Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα    >    Ειδήσεις & Νέα

Reporter.gr

Η έκθεση για την απασχόληση έφερε «ράλι» στη Wall Street

Η έκθεση για την απασχόληση έφερε «ράλι» στη Wall Street

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η Wall Street τη συνεδρίαση της Παρασκευής (3/5), καθώς η έκθεση για την απασχόληση επανέφερε τις ελπίδες για μια μείωση των επιτοκίων σύντομα.

Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,18% στις 38.675,81 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 1,26% στις 5.128,10 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite έκανε άλμα 1,99% στις 16.156,33 μονάδες. Για την εβδομάδα, ο Dow Jones έχει σημειώσει άνοδο 1,1%, ο S&P 500 έχει κερδίσει 0,5% και ο Nasdaq Composite 1,4%.

Η έκθεση της Παρασκευής για τις μη γεωργικές μισθοδοσίες έδειξε ότι, τον Απρίλιο, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 175.000, κάτω από την εκτίμηση για 240.000 θέσεις. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,9%, έναντι 3,8% τον προηγούμενο μήνα. Η αύξηση των μισθών ήταν ήπια, κάτι που αποτελεί ένα ενθαρρυντικό σημάδι για τον πληθωρισμό.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν φαίνεται να έχουν περιορίσει τους φόβους των επενδυτών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, επαναφέροντας τις ελπίδες για μια μείωση των επιτοκίων από τη Fed σχετικά άμεσα. Αυτό είχε ως συνέπεια την υποχώρηση των αποδόσεων και ένα νέο μίνι ράλι για τις μετοχές. Με λίγα λόγια, τα «κακά» νέα για την αγορά εργασίας σηματοδοτούν πως η Fed πιθανότατα θα έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα επιτόκια μέσα στο έτος.

Μετά την ασθενέστερη του αναμενόμενου αύξηση της απασχόλησης και τη συγκρατημένη αύξηση των μισθών τον Απρίλιο, οι επενδυτές προσβλέπουν σε δύο μειώσεις των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους. 

Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν, με την απόδοση του 10ετούς να πέφτει κάτω από το 4,5%. Η κίνηση αυτή ευνόησε τις ευαίσθητες στις αποδόσεις μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις Nvidia και Advanced Micro Devices να σημειώνουν άνοδο 3,46% και 3,02% αντίστοιχα. Η Microsoft και η Meta Platforms κέρδισαν 2,22% και 2,35% αντίστοιχα, ενώ ο κλάδος της πληροφορικής του S&P 500 σημείωσε άνοδο 3%.

Στο ράλι της Παρασκευής συνέβαλαν, επίσης, τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου από τις εταιρείες του Dow. Η Apple ενισχύθηκε κατά 5,97%, αφού ανακοίνωσε την επαναγορά μετοχών ύψους $110 δισ. και τη βελτίωση των μεγεθών της. Η Amgen έκανε άλμα 11,8%, χάρη στην ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων κερδών και τις θετικές προοπτικές για ένα φάρμακο κατά της παχυσαρκίας της εταιρείας. 

Πτώση 7% για το πετρέλαιο σε επίπεδο εβδομάδας

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν, καταγράφοντας, παράλληλα, την πιο απότομη εβδομαδιαία πτώση τους εδώ και τρεις μήνες.

Το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουνίου για το WTI έχασε 1,06% και έκλεισε στα 78,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουλίου για το Brent υποχώρησε κατά 0,85%, στα 82,96 δολάρια το βαρέλι.

Σε επίπεδο εβδομάδας, τόσο το WTI όσο και το Brent κατέγραψαν απώλειες, καθώς κυριάρχησαν οι ανησυχίες πως τα υψηλά επιτόκια θα περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Έτσι, το Brent κατέγραψε εβδομαδιαία πτώση άνω του 7%, ενώ το WTI είδε απώλειες της τάξης του 6,8%.

#nyse #Wall_Street #Άνοδος #ραλι #Απασχόληση

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 11:18 pm


Μειώνεται ο αριθμός των χορηγούμενων αδειών για ανάβαση στο Έβερεστ

Μειώνεται ο αριθμός των χορηγούμενων αδειών για ανάβαση στο Έβερεστ

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Νεπάλ έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να μειώσει τον αριθμό των αδειών που χορηγούνται για την ανάβαση στο Έβερεστ και σε άλλες κορυφές των Ιμαλαΐων, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το δικαστήριο διέταξε να περιοριστεί ο αριθμός των ορειβατών» στο πιο ψηλό βουνό του κόσμου, που έχει υψόμετρο 8.850 μέτρων, είπε ο Ντεεπάκ Μπικράμ Μίσρα. Το Νεπάλ, προς το παρόν χορηγεί άδειες σε όσους θέλουν να ανέβουν στο Έβερεστ με αντίτιμο $11.000. Πέρυσι χορηγήθηκαν 478 άδειες, αριθμός ρεκόρ.

Σύμφωνα με την περίληψη της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πρέπει να καθοριστεί ένας μέγιστος αριθμός αδειών, ο οποίος θα πρέπει να τηρείται. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Νεπάλ εκδόθηκε στα τέλη Απριλίου και η περίληψη δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα.

Ο δικηγόρος Ντεεπάκ Μπικράμ Μίσρα εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι με την απόφαση αυτή το Δικαστήριο ανταποκρίθηκε στις ανησυχίες του πληθυσμού σε σχέση με την προστασία της φύσης στο Νεπάλ, όπου βρίσκονται οκτώ από τις δέκα υψηλότερες κορυφές του πλανήτη. Εκτός από τη μείωση του αριθμού των ορειβατών, το δικαστήριο συνέστησε τη λήψη «μέτρων για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος» στις ορεινές περιοχές.

#Νεπάλ #Ανώτατο_Δικαστήριο #ΑΔΕΙΕΣ #ΑΝΑΒΑΣΗ #ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ #ΕΒΕΡΕΣΤ #ΜΕΙΩΣΗ

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 10:54 pm


Η Χαμάς έχει μία εβδομάδα για να δεχτεί την εκεχειρία

Η Χαμάς έχει μία εβδομάδα για να δεχτεί την εκεχειρία

Mία εβδομάδα διορία για την αποδοχή του σχεδίου κατάπαυσης πυρός δίνει το Ισραήλ στην Χαμάς, σύμφωνα με την WSJ, η οποία επικαλείται Αιγύπτιους αξιωματούχους. Σε αντίθετη περίπτωση, το Ισραήλ θα ξεκινήσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.

Πιο συγκεκριμένα, αν και το δημοσίευμα δεν διευκρινίζει το πότε δόθηκε το τελεσίγραφο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν πως σχετικές συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο σαββατοκύριακο, υπολογίζεται πως το χρονικό περιθώριο που έχει η Χαμάς στη διάθεσή της είναι μια εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος πιστεύεται ότι κρύβεται σε τούνελ και λαμβάνει όλες τις τελικές αποφάσεις, δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη, επιδιώκοντας να κερδίσει χρόνο και να ενδεχομένως, καλύτερους όρους στη συμφωνία εκεχειρίας.

«Ο Σινουάρ αναμένεται να απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία που δεν περιλαμβάνει μια αξιόπιστη πορεία για τον τερματισμό του πολέμου», προβλέπου νοι αξιωματούχοι, τονίζοντας πως η Χαμάς «βλέπει» ασαφείς λεπτομέρειες στην πρόταση και έτσι δείχνει αμφισβήτηση. Από την πλευρά των Αράβων διαμεσολαβητών εκτιμάται ότι «ο Σινουάρ πιστεύει πως έχει ήδη κερδίσει τον πόλεμο, είτε επιβιώσει είτε όχι, ανοίγοντας τα μάτια του κόσμου για τα δεινά των Παλαιστινίων και φέρνοντας τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας στο προσκήνιο των παγκόσμιων υποθέσεων».

#Ισραήλ #Χαμάς #εκεχειρία #πόλεμος #τελεσίγραφο #WSJ

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 10:29 pm


Γεωργιάδης: Απάντηση σε δημοσίευμα που καταγγέλλει «υπερεργασία» στα Νοσοκομεία Παίδων

Γεωργιάδης: Απάντηση σε δημοσίευμα που καταγγέλλει «υπερεργασία» στα Νοσοκομεία Παίδων

Με ένα εκτενές tweet, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης απαντά στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» με τίτλο: «Βάρδιες τρόμου στα νοσοκομεία Παίδων».

Ο υπουργός Υγείας επισημαίνει πως η αλήθεια - απάντηση στο δημοσίευμα είναι η εξής:

«Στο Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου μας προβλέπονται έντεκα (11) οργανικές θέσεις, καλυμμένες είναι οι εννέα (9), ενώ στο ιατρικό δυναμικό του τμήματος ανήκει και μία (1) ειδικευμένη ιατρός κλάδου Ε.Σ.Υ. που υπηρετεί σε προσωποπαγή θέση, με παράταση της θητείας της μέχρι και 31.12.2025, δηλαδή συνολικά υπηρετούν δέκα (10). Με την με αρ. πρωτ.: 4911/05.03.2024 απόφαση - προκήρυξη έχουν δεσμευτεί τρεις (3) θέσεις. Συγκεκριμένα, έχουν προκηρυχθεί μία (1) θέση Επιμελητή Α΄ και δύο (2) Επιμελητών Β΄. Μεταξύ των προκηρυγμένων είναι και η θέση της Προσωρινής Προϊσταμένης του τμήματος, που υπηρετεί με παράταση της θητείας της και αναμένεται μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αποχώρησής της από τον φορέα μας.

Στις 17.05.2024 (ημερομηνία μέχρι την οποία έχει δικαίωμα ανάκλησης της αίτησής της η ιατρός) θα κενωθεί και μια (1) θέση Διευθύντριας του τμήματος, η οποία στις 18.04.2024 υπέβαλε αίτηση παραίτησης λόγω συνταξιοδότησης και ήδη λαμβάνει τις οφειλόμενες άδειες της, όπου και θα κινηθεί η διαδικασία προκήρυξης της θέσης.

Επίσης, επί του παρόντος, στο σύνολο των υπηρετούντων ιατρών ειδικότητας αναισθησιολογίας συμπεριλαμβάνεται ένας ιατρός αναισθησιολόγος που υπηρετεί στο νοσοκομείο με αρχική μετακίνηση από το Γ.Ν. ΚΟΡΙΝΘΟΥ έως 13.05.2024, η οποία παρατάθηκε έως και την 30.06.2024 δυνάμει των διατάξεων του άρ. 50 του Ν.5102/2024.

Επιπλέον, το Τμήμα έχει ενισχυθεί με τους εξής:

  1. έχει ήδη μετακινηθεί, από 01.05.2024, μια επικουρική ιατρός από το Γ.Ν.Π.Α. «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» για την κάλυψη αναγκών του τμήματος και έως την ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης για τις ανωτέρω θέσεις που προκηρύχθηκαν.
  2. πραγματοποιούν, από 09.02.2024 και για 3 μήνες, τρεις (3) ιατροί του Γ.Ν.Π. Πεντέλης μία εφημερία τον μήνα εκαστος και από 09.05.2024 και για 3 μήνες, οι τρεις (3) ιατροί του Γ.Ν.Π. Πεντέλης θα πραγματοποιούν δύο εφημερίες έκαστος τον μήνα, πλην του μηνός Μαΐου, που θα πραγματοποιήσουν 4 εφημερίες συνολικά.
  3. αναμένεται η κοινή απόφαση Διοικητών 1ης και 2ης Υ.ΠΕ. προσωρινής μετακίνησης ενός ιατρού αναισθησιολόγου από το Γ.Ν. Τζάνειο, για διάστημα ενός μηνός.

Κοινώς, και η ΥΠΕ και η Διοίκηση του Νοσοκομείου έχουν κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την ομαλή του λειτουργία».

{https://twitter.com/AdonisGeorgiadi/status/1786316287565553882}

Το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών κάνει λόγο για «Παράνομη και επικίνδυνη υπερεργασία», την οποία καταγγέλλουν οι αναισθησιολόγοι. Μιλά για συνεχή εργασία 15 και 20 ωρών μέσα στα χειρουργεία και για επώνυμες καταγγελίες των υγειονομικών στην εφημερίδα, για «όργιο παράνομων εντολών και απειλών στους γιατρούς των τριών παιδιατρικών νοσοκομείων της 1ης ΥΠΕ». Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι υγειονομικοί των νοσοκομείων Παίδων κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου, το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης (2/5), «για υπερεφημέρευση, πέραν των ορίων που ορίζει η νομοθεσία και παράνομες μετακινήσεις, πρακτικές άκρως επικίνδυνες για τους μικρούς ασθενείς και για τους γιατρούς».

#Άδωνις_Γεωργιάδης #ΥΠΟΥΡΓΟΣ_ΥΓΕΙΑΣ #ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ_ΠΑΙΔΩΝ #γιατροί #εφημερίες #προσωπικό #απάντηση #Εφημερίδα_των_Συντακτών

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 10:04 pm


Ρωσία: Η Δύση διεξάγει υβριδικό πόλεμο εναντίον μας

Ρωσία: Η Δύση διεξάγει υβριδικό πόλεμο εναντίον μας

Οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντέβιντ Κάμερον ισοδυναμούν με παραδοχή ότι η Δύση διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ρωσίας χρησιμοποιώντας «ουκρανικά χέρια», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.

Ο Κάμερον, την Πέμπτη (2/5), είπε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα όπλα που της παρέχει το Λονδίνο για να πλήττει στόχους εντός της Ρωσίας και ότι επαφίεται στο Κίεβο να αποφασίσει εάν θα το πράξει.

«Τα λόγια του Κάμερον είναι περαιτέρω απόδειξη του υβριδικού πολέμου που διεξάγει η Δύση εναντίον της χώρας μας. Η Ρωσία απαντά σε αυτό και θα συνεχίσει να απαντά», είπε η Ζαχάροβα. Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ προειδοποίησε επίσης ότι η Ρωσία θα αντιδράσει σε οποιοδήποτε ουκρανικό πλήγμα υποστηριζόμενο από τη Δύση, εναντίον της γέφυρας της Κριμαίας ή στην ίδια την Κριμαία

«Θέλω να προειδοποιήσω την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες ότι οποιεσδήποτε επιθετικές ενέργειες εναντίον της Κριμαίας όχι μόνο είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, αλλά, επίσης, θα αντιμετωπιστούν με ένα καταστροφικό πλήγμα, ως απάντηση».

Η Ζαχάροβα τόνισε ότι η Ρωσία θα ανταποδώσει και σε μια πιθανή κίνηση της Δανίας να περιορίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα των ρωσικών πλοίων στα στενά της Βαλτικής, καθώς κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια.

Επανέλαβε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει «σοβαρές» προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου, που θα βασίζονται στην «πραγματικότητα», εφόσον η Ουκρανία δεσμευτεί να παραμείνει στρατιωτικά ουδέτερη στο μέλλον. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι ίδιες με εκείνες που έχουν ήδη απορριφθεί από το Κίεβο, στο παρελθόν.

#Ρωσία #ΖΑΧΑΡΟΒΑ #πόλεμος #Ουκρανία #Δύση

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 9:46 pm


Πάσχα 2024: Από τις μεγαλύτερες εξόδους εκδρομέων των τελευταίων ετών

Πάσχα 2024: Από τις μεγαλύτερες εξόδους εκδρομέων των τελευταίων ετών

Ομαλοποιήθηκε η κίνηση στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, όπου από το πρωί μέχρι και το απόγευμα, ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, καθώς αναχώρησε από την Αττική για την Περιφέρεια το τελευταίο μεγάλο «κύμα» εκδρομέων του Πάσχα.

Ειδικότερα, με χαμηλές ταχύτητες κινούνταν τα οχήματα από τα διόδια Ελευσίνας έως τον ισθμό της Κορίνθου. 

Παράλληλα, μεγάλες καθυστερήσεις σημειώθηκαν στην Αττική Οδό, από τον κόμβο της Κηφισίας και της Μεταμόρφωσης έως την έξοδο της Ελευσίνας, αλλά και στη λεωφόρο Αθηνών, από το Χαϊδάρι μέχρι τον Ασπρόπυργο.

Πολύ καλύτερη ήταν η εικόνα στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, όπου τα οχήματα κινούνταν με σταθερή ροή, ενώ κατά διαστήματα υπήρχαν μικρές καθυστερήσεις στα διόδια Αφιδνών.

Μία από τις μεγαλύτερες εξόδους εκδρομέων των τελευταίων ετών 

Αρκετοί ήταν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου που, όπως φαίνεται, αποφάσισαν να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα στην Περιφέρεια, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, η φετινή έξοδος ήταν μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών και η μεγαλύτερη από το 2022, που ήταν το πρώτο Πάσχα χωρίς περιορισμούς μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Φέτος, από τη Μεγάλη Δευτέρα έως τις 6 το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, 329.684 οχήματα πέρασαν τα διόδια προς Κόρινθο και προς Λαμία. Το αντίστοιχο διάστημα πέρσι είχαν φύγει από την Αττική 309.998 οχήματα, ενώ το 2022 είχαν φύγει 291.141 οχήματα.

Τέλος, μόνο σήμερα από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, έφυγαν από την Αττική 95.526 οχήματα και συγκεκριμένα, 55.869 από την Αθηνών-Κορίνθου και 39.666 από την Αθηνών Λαμίας.

#Πάσχα #ΕΚΔΡΟΜΕΙΣ #έξοδος #διακοπες

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 9:25 pm


Ερντογάν: Διακόπτουμε εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ με στόχο εκεχειρία

Ερντογάν: Διακόπτουμε εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ με στόχο εκεχειρία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η αναστολή των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ έχει στόχο να «αναγκάσει» τη χώρα αυτή να δεχθεί μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

«Λάβαμε ορισμένα μέτρα για να αναγκάσουμε το Ισραήλ να δεχθεί μια εκεχειρία και να αυξήσει την ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται (στη Γάζα)», δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν ενώπιον επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη. «Θα παρακολουθούμε τις συνέπειες του μέτρου που λάβαμε σε συνεργασία με τους κύκλους των επιχειρηματιών μας», τόνισε.

Νωρίτερα, τη διακοπή των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ είχε επιβεβαιώσει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ.

#Ερντογάν #ΤΟΥΡΚΙΑ #Ισραήλ #εμπορικές_σχέσεις #εκεχειρία

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 9:04 pm


Στο Κάιρο ο διευθυντής της CIA, στο επίκεντρο η Γάζα

Στο Κάιρο ο διευθυντής της CIA, στο επίκεντρο η Γάζα

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) Ουίλιαμ Μπερνς έφτασε, την Παρασκευή (3/5) στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, για συναντήσεις που θα εστιάσουν στη σύγκρουση στη Γάζα.

Η Αίγυπτος, μαζί με το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρωτοστατεί στις προσπάθειες διαμεσολάβησης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία για εκεχειρία, αλλά και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

#CIA #ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ_CIA #Κάιρο #Αίγυπτος #Γάζα #Ισραήλ

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 8:45 pm


Ιταλία: Δίωξη κατά της υπουργού Τουρισμού για απάτη με επιδόματα

Ιταλία: Δίωξη κατά της υπουργού Τουρισμού για απάτη με επιδόματα

Η υπουργός Τουρισμού της Ιταλίας Ντανιέλα Σαντανκέ κατηγορείται για απάτη με επιδόματα απασχόλησης, προκαλώντας πλήγμα στην κυβέρνηση της συντηρητικής δεξιάς πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, οι εισαγγελείς στο Μιλάνο ζητούν τη δίκη της Σαντανκέ, των εταιρειών της και απροσδιόριστου αριθμού άλλων προσώπων. Οι κατηγορίες αφορούν απάτη σε βάρος του εθνικού οργανισμού κοινωνικής ασφάλισης της Ιταλίας, INPS, σε μια υπόθεση που αναφέρεται ότι αφορά 13 υπαλλήλους.

Η Ιταλίδα υπουργός, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA, έχει αρνηθεί τις κατηγορίες στο παρελθόν.

Η Σαντανκέ προέρχεται πολιτικά από τη «μήτρα» της ιταλικής Ακροδεξιάς, την Εθνική Συμμαχία του Τζιανφράνκο Φίνι, και από το 2017 ανήκει στο συντηρητικό δεξιό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας» της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.

#Ιταλία #υπουργός_Τουρισμού #δίωξη #Απάτη #επιδόματα

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 8:26 pm


Άστατος ο καιρός το Μεγάλο Σάββατο- Ηλιοφάνεια το Πάσχα

Άστατος ο καιρός το Μεγάλο Σάββατο- Ηλιοφάνεια το Πάσχα

Άστατος καιρός αναμένεται να επικρατήσει κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Σαββάτου (04/05) στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ειδικότερα, από την αρχή της ημέρας τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν κατά τόπους στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και σε νησιωτικά τμήματα του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, ενώ προοδευτικά θα επηρεαστούν πολλές περιοχές της χώρας. Εντονότερα θα είναι τα φαινόμενα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Παράλληλα, στα ηπειρωτικά είναι πιθανό να εκδηλωθούν παροδικές χαλαζοπτώσεις. Μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο.

Σε ό,τι αφορά τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, ενώ στην Αθήνα είναι πιθανό να εκδηλωθεί πρόσκαιρη βροχή ή καταιγίδα μετά το μεσημέρι.

Την Κυριακή του Πάσχα αναμένεται αρκετή ηλιοφάνεια, με λίγες βροχές από το πρωί σε Αιγαίο, Εύβοια και Κρήτη και το μεσημέρι στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο με εξασθένηση και η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 25 βαθμούς.

#ΚΑΙΡΟΣ #Μεγάλο_Σάββατο #Πάσχα #Κυριακή_του_Πάσχα

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 8:05 pm


Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ ως την Τετάρτη του Πάσχα

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ ως την Τετάρτη του Πάσχα

Διαφοροποιημένα είναι τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς έως και την Τετάρτη του Πάσχα. Όπως κάθε χρόνο, τα μέσα θα ολοκληρώσουν τα δρομολόγιά τους πριν τις 23:00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, ενώ για το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής δεν ισχύει η παράταση του ωραρίου λειτουργίας, με τα μέσα να κυκλοφορούν ως τα μεσάνυχτα.

Δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ

Μ. Παρασκευή 03 Μαΐου: Για όλα τα οχήματα θα εφαρμοστεί πρόγραμμα «Σαββάτου».

Μ. Σάββατο 04 Μαΐου: Όλα τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται νωρίτερα ώστε να βρίσκονται στα αμαξοστάσια στις 23:00 το βράδυ.

Κυριακή του Πάσχα 05 Μαΐου: Για όλα τα οχήματα θα εφαρμοστεί πρόγραμμα «Κυριακής & Αργιών»

Δευτέρα του Πάσχα 06 Μαΐου: Για όλα τα οχήματα θα εφαρμοστεί πρόγραμμα «Κυριακής & Αργιών»

Τρίτη του Πάσχα 07 Μαΐου: Για όλα τα οχήματα θα εφαρμοστεί πρόγραμμα «Κυριακής & Αργιών»

Τετάρτη του Πάσχα 08 Μαΐου: Για όλα τα οχήματα θα εφαρμοστεί πρόγραμμα «Σαββάτου».

Ανάλογα με την επιβατική κίνηση και εφόσον κριθεί αναγκαίο, για όλες τις ημέρες του Πάσχα, υπάρχει πρόβλεψη για ενίσχυση των γραμμών που εξυπηρετούν το Αεροδρόμιο, τους σταθμούς ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων, καθώς και το Λιμάνι του Πειραιά.

Δρομολόγια μέσων σταθερής τροχιάς

Για τις συχνότητες δρομολογίων των μέσων σταθερής τροχιάς στις Γραμμές 1, 2 & 3 του Μετρό, καθώς και στο Τραμ έως και την Τετάρτη του Πάσχα 08/05/2024, μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά από τον σύνδεσμο ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΜΕΤΡΟ & ΤΡΑΜ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (3-8 ΜΑΪΟΥ 2024).

Ειδικότερα, το βράδυ του Μ. Σαββάτου οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν ως εξής:

– Στη Γραμμή 1, από τον Πειραιά και την Κηφισιά και από Κηφισιά προς Πειραιά στις 22:20.

– Στη Γραμμή 2, από την Ανθούπολη στις 22:46 και από το Ελληνικό στις 22:43.

– Στη Γραμμή 3, από τη Δ. Πλακεντίας στις 22:42 και από το Δημοτικό Θέατρο στις 22:39.

– Από τον σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα» προς όλες τις κατευθύνσεις στις 23:00.

– Από το Αεροδρόμιο στις 22:22 και από το Δημοτικό Θέατρο προς Αεροδρόμιο στις 21:43.

– Στη Γραμμή 6 Τραμ, από την Πικροδάφνη στις 22:00 και από το Σύνταγμα στις 22:45.

– Στη Γραμμή 7 Τραμ, από το Καλαμάκι στις 22:07 και από την Αγία Τριάδα στις 22:43.

– Στις Γραμμές 6 & 7 Τραμ με ανταπόκριση στην Πικροδάφνη, από Σύνταγμα προς Καλαμάκι στις 22:30 και αντίστροφα στις 21:52 και από Αγία Τριάδα προς Σύνταγμα στις 21:28 και αντίστροφα στις 21:30.

#ΜΜΜ #μέσα_μαζικής_μεταφοράς #Πάσχα #αργίες #δρομολόγια #λειτουργία #Αθήνα

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 7:45 pm


Άνοδος στις Ευρωαγορές- Πτώση για τη Novo Nordisk

Άνοδος στις Ευρωαγορές- Πτώση για τη Novo Nordisk

Υψηλότερα έκλεισαν την Παρασκευή (3/5) τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ολοκληρώνοντας, μια αρνητική εβδομάδα με επίκεντρο τα εταιρικά κέρδη.

Ο Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο 0,44% στις 505,40 μονάδες, επεκτείνοντας τα πρωινά του κέρδη, μετά την έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Ο δείκτης είχε κλείσει χαμηλότερα τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, μετά από μια σειρά αποτελεσμάτων από τις μεγαλύτερες εταιρείες σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Για την εβδομάδα, σημείωσε απώλειες 0,94%

Όσον αφορά τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,54% στις 17.993,69 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,51% στις 8.213,49 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,54% στις 7.957,57 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,32% στις 33.629,21 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε πτώση 0,16% στις 10.854,70 μονάδες, ενώ ο πορτογαλικός PSI έχασε 0,25% στις 6.648,67 μονάδες.

«Αν και τα σημερινά στοιχεία ( σ.σ. από τις ΗΠΑ) είναι θετικά για τις αγορές, δεδομένης της ελπίδας για πιο άμεσες μειώσεις των επιτοκίων, είναι σχεδόν απίθανο να μετακινήσουν τη «βελόνα», αυτήν τη στιγμή, όσον αφορά τις σκέψεις της Fed για την πρώτη μείωση», ανέφερε ο Richard Carter, επικεφαλής ερευνητής της Quilter Cheviot.

Την Παρασκευή, ανακοίνωσα αποτελέσματα κάποιες σημαντικές γαλλικές τράπεζες. Η Société Générale ανακοίνωσε μικρότερη από την αναμενόμενη μείωση των κερδών για το πρώτο τρίμηνο, ενώ η Crédit Agricole είδε άλμα στα καθαρά κέρδη. Και οι δύο μετοχές ήταν μεταξύ των κορυφαίων επιδόσεων στις πρωινές συναλλαγές, ενώ έκλεισαν με απώλειες 5,18% και κέρδη 1,06% αντίστοιχα. Η μετοχή της Novo Nordisk, η οποία ανακοίνωσε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, υποχώρησε κατά 1,11%.

Στο μέτωπο των στοιχείων, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το λιανικό εμπόριο κατέγραψε έναν αδύναμο Απρίλιο εν μέσω βροχερού καιρού, ενώ στην Τουρκία, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε σχεδόν στο 70%.

Αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιήθηκε, επίσης, η τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη νομισματική πολιτική. Τα επιτόκια παρέμειναν σταθερά, με τον πρόεδρο Jerome Powell να τονίζει πως είναι «απίθανο» να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #ευρωπαϊκά_χρηματιστήρια_ #Άνοδος

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 7:26 pm


Δένδιας: Πάσχα στο Καστελόριζο– Οφείλουμε να προστατεύουμε τα σύνορά μας

Δένδιας: Πάσχα στο Καστελόριζο– Οφείλουμε να προστατεύουμε τα σύνορά μας

Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας συνοδευόμενος από τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ & ΓΕΣ, επισκέφθηκε νησίδες και νησιά του Αν. Αιγαίου.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε σε νευραλγικές στρατιωτικές φρουρές του Αρχιπελάγους, σε Κω, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Καλόλιμνο, ενώ στη συνέχεια μετέβη στην Πάτμο, την Ψέριμο, τους Λειψούς. Συνομίλησε με τοπικούς παράγοντες, κατοίκους των ακριτικών νησιών και μέλη της Εθνοφυλακής. Με κοινή υπουργική απόφαση 3 οπλίτες θητείας, πτυχιούχοι ιατρικής τοποθετήθηκαν στα Περιφερειακά Ιατρεία Φολεγάνδρου, Σύμης και Ανάφης με σκοπό την υγειονομική κάλυψη κενών ιατρικών θέσεων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί το Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου και μεθαύριο, Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης. Ο κ. Δένδιας θα επισκεφθεί φυλάκια της περιοχής ευθύνης της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη.

Θα παραστεί στην Ακολουθία της Αναστάσεως στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στο Καστελόριζο.

Την Κυριακή του Πάσχα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην πυραυλάκατο «Κρυσταλλίδης» στο λιμάνι της Μεγίστης, ενώ στη συνέχεια θα συμμετέχει με τους αξιωματικούς και τους οπλίτες σε πασχαλινό γεύμα στο στρατόπεδο της Διοίκησης Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) Μεγίστης.

#Δένδιας #Υπουργός_Άμυνας #Πάσχα #Καστελόριζο #Μεγίστη #σύνορα

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 7:04 pm


Χούθι: Θα χτυπήσουμε όσα πλοία είναι εντός της εμβέλειάς μας

Χούθι: Θα χτυπήσουμε όσα πλοία είναι εντός της εμβέλειάς μας

Οι Χούθι της Υεμένης θα χτυπήσουν οποιοδήποτε πλοίο κατευθύνεται προς τα λιμάνια του Ισραήλ, εφόσον είναι εντός της εμβέλειας των όπλων τους, είπε ο στρατιωτικός εκπρόσωπός της ομάδας ανταρτών, Γιαχία Σαρέα, σε ομιλία του.

«Θα βάζουμε στο στόχαστρο όποια πλοία κατευθύνονται σε ισραηλινά λιμάνια στη Μεσόγειο Θάλασσα, σε όποια περιοχή είμαστε ικανοί να φτάσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Σαρέα.

Οι Χούθι εξαπολύουν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, το στενό Μπαμπ αλ Μαντάμπ και τον Κόλπο του Άντεν από τον περασμένο Νοέμβριο, ως ένδειξη υποστήριξης στους Παλαιστίνιους της Γάζας. Λόγω των επιθέσεων, πολλές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αλλάξει τα δρομολόγια που ακολουθούν, εκτρέποντας τα πλοία τους γύρω από τη νότια Αφρική και ακολουθώντας μια πιο χρονοβόρα και ακριβότερη διαδρομή.

#Χούθι #Υεμένη #Ερυθρά_Θάλασσα #ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ_ΣΕ_ΠΛΟΙΑ #Ισραήλ #Χαμάς

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 6:45 pm


Κίνα: Πρόβλημα ο «ψεύτικος» χρυσός- Έξαρση στις απάτες

Κίνα: Πρόβλημα ο «ψεύτικος» χρυσός- Έξαρση στις απάτες

Το πρόσφατο ράλι του χρυσού προκάλεσε μια έξαρση στις πωλήσεις ράβδων στην Κίνα, αλλά μαζί με αυτήν ήρθε και μια έξαρση στις απάτες που αφορούν τον χρυσό.

Χιλιάδες άνθρωποι στην Κίνα έχουν εξαπατηθεί και αναγκάστηκαν να δώσουν χρήματα για να αγοράσουν, τελικά, «ψεύτικο χρυσό» -κατώτερο ή τεχνητό χρυσό- στην προσπάθειά τους να αγοράσουν τον επονομαζόμενο «χρυσό 999» στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Η καθαρότερη μορφή χρυσού αναφέρεται συνήθως ως χρυσός 999, επειδή έχει περιεκτικότητα 99,9%. Εναλλακτικά, αναφέρεται και ως χρυσός 24 καρατίων.

«Ο ψεύτικος χρυσός εξελίσσεται σε σημαντικό πρόβλημα στην Κίνα, καθώς όλο και περισσότεροι Κινέζοι επιθυμούν να τοποθετήσουν τις αποταμιεύσεις τους σε χρυσό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της China Market Research Group, Shaun Rein. Η Κίνα είναι ο κορυφαίος αγοραστής ράβδων χρυσού, αφού η χώρα, το 2023, ξεπέρασε την Ινδία στην αγορά χρυσών κοσμημάτων.

Οι Κινέζοι καταναλωτές αγόρασαν 603 τόνους χρυσών κοσμημάτων πέρυσι, ένα άλμα 10% από το 2022, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού. «Η ζήτηση για χρυσό σε συνδυασμό με τους μη εξοικειωμένους Κινέζους καταναλωτές και τους επενδυτές που δεν μπορούν να διακρίνουν μεταξύ του χρυσού 24 καρατίων και του χρυσού χαμηλότερης ποιότητας έχει δώσει λαβή στους απατεώνες», πρόσθεσε ο Rein.

#Κίνα #χρυσός #ΨΕΥΤΙΚΟΣ_ΧΡΥΣΟΣ #απάτες

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 6:26 pm


ifo: «Μέτριος» προορισμός η Γερμανία για την εγκατάσταση επιχείρησης

ifo: «Μέτριος» προορισμός η Γερμανία για την εγκατάσταση επιχείρησης

Σε μια διεθνή σύγκριση των επιχειρηματικών τοποθεσιών, καθηγητές οικονομικών έδωσαν στη Γερμανία βαθμό μόλις 3,4 (σε μια κλίμακα από το 1 έως το 6, όπου το 1 είναι η καλύτερη βαθμολογία). Αυτό προκύπτει από το τελευταίο πάνελ οικονομολόγων του Ινστιτούτου ifo. 

Βαθμό 3 έδωσε το 38% των ερωτηθέντων, το 20% έδωσε 2, το 17% 4 και το 20% 5. «Αυτό το κακό αποτέλεσμα είναι αρκετά ανησυχητικό για τη Γερμανία ως βιομηχανικό έθνος», λέει ο Niklas Potrafke, διευθυντής του ifo Center for Public Finance and Political Economy.

Οι ερωτηθέντες ανέφεραν τη γραφειοκρατία (87%), την τιμή της ενέργειας και τη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών (73%) και την έλλειψη ψηφιοποίησης (67%) ως τις κύριες αδυναμίες της Γερμανίας. Μεταξύ των δυνατών σημείων της, οι ειδικοί ανέφεραν τους πολιτικούς θεσμούς (67 τοις εκατό), την εκπαίδευση και την κατάρτιση των εργαζομένων στη Γερμανία (53 τοις εκατό), καθώς και την ασφάλεια και τους χαμηλούς γεωπολιτικούς κινδύνους (43 τοις εκατό).  

«Η βελτίωση της Γερμανίας ως τόπου εγκατάστασης επιχειρήσεων απαιτεί μεταρρυθμίσεις. Αυτές περιλαμβάνουν τη μείωση της γραφειοκρατίας, την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στις υποδομές και την ψηφιοποίηση, καθώς και την προσαρμογή της ηλικίας συνταξιοδότησης στο προσδόκιμο ζωής», αναφέρει ο Potrafke. 

Η έρευνα διεξήχθη από τις 16 έως τις 23 Απριλίου 2024, με τη συμμετοχή 180 καθηγητών οικονομικών επιστημών.

#Ifo #Ινστιτούτο_Ifo #Γερμανία #επιχείρηση #ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ_ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ #ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 6:05 pm


Ταχιάος: Η ασφάλεια προτεραιότητα του Υπουργείου Υποδομών

Ταχιάος: Η ασφάλεια προτεραιότητα του Υπουργείου Υποδομών

Τη σήραγγα Κοιλώματος της Εγνατίας Οδού, όπου το προηγούμενο βράδυ εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε διερχόμενο φορτηγό, επισκέφθηκε, νωρίς το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές Νίκος Ταχιάος, συνοδευόμενος από κλιμάκιο μηχανικών της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Κωνσταντίνο Κουτσούκο, το οποίο επιθεώρησε τον χώρο και στην συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη με την παρουσία του Διευθυντή Αστυνομίας Γρεβενών Κωνσταντίνου Ντίνα και του Διοικητή Τροχαίας Γρεβενών Κωνσταντίνου Αλμπάνογλου.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Νίκος Ταχιάος δήλωσε τα εξής:

«Η εκδήλωση μιας πυρκαγιάς σε φορτηγό όχημα στο εσωτερικό μίας σήραγγας μήκους 1 χιλιομέτρου της Εγνατίας Οδού, είναι ένα πολύ δύσκολο συμβάν και μάλιστα σε μία ημέρα αυξημένης κίνησης προς την κατεύθυνση του κλάδου που συνέβη το γεγονός, την ώρα που χιλιάδες συμπολιτών μας εκινούντο προς δημοφιλείς προορισμούς της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων. Χθες το βράδυ αποδείχθηκε πως η προσπάθεια που καταβάλλεται για τη διατήρηση των υψηλότερων επιπέδων ασφαλείας της Εγνατίας Οδού αποφέρει αποτελέσματα:

Οι χειριστές του Κέντρου Ελέγχου Κίνησης των Γρεβενών εντόπισαν αμέσως το συμβάν, το προβλεπόμενο σενάριο ενεργοποιήθηκε αμέσως, οι μπάρες έκλεισαν και η είσοδος της σήραγγας αποκλείσθηκε ώστε να μην εισέρχονται οχήματα και τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα αερισμού το οποίο απήγαγε αμέσως τον καπνό προς το εξωτερικό της σήραγγας. Επίσης, η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού υπήρξε, στο σύνολό της, άμεση: Η Αστυνομία επενέβη αμέσως, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατέφθασε από τα Γρεβενά και κατέσβεσε την φωτιά σε χρόνο ρεκόρ, κινητοποιήθηκε το ΕΚΑΒ και φυσικά ο πάροχος υπηρεσιών και συντήρησης της οδού προέβη στις επιβαλλόμενες ενέργειες απομάκρυνσης του φορτηγού και αποκατάστασης της κυκλοφορίας μέσω της μίας λωρίδας κυκλοφορίας. Σήμερα, από το ξημέρωμα ακόμη, με τα στελέχη της Εγνατίας οδού, διαπιστώσαμε την ακεραιότητα της υποδομής της σήραγγας και συμφωνήσαμε στην πλήρη απόδοση της σε λειτουργία.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι ενεπλάκησαν στην ευτυχή κατάληξη του συμβάντος: τα στελέχη και τους συνεργάτες της Εγνατία Οδός Α.Ε. και ακόμη περισσότερο την Αστυνομία και την Πυροσβεστική των Γρεβενών που επέδειξαν μοναδική ετοιμότητα και άψογο επαγγελματισμό.

Βεβαίως, το γεγονός αυτό στοίχισε σε πολλούς μετακινούμενους μία σημαντική καθυστέρηση και φυσικά μία κάποια ταλαιπωρία. Λυπούμαι πολύ γι’ αυτό, αλλά ήταν αναπόφευκτο. Θέλω να τους ευχαριστήσω για την συνεργασία και την κατανόησή τους.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν εύκολες εναλλακτικές της Εγνατίας οδού, σε αυτό το τμήμα της Πίνδου. Οι παράπλευροι δρόμοι είναι δύσβατοι ειδικά τη νύχτα και η περιπορεία μεγάλη. Αποφασίσαμε με την Εγνατία Οδός Α.Ε. και με την συνδρομή και έγκριση της Αστυνομίας, να εκπονήσουμε σενάρια άμεσης αμφιδρόμησης των διδύμων σηράγγων σε περίπτωση συμβάντος σε κάποια από αυτές. Δεν είναι όσο απλά ακούγονται. Απαιτούνται τεχνικές προσαρμογές των συστημάτων αερισμού των σηράγγων αλλά κυρίως η προσοχή, η πειθαρχία και η συνεργασία των χρηστών του δρόμου, που σε έκτακτα περιστατικά, αποδεικνύονται καθοριστικές.

Όλοι όσοι εργαζόμαστε στις οδικές υποδομές, το σύνολο των εμπλεκομένων υπηρεσιών του κρατικού τομέα αλλά και οι χρήστες του δικτύου πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας πως αυτό που προέχει όλων, είναι η ασφάλεια. Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αυτή είναι η προτεραιότητα μας».  

#Ταχιάος #υφυπουργός_Υποδομών_και_Μεταφορών #υπουργείο_Υποδομών #ΑΣΦΑΛΕΙΑ #Εγνατία_Οδός #φωτιά #επίσκεψη

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 5:46 pm


ΟΗΕ: Η εισβολή στη Ράφα μπορεί να φέρει σφαγή αμάχων

ΟΗΕ: Η εισβολή στη Ράφα μπορεί να φέρει σφαγή αμάχων

Μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων και θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα στις επιχειρήσεις αρωγής σε ολόκληρο τον θύλακα, προειδοποίησε σήμερα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), την ίδια ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωνε τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που ετοιμάζει.

Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη ότι θα προχωρήσει σε μια επιχείρηση εναντίον της Χαμάς στη Ράφα, όπου έχουν συγκεντρωθεί ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς σε άλλες περιοχές του θύλακα.

«Θα μπορούσε να γίνει σφαγή αμάχων και να πραγματοποιηθεί ένα απίστευτο πλήγμα στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σε όλη τη Λωρίδα», είπε ο Γενς Λάρκε, ο εκπρόσωπος της OCHA, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη. Το Ισραήλ έχει πει ότι θα διασφαλίσει την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων από τη Ράφα. 

Οι επιχειρήσεις αρωγής στη Ράφα περιλαμβάνουν ιατρικές κλίνες, αποθήκες γεμάτες με ανθρωπιστικές προμήθειες, σημεία διανομής τροφίμων και 50 κέντρα για παιδιά με οξύ υποσιτισμό, είπε ο Λάρκε. Το OCHA θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις αυτές, πρόσθεσε, ακόμη και στην περίπτωση εισβολής.

Στην ίδια συνέντευξη, στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είπε ότι είναι έτοιμο ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Ράφα, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ένα καινούργιο νοσοκομείο εκστρατείας. Ωστόσο, όπως τόνισε, αυτό δεν αρκεί για να αποτραπεί μια σημαντική αύξηση του αριθμού των θυμάτων.

#ΟΗΕ #Ισραήλ #Γάζα #ΡΑΦΑ #άμαχοι #πόλεμος

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 5:25 pm


Άνοδος στη Wall Street μετά τα στοιχεία για την απασχόληση

Άνοδος στη Wall Street μετά τα στοιχεία για την απασχόληση

Υψηλότερα κινείται στη σημερινή (3/5) συνεδρίαση η Wall Street, καθώς η έκθεση για την απασχόληση επανέφερε τις ελπίδες για μία σχετικά άμεση μείωση των επιτοκίων από τη Fed.

Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 1,28% στις 38.714,69 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 1,31% στις 5.130,36 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite καταγράφει άνοδο 2,14% στις 16.179,34 μονάδες. Μέχρι την Παρασκευή, ο Dow έχει σημειώσει πτώση 0,04% σε επίπεδο εβδομάδας, ο S&P 500 έχει καταγράψει απώλειες 0,7%, ενώ ο Nasdaq είχε απώλειες σχεδόν 0,6%. Η σημερινή άνοδος, ωστόσο, θα μπορούσε να φέρει τους τρεις δείκτες σε θετικό πρόσημο για την εβδομάδα.

Η μετοχή της Apple κερδίζει 6,49%, μετά την ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων τριμήνου, καθώς και την ανακοίνωση επαναγοράς μετοχών αξίας $110 δισ. Η Amgen ενισχύεται κατά 12,87%, χάρα στα υψηλότερα των αναμενόμενων κέρδη και θετικά στοιχεία σχετικά με μία θεραπεία κατά της παχυσαρκίας.

Η έκθεση της Παρασκευής για τις μη γεωργικές μισθοδοσίες έδειξε ότι, τον Απρίλιο, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 175.000, κάτω από την εκτίμηση για 240.000 θέσεις. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,9%, έναντι 3,8% τον προηγούμενο μήνα. Οι μισθοί ήταν, επίσης, ελαφρώς αυξημένοι, κάτι που αποτελεί ένα ενθαρρυντικό σημάδι για τον πληθωρισμό. Όπως τονίζουν αναλυτές, το γεγονός ότι η αύξηση των μισθών είναι ήπια βοηθά στη μείωση των ανησυχιών για την «αναζωπύρωση» του πληθωρισμού.

Μετά την ασθενέστερη του αναμενόμενου αύξηση της απασχόλησης και τη συγκρατημένη αύξηση των μισθών τον Απρίλιο, οι επενδυτές προσβλέπουν σε μια δεύτερη μείωση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους. Η πιθανότητα αυξήθηκε σε περίπου 72% το πρωί της Παρασκευής, ενώ ήταν μικρότερη από 50% την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με το FedWatch.

Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν, με την απόδοση του 10ετούς να πέφτει κάτω από το 4,5%. Μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη, ο πρόεδρος Jerome Powell δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει εάν το ποσοστό ανεργίας αυξυθεί. «Είμαστε επίσης προετοιμασμένοι να ανταποκριθούμε σε μια απροσδόκητη αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.

#nyse #Wall_Street #ΗΠΑ #Απασχόληση #Άνοδος

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 5:04 pm


Πρώτη στην Ελλάδα η Eurobank στη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας

Πρώτη στην Ελλάδα η Eurobank στη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας

Η Petrofin δημοσίευσε έκθεση για την τραπεζική χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, έχει καταγραφεί μία μικρή πτώση στα συνολικά δάνεια, στα 50,89 δισ. δολάρια στα τέλη του 2023 από 51,9 δισ. δολάρια στα τέλη του 2012. 

Η Eurobank, κατέχοντας το μεγαλύτερο ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, ύψους 4 δισ. δολαρίων βρίσκεται στη 2η θέση χρηματοδότησης της ελληνικής ναυτιλίας, παγκοσμίως, ενώ την 1η θέσει κατέχει η UBS (Credit Suisse). Ακολουθούν η Τράπεζα Πειραιώς με χαρτοφυλάκιο 3,7 δισ. δολαρίων, η Alpha Bank με 3,695 δισ. δολάρια και η Εθνική Τράπεζα με συνολικά δάνεια 3,33 δισ. δολαρίων. 

xrimatodotisi nautilias

Σημειώνεται ότι τα χαρτοφυλάκια δείχνουν τόσο τα εκκρεμή ναυτιλιακά δάνεια όσο και τα δάνεια που έχουν δεσμευτεί, αλλά δεν έχουν αναληφθεί. Τα δεσμευμένα αλλά μη αναληφθέντα δάνεια μπορούν να θεωρηθούν ως ένδειξη της δυναμικής δανειοδότησης πλοίων κάθε τράπεζας ή/και της έκτασης των εμπλοκής στη χρηματοδότηση νέων ναυπηγείων.

#ΝΑΥΤΙΛΙΑ #χρηματοδότηση #ΤΡΑΠΕΖΕΣ #δανεια #ελληνική_ναυτιλία #Εμπόριο

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 4:45 pm


ΗΠΑ: Απροσδόκητα μεγάλη επιβράδυνση των προσλήψεων τον Απρίλιο

ΗΠΑ: Απροσδόκητα μεγάλη επιβράδυνση των προσλήψεων τον Απρίλιο

Ισχυρή αποκλιμάκωση, που ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις, παρουσίασε ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, σε μία εξέλιξη που ενδεχομένως να ενισχύει την υπόθεση ότι οι προσπάθειες της Fed να αποτρέψει την «υπερθέρμανση» της οικονομίας σταδιακά αποδίδουν καρπούς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ η οικονομία της χώρας πρόσθεσε μόλις 175 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, ένας αριθμός εξαιρετικά μειωμένος από τις 315 χιλ. θέσεις του Μαρτίου, αλλά και από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών, που περίμεναν μεν σημαντική μείωση αλλά στα επίπεδα των 243 χιλ. θέσεων.

Την ίδια ώρα, ο ρυθμός ανεργίας που αναμενόταν ότι θα διατηρηθεί αμετάβλητος στο 3,8% ετησίως αυξήθηκε στο 3,9%, ενώ θετικά -όσον αφορά την πορεία των πληθωριστικών πιέσεων- ήταν και τα νέα από το μέτωπο των ωρομισθίων.

Συγκεκριμένα, το μέσο ωρομίσθιο στις ΗΠΑ, τον Απρίλιο, αυξήθηκε κατά 3,9% σε ετήσια βάση, επιβραδύνοντας από το 4,1% του Μαρτίου και χαμηλότερα της εκτίμησης για αύξηση κατά 4%, με την τάση να είναι ίδια και σε επίπεδο μήνα, καθώς η αύξηση περιορίστηκε στο +0,2% από το +0,3% της προηγούμενης μέτρησης.

Ενδεικτική είναι η πρώτη αντίδραση στις αγορές, όπου τα futures κινήθηκαν κατακόρυφα ανοδικά μετά την ανακοίνωση των στοιχείων και, αντίστοιχα, οι αποδόσεις των ομολόγων πήραν έντονα καθοδική τροχιά με το 10ετές ΗΠΑ να υποχωρεί κάτω και του 4,5%.

Τα futures και των τριών δεικτών της Wall Street καταγράφουν κέρδη άνω του 1% πλέον, για τον Dow Jones στο +1,3%, για τον S&P 500 στο +1,15% και για τον Nasdaq στο +1,6%.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ πέφτει στο 4,483%, ενώ το 2ετές βλέπει τη δική του να υποχωρεί στο 4,877%.

#ΗΠΑ #προσλήψεις #Ανεργία #θέσεις_εργασίας

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 4:28 pm


Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για το Πάσχα

Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για το Πάσχα

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είδε ποτέ τον αγώνα για τη μεταμόρφωση του κόσμου ως ασήμαντη υπόθεση, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο μήνυμά του για την Ανάσταση.

Σύμφωνα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στην ορθόδοξη αυτοσυνειδησία δεν υπάρχει χώρος για συνθηκολόγηση απέναντι στο κακό, για αδιαφορία περί της πορείας των ανθρωπίνων πραγμάτων, αντιθέτως η συμβολή στη μεταμόρφωση της ιστορίας έχει θεολογική βάση και υπαρξιακό έρεισμα και εκτυλίσσεται χωρίς τον κίνδυνο ταυτίσεως της Εκκλησίας με τον κόσμο.

«Η πίστις εις την Ανάστασιν είναι η βαθυτάτη και ακραιφνεστάτη έκφρασις της ελευθερίας μας ή μάλλον η γέννησις αυτής ως εκουσίας αποδοχής της υψίστης θείας δωρεάς της κατά χάριν θεώσεως» τονίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ολόκληρο το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη για το Πάσχα:

«Τιμιώτατοι αδελφοί Ιεράρχαι και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Ευδοκία και χάριτι του πανδώρου Θεού διατρέξαντες τον δόλιχον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και διελθόντες εν κατανύξει την Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου, ιδού, ευφραινόμεθα τη πανηγύρει της λαμπροφόρου Αναστάσεως Αυτού, δι' ης ελυτρώθημεν εκ της του 'Αδου τυραννίδος.

Η ένδοξος εκ νεκρών Έγερσις του Σωτήρος Χριστού είναι συνανάστασις σύμπαντος του γένους των βροτών και πρόγευσις της τελειώσεως των πάντων και της πληρώσεως της Θείας Οικονομίας εν τη επουρανίω Βασιλεία. Μετέχομεν εις το άφραστον μυστήριον της Αναστάσεως εν τη Εκκλησία, αγιαζόμενοι εν τοις ιεροίς αυτής μυστηρίοις και βιούντες το Πάσχα, «το πύλας ημίν του Παραδείσου ανοίξαν», όχι ως ανάμνησιν ενός γεγονότος του παρελθόντος, αλλά ως πεμπτουσίαν της εκκλησιαστικής ζωής, ως παρουσίαν του Χριστού αεί εν τω μέσω ημών, εγγύτερον εις ημάς από όσον ημείς οι ίδιοι εις τον εαυτόν μας. Το Πάσχα, οι ορθόδοξοι πιστοί ανακαλύπτουν τον αληθινόν των εαυτόν ως εν Χριστώ είναι, εντάσσονται εις την κίνησιν των πάντων προς τα Έσχατα, «εν χαρά ανεκλαλήτω και δεδοξασμένη» (Α΄ Πετρ. α΄, 8), ως «υιοί φωτός… και υιοί ημέρας» (Α΄ Θεσσ. ε΄, 5).

Κεντρικόν χαρακτηριστικόν της ορθοδόξου ζωής είναι ο αναστάσιμος παλμός της. Αστόχως απεκάλεσεν ο φιλόσοφος την ορθόδοξον πνευματικότητα «σκυθρωπήν» και «φθινοπωρινήν». Ευστόχως επαινείται υπό των Δυτικών το ανεπτυγμένον αισθητήριον των Ορθοδόξων δια το νόημα και το βιωματικόν βάθος της πασχαλίου εμπειρίας, χωρίς όμως η πίστις αυτή να λησμονή, ότι η πορεία προς την Ανάστασιν διέρχεται δια του Σταυρού. Δεν γνωρίζει η ορθόδοξος πνευματικότης τον ουτοπισμόν της Αναστάσεως χωρίς Σταυρόν, ούτε την απαισιοδοξίαν του Σταυρού χωρίς την Ανάστασιν.

Δια τον λόγον αυτόν, εις το ορθόδοξον βίωμα το κακόν δεν έχει τον τελευταίον λόγον εν τη ιστορία, ενώ η πίστις εις την Ανάστασιν λειτουργεί ως κίνητρον δια τον αγώνα εναντίον της παρουσίας εν τω κόσμω και των συνεπειών του, δρα ως ισχυρά μεταμορφωτική δύναμις.

Εις την ορθόδοξον αυτοσυνειδησίαν δεν υπάρχει χώρος δια συνθηκολόγησιν απέναντι εις το κακόν, δι' αδιαφορίαν περί της πορείας των ανθρωπίνων πραγμάτων. Αντιθέτως, η συμβολή εις την μεταμόρφωσιν της ιστορίας έχει θεολογικήν βάσιν και υπαρξιακόν έρεισμα και εκτυλίσσεται χωρίς τον κίνδυνον ταυτίσεως της Εκκλησίας με τον κόσμον. Ο Ορθόδοξος πιστός έχει συνείδησιν της αντιθέσεως μεταξύ της εγκοσμίου πραγματικότητος και της εσχατολογικής τελειότητος και δεν είναι δυνατόν να παραμείνη αδρανής απέναντι εις τας αρνητικότητας.

Δια τον λόγον αυτόν, η Ορθόδοξος Εκκλησία δεν είδε ποτέ τον αγώνα δια μεταμόρφωσιν του κόσμου ως ασήμαντον υπόθεσιν. Η πασχάλιος πίστις έσωζε την Εκκλησίαν τόσον από την εσωστρέφειαν και την κλειστότητα, όσον και από την εκκοσμίκευσιν.

Εις το Πάσχα των ορθοδόξων συμπυκνούται ολόκληρον το μυστήριον και ο υπαρξιακός πλούτος της ευσεβείας μας. Το «εξεθαμβήθησαν» των Μυροφόρων, όταν, «εισελθούσαι εις το μνημείον είδον νεανίσκον… περιβεβλημένον στολήν λευκήν» (Μαρκ. ιστ΄, 5), χαρακτηρίζει το μέγεθος και την ουσίαν της εμπειρίας της πίστεως ως βιώσεως υπαρξιακού συγκλονισμού. Το «εκθαμβείσθαι» δηλώνει ότι ο άνθρωπος ευρίσκεται ενώπιον ενός μυστηρίου, το οποίον βαθαίνει, όσον το προσεγγίζει, κατά το λεχθέν, ότι η πίστις μας «δεν είναι πορεία από το μυστήριο στη γνώση, αλλά από τη γνώση στο μυστήριο».Ενώ η άρνησις του μυστηρίου συρρικνώνει υπαρκτικώς τον άνθρωπον, ο σεβασμός ανοίγει εις αυτόν την πύλην του ουρανού.

Η πίστις εις την Ανάστασιν είναι η βαθυτάτη και ακραιφνεστάτη έκφρασις της ελευθερίας μας ή μάλλον η γέννησις αυτής ως εκουσίας αποδοχής της υψίστης θείας δωρεάς της κατά χάριν θεώσεως. Η Ορθόδοξος Εκκλησία, ως «βιωμένη Ανάστασις», είναι ο χώρος της «αληθεστάτης ελευθερίας», η οποία εις την χριστιανικήν ζωήν είναι θεμέλιον, οδός και προορισμός. Η Ανάστασις του Χριστού είναι ευαγγέλιον ελευθερίας, δωρεά ελευθερίας και εχέγγυον της «κοινής ελευθερίας» εις την «αιώνιον βιοτήν» της Βασιλείας του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Με αυτά τα αισθήματα, τιμιώτατοι αδελφοί και πεφιλημένα τέκνα, έμπλεοι της πεπληρωμένης χαράς της μετοχής εις την «κοινήν των όλων πανήγυριν», λαβόντες φως εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάζοντες Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών και ανατείλαντα πάσι την ζωήν, μεμνημένοι δε κατά την πανέορτον ταύτην «κλητήν και αγίαν ημέραν», πάντων των εν περιστάσεσιν αδελφών, δεόμεθα του «πατήσαντος θανάτω τον θάνατον» Κυρίου και Θεού της ειρήνης, όπως ειρηνεύη τον κόσμον, καταυγάζη τα διαβήματα ημών προς παν έργον αγαθόν και Αυτώ ευάρεστον, αναφωνούντες τον πανευφρόσυνον ύμνον «Χριστός Ανέστη»!

#Εκκλησία #Οικουμενικός_Πατριάρχης_Βαρθολομαίος #Πάσχα #μήνυμα

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 4:11 pm


Πακιστάν: Τουλάχιστον 20 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο

Πακιστάν: Τουλάχιστον 20 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα την Παρασκευή (3/5) στο βόρειο Πακιστάν, όταν το λεωφορείο τους έπεσε σε φαράγγι του ποταμού Ινδού, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.

Το λεωφορείο εκτελούσε το δρομολόγιο από το Ραβαλπίντι, κοντά στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, και το Γκιλγκίτ.

«Είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 21 τραυματίστηκαν στο δυστύχημα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αζμάτ Σαχ, αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας.

Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος σε μια στροφή και το λεωφορείο έπεσε στο φαράγγι του ποταμού Ινδού, εξήγησε ο ίδιος. Μεταξύ των τραυματιών, πέντε βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά τους στο Γκιλγκίτ, δήλωσε ο αστυνομικός.

Τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα είναι συχνό φαινόμενο στο Πακιστάν, όπου οι οδηγοί σπάνια τηρούν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας ενώ οι δρόμοι σε πολλές επαρχιακές περιοχές είναι σε κακή κατάσταση.

#Πακιστάν #λεωφορείο #ατυχήματα

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 3:55 pm


Αυγενάκης για ελέγχους στην αγορά: Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω

Αυγενάκης για ελέγχους στην αγορά: Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω

«Δεν θα υποχωρήσουμε, ανεξάρτητα από το πώς ονομάζονται ή ποιοι είναι εκείνοι που παραβιάζουν τον νόμο», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ για τους ελέγχους στην αγορά.

Μάλιστα με αφορμή περιπτώσεις που εντοπίσθηκαν χθες στη Λάρισα και στην Κόρινθο με ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων, τόνισε ότι «όποιος θέλει να τηρήσει τους κανόνες θα είμαστε σύμμαχοι, όποιος δεν τους τηρεί θα είναι απέναντί μας».

Ο ΥπΑΑΤ σημείωσε ότι οι έκτακτοι έλεγχοι από τα μικτά κλιμάκια του ΥΠΑΑΤ στα οποία μετέχουν οι διευθύνσεις Τροφίμων και Κρέατος του υπουργείου, ο ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, ο ΕΦΕΤ, τα κατά τόπους κλιμάκια των ΔΑΟΚ και εφόσον απαιτείται υπάρχει συνδρομή δικαστικών, λιμενικών και αστυνομικών αρχών, έχουν αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα.

Θύμισε ότι οι έκτακτοι έλεγχοι των μικτών κλιμακίων ξεκίνησαν από τις 18 Ιανουαρίου, όταν με απόφασή του ενοποιήθηκαν αρμοδιότητες που ήταν κατακερματισμένες σε διάφορες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και ενδεικτικά ανέφερε σε ό,τι αφορά στο γάλα, ενώ υπήρχαν εισαγωγές περίπου 30 βυτίων την ημέρα, μετά τους ελέγχους οι εισαγωγές γάλακτος και υποπροϊόντων γάλακτος μειώθηκαν στα 5-6 βυτία, με αποτέλεσμα να ανέβει και η τιμή στον παραγωγό.

Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, σημείωσε, ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ και τόνισε ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχισθούν.

Όσον αφορά στην ΚΑΠ, αναφέρθηκε στις συντονισμένες κινήσεις της χώρας μας στο εσωτερικό της ΕΕ σημειώνοντας ότι με πρωτοβουλία της Ελλάδας, ενεργοποιήθηκε για θέματα Γεωργίας και Αλιείας η συμμαχία των εννέα μεσογειακών χωρών της ΕΕ, γνωστή ως EUMED9, η οποία συνεδρίαζε συνήθως για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και οικονομίας και ήδη έχει συνεδριάσει πέντε φορές. .  «Αποτέλεσμα ήταν να αποκτήσουμεκοινό βηματισμό και στα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα», τόνισε ο υπουργός.

Παράλληλα οι 19 προτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα για αλλαγές στην ΚΑΠ, καθώς είχε έγκαιρα αντιληφθεί τις δυσκολίες στην εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, υιοθετήθηκαν πλήρως από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Ο ΥπΑΑΤ σημείωσε τον καθοριστικό ρόλο που έχουν οι αποφάσεις των Βρυξελλών στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών και, φυσικά και των Ελλήνων και κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα της Ελλάδας να κινητοποιήσουν τις ευρωομάδες στις οποίες ανήκουν να συμβάλλουν στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για αλλαγές στην ΚΑΠ με στόχο την απλοποίησή της.

Δεν χρειαζόμαστε μια ΚΑΠ εχθρική απέναντι στον αγρότη, είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, επισημαίνοντας ότι ο παραγωγός πρέπει να βρίσκεται στο χωράφι και να παράγει και όχι να χάνει τον χρόνο του στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Σημείωσε δε ότι προστασία του περιβάλλοντος και αγροτική ανάπτυξη δεν είναι έννοιες ασύμβατες και πρέπει και μπορούν να βρίσκονται σε αρμονία.

#Αυγενάκης #ΥΠΑΑΤ #έλεγχοι_αγοράς #παρανομία

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 3:45 pm


ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σκρέκας ενημέρωσε ότι το αρνί είναι..βαρύ όχι ακριβό

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σκρέκας ενημέρωσε ότι το αρνί είναι..βαρύ όχι ακριβό

«Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μας ενημέρωσε σήμερα ότι το αρνί που δυσκολεύονται να αγοράσουν οι πολίτες για το Πάσχα, δεν είναι ακριβό αλλά... βαρύ. Αν θέλουν οι καταναλωτές φθηνότερο, μπορούν να επιλέξουν ένα ελαφρύτερο, σύμφωνα με τον υπουργό», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωση του.

Ακόμη, σχολίασε ότι «αφού η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ακρίβεια και τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, ο υπουργός Ανάπτυξης το ρίχνει στις... ασκήσεις φυσικής. Και μη χειρότερα».

#ΣΥΡΙΖΑ #Σκρέκας #Πάσχα

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 3:30 pm


Κασσελάκης-Κέρκυρα: Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα κλείσουν τα πανεπιστήμια στα νησιά

Κασσελάκης-Κέρκυρα: Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα κλείσουν τα πανεπιστήμια στα νησιά

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Γιάννη Τρεπεκλή, και τους δημάρχους Κέρκυρας, αφού βρίσκεται στην Κέρκυρα από το χθεσινό απόγευμα (2/5) για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Πάσχα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε από τον περιφερειάρχη να ενημερωθεί για τα προβλήματα των Ιόνιων Νησιών και άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή τα ζητήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε κατά τη συζήτηση με τον περιφερειάρχη, πως «η οικονομία των νησιών έπρεπε να στηρίζεται όχι μόνο στον τουρισμό αλλά στην παιδεία και τον πολιτισμό, για να στρέψει τα βέλη του προς την κυβέρνηση σχετικά τον νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

«Με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στο μέλλον θα κλείσουν τα πανεπιστήμια στα νησιά, στην Περιφέρεια. Με πολύ ύπουλο τρόπο επηρεάζει η κεντρική κυβέρνηση τη ζωή σας εδω όπως και σε άλλα νησιά που έχουν πανεπιστημιακά ιδρύματα», υπογράμμισε.

Ο κ. Κασσελάκης κατά τις συζητήσεις με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί δίπλα στα προβλήματα και θα στηρίξει τα αιτήματα προς όφελος της κοινωνίας.

Η συνάντηση με τους δημάρχους έγινε στο εμβληματικό κτήριο του παλιού δημαρχείου της Κέρκυρας και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τον θαυμασμό του για την σημαντική ιστορική διαδρομή του.

Το Πάσχα στην Κέρκυρα, στον Στέφανο Κασσελάκη, ως πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ο ίδιος επαναλαμβάνει, του θυμίζει με συγκίνηση τα παιδικά του χρόνια τότε που ερχόταν οικογενειακά για να περάσει τις Άγιες Ημέρες στο νησί.

#ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ #Ιδιωτικά_πανεπιστήμια #ΝΗΣΙΑ #ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 3:10 pm


ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει υπονομεύσει την ελευθερία του Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει υπονομεύσει την ελευθερία του Τύπου

«Η 3η Μαΐου λειτουργεί ως υπενθύμιση στις κυβερνήσεις για την ανάγκη σεβασμού της δέσμευσής τους για την ελευθερία του Τύπου», σημείωσε ο Τομέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου για το 2024 είναι αφιερωμένη στη σημασία της δημοσιογραφίας και της ελευθερίας της έκφρασης στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης.

Στην συνέχεια τόνισε ότι «οι δημοσιογράφοι ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στην αναζήτηση και τη διάδοση πληροφοριών για σύγχρονα ζητήματα, όπως προβλήματα εφοδιαστικής αλυσίδας, κλιματική μετανάστευση, εξορυκτικές βιομηχανίες, παράνομη εξόρυξη, ρύπανση, λαθροθηρία, εμπορία ζώων, αποψίλωση δασών ή κλιματική αλλαγή» και πως «η διασφάλιση της προβολής αυτών των θεμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της ειρήνης και των δημοκρατικών αξιών παγκοσμίως».

Ο τομέας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη εδώ και 5 χρόνια έχει συστηματικά υπονομεύσει την ελευθερία του Τύπου όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στην πρόσφατη έκθεση του State Department που επισημαίνει τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, που έγιναν από την ΕΥΠ και το γραφείο του ίδιου του Πρωθυπουργού μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator, τη συγκέντρωση ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης σε λίγους, τον κυβερνητικό έλεγχο των δημοσίων μέσων ενημέρωσης αλλά και τη βία κατά δημοσιογράφων, κυρίως όσων καλύπτουν διαμαρτυρίες και το μεταναστευτικό».

Πρόσθεσε ότι «ομοίως στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ευρεία πλειοψηφία τον Φεβρουάριο επισημάνθηκαν σοβαρές ανησυχίες για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, ενώ κλήθηκε η Κομισιόν να αναλάβει δράση».

Επεσήμανε δε, ότι «στο ψήφισμα καταγράφονται οι φυσικές και προφορικές απειλές, καθώς και οι καταχρηστικές αγωγές (SLAPPS) εναντίον δημοσιογράφων από υψηλά ιστάμενους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, η παράνομη χρήση λογισμικού παρακολούθησης, όπως του Predador εναντίον πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων, ενώ επικρίνεται η παράνομη εργαλειοποίηση του όρου ‘απειλή για την εθνική ασφάλεια’ και σημειώνεται η επιρροή του πρωθυπουργού στην ΕΥΠ, που τελεί υπό την άμεση εποπτεία του».

Επιπλέον, επισήμανε ότι «στο ψήφισμα καταγράφεται έλλειψη προόδου στην υπόθεση δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ αλλά και το ‘σκάνδαλο της λίστας Πέτσα’ που αποτέλεσε βέβαια σταγόνα στον ωκεανό της κρατικής διαφήμισης που προορίζεται με σκοπό τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης».

Είπε ακόμη ότι «και ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου το υπουργείο Εσωτερικών ξόδεψε 5 εκατομμύρια ευρώ για την προβολή της επιστολικής ψήφου μολονότι σε όλα τα μέσα ενημέρωσης η προβολή της είδησης ήταν καθημερινή λόγω του εύλογου δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος».

Καταληκτικά τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στηρίζει την αδέσμευτη δημοσιογραφία και την απόλυτη ελευθερία της έκφρασης που έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα την τελευταία πενταετία. Η Δημοσίευση θα παραμένει πάντα η ψυχή της Δικαιοσύνης».

#ΣΥΡΙΖΑ #Μητσοτακης #Ελευθερία_του_Τύπου

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 2:50 pm


Χατζηδάκης στον ΟΟΣΑ: Βελτιώνουμε την οικονομία και προωθούμε την πράσινη μετάβαση

Χατζηδάκης στον ΟΟΣΑ: Βελτιώνουμε την οικονομία και προωθούμε την πράσινη μετάβαση

Σειρά από σημαντικές διμερείς συναντήσεις πραγματοποίησε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΟΣΑ που διεξήχθη χθες και σήμερα στο Παρίσι.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης συνάντησε τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ulrik Knudsen, με τον οποίον αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής οικονομίας. Από την πλευρά του ο κ. Knudsen αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα πέντε τελευταία χρόνια στην Ελληνική οικονομία και ενθάρρυνε τον Έλληνα Υπουργό να συνεχίσει η κυβέρνηση τις προσπάθειες για την κάλυψη του κενού που δημιουργήθηκε την περασμένη δεκαετία.

Ο κ. Χατζηδάκης συνάντησε επίσης τον Τούρκο ομόλογό του Mehmet Simsek, με τον οποίον συζήτησαν την πορεία της οικονομίας των δύο χωρών. Κατά τη διάρκεια την συνάντησης σημειώθηκε με ικανοποίηση η βελτίωση του κλίματος στις διμερείς σχέσεις ενώ ειδική αναφορά έγινε στο πρόγραμμα ταχείας χορήγησης θεώρησης εισόδου (visa express), το οποίο έχει συμβάλει στην αύξηση των επισκέψεων Τούρκων τουριστών στα νησιά του Αιγαίου.

Ο Έλληνας Υπουργός συνάντησε επίσης τον Υπουργό Οικονομίας του Ισραήλ Nir Barkat, με τον οποίον αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Συζητήθηκε πρόταση του Ισραήλ προς την Ελληνική πλευρά για την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα της καινοτομίας, με δεδομένο  ότι το Ισραήλ πρωτοπορεί παγκοσμίως στο συγκεκριμένο τομέα.

Ο κ. Χατζηδάκης συνάντησε επίσης τον Υπουργό Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ιαπωνίας, Taro Kono, ο οποίος προηγουμένως είχε διατελέσει Υπουργός Εξωτερικών. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και η προσπάθεια να ενισχυθούν περαιτέρω, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Τόκιο.

Επισημαίνεται ότι Ελλάδα και Ιαπωνία υπέγραψαν τον περασμένο Νοέμβριο Σύμβαση για την Αποφυγή Διπλής Φορολόγησης, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών στο προσεχές διάστημα.

Ο κ. Χατζηδάκης είχε επίσης μια σύντομή συνάντηση με τον Ελβετό Υπουργό Οικονομίας, Παιδείας και Έρευνας, Guy Parmelin, ο οποίος την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφτεί την Ελλάδα.

Στη συνεδρίαση με θέμα την επίτευξη βιώσιμης χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι παράλληλα με την προσπάθεια βελτίωσης των προοπτικών της Ελληνικής οικονομίας η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα στην προώθηση της πράσινης μετάβασης.

Ειδικότερα, επεσήμανε τη μείωση της χρήσης άνθρακα κατά 80%, την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 43% σε σχέση με το 2005, την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών (με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην 7η θέση παγκοσμίως με βάση το ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής που προέρχεται από ήλιο και άνεμο και στην 5η θέση όσον αφορά την κατά κεφαλήν δυναμικότητα) και τη σημαντική βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

Ο Έλληνας Υπουργός τόνισε επίσης ότι οι εθνικές πολιτικές, όσο φιλόδοξες και αν είναι, δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και συνεπώς θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός και ανάληψη συλλογικών δράσεων σε διεθνές επίπεδο, ενώ εξήρε τη θετική συμβολή του ΟΟΣΑ σε αυτή την κοινή προσπάθεια. 

Σε ειδικότερη συνεδρίαση με θέμα την εξεύρεση των χρηματοδοτικών πόρων που απαιτούνται για την προώθηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί πιο ενεργή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, με την παροχή κινήτρων και την χρήση καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων, καθώς επίσης και αποτελεσματικότερος συντονισμός όλων των εμπλεκομένων φορέων (κράτη, αναπτυξιακές τράπεζες, διεθνείς οργανισμοί κ.λπ.).

«Οι κλιματικοί στόχοι που έχουμε θέσει είναι σωστοί αλλά έχουμε μείνει πίσω όσον αφορά την επίτευξή τους. Είναι σαφές ότι  δεν αρκεί οι πιο προηγμένες χώρες να  πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει. Θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες. Και για να γίνει αυτό χρειάζονται τη βοήθειά μας. Έχουμε ηθική υποχρέωση να πετύχουμε. Αλλά είναι και προς το συμφέρον μας. Γιατί αν δεν τα καταφέρουμε το κόστος που θα κληθούμε να πληρώσουμε στο μέλλον, είτε με τη μορφή περιβαλλοντικών καταστροφών είτε με τη μορφή αυξημένων μεταναστευτικών ροών θα είναι υψηλότερο», κατέληξε ο Έλληνας Υπουργός.

 

#Χατζηδάκης #υπουργός_Οικονομομικών #ΟΟΣΑ #ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ #πράσινη_μετάβαση

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 2:30 pm


Η πτώση του Bitcoin προειδοποιεί για προβλήματα στις παγκόσμιες αγορές

Η πτώση του Bitcoin προειδοποιεί για προβλήματα στις παγκόσμιες αγορές

Η πτώση του Bitcoin κεντρίζει το ενδιαφέρον των επενδυτών που βλέπουν τις έντονες διακυμάνσεις στο ψηφιακό διακριτικό ως πιθανό πρόδρομο για ευρύτερες αλλαγές στη διάθεση ανάληψης κινδύνου στις παγκόσμιες αγορές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg, το κρυπτονόμισμα έχει χάσει περίπου το 4% της αξίας του πρόσφατα, καταγράφοντας διόρθωση σχεδόν 16% τον Απρίλιο, τη χειρότερη μηνιαία πτώση από τότε που η αυτοκρατορία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων FTX του Σαμ Μπάνκμαν Φριντ κατέρρευσε τον Νοέμβριο του 2022.

Ορισμένοι επενδυτές σαρώνουν την πορεία του bitcoin για ενδείξεις σχετικά με τη μετατόπιση της δυναμικής της ρευστότητας, η οποία μπορεί να πλήξει άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Το token διολίσθησε τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σηματοδότησε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο επιδείνωσε τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες ενισχύοντας τις αποδόσεις των ομολόγων αμερικανικού δημοσίου και το δολάριο. 

«Το bitcoin είναι το αγαπημένο μας καναρίνι στο ορυχείο», έγραψε σε σημείωμά του ο επικεφαλής επενδύσεων της ByteTree Asset Management, Τσάρλι Μόρις. «Προειδοποιεί για τα προβλήματα που έρχονται στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα ανακάμψει κάποια στιγμή».

«Η πρόσφατη ισχύς του δολαρίου μπορεί να σηματοδοτεί την επικείμενη στενότητα της αγοράς», προσέθεσε ο Μόρις.

Το δημοφιλέστερο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο έφτασε σε υψηλό ρεκόρ σχεδόν 74.000 δολαρίων στα μέσα Μαρτίου, ενισχυμένο από έναν πακτωλό εισροών στα νέα αμερικανικά spot bitcoin ETFs εταιρειών όπως η BlackRock Inc. και η Fidelity Investments.

Η ζήτηση για τα προϊόντα αυτά στη συνέχεια εξασθένησε και οι αγορές δεν κατάφεραν να δεχτούν ώθηση από την πρόσφατη έναρξη των spot bitcoin και ether ETFs στο Χονγκ Κονγκ.

Οι απομειώσεις της καθαρής αξίας ενεργητικού για ορισμένα από τα χαρτοφυλάκια των ΗΠΑ διευρύνθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν από τη μεταβλητότητα του bitcoin.

Το κρυπτονόμισμα σημείωσε τέσσερις σημαντικές μειώσεις τον Απρίλιο κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, τρεις από τις οποίες προμηνύουν τις απώλειες του Μαΐου που κατά μέσο όρο έφτασαν το 18%, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Παρ’ όλα αυτά, αν οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρήσουν και οι αγορές επιστρέψουν στα στοιχήματα για μια πολύ πιο χαλαρή στάση της Fed, τα κρυπτονομίσματακαι άλλες κερδοσκοπικές επενδύσεις θα μπορούσαν να βρουν κάποια ανακούφιση.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, διατήρησε ζωντανές τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων φέτος, αλλά αναγνώρισε επίσης ότι η έκρηξη του πληθωρισμού έχει διαβρώσει την εμπιστοσύνη ότι οι πιέσεις στις τιμές υποχωρούν 

«Οι επόμενοι τρεις με τέσσερις μήνες θα είναι λιγότερο ανοδικοί και περισσότερο προσανατολισμένοι στον κίνδυνο, με την αγορά να παρακολουθεί στενά τον πληθωρισμό, την απασχόληση και τα οικονομικά δεδομένα για τυχόν απροσδόκητα σοκ ή για να αποκτήσει εμπιστοσύνη σχετικά με πιθανές μειώσεις επιτοκίων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος και αντιπρόεδρος της εταιρείας εξόρυξης κρυπτονομισμάτων BIT Mining Ltd, Γιουγέι Γιανγκ.

#Bitcoin #προβλήματα #Παγκόσμιες_αγορές #κρυπτονομίσματα

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 2:15 pm


Στυλιανίδης: Η ασφάλεια της ακτοπλοΐας μας πάνω απ’ όλα

Στυλιανίδης: Η ασφάλεια της ακτοπλοΐας μας πάνω απ’ όλα

«Πάνω απ' όλα είναι η ασφάλεια της ακτοπλοΐας μας. Το Αιγαίο είναι δύσκολη θάλασσα από πολλές απόψεις. Πρέπει να τηρήσουμε τα υψηλά πρότυπα που θέλουμε, για τα θέματα ασφάλειας της ακτοπλοΐας μας. Η ασφάλεια των επιβατών, η ασφάλεια των πληρωμάτων και του περιβάλλοντος, είναι για εμάς, η πεμπτουσία όλων των ελέγχων που κάνουμε», δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, κατά την επίσκεψή του το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στην Πύλη Ε7 και το Ε/Γ-Ο/Γ “Blue Star Delos”, στο πλαίσιο της μεγάλης εξόδου των εκδρομέων του Πάσχα.

Αναφορικά με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ο κ. Στυλιανίδης διευκρίνισε ότι, από το Υπουργείο Ναυτιλίας υπάρχει επικαιροποίηση της σχετικής ανακοίνωσης. «Είμαστε σε συνεργασία με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες για το θέμα αυτό. Υπάρχουν οι συστάσεις από τον EMSA που είναι συγκεκριμένες. Πρέπει όλοι μας να είμαστε πειθαρχημένοι για θέματα ασφάλειας. Δεν πρέπει να ρισκάρουμε τίποτα. Υπάρχει επιστήμη, υπάρχουν άνθρωποι ειδικοί που ξέρουν, καλύτερα από εμάς, όλα αυτά τα ζητήματα. Πρέπει να ακολουθούμε αυτές τις συστάσεις. Και πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, δεν πρέπει να έχει φόρτιση πάνω από 40%. Όλη μέρα σήμερα, με τη βοήθεια του Aρχηγού Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., έχουμε βγάλει και ομάδα λιμενικών που θα παρακολουθεί το θέμα αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στο επιβατικό κοινό ευχήθηκε καλό ταξίδι, καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετέβη, στη συνέχεια, στο Α’ Λιμενικό Τμήμα (Τζελέπη) του Κ.Λ/Χ Πειραιά όπου, αφού ενημερώθηκε για το έργο και την δραστηριότητα της Λιμενικής Αρχής, ευχήθηκε στα στελέχη και τα συνεχάρη για το σημαντικό έργο που επιτελούν, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση της πολιτείας και τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και αυταπάρνηση.

Τον κ. Στυλιανίδη, συνόδευσαν, ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Διοικητής της 1ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Κωνσταντίνος Γιαλελής, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά, Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Δρακούλης Κούβαρης, καθώς και ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.

#Στυλιανίδης #ακτοπλοϊα #Αιγαίο

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 2:00 pm


ΟΗΕ: Οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο

ΟΗΕ: Οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν σε όλον τον κόσμο τον Απρίλιο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, λόγω της ανόδου της τιμής του κρέατος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των σιτηρών, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα τρόφιμα και τη γεωργία (FAO).

Ο δείκτης της τιμής των τροφίμων που υπολογίζεται από τον FAO, παρακολουθώντας την εξέλιξη των τιμών ενός «καλαθιού» βασικών προϊόντων, αυξήθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με τον Μάρτιο, φτάνοντας τις 119,1 μονάδες. Ο δείκτης υποχωρούσε σταθερά από τον Αύγουστο μέχρι και τον Φεβρουάριο. Σε ετήσια βάση πάντως καταγράφεται υποχώρηση των τιμών κατά 9,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023.

Τον Απρίλιο, η τιμή του κρέατος ήταν αυτή που κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση (+1,6%) παγκοσμίως. Η τιμή των πουλερικών αυξήθηκε αφενός λόγω των σημαντικών εισαγωγών από χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και λόγω της μείωσης της παραγωγής που συνδέεται με τη γρίπη των πτηνών. Αντιθέτως, υποχώρησε η τιμή του χοιρινού, λόγω της μειωμένης ζήτησης στη Δυτική Ευρώπη και την Κίνα.

Η τιμή των σιτηρών αυξήθηκε κατά 0,3%, κάτι που αποδίδεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες για την επόμενη σοδειά σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Την ίδια αύξηση παρουσίασε και η τιμή των ελαίων, ενώ αντιθέτως, από τα προϊόντα βάσης σημαντική μείωση παρουσίασε η ζάχαρη (-4,4%) αφού αναμένεται αύξηση της παραγωγής στην Ινδία, την Ταϊλάνδη και τη Βραζιλία.

Η τιμή των γαλακτοκομικών υποχώρησε κατά 0,3% συνολικά, παρόλο που η τιμή του βουτύρου αυξάνεται σταθερά, επειδή μειώθηκαν τα αποθέματα στη Δυτική Ευρώπη.

{https://twitter.com/FAOnews/status/1786308653177258086}

#ΟΗΕ #ΤΡΟΦΙΜΑ #Τιμές #γεωργία

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 1:45 pm


Hellenic Seaways: Ακύρωση δρομολογίων για Αγκίστρι-Αίγινα λόγω ανέμων

Hellenic Seaways: Ακύρωση δρομολογίων για Αγκίστρι-Αίγινα λόγω ανέμων

Άλλαξαν τα σχέδια για μερικούς ταξιδιώτες ενόψει του Πάσχα, καθώς τα προγραμματισμένα ταχύπλοα για Αίγινα και Αγκίστρι τη Μεγάλη Παρασκευή (3.5.2024) ακυρώθηκαν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways ακυρώνονται τρία δρομολόγια πλοίων από τον Πειραιά, και συγκεκριμένα ταχύπλοων, για Αίγινα και Αγκίστρι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σας ενημερώνουμε ότι λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών τα δρομολόγια των πλοίων μας θα διαμορφωθούν ως ακολούθως:

Μ. Παρασκευή 03/05/24:

Από Πειραιά 12:30 για Αίγινα-Αγκίστρι και επιστροφή
Από Πειραιά 14:40 για Αίγινα και επιστροφή
Από Πειραιά 16:30 για Αίγινα-Αγκίστρι και επιστροφή».

#hellenic_Seaways #δρομολόγια #Αγκίστρι #Αίγινα

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 1:30 pm


Κασσελάκης: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει την κεντροαριστερά

Κασσελάκης: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει την κεντροαριστερά

Συνέντευξη στο EURACTIV παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος προσδιόρισε την ταυτότητα του... νέου ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά.

Ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε σε «νέο ΣΥΡΙΖΑ» και δήλωσε 1.000% υπέρ του εγχειρήματος της Ευρώπης και της ισχυρής στρατιωτικής ικανότητας, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπόθεση του Predator.

Πιο αναλυτικά η συνέντευξη: 

EURACTIV: Παρατηρούμε άνοδο ακροδεξιών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη, ορισμένες προβλέψεις μάλιστα κάνουν λόγο και για τρίτη θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πώς θα είναι η μετεκλογική ημέρα στην ΕΕ εάν οι δημοσκοπήσεις αποδειχθούν αληθινές;

Στέφανος Κασσελάκης: Είναι πολύ ανησυχητικό. Και ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αυτές οι εκλογές έχουν συνέπειες και ότι η Ευρώπη ήταν επιτυχής λόγω της αλληλεγγύης τις προηγούμενες αρκετές δεκαετίες. Και αν εγκαταλείψουμε αυτή την αλληλεγγύη για να καταφύγουμε απλώς σε μια ρητορική μίσους και διχασμού, αυτό θα έρθει και θα μας βλάψει μακροπρόθεσμα, αν όχι μεσοπρόθεσμα.

Πρέπει, λοιπόν, να ενωθούμε και να υπερασπιστούμε τις αξίες μας και να δείξουμε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση. Να δείξουμε ότι υπάρχει μια εναλλακτική. Και υπάρχουν παραδείγματα για αυτό. Η Ισπανία, για παράδειγμα, είναι μια καλή τέτοια περίπτωση. Νομίζω ότι ο Σύριζα στην Ελλάδα παρέχει μια καλή εναλλακτική. Και αυτό γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο στον κόσμο όσο περνάει ο χρόνος. Αλλά πρέπει να συντονιστούμε περισσότερο. Έχουμε πιο σύνθετα επιχειρήματα από τα σλόγκαν της δεξιάς. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τριπλασιάσουμε, να τετραπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να μπορέσουμε να τα επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά.

Νομίζω ότι υπάρχει μια γενική δυσπιστία απέναντι στο πολιτικό σύστημα, μια δυσπιστία στην ικανότητα του κατεστημένου να ικανοποιήσει τις κοινωνικές ανάγκες. Το βλέπουμε αυτό με το κόστος της ζωής που έχει αυξηθεί σε όλο τον κόσμο, την τεράστια εισοδηματική ανισότητα, την αδυναμία της Ευρώπης να έχει το δικό της ξεκάθαρο μήνυμα εξωτερικής πολιτικής, για παράδειγμα, ενάντια στις θηριωδίες που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στην Παλαιστίνη, η οποία, για άλλη μια φορά, δίνει την εντύπωση ότι τα ευρωπαϊκά ανώτερα κλιμάκια δεν εισακούουν πραγματικά τις ελπίδες και τις προσδοκίες του κόσμου.

Και έτσι, όταν έχεις αυτού του είδους την ανασφάλεια και αυτού του τύπου έλλειψη ανταπόκρισης από τα πάνω, ο κόσμος συχνά δείχνει τους μετανάστες, τους πρόσφυγες , τον «άλλο», στην προσπάθεια να βρουν έναν αποδιοπομπαίο τράγο. Και η Αριστερα, και γενικά και οι Σοσιαλδημοκράτες και τα πράσινα κόμματα, πρέπει πραγματικά να κάτσουμε κάτω και να σχηματίσουμε ένα μήνυμα σύγχρονης διακυβέρνησης, ένα μήνυμα που δείχνει ότι υπάρχει τρόπος, έξω από τους περιορισμούς της λιτότητας, για τη δημιουργία υψηλής ποιότητας ανάπτυξης, ότι υπάρχει τρόπος να επενδύσουμε στην κλιματική προσαρμογή και να προστατέψουμε τα παιδιά μας.

Υπάρχει τρόπος να είμαστε ισχυροί όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένων των εμπορικών μας εταίρων. Και σίγουρα όταν πρόκειται για τη διεθνή σκηνή, όπως είπα, φρικαλεότητες όπως οι άμαχοι που χάνουν τη ζωή τους αυτή τη στιγμή στην Παλαιστίνη.

Πρέπει να δείξουμε ότι κατανοούμε τον ρόλο των ανοιχτών αγορών, αλλά με τον σωστό τύπο ρύθμισης, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να συμμετέχουν και οι εισοδηματικές ανισότητες να εξαφανιστούν με την πάροδο του χρόνου.

Στην αριστερά υπάρχει έλλειμμα όσον αφορά σε μια αξιοπιστη σύγχρονη διακυβέρνηση.

Και πρέπει να το εξηγήσουμε με πολύ απλά λόγια στους Ευρωπαίους πολίτες. Πώς μπορούμε να κυβερνήσουμε με τρόπο που δεν αφορά μόνο στις μεγάλες εταιρείες και τις νεοφιλελεύθερες ιδεολογίες.

EURACTIV: Ας εστιάσουμε στην Ελλάδα τώρα: Ποιες είναι οι προσδοκίες σας σχετικά με την επίδοση του κόμματός σας;

Στέφανος Κασσελάκης: Είχαμε μεγάλη αστάθεια μέσα στο κόμμα μας μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, όπου βρεθήκαμε 23 μονάδες πίσω από το κυβερνών κόμμα - από τη λεγόμενη κεντροδεξιά, παρόλο που πολλές από τις πολιτικές τους είναι σκληροπυρηνικές δεξιές, κατά την άποψή μου. Και πολλοί από τους υποψηφίους τους για τις Ευρωεκλογές είναι από την ακροδεξιά.

Θεωρούμε αυτό που κάνουμε ως κίνημα και το κάνουμε αυθεντικά, χωρίς τύψεις, με την αλήθεια. Αυτό είναι μέρος των αξιών μας, οι αξίες για την αλληλεγγύη ή την προστασία του περιβάλλοντος, για να είμαστε ενεργητικοί όσον αφορά στην κλιματική κρίση με την οποία είμαστε όλοι αντιμέτωποι, διασφαλίζοντας ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη και να έχουν δικαιώματα και το δικαίωμα των συλλογικων διαπραγματεύσεων.

Για παράδειγμα, ενώ η ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει 80% συλλογικές διαπραγματεύσεις στις σχέσεις εργαζόμενων/εργοδοτών, στην Ελλάδα είμαστε στο 25% ή και χαμηλότερα. Επομένως είμαστε πολύ πίσω σε αυτό.

Είμαστε τώρα στη διαδικασία ανανέωσης του ΣΥΡΙΖΑ, επέκτασης της βάσης μας. Κάναμε πολύ καλή δουλειά, νομίζω, ανοίγοντας το κόμμα μας ώστε να εισέλθουν φρέσκα ταλέντα. Ψηφιοποιήσαμε τις διαδικασίες μας, ώστε ο κόσμος να μπορεί να ανατροφοδοτεί τις προτάσεις μας.

Nομίζω ότι είναι απλώς θέμα χρόνου μέχρι να μας ανταμείψει ο κόσμος για αυτές τις αλλαγές που κάνουμε. Είναι ένα νέο παράδειγμα πολιτικής. Και νομίζω ότι η ιδεολογία μας, μαζί με τον επαγγελματισμό μας, θα αναγνωριστεί τελικά από τον ελληνικό λαό.

Είμαστε, φυσικά, αισιόδοξοι ότι θα ξεπεράσουμε όλες τις προσδοκίες και τον σκεπτικισμό και θα εκπλήξουμε τον κόσμο, θετικά. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε μια πολύ μεγάλη έκπληξη στις εκλογές. Και αυτό προέρχεται από αυτό που βλέπουμε στην κοινωνία.

Όπως είπα, βλέπουμε πολύ κόσμο να έρχεται και να πιστεύει στο νέο μοντέλο για την πολιτική. Δεν είμαστε εδώ για τεχνητά διλήμματα, ξέρετε, για αυτό ή εκείνο. Οι άνθρωποι πρέπει να πιστέψουν ξανά στην πολιτική και χρειάζονται λύσεις. Και αυτή είναι η ευθύνη μου, να δημιουργήσω μια ομάδα και ένα πρόγραμμα στο οποίο ο κόσμος μπορεί να πιστέψει.

EURACTIV: Έχετε ασκήσει έντονη κριτική στον Έλληνα πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, ειδικά στην περίπτωση του κράτους δικαίου και του δυστυχήματος των Τεμπών που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. Αισθάνεστε ότι συμβαίνει κάτι στην Αθήνα που δεν βλέπουν οι Βρυξέλλες;

Στέφανος Κασσελάκης: Στην πραγματικότητα πιστεύω ότι οι Βρυξέλλες βλέπουν. Νομίζω ότι η ελληνική μηχανή προπαγάνδας απλά δεν θέλει ο ελληνικός λαός να τα δει όλα αυτά. Και εργάζονται πολύ σκληρά για να εμποδίσουν την αλήθεια να φτάσει στα μάτια και τα αυτιά του κόσμου. Η αλήθεια είναι ότι οι Βρυξέλλες επέκριναν την ελληνική κυβέρνηση για το κράτος δικαίου, τη μεταχείριση της ελευθερίας του Τύπου. Αυτή τη στιγμή, η Ευρωπαία Εισαγγελέας ερευνά ψηφιακά έργα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ όπου πιθανώς υπάρχει μεγάλη σπατάλη.

Περίπου 600 διαφορετικοί διαγωνισμοί κατακυρώθηκαν μόνο σε δέκα εταιρείες, με πολλά παραδείγματα ελληνικών έργων που πραγματοποιήθηκαν με κόστος 10 ή 11 φορές παραπάνω συγκριτικά με αντίστοιχα σε χώρες όπως η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία. Έχουμε πραγματικά προβλήματα. Και όπως ίσως γνωρίζετε, το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα λειτουργεί με πολύ αργό ρυθμό.

Ο ελληνικός λαός δεν εμπιστεύεται βαθιά μέσα του ότι μπορεί να δει το δικαστικό σύστημα ως έσχατη διέξοδο. Υπάρχει, γενικά στην Ελλάδα, μια βαθιά δυσπιστία μεταξύ των πολιτών και της κυβέρνησης.

Και γι' αυτό πρέπει πραγματικά να βρούμε έναν νέο τρόπο ώστε οι άνθρωποι να νιώθουν ότι η πολιτική λειτουργεί γι' αυτούς, αντί να είναι μια συναλλακτική σχέση όπου όλοι λένε «τίποτα δεν θα αλλάξει, αυτή είναι η Ελλάδα, Ας ζήσουμε με αυτό».

Όχι, πρέπει να γίνουμε καλύτεροι. Υπάρχει τρόπος να γίνεις καλύτερος, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί από πάνω προς τα κάτω. Πρέπει να έλθει από τη βάση, από κάτω προς τα πάνω.

Και ειλικρινά, είμαι ευγνώμων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης των Τεμπών, όπου και πάλι, όπως είπε η Ευρωπαία Εισαγγελέας, το ελληνικό σύστημα, της μπλοκάρει την πρόσβαση στα σωστά στοιχεία.

Όπως ξέρετε, οι ευρωβουλευτές μας, ο κ. Αρβανίτης, η κα Κουντουρά, έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά εκπροσωπώντας τις οικογένειες των θυμάτων στην Ευρώπη στις αρμόδιες επιτροπές της Ευρωβουλής.

Όμως δεν πρέπει να πηγαίνουμε μέσω Βρυξελλών για να δώσουμε στους ανθρώπους μια αίσθηση ελπίδας ότι θα βρουν δικαιοσύνη και ανακούφιση. Αλλά είναι αυτό που είναι. Και ο μόνος τρόπος να το αλλάξουμε είναι να είμαστε στην κυβέρνηση και να υλοποιήσουμε τις τεράστιες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται στη χώρα μας.

EURACTIV: Σκάνδαλο υποκλοπών: Δεν έχουμε ακόμη σαφή εικόνα για το πού βρισκόμαστε με την έρευνα. Είστε αισιόδοξος ότι τελικά θα χυθεί φως;

Στέφανος Κασσελάκης: Έχουμε επίσης αυτό το τεράστιο σκάνδαλο υποκλοπών, απο το γραφείο του Πρωθυπουργού από τον ίδιο του τον ανιψιό, και δεν παρέχει στο προσωπικό του στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών την άδεια για να μπορεί να καταθέσει στο δικαστήριο χωρίς περιορισμούς εμπιστευτικότητας. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, o Πρωθυπουργός μπορεί να το κάνει αυτό. Και δεν το κάνει αυτό. Απλώς λέει η δικαιοσύνη ακολουθεί τον δρόμο της.

Λοιπόν, γιατί δεν αφήνει τη δικαιοσύνη να ακολουθήσει τον δρόμο της; Γιατί δεν απαλλάσσει τους υφισταμένους του από την εμπιστευτικότητα που τους δεσμεύει; Του επιτρέπεται να το κάνει αυτό ως πολιτικός επόπτης τους. Και δεν το κάνει. Θέλω να πω, αυτό είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο. Και είναι δύο χρόνια τώρα που εκτυλίσσεται, και ακόμα δεν έχουμε σαφή εικόνα για το τι θα συμβεί.

Ξέρετε, έχουμε ένα σκάνδαλο με παράνομο λογισμικό [Predator] στη χώρα μας που εξήχθη με άδεια [σε τρίτες χώρες] από το Υπουργείο Εξωτερικών. Παρεμπιπτόντως, με 93 στόχους του Predator που ενδέχεται να συμπίπτουν με τους εκατοντάδες στόχους που παρακολουθούσε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Πρέπει να υπάρχει διαύγεια σε αυτό. Και αυτό που λέει η Ευρώπη είναι ότι το γνωρίζει. Βλέπουμε μια απόκλιση από τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Και νομίζω ότι ήρθε η ώρα αυτοί που μας κυβερνούν εδώ, αντί να επικρίνουν την Ευρώπη, να αλλάξουν κάποια πράγματα και πώς αντιμετωπίζουν τους Ευρωπαίους και τους Έλληνες, προσπαθώντας να μας τυφλώσουν, να μας πουν ότι είμαστε όλοι τρελοί, ότι ζούμε σε μια εναλλακτική πραγματικότητα.

Περισσότερη ταπεινότητα. Και ας βρούμε λίγη δικαιοσύνη για τους ανθρώπους. Και ας λογοδοτήσουν κάποιοι. Από το έγκλημα των Τεμπών μέχρι το σκάνδαλο των υποκλοπών και τη σπατάλη και την απάτη που έχουν λάβει χώρα.

EURACTIV: Πιστεύετε στο ευρωπαϊκό εγχείρημα;

Στέφανος Κασσελάκης: Πιστεύω στο εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.000%, και αυτή η Ένωση πρέπει να δυναμώσει με μια πολύ σαφή στρατιωτική ικανότητα, με πραγματική αλληλεγγύη. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι νομίζω ότι το σύμφωνο για το μεταναστευτικό και το άσυλο είναι πολύ απογοητευτικό. Το γεγονός ότι δεν έχουμε υποχρεωτική αλληλεγγύη [μετεγκατάσταση] και ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει μόνιμη αποθήκη για αυτές τις φτωχές ψυχές και το κόστος θα γίνει προϊόν διαπραγμάτευσης στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι απαράδεκτο. Είναι ευρωπαϊκό ζήτημα. Και χρειαζόμαστε τις ευρωπαϊκές λύσεις σε αυτό.

Και χρειαζόμαστε όλες τις χώρες να σηκώσουν το μερίδιο του βάρους τους και να επιτρέψουν σε αυτούς τους ανθρώπους να έχουν λίγη ανακούφιση και αξιοπρέπεια. Πιστεύω, λοιπόν, ακράδαντα στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, αλλά όλοι έχουμε την ευθύνη να εργαστούμε πάνω σε αυτό. Και αυτό σημαίνει επίσης ότι, οι χώρες του Βορρά δεν μπορούν να κάνουν τα στραβά μάτια όταν πρόκειται για pushbacks εναντίον αυτών των προσφύγων ή όταν πρόκειται για επενδύσεις στο Νότο. Είναι πολύ εύκολο να περιφρονείς τις μεσογειακές χώρες την τελευταία δεκαετία λόγω των φλέγοντων ζητημάτων χρέους.

Αλλά στο τέλος της ημέρας, ξέρετε, βρισκόμαστε σε μια νομισματική ένωση. Και οι χώρες που βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική θέση θα πρέπει να επενδύσουν σε χώρες σε χειρότερη οικονομική θέση για να μπορέσουν να επιτρέψουν τη σύγκλιση. Έχουμε τεράστιο χάσμα σύγκλισης στην Ελλάδα, είμαστε δεύτεροι από τα τέλος όσον αφορά στην αγοραστική δύναμη, και δεύτεροι από την κορυφή όσον αφορά στη φορολογία, τους έμμεσους φόρους, έχουμε μερικές από τις πιο ακριβές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, βενζίνης και τροφίμων.

Είμαστε πολύ χαμηλότερα από αυτό που ήμασταν πριν από την οικονομική κρίση όσον αφορά στη σύγκλιση με την έννοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Έλληνες θα εργαστούν γι' αυτήν. Έχουμε από τα μεγαλύτερα ποσοστά σε ώρες εργασίας σε αυτή τη χώρα. Αλληλεγγύη λοιπόν. Αυτό είναι το θεμέλιο της Ευρώπης, πιστεύω, στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, αλλά χρειαζόμαστε απολύτως την αλληλεγγύη στην πράξη.

EURACTIV: Υπήρξε μακρά συζήτηση για τον ιδεολογικό σας προσανατολισμό. Πού θα τοποθετούσατε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό φάσμα;

Στέφανος Κασσελάκης: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που λέμε Σύγχρονη Αριστερά, που καλύπτει άνετα όλη την Κεντροαριστερά. Nομίζω ότι οι απτές διαφορές καταλήγουν στο πώς πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε ισχυρό το ρόλο του κράτους, αποτελεσματικό κράτος, αλλά κράτος για την επίλυση μεγάλων προβλημάτων. Δεν μπορούμε απλώς να έχουμε διοικητικές αλλαγές στο περιθώριο και να ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν όταν πάλι, σε αυτή τη χώρα, το 72% των ανθρώπων, 18 έως 35 ετών, εξακολουθούν να ζουν στην παιδική τους κρεβατοκάμαρα.

Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο. Χρειαζόμαστε κυβέρνηση για να το διορθώσει αυτό. Έχουμε ένα μεγάλο, γενναιόδωρο στεγαστικό πρόγραμμα για να δημιουργήσουμε σχηματισμούς αποκέντρωσης όπου οι άνθρωποι μπορούν επίσης, οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να επιστρέψουν και να πραγματοποιήσουν την έρευνά τους και να δημιουργήσουν μια θετική εξωτερικότητα στην κοινωνία, στην οικονομία. Και μπορούμε να το έχουμε αυτό όχι απλώς ιδιωτικοποιώντας τα πάντα, όπως κάνει η σημερινή κυβέρνηση. Το ίδιο πράγμα με την υγειονομική περίθαλψη. Το 40% των δαπανών για την υγεία στην Ελλάδα είναι ιδιωτικές. Και υπάρχουν τεράστια ελλείμματα στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Τα οργανογράμματά τους, τα οποία βασίζονται επίσης σε χαμηλότερο επίπεδο πληθυσμού, είναι υποστελεχωμένα κατά 50% σχεδόν. Πρέπει λοιπόν να επενδύσουμε. Χρειάζεται να επενδύσουμε δισεκατομμύρια για να διορθώσουμε αυτά τα ζητήματα προτού καταλάβουμε ότι έχουμε αποδεκατίσει τον κοινωνικό ιστό από τη μία, και από την άλλη συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε ένας πολύ μικρότερος πληθυσμός δημογραφικά στις επόμενες δεκαετίες. Έχουμε ένα μεγάλο εθνικό δύσκολο θέμα εδώ, και πρέπει να το διορθώσουμε.

EURACTIV: Υπάρχει το επιχείρημα ότι μόνο με την ένωση δυνάμεών τους, οι προοδευτικές δυνάμεις της Ελλάδας θα μπορέσουν να ανατρέψουν τους συντηρητικούς. Αλλά πρακτικά, είναι αυτό εφικτό;

Στέφανος Κασσελάκης: Εναπόκειται στον κόσμο. Ήμουν πολύ ξεκάθαρος ότι ανοίγουμε το κόμμα μας έτσι ώστε όποιος θέλει να αντιμετωπίζεται με τη σωστή ένταξη και αλληλεγγύη και να ενσωματώνεται στις υποδομές μας, στον κομματικό μας μηχανισμό, είναι ευπρόσδεκτος να το κάνει. Ξέρετε, δεν είναι θέμα προσωπικής ατζέντας. Τελικά κάποιος θα χρειαστεί να γίνει πρωθυπουργός αυτής της χώρας, για παράδειγμα.

Αλλά εναπόκειται στον καθένα να αντιμετωπίσει την ευθύνη του και να ανταποκριθεί σε μια εθνική επιθυμία να έχουμε μια εναλλακτική στις αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που βλέπουμε να εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή. Είμαστε ανοιχτοί να αναπτύξουμε τη βάση μας και να αντιμετωπίσουμε όλους όσους θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτό ισότιμα, χωρίς τη διάκρισης του παλιού και του νέου, αυτή η διάκριση δεν ταιριάζει με τις αξίες μας. Αυτό λοιπόν κάνουμε. Αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι το πιο σημαντικό στοιχείο για να αλλάξουμε τα πράγματα είναι να δώσουμε κίνητρο στους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο.

Στον κόσμο που είναι απογοητευμένος με το σύστημα, που δεν ψηφίζει, που πιστεύω, ενστερνίζεται τις αξίες μας, ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, ότι η πολιτική μπορεί να γίνει διαφορετικά, ότι μπορούμε να μειώσουμε τις ανισότητες και να δώσουμε στους ανθρώπους ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή. Αν πιστεύουν σε αυτό, τότε αναδιαμορφώνουμε όλο το παιχνίδι.

Αλλά αυτό δεν είναι μόνο θέμα ιδεολογίας και ποιες είναι οι προτάσεις πολιτικής. Αυτό είναι επίσης θέμα του πόσο γειωμένο είναι το κίνημα βάσης ενός αριστερού κόμματος. Τα προοδευτικά κόμματα πρέπει να γειωθούν στην κοινωνία. Αυτή είναι η βάση τους.

Η βάση δεν είναι ένας ισολογισμός, και ένα δόγμα που λέει ιδιωτικοποιήστε τα πάντα. Η βάση μας είναι διαφοροποιημένη. Η βάση μας είναι πολύχρωμη. Είναι δύσκολο να το εξηγήσω στους ανθρώπους, το καταλαβαίνω. Αλλά γι' αυτό πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι και να αγκαλιάζουμε όλους, σε αυτό το πλουραλιστικό περιβάλλον, όλοι έχουν έναν ρόλο και θα σας ακούσουμε.

#ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ #ΣΥΡΙΖΑ #κεντροαριστερά

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 1:15 pm


Επίσημη επιβεβαιώση από Τουρκία: Αναστολή εμπορικών συναλλαγών με το Ισραήλ

Επίσημη επιβεβαιώση από Τουρκία: Αναστολή εμπορικών συναλλαγών με το Ισραήλ

«Η αναστολή των εμπορικών συναλλαγών της Τουρκίας με το Ισραήλ θα συνεχιστεί έως ότου εξασφαλιστεί μια μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα καθώς και η απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή», δήλωσε την Παρασκευή (3/5) ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ

Η Τουρκία ανέστειλε χθες (2/5) όλες τις εξαγωγές και τις εισαγωγές προς και από το Ισραήλ, επικαλούμενη την «επιδείνωση της ανθρωπιστικής τραγωδίας» στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η ασυμβίβαστη στάση του Ισραήλ και η επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα οδήγησε την Τουρκία στην αναστολή του εμπορίου, δήλωσε ο Μπολάτ σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ανακοινώνοντας στοιχεία για τις εμπορικές συναλλαγές του Απριλίου. Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών διαμορφώθηκε στα 6,8 δισεκ. δολάρια το 2023. 

«Παραβίαση συμφωνιών»

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες ότι ο Ερντογάν παραβιάζει τις συμφωνίες μπλοκάροντας τις ισραηλινές εισαγωγές και εξαγωγές. Ο ίδιος σημείωσε πως το Ισραήλ θα αναζητήσει εναλλακτικές, εστιάζοντας στην τοπική παραγωγή και στις εισαγωγές από άλλες χώρες. 

«Έτσι συμπεριφέρεται ένας δικτάτορας, αγνοώντας τα συμφέροντα του τουρκικού λαού και των Τούρκων επιχειρηματιών, αδιαφορώντας για τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες» έγραψε στο X ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Katz. 

{https://twitter.com/Israel_katz/status/1786047725332492589}

 

#ΤΟΥΡΚΙΑ #εμπορικές_σχέσεις #Ισραήλ

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 12:55 pm


Αύξηση σχεδόν 22% στις πυρκαγιές τους πρώτους 5 μήνες

Αύξηση σχεδόν 22% στις πυρκαγιές τους πρώτους 5 μήνες

Αυξημένος σχεδόν κατά 22% είναι ο αριθμός των πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί φέτος από 1η Ιανουαρίου έως 1η Μαΐου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία από την Πυροσβεστική.

Ειδικότερα από 1/1/2024 έως 1/5/2024 εκδηλώθηκαν 3.543 αγροτοδασικές πυρκαγιές ενώ πέρσι την ίδια περίοδο είχαν εκδηλωθεί 2.907. Την ίδια ώρα οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους μιας και οι θερμοκρασίες που καταγράφονται εδώ και 10 μήνες είναι υψηλότερες από τα επίπεδα της εποχής. Παράλληλα τονίζουν ότι χρειάζεται να δουν την εξέλιξη το επόμενο διάστημα ώστε να έχουν μία πιο σαφή εικόνα και εκτίμηση.

"Αυτό το οποίο παρατηρείται και είναι ανησυχητικό είναι η περίοδος ξηρασίας, οι βροχές είναι λίγες τους τελευταίους μήνες, και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο ξηρασίας η Ελλάδα είναι σε μία κατάσταση warning (προειδοποίησης) για την ξηρασία. Αυτό μεταφράζεται και σε προβλήματα που μπορεί να έχουμε στα δάση γενικότερα λόγω της ξηρασίας. Οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. Και ο Απρίλιος ήταν πολύ ζεστός μήνας, πάνω από τα κανονικά της εποχής επίπεδα. Είναι ο 10ος συνεχόμενος μήνας που έχουμε θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας μας", εξηγεί στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής ερευνών του ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, δρ Κώστας Λαγουβάρδος.

Εξαιρετικά ανησυχητικό ωστόσο ήταν και το γεγονός, ότι πυρκαγιές όπως εκείνη στα Πιέρια Όρη εκδηλώθηκαν σε πολύ μεγάλο υψόμετρο που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να έχουν χιονοκάλυψη, συνθήκες δηλαδή που δεν θα επέτρεπαν την έναρξη και εκδήλωση πυρκαγιάς, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πυρομετεωρολόγος και εντεταλμένος ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θοδωρής Γιάνναρος, ενώ προσθέτει ότι κάποιες από τις πυρκαγιές του Μαρτίου-Απριλίου έδειξαν χαρακτηριστικά που αντιστοιχούσαν σε φωτιές που θα εκδηλώνονταν αργότερα μπαίνοντας προς το καλοκαίρι.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την φετινή αντιπυρική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει, το Πυροσβεστικό Σώμα άλλαξε το επιχειρησιακό του δόγμα θέτοντας στο επίκεντρο μεταξύ άλλων την ταχύτερη απόκριση στο πεδίο με περισσότερες δυνάμεις ανταπόκρισης, τις λιγότερες ενάρξεις πυρκαγιών, την πρόληψη, την καλύτερη επιχειρησιακή οργάνωση και την άμεση κινητοποίηση των εναέριων μέσων.

Ειδικότερα τα εναέρια μέσα, που φέτος ανέρχονται σε 88, θα κινητοποιούνται άμεσα από την έναρξη των δασικών πυρκαγιών, περίπου εντός 20λέπτου. Με σκοπό μάλιστα την επιβράδυνση της εξάπλωσης της φωτιάς εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης θα έχουν στη διάθεσή τους και επιβραδυντικό υγρό. Αναφορικά με την κινητοποίησή τους η εντολή από το ΕΣΚΕΔΙΚ θα είναι άμεση.

Εάν στο μεσοδιάστημα της προετοιμασίας η πυρκαγιά έχει αντιμετωπιστεί η εντολή θα ακυρώνεται, ωστόσο σε περίπτωση που το αεροσκάφος/ελικόπτερο έχει ήδη απογειωθεί θα κάνει διαβροχή ή επιτήρηση σε περιοχές που κρίνονται υψηλής επικινδυνότητας. Παράλληλα, στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού δόγματος του ΠΣ, έχει γίνει ανακατανομή των εναέριων μέσων στις κύριες βάσεις της επικράτειας με σκοπό την καλύτερη κάλυψη και την μείωση του χρόνου απόκρισης αλλά και την άμεση κινητοποίηση τους από το ΕΣΚΕΔΙΚ με την έναρξη των δασικών πυρκαγιών.

Ένα ακόμη σημείο επίσης που δίνεται βαρύτητα και έμφαση είναι η συνεργασία μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας καθώς ομάδες της Δασικής Υπηρεσίας θα βρίσκονται υποχρεωτικά στο πεδίο και θα επιχειρούν υποστηρικτικά στις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος.

#Πυρκαγιές #Πυροσβεστική #αντιπυρική_περίοδος

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 12:35 pm


Κικίλιας: Έρχεται δύσκολη αντιπυρική περίοδος-Προετοιμαζόμαστε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας

Κικίλιας: Έρχεται δύσκολη αντιπυρική περίοδος-Προετοιμαζόμαστε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας

«Φέτος θα αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο, η κλιματική κρίση είναι εδώ» δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές πρακτορείο Associated Press.

«Είχαμε έναν άνυδρο χειμώνα, υπάρχει ξηρασία. Το καταλαβαίνουμε αυτό γιατί και πέρυσι αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο και έχουμε προετοιμαστεί με το μέγιστο των δυνατοτήτων μας για να τα καταφέρουμε» πρόσθεσε ο υπουργός, εξηγώντας ότι το νέο επιχειρησιακό δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος σε συνδυασμό με εκπαίδευση και πρόληψη, είναι η τακτική που θα ακολουθήσει φέτος η Πολιτική Προστασία.

«Η πρόληψη είναι πολύ βασική για εμάς» τόνισε, επισημαίνοντας την καθοριστική σημασία της διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών που γίνεται στα δάση και στις περιαστικές περιοχές από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και από ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Το ρεπορτάζ του Associated Press αναφέρεται και στους νέους εξοπλισμούς που θα αρχίσει να παραλαμβάνει από την επόμενη χρονιά η χώρα μας μέσω του προγράμματος ΑΙΓΙΣ. «Η Ελλάδα ξεκίνησε την υλοποίηση ενός προγράμματος, ύψους 2,1 δισ. ευρώ για να ενισχύσει τις δυνατότητές της στην αντιμετώπιση καταστροφών. 

Νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη, drones, πυροσβεστικά οχήματα, δίκτυο αισθητήρων, εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και τεχνητή νοημοσύνη» είναι μόνο κάποια παραδείγματα από τις προμήθειες που θα παραλάβει η Ελλάδα, σημειώνει στο ρεπορτάζ του το διεθνές πρακτορείο.

Επίσης, γίνεται εκτενής αναφορά στη φετινή εκπαίδευση των πυροσβεστών και των δασοκομάντος, οι δυνάμεις των οποίων φέτος έχουν υπερδιπλασιαστεί. «Η αντιπυρική περίοδος στην Ελλάδα ξεκινάει επισήμως την 1η Μαΐου, αλλά δεκάδες φωτιές αντιμετωπίζονταν καθημερινά τον περασμένο μήνα, όπου οι θερμοκρασίες ξεκίνησαν να αγγίζουν τους 30 βαθμούς από το τέλος Μαρτίου - σημαντικά υψηλότερες θερμοκρασίες από αυτές που έχουν καταγραφεί την περασμένη δεκαετία», αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του πρακτορείου. 

#Κικίλιας #αντιπυρική_περίοδος #υπουργός_Κλιματικής_Κρίσης_και_Πολιτικής_Προστασίας

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 12:15 pm


Βρετανία: Νίκη των Εργατικών έναντι των Συντηρητικών του Ρίσι Σούνακ

Βρετανία: Νίκη των Εργατικών έναντι των Συντηρητικών του Ρίσι Σούνακ

Το βρετανικό αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα κέρδισε μια κοινοβουλευτική έδρα στη βόρεια Αγγλία την Παρασκευή (3/5), προκαλώντας βαριές απώλειες για τους κυβερνώντες Συντηρητικούς και σηματοδοτώντας την έναρξη αυτού που θα μπορούσε να είναι μια σειρά από επώδυνα εκλογικά αποτελέσματα για τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

Η ηχηρή νίκη έδωσε τον τόνο για τις δύο ημέρες κατά τις οποίες θα γίνουν γνωστά εκλογικά αποτελέσματα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν αργότερα φέτος, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ μπορεί να βρεθεί στον πρωθυπουργικό θώκο και να τερματιστούν 14 χρόνια διακυβέρνησης των Συντηρητικών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ των υποψηφίων για πάνω από 2.000 έδρες σε τοπικές αρχές σε όλη την Αγγλία και να ψηφίσουν σε ορισμένες δημοτικές εκλογικές αναμετρήσεις, μεταξύ άλλων και για την πρωτεύουσα Λονδίνο.

Οι ψηφοφόροι του Μπλάκπουλ κλήθηκαν να επιλέξουν τον νέο τους βουλευτή μετά την παραίτηση τον Μάρτιο του συντηρητικού Σκοτ Μπέντον εξαιτίας υπόθεσης λόμπινγκ. Ο υποψήφιος των Εργατικών Κρις Γουέμπ κέρδισε την έδρα με 10.825 ψήφους. Ο υποψήφιος των Συντηρητικών ήρθε δεύτερος με 3.218 ψήφους.

Ενώ τα κυβερνώντα κόμματα συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις τοπικές εκλογές, η ήττα στο Μπλάπουλ και οι πρώτες ενδείξεις για απώλειες στο επίπεδο τοπικών συμβουλίων θα ενισχύσουν τις ελπίδες των Εργατικών για σαρωτική νίκη έναντι των Συντηρητικών του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ στις εθνικές εκλογές.

"Η συνταρακτική νίκη στο Μπλάκπουλ είναι το πιο σημαντικό αποτέλεσμα σήμερα", δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ.

"Είναι μια μάχη όπου οι ψηφοφόροι είχαν την ευκαιρία να στείλουν έναν μήνυμα στους Συντηρητικούς του Ρίσι Σούνακ απευθείας, και το μήνυμα αυτό είναι μια συντριπτική ψήφος για αλλαγή".

Οι συντηρητικοί του Σούνακ υπολείπονται κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες έναντι των Εργατικών στις περισσότερες δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες ο Σούνακ σκοπεύει να προκηρύξει το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Τα αποτελέσματα για τους πρώτους 500 από τους 2.600 και πλέον τοπικούς συμβούλους έδειξαν ότι οι Εργατικοί καταγράφουν κέρδη σε βάρος των Συντηρητικών – κάτι που συμβαδίζει με την προεκλογική πρόβλεψη του υπουργού Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ για σημαντικές απώλειες για το κυβερνών κόμμα.

Αν και οι τοπικές εκλογές δεν προδικάζουν πάντα τον τρόπο με τον οποίο θα ψηφίσουν οι πολίτες στις βουλευτικές εκλογές, βαριά ήττα θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέες αντιδράσεις εντός του Συντηρητικού Κόμματος για την ηγεσία του Σούνακ και την προοπτική απώλειας της εξουσίας.

Η έκταση των αντιδράσεων αυτών θα μπορούσε να εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα σε δύο δημοτικές αναμετρήσεις όπου οι Συντηρητικοί ελπίζουν να δείξουν ότι μπορεί να κρατήσουν τα ποσοστά τους στην κεντρική και τη βορειοανατολική Αγγλία.

Το αποτέλεσμα για την Τις Βάλεϊ αναμένεται σήμερα, ενώ ο δήμαρχος του Γουέστ Μίντλαντς θα ανακοινωθεί αύριο. Το αποτέλεσμα στο Λονδίνο, όπου ο εν ενεργεία δήμαρχος Σαντίκ Καν αναμένεται να εξασφαλίσει μια ακόμα θητεία, πρόκειται να γίνει γνωστό αύριο Σάββατο.

#Βρετανία #Εργατικοί #ΣΥΝΤΗΡΙΤΙΚΟΙ #Ρίσι_Σουνάκ

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 11:52 am


Τουρκία: Αυξημένος στο 69,8% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Τουρκία: Αυξημένος στο 69,8% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Τουρκίας επιταχύνθηκε στο 69,8% τον Απρίλιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία την Παρασκευή (3/5), παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων που αποσκοπούν στην τιθάσευση των αυξανόμενων τιμών καταναλωτή.

Να σημειωθεί, ότι ο πληθωρισμός είχε φτάσει το 68,5% τον Μάρτιο, -επίσης αύξηση από τον προηγούμενο μήνα-, καθώς η χώρα αγωνίζεται να ξεπεράσει την κρίση του κόστους ζωής.

Η κεντρική τράπεζα άρχισε να αυξάνει το βασικό της επιτόκιο τον Ιούνιο του 2023, ανεβάζοντάς το σταδιακά από το 8,5% στο 50%, αφού ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαλάρωσε τις αντιρρήσεις του σε τέτοιες νομισματικές πολιτικές.

Αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσει σταθερό το κόστος δανεισμού, αλλά προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να το αυξήσει ξανά εάν επιδεινωθεί ο πληθωρισμός.

Σε μηνιαία βάση ωστόσο, ο προτιμώμενος δείκτης της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας παρέμεινε αμετάβλητος στο +3,18%.

Σημειώνεται ότι οι νομισματικές αρχές της Τουρκίας είχαν δηλώσει ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα δεν αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι αυτόν τον μήνα, προτού επιβραδυνθεί κάτω από το 40% μέχρι το τέλος του έτους.

Σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής, κεντρική τράπεζα της Τουρκίας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των traders απέχει μήνες ακόμα από το να ξεκινήσει να μειώνει το κόστος δανεισμού στη χώρα, με το βασικό επιτόκιο να έχει αυξηθεί πλέον στο θηριώδες 50% από το 8,5% που ήταν πριν από 11 μήνες (τον Ιούνιο του 2023) σε μία θεαματική στροφή πολιτικής έπειτα από χρόνια επιμονής του προέδρου Ερντογάν σε εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.

Ακόμη, ο Ερντογάν κατηγορούσε εδώ και καιρό τον πληθωρισμό για τα υψηλά επιτόκια, παρόλο που είναι η συμβατική πολιτική των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως να αυξάνουν το κόστος δανεισμού προκειμένου να μειώσουν τον πληθωρισμό.

Αλλά μετά την επανεκλογή του πέρυσι, επέστρεψε στην οικονομική ορθοδοξία και εξέφρασε πλήρη εμπιστοσύνη στην οικονομική του ομάδα με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ.

#πληθωρισμός #ΤΟΥΡΚΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 11:32 am


Εικόνες χάους στα αμερικανικά πανεπιστήμια - Πάνω από 2.000 συλλήψεις

Εικόνες χάους στα αμερικανικά πανεπιστήμια - Πάνω από 2.000 συλλήψεις

Η αναταραχή συνεχίζεται στα αμερικανικά πανεπιστήμια, με πολλά επεισόδια να λαμβάνουν χώρα και την αστυνομία να προβαίνει σε συλλήψεις διαδηλωτών που διαμαρτύρονται κατά του πολέμου στη Γάζα.

Από τις 18 Απριλίου υπολογίζεται πως έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 2000 διαδηλωτές.

Την Πέμπτη η αστυνομία διέλυσε καταυλισμούς που είχαν στηθεί σε πολλά πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών και στο UCLA της Καλιφόρνια, εκεί όπου καταγράφηκε η πιο σκληρή αντιπαράθεση των δυνάμεων με τους διαδηλωτές.

 {https://twitter.com/Kahlissee/status/1786053432807231524}
 

Στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, οι αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στη βιβλιοθήκη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου, που βρισκόταν υπό κατάληψη από διαδηλωτές από τη Δευτέρα, και προχώρησαν σε συλλήψεις. Δεκάδες συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο του Νιου Χάμσαϊρ και στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο.

Σκηνικά αναταραχής καταγράφηκαν σε πανεπιστημιουπόλεις σε 21 πολιτείες των ΗΠΑ, αν και ορισμένα πανεπιστήμια κατάφεραν να αποφύγουν τις αντιπαραθέσεις μεταξύ της αστυνομίας και των φοιτητών.

Φοιτητές σε δεκάδες πανεπιστήμια διαμαρτύρονται για τον πόλεμο στη Γάζα και καλούν τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, να κάνει περισσότερα για να βάλει ένα τέλος στην αιματοχυσία στη Γάζα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος με χθεσινή του δήλωση τόνισε ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται, όχι όμως να εξαπολύουν βία.

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε επίσης ότι ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση ούτε στα πανεπιστήμια, ούτε στην Αμερική.

Όταν ρωτήθηκε αν θα πρέπει να παρέμβει η Εθνοφρουρά για να καταστείλει τις διαδηλώσεις, απάντησε αρνητικά.

#ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ_ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ #Μπάιντεν #Ισραήλ #Γάζα

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 11:18 am


Πάσχα 2024: Πώς αμείβονται οι αργίες και οι ημιαργίες

Πάσχα 2024: Πώς αμείβονται οι αργίες και οι ημιαργίες

Διευκρινίσεις για τις αργίες του Πάσχα δίνει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).

Συγκεκριμένα, η Συνομοσπονδία αναφέρει σε ανακοίνωσή της τα εξής:

«Η Μεγάλη Παρασκευή (3/5/2024) είναι υποχρεωτική ημιαργία για τα καταστήματα. Σύμφωνα με τον νόμο, απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων, μέχρι τις 13:00 της Μεγάλης Παρασκευής.

Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η Μεγάλη Παρασκευή δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν σε περίπτωση που η Μεγάλη Παρασκευή έχει χαρακτηριστεί αργία ή ημιαργία από διάταξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), από κανονισμό εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Το Μεγάλο Σάββατο (4/5/2024) είναι εργάσιμη ημέρα για τους εργαζόμενους που νόμιμα απασχολούνται Σάββατο στον ιδιωτικό τομέα, εκτός αν έχει καθιερωθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, από κανονισμό εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Για την Κυριακή του Πάσχα (5/5/2024) ισχύει ο γενικός κανόνας της Κυριακής αργίας, δηλαδή απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων.

Όσοι από τους μισθωτούς απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από τον νόμο αργίες δικαιούνται τα παρακάτω:

  • Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
  • Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
  • Αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό). Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχοληθούν Κυριακή άνω των πέντε ωρών, δικαιούνται πρόσθετα και αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό) σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (π.χ. από ΣΣΕ, κανονισμό εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα Κυριακής, όπως και υποχρεωτικής αργίας, αυτοί υπερισχύουν.

Η Δευτέρα του Πάσχα (6/5/2024) είναι από τον νόμο ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις.

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

#Πάσχα #αργίες #ΗΜΙΑΡΓΙΕΣ #εργαζόμενοι

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 11:04 am







Φιλικοί ιστότοποι: