Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

«Κτήμα τ’ Αποστόλη»: Το οινοποιείο που επενδύει στην τέχνη και τον Οινοτουρισμό

Το «Κτήμα τ’ Αποστόλη», στους Αμπέλους Σερρών, είναι ένα επισκέψιμο Οινοποιείο, που παράγει αποκλειστικά βιολογικούς οίνους, συνδυάζοντας τη σύγχρονη τεχνολογία, με την παραδοσιακή βιολογική καλλιέργεια.

 

Η επιχείρηση, που ανήκει στην οικογένεια Γούλα, Γαλάτση & Φλώρου ανθεί από το 2004 σε μία περιοχή που διαθέτει 2.000 στρέμματα αμπελοκαλλιέργειας κι έχει λάβει βραβείο καλής πρακτικής από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο, προχωρώντας διαρκώς ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας μεγάλη έμφαση στον Οινοτουρισμό. Και για φέτος σας περιμένει με ένα ακόμη ευρύτερο πρόγραμμα δράσεων στη φύση κι εκδηλώσεων, που θα σας φέρουν ακόμη πιο κοντά στη φιλοσοφία των βιολογικών οίνων.

Η οικογένεια Γούλα & Γαλάτση, είναι μία από τις οικογένειες οινοπαραγωγών της περιοχής, που για 70 χρόνια καλλιεργούσαν τα αμπέλια τους με τον παραδοσιακό τρόπο, προμηθεύοντας μεγάλες βιομηχανίες κρασιού της Ελλάδας.

Ο ιδρυτής του «Κτήμα τ’ Αποστόλη» Απόστολος Γούλας

 

Κεντρική φιλοσοφία για το «Κτήμα τ’ Αποστόλη» - που λειτουργεί από το 1974 και πλέον καλλιεργεί αποκλειστικά πιστοποιημένα βιολογικά κρασιά και κρασιά υψηλής διεθνούς πιστοποίησης- είναι η ανάδειξη του «terroir», δηλαδή της γης. Στόχος είναι η επαναφορά των παραδοσιακών ποικιλιών και η συνέχιση της βιολογικής καλλιέργειας και της παραγωγής ποιοτικών οίνων, όπως θέλει η αμπελοοινική παράδοση της περιοχής.

A large room with large metal tanksDescription automatically generated

Σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 70 στρεμμάτων καλλιεργούνται τόσο διεθνείς, όσο κι ελληνικές ποικιλίες, σε συνέχεια μίας ιστορίας, που ξεκινά από τις πρώτες προσφυγικές οικογένειες στην περιοχή που, κατά τη μετακίνησή τους έφεραν ένα δεμάτι κλήματα από μικρασιατικά αμπέλια, τα οποία «έδεσαν» με το κλίμα της περιοχής κι έφτασαν να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο αμπελώνα στο Νομό Σερρών – εξ’ ου και το όνομα του χωριού, που μετονομάστηκε το 1932.

Δύο χρόνια επισκέψεων

Από το 2022 η επιχείρηση δίνει βάρος στον Οινοτουρισμό ως μέλος της Ένωσης Οινοποιών Βορείου Ελλάδος και κάθε χρόνο υποδέχεται επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα, όσο κι από το εξωτερικό. 

 

Υπεύθυνη η Κωνσταντίνα Γούλα, με σπουδές στη Γαλλία, μεταπτυχιακό επάνω στο marketing του κρασιού και τον Οινοτουρισμό και δίπλωμα Sommelier επιπέδου 3 που, έχοντας εργαστεί σε Κτήματα της Γαλλίας και στον αντίστοιχο τομέα του Κτήματος «Florian», στον Τρίλοφο, είναι αρμόδια για τον τομέα της Επικοινωνίας. 

A person holding a glass of wineDescription automatically generated

 

Η ιδιοκτήτρια και υπεύθυνη οινοτουρισμού του «Κτήμα τ’ Αποστόλη» Κωνσταντίνα Γούλα

 

Το ίδιο το Κτήμα ξεχωρίζει για την παραγωγή και τη σπανιότητά του και σας προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες γευσιγνωσιών κι εξορμήσεων στη φύση. 

 

Σε κάθε επίσκεψη, θα έχετε τη δυνατότητα να μάθετε πώς καλλιεργούνται ελληνικές ποικιλίες όπως Μαλαγουζιά και Μοσχάτο Σάμου, εκλεπτυσμένες λευκές γαλλικές ποικιλίες, όπως Chardonnay και Sauvignon Blanc και ξένες ερυθρές, όπως Syrah, Merlot και Cabernet, να δοκιμάσετε ξηρά και φρουτώδη λευκά, ροζέ και κόκκινα βιολογικά κρασιά Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.), αλλά και τσίπουρο με ή χωρίς γλυκάνισο ή άλλα αποστάγματα, όπως το τσίπουρο από ρόδι από βιολογικές ροδιές, που παράγεται στο πιστοποιημένο αποστακτήριο. 

Two bottles of liquid on a tableDescription automatically generated

A bottle of wine on a tableDescription automatically generated

Θα μάθετε πώς παράγεται το κρασί, μόνο με το νόμο της βαρύτητας και θα γευθείτε τα έντονα συμπυκνωμένα αρώματα, που προκύπτουν και μέσα από την παλαίωση, συχνά με τη χρήση ρινισμάτων ξύλου.

 

Θα έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε την πιο premium ετικέτα τους, την «Εριφύλλη», κρασί που ωριμάζει για δύο χρόνια σε βαρέλι και περιλαμβάνει και παλιές σοδειές ή το αφρώδες «EROS Rose» δοκιμάζοντας, παράλληλα, τοπικά, παραδοσιακά εδέσματα, μέσα από μια προσωποποιημένη και μοναδική οινογαστρονομική εμπειρία, σε «ζεστή» και χαλαρή ατμόσφαιρα. 

A bottle of wine next to a glass vase of corksDescription automatically generated

Αν αναζητάτε μία εναλλακτική εξόρμηση, ετοιμαστείτε για οινοβαρκάδες – οινογνωσίες στη Λίμνη Κερκίνη, επάνω σε μία «πλάβα» (σ.σ. παραδοσιακή βάρκα της περιοχής). Η δραστηριότητα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ξενώνα «Λημναίο» και συνοδεύεται από γευσιγνωσίες παραδοσιακών εδεσμάτων της περιοχής, βουβαλίσιων κι άλλων προϊόντων, από τοπικούς παραγωγούς.

A group of people in a boat on waterDescription automatically generated

Ζητήστε να λάβετε μέρος στη δραστηριότητα ζωγραφικής με βάση το κρασί, σε ένα workshop ενηλίκων, που θα συντονίζει η ομάδα του Fiera Handmade , με την βασική συντονίστρια να είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Η εμπειρία περιλαμβάνει ζωγραφική σε καμβάδες, οινογνωσία και συνοδευτικά εδέσματα.

 

Κατά την επίσκεψή σας, δοκιμάστε οπωσδήποτε τη νέα ετικέτα ερυθρού κρασιού του Κτήματος, από έντονο Merlot & Cabernet σε αμερικάνικα δρύινα βαρέλια. Το όνομα αυτής, «Κρασί από τα Χείλη σου», είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο του Κώστα Κρομμύδα και τόσο το νέο κρασί, όσο και το βιβλίο, θα παρουσιαστούν στις 8 Οκτωβρίου, σε μία βραδιά που θα συνδυάζει το κρασί με τη λογοτεχνία, με μουσική υπόκρουση, την οποία θα διοργανώσει το «Κτήμα Τ’ Αποστόλη», στο «Ακαδημία Art Restaurant». Η ίδια η ιστορία του βιβλίου εκτυλίσσεται σε έναν αμπελώνα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κρασί. 

A room with chairs and tablesDescription automatically generated

Οι χώροι

Η «Αίθουσα της Γαστρονομίας», του Οινοποιείου, προσφέρεται για κάθε είδους εκδήλωση, αφού μπορεί να φιλοξενήσει έως 60 άτομα, ενώ το καλοκαίρι, στις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου φιλοξενούνται έως κι 120 επισκέπτες. 

Τόσο μέσα στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της επιχείρησης, όπου συχνά πραγματοποιούνται food and wine pairings ή events -όπως «ιταλικές» ή άλλες βραδιές, συνοδεία εκλεκτής swing και jazz μουσικής- όσο και σε συνεργασία με άλλους επιχειρηματίες της περιοχής, η εμπειρία που προσφέρεται είναι κάτι παραπάνω από ολοκληρωμένη.

Επισκεφθείτε οπωσδήποτε το κελάρι με τα παλιά βαρέλια του Κτήματος, που έχουν μετατραπεί σε καθίσματα, νιπτήρες, τραπέζια κι άλλα έπιπλα, που θα σας εκπλήξει με την προσεκτική κι αφοσιωμένη δουλειά που έχει γίνει στο χώρο, γύρω από το κρασί.

Οι διακρίσεις και τα σχέδια του χειμώνα

 

Φέτος, το «Κτήμα Τ’ Αποστόλη» απέσπασε σημαντικές διακρίσεις. Στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνων κι Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, το Φεβρουάριο, όπου συμμετείχαν Sommeliers από όλον τον κόσμο, το ερυθρό κρασί «Εριφύλη» απέσπασε ασημένιο βραβείο, το «Δάκρυ Χαράς» χάλκινο και το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, χρυσό. 

A bottle of wine next to a glass of wineDescription automatically generated

Έπεται συμμετοχή και σε άλλους διαγωνισμούς, στο εξωτερικό, ενώ το Κτήμα βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης και σποράς περισσότερων ελληνικών ποικιλιών, όπως η Μαλαγουζιά και το Ξινόμαυρο. Κοινός στόχος μαζί με τα άλλα δύο Οινοποιεία του χωριού, είναι το να φυτευτούν κι άλλες ντόπιες ποικιλίες, προκειμένου να αυξηθεί η τοπική παραγωγή και παράδοση. Στο ίδιο πλαίσιο, έχουν σκοπό να προχωρήσουν στην δημιουργία τοπικού Συλλόγου Αμπελουργών και Οινοποιείων. Και φυσικά, ως μέλος των «Δρόμων του Κρασιού Βορείου Ελλάδας», θα παραμείνει ανοιχτό στις 10 Νοεμβρίου 2024, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού και στις 7.10.24, στα «Βοροινά», που θα πραγματοποιηθούν στο «Μακεδονία Palace».

 

Μέχρι τότε, το «Κτήμα τ’ Αποστόλη» σας περιμένει καθημερινά, σε μία απόσταση μόλις 70 χλμ. από την πόλη της Θεσσαλονίκης!

 

Tip 1: Οι εγκαταστάσεις του Κτήματος διατίθενται και για εκδηλώσεις γάμου, βάπτισης κι άλλων ιδιαίτερων στιγμών.

 

Tip 2: Το Οινοποιείο είναι επισκέψιμο από Τρίτη έως Πέμπτη 16.00 – 20.00 κι από Παρασκευή έως Κυριακή 12.00 – 20.00. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε πρώτα με τους υπεύθυνους, μέσω email ([email protected]) ή social media, 24 ώρες πριν. Μπορεί να δεχθεί group και μεμονωμένους επισκέπτες, που θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο Κτήμα, παράλληλά με γευσιγνωσία και γεύμα από το barbeque, κατόπιν συνεννόησης. Εάν είστε Chef, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τους χώρους για food and wine pairing, για τους καλεσμένους σας. 

 

Tip 3: Διαβάστε για το «Κτήμα τ’ Αποστόλη» και στη σελίδα της Ένωσης Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος. 

Διεύθυνση: Άμπελοι Σερρών

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6946579507

Website

Facebook

Instagram

Πηγή: Makthes.gr

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2024 | 8:59 pm


Φωτιά σε οικόπεδο στη ΒΙΠΕ Καβάλας

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, το απόγευμα του Σαββάτου 28 Σεπτεμβρίου 2024 σε οικόπεδο εντός της Βιομηχανικής Περιοχής [ΒΙΠΕ] Καβάλας.

 

Ο καπνός ήταν ορατός από χιλιόμετρα μακριά.

 

Στο σημείο έσπευσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας και Χρυσούπολης.

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2024 | 7:43 pm


Α’ ΕΠΣΚ: Πρεμιέρα με ανατροπές στο Κοκκινόχωμα, νίκη του Ορφέα και ισοπαλία του Βύρωνα με Παγγαίο (αποτελέσματα)

Το πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣ Καβάλας, άρχισε το Σάββατο (28/09). 

 

Το Σάββατο έγιναν τρεις αγώνες, ενώ την Κυριακή θα γίνουν τέσσερις.

 

O Ορφέας Ελευθερούπολης νίκησε με 4-0 τον Ηρακλή Καβάλας. Τα γκολ για τους νικητές οι Μπερούκας στο 20’ και στο 43’, Δουμάνης στο 37’ και Σαββατιανός στο 85’.

 

Ο Βύρωνας Καβάλας αναδείχθηκε ισόπαλος με 0-0 με το Παγγαίο. 

 

O Μέγας Αλέξανδρος Ορφανίου νίκησε με 2-3 το Βυζάντιο Κοκκινοχώματος. Ο Παντελίδης έκανε το 0-1 στο 39’ για τον Μέγα, το Βυζάντιο γύρισε το παιχνίδι με τους Δημητριάδη στο 64’ και Καληντέρη στο 75’, όμως ο Μέγας με πέναλτι του Βεζυρόπουλου στο 87’ και ένα ακόμη γκολ του Πέτκου στο 90+1’, έκανε νέα ανατροπή και πήρε το τρίποντο.

 

 

1η αγωνιστική - Αποτελέσματα 

 

 

Σάββατο (28/09)

Βύρωνας Καβάλας - ΑΣ Παγγαίο  0-0

Ορφέας Ελευθερούπολης - Ηρακλής Καβάλας  4-0

Βυζάντιο Κοκκινοχώματος - Μ.Α. Ορφανίου  2-3

 

 

Κυριακή (29/09)

13:00 Αναγέννηση Λιμεναρίων - ΠΑΟΚ Αγίου Ανδρέα

15:30 Δόξα Θεολόγου - ΑΕΚ Καβάλας

16:30 Βρασίδας Ν. Περάμου - Αετός Οφρυνίου

16:30 Άρης Πρίνου - Μακεδονικός Αγιάσματος

 

 

Βαθμολογία

Ορφέας Ελευθερούπολης  3 (4-0)

Μ.Α. Ορφανίου  3 (3-2)

Βύρωνας Καβάλας  1 (0-0)

ΑΣ Παγγαίο  1 (0-0)

ΑΕΚ Καβάλας  0 (0-0)

Αετός Οφρυνίου  0 (0-0)

Αναγέννηση Λιμεναρίων  0 (0-0)

Άρης Πρίνου  0 (0-0)

Βρασίδας Ν. Περάμου  0 (0-0)

Δόξα Θεολόγου  0 (0-0)

Μακεδονικός Αγιάσματος  0 (0-0)

ΠΑΟΚ Αγίου Ανδρέα  0 (0-0)

Βυζάντιο Κοκκινοχώματος  0 (2-3)

Ηρακλής Καβάλας  0 (0-4)

 

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2024 | 7:36 pm


Το βιβλίο του θα παρουσιάσει στην Καβάλα ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης

Η ΕΛΜΕ Καβάλας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Καβάλας, το βιβλιοπωλείο «Εκλογή» και οι εκδόσεις «Αλεξάνδρεια» σας προσκαλούν σε μία βραδιά γνωριμίας με τον ιστορικό και συγγραφέα Μενέλαο Χαραλαμπίδη, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του

 

«Οι δωσιλόγοι» ένοπλη, πολιτική και οικονομική συνεργασία στα χρόνια της κατοχής

 

Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 19:00 στην Μεγάλη Λέσχη (Κύπρου 12, Καβάλα).

 

Ο συγγραφέας τα συνομιλήσει με τον Άγγελο Παληκίδη, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ.

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2024 | 6:13 pm


Τροχαίο ατύχημα με 3 τραυματίες στον Αμυγδαλεώνα

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 28 Σεπτεμβρίου 2024, στον κεντρικό δρόμο του Αμυγδαλεώνα Καβάλας.

 

Δύο οχήματα, ένα ΙΧ και ένα αγροτικό, συγκρούστηκαν, μεταξύ τους με αποτέλεσμα το δεύτερο να «ντελαπάρει» στο κέντρο του οδοστρώματος.

 

Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν τρία  άτομα, τα οποία διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

 

Ο δρόμος «έκλεισε» για αρκετή ώρα.

Πηγή:  CenterTV

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2024 | 5:02 pm


Αυτοί είναι οι καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν ζωντανά στην 30η Kavala Expo

Η η Kavala Expo, η μεγαλύτερη έκθεση της περιφέρειας ΑΜΘ, συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια.

 

Από τις 4 έως 7 Οκτωβρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο "Απόστολος Μαρδύρης", αναδεικνύεται η καινοτομία και η δημιουργικότητα.

 

Τι θα περιλαμβάνει η έκθεση:

 

- Προβολή προϊόντων & υπηρεσιών

- Forum Επιχειρηματικότητας για δυναμικές συνεργασίες

- Σαλόνι Γαστρονομίας (τοπικής κουζίνας)

- Food Trucks γεμάτα μοναδικές γεύσεις

- LIVE Μουσική και παράλληλες εκδηλώσεις για όλους

 

Στη σκηνή της φέτος θα εμφανιστούν:

 

Σάββατο 5/10: Stavento & Ήβη Αδάμου

Κυριακή 6/10: Νίκος Ζωϊδάκης & Αλέξης Παρχαρίδης

Δευτέρα 7/10: Ελένη Τσαλιγοπούλου

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη

 

Μάθετε περισσότερα ΕΔΩ 

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2024 | 3:50 pm


Αγιασμός για τον ΑΟ Καβάλα στο "Ανθή Καραγιάννη" - Φωτογραφίες

Ο ΑΟ Καβάλα έκανε τον καθιερωμένο αγιασμό του, για την αρχή της νέας σεζόν, το Σάββατο (28/09), μία ημέρα πριν την πρώτη εντός έδρας αναμέτρηση του, με τον Εθνικό Νέου Κεραμιδίου.

 

Η ανακοίνωση των "Αργοναυτών" αναφέρει τα εξής:

 

Τελέστηκε σήμερα το πρωί ο καθιερωμένος Αγιασμός της ομάδας μας στο Ανθή Καραγιάννη.

 

Η διοίκηση, το τεχνικό επιτελείο και οι ποδοσφαιριστές έδωσαν το παρών και έλαβαν τις ευχές για μια καλή σεζόν ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η τελευταία προπόνηση της ομάδας μας ενόψει της αυριανής αναμέτρησης κόντρα στον Εθνικό Νέου Κεραμιδίου.

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2024 | 2:41 pm


Καβάλα: Μεταβολή του καιρού τις επόμενες μέρες

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός αύριο με κύρια χαρακτηριστικά την πτώση της θερμοκρασίας (που θα διατηρηθεί και τις επόμενες μέρες), την στροφή τον ανέμων σε δυτικούς - βόρειοδυτικούς και την ενίσχυση τους και τις πρόσκαιρες τοπικές βροχές και καταιγίδες.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ

 

Την Κυριακή (29/9), από τις πρωινές ώρες, αναμένονται τοπικές νεφώσεις που προοδευτικά θα αυξάνονται.

 

Έτσι, τις μεταμεσημβρινές - πρώτες απογευματινές ώρες, αναμένεται πέρασμα βροχών και καταιγίδων που θα επηρεάσουν κυρίως τα ορεινά και τα βορειότερα τμήματα του Δήμου Καβάλας.

 

Στη συνέχεια αναμένεται σταδιακή βελτίωση, όμως μέχρι και τις βραδινές ώρες υπάρχει πιθανότητα για τοπικές βροχές κατά περιόδους σε περιοχές κοντά στην θάλασσα.

 

Μετά το μεσημέρι οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς - βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάζει σταδιακή πτώση.

 

Την Δευτέρα η θερμοκρασία θα συνεχίσει να παρουσιάζει πτώση και θα πνέουν άνεμοι δυτικών διευθύνσεων εώς 4-6 μποφόρ.

 

Από την Τρίτη οι άνεμοι θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένιση και θα αποκτήσουν ξανά μεταβλητές διευθύνσεις.

 

Η θερμοκρασία μέχρι την Τετάρτη θα παραμείνει σε ελαφρώς χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Το επόμενο πιθανό πέρασμα βροχών εντοπίζεται το Σαββατοκύριακο.

Πηγή: Δήμος Καβάλας

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2024 | 2:23 pm


Ανοιχτά Ζυθοποιεία σε όλη τη χώρα 28 & 29 Σεπτεμβρίου

Σε θετική τροχιά κινείται η αγορά μπύρας με τους ρυθμούς ανάπτυξης να είναι υψηλότεροι σε σχέση με πέρυσι. Η αυξητική τάση ευνοείται από τον καλό καιρό και ενισχύεται από τον Τουρισμό και τις αθλητικές διοργανώσεις.

 

Όπως εξηγεί μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, Σοφοκλής Παναγιώτου «η χρονιά κινείται θετικά. Πρώτα απ' όλα ζούμε ένα παρατεταμένο καλοκαίρι που ευνοεί την κατανάλωση μπύρας, ενώ σημαντική είναι η ώθηση της κατανάλωσης από τον Τουρισμό. Συγκεκριμένα, στο εννεάμηνο του 2024 η αγορά κινείται με ρυθμό ανάπτυξης που προσεγγίζει διψήφια ποσοστά. Βέβαια είναι αρκετά επισφαλές ακόμα, να κάνουμε πρόβλεψη για την ανάπτυξη που θα παρουσιάσει ο κλάδος με την ολοκλήρωση του 2024, καθώς η περασμένη χρονιά μάς δίδαξε ότι το τελευταία τρίμηνο άλλαξε η τάση που είχε διαμορφωθεί στο εννεάμηνο. Μέχρι στιγμής τα πράγματα έχουν εξελιχθεί καλά, ελπίζουμε να συνεχιστεί η εικόνα έως το τέλος του έτους».

 

Εστιάζοντας στον Έλληνα καταναλωτή και τις αγοραστικές του συνήθειες, ο κ. Παναγιώτου σημειώνει ότι παρατηρείται συγκρατημένη κατανάλωση. «Η δύναμη του καταναλωτή έχει περιοριστεί. Καταναλώνει λιγότερο και επιλέγει φθηνότερα προϊόντα. Ωστόσο οι αυξημένες τουριστικές ροές βοήθησαν εφέτος στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου».

 

Αναφορικά με τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις του κλάδου, ο πρόεδρος της Ένωσης σημειώνει ότι η μεγαλύτερη είναι το ενεργειακό κόστος. «Το τελευταίο δίμηνο έχει αυξηθεί αδικαιολόγητα το κόστος της ενέργειας. Δυστυχώς τα μέτρα που λαμβάνονται δεν στηρίζουν τις επιχειρήσεις και κυρίως τις μικρομεσαίες» επισημαίνει.

 

Την ίδια ώρα, λύση σε χρόνια προβλήματα του κλάδου φαίνεται πως θα δώσει η επικείμενη ψήφιση του νέου νόμου που θα διέπει την μπύρα και ουσιαστικά θα αλλάξει το βασιλικό διάταγμα του 1922. «Είναι ένα πάγιο αίτημα το οποίο είχαμε και φαίνεται πλέον ότι ικανοποιείται. Θα ήθελα να επισημάνω ότι έλαβε χώρα μια ουσιαστική και εποικοδομητική διαβούλευση επτά ετών με τις αρμόδιες Αρχές για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την μπύρα» επισημαίνει ο κ. Παναγιώτου.

 

Ένα επιπλέον πάγιο αίτημα που δεν φαίνεται, σύμφωνα με τον ίδιο, να ικανοποιείται προς το παρόν είναι το θέμα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Όπως εξηγεί ο κ. Παναγιώτου, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει τον πέμπτο υψηλότερο συντελεστή ΕΦΚ ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ-27, κάτι που δεν συνάδει με την δύναμη του Έλληνα καταναλωτή και έχει ως αποτέλεσμα οι μπύρες να πωλούνται ακριβότερα από άλλες χώρες της Ευρώπης που έχουν χαμηλότερο ΕΦΚ.

 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές μικροζυθοποιίες αυξάνονται. «Υπάρχει μια σημαντική ανάπτυξη» αναφέρει ο κ. Παναγιώτου. «Το 2009 υπήρχαν 7-8 μικροζυθοποιίες, ωστόσο σήμερα προσεγγίζουν τα 80 και αναπτύσσονται σε όλη την Ελλάδα με σημαντικές επενδύσεις. Ο συγκεκριμένος κλάδος είναι ζωντανός και αγωνίζεται να επιβιώσει μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον».

 

Ανοικτά τα Ζυθοποιεία σε όλη τη χώρα

 

Με αθρόα προσέλευση στα ζυθοποιεία σε όλη την επικράτεια που αποδεικνύει τη δίψα των καταναλωτών για ενημέρωση και γνώση πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο 28 και αύριο Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου η δράση «Ανοιχτά Ζυθοποιεία 2024».

 

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παναγιώτου, πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών που στόχο έχει να φέρει τους καταναλωτές στα ζυθοποιεία, προκειμένου να εξοικειωθούν με τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, τις πρώτες ύλες και να έρθουν σε επαφή με τους ίδιους του ζυθοποιούς που βρίσκονται πίσω από την παραγωγή των προϊόντων. «Είναι μια πρωτοβουλία που εμπνεύστηκε από τον θεσμό "Ανοικτές Πόρτες" των Οινοποιείων που σημειώνει μεγάλη επιτυχία. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου τα τελευταία χρόνια είναι αφιερωμένο στους ζυθόφιλους και είμαστε για μια ακόμα χρονιά ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι από την θετική ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού. Πολλοί πιστεύουν ότι η μπύρα δημιουργείται από απρόσιτες βιομηχανίες με μυστικές συνταγές. Αντιθέτως, η ζυθοποιία όπως και η οινοποιία είναι δύο κλάδοι ανοιχτοί στον κόσμο. Πίσω από αυτούς υπάρχουν άνθρωποι, οράματα, μικρά success stories της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, και αναπτύσσονται ανθρώπινες σχέσεις. Θέλουμε ο κόσμος να κατανοήσει ότι η μπύρα δεν είναι απλά ένα αφρώδες δροσιστικό ποτό του καλοκαιριού. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη μπύρας που μπορούν να ικανοποιήσουν τις γευστικές ανάγκες των καταναλωτών κάθε εποχή και σε κάθε περίσταση. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για εμάς, που θεωρούμε ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι μια γιορτή για τον κλάδο, που προάγει την κουλτούρα της μπύρας».

 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πλέον έχει δημιουργηθεί στη χώρα ένας πυρήνας ζυθόφιλου κοινού ο οποίος μεγαλώνει συνεχώς και επιβάλλεται να υπάρχει διαρκής ενημέρωση και εκπαίδευση από την Ένωση. 'Άλλωστε, όπως αναφέρει ο ίδιος, η ανάπτυξη του κλάδου είναι συνδεδεμένη με τον ενημερωμένο καταναλωτή που αναζητά τη γνώση. «Στόχος μας είναι να ενημερωθεί ο Έλληνας καταναλωτής ότι η μπύρα που κατά 95% καταναλώνουμε στην Ελλάδα, παράγεται στη χώρα από μεγάλες ή μικρότερες εταιρείες. Είναι ένας κλάδος που συμβάλλει αποφασιστικά στην ελληνική οικονομία με 2.500 άμεσες θέσεις απασχόλησης και πολλές χιλιάδες έμμεσες θέσεις απασχόλησης. Ένας κλάδος που δεν έχει καθόλου φοροδιαφυγή και είναι απόλυτα συνεπής στις φορολογικές του υποχρεώσεις. Εξάλλου υπάρχει ο ΕΦΚ, επομένως οι έλεγχοι του κράτους είναι πιο στοχευμένοι. Το βασικότερο είναι να κατανοήσουν οι καταναλωτές ότι η μπύρα είναι το πιο ασφαλές προς κατανάλωση προϊόν καθώς δεν νοθεύεται».

 

Σημειώνεται ότι τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών άνοιξαν σήμερα ταυτόχρονα τις πόρτες τους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας διοργανώνοντας ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές με ελεύθερη είσοδο. Μέσα από την επίσκεψη στα ζυθοποιεία, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον ζύθο, τα χαρακτηριστικά και την ιστορία του, να μάθουν για τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στη ζυθοποίηση, να συνομιλήσουν με τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την παραγωγή των προϊόντων και κυρίως να δοκιμάσουν διαφορετικά είδη μπύρας και να μάθουν ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα κάνουν να ξεχωρίζουν.

 

Η είσοδος στα ζυθοποιεία και η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν. Ωστόσο, για τις ξεναγήσεις και τις γευσιγνωσίες, ζητείται προεγγραφή ή/και τηρείται σειρά προτεραιότητας, λόγω περιορισμένων θέσεων σε ορισμένες περιπτώσεις. Για τον λόγο αυτό, συστήνεται η επικοινωνία του επισκέπτη απευθείας με το ζυθοποιείο που πρόκειται να επισκεφθεί, για να ενημερωθεί για το πλήρες πρόγραμμα, τη διαθεσιμότητα και τις ώρες λειτουργίας, προκειμένου να αποφευχθούν αναμονές και καθυστερήσεις.

 

Τα ζυθοποιεία-μέλη της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών που συμμετέχουν στη δράση είναι τα εξής: Αθηναϊκή Ζυθοποιία (Αττική, Πάτρα, Θεσσαλονίκη), Elixi Μικροζυθοποιία (Δροσιά Χαλκίδας, Εύβοια), Ζυθοποιία Πηνειού ΙΚΕ (Λάρισα), Ικαριακή Ζυθοποιία (Ικαρία), Κρητικές Ζυθοποιίες -Ζηδιανάκης (Ηράκλειο Κρήτης), Κρητική Ζυθοποιία (Χανιά Κρήτης), Μικροζυθοποιία Κυκλάδων στην Τήνο (Τήνος), Μικροζυθοποιία Local streets beer (Βόλος), Μικροζυθοποιία Septem (Ωρολόγιο Αυλωναρίου, Εύβοια), Ολυμπιακή Ζυθοποιία (Ριτσώνα Εύβοιας), Πρότυπη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη) και Siris Craft Brewery (Σέρρες).

 

Πηγή: ΑΠΕ - Μαρία Τσιβγέλη

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2024 | 1:11 pm


Στην Καβάλα ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος

Την Καβάλα, τη Δράμα και την Ξάνθη θα επισκεφθεί στο πλαίσιο της περιοδείας του υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος.

 

Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, ο Παύλος Γερουλάνος, θα βρίσκεται στην Καβάλα Cafe Aparto, στη 1 το μεσημέρι. 

 

Σχετική ανακοίνωση στα κοινωνικά του δίκτυα αναφέρει:

 

Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου θα βρίσκομαι στην Καβάλα, για να μιλήσουμε για την Αναγέννηση της πατρίδας μας, μέσα από την Αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ.

 

Καβάλα

 

13:00

 

Ελάτε να συζητήσουμε στο Cafe Aparto, Εθν. Αντιστάσεως 10.

 

Την ίδια ημέρα (30/9), το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 

18:00

Δράμα - Cafe Manton (πρώην Chocolat - Ξενία), Εθνικής Αμύνης 10

 

21:00

Ξάνθη - Κυβερνείο, Βασ. Σοφίας 7Α

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2024 | 12:17 pm


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας