Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα    >    Ειδήσεις & Νέα

Reporter.gr

Παρατείνεται έως τις 28 Μαρτίου το lockdown στη Γερμανία

Παρατείνεται έως τις 28 Μαρτίου το lockdown στη Γερμανία

Παράταση της ισχύος του γενικού lockdown έως την 28η Μαρτίου, αποφάσισαν το βράδυ, έπειτα από μαραθώνια τηλεδιάσκεψη εννέα ωρών, η ομοσπονδιακή και οι κρατιδιακές κυβερνήσεις.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η σταδιακή άρση των περιορισμών από την ερχόμενη Δευτέρα 8 Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι ο δείκτης των νέων κρουσμάτων θα διατηρείται κάτω από τα 50.

Υπό την πίεση των τελευταίων, εγκαταλείφθηκε το όριο των 35 κρουσμάτων που είχε τεθεί στην προηγούμενη τηλεδιάσκεψη ως βάση για τη χαλάρωση των μέτρων.

Σύμφωνα με το κείμενο επί του οποίου συμφώνησαν ομοσπονδία και κρατίδια, εφόσον τα νέα κρούσματα παραμένουν για τουλάχιστον 14 μέρες κάτω από το όριο των 50 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών, θα είναι εφικτή η επαναλειτουργία των σχολείων –με περιορισμένο αριθμό μαθητών στις τάξεις– και κατόπιν το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής πώλησης, αρχικά των ανθοπωλείων, των βιβλιοπωλείων και των επιχειρήσεων με είδη κήπου.

Αργότερα θα ανοίξουν, με περιορισμό στον αριθμό πελατών που θα μπορούν να εισέρχονται στους χώρους τους, όλα τα καταστήματα, αλλά αν ο αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει το όριο θα εφαρμόζεται το σύστημα «click-and-meet». Οι εργοδότες θα πρέπει μάλιστα να φροντίζουν ώστε το προσωπικό που εργάζεται με φυσική παρουσία να υποβάλλεται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα σε τεστ για τον νέο κορονοϊό, το κόστος του οποίου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί εάν θα αναληφθεί από το κράτος ή τον εργοδότη.

Υπό τις ίδιες προϋποθέσεις για τον αριθμό των κρουσμάτων θα επαναλειτουργήσουν σταδιακά οι επιχειρήσεις εστίασης αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι, με περιορισμένο αριθμό θεατών. Σε μουσεία και ζωολογικούς κήπους θα πρέπει να έχει προηγηθεί κράτηση. Κατόπιν, και πάλι υπό τους ίδιους όρους, προβλέπεται χαλάρωση των περιορισμών και στις αθλητικές δραστηριότητες.

Η τηλεργασία παρατείνεται έως τουλάχιστον την 30ή Απριλίου, δήλωσε η καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ στο τέλος του ίδιου μήνα θα αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση σε σχέση με τον τουρισμό στο εσωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται, θα υπάρχει το «φρένο κινδύνου», προκειμένου να προσαρμοστούν τα μέτρα στις συνθήκες.

Κατά τις ίδιες αποφάσεις, από την ερχόμενη Δευτέρα επιτρέπονται και πάλι οι συναντήσεις των μελών έως και δύο νοικοκυριών, με ανώτατο όριο τα πέντε πρόσωπα, χωρίς να υπολογίζονται παιδιά κάτω των 14 ετών. Προϋπόθεση για την εφαρμογή του μέτρου είναι ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός μιας εβδομάδας να παραμένει κάτω των 100. Κεντρική κυβέρνηση και κρατίδια απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τους κανόνες και να συναντώνται πάντα με μέλη του ίδιου νοικοκυριού ή να φροντίζουν όλοι οι συνδαιτυμόνες να υποβάλλονται σε γρήγορα τεστ.

Στην τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκε ακόμη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι το αργότερο από τις αρχές Απριλίου στον εμβολιασμό θα συμμετέχουν και οι ιδιώτες γιατροί, ενώ δάσκαλοι και διοικητικό προσωπικό σχολείων και παιδικών σταθμών θα πάρουν προτεραιότητα για εμβολιασμό και θα υποβάλλονται σε τεστ κάθε εβδομάδα. Από τον Απρίλιο αναμένεται επίσης να ξεκινήσει η δωρεάν διάθεση «γρήγορου» τεστ για όλους τους πολίτες σε εβδομαδιαία βάση. Τα τεστ θα πωλούνται ελεύθερα ήδη από το ερχόμενο Σάββατο.

 • κορονοιός
 • λοκντάουν
 • Μέρκελ
 • ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
 • άρση περιορισμών

  Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2021 | 8:22 am


  Χαλυβουργική: Τέλος εποχής-Σε ειδική εκκαθάριση μετά από αίτημα της Εθνικής Τράπεζας

  Χαλυβουργική: Τέλος εποχής-Σε ειδική εκκαθάριση μετά από αίτημα της Εθνικής Τράπεζας

  Αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης κατέθεσε για τη Χαλυβουργική η Εθνική Τράπεζα.

  Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 23 Φεβρουαρίου, η Εθνική Τράπεζα κατέθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την εν λόγω αίτηση. Η αίτηση αναφέρει ότι η Χαλυβουργική είναι αποδεδειγμένα σε γενική και μόνιμη αδυναμία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεών της ήδη από τα τέλη του 2015.

  Η Χαλυβουργική χρωστά στην Εθνική Τράπεζα 296,055 εκατ. ευρώ βάσει του ισοζυγίου της εταιρείας με ημερομηνία 31/12/2018, ενώ βάσει των στοιχείων της Τράπεζας η απαίτηση ανήλθε σε 301,791 εκατ. ευρώ που εκπροσωπεί ποσοστό 53,7% του συνόλου των απαιτήσεων και την 30ή/11/2020 σε 343,773 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεων της βιομηχανίας υπερβαίνει τα 562 εκατ. ευρώ. 

  Οι υπόλοιπες οφειλές

  Με βάση το ισοζύγιο της 31η Δεκεμβρίου του 2018, η Χαλυβουργική χρωστά συνολικά στις Τράπεζες 448,209 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 296,055 εκατ. ευρώ στην Εθνική, 132,898 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς, 10,478 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank και 8,776 εκατ. ευρώ στη Eurobank.

  Προς δημόσιες επιχειρήσεις και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) οι οφειλές της αγγίζουν τα 41,576 εκατ. ευρώ και προς τους προμηθευτές τα 6,511 εκατ. ευρώ.

  Το άνοιγμα προς τις φορολογικές αρχές είναι 454.054 ευρώ, 1,347 εκατ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία και 36,126 εκατ. ευρώ προς διάφορους πιστωτές ενώ οι αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις διαμορφώνονταν στις 31/12/2018 στα 26,43 εκατ. ευρώ και στα 1,746 εκατ. ευρώ οι υποχρεώσεις παροχών στο προσωπικό.

  Το ιστορικό

  Η Εθνική Τράπεζα προτείνει να διαταχθεί η υπαγωγή της εταιρείας σε ειδική διαχείριση, να επιβληθεί σε βάρος της εταιρείας η δικαστική δαπάνη και η αμοιβή του πληρεξούσιου δικηγόρου της.

  Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2018 μπήκαν οι τίτλοι τέλους στην ιστορική βιομηχανία. Το τέλος της Χαλυβουργικής είχε προεξοφληθεί από την αγορά από το 2015, καθώς η επιχείρηση αδυνατούσε να αντιμετωπίσει την κρίση που χτύπησε τον κλάδο.

  Η Χαλυβουργική μέτρησε πάνω από έναν αιώνα ζωής, όταν το 1925 ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος με τα παιδιά του Δημήτρη, Παναγιώτη και Γιάννη ξεκινούσαν το εμπόριο σιδήρου και πριν από 60 χρόνια έστησαν την πρώτη υψικάμινο στην Ελλάδα. Ωστόσο, η βιομηχανία, συμφερόντων της οικογένειας Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα δεν άντεξε.

  Τα χρέη συσσωρεύτηκαν και η βιομηχανία δεν μπορούσε πια να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Έτσι, στις 23 Φεβρουαρίου η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα και με σχετικό έγγραφο που είναι αναρτημένο στο ΓΕΜΗ, κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στην έκτακτη διαδικασία ειδικής διαχείρισης, απευθυνόμενη ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Εκουσία Δικαιοδοσία).

  • Εθνική Τράπεζα
  • ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
  • Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών
  • οφειλές
  • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΙ

   Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2021 | 8:14 am


   Lockdown: Όλα τα νέα μέτρα-Οι αλλαγές στα SMS (videos)

   Lockdown: Όλα τα νέα μέτρα-Οι αλλαγές στα SMS (videos)

   Σε ισχύ έχει τεθεί από σήμερα (4/3) στις 6 το πρωί το αυστηροποιημένο lockdown, με στόχο να αντιμετωπιστεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Τα νέα μέτρα θα ισχύουν έως και (τουλάχιστον) την Τρίτη, 16 Μαρτίου.

   Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, ήταν η χθεσινή (3/3) ημέρα όπου ανακοινώθηκε αριθμός - ρεκόρ στα κρούσματα για το 2021. Παράλληλα, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι ασφυκτική με τα νοσοκομεία της Αττική να «γονατίζουν».

   Όσον αφορά τα νέα μέτρα, στις τάξεις των ειδικών υπήρχαν δύο πλευρές. Οι «αυστηροί» που ήθελαν ένα καθολικό lockdown σε ολόκληρη τη χώρα διάρκειας τουλάχιστον δύο εβδομάδων και εκείνοι που ζητούσαν ένα μείγμα από «έξυπνα μέτρα».

   Τα νέα μέτρα

   Ειδικότερα, από τις 6 το πρωί της Πέμπτης, 4 Μαρτίου, μέχρι και την Τρίτη 16 Μαρτίου (τουλάχιστον) την ίδια ώρα, το πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας αναπροσαρμόζεται.

   Συγκεκριμένα στους έξι λόγους μετακίνησης σε όλη τη χώρα διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν στους κωδικούς 2, 3, 4 και 6.

   Για τον κωδικό 2 μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και για τον κωδικό 3 που αφορά την μετάβαση σε τράπεζες ή δημόσιες υπηρεσίες η μετακίνηση θα γίνεται εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα από την κατοικία.

   Για τον κωδικό 4 που αφορά την παροχή βοήθειας τα ελεγκτικά όργανα θα ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

   Ως προς τον κωδικό 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.

   Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο»

   Στο «βαθύ κόκκινο» μπαίνουν Αττική, Αχαΐα, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Λευκάδα εκτός Μεγανησίου, Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία, Θεσπρωτία, Άρτα, Σάμος, Βοιωτία, Χίος, Αιτωλοακαρνανία, Ρόδος, Ηράκλειο και Εύβοια εκτός Σκύρου. Στο βαθύ κόκκινο μπαίνει και ο δήμος Καλυμνίων. Όλες οι υπόλοιπες περιοχές σε όλη τη χώρα μπαίνουν στο κόκκινο.

   Εξαίρεση αποτελεί η περιφέρεια Λάρισας όπου τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο, 6 Μαρτίου προκειμένου να γίνει η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού.

   Απαγόρευση κυκλοφορίας

   Παράλληλα, αναπροσαρμόζεται και το πλαίσιο που αφορά στις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας για τις περιοχές που εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο».

   Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου («κόκκινο») ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

   Από τα μέτρα αυτά εξαιρείται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα έως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών. Τα Σαββατοκύριακα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 19.00 και στις Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης και θα ισχύει ως τις 5.00 το πρωί της επομένης.

   Σχολεία

   Σχετικά με τα σχολεία στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) είναι σε αναστολή η δια ζώσης λειτουργία των λυκείων, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) είναι σε αναστολή η δια ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων και βαθμίδων εκπαίδευσης (εξαιρουμένης της ειδικής αγωγής).

   Κατά τα άλλα, τα μέτρα ισχύουν ως είχαν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) και πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) και τα οποία αναλυτικά αναφέρονται στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr.

   Αθλητισμός

   Σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό στις περιοχές που είναι στο «βαθύ κόκκινο», αναστέλλονται όλες οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων Super League 1, Super League 2, Basket League 1 Ανδρών και Volley League Α1 Ανδρών, όπως και τα ομαδικά αθλήματα που έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.
   Υπενθυμίζεται επίσης ότι δεν επιτρέπεται η παραμονή πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

   Τελετές

   Νέα δεδομένα ισχύουν σχετικά με τις τελετές στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) καθώς ανακοινώθηκε ότι αναστέλλεται η τέλεση γάμων, βαφτίσεων αλλά και μνημόσυνων.

   Επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων, με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα ατόμων.

   • κορονοιός
   • λοκντάουν
   • ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
   • σχολεια
   • αθλητισμός
   • SMS
   • τελετές

    Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2021 | 8:06 am


    Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται

    Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται

    Εργαζόμενοι συνταξιούχοι, που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά τις 13 Μαΐου 2016 ή που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ίδια ημερομηνία και συνεχίζουν να εργάζονται, αναμένεται να δουν σύντομα αυξήσεις στις συντάξεις του ερχόμενου Απριλίου, αλλά και αναδρομικά ενός έτους.

    Οι εν λόγω αυξήσεις εντάσσονται στο νέο πλαίσιο απασχόλησης των συνταξιούχων βάσει του νόμου Βρούτση που ισχύει από τον Μάρτιο του 2020, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη.

    Σύμφωνα με το νόμο αυτό, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν πλέον το 70% της σύνταξης τους από 40% προηγουμένων και άρα το πέναλτι «πέφτει» από το 60% στο 30%.

    Ειδικότερα, το ποσό της ακαθάριστης σύνταξης θα καταβάλλεται μειωμένο κατά 30% για όσο χρονικό διάστημα ο συνταξιούχος απασχολείται και έχει υποχρέωση ασφάλισης στους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ.

    Το «ψαλίδι» 30% υπολογίζεται επί της ακαθάριστης σύνταξης, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το εξωιδρυματικό επίδομα και το επίδομα ανικανότητας ως εξής:

    - Η μείωση 30% αφορά τη χρονική περίοδο κατά την οποία παρέχεται η επαγγελματική δραστηριότητα.

    - Η περικοπή δεν αφορά την περίοδο καταβολής των αμοιβών, εφόσον αυτή τοποθετείται σε διαφορετικό χρόνο.

    Την αύξηση στις συντάξεις τους θα δουν άμεσα είτε όσοι θα βγουν τώρα στη σύνταξη είτε όσοι θα αναλάβουν τώρα εργασία, ενώ οι υπόλοιποι που εργάζονται ήδη θα λάβουν αναδρομικά 12μηνου.

    Σημειώνεται πως πρώτοι στη λίστα των πληρωμών είναι περίπου 400 δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα δουν με τις συντάξεις Απριλίου τα επιπλέον ποσά στους λογαριασμούς τους.

    Από τη μείωση 30% στις συντάξεις τους εξαιρούνται οι ακόλουθοι:

    - Συνταξιούχοι του πρ. ΟΓΑ οι οποίοι ασκούν αγροτική δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του πρ. ΟΓΑ.

    - Συνταξιούχοι που αναλαμβάνουν εργασία ή δραστηριότητα για την οποία λαμβάνουν μεν αμοιβές, αλλά αυτές οι αμοιβές δεν υπόκεινται βάσει νόμου σε ασφαλιστικές εισφορές κλάδου κύριας σύνταξης (για παράδειγμα έξοδα κίνησης).

    - Συνταξιούχοι που λαμβάνουν αποδοχές από εργασία αλλά παραιτούνται του δικαιώματος είσπραξής τους, εφόσον υφίσταται δυνατότητα παραίτησης από την ισχύουσα νομοθεσία.

    - Συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη λόγω αναπηρίας/ανικανότητας και απασχολούνται εξαιρούνται από τον γενικό κόφτη 30%. Για αυτούς εφαρμόζονται οι εκάστοτε διατάξεις κάθε ενταχθέντος στον e-ΕΦΚΑ φορέα.

    - Ψυχικά ασθενείς όσοι συνταξιοδοτούνται ως πάσχοντες από παρατετραπληγία, όσοι λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα.

    - Πολύτεκνοι των οποίων το ένα τουλάχιστον παιδί είναι ανήλικο ή σπουδάζει και είναι έως 24 ετών ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.

    - Θύματα τρομοκρατικών ενεργειών.

    - Όσοι δικαιούνται πολεμική σύνταξη, ή σύνταξη αναπήρου οπλίτη ειρηνικής περιόδου, ή σύνταξη Εθνικής Αντίστασης ΟΓΑ, ή ανασφάλιστου Αγωνιστή Εθνικής Αντίστασης, οι λογοτέχνες, καλλιτέχνες που δικαιούνται σύνταξη από το Δημόσιο, τα πρόσωπα που λαμβάνουν προσωπική σύνταξη κ.α.

    - Συνταξιούχοι που λαμβάνουν αυτοτελή σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ, είτε αναλογική σύνταξη με βάση τις διατάξεις περί συνυπολογισμού περιόδων ασφάλισης σε χώρες της EE, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία σε άλλο κράτος - μέλος της EE.

    • εργαζόμενοι συνταξιούχοι
    • ΕΦΚΑ
    • ΜΕΙΩΣΗ
    • Απρίλιος
    • ακαθάριστη σύνταξη
    • νόμος Βρούτση

     Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2021 | 8:00 am


     Tο νοσταλγικό όραμα του Love Hulten

     Tο νοσταλγικό όραμα του Love Hulten

     Mέσα από το νοσταλγικό όραμα του Love Hulten, αντικείμενα που όλοι γνωριζούμε και που πλέον πολλοί ίσως έχουμε στιβάξει στην αποθήκη λόγω παρωχυμένου σχεδιασμού, αποκτούν ξανά ζώη και αξία συλλεκτική. 

     Ο σουηδός σχεδιαστής, ντύνει τη σύγχρονη τεχνολογία χρησιμοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές και υλικά που παρέχουν δύναμη και αντοχή και δημιουργεί ένα μοναδικό μίγμα λειτουργικότητας και αισθητικής.

     Διαβάστε περισσότερα στο penna.gr

     Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2021 | 7:38 am


     Tο γαστρονομικό μανιφέστο της καντίνας

     Tο γαστρονομικό μανιφέστο της καντίνας

     Είναι εκεί όταν τις χρειάζεσαι: στη μέση της νύχτας, ένα χέρι βοηθείας ύστερα από υπερκατανάλωση αλκοόλ, παρέχουν στήριξη ώστε να φτάσεις μέχρι το επόμενο ουΐσκυ μπαρ ή απλά στο σπίτι.

     Δείτε περισσότερα στο penna.gr

     Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2021 | 7:21 am


     Κλεφτή ματιά

     Κλεφτή ματιά

     Στη σειρά έργων με τίτλο "Επανασυνδέοντας το Χρόνο" ο κινέζος φοιτητής της σχολής καλών τεχνών Guangzhou, Hu Shaoming, αποσυναρμολογεί vintage αντικείμενα. Στη συνέχεια ενσωματώνει ένα φερμουάρ και μας επιτρέπει να ρίξουμε μία κλεφτή ματιά στην περίπλοκη ομορφιά του εσωτερικού μηχανισμού λειτουργίας τους.

     Δείτε περισσότερα στο penna.gr

     Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2021 | 7:05 am


     Ο έντονα καβουρδισμένος καφές δεν «πειράζει» στο στομάχι

     Ο έντονα καβουρδισμένος καφές δεν «πειράζει» στο στομάχι

     Ο καφές μάς τονώνει, προστατεύει το συκώτι και παρέχει πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες με αντικαρκινική δράση. Αν λάβουμε δε υπόψη και την υπέροχη γεύση του, δεν είναι να απορεί κανείς που είναι το πιο αγαπημένο ρόφημα στον πλανήτη!

     Διαβάστε περισσότερα στο penna.gr

     Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2021 | 6:47 am


     Τι έκανε ο Ελβις στο X-Factor της εποχής του;

     Τι έκανε ο Ελβις στο X-Factor της εποχής του;

     Τι θα μπορούσαν να είναι πολλοί από τους πρωταγωνιστές της μουσικής βιομηχανίας του 20ου αιώνα, αν τα talent shows ήταν αυτά που είναι σήμερα και η τύχη τους εξαρτιόταν από τους όποιους «κριτές»; Θα περνούσαν οι Rolling Stones, οι Beatles, πόσο μάλλον κάποιοι σαν τους Grateful Dead ή τους Velvet Underground και τον Lou Reed από μία τέτοια δοκιμασία; Ακόμη και ο ίδιος ο Elvis, θα τα κατάφερνε;

     Διαβάστε περισσότερα στο penna.gr

     Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2021 | 6:33 am


     Γούντι Άλεν: Ένας ιδιοφυής νεοϋορκέζος με κάπως... «χαζό» ύφος

     Γούντι Άλεν: Ένας ιδιοφυής νεοϋορκέζος με κάπως... «χαζό» ύφος

     Ο μικρόσωμος νεοϋορκέζος (1,65 μέτρα), με τα αφρόντιστα μαλλιά, τη μεγάλη μύτη, τα τετράγωνα γυαλιά σε συνδυασμό με τα μπεζ, φαρδιά ρούχα που συνηθίζει να φοράει στις ταινίες του, δίνουν την εντύπωση ενός, κάπως «χαζού ανθρώπου». Αλλά, στην πραγματικότητα, είναι μια λαμπρή ιδιοφυία.

     Διαβάστε περισσότερα στο penna.gr

     Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2021 | 6:15 am


     Στο «κόκκινο» η Wall Street με «βαρίδι» τον τεχνολογικό κλάδο

     Στο «κόκκινο» η Wall Street με «βαρίδι» τον τεχνολογικό κλάδο

     «Βουτιά» κατέγραψαν οι μετοχές του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας στη συνεδρίαση της Wall Street, με τους επενδυτές να στρέφονται σε τομείς, οι οποίοι θα επωφεληθούν περισσότερο από μία ενδεχόμενη οικονομική ανάκαμψη.

     Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της Microsoft (-2,70%), της Apple (-2,45%) και της Amazon (-2,89%).

     «Η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας συνεχίστηκε με μέτριο ρυθμό τις πρώτες εβδομάδες του 2021, με τις επιχειρήσεις να είναι αισιόδοξες για τους επόμενους μήνες και η ζήτηση για ακίνητα να παραμένει ισχυρή», αναφέρει η Federal Reserve.

     Καθώς η διανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊού αναμένεται να βοηθήσει την οικονομία των ΗΠΑ, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα προσέλαβαν λιγότερους εργαζομένους από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο, υποδηλώνοντας ότι η αγορά εργασίας αγωνίστηκε να ανακτήσει την ταχύτητά της.

     Μια άλλη αναφορά της Fed έδειξε ότι η δραστηριότητα της βιομηχανίας υπηρεσιών στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον Φεβρουάριο λόγω των χειμερινών καταιγίδων.

     Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε άνοδο στο 1,47%, πιέζοντας τους τομείς της αγοράς με υψηλές αποτιμήσεις. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η απόδοση του ομολόγου έφτασε στο 1,61%, γεγονός που οδηγεί στο ενδεχόμενο αύξησης του πληθωρισμού.

     Στο πεδίο των συναλλαγών, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,38% στις 31.271,54 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 1,30% στις 3.820 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε «βουτιά» 2,70% στις 12.997,75 μονάδες.

     Κέρδη άνω του 2% για το πετρέλαιο εν αναμονή του OPEC+

     Σε θετικό έδαφος έκλεισε την Τετάρτη (3/3) η τιμή του πετρελαίου, με τα συμβόλαια του «μαύρου χρυσού» να παίρνουν την ανιούσα έπειτα από τα στοιχεία για την παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ.

     Νωρίτερα, η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (EIA) ανακοίνωσε αύξηση των αποθεμάτων των ΗΠΑ κατά 21,6 βαρέλια πετρελαίου ανά εβδομάδα.

     Εξάλλου, οι αναλυτές αναμένουν την Πέμπτη τη διευρυμένη σύσκεψη του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC+) για το εάν τα μέλη του θα προχωρήσουν στην αύξηση των ημερήσιας παραγωγής βαρελιών πετρελαίου.

     Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Απριλίου, αυξήθηκαν 2,56% ή 1,54 δολάρια στα 61,29 δολάρια ανά βαρέλι.

     Αντίστοιχη άνοδο κατέγραψε και το αργό τύπου brent, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,57 δολάρια ή 2,6% επίσης, για να τερματίσει στα 61,32 δολάρια το βαρέλι.

     Σε χαμηλό σχεδόν 9 μηνών έκλεισε ο χρυσός τα ομόλογα

     Σε πτωτική τροχιά επέστρεψε ο χρυσός την Τετάρτη, κλείνοντας σε χαμηλό σχεδόν 9 μηνών, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων επανήλθαν ανοδικά και το δολάριο σταθεροποιήθηκε, πιέζοντας τις τιμές του πολύτιμου μετάλλου.

     Η πτώση καταγράφηκε μετά από μόλις μία ημέρα απ’ όταν ο χρυσός κατάφερε να σημειώσει άνοδο ακολουθώντας ένα πτωτικό σερί 5 ημερών.

     «Ο χρυσός για άλλη μια φορά αγνοεί τους πάντες πλην των ομολογιακών αποδόσεων», δήλωσε ο Fawad Razaqzada, αναλυτής της ThinkMarkets. «Καθώς οι αποδόσεις συνεχίζουν να ανεβαίνουν, το ίδιο συμβαίνει και με το κόστος ευκαιρίας του να κατέχεις άτοκα προϊόντα όπως ο χρυσός».

     «Το πολύτιμο μέταλλο χρειάζεται είτε οι αποδόσεις να αρχίσουν πάλι να υποχωρούν, είτε το δολάριο να υποχωρήσει αισθητά για να μπορέσει να βρει κάποια στήριξη», είπε.

     Επίσης, ο χρυσός υπέστη ελαφριές πιέσεις από την ανακοίνωση των στοιχείων από την ADP, σχετικά με την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, όπου η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας εμφανίστηκε αισθητά μειωμένη για τον Φεβρουάριο, συγκριτικά με τον Ιανουάριο.

     Η τιμή του χρυσού, για το συμβόλαιο παράδοσης του Απριλίου, υποχώρησε 17,80 δολάρια ή 1% στα 1.715,80 δολάρια η ουγγιά. Το σημερινό κλείσιμο είναι το χαμηλότερο για το πιο ενεργό συμβόλαιο του χρυσού από τις 8 Ιουνίου 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

     Πτώση κατέγραψε και το ασήμι, παράδοσης Μαΐου, που υποχώρησε κατά 49 σεντς ή 1,8% και έκλεισε στα 26,387 δολάρια η ουγγιά, μετά την άνοδο κατά 0,8% την Τρίτη.

     Στα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκό παράδοσης Μαΐου υποχώρησε κατά 1,9% και έκλεισε στα 4,142 δολάρια η λίβρα, το συμβόλαιο Απριλίου για την πλατίνα σημείωσε πτώση 2,7% και τερμάτισε στα 1.181,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ το παλλάδιο παράδοσης Ιουνίου έχασε 0,6% και ολοκλήρωσε την ημέρα στα 2.354,40 δολάρια η ουγγιά.

     • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
     • χρυσός
     • τεχνολογικός κλάδος
     • ανάκαμψη
     • FED
     • πληθωρισμός
     • ΟΜΟΛΟΓΑ

      Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 11:15 pm


      Γερμανικά εγκώμια για το ελληνικό πρόγραμμα για το Ταμείο Ανάκαμψης

      Γερμανικά εγκώμια για το ελληνικό πρόγραμμα για το Ταμείο Ανάκαμψης

      Η Ελλάδα έχει «το καλύτερο πρόγραμμα» σημείωσε ο ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ (Markus Ferber), εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με τίτλο, «Ταμείο Ανάκαμψης: Το εμβόλιο για την ευρωπαϊκή οικονομία;» που συνδιοργάνωσαν δύο think tanks, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Ίδρυμα Hanns Seidel.

      Τους φιλόδοξους μεταρρυθμιστικούς στόχους της κυβερνητικής πρότασης υπογράμμισε στην ίδια συζήτηση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης θέτοντας ταυτοχρόνως το στόχο για 45 ως 50 δισ. ευρώ επενδύσεις, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου, παράλληλα με όσα είπε για το Ταμείο, όταν κλήθηκε να μιλήσει για την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΟΟΣΑ, παρατήρησε ότι η χώρα μας «απέδειξε ότι μπορεί να διεκδικήσει και διεθνείς οργανισμούς».

      Στην εισαγωγική παρατήρηση του συντονιστή της εκδήλωσης και δημοσιογράφου Gerd Hohler (ανταποκριτής της εφημερίδας Handelsblatt), ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν από τις πρώτες χώρες που κατέθεσαν ένα εκτεταμένο πρόγραμμα, ο Markus Ferber, συντονιστής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόεδρος του Ιδρύματος Hanns Seidel, ξεκίνησε λέγοντας πως είχε σήμερα μια… ελληνική ημέρα καθώς παρευρίσκετο στη συνεδρίαση του ΕΛΚ στο οποίο συμμετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Για να εκφράσει στη συνέχεια «την εκτίμηση από τη γερμανική πλευρά ότι το ελληνικό πρόγραμμα ανάκαμψης αποτιμάται πολύ θετικά». Και τούτο γιατί «η Ελλάδα δεν συνέλεξε από όλα τα υπουργεία το τι το καθένα ήθελε, αλλά κοίταξε εν γένει τι χρειαζόταν η χώρα, απευθύνθηκε στους επιστήμονες και τους ρώτησε τι χρειάζεται για να πετύχει αυτή η ανάκαμψη».

      Ευχήθηκε δε, «όλα τα κράτη μέλη να έπρατταν όπως έπραξε εδώ η Ελλάδα. Γιατί, όταν μιλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για δουλειές και το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε δουλειές στην Ευρώπη, ακριβώς αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος μας μέσα από την Πράσινη Συμφωνία, μέσα από την ψηφιοποίηση, την Υγεία κ.α.». Και, δηλώνοντας περήφανος, όπως είπε, «για αυτό που έχει καταφέρει η Ελλάδα», έκλεισε λέγοντας πως «η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό δρόμο και έχει το καλύτερο πρόγραμμα αυτή τη στιγμή να παρουσιάσει».

      Αλλά και στη «δευτερολογία» του ο Markus Ferber ανέδειξε το γεγονός ότι «η Ελλάδα έχει ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων και μετασχηματισμού, έχει λιγότερα προβλήματα να αντιμετωπίσει λόγω της πανδημίας σε σύγκριση με άλλες χώρες. Αντιθέτως», συνέχισε, «η Ιταλία με κάνει να χάνω τον ύπνο μου λόγω της σημαντικής αύξησης του χρέους εκεί».

      Σκυλακάκης: «Να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ»

      Είχε προηγηθεί η εισαγωγική τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, που ξεκίνησε από κάποιες διαπιστώσεις, όπως ότι «η βασική αδυναμία της ελληνικής οικονομίας πριν τη νέα κρίση της πανδημίας, ήταν το επενδυτικό της κενό (...) η Ελλάδα από το 2011 και μετά, έχει αρνητικές επενδύσεις, οι αποσβέσεις είναι μεγαλύτερες από τις επενδύσεις στη χώρα», συμπερασματικώς «έχει μειωθεί πολύ το υπάρχον επενδυτικό κεφάλαιο».

      Ο Θ. Σκυλακάκης ανέφερε τα παραπάνω για να υπογραμμίσει την «απόλυτη ανάγκη», όπως χαρακτηριστικά είπε, «να αξιοποιήσουμε, να κινητοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ μέσα στο πρόγραμμα. Είμαστε περίπου στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου στις επενδύσεις όλα αυτά τα τελευταία χρόνια», και τελικώς «τίποτε δεν μπορεί να επιτευχθεί αν αυτό δεν λυθεί», ξεκαθάρισε. Διευκρίνισε δε, ότι «το επενδυτικό κενό δεν αφορά μόνο δημόσιες επενδύσεις, αφορά κατά κύριο λόγο ιδιωτικές επενδύσεις. Ο δικός μας στόχος είναι με αυτά τα 32 δισ. (του Ταμείου Ανάκαμψης» να μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε τουλάχιστον 45 ως 50 δισ. επενδύσεις».

      Ενώ επέμεινε ότι στην κυβερνητική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενταχθεί «ένα πολύ φιλόδοξο πακέτο μεταρρυθμίσεων, δεν έχω δει τα άλλα σχέδια αλλά σας διαβεβαιώ ότι πολύ δύσκολα θα βρείτε πιο φιλόδοξο πακέτο μεταρρυθμίσεων».

      Παραλλήλως περιέγραψε τους τρεις ειδικότερους στόχους του σχεδίου που είναι:

      -Κάλυψη του επενδυτικού κενού

      -Απόλυτη αλλαγή του κράτους

      -Πράσινος μετασχηματισμός. 

      Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας

      Αναφέρθηκε όμως και σε ένα «μεσο-μακροχρόνιο στόχο που εμπεριέχεται στο Ταμείο Ανάκαμψης» και ο οποίος αφορά την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας. Η αλλαγή αυτή «δεν είναι μια κλαδική αλλαγή, έχει ως "κλειδί" να πετύχουμε κάτι που στην Ελλάδα δεν μας αρέσει καθόλου να το λέμε, αλλά είναι τελείως απαραίτητο: να είμαστε διεθνώς ανταγωνιστικοί, που σημαίνει να έχουμε μεγαλύτερο μέγεθος όλων των ειδών των επιχειρήσεων», υπογράμμισε ο Θ. Σκυλακάκης με τη χαρακτηριστική επισήμανση, «έχουμε τις μικρότερες πολύ μικρές, τις μικρότερες μικρές, τις μικρότερες μεσαίες και τις μικρότερες μεγάλες επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Μαζί με αυτό, έχουμε πολύ εκτεταμένο γκρίζο τομέα της οικονομίας. Αυτή η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου (…) διατρέχει την κυβερνητική στρατηγική μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, και ειδικότερα και του Ταμείου Ανάκαμψης».

      Παραλλήλως ο αν. υπουργός έκανε λόγο για «ένα πολύ δύσκολο Ταμείο», για το λόγο ότι «η Ευρώπη έχει βάλει ένα μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό της, γιατί θέλει να πετύχει με λίγα χρήματα (σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες) πολλούς στόχους -κι εκεί», συνέστησε, «να είμαστε όλοι προσεκτικοί στην Ευρώπη, για να φύγω από το εθνικό σχέδιο. Γιατί, αν θες να πετύχεις πολλούς στόχους με πολύ λίγα χρήματα, υπάρχει ο κίνδυνος να μην πετύχεις κανένα στόχο. Αυτό είμαι απολύτως βέβαιος ότι στο ελληνικό σχέδιο δεν θα γίνει, αλλά για μας έχει μεγάλη σημασία το σύνολο της Ευρώπης να μπορέσει να ανακάμψει δυναμικά».

      Και μετά, στο δεύτερο κύκλο συζήτησης, ο Θ. Σκυλακάκης διευκρίνισε πως αυτό που τον ανησυχεί, «δεν είναι το μεσο-μακροπρόθεσμο, γιατί έχουμε καταφέρει και έχουμε κρατήσει τον προϋπολογισμό απείραχτο από μόνιμες επιβαρύνσεις. Είναι ένας προϋπολογισμός που μπορεί να παράγει πολύ καλά δημοσιονομικά αποτελέσματα από την ώρα που η οικονομία θα επανέλθει σε φυσιολογική λειτουργία. Πολύ περισσότερο με ανησυχεί ο επόμενος μήνας παρά τα επόμενα χρόνια».

      Διαμαντοπούλου: Το θέμα χρέους να μπει στην ατζέντα

      Από την πλευρά της η 'Αννα Διαμαντοπούλου εισαγωγικώς ρωτήθηκε από το διοργανωτή της συζήτησης για την προσπάθεια διεκδίκησης της ηγεσίας του ΟΟΣΑ. Και η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, τόνισε: «η έννοια "απόσυρση" χρησιμοποιείται από τους οργανισμούς όταν φτάνει κάποιος σε κάποιο σημείο, που οι ψήφοι του είναι λιγότεροι από αυτούς που χρειάζεται για να πάει στον επόμενο γύρο (…) αποφάσισαν να πάνε σε δύο και όχι σε τρεις υποψηφίους στον επόμενο γύρο, άρα η απόσυρση ήταν ο αξιοπρεπής μονόδρομος. Με αυτήν την πορεία και αυτή τη θέση που πήραμε ως χώρα, για πρώτη φορά έχουμε μπει σε ένα διεθνή διαγωνισμό, νομίζω ότι μπορούμε να πούμε στην Ελλάδα, "Welcome back" στο διεθνή ανταγωνισμό, και με δυνατότητες και με την ικανότητα που απέδειξε ότι μπορεί να διεκδικήσει και διεθνείς οργανισμούς».

      Στο θέμα της διαδικτυακής συζήτησης τώρα, για την πρώην επίτροπο και υπουργό, το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελέσει ένα ορόσημο, όντως μια πολύ μεγάλη στιγμή για την Ευρώπη. Και, δανειζόμενη τον τίτλο της εκδήλωσης, όντως «εμβόλιο» για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ταμείο αυτό, πρόσθεσε, δεν είναι μόνο για το Νότο, τους φτωχούς, είναι για όλη την Ευρώπη και από την άποψη αυτή «έχει ισχυρότερη ενοποιητική δύναμη εν συγκρίσει με τα ΕΣΠΑ». Όμως, η Α. Διαμαντοπούλου δεν παρέλειψε να παρατηρήσει ότι στο Ταμείο το «πάνω χέρι» το έχουν πάρει οι κυβερνήσεις, ως εκ τούτου «η διακυβερνητική αυτή προσέγγιση μας απομακρύνει από τον τρόπο που θέλουμε να λειτουργήσει η Ευρώπη».

      Στην παρατήρηση δε, του M. Ferber, ότι «περικοπές χρεών δεν υπάρχουν στην ατζέντα και δεν θα πρέπει να συζητούμε κάτι τέτοιο», η Α. Διαμαντοπούλου αναγνώρισε μεν ότι είναι «πολύ επικίνδυνο» να μιλήσουμε για χρέος από τον κίνδυνο που μπορεί να προκληθεί, από την άλλη πλευρά ωστόσο «σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει σημαντικός αριθμός χωρών, ανάμεσά τους μεγάλες χώρες, που λόγω της πανδημίας κινδυνεύουν με χρεοκοπία. Μια ταυτόχρονη χρεοκοπία πολλών χωρών δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη ούτε την Αμερική, ούτε την Ευρώπη, ούτε την Κίνα. Επομένως το θέμα "χρέος" θα μπει σίγουρα στην ατζέντα σε παγκόσμιο επίπεδο και νομίζω ότι είναι ένα από τα θέματα που οι G-20 θα δουν γρήγορα», υπογράμμισε. Και ζήτησε, κλείνοντας, να μπει η χώρα μας στην πρώτη ψηφιακή γραμμή της Ευρώπης με θεμελιώδη μεταρρύθμιση τόσο του εκπαιδευτικού συστήματος όσο και της δια βίου εκπαίδευσης.

      • Σκυλακάκης
      • Διαμαντοπούλου
      • Μάρκους Φέρμπερ
      • Κυριάκος Μητσοτάκης
      • παραγωγικό μοντέλο

       Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 10:55 pm


       Μίχαλος: Βρισκόμαστε σε «λειτουργία επιβίωσης» μέχρι να περάσει η πανδημία

       Μίχαλος: Βρισκόμαστε σε «λειτουργία επιβίωσης» μέχρι να περάσει η πανδημία

       «Η μικρή εξαγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας εμποδίζει την αύξηση της συμμετοχής των εξαγωγών στην ανάπτυξη», σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος, στη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για την υλοποίηση δύο νέων επιδοτούμενων προγραμμάτων επαγγελματικής εξειδίκευσης του ΣΕΒΕ, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, του ΕΒΕΑ και του ΕΒΕΠ.

       Όπως είπε, σήμερα, οι εξαγωγές στηρίζονται σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, με λιγότερες από 300 επιχειρήσεις να πραγματοποιούν το 50% των εξαγωγών. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το 99% του συνόλου, εξακολουθούν να υστερούν σημαντικά, σε όρους παραγωγικότητας και κατ' επέκταση εξωστρέφειας, σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι αυτό είναι το πρόβλημα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε.

       Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι προτάσεις των επιμελητηρίων εστιάζονται στην παροχή κινήτρων και πολιτικών ενθάρρυνσης της επιχειρηματικής μεγέθυνσης, μέσα από συμπράξεις, συνεργασίες και συγχωνεύσεις, στην κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού και την καλλιέργεια των κατάλληλων δεξιοτήτων και στην παροχή ενός ολοκληρωμένου πλέγματος υπηρεσιών, για τη στήριξη των μικρομεσαίων εξαγωγικών επιχειρήσεων.

       «Η μεγέθυνση θα επιτρέψει στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια, να επενδύσουν στην αναβάθμιση των υποδομών και της παραγωγικής τους διαδικασίας. Να αξιοποιήσουν εξειδικευμένο προσωπικό, να διεισδύσουν ευκολότερα σε νέες αγορές και να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση» είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι υπάρχει, ανάγκη για εξειδικευμένα στελέχη. Που θα μπορέσουν να βελτιστοποιήσουν την παραγωγική διαδικασία, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν στρατηγικές εξαγωγών, με βάση τις τάσεις και τις ανάγκες κάθε κλάδου.

       Κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία αυτών των δράσεων, τόνισε ο κ. Μίχαλος, είναι η συμμετοχή των φορέων της αγοράς, αλλά και της αυτοδιοίκησης. Των φορέων δηλαδή που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, και μπορούν να προτείνουν και να υλοποιήσουν στοχευμένες παρεμβάσεις.

       Σήμερα, βρισκόμαστε όλοι σε «λειτουργία επιβίωσης», κατέληξε ο πρόεδρος, μέχρι να περάσει η πανδημία, αλλά «δεν παύει να υπάρχει ανάγκη για την αντιμετώπιση προβλημάτων και αδυναμιών που προϋπήρχαν. Ανάγκη για καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, περαιτέρω μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών, μείωση του ενεργειακού κόστους στη μεταποίηση, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία του κράτους, επιτάχυνση κρίσιμων έργων εθνικής υποδομής, όπως δίκτυα μεταφορών, ψηφιακά δίκτυα, υποδομές logistics κτλ».

       • Κωνσταντίνος Μίχαλος
       • ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
       • εξαγωγές
       • κορονοιός
       • επιβίωση
       • Επιμελητήρια

        Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 10:37 pm


        Οι θέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τις δημόσιες συμβάσεις

        Οι θέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τις δημόσιες συμβάσεις

        Διαφωνίες και αλληλοκατηγορίες μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν την πρώτη ημέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις στην Ολομέλεια της Βουλής.

        «Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο», υποστηρίζουν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια της Βουλής για το νέο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων. Οι νέες διατάξεις θα λειτουργήσουν ως «επιταχυντής», λέει η ΝΔ και επικαλείται την ανάγκη να απεμπλακούν οι δημόσιες συμβάσεις από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, χωρίς εκπτώσεις από τη διαφάνεια, για να εξασφαλιστεί η ταχεία απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

        Το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις έχει στόχο να «τρέξει» γρήγορα η οικονομία μετά το τέλος της πανδημίας, στοχεύοντας στην ανάπτυξη, όπως δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, ο οποίος υπεραμύνθηκε του πλαισίου που θεσπίζεται σήμερα, σημειώνοντας ότι νόμος του 2016 για τις δημόσιες συμβάσεις χρειάστηκε σχεδόν 400 τροποποιήσεις για να καταστεί εφικτή η εφαρμογή του. Οι δημόσιες συμβάσεις είναι εργαλείο απορρόφησης πόρων, όπως είπε ο κ. Μπουκώρος αναφερόμενος στην «ιστορική ευκαιρία» για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Ο βουλευτής της ΝΔ μίλησε, επίσης, για τα έργα μέσω ΣΔΙΤ. «Τα ΣΔΙΤ είναι εργαλείο για να προχωρήσουν σπουδαία έργα και με ευρωπαϊκούς πόρους», υποστήριξε.

        Να σημειωθεί ότι κατά του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις θα ψηφίσει, επί της αρχής, σύσσωμη η αντιπολίτευση, σύμφωνα με όσα είπαν οι εισηγητές και ειδικοί αγορητές των κομμάτων, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια.

        ΣΥΡΙΖΑ: Σχέδιο της ΝΔ είναι μια φτωχή Ελλάδα, κοντά στη διαπλοκή

        Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ότι υπάρχουν και θετικές διατάξεις στο νομοσχέδιο, εκτιμά όμως ότι εν συνόλω θα έχει δυσμενείς συνέπειες στη διοίκηση και το περιβάλλον. Γι’ αυτό το λόγο, θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και θα ψηφίσει υπέρ διατάξεων που οδηγούν σε βελτιώσεις το υφιστάμενο σύστημα.

        Η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει έξι ζητήματα: Την εισαγωγή της ιδιωτικής επίβλεψης στα έργα, τα θέματα του περιβάλλοντος, τα ζητήματα του ΤΕΕ, το σύστημα μελέτης-κατασκευής, τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις ρυθμίσεις κυρίως για τις εγγυήσεις των έργων, καθώς και ζητήματα που άπτονται της διαφάνειας.

        Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, έθεσε και ζήτημα για το ανεκτέλεστο όριο έργων των 45 εκατ. ευρώ, που «δημιουργεί την οιονεί συνθήκη επικυριαρχίας συγκεκριμένων και λίγων μεγάλων σχημάτων κατασκευαστικών επιχειρήσεων». Για τα ζητήματα του περιβάλλοντος, είπε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να ενώσει το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας και πως κοντεύουν τις 30.000 οι υπογραφές που έχουν συλλεγεί εναντίον άρθρου, που ανατρέπει το status quo των περιβαλλοντικών δεδομένων και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την κοινοτική Οδηγία για τις προστατευόμενες περιοχές.

        ΚΙΝΑΛ: Κατώτερο των περιστάσεων το νομοσχέδιο

        Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, κατήγγειλε εργαλειοποίηση της πανδημίας από την κυβέρνηση, «η οποία έχει μετατρέψει σε κανόνα τις κατ’ εξαίρεση απευθείας αναθέσεις». Ανέφερε ότι από το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις απουσιάζουν και η περιβαλλοντική διάσταση και η διάσταση κοινωνικής συνοχής.

        «Αλλάζετε ένα νόμο, που χρειάστηκε 400 τροποποιήσεις για να γίνει πιο λειτουργικός, με ένα νόμο που επίσης θα αποδειχθεί μη λειτουργικός», σημείωσε ο κ. Κατρίνης και τόνισε ότι όλοι οι φορείς που μίλησαν για το νομοσχέδιο εξέφρασαν ισχυρότατες επιφυλάξεις για τις πολλές υπουργικές αποφάσεις, στις οποίες επαφίεται η εφαρμογή των νέων διατάξεων.

        Το Κίνημα Αλλαγής θέτει, όμως, και ζήτημα διαφάνειας, με διατάξεις όπως αυτές για την αναμόρφωση του ορίου των απευθείας αναθέσεων και της δυνατότητας επιλογής από τον ανάδοχο ιδιώτη για την επίβλεψη του έργου. Το ΚΙΝΑΛ, το οποίο είχε επιφυλαχθεί κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στις επιτροπές της Βουλής, δήλωσε σήμερα ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο αλλά θα υπερψηφίσει διατάξεις που θεωρεί ότι κινούνται σε θετική κατεύθυνση.

        ΚΚΕ: ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σε στρατηγική σύμπλευση

        Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, επεσήμανε ότι και αυτό το νομοσχέδιο στοχεύει στην καλύτερη αξιοποίηση του επεκτατικού πακέτου της επόμενης περιόδου από το μεγάλο κεφάλαιο. Όπως είπε, το νομοσχέδιο ολοκληρώνει το πλαίσιο που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και που αποδεικνύει ότι βρίσκεται σε στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ.

        «Οι εργολάβοι και οι ιδιώτες ελεγκτές θα αποφασίζουν και τις τεχνικές προδιαγραφές των έργων, σε βάρος του ελεγκτικού έργου των δημοσίων υπηρεσιών που ιδιωτικοποιείται το αντικείμενο τους», υπογράμμισε η κυρία Μανωλάκου και επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ ότι τα έργα πρέπει να συμβάλλουν στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, να μην οδηγούν σε καταλήστευση, αλλά σε οικονομία κλίμακας, να σέβονται το περιβάλλον και η κατασκευή τους, η συντήρησή τους και μελέτη τους να είναι στην ευθύνη του Δημοσίου. Όπως υποστήριξε, το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

        ΜέΡΑ25: Φέρνετε την τσιμεντοποίηση στις NATURA

        Απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, ο οποίος επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση, ιδίως για το άρθρο 219 του νομοσχεδίου για τις «υπο-περιοχές» ήπιας ανάπτυξης σε περιοχές NATURA.

        «Φέρνετε την τσιμεντοποίηση μέσα στις NATURA», σημείωσε ο κ. Αρσένης και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αντιευρωπαϊκή πολιτική. Ο βουλευτής σχολίασε και τη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη, για τις αντιδράσεις που προκαλεί το νομοσχέδιο από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. «Ο υπουργός είπε ότι «όταν σε βρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, σημαίνει ότι κάτι καλό κάνεις». Ο κ. Γεωργιάδης είναι η ακτινογραφία της κυβέρνησής σας, απλώς εκείνος τα λέει αφιλτράριστα, όπως τότε που μιλούσε για κλείσιμο νοσοκομείων και μετά που είπε ότι θα πάρει τα κλειδιά της εστίασης», κατέληξε ο Κ. Αρσένης.

        • Χρήστος Μπουκώρος
        • Νέα Δημοκρατία
        • ΣΥΡΙΖΑ
        • ΚΙΝΑΛ
        • ΚΚΕ
        • ΜέΡΑ25

         Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 10:23 pm


         Fed (Beige Book): «Καμπανάκι» για την αμερικανική αγορά εργασίας

         Fed (Beige Book): «Καμπανάκι» για την αμερικανική αγορά εργασίας

         Ο προβληματισμός των αξιωματούχων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed) για την πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής αγοράς εργασίας αποτυπώνεται στην τελευταία έκθεση της Fed (Beige Book) που δόθηκε στη δημοσιότητα, με συγκεκριμένη αναφορά στο ότι η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται με συγκρατημένους ρυθμούς για την αρχή του 2021.

         Στην έκθεση της τράπεζας, σημειώνεται πως οι προοπτικές για το αμερικανικό ΑΕΠ ακόμα πιέζονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και ότι καταγράφεται αισιοδοξία για τους επόμενους μήνες λόγω της επιτάχυνσης των εμβολιασμών κατά της νόσου.

         Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα του πληθωρισμού, η έκθεση της Fed διαπιστώνει μια μεικτή εικόνα. Όπως σημειώνει, ορισμένες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και βιομηχανίες μπόρεσαν να αυξήσουν τις τιμές τους, αλλά πολλές άλλες δεν τα κατάφεραν.

         Η έκθεση της Fed επιβεβαιώνει την γενικότερη εκτίμηση των οικονομολόγων ότι η αμερικανική οικονομία στην παρούσα φάση βελτιώνεται αλλά με χαμηλό ρυθμό.

         «Οι περισσότερες περιοχές επισημαίνουν ότι ο κλάδος των μη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών -"τομέας-κλειδί” για την αμερικανική οικονομία που επλήγη σφόδρα από την πανδημία- εμφάνισε μέτρια ανάπτυξη. Μέτρια ήταν η ανάπτυξη και της παραγωγικής δραστηριότητας στις περισσότερες περιοχές, παρά τις αναταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

         Όσον αφορά την αγορά εργασίας, η έκθεση σημειώνει ότι η απασχόληση βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, αλλά σταδιακά, ενώ σε ό,τι αφορά τους μισθούς αναφέρει ότι κάποια αύξηση καταγράφηκε σε θέσεις εργασίας που έχουν υψηλή ζήτηση.

         • FEDERAL RESERVE
         • ΗΠΑ
         • ανάκαμψη
         • αμερικανική οικονομία
         • πληθωρισμός
         • ΖΗΤΗΣΗ

          Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 10:09 pm


          Τσακίρης: Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο €60 εκατ. από το EquiFund

          Τσακίρης: Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο €60 εκατ. από το EquiFund

          Ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για κεφάλαια σποράς και μεταφορά τεχνολογίας, ύψους 60 εκατ. ευρώ, μέσω του ταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών (EquiFund), προανήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο διαδικτυακό συνέδριο «Innovative Greeks» που διοργανώνουν ο ΣΕΒ και η Endeavor Greece.

          Ο υφυπουργός είπε ότι ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες ενώ αναφέρθηκε στη συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για το ταμείο συνεπενδύσεων με επιχειρηματικούς αγγέλους αλλά και στη χρηματοδότηση μέσω του ταμείου χαρτοφυλακίου Jeremie και σημείωσε το ρόλο της σωστής και στοχευμένης χρηματοδότησης στην περαιτέρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων.

          Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, δήλωσε πως μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των νεοφυών επιχειρήσεων στο Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων – Elevate Greece.

          Ο υφυπουργός σημείωσε ότι έχουν εγγραφεί 183 εταιρείες και εκκρεμούν άλλες 200 αιτήσεις, οπότε μέχρι το τέλος του μήνα, θα έχει σχεδόν, διπλασιαστεί ο αριθμός των ενταγμένων επιχειρήσεων.

          Ο ίδιος πρόσθεσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η άρση των εμποδίων, η απλούστευση της νομοθεσίας και η αύξηση των κινήτρων για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος και πρόσθεσε τη σημασία που δίνεται στα Κέντρα καινοτομίας και στα Τεχνολογικά Πάρκα.

          {https://twitter.com/ChristosDimas_/status/1367178839504416778}

          Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε, στην ίδια συζήτηση, ότι έχουμε ένα οικοσύστημα που βοηθάει τις επιχειρήσεις, γίνονται συγχωνεύσεις και εξαγορές αλλά, πρόσθεσε, θα πρέπει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση με επιμονή και αξιοπιστία «όπως αυτή που είχε επιδείξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρξει η μόχλευση και ανακύκλωση δημοσίων πόρων σε έργα υψηλότερου ρίσκου».

          Υπογράμμισε δε, ότι δεν πρέπει η συζήτηση να αφορά μόνο συγκεκριμένα έργα «διότι έχουμε πολύ ικανούς επιστήμονες και αυτό που χρειάζεται είναι να δημιουργηθούν οι σωστές ομάδες και να επιλέγουν τα σωστά project».

          • Γιάννης Τσακίρης
          • startup εταιρίες
          • Χρίστος Δήμας
          • Αλέξης Χαρίτσης
          • JEREMIE
          • ELEVATE GREECE
          • Innovative Greeks

           Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 9:55 pm


           Μητσοτάκης: Πρέπει να επιταχυνθούν οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

           Μητσοτάκης: Πρέπει να επιταχυνθούν οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

           Στη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης και την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης όλων των διαδικασιών ώστε να αρχίσουν να εισρέουν οι πόροι στα ταμεία των κρατών-μελών της ΕΕ και να μην χαθούν θέσεις εργασίας στον απόηχο της πανδημίας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

           Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμετείχε το απόγευμα της Τετάρτης (3/3) σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) με θέμα «Δημιουργώντας θέσεις εργασίας για την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ στην εποχή μετά την πανδημία». Στη συζήτηση έλαβαν επίσης μέρος η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ. 

           Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Esther de Lange, ενώ έθεσε ερώτημα και ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

           «Ο στόχος μας ήταν πάντα να εγγυηθούμε ότι θα παραμείνει ακέραια η παραγωγική ικανότητα της χώρας, για να μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε την οικονομική δραστηριότητα με το τέλος της πανδημίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο πλέγμα μέτρων που έθεσε σε εφαρμογή η Ελλάδα ώστε να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

           Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ωστόσο ότι πρώτα από όλα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η κρατική στήριξη δεν θα αποσυρθεί βιαστικά ή απότομα. «Πριν να μιλήσουμε για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφύγουμε το φαινόμενο της απότομης υποχώρησης (cliff-edge effect) καθώς θα πρέπει να εγγυηθούμε πως θα άρουμε τους μηχανισμούς που έχουμε θέσει σε εφαρμογή, σε ό,τι αφορά την προστασία θέσεων εργασίας, προσεκτικά και σταδιακά».

           {https://twitter.com/kmitsotakis/status/1367194112890458118}

           «Απολύτως καθοριστικό» να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις

           Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε τη σημασία του Ταμείου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα σχέδια της χώρας μας την επόμενη μέρα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης όλων των διαδικασιών ώστε να αρχίσουν να εισρέουν οι πόροι στα ταμεία των κρατών-μελών και να μην χαθούν θέσεις εργασίας στον απόηχο της πανδημίας.

           «Θα ήθελα ιδιαίτερα να ενθαρρύνω την Ursula, ασφαλώς γνωρίζει τις απόψεις μας, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα σχέδια θα εγκριθούν το συντομότερο δυνατόν έτσι ώστε τα χρήματα το ταχύτερο δυνατό να διοχετευτούν στις οικονομίες μας. Εάν τα πράγματα κυλήσουν σύμφωνα με το σχέδιο, θα λάβουμε 4 δισεκ. το 2021», είπε. «Είναι απολύτως καθοριστικό να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, επειδή αν υπάρξουν καθυστερήσεις τότε ο κίνδυνος -όπως γνωρίζετε- να χαθούν θέσεις εργασίας καθώς απομακρυνόμαστε από την πανδημία θα αυξηθεί σημαντικά».

           Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι, μεταξύ άλλων, η ελληνική πλευρά έχει σχεδιάσει την αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να στηρίξει προγράμματα εκπαίδευσης, επανεκπαίδευσης και καλλιέργειας δεξιοτήτων.

           Να γίνει γρήγορα πραγματικότητα το πιστοποιητικό εμβολιασμού

           Ο πρωθυπουργός συνεχάρη την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τοποθετήσεις της όσον αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού, στον απόηχο της δήλωσής της ότι θα παρουσιάσει εντός του Μαρτίου πρότασή για το «Ψηφιακό Πράσινο Πάσο», το οποίο θα λειτουργεί και ως πιστοποιητικό, διευκολύνοντας τα ταξίδια των ευρωπαίων πολιτών. «Θα ήθελα να συγχαρώ την Ursula για τα σχόλιά της για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Θα πρέπει να το κάνουμε πραγματικότητα όσο πιο γρήγορα γίνεται με στόχο να διευκολύνουμε τα ταξίδια στην εποχή μετά την πανδημία», σημείωσε.

           «Όντως βλέπουμε φως στο τέλος του τούνελ. Δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι για το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να περάσουμε μέσα στο τούνελ. Αλλά η επίδραση των μαζικών εμβολιασμών αρχίζει να διαφαίνεται και σε συνδυασμό με τις καλύτερες καιρικές συνθήκες, γεννιέται σε μένα η αισιοδοξία ότι στο τέλος της άνοιξης - αρχές του καλοκαιριού θα βγαίνουμε μια για πάντα από αυτή την κρίση. Γιατί ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός στην Ελλάδα, για τη διατήρηση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

           Η αρχική τοποθέτηση του πρωθυπουργού και οι απαντήσεις στα δύο ερωτήματα που του ετέθησαν: 

           Καλησπέρα από την Αθήνα στην Ursula, τον Manfred, την Esther. Είναι μεγάλη μου χαρά που συμμετέχω σε αυτό το πάνελ. Τόσο η Ursula όσο και ο Manfred έκαναν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις. Θα ήθελα να προσθέσω κάποιες σκέψεις σε ό,τι αφορά το εθνικό επίπεδο.

           Καταρχάς, εμείς, όλα τα κράτη-μέλη συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, δαπανήσαμε πολλά χρήματα με στόχο να εγγυηθούμε την προστασία όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας κατά την διάρκεια της πανδημίας. Το κάναμε αξιοποιώντας διάφορα προγράμματα, βραχυπρόθεσμα προγράμματα απασχόλησης, προγράμματα αναστολής εργασίας και επιδοτήσεις των ασφαλιστικών εισφορών. Ο στόχος μας ήταν πάντα να εγγυηθούμε ότι θα παραμείνει ακέραια η παραγωγική ικανότητα της χώρας, για να μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε την οικονομική δραστηριότητα με το τέλος της πανδημίας. Και ενώ συμφωνώ απολύτως με τις παρατηρήσεις της Ursula ότι δεν είναι δουλειά του κράτους η δημιουργία θέσεων εργασίας υπό κανονικές συνθήκες, ήταν και παραμένει δουλειά του κράτους η προστασία των θέσεων εργασίας εν μέσω έκτακτων συνθηκών, όπως αυτές που βιώνουμε σήμερα.

           Ωστόσο, πριν να μιλήσουμε για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφύγουμε το φαινόμενο της απότομης υποχώρησης (cliff-edge effect) καθώς θα πρέπει να εγγυηθούμε πως θα άρουμε τους μηχανισμούς που έχουμε θέσει σε εφαρμογή σε ό,τι αφορά την προστασία θέσεων εργασίας, προσεκτικά και σταδιακά. Ήταν μεγάλη μου χαρά το γεγονός ότι συμφωνήθηκε για το 2022 να επικαλεστούμε την Γενική Ρήτρα Διαφυγής, σχετικά με τους περιορισμούς σε θέματα προϋπολογισμού, καθώς ήταν ξεκάθαρο για μένα πως δεν μπορούμε να περάσουμε από την υφιστάμενη κατάσταση, σε μια φυσιολογική κατάσταση με τρόπο στιγμιαίο. Αυτό θα πρέπει να συμβεί σταδιακά, γιατί μας ανησυχεί όλους το ποια θα είναι η πραγματική επίδραση στην αγορά εργασίας, όταν αρχίσουμε να απομακρύνουμε τα προγράμματα στήριξης που είναι τώρα σε ισχύ. 

           Συμμερίζομαι την αισιοδοξία της Ursula. Όντως βλέπουμε φως στο τέλος του τούνελ. Δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι για το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να περάσουμε μέσα στο τούνελ. Αλλά η επίδραση των μαζικών εμβολιασμών αρχίζει να διαφαίνεται και σε συνδυασμό με τις καλύτερες καιρικές συνθήκες, γεννάται σε μένα η αισιοδοξία ότι στο τέλος άνοιξης - αρχές του καλοκαιριού θα βγαίνουμε μια για πάντα από αυτή την κρίση. Γιατί καθώς ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός στην Ελλάδα, για τη διατήρηση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, θα ήθελα να συγχαρώ την Ursula για τα σχόλιά της για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Θα πρέπει να το κάνουμε πραγματικότητα όσο πιο γρήγορα γίνεται με στόχο να διευκολύνουμε τα ταξίδια στην εποχή μετά την πανδημία.

           Όταν αφήσουμε πίσω μας την πανδημία, η προτεραιότητα προφανώς θα είναι όχι μόνο να διασφαλίσουμε τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων, αλλά επίσης, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας που παρατηρείται υψηλή εγγενής ανεργία, θα πρέπει να δημιουργήσουμε και νέες βιώσιμες θέσεις εργασίες που θα πληρώνονται καλά μετά την πανδημία.

           Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω από την δική μου οπτική τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) για χώρες όπως η Ελλάδα. Θα ήθελα να θέσω το θέμα σε ένα πλαίσιο, με πραγματικούς αριθμούς. Αυτό που συμφωνήσαμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σημαίνει 32 δισεκατομμύρια επιπλέον για την Ελλάδα τα επόμενα έξι χρόνια, από τα οποία τα 19 δισεκατομμύρια θα είναι άμεσες επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα δάνεια, τα οποία θα διοχετεύονται άμεσα σε επιχειρήσεις που θα μπορούν να επωφεληθούν από αυτά. Αυτό θα έχει πολλαπλασιαστική επίδραση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, κυρίως αν συνδυαστεί με τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουμε ήδη εφαρμόσει με στόχο να καταστήσουμε πιο ανταγωνιστική τη βάση της οικονομίας μας. 

           Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω αγαπητέ Manfred, αγαπητή Ursula είναι ότι δεν σταματήσαμε ποτέ τις μεταρρυθμίσεις ούτε εν μέσω της πανδημίας. Και αυτό ήταν πολύ σημαντικό γιατί και εμείς γνωρίζουμε πως δεν θα είναι διαθέσιμα «δωρεάν» χρήματα στον βαθμό που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε τη γενναία απόφαση να δανειστεί χρήματα, στο δικό της επίπεδο, με στόχο να τα διοχετεύσει στα κράτη μέλη. Θα πρέπει να εγγυηθούμε πως θα μείνουμε πιστοί στη δική μας δέσμευση και θα εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις με στόχο να καταστήσουμε πιο ανταγωνιστικές τις οικονομίες μας. Και θα το κάνουμε όχι επειδή είναι οδηγία των Βρυξελλών να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση αλλά γιατί πιστεύουμε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, κυρίως για τους νέους. 

           Για παράδειγμα, στην Ελλάδα ενώ μιλάμε ψηφίζεται νέος νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις που αίρει τους παλιούς γραφειοκρατικούς περιορισμούς, σε συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις. Κάναμε σημαντικές απλοποιήσεις σε θέματα εξουσιοδότησης. Μειώσαμε τους φόρους. Αναμένουμε σημαντική πρόοδο της Ελλάδας στους δείκτες που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα (Doing Business index). Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο χάρτη σε ό,τι αφορά την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων που γνωρίζουμε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

           Και κάποιες από τις πρωτοβουλίες που παρουσιάστηκαν από την Ursula αποτελούν κορυφαία εγχειρήματα και για το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα ήθελα να επισημάνω για παράδειγμα πόσο σημαντικό είναι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των κτιρίων για την ελληνική οικονομία. Δεν πρόκειται απλά για μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος -και γνωρίζουμε πως όλα τα κτίρια καταναλώνουν υψηλά επίπεδα ενέργειας. Πρόκειται ουσιαστικά για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην βιομηχανία οικοδομικών υλικών, άρα πρόκειται για νέες δουλειές για τους υδραυλικούς, τους ηλεκτρολόγους, τους ελαιοχρωματιστές. Γιατί αυτοί είναι οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον κλάδο.

           Αλλά στο τέλος της ημέρας, μειώνουμε το κόστος που πληρώνουν τα νοικοκυριά, καθώς τα σπίτια τους θα είναι ενεργειακά πιο αποδοτικά. Αλλά τα project αυτά αφορούν και την τεχνολογία, καθώς τα σπίτια μας γίνονται πιο «έξυπνα». Επομένως υπάρχει ξεκάθαρα και η  ψηφιακή διάσταση σε αυτά τα project.

           Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα του πώς μπορούμε να δομήσουμε project με πολλαπλά οφέλη με την βοήθεια της ΕΕ. Ακόμα ένα παράδειγμα, είναι αυτο της απολιγνιτοποίησης. Το πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με καύση άνθρακα. Εχουμε μια περιοχή στην Ελλάδα, τη Δυτική Μακεδονία που για πολλές δεκαετίες ήταν η καρδιά της παραγωγής ενέργειας, με εργοστάσια που λειτουργούσαν με καύση λιγνίτη. Και λάβαμε τη γενναία απόφαση να απομακρυνθούμε από το λιγνίτη και να κλείσουμε τα εργοστάσια αυτά όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

           Πώς λοιπόν μπορούν να αντικατασταθούν οι θέσεις εργασίες στα παλιά ορυχεία; Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, μπορείς να δημιουργήσεις θέσεις εργασίας διεκδικώντας και ανακτώντας τη γη που χρησιμοποιήθηκε για την εξόρυξη λιγνίτη. Αλλά αυτό δεν είναι ένα μακροπρόθεσμο project. Θα πρέπει να προσελκύσουμε στην περιοχή αυτή τη μεταποίηση, θα πρέπει να προσελκύσουμε την εκπαίδευση. Αντικαθιστούμε τα παλιά λιγνιτωρυχεία με σημαντικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως ηλιακής ενέργειας. Και αναπτύσσουμε προηγμένη αγροβιομηχανία και τουρισμό σε μια περιοχή της Ελλάδας που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή. Όταν αθροίζει κανείς τους αριθμούς, Manfred και Ursula, συνειδητοποιεί πως με αυτόν τον τρόπο ενδεχομένως δημιουργούνται ακόμη και περισσότερες θέσεις εργασίας, από το να συνεχίσουν οι άνθρωποι να δουλεύουν σε λιγνιτωρυχεία, που μάλλον δεν είναι και το είδος δουλειάς που οραματίζεσαι για τους νέους της χώρας.

           Αλλά θα πρέπει να θέτουμε φιλόδοξους στόχους και θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι αυτό είναι εφικτό και ότι υπάρχει και η ευρωπαϊκή στήριξη σε αυτή τη διαδικασία. Σε διαφορετική περίπτωση οι άνθρωποι θα αντιδράσουν με οργή και θα αρνηθούν να υιοθετήσουν αυτό το όραμα. Το τελευταίο θέμα που ετέθη από τον Manfred και την Ursula και το οποίο θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το θέμα των προσόντων. Ακόμα και πριν την εμφάνιση της πανδημίας, γνωρίζαμε πως ήμασταν εν μέσω ενός ουσιαστικού τεχνολογικού μετασχηματισμού, που αναδιαμορφώνει το μέλλον της εργασίας.

           Και γνωρίζουμε καλά πως η έννοια της εργασίας με την οποία εμείς μεγαλώσουμε, η έννοια ότι πας στο σχολείο, παίρνεις πτυχίο, βρίσκεις μια δουλειά και συνταξιοδοτείσαι, η έννοια αυτή πιθανότατα δεν θα υφίσταται για την επόμενη γενιά. Πρέπει συνεχώς να μαθαίνουμε, να αναβαθμίζουμε τα προσόντα μας, με στόχο να παραμένουμε ανταγωνιστικοί σε μια αγορά εργασίας που αλλάζει πολύ γρήγορα. Για το λόγο αυτό, στο δικό μας σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι τόσο σημαντικό το στοιχείο των προσόντων. Είναι σημαντική η έννοια της αναβάθμισης δεξιοτήτων, της επανεκπαίδευσης, αλλά και της πιστοποίησης των προσόντων. Και θέλουμε να το κάνουμε από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα. Ακόμα και σήμερα, μπορεί να σας εκπλήξει αυτό, αλλά αυτή είναι μια χώρα με ανεργία που ανέρχεται σε ποσοστό 16%. Το 30%, όμως, των εργοδοτών μας λένε ότι δεν μπορούν να βρουν ανθρώπους με τα κατάλληλα προσόντα. Ξεκάθαρα υφίσταται μια θεμελιώδης αναντιστοιχία ανάμεσα σε αυτό που έχει να προσφέρει η αγορά εργασίας και αυτό που χρειάζονται οι επιχειρήσεις.

           Και το τελευταίο σημείο που είναι πολύ σημαντικό για μένα είναι το πώς μπορούμε να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα. Δημιουργία θέσεων εργασίας, μέσω της δημιουργίας επιχειρήσεων. Στην Ευρώπη, δεν έχουμε ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στη δημιουργία οικοσυστημάτων γύρω από την επιχειρηματικότητα με ισχυρό venture capital που να στηρίζει την Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D). Αλλά θεωρώ πως και αυτό αρχίζει πια να αλλάζει. Και αυτό είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο σημάδι. Το βλέπουμε στην Ελλάδα. Ένα οικοσύστημα start-ups και νέων ανθρώπων που θέλουν να κάνουν την δική τους επιχείρηση, αντί να είναι μισθωτοί εργαζόμενοι. Θεωρώ πως αυτή είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη που πρέπει να στηριχθεί, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. 

           Για να συνοψίσω θα ήθελα να πω πως όντως έχουμε όντως δουλειά σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Η πανδημία έχει αλλάξει για τα καλά ορισμένα πράγματα και θα πρέπει να προσαρμοστούμε. Ένα από αυτά είναι η ικανότητά μας να εργαζόμαστε από οπουδήποτε, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, κάτι που αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για μια χώρα όπως η Ελλάδα με το δίκτυο συνδεσιμότητάς της αλλά και το επίπεδο στην ποιότητα ζωής που προσφέρει. Αλλά θα πρέπει να έχουμε απόλυτη επίγνωση ως ΕΛΚ πως η ατζέντα της εργασίας είναι η απόλυτη ατζέντα με την πλέον καθοριστική σημασία για την πολιτική μας οικογένεια τα επόμενα πέντε χρόνια.

           Και αυτό είναι το βασικό μήνυμα που θα βρει ανταπόκριση και στη νεότερη γενιά, σε μια γενιά που βλέπει το περιβάλλον της αγοράς εργασίας που αλλάζει διαρκώς, σε συνδυασμό και με την πανδημία, όπως είπε και η Ursula, με δικαιολογημένη ανησυχία. Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να εγγυηθούμε πως οι νέοι θα μπορούν να βλέπουν το μέλλον με την αισιοδοξία που η νέα γενιά αξίζει να έχει.

           Απαντώντας σε ερώτηση για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στον κόσμο της εργασίας, η οποία τέθηκε μετά από τοποθέτηση της Ursula von der Leyen για προγράμματα εκπαίδευσης εργαζόμενων και ανέργων, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

           Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να προσθέσω κάτι στα όσα είπε μόλις η Ursula von der Leyen. Είμαστε υπέρμαχοι της οικονομίας της αγοράς με κοινωνικό πρόσημο (social market economy), που σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε την ανάγκη παροχής στήριξης στους ανέργους. Αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι εάν ο μηχανισμός στήριξης είναι, σε κάποιο σημείο, υπερβολικά γενναιόδωρος, τότε αλλοιώνονται τα πραγματική κίνητρα για την εύρεση εργασίας. Συνεπώς, πρέπει να πετύχουμε τη σωστή ισορροπία.

           Και πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε στους ανέργους πραγματικές ευκαιρίες και πραγματικές προσφορές για θέσεις εργασίας, μέσω ενός προσεκτικά σχεδιασμένου συστήματος που θα ταιριάζει (τα προσόντα τους) με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, σε συνδυασμό με προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων ώστε να αντιμετωπιστούν οι πραγματικές ανάγκες της αγοράς και των ανέργων.

           Όσον αφορά τα κίνητρα, θεμελιωδώς οι άνθρωποι αναζητούν την εργασία. Δεν σχετίζεται μόνο με χρήματα, αλλά με την έννοια της αξιοπρέπειας που έχει η εργασία, την οποία πρέπει να μην ξεχνάμε. Πιστεύω ότι αυτό έγινε ιδιαίτερα φανερό κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ότι πρέπει να κάνουμε κάτι επίσης στο επίπεδο του ΕΛΚ ώστε να αναγνωρίσουμε όλες αυτές τις δουλειές, που ήταν σχεδόν αόρατες αλλά αντιληφθήκαμε ξαφνικά τη σημασία τους μέσα στην πανδημία. Η πρώτη περίπτωση που μου έρχεται στο μυαλό είναι αυτή των νέων που βρίσκονται πάνω σε ένα μηχανάκι και παραδίδουν φαγητό στα σπίτια μας. Και να αναγνωρίσουμε ότι αυτές οι δουλειές, στις οποίες ενδεχομένως δεν αποδίδαμε την πρέπουσα σημασία, είναι στην πράξη απολύτως κρίσιμης σημασίας, ειδικά σε περιόδους κρίσης.

           Το θέμα της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό είναι πραγματικά κρίσιμο, διότι το επίπεδο συμμετοχής τους στην Ελλάδα είναι ακόμα χαμηλό. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα συντρίψουμε κάθε έννοια διακρίσεων όσον αφορά τις αποδοχές. Παράλληλα είναι ένα θέμα με πολιτισμική διάσταση, καθότι πρέπει να ενθαρρύνονται περισσότεροι άνθρωποι να γίνουν μέρος του κόσμου της εργασίας.

           Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι βοηθάμε, ειδικά τις γυναίκες, να ισορροπήσουν τις υποχρεώσεις τους ώστε να μπορούν να αναθρέψουν τα παιδιά τους και παράλληλα να μπορούν  να εργάζονται. Έχουμε δώσει εξαιρετικά μεγάλη έμφαση στη στήριξη των προγραμμάτων βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, τη διεύρυνση των ωραρίων τους, ώστε να διευκολύνονται οι γυναίκες να βρουν την ισορροπία ανάμεσα  στην εργασία και στο απαιτητικό έργο της ανατροφής των παιδιών, ειδικά μικρών παιδιών.

           Επομένως, αυτή είναι μία σημαντική ατζέντα για εμάς. Θα καταθέσουμε μία πολύ τολμηρή και ευρεία δέσμη προτάσεων όσον αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Και ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε, επίσης, να αντιμετωπίσουμε κάποια πολιτιστικά στερεότυπα που ίσως εξακολουθούν να υπάρχουν σε έναν βαθμό στη χώρα μας, τα οποία μάλλον ανήκουν στον προηγούμενο αιώνα παρά στον 21ο.

           Esther de Lange: Η ερώτηση αφορά την πράσινη συμφωνία. Μιλήσατε για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σε μια περιοχή της Ελλάδας όπου πρόκειται να κλείσουν (απολιγνιτοποίοηση). Πώς θα διασφαλίσετε, σε εθνικό επίπεδο, ότι οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργείτε -μιλήσατε για αυτές- θα μείνουν στην Ελλάδα; Είμαι βέβαιη ότι είναι μια πρόκληση για όλους μας, είναι μια συζήτηση που έχουμε και στην Ολλανδία, και ασφαλώς θα έχετε και στην Ελλάδα. Πώς το αντιμετωπίζετε αυτό το ζήτημα;

           Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρώτα απ' όλα, να σημειώσω ότι σκοπεύουμε να φέρουμε θέσεις εργασίας στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Γι’ αυτό προσπαθούμε να καταστήσουμε την Ελλάδα ανταγωνιστική προσελκύοντας άμεσες ξένες επενδύσεις. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να προσφέρουμε ένα ανταγωνιστικό πεδίο αναφορικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο και τους φόρους και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε ότι αξιοποιούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

           Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία και τη διατήρηση θέσεων εργασίας σε τοπικό επίπεδο, είναι προφανές ότι δεν θα αντικατασταθούν όλες οι θέσεις εργασίας από ρομπότ και αλγόριθμους. Ειδικά αν δείτε για παράδειγμα τον κλάδο των υπηρεσιών, ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για χώρες όπως η Ελλάδα που εξαρτώνται αρκετά από τον τουρισμό, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτές οι δουλειές μπορούν και να είναι καλοπληρωμένες και να διατηρηθούν και να βελτιωθούν μέσω της τεχνολογίας, αντί να αντικατασταθούν μέσω αυτής.

           Επομένως, για εκείνες τελικά τις θέσεις εργασίας που πραγματικά θα χαθούν στη διαδικασία της πράσινης μετάβασης, απαιτείται μια πολύ λεπτομερής επεξεργασία σε τοπικό επίπεδο, μια επεξεργασία για το πλαίσιο μέσα από το οποίο αυτές οι θέσεις εργασίας μπορούν πραγματικά να αντικατασταθούν από νέες. Και αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι άνθρωποι θα χρειαστεί να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να κάνουν διαφορετικά πράγματα.

           Και όντως, απαιτεί επίσης προθυμία από την πλευρά των ανθρώπων να συμμεριστούν αυτό το σκεπτικό και να αναλάβουν πρωτοβουλία. Ασφαλώς γνωρίζετε πως όταν μιλάμε για ανθρώπους που βρίσκονται στη μέση ηλικία, δεν είναι εύκολο να πεισθούν ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί. Εκεί ακριβώς είναι ίσως πιο απαραίτητη η κρατική υποστήριξη. Επομένως, πρέπει να κάνουμε αυτή τη δουλειά εξαιρετικά ενδελεχώς, αλλά το Ταμείο Ανάκαμψης μας παρέχει το βασικό πλαίσιο και τα εργαλεία χρηματοδότησης για να μπορέσουμε να το πετύχουμε.

           Και θα ήθελα ιδιαίτερα να ενθαρρύνω την Ursula, ασφαλώς γνωρίζει τις απόψεις μας, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα σχέδια θα εγκριθούν το συντομότερο δυνατόν -αυτό σχετίζεται επίσης με το ερώτημα που απαντήθηκε προηγουμένως- έτσι ώστε τα χρήματα, το ταχύτερο δυνατό, να διοχετευτούν στις οικονομίες μας. Εάν τα πράγματα κυλήσουν σύμφωνα με το σχέδιο, θα λάβουμε 4 δισ. το 2021. Είναι απολύτως καθοριστικό να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, επειδή αν υπάρξουν καθυστερήσεις, τότε ο κίνδυνος, όπως γνωρίζετε, να χαθούν θέσεις εργασίας καθώς απομακρυνόμαστε από την πανδημία θα αυξηθεί σημαντικά.

           • Κυριάκος Μητσοτάκης
           • Ταμείο Ανάκαμψης
           • πιστοποιητικό εμβολιασμού
           • ΕΛΚ
           • Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
           • θέσεις εργασίας
           • πανδημία

            Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 9:40 pm


            Πατέλης για προσέλκυση επενδύσεων: Πρόκειται για μαραθώνιο, όχι αγώνα ταχύτητας

            Πατέλης για προσέλκυση επενδύσεων: Πρόκειται για μαραθώνιο, όχι αγώνα ταχύτητας

            «Η πολιτική και η θεσμική σταθερότητα είναι τα σημαντικότερα εφόδια της Ελλάδας για την προσέλκυση επενδύσεων», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης μιλώντας απόψε (3/3) στο ψηφιακό συνέδριου «Innovative Greeks», που διοργανώνουν ο ΣΕΒ και η Endeavor Greece.

            Πρόκειται, όπως είπε, για μαραθώνιο και όχι αγώνα ταχύτητας, ενώ σημείωσε τις αποφάσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές στις οποίες μπορεί να περιλαμβάνονται η μείωση των φορολογικών συντελεστών, τα φορολογικά κίνητρα, μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το νόμο για την αφερεγγυότητα αλλά και την ψηφιακή μεταρρύθμιση όπως και την έναρξη λειτουργίας δικτύων πέμπτης γενιάς σε αρκετές μεγάλες πόλεις της χώρας.

            Από τις τοποθετήσεις εκπροσώπων μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων που έχουν επιλέξει ελληνικές επιχειρήσεις προκύπτει ότι το βασικότερο κριτήριο επιλογής είναι το ανθρώπινο δυναμικό και τα ταλέντα στα οποία η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.

            «Εστιάζουμε στους ιδρυτές των επιχειρήσεων, στο προϊόν και το μέγεθος της αγοράς που απευθύνονται. Επενδύουμε για διάστημα που φτάνει και τα 15 χρόνια, καθώς χρειάζεται υπομονή και συνεχής προσαρμογή», ανέφερε η Laurel Bowden, Partner της 83North.

            Ο Scott Friend, Partner της Bain Capital Ventures σημείωσε ότι το κίνητρο για την επένδυση στην Ελλάδα ήταν μια καταπληκτική ιδέα και μια καλή ομάδα ιδρυτών της επιχείρησης. «Το ταλέντο είναι πολύ σημαντικό», επανέλαβε ο κ. Friend.

            Ο James Christopoulos, γενικός διευθυντής της CVC Capital Partners ανέφερε ότι η εταιρεία επενδύει τα τελευταία 4-5 χρόνια έντονα στην Ελλάδα και ξεκίνησε το 2016 όταν υπήρχε ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα για τη χώρα καθώς πίστεψε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. «Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα, σε διάφορους τομείς. Λόγω της πανδημίας έχει αυξηθεί η ζήτηση για υπηρεσίες τηλεϊατρικής ενώ επενδύουμε και στον τομέα των βιολογικών τροφίμων που αποτελεί μια παγκόσμια τάση».

            Ο Nikitas Koutoupes, γενικός διευθυντής της Insight Partners σημείωσε πως δε χρειάζεται να φύγει κάποιος από την Ελλάδα για να πετύχει. «Οι Έλληνες πρέπει να δουν τα δικά τους δυνατά σημεία και τις ιδιαιτερότητες. Η Ελλάδα έχει την ικανότητα να παρέχει ανθρώπινο κεφάλαιο που είναι δύσκολο να βρεις σε άλλες χώρες, ενώ πλεονέκτημα», κατέληξε, «αποτελεί και το θέμα του κόστους».

            • Αλέξης Πατέλης
            • ΣΕΒ
            • Innovative Greeks
            • φορολογικά κίνητρα
            • σταθερότητα
            • Επενδύσεις

             Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 9:26 pm


             Ξεκινούν στις 4/3 οι αιτήσεις για την αποζημίωση ειδικού σκοπού

             Ξεκινούν στις 4/3 οι αιτήσεις για την αποζημίωση ειδικού σκοπού

             Διαθέσιμο από αύριο Πέμπτη 4/3/2021 και μέχρι τη Δευτέρα 8/3/2021 και ώρα 16:00 θα είναι το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη για υποβολή δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων.

             Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, υποβάλλονται δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας που αφορούν όλο τον μήνα Μάρτιο ή μέρος αυτού.

             Στο ίδιο χρονικό διάστημα δηλώνονται νομίμως και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων που αφορούν τις 1/3, 2/3, 3/3 και 4/3/2021.

             Επισημαίνεται ότι από 8/3/2021 και ώρα 16:01 και μετά, οι επιχειρήσεις εργοδότες θα μπορούν να προαναγγέλλουν μόνο νέες αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για το διάστημα από 1/3 ως και την 8/3/2021 και ώρα 16:00.

             Υπενθυμίζεται ότι ένεκα του προαναγγελτικού συστήματος δεν επιτρέπονται οι ορθές επαναλήψεις δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργαζομένων για προγενέστερα χρονικά διαστήματα.

             Στις δε περιπτώσεις που πρέπει να υπηρετηθούν επείγουσες μελλοντικές ανάγκες των επιχειρήσεων, επιτρέπονται προαναγγελτικά οι ανακλήσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας με χρήση ορθής επανάληψης ή προσωρινής ανάκλησης δήλωσης αναστολής.

             • επίδομα 534 ευρώ
             • ΕΡΓΑΝΗ
             • ΔΗΛΩΣΕΙΣ
             • αναστολή σύμβασης εργασίας

              Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 9:14 pm


              Ισχυρός μετασεισμός 5,2 Ρίχτερ «ταρακούνησε» την Ελασσόνα

              Ισχυρός μετασεισμός 5,2 Ρίχτερ «ταρακούνησε» την Ελασσόνα

              Νέος μεγάλος σεισμός 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ «ταρακούνησε» το απόγευμα της Τετάρτης (3/3) την Ελασσόνα.

              Πρόκειται για τον ισχυρότερο μετασεισμό στην περιοχή της Ελασσόνας, μετά από τη δόνηση των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα, και κατεγράφη λίγο μετά από τις 8 το βράδυ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

              Η δόνηση σημειώθηκε στα 22 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης, με το επίκεντρο του σεισμού να βρίσκεται στα 13,8 χλμ.

              Τρεις ακόμα σεισμικές δονήσεις, άνω των 4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, ακολούθησαν μέσα σε διάστημα περίπου μισής ώρας, τον ισχυρό σεισμό. Ο πρώτος, σημειώθηκε στις 12:19 (σ.σ. ήταν αυτός που αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε δώσει 4,6 ρίχτερ) ήταν 4,7 ρίχτερ, είχε εστιακό βάθμος 10 χλμ και επίκεντρο 7 χλκ ΔΝΔ της Ελλασόνας.

              Ο δεύτερος στις 12:26 είχε μέγεθος 4,2 ρίχτερ, εστιακό βάθμος 10 χλμ και ήταν 10 χλμ ΝΑ της Ελλασόνας και ο τρίτος και πιο ισχυρός ήταν μεγέθους 4,9 ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος επίσης 10 χλμ και επίκεντρο 18 χλμ ΒΔ της Ελασσόνας.

              Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας ήδη υπάρχει κινητοποίηση ώστε να στηθούν δεκάδες σκηνές στα χωριά Δαμάσι, Μεσοχώρι, Αμούρι και Βλαχογιάννι που έχουν πληγεί από τον σεισμό. Μαζί με τις σκηνές θα διανεμηθούν εκατοντάδες υπνόσακοι καθώς και εμφιαλωμένο νερό για τις πρώτες ανάγκες των κατοίκων.

              Έξι άτομα έχουν ήδη απεγκλωβιστεί από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στο Μεσοχώρι και την περιοχή της Μαγούλας. Τα άτομα αυτά είχαν εγκλωβιστεί καθώς έπεσαν τμήματα των σπιτιών τους από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ.

              Για ισχυρούς μετασεισμούς ακόμα και για δυο με τρεις μήνες έκανε λόγο μιλώντας στο MEGA ο Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης. Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης συνέστισε προσοχή. Ανέφερε μάλιστα ότι τα σχολεία πρέπει να μείνουν κλειστά και ο κόσμος να μην μπει σε σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές.

              Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας δέχεται αιτήματα δεκάδων πολιτών να επιτραπεί η μετακίνησή τους σε εξοχικά σπίτια εντός και εκτός νομού ή να επιτραπεί η μετακίνησή τους σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια.

              Επίσης, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, που σήμερα εφημερεύει, όπως και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα, αν παραστεί ανάγκη, ενώ το ΕΚΑΒ για προληπτικούς λόγους έχει στείλει στο χωριό Δαμάσι τρία ασθενοφόρα με γιατρούς και τραυματιοφορείς.

              • θεσσαλία
              • σεισμός
              • Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών
              • δόνηση
              • Δαμάσι

               Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 9:00 pm


               Γεωργιάδης: Ταχύτητα στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων, χωρίς εκπτώσεις στη διαφάνεια

               Γεωργιάδης: Ταχύτητα στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων, χωρίς εκπτώσεις στη διαφάνεια

               «Η κυβέρνηση κατέθεσε ένα άρτιο νομοσχέδιο, που στόχο έχει, χωρίς να υπάρχουν εκπτώσεις στη διαφάνεια, να προχωρήσουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις.

               Ο υπουργός, αναφερόμενος γενικότερα στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναλογιστούν το πόσο αργά προχωρούν οι διαδικασίες, τις δικαστικές προσφυγές και το γεγονός ότι «διαγωνισμοί τελείωναν, όταν τα υλικά που αγοράζονταν ήταν πια παλαιάς τεχνολογίας και δεν είχαν καμία χρησιμότητα».

               Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην επένδυση στο Ελληνικό, επισημαίνοντας ότι «απλώς και μόνο η διένεξη δύο εταιρειών, οδήγησε σε μια διαδικασία όπου χάθηκε πάνω από ένας χρόνος μεταξύ της ανεξάρτητης αρχής Προσφυγών και του ΣτΕ, μέχρι να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα». Αυτή η εμπειρία, μαζί με την ανάγκη για την απορρόφηση μεγάλων ευρωπαϊκών πόρων τα επόμενα χρόνια, ήταν που «κινητροδότησε» την αναμόρφωση του πλαισίου, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

               Ο Άδωνις Γεωργιάδης ευχαρίστησε τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή με επικεφαλής τον καθηγητή Γεώργιο Δελή για την εξαιρετική συμβολή της που οδήγησε σε ένα άρτιο νομοσχέδιο. Αναφέρθηκε επίσης στο έργο της διυπουργικής επιτροπής, στην ενσωμάτωση πολλών παρατηρήσεων που υπεβλήθησαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης και τόνισε ότι «στόχος είναι χωρίς να υπάρχουν εκπτώσεις στη διαφάνεια, να προχωρήσουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα».

               Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται το άρθρο 219 του νομοσχεδίου, που αναφέρεται στον καθορισμό «υπό-περιοχών» ήπιας ανάπτυξης, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να το αποσύρει.

               «Η αναφορά μου, ολίγον ειρωνική, πως όταν σε βρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προφανώς κάνεις κάτι καλό, ήταν προφανώς ειρωνεία ως προς τα λεγόμενα του κ. Φάμελλου. Διότι ο κ. Φάμελλος, ως αναπληρωτής υπουργός, βρέθηκε να έχει απέναντί του τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για τις τσιμεντοβιομηχανίες στο Βόλο, και δεν οπισθοχώρησε, και με αυτή του τη στάση έκανε καλό στην ελληνική κοινωνία», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και πρόσθεσε «συνεπώς η φράση μου ήταν ειρωνεία προς τον κ. Φάμελλο και όχι κατά κυριολεξία».

               Γι' αυτές καθαυτές τις αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων σήμερα, ο υπουργός υπογράμμισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι το άρθρο που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο, δεν είναι ένα άρθρο για να σταματήσει η εκπόνηση των σχεδίων στις προστατευόμενες περιοχές.

               «Το ακριβώς αντίθετο. Εάν τα συνολικά σχέδια προλάβουν να εκδοθούν στους προβλεπόμενους χρόνους, τότε το άρθρο 219 δεν θα έχει καμία χρησιμότητα και δεν θα εφαρμοστεί, γιατί το άρθρο αυτό λέει πως εκεί που δεν υπάρχουν μελέτες, θα υπάρχει και μια διαδικασία ad hoc, που θα έχει όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες προστασίας του περιβάλλοντος», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

               Επεσήμανε δε, ότι με βάση το άρθρο του νομοσχεδίου, απαιτείται κατάθεση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης, εκπόνηση ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), έγκριση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Περιβάλλοντος, και προληπτικός έλεγχος του ΣτΕ για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

               «Θα μπορούσαμε να βάλουμε στο νόμο ότι απαιτείται και έγκριση του κυρίου Κρίτωνα Αρσένη, αλλά αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα έβγαινε ποτέ Προεδρικό Διάταγμα…», είπε σκωπτικά ο υπουργός για τον βουλευτή του ΜέΡΑ25 και επέμεινε: «Όσες ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία του περιβάλλοντος έχει η Πολιτεία και η ελληνική νομοθεσία, έχουν όλες συμπεριληφθεί μέσα σε αυτό το άρθρο. 'Αρα, κάθε καλόπιστος δεν έχει κανέναν λόγο να ανησυχεί. Κάθε κακόπιστος, θα ανησυχεί ό,τι και να γράψουμε, ό,τι και να κάνουμε».

               • Άδωνις Γεωργιάδης
               • δημόσιες συμβάσεις
               • νομοσχέδιο

                Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 8:51 pm


                Μιανμάρ:38 νεκροί την Τετάρτη-H πιο αιματηρή μέρα μετά το πραξικόπημα

                Μιανμάρ:38 νεκροί την Τετάρτη-H πιο αιματηρή μέρα μετά το πραξικόπημα

                Η «πιο αιματηρή» ημέρα ήταν η Τετάρτη (3/3) στην Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, με «38 νεκρούς», δήλωσε η απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη χώρα, Κριστίν Σράνερ Μπούργκενερ.

                Δυνάμεις ασφαλείας της νοτιοανατολικής ασιατικής χώρας άνοιξαν σήμερα πυρ ενάντια σε διαδηλωτές που διαδήλωναν ενάντια στη στρατιωτική χούντα.

                Χθες (2/3), όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, γειτονικές χώρες είχαν καλέσει σε αυτοσυγκράτηση και είχαν προσφερθεί να βοηθήσουν για την επίλυση της κρίσης.

                «Πλέον έχουμε περισσότερους από 50 νεκρούς από την έναρξη του πραξικοπήματος και πολλούς τραυματίες», ανέφερε η Μπούργκενερ σε βιντεοδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

                Η απεσταλμένη του ΟΗΕ τόνισε πως διατηρήσει επαφές με όλες τις πλευρές στην Μιανμάρ, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θα διεξαχθούν εκλογές «σε ένα χρόνο», πρόσθεσε.

                • ΜΙΑΝΜΑΡ
                • Πραξικόπημα
                • ΟΗΕ
                • θάνατοι
                • χούντα
                • ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

                 Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 8:39 pm


                 Χ.Α.: Οι πρώτες 10 χρηματιστηριακές εταιρείες τον Φεβρουάριο του 2021

                 Χ.Α.: Οι πρώτες 10 χρηματιστηριακές εταιρείες τον Φεβρουάριο του 2021

                 Το 84,39% επί του συνόλου των μεριδίων των χρηματιστηριακών εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κατείχαν τον Φεβρουάριου του 2021 οι 10 πρώτες στη λίστα εταιρείες σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του Χ.Α. για τα χρεόγραφα.

                 Πρώτη στην σχετική λίστα του Χρηματιστηρίου βρίσκεται η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ με το μερίδιό της, επί των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο, να ανέρχεται στο 17,46% και με την αθροιστική αξία συναλλαγών χρεογράφων να διαμορφώνεται στα 401.142.733,80 ευρώ.

                 Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε την Eurobank Equities ΑΕΠΕΥ, το μερίδιο αγοράς της οποίας ανήλθε τον μήνα που μας πέρασε στο 16,77% και την αθροιστική αξία συναλλαγών χρεογράφων στα 385.158.642,45 ευρώ.

                 Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Euroxx Χρηματιστηριακή με ποσοστό 16,21% επί των συναλλαγών η αξία των οποίων διαμορφώθηκε στα 372.347.986,94 ευρώ.

                 Πολύ πιο κάτω, με ποσοστό 8,82% βρίσκεται η Alpha Finance ΑΕΠΕΥ, με την αθροιστική αξία συναλλαγών χρεογράφων να διαμορφώνεται στα 150.322.220,11 ευρώ.

                 Στην έκτη θέση με ποσοστό 5,48% βρίσκεται η Optima Bank ΑΕ και στην έβδομη η Παντελάκης Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ με ποσοστό 4,14%. Η αξία συναλλαγών χρεογράφων της πρώτης ανήλθε στα 125.911.898,30 ευρώ και της δεύτερης στα 95.060.034,04 ευρώ.

                 Στη συνέχεια, την όγδοη θέση των χρηματιστηριακών καταλαμβάνει η UBS Europe SE με το μερίδιο αγοράς της να ανέρχεται στο 3,57% και στην ένατη θέση βρίσκουμε τη Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ με ποσοστό 2,87%. Η αθροιστική αξία συναλλαγών χρεογράφων της UBS διαμορφώθηκε στα 81.984.047,70 ευρώ και της Λέων Δεπόλας στα 65.932.216,75 ευρώ.

                 Την πρώτη δεκάδα των χρηματιστηριακών κλείνει η Citigroup Global Markets Europe AG με ποσοστό 2,53% και αξία συναλλαγών χρεογράφων 58.222.455,50 ευρώ.

                 Αριστοτέλης Παππάς

                 • Χρηματιστήριο Αθηνών
                 • Φεβρουάριος
                 • μερίδιο αγοράς
                 • ποσοστά
                 • Πειραιώς Χρηματιστηριακή
                 • eurobank equities
                 • χρεόγραφα

                  Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 8:30 pm


                  Βάιντμαν: Η ΕΚΤ ενδέχεται να ενισχύσει τις αγορές ομολόγων

                  Βάιντμαν: Η ΕΚΤ ενδέχεται να ενισχύσει τις αγορές ομολόγων

                  H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να τροποποιήσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων λόγω του κορονοϊού (PEPP), δήλωσε ο διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, σε συνέντευξή του στο CNBC.

                  «Έχουμε τρόπους να αντιδράσουμε (στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων). Το PEPP είναι ευέλικτο και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευελιξία για να αντιδράσουμε σε μία τέτοια κατάσταση», δήλωσε ο Βάιντμαν.

                  Μετά την εξαγγελία του PEPP πέρυσι τον Μάρτιο, το πρόγραμμα αυξήθηκε στα 1,85 τρισ. ευρώ και η διάρκειά του επεκτάθηκε έως τον Μάρτιο του 2022. Ωστόσο, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ μειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

                  Αν και η κεντρική τράπεζα απέδωσε τη μείωση στις μεγάλες αποπληρωμές ομολόγων, αναλυτές αμφισβητούν τους λόγους μείωσης των καθαρών αγορών.

                  Ερωτηθείς αν η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει ξανά τις αγορές για να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος δανεισμού, ο Βάιντμαν απάντησε: «Φυσικά, αυτό είναι στο τραπέζι, να χρησιμοποιήσουμε την ευελιξία που έχουμε στην εφαρμογή του PEPP. Το πρώτο βήμα, όμως, είναι να αναλύσουμε τις βασικές αιτίες και να δούμε τον αντίκτυπο στον τελικό στόχο μας που είναι η σταθερότητα των τιμών».

                  • ΓΕΝΣ ΒΑΙΝΤΜΑΝ
                  • CNBC
                  • PEPP
                  • αποδόσεις ομολόγων
                  • ΕΚΤ

                   Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 8:23 pm


                   Προκλητική δήλωση Τατάρ εν όψει Διάσκεψης: «Δεν υπάρχει ομοσπονδία»

                   Προκλητική δήλωση Τατάρ εν όψει Διάσκεψης: «Δεν υπάρχει ομοσπονδία»

                   Ως ευκαιρία να εξηγήσει ότι η ομοσπονδία ως έννοια έχει ξεπεραστεί, βλέπει την άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

                   Σε συνέντευξή του στο τουρκοκυπριακό «πρακτορείο ειδήσεων» ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Ζοζέπ Μπορέλ, τη Δευτέρα με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ και στη συνέχεια θα ενημερώσει τα τουρκοκυοριακά κόμματα, ενώ πριν την άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη, θα ενημερώσει τη λεγόμενη «βουλή» του ψευδοκράτους.

                   Σύμφωνα με το protothema.gr, ο Τατάρ υποστήριξε ότι και τα Ηνωμένα Έθνη γνωρίζουν πως η ομοσπονδία έχει ξεπεραστεί, επανέλαβε ότι μετά τη διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα ακόμα και ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι ήταν η τελευταία προσπάθεια της δικής του γενιάς για ομοσπονδία.

                   Δεν υπάρχει άλλος δρόμος πλην των δύο κρατών

                   Εάν ξεκινήσει μια διαδικασία από δω και πέρα, συνέχισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, θα είναι διαφορετική αυτή τη φορά. Και ο ΓΓ του ΟΗΕ, πρόσθεσε, είχε πει ότι είναι ανοικτός σε νέες ιδέες.

                   «Εμείς κάνουμε ένα σημαντικό βήμα» ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας πως στη Γενεύη θα εξηγήσει πως εάν υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία, η βάση αυτής θα πρέπει να είναι η συνεργασία δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα. «Άλλωστε αυτό ισχύει τώρα».

                   Το ψευδοκράτος, ανέφερε, μπορεί σε πολιτικό επίπεδο να μην αναγνωρίζεται από κανέναν πλην της Τουρκίας, «ούτε κι έγινε καμιά προσπάθεια για κάτι τέτοιο», αλλά έχει σχέσεις, είτε εμπορικές, είτε στον τομέα της εκπαίδευσης, με άλλες 100 χώρες.

                   Όσον αφορά τις εκκλήσεις προς εκείνον να εξηγήσει «τι υπάρχει όταν λέει δύο κράτη», ο κ. Τατάρ είπε ότι «υπάρχει ο λαός μου, υπάρχει το κράτος μου, υπάρχει ο αγώνας μας και μια ευκαιρία για ομοσπονδία που ξεπεράστηκε λόγω του ότι δεν είδαμε καλή πρόθεση από την απέναντι πλευρά». Εάν όλα αυτά τα ενώσεις, είπε, υπάρχει μια ισχυρή θέση και δεν υπάρχει άλλος δρόμος πλην των δύο κρατών.

                   Το ψευδοκράτος έχει ενισχυθεί

                   Σε περίπτωση, συνέχισε, που με έγκριση και των δύο πλευρών δεν υπάρξει μια συμφωνία, θα προχωρήσουν με τη στήριξη της Τουρκίας σε άλλες εναλλακτικές, στην προσπάθεια ενδυνάμωσης του ψευδοκράτους, του ανοίγματος στη διεθνή κοινότητα και αυτό θα πάει στη Γενεύη να εξηγήσει.

                   Αυτά, είπε, έχει αναφέρει και στις επαφές που είχε μέχρι τώρα με αρμοδίους της ΕΕ και ξένους αξιωματούχους και είπε ότι τον ακούνε με προσοχή.

                   Πλέον η Κύπρος δεν είναι η ίδια, ούτε η ανατολική Μεσόγειος, συνέχισε ο Τατάρ λέγοντας ότι «η Τουρκία είναι πίσω μας, οι ισορροπίες έχουν αλλάξει υπέρ μας και η Κύπρος έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία».

                   Το ψευδοκράτος, υποστήριξε, έχει ενισχυθεί με τις πολιτικές και τις ενέργειές του, όπως η πρωτοβουλία για το Βαρώσι, και την εναρμονισμένη πολιτική με εκείνη της Τουρκίας.

                   • Ερσίν Τατάρ
                   • Κυπριακό
                   • διάσκεψη
                   • ΟΗΕ
                   • ψευδοκράτος
                   • Ακίντζι

                    Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 8:11 pm


                    Κλειστές την Πέμπτη εκπαιδευτικές δομές και βρεφονηπιακοί του ΟΑΕΔ σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα

                    Κλειστές την Πέμπτη εκπαιδευτικές δομές και βρεφονηπιακοί του ΟΑΕΔ σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα

                    Να παραμείνουν κλειστές αύριο, Πέμπτη 4 Μαρτίου, όλες οι εκπαιδευτικές δομές (Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας και Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης) και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) στις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, αποφάσισε η διοίκηση του Οργανισμού, κατόπιν της μεγάλης ισχύος σεισμικής δόνησης που πραγματοποιήθηκε σε εστιακό χώρο πλησίον της Λάρισας και της ακόλουθης μετασεισμικής δραστηριότητας.

                    Ο ΟΑΕΔ επισημαίνει ότι θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση σχετικά με την επαναλειτουργία τους, ενώ εκφράζει τη συμπαράστασή του στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών.

                    • βρεφονηπιακοί
                    • δομές
                    • Λάρισα
                    • Τρίκαλα
                    • Καρδίτσα
                    • σεισμός

                     Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 7:54 pm


                     WIND: Δωρεάν επικοινωνία στους συνδρομητές της σε Λάρισα και Ελασσόνα

                     WIND: Δωρεάν επικοινωνία στους συνδρομητές της σε Λάρισα και Ελασσόνα

                     Η WIND Ελλάς, κατανοώντας τις αυξημένες ανάγκες επικοινωνίας στη Λάρισα και στην Ελασσόνα,  ύστερα από τον σεισμό που έπληξε την περιοχή, ενημερώνει τους κατοίκους και συνδρομητές της, ότι βρίσκεται κοντά τους με δωρεάν υπηρεσίες επικοινωνίας.

                     Συγκεκριμένα σε όλους τους:

                     • πελάτες συμβολαίου κινητής WIND, ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις καθώς και τους
                     • κατόχους καρτοκινητής WIND F2G ή κάρτας Q

                     προσφέρεται από σήμερα και για εφτά (7) ημέρες, δωρεάν χρόνος ομιλίας 1500 λεπτών προς όλους τους εθνικούς προορισμούς (κινητά και σταθερά) καθώς και 1.5GB.

                     Παράλληλα, η WIND σταμάτησε από την πρώτη στιγμή τη διαδικασία φραγής εισερχομένων/ εξερχομένων κλήσεων στις συνδέσεις συμβολαίου μέχρι τέλος Μαρτίου.

                     Τα καταστήματα της WIND στη Λάρισα, στην Ελασσόνα και στον Τύρναβο είναι στη διάθεση των συνδρομητών, δίνοντας άμεση προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση και την κάλυψη των αναγκών όσων έχουν πληγεί από τον σεισμό.

                     Επιπλέον, η WIND Ελλάς  ενημερώνει ότι από την πρώτη στιγμή το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Δικτύου έχει θέσει υπό 24ωρη παρακολούθηση την περιοχή για άμεση αποκατάσταση τυχόν τεχνικών θεμάτων, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί επιτόπια παρέμβαση.

                     Περισσότερες πληροφορίες στο 13800 και στα καταστήματα WIND.  

                     • Wind
                     • συνδρομητές
                     • Λάρισα
                     • Ελασσόνα

                      Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 7:50 pm


                      ΚΙΝΑΛ για νέα μέτρα: Κυβερνητική ανικανότητα και προχειρότητα

                      ΚΙΝΑΛ για νέα μέτρα: Κυβερνητική ανικανότητα και προχειρότητα

                      Ανικανότητα και προχειρότητα καταλογίζει το ΚΙΝΑΛ, με αφορμή τη νέα έξαρση της πανδημίας και τα μέτρα... ενίσχυσης του lockdown.

                      «Τη δική της ανικανότητα και προχειρότητα η κυβέρνηση την ρίχνει πάλι στις πλάτες των πολιτών», δήλωσε ο Ανδρέας Πουλάς, υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή την ανακοίνωση των νέων μέτρων

                      «Δεν είναι δυνατόν, ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα, η κατάσταση των νοσοκομείων της χώρας να είναι χειρότερη και ο ιδιωτικός τομέας να παραμένει non-Covid», υποστηρίζει ο κ. Πουλάς.

                      «Η κυβέρνηση τόσο καιρό δεν έπραξε απολύτως τίποτα ώστε και το ΕΣΥ, αλλά και οι πολίτες να μην ασφυκτιούν εναποθέτωντας τις ελπίδες τηςαποκλειστικά και μόνο στον εμβολιασμό. Αλλά τέτοια ώρα, τέτοια λόγια…», καταλήγει ο υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του ΚΙΝΑΛ.

                      • ΚΙΝΑΛ
                      • μέτρα
                      • απαγορεύσεις
                      • Χαρδαλιάς
                      • πανδημία
                      • κορονοιός

                       Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 7:44 pm


                       Απαγόρευση κυκλοφορίας: Αλλαγές στο ωράριο- Η εξαίρεση Αθήνας, Θεσσαλονίκης

                       Απαγόρευση κυκλοφορίας: Αλλαγές στο ωράριο- Η εξαίρεση Αθήνας, Θεσσαλονίκης

                       Εκτός από τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν για τον τρόπο μετακίνησης από την Πέμπτη (4/3), υπάρχουν αλλαγές και στα ωράρια κυκλοφορίας.

                       Με βάσεις τις ανακοινώσεις Χαρδαλιά, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Ωστόσο, για το μέτρο προβλέπεται εξαίρεση για την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

                       Σε αυτές τις περιοχές (Αθήνα- Θεσσαλονίκη) η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών. Τα Σαββατοκύριακα, όμως, η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, έχει ισχύ και για Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

                       Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατατάσσεται η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, ‘Αρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων

                       Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

                       Τα μέτρα ισχύουν από αύριο στις 6 το πρωί έως και την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 6 το πρωί, με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, όπου τα μέτρα θα ξεκινήσουν από το Σάββατο 6 Μαρτίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε σήμερα την περιοχή.

                       • απαγόρευση κυκλοφορίας
                       • ΑΤΤΙΚΗ
                       • Θεσσαλονίκη

                        Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 7:39 pm


                        Μεταξύ μέτρων τόνωσης και ομολόγων κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

                        Μεταξύ μέτρων τόνωσης και ομολόγων κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

                        Σταθεροποιητικές ήταν οι τάσεις των επενδυτών στη σημερινή (3/3) συνεδρίαση των κυριότερων χρηματιστηρίων της Ευρώπης. Τα κέρδη σε ευαίσθητους τομείς της οικονομίας αντιστάθμισαν την αύξηση των αποδόσεων ομολόγων στην Ευρώπη, αλλά κυρίως στις ΗΠΑ.

                        Οι μετοχές του ταξιδιωτικού κλάδου και του τομέα των αυτοκινήτων είχαν την καλύτερη επίδοση σήμερα.

                        Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε ο βρετανικός δείκτης, καθώς υπουργός Οικονομικών της χώρας, Rishi Sunak, ανακοίνωσε την επέκταση των προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας.

                        Πιο αναλυτικά, στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε άνοδο 0,29% και έκλεισε στις 14.080,03 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,35% στις 5.830,06 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,93% στις 6.675,47 μονάδες.

                        Αντίθετα, με απώλειες ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τους χρηματιστηριακούς δείκτες του ευρωπαϊκού νότου. Στο Μιλάνο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,16% στις 23.046,77 μονάδες, στη Μαδρίτη ο IBEX 35 έχασε κατά 0,32% στις 8.329,30 μονάδες και στη Λισαβόνα ο PSI 20 διολίσθησε κατά 2,11% στις 4.673,70 μονάδες.

                        Τέλος, στη Μόσχα ο δείκτης Moex ενισχύθηκε κατά 0,17% στις 3.416,04 μονάδες, ο RTSI κέρδισε κατά 0,08% στις 1.453,61 μονάδες και στην Κωνσταντινούπολη ο BIST 100 έκλεισε σε θετικό έδαφος κατά 0,15% στις 1.531,05 μονάδες.

                        Στα μάκρο της ημέρας η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη κινήθηκε ανοδικά τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών ΡΜΙ -περιλαμβάνει και τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες- ανήλθε στις 48,8 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 47,8 τον Ιανουάριο -ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις.

                        Την ίδια ώρα, ο τομέας των υπηρεσιών παρέμεινε σε συρρίκνωση, με τον δείκτη ΡΜΙ στις 45,7 μονάδες -ελαφρώς υψηλότερα από τις 45,4 του Ιανουαρίου.

                        Παράλληλα, κατά 1,4% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο.

                        • ΕΥΡΩΖΩΝΗ EU
                        • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
                        • ΟΜΟΛΟΓΑ
                        • Βρετανία

                         Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 7:38 pm


                         Παγώνη: Έχουν ήδη ξεκινήσει να συγχωνεύονται κλινικές non covid

                         Παγώνη: Έχουν ήδη ξεκινήσει να συγχωνεύονται κλινικές non covid

                         Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, την πίεση στο ΕΣΥ και τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μίλησε στο Mega η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

                         «Θα είναι δύσκολα μέχρι και το τέλος αυτής της εβδομάδας» τα νέα σύμφωνα με την κυρία Παγώνη που όπως τόνισε είναι εξέλιξη αναμενόμενη γιατί «ήταν και πολλά τα κρούσματα που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες κι ένα ποσοστό διασωληνώνεται».

                         «Αυτό που θέλουμε είναι προς το τέλος αυτής της εβδομάδας και την επόμενη ομάδα να αρχίσει η μείωση η σταδιακή των κρουσμάτων για να μπορέσουμε να πάμε και ένα βήμα πιο μπροστά. Ελπίζουμε σήμερα οι ανακοινώσεις από τις εισηγήσεις των λοιμώξεων προς την κυβέρνηση να είναι βελτίωση με τα SMS και μερικά μέτρα τα οποία θα πρέπει να αλλάξουν» πρόσθεσε σχολιάζοντας τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση.

                         Ερωτηθείσα για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, σημείωσε πως η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη.

                         Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «ήδη έχουν ξεκινήσει να συγχωνεύονται κλινικές non covid για να δώσουν κρεβάτια για ασθενείς covid. Ήδη στο ΝΙΜΙΤΣ έχει ξεκινήσει και λειτουργεί ως νοσοκομείο non covid για να αποσυμφορήσει τα υπόλοιπα νοσοκομεία και να πάρει τα περιστατικά, να ελευθερωθούν τα κρεβάτια για να μπουν οι ασθενείς.

                         Αυτό που έχει σημασία είναι ότι μέχρι την Παρασκευή θα δοθούν κάποια κρεβάτια ΜΕΘ από το ΚΑΤ, όπως επίσης και κάποια κρεβάτια από τον Ευαγγελισμό. Τα νοσοκομεία που είναι στο ‘κόκκινο’ αυτή τη στιγμή είναι το Σωτηρία, το Αττικόν, το Ευαγγελισμός, το Σισμανόγλειο και το Ελπίς που δεν έχουν κρεβάτια καθόλου».

                         • Ματίνα Παγώνη
                         • ΕΣΥ
                         • ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
                         • κορονοιός
                         • SMS

                          Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 7:24 pm


                          Τι ζημιές καταγράφηκαν απ'το σεισμό στην περιοχή της Ελασσόνας (photos)

                          Τι ζημιές καταγράφηκαν απ'το σεισμό στην περιοχή της Ελασσόνας (photos)

                          Οι πρώτες εκτιμήσεις από τις αυτοψίες στις οποίες προέβη η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, μετά το σεισμό που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, με επίκεντρο την Ελασσόνα, είναι οι εξής:

                          1. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές σε δύο μνημεία: Στην Αγία Παρασκευή Τυρνάβου (19ος αιώνας) και στον Αγιο Νικόλαο, στο Κουτσόχερο (17ος αι.), ενώ κατέρρευσε και το πλίνθινο κωδωνοστάσιο του Αγίου Νικολάου (19ος αιώνας) στον Τύρναβο.
                          2. Ελαφρότερες ζημιές υπέστη η Παναγία Φανερωμένη Τυρνάβου (19ος αιώνας).
                          3. Πολύ ελαφρές ζημιές έχουν σημειωθεί στη Λάρισα, όπως πτώση σοβάδων και κεραμιδιών, στο Γενί Τζαμί. Σημειώθηκε πτώση καπνοδόχου στα πρώην Στρατιωτικά Αρτοποιεία, όπου βρίσκεται και η αρχαιολογική αποθήκη.
                          4. Ελαφρές ζημιές σημειώθηκαν στο Διαχρονικό Μουσείο όπου παρατηρήθηκε πτώση ορισμένων τμημάτων εδωλίων στην Περιοδική έκθεση.

                          Αναμένεται νεότερη αναφορά για τυχόν ζημίες μόλις τα κλιμάκια της Εφορείας μπορέσουν να επισκεφθούν όλους τους χώρους.  Αν χρειαστεί, θα μεταβούν επιτόπου και οι αρμόδιοι από την κεντρική υπηρεσία  ώστε  να επιταχυνθεί η αποτίμηση των ζημιών.

                          tirnavos

                          Υπάρχουν, να προσθέσουμε, πληροφορίες για ζημιές σε 30 περίπου κτίσματα, αλλά το σημαντικό είναι πως δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

                          Έξι άτομα απεγκλωβίστηκαν με επιτυχία και είναι καλά στην υγεία τους.

                          • Ελασσόνα
                          • σεισμός
                          • Ζημιές

                           Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 7:19 pm


                           ΑΑΔΕ: Σε 9 e-βήματα οι αγοραπωλησίες ακινήτων

                           ΑΑΔΕ: Σε 9 e-βήματα οι αγοραπωλησίες ακινήτων

                           Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα (3/3) η νέα ψηφιακή πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), myProperty, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να προχωρούν σε αγοραπωλησίες ακινήτων, χωρίς να απαιτείται η επίσκεψή τους στις ΔΟΥ.

                           Όπως δήλωσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, «η πλατφόρμα myProperty (myproperty.aade.gov.gr) αποτελεί ακόμα ένα βήμα της ΑΑΔΕ στην κατεύθυνση της πλήρους ψηφιοποίησης των υπηρεσιών της, με γνώμονα πάντα τη διευκόλυνση και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ξεκινάμε με την πλειονότητα των περιπτώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων και, μέσα στο 2021, σχεδιάζουμε να εντάξουμε στην πλατφόρμα και τις δηλώσεις δωρεών, γονικών παροχών, κληρονομιών και άλλες ειδικές περιπτώσεις». 

                           Η διαδικασία υποβολής της δήλωσης και πληρωμής του φόρου μπορεί πλέον να ολοκληρωθεί ψηφιακά ακόμα και μέσα σε μία μέρα, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα για όλους τους εμπλεκόμενους (πολίτες και συμβολαιογράφους). Σημειώνεται ότι, μόνο το 2019, για να ολοκληρωθούν 142.000 μεταβιβάσεις ακινήτων, απαιτήθηκαν πάνω από 300.000 επισκέψεις στις ΔΟΥ. 

                           Τα 9 βήματα

                           • Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση για λογαριασμό αγοραστή και πωλητή 

                           • Η δήλωση αποστέλλεται στη θυρίδα αγοραστή και πωλητή στο myTaxisnet 

                           • Ο αγοραστής και ο πωλητής αποδέχονται τη δήλωση 

                           • Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και βεβαιώνεται ο φόρος 

                           • Ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται αυτόματα για την υποβολή της δήλωσης 

                           • Ο αγοραστής πληρώνει τον φόρο ψηφιακά (με κάρτα ή web banking)

                           • Το Taxis ενημερώνεται για την πληρωμή του φόρου 

                           • Το αποδεικτικό καταβολής αναρτάται στο myProperty για συμβολαιογράφο και αγοραστή 

                           • Ο συμβολαιογράφος αναρτά το συμβόλαιο στo myProperty 

                           Υπενθυμίζεται ότι η ψηφιακή διαδικασία είναι προαιρετική μέχρι 31/5 και υποχρεωτική από 1/6/2021.

                           • myProperty
                           • Ψηφιακή πλατφόρμα
                           • ΔΟΥ
                           • Γιώργος Πιτσιλής
                           • μεταβιβάσεις ακινήτων

                            Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 7:10 pm


                            Ηλεκτρονικά όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων από 1η Ιουνίου 2021

                            Ηλεκτρονικά όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων από 1η Ιουνίου 2021

                            Ανοίγει ο δρόμος για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων με απόφαση της ΑΑΔΕ, με την οποία μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία των φορολογουμένων, αφού η όλη διαδικασία θα γίνεται από το γραφείο του συμβολαιογράφου.

                            Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφεται από τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, το νέο σύστημα θα λειτουργήσει πιλοτικά μέχρι την 1η Ιουνίου 2021 μόνο για τις αγοραπωλησίες ακινήτων και τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

                            Μετά την ημερομηνία αυτή η διαδικασία θα είναι υποχρεωτική.

                            Επίσης, μέχρι τις 31 Μαΐου 2021 η διαδικασία υποβολής της δήλωσης ΦΜΑ θα πραγματοποιείται είτε με τη νέα ηλεκτρονική διαδικασία είτε σύμφωνα με την ισχύουσα σήμερα διαδικασία.

                            Αναλυτικά, τα βήματα, όπως τα προβλέπει η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ είναι τα εξής:

                            - Οι αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων (δηλώσεις ΦΜΑ) για τη σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου πώλησης, που αφορούν ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων, υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

                            Ηλεκτρονικά επίσης υποβάλλονται και οι δηλώσεις για τη ματαίωση του συμβολαιογραφικού εγγράφου, εφόσον οι αρχικές έχουν υποβληθεί με τον ίδιο τρόπο.

                            Συντάσσεται μία δήλωση ανά αγοραστή ανεξαρτήτως του αριθμού των πωλητών και των μεταβιβαζομένων ακινήτων.

                            Δηλώσεις που αφορούν οποιαδήποτε άλλη περίπτωση επιβολής φόρου μεταβίβασης ακινήτων, επανάληψη ή διόρθωση συμβολαίου καθώς και πώληση ακινήτου σε εκτέλεση προσυμφώνου, υποβάλλονται σε έντυπη μορφή.

                            Στην περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης ΦΜΑ λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας, η δήλωση υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στη ΔΟΥ μετά από αίτηση των υπόχρεων σε δήλωση και απόφαση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου και Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ.

                            - Η δήλωση ΦΜΑ συμπληρώνεται από τον πιστοποιημένο συμβολαιογράφο που θα καταρτίσει την συμβολαιογραφική πράξη και υποβάλλεται από τους συμβαλλομένους με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών TAXISnet. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η δήλωση συμπληρώνεται από τον συμβολαιογράφο, η υποβολή αυτής από τους συμβαλλομένους συνεπάγεται την αποδοχή του περιεχομένου της και την ακρίβεια των δηλουμένων από αυτούς.

                            Εφόσον ζητείται απαλλαγή πρώτης κατοικίας, η υποβολή της δήλωσης ΦΜΑ έχει για τον αγοραστή τις συνέπειες της υποβολής υπεύθυνης δήλωσης ως προς τη συνδρομή των προϋποθέσεων της απαλλαγής.

                            - Με τη δήλωση υπολογίζονται από τον συμβολαιογράφο η αξία των ακινήτων, με τη συμπλήρωση των φύλλων υπολογισμού, των απαλλαγών και του οφειλόμενου φόρου και συνυποβάλλονται τα κατά περίπτωση νόμιμα δικαιολογητικά.

                            - Με την υποβολή της δήλωσης ΦΜΑ εκδίδονται αμέσως η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, η οποία κοινοποιείται στον υπόχρεο σε φόρο και η ταυτότητα οφειλής. Μετά τη σύνταξη του μεταβιβαστικού συμβολαίου ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να καταχωρήσει τα στοιχεία αυτού και να το επισυνάψει στην ως άνω ηλεκτρονική εφαρμογή.

                            Με την υποβολή δήλωσης για τη ματαίωση συμβολαίου εντός έτους από την υποβολή της αρχικής εκδίδεται άμεσα ατομικό φύλλο έκπτωσης.

                            - Η αρμόδια ΔΟΥ ενημερώνεται ηλεκτρονικά αμέσως μετά την υποβολή της δήλωσης ΦΜΑ και ελέγχει την ακρίβεια των δηλούμενων και τη συνδρομή των προϋποθέσεων απαλλαγής μέσα σε 60 ημέρες από την υποβολή αυτής.

                            Σε περίπτωση που απαιτούνται πρόσθετα δικαιολογητικά, ο φορολογούμενος καλείται από το Τμήμα Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους φορολογουμένους για την υποβολή των επιπλέον ζητούμενων δικαιολογητικών εντός 5 εργάσιμων ημερών.

                            - Η συνημμένη πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εκδίδεται σε κάθε περίπτωση υποβολής δήλωσης φόρου μεταβίβασης είτε αυτή υποβάλλεται ηλεκτρονικά είτε σε έντυπη μορφή.

                            - Όλες οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων (είτε υποβάλλονται ηλεκτρονικά είτε σε έντυπη μορφή) καταχωρούνται στο ηλεκτρονικό βιβλίο μεταγραφής δηλώσεων ΦΜΑ.

                            - Από τη δημοσίευση της παρούσας καταργείται οποιαδήποτε προηγούμενη απόφαση προβλέπει διαφορετικά για τα οριζόμενα στην παρούσα.

                            - Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μέχρι και την 31η Μαΐου 2021 οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, για τις οποίες προβλέπει η παρούσα, δύνανται να υποβάλλονται χωρίς τη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής. Από την 1η Ιουνίου 2021 η υποβολή των δηλώσεων ΦΜΑ γίνεται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής.

                            • ΑΑΔΕ
                            • ακίνητα
                            • συμβολαιογράφοι
                            • δηλώσεις ΦΜΑ

                             Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 7:03 pm


                             Πληρώνονται άμεσα αποζημιώσεις ενοικίων και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6

                             Πληρώνονται άμεσα αποζημιώσεις ενοικίων και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6

                             Άμεση καταβολή των ποσών στους δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6, αλλά και στους ιδιοκτήτες ακινήτων με μειωμένα μισθώματα, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

                             Συγκεκριμένα, πιστώνονται σήμερα (3/3) στους τραπεζικούς λογαριασμούς:

                             • 108.762 πρώτων δικαιούχων του 6ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ποσό συνολικού ύψους 158 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), 203.484 επιχειρήσεις έχουν ήδη οριστικοποιήσει μέσω της πλατφόρμας myBusinessSupport(www.aade.gr/mybusinesssupport), την αίτηση χορήγησης της ενίσχυσης. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία οριστικής υποβολής της αίτησης λήγει την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021
                             • 30.867 ιδιοκτητών ακινήτων ποσό συνολικού ύψους 4,6 εκατ. ευρώ, με το οποίο το Κράτος καλύπτει το 50% της μείωσης του μισθώματος για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Έτσι, ο συνολικός αριθμός συμψηφισμών με φόρους και καταβολών χρημάτων για τα μειωμένα μισθώματα της περιόδου Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020 διαμορφώνεται πλέον στις 675.927 και το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 88,7 εκατ. ευρώ.

                             Οι δικαιούχοι θα δουν την πίστωση στους λογαριασμούς τους έως το βράδυ, ανάλογα με τις ροές πίστωσης της κάθε τράπεζας.

                             • ΥΠΟΙΚ
                             • πληρωμές
                             • Επιστρεπτέα προκαταβολή
                             • μειώσεις μισθωμάτων
                             • ακίνητα
                             • ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

                              Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 6:59 pm


                              Χατζηδάκης: Το 2021 έτος εφαρμογής πλαισίου για αναδοχή και υιοθεσία

                              Χατζηδάκης: Το 2021 έτος εφαρμογής πλαισίου για αναδοχή και υιοθεσία

                              «Το 2020 θεσπίσαμε ένα νέο πλαίσιο για την αναδοχή και την υιοθεσία, σύμφωνο με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησής μας, το οποίο φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα στην Ευρώπη και στο ευαίσθητο αυτό θέμα. Φέτος καλούμαστε να περάσουμε από την θεωρία στην πράξη, γιατί ο νόμος αυτός είναι μέτρο του πολιτισμού και της ανθρωπιάς μας». Αυτό τόνισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης χαιρετίζοντας τη σημερινή συνεδρίαση (τηλεδιάσκεψη)  του Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής και Υιοθεσίας (ΕΣΑΝΥ),  μετά από πρόσκληση του προέδρου του ΕΣΑΝΥ και Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργου Σταμάτη. Στη συνεδρίαση συμμετείχε και η Υφυπουργός, αρμόδια για τις Κοινωνικές Υποθέσεις, Δόμνα Μιχαηλίδου.

                              Ο Κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι το Υπουργείο είναι ανοιχτό σε ιδέες όλων των εμπλεκόμενων φορέων στα θέματα αναδοχής και υιοθεσίας. «Θα προχωρήσουμε αξιοποιώντας τις συμβουλές και τις προτάσεις του ΕΣΑΝΥ, με το οποίο έχουμε παραγωγική συνεργασία», πρόσθεσε.

                              Η σημερινή συνεδρίαση είχε ως θέμα την εισήγηση της Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα δικαιώματα του Παιδιού κ. Θεώνης Κουφονικολάκου για την εκπόνηση ενιαίου πρωτοκόλλου για τα διάφορα στάδια της διαδικασίας αναδοχής και υιοθεσίας. Τα μέλη του ΕΣΑΝΥ συμφώνησαν σύσταση Ομάδας Εργασίας που θα εκπονήσει και θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

                              Η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε: «Μετά από δεκαετίες αναμονής, καταφέραμε μέσα σε ένα χρόνο να έχουμε ένα Ενιαίο Εθνικό Σύστημα Υιοθεσιών και Αναδοχών, που εξασφαλίζει ταχύτητα και διαφάνεια. Χρειάστηκε οργάνωση, σχέδιο, σύμπραξη με δομές και φορείς, ατέλειωτες ώρες δουλειάς και συγκεκριμένα βήματα για να ξεπεράσουμε εμπόδια, δυσλειτουργίες και αγκυλώσεις πολλών ετών.

                              Η πρωτοβουλία της Βοηθού Συνηγόρου για τη συγκρότηση ομάδας εργασίας με σκοπό τη δημιουργία ενός ενιαίου πρωτοκόλλου για τα διάφορα στάδια της διαδικασίας, έρχεται να συμπληρώσει όλα όσα έχουν γίνει έως τώρα αλλά και όσα έχουν δρομολογηθεί για φέτος. Ένα χρόνο πριν στο Ζάππειο θέσαμε ως στόχο την εξασφάλιση της κατάλληλης οικογένειας για κάθε ένα από τα παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές παιδικής προστασίας της χώρας.  Η επόμενη μέρα για την παιδική προστασία χαρακτηρίζεται από τη δραστική μείωση των παιδιών που φιλοξενούνται σε κλειστές δομές, δηλαδή στην αποϊδρυματοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό, με γνώμονα πάντα το συμφέρον των παιδιών».

                              Ο κ. Σταμάτης από την πλευρά του  χαιρέτισε  την παρουσία του Υπουργού και της Υφυπουργού, καθώς αυτή αποδεικνύει το ειλικρινές ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τα θέματα αναδοχών και υιοθεσίας για την ένταξη κάθε παιδιού σε μια οικογένεια.

                              Στη συνεδρίαση του ΕΣΑΝΥ συμμετείχαν επίσης η Γενική Διευθύντρια Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αθηνά Διακουμάκου,  η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας Δήμητρα Νίκου, η Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος Τριανταφυλλιά Αθανασίου, οι καθηγήτριες Αστικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.κ. Δήμητρα Κλαμαρή-Παπαδοπούλου και Βιργινία Περάκη, η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αρτεμις Αναγνώστου-Δεδούλη, ο  κοινωνικός λειτουργός Ανδρέας Κασκανιώτης, η νομικός Θεοδώρα Παπαδημητρίου, ο ψυχίατρος Λεωνίδας Μαντωνάκης, προϊσταμένη του Τμήματος Ασυνόδευτων Ανηλίκων Σταυρούλα Αρούκατου,  ο προέδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας (ΚΚΠ)  Περιφέρειας Αττικής Ιωάννης Λιβανός, η πρόεδρος  του ΚΚΠ Κρήτης Μαρία Δαμανάκη,  το στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών Ρεγγίνα Βασιλάτου, ο εκπρόσωπος  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες (ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ) Ιωάννης Μοσχολιός και η εκπρόσωπος της UNICEF Μαρία Μιχαηλίδου.

                              • Χατζηδάκης
                              • 2021
                              • αναδοχή
                              • υιοθεσία

                               Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 6:52 pm


                               Σε ποια επιδόματα μηδενίζονται οι φόροι

                               Σε ποια επιδόματα μηδενίζονται οι φόροι

                               Μηδενίζονται οι φόροι σε ορισμένα επιδόματα και αποζημιώσεις που έλαβαν, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, χιλιάδες φορολογούμενοι το 2020, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Αυτό ορίζει απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κ. Γιώργου Πιτσιλή.

                               Όπως ορίζεται στην εν λόγω απόφαση, πρόκειται για ενισχύσεις οι περισσότερες από τις οποίες έχουν δοθεί ως μέτρα στήριξης από το κράτος, για την αναχαίτιση των επιπτώσεων στον παραγωγικό ιστό από την πανδημική κρίση, και για το λόγο αυτό είναι στο σύνολο τους αφορολόγητες.

                               Ειδικότερα, οι ενισχύσεις που δεν αποτελούν εισόδημα σύμφωνα την εγκύκλιο είναι οι εξής:

                               1. Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπούτων 534 ευρώ η των 800 ευρώ που έλαβαν πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα
                               2. Τα ποσά για την κάλυψη από το κράτος του 60% των απωλειών στις αποδοχές των εργαζομένων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
                               3. Οι ενισχύσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων και η αμοιβή ιδιωτών ιατρών, με έκδοση Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών
                               4. Οι αποζημιώσεις σε ειδικές κατηγορίες όπως οικαλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί και επιστήμονες
                               5. Οι ενισχύσεις σε ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα εξαιτίας της μίσθωσης τουριστικών καταλυμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κινδύνου μετάδοσης του COVID 19
                               6. Το επίδομα κατάρτισης μέσω του ειδικού προγράμματος τηλεκατάρτισης σε  επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID 19
                               7. Η εφάπαξ ενίσχυση στους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ, καθώς και στους οικονομολόγους και γεωτεχνικούς που ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ
                               8. Η έκτακτη αποζημίωση στους εποχικά εργαζόμενους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου
                               9. Οι αμοιβές σε μισθωτούς που αφορούν αποζημίωση εξόδων διαμονής και σίτισης, ημερήσια αποζημίωση, αποζημίωση εξόδων κίνησης και επίδομα βιβλιοθήκης
                               10. Οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν από το κράτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια και οι οποίες ανέρχονται στο 50% των απωλειών
                               11. Τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν επαγγελματίες και επιχειρήσεις μέσω των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής
                               12. Οι προνοιακές παροχές σε χρήμα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑσε άτομα με αναπηρία, η μηναία σύνταξη σε ανασφάλιστους υπερήλικες, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το επίδομα στέγασης
                               13. Τα επιδόματα τακτικής ανεργίας και μακροχρόνια ανέργων, το ειδικό εποχικό βοήθημα, ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη του επιδόματος ανεργίας εφόσον το άθροισμα των λοιπών εισοδημάτων δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ
                               14. Το επίδομα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων
                               15. Οι αποζημιώσεις απόλυσης έως 60.000 ευρώ
                               • Γιώργος Πιτσιλής
                               • ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ
                               • επιδόματα
                               • πανδημία
                               • εγκύκλιος

                                Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 6:49 pm


                                Διασπορά κρουσμάτων: Στα 1.269 η Αττική- «Τριψήφιες» ξανά Θεσσαλονίκη, Αχαΐα

                                Διασπορά κρουσμάτων: Στα 1.269 η Αττική- «Τριψήφιες» ξανά Θεσσαλονίκη, Αχαΐα

                                Στα 1.269 τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Αττική την Τετάρτη (3/3). - Μεγάλη η διασπορά σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα με 314 και 178 κρούσματα αντίστοιχα.

                                Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι επίσης ότι στον Κεντρικό Τομέα των Αθηνών τα κρούσματα είναι πλέον περισσότερα από 300.

                                Αναλυτικά τα 2.702 νέα κρούσματα ανά Περιφερειακή Ενότητα

                                ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 51
                                ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 101
                                ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 49
                                ΑΡΚΑΔΙΑΣ 10
                                ΑΡΤΑΣ 11
                                ΑΧΑΪΑΣ 178
                                ΒΟΙΩΤΙΑΣ 21
                                ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 183
                                ΓΡΕΒΕΝΩΝ 5
                                ΔΡΑΜΑΣ 3
                                ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 70
                                ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 230
                                ΕΒΡΟΥ 7
                                ΕΥΒΟΙΑΣ 26
                                ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 5
                                ΖΑΚΥΝΘΟΥ 6
                                ΗΛΕΙΑΣ 16
                                ΗΜΑΘΙΑΣ 22
                                ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 40
                                ΘΑΣΟΥ 3
                                ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 12
                                ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 314
                                ΘΗΡΑΣ 1
                                ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 23
                                ΚΑΒΑΛΑΣ 18
                                ΚΑΛΥΜΝΟΥ 9
                                ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 14
                                ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 9
                                ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 327
                                ΚΕΡΚΥΡΑΣ 5
                                ΚΙΛΚΙΣ 4
                                ΚΟΖΑΝΗΣ 44
                                ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 48
                                ΚΩ 5
                                ΛΑΚΩΝΙΑΣ 3
                                ΛΑΡΙΣΑΣ 88
                                ΛΑΣΙΘΙΟΥ 4
                                ΛΕΣΒΟΥ 10
                                ΛΕΥΚΑΔΑΣ 3
                                ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 25
                                ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 10
                                ΝΗΣΩΝ 26
                                ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 143
                                ΞΑΝΘΗΣ 1
                                ΠΑΡΟΥ 3
                                ΠΕΙΡΑΙΩΣ 189
                                ΠΕΛΛΑΣ 9
                                ΠΙΕΡΙΑΣ 21
                                ΠΡΕΒΕΖΑΣ 3
                                ΡΕΘΥΜΝΟΥ 22
                                ΡΟΔΟΠΗΣ 2
                                ΡΟΔΟΥ 13
                                ΣΑΜΟΥ 6
                                ΣΕΡΡΩΝ 6
                                ΣΥΡΟΥ 3
                                ΤΗΝΟΥ 1
                                ΤΡΙΚΑΛΩΝ 6
                                ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 47
                                ΦΛΩΡΙΝΑΣ 1
                                ΦΩΚΙΔΑΣ 10
                                ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 35
                                ΧΑΝΙΩΝ 13
                                ΧΙΟΥ 10
                                ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 98

                                • χάρτης
                                • κορονοιός
                                • ΕΛΛΑΔΑ
                                • πανδημία

                                 Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 6:42 pm


                                 Forthnet: Στο 96,83% το ποσοστό της Νewco United Group

                                 Forthnet: Στο 96,83% το ποσοστό της Νewco United Group

                                 Η Newco United Group ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για τις μετοχές της Forthnet.

                                 Σύμφωνα με την εταιρεία που εξαγόρασε την Forthnet, μετά την ολοκλήρωση της περιόδου αποδοχής, ελέγχει -μαζί με τα συντονισμένα πρόσωπα- συνολικά 332.668.582 Μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 96,83% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης. 

                                 Παράλληλα, η Νewco United Group Hellas ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει το δικαίωμα squeeze out για την εξαγορά και του υπόλοιπου ποσοστού που δεν ελέγχει ενώ θα συγκαλέσει και γενική συνέλευση στην οποία θα προτείνει την έξοδο της μετοχής από το χρηματιστήριο. 

                                 Ειδικότερα, η Νewco United Group Hellas αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

                                 H Νewco United Group Hellas ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης την
                                 οποία υπέβαλε στις 10.12.2020 προς τους μετόχους της Forthnet για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών, άυλων, μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας €0,30 η κάθε μία, τις οποίες δεν κατείχε, άμεσα ή έμμεσα, ο Προτείνων και τα Συντονισμένα Πρόσωπα κατά την 12.11.2020, δηλαδή κατά την ημερομηνία που γεννήθηκε η υποχρέωση υποβολής της Δημόσιας Πρότασης, ήτοι 52.906.294 Mετοχών, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε 20,48% των εισηγμένων και υπό διαπραγμάτευση Mετοχών κατά την Δημόσια Πρόταση, ήτοι 258.366.234 μετοχών (δεδομένου ότι κατά την Ημερομηνία της Δημόσιας Πρότασης, εκκρεμούσε η έγκριση εισαγωγής και διαπραγμάτευσης 85.181.719 μετοχών που προέκυψαν από μετατροπή ισάριθμων μετατρέψιμων ομολογιών), και οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 15,40% του σήμερα συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, καθώς και των τυχόν πρόσθετων μετοχών που τυχόν θα εκδίδονταν έως το πέρας της Περιόδου Αποδοχής (εφόσον τέτοιες εκδίδονταν έως τότε) συνεπεία άσκησης δικαιώματος μετατροπής του συνόλου ή μέρους εκ των 298.165 υφιστάμενων μετατρέψιμων ομολογιών από τους κατόχους αυτών, δηλαδή κατά το μέγιστο 298.165 πρόσθετων μετοχών, ήτοι κατά το μέγιστο 53.204.459 μετοχών, με αντάλλαγμα €0,30 ανά Μετοχή τοις μετρητοίς.

                                 Η Περίοδος Αποδοχής ξεκίνησε την 1.2.2021 και έληξε την 1.3.2021. Κατά τη διάρκεια της Περιόδου Αποδοχής, κατατέθηκαν 158 δηλώσεις αποδοχής από Μετόχους οι οποίοι αποδέχθηκαν νομίμως και εγκύρως τη Δημόσια Πρόταση, προσφέροντας συνολικά 42.026.923 Μετοχές, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό περίπου 12,23% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας.

                                 Επομένως, κατά την ολοκλήρωση της εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης των Προσφερθεισών Μετοχών, ο Προτείνων και τα Συντονισμένα Πρόσωπα θα κατέχουν άμεσα και έμμεσα συνολικά 332.668.582 Μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 96,83% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας.

                                 Πρόσθετες Μετοχές που τυχόν αποκτήσει ο Προτείνων μετά τη λήξη της Περιόδου Αποδοχής μέχρι και την ημερομηνία ολοκλήρωσης της ως άνω εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης δεν περιλαμβάνονται στο ανωτέρω ποσοστό.

                                 Η καταβολή του Προσφερόμενου Ανταλλάγματος στους Αποδεχθέντες Μετόχους θα ξεκινήσει περί την 05.03.2021. Η Tράπεζα Πειραιώς, ως Διαχειρίστρια, θα καταβάλει το Προσφερόμενο Αντάλλαγμα σε καθέναν πωλητή - Αποδεχθέντα Μέτοχο, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο αυτός έχει υποδείξει στη Δήλωση Αποδοχής, δηλαδή: (i) δια της καταβολής μετρητών σε οποιοδήποτε υποκατάστηµα της Τράπεζας Πειραιώς στην Ελλάδα, ή (ii) δια πιστώσεως του λογαριασμού καταθέσεων του Αποδεχθέντος Μετόχου που τηρείται στην Tράπεζα Πειραιώς, ή (iii) δι’ εκδόσεως τραπεζικής επιταγής σε διαταγή του Αποδεχθέντος Μετόχου για παραλαβή από οποιοδήποτε υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Ελλάδα, οπότε ο Αποδεχθείς Μέτοχος θα αναλάβει και οποιαδήποτε έξοδα που βαρύνουν την έκδοση τραπεζικής επιταγής, όπως καθορίζονται από το οικείο πιστωτικό ίδρυμα, με την επίδειξη της ταυτότητας ή του διαβατηρίου του και το αντίγραφο της Δήλωσης Αποδοχής και για νομικά πρόσωπα, την εξουσιοδότηση με βεβαίωση γνησίου της υπογραφής των ατόμων που νόμιμα υπογράφουν για το νομικό πρόσωπο, από συνεργαζόμενη τράπεζα ή τέλος (iv) με πίστωση του λογαριασμού του Χειριστή του Αποδεχθέντος Μετόχου, σε περίπτωση που ο Αποδεχθείς Μέτοχος εξουσιοδότησε το Χειριστή του να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για λογαριασμό του με σκοπό να αποδεχθεί τη Δημόσια Πρόταση.

                                 Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι από το καταβλητέο προς τους Αποδεχθέντες Μετόχους Προσφερόμενο Αντάλλαγμα θα αφαιρεθούν:

                                 (i) τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Εκκαθάρισης δικαιώματα εκκαθάρισης της εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης των Προσφερεθεισών Μετοχών υπέρ της Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων Ανώνυμη Εταιρεία ύψους 0,08% επί της αξίας μεταβίβασης (η οποία υπολογίζεται ως το γινόμενο του αριθμού των μεταβιβαζόμενων μετοχών επί τη μεγαλύτερη από τις εξής τιμές: (i) το Προσφερόμενο Αντάλλαγμα, και (ii) την τιμή κλεισίματος της Μετοχής στο Χ.Α. την προηγούμενη εργάσιμη της ημέρας της υποβολής των απαιτούμενων εγγράφων του άρθρου 46 του Κανονισμού Λειτουργίας Σ.Α.Τ., με ελάχιστη χρέωση ποσού ίσο με το μικρότερο μεταξύ των € 20 και του 20% επί της αξίας της συναλλαγής ανά Αποδεχθέντα Μέτοχο), σύμφωνα με το Άρθρο 7 της κωδικοποιημένης απόφασης αρ. 1 (συνεδρίαση 223/28.01.2014) του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛ.Κ.Α.Τ. όπως ισχύει και (ii) ο φόρος που προβλέπεται στο άρθρο 9 του Ν. 2579/1998, ανέρχεται σήμερα σε 0,20% και υπολογίζεται επί της αξίας της εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής για τη μεταβίβαση των Προσφερθεισών Μετοχών.

                                 Δεδομένου ότι ο Προτείνων και τα Συντονισμένα Πρόσωπα, κατόπιν της ολοκλήρωσης της εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης των Προσφερθεισών Μετοχών, θα κατέχουν άμεσα και
                                 έμμεσα Μετοχές που αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο του 90% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, ο Προτείνων:

                                 (α) θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς, σύμφωνα με το άρθρο 27 του Νόμου και την απόφαση 1/644/22.4.2013 της Ε.Κ. και θα απαιτήσει τη μεταβίβαση σε αυτόν, των Μετοχών των υπόλοιπων μετόχων της Εταιρείας, οι οποίοι δεν αποδέχθηκαν τη Δημόσια Πρόταση, σε τιμή ανά Μετοχή ίση προς το Προσφερόμενο Αντάλλαγμα (δηλ. 0,30 Ευρώ ανά Μετοχή), και

                                 (β) υποχρεούται να αγοράσει μέσω συναλλαγών στο Χ.Α. όλες τις Μετοχές που θα του προσφερθούν εντός περιόδου τριών μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας ανακοίνωσης έναντι καταβολής σε μετρητά του Προσφερόμενου Ανταλλάγματος, σύμφωνα με το άρθρο 28 του Νόμου.

                                 Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Δικαιώματος Εξαγοράς ή και του Δικαιώματος Εξόδου, ο Προτείνων θα ζητήσει τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της Εταιρείας με θέμα τη λήψη απόφασης για την διαγραφή της Εταιρείας από το Χ.Α., στην οποία (γενική συνέλευση) ο Προτείνων θα ψηφίσει υπέρ της διαγραφής. Κατόπιν λήψης της εν λόγω απόφασης από τη γενική συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας, η Εταιρεία θα υποβάλει προς την Ε.Κ. αίτημα διαγραφής της από το Χ.Α.

                                 Η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενήργησε ως Σύμβουλος του Προτείνοντος και Διαχειριστής της Δημόσιας Πρότασης.

                                 • squeeze out
                                 • NewCo United Group Hellas
                                 • Υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση

                                  Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 6:37 pm


                                  Αλλαγές στις μετακίνησεις με SMS- Χαρδαλιάς: Μένουμε στη γειτονιά

                                  Αλλαγές στις μετακίνησεις με SMS- Χαρδαλιάς: Μένουμε στη γειτονιά

                                  Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την Τετάρτη (3/3) αλλαγές στις μετακινήσεις με sms σε ολόκληρη την Ελλάδα. "Μένουμε σπίτια μας, μένουμε στη γειτονιά μας", τόνισε χαρακτηριστικά.

                                  Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, οι μετακινήσεις 2 και 3 (ψώνια και τράπεζα) επιτρέπονται πλέον με περιορισμό 2 χιλιομέτρων. Επίσης, η μετακίνηση 6 επιτρέπεται πλέον μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο. Δεν επιτρέπεται δηλαδή κάποιος να πάρει το μεταφορικό του μέσο για να πάει σε άλλη περιοχή από αυτή που διαμένει για να κάνει βόλτα ή να γυμναστεί.

                                  Τα νέα μέτρα τίθενται άμεσα σε εφαρμογή από το πρωί της Πέμπτης (4/3), καθώς τα κρούσματα φουντώνουν.

                                  Επίσης, για τη μετακίνηση 4 (βοήθεια σε τρίτο άτομο), ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι και πως θα πρέπει να δίνονται επαρκείς εξηγήσεις στους ελεγκτές.

                                  Για το γεγονός ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν αποδίδουν πλέον τα αναμενόμενα αποτελέσματα και υπάρχει ανάγκη για επιπλέον μετρα, ο κ. Χαρδαλιάς το απέδωσε στο γεγονός ότι στην Ελλάδα πλέον "σαρώνει" η βρετανική μετάλλαξη. Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ανακοίνωσε και μέτρα αναδιάρθρωσης των νοσοκομείων στην Αττική, ώστε να αντέξουν την αυξημένη πίεση. Δείτε ΕΔΩ

                                  Οι αλλαγές στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας

                                  Σε ό,τι αφορά τον επιδημιολογικό χάρτη στο «βαθύ κόκκινο» θα βρίσκονται από την Πέμπτη (3/3) εκτός από την Αττική και οι εξής περιοχές:
                                  Αχαΐα, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Λευκάδα (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία, Θεσπρωτία, Άρτα, Σάμος, Βοιωτία, Χίος, Αιτωλοακαρνανία, Ρόδος, Ηράκλειο, Εύβοια (εκτός από τη Σκύρο) και ο δήμος Καλυμνίων.

                                  Όλες οι άλλες περιοχές σε όλη τη χώρα κατατάσσονται στην κατηγορία αυξημένου κινδύνου «κόκκινο».

                                  Εξαίρεση αποτελεί η περιφέρεια Λάρισας όπου τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο, 6 Μαρτίου προκειμένου να γίνει η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού.

                                  Απαγόρευση κυκλοφορίας

                                  Στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» η κυκλοφορία δεν θα επιτρέπεται από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
                                  Στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» αναπροσαρμόζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 7 αντί για τις 6.
                                  Μόνες εξαιρέσεις η Αττική και η Θεσσαλονίκη, όπου τις καθημερινές η απαγόρευση θα ξεκινά από τις 9 το βράδυ και έως τις 5 το πρωί.
                                  Τα Σαββατοκύριακα θα ισχύει απαγόρευση από τις 7 μ.μ και σε Αττική, Θεσσαλονίκη (αντί για 6 που ίσχυε μέχρι πρότινος).

                                  • Χαρδαλιάς
                                  • ΕΛΛΑΔΑ
                                  • πανδημία
                                  • Επιβάρυνση
                                  • ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
                                  • κορονοιός

                                   Δημοσιεύθηκε στις 3 March 2021 | 6:30 pm                                   Φιλικοί ιστότοποι: