Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Μεσσηνίας   >   Γαργαλιανοι    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Μ. Βορίδης: Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι μπορεί, από την πρώτη στιγμή, προκειμένου να μη συγκαλυφθεί τίποτε

Μ. Βορίδης: Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι μπορεί, από την πρώτη στιγμή, προκειμένου να μη συγκαλυφθεί τίποτε

 

Στην πρόβλεψη ότι «η κυβέρνηση θα βγει, όχι απλώς συμπαγής, ενδεχομένως και ενισχυμένη σε κοινοβουλευτικό επίπεδο», προχώρησε ο Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του, στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι».

Ταυτοχρόνως, μέσω της ίδιας συνέντευξης, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε στο αίτημα της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμμαχία, Βούλας Κεχαγιά για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ενώ επανέλαβε την επίθεσή του κατά της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Παραθέτοντας, αναλυτικώς, τα πολιτικά κέρδη που, όπως υποστήριξε, αποκόμισε η Νέα Δημοκρατία από την τριήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση, ο κ. Βορίδης σημείωσε, μετά την εκτίμηση για αριθμητική ενίσχυση, ότι «ένα επικοινωνιακό έλλειμμα ως προς τη θέση της κυβερνήσεως, το οποίο υπήρχε, αναπληρώνεται με αυτές τις κοινοβουλευτικές συζητήσεις».

Στην αντιπολιτευτική μομφή, εξ άλλου, ότι ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλή κρύβεται, απάντησε εκ νέου ότι «ο Καραμανλής πήγε και κατέθετε, σε μετάδοση, 8,5 ώρες στην εξεταστική επιτροπή. Από πού κρύφθηκε ο Καραμανλής;». Προσέθεσε δε ότι, κατά την άποψή του, ορθώς δεν παρέστη ο πρώην υπουργός στη συζήτηση της Ολομέλειας για τα αποτελέσματα της εξεταστικής επιτροπής.

«Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι μπορεί, από την πρώτη στιγμή, προκειμένου να μη συγκαλυφθεί τίποτε», διαβεβαίωσε επίσης υπενθυμίζοντας ότι από τα πρώτα 24ωρα συστάθηκε επιτροπή, το πόρισμα της οποίας χρησιμοποιείται σήμερα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κι ακόμη, «διαπιστώνεται στην πορεία της ανακρίσεως ότι ενώ υπάρχουν ιδιωτικές συνομιλίες, για τα συγκεκριμένα αδικήματα δεν επιτρέπεται η άρση του απορρήτου της επικοινωνίας -και γίνεται η άρση. Αυτά σας φαίνονται για συγκάλυψη;», έθεσε το ερώτημα.

Ενώ ειδικώς για τις συνομιλίες των στελεχών του σιδηροδρόμου (αφαίρεση συνομιλιών, μοντάζ, διάθεση κ.ο.κ.) ο υπουργός Επικρατείας ζήτησε «να ελεγχθεί.Δεν έχω ιδέα, αλλά όσοι έχουν πρόσβαση, να ελεγχθούν .Την κυβερνητική πρόθεση"όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση" δεν μπορώ να την καταλάβω».

Στο σημείο αυτό, επίσης, ανέφερε ότι «αυτός που λέει ότι δεν υπάρχει πολυφωνία στην Ελλάδα, αρκεί να πάει στο περίπτερο, να ανοίξει την τηλεόραση, τα social και το διαδίκτυο. Ακούγονται τα πάντα σε υπερθετικό βαθμό».

Ενώ, μετά τη γενική αυτή παρατήρηση, δήλωσε για το κυριακάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα: «Μια έγκριτη εφημερίδα δημοσίευσε αυτό που, κατά την άποψή μας, είναι ένα απολύτως ψευδές και ανυπόστατο δημοσίευμα. Έρχεται σε μια ευαίσθητη χρονική στιγμή, γιατί συζητάμε ένα ευαίσθητο θέμα».

Παρατήρησε δε, ότι ακόμη και «τα πιο σκληρά αντιπολιτευόμενα μέσα στην κυβέρνηση, ακραία αντιπολιτευόμενα μέσα, η εφημερίδα "Documento" φερ' ειπείν» επικοινωνούν πριν τη δημοσίευση επικοινωνούν για την τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. «Εδώ, κανένα τηλεφώνημα», προσέθεσε.

Συνέχισε δε, επισημαίνοντας ότι «τέσσερις ώρες μετά, ο κ. Ανδρουλάκης αποφάσισε ότι το ποτήρι ξεχείλισε και θα κάνει πρόταση δυσπιστίας για να πέσει η κυβέρνηση». Επικαλούμενος, όμως, όσα υποστήριξε χθες ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς για συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης εδώ και ημέρες, ο Μ. Βορίδης συμπέρανε: «'Αρα, γίνεται προσυνεννόηση, υπάρχει και το δημοσίευμα, και εξαιτίας αυτού αποφασίζουν την πρόταση δυσπιστίας». Κλείνοντας τη σχετική απάντηση υπογράμμισε, πάντως, και την αντιδιαστολή απόψεων μεταξύ των κ.κ. Ανδρουλάκη και Παππά.

Απαντώντας στα δημοσιεύματα για συνάντηση που είχαν δύο υπουργοί στην οικία του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, είπε πως ήταν μια «κοινωνική συνάντηση που ήταν και άλλοι άνθρωποι, η κοινωνική συνάντηση μετατρέπεται σε πολιτικό ζήτημα». Όμως, παρατήρησε, «στη μία περίπτωση έχω πολιτικό αποτέλεσμα, την πρόταση δυσπιστίας, στην άλλη περίπτωση (σ.σ. αυτήν της συνάντησης) ποιο είναι το πολιτικό αποτέλεσμα;». Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε, «οι επιχειρηματίες του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης έχουν τη δουλειά τους να κάνουν, η κυβέρνηση έχει τη δική της δουλειά».

Κληθείς να πάρει θέση στη σημερινή πρόσκληση της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλας Κεχαγιά για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη, ο Μάκης Βορίδης ζήτησε «να κατατεθεί η σχετική πρόταση, θα δούμε αν υπάρχουν νεότερα στοιχεία γιατί έχουν ήδη κατατεθεί δύο προτάσεις για σύσταση προκαταρκτικής, τις οποίες η Βουλή απέρριψε».

Η συνέντευξη έκλεισε με την αντιπαράθεση που είχε στη Βουλή χθες με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας: «Πρέπει να έχουμε ευαισθησία απέναντι σε ανθρώπους που έχουν χάσει τους συγγενείς τους, τα παιδιά τους, και είναι σε μια δραματική κατάσταση .Πρέπει και η κυρία Κωνσταντοπούλου, όλοι πρέπει να έχουν .'Οχι μόνο οι εκπρόσωποι της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Τι είδους ευαισθησία είναι αυτή όταν ακούς έναν άνθρωπο στο Κοινοβούλιο και αρχίζει και αναφέρεται στις σορούς, σε ανθρώπινα μέλη, σε σκηνές και εικόνες προφανώς εξαιρετικά σκληρές στον τόπο του δυστυχήματος και να κάνει αυτή τη χυδαία, χυδαία εκμετάλλευση αυτού του πόνου;», διερωτήθηκε και κατέληξε κάνοντας λόγο για το «πιο ακραίο πράγμα στη ζωή μου. Είμαι πάρα πολλά χρόνια στη Βουλή .Έχω ζήσει σκληρότατες κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις, τέτοια χυδαιότητα δεν έχω συναντήσει στη ζωή μου».

Σε άλλη, τέλος, συνέντευξή του, στην ιστοσελίδα "liberal.gr", ο υπουργός Επικρατείας αναφέρει για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών ότι «αυτός ως λόγος προτάσεως δυσπιστίας για να πέσει η κυβέρνηση φανερώνει και το μέγεθος της πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας. Θα λάβουν την απάντηση και στη Βουλή, αλλά σύντομα και στις ευρωεκλογές».

ΑΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2024 | 11:27 am


Έκλεψε 77 μπαταρίες από φορτηγά, μηχανήματα έργου και τρακτέρ

Έκλεψε 77 μπαταρίες από φορτηγά, μηχανήματα έργου και τρακτέρ

 

 
Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 77 μπαταρίες οχημάτων (φορτηγών, μηχανημάτων έργων και τρακτέρ) φέρεται να έκλεψε 38χρονος, κατά το τελευταίο δίμηνο, από περιοχές της Θεσσαλονίκης. Συνελήφθη επ' αυτοφώρω, όταν αποπειράθηκε να αφαιρέσει μία ακόμη μπαταρία από φορτηγό στην περιοχή της Σίνδου.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι από κοινού με δύο συνεργούς του (κατά περίπτωση), ένας 45χρονος και μία 36χρονη προέβησαν από τον Φεβρουάριο σε 22 κλοπές (τετελεσμένες και σε απόπειρα), όχι μόνο μπαταριών αλλά και καυσίμων (1.200 λίτρα πετρέλαιο), με τη συνολική αξία των κλοπιμαίων να προσδιορίζεται σε 18.000 ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε, οι περιοχές δράσης τους ήταν η Ν. Μαγνησία, η Χαλάστρα, το Ανατολικό, τα Κύμινα, τα Ν. Μαλγάρα και η ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου.
Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του συλληφθέντα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -μεταξύ άλλων- δύο πιστόλια, τριάντα φυσίγγια και μία κυνηγετική καραμπίνα. Όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα είναι ημεδαποί, ενώ ο 38χρονος οδηγείται στον εισαγγελέα.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2024 | 11:15 am


Επιδόματα 282 εκατ. ευρώ καταβάλλονται αύριο από ΟΠΕΚΑ

Επιδόματα 282 εκατ. ευρώ καταβάλλονται αύριο από ΟΠΕΚΑ

 

Αύριο, Παρασκευή, 29 Μαρτίου, θα καταβληθούν επιδόματα, ύψους 282.240.214 ευρώ, από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ανακοίνωσε το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Ειδικότερα, τα επιδόματα διανέμονται ως εξής:

- Επίδομα Παιδιού: δικαιούχοι 512.214 - 97.111.315

- Επίδομα Στέγασης: δικαιούχοι 241.446 - 29.392.016

- Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: δικαιούχοι 189.493 - 41.731.012

- Αναπηρικά: δικαιούχοι 184.073 - 84.423.354

- Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής: δικαιούχοι 656 - 197.573

- Επίδομα Ομογενών: δικαιούχοι 5.603 - 197.253

- Επίδομα Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, ν. 1296/1982: δικαιούχοι 14.892 - 5.608.669

- Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων: δικαιούχοι 18.422 - 8.458.517

- Επίδομα Αλληλεγγύης για την Ελληνική μειονότητα Αλβανίας: δικαιούχοι 11.946 - 3.000.598

- Έξοδα Κηδείας: δικαιούχοι 128 - 101.241

- Επίδομα Γέννησης: δικαιούχοι 10.628 - 10.687.000

- Επίδομα Ορεινών και μειονεκτικών περιοχών: δικαιούχοι 8 - 4800

- Κόκκινα Δάνεια: δικαιούχοι 5.535 - 512.768

- Προστατευόμενα τέκνα θανόντων σε φυσικές καταστροφές: δικαιούχοι 11 - 11.000

- Πρόγραμμα Γέφυρα: δικαιούχοι 19 - 6.520

- Ευάλωτοι οφειλέτες: δικαιούχοι 148 - 15.667

-Επίδομα Αναδοχής: δικαιούχοι 584 - 282.075

- Πρόγραμμα Προσωπικού βοηθού: δικαιούχοι 642 - 498.836

Σύνολο δικαιούχων: 1.196.448

Σύνολο καταβολών: 282.240.214

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα επιδόματα στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2024 | 11:00 am


Θ. Βασιλακόπουλος: Στους απόλυτα υγιείς δεν προκαλεί πρόβλημα η αφρικανική σκόνη (Βίντεο)

Θ. Βασιλακόπουλος: Στους απόλυτα υγιείς δεν προκαλεί πρόβλημα η αφρικανική σκόνη (Βίντεο)

 

Σε όσους πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα τα σωματίδια της σκόνης αυξάνουν την ήδη υπάρχουσα φλεγμονή.

Ο πνευμονολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εξηγεί ζωντανά στην εκπομπή.

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2024 | 10:40 am


Συνελήφθη 29χρονος με σπαθί που εισήλθε σε σούπερ μάρκετ στην παραλιακή Καλύμνου

Συνελήφθη 29χρονος με σπαθί που εισήλθε σε σούπερ μάρκετ στην παραλιακή Καλύμνου

.

Συνελήφθη 29χρονος από στελέχη του ΑΤ Καλυμνίων, που κρατώντας μεγάλο σπαθί, εισήλθε σε σούπερ μάρκετ στην παραλιακή Καλύμνου.

Το περιστατικό σύμφωνα με το ρεπορτάζ του kalymnos-news.gr συνέβη την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, στις 8.30 το βράδυ, όταν ο 29χρονος κρατώντας ένα σπαθί στο χέρι, σε έξαλλη κατάσταση εισήλθε στο σούπερ μάρκετ, αναζητώντας κάποιο άτομο. Ενημερώθηκε το ΑΤ Καλυμνίων και στελέχη του εντόπισαν και συνέλαβαν τον 29χρονο.

Πηγή: kalymnos-news

 

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2024 | 10:26 am


«Κρύβουν» τους άστεγους από το Παρίσι πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες - Καταγγελίες των ΜΚΟ

«Κρύβουν» τους άστεγους από το Παρίσι πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες - Καταγγελίες των ΜΚΟ

 

Πούλμαν μεταφέρουν κόσμο σε διάφορες περιφέρειες της Γαλλίας - «Δεν αναγκάζουμε κανέναν» λέει η πολιτεία

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2024 | 10:06 am


Απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια για την ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών στο επιχειρείν

Απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια για την ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών στο επιχειρείν

 

Στην ενδυνάμωση των γυναικών στον επιχειρηματικό στίβο, στην ευκολότερη ανεύρεση επενδυτικών κεφαλαίων προκειμένου να επιχειρήσουν, αλλά και στην ισότιμη συμμετοχή τους στα διοικητικά συμβούλια μεγάλων εταιρειών, αναφέρθηκε η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Σοφία Εφραίμογλου, χθες, στο κοκτεϊλ γνωριμίας και δικτύωσης γυναικών επιχειρηματιών στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».


Το επιμελητήριο, όπως είπε η πρόεδρος, διοργάνωσε την εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 500 γυναίκες, με σκοπό την ενίσχυση της δικτύωσης τους.

Η κυρία Εφραίμογλου υπογράμμισε ότι από έρευνα που διεξήγαγε πρόσφατα το επιμελητήριο - τα ευρήματα της οποία θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες - δεν προκύπτουν ενθαρρυντικά συμπεράσματα για την επιχειρηματικότητα των γυναικών, αλλά και για τα επενδυτικά κεφάλαια που μπορούν να αντλήσουν, γεγονός που καταδεικνύει ότι απαιτείται να συνεχιστεί η προσπάθεια για την ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών στο επιχειρείν.

    Επιπλέον, η πρόεδρος αναφέρθηκε στις δράσεις του επιμελητηρίου, με εξειδικευμένες επιτροπές και για την διαδοχή στις οικογενειακές επιχειρήσεις και για την υιοθέτηση καλών πρακτικών.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι αναφορές της επικεφαλής της Επιτροπής του ΕΒΕΑ για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα και Ηγεσία, Μαρίνας Γιαβρόγλου, η οποία υπογράμμισε ότι πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω το γυναικείο κομμάτι των επιμελητηρίων.

    Η υφυπουργός Ανάπτυξης 'Αννα Μάνη, στον χαιρετισμό της, υπογράμμισε την σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών στην επιχειρηματικότητα, ενώ η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου κάλεσε τις γυναίκες να συμβάλουν στο στόχο της πράσινης μετάβασης και προστασίας του περιβάλλοντος.

    Από την πλευρά της η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, ανέφερε ότι η επίτευξη της ισότητας των φύλων στη λήψη αποφάσεων, δεν είναι απλώς μια ηθική επιταγή, αλλά μια στρατηγική αναγκαιότητα για την πρόοδο των κοινωνιών μας. Στη σημασία του ρόλου της γυναίκας στην σημερινή κοινωνία από θέσεις ευθύνης, εστίασε στον χαιρετισμό της και η γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Μάιρα Μυρογιάννη.

   Τέλος, η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ελίζα Βόζεμπεργκ υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, η συμμετοχή των γυναικών στην επιχειρηματική ζωή οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ και ότι ενισχύουν τα κέρδη των εταιρειών.
Στην συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στην ατομική έκθεση της Ντένης Θεοχαράκη με τίτλο assembling memories και με θεματικό πυρήνα το παλιό εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων της ΤΕΟΚΑΡ ΑΒΕΕ (1980-1995), της οικογένειας Θεοχαράκη, στον Βόλο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2024 | 9:50 am


Ο Βασίλης Σπανάκης για τον κατώτατο μισθό και την ακρίβεια - Τι λέει ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Ο Βασίλης Σπανάκης για τον κατώτατο μισθό και την ακρίβεια - Τι λέει ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

 

Ο Υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Σπανάκης, μιλάει στην εκπομπή για τον κατώτατο μισθό, την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

Τι λέει ο Πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2024 | 9:36 am


17 υποψήφιοι διοικητές για το Νοσοκομείο - Ξεκινά το Σαββατοκύριακο η διαδικασία επιλογής

17 υποψήφιοι διοικητές για το Νοσοκομείο - Ξεκινά το Σαββατοκύριακο η διαδικασία επιλογής

 

Δεκαεπτά είναι οι υποψήφιοι νέοι διοικητές για το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα διαγωνιστούν στο τεστ δεξιοτήτων που διοργανώνει το ΑΣΕΠ, στην Αθήνα, μαζί με τους υποψηφίους νέους διοικητές στις ΥΠΕ (Υγειονομικές Περιφέρειες) και τους υποψηφίους νέους διοικητές των νοσοκομείων της χώρας.

Οι εξετάσεις που έχουν διάρκεια 2 ώρες, θα διεξαχθούν σε γκρουπ με αλφαβητική σειρά.

Από τα ονόματα των υποψηφίων που κυκλοφορούν, επιβεβαιώσαμε ότι μεταξύ των υποψηφίων διοικητών είναι η νυν διοικήτρια Ελένη Αλειφέρη, ο γιατρός - τέως αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αγγελος Χρονάς και η πολιτικός μηχανικός - στέλεχος της Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας Νατάσα Κυριακοπούλου. Δεν είναι υποψήφιοι, όπως διευκρίνισαν στην “Ε” - τα ονόματά τους ακούγονταν -, ο γιατρός - καθηγητής Παθολογίας Παναγιώτης Χαλβατσιώτης και ο πρώην διοικητής Γιώργος Μπέζος.

Στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας οι υποψήφιοι διοικητές είναι 8 και μεταξύ αυτών δεν είναι ο νυν διοικητής Δημήτρης Λαμπρόπουλος.

Οπως έχει ανακοινωθεί, αρχικά θα επιλεγούν 7 υποψήφιοι οι οποίοι θα περάσουν από συνέντευξη και μετά την βαθμολόγηση σε αυτή, θα προκριθούν 3. Η τελική επιλογή του διοικητή θα γίνει από επιτροπή του υπουργείου Υγείας, υπό την εποπτεία του υπουργού.

Αρχικά, θα επιλεγούν οι διοικητές των ΥΠΕ και των νοσοκομείων της Αθήνας και θα ακολουθήσουν αυτοί στα περιφερειακά ιατρεία.

Γ.Σ.

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2024 | 9:23 am


Πούτιν: Η Ρωσία δεν θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ - Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται

Πούτιν: Η Ρωσία δεν θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ - Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται

 

Η Ρωσία δεν σκοπεύει να επιτεθεί σε καμία χώρα του ΝΑΤΟ, αλλά αν η Δύση προσφέρει πολεμικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία αυτά θα καταρρίπτονται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε αργά χθες Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μιλώντας σε πιλότους της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας ο Πούτιν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε προς τα ανατολικά προς τη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, αλλά η Μόσχα δεν σχεδιάζει να επιτεθεί σε οποιαδήποτε χώρα της Συμμαχίας.

«Δεν έχουμε επιθετικούς σκοπούς προς τις χώρες αυτές», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Η άποψη ότι θα επιτεθούμε σε κάποια άλλη χώρα - την Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής και οι Τσέχοι φοβούνται - είναι εντελώς ανόητη. Είναι απλώς μπούρδες», υπογράμμισε.

Το Κρεμλίνο, το οποίο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι πολεμούν εναντίον της Ρωσίας υποστηρίζοντας την Ουκρανία με χρήματα, όπλα και την παροχή πληροφοριών, σημειώνει ότι οι σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσινγκτον μάλλον δεν έχουν υπάρξει ποτέ χειρότερες.

Ερωτηθείς για τα πολεμικά αεροσκάφη F-16, τα οποία η Δύση έχει δεσμευθεί να στείλει στην Ουκρανία, ο Πούτιν εκτίμησε ότι αυτά δεν θα αλλάξουν την κατάσταση στον πόλεμο.

«Αν προσφέρουν F-16, και μιλάνε για αυτό και φαίνεται ότι εκπαιδεύουν πιλότους, αυτό δεν θα αλλάξει την κατάσταση επί του πεδίου», σημείωσε.

«Θα καταστρέψουμε αυτά τα αεροσκάφη όπως σήμερα καταστρέφουμε άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλον εξοπλισμό περιλαμβανομένων εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν δήλωσε εξάλλου ότι τα F-16 μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα.

«Φυσικά, αν χρησιμοποιηθούν από αεροδρόμια τρίτων χωρών, γίνονται νόμιμοι στόχοι, όπου κι αν βρίσκονται», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Νωρίτερα χθες ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Νμτίτρο Κουλέμπα είχε δηλώσει ότι F-16 αναμένεται να φτάσουν στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες.

Το Βέλγιο, η Δανία, η Νορβηγία και η Ολλανδία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν δεσμευθεί να προσφέρουν F-16 στο Κίεβο, ενώ συνασπισμός χωρών έχει ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει στην εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στη χρήση τους.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2024 | 9:12 am


Παραμένει χαμηλά ο τουρισμός κρουαζιέρας - Απογοητευτικά στοιχεία για Μεσσηνία και Περιφέρεια Πελοποννήσου

Παραμένει χαμηλά ο τουρισμός κρουαζιέρας - Απογοητευτικά στοιχεία για Μεσσηνία και Περιφέρεια Πελοποννήσου

 

Πάτο έπιασε για μια ακόμα χρονιά, το 2023, η κρουαζιέρα στα λιμάνια της Μεσσηνίας ενώ και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και επιβατών κρυαζιέρας ήταν χαμηλότερη των δυνατοτήτων και των προσδοκιών.

Συνολικά πέρσι στα λιμάνια της Ελλάδας αφίχθηκαν 5.230 κρουαζιερόπλοια με 7.003.150 επιβάτες και στα 5 λιμάνια της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Ναύπλιο, Μονεμβασιά, Γύθειο, Καλαμάτα και Πύλο) 258 κρουαζιερόπλοια (4,9% των συνολικών αφίξεων) με 70.699 επιβάτες (1% των συνολικών αφίξεων). Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πέρσι αφίχθηκαν 44.170 επιβάτες στο Ναύπλιο, 13.054 στη Μονεμβασία, 9.276 στο Γύθειο, 3.825 στην Πύλο και 1.876 στην Καλαμάτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο λιμάνι του Κατάκολου αφίχθηκαν πέρσι 206 κρουαζιερόπλοια με 390.153 επιβάτες.

Αναλυτικά  οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και επιβατών κρουαζιέρας στα λιμάνια της Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ένωση Λιμένων Ελλάδας, παρουσιάζονται στον πίνακα.

Θ.Λ.

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2024 | 9:05 am


Αστρολογία – 28/03/2024

Αστρολογία – 28/03/2024

Διάβασε τις Ημερήσιες Προβλέψεις του ζωδίου σου.

 

Κριός

Με το εξάγωνο της Αφροδίτης από τον 12ο οίκο σου με τον Ουρανό από τον 2ο οίκο σου μπορείς να περιμένεις ευχάριστες εκπλήξεις και ευκαιρίες τόσο σε αισθηματικό όσο και οικονομικό επίπεδο. Ως διά μαγείας και χωρίς κανένα προγραμματισμό, παίρνεις ανάσες αφού δίνονται λύσεις σε οικονομικά ζητήματα, εκεί που δεν το περιμένεις. Παράλληλα με την Σελήνη από τον Σκορπιό στον 8ο οίκο σου σε τρίγωνο με τον Κρόνο σταθεροποιούνται τα οικονομικά σου.

 

Ταύρος

Με το εξάγωνο της Αφροδίτης από τον 11ο οίκο σου με τον Ουρανό από τον 1ο οίκο σου, η ημέρα προσφέρεται για να ολοκληρώσεις κοινωνικές επαφές με ανθρώπους που είχες καιρό να συναντηθείς και που εντελώς τυχαία θα συναντήσεις και θα χαρείς. Θα είσαι ιδιαίτερα κοινωνικός/ή, θα δεχθείς προσκλήσεις μέσα από τις οποίες θα προκύψουν σημαντικές γνωριμίες, με ιδιαίτερα άτομα που θα σε συναρπάσουν και που μελλοντικά θα σε ωφελήσουν.

 

Δίδυμοι

Ετοιμάσου για ανέλπιστες ευκαιρίες και εκπλήξεις στον επαγγελματικό τομέα με το εξάγωνο της Αφροδίτης από τον 10ο οίκο σου με τον Ουρανό από τον 12ο οίκο σου. Σίγουρα δεν θα είναι μια ημέρα σαν όλες τις άλλες αφού οτιδήποτε εκτός ρουτίνας και καθημερινότητας θα σε ελκύει και παράλληλα θα σου δημιουργεί μια ευχάριστη ένταση που θα σε ξεσηκώνει. Θα προκύψουν αρκετές ευκαιρίες στα επαγγελματικά σου, ύστερα από εντυπωσιακές ιδέες που θα πραγματοποιήσεις.

 

Καρκίνος

Μια αρκετά συναρπαστική ημέρα θα περάσεις σήμερα με το εξάγωνο της Αφροδίτης από τον 9ο οίκο σου με τον Ουρανό από τον 11ο οίκο σου και την Σελήνη να βρίσκεται στον φιλικό σου Σκορπιό και στον 5ο οίκο σου. Οτιδήποτε και αν έχεις προγραμματίσει, ένα είναι το σίγουρο… πως τα προγραμματισμένα σχέδιά σου θα έχουν αναπάντεχες και ευχάριστες εξελίξεις. Θα έλκεσαι και θα ελκύεις οτιδήποτε πρωτότυπο και εκκεντρικό.

 

Λέων

Το εξάγωνο της Αφροδίτης από τον 8ο οίκο σου με τον Ουρανό από τον 10ο οίκο σου, «υπόσχεται» να φέρει νέες ευκαιρίες και συνεργασίες στον επαγγελματικό τομέα που θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις τα έσοδά σου. Ξαφνικές λύσεις από το πουθενά έρχονται για να σε βοηθήσουν να ανταπεξέλθεις σε δάνεια, χρέη και οφειλές, ενώ μια κληρονομική ή φορολογική υπόθεση θα έχει ανέλπιστα ευχάριστη εξέλιξη. Χρήματα ενδέχεται να πάρεις από έναν/μία συνεργάτη/τιδα.

 

Παρθένος

Με το εξάγωνο της Αφροδίτης από τον 7ο οίκο σου με τον Ουρανό από τον 9ο οίκο σου, η κοινωνική σου ζωή ανανεώνεται μέσα από νέες γνωριμίες και προσκλήσεις που θα δεχτείς από χώρους που δεν περίμενες να εμφανιστείς. Το ίδιο και η αισθηματική σου ζωή, καθώς νέοι έρωτες, ενδεχομένως κεραυνοβόλοι κάνουν την εμφάνισή τους στη ζωή σου. Θα ανέβη η αυτοπεποίθησή σου, θα προκύψουν σχέσεις αμφιβόλου διάρκειας αλλά συναρπαστικές.

 

Ζυγός

Με το εξάγωνο της Αφροδίτης από τον 6ο οίκο σου με τον Ουρανό από τον 8ο οίκο σου, μέσα από κάποιες πρωτοποριακές και εκκεντρικές κινήσεις που θα κάνεις, θα αλλάξουν οι συνθήκες στην εργασία σου και θα βελτιωθεί η καθημερινότητά σου. Κάποιες ευχάριστες ανατροπές στο σημερινό πρόγραμμα θα σε ξεσηκώσουν, θα σε απομακρύνουν από την ανιαρή ρουτίνα και θα έχεις ευχάριστα διαλείμματα κατά την διάρκεια της εργασίας σου.

 

Σκορπιός

Με το εξάγωνο της Αφροδίτης από τον 5ο οίκο σου με τον Ουρανό από τον 7ο οίκο σου, ετοιμάσου να ζήσεις συναρπαστικές στιγμές στον αισθηματικό και ερωτικό τομέα. Οι κατακτήσεις θα είναι αυξημένες ακόμη και από ανθρώπους που δεν περίμενες ότι μπορεί να σε έχουν προσέξει. Θα αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο να κάνει πράγματα που τον ευχαριστούν ακόμη και αν πρόκειται για ένα extreme χόμπι και θα ασχοληθείς με τα παιδιά σου κάνοντας μαζί τους πρωτότυπα πράγματα.

 

Τοξότης

Γενικότερα έχεις τάση εσωστρέφειας με την Σελήνη να βρίσκεται στον Σκορπιό στον 12ο οίκο σου και σε τρίγωνο με τον Κρόνο από τον 4ο οίκο σου. Ωστόσο με το εξάγωνο της Αφροδίτης από τον 4ο οίκο σου με τον Ουρανό από τον 6ο οίκο σου, θα περάσεις ευχάριστα την ημέρα σου κάνοντας πρωτότυπα πράγματα με την οικογένειά σου και ανθρώπους που εμπιστεύεσαι και νιώθεις ασφαλής μαζί τους. Θα ασχοληθείς με την διακόσμηση του σπιτιού σου και θα έχεις εξαιρετικές ιδέες.

 

Αιγόκερως

Αρκετά κοινωνική και ενδιαφέρουσα προμηνύεται η σημερινή ημέρα με την Αφροδίτη στον 3ο οίκο σου να σχηματίζει εξάγωνο με τον Ουρανό μέσα από τον 5ο οίκο σου. Αυξημένες μετακινήσεις και συναντήσεις με γνώριμους/ες που είχες καιρό να βρεθείς θα σε χαροποιήσουν. Ευχάριστα νέα και συζητήσεις, εξαιρετικά πρωτότυπες απόψεις που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του άλλου φύλου. Δεν αποκλείεται να προκύψει μια εκδρομή με τον/ην αγαπημένο/η σου.

 

Υδροχόος

Το mood της ημέρας ταιριάζει στην εκκεντρική σου φύση μιας και η ημέρα χαρακτηρίζεται από εκπλήξεις και ανατροπές. Το εξάγωνο της Αφροδίτης από τον 2ο οίκο σου με τον Ουρανό από τον 4ο οίκο σου, θα φέρει ανέλπιστες ευκαιρίες σε θέματα ακίνητης περιουσίας ή μιας αγοραπωλησίας. Μπορείς να πραγματοποιήσεις μια μεγάλη αγορά ακινήτου ή να πουλήσεις ένα ακίνητο εντελώς ξαφνικά και να δεις τις καταθέσεις σου να αυξάνονται.

 

Ιχθύες

Με το εξάγωνο της Αφροδίτης από τον 1ο οίκο σου με τον Ουρανό από τον 3ο οίκο σου, προετοιμάσου για νέες ερωτικές γνωριμίες. Γοητεύεις και ελκύεις εύκολα το άλλο φύλο και κυρίως ανθρώπους που είναι περισσότερο εκκεντρικοί στις απόψεις τους απ’ ό,τι εσύ με αποτέλεσμα να συναρπάζεσαι. Με την Σελήνη να βρίσκεται στον Σκορπιό στον 9ο οίκο σου και σε τρίγωνο με τον Κρόνο από τον 3ο οίκο σου, είναι πιθανό να οργανώσεις ένα ταξίδι στο εξωτερικό.

 

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2024 | 8:59 am


Η Μπούκα στις παράλιες με τα πιο γαλάζια νερά στον κόσμο σε έρευνα της εταιρείας CV Villas

Η Μπούκα στις παράλιες με τα πιο γαλάζια νερά στον κόσμο σε έρευνα της εταιρείας CV Villas

Στις παραλίες με τα πιο γαλάζια νερά στον κόσμο «φιγουράρει» η Μπούκα στη Μεσσήνη, σύμφωνα με μια νέα κατάταξη από την εταιρεία ενοικίασης βίλας CV Villas.

Για να καταλήξουν στην σχετική κατάταξη, οι ερευνητές συνέταξαν μια μακρά λίστα με τις πιο δημοφιλείς και πιο όμορφες παραλίες στον κόσμο. Στη συνέχεια, ακολούθησε η χρωματική ανάλυση, η οποία περιλάμβανε λήψη μη επεξεργασμένων εικόνων των παραλιών από τους χάρτες της Google, χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο σταγονόμετρου χρώματος για τον προσδιορισμό της ακριβούς απόχρωσης του νερού και διασταύρωση αυτής της απόχρωσης με την επίσημη, πιο μπλε απόχρωση του μπλε (YInMn Blue). Μέσω της ανάλυσης αυτής, προέκυψε πως η παραλία Pasqyra, ή αλλιώς Mirror Beach, στην Αλβανία, έχει τα πιο γαλάζια νερά στον κόσμο. Βρίσκεται κοντά στους Αγίους Σαράντα και στο Εξαμίλι.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΕΚΑΔΑ

Σύμφωνα με το cvvillas.com, η Ελλάδα κυριαρχεί στη λίστα, καταλαμβάνοντας 5 από τις 10 πρώτες θέσεις με παραλίες που δεν είναι από τις πιο γνωστές της χώρας μας, αποτελώντας ωστόσο «κρυμμένα διαμάντια». Ειδικότερα, στη δεύτερη θέση «φιγουράρει» η απέραντη αμμώδης παραλία της Μπούκας στη Μεσσήνη και στην τρίτη η Κασσιόπη στην Κέρκυρα. Λίγο πιο κάτω, την έκτη θέση καταλαμβάνει η Παραλία Βούλισμα στην Κρήτη. Η παραλία Βούλισμα βρίσκεται στον δεύτερο κόλπο του Ίστρου στον Άγιο Νικόλαο και είναι γνωστή ως «Χρυσή Άμμος». Στην 7η θέση βρίσκεται η Παραλία Φωκί (ή Φώκι) στην Κεφαλονιά, λίγα λεπτά μακριά από το κοσμοπολίτικο Φισκάρδο. Πρόκειται για μια μικρή αλλά πολύ γοητευτική παραλία, εύκολα προσβάσιμη, με εκπληκτικά κρυστάλλινα νερά και βότσαλο. Τέλος, στην 9η θέση βρίσκεται ο Ομπρός Γιαλός ή (Ομπροσγιαλός), επίσης στην Κρήτη, στον Νομό Χανίων. Είναι ένας βραχώδης κόλπος με ήρεμα, καταγάλανα, βαθιά νερά.

«Είτε είστε λάτρης της κολύμβησης είτε απλώς λατρεύετε τα ειδυλλιακά τοπία, δεν υπάρχει τίποτα τόσο όμορφο όσο μια παραλία περιτριγυρισμένη από εκτυφλωτικά μπλε νερά», αναφέρει σε αναδημοσίευση του άρθρου το περιοδικό Time Out.

Δείτε αναλυτικά των πρώτη δεκάδα στο travel.eleftheriaonline.gr.

Η φωτογραφία είναι του Νίκου Τσιακαλάκη.

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2024 | 8:47 am


Άγνωστος έκανε τον αστυνομικό και ζήτησε λεφτά για θανατηφόρο τροχαίο που έκανε συγγενής της γυναίκας

Άγνωστος έκανε τον αστυνομικό και ζήτησε λεφτά για θανατηφόρο τροχαίο που έκανε συγγενής της γυναίκας

Στην Κοζάνη άγνωστος άρπαξε από ηλικιωμένη 225.000€ για ένα δήθεν θανατηφόρο τροχαίο που έκανε συγγενής της γυναίκας.

Ο απατεώνας είπε στην ηλικιωμένη να βάλει τα λεφτά σε μια σακούλα και να τα αφήσει σε γνωστό σημείο.

 

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2024 | 8:44 am


Φονικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας - Συνομιλίες για τη Ράφα προσεχώς

Φονικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας - Συνομιλίες για τη Ράφα προσεχώς

 

Η Λωρίδα της Γάζας παραμένει σήμερα θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών και άγριων μαχών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, την ώρα που η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου άνοιξε ξανά την πόρτα στις αναμενόμενες συνομιλίες με τις ΗΠΑ, τον βασικό σύμμαχο του Ισραήλ, για την επικείμενη επιχείρηση στη Ράφα.

Νωρίς το πρωί, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε λόγο για τουλάχιστον 66 νεκρούς στον παλαιστινιακό θύλακο κατά τη διάρκεια της νύχτας, κυρίως στα αεροπορικά πλήγματα, ενώ τοπικός αξιωματούχος έκανε λόγο για μάχες στα περίχωρα της πόλης της Γάζας (βόρεια) και στη Χαν Γιούνις (νότια). Παράλληλα, το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA έκανε λόγο για βίαια επεισόδια σε διάφορες κοινότητες της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Ο ισραηλινός στρατός, που κατηγορεί τους μαχητές της Χαμάς πως κρύβονται σε νοσοκομεία, συνεχίζει την επιχείρηση που άρχισε τη 18η Μαρτίου στο συγκρότημα του νοσοκομείου Σίφα της πόλης της Γάζας, το μεγαλύτερο του θύλακα. Στη Χαν Γιούνις, μονάδες του διεξάγουν επιχειρήσεις στον τομέα όπου βρίσκονται τα νοσοκομεία Νάσερ και Άμαλ, τα οποία απέχουν περίπου ένα χιλιόμετρο το ένα από το άλλο.

Το νοσοκομείο Άμαλ «έπαψε εντελώς να λειτουργεί», ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος, αφού οι εκτοπισμένοι που είχαν βρει καταφύγιο σε αυτό το εγκατέλειψαν.

Αντιδρώντας οργισμένα στην αποχή των ΗΠΑ όταν διεξήχθη η ψηφοφορία με την οποία εγκρίθηκε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, η κυβέρνηση Νετανιάχου ακύρωσε την αποστολή αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ που επρόκειτο να συζητήσει το σχέδιο να διεξαχθεί χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.

Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος είπε ωστόσο χθες πως οι υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου ενημέρωσαν πως «θα επιθυμούσαν να συμφωνηθεί νέα ημερομηνία» για τις συνομιλίες αυτές.

Μετά την πόλη της Γάζας και τη Χαν Γιούνις, ο ισραηλινός στρατός σχεδιάζει πλέον να συνεχίσει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θυλάκου, που θεωρεί το έσχατο μεγάλο οχυρό του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, όμως στην πόλη αυτή έχουν βρει καταφύγιο κάπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, , που εγκατέλειψαν για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες άλλους τομείς του θυλάκου, ειδικά τον βορρά.

Οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, επιμένουν να προειδοποιούν εναντίον νέων μαζικών απωλειών ζωών αμάχων και της περαιτέρω απομόνωσης του Ισραήλ και προτείνουν «εναλλακτικές» στη χερσαία επίθεση. Προτείνουν επιλογές όπως στοχευμένα πλήγματα εναντίον ηγετών της Χαμάς.

Παράλληλα το Κατάρ, χώρα που μεσολαβεί μαζί με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ στις έμμεσες διαπραγματεύσεις Ισραήλ/Χαμάς για να εξασφαλιστεί ανακωχή αρκετών εβδομάδων, συνοδευόμενη από ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων και παλαιστινίων φυλακισμένων, διαβεβαιώνει πως οι συνομιλίες συνεχίζονται.

 

«Απειλές»

Ο πόλεμος, που διανύει την 174η ημέρα του, ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς προχώρησε με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας σε επίθεση άνευ προηγουμένου σε τομείς της νότιας ισραηλινής επικράτειας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.160 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Κατά ισραηλινές πηγές, άλλοι 250 και πλέον άνθρωποι απήχθησαν εκείνη την ημέρα, από τους οποίους πάνω από 130 πιστεύεται πως εξακολουθούν να κρατούνται στον θύλακο - όμως 34 πιστεύεται πως είναι νεκροί.

Σε αντίποινα, η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς, κίνημα που χαρακτηρίζει, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, «τρομοκρατική» οργάνωση. Στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 32.490 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, κατά τους αριθμούς που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών που έκρινε ότι υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι» να πιστεύει ότι το Ισραήλ διέπραξε πολλές «πράξεις γενοκτονίας» στη Γάζα, η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, δήλωσε χθες πως δέχθηκε «απειλές», τόνισε όμως ότι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί.

Μεγάλος αριθμός χωρών, κυρίως αραβικών και μουσουλμανικών, αλλά και στη Λατινική Αμερική, εξέφρασε αυτή την εβδομάδα την υποστήριξή του στην ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη που βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο του Ισραήλ.

 

«Μερικά χιλιόμετρα»

Εκτός από τον ολοένα πιο βαρύ απολογισμό των θυμάτων και τις κολοσσιαίες υλικές καταστροφές, ο πόλεμος αυτός προκαλεί ανθρωπιστική καταστροφή στη στενή παραθαλάσσια λωρίδα γης όπου οι περισσότεροι από τους 2,4 εκατ. κάτοικοι απειλούνται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρεται μέσω χερσαίων οδών υποβάλλεται σε εξονυχιστικούς ελέγχους από το Ισραήλ και φθάνει σε αυτούς που τη χρειάζονται με το σταγονόμετρο, αραβικές και δυτικές χώρες ρίχνουν καθημερινά με αλεξίπτωτα δέματα με τρόφιμα, ειδικά στο βόρειο τμήμα της Λωρίδα της Γάζας, όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται απελπιστική.

«Τρόφιμα συνήθως ρίχνονται με αλεξίπτωτα όταν ο κόσμος είναι απομονωμένος, εκατοντάδες χιλιόμετρα από όλα. Εδώ, η βοήθεια βρίσκεται μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους δρόμους», τόνισε ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της UNICEF, από τη Ράφα.

Προχθές Τρίτη, η Χαμάς ανακοίνωσε τον θάνατο 18 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 12 που πνίγηκαν καθώς προσπαθούσαν να μαζέψουν τρόφιμα που ερρίφθησαν με αλεξίπτωτα από αεροσκάφη αλλά κατέληξαν στη θάλασσα, καθώς και άλλων έξι που ποδοπατήθηκαν υπό παρόμοιες συνθήκες. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κάλεσε να σταματήσουν οι αεροπορικές ρίψεις δεμάτων τροφίμων.

«Όταν τα αλεξίπτωτα έπεσαν στο νερό, νεαροί και παιδιά βούτηξαν στο νερό και κατευθύνθηκαν προς αυτά. Δυστυχώς, δεν επέστρεψαν όλοι», αφηγήθηκε ο Ουντάι Νάσαρ, αυτόπτης μάρτυρας.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2024 | 8:30 am


Γαργαλιανοι - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Γαργαλιανοι





Φιλικοί ιστότοποι: