Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Άρτας   >   Άρτα    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Αυτά είναι τα μέλη της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Άρτας

Πραγματοποιήθηκαν, την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, με μεγάλη συμμετοχή οι εκλογές


  Πραγματοποιήθηκαν, την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, με μεγάλη συμμετοχή οι εκλογές για την νέα Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Άρτας.
   Μετά την καταμέτρηση των ψήφων ανακοινώνεται ότι εκλέγονται οι: 

      1. Αντωνίου Αικατερίνη
      2. Βαρέλης Κωνσταντίνος
      3. Βλάρας Γρηγόριος
      4. Δέτσικα Μαρία (Πιπίτσα)
      5. Δρίβας Ευάγγελος
      6. Κατσινέλης Βασίλειος
      7. Κολιού Αικατερίνη
      8. Κολοβού Αντουανέτα
      9. Μανιφάβα Νίκη
      10. Μπαλάσκας Βασίλειος
      11. Μπασδέκης Δημήτριος
      12. Μπρισένιου Ευαγγελία
      13. Σιαπάτη Βασιλική (Βίκυ)
      14. Σχισμένου Σοφία
      15. Τατσιόπουλος Γρηγόριος
      16. Τσίπρας Σταύρος
      17. Φλούδα Ιωάννα
      18. Ψυλλιάς Χριστόφορος
      19. Ψυχογιός Παναγιώτης

   Τις ερχόμενες μέρες η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή θα συνεδριάσει για να εκλέξει τον/τη νέο/α συντονιστή/τρια και τον/την αναπληρωτή/τρια συντονιστή/τρια.

Δημοσιεύθηκε στις 11 March 2024 | 6:14 pm


Αυτοί είναι οι υποψήφιοι για τη νέα Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Άρτας

- Την Κυριακή 10 Μαρτίου οι εκλογές

- Πού θα ψηφίσουν τα μέλη των Οργανώσεων Μελών


   Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Άρτας ενημερώνει ότι οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024. Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα.
   Η νέα ΝΕ θα είναι 19μελής, Τα μέλη που θα ψηφίσουν έχουν τη δυνατότητα να βάλουν μέχρι και έξι (6) σταυρούς στο ψηφοδέλτιο.
   Στις εκλογές της Νομαρχιακής Επιτροπής, με βάση τις διατάξεις του Καταστατικού, γίνονται με τη συμμετοχή και την ψήφο όλων των μελών του κόμματος.
   Δικαίωμα ψήφου έχουν όσες/οι έχουν γραφτεί στις Οργανώσεις Μελών ή στον isyriza έως και τις 3/2/2024. σύμφωνα και με την 1η εγκύκλιο της Κ.Ο.Ε.Σ (31-12-2023).
   Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, θα ψηφίζουν αυτοπροσώπως, έχοντας μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα και πληρώνοντας εφάπαξ ποσό 2 ευρώ, που υποκαθιστά την συνδρομή και καθιστά τα μέλη οικονομικά ενήμερα. Ταυτόχρονα, θα δίνεται η δυνατότητα για επιπλέον οικονομική ενίσχυση στο κόμμα για όποια/ον το επιθυμεί.
   Για την εκλογή ισχύει υποχρεωτικά η ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων 50-50%.
   
   Οι χώροι που θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές είναι: 

      1. Για τις Ο.Μ. Α΄και Β’ Άρτας, καθώς και για τις Ο.Μ. Αμβρακικού-Κωστακιών, Βλαχέρνας-Ξηροβουνίου, Γ. Καραϊσκάκη και Φιλοθέης-Αγ. Σπυρίδωνα: Επιμελητήριο (κεντρική πλατεία) στην Άρτα 
      2. Για την Ο.Μ. Δ. Τζουμέρκων: Κοινοτικό Γραφείο στο Άνω Γραικικό 
      3. Για την Ο.Μ. Κ. Τζουμέρκων: Ξενοδοχείο Ελατοφίλητο στο Αθαμάνιο 
      4. Για την Ο.Μ. Ν. Σκουφά: Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (παλιό Δημαρχείο) στο Κομπότι

   Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εφορευτικής Επιτροπής, υποψήφια μέλη για τη νέα Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Άρτας είναι οι:

1 ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 
2 ΒΑΡΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 
3 ΒΛΑΡΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ 
4 ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΛΗΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ 
5 ΔΕΤΣΙΚΑ ΜΑΡΙΑ (ΠΙΠΙΤΣΑ) 
6 ΔΙΡΔΙΡΗ ΜΑΡΙΑ
7 ΔΡΙΒΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 
8 ΚΑΛΥΒΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
9 ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
10 ΚΑΡΥΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
11 ΚΑΤΣΙΝΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
12 ΚΟΛΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
13 ΚΟΛΟΒΟΥ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΑ
14 ΛΑΪΟΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ
15 ΜΑΜΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
16 ΜΑΝΙΦΑΒΑ ΝΙΚΗ
17 ΜΠΑΛΑΔΗΜΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
18 ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
19 ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
20 ΜΠΟΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
21 ΜΠΡΙΣΕΝΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
22 ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
23 ΠΑΠΠΑΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ
24 ΠΑΠΠΑΣ ΑΝΤΡΕΑΣ
25 ΠΟΛΥΖΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
26 ΠΡΑΜΑΓΚΙΟΥΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
27 ΠΡΟΚΑΘΟΥΜΕΝΟΥ ΜΑΓΔΑ
28 ΣΙΑΠΑΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΒΙΚΥ)
29 ΣΤΑΣΙΝΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
30 ΣΧΙΣΜΕΝΟΥ ΣΟΦΙΑ
31 ΤΑΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
32 ΤΣΙΜΠΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
33 ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
34 ΦΛΟΥΔΑ ΙΩΑΝΝΑ
35 ΧΑΛΑΣΤΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
36 ΨΥΛΛΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
37 ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

   Η παραπάνω εκλογική διαδικασία είναι κρίσιμη και σημαντική για τη Νομαρχιακή Επιτροπή, που αποτελεί θεμέλιο του κόμματος στην κοινωνία. Για αυτό και είναι απαραίτητη η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των μελών του κόμματος.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΑΡΤΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 6 March 2024 | 1:08 pm


ΑΦΜ από… κούνια!

Ένα σατιρικό κείμενο για το «δώρο», που θα κάνει από την ερχόμενη Άνοιξη η Εφορία, στα πρώτα γενέθλια των παιδιών μας... 



   Δεν ξέρω αν το διαβάσατε, αλλά από την ερχόμενη Άνοιξη η Εφορία θα κάνει δώρο έναν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) στα πρώτα γενέθλια κάθε παιδιού. 
   ΑΦΜ από… κούνια, λοιπόν, θα αποκτούν πλέον οι ανήλικοι, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), θα τον αποδίδει αυτόματα στα ανήλικα από 12 μηνών έως 12 ετών. Οι γονείς θα ενημερώνονται για το ΑΦΜ, που αποδόθηκε στο τέκνο, μέσω: α) Ηλεκτρονικής ειδοποίησης, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Επικοινωνίας και β) Ανάρτησης, στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/ Τα Μηνύματά μου.
   Επιπλέον, τα στοιχεία του ΑΦΜ του ανηλίκου θα εμφανίζονται εφεξής ως «Σχετιζόμενος ΑΦΜ» στην εικόνα των σχέσεων φυσικού προσώπου των γονέων, στην ψηφιακή πύλη myAADE/ Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Φυσικού Προσώπου.Αποκλειστικό! " Έκδοση ΑΦΜ σε παιδιά από την ηλικία των 12 μηνών". Βάσει διατάξεων θα πρέπει να δηλώνονται οι δαπάνες, οι ιδιοκτησίες και τα εισοδήματα. 
   Πολλοί μπορεί να αναρωτηθούν ποια είναι η ανάγκη να έχει ένα παιδί 12 μηνών ΑΦΜ και ποιες δαπάνες, ιδιοκτησίες και εισοδήματα πρέπει να δηλωθούν βάσει διατάξεων. Σε αυτές τις απορίες έρχεται να απαντήσει το παρακάτω «ερμηνευτικό» κείμενο που πόσταρε στο fb η Νίνα Κολιού.
   Διαβάστε:

Αποκλειστικό!
" Έκδοση ΑΦΜ σε παιδιά από την ηλικία των 12 μηνών". Βάσει διατάξεων θα πρέπει να δηλώνονται οι δαπάνες, οι ιδιοκτησίες και τα εισοδήματα.
Αναλυτικά ανά κατηγορία:
-Στις ιδιοκτησίες ανήκουν τυχόν αυτοκίνητα τροχόσπιτα και σπίτια της Barbie, κουκλοσπιτα με άνω από έναν όροφο και ειδικές άλλες κατασκευές από χαρτόνι που εφάπτονται στο έδαφος.
-Στις δαπάνες ανήκουν αγορές σε μωρομαντηλα καθώς και υλικά για χρήση εκπαιδευτική και διασκεδαστική.
-Επίσης δαπάνες για βρεφικους σταθμούς ή δραστηριότητες μπαλέτου και μποξ απαλλάσσονται από φόρους. Λοιπές δραστηριότητες θα φορολογούνται.
-Στις κατηγορίες πολυτελείας αναφέρονται οι επισκέψεις σε παιδότοπους άνω της μιας φοράς εβδομαδιαίως καθώς και κάθε τροχήλατο όχημα που φέρει τρεις τροχούς και κόρνα σπιράλ χρώματος κόκκινη καθώς και τυχόν κουδουνάκια ή διακοσμητικά αξεσουάρ με σουπερήρωες.
-Ειδική φορολογία θα επιβαρύνει τις καταθέσεις σε κουμπαραδες γουρουνάκι καθώς και η απόκτηση εισοδημάτων από κάλαντα, γενέθλια, χατίρια και ονομαστικές εορτές.
-Εφιστάται η προσοχή στην απόκτηση δώρων και τυχόν άλλων αποκτηθεντων από τα ανωτέρω πχ γιογιό τουαλέτα και είδη σε σετ.
-Πιθανή ανταλλαγή καρτών panini ή συλλογή αυτοκόλλητων θα πρέπει να δηλώνεται εντός 10 ημερών από την αγορά και από τον περιπτερουχο.
-Εισοδηματα από παππούδες και γιαγιάδες από την πατρική γραμμή θα απαλλάσσονται εφόσων αυτές δίνονται υπό συνθήκες εξαγοράς της σιωπής (πχ μην πεις στη μαμά ότι δοκίμασες τσίπουρο κτλ).
-Ισχυρές αντιδράσεις αναμένονται από τις εταιρείες Peppa Pig ΑΕ, Avengers ΕΠΕ και Frozen ΑΕΒΕ λόγω των επικείμενων αποκριών για την αναμενόμενη φορολόγηση στολών.
-Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι αποκτήσεις λιρών και ειδικών ματακίων ή φυλακτών που αποκτούνται κατά την γέννηση, αφού αυτά προηγούνται τις έκδοσης του ΑΦΜ. Αναμένεται ο τρόπος τα οποία τούτα θα δηλώνονται ετεροχρονισμένα."

Δημοσιεύθηκε στις 7 February 2024 | 11:43 am


Η Άρτα στην πορεία για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Ανοιχτή Γενική Συνέλευση το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου και ώρα 6:00 μ.μ. στη ΔΙΩΝΗ



   Ανοιχτή Γενική Συνέλευση με θέμα τη συζήτηση πάνω στα προσυνεδριακά κείμενα και τις θέσεις του κόμματος διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ν. Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου και ώρα 6:00 μ.μ. στην αίθουσα ΔΙΩΝΗ στο Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας. 
   Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση θα είναι η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Μάριος Κάτσης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου και η Όλγα Γεροβασίλη, Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Άρτας.
   Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, εν όψει του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, που θα διεξαχθεί το τριήμερο 23-24-25 Φεβρουαρίου 2024.

Δημοσιεύθηκε στις 31 January 2024 | 12:39 pm


Συνάντηση Όλγας Γεροβασίλη με τους ανθρώπους της Σχεδίας στα Γιάννενα

Η κατάργηση των Κέντρων Πρόληψης δείχνει ποια είναι η θέση αυτής της κυβέρνησης απέναντι στις υποστηρικτικές δομές ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και των οικογενειών τους



   Συνάντηση με μέλη της διοίκησης, τον επιστημονικό υπεύθυνο και εργαζόμενους στο Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία» είχε το πρωί της Κυριακής, 28 Ιανουαρίου 2024, στα Ιωάννινα, η Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη.
   Αντικείμενο της συζήτησης ήταν το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις, που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα, το οποίο, μεταξύ άλλων, όπως διαφαίνεται από τις διαρροές του προσχεδίου, οδηγεί σε κλείσιμο τα Κέντρα Πρόληψης, με τη μη αναγνώρισή τους ως εγκεκριμένων φορέων πρόληψης και τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης.
   Έγινε ενημέρωση για τα απτά αποτελέσματα του έργου, που επί 30 χρόνια προσφέρει στην τοπική κοινωνία η «Σχεδία» και εκφράστηκαν οι έντονες ανησυχίες των ανθρώπων της για τις συνέπειες που θα επιφέρει τυχόν κλείσιμο του Κέντρου Πρόληψης.
   Από την πλευρά της η κ. Γεροβασίλη δήλωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή η κυβέρνηση επιλέγει την κατάργηση των επί τόπου δομών και τη συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων τους σε ένα Υπουργείο. Πρόκειται για έναν υπερσυγκεντρωτισμό, ανέφερε η Αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος είναι απόλυτα αντιεπιστημονικός και εξυπηρετεί μόνο τη διαχείριση των κονδυλίων από τον εκάστοτε Υπουργό προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων.
   Δεν είναι όμως ούτε η πρώτη φορά, που αυτή η κυβέρνηση δείχνει ποια είναι η θέση της απέναντι σε υποστηρικτικές δομές ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και των οικογενειών τους. Πρόκειται για μία καθαρά πολιτική επιλογή, την οποία εμείς αντιπαλεύουμε, τόνισε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.
   Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε η βουλευτής Άρτας, είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια διάλυσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης και αντικατάστασή τους από ένα γραφειοκρατικό συγκεντρωτικό οργανισμό. Και, περιμένοντας την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, ζήτησε από τους ανθρώπους του Κέντρου πρόληψης συνεχή επαφή και ενημέρωση ώστε να γίνουν όλες εκείνες οι κινήσεις που θα διαφυλάξουν τους φορείς πρόληψης και την ενίσχυσή τους με το απαραίτητο προσωπικό και επαρκή χρηματοδότηση ώστε να συνεχίσουν να παράγουν το υποστηρικτικό τους έργο.

Δημοσιεύθηκε στις 29 January 2024 | 12:49 pm


Οι δύο κρίσιμοι σταθμοί του 2024 για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

- Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι και οφείλουμε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα

- Ένα αποτέλεσμα που θα επιβεβαιώσει ότι ο προοδευτικός κόσμος της χώρας επιμένει να βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ως τον βασικό αντίπαλο της ΝΔ και των πολιτικών της, αλλά και ταυτόχρονα ως τον εγγυητή για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου


   Η χρονιά που έφυγε ήταν πολύ δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και συνολικά για τον προοδευτικό χώρο. Η ΝΔ βγήκε κυρίαρχη από τις εθνικές εκλογές και η Ακροδεξιά κατέγραψε αθροιστικά πρωτοφανή κοινοβουλευτική δύναμη. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποδυναμώθηκε σημαντικά, ενώ ο προοδευτικός χώρος είναι κατακερματισμένος και για πρώτη φορά αθροίζει συνολικά μικρότερες δυνάμεις από αυτές της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς.
   Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι αναγκαίο να αλλάξουν. Για να θεραπευτεί η πρωτοφανής ανισορροπία στο πολιτικό μας σύστημα, που υποβαθμίζει την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα. Και για να μην εμπεδωθεί μια συνολική συντηρητική αναδίπλωση, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Με λίγα λόγια, η ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου καθίσταται κοινωνική, πολιτική και δημοκρατική αναγκαιότητα.
   Το 2024 εκ των πραγμάτων θα είναι κρίσιμο έτος για τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και συνολικά για τον προοδευτικό χώρο. Διότι, από τη μία, ακολουθεί τα αρνητικά αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς, από την άλλη, όμως, η κάλπη των ευρωεκλογών του Ιουνίου αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να ξεκινήσει άμεσα η αντεπίθεση.
   Η μεγάλη ευθύνη πέφτει στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, διότι ορίστηκε από τους πολίτες αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας και βασικός αντίπαλος της ΝΔ. Και δεύτερον, διότι παρά τη σημαντική αποδυνάμωσή του, κανένα άλλο κόμμα του προοδευτικού χώρου δεν δείχνει να μπορεί να αμφισβητήσει με αξιώσεις την κυριαρχία της ΝΔ. Αντιθέτως, μεγάλο μέρος του προοδευτικού κόσμου της χώρας οδηγείται στην παραίτηση και εν τέλει στην αποχή.
   Σε αυτό το πλαίσιο, το 2024 θα πρέπει να είναι έτος αντεπίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αρχής γενομένης από το Συνέδριο του Φεβρουαρίου. Ο στόχος είναι να παρουσιάσουμε στην ελληνική κοινωνία ένα συγκροτημένο πολιτικό σχέδιο που, από τη μία, θα απαντά με πειστικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, όπως η ακρίβεια, το ιδιωτικό χρέος, η στεγαστική κρίση, η ανασφάλεια, η κατάσταση στην Υγεία και Παιδεία και, από την άλλη, θα δίνει απαντήσεις στα μεγάλα επίδικα, όπως η παραγωγική ανασυγκρότηση, η κλιματική κρίση, το δημογραφικό, η εξωτερική πολιτική και το μεταναστευτικό / προσφυγικό.
   Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι και οφείλουμε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ένα αποτέλεσμα που θα επιβεβαιώσει ότι ο προοδευτικός κόσμος της χώρας επιμένει να βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ως τον βασικό αντίπαλο της ΝΔ και των πολιτικών της, αλλά και ταυτόχρονα ως τον εγγυητή για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου.

Άρθρο της Δ´ Αντιπροέδρου της ΒτΕ και βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Όλγας Γεροβασίλη, στην «Αυγή της Κυριακής»

Δημοσιεύθηκε στις 15 January 2024 | 1:49 pm


Δρόμος Αθαμάνιο – Θεοδώριανα… στρωμένος με καλές προθέσεις!

- Αν και επί ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκαν εκατομμύρια ευρώ, το έργο σήμερα μένει μετέωρο

- Απάντηση χωρίς απάντηση έστειλε το Υπουργείο Υποδομών σε Γεροβασίλη - Μπάρκα


   Απάντηση χωρίς απάντηση απέστειλε το Υπουργείο Υποδομών στην κοινοβουλευτική Ερώτηση υπ’ αριθμ. 2160/6.12.23, την οποία κατέθεσε η Βουλευτής Άρτας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη και ο Βουλευτής Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας για την ανάγκη ολοκλήρωσης του δρόμου Αθαμάνιο – Θεοδώριανα.
   Αν και επί ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκαν εκατομμύρια Ευρώ, το έργο σήμερα μένει μετέωρο.
   Ενώ, δηλαδή, έχει ήδη αποφασισθεί η διάλυση της σύμβασης λόγω παρέλευσης της οριακής προθεσμίας του έργου, το Υπουργείο ακόμη ψάχνει λύση…
   Ερωτηθείς ο Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την ολοκλήρωση του δρόμου απάντησε επί λέξει ότι «εξετάζει κάθε δυνατότητα».
   Με τα λόγια, όμως, έργα δεν γίνονται.
   Το δια ταύτα παραμένει ότι παρά την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων έως και 1.5.2024 και την ανάγκη προσπελασιμότητας του δικτύου, παρά την ανάγκη αποπεράτωσης του έργου, το οποίο και αναπτυξιακό χαρακτήρα έχει και θα συμβάλει στην άρση της απομόνωσης της ορεινής κοινότητας Θεοδωριάνων, το Υπουργείο αντί να δώσει λύση ..την αναζητά!

Ακολουθεί η Ερώτηση που κατέθεσαν οι δύο Ηπειρώτες βουλευτές




Και η Απάντηση χωρίς απάντηση του Υπουργείου




Δημοσιεύθηκε στις 13 January 2024 | 12:46 pm


Το 2023 έφυγε με δύο νέες κακές ειδήσεις για την Ήπειρο

- Δύο ακόμη σημαντικά έργα και 32 εκατομμύρια χάθηκαν με ευθύνη των τοπικών αυτοδιοικητικών παραγόντων
- Το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας στα Γιάννενα και το ΞΕΝΙΑ στην Άρτα έπεσαν θύματα παλινωδίας και ολιγωρίας


   Το 2023 έφυγε με δύο νέες κακές ειδήσεις για την Ήπειρο. Δύο ακόμη σημαντικά έργα για την τοπική κοινωνία και την περιφερειακή ανάπτυξη απεντάχθηκαν, χάνοντας τη χρηματοδότησή τους.
   Το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας στα Γιάννενα και το ΞΕΝΙΑ στην Άρτα έπεσαν θύματα της παλινωδίας και της ολιγωρίας των τοπικών αυτοδιοικητικών παραγόντων.
   Βαρύνονται με την ευθύνη για την απώλεια της χρηματοδότησης με 20 εκατομμύρια για το Πάρκο και με 12 εκατομμύρια για το ΞΕΝΙΑ.
   Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να έχει στόχευση και προγραμματισμό. Και έχει την ευθύνη, με τη χρήση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, να προωθεί την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
  
Όλγα Γεροβασίλη
Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Άρτας με τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

Δημοσιεύθηκε στις 3 January 2024 | 10:15 am


Κραυγή Αγωνίας από τους Ελαιοπαραγωγούς Άρτας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη


   Πρόσφατα με υπόμνημά τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πέτα, Κομποτίου, Άνω Πέτρας και άλλων Αγροτικών Συλλόγων, μελών της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας προς τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας, κ. Β. Ψαθά εξέπεμψαν κραυγή αγωνίας σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί της Άρτας.

   Όπως αναφέρουν, η φετινή ακαρπία ξεπερνά ακόμη και το 95% ενώ, ταυτόχρονα, το κόστος παραγωγής (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, καύσιμα κ.α.) έχει αυξηθεί σημαντικά.

   Σε συνδυασμό με τα ανωτέρω η νέα ΚΑΠ, με τις μειωμένες επιδοτήσεις, θα έχει αποτέλεσμα οι ελαιοπαραγωγοί αλλά και όσοι ασχολούνται με τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα να περιέλθουν σε απελπιστική κατάσταση.

   Το πρόβλημα των μεσαζόντων που διογκώνουν τις τιμές από το χωράφι μέχρι το ράφι, αλλά κι εκείνων που πολλαπλασιάζουν αυθαίρετα τη τιμή των λιπασμάτων και άλλων αγροεφοδίων απαραίτητων στην παραγωγική διαδικασία είναι διαχρονικό.

   Σύμφωνα με τις καταγγελίες των φορέων, η δακοκτονία την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο δεν ήταν αποτελεσματική με αποτέλεσμα η λιγοστή παραγωγή να μειωθεί ακόμα περισσότερο και να υποβαθμιστεί ποιοτικά.

   Την ίδια ώρα, από την μεγάλη αύξηση της τιμής του ελαιολάδου, κερδισμένοι βγαίνουν οι έμποροι και οι μεσάζοντες, ενώ γίνεται προσπάθεια να φανούν ως υπαίτιοι οι ίδιοι οι αγρότες.

   Χαρακτηριστική είναι η περσινή ελαιοκομική περίοδος, όπου η βρώσιμη ελιά έφτασε να αγοράζεται από τους εμπόρους και κάτω από 30 λεπτά το κιλό, ενώ στο ράφι η τιμή της πολλές φορές ήταν και δεκαπλάσια.

   Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι γνωστά με τους νέους να αναγκάζονται να φεύγουν και την ύπαιθρο και τη περιφέρεια να ερημώνουν.

   Μεγάλη πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών, όπως αναφέρεται, λόγω οικονομικών δυσκολιών, δεν θα μπορέσει να κάνει όλες τις αναγκαίες εργασίες στα ελαιόδεντρα (κλαδέματα, λιπάνσεις, καθαρισμούς κ.α.), με αποτέλεσμα η απόδοση της ελιάς την επόμενη χρονιά να είναι κατά πολύ μειωμένη, ενώ είναι μηδενική η κρατική χρηματοδότηση για έργα υποδομής για την ελαιοκαλλιέργεια.

Μετ’ επιτάσεως οι ελαιοπαραγωγοί διεκδικούν:

  •         Κάλυψη του συνόλου απώλειας του εισοδήματός τους λόγω της ακαρπίας, με την καταβολή αποζημίωσης 200 ευρώ το στρέμμα.

  •         Κατώτερες τιμές ασφαλείας στα προϊόντα τους, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν και ένα αξιοπρεπές εισόδημα στον παραγωγό.

  •         Ασφάλιση και αποζημίωση έγκαιρα, στο 100% της παραγωγής από φυσικές και άλλες καταστροφές, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

  •         Όχι στη μείωση των επιδοτήσεων που επιφέρει η νέα ΚΑΠ.

  •         Μείωση του κόστους παραγωγής (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, καύσιμα κ.α.) με ταυτόχρονο έλεγχο διαμόρφωσης των τιμών τους.

 

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την ικανοποίηση των αιτημάτων των ελαιοπαραγωγών;

2. Τί μέτρα προτίθεται να πάρει για την μείωση της ψαλίδας τιμών από το χωράφι στο ράφι;

3. Προτίθεται να αναπληρώσει το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών από de minimis ή κρατικές επιχορηγήσεις;

 

Η ερωτώσα Βουλευτής

 

Γεροβασίλη Όλγα

Δημοσιεύθηκε στις 12 December 2023 | 1:22 pm


Όλγα Γεροβασίλη: «Αδυνατώ να βρω εξήγηση γιατί αποχώρησαν»

Η Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη αναλύει τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

 


   Συνέντευξη στην εφημερίδα «Βραδυνή τη Κυριακής» και το δημοσιογράφο Βαγγέλη Γιακουμό παραχώρησε η Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη.

   Σε αυτή αναφέρει αναλυτικά: 

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για την αποχώρηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που δημιούργησαν νέα κοινοβουλευτική ομάδα και πώς αισθάνεστε απέναντι στους πρώην συντρόφου σας;

Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι μια εύκολη κατάσταση όταν υπάρχουν δεσμοί δεκαετιών, πολιτικοί και συναισθηματικοί. Ειδικά όταν όλες και όλοι μαζί ζήσαμε έντονες και ιστορικές στιγμές και για τη χώρα και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκινήσαμε από ένα μικρό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και φτάσαμε να γίνουμε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για πάνω από δέκα χρόνια. Ζήσαμε τη βίαιη πολιτική ωρίμανση, από τα κοινωνικά κινήματα στις κυβερνητικές ευθύνες. Και καταφέραμε πολλά για τη χώρα και την κοινωνία με Πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα. Την κοινή μας ιστορία και διαδρομή την τιμώ και την κρατάω ως πολύτιμο κεφάλαιο και παρακαταθήκη. Και θέλω να πιστεύω ότι δεν είμαι η μόνη που το κάνει αυτό. Από εκεί και πέρα, θεωρώ μεγάλο λάθος την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τη συγκρότηση νέας κοινοβουλευτικής ομάδας. Και ακόμη και σήμερα αδυνατώ να βρω πειστική πολιτική εξήγηση για αυτή την κίνηση. Εν πάση περιπτώσει, ο καθένας κάνει τις επιλογές του και από αυτές θα κριθούμε όλες και όλοι και από την ιστορία και από τους πολίτες στην κάλπη.


Ωστόσο, η πολιτική δεν έχει συναίσθημα αλλά ρεαλισμό. Θα συγκρουστείτε με τα στελέχη αυτά εντός και εκτός Βουλής;

Κύριε Γιακουμή, είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας και παρότι αποδυναμωμένοι παραμένουμε το ισχυρότερο κόμμα στον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο. Συνεπώς, εμείς έχουμε την κύρια ευθύνη να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και αυτή η ευθύνη μας υποχρεώνει να είμαστε επικεντρωμένοι στο πώς θα ανασυγκροτηθούμε, πώς θα αποκαταστήσουμε τους δεσμούς μας με κοινωνικά στρώματα που μας γύρισαν την πλάτη και πώς θα παρουσιάσουμε στην ελληνική κοινωνία ένα εναλλακτικό σχέδιο προοδευτικής διακυβέρνησης. Βεβαίως, οι σχέσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων - και μέσα στον προοδευτικό χώρο - είναι εκ των πραγμάτων μεταξύ τους ανταγωνιστικές. Πολύ περισσότερο, όταν σε λίγους μήνες έχουμε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, αυτή των ευρωεκλογών. Και ενδεχομένως να υπάρξουν και διαφορές και διαφωνίες. Αλλά για εμάς στρατηγικός και ιδεολογικός μας αντίπαλος είναι η Δεξιά, η Νέα Δημοκρατία και οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό, εμείς διαχρονικά υποστηρίζουμε τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων πάνω σε θέσεις και προτάσεις.


Επειδή πάντα σας διέκρινε το μέτρο στο λόγο και στην πολιτική σας πράξη, για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται μόνο η μια πλευρά και εν προκειμένω αυτοί που έφυγαν ή και η πλευρά της ηγεσίας; Τι θα έπρεπε να είχαν αποφύγει και οι δυο πλευρές για να μην οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε διάσπαση όπως έγινε;

Η πρόσφατη διάσπαση είναι μια αρνητική εξέλιξη, αλλά είναι κάτι τετελεσμένο. Άρα, δεν ξέρω πόση σημασία έχει πλέον να συζητάμε για το τι θα μπορούσε να είχε γίνει ή να είχε αποφευχθεί. Αν μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση, ενδεχομένως να μην τελειώσουμε ποτέ. Και - πιστέψτε με - δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορείς να φεύγεις από το κόμμα σου στη βάση εκτιμήσεων ή υποθέσεων, δύο μόλις μήνες μετά την εκλογή νέου Προέδρου από μια δημοκρατική διαδικασία. Εκτός κι αν η πρόθεση ήταν εξαρχής αυτή. Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους. Και από τη δική μας πλευρά, επιλέγουμε να κοιτάμε μπροστά. Αυτό το Σαββατοκύριακο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή για τα επόμενα βήματά μας στο δρόμο προς το Συνέδριο και την εξωστρεφή δράση του κόμματος. Σε λίγες ημέρες ξεκινάει η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, την πιο σημαντική κοινοβουλευτική μάχη της χρονιάς και είναι εξαιρετικά κρίσιμο να εμφανιστούμε κατάλληλα προετοιμασμένοι.


Οι ευρωεκλογές αποτελούν ορόσημο για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ;

Κάθε κάλπη είναι ορόσημο για ένα κόμμα. Γιατί εκεί κρινόμαστε τελικά όλοι από τους πολίτες. Βέβαια, έχει περάσει στην κοινωνία η αντίληψη ότι στις ευρωεκλογές η ψήφος είναι “χαλαρή”. Ωστόσο, πολλές φορές στο παρελθόν οι πολίτες έστειλαν μήνυμα στην κάλπη των ευρωεκλογών. Όπως και να έχει, είναι μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση και οφείλουμε να δώσουμε από τώρα και για τους επόμενους μήνες τη δύσκολη μάχη για να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είναι μια κρίσιμη εκλογική μάχη, γιατί από τη μία θα καθορίσει τους συσχετισμούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Σε μια περίοδο που σε όλη την Ευρώπη η Ακροδεξιά ενισχύεται και η Δεξιά δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνεργαστεί μαζί της, είναι πολύ σημαντικό να προκύψει μια προοδευτική πλειοψηφία στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από την άλλη, είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία, ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές, οι πολίτες να στείλουν ένα σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας στη Νέα Δημοκρατία και στην αλαζονεία του 41%.


Παρ´ όλα αυτά, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να μπορέσει ο χώρος της κεντροαριστεράς να ενωθεί;

Κύριε Γιακουμή, όταν κάνουμε αυτή τη συζήτηση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολύ πρόσφατα χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία για μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας στην κάλπη της απλής αναλογικής. Και γι’ αυτό έχει μεγάλη ευθύνη κυρίως το ΠΑΣΟΚ. Ενώ εμείς τείναμε το χέρι της συνεργασίας, κάποιοι άλλοι επέλεξαν το δρόμο της περιχαράκωσης και της μονομέτωπης σχεδόν επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Γι’ αυτό τον λόγο επιλέγω να είμαι ρεαλίστρια και να ξέρω ποια είναι τα όρια του εφικτού. Μπορούν λοιπόν να υπάρξουν συγκλίσεις, πολιτικές και προγραμματικές, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μπορούν να υπάρξουν κοινές δράσεις στο κοινωνικό πεδίο. Μπορούν, βεβαίως, να υπάρξουν συμμαχίες στους συλλογικούς φορείς και στην αυτοδιοίκηση, όπως συνέβη με επιτυχία στους Δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να χτιστούν σχέσεις εμπιστοσύνης, να θεραπευτούν παλιά τραύματα και να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία. 


Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 12:22 pm


Στο Campus Κωστακιών η Όλγα Γεροβασίλη για τα προβλήματα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Άρτας

- Υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση
- Η σημερινή χρηματοδότηση βρίσκεται μόλις στο 40% απ’ ότι ήταν το 2010, παρά την τεράστια αύξηση του κόστους λειτουργίας από τότε
- Στο Τμήμα Μουσικών Σχολών διδάσκονται μόνο 18 από τα 33 όργανα ειδίκευσης και δεν πραγματοποιούνται επίσης πολλά άλλα, υποχρεωτικά για τη λήψη πτυχίου, μαθήματα


   Την Πανεπιστημιούπολη Άρτας επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας, 27 Νοεμβρίου 2023, η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Όλγα Γεροβασίλη και συναντήθηκε με τον καθηγητή Α. Τσίνα, Κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονίας, με τον καθηγητή Ε. Γλαβά, Κοσμήτορα της Σχολής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και με τον επίκουρο καθηγητή Μ. Σκούλιο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε τονίστηκε η σημασία του Πανεπιστημίου για την Άρτα, καθώς επίσης το πολύ σημαντικό ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο που παράγεται, παρά τις αντίξοες συνθήκες.
   Και οι τρεις καθηγητές επεσήμαναν το πρόβλημα που υπάρχει για όλες τις Σχολές, που είναι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σημερινή χρηματοδότηση βρίσκεται μόλις στο 40% απ’ ότι ήταν το 2010, παρά την τεράστια αύξηση του κόστους λειτουργίας από τότε.
   Αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη δημιουργίας νέας Φοιτητικής Εστίας και έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο σημαντική είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των φοιτητών και η διαδραστική τους σχέση με την τοπική κοινωνία.
   Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ένα πολύ ζωντανό Τμήμα, το οποίο κάθε χρόνο έχει τους περισσότερους εισακτέους ανάμεσα στα αντίστοιχα τμήματα της χώρας, που, όμως, λόγω συστηματικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, οι φοιτητές κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους τους φοιτητές αλλά και τις οικογένειές τους, που πλήττονται οικονομικά για να στηρίξουν τις σπουδές των παιδιών τους.
   Αυτή τη στιγμή η Σχολή αδυνατεί να τους δώσει τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, καθώς διδάσκονται μόνο 18 από τα 33 όργανα ειδίκευσης και δεν πραγματοποιούνται επίσης πολλά άλλα, υποχρεωτικά για τη λήψη πτυχίου, μαθήματα. Καταδείχτηκε η απουσία βούλησης από την πλευρά του υπουργείου να λυθεί το πρόβλημα, αντιστοιχώντας τον αριθμό των διδασκόντων στις ανάγκες λειτουργίας του τμήματος, παρά τις εκκλήσεις καθηγητών και φοιτητών.
   Η κ. Γεροβασίλη δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή της ώστε να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να επιλυθεί το πρόβλημα και κάλεσε την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα δίκαια αιτήματα του Τμήματος, που είναι η έγκριση έκτακτου κονδυλίου στο ύψος των αναγκών του τμήματος, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού και να δοθεί λύση στα υλικοτεχνικά προβλήματα που εμποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του τμήματος.

Δημοσιεύθηκε στις 28 November 2023 | 4:42 pm


Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, τα μεγάλα ζητήματα είναι εδώ

- «Να μην εγκλωβιστούμε ούτε σε μια “αριστερή μελαγχολία” και - θα συνιστούσα - ούτε σε έναν “αριστερό ναρκισσισμό”»

- «Παραμένω στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Για την ιστορία μας, για όσα έχουμε πετύχει και για όσα οφείλουμε να αγωνιστούμε για την χώρα και την κοινωνία. Για να υπερασπιστώ τη σπουδαία παρακαταθήκη της κυβέρνησής μας με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα»


   Συνέντευξη στο libre παραχώρησε η Όλγα Γεροβασίλη, Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, στις πρόσφατες εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Τα μεγάλα ζητήματα είναι εδώ, ο αντίπαλος είναι εδώ, τα μεγάλα διακυβεύματα είναι εδώ. Και για να είμαστε ενεργοί, πρέπει να τα προσπεράσουμε όλα αυτά και να μην εγκλωβιστούμε ούτε σε μια “αριστερή μελαγχολία” και - θα συνιστούσα - ούτε σε έναν “αριστερό ναρκισσισμό”. Και προφανώς δεν θα αναλωθούμε σε έναν “εμφύλιο” στον προοδευτικό χώρο, αλλά στον πραγματικό μας στόχο που δεν είναι άλλος από την υπεράσπιση της κοινωνίας και τη δράση απέναντι στο κυβερνών σύστημα».
   Αναφερόμενη δε στην ίδια, επισημαίνει ότι «Παραμένω στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Για την ιστορία μας, για όσα έχουμε πετύχει και για όσα οφείλουμε να αγωνιστούμε για την χώρα και την κοινωνία. Για να υπερασπιστώ τη σπουδαία παρακαταθήκη της κυβέρνησής μας με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, το μαξιλάρι ασφαλείας, τη ρύθμιση του χρέους, την προστασία της κοινωνικής συνοχής, την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών. Παραμένω γιατί θεωρώ ότι αυτός είναι ο χώρος που μπορεί να εκφράσει συμπεριληπτικά και πλειοψηφικά τον προοδευτικό κόσμο, από την ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο.»

Αναλυτικά η συνέντευξη

Κυρία αντιπρόεδρε ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, μετράει μόλις 36 βουλευτές στην Κοινοβουλευτική του ομάδα; Πώς θα κινηθεί από εδώ και στο εξής;

Περνάμε μια δύσκολη και σύνθετη περίοδο, μετά τη διπλή εκλογική μας ήττα, την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, την παρατεταμένη εσωστρέφεια και την πρόσφατη διάσπαση. Όλη αυτή η κατάσταση μας έχει στοιχίσει και πολιτικά και συναισθηματικά και προφανώς και αριθμητικά στην Βουλή. Είναι μια κρίση που μας έχει επηρεάσει όλες και όλους και διατρέχει το κόμμα μας μέχρι την βάση του. Τις επιλογές του καθενός από εμάς θα τις κρίνει τελικά η ιστορία. Ωστόσο, δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Τα μεγάλα ζητήματα είναι εδώ, ο αντίπαλος είναι εδώ, τα μεγάλα διακυβεύματα είναι εδώ. Και για να είμαστε ενεργοί, πρέπει να τα προσπεράσουμε όλα αυτά και να μην εγκλωβιστούμε ούτε σε μια “αριστερή μελαγχολία” και - θα συνιστούσα - ούτε σε έναν “αριστερό ναρκισσισμό”. Και προφανώς δεν θα αναλωθούμε σε έναν “εμφύλιο” στον προοδευτικό χώρο, αλλά στον πραγματικό μας στόχο που δεν είναι άλλος από την υπεράσπιση της κοινωνίας και τη δράση απέναντι στο κυβερνών σύστημα. Βρισκόμαστε σε έναν κρίσιμο κοινοβουλευτικά μήνα. Έχουμε τον προϋπολογισμό, το φορολογικό νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια και άλλα νομοσχέδια, που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να επισπεύσει ανενόχλητη βασισμένη στην πολυδιάσπαση της αντιπολίτευσης.


Υπάρχει ένα θέμα που αφορά τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τις υποθέσεις του κόμματος ο κ. Κασσελάκης. Πολλοί του ασκούν κριτική για «άγνοια» σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, αλλά και την ανθρωπογεωγραφία της Αριστεράς στην Ελλάδα γενικότερα. Εσείς τι πιστεύετε;

Είμαι από αυτούς που στήριξαν την εκλογή Προέδρου από τη βάση, όπως και η πλειοψηφία του Συνεδρίου μας πριν ενάμιση χρόνο και οφείλουμε να σεβόμαστε και τις συλλογικές μας αποφάσεις και την επιλογή της βάσης μας στην πρόσφατη εσωκομματική κάλπη. Επομένως, το ερώτημα που ενδεχομένως πρέπει να απαντήσουμε, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και αυτοκριτικοί, είναι για ποιον λόγο η βάση έκανε αυτή την επιλογή και τι μήνυμα έστειλε. Προφανώς ο Στέφανος Κασσελάκης χρειάζεται το χρόνο του και οφείλουμε να τον δώσουμε παρόντες. Μπορεί να βγαίνουμε αποδυναμωμένοι από τις τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο, στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπάρχουν πολλά στελέχη με πολιτική και κυβερνητική εμπειρία, με γνώση και τεχνοκρατική επάρκεια. Συνεπώς, λειτουργώντας ως ομάδα ή ως “ορχήστρα” - όπως συνηθίζει να λέει και ο Πρόεδρος - και βεβαίως με τις αναγκαίες συνθέσεις που απαιτούνται στην πολιτική, θα υπερβούμε τις σημερινές δυσκολίες και θα πετύχουμε τους συλλογικούς μας στόχους.


Τελικά οι αποχωρήσεις έγιναν για να αποδυναμωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ή ο Αλέξης Τσίπρας; Λίγοι μπορούσαν να φανταστούν πριν από δύο μήνες ότι ο κ. Τζανακόπουλος και η κα Αχτσιόγλου θα ήταν απέναντι στον τέως πρόεδρο του κόμματος επιλέγοντας να αποχωρήσουν.

Για τον Αλέξη Τσίπρα δεν υπάρχει ούτε η ανάγκη της “επιβεβαίωσης” ούτε η αγωνία της “αποδυνάμωσης”. Αυτό το γνωρίζουν όλοι και όποιος δεν το θυμάται του το θυμίζω. Ο ίδιος αποφάσισε να αποχωρήσει από Πρόεδρος του κόμματος αφήνοντας, όπως είπε, το νέο κύμα να περάσει με στόχο μια καινούργια ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Η επιλογή όσων αποχώρησαν εκ του αποτελέσματος αποδυναμώνει τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αποδυναμώνει την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας και βέβαια συμβάλλει στον κατακερματισμό του αριστερού προοδευτικού χώρου, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία είναι κυρίαρχη και ο κ. Μητσοτάκης αισθάνεται ανενόχλητος να κυβερνά με αλαζονεία.


Πιστεύετε ότι ο κ. Τσακαλώτος και η κ. Αχτσιόγλου επέλεξαν να αποχωρήσουν γιατί δεν ήθελαν να αποδεχτούν την ήττα τους ή υπάρχουν άλλοι λόγοι περισσότερο ή λιγότερο πολιτικοί;

Κύριε Διαμαντόπουλε, έχω ζήσει και στο παρελθόν διασπάσεις της Αριστεράς και τότε υπήρχαν ουσιαστικές διαφορές, στρατηγικού χαρακτήρα πολλές φορές. Για παράδειγμα, στη διάσπαση του 2015 υπήρχε η στρατηγικού χαρακτήρα διαφωνία που αφορούσε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Σήμερα, δυσκολεύομαι να εντοπίσω τέτοιους λόγους που να οδηγήσουν σε μια τέτοια επιλογή. Και δυσκολεύομαι ακόμη περισσότερο, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, παρά την διπλή βαριά εκλογική ήττα του, είναι η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας αποτελώντας παράλληλα ένα σπάνιο και δύσκολο πολιτικό εγχείρημα στην Ευρώπη, ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς να έχει καταφέρει να γίνει κυβέρνηση και να είναι ο ένας από τους δύο πόλους του πολιτικού συστήματος για πάνω από δέκα χρόνια. Είναι τεράστιο αυτό που έχουμε πετύχει όλοι μαζί με Πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα, για να γίνονται τέτοιες επιλογές αποχώρησης χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν όλα αυτά. Χωρίς να μπαίνει δηλαδή η μεγάλη εικόνα της κοινής μας ιστορίας και των όσων έχουμε πετύχει για την Αριστερά πάνω από την επιλογή του κατακερματισμού. Την ίδια ώρα, όπως σε όλα τα κόμματα, έτσι και στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, πλειοψηφίες και μειοψηφίες, διάλογος στα όργανα, επίτευξη ή όχι συνθέσεων. Δεν είδα να επιδιώχθηκε καν αυτός ο δρόμος. Από όλες τις απόψεις λοιπόν θεωρώ λάθος την επιλογή όσων αποφάσισαν να αποχωρήσουν.


Εσείς θα παραμείνετε στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ; Υπάρχει περίπτωση να αποχωρήσετε εάν ο κ. Κασσελάκης συνεχίσει να πέφτει σε αντιφάσεις όπως αυτή για το περίφημο «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ;

Όπως σας είπα πριν, παραμένω στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Για την ιστορία μας, για όσα έχουμε πετύχει και για όσα οφείλουμε να αγωνιστούμε για την χώρα και την κοινωνία. Για να υπερασπιστώ τη σπουδαία παρακαταθήκη της κυβέρνησης μας με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, το μαξιλάρι ασφαλείας, τη ρύθμιση του χρέους, την προστασία της κοινωνικής συνοχής, την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών. Παραμένω γιατί θεωρώ ότι αυτός είναι ο χώρος που μπορεί να εκφράσει συμπεριληπτικά και πλειοψηφικά τον προοδευτικό κόσμο, από την ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο.

Δημοσιεύθηκε στις 27 November 2023 | 9:19 am


Παρέμβαση Όλγας Γεροβασίλη για ένταξη των Κεντρικών Τζουμέρκων στις προβληματικές Περιοχές Κατηγορίας Α’

- Ο μοναδικός τρόπος για να αναστραφεί η σημερινή κατάσταση και να δημιουργηθούν προυποθέσεις ανάπτυξης

- Η αναφορά της βουλευτή Άρτας και η επιστολή του Δήμου Κ. Τζουμέρκων


   Στη Βουλή φέρνει η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και Δ' Αντιπρόεδρος της Βουλής το αίτημα που κατέθεσε ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων, με απόφαση που είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο, να ενταχθεί στις προβληματικές περιοχές κατηγορίας Α’.

Αναφορά για την κα Υπουργό Εσωτερικών

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Γεροβασίλη Όλγα κατέθεσε ως αναφορά προς την Υπουργό Εσωτερικών την υπ’ αριθμ. 5140/18.10.2023 Επιστολή του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων μετά της υπ’ αριθμ. 194/08.08.2023 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την ένταξή του Δήμου στις προβληματικές Περιοχές Κατηγορίας Α’ της ΚΥΑ ΔΙΔΑΔ/Φ.50/265/29847/30.10.1992 (ΦΕΚ 667/Β’). 

Τα χαρακτηριστικά δε που συνηγορούν στην ένταξή του στις Προβληματικές περιοχές κατηγορίας Α’ είναι συνοπτικά:

«οι περιορισμένοι σε ποικιλία και ποιότητα φυσικοί πόροι, οι μικρές πληθυσμιακές συγκεντρώσεις (με συνέπεια την ύπαρξη περιορισμένου ανθρώπινου δυναμικού και μικρής αγοράς) και η σχετική απομόνωση και η (δυσχερής) προσπελασιμότητα».

Επισυνάπτεται η Αναφορά και η Επιστολή του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων μετά της υπ’ αριθ. 194/08.08.2023 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.











Δημοσιεύθηκε στις 4 November 2023 | 9:05 am


Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιφυλάσσει μόνο οπισθοδρόμηση και μαρασμό για την Π.Ε. Άρτας

- Εμβληματικά έργα τινάζονται στον αέρα και Πανεπιστημιακές Σχολές κλείνουν

- Όλγα Γεροβασίλη: Αλήθεια, αυτή είναι η ιδέα της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη;


   Τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Άρτας από τη κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία με αλλεπάλληλες ενέργειες και παραλείψεις οδηγεί μεθοδικά σε οπισθοδρόμηση και μαρασμό την περιοχή μας, καταδεικνύει με συγκεκριμένα παραδείγματα ,η βουλυτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και Δ' Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη.
   Στη δήλωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά: 
   «Ένα εμβληματικό έργο, η “Κατασκευή Έργων Ύδρευσης Άρτας – Πρέβεζας – Λευκάδας” προϋπολογισμού 140 εκατομμυρίων Ευρώ € (με ΦΠΑ 24%), με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μόλις …απεντάχθηκε!
   Πρόκειται για ένα έργο που θα έλυνε το πρόβλημα ύδρευσης στην περιοχή, που προέβλεπε τη μεταφορά πόσιμου νερού από τις πηγές Αγ. Γεωργίου Λούρου για την εξυπηρέτηση αστικών κέντρων και οικισμών των Π.Ε. Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας και θα εξυπηρετούσε πληθυσμό της τάξης των 145.000 ατόμων για περίοδο 40 ετών. Το έργο ήταν ώριμο, είχε ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, δημοπρατήθηκε μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες και ήταν έτοιμο να περάσει στη φάση της υλοποίησης, καθώς είχε ήδη αναδειχθεί ο ανάδοχος του έργου.
   Η δε Κυβέρνηση τα ρίχνει στον … Daniel (!) και προφασίζεται την καταστροφή στη Θεσσαλία για την ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Παρά τις δεσμεύσεις ότι θα εξευρεθούν από άλλες πηγές πόροι, το δια ταύτα είναι ότι το έργο βρίσκεται πλέον κυριολεκτικά στον αέρα, χωρίς χρηματοδότηση.
   Ακόμη, για την κατασκευή του δρόμου Αθαμάνιο – Θεοδώριανα, τέσσερα χρόνια μετά, όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί ο δρόμος αλλά μαθαίνουμε ότι σταματούν οι εργασίες.
   Το Γ.Ν. Άρτας «καταρρέει», με την κατάσταση να είναι απελπιστική λόγω της έλλειψης γιατρών. Εδώ και χρόνια το 1/3 των οργανικών θέσεων είναι κενές ενώ δεν έχει γίνει ούτε μια πρόσληψη επικουρικού γιατρού.
   Στο δε τομέα της εκπαίδευσης… μόλις προ ημερών ο αρμόδιος Υπουργός φαίνεται να κατέθεσε στο Υπουργικό Συμβούλιο προσχέδιο νομοσχεδίου που επίκειται να τεθεί και σε δημόσια διαβούλευση με βάση το οποίο προς οριστική κατάργηση οδεύουν το τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής της σχολής Γεωπονίας Άρτας και το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου με έδρα την Άρτα, το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το τμήμα Μετάφρασης Διερμηνείας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Ηγουμενίτσας.
   Αλήθεια, αυτή είναι η ιδέα της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη; Αυτή είναι η στάση της ΝΔ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Π.Ε. Άρτας και της Ηπείρου;
   Αν δεν μπορούν να συμβάλλουν θετικά, τουλάχιστον, ας μην ασχολούνται άλλο.»

Δημοσιεύθηκε στις 2 November 2023 | 3:38 pm


Παρέμβαση της Όλγας Γεροβασίλη στη Βουλή για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Άρτας

Ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ, αγνοείται επί ΝΔ



   Να δοθούν απαντήσεις για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Άρτα ζητεί με ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Άρτας και Δ΄ Αντιπρόεδρος της ΒτΕ, Όλγα Γεροβασίλη, την οποία συνυπογράφουν 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή την πρωτοφανή καταστροφή με ευθύνη του επιτελικού κράτους, το οποίο βούλιαξε στη λάσπη και θάφτηκε στο θεσσαλικό κάμπο από το φαινόμενο «DANIEL», με τους κατοίκους της Θεσσαλίας να βλέπουν τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν μέχρι τις στέγες και να μένουν για μερόνυχτα εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι.
   Καθώς η οριοθέτηση και διευθέτηση της κοίτης του Αράχθου, η αντιπλημμυρική προστασία της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος συνιστά διαχρονικό αίτημα, καλείται ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών να απαντήσει πού βρίσκεται σήμερα το έργο «Αντιπλημμυρική προστασία Άρτας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος ποταμός» το οποίο δρομολογήθηκε, προκηρύχθηκε και ανατέθηκε – συμβασιοποιήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και αν έχει το Υπουργείο Υποδομών, τουλάχιστον, διασφαλίσει τη συνέχεια της χρηματοδότησης του εν λόγω κομβικής σημασίας έργου για την ευρύτερη περιοχή της Άρτας.

   Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης: 

Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2023

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

 

Θέμα: «Πού βρίσκεται η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης της Άρτας, που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ αγνοείται;»

Με αφορμή την πρωτοφανή καταστροφή με ευθύνη του επιτελικού κράτους, το οποίο βούλιαξε στη λάσπη και θάφτηκε στο θεσσαλικό κάμπο από το φαινόμενο «DANIEL», με τους κάτοικους της Θεσσαλίας να βλέπουν τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν μέχρι τις στέγες και να μένουν για μερόνυχτα εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι είναι ανάγκη να δοθούν απαντήσεις και για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Άρτα.

Η Οριοθέτηση και διευθέτηση της κοίτης του Αράχθου, η Αντιπλημμυρική προστασία της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος συνιστά διαχρονικό αίτημα.

Επί ΣΥΡΙΖΑ δρομολογήθηκε μια σειρά ενεργειών για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Συγκεκριμένα, με απόφαση του τότε Υπουργού Υποδομών, κου Σπίρτζη, δεσμεύτηκαν κονδύλια ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για αντιπλημμυρικά έργα στο Νομό Άρτας, που είχε πληγεί έντονα από τα καιρικά φαινόμενα στις αρχές του 2015.

Δεσμεύτηκαν έτσι πιστώσεις 4.000.000 ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης «Αντιπλημμυρική προστασία Άρτας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος ποταμός, μέχρι τον Αμβρακικό Κόλπο», και 1.000.000 ευρώ για την χρηματοδότηση του έργου «Εγκιβωτισμός ρέματος Κατσαρέλου» στο Δήμο Νικολάου Σκουφά.

Ειδικότερα το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας Άρτας δημοπρατήθηκε στις 7 Ιουλίου του 2016 με αντικείμενο των μελετών την ωρίμανση της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής της Άρτας και του ποταμού Αράχθου μέχρι την εκβολή του στον Αμβρακικό κόλπο και αφορούσε στη σύνταξη των εξής κυρίως μελετών: α) μελετών διευθέτησης της κύριας κοίτης του ποταμού Αράχθου κατάντη του φράγματος Πουρνάρι ΙΙ και μέχρι τις εκβολές με τα απαιτούμενα τεχνικά έργα, β) μελετών έργων εκτροπής-παράκαμψης της πόλης της Άρτας, μέρους της πλημμυρικής παροχής με τα απαιτούμενα τεχνικά έργα και γ) μελέτης οριοθέτησης για το τμήμα του ποταμού Αράχθου κατάντη του φράγματος Πουρναρίου και μέχρι τις εκβολές. Οι δικαστικές διαμάχες μεταξύ των μελετητικών σχημάτων που υπέβαλλαν προσφορές οδήγησε στην υπογραφή της σχετικής σύμβαση ανάθεσης εν τέλει τον Απρίλιο του 2019.

Σε ερώτησή μας τον Ιανουάριο του 2021 σε σχέση με το ποια πρόοδος έχει σημειωθεί και ποια πρόνοια έχει ληφθεί από το Υπουργείο Υποδομών για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του εν λόγω έργου από το ΕΣΠΑ της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 και την ένταξή του στο ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ, η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του ΥΠΥΜΕ ανέφερε ότι:

«3. Η σχετική σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης υπογράφηκε στις 8-4-2019 (ΑΔΑΜ:19SYMV004758104 2019-04-09), με προθεσμία περαίωσης στις 14-7-2022.

6. Η Δ19 έχει συμπεριλάβει το εν λόγω έργο στον προγραμματισμό της για υλοποίηση από το ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027 και θα το προτείνει στο Ε.Π.ΥΜΕΠΕΡΑΑ σε σχετική Πρόσκληση.»

Ενώ η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του ΥΠΥΜΕ ανέφερε ότι:

«α) Η πράξη «Ωρίμανση αντιπλημμυρικής προστασίας Άρτας και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος ποταμός μέχρι τον Αμβρακικό κόλπο», είναι ενταγμένη από 23.05.2019 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020, με κωδ ΟΠΣ 500025, δικαιούχο τη Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του ΥΠΥΜΕ, συνολικό π/υ 1.187.481,02 € και προβλεπόμενη ολοκλήρωση μέχρι 31.12.2023.

β) Το έργο περιλαμβάνεται επίσης στον σχεδιασμό του ΥΠΥΜΕ για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 και ως εκ τούτου η υλοποίησή του είναι δυνατόν να συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2021- 2027.»

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.  Πού βρίσκεται σήμερα το έργο «Αντιπλημμυρική προστασία Άρτας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος ποταμός» το οποίο δρομολογήθηκε, προκηρύχθηκε και ανατέθηκε – συμβασιοποιήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ;

2. Έχει το Υπουργείο Υποδομών, τουλάχιστον, διασφαλίσει τη συνέχεια της χρηματοδότησης του εν λόγω κομβικής σημασίας έργου για την ευρύτερη περιοχή της Άρτας;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Γεροβασίλη Όλγα

Ακρίτα Έλενα

Αναγνωστοπούλου Σία

Αποστολάκης Ευάγγελος

  Γιαννούλης Χρήστος

Ηλιόπουλος Όθων

Θρασκιά Ράνια

Κασιμάτη Νίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μπάρκας Κώστας

Παπαηλιού Γιώργος

Πούλου Γιώτα

Τζούφη Μερόπη

Δημοσιεύθηκε στις 16 September 2023 | 10:44 am


Η λύση απέναντι στους τσιλιαδόρους

- «Οι πολίτες, οι τοπικές κοινωνικές δυνάμεις και οι συλλογικότητες με συμβατό αξιακό και πολιτικό πλαίσιο, αποτελούν μια κρίσιμη μάζα για την αλλαγή επί τα βελτίω της τοπικής και περιφερειακής διακυβέρνησης»
- Άρθρο της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Δ’ Αντιπροέδρου της ΒτΕ, στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ – Σαββατοκύριακο


   Δεν είναι τυχαίο πως, σήμερα, πολλοί ΟΤΑ (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης), αποτελούν πεδίο «δόξης λαμπρό» για τις ελεγκτικές αρχές και την ελληνική δικαιοσύνη. Ούτε ασφαλώς, πως, με την άδεια της κυβέρνησης, αποτελούν το πεδίο καταγραφής και νομιμοποίησης της επιρροής του φασισμού. Η εικόνα αυτή είναι σύμφωνη με τη συνολική πραγματικότητα, όπου καθημερινά, ξεγυμνώνεται η ανικανότητα και η αδιαφορία του σημερινού υποδείγματος διακυβέρνησης. Η «Ελλάδα 2.0» δεν είναι τίποτε άλλο από ένα πελατειακό κράτος νέου τύπου που στήνεται και δρα εργαλειοποιώντας και ευτελίζοντας κρίσιμους θεσμούς και επιτρέποντας στο παρακράτος, τις συμφύσεις του και την ακροδεξιά, να δρουν πιο ανεξέλεγκτα από ποτέ. Που μπορεί να παριστάνει το διαιτητή στην ξεδιάντροπη αυθαιρεσία ενός προτύπου «επιχειρείν» στις δημόσιες παραλίες και τον τάχα συντετριμμένο παρατηρητή στις πυρκαγιές που κατακαίουν από άκρη σε άκρη ολόκληρους νομούς. Που, ενώ σπεύδει να ρίξει χημικά σε γήπεδα ακόμη και εναντίον οικογενειών και παιδιών, «παρακολουθεί διακριτικά» την πορεία «εισαγόμενων» ακροδεξιών ξένων χούλιγκαν από τα σύνορα ως την Αθήνα, με τελικό αποτέλεσμα μια δολοφονία που μπορούσε και έπρεπε να έχει αποτραπεί.
   Ακόμη και αυτό το νεοφιλελεύθερο κράτος που υποτίθεται πως υποστηρίζει η σημερινή κυβέρνηση, δεν μοιάζει καν ως «νυχτοφύλακας» αλλά ως «τσιλιαδόρος». Με τέτοιους όρους, οι πολλοί, οι «άσχετοι», είναι καταδικασμένοι να βιώσουν την ηθική ματαίωση, τον περαιτέρω οικονομικό μαρασμό και τη σταδιακή κοινωνική περιθωριοποίησή τους. Αν θέλουμε μια πιο δημοκρατική, διαφανή, συμβατή με τα συμφέροντα της κοινωνίας, διακυβέρνηση, έναν ισχυρό μοχλό «πράσινης», βιώσιμης ανάπτυξης και εμβάθυνσης του δημοκρατικού κεκτημένου, πρέπει να πιάσουμε το νήμα από το πλησιέστερο στον πολίτη επίπεδο, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ασχολούμενη χρόνια με τα αυτοδιοικητικά, γνωρίζω πως η αυτοδιοίκηση αποτελεί εύφορο έδαφος για τη σύναψη ευρέων οριζόντιων κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων. Πως, εκεί, η αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, είναι μέγεθος απόλυτα μετρήσιμο. Πως όταν το όραμα μιας αρχής για οικονομική και πολιτιστική τοπική ανάπτυξη έχει περιεχόμενο και κοινωνική στήριξη, τα θετικά αποτελέσματα αυτών των πρωτοβουλιών είναι καταλυτικά και διαρκή.
   Οι πολίτες, οι τοπικές κοινωνικές δυνάμεις και οι συλλογικότητες με συμβατό αξιακό και πολιτικό πλαίσιο, αποτελούν μια κρίσιμη μάζα για την αλλαγή επί τα βελτίω της τοπικής και περιφερειακής διακυβέρνησης. Ενδεχομένως, ορισμένοι από τους αναγνώστες, να πιστεύουν πως τέτοιου είδους παραινέσεις, λίγους μόνο μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, παρέλκουν. Ωστόσο, η βέβαιη πίεση από την μεριά της κυβέρνησης για την επιβολή των όρων επιβίωσης και αναπαραγωγής του πελατειακού κράτους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, οφείλει να ενεργοποιήσει, έστω και τώρα, όλες τις υγιείς προοδευτικές δυνάμεις. Η ενίσχυση τέτοιων προτάσεων, η στήριξη ανάλογων πρωτοβουλιών δεν αποτελεί στενή κομματική υπόθεση. Αποτελεί επένδυση για την ανάδειξη ενός διαφορετικού προτύπου διακυβέρνησης. Ένα πρότυπο οικοσύστημα ανάπτυξης στελεχών που θα παρουσιάζουν και θα εφαρμόζουν καινοτόμες δράσεις με άμεσο ευεργετικό αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών και στην υγιή δραστηριότητα των επιχειρήσεων. Που θα επιτυγχάνουν τη συμφιλίωση της ανθρώπινης δραστηριότητας και ανάπτυξης με το φυσικό περιβάλλον του οποίου η αξία – και η οικονομική – είναι πραγματικά ανεκτίμητη. Αυτό το νέο απτό παράδειγμα άσκησης παρέμβασης και διακυβέρνησης είναι το μοναδικό πειστικό επιχείρημα απέναντι στην οριστική επικράτηση του «Πάμε κι όπου βγει».

Δημοσιεύθηκε στις 14 August 2023 | 2:48 pm


Επειδή η αντιΣΥΡΙΖΑ σπέκουλα για τις δημοτικές εκλογές στην Άρτα καλά κρατεί...

- Δεν προτιθέμεθα να εξακολουθήσουμε να ανεχόμαστε άλλο αναπάντητα αυτήν τη συκοφαντική ρητορική, τις καφενειακές εικασίες και ανυπόστατες διαδόσεις, τα ψεύδη, τη λασπολογία και το βολικό -για πολλές και πολλούς- θόλωμα των τοπικών πολιτικών νερών

- Τα 10 πραγματικά δεδομένα


   Επειδή η αντιΣΥΡΙΖΑ σπέκουλα για τη στάση του κόμματός μας στις δημοτικές εκλογές του Δήμου Αρταίων καλά κρατεί για σχεδόν οκτώ χρόνια πια, επειδή πρόκειται για έντονες αναλήθειες και αήθεις συκοφαντίες, που στρέφονται τόσο εναντίον του κόμματός μας -των τοπικών θεσμικών του οργάνων και των ανθρώπων του- όσο και προσωποποιημένα προς τη Βουλευτή μας -πρώην Υπουργό και νυν Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων-, κάνουμε σαφές προς όλες ανεξαιρέτως τις κατευθύνσεις ότι δεν προτιθέμεθα να εξακολουθήσουμε να ανεχόμαστε άλλο αναπάντητα αυτήν τη συκοφαντική ρητορική, τις καφενειακές εικασίες και ανυπόστατες διαδόσεις, τα ψεύδη, τη λασπολογία και το βολικό -για πολλές και πολλούς- θόλωμα των τοπικών πολιτικών νερών.
   Είμαστε υποχρεωμένοι και αποφασισμένοι να βάλουμε οριστικά τέλος στα βρώμικα χτυπήματα και στην εν λόγω -μεθοδευμένη εδώ και πολλά χρόνια και διαρκώς συντηρούμενη και τροφοδοτούμενη από διάφορες πλευρές και για διάφορους λόγους- προπαγανανδιστική επίθεση και στοχοποίηση.
   Υπενθυμίζοντας και θέτοντας υπ' όψιν και στην κρίση όλων τα πραγματικά δεδομένα.
   Όχι υπονοητικές τερατολογίες και στοχευμένες κακοήθειες, βγαλμένες απ' την κοιλιά όσων τις δημιουργούν και τις μεταφέρουν.
   Όχι στοιχεία φαντασιακά, που να καλύπτουν την προκατάληψη επιβεβαίωσης ή/και τη συκοφαντική πρόθεση ή/και τις προσωπικές εμπάθειες ή/και την αποφυγή και μετάθεση ευθυνών ή/και τις ατομικές στρατηγικές ή/και τις αντιπολιτευτικές στοχεύεσεις ή/και τις μικροπολιτικές μεθοδεύσεις κάποιων.
   Πραγματικά δεδομένα και μόνο.
   Δεδομένο 1ο: Ο νέος εκλογικός νόμος απαιτεί για νομικά αποδεκτό ψηφοδέλτιο στελέχωσή του με 84 άτομα, για συμμετοχή υποψηφίων σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες, πέρα από τις Δημοτικές Ενότητες, ελάχιστο αριθμό ίσο με 120 άτομα και για την εξάντληση των δυνατοτήτων στελέχωσης των ψηφοδελτίων 317 άτομα. Με ποσόστωση φύλου ίση με 40%.
   Δεδομένο 2ο: Από τη σύσταση του Καποδιστριακού Δήμου Αρταίων, την τελευταία 25 ετία, το κόμμα μας έχει συμμετάσχει ενεργά στις δημοτικές εκλογές, παρέχοντας στήριξη και συντελώντας -στο βαθμό που του αναλογούσε και με βάση τις δυνατότητες και τις διαθεσιμότητες των μελών και των φίλων του- στη συγκρότηση αξιόμαχων αυτοδιοικητικών ψηφοδελτίων. Στοχεύοντας σταθερά στην αυτονομία των δημοτικών παρατάξεων, στη συστράτευση αριστερών και προοδευτικών ατόμων και συλλογικοτήτων, στις διαφανείς συμμαχίες στη βάση προγραμμάτων και αρχών, με στόχο τη διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής και όχι την κομματική εκλογική καταγραφή.
   Έτσι, στις εκλογές του 1998 και του 2002 στηρίχθηκε ως επικεφαλής της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ο αείμνηστος Βασίλης Γιολδάσης, λαμβάνοντας 2.106 ψήφους (ποσοστό 16,22%) και 2.101 ψήφους (ποσοστό 14,84%) αντίστοιχα.
   Τη σκυτάλη της παράταξης ομόφωνα πήρε από τα μέλη της η συντρόφισσα Όλγα Γεροβασίλη, που τέθηκε επικεφαλής της συνέχειας και μετεξέλιξης της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, δίνοντας με τη στήριξη του κόμματος την αυτοδιοικητική μάχη στις εκλογές του 2006 και στις πρώτες εκλογές του Καλλικρατικού Δήμου Αρταίων, το 2010, λαμβάνοντας 3.413 ψήφους (ποσοστό 23,89%) και 5.415 ψήφους (ποσοστό 20,1%) αντίστοιχα.
   Οι εκλογές του 1998 δεν είχαν επαναληπτική εκλογή, καθώς ο αείμνηστος Κώστας Βάγιας είχε λάβει ποσοστό 52,40% και εκλέχτηκε Δήμαρχος από τον πρώτο γύρο. Στις άλλες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις είναι γνωστό σε όλους και αναντίρρητο πως και οι εν λόγω παρατάξεις και ο χώρος μας υποστήριξαν και συνέδραμαν -στην 2η Κυριακή- την εκλογή στη θέση της Δημοτικής Αρχής των "όμορων ιδεολογικά" προοδευτικών παρατάξεων. Με επικεφαλής τους έχοντες το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Οικονομίδη (το 2002 και το 2006) και Παπαλέξη το 2010. Έναντι των υποψηφίων της ΝΔ, του αείμνηστου Κώστα Βάγια και των κ.κ. Κοτσαρίδα και Παπαβασιλείου αντίστοιχα.
   Δεδομένο 3ο: Η δημαρχιακή θητεία Τσιρογιάννη ξεκίνησε στις δημοτικές εκλογές του 2014. Επί συγκυβερνήσεως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Σαμαρά - Βενιζέλου. Τότε πρωτοεμφανίστηκε η παράταξη ΑΡΤΙΝΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, με επικεφαλής τον νυν Δήμαρχο, που έλαβε την 1η Κυριακή 8.747 ψήφους και ποσοστό 32,57%.
   Σ' εκείνη την αναμέτρηση είχαν κατέλθει δύο παρατάξεις με αναφορά στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίες είχαν συγκεντρώσει αθροιστικά 12.399 ψήφους και ποσοστό 46,36% :
   Η ΑΡΤΙΝΩΝ ΟΡΑΜΑ, με επικεφαλής τον κ. Στασινό, που κατέλαβε τη 2η θέση (με 6.239 ψήφους και 23,23%) και
   Η ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, με επικεφαλής τον κ. Παπαλέξη, που κατατάχθηκε 3η (με 6.160 ψήφους και 22,94%).
   Την τέταρτη θέση είχε καταλάβει η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, το ψηφοδέλτιο που στηριζόταν τότε από τον ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής την κ. Λίτσα Κιτσαντά -η οποία μετά την εκλογή της σ. Όλγας Γεροβασίλη το 2012 στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και την παραίτησή της από τη θέση της Δημοτικής Συμβούλου, ανέλαβε την ευθύνη να αποδεχθεί την ομόφωνη απόφαση και να τεθεί επικεφαλής του αυτοδιοικητικού ψηφοδελτίου- το οποίο και έλαβε 4.185 ψήφους και ποσοστό 15,58%.
   Η κεντροαριστερά λοιπόν του 2014 στο Δήμο Αρταίων (που εσχάτως και κατά το δοκούν την επικαλούνται σήμερα και τη συμποσούν εκλογικά κάποιοι, ώστε να μπορούν να χρεώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τους ανθρώπους του υπόγειες μεθοδεύσεις και συναλλαγές υπέρ της δεξιάς) είχε συγκεντρώσει ποσοστό 61,84%. Δήμαρχος, όμως, στην αναμέτρηση των δύο παρατάξεων που συμμετείχαν στο δεύτερο γύρο, της ΑΡΤΙΝΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ του κ. Τσιρογιάννη και της ΑΡΤΙΝΩΝ ΟΡΑΜΑ του κ. Στασινού, εξελέγη ο επικεφαλής της δεξιόστροφης παράταξης. Με γνωστή στην τοπική κοινωνία τη στήριξή του στο δεύτερο γύρο από μεγάλο τμήμα του δυναμικού που υποστήριζε το τρίτο ψηφοδέλτιο στις εκλογές του 2014. Έτσι, ο κ. Στασινός έλαβε στον 2ο γύρο 3.705 ψηφοδέλτια περισσότερα απ' όσα είχε την 1η Κυριακή. Δηλαδή περί τους 2.500 ψήφους λιγότερους απ' το άθροισμα των ψήφων που είχαν συγκεντρώσει οι δύο παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ μία εβδομάδα πριν.
   Δεδομένο 4ο: Το 2019, επί κυβερνήσεως Τσίπρα, κατήλθαν δύο ψηφοδέλτια δεξιάς κατεύθυνσης, που αθροιστικά έλαβαν την 1η Κυριακή ποσοστό 51,95%.
   Η ΑΡΤΙΝΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, πρώτος συνδυασμός της 1ης Κυριακής, με 9.300 ψήφους και ποσοστό 36,72% και οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ, με επικεφαλής τον κ. Μπαλάγκα, που κατατάχθηκαν τέταρτοι με 3.858 ψήφους και ποσοστό 15,23%.
   Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, το ψηφοδέλτιο που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, με 5.027 ψήφους και ποσοστό 19,85% και την τρίτη θέση, με 4.441 ψήφους και ποσοστό 17,53%, η ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ που είχε καταταγεί τρίτο και στις δημοτικές εκλογές του 2014.
   Η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, που είχε -μετά τη διάσπαση του 2015- διαχωρίσει τη θέση της από τον ΣΥΡΙΖΑ, είχε λάβει σ' εκείνες τις εκλογές την έκτη θέση, με ποσοστό 5,04%.
   Δήμαρχος, την 2η Κυριακή, επανεκλέχθηκε ο επικεφαλής της ΑΡΤΙΝΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, λαμβάνοντας 10.996 ψήφους (1.700 περισσότερες από όσες είχε λάβει την 1η Κυριακή) και ποσοστό 58,91%.
   Η δε ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ αύξησε στις επαναληπτικές εκλογές τη δύναμή της κατά 2.650 ψηφοδέλτια, λαμβάνοντας τελικά 7.670 ψήφους και ποσοστό 41,09%, εκλέγοντας στο Δ.Σ. του Δήμου Αρταίων την επικεφαλής της και άλλους 5 Δημοτικούς συμβούλους.
   Δεδομένο 5ο: Λίγους μήνες μετά τις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ ήρε την εμπιστοσύνη του και διαχώρισε τη θέση του από την επικεφαλής της παράταξης ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ.
   Δεδομένο 6ο: Τριμελής Αντιπροσωπεία του κόμματός μας ανέλαβε την πρωτοβουλία και ζήτησε συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου, κατά σειρά με τους επικεφαλής και με μέλη των παρατάξεων ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ και ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα εκλογικής συμπαράταξης, με στόχο από την πλευρά μας την ενδυνάμωση της κοινής έκφρασης και εκπροσώπησης του προοδευτικού κόσμου της περιοχής μας στην κατεύθυνση αντιδεξιού "μετώπου" στο Δήμο Αρταίων.
   Δεδομένο 7ο: Μετά τη συνάντηση και ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2023, η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ανακοίνωσε, στις 16 Ιουλίου, την ομόφωνη απόφαση της ανοικτής συνέλευσης των μελών της για αυτόνομη πορεία στις δημοτικές εκλογές, με επικεφαλής την δημοτική σύμβουλο Βάσω Αμπελογιάννη, η οποία έχει αντικαταστήσει την κ. Κιτσαντά, μετά την παραίτηση της τελευταίας λίγους μήνες πριν από τη θέση της Δημοτικής Συμβούλου.
   Δεδομένο 8ο: Μετά τη συνάντηση και ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2023, η επικεφαλής της παράταξης ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ανακοίνωσε, στις 17 Ιουλίου, την αποχώρησή της από τη διεκδίκηση της Δημαρχίας. Από τότε, σταδιακά έως σήμερα, οι 5 εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης ανακοινώθηκε πως θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του δεξιού Δημάρχου, το "αντάρτικο" ψηφοδέλτιο του επίσης δεξιού, μέχρι πρότινος Αντιδημάρχου του, καθώς και το Περιφερειακό ψηφοδέλτιο του δεξιού Περιφερειάρχη Ηπείρου.
   Δεδομένο 9ο: Μετά τη συνάντηση και ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2023, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επεδίωξε τη συγκρότηση ψηφοδελτίου με επικεφαλής τον κ. Παπαλέξη, που έθεσε τη διαθεσιμότητά του για την εκλογική προσπάθεια υπό όρους, αναλαμβάνοντας και τη διερευνητική προσέγγιση με την επικεφαλής της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ. Οι δυο παρατάξεις τον περασμένο Οκτώβρη είχαν ανακοινώσει με κοινή συνέντευξη τύπου την απόφασή τους για συμπόρευση τον εναπομείναντα χρόνο για τις δημοτικές εκλογές στο Δήμο Αρταίων. Τελικά, στις 28 Ιουλίου απεσύρθη η διαθεσιμότητα Παπαλέξη. Έκτοτε η πρώτη σε σταυρούς εκλεγμένη σύμβουλος της παράταξης ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, καθώς και η αντικαταστάτριά της στο Δημ. Συμβούλιο, μετά την προ λίγων μηνών παραίτησή της, ανακοινώθηκε πως θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του δεξιού Δημάρχου.
   Δεδομένο 10ο: Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την κρισιμότητα και το ρόλο που παίζουν οι ιδεολογίες των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης στη διοίκηση και το μέλλον των Δήμων, καθώς και για την αναγκαιότητα πολιτικής αυτοδιοικητικής προοδευτικής συστράτευσης, διατυπώθηκε ευκρινώς και καθαρά στην προχθεσινή ανακοίνωση της Νομαρχιακής μας Επιτροπής. 

Θεματική Αυτοδιοίκησης
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Άρτας


σημ. Τηλεβόα: Μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Άρτας, η οποία αναφέρεται στο τέλος της ανακοίνωσης της Θεματικής Αυτοδιοίκησης, ΕΔΩ.

Δημοσιεύθηκε στις 11 August 2023 | 2:22 pm


Εξαφανίστηκε μέχρι να... του μεγαλώσουν τα γένια!

- Σιγή ασυρμάτου για την ανεμπόδιστη κάθοδο των νεοναζί χούλιγκανς και τη δολοφονία του 29χρονου στη Νέα Φιλαδέλφιεια

- Δεν εξέφρασε καν τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του δολοφονημένου
Εξαφανίστηκε ώστε να μη μπει στο κάδρο του επιτελικού μπάχαλου, που οι ίδιοι δημιούργησαν


   Εκνευρισμός επικρατεί στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μητσοτάκη, καθώς κάθε καλοκαίρι φροντίζει να φιλοτεχνήσει το προφίλ του με ανέμελες φωτογραφίες από την παραλία και τα απαραίτητα διθυραμβικά σχόλια. Τελευταία φορά εθεάθη στα Χανιά σε πάρτι μεγαλοεπιχειρηματία, την προηγούμενη ημέρα της εφόδου. Από τότε σιγή ασυρμάτου.
   Εξαφανίστηκε ώστε να μην εμπλακεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την αρνητική εικόνα, όπως εξάλλου συνηθίζει να πράττει σε όλες τις αντίστοιχες δύσκολες περιπτώσεις. Δείχνει, όμως, και τη λουδοβίκεια λογική του, αφού δεν εξέφρασε καν τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του νεκρού.
   Αφήνει, λοιπόν, ο πρωθυπουργός να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά οι πιστοί υφιστάμενοί του, οι οποίοι όμως με τη σειρά τους επίσης θέλουν με κάθε τρόπο να αποφύγουν τις κακοτοπιές. Ούτε κουβέντα, βέβαια, για ευθιξία ή απόδοση πολιτικών ευθυνών για όσα έχουν αποκαλυφθεί και αποκαλύπτονται συνεχώς.
    Άφαντη, λοιπόν,  η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, την ώρα που οι αποκαλύψεις οδηγούν σε τραγικά συμπεράσματα. Το λιγότερο μπάχαλο. Το περισσότερο, «ντάντεμα» και συγκάλυψη για τους φασίστες, που η αστυνομία ακολουθούσε την πορεία τους και δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει τη δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια.
   Ξεκάθαρες ευθύνες σε επιχειρησιακό επίπεδο. Αλλά σε μια χώρα με θεσμούς, νόμους, όργανα, αρμοδιότητες και την πολυπληθέστερη κυβέρνηση, δεν μπορεί να φταίνε μόνο και πάντα «οι αρμόδιοι παράγοντες». Υπάρχουν σαφείς πολιτικές ευθύνες! Αυτές οδήγησαν σε εγκληματική αμέλεια με αποτέλεσμα τη δολοφονία του Μιχάλη.
   Οι ευθύνες μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης είναι σαφείς. Στη χώρα που η κυβέρνηση αποδεδειγμένα παρακολουθούσε από τους υπουργούς της μέχρι και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, δεν μπορεί ευθύνες για ένα τέτοιο μακελειό να έχει μόνο ο επικεφαλής της Τροχαίας Ιωαννίνων και των άλλων περιοχών που πέρασε το κονβόι.
   Το «επιτελικό» μπάχαλο σε κάθε τραγωδία (Τέμπη, ναυάγιο Πύλου, φωτιές, εκρήξεις στην Αγχίαλο, ανενόχλητη επέλαση των ναζί και δολοφονία) δεν μπορεί διαρκώς να χρεώνεται σε σταθμάρχες, τροχονόμους, λιμενικούς, δημάρχους και πυροσβέστες και η κορυφή της κυβέρνησης να είναι πάντα εξαφανισμένη με μόνη έννοια να παραμένει εκτός κάδρου και ευθυνών. Και να εμφανίζεται αξύριστος, μετά από τρεις-τέσσερις μέρες, για να κάνει ανέξοδες διαπιστώσεις, να δίνει συγγνώμες κενές περιεχομένου και να εκστομίζει κούφια λόγια του στυλ «Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο και η κυβέρνηση θα εκπονήσει σχέδιο που θα λύσει το πρόβλημα».
   Για όλες αυτές τις τραγωδίες κάποιος έχει την πολιτική ευθύνη. Και όσο συνεχίζει να αρνείται να την αναλάβει, γιατί οι επικοινωνιολόγοι του λένε ότι έτσι θα μένει εκτός κάδρου και θα συνεχίσει να κερδίζει με 41%, τόσο θα μας οδηγεί από τη μια τραγωδία στην άλλη.
   Με μούσια ή χωρίς...

Δημοσιεύθηκε στις 11 August 2023 | 10:43 am


Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Άρτας για τις δημοτικές εκλογές στο Δήμο Αρταίων

- Παραμένουμε στοχοπροσηλωμένοι στην αναγκαιότητα εξεύρεσης προοδευτικής εκλογικής διεξόδου για τους συμπολίτες μας
- Το δίλημμα "με τον δεξιό Δήμαρχο ή με τον δεξιό Αντιδήμαρχό του" δεν αποτελεί στ' αλήθεια δίλημμα


   Ως Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Άρτας έχουμε την ακράδαντη πεποίθηση ότι δεν υπάρχει ουδέτερη αυτοδιοίκηση, καθώς η ιδεολογική ταυτότητα των ανθρώπων της είναι καθοριστική για την κατανομή πόρων, τις διεκδικήσεις, τον αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό και το καθημερινό της πρόσωπο απέναντι στους δημότες.
   Επιπλέον, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον σύντροφο Παναγιώτη Καραγιώργο, μαζί με τον οποίον προσπαθήσαμε, εκκινώντας από στενά κομματικά πλαίσια, να ανταπεξέλθουμε -δίχως τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα- στις υπερβολικά περιορισμένες χρονικά συνθήκες, καθώς και στις απαιτητικές προϋποθέσεις του νέου εκλογικού νόμου.
   Παραμένουμε στοχοπροσηλωμένοι στην αναγκαιότητα εξεύρεσης προοδευτικής εκλογικής διεξόδου για τους συμπολίτες μας στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές για τον Δήμο Αρταίων.
   Καθώς το δίλημμα "με τον δεξιό Δήμαρχο ή με τον δεξιό Αντιδήμαρχό του" δεν αποτελεί στ' αλήθεια δίλημμα. Πρόκειται για ψευδή και τεχνητό επικοινωνιακό διαχωρισμό. Δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή προοδευτικών και αριστερών ανθρώπων η πιθανότητα συνέχισης της φανερά αποτυχημένης διοίκησης του Δήμου Αρταίων από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή, όπως και από όσους ήταν μέχρι πρόσφατα - και για πάνω από οκτώ χρόνια- αναπόσπαστα τμήματά της. Αποτελούν και οι δύο αρνητικότατες πολιτικές επιλογές, μιας και η τοπική κοινωνία και οικονομία θα συνεχίσουν να απονευρώνονται και η περιοχή μας θα συνεχίσει να περιστρέφεται εγκλωβισμένη σε ένα καθοδικό σπιράλ.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
ΑΡΤΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 8 August 2023 | 1:38 pm


Όλγα Γεροβασίλη: #Με_τον_Πάνο

Με τον Πάνο επικεφαλής της προσπάθειάς μας θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε η κομματική επιλογή να γίνει πολιτική συμπαράταξη και στις 8 του Οκτώβρη ο Δήμος μας να ανακτήσει προοδευτική ταυτότητα, αναπτυξιακή δυναμική και κοινωνική συνοχή


Δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη, Βουλευτή Άρτας με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.

   Η ομόφωνη απόφαση της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να προτείνει στην τοπική μας κοινωνία τον φίλο Πάνο Καραγιώργο ως υποψήφιο Δήμαρχο Αρταίων είναι επιλογή συσπείρωσης και συστράτευσης, εφαλτήριο πολιτικής διεύρυνσης και πρoοίμιο εκλογικής νίκης.
   Με τον Πάνο επικεφαλής της προσπάθειάς μας θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε η κομματική επιλογή να γίνει πολιτική συμπαράταξη και στις 8 του Οκτώβρη ο Δήμος μας να ανακτήσει προοδευτική ταυτότητα, αναπτυξιακή δυναμική και κοινωνική συνοχή.
   Εφαρμόζοντας, από τη θέση της Δημοτικής Αρχής, ένα ολιστικό αυτοδιοικητικό πολιτικό σχέδιο με άξονες την αστική αναζωογόνηση, την τόνωση της τοπικής οικονομίας και το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου.

Δημοσιεύθηκε στις 24 July 2023 | 7:46 pm


Σχετικά με το λουκέτο των ΕΛΤΑ στο Κομπότι Άρτας

Όταν γράφτηκε αυτό το κείμενο δεν είχε γίνει ακόμα γνωστό ότι λουκέτο έμπαινε και στα ΕΛΤΑ στην Άγναντα...


Δήλωση Όλγας Γεροβασίλη για το λουκέτο στα ΕΛΤΑ Κομποτίου Άρτας

   Η Παρασκευή 21 Ιουλίου είναι η τελευταία ημέρα λειτουργίας του Ταχυδρομικού Καταστήματος στο Κομπότι Άρτας. Από την ερχόμενη Δευτέρα 24 Ιουλίου μπαίνει λουκέτο.
   Είναι ένα από τα εκατοντάδες Ταχυδρομικά Καταστήματα που η διοίκηση των ΕΛΤΑ αποφάσισε να κλείσει, ονομάζοντας αυτή την κίνηση «αναδιοργάνωση». Οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους. Η αποδιοργάνωση ονομάζεται «αναδιοργάνωση», το κλείσιμο υπηρεσιών που εξυπηρετούν τους πολίτες και η εκχώρηση δημόσιας περιουσίας σε ημέτερα ιδιωτικά συμφέροντα βαπτίζονται «εκσυγχρονισμός», η απορρύθμιση καίριων δημόσιων υπηρεσιών παρουσιάζεται ως «μεταρρύθμιση».
   Είναι ίδιον της νέας-παλιάς κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη η συστηματική υπονόμευση δημόσιων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, όπως είναι τα ΕΛΤΑ, τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, βάσει σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο (2013) έχουν καταστεί φορέας παροχής καθολικής υπηρεσίας ως το τέλος του 2028, κάτι που πλέον καταστρατηγείται και τυπικά, ενώ παράλληλα, βάσει του Ν.4053/2012 όσο και από το καταστατικό του Οργανισμού, υφίσταται ως υποχρεωτική αποστολή τους, η «παροχή καθολικών και προσβάσιμων υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα».
   Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για τους κυβερνώντες, που αδιαφορούν για το γεγονός ότι τα ΕΛΤΑ έχουν την υποχρέωση να λειτουργούν κυρίως με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον διαθέτοντας τις υπηρεσίες τους, τόσο στο κέντρο κάθε πόλης όσο και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές και για το λόγο αυτό συνιστά ανεκτίμητης αξίας το δίκτυο καταστημάτων που διαθέτουν, αποτελώντας παράλληλα το συνεκτικό κοινωνικό, επαγγελματικό και οικονομικό ιστό της ζωής σε κάθε μικρό ή μεγάλο χωριό και σε κάθε πόλη της Ελλάδας.
   Δεν τους ενδιαφέρει η περαιτέρω απομόνωση της ελληνικής περιφέρειας ούτε οι συνέπειες της επιβάρυνσης των κατοίκων και των επαγγελματιών, που θα πρέπει πλέον να μετακινούνται στο κέντρο της Άρτας.
   Το ζητούμενο, όμως, για όλους εμάς είναι, με συνεργασία και αταλάντευτη αποφασιστικότητα, να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας. Να μην επιτρέψουμε να συσσωρευτούν και άλλα προβλήματα στην ήδη πληττόμενη περιφέρεια και στους ανθρώπους της.

   Όλγα Γεροβασίλη
   Δ’ Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Άρτας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


ΥΓ1: Αυτό που συνέβη είναι ο ορισμός της κακοδιαχείρισης και της κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος. Το πλιάτσικο των απευθείας αναθέσεων ακόμη και σε γαλάζιο βουλευτή, ο μηχανισμός υψηλόμισθων συμβούλων, τα 280 εκατομμύρια των Ελλήνων φορολογουμένων που δόθηκαν δήθεν για τη διάσωσή των ΕΛΤΑ και -εκ του αποτελέσματος- δεν έκαναν τίποτα, είναι μερικά μόνο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από το πάρτι που έστησαν...
ΥΓ2: Όταν γράφτηκε αυτό το κείμενο δεν είχε γίνει ακόμα γνωστό ότι λουκέτο έμπαινε και στα ΕΛΤΑ στην Άγναντα...

Δημοσιεύθηκε στις 20 July 2023 | 5:47 am


Το Νοσοκομείο της Άρτας στο απροχώρητο…

Για ακόμη μια φορά απευθυνόμαστε στους καθ’ ύλην αρμόδιους και απαιτούμε να γίνουν όλες εκείνες οι απαραίτητες κινήσεις που θα διασφαλίσουν ότι ο Αρτινός ή ο επισκέπτης της πόλης μας, που θα χρειαστεί να επισκεφθεί το Νοσοκομείο μας, δεν θα θέσει τον εαυτό του σε κίνδυνο...


   Δυστυχώς, παρότι κρούαμε εδώ και μήνες το καμπανάκι του κινδύνου, παρά τις εκκλήσεις μας για στήριξη του Νοσοκομείου Άρτας, για την εξασφάλιση της προστασίας της υγείας των ασθενών και των ασφαλών συνθηκών εργασίας ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, αντιμετωπίσαμε την παγερή αδιαφορία των κυβερνώντων, των οποίων η ατζέντα τους για τη δημόσια υγεία, που προεκλογικά κρατούνταν κρυφή, μετεκλογικά ξετυλίγεται, αρχίζοντας και τελειώνοντας με την απαξίωση της δημόσιας υγείας και την παράδοσή της σε ιδιωτικά συμφέροντα, που σπεύδουν να καλύψουν το κενό που μεδοδευμένα έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ.
   Έτσι, όσοι μπορούν να πληρώσουν θα έχουν πρόσβαση σε παροχές υγείας. Οι υπόλοιποι θα βιώνουν την εφιαλτική πραγματικότητα, που έκδηλα αποτυπώνεται και στο Νοσοκομείο της Άρτας.
   Εδώ και μήνες είχαμε επισημάνει ότι, λόγω της συστηματικής υποστελέχωσης, νευραλγικά τμήματα του Νοσοκομείου μας βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ότι απειλούνται με λειτουργικό βραχυκύκλωμα. Δυστυχώς για όλους μας, η κατάσταση λόγω της αδιαφορίας της κυβέρνησης έχει φτάσει στο απροχώρητο, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ασθενών, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού που έχει εγκαταλειφθεί να μάχεται αβοήθητο.
   Πρέπει να γίνει οπωσδήποτε κάτι άμεσα για να αντιστραφεί αυτή η επικίνδυνη κατάσταση. Για ακόμη μια φορά απευθυνόμαστε στους καθ’ ύλην αρμόδιους και απαιτούμε να γίνουν όλες εκείνες οι απαραίτητες κινήσεις που θα διασφαλίσουν ότι ο Αρτινός ή ο επισκέπτης της πόλης μας, που θα χρειαστεί να επισκεφθεί το Νοσοκομείο μας, δεν θα θέσει τον εαυτό του σε κίνδυνο.
   Ελπίζουμε μόνο η νέα-παλιά κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να μην τοποθετήσει σε κενή θέση χειρουργού έναν πυροσβέστη με ολιγοήμερη εκπαίδευση, όπως έκανε με τους διασώστες του ΕΚΑΒ, κομπάζοντας αναίσχυντα ότι αυτή είναι η προσήκουσα λύση.

   Όλγα Γεροβασίλη, Δ' Αντιπρόεδρος ΒτΕ, Βουλευτής Άρτας, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.

Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2023 | 9:32 pm


Τι τρέχει με τη γέφυρα στο Νιοχώρι;

Ράνια Γκίζα: Μιας και μιλάμε για γέφυρες...


   Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρέμβαση στη συζήτηση που έχει ανοίξει τον τελευταίο καιρό σχετικά με τις γέφυρες της περιοχής, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και στους κινδύνους που ελλοχεύουν έκανε χθες η περιφερειακή σύμβουλος Άρτας, η Ράνια Γκίζα.

    Όπως η ίδια αναφέρει: 

Μιας και μιλάμε για γέφυρες……

Μετά την πτώση του καλλωπιστικού γεφυριού στο παραλίμνιο Πάρκο της Άρτας, η συζήτηση έχει ενταθεί γύρω από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι γέφυρες της περιοχής. Όχι μόνο επειδή είναι η δεύτερη πτώση γέφυρας, μετά  την πτώση της γέφυρας Κομποτίου, που απέκοψε μεγάλο μέρος των κατοίκων από την πρόσβαση στις περιουσίες τους –ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα. Αλλά επειδή έφερε ξανά στο προσκήνιο το μείζον θέμα της στατικής επάρκειας της γέφυρας Άρτας, της μόνης γέφυρας που ενώνει την πόλη με τα χωριά του κάμπου και τα προβλήματά της είναι γνωστά εδώ και πάρα πολύ καιρό, όπως και το γεγονός ότι χρήζει άμεσης συντήρησης και αποκατάστασης. Μέχρι στιγμής, βέβαια, η μόνη αντίδραση των «υπευθύνων» ήταν να τοποθετήσουν  πινακίδες που απαγορεύουν τη διέλευση σε οχήματα άνω των 20 τόνων. Λες και όταν συμβεί το απευκταίο, αυτή η κίνησή τους θα είναι αρκετή για να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες τους.

Υπάρχει όμως και άλλη μία γέφυρα, που επίσης είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή, από την οποία γίνονται καθημερινά εκατοντάδες διελεύσεις και, όπως φαίνεται, παρουσιάζει επίσης πρόβλημα, που μέχρι στιγμής έχει διαλάθει της προσοχής των υπεύθυνων.  Πρόκειται για τη γέφυρα στο Νεοχώρι Άρτας. Όπως αποκαλύπτουν κάτοικοι του χωριού, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, μετά από επιτόπια αυτοψία ερασιτέχνη ψαροτουφεκά, φαίνεται πως το πέδιλο της γέφυρας, που βρίσκεται μέσα στο ποτάμι από την πλευρά του Νεοχωρίου, παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι γύρω από το πέδιλο έχει σχηματιστεί τρύπα βάθους 8 μέτρων και η βάση του μισού πέδιλου βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα.

Δεν είμαι ειδική, ούτε πραγματογνώμονας, αλλά η κοινή λογική επιτάσσει -αν μη τι άλλο- να ελεγχθούν αυτές οι πληροφορίες. Απαιτείται, λοιπόν, άμεσα να ανατεθεί το θέμα για διερεύνηση σε ειδικούς, ώστε κατά πρώτον να επιβεβαιωθεί ή όχι η ύπαρξη του προβλήματος και κατόπιν, εφόσον η γέφυρα χρήζει όντως αποκατάστασης, να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα. Και αυτό πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν, πριν γίνουμε μάρτυρες μιας νέας κατάπτωσης. Και το σημαντικότερο, πριν τεθούν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο.

 

Ράνια Γκίζα

Περιφερειακή Σύμβουλος Ν. Άρτας με το

Κοινό των Ηπειρωτών


Δημοσιεύθηκε στις 13 June 2023 | 5:06 pm


Την επόμενη Κυριακή ψηφίζουμε για τις ζωές μας

Να τελειώνουμε μια και καλή με την οικογένεια και το σύστημα γύρω από αυτήν που ρήμαξε τη χώρα



   Σε μια εβδομάδα από σήμερα οι πολίτες θα πηγαίνουν στις κάλπες έχοντας μπροστά τους καθαρά και κρυστάλλινα διλήμματα. Το κυρίαρχο είναι αν οι ζωές μας θα αλλάξουν προς το καλύτερο, αν θα ζήσουμε ξανά κανονικά σε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα ή αν θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο της φτωχοποίησης, της παραίτησης και της μετατροπής της Δημοκρατίας σε ορμπανικό αυταρχικό καθεστώς.
   Η απλή αναλογική δεν είναι οι «πρώτες» εκλογές. Είναι οι εκλογές που μπορούν και θα βγάλουν κυβέρνηση. Νίκη Μητσοτάκη έστω και με μισή μονάδα διαφορά ανοίγει το δρόμο για κυβέρνηση με εκβιασμούς, με αποστασίες, με λεηλασίες άλλων κομμάτων αν χρειαστεί. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του Αλέξη Τσίπρα σημαίνει προοδευτική κυβέρνηση μεγάλης πλειοψηφίας και μακράς πνοής, πάνω σε προγραμματική βάση. Κυβέρνηση που θα νοιάζεται για τον πολίτη, τα λαϊκά στρώματα, τους μεσαίους, όχι για τους ολιγάρχες, τα καρτέλ και τους ισχυρούς.
   Η αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας με τις άμεσες παρεμβάσεις σε ΦΠΑ και ΕΦΚ, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η στήριξη του κοινωνικού κράτους, η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και η προστασία των δημοσίων αγαθών αποτελούν, φυσικά, προτεραιότητα. Εξάλλου ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη εξαγγείλει την πρώτη ΠΝΠ και το Συμβόλαιο Αλλαγής που αποτελεί και τη βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Ωστόσο στο διακύβευμα της κάλπης προστίθεται με ένταση η ίδια η λειτουργία της Δημοκρατίας, των θεσμών και του Κράτους Δικαίου.
   Η ομολογία Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και τις παράνομες υποκλοπές σε Ανδρουλάκη και Φλώρο, αφού δεν υφίστατο λόγος εθνικής ασφάλειας, συνιστά ομολογία ενοχής και επιβεβαίωση συγκρότησης και λειτουργίας παρακράτους. Λίγες ημέρες νωρίτερα, η PEGA διαπίστωνε ότι αυτό το παρακράτος εκπορεύεται από τον στενό κύκλο του πρωθυπουργικού γραφείου.
   Την επόμενη Κυριακή ψηφίζουμε για τις ζωές μας. Ψηφίζουμε όμως και για να ξεσκεπαστεί το παρακράτος που κακοποίησε θεσμούς, Δικαιοσύνη, την ίδια τη Δημοκρατία. Ψηφίζουμε για να λογοδοτήσουν οι ενορχηστρωτές των παρακολουθήσεων. Να τελειώνουμε μια και καλή με την οικογένεια και το σύστημα γύρω από αυτήν που ρήμαξε τη χώρα.
   Το πρωί της Δευτέρας 22 Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβουν την ευθύνη τους έναντι της κοινωνίας. Το ίδιο οφείλουν να πράξουν και οι υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις. Αρκεί να θυμούνται ότι η Ιστορία δεν συγχωρεί.

Δημοσιεύθηκε στις 14 May 2023 | 12:25 pm


Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Άρτας για την επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη στην Άρτα

«Οι συμπατριώτες μας τα γνωρίζουν καλά όλα αυτά, γι’ αυτό όντως θα του στείλουν το μήνυμα...»



   Ανακοίνωση εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας, σχετικά με τη χθεσινή επίσκεψη στην Άρτα και την ομιλία στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης του προέδρου της ΝΔ και απερχόμενου πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. 
   Σε αυτήν αναφέρει: 

Πέρασε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Άρτα και ανάμεσα στα άλλα που είπε στους λιγοστούς που κατάφεραν να συγκεντρώσουν, παρά την πανηπειρωτική κινητοποίηση του κομματικού τους μηχανισμού, στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, ήταν ότι «Το μήνυμα που θα στείλετε θα ακουστεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Θα είμαστε πρώτοι και με διαφορά στην Άρτα!».

Τόλμησε να το πει αυτό στην Άρτα, με περισσή αλαζονεία, αλλά και με πλήρη άγνοια της πραγματικότητας. Στην Άρτα, που επί 4 χρόνια την έχουν ξεχάσει, θεωρώντας τους ανθρώπους της πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ή ίσως μειωμένης αντίληψης, που δεν μπορούν να συγκρίνουν τι έγινε στην περιοχή μας την τετραετία κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το τι δεν έγινε την τελευταία καταστροφική για τον τόπο μας τετραετία, που μας γύρισε πολλά χρόνια πίσω.

Δεν θεωρούμε ότι το είπε επειδή έπεσε θύμα κακής πληροφόρησης από τον τοπικό κομματικό μηχανισμό του. Ξέρει πολύ καλά τι ακριβώς συμβαίνει, γι’ αυτό δεν αποτόλμησε να γίνει η σύγκριση με την προ ολίγων ημερών ανοιχτή συγκέντρωση, με τον Αλέξη Τσίπρα περιτριγυρισμένο από πλήθος κόσμου στην κεντρική πλατεία της πόλης και προτίμησε να κρυφτεί στην κλειστή, περιχαρακωμένη συγκέντρωση των στελεχών του. Το ίδιο άλλωστε έκανε και το 2019.

Το είπε, επειδή κάτι έπρεπε να πει για να καλύψει την απουσία από την ομιλία του των σημαντικών τοπικών ζητημάτων και των προβλημάτων που δημιούργησε η κυβέρνησή του στην περιοχή. Δεν είπε τίποτα για όσα βιώνουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι πτηνοτρόφοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, οι νέοι μας. Κουβέντα για την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, την έλλειψη υποδομών, την υπονόμευση των έργων που χρηματοδοτήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και παραδόθηκαν προς ολοκλήρωση στην κυβέρνησή του. Ούτε μια λέξη για την ασφυκτική κατάσταση στο Νοσοκομείο. Μόνο συνθήματα και ατάκες για προεκλογική κατανάλωση. Τίποτε άλλο.

Οι συμπατριώτες μας τα γνωρίζουν καλά όλα αυτά, γι’ αυτό όντως θα στείλουν το μήνυμα από την Άρτα και το μήνυμα θα είναι ένα βροντερό ΟΧΙ στην κυβέρνηση της ακρίβειας, της διαπλοκής, της λίστας Πέτσα, των Πάτσηδων, των υποκλοπών, της εγκατάλειψης της περιοχής μας.

Και στις 21 Μαΐου ο Αρτινός λαός θα πει «Ως εδώ!». Θα γυρίσει την πλάτη του στην αδικία και θα επιλέξει Δικαιοσύνη παντού.

Γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι μόνο με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μπαίνει τέλος στο καθεστώς Μητσοτάκη. 

Μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σημαίνει: αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη και αναπτυξιακή προοπτική για την Άρτα και τους ανθρώπους της

 

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν, Άρτας


Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2023 | 7:25 pm


Άρτα - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Άρτα