Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Μεσσηνίας   >   Γαργαλιανοι    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ομιλία Χαρίτση στη Βουλή κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού

Ομιλία Χαρίτση στη Βουλή κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού

“Την ώρα που η τραγωδία των Τεμπών δείχνει που οδηγεί η διάλυση των δημόσιων υποδομών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση ακόμη και του νερού”, τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του πολυνομοσχεδίου - σκούπα του ΥΠΕΝ.

Παρατήρησε πως “από το πρωθυπουργικό διάγγελμα του «φταίει ο σταθμάρχης» μέχρι το πρόσφατο «όλοι φταίνε» και τα χθεσινά ανερυθρίαστα ψέματα για την τηλεδιοίκηση, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προσβάλλουν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού” και πρόσθεσε: “Αν η κυβέρνηση είχε την παραμικρή διάθεση να συναισθανθεί τις συνέπειες των επιλογών της, δεν θα συζητούσαμε σήμερα ένα νομοσχέδιο που έχει ως στόχο την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και του πιο κρίσιμου δημόσιου αγαθού, του νερού”.

Ο Αλ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι “η ιδιωτικοποίηση κρίσιμων δημόσιων πόρων και κοινωνικών αγαθών μεταφράζεται σε αύξηση του κόστους για τους πολίτες και απαξίωση των υποδομών” και συνέχισε: “Το είδαμε και στο ρεύμα, όπου το ξεπούλημα της ΔΕΗ και των δικτύων οδήγησε σε εκτόξευση των τιμολογίων και πλήρη απορρύθμιση της αγοράς. Τα τελευταία περίπου 20 χρόνια είχαμε ανάκτηση της ιδιοκτησίας των δικτύων ύδρευσης από τις δημοτικές αρχές σε τουλάχιστον 180 πόλεις 35 χωρών. Χαρακτηριστικά στην Ευρώπη είναι τα παραδείγματα του Βερολίνου και του
Παρισιού”.

Υπογράμμισε ότι “οι αντιδράσεις στο νομοσχέδιο ξεπερνούν κατά πολύ τα στενά όρια της κομματικής αντιπαράθεσης”, αναφερόμενος στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο υπόμνημα της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, το πλήθος αντιδράσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με χαρακτηριστική την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, καθώς και την επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη”.

Ο μεσσήνιος βουλευτής σημείωσε ότι “η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιμένει στην πολιτική της πλήρους απορρύθμισης, της χαλάρωσης των κανόνων δικαίου, της αχαλίνωτης ιδιωτικοποίησης στο όνομα της κερδοφορίας των λίγων. και το κάνει αυτό την στιγμή που η χώρα μας πενθεί για μία τραγωδία, η οποία στον πυρήνα της αναδεικνύει το που μας οδηγεί η διάλυση των δημόσιων πολιτικών”.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι “η ελληνική κοινωνία απαιτεί πολιτική αλλαγή. Για σύγχρονη περιβαλλοντική νομοθεσία και ισχυρές δημόσιες πολιτικές που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την ευημερία του συνόλου της κοινωνίας μας. Όποτε και να γίνουν τελικά οι εκλογές, αυτές θα ανοίξουν τον δρόμο για μια νέα, προοδευτική κυβέρνηση στη χώρα, που θα έχει ένα μεγάλο στοίχημα μπροστά της: να αποκαταστήσει την σχέση εμπιστοσύνης της Πολιτείας με την κοινωνία”.

Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2023 | 10:43 pm


Επετειακό χορευτικό αντάμωμα στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας για την 23η Μαρτίου

Επετειακό χορευτικό αντάμωμα στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας για την 23η Μαρτίου

Με χορευτικό αντάμωμα στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας συνεχίστηκαν σήμερα οι επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Καλαμάτας από τον οθωμανικό ζυγό, στις 23 Μαρτίου του 1821.

Τη μουσική επιμέλεια είχε η ορχήστρα του Γιώργου Κωτσίνη. Τραγούδησαν οι Κωνσταντίνα Πάτση, Παναγιώτης Αγγελακόπουλος, Θωμάς Κωνσταντίνου (λαούτο - φωνή), Κώστας Κίκιλης (βιολί), Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά).

Χόρεψαν οι Παραδοσιακοί Χορευτικοί Σύλλογοι Μεσσηνίας: Λαογραφικός Σύλλογος «Κορύβαντες», Πολιτιστικός σύλλογος Λεΐκων «Η Πρωτοπορία», Σύλλογος Απανταχού Λαδαίων, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας «Αργώ» , Κέντρο Λαογραφικών Μελετών, Πολιτιστικός & Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας , Πολιτιστικός Σύλλογος Φαραί Γιαννιτσανίκων, Σύλλογος «Οι φίλοι της παράδοσης», Χορευτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Οι Αµφειείς», Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία», Χορευτικός Όμιλος «Λεύκιππος», Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπροχώματος-Ακοβίτικων -Δυτ. παραλίας «Ο Ποσειδών».

Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2023 | 10:39 pm


Ανθρωπιστική βοήθεια από την Τριφυλία στους σεισμόπληκτους

Ανθρωπιστική βοήθεια από την Τριφυλία στους σεισμόπληκτους

Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των πολιτών της Τριφυλίας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας. Συνολικά 55 κιβώτια με ρουχισμό και τρόφιμα παραδόθηκαν στο παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Καλαμάτα.

Σε σχετική ενημέρωση από το Δήμο Τριφυλίας τονίζεται: «Η ανταπόκριση των συμπολιτών μας στο κάλεσμά μας για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και τη διαφύλαξη της ακεραιότητας και της αξιοπρέπειας της ζωής των σεισμοπαθών της Τουρκίας και της Συρίας ήταν συγκινητική. Ευχαριστούμε θερμά τους συλλόγους, τα σχολεία, τις επιχειρήσεις και όλους τους συμπολίτες μας για τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας. Εγκάρδιες ευχαριστίες στη μεταφορική Φιλιατρών Αφοί Γιαννόπουλοι, για τη μεταφορά και παράδοση 55 κιβωτίων με τρόφιμα και ρουχισμό στο περιφερειακό κατάστημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Καλαμάτα. Ευχόμαστε σε όλους τους συνανθρώπους μας δύναμη, υπομονή και ελπίδα, για την αποκατάσταση των ζημιών και των συνεπειών του σεισμού».

Κ.Μπ.

Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2023 | 10:35 pm


Οι «Encardia» ερμήνευσαν τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» στην Καλαμάτα

Οι «Encardia» ερμήνευσαν τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» στην Καλαμάτα

Την ερμηνεία των «Encardia» με τη διαχρονική «Σονάτα του Σεληνόφωτος (1957)» του Γιάννη Ρίτσου, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι έδωσαν το παρών τη Δευτέρα στην εκδήλωση της Κ.Ε. Φάρις στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας.

Η μουσική και θεατρική παράσταση, ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπου μέσα από τη διαδραστικότητα των καλλιτεχνών αναδείχτηκαν οι βαθύτεροι συμβολισμοί του ποιήματος. Επί σκηνής οι πέντε μουσικοί αλληλεπίδρασαν με τους χορευτές, κι αυτοί με τη σειρά τους σαν σκιές απ’ το παρόν ή το μέλλον, συνομίλησαν με τη γυναίκα με τα μαύρα κάτω από ένα «αμείλικτο φεγγαρόφωτο».

Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2023 | 10:15 pm


Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Να μην διαχωρίζονται οι ΜΕΘ σε covid και non covid

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Να μην διαχωρίζονται οι ΜΕΘ σε covid και non covid

Περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού SARS-COV-2 εισηγείται η επιτροπή των εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας, καθώς η εξέλιξη της πανδημίας δείχνει σαφή βελτίωση όλων των δεικτών.

Σήμερα, κατά τη συνεδρίαση της, η επιτροπή εισηγήθηκε να μην διαχωρίζονται οι ΜΕΘ σε covid και non covid. Συζητήθηκε επίσης και η διαχείριση των ασθενών με covid-19 μέσα στα νοσοκομεία.

Την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για τα μέτρα στα νοσοκομεία και πιθανόν στις 28 Μαρτίου θα βγει το ΦΕΚ με την άρση των μέτρων που ισχύουν για τον κορονοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη αποφασισθεί η άρση των μέτρων που αφορά την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τη διενέργεια εβδομαδιαίου rapid test από τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - και αναμένεται το ΦΕΚ.

Όπως είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η επιδημία έχει περάσει σε ένα αρκετά προβλεπόμενο επίπεδο και δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας εδώ και πάρα πολύ καιρό, σε σχέση την covid-19. Τόνισε μάλιστα, ότι εάν συνεχιστεί η κατάσταση όπως βλέπουμε να εξελίσσεται, λογικά θα έχουμε πλήρη ύφεση κατά τους επόμενους μήνες.

Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2023 | 10:08 pm


«Γριφομπότ» για τη συμμετοχή της Τριφυλίας στο 1821

«Γριφομπότ» για τη συμμετοχή της Τριφυλίας στο 1821

Μέσα από το διαδικτυακό εκπαιδευτικό παιχνίδι «Γριφομπότ» μπορεί κανείς να τεστάρει τις γνώσεις του αλλά και να τις εμπλουτίσει σχετικά με τη συμμετοχή της Τριφυλίας στην Επανάσταση του 1821. Η ηλεκτρονική διεύθυνση του παιχνιδιού είναι: http://1821.grifobot.gr/t/trifylia.

Όπως σημειώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας: «Απευθύνεται σε παιδιά αλλά και σε μεγάλους, μέσα από το οποίο μπορεί κανείς να γνωρίσει τη συμβολή της Τριφυλίας στην Επανάσταση του 1821 και να μάθει την ιστορία του τόπου μας. Αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Εργαστήριο ΓΑΒ LAB του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και έχει πιστοποιηθεί από το υπουργείο Παιδείας, ενώ ο Δήμος Τριφυλίας είναι από τους πρώτους δήμους στην Ελλάδα που υλοποίησε το «Γριφομπότ Επανάσταση» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η συγκεκριμένη έκδοση του παιχνιδιού είναι πρωτοποριακή, καθώς επενδύεται με φωτογραφικό υλικό από το Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου, που κοσμεί την περιοχή μας. Κάνουμε κάλεσμα σε εκπαιδευτικούς και σε παιδιά σε όλη την Ελλάδα, να μπουν και να παίξουν το παιχνίδι, ώστε μέσα από την ευχάριστη εκπαιδευτική διαδικασία του παιχνιδιού όλοι οι μαθητές στην Ελλάδα να μπορέσουν να μάθουν τα γεγονότα στην περιοχή της Τριφυλίας».

Κ.Μπ.

Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2023 | 10:00 pm


Η Καλαμάτα είπε το τελευταίο "αντίο" στον Σταύρο Παπαδόπουλο (βίντεο-φωτογραφίες)

Η Καλαμάτα είπε το τελευταίο "αντίο" στον Σταύρο Παπαδόπουλο (βίντεο-φωτογραφίες)

 

Η Καλαμάτα αποχαιρέτησε σήμερα τον Σταύρο Παπαδόπουλο, τον ιστορικό πρόεδρο της “Μαύρης Θύελλας” και έναν από τους πιο σπουδαίους Μεσσήνιους επιχειρηματίες, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών στις 27 Φεβρουαρίου στο Χονγκ Κονγκ και ετάφη στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, όπως ήταν και η τελευταία του επιθυμία.

Η σύζυγος του Ελσα, τα τέσσερα παιδιά του, τα αδέρφια του, τα εγγόνια, οι υπόλοιποι συγγενείς και πλήθος κόσμου, τον συνόδεψαν στην τελευταία του κατοικία, στον οικογενειακό τάφο στο νεκροταφείο Καλαμάτας, όπου κηδεύτηκε δίπλα στον αδερφό του Γιώργο, υπό τους ήχους της δημοτικής Φιλαρμονικής.

Ο αδερφός του Γιάννης, άφησε πάνω στο φέρετρο ένα λάβαρο της “Μαύρης Θύελλας” και μια μπάλα ποδοσφαίρου, με τον κόσμο να χειροκροτεί παρατεταμένα.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής και συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Μεσσηνίας, Χρυσόστομος και Γουινέας, Γεώργιος, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Ελλάδα, ενώ στεφάνι, μεταξύ άλλων, έστειλε ο Επίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, Νικήτας.

Επικήδειους εκφώνησαν η εγγονή του Μαριούζα Μπουφέα, ο επιστήθιος φίλος του Σάκης Λέφας και η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, που υπήρξε συνεργάτιδα του εκλιπόντος.

Το τελευταίο αντίο στον Σταύρο Παπαδόπουλο είπαν άνθρωποι όλων των επαγγελματικών τάξεων, πολιτικά πρόσωπα, άνθρωποι του αθλητισμού και πολλοί προσωπικοί φίλοι του μεταστάντος. Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο Γιώργος Φάββας ως εκπρόσωπος του δημάρχου Καλαμάτας, ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΣ Μεσσηνίας Αριστείδης Σταθόπουλος, οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της Καλαμάτας Μανώλης Θεοδώρου, Αγγελος Σκαφιδάς, Νίκος Μουλατσιώτης, Βασίλης Γεωργόπουλος, Αλέκος Δέδες, Σωτήρης Λυμπερόπουλος, Τάκης Δρούγας,  Βασίλης Μπλέτσας, Μάκης Μπελεβώνης (που ήρθε από το Αγρίνιο), ο προπονητής της “Μαύρης Θύελλας” Ιλτσο Γκεοργκόφκσι, οι αρχηγοί Ανδρέας Τάτος, Θανάσης Παπατόλιος, Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος, ο αντιπρόεδρος Κώστας Βεργής και ο γενικός αρχηγός Εκτορας Στέφανος,  Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έστειλε στεφάνι.

Να σημειωθεί ότι ο εκλιπών κατείχε τον τίτλο του Αρχοντος Μαϊστορος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΠΟΙΟΥ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΑΜΠΛΟΥΤΟΣ

Ο Σταύρος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 9 Μαρτίου του 1934, παιδί πολυμελούς οικογένειας και γιος του Παναγιώτη Παπαδόπουλου, που διατηρούσε υποδηματοποιείο στην οδό Γερμανού. Σε ηλικία 18 ετών, το 1952 έφυγε για μια καλύτερη τύχη στη Βραζιλία και διέπρεψε στο εξωτερικό. Από φτωχός έγινε πάμπλουτος, χωρίς χωρίς όμως να ξεχάσει ποτέ τον τόπο του.

Βασική επιχειρηματική δραστηριότητά του ήταν η εμπορία πολύτιμων λίθων με βάση τη Βραζιλία και το Χονγκ Κονγκ, ενώ στη Μεσσηνία, μεταξύ άλλων, υπήρξε ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου "Filoxenia".

Τα τελευταία χρόνια ίδρυσε στην Καλαμάτα την σύγχρονη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων "Παπαδοπούλειον".

Ο Σταύρος Παπαδόπουλος ασχολήθηκε και με τα μέσα ενημέρωσης, διατελώντας μεγαλομέτοχος του τηλεοπτικού σταθμού ΝΕΤ και ιδιοκτήτης της εφημερίδας "Σημαία". Η φήμη του απογειώθηκε, ωστόσο, όταν ανέλαβε την Καλαμάτα. Για μια οχταετία από το 1992 έως το 2000 διατέλεσε πρόεδρος και επί των ημερών του οι Μεσσήνιοι έζησαν τις πιο λαμπρές στιγμές στην Α' εθνική, με την Καλαμάτα να παίζει ακόμα και Ευρώπη (Ιντερτότο), αλλά και να φθάνει στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Αμέτρητοι οι σπουδαίοι παίκτες που με τον Παπαδόπουλο πρόεδρο, φόρεσαν τη φανέλα της "Μαύρης Θύελλας" και έκαναν μεγάλη καριέρα. Ενδεικτικά: Νίκος Λυμπερόπουλος, Σάμουελ Τζόνσον, Βλάνταν Μιλόγεβιτς,  Εμπενίζερ Χάγκαν, Τάκης Δρούγας, Νίκος Γεωργέας, Πίτερ Οφορίκουε, Zντένκο Μουφ, Αλέκος Δέδες, ο αείμνηστος Παναγιώτης Μπαχράμης, Αλεχάντρο Σοάρες, Ντέρεκ Μπόατενγκ.

Ο εκλιπών ανέλαβε ακόμα τον Απόλλωνα Καλαμαριάς και το Μεσσηνιακό, που από το τοπικό τον οδήγησε στη Β’ εθνική. Το γήπεδο του ιστορικού συλλόγου φέρει μάλιστα τα τελευταία χρόνια το όνομά του.

[Ρεπορτάζ: Παν. Φαντάκος]

{gallery}papadopoulos2023-03-22{/gallery}

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2023 | 9:58 pm


Μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά στην Πορτογαλία

Μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά στην Πορτογαλία

Το τελευταίο του ταξίδι στον “κόσμο” του Erasmus+ έκανε για φέτος το Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, στα πλαίσια του εγκεκριμένου προγράμματος Erasmus+ “Statistics in Real Life”.

Η 4η κινητικότητα για το πρόγραμμα «Η Στατιστική στη ζωή μας», που υλοποιείται σε συνεργασία με σχολεία από τη Σουηδία, την Πορτογαλία, την Πολωνία και την Ισπανία πραγματοποιήθηκε από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου. Οχτώ μαθητές του Λυκείου με τους εκπαιδευτικούς Μαρία Δρέτα και Γιάννη Σταθόπουλο βρέθηκαν στην πόλη Alijo της Πορτογαλίας και έλαβαν μέρος σε ένα πρόγραμμα γεμάτο δράσεις για μια εβδομάδα. Το επόμενο ραντεβού της ομάδας “Statistics in Real Life” έχει οριστεί για τον Απρίλιο στην Ελλάδα.

Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2023 | 9:45 pm


Περιοδεία ΚΚΕ σε καταυλισμούς Ρομά στην Καλαμάτα

Περιοδεία ΚΚΕ σε καταυλισμούς Ρομά στην Καλαμάτα

Περιοδεία στον καταυλισμό των Ρομά στην Αγία Τριάδα Καλαμάτας και σε συνοικίες Ρομά στη Σπερχογεία, πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ με τον Γιάννη Γαλανόπουλο, υποψήφιο βουλευτή Μεσσηνίας και τον Δημήτρη Οικονομάκο, δημοτικό σύμβουλo με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”.

Αναδείχθηκαν, σύμφωνα με την ενημέρωση από το τοπικό ΚΚΕ, για άλλη μια φορά οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης που διαμένουν οι Ρομά στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας. Χαμόσπιτα που παραπέμπουν σε φαβέλες, χωρίς ρεύμα και με νερό από μια σωλήνα ποτίσματος. Τα σκουπίδια υπάρχουν παντού και παραμονεύει ο κίνδυνος ατυχήματος ανά πάσα στιγμή. Μεγάλο ποσοστό παιδιών δεν συμμετέχει στην εκπαιδευτική διαδικασία και οι συνθήκες υγιεινής ανύπαρκτες. Η ανεργία αγγίζει το 70%. Οι Ρομά βιώνουν με τραγικό και πιο οξυμένο τρόπο ακόμα και βασικές λαϊκές ανάγκες, όπως της στέγης, της διατροφής, της παροχής υπηρεσιών παιδείας και υγείας. Αυτές οι συνθήκες μαζί με την επί δεκαετίες γκετοποίηση οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εγκληματικότητα και στο περιθώριο, αποτελούν το έδαφος για τη δράση εγκληματικών κυκλωμάτων, στα οποία εμπλέκονται επιχειρηματικά συμφέροντα, με λεία εκατομμύρια ευρώ τα οποία βέβαια μένουν πάντα στο απυρόβλητο.

Ο Γ. Γαλανόπουλος ανέδειξε στη συζήτηση με τους Ρομά ότι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση είναι όσοι κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και οι περιφερειακές-δημοτικές αρχές.

Κάλεσε τους Ρομά να μην υποκύψουν στη ψηφοθηρία του 50άρικου και όλων αυτών που ξαφνικά θα τους θυμηθούν ενώ κυβερνούσαν όλα αυτά τα χρόνια και δεν έκαναν το παραμικρό για τις συνθήκες διαβίωσης.

Το ΚΚΕ διεκδικεί με ευθύνη του κράτους να ξεκινήσει άμεσα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης των Ρομά, που θα εξασφαλίζει τις βασικές προϋποθέσεις για την αποφασιστική ένταξή τους στην εργασία, την εξασφάλιση στέγης και όρων ζωής που θα ανταποκρίνονται στις δυνατότητες της εποχής, την ισότιμη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2023 | 9:30 pm


Γιορτή στη “Λιλιπούπολη”

Γιορτή στη “Λιλιπούπολη”

Τα παιδιά του προνηπίου και του νηπιαγωγείου του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής “Λιλιπούπολη” γιόρτασαν την επέτειο της «25ης Μαρτίου 1821», το Σάββατο 18 Μαρτίου στη Δημοτική Φιλαρμονική.

Τα παιδιά παρουσίασαν ένα μάθημα ιστορίας με τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν την περίοδο της τουρκοκρατίας μέχρι την ηρωική Επανάσταση των Ελλήνων.

Τα παιδιά βγήκαν στην σκηνή και έγιναν για λίγο μαθητές τους Κρυφού Σχολειού που κάτω απ’ το φως του “φεγγαριού” κρατώντας φαναράκια στα χέρια τρύπωναν στις εκκλησιές για να μάθουν γράμματα.

Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2023 | 9:20 pm


Τα ΚΔΑΠ Δήμου Καλαμάτας στο... διάστημα

Τα ΚΔΑΠ Δήμου Καλαμάτας στο... διάστημα

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Καλαμάτας και της Κ.Ε Φάρις συμμετέχουν στην αποστολή Mission Zero που είναι μία συνεργασία του ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός) και της Raspberry.

Συγκεκριμένα, παιδία από το 1ο, 6ο,14ο, 21ο ΚΔΑΠ και των ΚΔΑΠ Λεΐκων και Αρφαρών δημιούργησαν τον δικό τους κώδικα για το Astro Pi (που είναι ένας υπολογιστής Raspberry Pi μέσα σε ένα περίβλημα ειδικά σχεδιασμένο για τις συνθήκες που υπάρχουν στο διάστημα) με τον οποίο θα μπορέσουν να δείξουν τη δικιά τους εικόνα στους αστροναύτες που βρίσκονται αυτή την στιγμή στο Διαστημικό Σταθμό.

Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2023 | 9:10 pm


Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας στο Αρκουδόρεμα Αρκαδίας

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας στο Αρκουδόρεμα Αρκαδίας

Πεζοπορία στο Αρκουδόρεμα της Αρκαδίας (Πιάνα - Αρκουδόρεμα - Λιμποβίσι) θα πραγματοποιήσει την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας.

«Η ερχόμενη εξόρμηση του ΕΟΣ την στο Μαίναλο θα είναι ένα ταξίδι στην κοιτίδα και λίκνο των πιο ξακουστών κλεφταρματολών του Μοριά, των Κολοκοτρωναίων και του πρωτεργάτη του αγώνα της Παλιγγενεσίας Θεόδωρου Κολοκοτρώνη» αναφέρει το κάλεσμα.

Ο βαθμός δυσκολίας είναι 2 (απαιτείται καλή φυσική κατάσταση) και οι ώρες πορείας 6 +/-. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής καλέστε στον αρχηγό της εξόρμησης στο Γιάννη Κουτσικέα στο 6974036515.

Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2023 | 9:00 pm


Εκδήλωση αφιερωμένη στον Κωστή Παλαμά

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Κωστή Παλαμά

Εκδήλωση - αφιέρωμα στον Κωστή Παλαμά με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης πραγματοποίησε την Κυριακή η Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας.

Ηταν μια μουσικοφιλολογική εκδήλωση «υψηλής ποιότητας και αισθητικής με επαγγελματική αρτιότητα, μια μυσταγωγία» όπως την χαρακτήρισε το κοινό, για τα 80 χρόνια από το θάνατο του ποιητή. Οι ομιλίες του καθηγητή ΕΚΠΑ Νικόλαου Καλοσπύρου από το Ίδρυμα «Κωστής Παλαμάς» και του λογοτέχνη Άγγελου Λάππα από την Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων σκιαγράφησαν το συνολικό έργο και την Ασάλευτη Ζωή του ποιητή στον καιρό του και στον καιρό μας, με τη βοήθεια του οπτικού υλικού της ειδ. γραμματέως της Ε.Μ.Σ. Μαρίας Νταλλή. Τους στίχους του Κωστή Παλαμά ζωντάνεψε η φωνή του ηθοποιού Αλέκου Κολλιόπουλου.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, σε μια μουσική μυσταγωγία, η μέτζο σοπράνο Έλενα Μαραγκού με τη Μαρία Παπαπετροπούλου στο πιάνο και με τη συνοδεία της απαγγελίας του Αλέκου Κολλιόπουλου, ερμήνευσαν μαγικά τις πέντε βραβευμένες συνθέσεις της Καλαματιανής νεαρής συνθέτριας Ισμήνης Μπεκ από το έργο του ποιητή “Η Ασάλευτη Ζωή”. Την Περιφέρεια Πελοποννήσου ως συνδιοργανωτή φορέα εκπροσώπησε η αντιπεριφερειάρχης Άννα Καλογεροπούλου. Γραπτό χαιρετισμό απέστειλε ο Δ/ντής του Τομέα Λόγου και Γραμμάτων στην Κ.Ε. «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, ποιητής Δημήτρης Κοσμόπουλος. Το φουαγιέ του αμφιθεάτρου κοσμούσε πρόπλασμα γλυπτού του Κωστή Παλαμά, του Καλαματιανού γλύπτη Χρήστου Ρηγανά, που το παραχώρησε ευγενώς για την εκδήλωση. Τη βραδιά συντόνισε η πρόεδρος της Ε.Μ.Σ. Αντωνία Παυλάκου.

Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2023 | 8:45 pm


Διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Τριφυλίας

Διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Τριφυλίας

Διακοπές στην ηλεκτροδότηση θα γίνουν αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή σε περιοχές των Φιλιατρών και των Γαργαλιάνων αντίστοιχα προκειμένου να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες.

Συγκεκριμένα αύριο Πέμπτη από τις 8,30 μέχρι τις 11 το πρωί διακοπή θα γίνει στην Αγία Κυριακή Φιλιατρών, από ενοικιαζόμενα Παγάνη έως αποθήκες Α.Σ.Ο.

Την Παρασκευή από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι διακοπή θα γίνει στο Κουτσουβέρι Γαργαλιάνων.

Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2023 | 8:15 pm


Οδηγίες για αντιμετώπιση του γλοιοσπόριου

Οδηγίες για αντιμετώπιση του γλοιοσπόριου

Αναλυτικές οδηγίες για το γλοιοσπόριο της ελιάς και την αντιμετώπισή του δίνονται από τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας.

Το γλοιοσπόριο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μυκητολογικές ασθένειες της ελιάς, καθώς μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα σε ελαιοποιήσιμες και επιτραπέζιες ποικιλίες, ενώ τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά κάνει την εμφάνισή του. Αποτέλεσμα των προσβολών είναι η σημαντική μείωση της παραγωγής καθώς και η ποιοτική υποβάθμισή της.

Αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1920 στην Κέρκυρα. Τα τελευταία χρόνια, κυρίως από το 2016 μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί εκτεταμένες προσβολές καρπών ελιάς σε ελαιώνες στη Δυτική Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στο Β. Αιγαίο, στη Χαλκιδική και αλλού.

Κύρια αιτία αποτέλεσε η επικράτηση ευνοϊκών συνθηκών για την ανάπτυξη του παθογόνου, με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος της παραγωγής να καταστραφεί.

Η περιοδική έξαρση της ασθένειας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να είναι στενά συνδεδεμένη με την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών, όπως για παράδειγμα τα υψηλά επίπεδα σχετικής υγρασίας.
Το γλοιοσπόριο προσβάλλει κυρίως τους καρπούς, προκαλώντας ποικίλα συμπτώματα, ενώ προσβολές παρατηρούνται στα άνθη και στα φύλλα.

Η ανθοφορία είναι το πιο κρίσιμο στάδιο για την εγκατάσταση και εξάπλωση του μύκητα, γιατί στο στάδιο αυτό συμβαίνουν οι πρωτογενείς μολύνσεις που αποτελούν τη βάση για τη διασπορά του μύκητα. Η προσβολή των ανθέων θεωρείται σημαντική για τις περαιτέρω μολύνσεις και την εξέλιξη της ασθένειας. Τα προσβεβλημένα άνθη ξηραίνονται, ενώ στα φύλλα εμφανίζονται καστανόχρωμες κηλίδες οι οποίες συχνά καλύπτουν μέχρι και το μισό του ελάσματος. Οι προσβολές στους καρπούς παρατηρούνται από τα αρχικά στάδια ανάπτυξης προκαλώντας σε περιπτώσεις έντονων προσβολών την πρόωρη πτώση τους. Προσβεβλημένοι καρποί εμφανίζουν χαρακτηριστικά συμπτώματα όπως νεκρωτικές κηλίδες ποικίλου μεγέθους, βύθιση των προσβεβλημένων ιστών, καθολική σήψη και μουμιοποίηση.

Σχετικά με τον βιολογικό του κύκλο επισημαίνεται: «Οι προσβολές από το παθογόνο ξεκινούν την άνοιξη, καθώς υπάρχει διαθέσιμο μόλυσμα στους μουμιοποιημένους καρπούς, οι οποίοι βρίσκονται είτε επί των δέντρων είτε στο έδαφος, στα φύλλα και στους κλαδίσκους. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι προσβολές μπορεί να συνεχίζονται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Η κρίσιμη περίοδος της έξαρσης των μολύνσεων αρχίζει με την έναρξη της ωρίμανσης των καρπών (Οκτώβριος-Νοέμβριος), οπότε είναι και πιο ευάλωτοι στις προσβολές και παρατείνεται ως το τέλος Δεκεμβρίου.

Η μείωση των προσβολών από τον δάκο, πιθανόν να μειώνει τις πηγές εισόδου του μύκητα στον καρπό της ελιάς, ωστόσο η ακριβής συσχέτιση δεν έχει διευκρινισθεί.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα οι βροχοπτώσεις είναι άφθονες, υπάρχει υψηλή σχετική υγρασία και η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται από 10-16°C, οπότε υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για την ταχεία ανάπτυξη του μύκητα μέσα στον καρπό».

Η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει με καλλιεργητικά μέτρα. Κλάδεμα για αερισμό, περιορισμό της υγρασίας και απομάκρυνση προσβεβλημένων οργάνων και καρπών με μολύσματα του παθογόνου. Αφαίρεση ξηρών κλαδίσκων. Παράχωμα καρπών ελιάς. Μπορεί να γίνει και χημική αντιμετώπιση, όπου κρίσιμη επέμβαση αποτελεί ο ψεκασμός με εγκεκριμένα διασυστηματικά μυκητοκτόνα κατά το κρόκιασμα των ταξιανθιών (όταν έχει ανοίξει το 3% - 5% των ανθέων). Σε περιπτώσεις έντονων προσβολών συνιστάται μια ακόμη επέμβαση στο νεαρό καρπίδιο αμέσως μετά την καρπόδεση. Με μεγάλη πίεση του μολύσματος συστήνεται ένας ακόμη ψεκασμός με εγκεκριμένο μυκητοκτόνο στις αρχές φθινοπώρου. Χαλκούχα σκευάσματα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ασθένειας και έχουν το πλεονέκτημα ότι εμφανίζουν μικρό κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικότητας. Σε βιολογική καλλιέργεια ελιάς η εφαρμογή χαλκούχων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 600gr/στρ. το έτος. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας και να τηρούνται τα διαστήματα τελευταίας επέμβασης πριν τη συγκομιδή.

Κ.Μπ.

Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2023 | 8:00 pm


Γαργαλιανοι - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Γαργαλιανοι

Φιλικοί ιστότοποι: