και με ποια διαδικασία ανατέθηκε η σύμβαση για τα διαβατήρια, μέχρι να υπάρξει ανάδοχος;
 •    Αν είναι σύμφωνες με τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας οι νέες ταυτότητες στα κινητά, τότε γιατί δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ταξιδιωτικό έγγραφο, όπως παραδέχτηκε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη Βουλή;
 •    Και στο δια ταύτα, αν είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας οι νέες ταυτότητες, τότε γιατί γίνεται ένας «αχρείαστος» διαγωνισμός για έγγραφα ασφαλείας, ύψους 515 εκατομμυρίων Ευρώ;

Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2022 | 12:06 pm


Όλγα Γεροβασίλη για Αλιευτικό Καταφύγιο Κόπραινας: Ευτυχώς, αυτό το σημαντικό έργο που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώθηκε

- Δυστυχώς, τα υπόλοιπα έργα πάγωσαν από την κυβέρνηση ΝΔ

- Κανένα σημαντικό έργο στο Νομό Άρτας δεν έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ακολουθώντας την πρακτική δεκαετιών αποτελμάτωσης και αποκλεισμού.
- Ευτυχώς, σύντομα, μετά τις εκλογές, η νέα κυβέρνηση θα ξαναβάλει την Άρτα στο χάρτη, δίνοντας ξανά αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο μας


   Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε, αναφέρει σε δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη, ότι ολοκληρώθηκε η διοικητική παραλαβή του Αλιευτικού Καταφυγίου Κόπραινας, ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με 3.400.000,00€ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και δημοπρατήθηκε το 2018.
   Όπως επισημαίνει η βουλευτής Άρτας και γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό, για την ευρύτερη περιοχή, αναπτυξιακό έργο, με ώριμες μελέτες από το Δήμο Ν. Σκουφά, για το οποίο οι προσπάθειες και τα αιτήματα του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας είχαν ξεκινήσει πριν 15 περίπου χρόνια.
   Και συνεχίζει η Όλγα Γεροβασίλη:
   Δυστυχώς, την ίδια τύχη δεν είχαν άλλα σημαντικά έργα για τον τόπο μας, που ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ και πάγωσαν επί Ν.Δ., όπως το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Πάρκο στην Άρτα, το Πάρκο Ορεινών Δραστηριοτήτων στο Σταυρό Θεοδωριάνων, ο δρόμος Αθαμάνιο – Θεοδώριανα, ο δρόμος Καταρράκτης – Βουργαρέλι, η αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου κ.ά.
   Ακόμη χειρότερα, όλοι μας έχουμε πλέον αντιληφθεί ότι κανένα απολύτως σημαντικό έργο στο Νομό Άρτας δεν έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ακολουθώντας την πρακτική δεκαετιών αποτελμάτωσης και αποκλεισμού.
   Ευτυχώς, σύντομα, μετά τις εκλογές, η νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα ξαναβάλει την Άρτα στο χάρτη, δίνοντας ξανά αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο μας.

Δημοσιεύθηκε στις 13 July 2022 | 9:19 pm


Νέος πρόεδρος της ΕΛΜΕ Άρτας ο Χριστόφορος Ψυλλιάς

Αυτά είναι τα μέλη του νέου ΔΣ   Συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο ΔΣ της ΕΛΜΕ Άρτας, που προέκυψε μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου.
   Ειδικότερα, το νέο 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τους: 
   Πρόεδρος: Ψυλλιάς Χριστόφορος
   Αντιπρόεδρος: Λιανός Γεώργιος
   Γενικός Γραμματέας: Γείτονας Μενέλαος
   Ταμίας: Καλοχέρης Ιωάννης
   Οργανωτικός γραμματέας: Χαλάστρας Ευάγγελος 
   Μέλη: Γεωργούλας Κωνσταντίνος, Κωσταβασίλης Κωνσταντίνος

Δημοσιεύθηκε στις 12 July 2022 | 12:42 pm


Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Άρτας υποδέχεται τα νέα μέλη του

Ο Νάσος Ηλιόπουλος ομιλητής στην ανοιχτή εκδήλωση υποδοχής και γνωριμίας με τα 1000 νέα μέλη του κόμματος στην Άρτα


   Η εντυπωσιακή ανταπόκριση των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για συμμετοχή στη διαδικασία ανάδειξης του Προέδρου και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είχε ως αποτέλεσμα 110.000 νέα μέλη να πολλαπλασιάσουν τη δύναμη του κόμματος.
   Στην Άρτα 1000 νέα μέλη έστειλαν ηχηρό μήνυμα εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα και ταυτόχρονα διαμαρτυρίας απέναντι στη χειρότερη, για τα συμφέροντα των πολλών, κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. 
   Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση υποδοχής και γνωριμίας, με σύνθημα «Ελάτε να γνωριστούμε – Μαζί δυναμώνουμε το αύριο» και προσκαλεί παλαιά και νέα μέλη αλλά και τους φίλους του κόμματος την Παρασκευή 1 Ιουλίου, από τις 9 μ.μ. και μετά, στο Τουριστικό Περίπτερο Άρτας.
   Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Δημοσιεύθηκε στις 30 June 2022 | 8:07 pm


Μετατρέπουν το Νοσοκομείο Άρτας σε… Κέντρο Υγείας!

- Ενώ, κατά γενική ομολογία, ήταν ένα από τα καλύτερα περιφερειακά Νοσοκομεία, βλέπουμε τώρα μια μεθοδική αποψίλωση του ανθρώπινου δυναμικού του

- Ο Διοικητής, μοιραίος κι άβουλος αντάμα, παρακολουθεί τις ειδικότητες να χάνονται, χωρίς να κάνει τίποτα για να αναστρέψει την κατάσταση


   Η κατάσταση στο Νοσοκομείο της Άρτας έχει φθάσει στο απροχώρητο, καθώς το ανθρώπινο δυναμικό του υφίσταται συνεχή αφαίμαξη.
   Μετά την απώλεια ενός Καρδιολόγου, δύο Πνευμονολόγων, μόνιμου και επικουρικού, ενός Παθολόγου, ενός Νεφρολόγου και ενός επικουρικού ιατρού στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, δύο ιατρών ΜΕΘ, μετά την απώλεια δύο θέσεων Μαιών, με ευθύνη του Διοικητή, έχουμε τώρα και την απώλεια του Ιατροδικαστή, ενώ ταυτόχρονα, συνταξιοδοτείται ένας Χειρουργός και φεύγει ένας επικουρικός Χειρουργικής.
   Το 2016, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, ορίστηκαν 9 θέσεις Ιατροδικαστών στην Ελλάδα, εκ των οποίων η μία ήταν για το Νοσοκομείο Άρτας, μία θέση απολύτως αναγκαία για την ευρύτερη περιοχή, καθώς η στελέχωση του Νοσοκομείου της Άρτας, με την ειδικότητα του Ιατροδικαστή, εξυπηρετούσε εκτός από την περιοχή της Άρτας και τις περιοχές Πρέβεζας, Αμφιλοχίας και Λευκάδας.
   Η απώλειά του επαναφέρει τα σοβαρά προβλήματα που υπήρχαν έως τότε, καθώς όλα τα περιστατικά, από αιφνίδιο θάνατο έως βιασμό ή κακοποίηση, της Άρτας και των γύρω περιοχών, που πρέπει να εξετασθούν, θα μεταφέρονται πλέον και πάλι στα Γιάννενα, ενώ, σε περίπτωση απουσίας του Ιατροδικαστή των Ιωαννίνων, τα περιστατικά θα μεταφέρονται στην Πάτρα, με μεγάλη ταλαιπωρία για τις οικογένειες και υψηλό κόστος για αυτές. Παράλληλα, θα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και σε αυτοψίες, καθώς και για αυτές θα πρέπει πλέον να ενημερωθεί και να έρθει στη Άρτα Ιατροδικαστής από τα Γιάννενα.
   Ενώ, κατά γενική ομολογία, το Νοσοκομείο της Άρτας ήταν ένα από τα καλύτερα περιφερειακά Νοσοκομεία, βλέπουμε τώρα μια μεθοδική αποψίλωση του ανθρώπινου δυναμικού του, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται, με την απώλεια ειδικευμένων ιατρών σε ένα Κέντρο Υγείας.
   Στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε και κατάφερε να κρατήσει όρθιο το ετοιμόρροπο ΕΣΥ και να αναστρέψει την «υγειονομική φτώχεια», που είχε επιβάλλει η συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου. Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας και της ανασυγκρότησης του ΕΣΥ με αύξηση πόρων και στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού.
   Όμως, για τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Ν.Δ. προέχει η δημιουργία «ζωτικού χώρου» εντός του ΕΣΥ για την ιδιωτική αγορά υγείας, αποδυναμώνοντας τις δομές δημόσιας υγείας, με υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, με συνακόλουθη υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών, οδηγώντας έτσι στη σταδιακή διάλυση των περιφερειακών νοσοκομείων με τον νέο υγειονομικό χάρτη.
   Δυστυχώς, σε αυτή τη μεθόδευση βρίσκει πρόθυμο «συνένοχο» τον Διοικητή του Νοσοκομείου, που, είτε είναι σύμφωνος με τη διάλυση του Νοσοκομείου μας, πιστός στις κομματικές επιταγές του, είτε, στην καλύτερη περίπτωση, όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει το υγειονομικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή μας, αλλά, μοιραίος κι άβουλος αντάμα, παρακολουθεί τις ειδικότητες να χάνονται, χωρίς να κάνει τίποτα για να αναστρέψει την κατάσταση.

Θεματική Υγείας
Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας

Δημοσιεύθηκε στις 29 June 2022 | 4:44 pm


Η Όλγα Γεροβασίλη για την κυβερνητική κοροϊδία στους μανταρινοπαραγωγούς Κλημεντίνης της περιοχής μας

- Πολλοί αποκλείστηκαν, όλοι... συμψηφίστηκαν!
- Ο ίδιος ο Μητσοτάκης, βέβαια, έλαβε το σύνολο της επιδότησης των 8.500€ ως... αγρότης!
- Η «καλή είδηση», που λέει κι ο Στύλιος, θα είναι όταν ο Μητσοτάκης αποδράσει και αναλάβει ο Τσίπρας... 


   Ανάστατοι είναι οι παραγωγοί μανταρινιών Κλημεντίνης της περιοχής μας, καθώς πολλοί από αυτούς δεν εντάχθηκαν στην ενίσχυση των 70€/στρέμμα για το 2020, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
   Το χειρότερο, όμως, είναι ότι όσοι τελικά κατάφεραν να είναι δικαιούχοι, είδαν τους λογαριασμούς τους να πιστώνονται με πολύ λιγότερα χρήματα απ’ όσα περίμεναν, αφού η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτόματο συμψηφισμό με την επιστρεπτέα προκαταβολή που είχαν πάρει πριν 2 χρόνια, παρότι έχει εξαγγελθεί ότι θα υπάρξει ρύθμιση για την επιστροφή της.
   Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος φυσικά έλαβε ο ίδιος το σύνολο της επιδότησης των 8.500€ ως αγρότης, δείχνει τις πραγματικές διαθέσεις της απέναντι στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα και, αντί να τους στηρίξει, όπως θα όφειλε, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο, που παλεύουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις και στο κόστος παραγωγής, τους τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια, επιτείνοντας τη δυσχερή κατάσταση στην οποία ήδη βρίσκονται.
   Όταν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τοπικός βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Στύλιος, ανακοίνωνε ότι άνοιξε η ειδική πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, για την καταβολή ενισχύσεων στους παραγωγούς μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη, το είχε χαρακτηρίσει ως «Μία καλή είδηση για την Άρτα και την Ήπειρο».
   Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, όμως, έχουν από καιρό αντιληφθεί, ότι η καλή είδηση θα έρθει μόλις ο κ. Μητσοτάκης αποδράσει μέσω των πρόωρων εκλογών και μία προοδευτική διακυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, θα αναλάβει, για ακόμα μία φορά, να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. 

Όλγα Γεροβασίλη
Βουλευτής Άρτας, γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Δημοσιεύθηκε στις 23 June 2022 | 9:52 am


Αιμοδοσία από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Άρτας

Μέλη και φίλοι του κόμματος ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ν.Ε. και με τη συμμετοχή τους έσωσαν ζωές


   Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 21 Ιουνίου 2022, στο Επιμελητήριο Άρτας, η αιμοδοσία που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας, με αφορμή τον προ ολίγων ημερών εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη.
   Με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας ευχαριστεί τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και με τη συμμετοχή τους έσωσαν ζωές.
   Και τονίζει ότι η εθελοντική προσφορά αίματος είναι μια μορφή αλληλεγγύης και ο ΣΎΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Άρτας θα συνεχίσει να βρίσκεται έμπρακτα στο πλευρό των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη.

Δημοσιεύθηκε στις 21 June 2022 | 9:39 pm


Πάνω από 2,40 η βενζίνη στην Άρτα, αλλά η κοροϊδία της κυβέρνησης Μητσοτάκη καλά κρατεί!

- Αρνούνται, με εκτός τόπου και χρόνου επιχειρήματα, να κάνουν την αυτονόητη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης

- Σε ρεκόρ 28ετίας ο πληθωρισμός, στο 11,3%, από την εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης ΝΔ να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την ακρίβεια


   Επιστρέφοντας το μεσημέρι από τη δουλειά αντίκρυσα την εικόνα που βλέπετε στη φωτογραφία, από βενζινάδικο στην είσοδο της Άρτας. Όχι σε κάποιο ΣΕΑ Εθνικής Οδού, όχι σε κάποιο πρατήριο σε απομακρυσμένο νησί, αλλά μέσα στην πόλη. Πάνω από 2,40 ευρώ η απλή αμόλυβδη βενζίνη, πάνω από 2 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης!
   Η πεισματική άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα έχει φέρει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της Ε.Ε. στις τιμές βενζίνης και πετρελαίου. Και, δυστυχώς, όπως λένε οι ειδικοί, η ιλιγγιώδης αύξηση των τιμών των καυσίμων θα συνεχιστεί, κάνοντας μαύρες προβλέψεις για μέση τιμή στη βενζίνη στα 2,60 - 2,80 ευρώ μέσα στο καλοκαίρι!   
   Δύο φορές έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τροπολογία στη Βουλή για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, τον Σεπτέμβριο του 2021 και τον Μάρτιο του 2022, δύο φορές η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνήθηκε την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, αποτελεί και προτροπή της Κομισιόν, την οποία έχουν ήδη ακολουθήσει 19 χώρες της Ε.Ε.
   Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αφορά τη μείωση του ΕΦΚ σε βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης, όπως το φυσικό αέριο, η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης και η πρόταση ήταν να ισχύσει έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022, με τη χρονική διάρκεια ισχύος της να μπορεί να παραταθεί για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών από το οξυμένο κύμα ακρίβειας, που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό (11,3% ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάιο, ρεκόρ 28ετίας!), που γονατίζει τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις, καθώς η κατανάλωση φυσικά μειώνεται.
   Πώς απάντησε η κυβέρνηση; Φυσικά με την καταψήφιση της πρότασης, αλλά και με επιχειρήματα εκτός τόπου και χρόνου, που μόνο οργή προκαλούν με την προκλητικότητά τους.
   Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τον απερίγραπτο Άδωνι Γεωργιάδη, που ισχυρίστηκε πως δεν μειώνουν τον ΕΦΚ στα καύσιμα, επειδή θα ευνοηθούν όσοι έχουν Πόρσε Καγιέν!;!;!; Τον Κώστα Σκρέκα, που δήλωσε ότι η μείωση του ΕΦΚ δεν θα λύσει το πρόβλημα ακρίβειας στα καύσιμα, αλλά στο ερώτημα γιατί η Κύπρος έχει φθηνότερα απάντησε επειδή έχει λιγότερους φόρους!;!;!;
   Με λίγα λόγια, όχι μόνο είναι υπεύθυνοι για την απόγνωση των πολιτών, αλλά μας δουλεύουν και από πάνω!
   Ή μήπως να θυμηθώ το προχθεσινό προκλητικό και εκβιαστικό ψευτοδίλημμα, ξανά από τον Γεωργιάδη, που, όπως φαίνεται, έχει χάσει κάθε μέτρο.: «Άμα πούμε θα αφαιρέσουμε τον φόρο από τα καύσιμα, δεν θα πληρώσουμε συντάξεις. Σας αρέσει;»!!!
   Το ονομάζω «ψευτοδίλλημα», διότι πρόκειται περί εξόφθαλμης διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από τον μετρ στο είδος πρώην τηλεπωλητή και νυν υπουργό του Μητσοτάκη και αντιπρόεδρο της ΝΔ. Κανείς δεν προτείνει την κατάργηση του φόρου, είναι γνωστό ότι μέσα από τη φορολογία πληρώνεται η δημόσια υγεία, η δημόσια παιδεία, μισθοί και συντάξεις, το κοινωνικό κράτος, η κατασκευή και συντήρηση αναγκαίων υποδομών, οι αμυντικές δαπάνες και ένα σωρό άλλα στοιχεία της κρατικής μηχανής. Όταν, όμως, έχεις προϋπολογίσει τα φορολογικά σου έσοδα από τα καύσιμα, με τιμή βενζίνης 1,40 - 1,50 ευρώ, τότε έχεις την ευχέρεια να μειώσεις τον φορολογικό σου συντελεστή, όπως έχουν κάνει ήδη τόσες άλλες χώρες της Ε.Ε., χωρίς να αποκλίνεις από τους στόχους που έχεις προϋπολογίσει.
   Εκτός και αν τα επιπλέον έσοδα τα θέλουν για να συνεχίζουν να ταΐζουν με δημόσιο χρήμα, με τα λεφτά μας δηλαδή, τους κολλητούς τους. Κοντά στα 7 δισ. είναι αυτό το φαγοπότι, 4 δισεκατομμύρια σε κλειστούς διαγωνισμούς και 2,7 δισ. σε απευθείας αναθέσεις. Και μάλιστα, απευθείας αναθέσεις, για τις οποίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε φροντίσει να νομοθετήσει την αύξηση του ορίου από τις 20.000 στις 60.000 ευρώ και την άρση κάθε ορίου για αναθέσεις που έχουν να κάνουν με την πανδημία. Είναι χαρακτηριστικό ότι καταχρηστικά, στο όνομα του κορωνοϊού, έγιναν 2,7 δισ. απευθείας αναθέσεις, ενώ την πανδημία αφορούσαν μονάχα τα 320 εκατ. ευρώ. Πρόκειται δηλαδή για πραγματικό γιουρούσι, για κυριολεκτικό πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα με τη σφραγίδα Μητσοτάκη.
   Είναι προφανές ότι με αστεία μέτρα-ψίχουλα, όπως το Fuel Pass των 40 ευρώ το τρίμηνο, δεν δίνεται λύση, αλλά απλά επιτείνεται η αίσθηση της κοροϊδίας. Ο ΕΦΚ πρέπει να μειωθεί άμεσα ως ένα από τα μέτρα, μαζί με το πλαφόν στα τιμολόγια ενέργειας, τη μείωση ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, που οφείλει η κυβέρνηση να πάρει για να αντιμετωπίσει το κύμα της ακρίβειας. Που ούτε παροδικό είναι, όπως μας έλεγαν πέρυσι τον Σεπτέμβριο, ούτε μπορούμε όλοι μας να τρέχουμε ανέμελα με ξέπλεκα μαλλιά στα λιβάδια,  ακολουθώντας τη «συμβουλή» του Κυριάκου Μητσοτάκη στους νέους να μην κοιτάνε μόνο τα λεφτά και να δουν τη ζωή λίγο πιο ολιστικά....

Δημοσιεύθηκε στις 10 June 2022 | 6:09 pm


Όλγα Γεροβασίλη: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε αναμονή για την επόμενη διακυβέρνηση της χώρας - ΗΧΗΤΙΚΟ

- Όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές, τόσο πιο καλά για την ελληνική κοινωνία
- Κάθε μέρα που περνάει δημιουργεί μεγαλύτερες ανισότητες και οξύνει τα προβλήματα και τις αντιθέσεις που υφίστανται έτσι και αλλιώς κάθε ελληνικό νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση, οι οποίες βρίσκονται μέσα στα αδιέξοδα


   Στο Ράδιο Πρέβεζα και στην εκπομπή "Όλα στον Αέρα" που επιμελείται και παρουσιάζει ο Χρήστος Ανεμοζάλης, μίλησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός, Όλγα Γεροβασίλη.
   Σχετικά με το πρόσφατο ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Αμερική, η κα Γεροβασίλη, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως κάθε φορά το ταξίδι του εκάστοτε Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αμερική είναι ένα σημαντικό γεγονός και συνέχισε λέγοντας πως για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας θα περιμέναμε να απαιτήσει - να αποσπάσει μια δήλωση καταδίκης, ειδικά και με την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας που υφίσταται η χώρα μας τα δύο τελευταία χρόνια. Στην ομιλία του, όχι μόνο στο Κογκρέσο αλλά και στις συναντήσεις του δεν αναφέρθηκε η λέξη Τουρκία ούτε μία στιγμή. Τα πράγματα οφείλουμε να τα λέμε με το όνομά τους, υπογράμμισε η Γραμματέας της Κ.Ο., η οποία, όμως, ξεκαθάρισε ότι σε ένα επίπεδο συμβολισμού, η ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργό θεωρείται σημαντική.
   "Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε αναμονή για την επόμενη διακυβέρνηση της χώρας . Το στοίχημα με την κοινωνία, από το αποτέλεσμα των εσωκομματικών, το κερδίσαμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ των 30.000 είναι ένα κόμμα των 170.000 . Τα μέλη που ήρθαν να ψηφίσουν στη κάλπη, ήρθαν να στηρίξουν τον Πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα βλέποντας στο πρόσωπο του, τον εγγυητή της επόμενης προοδευτικής στροφής που έχει ανάγκη η χώρα".
   Μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του παλιού κραταιού ΠΑΣΟΚ, στήριξε ΣΥΤΡΙΖΑ από το 2012 και μετά, εξ ου και πολλά μέλη - στελέχη του παλιού ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει μετασχηματιστεί σε ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, (στην προσπάθεια ενοποίησης όλων αυτών των αποχρώσεων).
   Η Κυριακή της 15ης Μάϊου ήταν μια μέρα η οποία απέδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει, τόνισε η πρώην Υπουργός.
   Για την πρωτιά που κατέγραψε η ίδια στην Ήπειρο στις εσωκομματικές εκλογές η κα Γεροβασίλη ανέφερε "Είναι μεγάλη τιμή από τους συντρόφους μου στην Ήπειρο που με ένα μεγάλο αριθμό ψήφων μου έδωσαν την πρώτη θέση και την επανεκλογή μου στην Κεντρική Επιτροπή. Προσπαθώ κάθε φορά να ανταποκρίνομαι και να είμαι κοντά στην κοινωνία".
    
   Για το ενδεχόμενο συνεργασιών στην αυτοδιοίκηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ
   "Η αυτοδιοίκηση την οποία υπηρέτησα, το πιστεύω ότι είναι ένας χώρος κατεξοχήν συνεργασιών. Συνεργασιών όμως, βάση προγραμματικών συγκλίσεων, όχι συνεργασιών επειδή θέλουμε να "συγκατοικήσουμε".

   Για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών
   "Σίγουρα δεν δίνει την εικόνα μιας σταθερής και μιας Κυβέρνησης που έχει αυτοπεποίθηση. Από την άλλη, εμείς πιστεύουμε πως οι εκλογές έπρεπε να έχουν γίνει χθες και αυτό γιατί κάθε μέρα που περνάει δημιουργεί μεγαλύτερες ανισότητες και οξύνει τα προβλήματα και τις αντιθέσεις που υφίστανται έτσι και αλλιώς κάθε ελληνικό νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση, οι οποίες βρίσκονται μέσα στα αδιέξοδα. Οι εκλογές όσο πιο γρήγορα γίνουν, τόσο πιο καλά για την Ελληνική κοινωνία, κατέληξε η Όλγα Γεροβασίλη.

 
   Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ηχητικό:

Δημοσιεύθηκε στις 21 May 2022 | 7:20 pm


ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Άρτας: Σαφές και αποφασιστικό το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες του Νομού μας

Να ξαναδώσουμε στους πολίτες την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, που του στέρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη


   Το πρωτόγνωρο και δύσκολο εγχείρημα της 15ης του Μάη ήταν απλά η αρχή ενός εντεινόμενου αγώνα για την ήττα της πολιτικής της Ν.Δ, όχι μόνο στις επόμενες εκλογές αλλά και σε ιδεολογικό επίπεδο, επειδή, στην τελική, οι πολιτικές της δεξιάς είναι επικίνδυνες για τον τόπο και επιφυλάσσουν βαρβαρότητα για τους πολλούς και οφέλη για τους λίγους.
   Οι προοδευτικοί και δημοκρατικοί πολίτες της Άρτας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για ενεργή και μαζική συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη του Προέδρου του κόμματος, καθώς και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, στέλνοντας έτσι σαφές και αποφασιστικό μήνυμα για τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος.
   Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Άρτας έχει μεγαλώσει πολύ και είναι καθόλα έτοιμος για τις αναγκαίες πολιτικές και οργανωτικές υπερβάσεις με στόχο την ανατροπή της δεξιάς τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
   Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες της Άρτας που συμμετείχαν μαζικά στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.
   Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που συμμετείχαν εθελοντικά στις εφορευτικές επιτροπές σε όλα τα εκλογικά κέντρα του Νομού Άρτας, καθώς ήταν μια πολύωρη και επίπονη διαδικασία, την οποία έφεραν εις πέρας με αρτιότητα, ανιδιοτέλεια και διαφάνεια.
   Μία από τις υποχρεώσεις μας το επόμενο διάστημα είναι να έρθουμε ακόμη πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες, όσο απομακρυσμένες κι αν είναι από το αστικό κέντρο. Άλλωστε η διεύρυνση και μαζικοποίηση του κόμματος, καθώς επίσης η δημιουργία νέων Οργανώσεων Μελών είναι μια διαρκής δυναμική διαδικασία και αναγκαία συνθήκη για την πολιτική αλλαγή και την ανάδειξη της νέας προοδευτικής κυβέρνησης.
   Καλωσορίζω, λοιπόν, τα εκατοντάδες νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ν. Άρτας και, από εδώ και πέρα, το μόνο που μας περιμένει είναι δουλειά, δουλειά και πάλι δουλειά για την τελική νίκη!!!
   Ένας νέος αγώνας ξεκινάει από σήμερα, ένας νικηφόρος αγώνας, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές. Ώστε να ξαναδώσουμε στους πολίτες την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, που του στέρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αγλαΐα Νάτσικα
Συντονίστρια ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ν. Άρτας

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2022 | 5:49 pm


Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / Με τη γλώσσα των αριθμών

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατάφερε να εξαπλασιάσει τις δυνάμεις του από το 2019   Σε μία συγκυρία ραγδαίας φθοράς της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει το στοίχημα.
   Ας δούμε όμως τι πέτυχε:
   Πρώτο, να ξεπεράσει σημαντικά τον «εξαψήφιο» πήχη - αριθμό στις κάλπες της Κυριακής, με περισσότερους από 150.000 πολίτες να πηγαίνουν στις κάλπες σε όλη την Ελλάδα, να εγγράφονται μέλη και να ψηφίζουν
   Δεύτερο, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πέτυχε το στόχο που είχε βάλει μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Όταν, τότε, έχοντας 30.000 μέλη είχε τονίσει πως το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (1.781.000 ψήφους) πρέπει να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αντιστοιχηθεί ο εκλογικός με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ο στόχος αυτός πλέον επετεύχθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ένα νέο μαζικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς. Ωστόσο, η μεγάλη πορεία ενίσχυσης, μαζικοποίησης και διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνεχίζεται μέχρι την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με ακόμα πιο μαζικό και παρεμβατικό κόμμα σε όλους τους κοινωνικούς χώρους.
   Τρίτο, τρία χρόνια μετά το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει πλέον πάνω από 178.000 εγγεγραμμένα μέλη (110.000 νέα μέλη στη σημερινή ψηφοφορία και 62.000 ήδη εγγεγραμμένα), έχοντας πετύχει σχεδόν εξαπλασιασμό τους από το 2019 και σημαντική κοινωνική γείωση. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ήδη από το Σάββατο, πριν τις εσωκομματικές εκλογές στη συνάντηση με τους δημοσιογράφους πως εάν καταφέρει να πετύχει διπλασιασμό των μελών (δηλαδή θα φθάσουν 120.000) θα είναι απολύτως επιτυχημένη η διαδικασία.
   Τέταρτο, να ενισχύσει πολύ σημαντικά με νέα μέλη τον κομματικό μηχανισμό, να τον βάλει σε κινητοποίηση (σε μία εκλογική αναμέτρηση χωρίς ανθυποψήφιο) και να τον προετοιμάσει για τη μεγάλη εκλογική μάχη των εθνικών εκλογών, που βρίσκεται μπροστά, δεδομένου ότι η χώρα εισέρχεται σε de facto προεκλογική περίοδο με το κλείσιμο τριών ετών διακυβέρνησης Μητσοτάκη.
   Πέμπτο, να στείλει ένα σαφές μήνυμα πως δέκα χρόνια μετά το 2012, όταν και κατέγραψε τη μεγάλη εκλογική άνοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όχι απλά παραμένει στο προσκήνιο ως ο προοδευτικός πόλος του πολιτικού συστήματος, αλλά ενισχύεται πολύ με νέα μέλη σε κρίσιμες κοινωνικές κατηγορίες (εργαζόμενοι, νέα γενιά, αγρότες, μικρομεσαίοι).
   Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από χθες έγινε ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της Αριστεράς, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, ξεπερνώντας σε αριθμό μελών και πάρα πολλά – χωρών με πολλαπλάσιο πληθυσμό - της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2022 | 6:51 pm


Αλέξης Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές - VIDEO

- Εντάχθηκαν πάνω από 110.000 νέα μέλη στις εκλογές της 15ης Μαΐου

- Kόμμα μαζικό, λαϊκό, νεανικό, σύγχρονο και ριζοσπαστικό
- «Σήμερα κάναμε ένα μεγάλο βήμα για να ξαναφέρουμε την ελπίδα στον τόπο μας»
- «Τώρα ξεκινά ένας νέος, μεγάλος και νικηφόρος γύρος»


   «Σήμερα κάναμε ένα μεγάλο βήμα για να ξαναφέρουμε την ελπίδα στον τόπο μας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μετά το κλείσιμο των καλπών στις εκλογές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
   Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, νεανικό, σύγχρονο και ριζοσπαστικό με τα 172.000 εγγεγραμμένα μέλη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά στις επόμενες εκλογές


   Μετά την αθρόα προσέλευση στις εκλογές της 15ης Μαΐου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε λόγο «πρωτοφανή συμμετοχή» ενώ πρόσθεσε ότι εντάχθηκαν πάνω από 110.000 νέα μέλη.
   «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πια ένα άλλο κόμμα. Με 172.000 εγγεγραμμένα μέλη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είναι πλέον ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, νεανικό, σύγχρονο και ριζοσπαστικό, μα πάνω από όλα κόμμα των μελών του. Ο κορμός της μεγάλης προοδευτικής παράταξης της πατρίδας μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το «μαζικότερο κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη» και «αυτό μετατρέπει την ελπίδα σε ισχυρή δύναμη αλλαγής».
   Ένα κόμμα που «άπλωσε τις ρίζες του σε κάθε γειτονιά, κάθε πόλη, κάθε γωνιά της υπαίθρου, κάθε κοινωνική ομάδα», σημείωσε ο ίδιος και ευχαρίστησε από καρδιάς τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες παλιά και νέα μέλη «που προσήλθαν στις κάλπες και έστειλαν πίσω το λογαριασμό αλλά μας με τίμησαν και με την εμπιστοσύνη τους.
   Ακόμη, ευχαρίστησε τους πάνω από τρεις χιλιάδες εθελοντές στις εφορευτικές επιτροπές καθώς επίσης και τον πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Ηλία Νικολακόπουλο και τον Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο, «για την άψογη, διαφανή και αδιάβλητη διαδικασία».
   Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ των 30.000 μελών κέρδισε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών θα είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν στήσει κάλπες ο κ. Μητσοτάκης. Αυτή είναι η δέσμευση της νέας συλλογικής μας ηγεσίας. Αυτή είναι η προσωπική μου δέσμευση».
   «Με ενότητα και συναίσθηση της βαριάς ευθύνης, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να φέρουμε τη νέα νίκη του λαού μας. Για να ξαναφέρουμε την ελπίδα και τη δικαιοσύνη στη πατρίδα μας,
   Καλή δύναμη και καλούς αγώνες, διότι τώρα ξεκινά ένας νέος, μεγάλος και νικηφόρος γύρος για όλους εμάς», σημείωσε καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2022 | 6:30 pm


Όλγα Γεροβασίλη: Στις 15 Μαΐου σας θέλουμε μαζί μας

Να δρομολογήσουμε με όρους προόδου τις πολιτικές προϋποθέσεις για το νέο ξεκίνημα που έχει ανάγκη η κοινωνία και ο τόπος   Την ανάγκη για πολιτική αλλαγή την έχει αντιληφθεί και την έχει εκφράσει εδώ και καιρό η ελληνική κοινωνία. Την ώρα που η ακρίβεια έχει πιάσει και έχει περάσει και το ταβάνι, που η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στο κόστος της ενέργειας, τα κυβερνητικά στελέχη μας αντιμετωπίζουν ως τζαμπατζήδες και «επικίνδυνους». Εντωμεταξύ, τα γαλάζια «παιδιά» γίνονται κυριολεκτικά «χρυσά» εξασφαλίζοντας και τα τρισέγγονά τους στην υγεία των κορόιδων, προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα. Μετά από 9 μήνες, βγήκε ο κ. Μητσοτάκης να αναγνωρίσει την τεράστια μεταβίβαση πλούτου από το σύνολο των πολιτών σε ελάχιστους. Και αντί να δώσει τέλος, βρήκε τη λύση: να συνεχίσει να επιδοτεί την αισχροκέρδεια με δημόσιο χρήμα, δηλαδή από τις ίδιες τσέπες, απλά με άλλη διαδρομή. Κοροϊδία. Η δίκαιη οργή και αγανάκτηση που νιώθει πλέον ο κάθε συνειδητοποιημένος πολίτης πρέπει να διοχετευθεί στην προοδευτική πολιτική έκφραση και δράση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη συμμετοχή και τη συνευθύνη στην παραγωγή της πολιτικής.
   Η ανατροπή της φαύλης και επικίνδυνης από κάθε άποψη κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη είναι άμεσος στόχος για την πλειοψηφική προοδευτική παράταξη. Ωστόσο, η οριστική ρήξη με την αδικία, τη δυσπραγία και τον αυταρχισμό που πρεσβεύει η ΝΔ περνά μέσα από την ικανοποίηση της ανάγκης για δικαιοσύνη, δημοκρατία και συλλογική ευημερία. Στις 15 Μαΐου καλούμε κάθε δημοκρατικό, προοδευτικό πολίτη να συμμετέχει στην προετοιμασία αυτής της καθοριστικής για την προοπτική της χώρας μας διαδικασία. Είναι ένα προσκλητήριο που υπερβαίνει την απλή καταγραφή της επιτυχίας της διεύρυνσης του κόμματός μας. Η «φρέσκια», δυναμική, συμμετοχική, συλλογική προοδευτική πολιτική οντότητα, ο κοινωνικός κορμός της προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας, αλλάζει το status quo της σχέσης κόμματος – μέλους. Εκλέγουμε την ηγεσία μας με αντιπροσωπευτικό τρόπο, σε περιφερειακές εκλογές, αποκεντρώνοντας την πολιτική δράση μας και δίνοντας χώρο σε νέα στελέχη. Μαζί με την 50-50 ποσόστωση φύλου, η αξιοποίηση της τεχνολογίας και η ψηφιοποίηση του κόμματος, αλλάζουμε εντελώς τους όρους διεξαγωγής των πολιτικών διεργασιών και το περιεχόμενο της έννοιας της πολιτικής λογοδοσίας. Κάνουμε πλέον δυνατή την άμεση διάδραση με τα μέλη μας και κατ’ επέκταση με την κοινωνία. Αφουγκραζόμενοι τα ανοιχτά ζητήματα της καθημερινότητας, είμαστε σε θέση να σχεδιάζουμε, να παράγουμε και να υλοποιούμε την πολιτική στρατηγική και τη δράση μας σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
   Μέσα από αυτές τις αλλαγές, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να αλλάξουμε τη χώρα. Για να επιτύχουμε δικαιοσύνη και δημοκρατία παντού και ευημερία για όλους. Στις 15 Μαΐου σας θέλουμε μαζί μας ώστε να δρομολογήσουμε με όρους προόδου τις πολιτικές προϋποθέσεις για το νέο ξεκίνημα που έχει ανάγκη η κοινωνία και ο τόπος.

Άρθρο της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας, γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και υποψήφιας για την Κεντρική Επιτροπή στις εκλογές της 15ης Μαΐου, στην ΗΧΩ της Άρτας

Δημοσιεύθηκε στις 14 May 2022 | 10:48 pm


Αλέξης Τσίπρας από Άρτα: Η Κυριακή που έρχεται ας είναι η πρώτη από τις δύο σημαντικές για να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης - ΦΩΤΟ

- Θερμή υποδοχή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Πολίτες όλων των ηλικιών έσπευσαν να τον χαιρετίσουν, να τον αγκαλιάσουν, να δηλώσουν την οργή τους για την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη και να εκφράσουν την πεποίθησή τους για την πολιτική αλλαγή που είναι συνώνυμη με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


   Με συνθήματα «Νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός» και «Αλέξη γερά να φύγει η Δεξιά» πλήθος κόσμου επεφύλαξε συγκινητική υποδοχή στον Αλέξη Τσίπρα κατά την περιοδεία του στην Άρτα, την οποία επισκέφθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 13 Μαΐου.


   Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έφτασε στην πλατεία Κιλκίς, όπου τον υποδέχθηκε πλήθος κόσμου και στη συνέχεια περπάτησε στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, μιλώντας με καταστηματάρχες και πολίτες, που έσπευδαν να τον χαιρετίσουν, να τον αγκαλιάσουν, να εκφράσουν την οργή τους για την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, να του περιγράψουν τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες βρίσκονται και να του δηλώσουν ότι σε αυτόν εναποθέτουν τις ελπίδες τους για ανατροπή αυτής της κατάστασης. 


   Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά την πορεία του στην οδό Σκουφά, τον πλησίασε μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία, με δάκρυα στα μάτια, του είπε: «Με μια σύνταξη, 400 το ρεύμα, 300 το ενοίκιο, δεν αντέχουμε άλλο. Δεν μπορούμε άλλο, θα πεθάνουμε».


   Ένας έμπορος υπογράμμισε με έμφαση: «Τα μνημόνια ήταν χάδι μπροστά σε αυτό που ζούμε αυτή τη στιγμή. Ο μοναδικός που μπορεί να σου κλείσει ένα μαγαζί είναι η ΔΕΗ. Ούτε το Δημόσιο, ούτε το ΙΚΑ, κανένας. Μόνο η ΔΕΗ. Αφού δεν μας έκλεισαν τα μνημόνια, δεν μας έκλεισε ο κορωνοϊός, μας έκλεισε η ΔΕΗ».


   Ο Αλέξης Τσίπρας, φτάνοντας στην κεντρική πλατεία της Άρτας, απευθύνθηκε στον συγκεντρωμένο κόσμο και τον κάλεσε να συμμετέχει μαζικά στις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής 15 Μαΐου. 
   «Επισκέπτομαι τον τόπο μας σε μια δραματική στιγμή για τη χώρα, σας καλώ να δώσουμε μια οργανωμένη απάντηση σε αυτή τη σκοτεινή πραγματικότητα της αισχροκέρδειας των λίγων και της ανέχειας των πολλών, των λογαριασμών της ΔΕΗ που γονατίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, της πρωτοφανούς ακρίβειας που αναγκάζει τους πολίτες να μη μπορούν να αγοράσουν βασικά είδη κατανάλωσης. Οφείλουμε να δώσουμε μία απάντηση, ένα μήνυμα ανατροπής αυτής της πραγματικότητας, μήνυμα στήριξης της κοινωνίας.»
   Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κάλεσε τους πολίτες σε μαζική συμμετοχή στη διαδικασία της Κυριακής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «θέλουμε τα 1.000 εκλογικά κέντρα να γίνουν 1.000 “ταχυδρομεία” μέσα από τα οποία οι πολίτες θα στείλουν συστημένο το λογαριασμό σε αυτόν που μας οδήγησε σήμερα εδώ, στο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό. Θέλουμε το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής να πάει απ’ άκρη σ’ άκρη σ’ όλο τον τόπο, μαζί με το μήνυμα της ελπίδας».
   «Ας είναι η Κυριακή που έρχεται η πρώτη από τις δύο σημαντικές για να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης. Την Κυριακή στις 15 και την Κυριακή των εκλογών, όποτε ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να στήσει τις κάλπες για να δει ποια θα είναι η απάντηση του ελληνικού λαού», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
   «Γνωρίζουμε ότι θα είναι δύσκολη η επόμενη μέρα, αλλά με δικαιοσύνη μπορούμε να δώσουμε στήριξη στους αδύναμους, στους μεσαίους, στους μη προνομιούχους, αυτούς που θέλουμε να εκφράσουμε», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και δεσμεύθηκε προς τους συγκεντρωμένους πολίτες πως «θα σταθούμε δίπλα σας και θα στηρίξουμε το δημόσιο ταμείο, για να σταματήσει η λεηλασία. Θα σταματήσει η κλεψιά, οι ανισότητες. Θα τα βγάλουμε πέρα, γιατί αυτός ο τόπος έχει δυνατότητες και αξίζει καλύτερα».
 

   Την Κυριακή 15 Μαΐου τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ψηφίζουν για τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, σε μια συμμετοχική διαδικασία από τη βάση, όπως αποφασίστηκε στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που πραγματοποιήθηκε από 14 έως 17 Απριλίου. 
   Να σημειωθεί ότι μπορούν να εγγραφούν μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου, στα εκλογικά τμήματα.
Δημοσιεύθηκε στις 14 May 2022 | 10:33 pm


Στην Άρτα την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία


   Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, θα επισκεφθεί την πόλη της Άρτας το πρωί της Παρασκευής 13 Μαΐου 2022, ολοκληρώνοντας έτσι τη μεγάλη περιοδεία που κάνει ανά την Ελλάδα, με αφορμή τις εκλογές της ερχόμενη Κυριακής 15 Μαΐου, για την εκλογή του Προέδρου του κόμματος και των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής.
    Μια καμπάνια που απευθύνεται σε όλους τους αριστερούς, προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες να έρθουν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι ο τόπος έχει ανάγκη από μία ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση για να ανασάνει η κοινωνία.
   Ένα καθαρό μήνυμα ότι η ώρα της πολιτικής αλλαγής έχει ήδη φτάσει, ότι υπάρχει εναλλακτική στον κατήφορο και σχέδιο να στηριχθεί η χώρα.
   Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία για την ανάδειξη Προέδρου έχουν όσοι εγγραφούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ακόμη και την ημέρα της ψηφοφορίας, ενώ για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής θα μπορούν να ψηφίσουν όσα μέλη ήταν εγγεγραμμένα στα μητρώα έως τις 21 Μαρτίου.
   Μια δημοκρατική, συμμετοχική διαδικασία, που σκοπό έχει να αποτελέσει ένα πολιτικό γεγονός και να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
   Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Άρτα έχει ως εξής:
   Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα φτάσει στην πλατεία Κιλκίς στις 11:30 π.μ.
   Στη συνέχεια, θα περπατήσει στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης και θα έχει συνομιλία με καταστηματάρχες της οδού Σκουφά.
   Ακολούθως, ο Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει στην κεντρική πλατεία της Άρτας, όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με πολίτες της Άρτας. 

Δημοσιεύθηκε στις 11 May 2022 | 10:06 pm


Ο εμπαιγμός του κόσμου για τους λογαριασμούς ρεύματος πάει σύννεφο

Η κυβέρνηση έχει παραδώσει την κοινωνία στη λεηλασία των εταιρειών και κερδίζει χρόνο. Όσο ο κόσμος βουλιάζει στην απόγνωση, τόσο του εξηγεί πόσο αναγκαία και αναπόφευκτη είναι η αισχροκέρδεια   Είναι απολύτως προφανές ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε όριο προκειμένου να αποφύγει να πάρει μέτρα κατά της ακρίβειας. Και αυτό παρ' όλο που στις δημοσκοπήσεις κατρακυλά και είναι αντιμέτωπη με την οργή του κόσμου για τον διαρκή εμπαιγμό. Δεν την ενδιαφέρει. Ιεραρχεί τα κέρδη πάνω από την πολιτική της επιβίωση.
   Γι' αυτό θα το πάει όσο περισσότερο γίνεται. Και αν τα πράγματα φτάσουν στο μη περαιτέρω, είναι αποφασισμένη να τραβήξει χρήματα από τον δημόσιο προϋπολογισμό προκειμένου να επιδοτήσει την υπερκερδοφορία των εταιρειών.
   Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ανήκουστο. Έχουμε μακράν την αγορά που πριμοδοτεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα την κερδοσκοπία στην ενέργεια. Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα για να την ελέγξουν.
   Και ο εμπαιγμός του κόσμου πάει σύννεφο. Δεν υπάρχουν υπερκέρδη, τα ψάχνει η ΡΑΕ αλλά δεν τα βρίσκει, περιμένουμε μέτρα από την Ευρώπη, το ρεύμα δεν είναι ακριβό, αυτά τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και με τέτοια περνάει ο καιρός και οι λογαριασμοί φτάνουν στα νοικοκυριά όλο και πιο φουσκωμένοι. Και τα αφεντικά της ΔΕΗ δεν ξέρουν πλέον τι να κάνουν τα λεφτά που βγάζουν.
   Η κυβέρνηση έχει παραδώσει την κοινωνία στη λεηλασία των εταιρειών και κερδίζει χρόνο. Όσο ο κόσμος βουλιάζει στην απόγνωση τόσο του εξηγεί πόσο αναγκαία και αναπόφευκτη είναι η αισχροκέρδεια. Τι είναι αυτό, αν όχι ισχυρή ένδειξη διαπλοκής;

από το editorial στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2022 | 10:40 am


Αλέξης Τσίπρας / Επίκαιρη ερώτηση για το πάρτι των golden boys της ΔΕΗ και την εξαθλίωση των πολιτών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται από τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει στη Βουλή για το «Προκλητικό πάρτι “golden boys” της ΔΕΗ, με υπέρογκα μπόνους και καταγγελίες για χειραγώγηση μετοχών, τη στιγμή που η ενεργειακή πολιτική της εταιρείας βυθίζει στην εξαθλίωση τους πολίτες και στην ενεργειακή ανασφάλεια τη χώρα.»   Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται από τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει στη Βουλή για το «Προκλητικό πάρτι “golden boys” της ΔΕΗ, με υπέρογκα μπόνους και καταγγελίες για χειραγώγηση μετοχών, τη στιγμή που η ενεργειακή πολιτική της εταιρείας βυθίζει στην εξαθλίωση τους πολίτες και στην ενεργειακή ανασφάλεια τη χώρα.»
   Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό αναφέρεται αναλυτικά στη μετατροπή της ΔΕΗ σε ιδιωτική εταιρεία σε βάρος των νοικοκυριών και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, στις υπερ-αμοιβές των στελεχών της και στην εξαθλίωση των πολιτών από την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
   Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει:
      - Εγκρίνει η κυβέρνηση το πάρτι διασπάθισης δημοσίου χρήματος από την πλευρά της Διοίκησης της ΔΕΗ με την αγορά, με χρήματα των φορολογουμένων, μετοχών ύψους 16.000.000 ευρώ και την απόδοσή τους ως δώρου στον εαυτό τους, την ώρα που νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος;
      - Τι σκοπεύει να πράξει για να ελεγχθούν καταγγελίες που φέρουν τη Διοίκηση της ΔΕΗ εμπλεκόμενη σε κερδοσκοπικά παιχνίδια χειραγώγησης της μετοχής της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο, αξιοποιώντας την καίρια εσωτερική πληροφόρηση για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας;

 
   Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη:

Θέμα: «Προκλητικό πάρτι “golden boys” της ΔΕΗ, με υπέρογκα μπόνους και καταγγελίες για χειραγώγηση μετοχών, τη στιγμή που η ενεργειακή πολιτική της εταιρείας βυθίζει στην εξαθλίωση τους πολίτες και στην ενεργειακή ανασφάλεια τη χώρα.»

Η κυβέρνηση ΝΔ με το που ανέλαβε την εξουσία, τον Ιούλιο του 2019, ξεκίνησε την  εφαρμογή ενός πρωτοφανούς σχεδίου μετατροπής της ΔΕΗ σε ιδιωτική εταιρεία της οποίας αποκλειστική πολιτική και προτεραιότητα είναι η κερδοφορία, η άνοδος των μετοχών της στο ταμπλό του χρηματιστηρίου και οι υπερ-αμοιβές των στελεχών της, στην πλάτη όμως των νοικοκυριών και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Κάτι που αναγνωρίζεται πλέον από όλη την ελληνική κοινωνία, που βιώνει τις συνέπειες των επιλογών αυτών με τη μορφή των υπερβολικών αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και την έλλειψη σχεδίου για την αντιμετώπιση από τη χώρα της ενεργειακής κρίσης.

Το σχέδιο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 που, με πρόσχημα τη διάσωση της ΔΕΗ, η τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προχώρησε στην αύξηση των τιμολογίων της εταιρείας, επιβαρύνοντας ήδη τους καταναλωτές με περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2020, όταν οι τιμές καυσίμων (πετρελαίου, φυσικού αερίου) είχαν καταρρεύσει λόγω των παρατεταμένων λοκντάουν, η ΔΕΗ επέλεξε να πωλεί ηλεκτρική ενέργεια ακόμη και τέσσερις φορές πάνω από την τιμή που προμηθευόταν ως καθαρός αγοραστής. Χαρακτηριστικά τον Απρίλιο του 2020 έφτασε να πουλάει στα 110 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ αγόραζε στα 28 ευρώ τη μεγαβατώρα. Άλλωστε, ήδη από τον Νοέμβριο του 2019, με το νόμο 4643/2019 η ΔΕΗ μετατράπηκε σε μαγαζί βολέματος «γαλάζιων παιδιών» με προκλητικά δυσθεώρητες αμοιβές αφού η απελευθέρωση του κ. Χατζηδάκη από τον «ζουρλομανδύα του δημοσίου», όπως έλεγε τότε, οδήγησε στην κατάργηση της διαφάνειας στις προσλήψεις στη ΔΕΗ, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, καθώς και στην κατάργηση του πλαφόν στις αμοιβές των Διευθυντικών στελεχών, που απέκτησαν και τη δυνατότητα να έχουν πολυτελή αυτοκίνητα.

Εξάλλου, πολλαπλασιάστηκαν οι διευθυντικές θέσεις, χωρίς να υπάρχει ανάγκη και χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα (διευθυντές χωρίς υφιστάμενους) και θεσπίστηκαν μπόνους που ζαλίζουν… Οι επτά (7) θέσεις Γενικών Διευθυντών που υπήρχαν το 2019 έγιναν δεκαπέντε (15). Η κυβέρνηση ΝΔ παρέλαβε μια επιχείρηση με 60 βοηθούς Γενικών Διευθυντών και τους έκανε 250. Οι αποδοχές του σημερινού Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, Γ. Στάσση, ανήλθε σε ύψος που αντιστοιχεί στο εξαπλάσιο αυτών του προκατόχου του, Μ. Παναγιωτάκη, που είχε διοριστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η αμοιβή του ετησίως με τα μπόνους φτάνει στα 360.000 ευρώ!

Συνολικά το κόστος διοίκησης στον όμιλο ΔΕΗ έχει εκτοξευθεί. Το 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ, οι αμοιβές της διοίκησης του Ομίλου (Διοικητικό Συμβούλιο, Πρόεδρος, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθυντές, Γενικοί Διευθυντές) ήταν 1.549.000 ευρώ ενώ το 2021 οι αμοιβές έφτασαν στα 5.715.000 ευρώ, δηλ. 269% αύξηση!
Οι υπέρογκες αμοιβές των «γαλάζιων παιδιών» είναι η ανταμοιβή που τους επιφύλαξε η κυβέρνηση για το γεγονός ότι έχουν μετατρέψει το δημόσιο αγαθό του ηλεκτρισμού σε αγαθό πολυτελείας για τους πολίτες, για το ότι «πέτυχαν» να εκτελέσουν την κυβερνητική θέληση για παράδοση της πλειοψηφίας της ΔΕΗ σε ιδιώτες μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, καθώς και για το ότι έτσι «πέτυχαν» εντέλει η ΔΕΗ να χάσει το διαχρονικό κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μετά από την εμφάνιση ανεξήγητων πράξεων που διαπιστώθηκε ότι εκτελέστηκαν πριν την ανακοίνωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρενέβη για να ελέγξει την ύπαρξη συναλλαγών που μπορεί να έγιναν με το πλεονέκτημα της εσωτερικής πληροφόρησης πριν από την ανακοίνωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου.

Σε αγαστή συνεργασία με τον κ. Μητσοτάκη, η διοίκηση Στάσση προχώρησε στην απαξίωση και ουσιαστικά στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που η λειτουργία τους θα μπορούσε να είχε μειώσει τις τιμές ρεύματος και θα μπορούσε να ενισχύσει την επάρκεια του ενεργειακού μας συστήματος, ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, κρυπτόμενη πίσω από την επικοινωνιακή εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης. 

Η «Δημόσια» Επιχείρηση Ηλεκτρισμού του κ. Μητσοτάκη έχει απωλέσει πλέον τον κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο και, αντί να λειτουργεί προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, λειτουργεί τυχοδιωκτικά, με μοναδικό στόχο να εξασφαλίζει υψηλές τιμές μετοχής στο ταμπλό του χρηματιστηρίου και υψηλά μπόνους για τα γαλάζια παιδιά. Την ίδια ακριβώς περίοδο, που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ίδιος ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Στάσσης, εμφανίζεται να κτίζει σπίτι φαραωνικών διαστάσεων σε νησί του Αιγαίου, αλλά και μαζί με τα άλλα στελέχη της επιχείρησης να λαμβάνουν ως επιπρόσθετο μπόνους 1.856.000 μετοχές της ΔΕΗ, συνολικής αξίας άνω των 16.000.000 ευρώ.

Μπροστά στο κύμα των 4πλάσιων και 5πλάσιων χρεώσεων από την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής, οποιαδήποτε έκπτωση, προερχόμενη άλλωστε από χρήματα που έχει πληρώσει όλη η ελληνική κοινωνία και οικονομία, είναι απλή σταγόνα στον ωκεανό.
Στην πραγματικότητα η ΔΕΗ του κ. Μητσοτάκη και των γαλάζιων παιδιών αποτελεί μέρος ολιγοπωλίου στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, συμμετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωση των υψηλών τιμών στην προημερήσια αγορά που οδηγούν στη χρεοκοπία νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Ερωτάται ο Πρωθυπουργός:
1. Εγκρίνει η κυβέρνηση το πάρτι διασπάθισης δημοσίου χρήματος από την πλευρά της Διοίκησης της ΔΕΗ με την αγορά, με χρήματα των φορολογουμένων, μετοχών ύψους 16.000.000 ευρώ και την απόδοσή τους ως δώρου στον εαυτό τους, την ώρα που νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος;
2. Τι σκοπεύει να πράξει για να ελεγχθούν καταγγελίες που φέρουν τη Διοίκηση της ΔΕΗ εμπλεκόμενη σε κερδοσκοπικά παιχνίδια χειραγώγησης της μετοχής της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο, αξιοποιώντας την καίρια εσωτερική πληροφόρηση για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας;

Ο Ερωτών
Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Τσίπρας Αλέξης

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2022 | 10:27 am


Άρτα - Ειδήσεις και Νέα

Να ΜΕΓΑ-λώσουμε την Άρτα! - Arta2day

Να ΜΕΓΑ-λώσουμε την Άρτα!  Arta2day

Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 1:12 pm


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Άρτα