Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Θράκη    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

THE HITS HOT 40_#W17# _The List _ [04-05-2024]

HITS HOT 40 ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

"Brit Awards 2024 Biggest Winners”

40. As It Was Harry Styles

39. Creepin' Metro Boomin The Weeknd 21 Savage

38. Exes Tate Mcrae

37. Unholy Sam Smith Kim Petras 

36. Players Coi Leray

35. Lovers In A Past Life Calvin Harris Rag'n'Bone Man

34. People Libianca 

33. Illusion Dua Lipa     

32. Late Night taking Harry Styles

31. Disconnect Chase & Status Becky Hill 

30. All Night Long Kungs David Guetta Izzy Bizu

29. Forget Me Lewis Capaldi 

28. Messy in Heaven Venbee and Goddard

27. Back On ‘74 Jungle 

26. Desire Calvin Harris Sam Smith

25. Water Tyla 

24. Padam Padam Kylie Minogue

23. What Was I Made For? Billie Eilish 

22. Popular The Weeknd Madonna playboy Carti

21. Boy's a Liar PinkPantheress 

20. React Switch Disco Ella Henderson

19. Paint the Town Red Doja Cat 

18. Flowers Miley Cyrus 

17. Vampire Olivia Rodrigo 

16. Dance the Night Dua Lipa 

15. Secrets Raye Regard 

14. Daylight David Kushner 

13. Strangers Kenya Grace

12. Eyes Closed Ed Sheeran

11. Miracle Calvin Harris Elli Goulding 

10. Wish You the Best Lewis Capaldi

9. (It Goes Like) Nanana Peggy Gou 

8. Kill Bill SZA

7. Cruel Summer Taylor Swift

6. Prada Cassö Raye D-Block Europe

5. Calm Down Rema

4. Houdini Dua Lipa

3. Sprinter Dave and Central Cee

2. Greedy Tate McRae

1. Escapism Raye featuring 070 Shake

   

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 3:30 pm


Πέθανε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας – Ήταν μόλις 51 ετών


Σε ηλικία μόλις 51 ετών έφυγε από τη ζωή ο Παναγιώτης Χαρέλας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων.

Ο Παναγιώτης Χαρέλας, υπέστη ανακοπή καρδιάς το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, ενώ βρισκόταν σπίτι του, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα laikoura.gr.

Ο Παναγιώτης Χαρέλας, με καταγωγή από την Βέροια, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και η είδηση του θανάτου του προκάλεσε σοκ στους συναδέλφους του.


Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 9:31 am


"Μαγεία"! Ναι, αυτή είναι η Ξάνθη που Ονειρευόμαστε! Με νέο μηχανισμό και χρώματα το σιντριβάνι στο "Ξενία"


Ναι! Αυτήν την Ξάνθη θέλουμε, αυτήν ονειρευόμασταν, αυτή μας ταξιδεύει σε χίλια χρώματα και νέους δρόμους....! Δείτε πως διαμορφώθηκε στο χώρο "Ξενία" με τον νέο μηχανισμό του.

Μετά από σκληρή αλλά επίμονη δουλειά υπό το βλέμμα του κορυφαίου Αντιδήμαρχου καθημερινότητας  Θωμά Ηλιάδη -μετά από χρόνια "φώτισε" πριν λίγες μέρες και τον Σταυρό στο Πάρκο κεραιών και αφού άλλαξε όλος ο μηχανισμός στο πανέμορφο και ιστορικό σιντριβανάκι στην Π. Πόλη (στο παρκάκι του Ξενία απέναντι από τον δημοτικό Τύπου..), που από τον Σεπτέμβρη 2019 που ανέλαβε δήμαρχος ο γνωστός Τσέπελης είχε "εγκαταλειφθεί" τελείως και δεν λειτουργούσε...

Δείτε σε νυχτερινές αποκλειστικές φωτογραφίες του Next tv και της εφημερίδα μας, την διαμόρφωση του χώρου και το πως "φωτίστηκε" το ιστορικό μας σιντριβανάκι! 

Ναι! Αυτή η Ξάνθη είναι ο έρωτας.... η ζωή μας... Οι δρόμοι μας.... Οι παλμοί της καρδιάς μας.

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 9:25 am


Η αγορά του αιώνα: Επτά νέα Canadair, 10 ελικόπτερα, 25 αμφίβια αεροσκάφη, 1.100 πυροσβεστικά οχήματα, 101 drones στην Πολιτική Προστασία


Oπως από το δέρμα της Αμάλθειας, της κατσίκας που ανέθρεψε με το γάλα της τον Δία, καλύφθηκε η ασπίδα του, έτσι και κάθε ασπίδα που καλυπτόταν από δέρμα κατσίκας ονομαζόταν «Αιγίς». Σήμερα, τον ρόλο της ασπίδας προστασίας μας από τις φυσικές καταστροφές, όπως τις πυρκαγιές που έχουν γίνει πιο συχνές, πιο έντονες και πιο μεγάλες λόγω της κλιματικής αλλαγής, έρχεται να παίξει το πρόγραμμα πολιτικής προστασίας «Αιγίς» – το πρώτο τέτοιου είδους στην Ελλάδα.

Τα προηγούμενα χρόνια, όπως εξηγούν πυροσβέστες, την «πρώτη γραμμή» έπαιζαν οι ντόπιοι. Αυτοί έδιναν τη μάχη συγκράτησης της φωτιάς, πριν από την άφιξη των πυροσβεστικών δυνάμεων. Αυτό, όμως, η κλιματική αλλαγή το έχει αλλάξει.

Η ταχύτητα εξέλιξης και εξάπλωσης, το μέγεθος των πυρκαγιών και οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κάνουν πολύ δύσκολη ακόμα και τη διαφυγή. Τι αντίμετρα μπορεί να πάρει κανείς για να γλιτώσει από τον εφιάλτη; Αντί για δέρμα κατσίκας, αεροπλάνα, ελικόπτερα, drones, πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα, κινητά κέντρα επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα «Αιγίς», με επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ, προσθέτει στην ασπίδα προστασίας μας από την κλιματική κρίση τα παραπάνω και πολλά ακόμα. Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «τρέχει» ήδη μια σειρά από διαγωνισμούς με σκοπό η χώρα μας όχι μόνο να είναι πανέτοιμη για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, αλλά και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα ακραία φαινόμενα.

Παρουσίαση του Προγράμματος “ΑΙΓΙΣ”

Ωστε να μην είναι απαραίτητη η αυτοθυσία των σωστικών συνεργείων και να μη θρηνούμε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, να μη θυσιάζεται ο φυσικός πλούτος της χώρας μας, η χλωρίδα και η πανίδα σε κάθε πυρκαγιά, πλημμύρα, σεισμό…

Τεχνητή Νοημοσύνη

  • Το πρόγραμμα «Αιγίς» προορίζεται για το μέλλον, αλλά δεν θα… τραβήξει πολύ στο μέλλον. Οπως ξεκαθάρισε ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας, το τελευταίο εννεάμηνο προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί 1,5 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος Μαΐου, θα προκηρυχθούν έργα άλλων 320 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το ποσό σε 1,82 δισ. ευρώ, και το πρόγραμμα προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί πριν τον Αύγουστο. Οι παραλαβές των έργων θα αρχίσουν από το 2025. Τι αφορούν όμως;
  • Τα μεγάλα νέα, την προμήθεια 5+2 Canadair DHC 515 και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων CL 415, τα μάθαμε πρόσφατα.
  • Ομως δεν είναι μόνο αυτά. Μεταξύ πολλών άλλων, το πρόγραμμα «Αιγίς» περιλαμβάνει επιχειρησιακό εξοπλισμό, εναέρια και επίγεια μέσα αντιμετώπισης. Ξεχωρίζουμε την προμήθεια 10 ελικοπτέρων μεσαίου τύπου, 25 αμφίβιων μονοκινητήριων αεροσκαφών, 1.100 οχημάτων της Πυροσβεστικής.
  • Ανάμεσά τους είναι «κρυμμένη» η αγορά από τη χώρα μας των πυροσβεστικών ελικοπτέρων Ericsson που πρωταγωνιστούν κάθε καλοκαίρι στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Είναι τα δημοφιλέστερα ελικόπτερα στη μάχη για τις πυρκαγιές και κάθε χρόνο δίνεται «μάχη» μεταξύ των κρατών για το ποιος θα προλάβει να τα ενοικιάσει. Υπάρχουν μόνο 35 τέτοια ελικόπτερα σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα έχει πλέον ιδιόκτητα τα 10 από αυτά.
  • Στον στόλο προστίθενται και 25 αμφίβια μονοκινητήρια αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας (τέτοιου τύπου έχουμε ήδη τα Air Tractor για την άμεση επέμβαση σε δύσβατα σημεία πυρκαγιών) που θα αντικαταστήσουν τα γερασμένα PZL.
  • Ξεχωρίζουν επίσης, εκτός από τον εξοπλισμό, και τα μέσα υποστήριξης και συντονισμού. Πρόκειται για 3 ελικόπτερα μεσαίου τύπου για υγειονομικές αποστολές, αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και τη μεταφορά της ομάδας πρώτης απόκρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, 3 turboprop αεροσκάφη air-surveillance, τα οποία θα λειτουργούν ως εναέρια κέντρα επιχειρήσεων, παρακολούθησης και καταγραφής δεδομένων, 1 δικινητήριο αεροσκάφος για τη μεταφορά των ομάδων πρώτης απόκρισης αλλά και αεροδιακομιδές ασθενών και κινητά κέντρα επιχειρήσεων.

Στη μάχη

Περισσότερο, όμως, τα φώτα πέφτουν στα 101 drones που αποκτά η χώρα μας και θα ριχτούν στη μάχη με τα φυσικά φαινόμενα. Η Ελλάδα (η οποία διαθέτει ήδη 13 τέτοια) θα προμηθευτεί έξι τύπους Μη Επανδρωμένων Ιπτάμενων Οχημάτων με διαφορετικές δυνατότητες και αποστολές. Κάποια από αυτά είναι μεγάλα και αποτελούν την αιχμή της σύγχρονης τεχνολογίας στην επιτήρηση, καθώς έχουν τη δυνατότητα να πετούν συνεχόμενα περισσότερες από 10 ώρες.

Αλλο καινούριο φαινόμενο είναι ότι κάποια από τα drones θα γίνουν κομμάτι των πυροσβεστικών οχημάτων και θα πετούν από αυτά, δίνοντας στους πυροσβέστες τη δυνατότητα εναέριου συντονισμού και επιτήρησης στο πεδίο της επιχείρησης.

Ντεμπούτο με το «Αιγίς» κάνει και η χρήση τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης για πρόληψη και αντιμετώπιση καταστροφικών φαινομένων. Σε κρίσιμα, απομακρυσμένα σημεία μέσα στα δάση, αλλά και σε εκβολές ποταμών τοποθετούνται έξυπνες θερμικές κάμερες και αισθητήρες εντοπισμού καπνού και φωτιάς – επιτήρησης της θερμοκρασίας.

Επί 24ώρου βάσεως, οι κάμερες και οι αισθητήρες παρακολουθούν και καταγράφουν τα δεδομένα στην «περιοχή ευθύνης» τους, τα συγκρίνουν και τα αξιολογούν μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης και, με τη χρήση λογισμικού άμεσης αναμετάδοσης, σημαίνουν «συναγερμό» στο συντονιστικό κέντρο αν ανιχνεύσουν πυρκαγιά εν τη γενέσει της ή έναρξη πλημμυρικού φαινομένου.

Το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης θα είναι σε θέση (εκτός από τη μετάδοση live εικόνας και δεδομένων στο κέντρο επιχειρήσεων) να δώσει ακριβείς συντεταγμένες στα drones από τα σημεία που ανιχνεύουν πυρκαγιές, ώστε να γίνει και η πρώτη εναέρια επιτήρηση και ο συντονισμός της έναρξης κατάσβεσης. Με αυτόν τον τρόπο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κερδίζουν κρίσιμο χρόνο για να προλάβουν να περιορίσουν την πυρκαγιά προτού πάρει διαστάσεις. Σε δεύτερη φάση, κάποια από τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν και πυρόσβεση.

Σε ό,τι αφορά τα συστήματα προειδοποίησης και τα μέσα πρόληψης, η χώρα μας αποκτά εθνική βάση δεδομένων, νέους μετεωρολογικούς σταθμούς και ραντάρ, ενώ αναβαθμίζεται και το σωτήριο, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, εργαλείο για την ανθρώπινη ζωή, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης 112, στο οποίο ενσωματώνονται νέες τεχνολογίες, με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης.

Παράλληλα, αναβαθμίζονται υποδομές και εγκαταστάσεις με σκοπό να είναι πιο αποτελεσματική η ανθρώπινη παρέμβαση, καθώς δίνεται ένταση στην εκπαίδευση μέσα σε πάρκο προσομοίωσης, αλλά και στον εξοπλισμό των εθελοντών που ρίχνονται στη μάχη κάθε χρόνο.

Οχήματα, γέφυρες

  • Εκτός από την πρόληψη, μεγάλο βάρος δίνεται και στην αντιμετώπιση μιας κρίσης. Η χώρα μας με το «Αιγίς» προμηθεύεται μια σειρά οχημάτων και μέσων κάθε είδους. Από τα 728 πυροσβεστικά φορτηγά και τα 300 οχήματα επιτήρησης αγροτοδασικών περιοχών από τη Δασική Υπηρεσία, τα επιχειρησιακά βαν και τα βοηθητικά οχήματα, σε 83 ασθενοφόρα και μικρά και μεγάλα λεωφορεία και 553 μοτοσικλέτες και λεωφορεία για την ΕΛ.ΑΣ.
  • Από τα υπόλοιπα οχήματα ξεχωρίζουν τα 29 πλωτά μέσα που προμηθεύεται η Ελλάδα για τη μεταφορά του απαραίτητου εξοπλισμού μέσω θαλάσσης, αλλά κυρίως για να μην επαναληφθούν ποτέ οι τραγικές σκηνές που είδαμε στην καταστροφή στο Μάτι: για τη μεταφορά και απομάκρυνση πολιτών που κατεβαίνουν στις παραλίες για να γλιτώσουν από μια πυρκαγιά…
  • Και το προσωπικό που θα επιχειρεί, ωστόσο, θα έχει στα χέρια του (κυριολεκτικά) τον πιο προηγμένο εξοπλισμό. Δεν είναι μόνο ότι πλέον οι πυροσβέστες θα είναι περισσότεροι (15.000 μόνιμοι και 2.500 εποχικοί ρίχνονται στη μάχη κατά των πυρκαγιών φέτος), αλλά και ότι οι ειδικά εκπαιδευμένοι στις κορυφαίες Π.Υ. του πλανήτη δασοπυροσβέστες, οι οποίοι, όπως είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ», θα λειτουργούν σαν κομάντος στην καρδιά των πυρκαγιών, θα φέρουν τα κορυφαία μέσα ατομικής προστασίας και εξοπλισμό πυρόσβεσης. Ομως, αυτό που είναι τεράστια καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα και φέρνει το «Αιγίς» είναι τα μέσα «εκστρατείας».
  • Η χώρα μας με το πρόγραμμα προμηθεύεται 23 πλωτές, πτυσσόμενες γέφυρες, οι οποίες θα μπορούν να τοποθετηθούν τάχιστα σε περιπτώσεις πλημμυρών για να διευκολύνουν τη διαφυγή του πληθυσμού αλλά και την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων. Ακόμα περισσότερο, τα «νοσοκομεία εκστρατείας». Η Ελλάδα προμηθεύεται κινητό υγειονομικό εξοπλισμό και υποδομές για την προστασία της δημόσιας υγείας. Αυτό σημαίνει ότι σε περιπτώσεις μεγάλων καταστροφών δεν θα χρειάζεται να μεταφερθούν οι τραυματίες στα νοσοκομεία, αλλά θα πάνε τα νοσοκομεία σε αυτούς. Ουσιαστικά, η χώρα μας θα έχει μεταφερόμενα νοσοκομεία γι’ αυτόν τον σκοπό.
  • Σε αυτή την τελευταία προμήθεια εντάσσεται και ο εξοπλισμός για την άμεση και προσωρινή διαμονή του πληθυσμού μετά από μεγάλες καταστροφές. Για την περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού ή μιας μεγάλης πυρκαγιάς, πλημμύρας κ.λπ., οι ελληνικές αρχές πλέον δεν θα μεταφέρουν (μόνο) αντίσκηνα για να στεγάσουν προσωρινά τους πληγέντες, ούτε θα είναι εξαρτημένες από τις δυνατότητες των παρακείμενων ξενοδοχείων. Θα έχουν τη δυνατότητα σε πολύ μικρό χρόνο να στήνουν μικρά «χωριά», με τους πληγέντες να μπορούν να διαμείνουν στα μεταφερόμενα καταλύματα το πρώτο διάστημα μετά την καταστροφή.
  • Τα παραπάνω είναι μόνο ένα κομμάτι του τρόπου με τον οποίο αλλάζει το δόγμα της χώρας μας στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, των υποδομών, του φυσικού πλούτου στη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης. Πλέον χωρίζεται στο τρίπτυχο που περιέχει την πρόληψη, την καταστολή του φαινομένου και, τέλος, την αποκατάσταση των ζημιών που θα έχουν προκύψει.
  • Ολα αυτά, με ιερή προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όπως είπε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Αιγίς». Ενα πρόγραμμα που προμηθεύει σήμερα στην Ελλάδα τον απαραίτητο υλικοτεχνικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, για να μπορέσει να βγει αλώβητη από αυτά που έρχονται αύριο…   



Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 9:13 am


Τρόποι που φέρνουν την ερωτική ζωή στα επιθυμητά επίπεδα


Αν το τελευταίο πράγμα που σκέφτεστε είναι το sεx (ή δεν το σκέφτεστε καθόλου), πιθανόν να περνάτε μια περίοδο που η λίμπιντό σας είναι ολίγον τι πεσμένη.

Αν όμως το χρονικό διάστημα που συμβαίνει αυτό, νιώθετε ότι τραβάει πολύ, δοκιμάστε μερικούς σίγουρους τρόπους για να επαναφέρετε τη σεξουαλική σας ζωή στα επιθυμητά επίπεδα.

Μην αγχώνεστε ότι πρέπει να αλλάξετε τη διατροφή σας εντελώς. Ναι, υπάρχουν κάποιες τροφές που είναι αφροδισιακές (όπως τα στρείδια ή η σοκολάτα) αλλά το φαγητό γενικά δεν έχει τεράστια επίδραση στη λίμπιντο.

Η άσκηση, ακόμα και αν πρόκειται για γιόγκα ή για τρέξιμο, είναι αποδεδειγμένο ότι ενισχύει την επιθυμία για sεx αλλά και την αυτοπεποίθηση κάνοντας σας να νιώθετε μεγαλύτερη άνεση στην κρεβατοκάμαρα.

Κάντε ασκήσεις Kegel που θα βοηθήσουν στον οργασμό και θα βελτιώσουν σε σεξουαλική επαφή.

Ελέγξτε τα αντισυλληπτικά που παίρνετε, καθώς είναι πιθανοί ύποπτοι για τη μειωμένη λίμπιντο στις γυναίκες.

Προσπαθήστε να καταπολεμήσετε το άγχος, είτε με κάποια δραστηριότητα είτε με διαλογισμό και τεχνικές αναπνοής.

Πειραματιστείτε με τον εαυτό σας για να διαπιστώσετε τι σας ικανοποιεί περισσότερο και πώς ανταποκρίνεται τα σώμα σας στα ερεθίσματα.

Ξεκινήστε μια δραστηριότητα που σας κάνει να νιώθετε σέξι.

Βάλτε το sεx στις προτεραιότητές σας, προγραμματίζοντας το.

Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας. Άλλωστε όσο το κυνηγάτε και προβληματίζεστε για αυτό, τόσο σας ξεφεύγει.

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 1:30 am


Ο Αλέξανδρος Κοντός άμισθος ειδικός σύμβουλος του περιφερειάρχη ΑΜΘ


Σύμφωνα με απόφαση του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλου Τοψίδη, ο Αλέξανδρος Κοντό αναλαμβάνει καθήκοντα Άμισθου Ειδικού Συμβούλου για την επικουρία του έργου του περιφερειάρχη σε θέματα αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης.

Ως άμισθος ειδικός σύμβουλος υπηρετεί εθελοντικά, δεν λαμβάνει μισθό ή αποζημίωση, υπόκειται απευθείας στην ιεραρχική εξάρτηση του Περιφερειάρχη για την επικουρία του οποίου ορίζεται, δεν παρεμβάλλεται στην οργανωτική και βαθμολογική κλίμακα και δεν έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες οποιασδήποτε μορφής.

Η παρούσα ισχύει από την υπογραφή της έως το τέλος της θητείας της Περιφερειακής Αρχής . Η παρούσα απόφαση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας και στον διαδικτυακό τόπο Διαύγεια.

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 7:55 am


Μεγάλη Παρασκευή 2024… Το μήνυμα του Μητροπολίτη Ξάνθης…


«Μπροστά στον Εσταυρωμένο Χριστό ας έλθουμε με ταπείνωση με μετάνοια, επαναλαμβάνοντας τον λόγο του ευγνώμονος ληστού «Μνήσθητι μου Κύριε εν τη Βασιλεία Σου»»

  • Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ 252η
  • ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2024
  • Προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό
  • της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Μεγάλη Παρασκευή αδελφοί

Ο Κύριος επάνω στον Σταυρό «κλίνας την κεφαλή παράδωκε το πνεύμα». Έκλεισαν τα μάτια που σαγήνευαν τα πλήθη. Σταμάτησε η καρδιά που ο κτύπος της ήταν του κόσμου ο ρυθμός. Νεκρώθησαν τα καταστόλιστα από τις ευεργεσίες και ευλογίες χέρια Του, που ένωσαν την γη με τον ουρανό και τα σημαδεμένα από τις οδοιπορίες πόδια Του ακινητοποιήθηκαν. Τι θα απογίνει το Πανάχραντο και αιματοβαμμένο σώμα Του. Δεν φαίνεται να Τον σκέπτεται κανείς.

Σιωπή, ερημιά γύρω από Εκείνον που έπλασε τους ανθρώπους και πέθανε για όλους.

Ξαφνικά όμως μέσα στο σκοτάδι κινείται με σταθερό βήμα μια σκιά. Είναι ο Ιωσήφ ο βουλευτής, ο κρυφός μαθητής του Χριστού. Τόλμησε και πήγε στο Πιλάτο και ζήτησε το Σώμα του Κυρίου. Αγοράζει συνδόνα και μύρα και παραχωρεί τον δικό του τάφο.

Παραμερίζει τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά του, δεν φοβάται, δεν υπολογίζει τους κινδύνους και τις συνέπειες της ενέργειας του γιατί αγαπάει και η αγάπη διώχνει τον φόβο.

Η αγάπη του προς τον διδάσκαλο, το θάρρος και η τόλμη του εξασφάλισαν το αιώνιο μνημόσυνο του Ιωσήφ.

Μπροστά στον Σταυρό του Χριστού κρίθηκε ο Ιωσήφ με την στάση του.

Κρίθηκε ο ευμετάβλητος λαός, που πριν από λίγες μέρες τον υποδεχόταν με τα ωσανά στα Ιεροσόλυμα και σήμερα Μεγάλη Παρασκευή φώναζαν άρων άρων σταύρωσον Αυτόν.

Κρίθηκαν οι νομοθέτες του Ισραήλ, κρίθηκε ο προδότης μαθητής, κρίθηκε ο Πέτρος που τον αρνήθηκε, κρίθηκε ο ληστής που τον ομολόγησε και που με το μνήσθητι μου άνοιξε τον Παράδεισο, κρίθηκαν οι Αρχιερείς, κρίθηκε ο Πιλάτος.

Μπροστά στον Σταυρόν Χριστού, στο ζυγό της δικαιοσύνης, κρινόμαστε όλοι Αδελφοί. Καθημερινά, δίνουμε εξετάσεις.

Κρινόμαστε για το τι επιλέγουμε στη ζωή μας, τι επιθυμούμε, τι κάνουμε.

Κρινόμαστε για το αν ζούμε με το όραμα της δικαιοσύνης της ειρήνης και της αγάπης.

Κρινόμαστε αν στο πρόσωπο του άλλου βλέπουμε τον Χριστό, αν μας διακρίνει το πνεύμα της ειλικρίνειας και της εντιμότητας.

Κρινόμαστε καθημερινά για την δική μας θέση απέναντι στο σώμα του Χριστού που είναι η Εκκλησία όταν λέμε ότι πιστεύουμε στον Χριστό αλλά πράττουμε τα αντίθετα με το θέλημα Εκείνου, κατά τις επιθυμίες μας.

Το δικαιολογημένο παράπονο του Χριστού «με τιμάτε με τα χείλη αλλά η ζωή σας απέχει από μένα».

Με ονομάζετε φως και δεν με βλέπετε.

Με ονομάζετε οδό και δεν με βαδίζετε.

Με ονομάζετε Σωτήρα αλλά δεν θέλετε την σωτηρία σας.

Γράφει ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, ο Ευαγγελιστής της αγάπης. «Αυτή δε εστίν η κρίσις, ότι το φως ελήληθεν εις τον κόσμον, και ηγάπησαν οι άνθρωποι μάλλον το σκότος η το φως, ην γαρ πονηρά τα έργα αυτών»

Ο άνθρωπος σήμερα αδελφοί ζητάει την χαρά, την ειρήνη, την ελπίδα που απουσιάζουν από την ζωή μας και δεν μπορεί να μας τα προσφέρει ούτε ο σύγχρονος πολιτισμός τον οποίον θεοποιήσαμε ούτε η τεχνολογία την οποία ειδωλοποιήσαμε, αλλά μόνο ο Χριστός.

Μπροστά στον Εσταυρωμένο Χριστό ας έλθουμε με ταπείνωση με μετάνοια, επαναλαμβάνοντας τον λόγο του ευγνώμονος ληστού «Μνήσθητι μου Κύριε εν τη Βασιλεία Σου».

Εύχομαι Καλή Ανάσταση.

Διάπυρος προς τον Παθόντα και Ταφέντα Κύριον ευχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 7:43 am


Ο Δήμος Ξάνθης προετοιμάζεται για την αντιπυρική περίοδο…


Σύσκεψη του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.

Στα πλαίσια της εντατικής προετοιμασίας του Δήμου Ξάνθης για την αντιπυρική περίοδο 2024 και της επικαιροποίησης των Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Απριλίου 2024, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, σύσκεψη του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) του Δήμου Ξάνθης, όπου προήδρευσε ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Ευστράτιος Κοντός.

Από τους εμπλεκόμενους φορείς παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της 25ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης και Σταυρούπολης, του Δασαρχείου Ξάνθης και Σταυρούπολης, της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, του Αστυνομικού Τμήματος Ξάνθης, της Δ.Ε.Υ.Α. Ξάνθης και οι Αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας, Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης, Τεχνικών Έργων και Δόμησης.

Κατά την σύσκεψη συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

  • Εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης
  • Απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης που γίνεται από ιδιοκτήτες, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου
  • Εκτέλεση έργων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης στη ζώνη μίξης του δάσους με την πόλη
  • Ετοιμότητα του δυναμικού και των μέσων για την διάθεσή του προς υποβοήθηση του έργου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών
  • Διασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, φορέων και οργάνων σε επίπεδο Δήμου, για την απρόσκοπτη ροή πληροφοριών
  • Σύνταξη του Ειδικού Σχεδίου Οργανωμένης Προληπτικής Απομάκρυνσης Πολιτών του Δήμου
  • Αξιοποίηση των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο Δήμου σε δράσεις επιτήρησης δασών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Στη διάρκεια της σύσκεψης τον λόγο έλαβαν όλα τα συμμετέχοντα μέλη στο Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π., τα οποία ανέλυσαν χρήσιμες συνιστώσες για την αμεσότητα της λειτουργίας του οργάνου, αντάλλαξαν απόψεις και κατέληξαν σε ενέργειες που πρέπει να δρομολογηθούν, ώστε να παράγουν το υψηλότερο δυνατό αποτέλεσμα, με σκοπό τη βέλτιστη προστασία του πολίτη.

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 7:36 am


Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος 2024… Τι ισχύει έως την 31η Οκτωβρίου…


Χρήσιμες οδηγίες-συμβουλές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης με δελτίο τύπου που εξέδωσε, ενημερώνει για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Αναλυτικότερα αναφέρει τα ακόλουθα:

Θα θέλαμε να παρακαλέσουμε για την προσοχή των συμπολιτών μας και να τους ενημερώσουμε ότι από την Τετάρτη 01 Μαΐου ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος 2024 και ταυτόχρονα είναι η έναρξη μιας σειράς μέτρων που προβλέπονται από την πυροσβεστική διάταξη 9/2024. Μεταξύ άλλων, το χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου:

  • απαγορεύεται γενικά η καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας
  • απαγορεύεται γενικά η καύση χορτολιβαδικών εκτάσεων
  • απαγορεύεται γενικά η καύση βοσκοτόπων
  • απαγορεύεται η καύση φυτικής βλάστησης σε σωρούς
  • απαγορεύεται η χρήση των «Sky lanterns» (αερομεταφερόμενα ιπτάμενα φαναράκια ή αερόστατα)
  • απαγορεύεται η χρήση συσκευών στερεών, υγρών και αερίων καυσίμων σε δάση, δασικές
  • εκτάσεις, σε εκτάσεις περιαστικού πρασίνου, σε αγροτικές εκτάσεις κλπ.
  • απαγορεύεται η χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο για λόγους κατασκήνωσης ή/και ψυχαγωγίας
  • απαγορεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια τους έτους η καύση ή ρίψη απορριμμάτων, η απόρριψη υπολειμμάτων καπνίσματος, σπίρτων, κάρβουνων, σταχτών κλπ.

Ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις και προϋποθέσεις για:

  • Καύση ειδών πυροτεχνίας
  • Θρησκευτικές, πολιτιστικές, αθλητικές εκδηλώσεις και παραγωγές
  • Κάπνισμα μελισσών
  • Θερμές εργασίες στην ύπαιθρο

Στους παραβάτες επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα ύψους 500 € έως 50000 €.

Επιπλέον και ανεξάρτητα των διοικητικών πρόστιμων, μπορεί να προκύψουν ποινικές ευθύνες για τον υπαίτιο, που επισύρουν βαρύτατες ποινές.

Επίσης υπενθυμίζουμε την υποχρέωση των ιδιοκτητών, νομέων, επικαρπωτών, μισθωτών και υπομισθωτών (α) οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, (β) οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, (γ) εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των παραπάνω περ. “(α)” και “(β)” και (δ) εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, να προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους και τη συντήρηση αυτού καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της. (Πυροσβεστική διάταξη 20/2023)

Οι Πυροσβεστικές Διατάξεις 9/2024 και 20/2023 είναι διαθέσιμες σε ηλεκτρονική μορφή στην επίσημη ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος (www.fireservice.gr).

Για περισσότερες πληροφορίες – διευκρινήσεις μπορείτε να απευθύνεστε στις κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες ή καλώντας στα παρακάτω τηλέφωνα:

Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης: 199, 2541440980

Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σταυρούπολης: 2542022199

Πυροσβεστική Υπηρεσία ΒΙ.ΠΕ. Ξάνθης: 2541087947

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 7:33 am


Την Πέμπτη 9/5 ο Εορτασμός των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού


Με το άρθρο 4 παραγρ.1 του Ν.2703/1999 (ΦΕΚ 72/Α/1999) καθιερώθηκε η 9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 κατά του ναζισμού και του φασισμού, για την έμπρακτη απόδοση της οφειλόμενης τιμής προς τους πολεμιστές, τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του αγώνα του Ελληνικού Λαού εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων κατοχής.

Σύμφωνα με τα υπ. αριθμ. πρωτ. 39108 & 39091/30-4-2024 έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικών οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την 9η Μαΐου 2024, ημέρα Πέμπτη.

Για τον εορτασμό της ημέρας ορίζουμε στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης την πραγματοποίηση των παρακάτω εκδηλώσεων:

Γενικός σημαιοστολισμός σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, από την ογδόη πρωινή ώρα έως τη δύση του ηλίου, την ημέρα της εορτής.

Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, από τη Δύση του ηλίου της 9ης Μαϊου μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης, λαμβάνοντας μέριμνα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο πλαίσιο και της αρ. ΥΠΕΝ / ΔΕΠΕΑ / 68315 / 502/01-07-2022 (ΦΕΚ 3424/Β) ΚΥΑ όπως ισχύει.

Πέμπτη, 9 Μαΐου 2024

  • 11:00 Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας.
  • 11:30 Ομιλία υπαλλήλου της ΠΕ Ξάνθης στο Μνημείο Πεσόντων της πόλης.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από τους Βουλευτές, το Στρατηγό Διοικητή Δ΄ ΣΣ, το Δήμαρχο Ξάνθης, την Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ξάνθης, τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών – Επικοινωνιών και Καλών Πρακτικών, τον Πρύτανη του ΔΠΘ, τον Αστυνομικό Διευθυντή, το Λιμενάρχη Πόρτο Λάγους, το Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών, την Ένωση Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών. Στεφάνι θα καταθέσουν οι εφεδροπολεμιστικές οργανώσεις, ενώσεις αποστράτων και εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης, εκπρόσωποι όλων των οργανώσεων οι οποίες έλαβαν ενεργά μέρος, στον αγώνα και την αντίσταση κατά των δυνάμεων κατοχής.

  • Στη συνέχεια θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού.
  • Τιμές θα αποδοθούν από το στρατιωτικό άγημα του Δ΄ Σ.Σ.

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΜΠΡΙΚΑ

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 7:28 am


Πώς να προστατευθείτε από τις κλοπές κατά την περίοδο του Πάσχα…


Χρήσιμες οδηγίες – συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση ΑΜΘ.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με αφορμή το γεγονός ότι το προσεχές διάστημα αρκετοί πολίτες θα μετακινηθούν για τον εορτασμό του Πάσχα, υπενθυμίζει ορισμένες βασικές χρήσιμες συμβουλές – απλά μέτρα, προκειμένου να προστατευτούν από τις κλοπές.

Φεύγοντας από το σπίτι

  • Βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.
  • Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονες που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.
  • Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.
  • Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι “κράχτες” της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.
  • Το σπίτι σας να µην δείχνει “εντελώς κλειστό”, υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.
  • Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισμού.
  • Ενεργοποιείστε, αν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.
  • Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.

Στο ταξίδι

  • Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, γυαλιά ηλίου, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε.
  • Μην αφήνετε ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές σας, παρά μόνον όταν μπορείτε να τις ασφαλίσετε σε κάποιο χώρο υποδοχής.
  • Να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σας στα Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων (ΑΤΜ), με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα.
  • Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε δικό σας μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή), μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα σ’ αυτό ή τοποθετήστε αυτά σε μη ορατό σημείο.
  • Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου σας επάνω σ’ αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο.
  • Να φροντίζετε πάντοτε να παρκάρετε σε οδούς, εάν είναι δυνατόν καλά φωτιζόμενες τις νυκτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού, εφόσον διαθέτετε.
  • Μην επιλέγετε να βαδίζετε σε σκοτεινούς και απόμερους δρόμους, ειδικά όταν είστε µόνοι.

Στη διαμονή

Να ασφαλίζετε κατά την έξοδό σας, το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο – διαμέρισμα όπου διαμένετε, ακόμη και εάν λείψετε για ελάχιστο χρόνο.

Να εξασφαλίζετε την τοποθέτηση σε ασφαλές μέρος, στο χώρο της διαμονής σας, των χρημάτων ή των αντικειμένων αξίας που δεν θα χρειαστείτε στην έξοδό σας.

Στη διασκέδαση

Στη διασκέδασή σας, σε Κέντρα – Bar – Καφετερίες – Εστιατόρια – υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων, μην αφήνετε ποτέ το πορτοφόλι, τα γυαλιά ηλίου, το κινητό, τα κλειδιά σας έκθετα επάνω σε τραπέζι, καθώς και το μπουφάν ή το σακάκι σας, την τσάντα ή το τσαντάκι μέσης επάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά.

Όταν βρίσκεστε σε πολυσύχναστα μέρη

  • Μην μεταφέρετε μεγάλα χρηματικά ποσά στο πορτοφόλι σας, την τσάντα ή την τσέπη σας.
  • Μη βάζετε το πορτοφόλι σας σε πίσω τσέπη παντελονιού.
  • Μην μεταφέρετε πιστωτικές κάρτες στην ίδια τσέπη ή τσάντα.
  • Για κανένα λόγο μην αφήνετε ανοιχτές τις τσάντες σας.
  • Σε περίπτωση αρπαγής τσάντας, εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε και να τη συγκρατήσετε, σκεφτείτε ότι η υγεία σας και η σωματική σας ακεραιότητα είναι πιο πολύτιμα αγαθά. Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά του επιτιθέμενου και του μεταφορικού μέσου, αν χρησιμοποίησε.
  • Διατηρήστε το κινητό σας τηλέφωνο αθέατο, στην τσέπη σας ή την τσάντα σας, όταν δεν το χρησιμοποιείτε.
  • Διατηρήστε το κινητό τηλέφωνο κλειδωμένο, με κωδικό κλειδώματος ή τον αριθμό PIN, όταν δεν το χρησιμοποιείτε.
  • Μη δίνετε εύκολα το κινητό σας σε κάποιον άγνωστο, ο οποίος σας ζήτησε να κάνει μία «επείγουσα κλήση», χωρίς να βεβαιωθείτε ότι πράγματι υπάρχει τέτοια ανάγκη.
  • Ενημερώστε αμέσως την πάροχο εταιρεία σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας του κινητού σας τηλεφώνου.

Σε κάθε περίπτωση κλοπής, ακόμα και σε απόπειρα, οι πολίτες να καλούν άμεσα το ‘‘100’’ ή το Τμήμα Ασφάλειας της περιοχής.

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 7:24 am


Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη Ξάνθης


ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03-05-2024

  • 09:00-12:00 Οἱ Μεγάλες Βασιλικές Ὧρες καί ὁ Ἑσπερινός τῆς Ἀποκαθηλώσεως. Ὁ Σεβασμιώτατος θά χοροστατήσει στόν Ἱερό Ναό Ἁγίων Δώδεκα Ἀποστόλων Ξάνθης.
  • Ὥρα 16:00 Περιφορά τοῦ Ἱεροῦ Ἐπιταφίου στό Δημοτικό Κοιμητήριο Ξάνθης προεξάρχοντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος.
  • Τό Ἑσπέρας 19:00 Ἡ Ἀκολουθία τοῦ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ. Ὁ Σεβασ-μιώτατος Μητροπολίτης θά χοροστατήσει στόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης. Ἔξοδος τοῦ Ἱεροῦ Ἐπιταφίου στίς 21:15.

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 04-05-2024

  •  07:00-09:30 Θεία Λειτουργία τοῦ Μεγάλου Βασιλείου.
  • Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά ἱερουργήσει στόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Νικολάου Ξάνθης.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΣΧΑ 05-05-2024

  23:00 Ἡ Παννυχίδα τοῦ Μεγάλου Σαββάτου.

  24:00 Ἡ Τελετή τῆς ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ, ἱερουργοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου θά τελεστεῖ στήν Κεντρική Πλατεία καί ἐν συνεχείᾳ ἡ Ἀναστάσιμη Θεία Λειτουργία στόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς Τοῦ Θεοῦ Σοφίας.

  11:00-12:30 ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

Στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τοῦ Τιμίου Προδρόμου.

  18:30 Πανηγυρικός Ἐσπερινός εἰς τόν Πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἀγίου Γεωργίου Ν.Ζυγού.

  20:00 Περιφορά εἰς τόν Πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἀγίου Γεωργίου Διομηδείας. 

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 7:20 am


Νέος ποινικός κώδικας – Περισσότερος χρόνος στις φυλακές για τους καταδικασμένους


Ένα ουσιαστικά νέο “δόγμα” στη Δικαιοσύνη που συμπυκνώνεται στο μότο “εύκολα μπαίνεις στις φυλακές, δύσκολα βγαίνεις”, εισαγάγει ο νέος Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε πριν από δυο μήνες και τίθεται σήμερα σε ισχύ. Πρόκειται για άλλη φιλοσοφία αυστηροποίησης ποινών και κυρίως έκτισης τους κατά το μεγαλύτερο μέρος, ακόμα και για πλημμελήματα, που εισάγει το νομοθέτημα που έφερε ο Γ. Φλωρίδης. Με μια σειρά από διατάξεις το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως περιγράφεται σε όλους τους τόνους με δημόσιες δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, του αρμόδιου υπουργού αλλά και με την αιτιολογική έκθεση, το νομοθέτημα επιχειρεί για πρώτη φορά με ανελαστικό τρόπο να εφαρμόσει την “κατ’ εξαίρεση” αναστολή της ποινής στα πλημμελήματα, όπερ σημαίνει πως οι μικροεγκληματίες, πλέον, θα πηγαίνουν φυλακή.

Πρακτικά δηλαδή:

– Η αναστολή της ποινής για πλημμελήματα μετατρέπεται από κανόνας σε εξαίρεση. Θα μπορεί να χορηγηθεί σε ποινές φυλάκισης έως ένα έτος όταν οι αμετάκλητες προηγούμενες καταδίκες δεν υπερβαίνουν το ένα έτος.

– Για ποινές φυλάκισης έως 2 έτη, προτεραιότητα αποτελεί η έκτιση ποινών με τους εναλλακτικούς τρόπους κοινωφελούς εργασίας ή μετατροπής της ποινής σε χρήμα ή σε κατ’ οίκον έκτιση με ηλεκτρονική επιτήρηση.

– Για ποινές φυλάκισης από 2 έως 3 έτη προβλέπεται έκτιση σε σωφρονιστικό κατάστημα του συνόλου ή μέρους της ποινής από 30 ημέρες έως 6 μηνών, κατά την κρίση του δικαστηρίου.

Στα αδικήματα που τιμωρούνται με ποινές κάτω των 3 ετών περιλαμβάνονται τα αυτά των φορολογικών παραβάσεων, της μη καταβολής εργοδοτικών εισφορών, της παράνομης τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους (τραπεζάκια έξω), της παραβίασης υγειονομικών διατάξεων σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπαρ, κ.τλ., της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, κάποιων περιπτώσεων εκ των σωματικών βλαβών, κ.λπ.

– Για ποινές φυλάκισης άνω των 3 ετών προβλέπεται έκτιση σε σωφρονιστικό κατάστημα του συνόλου ή μέρους της ποινής από το 1/5 έως τα 2/5 αυτής, κατά την κρίση του δικαστηρίου.

Το επίπεδο αυτό των ποινών καταλαμβάνει αδικήματα, όπως είναι παραβάσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας κατά την ανέγερση οικοδομών ή την μετατροπή της πιλοτής πολυκατοικίας ή μονοκατοικίας σε κατοικήσιμο χώρο, της διάπραξης του αδικήματος της πλαστογραφίας, της απάτης, της κλοπής, κ.τ.λ.

Ο χρόνος έκτισης ποινών

Παράλληλα το ανώτατο όριο κάθειρξης για τα κακουργήματα αυξήθηκε από τα 15 στα 20 έτη. Κατά συνέπεια, ποινή της κάθειρξης μπορεί να φτάσει πλέον έως τα 20 έτη, ενώ αυξήθηκε στα 25 έτη (από τα 20 έτη έως σήμερα) το όριο της κάθειρξης επί συρροής κακουργημάτων. Όταν κάποιος καταδικαστεί για περισσότερα πλημμελήματα (συρροή πλημμελημάτων), η μέγιστη ποινή αυξάνεται από τα 8 στα 10 χρόνια.

Έτσι, εφόσον αυξήθηκε το μέγιστο όριο κάθειρξης στα 20 έτη, αυτό έχει ως συνέπεια να συμπαρασύρει προς το αυστηρότερο και την υφ΄ όρον απόλυση (δηλαδή, αυξάνεται ο χρόνος παραμονής στη φυλακή).

Νέες διατάξεις

Συνοπτικά, στον νέο Ποινικό Κώδικα προβλέπονται αλλαγές για παραβίαση κόκκινου και τροχαίο από αμέλεια, για φυλάκιση για μη καταβολή διατροφής, για εξύβριση – συκοφαντική δυσφήμηση, για κλοπή και ρευματοκλοπή, για φθορά ξένης ιδιοκτησίας, για εμπρησμό δάσους, μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, διατάραξη σε νοσοκομεία και σχολεία, αλλά και για τα “φακελάκια” γιατρών και άλλων υπαλλήλων, καθώς και για την ενδοοικογενειακή βία και την πορνογραφία ανηλίκων.

Η έναρξη ισχύος του νέου Κώδικα συμπίπτει με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Έτσι θεσπίζεται αυστηροποίηση του πλαισίου για εμπρησμό δάσους ή για όποιον προκαλέσει πυρκαγιά σε δάσος ή έκταση που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα. Για την ποινή που θα επιβληθεί στην περίπτωση αυτή δεν προβλέπεται δυνατότητα κάθε μορφής αναστολής ή μετατροπής της ποινής, ενώ παράλληλα προστέθηκε ειδικό άρθρο για τη δήμευση της περιουσίας των εμπρηστών.

Από εδώ και στο εξής, όποιος προξενεί πυρκαγιά σε δάσος ή δασική έκταση ή έκταση που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, τιμωρείται:

α) με κάθειρξη έως10 ετών και χρηματική ποινή,

β) με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή αν κινδυνεύσει άνθρωπος,

γ) με κάθειρξη τουλάχιστον 10 έτη και χρηματική ποινή αν προκάλεσε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, ή υπήρξε βαριά σωματική βλάβη ανθρώπου, ή η φωτιά εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση, ή υπήρξε ευρεία ρύπανση ή ευρεία οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή και

δ) με ισόβια κάθειρξη αν υπάρξει θάνατος ανθρώπινης ζωής.

Όμως, με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους και χρηματική ποινή τιμωρείται και όποιος σε δάσος ή σε απόσταση 300 μέτρων από δασική έκταση ή σε πάρκα και άλση ανάβει φωτιά για μπάρμπεκιου ή χρησιμοποιεί ηλεκτρόλυση ή ρίχνει βεγγαλικά ή χρησιμοποιεί γενικά συσκευές που προκαλούν σπινθήρα.

Ακόμη, όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εμπρηστικές ύλες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πρόκληση και εξάπλωση δασικής πυρκαγιάς, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών και χρηματική ποινή.

Και αν οι εμπρηστικές ύλες κατασκευάζονται μέσα σε δάσος ή σε ακτίνα 300 μέτρων από αυτό και ο δείκτης επικινδυνότητας σύμφωνα με τα δεδομένα της Πολιτικής Προστασίας είναι υψηλός ή σε κατάσταση συναγερμού, τότε η ποινή αυξάνεται σε κάθειρξης έως 8 ετών και χρηματική ποινή. Μάλιστα, οι ποινές αυτές δεν αναστέλλονται ούτε μετατρέπονται με κανέναν τρόπο, σε χρηματικές, κ.λπ.

Επιπρόσθετα, όποιος συλληφθεί για εμπρησμό σε δάσος ή για απόπειρα εμπρησμού, είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια και από την φωτιά προκληθεί θάνατος ή βαριά σωματική βλάβη ή φωτιά εξαπλωθεί σε μεγάλη έκταση, τότε δημεύεται τμήμα η περιουσία του εμπρηστή δράστη ή των εμπρηστών δραστών. Η δήμευση της περιουσίας γίνεται μέχρι του σημείου να μπορούν να εξυπηρετούνται οι βασικές ανάγκες διαβίωσης του καταδικασθέντα-ντων και της οικογένειας του-των.

Τα τροχαία

Σοβαρές αλλαγές επέρχονται και στα τροχαία, με βασικότερη όσους παραβιάζουν τον κόκκινο σηματοδότη ή κάνουν κόντρες στις παραλιακές λεωφόρους ή κάνουν για φιγούρα επικίνδυνους ελιγμούς ή σούζες με τις μηχανές ή μπαίνουν σε λωρίδα Λ.Ε.Α., προκαλώντας ζημιές σε άλλα αυτοκίνητα ή βαριά σωματική βλάβη ή ακόμα και το θάνατο. Η φιλοσοφία των αλλαγών δείχνει “φυλάκιση” για τους παραβάτες.

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 7:11 am


Κληρονομιά με χρέη: Οι παγίδες για τους κληρονόμους

  • Ποιες είναι οι ευθύνες των κληρονόμων
  • Τι ισχύει για την αποποίηση κληρονομίας

Σε περιπέτειες με το Δημόσιο κινδυνεύουν να μπλέξουν οι φορολογούμενοι που μαζί με τα ακίνητα ή τα κινητά περιουσιακά στοιχεία κληρονομούν και τα χρέη αυτών που απεβίωσαν. Οι οφειλές στην εφορία ή τους δήμους δεν διαγράφονται αλλά «περνούν» στους απογόνους. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι κληρονόμοι αγνοούν ότι ο συγγενής τους δεν είχε αφήσει διαθήκη, με αποτέλεσμα να χάνουν την προθεσμία για να αποποιηθούν την κληρονομιά και φορτώνονται τις οφειλές του κληρονομούμενου.

Πρόβλημα αποτελεί και η περίπτωση που υπάρχει διαθήκη με την οποία ορίζεται ότι τα χρέη βαρύνουν μόνο έναν ή ορισμένους εκ των συγκληρονόμων. Μια τέτοια ρύθμιση με τη διαθήκη δεν μπορεί να αντιταχθεί έναντι του δανειστή της κληρονομιάς, δηλαδή του Δημοσίου, σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών της κληρονομιάς έναντι του Δημοσίου.

Ευθύνη κληρονόμου

Οι κληρονόμοι ευθύνονται για όλα τα χρέη του αποβιώσαντα κατά το ποσοστό της κληρονομικής τους μερίδας. Ο κληρονόμος που αποδέχεται την κληρονομιά ευθύνεται για την εξόφληση των χρεών της κληρονομιάς με το σύνολο της περιουσίας του (ατομική και κληρονομιαία).

Ενδεικτικά αναφέρουμε την καταβολή ληξιπρόθεσμων και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών του αποβιώσαντα προς το Δημόσιο. Ο/Οι κληρονόμος/οι που έχει/έχουν κάνει αποποίηση κληρονομιάς δεν ευθύνονται για τα χρέη του αποβιώσαντα.


Στην περίπτωση που ο κληρονόμος αποδέχτηκε την κληρονομιά με το ευεργέτημα της απογραφής, η ευθύνη του περιορίζεται μέχρι του ενεργητικού της κληρονομιάς. Αυτό σημαίνει ότι ευθύνεται για την εξόφληση των χρεών με τα περιουσιακά στοιχεία της κληρονομιάς και όχι με την ατομική του περιουσία. Εάν εκπέσει του ευεργετήματος κατά τις κείμενες διατάξεις, ευθύνεται ως απλός κληρονόμος.

Οι κληρονόμοι έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο τις οφειλές που είναι βεβαιωμένες στο όνομα του αποβιώσαντα κατά το ποσοστό της κληρονομικής τους μερίδας.

Αποποίηση κληρονομιάς

Σε περίπτωση που οι κληρονόμοι επιθυμούν να αποποιηθούν την κληρονομιά, καλούνται να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στο Γραμματέα του Ειρηνοδικείου, στην περιφέρεια του οποίου ο αποβιώσας είχε κατά το χρόνο του θανάτου την κατοικία του, εντός αποκλειστικής προθεσμίας τεσσάρων (4) μηνών. Η προθεσμία αρχίζει όταν ο κληρονόμος μαθαίνει την επαγωγή και τον λόγο της. Στην επαγωγή από διαθήκη, η προθεσμία δεν αρχίζει πριν από τη δημοσίευση της διαθήκης.

Επαγωγή είναι η κλήση των κληρονόμων στην κληρονομιά και η καθολική, άμεση και αυτοδίκαιη κτήση της κληρονομιάς από αυτούς.

Σε περίπτωση που παρέλθει η προθεσμία των τεσσάρων μηνών χωρίς να κατατεθεί αίτηση αποποίησης κληρονομιάς, τότε θεωρείται ότι έχουμε σιωπηρή αποδοχή της κληρονομιάς.

Εξαιρέσεις

Υπάρχουν εξαιρέσεις σε δύο περιπτώσεις. Εάν ο κληρονομούμενος είχε την τελευταία του κατοικία στο εξωτερικό ή εάν ο κληρονόμος έμαθε την επαγωγή όταν διέμενε στο εξωτερικό, τότε υπάρχει δυνατότητα αποποίησης της κληρονομιάς εντός ενός έτους. 

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 7:06 am


Η ακρίβεια αναγκάζει τους πολίτες να τρώνε από τα έτοιμα


Η παρατεταμένη ακρίβεια και οι περιορισμένες αυξήσεις που έχουν δοθεί στους εργαζομένους τα τελευταία χρόνια έχουν ως αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα και αυτό περιγράφεται περίτρανα από την πορεία των καταθέσεων, ειδικά τους τελευταίους μήνες, όπου και καταγράφεται σημαντική πτώση.

Οι πολίτες, σε σημαντικό βαθμό, τρώνε από τα έτοιμα το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις βασικές τους υποχρεώσεις, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται αυξημένες, λόγω φόρων και αναγκών διαβίωσης.

Με βάση τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, το πρώτο 3μηνο του 2024 έχουν «φαγωθεί» καταθέσεις συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ, κάτι που αν μη τι άλλο δείχνει ότι οδεύει προς το τέλος της μία μακρά περίοδος συνεχούς αύξησης που έχει ξεκινήσει από το τέλος του 2018.

Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εισήλθε στο τραπεζικό σύστημα, από διάφορες πηγές το ποσό των 60 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 30% του ΑΕΠ. Ωστόσο, φαίνεται ότι στην παρούσα συγκυρία η δυνατότητα αύξησης των καταθέσεων από τους έλληνες φορολογούμενους έχει φτάσει στα όριά της και αυτό διότι υπάρχουν συγκεκριμένες δυσκολίες.

Ένα στοιχείο που επίσης θα πρέπει να συνεκτιμηθεί είναι το γεγονός ότι η μείωση των καταθέσεων σε επίπεδο 3μηνου προέρχεται περίπου ισομερώς τόσο από την πλευρά των επιχειρήσεων, όσο και από την πλευρά των νοικοκυριών.

Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία που προκύπτουν από την Τράπεζα της Ελλάδος.

  • Συνολικά το ύψος καταθέσεων στο τέλος Μαρτίου διαμορφώνεται στα 190,253 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος του 2023 ήταν στα 194,788 δισ. ευρώ.
  • Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων ανέρχονται στο τέλος του περασμένου έτους στα 44,024 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος του περασμένου μήνα ήταν στα 41,600 δισ., μειωμένες δηλαδή κατά 2,424 δισ. ή ποσοστό 5,5%.
  • Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις των νοικοκυριών, εδώ τα πράγματα είναι ελαφρώς καλύτερα αλλά σίγουρα η τάση είναι ανάλογη. Ειδικότερα στο τέλος του περασμένου μήνα ήταν στα 144,626 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος Δεκεμβρίου του 2023 ήταν στα 146,626 δισ. ευρώ, μείωση δηλαδή 1,728 δισ. ευρώ ή ποσοστό 1,1%.
  • Και όλα τα παραπάνω παρά το γεγονός ότι ο Μάρτιος ήταν ένας ιδιαίτερα θετικός μήνας από την πλευρά εισροής κεφαλαίων στο σύστημα.
  • Συγκεκριμένα, η μηνιαία καθαρή ροή του συνόλου των καταθέσεων ήταν θετική κατά 957 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο του 2024, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1,803 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2024.

Καταθέσεις από τη γενική κυβέρνηση

Μείωση κατά 718 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Μάρτιο του 2024, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι μείωσης κατά 737 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -24,5% από -10,2% τον προηγούμενο μήνα.

Καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα

Αύξηση κατά 1,675 δισ. ευρώ παρουσίασαν, τον Μάρτιο του 2024, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι μείωσης κατά 1,067 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 2,6% από 3% τον προηγούμενο μήνα.

Καταθέσεις από επιχειρήσεις

Αύξηση κατά 1,278 δισ. ευρώ παρουσίασαν, τον Μάρτιο του 2024, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι μείωσης κατά 911 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε στο 1,6% από 2,4% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των MXE αυξήθηκαν κατά 1,507 δισ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 536 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 229 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 374 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα

Αύξηση κατά 396 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Μάρτιο του 2024, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι μείωσης κατά 156 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε στο 2,9% από 3,1% τον προηγούμενο μήνα. 

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 7:01 am


Μερομήνια 2024: Μετά το Πάσχα τι; Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι


Όλα θα μοιάζουν… καλοκαίρι το φετινό Πάσχα, σύμφωνα με τις προβλέψεις που δείχνουν υψηλές θερμοκρασίες και «γλυκό» καιρό, χωρίς ακραία φαινόμενα.

Σύμφωνα δε με την αρχαία μέθοδο πρόβλεψης καιρού, τα μερομήνια, ο Μάιος θα μπει με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, μικρή κάθοδο στη συνέχεια και από τα μέσα και έπειτα υψηλές θερμοκρασίες αλλά και πιθανότητα για οριακό καύσωνα κυρίως σε κεντρικά και νότια. Στο τέλος του μήνα τοπικές μπόρες.

Ιούνιος 2024

  • Φυσιολογικές θερμοκρασίες αρχικά και κακοκαιρία στα μισά του μήνα 13-19 σε όλη τη χώρα και σταδιακή άνοδος προς το τέλος χωρίς φαινόμενα.

Ιούλιος 2024

  • Πρώτο μισό του μήνα με παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών. Σε επίπεδα καύσωνα 19-25 του μήνα.

Αύγουστος 2024

Πρώτο δεκαήμερο με υψηλές θερμοκρασίες στα νότια, κανονικές βορειοανατολικά. 11-21 ισχυρός καύσωνας. 22-26 ισχυρή κακοκαιρία με καταιγίδες από τα δυτικά προς τα βορειοανατολικά και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Τέλος του μήνα με βελτιωμένο καιρό και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Πώς προβλέπουν τον καιρό τα Μερομήνια

  • Τα Μερομήνια είναι μία πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού. Στην επαρχία οι άνθρωποι για χιλιάδες χρόνια διατήρησαν από γενιά σε γενιά την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού. Εξετάζοντας φυσικά φαινόμενα και «σημάδια» από τον ουρανό, προσπαθούσαν να μαντέψουν τις καιρικές συνθήκες για το επόμενο έτος.
  • Οι άνθρωποι επέλεγαν τον Αύγουστο σαν μήνα αποκωδικοποίησης των συμβόλων του καιρού, καθώς αυτός ο μήνας θεωρούταν η αρχή του χειμώνα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα παρατηρούσαν πώς ότι καιρό κάνει την πρώτη μέρα παρατήρησης, τον ίδιο καιρό θα κάνει και τον πρώτο μήνα του χρόνου.
  • Κάποιοι μετρούν τα Μερομήνια από την 1η μέχρι την 12η μέρα του Αυγούστου ενώ κάποιοι άλλοι από την 3η μέχρι την 15 ημέρα. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι πως οι μέρες είναι δώδεκα πάντα και η καθεμία αντιστοιχεί σε έναν μήνα παίρνοντας ως αφετηρία τον Αύγουστο.
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μερικοί άνθρωποι στην ύπαιθρο, οι οποίοι κάνουν προβλέψεις τα βράδια παρατηρώντας τις κινήσεις των αστεριών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν τα Μερομήνια καθώς θεωρούν ότι έτσι θα μπορούν να προβλέψουν τις εργασίες τους και τις ασχολίες του, ειδικότερα όσοι βρίσκονται στην ύπαιθρο και ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές δουλειές.

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 6:56 am


Μουντός ο καιρός τη Μεγάλη Παρασκευή


Με σποραδικές νεφώσεις και βροχές η  Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα περιφοράς του Επιταφίου, αναμένεται άστατος καιρός με συννεφιά, ψύχρα και πιθανές τοπικές βροχές.

Ειδικότερα, ο καιρός για τη Μεγάλη Παρασκευή προβλέπεται άστατος στα δυτικά και βόρεια, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιάννη Καλλιάνο. Εκεί κάποιες τοπικές μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν και κυρίως στα βόρεια τμήματα της χώρας.

Το Μεγάλο Σάββατο τοπικά θα βρέξει στα δυτικά και τα βόρεια όμως, βαθμιαία θα σημειωθούν βροχές και σε άλλες περιοχές στα ανατολικά και κυρίως στο Αιγαίο. Λίγο η θερμοκρασία στα ανατολικά θα υποχωρήσει.

Την Κυριακή του Πάσχα, μετά το ξημέρωμα, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Το μεσημέρι και το απόγευμα κυρίως σε ορεινές περιοχές της δυτικής Στερεάς και της Πελοποννήσου θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες. Οι άνεμοι στο αιγαίο βοριάδες μέχρι 6 μποφόρ. Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Η πρόγνωση Μαρουσάκη

1.Βροχές και πρόσκαιρες τοπικές καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα συναντήσουν οι εκδρομείς του Πάσχα σήμερα Μεγάλη Πέμπτη και αύριο Μεγάλη Παρασκευή με τα φαινόμενα να είναι περισσότερα και εντονότερα στα βορειοδυτικά και βορειοανατολικά τμήματα.

2.Οι θαλάσσιες συγκοινωνίες θα διεξαχθούν χωρίς αξιόλογα προβλήματα.

3.Η περιφορά των Επιταφίων θα γίνει με ήπιο καιρό και ψύχρα στις περισσότερες περιοχές. Βροχές και καταιγίδες θα αναπτυχθούν στα βορειοανατολικά (κεντρική – ανατολική Μακεδονία, Θράκη, βορειοανατολικό Αιγαίο).

4.Το Μ.Σάββατο θα περάσει κακοκαιρία από τη χώρα μας που θα επηρεάσει και την Ανάσταση ιδιαίτερα από Πελοπόννησο και πιο πάνω. Οπότε ομπρέλες και μπουφάν απαραίτητα αξεσουάρ.

Την Κυριακή του Πάσχα η κακοκαιρία θα περιοριστεί στο Αιγαίο και τα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά με τάση καθώς θα περνούν οι ώρες τα φαινόμενα να εξασθενούν και να περιορίζονται.

  • Αυτό σημαίνει ότι για τις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές το παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία θα πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα.
  • Στο Αιγαίο όμως καθώς και σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας που βρέχονται από αυτό θα ξεκινήσει η ημέρα με βροχερό καιρό σιγά σιγά όμως τα φαινόμενα θα περιορίζονται και θα υποχωρούν.

Η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα θα γίνει γενικά με ήπιες καιρικές συνθήκες.

Ο καιρός της ΕΜΥ για τη Μεγάλη Παρασκευή


Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Πρόσκαιρη βελτίωση προβλέπεται από το απόγευμα και από τα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, στα βόρεια 3 με 5 μποφόρ, στα κεντρικά έως 6 και στα νότια έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 21 με 23 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 23 με 25 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη τους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα και από τα δυτικά πρόσκαιρα ο καιρός θα βελτιωθεί.
  • Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια, όπου το πρωί θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες πρόσκαιρα ο καιρός θα βελτιωθεί.
  • Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες.
  • Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία έως 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 13 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Άνεμοι: Δυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 15 έως 24 και στην Κρήτη έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Σχεδόν αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια μέχρι το απόγευμα.
  • Άνεμοι: Στα βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία δυτικοί έως 5 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία έως 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών. Από το απόγευμα γενικά αίθριος.
  • Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές ώρες.
  • Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες μέχρι και τις απογευματινές ώρες. Τις βραδινές ώρες πρόσκαιρα ο καιρός θα βελτιωθεί.
  • Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός το Μεγάλο Σάββατο

  • Αρχικά στο Ιόνιο, τα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία από το μεσημέρι και στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, από νωρίς το απόγευμα στα δυτικά και βαθμιαία στα βόρεια και το βράδυ θα περιοριστούν στα ανατολικά ηπειρωτικά και τη περιοχή του Αιγαίου. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο και το νότιο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της και θα φτάσει στα βόρεια τους 20 με 22 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Κυριακή του Πάσχα

  • Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια νεφώσεις με τοπικές βροχές. Γρήγορα τα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν και μόνο στην Κρήτη θα συνεχιστούν μέχρι τις βραδινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε στα ορεινά θα σημειωθούν σποραδικοί όμβροι. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ γρήγορα όμως θα εξασθενήσουν και θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα.

Ο καιρός τη Δευτέρα του Πάσχα

  • Γενικά αίθριος καιρός και μόνο στην ηπειρωτική χώρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις κυρίως στα ορεινά, όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 4:30 am


Σούπα μαγειρίτσα αυγολέμονο


Υλικά

  • 1 αρνίσια συκωταριά
  • 1/2 κιλό αρνίσια έντερα
  • 8 φλ. τσαγιού νερό
  • 1 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 φλ. τσαγιού σέλινο, ψιλοκομμένο
  • 1 βολβό μάραθου, σε κύβους
  • 2 κ. γλ. αλάτι
  • 1 φλ. τσαγιού κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. τσαγιού άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. τσαγιού ρύζι
  • Μαύρο πιπέρι, ανάλογα με τη γεύση
  • Για το αυγολέμονο: 5 αυγά, το χυμό από 3 μέτρια λεμόνια, 1 κ. σ. αλεύρι (προαιρετικό, αλλά βοηθάει στο δέσιμο της σάλτσας)

Εκτέλεση

  • Πλύνετε πολύ καλά τη συκωταριά και τα έντερα, ψιλοκόψτε και σιγοβράστε σε άφθονο νερό για 1 ώρα.
  • Σουρώστε το ζωμό σε ένα μεγάλο μπολ και αφήστε στην άκρη το ψιλοκομμένο κρέας.
  • Στην ίδια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το σέλινο, το μάραθο και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Μαγειρέψτε για περίπου 5 λεπτά.
  • Ανακατέψτε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και μαγειρέψτε για 1- 2 λεπτά ακόμα, μέχρι να αρωματιστούν και τα λευκά μέρη των κρεμμυδιών να αρχίσουν να γίνονται διάφανα.
  • Ρίξτε μέσα το ζωμό, το ρύζι και τη συκωταριά με τα έντερα. Φέρτε τη σούπα σε βρασμό. Μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία. Σκεπάστε και σιγοβράστε για 15 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι. Ανακατέψτε τον άνηθο.
  • Για να φτιάξετε τη σάλτσα: Σε ένα μπλέντερ (ή σε μπολ αν χρησιμοποιείτε μίξερ χειρός ή σύρμα)- χτυπήστε τα αυγά μέχρι να γίνουν ανοιχτόχρωμα κίτρινα και αφρώδη.
  • Ρίξτε το χυμό λεμονιού και το αλεύρι και ανακατέψτε καλά.
  • Προσθέστε σιγά σιγά 1- 2 φλιτζάνια ζεστό ζωμό από τη σούπα.
  • Σβήστε τη φωτιά. Προσθέστε το αυγολέμονο στη σούπα και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να ενσωματωθούν όλα, περίπου 1- 2 λεπτά.
  • Μεταφέρετε τη σούπα σε μπολ. Γαρνίρετε με πολύ μαύρο πιπέρι. Προσαρμόστε τη γεύση προσθέτοντας περισσότερο λεμόνι, πιπέρι κ.λπ.

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 4:30 am


Τα επιτυχημένα ερωτικά μηνύματα… Γίνετε γκουρού στην ανταλλαγή μηνυμάτων, φωτογραφιών κλπ.



Θέλετε να φλερτάρετε, να κρατήσετε τη φλόγα ζωντανή όταν είστε μακριά, να προετοιμάσετε το άλλο σας μισό για μια καυτή βραδιά στο σπίτι. Τι κάνετε; Γίνεστε γκουρού στο υποκατάστατο του sεx, που ακούει στο όνομα sεxting και δεν είναι άλλο από την ανταλλαγή ερωτικών μηνυμάτων, φωτογραφιών κλπ.

Για να τα καταφέρετε αρκεί να αποφύγετε τα συχνά λάθη που κάνουν οι …πρωτάρηδες στο sεxting.

Δώστε προσοχή σε ορθογραφικά λάθη και σε συντακτικά λάθη. Τα μηνύματα πρέπει να είναι άψογα από …τεχνικής πλευράς.

Μην καθυστερείτε πολύ να απαντήσετε, γιατί δεν θέλει και πολύ ο άλλος να κοιμηθεί ή να ασχοληθεί με κάτι άλλο πιο ενδιαφέρον.

Προσπαθήστε να είστε πρωτότυποι χωρίς όμως οι προτάσεις σας να θυμίζουν αποσπάσματα από αισθηματικά βιβλία τσέπης.

Αποφύγετε τόσο τις τεράστιες απαντήσεις όσο και τις μονολεκτικές απαντήσεις. Και φυσικά περιορίστε τα πολλά emojis.

Περιμένετε να απαντήσει ο παραλήπτης και μετά στείλτε ξανά. Μην τον βομβαρδίζετε με μηνύματα γιατί το ζητούμενο είναι η αμφίδρομη επικοινωνία.

Ελέγξτε ότι το πρόσωπο στο οποίο στέλνετε τη μισόγυμνη φωτογραφία σας ή τις τολμηρές προτάσεις σας είναι το σωστό και όχι κάποιο που κατά λάθος επιλέχθηκε από τον τηλεφωνικό σας κατάλογο. Αυτό κι αν είναι καταστροφή! 

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 1:30 am


1η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π. ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΙΑΣΜΟΥ - ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ


Σήμερα, Πέμπτη 2 Μαΐου 2024 ,
πραγματοποιήθηκε η 1η Συνεδρίαση του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιάσμου στο Δημαρχιακό Μέγαρο, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Τζανέρ Ιμάμ και παρέστησαν Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα όπως η επέκταση έργων και εργασιών καθαρισμού της βλάστησης, η βελτίωση του δασικού δικτύου, τα μέτρα πρόληψης κυρίως κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας για πυρκαγιά και η διασφάλιση της ορθής επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων. 

Δημοσιεύθηκε στις 2 May 2024 | 8:00 pm


Μεγάλη Πέμπτη: Τι συμβολίζει η ημέρα -Τα 4 γεγονότα που οδηγούν στο Θείο Δράμα


Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, την Μεγάλη Πέμπτη προβάλλονται τέσσερα γεγονότα, που υπάγονται στην ιστορική πορεία του Λυτρωτή: Ο Νιπτήρας, ο Μυστικός Δείπνος, η υπερφυής προσευχή και η προδοσία.

Όπως αναφέρει η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, το πρώτο γεγονός που τιμάται τη Μεγάλη Πέμπτη υπογραμμίζει την ταπεινοφροσύνη, το δεύτερο εγκαινιάζει το μυστήριο της αναμνηστικής και πραγματικής κοινωνίας με τον Σωτήρα, όπως και το μυστήριο της δημιουργουμένης ύλης να μεταβάλλεται σε σώμα και αίμα του Δημιουργού. Τρίτο εορταζόμενο γεγονός είναι η προσευχή του Ιησού στη Γεθσημανή ( Ματθ. κστ ΄ 36-46), που εκφράζει ταυτόχρονα το ηγούμενο πανίσχυρο θείο και το επόμενο αγωνιώδες ανθρώπινο πρόσωπό του. Το τέταρτο είναι η αποχώρηση του Ιούδα από το σύλλογο των αποστολικών λειτουργών της λυτρώσεως της ανθρωπότητος και από το κέντρο της Ιστορίας.

Τα Ευαγγέλια της Μεγάλης Πέμπτης

Ο Ιερός Νιπτήρας, δηλ. το πλύσιμο των ποδιών των 12 Αποστόλων από τον Ιησού Χριστό, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Λουκά και του Ιωάννη και η Υπερφυής Προσευχή, δηλαδή η προσευχή του Ιησού προς τον Πατέρα του μετά τον Μυστικό Δείπνο, είναι οι τελευταίες «πράξεις» πριν από τη σύλληψή του. Η Μεγάλη Πέμπτη είναι αφιερωμένη και στην προδοσία του Ιούδα.

Τα Δώδεκα Ευαγγέλια περιγράφουν την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά. Τον Μυστικό Δείπνο, το δάκρυ και την ανθρώπινη αδυναμία στους κήπους της Γεθσημανής, την προδοσία του από τον Ιούδα, την σύλληψη, τη δίκη, τα βασανιστήρια, τη Σταύρωση.

Δημοσιεύθηκε στις 2 May 2024 | 7:30 am


Θράκη - Ειδήσεις και Νέα

Πυρηνική απειλή στη Θράκη! - Η Εφημερίδα των Συντακτών

Πυρηνική απειλή στη Θράκη!  Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δημοσιεύθηκε στις 2 March 2024 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες σε Θράκη





Φιλικοί ιστότοποι: