Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα    >    Ειδήσεις & Νέα

Reporter.gr

Μαρινάκης: Χυδαία, ρατσιστική και απάνθρωπη η επίθεση στον κ. Κυμπουρόπουλο

Μαρινάκης: Χυδαία, ρατσιστική και απάνθρωπη η επίθεση στον κ. Κυμπουρόπουλο

Τη «χυδαία, ρατσιστική και απάνθρωπη» επίθεση που δέχεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος καταδίκασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Ο κ. Μαρινάκης, με ανάρτησή του, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν οι συντάκτες των «αποτρόπαιων σχολίων» να κρύβονται πίσω από την ανωνυμία και «δεν είναι δυνατόν να μείνουν ατιμώρητοι».

«Από χθες ο ευρωβουλευτής της ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Στέλιος Κυμπουρόπουλος - Stelios Kympouropoulos δέχεται συντονισμένα μια χυδαία, απάνθρωπη και ρατσιστική επίθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανώνυμα, κυρίως, προφίλ επιτίθενται στον ευρωβουλευτή, επειδή «τόλμησε» να τοποθετηθεί δημοσίως με νηφαλιότητα», αναφέρει, συγκεκριμένα, ο κ. Μαρινακης»

«Οι συντάκτες αυτών των αποτρόπαιων σχολίων δεν είναι δυνατόν να κρύβονται πίσω από την ανωνυμία τους και να μένουν ατιμώρητοι», καταλήγει.

Χθες, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος πραγματοποίησε ανάρτηση σχετικά με την παρουσία της προέδρου του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου ζήτησε δικαιοσύνη για τα θύματα και τους συγγενείς, τονίζοντας πως έχουν συγκεντρωθεί 1.350.000 υπογραφές για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Ο κ. Κυμπουρόπουλος έγραψε:

«Πριν λίγο, ολοκληρώθηκε η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την αναφορά του «Συλλόγου Τέμπη 2023». Ευχαριστούμε την κυρία Καρυστιανού και τον κύριο Ασλανίδη για την αναφορά και την παρουσία τους εδώ.

Εκ προοιμίου, στέκομαι με απεριόριστο σεβασμό απέναντι στον πόνο σας κι όλων των οικογενειών των θυμάτων. Αλλά κι αυτών που επέζησαν και κουβαλάνε πολλά σωματικά και ψυχικά τραύματα. Κανείς δε μπορεί να σας στερήσει το δικαίωμα αναζήτησης της αλήθειας αλλά και να εκφράσετε την οδύνη και τον πόνο σας όπως το νιώθετε. Από εδώ και πέρα, το λόγο έχει, προφανώς, η Δικαιοσύνη.

Η Ελλάδα είναι ένα ευνομούμενο κράτος. Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και το δικαστικό σώμα. Kαι πιστεύω ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων δεδομένης της σημασίας και της τραγικότητας της υπόθεσης. Θέλουμε να χυθεί φως στην υπόθεση και να τιμωρηθούν οι ένοχοι για ευθύνες και παραλείψεις, όπου κι αν αυτές βρίσκονται. Και πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διευκολυνθεί η αναζήτηση της αλήθειας κι η απόδοση της δικαιοσύνης.

Πρόσφατα, η Δικαιοσύνη όρισε και νέο πραγματογνώμονα. Αυτό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Από την άλλη, μια τέτοια υπόθεση μας αφορά όλους και δεν πρέπει να έχει κομματικό πρόσημο, καθώς αυτό δε συμβάλλει προς την κατεύθυνση της απόδοσης ευθυνών. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, αναμένουμε την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης. Να ρίξει φως στην υπόθεση. Αλλά και ν’ αποτελέσει εφαλτήριο για να διασφαλίσουμε ασφαλείς σιδηροδρόμους στην Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας εδώ σήμερα.»

{https://twitter.com/Kympouropoulos/status/1769767720260686111}

#Μαρινάκης #Κυμπουρόπουλος #επίθεση #SOCIAL_MEDIA #μέσα_κοινωνικής_δικτύωσης #Τέμπη

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 11:43 am


Πιερρακάκης: Επιστρέφει η πενθήμερη αποβολή για περιπτώσεις bullying στα σχολεία

Πιερρακάκης: Επιστρέφει η πενθήμερη αποβολή για περιπτώσεις bullying στα σχολεία

Ξεκάθαρος ότι η εποχή της ανομίας στα Πανεπιστήμια έχει παρέλθει εμφανίστηκε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Αναφερόμενος στην απόπειρα επίθεσης με αλυσοπρίονο στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής, όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας, που φαίνεται να σημειώθηκε από κουκουλοφόρους καταληψίες του ΑΠΘ, με κίνδυνο έκλυσης ποσότητας ραδιενέργειας από ράβδους ουρανίου ή από ειδική συσκευή νετρονίων, υπογράμμισε, μιλώντας στο Mega: «Είναι ένα περιστατικό που έγινε προ μηνών δεν έγινε τις τελευταίες ημέρες. Υπάρχει ένα αντιδραστήρας για πειράματα σε υπό κρίσιμη κατάσταση, μην φανταστείτε ότι είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει έκρηξη ή διαρροή ραδιενέργειας. Έγινε παραβίαση ενός λουκέτου από κάποιους πριν από λίγους μήνες, αλλά ο χώρος είναι πολύ καλά φυλασσόμενος με συναγερμούς».

Tόνισε ότι «η πολιτεία και η αστυνομία παρεμβαίνει όπου και όποτε χρειαστεί. Η εποχή της ανομίας χωρίς συνέπειες στα πανεπιστήμια έχει τελειώσει».

Για τις καταλήψεις που έγιναν στα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια και την συνέπεια που είχαν στην εξεταστική περίοδο, διευκρίνισε ότι το «95% των τμημάτων των ελληνικών πανεπιστήμιων η εξεταστική έγινε είτε με ψηφιακά μέσα είτε κανονικά».

Όσον αφορά την παρέμβαση των αστυνομικών σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε: «Το κρίσιμο δεν είναι αν παρεμβαίνει η πανεπιστημιακή αστυνομία ή αστυνομία, αλλά το ότι βλέπουμε κάτι που δεν συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια, γιατί ήταν ταμπού. Και νομίζω αυτό ακριβώς είναι και που η κοινωνία ζητά κι αυτό εντέλει θα διαφυλάξει και το ελληνικό πανεπιστήμιο από όλους αυτούς που επί τοις πράγμασι το επιβουλεύονται».

«Θα επανέλθει η πενθήμερη αποβολή για περιπτώσεις bullying στα σχολεία»

Αναφορικά με τα όλα κι αυξανόμενα κι άκρως ανησυχητικά επίπεδα της εγκληματικότητας μεταξύ ανηλίκων ανέφερε ο υπουργός: «Σε ό,τι αφορά το bullying βλέπουμε ότι σε όλη την Ευρώπη αλλά σε όλο τον δυτικό κόσμο συνολικά -θα έλεγα εγώ – το φαινόμενο να εντείνεται. Για αυτό το λόγο η πολιτεία πρέπει να παρέμβει. Πολύ σύντομα θα έχουμε την πλατφόρμα αποτύπωσης περιστατικών με επώνυμες καταγγελίες. Μέσα σε αυτή θα μπορεί ο γονιός και ο μαθητής από το Γυμνάσιο και πάνω να καταγγέλλει συγκεκριμένα περιστατικά και να διαχειρίζονται στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας. Η πρώτη διαχείριση του περιστατικού θα είναι εντός του σχολείου, αλλά για τα πιο βαριά περιστατικά θα υπάρχουν επιστημονικές επιτροπές».

Για τον κ. Πιερρακάκη, μία πλατφόρμα δεν αποτελεί πολιτική και πρόσθεσε: «Θα υπάρξει και εθνικής κλίμακας καμπάνια και θα υπάρξει και μία αλλαγή στο πλαίσιο συνεπειών. Θα επανέλθει η πενθήμερη αποβολή για περιπτώσεις bullying στα σχολεία. Δεύτερη αλλαγή είναι  ότι θα επανέλθει ο διαχωρισμός της απουσίας σε αδικαιολόγητη και δικαιολογημένη. Ταυτόχρονα σε ό,τι αφορά τον θύτη θα υπάρξει μία διευκόλυνση στην αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος».

Ερωτώμενος για διορισμό δασκάλων στα σχολεία απάντησε: «Τα τελευταία χρόνια -την προηγούμενη 4ετια να το πω χοντρικά – έχουν υπάρξει περισσότεροι μόνιμοι διορισμοί κι αυτό ήρθε να αντιστρέψει μία κατάσταση που υπήρχε την εποχή των μνημονίων. Δεύτερον ένα πολύ μεγάλο των αναπληρωτών αφορά την ειδική αγωγή και το θεωρώ μία πολύ σπουδαία πρωτοβουλία. Η στρατηγική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι μετατρέψουμε πολλούς αναπληρωτές σε μόνιμους διορισμούς».

«Το 60% των Ελλήνων ακαδημαϊκών είναι στο εξωτερικό και εκκινούν οι ίδιοι τα Πανεπιστήμιά τους για εδώ»

Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε και για την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων και συγκεκριμένα ερωτήθηκε ποια πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

«Έχουν δηλώσει ενδιαφέρον αρκετά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Σε αυτό θα ήθελα να κρατήσουμε και ένα άλλο κομμάτι: να μην υποτιμούμε τους Έλληνες της διασποράς. Το όποιο ενδιαφέρον έχει προκύψει, που είναι μεγάλο, είναι όλο από Έλληνες ακαδημαϊκούς του εξωτερικού. Το 60% των Ελλήνων ακαδημαϊκών είναι στο εξωτερικό, όπου εκκινούν οι ίδιοι τα πανεπιστήμιά τους», είπε.

Και συμπλήρωσε: «Ο στόχος είναι να μπορούμε να πούμε δέκα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού δημιούργησαν κοινά μεταπτυχιακά με ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια αφενός, και  αφετέρου έχουμε παραρτήματα δέκα μεγάλων πανεπιστημίων που με πολύ αυστηρές προδιαγραφές εγκαταστάθηκαν στην χώρα μας».

Αναφορικά με τον τόπο δημιουργίας των παραρτημάτων των ξένων πανεπιστημίων και ειδικότερα την περίπτωση όπου τα περισσότερα θα επιλέγουν την Αθήνα κι ίσως όχι την Περιφέρεια ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε:

«Τα πρώτα άρθρα του νόμου που φέραμε στην Βουλή, μεγεθύνουν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, καθιστώντας το ουσιαστικά το 3ο πανεπιστήμιο της χώρας. Το δεύτερο είναι ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση του επιδόματος στέγης ειδικά για τα πανεπιστήμια της Περιφέρειας και τρίτον μέσα στον νόμο που αφορά την εγκατάσταση παραρτημάτων βάλαμε και ένα περιφερειακό κίνητρο».

Καταλήγοντας, ο κ. Πιερρακάκης έκανε και μία αναφορά σχετικά με την υπόθεση των emails σε αποδήμους και την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου λέγοντας «υπήρξε ανάληψη πολιτικών ευθυνών σε αυτό το θέμα κι έγινε έρευνα κεντρικά».

«Θα έρθουν μεγάλες αλλαγές γενικά στο σχολείο. Από τον Σεπτέμβριο θα δουν οι μαθητές μας αλλαγές σε πολλά μαθήματα. Μάλιστα σε λίγες εβδομάδες ξεκινάει η ψηφιακή ενισχυτική διδασκαλία», επεσήμανε.

#Πιερρακάκης #bullying #σχολεια #Πανεπιστήμια_ #5ΜΕΡΗ_ΑΠΟΒΟΛΗ

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 11:42 am


Η Celestyal ενισχύει το πρόγραμμα κρουαζιέρων της λόγω αυξημένης ζήτησης

Η Celestyal ενισχύει το πρόγραμμα κρουαζιέρων της λόγω αυξημένης ζήτησης

 Η Celestyal ανανέωσε το πρόγραμμα κρουαζιέρων της για το 2025 αυξάνοντας τον αριθμό των κρουαζιέρων «Ονειρεμένη Αδριατική» και «Ημέρες Ερήμου» που βρίσκονται σε προσφορά.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο κρουαζιέρες, οι οποίες πραγματοποιούνται με το Celestyal Journey, χωρητικότητας 1260 επιβατών, παρουσιάστηκαν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, με το παρθενικό ταξίδι της κρουαζιέρας «Ονειρεμένη Αδριατική» να πραγματοποιείται νωρίτερα αυτό το μήνα και το ντεμπούτο της κρουαζιέρας «Ημέρες Ερήμου» να προγραμματίζεται για τις 9 Νοεμβρίου 2024. 

Λόγω της εξαιρετικά αυξημένης ζήτησης και της θετικής ανταπόκρισης των επιβατών, η Celestyal θα προσθέσει πέντε επιπλέον αναχωρήσεις στο πρόγραμμά της για το 2025, ενώ παράλληλα συστήνει νέες επιλογές για τριήμερες και τετραήμερες κρουαζιέρες στον Αραβικό Κόλπο.

Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Μεσόγειος:

●        Δύο επιπλέον κρουαζιέρες επτά διανυκτερεύσεων «Ονειρεμένη Αδριατική» με προορισμό αναχώρησης και επιστροφής την Αθήνα και με προσεγγίσεις στην Κεφαλονιά, το Ντουμπρόβνικ (Κροατία), το Κότορ (Μαυροβούνιο), το Μπάρι (Ιταλία), την Κέρκυρα και το Κατάκολο. Διαθέσιμες αναχωρήσεις στις 22 και 29 Μαρτίου 2025 με τιμές από €559 ανά άτομο.

●        Οι νέες κρουαζιέρες προστίθενται στις οκτώ υπάρχουσες κρουαζιέρες επτά διανυκτερεύσεων με προορισμό αναχώρησης και επιστροφής την Αθήνα μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου 2025 και στις τρεις υπάρχουσες κρουαζιέρες επτά διανυκτερεύσεων «Καλοκαίρι Ονειρεμένη Αδριατική» τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 2025, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης προσεγγίσεις στη Βενετία (Ιταλία).


Αραβικός Κόλπος:

●        Τρεις επιπλέον κρουαζιέρες επτά διανυκτερεύσεων «Ημέρες Ερήμου» με προορισμό αναχώρησης και επιστροφής τη Ντόχα (Κατάρ) και με προσεγγίσεις στο Μπαχρέιν (ΗΑΕ), το Ντουμπάι (ΗΑΕ), το Khasab (Ομάν), το νησί Sir Bani Yas (ΗΑΕ) και το Άμπου Ντάμπι (ΗΑΕ). Διαθέσιμες αναχωρήσεις στις 15, 22 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου 2025, με τιμές από €529 ανά άτομο.

●        Οι νέες κρουαζιέρες προστίθενται στις δεκατέσσερις υπάρχουσες κρουαζιέρες επτά διανυκτερεύσεων με προορισμό αναχώρησης και επιστροφής τη Ντόχα που έχουν ήδη ανακοινωθεί και διατίθενται προς πώληση από τον Νοέμβριο του 2024 έως τον Δεκέμβριο του 2025, καθώς και σε δύο ειδικές παραλλαγές από τη Ντόχα προς το Αμπού Ντάμπι και από το Αμπού Ντάμπι προς τη Ντόχα που διατίθενται προς πώληση από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2024.


Η Celestyal έχει επίσης προσθέσει επιλογές τριών και τεσσάρων διανυκτερεύσεων στην υπάρχουσα κρουαζιέρα «Ημέρες Ερήμου».

Αυτές οι μικρότερης διάρκειας κρουαζιέρες απευθύνονται στους επισκέπτες που επιθυμούν να συνδυάσουν αυτή την επιλογή με τη διαμονή τους σε ξενοδοχείο της περιοχής, προσφέροντας είτε μια χαλαρωτική εμπειρία κρουαζιέρας κοντά σε παραλία στο μέσον της εβδομάδας ή μια θαλάσσια περιήγηση κοντά στην πόλη το Σαββατοκύριακο.

Οι νέες επιλογές περιλαμβάνουν:

●        Την κρουαζιέρα τριών διανυκτερεύσεων «Ημέρες Ερήμου» με αναχώρηση από το Αμπού Ντάμπι (ΗΑΕ) και προσεγγίσεις στη Ντόχα (Κατάρ), το Μπαχρέιν (ΗΑΕ) και το Ντουμπάι (ΗΑΕ). Διαθέσιμες αναχωρήσεις στις 15 και 22 Νοεμβρίου 2024, 13, 20 και 27 Δεκεμβρίου 2024, 3 Ιανουαρίου, 21 και 28 Φεβρουαρίου 2025, με τιμές από €279 ανά άτομο.

●        Την κρουαζιέρα τεσσάρων διανυκτερεύσεων «Ημέρες Ερήμου» με αναχώρηση από το Ντουμπάι (ΗΑΕ) και προσεγγίσεις στο Khasab (Ομάν), στο νησί Sir Bani Yas (ΗΑΕ) και στο Αμπού Ντάμπι (ΗΑΕ). Διαθέσιμες αναχωρήσεις στις 11 και 18 Νοεμβρίου 2024, στις 09, 16, 23 και 30 Δεκεμβρίου 2024, στις 6 Ιανουαρίου, στις 17 και 24 Φεβρουαρίου και 3 Μαρτίου 2025, με τιμές από €349 ανά άτομο.

Ο κος Lee Haslett, Γενικός Εμπορικός Διευθυντής της Celestyal, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με την  ζήτηση που υπάρχει  για την καινούργια μας κρουαζιέρα «Ονειρεμένη Αδριατική» και το χειμερινό πρόγραμμα κρουαζιέρων στον Αραβικό Κόλπο. Είμαστε εξαιρετικά  χαρούμενοι που προσφέρουμε ακόμη περισσότερες επιλογές στους επιβάτες μας μέσω της διάθεσης επιπλέον ημερομηνιών αναχώρησης και νέες επιλογές σύντομων κρουαζιέρων.

Η σεζόν για το 2025 αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη και καλύτερη μέχρι σήμερα. Εισάγοντας νέες κρουαζιέρες και περιοχές στο πρόγραμμά μας και μειώνοντας τις προκαταβολές στο 50% μέχρι τον Απρίλιο, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε ανεπανάληπτες εμπειρίες για τους επιβάτες μας».

Όλες οι κρουαζιέρες θα διατίθενται από τις 19 Μαρτίου 2024 και περιλαμβάνουν έκπτωση 50% στις προκαταβολές, στο πλαίσιο της ανοιξιάτικης καμπάνιας, μειώνοντας έτσι την προκαταβολή στο ελάχιστο  ποσό των €125 ανά κράτηση.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το celestyal.com ή καλέστε στο 211 1995176.

Σημειώσεις:

* Η τιμή βασίζεται σε εσωτερική δίκλινη καμπίνα και περιλαμβάνει τα γεύματα στο πλοίο και επιλεγμένα ποτά και αναψυκτικά κατά τη διάρκεια των γευμάτων, έκπτωση €75 ανά άτομο  στις προαιρετικές εκδρομές (με προ-κράτηση), τα λιμενικά τέλη και έξοδα υπηρεσιών.

 
 
#CELESTYAL #κρουαζιέρα #Αυξημένη_ζήτηση #ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ #Αραβικός_Κόλπος

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 11:33 am


Ομάδα Πομπιντού: Δεν θέλει θανατική ποινη για τους εμπόρους ναρκωτικών!

Ομάδα Πομπιντού: Δεν θέλει θανατική ποινη για τους εμπόρους ναρκωτικών!

Στην 67η Σύνοδο της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά στη Βιέννη (14-22 Μαρτίου 2024), η ιταλική Προεδρία της πλατφόρμας συνεργασίας για την πολιτική για τα ναρκωτικά του Συμβουλίου της Ευρώπης τόνισε ότι, για τη μείωση της προσφοράς ναρκωτικών, οι παγκόσμιες προσπάθειες πρέπει να στοχεύουν τον έλεγχο της παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών και την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων που είναι υπεύθυνες και για τα δύο.

Η Ομάδα Πομπιντού επιβεβαίωσε επίσης ότι αντιτίθεται σθεναρά στη θανατική ποινή και στη χρήση της θανατικής ποινής για αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, χωρίς εξαίρεση.

Όσον αφορά τη μείωση της ζήτησης ναρκωτικών, ο Όμιλος Πομπιντού έχει δεσμευτεί για την προώθηση του δικαιώματος στην υγεία και την ενίσχυση της πρόσβασης στη θεραπεία και στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών.

Το δικαίωμα στη ζωή, ένα άνευ όρων δικαίωμα σε όλα τα μέτρα μείωσης της ζήτησης, τη μη διάκριση και την πρόληψη της κακομεταχείρισης και των βασανιστηρίων, πρέπει να παρέχεται σε όλους. Το δικαίωμα στην υγεία και την υγειονομική περίθαλψη περιλαμβάνει επίσης την πρόσβαση και τη διαθεσιμότητα ελεγχόμενων ουσιών για ιατρικούς και επιστημονικούς σκοπούς.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

#ΟΜΑΔΑ_ΠΟΜΠΙΝΤΟΥ #ΒΙΕΝΝΗ #θανατική_ποινή #ναρκωτικά #έμποροι

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 11:27 am


Κόκκαλης: Μία...λειτουργούσα Δημοκρατία δεν θα χρειαζόταν τον αγώνα της Καρυστιανού

Κόκκαλης: Μία...λειτουργούσα Δημοκρατία δεν θα χρειαζόταν τον αγώνα της Καρυστιανού

Δήλωση του Γραμματέα και ευρωβουλευτή του ΚΟΣΜΟΥ, Πέτρου Κόκκαλη, μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

“Μία λειτουργούσα Δημοκρατία δεν θα χρειαζόταν το Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών 2023. Δεν θα χρειαζόταν τις ομιλίες της κυρίας Μαρίας Καρυστιανού εκτός των εθνικών συνόρων, στις Βρυξέλλες, να αναζητεί το δίκιο των 57 νεκρών, τη χαμένη τιμή της πατρίδας και την αξιοπρέπεια ενός λαού.

Σε μία λειτουργούσα Δημοκρατία, δεν θα είχε συμβεί το ατύχημα - θα λειτουργούσε το κράτος και θα ασκούσε εποπτικό έλεγχο ακόμα και σε καιρούς άγαρμπης και τελικά λανθασμένης ιδιωτικοποίησης των μεταφορών. Κι αν είχε συμβεί το ατύχημα, δεν θα υπήρχε η υπόνοια παράνομων υλικών και βαγονιών ‘φάντασμα’ για χρήση λαθρεμπόρων. Ακόμα κι αν είχε συμβεί το ατύχημα και είχαν παρεισφρήσει αυτά τα υλικά σε αμαξοστοιχία, σε μία λειτουργούσα Δημοκρατία κανείς δεν θα είχε μπαζώσει τα στοιχεία.

Σε μία λειτουργούσα Δημοκρατία, με τις εγγυήσεις του Κράτους Δικαίου στη θέση τους, ο υπουργός Μεταφορών δεν θα είχε προστατευθεί στην Εξεταστική της Βουλής, αλλά θα είχε καταθέσει την αλήθεια του, λίγο πριν αναλάβει η Δικαιοσύνη το δικό της έργο.

Σε μία λειτουργούσα Δημοκρατία, δεν θα μαθαίναμε τις επικοινωνίες κυβέρνησης-Κομισιόν από τύχη, ούτε θα παρέμεναν αυτές κρυφές μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης τους.

Σε μία λειτουργούσα Δημοκρατία, δεν θα είχαμε δύο Ελληνικές αναφορές στην Επιτροπή Αναφορών του Κοινοβουλίου σε μία συνεδρίαση, η δεύτερη ήσσονος σημασίας μπροστά στην πρώτη, αλλά εξίσου ενδεικτική μίας αυταρχικής αντίληψης της εξουσίας, μίας κεντρικά ελεγχόμενης διακυβέρνησης που μάχεται καθημερινά για να καταλύσει κάθε δικλείδα ελέγχου της από τα Μέσα, τη Δικαιοσύνη και τελικά το ίδιο το Κοινοβούλιο.”

#ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ #Κόκκαλης #Τέμπη

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 11:23 am


Απώλειες στο Χρηματιστήριο μετά την αξιολόγηση της Moody’s

Απώλειες στο Χρηματιστήριο μετά την αξιολόγηση της Moody’s

Πτώση σημειώνει στη σημερινή (19/3) συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών μετά το κερδοφόρο κλείσιμο της Παρασκευής και την αξιολόγηση της Μοοdy’s, η οποία διατήρησε την Ελλάδα σε rating Ba1.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,74% στις 1.411,56 μονάδες, ο Τραπεζικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 0,79% στις 1.198,45 μονάδες και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE καταγράφει πτώση 0,74% στις 3.403,80 μονάδες.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία την περασμένη εβδομάδα έφτασε σε υψηλό 24 ετών, υποχωρεί κατά 0,12%, ενώ η Σαράντης σημειώνει σημαντικές απώλειες της τάξης του 4,64%. Ανοδικά κινούνται οι μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+0,73%), καθώς και των ΕΥΑΘ (+1,19%) και Intrakat (+0,94%).

Δείτε εδώ τις μετοχές με τις ισχυρότερες μεταβολές στο ταμπλό.

#Χρηματιστήριο_Αθηνών #ΧΑ #απώλειες #Πτώση

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 11:22 am


ΣΕΣΜΑ: Χρηματοδοτικά εργαλεία ΕΣΠΑ, ΤΑΑ, ΠΔΕ-Πώς θα τα αξιοποιήσουμε καλύτερα

ΣΕΣΜΑ: Χρηματοδοτικά εργαλεία ΕΣΠΑ, ΤΑΑ, ΠΔΕ-Πώς θα τα αξιοποιήσουμε καλύτερα

Σημαντικά θέματα γύρω από τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες αξιοποίησης των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων από τη χώρα μας ανέδειξε η ανοιχτή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΣΜΑ με θέμα "Χρηματοδοτικά εργαλεία ΕΣΠΑ, ΤΑΑ, ΠΔΕ, τι κερδίσαμε, πως θα τα αξιοποιήσουμε καλύτερα".

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαρτίου στο Ξενοδοχείο Crowne Plaza, η Πρόεδρος του ΣΕΣΜΑ επανέλαβε τη θέση του Συνδέσμου να είναι αρωγός της κυβέρνησης προκειμένου να προωθηθούν οι βέλτιστες πρακτικές στον σχεδιασμό και στις διαδικασίες που απαιτούνται για την αποτελεσματική αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων. "Είμαστε εδώ για να μας αξιοποιήσετε προκειμένου να κάνουμε τα πράγματα σωστά, αποτελεσματικά και κυρίως έγκαιρα", τόνισε η κυρία Κ. Χριστίδου, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΣΜΑ, Διευθύνουσα Σύμβουλος ΒΡΜ Α.Ε., θέτοντας τις προϋποθέσεις που θα διατηρήσουν την Ελλάδα ως ένα καλό παράδειγμα και στο μέλλον.

"Εμπιστευόμαστε την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα και την αξιοποίησή της προς όφελος της οικονομίας και κοινωνίας", ανέφερε ο κ. Ν. Παπαθανάσης, Αν. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, παρουσιάζοντας την πορεία απορρόφησης και αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ καθώς και των λοιπών χρηματοδοτικών και επενδυτικών εργαλείων που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η αποτελεσματική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών, αναγνωρίζοντας παράλληλα τον ρόλο των συμβούλων στην επίτευξη του στόχου μιας αναπτυξιακής οικονομίας, με σεβασμό στη δημοσιονομική πειθαρχία αλλά και κοινωνικό πρόσημο. 

Σε πάνελ συζήτησης που συντόνισε ο κ. Β. Νταουσάνης, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΕΣΜΑ, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος ΙΑΠΕΤΟΣ Α.Ε., η κυρία Β. Λοΐζου, Γενική Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων αναφέρθηκε στην αύξηση των διαθέσιμων πόρων για τον δεύτερο κύκλο των καθεστώτων «Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα» και «Ενισχύσεις Τουριστικών Επενδύσεων» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 και επισήμανε ότι προτεραιότητα αποτελεί ένα νέο καθεστώς για μεγάλες επενδύσεις με έμφαση σε τομείς προστιθέμενης αξίας και στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, στο οποίο η μεταποίηση και η βιομηχανία θα έχουν καθοριστικό ρόλο.

Ο κ. Γ. Ζερβός, Ειδικός Γραμματέας Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ταμείου Συνοχής σημείωσε ότι "πλέον υιοθετείται το μοντέλο της συγκριτικής αξιολόγησης για το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» και έμφαση δίνεται στα αντικειμενικά κριτήρια, όπως η ύπαρξη ιδιωτικής συμμετοχής και η ωριμότητα του σχεδίου". Επίσης, ανέφερε ότι μετά την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων στις δύο ενεργές προσκλήσεις του ΕΣΠΑ, θα ακολουθήσει η διαδικασία διαβούλευσης για τα διαθέσιμα ποσά και το που αυτά θα διοχετευτούν μέσω του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021 – 2027».

Μιλώντας για την επικείμενη πρόσκληση για τη δράση "Ερευνώ - Καινοτομώ", καθώς και τις αλλαγές που δρομολογούνται στο πληροφοριακό σύστημα με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης των αιτήσεων ο κ. Α. Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας τόνισε ότι στο εξής στόχος είναι οι προτάσεις να έχουν εφαρμογή στις επιχειρήσεις και αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνία. Πρόσθεσε ότι εντός των ημερών πρόκειται να ανακοινωθούν τα βασικά σημεία της νέας πρόσκλησης, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να προετοιμαστούν καταλλήλως.

Σε συζήτηση που συντόνισε ο κ. Λ. Παπαϊωάννου, Ταμίας ΔΣ ΣΕΣΜΑ, Managing Director PwC Greece, ο κ. Ο. Καβαλάκης, Διοικητής Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, αναφέρθηκε στην πρόοδο αναφορικά με το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης . Όπως είπε, έχουν υποβληθεί 679 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 23,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 9,9 δισ. ευρώ είναι δάνεια του ΤΑΑ, 8,1 δισ. ευρώ είναι δάνεια των τραπεζών και 5,8 δισ. ευρώ είναι ίδια κεφάλαια των επενδυτών, με την πλειοψηφία να προέρχεται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. "Από τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί έχουν συμβασιοποιηθεί 283 δάνεια, δηλαδή έχουμε 11 δις ευρώ συμβασιοποιημένα δάνεια από τα οποία τα 4,7 δις ευρώ είναι δανειακοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Επομένως έχουμε ήδη καλύψει το ορόσημο του 4ου αιτήματος πληρωμής τον Απρίλιο, καθώς ο στόχος στο δανειακό σκέλος ήταν στα 4,5 δισ. ευρώ", πρόσθεσε. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συστηματική και εντατική προσπάθεια που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές δημιουργεί τις βάσεις για την ολοκλήρωση των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Σ. Ασθενίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε., αναφέρθηκε στα έργα για την ψηφιοποίηση του Δημοσίου τομέα, σε πάνω από 400 διαγωνισμούς και στην αντίστοιχη συμβασιοποίηση έργων που αθροίζουν προϋπολογισμό πάνω από 2 δισ. ευρώ. Το 2023 εκταμιεύθηκαν 1,17 δισ. ευρώ, όπως είπε ο κ. Ασθενίδης και αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη υπογραφή συμφωνιών πλαίσιο για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες στο ΤΑΑ σε ό,τι αφορά τα έργα πληροφορικής, αλλά και τα μεγάλα έργα ψηφιοποίησης.

Η κυρία Ι. Παπακυρίλλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, μίλησε για τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Τράπεζας, τα οποία διατίθενται στην αγορά μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ευνοϊκούς όρους για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους επιτοκίων. Σημείωσε ότι η χρηματοδότηση μέσω των προγραμμάτων αυτών υποστηρίζει τους αναπτυξιακούς στόχους της χώρας όπως η ψηφιακή μετάβαση και η πράσινη μετάβαση, ενώ σχεδιάζονται οριζόντιες δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και εξειδικευμένα προγράμματα για ειδικούς κλάδους.

Ο κ. Τ. Γεωργάκης, Chief of Commercial Banking ALPHA BANK, αναφέρθηκε στις αλλαγές των bankable επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια. "Σε αυτό το περιβάλλον προστίθεται η εξέλιξη των τεχνολογιών και οι δυσκολίες των επιχειρήσεων να βρουν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, ενώ παράλληλα καλούνται να επενδύσουν σε αυτοματοποίηση και πράσινες επενδύσεις. Οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στην εξωστρέφεια και στην εξέλιξη της παραγωγής τους προς πιο ποιοτικά προϊόντα", ανέφερε μεταξύ άλλων προβλέποντας ότι ο αυξημένος ανταγωνισμός και η ανάγκη για μεγάλες επενδύσεις θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερα εταιρικά σχήματα, δηλαδή συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Όλοι οι συμμετέχοντες στα πάνελ τόνισαν τον βασικό ρόλο των συμβούλων επιχειρήσεων στον σωστό σχεδιασμό και στην κατάλληλη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και στην αποτελεσματική υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων.

#ΣΕΣΜΑ #Παπαθανασης

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 11:21 am


Κυρανάκης: Το νέο νομοσχέδιο καταργεί τα πιστοποιητικά

Κυρανάκης: Το νέο νομοσχέδιο καταργεί τα πιστοποιητικά

O υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ προανήγγειλε την κατάργηση της έκδοσης πιστοποιητικών με το νέο νομοσχέδιο για τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που εισάγεται σήμερα για συζήτηση στη Βουλή.

Ειδικότερα, σχετικά με το νομοσχέδιο και το τι προβλέπει ο κ. Κυρανάκης ανέφερε ότι «οι πολίτες επιθυμούν μείωση της γραφειοκρατίας και έρχεται αυτό το νομοσχέδιο που καταργεί τα πιστοποιητικά, καταργεί την υποχρέωση των πολιτών να εκδίδουν πιστοποιητικά από το δημόσιο και να τα καταθέτουν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Ακόμη, εξηγώντας την ακριβή διαδικασία με την οποία θα έχουν πρόσβαση οι δημόσιες υπηρεσίες στα δεδομένα πολιτών, επεσήμανε ότι «σήμερα με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε έναν δημόσιο φορέα να αντλεί τα δεδομένα που περιέχονται σε ένα πιστοποιητικό και ένας άλλος δημόσιος φορέας, εφόσον εσείς συναινείτε καθώς θα ενημερώνεστε σχετικά μέσω του Wallet, θα διαχειρίζεται τα δεδομένα για λογαριασμό σας χωρίς να χρειάζεται να εκδίδετε ψηφιακά ή ενχάρτως  κανένα απολύτως πιστοποιητικό».

 

#Κυρανάκης #υφυπουργός_Ψηφιακής_Διακυβέρνησης #ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ #νομοσχέδιο #Βουλή #wallet

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 11:19 am


Εθνική Τράπεζα: Πρόταση εξαγοράς τίτλων Tier 2 €400 εκατ.-Νέο ομόλογο

Εθνική Τράπεζα: Πρόταση εξαγοράς τίτλων Tier 2 €400 εκατ.-Νέο ομόλογο

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ (η Τράπεζα ή ο Προσφέρων) ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 596/2014 και τον ελληνικό νόμο 3556/2007, την εκκίνηση, την 19η Μαρτίου 2024, της προαιρετικής πρότασης εξαγοράς έναντι μετρητών (η Πρόταση Εξαγοράς) εν σχέσει με τις Ομολογίες €400.000.000 Μειωμένης Εξασφάλισης (Tier 2) που λήγουν το 2029 (ISIN: XS2028846363) (οι Ομολογίες).

Η Τράπεζα περαιτέρω ανακοινώνει την πρόθεσή της να προχωρήσει, λαμβανομένων υπόψη των συνθήκων της αγοράς, στην έκδοση νέας σειράς, εκπεφρασμένων σε ευρώ, ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2) υπό το πρόγραμμα έκδοσης ομολογιών Global Medium Term Note Programme συνολικού ποσού €5.000.000.000 της Τράπεζας (οι Νέες Ομολογίες). Θα υποβληθεί αίτηση για την εισαγωγή των Νέων Ομολογιών προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Η ολοκλήρωση της Πρότασης Εξαγοράς τελεί υπό την αίρεση, μεταξύ άλλων, της επιτυχούς ολοκλήρωσης (κατά την απόλυτη διακριτική ευχέρεια του Προσφέροντος) της έκδοσης των Νέων Ομολογιών (η Προϋπόθεση της Νέας Έκδοσης).

Ο διακανονισμός της Πρότασης Εξαγοράς και η ολοκλήρωση έκδοσης των Νέων Ομολογιών αναμένεται να λάβουν χώρα την ίδια ημέρα.

Καμία πράξη δεν έχει λάβει χώρα και δεν θα αναληφθεί σε οποιαδήποτε δικαιοδοσία εν σχέσει με τις Νέες Ομολογίες ώστε να επιτραπεί η δημόσια προσφορά των Νέων Ομολογιών ή η διανομή εγγράφων της προσφοράς σε οποιαδήποτε δικαιοδοσία όπου η ανάληψη πράξης για αυτό το σκοπό απαιτείται.

Οι Commerzbank Aktiengesellschaft, Goldman Sachs Bank Europe SE, Intesa Sanpaolo S.p.A, J.P. Morgan SE, Morgan Stanley Europe SE και Natixis είναι οι Διαχειριστές της Πρότασης Εξαγοράς.

#Εθνική_Τράπεζα #ομόλογο #πρόταση_εξαγοράς #Tier_2

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 11:14 am


ΟΕΝΓΕ: Αποφάσισε στάση εργασίας στις 27/3 για τα απογευματινά χειρουργεία

ΟΕΝΓΕ: Αποφάσισε στάση εργασίας στις 27/3 για τα απογευματινά χειρουργεία

Με στάση εργασίας στις 27/3, 12:00μ.μ. – 3:00 μ.μ., και συγκέντρωση στις 1:30μ.μ. στο Υπουργείο Υγείας, συνεχίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, έπειτα από απόφαση που έλαβε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ:

«Με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και την κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης στους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι θα μπορούν πλέον θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο, γίνεται ένα άλμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της επιχειρηματικής εμπορευματικής λειτουργίας του κατ’ όνομα πια μόνο “δημόσιου” νοσοκομείου.

Αν η κυβέρνηση ήθελε να μειωθούν οι μακροχρόνιες λίστες αναμονής ώστε οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα στο δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν είτε στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων, είτε στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, θα προσλάμβανε όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες.

Αν στα ήδη υπάρχοντα νοσοκομεία με το ήδη υπάρχον προσωπικό και τον ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό μπορούν να χειρουργούνται ασθενείς και το απόγευμα, τότε γιατί η κυβέρνηση δεν επεκτείνει τις ώρες λειτουργίας των χειρουργείων μέχρι το απόγευμα χωρίς όμως να επιβαρύνονται οικονομικά οι ασθενείς; Γιατί δεν καλύπτει τα έξοδα της απογευματινής λειτουργίας του νοσοκομείου με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό; Γιατί θα πρέπει ο ασθενής να πληρώνει το νοσοκομείο και το προσωπικό για να χειρουργηθεί το απόγευμα;

Είναι ψέμα ότι με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία θα μειωθεί η αναμονή για τα πρωινά δωρεάν χειρουργεία. Με τα απογευματινά επί πληρωμή ιατρεία δε μειώθηκε η αναμονή των πρωινών ραντεβού, δεν ενισχύθηκε το δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι ψέμα ότι ο ανταγωνισμός δημόσιου-ιδιωτικού τομέα θα ωφελήσει το δημόσιο.

Τρανό παράδειγμα τα ακτινοδιαγνωστικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων, ο «μαγνήτης» για χρόνια της απογευματινής λειτουργίας των νοσοκομείων, τα οποία είναι τραγικά υποστελεχωμένα, με αποτέλεσμα οι γνωματεύσεις να ανατίθενται με το «αζημίωτο» σε ιδιωτικές εταιρίες. Μοναδικά ωφελημένα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα στα οποία πραγματοποιήθηκαν μόνο το 2019 το 75 -90 % των απεικονιστικών εξετάσεων, ενώ στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων μόλις το 5%.

Καλούμε κάθε έντιμο συνάδελφο να κάνει τη μοναδική αξιοπρεπή επιλογή. Να μη δηλώσει συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Να διεκδικήσει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας και στην αποζημίωση των εφημεριών, ένταξη στα ΒΑΕ, να ανοίξουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες.

Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στις νέες πληρωμές των ασθενών, ενάντια στα δημόσιο-νοσοκομείο επιχείρηση, στην κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ. Οι μαχητικές κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στον Ευαγγελισμό, στο Μεταξά και σε άλλα νοσοκομεία που τσαλάκωσαν τις κυβερνητικές φιέστες, δείχνουν τον δρόμο».

Στα συνημμένα αρχεία, μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της ΟΕΝΓΕ.

#ΟΕΝΓΕ #στάση_εργασίας #υπουργείο_υγείας #απογευματινά_χειρουργεία

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 11:06 am


Εξαρθρώθηκε κύκλωμα μαστροπείας ανήλικων κοριτσιών

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα μαστροπείας ανήλικων κοριτσιών

Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής ακόμη μία συμμορία μαστροπείας και εμπορίας ανθρώπων που δρούσε εκμεταλλευόμενη ανήλικα κορίτσια που είχαν προσεγγίσει και τα είχαν πείσει να εκδίδονται σε πελάτες, σε ξενοδοχεία ημιδιαμονής του κέντρου της Αθήνας.

Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρει για την υπόθεση:

«Συνελήφθησαν με εντάλματα τέσσερα άτομα για εμπορία ανθρώπων με τη μορφή της στρατολόγησης, μεταφοράς και παράδοσης ανήλικων κοριτσιών σε ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας με σκοπό την γενετήσια εκμετάλλευση τους

Στο πλαίσιο διερευνώμενης υπόθεσης εξώθησης στην πορνεία ανήλικων κοριτσιών σε ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας, από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σχεδιάστηκε και συντονίστηκε με άρτιο και μεθοδικό τρόπο ευρεία αστυνομική επιχείρηση κατά το διήμερο 17 έως 18 Μαρτίου 2024 σε Βύρωνα, Αιγάλεω και πλατείες Αττικής και Ομονοίας.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν δυνάμει ενταλμάτων τέσσερις ημεδαποί (25χρονη, 25χρονος, 54χρονος και 21χρονη) για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων κατά συρροή, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση.

Η 25χρονη συνελήφθη επιπρόσθετα και για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών βάσει του εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος της.

Ειδικότερα, η 25χρονη από το καλοκαίρι του 2023 στρατολόγησε επτά ανήλικα κορίτσια που είχαν συμπληρώσει τα 14 έτη, αφού προηγουμένως είχε αναπτύξει φιλική σχέση μαζί τους, διευκολύνοντας στην πραγματοποίηση συναντήσεων με πελάτες, με σκοπό τη γενετήσια εκμετάλλευση τους σε ξενοδοχεία ημιδιαμονής στο κέντρο της Αθήνας.

Από τις συναντήσεις η 25χρονη λάμβανε μέρος των χρημάτων και πολλές φορές τις συνόδευε η ίδια στα σημεία συνάντησης. Ακόμη, σε κάποιες περιπτώσεις αντί χρημάτων προμήθευε το θύματα με ναρκωτικές ουσίες.

Ο 25χρονος και 54χρονος υποστήριζαν τη μεταφορά και παράδοση των κοριτσιών στα ξενοδοχεία με τη χρήση των οχημάτων τους.

Η 21χρονη προήγαγε στη γενετήσια εκμετάλλευση μία εκ των ανήλικων κοριτσιών, έχοντας λάβει μέρος των χρημάτων. Στο πλαίσιο της επιχείρησης, κατασχέθηκαν ψηφιακά πειστήρια και μικοποσότητα ναρκωτικών ουσιών. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική και μετέπειτα στην ανακριτική αρχή».

#ανήλικα #ΜΑΣΤΡΟΠΕΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 10:50 am


Άνοδος στις ευρωαγορές, με το «βλέμμα» στην συνεδρίαση της Fed

Άνοδος στις ευρωαγορές, με το «βλέμμα» στην συνεδρίαση της Fed

Κέρδη καταγράφουν τη Τρίτη (19/3) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι παγκόσμιοι επενδυτές προσβλέπουν στην έναρξη της διήμερης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ανεβαίνει οριακά κατά 0,01% στις 503.98 μονάδες.

Στη Γερμανία ο DAX ενισχύεται κατά 0,11% στις 17,958.85 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 κερδίζει 0,01% στις 7,722.72 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κινείται επίσης ανοδικά κατά 0,09% στις 8,155.21 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 καταγράφει άνοδο 0,13% στις 10,610.50 μονάδες, ενώ στην Ιταλία ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,05% στις 33,425.00 μονάδες.

Tαυτόχρονα, οι μετοχές των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σημείωσαν πτώση 0,7%, ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωσαν άνοδο 0,4%.

Να σημειωθεί, πως οι πρόσφατες εκθέσεις για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να ωθήσουν την κεντρική τράπεζα να σηματοδοτήσει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο.

Παρόλα αυτά, τα προθεσμιακά συμβόλαια Fed funds προβλέπουν επί του παρόντος 99% πιθανότητα ότι η Fed θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αναφοράς αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME.

Εν τω μεταξύ, ήταν μια δραματική νύχτα για τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού, αφού οι επενδυτές αξιολόγησαν τις τελευταίες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ιαπωνίας και την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας.

Η BOJ τερμάτισε επίσημα την πολιτική αρνητικών επιτοκίων στη συνεδρίαση του Μαρτίου, αυξάνοντας τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια και αυξάνοντας το επιτόκιο αναφοράς της από -0,1% σε ένα εύρος από 0% έως 0,1%.

Η τράπεζα κατήργησε επίσης την πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων, σηματοδοτώντας μια ιστορική αλλαγή πολιτικής.

Ως αποτέλεσμα, οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν σε μεγάλο βαθμό την Τρίτη μετά την κίνηση αυτή.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ #FED #μετοχές #πρόσημα #δείκτες

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 10:50 am


Χρηματιστήριο: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την κίνηση του Γ.∆.

Χρηματιστήριο: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την κίνηση του Γ.∆.

Άνοδο κατά 0,31% κατέγραψε ο Γενικός ∆είκτης του Χ.Α. στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδος κλείνοντας στις 1422,03 μονάδες (στο -0,35% ο Γ.∆. & στο +1,85% οι τράπεζες στην εβδομάδα, στο +9,97% ο Γ.∆. & στο +13,79% οι τράπεζες στο έτος). Παράλληλα, η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 359 εκ. ευρώ (τα 224 εκ. στις δημοπρασίες).

Οι πωλητές κυριάρχησαν στο 1ο μέρος της συνεδρίασης οδηγώντας το Γ.∆. σε αρνητικό έδαφος. Όμως, στη συνέχεια οι αγοραστές ανέλαβαν την υπεροπλία και με οδηγό τη ∆ΕΗ και άλλους δεικτοβαρείς τίτλους οδήγησαν το Γ.∆. σε θετικό έδαφος και στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1426 μονάδων, για να υποχωρήσει στις δημοπρασίες.

Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων διαμορφώνονταν στο 3,252%.

Έτσι, ο τραπεζικός κλάδος (+0,26%) κατέγραψε κέρδη με την Alpha (+1,52%) να υπεραποδίδει αλλά την Πειραιώς (-1,75%) να υποαποδίδει. Κέρδη ακόμη κατέγραψε η ∆ΕΗ (+2,90%), το Jumbo (+1,37%), η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,97%), ο Σαράντης (+8,32%), η Cenergy (+3,07%) αλλά και ο ΟΛΠ (+8,93%) με την Intrakom (+4,88%) από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Στον αντίποδα, απώλειες κατέγραψε η ΜΟΗ (-2,32%), ο Ελλάκτωρ (-1,59%) και η Infoquest (-1,17%) και η Aegean (-1,10%).

Απολογιστικά, 47 μετοχές κατέγραψαν κέρδη έναντι 48 εκείνων που υποχώρησαν.

Την Τετάρτη το βράδυ, η Federal προβαίνει σε κρίσιμες ανακοινώσεις για τα παρεμβατικά της επιτόκια, ενώ την ίδια ημέρα ανακοινώνει τα ετήσια μεγέθη της η Μοτοδυναμική και την επόμενη η Austrian Card και η Epsilon Net.

Ανοικτά, σύμφωνα με την Κύκλος Χρηματιστηριακή, όλα τα ενδεχόμενα για την κίνηση του Γ.∆. στο ξεκίνημα της εβδομάδος με τη Wall Street να αναρριχάται υποβοηθούμενη από την ανοδική κίνηση της Google.

#χρηματιστήριο #ΚΥΚΛΟΣ_ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ #Γενικός_Δείκτης #Χρηματιστήριο_Αθηνών #μετοχές

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 10:49 am


Ηχηρή απάντηση της Αθήνας στις δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο

Ηχηρή απάντηση της Αθήνας στις δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο

Το ελληνικό ΥΠΕΞ απάντησε στις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Κύπρο.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια του δείπνου ιφτάρ σε στρατιώτες στο 4ο Σώμα του τουρκικού Στρατού, αναφέρθηκε στην εισβολή στην Κύπρο, λέγοντας ότι αν δεν γινόταν η τουρκική επιχείρηση το 1974 θα είχε συντελεστεί γενοκτονία κατά των Τουρκοκυπρίων, ενώ υποστήριξε ότι αν δεν σταματούσε ο Ετζεβίτ η Κύπρος σήμερα θα ήταν εξ ολοκλήρου τουρκική.

Διπλωματικές πηγές της Ελλάδας απάντησαν στα παραπάνω ως εξής:

«Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στην μνήμη των θυμάτων. Πολλώ δε μάλλον όταν γίνονται σε χρόνο κατά τον οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

#Ερντογάν #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΕΛΛΑΔΑ #ΚΥΠΡΟΣ #Κυπριακό

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 10:37 am


Γερμανία: Σχεδόν το 70% των επιχειρήσεων προτιμάει την τηλεργασία

Γερμανία: Σχεδόν το 70% των επιχειρήσεων προτιμάει την τηλεργασία

Η εργασία από το σπίτι μειώνει την ανάγκη για χώρους γραφείων στη Γερμανία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας νέας μελέτης που διεξήγαγε το Ινστιτούτο ifo σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων ακινήτων Colliers για τις μεγάλες πόλεις του Βερολίνου, του Αμβούργου, του Μονάχου, της Κολωνίας, της Φρανκφούρτης, της Στουτγάρδης και του Ντίσελντορφ.

«Η τακτική εργασία από το σπίτι έχει γίνει η νέα κανονικότητα για περίπου το 25% των εργαζομένων και το 69% των επιχειρήσεων.

Αυτό οδηγεί σε μείωση της ζήτησης για χώρους γραφείων, ιδίως μεταξύ των μεγάλων εταιρειών και σε κλάδους όπου η εργασία από το σπίτι είναι πιο συνηθισμένη. Μέχρι το 2030, είναι πιθανό ότι η ανάγκη για χώρους γραφείων θα έχει μειωθεί κατά 12%.

Αυτό θα αντιστοιχεί σε μείωση της ζήτησης κατά περίπου 11,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα στις επτά μεγάλες πόλεις. Ο νέος κόσμος της εργασίας προκαλεί διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά γραφείων», λέει ο ερευνητής του ifo Simon Krause, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Παρόλο που οι εταιρείες επαναφέρουν τους υπαλλήλους τους στο γραφείο, το ποσοστό των ατόμων που εργάζονται από το σπίτι στη Γερμανία παραμένει σταθερό εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

«Πολλές εταιρείες έχουν επιλέξει σταθερές ημέρες για την εργασία στο γραφείο για να προωθήσουν την προσωπική συνεργασία, με το προσωπικό να εργάζεται από το σπίτι τις υπόλοιπες ημέρες. Το μέλλον ανήκει σε αυτή τη μορφή εργασίας, επειδή είναι ιδιαίτερα αποδεκτή τόσο από τους εργοδότες όσο και από τους εργαζόμενους και επιτρέπει την απαραίτητη παραγωγικότητα», λέει ο Krause.

Παράλληλα, ο όγκος πωλήσεων στην αγορά ενοικίασης γραφείων το 2023 υποχώρησε σε επίπεδο που είχε παρατηρηθεί για τελευταία φορά κατά την οξεία φάση της κρίσης του κοροναϊού. Η αγορά γραφείων στη Γερμανία συνδέεται παραδοσιακά στενά με τον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος ifo.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ταχείας ανάκαμψης», λέει ο Andreas Trumpp της Colliers, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Το ποσοστό κενών χώρων αυξήθηκε από κάτω από το 3% το 2019 σε πάνω από 6% και το ποσοστό των υπεκμισθώσεων από κάτω από 2% πριν από την πανδημία σε σχεδόν 8%.

Οι μισθώσεις γραφείων στη Γερμανία έχουν μέση διάρκεια περίπου επτά ετών, γι' αυτό και τα επακόλουθα της πανδημίας γίνονται εμφανή μόνο με καθυστέρηση.

«Οι σύγχρονοι χώροι γραφείων σε καλές τοποθεσίες που πληρούν τις νέες απαιτήσεις παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση και βλέπουν αυξήσεις στα ενοίκια. Υπάρχει λιγότερη ζήτηση για παλαιότερους χώρους που δεν μπορούν να φιλοξενήσουν τον νέο κόσμο της εργασίας», λέει ο Trumpp.

Τέλος, να σημειωθεί πως η μελέτη δείχνει επίσης ότι υπάρχουν μόνο περιορισμένα περιθώρια μετατροπής γραφείων σε χώρους διαβίωσης που χρειάζονται επειγόντως.

 

#Γερμανία #τηλεργασία #ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ #εργαζόμενοι #γραφείο #χώροι_εργασίας

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 10:33 am


Συνέδριο Ελληνικού Συνδέσμου Κυκλικής Οικονομίας στα Χανιά

Συνέδριο Ελληνικού Συνδέσμου Κυκλικής Οικονομίας στα Χανιά

Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το πρώτο διεθνές συνέδριο του Ελληνικού Συνδέσμου Κυκλικής Οικονομίας (ΕΣΚΟ) μεταξύ 12-13 Σεπτεμβρίου στο αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στο παλιό λιμάνι.

Το συνέδριο με τίτλο «Circular Economy: The pathway towards a Sustainable Development» διοργανώνεται από το Εργαστήριο Τεχνολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και την IFOAM AgriBioMediterraneo. Πρόεδρος του συνεδρίου είναι ο Επίκ. Καθ. του Πολυτεχνείου Κρήτης Αλέξανδρος Στεφανάκης και Αντιπρόεδρος ο Καθ. του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Ιωάννης Νικολάου.

Το συνέδριο υποστηρίζουν το γνωστό διεθνώς ίδρυμα Circle Economy Foundation που ασχολείται με την κυκλική οικονομία, ο Διεθνής Σύνδεσμος Κυκλικής Οικονομίας (International Society for Circular Economy) και ο γνωστός εκδοτικός οίκος Springer.

Πρόκειται για το εναρκτήριο συνέδριο του ΕΣΚΟ με στόχο την καθιέρωση μιας τακτικής σειράς εκδηλώσεων. Στόχος μας είναι να προωθήσουμε την έννοια της Κυκλικής Οικονομίας και να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους κλάδους και τομείς της οικονομίας και της βιομηχανίας και να επικοινωνήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις σε αυτόν τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα. Ως ο πρώτος τέτοιος οργανισμός στην Ελλάδα και ένας από τους πρώτους στην Ευρώπη, το όραμά του ΕΣΚΟ είναι να φέρουμε κοντά διεθνείς παράγοντες από την επιστήμη, τη βιομηχανία, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών και να παρέχουμε την πλατφόρμα για συζήτηση, ανταλλαγή γνώσεων και προβολή κυκλικών λύσεων.

Ο σύνδεσμος ιδρύθηκε το 2023 με στόχο την εκπόνηση ερευνών, την ανάπτυξη ιδεών και πολιτικών και τη διοργάνωση συζητήσεων και δράσεων για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας.  Στον ΕΣΚΟ συμμετέχουν ερευνητές, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, επαγγελματίες και μάνατζερς αλλά και φορείς, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώσεις καταναλωτών, κρατικοί οργανισμοί και πολίτες που μοιράζονται το όραμα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων μέσω της προώθησης των αρχών της κυκλικής οικονομίας και της αειφόρου ανάπτυξης. 

Οι υποβολές εργασιών και εγγραφές είναι ανοιχτές.

#ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ_ΚΥΚΛΙΚΗΣ_ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ #ΧΑΝΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 10:32 am


Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο η Ιαπωνία

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο η Ιαπωνία

Διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Τρίτης (19/3), με τα βλέμματα να στρέφονται στην Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Ο δείκτης Nikkei 225 της Ιαπωνίας έκλεισε κοντά στις 40.000 μονάδες, αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2007.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας τερμάτισε επίσημα την πολιτική αρνητικών επιτοκίων, αυξάνοντας τα επιτόκια για πρώτη φορά σε 17 χρόνια στο 0%-0,1% από -0,1%. Η τράπεζα κατάργησε επίσης την πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων, σηματοδοτώντας μια ιστορική αλλαγή πολιτικής.

Ο Nikkei 225 υποχώρησε μετά την ανακοίνωση, αλλά τελικά έκλεισε την ημέρα υψηλότερα.

Σε άλλη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική, η Reserve Bank of Australia διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς στο 4,35% για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

«Ενώ τα πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, παραμένει σε υψηλά επίπεδα», ανέφερε η τράπεζα σε δήλωση, προσθέτοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο της αναμένει ότι θα χρειαστεί «ακόμη λίγος καιρός» πριν ο πληθωρισμός πέσει στο εύρος στόχου της RBA του 2%-3%.

Ο S&P/ASX 200 έκλεισε με άνοδο μετά την απόφαση, παρατείνοντας τα κέρδη από τη Δευτέρα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας στις ΗΠΑ, και οι τρεις μεγάλοι δείκτες ανέκαμψαν καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας κέρδισαν, ενώ οι επενδυτές περιμένουν τα νεότερα για τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,66% κλείνοντας στις 39.978,50 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ διολίσθησε 1,33% στις 16.515 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 0,67% στις 3.064,32 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,45% στις 9.708,60 μονάδες.

Ο Kospi έπεσε 1,09% στις 2.656,44 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.703,20 μονάδες, κερδίζοντας 0,36%.

#ιαπωνία #Nikkei #Kospi #ΑΣΙΑ #ασιατικές_αγορές #Κίνα

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 10:32 am


Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Απριλίου 2024

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Απριλίου 2024

Την προτελευταία εβδομάδα του Μαρτίου θα αρχίσει η καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων του Απριλίου 2024.

Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα για την πληρωμή των συντάξεων του Απριλίου, διαμορφώνεται ως εξής:

  • Στις 26 Μαρτίου θα πληρωθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις από τον ΟΑΕΕ ,τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) [σημ: οι δικαιούχοι θα  βρουν τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους από το Σάββατο, 23 Μαρτίου]
  • Στις 28 Μαρτίου θα καταβάλλουν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις το ΙΚΑ, το ΝΑΤ και το Δημόσιο [σημ: οι δικαιούχοι θα βρουν τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους από την Τετάρτη, 27 Μαρτίου].
  • Στις 28 Μαρτίου επίσης, θα δοθούν οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και των υπόλοιπων ταμείων του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) [σημ: οι δικαιούχοι θα βρουν τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους από την Τετάρτη, 27 Μαρτίου].
#συντάξεις

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 10:27 am


United Fiber: Επιταχύνονται οι επενδύσεις στο FTTH-«Φουντώνει» η μάχη

United Fiber: Επιταχύνονται οι επενδύσεις στο FTTH-«Φουντώνει» η μάχη

Η United Group, σημειώνει ότι καταγράφει αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών κατά 5 φορές σε σύγκριση με το 2022, με ρυθμό 30.000 σπιτιών το μήνα, την ώρα που η είσοδος της ΔΕΗ στον χώρο φέρνει νέα δεδομένα, με τον ΟΤΕ να προχωρά σε εκτατεμένη εκπτωτική πολιτική.

«Η United Group συνεχίζει την επιτάχυνση της υποδομής οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home) στην Ελλάδα.  Η United Fiber, 100% θυγατρική της United Group στην οποία ανήκει και η Nova, είναι το 2ο μεγαλύτερο δίκτυο οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) στη χώρα, με 300.000 σπίτια και 52.000 κτίρια να έχουν ήδη εγκατάσταση και με την πλειοψηφία τους έτοιμη για σύνδεση των πελατών χονδρικής και λιανικής».

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της εταρείας στο φόντο ενός ένοτνου ανατγωνισμού που «τρέχει» αλλά και των «σημάτων» των ρυθμιστικών αρχών για την πορεία επέκτασης των δικτύων, Συγκεκριμένα η United προσθέτει:

«Οι Έλληνες σήμερα βιώνουν τις χαμηλότερες ταχύτητες ίντερνετ στην Ευρώπη, με πολλά ποιοτικά προβλήματα, καθώς 92% των συνδέσεων ίντερνετ βασίζονται σε τεχνολογία χαλκού. Η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι θα συνδράμει καταλυτικά στην αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών της χώρας, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της κοινωνίας του Gigabit.

Η United Group, η οποία ακολουθεί στρατηγική ανάπτυξης υποδομών FTTH σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται, είναι ο 4ος μεγαλύτερος επενδυτής στην Ελλάδα, με επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2  δισ. ευρώ για τη Nova και την United Fiber ως το 2027, εκ των οποίων 500 εκατομμύρια είχαν ήδη επενδυθεί ως το τέλος του 2023.

Μέσω αυτής της επένδυσης, η United Fiber υλοποιεί εντυπωσιακή επιτάχυνση εργασιών, έχοντας αυξήσει το ρυθμό ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών κατά 5 φορές σε σύγκριση με το 2022 με ρυθμό 30.000 σπιτιών ανά μήνα και συνδέοντας 2.500 κτίρια ανά μήνα. Ως αποτέλεσμα, ενώ η διείσδυση του FTTH στη χώρα είναι σήμερα στο 8%, στο δίκτυο της United Fiber η διείσδυση είναι 2,5 φορές υψηλότερη, ξεπερνώντας το 20%.

Ο ρυθμός αυτός υλοποίησης θα επιτρέψει στη United Fiber να φέρει την οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε όλη την Ελλάδα, ως το πρώτο τρίμηνο του 2026, αναβαθμίζοντας δραστικά την ψηφιακή εμπειρία τους μέσω της μετάβασης από τα δίκτυα χαλκού στις υψηλές ταχύτητες ίντερνετ και συνδεσιμότητας που προσφέρει η τεχνολογία της οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι.    

Η United Fiber αναπτύσσει το δίκτυο FTTH σε όλη την Ελλάδα, με τρέχουσες εργασίες στο 85% των περιοχών που αντιστοιχούν στις περιοχές που έχει ήδη αναπτύξει τεχνολογία Fiber to the Cabinet (FTTC), και συγκεκριμένα στις εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής: Αθήνα (Πατήσια, Κωλέττη), Νίκαια, Αιγάλεω, Ίλιον, Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι, Πέραμα, Κερατσίνι, Καλλιθέα, Κορυδαλλός, Χαϊδάρι. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Παύλου Μελά, Νεάπολη - Συκεών, Κορδελιό - Εύοσμος. Περιφέρεια Πελοποννήσου: Καλαμάτα, Λουτράκι, Κυπαρισσία, Μεγαλόπολη, Αμαλιάδα. Περιφέρεια Κρήτης: Ηράκλειο, Μαλεβίζιο, Περιφέρεια Θεσσαλίας: Λάρισα, Τύρναβος και Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής: Άρτεμις».

Ο Γιώργος Αγγελούσης, CEO της United Fiber, δήλωσε: «Η United Fiber επεκτείνει καθημερινά τις ψηφιακές υποδομές της χώρας, κτίζοντας ένα διαχρονικό δίκτυο οπτικής ίνας 10 Gbps. Με μία ευρεία ομάδα 600 άμεσων και έμμεσων εργαζομένων με υψηλή εμπειρία, έχουμε ισχυρό αποτύπωμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Ο ρυθμός ανάπτυξής μας έχει αυξηθεί κατά 5 φορές σε σχέση με το 2022 και εργαζόμαστε, με ταχείς ρυθμούς, για την επίτευξη του στόχου μας να συνδέσουμε 1 εκατομμύριο σπίτια με οπτική ίνα, τα επόμενα δύο χρόνια».

ΔΕΗ FiberGrid: FTTH σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά το 2025

Την ίδια ώρα η ΔΕΗ ανέφερε την περασμένη εβδομάδα,  ότι η ΔΕΗ FiberGrid, η εταιρεία της ΔΕΗ που έχει αναλάβει την ανάπτυξη και παροχή ενός πανελλαδικού δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, τρέχει πλάνο έως και το 2025,σύμφωνα με το οποίο οι οπτικές ίνες θα φτάσουν σε 1,7εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Με το δίκτυο Fiber to the Home της ΔΕΗ FiberGrid να έχει φτάσει ήδη σε 140.000 σπίτια σε 12 δήμους της Αττικής, σε μόλις 10 μήνες, η εταιρεία ανέθεσε με διαγωνιστική διαδικασία σε 12 αναδόχους την  κατασκευή δικτύου Fiber to the Home σε επιπλέον περιοχές στην Αττική και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Καλαμάτα, Λάρισα, Ιωάννινα, Κόρινθο, Τρίκαλα, Κοζάνη, Βέροια, και Μεγαλόπολη. Οι περιοχές έχουν επιλεγεί με βάση μεταξύ άλλων την πληθυσμιακή κάλυψη και την έλλειψη υποδομών FTTH.

Στόχος της ΔΕΗ FiberGrid είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025 στις παραπάνω περιοχές.Συνολικά, ο στόχος του Ομίλου ΔΕΗ είναι να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 3 εκατ. νοικοκυριάκαι επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας. Οι επενδύσεις για την περίοδο 2024-2026 θα ανέλθουν σε περίπου €680 εκατ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχιτεκτονική του δικτύου που κατασκευάζει η ΔΕΗ FiberGrid αντιστοιχεί μία οπτική ίνα ανά συνδρομητή μέχρι το σημείο συγκέντρωσης (καμπίνα)εξασφαλίζοντας την μελλοντική επεκτασιμότητα του δικτύου και δίνοντας στους παρόχους την δυνατότητα υπηρεσίας σκοτεινής ίνας (dark fiber).

Εμπορική διάθεση στη χονδρική εντός του 2024

Η ΔΕΗ FiberGrid σκοπεύει να διαθέσει μέσω χονδρικής το νέο δίκτυο με δύο τρόπους. Ο πρώτος αφορά στην διάθεση χονδρικής υπηρεσίας bitstream με ταχύτητες που μπορούν να φτάνουν έως και τα  10 Gbps. O δεύτερος είναι με την διάθεση υπηρεσίας σκοτεινής ίνας (dark fiber), με την οποίαο κάθε πάροχος μπορεί να προσφέρει στον τελικό πελάτη τουό,τι υπηρεσίες επιθυμεί.

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ FiberGrid και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ψηφιακών και καινοτόμων υπηρεσιών ομίλου ΔΕΗ, κ. Αλέξανδρος Πατεράκης, δήλωσε: «Όραμά μας, είναι μια ψηφιακή κοινωνία, προσβάσιμη και ανοικτή σε όλους, που θα συμβάλει και θα επιταχύνει την κοινωνική και οικονομική πρόοδο. Θέλουμε να προσφέρουμε στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ένα υπερσύγχρονο και σταθερό δίκτυο παθητικής και ενεργής πρόσβασης οπτικών ινών μέχρι τις κατοικίες, τις εταιρείες και τους δημόσιους οργανισμούς.

Μέσω του δικτύου της ΔΕΗ FiberGrid δίνουμε τη δυνατότηταστους παρόχους του κλάδου να παρέχουν υψηλής ποιότηταςυπηρεσίες στους δικούς τους, τελικούς πελάτες και να συμβάλλουμε στην ψηφιακή μετάβαση της χώρας, για την Κοινωνία των Gigabit. Εξάλλου, το gigabit society είναι προαπαιτούμενο και για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση: τα έξυπνα ενεργειακά σπίτια και επιχειρήσεις χρειάζονται μεγάλες ταχύτητες σύνδεσης και απόκριση σε σχεδόν πραγματικό χρόνο για να συνεργαστούν μεταξύ τους -αλλά και με το δίκτυο- οι ηλεκτρικές συσκευές, οι φορτιστές, τα φωτοβολταϊκά, οι μονάδες αποθήκευσης και οι μονάδες διαχείρισης του έξυπνου ενεργειακά σπιτιού».

Ο ΟΤΕ

Στο μεταξύ, μια πρωτοβουλία που θα συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της διείσδυσης των συνδέσεων οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) χαρακτηρίζει ο ΟΤΕ την πρόταση εκπτώσεων όγκου, προς τις Vodafone και Nova, στις τιμές χονδρικής η οποία έχει κατατεθεί για έγκριση στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT). 

Ειδικότερα, στο φόντο και της εισόδου στην αγορά της ΔΕΗ, η πρόταση του Ομίλου ΟΤΕ προβλέπει ένα σύστημα αμοιβαίων εκπτώσεων έως και 28% μεταξύ των παρόχων στις τιμές χονδρικής, με δεσμεύσεις όγκου συνδέσεων. Στόχος είναι η μείωση αυτή να μεταφερθεί στη λιανική ώστε να μειωθούν οι τελικές τιμές. Οι πάροχοι θα μπορούν να δεσμευθούν μεταξύ τους για τους όγκους συνδέσεων που θα φέρει ο ένας στο δίκτυο του άλλου, ανάλογα με τις περιοχές που καλύπτει ο καθένας με FTTH, διασφαλίζοντας σημαντικές εκπτώσεις.

Το σύστημα αυτό είναι ανοιχτό και διαθέσιμο, με τους ίδιους ακριβώς όρους, σε όλους τους παρόχους που δραστηριοποιούνται στην αγορά, ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν μελλοντικά. Όπως επισημαίνεται από τον ΟΤΕ εφόσον η πρότασή του εγκριθεί από την ΕΕΤΤ «θα επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να απολαμβάνουν την εμπειρία συνδεσιμότητας και τις υπερ-υψηλές ταχύτητες που προσφέρει η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι.

Συνδυάζοντας μελλοντικά τις υπηρεσίες FTTH των παρόχων, με τις δράσεις της πολιτείας σε κουπόνια συνδεσιμότητας (Smart Readiness & Gigabit voucher), η χώρα θα μπορέσει να μεταβεί ταχύτερα από το χαλκό στην οπτική ίνα, να καλύψει την υστέρησή της σε υπηρεσίες υπερ-υψηλών ταχυτήτων και να συγκλίνει με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, επιτυγχάνοντας τους στόχους της Ε.Ε. για την Ψηφιακή Δεκαετία 2030.

Συνεχείς μειώσεις τιμών λιανικής σταθερής και κινητής τηλεφωνίας

Όπως αναφέρεται, «ο Όμιλος ΟΤΕ, τα τελευταία χρόνια, έχει προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις στις τιμές λιανικής τόσο στη σταθερή, όσο και την κινητή τηλεφωνία.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2019, η πραγματική μέση τιμή, προ φόρων, για τα δεδομένα κινητής έχει μειωθεί κατά 85%, από 1,6 €/GB σε 0,3 €/GB., ενώ οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 50% στα δημοφιλή προγράμματα κινητής με πάγιο, καθώς και στην καρτοκινητή.

Αντίστοιχα στη σταθερή, οι τιμές στα δημοφιλέστερα προγράμματα (ταχύτητες 50 Mbps και 100Mbps) έχουν μειωθεί κατά 30% περίπου. Σημειώνεται ότι η τιμή ανά Mbps μειώθηκε κατά 26%, έπειτα από την πρωτοβουλία του Ομίλου ΟΤΕ να αναβαθμίσει δωρεάν τις ταχύτητες των συνδρομητών που δεν είχαν ακόμα πρόσβαση σε οπτική ίνα μέχρι το σπίτι. Είναι ενδεικτικό ότι το 2023 ένας πελάτης COSMOTE μπορούσε να απολαμβάνει ταχύτητες 500Mbps, μέσω FTTH, σε χαμηλότερη τιμή από εκείνη για ταχύτητες 100Mbps το 2020.

Οι μειώσεις τιμών στις τηλεπικοινωνίες επιβεβαιώνονται και από το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), ο οποίος το Δεκέμβριο του 2023 σημείωσε αύξηση 3,5%, ενώ για τις τηλεπικοινωνίες πτώση 3,2%. Αντίστοιχα, για το 2022, ενώ ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 9,65%, ο ΔΤΚ Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 2,44%».

Γιώργος Αλεξάκης

 
#UNITED_FIBER #United_Group #NOVA #FTTH #ΟΠΤΙΚΕΣ_ΙΝΕΣ #ίντερνετ

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 10:18 am


Η LMW επεκτείνεται σε Πορτογαλία και Τσεχία

Η LMW επεκτείνεται σε Πορτογαλία και Τσεχία

H LMW, όμιλος παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών HR με έδρα στην Αθήνα, ανακοινώνει την επέκτασή της στην Τσεχία και την Πορτογαλία. Οι χώρες αυτές είναι οι πιο πρόσφατες προσθήκες στη γεωγραφική ανάπτυξη της LMW, έπειτα από την Κύπρο το 2021 και τη Μάλτα το 2022, και αποτελούν μέρος της στρατηγικής τοποθέτησης της εταιρείας να υποστηρίξει επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο να διευρύνουν τις λειτουργίες HR σε χώρες που δεν έχουν παρουσία, απρόσκοπτα και με ασφάλεια.

Η LMW θα παρέχει στην Τσεχία και την Πορτογαλία υπηρεσίες εύρεσης προσωπικού, μετεγκατάστασης εταιρειών και στελεχών, μισθοδοσίας, καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού, συμμόρφωσης, παροχών, αμοιβών, και μετανάστευσης.

«Οι ψηφιακοί νομάδες έχουν διαμορφώσει τις συνθήκες ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να αναζητούν, να προσλαμβάνουν ή/και να μετακινούν εργαζόμενους σε χώρες εκτός της έδρας λειτουργίας τους,» σχολίασε η Χριστίνα Βαντόλα, Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της LMW. «Αξιοποιώντας τη δεκαετή εμπειρία μας σε εγχώρια και διεθνή έργα, οι πελάτες μας βασίζονται στην LMW για να επιταχύνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης των τοπικών δραστηριοτήτων τους, αλλά και να προσελκύσουν δυσεύρετα ταλέντα, γεφυρώνοντας τις διαφορές κουλτούρας, γλώσσας, και τοπικής νομοθεσίας.»

Ο Ales Sobotka, Sales Director και Country Manager στην LMW, σχολίασε, «Τόσο η Πορτογαλία όσο και η Τσεχία διαθέτουν εξαιρετικούς επαγγελματίες με υψηλές τεχνικές δεξιότητες και εργασιακή ηθική. Σύμφωνα με τη Eurostat, βρίσκονται στις πρώτες 10 χώρες της Ευρώπης σε επίπεδα ψηφιακής κατάρτισης ανάμεσα σε πτυχιούχους. Το γεγονός αυτό, μαζί με την πλούσια κουλτούρα, την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και τους ανταγωνιστικούς μισθούς, καθιστά αυτές τις χώρες μια ελκυστική επιλογή για οργανισμούς που ψάχνουν να επεκτείνουν τη διεθνή παρουσία τους.»

Σήμερα η LMW φροντίζει πάνω από 2000 εργαζόμενους σε Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Τσεχία και Πορτογαλία. Από την ίδρυσή της το 2013, η εταιρεία έχει σημειώσει συνεχή ανάπτυξη, χτίζοντας τη φήμη της ως μια αξιόπιστη και προσιτή εταιρεία παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού.

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 10:17 am


Κεραμέως: Η αντιπολίτευση θέλει να υπονομεύσει την επιστολική ψήφο

Κεραμέως: Η αντιπολίτευση θέλει να υπονομεύσει την επιστολική ψήφο

Για την υπόθεση της διαρροής προσωπικών δεδομένων που περιήλθαν στην κατοχή της ευρωβουλευτού της ΝΔ κας Ασημακοπούλου, μίλησε στον ΣΚΑΪ, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως. Παράλληλα, απάντησε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης πως η συγκεκριμένη υπόθεση ουσιαστικά καθιστά επισφαλή την επιστολική ψήφο.

Ερωτηθείσα για την υπόθεση Ασημακοπούλου και τις έρευνες που διεξάγονται σχετικά, η κα Κεραμέως ανέφερε ότι «είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι θέλουμε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και μόλις δύο εβδομάδες μετά ακούσατε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επικοινωνεί τα πορίσματα της έρευνας που έκανε το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου.»

Αναφορικά με τις ευθύνες που απορρέουν λόγω της εμπλοκής προσώπων, η υπουργός απάντησε ότι «εκεί αναφέρονται συγκεκριμένες ενέργειες συγκεκριμένων προσώπων, υπήρξε άμεσα ανάληψη ευθύνης με την κα Ασημακοπούλου να βγαίνει οικειοθελώς εκτός κούρσας, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, αρμόδιος εκείνη την εποχή για τις εκλογές, παραιτήθηκε και ο γραμματέας απόδημου ελληνισμού της ΝΔ επίσης παραιτήθηκε».

Απαντώντας για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί δικής της ευθύνης, η κα Κεραμέως τόνισε ότι «δεν έχω καμία σχέση με το περιστατικό αυτό. Ο έλεγχος του υπουργείου Εσωτερικών συνεχίζεται και αφορά ευρύτερα την επάρκεια της ασφάλειας των διαδικασιών και μάλιστα από την πρώτη μέρα με τον κ. Λιβάνιο δώσαμε οδηγία να διεξαχθεί ένας πλήρης εσωτερικός έλεγχος για το ζήτημα αυτό».

Αναφορικά με το ζήτημα της επιστολικής ψήφου και για το αν σχετίζεται με την υπόθεση της κας Ασημακοπούλου η υπουργός εξήγησε ότι «η αντιπολίτευση θέλει να υπονομεύσει την επιστολική ψήφο, η οποία δεν έχει καμία σχέση. Οι καταγγέλλοντες λένε ότι είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις εκλογές του 2023 και λάβαμε ένα email από την κα Ασημακοπούλου. Σε κάθε περίπτωση είναι σε εξέλιξη η έρευνα, όπως και η έρευνα της εισαγγελίας. Ο κατάλογος της επιστολικής είναι διαφορετικός και πρέπει να ξαναγραφτεί και τώρα είναι σε εξέλιξη οι εγγραφές για την επιστολική ψήφο. Οι καταγγέλλοντες οι ίδιοι λένε ότι είχαν εγγραφεί για τις εκλογές του 2023.»

«Δεν έχει καμία σχέση το ζήτημα με τις εκλογικές διαδικασίες, συζητάμε για το πως θα προστατέψουμε τα προσωπικά δεδομένα. Για να γραφτείς στην επιστολική ψήφο γράφεσαι τώρα, είναι νέα διαδικασία. Πως όλως τυχαίως τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλάνε για την επιστολική ψήφο. Το θέμα διερευνάται από τις αρχές» πρόσθεσε η υπουργός Εσωτερικών.

#Κεραμέως #Επιστολική_ψήφος

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 9:59 am


Optima bank: Μπόνους σε κάθε εργαζόμενο που αποκτά παιδί

Optima bank: Μπόνους σε κάθε εργαζόμενο που αποκτά παιδί

Σε μία πρωτοβουλία με ουσιαστικό και παράλληλα συμβολικό χαρακτήρα, προχωρά η Optima bank, με υψηλό αίσθημα ευθύνης για το σημαντικό πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα μας, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, αλλά και για την πρακτική υποστήριξη των στελεχών της. Συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου 2024, για κάθε οικογένεια που αποκτά ένα νέο μέλος, ο/η εργαζόμενος/η της τράπεζας θα λαμβάνει επιπλέον του μισθού του/της, ποσό €1.000/μήνα για χρονικό διάστημα 12 μηνών.

Με όλες τις σχετικές μελέτες να παρουσιάζουν, στο καλύτερο σενάριο, τον πληθυσμό της χώρας μας διαρκώς μειούμενο έως το 2050, με αυξημένο τον μέσο όρο ηλικίας και μειωμένο τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό μας, η Optima bank δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη απέναντι σε μια μεγάλη εθνική πρόκληση και ένα μείζον θέμα που αφορά άμεσα το μέλλον και την προοπτική της πατρίδας μας. Η κίνηση αυτή της Optima bank, αποτελεί μία αναγνώριση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι νέες οικογένειες και μία πρωτοβουλία ευθύνης απέναντι σε ένα κοινό μας πολυπαραγοντικό εθνικό κοινωνικό πρόβλημα.

Ο πρόεδρος της Optima bank κ. Γεώργιος Τανισκίδης σημείωσε σχετικά: «Με την πρωτοβουλία αυτή της τράπεζάς μας, πρωτίστως αναγνωρίζουμε και αναλαμβάνουμε δράση σε ένα από τα κρισιμότερα προβλήματα της χώρας μας, την υπογεννητικότητα. Ένα πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης σε πολλά επίπεδα μέσα από έναν ευρύτερο σχεδιασμό δράσεων. Παράλληλα, έχει άμεση εφαρμογή στις οικογένειες των εργαζομένων μας, αποτυπώνοντας τη διαρκή και διαχρονική μας αφοσίωση στη στήριξή τους. Στην Optima bank, πιστεύουμε πως το δημογραφικό αποτελεί μακράν τον πιο σοβαρό κίνδυνο για την πατρίδα μας και πρέπει όλοι να ευαισθητοποιηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

#Optima_Bank #υπογεννητικότητα

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 9:58 am


Παπαδημούλης: Θέτει το θέμα της επαναξιολόγησης της ΚAΠ στην Κομισιόν

Παπαδημούλης: Θέτει το θέμα της επαναξιολόγησης της ΚAΠ στην Κομισιόν

Γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν με θέμα την Επαναξιολόγηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Με αφορμή και τις πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις των αγροτών σε ολόκληρη την ΕΕ, «καθώς η αγροτική κοινότητα αδυνατεί να ανταποκριθεί στο σύνολο των υποχρεώσεων που τίθενται από τη νέα ΚΑΠ», ο Δημ. Παπαδημούλης σημειώνει ότι βρισκόμαστε «σε μια συγκυρία που το κόστος παραγωγής επιβαρύνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια (κρίση της πανδημίας, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση κλπ.) και η κλιματική κρίση έχει ως αποτέλεσμα τις συχνότερες και μεγαλύτερες καταστροφές στις καλλιέργειες αλλά και στον γεωργικό εξοπλισμό».

Ως εκ τούτου, και καθώς «το νέο πλαίσιο της ΚΑΠ για την περίοδο 2023-2027 επικεντρώνεται σε ειδικούς στόχους, που συνδέονται με στόχους της ΕΕ για κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα στη γεωργία και τις αγροτικές περιοχές, αλλάζοντας σε σημαντικό βαθμό τον τρόπο που χορηγούνται οι επιδοτήσεις»,

ο Δημ. Παπαδημούλης ρωτά την Κομισιόν: «Σκοπεύει - και αν ναι, πότε, να προχωρήσει σε επαναξιολόγηση, τροποποίηση και απλούστευση των προβλέψεων της νέας ΚΑΠ, αλλά και να προβεί σε στοχευμένες ρυθμίσεις για την ομαλότερη μετάβαση των αγροτών στις νέες κανονιστικές απαιτήσεις, με κατάλληλα μέτρα στήριξης και ενίσχυσής τους;»

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Θέμα: Επαναξιολόγηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Το 2023 αποτέλεσε την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου κανονιστικού πλαισίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Το νέο πλαίσιο της περιόδου 2023-2027 επικεντρώνεται σε δέκα ειδικούς στόχους, που συνδέονται με στόχους της ΕΕ για κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα στη γεωργία και τις αγροτικές περιοχές, αλλάζει σε σημαντικό βαθμό τον τρόπο που χορηγούνται οι επιδοτήσεις και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα αποτελέσματα και τις επιδόσεις.

Σε μια συγκυρία που το κόστος παραγωγής επιβαρύνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια (κρίση της πανδημίας, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση κλπ.) και η κλιματική κρίση έχει ως αποτέλεσμα τις συχνότερες και μεγαλύτερες καταστροφές στις καλλιέργειες αλλά και στον γεωργικό εξοπλισμό, η αγροτική κοινότητα βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. Αυτές οι συνθήκες οδήγησαν πρόσφατα σε μαζικές κινητοποιήσεις των αγροτών σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς η αγροτική κοινότητα αδυνατεί να ανταποκριθεί στο σύνολο των υποχρεώσεων που τίθενται από τη νέα ΚΑΠ.

Ενόψει των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

Σκοπεύει να προχωρήσει σε επαναξιολόγηση, τροποποίηση και απλούστευση των προβλέψεων της νέας ΚΑΠ; Και αν ναι, πότε;

Σκοπεύει να προβεί σε στοχευμένες ρυθμίσεις για την ομαλότερη μετάβαση των αγροτών στις νέες κανονιστικές απαιτήσεις με τη λήψη κατάλληλων μέτρων στήριξης και ενίσχυσής τους; Και αν ναι, πότε;

 
#Παπαδημούλης #ΚΑΠ #ΚΟΜΙΣΙΟΝ #ευρωβουλευτής #αγροτες

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 9:54 am


Καρυστιανού για Ευρωβουλή: Ζητάμε βοήθεια για να τιμωρηθούν οι ένοχοι

Καρυστιανού για Ευρωβουλή: Ζητάμε βοήθεια για να τιμωρηθούν οι ένοχοι

Η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών Μαρία Καρυστιανού μίλησε στον ΑΝΤ1 σχετικά με τα αιτήματα τους στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου. 

Σχετικά με την χθεσινή παρουσία του συλλόγου στο Ευρωκοινοβούλιο και την κατάθεση αναφοράς στην σχετική επιτροπή ανέφερε «Όλα τα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου  στάθηκαν στο πλευρό μας. Θέλαμε να παραμείνει ανοιχτή η καταγγελία. Ζητήσαμε να μας παραπέμψουν σε δυο επιτροπές.

Επίσης θέλουμε να εξετάσει το θέμα σχετικά με τις παρεμβάσεις και τις παραλείψεις, αυτό είναι που μας καίει.  Να μας επιτραπεί να τιμωρηθούν οι ένοχοι.  Στην Ελλάδα δεν μας επιτρέπεται να τους τιμωρήσουμε».

Το θέμα των ευθυνών σε αυτό το δυστήχημα δεν μπορεί να είναι κομματικό τόνισε: «Το θέμα μας δεν είναι κομματικό, στο θέμα της απαξίωσης δεν μπορεί να υπάρχει κάτι κομματικό.

Για ποιο λόγο η επιτροπή δεν έκανε την δουλειά της να ζητήσει εξηγήσεις από τους πολιτικά υπεύθυνους όλο το βάρος έχει πέσει σε δύο υπαλλήλους ενώ δεν φταίνε μόνο αυτοί.

Η Ευρώπη μπορεί να ζητήσει από τους Έλληνες δικαστές να κάνουν την δουλειά τους».

Όσον αφορά τις μελλοντικές της ενέργειες μαζί με τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών είπε πως «Θα ετοιμάσουμε έναν ογκωδέστατο φάκελο και θα τον παραδώσουμε στην ευρωπαία εισαγγελέα». 

Επίσης μίλησε για τις 1.350.000  υπογραφές που είχαν συγκεντρωθεί στο ψήφισμα  υποστηρίζοντας ότι «Το τραγικό του θέματος είναι ποια η ανταπόκριση της Ελλάδας στις υπογραφές που συγκεντρώθηκαν 

Είναι ένα επιπλέον όπλο οι υπογραφές για εμάς για τις επόμενες κινήσεις μας.

Εγώ από την αρχή μιλούσα για χειραγώγηση της δικαιοσύνης  τον μόνο που μου έκανε εντύπωση πως οι βουλευτές παρόλο που υπάρχουν τόσα στοιχεία συνεχίζουν να επιμένουν στην προσπάθεια συγκάλυψης.

Ελπίζω στο ψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση να αλλάξουν κάποια πράγματα.

Έχουμε το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη, για  βοήθεια συνεχίζουμε μόνοι μας την έρευνά μας». 

#ΕΠΙΤΡΟΠΗ_ΑΝΑΦΟΡΩΝ_ΤΟΥ_ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ #Ευρώπη #Τέμπη #ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 9:44 am


Σε RENCO-ΤΕΡΝΑ η κατασκευή του 1ου Data Center της Microsoft

Σε RENCO-ΤΕΡΝΑ η κατασκευή του 1ου Data Center της Microsoft

Ξεκινάει η κατασκευή του πρώτου Κέντρου Δεδομένων (Data Center) της Microsoft στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, με ανάθεση κατόπιν σχετικού διαγωνισμού στη RENCO σε συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

Πρόκειται για μία εγκατάσταση βιομηχανικού τύπου που αποτελείται κυρίως από μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων στο Cloud και διαρθρώνεται ως ένα κυρίως Κτίριο Εξοπλισμού (ATH04 Building) και ένα Κτίριο Διοίκησης (Admin Block) συνοδευόμενων από πλήθος υποστηρικτικών εγκαταστάσεων και υποδομών στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ ο σχεδιασμός του ακολουθεί τις απαιτήσεις πιστοποίησης LEED (Gold Grade).

Tο κατασκευαστικό αντικείμενο που αντιστοιχεί στη σύμβαση ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και προβλέπει την ολοκλήρωση των μελετών, την κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία του πρώτου Data Center της Microsoft συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 19,2MW στα Σπάτα. Οι κατασκευαστικές εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αναφερόμενος στην ανάληψη του σχετικού έργου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Α.Ε., κ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η κοινοπραξία μας με την RENCO επικράτησε σε ένα τόσο σπουδαίο διαγωνισμό, για ένα τόσο σημαντικό και απαιτητικό έργο. Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται η ικανότητά μας να διακρινόμαστε μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών χάρη στην άρτια τεχνογνωσία, την εμπειρία και την αξιοπιστία που έχουμε χτίσει μετά  από μισό αιώνα δραστηριοποίησης της ΤΕΡΝΑ στον τομέα των κατασκευών. Είμαστε βέβαιοι πως με την πολύτιμη συνεργασία της RENCO θα ανταποκριθούμε επάξια στις προσδοκίες, αλλά και στην εμπιστοσύνη της Microsoft, κάνοντας πραγματικότητα μία σπουδαία τεχνολογική επένδυση για την Ελλάδα».

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για την RENCO και την ΤΕΡΝΑ Α.Ε, σημείωσε ο Πρόεδρος της RENCO, κ. Giovanni Gasparini, αναφερόμενος στην επικράτηση των δύο εταιρειών στο διαγωνισμό. «Είναι απόδειξη ότι η ιταλική τεχνογνωσία, οι δεξιότητες και ο επαγγελματισμός μας, εξακολουθούν να προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο έργο μας, ώστε να μας εμπιστεύονται πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο, όπως η Microsoft. Το Κέντρο Δεδομένων θα αναπτυχθεί σε τμήμα 22,3 εκταρίων, της συνολικής έκτασης 85 εκταρίων, στο επιχειρηματικό πάρκο Σπάτων και θα περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή υποστηρικτικών εγκαταστάσεων καθώς και υποδομής αποθήκευσης νερού. Όλες οι εργασίες θα εκτελούνται σύμφωνα με τις απαιτήσεις LEED για περιβαλλοντική ενεργειακή βιωσιμότητα. Αυτό το έργο αντιπροσωπεύει μια εξαιρετική ευκαιρία για τη RENCO και την ΤΕΡΝΑ να επιδείξουν τη δέσμευσή τους στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα. Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με μεγάλους πελάτες, όπως τη Microsoft και όλες τις εταιρείες που συμμετέχουν στο έργο. Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε ένα υπερσύγχρονο, ενεργειακά αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον Κέντρο Δεδομένων, που θα λειτουργήσει ως μοντέλο αριστείας».

«Άλλο ένα ορόσημο η ανάθεση αυτού του έργου που σηματοδοτεί στην ουσία και την έναρξη εργασιών για το πρώτο Data Center της Microsoft. Είναι μια σημαντική στιγμή συνολικά για τη χώρα καθώς μια επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων μπαίνει σε υλοποίηση. Χαιρόμαστε που συνοδοιπόροι μας σε αυτή τη διαδρομή είναι αξιόλογοι συνεργάτες όπως η ΤΕΡΝΑ με την RENCO με σημαντική εμπειρία στην κατασκευή data centers», δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα, Γιάννα Ανδρονοπούλου».

#Microsoft #TERNA #Τέρνα

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 9:37 am


Τράπεζα της Ιαπωνίας: Αύξηση των επιτοκίων έπειτα από 17 χρόνια

Τράπεζα της Ιαπωνίας: Αύξηση των επιτοκίων έπειτα από 17 χρόνια

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε την Τρίτη (19/3) τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2007, τερματίζοντας το μοναδικό καθεστώς αρνητικών επιτοκίων στον κόσμο λόγω των πρώτων ενδείξεων ισχυρών μισθολογικών κερδών φέτος.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας προειδοποίησε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, λέγοντας ότι «αναμένει ότι οι διευκολυντικές οικονομικές συνθήκες θα διατηρηθούν προς το παρόν», δεδομένης της εύθραυστης ανάπτυξης στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Η BOJ αύξησε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια της σε περίπου 0%-0,1% από -0,1%, σύμφωνα με δήλωσή της στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης πολιτικής της τον Μάρτιο. Το καθεστώς αρνητικών επιτοκίων της Ιαπωνίας είχε τεθεί σε ισχύ από το 2016.

Η BOJ κατήργησε επίσης την πολιτική της για τον ριζικό έλεγχο της καμπύλης απόδοσης για τα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα, την οποία η κεντρική τράπεζα έχει χρησιμοποιήσει για να στοχεύσει τα πιο μακροπρόθεσμα επιτόκια αγοράζοντας και πουλώντας ομόλογα όπως απαιτείται.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα αξίας «σε γενικές γραμμές ίδιου ποσού» με πριν, επί του παρόντος περίπου 6 τρισεκατομμύρια γιεν το μήνα.

Θα καταφύγει επίσης σε «ευέλικτες κινήσεις» με τη μορφή αυξημένων αγορών JGB και αγορών JGB σταθερού επιτοκίου, μεταξύ άλλων, εάν υπάρξει ταχεία αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων.

Αυτές οι αλλαγές σηματοδοτούν μια ιστορική στροφή και αντιπροσωπεύουν την πιο απότομη οπισθοδρόμηση σε μια από τις πιο επιθετικές ασκήσεις νομισματικής χαλάρωσης στον κόσμο, επισημαίνει το CNBC, που είχε ως στόχο να βγάλει την ιαπωνική οικονομία από τον αποπληθωριστικό σπιράλ της.

Το ιαπωνικό γιεν αποδυναμώθηκε έως και στα 149,92 έναντι του δολαρίου, ενώ ο Nikkei κινήθηκε μεταξύ κερδών και ζημιών μετά την απόφαση της BOJ. Οι αποδόσεις των JGB 10 και 30 ετών μειώθηκαν.

#Τράπεζα_της_Ιαπωνίας #BOJ #επιτόκια

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 9:32 am


Εργαζόμενοι Εγνατίας Οδού: Όχι στην αύξηση διοδίων και στην παραχώρηση

Εργαζόμενοι Εγνατίας Οδού: Όχι στην αύξηση διοδίων και στην παραχώρηση

Την απαίτηση να μην αυξηθούν τα διόδια και να μην προχωρήσει η παραχώρηση της Εγνατίας οδού, αναδεικνύει ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, καταθέτοντας ως Αναφορά προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Οικονομικών, σχετική επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εγνατία Οδό Α.Ε (Σ.Ε.Τ.Ε.Ο).

Με την συγκεκριμένη επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εγνατία Οδό Α.Ε (Σ.Ε.Τ.Ε.Ο), εκφράζεται η αντίθεση στην προβλεπόμενη αύξηση των διοδίων καθώς και στην επικείμενη παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και των τριών κάθετων αξόνων, που δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

#ΣΕΤΕΟ #Εγνατία_Οδός #διόδια

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 9:29 am


Αργεντινή: O απολογισμός των 100 ημερών του Μιλέι

Αργεντινή: O απολογισμός των 100 ημερών του Μιλέι

Ο Χαβιέ Μιλέι συμπληρώνει 100 ημέρες στο «τιμόνι» της Αργεντινής. Μέχρι στιγμής η θητεία του είναι μάλλον αμφίσημη – και προκαλεί ελπίδες, αλλά και ανησυχία.

Η φτώχεια αυξάνεται, ο πληθωρισμός μειώνεται. Οι πρώτες 100 ημέρες με τον νέο πρόεδρο Χαβιέ Μιλέι στο τιμόνι της Αργεντινής δίνουν λόγο για αισιοδοξία και ανησυχία ταυτόχρονα. Το Κοινωνικό Παρατηρητήριο του Καθολικού Πανεπιστημίου (UCA) κατέγραψε αύξηση της φτώχειας, η οποία έχει φτάσει πλέον από το 45% στο 57%. Η Unicef αναμένει πως το ποσοστό μεταξύ παιδιών και εφήβων θα ανέλθει αντιστοίχως από το 62% στο 70%. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα της νέας φιλελεύθερης-συντηρητικής κυβέρνησης: οι αυξανόμενες κοινωνικές εντάσεις την καθιστούν ευάλωτη.

Πρώτες δημοσιονομικές επιτυχίες

Στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής πάντως, η κυβέρνηση έχει καταγράψει και ορισμένες επιτυχίες. Τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός ήταν στο 25%, τον Ιανουάριο στο 20%, ενώ τον Φεβρουάριο στο 13,2%. Σύμφωνα με την πρόγνωση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Perfil, ο πληθωρισμός θα μειωθεί περίπου στο 7% ως τον Ιούλιο. Η «ισχυρή επιβράδυνση» του πληθωρισμού είναι «αποτέλεσμα της δουλειάς της εθνικής κυβέρνησης προς την εφαρμογή ενός αυστηρού πλαισίου δημοσιονομικής πειθαρχίας», σχολίασε ο Μιλέι. Όμως και το 13,2% είναι πολύ υψηλό για τους πολίτες.

«Η σημαντικότερη επιτυχία είναι η μείωση του πληθωρισμού, που μέχρι στιγμής υπερβαίνει τις προσδοκίες», λέει στην DW ο Καρλ Μόουζες, οικονομικός σύμβουλος με έδρα στο Μπουένος Άιρες. «Παρά τη σοβαρή ύφεση οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων της Αργεντινής έχουν αυξηθεί σημαντικά. Αυτό αντανακλά και τη διάθεση του πληθυσμού, που είναι καλύτερη απ' όσο θα περίμενε κανείς, δεδομένης της επιδείνωσης των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών».

Οι μεταρρυθμίσεις «κολλάνε»

Ωστόσο, ο Μιλέι δεν έχει μπορέσει να εφαρμόσει κάποια από τις φιλόδοξες οικονομικές μεταρρυθμίσεις του ως τώρα, έχοντας υποστεί και κάποιες πικρές ήττες στο Κογκρέσο, όπου το κόμμα του δεν έχει την πλειοψηφία, και στη Γερουσία, όπως εξηγεί ο Μόουζες: «Πάντως δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής πραγματικές μεταρρυθμίσεις, μέσω των οποίων θα μπορούσε να επιτευχθεί μία διαρκέστερη βελτίωση των συνθηκών. Η βραχυπρόθεσμη εξισορρόπηση των δημοσίων οικονομικών, για την οποία η κυβέρνηση είναι τόσο περήφανη, έχει βασιστεί στην πραγματική υποτίμηση των συντάξεων και των μισθών, όπως και σε άλλα μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, που δεν θα διατηρηθούν ως έχουν μακροπρόθεσμα».

Μιλώντας στην DW ο οικονομολόγος Αγκουστίν Ετσεμπάρνε από το Ίδρυμα Libertad y Progresso του Μπουένος Άιρες τονίζει από την πλευρά του πως «αυτή η διαδικασία οικονομικής προσαρμογής και μετασχηματισμού είναι απαραίτητη για να τεθούν τα θεμέλια προς μία βιώσιμη ανάπτυξη και τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα. Και εκτιμούμε πως η οικονομία θα ανακάμψει κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Σκληρά μέτρα λιτότητας

Η κυβέρνηση Μιλέι υιοθετεί αυστηρά μέτρα λιτότητας με σκοπό να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της χώρας, τα οποία φορτώθηκαν χρέη εξαιτίας της διαχείρισης των προηγούμενων κυβερνήσεων. Το ελλειματικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TELAM λέγεται πως θα κλείσει, ενώ πολλές συμβάσεις εργαζομένων στο Εθνικό Ραδιόφωνο δεν έχουν ανανεωθεί. Την ίδια στιγμή έκλεισαν αρκετές κρατικές υπηρεσίες, ενώ οι περιφερειακές κυβερνήσεις είδαν να μειώνεται η χρηματοδότησή τους από την κεντρική κυβέρνηση.

«Δεν υπάρχουν καθόλου λεφτά», είχε δηλώσει ο Χαβιέ Μιλέι στην αρχή της θητείας του. Παρά τα αυστηρά μέτρα και την άνοδο του ποσοστού φτώχειας η δημοτικότητά παραμένει ουσιαστικά σταθερή – παρ' ότι σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις ο πρόεδρος φάνηκε πως έχασε μερικούς πόντους δημοφιλίας. Καθώς φαίνεται, ο Μιλέι μάλλον έπραξε ορθά προαναγγέλλοντας πως αναμένεται «ένας δύσκολος πρώτος χρόνος». Το ένα μέρος του πληθυσμού είναι πεπεισμένο πως οι θυσίες αξίζουν, ενώ το άλλο ανησυχεί για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα.

Κριτική από τις κοινωνικές οργανώσεις

Οι ενέργειες της κυβέρνησης τυγχάνουν πάντως δριμείας κριτικής από το στρατόπεδο των κοινωνικών οργανώσεων και της αντιπολίτευσης. Η Καθολική Εκκλησία στρέφει την προσοχή σε όσους έχουν ανάγκη από βοήθεια. Όπως αναφέρουν ιερείς, ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια για να βρουν φαγητό έχει αυξηθεί σημαντικά. Ο ιερέας "Paco” Ολιβέιρα κατηγορεί τον Μιλέι πως στοχοποιεί εσκεμμένα τα κοινωνικά κινήματα, τα οποία είναι παραδοσιακά συνδεδεμένα με τον περονισμό: «Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστρέψει όλες τις κοινοτικές, κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις». Ο Εμίλιο Πέρσικο από το περονιστικό κίνημα Evita υποθέτει πως εξαιτίας και της αυξανόμενης φτώχειας η θητεία του Μιλέι θα μπορούσε να λήξει πρόωρα: «Θα είναι ένα θαύμα, εάν ο Χαβιέ Μιλέι καταφέρει να αντέξει για τέσσερα χρόνια».

#Τραμπ #Αργεντινή #ΜΙΛΕΙ

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 9:22 am


Γεωργιάδης: Μόνο το 1% διαμαρτύρεται για τα απογευματινά χειρουργεία

Γεωργιάδης: Μόνο το 1% διαμαρτύρεται για τα απογευματινά χειρουργεία

Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%, υποστήριξε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Δεν διαμαρτύρονται όλοι. Διαμαρτύρεται το 1%. Είναι δυνατόν να διαμαρτύρονται όλοι και όλα τα νοσοκομεία να κάνουν απογευματινά χειρουργεία; Ο υπουργός χειρουργεί το απόγευμα, εγώ πάω και κάνω επεμβάσεις;», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης στην ΕΡΤ.

«Δίνουμε το δικαίωμα της επιλογής σε όποιον γιατρό, αναισθησιολόγο και νοσηλευτή θέλει να πάει να κάνει επέμβαση το απόγευμα και δίνουμε το δικαίωμα της επιλογής σε όποιον ασθενή θέλει να πάει να κάνει χειρουργείο το απόγευμα», επεσήμανε. «Ούτε λέμε σε κανέναν γιατρό πήγαινε κάνε υποχρεωτικά απογευματινά χειρουργεία, ούτε λέμε σε κανένα ασθενή πήγαινε υποχρεωτικά και πλήρωσε. Όλοι όσοι φωνάζουν, φωνάζουν για να μου πούνε “πρέπει να το απαγορεύεις”. Εμένα με κατηγορούν γιατί τους δίνω ελευθερία. Αυτοί που φωνάζουν είναι αυτοί που θέλουν απαγόρευση. Όποιος θέλει θα πάει, όποιος δεν θέλει δεν θα πάει. Τόσο απλά», πρόσθεσε.

«Φυσικά υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να πληρώσουν και θέλουν να πληρώσουν και θα πληρώσουν γι αυτό. Υπάρχουν κι άλλοι που δεν μπορούν. Που ωφελούνται οι δεύτεροι; Οι δεύτεροι ωφελούνται στο μέτρο που οι πρώτοι φεύγουν από τη λίστα. Άρα, φεύγοντας οι πρώτοι από τη λίστα, οι πρώτοι που δεν θέλουν ή δε μπορούν, θα χειρουργηθούν τελικά γρηγορότερα. Εκεί ωφελούνται οι πρώτοι», δήλωσε.

«Γιατί το επιχείρημα να πάρετε κι άλλους χειρουργούς και νοσηλευτές και αναισθησιολόγους δεν είναι σοβαρό επιχείρημα; Διότι κάνουμε προσκλήσεις προσλήψεων και δεν βρίσκουμε γιατρούς και νοσηλευτές και αναισθησιολόγους. Γιατί δε βρίσκουμε; Διότι οι αμοιβές είναι χαμηλές. Διότι η υπηρεσία στο ΕΣΥ δεν είναι πια τόσο ελκυστική όσο ήταν κάποτε.

Άρα, είτε κάνουμε προσλήψεις είτε δεν κάνουμε προσλήψεις, περισσότερους γιατρούς, νοσηλευτές και αναισθησιολόγους δε θα βρούμε συγκλονιστικά περισσότερους. Πότε μπορεί να προσδοκούμε ότι θα έχουμε περισσότερους; Όταν η θέση του λειτουργού στο ΕΣΥ θα γίνει περισσότερο ελκυστική. Ένας τρόπος για να γίνει περισσότερο ελκυστική είναι και τα απογευματινά χειρουργεία. Για ποιο λόγο. Διότι τους εξασφαλίζουν ένα υψηλότερο εισόδημα. Άρα κάποιος που προχθές μπορεί να σκεφτόταν να μην πάει στο ΕΣΥ, τώρα μπορεί να το σκεφτεί», εξήγησε ακόμα ο υπουργός.

Σχετικά με τις αντιδράσεις στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου που ήταν το πρώτο νοσοκομείο που έκανε χειρουργεία απογευματινά ώρα, ο υπουργός τόνισε ότι έγιναν από κάποιους στη 1:00 το μεσημέρι, την ώρα που ο ίδιος δεν βρισκόταν εκεί. «Μπήκαν με τα πανό και φωνάζανε σε μια άσχετη εκδήλωση που μιλούσε ο κ. Φλωρίδης και ο κ. Εξαδάκτυλος. Όταν έφτασα στις 16:00 είχαν φύγει οι αντιδρώντες, σχόλασαν και έφυγαν. Δηλαδή αντιδράσεις και επανάσταση στην Ελλάδα είναι μόνο εντός ωραρίου. Με συγχωρείτε, είναι τώρα αγώνας εντός ωραρίου; Αυτό είναι αγώνας;», διερωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης.

Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει αντίλογος στα απογευματινά χειρουργεία, γι αυτό και όλα τα νοσοκομεία κάνουν απογευματινά χειρουργεία, γιατί το περίμεναν δεκαετίες.

#Γεωργιάδης #απογευματινά_χειρουργεία #υπουργείο_υγείας #ΥΓΕΙΑ #νοσοκομεία

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 9:12 am


Αγορά και διασύνδεση POS: Τέλος χρόνου για το voucher

Αγορά και διασύνδεση POS: Τέλος χρόνου για το voucher

Τελειώνει σήμερα (19/3) ο χρόνος για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Ψηφιακές Συναλλαγές» μέσω του οποίου καλύπτεται μέρος του κόστους αγοράς και διασύνδεσης POS με την ταμειακή μηχανή.

Η ενίσχυση έχει τη μορφή επιταγής (voucher) και οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσουν σε εγκεκριμένους προμηθευτές του Προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές», των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το Πρόγραμμα «Ψηφιακές Συναλλαγές» πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», που υλοποιείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ Μ.Α.Ε.), στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης- Next Generation EU.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης στο πλαίσιο του 4ου κύκλου έχουν οι επιχειρήσεις μέσω της πλατφόρμας digitalsme.gov.gr.

Οι κατηγορίες είναι οι εξής:

Κατηγορία 1 - Προμήθεια νέου ή αντικατάσταση υφιστάμενου EFT/POS
Κατηγορία 3 - Λήψη υπηρεσιών παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης & λογισμικών τιμολόγησης
Κατηγορία 4- Αναβάθμιση ΦΤΜ & ΑΔΗΜΕ για διασύνδεση με EFT/POS
Κατηγορία 5: Αντικατάσταση ΕΑΦΔΣΣ, εκτός των επιχειρήσεων εστίασης
Κατηγορία 6: Αντικατάσταση ΦΗΜ (ΦΤΜ ή ΑΔΗΜΕ ή ΕΑΦΔΣΣ) επιχειρήσεων εστίασης

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι προαναφερόμενοι ΚΑΔ να εμφανίζουν μη μηδενικά έσοδα κατά το έτος αναφοράς στον συγκεκριμένο ΚΑΔ.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά και από την πρόσφατη ανακοίνωση παράτασης προκειμένου να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα το μεγάλο έργο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, οι σχετικές προθεσμίες διαμορφώνονται ως εξής:

-Έως την 31η Μαρτίου 2024 για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν διασυνδέσει τα συστήματα τους προκειμένου να έρθουν σε επικοινωνία με τους εξουσιοδοτημένους τεχνικούς εγκατάστασης ταμειακών μηχανών για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Σημειώνεται πως η παράταση αυτή μπορεί να επεκταθεί για έναν επιπλέον μήνα, δηλαδή μέχρι την 30η Απριλίου 2024.

Διευκρινίζεται πως όσες επιχειρήσεις υπάγονται στους 35 κλάδους λιανικής που υποχρεούνται να εγκαταστήσουν POS, εφόσον έγινε η παραγγελία του έως και τις 29 Φεβρουαρίου έχουν τη δυνατότητα να το εγκαταστήσουν εντός Μαρτίου. Στη συνέχεια θα πρέπει να προχωρήσουν στη διασύνδεση του POS με την ταμειακή εντός των χρονοδιαγραμμάτων, που αναφέρθηκαν παραπάνω και που αφορούν σε όλες τις επιχειρήσεις.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με σύστημα λογισμικού (ERP) και πρέπει να ακολουθήσουν τον βασικό κανόνα διασύνδεσης της Α.1155/2023 για τα POS τους, υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη προθεσμία ως την 31η Μαΐου 2024.

Παράλληλα με το νέο χρονοδιάγραμμα διασύνδεσης παρατείνεται ως την 30η Απριλίου 2024 και η προθεσμία απόσυρσης των φορολογικών μηχανισμών (ΕΑΦΔΣΣ) από τις επιχειρήσεις που τις χρησιμοποιούν.  

#POS #διασύνδεση #ταμειακές

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 9:05 am


ΣΥΡΙΖΑ για Τέμπη: Σταματήστε τη συγκάλυψη-Άρση της ασυλίας Καραμανλή

ΣΥΡΙΖΑ για Τέμπη: Σταματήστε τη συγκάλυψη-Άρση της ασυλίας Καραμανλή

Την παραπομπή του Κώστα Καραμανλή στη δικαιοσύνη για το δυστύχημα στα Τέμπη ζητά εκ νέου με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ μετά και τη χθεσινή ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Από την Κυριακή το βράδυ έχουμε απευθύνει σειρά ερωτημάτων προς τον κ. Μητσοτάκη, τα οποία παραμένουν - όλα - αναπάντητα από τον λαλίστατο κυβερνητικό του εκπρόσωπο, μέχρι και σήμερα, Τρίτη πρωί. Τον ενημερώνουμε ότι δεν πρόκειται να ξεφύγει. Έπεται συνέχεια, η οποία θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα.

Στο μεταξύ, όμως και ενώ περιμένουμε τις απαντήσεις, προσθέτουμε άλλο ένα ερώτημα, που προκύπτει μετά τα όσα σοκαριστικά είπε χθες η Μαρία Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο, εκπροσωπώντας τους συγγενείς 57 νεκρών και σχεδόν ενάμιση εκατομμύριο πολίτες που έχουν υπογράψει την επιστολή που απαιτεί άρση της βουλευτικής ασυλίας του Κώστα Καραμανλή και ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Τι πρέπει να συμβεί για να συγκινηθεί ο κ. Μητσοτάκης; Πόσα «γιατί» και πόσες υπογραφές χρειάζονται για να αναλογιστεί τις ευθύνες του;

Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να αρθεί έστω και τώρα στο ύψος που επιβάλλει το πρωθυπουργικό αξίωμα.

Να βάλει την αλήθεια πάνω από το μικροκομματικό συμφέρον.

Την ευθύνη πάνω από την αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτικών τζακιών. Να σταματήσει τώρα τη συγκάλυψη.

Να υιοθετήσει την πρότασή μας για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Κώστα Καραμανλή και για παραπομπή του στην τακτική Δικαιοσύνη.​

Ολόκληρη η ομιλία της κ. Καρυστιανού:

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι βουλευτές

Βρίσκομαι σήμερα μπροστά σας, φέρνοντας το πολύ μεγάλο βάρος, μίας τεράστιας ευθύνης που εύχομαι να μη χρειαστεί κανείς να αναλάβει ξανά μέσα από τόσο τραγικές συνθήκες! Έχω ευθύνη γιατί δεν μιλώ μόνο ως μάνα που έχασε το παιδί της και ως εκπρόσωπος οικογενειών των θυμάτων. Έχω ευθύνη γιατί η φωνή μας γιγαντώθηκε και έσμιξε με τη φωνή 1.350.000 Πολιτών που έχουν συνυπογράψει το δίκαιο αίτημα μας και από τούτο το βήμα τους ευχαριστώ για την τόσο συγκινητική τους συμπαράσταση. Και όλους τους Έλληνες, που η ψυχή τους είναι σήμερα εδώ μαζί μας.

Βρίσκομαι ενώπιον σας, γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα. Απευθυνόμαστε σε εσάς ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι. ΟΧΙ ως ικέτες, αλλά ως πολίτες με αυτονόητα δικαιώματα.

Απευθυνόμαστε με εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που ΚΑΙ ενδιαφέρονται ΚΑΙ μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Ευχαριστούμε θερμά την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου που ορθά και νηφάλια συναισθάνθηκε το κατεπείγον και μας δέχτηκε στη σημερινή ακρόαση. Αυτό που μας οδήγησε σήμερα εδώ, είναι μια αλληλουχία κάκιστων χειρισμών και μεθοδεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, που προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών μας και την αξιοπρέπεια των θυμάτων που επιβίωσαν. Ουσιαστικά παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου.

Με λίγα λόγια σήμερα μας έφερε εδώ η απελπιστική κατάρρευση της εμπιστοσύνης που βιώνουμε στην Ελλάδα, σε σχέση με την ορθή λειτουργία των θεσμών.

Άνθρωποι απλοί, καλοπροαίρετοι και νομοταγείς δεν επιτρέπουμε τη νομιμοποίηση της ατιμωρησίας.

Εξαιτίας αυτής, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διαπιστώνει σε σχέση με τη διαβόητη σύμβαση 717, παράνομες πράξεις και παραλείψεις που συνδέονται αιτιωδώς με το δυστύχημα, η Κυβέρνηση μέσω της Βουλής παρέχει στον αρμόδιο τότε Υπουργό και ΝΥΝ βουλευτή πλήρη ασυλία. Δεν τον παραπέμπει ΚΑΝ να κριθεί στη δικαιοσύνη.

Εξαιτίας αυτής, στο πρώτο 24ωρο, μετά τη μοιραία σύγκρουση, δόθηκε κυβερνητική εντολή συγκάλυψης για την οποία μέχρι και σήμερα κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, παρόλο που έχει δημοσίως ομολογηθεί. Κατά τη σύγκρουση εύφλεκτες και παράνομες ουσίες προκάλεσαν τεράστια έκρηξη που κατέκαψε τους περισσότερους. Το φορτίο αυτό δεν ήταν ΚΑΝ δηλωμένο. Μέσα σε 5 μέρες μετακίνησαν τα συντρίμμια και επιχωμάτωσαν πλήρως την περιοχή. Χάθηκαν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία ενοχής. Καμία παρέμβαση Εισαγγελέα και Ανακριτή. Παρά 6 μήνες μετά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μας προέτρεψε «να ζητήσουμε βοήθεια από την εκκλησία». Βέβαια είναι ήδη γνωστή σε εσάς η αμφισβήτηση της ελληνικής Δικαιοσύνης επειδή η κεφαλή αυτής, διορίζεται από την Κυβέρνηση.

Σήμερα ΕΜΕΙΣ και ΟΛΟΣ ο ελληνικός λαός είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη!

Ο Πρωθυπουργός και ο πρώην Υπουργός διακήρυτταν ότι ο σιδηρόδρομος είναι απολύτως ασφαλής. Σήμερα ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι «ο Σιδηρόδρομος αυτή τη στιγμή είναι ΟΣΟ ασφαλής ΜΠΟΡΕΙ να είναι». Ξεκάθαρα όμως, γνωρίζει ότι ΔΕΝ είναι ασφαλής, και είναι εντάξει με αυτό.

Σημειωτέον ότι Εθνικοί κανόνες ασφαλείας δεν έχουν θεσπιστεί. Ούτε φυσικά νέοι, για επαυξημένη ασφάλεια μετά το δυστύχημα, όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή οδηγία. Δεν εφαρμόστηκε ΠΟΤΕ ουσιαστικά ο νόμος που την ενσωμάτωσε. Η διαδικασία της διερεύνησης στην Ελλάδα εξελίσσεται με τρόπο που πλέον μας βεβαιώνει ότι η αλήθεια ΔΕΝ θα λάμψει, για άλλη μια φορά. Αν όμως ΔΕΝ λάμψει η αλήθεια είναι θέμα χρόνου να ξανασυμβεί το κακό.

Εμείς δεν προσδοκούμε από εσάς να γίνετε λαϊκό δικαστήριο. Προσδοκούμε, με αφορμή το προσωπικό μας δράμα , να ενσκήψετε με βαθύ το αίσθημα της ευθύνης, σε τρία αντικείμενα μείζονος ενωσιακού ενδιαφέροντος.

· Στο Κράτος Δικαίου

· Στην προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών

· Στην ασφάλεια των συγκοινωνιών

Γι’ αυτούς τους λόγους παρακαλούμε:

• Να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά στην Επιτροπή σας,

• Να ζητήσετε για το θέμα Γνωμοδότηση από τις επιτροπές LIBE και TRAN και από κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία,

• Να ζητήσετε από την Κομισιόν και τον ERA πλήρη επίσημη ενημέρωση και δημοσιοποίηση του σχετικού υλικού,

• Να ανακληθεί το πιστοποιητικό ασφάλειας του ERA μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών και την πλήρη προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις επιταγές του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Στη μνήμη των νεκρών μας, στο όνομα του Κράτους Δικαίου και των κοινών μας αξιών ελπίζουμε να εισακούσετε το θεμιτό και δίκαιο αίτημα μας.

Σας ευχαριστώ

#ΣΥΡΙΖΑ #ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ #Τέμπη #Καραμανλής

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 8:46 am


Dejan Gacic: Ο άνθρωπος στη Σερβία που κατάφερε να σώσει πάνω από 1500 αδέσποτα

Dejan Gacic: Ο άνθρωπος στη Σερβία που κατάφερε να σώσει πάνω από 1500 αδέσποτα

Στο χωριό Κούμιτς της Σερβίας, ο Ντέγιαν και η μητέρα του, Σβετλάνα, ξεκίνησαν μια αποστολή που θα άλλαζε τις ζωές εκατοντάδων ζώων.

 

Ο Dejan Gacic έχει περάσει πάνω από 20 χρόνια διασώζοντας και προστατεύοντας ζώα. Μαζί με την αείμνηστη μητέρα του, Svetlana, ξεκίνησαν με μικρές πράξεις καλοσύνης, που οδήγησαν στην ίδρυση του καταφυγίου Vucjak το 1997.

Σήμερα το καταφύγιό τους έχει φτάσει να φιλοξενεί πάνω από χίλια σκυλιά, γάτες, ακόμη και λύκους, το καθένα με μια δική του ιστορία επιβίωσης.

Διαβάστε περισσότερα στο penna.gr

#Σερβία #σκυλιά #ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 8:41 am


Παιδοψυχιατρική Εταιρείας Ελλάδος: Επιστημονικά αβάσιμη η πρόταση της εισαγγελέως

Παιδοψυχιατρική Εταιρείας Ελλάδος: Επιστημονικά αβάσιμη η πρόταση της εισαγγελέως

H Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος  - Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών & Εφήβων παίρνει θέση για την Υπόθεση του Κολωνού, με αφορμή την πρόταση της εισαγγελέως.

Αναλυτικά αναφέρει:

Η Εταιρεία μας παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία τις εξελίξεις στην υπόθεση του Κολωνού ειδικά ως προς τα ζητήματα ερμηνείας και εφαρμογής της νομοθεσίας σχετικά με την προστασία ανήλικων παιδιών από σεξουαλική εκμετάλλευση και βιασμό.

Τονίζουμε ότι θεωρούμε ως ηθικά απορριπτέα όσο και επιστημονικά αβάσιμη, οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα μπορούσε να συναινέσει σε σεξουαλική πράξη με ενήλικα.

Ελπίζουμε ότι οι θεσμικά υπεύθυνοι θα προστατεύσουν τα κατεξοχήν θύματα της υποθέσεως του Κολωνού, δηλαδή τα παιδιά και ότι μέχρι τώρα λάθη και αστοχίες θα διορθωθούν πάραυτα.

Η προστασία των παιδιών είναι κατάκτηση της κοινωνίας μας και πρέπει να είναι πρώτιστο μέλημα όλων μας.

#ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ_ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ_ΕΛΛΑΔΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 8:35 am


Αγώνας δρόμου για τις φορολογικές δηλώσεις: Προσυμπληρωμένα τα τεκμαρτά εισοδήματα

Αγώνας δρόμου για τις φορολογικές δηλώσεις: Προσυμπληρωμένα τα τεκμαρτά εισοδήματα

“Φουλάρει” τις μηχανές της η ΑΑΔΕ για να είναι όλα έτοιμα κι εντός Μαρτίου να ανοίξουν οι πλατφόρμες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2023. Βέβαια, φέτος, η φορολογική διοίκηση, με βάση τη σχετική νομοθεσία που πέρασε στα τέλη του 2023, “ράβει” εκ των προτέρων το “κοστούμι” για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους καθώς θα τους φορολογήσει με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. 

Αλλαγές στη φορολογική  "βάση" και έμμεσοι φόροι

Μάλιστα, με “αναμονή” εσόδων της τάξης περίπου των 550 - 600 εκατ. ευρώ, εκτιμάται, από πολλούς αναλυτές ότι γίνεται ένα πρώτο βήμα για την βελτίωση του “ισοζυγίου” έμμεσων - άμεσων φόρων, που στην Ελλάδα “βαραίνει” υπέρ των πρώτων, κάτι που δε συνάδει με όρους φορολογικής δικαιοσύνης.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΥΠΕΘΟ, η εφαρμογή του νέου συστήματος φορολόγησης σε συνδυασμό με το «ψαλίδι» στο τέλος επιτηδεύματος, στο σύνολο των 735.320 ελεύθερων επαγγελματιών θα επιφέρει:
  • Μέση αύξηση φορολογικών επιβαρύνσεων κατά 1.444 ευρώ για 473.000 ΑΦΜ.

  • Μέση μείωση φόρου 560 ευρώ  για 138.000 ΑΦΜ, ενώ 124.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα δουν την παραμικρή μεταβολή στο εκκαθαριστικό τους σημείωμα.

Σημειώνεται ότι πέρυσι το Δημόσιο εισέπραξε 1,709 δισ. ευρώ (1,331 δισ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος και 378 εκατ. ευρώ από το τέλος επιτηδεύματος) από τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών.
 
"Νάρκη" για πολλούς

Ερώτημα είναι, βέβαια, το εάν θα αποτελέσει η αρχή αυτή με τα τεκμαρτά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών, μια “στροφή” σε μειώσεις έμμεσων φόρων π.χ. του ΦΠΑ, αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Πάντως, το μόνο βέβαιο, είναι ότι πολλοί κλάδοι θα κληθούν, συχνά με άδικο τρόπο, λόγω των τεκμηρίων (π.χ. νέοι δικηγόροι, ή επεγγελματίες με ιστορία αλλά με ελλειμματική πελατεία κτλ) να καταβάλουν διπλάσιο φόρο, κάτι που ενδεχομένως μπορεί πολλούς να οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο.
 
Προσυμπλήρωση

Στο μεταξύ, για να είναι όλα έτοιμα και με βάση το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, που στοχεύει να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό των εντύπων των δηλώσεων προσυμπληρωμένο,  στην τελική ευθεία είναι η καταγραφή στα έντυπα Ε1 και Ε3 των δηλώσεων των ποσών του τεκμαρτού εισοδήματος για κάθε έναν και κάθε μία φορολογούμενο/η. Δηλαδή, στη δήλωσή τους οι πολίτες, εφόσον είναι ελεύθεροι επαγγελματίες,  θα δουν το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα που θα τους έχει προσδιορίσει η ΑΑΔΕ. Βέβαια, έχουν  τη δυνατότητα να δηλώσουν μικρότερο φορολογητέο εισόδημα, αλλά ο  φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα υπολογιστεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.

Αμφισβήτηση του τεκμαρτού

Την δυνατότητα αμφισβήτησης του τεκμαρτού φόρου, όπως θα προσδιορίζεται από φέτος, πάντως, με βάση την πρόσφατα ψηφισθεισα νομοθεσία θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες μέσα από τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, που αναμένεται να ανοίξει η ΑΑΔΕ στις αρχές Απριλίου. Η πλατφόρμα  θα λειτουργεί παράλληλα με την εφαρμογή για τις φορολογικές δηλώσεις και μέσα από κατάθεση αιτήσεων θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι επιτηδευματίες να αντικρούσουν τη βεβαίωση του τεκμαρτού φόρου αποδεικνύοντας ότι το εισόδημα τους είναι χαμηλότερο από αυτό που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια. Βέβαια, μέρος της όλης διαδικασίας είναι και η εξουσιοδότηση των φορολογικών αρχών για “ξεσκόνισμα” των “βιβλίων”, προκειμένου να αποδειχθεί η ακρίβεια των ισχυρισμών τους.         

Εφόσον, δε, η Φορολογική Διοίκηση στη βάση των κατατεθειμένων  δικαιολογητικών για την απόδειξη του ορθού των ισχυρισμών του κάθε ενδιαφερόμενου δει ότι υπάρχει βάση για τις ενστάσεις θα μπορεί να μειώσει ανάλογα το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα. 

Πάντως, οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία και για το χρονοδιάγραμμα και το τρόπο ελέγχου από τη φορολογική διοίκηση θα καθοριστούν με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή που θα εκδοθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα.   

Η διαδικασία 

Να σημειωθεί ότι οι επαγγελματίες που θα αμφισβητήσουν τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης τους θα πρέπει να έχουν υποβάλλει τη δήλωσή τους και σύμφωνα με το νόμο να πληρώσουν το ποσό του φόρου που προκύπτει από το εκκαθαριστικό σημείωμα. Στη συνέχεια μόνο θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ένσταση ζητώντας από τις αρχές τον επαναπροσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος τους μετά από έλεγχο ο οποίος θα τρέξει εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Μάλιστα, ό έλεγχος θα μπορεί να διενεργηθεί εξ αποστάσεως, από το γραφείο ή εναλλακτικά στην έδρα της επιχείρηση. Σε περίπτωση που από τον έλεγχο των στοιχείων αποδειχθεί ότι το πραγματικό εισόδημα του επαγγελματία είναι μικρότερο από το τεκμαρτό ο αρχικός λογαριασμός θα ακυρωθεί και θα γίνει νέος υπολογισμός από την αρχή. 

Η νομοθεσία

Με βάση το νέο φορολογικό νόμο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αμφισβητήσει το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής υπό την προϋπόθεση ότι θα ζητήσει την διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές αρχές για να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα χαμηλότερο του τεκμαρτού. Επιπρόσθετα το τεκμήριο είναι μαχητό και μπορεί να αμφισβητηθεί εφόσον συντρέχει κάποια από τις παρακάτω προϋποθέσεις: 

  • στρατιωτική θητεία, φυλάκιση, νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική, αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή κατά τους 12 μήνες μετά τον τοκετό ή την υιοθεσία ή αναδοχή τέκνου, 

  • εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, 

  • ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους, 

  • απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον, καθώς και άλλοι λόγοι ανωτέρας βίας που εμποδίζουν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά φέτος περισσότεροι από 700.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα φορολογηθούν με το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης που προβλέπει ότι ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται με βάση:

1. Τον εκάστοτε κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος θα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε 3 χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας μετά την πρώτη εξαετία ή σε περίπτωση που ο επαγγελματίας απασχολεί προσωπικό τον  ανώτερο ετήσιο μισθό που καταβάλλει σε υπάλληλό του. Για τη προσαύξηση θα λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο από τα δύο ποσά, με ανώτατο όριο τις 30.000 ευρώ.

2. Το ύψος του τζίρου της επιχείρησης που θα προσαυξάνει την ελάχιστη αμοιβή  προσαυξάνεται στο 5% επί του ποσού που ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του Κ.Α.Δ.

3. Το 10% του κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού με όριο τις 15.000 ευρώ.

Ωστόσο το τεκμήριο μειώνεται κατά 50% για:

- επαγγελματίες που παρουσιάζουν αναπηρία 67% έως 79%

- επαγγελματίες που ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους

- γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα

-  γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%

- γονείς πολύτεκνων οικογενειών

- εκμεταλλευτές ταξί με ποσοστό ιδιοκτησίας επί του οχήματος που δεν υπερβαίνει το 25%

Επίσης το ύψος του τεκμηρίου περιορίζεται κατά 67% για τους ελεύθερους επαγγελματίες με 4 χρόνια δραστηριότητας και κατά 33% για 5 χρόνια ενώ εξαιρούνται από την προσαύξηση με βάση το τζίρο τα περίπτερα αλλά μόνο για το μέρος του τζίρου από πωλήσεις καπνοβιομηχανικών προϊόντων.

Μείωση τεκμηρίου θα έχουν και οι επαγγελματίες με εποχική δραστηριότητα όπως τα κυλικεία στα σχολεία καθώς θα υπολογίζεται με βάση το πραγματικό χρόνο δραστηριότητας δηλαδή με δωδεκατημόρια. Παράλληλα για επαγγελματίες που αποκτούν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα τα ποσά αυτά θα συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου.

Τέλος απαλλάσσονται πλήρως από το τεκμήριο οι αγρότες, όσοι αμείβονται με μπλοκάκι και με έως 3 εργοδότες, οι επαγγελματίες που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%, τα καφενεία σε χωριά με λιγότερους από 500 κατοίκους και νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι  που συνεργάζονται με μέχρι 2 εταιρείες και οι επαγγελματίες με δραστηριότητα έως τρία χρόνια.

Ανοίγει η πλατφόρμα

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαδικασίες τόσο για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όσο και για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες το πλέον πιθανό είναι η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων να ανοίξει την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, ενώ τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, αν και υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο αυτό να συμβεί λίγο νωρίτερα.

Αξίζει να σημειωθεί, αναφορικά με την έναρξη υποβολής των δηλώσεων, ότι φέτος η πλατφόρμα θα ανοίξει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, αφού πέρυσι αυτό συνέβη στις 31 Μαρτίου. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί και η σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά την αυτόματη προσυμπλήρωση και υποβολή φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους, όταν αυτό απαιτηθεί.

Αυτό σημαίνει ότι είτε ο φορολογούμενος θα μπορεί να υποβάλει τη δήλωσή του με ένα κλικ είτε εφόσον δεν πράξει απολύτως τίποτε τότε θα υποβληθεί αυτόματα με την λήξη της προθεσμίας. Το μέτρο αφορά περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους που απέκτησαν το 2023 εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις. Θα είναι δοκιμαστικό φέτος καθώς από το 2025 οι δηλώσεις θα είναι πλήρως προσυμπληρωμένες.

Το χρονοδιάγραμμα υποβολής των δηλώσεων προβλέπει ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τις 30 Ιουνίου 2024 ενώ ο φόρος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να πληρωθεί σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2025.

Στην περίπτωση μάλιστα που το ποσό του επιπλέον φόρου καταβληθεί εφάπαξ έως το τέλος Ιουλίου τότε προβλέπεται έκπτωση 3% επί της συνολικής οφειλής.

Γιώργος Αλεξάκης
#φορολογικές_δηλώσεις #ΑΑΔΕ #Μάρτιος #ελεύθεροι_επαγγελματίες #ΤΕΚΜΑΡΤΑ_ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ #φοροι #φόρος

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 8:29 am


Οι πληρωμές της εβδομάδας: Εφάπαξ και επιδόματα ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ

Οι πληρωμές της εβδομάδας: Εφάπαξ και επιδόματα ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ

Κατά την περίοδο 19 έως 22 Μαρτίου, θα καταβληθούν 90.223.745 ευρώ σε 96.786 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Ειδικότερα:

  1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο  19 έως 22 Μαρτίου οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:
  • • Από τις  19 έως 22 Μαρτίου θα καταβληθούν 19.800.000 ευρώ σε 950 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ. 
  • • Στις 20 Μαρτίου θα καταβληθούν 12.723.745 ευρώ σε 29.666 δικαιούχους για την πληρωμή επιδομάτων Μητρότητας, Κυοφορίας, Ασθενείας, Ατυχήματος, Έξοδα Κηδείας.
  1. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:
  • • 25 εκατ. ευρώ σε 46.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.
  • • 18 εκατ. ευρώ σε 19.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
  • • 14 εκατ. ευρώ σε 170 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».
  • • 700.000 ευρώ σε 1000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.
#πληρωμές #ΕΦΚΑ #ΔΥΠΑ #επίδομα #ΕΦΑΠΑΞ

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 8:22 am


Ο προϋπολογισμός Μπάιντεν αναμένει… εκτόξευση του Bitcoin-Πού εκτιμάται να φτάσει

Ο προϋπολογισμός Μπάιντεν αναμένει… εκτόξευση του Bitcoin-Πού εκτιμάται να φτάσει

Επικαλούμενος τον προϋπολογισμό του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για το 2025, ο Πιέρ Ροσάρ, αντιπρόεδρος έρευνας της Riot Platform, έγραψε ότι ο προϋπολογισμός του Μπάιντεν για το 2025 εκτιμά μια ιδιαίτερα ανοδική τάση για το Bitcoin, με τον Λευκό Οίκο να αναμένει ότι το δημοφιλές κρυπτονόμισμα θα φτάσει τα 250 χιλιάδες δολάρια μέχρι το 2035.

Όπως επεσήμανε στο Χ, «βασίζονται σε αυτό για τα φορολογικά τους έσοδα!».

Αυτός ο ισχυρισμός έχει πυροδοτήσει ένα ευρύ φάσμα αντιδράσεων στην κοινότητα κρυπτογράφησης, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για το μέλλον των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Ο ισχυρισμός του Ροσάρ βασίζεται στην ανάλυσή του για τα αναμενόμενα έσοδα της κυβέρνησης των ΗΠΑ από τη ρύθμιση και τη φορολογία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Ισχυρίζεται ότι οι προβλέψεις που ενσωματώνονται στην τεκμηρίωση του προϋπολογισμού υποστηρίζουν σιωπηρά μια ανοδική προοπτική για το Bitcoin, εκτιμώντας ότι η αξία του θα εκτιναχθεί στα 250.000 δολάρια έως το 2034-2035.

Κάποιοι, βέβαια, έσπευσαν να του επισημάνουν ότι ο προϋπολογισμός του Λευκού Οίκου δεν περιέχει προβλέψεις για τις τιμές Bitcoin, μόνο πιθανά έσοδα από ένα ενισχυμένο ρυθμιστικό πλαίσιο και τη φορολογία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων γενικά.

image1 2

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προβλέπει πραγματικά 250.000 δολάρια για το Bitcoin;

Απαντώντας σε επικρίσεις και διευκρινίσεις σχετικά με τη φύση των ισχυρισμών του, ο Ροσάρ εξήγησε: «Έφτιαξα μόνος μου τα γραφήματα για να δείξω την ανοδικότητα. Κάντε τους υπολογισμούς σας, νομίζετε ότι τα χρήματα φυτρώνουν στα δέντρα; Λίγοι κατανοούν τη σχέση μεταξύ του όγκου συναλλαγών, των φόρων και της τιμής του BTC».

Υπερασπιζόμενος περαιτέρω τη θέση του, υποστήριξε ότι η ανάλυσή του είχε σκοπό να ρίξει φως στις αισιόδοξες δημοσιονομικές εκτιμήσεις σχετικά με τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, αντί να παραποιήσει επίσημα κυβερνητικά έγγραφα, απαντώντας σε αυτούς που επεσήμαναν ότι το γράφημα που ανέβασε δεν θα μπορούσε να υπάρχει σε σελίδα του προϋπολογισμού.

Ο Ροσάρ κατηγόρησε επίσης τον Λευκό Οίκο ότι σκιαγραφεί μια υπερβολικά ρόδινη εικόνα των μελλοντικών φορολογικών εσόδων από ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, υποδηλώνοντας έναν στρατηγικό πληθωρισμό των προβλέψεων. «Πραγματικά θα υποστήριζα ότι ο Λευκός Οίκος είναι παραπλανητικός σε αυτό το σενάριο, δεν υπάρχει περίπτωση να είναι στην πραγματικότητα τόσο ανοδικοί. Φούσκωσαν τεχνητά τους αριθμούς των φορολογικών εσόδων από fiat για να το κάνουν να φαίνεται καλύτερο, αυτό είναι μέρος της συνολικής επίθεσής τους στο Bitcoin».

Μάλιστα, θεωρεί ότι, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να αναμένει ότι η βιομηχανία εξόρυξης Bitcoin στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να γνωρίσει εκθετική ανάπτυξη. «Ο Μπάιντεν αναμένει ότι η βιομηχανία εξόρυξης Bitcoin θα δεκαπλαστιαστεί σε μέγεθος στις Ηνωμένες Πολιτείες την επόμενη δεκαετία και αυτό θα σήμαινε τιμή-στόχο 6 εκατομμυρίων δολαρίων για το BTC. Ο αμερικανικός δυναμισμός και η ενεργειακή αφθονία θα το κάνουν αυτό δυνατό!».

Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός του Λευκού Οίκου περιγράφει πράγματι, επισημαίνει τo Bitcoinst, μια σειρά ρυθμιστικών και φορολογικών μέτρων που στοχεύουν στον τομέα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, με στόχο την αξιοποίηση προβλεπόμενων εσόδων 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2025 από αυτήν την αναπτυσσόμενη αγορά.

Η εστίαση του προϋπολογισμού περιλαμβάνει την εφαρμογή κανόνων για ξέπλυμα χρήματος, φόρο 30% στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και άλλους κανονισμούς που αποσκοπούν στον εξορθολογισμό της φορολογικής μεταχείρισης των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και στην κάλυψη κενών που ευνοούν συγκεκριμένα δημογραφικά στοιχεία των επενδυτών.

 
#Μπάιντεν #κρυπτονομίσματα #ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 8:13 am


ΕΒΙΚΕΝ: «Καμπανάκι» για κόστη στον καταναλωτή από τη σύνδεση ΑΠΕ

ΕΒΙΚΕΝ: «Καμπανάκι» για κόστη στον καταναλωτή από τη σύνδεση ΑΠΕ

Αλλαγή της ρύθμισης ( άρθρο 139 Ν 5037/2023), για τη λεγόμενη κοινωνικοποίηση έργων διασύνδεσης υποδομών ΑΠΕ, δηλαδή τον επιμερισμό στους καταναλωτές του 50% του κόστους των έργων διασύνδεσης έργων ΑΠΕ στο δίκτυο μεταφοράς προτείνει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) καθώς εκτιμά ότι μέσα από το πλαίσιο αυτό υπάρχει ενδεχόμενο επιδότησης ιδιωτικών έργων.   

“Οι όποιες επιδοτήσεις δίδονται για ιδιωτικά έργα οφείλουν να ακολουθούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες  και διαδικασίες εγκρίσεων και όχι τους κανόνες για έργα εθνικής σημασίας. Κάτι που δεν ακολουθήθηκε στην περίπτωση αυτή” αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ, που ουσιαστικά εκφράζει την αντίθεσή της με το μέτρο της κοινωνικοποίησης του 50% του κόστους διασύνδεσης με το δίκτυο μεταφοράς όλων των νέων έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ έως και τους μεγάλους καταναλωτές που συνδέονται στην Υψηλή Τάση.

Ουσιαστικά η ΕΒΙΚΕΝ απαντά στα επιχειρήματα που έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο ο ΑΔΜΗΕ καθώς τόσο το ΥΠΕΝ όσο και η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έχουν ενσκήψει στο θέμα και εξετάζουν τη διαμόρφωση ενός μοντέλου που δε θα φέρει επιβαρύνσεις στους καταναλωτές. 

“Στηρίζουμε την πράσινη ενέργεια”

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ κ. Αντώνης Κοντολέων με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που αναπτύσσεται ως προς την ορθότητα της νομοθετικής ρύθμισης δηλώνει ότι:

“H ΕΒΙΚΕΝ στηρίζει προφανώς την ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας όχι επειδή θα μειώσουν το τελικό κόστος ενέργειας, κάτι που μένει να αποδειχθεί, αλλά επειδή έτσι μειώνεται σίγουρα το ανθρακικό αποτύπωμα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που αποτελεί εθνικό στόχο και υποχρέωση της χώρας.

Πλην όμως επειδή τα εν λόγω έργα είναι ιδιωτικά  απαιτείται να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια  και σεβασμός στους κανόνες που διέπουν κάθε επιδότηση που δίδεται σε αυτά”.

Όπως αναφέρει ο κ. Κοντολέων, “σε κάθε περίπτωση διαφωνούμε με την κοινωνικοποίηση του 50%  του κόστους διασύνδεσης αυτών των έργων σε όλους τους καταναλωτές μέσω των χρεώσεων δικτύου”.

Αναφορικά με την επιβάρυνση των καταναλωτών ο κ. Κοντολέων τονίζει:

“Θεωρούμε ότι έχει υποτιμηθεί η επίπτωση σε βάθος χρόνου στον απλό καταναλωτή καθώς τα κόστη αυτά δεν είναι εφάπαξ αλλά συνεχώς θα προστίθενται νέα (στόχοι ΕΣΕΚ, υπεράκτια αιολικά, αποθήκευση), πλέον του κόστους διασύνδεσης των νησιών τα οποία πράγματι είναι  έργα εθνικής σημασίας”.

Καταλήγοντας ο κ. Κοντολέων σημειώνει ότι οι επιδοτήσεις που δίδονται για ιδιωτικά έργα οφείλουν να ακολουθούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες  και διαδικασίες εγκρίσεων και όχι έργα εθνικής σημασίας. Κάτι που όπως τονίζει δεν ακολουθήθηκε στην περίπτωση αυτή.

Παρέμβαση στο ΥΠΕΝ

Σημειώνεται ότι η ΕΒΙΚΕΝ με επιστολή της από τις 8 Μαρτίου προς το ΥΠΕΝ αναφέρει ότι η κοινωνικοποίηση του κόστους των έργων διασύνδεσης στο Σύστημα των μονάδων ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ, των μονάδων αποθήκευσης καθώς και των καταναλωτών ΥΤ, αλλά και των θερμικών σταθμών εκτοξεύει τα τέλη χρήσης του δικτύου μεταφοράς.

“Η περιουσιακή βάση του ΑΔΜΗΕ να επιβαρυνθεί με ένα ποσό περίπου 400εκ € λόγω της κοινωνικοποίησης κατά 50% του κόστους διασύνδεσης των μονάδων ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ, των μονάδων αποθήκευσης καθώς και των θερμικών σταθμών και των καταναλωτών ΥΤ στο δίκτυο μεταφοράς. Συγκεκριμένα το άρθρο 98 του Ν 4951/2022, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 139 του Ν 5037/2023, προβλέπει ότι το κόστος κατασκευής των αναγκαίων έργων επέκτασης ή ενίσχυσης των Δικτύων Μεταφοράς για τη σύνδεση των ανωτέρω αναφερομένων κατηγοριών εντάσσεται στη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση του ΑΔΜΗΕ κατά περίπτωση και ανακτάται μέσω των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος. Στην ουσία πρόκειται για επιδότηση κατά 50% του κόστους κάθε ανωτέρω κατηγορίας παραγωγών για το έργο της διασύνδεσης τους (γραμμή, Μ/Σ, ΚΥΤ) στο δίκτυο μεταφοράς μετά από αίτημα τους για λήψη όρων σύνδεσης και όχι εκ των προτέρων κατασκευή έργων από τον ΑΔΜΗΕ ενίσχυσης του δικτύου των οποίων το κόστος κοινωνικοποιείται κατά 100%” ανέφερε η επιστολή.

Η πρόταση για διαχωρισμό

Μάλιστα η ΕΒΙΚΕΝ συντάσσεται με την πρόταση, που έχει κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο και με την οποία τα εν λόγω κόστη για σύνδεση στο δίκτυο μεταφοράς να μην προστίθενται στη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση του ΑΔΜΗΕ, μια και τα έργα αυτά δεν αποτελούν άμεση υποχρέωση του Διαχειριστή. Αντίθετα, όπως αναφέρεται, οι εν λόγω δαπάνες θα πρέπει να καταχωρούνται σε ένα διακριτό κωδικό με αποτέλεσμα το έσοδο του ΑΔΜΗΕ για τα συγκεκριμένα κόστη να υπολογίζεται όχι βάσει του υψηλού WACC, αλλά με χαμηλότερο συντελεστή, όσο το κόστος δανεισμού του ΑΔΜΗΕ. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα αναμένεται να εξεταστεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και εντός της εβδομάδας αναμένεται η ηγεσία της Αρχής να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προκειμένου να παρουσιάσει μια ενδιάμεση λύση. 

Τι υποστηρίζει ο ΑΔΜΗΕ;

Πάντως, ο ΑΔΜΗΕ έχει διαφωνήσει δημόσια με την συγκεκριμένη λύση εκτιμώντας ότι  οποιοσδήποτε διαφορετικός μηχανισμός αποζημίωσης θα καθιστούσε τις συγκεκριμένες επενδύσεις μη βιώσιμες για τον ΑΔΜΗΕ.

Συγκεκριμένα, με βάση σχετική ενημέρωση, που έχει καταθέσει ο ΑΔΜΗΕ τονίζεται ότι “αμελητέα είναι η αύξηση των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ) στους λογαριασμούς ρεύματος από την επέκταση του ηλεκτρικού δικτύου, η οποία είναι απαραίτητη για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Η αύξηση αυτή εξάλλου, δεν συμβαίνει επειδή ο ΑΔΜΗΕ αυξάνει τα τέλη, αλλά επειδή πραγματοποιούνται επενδύσεις απολύτως απαραίτητες για την ανάπτυξη του συστήματος. Μάλιστα η συζήτηση περί αύξησης των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος έχει ανοίξει τη στιγμή που η Πολιτεία και η αγορά ζητούν από τον ΑΔΜΗΕ να αναπτύξει το δίκτυο του προκειμένου να ενσωματωθούν σε αυτό περισσότερα έργα ΑΠΕ.”

Στο πλαίσιο αυτό ο ΑΔΜΗΕ διευκρινίζει τα εξής: “Οι καταναλωτές υψηλής τάσης με ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη από 13GWh είναι εκείνοι που έχουν ωφεληθεί από τη μεταβολή της μεθοδολογίας, βάσει της οποίας επιμερίζονται οι Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος. Ειδικότερα, οι  μεγάλοι καταναλωτές λαμβάνουν ήδη εκπτώσεις από 33% έως και 54% επί των ΧΧΣ. Αυτό σημαίνει ότι επιβαρύνονται με ένα πολύ μικρό μέρος  από την αύξηση των χρεώσεων αυτών. Αντίστοιχα για τους καταναλωτές Μέσης Τάσης η ΧΧΣ για το 2023 ανήλθε περίπου σε 6 €/MWh. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί μόλις στο 4,5% της μέσης τιμής χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού η οποία πέρυσι διαμορφώθηκε στα 133 €/MWh. To ανωτέρω ποσοστό είναι πολύ μικρότερο στο σύνολο του τιμολογίου, αν ληφθούν υπόψη και χρεώσεις Χρήσης Δικτύου, ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ.  Η μικρή αύξηση που προκύπτει στις Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος οφείλεται στον απαιτούμενο πολλαπλασιασμό των δικτύων τα οποία θα επιτρέψουν μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ, στηρίζοντας την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Παλαιότερα οι λίγοι και συγκεκριμένης τοποθεσίας συμβατικοί σταθμοί που λειτουργούσαν πριν από την μαζική διείσδυση των ΑΠΕ, απαιτούσαν περιορισμένα δίκτυα συγκεκριμένων οδεύσεων, όμως το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού από αυτά ήταν πολύ μεγάλο (και μεγαλώνει ολοένα με τις επιβαρύνσεις από τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων και τις έντονες διακυμάνσεις των τιμών των ορυκτών καυσίμων), σε σχέση με το κόστος για τα δίκτυα που ήταν σχετικά περιορισμένο. Η ενεργειακή μετάβαση, με την ανάπτυξη ΑΠΕ σε ολόκληρη της έκταση της χώρας, αυξάνει προφανώς το κόστος δικτύων που είναι αναγκαία για τη σύνδεση των διεσπαρμένων σταθμών ΑΠΕ, αλλά μειώνει σημαντικά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αφού ήδη αιολικά και φωτοβολταϊκά, αλλά και άλλες πηγές ΑΠΕ πλέον, είναι εξαιρετικά πιο ανταγωνιστικές από τη συμβατική παραγωγή. Η διαμόρφωση του ανταγωνιστικού σκέλους των λογαριασμών δεν συνδέεται καθόλου με τις Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος.

Τέλος η κοινωνικοποίηση του κόστους σύνδεσης των εν λόγω έργων ΑΠΕ ακόμη και εάν δεν γινόταν άμεσα μέσω των προβλέψεων του άρθρου 98 του ν. 4951/2022, θα γινόταν εμμέσως με μετακύλιση του κόστους αυτού στις προσφορές των μονάδων αυτών για την συμμετοχή τους στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας ή στις προσφορές κατά την συμμετοχή τους στους σχετικούς διαγωνισμούς.”

Γιώργος Αλεξάκης

#ΕΒΙΚΕΝ #καταναλωτες #ΚΟΣΤΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 8:10 am


Moody’s: Σε εκκρεμότητα η επενδυτική βαθμίδα-Οι πιθανότητες για μελλοντική αναβάθμιση

Moody’s: Σε εκκρεμότητα η επενδυτική βαθμίδα-Οι πιθανότητες για μελλοντική αναβάθμιση

Στάση αναμονής κράτησε ο αμερικανικός οίκος Moody’s για την εγχώρια οικονομία, διατηρώντας αμετάβλητο όχι μόνο το rating - αξιολόγηση (Ba1), αλλά και τις προοπτικές - outlook (stable - σταθερές), αφήνοντας έναν έξτρα «αστερίσκο» σχετικά με το πόσο γρήγορα θα δώσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η Moody’s είναι ο μοναδικός οίκος ανάμεσα στους Big 4 (Standard and Poor’s, DBRS και Fitch), που δεν έχει αποδώσει στο ελληνικό αξιόχρεο την επενδυτική βαθμίδα, αξιολογώντας τα εγχώρια κρατικά ομόλογα ακόμα σε κατηγορία junk. Επόμενη ευκαιρία για αναβάθμιση θα δοθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αν και η παραμονή του outlook σε σταθερό -αντί για upgrade σε θετικό- ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες.

Ο οίκος, ο οποίος επιβεβαίωσε τη φήμη που έχει ως ο πιο αυστηρός, δεν προέβη σε επιβεβαίωση της θέσης του και δεν προχώρησε σε αξιολόγηση, αναμένοντας ουσιαστικά περισσότερα δεδομένα από την πορεία της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Moody's είχε κάνει την υπέρβαση τον περασμένο Σεπτέμβριο, προχωρώντας σε διπλή αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από το Ba3 στο Ba1, τοποθετώντας την χώρα σε μόλις ένα «σκαλοπάτι» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, από τρία που τη διατηρούσε από το 2020.

Σύμφωνα με την Moody’s, η απόφαση για την διατήρηση της Ελλάδας στο Ba1, υποστηρίζεται από ένα σταθερό ιστορικό μεταρρυθμίσεων, το οποίο έχει οδηγήσει σε ορατές βελτιώσεις των θεσμών και της διακυβέρνησης, σε ισχυρότερες επενδύσεις και σε έναν υγιέστερο τραπεζικό τομέα.

Τα θετικά

Η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα στην ενεργειακή κρίση και τα κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και οι ιδιωτικές επενδύσεις θα στηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, η πορεία της χώρας στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων θα συμβάλει στην άνοδο της ανάπτυξης και θα αντισταθμίσει σε κάποιο βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις από τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία.

Στην περιοδική της αξιολόγηση, η Moody's προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,4% το 2024 και 2,3% το 2025, με στήριξη από την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές, ενώ ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει πέριξ του 2%. Η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας επιβραδύνθηκε στο 2% το 2023 από 5,6% το 2022, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και η νομισματική σύσφιξη επιβάρυναν τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επενδύσεις. Τα έσοδα από τον τουρισμό, ωστόσο, έφτασαν σε νέο ρεκόρ.

Οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας και οι ισχυρότερες εξαγωγές υπηρεσιών έχουν συμβάλει στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 6,4% του ΑΕΠ το 2023, από έλλειμμα 10,3% το 2022.

Ο δείκτης δημόσιου χρέους εκτιμάται ότι έχει μειωθεί στο 161% του ΑΕΠ στα τέλη του 2023, από 172,6% το 2022 και ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει περαιτέρω μείωση στο 148% μέχρι τα τέλη του 2025.

Το consensus γύρω από τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν τη λειτουργία των αγορών εργασίας και προϊόντων στην Ελλάδα και αποφέρουν πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα μπορεί να προσφέρει θετικά αποτελέσματα μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα.

Τα αρνητικά

Από την άλλη πλευρά, οι προκλήσεις περιλαμβάνουν το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Επιπλέον, δεδομένου του μεγέθους και της σημασίας τομέων όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, η οικονομία είναι επιρρεπής σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς και περαιτέρω βελτιώσεις όσον αφορά την οικονομική ανθεκτικότητα με τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης θα χρειαστούν χρόνο.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, ανοδική πίεση θα μπορούσε να προκύψει σε ένα σενάριο συνέχισης των οικονομικών πολιτικών και δέσμευσης για δημοσιονομική εξυγίανση, σε συνδυασμό με επιτυχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απομένουν, ιδίως στο δικαστικό σύστημα. Αυτό θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε εξωτερικούς κραδασμούς, ταχύτερη από την αναμενόμενη βελτίωση της δημοσιονομικής ισχύος και η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) θα υποστήριζε υψηλότερη βαθμολογία.

Παρά την αναμενόμενη μεγάλη μείωση, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, η ευνοϊκή δομή του χρέους και το μεγάλο κεφαλαιακό «μαξιλάρι» μετριάζουν την κατάσταση, τονίζει η Moody’s.

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης βελτιώθηκε σύμφωνα με τον οίκο σε λιγότερο από 1% του ΑΕΠ το 2023 από 2,5% το 2022. Τα στοιχεία με βάση τα ταμειακά διαθέσιμα δείχνουν ισχυρή αύξηση των εσόδων κατά 4,9% που ξεπερνά την αύξηση των δαπανών κατά μόλις 0,9%.

Η Moody's αναμένει ότι τα ελλείμματα θα σταθεροποιηθούν στο 0,9% του ΑΕΠ το 2024-2025 και τα πρωτογενή πλεονάσματα περίπου στο 2% του ΑΕΠ.

Ποιοι έχουν δώσει την επενδυτική βαθμίδα - Τα επόμενα «ραντεβού»

Το 2023 η Ελλάδα κατάφερε να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από πέντε διαφορετικούς οίκους αξιολόγησης. Την αρχή έκανε ο ιαπωνικός R&I στις 31 Ιουλίου. Η γερμανική Scope Ratings αναβάθμισε την Ελλάδα στο investment grade στις 4 Αυγούστου, για να ακολουθήσουν η DBRS στις 15 Σεπτεμβρίου, η S&P στις 20 Οκτωβρίου και η Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Στις 15 Σεπτεμβρίου είχε προηγηθεί η διπλή αναβάθμιση από την Moody’s.

Τον κύκλο των αξιολογήσεων για φέτος άνοιξε η Scope, η οποία αναγνωρίστηκε στο τέλος του 2023 από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ο γερμανικός οίκος διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγησή του στις 26 Ιανουαρίου, ενώ ακολούθησε στο ίδιο μήκος κύματος η καναδική DBRS στις 8 Μαρτίου.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες αξιολογήσεις για το 2024, την «σκυτάλη» από τη Moody’s θα πάρει η Standard and Poor’s στις 19 Απριλίου. Ακολουθούν η Fitch στις 31 Μαΐου, η Scope στις 12 Ιουλίου, η DBRS στις 6 Σεπτεμβρίου, η Moody’s στις 13 Σεπτεμβρίου, ξανά η S&P στις 18 Οκτωβρίου, η Fitch στις 22 Νοεμβρίου και η Scope κλείνει τον «κύκλο» των αξιολογήσεων στις 6 Δεκεμβρίου.

#Moody’s #επενδυτική_βαθμίδα #investment_grade #RATING #outlook #ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ_ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 8:00 am


Το νέο Peugeot 2008 προσφέρεται μεταξύ άλλων και σε αμιγώς ηλεκτρική εκδοχή

Το νέο Peugeot 2008 προσφέρεται μεταξύ άλλων και σε αμιγώς ηλεκτρική εκδοχή

Το νέο Peugeot 2008 προσφέρεται μεταξύ άλλων και σε αμιγώς ηλεκτρική εκδοχή, την η  E-2008  με το νέο κινητήρα των 156 ίππων με αυτονομία 406 χλμ.

Θα μπορούσε να διεκδικήσει τον τίτλο του πιο πλήρους SUV χάρη στην γκάμα των κινητήρων του. Το 2008 της Peugeot προσφέρεται σε έκδοση βενζίνης, ντίζελ ( από τα λίγα μοντέλα σε πετρελαιοκίνητο!), υβριδικό και αμιγώς ηλεκτρικό – για πρώτη φορά. Το γαλλικό εργοστάσιο προίκισε με όλη την τεχνογνωσία της τον κομψό, κόμπακτ μικρομεσαίο γαλλικό SUV και πλέονπροσφέρεται στις περισσότερες αγορές, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας το λανσάρισμα του έχει ήδη γίνει πριν λίγες ημέρες:  To ανανεωμένο 2008 βρίσκεται ήδη στις εκθέσεις των επίσημων αντιπροσώπων της γαλλικής φίρμας στην Ελλάδα με τις τιμές να ξεκινούν από 24.100 ευρώ.

Στην εξωτερική του εμφάνιση, το  νέο μοντέλο υιοθετεί τους τρεις κάθετους φωτεινούς «όνυχες» ενώ νέα στοιχεία συνοδεύουν τόσο τη μάσκα, τους προφυλακτήρες αλλά και τις ζάντες αλουμινίου.

Η γνωστή συνταγή του Peugeot i-Cockpit στο εσωτερικό του παραδίδει μαθήματα εργονομίας και ευκολίας χειρισμού για τον οδηγό που συνοδεύεται από το μικρής διαμέτρου τιμόνι. Καινούριες είναι οι επενδύσεις από ύφασμα ή αλκαντάρα, ενώ το πακέτο συνοδεύεται από το νέο σχεδιασμό του πλήρως ψηφιακού και τρισδιάστατου πίνακα οργάνων 10’’ (στάνταρ στις εκδόσεις Allure και GT). Όλες οι εκδόσεις του 2008 διαθέτουν στον βασικό τους εξοπλισμό την οθόνη αφής 10’’ για το σύστημα πολυμέσων. Σε διαστάσεις δεν έχει αλλάξει κάτι το μήκος του αγγίζει τα 4,3 μέτρα, ενώ (η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών αγγίζει τα πρακτικά 434 λίτρα.

ΦΟΥΛ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ

Το ατού του μοντέλου είναι οι τέσσερις κινητήρες, συμπεριλαμβανομένης και της νέας αμιγώς ηλεκτροκίνητης έκδοσης των 115kW/156 ίππων που προσφέρει ιδιαίτερα μεγάλη αυτονομία ενώ η  γκάμα θα διευρυνθεί το 2024 με την προσθήκη ενός νέου υβριδικού κινητήρα.

Ειδικότερα ,η νέα έκδοση η αμιγώς ηλεκτρική η  E-2008 προσφέρεται με το νέο κινητήρα των 156 ίππων με την μπαταρία των 54 kWh, που παρέχει αυτονομία 406 χιλιομέτρων. Οι εκτιμώμενοι χρόνοι φόρτισης από 20% έως 80% είναι 30 λεπτά από δημόσιο σταθμό φόρτισης (100 kW), 4 ώρες και 40λεπτά από ένα Wall Box (7,4kW), και 11 ώρες και 10 λπετά από μία ενισχυμένη παροχή (3,2 kW).

Στις …συμβατικές εκδόσεις βενζίνης υπάρχει η επιλογή των 1.2 λίτρων με 100 ίππους ή με 130 ίππους ενώ η ντίζελ που καυχιέται για την οικονομία καυσίμου, αποδίδει 130 ίππους.

#Peugeot

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 7:31 am


MINI, Τα ηλεκτρικά της ανεβάζουν ταχύτητα

MINI, Τα ηλεκτρικά της ανεβάζουν ταχύτητα

Tα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα αποτελούν πλέον το 15,3% των συνολικών πωλήσεων MINI για το 2023.

Οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων (συμπεριλαμβανομένων των plug-in υβριδικών) αντιπροσωπεύουν το 20,8% των συνολικών πωλήσεων MINI. Κατά το τελευταίο πλήρες έτος διάθεσής της, η τρέχουσα γενιά MINI παρουσίασε μια άνοδο των πωλήσεων το 2023, οι οποίες ανήλθαν σε 295.474 οχήματα, σημειώνοντας αύξηση 0,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η αύξηση αυτή καταδεικνύει την σταθερή απήχηση και ακαταμάχητη έλξη που ασκούν στους καταναλωτές παγκοσμίως τα σημερινά 3-θυρα και 5-θυρα MINI, το MINI Cabrio, το MINI Countryman και το MINI Clubman, τα οποία εμπλουτίστηκαν με ειδικές και περιορισμένης παραγωγής εκδόσεις για το τέλος του κύκλου ζωής τους. Το MINI John Cooper Works 1to6, με περιορισμένο αριθμό 999 αντιτύπων, σηματοδότησε το τελευταίο MINI John Cooper Works με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων. Το μοντέλο έκανε το ντεμπούτο του στον 24ωρο αγώνα του Nürburgring, κατακτώντας μια θέση στο βάθρο. Η έκδοση MINI Clubman Final Edition με 1.969 οχήματα υψηλών προδιαγραφών σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για το Clubman.

Ένας καθοριστικός παράγοντας του success story της MINI το 2023 ήταν η αύξηση της υιοθέτησης των ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία (BEV). 45.261 πελάτες αποφάσισαν υπέρ ενός αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου, επιλέγοντας ένα 3θυρο MINI Cooper SE ή το περιορισμένης παραγωγής MINI Cooper SE Cabrio, το πρώτο ηλεκτρικό cabrio, που παρουσιάστηκε πρόσφατα. Η MINI σημείωσε αύξηση 3,5% στις πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων της, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της μάρκας για λύσεις βιώσιμης κινητικότητας.

«Το 2023 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για την MINI», σχολιάζει η Stefanie Wurst, επικεφαλής της μάρκας. «Η επιταχυνόμενη υιοθέτηση των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων μας υπογραμμίζει τη συλλογική μας αφοσίωση στη διαμόρφωση ενός πιο πράσινου μέλλοντος. Με την επικείμενη άφιξη της ολοκαίνουργιας οικογένειας MINI, είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συνεχίσουμε να θέτουμε νέα πρότυπα στην οδηγική εμπειρία, προάγοντας παράλληλα τη δέσμευσή μας για ένα πιο βιώσιμο αυτοκινητιστικό τοπίο. Οι ενθουσιώδεις αντιδράσεις που ακολούθησαν την παγκόσμια πρεμιέρα της νέας και αμιγώς ηλεκτρικής οικογένειας MINI στην IAA Mobility, του MINI Cooper και του MINI Countryman είναι πολλά υποσχόμενες».

#mini

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 7:27 am







Φιλικοί ιστότοποι: