Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Μεσσηνίας   >   Γαργαλιανοι    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Καλαμάτα: Σύντομα οι εργασίες για το νέο δίκτυο ύδρευσης

Καλαμάτα: Σύντομα οι εργασίες για το νέο δίκτυο ύδρευσης

 

Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί το έργο της β’ φάσης αντικατάστασης του παλιού δικτύου ύδρευσης στην Καλαμάτα, που υλοποιείται με εργολαβία της ΔΕΥΑΚ.

Οι εργασίες, όπως μας είπε ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης Μιχάλης Βασιλειάδης, διακόπηκαν τους μήνες του καλοκαιριού, για να μην αναστατωθεί η πόλη κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, καθώς η κίνηση έχει αυξηθεί στους περισσότερους δρόμους.

Ο ίδιος μας επεσήμανε ότι έχουν μείνει 2 περίπου χιλιόμετρα καινούργιου δικτύου και παρατήρησε πως οι τελευταίες παρεμβάσεις θα γίνουν σε παραλιακά τμήματα, νότια της Κρήτης και ανατολικά της Φαρών, καθώς και στις οδούς Κιλκίς και Νέδοντος, μεταξύ Κροντήρη και 23ης Μαρτίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο της β’ φάσης αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης (το συνολικό μήκος των νέων αγωγών ανέρχεται σε 24,624 χιλιόμετρα), προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Φιλόδημος” και υλοποιείται από την εταιρεία AGT Constructions με έκπτωση 31,99%.

Οσον αφορά στο έργο της γ’ φάσης αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στην Καλαμάτα, προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το Σεπτέμβριο αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου στην ένσταση που έχει καταθέσει ο δεύτερος μειοδότης, κατά του πρώτου και της απόφασης του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ, που τον ανακήρυξε ανάδοχο (με έκπτωση 23%). Η επιχείρηση εκφράζει την ελπίδα να λήξει η δικαστική εκκρεμότητα και χωρίς άλλη καθυστέρηση να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και να ξεκινήσει το έργο.

Γ.Σ.

Δημοσιεύθηκε στις 19 August 2022 | 9:06 am


Ν. Τζανάκης: «Σε δύο εβδομάδες θα δούμε το αποτύπωμα του Δεκαπενταύγουστου» 

Ν. Τζανάκης: «Σε δύο εβδομάδες θα δούμε το αποτύπωμα του Δεκαπενταύγουστου» 

 

Εστία μετάδοσης του κορονοϊού οι τουριστικοί προορισμοί. Πρέπει να κάνουν τεστ όσοι επιστρέφουν από διακοπές. Έχουμε σημαντική αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.


Άνοιγμα σχολείων: Τί πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Δημοσιεύθηκε στις 19 August 2022 | 8:56 am


Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Δριμή, "Το παζάρι του Κοπανακίου, διαδρομές στον χώρο και τον χρόνο"

Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Δριμή,

 

Παρουσία πλήθους κόσμου έγινε το βράδυ της Τετάρτης στο Κοπανάκι η παρουσίαση του βιβλίου - λευκώματος του Δημήτρη Α. Δριμή με τίτλο "Το παζάρι του Κοπανακίου - Διαδρομές στον χώρο και τον χρόνο".

Το βιβλίο αναφέρεται στο ιστορικό παζάρι του Κοπανακίου, από τα λιγοστά που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα. Ένα παζάρι, που όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές και τον συγγραφέα, δεν ήταν και δεν είναι απλά ένας χώρος αγοραπωλησίας προϊόντων, αλλά χώρος κοινωνικοποίησης και κοινωνικής συναναστροφής.  

Το βιβλίο είναι από τις εκδόσεις «Τόπος» και η παρουσίαση έγινε στο καφέ "Notos & Ristretto", το οποίο είχε κατακλυστεί από κόσμο, καθώς η περιοχή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το παζάρι, κάτι που φάνηκε και από τις τοποθετήσεις του κοινού στη συζήτηση που ακολούθησε, το οποίο και συνεχάρη τον συγγραφέα για το σύγγραμμά του.

Την παρουσίαση συντόνισε ο ιστορικός Τέχνης Γιάννης Γαλανόπουλος, ενώ για το βιβλίο μίλησαν: Ο Χρήστος Κοντοβουνήσιος πρ. πρέσβης της Ελλάδας, ο οποίος αναφέρθηκε στην παρουσία των παζαριών στην Ελλάδα και ειδικά στην περιοχή, καθώς και στον τρόπο λειτουργίας του, υπογραμμίζοντας την προσπάθεια του συγγραφέα για την ακριβή αποτύπωσή του.

Ο Τρύφωνας Κωστόπουλος καθηγητής, πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, μίλησε για το ρόλο του παζαριού στην τοπική κοινωνία και σημείωσε πως δεν επικράτησε και δε δημιουργήθηκε τυχαία στην περιοχή, καθώς πέρα από την αγροτική παραγωγή έχει να κάνει και με τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του τόπου. Ενός τόπου από όπου ήταν οι Ντρέδες, που συνδέεται με την πρώτη κοινωνική επανάσταση στην Ελλάδα και που έγιναν αντικατοχικά συλλαλητήρια.

Τέλος ο Δήμος Φωτόπουλος ψυχίατρος στάθηκε στις κοινωνικές σχέσεις που αναπτύσσονται στο παζάρι.  

Ο Δημήτρης Δριμής ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει το παζάρι για τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Μεταξύ άλλων στην παρουσίαση παρευρέθηκαν: Ο δήμαρχος Σαρωνίδας Αττικής Πέτρος Φιλίππου. Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Βασίλης Καπέλιος. Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Γιάννης Ζαφειρόπουλος. Οι δημοτικοί σύμβουλοι: Καλαμάτας, επικεφαλής δημοτικής παράταξης Βασίλης Τζαμουράνης. Τριφυλίας: Σταματία Αλεξοπούλου, Παναγιώτης Αλευράς, Αγγελής Κοροβίλας, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Γιώργος Τσακανίκας. Οι πρόεδροι Τ.Κ.: Φιλιατρών, Διονύσης Καραβίτης. Κοπανακίου, Γρηγόρης Παπαδόπουλος. Σιδηροκάστρου, Κυριάκος Λιακάκης. Αετού, Αντώνης Αλεβίζος. Ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας Γιώργος Μακρής. Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιάννης Νικολακόπουλος. Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Αλευράς και Μενέλαος Γερονικολός. Ο διοικητής του Α.Τ. Τριφυλίας Γιώργος Κρυοβρυσανάκης. Ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος. Η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας Τέτη Λιακοπούλου. Ο πρώην περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Παναγιώτης Πετρόπουλος. Ο διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας Γιάννης Πάζιος. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Τριφυλίας Παναγιώτης Λούτος. Οι τέως δήμαρχοι: Κορίνθου, Αλέκος Πνευματικός, νυν πρόεδρος Ε.Σ. ΠΕΔ Πελοποννήσου. Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας. Αετού, Δημήτρης Βόγκας. Ανδανίας, Γιώργος Διαγούπης, Είρας, Γιάννης Αδαμόπουλος. Γαργαλιάνων, Άκης Κατρίτσης. Αυλώνος, Γιώργος Γαλάνης. Οι πρόεδροι όλων των συλλόγων του Κοπανακίου: Εμπορικού, Περικλής Αλεξανδρής, Διαγόρα, Δήμος Γιαννακόπουλος, Γυναικών, Χαρίκλεια Κωνσταντινίδη, Γονέων - Κηδεμόνων, Νάντια Βασιλοπούλου.   

Κ.Μπ.

Δημοσιεύθηκε στις 19 August 2022 | 8:48 am


Λευκή Νύχτα σήμερα στους Γαργαλιάνους

Λευκή Νύχτα σήμερα στους Γαργαλιάνους

 

Την 4η Λευκή Νύχτα διοργανώνει απόψε ο Εμπορικός και Βιοτεχνικός Σύλλογος Γαργαλιάνων.

Πρόκειται για μία βραδιά με χάπενινγκ και μουσικές σε όλους τους δρόμους της πόλης και ξεφάντωμα μέχρι το πρωί. Όσο για τους καταναλωτές που θα επιλέξουν να κάνουν τα ψώνια τους από τα καταστήματα, θα υπάρχουν μεγάλες εκπτώσεις και εκπλήξεις.

Η Λευκή Νύχτα θα ξεκινήσει στις 9.30 το βράδυ και θα διαρκέσει μέχρι τα ξημερώματα, ενώ το τρίπτυχο της εκδήλωσης είναι: «Διασκεδάζω, ψωνίζω, συμμετέχω».

Κ.Μπ.

Δημοσιεύθηκε στις 19 August 2022 | 8:30 am


Τραγωδία στο Ηράκλειο Κρήτης - Νεκρός 50χρονος μοτοσυκλετιστής που καταπλακώθηκε από δέντρο (βίντεο)

Τραγωδία στο Ηράκλειο Κρήτης - Νεκρός 50χρονος μοτοσυκλετιστής που καταπλακώθηκε από δέντρο (βίντεο)

Απίστευτη τραγωδία στο Ηράκλειο Κρήτη. Νεκρός 50χρονος μοτοσυκλετιστής που καταπλακώθηκε από δέντρο.

Δημοσιεύθηκε στις 19 August 2022 | 8:27 am


Αυξημένη η κίνηση στο λιμάνι - Επιστροφές και αναχωρήσεις από και προς τα νησιά (βίντεο)

Αυξημένη η κίνηση στο λιμάνι - Επιστροφές και αναχωρήσεις από και προς τα νησιά (βίντεο)

 

Συνεχίζεται η αυξημένη η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά. Οι αδειούχοι επιστρέφουν και αναχωρούν από και προς τα νησιά.

Δημοσιεύθηκε στις 19 August 2022 | 8:15 am


Μνήμες του Ελληνισμού με έργα του Γιάννη Μετζικώφ - Εγκαινιάστηκε η επετειακή έκθεση στο Μέγαρο Χορού

Μνήμες του Ελληνισμού με  έργα του Γιάννη Μετζικώφ - Εγκαινιάστηκε η επετειακή έκθεση στο Μέγαρο Χορού

 

 

Εγκαινιάστηκε την Τετάρτη στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας η επετειακή έκθεση με τίτλο «Μνήμες του Ελληνισμού - Ενδύματα και διηγήματα» με έργα του ζωγράφου και ενδυματολόγου Γιάννη Μετζικώφ  που διοργανώνει το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους συνέδρους του 20ού Πανελλήνιου Συνεδρίου του Λυκείου των Ελληνίδων, το οποίο διοργανώνεται στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας από τις 15 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2022, με θέμα «Ελληνισμός και Ρωμιοσύνη: Η μακρά διαμόρφωση της νεοελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας μέσα από τη σύγκρουση δύο οραμάτων», με ευθύνη και επιμέλεια του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας.

Μέσα από 45 πρωτότυπα σκίτσα - πορτρέτα, προϊόν της πολυετούς ενδυματολογικής μελέτης του καλλιτέχνη στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, πραγματοποιείται ένα εικαστικό αφιέρωμα στις ιστορικές εστίες του Ελληνισμού. Στα λογοτεχνικά – λαογραφικά διηγήματα του Γιάννη Μετζικώφ, αποσπάσματα των οποίων συνοδεύουν την έκθεση ως μέρος του πρωτότυπου ηχοτοπίου του Δημήτρη Μπάκα, καταγράφονται με γλαφυρότητα οι παραδόσεις, η καθημερινότητα αλλά και ο δυναμισμός των κοινωνιών τους.

Ηχοτοπίο: Δημήτρης Μπάκας. Video εγκατάσταση: Βλαδίμηρος Νικολούζος. Επιμέλεια έκθεσης: Ρένα Βάλλα. Αρχειακό υλικό: Εκδόσεις Καπόν.

Με αφορμή την έκθεση, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε:  «Η πρωτοποριακή αυτή έκθεση, που κοσμεί την πόλη μας έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, είναι αποτέλεσμα της πίστης και της αταλάντευτης υποστήριξης του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας και ιδιαίτερα της κυρίας Βίκυς Καρέλια, στην ελληνική παράδοση και κληρονομιά. Η Ιστορία, ο Πολιτισμός, η παράδοση αποτελούν το μόνο ασφαλές μέσο για να οδηγηθούμε στο μέλλον και είμαι βέβαιος ότι Καλαματιανοί και επισκέπτες θα θαυμάσουν από κοντά την έκθεση με έργα του ζωγράφου και ενδυματολόγου Γιάννη Μετζικώφ που φιλοξενείται στο Μέγαρο Χορού».

Δημοσιεύθηκε στις 19 August 2022 | 8:12 am


«Χαμόγελα ειρήνης» από τα παιδιά της Ουκρανίας για το μεγαλύτερο πρόγραμμα φιλοξενίας στην Ευρώπη

«Χαμόγελα ειρήνης» από τα παιδιά της Ουκρανίας για το μεγαλύτερο πρόγραμμα φιλοξενίας στην Ευρώπη

Tο μεγαλύτερο πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών στην Ευρώπη ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα με την υποδοχή στη χώρα μας των δυο τελευταίων αποστολών, από την Bucha και την Poltava της Ουκρανίας.

Η παραμονή για λίγες ημέρες μακριά από τις σειρήνες και τις καταστροφές του πολέμου επανέφερε το χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών από την Ουκρανία, τα οποία έχουν αντικρίσει τις πιο σκληρές εικόνες, καθώς στην συντριπτική πλειοψηφία τους προέρχονται από την βαθιά πληγωμένη περιφέρεια της Bucha, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Το γεγονός αυτό διαβεβαιώνουν τόσο οι Αρχές της Bucha που βρίσκονται σε επικοινωνία με τους συνοδούς και τους γονείς των παιδιών όσο και οι λειτουργοί των παιδικών κατασκηνώσεων που απαθανάτισαν μερικές από τις πιο όμορφες στιγμές της φιλοξενίας. Τα παιδιά τόσο από την Ουκρανία όσο και από την Ελλάδα, έβαλαν τα θεμέλια μιας φιλίας με μέλλον. Συνολικά 525 αγόρια και κορίτσια (ηλικίας 6-15 ετών) και 92 ενήλικες συνοδοί τους ταξίδεψαν από την Ουκρανία και φιλοξενήθηκαν σε 21 συνολικά Παιδικές Κατασκηνώσεις - μέλη της ΠΕΛΚ, σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Μαγνησία, Αττική, Κορινθία, Ηλεία και Μεσσηνία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανέλαβε τις εσωτερικές μετακινήσεις παραλαμβάνοντας και συνοδεύοντας τους φιλοξενούμενους με δικά του μέσα στους προορισμούς τους.

Το εγχείρημα συντόνισε η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη, σε συνεργασία με τον Ουκρανό Πρέσβη στην Ελλάδα κ. Sergii Shutenko και την Πρόξενο της Ουκρανίας στην Αθήνα κ. Anna Tischenko, με τη συνδρομή της ΜΚΟ «FYLAKTO», τον επικεφαλής της Αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα κ. Gianluca Rocco, τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων 'Ασυλο κ. Μάνο Λογοθέτη, την EUAA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για το 'Ασυλο) και την Πανελλήνια Ένωση Λειτουργών Ιδιωτικών Κατασκηνώσεων (ΠΕΛΚ).

Η προτελευταία αποστολή με 210 παιδιά και 37 συνοδούς πέρασε αργά χθες βράδυ τα σύνορα του Προμαχώνα, όπου τους υποδέχθηκε ο διοικητής κ. Βασίλης Νικηφόρου και το προσωπικό της Δομής Σιντικής του ΥΜΑ για να τους μοιράσει κλινοσκεπάσματα που προμήθευσε για τις ανάγκες φιλοξενίας τους ο ΔΟΜ. Ο ΔΟΜ παρέλαβε στη συνέχεια τα 210 παιδιά και τα μετέφερε σε επτά συνολικά προορισμούς τους στη Χαλκιδική, την Αττική, την Κορινθία και την Ηλεία.

Η τελευταία αποστολή 21 παιδιών και τριών συνοδών από την Poltava της Ουκρανίας αναμένεται στον Προμαχώνα το Σάββατο 20 Αυγούστου.

Πριν πάρουν τον δρόμο της επιστροφής για την Ουκρανία όλες οι αποστολές κάνουν μια διανυκτέρευση στη Δομή Σερρών του ΥΜΑ όπου η διοικήτρια κ. Δήμητρα Παναγιωτάκη φροντίζει για τη φιλοξενία τους.

ΑΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 19 August 2022 | 8:02 am


Στην τελική ευθεία ο Ηλιακός Κινητός Κινηματογράφος

Στην τελική ευθεία ο Ηλιακός Κινητός Κινηματογράφος

 

Στην τελική ευθεία υλοποίησης βρίσκεται το Solar Cinema Greece μια μεγάλη παράλληλη δραστηριότητα του Διεθνούς  Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας.

Ήδη από το 2020, ο οργανισμός έχει γίνει επίσημα αποκλειστικό μέλος του δικτύου Solar World Cinema, ένα διεθνές δίκτυο ηλιακών κινητών κινηματογράφων.

Φέτος, μετά τα δύο πρώτα χαμένα χρόνια της πανδημίας, ήρθε επιτέλους η στιγμή για το Φεστιβάλ μας να παρουσιάσει, αρχικά, στο κοινό της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, τον πρώτο Κινητό Ηλιακό Κινηματογράφο στην Ελλάδα, που βασίζεται στην ηλιακή ενέργεια, ταξιδεύοντας σε οποιαδήποτε περιοχή με  απόλυτη αυτάρκεια. Ο βασικός εξοπλισμός των ηλιακών κινητών κινηματογράφων είναι: Ηλιακοί συλλέκτες, αυτοκινούμενο βαν, βίντεο-προτζέκτορας και γιγαντοοθόνη.

Η ανακοίνωση του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας αναφέρει: “Το Solar Cinema Greece, έχει ως αποστολή να διευρύνει  την πρόσβαση στον κινηματογράφο, να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να τονίσει αρχικά τη σημασία της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προβάλλοντας ντοκιμαντέρ και κινηματογραφικές  ταινίες και σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η υλοποίηση του προγράμματος Solar Cinema στην Ελλάδα, γίνεται σε συνεργασία με την Ερευνητική Ομάδα Smart RUE, του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Σύμφωνα με το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, η ομάδα έχει ήδη εκπονήσει τη μελέτη και αυτή την περίοδο εγκαθιστά το απαιτούμενο φωτοβολταϊκό σύστημα, ενώ θα αναλάβει και την τεχνική εκπαίδευση των συνεργατών του Φεστιβάλ, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα ο ηλιακός κινηματογράφος να εμφανιστεί στις πλατείες των πόλεων και των χωριών μας!

Πολύτιμος υποστηρικτής  στην προσπάθεια υλοποίησης του πρωτοποριακού αυτού πρότζεκτ στάθηκε ο  ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), αρμόδιος για την ανάπτυξη και συντήρηση του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια”.

Δημοσιεύθηκε στις 19 August 2022 | 7:54 am


Δεν αρκούν μόνο οι δύο «παραιτήσεις»

Δεν αρκούν μόνο οι δύο «παραιτήσεις»

 

Η Ελλάδα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος διεθνώς, αλλά δυστυχώς όχι για καλό.

Όχι για κάποιον τιμητικό λόγο, αλλά για τη νοσηρότητα της υπόθεσης των υποκλοπών. Από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου έχει κληθεί να δώσει πληροφορίες ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ως την αρθρογραφία των σημαντικότερων εφημερίδων και ηλεκτρονικών σελίδων ενημέρωσης.

Είναι αρκετή η απομάκρυνση του διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντος ή του γενικού γραμματέως του Υπουργικού Συμβουλίου Γρηγόρη Δημητριάδη, για να πει κανείς ότι επήλθε κάθαρση σε αυτή την υπόθεση, όταν εκτός από την εσωτερική πολιτική αναταραχή έχουμε και το κόστος του διεθνούς διασυρμού της χώρας; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα την έγραψα την προηγούμενη εβδομάδα. Θα την επαναλάβω και σήμερα:

«Με τέτοιες συνθήκες λειτουργίας, όχι «επιτελικό» αλλά ούτε καν στοιχειωδώς επαρκές κράτος δεν έχουμε. Υπηρεσιακή… κουρελού, εκεί που υποτίθεται ότι υφαίνονται υπεύθυνα δίκτυα για την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας. Αλλά, αντ’ αυτού, εξυφαίνονται από κωμικές έως υπόπτων κινήτρων διασυνδέσεις με εταιρείες κατασκοπευτικού λογισμικού (όρα και Predator) και…επισυνδέσεις.

Πολλά «κεφάλια» πρέπει να πέσουν εν προκειμένω».

Πότε όμως πρέπει να γίνει αυτό; Θα περιμένουμε να συσταθεί η εξεταστική επιτροπή της Βουλής, να σέρνεται επί μήνες κάθε είδους φημολογία για να γίνει τότε η κάθαρση; Θαρρώ πως αυτό θα είναι ό,τι χειρότερο μπορούμε να περιμένουμε. Η κυβέρνηση, που είναι εξ αντικειμένου «κατηγορουμένη» σε αυτή την υπόθεση, πρέπει να δείξει «εδώ και τώρα» την ευαισθησία της. Και εφόσον υπάρχουν -που σίγουρα υπάρχουν- και άλλοι εμπλεκόμενοι σε αυτό το φιάσκο, να απομακρυνθούν εδώ και τώρα.

Το «ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε» δεν είναι… απαλλακτικό βούλευμα. Αντιθέτως, μπορεί να λειτουργήσει ως… κατηγορητήριο. Διότι δεν ξέρω τι είναι χειρότερο για μια χώρα, από το να συλλαμβάνεται -και να ομολογεί- ο πρωθυπουργός της να μην ξέρει τι γίνεται κάτω από τη μύτη του. Ιδίως μάλιστα όταν πρόκειται για το τι γίνεται σε μια υπηρεσία, η οποία υποτίθεται ότι εξασφαλίζει την «εθνική ασφάλεια της χώρας». Υπό την επιβαρυντική περίπτωση ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν εποπτεύεται από κάποιον άλλον αλλά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Οι όποιες ευθύνες πρέπει να καταλογισθούν πριν ακόμη από τη συζήτηση στη Βουλή. Είτε ευθέως, με αποπομπές, είτε και εμμέσως, με ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Αυτό το ρεζιλίκι δεν επιτρέπεται να σέρνεται άλλο.

 

[email protected]

Δημοσιεύθηκε στις 18 August 2022 | 9:47 pm


ΠΓΕ Ελιά Καλαμάτας με εθνική συνεννόηση

Ελιές χωρίς κουκούτσι «τύπου Καλαμάτας» από τουρκική εταιρεία

 

Του Κώστα Κοντοθανάση

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, η αξία των εξαγωγών ελληνικών τροφίμων ανήλθε το 2021 σε 5.892,6 εκατ. ευρώ (δηλαδή κάτι λιγότερο από 6 δισ.), εκ των οποίων τα 220 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε ελιές Καλαμάτας (μαζί και οι ΠΟΠ), όπως αναφέρει η ΔΟΕΠΕΛ.      

Απέναντι στην ελληνική ελιά Καλαμάτας βρίσκεται πακτωλός ποσοτήτων ελιάς ποικιλίας Καλαμών, που μετά την (ευτυχώς, καταρριφθείσα εν Ελλάδι) απόφαση του κ. Αποστόλου όλοι δυστυχώς τις ονομάζουν «Καλαμάτα». Αυτές οι ελιές προέρχονται από την Αίγυπτο και την Τουρκία, αλλά και από τη Νότια Αφρική και το Περού. Υπάρχει επίσης και μια χιλιανή βρώσιμη ελιά, που ονομάζεται Azapa και δύσκολα την ξεχωρίζει κανείς από ελιά Καλαμάτας. Τις ελιές αυτές βρίσκει μπροστά του στις αγορές του κόσμου το ελληνικό προϊόν.

Κατά τη γνώμη μου, η μόνη οδός είναι: εθνική συνεννόηση για ένα εθνικό προϊόν. Πρέπει να καλυφθεί όλη η ελληνική παραγωγή, στην οποία η Μεσσηνία συμμετέχει με συγκριτικώς μικρή ποσότητα, με ένα ισχυρό εργαλείο εμπορικής προώθησης (ελληνικά: μάρκετινγκ). Σκοπός των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η καλύτερη εμπορική πορεία των προϊόντων ποιότητος, με διασφάλιση της αυθεντικότητάς τους και όχι η εξόρυξη του οφθαλμού του συμπατριώτη.

Κι επειδή γίνεται λόγος για επέκταση της ζώνης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Ελιάς Καλαμάτας λες και είναι λάστιχο, ας επισημανθεί ότι η ζώνη αυτή αντιστοιχεί στο Νομό Μεσσηνίας και εδράζεται επί του ισχυρού ΔΕΣΜΟΥ που έχει το προϊόν με τον τόπο. Ο ΔΕΣΜΟΣ έχει ως παραμέτρους την ποικιλία, το κλίμα, το έδαφος, τις καλλιεργητικές φροντίδες, τον τρόπο μεταποίησης, την παράδοση, μέχρι και τις πολιτισμικές παραμέτρους. Όποιος διαβάσει τον Κανονισμό 510/2006, θα αντιληφθεί ότι ο ΔΕΣΜΟΣ ενός προϊόντος ΠΟΠ είναι πολύ ισχυρός αναφορικά με την αντίστοιχη γεωγραφική περιοχή. Για δε την ενδεχόμενη επέκταση της ζώνης ΠΟΠ, περνώντας τον Ταΰγετο για να καλυφθεί η Λακωνία και κατόπιν τον Πάρνωνα για να καλυφθεί η νότια Κυνουρία, θα πρέπει να αποδείξει κανείς με τεκμηριωμένη επιστημονική μελέτη ότι οι περιοχές αυτές από πλευράς χαρακτηριστικών ταυτίζονται με τη Μεσσηνία, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο.

Υπάρχει διέξοδος; Ναι, και είναι το ΠΓΕ ή Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη. Ο Κανονισμός 1898/2006 της Επιτροπής, σχετικά με τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του Κανονισμού 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων προσφέρει τη λύση, καθώς αναφέρει τα εξής, μεταξύ άλλων: «3. Όσον αφορά τις γεωγραφικές ενδείξεις, στις προδιαγραφές του προϊόντος πρέπει να παρατίθενται: (…) λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη ποιότητα, τη φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά του γεωργικού προϊόντος ή τροφίμου που αποδίδονται στη γεωγραφική προέλευση».

Η ποιότητα και η φήμη του προϊόντος ελληνική ελιά ποικιλίας Καλαμών μπορούν πράγματι να υποστηρίξουν μια Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Ελιά Καλαμάτας, που θα υπερασπισθεί ευρύτερα την ελληνική παραγωγή. (Όσο είναι εφικτό, διότι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης τα ΠΟΠ και ΠΓΕ μικρή ή καθόλου σημασία έχουν, επειδή η ευρωπαϊκή νομοθεσία συνήθως δεν αναγνωρίζεται…)

Μέχρι πού μπορεί να φθάσει αυτή η ζώνη; Κατά τη γνώμη μου και με μιαν εξαιρετική μελέτη, μπορεί να καλύψει μέχρι και τη Φθιώτιδα και την Αιτωλοακαρνανία.

Εάν όλοι συμφωνήσουν, τι οφέλη θα πρέπει να αποσπάσει η Μεσσηνία ως «μητρική περιοχή» της ελιάς Καλαμάτας; Ας θέσουν οι παραγωγοί και οι μεταποιητές τους στόχους τους. Και όποιος πολιτικός καταφέρει ώστε όλοι να ομονοήσουν και να προστατευθεί η ελληνική παραγωγή, ούτος μέγας κληθήσεται!  

Δημοσιεύθηκε στις 18 August 2022 | 9:31 pm


Μεσσηνία: Φυτεία με δέντρα 3 μέτρων στον Ταΰγετο - Σύλληψη 56χρονου κτηνοτρόφου

Μεσσηνία: Φυτεία με δέντρα 3 μέτρων στον Ταΰγετο - Σύλληψη 56χρονου κτηνοτρόφου

Μια μικρή φυτεία χασίς με 16 δέντρα έως 3 μέτρα ξερίζωσαν το πρωί της Τετάρτης στη θέση “Μανιάτικο Αλώνι” του Ταϋγέτου, κοντά στη Νέδουσα, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.

Την καλλιέργεια, που φέρεται να έκανε ένας 56χρονος κτηνοτρόφος σε ιδιόκτητο χωράφι όπου είχε και σταβλικές εγκαταστάσεις με αιγοπρόβατα, είχε εντοπίσει το ελικόπτερο της Αστυνομίας όταν πέταξε στην περιοχή. Ο κτηνοτρόφος συνελήφθη, ενώ κατασχέθηκε καλλιεργητικός εξοπλισμός και μέσα από το στάβλο 3 συσκευασίες χασίς συνολικού βάρους 128 γραμ., ζυγαριά ακριβείας και ασύρματος πομποδέκτης. Επίσης, κατασχέθηκε το κινητό τηλέφωνο του συλληφθέντα.

2 ΦΥΤΑ ΣΕ ΚΑΛΑΜΙΩΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ

Το πρωί της Τετάρτης συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας και ένας 45χρονος Ρομά, για την καλλιέργεια 2 φυτών χασίς. Πιο αναλυτικά, ο συλληφθείς κατηγορείται ότι μέσα σε καλαμιώνα στην αγροτική περιοχή “Κουβελάκια” της Μεσσήνης είχε εκχερσώσει και διαμορφώσει ένα χώρο, όπου καλλιεργούσε τα 2 φυτά χασίς, ύψους έως 2 μέτρα.

Δημοσιεύθηκε στις 18 August 2022 | 9:20 pm


Μεσσηνία: Το πρόγραμμα δακοκτονίας για την Παρασκευή 19/8

Μεσσηνία: Το πρόγραμμα δακοκτονίας για την Παρασκευή 19/8

 

Σε λίγες περιοχές της Μεσσηνίας συνεχίζονται αύριο Παρασκευή, οι ψεκασμοί δακοκτονίας.

Οπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, ψεκασμοί θα πραγματοποιηθούν σε

Πιλαλίστρα, Λυκότραφο, Βαλύρα, Αριστοδήμειο, Χανδρινού, Ευαγγελισμό, Κάμπο Αβίας, Μεθώνη, Κρεμμύδια, Πύλα και Πύλο στην περιοχή Σχινόλακκας.

Οι παραγωγοί παρακαλούνται να παρακολουθούν τους ψεκασμούς στους ελαιώνες τους και όσοι έχουν κτήματα περιφραγμένα να τα ανοίξουν. Οι βιοκαλλιεργητές οφείλουν να επισημάνουν τα κτήματά τους περιμετρικά, ώστε να είναι διακριτά κατά τον ψεκασμό.

Δημοσιεύθηκε στις 18 August 2022 | 9:16 pm


Προσωρινός ανάδοχος για ανάπλαση πλατείας Χώρας

Προσωρινός ανάδοχος για ανάπλαση πλατείας Χώρας

 

Η εταιρεία “Δημήτριος Σαββίδης και Σία Ε.Ε.” με έκπτωση 12,01%, αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος, για το έργο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας της Χώρας, προϋπολογισμού 310.000 ευρώ, σύμφωνα με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πύλου - Νέστορος, χθες Τετάρτη.

Το έργο που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, έχει προθεσμία υλοποίησης 12 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο.

Σκοπός του έργου, σύμφωνα με παλιότερη ενημέρωση από το δήμο, είναι η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του κεντρικού ιστού της κωμόπολης, με ταυτόχρονη διατήρηση του παραδοσιακού της χαρακτήρα. Το έργο στοχεύει η πλατεία με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της να αποτελεί σήμα κατατεθέν για την ευρύτερη περιοχή της Χώρας. Να δημιουργηθεί ένας φιλόξενος χώρος, ο οποίος θα αποτελεί πόλο έλξης για όλες τις ηλικίες και όπου θα μπορούν τόσο οι θαμώνες των γύρω επιχειρήσεων εστίασης, όσο και οι επισκέπτες, να απολαμβάνουν όλους τους μήνες του χρόνου.

Δημοσιεύθηκε στις 18 August 2022 | 9:01 pm


Βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων στο Δήμο Πύλου - Νέστορος

Βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων στο Δήμο Πύλου - Νέστορος

 

Εξι προσφορές κατατέθηκαν για το έργο κατασκευής και βελτίωσης αθλητικών εγκαταστάσεων, προϋπολογισμού 540.000 ευρώ, που δημοπράτησε ο Δήμος Πύλου - Νέστορος.

Χθες η Οικονομική Επιτροπή του δήμου απέρριψε τη μία από αυτές τις προσφορές ως απαράδεκτη, αποδεχόμενη την εισήγηση της επιτροπής διαγωνισμού.

Το έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ” και έχει προθεσμία υλοποίησης 5 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο, προβλέπει: Την κατασκευή γηπέδων αντισφαίρισης στη Χώρα και στην Πύλο. Την κατασκευή διπλού γηπέδου αντισφαίρισης στο Αθλητικό Κέντρο Μεθώνης. Την επισκευή του υφιστάμενου γηπέδου καλαθοσφαίρισης, γενικές επισκευές - χρωματισμούς του κτηρίου κερκίδων - αποδυτηρίων και διαμορφώσεις στον περιβάλλοντα χώρο για τη δημιουργία χώρου στάθμευσης στο ίδιο αθλητικό κέντρο. Στεγανοποίηση της οροφής στο κλειστό γυμναστήριο Πύλου.

Δημοσιεύθηκε στις 18 August 2022 | 8:46 pm


Γαργαλιανοι - Ειδήσεις και Νέα

Γ.Σ. Γαργαλιάνων 1/12/1996 - Gargalianoionline

Γ.Σ. Γαργαλιάνων 1/12/1996  Gargalianoionline

Δημοσιεύθηκε στις 19 August 2021 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Γαργαλιανοι

Φιλικοί ιστότοποι: