Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Θράκη    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΑΑΔΕ: Οι προθεσμίες αναβάθμισης των ταμειακών μηχανών για τη διασύνδεση με POS


Οι τεχνικές απαιτήσεις και οι προθεσμίες αναβάθμισης για τις περίπου 300.000 εν λειτουργία Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές (ΦΤΜ) και ΑΔΗΜΕ (Αυτόνομες Δημοσιονομικές Μονάδες Επεξεργασίας), καθορίζονται με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

Με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης, οι υφιστάμενες εν λειτουργία ΦΤΜ και ΑΔΗΜΕ θα μπορούν να διασυνδέονται με τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT/POS), προκειμένου να μεταδίδουν σε αυτό το ποσό πληρωμής με κάρτα και ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η έκδοση της σχετικής απόδειξης.

Επίσης, στην απόφαση καθορίζονται προδιαγραφές για τη διαβίβαση συμπληρωματικών πληροφοριών από τους ΦΗΜ προς την ΑΑΔΕ, σχετικές με την πληρωμή με κάρτες, και για τη δυνατότητα αναβάθμισης λογισμικού χωρίς την επιτόπια επίσκεψη τεχνικού.

Για τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 100.000€, ως ημερομηνία ολοκλήρωσης της αναβάθμισης ορίζεται η 30.06.2023, ενώ για τις επιχειρήσεις που ο κύκλος εργασιών υπερβαίνει τις 100.000€, ορίζεται η 31.07.2023.


 

Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2023 | 7:30 am


Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου;


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου;

Η νηστεία της σαρακοστής είναι η μεγαλύτερη και πιο αυστηρή νηστεία της Ορθόδοξης εκκλησίας. Μέσα στο διάστημα από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Πάσχα, η νηστεία καταλύεται. Διαφοροποιείται δηλαδή τρεις φορές, δίνοντας μια ευκαιρία στους πιστούς για ενδυνάμωση μιας και η νηστεία αυτή είναι η πιο αυστηρή.

Η πρώτη από αυτές τις εξαιρέσεις είναι ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως έχει καθιερωθεί η 25η Μαρτίου. Πρόκειται για μια χαρμόσυνη εορτή αφιερωμένη στην Παναγία. Ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική, καταλύονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος. Έτσι, εξηγείται γιατί τρώμε μπακαλιάρο στις 25 Μαρτίου.

Η επιλογή του παστού μπακαλιάρου έγινε αρχικά από τους προγόνους, γιατί όσοι ζούσαν κοντά στη θάλασσα είχαν την δυνατότητα να τρώνε φρέσκα ψάρια, αλλά όσοι ζούσαν μέσα στην ενδοχώρα είχαν πρόβλημα να προμηθευτούν φρέσκο ψάρι και από την άλλη πλευρά δεν υπήρχαν ψυγεία.


Ο μπακαλιάρος λέγεται ότι έφτασε στο ελληνικό τραπέζι κοντά στο τέλος του 15ου αιώνα. Πολύ γρήγορα καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου. Αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή ταυτόχρονα λύση, έθιμο που καλά κρατά μέχρι τις μέρες μας. Όποιες και αν ήταν οι καιρικές συνθήκες οι πιστοί ήξεραν ότι θα βρουν παστό μπακαλιάρο ακόμη και στα μικρά μπακάλικα.

Σταδιακά και με τα χρόνια, συνηθίσαμε να τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου γιατί ταίριαξε γευστικά ο μπακαλιάρος, με την ελληνική σκορδαλιά. Υλικά οικονομικά και εύκολα να βρεθούν σε κάθε σπίτι.
Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2023 | 7:00 am


«Τέλος χρόνου» για τη διόρθωση του Ε9 – Ποιους αφορά


Η άμμος στην κλεψύδρα για όσους είχαν οποιαδήποτε μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους….σώνεται και θα πρέπει έως το τέλος του μήνα να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ε9 και να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις ή τροποποιήσεις.

 • Η υποχρέωση αφορά:
 • Όσους αγόρασαν ή πούλησαν κάποιο ακίνητο

Όσοι απέκτησαν κάποιο ακίνητο μέσω δωρεάς, γονικής παροχής ή το κληρονόμησαν ( αντίστοιχα πρέπει να ενημερώσουν την πλατφόρμα και όσοι προχώρησαν σε δωρεές ή γονικές παροχές)

 • Όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες
 • Όσοι δήλωσαν «ξεχασμένα» τετραγωνικά

Η ενημέρωση του Ε9 – η οποία γίνεται χωρίς την επιβολή προστίμου των 100€ – είναι απαραίτητη προκειμένου στη συνέχεια να υπολογιστεί με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία ο ΕΝΦΙΑ. Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί από περισσότερους από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων σε 10 μηνιαίες δόσεις την περίοδο Μάιος 2022- Φεβρουάριος 2023.

Ακόμη και καμιά μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση να μην υφίστατο, και πάλι ο φορολογούμενος θα πρέπει να κάνει έναν τελικό έλεγχο στην περιουσιακή κατάσταση. Κι αυτό γιατί ακόμη και μια φαινομενικά επουσιώδης παράλειψη που πρέπει να διορθωθεί ή μια εκ πρώτης όψεως ασήμαντη αλλαγή που πρέπει να γίνει, μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερο ΕΝΦΙΑ ακόμη και 90%. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι φορολογούμενοι στα εξής πεδία :

Αποθήκες/Πάρκινγκ : προσοχή στα δηλωμένα τετραγωνικά καθώς οι λεγόμενοι βοηθητικοί χώροι φορολογούνται με έκπτωση 90%.

Ημιτελή κτίσματα : Εφόσον έχουν δηλωθεί ως τέτοια έχουν έκπτωση 60%

Εμπράγματα δικαιώματα : Αν δεν δηλωθούν σωστά η πλήρης ή ψιλή κυριότητα και η επικαρπία , το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ φουσκώνει αφού το σύστημα θεωρεί ότι ο ιδιοκτήτης έχει την πλήρη κυριότητα.

Ποσοστό συνιδιοκτησίας : Αν δεν δηλωθεί καθόλου, το σύστημα θεωρεί ως ποσοστό ιδιοκτησίας το 100% με αποτέλεσμα κι εδώ υψηλότερο ΕΝΦΙΑ.

Όροφος : Αν δεν αναγράφεται , αυτόματα ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ γίνεται με βάση τον υψηλότερο συντελεστή, αυτόν του 6ου ορόφου.

Ηλικία : Η ηλικία του ακινήτου πρέπει να υπολογίζεται με βάση την έκδοση της οικοδομικής άδειας και όχι την αποπεράτωση του. Όσο παλαιότερο το ακίνητο τόσο περιορίζεται το ύψος του φόρου.

Η διαδικασία αυτή της ενημέρωσης του Ε9 «χειροκίνητα» θα γίνει φέτος για τελευταία χρονιά, καθώς το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ φέρνει όπως γράψαμε στο skai.gr σημαντικές αλλαγές όσον αφορά στη μεταβίβαση ακινήτων.

Μια από αυτές προβλέπει ότι αμέσως μόλις ο συμβολαιογράφος αναρτήσει το συμβόλαιο της μεταβίβασης του ακινήτου στην εφαρμογή myPROPERTY, αυτόματα δημιουργείται και υποβάλλεται ψηφιακά τροποποιημένη δήλωση Ε9 με τις απαιτούμενες αλλαγές στα στοιχεία του ακινήτου.


Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2023 | 6:30 am


Ολοκλήρωση σταθμού παραγωγής ενέργειας συνολικής ισχύος 4.650 MW στην πόλη Bismayah του Ιράκ από την ΑΒΑΞ


Όμιλος ΑΒΑΞ: Ολοκλήρωση σταθμού παραγωγής ενέργειας συνολικής ισχύος 4.650
MW στην πόλη Bismayah του Ιράκ

Σε μια περίοδο που η ενεργειακή επάρκεια είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τα κράτη παγκοσμίως, εταιρείες με τεχνογνωσία και με πρωταρχικό γνώμονα την καινοτομία όπως ο Όμιλος ΑΒΑΞ, καταφέρνουν να ολοκληρώσουν έργα που όχι μόνο παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας, αλλά παράλληλα συμβάλλουν ουσιαστικά στο στόχο των χωρών να γίνουν ενεργειακά αυτόνομες.

Ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζει ο Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Bismayah του Ιράκ, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 2022 και χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που έχει εκτελέσει ποτέ ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό. Η συνολική ισχύς του σταθμού είναι 4.650 MW, από τα οποία τα 3.150 MW (Φάση 2: 1.500 MW και Φάση 3: 1.650 MW) εγκαταστάθηκαν από την ΑΒΑΞ.

Ταυτότητα και χρονοδιάγραμμα έργου

Πιο αναλυτικά, το 2022 ο Όμιλος ΑΒΑΞ ολοκλήρωσε και παρέδωσε στον φορέα υλοποίησης Mass Group Holding στην Bismayah της Βαγδάτης στο Ιράκ, την 3η φάση του Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας Συνδυασμένου Κύκλου.


Ο σταθμός παραγωγής ενέργειας στην πόλη Bismayah του Ιράκ.

Η Φάση 3 είναι τα πρώτα δύο κτίρια (από αριστερά προς τα δεξιά) και η Φάση 2, τα δύο επόμενα κτίρια.

Το στάδιο αυτό του έργου αφορούσε στον σχεδιασμό, την προμήθεια, την κατασκευή (EPC) και την παράδοση «με το κλειδί στο χέρι» (turnkey) ενός σταθμού παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου, συνολικής ισχύος 1.650 MW, ο οποίος αξιοποιεί τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου. Για την ολοκλήρωσή του, χρειάστηκαν συνολικά 30 μήνες από την ανάληψή του – χρόνος ρεκόρ για ένα έργο τέτοιου μεγέθους.

Ανάδειξη τεχνογνωσίας και εμπειρίας του Ομίλου

Το έργο εκτελέστηκε υπό την Διεύθυνση του Τμήματος Ενεργειακών και Βιομηχανικών Έργων του Ομίλου ΑΒΑΞ. Ο λεπτομερής σχεδιασμός (process & control) καθώς και η πλειοψηφία των οικοδομικών και των εξειδικευμένων ηλεκτρομηχανολογικών μελετών του έργου, διεκπεραιώθηκαν με επιτυχία από τους Έλληνες μηχανικούς της εταιρείας (in house).

 

Η προμήθεια και η ασφαλής κι έγκαιρη μεταφορά στην Βαγδάτη όλου του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού οργανώθηκε και υλοποιήθηκε επίσης από την ΑΒΑΞ όπως και οι εργασίες ανέγερσης/κατασκευής, καθώς κι οι απαραίτητες δοκιμές και η θέση σε λειτουργία του Σταθμού.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως στα σημεία αιχμής του, το έργο έφτασε να αριθμεί περισσότερους από 1.300 εργαζόμενους από τουλάχιστον 20 διαφορετικές εθνικότητες που συνεργάστηκαν αρμονικά για την επίτευξη του στόχου σε ένα πολυεθνικό και γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον και ανταπεξήλθαν με απόλυτη επιτυχία στις απαιτήσεις του. Μάλιστα όλοι οι εργαζόμενοι διέμεναν σε camp εντός του εργοταξίου που είχε αναπτύξει και διαχειριζόταν η ΑΒΑΞ.

 

Το μεγαλύτερο, ελληνικό ενεργειακό έργο

 

Το BISMAYAH PHASE 3 αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που έχει εκτελέσει ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό. Η ισχύς των 1.650MW ξεπερνάει κάθε σταθμό παραγωγής στην Ελλάδα, και σε συνδυασμό με την δίδυμη μονάδα BISMAYAH PHASE 2 που επίσης ολοκλήρωσε επιτυχώς η ΑΒΑΞ στον ίδιο σταθμό λίγα χρόνια πριν, συμβάλει δυναμικά στην πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Ιράκ.

 

Οι προκλήσεις

 

Το έργο αποτελεί άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πετυχημένης υλοποίησης από την ΑΒΑΞ παρά τις αναρίθμητες προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει. Οι μεγαλύτερες από αυτές αφορούν στην εκτέλεση ενός τεχνολογικά εξελιγμένου έργου σε ένα δυναμικό περιβάλλον όπως είναι αυτό του Ιράκ, στην υλοποίηση του έργου εντός χρονοδιαγράμματος εν μέσω ανατιμήσεων των υλικών εξαιτίας της γενικευμένης ενεργειακής κρίσης, αλλά και στη δημιουργία και διατήρηση ενός παγκοσμιοποιημένου κλίματος εργασίας.

 

Σε μία ειδικά διαμορφωμένη έκταση εντός των ορίων του έργου, με τα κατάλληλα μέτρα φύλαξης, σε συνεργασία με διεθνείς καταρτισμένες και έμπειρες εταιρίες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, τις απαραίτητες τεχνολογικές υποδομές, χώρους υγειονομικής πρόληψης, άθλησης και αναψυχής,  και με σεβασμό στην διαφορετικότητα κάθε μορφής, οι εγκαταστάσεις διαμονής των στελεχών και του εργατικού προσωπικού αποτέλεσαν ένα ιδανικό πολυπολιτισμικό περιβάλλον εργασίας στο Ιράκ.

 

Επιπλέον, η εταιρεία κλήθηκε να διαχειριστεί την απρόσμενη πρόκληση της πανδημίας του COVID-19.  Η αναγκαστική απομόνωση των εργαζομένων του εργοταξίου κατά την περίοδο του παγκόσμιου lock down στο Ιράκ και οι πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιουργήθηκαν μέσα σε μερικές μόλις εβδομάδες σε ολόκληρο τον πλανήτη, υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες του έργου.

 

Η ΑΒΑΞ, με την υποστήριξη εξειδικευμένων φορέων υγείας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κατάφερε να ξεπεράσει το πρωτοφανές σε δυναμική και μέγεθος εμπόδιο της πανδημίας και να ολοκληρώσει το έργο επιτυχώς χωρίς κάποια σημαντική χρονική καθυστέρηση. Η εγκατάσταση στον χώρο διαμονής του εργατικού προσωπικού ειδικών μονάδων απολύμανσης, υγειονομικού ελέγχου COVID-19, ανάρρωσης ή/και απομόνωσης, η δυνατότητα εκτέλεσης εμβολιασμών εντός του εργοταξίου, η πρόσληψη επιπλέον υγειονομικού προσωπικού αποκλειστικά για τις ανάγκες του εργοταξίου, η εφαρμογή νέων πρωτοκόλλων υγιεινής, διαμονής και σίτισης, η συνεχής επικοινωνία και υποστήριξη στο ανθρώπινο προσωπικό, είναι μερικά από τα μέτρα που συνέβαλαν σημαντικά στην ομαλή διεκπεραίωση του έργου.

 

Συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στους τομείς δραστηριοποίησής του

 

Μετά το πέρας της υλοποίησης και της παράδοσης του έργου, ο Όμιλος συνεχίζει να αναλαμβάνει κομβικά ενεργειακά έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αναπτύσσει τις γνώσεις και εμπειρίες των εργαζομένων του στους σχετικούς τομείς, δίνοντας ιδιαίτερη βάση σε έναν κλάδο που ταλανίζεται και βάζοντας την δική του σφραγίδα στην παγκόσμια προσπάθεια της ενεργειακής ανάκαμψης. Παράλληλα, συνεχίζει να ακολουθεί τις παγκόσμιες κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις και ανάγκες, και να πρωτοπορεί με την ανάληψη σύνθετων έργων που καταδεικνύουν το βαθμό τεχνογνωσίας και άρτιας κατάρτισης των εμπλεκόμενων μονάδων, επιβεβαιώνοντας με σαφήνεια πως δικαίως διεκδικεί σταθερά όλα τα μεγάλα έργα υποδομών, κατασκευών και ενέργειας.

Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2023 | 6:12 am


Μασάζ: Σε ποια σημεία δεν πρέπει να κάνουμε


Το μασάζ είναι μια από τις αρχαιότερες θεραπευτικές πρακτικές στον κόσμο, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την ανακούφιση από το στρες, τη βελτίωση της κυκλοφορίας, τη μείωση του πόνου και τη χαλάρωση.

Δεν είναι μυστικό ότι το μασάζ είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε μετά από μια κουραστική μέρα, καθώς ο κάθε θεραπευτής αποσκοπεί στον «χειρισμό» και στο «ξεκλείδωμα» όλων των μαλακών ιστών του σώματος.

Το μασάζ απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών, τα οποία επιθυμούν:

 • τη χαλάρωση
 • τη βελτίωση του κυκλοφορικού
 • τη σωματική ευελιξία
 • τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου
 • τη μείωση σωματικών ή μυικών πόνων
 • τη βελτίωση της ψυχικής υγείας

Ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους θεραπείας μασάζ είναι το σουηδικό μασάζ, το οποίο αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα δυσλειτουργιών, χαλαρώνοντας ολόκληρο το σώμα, αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου και περιορίζοντας ταυτόχρονα τις μυϊκές τοξίνες και την ένταση.

Στον συγκεκριμένο τύπο μασάζ χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός κινήσεων, μεταξύ των οποίων η μακρόχρονη ολίσθηση (effleurage), οι τριβές, τα ταχεία χτυπήματα (tapotement), η εντριβή μυών (petrissage) και η ανατάραξη ορισμένων μυών. Σε αντίθεση με άλλες τεχνικές χαλάρωσης, στο σουηδικό μασάζ ο θεραπευτής στοχεύει στην επιφάνεια των μυών, γι’ αυτό είναι σημαντικό ο ασθενής να αναπνέει κανονικά, προσπαθώντας να παραμείνει χαλαρός.

Άλλοι δημοφιλείς τύποι μασάζ είναι το βαθύ μασάζ ιστού, το αθλητικό μασάζ, που είναι ειδικά προσαρμοσμένο στους αθλητές και βοηθά στη μείωση του πόνου, τη βελτίωση της ευελιξίας και της απόδοσης, αλλά και το προγεννητικό μασάζ, που αφορά τις έγκυες γυναίκες και συμβάλει στη μείωση του πόνου, τη χαλάρωση, τον περιορισμό της κατακράτησης νερού και του πρηξίματος.

Παρά τα οφέλη του, υπάρχουν ορισμένα μέρη του σώματος που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια του μασάζ, καθώς πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές, που θα μπορούσαν να τραυματιστούν ανεπανόρθωτα.

Μεταξύ των μερών του σώματος που πρέπει να μην τρίβονται κατά τη διάρκεια του μασάζ είναι:

 • η σπονδυλική στήλη
 • το κάτω μέρος της πλάτης
 • ο λαιμός
 • η κοιλιά
 • το κεφάλι

Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε το μασάζ εάν:

 • έχετε τραυματιστεί πρόσφατα, καθώς μπορεί να επιδεινώνεστε την υφιστάμενη κατάσταση
 • έχετε πυρετό, καθώς αυξάνεται την κυκλοφορία του αίματος και η θερμοκρασία του σώματος
 • πάσχετε από κάποια λοίμωξη
 • έχετε κάποια δερματική πάθηση ή εξάνθημα
 • έχετε ιστορικό θρομβώσεων
 • έχετε έλκη και ανοικτά τραύματα
 • έχετε υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση

Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2023 | 6:00 am


ΡΦΑΝ ΧΑΤΖΗΓΚΕΝΕ: Λύθηκε το θέμα με την μεταφορά του μαθητή από την Ισαία, στο 2ο δημοτικό σχολείο Ξάνθης!

 

Λύθηκε το θέμα με την μεταφορά του μικρού μαθητή από την Ισαία στο 2ο Δημοτικό σχολείο Ξάνθης σύμφωνα με νεότερη δήλωση του Περιφερειακού Συμβούλου Ξάνθης  Ιρφάν Χατζηγκενέ.

Αυτούσια η ανάρτησή του:

«Hacigene Irfan

Οι πιέσεις που ασκήσαμε τελικά έπιασαν τόπο και πλέον ο μικρός από την Ισαία, παρακολουθεί κανονικά το σχολείο του.

Θέλω να ευχαριστήσω ολα τα ΜΜΕ που δυνάμωσαν τη φωνή μας για αυτό το δίκαιο αίτημα, όμως δεν μπορώ να μην καταδικάσω για άλλη μία φορά την απάθεια της διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜΘ που άφησε αβοήθητους μία νεαρή μητέρα και το ανήλικο παιδί της.

Είναι ντροπή στο έτος 2023 να μην υπάρχει στοιχειώδης ευαισθησία για θέματα τόσο σοβαρά όσο η μόρφωση ενός παιδιού!

Εύχομαι, ο μικρός να καλύψει γρήγορα το εκπαιδευτικό κενό που του προκάλεσε η ολιγωρία των υπευθύνων και να χαίρεται μία όμορφη ζωή».

Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2023 | 5:40 am


Έρχεται νέο πρόγραμμα για δωρεάν διαιτολόγο – Ποιοι θα έχουν πρόσβαση


Έτοιμο προς υλοποίηση είναι σχέδιο του υπουργείου Υγείας που θα παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε διατροφολόγο για όλους τους υπέρβαρους!

Η διαδικασία των δωρεάν ραντεβού θα «ξεκλειδώνει» μέσω του προσωπικού γιατρού.

Παράλληλα, θα προβλέπεται και η πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα, χωρίς κόστος ενώ θα δρομολογηθεί και ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Το νέο πρόγραμμα το οποίο θα προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε διαιτολόγους και διατροφολόγους, βρίσκεται στους άμεσους σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας, με στόχο τη μείωση της παχυσαρκίας και της υπερβαρότητας.

Σύμφωνα με την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Τα Νέα», οι δωρεάν υπηρεσίες αντιμετώπισης της παχυσαρκίας του υπ. Υγείας θα δίνουν, τόσο πρόσβαση σε διαιτολόγους, αλλά και φαρμακοθεραπεία χωρίς οικονομικό κόστος.

Το νέο πρόγραμμα θα έχει ως στόχο την αναζήτηση ενός συνόλου γιατρών τόσο από το δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον νευραλγικό τομέα της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Για τον εν λόγω σκοπό δρομολογείται ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα γίνεται στους γιατρούς σχετικά με το πως να προσεγγίζουν ασθενείς όταν θίγουν το ευαίσθητο θέμα, πως θα αξιολογούν τον κίνδυνο, αλλά και η σχετική καθοδήγηση των ανθρώπων προκειμένου να βελτιώσουν τις διατροφικές συνήθειες στην καθημερινότητα τους.

Το δωρεάν πρόγραμμα διαιτολόγων και διατροφολόγων, πρόκειται να ακολουθήσει το μοντέλο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», κατά το οποίο θα δημιουργηθεί σχετική ιστοσελίδα με συμβεβλημένους διαιτολόγους και τον εκάστοτε θεράποντα ιατρό, να ορίζει σχετικό ραντεβού εκδίδοντας παραπεμπτικό.

Το κόστος θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ παράλληλα το ίδιο σχέδιο θα προβλέπει και την πρόσβαση των πολιτών σε δωρεάν φαρμακοθεραπεία, κατά την οποία θα ισχύουν αυστηρά κριτήρια, ανάλογα με το δείκτη σώματος που ορίζει τη νοσογόνο παχυσαρκία και συνδέεται με σοβαρά νοσήματα.Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2023 | 5:38 am


ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η 25η Μαρτίου


H ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), ενημερώνουν τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τον τρόπο αμοιβής της αργίας της 25ης Μαρτίου.

Η 25η Μαρτίου, η οποία φέτος (2023) συμπίπτει με ημέρα Σάββατο, έχει καθοριστεί από το νόμο ως υποχρεωτική αργία. Στις ημέρες υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών, καθώς και η λειτουργία των επιχειρήσεων εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες.

Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

 • Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν:
 • Για τους μισθωτούς που δεν θα απασχοληθούν κατά την 25η Μαρτίου ισχύουν τα εξής:

1. όσοι εργάζονται με πενθήμερη απασχόληση και αμείβονται με ημερομίσθιο, θα πρέπει να λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο για τη συγκεκριμένη ημέρα ημερομίσθιό τους, ενώ όσοι αμείβονται με μισθό θα λάβουν κανονικά τον καταβαλλόμενο μισθό τους

2. όσοι εργάζονται με εξαήμερη απασχόληση και αμείβονται με ημερομίσθιο, θα λάβουν κανονικά το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο που αντιστοιχεί στην ημέρα της αργίας (6 ημερομίσθια συνολικά την εβδομάδα), ενώ όσοι αμείβονται με μισθό θα λάβουν κανονικά τον καταβαλλόμενο μισθό τους.

 • Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν:
 • Για τους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά την 25η Μαρτίου ισχύουν τα εξής:

1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν.

2) αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 25η Μαρτίου, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

 • Επιπλέον οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

• Εάν η απασχόληση τόσο των ημερομισθίων, όσο και των επί μηνιαίο μισθό κατά την 25η Μαρτίου είναι πέραν των 40 ωρών, οφείλεται επιπλέον της προσαύξησης λόγω αργίας και η προσαύξηση λόγω πρόσθετης εργασίας (υπερεργασία, υπερωρία).

• Το ημερομίσθιο της 25ης Μαρτίου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρήσουν όμως τη μέρα αυτή στις εργάσιμες μέρες της άδειάς τους.

• Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2023 | 5:36 am


Διάσχιση Χρύσα – Κρωμνικό – Γαλάνη


Μια από τις ομορφότερες διαδρομές στην ορεινή περιοχή του νομού πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Ε.Ο.Σ. Ξάνθης την ερχόμενη Κυριακή στις 26/3. Ξεκινώντας από την περιοχή της Χρύσας και ακολουθώντας το μονοπάτι που πηγαίνει δίπλα στο ρέμα θα περπατήσουμε στην περιοχή της Αχλάδας και από εκεί στον εγκαταλελειμμένο οικισμό του Κρωμνικού. Από εκεί θα κατηφορίσουμε το παλιό μονοπάτι που συνέδεε το χωριό με το σιδηροδρομικό σταθμό και πεζοπορώντας στη συνέχεια για λίγα χιλιόμετρα δίπλα στον ποταμό Νέστο θα καταλήξουμε στη Γαλάνη. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή, εξαιρετικής ομορφιάς, με μεγάλη εναλλαγή τοπίων και έντονη την παρουσία καταλοίπων που μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία στο χρόνο.

Μήκος διαδρομής 24 χλμ., συνολική ανάβαση 1390 μ., χρονική διάρκεια 9 ώρες, υπεύθυνος διαδρομής – δηλώσεις συμμετοχής: Δημήτρης Καλογιαννίδης (6976266393)

Υ.Γ. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με τον υπεύθυνο της διαδρομής το αργότερο μέχρι την Πέμπτη το βράδυ για να μπορέσει να οργανωθεί με καλύτερο τρόπο η επιστροφή από τη Γαλάνη!

 • ΕΟΣ ΞΑΝΘΗΣ


Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2023 | 5:30 am


Πονοκέφαλος: Με ποιους τρόπους μπορεί να περάσει


Το άγχος, η κουραστική ημέρα, το ξενύχτι ή κάποια μυοσκελετική πάθηση είναι οι συνήθεις «ύποπτοι» που μπορούν να πυροδοτήσουν πονοκεφάλους, οι οποίοι ενδέχεται να μετατραπούν σε καθημερινό φαινόμενο.

Παρά το γεγονός ότι τα ράφια των φαρμακείων είναι γεμάτα με φαρμακευτικές λύσεις για τις κεφαλαλγίες, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε από εναλλακτικές μεθόδους, που θα σας προσφέρουν ανακούφιση από τους πονοκεφάλους.

Οι απλοί τύποι κεφαλαλγιών μπορούν να χωριστούν σε τρεις τύπους:

 • πονοκέφαλοι τάσης
 • ημικρανίες
 • αθροιστικοί πονοκέφαλοι

Οι πονοκέφαλοι τάσης είναι ο πιο κοινός τύπος πονοκεφάλου και συνήθως εμφανίζονται ως μια πίεση ή σφίξιμο γύρω από το κεφάλι που μοιάζει με ζώνη και διαρκούν από 30 λεπτά έως αρκετές ημέρες, ενώ συχνά συνοδεύονται από πόνο στον αυχένα.

Οι ημικρανίες είναι ένας από τους πιο οξείς τύπους κεφαλαλγίες που συνήθως χαρακτηρίζεται από μια αίσθηση παλμού στη μία πλευρά του κεφαλιού και μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, ευαισθησία στο φως και τον ήχο ή οπτικές διαταραχές.

Οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι χαρακτηρίζονται από μονόπλευρο, διαπεραστικό πόνο γύρω από το μάτι ή τον κρόταφο και συνήθως συνοδεύονται από ερυθρότητα και δάκρυα στα μάτια, ιδιώς στην προσβεβλημένη πλευρά του προσώπου. Έχουν την τάση να εμφανίζονται με πολλαπλά επεισόδια την ίδια ημέρα ή την εβδομάδα.

Εάν επιθυμείτε να ανακουφιστείτε από τους πονοκεφάλους, πριν επισκεφθείτε κάποιον γιατρό ή πάρετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, μπορείτε να δοκιμάστε τους παρακάτω τρόπους:

1. Μασάζ

Αν και θεωρείται λανθασμένα ως πολυτέλεια, το μασάζ μια από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους χαλάρωσης για όλο το σώμα. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι κεφαλαλγίες είναι αποτέλεσμα συσσωρευμένης έντασης στους ώμους ή και τον αυχένα, με την κακή στάση του σώματος να επιδεινώνει περαιτέρω τους πόνους. Γι’ αυτό, η θεραπευτική μάλαξη ενδέχεται να ελαττώσει τον πόνο και να χαλαρώσει τους μυς.

2. Ζεστές ή κρύες κομπρέσες

Ιδιαίτερα, εάν ο πονοκέφαλος εντοπίζεται γύρω από το κεφάλι, οι ζεστές ή κρύες κομπρέσες μπορεί να προσφέρουν άμεση ανακούφιση. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να προσέξετε, να μην αφήσετε την κρύα ή ζεστή κομπρέσα στο κεφάλι και στα μάγουλα για περισσότερο από δέκα λεπτά.

3. Χαλαρωτικές ασκήσεις

Ξεκινώντας πάντα από τη σωστή αναπνοή, μπορείτε να δοκιμάσετε ασκήσεις χαλάρωσης, στοχεύοντας πάντα σε διαφορετικά σημεία του σώματος ξεκινώντας από τα δάχτυλα τα ποδιών και ανεβαίνοντας σιγά σιγά προς τα πάνω.

4. Σωστή διατροφή

Δεν είναι σπάνιο τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα ανθρακούχα αναψυκτικά, το αλκοόλ ή η καφεΐνη να σας προκαλέσουν πονοκεφάλους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τρέφεστε σωστά, να παραμένετε ενυδατωμένοι και να λαμβάνετε αρκετά υγιή λιπαρά στη διατροφή σας, καθώς αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της έντασης των πονοκεφάλων.

5. Θεραπευτικά ροφήματα

Βότανα όπως το χαμομήλι, η λεβάντα είναι γνωστά για τις καταπραϋντικές τους ιδιότητες. Μάλιστα, μια ζεστή κούπα χαμομήλι με τζίντζερ, θα σας χαλαρώσει διώχνοντας κάθε πόνο και θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.

Εάν οι πονοκέφαλοι επιμείνουν και τα συμπτώματα ενταθούν, εμφανίζοντας νέα συμπτώματα, όπως η δυσκολία στη συγκέντρωση, η υπνηλία, ο πυρετός, το ρίγος και οι αυξημένοι πόνοι στον αυχένα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. 

Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2023 | 5:00 am


Free pass σε διατροφολόγους – Έρχεται νέο πρόγραμμα


Δωρεάν πρόσβαση σε διαιτολόγους – διατροφολόγους αλλά και φαρμακοθεραπεία, εφόσον κριθεί αναγκαίο, περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας με στόχο τη μέιωση της παχυσαρκίας και της υπερβαρότητας.

Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες: έως το 2035 τέσσερις στους 10 ενήλικες θα είναι παχύσαρκοι εάν δεν εντατικοποιηθούν οι στρατηγικές πρόληψης. Υπό τα πιεστικά αυτά δεδομένα, οι παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν από τη δεξαμενή των πολιτών που έχουν εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας εκτιμάται πως από τους πρώτους 4 εκατ. πολίτες οι οποίοι εντάχθηκαν στον νέο θεσμό το 63% αντιμετωπίζει προβλήματα βάρους.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», σημαντικό εργαλείο όμως θα αποτελέσει και το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. 

 • Σχέδιο

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας θα αναζητηθούν στο σύνολο των γιατρών (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) που δραστηριοποιούνται στον νευραλγικό τομέα της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι για τον σκοπό αυτό δρομολογείται ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα γίνεται στους γιατρούς σχετικά με το πως να προσεγγίζουν ασθενείς όταν θίγουν αυτό το ευαίσθητο αυτό ζήτημα, πώς να αξιολογούν το κίνδυνο και πως να καθοδηγούν τους ανθρώπους αυτούς να αλλάξουν γενικότερα συμπεριφορές στην καθημερινότητά τους.

 • Δωρεάν ραντεβού

Έτσι και ακολουθώντας το επιτυχημένο μοντέλο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» θα δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδα για τους συμβεβλημένους διαιτολόγους – διατροφολόγους με τον θεράποντα ιατρό να ξεκλειδώνει τα δωρεάν ραντεβού εκδίδοντας σχετικό παραπεμπτικό.

Το κράτος θα καλύπτει το κόστος για μία σειρά συνεδριών που θα μπορούν να γίνονται είτε δια δώσης είτε με τηλεδιάσκεψη. 

Επιπρόσθετα, το ίδιο το σχέδιο προβλέπει και την πρόσβαση των πολιτών σε δωρεάν φαρμακοθεραπεία. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα ισχύουν αυστηρά κριτήρια.

Αναλυτικά, η φαρμακευτική παρέμβαση θα αφορά με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 40- δείκτης που ορίζει τη νοσογόνο παχυσαρκία και συνδέεται από σοβαρά σύνοδα νοσήματα (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, υπνική άπνοια, στεφανιαία νόσο κ.α.).

Πηγή:dikaiologitika.gr

 

Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2023 | 4:00 am


«Πρόγραμμα Σπίτι»: Δικαιούχοι και κριτήρια – Ποιοί παίρνουν άτοκο δάνειο


Το «Πρόγραμμα Σπίτι» αφορά χαμηλότοκα δάνεια για αγορά σπιτιού από νέους 25 έως 39 ετών. Σχετικά με τα κριτήρια επιλεξιμότητας, δικαιούχοι είναι νέοι με ελάχιστο ετήσιο εισόδημα τις 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και οι οποίοι δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους, είπε στην ΕΡΤ η φοροτεχνικός Αθανασία Στολάκη.

Ειδικότερα, για τον άγαμο το εισόδημα είναι έως 16.000 ευρώ, για το ζευγάρι έως 24.000 ευρώ, για τις μονογονεϊκές οικογένειες 27.000 ευρώ και αυξάνεται κατά 3.000 για κάθε παιδί.

Το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ. Για το ποσοστό του δανείου που χρηματοδοτείται από τη ΔΥΠΑ δεν οφείλεται τόκος, ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις τράπεζες (θα επιλεγούν μετά από δημόσια πρόσκληση της ΔΥΠΑ). Αυτό σημαίνει ότι τα 3/4 του δανείου χορηγούνται άτοκα με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού, να διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο του κόστους που θα είχε ένα κανονικό στεγαστικό δάνειο.

 • Για τρίτεκνους ή πολύτεκνους το δάνειο θα είναι άτοκο. Άτοκο θα γίνεται και το δάνειο για όσους κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του κάνουν 3 και πλέον παιδιά.
 • Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα τριάντα έτη.
 • Το δάνειο καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου (το υπόλοιπο καλύπτεται από τον αγοραστή).
 • Η ανώτατη αξία του συμβολαίου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 200.000 ευρώ.
 • Το ακίνητο πρέπει να είναι τουλάχιστον 15ετίας.

Πηγή:ΕΡΤ

Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2023 | 4:00 am


Ο καιρός την Πέμπτη (23/3): Νεφώσεις και τοπικές βροχές


Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στην ανατολική χώρα και πιθανότητα για τοπικές βροχές ή όμβρους τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως στα ορεινά αναμένεται ο καιρός για σήμερα Πέμπτη (23/3) σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Επιπλέον, η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και πιθανώς να σχηματιστούν ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα βόρεια μεταβλητοί έως 4 μποφόρ και στην υπόλοιπη χώρα από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 τοπικά στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα βόρεια τους 16 με 18 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

 • Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές ή όμβροι.
 • Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ.
 • Θερμοκρασία: Από 05 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

 • Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στα ορεινά όπου ενδέχεται να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
 • Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ.
 • Θερμοκρασία: Από 09 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

 • Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το μεσημέρι και το απόγευμα οπότε θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ορεινά.
 • Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
 • Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

 • Καιρός: Λίγες νεφώσεις, στην Κρήτη αυξημένες με πιθανότητα για τοπικές βροχές.
 • Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
 • Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

 • Καιρός: Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα και βαθμιαία γενικά αίθριος.
 • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τοπικά 6 μποφόρ.
 • Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

 • Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το μεσημέρι και το απόγευμα οπότε ενδέχεται να σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές ή όμβροι στα ορεινά.
 • Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
 • Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

 • Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα.
 • Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
 • Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 • Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις απογευματινές ώρες με πιθανότητα για λίγες τοπικές βροχές ή όμβρους. Τις πρωινές ώρες τοπικά περιορισμένη ορατότητα και πιθανώς ομίχλη.
 • Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
 • Θερμοκρασία: Από 07 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2023 | 3:30 am


Η ζήλια δεν σημαίνει ότι σε θέλει κολασμένα: Αλήθειες που θα συναντήσεις μπροστά σου


Όσα κι αν έχουν ειπωθεί ή γραφτεί για τις σχέσεις, πάντα μα πάντα η πραγματικότητα σε κάνει να τα «ακούς» και να τα «διαβάζεις» όλα από την αρχή. Είτε βρίσκεσαι στη σχέση των ονείρων σου, είτε αναζητάς το άλλο σου μισό, υπάρχουν μερικές αλήθειες που είναι βέβαιο ότι θα τις συναντήσεις μπροστά σου.
Το one-night stand σπάνια εξελίσσεται σε σχέση. Και αυτό γιατί ως πρώτη ανάγκη προβάλλεται το sεx, ενώ εν υπάρχει ούτε ο χώρος ούτε ο χρόνος για να γνωριστείτε καλύτερα και να δημιουργηθεί η ανάγκη να ξαναβρεθείτε.

Η ζήλια δεν σημαίνει ότι σε θέλει κολασμένα. Πιθανόν να ζηλεύει λόγω ανασφάλειας, επειδή δεν σε εμπιστεύεται αρκετά ή επειδή είναι drama queen και θέλει να κάνει σκηνές με το παραμικρό.
Τα τρελά καρδιοχτύπια στην αρχή της σχέσης δεν κρατούν για πάντα. Αλλά μετά έρχονται άλλα ωραία πράγματα, όπως η αγάπη και η τρυφερότητα, αλλά και το γεγονός ότι μπορείς με έναν μαγικό τρόπο να ερωτεύεσαι ξανά και ξανά τον άλλον.

Και η καλή σχέση θέλει φροντίδα. Όλες οι σχέσεις θέλουν φροντίδα και προσπάθεια και από τις δύο πλευρές. Φυσικά και δεν σημαίνει ότι επειδή ταιριάζετε ή επειδή η σχέση είναι καλή ότι θα «τραβήξει» μόνης της.

Η αγάπη δεν αρκεί πάντα. Χρειάζεται αμοιβαία κατανόηση, υποχωρήσεις, κοινές αξίες, ειλικρίνεια, ικανότητα επικοινωνίας.

 

Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2023 | 3:00 am


«Ευλογία είναι να μπορείς να δώσεις αυτό που δεν πήρες ποτέ – Κι αυτή είναι η μαμά μου»


«Ευλογία είναι να μπορείς να δώσεις αυτό που δεν πήρες ποτέ». – Glennon Doyle

 • Είναι ένα από τα αγαπημένα μου ρητά.
 • Και κάθε φορά που το διαβάζω, σκέφτομαι: «Αυτή είναι η μαμά μου».
 • Γιατί αυτά τα όμορφα λόγια λένε την ιστορία της.
 • Μεγαλώνοντας δεν ένιωσε ποτέ το δώρο μιας ζεστής μητέρας.
 • Ποτέ δεν είχε αυτή την αίσθηση ότι την αγαπούσαν δυνατά και άνευ όρων.

Ποτέ δεν είχε αυτή την αίσθηση ασφάλειας από αυτούς που προορίζονταν να την προστατεύσουν.

Ποτέ δεν είχε την ηρεμία ενός σταθερού ή χαρούμενου σπιτιού.

Ποτέ δεν βρήκε κάποιον να την επευφημεί, να τη στηρίζει στα δύσκολα, να πανηγυρίζει τις νίκες της και να την παρηγορεί .

Δεν κατάφερε ποτέ μπαίνοντας στο σπίτι της , να αφήσει το βάρος του κόσμου να κυλήσει από τους ώμους της και να νιώσει σαν: «Τώρα. Τώρα μπορώ να ξεκουραστώ, να ξεκουραστώ σε αυτή την αγάπη».

Ποτέ δεν είχε τον γονέα που θα μπορούσε να στραφεί για βοήθεια, ένα αυτί που ακούει ή μια καρδιά που αγαπάει.

Ποτέ δεν είχε αυτή τη φροντιστική παρουσία που θα της μιλούσε για τα δύσκολα , βοηθώντας τη να κατανοήσει τα συναισθήματα της ή λέγοντάς της «Πιστεύω σε εσένα!»

Δεν πήρε ποτέ την απαλή αγκαλιά που σε κρατάει κοντά και σου ψιθυρίζει στην ψυχή «Μπορείς να αφεθείς ».

 • Δεν πήρε ποτέ…. Τόσα πολλά.
 • Αλλά και πάλι, έδωσε.
 • Έδωσε σε μένα και στα αδέρφια μου.
 • Μας έδωσε μια αγάπη που ποτέ δεν αμφισβητήσαμε.
 • Μας έδωσε μια μαμά συνδεδεμένη κατευθείαν με την καρδιά μας.
 • Μας έδωσε τη μάνα, που δεν είχε ποτέ.
 • Και ήταν ευλογία. Η δική μας ευλογία.

Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2023 | 2:45 am


Μέχρι 27 Μαρτίου η υποβολή αιτήσεων για πρότυπα και πειραματικά σχολεία


Συνεχίζεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας η υποβολή αιτήσεων από γονείς και κηδεμόνες για τη συμμετοχή μαθητών στις διαδικασίες εισαγωγής τους σε Πρότυπο Σχολείο (Π.Σ.) ή Πειραματικό Σχολείο (ΠΕΙ.Σ.).

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 και ώρα 14:00, προσβάσιμη στο σύνδεσμο:

https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/ps-peis-es

Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την υποβολή της αίτησής τους, μπορούν να συμπληρώσουν το κινητό τους τηλέφωνο, στο οποίο θα λάβουν τα εξής ενημερωτικά γραπτά μηνύματα (SMS): α. ως προς το εξεταστικό κέντρο και τον κωδικό υποψηφίου, καθώς και για τα αποτελέσματα των Πρότυπων (2 μηνύματα), β. τα αποτελέσματα της κλήρωσης των Πειραματικών Σχολείων (1 μήνυμα).

Υπενθυμίζεται ότι κάθε μαθητής/μαθήτρια μπορεί να είναι υποψήφιοι σε έως 2 Πρότυπα Σχολεία (Γυμνάσια-Λύκεια) και έως 1 Πειραματικό Σχολείο (Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο) ταυτόχρονα. Η ημερομηνία διεξαγωγής της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων για εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία είναι το Σάββατο 29 Απριλίου 2023 και η ημερομηνία διεξαγωγής της δημόσιας κλήρωσης για εισαγωγή στα Πειραματικά Σχολεία και της απόδοσης του τυχαίου Αριθμού Προτεραιότητας σε περίπτωση ισοβαθμίας στα Πρότυπα Σχολεία είναι η Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, όπως έχουν ήδη ανακοινωθεί, για πρώτη φορά τόσο νωρίς, από τις 7 Σεπτεμβρίου 2022.

Η διαδικασία εισαγωγής σε Πρότυπα Σχολεία και Πειραματικά Σχολεία θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με τη διαδικασία εισαγωγής σε Εκκλησιαστικά Σχολεία.

Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και ο πλήρης κατάλογος Προτύπων Σχολείων και Πειραματικών Σχολείων εδώ: https://www.minedu.gov.gr/news/54782-10-03-23-ksekina-i-ypovoli-aitiseon-gia-protypa-sxoleia-kai-peiramatika-sxoleia-meso-ilektronikis-platformas

Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2023 | 2:30 am


Δώρο Πάσχα 2023: Πότε πληρώνεται, πώς υπολογίζεται


Αυξημένο δώρο Πάσχα θα λάβουν 585.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό λόγω της αύξησης κατά 9,4% από 1η Απριλίου 2023. Ειδικότερα η αύξηση λόγω του ότι θα δοθεί από την 1η Απριλίου επηρεάζει το ποσό του δώρου Πάσχα το οποίο για τον μήνα Απρίλιο θα είναι αυξημένο.

Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, αν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Για τον μήνα Απρίλιο η αναλογία του δώρου που υπολογίζεται θα είναι αυξημένη σε σχέση με τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής: Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Τακτικές αποδοχές θεωρούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος) που καταβάλλεται από τον εργοδότη ως συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τακτικά κάθε μήνα ή επαναλαμβάνεται περιοδικά κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

Το δώρο Πάσχα καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου εννοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Για το Δώρο Πάσχα αποδίδονται εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών. Το Δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Σε περίπτωση που το Δώρο δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.


Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2023 | 2:00 am


Την απόσυρση του νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ζητά ο ΣΕΒΓΑΠ


Την απόσυρση του νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ζητά με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) που εκπροσωπεί τον σημαντικότερο κλάδο των επιχειρήσεων τροφίμων στην Ελλάδα.

Ο ΣΕΒΓΑΠ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη την θέση του για την πλήρη τήρηση των επιταγών της νομοθεσίας απ’ όλους και την πιστή διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας των παραδοσιακών μας προϊόντων. Πάγια θέση του Συνδέσμου ήταν και παραμένει η αμέριστη στήριξη των δράσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) που στοχεύουν σε αυτές τις αρχές, γεγονός που γνωστοποιήσαμε και στον σημερινό υπουργό ΑΑΤ από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Ταυτόχρονα όμως τονίσαμε και το δεοντολογικά αυτονόητο, ότι καμία απόφαση που να αφορά τον κλάδο δεν πρέπει να λαμβάνεται από το ΥΠΑΑΤ χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τον Σύνδεσμο και όλων των υπόλοιπων φορέων που οι αποφάσεις αυτές τους αφορούν.

«Παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις του υπουργού για τα ως άνω αυτονόητα, ο Υπουργός δεν ζήτησε ούτε μια φορά την άποψη του Συνδέσμου, με αποκορύφωμα την έκδοση αυτού του κατάπτυστου σε περιεχόμενο Νομοσχεδίου που αφορά την οργάνωση και λειτουργία του Οργανισμού ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Οι απόλυτες διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι θα διαβουλευτεί με τον ΣΕΒΓΑΠ πριν την σύνταξή του, διαψευσθήκαν στην πράξη. Αποτέλεσμα αυτής της αλαζονικής τακτικής ήταν το ΥΠΑΑΤ να εκδώσει ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο, που αφορά τον οργανισμό ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το οποίο αντί να επιλύει σοβαρότατα προβλήματα του χώρου, να τα επιδεινώνει και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό. Τον μείζονα αυτό κίνδυνο ο ΣΕΒΓΑΠ τον γνώρισε γραπτώς τόσο στο γραφείου του πρωθυπουργού όσο και του Υπουργού Επικρατείας ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και την επανέκδοσή του μόνο αν ακολουθηθούν όλα τα στάδια της διαβούλευσης. Δυστυχώς όμως αντ’ αυτού το νομοσχέδιο κατατέθηκε για ψήφιση στην Βουλή ως έχει, αποδεικνύοντας ότι η αλαζονεία του ΥΠΑΑΤ δεν περιορίζεται μόνο στα σύνορά του» τονίζεται .

Το νομοσχέδιο είναι, σύμφωνα με τον ΣΕΒΓΑΠ στην κυριολεξία, σχεδόν σε κάθε του άρθρο προς την λάθος κατεύθυνση. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Επιγραμματικά, όχι μόνο δεν προάγει το αυτονόητο της μιας και μόνο αρχής ελέγχου χωρίς επικαλύψεις, καθυστερήσεις αποφάσεων και υψηλό κόστος λειτουργίας αλλά απεναντίας έχει διασπάσει τις αρχές με αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες και αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου. Τις εισφορές των μελών του Συνδέσμου και των κτηνοτρόφων, που ετησίως συμποσούνται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, και οι οποίες έχουν αποθεματοποιηθεί στα ταμεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε πολλές δεκάδες εκατομμύριων ευρώ, παρανόμως οικειοποιείται και χρησιμοποιεί προς κάθε αλλότρια δραστηριότητα του Οργανισμού ενώ προορίζεται μόνο ανταποδοτικά, δηλαδή μόνο για δράσεις που αφορούν την περεταίρω ανάπτυξη και εξυγίανση του κλάδου μας. Αυτή είναι μια όχι μόνο επαίσχυντη επιλογή αλλά και τελεολογικά παράνομη. Το νομοσχέδιο αποδεικνύει ότι ο συντάκτης του και κατ επέκταση το Υπουργείο δεν έχει την παραμικρή ιδέα πως πραγματοποιούνται αποτελεσματικοί έλεγχοι της αγοράς παρότι έχει στην διάθεσή του τα μοντέλα ελέγχων που εφαρμόζουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με υποπολλαπλάσιο κόστος και πολλαπλάσια αποτελεσματικότητα. Το ΥΠΑΑΤ ζει στον προηγούμενο αιώνα περιορίζοντας τους ελέγχους μόνο στην ελληνική επικράτεια όταν η πλειοψηφία ορισμένων πολύ βασικών και σημαντικών προϊόντων (όπως η Φέτα) κατά κανόνα εξάγονται παρά καταναλώνονται εγχωρίως. Επειδή το εν λόγω νομοσχέδιο θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στον κλάδο μας, ενώ ήταν η μεγάλη ευκαιρία επίλυσής των ήδη υπαρχόντων, κι επειδή κανείς δεν έχει δικαίωμα να υπονομεύει την ανάπτυξη και το μέλλον αυτού του κλάδου και της χώρας μας γενικότερα, ο ΣΕΒΓΑΠ, ζητά την απόσυρσή του, διαφορετικά θα προσφύγει δικαστικά για την κατοχύρωση των αυτονόητων και την αποκατάσταση της νομιμότητας».
Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2023 | 1:30 am


Προσλήψεις αναπληρωτών: Νέες αιτήσεις για την κάλυψη έκτακτων αναγκών


Ειδική πρόσκληση μελών ΕΕΠ – Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό –  και ΕΒΠ – Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό – δόθηκε για την κάλυψη έκτακτων αναγκών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (άρθρο 86 του ν. 4547/2018).

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 86 του ν. 4547/2018 (Α΄ 102), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, καλεί με την αριθ. 30633/Ε4/17-3-2023 (ΑΔΑ: 99Λ646ΜΤΛΗ-ΔΞΘ) ειδική πρόσκληση, τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ που είναι εγγεγραμμένα στους προσωρινούς αξιολογικούς πίνακες κατάταξης Γ1΄ της 2ΕΑ/2022 και στον οριστικό πίνακα Γ2΄ της 1ΕΑ/2022 Προκήρυξης του ΑΣΕΠ, καθώς και τους εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ87.02-Νοσηλευτικής που έχουν ενταχθεί στον οριστικό πίνακα Α΄ της 2ΓΕ/2019 προκήρυξης του ΑΣΕΠ (σύμφωνα με το άρθρο 123 του ν. 4926/2022) να υποβάλουν αίτηση (εφόσον το επιθυμούν) μέσω της διαδικτυακής πύλης του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Προσωπικού Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης (ΟΠΣΥΔ) (https://opsyd.sch.gr/) για πρόσληψη ως αναπληρωτές με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) για το διδακτικό έτος 2022-2023 σε:

– σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, Σχολικά Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (ΣΔΕΥ) στα ΚΕΔΑΣΥ και

– Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ)

όπως αναφέρονται αναλυτικά στο παράρτημα της παρούσας πρόσκλησης, ανεξάρτητα αν έχουν υποβάλει αίτηση-δήλωση προτίμησης περιοχών στο πλαίσιο της αριθ. 100735/Ε4/12-8-2022 (ΑΔΑ: Ψ90346ΜΤΛΗ-ΕΗΤ) εγκυκλίου-πρόσκλησης για τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ και της αριθ. 100750/Ε1/12-8-2022 (ΑΔΑ: ΨΝΡΣ46ΜΤΛΗ-ΕΛΥ) εγκυκλίου-πρόσκλησης για τους ΠΕ87.02.

Περαιτέρω προϋποθέσεις συμμετοχής στην παρούσα διαδικασία ορίζονται στην ανωτέρω πρόσκληση.

Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης-δήλωσης περιοχών προτίμησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ορίζεται από την Παρασκευή 17/3 έως και την Πέμπτη 23/3/2023.

Για τη διευκόλυνση των υποψηφίων είναι αναρτημένο σχετικό εγχειρίδιο οδηγιών στην ως άνω ιστοσελίδα (https://opsyd.sch.gr/).Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2023 | 1:00 am


Κ. Τσιάρας: Από πλημμέλημα σε κακούργημα μετατρέπεται η κλοπή σιδηροδρομικού υλικού


Νομοθετική ρύθμιση προκειμένου οι κατηγορίες της κλοπής και κλεπταποδοχής σιδηροδρομικού υλικού να μετατραπούν από πλημμέλημα σε κακούργημα, προανήγγειλε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Τσιάρας κλήθηκε να σχολιάσει τις κλοπές καλωδίων που γίνονται τα τελευταία χρόνια στα τρένα, προαναγγέλλοντας τη νομοθετική ρύθμιση για την αυστηροποίηση των ποινών.

Όπως έχει προαναγγελθεί ήδη από τον υπουργό Επικρατείας, που έχει και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Μεταφορών, πλέον αυτή η κλοπή γίνεται κακούργημα, όπως επίσης και οι κλεπταποδόχοι θα τιμωρούνται με ανάλογο τρόπο, ανέφερε ο κ. Τσιάρας.

Μάλιστα, όπως είπε, η ρύθμιση αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες και να εισαχθεί στη Βουλή.

«Τελειώνουμε λοιπόν με όλα αυτή την ιστορία, οι “ποινές χάδια” οι οποίες δυστυχώς επιβάλλονταν και που τελικά κόστισαν και στην ασφάλεια, αλλά ενδεχομένως και τη ζωή δεκάδων συνανθρώπων μας, πλέον θα αντικατασταθούν με ποινές που, θα υπάρχει νομίζω πρόβλεψη ότι όταν το ατύχημα αφορά σε απώλεια ανθρώπινων ζωών, θα υπάρχει μέχρι και ισόβια κάθειρξη», πρόσθεσε.

Κληθείς να διευκρινίσει εάν μπορεί να φτάνουν οι ποινές και τα ισόβια, ο κ. Τσιάρας σημείωσε πως «όταν η κλοπή μπορεί να αφορά απώλεια ανθρώπινων ζωών, ενδεχομένως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και με αυτόν τον τρόπο, από εκεί και πέρα θα υπάρξει μεγάλος χρόνος κάθειρξης».

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση για το γεγονός ότι αυτά τα αδικήματα, με τον Ποινικό Κώδικα του 2019 που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, από κακουργήματα έγιναν πλημμελήματα.

Αναφέρθηκε επίσης στην εν εξελίξει έρευνα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αναφέροντας ότι θα φτάσει μέχρι το τέλος καθώς είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνει το κράτος για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων των ανθρώπων που έχουν κληθεί να λογοδοτήσουν και όσων θα κληθούν στην πορεία, είπε ότι κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο.
Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2023 | 12:30 am


Φορολογικές δηλώσεις 2023: Οι νέοι κωδικοί στο έντυπο Ε1 – Τι αλλάζει στις ηλεκτρονικές αποδείξεις

 


Στις 30 Μαρτίου η πρεμιέρα των φορο-δηλώσεων

Η ώρα της Εφορίας πλησιάζει για 8,9 εκατ. φορολογούμενους. Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να ανοίξει την ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων στις 30 Μαρτίου 2023 και εντός των ημερών αναμένονται να αποκαλυπτήρια των νέων φορολογικών εντύπων (Ε1, Ε2,Ε3) και της απόφασης με την οποία θα δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης.

  Ουσιαστικές αλλαγές στο Ε1, το βασικό έντυπο της δήλωσης, δεν υπάρχουν. Οι πιο σημαντικές αλλαγές αφορούν στις ηλεκτρονικές αποδείξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προστεθεί κωδικοί που αφορούν στην έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ από επαγγελματικούς κλάδους που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής καθώς και στις αποδείξεις από γιατρούς οι οποίες μετρούν διπλά για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος με δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικό χρήμα.

  Πιο συγκεκριμένα έχει προστεθεί ένας νέος κωδικός ο οποίος αφορά δαπάνες που εξοφλήθηκαν το 2022, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, σε συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών (εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, ελαιοχρωματιστή, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού , υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, υπηρεσίες κηδειών, μασάζ, φυσικής ευεξίας, καθαρισμού, σχολές χορού, γυμναστήρια, νομικές υπηρεσίες κ.α.). Τα ποσά θα είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ, με βάση τα στοιχεία που θα αποστείλουν οι τράπεζες αλλά, εφόσον ο φορολογούμενος διαφωνεί με το ύψος τους, μπορεί να δηλώσει τις δαπάνες που προκύπτουν από τις αποδείξεις που έχει συγκεντρώσει. Η χωριστή αναγραφή των συγκεκριμένων δαπανών γίνεται για να υπολογιστεί χωριστά η πρόσθετη έκπτωση του φόρου μέχρι 2.200 ευρώ για δαπάνες προς επαγγελματίες οι οποίοι βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

  Θα υπάρχει και ένας ακόμη νέος κωδικός, στον οποίο θα συμπληρωθούν τα ποσά που πλήρωσαν με ηλεκτρονικά μέσα οι φορολογούμενοι το 2022 για αμοιβές σε 8 κατηγορίες επαγγελματιών υγείας. Κάθε απόδειξη από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες μετράει διπλά για την κάλυψη του 30% του ατομικού εισοδήματος.

Εντός των ημερών αναμένεται η ψήφιση της διάταξης που προβλέπει την κατάργηση του προστίμου στην περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον δεν προκύπτει πρόσθετος φόρος ή είναι χαμηλότερος από 100 ευρώ. Παράλληλα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος η παροχή έκπτωσης φόρου 3% στους φορολογούμενους που θα πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος εντός της καταληκτικής ημερομηνίας πληρωμής της πρώτης δόσης (έως το τέλος Ιουλίου).

Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων με βάση τα ισχύοντα, εξοφλείται σε οκτώ μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο του 2023 έως και τον Φεβρουάριο του 2024.


Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2023 | 12:00 am


Οργή των κατοίκων του Δροσερού, απαιτούν άδεια κατεδάφισης του σπιτιού του δολοφόνου! "Απολάμβαναν" Μπούτος-Ψωμά!

 


Με γέλια Μπούτος και Γραμματέας του Δήμου Ξάνθης Σοφία Ψωμά ... "απολάμβαναν" από το μπαλκόνι του Δημαρχείου τους διαμαρτυρόμενους και εξοργισμένους Δροσερίτες!
Πάνω από 200 οργισμένοι Δροσερίτες συγκεντρώθηκαν στις 12 παρά στην Κεντρική πλατεία της Ξάνθης με επικεφαλής τον αδελφό του δολοφονημένου Γιασάρ φωνάζοντας "φονιά", "αίσχος| και διάφορα συνθήματα, απαιτώντας να κατεδαφιστεί το σπίτι του δολοφόνου στο Δροσερό και παράλληλα να φύγουν επιτέλους οι λεγόμενοι "βενζινάδες" (ναρκομανείς) του Δροσερού που δέρνουν τα παιδιά τους επειδή πάνε στο σχολείο και δημιουργούν προβλήματα στον Οικισμό με αποτέλεσμα αυτός να θεωρείται πλέον "σφηκοφωλιά" εγκληματικότητας και παραβατικότητας.

Τους συγκεντρωμένες ηρέμησε ο αντιδήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Φανουράκης ενώ ισχυρή αστυνομική δύναμη απέκλεισε το Δημαρχείο Ξάνθης, Παράλληλα παρόντες ήταν ο καφετζής και αντιδήμαρχος Ξάνθης κ.Σουά, ο Μάκης ο Καμπριολέ, ο Αντιδήμαρχος Λεβέντ κ.ά.

Οι Δροσερίτες λίγο αργότερα αποχώρησαν από την κεντρική πλατεία, δίνοντας προθεσμία στον Δήμαρχο να τους δώσει άδεια κατεδάφισης του σπιτιού του δολοφόνου και να πάρει μέτρα ως Δήμος για τον οικισμό. Την διαμαρτυρία "απόλαυσαν" απο ψηλά (από το μπαλκόνι του Δήμου Ξάνθης) η γραμματέας του Δήμου Ξάνθης Σοφία Ψωμά με τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Γιάννη Μπούτο.


Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2023 | 1:04 pm


Το Μάιο οι εκλογές: Στις 11 Απριλίου κλείνει η βουλή, μέχρι τις 25 προκηρύσσονται


Την επιμονή φαίνεται ότι επιστρατεύουν τα κυβερνητικά στελέχη εστιάζοντας την προσοχή τους ενόψει των εκλογών στους αναποφάσιστους.

Μπορεί όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν τη διαφορά του κυβερνώντος κόμματος από τον ΣΥΡΙΖΑ να μειώνεται, ωστόσο υπάρχει ανησυχία για τους αναποφάσιστους, καθώς σε ένα μεγάλο ποσοστό προέρχονται από τη δεξαμενή της Ν.Δ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πεπεισμένοι πως η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ που κυμαίνεται κοντά στο 3-4% μπορεί να καλυφθεί αν οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Ν.Δ επιστρέψουν, μετά το σοκ που έχουν υποστεί από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών που η διαχείρισή του, τους έβαλε σε σκέψεις.

Ο πρωθυπουργός επικεντρώνει στο να πείσει τους αναποφάσιστους να επιστρέψουν στη Νέα Δημοκρατία μέχρι τις εκλογές και σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να προχωρήσει σε κινήσεις που θα δώσουν έμφαση σε ουσιαστικές αλλαγές που θέλει να κάνει στο λεγόμενο «βαθύ κράτος».

Να καταφέρει δηλαδή να πείσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους ότι εκείνος εγγυάται τις αλλαγές κατά των αναχρονιστικών αντιλήψεων και όχι ο πολιτικός του αντίπαλος Αλέξης Τσίπρας.

Έχοντας στο μυαλό του τον Μάϊο ως το μήνα των εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά σε «χειρουργικές» κινήσεις, γνωρίζοντας ότι οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι προέρχονται από το δικό του στρατόπεδο.

Ωστόσο το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο, καθώς φαίνεται να υπάρχει μια συνολική αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος της χώρας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου το 85% των πολιτών που ερωτούνται στις έρευνες, απαξιώνουν συνολικά το πολιτικό σύστημα. Παρατηρείται δημοσκοπική προτίμηση σε μικρότερα κόμματα, τα λεγόμενα και αντισυστημικά, κάτι που ενέχει πολλαπλούς κινδύνους γιατί ενδέχεται να οδηγήσει σε ενίσχυση κομμάτων σαν τη Χρυσή Αυγή ή το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη και άλλων ακροδεξιών μορφωμάτων.

Παρ όλα αυτά οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου θεωρούν ότι στις εκλογές δεν αμφισβητείται η πρωτιά της Ν.Δ και δεν κινδυνεύει με αποκαθήλωση.

Ο στόχος του κυβερνητικού στρατοπέδου ήταν και παραμένει ένας: να επαναπροσεγγίσουν το ένα τρίτο των αναποφάσιστων έτσι ώστε η αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές να είναι ένας στόχος ρεαλιστικός και επιτεύξιμος.

Με δεδομένο σχεδόν πως ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει εκλογές το αργότερο μέχρι τις 25 Απριλίου (ίσως και 24) αν θέλει να διεξαχθούν οι εκλογές στις 21 Μαϊου, που όπως είπε στην εκπομπή «πρωταγωνιστές» για εκείνο τον μήνα τις βλέπει, τότε οι εργασίες της βουλής θα κλείσουν για το Πάσχα τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου και είναι πιθανό, αν δεν βγαίνουν οι ημερομηνίες να μην ξανά ανοίξει μέχρι την προκήρυξη των εκλογών.

Ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί και από το αν θα πρέπει τελικά να ψηφιστεί το τελευταίο νομοσχέδιο «σκούπα» της κυβέρνησης και θα πρέπει η ολομέλεια του κοινοβουλίου να ανοίξει για λίγες μόνο ημέρες.

Όλος ο κομματικός μηχανισμός βρίσκεται κυριολεκτικά στο πόδι, ενώ φαίνεται ότι στην πορεία μέχρι τις εκλογές και με αφορμή τις εξηγήσεις που δίνονται για το δυστύχημα από κυβερνητικά στελέχη και υπουργούς, πως στην πολιτική αντιπαράθεση τα «όπλα» των κομμάτων δεν θα είναι μόνο η τραγωδία των Τεμπών και τα αίτια της, αν και σε αυτό θα επιχειρήσει να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να ασκεί αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, αλλά θα μπούνε και άλλα ζητήματα όπως η οικονομία και η ακρίβεια, η οποία κατά την κυβέρνηση αποτελεί προνομιακό της επίπεδο.

Η κυβερνητική παράταξη δεν φοβάται να αναμετρηθεί με την αντιπολίτευση στο τομέα της οικονομίας και αυτό γιατί το εφόδιο που έχει είναι τα 45 περίπου δισ. που «έριξε» την εποχή της πανδημίας για να στηρίξει όπως λέει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και για την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα για εκείνους που έχουν πληγεί εξ αιτίας του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές στο φυσικό αέριο.

Παράλληλα συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη «τρέχουν» και τα ψηφοδέλτια στους νομούς που παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα και τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι την προκήρυξη των εκλογών. Σε ότι αφορά τους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος, αυτούς τους χειρίζεται αποκλειστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: https://www.cnn.gr

Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2023 | 12:57 pm


“Δροσερό” Ξάνθης: Μια “καυτή” κοινωνία…


*Γράφει ο Παναγιώτης Πεντζουρίδης, Δημοσιογράφος, Γενικός Διευθυντής του Θρακικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η εγκληματικότητα στον οικισμό των Ρομά στην Ξάνθη, που φέρει την χαρακτηριστική ονομασία “Δροσερό”, δεν είναι ένα καινούριο φαινόμενο.

Θα τολμούσα να πω, ότι είναι η μόνιμη “πληγή” στην κοινωνία της Ξάνθης. Μία κοινωνία, της οποίας η κουλτούρα είναι συγκεκριμένη, παραβατική, οικειοθελώς περιθωριοποιημένη, συντηρείται δε η κατάσταση αυτή απο τους εκάστοτε δημοτικούς και πολιτικούς παράγοντες, διότι έτσι εξασφαλίζεται μία πολύ καλή “δεξαμενή” ψήφων, που βεβαίως δίδει την στήριξή της με συγκεκριμένα ανταλλάγματα.

Τα Σωφρονιστικά Καταστήματα, είναι γεμάτα απο τη συγκεκριμένη κάστα ανθρώπων, με “καταγωγή” τις περισσότερες φορές το Δροσερό Ξάνθης.

Ναρκωτικά, όπλα, βιασμοί, ληστείες, κλοπές, δολοφονίες, σχηματίζουν την εικόνα αυτής της “κοινωνίας”, της ιδιαίτερης “κοινωνίας”, για την οποία έχουν γίνει πολλές προσπάθειες κοινωνικής επανένταξης, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, εκτός “φωτεινών εξαιρέσεων”, με νέους που κατάφεραν να φύγουν απο τα πλοκάμια της εσωτερικής μαφίας που μαίνεται στην περιοχή.

Η Ελληνική Αστυνομία, που κατά το λογικόν, θα έπρεπε να διαθέτει εκεί αστυνομικό σταθμό προκειμένου να έχει ισχυρή αποτρεπτική παρουσία, πολλές φορές, ενώ πράττει το αρχικό της καθήκον, κατόπιν άνωθεν πιέσεων, αφήνει ελεύθερους τους παραβατικούς Δροσερίτες.

Ηλικίες; Εδώ είναι το τραγικό: Απο τα 8 χρόνια της παιδικής ζωής μέχρι και τα πρώτα χρόνια της τρίτης ηλικίας!!! Μία ζωή δηλαδή, γεμάτη επεισόδια, παραβάσεις, ζητιανιά, κλοπές, ληστείες, αγοροπωλησίες ανθρωπίνων ζωών, ήθη και έθιμα που δεν συναντάς στον πολιτισμό των πραγματικών Ρομά.

Είναι όμως οι αθίγγανοι του Δροσερού πραγματικοί Ρομά; Ιδού η απορία και το ερώτημα, που δεν τολμούν να απαντήσουν όσοι είναι υπεύθυνοι να το πράξουν.

Αν όμως δεν αφορά κανέναν τι καταγωγής είναι αυτοί οι άνθρωποι εκεί, εκείνο που σίγουρα αφορά πρωτίστως την κοινωνία της Ξάνθης, την ευρύτερη περιοχή της Αν. Μακεδονίας και Θράκης αλλά και άλλες πόλεις όπου συχνά – πυκνά μετακινούνται οι συγκεκριμένοι, είναι η εγκληματικότητα, το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων, που χάνουν περιουσίες, χάνουν τον ύπνο τους, δεν τολμούν να αντιπαρατεθούν μαζί τους, γιατί μία βεντέτα με τους αθίγγανους του Δροσερού, μπορεί να έχει οδυνηρές συνέπειες…

Γενικώς, υπάρχει μία περίεργη ανοχή, τόσο απο την Δικαστική όσο και απο την Εκτελεστική Εξουσία, πολύ περισσότερο όμως υπάρχει μία άτυπη “κάλυψη” της ανομίας απο τη Δημοτική Αρχή, που επιζητά διακαώς να έχει κοντά της, τις…σίγουρες ψήφους των Δρσεριτών! Χωρίς κανένας εξ’ αυτών να νοιάζεται για την ασφάλεια των δημοτών του, την ασφάλεια των παιδιών που γίνονται βορά στις παραβατικές συνήθειες των νεαρών Δροσεριτών, στη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, στις άπειρες απόπειρες βιασμών εις βάρος γυναικών νεαρών και όχι μόνο…

Αυτή η ανοχή, η εγκληματική ανοχή, απέναντι στην “καυτή” κοινωνία του Δροσερού, είναι η αιτία του κακού!

Υπάρχει όμως λύση;

Βεβαίως και υπάρχει και τη γνωρίζουν οι εκάστοτε υπεύθυνοι, χωρίς ωστόσο να τολμούν να την εφαρμόσουν.

Αποκοπή της συμμετοχής του συγκεκριμένου οικισμού απο τις Δημοτικές Εκλογές. Ίδρυση Δημοτικής Κοινότητας με εκλεγμένο Πάρεδρο που αυτός θα μετέχει με ψήφο στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης και έτσι δεν θα υπάρχει αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, όπως συμβαίνει μέχρι και σήμερα.

Ίδρυση Αστυνομικού Σταθμού, με 24ωρη βάρδια και ισχυρή εκπροσώπηση, προκειμένου να επιτυγχάνεται η καλύτερη αστυνόμευση της τήρησης της νομιμότητας στο μέγιστο βαθμό.

Πολεοδομική τακτοποίηση του οικισμού και επιβολή μέτρων οικιστικού ρυθμιστικού για την πάταξη της άναρχης δόμησης και παύση της οικονομικής αιμορραγίας του Δήμου εις βάρος των υπολοίπων πολιτών.

‘Ιδρυση Δημοτικού Κέντρου Υγείας, πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με την εποπτεία του Δήμου και της 4ης ΔΥΠΕ, προκειμένου να αποσυμφορεθεί το Γενικό Νοσοκομείο αλλά και οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Θα μπορούσα να γράφω ώρες και σελίδες ολόκληρες για το τι μπορεί να γίνει σε αυτόν τον οικισμό, αλλά δεν είναι του παρόντος. 

Εξέθεσα την άποψή μου, η οποία είναι τεκμηριωμένη απο κάθε άποψη, ενδεικτικά και θεωρώ ότι όποιος έχει το σθένος και τη θέληση να βάλλει τέλος στην ασυδοσία, θα καταφέρει να φέρει και την ισορροπία στον κοινωνικό ιστό της Ξάνθης.

Μια Ξάνθη, που ζει εδώ και δεκαετίες με τον εφιάλτη που λέγεται “Δροσερό”, μια Ξάνθη που άλλα ψηφίζει και άλλα βλέπει να εκλέγονται, μία Ξάνθη που αναζητά την ασφάλεια, την ευημερία και όχι επικίνδυνους θύλακες που κάποιοι συντηρούν για ίδιον όφελος, εκλογικό – πολιτικό αλλά και οικονομικό!

Επιτέλους, ας μιλήσουμε ανοιχτά και ας πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω απο… φιλεύσπλαχνες αναλύσεις περί… “κοινωνικής απομόνωσης”, όταν η απομόνωση αυτων των ανθρώπων και η εύκολη διαχείρισή τους, φέρνει πολύ καλά εισπρακτικά αποτελέσματα για τους… “λάτρεις” των κουλτουριάρικων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, είτε αυτά γίνονται απο το Δήμο, είτε την Περιφέρεια, είτε το ΥΠΕΞ, είτε τις ΜΚΟ, είτε… είτε… είτε
Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2023 | 12:30 pm


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απο το Δημαρχείο αυτη τη στιγμή απο Ρομα που συζητόυν με τους Αντιδημάρχους Φανουράκη, Σουά και Λεβέντ


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν πριν λίγη ώρα Ρομά κάτοικοι του οικισμού Δροσερό έξω από το Δημαρχείο Ξάνθης. Οι Ρομά εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την κατάσταση που επικρατεί στον οικισμό με αποκορύφωμα τον φόνο της Κυριακής και ζητούν τόσο την παραδειγματική τιμωρία  των ενόχων από την Ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά και την απομάκρυνση της οικογένειας του δολοφόνου από τον οικισμό.

Περιμετρικά από τις σκάλες του Δημαρχείου Ξάνθης, άμεσα βρέθηκε μια διμοιρία ΜΑΤ, προληπτικά, χωρίς να χρειαστεί κάποια παρέμβαση.Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2023 | 12:25 pm


Θράκη - Ειδήσεις και Νέα

Η Θράκη στο "Αλάτι της Γης" - Η ΓΝΩΜΗ

Η Θράκη στο "Αλάτι της Γης"  Η ΓΝΩΜΗ

Δημοσιεύθηκε στις 11 January 2023 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες σε Θράκη

Φιλικοί ιστότοποι: