Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Αιτωλοακαρνανίας   »   Φυτειες    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Έριξαν ναφθαλίνη στο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΤΟΥΝΑΣ – 4 συλλήψεις ανηλίκων, δύο μαθήτριες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας με αναπνευστικά προβλήματα!

Η ναφθαλίνη επέστρεψε… σε σχολείο της Αιτωλοακαρνανίας και μάλιστα προκάλεσε αναπνευστικά προβλήματα σε δύο μαθήτριες!

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του sinidisi.gr ομάδα τεσσάρων μαθητών 16 έως 17 ετών, του ΓΕΛ Κατούνας, μπήκε νυχτερινές ώρες χθες στο σχολικό συγκρότημα και αφού ο ένας εξ αυτών είχε από την προηγούμενη μέρα κλέψει τα κλειδιά του σχολείου, έριξε στους χώρους μεγάλη ποσότητα ναφθαλίνης.
         Σήμερα, το πρωί, το σχολείο άνοιξε κανονικά αλλά μόλις οι εκπαιδευτικοί και η Διεύθυνση αντιλήφθηκαν το τι είχε συμβεί αποφάσισαν ότι δεν ήταν δυνατόν να διεξαχθούν μαθήματα ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δύο μαθήτριες παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκαν κυρίως για προληπτικούς λόγους στο Κέντρο Υγείας της περιοχής!........       Μετά την καταγγελία στην Αστυνομία, ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, οι οποίοι εντοπίστηκαν, συνελήφθησαν και κατόπιν συνεννόησης με τον Εισαγγελέα Αγρινίου, αποφασίστηκε σε βάρος τους να σχηματιστεί δικογραφία για φθορά ξένης ιδιοκτησίας, έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο και πρόκληση απλής σωματικής βλάβης.
    Από την Αστυνομία αναμένονται αύριο επίσημες ανακοινώσεις για την σοβαρή αυτή υπόθεση.

Νίκος Αγγελόπουλος
ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ


Δημοσιεύθηκε στις 23 October 2019 | 10:27 pm


Υπεγράφη σύμβαση μίσθωσης του δημόσιου Ιχθυοτροφείου «Παλιοπόταμος» στον Αλιευτικό Συνεταιρισμό «Το Σκαλί»


Τη σύμβαση μίσθωσης του δημόσιου Ιχθυοτροφείου «Παλιοπόταμος» Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Αιτωλικού, υπέγραψαν σήμερα Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος και ο πρόεδρος, ως νόμιμος εκπρόσωπος, του Αλιευτικού Συνεταιρισμού «Σκαλί», Δημήτριος Μαχαιριώτης.....

Ο ανάδοχος προέκυψε έπειτα από δημοπρασία και η σύμβαση έχει ισχύ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του έτους 2023, με δυνατότητα παράτασης, αν συντρέχουν οι λόγοι του άρθρου 2 της διακήρυξης μίσθωσης.

Σε δήλωσή του ο κ. Βασιλόπουλος τόνισε πως η αλιεία είναι πυλώνας ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα της Αιτωλοακαρνανίας, υπογραμμίζοντας πως η Περιφερειακή Αρχή βρίσκεται δίπλα στους αλιείς, που μοχθούν καθημερινά για το εισόδημά τους.

Στην υπογραφή της σύμβασης, που έγινε στο Διοικητήριο Μεσολογγίου, παραβρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Κοντογιάννης, ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΔΕ Σταύρος Βέρρας και ο Προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Στέφανος Νικολόπουλος.Δημοσιεύθηκε στις 23 October 2019 | 6:53 pm


Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Αγρινίου η Αντιπεριφερειάρχης Μαρία Σαλμά για το Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής ΣυνδρομήςΤο Κοινωνικό Παντοπωλείο Αγρινίου επισκέφτηκε σήμερα Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά, συνοδευόμενη από στελέχη της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και επόπτευσε τη διαδικασία διανομής Ειδών Βασικής Υλικής Συνδρομής (B.Y.Σ.) σε 10.354 δικαιούχους - ωφελούμενους του Δήμου Αγρινίου και της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας.....


Η διάθεση ειδών στους δικαιούχους πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (Ε.Β.Υ.Σ) του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ), που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας/Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.


Η Αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκε για τη συνεχή παρουσία της, όπως και των συνεργατών της, στους χώρους των διανομών, ώστε να είναι ενήμερη για την εξέλιξη των διαδικασιών, αλλά και για να υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία με τους ωφελουμένους.


Δημοσιεύθηκε στις 23 October 2019 | 6:50 pm


Αγρίνιο: Πρωτοβουλία στήριξης οικογένειας ανήλικης μαθήτριας με νεοπλασία

Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές στην περιοχή του Δήμου Αγρινίου, επέδειξαν τις προηγουμενες μέρες συγκινητική αλληλεγγύη για τον μικρό Παναγιώτη Ραφαήλ, συγκεντρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά για το ταξίδι και την θεραπεία του στην Βοστόνη.

Σήμερα καλούνται εκ νέου, να βοηθήσουν οικογένεια από την περιοχή, μετά την σοβαρή ασθένεια μαθήτριας Δημοτικού.
Με πρόσφατο έγγραφό του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγρινίου – Θέρμου ενημερώνει τα μέλη του για το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει οικογένεια σε χωριό του Δήμου Αγρινίου μετά την ασθένεια ανήλικου κοριτσιού.
Συγκεκριμένα, μαθήτρια που φοιτά σε δημοτικό σχολείο σε χωριό του δήμου, διαγνώστηκε πρόσφατα με νεοπλασία (κακοήθη όγκο) στον εγκέφαλο.

Το κορίτσι έχει μεταφερθεί για νοσηλεία στο Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού».
«Επειδή υπάρχουν άμεσες οικονομικές ανάγκες για την οικογένεια, ο σύλλογός μας, στο πλαίσιο της ανθρώπινης ευαισθησίας και αλληλεγγύης, καλεί όλους τους συναδέλφους που δύνανται να συνδράμουν ώστε να στηριχθεί η άτυχη μαθήτρια» αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση του συλλόγου.
Το όποιο χρηματικό ποσό συγκεντρωθεί σε κάθε σχολική μονάδα της περιοχής, παραδίδεται από τον Διευθυντή ή προϊστάμενο του σχολείου στον Πρόεδρο ή στον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγρινίου – Θέρμου, έπειτα από συνεννόηση.
Περισσότερες πληροφορίες:
 Ηλίας Παπαχρήστος – τηλ. 6947770912
Σπυρίδων Ιωάννου – τηλ. 6939343917
 https://www.agriniopress.gr

Δημοσιεύθηκε στις 23 October 2019 | 5:44 pm


Αιτωλοακαρνανία: Ξεκινούν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης για τα αντιπλημμυρικά έργα

Εργασίες για την συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου.

Πρόκειται για παλαιότερα έργα στα οποία παρουσιάζονται εκτεταμένες ζημιές λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων αλλά και της καταπόνησης τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 2,2 εκατ. ευρώ (χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).
Στο πλαίσιο της εργολαβίας, προβλέπεται επίσης απομάκρυνση μπαζών και βλάστησης από τα κυριότερα υδατορέματα που απορρέουν στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, με στόχο την εξασφάλιση της αντιπλημμυρικής προστασίας των παρόχθιων περιοχών τους.
Το έργο περιλαμβάνει ακόμη καθαιρέσεις των κατεστραμμένων τεχνικών έργων όπως συρματοκιβωτίων, τοίχων αντιστήριξης από οπλισμένο σκυρόδεμα, αναχωμάτων και εργασίες ανακατασκευής τους στη πρότερη μορφή τους. Θα γίνουν καθαρισμοί της κοίτης των υδατορεμάτων από αυτοφυή βλάστηση, απορρίμματα και μπάζα προκειμένου να διευκολύνεται η υδραυλική λειτουργία των υδατορεμάτων, αλλά και θα γίνουν λιθορριπές για την προστασία της κοίτης και των πρανών με λίθους κατάλληλης διαβάθμισης.

Δημοσιεύθηκε στις 23 October 2019 | 5:41 pm


Δήμος Ξηρομέρου: Πρόγραμμα εορτασμού 28ης Οκτωβρίου στον ΑΣΤΑΚΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ

Καθορίζουμε
1.-Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019
     Γενικό σημαιοστολισμό από τις 8ης πρωινής ώρας της 25ης Οκτωβρίου μέχρι τη Δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου των Δημοσίων, Δημοτικών και Κοινοτικών καταστημάτων, των Ν.Π.Δ.Δ και Τ.Δ. των Οργανισμών, Τραπεζών, Ιδιωτικών Καταστημάτων και οικιών

2.-Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019
    Φωταγώγηση οδών και πλατειών του Δήμου μας, των Δημοσίων, Δημοτικών και Κοινοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ και τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 26ης και 27ης Οκτωβρίου.......3.-Δευτέρα 28 Οκτώβρη 2019
α.-Ώρα 9:30 π.μ. προσέλευση μαθητών στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αστακού
β.-Ώρα 9:45 π.μ. προσέλευση επισήμων στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αστακού
γ.-Ώρα 10:00 π.μ. Τέλεση Επίσημης Δοξολογίας στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αστακού όπου θα εκφωνηθεί και ο πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Πατσέλα Γεώργιο

        Μετά την τέλεση Επίσημου Δοξολογίας θα επακολουθήσει Τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης στο Ηρώο των πεσόντων και συνέχεια κατάθεση στεφάνων από:
•Τον Δήμαρχο Ξηρομέρου
•Εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος θα καταθέσει στεφάνι η κ. Χαλιμούδρα Αγγελική Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. Αιτωλ/νιας
•Τον Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου 
•Τον Εκπρόσωπο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
•Τους Εκπροσώπους της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης
•Την Πρόεδρο Ενότητας Αστακού
•Το Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος
•Τον Προϊστάμενο του Λιμενικού Σώματος
•Τον Παιδικό Σταθμό Αστακού
•Το Νηπιαγωγείο Αστακού
•Το Δημοτικό Σχολείο Αστακού
•Το Γυμνάσιο Αστακού
•Το Λύκειο Αστακού
•Το Σύλλογο Χοβολιωτών Αστακού
              Στη συνέχεια θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των ένδοξων νεκρών του πολέμου και θα ψαλθεί ο Εθνικός Ύμνος.

δ.-Ώρα 11:00 π.μ.: Παρέλαση στην Κεντρική Αγορά του Αστακού, των μαθητών και μαθητριών των σχολείων της πόλης μας. Κατά την παρέλαση οι Ανάπηροι και θύματα πολέμου, καθώς και οι αγωνιστές της Εθν. Αντίστασης καλούνται να καταλάβουν τιμητική θέση μεταξύ των Τοπικών Αρχόντων.

    Στις πιο πάνω εορταστικές Εκδηλώσεις καλούνται να παραστούν:
•-Οι ιερείς του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αστακού
•-Ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αστακού
•-Ο Προϊστάμενος του Λιμενικού Σώματος
•-Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξηρομέρου
•-Οι Προϊστάμενοι των Δημοσίων Υπηρεσιών και οι Διευθυντές των Σχολείων, Οργανισμών και Τραπεζών
•-Οι Πρόεδροι των Επαγγελματικών Σωματείων και Συνεταιρισμών ως λοιπών φορέων της πόλης μας και οι Δημότες του Δήμου Ξηρομέρου

Στις πιο πάνω εορταστικές Εκδηλώσεις καλούνται να ρυθμίσουν:
•-Τα της Δοξολογίας και Μνημόσυνου, οι Ιερείς του Ναού Αγ. Νικολάου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δαβίδ Μπαζούλας Αρχιερατικός Επίτροπος Αστακού και ο Αιδεσιμώτατος  π. Δημήτριος Τέγας.
•-Τα της Τάξης και Ασφάλειας, το Αστυνομικό Τμήμα Αστακού
•-Τελετάρχη ορίζουμε τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής κ. Ασημακούλα Γεώργιο

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Δημοσιεύθηκε στις 23 October 2019 | 3:46 pm


Προτάσεις Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων για την ανάπτυξη της τοπικής Κοινότητας Χρυσοβίτσας του Δήμου Ξηρομέρου


Κύριε Δήμαρχε,
Ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων «Τα Κόροντα» σπεύδει να σας ενημερώσει για τα προβλήματα της τοπικής κοινότητας της Χρυσοβίτσας του Δήμου Ξηρομέρου και για τις προτάσεις του γύρω απ’ αυτά. Τα προβλήματα αυτά, που αναφέρουμε συνοπτικά, τα έχουμε προβάλλει κατά καιρούς στην εφημερίδα του συλλόγου μας «ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ» και σε υπομνήματα που έχουμε υποβάλλει στους προκατόχους σας και στις αρμόδιες αρχές.......
Ανάλογες προτάσεις πιθανόν να έχετε δεχθεί και από τους άλλους φορείς του χωριού (Κοινοτικό Συμβούλιο, ΤΟΕΒ κλπ). 
Πιστεύουμε ότι αυτά θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν και στα πλαίσια της ισόρροπης ανάπτυξης όλης της περιοχής, που πρέπει να επιδιώκει ο Δήμος μας, να προωθήσετε και αυτά του χωριού μας.
Δεν αναφερόμαστε στα μεγάλα προβλήματα του Δήμου (έλεγχος και χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών, αξιοποίηση του Πλατυγιαλιού, προστασία του περιβάλλοντος κλπ.), τα οποία απασχολούν βεβαίως μαζί με το Δήμο και το χωριό μας και συμφωνούμε στην προώθησή τους. Αναφερόμαστε εδώ μόνο στα ειδικότερα προβλήματα του
χωριού μας που έχουν ως εξής:
1. Δρόμοι 
Ο δρόμος Τσαπουρνιά-Χρυσοβίτσα Βαλόστρατο είναι αδιάβατος, βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση και πρέπει οπωσδήποτε να επισκευασθεί αφού πρώτα συνταχθεί νέα τεχνική μελέτη
για την κατασκευή του. Επίσης πρέπει να προβλεφθεί δρόμος περιφερειακός έξω από το χωριό και ειδικότερα προς δυσμάς από την Λούτσα μέχρι τη Μεγάλη Γύρα, εφόσον ο κεντρικός δρόμος
μέσα στο χωριό είναι πολύ στενός για να περνούν τα μεγάλα οχήματα, όπως
αυτά της επιχείρησης «ΝΗΡΕΑΣ» και τα μεγάλα φορτηγά που μεταφέρουν ζωοτροφές και άλλα αγροτικά προϊόντα. Να σημειωθεί, επίσης, ότι λίγο έξω από το χωριό στη θέση «Γύρα» και σε απόσταση 50 μ. πριν το πηγάδι «Πανώριο» η μάντρα στην οποία στηρίζεται ο δρόμος έχει υποχωρήσει και στο οδόστρωμα έχουν δημιουργηθεί, εξ αυτού του λόγου, χαραγές – ανοίγματα, με μεγάλο κίνδυνο να καταρρεύσει η μάνδρα και να καταστραφεί ο δρόμος. Στο σημείο αυτό άμεσα πρέπει να γίνουν ενέργειες για να κατασκευασθεί τοιχίο αντιστήριξης. Για το πρόβλημα ήδη έχει ενημερωθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Ακόμη πρέπει να τοποθετηθούν πινακίδες στους δρόμους με ενδείξεις για το πού οδηγεί καθένας απ’ αυτούς και να καθαρισθούν αυτές που έχουν καλυφθεί από τις διαφημίσεις. Επίσης κάθε χρόνο πρέπει να κόβονται τα κλαδιά των δέντρων κι οι θάμνοι στις στροφές των δρόμων που εμποδίζουν την ορατότητα των οδηγών. Σ’ ορισμένα σημεία του δρόμου Χρυσοβίτσα-Τσαπουρνιά τα κλαδιά των δένδρων και οι θάμνοι καλύπτουν το μισό δρόμο.
2.α Διάνοιξη αγροτικών δρόμων
Στην περιοχή του βόρειου κάμπου (Λόγγο, Παλιάμπελα, Φαράγγια, Κλημάτια, Κύπερη), οι αγροτικοί δρόμοι που υπήρχαν και οδηγούσαν στα κτήματα έχουν καλυφθεί από φυτική βλάστηση και μάλιστα σ’ ορισμένα σημεία έχουν περιφραχθεί. Οι κάτοικοι του χωριού που θέλουν ν’ αξιοποιήσουν τα χωράφια τους και να μεταβαίνουν σ’ αυτά προσέφυγαν με δύο αιτήσεις τους στην τοπική Κοινότητα και στο Δήμο Ξηρομέρου και ζητούν ν’ ανοιχθούν και να καθαρισθούν οι δρόμοι και ν’ αποδοθούν στην κοινή χρήση, όπως πριν, χωρίς όμως να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.
2.β. Περιφράξεις – καταλήψεις
Μια βόλτα μέσα κι έξω από το χωριό θα σας γεμίσει στενοχώρια. Θ’ αντικρύσετε σε πολλά σημεία καταπατήσεις κοινοτικών και δημόσιων χώρων, ακόμα και πηγαδιών, κλείσιμο δρόμων και περιφράξεις. Δημιουργήθηκαν προφανώς γιατί «έκλεισαν τα μάτια τους» πολλοί από τους προέδρους της Κοινότητας. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται. Επειδή το κακό έχει παραγίνει,
πρέπει να επέμβει ο νέος Δήμαρχος και η κοινοτική αρχή. Αυτή η περίοδος που συντάσσεται το Κτηματολόγιο είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή για να προστατεύσουν την δημοτική περιουσία δηλώνοντας τ’ ακίνητα, που διεκδικούν και κάποιοι καταπατητές. Ας μάθουν όμως από τώρα όλοι όσοι έχουν κάνει τέτοιες καταπατήσεις ότι σε καμία περίπτωση δεν αποκτούν δικαιώματα κατά του
Δημοσίου με έκτακτη χρησικτησία.
3. Πόσιμο νερό
Το νερό της γεώτρησης περιέχει γύψο κι είναι ακατάλληλο. Το δίκτυο του Συνδέσμου Ύδρευσης Κοινοτήτων Ξηρομέρου τις περισσότερες ημέρες του χρόνου είναι χαλασμένο και πολύ λίγες
μέρες το χρόνο έχουμε πόσιμο νερό, το οποίο είναι πολύ λίγο. Δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο αυτή η κατάσταση.
Δυστυχώς φτάσαμε να πληρώνουμε τέλη ύδρευσης για νερό που δεν έχουμε και πετύχαμε να κάνουμε πλούσιους τους διανομείς νερού (Κορπή) αφού δαπανάμε μεγάλα ποσά για εμφιαλωμένα νερά.
Πρέπει συνεπώς ν’ αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της έλλειψης πόσιμου νερού στο χωριό μας.
Εμείς ζητάμε στα πλαίσια και του κεντρικού σχεδιασμού για το νερό που έχει ο Δήμος Ξηρομέρου να προβλεφθεί και να εξασφαλισθεί για την Κοινότητά μας η προμήθεια νερού με αγωγό από τη γεώτρηση που υδρεύεται και η Κοινότητα των Βλιζιανών. Οι λόγοι που οδηγούν σ’ αυτή τη λύση είναι γιατί το πόσιμο νερό από το δίκτυο του ΣΥΚΞ –όταν φθάνει– είναι ελάχιστο και δεν επαρκεί αλλά και γιατί η κοινότητά μας απ’ όλα τα κοντινά χωριά είναι η πλησιέστερη στη γεώτρηση και συνεπώς δικαιούται πρώτη να πάρει νερό απ’ αυτή, αφού είναι εκεί ο υδροφόρος ορίζοντάς της.
Στο Δήμο Ξηρομέρου έχουμε στείλει για καλύτερη ενημέρωσή του αντίγραφο του υπ’ αριθμ. 13/10-1-2002 υπομνήματός μας για το πρόβλημα του πόσιμου νερού στο χωριό μας και σας ενημερώνουμε και πάλι ότι διαθέτουμε έτοιμη μελέτη μηχανικού για το παραπάνω έργο προμήθειας νερού της κοινότητάς μας από τη γεώτρηση που υδρεύεται και η Κοινότητα Βλιζιανών.
4. Αναδασμός – Άρδευση
Το ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας από λάθη της διοίκησής του (χρέη προς τη ΔΕΗ και προς το προσωπικό) αλλά και από λανθασμένες ενέργειες του ίδιου του Δήμου, παραμένει για 6η χρονιά κλειστό με αποτέλεσμα να σταματήσει η παραγωγή και να μην υπάρχουν οι προηγούμενες καλλιέργειες στον Κάμπο.
Πρέπει, αφού προηγηθεί οικονομική και ασφαλιστική ρύθμιση των οφειλών, άμεσα να επαναλειτουργήσει το αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ και για το σκοπό αυτό να γίνουν ενέργειες ώστε:
α) να εξασφαλισθεί Επιχορήγηση προκειμένου ν’ αποκατασταθούν οι μεγάλες ζημιές που υπέστησαν τ’ αντλιοστάσια άρδευσης από θεομηνίες και β) το έργο τοποθέτησης υδροληπτών, που έχει
ματαιωθεί, να ενταχθεί και πάλι στο ΕΣΠΑ. Για την περιοχή που ξεκινά από το χωριό και φθάνει μέχρι την Τσαπουρνιά είχαν ζητήσει και παλαιότερα οι κάτοικοι απ’ την αρμόδια υπηρεσία της
Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας να γίνει αναδασμός αλλά δεν προχώρησε. Μια νέα προσπάθεια σήμερα μπορεί ν’ αξιοποιήσει χιλιάδες στρέμματα και να τα κάνει προσοδοφόρα, όπως είναι αυτά
του Κάμπου, όπου έγινε αναδασμός και άρδευση και με τη ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγματος των Αχυρών να συμπεριληφθεί στις αρδεύσιμες απ’ αυτό εκτάσεις και η περιοχή του
πάνω κάμπου της Χρυσοβίτσας, που δεν αρδεύεται.
5. Πολιτισμός
Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου στα πλαίσια του γενικότερου προγράμματός τους έχουν εντάξει και το έργο κατασκευής αίθουσας πάνω από το υπάρχον κοινοτικό κατάστημα για τη στέγαση του Λαογραφικού Μουσείου και της Βιβλιοθήκης. Ο Σύλλογός μας κατέθεσε τη μελέτη του έργου που είναι δωρεά του μέλους του Δημητρίου Β. Κίσσα, τοπογράφου – μηχανικού.
Πιστεύουμε ότι ο Δήμος Ξηρομέρου, με την ένταξη του έργου στο τεχνικό πρόγραμμα ή σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα του Δήμου, θα ολοκληρώσει την προσπάθειά του και με το έργο θα  προσθέσει ένα πραγματικό στολίδι που θα ομορφύνει το χωριό μας και θα διασωθούν τα ιστορικά και λαογραφικά μας αντικείμενα – εκθέματα κι ένας ολόκληρος κόσμος που χάνεται που μας συνδέει και με τις ρίζες μας. Ν’ αναπτυχθεί στενή συνεργασία με το Σύλλογο Χρυσοβιτσάνων «τα Κόροντα» για την πολιτιστική ανάπτυξη του χωριού (ίδρυση λαογραφικού μουσείου, βιβλιοθήκης, αθλητισμός, ευκαιρίες δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας τη νεολαίας κ.ά). Το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου δεν πρέπει να λειτουργεί μόνο για λογαριασμό της έδρας του Δήμου, αλλά να στοχεύει και ν’ απλώνει την δραστηριότητά του σ’ όλες τις κοινότητες. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου δεν πρέπει να γίνονται μόνο στην έδρα του δήμου (Αστακός), όπως στο παρελθόν. Αντίθετα, πρέπει ν’ αποκεντρώνονται σ’ όλες τις κοινότητες, όπως κάνουν όλοι οι Δήμοι της χώρας. Τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, που διοργανώνουν το καλοκαίρι με επιτυχία
οι σύλλογοι αποδήμων στις κοινότητες, μέσω των οποίων αναδεικνύονται οι τοπικές γιορτές, τα έθιμα και οι παραδόσεις μας, πρέπει να τις ενισχύει οικονομικά κάθε χρόνο ο Δήμος, όπως έπρατταν παλιά οι Κοινότητες, καλύπτοντας μέρος των εξόδων διοργάνωσης και τελευταία (πράττει) κι ο Δήμος μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ξηρομέρου.
6. Ανάδειξη Αρχαιοτήτων
Το αρχαίο κάστρο των Κορόντων πρέπει σε συνεργασία με την ΛΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων να ενταχθεί σε προγράμματα ανάπτυξης και να αξιοποιηθεί. Πρέπει να προγραμματισθούν ανασκαφές και να χαραχθεί ένας δρόμος (μονοπάτι), που θα οδηγεί πάνω στο κάστρο για την εύκολη πρόσβαση των επισκεπτών και τέλος να καθαρίζεται τακτικά ο αρχαιολογικός χώρος από τα κλαδιά των δέντρων, τους θάμνους και τα ξερά χόρτα. 
Ακόμη πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώρισή του ως μνημείου και να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου όπως ζητήσαμε με το από 7/2/2015 σχετικό υπόμνημά μας προς την Έφορο της ΛΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Επίσης, σε συνεργασία με την Υπηρεσία
Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, να επισκευασθούν και να συντηρηθούν –πριν είναιαργά– ορισμένα παλιά μνημεία του χωριού, όπως είναι τα ιστορικά πηγάδια, δύο πέτρινα γιοφύρια, το Κανάλι και η Κούλια.
7. Βελτίωση καθαριότητας
Στα Κοντοπάλιουρα είναι ανεξέλεγκτος σκουπιδότοπος, όπου υπάρχουν πεταμένα χαρτοκιβώτια, τσουβάλια, μπουκάλια, ρόδες, στρώματα, παιχνίδια, πατάκια, τενεκέδες, ηλεκτρικές συσκευές κ.ά. Ο ανεξέλεγκτος σκουπιδότοπος αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και για το περιβάλλον. Η κατάσταση που επικρατεί σ’ αυτόν είναι κυριολεκτικά εφιαλτική. Προτείνουμε να καθαριστεί ο ανεξέλεγκτος σκουπιδότοπος και να μαζευτούν τα σκουπίδια που έχουν ριχτεί στις άκρες των δημοσίων δρόμων καθώς και στα ρέματα και στους αγροτικούς δρόμους. Τα σκουπίδια να
συλλέγονται σε καθημερινή βάση. Ν’ αυξηθούν οι κάδοι, οι οποίοι χρειάζονται συχνό πλύσιμο και απολύμανση κάθε εβδομάδα για να μην καταντούν οι ίδιοι σημεία μόλυνσης, δυσοσμίας και
ασχήμιας. Τέλος, εκτός από τη συλλογή των απορριμμάτων, πρέπει ν’ αντιμετωπισθεί το πρόβλημα συγκέντρωσης και μεταφοράς των μεγάλων αντικειμένων, που πετιούνται και όσοι αναλαμβάνουν
τη μεταφορά των σκουπιδιών από το Δήμο να διαθέτουν απαραιτήτως μικρά αυτοκίνητα, κατάλληλα για να μπαίνουν στους μικρούς δρόμους των χωριών για  να συγκεντρώνουν τα σκουπίδια. Επίσης στη θέση «Στουρνάρι» η κοίτη του Γερομπόρου στο σημείο του γεφυριού έχει μεταβληθεί σε επικίνδυνη χωματερή, όπου πετιούνται πολλά ψόφια ζώα και πάρα πολλά σκουπίδια.
8. Αποχέτευση
Δεν είναι καθόλου καλό θέαμα τα λύματα από τους βόθρους να τρέχουν μέσα στο χωριό. Πάνω απ’ όλα όμως είναι επικίνδυνο για την υγεία των συγχωριανών. Το καλοκαίρι γίνεται εφιαλτικό και δικαιολογημένα είναι τα παράπονα πολλών συγχωριανών.
 Η κατάσταση αυτή πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί. Το ίδιο επικίνδυνη είναι η λειτουργία υποτυπώδους αποχετευτικού δικτύου χωρίς να καλύπτει όλο το σχέδιο πόλης και χωρίς την ύπαρξη βιολογικού καθαρισμού. 
Η Υγειονομική Υπηρεσία είναι αμείλικτη ως προς αυτά για τους παραβάτες. Αλλά πριν φτάσουμε εκεί να μην ξεχνάμε ότι η καθαριότητα είναι «μισή αρχοντιά» και ότι πρέπει ο καθένας πρέπει πρώτα
ν’ αποκτήσει και στη συνέχεια να καθαρίζει τακτικά το βόθρο του. Ο Δήμος Ξηρομέρου, ο οποίος διαθέτει ένα αυτοκίνητο για την άντληση και μεταφορά των λυμάτων με μικρό κόστος θα πρέπει ν’ αγοράσει και δεύτερο αν δεν επαρκεί και να εξασφαλίσει επίσης χώρο και εγκαταστάσεις για βιολογικό καθαρισμό των λυμάτων, όλων των Κοινοτήτων.
9. Δημοτικό Σχολείο – Νηπιαγωγείο
Το Δημοτικό Σχολείο Χρυσοβίτσας διαθέτει 22 μαθητές και το Νηπιαγωγείο Χρυσοβίτσας 7 νήπια. Για να μην κλείσουν χρειάζεται άμεσα να γίνει νέα χωροταξική κατανομή ώστε να φοιτούν παιδιά από τα γειτονικά χωριά και να δικαιολογείται το σχετικό κόμιστρο μεταφοράς με ταξί των παιδιών. Το σχολείο μας σε αντίθεση με τ’ άλλα σχολεία των γύρω χωριών, που δυστυχώς κλείνουν – διαθέτει πολλούς μαθητές (το Δημοτικό 22 μαθητές και το Νηπιαγωγείο 7 νήπια). Όμως, αντιμετωπίζει μια σειρά προβλήματα που πρέπει άμεσα να επιλυθούν. Ειδικότερα το Δημοτικό Σχολείο ήταν για ένα μήνα σχεδόν στην αρχή του διδακτικού έτους 2015-16 χωρίς δασκάλους. Επίσης χρειάζεται να υπάρχει επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό (μπάλες, στρώματα γυμναστικής κλπ) και ν’ αντιμετωπίζονται τα προβλήματα συντήρησης του παλαιού κτιρίου.
 10. Πλατεία – Παιδική χαρά
Για να ομορφύνει περισσότερο η πλατεία πρέπει να φύγουν από αυτή οι δυο καμπινέδες που βρίσκονται εκεί. Επίσης να γίνει νέα στήλη πεσόντων με τα ονόματα των συγχωριανών που έπεσαν στους εθνικούς αγώνες και τους πεσόντες στην έξοδο του Μεσολογγίου. Η παιδική χαρά, που είναι στη πλατεία του χωριού μας, πρέπει να συντηρείται τακτικά, να επισκευάζονται οι διάφορες ζημιές και να εμπλουτίζεται με νέα παιχνίδια. Επίσης κατά μήκος της πλατείας και στο μέρος που αυτή εφάπτεται με την παιδική χαρά να τοποθετηθούν κάγκελα για να προστατεύονται τα παιδιά από τραυματισμούς που δημιουργούνται από την πτώση τους (των παιδιών) από το υπερυψωμένο δάπεδο της πλατείας στο χώρο της παιδικής χαράς.
 11. Εναλλακτικές καλλιέργειες 
 απασχόληση Ο Δήμος με σκοπό την πλήρη ενημέρωση των αγροτών πρέπει να δημιουργήσει στη περιοχή Κέντρο Γεωργικής Ανάπτυξης με στόχο την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και να προωθήσει νέες πρωτοβουλίες για τη διατήρηση και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής (βιολογική γεωργία, μελισσοκομία). Να ενισχυθεί η κτηνοτροφία, η οποία είναι η κύρια απασχόληση των συγχωριανών μας με στήριξη στην εξασφάλιση βοσκοτόπων, κτηνοτροφών, σταβλικών εγκαταστάσεων, υγιεινής ζώων, κτηνιατρικής υποστήριξης, τιμές γάλακτος, τιμές κρέατος κ.ά. Το χωριό μας διαθέτει πολύ νεολαία κι αρκετούς νέους αγρότες. Πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για τα προγράμματα της ΟΝΕ για νέους. Ακόμη πρέπει να ολοκληρωθεί η επέκταση του ηλεκτρικού δικτύου στον κάμπο για να έχουν οι νέοι αγρότες του χωριού μας τη δυνατότητα να δημιουργήσουν σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες, θερμοκήπια κλπ. Τέλος να λειτουργήσει το Πλατυγιάλι ως σύγχρονο λιμάνι κι εκτός από το «ΝΗΡΕΑ» να γίνουν κι άλλες επενδύσεις που να σέβονται το περιβάλλον και να δώσουν ευκαιρίες απασχόλησης στους νέους της περιοχής.
 12. Αθλητισμός 
Το γήπεδο, που έχει κατασκευασθεί στη θέση «Αγία Βαρβάρα» πρέπει να καθαρίζεται τακτικά απ’ τ’ αγκάθια, να διατηρούνται καθαροί οι χώροι των αποδυτηρίων και να συντηρείται η περίφραξη. Η χρηματοδότηση στην ποδοσφαιρική ομάδα από τον Δήμο πρέπει να είναι τέτοια ώστε ν’ αντιμετωπίζει μέρος των λειτουργικών εξόδων και για να μπορεί το σωματείο να δίνει μακροπρόθεσμες λύσεις στα παιδιά και να προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες στην αθλούμενη νεολαία. 
13. Ζημιές από αδέσποτα γελάδια 
Τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες των αγροτών στον κάμπο της Χρυσοβίτσας προκαλούν ορισμένοι κατ’ όνομα κτηνοτρόφοι, «οι αζαπίτες» που λέμε, που δεν έχουν τα αναγκαία λιβάδια για τα ζώα τους, τις εγκαταστάσεις που χρειάζονται και δεν διαθέτουν καθόλου χρόνο, είτε να τα βοσκήσουν, είτε να μάθουν πού βρίσκονται τα αδέσποτα αυτά ζώα. Έτσι οι καλλιεργητές για να γλιτώσουν αναγκάζονται να περιφράξουν τα χωράφια τους και μερικές φορές και τα ξένα που τα νοικιάζουν και να υποβληθούν έτσι σε πρόσθετα έξοδα. Όσοι όμως δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα ζουν με το φόβο αν θα έχουν την επόμενη ημέρα καλλιέργεια. Οι πληροφορίες μας λένε ότι τα αδέσποτα αυτά γελάδια είναι 80 έως 100 και προέρχονται από τα χωριά Καραϊσκάκη (κυρίως) και Βασιλόπουλο. Μάλιστα οι ιδιοκτήτες των ζώων για ν’ αποφύγουν τις συνέπειες (αποζημιώσεις και ποινικές ευθύνες) και να δυσκολέψουν την αναγνώριση των αδέσποτων ζώων έχουν προχωρήσει σε κάτι πρωτοφανές: έχουν αφαιρέσει τα ενώτια (σκουλαρίκια) από τα ζώα. Η κατάσταση αυτή διαρκεί εδώ και 30 χρόνια περίπου, όπως προκύπτει από τα υπομνήματα των κατοίκων του χωριού, από την υπ’ αριθμ. πρωτ. 18/27-10-1993 αναφορά του Συλλόγου μας προς το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης, από τις ερωτήσεις στη Βουλή των βουλευτών του Ν. Αιτωλ/νίας και από τα σχετικά δημοσιεύματα της εφημερίδας «Χρυσοβιτσάνικα Νέα» με αρ. φύλλου 72 σελ. 1, φ. 77 σελ. 2, φ. 148 σελ. 3, φ. 186 σελ. 1 και φ. 196 σελ. 1. Για τα παραπάνω αδέσποτα γελάδια έχουν γίνει επανειλημμένα μηνύσεις και αγωγές. Τις μεγάλες ζημιές στα κτήματα, στον κάμπο της Χρυσοβίτσας από αδέσποτα γελάδια έχουν διαπιστώσει πάρα πολλές φορές προσωπικά κι ο ίδιος ο Αγρονόμος Αστακού και οι αγροφύλακες των όμορων Κοινοτήτων. Για τα αδέσποτα γελάδια, υπεύθυνος για τη διαχείρισή τους, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν. 4056/2012, είναι ο Δήμος Ξηρομέρου, ο οποίος οφείλει να ιδρύσει και λειτουργήσει κτηνοτροφική εκμετάλλευση και αφού πρώτα ειδοποιήσει τους προαναφερόμενους ιδιοκτήτες για τα ανεπιτήρητα ζώα, να ενεργήσει άμεσα για την εκποίησή τους με διαδικασίες πλειστηριασμού ή να τα διαθέσει για την ικανοποίηση αναγκών των οικονομικά αδυνάτων κατοίκων του Δήμου. Τελευταία ένας κτηνοτρόφος από το Βασιλόπουλο, εντελώς αυθαίρετα περιέφραξε μία πολύ μεγάλη κοινοτική περιοχή πάνω από το δρόμο Χρυσοβίτσα-Βαλόστρατο, δημιουργώντας για λογαριασμό του ένα τεράστιο βοσκότοπο. Μετά από τόσα χρόνια πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει αυτή η εφιαλτική κατάσταση μ’ αυτούς τους ανθρώπους που ζουν κυριολεκτικά σε βάρος των συγχωριανών μας και τους βυθίζουν κάθε μέρα όλο και πιο βαθιά στην απόγνωση και στην καταστροφή. 
14. Το Νεκροταφείο 
Ο χώρος του νεκροταφείου έχει κορεσθεί και πρέπει άμεσα να επεκταθεί προς βορρά, όπου μπορεί να αγορασθεί έκταση τουλάχιστον ενός (1) στρέμματος. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι στο χώρο αυτό βασιλεύει η αυθαιρεσία. Δεν γίνεται ενημέρωση στην αρμόδια αρχή (τοπική κοινότητα), δεν υπάρχει έλεγχος, δεν υπάρχει σχέδιο, ούτε είναι καταγεγραμμένοι οι χώροι που παραχωρήθηκαν και οι εναπομείναντες ελεύθεροι κι ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, άλλοτε χωρίς να ενημερώνει τον κάθε πρόεδρο κι άλλοτε με την ανοχή του τελευταίου. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός, ότι σήμερα δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τον κεντρικό και έχουν κατασκευαστεί πολύ μεγάλα μνημεία, με χώρους πολύ μεγαλύτερους από τους αναγκαίους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάθε φορά, όταν διατυπώνεται αίτημα παραχώρησης νέου χώρου, να γίνονται παρεξηγήσεις, όπως πολλές φορές έχει συμβεί μέχρι σήμερα, γιατί ορισμένοι ενεργούν στο νεκροταφείο, όπως και στις ιδιοκτησίες τους και θεωρούν δικό τους, όχι μόνο αυτό για το οποίο πληρώνουν τέλη νεκροταφείου, αλλά κι όσο βλέπει το μάτι τους. Πρέπει, λοιπόν, να ορισθεί μηχανικός για να χαρτογραφήσει και να καταγράψει τους υπάρχοντες τάφους για τους οποίους καταβάλλονται τέλη νεκροταφείου, να ορίσει δρόμους και τους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους από τους οποίους θα ικανοποιούνται τα νέα αιτήματα των συγχωριανών μας και τέλος να ψηφισθεί Κανονισμός Νεκροταφείου. 
15. Φωτισμός 
Να υπάρξει βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού ώστε να φωτίζονται όλοι οι δρόμοι μέσα στο χωριό. Τελευταία είναι πολύ συχνές οι βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ, οι οποίες πρέπει να επισκευάζονται άμεσα. 
16. Συγκοινωνία 
Ο Δήμος πρέπει να δημιουργήσει δημοτική συγκοινωνία για τη μετακίνηση των δημοτών από το χωριό προς τον Αστακό. Επίσης το καλοκαιρινό λεωφορείο του ΚΤΕΛ, που δρομολογείται για τα μπάνια, να διατηρείται σε αυτή τη γραμμή, όλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. 
17. Περιβάλλον 
Να ληφθούν μέτρα πυροπροστασίας ώστε να σταματήσουν οι πυρκαγιές τους καλοκαιρινούς μήνες, να δημιουργηθούν αγροτικοί δρόμοι, χώροι πρασίνου, χώροι αναψυχής με καλλωπισμό και δενδροφυτεύσεις. Για την αποφυγή πλημμυρών πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον κάθε δεύτερο χρόνο ο Γερομπόρος και στο Αλογοβούνι στο σημείο που καταλήγει η Λαγκάδα ν’ ανοιχτούν περισσότερο τα δύο ρέματα που διοχετεύουν τα νερά προς το Μυγδαλάκι και τις Παναγιές. Να ληφθούν μέτρα προστασίας του βελανιδοδάσους από την επαγγελματική υλοτομία. Το βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου τις τελευταίες δεκαετίες καταστρέφεται ανελέητα. Ο Σύλλογός μας προσθέτει κι αυτός τη δική του κραυγή-φωνή διαμαρτυρίας σ’ εκείνη των άλλων φορέων προς κάθε αρμόδια αρχή. Είναι κρίμα κι άδικο σ’ αυτούς τους κρίσιμους καιρούς να την πληρώσει το φυσικό περιβάλλον. Να γίνει το βελανιδοδάσος κάρβουνο στις πόλεις όλης της Ελλάδας και μέσο πλουτισμού των κερδοσκόπων και των λαθροϋλοτόμων. Το Δασαρχείο πρέπει να βρει ορθολογικές λύσεις για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων των χωριών σε καυσόξυλα και να δείξει έτσι ότι τους εμπιστεύεται και τους θεωρεί φρουρούς του δασικού τους πλούτου. 
18. Οικοπεδικά 
Να γίνει επέκταση του οικιστικού σχεδίου του χωριού ώστε να υπάρξει δυνατότητα να μπορέσουν να αποκτήσουν οικόπεδο και να κτίσουν σπιτάκι και κάποιοι ξενοδαρμένοι χωριανοί. Επίσης πρέπει να προστατευθεί η κοινοτική περιουσία (δρόμοι και κοινοτικές εκτάσεις) από κάθε λογής προσπάθειες καταπάτησης. 

19. Μνημείο για τη μάχη της Τσαπουρνιάς

 Ν’ αναγνωρισθεί ως Μαρτυρικό το χωριό μας και τα γειτονικά χωριά του Αγραμπέλου, του Προδρόμου και του Μαχαιρά που κάηκαν στις 8 και 9/5/1943 από τους κατακτητές κι είχαν και θύματα. Να δημιουργηθεί μνημείο για τη μάχη της Τσαπουρνιάς και να γίνονται κάθε χρόνο γιορτές για την Επέτειο της μάχης. 20. Τουρισμός Για την ανάδειξη του βελανιδοδάσους να διαμορφωθούν μονοπάτια και για την προβολή των αρχαίων και θρησκευτικών μνημείων να καθοριστούν πολιτιστικές διαδρομές για τους επισκέπτες και τους τουρίστες Για την προβολή της περιοχής να εκδοθεί τουριστικός οδηγός, όπως έπραξαν παλαιότερα άλλοι δήμοι του νομού μας. Τελειώνοντας θέλουμε να σας δηλώσουμε ότι είμαστε στη διάθεσή σας να συνεργαστούμε με κάθε τρόπο για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων. Επίσης θέλουμε να σας δηλώσουμε ότι δεν θα παύσουμε να διεκδικούμε την λύση των προβλημάτων με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στο χωριό μας. Τέλος ελπίζουμε σύντομα να βρεθούμε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε στους συγχωριανούς μας μέτρα σας για την επίλυση ορισμένων απ’ τα παραπάνω προβλήματα και ειδικότερα γι’ αυτά που σας έχουμε υποβάλει μελέτες και έχετε δεσμευτεί προεκλογικά.. Με συμπατριωτικούς χαιρετισμούς 

Ο Πρόεδρος                         Η Γεν. Γραμματέας


Ταξιάρχης Σάββας                   Καλλιρρόη Γεωργούλα 


ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ 

xiromeritis


Δημοσιεύθηκε στις 23 October 2019 | 2:08 pm


Προσκυνηματικό Οδοιπορικό σε Ιερές Μονές (Αγιος Δημήτριος Παλαίρου, Μονή Λιγοβιτσίου) και στη Λευκάδα

Προσκυνηματικό Οδοιπορικό σε Ιερές Μονές της Αιτωλοακαρνανίας και της Λευκάδας

Γράφει ο ποιητής Βασίλης Λ. Χαλάτσης

          Την έκτη πρωινή ώρα, στις 15-6-19, αναχώρηση από το Μεσολόγγι, απόδραση από την ψυχοφθόρα καθημερινότητα, ευεργετική προσκυνηματική επίσκεψη σε χώρους που εκπέμπουν την πολυπόθητη γαλήνη, ευλάβεια, αγιοσύνη.
        Επικεφαλής της εκδρομής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, κ. κ. Κοσμάς, με το μειλίχιο βλέμμα του, που θέλγει κάθε ανθρώπινη ψυχή, τηλαυγής φάρος της εκκλησίας μας. Με χαρισματικούς ανθρώπους πλάι του, που διηγούταν Δόξα Θεού, ομορφαίνοντας το μονοήμερο πνευματικό μας ταξίδι. 

          Πρώτη επίσκεψη, στην Ιερά Μονή του Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Παλαίρου, σε περίβλεπτη θέση, στη βραχώδη πλαγιά του όρους Σέρεκας. Η Σεβαστή Γερόντισσα Μητροφανία, με κωδωνοκρουσίες, υποδέχεται τον ποιμενάρχη μας κ. κ. Κοσμά και την θεοσεβή ακολουθία του........   Η Θεία Λειτουργία σε εξέλιξη με τον Πατέρα Γεώργιο Πολίτη. Μετά την παρέλευση ημιώρου, ολοκληρώθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του ποιμενάρχη μας. Η αδελφή Μητροφανία, προσηνής και φιλόξενη όπως πάντα, μέσα στη σιωπή της μοναστικής της ζωής, αγωνίζεται προς χάρη των πιστών και την Δόξα του Αγίου Δημητρίου.
        Η παράδοση λέει πως ένα βράδυ που οι κάτοικοι φύλαγαν σκοπιά για τους πειρατές, είδαν ένα φώς. Την άλλη μέρα, εκεί βρήκαν την εικόνα του Αγίου Δημητρίου με το καντηλάκι αναμμένο, την εικόνα αργότερα την τοποθέτησαν στο εκκλησάκι που έχτισαν. Η παράδοση αναφέρει ακόμη πως το πιάτο που είναι κολλημένο στην εξωτερική πλευρά του ιερού, είναι από την εποχή που κατασκευαζόταν η εκκλησία. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι την ώρα που έτρωγαν οι μαστόροι, ένας τεράστιος βράχος κύλησε από το  βουνό και πέρασε πάνω από την τάβλα, χωρίς να χτυπήσει κανέναν, παρέσυρε το πιάτο και κόλλησε μαζί με αυτό στον τοίχο.
       Ο ναός είναι μονόχωρος, λιθόκτιστος, ρυθμού βασιλικής με ημικυκλική αψίδα και δίρριχτη στέγη με κεραμίδια. Έχει πολλές τοιχογραφίες καλής τεχνικής, όμως δεν σώζονται σε καλή κατάσταση. Η Ιερά Μονή του Αγίου Δημητρίου υπήρξε πνευματικός φάρος διαχρονικά της περιοχής, βοηθώντας στα μέγιστα στην απελευθέρωση του γένους.
        Η παράδοση αναφέρει ακόμη ότι την έκτισε το 1653 κάποιος αγρότης της περιοχής, που υπήρξε ο πρώτος μοναχός με  το όνομα Μαρκιανός. Σίμωσε ή ώρα της αναχώρησης, πάλι με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες η Γερόντισσα Μητροφανία ξεπροβοδίζει τον Σεβασμιώτατο και την ακολουθία του.

Επόμενη επίσκεψη, ο ενοριακός ναός της Αγίας Παρασκευής, της κωμόπολης Παλαίρου-πρώην ονομασία Ζαβέρδα.

    Αδημονία για άλλες παραστάσεις, θεάρεστες και ευλογημένες. Όπου να ‘ναι φτάνουμε στην Πάλαιρο, στης Αγίας Παρασκευής τη χάρη, για να προσκυνήσουμε τα Ιερά λείψανα του νεοφανούς Αγίου Ιερομάρτυρα Βλασίου του Ακαρνάνα και των συν αυτώ έξι μαρτυρησάντων Αγίων. 
        Ο Πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Κωνσταντίνος Γατσούλης, καλωσορίζει τον Σεβασμιώτατο κ. κ. Κοσμά και τους φιλόθεους ανθρώπους της συνοδείας του. Ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής, στολίδι για την κωμόπολη της Παλαίρου, συνδυάζει μεγαλοπρέπεια, αισθητική, προσεγμένο οικοδόμημα, με βάση την αρχιτεκτονική  παράδοση. Με προσήκοντα σεβασμό και ευλάβεια, προσκυνήσαμε τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Βλασίου, απερίγραπτη χαρά και αγαλλίαση. Άγιε Βλάσιε, μπόλιασες στη ψυχή μου, την Ιερή μέθη, τη Θεία κατάνυξη!
      Η ιστορία της Αγίας Παρασκευής (συνοπτικά) : Το 1922 έγινε ή τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου και στις 26-7-1930 έγιναν τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού από τον ίδιο Μητροπολίτη Μακαριστό Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη. Στις 26-7-1967, έγιναν τα εγκαίνια του ναού από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Θεόκλητο Αβραντινή. Το 2018, με μεγάλες προσπάθειες του δραστήριου Ιερέα, πατέρα Κωνσταντίνο Γατσούλη, με την χάρη του Θεού, δια πρεσβειών της Αγίας Παρασκευής και την αμέριστη συμπαράσταση των ενοριτών, ανακαινίσθη η εξωτερική όψη του Ιερού Ναού με θαυμαστά αποτελέσματα. 

Η επόμενη θρησκευτική όαση του ταξιδιού μας, το όμορφο νησί της Λευκάδας.

  Τον φιλόστοργο ποιμενάρχη μας και την σαρανταμελή συνοδεία του, καλωσορίζει με ιδιαίτερη ζέση, ο φιλόξενος και βαθύνους Μητροπολίτης κ. κ. Θεόφιλος, στο επισκοπικό μέγαρο της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδας και Ιθάκης. Φωτισμένοι Ιεράρχες που φλέγονται από αγάπη προς τον Κύριο Ιησού Χριστό, μοχθούν και κοπιάζουν νυχθημερόν στον αμπελώνα του Θεανθρώπου, για τον πνευματικό άρτο και τα άλλα εδέσματα του Θείου χριστιανικού λόγου. Ο κ. Θεόφιλος, το 1993, διετέλεσε αρχειοφύλακας της Ιεράς Συνόδου της εκκλησίας της Ελλάδος και από το 2002 ηγουμενοσύμβουλος της Ιεράς Μονής Πετράκη. Η ενθρόνιση τού Σεβασμιωτάτου κ. κ. Θεοφίλου στην Μητρόπολη Λευκάδας και Ιθάκης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου του 2008.
        Συνοπτικά, η ιστορία της εκκλησίας της Λευκάδας αρχίζει τον βηματισμό της ελάχιστα χρόνια ύστερα από την σταύρωση και την ανάσταση του Θεανθρώπου. Μόλις τον χειμώνα του 65 μ.Χ., όταν ο ταπεινός γίγαντας της χριστιανικής αλήθειας, ο Απόστολος Παύλος, παραχείμαζε στην γειτονική Νικόπολη. Ο φλογερός Απόστολος του Θεού εγκατέστησε τον πρώτο Επίσκοπο στη Λευκάδα, τον μαθητή του Σωσίωνα.
       Ο Επίσκοπος Σωσίωνας, συνοδευόμενος από τον πρώτο πυρήνα χριστιανών, ανέβηκε στον διπλανό λόφο που σήμερα βρίσκεται ο Θρόνος της Παναγίας της Φανερωμένης. Εκεί υπήρχε ο ναός της Αρτέμιδος, κι ύστερα από θερμή προσευχή, συνεργών ο Απόστολος των Εθνών, το άγαλμα της Θεάς συνετρίβη. Το συγκλονιστικό θαύμα του Σωσίωνα επηρέασε θετικά τον Λευκαδίτικο λαό. Στο διάβα των χρόνων υπέστησαν πολλά δεινά από τους κατακτητές, ο λαός και η εκκλησία της Λευκάδας, συνοδοιπόροι θα πορεύονται εσαεί υπό την σκέπη του Θεανθρώπου, της Παναγίας, του Αποστόλου Παύλου και όλων των Αγίων.
          Η πίστη στο Θεό είναι μία ακένωτη πηγή δύναμης, αυτή ενδυναμώνει την ψυχή, γαληνεύει κάθε ανθρώπινη ύπαρξη. Με την πολιτική ενσωμάτωση των Ιονίων νήσων με την Ελλάδα, το 1864, έγινε και η ποθούμενη ένωση των Εκκλησιών με την Ελλαδική εκκλησία. Τον Σεπτέμβριο του 1899 προσαρτήθηκε η τοπική Εκκλησία της Ιθάκης στην Ιερά Μητρόπολη Λευκάδας. Αδυσώπητος ο χρόνος, ολάκαιρη ώρα με τον εκλεκτό Ιεράρχη κ .κ. Θεόφιλο, θα μείνει όμορφη χαρακιά στη μνήμη όλων μας. 

      Η παλαίφατη και ιστορική Μονή του Ιωάννου του Προδρόμου, στην ορεινή Λευκάδα, ο επόμενος προορισμός του Δεσπότη μας, με συνοδοιπόρους του ευσεβείς χριστιανούς.
 Με προπομπό τον πατέρα Χριστοφόρο, της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδας και Ιθάκης, όπου ακολουθούσε ο φιλότιμος οδηγός μας, με προορισμό την παλαίφατη και ιστορική Ιερή Μονή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, χτισμένη σε μια ειδυλλιακή πλαγιά στην άκρη του οροπεδίου «λιβάδι» της Καρυάς. Τον Επίσκοπο Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κ. κ. Κοσμά και την συνοδεία του, καλωσορίζει στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου ο άοκνος πατέρας Πανογιώργος Κτενάς.
           Η Ιερά Μονή ιδρύθηκε κατά τους ιστορικούς το 1605, από τον ιερομόναχο Ιερεμία Αραβανή. Για αιώνες η μονή έπαιξε σημαντικό ρόλο, στην πνευματική, την κοινωνική και την οικονομική ζωή του νησιού. Οι Ιερές Μονές ήταν καταφύγιο φιλόθεων υπάρξεων και ως παιδευτήρια του ξενοκρατούμενου λαού μας. Στο κέντρο του καθολικού είναι θαμμένος το 1622 ο Σίμων Μπούας Γρίβας, πρώην ληστής. Η παράδοση τον θέλει να έφτασε με αρπακτικές διαθέσεις στη μονή, όμως νικήθηκε από την αγάπη των πατέρων και εξεμέτρησε το ζην ως αδελφός της μονής. Στις αρχές του 19ο αιώνα ήταν το πλουσιότερο και το πολυπληθέστερο μοναστήρι της Λευκάδας, παράλληλα συντηρούσε Λύκειο στη πόλη της Λευκάδας, με διευθυντή τον Διδάσκαλο του γένους Αθανάσιο Ψαλλίδα.
            Μαθητής του Λυκείου και αδελφός της μονής υπήρξε η κορυφαία εκκλησιαστική και Εθνική προσωπικότητα του νησιού, ο Μητροπολίτης Λευκάδας και Αγίας Μαύρας, ο Γρηγόριος Αραβανής, ο οποίος βοήθησε σημαντικά στη μετάβαση του νησιού από την Αγγλική κατοχή στην Ένωση του νησιού το 1864 με την Μητέρα Ελλάδα. Η μονή διαλύθηκε το 1930 και η περιουσία της μοιράστηκε σε ακτήμονες. Ακολούθησαν χρόνια παρακμής και κατάρρευσης. Το 1996, ο ναός καθαρίστηκε και λειτούργησε ξανά, το 2011 η μονή ανασυστήθηκε με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. κ. Θεοφίλου.
          Οι τοιχογραφίες αγίων του κυρίου ναού σώζονται στο βόρειο, νότιο και δυτικό τοίχο, αλλά είναι φθαρμένες σε μεγάλο βαθμό από την επασβέστωση, την υγρασία, την φθορά του χρόνου, την εγκατάλειψη για πολλά χρόνια. Στο δυτικό τοίχο διακρίνονται αρκετά καθαρά ο Άγιος Κωνσταντίνος, η Αγία Ελένη και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ. Συνεχίζεται η αναστύλωση της Ιεράς Μονής από τον Μητροπολίτη Λευκάδας και Ιθάκης, κ. κ. Θεόφιλο. Κρατάμε στη θύμησή μας το θαυμαστό σύνολο της Ιεράς Μονής. 

Ο ελλόγιμος Δεσπότης Αιτωλίας και Ακαρνανίας με την ακολουθία του, αναχωρεί για την Ιερά Μονή της Παναγίας της Φανερωμένης.

           Παναγία μου, Φανερωμένη μου, αυτά είναι τα πρώτα λόγια που κάθε Λευκαδίτης θα ψελλίσει στη κάθε δύσκολη στιγμή. Κι όταν πάλι λυτρωθεί από τον κίνδυνο, τη Φανερωμένη θα ευχαριστήσει που μεσίτευσε στον Υιό Της για την σωτηρία του ιδίου, των δικών του, του νησιού του ολάκερου.
        Μόλις τρία χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας, πάνω σ’ ένα καταπράσινο λόφο, βρίσκεται η Ιερά Μονή της Παναγίας της Φανερωμένης, το αρχαιότερο και μεγαλύτερο μοναστήρι, που αποτελεί για αιώνες το θρησκευτικό κέντρο του νησιού. Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Νικηφόρος, εύχαρις καλωσορίζει τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. κ. Κοσμά και τους ένθεους ανθρώπους της συνοδείας του.
        Μέσα στο ναό, σε ειδικό χώρο, το λεγόμενο Δεπόζιτο, βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας. Σε αυτήν παρουσιάζεται η Κυρία Θεοτόκος, σαν Βασίλισσα του Ουρανού και της Γης, να κάθεται σε ψηλό θρόνο. Στα γόνατά Της αναπαύεται ο μονογενής Υιός Της, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός. Δεξιά και αριστερά στέκονται όρθιοι οι δυο Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ, σε στάση ευλαβική, που φανερώνει ότι Την παρακαλούν να πρεσβεύει παντοτινά για όλους τους χριστιανούς.
        Με ευλάβεια και συγκίνηση προσκυνήσαμε την θαυματουργική εικόνα της Παναγίας μας. Στον ιερό ναό βρίσκονται ακόμη, μικρό τεμάχιο Τιμίου Ξύλου, Ιερά λείψανα των Αγίων Αρσενίου του Καππαδόκου, Σιλουάνου του Αθωνίτη, του μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος, Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις, Νικηφόρου και άλλων Αγίων.
     Παναγία μου, φαρμακοχορηγός, για την επούλωση των ψυχικών μας τραυμάτων. Δώσε μου το πνευματικό ενδιαφέρον και το αυτί της ψυχής μου υγιές, να βιώνω τον Θείο λόγο του Ευαγγελίου.
       Συνοπτικά, η ιστορία της Ιεράς Μονής, κοντά στην πόλη της Λευκάδας, σύμφωνα με τη παράδοση, στη θέση ιερού της θεάς Αρτέμιδος, οι πρώτοι χριστιανοί έκτισαν ένα μικρό εκκλησάκι, αφιερωμένο στην Παναγία. Στη συνέχεια, ο Απόστολος Παύλος το 65 μ.Χ. χειροτόνησε τον μαθητή του Σωσίωνα τον πρώτο Επίσκοπο Λευκάδας. 
       Το 332 μ.Χ., ο τότε Επίσκοπος Λευκάδος Αγάθαρχος και δυο Πατέρες, εγκαθίστανται στο Ναό και χτίζουν τα πρώτα κελιά, θέτοντας έτσι τις βάσεις του μοναχισμού στο νησί. Τον 5ο αιώνα μ.Χ., παραγγέλνεται στην Κωνσταντινούπολη η εικόνα της Παναγίας. Ο σεβάσμιος Ιερομόναχος και αγιογράφος Κάλλιστος, που ήταν ιερέας στην Αγία Σοφία, ανέλαβε ύστερα από προσευχή και νηστεία να την φιλοτεχνήσει. Πριν ξεκινήσει όμως, βρήκε σχεδιασμένη την εικόνα από την ίδια την Παναγία. Από το θαύμα αυτό, ονομάστηκε η εικόνα Παναγία της Φανερωμένης.
        Το 1762, καταστράφηκε το καθολικό της Ιεράς Μονής από πυρκαγιά, η εικόνα της Παναγίας παρέμεινε ανέπαφη. Το 1866, ξέσπασε νέα καταστροφική πυρκαγιά, αυτή τη φορά και της εικόνας. Οι μοναχοί παρήγγειλαν νέα εικόνα, αντίγραφο της παλαιάς στο Άγιο Όρος. Η εικόνα αγιογραφήθηκε από τον Ιερομόναχο Βενιαμίν Κοντράκη, με δαπάνες Αγιορειτών μοναχών που καταγόταν από την Λευκάδα. Η νέα εικόνα έφτασε στο νησί το 1887, την Κυριακή της πεντηκοστής.
       Πέρα από τους εκκλησιαστικούς υμνογράφους, και ο μεγάλος μας ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης έχει συνθέσει τον δικό του ύμνο στην Παναγία πολιούχο της πατρίδας του: «…σε ποιό καλύβι αγνώριστο σε ποιά καρδιά θλιμμένη να πέρασες την νύχτα σου, Κυρά Φανερωμένη…».
          Μόλις ο ξενιτεμένος επιστρέψει έστω για λίγο στο νησί του, θ’ ανέβει μέχρι της Κυράς το μοναστήρι, για να ανάψει το ταπεινό κεράκι του μπροστά στην θαυματουργική εικόνα Της. Η Παναγία η Φανερωμένη, προστάτιδα της Λευκάδας, πανηγυρίζει την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. 
         Με μεγάλη συγκίνηση αποχαιρετάμε την ολόλαμπρη Μονή. Παναγία μου, αμέτρητα τα τάματα, πολλά τα θαματά Σου. Και οι πιστοί δοξάζουνε για πάντα τ’ όνομά Σου. Ο θεοφιλέστατος κ. κ. Κοσμάς και η θεοσεβή ακολουθία του, εμπνεόμενοι από τον Άγιο Ευαγγελικό λόγο, ευλαβικά αποχαιρετούνε την Παναγιά μας, την Φανερωμένη.          Ο επόμενος και τελευταίος σταθμός του μονοήμερου προσκυνηματικού μας ταξιδιού, η Ιερά Μονή Λιγοβιτσίου, σημαντικό μοναστήρι της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

          Σε λόφο του χαμηλού όρους Λιγοβίτσι, οκτώ χιλιόμετρα από το κεφαλοχώρι Φυτείες, της περιοχής Ξηρομέρου, και ακριβώς επάνω από την ήρεμη λίμνη Οζερός ή Γαλίτσα, είναι χτισμένη η Ιερή Μονή κοιμήσεως της Θεοτόκου.  
     Σταχυολογώντας από ιστορικές πηγές και παραδόσεις, ολοκληρώνεται το προσκυνηματικό μονοήμερο ταξίδι μας, με την ιστορική Μονή της κοιμήσεως της Θεοτόκου Λιγοβιτσίου. 
        Η Οσιολογιωτάτη Ηγουμένη Μακρίνα Μαρκοπούλου και οι οσιότατες μοναχές της Ιεράς Μονής Λιγοβιτσίου, καλωσορίζουν με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες τον Ποιμενάρχη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. κ. Κοσμά και τους αδελφούς χριστιανούς της ακολουθίας του.
        Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε ο Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ο καταλύτης χρόνος τύλιξε μέσα στο σκοτεινό του πέπλο και έθαψε αχάριστα στη λησμονιά τα ονόματα των κτητόρων του Ιερού καστρομονάστηρου, καθώς και την ακριβή χρονολογία της ιδρύσεως του. Μία πλάκα εντοιχισμένη στη βόρεια πλευρά της παλιάς τραπεζαρίας, φέρει το 1737 ως χρονολογία ιδρύσεως της Μονής.
          Οι τοπικές παραδόσεις κάνουν λόγο για δυο Σλάβους κτήτορες, τα αδέλφια Λιγοβό και Βενετσιάνα, εξ ου και ή Παναγία Λιγοβιτσιάνα. Η άλλη άποψη λέει, ότι στα βάθη της λίμνης Οζερός υπάρχει θαμμένη η αρχαία πόλη Λιγοβίτσα.
        Το ιστορικό μοναστήρι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του Έθνους. Το 1821, εδώ έβρισκε καταφύγιο ο Καραϊσκάκης με τα παλικάρια του. Το 1825 έγινε μακελειό στο φρούριο και οι Τούρκοι έκαψαν το μοναστήρι. Όσοι μοναχοί επέζησαν, ξανά έχτισαν την Ιερά Μονή. 
      Το 1833, ο Βαυαρός Όθωνας, στα πλαίσια του περιορισμού των μονών και της εκκλησιαστικής περιουσίας, έκλεισε την Ιερά Μονή και δήμευσε την περιουσία της.
        Χρυσά και αργυρά τάματα και αναθήματα, χειρόγραφα και ιερά σκεύη διασκορπίσθηκαν, πουλήθηκαν, αφανίσθηκαν. Μόνο μια λειψανοθήκη αξίας με τίμια λείψανα των Αγίων Γεωργίου, Τρύφωνος, Παντελεήμονος και της Αγίας Βαρβάρας, καθώς και λίγες εικόνες του 1814, διασώθηκαν. Ένας μεγάλος θησαυρός της Ιεράς Μονής ήταν το ονομαστό Ευαγγέλιο του Λιγοβιτσίου. Τυπώθηκε το πρώτο στο τυπογραφείο του Πάνου Θεοδοσίου στη Βενετία, το 1811, το χρυσό του πλαίσιο, δε, άριστο σε τέχνη, κατασκευάστηκε από τον καλλιτέχνη Αθανάσιο Τζημούρη, από τους Καλαρρύτες των Ιωαννίνων. Το ιερό τούτο κειμήλιο εξαφανίστηκε χωρίς να γνωρίζει κανείς την τύχη του.
         Το 1983, έρχεται η αναγέννηση της Ιεράς Μονής. Άνοιξε τις πόρτες της και δέχθηκε φιλόξενα και στοργικά τη νέα, γυναικεία πλέον, αδελφότητα, υπό την Ηγουμένη Μακρίνα προερχόμενη από την Κάτω Παναγιά Άρτας. Με την συμπαράσταση του Μακαριστού Μητροπολίτου Θεοκλήτου, τον προσωπικό μόχθο των κατοίκων των Φυτειών και του πολιτιστικού Συλλόγου. Η αδελφότης ανέστησε κυριολεκτικά την ιστορική Μονή. Οι αδελφές ασχολούνται με την αγιογραφία, την ιεροραπτική και την πνευματική διακονία.  
        Η εξωτερική μορφή της Ιεράς Μονής είναι φρουριακή. Στο κέντρο τοποθετείται το Καθολικό που ανήκει στον τύπο του τρίκλιτου εγγεγραμμένου σταυροειδούς με τρούλο. Τα τρία κλίτη στεγάζονται κάτω από κοινή δίρριχτη στέγη, που διακόπτεται με άλλη εγκάρσια. Στο σημείο συνάντησης των κεραιών του σταυρού, υψώνεται οκταγωνικός τρούλος. Κατά μήκος των πλευρών του τείχους, έχει χτιστεί στο εσωτερικό μέρος πλήθος κελιών με δίρριχτη στέγη.
        Στις μέρες μας, η Ιερά Μονή συνεχίζει να κατέχει την δεσποτική της θέση στη κορυφή του λόφου, περιμένοντας τους προσκυνητές, να τους μαγέψει με το φυσικό της πλούτο και την χριστιανική φιλοξενία, που παρέχουν οι μοναχές που την διακονούν.
         Η φιλόξενη, δραστήρια και εμβριθής Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Λιγοβιτσίου, Γερόντισσα Μακρίνα, ξεπροβοδίζει με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες τους Μεγάλους επισκέπτες της. Τον Επίσκοπο Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κ. κ. Κοσμά, και τον Επίσκοπο Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, κ.κ. Ιουστίνο Μπαρδάκα.
   
       Επετελέσθη σήμερα έργο αγαθό και θεάρεστο, το ευεργετικό προσκυνηματικό μας ταξίδι βαίνει προς το τέλος του. Την ευαρέσκειά μας στον ποιμενάρχη μας, για την φαεινή ιδέα του εκκλησιαστικού κύκλου. Ανάγνωση και μελέτη της Αγίας Γραφής. Επίσης τους πνευματικούς συνεργάτες του, Θεολόγους, κ. κ. Ιωάννη Ζησημόπουλο νομικό, Παντελή Λεονάρδο ιατρό, Νικόλαο Λουκά αξιωματικό Ε. Α.
Η χάρη του Κυρίου Ιησού Χριστού, είθε να ενισχύει και να ενδυναμώνει τις πνευματικές μας δυνάμεις, ώστε να δοξάζουμε και να υμνούμε τον Κύριό μας, την Παναγία μας, τους Αγίους μας.Δημοσιεύθηκε στις 23 October 2019 | 11:40 am


ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: 'Έριξαν το καράβι στα βράχια και ψάχνουν σανίδα σωτηρίας στην Αντιπολίτευση! -Καταψηφίστε τον απολογισμό του 2018 και την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2019! -ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!!

ΔΗΜΟΣ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ
ΣΑΡΩΤΙΚΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ από  ΣΥΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.

Γράφει ο: Kώστας Θ. Τριαντακωνσταντής 
Μαθηματικός

20-10-2019

Αγαπητοί Αναγνώστες
    Η καταληκτική ημερομηνία συζήτησης του προϋπολογισμού του επόμενου έτους είναι η 31-12 του προηγούμενου. Αυτό ορίζει η νομοθεσία. 
       Ο προϋπολογισμός του 2019 συζητήθηκε στο ΔΣ την 22η  Φεβρουαρίου του 2019. Οι τότε Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο κ. Μωραΐτης Νίκος και ο κ. Λιάπης Νίκος, έθεσαν το θέμα της καθυστέρησης και ζήτησαν εξηγήσεις. Ο Δήμαρχος κ. Αποστολάκης ως συνήθως στα δύσκολα αερολογούσε, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα...............        Έκανα  μία αίτηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση να κάνει το σχετικό έλεγχο για τη καθυστέρηση. Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση απάντησαν με το έγγραφο που υπογράφει ο Αντιδήμαρχος κ. Πάντας (είπαμε στα δύσκολα ο Δήμαρχος κρύβεται) που στη πρώτη παράγραφο παραδέχονται τη καθυστέρηση. Τι χρεία έχουμε άλλων μαρτύρων. Το ομολογούν οι ίδιοι. Παρακαλώ δείτε το έγγραφο:

        Με βάση αυτό η αποκεντρωμένη μου απαντά δεν διαπιστώθηκε ολιγωρία!!!!!!! των αρμοδίων του Δήμου. Το αφήνω ασχολίαστο. Αυτό που αισθάνομαι δεν το γράφω προς το παρόν. Το σημείωσα στο αρχείο μου.
          Και ενώ στη πρώτη παράγραφο του εγγράφου  λένε, η καθυστέρηση οφείλεται για την αποφυγή των συνεχόμενων αναμορφώσεων του Προϋπολογισμού, σας πληροφορώ ότι σε όλα τα ΔΣ που έγιναν μετά το Φλεβάρη τελευταίο θέμα είναι η αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του 2019, όπου παίζεται το παιχνίδι των απευθείας αναθέσεων με το συνεχές γράψιμο και σβήσιμο κωδικών και η  δημιουργία νέων κωδικών. 

      Στόχοι  αυτής της πολιτικής ήταν ολόκληρη τη πενταετία  και παραμένουν:
1)-Πολλά μα παρά πολλά χρήματα εντός και εκτός Δήμου να πάνε σε συγκεκριμένους εργολάβους και προμηθευτές. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία  της πενταετίας (1-9-2014- έως 31-08-2019) που έχω επεξεργαστεί σε 33 εργολάβους και προμηθευτές πήγαν περίπου 6.500.000 !!!!!!ευρώ. 
2)-Την επανεκλογή του Δημάρχου κ Αποστολάκη και της Δημοτικής του ομάδας.
       Τους στόχους του πέτυχαν. Έριξαν όμως το καράβι στα βράχια. 

          Οι δύο παραπάνω πολιτικές σε συνδυασμό με την μη πλήρη (το γράφω όσο πιο ευγενικά μπορώ) λειτουργία του εισπρακτικού μηχανισμού του Δήμου οδήγησαν το Δήμο σε σχεδόν χρεοκοπία και στα πρόθυμα Επιτήρησης.  
           Σας ενημερώνω ότι ο Δήμος εισπράξεις είχε από τους συνεπείς Δημότες και από τους 420 σε σύνολο 8.000!!!! οφειλέτες που έσπευσαν και έκαναν ρύθμιση των οφειλών τους πληρώνοντας τη πρώτη δόση. 

Δείτε παρακαλώ τις συνεδριάσεις του ΔΣ με τελευταίο θέμα πάντα και σε όλες τις συνεδριάσεις μετά το Φλεβάρη.
Θέμα: "Περί αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019"
1)-Συνεδρίαση 2 Απριλίου 2019, ΑΔΑ ΩΟΛΤΩ6Ζ.
2)-Το Μάη δεν είχαμε συνεδρίαση του ΔΣ
3)-Συνεδρίαση 13  Ιουνίου 2019, ΑΔΑ ΩΨΠΜΩ6Ζ-Η2Χ.
4)-Συνεδρίαση 29 Ιουλίου 2019, ΑΔΑ 6ΟΖΘΩ6Ζ-52Ψ.
5)-Τον Αύγουστο δεν είχαμε συνεδρίαση του ΔΣ.
6)-Συνεδρίαση 30 Σεπτεμβρίου 2019, ΑΔΑ ΨΔΠ0Ο6Ζ-0ΙΑ.
           Κατά τα άλλα καθυστέρησαν τη ψήφιση του προϋπολογισμού του 2019 για την αποφυγή  των συνεχόμενων αναμορφώσεων του. Θαυμάστε την πολιτική τους και όχι μόνο αξιοπιστία. 

***********************
Αγαπητοί Αναγνώστες 
 Βεβαίως γνωρίζετε ότι όλα τα χρόνια που αρθρογραφώ έχω τονίσει τα παραπάνω.  Δυστυχώς δεν εισακούστηκα. 
       Δεν χρειάζεται να είναι κανείς Μαθηματικός για να κατανοήσει ότι χωρίς εισπράξεις και με κατασπατάληση των πόρων ο Δήμος θα πήγαινε στη σημερινή δυσχερή Οικονομική θέση. 

        Θυμίζω ότι ο Δήμαρχος κ. Αποστολάκης το Φθινόπωρο του 2014 μόλις ανέλαβε προχώρησε σε αυξήσεις των Δημοτικών τελών. Το ίδιο έκανε και δεύτερη φορά στη θητεία του αργότερα.  
      Οι πολιτικές ευθύνες και όχι μόνο των δύο Δημοτικών Αρχών που διοίκησαν το Δήμο ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ.

         Την 27η Ιουλίου 2017 έκανα μία αίτηση που πήρε αριθμό πρωτοκόλλου 9770 προς την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου με θέμα: "Ενημέρωση για θέματα αρμοδιότητας  της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου". Απόσπασμα είναι το παρακάτω:
        "Παρακαλώ να μου χορηγηθούν οι εισηγήσεις της Οικονομικής Υπηρεσίας προς το Δήμαρχο, τον Αρμόδιο Αντιδήμαρχο, την Οικονομική Επιτροπή ή το Δημοτικό Συμβούλιο για τον τρόπο  είσπραξης των οφειλών των Δημοτών προς το Δήμο που σε βάθος χρόνου ανέρχονται σε 5.500.000 ευρώ". 
     Προφανώς κτυπούσα το καμπανάκι του κινδύνου να οδηγηθεί ο Δήμος στην επιτήρηση. 

Σημείωση: Το 2019 έχουν ανέλθει σε 6.200.000 ευρώ περίπου.

           Στην αίτηση αυτή, Όχι απάντηση δεν πήρα, αλλά όπως με διαβεβαίωσε ο Προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας κ. Αδάμης η αίτηση αυτή ουδέποτε έφτασε στα χέρια του. Σας καλώ να βγάλετε τα συμπεράσματα σας.
-Όσοι έχετε το βιβλίο μου αυτά βρίσκονται στις σελίδες 349-350.

         Θεωρώ ότι η καταψήφιση του Απολογισμού του 2018 και η καταψήφιση του προϋπολογισμού του 2019 είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ για τους Δημοτικούς Συμβούλους στις δύο συνεδριάσεις του ΔΣ τη Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019. 
       Η Δημοτική Αρχή που χρεοκόπησε σχεδόν το Δήμο και τον οδηγεί ένα βήμα πριν την επιτήρηση δεν δικαιούται να έχει σωσίβια πολιτικής σωτηρίας από την Αντιπολίτευση στο σύνολο της. Δεν δικαιούται να ψάχνει πολιτικά θύματα στο χώρο της Αντιπολίτευσης. Δεν δικαιούται να ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα για το Δήμο. 
        Αν τολμά (πολιτικά βέβαια) ο Δήμαρχος κ. Αποστολάκης να φέρει στο ΔΣ  της Τετάρτης το απόσπασμα της ομιλίας του προεκλογικά στη Βόνιτσα τη Παρασκευή πριν το πρώτο γύρο των εκλογών του Μάη του 2019 σε ότι αφορά την Οικονομική κατάσταση του Δήμου.

    -Γιατί δεν προχώρησε ποτέ στη θητεία του στη προβλεπομένη από το νόμο ειδική συνεδρίαση του ΔΣ που συνηθίζεται να λέγεται λογοδοσία Δημάρχου και Δημοτικής Αρχής;

     Καλώ τους Δημοτικούς Συμβούλους σύσσωμης της Αντιπολίτευσης να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. 
      Θεωρώ ότι η καταψήφιση του Απολογισμού του 2018 και η καταψήφιση της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του 2019 είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ για τους Δημοτικούς Συμβούλους στις δύο συνεδριάσεις του ΔΣ τη Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019. 
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.
-Αυτόματα ο Δήμος οδηγείται σε γενικευμένο Διαχειριστικό και Οικονομικό Έλεγχο. Εκεί θα αποδίδουν τα τω Καίσαρι στον Καίσαρα και τα τω Θεώ στον Θεό.
-Θα υπάρξει Δημοτικός Σύμβουλος που θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή τη Δημοτική  Αρχή; ΟΨΟΜΕΘΑ.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ............

Δημοσιεύθηκε στις 23 October 2019 | 9:31 am


ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ: Δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ακτίου Βόνιτσας! -Ξανά ο Απολογισμός 2018 στο Δ.Σ. ο οποίος καταψηφίστηκε αλλά ακυρώθηκε απο την Αποκεντρωμένη!!

Δύο συνεδριάσεις -Ειδική και τακτική- του Δημοτικού Συμβουλίου Ακτίου Βόνιτσας θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019, στο Δημαρχείο Βόνιτσας.

Συγκεκριμένα:
Α.-Ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ακτίου Βόνιτσας στη Βόνιτσα, στις 23 Οκτωβρίου 2019, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00 με μοναδικό θέμα ημερήσιας διατάξεως: 
   1.-Έγκριση απολογισμού και ισολογισμού Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας για το οικονομικό έτος 2018, κατόπιν της με αρ. πρωτ. 221795/14-10-19 απόφασης ακύρωσης του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου  (Εισηγητής κ Βίτσας Δημήτριος).

      Να σημειώσουμε ότι ο Απολογισμός 2018 του δήμου θα συζητηθεί για δεύτερη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ηδη η δημοτική αρχή "μετρά" μια αποτυχημένη προσπάθεια όταν στην προηγουμένη συνεδρίαση, τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019, στο Δημοτικό Συμβούλιο, καταψηφίστηκε με 14-12 και δεν έγινε δυνατό να εγκριθεί ο απολογισμός-ισολογισμός. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

   Ωστόσο, η απόφαση ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη και επανέρχεται εκ νέου προς ψήφιση.(ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ)

............................................

   Β.-Επίσης, δημόσια τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα, στις 19:00, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων για 18 θέματα της ημερήσιας διάταξης............ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ 

1.-Περί συγκρότησης Επιτροπής «για την διεξαγωγή δημοπρασιών για εκποίηση ή εκμίσθωση πραγμάτων του Δήμου» έως 31/12/2019. (Εισηγητής κ. Βίτσας Δημήτριος) 
2.-Περί συγκρότησης  επιτροπής για την παραλαβή έργων έως 31/12/2019. (Εισηγητής κ. Πάντας Νικόλαος)
3.-Συγκρότηση Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας  (άρθρο 76 Ν.3852/2010). (Εισηγητής κ. Στούπας Θεόδωρος) 
4.-Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας για την Επιτροπή που αφορά στην παροχή εφάπαξ ειδικού βοηθήματος για την στήριξη καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω οφειλών. (Εισηγήτρια κ. Πανταζή Παναγιώτα)
5.-Ορισμός ενός εκπροσώπου του νέου ΦΟΔΣΑ με τον αναπληρωτή του, για την Επιτροπή Καταγραφής ακίνητης και κινητής περιουσίας των συγχωνευθέντων Συνδέσμων Διαχείρισης Σ.Α. 1ης , 2ης , 3ης, και 4ης, ΓΕΝ Αιτ/νιας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. (Εισηγητής Δήμαρχος)
6.-Τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας. (Εισηγητής κ. Βίτσας Δημήτριος) 
7.-Αίτημα συμμετοχής του Δήμου στους επόμενους θερινούς αγώνες των Διεθνών Παιδικών Αγώνων (International Children’s Games) που θα διεξαχθούν στην Ουγγαρία τον Ιούνιο του 2020- Αναμόρφωση προϋπολογισμού οικ. Έτους 2019. (Εισηγητής κ. Τσακάλης Κων/νος)
8.-Ορισμός εκπροσώπου με τον αναπληρωτή του για την τακτική Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες. (Εισηγητής κ. Βίτσας Δημήτριος) 
9.-Λήψη απόφασης για την άμεση επαναλειτουργία του  Ειδικού Δημοτικού Σχολείου της Βόνιτσας. (Εισηγητής κ. Μωραΐτης Επαμεινώνδας) 
10.-Αίτηση τροποποίησης και έγκρισης τεχνικής μελέτης για τη χρηματοδότηση πράξης με τίτλο : «ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΥΘΙΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΔΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗΣ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ» (Εισηγητής κ. Βίτσας Δημήτριος)
11.-1η Τροποποίηση Απόφασης υλοποίησης με ίδια μέσα του Υποέργου «ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ» με Α/Α 1 της Πράξης ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ και Κωδ. ΟΠΣ 5001935 του Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020». (Εισηγητής κ. Βίτσας Δημήτριος) 
12.-Ανάκληση της με αρ. 146/2019 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου περί ορισμού αιρετών αντιπροσώπων για συγκρότηση Διοικητικού Συμβουλίου του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 3ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Αιτωλ/νίας, ως προς το σκέλος των αναπληρωματικών εκπροσώπων του Συνδέσμου. (Εισηγητής κ. Στούπας Θεόδωρος)  
13.-Λήψη απόφασης για την τοποθέτηση ρυθμιστικής πινακίδας εισόδου - εξόδου επί της παραλιακής οδού Βόνιτσας έμπροσθεν της οικίας του Σουλιώτη Θωμά. (Εισηγητής κ. Πάντας Νικόλαος) 
14.-Ανανέωση εξουσιοδότησης Ταμία Δήμου Ακτίου Βόνιτσας για την πραγματοποίηση συναλλαγών με την Τράπεζα Πειραιώς. (Εισηγητής κ. Βίτσας Δημήτριος) 
15.-Ανανέωση εξουσιοδότησης Ταμία Δήμου Ακτίου Βόνιτσας για την πραγματοποίηση συναλλαγών με την Τράπεζα Eurobank. (Εισηγητής κ. Βίτσας Δημήτριος) 
16.-Εξουσιοδότηση Δημάρχου για υπογραφή υπεύθυνου λογαριασμού με την Τράπεζα της Ελλάδος. (Εισηγητής κ. Βίτσας Δημήτριος) 
17.-Ψήφισμα σχετικά με την Τουρκική Εισβολή στη Βόρεια Συρία. (Εισηγητής κ. Στούπας Θεόδωρος) 
18.-Περί αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019. (Εισηγητής κ. Βίτσας Δημήτριος) 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΤΟΥΠΑΣ    

* Επιπλέον στοιχεία για τις εισηγήσεις (αποφάσεις Επιτροπών, έγγραφα κλπ.) παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου ή στους αρμόδιους Υπαλλήλους. 


Δημοσιεύθηκε στις 23 October 2019 | 9:29 am


Βόνιτσα: η παραλιακή κωμόπολη στη νότια πλευρά του Αμβρακικού (φωτο)

          Η Βόνιτσα είναι κωμόπολη της Αιτωλοακαρνανίας με επίσημο πληθυσμό 4.703 κατοίκων, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011. Αποτελεί έδρα του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, ενώ υπήρξε έδρα του καποδιστριακού πρώην Δήμου Ανακτορίου, ο οποίος αριθμούσε 8.830 κατοίκους. Η Βόνιτσα είναι παραλιακή, κτισμένη στη νότια πλευρά του Αμβρακικού κόλπου σε υψόμετρο 10 μέτρων.
         Η σύγχρονη πόλη είναι χτισμένη πολύ κοντά στο αρχαίο Ανακτόριο, γι’ αυτό άλλωστε και η πρώην ονομασία του δήμου, έδρα του οποίου είναι η Βόνιτσα, ονομαζόταν Δήμος Ανακτορίου.........        Το αρχαίο Ανακτόριο ήταν σημαντική πόλη της Ακαρνανίας και ιδρύθηκε από τους Κορίνθιους το 630 π.X. Όπως και οι περισσότερες πόλεις της Ακαρνανίας παρήκμασε όταν οι Ρωμαίοι ίδρυσαν τη Νικόπολη στην απέναντι πλευρά του Αμβρακικού και ανάγκασαν τους κατοίκους της περιοχής να μεταφερθούν εκεί. Με τον καιρό, στα Βυζαντινά χρόνια η πόλη άκμασε ξανά, με το όνομα Βόνιτσα αυτή τη φορά και στο ακριβές σημείο όπου βρίσκεται σήμερα.
              Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η πόλη πέρασε για ένα μεγάλο διάστημα υπό τον έλεγχο των Βενετών, και συγκεκριμένα από το 1684 έως το 1797. 
        Το 1832 αποτέλεσε τμήμα του νέου Ελληνικού κράτους. Στις 4 Οκτωβρίου 1862, κατά την «Εξέγερση της Βόνιτσας», ο Θεοδωράκης Γρίβας ανέλαβε την αρχηγία επαναστατικής επιτροπής που προκάλεσε τελικά την εκθρόνιση του Όθωνα.
         Μερικά μόνο χιλιόμετρα ανατολικά από τη σημερινή Βόνιτσα, συγκεκριμένα στο ύψωμα «Αϊ -Λιάς», είχαν από παλιά εντοπιστεί τα ερείπια αρχαίας πόλης, η οποία ταυτίζεται πιθανώς με την Ηράκλεια, που μνημονεύεται από τον Πλίνιο (NH, IV, 4-5) στην παραλιακή ζώνη ανάμεσα στο Ανακτόριο και τον Εχίνο (από άλλους ερευνητές η Ηράκλεια ταυτίζεται με τα αρχαία ερείπια στη Ρούγα Παλιαμπέλων). 
       Κατά την αυτοκρατορική περίοδο, με την ίδρυση της Νικόπολης, φαίνεται ότι ένα μέρος των κατοίκων της Ηράκλειας συμμετείχε στον «συνοικισμό» της, ενώ οι υπόλοιποι μετακινήθηκαν προς τη θάλασσα και ίδρυσαν ένα νέο οικισμό στο ύψωμα του «Σωτήρα», που βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του όρμου της Βόνιτσας και στο οποίο διαπιστώθηκαν λείψανα ρωμαϊκού οικισμού.

Δείτε φωτογραφίες του Γιάννη Γιαννακόπουλου:

Δημοσιεύθηκε στις 23 October 2019 | 9:22 am


Αποκαταστάθηκε η μεγάλη βλάβη στην ύδρευση του Αστακού.

Αποκαταστάθηκε η μεγάλη βλάβη στον αγωγό που άφησε χωρίς νερό τον Αστακό...

ΒΙΝΤΕΟ........
        Πληροφορούμαστε ότι κατόπιν μεγάλων προσπαθειών, αποκαταστάθηκε η μεγάλη βλάβη στην ύδρευση του Αστακού και μόλις γεμίσουν οι δεξαμενές και το δίκτυο, η πόλη του Αστακού θα έχει νερό. 
    Αυτό αναμένεται να συμβεί σήμερα αργά το βράδυ.

Δημοσιεύθηκε στις 22 October 2019 | 10:02 pm


ΑΡΗΣ ΜΠΙΤΣΩΡΗΣ - ΠΟΙΗΣΗ: Η Τέχνη πήρε τ’ όπλο της στα χρόνια του ’40

         Με αφορμή την εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου: "Η Τέχνη πήρε τ’ όπλο της στα χρόνια του ’40", διαβάστε το ποίημα που έγραψε ο συμπατριώτης μας Άρης Μπιτσώρης:

ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ
Η ΤΕΧΝΗ ΠΗΡΕ Τ’ ΟΠΛΟ ΤΗΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ  ’40
του Άρη Μπιτσώρη 

Όταν ο μαύρος φασισμός μάς έστησε το βρόχι
αυτός ο ελεύθερος λαός απάντησε με ΟΧΙ.

Στην Πίνδο επάνω έτρεξε με το τουφέκι η νιότη
κι έπλεκε η μάνα και η αδερφή φανέλα στο στρατιώτη.

Κι όταν μας υποδούλωσαν του ναζισμού οι λύκοι
και την πατρίδα σκέπασε η σκοτεινιά κι η φρίκη,

του Έλληνα το ηθικό στιγμή δε θα λυγίσει
μ’ όλα τα μέσα θ’ αμυνθεί, αντίσταση θ’ αρχίσει.

Η λαϊκή αντίσταση ανάβει το μαγκάλι
εμπνέει τη διανόηση που παίρνει τη σκυτάλη......Κι η τέχνη σ’ όλες τις μορφές θα θάλλει, θα ανθίσει
στου αγωνιζόμενου λαού το πλάι θα βαδίσει.

Οι στιχουργοί, οι μουσικοί θα γράψουνε τραγούδια
στράτευσης κι όχι μοναχά γι’ αγάπες και λουλούδια.

Πάνω σε φόρμες έτοιμες τα πρώτα βήματά τους
Κι ύστερα τα βιώματα βγαλμένα απ’ την καρδιά τους.

Και η επιθεώρηση βγαίνει μπροστά κι εκείνη
να καταπέσει το ηθικό του κόσμου δεν αφήνει.

Θέατρο και στις γειτονιές απ' τον Βασίλη Ρώτα•
στην κατοχή άναψε ο Κουν της ράμπας του τα φώτα.

Οι ποιητές, οι συγγραφείς τολμούν και γράφουν έργα
και αψηφούν που στης ζωής ακροβατούν τη βέργα.

Του Παλαμά όταν έσβησε της ζήσης του η δάδα
στο φέρετρό του ακούμπησε ολόκληρη η Ελλάδα.

Πολλά αλλά και επίκαιρα τα έργα των ζωγράφων
και βέβαια πήρανε φωτιά οι πένες σκιτσογράφων,

σκίτσο και λόγο ευθύβολο εύστοχα συνδυάζουν
τα γεγονότα εύληπτα με χιούμορ παρουσιάζουν.

Τέχνη κι οι αφίσες που έμπαιναν σε τοίχους, μάντρες, φράχτες
σπουδαίο ρόλο έπαιξαν τότε και οι χαράκτες.

Το σινεμά δε σίγησε και η φωτογραφία
κράτησε εικόνες ζωντανές  κι άφησε ιστορία.

Κι αν βάλαν πλάτη για ισχυρό φρόνημα τότε οι τέχνες
το τότε εξακολουθεί να εμπνέει τους καλλιτέχνες.

********************

Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου: Η Τέχνη πήρε τ’ όπλο της στα χρόνια του ’40

      Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αθλητισμού- Πολιτισμού, το Τμήμα Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων και την Θεατρική Ομάδα Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου επιμελήθηκαν και παρουσιάζουν μία Μουσική – Καλλιτεχνική Διαδρομή της Τέχνης στα Χρόνια της Κατοχής .
      Το αφιέρωμα  θα ολοκληρωθεί με την προβολή της ταινίας «Ουζερί Τσιτσάνης» σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη. Το σενάριο είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη.

Είσοδος Ελεύθερη
Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019 –  Ώρα: 20:00
Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου, Μ. Αλεξάνδρου 57 – Τηλέφωνο: 2310 759766

    Τα χρόνια του ’40 ήταν χρόνια αδιανόητης φρίκης και στέρησης. Παράλληλα  όμως  ήταν και χρόνια  δημιουργικής πατριωτικής έμπνευσης και  ηρωισμού.
    Η Τέχνη αποδεικνύει ότι ακόμη και στις δυσμενέστερες περιόδους της ιστορίας γίνονται θαύματα.

Η Τέχνη πήρε τ’ όπλο της στα χρόνια του ‘40
Συμμετέχουν
Αφηγητές
Άρης Μπιτσώρης, Ρίτσα Γεωργιάδου

Πιάνο
Νίκος Πανδής

Κιθάρα – Τραγούδι
Μάριος Βουτυράκης

Τραγούδι
Κωνσταντίνα Γαλάνη, Μερόπη Γασπαράτου, Μαρίνα Ψειράκη, Νίκος Πανδής

Διδασκαλία Τραγουδιών
Κωνσταντίνα Γαλάνη
………………………..   ………………………
Συντελεστές:
Συγγραφή Ποιήματος  Η Τέχνη πήρε τ’ όπλο της στα χρόνια του ‘40
Άρης Μπιτσώρης

Σκηνοθετική Επιμέλεια
Ρίτσα Γεωργιάδου

Σκηνογραφική και Ενδυματολογική Επιμέλεια
Χριστίνα Μανώλα

Μοντάζ Οπτικοακουστικού Υλικού  και Προβολή της Παρουσίασης
Εύα Βασιλού

Ήχος – Οπτικοακουστικά Μέσα – Μοντάζ
Απόστολος Κύρου

Φώτα
Νίκος Χριστοφορίδης

Περισσότερα:Δημοσιεύθηκε στις 22 October 2019 | 10:02 pm


Το ταμειακό υπόλοιπο του Δήμου Ξηρομέρου και οι πικρές αλήθειες.

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής 18 Οκτωβρίου, ο πρώην Δήμαρχος κ. Ερωτόκριτος Γαλούνης, παρουσίασε έγγραφο από την Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Ξηρομέρου, σύμφωνα με το οποίο το ταμειακό υπόλοιπο του Δήμου είναι στα 1.007.981,33 €..... 
Πάνω σε αυτό το έγγραφο στήριξε μία επιχειρηματολογία, ότι παρέδωσε ένα Δήμο σε καλή οικονομική κατάσταση, ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει και ότι ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Τριανταφυλλάκης κακώς σε συνέντευξη του σε τοπικά μέσα αναφέρεται σε ένα Δήμο οικονομικά κατεστραμμένο. 

Το έγγραφο της Ταμειακής Υπηρεσίας που παρουσίασε ο κ. Γαλούνης, με το ταμειακό υπόλοιπο τέλη Αυγούστου του 2019. 
Ας εξηγήσουμε όμως μερικά πράγματα για αυτούς που δεν ξέρουν και δεν καταλαβαίνουν μερικές λεπτομέρειες του εγγράφου. 
Στο έγγραφο που προσκόμισε ο κ. Γαλούνης, το οποίο είναι ακριβέστατο, πράγματι το ταμειακό υπόλοιπο είναι στα 1.007.981,33 €, όμως από αυτά τα 822.180,74 € είναι τα έκτακτα ειδικευμένα, που σημαίνει ότι είναι για αποκλειστική χρήση έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και πουθενά αλλού δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Τα Τακτικά και τα Έκτακτα ανειδίκευτα, που αυτά είναι τα χρήματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Δήμος για την καθημερινή του λειτουργία, είναι συνολικά μόνο 185.800,59 €, όταν είναι γνωστό, ότι μόνο για την μισθοδοσία και τις ασφαλιστικές εισφορές και τίποτα άλλο, χρειάζονται περί τα 70.000 € τον μήνα. 
Η παρουσίαση του συγκεκριμένου εγγράφου και η επιχειρηματολογία του κ. Γαλούνη, ήταν η αιτία που εξόργισε τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Τριανταφυλλάκη, ο οποίος κατακεραύνωσε τον κ. Γαλούνη για αυτά που παρουσιάζει παραπλανώντας και αποκρύπτοντας τα καθημερινά απαιτητά χρέη της θητείας του, που σωρηδόν έρχονται κάθε μέρα με διαταγές πληρωμής για προφορικές εργασίες, για χρέη στην ΔΕΗ κλπ. 
Εμείς επειδή τυγχάνει να θυμόμαστε καλά και να κρατάμε αρχείο, σας παρουσιάζουμε το ακριβώς αντίστοιχο έγγραφο τον Σεπτέμβριο του 2014 από την Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου, για το τι ταμειακό υπόλοιπο παρέλαβε ο κ. Γαλούνης. 

Το έγγραφο της Ταμειακής Υπηρεσίας με το ταμειακό υπόλοιπο τέλη Αυγούστου του 2014. 
Στο έγγραφο αυτό το ταμειακό υπόλοιπο είναι στα 2.021.166,91 €, με 1.481.166,09 € να είναι τα έκτακτα ειδικευμένα που σημαίνει ότι είναι για αποκλειστική χρήση έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα Τακτικά και τα Έκτακτα ανειδίκευτα που παρέλαβε τότε ο κ. Γαλούνης ήταν συνολικά 540.000,82 €, τριπλάσιο ποσό από αυτό που τώρα παραδίδει ο κ. Γαλούνης. 

mytikaspress

Δημοσιεύθηκε στις 22 October 2019 | 8:48 pm


ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΕΝΤΑΥΡΟ ΑΣΤΑΚΟΥ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ TAEKWONDO ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ Η ΑΘΛΗΤΡΙΑ ΠΑΠΑΖΩΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 4 ΝΙΚΗΦΟΡΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ


Την 18-20 Οκτωβρίου 2019 διεξήχθη στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην πόλη της Χαλκίδας το ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ TAEKWONDOGREECE OPEN TOURNAMENT 2019 στο οποίο συμμετείχαν 800 αθλητές από 31 χώρες του κόσμου.....

Σε αυτό το μεγάλο αθλητικό γεγονός για τη χώρα μας στο ολυμπιακό άθλημα του TAEKWONDO συμμετείχε και ο μαχητικός σύλλογος της πόλης του Αστακού μόνο με την αθλήτρια ΠΑΠΑΖΩΗ Δέσποινα. Η αθλήτρια του ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ καθοδηγούμενη από τον Δάσκαλό της κ. ΜΑΡΙΝΟ Γεώργιο, κατάφερε να κερδίσει 4 αγώνες και να ανεβεί στο πρώτο σκαλί του βάθρου σε ένα τόσο απαιτητικό διεθνές πρωτάθλημα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πριν από ένα μήνας η Δέσποινα μαζί με την αθλήτρια ΜΑΥΡΙΑΚΑ Παναγιώτα είχαν κατακτήσει την 5ηθέση στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα TAEKWONDO, που είχε διεξαχθεί στην Βουλγαρία.

Αυτό δείχνει την σταθερότητα και την ανοδική πορεία που έχουν οι αθλητές του Αστακιώτικου Συλλόγου, οι οποίοι πρωταγωνιστούν τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο, γράφοντας την δική τους ιστορία με τον καλύτερο τρόπο, ανεβάζοντας την πόλη ψηλά στον αθλητικό χάρτη.

Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις τρέχουν για τον ΚΕΝΤΑΥΡΟ, αφού σε μικρό χρονικό διάστημα θα συμμετέχει σε αγώνες τόσο στο TAEKWONDO όσο και στο KICK BOXING.

Με την ευκαιρία της δημοσίευσης ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ευχαριστεί όλους για την στήριξη, όπως επίσης και για την προσέλευση καινούργιων αθλητών, η οποία συνεχίζεται και στα δύο αθλήματα που καλλιεργεί το TAEKWONDO και το KICK BOXING.

Ευχαριστούμε!


Δελτίο Τύπου

ΑΜΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΑΣΤΑΚΟΥ


Δημοσιεύθηκε στις 22 October 2019 | 8:26 pm


Επανεξελέγη Πρόεδρος η ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - Η σύνθεση του νέου Προεδρείου του Συλλόγου Παλαίρου "ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ"

           Μετά τις εκλογές της Κυριακής 20 Οκτωβρίου 2019, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαίρου Άγιος Δημήτριος" συγκροτήθηκε σε σώμα. 
      Η εξαιρετικά δραστήρια Στέλλα Παπαδοπούλου (επαν)εξελέγη πρόεδρος. Η Στέλλα Παπαδοπούλου συνέβαλε στην αναβάθμιση του συλλόγου με πρωτοπόρες και πολύμορφες δράσεις και η προσφορά της εκτιμήθηκε από τα μέλη, τα οποία την εξέλεξαν πρόεδρο για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Το νέο Δ.Σ. είναι:
Πρόεδρος: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ
Αντιπρόεδρος: ΜΠΙΤΣΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Γεν. Γραμματέας: ΧΡΥΣΟΥΛΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ
Ταμίας: ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
Αναπλ. Γραμματέας: ΤΑΝΤΑΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ.......     Η νέα πρόεδρος Στέλλα Παπαδοπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Σαν πρόεδρος του συλλόγου σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την προτίμηση σας να είμαι για δεύτερη φορά πρόεδρος. Μια θέση δύσκολη αλλά και ταυτόχρονα τιμητική. Σας ενημερώνουμε λοιπον ότι θα συνεχίσουμε το έργο μας με όσες δυσκολίες και να ερθουν εξάλλου εμεις μόνο τα δύσκολα ξέρουμε. Ευχαριστούμε πολύ"

Καλή επιτυχία στο έργο τους!

Δημοσιεύθηκε στις 22 October 2019 | 8:11 pm


Εορτή του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο ΑΚΤΙΟΥ

            Ο εορτασμός του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχαγγέλου Μιχαήλ, θα είναι τετραήμερος και θα διαρκέσει από την Πέμπτη 7 έως Κυριακή 10 Noεμβρίου 2019.

       Στη ΜΥFOBAKTION θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:
      -Από την Πέμπτη 7 έως την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, θα λειτουργεί στατική και φωτογραφική έκθεση αεροσκαφών και άλλων οπλικών συστημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας. Ειδικευμένο προσωπικό θα παρέχει πληροφορίες για τα εκθέματα.
    -(ΜΟΝΟ) Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019, και ώρα 10:30, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση επισήμων προσκεκλημένων στο χώρο έκθεσης της Μονάδος.

Η Μονάδα θα είναι επισκέψιμη για το κοινό τις εξής ημέρες και ώρες:
– Την Πέμπτη 7, το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, από 09:00 έως 17:00
– Ενώ την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019, από 13:00 έως 17:00

Δημοσιεύθηκε στις 22 October 2019 | 6:33 pm


Χρονιά των υδατοδρομίων το 2020 – Αναμένεται αδειοδότηση για την Αμφιλοχία

Σε επίσπευση των διαδικασιών για την αδειοδότηση και τη λειτουργία υδατοδρομίων στη χώρα, προχωρά το υπουργείο Μεταφορών.
Στόχος είναι το καλοκαίρι του 2020, να υπάρχει ένα σημαντικό δίκτυο αδειοδοτημένων υδατοδρομίων, κάτι που θα επιτρέψει στα υδροπλάνα να ανοίξουν και πάλι τα φτερά τους στην Ελλάδα, έπειτα από παλινωδίες 15 ολόκληρων χρόνων!

Στο πλαίσιο αυτό ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος, προχώρησε στη δημοσίευση απόφασης στη «Διαύγεια» για τη σύσταση Ομάδας Εργασίας για την επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των υδατοδρομίων.
Έργο της Ομάδας Εργασίας είναι η επεξεργασία της δευτερογενούς νομοθεσίας,  προκειμένου να καταστεί εφικτή η αδειοδότηση των υδατοδρομίων και η ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων στη χώρα, όπως σχετικά προβλέπει η υφισταμένη νομοθεσία περί ανάπτυξης υδατοδρομίων.

Η Ομάδα Εργασίας έχει ως ειδικό αντικείμενο:

 1. Την επεξεργασία, τη σύνταξη και την εισήγηση της δευτερογενούς νομοθεσίας για την ανάπτυξη των υδατοδρομίων, υπό μορφή παραδοτέων προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
 2. Τον διυπουργικό συντονισμό και τη συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ή άλλων υπουργείων που εμπλέκονται στα θέματα ανάπτυξης των υδατοδρομίων, με σκοπό τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών για την κατάρτιση του δευτερογενούς πλαισίου.
 3. Την παροχή υποστήριξης με κάθε άλλη ενέργεια απαραίτητη για τη θέση σε εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τα υδατοδρόμια (π.χ. σύνταξη πρότυπων αποφάσεων αδειοδότησης, διαχείριση παραβόλων κ.λπ.).
Η ομάδα εργασίας θα συγκροτηθεί από στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τα οποία διαθέτουν τεχνογνωσία και εμπειρία σε θέματα αδειοδότησης εγκαταστάσεων, καθώς και στην κατάρτιση δευτερογενούς νομοθεσίας, ενώ η γραμματειακή της υποστήριξή της θα γίνει από υπάλληλο της αρμόδιας Διεύθυνσης Ανάπτυξης Μεταφορών του υπουργείου.
Στόχος είναι το έργο της να ολοκληρωθεί εντός 3 μηνών από τη σύστασή της, ενώ τον ορισμό των μελών της ομάδας θα αναλάβει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Οι νέοι άξονες

Ήδη, στο υπουργείο Μεταφορών έχουν τεθεί οι πρώτοι άξονες των παρεμβάσεων που θα γίνουν, προκειμένου ο υφιστάμενος νόμος για την αδειοδότηση των υδατοδρομίων να γίνει πιο λειτουργικός και περισσότερο φιλικός απέναντι στις επενδύσεις.
Στο οποίο πλαίσιο αυτό, θα ενσωματωθούν οι απαραίτητες τροποποιήσεις, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα  τα σχέδια των εταιρειών και να αρχίσουν να πετούν τα υδροπλάνα.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπει μεταξύ άλλων, τη λειτουργία υδατοδρομίων  και στις λίμνες, θα επαναφέρει τη δυνατότητα στους ιδιώτες επενδυτές να επενδύουν σε υδατοδρόμια, θα διευκολύνει την εκπαίδευση και θα δίνει το δικαίωμα να ιδρύουν υδατοδρόμια τα ξενοδοχεία που έχουν δικές τους μαρίνες, όπως και τα ιδιωτικά λιμάνια και οι ιδιωτικές μαρίνες. Επίσης, θα μειώνει τον αριθμό των ατόμων της αρμόδιας Επιτροπής Επιθεώρησης Υδατοδρομίων από 9 σε 4 άτομα, ώστε οι έλεγχοι για τις αδειοδοτήσεις να γίνονται γρηγορότερα.
Ειδικότερα, το σχέδιο που ήδη ετοιμάζεται, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει:
 • Άδεια υδατοδρομίου (ίδρυσης ή λειτουργίας ή ίδρυσης και λειτουργίας) χορηγείται σε Δημόσιο Φορέα, σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, σε ενώσεις προσώπων, καθώς και σε φυσικά πρόσωπα.  Με κοινή απόφαση των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής χορηγείται άδεια ίδρυσης ή άδεια λειτουργίας ή άδεια ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίου. Για υδατοδρόμιο σε λίμνη άδεια χορηγείται αποκλειστικά με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Για χορηγούμενη άδεια σε ΠΟΤΑ, σύνθετα τουριστικά καταλύματα και τουριστικούς λιμένες,  την απόφαση συνυπογράφει και ο Υπουργός Τουρισμού.
 • Η άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου και η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίου είναι αορίστου διάρκειας. Η άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου ανανεώνεται με όμοια απόφαση, κατόπιν προσκόμισης στο Τ.Ε.Μ. της νέας σύμβασης υδατοδρομίου και επικαιροποιημένων όλων των νομιμοποιητικών εγγράφων του κατόχου της άδειας λειτουργία. Η χορηγηθείσα άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου έχει διάρκεια ισχύος της άδειας λειτουργίας υδατοδρομίου ίση με τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης υδατοδρομίου, και δεν μπορεί να είναι μικρότερη των πέντε (5) ετών.
 • Για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων σε υδατοδρόμια, προβλέπεται ότι η δημιουργία υδατοδρομίων μπορεί να υπαχθεί στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 1 του ν. 3894/2010 (Α΄204). Η δημιουργία υδατοδρομίων μπορεί να υπαχθεί στο πλαίσιο των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
 • Στα υδατοδόμια επιτρέπεται η πραγματοποίηση πτήσεων εσωτερικού ή και εξωτερικού. Στα υδατοδρόμια που πραγματοποιούν πτήσεις εξωτερικού, επιτρέπεται η πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων προς και από χώρες που έχουν κυρώσει και εφαρμόζουν τη Συνθήκη Σένγκεν, εφόσον έχει διασφα­λιστεί η δυνατότητα της διενέργειας των κατά νόμο προβλεπόμενων ελέγχων. Πτήσεις από και προς χώρες που δεν έχουν κυρώσει τη Συνθήκη Σένγκεν, πραγματοποιού­νται μέσω Διεθνούς Αερολιμένα ή Αερολιμένα ή Λιμένα ή υδατοδρομίου.
 • Ο φορέας λειτουργίας υδατοδρομίου θα καθορίζει τα τιμολόγια των υπηρεσιών που παρέχονται από αυτόν για τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης υδροπλάνων και επιβατών. Ο σχετικός τιμοκατάλογος υπηρεσιών κοινοποιείται στο Τ.Ε.Μ., στην εποπτική αρχή τελών αερολιμένων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (Ρ.Α.Λ.), στη Δημόσια Αρχή Λιμένων (Δ.Α.Λ.) και στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών.Για κάθε επιβάτη που αναχωρεί από υδατοδρόμιο η εταιρεία υδροπλάνων η οποία πραγματοποιεί τις πτήσεις καταβάλλει τέλος υπέρ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ίσο με το πέντε τοις εκατό (5%) του καθαρού ναύλου που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο δρομολόγιο. Το ίδιο ποσό καταβάλλεται για κάθε επιβάτη και στην περίπτωση ολικής ναύλωσης αεροσκάφους, ανεξάρτητα από το ποσό που έχει καταβληθεί.

Οι αδειοδοτήσεις

Έως το καλοκαίρι του 2020 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση αρκετών υδατοδρομίων, τα οποία θα ανήκουν στα λιμενικά ταμεία:
 • Αιγαίο: 8  υδατοδρόμια  σε Κάλυμνο, Λέρο, Λειψούς, Σύρο, Πάρο, Νάξο, Μήλο και Αμοργό.
 • Ιόνιο: 8 υδατοδρόμια σε Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Ζάκυνθο Μεγανήσι και σε Κέρκυρα, Παξούς και Πάτρα.
 • Εύβοια: Σε Κύμη, Κάρυστο, Αιδηψό και Χαλκίδα.
 • Σποράδες: Σε Σκόπελο, Αλόννησο και Σκύρο.
 • Άλλες περιοχές: Σε Λουτράκι, Πάτμο, Τήνο, Ελευσίνα, Αμφιλοχία, Σητεία, Καλαμάτα, Καμμένα Βούρλα και Βόλο.
tanea.gr

Δημοσιεύθηκε στις 22 October 2019 | 5:29 pm


Μεσολόγγι: Αλετράς: Τι λες μωρέ μπανιέρα; – Καραπάνος: Ντροπή σας (VIDEO)

Μεσολόγγι: Αλετράς: Τι λες μωρέ μπανιέρα; – Καραπάνος: Ντροπή σας (VIDEO)

 

 aixmi-news.gr

Δημοσιεύθηκε στις 22 October 2019 | 5:27 pm


Αγρίνιο: Οι γυναίκες στέλνουν μήνυμα για τον Καρκίνο του Μαστού

Στις 25 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Μαστού και ώρα 11:00 πμ στη Πλατεία Δημοκρατίας όλες οι γυναίκες θα δώσουμε το ισχυρό μήνυμα
ΜΑΘΕ _ ΠΡΟΛΑΒΕ. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ

Δημοσιεύθηκε στις 22 October 2019 | 5:23 pm


Κριτική στη Δημοτική Αρχή ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΤΑΪΚΟ

           Μέσα από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο γιατρός Παναγιώτης Στάϊκος και επικεφαλής της δημοτικής Παράταξης Αναζωογόνηση Ξηρομέρου, ασκεί κριτική στη Δημοτική αρχή Ξηρομέρου και αναλυτικά τονίζει: 

Συμμαζέψετε αυτή την βουρκίλα, η οποία σας έχει σφιχταγκαλιάσει και τείνει να καταστεί το μακρύ χέρι της εξουσίας...

Κύριε Δήμαρχε
        Σκοπεύετε να συμμαζέψετε αυτή την βουρκίλα, η οποία σας έχει σφιχταγκαλιάσει και τείνει να καταστεί το μακρύ χέρι της εξουσίας και εσείς ο καθοδηγητής της;;;;!!!!
           Θα πρέπει να αντιληφθείτε και εκείνοι, αλλά και εσείς πως στις Δημοκρατίες υπάρχει η συμπολίτευση αλλά και η αντιπολίτευση, των οποίων οι ρόλοι είναι διακριτοί και εμείς αυτούς τους δύο μήνες έχουμε επιδείξει την μέγιστη δυνατή συναίνεση, βάζοντας πλάτη όταν κάποιες φορές βρεθήκατε στα δύσκολα, ουχί υπαιτιότητα μας, αλλά γιατί εσείς δεν είχατε φροντίσει ή δεν είχατε προνοήσει έγκαιρα γι' αυτά.
     Για το θέμα του νερού αυτές τις ημέρες, όχι απλά δεν λειτουργήσαμε με λαϊκισμό (άκρα του τάφου σιωπή), αλλά σας είχαμε κάνει αίτηση πάνω από ένα μήνα.    
-Άκου εκεί;;;!!!
      Να μας χαρακτηρίσει ο Υπόκοσμός σας βουρκίλα, γιατί τολμήσαμε και χαρακτηρίσαμε εκείνον τον καταστροφέα ως σκαστούρι.
-Γιατί είπαμε ψέματα;
-Δεν είναι σκαστούρι;
      Ολοκλήρωσαν με αυτό τον θρυματισμό των κλαριών ή πήγαν στον Μαραθιά και τα έκαψαν;
-Θαυμάστε τις φωτογραφίες από το κάψιμο!!!!
         Ή επειδή δυο μήνες δεν ανοίξαμε το στόμα μας, μας θεωρείτε και ως νοητικά καθυστερημένους, βρίζοντάς μας και από πάνω, αφού με απύθμενο θράσος και εντελώς ανερυθρίαστα μας χαρακτηρίσατε ως βουρκίλα του Ξηρομέρου και ότι μας κάνατε κιμά στις εκλογές!!!!
Ντροπή σας αναιδείς.!!!!.........

    
         Εάν πηγαίναμε με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική και υποβάλαμε μια μήνυση, εκτός του ποινικού θέματος θα έπεφτε και πρόστιμο 45.000 ευρώ στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, αφού η Πρόεδρος κυρία Γριτσίπη, με την οποία με συνδέει μακροχρόνια οικογενειακή φιλία και αυτό το διάστημα κάνει πολύ φιλότιμες προσπάθειες, δεχόμενη εσωτερικό πόλεμο και υπονόμευση, δεν έχει καμία ευθύνη γι' αυτό το θέμα!!!!

         Εμείς στο πρόγραμμα μας λέγαμε και φαίνεται ευκρινέστατα, ότι θα προμηθευόμαστε μεγάλο αυτοκίνητο – καταστροφέα.
   Και στους πονηρούληδες που είπαν, γιατί δεν τον προμηθευτήκαμε εμείς, η απάντηση είναι σαφής:
       Γιατί δεν προλάβαμε να το πάρουμε, αφού πήραμε 12 άλλα μηχανήματα και αυτοκίνητα (είδατε το μεγάλο πυροσβεστικό – υδροφόρα και τα ταχείας επέμβασης MAZDA πυροσβεστικά, τα οποία μετέφεραν νερό στα καταστήματα και σε κάποια σπίτια με την έλλειψη νερού τόσες ημέρες).
          Ας πάρει τώρα και ο κύριος Τριανταφυλλάκης τον μεγάλο καταστροφέα, ένα γρέιτερ και άλλα 10 μηχανήματα και τότε θα με ξεπεράσει σε έργο και πραγματικά θα αισθανθώ πολύ όμορφα, γιατί εγώ είμαι  γεμάτος από την ζωή μου και όχι ένα κομπλεξικό ανθρωπάκι, που να θέλω να αποτύχει η νέα Δημοτική αρχή, για να φαίνεται μόνο το έργο το δικό μου!!!!
-Αλλά πως;
    -Αφού πρέπει να εξοφληθούν τα προεκλογικά γραμμάτια για να πάρουμε (4) τέσσερις ειδικούς συμβούλους!!!   
         Δεν θα πρέπει να ξεχνούν, ότι αυτό μπορεί μεν να είναι νόμιμο και να μην συνιστά κλοπή Δημοσίου χρήματος, δεν είναι όμως ηθικό, σε δύσκολους καιρούς οικονομικά όπως επικαλούνται κάποιοι, να διατίθεται ένα τόσο μεγάλο ποσόν, αφού ο κάθε ειδικός συνεργάτης θα στοιχίζει μικτά περίπου 2.000 ευρώ μικτά και καθαρά περίπου 1.300 ευρώ τον μήνα (όσα παίρνει ο Αρχηγός της Αεροπορίας, ο οποίος έχει θέσει σε κίνδυνο την ζωή του δεκάδες φορές, για να υπηρετήσει με αυταπάρνηση την Πατρίδα) δηλαδή στην τετραετία το κόστος για το Δήμο Ξηρομέρου θα είναι περίπου 400.000 ευρώ. Μην φοβάστε και σας έπιασε τόσο μεγάλη πρεμούρα, δεν διαμαρτύρονται τα προεκλογικά γραμμάτια, αυτά έκαναν την δουλειά τους με τα ψηφαλάκια!!!!

         Εμείς έχουμε πει,  ότι θα ψηφίσουμε τον Προϋπολογισμό η νέα Δημοτική Αρχή, με την προϋπόθεση η νέα Δημοτική Αρχή ότι θα έφερναν στον προϋπολογισμό σε αντίστοιχους κωδικούς τα ποσά, για να γίνει η εκτέλεση των πάρα κάτω έργων και προμηθειών με Δημοπρασία.
Δηλαδή να γίνει με δημοπρασία:
1)-Ο καθαρισμός των κοινόχρηστων, πέραν αυτού που γίνεται από τους μονίμους υπαλλήλους του Δήμου.
2)-Ο καθαρισμός των Νεκροταφείων του Δήμου.
3)-Ο καθαρισμός των Δεξαμενών ύδρευσης δύο φορές τον χρόνο και όποτε άλλοτε χρειαστεί του Δήμου .
4)-Η Προμήθεια των υλικών ύδρευσης  του Δήμου.
5)-Προμήθεια ελαστικών των αυτοκινήτων και μηχανημάτων του Δήμου.

        Γιατί με αυτά θα έχει εξασφαλιστεί η διαφάνεια και η προστασία ενός αρκετά μεγάλου ποσού από το Δημόσιο Χρήμα, για τα οποία φαντάζομαι, ότι θα συμφωνεί και η πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής.
          Εμείς είπαμε πως για (6) έξι μήνες δεν πρόκειται να κάνουμε καμιά κριτική (και οι  φωτογραφίες με τα κλαριά που υπάρχουν πολλές δεκάδες σε όλη την πόλη, δεν έχουν τον χαρακτήρα της καταγγελίας), αλλά για να φανεί, πως και αυτά θα πάνε για κάψιμο στον Μαραθιά, όπως πήγαν και εκείνα στα οποία υπήρχε το μηχάνημα και οι χειριστές του.!!!!
         Σιωπή λοιπόν ή μαζέψτε αυτόν τον υπόκοσμο, που σας σφιχταγκαλιάζει και θέλει να έχει το μακρύ του χέρι απλωμένο στην άσκηση –νομή της εξουσίας.  

Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Αστακός 22/10/2019

Dr. Παναγιώτης Στάικος
Επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης Αναζωογόνηση Ξηρομέρου

Υ.Γ: Κύριε Δήμαρχε
αν σε ένα – ενάμισι χρόνο δεν έχετε προμηθευτεί πραγματικό καταστροφέα –θρυμματιστή  κλαριών εμείς δεν θα χρειαστεί να κάνουμε τίποτα, αφού θα σας καλέσουν αι Αρμόδιαι Αρχαί λέγοντας σας πάρε και αυτή πάρε και εκείνη:
Διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις...


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Δημοσιεύθηκε στις 22 October 2019 | 3:24 pm


Τα ονόματα των 1.500 Ειδικών Φρουρών που διορίζονται στην Αστυνομία – 55 στην Αιτωλοακαρνανία

        Τα ονόματα των 1.500 Ειδικών Φρουρών που προσλαμβάνονται στην ΕΛ.ΑΣ. δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΟΙ 55 ΕΙΔΙΚΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ (ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ) 
  .....................

    
     Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην Ελληνική Αστυνομία προσλαμβάνονται ως Ειδικοί Φρουροί, οι κατωτέρω χίλιοι τετρακόσιοι ογδόντα οκτώ (1.488) ιδιώτες/ιδες (άνδρες-γυναίκες), που περιλαμβάνονται στον από 04-10-2019 τελικό αναμορφωμένο πίνακα πληρούντων τα προσόντα κατά φθίνουσα σειρά μορίων του διαγωνισμού πρόσληψης Ειδικών Φρουρών έτους 2019, και κρίθηκαν ΙΚΑΝΟΙ/ΕΣ στις προκαταρκτικές εξετάσεις.

          Υπενθυμίζεται πως η πρόσληψη των 1.500 Ειδικών Φρουρών ήταν από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης στην προσπάθεια καταπολέμησης της εγκληματικότητας.

Διαβάστε ΕΔΩ το ΦΕΚ με όλα τα ονόματα

Δημοσιεύθηκε στις 22 October 2019 | 2:06 pm


Θεολογική Ημερίδα για την αυτοκτονία στο Παναιτώλιο


«Η αυτοχειρία ως πρόκληση προς το σύγχρονο

θεολογικό και εκκλησιαστικό λόγο»Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Θεολογική Ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας και το Παράρτημα Αιτωλοακαρνανίας της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων και είχε θέμα: «Η αυτοχειρία ως πρόκληση προς το σύγχρονο θεολογικό και εκκλησιαστικό λόγο»......

Η Ημερίδα έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Ιερού Ησυχαστηρίου των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης της Ιεράς Μητροπόλεως στο Παναιτώλιο, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 10:30’.

Προηγήθηκε η ακολουθία του Όρθρουκαι η Θεία Λειτουργία, καθώς και το ετήσιο αρχιερατικό μνημόσυνο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, κατά το οποίο μνημονεύθηκαν κατ’ όνομα οι κεκοιμημένοι θεολόγοι – μέλη του Παραρτήματος, καθώς και τα μέλη των Συλλόγων Ιεροψαλτών Αιτωλίας και Ακαρνανίας «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος» και Φίλων του Αγίου Όρους «Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός».

Μετά τη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε τρισάγιο στο τάφο του μακαριστού κτίτορος του Ιερού Ησυχαστηρίου αρχιμ. Θεοκλήτου Ντζάθα.

Οι εργασίες της Ημερίδος ξεκίνησαν με τον χαιρετισμό του προέδρου του τοπικού παραρτήματος Θεολόγων κ. Σπυρίδωνος Παπαθανασίου και μια σύντομη αναφορά στο θέμα από το προεδρείο της Ημερίδος, το οποίο αποτελούνταν από τους Θεολόγους – τ. Λυκειάρχες  κ. Ιωάννη Κωστάκη και Φώτιο Μάλαινο.

Ακολούθως παρουσιάστηκε η πρώτη εισήγηση από τον ελλογιμώτατο κ. Μιλτιάδη Βάντσο, Αναπληρωτή Καθηγητή Χριστιανικής Ηθικής και Βιοηθικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Αυτοχειρία: Ο ηθικός προβληματισμός και η χριστιανική προσέγγιση».

Ο ελλογιμώτατος Καθηγητής, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το φαινόμενο της αυτοχειρίας είναι διαχρονικό και καταγράφεται σχεδόν σε κάθε εποχή και κοινωνία. Ο περιορισμός, όμως, του ανθρώπου στην ατομικότητά του, η αποδυνάμωση των οικογενειακών, συγγενικών και φιλικών δεσμών, καθώς και η έμφαση που δίνεται στην εποχή μας στην αυτονομία του ανθρώπου, φαίνεται να ευνοούν και να ενισχύουν την τάση να καθορίζει ο άνθρωπος το τέλος της ζωής του. Η αυτοκτονία και ευθανασία ως μορφή υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, προβάλλονται συχνά ως πράξεις ελευθερίας που οδηγούν σε έναν αξιοπρεπή θάνατο. Αντιθέτως, η χριστιανική διδασκαλία καθορά τη ζωή ως ένα πολύτιμο δώρο του Θεού, το οποίο καλείται ο άνθρωπος να διαχειριστεί με πίστη και εμπιστοσύνη προς Αυτόν και προβάλλει την εν Χριστώ αγάπη και ελπίδα. Αντιμετωπίζει την αυτοκτονία ως πράξη που εκφράζει όχι την πραγματική ελευθερία, αλλά την απελπισία και ένα τραγικό αδιέξοδο. Δεν υποτιμά τις οδύνες και δυσκολίες της ζωής, αλλά τις νοηματοδοτεί στη συνάφεια της εν Χριστώ ζωής και διδάσκει την αγάπη και τη συμπαράσταση σε κάθε αναξιοπαθούντα.

Τη δεύτερη εισήγηση που είχε θέμα: «Η αυτοκτονία και η πρόληψή της από την πλευρά της ποιμαντικής θεολογίας», ανέπτυξε ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Μελισσάρης, Διδάκτωρ Ποιμαντικής Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο π. Αθανάσιος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η ανθρώπινη ζωή στην καθημερινότητα δεν φείδεται προβλημάτων και τραγωδιών που ενδεχομένως οδηγούν περιστασιακά στο αυτοπροκαλούμενο τέλος. Η αυτοκτονία είναι μια από τις κορυφαίες δέκα αιτίες θανάτου στον βιομηχανικό κόσμο. Στην Ελλάδα έχουμε μια άνευ προηγουμένου αύξηση στα ποσοστά αυτοκτονιών. Τα συναισθήματα της απελπισίας που οδηγούν στην αυτοκτονία, προκαλούνται και επιδεινώνονται περαιτέρω από την μοναξιά και την κοινωνική και πνευματική τελμάτωση. Η αποκατάσταση της σχεσιακότητας, τόσο σε σχέση με τους συνανθρώπους, όσο και με το Θεό, μπορεί να δράσει ως θετικός καταλύτης που ενισχύει τη θεραπευτική διαδικασία για την περαιτέρω αποθάρρυνση της αυτοκτονίας. Η Ποιμαντική Ψυχολογία, από το πλήθος των Σχολών Ψυχολογίας και των ψυχοθεραπευτικών τεχνικών, μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα αξιοποιώντας τις μεθόδους της συστημικής και υπαρξιακής ψυχοθεραπείας όπως αυτές απαντώνται και στην ελληνική πατερική σοφία και πρακτική.

Ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο, όπου κατατέθηκαν απόψεις και προβληματισμοί γύρω από το πολύ σημαντικό και δύσκολο θέμα της αυτοχειρίας.

Κατακλείοντας τις εργασίες της Ημερίδος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς, αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές, όσους κοπίασαν για την διοργάνωση, αλλά και όσους συμμετείχαν, εξέφρασε τη χαρά του για την δυνατότητα που δόθηκε να συναχθούν μαζί άνθρωποι που αγαπούν την Εκκλησία και να συζητήσουν για ένα τόσο σημαντικό και δύσκολο θέμα.

Ο Σεβασμιώτατος, εξέφρασε την ανάγκη για συνειδητή βίωση της εν Χριστώ ζωής και τόνισε ότι όποιος ζει μέσα στην Εκκλησία συνειδητά, εμπιστεύεται απόλυτα τον Θεό και συμμετέχει στις μυστηριακές και αγιαστικές πράξεις της Εκκλησίας μας με πίστη, παραδίδει τον εαυτό του στην πρόνοια του Θεού και ζει με γαλήνη και ηρεμία. Επίσης επεσήμανε την ανάγκη να αναζητήσουμε και να ζήσουμε το ασκητικό ιδεώδες που προβάλλει η Ορθόδοξη Παράδοση. Εκείνο δηλαδή που ζούσαν οι πατέρες μας, μακριά από ψεύτικες ανάγκες και υπερβολές που ζητάει ο σημερινός άνθρωπος δημιουργώντας περισσότερα εμπόδια και δυσκολίες στον ίδιο του τον εαυτό. Τέλος, ευχήθηκε να πραγματοποιηθούν και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις στο μέλλον υποσχόμενος ότι η Ιερά Μητρόπολη θα βρίσκεται πάντα κοντά στους θεολόγους, οι οποίοι άλλωστε αποτελούν τους στενούς συνεργάτες του Επισκόπου και της Εκκλησίας στην ποιμαντική και την κατηχητική ζωή της.


Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας

της  Ιεράς  Μητροπόλεως

Δημοσιεύθηκε στις 22 October 2019 | 1:31 pm


Θανάσης Παπαθανάσης : ελλείψεις του αντιγριπικού εμβολίου


                    
     Δελτίο Τύπου 
                                                                 

                                                            22 Οκτωβρίου 2019,Αθήνα

 

Στις ελλείψεις του αντιγριπικού εμβολίου που υπάρχουν σε κάποια φαρμακεία αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Αντιπρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών, Θανάσης Παπαθανάσης.....


Ο κ. Παπαθανάσης, μιλώντας στο «Εκρηκτικό Δελτίο» της τηλεόρασης του Α.Ρ.Τ. δήλωσε:


«Το εμβόλιο κάθε χρόνο προγραμματίζεται αφού δοθεί  εντολή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Έτσι φέτος υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση στο ποια στελέχη γρίπης θα πρέπει να κατασκευάσουν για να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες, τρεις στην Ελλάδα που διαθέτουν αντιγριπικό εμβόλιο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μια μικρή καθυστέρηση  στην παραγωγή του εμβολίου. Η μία από τις τρεις εταιρείες διακινεί το 75% περίπου της αγοράς και υπάρχει μια καθυστέρηση στην παράδοση από πλευράς της. Επικοινωνήσαμε με τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας και όπως μας ανέφεραν εντός του Οκτωβρίου θα παραδοθεί μια πολύ μεγάλη ποσότητα εμβολίων. Έχει μέχρι στιγμής διατεθεί το 25% των εμβολίων και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα και δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεται ο κόσμος. 

Υπάρχουν φαρμακεία που το διαθέτουν. Σε κάποια φαρμακεία ίσως υπάρχουν κάποιες μικρές ελλείψεις, το επόμενο όμως δεκαήμερο, αν και εφόσον η εταιρεία παραδώσει στην αγορά τα εμβόλια δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Έχουν παραγγελθεί για τη φετινή χρονιά 2,8 εκατομμύρια δόσεις, αυξημένες κατά 20% περίπου από την περσινή χρονιά, το οποίο σημαίνει ότι θα καλυφθεί ο πληθυσμός. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι δεν χρειάζεται να το κάνουν όλοι, παρά μόνο αυτοί που το έχουν ανάγκη.

Αυτοί που έχουν ανάγκη πραγματικά είναι όλα τα άτομα πάνω από 60 ετών, είναι παιδιά από έξι μηνών και πάνω που όμως οι μητέρες τους θα πρέπει να συνεννοηθούν με τον παιδίατρο, έγκυες, λεχώνες, θηλάζουσες, κλειστοί πληθυσμοί δηλαδή μαθητές, στρατώνες, αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές. Οι υγειονομικοί είναι επίσης υποχρεωτικό να το κάνουν γιατί έρχονται σε επαφή με πολλούς ανθρώπους. Επίσης θα πρέπει να εμβολιαστούν όσοι έχουν χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας, άσθμα, αναπνευστική πνευμονοπάθεια, καρδιαγγειακές νόσους, όσοι έχουν διαβήτη και οι ανοσοκατεσταλμένοι.

Ήδη ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διεξάγει καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών με τηλεοπτικό σποτ και έντυπο υλικό προκειμένου φέτος όλοι όσοι χρειάζεται να εμβολιαστούν να το κάνουν για να μη χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές»

Λινκ για το βίντεο: https://we.tl/t-lzLHRDbpF2
Δημοσιεύθηκε στις 22 October 2019 | 1:20 pm


Μαγευτικό τοπίο: Εικόνες από τον ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΒΟΝΙΤΣΑΣ - [ΦΩΤΟ: Γιάννης Γιαννακόπουλος]
        Μαγικές είναι οι εικόνες από τη παραλία δυτικά του δρόμου στο τμήμα Αγίου Νικολάου Βόνιτσας προς την Λευκάδα, που τράβηξε ο σκηνοθέτης -Φωτογράφος Γιάννης Γιαννακόπουλος.
Το τοπίο είναι ξεχωριστό και είναι πανέμορφο........Δημοσιεύθηκε στις 22 October 2019 | 1:18 pm


Φυτειες - Ειδήσεις και Νέα

Η υπερταχεία της σκέψης - Τέταρτο

Η υπερταχεία της σκέψης  Τέταρτο

Δημοσιεύθηκε στις 18 October 2019 | 11:24 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Φυτειες

Φιλικοί ιστότοποι: