Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Άρτας   >   Άρτα    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Όλγα Γεροβασίλη: Επικοινωνιακά «ψίχουλα» οι εξαγγελίες Στύλιου

- Ακόμη και μαθητής Δημοτικού σχολείου θα το διαπίστωνε!

- «Καλό θα είναι να αντιληφθεί ότι, εκτός από εκπρόσωπος της κυβέρνησης, είναι και εκπρόσωπος των πολιτών του Νομού μας»


   Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε μια απεγνωσμένη προσπάθεια επικοινωνιακής επίπλευσης από τον συμπατριώτη μας υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφορικά με τις αποζημιώσεις που θα πάρουν οι πληττόμενοι ελαιοπαραγωγοί και εσπεριδοκαλλιεργητές της περιοχής μας.
   Όμως, ακόμη και μαθητής Δημοτικού σχολείου θα διαπίστωνε ότι τα εξαγγελθέντα ποσά, διαιρούμενα με τον αριθμό των δικαιούχων, δίνουν ως αποτέλεσμα «ψίχουλα», που σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν, ούτε κατ’ ελάχιστο, τις απώλειες των αγροτών μας.
   Και αυτό χωρίς να συνυπολογίσουμε το κύμα της ακρίβειας που εκτόξευσε το κόστος παραγωγής και μείωσε δραματικά το αγροτικό εισόδημα. Ένα φαινόμενο που η κυβέρνηση, στην οποία είναι μέλος, αρχικά προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, χαρακτηρίζοντάς το «προσωρινό» και ακολούθως αρκέστηκε να το παρακολουθεί «αμέριμνη», αδιαφορώντας για τις συνέπειες σε νοικοκυριά και επαγγελματίες.
   Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως την αγωνία του κ. Στύλιου, ιδίως μετά και την παταγώδη αποτυχία του πολυδιαφημισμένου προγράμματος των Νέων Αγροτών στην Ήπειρο, αλλά καλό θα είναι να αντιληφθεί ότι, εκτός από εκπρόσωπος της κυβέρνησης, είναι και εκπρόσωπος των πολιτών του Νομού μας.

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2022 | 11:11 am


Περιοδεία του Τομεάρχη Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σταύρου Αραχωβίτη, στην Άρτα - ΦΩΤΟ

- Οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε παραγωγικές μονάδες του πρωτογενή τομέα της περιοχής μας και η ανοιχτή συζήτηση με κατοίκους στο Νεοχώρι Άρτας
- Έκδηλη η αγωνία των αγροτών και των κτηνοτρόφων για την επόμενη μέρα, τεκμηρίωση και παρουσίαση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαμόρφωση μιας βιώσιμης προοπτικής για τον αγροτικό κόσμο


   Περιοδεία στην Άρτα πραγματοποίησε, το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Λακωνίας και πρ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης και είχε σειρά επαφών σε παραγωγικές μονάδες του πρωτογενή τομέα στην περιοχή της Άρτας.
   Τον κ. Αραχωβίτη συνόδευαν στις συναντήσεις η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής Άρτας και γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το μέλος της Κ.Ε. Βασίλης Τσίρκας, η συντονίστρια της Ν.Ε. Αγλαΐα Νάτσικα, οι υπεύθυνοι της θεματικής Αγροτικής Πολιτικής της Ν.Ε. Σήφης Γκίκας και Πέτρος Στασινός, μέλη της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Άρτας, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», Γιώργος Ζάψας και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Π.Ε. Άρτας, Ράνια Γκίζα και Δημήτρης Τρομπούκης.
   Αρχικά, το πρωί του Σαββάτου, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισκέφθηκε το συσκευαστήριο του ομίλου Κολιός ΑΒΕΕ και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου, κ. Χρήστο Κολιό.


   Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το συσκευαστήριο ακτινιδίων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων Άρτας, όπου συναντήθηκαν με τον κ. Άγγελο Ξυλογιάννη και ακολούθως είχαν συνάντηση στη Γέφυρα Καλογήρου με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Χοιροτρόφων Ηπείρου, κ. Άρη Έξαρχο και με το μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων Ελλάδας, κ. Θόδωρο Καραπάνο. 


    Η επόμενη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο επεξεργασίας ελιάς της Intercomm Foods, όπου συναντήθηκαν με τον Διευθυντή κ. Νίκο Κολιό.


   Το μεσημέρι του Σαββάτου συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Τσουκαλιού, κ. Νίκο Φώτου και στη συνέχεια επισκέφθηκαν τη Φάρμα Λούσια – Κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, όπου συναντήθηκαν με τους αδελφούς Λούσια.
   Το απόγευμα του Σαββάτου το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισκέφθηκε το Νεοχώρι, στον κάμπο της Άρτας, όπου είχε ανοιχτή συζήτηση με κατοίκους σε καφενείο του χωριού.
 

    Τα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής μας κυριάρχησαν σε όλες τις επαφές και τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν ήταν η ακρίβεια και η εκτόξευση του κόστους παραγωγής -λόγω υπερδιπλασιασμού των λογαριασμών ρεύματος, καυσίμων, μεταφορικών, λιπασμάτων, ζωοτροφών, φαρμάκων-, η ανεπαρκής άρδευση και αποστράγγιση, η έλλειψη αποθηκευτικών χώρων, η ακαρπία και η μη στήριξη από την κυβέρνηση, η δυσκολία πρόσβασης παραγωγών και επιχειρήσεων του κλάδου στον τραπεζικό δανεισμό.
    Ειλικρινείς συζητήσεις, με έκδηλη την αγωνία των αγροτών και των κτηνοτρόφων για την επόμενη μέρα, εξαιρετική τεκμηρίωση και παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από τον Σταύρο Αραχωβίτη.    
   Αυτό που έχει σημασία, τονίστηκε από την πλευρά των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, και είναι πιο αναγκαίο από ποτέ, είναι η διαμόρφωση μιας βιώσιμης προοπτικής για τον αγροτικό κόσμο.
    Να στηριχτούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, για να αντεπεξέλθουν απέναντι στην ακρίβεια και στις τεράστιες αυξήσεις, αλλά και τις επιπτώσεις της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής.
    Να αξιοποιηθεί το πλεόνασμα αποθηκευτικών χώρων από παλιές μονάδες και να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία νέων χώρων.
    Να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και οι μορφές φθηνής ενέργειας, όπως το βιοαέριο αποβλήτων.
    Να ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι για αγορά ζωοτροφών.
    Να παγώσει η ρήτρα αναπροσαρμογής στο αγροτικό τιμολόγιο, που εκτοξεύει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και το κόστος παραγωγής.
    Να κατέβουν, όπως έχει γίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, αλλά η κυβέρνηση δεν ακούει, οι ειδικοί συντελεστές στα καύσιμα, όπως προβλέπεται από την Ε.Ε.
    Να επιστραφεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το πετρέλαιο σε όλους τους αγρότες, όπως είχε εξαγγελθεί από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα ίσχυε από 1/1/2020.
    Να ολοκληρωθεί, όπως ζήτησε πρόσφατα με Ερώτησή της στη Βουλή η Όλγα Γεροβασίλη, το έργο επαύξησης του ΚΥΤ Αράχθου, που επί ΣΥΡΙΖΑ είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί εντός του 2020, ώστε να αρθεί ο κορεσμός του δικτύου που αποκλείει την υλοποίηση νέων έργων ΑΠΕ καθώς και τη δυνατότητα για ιδιώτες παραγωγούς στην Άρτα (αγρότες, κτηνοτρόφους, συνεταιρισμούς, παραγωγικούς φορείς, επιχειρήσεις μεταποίησης κλπ) διασύνδεσής τους με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ (μέσω νέων μονάδων ΑΠΕ).

Δημοσιεύθηκε στις 13 December 2021 | 9:32 pm


Κύμα ακρίβειας, πανδημίας και οργής

Μετά το κύμα ακρίβειας και πανδημίας, έρχεται και ένα κύμα ακόμα. Το κύμα οργής...   Η χώρα κυβερνάται από μια κυβέρνηση που, σε συνθήκες κρίσης, έφαγε τα αναδρομικά από τους συνταξιούχους, ένα δισ. από τα ΕΣΠΑ -αφήνοντας απλήρωτους χιλιάδες ανθρώπους-, καθώς και τα ένσημα και τα επιδόματα ανεργίας από 200.000 εργαζόμενους στον επισιτισμό και τον τουρισμό. Αλλά 10 εκατομμύρια για να φτιάξει 200 ΜΕΘ που χρειάζονται δεν μπορεί να βρει. Και, αντί να προσλάβει προσωπικό για να καλύψει τα κενά των νοσοκομείων, μονιμοποιεί 4.000 ιερείς.
   Το ζήτημα των διασωληνώσεων εκτός ΜΕΘ έχει αναδειχτεί σε κυρίαρχο στη δημόσια συζήτηση. Και αυτό επειδή εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει ελάχιστα πράγματα για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων.
   Αντί ενεργειών, επιδόθηκε σε ακατάσχετες ανοησίες, από το ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να φτιάξουμε μία ΜΕΘ για τον καθένα μας μέχρι το ότι οι ΜΕΘ είναι πρακτικά άχρηστες γιατί δεν σώζουν κανέναν από τον θάνατο. Ωραία δικαιολογία για να ησυχάσουν οι διασωληνωμένοι σε κοινά κρεβάτια ή και σε ράντζα, καθώς και οι συγγενείς τους.
   Αλλά ο κόσμος εξαγριώνεται όταν, την ίδια στιγμή που το ΕΣΥ καταρρέει και οι διάδρομοι των νοσοκομείων είναι γεμάτοι, βλέπει να υπάρχει εξασφαλισμένη και εύκολη πρόσβαση σε ΜΕΘ για κάθε λογής επώνυμους. Και η ανοχή που έδειξε στον Μητσοτάκη στην αρχική φάση της πανδημίας έχει εξαντληθεί. Τώρα ζητάει απαντήσεις, τίμια στοιχεία και, κυρίως, ενέργειες. Και δεν βλέπει τίποτα από αυτά.
   Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κοινωνία έχει να υποστεί και το κύμα ακρίβειας. Μια κατάσταση που δεν οφείλεται μόνο σε εξωγενείς παράγοντες, όπως θέλει η κυβέρνηση να ισχυρίζεται, αλλά επιδεινώνεται δραματικά από την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία των καρτέλ στην ενέργεια και στα τρόφιμα.
   Η κυβέρνηση υπόσχεται αυξήσεις - κοροϊδία 2% στον κατώτατο μισθό, κόβει από τους εργαζόμενους την καταβολή των υπερωριών και δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
   Μετά το κύμα ακρίβειας και πανδημίας, έρχεται και ένα κύμα ακόμα. Το κύμα οργής.
το editorial στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 13 December 2021 | 8:02 pm


Όλγα Γεροβασίλη στο Νοσοκομείο Άρτας: Πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μη στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας - Video

Χαρακτηριστικό της δραματικής κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ο εφημερεύων γιατρός το πρωί του Σαββάτου κατέρρευσε και αναγκάστηκε να κληθεί πίσω στο Νοσοκομείο η γιατρός που μόλις είχε ολοκληρώσει ακόμη μία εξαντλητική εφημερία


   Το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 4 Δεκεμβρίου η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη, συνοδευόμενη από τη συντονίστρια της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας, Αγλαΐα Νάτσικα και τον επικεφαλής της θεματικής Υγείας της Ν.Ε. και τέως διοικητή του Νοσοκομείου Άρτας, Βασίλη Μπαλάσκα.
   Συναντήθηκαν με τον διοικητή του Νοσοκομείου, τη διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας και τη διευθύνουσα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και συζήτησαν εκτεταμένα για τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
   Τονίστηκε το μεγάλο έλλειμμα του Νοσοκομείου, όσον αφορά τον προϋπολογισμό, ο οποίος όχι μόνο είναι στα προ Covid επίπεδα, παρά τις μεγάλες ανατιμήσεις σε υλικά, ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, αλλά και, παρά τις υποσχέσεις, μέχρι στιγμής, δεν έχει δοθεί καμία ενίσχυση από τα κονδύλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
   Με τα πλέον μελανά χρώματα περιγράφηκε η κατάσταση, αναφορικά με τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, ιδίως στις ειδικότητες που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του Covid-19 και, όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε, ένας εφημερεύων γιατρός καλείται να ανταπεξέλθει στις ανάγκες παρακολούθησης και νοσηλείας των ασθενών που προσέρχονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών Covid, των ασθενών που νοσηλεύονται στις δύο κλινικές Covid, αλλά και των υπόλοιπων παθολογικών περιστατικών, των μη Covid ασθενών της Παθολογικής κλινικής, η οποία εδώ και καιρό βρίσκεται διάσπαρτη σε όλο το Νοσοκομείο. Αποτέλεσμα είναι οι γιατροί να υπερβάλλουν εαυτόν για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες και να καταπονούνται σωματικά και ψυχολογικά από τη συνεχή πίεση. Χαρακτηριστικό της δραματικής κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ο εφημερεύων γιατρός το πρωί του Σαββάτου κατέρρευσε και αναγκάστηκε να κληθεί πίσω στο Νοσοκομείο η γιατρός που μόλις είχε ολοκληρώσει ακόμη μία εξαντλητική εφημερία.
   Η Όλγα Γεροβασίλη επεσήμανε ότι αυτές είναι οι συνέπειες της πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης να μη στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, με αποτέλεσμα οι υπηρετούντες σήμερα γιατροί να είναι λιγότεροι από την προ Covid περίοδο. Και, όπως φαίνεται, παρά την έξαρση της πανδημίας, η κυβέρνηση συνεχίζει αυτή την αδιέξοδη πολιτική, καθώς στον Προϋπολογισμό του επόμενου έτους, που κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, οι τακτικές δαπάνες για την Υγεία είναι μειωμένες κατά 820 εκατ., μεγάλο μέρος των οποίων αφορούν τα δημόσια νοσοκομεία.
 

   Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, όπου ξεδιπλώθηκε από πλευράς τους, με τον πλέον δραματικό τρόπο, η απελπιστική κατάσταση που επικρατεί. Τεράστιες ελλείψεις σε αναγκαία υλικά, ακόμα και σε ειδικές στολές και μάσκες, εφημερίες τρόμου με εξαντλημένο προσωπικό στα πρόθυρα σωματικής και ψυχολογικής κατάρρευσης, συνθήκες μειωμένης ασφάλειας για προσωπικό και ασθενείς.
   Στην παρέμβασή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Άρτας σημείωσε πως, εάν την πρώτη περίοδο υπήρξε η δικαιολογία του αιφνιδιασμού, πλέον, μετά από ένα καλοκαίρι ψευδούς εφησυχασμού και αδιαφορίας για τις δραματικές προειδοποιήσεις των επιστημόνων, βρισκόμαστε μπροστά στα ολέθρια αποτελέσματα της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθεί με ιδεοληπτική εμμονή ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του. Οι καθημερινές εκατόμβες νεκρών δεν τους πτοούν, την πολύμηνη κραυγή αγωνίας των υγειονομικών δεν την ακούν, γι’ αυτούς όλα βαίνουν καλώς, δεν θέλουν να αλλάξουν πολιτική για το σύστημα υγείας, τόνισε η κ. Γεροβασίλη.
   Στη συνέχεια η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παραχώρησε συνέντευξη στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ART TV, κατά την οποία εξέθεσε την κατάσταση, όπως περιγράφηκε από διοίκηση και εργαζομένους και ανέδειξε τις κυβερνητικές ευθύνες για τις εφιαλτικές συνθήκες.
   Μια απερίγραπτη ελαφρότητα αντιμετώπισης της κατάστασης, ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ελευθερία» που απέτυχε, τα μονοκλωνικά αντισώματα που ήρθαν καθυστερημένα και μόλις σε 2.000 δόσεις, πόσες ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αναρωτήθηκε η Όλγα Γεροβασίλη.
   Αντί προσπάθειας πειθούς, εξαναγκασμός, αντί στήριξης του συστήματος υγείας και του εμβολιαστικού προγράμματος, επικοινωνιακή καμπάνια δεκάδων εκατομμυρίων δημόσιου χρήματος, μέσω της λίστας Πέτσα, για αγιοποίηση του κ. Μητσοτάκη.


 
   Είναι ιδεολογική η άρνηση της κυβέρνησης να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, επεσήμανε η κ. Γεροβασίλη και παρέθεσε σειρά κυβερνητικών δηλώσεων των τελευταίων ημερών, όπως ότι «δεν χρειαζόμαστε πολυτελές σύστημα υγείας», τι να τις κάνουμε τις ΜΕΘ, όταν τελειώσει η πανδημία, ισχυρίζονται οι της κυβέρνησης, με αποκορύφωμα την τελευταία δήλωση Βορίδη, σε ρόλο γιατρού, ότι η διασωλήνωση είναι μια απλή ιατρική πράξη και δεν έχει σημασία εάν γίνεται εκτός ΜΕΘ.
   Κλείνοντας η Όλγα Γεροβασίλη απηύθυνε ευρεία πρόσκληση προς όλους τους συμπολίτες μας, όσοι είναι ανεμβολίαστοι να εμβολιαστούν και όσοι είναι εμβολιασμένοι να προχωρήσουν στην 3η δόση, προκειμένου να περάσει η πανδημία με όσο δυνατόν λιγότερες ανθρώπινες απώλειες.

Δημοσιεύθηκε στις 5 December 2021 | 7:56 pm


Η επικίνδυνη ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής της Άρτας βαφτίστηκε «ετοιμότητα»!

- Η διευθύντρια του σχολείου είχε ενημερώσει εγγράφως, εδώ και ένα χρόνο, για το πρόβλημα και την επικινδυνότητά του!

- Είχε συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά, πέρα από τα παχιά λόγια, μηδέν εις το πηλίκο


   Το χθεσινό περιστατικό της κατάρρευσης του εξωτερικού τοίχου στο 9ο Δημοτικό - 11ο Νηπιαγωγείο Άρτας, προκαλεί συναισθήματα αποτροπιασμού και αγανάκτησης σε κάθε αρτινό πολίτη. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η δημοτική αρχή αποδεικνύεται ανεπαρκής και επικίνδυνη. Και, αν για την ανεπάρκειά της δεν υπάρχει πια καμιά αμφιβολία, διαπιστώνουμε με τρόμο ότι έχει καταστεί επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα συμπολιτών μας και, μάλιστα, ακόμη και μικρών παιδιών.
   Πώς αλλιώς θα μπορούσε να εξηγήσει κανείς την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής που, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της και να ζητήσει συγνώμη από τους δημότες της Άρτας για την τραγική ανικανότητά της, επαίρεται για την δήθεν ετοιμότητά της. Για ποια ετοιμότητα ακριβώς μιλάνε; Έπρεπε να οδηγηθούμε στην κατάρρευση του τοίχου για να παρθούν τα αυτονόητα μέτρα, παρόλο που υπήρχαν, εδώ και ένα χρόνο, οχλήσεις και καταγγελίες από συμπολίτες μας για την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου σημείου;
   Ειλικρινά, αδυνατούμε να εξηγήσουμε -με βάση την κοινή λογική- τις πράξεις, τις παραλείψεις και τις ανούσιες φανφάρες της πιο ανίκανης δημοτικής αρχής που γνώρισε ο τόπος μας. Η πολιτική τους παρουσία και πρακτική αναλώνεται, συνήθως, σε φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα, παρουσιάζοντας απλά έργα της καθημερινότητας ως έργα μακρόπνοης προοπτικής, πάντα υπό την επίβλεψη του Μεγάλου Τιμονιέρη. Είτε πρόκειται για πλαστικά κολονάκια, συντήρηση της ασφάλτου είτε αφορά «επιθεώρηση» έργων τέχνης.
   Η προσπάθειά τους, όμως, να εθίσουν τους αρτινούς πολίτες στην μικροπολιτική και σε σχέσεις εξάρτησης και υποταγής με την πολιτική εξουσία, θα πέσει στο κενό. Οι αρτινοί πολίτες, ήδη, έχουν αντιληφθεί την εγκληματική γύμνια τους, που καλύπτεται πίσω από τις «αστραφτερές» εικόνες στα social media και τα παχιά λόγια χωρίς περιεχόμενο.
   Ο πολιτικός τους χρόνος μετράει αντίστροφα και η κλεψύδρα έχει αρχίσει να αδειάζει. Τουλάχιστον να φύγουν χωρίς άλλες εγκληματικές παραλείψεις, για να μη φθάσουμε στο σημείο να θρηνήσουμε θύματα. 

   ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Άρτας


σημ. Τηλεβόα: Απ' ότι γνωρίζω, εδώ και περίπου ένα χρόνο, η διευθύντρια του σχολείου είχε ενημερώσει εγγράφως, πριν περίπου ένα χρόνο, για το πρόβλημα και την επικινδυνότητά του.
Επίσης, το θέμα είχε τεθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά -εκ του αποτελέσματος- μπορούμε να συμπεράνουμε ότι, πέρα από τα παχιά λόγια, μηδέν εις το πηλίκο!

Δημοσιεύθηκε στις 30 November 2021 | 7:31 pm


Όλγα Γεροβασίλη: Η Άρτα στο κόκκινο, το Νοσοκομείο σε απελπισία

- Οι ολέθριες συνέπειες της εγκληματικής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης από τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αλώβητη την περιοχή μας
- Εμείς, για ακόμη μια φορά, καλούμε την κυβέρνηση να πράξει τα αυτονόητα και τους πολίτες να προφυλάξουν τους εαυτούς τους και τους γύρω τουςΔήλωση της Όλγας Γεροβασίλη, Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Άρτας

   Οι ολέθριες συνέπειες της εγκληματικής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης από τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αλώβητη την περιοχή μας. Η Άρτα προστέθηκε με «βαθύ κόκκινο» χρώμα στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας και το Νοσοκομείο της κυριολεκτικά ασφυκτιά.
   Οι ελλείψεις τεράστιες, διαθέσιμα κρεβάτια δεν υπάρχουν, ράντζα παντού. Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό σε απελπιστική κατάσταση, εξουθενωμένοι από τις συνεχείς εφημερίες και από τη συνεχή πίεση, καθώς τρεις πνευμονολόγοι καλούνται να υπερβούν τα ανθρώπινα όρια και τέσσερις παθολόγοι να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες νοσηλείας Covid ασθενών σε δύο κλινικές Covid, αλλά και μη Covid στην Παθολογική Κλινική που είναι πλέον διάσπαρτη σε όλο το Νοσοκομείο.
   21 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, μετά από 11 διαγγέλματα δίχως ίχνος αυτοκριτικής και 3 ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, όπου με απίστευτη ελαφρότητα πανηγυρίστηκε η «νίκη» κατά του κορωνοϊού, μετά από 3 καμπάνιες διασπάθισης δεκάδων εκατομμυρίων δημόσιου χρήματος που κατευθύνθηκαν προς Μέσα Μαζικής Ωραιοποίησης, η πανδημία συνεχίζει ακάθεκτη στη χώρα μας, που, εδώ και μήνες, κατέχει τα θλιβερά πρωτεία στην Ευρώπη στον αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκους. Ο τραγικός Οκτώβρης έδωσε τη θέση του σε έναν εφιαλτικό Νοέμβρη, με καθημερινές εκατόμβες νεκρών.
   Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο. Και οι υπεύθυνοι πρέπει να τις αναλάβουν. Να εγκαταλείψουν την εκτός πραγματικότητας αυτάρεσκη στάση τους και να στηρίξουν έμπρακτα το δημόσιο σύστημα υγείας. Να συνειδητοποιήσουν ότι τα αλαλούμ μέτρα, που κάθε τόσο ανακοινώνουν, όχι μόνο δεν έχουν αντίκρισμα, αλλά επιτείνουν τη σύγχυση και τη δυσπιστία, δίνοντας τροφή στους αρνητές του ιού. Να υπάρξει άμεσα αλλαγή στρατηγικής, ο κος Μητσοτάκης να προχωρήσει στη λήψη των επτά ουσιαστικών μέτρων που τον κάλεσε να πάρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας για την ανάσχεση της πανδημίας.
   Εμείς, για ακόμη μια φορά, καλούμε την κυβέρνηση να πράξει τα αυτονόητα και τους πολίτες να προφυλάξουν τους εαυτούς τους και τους γύρω τους. Με εμβολιασμό, αλλά και με την πιστή και απαρέγκλιτη χρήση των μέσων προστασίας από τον ιό.

Δημοσιεύθηκε στις 26 November 2021 | 12:04 pm


ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Άρτας για Κόπραινα: Το λιμάνι της… καπηλείας!

- Ας ολοκληρώσουν τα έργα που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία οι ίδιοι βάλτωσαν και... ας τα καπηλευτούν!
- Διότι, τελικά, αυτό που έχει σημασία είναι η ανάπτυξη της περιοχής μας και όχι οι μικροκομματικές ή ψηφοθηρικές βλέψεις του καθενός…


   Με ιδιαίτερη χαρά διαβάσαμε την είδηση ότι το νέο λιμάνι της Κόπραινας βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και έτσι το σύγχρονο Αλιευτικό Καταφύγιο, που έχει ταυτόχρονα και τη δυνατότητα να φιλοξενεί κότερα και ιστιοπλοϊκά σκάφη, άνοιξε τις πύλες του, προσδίδοντας έτσι ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική στην ευρύτερη περιοχή. 
   Οι προσπάθειες και τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, που είχαν ξεκινήσει πριν 19 περίπου χρόνια, βρήκαν ανταπόκριση και ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο υλοποιήθηκε.
   Ταυτόχρονα, όμως, βρέθηκε χώρος και για το διαβόητο «κατόπιν ενεργειών μου», από πολιτευτή της ΝΔ. Που ξεχνά, όμως, να αναφέρει ποιος έδωσε τα χρήματα, ποια ήταν η κυβέρνηση που έκανε επιτέλους πράξη το δίκαιο αίτημα 19 ετών.
   Να λησμόνησε άραγε ότι αλλεπάλληλες κυβερνήσεις έριχναν στο καλάθι των αχρήστων το αίτημα της τοπικής κοινωνίας και χρειάστηκε να έρθει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018, εν μέσω μνημονίων, για να δημοπρατήσει το έργο, προϋπολογισμού 3.400.000€, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων;
   Όπως με το Γεφύρι της Πλάκας, που οι κυβερνώντες αλληλοβραβεύτηκαν για ένα έργο, για το οποίο δεν έβαλαν ούτε ένα λιθάρι πάνω σε πέτρα, κρατώντας μακριά και απρόσκλητους από τη βράβευση τους πραγματικούς συντελεστές, ακόμα και τους πετράδες που μόχθησαν με ήλιο και βροχή, μη τυχόν και επισκιαστούν οι ίδιοι, έτσι και με το Αλιευτικό Καταφύγιο της Κόπραινας, οι «πονηροί πολιτευτές», που έλεγε ο Σαββόπουλος, επιχειρούν να καπηλευθούν το έργο και τον κόπο άλλων, για να τρυγήσουν αυτοί κομματικά οφέλη και ψήφους.
   Ξεχνώντας, όμως, ότι τα δημόσια έργα πραγματοποιούνται με χρήματα του ελληνικού λαού και ότι μόνο σε αυτόν ανήκουν. Λησμονώντας (?) να μνημονεύσουν ποιοι έδωσαν λύση στα μπλοκαρισμένα έργα και προοπτική ζωής απέναντι στη χρόνια εγκατάλειψη της περιοχής μας.
   Παρά ταύτα, εμείς τους καλούμε να ολοκληρώσουν τα έργα που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία οι ίδιοι βάλτωσαν, το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Πάρκο στην Άρτα, το Πάρκο Ορεινών Δραστηριοτήτων στο Σταυρό Θεοδωριάνων, το δρόμο Αθαμάνιο – Θεοδώριανα, το δρόμο Καταρράκτη – Βουργαρέλι, την αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου και τόσα άλλα έργα και ας βγούνε μετά, με πανηγυρικές αναρτήσεις τους σε Social Media και Δελτία Τύπου, να αυτοθαυμάζονται για το «έργο» τους.
   Διότι, τελικά, αυτό που έχει σημασία είναι η ανάπτυξη της περιοχής μας και όχι οι μικροκομματικές ή ψηφοθηρικές βλέψεις του καθενός…

  Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. ΆρταςΔημοσιεύθηκε στις 21 November 2021 | 5:56 pm


Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Αυτά είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα - Video

- «Έστω και τώρα, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, να αλλάξει στρατηγική... Χρειάζονται άμεσα και ουσιαστικά μέτρα και όχι διαγγέλματα αυτοθαυμασμού»

- «Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί, αν ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει, τότε, ας αφήσει χώρο σε εμάς που και θέλουμε και μπορούμε»


   Έστω και τώρα, είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου να αλλάξει στρατηγική ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και κατέθεσε σειρά μέτρων.
   «Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου να αλλάξει στρατηγική ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Χρειάζονται άμεσα και ουσιαστικά μέτρα και όχι διαγγέλματα αυτοθαυμασμού», σημείωσε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.


   Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε συγκεκριμένα τον Κυριάκο Μητσοτάκη έστω και τώρα:
  •    Να προχωρήσει άμεσα στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών και στρατιωτικών νοσοκομείων και να οργανώσουμε πανστρατιά για την πρώτη δόση ιδιαίτερα στις ευάλωτα ηλικιακές ομάδες. Κινητές ομάδες με τη συνεργασία της πρωτοβάθμιας φροντίδας και της τοπικής αυτοδιοίκησης πόρτα πόρτα στις πόλεις, στις περιφέρειες.
  •    Να προχωρήσει άμεσα και με αυστηρότερα μέτρα στον εμβολιασμό στα σώματα ασφάλειας και στον στρατό. Είναι αδιανόητο να σου ζητά πιστοποιητικό εμβολιασμού ένας μη εμβολιασμένος αστυνομικός
  •    Να θεσμοθετήσει μαζικά δωρεάν τεστ για όλους
  •    Να ακυρώσει τις μειώσεις των δαπανών υγείας που έχει προαναγγείλει για το 2022 την ώρα που το ΕΣΥ καταρρέει και να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών
  •    Να ακυρώσει όλες τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων που προχωρά η κυρία Κεραμέως και να γίνουν άμεσα προσλήψεις στα σχολεία για να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις
  •    Να αυξηθούν άμεσα τα λεωφορεία στα μέσα μαζικής μεταφοράς ακόμα και με επιτάξεις οχημάτων και να γίνει εγκατάσταση συστήματα εξαερισμού σε κλειστούς χώρους όπως το μετρό
  •    Να επανέλθει η τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
   Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την απομάκρυνση του Θάνου Πλεύρη από το υπουργείο Υγείας ώστε να αναλάβει ένας υπουργός κύρους και αποδοχής για να υλοποιήσει ουσιαστικά μέτρα που θα μπορούν να ανασχέσουν την πανδημία.
   «Ο κ. Μητσοτάκης έχει την ευθύνη της αποτυχίας που σήμερα βιώνουμε γιατί εδώ και δύο χρόνια αντιμετωπίζει την πανδημία με λόγια του αέρα, γιατί δεν ενισχύει το ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.
   Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι χρειάστηκε να θρηνήσουμε 1.137 νεκρούς μέσα στο Νοέμβρη και να υπάρξει η γενική κατακραυγή για να εξαγγείλει αυτό που καταψήφισε, να γίνει υποχρεωτικό το τεστ για την είσοδο ανεμβολίαστων σε εκκλησίες.
   Δεν ξέρω τι θα ανακοίνωνε αν δεν ήξερε ότι σήμερα θα έκανα δήλωση αμέσως μετά το διάγγελμά του. Μόλις προχτές μας είπε ότι δε θα γίνουμε Αυστρία και σήμερα μας ανακοίνωση lockdown για τους ανεμβολίαστους. Ένα διαρκές μπρος πίσω και μέτρα που για τις περισσότερες φορές δεν έχουν αντίκτυπο».
   «Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί, αν ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει, τότε, ας αφήσει χώρο σε εμάς που και θέλουμε και μπορούμε» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

   Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

«Η χώρα μας βιώνει μια πρωτόγνωρη τραγωδία και ο κ. Μητσοτάκης την αντιμετωπίζει με διαγγέλματα.

Χθες ξεπεράσαμε τους 17.000 νεκρούς.

Κάθε εβδομάδα χάνεται ένα ολόκληρο χωριό.

Νοσοκομεία και υγειονομικοί καταρρέουν, ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα ή διασωληνώνονται πρόχειρα εκτός ΜΕΘ, χειρουργεία αναστέλλονται.

Έχουμε γίνει δυστυχώς πρώτοι σε θανάτους ανά εκατ. κατοίκων σε όλη τη Δυτική Ευρώπη.

Για όλα αυτά, η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο.

Ανήκει σε αυτόν που πριν από λίγο έκανε το 11ο στη σειρά διάγγελμα για να μας πει πως φταίνε πολλά και διάφορα, εκτός όμως από τον ίδιο, από τον ίδιο που εδώ και δύο χρόνια διαχειρίζεται την πανδημία.  

Ο κ. Μητσοτάκης έχει την ευθύνη της αποτυχίας, που σήμερα βιώνουμε γιατί εδώ και δυο χρόνια, αντιμετωπίζει την πανδημία όχι με ουσιαστικές πράξεις, αλλά με λόγια του αέρα, με διαγγέλματα.

Γιατί εδώ και δυο χρόνια δεν ενισχύει το ΕΣΥ και τη πρωτοβάθμια φροντίδα.

Γιατί ακόμα και οι ΜΕΘ που έφτιαξε είναι είτε πρόχειρες και ακατάλληλες είτε υποστελεχωμένες.

Έχει την ευθύνη επίσης, γιατί δημιούργησε συνειδητά κλίμα ψευδούς επιτυχίας και χαλάρωσης.

Όταν κάθε δύο μήνες πανηγύριζε πως νίκησε οριστικά την πανδημία.

Και όταν συνεχίζει ακόμα και σήμερα να μιλά για πανδημία ανεμβολίαστων, λες και οι εμβολιασμένοι δεν νοσούν ή δεν μεταδίδουν.

Και έχει ακέραια και την ευθύνη για την αποτυχία στον εμβολιασμό.

Γιατί ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά να πείσει τους πολίτες με τις διάφορες  λίστες Πέτσα. Παρά μόνο να φτιάξει το δικό του καθεστώς.

Γιατί όταν όλοι μας μετράμε θύματα, αυτός μετράει ψήφους.

Και δεν τολμά να συγκρουστεί με το εκλογικό του ακροατήριο στην Εκκλησία και στα Σώματα Ασφαλείας.

Χρειάστηκε να θρηνήσουμε 1137 νεκρούς μέσα στο Νοέμβρη και να υπάρξει γενική κατακραυγή για να εξαγγείλει σήμερα αυτό που προτείναμε και καταθέσαμε μάλιστα ως τροπολογία στη Βουλή και καταψήφισε.

Να γίνει δηλαδή υποχρεωτικό το τεστ για την είσοδο ανεμβολίαστων στις εκκλησίες.

Ακόμη και σήμερα όμως, συνεχίζει να μιλά αυτάρεσκα και να λέει ψέματα.

Για δήθεν άρτια εκστρατεία εμβολιασμού ενώ είμαστε ουραγός στην Ευρώπη.

Ότι δήθεν ενίσχυσε και ενισχύει το ΕΣΥ ενώ μειώνει τις δαπάνες και το άφησε με 2500 λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους από ότι το παρέλαβε το 2019.

Και δυστυχώς συνεχίζει τον ίδιο δρόμο της αποτυχίας.

Τα μπρος πίσω που προδίδουν πανικό.

Δε ξέρω τι θα ανακοίνωνε αν δεν ήξερε ότι σήμερα θα κάνω δήλωση αμέσως μετά το διάγγελμά του, γιατί μόλις προχθές μας είπε ότι δε θα γίνουμε Αυστρία.

Και σήμερα μας ανακοίνωσε λοκντάουν για τους ανεμβολίαστους.

Ένα διαρκές μπρος πίσω και μέτρα που τις περισσότερες φορές δεν έχουν αντίκρισμα.

Για αυτό και σήμερα θέλω να τον καλέσω, έστω και τώρα, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, να αλλάξει στρατηγική.

Χρειάζονται άμεσα και ουσιαστικά μέτρα και όχι διαγγέλματα αυτοθαυμασμού.

- Πρώτα από όλα, χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών και στρατιωτικών νοσοκομείων.

- Και να οργανώσουμε πανστρατιά για την πρώτη δόση, ιδιαίτερα στις ευάλωτες ηλικιακές ομάδες που αν νοσήσουν κινδυνεύουν περισσότερο.

Δεν αρκεί απλά να ενθαρρύνουμε τους πολίτες.

Πρέπει να οργανώσουμε άμεσα κινητές μονάδες με τη συνεργασία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, για μια εκστρατεία ενημέρωσης και εμβολιασμού πόρτα πόρτα σε πόλεις, στη περιφέρεια και ιδιαίτερα στα σπίτια των ατόμων με κινητικά προβλήματα.

- Είναι ορθό να θεσμοθετηθεί η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Πρέπει όμως να σταματήσει άμεσα η ρητορική περί δήθεν πανδημίας ανεμβολίαστων, γιατί αυτό είναι επικίνδυνο καθώς δημιουργεί κλίμα εφησυχασμού.

Οι εμβολιασμένοι νοσούμε, ευτυχώς ως επι των πλείστων ελαφρύτερα. Αλλά πολλοί μπορεί και να καταλήξουν σε ΜΕΘ, όπως και σήμερα υπάρχουν, ιδίως μετά την πάροδο του εξαμήνου.

- Τον καλώ όμως ταυτόχρονα να προχωρήσει άμεσα και με αυστηρότερα μέτρα για τον εμβολιασμό στα Σώματα Ασφαλείας και το Στρατό.

Είναι αδιανόητο να σου ζητά πιστοποιητικό εμβολιασμού ένας μη εμβολιασμένος αστυνομικός.

- Τον καλώ επίσης να θεσμοθετήσει μαζικά δωρεάν τεστ τόσο για ανεμβολίαστους όσο όμως και για τους εμβολιασμένους.

- Να ακυρώσει τις μειώσεις των δαπανών Υγείας που έχει προαναγγείλει για το 2022 την ώρα που το ΕΣΥ καταρρέει και να προχωρήσει άμεσα προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.

- Να ακυρώσει όλες τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων που προχωρά η κ. Κεραμέως και να γίνουν άμεσα προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για να αραιώσουν οι μαθητές ανά τάξη.

- Να σταματήσουν οι καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς και να αυξηθούν άμεσα τα λεωφορεία στα ΜΜΜ, ακόμη και με επιτάξεις οχημάτων, αν χρειαστεί, ώστε να πυκνώσουν τα δρομολόγια.

Και να εγκατασταθούν ειδικά συστήματα εξαερισμού σε κλειστούς χώρους συγχρωτισμού, όπως στο Μετρό.  

- Τέλος, πέρα από το κυλιόμενο ωράριο πρέπει να επανέλθει η τηλεργασία τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, όπου αυτό είναι εφικτό.

Είναι απαραίτητο το επόμενο διάστημα, να προχωρήσουμε άμεσα σε μέτρα, τα οποία θα επαναφέρουν τη χώρα σε μία λογική κανονικότητας.

Είναι απαραίτητο το επόμενο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες.

Να ακούσει τη φωνή μας.

Είναι όμως σε όλους κατανοητό, ότι τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να υλοποιηθεί, όσο παραμένει υπουργός Υγείας ένας άνθρωπος που πριν από λίγους μήνες είχε δηλώσει ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες να εμβολιστούν.

Χρειάζεται ένας υπουργός Υγείας κύρους και αποδοχής για να υλοποιήσει μέτρα ουσιαστικά που θα μπορέσουν να ανασχέσουν αυτή τη τραγωδία.

Είναι αναγκαίο το επόμενο διάστημα, να προχωρήσουμε σε ουσιαστικά μέτρα.

Είναι αναγκαίο ακόμα  και μπορούμε ακόμα και σήμερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές.

Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί, αν ο κ. Μητσοτάκης  δεν θέλει, τότε, ας αφήσει χώρο σε εμάς που και θέλουμε και μπορούμε».

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2021 | 9:18 pm


Διάγγελμα Μητσοτάκη / Πού δεν θα μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι από Δευτέρα

Όσα αλλάζουν από τη Δευτέρα μετά τα νέα μέτρα για την πανδημία   Μετά το νέο διάγγελμα, το 11ο στη σειρά (!) και τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους επιπλέον περιορισμούς που αφορούν σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ενάντια στον κορωνοϊό, οι νέοι κανόνες για την πρόσβαση σε συγκεκριμένες δραστηριότητες διαμορφώνονται ως εξής: 
   Στις αγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, λαϊκές και ζαχαροπλαστεία), στα φαρμακεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (αστικές μετακινήσεις) είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και δεν απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού. Μπορούν δηλαδή να έχουν πρόσβαση εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι.
   Στα μέσα μεταφοράς για τις υπεραστικές μετακινήσεις, στην εκπαίδευση, στους χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), στις εκκλησίες, στο λιανεμπόριο, στα κομμωτήρια και στους ανοικτούς χώρους εστίασης είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα γίνεται έλεγχος covid pass. Άρα πρόσβαση έχουν οι εμβολιασμένοι, οι νοσήσαντες και οι ανεμβολίαστοι με αρνητικό μοριακό ή rapid test.
   Στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, στα γυμναστήρια και στα γήπεδα είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες.
   Επίσης, από τις 13/12 αναγκαία προϋπόθεση για είσοδο των άνω των 60 ετών εμβολιασμένων ατόμων θα είναι η αναμνηστική δόση μετά την παρέλευση 7μήνου από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
   Για τους ανήλικους 4-17 ετών επιτρέπεται η είσοδος στους ανοικτούς χώρους εστίασης, στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, στα γυμναστήρια και τα γήπεδα με επίδειξη self test.Δημοσιεύθηκε στις 18 November 2021 | 10:18 pm


Αλέξης Τσίπρας: «Εμβολιαζόμαστε - Είμαστε θετικοί στη ζωή»

Μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με ένα βίντεο διάρκειας 35 δευτερολέπτων, με guest star τον... Άδωνι Γεωργιάδη!   Μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, με ένα βίντεο διάρκειας 35 δευτερολέπτων, στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
   «Εμβολιαζόμαστε - Είμαστε θετικοί στη ζωή», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε σχετική του ανάρτηση στα social media.
   Πρόκειται για την εμβολιαστική καμπάνια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο βίντεο, μεταξύ άλλων, κάνει την εμφάνισή του και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τον Οκτώβριο είχε κάνει την πρωτοφανή δήλωση για τους ανεμβολίαστους, το γνωστό πλέον «μη σώσουν!».


   «Τη στιγμή που οι δείκτες της πανδημίας καθημερινά καταγράφουν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτυγχάνει διαρκώς να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να προστατέψει τη δημόσια υγεία. Βασικό στοιχείο της αποτυχίας της είναι τα χαμηλά ποσοστά στον εμβολιασμό, κάτι που οφείλεται και στην αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, παρά τα εκατομμύρια ευρώ που δαπάνησε για τον σκοπό αυτό» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.
   Όπως αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, «από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ανέδειξε την αναγκαιότητα του εμβολιασμού με όσα μέσα διαθέτει στο δημόσιο διάλογο και σε όλους τους χώρους που δρα και παρεμβαίνει. Αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτυγχάνει συστηματικά να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία εντείνει την δική του προσπάθεια, με μια μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια να πειστούν όλοι, νέοι και μεγαλύτεροι. Με κεντρικό σύνθημα τη λέξη “Ζωή” καλούμε όλες και όλους να εμβολιαστούν για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές ακόμη κι αν νοσήσουμε.
   Εμβολιαζόμαστε. Είμαστε θετικοί στη ζωή».

Δημοσιεύθηκε στις 18 November 2021 | 5:57 pm


ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Άρτας: Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα

- 48 χρόνια μετά, η εξέγερση του Πολυτεχνείου για το δίκιο, την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία παραμένει οδηγός κάθε δημοκρατικού αγώνα
- Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή, 7 μμ, στην Πλατεία Κιλκίς


   Σαράντα οκτώ χρόνια μετά, η εξέγερση του Πολυτεχνείου για το δίκιο, την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία παραμένει οδηγός κάθε δημοκρατικού αγώνα. Το Πολυτεχνείο ζει, επειδή τα αιτήματά του είναι πάντα επίκαιρα.
   Έχουμε χρέος να θυμόμαστε, αλλά και υποχρέωση να συνεχίζουμε τον αγώνα.
   Αγώνα για ελευθερία, ενδυνάμωση και επέκταση της δημοκρατίας, κοινωνική δικαιοσύνη και υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, καθώς ακροδεξιοί, ρατσιστές, θιασώτες του αυταρχισμού και της αναθεώρησης της Ιστορίας προβάλλουν ξανά από το σκοτάδι του παρελθόντος, κηρύσσοντας το μίσος τους για οτιδήποτε προοδευτικό. Αγώνα ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό ειδικά σε στιγμές όπως οι σημερινές, κατά τις οποίες η πανδημία αναδεικνύει τη σημασία των κοινών αγαθών και του κοινωνικού κράτους.
   Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας καλεί κάθε δημοκρατικό πολίτη, τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους να συμμετάσχουν μαζικά στην εκδήλωση για το Πολυτεχνείο την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, στις 7 μμ, στην πλατεία Κιλκίς, στην Άρτα.

  Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας

Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2021 | 5:36 am


H Όλγα Γεροβασίλη για την απεργία στην εστίαση

Η Άρτα απάντησε ηχηρά στις κυβερνητικές παλινωδίες, το ποσοστό συμμετοχής έφτασε στο 95%   Σε δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής Άρτας και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, τονίζει ότι:

   «Σήμερα η εστίαση απήργησε μαζικά για να εκφράσει την αγανάκτησή της απέναντι στην διαρκή κυβερνητική εχθρότητα αλλά και για την ανάδειξη των ουσιαστικών βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προβλημάτων του κλάδου.
   Οι επιχειρήσεις της εστίασης σήμερα παρέμειναν κλειστές διεκδικώντας το αυτονόητο: μέτρα στήριξής για την αποφυγή λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας.
   Η Άρτα απάντησε ηχηρά στις κυβερνητικές παλινωδίες, καθώς το ποσοστό συμμετοχής του Συλλόγου Εστίασης & Διασκέδασης Άρτας "Ο ΞΕΝΙΟΣ" έφτασε στο 95%.»

Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2021 | 5:27 am


Αλέξης Τσίπρας: Για 3η φορά ο Μητσοτάκης αρνείται μίνιμουμ συναίνεση ενώ η πανδημία σπάει κάθε ρεκόρ

- «Για τρίτη φορά σε έναν χρόνο τείναμε χείρα βοηθείας με πρόταση για μίνιμουμ συναίνεση. Για τρίτη φορά ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε, επιβεβαιώνοντας την αλαζονεία του αλλα και το έλλειμα κατανόησης της κρισιμότητας των στιγμών» 

- «Συνεπώς, η πολιτική ευθύνη, τόσο για τη σημερινή κατάσταση αλλά και για ό,τι έρχεται τον δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας, του ανήκει αποκλειστικά»


   «Το ξέσπασμα του κορωνοϊού, φέρει τη πολιτική σφραγίδα και την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου που συγκάλεσε εκτάκτως για την πορεία της πανδημίας.
   Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «την ώρα που η πανδημία πλέον σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ελεγχόμενη, η Ελλάδα καταγράφει δραματικά αρνητικά ρεκόρ με σχεδόν 5.500 κρούσματα και βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις και σε θανάτους ανά εκατ. πληθυσμού και στην πορεία του εμβολιασμού.
   Η κυβέρνηση είχε δύο χρόνια να προετοιμάσει το ΕΣΥ, δεν το έκανε. Είχε έναν χρόνο να προωθήσει σωστά και στοχευμένα το εμβολιαστικό πρόγραμμα, όπως τόσες ευρωπαϊκές χώρες, δεν το έκανε. Είχε έναν χρόνο να προετοιμάσει θεραπευτικά πρωτόκολλα και να φέρει φαρμακευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται και σε άλλες χώρες, δεν το έκανε».
   «Το μόνο που έκανε», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, «είναι ανά τρεις μήνες να κηρύττει το τέλος της πανδημίας, να πανηγυρίζει ότι νίκησε τον κορωνοϊό, ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο μίλι, στέλνοντας μηνύματα χαλάρωσης στους πολίτες και απαξιώνοντας πλήρως τους επιστήμονες».
   «Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ανθρώπινη ζωή, για τρίτη φορά σε έναν χρόνο τείναμε χείρα βοηθείας με πρόταση για μίνιμουμ συναίνεση, ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία από επιστήμονες κοινής αποδοχής που δεν θα λειτουργούν με βάση το πολιτικό κόστος.
   Για τρίτη φορά ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε, επιβεβαιώνοντας την αλαζονεία του αλλα και το έλλειμα κατανόησης της κρισιμότητας των στιγμών. Συνεπώς η πολιτική ευθύνη τόσο για τη σημερινή κατάσταση αλλά και για ό,τι έρχεται τον δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας, του ανήκει αποκλειστικά» κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δημοσιεύθηκε στις 1 November 2021 | 7:06 pm


Κορωνοϊός / Σοκ και δέος με 5.449 κρούσματα και 52 νεκρούς

- Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι και σημειώθηκε τραγικό ρεκόρ στα κρούσματα

- Στο 6,6% εκτινάχθηκε ο δείκτης θετικότητας
- Αρνητικό ρεκόρ και στην Ήπειρο με 151 κρούσματα


   Έσπασε κάθε ρεκόρ κρουσμάτων, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για το τελευταίο 24ωρο 5.449 μολύνσεις. Πρόκειται για τη χειρότερη μακράν της δεύτερης επίδοσης, καθώς ξεπεράστηκαν τα 4.696 κρούσματα του Σαββάτου. Η αύξηση είναι τεράστια καθώς έγιναν μόλις 82.593 τεστ (6.090 μοριακά και 76.503 rapid), με τον δείκτη θετικότητας να εκτινάσσεται στο 6,6%.
   Άλλοι 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν περαιτέρω και ανέρχονται σε 430. Υπενθυμίζεται ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχει προκληθεί πανικός μετά τα συγκεκριμένα νούμερα, με αποτέλεσμα να γίνει έκτακτη σύσκεψη παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα.
   Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 5.449, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 747.595 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.
   Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.990 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
   Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 430 (60.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 80.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 364 (84.65%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 66 (15.35%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
   Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 249.
   Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

  Αρνητικό ρεκόρ και στην Ήπειρο
   Δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στην Ήπειρο, καθώς ο Νομός Ιωαννίνων διατηρεί τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων ενώ ανοδικές τάσεις παρατηρούνται και στους άλλους νομούς.
   Ήδη στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων οι ασθενείς που νοσηλεύονται ανέρχονται σε 49 με το Χατζηκώστα να έχει καλύψει όλες τις διαθέσιμες κλίνες.
   Το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία γεωγραφικής κατανομής του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, επιβεβαιώθηκαν 151 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 97 προέρχονται από το Νομό Ιωαννίνων. Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ της Περιφέρειας και του Νομού Ιωαννίνων.
   Η κατανομή αναλυτικά:
   Νομός Άρτας 17 
   Νομός Θεσπρωτίας 11 
   Νομός Ιωαννίνων 97 
   Νομός Πρέβεζας 26

Δημοσιεύθηκε στις 1 November 2021 | 6:37 pm


Το μεγάλο «ηλεκτροσόκ» του φθινοπώρου: Τεράστιες οι πραγματικές αυξήσεις στους λογαριασμούς των νοικοκυριών

- Αιφνιδιασμός των καταναλωτών από το ύψος των ανατιμήσεων, καθώς δεν ενημερώνονται για τον τρόπο υπολογισμού, δεν παρέχονται εξηγήσεις, δεν υπάρχει αιτιολόγηση και απλώς πρέπει να πληρώσουν

- Σιγή ιχθύος τηρούν κυβέρνηση Ν.Δ. και εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας


   Σιγή ιχθύος τηρούν κυβέρνηση Ν.Δ. και εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης, βέβαια, και της υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ, ως προς το ακριβές ύψος των ανατιμήσεων στη λιανική, ιδίως στα οικιακά τιμολόγια, κάνοντας εντέλει ασκήσεις επί χάρτου ως προς τις επιδοτήσεις - εκπτώσεις που ανακοινώνουν ότι προσφέρουν στους καταναλωτές.
   Στην προσφιλή της Ν.Δ. απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρισμού για λόγους... ανταγωνισμού, δεν υπάρχει τιμή αναφοράς των αυξήσεων, εξ ου και η αρχική “γκάφα” της κυβέρνησης τον Σεπτέμβριο για κάλυψη μέσω επιδοτήσεων / εκπτώσεων του 80% των ανατιμήσεων, ποσοστό που δεν ξαναναφέρθηκε.
   Κάθε εταιρεία χρεώνει κατά το δοκούν ρήτρα αναπροσαρμογής, δηλαδή το μέσο μεταφοράς στους καταναλωτές όλων των επισφαλειών και στρεβλώσεων της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, είτε πρόκειται για καθετοποιημένες εταιρείες (που είναι και παραγωγοί και συμμετέχουν στη χονδρική) είτε μόνο για προμηθευτές - εμπόρους.
   Και, βέβαια, δεδομένου ότι η διαμόρφωση της χονδρεμπορικής τιμής στο χρηματιστήριο ενέργειας αποτελεί μια διαδικασία δυναμική και διαρκώς μεταβαλλόμενη, εξίσου απρόβλεπτη είναι και η διαμόρφωση του ύψους της ρήτρας που επιβάλλεται ανά μήνα στις χρεώσεις των καταναλωτών.
   Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ, κατόπιν επεξεργασίας καταγγελιών καταναλωτών, προσδιόρισε την αύξηση στο ανταγωνιστικό σκέλος (καταναλισκόμενη ενέργεια) του λογαριασμού από 30% έως 170%, έναντι των τιμών προ ρητρών.
   Οι επιδοτήσεις / εκπτώσεις -όσο κι αν γράφονται και σβήνονται από την κυβέρνηση το ύψος τους και το ποσό χρηματοδότησής τους από τα δικαιώματα των ρύπων- δεν μπορούν να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων, όπως επαγγέλλονταν. 


  Περίπτωση ΔΕΗ
   Για να πάρουμε μια... γεύση των ανατιμήσεων, θα επιχειρήσουμε εντελώς ενδεικτικά μια ανάλυση οικιακού εκκαθαριστικού λογαριασμού ΔΕΗ (Γ1Ν - με νυχτερινό τιμολόγιο), με κατανάλωση 2.447 κιλοβατώρες για την περίοδο 15/6-14/10/2021 (τετράμηνο).
   Οι χρεώσεις προμήθειας ΔΕΗ συνολικά ανέρχονται σε 308,29, που αναλύονται ως εξής:
   - Πάγια χρέωση: 5,41 ευρώ
   - Χρέωση ενέργειας ημέρας (kwh): 165,65 ευρώ.
   - Πάγια χρέωση νύχτας: 2,26 ευρώ.
   - Χρέωση ενέργειας νύχτας (kwh): 74,94 ευρώ.
   - Ρήτρα αναπροσαρμογής χρεώσεων: 136,65 ευρώ (για περίπου δυόμισι μήνες, 5 Αυγούστου - 14 Οκτωβρίου)
   - Έκπτωση ενέργειας: -42,01 ευρώ (30% από 5/8).
   - Επιδότηση ΔΕΗ 140 kwh: -12,20 ευρώ
   - Πίστωση ΤΕΜ (Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης) 440 kwh: -26,40 ευρώ -
    Χρέωση CO2 623 x 0,00358: 2,23 ευρώ (για την περίοδο 15 Ιουνίου-5 Αυγούστου)
   - Χρέωση CO2 320 x 0,00550: 1,76 ευρώ.
   Χρεώσεις μαζί με ρήτρες ισοδυναμούν συνολικά με 388,9 ευρώ / τετράμηνο, δηλαδή ο συγκεκριμένος λογαριασμός στο σκέλος της κατανάλωσης ενέργειας επιβαρύνεται επιπλέον κατά 140,64 ευρώ, αυξημένος κατά 56,5%: εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής κατά 136,65 ευρώ και της ρήτρας CO2 κατά συνολικά 3,99 ευρώ. Η ίδια κατανάλωση ρεύματος προ ρητρών θα τιμολογούνταν στα 248,46 ευρώ.
   Οι επιδοτήσεις / εκπτώσεις αντιστοιχούν σε 80,61 ευρώ, δηλαδή, αν αφαιρεθούν, οι τελικές χρεώσεις προμήθειας διαμορφώνονται σε 308,29 ευρώ. Η μείωση αυτή από τα 388,9 στα 308,29 ευρώ είναι περίπου 21%...
   Εάν υποθέσουμε ότι, βάσει της συγκεκριμένης περίπτωσης, η μηνιαία κατανάλωση είναι 611,75 κιλοβατώρες (2.447 διά 4) για τους σχεδόν 2,5 μήνες που ισχύει η ρήτρα αναπροσαρμογής (5 Αυγούστου - 14 Οκτωβρίου), προκύπτει χονδρικά κατανάλωση 1.529 κιλοβατώρων. Με σχετική αναγωγή στη χρέωση της ρήτρας διαπιστώνεται κατά προσέγγιση ότι αντιστοιχεί σε σχεδόν 9 λεπτά / κιλοβατώρα η επιβάρυνση, όταν η βασική τιμή τής (ακριβής) κιλοβατώρας της ΔΕΗ είναι περίπου 11 λεπτά! Δηλαδή η κιλοβατώρα αγγίζει συνολικά τα 20 λεπτά...
   Ενδεικτικά αναφέρεται και μια περίπτωση επαγγελματικού τιμολογίου ΔΕΗ, μικρομεσαίας επιχείρησης: σε καθαρή (χωρίς εκπτώσεις κ.τ.λ.) αξία ενέργειας 1.343,29 ευρώ, για έναν μήνα, τα 620,35 ευρώ αντιστοιχούν στη ρήτρα (+85,8%)...

  Ρήτρες ιδιωτών προμηθευτών
   Από λογαριασμούς ιδιωτών προμηθευτών προκύπτουν επίσης σημαντικές πληροφορίες: κλιμάκωση της ρήτρας από την άνοιξη έως το φθινόπωρο (σ.σ.: η ΔΕΗ δεν είχε ρήτρα αναπροσαρμογής έως 5/8), αλλά και διαμόρφωσή της σε ποικίλα επίπεδα.
   Ιδιώτης προμηθευτής καθετοποιημένος (και παραγωγός) έχει αναπροσαρμόσει τη ρήτρα τρεις φορές το 2021 μέχρι σήμερα:14,93 ευρώ/Mwh έως τον Ιανουάριο, 30,69 ευρώ/MWh έως τον Μάιο, 80,34 ευρώ/MWh έως τον Σεπτέμβριο,130,54 ευρώ/MWh έως τον Οκτώβριο. Σε άλλη, επίσης καθετοποιημένη εταιρεία, η ρήτρα έως τον Αύγουστο, μόνο, ανερχόταν σε 0,086608 ευρώ/kwh και έπεται συνέχεια...
   Ενδεικτικά αναφέρουμε και τρεις περιπτώσεις από οικιακούς λογαριασμούς μη καθετοποιημένων προμηθευτών: α) επί χρεώσεων προμήθειας ρεύματος συνολικά 630,26 ευρώ, η ρήτρα ανέρχεται σε 284,50 ευρώ β) το ρεύμα, μόνο, κοστίζει 98 ευρώ και η ρήτρα ανέρχεται σε 182,98 ευρώ, γ) σε αξία ρεύματος 358,80 ευρώ, τα 160,51 ευρώ αποτελούν τη ρήτρα. 

  Αυξήσεις χωρίς τέλος
   Η κατάσταση, δυστυχώς, δεν αναμένεται να βελτιωθεί άμεσα, καθώς οι χονδρεμπορικές τιμές δείχνουν τουλάχιστον τον Οκτώβριο να... παγιώνονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, σχεδόν διπλάσια από του Ιουλίου 2021.
   Οι μέσες τιμές εκκαθάρισης της χονδρεμπορικής αγοράς (ΤΕΑ), που αποτελούν βάση αναφοράς για την αύξηση της ρήτρας, διαμορφώνονται ως εξής:
   - Ιούλιος: 101,86 ευρώ/Mwh.
   - Αύγουστος: 121,72 ευρώ/Mwh.
   - Σεπτέμβριος: 145,88 ευρώ/Mwh.
   - 1-27 Οκτωβρίου: 200,30 ευρώ/Mwh.
   Σημειώνεται ότι ιδιαίτερα στην περίπτωση των τετραμηνιαίων εκκαθαριστικών οικιακών λογαριασμών στην Αττική και άλλα αστικά κέντρα περιλαμβάνονται και καταναλώσεις του καλοκαιριού και περιόδων θερινών διακοπών (χαμηλότερες καταναλώσεις), ενώ αφορούν περισσότερο Ιούλιο - Αύγουστο και λιγότερο Σεπτέμβριο - Οκτώβριο. Επιπλέον, ενόψει χειμώνα, σταδιακά αυξάνονται οι καταναλώσεις για την κάλυψη αναγκών θέρμανσης. 


  Αδιαφάνεια και άδικοι όροι στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού
   Χωρίς ξεκάθαρες αναφορές στους δείκτες που επηρεάζουν το τελικό κόστος για τον καταναλωτή οι συμβάσεις των ιδιωτών παρόχων ενέργειας, ενώ η ΕΚΠΟΙΖΩ επισημαίνει τις γκρίζες ζώνες των λογαριασμών ενέργειας
   Σειρά καταχρηστικών, αδιαφανών και άνισων όρων περιλαμβάνουν οι εμπορικές πρακτικές των προμηθευτών ρεύματος, κάτι που αποτυπώνεται ιδίως στους λογαριασμούς και τις δυσάρεστες εκπλήξεις που κρύβουν πλέον για τα νοικοκυριά, αλλά και κατά την προβολή - ενημέρωση έως την υπογραφή των συμβάσεων.
   Βασικό στοιχείο, ιδίως κατά την τρέχουσα περίοδο των τεράστιων ανατιμήσεων, είναι ότι ο καταναλωτής δεν λαμβάνει ενημέρωση σχετικά με τις δυσμενείς συνέπειες που μπορεί να έχει το πρόγραμμά του, ιδίως σχετικά με τις ρήτρες αναπροσαρμογής.
   Οι ρήτρες μάλιστα διαμορφώνονται σε διάφορα και διαφορετικά επίπεδα από εταιρεία σε εταιρεία, χωρίς ξεκάθαρες αναφορές και συνδέσεις των σχετικών δεικτών, σε εύλογο επίπεδο, με την αναπροσαρμογή των χρεώσεων, μετακυλίοντας εξ ολοκλήρου κόστη των αγορών στη λιανική. Ο καταναλωτής δεν είναι δυνατόν να καταλάβει αν οι αυξήσεις αφορούν κεκαλυμμένο κέρδος για τον προμηθευτή ή αν συνδέονται με τη μεταβολή άλλων παραγόντων που δεν αναφέρονται στη ρήτρα και σε ποιο βαθμό.
   Το αποτέλεσμα είναι ο αιφνιδιασμός των καταναλωτών, καθώς δεν ενημερώνονται για τον τρόπο υπολογισμού, δεν παρέχονται εξηγήσεις, δεν υπάρχει αιτιολόγηση και απλώς πρέπει να πληρώσουν. Όσο για τη δυνατότητα επιλογής με την επίκληση του ανταγωνισμού, μάλλον εξανεμίζεται. 

  Αδιαφάνεια και ζητήματα νομιμότητας
   Πρόσφατα η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ μίλησε ευθέως για σαφή ύπαρξη αδιαφάνειας, που θέτει και ζητήματα νομιμότητας ως προς μέρος του ύψους αυτού στον λογαριασμό, καθώς:    
      * Δεν τηρούνται οι βασικές αρχές της κοστοστρέφειας, διαφάνειας, απλότητας και ίσης μεταχείρισης.    
      * Υπάρχει ανομοιογένεια ως προς την περιγραφή των μηχανισμών αναπροσαρμογής των χρεώσεων προμήθειας και τον υπολογισμό της, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη στην πράξη ή υπερβολικά δυσχερής προς τους καταναλωτές η σύγκριση και η επαλήθευση των εν λόγω μηχανισμών.    
   Εν ολίγοις, όχι μόνο είναι ασαφής, αλλά δεν ελέγχεται αυτή η επιπλέον χρέωση που επιβάλλεται, ελέω αγοράς.    
   Μάλιστα επιγραμματικά και μόνο ενδεικτικά η καταναλωτική οργάνωση έχει εντοπίσει 14 προβλήματα, μεταξύ των οποίων:    
      * Ο καταναλωτής δεν λαμβάνει ενημέρωση σχετικά με τις δυσμενείς συνέπειες που μπορεί να έχει το πρόγραμμα, ιδίως σχετικά με τις ρήτρες αναπροσαρμογής.    
      * Προγράμματα προμήθειας εμφανίζονται ως έχοντα σταθερό πλαίσιο τιμής, δίχως αυτό να αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.    
      * Οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούνται για διάφορες επιμέρους χρεώσεις είναι ασαφείς και παραπλανητικοί.    
      * Αδικαιολόγητες ποινές υπονομεύουν το δικαίωμα των καταναλωτών να αλλάξουν προμηθευτή.    
      * Οι προμηθευτές προβαίνουν μονομερώς σε τροποποίηση βασικών στοιχείων της σύμβασης, δίχως αυτό να δικαιολογείται με βάση νόμιμους όρους της σύμβασης.    
      * Οι συμβάσεις είναι δυσνόητες, δυσανάγνωστες, πολυσέλιδες, με κατά κυριολεξία “ψιλά γράμματα”, με πλήθος αδιαφανών ή καταχρηστικών όρων.    
      * Οι συμβάσεις για σταθερή τιμολόγηση διαμορφώνονται σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα.    
      * Σε συμβάσεις με κυμαινόμενη τιμολόγηση προμηθευτές κάνουν χρήση καταχρηστικών όρων για να προσαυξάνουν τα κέρδη τους.    
      * Επικρατεί η ελλιπής, αν όχι η ανύπαρκτη, προσυμβατική ενημέρωση. 

  Δίκαιοι όροι - δημόσια παρέμβαση    
   Εκτός όμως από διαφανείς όρους, είναι αναγκαίοι και οι δίκαιοι όροι, δηλαδή οι όροι που αποκαθιστούν την ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων στις συμβάσεις μεταξύ καταναλωτών - προμηθευτών που έχει διαταραχθεί, καθώς υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα οργανωτικής δομής, ασυμμετρία της πληροφόρησης και διαφορετική διαπραγματευτική θέση ανάμεσα στις δύο πλευρές.    
   Παράλληλα, επικρατεί το “φάντασμα” των κρατικών παρεμβάσεων, που εμφανίζεται ακόμα και σήμερα ως ο εχθρός των ελεύθερων αγορών. Ωστόσο υπάρχουν, έστω και υπό αυστηρές προϋποθέσεις, συγκεκριμένες και σαφείς προβλέψεις περί δημοσίων παρεμβάσεων ως προς τον καθορισμό των τιμών, στην Οδηγία της Ε.Ε. 2019/944 σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (άρθρο 5).    
   Οι προβλέψεις αυτές αφορούν κυρίως την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών και σε ένα δεύτερο επίπεδο την αναγκαία περίοδο μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Δημοσιεύθηκε στις 1 November 2021 | 5:11 pm


Αλέξης Τσίπρας: Να αναλάβουν τη διαχείριση της πανδημίας επιστήμονες κοινής αποδοχής

- «Ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε αυτό: Ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε για να αποφύγουμε μια νέα εκατόμβη νεκρών τους επόμενους μήνες»

- «Να μη συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι και αυτό το χειμώνα θα χάσουμε άδικα πολλές χιλιάδες συμπολίτες μας»


   «Ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε αυτό: Ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε για να αποφύγουμε μια νέα εκατόμβη νεκρών τους επόμενους μήνες.
   Και ας αναθέσουμε σε μια ολιγομελή επιστημονική επιτροπή με πρόσωπα κοινής αποδοχής, να σχεδιάσει και να προτείνει μέτρα που όλοι θα αποδεχθούμε, χωρίς τη σκέψη μας στο πολιτικό κόστος», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή την τραγική πορεία της πανδημίας στη χώρα.
   «Με εμβολιαστική κάλυψη εδώ και πολύ καιρό κολλημένη γύρω στο 60%, ενώ άλλες χώρες έχουν υπερβεί το 80%, και με σταθερές, εδώ και μήνες, επιδόσεις σε απώλειες που μας κατατάσσουν στους χειρότερους σε όλη την Ευρώπη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε, απλά να μην ασχολείται.
   Πώς το είπε πάλι ο υπουργός της αναπτύξεως;
   «Να μη σώσουν, όσοι δεν εμβολιάστηκαν», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας.
   «Το πρόβλημα όμως, όπως καλά γνωρίζουμε, δεν αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους. Ήδη στις ΜΕΘ ένα 14% των διασωληνωμένων είναι πλήρως εμβολιασμένοι συμπολίτες μας. Και δε γνωρίζουμε καν, ποιο είναι το αντίστοιχο ποσοστό όσων εμβολιασμένων νοσηλεύονται στις κλινικές COVID.
   Ενώ η μετατροπή για μια ακόμη φορά όλων των νοσοκομείων της χώρας σε νοσοκομεία COVID, αναμένεται να επιβαρύνει χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από άλλες ασθένειες και να αυξήσει περαιτέρω την υπερβάλλουσα θνησιμότητα, προφανώς και εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.
   Συνεπώς τα πράγματα εξελίσσονται για άλλη μια φορά με τρόπο οδυνηρό. Η εξέλιξη αυτή μας αφορά όλους και κάτι πρέπει να κάνουμε», τονίζει με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας.
   «Εμείς όμως, όλοι εμείς, κόμματα, επιστήμονες, πολίτες, έχουμε χρέος να μη συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι θα συνηθίσουμε στην απώλεια της ζωής.
   Να μη συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι και αυτό το χειμώνα θα χάσουμε άδικα πολλές χιλιάδες συμπολίτες μας.
   Να μη συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι δε γίνεται να αλλάξουμε τη πορεία των πραγμάτων», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

  Αναλυτικά η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα:

Ένα χρόνο πριν, ακριβώς μετά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, σήμανε στη χώρα συναγερμός για τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε έστω και καθυστερημένα να λάβει έκτακτα μέτρα, παριστάνοντας ότι αιφνιδιάστηκε, αν και ο υπουργός ανάπτυξης ομολόγησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι πριν τον τριήμερο εορτασμό οι επιστήμονες προειδοποιούσαν για τη Θεσσαλονίκη. Αλλά στην κυβέρνηση αποφάσισαν να μη λάβουν κανένα μέτρο γιατί δεν ήθελαν να χαλάσουν το εορταστικό κλίμα των ημερών.
Πολύ αργότερα ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος.
Την επόμενη ημέρα του λάθους του κ. Μητσοτάκη, την 29η Οκτωβρίου πέρυσι, καταγράφηκαν 1.211 νέα κρούσματα, 12 θάνατοι, ενώ στα νοσοκομεία της χώρας είχαμε 114 διασωληνωμένους συμπολίτες μας.
Σήμερα, ένα χρόνο μετά, λες και δεν πέρασε ούτε μια ημέρα, είδαμε στη Θεσσαλονίκη το ίδιο ακριβώς έργο.
Με τους ίδιους πρωταγωνιστές.
Μόνο που φέτος, την επόμενη της εθνικής μας επετείου τα μεγέθη είναι ασύγκριτα χειρότερα.
Χθες καταγράφηκαν 3.643 νέα κρούσματα, 55 θάνατοι, ενώ έχουμε 392 διασωληνωμένους συμπολίτες μας.
Ενώ η Θεσσαλονίκη, η πόλη των επαναλαμβανόμενων κυβερνητικών λαθών, κατέγραψε αρνητική πρωτιά με 661 κρούσματα έναντι 599 της τουλάχιστον τριπλάσιας σε πληθυσμό Αττικής.
Η αδράνεια και η επανάληψη των ίδιων λαθών από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αποτελεί είδηση.
Είναι άλλωστε γνωστό ότι έχει πετάξει λευκή πετσέτα.
Έχρισε υπουργό κάποιον που παλαιότερα πρωτοστατούσε στην αμφισβήτηση της επιστήμης και των εμβολίων και πιο πρόσφατα είχε δηλώσει ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν.
Το μήνυμα σαφές και η προτεραιότητα να χαϊδέψει τα αυτιά του, ως επί το πλείστον, ακροδεξιών πεποιθήσεων αντιεμβολιαστικού ακροατηρίου, ακόμη σαφέστερη.
Αργότερα κήρυξε μάλιστα και το τέλος της πανδημίας.
Με αποφάσεις που πάρθηκαν χωρίς να έχουν την έγκριση καμίας επιτροπής επιστημόνων.
Με εμβολιαστική κάλυψη εδώ και πολύ καιρό κολλημένη γύρω στο 60%, ενώ άλλες χώρες έχουν υπερβεί το 80%, και με σταθερές, εδώ και μήνες, επιδόσεις σε απώλειες που μας κατατάσσουν στους χειρότερους σε όλη την Ευρώπη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε, απλά να μην ασχολείται.
Πως το είπε πάλι ο υπουργός της αναπτύξεως ;
«Να μη σώσουν, όσοι δεν εμβολιάστηκαν».
Το πρόβλημα όμως, όπως καλά γνωρίζουμε, δεν αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους. Ήδη στις ΜΕΘ ένα 14% των διασωληνωμένων είναι πλήρως εμβολιασμένοι συμπολίτες μας. Και δε γνωρίζουμε καν, ποιο είναι το αντίστοιχο ποσοστό όσων εμβολιασμένων νοσηλεύονται στις κλινικές COVID.
Ενώ η μετατροπή για μια ακόμη φορά όλων των νοσοκομείων της χώρας σε νοσοκομεία COVID, αναμένεται να επιβαρύνει χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από άλλες ασθένειες και να αυξήσει περαιτέρω την υπερβάλλουσα θνησιμότητα, προφανώς και εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.
Συνεπώς τα πράγματα εξελίσσονται για άλλη μια φορά με τρόπο οδυνηρό. Η εξέλιξη αυτή μας αφορά όλους και κάτι πρέπει να κάνουμε.
Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, έχουν αποφασίσει να μην ασχολούνται.
Να μην ενισχύουν το ΕΣΥ γιατί δεν είναι στο πρόγραμμά τους, και ας βρίσκεται πάλι στα όρια της κατάρρευσης από την υποστελέχωση.
Να αδιαφορούν που ο εμβολιασμός βάλτωσε γιατί δε θέλουν να τα βάλουν με τους αντιεμβολιαστές ψηφοφόρους τους, ούτε να πείσουν με στοχευμένες καμπάνιες όσους ακόμα διατηρούν επιφυλάξεις.
Να μην προωθούν τα φαρμακευτικά προγράμματα για να μην παραδεχτούν την ανεπάρκειά τους να τα φέρουν νωρίτερα.
Εμείς όμως, όλοι εμείς, κόμματα, επιστήμονες, πολίτες, έχουμε χρέος να μη συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι θα συνηθίσουμε στην απώλεια της ζωής.
Να μη συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι και αυτό το χειμώνα θα χάσουμε άδικα πολλές χιλιάδες συμπολίτες μας.
Να μη συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι δε γίνεται να αλλάξουμε τη πορεία των πραγμάτων.
Να μην αποδεχτούμε ότι δε γίνεται να εμβολιάσουμε περισσότερους, να προστατέψουμε περισσότερους.
Η έκτακτη κατάσταση απαιτεί έκτακτα μέτρα.
Η κυβέρνηση όμως αρνείται να αναλάβει πολιτική ευθύνη.
Αρνήθηκε πέρυσι την πρότασή μου για υπουργό κοινής αποδοχής.
Ακόμη και για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών.
Αρνείται και τώρα να παραδεχτεί την τραγική πορεία της χώρας.
Τώρα όμως δεν είναι η ώρα του πολιτικού ανταγωνισμού αλλά η ώρα της ευθύνης.
Ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε αυτό: Ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε για να αποφύγουμε μια νέα εκατόμβη νεκρών τους επόμενους μήνες.
Και ας αναθέσουμε σε μια ολιγομελή επιστημονική επιτροπή με πρόσωπα κοινής αποδοχής, να σχεδιάσει και να προτείνει μέτρα που όλοι θα αποδεχθούμε, χωρίς τη σκέψη μας στο πολιτικό κόστος.

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2021 | 8:51 am


Συνεχίζεται ανεξέλεγκτα το ράλι ακρίβειας στην Ελλάδα

- Στο 3% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, από 1,9% το Σεπτέμβριο, αύξηση από 10 έως 30% σε προϊόντα και υπηρεσίες

- Αυξάνεται η ανησυχία σε χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα για τον καλπασμό της ακρίβειας, που δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε μεσαία και χαμηλά εισοδήματα
- «Η κυβέρνηση δεν έχει ρίξει λευκή πετσέτα μόνο στην πανδημία, αλλά και στο θέμα της ακρίβειας», τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ


   Ολοένα και αυξάνεται η ανησυχία σε χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα για τον καλπασμό της ακρίβειας, η οποία δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
   Νέα μεγάλη άνοδο αναμένεται να παρουσιάσει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, δείχνοντας ότι η ακρίβεια αποτελεί μεγάλο «αγκάθι» για την ελληνική οικονομία.
   Σύμφωνα με την Eurostat, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί τον Οκτώβριο στο 3%, από 1,9% το Σεπτέμβριο.
   Την ίδια ώρα, ένα έτερος προάγγελος ανατιμήσεων στα βασικά προϊόντα χτυπάει την πόρτα της ελληνικής οικονομίας.
   Ειδικότερα, μεγάλη άνοδο 19,9% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 8,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020 με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

  Αυξήσεις προϊόντων έως 30%
   Αντιμέτωποι με μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε αρκετά προϊόντα αναμένεται να βρεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα οι καταναλωτές, καθώς στενεύουν τα περιθώρια για τις επιχειρήσεις για απορρόφηση των αυξήσεων του κόστους παραγωγής και λειτουργίας.
   Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ), το 68% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτιμούν πως οι διεθνείς αυξήσεις θα επηρεάσουν πολύ και πάρα πολύ το κόστος παραγωγής, καθώς όσο περισσότερο εξαρτημένες είναι οι επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος τόσο μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένουν από τις διεθνείς αυξήσεις.
   Ως εκ τούτου, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν πως οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ενώ ένα 15% εκτιμά πως η αύξηση θα ξεπεράσει ακόμη και το 30%.
   Την ίδια στιγμή, σε πρόσφατη έκθεσή της η Eurobank αναφέρει ότι τους επόμενους μήνες οι τρέχουσες αυξήσεις των τιμών ενέργειας αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά το εμπορικό ισοζύγιο, καθώς οι αποφάσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για τις ποσότητες που θα καταναλώσουν δεν θα προσαρμοστούν άμεσα στα νέα επίπεδα τιμών.

  ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση έριξε λευκή πετσέτα και για την ακρίβεια
  Η κυβέρνηση αρνείται να δρομολογήσει ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων πολιτών προτάσσοντας την πίστη της στο δόγμα της δημοσιονομικής ορθοδοξίας
   Με σταυρωμένα τα χέρια παρακολουθούν οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου τον καλπασμό της ακρίβειας καθώς η κυβέρνηση αρνείται να δρομολογήσει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την προστασία των καταναλωτών.
   Η Ν.Δ. εμφανίζεται προσδεμένη στο δόγμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας -παρά τα αιτήματα των χωρών του Νότου για την ανάγκη ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας- επισείοντας τον κίνδυνο της διόγκωσης των ελλειμμάτων. Η πυκνότητα των δημόσιων παρεμβάσεων άλλωστε του Θεόδωρου Σκυλακάκη, με σκοπό να εξαλείψει τις προσδοκίες για τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων έναντι της ακρίβειας, έχει τεθεί στο στόχαστρο των γαλάζιων βουλευτών.
   "Ο αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική δεν εισηγείται δαπάνες" είναι το κυνικό μότο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, που διαμηνύει με κοφτό τρόπο ότι "ολοκληρώσαμε με το επίδομα θέρμανσης". Κυρίως όμως, στρέφοντας το βλέμμα του στο επιτελείο του Κ. Μητσοτάκη, υπερτονίζει την αντίθεσή του στη χορήγηση έκτακτου επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους.
   Καμπάνια για την ακρίβεια ξεκινά το επόμενο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρώντας ότι η κατάσταση έχει οδηγηθεί εκτός ελέγχου με την κυβέρνηση να περιορίζεται απλώς στον ρόλο παρατηρητή μπροστά από ένα ράλι τιμών που προκαλεί οικονομική ασφυξία σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. «Η κυβέρνηση δεν έχει ρίξει λευκή πετσέτα μόνο στην πανδημία, αλλά και στο θέμα της ακρίβειας κοιτάζοντας άπρακτη τις τιμές σε βασικά είδη ανάγκης, -πέραν της τιμής του ρεύματος- να εκτοξεύονται», αναφέρουν στελέχη της Κουμουνδούρου με την επισήμανση πως η καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα έχει θετικά στοιχεία και θα στηρίζεται στην ανάδειξη των σημαντικών προτάσεων του κόμματος.
   Από τα ραντάρ του ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός πως στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που οδηγήθηκε σε αδιέξοδο η χώρα εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό κ. Αμυρά κι όχι από τον αρμόδιο υπουργό κ. Σκρέκα ο οποίος τύποις συνόδευε τον πρωθυπουργό στο εξωτερικό. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι απλούστατα η κυβέρνηση είτε δεν ενδιαφέρεται είτε δηλώνει απόλυτη αδυναμία να ελέγξει την κατάσταση, κάτι που έκαναν τα παλαιότερα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις σε ανάλογες κρίσεις καθώς φρόντιζαν να έρθουν σε συνεννόηση και συμφωνίες με τα super market.
   Στην αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ είναι απολύτως αναγκαία γιατί θα τονώσει την αγοραστική δύναμη των μισθωτών στρωμάτων βοηθώντας στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Η αύξηση αυτή θα ενισχύσει και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς θα οδηγήσει σε αύξηση του τζίρου τους, επομένως η αύξηση του κατώτατου μισθού όχι μόνο δεν θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση αλλά συγχρόνως θα αποσυμπιέσει και τις επιχειρήσεις. Μάλιστα θυμίζουν πως η ΝΔ ασκούσε κριτική και το 2019, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και κατά 27% για τους νέους, αφού κατήργησε τον υποκατώτατο. Εκείνο που συνέβη τότε ήταν να καταγραφεί γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας και αύξηση της ενεργούς ζήτησης και της ιδιωτικής κατανάλωσης, κάτι που οδήγησε σε ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης και μείωση του κινδύνου φτώχειας.
   Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επικρίνει τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη που ομιλεί για αδικαιολόγητο πανικό, θυμίζοντας πως, τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, διαβεβαίωναν πως με 150 εκατομμύρια ευρώ θα αντιμετώπιζαν την ενεργειακή κρίση, εκτιμώντας μάλιστα πως θα είναι παροδική.
   Η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα που καταψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ ώστε να συμπαρασύρει και τους ιδιώτες παρόχους και εξαντλητικούς ελέγχους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Δημοσιεύθηκε στις 30 October 2021 | 5:57 pm


Όλγα Γεροβασίλη: Το ΥπΑΑΤ κωφεύει, θα ληφθούν μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της γενικής ακαρπίας της ελιάς και την κατακόρυφη πτώση παραγωγής στα εσπεριδοειδή και στα ακτινίδια στην Άρτα;

- Αντί για απαντήσεις και συγκεκριμένα μέτρα, ο κος Στύλιος παραδέχτηκε ότι ούτε έχει κατατεθεί αίτημα στην Ευρ. Επιτροπή, ούτε προετοιμάζεται σχετικός φάκελος
- Γιατί δεν έχει κατατεθεί και πότε θα κατατεθεί φάκελος για πρόσθετη οικονομική βοήθεια στην Ε.Ε., ιδίως δεδομένου ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προχωρήσει σε αντίστοιχα αιτήματα;
- Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει το ΥπΑΑΤ και με ποιο χρονοδιάγραμμα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου που πλήττεται από τη γενική ακαρπία της ελιάς αλλά και την κατακόρυφη πτώση της παραγωγής στα εσπεριδοειδή και τα ακτινίδια στην Άρτα;


Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Το ΥπΑΑΤ κωφεύει: Θα ληφθούν μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της γενικής ακαρπίας της ελιάς και την κατακόρυφη πτώση παραγωγής στα εσπεριδοειδή και στα ακτινίδια στην Άρτα;» 

   Πληθαίνουν οι ανησυχίες του αγροτικού κόσμου στην Άρτα λόγω της γενικευμένης ακαρπίας που παρατηρείται στην ελιά αλλά και την κατακόρυφη πτώση της παραγωγής στα εσπεριδοειδή και τα ακτινίδια.
   Αν και το φαινόμενο αφορά σε όλη την επικράτεια, δραματικές φαίνεται πως θα είναι οι επιπτώσεις για τους ελαιοπαραγωγούς της Άρτας, αφού, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η μείωση της παραγωγής ξεπερνά το 80% στα ημιορεινά και αγγίζει το 90% στον κάμπο σε σχέση με το μέσο όρο παραγωγής της τελευταίας τριετίας. Η απώλεια εσόδων των ελαιοπαραγωγών υπολογίζεται ήδη σε εκατομμύρια Ευρώ.
   Βασική αιτία οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, οι οποίες επηρέασαν αρνητικά την ανθοφορία και την καρπόδεση, όχι μόνο στην ελιά, όπου παρατηρείται γενική ακαρπία αλλά και στα εσπεριδοειδή, με την παραγωγή να εκτιμάται μειούμενη κατά 50% - 60 %, αλλά και στα ακτινίδια, με εκτιμώμενη μείωση της παραγωγής κατά 35% - 45%, σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας τριετίας.
   Κι ενώ μόλις προ δυο ημερών, τη Δευτέρα 18.10.2021, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί, μεταξύ άλλων, για τη γενική ακαρπία της ελιάς, κατόπιν ερώτησης που του απηύθυνε, συγκεκριμένα και για την Άρτα, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αντί για απαντήσεις και συγκεκριμένα μέτρα, ο κος Στύλιος παραδέχτηκε ότι ούτε έχει κατατεθεί αίτημα στην Ευρ. Επιτροπή, ούτε προετοιμάζεται σχετικός φάκελος.
   Πιο συγκεκριμένα στις δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σταύρου Αραχωβίτη, που συζητήθηκαν τη Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου τ.ε στη Βουλή, σχετικά με τη δυσλειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, το ζήτημα με τις συμβάσεις των τεχνικών συμβούλων, την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης καθώς και την (ΜΗ) κατάθεση από την Κυβέρνηση των φακέλων στην Ε.Ε για την αναγνώριση των δυσμενών καιρικών φαινομένων του 2021 και την Κοινοτική στήριξη του αγροτικού εισοδήματος των πληγέντων παραγωγών, ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως
   
   η κατάσταση με την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης στους πληγέντες παραγωγούς φαίνεται να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ΑΑ&Τ, σε μια χρονιά ιδιαίτερα κρίσιμη για τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, μετά και τις καταστροφές από τους παγετούς της περασμένης Άνοιξης, τη ξηρασία, τα χαλάζια, τους καύσωνες, τις πυρκαγιές, την πολιτική της ΝΔ, δεδομένου ότι αποτελεί διαχρονικά, τη σοβαρότερη πηγή ρευστότητας του αγροτικού κόσμου.
   Καλλιέργειες όπως η επιτραπέζια ελιά, η ελαιοποιήσιμη ελιά και περιοχές ολόκληρες όπως η Ανατολική Μάνη και η Σκάλα Λακωνίας αλλά και ο νομός Άρτας για παράδειγμα έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού. Η δε διαχείριση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων μένει “στον αέρα”, καθώς η χώρα μας ούτε έχει ετοιμάσει, ούτε έχει καταθέσει σχετικό αίτημα στην ΕΕ για τις αποζημιώσεις από τις φυσικές καταστροφές.

   Από μεριάς του ΥπΑΑΤ ωστόσο δεν δόθηκε εξήγηση γιατί δεν έχει ακόμα κατατεθεί ο φάκελος, ούτε υπήρξε δέσμευση περί κατάθεσής του και πότε, τη στιγμή μάλιστα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχα αιτήματα.
   Οι γενικές αναφορές σε προγράμματα του ΕΛΓΑ δεν αρκούν. Αντιθέτως, η Κυβέρνηση οφείλει να επεξεργαστεί άμεσο χρονοδιάγραμμα μέτρων στήριξης.
   Ας σημειωθεί ότι η μείωση της παραγωγής μοιραία θα έχει αντίκτυπο και στις μονάδες εμπορίας, τυποποίησης - μεταποίησης της Άρτας.
   Η κατάσταση προοιωνίζεται ακόμη πιο δύσκολη με τις ανατιμήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών τιμολογίων αλλά και με το υπαρκτό κύμα ακρίβειας.
   Ενόψει των ανωτέρω,
 
   Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
  1. Γιατί δεν έχει κατατεθεί και πότε θα κατατεθεί φάκελος για πρόσθετη οικονομική βοήθεια στην Ε.Ε., ιδίως δεδομένου ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προχωρήσει σε αντίστοιχα αιτήματα;
  2. Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει το ΥπΑΑΤ και με ποιο χρονοδιάγραμμα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου που πλήττεται από τη γενική ακαρπία της ελιάς αλλά και την κατακόρυφη πτώση της παραγωγής στα εσπεριδοειδή και τα ακτινίδια στην Άρτα;


Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Γεροβασίλη Όλγα
Αραχωβίτης Σταύρος

Δημοσιεύθηκε στις 20 October 2021 | 11:16 pm


Ρεκόρ της Ελλάδας στην αύξηση της χονδρικής τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα

- Αποκαλυπτικά στοιχεία: Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο χονδρικής τιμής στην Ευρώπη

- Η ημερήσια μεταβολή της χονδρικής τιμής στην Ελλάδα για αύριο μεταφράζεται σε αύξηση 8,5%, η μεγαλύτερη στον ευρωπαϊκό χώρο
- Κόστος το οποίο αναμένεται να μετακυλιστεί στους λογαριασμούς των καταναλωτών, καθώς, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη που μειώνει φόρους, δίνει επιδοτήσεις κλπ, η Ελλάδα δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη επιμένει με ευχολόγια και αοριστίες για αποπληρωμή λογαριασμών με δόσεις


   Η Ελλάδα καταγράφει την ακριβότερη τιμή στο ρεύμα και σπάει τα ευρωπαϊκά κοντέρ. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, και φανερώνουν τη θλιβερή πρωτιά που κατέχει η χώρα μας στο αυριανό χρηματιστήριο Ενέργειας.
   Όπως προκύπτει από τον πίνακα παρακάτω η αυριανή τιμή της μεγαβατώρας αγγίζει τα 253,33 ευρώ, τιμή που είναι η υψηλότερη σε όλη την Ευρώπη.
 

   Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του EnergyLive για την εξέλιξη της χονδρικής τιμής ρεύματος αφού η Ελλάδα καταγράφει την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σημαντική απόκλιση από τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων και σχεδόν διπλάσια τιμή από τις Βόρειες.
   Η ημερήσια μεταβολή της χονδρικής τιμής στην Ελλάδα για αύριο μεταφράζεται σε αύξηση 8,5%, η μεγαλύτερη στον ευρωπαϊκό χώρο. 
   Κόστος το οποίο αναμένεται να μετακυλιστεί στους λογαριασμούς των καταναλωτών, καθώς, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη που μειώνει φόρους, δίνει επιδοτήσεις κλπ, η Ελλάδα δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη επιμένει σε ευχολόγια και αοριστίες για αποπληρωμή λογαριασμών με δόσεις.

Δημοσιεύθηκε στις 18 October 2021 | 6:14 pm


Πρόεδρος Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας: Πήραμε μόνο υποσχέσεις και τίποτε άλλο!

- Καμία ενίσχυση, παρά τις εξαγγελίες, ούτε έστω με την μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής

- Καίτοι τα υποσχέθηκαν, ουδέποτε δόθηκαν!
- Το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί, οι πρώτες ύλες βρίσκονται στα ύψη, τα τιμολόγια ενέργειας έχουν πάρει φωτιά... χωρίς καμία στήριξη, σε συνθήκες όπως αυτές που ζούμε από το 2020 και μετά, ο κλάδος οδηγείται σε αφανισμό


   Τις δύσκολες στιγμές που βιώνει ο κλάδος της πτηνοτροφίας, αλλά και του παραγωγικού πρωτογενούς τομέα συνολικά, επισημαίνει προς κάθε αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, αλλά και τους πολιτικούς όλων των κομμάτων που εκλέγονται στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας, ο Δημήτρης Πετανίτης, μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στην τοπική εφημερίδα ΗΧΩ της Άρτας.
   Ο κ. Πετανίτης καταγράφει την πραγματικότητα που βιώνουν τόσο οι Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις, όσο και οι πτηνοτρόφοι-παραγωγοί, ενός κλάδου που αποτελεί έναν από τους διατροφικούς πυλώνες της χώρας μας, αλλά που η πολιτεία δεν έχει δείξει μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον που επιβάλλεται, λόγω των συνθηκών της πανδημίας.
   Σχετικά με τις εξελίξεις στον κλάδο, ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού σημειώνει: 
(αντιγράφω από ΗΧΩ)

«Η κατάσταση είναι πλέον τρομερά δύσκολη. Οι πρόσφατες δε εξελίξεις δείχνουν πως αν δεν υπάρξουν μέτρα, θα γίνει δραματική και εξηγώ:
Το κόστος παραγωγής των ζωοτροφών, έχει ανέβει περίπου στο 30% με αυξητικές τάσεις ενώ η ελλείψεις που παρατηρούνται τόσο στο εξωτερικό όσο και στην εγχώρια αγορά δημητριακών, ενδέχεται να μας οδηγήσει μέχρι και σε διατροφική κρίση. Κι αυτό, όχι μόνο στη πτηνοτροφία, αλλά σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους.
Οι τιμές των πρώτων υλών, όπως το καλαμπόκι ενώ ξεκίνησαν με τιμές της αντίστοιχης περσινής περιόδου, στα 190 ευρώ ο τόνος, αυτή τη στιγμή είναι στα 300 ευρώ ο τόνος.

Το σιτάρι πέρυσι ήταν στα 215 ευρώ ο τόνος και αυτή τη στιγμή και το εισαγόμενο και το εγχώριο έχει ξεπεράσει τα 310 ευρώ ο τόνος κι αν συνεχίσει έτσι, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε που θα φτάσει.
Η σόγια από 350 ευρώ ο τόνος πέρυσι, έφτασε στα 450 ευρώ φέτος-ευτυχώς χωρίς αυξητικές τάσεις.
Και μιλάμε μόνο για το κόστος των πρώτων υλών. Φυσικά αυξήσεις υπάρχουν και στα υλικά συσκευασίας με καθυστερήσεις στις παραδόσεις και τα μεταφορικά στα ύψη, ενώ όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει στο χώρο της ενέργειας με τα τιμολόγια να έχουν πάρει φωτιά.

ΕΡΩΤ.: κι ο Συνεταιρισμός, πως το αντιμετωπίζει;
ΑΠΑΝΤ.: Σχετικά με τον Συνεταιρισμό, όλο αυτό που μόλις περιέγραψα κοστίζει γύρω στα 3 εκατομμύρια ευρώ, κόστος το οποίο θα κληθούν να απορροφήσουν κατά ένα μέρος οι πτηνοτρόφοι-παραγωγοί, αφού είναι αδύνατον να το επωμισθούν στο σύνολο.
Πράγμα που σημαίνει, πως για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων οι ανατιμήσεις των προϊόντων προς τον τελικό καταναλωτή θεωρούνται επιβεβλημένες. Κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, με μια αύξηση 5-7%, που βέβαια σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει το αυξημένο κόστος. Είμαστε δε επιφυλακτικοί για τη συνέχεια.

ΕΡΩΤ.: τι έγινε την περίοδο του κορωνοϊού; Υπήρξαν ενισχύσεις στο κλάδο της πτηνοτροφίας; Και ποιες;
ΑΠΑΝΤ.: Δεν υπήρξε καμία ενίσχυση, παρά τις εξαγγελίες, τόσο από τον προηγούμενο όσο και από τον επόμενο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Εμείς βέβαια, το καλοκαίρι του 2020, που ήδη είχαν γίνει αισθητά τα αρνητικά αποτελέσματα της πανδημίας, με την καραντίνα, το κλείσιμο της εστίασης και την δραματική πτώση των πωλήσεων, μέσω της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Πτηνοτροφίας, μέλος της οποίας είναι και ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας, καταθέσαμε σε όλα τα αρμόδια υπουργεία μελέτη την οποία συνέταξε η πλέον έγκυρη εταιρεία ερευνών η ICAP, που καταδείκνυε τα μεγέθη της ζημιάς που είχαμε υποστεί ως τότε οι Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις, αλλά και οι πτηνοτρόφοι-παραγωγοί.
Ζητήθηκε τότε η ενίσχυση του ολόκληρου του κλάδου, με ένα ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ. Καίτοι τα υποσχέθηκαν, ουδέποτε δόθηκαν!
Εδώ να σημειώσω πως ο κλάδος της πτηνοτροφίας έχει ένα ετήσιο τζίρο 1,5 δις ευρώ. Αυτός ο κλάδος που τόσο πολύ συμβάλλει στην εθνική μας οικονομία, δεν έχει λάβει ΠΟΤΕ καμία ενίσχυση.

ΕΡΩΤ.: Τι θα πρέπει να γίνει, τι προτείνετε;
ΑΠΑΝΤ.: Καλώ τους βουλευτές της Άρτας και της Ηπείρου, στην οποία η πτηνοτροφία είναι από τους βασικούς οικονομικούς της πυλώνες, να δείξουν το έμπρακτο ενδιαφέρον τους, προς τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις και προς τους πτηνοτρόφους. Νομίζω πως όλοι αντιλαμβάνονται, ότι χωρίς καμία στήριξη σε συνθήκες όπως αυτές που ζούμε από το 2020 και μετά, ο κλάδος οδηγείται σε αφανισμό.
Να επισημάνω δε, πως άλλες επιχειρήσεις, έχουν λάβει δάνεια για να ανταπεξέλθουν στην κρίση της πανδημίας, τα οποία βέβαια, θα κληθούν να τα επιστρέψουν.
Ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός, δεν έλαβε καμία οικονομική ενίσχυση, εν μέσω πανδημίας, ούτε έστω με την μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Θεωρώ δε, πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να δει άμεσα την ενίσχυση της πτηνοτροφίας αλλά και όλων των άλλων παραγωγικών κλάδων μέσω επιδότησης των πρώτων υλών για την παραγωγή ζωοτροφών.

ΕΡΩΤ.: Για τους πτηνοτρόφους-παραγωγούς, τι λέτε;
ΑΠΑΝΤ.: Οι πτηνοτρόφοι συνέχισαν να εκτρέφουν μέσα στην πανδημία, αναλαμβάνοντας και τα ανάλογα βάρη, χωρίς καμία στήριξη από το κράτος. Ούτε ενισχύσεις έλαβαν, αλλά και τα έξοδα της εκτροφής με την λαίλαπα αυτή των ανατιμήσεων έχουν διπλασιαστεί. Ειδικά από τις αυξήσεις στο αέριο και το ρεύμα, το κόστος εκτροφής του πτηνοτρόφου έχει ανέβει κατακόρυφα. Ερωτώ: δεν θα έπρεπε να υπάρχει αντίστοιχη πρόνοια επιδότησης, όπως με τους ιδιώτες; Αυτός ο κλάδος, αυτοί οι άνθρωποι, που μοχθούν νυχθημερόν δεν θα πρέπει να έχουν τη στήριξη της πολιτείας;

ΕΡΩΤ.: Πως βλέπετε να πορεύεται ο Συνεταιρισμός;
ΑΠΑΝΤ.: Όσον αφορά εμάς, δηλαδή τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας, διαβλέποντας νωρίς την κατάσταση που δημιουργήθηκε, λόγω της πανδημίας, όχι μόνο εγχώρια αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, πήραμε έγκαιρα αποφάσεις και μέτρα που στηρίξαμε τόσο την επιχείρησή μας, όσο και τους πτηνοτρόφους-παραγωγούς συνεργάτες μας.
Αλλά το ζητούμενο είναι μέχρι πότε η πολιτεία θα κατανοήσει το σοβαρό αυτό πρόβλημα και θα αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες;
Εμείς συνεχίζουμε, αλλά και περιμένουμε και την έμπρακτη στήριξη που όλοι αναγνωρίζουν πως έχει ανάγκη ο κλάδος.Δημοσιεύθηκε στις 17 October 2021 | 3:17 pm


Μαζικότατη η απεργία των εκπαιδευτικών και στην Άρτα

- Το 84% των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και το 63% της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία

- Μάθημα Δημοκρατίας και αξιοπρέπειας και δυναμική απάντηση στους εκβιασμούς και τις απειλές Κεραμέως - Μητσοτάκη
- Όλγα Γεροβασίλη: Αυτό που πίστευε η κυβέρνηση πως δε γίνεται, μόλις έγινε


   Mαθήματα Δημοκρατίας και αξιοπρέπειας δίνουν οι εκπαιδευτικοί κόντρα στον «πόλεμο» που έχει ανοίξει μαζί τους η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
   Η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών της χώρας, με τους αγώνες τους για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης δίνουν σε όλη την κοινωνία μαθήματα Δημοκρατίας και αξιοπρέπειας, ενώ στον αντίποδα η κυβέρνηση καταφεύγει στην τρομοκρατία, τις δικαστικές απαγορεύσεις και την αστυνομική βία, επειδή τα τεράστια ποσοστά συμμετοχής την έχουν πανικοβάλει και ενώνουν τη μεγάλη μάζα των εκπαιδευτικών, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.
   Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί έντονη κριτική στη Νίκη Κεραμέως, σχολιάζοντας ότι η υπουργός Παιδείας «μάς θυμίζει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να απεργούν, αρκεί η απεργία τους "να μην επιχειρεί ακύρωση νόμων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων"». Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «πρόκειται για ακραία προκλητική και αντιδημοκρατική δήλωση, αντάξια μιας υπουργού μιας κυβέρνησης-θερμοκήπιο ακροδεξιών αντιλήψεων και πρακτικών». Στο ίδιο πλαίσιο, σημειώνει ότι «μετά από δύο αιώνες αγώνων των εργαζομένων για καλύτερη ζωή και καλύτερες συνθήκες εργασίας, που δόθηκαν και κερδήθηκαν -συχνά με αίμα- ανατρέποντας νόμους και ρυθμίσεις κυβερνήσεων, η υπουργός Παιδείας έρχεται να πει ότι οι απεργίες δεν πρέπει να στρέφονται κατά... νόμων της κυβέρνησής της. Τι ήθη, τι καιροί για την κυβέρνηση Μητσοτάκη».
   Σε όλη την Ελλάδα, χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στις αντιπαιδαγωγικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη και έδωσαν δυναμική απάντηση στους εκβιασμούς και τις απειλές Κεραμέως - Μητσοτάκη, με αποκορύφωμα την Αθήνα, όπου πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων, με χιλιάδες εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να δίνουν βροντερό παρών.
   Μαζική ήταν η συμμετοχή και στην Άρτα, καθώς το 84% των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και το 63% της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία.

   Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία:

Δημοσιεύθηκε στις 11 October 2021 | 11:08 pm


Όλγα Γεροβασίλη: Σε δεύτερη μοίρα οι υποδομές στην Ήπειρο – Τί γίνεται με τον δρόμο Αθαμάνιο-Θεοδώριανα;

Ήδη από το 2018, με προσωπική δέσμευση του πρώην Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και απόφαση του Υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, είχαν εγκριθεί 9.000.000 ευρώ, ενώ παράλληλα είχε γίνει και η μελέτη ολοκλήρωσης του έργου
   Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσαν έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της Γραμματέα της ΚΟ και βουλευτή Άρτας, Όλγας Γεροβασίλη, με θέμα: «Σε δεύτερη μοίρα οι υποδομές στην Ήπειρο – Τί γίνεται με τον δρόμο Αθαμάνιο-Θεοδώριανα;».
   Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

      - Όπως είχε αναδειχθεί και με την από 21.12.2020 ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Όλγας Γεροβασίλη, Βουλευτή Άρτας και Γραμματέα Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και την οποία συνυπέγραφαν οι Βουλευτές Ηπείρου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, με θέμα «Αδικαιολόγητες Καθυστερήσεις και προσκόμματα στα έργα που ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ στην Άρτα», μεταξύ των έργων για τα οποία επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν δεσμευθεί εκατομμύρια Ευρώ αλλά καθυστερούσαν αδικαιολόγητα ήταν και ο δρόμος Αθαμάνιο – Θεοδώριανα.
      - Συγκεκριμένα, για το εν λόγω έργο, ήδη από το 2018 με προσωπική δέσμευση του πρώην Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και απόφαση του Υπουργού Χρήστου Σπίρτζη είχε εγκριθεί ποσό 8.849.000 ευρώ, ενώ παράλληλα είχε γίνει και η μελέτη ολοκλήρωσης του έργου.
      - Το έργο περαιτέρω ανατέθηκε με την απόφαση ΔΟΥ 1368/20-3-2019. Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2019 εγκαταστάθηκε η ανάδοχος εταιρεία και άρχισε η κατασκευή του έργου.
      - Όμως έκτοτε η τύχη του αγνοείται. Επιπλέον τοπικοί σύλλογοι κάνουν λόγο ήδη από τον Ιούλιο του 2020 για ανάγκη πρόσθετης δαπάνης που συνδέεται με το υδραγωγείο Βρυζοκαλάμου, απευθύνοντας έκκληση ώστε να εξευρεθεί λύση και να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου στα Θεοδώριανα, ένα χωριό που δίνει έσοδα στην εθνική οικονομία – Εργοστάσιο εμφιάλωσης – Νομαδική κτηνοτροφία – Πάρκο δραστηριοτήτων στο «Σταυρό» κ.λ.π.

   Η επίσημη απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο την άνοιξη του 2021 ήταν ότι στις αρχές Σεπτέμβρη 2020 εγκρίθηκε ο 2ος Α.Π.Ε. του έργου κι ότι προετοιμαζόταν Συμπληρωματική Σύμβαση, χωρίς βέβαια να αναφέρεται καν αν στην εν λόγω συμπληρωματική σύμβαση περιλαμβάνεται έστω το αίτημα τοπικών συλλόγων από τον Ιούλιο του 2020 για πρόσθετη δαπάνη που να συνδέεται με το υδραγωγείο Βρυζοκαλάμου.

   Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
   Σε ποιο στάδιο βρίσκεται, γιατί καθυστερεί και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί ο δρόμος Αθαμάνιο – Θεοδώριανα για τον οποίο εγκρίθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ χρηματοδότηση σχεδόν 9 Εκατομμυρίων Ευρώ; Έχει υπογραφεί συμπληρωματική σύμβαση και ποιο το περιεχόμενό της;

   Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:


Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον κο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

 

Θέμα: «Σε δεύτερη μοίρα οι υποδομές στην Ήπειρο – Τί γίνεται με τον δρόμο Αθαμάνιο-Θεοδώριανα;»

 

Αν και η ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών στην Άρτα αλλά και συνολικά στην Ήπειρο είναι δεδομένη, η Νέα Δημοκρατία έμπρακτα κωφεύει.

 

Μάλιστα ακόμη και έργα που είχαν εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ σήμερα βαλτώνουν.

 

Όπως είχε αναδειχθεί και με την από 21.12.2020 ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Όλγας Γεροβασίλη, Βουλευτή Άρτας και Γραμματέα Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και την οποία συνυπέγραφαν οι Βουλευτές Ηπείρου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με θέμα «Αδικαιολόγητες Καθυστερήσεις και προσκόμματα στα έργα που ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ στην Άρτα», μεταξύ των έργων για τα οποία επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν δεσμευθεί εκατομμύρια Ευρώ αλλά καθυστερούσαν αδικαιολόγητα ήταν και ο δρόμος Αθαμάνιο – Θεοδώριανα.

 

Συγκεκριμένα για το εν λόγω έργο ήδη από το 2018 με προσωπική δέσμευση του πρώην Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και απόφαση του Υπουργού Χρήστου Σπίρτζη (αρ. απόφασης 3419-10/7/2018) είχε εγκριθεί ποσό 8.849.000 ευρώ, ενώ παράλληλα είχε γίνει και η μελέτη ολοκλήρωσης του έργου.

 

Το έργο περαιτέρω ανατέθηκε με την απόφαση ΔΟΥ 1368/20-3-2019. Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2019 εγκαταστάθηκε η ανάδοχος εταιρεία και άρχισε η κατασκευή του έργου. Όμως έκτοτε η τύχη του αγνοείται.Επιπλέον τοπικοί σύλλογοι κάνουν λόγο ήδη από τον Ιούλιο του 2020 για ανάγκη πρόσθετης δαπάνης που συνδέεται με το υδραγωγείο Βρυζοκαλάμου, απευθύνοντας έκκληση ώστε να εξευρεθεί λύση και να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου στα Θεοδώριανα, ένα χωριό που δίνει έσοδα στην εθνική οικονομία – Εργοστάσιο εμφιάλωσης – Νομαδική κτηνοτροφία – Πάρκο δραστηριοτήτων στο «Σταυρό» κ.λ.π. Η επίσημη απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο την άνοιξη του 2021 ήταν ότι στις αρχές Σεπτέμβρη 2020 εγκρίθηκε ο 2ος Α.Π.Ε. του έργου κι ότι προετοιμαζόταν Συμπληρωματική Σύμβαση, χωρίς βέβαια να αναφέρεται καν αν στην εν λόγω συμπληρωματική σύμβαση περιλαμβάνεται έστω το αίτημα τοπικών συλλόγων από τον Ιούλιο του 2020 για πρόσθετη δαπάνη που να συνδέεται με το υδραγωγείο Βρυζοκαλάμου.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται, γιατί καθυστερεί και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί ο δρόμος Αθαμάνιο – Θεοδώριανα για τον οποίο εγκρίθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ χρηματοδότηση σχεδόν 9 Εκατομμυρίων Ευρώ; Έχει υπογραφεί συμπληρωματική σύμβαση και ποιο το περιεχόμενό της;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Γεροβασίλη Όλγα

Κάτσης Μάριος

Μπάρκας Κώστας

Παππάς Νίκος

Σπίρτζης Χρήστος

Τζούφη Μερόπη


Δημοσιεύθηκε στις 11 October 2021 | 10:08 pm


Ο σανός τελείωσε, αναζητούνται άλλα δολώματα

- Η επίσκεψη και οι δηλώσεις από επίσημα χείλη που πέρασαν στα μουγκά για να μην καταλάβουν οι ψηφοφόροι τους την κωλοτούμπα

- Οι κωλοτούμπες όμως έχουν συνέπειες. Οι επαγγελματίες της επικοινωνίας που είναι στη δούλεψή τους (ντόπιοι και ξένοι), όσο μανούλες κι αν είναι στο μανιπουλάρισμα, δεν μπορούν να κάνουν συνεχώς θαύματα


   Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν μάθαμε πολλά πράγματα παρά το γεγονός ότι ο Στέβο Πενταρόφσκι κατέθεσε στεφάνι στον Αγνωστο Στρατιώτη, συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
   Στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης η είδηση πέρασε στα ψιλά. Κάποιος ξένος πολιτικός ήρθε στην Αθήνα, κάποιους δικούς μας είδε, κάτι είπαν και πάμε παρακάτω. Αν ήταν άλλος ηγέτης θα είχαμε βομβαρδιστεί με εικόνες, δηλώσεις και αναλύσεις για το πόσο σημαντική επίσκεψη ήταν. Τώρα στα μουγκά για να μη θυμώσουν οι ψηφοφόροι μας που μπορεί να θυμηθούν τα βαρύγδουπα που διακινούσαμε την εποχή που υπογραφόταν η «προδοτική» ή στην πιο επιεική εκδοχή «εθνικώς επιζήμια» Συμφωνία των Πρεσπών.
   Παρά την υποβάθμιση όμως της επίσκεψης ειπώθηκαν από επίσημα χείλη πολύ σοβαρά πράγματα. Στο δείπνο που παρέθεσε στο προεδρικό μέγαρο η κ. Σακελλαροπούλου επισήμανε πως «η πλήρης, συνεπής και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι απαραίτητο στοιχείο για την απρόσκοπτη ανάπτυξη των σχέσεων αυτών». 
   Ένα το κρατούμενο. Κυβερνητικές πηγές με αφορμή τη συνάντηση Μητσοτάκη-Πενταρόφσκι ανέφεραν πως «ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας επιβεβαίωσε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών και η υποστήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας συναρτώνται απολύτως με την πλήρη, συνεπή και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας διεύρυνσης». Δύο τα κρατούμενα.
   Οι κωλοτούμπες όμως έχουν συνέπειες. Οι επαγγελματίες της επικοινωνίας που είναι στη δούλεψή μας (ντόπιοι και ξένοι), όσο μανούλες κι αν είναι στο μανιπουλάρισμα, δεν μπορούν να κάνουν συνεχώς θαύματα. Πώς θα πείσουμε τους ψηφοφόρους μας που τους είχαμε ταΐσει άφθονο σανό υποσχόμενοι ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αλλάξουμε τα σημεία της συμφωνίας που θεωρούμε απαράδεκτα; Ακούνε, και δεν κρύβουν την έκπληξή τους, τον πρωθυπουργό να αποκαλεί τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό όνομά της και να δεσμεύεται ότι θα υποστηρίξει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπό την προϋπόθεση ότι θα σεβαστεί την τρισκατάρατη, όπως την αποκαλούσαμε, Συμφωνία των Πρεσπών. Τον είδαν να συναγελάζεται με φόντο την Ακρόπολη με τον πρωθυπουργό αυτού του κρατιδίου που διεκδικεί κομμάτι της Μακεδονίας μας.
   Πίστεψαν τους βουλευτές της παράταξης που τους έλεγαν ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί τα ιερά και τα όσια της φυλής. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα στελεχών του κόμματος και κατέβηκαν στους δρόμους και τις πλατείες για να διαδηλώσουν με σταυρούς και ελληνικές σημαίες εναντίον των Σκοπιανών και των φίλων τους στην Ελλάδα.
   Βροντοφωνάζαμε, εμείς οι πατριώτες, ότι οι εθνομηδενιστές αριστεριστές έδωσαν τη Μακεδονία για να πάρουν από τους δανειστές τις συντάξεις. Δεν προσκομίσαμε αποδείξεις ότι έγινε συναλλαγή, αλλά δεν έχει καμιά σημασία, αφού ο κόσμος πίστεψε εμάς και όχι αυτούς. Καθυστερούμε να φέρουμε τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία στη Βουλή αλλά ώς πότε θα κωλυσιεργούμε; Και πώς θα αντιδράσουμε αν μερικοί βουλευτές μας αρνηθούν να τα στηρίξουν; Θα κάνουμε τα στραβά μάτια για να μην κλονιστεί η κυβέρνηση; Θα τους τιμωρήσουμε γιατί αψήφησαν την κυβερνητική γραμμή; Υπάρχει το προηγούμενο του Μπογδάνου. Αυτόν τον διώξαμε. Μας παίρνει να κάνουμε το ίδιο με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή;

Δημοσιεύθηκε στις 11 October 2021 | 9:47 pm


Κωδικός «πνίξτε τις... πλημμύρες» ή αλλιώς... «πέρα βρέχει»!

Η σιωπή για τις ευθύνες στη βόρεια Εύβοια, η λίστα Πέτσα και η ηλιοθεραπεία Μητσοτάκη   Οι – προδιαγεγραμμένες – πλημμύρες στα καμένα της βόρειας Εύβοιας δεν βολεύουν επικοινωνιακά την κυβέρνηση, όπως δεν την βολεύει και η αυταπόδεικτη σχέση των νέων καταστροφών με τις ανεξέλεγκτες φωτιές του καλοκαιριού. Οπότε, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ήταν εκείνος που έδωσε πρώτος την γραμμή μέσω ΣΚΑΪ – «δεν συνδέονται τα καμένα με τις... ζημιές κοντά στην θάλασσα» και τα προσκείμενα στην κυβέρνηση μέσα ενημέρωση συμμορφώθηκαν πάραυτα. Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος, ένα 24ωρο αργότερα, απέδωσε τις καταστροφές στον Θεό, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση «δεν μπορεί να τα βάλει μαζί του».
   Το πρωί της Δευτέρας, η Εφημερίδα των Συντακτών μπορεί να έχει ως πρώτο θέμα σήμερα τη νέα, δραματική καταστροφή στην Εύβοια με τίτλο «H Eύβοια πνίγηκε, η κυβέρνηση πέρα βρέχει» - για τα συστημικά όμως και φιλικά προς το Μαξίμου media ισχύει μόνον το... πέρα βρέχει.
   Κανένα εξ αυτών δεν αξιολογεί τις πλημμύρες στην Εύβοια ως πρώτο θέμα και για κανένα δεν υφίσταται ζήτημα ευθυνών και ολιγωρίας του κρατικού μηχανισμού και της κυβέρνησης.
   Τα ΝΕΑ αφιερώνουν στο θέμα μόνον ένα μικρό «χτύπημα» στην πρώτη σελίδα με τίτλο «Φοβούνται χειρότερες καταστροφές» . Και στις εσωτερικές σελίδες το σχετικό ρεπορτάζ συνοδεύεται από σχόλιο υπό τον τίτλο «Η αξιοπιστία της Πολιτείας», το οποίο λέει ότι μοναδικός στόχος της κυβέρνησης πρέπει να είναι «η διασφάλιση της ζωής των κατοίκων».
   Η εφημερίδα γράφει, συγκεκριμένα, ότι ο κρατικός μηχανισμός «θα πρέπει, ουσιαστικά, να καταφέρει ένα μικρό θαύμα ενόψει του δύσκολου χειμώνα: να ολοκληρώσει σε χρόνο-ρεκόρ (λαμβάνοντας υπόψιν το μέγεθος των έργων) τις αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και να αντιμετωπίσει τυχόν νέες έκτακτες συνθήκες με μοναδικό στόχο την διασφάλιση της ζωής των κατοίκων».


     Στον Ελεύθερο Τύπο οι πλημμύρες στην Εύβοια είναι δεύτερο θέμα με τίτλο «Πυρ, βροχή, καταστροφή». Eδώ πάντως, κόντρα στην γραμμή Πέτσα, η εφημερίδα σημειώνει στον υπότιτλο ότι «πνίγηκε η βόρεια Εύβοια μετά την λαίλαπα του Αυγούστου».   Το liberal.gr προτιμά να προβάλει δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού ο οποίος λέει ότι είναι «αδύνατον να υλοποιηθούν τα αντιπλημμυρικά έργα σε λιγότερο από ένα χρόνο». Και προσθέτει πως «η εκπόνηση και ολοκλήρωση μελετών αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων σε λιγότερο από 1,5 μήνα από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες του ΥΠΕΝ είναι πραγματικά πολύ γρήγορες».


   Κοινώς, η κυβέρνηση κάνει τα πάντα γρήγορα και αποτελεσματικά και δεν φταίει ποτέ για τίποτα – διότι όλες οι κρίσεις προέρχονται από εξωγενείς, πρωτοφανείς παράγοντες.

   Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος το είπε εκτενέστερα:
   «Αυτοί», έγραψε, «για να αποποιηθούν ευθύνες θα γίνουν και flatearthers (υπέρμαχοι της θεωρίας ότι η γη είναι επίπεδη). Η λογική τους είναι απλή: Για τις πλημμύρες δεν φταίει η ΝΔ που δεν έκανε αντιπλημμυρικά. Για το ότι οι φωτιές έκαψαν τα πάντα δεν φταίει η ΝΔ που δεν έκανε αντιπυρικό σχεδιασμό. Για τους 15.000 νεκρούς δεν έχει καμία ευθύνη η ΝΔ που δεν στήριξε το ΕΣΥ».
   «Για την αδυναμία των νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια δεν φταίει η ΝΔ που παίρνει μέτρα ασπιρίνες και ιδιωτικοποιεί τα δίκτυα. Για το ότι η νέα γενιά δουλεύει για χαρτζιλίκι δεν φταίει η ΝΔ που δεν αυξάνει τον βασικό μισθό και ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις. Και φυσικά, για την χρεοκοπία δεν φταίει η ΝΔ που κυβερνούσε μέχρι το 2009 και οι πολιτικές 40 χρόνων. Γενικά αυτοί δεν φταίνε για τίποτα. Δεν κυβερνούν. Τουρίστες είναι. (No offence κ. Μητσοτάκη)».
   
   Ειδικά ως προς το ζήτημα του κυβερνητικού «τουρισμού», πάντως, η «Δημοκρατία» στο δικό της πρωτοσέλιδο ανέδειξε πλήρως και τις δραστηριότητες του πρωθυπουργού το Σαββατοκύριακο που πνιγόταν η βόρεια Εύβοια.
   «Συμπάσχει με τους σεισμόπληκτος και τους πλημμυροπαθείς ο κύριος πρωθυπουργός!» είναι ο τίτλος της εφημερίδας που συνοδεύεται και από τις σχετικές φωτογραφίες: Από την μία πλευρά οι φωτογραφίες με τους πλημμυροπαθείς της Εύβοιας και τους σεισμόπληκτους της Κρήτης και από την άλλη οι εικόνες του Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει ηλιοθεραπεία μαζί με την σύζυγό του σε μπιτς μπαρ στο Μαράθι το Σάββατο και να απολαμβάνει βόλτα με το ποδήλατο στην εξοχή των Χανίων την Κυριακή.πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 11 October 2021 | 9:10 pm


Όλγα Γεροβασίλη: Στις ελληνικές καλένδες το Πάρκο Ορεινών Δραστηριοτήτων στα Θεοδώριανα; Σε δεύτερη μοίρα για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη η Άρτα;

- Στη Βουλή έρχεται το θέμα της προόδου ενός έργου, που, σε συνδυασμό με το δρόμο Αθαμάνιο – Θεοδώριανα και την παράκαμψη Αθαμανίου, επί δεκαετίες ζητούσε η τοπική κοινωνία

- Για ποιο λόγο έχει βαλτώσει το έργο στο Σταυρό Θεοδωριάνων, για το οποίο επί ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε χρηματοδότηση 5 Εκατομμυρίων Ευρώ;


  Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κατέθεσαν έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και Γραμματέα της ΚΟ και θέμα: «Στις ελληνικές καλένδες το Πάρκο Ορεινών Δραστηριοτήτων στα Θεοδώριανα; Σε δεύτερη μοίρα για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη η Άρτα;»
   Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:
       - Σε ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Όλγας Γεροβασίλη, Βουλευτή Άρτας και Γραμματέα Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στα τέλη του 2020, την οποία συνυπέγραφαν οι Βουλευτές Ηπείρου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με θέμα «Αδικαιολόγητες Καθυστερήσεις και προσκόμματα στα έργα που ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ στην Άρτα», αναδεικνυόταν η κυβερνητική ολιγωρία σε μια σειρά έργων στην Άρτα και την ευρύτερη περιοχή, αν και επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν δεσμευθεί δεκάδες εκατομμύρια για την υλοποίησή τους.
       - Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μεταξύ άλλων, το πάρκο αθλητικών και ψυχαγωγικών ορεινών δραστηριοτήτων στο Σταυρό Θεοδωριάνων.
       - Ενώ χιονοδρομικά πάρκα εξαγγέλλονται σε κοντινές περιφερειακές ενότητες, καμία εξέλιξη δεν φαίνεται να υπάρχει για το πάρκο ορεινών δραστηριοτήτων στα Θεοδώριανα. Κι όλα αυτά δυο χρόνια και πλέον μετά την εξασφάλιση χρηματοδότησης 5 εκατομμυρίων Ευρώ για το έργο επί ΣΥΡΙΖΑ!
       - Η δημιουργία Πάρκου Ορεινών Δραστηριοτήτων στο Σταυρό Θεοδωριάνων, σε συνδυασμό με το έργο για το δρόμο Αθαμάνιο – Θεοδώριανα και της παράκαμψης Αθαμανίου προς Θεοδώριανα, είναι έργα που επί δεκαετίες ζητούσε η τοπική κοινωνία. Ο αναπτυξιακός χαρακτήρας των έργων αυτών για την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων και έτσι συνολικά για την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας είναι προφανής.
       - Τα έργα αυτά είχαν αποτελέσει και προσωπική δέσμευση του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, προς τους Αρτινούς κατά την επίσκεψή του στην Άρτα τον Μάιο του 2019. Δέσμευση που προτού καν συμπληρωθεί μήνας απ’ την εξαγγελία της και συγκεκριμένα στις 4 Ιουνίου 2019, με συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Δήμου Κ. Τζουμέρκων δρομολογήθηκε προς υλοποίηση.
       - Σύμφωνα με την μελέτη του έργου προβλεπόταν να κατασκευαστεί: η οδική σύνδεση του Αθλητικού και Ψυχαγωγικού Πάρκου με τον άξονα Αθαμάνιο-Θεοδώριανα μήκους 700,00m, πίστα χιονοδρομίας, πεδίο παιδικής πίστας, πεδίο χώρου στάθμευσης, παιδικό πάρκο, κυλιόμενος τάπητας, τσουλήθρα «tubby», συνθετική πίστα ΝΡ308, πεδία ιππασίας, πεδίο «paintball», πεδίο αναρρίχησης, πεδίο τοξοβολίας, πεδίο σαλέ, βιολογικός καθαρισμός και παρατηρητήριο.
       - Ωστόσο, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μόλις στις 7 Ιουλίου 2020, περισσότερο από έναν χρόνο μετά, προέβη στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το Πάρκο Ορεινών Δραστηριοτήτων στο Σταυρό Θεοδωριάνων, εξέλιξη που ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλωσόρισε σε κάθε περίπτωση.
       - Κι ενώ την άνοιξη του 2021 το αρμόδιο Υπουργείο απαντούσε στη σχετική ερώτηση της Όλγας Γεροβασίλη για τις καθυστερήσεις στο έργο ότι: «...«προγραμματίστηκε η σύναψη συμβάσεων τεχνικών συμβούλων για υποβοήθηση της Αναθέτουσας Αρχής» και τα σχετικά σχέδια συμβάσεων είναι ...«προς έγκριση», σήμερα, η τύχη του έργου αγνοείται.
      
   Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
   
   1. Για ποιο λόγο έχει βαλτώσει η πρόοδος του έργου κατασκευής του Πάρκου Ορεινών Δραστηριοτήτων στο Σταυρό Θεοδωριάνων, για το οποίο επί ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε χρηματοδότηση 5 Εκατομμυρίων Ευρώ;
   2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται, πότε θα ολοκληρωθεί αλλά και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο για να εξασφαλίσει την άμεση υλοποίησή του Πάρκου Ορεινών Δραστηριοτήτων στο Σταυρό Θεοδωριάνων;

   Αναλυτικά η Ερώτηση:


Αθήνα,
8Οκτωβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

 

Θέμα: «Στις ελληνικές καλένδες το Πάρκο Ορεινών Δραστηριοτήτων στα Θεοδώριανα; Σε δεύτερη μοίρα για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη η Άρτα;»

 

Ήδη με την από 21.12.2020 ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Όλγας Γεροβασίλη, Βουλευτή Άρτας και Γραμματέα Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και την οποία συνυπέγραφαν οι Βουλευτές Ηπείρου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με θέμα «Αδικαιολόγητες Καθυστερήσεις και προσκόμματα στα έργα που ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ στην Άρτα», αναδεικνυόταν η κυβερνητική ολιγωρία σε μια σειρά έργων στην Άρτα και την ευρύτερη περιοχή, αν και επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν δεσμευθεί δεκάδες εκατομμύρια για την υλοποίησή τους.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μεταξύ άλλων, το πάρκο αθλητικών και ψυχαγωγικών ορεινών δραστηριοτήτων στο Σταυρό Θεοδωριάνων.

 

Δυστυχώς, οι -κατά το χρόνο της ερώτησης- ενδείξεις έχουν πια τραπεί σε αποδείξεις της κυβερνητικής ολιγωρίας, μετά από απραξία ενός ακόμη χρόνου.

 

Γιατί ενώ χιονοδρομικά πάρκα εξαγγέλλονται σε κοντινές περιφερειακές ενότητες, καμία εξέλιξη δεν φαίνεται να υπάρχει για το πάρκο ορεινών δραστηριοτήτων στα Θεοδώριανα.

 

Κι όλα αυτά δυο χρόνια και πλέον μετά την εξασφάλιση χρηματοδότησης 5 εκατομμυρίων Ευρώ για το έργο επί ΣΥΡΙΖΑ!

 

Μάλλον όμως η Άρτα είναι σε δεύτερη μοίρα για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

 

Πως αλλιώς μπορεί να ιδωθεί η κυβερνητική απραξία όταν η δημιουργία Πάρκου Ορεινών Δραστηριοτήτων στο Σταυρό Θεοδωριάνων σε συνδυασμό με το έργο για το δρόμο Αθαμάνιο – Θεοδώριανα και της παράκαμψης Αθαμανίου προς Θεοδώριανα είναι έργα που επί δεκαετίες ζητούσε η τοπική κοινωνία. Ο αναπτυξιακός χαρακτήρας των έργων αυτών για την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων και έτσι συνολικά για την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας είναι προφανής.

 

Τα έργα αυτά είχαν αποτελέσει και προσωπική δέσμευση του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, προς τους Αρτινούς κατά την επίσκεψή του στην Άρτα τον Μάιο του 2019. Δέσμευση που προτού καν συμπληρωθεί μήνας απ’ την εξαγγελία της και συγκεκριμένα στις 4 Ιουνίου 2019, με συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Δήμου Κ. Τζουμέρκων δρομολογήθηκε προς υλοποίηση.

 

Συγκεκριμένα, υπεγράφη η απόφαση με θέμα: «ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΝΕΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟ ΠΔΕ 2019 ΣΑΕ 0732 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ & ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΗΣ Τ.Κ ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ 40205/2906 42528/3023», εξασφαλίζοντας έτσι τη χρηματοδότηση του έργου με 5.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

 

Σύμφωνα με την μελέτη του έργου προβλεπόταν να κατασκευαστεί: η οδική σύνδεση του Αθλητικού και Ψυχαγωγικού Πάρκου με τον άξονα Αθαμάνιο-Θεοδώριανα μήκους 700,00m, πίστα χιονοδρομίας, πεδίο παιδικής πίστας, πεδίο χώρου στάθμευσης, παιδικό πάρκο, κυλιόμενος τάπητας, τσουλήθρα «tubby», συνθετική πίστα ΝΡ308, πεδία ιππασίας, πεδίο «paintball», πεδίο αναρρίχησης, πεδίο τοξοβολίας, πεδίο σαλέ, βιολογικός καθαρισμός και παρατηρητήριο.

 

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μόλις στις 7 Ιουλίου 2020, περισσότερο από έναν χρόνο μετά, προέβη στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το Πάρκο Ορεινών Δραστηριοτήτων στο Σταυρό Θεοδωριάνων, εξέλιξη που ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλωσόρισε σε κάθε περίπτωση.

 

Κι ενώ την άνοιξη του 2021 το αρμόδιο Υπουργείο απαντούσε στη σχετική ερώτηση της Όλγας Γεροβασίλη για τις καθυστερήσεις στο έργο ότι: «...«προγραμματίστηκε η σύναψη συμβάσεων τεχνικών συμβούλων για υποβοήθηση της Αναθέτουσας Αρχής» και τα σχετικά σχέδια συμβάσεων είναι ...«προς έγκριση», σήμερα, η τύχη του έργου αγνοείται.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.      Για ποιο λόγο έχει βαλτώσει η πρόοδος του έργου κατασκευής του Πάρκου Ορεινών Δραστηριοτήτων στο Σταυρό Θεοδωριάνων, για το οποίο επί ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε χρηματοδότηση 5 Εκατομμυρίων Ευρώ;

2.      Σε ποιο στάδιο βρίσκεται, πότε θα ολοκληρωθεί αλλά και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο για να εξασφαλίσει την άμεση υλοποίησή του Πάρκου Ορεινών Δραστηριοτήτων στο Σταυρό Θεοδωριάνων;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές


Γεροβασίλη Όλγα

Κάτσης Μάριος

Μπάρκας Κώστας

Παππάς Νίκος

Σπίρτζης Χρήστος

Τζούφη Μερόπη


Δημοσιεύθηκε στις 8 October 2021 | 10:43 pm


Άρτα - Ειδήσεις και Νέα

Της Άρτας προσκυνήματα - ΤΟ ΒΗΜΑ

Της Άρτας προσκυνήματα  ΤΟ ΒΗΜΑ

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2021 | 10:00 am


Νέο My market στην Άρτα - Business News

Νέο My market στην Άρτα  Business News

Δημοσιεύθηκε στις 20 September 2021 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Άρτα