Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Θράκη    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Η ερωτική ανατομία.


Ένα υπέροχο γυναικείο πρόσωπο μπορεί να προκαλέσει τον ερωτισμό μόνο με το βλέμμα.

Τις διαστάσεις του τέλειου γυναικείου προσώπου υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν επιστήμονες από τον Καναδά. Το “κλειδί” θεωρούνται οι αποστάσεις ανάμεσα στα μάτια και ανάμεσα στο στόμα και τα μάτια σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τορόντο, με επικεφαλής τον καθηγητή Κανγκ Λι, έκαναν μια σειρά από πειράματα, στα οποία εθελοντές κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την ελκυστικότητα μιας σειράς έγχρωμων φωτογραφιών του ίδιου γυναικείου προσώπου, του οποίου οι αναλογίες είχαν αλλοιωθεί με το ειδικό πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών Photoshop.

Το συμπέρασμα ήταν ότι οι τέλειες αναλογίες είναι οι εξής:

– Η απόσταση ανάμεσα στα μάτια της γυναίκας και στο στόμα της να είναι λίγο πάνω από το ένα τρίτο (συγκεκριμένα 36%) του συνολικού μήκους του προσώπου της, από τα μαλλιά μέχρι το πηγούνι της.

– Η απόσταση ανάμεσα στις κόρες των ματιών της πρέπει να είναι λίγο κάτω από το μισό (συγκεκριμένα 46%) του συνολικού πλάτους του προσώπου της (ανάμεσα στα δύο αυτιά της).

Ευτυχώς για τις γυναίκες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι συγκεκριμένες αναλογίες ουσιαστικά δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από ένα μέσο γυναικείο πρόσωπο. Σε κάθε περίπτωση, επεσήμαναν οι ερευνητές, οι γυναίκες που δεν έχουν τις “τέλειες” αναλογίες, δεν χρειάζεται να καταφύγουν στις πλαστικές.

Αυτό που συμβουλεύουν τις γυναίκες, είναι να βρουν έναν καλό κομμωτή για να δημιουργήσουν οπτικά “τρικ” με το χτένισμά τους, προκειμένου το πρόσωπό τους να πλησιάσει με “τεχνητό” τρόπο τις τέλειες αναλογίες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές γυναίκες που θεωρούνται όμορφες, όπως η ηθοποιός Αντζελίνα Ζολί, δεν έχουν καθόλου τις “σωστές” αναλογίες προσώπου, αλλά αυτό δεν τις εμποδίζει να είναι γοητευτικές. Αντίθετα, άλλες γνωστές ηθοποιοί, όπως η Τζέσικα Άλμπα, έχουν όντως τις “τέλειες” αναλογίες στο πρόσωπό τους.

Από την άλλη σύμφωνα με τον καθηγητή Ντέηβιντ Πέρετ του πανεπιστημίου του Σεν Άντριους στη Σκωτία, αυτά καθεαυτά τα χαρακτηριστικά του προσώπου μάλλον παίζουν μεγαλύτερο ρόλο σε σχέση με τις αναλογίες τους: ένας άνδρας είναι πιθανότερο να γοητευτεί από δύο μεγάλα και ωραία γυναικεία μάτια ή από δύο σαρκώδη χείλη, παρά από το γεγονός ότι τα μάτια, αν και δεν είναι τόσο ωραία, έχουν την “τέλεια” απόσταση μεταξύ τους. 

Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2024 | 2:00 am


Το Σαββατοκύριακο 27-28 Ιουλίου το 24ο Αντάμωμα Σαρακατσάνων Ξάνθης, στη Χαϊντού. Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων


Ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης “Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ” σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στον παραδοσιακό οικισμό Σαρακατσάνων στη Χαϊντού Ξάνθης στις 27 και 28 Ιουλίου 2024 στα πλαίσια του 24ου Ανταμώματος Σαρακατσάνων Ξάνθης.

Πρόγραμμα:

  • Σάββατο 27 Ιουλίου
  • 18:00 Εσπερινός & Αρτοκλασία στον ΙΝ Αγίου Γεωργίου
  • 18:30 Ομιλίες επισήμων
  • 19:00 Δρώμενα και παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά συλλόγων
  • 20:00 Γλέντι & χορός από όλους τους παρευρισκόμενους





Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 4:38 pm


Μαζί για την πόλη, μαζί για την ομάδα !


Συνεχίζεται η διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας του ΑΟΞ

Η απόκτηση των καρτών διαρκείας πραγματοποιείται στα πλαίσια οικονομικής ενίσχυσης του συλλόγοΔίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν έχουν πραγματοποιήσει την εγγραφή τους ως μέλη στον Ερασιτέχνη ΑΟΞ να παρακολουθήσουν τους εντός έδρας αγώνες της αγαπημένης μας ομάδας που θα πραγματοποιούνται στο ιστορικό μας γήπεδο  για το πρωτάθλημα και το κύπελλο.

Παράλληλα κάθε ενεργό μέλος που έχει ανανεώσει την ετήσια συνδρομή του θα έχει την δυνατότητα προμήθειας μιας κάρτας διαρκείας που θα αποτελέσει το εισιτήριο του για τους εντός έδρας αγώνες της ομάδας μας.

Η ομάδα μας στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει προχωρά στην κατηγοριοποίηση των καρτών διαρκείας.

Αναλυτικά :

  •  Η ΚΟΚΚΙΝΗ : Η γενική κάρτα διαρκείας που είναι στα 50 Ευρώ.
  •  Η ΛΕΥΚΗ : Η κάρτα διαρκείας που μπορούν να προμηθεύονται οι γυναίκες στα 20 Ευρώ.
  •  Η ΜΑΥΡΗ : Είναι η ειδική μας κατηγορία που περιλαμβάνει πολύτεκνους, φοιτητές, ανέργους και ένστολους στα 20 Ευρώ. Οι ανωτέρω σε κάθε παιχνίδι θα πρέπει να έχουν μαζί τους προς επίδειξη και το ανάλογο αποδεικτικό.

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα εισέρχονται δωρεάν στις αναμετρήσεις.

 Η απόκτηση των εισιτηρίων διαρκείας μπορεί να πραγματοποιηθεί από τα γραφεία του ΑΟΞ στο γήπεδο μας κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 18:00 – 20:00.

Γίνε συμμέτοχος στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την αγαπημένη μας ομάδα ! Σε θέλουμε δίπλα σε έναν αγώνα…διαρκείας ! Μαζί για την πόλη, μαζί για την ομάδα !

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΞΑΝΘΗΣ








Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 3:28 pm


Μερομήνια 2024: Τι δείχνουν για τον Αύγουστο – Δυσάρεστα νέα


Μπαίνουμε στον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού και όπως φαίνεται οι υψηλές θερμοκρασίες και ο καύσωνας δεν θα μας αφήσουν σε ησυχία.

Αύγουστος 2024

Πρώτο δεκαήμερο με υψηλές θερμοκρασίες στα νότια, κανονικές βορειοανατολικά. 11-21 ισχυρός καύσωνας. 22-26 ισχυρή κακοκαιρία με καταιγίδες από τα δυτικά προς τα βορειοανατολικά και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Τέλος του μήνα με βελτιωμένο καιρό και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Πώς προβλέπουν τον καιρό τα Μερομήνια

Τα Μερομήνια είναι μία πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού. Στην επαρχία οι άνθρωποι για χιλιάδες χρόνια διατήρησαν από γενιά σε γενιά την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού. Εξετάζοντας φυσικά φαινόμενα και «σημάδια» από τον ουρανό, προσπαθούσαν να μαντέψουν τις καιρικές συνθήκες για το επόμενο έτος.

Οι άνθρωποι επέλεγαν τον Αύγουστο σαν μήνα αποκωδικοποίησης των συμβόλων του καιρού, καθώς αυτός ο μήνας θεωρούταν η αρχή του χειμώνα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα παρατηρούσαν πώς ότι καιρό κάνει την πρώτη μέρα παρατήρησης, τον ίδιο καιρό θα κάνει και τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Κάποιοι μετρούν τα Μερομήνια από την 1η μέχρι την 12η μέρα του Αυγούστου ενώ κάποιοι άλλοι από την 3η μέχρι την 15 ημέρα. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι πως οι μέρες είναι δώδεκα πάντα και η καθεμία αντιστοιχεί σε έναν μήνα παίρνοντας ως αφετηρία τον Αύγουστο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μερικοί άνθρωποι στην ύπαιθρο, οι οποίοι κάνουν προβλέψεις τα βράδια παρατηρώντας τις κινήσεις των αστεριών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν τα Μερομήνια καθώς θεωρούν ότι έτσι θα μπορούν να προβλέψουν τις εργασίες τους και τις ασχολίες του, ειδικότερα όσοι βρίσκονται στην ύπαιθρο και ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές δουλειές.

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 11:45 am


Ξάνθη: Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για νέες στρατιωτικές κατοικίες


Σε ποιά περιοχή θα γίνουν

Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για νέες στρατιωτικές κατοικίες στην Ξάνθη.

Αναλυτικά, σε δημοπράτηση βγήκε το έργο «Κατασκευαστικές εργασίες για στρατιωτικά κτίρια και εγκαταστάσεις – Διακήρυξη 02/2024».

Αναθέτουσα αρχή είναι το ΥΠΕΘΑ/ ΓΕΣ/ Δ’ΣΣ.

Η εκτιμώμενη αξία με Φ.Π.Α. είναι 3,99 εκατ. ευρώ (αξία χωρίς Φ.Π.Α. 3,22 εκατ. ευρώ). Η δημοπράτηση θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου 2024 και η αποσφράγιση των προσφορών είναι προγραμματισμένη για τις 19 Σεπτεμβρίου 2024.

Η διάρκεια του έργου έχει εκτιμηθεί σε 620 ημέρες (περίπου 21 μήνες) από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Το αντικείμενο του έργου

Το έργο αφορά στην διακήρυξη ανοικτής διαδικασίας για την Κατασκευή 2 Συγκροτημάτων των 13 Διαμερισμάτων στο Στρατόπεδο «ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ», στην περιοχή Χρύσα, στη Δημοτική Ενότητα Ξάνθης.

Πρόκειται για δύο (2) νέες διώροφες οικοδομές Στρατιωτικών Οικιών με υπόγειο με Φ.Ο από οπλισμένο σκυρόδεμα συνολικής επιφάνειας 1.190,00 m2, η οποία αναλύεται ανά όροφο όπως παρακάτω:

Η κατακόρυφη επικοινωνία του κτιρίου γίνεται με κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρα ο οποίος δεν εξυπηρετεί το υπόγειο του κτιρίου.

Περιλαμβάνονται δέκα (10) διαμερίσματα του ενός υπνοδωματίου, μεικτής επιφάνειας 56.00 – 62.00 m2 και τρία (3) των δύο υπνοδωματίων έκαστο μεικτής επιφάνειας 96.00 m2.

Στο υπόγειο τοποθετούνται οι βοηθητικοί χώροι, ενώ περιλαμβάνεται η διαμόρφωση του άμεσου περιβάλλοντα χώρου ήτοι, οι εξωτερικές διαμορφώσεις (πεζοδρόμια – είσοδος & έξοδος διαφυγής, ράμπα ΑΜΕΑ) και η τοποθέτηση σχαρών απορροής ομβρίων, όπου προβλέπονται.

Η θερμομόνωση του κτιρίου έγινε με βάση τα προβλεπόμενα στον ΚΕΝΑΚ. Έχουν προβλεφθεί όλες οι Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, συστήματα θέρμανσης-ψύξης.

Πηγή:ypodomes.com 

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 10:06 am


Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις: Μέχρι 2 Αυγούστου για τα φυσικά πρόσωπα – Μέχρι 9 Αυγούστου για τα νομικά


Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει:

«Έπειτα από συνεννόηση με την Διοίκηση της ΑΑΔΕ σχετικά με την πορεία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοινώνει τα εξής:

Από την έναρξη της διαδικασίας υποβολής στις 25 Απριλίου 2024 έως μέχρι και αυτήν την ώρα, έχουν υποβληθεί 6.068.600 δηλώσεις φυσικών προσώπων. Αντίστοιχα, από την 1η Μαΐου όπου ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων νομικών προσώπων μέχρι και αυτήν την ώρα έχουν υποβληθεί 252.542 φορολογικές δηλώσεις.

Το πλήθος αυτό των δηλώσεων αντιστοιχεί στο 93,3% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων και στο 81,8% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων νομικών προσώπων.

Λαμβάνοντας υπόψιν, από την μια πλευρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των δηλώσεων έχει ήδη υποβληθεί, αλλά και από την άλλη ότι παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες ορισμένα τεχνικά προβλήματα στο σύστημα υποβολής δηλώσεων λόγω της μαζικής υποβολής δηλώσεων από τις λογιστικές εφαρμογές, ανακοινώνεται η μετάθεση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ως εξής:

2 Αυγούστου για τις δηλώσεις φυσικών προσώπων,

9 Αυγούστου για τις δηλώσεις νομικών προσώπων. Η μετάθεση της προθεσμίας είναι σχετικά μεγαλύτερη για τον πρόσθετο λόγο ότι το ποσοστό υποβολής δεν είναι τόσο υψηλό όσο στα φυσικά.

Αντιστοίχως, μετατίθεται για τις 2/8 για τα φυσικά πρόσωπα και για τις 9/8 για τα νομικά πρόσωπα η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου. Ωστόσο, ή δυνατότητα εφάπαξ καταβολής φόρου με έκπτωση 3% για τα φυσικά πρόσωπα παραμένει έως τις 31 Ιουλίου.

Με βάση τον ρυθμό υποβολής των δηλώσεων έως σήμερα, ο επιπλέον χρόνος που δίνεται είναι επαρκής προκειμένου να υποβληθούν απρόσκοπτα τόσο οι υπόλοιπες δηλώσεις όσο και να εκπληρωθούν οι υπόλοιπες φορολογικές υποχρεώσεις». 

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 10:05 am


Ενδοοικογενειακή βία: 13 νέες διατάξεις για να αντιμετωπιστεί


Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές αναμένεται να εγκριθούν από το κυβερνητικό σχήμα οι 13 ποινικές και κυρίως δικονομικές διατάξεις για την ενδοοικογενειακή βία που σχηματοποίησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδης.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση τον Σεπτέμβριο καθώς η Βουλή θα κλείσει στις αρχές Αυγούστου. Το πλαίσιο αυστηροποιεί τόσο τους κανόνες που, κατά πολλούς κυρίως νομικούς, είναι μια στοχευμένη «απάντηση», σε αυτό που ο ίδιος ο κ. Φλωρίδης χαρακτήρισε «αστοχίες δικαστών», σε ανάλογες περιπτώσεις. Κι αυτό γιατί πλέον ο «οδικός χάρτης» των διατάξεων για αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ στενός και οδηγεί σε πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση: Φυλάκιση για (σχεδόν) όλους.

Χαρακτηριστικό είναι πως η αυστηροποίηση, λίγες μέρες μετά την ενεργοποίηση την 1η Μαΐου του νέου Ποινικού Κώδικα, έρχεται με αφορμή δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που η αντιμετώπισή τους από τις αρχές προκάλεσε την αντίδραση (και με πειθαρχικό έλεγχο, που δεν σημαίνει προφανώς και καταδίκη των δικαστικών λειτουργών) της ηγεσίας του Αρείου Πάγου (Ιωάννα Κλάπα, Γεωργία Αδειλίνη).

α) Η πρώτη χρονικά ήταν η υπόθεση της γυναικοκτονίας στο Μενίδι στα μέσα Μαΐου, όταν ένας εν διαστάσει σύζυγος που ήδη κατηγορούνταν για ενδοοικογενειακή βία, σκότωσε την 40χρονη μητέρα των δυο παιδιών του. Εν προκειμένω ασκήθηκε κριτική στους δικαστές ότι ανέβαλλαν στις 7 Μαΐου τη δίκη του κατηγορούμενου για ενδοοικογενειακή βία για τις 17 Μαΐου και τον άφησαν ελεύθερο, επειδή, όπως αναφέρθηκε, δεν προσήλθε το θύμα (η σύζυγος του) να καταθέσει ως μάρτυρας και απουσίαζε επίσης η ιατροδικαστική έκθεση. Λίγες μέρες μετά ο άνθρωπος αυτός προχώρησε στην άγρια δολοφονία της 40χρονης γυναίκας.

Παραδείγματος χάριν με βάση αυτό το περιστατικό υπουργείο κάνει τις εξής παρεμβάσεις:

– Στην περίπτωση αυτόφωρου πλημμελήματος, η κράτηση, σε περίπτωση αναβολής, μπορεί να παραταθεί έως τις 5 ημέρες.

-Πρόβλεψη έκδοσης εισαγγελικής διάταξης επιβολής περιοριστικών όρων ακόμα και πριν την άσκηση της ποινικής δίωξης, με δυνατότητα του θύματος να προτείνει συγκεκριμένους όρους που θεωρεί κατάλληλους.

-Προστασία του θύματος με την απαλλαγή του από την υποχρέωση εμφάνισής του στην ακροαματική διαδικασία. Άρα δεν θα αναβάλλεται σε τέτοια περίπτωση η δίκη

β) Η υπόθεση της σύλληψης και απελευθέρωσης (αρχικά) με περιοριστικούς όρους του ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της συζύγου του, επίσης δικηγόρου. Οι παρεμβάσεις μετά (και) αυτή την υπόθεση αφορούν :

-Γίνεται κανόνας η επιβολή προσωρινής κράτησης στα κακουργήματα ενδοοικογενειακής βίας, εκτός αν κριθεί απολύτως αιτιολογημένα πως ο κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) ή οι περιοριστικοί όροι αρκούν για την αποτροπή του δράστη από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων.

-Προβλέπεται για πρώτη φορά (μετά από δεκαετίες) πρόβλεψη δυνατότητας προσωρινής κράτησης μέχρι 6 μήνες για σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας. Αυτή η δυνατότητα δόθηκε πρόσφατα μόνο για εξ αμελείας δυστυχήματα με πολλά θύματα.

Επίσης:

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 10:05 am


ΕΛΣΤΑΤ: Λιγότερες διακοπές έκαναν οι Έλληνες το 2023


Μικρότερο ήταν το σύνολο των διανυκτερεύσεων που έκαναν οι Έλληνες το 2023 στις διακοπές τους, ενώ και το σύνολο των δαπανών μειώθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Συγκεκριμένα, το σύνολο των διανυκτερεύσεων των διακοπών των Ελλήνων το 2023 ανήλθε σε 77,8 εκατομμύρια και των δαπανών σε 3.446,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 2,2% και αύξηση 3,6%, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2022, αντίστοιχα, όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ.

Σε 4,9 εκατομμύρια πολίτες ανήλθαν οι Έλληνες όλων των ηλικιών που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι το 2023, και πραγματοποιήθηκαν 8,3 εκατομμύρια ταξίδια, σημειώνοντας αύξηση 1,7% και 0,6%, αντίστοιχα σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2022.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ποιοτικών χαρακτηριστικών ημεδαπών τουριστών της ΕΛΣΤΑΤ, τα άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι ανήλθαν σε 4,1 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,4%, ενώ πραγματοποιήθηκαν 6,9 εκατομμύρια ταξίδια, σημειώνοντας οριακή μείωση κατά 0,2% σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2022. Το σύνολο των διανυκτερεύσεων των ατόμων αυτών ανήλθε σε 66 εκατομμύρια και οι δαπάνες σε 3.182,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 3,8% και αύξηση 2,8%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2022.

Από τα παραπάνω ταξίδια των ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω, το 96,6% αφορούσε σε ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν για προσωπικούς λόγους (ανάπαυση, αναψυχή, διακοπές, επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους, λοιποί προσωπικοί λόγοι) και το 3,4% σε ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν για επαγγελματικούς λόγους.

Από τη σύγκριση των στοιχείων των ταξιδιών που πραγματοποιήθηκαν για προσωπικούς λόγους το 2023 με τα αντίστοιχα του 2022, παρατηρείται αύξηση κατά 1,9% στα άτομα που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι, κατά 0,4% στον αριθμό των ταξιδιών και κατά 3,1% στις αντίστοιχες δαπάνες. Ενώ παρατηρείται μείωση κατά 3,3% στις διανυκτερεύσεις.

Αναφορικά με τα άτομα που ταξίδεψαν για προσωπικούς λόγους, η σημαντικότερη αύξηση, σε απόλυτες τιμές σε σύγκριση με το 2023, παρατηρείται στις ηλικίες 45 – 64 ετών, με αντίστοιχη αύξηση κατά 4,5%. Στις ηλικίες αυτές η αύξηση των ταξιδιών ανήλθε σε 4,6%, των δαπανών σε 6,2% και των διανυκτερεύσεων σε 2,2%.

Ως προς τη διάρκεια διαμονής των προσωπικών ταξιδιών, η σημαντικότερη αύξηση το 2023, σε απόλυτες τιμές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρατηρείται στον αριθμό των ταξιδιών διάρκειας από 4 έως 7 διανυκτερεύσεις, στα οποία σημειώνεται αύξηση κατά 10,5% στα ταξίδια και κατά 9,6% στις διανυκτερεύσεις.

Τα περισσότερα προσωπικά ταξίδια πραγματοποιήθηκαν με χερσαία μέσα μεταφοράς (4,7 εκατομμύρια ταξίδια) και δευτερευόντως, με θαλάσσια μέσα (1 εκατομμύριο ταξίδια). Από τη σύγκριση των στοιχείων αυτών, σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία του 2022, η σημαντικότερη αύξηση, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται στα ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν με χερσαία μέσα μεταφοράς, κατά 5,8%.

Το 55,5% των προσωπικών ταξιδιών πραγματοποιήθηκε σε μη ενοικιαζόμενα καταλύματα, εκ των οποίων το 58% πραγματοποιήθηκε σε καταλύματα που παρέχονται δωρεάν από συγγενείς και φίλους. Τα ταξίδια σε μη ενοικιαζόμενα καταλύματα αντιστοιχούν στο 72,9% του συνολικού αριθμού των διανυκτερεύσεων. Tα ταξίδια σε ιδιόκτητες εξοχικές κατοικίες αυξήθηκαν κατά 10,3%, και οι αντίστοιχες διανυκτερεύσεις μειώθηκαν οριακά κατά 0,3%.

Για τα προσωπικά ταξίδια µε διαμονή σε ενοικιαζόμενα καταλύματα (44,5% των προσωπικών ταξιδιών), κύριος τύπος καταλύματος που επιλέχθηκε, σε ποσοστό 62,2%, ήταν τα ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα. Τα ταξίδια με διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα παρουσίασαν αύξηση κατά 4,1% και οι αντίστοιχες διανυκτερεύσεις κατά 2,3% σε σύγκριση με το 2022. 

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 10:05 am


Το «Μαζί για το Παιδί» στήριξε 3.863 μαθητές στη Θράκη τη σχολική χρονιά 2023-24


Το Μαζί για το Παιδί συνεχίζοντας να υλοποιεί δράσεις ολιστικής παρέμβασης στα σχολεία της Θράκης αγκάλιασε 3.863 μαθητές και 547 εκπαιδευτικούς σε 32 σχολεία στις περιφερειακές ενότητες Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης κατά τη σχολική χρονιά 2023-2024 μέσω του προγράμματος «Μαζί στις Ακριτικές». Σκοπός του προγράμματος είναι η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών και των νέων που κατοικούν στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας.

Οι παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις τοπικές διευθύνσεις εκπαίδευσης, τους τοπικούς φορείς και τους δήμους με στόχο την κάλυψη αναγκών δημόσιων σχολείων όλων των βαθμίδων. Έπειτα από επίσκεψη της ομάδας του Μαζί για το Παιδί και αξιολόγηση των αιτημάτων και σε στενή συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες δωρεές εκπαιδευτικού υλικού και εξοπλισμού που ανταποκρίνονταν στις ανάγκες του κάθε σχολείου.

Όπως δήλωσε η κυρία Τατιάνα Μουλούλη, Επικεφαλής Ανάπτυξης Προγράμματος Ακριτικών Περιοχών του Μαζί για το Παιδί: «Το Μαζί για το Παιδί στηρίζει σταθερά τα τελευταία έξι χρόνια τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς της Θράκης. Όραμα μας είναι να εξαλείψουμε τους γεωγραφικούς περιορισμούς και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες με τα παιδιά που ζουν στα αστικά κέντρα της χώρας. Επιδιώκουμε να τους προσφέρουμε τα κατάλληλα εφόδια για να διεκδικήσουν το μέλλον που ονειρεύονται. Μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος, τα παιδιά αποκτούν νέες δεξιότητες, ανεξαρτητοποιούνται, συνεργάζονται και ανακαλύπτουν το περιβάλλον τους, κατακτώντας ατομικά και ομαδικά τη γνώση».

Το αποτύπωμα του «Μαζί για το Παιδί»

Το Μαζί για το Παιδί στήριξε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς 32 σχολείων στους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Ορεστιάδας, Κομοτηνής, Μαρωνείας-Σαπών, Ιάσμου, Αβδήρων, Τόπειρου και Ξάνθης προσφέροντας 10.212 τεμάχια υλικοτεχνικού εξοπλισμού και 4.810 βιβλία. Μέσω των παρεμβάσεων οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τις σύγχρονες επιστήμες, τις νέες τεχνολογίες και με διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, επιπλέον δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ασφαλή άθληση και κοινωνικοποίηση.

Συγκεκριμένα, τη σχολική χρονιά 2023-2024 στην Ξάνθη, στην Ροδόπη και στον Έβρο δημιουργήθηκαν και αναβαθμίστηκαν:

Σύγχρονοι χώροι εκπαίδευσης:

Χώρoι άθλησης και παιχνιδιού:

Σημαντικές παρεμβάσεις σε 3 σχολεία των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου και Ξάνθης

Ιδιαίτερα σημαντικές παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν από το Μαζί για το Παιδί σε τρία σχολεία στον Έβρο και στην Ξάνθη.

Δίνοντας πνοή στο Δημοτικό Σχολείο Παλαγίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Το «Μαζί για το Παιδί» παρέδωσε νέους, σύγχρονους χώρους εκπαίδευσης, άθλησης και παιχνιδιού στο Δημοτικό Σχολείο Παλαγίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2023. Οι 78 μαθητές, με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών, έχουν πλέον πρόσβαση στις σύγχρονες επιστήμες και τιστιςς νέες τεχνολογίες. Στο πλαίσιο της παρέμβασης δημιουργήθηκαν αίθουσα διερευνητικής μάθησης-STEM, δανειστική βιβλιοθήκη, γωνιές διαλείμματος, αναβαθμίστηκε το εργαστήριο πληροφορικής με σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, παραδόθηκε πλήρως εξοπλισμένο κλειστό γυμναστήριο, ανακατασκευάστηκε το γήπεδο μπάσκετ-βόλεϊ και δημιουργήθηκε παιδική χαρά, προσφέροντας ασφαλείς χώρους άθλησης και κοινωνικοποίησης. Περισσότερα για την παρέμβαση https://mazigiatopaidi.gr/dinoume-pnoi-sto-dimotiko-scholeio-palagias-tou-dimou-alexandroupoli/

Αναβάθμιση Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Ορεστιάδας

Με την υποστήριξη του Μαζί για το Παιδί, τα παιδιά του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Ορεστιάδας αξιοποιούν την ολοκαίνουργια αίθουσα αισθητηριακής ολοκλήρωσης και 6 αναβαθμισμένες αίθουσες διδασκαλίας, εξοπλισμένες με υλικό ειδικής αγωγής και σύγχρονα εκπαιδευτικά μέσα. Το σχολείο, το μοναδικό ειδικό στον Βόρειο Έβρο, εξυπηρετεί 32 παιδιά από τους Δήμους Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου, παρέχοντας τους απαραίτητα εφόδια για δημιουργική απασχόληση, γλωσσική ανάπτυξη, και αυτοεξυπηρέτηση.

Ολοκληρωμένη παρέμβαση στο 2ο Νηπιαγωγείο Ξάνθης

Οι μαθητές του 2ου Νηπιαγωγείου Ξάνθης απολαμβάνουν πλέον μια ξεχωριστή μαθησιακή εμπειρία χάρη στο νέο παιδαγωγικό υλικό και εξοπλισμό που προσέφερε το Μαζί για το Παιδί. Αναπτύσσουν νέες δεξιότητες, συνεργάζονται και εξερευνούν με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους και των νέων μαθησιακών εργαλείων τον μαγικό κόσμο της γνώσης. Η πρόσβαση στις σύγχρονες τεχνολογίες και τη ρομποτική ενισχύει τη μάθηση, ενώ η βιβλιοθήκη τους με 300 σύγχρονα βιβλία καλλιεργεί την αγάπη για την ανάγνωση. Ειδική μέριμνα δόθηκε για δημιουργικούς χώρους παιχνιδιού.

Λίγα λόγια για το έργο του «Μαζί για το Παιδί» στη Θράκη από το 2019

Το «Μαζί για το Παιδί» υλοποιεί το πρόγραμμα «Μαζί στις Ακριτικές», που έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, την ενδυνάμωση ακριτικών περιοχών της Ελλάδας μέσω της δωρεάς εκπαιδευτικού υλικού και εξοπλισμού σε εκπαιδευτικές μονάδες, διασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση των μαθητών.

Μέσω του προγράμματος που υλοποιείται από το 2019, έχουν στηριχθεί 13.872 μαθητές και έχουν ενισχυθεί οι προσπάθειες 2.051 εκπαιδευτικών σε 122 σχολεία των περιφερειακών ενοτήτων Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης, ενθαρρύνοντάς τους να δημιουργήσουν θετικές αλλαγές στον τόπο τους, και θεμέλια για βιώσιμες κοινότητες, που θα προσφέρουν ίσες ευκαιρίες στα παιδιά και τους νέους.

Το «Μαζί για το Παιδί» άφησε το κοινωνικό του αποτύπωμα στους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Διδυμότειχου, Ορεστιάδας, Σαμοθράκης, Κομοτηνής, Μαρωνείας-Σαπών, Ιάσμου, Αρριανών, Ξάνθης, Αβδήρων και Τοπείρου φτάνοντας μέχρι τα ακριτικά χωριά που βρίσκονται στο Τριεθνές.

Λίγα λόγια για το Μαζί για το Παιδί

Το Μαζί για το Παιδί και τα σωματεία-μέλη του εργάζονται από το 1996 για την προστασία χιλιάδων παιδιών στη χώρα μας. Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών με στόχο κάθε παιδί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να έχει πρόσβαση σε βιώσιμες συνθήκες διαβίωσης και σε ίσες ευκαιρίες.

Το έργο του Μαζί για το Παιδί επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της φτώχειας, στην υγεία και την ψυχική υγεία, στην εκπαίδευση, στην στήριξη των σωματείων-μελών που απαρτίζουν την Ένωση «Μαζί για το Παιδί», καθώς και την υποστήριξη πληθυσμών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), που στηρίζεται σε πόρους από χορηγίες εταιρειών, δωρεές ιδιωτών και από τη διοργάνωση πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο εθελοντισμός είναι κινητήριος μοχλός του Μαζί για το Παιδί συμβάλλοντας αποφασιστικά στην προώθηση των σκοπών και την υλοποίηση των δράσεων του.

Περισσότερα www.mazigiatopaidi.gr

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 9:29 am


ΔΥΠΑ : Από σήμερα οι αιτήσεις για τις 30 Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης


Σήμερα, Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 11:00, ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την εισαγωγή στις 30 Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), για το έτος 2024-2025, σε 41 ειδικότητες με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Δικαίωμα αίτησης έχουν όσοι είναι κάτοχοι Απολυτηρίου Λυκείου (Γενικού ή Επαγγελματικού), όλων των ηλικιών.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά μέσω gov.gr με τους κωδικούς TAXIS (κλικ εδώ).

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: gov.gr → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε σχολείο → Εγγραφή σε ΣΑΕΚ της ΔΥΠΑ

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά περιλαμβάνουν τον τίτλο σπουδών και το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, ενώ όλα τα δικαιολογητικά επισυνάπτονται (upload) στην αίτηση σε μορφή PDF.

Κάθε υποψήφιος έχει δικαίωμα να επιλέξει συνολικά έως τρεις ειδικότητες κατάρτισης με σειρά προτίμησης (1η, 2η, 3η) σε έως δύο ΣΑΕΚ της ΔΥΠΑ.

Οι 30 ΣΑΕΚ της ΔΥΠΑ παρέχουν ποιοτική αρχική επαγγελματική κατάρτιση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και εξασφαλίζουν στους καταρτιζόμενους τα ανάλογα προσόντα μέσω της παροχής επιστημονικών, τεχνικών, επαγγελματικών και πρακτικών γνώσεων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν ικανότητες και δεξιότητες για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Η φοίτηση είναι διάρκειας πέντε συνολικά εξαμήνων, επιμερισμένη σε τέσσερα εξάμηνα (2 χρόνια) θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας έως 1.200 διδακτικές ώρες ειδικότητας, και σε ένα εξάμηνο αμειβόμενης Πρακτικής Άσκησης, συνολικής διάρκειας 960 ωρών.

Οι ΣΑΕΚ της ΔΥΠΑ εξασφαλίζουν στους αποφοίτους (μετά από εξετάσεις πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης) Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Επιπέδου 5.

Οι ειδικότητες του έτους κατάρτισης 2024-2025

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 9:06 am


Καιρός: Με απογευματινές μπόρες και μέχρι 37 βαθμούς η Παρασκευή


Όπως αναφέρει η τελευταία πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ, γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά και στην Πελοπόννησο πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, στο Αιγαίο και το βόρειο Ιόνιο έως 6 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 34 με 36 και τοπικά έως 37 βαθμούς και στην νησιωτική χώρα τους 32 με 35 και τοπικά στα Δωδεκάνησα έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για την Παρασκευή 26 Ιουλίου

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΑΤΤΙΚΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ TΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 27-07-2024

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ THΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 28-07-2024

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ TH ΔΕΥΤΕΡΑ 29-07-2024

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ THΝ ΤΡΙΤΗ 30-07-2024

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 9:03 am


Νίκος Νίτσας “H κινητοποίηση του ιατρικού κόσμου


Είναι μία προσομοίωση του τι θα συμβεί εάν εφαρμοστεί η νομοθετική ρύθμιση που προωθείται από το υπουργείο υγείας”

Σε δράσεις διαμαρτυρίας προχωρούν και οι γιατροί της Θεσσαλονίκης. Σε απλό… χαρτί οι συνταγές και παραπεμπτικά σήμερα και την Δευτέρα σε όλη τη χώρα. Ενημέρωση των ασθενών και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή

Με επιστολή προς τα χιλιάδες μέλη του ΙΣΘ γνωστοποιήθηκαν οι αποφάσεις του ΔΣ του συλλόγου ώστε να αντιμετωπιστεί η πρόσφατη… επίθεση της πολιτείας και του υπουργείου υγείας προς την ιατρική κοινότητα της χώρας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή «…το ποτήρι ξεχείλισε με την κατάθεση τροπολογίας από πλευράς του υπουργείου Υγείας με την οποία προβλέπονται ποινές, όπως η αφαίρεση του δικαιώματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η διακοπή των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, σε όσους ιδιώτες γιατρούς αρνηθούν να… υπακούσουν στις εντολές του Υπουργείου Υγείας ώστε να καλύψουν κενά σε νοσοκομεία του ΕΣΥ. 

Θέλουμε να επισημάνουμε και να θυμίσουμε σε όσους το έχουν λησμονήσει ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι δικαίωμα του Έλληνα ασφαλισμένου και όχι προνόμιο των γιατρών. Επίσης έχουμε την υποχρέωση να τονίσουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία στην περίπτωση που ένας ιδιώτης γιατρός βρεθεί ξαφνικά να εφημερεύει σε ένα άγνωστο περιβάλλον νοσοκομείου για 24 ώρες με νοσηλευόμενους ασθενείς που επίσης δεν γνωρίζει, μην έχοντας παρακολουθήσει την πορεία της νοσηλείας τους, το ιστορικό τους κλπ»

Ο δε Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η σύνοδος των προέδρων των  ιατρικών συλλόγων της χώρας αποφάσισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας να καλέσουν πανελλαδικά όλους τους ιδιώτες γιατρούς της χώρας να απέχουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την εκτέλεση παραπεμπτικών αύριο Παρασκευή 26/7 και την Δευτέρα 29/7 (ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου). Αντί της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης οι γιατροί θα χορηγούν στους ασθενείς χειρόγραφες συνταγές και χειρόγραφα παραπεμπτικά. Όπως σημειώνει και ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας «H κινητοποίηση του ιατρικού κόσμου είναι μία προσομοίωση του τι θα συμβεί εάν εφαρμοστεί η νομοθετική ρύθμιση που προωθείται από το υπουργείο υγείας»

Συγχρόνως έχει αποφασιστεί παράσταση διαμαρτυρίας όλων των προέδρων των ιατρικών συλλόγων έξω από τη Βουλή την προσεχή Δευτέρα 12 το μεσημέρι. Η κινητοποίηση αυτή σκοπό έχει να αναδείξει τα προβλήματα που θα προκύψουν όταν το υπουργείο κάνει πράξη τις απειλές του προς τους ιδιώτες γιατρούς. Από την κινητοποίηση εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά η συvταγογράφηση αντιβιοτικών καθώς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης  σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε -με μεγάλη πλειοψηφία- να καλέσει όλους τους γιατρούς να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις οι οποίες είναι η αρχή των δράσεων ώστε η πολιτεία να αναγνωρίσει το έργο που επιτελούμε και έμπρακτα να αποδείξει ότι έχει σκοπό να αναστείλει συντεταγμένα και όχι με αποσπασματικά μέτρα την παρούσα κατάσταση. Ταυτόχρονα ο ΙΣΘ καλεί τα μέλη του να ενημερώνουν τους ασθενείς τους επιδίδοντας τη σχετική επιστολή των κινητοποιήσεων ώστε να γνωρίζουν πλήρως την κατάσταση και να μην στρέφονται εναντίον τους. Όπως τονίζει «…η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πρώτιστα αφορά και ωφελεί αυτούς σε παρόν και μέλλον»  

Επίσης στην επιστολή επισημαίνεται ότι «η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας επιδεινώνεται καθημερινά. Στη δε πρόσφατη έρευνα την οποία ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης διενεργεί κάθε χρόνο η δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στις παρεχόμενες υπηρεσίες στις δημόσιες δομές υγείας αυξάνεται σταθερά (56.7% – Ιούλιος 2024). Οι αθρόες αποχωρήσεις των ήδη υπηρετούντων ιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) λόγω των συνθηκών εργασίας και η αδιαφορία των νέων γιατρών αλλά κι όλων των γιατρών εκτός ΕΣΥ, να στελεχώσουν το σύστημα είναι η πραγματικότητα των τελευταίων ετών. 

Ο ΙΣΘ έχει επισημάνει τα συγκεκριμένα προβλήματα και έχει προτείνει λύσεις σε συναντήσεις τόσο με τους εκάστοτε υπουργούς υγείας όσο και με τον πρωθυπουργό. Ο σύλλογος μας έχει τονίσει επανειλημμένα ότι οι αποφάσεις για δυνατότητα ιδιωτικού έργου στους ιατρούς του ΕΣΥ κινούνται σε λάθος κατεύθυνση καθώς η πολιτεία επιχειρεί να δελεάσει τους ήδη εξουθενωμένους συναδέλφους ώστε να αναζητήσουν… επιπλέον εργασία εκτός ΕΣΥ, αντί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να τους ανταμείψει δίκαια και αξιοπρεπώς για την εργασία τους εντός ΕΣΥ!

Να θυμίσουμε ότι σε πρόσφατη επιστολή μας στον υπουργό Υγείας έχουμε προτείνει λύσεις ώστε η δυνατότητα ιδιωτικού έργου  των γιατρών του ΕΣΥ να γίνει με ορθολογικό τρόπο. Ωστόσο τις τελευταίες μέρες και με αφορμή τα κενά γιατρών σε περιφερειακά νοσοκομεία -τα οποία ανακαλύφθηκαν εν μέσω θέρους- παρακολουθούμε ένα επικοινωνιακό κρεσέντο ενεργοποίησης κοινωνικού αυτοματισμού σε βάρος των ιδιωτών γιατρών της χώρας, δηλαδή εκείνων που έβαλαν πλάτη όταν χρειάστηκε να βοηθήσουν το ΕΣΥ αλλά και αγωνίστηκαν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ώστε να ξεπεραστούν με το μικρότερο δυνατό κόστος οι επιπτώσεις της πρόσφατης πανδημίας» 

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 9:00 am


Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Πτώση βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές, άνοδος στις χαμηλόβαθμες


Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, στο 38% των τμημάτων καταγράφεται άνοδος των βάσεων και πτώση στο 62%.

Ενδεικτικά, η βάση για την Ιατρική Σχολή της Αθήνας είναι στα 18,775 μόρια, στη Νομική στα 18,025 μόρια, στην Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ στα 19,335 μόρια και στην Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, πάλι στο ΕΜΠ, στα 18,490.

Αντίστοιχα, στις σχολές Πληροφορικής, στο ΕΚΠΑ η βάση είναι στα 17,220 μόρια, στο τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά στα 18,320 μόρια.

Στον αντίποδα, ο τελευταίος εισακτέος στο τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στην Άμφισσα, εισάγεται με 6,860 μόρια, ενώ στο τμήμα Λογιστικής και χρηματοοικονομικής στην Καβάλα, με 7,920 μόρια.

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 8:55 am


Φορολοταρία Ιουνίου: Δείτε αν κερδίσατε τις 50.000 ευρώ


Πραγματοποιήθηκε σήμερα από την ΑΑΔΕ η φορολοταρία για τις συναλλαγές του Ιουνίου 2024.

Πρόκειται για την 32η κλήρωση και αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που εκκαθαρίστηκαν τον περασμένο μήνα.

Ο πρώτος τυχερός κερδίζει 50.000 ευρώ με τα υπόλοιπά έπαθλα να διαμορφώνονται κλιμακωτά, ενώ τα ποσά είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα.

Πατήστε ΕΔΩ  για να δείτε τους τυχερούς λαχνούς.

Κάθε μήνα 556 φορολογούμενοι κερδίζουν:

Στους φορολογούμενους που κληρώνονται και δεν έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό, δίνεται προθεσμία τριών μηνών από την ημερομηνία της κλήρωσης, προκειμένου να δηλώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο επιθυμούν να πιστωθεί το χρηματικό έπαθλο, στην εφαρμογή προσωποποιημένης πληροφόρησης του TAXISnet.

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 8:53 am


Τέθηκαν οι βάσεις για την απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το Σίγρι Λέσβου και τα Μεστά Χίου

Στην συνάντηση που παρέστησαν και αρμόδιοι Υπηρεσιακοί Παράγοντες εξετάστηκε το κοινό αίτημα που φέρνει πιο κοντά τις δυο ακριτικές Περιφέρειες, όχι μόνο για τουριστικούς σκοπούς, αλλά γιατί λύνει και ζητήματα τροφοδοσίας των νησιών με πρώτες ύλες που παράγονται από του αγρότες της Περιφέρειας ΑΜΘ, όπως για παράδειγμα στον τομέα της κτηνοτροφίας.

Στην συνάντηση συμφωνήθηκε να καταθέσουν οι δυο Περιφερειάρχες, αρμοδίως στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μελέτη σκοπιμότητος, προκειμένου να εγκριθεί από το Υπουργείο η γραμμή, για να ξεκινήσει την λειτουργία της το 2025.

Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το αίτημα με θετική διάθεση με τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να ενταχθεί στον προγραμματισμό δρομολογίων, υπό το πρίσμα του εξορθολογισμού των επιδοτούμενων γραμμών και των διαθέσιμων πιστώσεων.

Ο κ. Τοψίδης σε δήλωσή του επισημαίνει ότι «τέθηκαν οι βάσεις για να ξεκινήσει να λειτουργεί από την επόμενη χρονιά και για διάστημα 4 μηνών – ως αρχή – η απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το Σίγρι Λέσβου και τα Μεστά Χίου, η οποία δεν θα αφορά μόνο την διευκόλυνση της τουριστικής κίνησης, αλλά και την παροχή πρώτων υλών – ζωοτροφών που παράγει η Περιφέρειας μας προς τους κτηνοτρόφους της Λέσβου και της Χίου που τις έχουν ανάγκη. Επιπλέον εκτιμώ ότι θα ενδυναμωθούν γενικότερα και οι εμπορικές σχέσεις που υπήρχαν από το 1970. Αυτό είναι το πρώτο βήμα, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας μας με τα νησιά του Β. Αιγαίου για το κοινό καλό των δύο Περιφερειών»

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 8:48 am


Διασώζοντας τις τράπεζες και χρεωκοπώντας το Δημόσιο.


Πρόσφατο δελτίο τύπου του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος ΝΙΚΗ, που αφορά την πρόσφατη συμφωνία  συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Η κυβέρνηση κατέθεσε προς κύρωση στην Βουλή την Σύμβαση Συγχώνευσης μεταξύ ΤΧΣ και Thrivest Holdings Ltd χωρίς προηγουμένως να έχει αναρτηθεί σε διαβούλευση και χωρίς να έχει έλθει στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών ως σχέδιο για να συζητηθεί και να ενημερωθούν όλα τα κόμματα.

Η δικαιολογία της κυβέρνησης ό,τι αν δεν πραγματοποιηθεί η συγχώνευση θα χάσουν οι πελάτες τις καταθέσεις τους αποτελεί το πάγιο ψευτοδίλημμά και ταυτόχρονα εκβιασμό της Κυβέρνησης ώστε να αποδέχονται φορείς και πολίτες να διασώζονται οι τράπεζες με χρήματα των φορολογουμένων πολιτών.

Από το 2012 έως το 2015 οι συστημικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με 47 δις ευρώ, ενώ είχε προηγηθεί η πρώτη ανακεφαλαιοποιησή τους το 2008 (ν.3723/2008) με 28 δις ευρώ. Στις τράπεζες δόθηκε «δώρο» ο αναβαλλόμενος φόρος, δηλαδή να μην  πληρώνουν φόρους για 30 χρόνια παρουσιάζοντας τα κεφάλαια αυτά ως δική τους ενισχυμένη κεφαλαιακή επάρκεια. Επίσης το ελληνικό Δημόσιο εγγυάται με 17,9 δις ευρώ του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗ, τυχόν απώλειες που θα έχουν τα funds από την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων που μεταβίβασαν οι τράπεζες. Η εγγύηση του Δημοσίου λειτουργεί ουσιαστικά ως κίνητρο/εκβιασμό για το Δημόσιο να επισπευσθούν οι πλειστηριασμοί, διαφορετικά οι εγγυήσεις θα καταπέσουν και το κράτος θα τις καταβάλλει στα funds.

Πλέον τούτων οι τράπεζες κερδοσκοπούν καταγράφοντας έσοδα από προμήθειες εις βάρος των πολλών και με χαμηλά εισοδήματα πολιτών. Το 2022 τα συνολικά τους κέρδη ανήλθαν στα 4,4 δις ευρώ και το 2023 στα 3,6 δις ευρώ. Από αυτά, το 2023, τα έσοδα μόνο από προμήθειες ανήλθαν στα 1,8 δις ευρώ, ενώ το 2024 αναμένονται έσοδα 1,5 δις ευρώ μόνον από την επιβολή της προμήθειας 0,5 ευρώ μηνιαίως ανά λογαριασμό.  Επίσης, προσφέρουν ελάχιστα έως ανύπαρκτα καταθετικά επιτόκια, από τις 750 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μόνον οι 50.000 είναι επιλέξιμες για δανεισμό αποστερώντας χορηγήσεις από τον εμπορικό και παραγωγικό ιστό της χώρας, ενώ προβαίνουν συνεχώς σε συρρίκνωση των δικτύων καταστημάτων τους και εθελούσιες αποχωρήσεις εργαζομένων.

Αλήθεια η Τράπεζα της Ελλάδος δεν υπέχει ευθύνες για τη μη επιστροφή των κεφαλαίων του Δημοσίου και το ληστρικό τρόπο λειτουργίας των τραπεζών;

Παράλληλα πλειστηριάζουν τα σπίτια των Ελλήνων πολιτών με 14.000 ακίνητα να βγαίνουν σε πλειστηριασμό τους επόμενους 10 μήνες. Τα επόμενα 5 έως 7 χρόνια θα βγουν σε πλειστηριασμό 250.000 ακίνητα ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουν βγει σε πλειστηριασμό 148.000 ακίνητα, συνολικής αξίας 18,3 δις €.

Ποια λοιπόν η λογική να διαθέτει το Δημόσιο περισσότερα από 942 εκατομμύρια ευρώ μέσω του ΤΧΣ των δανειστών για την ανακεφαλαιοποίηση και διάσωση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας και το μερίδιο του να είναι στο 35% ενώ των ιδιωτών της Thrivest Holdings Ltd στο 58,5% έχοντας προσφέρει μόνον 353 εκατομμύρια ευρώ;

Με αυτά τα κεφάλαια το Δημόσιο θα μπορούσε να εξαγοράσει τα υπόλοιπα των κόκκινων δανείων (συνολικά ανέρχονται σε 3 με 3,5 δις ευρώ) των δυο τραπεζών τα οποία αφορούν σε πρώτη κατοικία.

Η ΝΙΚΗ πιστεύει ότι αντί να ‘’μπαλώνουμε’’ μαύρες τραπεζικές τρύπες ιδιωτών και αγορών επιβαρύνοντας το Δημόσιο Χρέος, θα πρέπει να επιλέξουμε τον δρόμο της εκκαθάρισης των χρεοκοπημένων τραπεζών και την απόδοση αστικών και ποινικών ευθυνών, παράλληλα με τη διασφάλιση των καταθέσεων και την μεταβίβαση των κόκκινων δανείων σε δημόσιο οργανισμό διαχείρισής τους.

Οι τράπεζες, αν θέλουν να αποκαλούνται ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας, πρέπει πρωτίστως να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και τον Έλληνα πολίτη και επιχειρηματία στις ανάγκες του.

Δημοκρατικο Πατριωτικο

Κινημα ΝΙΚΗ 

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 8:00 am


Kρίμα! Άριστος για 70' ο Παναθηναϊκός, προηγήθηκε 2-0 αλλά νίκησε τελικά 2-1 την Μπότεφ Πλόβντιβ


Δεν «κλείδωσε» την πρόκριση, αλλά έκανε το πρώτο βήμα για να περάσει ο Παναθηναϊκός, 2-1 την Μπότεφ Πλόβντιβ.

Ο Παναθηναϊκός για 70 λεπτά φαινόταν να ελέγχει απόλυτα το πρώτο παιχνίδι του με την Μπότεφ για τον Β’ προκριματικό του Europa League, είχε πάρει προβάδισμα δύο τερμάτων με τα γκολ των Γερεμέγεφ (8’) και Μπακασέτα (44’ πέναλτι), όμως ένα λάθος του Βιλένα και το γκολ του Κόροβετς, δεν επέτρεψαν στους «πράσινους» να πάρουν «καθαρό» σκορ ενόψει της ρεβάνς.

Το «τριφύλλι» νίκησε με 2-1 στο ΟΑΚΑ, περνώντας αρκετά «δύσκολα» στο τελευταίο τέταρτο λόγω ατομικών λαθών στον άξονά του και πλέον θα πάει σε μία εβδομάδα (1/8) στο Πλόβντιβ με το μικρότερο δυνατό προβάδισμα, για να πάρει την πρόκριση στον επόμενο γύρο.

Ο Ντιέγκο Αλόνσο παρέταξε την ομάδα του στο πρώτο ματς με τους Βούλγαρους με σύστημα 4-2-3-1. Ο Ντραγκόφσκι ήταν από τα γκολπόστ, με τους Βαγιαννίδη, Σένκεφελντ, Γεντβάι και Μλαντένοβιτς να συνθέτουν την τετράδα στην άμυνα.

Οι Αράο και Βιλένα αγωνίστηκαν στον άξονα, ενώ οι Μαντσίνι-Τζούριτσιτς ήταν στα άκρα, με τον Μπακασέτας να παίρνει θέση πίσω από τον προωθημένο Γερεμέγεφ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ολυμπιακό Στάδιο βρέθηκε και ο Τετέ! Ο 24χρονος Βραζιλιάνος, ανακοινώθηκε σήμερα από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και έκανε την είσοδο του στον αγωνιστικό χώρο γνωρίζοντας την αποθέωση από τον κόσμο της ομάδας.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε στο γήπεδο με διάθεση να πάρει τα ηνία του ματς από νωρίς και βρήκε το γκολ που έψαχνε μόλις στο 8ο λεπτό.

Μετά από διώξιμο της βουλγαρικής άμυνας και κόντρα-γέμισμα του Μλαντένοβιτς, ο Γερεμέγεφ έκανε υπέροχη κίνηση όντας καλυπτόμενος, κοντρόλαρε εξαιρετική την μπάλα που «έπεσε» από πολύ ψηλά και με ψύχραιμο πλασέ έκανε το 1-0 για τους «πράσινους» (η μπάλα χτύπησε λίγο και στην πλάτη του Ταμ).

Στο 13’ σε εξαιρετική αντεπίθεση των «πράσινων» ο Βαγιαννίδης βρήκε τον Μαντσίνι στο χώρο, εκείνος γύρισε την μπάλα στη μικρή περιοχή, όμως ο Γερεμέγεφ δεν έκανε καλό τελείωμα με τη μία και η μπάλα πέρασε πάνω απ’ τα δοκάρια.

Οι Βούλγαροι είχαν την πρώτη επικίνδυνη στιγμή τους στο 18’ όταν από ωραία ατομική ενέργεια του Νουατσούκου, που απέφυγε τον Αράο και μπήκε στην περιοχή από τα αριστερά, ο Ντραγκόφσκι απομάκρυνε σωτήρια το γύρισμά του προς τη μικρή περιοχή.

Οι «πράσινοι» πλησίασαν στο 2-0 στο 36’ όταν από γύρισμα του Τζούριτσιτς, ο Βιλένα πλάσαρε με τη μία, όμως έδιωξαν οι αμυντικοί της Μπότεφ πριν περάσει η μπάλα τη γραμμή, ενώ στο 43’ ο Παναθηναϊκός κέρδισε πέναλτι σε καθαρή ανατροπή του Τζούριτσιτς από τον Ταμ. Ο Μπακασέτας ανέλαβε την εκτέλεση και δεν αστόχησε κάνοντας το 2-0 στο 44ο λεπτό.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε… φουριόζος και στο δεύτερο 45λεπτο, με τον Άλεξ Γερεμέγεφ να φτάνει δύο φορές σε θέση βολής στο 46’ και στο 47’, αλλά να μην μπορεί να εκτελέσει σωστά για να απειλήσει την εστία του Ίγκονεν.

Στο 53’ ο Βαγιαννίδης «χόρεψε» τους αμυντικούς της Μπότεφ και σούταρε με το αριστερό, όμως ο Ίγκονεν έδιωξε εντυπωσιακά στη γωνία του, ενώ στο 56’ η Μπότεφ λίγο έλειψε να μειώσει το σκορ με τον πιο… απίθανο τρόπο. Από εκτέλεση κόρνερ του Μπαλογιάννη, ο Γερεμέγεφ έστειλε την μπάλα πάνω στον Γεντβάι κι αυτή κατέληξε λίγο έξω από τα δοκάρια του Ντραγκόφσκι.

Στο 70’ από μεγάλο λάθος του Βιλένα έξω απ’ την περιοχή οι Βούλγαροι έκλεψαν την μπάλα με τον Σέκουλιτς ο οποίος είχε μόλις περάσει στον αγωνιστικό χώρο, γύρισε την μπάλα προς τον Κόροσετς κι εκείνος μείωσε από κοντά σε 2-1 για την Μπότεφ.

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να απαντήσει μετά το γκολ των Βούλγαρων και στο 78’ είχε τρομερή ευκαιρία με το πλασέ του Τζούριτσιτς που χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι, ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο Γερεμέγεφ δεν μπόρεσε να κοντρολάρει για να σκοράρει.

Στο 83’ από κάκιστη συνεννόηση των Σένκεφελντ, Γεντβάι, ο Ουκάκι έκλεψε την μπάλα, έφευγε σε τετ-α-τετ κι έπεσε μόνος του. Ο διαιτητής Φούξμαν έδειξε αρχικά πέναλτι, όμως έπειτα από ενημέρωση του VAR Μπαρ Νάταν πήγε στο μόνιτορ για on field review και πήρε πίσω την αρχική απόφασή του.

Παναθηναϊκός-Μπότεφ Πλόβντιβ 2-1

Γκολ: 8′ Γερεμέγεφ (Παναθηναϊκός), 44′ πεν. Μπακασέτας (Παναθηναϊκός), 71′ Κορόσετς (Μπότεφ)

Παναθηναϊκός:Ντραγκόφσκι, Βαγιαννίδης, Σένκεφελντ (89’ Ίνγκασον), Γεντβάι, Μλαντένοβιτς, Αράο, Βιλένα (74’ Μαξίμοβιτς), Μαντσίνι (74’ Λημνιός), Μπακασέτας, Τζούριτσιτς (89’ Βέρμπιτς), Γερεμέγεφ (78’ Σπόραρ).

Μπότεφ (Ντούσαν Κερκέζ):  Ίγκονεν, Μίνκοφ, Ταμ, Κόντε, Μπαλογιάννης, Ετό (63’ Κόροσετς), Περέρα (70’ Καραμπέλιοφ), Ακερέ (80’ Ντιαμπατέ), Ποπόφ (80’ Ουκάκι), Νουατσούκου, Ουγιάχ (70’ Σέκουλιτς

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 8:00 am


Και ο Πέτρος Γκασιμπαγιαζίδης στον ΑΟΞ


Ο Αθλητικός Όμιλος Ξάνθης ανακοινώνει την απόκτηση του ποδοσφαιριστή Πέτρου Γκασιμπαγιαζίδη. Γεννημένος στις 06/03/2001 , αγωνίζεται στα εξτρέμ και προστίθεται στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας μας. Καλώς όρισες Πέτρο !


Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 8:00 am


ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΑ 2024… Γιάννης Κότσιρας με τις Μυρτώ Βασιλείου, Δήμητρα Μπουλούζου σήμερα στην Πλατεία των Αβδήρων

 Η ξεχωριστή ερμηνεύτρια της νέας γενιάς, Μυρτώ Βασιλείου, έχοντας ήδη διανύσει μια πορεία με σημαντικούς σταθμούς, μια ερμηνεύτρια που έχει στις αποσκευές της συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως ο Μάριος Φραγκούλης, ο Μίνωας Μάτσας, ο Νίκος Πορτοκάλογλου αλλά και η Λίνα Νικολακοπούλου, θα φέρει τη δική της χροιά, με τη φρεσκάδα, τη ζωντάνια και τη ζεστή φωνή της. Τον Γιάννη, την Μυρτώ και την Δήμητρα συνοδεύει μία ομάδα εξαιρετικών μουσικών.

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 7:30 am


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η Για Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αβδήρων


Σας προσκαλώ σε δημόσια τακτική συνεδρίαση που θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πνευματικού Κέντρου Γενισέας στις 29 Ιουλίου 2024 ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:00 σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 163 του Ν. 3463/2006 και του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 74 του Ν. 4555/2018 και για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

1.Έγκριση της αρ. 23/2024 Απόφασης του ΔΣ του καταργούμενου νομικού προσώπου «Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αβδήρων» με θέμα: «Έγκριση Απολογισμού Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αβδήρων για το οικονομικό έτος 2024 (έως 28.06.2024)»  (εισηγητής: Δήμαρχος)

2.Έγκριση της αρ. 46/2024 Απόφασης του ΔΣ του καταργούμενου νομικού προσώπου «Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αβδήρων» με θέμα: «Έγκριση απολογισμού οικονομικού έτους 2024 (01.01.2024-28.6.2024)»  (εισηγητής: Δήμαρχος)

3.Έγκριση της έκθεσης καταγραφής και απογραφής από την Επιτροπή Καταγραφής και Απογραφής των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων του καταργούμενου νομικού προσώπου «Κέντρο Υποστήριξης & Κοινωνικής Φροντίδας Βρεφικής – Παιδικής & Τρίτης ηλικίας του Δήμου Αβδήρων»που μεταβιβάζονται στον Δήμο Αβδήρων (εισηγητής: Δήμαρχος)

4.Έγκριση τριμηνιαίας έκθεσης του 2ου τριμήνου έτους 2024 για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του Δήμου Αβδήρων (εισηγητής: Δήμαρχος)

5.Απόδοση ημερήσιου τέλους δραστηριοποίησης στις λαϊκές αγορές  (εισηγητής: Κασσέρης Κωνσταντίνος, Αντιδήμαρχος)

6.Επικαιροποίηση πίνακα θέσεων ΛΑΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΒΔΗΡΩΝ λόγω οικειοθελούς παραίτησης επαγγελματία πωλητή (εισηγητής: Γκασιμπαγιαζίδης Βλαδίμηρος, Αντιδήμαρχος)

7.Διόρθωση πίνακα θέσεων ΛΑΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΓΕΝΙΣΕΑΣ (εισηγητής: Γκασιμπαγιαζίδης Βλαδίμηρος, Αντιδήμαρχος)

8.Έγκριση σκοπιμότητας και συμμετοχής του Δήμου Αβδήρων στην υπό σύσταση Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Οι άθλοι του Ηρακλή» (εισηγητής: Δήμαρχος)

9.Χορήγηση άδειας εκτέλεσης εργασιών τομής δημοτικής οδού στον οικισμό Σέλερο του Δήμου Αβδήρων (εισηγητής: Χωλίδης Στυλιανός, Αναπληρωτής Προϊστάμενος τεχνικής υπηρεσίας Δήμου Αβδήρων)

10.Αποδοχή υποχρεώσεων που αναλαμβάνει ο Δήμος Αβδήρων μετά την εκκαθάριση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού Αθλητισμού και Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Αβδήρων (εισηγήτρια: Ιωακειμίδου Αθηνά, Νομική Σύμβουλος του Δήμου)

11.Εξέταση αιτήματος της Μπαλαμπανίδου Βασιλικής για τη διακοπή / λύση μίσθωσης αγροτεμαχίων (εισηγήτρια: Ιωακειμίδου Αθηνά, Νομική Σύμβουλος του Δήμου)

1.Εξέταση αιτήματος του Φωτίου Μουργόπουλου για τη διακοπή / λύση της σύμβασης μίσθωσης αγροτεμαχίων (εισηγήτρια: Ιωακειμίδου Αθηνά, Νομική Σύμβουλος του Δήμου)

13.Εξέταση αιτήματος της Αντωνιάδου Θεοδώρας για τη διακοπή / λύση της σύμβασης μίσθωσης αγροτεμαχίων (εισηγήτρια: Ιωακειμίδου Αθηνά, Νομική Σύμβουλος του Δήμου)

14.Εξουσιοδότηση Δημάρχου προς υπογραφή του συμβολαίου ανταλλαγής οικοπέδων κυριότητας Δήμου Αβδήρων και Μπαρακλιανού Χρήστου (εισηγήτρια: Ιωακειμίδου Αθηνά, Νομική Σύμβουλος του Δήμου)

15.Σύσταση επιτροπής αξιολόγησης καταλληλότητας οχημάτων, μηχανημάτων, επίπλων και λοιπού εξοπλισμού του Δήμου Αβδήρων (εισηγητής: Δήμαρχος)

16.Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου Αβδήρων (τακτικού & αναπληρωτή) για τη συγκρότηση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής για θέματα ανέλκυσης, απομάκρυνσης ή εξουδετέρωσης ναυαγίων ή πλοίων (εισηγητής: Δήμαρχος)

17.Έγκριση μετάβασης αντιπροσωπείας του Δήμου Αβδήρων στον Δήμο Λύσης της Κύπρου (εισηγητής: Δήμαρχος)

18.Έγκριση της 7ης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Αβδήρων οικονομικού έτους 2024 (εισηγητές: Δήμαρχος, Κεμανετζής Παναγιώτης, Προϊστάμενος Τμήματος Προγραμματισμού, Οργάνωσης, Πληροφορικής & Διαφάνειας)

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αβδήρων

Νικόλαος Μαυρίδης

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 4:00 am


Όταν το χρήμα… μιλάει… Θα μπορούσαν τα χρήματα να λειτουργήσουν σαν αφροδισιακό

Περίπου το 70% των πολυεκατομμυριούχων, λένε πως απολαμβάνουν καλύτερο και πιο ελεύθερο sεx, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Prince & Associates Inc.

Το 63% των πλουσίων ανδρών ανέφεραν ότι τα χρήματα τους «προσέφεραν» πιο συχνό sεx και με περισσότερες συντρόφους, ενώ για τις γυναίκες το ποσοστό ανέρχεται στο 88% και αποκωδικοποιείται ως καλύτερης ποιότητας σεξουαλική επαφή.

Αν το σκεφτεί κανείς λογικά, όλα τα παραπάνω είναι φυσιολογικά. Τα χρήματα και η έλλειψη άγχους που έχουν, σε αντίθεση με τους περισσότερους που για να τα αποκτήσουν ταλαιπωρούνται ώστε να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές απαιτήσεις της ζωής, οδηγούν σε μεγαλύτερη απόλαυση των προσωπικών στιγμών τους.

Η ασφάλεια των πολύ πλούσιων, παρέχει μια σταθερότητα που οι περισσότεροι άνθρωποι, ιδιαίτερα οι γυναίκες, την αισθάνονται σαν ένα είδος δύναμης. Τα ακριβά λοιπόν παιχνίδια, όπως είναι τα ιδιωτικά τζετ και τα εξωτικά ταξίδια σε τροπικά μέρη, σίγουρα δεν βλάπτουν!

Θα μπορούσαν τα χρήματα να λειτουργήσουν σαν αφροδισιακό; Ίσως. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς μελέτης, μπορεί οι οργασμοί που προέρχονται από τον πλούτο, να είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης που βοηθά τις γυναίκες να διακρίνουν τον ικανότερο και εκείνον με τις μεγαλύτερες δυνατότητες για το μέλλον.

Παρόλα αυτά, ένας σύντροφος με πολλούς πόρους και άλλες τόσες σεξουαλικές χάρες, μπορεί να μην αποδειχθεί και ότι καλύτερο μακροπρόθεσμα, μια και ο πλούτος αλλάζει τους ανθρώπους και όχι πάντα προς το καλύτερο.

Σε άλλη πάλι έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 16000 άτομα, βρέθηκε πως όσο περισσότερο sεx κάνει ένας άνθρωπος, τόσο πιο ευτυχισμένος είναι, ανεξάρτητα από το φύλλο του. Και ενώ παρατηρήθηκε ότι τα χρήματα «αγόραζαν» περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους, στην πραγματικότητα, οι άνδρες που έβρισκαν τον αγοραίο έρωτα, ήταν σημαντικά λιγότερο χαρούμενοι από εκείνους που δεν τον εξαγόραζαν.

Το sεx μπορεί λοιπόν να συμβάλει στην ευτυχία –κάποιες φορές και στην αύξηση του τραπεζικού λογαριασμού βέβαια! Άλλωστε και βιολογικά να το δει κανείς, προκαλεί απελευθέρωση διαφόρων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, που προκαλούν ευφορία. 

Όμως μια σταθερή σχέση, μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντική για τη γαλήνη της ψυχής.

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 2:30 am


Στον Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου θα ιερουργήσει το Σάββατο ο Μητροπολίτης Ξάνθης…


Στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα δεχθεί ευχές για την ονομαστική του εορτή.

Γίνεται γνωστό ὅτι τό Σάββατο 27η Ἰουλίου 2024, ἑορτή τοῦ Ἁγίου Ἐνδόξου Μεγαλομάρτυρος καί Ἰαματικοῦ Παντελεήμονος, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης καί Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων θά ἱερουργήσει στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τοῦ Τιμίου Προδρόμου καί θά δεχθεῖ τίς εὐχές τοῦ χριστεπωνύμου πληρώματος στό Μητροπολιτικό Μέγαρο ἀπό 10:30 ἔως 13:30.

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 1:30 am


Ο ΚΑΟΔ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με τον ΛΕΥΚΙΠΠΟ ΞΑΝΘΗΣ


Πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης η κλήρωση του πρωταθλήματος της National League 1 2024-2025 όπου συμμετέχει ο ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ Ξάνθης.

Οι φετινές αγωνιστικές υποχρεώσεις για την ομάδα του Γιώργου Ζαφειρούδη αρχίζουν από την γειτονική Δράμα όπου και αντιμετωπίζει τον τοπικό ΚΑΟ Δράμας.

Η συνέχεια βρίσκει τον ΛΕΥΚΙΠΠΟ να έχει δυο συνεχόμενα εντός έδρας παιχνίδια απέναντι σε Πανσερραϊκό και Φίλιππο Βέροιας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

1η αγωνιστική: ΚΑΟΔ – ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ

2η αγωνιστική: ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ – Πανσερραϊκος

3η Αγωνιστική: ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ – Φίλιππος Βέροιας

4η Αγωνιστική: ΓΑΣ Κομοτηνή – Λεύκιππος

5η Αγωνιστική: ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ – Μαχητές Πεύκων

6η Αγωνιστική: ΔΕΚΑ – ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ

7η Αγωνιστική: ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ – Αίας Ευόσμου

8η Αγωνιστική: Γέφυρα – ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ

9η Αγωνιστική: ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ – Αρετσού

10η Αγωνιστική: ΚΑΟΧ – ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ

11η Αγωνιστική: ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ – Νίκη Βόλου

Προγραμματισμένη πρεμιέρα πρωταθλήματος στις 5 Οκτωβρίου. 

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 12:30 am


Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας ΕΚΦΡΑΣΗ επισκέφθηκε η Τ.Ε. Ξάνθης του ΚΚΕ


Με επισκέψεις στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας την Τετάρτη 24 Ιούλη και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Ξάνθης ΕΚΦΡΑΣΗ την Πέμπτη 25 Ιούλη συνεχίστηκαν οι παρεμβάσεις της Τ.Ε. Ξάνθης του ΚΚΕ με αφορμή το νομοσχέδιο – έκτρωμα με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» που έχει φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή για ψήφιση, αξιοποιώντας το νομικό οπλοστάσιο που παρέδωσαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και θυσιάζοντας για ακόμα μια φορά τις ανάγκες του λαού, των ψυχικά ασθενών, των χρηστών και των οικογενειών τους στον βωμό του κέρδους.

Αναδείχτηκε η αγωνία για το τι θα γίνει με τον κρίσιμο τομέα της πρόληψης και των εργαζομένων σε αυτό αφού στο νομοσχέδιο δε γίνεται καμιά κουβέντα για τη διασφάλιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης αλλά και το μέλλον των εργαζόμενων σε αυτά μετά το 2027, ενώ τραγικό είναι το γεγονός πως το ΚΨΥ λειτουργεί χωρίς την καθημερινή παρουσία ψυχίατρου.

Πανελλαδικά οι αντιδράσεις φορέων εντείνονται με την πραγματοποίηση χτες στην πλατεία Συντάγματος μεγάλης συγκέντρωσης – συναυλίας ενάντια στο νομοσχέδιο – «ταφόπλακα» των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης που οργανώθηκε από δεκάδες σωματεία και φορείς, που ήδη έχουν πάρει απόφαση για αγωνιστική κλιμάκωση με απεργία όταν θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο στη Βουλή, με την κυβέρνηση να σκοπεύει να ολοκληρώσει το έγκλημα την ερχόμενη Δευτέρα.

Στην κινητοποίηση κάλεσαν ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών, το Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Εργου του «18 Ανω», το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, ο Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «Επιστρέφω», το Σωματείο Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Συμμετείχαν επίσης η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ, σωματεία εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός, το ΚΑΤ, το Θριάσιο, το Αττικόν, το Αιγινητειο και άλλα, η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, η ΟΛΜΕ, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, το Σωματείο Ιδιωτικής Υγείας Πάτρας, Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ, παραρτήματα του ΕΣΥΝ και πλήθος άλλων φορέων.

Το ΚΚΕ διαχρονικά αγωνίζεται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που αυξάνει τους νοσογόνους παράγοντες για την εμφάνιση ψυχικών προβλημάτων και για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένος ο καθοριστικός ρόλος των κοινωνικών παραγόντων όπως η ανεργία, η φτώχεια, η εντατικοποίηση της εργασίας, η εργασιακή ανασφάλεια, η εργοδοτική τρομοκρατία, η ανασφάλεια σε σχέση με την ικανοποίηση αναγκών Παιδείας, Υγείας, στέγης, η φθορά αξιών, η αλλοτρίωση και ταυτόχρονα ή ίδια η ανεπάρκεια Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ευθύνεται κατά ένα ποσοστό για την αυξητική τάση της εκδήλωσης των ψυχικών διαταραχών που δεν ανιχνεύθηκαν και δεν αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως.

Διεκδικούμε πρόληψη – θεραπεία – κοινωνική επανένταξη κι έρευνα που θα υπηρετούν τον κοινό σκοπό της αντιμετώπισης του φαινομένου.

“Να διαφυλαχτεί ο δημόσιος, δωρεάν χαρακτήρας των δομών Ψυχικής Υγείας και των προγραμμάτων απεξάρτησης που υπάρχουν στη χώρα μας αλλά και η φυσιογνωμία τους. Πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότησης των προγραμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

“Στελέχωση όλων των δομών με επαρκές μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και νέες δομές που έχει ανάγκη η χώρα σε όλη την επικράτεια.

“Να διαφυλαχτεί το συνεχές της θεραπείας για τους ψυχικά πάσχοντες, τους χρήστες και τις οικογένειές τους.

“Διασφάλιση της λειτουργίας και του χαρακτήρα των Κέντρων Πρόληψης με ενιαίο θεσμικό πλαίσιο.

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 12:30 am


Θράκη - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες σε Θράκη





Φιλικοί ιστότοποι: