Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα    >    Ειδήσεις & Νέα

Reporter.gr

Μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στο οικονομικό αντίκτυπο του καρκίνου του πνεύμονα

Μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στο οικονομικό αντίκτυπο του καρκίνου του πνεύμονα

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τον Καρκίνο του Πνεύμονα (LuCE) παρουσίασε στις 29 Νοεμβρίου 2023  την 8η Έκθεση LuCE, με τίτλο  «Οικονομικός αντίκτυπος του καρκίνου του πνεύμονα: Μια ευρωπαϊκή προσέγγιση». Οικοδεσπότης της εκδήλωσης ήταν ο κ. István Ujhelyi, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συμπροεδρεύων της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Υγεία των Πνευμόνων. Πρόκειται για μια ετήσια πρωτοβουλία, της οποίας ηγούνται οργανώσεις ασθενών και τα μέλη τους σε ολόκληρη την Ευρώπη, με σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα που βιώνουν τον καρκίνο του πνεύμονα.

Η 8ηέκθεση LuCE διερευνά την οικονομική επιβάρυνση από τον καρκίνο του πνεύμονα, όπως καταγράφεται από τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα και από τους φροντιστές τους. Η συλλογή δεδομένων έγινε μέσω μιας online έρευνας που συμπληρώθηκε (26 Μαΐου -5 Ιουλίου 2023) από 1.161 συμμετέχοντες (834 άτομα με καρκίνο του πνεύμονα και 327 φροντιστές) στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ. 

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η έρευνα υποδηλώνει ότι παρόλο που η οικονομική τοξικότητα συναντάται συχνά στα άτομα που βιώνουν τον καρκίνο του πνεύμονα,  μόνο μια μειοψηφία των συμμετεχόντων δήλωσε ότι υπάρχουν οφέλη για τα άτομα με καρκίνο και τους φροντιστές στη χώρα τους.

Η Ελλάδα ήταν μία από τις 28 χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας που συμμετείχαν στην παραπάνω έρευνα. Καταγράφηκαν συνολικά 120 απαντήσεις από Έλληνες συμμετέχοντες. Η FairLife L.C.C., ως ενεργό μέλος του LuCE, ανέλαβε και φέτος να κοινοποιήσει στην Ελλάδα την 8η έρευνα του Ευρωπαϊκού φορέα.

Η Anne-Marie Baird, Πρόεδρος του LuCE, σχολίασε:

«Η 8η Έκθεση LuCE μας θλίβει βαθύτατα, διότι αποδεικνύει ότι η οικονομική τοξικότητα επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής και μαζί την τήρηση της θεραπείας. Τυχόν οικονομικές δυσκολίες πρέπει να εξετάζονται τη στιγμή της  διάγνωσης και να εφαρμόζονται προγράμματα για τη στήριξη όσων είναι οικονομικά ευάλωτοι».

Κύρια ευρήματα

Το κόστος του καρκίνου του πνεύμονα και η οικονομική πίεση

 • Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήρθαν αντιμέτωποι τόσο με ιατρικές (73,5%) όσο και μη ιατρικές δαπάνες (87,2%) λόγω του καρκίνου του πνεύμονα. Τα έξοδα που αναφέρθηκαν συχνότερα ήταν τα ταξίδια για ιατρικούς λόγους (83,7%), οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας του νοικοκυριού, όπως το τηλέφωνο ή η θέρμανση (77,3%), και τα προσωπικά είδη, όπως επίδεση, επίδεσμοι και αλοιφές (72,3%).
 • Το 62,9% ανέφερε μείωση του εισοδήματος του νοικοκυριού μετά τη διάγνωση. Οι μισοί (49,5%) αντιμετώπισαν μείωση του εισοδήματος μεγαλύτερη από 30% σε σύγκριση με τη ζωή πριν από τον καρκίνο του πνεύμονα.

1 στους 4 ανέφερε την αδυναμία εργασίας ως μία από τις αιτίες για τη μείωση του εισοδήματος. Oι απουσίες από την εργασία (27,9%) και η συνταξιοδότηση λόγω ασθένειας (26,8%) είναι οι επόμενοι αναφερόμενοι λόγοι.

 • Το 66,7% αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες ως συνέπεια της νόσου. Οι δυσκολίες αυτές επισημάνθηκαν συχνότερα από τους φροντιστές (77,9%) παρά από τους ασθενείς (62,3%). Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 21.2% των συμμετεχόντων χρειάστηκε περισσότερο από το 30% του εισοδήματος του νοικοκυριού για να καλύψει τις δαπάνες που αφορούσαν τον καρκίνο του πνεύμονα.
 • Σύμφωνα με την έρευνά μας, οι δαπάνες που σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα επηρέασαν τα οικονομικά σε σημείο που το 45,7% αντιμετώπισε δυσκολίες στην κάλυψη των δαπανών που προέκυψαν από τον καρκίνο του πνεύμονα. Κατά συνέπεια, το 36,8% δυσκολεύτηκε να ζήσει με το τρέχον εισόδημα του νοικοκυριού.

«Λαμβάνουμε πλέον μόνο 450 ευρώ από την σύνταξη του συζύγου μου που είναι άρρωστος, και το ενοίκιο μας είναι 300 ευρώ» (Μαρτυρία φροντιστή από την Ελλάδα).

Επιπτώσεις λόγω οικονομικής πίεσης και υποστήριξη

 • Το 88,4% των ατόμων που ήρθαν αντιμέτωποι με οικονομικές δυσκολίες δήλωσαν ότι τουλάχιστον ένας τομέας της ζωής τους επηρεάστηκε αρνητικά από τις οικονομικές επιπτώσεις.Οι κυριότερες επιπτώσεις που αναφέρθηκαν ήταν η ψυχική υγεία (67,5%) και ο τρόπος ζωής και οι κοινωνικές δραστηριότητες (59,0%).
 • Η πλειονότητα των συμμετεχόντων με οικονομικές δυσκολίες (82,1%) αντιλαμβανόταν τις παραπάνω επιπτώσεις ως εμπόδιο για τη θεραπεία, την ανάκαμψη και τη φροντίδα.
 • Τα ευρήματα μας δείχνουν πως το 26,5% των ανθρώπων που βιώνουν τον καρκίνο του πνεύμονα πήρε μια απόφαση που επηρέασε την φροντίδα τους ή την τήρηση της θεραπείας τους για οικονομικούς λόγους.
 • Μόνο 1 στους 5 ερωτηθέντες είχε αναζητήσει οικονομική στήριξη από τη δημόσια υγειονομική περίθαλψη (21,6%) ή την κοινωνική μέριμνα (20,6%). Ωστόσο, περίπου το 30% και το 41%, αντίστοιχα, δεν έλαβαν την απαιτούμενη βοήθεια.
 • Η υποστήριξη για τα έξοδα αναφορικά με την φαρμακευτική αγωγή και την υγειονομική περίθαλψη προσδιορίστηκε ως η πιο αναγκαία οικονομική στήριξη (53.0%)

Θα ήθελα να κάνω περισσότερες εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως μοριακό

έλεγχο, αλλά δυστυχώς το κόστος δεν καλύπτεται από το κράτος.(Μαρτυρία ασθενή με καρκίνο του πνεύμονα από την Ελλάδα)

#καρκίνος_του_πνεύμονα #ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ #ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ_ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ #ΕΚΘΕΣΗ_LUCE #ΠΟΥ #ΥΓΕΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 4:54 pm


Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα «άγγιξε» νέο ιστορικό χαμηλό στα 29 ανά δολάριο τη Δευτέρα (11/12), σημειώνοντας πτώση 35% μέχρι στιγμής φέτος.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται μετά τις αλλαγές οικονομικής πολιτικής από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία, με την έγκριση του Τούρκου προέδρου, έχει λάβει μέτρα για να χαλαρώσει την επιρροή του νομίσματος ως μέρος μιας «στροφής» προς πιο ορθόδοξες πολιτικές.

Ο Ερντογάν, ο οποίος προηγουμένως υποστήριζε άκρως ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές για αρκετά χρόνια, έκανε σημαντικές αλλαγές τον περασμένο Ιούνιο διορίζοντας νέο υπουργικό συμβούλιο και νέα διοικήτρια στην κεντρική τράπεζα της χώρας.

Έκτοτε, η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο 40% από 8,5%.

#ΤΟΥΡΚΙΑ #τοπικό_νόμισμα #ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ #επιτόκια #Ερντογάν

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 4:52 pm


Συναντήσεις Μουσείων στο Εθνικό: Υποδέχεται εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων

Συναντήσεις Μουσείων στο Εθνικό: Υποδέχεται εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υποδέχεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων εγκαινιάζοντας τη νέα του δράση με τίτλο «Συναντήσεις Μουσείων στο Εθνικό», υλοποιώντας με τον τρόπο αυτό το όραμά του για διάλογο με τα Μουσεία της Περιφέρειας.

Το Μουσείο γίνεται το κέλυφος φιλοξενίας μιας σειράς μικρής κλίμακας παρουσίασης επιλεγμένων έργων της αρχαιότητας που φυλάσσονται σε περιφερειακά μουσεία, έχοντας σαν πρωταρχικό στόχο να προκαλέσει το ενδιαφέρον του επισκέπτη και παράλληλα να τον παροτρύνει να επισκεφθεί τα Μουσεία και τους τόπους προέλευσης των σημαντικών αυτών εκθεμάτων.

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:00, στην Αίθουσα του Βωμού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα παρουσιαστούν δέκα αρχαία μολύβδινα χρηστήρια ελάσματα από το Ιερό του Διός και της Διώνης στη Δωδώνη, με αφορμή την ένταξη του συνόλου των χρηστηρίων ελασμάτων της Δωδώνης στον διεθνή κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της UNESCO, τον Μάϊο του 2023.

Τα χρηστήρια ελάσματα είναι λεπτά φύλλα μολύβδου πάνω στα οποία οι επισκέπτες του Μαντείου της Δωδώνης χάραζαν τα ερωτήματά τους προς τον Δία και την σύνναό του θεά, Διώνη και με βάση τη γραφή χρονολογούνται από τα τέλη του 6ου αι. π.Χ. έως τα μέσα του 2ου αι. π.Χ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού, τα ερωτήματα που έθεταν προς τις θεότητες οι προσκυνητές διακρίνονται σε δημόσια και ιδιωτικά. Τα δημόσια είναι σχετικά λίγα, τίθενται από πόλεις ή από Κοινά και αφορούν συνήθως πολιτικά ή θρησκευτικά ζητήματα, ενώ τα περισσότερα είναι ιδιωτικά και αφορούν ζητήματα που σε όλες τις εποχές απασχολούν τους ανθρώπους και τους προκαλούν άγχος, όπως θέματα οικογενειακά, υγείας, επαγγελματικά, μετακίνησης, ιδιοκτησίας. Πρόκειται για μικρά αποτμήματα λίγων εκατοστών, τα οποία κατά κανόνα είναι παλίμψηστα, επειδή χρησιμοποιήθηκαν πολλές φορές μέσα στον χρόνο.

Στο πλαίσιο της δράσης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλίες για τα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς και από καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

#ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ_ΜΟΥΣΕΙΩΝ_ΣΤΟ_ΕΘΝΙΚΟ #Εθνικό_Αρχαιολογικό_Μουσείο #ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ_ΜΟΥΣΕΙΟ_ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 4:47 pm


Ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Χαμάς ζητούν Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία

Ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Χαμάς ζητούν Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει ειδικό πλαίσιο κυρώσεων κατά της οργάνωσης Χαμάς, ως «ισχυρό πολιτικό μήνυμα» σχετικά με την αποφασιστικότητα της στάσης της ΕΕ απέναντι στην οργάνωση, την ώρα που οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συναντώνται για να εξετάσουν πιθανά επόμενα βήματα απέναντι στην κρίση στη Μέση Ανατολή.

Μεταξύ των πιθανών μέτρων που θα συζητηθούν είναι η επιβολή κυρώσεων επί των οικονομικών της Χαμάς, αλλά και οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις για εβραίους εποίκους που ευθύνονται για τη βία στην Δυτική Όχθη.

Σε επιστολή τους προς τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών μεγαλύτερων χωρών της Ένωσης αναφέρουν ότι είναι σημαντικό η ΕΕ να λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς και των υποστηρικτών της».

«Αυτό συνεπάγεται μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή δέσμευση τόσο κατά των υποδομών και της οικονομικής υποστήριξης της Χαμάς, όσο και για την απομόνωση και διεθνή απονομιμοποίηση της οργάνωσης, η οποία σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει τους Παλαιστίνιους ή τις νόμιμες επιδιώξεις τους», αναφέρει η επιστολή.

#ΚΥΡΩΣΕΙΣ_ΚΑΤΑ_ΤΗΣ_ΧΑΜΑΣ #ΕΕ #Ευρωπαϊκή_Ενωση #Γαλλία #Γερμανία #Ιταλία

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 4:43 pm


Μπαράζ ρουκετών από τη Χαμάς προς το κεντρικό Ισραήλ

Μπαράζ ρουκετών από τη Χαμάς προς το κεντρικό Ισραήλ

Μπαράζ ρουκετών εκτόξευσε η Χαμάς προς το κεντρικό Ισραήλ το μεσημέρι της Δευτέρας (11/12) την στιγμή που ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού στρατού, Αμίρ Αβίβι επισήμανε πως το Ισραήλ βρίσκεται κοντά στον «πλήρη έλεγχο» της βόρειας Γάζας.

Από τις επιθέσεις της Χαμάς ένας 45χρονος τραυματίστηκε από θραύσματα στο πόδι του όταν πύραυλος έπληξε την πόλη Χολόν, δίπλα στο Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές η Χαμάς έχει εκτοξεύσει περισσότερες από 10.000 ρουκέτες προς το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.

«Μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες, ο Ισραηλινός Στρατός θα έχει τον πλήρη έλεγχο του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας.

Είναι μια πολύ πυκνή περιοχή, ένα προπύργιο της Χαμάς, αλλά γεωγραφικά αυτό είναι μόνο το 20% της Λωρίδας της Γάζας.

Είναι όμως, ένα σημαντικό επίτευγμα», ανέφερε , ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού στρατού, Αμίρ Αβίβι.

Σύμφωνα με τον IDF, από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης, 104 ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε ο στρατός. Επιπλέον, ο IDF ανέφεραν ότι 582 στρατιώτες έχουν τραυματιστεί μέσα στη Λωρίδα της Γάζας .

Οι αρχές στη Γάζα λένε από την πλευρά τους ότι σχεδόν 18.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες εκεί από τις 7 Οκτωβρίου. Επιπλέον, περισσότεροι από 200 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη την ίδια περίοδο.

Δεν άνοιξε το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ μεταξύ Ισραήλ και Γάζας

«Το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ μεταξύ Ισραήλ και Γάζας παρέμεινε κλειστό τη Δευτέρα», δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, παρά τις ελπίδες ότι θα μπορούσε να εισέλθει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μετά το άνοιγμα.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ανοίξει τη διάβαση για την επιθεώρηση φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια «τις επόμενες ημέρες».

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Γκραντ Σαπς, ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε τη Δευτέρα (11/12) ότι το πέρασμα θα «ανοίξει σήμερα». 

Ωστόσο, ο Συντονιστής Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη του Ισραήλ (COGAT) δήλωσε ότι ενώ ήταν έτοιμος να επιθεωρήσει περισσότερη βοήθεια στο πέρασμα, δεν μπορούσε να το κάνει επειδή η βοήθεια δεν έφτασε εκεί.

Σύμμαχοι του Ισραήλ η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία

Σύμφωνα με το Reuters, η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει ad hoc κυρώσεις κατά της Χαμάς και των υποστηρικτών της, λέγοντας ότι υπάρχει μια επιστολή που γράφτηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της χώρας προς τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην πρόταση να δημιουργηθεί ένα καθεστώς ad hoc κυρώσεων κατά της Χαμάς και των υποστηρικτών της

Η ταχεία υιοθέτηση αυτού του καθεστώτος κυρώσεων θα μας επιτρέψει να στείλουμε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα σχετικά με τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Χαμάς και την αλληλεγγύη μας προς το Ισραήλ», αναφέρει η επιστολή.

 

#Χαμάς #Γάζα #Ισραήλ #πόλεμος #ΜΠΑΡΑΖ_ΡΟΥΚΕΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 4:40 pm


Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης με φυσικό αέριο: Παράταση σε Τρίπολη- Κόρινθο

Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης με φυσικό αέριο: Παράταση σε Τρίπολη- Κόρινθο

Την παράταση υποβολής δικαιολογητικών στη δράση αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης με συστήματα φυσικού αερίου σε Τρίπολη και Κόρινθο, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναλυτικότερα:

Παρατείνεται, έως τις 31.5.2024, η δυνατότητα υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την πιστοποίηση της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου και την καταβολή της επιχορήγησης, στο πλαίσιο της δράσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης με συστήματα φυσικού αερίου στην Τρίπολη και στην Κόρινθο».

Σημειώνεται πως θα ακολουθήσει η έκδοση τροποποίησης της σχετικής Απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΕΣΠΑΕΝ/18394/317/20.02.2023).

#δικαιολογητικά #θέρμανση #ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ_ΦΥΣΙΚΟΥ_ΑΕΡΙΟΥ #υπουργείο_Περιβάλλοντος_και_Ενέργειας

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 4:39 pm


Σκρέκας: Στόχος μας η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και των τιμών

Σκρέκας: Στόχος μας η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και των τιμών

«Στόχος μας είναι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η μείωση των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, σε συνδυασμό με την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς», σημείωσε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην έδρα της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).

«Είχα την χαρά και την τιμή να υποδεχθώ σήμερα, Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για το σημαντικό έργο που διενεργεί η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς.

Περιγράψαμε τις δράσεις της κυβέρνησής μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τον σπουδαίο ρόλο που επιτελεί η ΔΙΜΕΑ στην προσπάθεια αυτή. Στόχος μας είναι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η μείωση των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, σε συνδυασμό με την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Σε μια περίοδο με απρόβλεπτες διακυμάνσεις, έχουμε πάρει σειρά μέτρων που τονώνουν τον ανταγωνισμό, αποτρέπουν φαινόμενα αισχροκέρδειας και ενδυναμώνουν τον καταναλωτή. Η ΔΙΜΕΑ εγγυάται την απρόσκοπτη εφαρμογή τους και τα έμπειρα στελέχη της είναι πολύτιμος αρωγός», γράφει στην ανάρτησή του ο υπουργός.

#Σκρέκας #ΔΙΜΕΑ #πληθωρισμός #Τιμές #Αγορά

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 4:35 pm


Αυγενάκης: Καινοτομία και νέες γονιδιωματικές τεχνικές αλλά με κανόνες

Αυγενάκης: Καινοτομία και νέες γονιδιωματικές τεχνικές αλλά με κανόνες

Η Ελλάδα λέει «ναι» στην καινοτομία και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σταθερά και δυναμικά τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, αλλά με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν κανόνες, ξεκαθάρισε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε παρέμβασή του για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να βρεθεί σε μειονεκτική θέση απέναντι σε άλλες μεσογειακές χώρες, σε σχέση με το ζήτημα αυτό.

Ανάμεσα στις προϋποθέσεις και τους κανόνες που επισήμανε ο ΥπΑΑΤ για την ανάπτυξη των νέων γονιδιωματικών τεχνικών είναι:

 1. Η εξαίρεση των νησιωτικών και ορεινών περιοχών.

 2. Από τη στιγμή που η Προεδρία προτείνει ότι κάθε Κράτος Μέλος θα πρέπει να διαθέτει όλα τα νόμιμα μέσα για να εξασφαλίσει και να εφαρμόσει προσαρμοσμένους και ειδικούς κανόνες συνύπαρξης για τις βιολογικές καλλιέργειες, αυτό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το δικαίωμα απαγόρευσης της καλλιέργειας των νέων αυτών φυτών σε περιοχές όπου η συνύπαρξη είναι πρακτικά ή οικονομικά μη εφικτή ή ανεπιθύμητη.

 3. Για την Ελλάδα η κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των τεχνικών αυτών, παραμένει «κόκκινη γραμμή» και το φυτικό υλικό από αυτές τις νέες τεχνικές θα πρέπει να εξαιρείται από τις ρυθμίσεις της σχετικής Οδηγίας.

 4. Τα φυτά νέων γονιδιωματικών τεχνικών, κατηγορίας 1, σύμφωνα με το πνεύμα και την προσέγγιση του παρόντος κανονισμού θεωρούνται συμβατικά φυτά και συνεπώς θα πρέπει να υπόκεινται στο πλαίσιο των ρυθμίσεων των φυτικών ποικιλιών, ενθαρρύνοντας έτσι την αποδοχή της καινοτομίας και υποστηρίζοντας την ευρεία χρήση των νέων ποικιλιών.

Επίσης σε ό,τι αφορά τον κανονισμό για την παραγωγή και εμπορία φυτικού και δασικού αναπαραγωγικού υλικού, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι η Ελλάδα συμφωνεί με την πρόταση της ΕΕ και χαιρετίζει τον διαχωρισμό μεταξύ φυτικού και δασονομικού αναπαραγωγικού υλικού αλλά και με τη δομή τους που προσδίδει έμφαση στην εμπορία και στην ποιότητα του πολλαπλασιαστικού υλικού. Αναφερόμενος στις παρεκκλίσεις είπε ότι οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη θεμελιώδη στοιχεία αναφορικά με τους φυτοϋγειονομικούς κινδύνους και τις περιορισμένες ποσότητες.

Συγκεκριμένα πρότεινε:

 • τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του κανονισμού για το φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό, ώστε να συμπεριλάβει απαιτήσεις, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμόζονται όχι μόνο στο ενδοκοινοτικό εμπόριο αλλά και στις εισαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 • Επιπρόσθετα, μια παράταση της περιόδου για τους τακτικούς ελέγχους από «τουλάχιστον μία φορά κάθε 12 μήνες» σε «τουλάχιστον μία φορά κάθε 18 μήνες», θα δώσει στις αρμόδιες αρχές μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά στον προγραμματισμό των ελέγχων μετά τον πραγματικό κύκλο παραγωγής.

 • Μεγαλύτερη ευελιξία σχετικά με το κόστος των δραστηριοτήτων πιστοποίησης είναι επίσης επιθυμητή.

 • Επιπλέον, ότι η παραγωγή και η εμπορία κτηνοτροφικών φυτών δεν μπορούν να ταξινομηθούν ως «ετερογενές υλικό». Υποστηρίζουμε παρέκκλιση για την εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού, που δεν παράγεται για τους σκοπούς της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ. Αυγενάκης δεν υπερψήφισε την πρόταση του βασικού κανονισμού για τις αλιευτικές δυνατότητες και τις ποσοστώσεις, που έγινε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, καθιστώντας σαφές ότι η πρόταση δεν διασφαλίζει την προστασία του αποθέματος και τη βιωσιμότητα του χελιού.

Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας συνεχίζεται. 

#Αυγενάκης #Υπουργείο_Αγροτικής_Ανάπτυξης_και_Τροφίμων

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 4:27 pm


Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα κατάρτισης γεωπόνων της εταιρείας Μπάρμπα Στάθης

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα κατάρτισης γεωπόνων της εταιρείας Μπάρμπα Στάθης

Ο οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά και η εταιρεία ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ συνεχίζουν φέτος για τρίτη χρονιά τη συνεργασία τους για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός εξειδικευμένου προγράμματος κατάρτισης, το οποίο απευθύνεται στα στελέχη της Γεωπονικής Διεύθυνσης της εταιρείας ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο του προγράμματος, ο οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά παρείχε στα στελέχη της εταιρείας ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ σειρά πρακτικών εκπαιδεύσεων με θέμα την ευφυή και αναγεννητική γεωργία, καθώς και βιωματική επίδειξη σε πειραματικό αγρό. Οι εκπαιδεύσεις πραγματοποιήθηκαν από τις 29 Νοεμβρίου 2023 μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου 2023, στην Αλίαρτο Βοιωτίας και στη Θεσσαλονίκη.

Πιο αναλυτικά, κατά την πρώτη εκπαίδευση στην Αλίαρτο Βοιωτίας, οι συμμετέχοντες, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα που αξιοποιούνται στη γεωργία, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε εκπαιδευτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Ικανοτήτων Ευφυούς Γεωργίας SMART-AGRO HUB.

Η δεύτερη εκπαίδευση, που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, περιείχε πρακτική εκπαίδευση στον αγρό «The Chilli Factor Organic Farm» από τον έμπειρο γεωπόνο και εκπαιδευτή ενηλίκων κ. Πάνο Παπαδόπουλο, καθώς και θεωρητική εκπαίδευση στις εφαρμογές αναγεννητικής γεωργίας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης εντάσσεται στο πλαίσιο σχεδιασμού και υλοποίησης εξειδικευμένων προγραμμάτων του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, για την παροχή υπηρεσιών κατάρτισης σε εταιρείες του αγροδιατροφικού κλάδου, μεταφέροντας στους συμμετέχοντες τεχνογνωσία από ακαδημαϊκά ιδρύματα και από στελέχη του κλάδου.

#Μπάρμπα_Στάθης #ΝΕΑ_ΓΕΩΡΓΙΑ_ΝΕΑ_ΓΕΝΙΑ #ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ_ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ #Γεωπόνοι

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 4:24 pm


Mermeren: Μέρισμα €4,06 από τα κέρδη του 2022- Πότε πληρώνεται

Mermeren: Μέρισμα €4,06 από τα κέρδη του 2022- Πότε πληρώνεται

Στη διανομή μερίσματος μικτού ποσού 4,06 ευρώ ανά μετοχή, από τα κέρδη της χρήσης 2022, προχωρά η Mermeren Kombinat AD Prilep.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων στα γραφεία της εταιρείας στο Prilep. Οι μέτοχοι που συμμετείχαν ή εκπροσωπήθηκαν ήταν τρεις (3) και αντιπροσωπεύουν το 89,37% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη λήφθηκε ομόφωνα η παρακάτω απόφαση:

Αποφασίσθηκε η διανομή μερίσματος, ως εξής:

Αρθρο 1

Μέρος των κερδών εις νέον πραγματοποιηθέντων μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022 ποσού 1.170.261.574 Δηναρίων (19.028.643,48 Ευρώ) διανέμεται ως μέρισμα στους μετόχους.

Το ποσό του μικτού μερίσματος ανά κοινή μετοχή ορίζεται στα 4,06 Ευρώ μεικτό (1 Eυρώ = 61,50) Δηνάρια).

Αρθρο 2

Το ποσό του μερίσματος επί των κοινών μετοχών θα διανεμηθεί σε μετρητά.

Αρθρο 3

Τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης με δικαίωμα μερίσματος (cum dividend date) είναι η 21/12/2023. Πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης χωρίς δικαίωμα μερίσματος (ex-dividend date), είναι η 22/12/2023. Η ημερομηνία προσδιορισμού, σύμφωνα με την οποία θα καθοριστεί ο κατάλογος των μετόχων με δικαίωμα μερίσματος, είναι η 25/12/2023. Ημερομηνία έναρξης για την πληρωμή του μερίσματος είναι η 26/12/2023 και η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Με νεότερη ανακοίνωση προς τους κατόχους ΕΛ.ΠΙΣ. η Τράπεζα Πειραιώς (ως εκδότης των ΕΛ.ΠΙΣ.) θα ενημερώσει για το ακριβές ποσό μερίσματος (μεικτό και καθαρό) που τους αναλογεί, καθώς και για τον ακριβή χρόνο και τρόπο καταβολής του μερίσματος.

Αρθρο 4

Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από την ημερομηνία λήψης της.

#διανομή_μερίσματος #Mermeren_Kombinat_AD_Prilep #ΕΚΤΑΚΤΗ_ΓΕΝΙΚΗ_ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 4:21 pm


Γεωργιάδης: Θα εντείνουμε τους ελέγχους που αφορούν τις συνθήκες εργασίας

Γεωργιάδης: Θα εντείνουμε τους ελέγχους που αφορούν τις συνθήκες εργασίας

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σήμερα, Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα: «Υγεία και Ασφάλεια: Δύο λέξεις - ένας στόχος», κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε παρουσίαση των νέων ψηφιακών εργαλείων για την υποστήριξη των επιχειρήσεων (ηλεκτρονική πλατφόρμα για την Υγεία και Ασφάλεια: ΥΑΕ.gov.gr.).

Παράλληλα, στη διάρκεια των κύκλων συζητήσεων που ακολούθησαν τις αρχικές τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, ξεκίνησε ένας ανοιχτός, διευρυμένος κοινωνικός διάλογος για τη βελτίωση των συνθηκών Υγείας και Ασφάλειας στη χώρα μας. Την ημερίδα και τους κύκλους συζητήσεων συντόνισε η δημοσιογράφος Μάιρα Μπάρμπα.

Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλη Σπανάκη.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη, ο Γενικός Διευθυντής Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας Χαράλαμπος Βούρτσης και ο Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία & Ένταξης στην Εργασία Κωνσταντίνος Αγραπιδάς.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, μεταξύ άλλων, είπε:

«Ο λόγος που γίνεται η σημερινή μας αυτή ημερίδα είναι διότι θέλουμε να αναδείξουμε όσο μπορούμε περισσότερο ως Υπουργείο Εργασίας το πόσο ενδιαφερόμαστε για τις συνθήκες ασφάλειας και υγείας στην αγορά εργασίας.

Για εμάς δεν είναι πάρεργο, δεν είναι κάτι που θα το κάνουμε παρεμπιπτόντως σε όλα τα άλλα καθήκοντα που έχουμε, αλλά είναι κάτι που μας έχει απασχολήσει εντόνως. Αν θυμάστε, το καλοκαίρι με τον καύσωνα είχαμε δείξει αμέσως τα πρώτα δείγματα γραφής του πόσο στα σοβαρά λαμβάνουμε υπόψη αυτό το θέμα. Στο νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου φροντίσαμε να καλύψουμε και νομοθετικά τα σχετικά θέματα για να έχουμε ισχυρότερη νομοθετική εξουσιοδότηση. Ο αρμόδιος Υφυπουργός, ο κύριος Βασίλης Σπανάκης νομίζω ότι έχει δώσει το στίγμα ενός ανθρώπου που νοιάζεται και είναι πραγματικά πάνω από αυτό το πρόβλημα.

Δεν έχω τις αυταπάτες ότι θα φτάσουμε σε μια αγορά εργασίας που δεν θα υπάρχει ποτέ κανένα είδους εργατικό ατύχημα. Αυτό, δυστυχώς, δεν μπορεί να συμβεί. Σε όλες τις χώρες όσο προηγμένες και αν είναι συμβαίνουν, δυστυχώς, και ατυχήματα και δυστυχήματα στην αγορά εργασίας. Όμως το κράτος και η ιδιωτική οικονομία -γιατί είμαστε σύμμαχοι σε αυτό, δεν είμαστε αντίπαλοι-, έχουμε τεράστιο συμφέρον να εξασφαλίσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό αυτές τις συνθήκες.

Έχουμε δώσει το στίγμα στην Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας και έχουμε δεχθεί τα αιτήματά τους για ενίσχυση του προσωπικού της στους συγκεκριμένους τομείς, ώστε να μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερους ελέγχους και στους τομείς υγιεινής και ασφάλειας απ’ ότι έκανε στο παρελθόν. Φέτος, έχουμε ούτως ή άλλως ρεκόρ ελέγχων από την Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας.

Το βέβαιον είναι ότι θέλουμε το 2024 να είναι το έτος με τα χαμηλότερα δυνατά εργατικά ατυχήματα και τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εργασίας όλων των εργαζομένων μας. Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε, όπως η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, εν μέρει θα βοηθήσουν στο να γνωρίζουμε επακριβώς τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων μας και να είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε εκεί που η νομοθεσία δεν τηρείται. Και θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στην τήρηση της νομοθεσίας σε αυτό το επίπεδο».

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Σπανάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μία τέτοια εκδήλωση στο Υπουργείο Εργασίας, γεγονός που έχει διπλή σημασία: Καταρχάς υποδηλώνει ότι η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία αποτελούν βασική κυβερνητική προτεραιότητα και κατά δεύτερον ότι οι πρωτοβουλίες που σχεδιάζουμε και οι παρεμβάσεις που δρομολογούμε για τον επόμενο χρόνο, καταρτίζονται και εκπονούνται στο κατ’ εξοχήν αρμόδιο κέντρο κυβερνητικών αποφάσεων, το Υπουργείο Εργασίας».

«Στο πλαίσιο των δράσεων του 2024

1) Τροποποιούμε και εκσυγχρονίζουμε τον Κώδικα νόμων για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων, με την κατάργηση πεπαλαιωμένων διατάξεων, την απλοποίηση των διαδικασιών και την προσαρμογή τους στις ανάγκες του σήμερα. Περνάμε περισσότερους από 30 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και εκατοντάδες επαγγέλματα σε κατηγορίες (ζώνες) υψηλότερης επικινδυνότητας,

2) Αναβαθμίζουμε το ρόλο της Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία στο νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου,

3) Συγκροτούμε συντονιστικό όργανο για τη δημιουργία Φορέα Ασφάλισης Επαγγελματικού Κινδύνου,

4) Επενδύουμε στην αξιοποίηση και συνεχή επικαιροποίηση της διαδικτυακής πλατφόρμας e-HelpDesk για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, η οποία παρουσιάζεται σήμερα και περιλαμβάνει μια σειρά από ψηφιακά εργαλεία και υπηρεσίες, για την υποστήριξη των επιχειρήσεων –ιδίως των μικρών και των μεσαίων,

5) Διαμορφώνουμε σύγχρονο προστατευτικό πλαίσιο των εργαζομένων σε μικρά και μεγάλα τεχνικά έργα. Παράλληλα, ενδυναμώνουμε τον ουσιαστικό ρόλο του συντονιστή ασφαλείας στα τεχνικά έργα για την αποφυγή εργατικών ατυχημάτων,

6) Η ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας εκσυγχρονίζει τις διαδικασίες σχεδιασμού, προγραμματισμού και υλοποίησης των ελέγχων στη βάση των καλύτερων ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων και της ανάλυσης κινδύνου (riskanalysis), στο πεδίο της Υγείας και της Ασφάλειας. Ήδη κατά το έτος 2023 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 27.000 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 14.732 πρόστιμα συνολικού ύψους 41εκατομμυρίων Ευρώ,

7) Στο πλαίσιο των δράσεων προαγωγής της υγείας και της ευεξίας των εργαζομένων προωθούμε σύγχρονες δράσεις όπως του εργασιακού αθλητισμού και την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Αθλητισμού».

«Ο κοινωνικός διάλογος θα είναι διαρκής με εργαζόμενους και εργοδότες αλλά και ουσιαστικός-παραγωγικός. Η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας επιτάσσει την προσαρμοσμένη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Θέλουμε ο εργαζόμενος να επιστρέφει με ασφάλεια στο σπίτι του», κατέληξε ο κ. Σπανάκης.

#Γεωργιάδης #ΥΠΟΥΡΓΟΣ_ΕΡΓΑΣΙΑΣ_ΚΑΙ_ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ_ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ #ΥΓΕΙΑ_ΚΑΙ_ΑΣΦΑΛΕΙΑ:_ΔΥΟ_ΛΕΞΕΙΣ__ΕΝΑΣ_ΣΤΟΧΟΣ #συνθήκες_εργασίας #εργατικά_ατυχήματα #Ψηφιακή_Κάρτα_Εργασίας

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 4:16 pm


Κόλλιας: Οι οικονομολόγοι ψήφισαν με υπευθυνότητα

Κόλλιας: Οι οικονομολόγοι ψήφισαν με υπευθυνότητα

Με αφορμή τα αποτελέσματα των εκλογών στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για ακόμα μια εκλογική διαδικασία, οι οικονομολόγοι ψήφισαν με υπευθυνότητα. Και έστειλαν μήνυμα ότι θέλουν την ΔΗΚΙΟ, όχι μόνο πρώτη δύναμη, όχι μόνο να  παραμείνει στη Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αλλά και να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο. Για να διοικήσει, για ακόμα τέσσερα χρόνια, ακόμη πιο αποτελεσματικά.

Οι Έλληνες οικονομολόγοι αναγνώρισαν τη δουλειά, που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια.

Επιπλέον, πείστηκαν ότι έχουμε τη βούληση να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά, ώστε ο επιστημονικός μας φορέας να αποκτήσει ακόμα ισχυρότερη φωνή και παρεμβατικότητα. Προς όφελος όλων.

Η νίκη της ΔΗΚΙΟ είναι σαρωτική.

Παντού.

Και αυξάνει σε όλους εμάς ακόμα περισσότερο την ευθύνη να ανταποκριθούμε, για ακόμα μια θητεία, στις απαιτήσεις των μελών μας, σε μια εποχή ιδιαίτερα απαιτητική και γεμάτη διαταραχές και προκλήσεις.

Δεσμεύομαι ότι θα ανταποκριθούμε ξανά. 

Για ένα ακόμα πιο ισχυρό Οικονομικό Επιμελητήριο, για έναν επιστημονικό φορέα όλων των οικονομολόγων, ανεξαρτήτως παρατάξεων και ιδεολογιών…χωρίς αποκλεισμούς, όπως ακριβώς ήταν το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Κίνησης Οικονομολόγων.

Ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχημένη διεξαγωγή των φετινών εκλογών. 

Και, φυσικά, όλους όσοι βοήθησαν, με τη δουλειά τους, αλλά και την ψήφο τους, ώστε να αναδείξουν πρώτη δύναμη και ακόμα πιο ψηλά τη ΔΗΚΙΟ… ώστε να πάμε ακόμα πιο ψηλά το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. 

 Με σοβαρή και αξιόπιστη διοίκηση.

 Συνεχίζουμε μαζί!».

#Κόλλιας #Οικονομικό_Επιμελητήριο_Ελλάδος #ΠΡΟΕΔΡΟΣ_ΟΕΕ #ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 4:13 pm


«Παρέδωσε» 5 ψηφιακά έργα η Κοινωνία της Πληροφορίας

«Παρέδωσε» 5 ψηφιακά έργα η Κοινωνία της Πληροφορίας

Η Κοινωνία της Πληροφορίας συνεπής στην δέσμευσή της για έγκαιρη και ποιοτική υλοποίηση των μεγάλων ψηφιακών έργων που σχεδίασε και προκήρυξε τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία αγγίζουν κομβικούς τομείς της ελληνικής κοινωνίας, προχώρησε ήδη το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ολοκλήρωση πέντε εξ αυτών.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΚτΠ, όλα χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, από το ΕΚΤ και το ΕΤΠΑ και από Εθνικούς Πόρους.

Το «Ψηφιακό Κέντρο Ενημέρωσης» θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και κατ’ επέκταση θα αποτελέσει ένα σημαντικό σύγχρονο εργαλείο για την διασφάλιση της έγκυρης και αξιόπιστης ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών καθώς και όλων των κυβερνητικών δομών. Παράλληλα θα δημιουργήσει μία πολύ σημαντική ιστορική βάση δεδομένων και ανοιχτών πληροφοριών για την διαφύλαξη και αξιοποίηση των αρχείων της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας, με έμφαση σε αυτά των μέσων ενημέρωσης.

Η «Εθνική Πύλη Κωδικοποίησης» θα αποτελέσει αφενός τον ηλεκτρονικό κόμβο των κωδικοποιημένων νομοθετημάτων, τα οποία θα είναι οργανωμένα σύμφωνα με επικαιροποιημένα πρότυπα και θα διατίθενται δωρεάν στο ευρύ κοινό, και αφετέρου την πλατφόρμα μέσω της οποίας τυποποιείται το σύνολο της νομοπαραγωγικής και ρυθμιστικής ροής, διευκολύνεται η κωδικοποίηση και υποστηρίζεται η λειτουργία των δομών καλής νομοθέτησης, που περιγράφεται στο πλαίσιο της «Εθνικής Στρατηγικής για την Κωδικοποίηση και Αναμόρφωση της Ελληνικής Νομοθεσίας 2018-2020».

Το «Μετοχικό Ταμείο Στρατού» με την ανάπτυξη των Ψηφιακών Υπηρεσιών, την ψηφιοποίηση του έγχαρτου Αρχείου και τις ενοποιημένες Υπηρεσίες Διαλειτουργικότητας διαθέτει πλέον δικό του ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα και διαδικτυακή πύλη σε συνεργασία με τον Ειδικό Κλάδο Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού (ΕΚΟΕΜΣ), τον Ειδικό Λογαριασμό Αλληλοβοηθείας Στρατού (ΕΛΟΑΣ) και το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΤΑΥΜΤΣ).

Με τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό των διαδικασιών των Προξενικών Υπηρεσιών» βελτιώνονται οι υπηρεσίες που παρέχουν τα 125 ελληνικά Προξενεία, σε 85 χώρες ανά τον κόσμο, προς τους πολίτες. Το έργο περιλαμβάνει Ψηφιακή Υπηρεσία Διαχείρισης των Αιτημάτων των πολιτών καθώς και έναν Εικονικό Βοηθό, που έχει ήδη ενσωματωθεί στις ιστοσελίδες όλων των ελληνικών Προξενικών Αρχών και απαντά γραπτά σε ερωτήσεις πολιτών, στα ελληνικά και αγγλικά και 17 ακόμη γλώσσες, με χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Τέλος με τις «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του Εθνικού Τυπογραφείου» γίνεται ανασχεδιασμός, απλούστευση και μοντελοποίηση της διαδικασίας υποδοχής, επεξεργασίας και δημοσίευσης των ΦΕΚ, με ανάπτυξη ενός νέου σύγχρονου Πληροφοριακού Συστήματος. Έτσι διαμορφώνεται ένα νέο περιβάλλον εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων πολιτών και οργανισμών, με εξατομικευμένα χαρακτηριστικά, ασφάλεια και φιλικότητα στον χρήστη, καθώς και μία εξελιγμένη, ταχύτερη λειτουργικότητα αναζήτησης ΦΕΚ από το ευρύ κοινό, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις ενημέρωσης των ενδιαφερομένων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΜΑΕ, κ. Σταύρος Ασθενίδης τόνισε σχετικά: «Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι κάθε φορά που ολοκληρώνουμε ένα έργο καθώς αποτελεί μια επίτευξη του στρατηγικού μας στόχου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μας αλλά και τους αναδόχους για την ευόδωση των προσπαθειών μας. Σκοπός μας είναι να ανοίξουμε ακόμα περισσότερο το βήμα, να ανεβάσουμε την χώρα ακόμα ψηλότερα ψηφιακά, αποτολμώντας ακόμα πιο μεγάλα άλματα προς το μέλλον».

#ΚτΠ #Σταύρος_Ασθενίδης #ΕΣΠΑ_2014__2020 #ΨΗΦΙΑΚΟ_ΚΕΝΤΡΟ_ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ #ΕΘΝΙΚΗ_ΠΥΛΗ_ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ #ΜΕΤΟΧΙΚΟ_ΤΑΜΕΙΟ_ΣΤΡΑΤΟΥ #ΕΘΝΙΚΟ_ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 4:07 pm


Νέες συνεργασίες της Pfizer στην Ελλάδα για την ανάπτυξη καινοτομιών

Νέες συνεργασίες της Pfizer στην Ελλάδα για την ανάπτυξη καινοτομιών

Νέες συνεργασίες με το ελληνικό οικοσύστημα αλλά και τη συνέχιση υφιστάμενων συνεργασιών ανακοίνωσε το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer, στο πλαίσιο της ανάπτυξης καινοτομιών που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ζωής των ασθενών.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε δύο νέες συνεργασίες: με το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών (ΙΒΕ) Ιωαννίνων του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), που εδρεύει στο Ηράκλειο Κρήτης, η οποία έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός ψηφιακού εργαλείου για ασθενείς που πάσχουν από ψωριασική αρθρίτιδα αλλά και με τη Μονάδα Κληρονομικών και Σπάνιων Καρδιαγγειακών Παθήσεων, της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με στόχο τη διερεύνηση της δυνατότητας ανάπτυξης ενός λογισμικού για τον εντοπισμό των καρδιακών παθήσεων από αξονικές τομογραφίες χωρίς να έχει προηγηθεί κλινική εξέταση.

Το έργο με το ΙΤΕ ερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας, με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης και φορητών αισθητήρων, ενός συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης και απομακρυσμένης παρακολούθησης ασθενών που πάσχουν από Ψωριασική Αρθρίτιδα.

Η συνεργασία με το ΕΚΠΑ επικεντρώνεται στην έρευνα του κατά πόσον είναι δυνατή η έγκαιρη διάγνωση των καρδιακών νοσημάτων πριν από την εκδήλωσή τους, καθώς ο έγκαιρος εντοπισμός ασθενών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μυοκαρδιοπάθειας ή καρδιακής ανεπάρκειας είναι μείζονος σημασίας.

Στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) συνεχίζεται η έρευνα ανάπτυξης ενός Έξυπνου Συνομιλητή που χρησιμοποιεί την Κατανόηση Φυσικής Γλώσσας (NLU) για να αντιστοιχίσει απορίες χρηστών με ζεύγη ερωτήσεων-απαντήσεων (Q&As) που εξάγονται αυτόματα από επιστημονικά έγγραφα, με στόχο να προσφέρει βοήθεια στους χειριστές τηλεφωνικών κέντρων κατά την απάντηση των εκατομμυρίων ερωτημάτων που λαμβάνουν κάθε χρόνο από ασθενείς και επαγγελματίες υγείας. Στόχος της νέας έκδοσης του πράκτορα δεν είναι μόνο να βελτιωθεί η ορθότητα των απαντήσεων που δίνει, συμβάλλοντας στην έγκυρη ενημέρωση, αλλά και οι απαντήσεις του να μοιάζουν πιο φυσικές, ώστε να προσφέρει στον χρήστη μια θετικότερη εμπειρία επικοινωνίας.

Με δύο νέα έργα ανανεώθηκε η συνεργασία με την εταιρεία Medoid AI Ι.Κ.Ε.. Το πρώτο έργο αφορά τη βελτίωση του εργαλείου που ανέπτυξε η Medoid AI σε προηγούμενο έργο και το οποίο συνοψίζει αυτόματα μεγάλες προτάσεις επιστημονικών κειμένων. Στη νέα έκδοση δίδεται μεγάλη βαρύτητα στη διατήρηση του νοήματος κατά τη σύνοψη των προτάσεων, έτσι ώστε τα επιστημονικά κείμενα να απλοποιούνται χωρίς να χάνεται σημαντική πληροφορία, βοηθώντας στην ευκολότερη ενημέρωση των ασθενών. Το δεύτερο έργο έχει ως στόχο να δώσει στις ερευνητικές ομάδες της Pfizer τη δυνατότητα να εκτελούν «έξυπνες» αναζητήσεις στην επιστημονική βιβλιογραφία, ώστε να αποκτούν με αποδοτικό τρόπο την πιο σχετική και ενημερωμένη πληροφορία σε σχέση με τους ερευνητικούς σκοπούς τους.

Εξάλλου, σε ανανέωση της συνεργασίας προχώρησε το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) με το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας, βασικός στόχος του έργου είναι η βελτιστοποίηση των ευρημάτων που αναπτύχθηκαν κατά τον πρώτο κύκλο συνεργασίας για την αυτόματη και πρόωρη διάγνωση συμπτωμάτων του αναπνευστικού συστήματος από μία smartphone εφαρμογή, καθώς και η δυνατότητα ανίχνευσης και συσχετισμού των συμπτωμάτων αυτών με κάποια συγκεκριμένη ασθένεια του αναπνευστικού.

Ο Nico Gariboldi, αντιπρόεδρος και επικεφαλής του CDI, δήλωσε σχετικά με τις παραπάνω συνεργασίες: «Η καινοτομία αποτελεί βασικό πυλώνα της δουλειάς που κάνουμε στο Κέντρο μας. Η Ελλάδα διαθέτει ένα δυναμικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας που εργάζεται σε αυτόν τον πυλώνα και στόχος του CDI είναι να το αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα, μέσα από αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι' αυτές τις νέες συνεργασίες που φιλοδοξούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των ασθενών, υλοποιώντας τον βασικό στόχο της Pfizer: να καινοτομούμε για να αλλάξουμε τις ζωές των ασθενών».

#Pfizer #ΚΕΝΤΡΟ_ΨΗΦΙΑΚΗΣ_ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ_ΤΗΣ_PFIZER #ΕΚΠΑ #ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ_ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ_ΕΡΕΥΝΩΝ_(ΙΒΕ) #συνεργασία #καινοτομία

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 4:02 pm


Στα «κόκκινα» τα κρυπτονομίσματα- Οριακά πάνω από $42.000 το Bitcoin

Στα «κόκκινα» τα κρυπτονομίσματα- Οριακά πάνω από $42.000 το Bitcoin

Σημαντική πτώση καταγράφουν στο ξεκίνημα της εβδομάδας τη Δευτέρα (11/12) τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα βάσει κεφαλαιοποίησης κρυπτονομίσματα, με το Bitcoin να διαπραγματεύεται οριακά πάνω από τα 42.000 δολάρια.

Το δημοφιλές κρυπτονόμισμα βρέθηκε ακόμα και στα 41.300 δολάρια, πριν ανακάμψει και ξαναπιάσει το όριο των 42.000 δολαρίων.

Ο δείκτης CoinDesk Market Index (CMI) υποχωρεί 4% στις 1.743 μονάδες.

«Η ευρύτερη αγορά έχει δει μια μικρή προσαρμογή στην αρχή αυτής της εβδομάδας λόγω του καλύτερου από το αναμενόμενο ποσοστού μισθοδοσίας εκτός γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της χαμηλότερης ανεργίας», δήλωσε στο CoinDesk η Γκρέτα Γιουάν, Επικεφαλής Έρευνας στο ανταλλακτήριο VDX. «Η ισχυρότερη αγορά εργασίας μείωσε ελαφρώς την ελπίδα για μείωση των επιτοκίων από τη Fed στις αρχές του επόμενου έτους. Η τιμή του χρυσού υποχώρησε επίσης με τον δείκτη του αμερικανικού δολαρίου να ανεβαίνει», συμπλήρωσε.

Τα στοιχεία της Coinglass δείχνουν ότι υπήρχαν πάνω από 335 εκατομμύρια δολάρια σε ρευστοποιήσεις τις τελευταίες 12 ώρες, με 300 εκατομμύρια δολάρια σε θέσεις long να ρευστοποιούνται.

Το Bitcoin και το Ethereum κατέγραψαν τις περισσότερες, με πάνω από 89 εκατομμύρια δολάρια σε θέσεις Βitcoin να ρευστοποιούνται και 74 εκατομμύρια δολάρια σε Ethereum.

«Η πρόσφατη μικρή διόρθωση στην ευρύτερη αγορά είναι μέρος της ορθολογικής διαδικασίας κατροχύρωσης κερδών, καθώς οι έμποροι μπορεί να έχουν πετύχει ήδη τον στόχο τιμής για το τέλος του έτους, δεδομένου ότι το BTC σημείωσε άνοδο πάνω από 70% από τον Οκτώβριο», δήλωσε η Λούσι Χου, Senior Analyst, στο Metalpha, σε συνέντευξή της στο WeChat.

«Θα παρακολουθήσουμε στενά τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τη συνεδρίαση της Fed των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε περαιτέρω διορθώσεις», πρόσθεσε.

Ο αναλυτής της αλυσίδας Willy Woo έγραψε στο X ότι η αγορά μπορεί να δει μια διόρθωση στις τιμές του Βitcoin στα 39.700 δολάρια.

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς Bitcoin έχει πέσει κάτω από τα 830 δισεκατομμύρια δολάρια τώρα, αλλά η κυριαρχία του έναντι των altcoins παραμένει στο 52,4%.

Όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση της ευρύτερης κρυπτονομισμάτων σημείωσε σε κάποια φάση της ημέρας πτώση άνω των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πέφτοντας από το 1,640 τρισεκατομμύριο δολάρια σε 1,560 τρισεκατομμύριο δολάρια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το Βitcoin υποχωρεί 3,99% στα 42.087,59 δολάρια, ενώ το Ethereum χάνει 4,53% στα 2.238,79 δολάρια.

Όσον αφορά άλλα γνωστά κρυπτονομίσματα, το Solana πέφτει 5,77% στα 68,37 δολάρια, ενώ το Cardano καταγράφει πτώση 6,50% στο 0,54944711 δολάριο.

Το Polkadot διολισθαίνει 7,02% στα 6,68 δολάρια, το Dogecoin υποχωρεί 2,44% στο 0,09764619 δολάριο και το Shiba Inu χάνει 5,71% στο 0,000009583 δολάριο.

Νατάσα Παπαδημητροπούλου

#κρυπτονομίσματα #Bitcoin #ethereum #κρυπτονόμισμα

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 4:00 pm


Σύσκεψη ενόψει χειμερινής περιόδου- Κικίλιας: «Συμπαίκτες» μας οι περιφέρειες-δήμοι

Σύσκεψη ενόψει χειμερινής περιόδου- Κικίλιας: «Συμπαίκτες» μας οι περιφέρειες-δήμοι

Συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα (11/12) το πρωί υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και τη βέλτιστη προετοιμασία ενόψει της χειμερινής περιόδου και ειδικότερα, σε περιπτώσεις χιονοπτώσεων και ακραίων καιρικών φαινομένων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών, Λουκία Κεφαλογιάννη, Δήμαρχοι και νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι Αττικής, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, ο Διοικητής του ΕΣΚΕΔΙΚ Υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας καθώς και στελέχη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σήμερα κάναμε μία σύσκεψη προκειμένου να εφιστήσουμε ξανά την προσοχή σε Δήμους και Περιφέρειες σε ό,τι έχει να κάνει με την προπαρασκευή, την πρόληψη αλλά και την οργάνωση για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως είναι οι χιονοπτώσεις. Ήδη το έχουμε ζητήσει με επιστολές μας από τις αρχές του Νοέμβρη, και τώρα επανερχόμαστε.  Ζητούμε να υπάρχουν τα μηχανήματα τα οποία πρέπει και απαιτούνται για την διάνοιξη των δρόμων, να υπάρχει μητρώο για τις ευπαθείς ομάδες σε κάθε Δήμο, έτσι ώστε να ξέρουμε και με το ΕΚΑΒ ποιοι πρέπει να μετακινηθούν και πού, αν και εφόσον υπάρχει κάποια κακοκαιρία, και είναι δύσκολη η πρόσβαση σε νοσοκομεία. Φυσικά να έχει προβλεφθεί να έχουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι αλατιέρες και αλάτι. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει σχέδιο αυτό πρόληψης, έτσι ώστε εάν και εφόσον έχουμε τέτοια φαινόμενα στο επόμενο χρονικό διάστημα να μπορούμε να αντιδράσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Για μία ακόμη φορά θέλω να πω ότι εμείς θεωρούμε και πιστεύουμε ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι είναι «συμπαίκτες» μας, σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια. Βεβαίως έχουν τις αρμοδιότητες και την ευθύνη, άρα, θα πρέπει να προετοιμαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Εδώ, στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και στο ΕΣΚΕΔΙΚ θα υπάρχουν- πριν την εκδήλωση των φαινομένων- όλοι οι επιστήμονες, οι μετεωρολόγοι, έτσι ώστε να υπάρχει πρόγνωση το ταχύτερο δυνατό, ο ΔΕΔΔΗΕ, ο ΑΔΜΗΕ, εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων των αυτοκινητοδρόμων, εκπρόσωποι όλων των συναρμόδιων Υπουργείων, όπως του Υποδομών κλπ,  φυσικά οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελληνική Αστυνομία, η Τροχαία και η Πυροσβεστική, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συντονίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλη την πολιτική προστασία.

Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μία δυσκολία – για παράδειγμα, στην Περιφέρεια Αττικής, μαθαίνω ότι ο διαγωνισμός για τους εργολάβους για τα μηχανήματα εκχιονισμού βρίσκεται στο στάδιο των ενστάσεων κ.ο.κ. Όλα αυτά, πήρα τη διαβεβαίωση ότι από το Μητρώο των εργοληπτών με το κατεπείγον για την Πολιτική Προστασία, θα προχωρήσει η Περιφέρεια και θα μισθώσει μηχανήματα νωρίτερα απ' όταν θα απαιτηθεί. Καταλαβαίνω, επίσης, ότι υπάρχει κι η διαδικασία της μετάβασης από τις προηγούμενες διοικήσεις των Δήμων στις επόμενες. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία κατά την άποψή μας, καθότι η προστασία των πολιτών κι η ασφάλεια της ζωής τους είναι πάνω απ' όλα. Και θέλω να ευχαριστήσω και τους Δημάρχους που ήρθαν σήμερα και προέρχονται από Δημοτικές Αρχές οι οποίες θα απέλθουν, γιατί επέδειξαν επαγγελματισμό, αλλά και τους νέους Δημάρχους που θα αναλάβουν από 1/1/2024. Όλοι αυτοί πρέπει να έχουν συνεργασία μεταξύ τους.

Κοιτάξτε, δε θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να είμαστε οργανωμένοι και σε επίπεδο πρόληψης και επίπεδο παρέμβασης, έτσι ώστε να προστατεύουμε τους συμπολίτες μας. Καταλαβαίνω ότι αυτή είναι μια μόνιμη προσπάθεια που έχει πολλά προβλήματα στη χώρα και γραφειοκρατικά, αλλά εδώ είμαστε για να πιέζουμε και να προσπαθούμε να τα λύνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με αφορμή την Περιφέρεια Αττικής που αναφέρατε, υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα που πρέπει να γίνουν όλα αυτά; Γιατί δυστυχώς κάθε χρονιά όταν βλέπουμε την πρώτη κακοκαιρία- είτε χιονιάς, είτε πλημμύρες- βλέπουμε κάποιες καθυστερήσεις και λέμε μα γιατί καθυστέρησαν, ενώ ξέραμε ότι θα έρθει κακοκαιρία, ενώ έπρεπε να έχει γίνει μια προετοιμασία πιο πριν;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κοιτάξτε, πιστεύω ότι η Περιφέρεια Αττικής, η οποία είδατε ότι αντέδρασε σε ό,τι αφορά στον καθαρισμό των ρεμάτων και βλέπουμε ότι υπάρχει πρόοδος στο συγκεκριμένο κομμάτι, και στο έκτακτο για τα καιρικά φαινόμενα, τα οποία μπορεί να εκδηλωθούν, θα πρέπει να είναι έτοιμη και προβλέπεται η διαδικασία του έκτακτου, εφόσον ένας μεγάλος διαγωνισμός που υπάρχει είναι κολλημένος. Είναι όμως γενικά, μία παθογένεια της δημόσιας διοίκησης, την οποία προσπαθούμε να θεραπεύσουμε. Εξού και το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην Πολιτική Προστασία να παρεμβαίνει, έτσι ώστε να μπορεί να συντονίζει καλύτερα και να επιταχύνονται οι διαδικασίες σε ό,τι έχει να κάνει με τα έκτακτα φαινόμενα. Για παράδειγμα, αν κάποιο έργο έχει κολλήσει, έχει τη δυνατότητα η Πολιτική Προστασία να δώσει το δικαίωμα στο Υπουργείο Υποδομών να μπει με μια απευθείας ανάθεση και να προχωρήσει το συγκεκριμένο κομμάτι του έργου για το οποίο κινδυνεύουν οι πολίτες. Δεν μπορεί σε καμία των περιπτώσεων, ένας πολιτικός και μάλιστα ένας Υπουργός να επέμβει στο κομμάτι της δικαστικής εξουσίας, γιατί υπάρχουν και Ελεγκτικά Συνέδρια και  διαδικασίες που απαιτούν χρόνο, υπάρχουν και ενστάσεις οι οποίες εκδικάζονται και που φτάνουν μέχρι και το ΣτΕ. Θα ήθελα να παρακαλέσω όμως και την ηγεσία της Δικαιοσύνης να το προσμετρήσει αυτό. Μέσα στις πολλές υποχρεώσεις τις οποίες έχει, να δει αυτές τις συμβάσεις ή τα έργα αυτά, τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά, καίρια για την προστασία των πολιτών. Νομίζω ότι αυτά προέχουν και προτεραιοποιούνται πρώτα και μπροστά από οτιδήποτε άλλο κρίνεται κατά περίπτωση. Σας ευχαριστώ πολύ.

#ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ_ΣΥΣΚΕΨΗ #υπουργείο_Κλιματικής_Κρίσης_και_Πολιτικής_Προστασίας #χιονοπτώσεις #ακραία_καιρικά_φαινόμενα #Βασίλης_Κικίλιας

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 3:55 pm


Kaspersky: Δίκοπο μαχαίρι για τις ελληνικές επιχειρήσεις η Generative AI

Kaspersky: Δίκοπο μαχαίρι για τις ελληνικές επιχειρήσεις η Generative AI

Ευκαιρίες αλλά και κινδύνους από τη συστηματική χρήση εφαρμογών Generative AI διαβλέπουν τα C-suite στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Ο όρος C-Suite χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα μέλη της διοικητικής ομάδας μίας επιχείρησης, όπως CEO (Διευθύνων Σύμβουλος), CFO (Διευθυντής Οικονομικών), CIO (Διευθυντής Πληροφοριών), COO (Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών), κ.λπ.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της νέας διεθνούς έρευνας της Kaspersky, η συντριπτική πλειονότητα (92%) των C-suite στελεχών μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων παραδέχεται ότι οι εργαζόμενοί τους χρησιμοποιούν τακτικά εφαρμογές Generative AI (όπως το ChatGPT, το bard της Google κλπ.). Μάλιστα, τέσσερις στους δέκα (40%) ανέφεραν ότι οι εφαρμογές αυτές αποτελούν πλέον βασικό εργαλείο για την υποστήριξη μιας σειράς καθηκόντων. Ταυτόχρονα, η μεγάλη πλειονότητα του δείγματος (72%) εκφράζει ανησυχία για τους πιθανούς κινδύνους ασφάλειας που προκύπτουν από τη συστηματική χρήση εφαρμογών Generative AI, καθιστώντας πιθανή τη διαρροή ευαίσθητων δεδομένων αλλά ακόμη και την πλήρη απώλεια ελέγχου των λειτουργιών της επιχείρησης.

«Είναι γεγονός ότι η ενσωμάτωση εφαρμογών Generative AI έχει αυξήσει σημαντικά την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Ωστόσο, σύμφωνα με την τελευταία μας έρευνα, παρότι τα ανώτερα στελέχη γνωρίζουν πως οι εφαρμογές αυτές αποτελούν στοιχείο της εργασιακής καθημερινότητας των εργαζομένων, αγνοούν το βαθμό καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούνται. Δεδομένου ότι η χρήση εφαρμογών Generative AI στους χώρους εργασίας ήρθε για να μείνει, όσο επεκτείνεται η χρήση τους τόσο πιο δύσκολο θα είναι να τεθεί πλαίσιο ελέγχου και ασφαλείας για βασικά τμήματα των επιχειρήσεων όπως το HR, τα οικονομικό τμήμα, το μάρκετινγκ ή ακόμα και το IT», εξηγεί ο Βασίλης Βλάχος, Channel Manager της Kaspersky για Ελλάδα και Κύπρο.

Η ενσωμάτωση εφαρμογών Generative AI έχει ήδη επιφέρει σημαντικές τομές στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ στο μέλλον αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις αναπτύσσονται και τοποθετούνται απέναντι στην αγορά. Ενδεικτικά, από το δείγμα της έρευνας σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες (93%) ανέφεραν πως η χρήση Generative AI έχει τεθεί ως θέμα συζήτησης στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου των εταιρειών τους κατά τους τελευταίους 6 μήνες, ενώ πάνω από ένας στους δύο (54%) πιστεύει ότι οι εφαρμογές Generative AI θα προκαλέσουν «επανάσταση» στον τομέα της τεχνολογίας, όπως ακριβώς συνέβη και με τη μηχανή αναζήτησης της Google.

Βασικό χαρακτηριστικό των εφαρμογών Generative AI είναι η συνεχής μάθηση μέσω της εισροής καινούργιων δεδομένων. Αυτό για τις επιχειρήσεις σημαίνει ότι όταν ένας εργαζόμενος εισάγει ευαίσθητα δεδομένα του οργανισμού σε κάποια εφαρμογή, προβαίνει ουσιαστικά σε ακούσια διαρροή δεδομένων. Στην έρευνα, μεγάλο τμήμα των ανώτερων στελεχών διατυπώνει έντονους προβληματισμούς σχετικά με το γεγονός αυτό, με την πλειονότητα να φοβάται το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι να κοινοποιούν ευαίσθητα δεδομένα της εταιρείας (72%) και των πελατών της (71%) χρησιμοποιώντας πλατφόρμες Generative AI.

Την ίδια στιγμή που μεγάλο τμήμα του δείγματος διατυπώνει προβληματισμούς, από την άλλη, οι μισοί συμμετέχοντες (50%) σχεδιάζουν την ένταξη εφαρμογών Generative AI για την αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων καθημερινών εργασιών των εργαζομένων τους. Παράλληλα, το 41% σκοπεύει να ενσωματώσει εφαρμογές Generative AI στην επαγγελματική του καθημερινότητα προκειμένου να αναβαθμίσει την παραγωγική διαδικασία. Σχετικά με τα τμήματα τα οποία θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, στην πρώτη θέση βρίσκεται το Μάρκετινγκ (34%), ακολουθούν το Οικονομικό τμήμα (15%) και το τμήμα Επικοινωνίας (14%), ενώ στην τέταρτη θέση (11%) βρίσκεται το τμήμα Πωλήσεων. Τα τμήματα IT και κυβερνοασφάλειας βρίσκονται πολύ χαμηλά στη λίστα με μόλις 6%.

Ωστόσο, παρά τις ανησυχίες και τα πλάνα επέκτασης της χρήσης Generative AI, μόλις το 20% του δείγματος ανέφερε πως έχει συζητηθεί σε ανώτερο επίπεδο η θέσπιση κανόνων για τη χρήση των συγκεκριμένων εφαρμογών, ενώ σχεδόν κανείς (1%) δεν προχώρησε σε απαγόρευση της χρήσης Generative AΙ στον χώρο εργασίας.

«Θα περίμενε κανείς η πιθανότητα διαρροής ευαίσθητων δεδομένων και απώλειας ελέγχου της λειτουργίας νευραλγικών τμημάτων μιας επιχείρησης να προκαλεί ενδοιασμούς στα ανώτερα στελέχη των επιχειρήσεων σχετικά με την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα δεδομένα της έρευνας, 1 στους 4 σκοπεύει να αναθέσει σε εφαρμογές Generative AI ορισμένες από τις σημαντικότερες λειτουργίες μιας επιχείρησης. Για να καταφέρουν οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τη λειτουργία της επιχείρησης, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η εφαρμογή αυστηρών πολιτικών διαχείρισης και προστασίας δεδομένων» προσθέτει ο Βασίλης Βλάχος.

Η έρευνα της Kaspersky με τίτλο «Gen AI Business Infiltration: C-Level executives are sitting on an AI timebomb, aware of the risks, but too complacent to act» περιέχει συνολικά 1,863 συνεντεύξεις με στελέχη C-level επιπέδου σε μεγάλες επιχειρήσεις από 8 χώρες της Ευρώπης, ενώ από την Ελλάδα συμμετείχαν συνολικά 200 στελέχη.

#AI #τεχνητή_νοημοσύνη #GENERATIVE AI #ελληνικές_επιχειρήσεις #Kaspersky

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 3:53 pm


ΑΒ Βασιλόπουλος-Περιοδικό «σχεδία»: Μαζί για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων

ΑΒ Βασιλόπουλος-Περιοδικό «σχεδία»: Μαζί για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων

Η ΑΒ Βασιλόπουλος χαρακτηρίζεται από τους ισχυρούς δεσμούς που έχει αναπτύξει με τις τοπικές κοινωνίες, τις δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας καθώς και την καινοτομία της. Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάστηκε πριν 10 χρόνια το μοναδικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα δωρεάς κοντόληκτων προϊόντων, «Τρόφιμα Αγάπης», με στόχο τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων. Προκειμένου να επεκταθεί περαιτέρω το πρόγραμμα και να ολοκληρωθεί ο κύκλος της προσφοράς, ξεκίνησε φέτος μια νέα συνεργασία με το εστιατόριο «σχεδία home», του περιοδικού δρόμου «σχεδία».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ΑΒ Βασιλόπουλος αποστέλλει στο εστιατόριο «σχεδία home» ένα μεγάλο αριθμό κοντόληκτων προϊόντων, όπως, μεταξύ άλλων, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, δημητριακά, τα οποία είτε πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης τους είτε η συσκευασία τους δεν είναι κατάλληλη προς πώληση. Έτσι, οι καταξιωμένοι μάγειρες του εστιατορίου ετοιμάζουν με αυτά τα προϊόντα νόστιμα πιάτα ημέρας, κατάλληλα για κάθε γευστική προτίμηση.

Η καινοτομία της πρωτοβουλίας «Τρόφιμα Αγάπης» έγκειται στην αξιοποίηση κοντόληκτων τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Σε συνεργασία με την οργάνωση «Μπορούμε» και την Τράπεζα Τροφίμων, το 2022 δωρίστηκαν πάνω από 9,1 εκατομμύρια γεύματα σε πάνω από 123.000 συνανθρώπους μας. Από την έναρξη του προγράμματος το 2013, μέχρι και σήμερα έχουν διατεθεί τρόφιμα αξίας άνω των 24 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ, παράλληλα, καλύπτονται οι ανάγκες σίτισης 250 φορέων σε ποσοστό έως και 90%.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2022 στην Ελλάδα παρήχθησαν 2,05 εκ. τόνοι αποβλήτων τροφίμων, από τους οποίους το 11% αφορά στην εστίαση και το 45% στα νοικοκυριά. Τα ποσοστά αυτά αναδεικνύουν την Ελλάδα ως τη χώρα της Ευρώπης με τα υψηλότερα ποσοστά σπατάλης τροφίμων και γι’ αυτό το λόγο η ΑΒ Βασιλόπουλος έλαβε την απόφαση μέχρι το 2025 να μειώσει το δικό της αποτύπωμα στη σπατάλη τροφίμων κατά 50%, με πολύτιμο συνεργάτη το WWF Ελλάς.

Μέσω του προγράμματος «Τρόφιμα Αγάπης», η ΑΒ Βασιλόπουλος προσπαθεί να συμβάλει στον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων, ένα ζήτημα το οποίο είναι επιζήμιο, τόσο για την κοινωνία, όσο και για το περιβάλλον. Έτσι, με οδηγό την καινοτομία και την ανάγκη να φροντίζει τον συνάνθρωπο, συνεχίζει με συνέπεια να καλύπτει τις ανάγκες κάθε φορέα, ώστε καμία μερίδα φαγητού να μην πηγαίνει χαμένη. Η ΑΒ Βασιλόπουλος κάνει τη διαφορά, καθημερινά, μετατρέποντας το όραμα «να είναι γεμάτο το τραπέζι κάθε ανθρώπου» σε πραγματικότητα.

Επιπλέον πληροφορίες: https://www.ab.gr/responsible/lovefood

#ΑΒ_ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ #σχέδια #σπατάλη_τροφίμων #συνεργασία #ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 3:43 pm


Η Euronet ανακοίνωσε νέο δίκτυο ΑΤΜ χωρίς χρέωση στην Ελλάδα

Η Euronet ανακοίνωσε νέο δίκτυο ΑΤΜ χωρίς χρέωση στην Ελλάδα

Η Euronet Worldwide, Inc., ηγέτης στην παροχή υπηρεσιών πληρωμών σε παγκόσμια κλίμακα, ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας νέου Δικτύου ΑΤΜ σε επιλεγμένα σημεία στην Ελλάδα, που επιτρέπει στους κατόχους καρτών όλων των τραπεζών και χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων να εκτελούν αναλήψεις μετρητών, χωρίς χρέωση για τη χρήση του ΑΤΜ.

H δημιουργία του νέου Δικτύου ΑΤΜ εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία της εταιρείας να προσφέρει άμεση πρόσβαση σε μετρητά σε όλους τους συμπολίτες μας, τόσο σε αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια, καθώς οι τράπεζες μειώνουν την φυσική τους παρουσία τόσο σε υποκαταστήματα όσο και σε ΑΤΜ στην επικράτεια.

Το νέο Δίκτυο ΑΤΜ της Εuronet, είναι εύκολα αναγνωρίσιμο με διακριτό branding και φέρει την ειδική σήμανση «ATM ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ» και «ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΜΕΤΡΗΤΩΝ». Το νέο Δίκτυο ΑΤΜ βρίσκεται ήδη σε λειτουργία με 20 ΑΤΜ στην Αθήνα και γρήγορα θα επεκταθεί σε άλλες περιοχές της χώρας, με στόχο τουλάχιστον 300 ΑΤΜ στους επόμενους 3 με 6 μήνες.

Η Εuronet έχει μακρόχρονη παρουσία στην Ελλάδα, πλέον των 25 ετών, εγκαθιστώντας και λειτουργώντας σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο ΑΤΜ, εκτός τραπεζικών καταστημάτων (off site) στην χώρα, που αριθμεί περισσότερα από 1.700 ΑΤΜ. Παράλληλα, δραστηριοποιείται και αναπτύσσει τον τομέα της Αποδοχής Πληρωμών και Εκκαθάρισης Συναλλαγών με την εμπορική ονομασία «epay» με περισσότερα από 220.000 τερματικά POS και σημαντικά μερίδια αγοράς στο φυσικό και ηλεκτρονικό εμπόριο.

Επιπρόσθετα, η Εuronet επεκτείνει με ταχείς ρυθμούς Δίκτυο Μεταφοράς Χρημάτων, με την επωνυμία Ria Money Transfer, που ήδη λειτουργεί με 2 ίδια καταστήματα λιανικής στο κέντρο της Αθήνας και αριθμεί περισσότερα από 200 σημεία εξυπηρέτησης στην Ελλάδα με δυνατότητα ανταπόκρισης σε περισσότερα από 540.000 σημεία εξυπηρέτησης παγκοσμίως. 

#Euronet #ATM #ΔΙΚΤΥΟ_ΑΤΜ #ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ_ΧΩΡΙΣ_ΧΡΕΩΣΗ

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 3:40 pm


ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα-Πλήττει τους υγιείς φιλάθλους

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα-Πλήττει τους υγιείς φιλάθλους

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα αλλαγής άσκησε οξύτατη κριτική προς την κυβέρνηση σχετικά με τα νέα μέτρα για την εξάλειψη της οπαδικής βίας. «Η κυβέρνηση έχει αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας» αναφέρει το κίνημα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κόμματος η κυβέρνηση με τις ανακοινώσεις της ομολογεί ότι οι μέχρι τώρα εξαγγελίες της ήταν ατελέσφορες και ανίκανες να αντιμετωπίσουν την οπαδική βία.

«Έχουν περάσει μόλις λίγοι μήνες από την ανακοίνωση του νέου αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αδυνατεί να εφαρμόσει. Έτσι, σήμερα εξαγγέλθηκε για άλλη μια φορά η τοποθέτηση καμερών στα γήπεδα και ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας των φιλάθλων, που ευχόμαστε να γίνει το συντομότερο.

Από την άλλη όμως, η κυβέρνηση κλείνει για δύο μήνες τους αθλητικούς χώρους σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, που πλήττει την πλειοψηφία των υγιών φιλάθλων και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του», επεσήμανε το Γραφείο Τύπου.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ

«Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με ευθύ και καθαρό τρόπο προτείνει όσοι εμπλέκονται σε πράξεις οπαδικής βίας ή έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για ανάλογα αδικήματα, να τους απαγορεύεται δια βίου η είσοδος σε αθλητικούς χώρους. Για να έχει επιτυχία το μέτρο θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι σύγχρονες τεχνολογίες ταυτοποίησης, όπως σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη».

Ακόμη, στο τέλος της ανακοίνωσης αναφέρεται: «η κυβέρνηση ας σταματήσει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλο της και να αντιμετωπίσει μαζί με τη δικαιοσύνη και την αστυνομία τη βαριά εγκληματικότητα, που χρησιμοποιεί κάποιες φορές τον αθλητισμό ως προκάλυμμα».

#Πασοκ #Κυβέρνηση #ΝΔ #Ανδρουλάκης #Μητσοτακης #ΟΠΑΔΙΚΗ_ΒΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 3:37 pm


Στο χαρτοφυλάκιο της Lavipharm το Flagyl- Deal με Sanofi

Στο χαρτοφυλάκιο της Lavipharm το Flagyl- Deal με Sanofi

Την υπογραφή συμφωνίας με τη Sanofi για την εξαγορά του φαρμακευτικού προϊόντος Flagyl® για την ελληνική αγορά, ανακοίνωσε η Lavipharm A.E.

Η διάθεση του προϊόντος από τη Lavipharm αναμένεται να ξεκινήσει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφοράς της άδειας κυκλοφορίας του, εντός του Β’ Τριμήνου 2024.

Οι ιστορικές πωλήσεις του φαρμακευτικού προϊόντος στην Ελλάδα ανέρχονται στο ποσό των €1,4 εκατ. περίπου ετησίως (Χονδρικές Τιμές).

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, η συναλλαγή θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια της Lavipharm.

O κ. Τηλέμαχος Λαβίδας, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. της Lavipharm, ανέφερε ότι «είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ολοκληρώσαμε άλλη μια εξαγορά λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2023. Η προσθήκη του Flagyl, ένα σημαντικό και καταξιωμένο αντιβιοτικό που χαίρει της εμπιστοσύνης της ιατρικής κοινότητας, ενδυναμώνει περαιτέρω τη θέση μας στην φαρμακευτική αγορά».

Με πορεία περισσότερων από 100 ετών, η Lavipharm δραστηριοποιείται στο χώρο του φαρμάκου από το 1911, έχοντας πάντα ως στόχο την αρωγή στο λειτούργημα των ιατρών και φαρμακοποιών, με την παροχή αξιόπιστων θεραπευτικών επιλογών. Στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται καινοτόμα και αποτελεσματικά προϊόντα, που ανταποκρίνονται στις καθημερινές ανάγκες των ασθενών.

#Lavipharm_AE #συμφωνία_εξαγοράς #ΠΡΟΙΟΝΤΙΚΟ_ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ #φάρμακο #FLAGYL® #Τηλέμαχος_Λαβίδας

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 3:36 pm


Τι περιλαμβάνει 3η Ενιαία Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της Παπαστράτος

Τι περιλαμβάνει 3η Ενιαία Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της Παπαστράτος

Η Παπαστράτος, με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον, δημοσιεύει την 3η Ενιαία Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2022. Στην Έκθεση αποτυπώνονται αναλυτικά, με συγκεκριμένα αριθμητικά δεδομένα και τεκμηρίωση, οι στόχοι που υλοποίησε η εταιρεία μέσα στο 2022 καθώς και οι δείκτες απόδοσης (KPIs) της επιχειρηματικής λειτουργίας της, σε συνάρτηση με τα κριτήρια ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση).

Κοινωνία

Η Παπαστράτος, για μια ακόμη χρονιά, με βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της την επιστημονική έρευνα και την σύγχρονη τεχνολογία, επένδυσε στα καινοτόμα, μη καιόμενα προϊόντα, τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικους καπνιστές, οι οποίοι δεν διακόπτουν το κάπνισμα.

Αναλυτικότερα, το 2022:

 • 80% των συνολικών εμπορικών δαπανών της εταιρείας αφορούσε την προώθηση και πώληση εναλλακτικών προϊόντων καπνού.
 • 70% των εσόδων της προήλθε από τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού.
 • Ο αριθμός των ενήλικων καπνιστών που έχουν κάνει την αλλαγή σε IQOS έφτασε τους 430.000.

Επιπλέον, η εταιρεία επενδύει συστηματικά στην προσέλκυση ταλέντων, την ανάπτυξη και την ευημερία των ανθρώπων της, με γνώμονα τη δημιουργία ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος, ισότητας και συμπερίληψης. Σε αυτήν την κατεύθυνση, την προηγούμενη χρονιά η Παπαστράτος προχώρησε σε:

 • Δημιουργία 391 νέων προσλήψεων, μια εξέλιξη που σηματοδοτεί αύξηση του προσωπικού κατά 32% σε σχέση με το 2021.
 • 100.000 ώρες εκπαίδευσης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού, σε νέες τεχνολογίες και σύγχρονα συστήματα.
 • Επενδύσεις ύψους € 600.000 για κοινωνική συνεισφορά σε δράσεις για την κλιματική αλλαγή και την ενδυνάμωση της γυναίκας.

Παράλληλα, η εταιρεία έλαβε για 3η συνεχή χρονιά την πιστοποίηση EQUAL SALARY, μια έμπρακτη απόδειξη ότι διασφαλίζει ίσες αμοιβές και ευκαιρίες, σε όλους τους εργαζομένους της, ανεξαρτήτως φύλου.

ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ 3η Ενιαία Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης Infographic

Εταιρική Διακυβέρνηση

Η Παπαστράτος συνέχισε να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται δυναμικά και το 2022. Συγκεκριμένα, η εταιρεία κατέγραψε θετική πορεία σε πολλαπλά επίπεδα:

 • Εξήγαγε το 90% της παραγωγής της σε 20 αγορές του εξωτερικού.
 • Συνεισέφερε 1 δισεκ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, ποσό που αντιστοιχεί σε 1,7% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού για το 2022.
 • Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της εταιρείας «Εναλλακτική Επεξεργασία Φίλτρων Καπνικών Προϊόντων Α.Ε.».
 • Διακρίθηκε για 8 η συνεχή χρονιά ως Κορυφαίος Εργοδότης στην Ελλάδα από το Top Employer Institute.
 • Και, πλέον, αποτελεί το Διοικητικό Κέντρο της Philip Morris International για 12 χώρες στη νότιο-ανατολική Ευρώπη.

Περιβάλλον

Έχοντας ως κεντρικό άξονα της επιχειρηματικής και επενδυτικής της στρατηγικής την προώθηση της βιωσιμότητας και την ενίσχυση της πράσινης μετάβασης, η Παπαστράτος υλοποίησε μια σειρά από καινοτόμες δράσεις κατά τη διάρκεια του 2022:

 • Πέτυχε ουδέτερο ισοζύγιο άμεσων και έμμεσων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τη λειτουργία του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο.
 • Προχώρησε σε 100% κάλυψη της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε από Εγγυήσεις Προέλευσης από ΑΠΕ.
 • Επαναχρησιμοποίησε το 80% του αέρα από τις μονάδες κλιματισμού, εξοικονομώντας ηλεκτρική και θερμική ενέργεια.
 • Κανένα απόβλητο που παράχθηκε στο εργοστάσιο δεν κατέληξε σε ΧΥΤΑ.
 • Πέτυχε μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης με 267.724 λιγότερα πλαστικά μιας χρήσης μέσω της πρωτοβουλίας «Zero Plastic & Recycling Project».
 • Έλαβε την επαναπιστοποίηση του προτύπου «Συµµαχία για το Νερό» (Alliance for Water Stewardship) για την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Στο πλαίσιο της δημοσίευσης της 3ης Ενιαίας Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης, o Γιώργος Μαργώνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, σημείωσε: «Στην Παπαστράτος εργαζόμαστε καθημερινά με συνέπεια και υπευθυνότητα, θέτοντας στο επίκεντρο της δράσης μας τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, παράγοντας αξία όχι μόνο για το οικοσύστημα εντός του οποίου λειτουργούμε αλλά και για την ελληνική οικονομία και κοινωνία ευρύτερα. Με την πραγματοποίηση επενδύσεων που ξεπέρασαν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, έως το 2022, τη δημιουργία εκατοντάδων νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και την επέκταση του δικτύου εξαγωγών των προϊόντων μας σε 20 χώρες, αποδεικνύουμε με πράξεις ότι συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προς το καλύτερο, για όλους. Η 3η Ενιαία Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης δεν αποτελεί απολογισμό αυτών που κάναμε μέχρι σήμερα, αλλά πυξίδα για αυτά που θα συνεχίσουμε να πράττουμε αύριο».

#Έκθεση_Βιώσιμης_Ανάπτυξης #ESG #εταιρική_διακυβέρνηση #Προστασία_περιβάλλοντος #κοινωνική_ευθύνη

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 3:30 pm


Πότε πληρώνεται η επιταγή ακρίβειας των 150 ευρώ

Πότε πληρώνεται η επιταγή ακρίβειας των 150 ευρώ

Μπαράζ πληρωμών σε 2,4 εκατομμύρια συνταξιούχους ξεκινά από τις 18 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 21 Δεκεμβρίου 2023.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, στις 18 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η επιταγή ακρίβειας ύψους 150 ευρώ σε 1,55 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους που το εισόδημα τους από κύριες συντάξεις δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ το μήνα (8.400 το χρόνο), ενώ δεν πρέπει να έχουν προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10 ευρώ.

Οι ίδιοι θα λάβουν αύξηση στις συντάξεις τους από 1-1-2024. Έτσι, ένας συνταξιούχος με αποδοχές 600 ευρώ θα λάβει συνολική αύξηση (έκτακτο επίδομα 150 ευρώ + αύξηση περίπου 3% από 1.1.2024) σε ετήσια βάση 366 ευρώ ή 5,1 %.

Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις του Ιανουαρίου από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (Μη Μισθωτών και Μισθωτών). Οι εν λόγω συντάξεις θα είναι αυξημένες κατά 3% και έτσι η εθνική σύνταξη για το 2024 θα οριστεί στα 426,17 ευρώ (από 413,76 ευρώ).

Στις 20 Δεκεμβρίου αναμένεται να δοθεί σε 750.000 συνταξιούχους με προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ και σύνταξη το πολύ έως 1.600 ευρώ τον μήνα το επίδομα προσωπικής διαφοράς ύψους 100, 150 και 200 ευρώ.

#ΕΠΙΔΟΜΑ_ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ #ΑΥΞΗΣΗ_ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ #πληρωμές #επιδόματα #ΜΙΣΘΟΙ #συντάξεις

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 3:13 pm


TÜV AUSTRIA Hellas: Διάκριση για την Πλατφόρμα Επίγνωσης Νομοκανονιστικού Περιβάλλοντος

TÜV AUSTRIA Hellas: Διάκριση για την Πλατφόρμα Επίγνωσης Νομοκανονιστικού Περιβάλλοντος

Ο οργανισμός TÜV AUSTRIA Hellas διακρίθηκε στα Compliance Awards, λαμβάνοντας Χρυσή διάκριση στην κατηγορία «Best Compliance Platform» για τη δημιουργία της Πλατφόρμας Επίγνωσης Νομοκανονιστικού Περιβάλλοντος και της αντίστοιχης εφαρμογής για κινητά, LiCi.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η τελετή απονομής των Compliance Awards 2023 πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023, στο Wyndham Grand Athens, με τον Υπουργό Επικρατείας της Ελλάδας, κ. Μάκη Βορίδη να χαιρετίζει την πρωτοβουλία του ΣΕΚΑΣΕ και της Boussias Events, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία της Κανονιστικής Συμμόρφωσης τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, ο κ.  Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υιοθετήσουν οι εταιρείες στην Ελλάδα τις αρχές της Κανονιστικής Συμμόρφωσης, της διαφάνειας και της καλής διακυβέρνησης, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη ύπαρξης βραβείων για αυτούς που κάνουν τη διαφορά.

Σε μια εποχή αυξανόμενων απαιτήσεων προς τις επιχειρήσεις, η TÜV AUSTRIA Hellas πρωτοπορεί, δημιουργώντας ένα εύχρηστο εργαλείο για την σύγχρονη επιχειρηματικότητα. Μέσω της Πλατφόρμας Επίγνωσης Νομοκανονιστικού Περιβάλλοντος LiCi και της εφαρμογής για κινητά, οι χρήστες μπορούν να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τις εξελίξεις στις νομοθεσίες και τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους, σε ένα προσαρμοσμένο και προσωποποιημένο περιβάλλον, με την εγκυρότητα και αξιοπιστία της TÜV AUSTRIA Hellas.

Η επίγνωση, η προσαρμογή και τήρηση του νομικού και κανονιστικού πλαισίου με δομημένο τρόπο, είναι μονόδρομος για τον έγκαιρο εντοπισμό απαιτήσεων, υποχρεώσεων, κενών και κινδύνων, την ανάδειξη αναγκών και τη δημιουργία λύσεων, μέσω ενός ολιστικού μοντέλου νομοκανονιστικής συμμόρφωσης.

Η Νομοκανονιστική Συμμόρφωση είναι η θεμελιώδης αρχή για την ομαλή λειτουργία των οργανισμών. Ως νομοθετική υποχρέωση διασφαλίζει την προστασία των εργαζομένων, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος. Ως φιλοσοφία της Διοίκησης αποτελεί ένδειξη υπευθυνότητας και δέσμευσης προς τους θεσμούς και τους εταίρους. Ως πρότυπο εταιρικής κουλτούρας αποτελεί μέτρο ενίσχυσης και αξιοπιστίας μιας Επιχείρησης.

Το Χρυσό βραβείο παρέλαβε η κα. Νόνικα Μπάκα, Global Product Manager for Legal Compliance & Technical Advisory Services και Head of Legal Compliance Division της TÜV AUSTRIA Hellas, η οποία δήλωσε:

«Στην TÜV AUSTRIA Hellas είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τη διάκριση αυτή. Αποτελεί εφματική αναγνώριση της προσπάθειάς μας να βρισκόμαστε στο επίκεντρο των εξελίξεων και να προσφέρουμε υπηρεσίες που έχουν πραγματικό αντίκρισμα στη σύγχρονη πραγματικότητα. Στόχος και όραμά μας είναι να λειτουργούμε ως υποστηρικτής των σύγχρονων επιχειρήσεων, δίνοντάς τους όλα τα εφόδια για να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές προκλήσεις και να εξασφαλίσουν την επιχειρηματική τους συνέχεια. Είμαστε αφοσιωμένοι στο να παρέχουμε στους οργανισμούς τα εργαλεία που χρειάζονται για να συμμορφώνονται με τους νόμους και τους κανονισμούς. Η πλατφόρμα και εφαρμογή LiCi  είναι σύγχρονα και πολυχρηστικά εργαλεία σε αυτή την κατεύθυνση».

#TÜV_AUSTRIA_HELLAS #COMPLIANCE_AWARDS_2023 #BEST_COMPLIANCE_PERFORM #πλατφόρμα #ΝΟΜΟΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΟ_ΠΛΑΙΣΙΟ #LICI

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 3:04 pm


Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος: Επικράτηση ΔΗΚΙΟ στις εκλογές, με ποσοστό 45%

Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος: Επικράτηση ΔΗΚΙΟ στις εκλογές, με ποσοστό 45%

Άνετη επικράτηση καταγράφει η Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων, στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, που είναι αντιπροσωπευτικά, η ΔΗΚΙΟ - παράταξη προσκείμενη στην Νέα Δημοκρατία - συγκεντρώνει ποσοστό, που ξεπερνά πανελλαδικά το 45% (άνοδος πάνω από 7 μονάδες), με τα νούμερα να είναι πολύ υψηλότερα σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωσή της, συγχαίρει τη Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων και τον επικεφαλής της, Κωνσταντίνο Κόλλια, για τη νέα θριαμβευτική επικράτηση που κατέγραψαν στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Όπως αναφέρει η ΝΔ, «οι οικονομολόγοι, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, με την επιλογή τους, επιβράβευσαν την Παράταξη ΔΗΚΙΟ που στέκεται δίπλα τους, εκφράζοντας με συνέπεια τις θέσεις τους.

Έδωσαν, ταυτόχρονα, μήνυμα εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική, που με όραμα και αποτελεσματικότητα εφαρμόζει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

#Οικονομικό_Επιμελητήριο_Ελλάδος #ΔΗΚΙΟ #Κόλλιας

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 3:00 pm


Σταθεροποιείται το πετρέλαιο, «βουτιά» για το φυσικό αέριο

Σταθεροποιείται το πετρέλαιο, «βουτιά» για το φυσικό αέριο

Ήπια πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα (11/12), καθώς οι προσπάθειες των ΗΠΑ να αναπληρώσουν τα στρατηγικά αποθέματα παρέχουν στήριξη, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για υπερπροσφορά και πιο ήπια αύξηση της ζήτησης καυσίμων το επόμενο έτος.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ ανέβηκαν περισσότερο από 2% την Παρασκευή, αλλά υποχώρησαν για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα, το μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίων μειώσεων από το 2018, λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για υπερπροσφορά.

Η πρόσφατη εξασθένηση των τιμών προσέλκυσε τη ζήτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αναζήτησαν έως και 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού για το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου (SPR) τον Μάρτιο του 2024.

Παρά το γεγονός ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν δεσμευτεί να μειώσουν την παραγωγή κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο, οι επενδυτές παραμένουν δύσπιστοι σχετικά με τη συμμόρφωση. Η αύξηση της παραγωγής σε χώρες εκτός ΟΠΕΚ αναμένεται να οδηγήσει σε πλεονάζουσα προσφορά το επόμενο έτος.

Η RBC Capital Markets αναμένει πτώση των αποθεμάτων κατά 700.000 bpd το πρώτο εξάμηνο, αλλά μόνο 140.000 bpd για ολόκληρο το έτος.

«Οι τιμές θα παραμείνουν ασταθείς και σε αναζήτηση κατεύθυνσης έως ότου η αγορά δει ξεκάθαρα σημεία που σχετίζονται με τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής», ανέφεραν αναλυτές της RBC.

Τα τελευταία στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, έδειξαν αυξανόμενες αποπληθωριστικές πιέσεις καθώς η ασθενής εγχώρια ζήτηση δημιούργησε αμφιβολίες για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Κινέζοι αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν την Παρασκευή να τονώσουν την εγχώρια ζήτηση και να εδραιώσουν και να ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψη το 2024.

Αυτή την εβδομάδα οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις σχετικά με τις πολιτικές για τα επιτόκια από συνεδριάσεις σε πέντε κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Federal Reserve των ΗΠΑ, καθώς και στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ για τον αντίκτυπό τους στην παγκόσμια οικονομία και τη ζήτηση πετρελαίου.

Μακροπρόθεσμα για το αργό, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε τη Δευτέρα ότι ένα κλειδί για την επιτυχία της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP28 ήταν να καταλήξουν οι χώρες σε συμφωνία για την ανάγκη σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων, αν και κινούνται ενδεχομένως με διαφορετικούς ρυθμούς.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,24% στα 71,06 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,20% στα 75,70 δολάρια το βαρέλι.

«Κατρακυλά» το φυσικό αέριο

Ισχυρά πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 5,436% στα 36,500 ευρώ η μεγαβατώρα.

Πρόσφατα η Capital Economics εξήγησε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να συνεχίσουν την πτώση τους το επόμενο έτος λόγω ενός συνδυασμού υποτονικής ζήτησης και σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου, παρά το πρόσφατο ψύχος σε ολόκληρη την ήπειρο. Οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω πτώση των τιμών, αναμένοντας ότι θα φτάσουν περίπου τα 32 ευρώ ανά μεγαβατώρα μέχρι το τέλος του 2024.

Η πρόσφατη «βουτιά» της θερμοκρασίας σε μέρη της Ευρώπης απέτυχε να ενισχύσει τις τιμές καθώς οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης διατηρούν καλά επίπεδα αποθεμάτων μετά από ένα ασυνήθιστα ήπιο φθινόπωρο. Αυτό καθυστέρησε την έναρξη της περιόδου θέρμανσης, διατηρώντας άφθονα αποθέματα αερίου.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,18% στα 2.010,85 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,15% στα 23,238 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,90% στα 3,7957 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,076 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,27% στο 1,2581 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία χάνει 0,35% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8555 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 2:57 pm


ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση θανάτων κατά 9,7% την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση θανάτων κατά 9,7% την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία που αποτυπώνουν την εβδομαδιαία εξέλιξη των θανάτων για την περίοδο από την πρώτη (1 η ) έως και την τεσσαρακοστή τέταρτη (44η ) εβδομάδα του έτους 2023 (2/1/2023 – 5/11/2023). Τα στοιχεία αναφέρονται στους θανάτους που έλαβαν χώρα στην Ελληνική επικράτεια, κατά την εν λόγω περίοδο, οι οποίοι προκλήθηκαν από διάφορες αιτίες συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αποδόθηκαν σε Covid-19.

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δημοσίευση αυτή καταρτίζονται στο πλαίσιο της έρευνας Φυσικής Κίνησης Πληθυσμού (ΦΚΠ), αντλούνται από ληξιαρχικές πράξεις που υποβάλλονται από τις Δημοτικές Αρχές και αναφέρονται σε γεγονότα θανάτων που έχουν δηλωθεί και καταχωρηθεί μέχρι την ημερομηνία διαβίβασής τους. Εκπρόθεσμες δηλώσεις θανάτων που διαβιβάζονται στην ΕΛΣΤΑΤ ενσωματώνονται, μετά την υποβολή τους, στην ημερομηνία του συμβάντος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι θάνατοι στην Ελλάδα κατά τις πρώτες σαράντα τέσσερις (44) εβδομάδες του 2023 (2/1/2023 - 5/11/2023) ανήλθαν σε 107.473 (54.448 άνδρες και 53.025 γυναίκες), ενώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2022 (3/1/2022 - 6/11/2022) είχαν ανέλθει σε 119.002 (59.751 άνδρες και 59.251 γυναίκες) σημειώνοντας μείωση κατά 11.529 θανάτους (-9,7%).

Μείωση κατά 1.661 θανάτους (-1,5%) σημειώθηκε σε σχέση με το μέσο όρο κατά τις πρώτες σαράντα τέσσερις (44) εβδομάδες των ετών της περιόδου 2017 – 2022 (109.134) θάνατοι.

Τα αντίστοιχα ποσοστά μεταβολής, ανά έτος, για την περίοδο 2017 - 2022 ανέρχονται σε 0,7% το 2022 σε σχέση με το 2021 (118.231), 11,2% το 2021 σε σχέση με το 2020 (106.344), 0,8% το 2020 σε σχέση με το 2019 (105.529), 5,0% το 2019 σε σχέση με το 2018 (100.457) και -4,5% το 2018 σε σχέση με το 2017 (105.242).

θανατοι

#ΕΛΣΤΑΤ #ΕΛΛΑΔΑ #θάνατοι #ΜΕΙΩΣΗ #ΦΚΠ

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 2:56 pm


Επιστημονική πρωτοπορία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Επιστημονική πρωτοπορία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Την ανάγκη να εξελιχθεί και να αξιοποιηθεί και σε άλλα πεδία η τεχνολογία και η γνώση που προήλθε από το «πρότυπο πληροφορικό σύστημα και μεθοδολογία για την ολιστική διαχείριση, ανάλυση και διάχυση των ψηφιακών δεδομένων της πολιτιστικής κληρονομιάς με υπόδειγμα εφαρμογής το έργο αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου» με το ακρωνύμιο RESPECT, επισήμαναν οι εξέχοντες ομιλητές της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΕ.

Σε μήνυμά του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός εξέφρασε την ένθερμη στήριξη του Επιμελητηρίου στην αξιοποίηση από τον τεχνικό κόσμο της τεχνολογίας που φέρει η πρότυπη πλατφόρμα προκειμένου «να αποτελέσει μία βάση που θα εμπλουτιστεί με εφαρμογές στο σύνολο των μελετών και των έργων τόσο στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και στην αειφόρο διατήρηση των υποδομών».

Από την πλευρά του ο Καθ. Ευάγγελος Σαπουντζάκης, Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης ΕΜΠ τόνισε ότι «η διάχυση της τεχνογνωσίας μας επιτρέπει να πούμε ότι σήμερα υπάρχει ένα ψηφιακό υπόβαθρο για να εφαρμοστεί γενικότερα στα μνημεία. Το ΕΜΠ έχει επενδύσει και θα συνεχίσει να επενδύει στην καινοτομία και στην προώθηση των σύγχρονων τεχνολογικών τάσεων».

Ο Καθ. Εμμανουήλ Βαρβαρίγος, Αντιπρύτανης ΕΜΠ Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης έκανε λόγο για μία σημαντική προσπάθεια «γιατί ασχολήθηκε με θέματα οικουμενικά, πολιτιστικής κληρονομιάς και έληξε επιτυχώς με τη δημιουργία πλατφόρμας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παρόμοια έργα στο μέλλον» και τόνισε ότι το ΕΜΠ θα συνεχίσει να συμβάλει στην πορεία αυτή.

Επιστημονική πρωτοπορία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Στη συνέχεια η Ομότ. Καθ. ΕΜΠ Αντωνία Μοροπούλου, Επιστ. Υπεύθυνη RESPECT, παρουσίασε εκτενώς το έργο που συντελέστηκε, εστιάζοντας στον πρωτοποριακό του χαρακτήρα και τις δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησης.

Αναφερόμενη στις βασικές προτεραιότητες του έργου σημείωσε ότι «μας δόθηκε η δυνατότητα να κάνουμε διαχείριση πολυδιάστατων δεδομένων, αναζήτηση και επιλογή δεδομένων και μεταδεδομένων, τρισδιάστατη πλοήγηση» και πρόσθεσε ότι η προοπτική είναι να υπάρξει και οπτικοποίηση με τρισδιάστατη αποτύπωση δεδομένων και αποτελεσμάτων ανάλυσης για την αποτίμηση κίνδυνου και των επεμβάσεων.

Μάλιστα, η κ. Μοροπούλου μετέφερε τη διαβεβαίωση του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Κυρανάκη ο οποίος για λόγους κοινοβουλευτικού έργου δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, ότι το Υπουργείο έχει την πρόθεση να προσφέρει στήριξη σε αυτή την προσπάθεια.

Περαιτέρω, η κ. Μοροπούλου σημείωσε ότι η «η αξιοποίηση της πλατφόρμας αποτελεί θέμα συζήτησης και προοπτικής» και πρόσθεσε ότι «το ζήτημα που απασχολεί πλέον είναι πώς μπορούμε να επεκτείνουμε αυτή την εμπειρία σε άλλα, συναφή έργα».

Σύμφωνα με την ίδια «στις Βρυξέλλες συνομολογήθηκε η δημιουργία του Κέντρου Ικανοτήτων για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς με την οποία μπορούμε, ως Εθνικό Δίκτυο, να συνδεθούμε και να εισφέρουμε και στην Ευρώπη, καθώς μέχρι σήμερα η συζήτηση δεν έχει όλα αυτά τα διεπιστημονικά περιεχόμενα που διαθέτει η πλατφόρμα του προγράμματος RESPECT». «Συνεπώς ανοίγουμε ένα θέμα και θα διεκδικήσουμε έναν πρωτοποριακό ρόλο» πρόσθεσε.

Εθνική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία για μεγάλα δεδομένα, μοντελοποίηση πληροφοριών, γεωπληροφορία

Ο Επ. Καθηγητής Ανδρέας Μενύχτας, εκπροσωπώντας και τον Καθ. Δημοσθένη Κυριαζή, Αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης ΠαΠει, Εταίρο RESPECT, παρουσίασε την τεχνική υλοποίηση του έργου αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «στις βασικές λειτουργίες της πλατφόρμας είναι: δεδομένα έργων σε όλες τις φάσεις της ζωής του, τρισδιάστατη πλοήγηση, γεωαναφερόμενη αποθήκευση και ανάκτηση δεδομένων, μοντελοποίηση πολυδιάστατων δεδομένων». Στα οφέλη συγκαταλέγονται η αυτοματοποίηση και η ενίσχυση των αποφάσεων, η επιστημονική συνεργασία και διεπιστημονική γνώση.

Στη συνέχεια η Δρ. Αμαλία Ανδρουλιδάκη, Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων Υπουργείου Πολιτισμού υπογράμμισε την πρωτοπορία της πλατφόρμας RESPECT και τη δυνατότητα αξιοποίησης και από άλλους φορείς. Αναφέρθηκε στο αρχείο αναστήλωσης που «έχει δημοσιοποιηθεί και χρησιμοποιείται αλλά είναι σχεδόν κενό καθώς λείπει μία πλατφόρμα όπως του RESPECT». Ζήτησε μάλιστα να συζητηθεί σύμφωνο συνεργασίας για τον εμπλουτισμό της με τα δεδομένα των αναστηλώσεων ώστε τα στοιχεία που υπάρχουν να αξιοποιούνται. Επιπλέον, όπως τόνισε «η εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τις αναστηλώσεις που έχουν γίνει δεν μπορεί να αποτιμηθεί».

Η κ. Ανδρουλιδάκη ανέφερε επίσης ότι συμμετέχει στην ομάδα των έξι εμπειρογνωμόνων της Ευρώπης που προτείνουν τους κανόνες και τις προδιαγραφές για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην πολιτιστική κληρονομιά και στο πλαίσιο αυτό τέθηκε η παράμετρος να υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση σε κάθε στάδιο. Κλείνοντας την τοποθέτησή της, επισήμανε την έννοια του μνημείου ως κάτι που ανακαλεί η μνήμη μας, προσθέτοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να το κάνει αυτό.

Ο κ. Αντώνης Κοτσώνης, Γενικός Διευθυντής Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση, μετεφέρθηκε ωστόσο από την Προεδρεύουσα μήνυμα του, ότι έχει την πεποίθηση πως αυτό το Εθνικό Δίκτυο θα πρέπει να επεκταθεί και στην αειφόρο διατήρηση των Υποδομών.

Η Ελένη Τσανάκα (MSc), Προϊσταμένη Β2, ΕΥΔΕ-ΕΚ της ΓΓΕΚ, που ασχολείται με την παρακολούθηση υλοποίησης έργων ΤΠΕ – ΤΠΔ ανέφερε ότι στο πλαίσιο του «Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ» έχουν ενταχθεί 1.123 συνεταιρικά έργα με προϋπολογισμό 602,5 εκατ. ευρώ. Χαρακτήρισε το έργο RESPECT επιτυχημένο έργο που «θα προτείνει πρότυπο λογισμικό πλαίσιο και αυτό θα διευκολύνει την αξιοποίηση των δεδομένων και θα βοηθήσει τους διαχειριστές πολιτιστικής κληρονομιάς στη λήψη αποφάσεων».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις των προσκεκλημένων από άλλες χώρες. Ο Καθηγητής Roberto Di Giulio – Scientific Coordinator του INCEPTION μέλος του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ικανοτήτων για την Πολιτιστική Κληρονομιά 4CH, επιβεβαίωσε ότι θα παρέχει κάθε στήριξη σε τέτοιες πρωτοβουλίες και υπογράμμισε τη σημασία της πλατφόρμας του προγράμματος RESPECT στη λειτουργία του Εθνικού Δικτύου της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ικανοτήτων για την Πολιτιστική Κληρονομιά 4CH,

Στη συνέχεια εκπροσωπώντας την Rehana Schwinninger – Ladak – Head of Unit «Interactive Technologies, Digital for Culture and Education» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κ. Κατερίνα Μουντογιάννη μίλησε για τα επόμενα βήματα του Ευρωπαϊκού Κέντρου και εξέφρασε την ελπίδα να γίνει το Εθνικό Δίκτυο στην Ελλάδα που θα συνδράμει στην συνεργασία περισσότερων φορέων στην χώρα. Υπογράμμισε μάλιστα ότι το πρότυπο έργο του Παναγίου Τάφου και σήμερα πλέον και η πλατφόρμα Respect, αποτελούν από την πρώτη στιγμή έμπνευση στην ευρωπαϊκή προσπάθεια.

Ακολούθως τοποθετήθηκαν οι Κοσμήτορες του ΕΜΠ, με τον Καθ. Πάρι Παντουβάκη, Κοσμήτορα Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, να κάνει λόγο για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, προσφέρει πάρα πολλά σε μία ευαίσθητη περιοχή την πολιτιστική κληρονομιά και τον Καθ. Παναγιώτη Τσανάκα, Κοσμήτορα Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ να τονίζει ότι «η Ελλάδα έχει πλεονέκτημα στην πολιτιστική κληρονομιά και πρέπει να το πολλαπλασιάσουμε χρησιμοποιώντας τέτοιες τεχνολογίες».

Αντίστοιχα, ο Καθ. Γιώργος Πανταζής, εκ μέρους του Κοσμήτορα Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής ΕΜΠ, Καθ. Χαράλαμπου Ιωαννίδη, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην συμμετοχή των επόμενων γενιών συναδέλφων είτε σε προπτυχιακό είτε σε μεταπτυχιακό επίπεδο, επισημαίνοντας την ανάγκη περαιτέρω αξιοποίησης του προγράμματος.

Η Αν. Καθ. Έλενα Κωνσταντινίδου, εκ μέρους της Κοσμήτορος Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, Καθ. Ειρήνης Κλαμπατσέα, σημείωσε ότι είναι κρίσιμη η ανάγκη της διατήρησης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και σε αυτό οι ψηφιακές τεχνολογίες παίζουν σημαντικό ρόλο, ενώ ο Επ. Καθ. Κυριάκος Λαμπρόπουλος, εκ μέρους της Κοσμήτορος Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, Καθ. Γ. Κακάλη, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με το RESPECT «έσπασαν τα στεγανά καθώς υπήρξε αγαστή συνεργασία ανάμεσα στους επιστημονικούς κλάδους». Ο Καθ. Σταύρος Κουρκουλής, τ. Κοσμήτορας Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης ΕΜΠ, σημείωσε ότι «όταν τελειώσει η διαδικασία αναστήλωσης χρειάζεται παρακολούθηση» και υπογράμμισε την ανάγκη προτυποποίησης του ελέγχου με μη – καταστροφικές μεθόδους, ενώ ανέγνωσε και το μήνυμα του κοσμήτορα της ΣΕΜΦΕ Καθ. Ιωάννη Ράπτη.

Διεπιστημονική προσέγγιση, δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησης

Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι Επιστημονικών Συλλόγων ήταν ιδιαίτερα επαινετικοί για την αξία της πλατφόρμας με τον κ. Γιώργο Μαδεμοχωρίτη, Αντιπρόεδρο Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων να κάνει λόγο για «επίτευγμα διεπιστημονικής συνεργασίας» και τον Αντιπρόεδρο του ΣΠΜΕ κ. Πάρι Χαρλαύτη να το χαρακτηρίζει «εξαιρετικό εργαλείο για τους συναδέλφους», ενώ η κ. Άννα Γιαννιού, εκπρόσωπος Συλλόγου Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία «ολοκληρωμένη πλατφόρμα, ένα εργαλείο που θα μπορούσε να αποτελέσει σύμμαχο και στη λήψη αποφάσεων και στα χωροταξικά» καθώς όπως εξήγησε αποτελεί χρήσιμη γνώση για την σύνταξη πολεοδομικών σχεδίων η πρόσβαση σε δεδομένα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Από την πλευρά του ο κ. Αθανάσιος Κατσούρας, Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, αναφέρθηκε και στο Παρατηρητήριο Βιοασφάλειας καθώς όπως είπε η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει πολλά έργα που είναι και καινούρια και παλαιότερα. Ο κ. Βασίλειος Σπυράκης, Μέλος ΔΣ Πανελληνίου Συλλόγου Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών τόνισε τη σημασία του RESPECT και πρότεινε τη δημιουργία φορέα με συμμετοχή όλων των επιστημονικών συλλόγων, ενώ ο κ. Ευάγγελος Κασσελάς, Εκπρόσωπος Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, σημείωσε ότι «η εφαρμογή νέων τεχνολογιών ανοίγει νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην πληρέστερη ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς». Ο κ. Ανδρέας Γερακάκης, Πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών, απουσίαζε από την εκδήλωση, ωστόσο, ο Σύνδεσμος έχει στο παρελθόν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το εγχείρημα.

Ακολούθως, τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι Επιμελητών Επιστημονικών Επιτροπών Ειδικότητας ΤΕΕ. Ο κ. Χρήστος Γούναρης, Μέλος ΔΕ ΤΕΕ, Επιμελητής Επιστημονικής Επιτροπής Ειδικότητας Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, υπογράμμισε ότι το RESPECT αποτελεί «ένα εξελιγμένο εργαλείο project management που θεωρώ ότι στην πορεία μπορεί να βοηθήσει και άλλους τομείς των τεχνικών έργων» και πρόσθεσε ότι «ως ΤΕΕ πρέπει να βοηθήσουμε το έργο και να εξελίξουμε την πλατφόρμα και για άλλου είδους έργα».

Στη συνέχεια, η κ. Βασιλική Αναγνωστοπούλου, Επιμελήτρια Επιστημονικής Επιτροπής Ειδικότητας Πολιτικών Μηχανικών αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη της διεπιστημονικής συνεργασίας και ανταλλαγής της πληροφορίας για την άριστη γνώση της παθολογίας του μνημείου, ενώ η Καθ. Ειρήνη Κορωνάκη, Επιμελήτρια Επιστημονικής Επιτροπής Ειδικότητας Μηχανολόγων Μηχανικών έκανε λόγο για ένα από τα πιο σημαντικά και εμβληματικά έργα παγκοσμίως και υπογράμμισε τη σημασία συνεργασίας των Μηχανολόγων. Σημειώνεται ότι οι κ.κ. Ευτυχία Αντωνίου, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής Ειδικότητας Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης και Αντώνης Σαμιωτάκης, Επιμελητής Επιστημονικής Επιτροπής Ειδικότητας Μηχανικών Περιβάλλοντος παρακολούθησαν με τηλεδιάσκεψη τη διαδικασία και υποστηρίζουν το εγχείρημα αλλά δεν πρόλαβαν να τοποθετηθούν.

Η Ομότ. Καθ. Μαρία Λοϊζίδου, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής Ειδικότητας Χημικών Μηχανικών υπογράμμισε την σημασία του έργου ειδικά στην παρακολούθηση των έργων και των μνημείων. Ο Καθ. Άνθιμος Ξενίδης, Επιμελητής Επιστημονικής Επιτροπής Ειδικότητας Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών χαρακτήρισε το έργο εμβληματικό καθώς «αποκτήθηκε γνώση, δημιουργήθηκε μεθοδολογία και πρωτόκολλα». Ο Καθ. Χρήστος Μανόπουλος, Μέλος Μόνιμης Επιτροπής Παιδείας στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της διεπιστημονικότητας.

Ο κ. Πάνος Κωνσταντόπουλος, υπεύθυνος του τμήματος στη Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας (ΜΟΨΕ) του Ερευνητικού Κέντρου "Αθηνά" υπογράμμισε το γεγονός ότι το έργο έγινε από ελληνική ομάδα και η κ. Βάσω Δρίτσου του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» τόνισε τη σημασία διάχυσης της γνώσης. Υπογράμμισαν μάλιστα και οι δύο την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου.

Στο έργο RESPECT συμμετείχε και η ΩΜΕGA TECHNOLOGY με τον εκπρόσωπο της εταιρείας κ. Φάνη Αλεξανδρίδης να αναγνωρίζει ότι «τα αποτελέσματα του έργου ήταν εξαιρετικά, η τεχνογνωσία συμβάλλει καθοριστικά και στα άλλα προϊόντα που παράγουμε στον χώρο του πολιτισμού».

Κλείνοντας η κ. Μοροπούλου συνεκτιμώντας την δήλωση του κ. Στασινού ότι το ΤΕΕ ενισχύει, ενθαρρύνει και φιλοξενεί αυτό το Εθνικό Δίκτυο, σημείωσε ότι θα υπάρχουν επόμενα βήματα, όπως η επερχόμενη σύγκλησή του την άνοιξη, θα συμπεριληφθούν επιπλέον εργαλεία και θα διευρυνθεί αυτό που παρήχθη με το έργο του RESPECT. Και κάλεσε το Εθνικό Δϊκτυο να συνδράμει την επιστημονική και οργανωτική επιτροπή του 4ου συνεδρίου TMM-CH για τη Διεπιστημονική Πολυφασματική Μοντελοποίηση και Συνεργασία για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς που θα πραγματοποιηθεί 7-9 Απριλίου 2025.

#RESPECT #ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ #προστασία

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 2:50 pm


FREENOW: Εορταστικό μπόνους έως και €4 εκατομμύρια σε συνεργάτες οδηγούς

FREENOW: Εορταστικό μπόνους έως και €4 εκατομμύρια σε συνεργάτες οδηγούς

Πλησιάζοντας στις γιορτινές ημέρες, η FREENOW, το No1 Taxi App στην Ελλάδα παρουσιάζει το εορταστικό μπόνους των συνεργατών οδηγών της, μια κίνηση της εταιρείας για να εκφράσει ευγνωμοσύνη και να επιβραβεύσει τους ήρωες πίσω από το τιμόνι – τους αφοσιωμένους οδηγούς συνεργάτες της.

Σήμερα, η εταιρεία ανακοινώνει το εορταστικό μπόνους έως και 4 εκατομμυρίων ευρώ για τους συνεργάτες οδηγούς της ενόψει της πολυάσχολης εορταστικής περιόδου της φετινής χρονιάς. Η FREENOW επενδύει για να ανταμείψει και να δώσει κίνητρα στους συνεργάτες οδηγούς ταξί κατά τη διάρκεια των εορτών και να παρέχει στους χρήστες της εφαρμογής την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση σε μια από τις πιο πολυσύχναστες περιόδους του χρόνου. Η εταιρεία με αυτή την κίνηση εκφράζει ένα ειλικρινές «Ευχαριστώ» στους οδηγούς ταξί που ακούραστα κυκλοφορούν στους δρόμους, συνδέοντας τους ανθρώπους με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και προορισμούς. Η FREENOW τοποθετείται περήφανα ως μια εταιρεία που εκτιμά, υποστηρίζει και ανταμείβει τους συνεργάτες οδηγούς ταξί.

Η FREENOW αναμένει σημαντική αύξηση της ζήτησης ταξί καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, καθώς όλο και περισσότεροι χρήστες της εφαρμογής προγραμματίζουν να κάνουν αγορές, να παρευρεθούν σε εορταστικές εκδηλώσεις και κοινωνικές συγκεντρώσεις. Μια πρόσφατη έρευνα της FREENOW στους συνεργάτες οδηγούς της αποκαλύπτει ότι πολλοί οδηγοί ταξί σκοπεύουν να εργαστούν κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση επιβατών σε όλη την Ελλάδα. Σχεδόν οι μισοί πρόκειται να εργαστούν την ημέρα των Χριστουγέννων, το 83% των οδηγών σχεδιάζουν να εργαστούν την Παραμονή των Χριστουγέννων και τα τρία τέταρτα θα εργαστούν την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Περισσότεροι από τους μισούς συνεργάτες οδηγούς της FREENOW αποκαλύπτουν ότι η 24η Δεκεμβρίου και η 31η Δεκεμβρίου είναι οι αγαπημένες τους νύχτες του χρόνου για δουλειά.

Με το εορταστικό μπόνους της εταιρείας, οι συνεργάτες οδηγοί ταξί της FREENOW έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τα κέρδη τους κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου έως και 15% χάρη σε σημαντικά μπόνους ανά διαδρομή κατά τις ώρες αιχμής. Τα μπόνους θα καταβάλλονται εβδομαδιαία στους συνεργάτες οδηγούς ταξί της εταιρείας. Σύμφωνα με την έρευνα της FREENOW, το 54% των οδηγών απολαμβάνει να εργάζεται κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου λόγω της εορταστικής ατμόσφαιρας στους δρόμους και το 64% λέει ότι η θετική διάθεση των επιβατών τους ενθαρρύνει να εργαστούν την ημέρα των Χριστουγέννων. Όταν ρωτήθηκαν τι δεν τους αρέσει κατά τη διάρκεια των εορτών, το 86% των οδηγών απάντησαν ότι δεν εκτιμούν την αυξημένη κίνηση.

Παρατηρώντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η Άσπα Τοπαλίδου, Γενική Διευθύντρια της FREENOW Ελλάδας δήλωσε: «Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, με χαρά ανακοινώνουμε ότι παρέχουμε κίνητρα στους συνεργάτες οδηγούς, ώστε να εξασφαλίσουμε πως όλοι οι χρήστες της εφαρμογής θα έχουν την ευκαιρία να μετακινούνται εύκολα και άνετα κατά τη διάρκεια αυτής της σημαντικής περιόδου. Προσκαλούμε νέους οδηγούς να εγγραφούν στην πλατφόρμα καθώς η FREENOW δεν είναι μόνο το No1 Taxi App στην Ελλάδα, αλλά και μια πλατφόρμα που εκτιμά και γιορτάζει τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση των συνεργατών οδηγών της.»

Σχολιάζοντας το εορταστικό μπόνους για τους συνεργάτες οδηγούς ταξί, ο Δημήτρης Σταγιάνος, Head of Operations της FREENOW Ελλάδας είπε: «Το εορταστικό μπόνους στοχεύει να επιβραβεύσει και να δώσει κίνητρα στους συνεργάτες οδηγούς μας να εργάζονται την πιο πολυσύχναστη περίοδο του χρόνου, που η ανάγκη για μετακίνηση είναι μεγάλη. Εκτιμούμε τη δέσμευση των συνεργατών οδηγών μας να μετακινούν εύκολα, άμεσα και με ασφάλεια τους χρήστες της εφαρμογής, ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής, και χαιρόμαστε που χάρη στο εορταστικό μπόνους θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τα κέρδη τους έως και 15% ανά διαδρομή αυτό τον Δεκέμβριο».

Καθώς η εορταστική περίοδος αναμένεται να είναι η πιο πολυσύχναστη περίοδος του χρόνου στους δρόμους, η FREENOW συμβουλεύει τους επιβάτες ώστε να μεταβούν και να επιστρέψουν αποτελεσματικά από και προς τα γιορτινά σχέδια τους.

 • Με τη δυνατότητα προκράτησης διαδρομής έως και 4 ημέρες νωρίτερα, αποφεύγονται οι υψηλοί χρόνοι αναμονής.
 • Για την αποφυγή αναμονής στο σκοτάδι ή στο κρύο, η εφαρμογή προσφέρει τη δυνατότητα στους χρήστες να δουν πότε ο οδηγός είναι κοντά.
 • Η εφαρμογή προσφέρει 5 διαφορετικούς εύκολους τρόπους πληρωμής, με κάρτα εντός εφαρμογής, Apple Pay, Google Pay, PayPal και μετρητά. Πάντα θα υπάρχει εκτίμηση του κόστους διαδρομής εκ των προτέρων.
 • Προτείνεται το ενδεχόμενο κοινής διαδρομής με ταξί μεταξύ φιλών ή συγγενών όπου είναι εφικτό.

Στο πλαίσιο της εορταστικής περιόδου, η κ. Τοπαλίδου και ο κ. Σταγιάνος συνάντησαν δύο από τους συνεργάτες οδηγούς ταξί της FREENOW με τη υψηλότερη βαθμολογία και φιλοξενήθηκαν από το Ellinikon Experience Park που άναψε τα φώτα των γιορτών ανοίγοντας τις πόρτες του σε εκατομμύρια επισκέπτες. Το Ellinikon Experience Park είναι ο νέος προορισμός των νοτίων προαστίων της Αθήνας και το πρώτο μέρος του μεγάλου έργου του Ελληνικού που παραδόθηκε στο κοινό. Η FREENOW ευχαριστεί το αγαπημένο αστικό Πάρκο, έναν ιδανικό και φιλόξενο προορισμό για όλους.

Στην έρευνα της FREENOW απάντησαν 1,500 οδηγοί από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης το Νοέμβριο του 2023.

#FREENOW #ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ_ΜΠΟΝΟΥΣ #εορταστική_περίοδος #οδηγοί_ταξί

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 2:42 pm


Ήρθε το νέο ΤΖΟΚΕΡ: €100.000 στους νικητές της 2ης κατηγορίας

Ήρθε το νέο ΤΖΟΚΕΡ: €100.000 στους νικητές της 2ης κατηγορίας

Πρεμιέρα έκανε χθες το νέο ΤΖΟΚΕΡ που μοιράζει μεγαλύτερα έπαθλα σε περισσότερους νικητές. Στο ανανεωμένο παιχνίδι του ΟΠΑΠ, τα τυχερά 5άρια κερδίζουν πλέον από 100.000* ευρώ για κάθε επιτυχία σε κάθε κλήρωση, ενώ το ποσό που θα διεκδικούν οι παίκτες στην 1η κατηγορία θα ξεκινάει από τουλάχιστον 1.000.000 ευρώ, αντί για 600.000 ευρώ.

Το νέο ΤΖΟΚΕΡ ανέδειξε ήδη τους δύο πρώτους νικητές στη δεύτερη κατηγορία, καθώς στη χθεσινή κλήρωση βρέθηκαν δύο επιτυχίες που κερδίζουν από 100.000 ευρώ η καθεμία. Οι δύο τυχεροί παίκτες, είχαν καταθέσει τα δελτία τους σε καταστήματα ΟΠΑΠ στο Παλαιό Φάληρο Αττικής και στον Κρόκο Κοζάνης.

Στην αυριανή κλήρωση του ανανεωμένου ΤΖΟΚΕΡ, το μεγάλο έπαθλο που διεκδικούν οι παίκτες στην 1η κατηγορία ανέρχεται σε 1.800.000 ευρώ.

Κατάθεση δελτίων στα καταστήματα ΟΠΑΠ και στο opaponline.gr

Οι κληρώσεις του νέου ΤΖΟΚΕΡ συνεχίζουν να πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή στις 22:00, ενώ μεταδίδονται ζωντανά από το κανάλι του ΟΠΑΠ στο Youtube.

Οι παίκτες μπορούν να καταθέτουν τα δελτία τους στα καταστήματα ΟΠΑΠ όλης της χώρας, καθώς και διαδικτυακά, μέσω του opaponline.gr, έως και μισή ώρα πριν από κάθε κλήρωση.

Νέο δελτίο ΤΖΟΚΕΡ

Νέα μορφή έχει αποκτήσει το δελτίο ΤΖΟΚΕΡ στα καταστήματα ΟΠΑΠ, χωρίς να αλλάζει ο τρόπος συμπλήρωσής του. Οι παίκτες μπορούν να επιλέξουν πλήρες ή τυποποιημένο σύστημα, έχοντας στη διάθεσή τους και τη δυνατότητα τυχαίας επιλογής αριθμών.

Επιπλέον, μπορούν να πάρουν μέρος σε ομαδικό δελτίο, να συμμετέχουν σε συνεχόμενες ή μελλοντικές κληρώσεις, καθώς και στην κλήρωση του ΠΡΟΤΟ.

*Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

#ΟΠΑΠ #Τζόκερ #ΝΕΟ_ΤΖΟΚΕΡ #κέρδη #νικητές

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 2:25 pm


Οπαδική βία: Μέτρα με ημερομηνία λήξης- Ελπίζουμε σε ένα... θαύμα

Οπαδική βία: Μέτρα με ημερομηνία λήξης- Ελπίζουμε σε ένα... θαύμα

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας δεν είναι πρωτάκουστα. Αυτό που άλλαξε αυτή τη φορά είναι η απόφαση πως για δύο μήνες οι αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου θα διεξάγονται χωρίς φιλάθλους στις εξέδρες. Μία οριζόντια δηλαδή τιμωρία με ημερομηνία λήξης.

Για να αποκτήσουν κάποιο νόημα οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης πρέπει να υλοποιηθούν όλες οι παράμετροι που τέθηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και με τις οποίες δεν διαφωνεί κανείς. Να υπάρξουν δηλαδή αυστηρές ποινές, έλεγχοι και κάμερες στα γήπεδα, αλλά και σε βάθος διερεύνηση της Δικαιοσύνης για να βρούμε ποιοι χρηματοδοτούν, υποκινούν και προστατεύουν τις στρατιές των χούλιγκανς.

Ενώ αυτά... εκκρεμούν για χρόνια, οι θύρες κλείνουν για δύο μήνες και μέχρι τότε θα πρέπει οι ΠΑΕ να έχουν βάλει κάμερες υψηλής ευκρίνειας στα γήπεδα και σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.

Προφανώς βέβαια οι μεγάλες ΠΑΕ πληρούν ήδη και τις δυο αυτές προϋποθέσεις, απλά δεν τηρούνται όπως πρέπει. Οπότε σε δύο μήνες θα δηλώσουν έτοιμες και θα αρθεί η απαγόρευση εισόδου των φιλάθλων στα γήπεδα. Πάμε παρακάτω.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, επίσης, ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα ορίσει αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων, πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη.

Αυτή η ανακοίνωση είναι η μόνη που βγάζει νόημα και θα αποτελέσει το «κλειδί» για το αν θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα προς όφελος του ελληνικού αθλητισμού.

Η κυβέρνηση για παράδειγμα θα πρέπει να πει πως αν πέσει φωτοβολίδα μέσα ή έξω από το γήπεδο και χτυπήσει παίκτη, αστυνομικό ή οπαδό, η ομάδα θα αποκλειστεί από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Χωρίς αναστολή και χωρίς δικαίωμα έφεσης.

Μόνο με τέτοιες ποινές μπορεί να υπάρξει συμμόρφωση. Και φυσικά θα πρέπει να ισχύουν για τους αγώνες όλων των αθλημάτων, όχι μόνο του ποδοσφαίρου.

Άλλωστε να μην ξεχνάμε πως τα επεισόδια που έφεραν τις παραπάνω ανακοινώσεις έγιναν σε αγώνα βόλεϊ.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να τιμωρήσει τις ομάδες σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, προφανώς επειδή πιστεύει ότι εκεί τις «πονάει» περισσότερο, αλλά τα μέτρα είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Και σίγουρα είναι άδικα για άλλες ομάδες. Γιατί για παράδειγμα να γίνει ο αγώνας Κηφισιά – ΠΑΣ Γιάννινα χωρίς φιλάθλους;

Και γιατί οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού μπορούν να δουν βόλεϊ και μπάσκετ, αλλά όχι ποδόσφαιρο; Και τελικά δεν κλείνουν οι σύνδεσμοι φιλάθλων, όπως μας είχαν ανακοινώσει προ τριμήνου;

Πρόκειται ασφαλώς για παραδοξότητες οι οποίες θα δικαιολογηθούν αν αυτή τη φορά οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης παράξουν αποτέλεσμα.

Δικαιούμαστε ασφαλώς να έχουμε τις αμφιβολίες μας, καθώς τα ίδια ανακοίνωσε η κυβέρνηση και όταν δολοφονήθηκε ο οπαδός της ΑΕΚ από τους Κροάτες. Μόνο που τότε δεν έγιναν κεκλεισμένων των θυρών οι αγώνες. Αλλά για κάμερες, ελέγχους και συνδέσμους, οι ανακοινώσεις ήταν ίδιες.

Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, πως αυτή τη φορά η ειδοποιός διαφορά έγκειται στις ποινές που η Πολιτεία δηλώνει ότι θα επιβάλλει παρακάμπτοντας την αθλητική δικαιοσύνη.

Αν σε δύο μήνες έχουμε πράγματι ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο για τις ομάδες που θα τις αναγκάσει να αναλάβουν και οι ίδιες δράση για να «μαζευτούν» οι στρατιές των χούλιγκανς, τότε πράγματι θα καταγραφεί πρόοδος.

Δώσαμε, όμως, σαφές παράδειγμα παραπάνω. Οι ποινές που θα οριστούν θα πρέπει να είναι αυστηρές και να μην έχουν κανένα «παραθυράκι» για το αν και πότε θα εφαρμοστούν.

Αν δεν γίνει αυτό το... θαύμα, τότε απλώς θα έχουμε κλείσει τα γήπεδα για δύο μήνες. Θα γίνουν 9 αγώνες χωρίς φιλάθλους και οι μεγάλες ΠΑΕ θα χάσουν έσοδα από τα εισιτήρια σε 4-5 αγώνες που είναι σε αυτό το διάστημα στην έδρα τους. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό θα το αντέξει η τσέπη τους…

Όσο για το γεγονός ότι η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι στη Δικαιοσύνη να διερευνήσει το «ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα» έχει διπλή ανάγνωση. Πρώτον, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Δικαιοσύνη δεν έχει ασχοληθεί επαρκώς με το θέμα και δεύτερον πως θέλει να διώξει από πάνω της την ευθύνη. Θα τολμήσουμε μία πρόβλεψη. Δεν θα φτάσει ψηλά αυτή η έρευνα.

Άλλωστε, αν βρίσκαμε τους υποκινητές και τους... χορηγούς, θα ήταν από μόνο του αρκετό για να περιοριστεί η οπαδική βία. Και δεν θα κλείναμε τα γήπεδα για το θεαθήναι.

#Κυβέρνηση #ΟΠΑΔΙΚΗ_ΒΙΑ #Ολυμπιακός #Παναθηναϊκός #ΑΕΚ #ΠΑΟΚ_ #Ανακοινώσεις #Μαρινάκης #πρωτάθλημα

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 2:23 pm


ΕΕ: Τι προβλέπει το κανονιστικό πλαίσιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη

ΕΕ: Τι προβλέπει το κανονιστικό πλαίσιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Οι συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης σε όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής θα είναι τεράστιες – είτε πρόκειται για τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στις επιχειρήσεις, είτε για τους κινδύνους που αφορούν τον χρήστη.

Για τις συνέπειες αυτές έχει προειδοποιήσει και ο Σαμ Άλτμαν, ο άνθρωπος που ανέπτυξε το ChatGPT. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν πως υφίσταται ακόμη και μία απειλή για την ανθρωπότητα, σε περίπτωση που η ΤΝ εφαρμοστεί μαζικά, χωρίς ο άνθρωπος να διατηρεί πάντοτε τον έλεγχο.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η Ε.Ε. αποτελεί την πρώτη μεγάλη οικονομική περιοχή της υφηλίου που προβαίνει στη διαμόρφωση ενός κανονιστικού πλαισίου ειδικά για την τεχνητή νοημοσύνη. Όπως αναφέρει το νομοσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στόχος είναι να διασφαλιστεί πως η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί με τρόπο διαφανή, δίκαιο, ασφαλή και φιλικό προς το περιβάλλον, δίχως όμως να περιοριστούν ταυτοχρόνως οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Η Ε.Ε. έχει διαμορφώσει έναν ουδέτερο ορισμό για την τεχνητή νοημοσύνη, ανεξαρτήτως των κατά περίπτωση τεχνολογικών εφαρμογών της – προκειμένου να καλύπτει ο ορισμός αυτός και τις μελλοντικές εξελίξεις στον χώρο. Οι ρυθμίσεις επί συγκεκριμένων προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης θα καθορίζονται κατόπιν, με απλούστερα κανονιστικά διατάγματα.

Ποιες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης θα ρυθμιστούν;

Τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες κινδύνου: μη αποδεκτά, υψηλού κινδύνου, γενετική τεχνητή νοημοσύνη και περιορισμένου κινδύνου.

Μη αποδεκτά είναι τα συστήματα που εξωθούν τους ανθρώπους να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους – όπως για παράδειγμα παιχνίδια που ενθαρρύνουν τα παιδιά να προβούν σε επικίνδυνες ενέργειες. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τηλεχειριζόμενα βιομετρικά συστήματα καταγραφής, που μπορούν να αναγνωρίσουν πρόσωπα σε πραγματικό χρόνο. Απαγορεύονται ακόμη εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που προορίζονται για την κατηγοριοποίηση ανθρώπων βάσει χαρακτηριστικών όπως το φύλο, το χρώμα του δέρματος, η κοινωνική συμπεριφορά ή η καταγωγή τους – με εξαίρεση τα σχετικά συστήματα που θα δίνονται στον στρατό, τις μυστικές υπηρεσίες και τις ανακριτικές αρχές.

Προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που κρίνονται υψηλού κινδύνου θα χρειάζονται ειδική άδεια προτού διατεθούν στην αγορά, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα μπορούν να αποτελέσουν απειλή για τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών. Σε αυτά τα προϊόντα συγκαταλέγονται, για παράδειγμα, τα αυτοκίνητα με αυτόματο πιλότο, ιατρικές τεχνολογίες, οι αερομεταφορές ή τα παιχνίδια. Περιλαμβάνονται επίσης συστήματα για την εποπτεία των συνόρων, τον έλεγχο της μετανάστευσης, την αστυνόμευση, τη διαχείριση του προσωπικού στις επιχειρήσεις ή τη συλλογή βιομετρικών δεδομένων στις ταυτότητες.

Συστήματα γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, που παράγουν περιεχόμενο και αναλύουν δεδομένα, όπως το ChatGPT, χαρακτηρίζονται ως μετρίου κινδύνου. Οι κατασκευαστές τους είναι υποχρεωμένοι να τηρούν διαφάνεια ως προς τον τρόπο διαμόρφωσης και λειτουργίας της τεχνητής νοημοσύνης, όπως και τους περιορισμούς που έχουν τεθεί σε αυτήν σχετικά με την παραγωγή παράνομου περιεχομένου.

Περιορισμένου κινδύνου είναι τα προγράμματα που επεξεργάζονται και παράγουν οπτικοακουστικό υλικό. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα λεγόμενα «deep fakes», αλλά και τα προγράμματα εξυπηρέτησης πελατών. Στα συστήματα περιορισμένου κινδύνου απαιτείται μονάχα να γνωρίζει ο χρήστης πως πρόκειται για εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης.

Πότε θα τεθεί σε ισχύ το νέο κανονιστικό πλαίσιο;

Μετά από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων τα τρία θεσμικά όργανα της Ε.Ε., η Επιτροπή, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών, κατέληξαν σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο όμως δεν περιέχει όλες τις τεχνικά αναγκαίες διατάξεις και το οποίο πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, τους εκπροσώπους των 27 κρατών-μελών. Αυτό αναμένεται να γίνει στο τέλος της νομοθετικής περιόδου του Κοινοβουλίου, τον Απρίλιο του 2024. Από εκείνη τη στιγμή τα κράτη-μέλη θα έχουν δύο χρόνια για να ενσωματώσουν τη νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη στο εθνικό τους δίκαιο. Γι' αυτό και, δεδομένου ότι η ΤΝ εξελίσσεται ραγδαία, υπάρχει ο κίνδυνος να έχει ήδη ξεπεραστεί το κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε., όταν τελικά θα τεθεί σε ισχύ, όπως τόνισε ο χριστιανοδημοκράτης Ευρωβουλευτής Άξελ Φος.

Εν τω μεταξύ, το ChatGPT προσφέρει με πληρωμή προγράμματα που μπορούν να αλλάξουν κατά τη βούληση του χρήστη και σύμφωνα με το BBC ακριβώς αυτές οι εφαρμογές χρησιμοποιούνται και για τη σύνταξη ηλεκτρονικών μηνυμάτων από hackers και άλλους ανθρώπους με εγκληματικές προθέσεις.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλα όσα έχουν συμφωνηθεί θα μπορούν να λειτουργήσουν και στην πράξη. Οι ιδέες που διαπνέουν το νομοθετικό κείμενο για την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούν να υπηρετηθούν μονάχα όταν θα έχουμε νομική ασφάλεια, εναρμονισμένα πρότυπα, ξεκάθαρες κατευθυντήριες γραμμές και σαφή εφαρμογή των κανόνων», τόνισε ο Φος.

Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις;

Η Ένωση Βιομηχανίας Υπολογιστών και Επικοινωνίας στην Ευρώπη (CCIA) προειδοποιεί πως το σχέδιο της Ε.Ε. μάλλον υπερ-ρυθμίζει πολλές πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης. «Ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει το όραμα και τη φιλοδοξία που παρουσιάζουν οι ευρωπαϊκές νεοφυείς εταιρείες και επιχειρήσεις. Και λόγω αυτού, οι ευρωπαϊκές πρωταθλήτριες εταιρείες, που τόσο χρειάζεται η Ε.Ε., μπορεί να αναγκαστούν τελικά να φύγουν», επισημαίνει ο Μπονιφάς ντε Σαμπρί της CCIA.

Εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού λόμπι για τους καταναλωτές BEUC επικρίνουν, επίσης, το νομοσχέδιο, αλλά διότι θεωρούν πως αφήνει μεγάλα περιθώρια αυτορρύθμισης στις εταιρείες και δεν θέτει επαρκείς κατευθυντήριες γραμμές για πολλά προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως, μεταξύ άλλων, και το ChatGPT.

Τι συμβαίνει στις χώρες εκτός ΕΕ;

Οι Η.Π.Α., η Μεγάλη Βρετανία και 20 ακόμη κράτη έχουν θεσπίσει κανονισμούς προστασίας δεδομένων και συστάσεις για τις εταιρείες που αναπτύσσουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίοι ωστόσο δεν είναι νομικά δεσμευτικοί. Στις Η.Π.Α. θα λειτουργεί ένα «Ινστιτούτο Ασφαλείας» που θα αξιολογεί τους σχετιζόμενους με την τεχνητή νοημοσύνη κινδύνους, ενώ οι εταιρείες θα πρέπει να δημοσιοποιούν τις ερευνητικές δοκιμές τους, εάν θεωρηθεί ότι προκύπτουν κίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια ή τη δημόσια υγεία.

Στην Κίνα οι ιδιώτες έχουν πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, διότι το κομμουνιστικό καθεστώς φοβάται πως δεν θα μπορεί πλέον να ασκεί στα συστήματα λογοκρισία τόσο εύκολα, όπως μπορούσε με το διαδίκτυο, γι’ αυτό και το ChatGPT, για παράδειγμα, δεν είναι διαθέσιμο στην Κίνα. Πάντως, το κράτος χρησιμοποιεί ήδη, σε μεγάλη κλίμακα, τεχνολογίες αναγνώρισης.

Πηγή: Deutsche Welle

#τεχνητή_νοημοσύνη #AI #κανονιστικό_πλαίσιο #Ευρωπαική_Επιτροπή #Ευρωπαϊκή_Ενωση

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 2:20 pm


Κάρτες της Attica Bank στα ψηφιακά πορτοφόλια Google Pay-Garmin Pay

Κάρτες της Attica Bank στα ψηφιακά πορτοφόλια Google Pay-Garmin Pay

Τη δυνατότητα ανέπαφων πληρωμών μέσω του ψηφιακού πορτοφολιού Google Pay για όλες τις κάρτες έκδοσής της παρέχει από σήμερα η Attica Bank, επιτρέποντας στους πελάτες της να πραγματοποιούν τις αγορές τους, εύκολα και γρήγορα, χρησιμοποιώντας μόνο το Android κινητό ή το Wear OS «έξυπνο» ρολόι τους. Αντίστοιχα, οι κάτοχοι Garmin smartwatch μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό πορτοφόλι Garmin Pay, απολαμβάνοντας μια εμπειρία πληρωμών συμβατή με την αγάπη τους για τα σπορ και τις δραστηριότητες στη φύση.

Με πολύ απλά βήματα, ο πελάτης της Attica Bank μπορεί να προσθέσει οποιαδήποτε κάρτα Visa Attica Bank στo ψηφιακό πορτοφόλι Google Pay απλοποιώντας τις καθημερινές συναλλαγές του με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες.

Η εφαρμογή του Google Pay είναι εύκολη στην εγκατάσταση μέσω του Play Store, με απλό τρόπο, σε όλες τις συμβατές κινητές συσκευές και smartwatches. Μόλις γίνει η προσθήκη της κάρτας στο Google Pay οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουν άμεσα, ενώ συνεχίζουν να απολαμβάνουν όλα τα οφέλη και τα προνόμια που προσφέρουν οι κάρτες Visa της Attica Bank. Σε ό,τι αφορά στο ψηφιακό πορτοφόλι Garmin Pay, η προσθήκη των καρτών  Attica Bank Visa πραγματοποιείται εύκολα και γρήγορα μέσω της εφαρμογής Garmin Connect Mobile.

Πολύ σύντομα, όλοι οι κάτοχοι καρτών Attica Bank θα μπορούν να κάνουν τις συναλλαγές τους και μέσω του Apple Pay χρησιμοποιώντας το iPhone ή το Apple Watch τους.

Περισσότερες πληροφορίες για τις πληρωμές με κάρτες Attica Bank μέσω των ηλεκτρονικών πορτοφολιών είναι διαθέσιμες εδώ.

#Attica_Bank #Google_Pay #GARMIN_PAY #ψηφιακό_πορτοφόλι #πληρωμή_με_κάρτα

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 2:19 pm


ΣΕΑΑ: Οι ταξινομήσεις νέων οχημάτων-Ποσοστά ανά κατηγορία (πίνακες)

ΣΕΑΑ: Οι ταξινομήσεις νέων οχημάτων-Ποσοστά ανά κατηγορία (πίνακες)

Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) εξέδωσε σήμερα (11/12) ανακοίνωση αναφορικά με τις ταξινομήσεις Νοεμβρίου 2023, έπειτα και από τα δεδομένα που παρείχε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.Πιο συγκεκριμένα, οι ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων  τον περασμένο μήνα και από την αρχή του έτους έχουν ως εξής:

 

Νοέμβριος 2023

Νοέμβριος 2022

Μεταβολή 2023/2022

Καινούργια επιβατικά

10.454

8.070

+29,5%

Καινούργια φορτηγά

(ελαφρά και βαρέα)

987

861

+14,6%

Καινούργια λεωφορεία

18

19

-5,3%

       
 

Ιανουάριος - Νοέμβριος 2023

Ιανουάριος - Νοέμβριος 2022

Μεταβολή

2023/2022

Καινούργια επιβατικά

126.246

98.797

+27,8%

Καινούργια φορτηγά

(ελαφρά και βαρέα)

10.198

9.531

+7,0%

Καινούργια λεωφορεία

231

193

+19,7%

Σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, η πρόοδος στα segments επιβατικών και στην κατανομή ανά καύσιμο, ως τον Νοέμβριο, έχει ως εξής:

Segment

Νοέμβριος 2023

Νοέμβριος 2022

Διαφορά

(μονάδες μεριδίου)

Ιανουάριος - Νοέμβριος 2023

Ιανουάριος Νοέμβριος 2022

Διαφορά

(μονάδες μεριδίου)

A

7,0%

7,2%

-0,2

7,7%

7,3%

+0,4

A-SUV

1,8%

1,6%

+0,2

2,2%

1,9%

+0,3

A TOTAL

8,8%

8,8%

-0,0

9,8%

9,1%

+0,7

B

18,1%

25,1%

-7,0

25,6%

25,2%

+0,5

B-SUV

31,3%

25,0%

+6,2

26,5%

24,3%

+2,2

B TOTAL

49,3%

50,1%

-0,7

52,1%

49,4%

+2,7

C

8,6%

10,2%

-1,6

8,2%

10,7%

-2,4

C-SUV

22,4%

21,7%

+0,6

21,4%

22,5%

-1,0

C TOTAL

31,0%

31,9%

-1,0

29,7%

33,1%

-3,5

D

2,1%

1,6%

+0,5

1,5%

1,3%

+0,2

D-SUV

5,9%

5,4%

+0,5

5,1%

5,0%

+0,1

D TOTAL

8,0%

7,0%

+1,0

6,6%

6,3%

+0,3

E

0,1%

0,1%

+0,0

0,1%

0,1%

-0,0

E-SUV

1,1%

0,5%

+0,6

0,4%

0,5%

-0,0

E TOTAL

1,3%

0,6%

+0,6

0,5%

0,6%

-0,0

F-G

0,2%

0,1%

+0,1

0,1%

0,1%

+0,0

F-G-SUV

0,6%

0,2%

+0,3

0,3%

0,3%

+0,0

F-G TOTAL

0,7%

0,3%

+0,4

0,4%

0,4%

+0,0

SPORTS

0,2%

0,1%

0,1

0,3%

0,2%

+0,1

MPV

0,0%

0,0%

-0,0

0,0%

0,0%

-0,0

MPV-M/COMBI

0,7%

1,0%

-0,3

0,6%

0,8%

-0,2

 

100,0%

100,0%

0,0

100,0%

100,0%

0,0

(Εκ των οποίων SUV

63,0%

54,5%

+8,5

55,9%

54,4%

+1,6)

 

Νοέμβριος 2023

Νοέμβριος 2022

Διαφορά (μονάδες μεριδίου)

Ιανουάριος –

Νοέμβριος 2023

Ιανουάριος –

Νοέμβριος 2022

Διαφορά (μονάδες μεριδίου)

Μερίδιο αγοράς

στην ΕΕ

Ιαν.-Οκτ. ‘23

Βενζίνη

38,7%

40,6%

-2,0

42,3%

45,1%

-2,8

35,9%

Πετρέλαιο

12,4%

13,7%

-1,3

13,5%

16,1%

-2,6

13,9%

Υβριδικά (HEV)

32,1%

32,5%

-0,4

30,5%

27,8%

+2,7

25,5%

Επαναφορτιζόμενα (BEV-PHEV)

13,7%

9,3%

+4,5

11,1%

7,6%

+3,5

21,6%

Φυσικό αέριο (αμιγώς ή διπλού καυσίμου)

0,2%

0,6%

-0,3

0,3%

0,6%

-0,3

3,0%

Υγραέριο

(αμιγώς ή διπλού καυσίμου)

2,9%

3,3%

-0,4

2,4%

2,8%

-0,4

 

 

Σε επίπεδο ΕΕ, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (www.acea.be), η αγορά των επιβατικών κινήθηκε για τον Οκτώβριο ως εξής:

 

Οκτώβριος 2023

Οκτώβριος 2022

Μεταβολή

Ιανουάριος- Οκτώβριος 2023

Ιανουάριος- Οκτώβριος 2022

Μεταβολή

ΕΕ(1)

855.484

746.234

+14,6%

8.795.016

7.536.298

+16,7%

ΕΕ 14(2)

750.253

656.687

+14,2%

7.727.752

6.590.148

+17,3%

ΕΕ(1) + EFTA(3)

885.724

776.788

+14,0%

9.117.493

7.845.337

+16,2%

Ελλάδα

11.282

7.791

+44,8%

115.792

90.727

+27,6%

(1) ΕΕ των 27.

(2) Μέλη της ΕΕ ως το 2004.

(3) Νορβηγία, Ισλανδία και Ελβετία.

 

#ΣΕΑΑ #Οχήματα #κατηγορία #ΕΛΣΤΑΤ #ταξινομήσεις_αυτοκινήτων

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 2:02 pm


ΒΟΧ ΝΟW: Επεκτείνει την παρουσία της και στο Μετρό

ΒΟΧ ΝΟW: Επεκτείνει την παρουσία της και στο Μετρό

Η startup BOX NOW συνεχίζει την υλοποίηση της στρατηγικής της ανάπτυξης, επεκτείνοντας την παρουσία της με νέα πράσινα lockers, δίνοντας ραντεβού και στο Μετρό.

Συγκεκριμένα, επόμενος σταθμός της BOX NOW είναι στους σταθμούς Μετρό Μοναστηράκι (2 Lockers), Ομόνοια (2 Lockers), Πλ. Αττικής (2 Lockers), αλλά και σε Κηφισιά, Καλλιθέα, και Πειραιά. Πλέον, οι πελάτες μπορούν να παραλάβουν και να στείλουν τα δέματα τους σε όλους τους παραπάνω σταθμούς, την ώρα και την ημέρα που επιθυμούν και τους εξυπηρετεί.

Παράλληλα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η λίστα των eshops της ΒΟΧ ΝΟW μεγαλώνει, δίνοντας στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές αγαπημένων eshops. Στους νέους συνεργάτες περιλαμβάνονται οι: Nespresso, Hondos Center, Pink Woman, Toi & Moi, Bodytalk, Rococo, Παναθηναϊκός FC, Angelopoulos Hair και Bodyshop. Ο συνολικός αριθμός των συνεργαζόμενων e-shops, πλέον, ξεπερνά τα 1700.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της επέκτασης των δραστηριοτήτων της ΒΟΧ ΝΟW και στην Κύπρο, ξεκίνησε η παροχή της υπηρεσίας «Στείλε δέμα», δίνοντας ως δυνατότητα στους καταναλωτές της Κύπρου την αποστολή δέματος από Locker σε Locker εντός της χώρας.

#BOX_NOW #επέκταση #LOCKERS #ΜΕΤΡΟ #«ΣΤΕΙΛΕ_ΔΕΜΑ»

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 2:02 pm


Konica Minolta Ελλάς και Intersys Α.Ε. ενώνουν τις δυνάμεις τους

Konica Minolta Ελλάς και Intersys Α.Ε. ενώνουν τις δυνάμεις τους

Με μια κίνηση που υπόσχεται να ενδυναμώσει την παρουσία της εταιρείας στον τομέα των λύσεων εκτύπωσης, η Konica Minolta Ελλάς, πρωτοπόρος στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και καινοτόμων λύσεων, με χαρά ανακοινώνει σήμερα την έναρξη μιας στρατηγικής συνεργασίας με την εταιρεία Intersys Α.Ε., που αποτελεί δυναμικό παράγοντα με 40 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο της εκτύπωσης.

Αυτή η συνεργασία αποτελεί σημαντικό ορόσημο καθώς η Konica Minolta Ελλάς εντάσσει την Intersys Α.Ε. στο δίκτυο συνεργατών της, δίνοντας πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων των εκτυπωτών, πολυλειτουργικών συσκευών γραφείου (MFPs) καθώς και λύσεων λογισμικού. Η συνεργασία αυτή είναι σχεδιασμένη να ενισχύσει την πρόσβαση στην υψηλή τεχνολογία εκτύπωσης, προωθώντας την καινοτομία σε έναν διαρκώς αναπτυσσόμενο χώρο.

Η Κατερίνα Καραδημητρίου, Managing Director, της Konica Minolta δήλωσε: «Τη δεδομένη στιγμή, που η Konica Minolta βρίσκεται σε ανοδική πορεία, θεωρούμε ότι η σύμπραξη με την Intersys, αποτελεί στρατηγικής σημασίας κίνηση για τη μελλοντική εξέλιξη της εταιρείας μας. Εμείς στην Konica Minolta, συνεργαζόμαστε με αξιόπιστους και έμπειρους συνεργάτες, έτσι ώστε να συνεχίζουμε να παρέχουμε ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών που θα βοηθούν τις επιχειρήσεις να επιτυγχάνουν τους στόχους τους.»

H Ελένη Παπανδρέου, CEO της Intersys Α.Ε. εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για τη συνεργασία, δηλώνοντας: «Μία, για μας, πανευτυχής συνάντηση που σήμερα ανταμείβει την ιστορικά αποδεδειγμένη δυναμική της Intersys και την σταθερή αξία, που με συνέπεια και αφοσίωση προσθέτει στις Ελληνικές Επιχειρήσεις. Αυτή η συνεργασία ενισχύει ακόμα παραπάνω τη δέσμευσή μας να παρέχουμε εξαιρετικές υπηρεσίες και καινοτόμο τεχνολογία στους αξιότιμους πελάτες μας.»

#KONICA_MINOLTA #Intersys #συνεργασία

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 1:50 pm


ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στο αφήγημα της εισαγόμενης ακρίβειας

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στο αφήγημα της εισαγόμενης ακρίβειας

«Στην παραδοχή ότι για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας τελικά δεν μπορούμε να προσβλέπουμε μόνο στην αυτορρύθμιση των αγορών αλλά απαιτείται παρέμβαση και έλεγχος από το κράτος, προέβη ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.ΜΕ.Α)», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Γιαννούλης.

Όπως επισημαίνει, «δυστυχώς, αυτή η παραδοχή δεν συνοδεύτηκε με συγκεκριμένα μέτρα αλλά με ένα ευχολόγιο και μία ακόμη αναφορά στα αναποτελεσματικά ημίμετρα που έχει λάβει η κυβέρνηση.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στο αφήγημα της εισαγόμενης ακρίβειας, την ώρα που ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και οι ανατιμήσεις σε μία ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών είναι πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η εκτίναξη του κόστους ζωής, η καλπάζουσα ακρίβεια και η ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια είναι αποτέλεσμα μίας αναποτελεσματικής, ανεύθυνης και άτολμης κυβερνητικής πολιτικής»

#ΣΥΡΙΖΑ #Μητσοτακης #πρωθυπουργός #ακρίβεια #αισχροκέρδεια #ΔΙΜΕΑ

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 1:43 pm


Ανδρουλάκης από Φθιώτιδα: Καθυστερούν οι αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους

Ανδρουλάκης από Φθιώτιδα: Καθυστερούν οι αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους

Στον οικισμό Βαρδαλή στον νομό Φθιώτιδας βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας (11/12) ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Σημαντική υπενθύμιση, είναι ότι η συγκεκριμένη περιοχή επλήγη από την κακοκαιρία Daniel τον Σεπτέμβριο. Γέφυρες –όπως αυτή που συνδέει τη Βαρδαλή με τον οικισμό της Αγραπιδιάς- και οδικό δίκτυο καταστράφηκαν, ενώ οι αγρότες της περιοχής υπέστησαν μεγάλες ζημιές.

Ο κ.Ανδρουλάκης στην επίσκεψη του ανέφερε ότι μήνες μετά την καταστροφή στον Δομοκό οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με την ολιγωρία, την ανεπάρκεια, την προχειρότητα.

«Αυτό εικονοποιεί, το πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών. Εδώ, στον Δομοκό, -όπως και στη Θεσσαλία-, δεν υπάρχει ακόμη ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για ένα επαρκές δίκτυο αντιπλημμυρικών έργων» επεσήμανε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ:

«Ο Δήμος Δομοκού έχει πάρει ελάχιστες πιστώσεις. Ως τώρα, αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έχουν αποζημιωθεί για βασικές υποδομές, που αφορούν στην παραγωγή τους. Ήρθαμε εδώ σήμερα για να ακούσουμε τους πολίτες. Είμαστε δίπλα τους και πιστεύουμε ότι το κράτος πρέπει να εκσυγχρονίσει την πολιτική προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα. Πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη. Όπως επίσης και σε ένα άλλο σύστημα άμεσων αποζημιώσεων, ιδιαίτερα για τον ΕΛΓΑ, που θα συμπεριλαμβάνει τις καταστροφές λόγω κλιματικής αλλαγής.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα δεδομένο, όμως δεν μπορεί συγχρόνως να είναι και ένα μόνιμο άλλοθι. Η κλιματική αλλαγή προκαλεί ακραία φαινόμενα. Για τις επιπτώσεις φταίει το κράτος, που δεν προετοιμάζεται.

Προετοιμασία σημαίνει να έχεις υποδομές ανθεκτικές σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Πρόληψη σημαίνει να στηρίζεις τον πρωτογενή τομέα, να έχεις χρηματοδοτικά εργαλεία που, όταν συμβεί κάτι, ο ΕΛΓΑ άμεσα θα αποζημιώνει και δεν θα βιώνουμε τις σημερινές ολιγωρίες. Αυτό σημαίνει πρόληψη και στρατηγική αντιμετώπιση των επιπτώσεων», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Δομοκού, Χαράλαμπος Λιόλιος, ζήτησε να ασκηθεί κοινοβουλευτικά πίεση στην κυβέρνηση προκειμένου «να επανέλθουν τα κτήματα σε καλλιεργήσιμη μορφή για να μπορούν οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές να τα καλλιεργήσουν το συντομότερο δυνατόν» και ανέφερε πως η αποκατάσταση των ζημιών σε καίριες υποδομές έχει φτάσει στο 50% και απαιτούνται νέα κονδύλια.

#Ανδρουλάκης #Φθιώτιδα #αποζημιώσεις #αγροτες #ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ_DANIEL #Κυβέρνηση #ΝΔ #Πασοκ

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 1:40 pm


Καϊλή: Έχω αποδείξεις για την αθωότητά μου, καθυστερούν την ακρόαση

Καϊλή: Έχω αποδείξεις για την αθωότητά μου, καθυστερούν την ακρόαση

Να γίνει άμεσα η ακρόαση ώστε να αποδείξει την αθωότητά της, όπως ισχυρίζεται, όσον αφορά τη φερόμενη εμπλοκή της στο Qatargate ζητά η Εύα Καϊλή.

«Σε όσους έχουν ακόμη αμφιβολίες απαντώ με τις κάτωθι αποδείξεις:

Τα δακτυλικά μου αποτυπώματα δεν υπάρχουν στα χρήματα.

Παρότι ήμουν υπό παράνομη παρακολούθηση για τουλάχιστον ένα χρόνο, οι μυστικές υπηρεσίες αναφέρονται σε άλλους, και σε υποσημείωση τους δεν διαπιστώνουν εμπλοκή μου.

Οι υποκλοπές από τις μυστικές υπηρεσίες αποδεικνύουν ότι ένας λομπίστας, χρησιμοποιούσε βοηθούς για να λάβει τις αμοιβές του από συμβουλευτικές υπηρεσίες. Πουθενά δεν εμπλέκεται το όνομα όνομά μου στις ηχογραφήσεις.

Δεν είχα ποτέ τραπεζικό λογαριασμό στον Παναμά ούτε έχω λάβει οποιοδήποτε άλλο εισόδημα, πλην του μισθού μου», είπε στον ΑΝΤ1.

Η κα. Καϊλή είπε ακόμα ότι η παραμονή της μακριά από την κόρη της για τέσσερις ολόκληρους μήνες, ήταν κάτι που συγκλόνισε την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς η κόρη της ήταν μόλις 20 μηνών. Κατήγγειλε εξάλλου ότι οι αρχές, τής ασκούσαν πιέσεις ισχυριζόμενες πως «ψάχνουν λύση για το μωρό με τις κοινωνικές υπηρεσίες».

«Να γίνει πριν τις ευρωεκλογές η ακρόαση»

«Η ακρόαση για να δείξω όλα τα στοιχεία που σας αναφέρω, πρέπει να γίνει πριν τις Ευρωεκλογές στο Ευρωκοινοβούλιο! Ποιος και γιατί, το καθυστερεί; Η αλήθεια πρέπει να λάμψει! […] Αυτή η δοκιμασία με έκανε πιο δυνατή, και ως μάρτυρας πρέπει να μιλήσω για όσα μπορεί να περάσει κάποιος που του επιτίθενται. Κάποιος που ένα ολόκληρο σύστημα, τον θεωρεί ένοχο χωρίς τεκμήριο αθωότητας και με εκβιασμένες ομολογίες», είπε ακόμα.

Και συμπλήρωσε: «Σύντομα θα βρίσκομαι στη χώρα μου. Έχω πρόσβαση πλέον στα στοιχεία της δικογραφίας τα οποία με απαλλάσσουν. Την πρόσβαση αυτή, την έχω παρά τις επίμονες προσπάθειες κάποιων να χτίσουν κάτι εις βάρος μου. Προσπάθειες βασισμένες στην υπόθεση πως δήθεν όλοι οι πολιτικοί, κυρίως δε, οι πολιτικοί των νοτίων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι διεφθαρμένοι».

#Καϊλή #ΑΚΡΟΑΣΗ #QATARGATE #Ευρωκοινοβούλιο #ευρωεκλογές

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 1:40 pm


ΤΙΤΑΝ: Κορυφαία επιλογή της Eurobank Equities- Στα €25,30 η τιμή-στόχος

ΤΙΤΑΝ: Κορυφαία επιλογή της Eurobank Equities- Στα €25,30 η τιμή-στόχος

Σε σημαντική αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Titan Cement International προχώρησε η Eurobank Equities, ανεβάζοντας την τιμή στα €25,30 από €22,10  με σύσταση «αγορά», καθώς η TITAN περιλαμβάνεται στις κορυφαίες επιλογές της.   

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι, το 2023, η εταιρεία καταγράφει ακόμη καλύτερες επιδόσεις από τις αναμενόμενες, αλλά και από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς και ετοιμάζεται να εμφανίσει μια εντυπωσιακή αύξηση των EBITDA κατά 60% σε ετήσια βάση για το σύνολο της χρήσης 2023, περίπου 30% υψηλότερη των συγκλινουσών εκτιμήσεων πριν από έναν χρόνο.

Εκτιμά δε ότι με τις τάσεις της ζήτησης να παραμένουν υγιείς στις αγορές που δραστηριοποιείται ο όμιλος, η ανάπτυξη θα συνεχιστεί, προβλέποντας μονοψήφια αύξηση των EBITDA της τάξης του 5% έως το 2026.

Η Eurobank Equities ανεβάζει τον πήχη για τα EBITDA το χρονικό διάστημα 2023-2025, αναμένοντας πως θα αυξηθούν κατά 28%-29% και, το 2025, θα ανέλθουν στα €570 εκατομμύρια.

Η χρηματιστηριακή προσθέτει ότι παρ’ όλο που η μετοχή έχει καταγράψει άνοδο 63% από την αρχή του έτους, δεν αντανακλά ακόμη τις ισχυρές προοπτικές της εταιρείας που, για το 2024, διαπραγματεύεται με λόγο EV/EBITDA περίπου 4%, ήτοι με discount 20% έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου. Σε αυτά τα επίπεδα, η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η σχέση ρίσκου - απόδοσης εμφανίζεται θετική και ως εκ τούτου προσθέτει την ΤΙΤΑΝ στις κορυφαίες επιλογές της.

#Τιτάν #eurobank_equities #top_picks #ΚΟΡΥΦΑΙΑ_ΕΠΙΛΟΓΗ #ΑΥΞΗΣΗ_ΤΙΜΗΣΣΤΟΧΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2023 | 1:36 pmΦιλικοί ιστότοποι: