Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Μεσσηνίας   >   Γαργαλιανοι    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ένας χρόνος από το ναυάγιο της Πύλου: Πορεία μνήμης και συναυλία αλληλεγγύης στην Καλαμάτα

Ένας χρόνος από το ναυάγιο της Πύλου: Πορεία μνήμης και συναυλία αλληλεγγύης στην Καλαμάτα

 

Πορεία μνήμης με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, όπου έχασαν τη ζωή τους 600 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στην Καλαμάτα από την Αντιφασιστική Κίνηση της πόλης, με τη συμμετοχή φορέων και συλλογικοτήτων.

Η πορεία ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία Καλαμάτας και μέσω κεντρικών δρόμων κατέληξε στην Παραλία. Αυτή την ώρα στο Πάρκο Λιμενικού πραγματοποιείται μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στους επιζώντες του ναυαγίου. Στη συναυλία συμμετέχουν: Υπόγεια Ρεύματα, Social Waste, Τσοπάνα Rave, Αργύρης Μπακιρτζής και Γιώργος Κωστογιώργης, Ήμαρτον και ANTIFonA.

{gallery}antifa-navagio-pilou-1-xronos{/gallery}

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 10:00 pm


Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στη συνέλευση του ΣΕΤΕ

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στη συνέλευση του ΣΕΤΕ

 

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε στην 32η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Ιουνίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο αναπληρωτής περιφερειάρχη Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αθανάσιος Μιχελόγγονας και ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών, Αναστάσιος Γανώσης, εκπροσώπησαν την Περιφέρεια στη σημαντική αυτή εκδήλωση.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος τόνισε ότι οι ελληνικές επιτυχίες του τουρισμού μας οφείλονται στους επαγγελματίες του που μας κάνουν πρωταγωνιστές σε έναν τομέα κρίσιμο για την αναπτυξιακή μας στρατηγική και προανήγγειλε: «Θα είναι μια χρονιά-ορόσημο για τον τουρισμό και η φετινή».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 8:43 pm


Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε ζωντανός ο 22χρονος που αγνοούνταν στην Επανομή

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε ζωντανός ο 22χρονος που αγνοούνταν στην Επανομή

 

Ζωντανός βρέθηκε ο 22χρονος που είχε εξαφανιστεί από χθες το απόγευμα με το ιστιοπλοϊκό του από τη θαλάσσια περιοχή της Επανομής, ενώ για το συμβάν είχαν ενημερωθεί το βράδυ τις 14/6 οι Λιμενικές Αρχές της Θεσσαλονίκης, της Κατερίνης, της Νέας Μηχανιώνας και των Νέων Μουδανιών.

Συγκεκριμένα οι Αρχές ενημερώθηκαν ότι αγνοείται ένας 22χρονος χειριστής σκάφους τύπου LAZER, ο οποίος είχε αποπλεύσει τις απογευματινές ώρες χθες από το λιμάνι της Επανομής για προπόνηση προς άγνωστη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, εφαρμόστηκε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης έρευνας και διάσωσης και ξεκίνησαν οι έρευνες προς τον εντοπισμό του, με τη συμμετοχή ενός περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, ενός περιπολικού οχήματος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, δυο ερασιτεχνικών σκαφών καθώς και μίας ομάδας εθελοντών από τη στεριά.

Ο 22χρονος εντοπίστηκε από το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στη θαλάσσια περιοχή «Άκρα» Επανομής έχοντας τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας. Στη συνέχεια, παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας της Νέας Μηχανιώνας για περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις. Προανάκριση διενεργείται από το Α' Λιμενικό Τμήμα της Νέας Μηχανιώνας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 8:24 pm


Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) «αποχαιρετά» τoν Αλέξανδρο Τσακίρη

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) «αποχαιρετά» τoν Αλέξανδρο Τσακίρη

 

Τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Αλέξανδρου Τσακίρη, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), σημειώνοντας πως υπήρξε ένας ιδιαίτερα αγαπητός στους συναδέλφους του και στο κοινό, ηθοποιός, που ανήκε στο δυναμικό του για πολλά χρόνια και το τίμησε με το ταλέντο, το ήθος, τη συνέπεια, τη σεμνότητά του και την τέχνη του.

Στην ανακοίνωσή του, το ΚΘΒΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του και επισημαίνει ότι ο εκλιπών υπήρξε ένα από τα παλαιότερα στελέχη του θεάτρου, με συνεχή και πολύχρονη παρουσία στην καλλιτεχνική παραγωγή, «ένας άνθρωπος γλυκός, ευαίσθητος, δοτικός αλλά και μαχητικός που αγωνίστηκε για μια κοινωνία ανθρωπιάς και δικαιοσύνης. Ένας δημιουργικός, σπουδαίος και ανήσυχος καλλιτεχνικά ηθοποιός, που με το υποκριτικό του ταλέντο και τις ερμηνείες του σφράγισε μια ευρεία γκάμα ρόλων αρχαίου δράματος, κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου».

Τελευταία του συνεργασία με το ΚΘΒΕ υπήρξε η παράσταση «Χειμωνιάτικο Παραμύθι» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, που παρουσιάστηκε το 2018 σε μετάφραση Νίκου Χατζόπουλου και σκηνοθεσία Σίλβιου Πουρκαρέτε, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ).

Το βιογραφικό του Αλέξανδρου Τσακίρη, δια χειρός ΚΘΒΕ έχει ως εξής:

Ο Αλέξανδρος Τσακίρης γεννήθηκε στη Νέα Ζίχνη Σερρών. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη. Συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ, το Θεατρικό Εργαστήρι Θεσσαλονίκης, τα ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας (Θεσσαλικό Θέατρο), Σερρών, Βέροιας, Καβάλας, Κομοτηνής, Λαμίας, Ιωαννίνων και Πατρών, τον Ντίνο Ηλιόπουλο, το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Συνεργάστηκε με όλους σχεδόν του Έλληνες σκηνοθέτες και πολλούς ξένους που δημιούργησαν και δημιουργούν στην Ελλάδα: Λάμπρο Κωστόπουλο, Νίκο Παπαδάκη, Θεόδωρο Εσπίριτου, Δημήτρη Έξαρχο, Σταύρο Ντουφεξή, Γιάννη Καραχισαρίδη, Κώστα Τσιάνο, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, Σωτήρη Χατζάκη, Κυριακή Σπανού, Τάσο Ράτζο, Μιχάλη Μπούχλη, Νίκο Αρμάο, Δημήτρη Ιωάννου, Γιώργο Θεοδοσιάδη, Εύη Δημητροπούλου, Βασίλη Βαφέα, Γιάννη Ιορδανίδη, Βίκτωρα Αρδίττη, Γιάννη Ρήγα, Δήμο Αβδελιώδη, Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, Ένκε Φεζολλάρι. Συμμετείχε επίσης στις κινηματογραφικές ταινίες: «Όλα είναι δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη, «Η πίσω πόρτα» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, «Ο κύριος με τα γκρι» του Περικλή Χούρσογλου, «Γυναικείες συνομωσίες» του Βασίλη Βαφέα, «Κινητά στοιχεία» του Ανδρέα Σιαδήμας |μικρού μήκους ταινία).

Στην τηλεόραση συμμετείχε στη σειρά «Θύματα ειρήνης» που ήταν βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού και είχε σκηνοθετήσει ο Γιάννης Διαμαντόπουλος. Το 2002 δημιούργησε μαζί με την επίσης σπουδαία ηθοποιό του ΚΘΒΕ, την αείμνηστη Κατερίνα Σαγιά, την Μαίρη Μωραϊτοπούλου και την Εύη Δημητροπούλου το «Μικρό Θέατρο» στη Θεσσαλονίκη όπου ανέβασαν πολλές παραστάσεις που εστίαζαν κυρίως σε σύγχρονα πολιτικά κείμενα

   Οι συνεργασίες του με το ΚΘΒΕ:

   * «Δρυς και κουνέλια ανγκορά» του Μάρτιν Βάλζερ Μάρτιν, σε σκηνοθεσία Γιώργου Θεοδοσιάδη, 1973 (Τσένκερ)

   * «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» του Δημητρίου Κορομηλά, σε σκηνοθεσία Κωστή Μιχαηλίδη, 1974 (Πρώτο αγγόνι του γερο-Τσαμπούνα)

   * «Συναπάντημα στην Πεντέλη» του Γιώργου Θεοτοκά, σε σκηνοθεσία Σωκράτη Καραντινού, 1974 (Βουλευτής)

   * «Ένας όμηρος» του Μπρένταν Μπήαν, σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσιώλη, 1975 (Στρατιώτης, Πριντσέσα Γκρέης)

   * «Ο θάνατος του Διγενή» του Άγγελου Σικελιανού, σε σκηνοθεσία Κανέλλου Αποστόλου, 1975 (Χορός Παυλικιανών)

   * «Δεσποινίς Τζούλια/ Η πιο δυνατή» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, σε σκηνοθεσία Πέλου Κατσέλη, 1975 (Ηθοποιός)

   * «Οι εχθροί» του Μαξίμ Γκόργκυ , σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, 1975 (Εργάτης)»

   * «Η αγωγή των σκουλικιών» - «Η επιδημία» των Γαβριήλ Γαβριήλογλου και Γεωργίου Σουρή, σε σκηνοθεσία Πάνου Χαρίτογλου, 1975 (Γιωργάκης Β')

   * «Ο γάμος» της Βάσας Σολωμού-Ξανθάκη, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, 2001, (Κουρέας)

   * «Τρικυμία» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ , σε σκηνοθεσία Σταύρου Ντουφεξή, 2002 (Αντριάν)

   * «Αντιγόνη» του Άρη Αλεξάνδρου Άρης, σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη, 2003 (Λοχίας, αστυνομικός)

   * «Αυτοκράτωρ Μιχαήλ» του Άγγελου Τερζάκη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, 2004 (Στέφανος Καλαφάτης)

   * «Ουζερί Τσιτσάνης, Παύλου Μελά 22» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, 2005 (Γιάννης, Μουσικός Ονείρου, Στάθης, Καράβι Βάβι, Εβραίος)

   * «Οπερέτα» του Βίτολντ Γκομπρόβιτς, σε σκηνοθεσία σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, 2005 (Βαλεντίνος, υπηρέτης του τραπεζίτη)

   * «Ευτυχώς τρελάθηκα» του Γιώργου Ρούσσου, σε σκηνοθεσία Νίκου Αρμάου, 2006 (Μανώλης)

   * «Ο κύκλος με την κιμωλία στον Καύκασο» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, 2008 (Ποιητής, ξενοδόχος, καλόγερος, Γέρος Δούκας, χωρικός γ')

   * Λογοτεχνικό Πρωινό-Στέλλα Βογιατζόγλου, σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου, 2009

   * «Βαβυλωνία» του Δημητρίου Βυζάντιου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, 2009 (Λογιώτατος)

   * «Με τα παιδιά της πιάτσας» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, 2010 (Νέστορας)

   * «Εκείνος και... Εκείνος» του Κώστα Μουρσελάς Κώστας, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, 2010

   * «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, 2010 (Συκοφάντης, γεωργός, Β' Κήρυκας, χορός)

   * «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, 2010 (Κοτκοτίνος-Τάκης-Λεπρέντης-Άγγελος)

   * «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γαννακόπουλος , σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, 2012 (Ζήσης)

   * «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, 2012 (Ιερέας, Άγγλος πρέσβης, αυλικός, χωρικός, Χατζηαβάτης, ζωγράφος, Βενιζέλος)

   * Big Day: Αφιέρωμα στον Μπρεχτ - Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών- 2013

   * «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, 2016 -2017 (Κήρυκας)

   * «Οικογενειακή γιορτή» των των Τ. Βίντερμπεργκ, Μ.Ρούκοφ, Μπ.Χρ.Χάνσεν, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, 2016-2017 (Παππούς)

   * «Χειμωνιάτικο παραμύθι» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Σίλβιου Πουρκαρέτε, 2018 (Κάμιλλος)

   Τη δυσάρεστη είδηση, έκαναν γνωστή με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι συνάδελφοί του στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Λίλα Βλαχοπούλου και Ρόδη Στεφανίδου. 
 
Χαρακτηριστικά, η Λίλα Βλαχοπούλου έγραψε: «Ποτέ μου δεν συνάντησα σε αυτόν τον χώρο άνθρωπο που να αγαπάει περισσότερο τους νέους, να τους φροντίζει, να τους ακούει, να τους χαίρεται. Ούτε κάποιον να χαμογελά με τέτοια αγάπη. Ούτε πιο ευγενή. Ούτε πιο φροντιστικό. Ούτε πιο όμορφο πάνω στη σκηνή και κάτω από αυτήν. Χαίρεται κύριε Αλέξανδρε, ήσασταν φωτεινό παράδειγμα και εδώ πίσω σας αγαπάμε πολύ.  

Με τη σειρά της, η Ρόδη Στεφανίδου δήλωσε: «Με πολύ μεγάλη θλίψη και βαριά καρδιά αποχαιρετούμε έναν αγαπημένο ηθοποιό, φίλο δάσκαλο και πολλά πολλά άλλα που ήταν ο Αλέξανδρος Τσακίρης για όλους εμάς!!! Καλό του ταξίδι και συλλυπητήρια στους οικείους του!!! Ο αποχαιρετισμός του θα γίνει σήμερα στον αγαπημένο του τόπο, τη Νέα Ζίχνη Σερρών στις 19:00».

  


   *Τη φωτογραφία παραχώρησε για χρήση το ΚΘΒΕ

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 8:12 pm


Καστοριά: Αρκουδάκι απεγκλωβίστηκε από προαύλιο χώρο ξενοδοχείου

Καστοριά: Αρκουδάκι απεγκλωβίστηκε από προαύλιο χώρο ξενοδοχείου

 

Mικρή αρκούδα, ηλικίας περίπου έξι μηνών, απεγκλώβισε το πρωί από τον προαύλιο χώρο ξενοδοχείου το δασαρχείο Καστοριάς, σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ».

Το αρκουδάκι έχασε τον προσανατολισμό του και εγκλωβίστηκε μέσα στον προαύλιο χώρο του ξενοδοχείου. Οι περίοικοι ειδοποίησαν το δασαρχείο Καστοριάς, τα στελέχη του οποίου βρέθηκαν άμεσα στο σημείο, μαζί με στελέχη της «Καλλιστώ», στο πλαίσιο της λειτουργίας της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης. Λίγες ώρες νωρίτερα, διερχόμενοι πολίτες είχαν δει το έξι μηνών αρκουδάκι μαζί με την μητέρα του στο δάσος. Έτσι, κρίθηκε σκόπιμο το μικρό αρκουδάκι να απεγκλωβιστεί και να απωθηθεί προς το βουνό, ώστε να επανασυνδεθεί με τη μητέρα του, η οποία βρισκόταν στην περιοχή. Υπενθυμίζεται πως αυτή την περίοδο οι μητέρες αρκούδες μαζί με τα μικρά τους, είναι αρκετά πιθανό να εμφανιστούν κοντά σε περιοχές με ανθρώπινη δραστηριότητα, καθώς αναζητούν φαγητό σε οπωροφόρα δέντρα.

«Οι μητέρες αρκούδες είναι υπερπροστατευτικές με τα μικρά τους. Για αυτόν τον λόγο, σε περίπτωση που συναντήσουμε μόνο του ένα μικρό αρκουδάκι, δεν το πλησιάζουμε, καθώς είναι πολύ πιθανό η μητέρα του να βρίσκεται κοντά και να νιώσει απειλή από την ανθρώπινη παρουσία. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως αν μια αρκούδα βρεθεί στον δρόμο μας, μένουμε ψύχραιμοι/ες, δεν φωνάζουμε και δεν προσπαθούμε να την τρομάξουμε. Απομακρυνόμαστε ήρεμα, δίνοντας χώρο στην αρκούδα να συνεχίσει τη διαδρομή της. Δεν πετάμε σε καμία περίπτωση κλαδιά, πέτρες ή άλλα αντικείμενα, καθώς θα εκλάβει την πράξη αυτή ως απειλή. Σε περίπτωση που εντοπίσουμε μια αρκούδα να κινείται πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή, ειδοποιούμε το δασαρχείο και το αστυνομικό τμήμα της περιοχής» επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή της η «Καλλιστώ»._

  *Τη φωτογραφία της μικρής αρκούδας παραχώρησε η «Καλλιστώ»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 7:47 pm


Μεσσηνία: Δύο συλλήψεις για μικροποσότητα ναρκωτικών

Μεσσηνία: Δύο συλλήψεις για μικροποσότητα ναρκωτικών

 

Δύο συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών έγιναν χθες σε Πλατύ και Καλαμάτα  από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος Μεσσηνίας.

Συγκεκριμένα συνελήφθη 45χρονος στο Πλατύ γιατί είχε στην κατοχή του 1,6 γραμ. χασίς και 0,7 γραμ. ηρωίνη.

Ακόμη το πρωί της Παρασκευής συνελήφθη στην Καλαμάτα 24χρονος που είχε στην κατοχή του 0,9 γραμ. χασίς.

Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας.

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 7:29 pm


Συνελήφθη ο Κέντρικ Ναν μετά από φραστικό επεισόδιο με την σύζυγο του

Συνελήφθη ο Κέντρικ Ναν μετά από φραστικό επεισόδιο με την σύζυγο του

 

Στο αστυνομικό τμήμα Βριλησσίων βρέθηκαν σήμερα νωρίς το πρωί, ο αμερικανός μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού, Κέντρικ Ναν και η σύζυγός του, μετά από φραστικό επεισόδιο που είχαν στο σπίτι τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, η σύζυγός του ειδοποίησε την Αμεση Δράση μετά από φραστικό επεισόδιο που είχε με τον παίκτη του Παναθηναϊκού, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν και οι δύο στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Εκεί η 33χρονη Αμερικανίδα τόνισε ότι δεν επιθυμεί να υποβάλει μήνυση, αλλά καθώς τα αδικήματα περί ενδοοικογενειακής βίας διώκονται αυτεπάγγελτα, ο Αμερικανός άσσος συνελήφθη και σχηματίστηκε σχετική δικογραφία εις βάρος του.

Στην συνέχεια, όμως, αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέα. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 6:47 pm


Περιφέρεια Πελοποννήσου: Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη

 

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Υγείας Χρυσοβαλάντη Μέλλου  ενημερώνει τους πολίτες «για την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη, τονίζοντας την τεράστια σημασία του εθελοντισμού και της προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Το μήνυμα της φετινής ημέρας: “20 χρόνια προσφοράς: Σας ευχαριστούμε, αιμοδότες!” τιμά το ορόσημο της 20ής επετείου και τη βαθιά επίδραση της

Εθελοντικής Αιμοδοσίας στις ζωές των ασθενών και των δοτών. Σκοπός είναι να παρακινηθούν ακόμα περισσότερα άτομα και να συμμετέχουν στο παγκόσμιο κίνημα της αιμοδοσίας χωρίς διαχωρισμούς και προκαταλήψεις.

O εορτασμός της ημέρας στοχεύει: Στην εξάλειψη κάθε προκατάληψης, φόβου και άγνοιας σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία και στην αναγνώριση των “σιωπηλών” εθελοντών αιμοδοτών που αθόρυβα και ανιδιοτελώς προσφέρουν το

αίμα τους σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Η τακτική εθελοντική αιμοδοσία είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας του αίματος, τόσο σε κανονικές όσο και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεργάζεται με κάθε φορέα που επιθυμεί την ανέλιξη της προσφοράς στο υψηλότερο επίπεδο και τάσσεται στο πλευρό του πολίτη, επιδεικνύοντας μέσω των δράσεων, αίσθημα κοινωνικής ευθύνης”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 6:28 pm


Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 21 Ιουνίου

Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 21 Ιουνίου

 

Συνολικά 72.700.677 ευρώ θα καταβληθούν σε 76.052 δικαιούχους, από τις 17 έως τις 21 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του:

    
1. Από τον e-ΕΦΚΑ, από τις 17 έως τις 21 Ιουνίου, θα καταβληθούν 14.800.000 ευρώ σε 850 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

   - Στις 20 Ιουνίου, θα καταβληθούν 14.150.677 ευρώ σε 32.067 δικαιούχους για επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος και για έξοδα κηδείας.

2. Από την ΔΥΠΑ θα καταβληθούν:

   - 14 εκατ. ευρώ σε 23.000 δικαιούχους για επιδόματα ανεργίας και λοιπά επιδόματα.

   - 20 εκατ. ευρώ σε 19.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

   - 9 εκατ. ευρώ σε 110 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».

   - 50.000 ευρώ σε 25 δικαιούχους του προγράμματος «Ανακαινίζω-Νοικιάζω».

   - 700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 5:46 pm


Τα “Ανυπότακτα Φιλιατρά” για τη μουριά Ταμπάκη στην Πλατεία Φιλιατρών

Τα “Ανυπότακτα Φιλιατρά” για τη μουριά Ταμπάκη στην Πλατεία Φιλιατρών

 

Βολές κατά της Περιφέρειας Πελοποννήσου αλλά και κατά του Δήμου Τριφυλίας εξαπολύουν τα “Ανυπότακτα Φιλιατρά” με αφορμή τη μουριά Ταμπάκη στην πλατεία Φιλιατρών.

Με αφορμή την αφαίρεση της μνημειακής ετικέτας από το δέντρο σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Κάποιοι “γνωστοί – άγνωστοι” αφαίρεσαν τη σήμανση από τη μουριά, γιατί;». Ενώ σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης τους αναφέρουν «Ο Δήμος Τριφυλίας, έχει ακόμα “μοβόρικες” διαθέσεις για το δέντρο αυτό; Δυστυχώς, εδώ θα βάλουμε συνυπεύθυνη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η στάση της οποίας κρίνεται ως αντιπεριβαλλοντική, ανιστόρητη και απολίτιστη».

Αναλυτικά αναφέρουν: «Συμπατριώτες/ισσες τα Ανυπότακτα Φιλιατρά σας ενημερώνουν ότι η επετειακή ετικέτα από τη μνημειακή μουριά Ταμπάκη στην Πλατεία Καποδιστρίου Φιλιατρών, αφαιρέθηκε! Ως γνωστόν το δέντρο αυτό έχει ενταχθεί στο δίκτυο 71 Δέντρων της Ελληνικής Επανάστασης μαζί με τη μνημειακή βελανιδιά Λελώνη στον Άη  Γιώργη Φιλιατρών. Αυτά είναι τα 2 δέντρα ορόσημο στα Φιλιατρά που σχετίζονται επίσημα με το 1821. Παρόλα ταύτα, κάποιοι “γνωστοί – άγνωστοι” αφαίρεσαν τη σήμανση από τη μουριά, γιατί;

Στο πρόσφατο παρελθόν ο Δήμος Τριφυλίας, μη εκτιμώντας την ιστορική και πολιτιστική αξία της μουριάς αυτής, επιχείρησε να την κόψει για μια θέση πάρκινγκ!  Το ζήτημα είχε πάρει πανελλαδική διάσταση από τις συλλογικότητες Ανυπότακτα Φιλιατρά και Φίλοι πλατείας και Πεζόδρομου και τελικά η καταστροφή του δέντρου αποφεύχθηκε. Τι γίνεται όμως σήμερα; Ο Δήμος Τριφυλίας, έχει ακόμα “μοβόρικες” διαθέσεις για το δέντρο αυτό; Δυστυχώς, εδώ θα βάλουμε συνυπεύθυνη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η στάση της οποίας κρίνεται ως αντιπεριβαλλοντική, ανιστόρητη και απολίτιστη. Για το μέλλον και την κατάσταση αυτού του ιστορικού δέντρου, αλλά και όλων των αιωνόβιων δέντρων της Πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών, για ότι δυσοίωνο μέλλει γενέσθαι από τις πράξεις ή παραλείψεις τους, υπεύθυνους ορίζουμε εξαρχής τον Δήμο Τριφυλίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου!!

Η μουριά Ταμπάκη έχει ζητηθεί να ενταχθεί στον επίσημο κατάλογο διατηρητέων μνημείων της φύσης. Το αίτημα αυτό παρακωλύεται αναιτιολόγητα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία δεν γνωμοδοτεί προκειμένου να περάσει στην επόμενη φάση έγκρισης και λήψης αποφάσεως από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Αυτό συμβαίνει διότι το δέντρο σχετίζεται με το έργο της περιβόητης ανάπλασης της Πλατείας που δρομολογούν από κοινού Δήμος και Περιφέρεια. Ένα έργο που θα στοιχίσει περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ και που δεν σέβεται τα αιωνόβια δέντρα όπως και τη μουριά, η οποία δεν υπάρχει στα σχέδια της μελέτης της επαπειλούμενης “ανάπλασης”! Την έχουν εξαφανίσει τελείως!

Ας μιλήσουμε για άλλη μια φορά, όσοι γνωρίζουμε και εκφράζουμε μια μεγάλη μερίδα πολιτών με μνήμες από το παρελθόν και όχι μόνο. Η μουριά Ταμπάκη δεν είναι το σάπιο δέντρο που οι «βάνδαλοι», οι ανιστόρητοι και οι εχθροί των Φιλιατρών θέλουν να κόψουν. Κάτω απ΄ τη σκιά της έχουν χυθεί: αίμα, δάκρυα κι ιδρώτας όλων εκείνων των εργατών γης που κυνηγώντας το μεροκάματο του κόπου και πόνου, ξεροστάλιαζαν με τις ώρες από κάτω ή και κοιμόντουσαν στρωματσάδα, ως απόκληροι ή εσωτερικοί μετανάστες. Μόνο και μόνο από αυτό το γεγονός, η μουριά Ταμπάκη θα έπρεπε να δέχεται την καλύτερη περιποίηση - αναγνώριση από το Δήμο Τριφυλίας ώστε να διατηρηθεί εσαεί! Κυρίες και κύριοι της Δημοτικής Αρχής, αν δεν το γνωρίζετε βάλτε το καλά στο μυαλό σας ότι θα εξοργίσετε μεγάλη μερίδα των Φιλιατρινών, αν πάθει οτιδήποτε κακό αυτό το δέντρο! Εμείς δεν πρόκειται να σας επιτρέψουμε να το βλάψετε, για ακόμη μια φορά!

Όσο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τα περιβόητα έργα της τύπου εθνική οδός Φιλιατρών – Γαργαλιάνων που έμεινε στη μέση με άγνωστο πλέον το χρόνο αποπεράτωσης, αλήθεια τέτοιο έργο θα κάμει και στην πλατεία των Φιλιατρών; Ισχυρές φήμες λένε ότι σκοπεύουν να κόψουν σχεδόν όλα τα δέντρα της πλατείας ή και να τα μεταφυτεύσουν σε άλλο χώρο (Δημαρχείο). Ποιος μας εγγυάται την επιτυχία της μεταφύτευσης τεράστιων δέντρων; Κυρίες και κύριοι της Περιφερειακής Αρχής τα αιωνόβια δέντρα της πλατείας μας (πλατάνια, ευκάλυπτοι, κουκουναριές κλπ), δεν είναι ντομάτες και μαρούλια, για να μεταφυτεύονται! Με το να κόψετε τα δέντρα χαλάτε την ισορροπία του οικοσυστήματος και είναι ό,τι χειρότερο σε συνθήκες κλιματικής κρίσης! Η πλατεία χρειάζεται περισσότερα δέντρα κι όχι να κόψετε τα ήδη υπάρχοντα μεγάλα για να φυτεύσετε άλλα, περιμένοντας μετά από δεκαετίες αυτά να αναπτυχθούν! Η οικολογία είναι επιστήμη και τρόπος ζωής, δεν είναι μπίζνες κυρίες και κύριοι της δημοτικής και περιφερειακής αρχής, που το μυαλό σας είναι μόνο στο πως θα σπαταληθούν τα εκατομμύρια ευρώ! Κανονικά θα έπρεπε να έχετε γνωμοδοτήσει θετικά όχι μόνο για τη μουριά Ταμπάκη αλλά και για όλα τα αιωνόβια δέντρα της Πλατείας Φιλιατρών προκειμένου να κηρυχθούν όλα ως διατηρητέα μνημεία της φύσης, κυρίες και κύριοι της Περιφερειακής αρχής Πτωχού Δημητρίου.

Η δε δημοτική αρχή, που δε σέβεται τα ήδη υπάρχοντα κηρυγμένα ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία της πλατείας (σιντριβάνι, κτίριο Σπέντζα) και τους τοποθετεί παρανόμως οθόνες και πίδακες αλλοιώνοντας την μορφή τους χωρίς άδεια από τις αρμόδιες αρχές, να κοιτάξει να αλλάξει μυαλά!! Ήδη βρίσκεται στα δικαστήρια κατηγορούμενη για το ζήτημα αυτό. Εδώ δεν θα είναι “αιωνόβια” η αναβολή της δίκης που πήρε.

Συμπατριώτες/ισσες προστατέψτε την ιστορία και τον πολιτισμό μας από τη καταστροφική μανία Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας και Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου με μοναδικό σκοπό «τσιμέντο να γίνει.» Μόνη λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας είναι η επαναφορά στο αυτοδιοίκητο: Δήμος Φιλιατρών».

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 4:33 pm


Ρέθυμνο: Κατάσχεση μισού κιλού κάνναβης στον Μυλοπόταμο

Ρέθυμνο: Κατάσχεση μισού κιλού κάνναβης στον Μυλοπόταμο

 

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παραβάσεις που αφορούν σε ναρκωτικές ουσίες στο Ρέθυμνο.

Οι αστυνομικοί των ΤΑΕ κατασχέσανε σχεδόν μισό κιλό κάνναβης, όταν σε περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο. Στο όχημα επέβαιναν ένας ημεδαπός και ένας αλλοδαπός, οπότε ακολούθησαν έρευνες σε οκίες όπου συνελήφθη ακόμα ένα ημεδαπός.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου και των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 486 γραμμάρια κάνναβης.    

Η προανάκριση διενεργείται από το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρεθύμνου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 4:11 pm


Αλέξης Χαρίτσης για το ναυάγιο της Πύλου: “Εναν χρόνο μετά η πληγή δεν έχει κλείσει”

Αλέξης Χαρίτσης για το ναυάγιο της Πύλου: “Εναν χρόνο μετά η πληγή δεν έχει κλείσει”

 

“Ακριβώς έναν χρόνο πριν ξυπνούσαμε συγκλονισμένοι από την είδηση του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου”, επισημαίνει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης και σημειώνει:

“Τα όσα ζήσαμε εκείνο το πρωί στο λιμάνι της Καλαμάτας δεν μπορούν εύκολα να περιγραφούν με λέξεις. Το δράμα, ο πόνος, η απόγνωση των ανθρώπων που έχασαν ολόκληρες οικογένειες.

Εκατοντάδες άνθρωποι πνίγηκαν εκείνη τη νύχτα. Ίσως το πιο πολύνεκρο ναυάγιο στη Μεσόγειο. Στην θάλασσα που έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο υγρό τάφο για ανθρώπους, που αναζήτησαν την ευκαιρία να ζήσουν με ασφάλεια.

Έναν χρόνο μετά η πληγή δεν έχει κλείσει. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Έναν χρόνο μετά οι διασωθέντες, οι συγγενείς των νεκρών ζητούν δικαίωση για ένα έγκλημα χωρίς ενόχους.

Έναν χρόνο μετά η λογική της Ευρώπης φρούριο, των αποτροπών, των πνιγμένων προσφύγων βγήκε ενισχυμένη από την κάλπη των ευρωεκλογών. Το σκοτάδι της ακροδεξιάς απλώνεται παντού.

Τώρα περισσότερο από ποτέ οφείλουμε να δώσουμε τον αγώνα απέναντι στην Ευρώπη που δολοφονεί, στην Ευρώπη των Push Backs. Ζητάμε τον σεβασμό στα δικαιώματα των ανθρώπων, των προσφύγων και μεταναστών, για μια ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.

Να εφαρμοστεί η απόφαση του δικαστηρίου της Καλαμάτας και να αφεθούν ελεύθεροι οι 9 διασωθέντες που κατηγορήθηκαν ως διακινητές”.

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 3:53 pm


Εκδήλωση μνήμης για Παπαφλέσσα και Αναγνωσταρά στην Πολιανή

Εκδήλωση μνήμης για Παπαφλέσσα και Αναγνωσταρά στην Πολιανή

 

Εκδήλωση στη μνήμη των καταγομένων από την Πολιανή ηρώων της Επανάστασης του 1821 Γρηγορίου Δικαίου - Παπαφλέσσα και Χρήστου Κορομηλά - Αναγνωσταρά, διοργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας και η κοινότητα, αύριο Κυριακή στις 11 το πρωί, στην Πολιανή.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Τρισάγιο στον χώρο προτομών των ηρώων, χαιρετισμούς, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας και κατάθεση στεφανιών, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ηρώων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 3:36 pm


Νάουσα: Επιτήδειοι προσπάθησαν να αποσπάσουν 135.000 ευρώ από τρία άτομα, προφασιζόμενοι τραυματισμό συγγενή τους

Νάουσα: Επιτήδειοι προσπάθησαν να αποσπάσουν 135.000 ευρώ από τρία άτομα, προφασιζόμενοι τραυματισμό συγγενή τους

 

Συνολικά 135.000 ευρώ επιχείρησαν να αποσπάσουν από τρεις ηλικιωμένους σε περιοχή της Ημαθίας, επιτήδειοι προσποιούμενοι τους γιατρούς και ισχυριζόμενοι ότι συγγενικό πρόσωπο των ατόμων έχει τραυματιστεί και χρειάζονται τα χρήματα για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Το εγχείρημά τους αποκαλύφθηκε όταν, κατόπιν άμεσης κινητοποίησης των αστυνομικών του τμήματος Ασφάλειας Νάουσας, συνελήφθη ένας ημεδαπός που είχε μεταβεί στο σπίτι ηλικιωμένης γυναίκας για να παραλάβει χρήματα. Λίγο νωρίτερα, συνεργός του είχε ζητήσει από τη γυναίκα το χρηματικό ποσό των 45.000 ευρώ για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση συγγενής της. Τελικά κατάφεραν να της αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ, το οποίο παρέλαβε ο συλληφθείς από την οικία της. Το ποσό, που βρέθηκε στην κατοχή του συλληφθέντος, επιστράφηκε στην παθούσα. Επίσης, κατασχέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο, καθώς και όχημα που χρησιμοποιούσε για την παράνομη δραστηριότητά του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι το τελευταίο διήμερο, οι δύο άντρες προσπάθησαν με τον ίδιο τρόπο να εξαπατήσουν άλλους δύο ηλικιωμένους στην ίδια περιοχή, ζητώντας τους συνολικά 90.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να το καταφέρουν. Οι έρευνες των αστυνομικών συνεχίζονται, τόσο για την ταυτοποίηση άγνωστων συνεργών τους, όσο και για να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις. Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας.

    
Συμβουλές της αστυνομίας για την αποφυγή εξαπάτησης

   Με αφορμή τα περιστατικά αυτά, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, συνιστά στους πολίτες:

   - Να μην εμπιστευονται αγνώστους, που προσπαθούν να τους πείσουν τηλεφωνικά να τους δώσουν χρήματα, λόγω επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού σας προσώπου.

   - Να μην κάνουν οποιαδήποτε ενέργεια, χωρίς πρώτα να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με το συγκεκριμένο πρόσωπο προς επιβεβαίωση.

   - Να μην πείθονται αν οι δράστες τους δώσουν στο τηλέφωνο τον υποτιθέμενο συγγενή τους.

   - Να χρησιμοποιούν άλλη τηλεφωνική συσκευή για την επικοινωνία με το οικείο τους πρόσωπο, καθώς ενδέχεται οι δράστες να βρίσκονται ακόμη στη «γραμμή».

   - Να μη δέχονται οποιαδήποτε συνάντηση - ραντεβού με αγνώστους και να δηλώσουν ότι δεν πρόκειται να δώσουν χρήματα.

   - Να έχουν πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, νοσοκομεία, συγγενείς κ.λπ.).

   - Να ενημερώνουν πάντα την αστυνομία, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.

   Περισσότερες συμβουλές είναι αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), στην ενότητα «Οδηγός του Πολίτη / Χρήσιμες συμβουλές».

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 3:19 pm


Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στην Κορώνη: Κλειστός δρόμος για μία εβδομάδα

Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στην Κορώνη: Κλειστός δρόμος για μία εβδομάδα

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης της Κορώνης.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον αντιδήμαρχο Δημοτικής Ενότητας Κορώνης Παναγιώτη Μαργιάννη λόγω των εργασιών στον παράλληλο δρόμο της νέας εισόδου Κορώνης στην περιοχή Σούγελο - από τη Δευτέρα 17 Ιουνίου και για μία εβδομάδα- θα παραμείνει κλειστός ο δρόμος από το ξενοδοχείο “Ζάγκα Μύλος” και μέχρι και την οικία Ροδίτη. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης των εργασιών νωρίτερα ο δρόμος θα παραδοθεί νωρίτερα στην κυκλοφορία.

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 3:02 pm


Γαργαλιανοι - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Γαργαλιανοι





Φιλικοί ιστότοποι: