Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αιτωλοακαρνανίας   >   Φυτειες    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Στενό Αιτωλοακαρνανίας: Οι γυναίκες του χωριού ανέλαβαν… δράση κι άσπρισαν την εκκλησία τους (φωτο)


Έθιμο σε πολλά χωριά ανά την Ελλάδα, έθιμο και στο Στενό Αιτωλοακαρνανίας, ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα που σε λίγες μέρες έρχεται.....

Οι γυναίκες του χωριού ασπρίζουν την εκκλησία και την καθαρίζουν για να είναι περιποιημένη και έτοιμη να υποδεχθεί τους πιστούς και όλους όσους θα συρρεύσουν σε αυτή τις άγιες μέρες του Πάσχα.

Αν μη τι άλλο, ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου θα «λάμπει».

Δείτε τις φωτογραφίες του Σήφη Μοίρα:















agriniopress

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2023 | 8:49 pm


Με Την παράταξη Του Νίκου Καραπάνου ο Παναγιώτης Κουτρούλης


Καλωσορίζουμε στην ομάδα μας έναν ακόμη νέο άνθρωπο ,τον Παναγιώτη Κουτρούλη του Κωνσταντίνου από την τοπική κοινότητα Πενταλόφου, αγρότης στο επάγγελμα.

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2023 | 8:03 pm


Ο Ιωάννης Κυτάγιας με την παραταξη του Νικου Καραπανου


Καλωσορίζουμε στην παράταξη μας έναν νέο άνθρωπο, τον Ιωάννη Κυτάγια του Παύλου από την τοπική κοινότητα Ευνοχωρίου ,ιδιωτικό υπάλληλο στο επάγγελμα.

Είναι χαρά μας, που έγινε μέλος στην ομάδα μας.

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2023 | 7:58 pm


Σταύρος Πατσης: Ο δρόμος Άκτιο Άγιος Νικόλαος Λευκάδα


Ο δρόμος Άκτιο Άγιος Νικόλαος Λευκάδα είναι σχεδόν έτοιμος και από πληροφορίες που έχουμε αφού γίνουν οι κατάλληλες διαγραμμίσεις θα δοθεί στην κυκλοφορία. ......Θα είναι μια μεγάλη ανακουφίσει για την κυκλοφορία των πολιτών ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν αφού εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας αλλά και το νησί της Λευκάδας, και φυσικά το διεθνές Αεροδρόμιο του Ακτίου Βόνιτσας και τους τουρίστες που θα έλθουν για να απολαύσουν τις Ελληνικές ομορφιές της περιοχής μας.

ΠΑΤΣΗΣ Σταύρος
Δασικός Υπάλληλος
Προπτυχιακός Φοιτητής
Πολυτεχνικής σχολής Πανεπιστημίου Πατρών
Μηχανικός Περιβάλλοντος



















Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2023 | 7:52 pm


45χρονη γυναίκα αυτοκτόνησε με χάπια στο Μεσολόγγι


Τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στο Μεσολόγγι σήμερα Κυριακή 26 Μαρτίου σύμφωνα με το messolonghivoice.gr......

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μια 45χρονη γυναίκα έβαλε τέλος της στη ζωή της με κατάποση μεγάλης ποσότητας χαπιών.

Η σορός της άτυχης γυναίκας βρέθηκε από τον σοκαρισμένο σύζυγό της τις πρωινές ώρες.

Για την υπόθεση ενεργείται η προβλεπόμενη προανάκριση από τις αστυνομικές αρχές. Η γυναίκα ήταν ουκρανικής καταγωγής και διέμενε στο Μεσολόγγι τα τελευταία χρόνια.


Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2023 | 7:30 pm


Το γεφύρι του Μπαλτά στα Διπόταμα Ευρυτανίας


 πηγη  Ευρυτανία Tv

Το γεφύρι του Μπαλτά στην Ευρυτανία, που είναι γνωστό και σα «γεφύρι στα Διπόταμα», βρίσκεται χτισμένο πάνω στον Τρικεριώτη ποταμό, από το 1893 περίπου......

Από τότε και μέχρι το 1993, αποτελούσε το μοναδικό πέρασμα στο δρόμο Καρπενησίου – Προυσού για πεζοπόρους ταξιδιώτες και αυτοκίνητα. Το 1993 κατασκευάστηκε η καινούργια τσιμεντένια γέφυρα και πλέον το γεφύρι του Μπαλτά δεν χρησιμοποιείται.

Πηγή: Νίκος Αντωνόπουλος - http://gefyria.blogspot.com


Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2023 | 6:59 pm


Κήρυξη της έναρξης των Εορτών Εξόδου 2023 από τον Δήμαρχο της Ι.Π. Μεσολογγίου



Κώστας Λύρος «θα πρέπει να συνδέσουμε το συγκλονιστικό μας παρελθόν με το παρόν για να χτίσουμε το μέλλον μας»....

Στο φιλόξενο για τον πολιτισμό και την ιστορία μας χώρο, στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» ο Δήμαρχος Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος κήρυξε και επίσημα την έναρξη των εκδηλώσεων μνήμης για τις μοναδικές και συνταρακτικές στιγμές που διαδραματίστηκαν στα ιερά χώματα του Μεσολογγίου, 197 χρόνια πριν.

«Με την ευλογία του Θεού είμαστε σήμερα εδώ για να κηρύξουμε την έναρξη των εκδηλώσεων για την επέτειο από τα 197 χρόνια από την Έξοδο. Στο Μεσολόγγι τα πρώτα σημάδια της Άνοιξης θα έλεγε κανείς πως είναι μοιραία. Ταυτίζονται με τις μεγάλες στιγμές μας! Κάθε χρόνο ο ερχομός τους φέρνει πάντα σε όλους εμάς μνήμες, συγκίνηση και συναισθήματα από κάτι δικό μας. Κάτι που το αναπολούμε, κάτι που τώρα δεν το έχουμε. Το θαυμάζουμε, το λατρεύουμε και υπερηφανευόμαστε γι αυτό. Είναι το παρελθόν μας. Το παρελθόν, που τούτες τις μέρες «μας μιλάει». Τούτες τις μέρες η πόλη μας, αλλά και όλοι εμείς εισερχόμαστε σε μια νοερή πραγματικότητα που δεν έχει σχέση με τα δεδομένα που παρόντος κόσμου. Επικοινωνεί με το παρελθόν μας. Και αυτό είναι που την κάνει ιδιαίτερη, μυστήρια».

Ο Δήμαρχος, Κώστας Λύρος, στην ομιλία του, αναφερόμενος στις φετινές εκδηλώσεις σημείωσε ότι ο Δήμος φέρει βαριά την αίσθηση της ευθύνης για την απόδοση του οφειλόμενου χρέους στους «αθάνατους» νεκρούς και ο εορτασμός σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί.

«Με πιστή τήρηση των παραδόσεων και των τελετουργικών που έρχονται από γενιά σε γενιά και αποτελούν για μας κορμό και ταυτόσημο, με την εγκάρδια και συγκινητική συμμετοχή όλων, συλλόγων και μεμονωμένων, αλλά και με την υιοθέτηση της δύναμης που μπορεί να μας δώσουν η τεχνολογία και οι σύγχρονες τεχνικές θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να μεταδώσουμε το μήνυμα του Μεσολογγίου πολύ μακριά. Έχουμε στόχο το Μεσολόγγι να ακουστεί στα πέρατα. Να γίνει πρωτοπόρο. Γιατί, ήταν πρωτοπόρο!

Να το γνωρίσουν και να το αναζητήσουν. Και να γίνει χώρος φιλόξενος, ελκυστικός. Να το επισκεφθούν και να το αγαπήσουν.

Ιδιαίτερη αναφορά ο Κώστας Λύρος έκανε στη μεγάλη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να καταστήσει το Μεσολόγγι τόπο προορισμού μέσω της ανάδειξης του μοναδικού κομματιού του ιστορικού παρελθόντος της πόλης.

«Μια σειρά σοβαρών έργων υποδομής που έχουν ξεκινήσει στην πόλη μας, αλλά και στο δήμο μας σε αυτό αποσκοπούν. Να κάνουν τον τόπο μας λειτουργικό, ενδιαφέροντα και προσιτό στην ανάπτυξη. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η μεγάλη προσπάθεια για την διάσωση του παλιού Νοσοκομείου η παραχώρηση του οποίου επιτυχώς ολοκληρώνεται στο προσεχές άμεσο διάστημα καθώς επίσης και η ένταξή του στο μεγαλόπνοο όραμα μας για την εμβληματική ενοποίηση του με τον Κήπο, την Πύλη , το Τρικούπειο, το Επισκοπείο και ό,τι περιβάλλεται από τα τείχη μας. Ένας πόθος που δεν είναι πια όραμα. Γίνεται σχέδια, μέτρα, όψεις, κατόψεις. Παίρνει το δρόμο της πράξης».

Κλείνοντας ο Δήμαρχος μίλησε με θερμά λόγια για τον οικοδεσπότη, Νίκο Κορδόση και την «ΔΙΕΞΟΔΟ» που άνοιξε την «αυλαία» των Γιορτών Εξόδου 2023 με την εντυπωσιακή έκθεση με τον τίτλο «Ύμνος Εις την Ελευθερίαν» και συνεχάρη τους καταξιωμένους Καλλιτέχνες που, όπως είπαν, ήρθαν στο Μεσολόγγι «ως προσκυνητές».

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου














Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2023 | 6:44 pm


197 χρόνια από την Μάχη της Κλείσοβας / Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε η Επιμνημόσυνη Δέηση


Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου και ο Όμιλος Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «ο Λιάρος» τίμησαν το Σάββατο 25 Μαρτίου 2023, την επική «Μάχη» της Κλείσοβας, την κορυφαία ηρωική πράξη των «Ελεύθερων Πολιορκημένων», που προηγήθηκε της μεγαλειώδους και συνταρακτικής «Εξόδου» της 10ης Απριλίου 1826 με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων.......

Ο Δήμαρχος Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος συνεχάρη για την διοργάνωση τον Όμιλο Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «ο Λιάρος» καθώς και όλους τους συμμετέχοντες και σε δηλώσεις του ανέφερε:


«Τιμούμε σήμερα τη μάχη της Κλείσοβας, το σημαντικότερο γεγονός στην ατελεύτητη σειρά των περίλαμπρων μαχών και «στρατηγημάτων», που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της τελευταίας πολιορκίας του Μεσολογγίου. Τους αποδίδουμε σήμερα τιμές ως ένδειξη ελάχιστης ευγνωμοσύνης, μια τιμή προς τους ήρωες μας που θα είναι πάντα μέσα στην ζωή μας και στην ψυχή μας. Ας αφουγκραστούμε τα μεγάλα διδάγματα τους, αυτή είναι η πολύτιμη κληρονομιά μας.


Καλώ τους συμπολίτες μου να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις εορτασμού της 197ης Επετείου της «Εξόδου» της Ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων που ξεκινούν από σήμερα για να τιμήσουμε τους ήρωες και να διατηρήσουμε άσβεστη την ιστορική τους μνήμη».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθεριας κ. Κωνσταντίνος Καρκανιάς ενώ συμμετείχε και ο Σύλλογος Πανηγυριστών «Ο ΑΗ ΣΥΜΙΟΣ».

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου
















Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2023 | 6:44 pm


Φωτιά στο εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής στο Αρχοντοχώρι.


Ημερομηνία 26.3.2023

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Φωτιά στο εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής στο Αρχοντοχώρι έγινε αντιληπτή πρωϊνές ώρες από τους κατοίκους, οι οποίοι αφού ειδοποίησαν την Πυροσβεστική και τον Δήμο Ξηρομέρου, έσπευσαν στο σημείο να βοηθήσουν......

Η φωτιά έγινε αντιληπτή από τους κατοίκους όταν πλέον είχε παραδοθεί στις φλόγες και η σκεπή, η οποία λίγα λεπτά μετά την προσέλευση των κατοίκων κατέρρευσε.

Παρούσα η Πολιτική Προστασία του Δήμου και η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αμφιλοχίας.

Προανάκριση για τα αίτια της φωτιάς διενεργείτε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.


ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2023 | 2:53 pm


Φορολογικές δηλώσεις: Πώς εκδίδουν ΑΦΜ και κλειδάριθμο οι 18άρηδες


Μάρκος Λεονταρίδης

Οι φορολογικές δηλώσεις θα αρχίσουν να υποβάλλονται περί τα μέσα Μαρτίου, όταν θα ανοίξει η πύλη της ΑΑΔΕ....

Για πρώτη φορά φέτος θα πρέπει να υποβάλλουν και όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μέχρι 31.12.2022, όσοι απέκτησαν εισόδημα από εργασία, επαγγελματική δραστηριότητα ή από τόκους καταθέσεων, ή κατέχουν κατοικία ή ΙΧ αυτοκίνητο.




Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να εκδώσουν ΑΦΜ.




Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, όποιος συμπλήρωσε τα 18 έτη ηλικίας εντός του προηγούμενου έτους υποχρεούται φέτος να υποβάλει χωριστή φορολογική δήλωση εφόσον δεν είναι προστατευόμενος (φοιτητής, στρατιώτης κ.α.) και έχει πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα έστω και λίγων λεπτών του ευρώ.

Πιο αναλυτικά, τα ανήλικα ή ενήλικα τέκνα θεωρούνται «εξαρτώμενα» εφόσον συνοικούν με τον φορολογούμενο και το ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημά τους δεν υπερέβη εντός του 2021 τα 3.000 ευρώ ή τα 6.000 ευρώ αν παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.

Τα βήματα για να εκδώσουν ΑΦΜ

Όσοι υποβάλουν δήλωση μπορούν να εκδώσουν ΑΦΜ ψηφιακά μέσω τηλεδιάσκεψης, διαδικασία που περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:




• Είσοδος στην υπηρεσία μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (myaadelive.gov.gr)




• Συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων στην ψηφιακή αίτηση Απόκτησης ΑΦΜ και λήψη αριθμού καταχώρησης




• Επιλογή της ημέρας και ώρας για ραντεβού με εκπρόσωπο της ΑΑΔΕ

• Σύνδεση μέσω βιντεοκλήσης, όπου -μετά τη διαδικασία ταυτοποίησης- λαμβάνεται ο ΑΦΜ, ενώ η σχετική βεβαίωση αποστέλλεται ως ηλεκτρονικό έγγραφο




Με την εισαγωγή της απόκτησης ΑΦΜ στην υπηρεσία myAADElive, ολοκληρώνεται η πρώτη διαδικασία του ελληνικού Δημοσίου για εξ αποστάσεως ταυτοποίηση πολιτών (digital onboarding).




Απόδοση κλειδάριθμου για την ενεργοποίηση των κωδικών Taxisnet

Ζητήστε να σας αποσταλεί ηλεκτρονικά ο κλειδάριθμος σας για να προχωρήσετε σε έκδοση των κωδικών Taxisnet.




O κλειδάριθμος θα σας αποσταλεί σε δύο μέρη, το πρώτο μέρος με ηλεκτρονικό μήνυμα (email) το δεύτερο μέσω γραπτού μηνύματος (SMS).

Θα χρειαστείτε:




τον αριθμό ταυτότητάς σας

τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) σας

έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), στον οποίο είστε αποκλειστικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος

τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου και την εταιρία (πάροχο) κινητής τηλεφωνίας όπου ανήκει

Εάν και για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η έκδοση του κλειδαρίθμου ηλεκτρονικά, κλείστε ψηφιακό ραντεβού στο myAADElive για να εξυπηρετηθείτε από εκπρόσωπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέσω τηλεδιάσκεψης.




Θα χρειαστείτε:




την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (e-mail)

τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου

τον ΑΦΜ σας

τον κωδικό επιβεβαίωσης που λάβατε με την αίτηση εγγραφής στο Taxisnet

aftodioikisi.

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2023 | 1:34 pm


Έναρξη των Εορτών Εξόδου 2023


Με την έκθεση «Ύμνος Εις την Ελευθερίαν» που διοργανώνει ο Κοινωφελής Πολιτιστικός Οργανισμός «Διέξοδος» ξεκίνησαν και εφέτος οι ΕΟΡΤΕΣ ΕΞΟΔΟΥ
2023 στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου......

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 25 Μαρτίου 2023 στους χώρους του Ιστορικού Μουσείου της «Διεξόδου» και ταυτόχρονα ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Λύρος κήρυξε την έναρξη των
δεκαπενθήμερων καλλιτεχνικών και πνευματικών εκδηλώσεων για την 197η επέτειο της Φρουράς της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων, παρουσία του
Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, του Περιφερειάρχου Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, Πολιτευτών και εκπροσώπων των στρατιωτικών και δημοτικών αρχών της Ιεράς Πόλεως και του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός εξερχόμενος του Μουσείου προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είμαι βαθύτατα συγκινημένος, διότι παραβρέθηκα στην τελετή ενάρξεως των Εορτών Εξόδου 2023, που ξεκίνησαν σήμερα και θα κορυφωθούν την Κυριακή των Βαΐων. Είναι ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή για εμένα, γιατί είναι η πρώτη φορά που θα συμμετάσχω ως Επίσκοπος σε όλες αυτές τις εορταστικές και επετειακές εκδηλώσεις. Είμαι βαθύτατα συγκινημένος, διότι θα γίνω
και εγώ ένας ακόμη Μεσολογγίτης από τους αναρίθμητους σε όλο τον κόσμο, που θα εισέλθουμε μέσα στο μυστήριο της ηρωικής Εξόδου, θα αναβαπτιστούμε στα ζείδωρα νάματα της θυσίας των προγόνων μας, θα μνημονεύσουμε με ευγνωμοσύνη την γενναιότητα, την τόλμη και την αυτοθυσία τους, αλλά ταυτόχρονα θα δώσουμε και υπόσχεση, ότι δεν θα λησμονήσουμε ποτέ και θα φανούμε άξιοι συνεχιστές της θυσίας και των αγώνων τους».

Η έκθεση αποτελεί μια συλλογική εικαστική «ανάγνωση» του Ύμνου Εις την Ελευθερία του Διονυσίου Σολωμού. Την επιμέλεια υπογράφει η ιστορικός τέχνης κ. Ίρις Κρητικού, η οποία προσκάλεσε διακεκριμένους Έλληνες εικαστικούς να συναντήσουν τον Ύμνο εξαρχής και να επιλέξουν μία ή περισσότερες στροφές του και να «δημιουργήσουν» έργα τέχνης εμπνεόμενοι από το περιεχόμενο κάθε στροφής.

Το ποίημα «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» το συνέθεσε ο Διονύσιος Σολωμός τον Μάιο του 1823 στη Ζάκυνθο και εκδόθηκε στο Μεσολόγγι το 1825. Αποτελείται από 158 τετράστιχες στροφές, από τις οποίες οι δύο πρώτες καθιερώθηκαν το 1865 ως Εθνικός Ύμνος που ανακρούονται και συνοδεύουν την έπαρση και την υποστολή της σημαίας, ενώ ψάλλονται σε επίσημες στιγμές και τελετές.
Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://photos.app.goo.gl/91Y8ApopgPSpvN228

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

της Ιεράς Μητροπόλεως




Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2023 | 9:22 am


Καθαρισμοί και χλωρίωση δεξαμενών σε Μαχαιρά και Μπαμπίνη.

 

xloriosi dexamenon 
Ημερομηνία, 25/3/2023
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.
 
Στις Τοπικές Κοινότητες Μαχαιράς και Μπαμπίνης θα πραγματοποιηθεί διακοπή νερού την Δευτέρα 27 Μαρτίου και ώρα 8:00 π.μ., προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες καθαρισμού και χλωρίωσης των δεξαμενών και του δικτύου ύδρευσης.
Ευχαριστούμε για την κατανόηση.
 
Εκ του Δήμου Ξηρομέρου

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2023 | 9:14 am


Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας


Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθηκε η Θεομητορική Εορτή του 
Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το Σάββατο 25 Μαρτίου 2023, σε ολόκληρη την Ιερά 
Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας......

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Κατά το κήρυγμά του ανέλυσε την φράση: «μὴ φοβοῦ, Μαριάμ, εὗρες γὰρ χάριν παρὰ τῷ Θεῷ». Η Παναγία μας ξεπέρασε τον αρχικό φόβο της, τους δισταγμούς και τις ανησυχίες της, όταν την επεσκίασε η χάρη του Θεού. Ο άνθρωπος ξεπερνά τον φόβο του και γίνεται ικανός και μεγάλος, όταν στηριχθεί στη χάρη, τη δύναμη και το έλεος του Θεού. Κάθε φορά που ο άνθρωπος αντιμετωπίζει αδιέξοδα στην ζωή του μπορεί να επικαλεστεί τη βοήθεια και το έλεος του Θεού και τότε τον φόβο του θα τον αντικαταστήσει με την πίστη.

Αυτό το «μὴ φοβοῦ» άκουσαν και οι Αγωνιστές του 1821 και ξεκίνησαν την Επανάσταση, η οποία από την αρχή της ήταν καταδικασμένη από όλες της Μεγάλες Δυνάμεις και από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αυτό το «μὴ φοβοῦ» άκουσαν οι ήρωες και οι πρωτεργάτες του Αγώνα του ’21 και δεν δείλιασαν μπροστά σε έναν πανίσχυρο στρατό και μια απολυταρχική έκφραση εξουσίας, γιατί γνώριζαν, ότιεπιτελούσαν έργο άγιο και ιερό.

Αυτή την αρχαγγελική φωνή ας κρατήσουμε και εμείς και ας είμαστε βέβαιοι ότι ο φόβος μπορεί να αντικατασταθεί από την τόλμη, όταν ο Θεός είναι μαζί μας, τόνισε ο Σεβασμιώτατος και ευχήθηκε χρόνια πολλά και ευλογημένα.

Ακολούθησε η πανηγυρική Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25 ης Μαρτίου 1821, παρουσία του Εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβερνήσεως, κ. Γεωργίου

Σταμάτη, Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, του Δημάρχου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνου Λύρου,του Αντιπεριφερειάρχου κ. Λάμπρου Δημητρογιάννη, του Διοικητή του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, του Αστυνομικού Διευθυντή Αιτωλίας, του Διοικητή Π.Υ.

Νομού Αιτωλοακαρνανίας, του Διοικητή Π.Υ. Μεσολογγίου και πολλών εκπροσώπων τοπικών αρχών και φορέων.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στον Κήπο των Ηρώων, ενώπιον του Τύμβου, όπου φυλάσσονται τα οστά των

Εξοδιτών και οι εκπρόσωποι των αρχών κατέθεσαν στεφάνι. Κατόπιν από την εξέδρα των επισήμων παρακολούθησε την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Το απόγευμα της παραμονής, Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νεοχωρίου και έψαλλε την Δ’ Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου, σύμφωνα με την τάξη της ημέρας.

Κατά το κήρυγμά του υπογράμμισε, ότι μέσα στο κλίμα της Τεσσαρακοστής η αγία μας Εκκλησία, μας καλεί να εορτάσουμε την μεγαλύτερη των Θεομητορικών εορτών, την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και μας απευθύνει προσκλητήριο ανεκλαλήτου χαράς.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αρχαγγέλου και στον διάλογο με την Παναγία είπε, ότι είναι εκπληκτικό ο Θεός να ξεκινά έναν διάλογο και να τον ολοκληρώνει ο άνθρωπος με την κατάθεση της προσωπικής του υπακοής. Η Παναγία μας είναι η Κεχαριτωμένη Κόρη της Ναζαρέτ, η οποία με την υψοποιό ταπείνωσή της, την καθαρότητα και τη σιωπή της έγινε η Χώρα του Αχωρήτου, η Μητέρα τού Θεού και η μητέρα ολοκλήρου του ανθρωπίνου γένους.

Ταυτόχρονα όμως χαίρεται και ολάκερη η πατρίδα μας και ολόκληρο το γένος των Ελλήνων, γιατί τιμούμε την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως και ακούμε νοερά να σαλπίζουν οι σάλπιγγες του αγώνα για την ελευθερία της Ελλάδος. Το φως του ’21 κατήργησε το σκοτάδι της σκλαβιάς και έχουμε χρέος ιερό να αναλογιστούμε την θυσία των προγόνων μας, που πότισαν με το αίμα τους την ελληνική γη. «Αν είμαστε ελεύθεροι πνευματικά το οφείλουμε στην υπακοή της Παναγίας μας και αν είμαστε ελεύθεροι εθνικά το οφείλουμε στο φρόνημα των προγόνων μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε λέγοντας, ότι οι Έλληνες μπορούμε να είμαστε το πρότυπο της ανδρείας, της γενναιότητας και της θυσίας και εμείς εδώ στο ηρωικό και ένδοξο Μεσολόγγι έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη, γιατί το Μεσολόγγι είναι ο σημαιοφόρος αυτής της εθνικής πανηγύρεως, αφού εδώ γράφθηκε η ηρωικότερη σελίδα της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Πριν την απόλυση του Εσπερινού ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας χειροθέτησε πνευματικό τον Εφημέριο του Ναού, αρχιμ. Αμφιλόχιο Μεταξούλη.

Μεταξύ του πλήθους των Χριστιανών που συμμετείχαν στην Ακολουθία του Εσπερινού ήταν ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος, Αντιδήμαρχοι, Πολιτευτές και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από τον Εσπερινό στον ακόλουθο σύνδεσμο


https://photos.app.goo.gl/od1nQ914LhpG71Dm7

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την Θεία Λειτουργία και την παρέλαση

στον ακόλουθο σύνδεσμο https://photos.app.goo.gl/kxUSsV8V5FgvfTKd7


Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

της Ιεράς Μητροπόλεως




Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2023 | 9:10 am


Αναμένεται διακοπή στην υδροδότηση Καλάμου και Καστού, λόγω βλάβης στον μετασχηματιστή του αντλιοστασίου.



Λόγω βλάβης στον μετασχηματιστή του αντλιοστασίου θα υπάρχει διακοπή υδροδότησης στα δύο νησιά. Έχει ενημερωθεί το αρμόδιο τμήμα της ΔΕΔΔΗΕ και την Δευτέρα θα γίνει η αντικατάσταση του..... Η βλάβη προκλήθηκε από την παλαιότητά του μετασχηματιστή.
mytikaspress

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2023 | 8:58 pm


Έγιναν σήμερα Σάββατο τα εγκαίνια μίνι-μάρκετ στο Πρόδρομο Ξηρομέρου


Σε κεντρικο σημείο του χωριού Πρόδρομος Ξηρομέρου σήμερα 25 Μαρτίου 2023 έγιναν τα εγκαίνια του μίνι-μάρκετ του Βασίλη και της Σταματίνας παρουσία πολλών χωριανών φίλων και συγγενών.....

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο νέο αυτό επαγγελματικό ξεκίνημα του Βασίλη και της Σταματίνας ψώνισε από το μαγαζί ενώ γεύτηκε και τον πλούσιο μπουφέ και ευχήθηκαν στα παιδιά καλες δουλειές

Τα εγκαίνια τέλεσε ο εφημέριος ο Πατερ Νικόλαος Καραβάς



































Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2023 | 7:58 pm


Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στον Αετό Ξηρομέρου. (φΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ )



 Γιορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα  και φέτος στον Αετό η επέτειος της 25ης Μαρτίου.
 Δείτε πολλές φωτό και βίντεο από την εκδήλωση.,....




































 






Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2023 | 4:35 pm


Η Εορτή της 25ης Μαρτίου στη ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

 



Κατάθεση στεφάνων πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο  25η Μαρτίου, στο ηρώο της Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου. Στην κατάθεση από μαθήτρια  του Δημοτικού σχολείου, τα παιδάκια του Νηπιαγωγείου και τον πρόεδρο του Τοπικής κοινότητας Χρυσοβίτσας Γιάννη Χρόνη, στη συνέχεια έγινε η παρέλαση απο τους μαθητές.  Παρόντες ήταν πολλοί κάτοικοι του χωριού ...... 



















































Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2023 | 4:21 pm


H παρέλαση για την Eπέτειο της 25ης Μαρτίου στον Αστακό (φωτο )

 


 Φωτορεπορτάζ Τζένη Παπαδημητρίου 

Με την πρέπουσα λαμπρότητα, γιορτάστηκε στον Αστακό η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821. Το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου και στη συνέχεια, παρουσία των κατοίκων, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο στην πλατεία της Πόλης.
Στην συνέχεια, ακολούθησε η μεγάλη παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας, στο κεντρικό δρόμο της πόλης μπροστά από τους πολίτες του Αστακού που τους επιβράβευσαν με αμέτρητα χειροκροτήματα......
Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου έγιναν παρουσία των Δημοτικών, στρατιωτικών αρχών, πλήθους κόσμου και της εκπροσώπου της Περιφέρειας Δυτικης Ελλάδας Κας Αγγελικής Χαλιμουρδα.











































































Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2023 | 3:42 pm


Κατάθεση στεφάνων στον Αστακο

 


φωτο Τζένη Παπαδημητρίου .......
































Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2023 | 12:24 pm


Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στον Αστακό (ΦΩΤΟ)

 


φωτορεπορταζ : Τζένη Παπαδημητρίου 

Παρουσία του Δημάρχου Ξηρομερου, της εκπροσώπου της Περιφέρειας Δυτικης Ελλάδας Κας Αγγελικής Χαλιμουρδα, της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κας Χριστίνας Ταπραντζη, της Προέδρου της Κοινότητας Αστακού Κας Αρετής Γριτσιπης των Αντιδημαρχων, του Κου Ερωτόκριτου Γαλουνη της Αντιπολίτευσης, των Δημοτικών συμβούλων, του Διοικητή της Αστυνομίας Κου Γιάννη Μπεσσα, του Λιμενικού Σώματος Κου Χαράλαμπου Παπαχαραλαμπους και πλήθος κόσμου από το Αστακό και των χωριών του Δήμου πραγματοποιήθηκε η Δοξολογία στον Άγιο Νικόλαο Αστακού από το Πανοσιολογιοτατος Αρχιμανδριτης Δαβίδ Μπαζουλα και τον Πρωτοπρεσβυτερο Δημήτριο Τεγα......








 













Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2023 | 11:58 am


Ο ΝΙΚΟΣ ΜΗΤΣΗΣ με ακλόνητα Ντοκουμέντα αποδεικνύει ότι η καταγωγή του ήρωα του 1821 Δήμου Τσέλιου ήταν από την Ζάβιτσα (Αρχοντοχώρι) Ξηρομέρου




       Με αφορμή ένα σχόλιο αναγνώστη, ότι o ήρωας του 1821 Δήμος Τσέλιος (Δημοτσέλιος) δεν ήταν από την Ζάβιτσα αλλά από το Μεγανήσι Λευκάδας, ο ιστορικός μελετητής Νίκος Θ. Μήτσης με έγγραφα και ντοκουμέντα επικυρώνει μια για πάντα την καταγωγή του Δήμου Τσέλιου από την Ζάβιτσα και θέτει τελεία και παύλα στο θέμα της καταγωγής του.
 
Γράφει ο: Νίκος Θ. Μήτσης
Ιστορικός, συγγραφέας
Αρχοντοχώρι (Ζάβιτσα) Ξηρομέρου

          Σας στέλνω αποδεικτικά στοιχεία από ιστορικές πηγές που προσδιορίζουν την καταγωγή του Δήμου Τσέλιου.
Όλες οι εγκυκλοπαίδειες και οι εφημερίδες οι παλιές αναφέρουν κατηγορηματικά την καταγωγή του. Προσέξτε λίγο τον κατάλογο των Γενικών Αρχείων του Κράτους που αναφέρονται σε αυτόν οι αξιωματικοί του και υπογράφεται από τον ίδιον κάτω δεξιά η υπογραφή του 22 Σεπτεμβρίου 1829 Βόνιτσα, αλλά και έτερος κατάλογος που αναφέρεται ως Ξηρομερίτης.
Η αλήθεια είναι ότι ο Τσέλιος αυτοεξορίστηκε απ΄τον Μάρτιο του 1836, διαγράφηκε απ΄τη βασιλική Φάλαγγα για την συμμετοχή του στην εξέγερση των Ακαρνάνων αξιωματικών κατά του Όθωνα και έμεινε ως το 1843 στα Επτάνησα και στο Μεγανήσι κυρίως στη Λευκάδα που ως γνωστόν ήταν Αγγλικό κράτος (αποικία)......

Δεν θα μπω στον κόπο να απαντήσω στον ανώνυμο Κ.Μ που αναφέρει την άποψη του ατεκμηρίωτη , αλλά σπεύδω να τα στείλω σε όλους για να έχετε και την άλλη άποψη, αυτή των γραπτών πηγών που ΟΛΟΙ μας προσφεύγουμε στις έρευνες μας και μάλιστα αξιόπιστων πηγών από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και έγκυρες παλιές εγκυκλοπαίδειες.
Αγνοεί φαίνεται ο Κ.Μ, ότι ο Οδυσσεύς Ανδρούτσος γεννήθηκε στην Ιθάκη αλλά είναι συνυφασμένος με την Λιβαδειά το Χάνι της Γραβιάς, ο Τρικούπης γεννήθηκε στο Ναύπλιο αλλά είναι Μεσολογγίτης ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στη Χίο αλλά είναι συνυφασμένος με την Πάτρα – Αχαία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε στη Γερμανία; αλλά είναι συνυφασμένος ως Κρητικός – Χανιώτης κ.λπ κ.λπ κ.λπ
Θα μπορούσα να απαντήσω στον άγνωστο κ. Κ.Μ να επισκεφτεί την Πινακοθήκη του Δήμου Μεσολογγίου (κεντρική πλατεία 1ος οροφ) και να δει αναρτημένη την φωτογραφία του Δήμου Τσέλιου μέγεθος 2,5 ύψος επί 1,5 πλάτος όπου από κάτω γράφει : Δήμος Τσέλιος , γεννήθηκε στη Ζάβιτσα το 1785 και πέθανε στο Αγρίνιο το 1854….

ΔΕΙΤΕ τα ιστορικά ντοκουμέντα από το χρονικό της Μπαμπίνης του Δημήτρη Τζούβαλη, με ημερομηνίες θεριστής 1829 και 3 Ιουλίου 1865 που έχουν δημοσιευθεί από τον αείμνηστο Γεώργιο Παπαδημητρίου ο οποίος προσδιορίζει και που βρίσκεται το έγγραφο αυτό ( Αρχείο Βιβλιοθήκης Βουλής 2295/8-4-1987 Σ.τ.Σ που το έχει προφανώς καταθέσει ο ίδιος). Το Χρονικό αυτό του Τζούβαλη το έχει και η οικογένεια του αείμνηστου Θανάση Παπαναστάση ο οποίος μου το εκχώρησε με ιδιόχειρη αντιγραφή του κειμένου.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Χρονικό της Μπαμπίνης του Δημήτρη Τζούβαλη, με ημερομηνίες θεριστής 1829 και 3 Ιουλίου 1865 ΠΟΥ ΑΚΛΟΝΗΤΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΤΟΥ 1821 ΤΣΕΛΙΟΥ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΑΒΙΤΣΑ….


ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΔΟΜΗ , τ. 34ος


Εγκυκλοπαίδεια ΠΑΠΥΡΟΣ – ΛΑΡΟΥΣ, τ,58, σελ. 200
Εγκυκλοπαίδεια Υδρία τ. 51ος
Κατάλογος των Γενικών Αρχείων του Κράτους που αναφέρονται σε αυτόν οι αξιωματικοί του και υπογράφεται από τον ίδιον κάτω δεξιά η υπογραφή του 22 Σεπτεμβρίου 1829 Βόνιτσα, αλλά και έτερος κατάλογος που αναφέρεται ως Ξηρομερίτης.



ΔΕΙΤΕ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ από το Χρονικό της Μπαμπίνης του Δημήτρη Τζούβαλη:

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟΧΕΙΡΟ ΤΟΥ ΤΖΟΥΒΑΛΗ:






ΔΗΜΟ ΤΣΕΛΙΟΣ : Ακαρνάν Στρατηγός (1785 Ζάβιτσα – 1854 Αθήνα )

      Επιτρέψτε μου, παρακαλώ, να στηρίξω για άλλη μια φορά, πέραν της αναφοράς στο βιβλίο μου «ΔΗΜΟΣ ΣΟΛΛΙΟΥ» και στις σελ. 330 -368 αυτού, έκδοση της Ένωσης Αλυζίων της Αθήνας το Νοέμβρη του 2005, με αποδεικτικά – διαχρονικά στοιχεία, την άλλη άποψη. Προσωπικά, μελετώντας, εγκυρότατα επιστημονικά βιβλία, όπως: Εγκυκλοπαίδειες: π.χ ΔΟΜΗ τόμος 34 σελ. 28, ΥΔΡΙΑ τόμ. 51 σελ.355, ΠΥΡΣΟΣ τόμ. 23 σελ. 423, ΠΑΠΥΡΟΣ ΛΑΡΟΥΣ ΜΠΡΙΤΑΝΙΑ τόμ.58 σελ. 200, ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ στο λήμμα Τσέλιος έκδοση 1927, ΗΛΙΟΣ τόμ.12 σελ.3887 έκδ. 1935 , κ.λ.π , που βρίσκονται σε σχολικές , δημοτικές , δημόσιες και άλλων φορέων βιβλιοθήκες, όλες μα όλε ς οι εγκυκλοπαίδειες αναφέρουν ως πατρίδα του στρατηγού Δήμου Τσέλιου, το χωριό Ζάβιτσα της Ακαρνανίας . Το ίδιο δε αναφέρουν και μελέτες, έρευνες, αρθρογραφίες διακεκριμένων ιστορικών, λογοτεχνών, φιλοσόφων , πολιτικών, εκπαιδευτικών… Έχω πεισθεί απόλυτα ότι ο αγωνιστής που υμνήθηκε από τον Βαλαωρίτη, που αγαπήθηκε από τον Τερτσέτη , που έγινε θρύλος του Ξηρομέρου και σύμβολο της Ακαρνανίας , ήταν ο άνθρωπος με τις βαθύτατα διαχρονικές ρίζες από τη Ζάβιτσα (Αρχοντοχώρι) του τ. Δήμου Σολλίου. Και τούτο το αποδεικνύουν εκτός των παραπάνω και όχι μόνο εγκυκλοπαιδειών και, οι παρακάτω ιστορικές πηγές πολλών ελλήνων συγγραφέων, ιστορικών, μελετητών όπως διεξοδικότερα καταγράφονται πιο κάτω, ήτοι των :

 1   Ο Δημήτριος Παπαντωνόπουλος , Λόγιος – Φιλόσοφος και Μαθηματικός στο Βιβλίο του « Πεντηκονταετηρίς της Ελληνικής Επαναστάσεως του έτους 1821» έκδοση Αθήνα 1873 και στις σελίδες 145 και 190 του βιβλίου .

Ιστορικό Χειρόγραφο [Χρονικό της Μπαμπίνης] με ημερομηνία « θερστίσ 1829 » , (αντίγραφο έχω στα χέρια μου από το 1984 , γραμμένο δια χειρός του αείμνηστου συμπατριώτη μας Θανάση Παπαναστάση Αγρονόμου από τον Μύτικα ), και που το δημοσίευσε στην εφημερίδα « Το Παρόν της Επαρχίας » τεύχος .Α΄ 1963 και ο π. Βουλευτής – Υπουργός , αείμνηστος Γεώργιος Δ. Παπαδημητρίου, όπου αναφέρει για το Δήμο Τσέλιο ότι κατάγονταν από τη Ζάβιτσα

3. Η εγγονή του Δήμου Τσέλιου , Ευδοξία Κουμουτσοπούλου , στο βιβλίο της για τον Δήμο Τσέλιο έκδοση 1930 αναφέρει ως καταγωγή του τη Ζάβιτσα

4. Χρ. Α. Στασινόπουλου στο τετράτομο έργο του με τίτλο « Λεξικό της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821» έκδοση ΔΕΔΕΑΔΗ το 1979 και στη σελίδα 361,παρουσιάζει το Δήμο Τσέλιο ως Ακαρνάνα !!! σε δισέλιδη βιογραφική αναφορά .

5. Ο Ιωάννης Φιλήμων στο βιβλίο του « Δοκίμιον ιστορικόν περί της Ελληνικής Επαναστάσεως » τ. Α΄ σελ. 133 έκδοση 1859 αναφέρει πως ο Αναστάσιος Τσέλιος ( πατέρας του Δήμου ) ήταν βαθμοφόρος στον Αγγλικό στρατό το 1814 και τον ονομάζει « Τσέλιος ο Ακαρνανέος », καθώς και ο Γιάννης Βλαχογιάννης τον προσδιορίζει και αυτός ως Αναστάσιος Τσέλιος , μέλος οικογενείας αρματολών του Ξηρομέρου !!! (Γενικά Αρχεία του Κράτους . Συλλογή Βλαχογιάννη, φ. Τσέλιος ). Στη δε σελίδα 387- 416 , ο Φιλήμων, που αναφέρει τα 692 μέλη της Φιλικής Εταιρείας ,μεταξύ των άλλων Φιλικών , αναφέρει και τον Δήμο Τσέλιο ως Ακαρνάνα , καθώς και τους υπόλοιπους Ακαρνάνας όπως τους : Παν . Κωστόπουλο και Ανδρ. Κατσαράκη από Μπαμπίνη, Πάνο Γαλάνη από Μαχαλά , Γεώργιο Νικολού Βαρνακιώτη από Βάρνακα ,Τάτση Μαγγίνα από Δραγαμέστο , Ηγούμενο Νικηφόρο από Ζάβιτσα , Αναγνώστη Τζιτσώνη από Κατούνα, Θεόδωρο Γρίβα από Βόνιτσα, Πάνο Μοναστηριώτη από Μοναστηράκι Βονίτσης , Νικόλαο Μαυρομάτη από Κατούνα ,κ.λ.π { Ηπειρωτική Εστία τεύχος 254-255 Ιούνιος –Ιούλιος 1973 σελ. 327-343 }

6. Ο Πέτρος Σπανδωνίδης στο βιβλίο του « Οι κλεφταρματολοί και τα τραγούδια τους » έκδοση 1962 και στη σελ. 46 , αναφέρει το Δήμο Τσέλιο , ως Ξηρομερίτη κλεφταρματολό .

7.. Η εφημερίδα « ΑΙΩΝ» καταγράφει το λόγο του Βουλευτή Νικ. Μαυρομάτη στη Βουλή στις 27 Φεβρουαρίου 1846, αριθ.φ.686 , σελ.3 ,όπου μεταξύ των άλλων αναφέρει για τον Τσέλιο και τα εξής : « Ο ακαταδάμαστος αδάμας της στρατιωτικής γενναιότητας και ευταξίας , πειθαρχίας και ευταξίας Ακαρνάν Δήμο Τσέλιος κ.λ.π »

8. Τα Οδωνυμικά . Η σημασία των ονομάτων των οδών της Αθήνας , της Μ. ΒΟΥΓΙΟΥΚΑ –Β . ΜΕΓΑΡΙΔΗΣ τόμος Γ΄ και στη σελίδα 191 ( 3η έκδοση το 1995 ) αναφέρει για το Δήμο Τσέλιο και τα εξής: «περίφημος στρατηγός της Επαναστάσεως του 21 από τη Ζάβιτσα της Ακαρνανίας κ.λ.π», ένα καλαίσθητο τρίτομο έργο του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων.

9. Διονύση Μιτάκη .» Ο Δήμος και η Ρηνιώ » Περιοδικό Στερεά Ελλάς τεύχος 31, 1972 όπου αναφέρεται για την πρώτη γυναίκα του , τη Ρηνιώ του Μήτροβα από τη Ζάβιτσα.

10.Διονύση Μιτάκη , περιοδικό Στερεά Ελλάς , τεύχος 205 , Ιούλιος 1986 σελίδα 178 , στις προτάσεις του ιδίου ,στο 1Ο ΠΑΝΞΗΡΟΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου ( Ο.Π.ΣΥ.Ξ ) στον Αστακό τον Νοέμβρη του1985, μεταξύ άλλων αναφέρει ο Διον. Μιτάκης , επί λέξει και τα εξής : «Αλλά και εκτενέστερες εργασίες θα μπορούσαν να περιληφθούν σε μια τέτοια Επετηρίδα , όπως παραδειγματικά η ιστορική βιογραφία του τρανού Ξηρομερίτη και Αιτωλοακαρνάνα Αγωνιστή Δημου Τσέλιου , που ήταν αληθινό ίνδαλμα του 1821 και κορυφαίος Πρωτοδημοκράτης της Νέας Ελλάδας.κ.λ.π ,καθώς και στο βιβλίο του ιδίου « ο Στρατηγός Δήμοτσέλιος » σελίδες 650 έκδοση 2003 , όπου σε πάρα πολλές αναφορές στο βιβλίο αυτό, καταγράφεται η Ακαρνανική καταγωγή του Δήμου Τσέλιου και δη , η Ζάβιτσα.

11. Γεράσιμου Γερολυμάτου « Δρόμοι που γράφουν ιστορία στο Αγρίνιο» έκδ.1992 αναφέρει ως πατρίδα του τη Ζάβιτσα , όπως και η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ του Αγρινίου αριθ. Φύλ. 825/ 24-3-1992 και στη σελ. 7, σε εκτενές ολοσέλιδο άρθρο για την οδό Δήμου Τσέλιου στο Αγρίνιο, μεταξύ των άλλων αναφέρονται και τα εξής : « Ο Δήμος Τσέλιος γεννήθηκε στη Ζάβιτσα της Ακαρνανίας το 1785 κ.λ.π … »

12. Γενικά Αρχεία του Κράτους ( Γ.Α.Κ) Γενικό Φροντιστήριο. φάκελοι , 26 και 64 και στους στρατολογικούς καταλόγους του στρατηγού Δήμου Τσέλιου , που τους υπογράφει ο ίδιος κι όχι ο κ. Ντ. Κονόμος , ως πατρίδα του αναφέρεται η Ζάβιτσα ( ιδέ φωτογραφία στο βιβλίο μου στη σελίδα 332 και πιο κάτω πρωτότυπα έντυπα του 1828 που σας αποστέλλω )

13. Στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Μεσολογγίου στον πρώτο όροφο , υπάρχει ανηρτημένη πολύ μεγάλη κορνίζα ( 2 μ χ 1,5μ περίπου ) με την φωτογραφία του Δήμου Τσέλιου που γράφει τα εξής : « Δήμος Τσέλιος (1785-1854 ) Αντιστράτηγος από την Ζάβιτσα Ακαρνανίας , στο δε κήπο των ηρώων υπάρχει και ο τάφος του , όπου ο Δήμος Μεσολογγίου με εξαιρετικές τιμές τον τίμησε στις 13 Απριλίου 1930 με Δήμαρχο τον Χρ. Ευαγγελάτο και παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Ελευθ. Βενιζέλου, όπως και το 1901 με την υπ΄ αριθ. 70 /1901 πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου( ιδέ παρακάτω ).

14. Νικολάου Κασομούλη. «Ενθυμήματα Στρατιωτικά της Επαναστάσεως των Ελλήνων 1821-1833» τόμοι Α-Δ , έκδοση 1940 του Γιάννη Βλαχογιάννη ,

Ως Ακαρνάνα ή Ξηρομερίτη και πατρίδα του τη Ζάβιτσα , για το Δήμο Τσέλιο , αναφέρουν επιπλέον και οι ακόλουθοι ιστορικοί συγγραφείς :

Α. Χρήστος Ευαγγελάτος Δήμαρχος Μεσολογγίου στο βιβλίο του «Ιστορία του Μεσολογγίου » έκδοση 1959.

Β. Στεργίου Δημήτριος στο βιβλίο του « Σελίδες από τον ξεσηκωμό του 21 στην Ακαρνανία» στη σελ. 108 , έκδοση 1971

Γ. Χρ. Βλασσόπουλος στο Ημερολόγιο του Αγώνος έκδοση 1930.

Δ. Καραμεσίνης Μενέλαος .Γυμνασιάρχης- Φιλόλογος . στο περιοδικό Στερεά Ελλάς τεύχη 44,47,49,50,52-55 του 1972 κάνει ολόκληρη αναφορά για τη ζωή και τη δράση του Τσέλιου με τίτλο : Ο θρυλικός αγωνιστής του Ξηρομέρου και ως πατρίδα του αναφέρει και αυτός τη Ζάβιτσα

Ε. Χρήστος Κ. Χασάπης , Δημοσιογράφος στο βιβλίο του « Λεύκωμα του Αστακού» στη σελίδα 87 , έκδοση 1976

Ζ. Παντελής Φάκος .στο βιβλίο του « Γνωρίστε το Ξηρόμερο » έκδοση 1978

Η. Κώστας Πετρονικολός. Γυμνασιάρχης –Φιλόλογος. Στο βιβλίο του « Αιτωλοακαρνάνες μαχητές » έκδοση 1979.

Θ. Θεόδωρος Μ. Πολίτης Συγγραφέας στο βιβλίο του « Η συμβολή της Αιτωλοακαρνανίας στην Επανάσταση του 1821 » έκδοση Νομαρχίας Αιτωλ/νίας το 1974.

Ι. Γιάννης Β. Ιωαννίδης Δημοσιογράφος – Ιστορικός σε άρθρο του στο περιοδικό Ρομάτζο, με τίτλο « Το αετόπουλο της Ζάβιτσας » τεύχος 1801 έκδοση το 1977

Κ. Γεράσιμος Ηρ. Παπατρέχας. Δάσκαλος – Λαογράφος – Λόγιος από το Μαχαιρά Ξηρομέρου στο βιβλίο του « Ιστορία του Αγρινίου» έκδοση Δήμου
Αγρινίου 1991

Λ. Αλέξανδρος Ταξ. Σάββας . Δικαστικός ( πρόεδρος Εφετών ) στο βιβλίο του « Μελετήματα του Ξηρομέρου » έκδοση 1983.

Μ. Κώστας Σαρδελής . Συγγραφέας –Δημοσιογράφος και Μέλος της ΕΣΗΕΑ στο βιβλίο του «Γεώργιος Βαρνακιώτης » στη σελίδα 115 , έκδοση 1980. Ως γνωστόν ο Κ. Σαρδελής κατάγεται από τον Μύτικα Ακαρνανίας

Ν. Το περιοδικό Αιτωλ/νική ΑΠΟΨΗ τεύχος Α΄ σελ.14 .έκδοση Οκτ. 1984

Ξ. Μόσολας Νικόλαος . Δάσκαλος , στο βιβλίο του « Η αρχαία πόλη Αλυζία και οι απότοκοι οικισμοί του τ. Δήμου Σολλίου » σελίδα 129 , έκδοση 1995.

Ο. Καλτσούλας Δημήτριος καθηγητής θεολόγος- φιλόλογος στο βιβλίο του « Ξηρόμερο και Ξηρομερίτες» έκδοση 1972.

Βλέπουμε λοιπόν , πλήθος αξιόλογων ιστορικών συγγραφέων και μετά το 1953, να γράφουν βιβλία και ουδείς να λαμβάνει υπόψιν του και να αναφέρει , αυτά που λέει ο Ντίνος Κονόμου στο καλλιτεχνικό περιοδικό Πνευματική Ζωή του 1953 ,

παρακάμπτοντας και αγνοώντας φυσικά τις αναπόδεικτες και υποκειμενικές απόψεις του , που κατά παράδοξο , κατ΄ εμένα τρόπο , τις επικαλούνται κάποιοι σήμερα το 2021.

Επί πλέον την Ακαρνανική καταγωγή του Δήμου Τσέλιου , την δείχνουν και τα ακόλουθα αδιάσειστα στοιχεία .

α. Το Πιστοποιητικό οικογενείας του Δήμου Τσέλιου από το Δήμο Αγρινίου ( ημερ. 2 Ιουνίου 1865 ) όπου ήταν πολιτογραφημένος και ζούσε μόνιμα στο Αγρίνιο.

β. Επιστολή του Δήμου Τσέλιου από το Αγρίνιο που κατοικούσε , προς στην εφημερίδα «Αθηνά » στις 5-2-1852, όπου καταχιέριαζε τον Γιαννάκη Στάϊκο για τον αντεθνικό του ρόλο στα 1826-1827 , υπογράφει ως Ακαρνάν .

γ. Η εφημερίδα ΒΡΑΔΥΝΗ ( 13-5-1980) , η εφημερίδα ΠΡΩΙΑ (14-7-1935 ) αναφέρουν για την καταγωγή του την Ακαρνανία , καθώς και ο Ανθυπίλαρχος στις τάξεις του Στρατού το 1893 Κων/νος Δήμου Τσέλιος ( γιός του ) στην εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ( 14-3-1893 ) καταγράφει την καταγωγή του , ως Ακαρνάνας!!!

δ. Στην κοινότητα Αρχοντοχωρίου Ξηρομέρου και στο κοινοτικό κατάστημα του χωριού υπάρχει ανηρτημένη κορνίζα – φωτογραφία του Δήμου Τσέλιου, όπου αναφέρει με πλούσια ιστορική αναφορά , επιπρόσθετα και για την καταγωγή του , το χωριό Ζάβιτσα της Ακαρνανίας.

Ο Δήμο Τσέλιος και κατά τον Γιάννη Βλαχογιάννη , ήταν παντελώς αγράμματος και μόλις και μετά βίας γνώριζε να βάζει την υπογραφή του .

Τέλος ο ίδιος ο Δήμο Τσέλιος στις ικετικές επιστολές του προς τον Βασιλιά Όθωνα , από την Λευκάδα που βρίσκονταν εξόριστος το 1836-1841 , καταμαρτυρώντας , ότι βρίσκονταν σε ξένη χώρα και τόπο (Λευκάδα, που ήταν τότε υπό Αγγλική κατοχή ) έγραφε με παράπονο τα ακόλουθα :

« Δια να παρέξη όμως αναμφίβολον πιστά της ειλικρινούς μετανοίας του απεχώρησε από τούτον της γεννήσεως τον τόπον , βιοτεύων μεν εν ταπεινοτάτι και εσχάτη πενία εις ξένην γήν, αποχωρισμένος από τα τέκνα του και από την φιλτάτην κοινήν πατρίδα , δια την οποίαν ηγωνίσθη με θυσίαν αίματος, συγγενών καταστάσεως, έχων δε πάντοτε εις Σε Πανάγαθε Βασιλεύ προσκλομένον τον νούν κ.λ.π » ( διατηρείται η ορθογραφία του κειμένου) . ( Γενικά Αρχεία του Κράτους .Υπουργείο Εσωτερικών /Μυστικό Αρχείο Φάκ. 174 - 177 και στην σελίδα 351 και 357 του βιβλίου μου με τίτλο ΔΗΜΟΣ ΣΟΛΛΙΟΥ Αγώνες και θυσίες στην Επανάσταση του 1821 έκδ.2006. Σας το παραθέτω πιο κάτω )

Κύριε Διαχειριστά – εκδότη του καθ όλα μεστού και έγκυρου σάιτ

Ο Δήμο Τσέλιος επίσης πολέμησε στο Μεσολόγγι και από τον Ιούλιο του 1825 με εντολή της κεντρική Διοίκησης , ακολούθησε στο Δραγαμέστο τον αρχιστράτηγο Γεώργιο Καραϊσκάκη , ακολούθως στο στρατόπεδο της Δερβέκιστας και μετά έδρεψε μαζί του δάφνες στην Αράχωβα (24 Νοεμ.1826)

Ιδού η διαταγή της Διοίκησης του Μεσολογγίου με ημερομηνία 24 Αυγούστου 1825 , που τον διέταζε να παραμείνει εκτός του Μεσολογγίου , για λόγους εθνικούς και , τον διατάσει να ενωθεί με τον Καραϊσκάκη ( διατηρείται η ορθογραφία του κειμένου ).
« η Διευθύνουσα τα της Δυτικής Ελλάδος Προσωρινή Επιτροπή

Προς τον Γενναιότατον Στρατηγόν Δήμον Τσέλιον
Δραγαμέστον

Πρωτύτερα σας είχαμε γράψει να έλθητε εδώ, επειδή το Μεσολόγγι είχε χρείαν από στρατιωτικήν δύναμιν , αλλ’ εν τω μεταξύ έφθασαν ο Στρατηγός Τζαβέλας και λοιποι και έπειτα πάλιν με κοινόν προς όλους σας γράμμα μας , σας διατάξαμεν να σταθήτε αυτού ενωμένοι και να κτυπάτε τον εχθρόν εις τους δρόμους και όπως αλλιώς γνωρίζετε, εμποδίζοντες τας τροφάς και τα πολεμοφόδια του, έως ότου να επεράση εις τα αυτού και ο Στρατηγός Καραϊσκάκης, με τον οποίον αναταμωθέντες να κατατρέχητε αυτόν τον εχθρόν , δια την ελευθερίαν της Πατρίδος.

Οι στρατιώται σας εδώ αγωνίζονται με προθυμίαν ως και οι λοιποί δια την φύλαξιν του Μεσολογγίου,εις τους οποίους δίδονται και τα ταϊνια και τα σιτηρέσια και κάθε άλλη περιποίησις , ως και εις τους άλλους και μείνε περί αυτών ήσυχος. Το Μεσολόγγιον είναι καλά ενδυναμωμένον και ογλήγορα ελπίζομεν να ελευθερωθή με την βοήθειαν την ιδικήν μας , της Γενναιότητός σας αυτού , και των Στρατηγών , οι οποίοι ήλθαν και θέλουν έλθει ακόμη από τα Σάλωνα εις υπεράσπισίν μας.

Η Γενναιότης σας , εν τοσούτω σταθήτε γενναίως , καθώς πάντοτε το εδείξατε , και με αδελφικήν ομόνοιαν , δια να ελευθεωθώμεν εις μίαν ώραν αρχύτερα. ΄Ερρωσθε. »

Μεσολόγγι τη 24 Αυγούστου 1825

Ο Γεν. Γραμματεύς                                Η Επιροπή

   Φίλ. Πλητάς                              Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος
                                                                Δ. Θέμελης                               
                      Ι. Κανναβός


Κύριε Διαχειριστά- εκδότα

Ως γνωστόν ο Δήμο Τσέλιος πολέμησε τόσο στην πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου , όσο και στη δεύτερη ( Μάρτιος 1825 – Ιούλιος 1825 ) ως υπερασπιστής στη ντάπια του Μοντάλαμπερ , μία απ΄ τις 23 ντάπιες – προμαχώνες του τείχους του Μεσολογγίου .

( Θ.Μ. Πολίτη .Η συμβολή της Αιτωλοακαρνανίας στην Επανάσταση του 1821. έκδοση 1974 της Νομαρχίας Αιτωλ/νίας σελ. 167 , Νικήτα Χρ. Φιλιππόπουλου. Το Μεσολόγγι στο διάβα του χρόνου . έκδοση. Ντάπια το 2003 , σελ. 47 )

Επίσης την συμμετοχή του Δήμου Τσέλιου στο Μεσολόγγι την αναφέρουν και οι:

1.) ο Ιστορικός Σπυρίδων Τρικούπης , στην Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως , τόμος Γ΄ σελίδα 209-210 έκδοση 1888. Να τι μας λέει ο Σπυρίδων Τρικούπης .

« Η δε δύναμις των Ελλήνων εις το Μεσολόγγιον κατά την αρχήν της πολιορκίας ανήρχετο εις τρείς χιλιάδας περίπου με αρχηγούς τους Ν. Στουρνάρην . Δ. Μακρήν, Νότην Μπότσαρην , Γ. Τσόγκαν , Δεληγεωργόπουλον , Γιαννάκην Ραζηκότσικαν, Ανδρ. Ίσκον, Γρηγ. Λιακατάν ,Δημοτσέλιον κ.ά. Μέχρι τέλους Ιουλίου διέμεινεν εκεί ευρεθείς και ο Νικηταράς.»

2.) Τα Ελληνικά Χρονικά του Μάγερ το 1825 , αναφέρουν : « Μέσα στο Μεσολόγγι ήταν τότε συγκεντρωμένοι πέντε χιλιάδες στρατιώτες , κάτω απ΄τις διαταγές του Στουρνάρη , του Μακρή, του Τσόγκα ,του Λιακατά και του Δήμου Τσέλιου και

3.) Αυγούστου Φάμπρ .Φιλέλλην . στο βιβλίο του . « Ιστορία της πολιορκίας του Μεσολογγίου. έκδοση 1827 στη Γαλλία », μετάφραση της Ακακίας Κορδόση, εκδόσεις ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΟ 1983 και στην 76 σελίδα .

4.) Ο Δικηγόρος – συγγραφέας Παν. Παπαρούνης στο βιβλίο του « Το ΄21 στη Ρούμελη και ο Δ. Μακρής » έκδ. 1971 και στη 245 σελίδα , όπου αναφέρει το Δήμο Τσέλιο, να συμμετέχει εντός του «Φράχτη » του Μεσολογγίου με 120 στρατιώτες.

Για την προσφορά του αυτή στο Μεσολόγγι , ο Δήμο Τσέλιος ,τιμήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Μεσολογγίου , με την υπ΄ αριθ. 70 /1901 Πράξη του , όπου του χορηγήθηκε τάφος το 1901 στο Εθνικό Ηρώο του Μεσολογγίου ,για εναπόθεση των μεταφερομένων από την Αθήνα οστών του .Ιδού η απόφαση.

« Εν τέλει το Δημοτικόν Συμβούλιον της πόλεως Μεσολογγίου, υπέρ ης ηγωνίσθη κατ΄ επανάληψιν ο Στρατηγός Δήμος Τσέλιος κατά τας πολιορκίας των ετών 1822 και 1825-1826, έχον υπ΄ όψει του τας προς την ρηθείσαν πόλιν πολλαπλάς και μεγάλας εκδουλεύσεις του ρηθέντος Στρατηγού, δια παμψήφου αποφάσεως του κυρωθείσης παρα του προϊσταμένου του Νομάρχου Αιτωλοακαρνανίας , εχορήγησεν ανάλογον έκτασιν προς ανακομιδήν των οστών του Σρατηγού Δήμου Τσέλιου εν τω κήπω ( ταφείω ) των Ηρώων , ήτις εγένετο κατά την 1ην Ιουλίου 1901 , τοποθετηθέντων τούτων μεταξύ των δύο πολυανδρείων , ως τούτο προκύπτει εκ του κάτωθι εγγράφου της μνησθείσης πόλεως.

Αριθ. Πρωτοκ. 1589.                             Εν Μεσολογγίω τη 2 Ιουλίου 1901

Ο Δήμαρχος
Σωκράτης Στάικος »

Άλλη τιμητική αναγνώριση έγινε από μέρος της πόλης του Αγρινίου , όπου διέμεινε μετά την Επανάσταση του ΄21 επ’ αρκετό χρόνο ο Δήμο Τσέλιος . Η οδός που ήταν το σπίτι του, πήρε το όνομά του και είναι η γνωστή σε όλους οδός Δημοτσελίου . ( εφημ. ΦΩΣ Αγρινίου .15-2-1908 ). Σήμερα η οδός έχει μετονομαστεί ως οδός Δήμου Τσέλιου ( επι Δημαρχίας Παύλου Μοσχολιού και Προέδρου Δ.Σ Γιώργου Γρίνου , μετά από δική μου, έγγραφο πρόταση ).

Παρόμοια τιμητική αναγνώριση έγινε και από το Δήμο Θεσσαλονίκης σε ονομασία δρόμου με το όνομά του που υπάρχει σήμερα στη Θεσσαλονίκη .

Κύριε Διαχειριστά

Με αυτές τις σκέψεις και με τα ελάχιστα από τα πάμπολλα αδιάσειστα ιστορικά στοιχεία που υπάρχουν και στηρίζουν την άποψη πως ο Δήμο Τσέλιος ήταν ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ - ΑΚΑΡΝΑΝ, τελειώνω και εύχομαι, στα πλαίσια του διαλόγου και της διακίνησης των απόψεων, να βοήθησα στην αναζήτηση της πραγματικής ιστορικής αλήθειας και όχι της «αλήθειας» που στηρίζεται σε υποκειμενικές και αναπόδεικτες προσεγγίσεις που τελευταία, σκομίμως, κάποιοι αναφέρουν.

Ως π. Δημοτικός Σύμβουλος Αλυζίας και Νομαρχιακός Σύμβουλος Αιτωλ/νίας, ως μαχητής του Πολιτιστικού –Πολιτισμικού κινήματος των εν Αθήναις Ξηρομεριτών και Αιτωλ/νων (20 χρόνια προσφοράς στην Ομοσπονδία Ξηρομέρου – 10 δε πρόεδρος αυτής 1989-1999), ως ενεργός πολίτης, πάλεψα και θα παλεύω για την ανάδειξη και προβολή της ιστορίας του τόπου μου.

Στόχος, λοιπόν, της παρούσης επιστολής μου, δεν είναι να αμφισβητήσω εγώ τη διαφορετική άποψη ( άλλωστε γι΄ αυτό έγραψαν και μίλησαν σπουδαίοι πνευματικοί άνθρωποι…), αλλά, δια μέσου αυτής, να ευαισθητοποιήσω περισσότερους συνδημότες και φίλους της ιστορίας , προς τη λογική που λέει :

Αγωνίζομαι ….και προβάλλω τον τόπο μου…Οραματίζομαι το καλύτερο γι αυτόν.

Τέλος με την πεποίθηση ότι φάνηκα χρήσιμος στους συμπατριώτες μας και στο φιλοθεάμων αναγνωστικό σας κοινό, σας χαιρετώ και σας εύχομαι ολοψύχως να έχετε πάντα καινοτόμες παρουσίες στα δρώμενα του τόπου μας και όχι μόνο.

Αθήνα : 23 Μαρτίου 2021
Με σεβασμό και εκτίμηση
Μήτσης Θεοδ. Νίκος
π. Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αλυζίας από 1-1-2003
π. Νομαρχιακός Σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας (1995-1998 )
π. Πρόεδρος Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου ( 1988-1999)

Σας παραθέτω ως ακολούθως και σχετικό στρατολογικό κατάλογο του 1829 όπου και υπογράφεται προσωπικά ο κατάλογος από τον ίδιο τον Δήμο Τσέλιο και αναφέρει ως πατρίδα του την Ζάβιτσα ( ο κατάλογος αυτός βρίσκεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους .Γενικό Φροντιστήριο Φάκελος 64) 

Στρατολογικός κατάλογος αξιωματικών του Χιλίαρχου Δήμου Τσέλιου στις 22 Σεπτεμβρίου 1829 στο στρατόπεδο της Βόνιτσας , όπου δίπλα από κάθε όνομα γράφεται η πατρίδα , η ηλικία και ο βαθμός που έφερε ο καθένας . 2ος στη σειρά ο πεντακοσίαρχος Κωνσταντής Βαλιανάκης από τον Αετό κ.λπ αξιωματικοί , που με λίγη προσοχή διαβάζεται άνετα το όνομα τους και η πατρίδα τους.( Γεν. Φροντ. Φάκ. 64 )


Στρατολογικός κατάλογος του Χιλίαρχου , Δήμου Τσέλιου , στο στρατόπεδο στον Κόλυμπο Ζαβέρδας στις 8 Νοεμβρίου 1828 [ Γενικά Αρχεία του Κράτους : Γεν. Φροντιστήριο Φάκ. 26Α]. 2ος ο Κωνσταντής Βαλιανάκης Αϊτινός και 32 ετών


Η εφημερίδα του Αγρινίου «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» Φ.825/ 24-3-1992




Το Χρονικό της Μπαμπίνης που δημοσιεύτηκε στο ΠΑΡΟΝ το 1963 από τον εκδότη Γεώργιο Δ. Παπαδημητρίου ,αναδημοσιευθέν από έγγραφο του 1829 που είχε ο αείμνηστος βουλευτής – υπουργός Γεώργιος Δ. Παπαδημητρίου και που το κατέθεσε και στη βιβλιοθήκη της Βουλής [ Αρχ.Βιβλιοθ. 2295/8-4-1987 Σ.τ.Σ ]


Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια έκδοση 1933 λήμμα ΤΣΕΛΙΟΣ





Εγκυκλοπαίδεια ΥΔΡΙΑ τ.51 σελ.355

Εγκυκλοπαίδεια ΔΟΜΗ / τόμος 34ος , λήμμα ΤΣΕΛΙΟΣ



ΓΑΚ. Αλληλογραφία Φρουράς Μεσολογγίου , τόμος 3ος σελ. 464-465 ,έκδοση 1963 από τον Διευθυντή των Γενικών Αρχείων του Κράτους Εμμανουήλ Πρωτοψάλτη, αναφέρεται ως Οπλαρχηγός του Ξηρομέρου


Ο Δημήτριος Παπαντωνόπουλος ή Ακαρνάνος( εκ Ζαβίτσης Ακαρνανίας) ,στην Πεντηκονταετηρίδα του για την Ελληνική Επανάσταση εκδ. 1873 , τον αναφέρει εξ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ. Ολοσέλιδο ως ακολούθως




Η προαναφερθείσα σελίδα σε μεγέθυνση από την 145 σελίδα του βιβλίου έκδοση 1873 που το έχω στα χέρια μου. Μιλάμε για θησαυρό !!! αναφέρει λεπτομερώς όλους τους επώνυμους Οπλαρχηγούς της Ελλάδος και πολλά πάρα πολλά στοιχεία για τους Ξηρομερίτες , Βαλτινους και Βονιτσάνους. Γράφηκε το βιβλίο αυτό 50 έτη μετά την επάνάσταση και τα γεγονότα ο συγγραφέας τα ήξερε από πρώτο χέρι.



Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου Τσέλιου από τον Δήμο Αγρινίου με αριθ. πρωτ.1119/20 Ιουνίου 1865 που είχαν ζητήσει οι γιοι του Κωνσταντίνος και Ανδρέας Τσέλιος [ΧΕΟΕΒ φάκ.84]



Μία απ΄ τις 5 ταπεινωτικές αιτήσεις χάριτος που ζητούσε από τον Όθωνα και την οποία υπέγραφε από την Άγια Μαύρα (Λευκάδα) καθότι ήταν αυτοεξόριστος σε ξένο κράτος (Αγγλικό) από τον Μάρτιο του 1836 ως το 1843 που αποκαταστάθηκε , αναφέρει :

«…δια να παρέξη όμως αναμφίβολον πιστά της ειλικρινούς μετανοίας του απεχώρησε από τον τόπον γεννήσεως , ιδιοτεύων ( βιοτεύων ) μεν εν ταπεινοτάτη και εσχάτη πενία , αποχωρισμένος από τα τέκνα του και από την φιλτάτην κοινήν πατρίδα δια την οποίαν ηγωνίσθη με θυσίας αίματος συγγενών κ.λπ…..» [ ΓΑΚ. Υπ. εσωτ. Φάκ. 174 ] απόσπασμα απ΄ το βιβλίο μου ΔΗΜΟΣ ΣΟΛΛΙΟΥ έκδ. 2005 σελ. 351 .

Δηλαδή , ο Δήμος Τσέλιος, υπογράφει το 1839 αίτηση προς τον βασιλιά Οθωνα ζητώντας του χάρη , και λέει ότι άφησε τον τόπο που γεννήθηκε ( δηλ. την Ακαρνανία) και στερείται τα παιδιά του ( που ζούσαν απέναντι στο Ξηρόμερο , το πιθανότερο στον Αετό γιατί ήταν συγγενής με τον Κωνσταντή Βαλιανάκη ) και την φιλτάτην πατρίδα που τόσο αίμα έχυσε ο ίδιος και οι συγγενείς του



Τον Οκτώβριο του 1843 και μετα από 5 αιτήσεις προς τον Όθωνα για χάρη , αποκαταστάθηκε με τον βαθμό του συνταγματάρχη στη βασιλική Φάλαγγα




Και η απόφαση που έγινε ο Δήμο Τσέλιος στρατηγός στις 19 Φεβρουαρίου 1825. Στην ίδια απόφαση καταγράφονται και αξιωματικοί του απ το Ξηρόμερο όπως οι : Νικόλαος Τσέλιος ( αντιστράτηγος Δραγαμέστο) , Κωνσταντής Βαλιανάκης ( χιλίαρχος –Αετός), Καραγιάννης Μαγουλιάνος ( χιλίαρχος – Αετός), Δημήτρης Παπάς ( χιλίαρχος –Μερδενίκου), Δημήτρης Μακρυστάθης ( χιλίαρχος –Κανδήλα), Νικόλαος Μπαμπινιώτης ( υποχιλίαρχος –Μπαμπίνη), Ανδρέας Στούπας ( υποχιλίαρχος – Κατούνα), Δήμος Σαμαντάς (ταξιαρχικός- Κατούνα), Γριβογιώργος Δημήτρης ( ταξιαρχικός –Κωνωπίνα), Γιάννης Λύτρας ( ταξιαρχικός- Κανδήλα) Γεώργιος Καφκούλης ( εκατόνταρχος –Αετός) , Πίκος Βλυζιανίτης ( εκατόνταρχος – Βλυζιανά) , Γιωργάκης Φλώρος ( εκατόνταρχος – Παπαδάτου), Χρ. Λίτσος ( εκατόνταρχος- Κατούνα), Καραγιάννης Δραγαμεστινός ( εκατόνταρχος – Δραγαμέστο), Γρηγόρης Πράπας ( εκατόνταρχος – Αετός) . Και φυσικά οι στρατιώτες του ήταν ΟΛΟΙ απ΄ τα χωριά του Ξηρομέρου και ΟΥΔΕΙΣ μα ΟΥΔΕΙΣ απ το Μεγανήσι ….


Γράφει ο: Νίκος Θ. Μήτσης
Ιστορικός, συγγραφέας
Αρχοντοχώρι (Ζάβιτσα) Ξηρομέρου
Αγαπητοί φίλοι του καθ΄ όλα μεστού Μπλόκ ΞΗΡΟΜΕΡΟNEWS, με τα προαναφερθέντα μου, δεν προσδοκώ περισσότερα απ΄ τους ανώνυμους που γράφουν ψευδή πράγματα δίχως ν΄ αναφέρουν λεπτομερώς – ως οφείλουν - τις ιστορικές του πηγές για τον Δήμο Τσέλιο) και που έχει δημοσιεύσει δίχως αποδεικτικά στοιχεία το περιοδικό ΑΡΔΗΝ τ.74 (γιατί κάποιοι του το σερβίρανε). Μάλιστα παρουσιάζει τον Δήμο Τσέλιο (το ΑΡΔΗΝ) και ως συγγραφέα, ενώ ΟΧΙ μόνον δεν έχει γράψει ο άνθρωπος κανένα βιβλίο, αλλά ίσα ίσα που ήξερε να υπογράφει το όνομά του μας αναφέρει ο ιστορικός Ναυπακτίτης Γιάννης Βλαχογιάννης.

Η παρέμβαση μου έχει ένα και μοναδικό σκοπό .

Να το διαβάσετε και βγάλτε τα συμπεράσματα σας .

Τι να πει κανείς; να αμφισβητήσουμε τις εγκυκλοπαίδειες και τα έγγραφα των ΓΑΚ ;

Για μένα φίλοι μου , ο στρατηγός του 1821 Δήμος Τσέλιος, δεν κατάγονταν μόνον απ τη Ζάβιτσα, δεν ανήκει μόνον σ΄ αυτή, αλλά ανήκει στο ΞΗΡΟΜΕΡΟ στην ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ανήκει σε ΟΛΗ στην ΕΛΛΑΔΑ !!!!!

Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς.

Νίκος Θεοδ. Μήτσης

Αρχοντοχώρι ( Ζάβιτσα ) ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

κάτοικος Αθηνών, οδός Δήμου Τσέλιου 15 /3ος όροφ. Τ.Κ 115 22 ΑΘΗΝΑ

τηλεφ. 6977 394141 , emeil : [email protected]











Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2023 | 9:42 am


Μήνυμα Θανάση Λύρου Υποψηφίου Δημάρχου του Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821


Η ένδοξη αυτή Ημέρα της Επανάστασης και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, είναι εμφυτευμένη στις καρδιές των Ελλήνων και θα παραμείνει εκεί εις το διηνεκὲς, ως πολύτιμος θησαυρός της Εκκλησίας και του Έθνους!.......

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821, έχει πάντα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία έναν μοναδικό συμβολισμό και εκπέμπει διαχρονικά μηνύματα πίστης, ελπίδας και εθνικής ανάτασης.

Τα διαχρονικά μηνύματα της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της αφύπνισης και της κινητοποίησης της συλλογικής μας συνείδησης, αποτελούν οδηγό αισιοδοξίας, έμπνευσης, και αγωνιστικότητας, ώστε οι Έλληνες ενωμένοι να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόκληση και να στοχεύουμε ψηλά.

Χωρίς τον παλλαϊκό ξεσηκωμό, μετά τα τετρακόσια χρόνια της σκλαβιάς, και την αφύπνιση της αδούλωτης ελληνικής ψυχής, δεν θα ήμασταν εμείς σήμερα ελεύθεροι.

Αποτελεί μεγάλη ευθύνη για τις νεώτερες γενιές η διατήρηση των υπέρτατων αγαθών που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας: Ο αδιάλειπτος αγώνας, η ενότητα, η αλληλεγγύη, η αξιοπρέπεια, η φιλοπατρία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τιμή και δόξα στους αθάνατους προγόνους μας, που μας οδήγησαν στη φωτεινή ημέρα της λευτεριάς. Υποκλινόμαστε ταπεινά στο μεγαλείο της ψυχής τους.

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ!




Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. Χρόνια πολλά σε όλες τις φίλες και σε όλους τους φίλους που γιορτάζουν.




Θανάσης Λύρος

Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω

Υποψήφιος Δήμαρχος

Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2023 | 9:35 am


Το μήνυμα του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου


Στο μήνυμά του με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρει τα εξής:,.....

«Η Γη της Φλόγας τιμάει τα 202 χρόνια από την επανάσταση του 1821, υποκλίνεται στο ιστορικό της παρελθόν και τους προγόνους της, που έδωσαν τα πάντα “υπέρ πίστεως και πατρίδας”.

Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου αποτελεί έναν φωτεινό φάρο που διδάσκει και καθοδηγεί. Δικό μας χρέος να μην λησμονήσουμε ποτέ τα ιστορικά μαθήματα. Να παραμείνουμε όρθιοι στα μετερίζια της ευθύνης για μία πατρίδα που με ενότητα των Ελλήνων θα γίνεται διαρκώς καλύτερη. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, ότι δεν είμαστε “ιδιοκτήτες” αυτού του τόπου, αλλά “διαχειριστές” του για τις γενιές που έρχονται. 

Χρόνια πολλά!»

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2023 | 9:31 am


Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας


Με λαμπρότητα θα εορτασθεί η μεγάλη Θεομητορική Εορτή του Ευαγγελισμού 
της Θεοτόκου σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας......

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός θα χοροστατήσει στην Ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού (Παρασκευή 24 Μαρτίου, ώρα 19:00’) στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νεοχωρίου. Σύμφωνα με το τυπικό της ημέρας θα ψάλλει και την Δ’ Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Το πρωί της εορτής θα χοροστατήσει στην Ακολουθία του Όρθρου και θα τελέσει την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Στη συνέχεια θα προεξάρχει της πανηγυρικής Δοξολογίας για την Εθνική Επέτειο της 25 ης Μαρτίου 1821 και θα παρακολουθήσει την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, από την εξέδρα των επισήμων, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.

Στις υπόλοιπες έδρες των Δήμων της Ιεράς Μητροπόλεως τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κατά την Δοξολογία και την μαθητική παρέλαση θα εκπροσωπήσουν οι Αρχιερατικοί Επίτροποι.

Την εορτή του Ευαγγελισμού πανηγυρίζουν οι εξής Ιεροί Ναοί και Ιερές Μονές:
Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Παραβόλας

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023, ώρα 18:30’

Πανηγυρικός Εσπερινός και Δ’ Στάση Χαιρετισμών Υπεραγίας Θεοτόκου

Θα προεξάρχει και θα κηρύξει τον θείο λόγο ο πρωτοπρ. Χρήστος Μουσελίμης,

Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Γρηγορίου Θεολόγου Αγρινίου

Σάββατο 25 Μαρτίου 2023, ώρα 07:00’

Ακολουθία Όρθρου και Θεία Λειτουργία

Θα προεξάρχει και θα κηρύξει τον θείο λόγο ο αρχιμ. Μακάριος Αντωνόπουλος,

Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Αβώρανης

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023, ώρα 18:30’


Πανηγυρικός Εσπερινός και Δ’ Στάση Χαιρετισμών Υπεραγίας Θεοτόκου

Σάββατο 25 Μαρτίου 2023, ώρα 07:00’

Ακολουθία Όρθρου και Θεία Λειτουργία

Θα προεξάρχει και θα κηρύξει τον θείο λόγο ο αρχιμ. Λαυρέντιος Καρανάσιος, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ιερός Ναός Ευαγγελισμού Θεοτόκου Οχθίων

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023, ώρα 18:00’

Πανηγυρικός Εσπερινός και Δ’ Στάση Χαιρετισμών Υπεραγίας Θεοτόκου

Σάββατο 25 Μαρτίου 2023, ώρα 07:00’

Ακολουθία Όρθρου και Θεία Λειτουργία

Θα προεξάρχει και θα κηρύξει τον θείο λόγο ο αρχιμ. Παύλος Ντανάς, Ιεροκήρυξ της

Ιεράς Μητροπόλεως.

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

της Ιεράς Μητροπόλεως

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2023 | 9:25 am


Φυτειες - Ειδήσεις και Νέα

Δύο φυτείες κάνναβης - ΠΑΤΡΙΣ

Δύο φυτείες κάνναβης  ΠΑΤΡΙΣ

Δημοσιεύθηκε στις 20 September 2019 | 10:00 am


Ο κόσμος του τσαγιού - Η Καθημερινή

Ο κόσμος του τσαγιού  Η Καθημερινή

Δημοσιεύθηκε στις 7 February 2019 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Φυτειες





Φιλικοί ιστότοποι: