Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα    >    Ειδήσεις & Νέα

Reporter.gr

Σε ανοδικό έδαφος η Wall Street-Ράλι για τον Dow Jones

Σε ανοδικό έδαφος η Wall Street-Ράλι για τον Dow Jones

Ανοδικό ξέσπασμα κατέγραψαν σήμερα (26/7) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Πρωταγωνιστής της συνεδρίασης ήταν ο βιομηχανικός κολοσσός 3M που «εκτοξεύτηκε» κατά 23% και κατέγραψε την καλύτερη ημερήσια επίδοση από το 1972.

Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 654,27 μονάδων, ή 1,64%, για να τερματίσει στις 40.589,34 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,14% στις 5.461,03 μονάδες και ο Nasdaq κέρδισε 1,05% στις 17.361,70 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,8% αυτή την εβδομάδα, ενώ ο Nasdaq έχασε 2,1%. Ο Dow, από την άλλη, κατάφερε να κλείσει θετικά κατά 0,7%, ολοκληρώνοντας την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα.

Οι κινήσεις της Παρασκευής προκύπτουν από έναν συνδυασμό κλίματος υπερπώλησης, μια ισχυρότερη από το αναμενόμενο έκθεση για το ΑΕΠ την Πέμπτη και την άποψη ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια λόγω της οικονομικής ανθεκτικότητας, αναφέρουν αναλυτές στο CNBC.

Συνεχίστηκε το rotation σε κυκλικούς τομείς της αγοράς και της μικρής κεφαλαιοποίησης, με τον Russell 2000 να κερδίζει περίπου 1,6%. Οι μετοχές της βιομηχανίας και των υλικών σημείωσαν άνοδο, αυξάνοντας τους αντίστοιχους κλάδους στον S&P κατά 1,7%.

Ορισμένα ονόματα τεχνολογίας που δυσκολεύτηκαν εν μέσω του sell-off αυτής της εβδομάδας κέρδισαν, με τη Microsoft και την Amazon να διατηρούν άνοδο μεγαλύτερη του 1% η καθεμία. Η Meta Platforms πρόσθεσε σχεδόν 3%. Ο κλάδος της πληροφορικής του S&P αυξήθηκε κατά περίπου 1%.

Οι επενδυτές της Wall Street αξιολόγησαν τον δείκτη τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών του Ιουνίου, μια μέτρηση για τον πληθωρισμό που προτιμάται από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο PCE αυξήθηκε κατά 0,1% τον μήνα Ιούνιο και σημείωσε ανοδική πορεία κατά 2,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Dow Jones, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εμπορίου. Η ετήσια αύξηση τον Μάιο ήταν 2,6%, ενώ η μηνιαία μέτρηση παρέμεινε αμετάβλητη.

Περισσότερο από 1% υποχώρησε το αμερικανικό αργό την Παρασκευή, καταγράφοντας την τρίτη εβδομάδα απωλειών καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση στην Κίνα αντισταθμίζουν την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Το αργό πετρέλαιο WTI και συγκεκριμένα το συμβόλαιο παραδόσεως Σεπτεμβρίου έχασε 1,4% ή 1,12 δολάρια ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στα 77,16 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, οι απώλειες του αργού έφτασαν το 3%. Στο brent, το συμβόλαιο παραδόσεως Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 1,5% ή 1,24 δολάρια στα 81,13 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο. Οι εβδομαδιαίες απώλειες έφτασαν το 1%.

Αντίθετα, ο χρυσός σημείωσε αύξηση 1%, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν λόγω της αισιοδοξίας για μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) τον Σεπτέμβριο, μετά τα στοιχεία που ανέφεραν ελαφριά επιβράδυνση του δείκτη PCE τον Ιούνιο.

Το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Αυγούστου κέρδισε 1,29% ή 30,40 δολάρια στα 2.383,90 δολάρια ανά ουγγιά. Με βάση το πιο ενεργό συμβόλαιο, οι τιμές έκλεισαν την εβδομάδα με απώλειες σχεδόν 0,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones. Για το σύνολο της εβδομάδας, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχώρησε 0,65%, σε συνέχεια των απωλειών 0,8% το ακριβώς προηγούμενο επταήμερο.

#WALL_STREET_ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 11:20 pm


Ολυμπιακοί Αγώνες: Το σκάφος με την ελληνική αποστολή άνοιξε την ναυτική παρέλαση

Ολυμπιακοί Αγώνες: Το σκάφος με την ελληνική αποστολή άνοιξε την ναυτική παρέλαση

Ξεκίνησε στο Παρίσι η παράσταση των Ολυμπιακών Αγώνων με μια άνευ προηγουμένου Τελετή έναρξης στον ποταμό Σηκουάνα.

Σε αντίθεση με τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, η τελετή έναρξης του Παρισιού 2024 για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων δεν πραγματοποιείται σε γήπεδο.

Αντίθετα, δεκάδες σκάφη μετέφεραν περίπου 7.000 αθλητές και καλλιτέχνες σε μια διαδρομή 6 χιλιομέτρων κατά μήκος του Σηκουάνα.

Τα σκάφη είναι εξοπλισμένα με κάμερες που επιτρέπουν σε όσους παρακολουθούν στην τηλεόραση ή το τηλέφωνό τους να βλέπουν από κοντά.

Το πρώτο σκάφος που άνοιξε τη ναυτική παρέλαση είχε την ελληνική αποστολή.

Οι αθλητές μας κρατούσαν στα χέρια τους ελληνικές σημαίες.

Πίσω από το σκάφος που μετέφερε την ελληνική αποστολή, ακολούθησε εκείνη των προσφύγων.

#Ολυμπιακοί_Αγώνες #ΕΛΛΑΔΑ #Παρίσι #ΣΗΚΟΥΑΝΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 10:59 pm


Τα… γυρίζει ο Τζ. Ντ. Βανς για τις «άτεκνες κυριούλες»

Τα… γυρίζει ο Τζ. Ντ. Βανς για τις «άτεκνες κυριούλες»

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν παλαιότερα σχόλιά του για τις «άτεκνες κυριούλες» και επανήλθαν στη δημοσιότητα, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος με τον Ντόναλντ Τραμπ, Τζ. Ντ. Βανς, προσπαθώντας να αντικρούσει τις επιθέσεις υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του αποτελούσαν κριτική στην πολιτική του Δημοκρατικού Κόμματος, που στρέφεται «κατά της οικογένειας».

«Αυτό που είπα ήταν ότι το να κάνεις παιδιά, να γίνεις πατέρας, να γίνεις μητέρα, πραγματικά πιστεύω ότι αλλάζει την οπτική σου και με έναν αρκετά βαθύ τρόπο», είπε ο Βανς.

«Δεν πρόκειται για κριτική σε ανθρώπους που, για διάφορους λόγους, δεν είχαν παιδιά. Πρόκειται για την κριτική κατά του Δημοκρατικού Κόμματος ότι είναι κατά της οικογένειας και κατά του παιδιού», είπε ο Βανς.

Απαντώντας ευθέως στο σχόλιό του το 2021 στο Fox News ότι η χώρα διοικείται από «ένα σωρό άτεκνες κυρίες με γάτες», ο Βανς είπε ότι ήταν σαρκαστικός και η ουσία αυτών που είπε έχει χαθεί.

«Προφανώς, ήταν ένα σαρκαστικό σχόλιο. Δεν έχω τίποτα ενάντια στις γάτες. Δεν έχω τίποτα εναντίον των σκύλων. Έχω έναν σκύλο», είπε ο Βανς. «Οι άνθρωποι εστιάζουν τόσο πολύ στον σαρκασμό, και όχι στην ουσία αυτών που είπα. Είναι αλήθεια. Είναι αλήθεια ότι γινόμαστε κατά της οικογένειας. Είναι αλήθεια ότι η αριστερά έχει γίνει κατά του παιδιού».

Μιλώντας για τη Χάρις, ο Βανς είπε: «Εύχομαι τα καλύτερα στα θετά της παιδιά και την Κάμαλα Χάρις και σε όλη την οικογένειά της. Το θέμα είναι ότι το κόμμα της έχει ακολουθήσει ένα σύνολο πολιτικών που είναι βαθιά κατά των παιδιών».

#Ντόναλντ_Τραμπ #ΤΖΕΙ_ΝΤΙ_ΒΑΝΣ #ΕΚΛΟΓΕΣ_ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 10:39 pm


Επίδομα μητρότητας: Τροπολογία ΠΑΣΟΚ για την άρση των περιορισμών

Επίδομα μητρότητας: Τροπολογία ΠΑΣΟΚ για την άρση των περιορισμών

Τη δέσμευση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (Π.Ο.Ε.Ε.Τ.), υλοποιεί η Τροπολογία που κατέθεσε σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την άρση των περιορισμών στη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας)στις εργαζόμενες του κλάδου.

Όπως αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη:

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι για την πλήρωση της ειδικής προϋπόθεσης των 75 ή 100 ημερών ασφάλισης (προκειμένου για υπαγόμενες εποχικά ή μη στον Ειδικό Λογαριασμό Ξενοδοχοϋπαλλήλων) ή 120 ημερών ασφάλισης (προκειμένου για υπαγόμενες στον Κλάδο Παροχών σε χρήμα του πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), κατά το ημερολογιακό έτος του τοκετού συνυπολογίζονται όλοι οι πραγματικοί χρόνοι ασφάλισης ανεξαρτήτως του φορέα στον οποίο έχουν διανυθεί.

Επιπλέον, με την πρόβλεψη αυτή γίνεται το πρώτο βήμα, ώστε να δρομολογηθεί η αντιμετώπιση μιας έτερης αδικίας σε βάρος των εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό, αυτή της μη χορήγησης της 9μηνης ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας,  ακριβώς επειδή πολλές από τις εργαζόμενες στον επισιτισμό-τουρισμό δεν δικαιούνται το επίδομα κυοφορίας-λοχείας.

Η ισότιμη αντιμετώπιση των εργαζομένων, με ιδιαίτερη μέριμνα για  τους περισσότερο ευάλωτους, η εναρμόνιση επαγγελματικής – οικογενειακής ζωής και η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος αποτελούν πρώτιστη προτεραιότητα του Κινήματος. Η τροπολογία αυτή, όπως και η προηγούμενη, για την βελτίωση και επέκταση του επιδόματος ανεργίας των εποχικά εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό αποδεικνύει του λόγου το αληθές και τη συνέπεια του Κινήματος στις διαχρονικές αξίες και αρχές του.

Η Κυβέρνηση το ελάχιστο που έχει να κάνει είναι να αποδεχθεί την προτεινόμενη τροπολογία.

Σε κάθε περίπτωση εμείς θα επιμείνουμε!

*Ακολουθεί το κείμενο της τροπολογίας 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας :  «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης»

Θέμα: « Επίδομα μητρότητας εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό»

Αιτιολογική Έκθεση

Με την παρ. 1 του άρθρου 4  του ν. 3655/2008 προβλέφθηκε η ένταξη του Κλάδου Ασθένειας του Ταμείου Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων (Τ.Α.ΞΥ.) από 1-8-2008 στον Κλάδο Ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Από την ημερομηνία αυτή οι ασφαλισμένοι του ενταχθέντος Κλάδου και τα μέλη των οικογενειών τους υπήχθησαν υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και διέπονται από τη νομοθεσία του Κλάδου Ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ως προς τις παροχές σε είδος.

Με την επόμενη παράγραφο ( παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 3655/2008) συστάθηκε από 1-8-2008 στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ «Ειδικός Λογαριασμός Ξενοδοχοϋπαλλήλων», με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια και με σκοπό τη χορήγηση παροχών σε χρήμα (επίδομα ασθένειας, επίδομα κυοφορίας και λοχείας, έξοδα κηδείας, αεροθεραπείας, λουτροθεραπείας, έξοδα κηδείας και δαπάνη για συμμετοχή σε κατασκηνώσεις) στους ασφαλισμένους ξενοδοχοϋπαλλήλους και στα μέλη της οικογένειάς τους.

Στη συνέχεια, με το άρθρο 3 του ν. 4075/2012 (Α,89), ο ανωτέρω «Ειδικός Λογαριασμός Ξενοδοχοϋπαλλήλων», συγχωνεύτηκε στον Κλάδο Ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από 01.06.2012.  Από την ημερομηνία αυτή οι ασφαλισμένοι του «Ειδικού Λογαριασμού Ξενοδοχοϋπαλλήλων» και τα μέλη οικογενείας γίνονται υποχρεωτικά ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για παροχές σε είδος και χρήμα, ωστόσο συνεχίζουν να διέπονται από τη νομοθεσία του Ειδικού Λογαριασμού Ξενοδοχοϋπαλλήλων ως προς τις παροχές σε χρήμα και συγκεκριμένα από τις διατάξεις του Καταστατικού του Κλάδου Ασθένειας του πρώην Τ.Α.Ξ.Υ [(Υ.Α. 8820/1943 (Β 43), όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α. 70330/Ε.857/7-12-1960 (Β 505) και την Υ.Α. 202751/6-7-1987 Υ.Α.(Β 406)].

Έτσι, οι ασφαλισμένες ξενοδοχοϋπάλληλοι  αποκτούν δικαίωμα για  το επίδομα κυοφορίας και  λοχείας εφόσον αθροιστικά :

Α1) στην περίπτωση που υπάγονται για παροχές σε χρήμα στον «Ειδικό Λογαριασμό Ξενοδοχοϋπαλλήλων», εφόσον έχουν συμπληρώσει 100 ημέρες εργασίας στον «Ειδικό Λογαριασμό» κατά το ημερολογιακό έτος της ημερομηνίας τοκετού ή αναγγελίας της ασθένειας, είτε το προηγούμενο 15/μηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες εργασίας που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του 15/μηνου στον «Ειδικό Λογαριασμό Ξενοδοχοϋπαλλήλων». Προκειμένου για εποχικούς εργαζόμενους, ο κατά τα ανωτέρω απαιτούμενος χρόνος δύναται να μειωθεί σε 75 ημέρες με απόφαση της αρμόδιας Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής ή

Α2) στην περίπτωση που υπάγονται για παροχές σε χρήμα στην ασφάλιση του πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εφόσον έχουν συμπληρώσει 120 ημέρες εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος της ημερομηνίας τοκετού , είτε το προηγούμενο 15/μηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες εργασίας που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του 15/μηνου και

Β) απέχουν από την εργασία τους και έχουν πραγματοποιήσει 200 ημέρες εργασίας τα δύο τελευταία έτη που προηγούνται της πιθανής ημερομηνίας τοκετού.

Για τη συμπλήρωση των ανωτέρω 200 ημερών ασφάλισης συνυπολογίζεται τυχόν χρόνος ασφάλισης που είχε η εργαζόμενη σε άλλον φορέα ως μισθωτή ή ως αυτοαπασχολούμενη. Ωστόσο οι ανωτέρω απαιτούμενες 100 ή 75 για τις εποχικά εργαζόμενες (στην περίπτωση υπαγωγής στον Ειδικό Λογαριασμό Ξενοδοχοϋπαλλήλων) ή 120 (στην περίπτωση υπαγωγής για παροχές σε χρήμα στο πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) δεν συμπληρώνονται από τυχόν χρόνο ασφάλισης σε άλλο φορέα αλλά πρέπει αποκλειστικά να έχουν διανυθεί είτε στον «Ειδικό Λογαριασμό Ξενοδοχοϋπαλλήλων» (100 Η.Ε. ή 75 Η.Ε.) είτε στον Κλάδο Παροχών σε χρήμα του πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (120 Η.Ε.) , με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός ξενοδοχοϋπαλλήλων να στερούνται του επιδόματος μητρότητας , καίτοι οι ημέρες ασφάλισης τους αθροιστικά κατά το κρίσιμο ημερολογιακό έτος της ημερομηνίας τοκετού (ή κατά το προηγούμενο 15/μηνο) ξεπερνά κατά πολύ τις απαιτούμενες κατά περίπτωση ημέρες ημέρες ασφάλισης.

Για την αντιμετώπιση της στρέβλωσης αυτής που πλήττει χιλιάδες εργαζόμενες στον κλάδο επισιτισμού τουρισμού, προτείνεται η τροπολογία αυτή με την οποία προβλέπεται ότι όλοι οι πραγματικοί χρόνοι ασφάλισης που έχουν διανυθεί  στους ενταχθέντες  φορείς, κλάδους, τομείς ή λογαριασμούς συνυπολογίζονται ενιαία στον φορέα που  επήλθε ο ασφαλιστικό κίνδυνος της μητρότητας  για  να συμπληρώσει η ασφαλισμένη τις ελάχιστες κατά περίπτωση προϋποθέσεις (120 στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή 100/75 στο πρώην ΤΑΞΥ) που απαιτούνται για την χορήγηση επιδόματος κυοφορίας και λοχείας.  

Παράλληλα, με την προτεινόμενη τροπολογία γίνεται ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της δρομολόγησης της αντιμετώπισης  μιας έτερης αδικίας σε βάρος των εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό, αυτή της μη χορήγησης σε αυτές της Ειδικής Παροχής προστασίας μητρότητας  του άρθρου 228 του π.δ. 80/2022 «Κώδικας Ατομικού Εργατικού Δικαίου» (Α’ 222), ακριβώς επειδή πολλές από αυτές δεν δικαιούνται το επίδομα κυοφορίας-λοχείας .  

Ειδικότερα: σύμφωνα με το άρθρο 228 του π.δ. 80/2022,όπως ισχύει, και την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΥΑ 39686/10-07-2024 (Β 4099)  κάθε μητέρα – ασφαλισμένη στον e -ΕΦΚΑ, η οποία  εργάζεται με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις ή ως έμμισθη δικηγόρος  δικαιούται να λάβει ειδική άδεια προστασίας μητρότητας διάρκειας εννέα (9) μηνών, από τη ΔΥΠΑ, εφόσον : i) βρίσκεται σε ενεργή εργασιακή σχέση εξαρτημένης εργασίας (ή σε ενεργή σύμβαση έμμισθης εντολής)  και β) έχει λάβει επιδότηση για κυοφορία και λοχεία από οποιοδήποτε ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ Φορέα, Τομέα, Κλάδο ή Λογαριασμό ασφάλισης μισθωτών ή άλλο φορέα ασφάλισης ασθένειας μισθωτών.  Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ως άνω 9μηνης ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, η ΔΥΠΑ υποχρεούται να καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά αυτός καθορίζεται, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας, ενώ ταυτόχρονα ο χρόνος της 9μηνης ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στους κλάδους κύριας, επικουρικής σύνταξης και ασθένειας του e-ΕΦΚΑ.

Αθήνα, 24 Ιουλίου 2024

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 

Άρθρο …

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» προστίθεται άρθρο ως εξής:

«Για τη συμπλήρωση του χρόνου της παρ. 1β΄ του άρθρου 35 του Καταστατικού του πρώην Ταμείου Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων [(Υ.Α. 8820/1943 (Β 43) , όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ.70330/Ε.857/7-12-1960 (Β 505) και την υπ’ αρ.202751/6-7-1987 (Β 406)] καθώς και του χρόνου της παρ. 2 του άρθρου 148 του ν. 3655/2008 (Α 58), όπως ισχύει, συνυπολογίζεται κάθε πραγματικός  χρόνος ασφάλισης διανυθείς σε ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ φορέα, κλάδο, τομέα ή λογαριασμό Ασθένειας που χορηγεί επίδομα μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας)».

#τροπολογία #ΠΑΣΟΚ_ΚΙΝΑΛ #περιορισμοί #ΚΥΟΦΟΡΙΑ #ΛΟΧΕΙΑ #εργαζόμενες #επισιτισμός #Τουρισμός

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 10:25 pm


Σνάμπελ: Δύσκολο το «τελευταίο μίλι» στη μάχη κατά του πληθωρισμού

Σνάμπελ: Δύσκολο το «τελευταίο μίλι» στη μάχη κατά του πληθωρισμού

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα δύσκολο «τελευταίο μίλι» στη μάχη της κατά του υψηλού πληθωρισμού, όπως αποδεικνύεται από την επίμονα υψηλή αύξηση των τιμών των υπηρεσιών, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σνάμπελ σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Η Σνάμπελ, η πιο επιδραστική μεταξύ των «γερακίστικων» πολιτικών που οδήγησαν την ΕΚΤ στο πιο απότομο σερί αυξήσεων των επιτοκίων της το 2022-23, επέμεινε στον επιφυλακτικό τόνο της, ακόμη και όταν πολλοί συνάδελφοί της άνοιγαν την πόρτα σε περισσότερες μειώσεις επιτοκίων.

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει σταδιακά στον στόχο μας του 2% κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους», δήλωσε η Σνάμπελ στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Ωστόσο, ο επίμονος πληθωρισμός των υπηρεσιών δείχνει ότι το «τελευταίο μίλι» της μάχης κατά του πληθωρισμού είναι ιδιαίτερα δύσκολο» τόνισε όπως αναφέρει το Reuters.

Μετά τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, η ΕΚΤ τα άφησε σε αναμονή την περασμένη εβδομάδα, αλλά η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η επόμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο είναι «ορθάνοιχτη», με αρκετούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εξετάζουν ανοιχτά το ενδεχόμενο περισσότερων μειώσεων καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται.

Η Σνάμπελ δήλωσε ότι «ορισμένα στοιχεία… δεν ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένα» με τις προσδοκίες της ΕΚΤ κατά τη στιγμή της μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο και ότι αυτό δεν θα ακολουθηθεί «αυτόματα» από «μια ολόκληρη σειρά περαιτέρω μειώσεων».

«Ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα», δήλωσε. «Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για το πόσο μπορούν να μειωθούν συνολικά τα επιτόκια – αυτό είναι επίσης αβέβαιο προς το παρόν».

Η δήλωση της Σνάμπελ για το τελευταίο χιλιόμετρο αποτέλεσε αντικείμενο ζωηρής συζήτησης στο συμπόσιο πολιτικής της ΕΚΤ νωρίτερα αυτό το μήνα, όπου μια ακαδημαϊκή εργασία προέβλεψε ένα «εύκολο τελευταίο χιλιόμετρο» για την κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης.

Ακόμη και ο επικεφαλής της Bundesbank, ενός παραδοσιακά γερακίστικου θεσμού, άνοιξε την πόρτα σε μειώσεις επιτοκίων, αναμένοντας ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2026.

«Αναμένω ήδη, όπως έχω ήδη επισημάνει, ότι αν τα δεδομένα παραμείνουν τα ίδια τους επόμενους δώδεκα μήνες, μπορεί να υπάρξει η πιθανότητα σε κάποια συνεδρίαση να μπορέσουμε να μειώσουμε περαιτέρω τα επιτόκια», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Γιόαχιμ Νάγκελ στους δημοσιογράφους στο Ρίο την Πέμπτη.

#ΙΖΑΜΠΕΛ ΣΝΑΜΠΕΛ #ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΚΕΝΤΡΙΚΗ_ΤΡΑΠΕΖΑ #πληθωρισμός #επιτόκια

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 10:08 pm


Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση στη Ρόδο που διακινούσε παράνομα μετανάστες

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση στη Ρόδο που διακινούσε παράνομα μετανάστες

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε παράνομους μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα. Στη σύλληψη των μελών της και την εξάρθρωση της οργάνωσης προέβησαν τα στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας της Λιμενικής Αρχής Ρόδου και του Κλιμακίου των Ειδικών Αποστολών Ρόδου, με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ), και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) έπειτα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση στη Ρόδο. Τα μέλη της εγκληματικής αυτής οργάνωσης φρόντιζαν παράλληλα και για τη διαμονή στη Ρόδο των παράνομων μεταναστών ενώ διευκόλυναν και την προώθησή τους στην ενδοχώρα.

Συνολικά συνελήφθησαν δέκα αλλοδαποί ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (έξι υπήκοοι Συρίας 16, 20, 25, 27, 44 και 47 ετών, δύο υπήκοοι Τουρκίας 22 και 29 ετών, ένας υπήκοος Παλαιστίνης 35 ετών, ένας υπήκοος Μολδαβίας 32 ετών) και ένας 53χρονος ημεδαπός.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αξιοποίησης πληροφοριών και συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, στις 24 Ιουλίου εντοπίστηκε από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής ένα ύποπτο θαλαμηγό σκάφος να αποβιβάζει ικανό αριθμό αλλοδαπών στην ακτή Κεραμένη του Μονόλιθου της Ρόδου και στη συνέχεια να κινείται προς τα απέναντι τουρκικά παράλια. Με τη χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων το ΠΛΣ ακινητοποίησε το Θ/Γ σκάφος, στο οποίο επέβαιναν ο 22χρονος χειριστής και ο 29χρονος βοηθός του (και οι δυο υπήκοοι Τουρκίας). Παράλληλα εντοπίστηκαν στην ευρύτερη χερσαία περιοχή του Μονόλιθου συνολικά έντεκα αλλοδαποί, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου. Στο πλαίσιο της προανάκρισης αναγνωρίστηκαν ο 22χρονος και ο 29χρονος ως κυβερνήτης και βοηθός του Θ/Γ σκάφους και συνελήφθησαν ως διακινητές των αλλοδαπών από τα απέναντι της Ρόδου τουρκικά παράλια, ενώ το Θ/Γ σκάφος κατασχέθηκε ως μέσο μεταφοράς.

ΡΟΔΟΣ 1.width 1600.width 1600

Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης από ξηράς, στο σημείο αποβίβασης των αλλοδαπών εντοπίστηκαν δύο Ι.Χ.Ε. οχήματα. Με το ένα όχημα, ένας διακινητής μετέφερε και φυγάδευσε τέσσερις μετανάστες από το σημείο αποβίβασης τους στην περιοχή του αεροδρομίου της Ρόδου. Κατόπιν έκρυψε το όχημα μέσα σε περίφρακτο χώρο πολυτελούς κατοικίας στην περιοχή της Κρεμαστής. Ο ίδιος διακινητής μαζί με άλλους τρεις αλλοδαπούς με το άλλο όχημα εντοπίστηκε στη πόλη της Ρόδου, όπου όλοι τους συνελήφθησαν. Νωρίτερα οι εν λόγω διακινητές είχαν μεταβεί σε διάφορα σημεία στην πόλη της Ρόδου για επιτήρηση των περιπολικών σκαφών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και των κινήσεών τους. Μάλιστα όχι μόνο επόπτευαν τα σημεία στα οποία αποβιβάσθηκαν οι παράνομοι μετανάστες από το Θ/Γ σκάφος αλλά και τη χερσαία διαδρομή από την οποία στη συνέχεια μεταφέρονταν. Διενεργήθηκαν νόμιμες κατ' οίκον έρευνες, με την παρουσία δικαστικού λειτουργού σε τρεις οικίες, οι δύο εκ των οποίων ήταν οικίες απόκρυψης (safehouses) και η τρίτη ήταν η προαναφερθείσα πολυτελής κατοικία, όπου διέμεναν και μέλη της οργάνωσης. Κατά τις κατ' οίκον έρευνες βρέθηκαν συνολικά τριάντα ένας αλλοδαποί χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, ενώ συνελήφθησαν επιπλέον πέντε αλλοδαποί. Επίσης πραγματοποιήθηκε νόμιμη κατ' οίκον έρευνα και στον επαγγελματικό χώρο του ημεδαπού συλληφθέντα.

Συνολικά, κατά τις διενεργούμενες έρευνες εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν ένα Θ/Γ σκάφος, τρία Ι.Χ.Ε. οχήματα, είκοσι συσκευές κινητής τηλεφωνίας, ένας σκληρός εξωτερικός δίσκος, μία συσκευή αποθήκευσης αρχείων (usb stick), ένας φορητός υπολογιστής (laptop),το χρηματικό ποσό των επτά χιλιάδων ευρώ, τριάντα τέσσερις ταυτότητες άλλων χωρών, έντεκα ελληνικές κάρτες ασύλου αμφιβόλου γνησιότητας, μία άδεια διαμονής Ισπανίας αμφιβόλου γνησιότητας, ένα δίπλωμα οδήγησης Γαλλίας και δεκαέξι διαβατήρια διαφόρων χωρών αμφιβόλου γνησιότητας.

Το υπόψη οργανωμένο κύκλωμα δρούσε με διακριτούς ρόλους σύμφωνα με τους οποίους, το ηγετικό στέλεχος φέρεται να είχε τον συντονισμό και τις επικοινωνίες με τους διακινητές από την Τουρκία για το πότε και σε ποιο σημείο της Ρόδου θα αφιχθεί σκάφος με παράνομους μετανάστες. Τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος αναλάμβαναν την παραλαβή τους από την εκάστοτε παραλία του νησιού, έπειτα τους απέκρυπταν από τις ελληνικές αρχές μεταφέροντάς τους σε safe houses και φρόντιζαν για την προμήθειά τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου στη συνέχεια να προωθηθούν στην ενδοχώρα. Το κέρδος της εγκληματικής οργάνωσης από την παράνομη μεταφορά των μεταναστών από την Τουρκία στη Ρόδο ανερχόταν στα 6.000 ευρώ κατά κεφαλή.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) αναλύει και επεξεργάζεται σε βάθος τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως επίσης και την συνεργασία τους με άλλα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

#εγκληματική_οργάνωση #Ρόδος #παράνομοι_μετανάστες

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 9:54 pm


«Πράκτορας του εξωτερικού» η ρωσόφωνη BILD, λέει το Κρεμλίνο

«Πράκτορας του εξωτερικού» η ρωσόφωνη BILD, λέει το Κρεμλίνο

Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης ταξινομεί την ρωσόφωνη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας BILD ως «πράκτορα του εξωτερικού».

Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω των ψευδών, όπως εκτιμά, πληροφοριών, οι οποίες θα παρουσίαζαν μια αρνητική εικόνα των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ρωσόφωνη έκδοση ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 «για να ενημερώσει τους Ρώσους για τον πόλεμο πέρα από την κρατική προπαγάνδα».

Η «BILD στα ρωσικά» έχει περισσότερους από 330.000 συνδρομητές στο You Tube και σχεδόν 60.000 στο Telegram.

«Είμαστε περήφανοι για τη δουλειά μας. Καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη πολλών Ρώσων σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο δημιουργός της, Μακσίμ Κουρνίκοφ.

Η ταξινόμηση της «BILD στα ρωσικά» ως «ξένου πράκτορα» σημαίνει στην πράξη ότι σε κάθε ανάρτηση θα πρέπει να αναφέρεται ότι πρόκειται για «δημοσίευμα ξένου πράκτορα» ώστε το κοινό να μην εμπιστεύεται τα ρεπορτάζ. Πριν από δύο χρόνια, η Ρωσία είχε αποκλείσει την ιστοσελίδα «bild.de».

#BILD #Ρωσία #Ξένος_πράκτορας

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 9:37 pm


Θα κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο τα απομνημονεύματα της Μελάνια Τραμπ

Θα κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο τα απομνημονεύματα της Μελάνια Τραμπ

Η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ θα κυκλοφορήσει τα απομνημονεύματά της το φθινόπωρο.

Το βιβλίο με τίτλο «Melania» χαρακτηρίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου της ως «μια ισχυρή και εμπνευσμένη ιστορία μιας γυναίκας που χάραξε τον δικό της δρόμο, ξεπέρασε τις αντιξοότητες και καθόρισε την προσωπική της υπεροχή».

Είναι τα πρώτα απομνημονεύματα της Μελάνια Τραμπ, η οποία ήταν απούσα το τελευταίο διάστημα, καθώς ο σύζυγός της, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επιδιώκει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει από τον Skyhorse Publishing, από τον οποίο έχουν εκδοθεί συγγραφικά έργα υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ, όπως ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι και ο δικηγόρος Άλαν Ντέρσοβιτς.

Η κυκλοφορία των απομνημονευμάτων της Μελάνια Τραμπ ανακοινώθηκε την Πέμπτη από το γραφείο της, το οποίο δεν γνωστοποίησε την ημερομηνία δημοσίευσης.

Εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου δήλωσε στο CNBC ότι το βιβλίο θα βρίσκεται στα ράφια των βιβλιοπωλείων στις 24 Σεπτεμβρίου, λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου με υποψήφιους τον σύζυγό της, Ντόναλντ Τραμπ και την Κάμαλα Χάρις από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ «προσκαλεί τους αναγνώστες στον κόσμο της, προσφέροντας ένα οικείο πορτρέτο μιας γυναίκας που έζησε μια εκπληκτική ζωή» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Το βιβλίο "Melania" περιλαμβάνει προσωπικές ιστορίες και οικογενειακές φωτογραφίες που δεν έχει μοιραστεί ποτέ στο παρελθόν με το κοινό» σημειώνεται.

Η Μελάνια Τραμπ, η τρίτη σύζυγος του Ντόναλντ Τραμπ, είναι μια αινιγματική φιγούρα από τότε που ο σύζυγός της ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2016. Προσπάθησε να διατηρήσει το απόρρητό της ακόμη και όταν υπηρετούσε ως πρώτη κυρία, εστιάζοντας στην ανατροφή του γιου τους, Μπάρον και προωθώντας την πρωτοβουλία της «Be Best» για την υποστήριξη της «κοινωνικής, συναισθηματικής και σωματικής υγείας των παιδιών».

Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Σλοβενία, η Μελάνια Τραμπ μετακόμισε στις ΗΠΑ το 1996 για να εργαστεί ως μοντέλο και γνώρισε τον Ντόναλντ Τραμπ το 1998. Παντρεύτηκαν το 2005 και ο γιος τους, Μπάρον Τραμπ, γεννήθηκε την επόμενη χρονιά.

#Μελάνια_Τραμπ #Ντόναλντ_Τραμπ #αυτοβιογραφία

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 9:22 pm


Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το ψηφιακό σχολείο

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το ψηφιακό σχολείο

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας και Αθλητισμού «Ρυθμίσεις για την ψηφιακή Εκπαιδευτική Πύλη και το Ψηφιακό Φροντιστήριο, επαγγελματικός προσανατολισμός στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μέτρα στήριξης του εκπαιδευτικού συστήματος στις απομακρυσμένες περιοχές».

Το νομοσχέδιο – στο οποίο η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κατέθεσε και ενσωμάτωσε βελτιωτικές αλλαγές κάνοντας δεκτές προτάσεις κομμάτων και αρμόδιων φορέων – ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Υπέρ της αρχής του τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

#υπουργειο_παιδειας #ΨΗΦΙΑΚΟ_ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ #εκπαιδευτικό_σύστημα

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 9:06 pm


Πόθεν έσχες: Πέρασε το ν/σ για την ενίσχυση του ελέγχου

Πόθεν έσχες: Πέρασε το ν/σ για την ενίσχυση του ελέγχου

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Ενίσχυση του συστήματος ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων του ν. 5026/2023 - Τοποθέτηση αλλοδαπού ανηλίκου σε ίδρυμα, δομή παιδικής προστασίας ή ανάδοχη οικογένεια - Αναψηλάφηση λόγω έκδοσης οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου - Εναρμόνιση με τον ν. 4624/2019 της χρήσης πληροφοριών από τις Κοινές Ομάδες Έρευνας και κατά την εκτέλεση Ευρωπαϊκής Εντολής Έρευνας - 'Αλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από την ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην ολομέλεια.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλειος Υψηλάντης, τόνισε ότι οι διατάξεις του πόθεν έσχες έρχονται σε μία ευτυχή συγκυρία για τη χώρα μας, καθώς μόλις χθες δημοσιεύθηκε η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα για το 2024, με την οποία αναγνωρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική πρόοδος η νομοθετική παρέμβαση με την οποία εξασφαλίζεται η συμμετοχή της ίδιας της δικαιοσύνης στην επιλογή της ηγεσίας της, αναγνωρίζονται τα σημαντικά βήματα για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης και την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ταχύτερης απονομής της. Ο κ. Υψηλάντης υπενθύμισε ενδεικτικά τα νομοσχέδια της αναθεώρησης του δικαστικού χάρτη της χώρας και του κανονισμού του Συμβουλίου της Επικρατείας. Παράλληλα, είπε, ότι στην ετήσια έκθεση επισημαίνεται η αρτιότητα της νομοθεσίας για το πόθεν έσχες, που επιτρέπει την πραγματοποίηση σημαντικού ποσοστού ελέγχων.

Ο εισηγητής της μειοψηφίας, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, απαντώντας στον κ. Υψηλάντη είπε ότι δεν αναφέρθηκε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά στα ποσοτικά - και προσέθεσε πως στην έκθεσή της για το 2023, παρότι εντοπίζονται κάποια βήματα προόδου, η Κομισιόν απευθύνει συστάσεις στη χώρα μας. Ως προς την ουσία του νομοσχεδίου, είπε ότι για την άντληση με αυτόματο τρόπο των δεδομένων της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, δεν υπάρχει περιθώριο χρόνου και υπάρχουν κρίσιμες τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να αποσαφηνιστούν - κι επιπλέον, η αυτόματη συμπλήρωση του πόθεν έσχες στα βήματα του εγχειρήματος της φορολογικής δήλωσης, θέλει διπλή και τριπλή προσοχή.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η Μιλένα Αποστολάκη, ανέφερε ότι είναι σκόπιμο όταν επικαλούμαστε εκθέσεις διεθνών οργανισμών, να τις επικαλούμαστε στο σύνολο τους κι όχι όποτε το περιεχόμενό τους θεωρούμε ότι πολιτικά είναι συμφέρον, και να αποσιωπούμε άλλες εκθέσεις, άλλων διεθνών οργανισμών. Για το νομοσχέδιο ανέφερε ότι είναι ένα νομοσχέδιο-σκούπα και προσέθεσε πως επισημάνθηκε το ζήτημα της πλημμελούς προετοιμασίας και σημαντικά θέματα ασφάλειας λειτουργίας των συστημάτων, γενικώς που επιτείνει την πεποίθηση για αδυναμία υλοποίησης εντός της στενότατης χρονικής προθεσμίας που έχει τεθεί.

"Το γεγονός ότι χώρες, ας πούμε πολύ πιο μεγάλες από την Ελλάδα - και με μια παράδοση στα ζητήματα του κράτους δικαίου - σήμερα έχουν περισσότερες συστάσεις από την Ελλάδα, δείχνει ότι υπάρχει δρόμος. Ο δρόμος αφορά όλες τις χώρες. Το ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί, είναι εάν κάνουμε βήματα προς την κατεύθυνση του να ενισχύουμε διαρκώς το κράτος δικαίου ή όχι. Η Έκθεση, λοιπόν, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει ναι: η Ελλάδα κάνει σημαντικά βήματα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου" απάντησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

Από το ΚΚΕ, η ειδική αγορήτρια Μαρία Κομνηνάκα, είπε ότι για άλλη μια φορά σοβαρά ζητήματα, έρχονται την τελευταία στιγμή, σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια συζήτησης, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, με μια πανσπερμία εντελώς άσχετων μεταξύ τους διατάξεων. Ως προς το νομοσχέδιο, προσέθεσε ότι τα φαινόμενα διαφθοράς δεν αντιμετωπίζονται με τέτοιου είδους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που ούτε μπορούν, αλλά ούτε και θέλουν να κόψουν τον ομφάλιο λώρο του συστήματος με τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση μιλάει για αυτοματοποιημένες διαδικασίες, όταν το νομοσχέδιο προβλέπει τη συμπλήρωση ορισμένων πεδίων των δηλώσεων από τον ίδιο τον υπόχρεο, λόγω τεχνικών περιορισμών που ανάγονται στις δυνατότητες διαλειτουργικότητας των συστημάτων των φορέων, ενώ το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα άντλησης στοιχείων μέσω της διαλειτουργικότητας, είναι αδύνατο να επιτευχθεί με επιτυχία.

Ο Γεώργιος Ρούντας από την Νίκη, αναφορικώς με τις ρυθμίσεις για το πόθεν έσχες, είπε ότι το κόμμα του διάκειται θετικά, ζήτησε ωστόσο διευκρινήσεις για διατάξεις που αφορούν την τοποθέτηση αλλοδαπού ανηλίκου σε ίδρυμα, δομή παιδικής προστασίας ή ανάδοχη οικογένεια.

Ο Πέτρος Δημητριάδης από τους "Σπαρτιάτες", είπε πως υπάρχουν κάποια τεχνικά ζητήματα στη διάταξη για το πόθεν έσχες και τόνισε ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο να γίνουν οι δηλώσεις πόθεν έσχες προσυμπληρωμένες, αλλά να υπάρξει και το απαραίτητο και κατάλληλο τεχνικό πλαίσιο ώστε να γίνουν και σωστά, για να γνωρίζουμε ότι αν κάνει κάποιος κάποιο λάθος στις δηλώσεις πόθεν έσχες, μπορεί να υπάρχουνε και νομικές συνέπειες.

Η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, είπε ότι στο νομοσχέδιο επικρατεί μια συλλογιστική, ότι χωρούν περισσότερες διατάξεις που άπτονται διαφορετικών υπουργείων, διαφορετικών δικαιοδοσιών, αντίθετα με τον τρόπο που έχει συλλέξει η κυβέρνηση, εν είδει σκούπας, διαφορετικά αντικείμενα σε ένα και μόνο νομοσχέδιο.

#ΨΗΦΙΣΗ_ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ #δηλώσεις_περιουσιακής_κατάστασης

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 8:51 pm


Γερμανία: «Στρατός τρολ» υπό ρωσική καθοδήγηση στηρίζουν το ακροδεξιό AfD

Γερμανία: «Στρατός τρολ» υπό ρωσική καθοδήγηση στηρίζουν το ακροδεξιό AfD

Αποκαλύψεις για «στρατό τρολ» υπό ρωσική καθοδήγηση που στηρίζουν την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία, έκανε το περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ιδιωτικό ινστιτούτο ερευνών Trollrensics, προχώρησε για λογαριασμό των σοσιαλδημοκρατών της Ολλανδίας σε αξιολόγηση των δραστηριοτήτων των «στρατών τρολ» στην Ευρώπη και διαπίστωσε ότι υπήρχε οργανωμένη στήριξη της AfD ενόψει των πρόσφατων ευρωεκλογών.

Συγκεκριμένα, «μια μικρή ομάδα χρηστών με τουλάχιστον 5.000 λογαριασμούς μόνο στην πλατφόρμα Χ, προωθούσε την AfD με τεράστιο αριθμό αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Το Ινστιτούτο Trollrensics κατέληξε επίσης το συμπέρασμα ότι στηρίχθηκε και η νεοσύστατη BSW, αν και σε πιο περιορισμένη κλίμακα.

Το δίκτυο φαίνεται ότι ταυτόχρονα δρούσε στην Γαλλία, κυρίως υπέρ του κόμματος Reconquête, Ερίκ Ζεμούρ, αλλά και στην Ιταλία, αν και σε μικρότερο βαθμό. «Θα παραδώσουμε τώρα στις υπηρεσίες ασφαλείας τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από την έρευνα», δήλωσε ο ολλανδός σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Τίες Ρόιτεν.

#AfD #Der_Spiegel #ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ_ΓΙΑ_ΤΗ_ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 8:34 pm


ΟΠΕΚΕΠΕ: Διανέμει ετησίως πάνω από €2,5 δισ. σε αγροτικές ενισχύσεις

ΟΠΕΚΕΠΕ: Διανέμει ετησίως πάνω από €2,5 δισ. σε αγροτικές ενισχύσεις

Σε νέα εποχή μπαίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς η αυξημένη κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στον Οργανισμό επιβεβαιώνει πως μια μεγάλη και δύσκολη περίοδος αναταράξεων ανήκει πλέον στο παρελθόν.

Η ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ για την έναρξη της περιόδου υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ έκλεισε οριστικά μία περίοδο αμφιλεγόμενων επιλογών και αποφάσεων, οι οποίες οδήγησαν τον Οργανισμό στη δύσκολη θέση που βρίσκεται σήμερα.

Με την απόφαση αυτή κατέστη σαφές ότι η διαφάνεια και η απόλυτη τήρηση της νομιμότητας αποτελεί όχι μόνο υποχρέωση αλλά και το σημαντικότερο όπλο του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πλήρη επαναφορά του στην εύρυθμη λειτουργία που απαιτεί η διανομή των 2,5 και πλέον δισ. αγροτικών ενισχύσεων το χρόνο.

Η έναρξη της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ αποτελεί ένα από τα βήματα σταδιακής ενσωμάτωσης στο GOV.gr των νέων πληροφοριακών υποστηρικτικών συστημάτων διαχείρισης των ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ, στο πλαίσιο της σχετικής σύμβασης που θα διαρκέσει έως και το τέλος της προγραμματικής περιόδου (2027).

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και συνάμα ενθαρρυντικά για την ομαλή λειτουργία της διαδικασίας. Στο διάστημα των δέκα ημερών που η νέα εφαρμογή είναι διαθέσιμη στους αγρότες και στα πιστοποιημένα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) η διαδικασία υποβολής εξελίσσεται με διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς. Ήδη έχουν καταχωρηθεί οι πρώτες 30.000 δηλώσεις ενώ πάνω από 300.000 είναι σε διαδικασία επεξεργασίας. Δεδομένου ότι ο μεγάλος όγκος των δηλώσεων υποβάλλεται μέσω του πανελλαδικού δικτύου των ΚΥΔ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προγραμμάτισε σειρά ενημερωτικών συναντήσεων και τεχνικών σεμιναρίων για στελέχη ΚΥΔ τόσο διά ζώσης (Θεσσαλονίκη, Πάτρα) όσο και μέσω τηλεδιασκέψεων.

Σημαντική δε, θεωρείται και η ενσωμάτωση νέων χαρτών για το σύνολο της χώρας. Η χρήση πρόσφατων χαρτών αποτελεί κανονιστική υποχρέωση των κρατών μελών, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθότητα της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων, ωστόσο – δυστυχώς- η χώρα μας είχε καθυστερήσει πολύ να συμμορφωθεί. Η πλήρης κάλυψη με πρόσφατους χάρτες είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει σημαντικά στην πλήρη επικαιροποίηση και των δηλούμενων αγροτεμαχίων.

Στελέχη πάντως των ΚΥΔ διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι η καθυστέρηση στην έναρξη υποβολής των δηλώσεων ήταν σημαντική και ήδη ακούγονται αιτήματα για παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων και πέραν της 12ης Σεπτεμβρίου, η οποία έχει προσδιοριστεί ως η καταληκτική ημερομηνία υποβολής. Σε κάθε περίπτωση τα ΚΥΔ ζητούν επιτάχυνση στην επίλυση των κανονιστικών εκκρεμοτήτων, άμεση ενημέρωση και καλό συντονισμό με όλους τους εμπλεκομένους τονίζοντας ότι θα απαιτηθεί πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλους για να καλυφθεί ο χρόνος που χάθηκε.

Η σημαντική ενεργοποίηση του Οργανισμού το τελευταίο διάστημα εκτιμάται θετικά από τα ΚΥΔ και δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε η διαδικασία της υποβολής να τρέξει γρήγορα και αποτελεσματικά σε συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, με ορίζοντα την έγκαιρη και έγκυρη πληρωμή των ενισχύσεων από τον Οκτώβριο.

#ΟΠΕΚΕΠΕ #ΔΗΛΩΣΕΙΣ_ΟΣΔΕ #νέα_ΚΑΠ #govgr

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 8:15 pm


ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 2 Αυγούστου

ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 2 Αυγούστου

Συνολικά 1.196.385.607 ευρώ θα καταβληθούν σε 1.792.030 δικαιούχους, από τις 29 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης:

Από τον e-ΕΦΚΑ:

  • Στις 30 Ιουλίου θα καταβληθούν 1.125.885.607 ευρώ σε 1.728.880 δικαιούχους για την πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Αυγούστου 2024.
  • Στις 31 Ιουλίου θα καταβληθούν 4.100.000 ευρώ σε 10.900 δικαιούχους για την πληρωμή προκαταβολών συνταξιούχων Ν. 4778/21 μηνός Αυγούστου 2024.
  • Από 29 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου θα καταβληθούν 22.800.000 ευρώ σε 1050 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

  • 15.000.000 ευρώ σε 25.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.
  • 7.000.000 ευρώ σε 10.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.
  • 17.000.000 ευρώ σε 16.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
  • 600.000 ευρώ σε 150 δικαιούχους στο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.
  • 4.000.000 ευρώ σε 50 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».
#ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ_ΕΡΓΑΣΙΑΣ_ΚΑΙ_ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ_ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ #eΕΦΚΑ #ΔΥΠΑ #ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ_ΠΛΗΡΩΜΕΣ #καταβολές

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 8:00 pm


Δυνατά σημεία της ΕΕ η δημοκρατία και η οικονομική ισχύς

Δυνατά σημεία της ΕΕ η δημοκρατία και η οικονομική ισχύς

Μια νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε σήμερα (26/7) δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι θεωρούν τον σεβασμό της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου (38 %) και την οικονομική, βιομηχανική και εμπορική ισχύ (34 %) ως τα κύρια δυνατά σημεία της ΕΕ, ενώ ακολουθούν οι καλές σχέσεις και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ (28 %).

Ως τομείς που η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει κατά προτεραιότητα, οι συμμετέχοντες αναφέρουν συχνότερα το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή (33 %) και την παράτυπη μετανάστευση (επίσης 33 %), ενώ ακολουθούν η ασφάλεια και η άμυνα (29 %) και ο πόλεμος στην Ουκρανία (25 %).

Ταυτόχρονα, ο πόλεμος στην Ουκρανία καταλαμβάνει την πρώτη θέση όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, καθώς αναφέρεται από το 50 % των συμμετεχόντων. Στη δεύτερη και την τρίτη θέση ακολουθούν η παράτυπη μετανάστευση και τα περιβαλλοντικά ζητήματα και η κλιματική αλλαγή, με 41 % και 35 % αντίστοιχα.

Στην ερώτηση σχετικά με τις αξίες που ενσωματώνει καλύτερα η ΕΕ σε σύγκριση με άλλες χώρες του κόσμου, οι Ευρωπαίοι απαντούν με σαφήνεια τον σεβασμό για τα θεμελιώδη δικαιώματα και αξίες, καθώς και την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης (53 % αμφότερα).

Γενική αισιοδοξία για τα επόμενα χρόνια

Το 58 % των Ευρωπαίων τείνουν να είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ, ενώ το 37 % τείνουν να είναι απαισιόδοξοι.

Το 55 % δηλώνουν πολύ ή αρκετά σίγουροι για την ισχύ της δημοκρατίας της ΕΕ κατά την επόμενη πενταετία, ενώ το 41 % είναι αρκετά ή πολύ αβέβαιοι.

Από την άλλη πλευρά, το 64 % των πολιτών της ΕΕ τείνουν να ανησυχούν για την ασφάλεια της ΕΕ κατά την επόμενη πενταετία.

Τέλος, το 51 % εκφράζουν εμπιστοσύνη στις επιδόσεις της οικονομίας της ΕΕ την επόμενη πενταετία, ενώ το 45 % αισθάνονται μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα.

Ιστορικό

Το Έκτακτο Ευρωβαρόμετρο 550 διεξάχθηκε κατά το διάστημα μεταξύ 25 Ιουνίου και 2 Ιουλίου 2024 και στα 27 κράτη μέλη. 25.658 πολίτες της ΕΕ ερωτήθηκαν διαδικτυακά.

#Ευρωβαρόμετρο #κράτος_δικαίου

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 7:52 pm


Κομισιόν: Στην Ουκρανία €1,5 δισ. από «παγωμένα» ρωσικά assets

Κομισιόν: Στην Ουκρανία €1,5 δισ. από «παγωμένα» ρωσικά assets

Πρώτη μεταφορά εσόδων ύψους 1,5 δισ. ευρώ από ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία διατέθηκαν σήμερα (26/7) για τη στήριξη της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν:

Σήμερα η ΕΕ διαθέτει για τη στήριξη της Ουκρανίας την πρώτη πληρωμή ύψους 1,5 δισ. EUR που προέρχονται από ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Αυτά τα έκτακτα έσοδα, που παράγονται από φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ και κατέχονται από κεντρικά αποθετήρια τίτλων (ΚΑΤ) από ακινητοποιημένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία, διατέθηκαν από τη Euroclear στην Επιτροπή ως πρώτη δόση στις 23 Ιουλίου. Τα χρήματα θα διοχετευθούν τώρα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη και του Μέσου Διευκόλυνσης για την Ουκρανία για στήριξη των στρατιωτικών ικανοτήτων της Ουκρανίας, καθώς και για στήριξη της ανασυγκρότησης της χώρας.

Η ακινητοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας είναι αποτέλεσμα των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, οι οποίες εγκρίθηκαν στον απόηχο του επιθετικού πολέμου της κατά της Ουκρανίας. Τα έκτακτα έσοδα που παράγονται στο πλαίσιο αυτό από τους φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ δεν ανήκουν στη Ρωσία και βρίσκονται στην κατοχή ΚΑΤ. Η ΕΕ έχει πλέον αρχίσει να διοχετεύει τα έσοδα αυτά στην Ουκρανία.

Ιστορικό

Ως απάντηση στη βάναυση και αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της ενέκριναν διάφορες δέσμες περιοριστικών μέτρων (κυρώσεων) κατά της Ρωσίας.

Στο πλαίσιο των κυρώσεων αυτών, τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας που κρατούνται στην ΕΕ ακινητοποιήθηκαν. Η απαγόρευση των συναλλαγών που σχετίζονται με τα περιουσιακά στοιχεία και τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας και των συνδεδεμένων με αυτήν οντοτήτων οδηγεί σε έκτακτη και ασυνήθιστη συσσώρευση μετρητών και καταθέσεων στους ισολογισμούς των ΚΑΤ από τη λήξη χρηματοπιστωτικών μέσων και δημιουργεί έκτακτα έσοδα.

Τον Φεβρουάριο του 2024, κατόπιν προτάσεων της Επιτροπής και του ύπατου εκπροσώπου, το Συμβούλιο αποφάσισε ότι τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία και αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας αξίας άνω του 1 εκατ. EUR, τα οποία ακινητοποιήθηκαν ως συνέπεια των κυρώσεων της ΕΕ, πρέπει να παρακρατήσουν τα έκτακτα ταμειακά υπόλοιπα που συσσωρεύονται λόγω των κυρώσεων της ΕΕ και να μην διαθέτουν τα προκύπτοντα καθαρά έσοδα που παράγονται από τους φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ.

Σε συνέχεια των προτάσεων της Επιτροπής και του ύπατου εκπροσώπου τον Μάρτιο, στις 21 Μαΐου 2024 το Συμβούλιο εξέδωσε σειρά νομικών πράξεων που επιτρέπουν τη χρήση αυτών των καθαρών κερδών προς όφελος της Ουκρανίας.

#Ευρωπαϊκή_Ενωση #περιουσιακά_στοιχεία #ΟΥΚΡΑΝΙΑ_ΡΩΣΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 7:38 pm


Ο Δούκας... πολιορκεί τον Παπανδρέου και στο Παρίσι

Ο Δούκας... πολιορκεί τον Παπανδρέου και στο Παρίσι

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες βγάζουν ειδήσεις και για το ΠΑΣΟΚ.

Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Δούκας βρίσκονται στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και βρήκαν το χρόνο για ένα τετ α τετ, το οποίο είχε ασφαλώς -μεταξύ άλλων- στο μενού του τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ.

O δήμαρχος Αθηναίων και ο πρώην πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρία, συναντήθηκαν στο Παρίσι καθώς είναι καλεσμένοι της δημάρχου της πόλης, Αν Ινταλγκό.

Όπως έγινε γνωστό συνομίλησαν με εθελοντές και εργαζόμενους στους οποίους προσέφεραν αναμνηστικά από την διοργάνωση της Αθήνας το 2004.

Αυτό που δεν έγινε επίσημα γνωστό, αλλά διέρευσε είναι πως οι δυο τους συνέφαγαν μόνοι τους σε γνωστή braserie κοντά στα Ηλύσια Πεδία.

Σίγουρα συζήτησαν για τις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ στις 6 και 13 Οκτωβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει δώσει (ακόμα γραμμή) για κάποιον συγκεκριμένο υποψήφιο και σίγουρα ο Χάρης Δούκας τον... πολιορκεί. Βέβαια, ο αδερφός του πρώην πρωθυπουργού, Νίκος Παπανδρέου, έχει στηρίξει ανοιχτά τον Παύλο Γερουλάνο.

#Δούκας #Παπανδρέου #Παρίσι #Ολυμπιακοί_Αγώνες #ΓΑΠ

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 7:33 pm


ΣΥΡΙΖΑ: Οι «87» καλούν τον Κασσελάκη να διώξει τον Πολάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Οι «87» καλούν τον Κασσελάκη να διώξει τον Πολάκη

Η ομάδα των «87» του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται για την υπόθεση Πολάκη, διαφωνόντας με τους χειρισμούς του Στεφανου Κασσελάκη, τον οποίον κατηγορούν ότι «πατάει σε δύο βάρκες».

Όπως επισημαίνουν «η διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική ομάδα δεν μπορεί να είναι μια απόφαση που λαμβάνεται εν βρασμώ ούτε ένας επικοινωνιακός ελιγμός για να ξεπεραστεί η πίεση της στιγμής. Αν είναι έτσι, θα πρέπει να επανεξεταστεί». Θυμίζουν πως «ο Παύλος Πολακης δεν είναι ένα απλό μέλος της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Σφακίων. Είναι μέλος των καθοδηγητικών οργάνων και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ».

Με βάση αυτά ξεκαθαρίζουν ότι «αν η διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα δε συνοδευτεί άμεσα με την απομάκρυνση του από τα ηγετικά όργανα και τη παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Κόμματος,θα μας καταστήσει απολύτως αναξιόπιστους στη κοινή γνώμη. Ο Πρόεδρος πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Αλλά πρέπει να αποφασίσει. Όποιος πατάει σε δυο βάρκες, συνήθως πέφτει στο νερό».

Βέβαια, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει κάτι παραπάνω για την περίπτωση Πολάκη, για τον οποία άλλωστε είπε στην ομιλία του στην ΚΟ του κόμματος πως τον αγαπάει και πως "ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ".

Να σημειώσουμε πως στους "87" ανήκουν, μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, Διονύσης Καλαματιανός, Χρήστος Γιαννούλης, Αθηνά Λινού, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μίλτος Ζαμπάρας, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, αλλα και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Γιώργος Βασιλειάδης, Γιώργος Τσίπρας, Ζανέτ Τσίπρα, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Χρήστος Σπίρτζης, Γιάννης Μουζάλας, Γιάννης Μπαλάφας κ.ά.

#ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ #Πολάκης #ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 7:23 pm


Rebound στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ποιοι κλάδοι ξεχώρισαν

Rebound στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ποιοι κλάδοι ξεχώρισαν

Ανοδικά έκλεισαν την Παρασκευή (26/7) οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς το παγκόσμιο μετοχικό sell off έχασε τη δυναμική του και οι επενδυτές έβγαλαν αντίδραση μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο 0,83% και έκλεισε στις 512,84 μονάδες, με όλους σχεδόν τους τομείς και τα μεγάλα χρηματιστήρια να διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές των κατασκευών και των υλικών και ειδών οικιακής χρήσης κατέγραψαν κέρδη 1,8% και 1,7% αντίστοιχα. Οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής κινήθηκαν επίσης υψηλότερα κατά 1,6%.

Στη Γερμανία ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,68% στις 18.429 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 σημείωσε «άλμα» 1,21% στις 8.285,71 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,22% στις 7.517,68 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 κέρδισε 0,17% στις 11.165 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε στο +0,12% και τις 33.812,44 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν χαμηλότερα τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις εν μέσω έντονης ύφεσης των τεχνολογικών τίτλων. Συνολικά, οι απώλειες του Stoxx μειώθηκαν από την περασμένη εβδομάδα, όταν ο περιφερειακός δείκτης κατέγραψε τη χειρότερη επίδοσή του από τον Οκτώβριο του 2023.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 7:20 pm


Υπ. Μεταφορών: Αυτοψία στους σταθμούς Αθηνών και Αχαρνών του ΟΣΕ

Υπ. Μεταφορών: Αυτοψία στους σταθμούς Αθηνών και Αχαρνών του ΟΣΕ

Στην καταγραφή όλων των ζητημάτων που αφορούν τους Σταθμούς Αθηνών (Λαρίσης – Πελοποννήσου) και Αχαρνών (Αχαρνών – Δεκελείας) του ΟΣΕ προχώρησε, σήμερα, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Βασίλης Οικονόμου, με στόχο τη μέγιστη αξιοποίηση και βελτίωσή τους.

Νωρίς το πρωί, ο Υφυπουργός επισκέφτηκε τον Σταθμό Λαρίσης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΟΣΕ, Γιάννο Γραμματίδη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ, Παναγιώτη Τερεζάκη. Στόχος της επίσκεψης ήταν η επιθεώρηση και η καταγραφή της λειτουργικότητας του σταθμού, καθώς και η διερεύνηση τρόπων εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Υφυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με εργαζόμενους του σταθμού όσο και με επιβάτες, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις τους.

Κατόπιν επισκέφτηκε τον Σταθμό Πελοποννήσου, ο οποίος είναι ανενεργός από το 2005. Ένα κόσμημα αρχιτεκτονικής του 1889 με τους χαρακτηριστικούς τρούλους από τον Ερνέστο Τσίλερ, σήμερα, βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, πλήρως παραμελημένος και εγκαταλελειμμένος.

2 OSE

Εν συνεχεία, ο Υφυπουργός και η Διοίκηση του ΟΣΕ, μαζί με τον Δήμαρχο Αχαρνών, Σπύρο Βρεττό και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και Έργων Υποδομών, Γιάννη Νίκα βρέθηκαν στους Σταθμούς Αχαρνών (Αχαρνών – Δεκελείας), όπου είχαν την ευκαιρία να επιθεωρήσουν τις εγκαταστάσεις τους και να καταγράψουν τις ανάγκες βελτίωσής τους. Μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας, ακολούθησε σύσκεψη εργασίας στο Δημαρχείο Αχαρνών, όπου συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα επιμέρους θέματα που αφορούν τη βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών των σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων.

4 OSE

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Βασίλης Οικονόμου, με αφορμή τις επισκέψεις που πραγματοποίησε δήλωσε: «Η δέσμευσή μας για την ουσιαστική επίλυση όλων των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι σταθμοί ΟΣΕ είναι σταθερή. Σκοπεύουμε να αναβαθμίσουμε τους σιδηροδρομικούς σταθμούς τόσο στην Αθήνα όσο και στον Δήμο Αχαρνών. Στόχος μας είναι η δημιουργία πρότυπων σταθμών που θα προσφέρουν υψηλής ποιότητας εξυπηρέτηση στους συμπολίτες μας. Μέσω της συνεχούς επικοινωνίας μας με τους επιβάτες και τους εργαζόμενους, επιδιώκουμε την άμεση και αποτελεσματική βελτίωση της επιβατικής εμπειρίας και της καλύτερης καθημερινότητας του πολίτη. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε ασφαλείς, άνετες και αξιόπιστες μετακινήσεις για όλους τους πολίτες. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών, με γνώμονα πάντα τις ανάγκες των πολιτών, επιδιώκοντας την παροχή υψηλής ποιότητας μεταφορικών υπηρεσιών».

#Βασίλης_Οικονόμου #υπουργείο_Υποδομών_και_Μεταφορών #ΣΤΑΘΜΟΣ_ΛΑΡΙΣΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 7:09 pm


Έως τις 26/9 η υποβολή δηλώσεων φόρου πλοίων β’ κατηγορίας

Έως τις 26/9 η υποβολή δηλώσεων φόρου πλοίων β’ κατηγορίας

Στις 26/9 μετατίθεται η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου πλοίων δεύτερης κατηγορίας του ν. 27/1975 για το φορολογικό έτος 2023, με κοινή απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστου Δήμα και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.

Η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας κρίνεται επιβεβλημένη για την ομαλή ολοκλήρωση της υποβολής των εν λόγω δηλώσεων, δεδομένου, αφενός ότι η σχετική διαδικασία υποβολής δήλωσης εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος και αφετέρου ότι η ψηφιακή πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων τέθηκε σε λειτουργία στις 18 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται στους υπόχρεους ότι για να υποβάλουν τη δήλωση, εισέρχονται στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές > Φορολογικές Υπηρεσίες > Πλοία/Ναυτιλιακές Εταιρείες > Δήλωση Φόρου πλοίων β’ κατηγορίας ν. 27/1975 (αφορά πλοία β’ κατηγορίας εσωτερικών πλόων, ανεξαρτήτως σημαίας).

Επισημαίνεται  ότι, για τις δηλώσεις που υποβάλλονται από τις 27/7 και μετά, η καταβολή και των δύο δόσεων του φόρου γίνεται εμπρόθεσμα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

#ΑΑΔΕ #ΥΠΕΘΟ

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 7:03 pm


Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο εξελέγη από τη χθεσινή γενική συνέλευση με τριετή θητεία.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Εθνικής Τράπεζας («η Τράπεζα»), το οποίο εξελέγη από την Τακτική Γενική Συνέλευση της Τράπεζας στις 25.07.2024 με τριετή θητεία, μέχρι την Ετήσια Γενική Συνέλευση του 2027, συνεδρίασε αυθημερόν και συγκροτήθηκε σε σώμα, σύμφωνα με το νόμο και το Καταστατικό της Τράπεζας, ως εξής:

Εκτελεστικά Μέλη:

▪ κ. Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος
▪ κα. Χριστίνα Θεοφιλίδη, Εκτελεστικό Μέλος

Μη Εκτελεστικά Μέλη:

▪ κ. Γκίκας Χαρδούβελης, Προέδρος Διοικητικού Συμβουλίου
▪ κ. Περικλής Δρούγκας, Μέλος, Εκπρόσωπος Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σύμφωνα με τον Ν. 3864/2010, όπως ισχύει

Ανεξάρτητα Μη Εκτελεστικά Μέλη:

▪ κ. Αβραάμ Γούναρης, Ανώτερος Ανεξάρτητος Σύμβουλος
▪ κ. Wietze Reehoorn, Μέλος ▪ κ. Claude Piret, Μέλος
▪ κ. Matthieu Kiss, Μέλος
▪ κα. Αικατερίνη Μπερίτση, Μέλος
▪ κα. Anne Marion-Bouchacourt, Μέλος
▪ κ. Jayaprakasa (JP) Rangaswami, Μέλος
▪ κα. Elena Ana Cernat, Μέλος
▪ κ. Αθανάσιος Ζαρκαλής, Μέλος

Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας και των Επιτροπών του ΔΣ: κ. Παναγιώτης Δασμάνογλου, Γενικός Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Εταιρικής Διακυβέρνησης Τράπεζας & Ομίλου. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, όπως ισχύει, τα μέλη ΔΣ υποβάλλονται στην αξιολόγηση καταλληλότητας του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ). Οποιαδήποτε επαναξιολόγηση, όταν απαιτείται, διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ' αριθμ. 224/21.12.2023 Πράξης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος.

#διοικητικό_συμβούλιο #Εθνική_Τράπεζα #γενική_συνέλευση

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 6:48 pm


ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Επιστροφή κεφαλαίου 0,25 ευρώ-Οι ημερομηνίες αποκοπής και πληρωμής

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Επιστροφή κεφαλαίου 0,25 ευρώ-Οι ημερομηνίες αποκοπής και πληρωμής

Εγκρίθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά το ποσό των 25.855.822,75 ευρώ, την οποία αποφάσισε η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, με κεφαλαιοποίηση μέρους του ειδικού αποθεματικού από την έκδοση μετοχών με αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,57 ευρώ σε 0,82 ευρώ και ταυτόχρονη ισόποση μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από 0,82 ευρώ σε 0,57 ευρώ και την επιστροφή του ποσού της μείωσης, 0,25 ευρώ ανά μετοχή, στους μετόχους.

Από την 28η Αυγούστου 2024 οι μετοχές της Εταιρείας θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με τη νέα ονομαστική αξία των 0,57 ευρώ ανά μετοχή και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στους μετόχους ποσού 0,25 ευρώ ανά μετοχή.

Δικαιούχοι επιστροφής κεφαλαίου είναι οι μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. την 29η Αυγούστου 2024 (ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων – record date). Ως ημερομηνία έναρξης καταβολής της επιστροφής κεφαλαίου έχει ορισθεί η 3η Σεπτεμβρίου 2024.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ:

Η «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.» (στο εξής η «Εταιρεία») την 26 η Ιουνίου 2024 ενημέρωσε το Επενδυτικό Κοινό για την απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της 26 ης Ιουνίου 2024 για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, κατά το ποσό των € 25.855.822,75 με κεφαλαιοποίηση μέρους του ειδικού αποθεματικού από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο με αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,57 € σε 0,82 € και ταυτόχρονη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των € 25.855.822,75 με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από 0,82 € σε 0,57€ και την επιστροφή του ποσού της μείωσης, 0,25 € ανά μετοχή, στους Μετόχους, και ανακοινώνει ότι:

Την 5η Ιουλίου 2024, καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) η με αρ. Πρωτ 3318842 Απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων – Γενική Γραμματεία Εμπορίου, με την οποία εγκρίθηκε μεταξύ άλλων η τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 5 του Καταστατικού της Εταιρείας συνεπεία της αύξησης και μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου.

Η Επιτροπή Εταιρικών Πράξεων του Χ.Α., στη συνεδρίασή της την 25η Ιουλίου 2024, ενημερώθηκε για την αύξηση και μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών της Εταιρείας συνεπεία των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας ανέρχεται συνολικά σε πενήντα οκτώ εκατομμύρια εννιακόσιες πενήντα μια χιλιάδες διακόσια εβδομήντα πέντε ευρώ και ογδόντα επτά λεπτά (€ 58.951.275,87) και διαιρείται σε εκατόν τρία εκατομμύρια τετρακόσιες είκοσι τρεις χιλιάδες διακόσιες ενενήντα μια (103.423.291) κοινές με ψήφο ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας πενήντα επτά λεπτών του ευρώ (0,57 €) η καθεμία.

Κατόπιν των ανωτέρω, από την 28η Αυγούστου 2024 (ημερομηνία αποκοπής) οι μετοχές της Εταιρείας θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με τη νέα ονομαστική αξία των 0,57 € ανά μετοχή και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στους μετόχους ποσού 0,25 € ανά μετοχή. Από την ίδια ημερομηνία, η τιμή εκκίνησης των μετοχών της Εταιρείας στο Χ.Α. θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε συνδυασμό με την υπ’ αριθμ. 26 απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α. όπως ισχύει.

Δικαιούχοι επιστροφής κεφαλαίου είναι οι μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. την 29η Αυγούστου 2024 (ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων –record date).

Ως ημερομηνία έναρξης καταβολής της επιστροφής κεφαλαίου έχει ορισθεί η 3 η Σεπτεμβρίου 2024 και θα πραγματοποιηθεί από την πληρώτρια τράπεζα «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.» η οποία θα καταβάλει το ποσό της επιστροφής του κεφαλαίου ως εξής:

  1. Μέσω των Συμμετεχόντων των δικαιούχων στο Σ.Α.Τ. (Τράπεζες, θεματοφύλακες και χρηματιστηριακές εταιρείες), σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Λειτουργίας της ΕΛ.Κ.Α.Τ. και τις σχετικές αποφάσεις της ATHEXCSD.
  2. Ειδικά στις περιπτώσεις επιστροφής κεφαλαίου σε κληρονόμους θανόντων δικαιούχων, των οποίων οι τίτλοι τηρούνται στον Ειδικό Λογαριασμό της Μερίδας τους στο Σ.Α.Τ., υπό το χειρισμό της ATHEXCSD, η διαδικασία πληρωμής του ποσού της επιστροφής κεφαλαίου θα διενεργείται μετά την ολοκλήρωση της νομιμοποίησης των κληρονόμων μέσω του δικτύου καταστημάτων της «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.» για πέντε (5) έτη από τη λήξη του τρέχοντος έτους (δηλαδή έως την 31η Δεκεμβρίου 2029).
#ΓΕΚ_ΤΕΡΝΑ #ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ_ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 6:38 pm


Ξεκινά πλήρης αποκατάσταση των όψεων του Μεγάρου της Βουλής

Ξεκινά πλήρης αποκατάσταση των όψεων του Μεγάρου της Βουλής

Σημαντικό σταθμό για την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής σπουδαιότητας του Μεγάρου της Βουλής  αποτελεί η σημερινή υπογραφή για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών με σκοπό να προσδιορισθεί ο τρόπος παρέμβασης και  αποκατάστασης των όψεων του Μεγάρου καθώς και ο προϋπολογισμός του σχετικού έργου που θα ακολουθήσει.

Η σύμβαση για την μελέτη υπογράφηκε σήμερα το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα και τους εκπροσώπους του αρχιτεκτονικού γραφείου «Μαγνήσαλη – Μπιλής».

Στόχος της μελέτης είναι η διεπιστημονική τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάστασης και η πρόταση της επίλυσης των προβλημάτων που παρουσιάζουν οι όψεις του Κοινοβουλίου. Ουσιαστικά η σύμβαση αφορά στην εκπόνηση τεσσάρων τεχνικών μελετών: τοπογραφική, αρχιτεκτονική, στατική και μελέτη συντήρησης υλικών. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται στο ποσό των εκατόν τριάντα έξι χιλιάδων τετρακοσίων ευρώ 136.400,00€ (110.000 ευρώ συν Φ.Π.Α. 24%) και η συνολική διάρκεια εκπόνησής της ανέρχεται σε 6 μήνες από σήμερα.

Η αναγκαιότητα για την πλήρη αποκατάσταση των όψεων κρίθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Βουλής επιτακτική λόγω της ιστορικότητας  του κτηρίου του Μεγάρου, δεδομένου και του  χαρακτηρισμού του από το ΥΠΟΑ ως μνημείο, το οποίο στο πέρασμα των πολλών ετών έχει υποστεί επεμβάσεις συντήρησης κατά περίπτωση χωρίς συνολική αντιμετώπιση. Οι εξωτερικές όψεις του Μεγάρου της Βουλής έχουν υποστεί ποικίλες τοπικές επισκευές σε πολλές περιοχές, καθώς σε πλείονες φάσεις της ιστορίας του κτηρίου υπήρξαν αιτίες για την επισκευή ή αντικατάσταση των επιχρισμάτων. Κατά την δεκαετία του 1980 πραγματοποιήθηκαν αρκετές τοπικές αποκαταστάσεις στα επιχρίσματα ενώ την δεκαετία του 1990 πραγματοποιήθηκαν μόνο μικρής κλίμακας αποκαταστάσεις.

Από το Φεβρουάριο του 2023  ξεκίνησε διερεύνηση για την αποκατάσταση των όψεων λόγω των σοβαρών προβλημάτων που είχαν ήδη καταγραφεί. Ήδη στην προαναφερθείσα χρονική περίοδο παρουσίαζαν ραγίσματα, φουσκώματα και κουφώματα, δίνοντας σαφείς ενδείξεις ότι έχουν χάσει τη συνάφειά τους με τη λιθοδομή, και σίγουρα δεν συνέβαλλαν πλέον στην προστασία της από εισερχόμενη υγρασία.

Τον Ιανουάριο του 2024 σημειώθηκαν αποκολλήσεις μεγάλων τμημάτων του επιχρίσματος της Δυτικής όψης. Με τη συνδρομή της Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού υλοποιήθηκε σειρά εργασιών για τη διασφάλιση της ασφαλούς πρόσβασης στο κτήριο, με καθαίρεση τμημάτων που ήταν ήδη έτοιμα να αποκολληθούν. Το γεγονός αυτό οδήγησε στη σημερινή του κατάσταση η οποία κατόπιν επιτόπιου ελέγχου και αξιολόγησης του από αρμόδιο κλιμάκιο του ΥΠΟΑ έκρινε επιβεβλημένη την συνολική αποκατάσταση των όψεων και των αρχιτεκτονικών στοιχείων του λόγω πτώσης επιχρισμάτων σε πολλά σημεία διάσπαρτα περιμετρικά αυτού για την αποφυγή ατυχημάτων, αλλά και την διατήρηση του Μεγάρου.

Το ηλικίας περίπου 170 ετών έγχρωμο αυθεντικό επίχρισμα, μολονότι διατηρείται στις επίπεδες επιφάνειες, στον κορμό και τις αετωματικές στέψεις του μεγάρου, διατηρείται σε μέτρια κατάσταση με σημαντικές βλάβες, που έχουν προκληθεί εξαιτίας της διείσδυσης υγρασίας στις εξωτερικές τοιχοποιίες του κτηρίου. Οι βλάβες στο επίχρισμα υποβαθμίζουν την προστασία της τοιχοποιίας, γεγονός που συντελεί και στην υποβάθμιση της  ποιότητας συνθηκών, της ασφάλειας και λειτουργίας του κτηρίου για τους χρήστες του, καθιστώντας τις διάφορες επεμβάσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί (αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων και την εγκατάσταση νέων κεντρικών κλιματιστικών μονάδων, ενεργειακές επεμβάσεις στο δώμα καθώς και την αλλαγή εξωτερικού και εσωτερικού φωτισμού με ενεργειακούς λαμπτήρες και φωτιστικά σώματα) για την ενεργειακή του αναβάθμιση μη αποδοτικές και ελλιπείς.

Η αποκατάσταση των επιχρισμάτων στις όψεις του κτηρίου κρίνεται επιβεβλημένη προκειμένου εκτός της αισθητικής αναβάθμισης της εικόνας του κτηρίου να εξασφαλιστούν ποιοτικές και ασφαλείς συνθήκες στους χρήστες του, εξασφαλίζοντας την μέγιστη απόδοση των επεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου που έχουν ολοκληρωθεί πρόσφατα με την αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων και την εγκατάσταση νέων κεντρικών κλιματιστικών μονάδων καθώς και την αλλαγή εξωτερικού και εσωτερικού φωτισμού με ενεργειακούς λαμπτήρες και φωτιστικά σώματα, καθώς θα συμβάλει στην επίτευξη σταθερών συνθήκων και θα μειώσει τις απώλειες.

Η συντήρηση του επιχρίσματος με ενεργειακά υλικά συμβατά με τα αυθεντικά, διαπνέοντα και φιλικά στον άνθρωπο και το περιβάλλον θα συντελέσει στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου. Τα υλικά θα επιλεγούν μετά από τους απαραίτητους ελέγχους με ειδικά κριτήρια που θα συνδυάσουν την κατάλληλη επέμβαση που θα συντηρήσει και θα αναδείξει το ιδιαίτερο αυθεντικό έγχρωμο επίχρισμα των όψεων με την επιλογή κατάλληλων σύγχρονων υλικών βασισμένα σε ενεργειακές τεχνικές που επαναφέρουν την βιώσιμη αρχιτεκτονική.

#Βουλή

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 6:31 pm


Εβροφάρμα: «Πράσινο φως» στη διανομή μερίσματος €0,05 ανά μετοχή

Εβροφάρμα: «Πράσινο φως» στη διανομή μερίσματος €0,05 ανά μετοχή

Η «ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ Α.Β.Ε.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ» με αρ. Γ.Ε.ΜΗ. 054412521000 (εφεξής «ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ») ανακοινώνει, σύμφωνα με την παράγραφο 4.1.1. του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση των Mετόχων της 26 ης Ιουλίου 2024 αποφάσισε τη διανομή μερίσματος, το οποίο ανέρχεται σε €0,05 ανά μετοχή της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισηγμένης:

Δικαιούχοι του μερίσματος βάσει του κανόνα προσδιορισμού δικαιούχων (record date) είναι οι εγγεγραμμένοι στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) επενδυτές κατά την 13η Σεπτεμβρίου 2024.

Ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος είναι η 12η Σεπτεμβρίου2024, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών και, συνεπώς, την ημέρα αυτή, οι μετοχές της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ θα είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το δικαίωμα είσπραξης του μερίσματος.

Ως ημερομηνία έναρξης καταβολής μερίσματος, ορίζεται η 19η Σεπτεμβρίου από την πληρώτρια τράπεζα «Πειραιώς» (εφεξής «Πειραιώς»), ως ακολούθως:

1) Mέσω των Συμμετεχόντων των δικαιούχων στο Σ.Α.Τ. (Τράπεζες και Χρηματιστηριακές Εταιρείες), σύμφωνα με τα ισχύοντα στον Κανονισμό Λειτουργίας της ΕΛ.Κ.Α.Τ. και τις σχετικές αποφάσεις της.

2) Ειδικά στις περιπτώσεις πληρωμής μερίσματος σε κληρονόμους θανόντων δικαιούχων, των οποίων οι τίτλοι τηρούνται στον Ειδικό Λογαριασμό της Μερίδας τους στο Σ.Α.Τ., υπό τον χειρισμό της ATHEXCSD, η διαδικασία πληρωμής του μερίσματος θα διενεργείται μετά την ολοκλήρωση της νομιμοποίησης των κληρονόμων, μέσω του δικτύου καταστημάτων της Πειραιώς.

Μερίσματα που δεν θα εισπραχθούν εντός πέντε (5) ετών, παραγράφονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

#ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ #ΜΕΡΙΣΜΑ

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 6:27 pm


CrowdStrike: Το 97% των συστημάτων έχει επανέλθει μετά το blackout

CrowdStrike: Το 97% των συστημάτων έχει επανέλθει μετά το blackout

Η εταιρία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike, το λογισμικό της οποίας προκάλεσε βλάβη σε παγκόσμια συστήματα πληροφορικής στις 19 Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα (26/7) ότι τουλάχιστον το 97% των εν λόγω συστημάτων που επηρεάστηκαν από το σφάλμα έχουν επανέλθει.

"Θα ήθελα να ανακοινώσω πως τουλάχιστον το 97% των υπολογιστών που χρησιμοποιούν Windows είναι και πάλι συνδεδεμένοι από τις 25 Ιουλίου. Η πρόοδος αυτή οφείλεται στις άοκνες προσπάθειες των πελατών μας, των εταίρων μας και στην αφοσίωση της ομάδας μας στην CrowdStrike", ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας, Τζορτζ Κουρτζ, σε μήνυμα που δημοσιοποιήθηκε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn χθες, Πέμπτη, το βράδυ.

Την περασμένη Παρασκευή, αναβάθμιση λογισμικού του ομίλου στα Windows, το λειτουργικό σύστημα της Microsoft, προκάλεσε βλάβη σε πολλά συστήματα πληροφορικής σε όλο τον κόσμο, από αεροδρόμια μέχρι νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τη Microsoft, περίπου 8,5 εκατομμύρια χρήστες βρέθηκαν αντιμέτωποι με "μπλε οθόνες θανάτου".

#CrowdStrike #BLACKOUT

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 6:22 pm


Τέταρτη εβδομάδα κερδών στο Χρηματιστήριο-Μεγάλα πακέτα σε ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Τέταρτη εβδομάδα κερδών στο Χρηματιστήριο-Μεγάλα πακέτα σε ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

«Φρένο» στο τριήμερο πτωτικό σερί του έβαλε σήμερα (26/7) το Χρηματιστήριο Αθηνών, διατηρώντας το θετικό του πρόσημο σε εβδομαδιαία βάση. Μάλιστα, αυτό ήταν το τέταρτο διαδοχικό ανοδικό πενθήμερο για το Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει ένα «βήμα» πριν από τις 1.470 μονάδες.

Ο ενεργειακός κλάδος και συγκεκριμένα οι μετοχές της Metlen και της ΔΕΗ ηγήθηκαν της σημερινής ανόδου, υπεραντισταθμίζοντας τις πιέσεις που άσκησαν στο ταμπλό οι τραπεζικοί τίτλοι. Κοντά στα 150 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο τζίρος, αν και περίπου 65 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, άλλαξε χέρια ένα μεγάλο πακέτο της ΔΕΗ, συνολικής αξίας 40,705 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή έγινε στην τιμή των 11,63 ευρώ και αφορούσε 3,5 εκατ. τεμάχια. Δύο μεγάλα πακέτα διακινήθηκαν επίσης μέσω του Χ.Α. για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην τιμή των 19,23 ευρώ. Συγκεκριμένα, πέρασαν 786,6 χιλ. τεμάχια συνολικής αξίας 15,126 εκατ. ευρώ.

Στα στατιστικά στοιχεία της σημερινής συνόδου, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,37% στις 1.469,25 μονάδες, ο FTSE 25 κέρδισε 0,36% στις 3.575,55 μονάδες, ο Mid Cap κινήθηκε ανοδικά κατά 0,11% στις 2.317,40 μονάδες, ενώ αντίθετα ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,49% στις 1.293,69 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση ο ΓΔ σημείωσε κέρδη 0,33%, ενώ οι τράπεζες διολίσθησαν κατά 2,13%.

Ισχυρές απώλειες της τάξης του 1,25% κατέγραψε σήμερα η Alpha Bank, καθώς διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα. Στον αντίποδα, η Lamda Development «απογειώθηκε» κατά 2,89% σε νέα επίπεδα ρεκόρ, με ώθηση από την πώληση των πέντε οικοπέδων στο Ελληνικό. Κέρδη άνω του 2% σημείωσαν επίσης ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (2,67%) και η Metlen (2,21%), ενώ ακολούθησαν με τουλάχιστον +1% η ΔΕΗ (1,13%) και η Autohellas (1,02%).

#Χρηματιστήριο_Αθηνών

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 6:19 pm


Πυροσβεστική: 29 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Πυροσβεστική: 29 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, από Ω/18:00/25-07-2024 έως Ω/18:00/26-07-2024 εκδηλώθηκαν 29 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 24 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 5.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, επισημαίνει η Πυροσβεστική, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

#Πυροσβεστική #ΑΓΡΟΤΟΔΑΣΙΚΕΣ_ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ #φωτιά #πυρκαγιά

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 6:17 pm


«Πράσινο» φως των ΔΣ για τη συγχώνευση Attica Bank-Παγκρήτιας-Οι λεπτομέρειες

«Πράσινο» φως των ΔΣ για τη συγχώνευση Attica Bank-Παγκρήτιας-Οι λεπτομέρειες

Η «Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία» («Attica Bank») ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό ότι τα Διοικητικά Συμβούλια της Attica Bank και της «Παγκρήτια Τράπεζα Ανώνυμη Εταιρεία» («Παγκρήτια Τράπεζα») στις από 26.07.2024 συνεδριάσεις τους ενέκριναν το Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης για την συγχώνευση με απορρόφηση της Παγκρήτιας Τράπεζα από την Attica Bank, η οποία θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 6-21, 30-34 του ν. 4601/2019, τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 2515/1997, τις εφαρμοστέες διατάξεις του ν. 4548/2018, όπως ισχύουν, και την από 18.07.2024 συμφωνία μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Thrivest Holding Ltd αναφορικά, μεταξύ άλλων, και με τη συγχώνευση, όπως αυτή κυρώθηκε με νόμο.

Η συγχώνευση θα γίνει με λογιστική ενοποίηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των υπό συγχώνευση εταιρειών και, ειδικότερα, με εισφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Παγκρήτιας Τράπεζας στην Attica Bank, όπως αυτά εμφανίζονται στον ισολογισμό μετασχηματισμού της Παγκρήτιας Τράπεζας με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2023 και όπως θα έχουν διαμορφωθεί μέχρι την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής είναι 0,0292156343836978 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Attica Bank για κάθε μία (1) κοινή ονομαστική μετοχή της Παγκρήτιας Τράπεζας, ενώ οι μέτοχοι της Attica Bank θα διατηρήσουν και μετά τη συγχώνευση τον ίδιο αριθμό των μετοχών που κατείχαν πριν τη συγχώνευση.

Τα ανωτέρω τελούν υπό τις αιρέσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης του Σχεδίου Συμβάσεως Συγχώνευσης από τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων των συγχωνευόμενων εταιρειών καθώς και της λήψης όλων των απαιτούμενων σύμφωνα με το νόμο αδειών και εγκρίσεων των αρμοδίων αρχών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία.

Εκ μέρους της Attica Bank, η εταιρεία UBS Europe SE ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και η δικηγορική εταιρία Ποταμίτης-Βεκρής, ως νομικός σύμβουλος, για τους σκοπούς της συγχώνευσης, και η ελεγκτική εταιρεία «PRICEWATERHOUSECOOPERS Α.Ε» ως εμπειρογνώμονας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Το επενδυτικό κοινό θα ενημερώνεται από την Τράπεζα για την εξέλιξη της διαδικασίας συγχώνευσης.

#Attica_Bank #Παγκρητία_Τράπεζα #συγχώνευση #ΔΣ

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 6:03 pm


Ελληνική Λύση: Η Δημοκρατία στη χώρα μας είναι κλινικά διασωληνωμένη

Ελληνική Λύση: Η Δημοκρατία στη χώρα μας είναι κλινικά διασωληνωμένη

Δηκτική ανακοίνωση εξέδωσε η Ελληνική Λύση μετά τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Μία μόλις ημέρα μετά τη “Γιορτή της Δημοκρατίας” στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου το πολιτικό σύστημα εξήρε την “ποιότητα” της δημοκρατίας, η νέα αποκάλυψη για το σκάνδαλο των υποκλοπών επιβεβαιώνει πλήρως την Ελληνική Λύση:

Η Δημοκρατία στη χώρα μας είναι κλινικά διασωληνωμένη με τα καλώδια και τις επισυνδέσεις των υποκλοπών του Μαξίμου».

#Ελληνική_Λύση #δημοκρατία #ΝΔ

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 5:54 pm


Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι θα στείλει 42,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας την Παρασκευή (26/7).

Πρόκειται για τον ίδιο όγκο με την προηγούμενη ημέρα και αντίστοιχο με αυτόν που αποστέλλει το τελευταίο διάστημα.

#Gazprom #Ευρώπη #Ρωσία #Ουκρανία #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 5:39 pm


Μουζάκης: Έκτακτη ΓΣ για μείωση Μετοχικού Κεφαλαίου και έκδοση ΜΟΔ

Μουζάκης: Έκτακτη ΓΣ για μείωση Μετοχικού Κεφαλαίου και έκδοση ΜΟΔ

Σε έκτακτη γενική συνέλευση καλεί για τις 16 Αυγούστου τους μετόχους της «Μουζάκης» το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει:

-Συζήτηση και λήψη απόφασης περί μείωσης του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εταιρείας με συμψηφισμό ζημιών προς τον σκοπό εξυγίανσης της Εταιρείας με μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών. Ειδικότερα, προτείνεται η μείωση της ονομαστικής αξίας της κάθε μετοχής κατά €0,34, ήτοι από €1,04 σε €0,70 με ίδιο αριθμό μετοχών και μείωση των "αποτελεσμάτων εις νέο" κατά €10.943.937,00. Με αυτόν τον τρόπο το Μετοχικό Κεφάλαιο της Εταιρείας θα είναι €22.531.635,00 διαιρεμένο σε 32.188.050 μετοχές με ονομαστική αξία €0,70 η κάθε μία. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων θα παραμείνει αμετάβλητο.

-Συζήτηση και λήψη απόφασης περί της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου δια ιδιωτικής τοποθετήσεως (δηλαδή άνευ εισαγωγής του σε ρυθμιζόμενη αγορά ή ΠΜΔ) με μετατρέψιμες ονομαστικές άυλες ομολογίες (εφεξής "ΜΟΔ"), ανώτατου ύψους του ΜΟΔ έως ευρώ πέντε εκατομμυρίων (€5.000.000,00), ολόκληρης ή τμηματικής διάθεσης εντός του προσεχούς δωδεκαμήνου, ετησίου επιτοκίου πληρωτέου δις ετησίως (ήτοι στις 30.6 και στις 31.12 εκάστου έτους), ίσου προς τον τόκο της απόδοσης της αμέσως προηγούμενης της πληρωμής εκδόσεως εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 52 εβδομάδων μείον 10%, ονομαστικής αξίας εκάστης ομολογίας ποσού ευρώ 0,70 λεπτών και λόγο μετατροπής 10 ομολογίες προς 9 μετοχές κατά το χρόνο άσκησης του δικαιώματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4548/2018 κλπ, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, λήξεως του ΜΟΔ στις 31.12.2025 και της περιόδου δικαιώματος μετατροπής έως τις 31.12.2025 δια σχετικής εγγράφου δηλώσεως 2 του ή των ομολογιούχων και παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο τόσο για την οριστικοποίηση των προαναφερθέντων -ως προτεινόμενων- όρων όσο και για τον καθορισμό των λοιπών όρων έκδοσης, εξασφάλισης και διάθεσης αυτού και του προγράμματος του ΜΟΔ καθώς και την υπογραφή των εν γένει συμβατικών και εξασφαλιστικών κειμένων συμβάσεων και την διενέργεια κάθε εν γένει απαραίτητης πράξης για την υλοποίησή του.

#Μουζάκης #μείωση_μετοχικού_κεφαλαίου #ΜΟΔ

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 5:26 pm


Γαλλία: Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στο σιδηροδρομικό δίκτυο- «Εγκληματική ενέργεια»

Γαλλία: Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στο σιδηροδρομικό δίκτυο- «Εγκληματική ενέργεια»

Χάος επικρατεί στη Γαλλία λίγο πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς το σιδηροδρομικό δίκτυο έχει παραλύσει, με τον υπουργό Μεταφορών της χώρας να επιβεβαιώνει ότι ένας αριθμός εμπρηστικών μηχανισμών εντοπίστηκε από τις Aρχές που διερευνούν την υπόθεση.

Σε συνέντευξή του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1, ο Πατρίς Βεργριέτ είπε ότι βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως «εγκληματική ενέργεια».

Ο γαλλικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός BFMTV μετέδωσε ότι, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, ένας εμπρηστικός μηχανισμός βρέθηκε στη Μασσαλία τον Μάιο στη γραμμή LGV όταν η Ολυμπιακή δάδα βρισκόταν στην πόλη.

Από το σαμποτάζ έχουν επηρεαστεί τουλάχιστον 800.000 επιβάτες, με τον Γάλλο υπουργό Μεταφορών να απευθύνει έκκληση στους ταξιδιώτες να προσέρχονται στους σταθμούς μόνο αν έχουν επιβεβαιώσει την πραγματοποίηση του δρομολογίου τους.

#σιδηροδρομικό_δίκτυο #Γαλλία #Ολυμπιακοί_Αγώνες

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 5:13 pm


Κώτσηρας: Συζήτηση με την Τουρκία δεν σημαίνει υποχώρηση

Κώτσηρας: Συζήτηση με την Τουρκία δεν σημαίνει υποχώρηση

«Αντιλαμβανόμαστε ότι οι διαφωνίες μας με την Τουρκία σε θεμελιώδη ζητήματα παραμένουν. Συζήτηση δεν σημαίνει υποχώρηση», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Political» επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «υπερασπιζόμαστε σθεναρά τις εθνικές μας θέσεις με σαφή επιχειρήματα που στηρίζονται στο διεθνές Δίκαιο».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας θεωρείτε πως μπορεί να αποτελέσει οδηγό για την επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία; Υπάρχουν πάντως φωνές στην αντιπολίτευση για υποχώρηση από τις εθνικές γραμμές. Τι απαντάτε;

Γ.ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Προχωράμε σε αυτόν τον δρόμο βήμα βήμα, χωρίς να είμαστε αφελείς. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι διαφωνίες μας με την Τουρκία σε θεμελιώδη ζητήματα παραμένουν. Συζήτηση δεν σημαίνει υποχώρηση. Υπερασπιζόμαστε σθεναρά τις εθνικές μας θέσεις με σαφή επιχειρήματα που στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Προχωράμε με σύνεση και αυτοπεποίθηση και από θέση ισχύος, χάρη στο αυξημένο διπλωματικό κεφάλαιο που έχει αποκτήσει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, στην αύξηση της αποτρεπτικής της ικανότητας και στις ισχυρές της συμμαχίες, χάρη στη διεθνή αναγνώριση της Ελλάδας ως αξιόπιστης δύναμης σταθερότητας και ασφάλειας.
Η διατήρηση του διαλόγου με την Τουρκία είναι απαραίτητη, ώστε οι όποιες υπαρκτές διαφωνίες να μην παράγουν εντάσεις. Η μείωση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών και η εφαρμογή του μέτρου της επιτόπιας θεώρησης εισόδου αποτελούν ορατά θετικά αποτελέσματα του διαλόγου με τη γειτονική μας χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς κρίνετε τη ρητορική της Βόρειας Μακεδονίας που δεν τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση;

Γ.ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Επιμένοντας να μη χρησιμοποιεί ενιαία τη συνταγματική ονομασία της χώρας, η νέα πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών και κατ’ επέκταση το Διεθνές Δίκαιο. Η σημερινή κυβέρνηση, παρόλο που ως αντιπολίτευση είχε διατυπώσει επιφυλάξεις για τα γκρίζα σημεία της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη. Η θέση μας είναι απολύτως κατανοητή και υποστηρίζεται από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Και διαθέτουμε, βεβαίως, μέσα για άσκηση ακόμα περισσότερης πίεσης, αν η γειτονική μας χώρα επιμείνει στην επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας.

Είναι σαφές ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας συνδέεται με την πλήρη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Η χώρα μας στηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά η διαδικασία αυτή έχει κανόνες που πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Η συμμόρφωση προς τις διεθνείς συμφωνίες και το Διεθνές Δίκαιο συνιστούν τη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις; Θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξει διαφοροποίηση στην παγκόσμια γεωπολιτική  σκακιέρα με μια πιθανή εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ;

Γ.ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι σε εξαιρετικό επίπεδο. Η χώρα μας αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ ως αξιόπιστος σύμμαχος στην Ανατολική Μεσόγειο, ως πυλώνας σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή. Στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου επεκτείνουμε διαρκώς τη συνεργασία μας σε μια σειρά από τομείς, όπως η άμυνα και ασφάλεια, η ενέργεια, το περιβάλλον, η οικονομία, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός. Μεγάλες αμερικανικές εταιρείες βλέπουν στην Ελλάδα μια ισχυρή οικονομία και αυξάνουν τις επενδύσεις στη χώρα μας. Η εξαιρετικά δυναμική ελληνοαμερικανική κοινότητα ενισχύει τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών μας.

Αναμφίβολα, οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου των Ηνωμένων Πολιτειών σε έναν ολοένα και πιο περίπλοκο κόσμο. Σεβόμαστε τη βούληση του αμερικανικού λαού και προετοιμαζόμαστε πάντα για όλα τα πιθανά σενάρια. Δεδομένου ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις στηρίζονται σε γερά θεμέλια, εκτιμούμε ότι δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τις εκλογές.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρόσφατα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027. Τι σηματοδοτεί το Σχέδιο αυτό για τους Έλληνες της Διασποράς;

Γ.ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο, συγκροτημένο σχέδιο για τον απόδημο Ελληνισμό, που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά με ορίζοντα τετραετίας, με σαφή στοχοθεσία και δράσεις. Όραμά μας είναι η ουσιαστική, αμφίδρομη επικοινωνία με την ελληνική Διασπορά, η ενδυνάμωση του ελληνικού στοιχείου ανά τον κόσμο και η αξιοποίηση της Ομογένειας για ανάδειξη θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος.

Στους βασικούς στόχους του σχεδίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της Ομογένειας, η προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, η αναβάθμιση των προξενικών υπηρεσιών, η ενδυνάμωση των δεσμών με τους εκκλησιαστικούς φορείς της Ορθοδοξίας, η προσέγγιση των νεότερων γενιών ομογενών και η ανάσχεση του brain drain.

Δίνουμε  έμφαση στη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων και στις συνέργειες για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση τεχνογνωσίας και πόρων. Έχουμε επίγνωση του πολύπλοκου και σύνθετου χαρακτήρα της ελληνικής Διασποράς, των διαφορετικών αναγκών από χώρα σε χώρα και από γενιά σε γενιά και των υψηλών απαιτήσεων του όλου εγχειρήματος. Γι’ αυτό και επιδιώξαμε εξαρχής να ακούσουμε τις απόψεις των ίδιων των Αποδήμων, μεγάλο μέρος των οποίων συμπεριλάβαμε στο τελικό σχέδιο.

Πολλές από τις δράσεις του Σχεδίου, όπως η ψηφιοποίηση των προξενικών υπηρεσιών, η επέκταση της πλατφόρμας εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας staellinika.com και η φιλοξενία νέων της Διασποράς υλοποιούνται ήδη. Το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικών που αποτυπώνουν το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ελληνική Διασπορά.  Με συνέπεια, επιμονή και αίσθημα ευθύνης φέρνουμε τους Απόδημους Έλληνες πιο κοντά στη μητέρα πατρίδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφερθήκατε στην ανάσχεση του brain drain. Ποιες δράσεις σχεδιάζετε ώστε να ενθαρρύνετε την επιστροφή των νέων που έφυγαν από τη χώρα μας την περίοδο της κρίσης;

Γ.ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Η αναστροφή του brain drain, η προσέλκυση αυτών των δυναμικών νέων, κατόχων αυξημένων προσόντων και υψηλής κατάρτισης, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα μας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αποτελεί έναν μεγάλο εθνικό στόχο.  Η Ελλάδα του 2024 διαφέρει ριζικά από την Ελλάδα του 2010. Η πολιτική σταθερότητα, η οικονομική ανάπτυξη, η παροχή φορολογικών κινήτρων, η ψηφιοποίηση του κράτους και η ενίσχυση της αξιοκρατίας δημιουργούν ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον για τον επαναπατρισμό της γενιάς του brain drain.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό και σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και φορείς, προωθεί δράσεις για την ενημέρωση των Ελλήνων του εξωτερικού σχετικά με τις ευκαιρίες και προοπτικές που προσφέρει η σημερινή Ελλάδα, καθώς και για τη δικτύωση και συνεργασία των νέων επιστημόνων και επαγγελματιών ανά τον κόσμο.

Ενδεικτικά, σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης σχεδιάζουμε τη διοργάνωση «Ημερών Καριέρας», με σκοπό την ενημέρωση των Ελλήνων της γενιάς του brain drain για τα θεσμοθετημένα κίνητρα για τον επαναπατρισμό τους. Συνεργαζόμαστε στενά με τον φορέα Study in Greece για τη στήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων και προωθούμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, τη σύνδεση της έρευνας και καινοτομίας της Διασποράς με το εγχώριο περιβάλλον έρευνας και καινοτομίας.

Ο αριθμός των Ελλήνων που επιθυμούν να επιστρέψουν αυξάνεται. Στόχος μας, να ενισχύσουμε αυτή την τάση, ενισχύοντας πρωτίστως τις σχέσεις εμπιστοσύνης της γενιάς του brain drain προς την ελληνική πολιτεία. Με οριζόντιες στρατηγικές και πολυδιάστατες δράσεις συνενώνουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε αυτό το μεγάλο εθνικό στοίχημα, να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους που αναγκάστηκαν να φύγουν να επιστρέψουν σε μια καλύτερη Ελλάδα.

#Κώτσηρας #ΤΟΥΡΚΙΑ #υπουργείο_εξωτερικών

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 4:54 pm


Ανακάμπτει η Wall Street - «Καύσιμο» τα νέα στοιχεία

Ανακάμπτει η Wall Street - «Καύσιμο» τα νέα στοιχεία

Ανοδικά ξεκίνησε η συνεδρίαση της Παρασκευής (26/7) για τους βασικούς δείκτες της Wall Street, με τον Nasdaq να παίρνει το προβάδισμα καθώς οι περισσότερες τεχνολογικές μετοχές ανακάμπτουν. Ώθηση παρέχουν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, με τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Οι μετοχές σημειώνουν άνοδο σήμερα, αν και οι δείκτες κατευθύνονται προς εβδομαδιαίες απώλειες. Ο Dow Jones ενισχύεται κατά περίπου 500 μονάδες ή 1,26% και διαπραγματεύεται στις 40.437,96 μονάδες. Ο S&P 500 κινείται ανοδικά κατά 0,88% στις 5.446,93 μονάδες και ο Nasdaq κερδίζει 0,79% στις 17.318,19 μονάδες.

Οι επενδυτές αξιολογούν τα νέα δεδομένα για τον δείκτη τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) του Ιουνίου, ένα στοιχείο του πληθωρισμού που προτιμάται από τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Σε μηνιαία βάση, ο PCE αυξήθηκε κατά 0,1% και κατά 2,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Αυτό ήταν σύμφωνο με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 1,3%, ενώ ο Nasdaq χάνει 2,4%. Ο Dow κινείται πτωτικά κατά περίπου 0,2% μέχρι σήμερα. Αυτές οι μειώσεις έρχονται καθώς οι επενδυτές φαινόταν να αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου rotation σε μικρές κεφαλαιοποιήσεις και πιο κυκλικούς τομείς της αγοράς.

#WALL_STREET_ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 4:50 pm


ΠΟΕΔΗΝ: 24ωρη απεργία τη Δευτέρα (29/7) για την ψυχική υγεία

ΠΟΕΔΗΝ: 24ωρη απεργία τη Δευτέρα (29/7) για την ψυχική υγεία

24ωρη απεργία για την Δευτέρα 29 Ιουλίου, ημέρα που ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, ανακοίνωσε η ΠΟΕΔΗΝ.

Η ΠΟΕΔΗΝ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 11 το πρωί στη Βουλή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Ψηφίζεται την Δευτέρα 29 Ιουλίου στην Ολομέλεια της Βουλής το Νομοσχέδιο παρότι στην ακρόαση των Φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ζητήσαμε την απόσυρσή του. Καταργείται το υφιστάμενο οργανωτικό και διοικητικό μοντέλο των Μονάδων Ψυχικής Υγείας ως υπεύθυνο για τις υφιστάμενες δυσλειτουργίες.

Μέγα λάθος με σκοπιμότητες!!!

Τροχοπέδη του συστήματος δεν είναι το διοικητικό και οργανωτικό μοντέλο αλλά η εγκατάλειψη της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, η υπολειτουργία των Μονάδων Ψυχικής Υγείας λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού και υποχρηματοδότησης. Το πρόβλημα στη Ψυχική Υγεία είναι λειτουργικό.

Το Νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι Ψυχιατρικοί τομείς των Νοσοκομείων και τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία θα απωλέσουν τη σημερινή νομική μορφή και θα περάσουν Διοικητικά στις ΥΠΕ.

Οι υπάλληλοι που σήμερα εργάζονται στους Ψυχιατρικούς τομείς των Γενικών Νοσοκομείων, τις Πρωτοβάθμιες Μονάδες, στις δομές αποασυλοποίησης θα μεταφερθούν στον Οργανισμό των Υγειονομικών Περιφερειών.

Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων εντός των οποίων λειτουργούν οι Ψυχιατρικοί τομείς δεν θα έχουν καμία αρμοδιότητα στη διοίκηση, οργάνωση των εν λόγω Μονάδων.

Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία θα καταργηθούν ως αυτόνομες ή αυτοτελείς μονάδες και θα περάσουν στον ενιαίο οργανισμό και διοίκηση της ΥΠΕ. Τα πρώην Περιφερειακά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (Κέρκυρα, Χανιά, Τρίπολη, Κατερίνη) που τώρα λειτουργούν ως ψυχιατρικοί τομείς με το πλούσιο δίκτυο εξωνοσοκομειακών δομών που ανέπτυξαν επίσης μεταφέρονται οργανικά,, διοικητικά στις υγειονομικές περιφέρειες.

Συστήνεται ένας υδροκέφαλος τεράστιος φορέας υπό την εποπτεία των Υγειονομικών Περιφερειών που θα διοικείται από τη Διοίκηση των Υγειονομικών Περιφερειών και θα έχει ενιαίες υπηρεσίες για όλες τις εποπτευόμενες μονάδες της κάθε υγειονομικής περιφέρειας (Διοικητική, Τεχνική, Ιατρική, Νοσηλευτική).

Πως θα Διοικούνται οι Μονάδες στην καθημερινότητα από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά; Απορούμε πως το σκέφθηκαν όλο αυτό και το εμφανίζουν ως εμβληματική μεταρρύθμιση.

Τα κενά σε προσωπικό που είναι συχνά και προκύπτουν στους Ψυχιατρικούς τομείς των Γενικών Νοσοκομείων τώρα καλύπτονται από άλλα Νοσηλευτικά τμήματα του ίδιου Νοσοκομείου.

Όταν αποσυνδεθούν από το Νοσοκομείο διοικητικά και οργανικά από πού θα καλύπτονται;

Τα ράντζα, η κατάρρευση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης η ανάθεση της αποασυλοποίησης στις ΜΚΟ που προσφέρουν υπηρεσίες αναντίστοιχες του πακτωλού χρημάτων που λαμβάνουν, οφείλονται στην έλλειψη Δημόσιων Μονάδων ζωτικής σημασίας στην λειτουργία του συστήματος, στην έλλειψη μέριμνας για ολοκλήρωση της αποασυλοποίησης και της κοινωνικής επανένταξης των ασθενών.

Το 60% των εισαγωγών στις Μονάδες οξέων περιστατικών είναι με Εισαγγελική παραγγελία όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρώπης είναι 5%

Το 70% των ασθενών που εισάγονται στις μονάδες οξέων περιστατικών είναι επανεισαγωγές λόγω έλλειψης πρωτοβάθμιων υπηρεσιών και αποασυλοποίησης. Οι μονάδες οξέων περιστατικών γεμίζουν κλίνες και αναπτύσσουν ράντζα με νεοχρόνιους ασθενείς επειδή δεν υπάρχουν δομές αποασυλοποίησης και κοινωνικής επανένταξης.

Η αποασυλοποίηση αφέθηκε στα «χέρια» των ΜΚΟ που λαμβάνουν υψηλή κοινοτική και εθνική χρηματοδότηση με θολό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Επιλέγουν ασθενείς από τις Δημόσιες Μονάδες, με την πρώτη υποτροπή τους επιστρέφουν σε τμήματα οξέων περιστατικών στα Νοσοκομεία και μάλιστα με εισαγγελική εντολή, προσφέρουν κάκιστες θεραπευτικές υπηρεσίες κλπ.

Ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές που προσφέρουν άθλιες συνθήκες νοσηλείας κλείνουν και με εισαγγελική εντολή οι ασθενείς μεταφέρονται στα τμήματα οξέων περιστατικών των Νοσοκομείων (Γενικών και Ψυχιατρικών).

Λειτουργική διασύνδεση και ανάπτυξη δημόσιων μονάδων σε όλα τα επίπεδα χρειάζεται το σύστημα.

Ανάπτυξη ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας με πρωτοβάθμιες υπηρεσίες, μονάδες νοσηλείες οξέων περιστατικών, μονάδες κοινωνικής επανένταξης και αποασυλοποίησης.

Το κάθε ολοκληρωμένο δίκτυο θα απευθύνεται σε συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς. Τώρα ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ

Στο σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνονται διατάξεις για την σύσταση Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) που θα συνενώσει διοικητικά και οργανωτικά όλους τους εγκεκριμένους οργανισμούς και φορείς που λειτουργούν σήμερα για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων (ναρκωτικά, αλκοόλ και άλλου είδους εξαρτήσεις).

Συστήνεται Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που θα συμπεριλάβει όλους τους λειτουργούντες φορείς και οργανισμούς. Το Νομικό Πρόσωπο θα έχει ένα Διοικητικό Συμβούλιο ένα Επιστημονικό Συμβούλιο, έξι διευθύνσεις χωρίς περιφερειακή διοικητική συγκρότηση. Υδροκέφαλο Νομικό Πρόσωπο που θα αναλάβει τον λειτουργικό, διοικητικό και οργανωτικό συντονισμό σε όλη τη χώρα. Πως είναι δυνατόν να μπορεί να συντονίζει λειτουργικά και να επιλύει διοικητικά και άλλα προβλήματα; Ένα διοικητικό σχήμα που θα βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τους φορείς και οργανισμούς.

Μονάδες και εργαζόμενοι στην Απεξάρτηση ανήκουν οργανικά και διοικητικά σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΔΑΦΝΊ 18 άνω, Ψυχ. Κέρκυρας, Ψυχ.Θεσσαλονίκης κ.α.). Θα μεταφερθούν οργανικά και διοικητικά στο Νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις, εντείνεται η εργασιακή ανασφάλεια.

Εάν επιμείνει στο εν λόγω υδροκέφαλο οργανισμό το Υπουργείο Υγείας το μέλλον προβλέπεται ζοφερό για τους εργαζόμενους και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ζητάμε την ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ που θα δημιουργήσει τεράστια οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα στους φορείς, τους εργαζόμενους, τους χρήστες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης. Προς όφελος τελικά των ιδιωτών και των ΜΚΟ που λαμβάνουν πακτωλό χρημάτων από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και προσφέρουν αναντίστοιχα θεραπευτικά αποτελέσματα.

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ:

• 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ

  • • ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 11ΠΜ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

  • • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ».

Στηρίζει η ΑΔΕΔΥ

Την κινητοποίηση στηρίζει και η ΑΔΕΔΥ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, αφού έλαβε υπόψη της την από 25/07/24 ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, στηρίζει την κινητοποίηση της ομοσπονδίας που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2024, ώρα 11:00πμ, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία.

«Καλούμε τα συνδικαλιστικά στελέχη του Λεκανοπεδίου να δώσουν το παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα, ώρα 11.00πμ, στη Βουλή καθώς και τα συνδικαλιστικά στελέχη της περιφέρειας να πάρουν μέρος στις τοπικές διαμαρτυρίες που θα οργανώσουν τα σωματεία», σημειώνεται.

#ΠΟΕΔΗΝ #ψυχική_υγεία #ΑΔΕΔΥ

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 4:39 pm


Ελληνικό- Axia Ventures: Αποκλειστικός σύμβουλος στην πώληση των οικοπέδων

Ελληνικό- Axia Ventures: Αποκλειστικός σύμβουλος στην πώληση των οικοπέδων

Η LAMDA Development S.A ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Μ.Α.Ε. («ΕΛΛΗΝΙΚΟ») υπέγραψε οριστικά συμβόλαια και προσύμφωνα αγοραπωλησίας για την πώληση 5 διαφορετικών οικοπέδων για οικιστικές αναπτύξεις, συνολικής μέγιστης επιτρεπόμενης οικοδομήσιμης επιφάνειας περίπου 51.000 τ.μ. Η AXIA Ventures Group («AXIA») ενήργησε ως Exclusive Financial Advisor της ΕΛΛΗΝΙΚΟ στο πλαίσιο της συναλλαγής.

Το συνολικό τίμημα για την πώληση των οικοπέδων ανέρχεται σε περίπου €106 εκ. ή €2.100 ανά τ.μ. οικοδομήσιμης επιφάνειας και είναι σχεδόν τετραπλάσιο της λογιστικής αξίας των οικοπέδων (€531 ανά τ.μ. οικοδομήσιμης επιφάνειας). Η συναλλαγή αναδεικνύει την σημαντική υπεραξία που έχει ήδη δημιουργηθεί από την μέχρι τώρα υλοποίηση του έργου του Ελληνικού για τη LAMDA και τους μετόχους της, η οποία θα συνεχιστεί περαιτέρω καθώς προχωρά η εξέλιξη του έργου. Ειδικότερα, το υπόλοιπο των οικιστικών αναπτύξεων στο έργο του Ελληνικού ανέρχεται σε περίπου 1 εκ. τ.μ. οικοδομήσιμης επιφάνειας.

Οι προτιμητέοι αγοραστές που προέκυψαν μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας είναι οι διεθνείς όμιλοι Brook Lane Capital και TENBRINKE και οι ελληνικές εταιρείες Hellenic Ergon και Daedalus Development. Οι αγοραστές θα αναλάβουν την ανάπτυξη οικιστικών ακινήτων υψηλών προδιαγραφών, καλύπτοντας όλα τα συναφή κόστη, συμβάλλοντας έτσι στην επιτάχυνση του ρυθμού ολοκλήρωσης του έργου ανάπλασης του Ελληνικού. Η συνολική επένδυση των αγοραστών για τις εν λόγω αναπτύξεις εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα €300 εκ.

Ως Exclusive Financial Advisor, η AXIA βοήθησε την ΕΛΛΗΝΙΚΟ στην προετοιμασία και την υλοποίηση της συναλλαγής μέσω μίας διαφανούς διαγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών.

Ο κ. Αλέξανδρος Αργυρός, Managing Director & Head of Investment Banking της AXIA δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι που υποστηρίξαμε τη LAMDA/ΕΛΛΗΝΙΚΟ σε αυτή τη συναλλαγή, η οποία αποδεικνύει τις σημαντικές προοπτικές δημιουργίας αξίας από το έργο του Ελληνικού και επιβεβαιώνει το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών για οικιστικά ακίνητα στην περιοχή. Αυτή η συναλλαγή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αναδεικνύει όχι μόνο την υπεραξία που έχει δημιουργηθεί από το έργο, αλλά και την πληθώρα πιθανών οδών με τις οποίες η LAMDA μπορεί να την καρπωθεί. Η εταιρεία, αντί να αναπτύξει τα ακίνητα η ίδια, επέλεξε να προσελκύσει αναγνωρισμένους ομίλους για να τα αναλάβουν συγκεντρώνοντας εξαιρετικό ενδιαφέρον όπως αποδεικνύεται από τον αριθμό των αγοραστών. Θα θέλαμε να συγχαρούμε την ομάδα της LAMDA/ΕΛΛΗΝΙΚΟ για την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής και να την ευχαριστήσουμε για την εμπιστοσύνη της και την άψογη συνεργασία μας σε αυτό το project».

#Lamda_Development #ΕΛΛΗΝΙΚΟ_ΜΑΕ #Axia_Ventures_Group

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 4:35 pm


Epsilon Net: Σε καμία αίρεση πλέον η δημόσια πρόταση

Epsilon Net: Σε καμία αίρεση πλέον η δημόσια πρόταση

Η Δημόσια Πρόταση για την Epsilon Net δεν υπόκειται πλέον σε καμία αίρεση, μετά τη λήψη της έγκρισης από το Ρουμάνικο Συμβούλιο Ανταγωνισμού.

Ειδικότερα:

Αναφορικά με την Υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση που υποβλήθηκε στις 25 Απριλίου 2024 για την απόκτηση συνολικά 20.100.000 μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας EPSILON NET Α.Ε. (η «Δημόσια Πρόταση»), η εταιρεία EPSILON NET, ανακοινώνει ότι σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε στις 25.7.2024 από την GINGER DIGITAL BidCo Α.Ε. πληρώθηκε η αναφερόμενη στην ενότητα 1.17 του από 28 Ιουνίου 2024 Πληροφοριακού Δελτίου αίρεση της Δημόσιας Πρότασης με τη λήψη της έγκρισης από το Ρουμάνικο Συμβούλιο Ανταγωνισμού βάσει της Ρουμανικής νομοθεσίας σε σχέση με τις Αμεσες Ξένες Επενδύσεις (που ρυθμίζεται από το υπ' αριθμ. 46/2022 Έκτακτο Κυβερνητικό Διάταγμα της Ρουμανικής Κυβέρνησης).

Ως εκ τούτου, η Δημόσια Πρόταση δεν υπόκειται πλέον σε καμία αίρεση.

#Epsilon_Net #Υποχρεωτική_Δημόσια_Πρόταση #άμεσες_ξένες_επενδύσεις #ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 4:23 pm


Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε τρεις περιφέρειες το Σάββατο (27/7)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε τρεις περιφέρειες το Σάββατο (27/7)

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Σάββατο 27 Ιουλίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τρεις περιφέρειες.

Συγκεκριμένα:

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω, ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου)

  • Περιφέρεια Κρήτης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.grtection.gov.gr.

#κίνδυνος_πυρκαγιάς #υπουργείο_Κλιματικής_Κρίσης_και_Πολιτικής_Προστασίας #φωτιά #πυρκαγιά

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 4:17 pm


ΗΠΑ: Κατέβασε «ταχύτητα» στο 2,5% ο πληθωρισμός (PCE) τον Ιούνιο

ΗΠΑ: Κατέβασε «ταχύτητα» στο 2,5% ο πληθωρισμός (PCE) τον Ιούνιο

Ο συνολικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ μειώθηκε όπως αναμενόταν τον Ιούνιο, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bureau of Economic Analysis, ο δείκτης τιμών των προσωπικών δαπανών κατανάλωσης (PCE) υποχώρησε στο 2,5% τον Ιούνιο, από 2,6% τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι το ποσοστό θα ανέλθει στο 2,5%.

Χωρίς να υπολογίζονται τα τρόφιμα και τα καύσιμα, ο ετήσιος δομικός PCE, ευρέως γνωστός ως προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed, παρέμεινε στο 2,6%, αμετάβλητος από τον Μάιο, ενώ παρατηρήθηκε να επιβραδύνεται στο 2,5%.

Σε μηνιαία βάση, ο βασικός PCE ανήλθε στο 0,1%, ενώ η μηνιαία έκδοση του δομικού πληθωρισμού αυξήθηκε 0,2%, και τα δύο σε συντονισμό με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ενώ τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, έδειξαν υγιή ανάπτυξη το β’ τρίμηνο του έτους, ο ευρέως παρακολουθούμενος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε τον Ιούνιο για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια.

Η νέα έκθεση ενίσχυσε τις προσδοκίες της αγοράς ότι η Fed είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο. Σήμερα βρίσκονται σε υψηλά άνω των δύο δεκαετιών.

#πληθωρισμός #ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ_ΔΑΠΑΝΕΣ #ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 4:09 pm


Γερουλάνος: 20 ερωτήματα για Υπερταμείο, δημόσια περιουσία, κυβερνητική διαχείριση

Γερουλάνος: 20 ερωτήματα για Υπερταμείο, δημόσια περιουσία, κυβερνητική διαχείριση

«Η δημιουργία της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών, όπως δρομολογείται από το υπό ψήφιση Νομοσχέδιο, συνιστά μία άνευ προηγουμένου απώλεια εθνικής κυριαρχίας. (…) Η δημιουργία μιας εταιρίας με ζωή 99 έτη, που δεν θα λογοδοτεί στο εθνικό Κοινοβούλιο, που θα ελέγχεται ουσιαστικά από ευρωπαϊκούς θεσμούς, και η οποία θα διαχειρίζεται τη συνολική περιουσία του ελληνικού Δημοσίου, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή». Κυριάκος Μητσοτάκης, 20/5/2016».

Με τα λόγια του σημερινού Πρωθυπουργού, από το 2016, ξεκίνησε την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, στη συζήτηση του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τίτλο: «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της», ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος και συνέχισε απευθυνόμενος στον παριστάμενο Υπουργό«Βαριά λόγια κε Χατζηδάκη. Εμφατικά. Βαριές κουβέντες για τον κο Μητσοτάκη. Αλλά δεν είμαι σίγουρος τι τον ενοχλούσε; Η απώλεια Εθνικής κυριαρχίας ή ότι με την προοπτική να γίνει Πρωθυπουργός μια μέρα, θα έχανε τη δυνατότητα να βάζει τις δικές του διοικήσεις, τους δικούς του συμβούλους και να κάνει τις δικές του προσλήψεις; Βοηθήστε με, σας παρακαλώ».

 

Ο Παύλος Γερουλάνος, αφού περιέγραψε τη στάση που έχει κρατήσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σχετικά με το Υπερταμείο, το οποίο όχι μόνο το καταψήφισε, αλλά το 2018 πρότεινε την ανάκτηση από την Ελληνική Δημοκρατία του ελέγχου της Δημόσιας Περιουσίας, ως προϋπόθεση για την αξιοποίησή της, υπενθύμισε τα τέσσερα ερωτήματα που είχε απευθύνει το Κίνημα, στα τέλη του 2019, προς την Κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία μετά τη νίκη της στις εθνικές εκλογές, είχε ξεχάσει τα περί εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας:

1. Γιατί δεν επαναδιαπραγματεύεται η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τους όρους αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας;

 

2. Γιατί, αντί να ακολουθήσει αξιοκρατική και διάφανη διαδικασία ορισμού των Διοικήσεων στις Δημόσιες Επιχειρήσεις, με δημόσια, ανοιχτή προκήρυξη και αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης, συνεχίζει την πρακτική του διορισμού των «δικών μας παιδιών»;

 

3. Γιατί η Κυβέρνηση, αντί να σχεδιάσει την αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης περιουσίας του Δημοσίου, προχωρά μέσα από το Υπερταμείο στην εκποίηση των πλέον προσοδοφόρων και στρατηγικής σημασίας Δημοσίων Επιχειρήσεων, υπονομεύοντας τη μελλοντική τους συμβολή στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας;

 

4. Γιατί δεν αξιοποιεί η Κυβέρνηση τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, σε μια ουσιαστική συζήτηση των προτάσεων που έχει καταθέσει μεταξύ άλλων το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, με στόχο να διαμορφωθεί μια ενιαία εθνική στρατηγική, για το πώς μέσα από την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας θα διασφαλιστούν πόροι για την ανάπτυξη, ιδίως για δημόσιες επενδύσεις, κοινωνικές υποδομές και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας;

 

«Πέντε χρόνια μετά», συνέχισε ο Παύλος Γερουλάνος, «τα ερωτήματα παραμένουν ακριβώς ίδια. Γιατί; Ένα, διότι πέρασαν πέντε χρόνια κυβέρνησης ΝΔ. Πέντε χρόνια τι κάνατε; Και δύο, διότι μας είπατε ότι χάρη σε εσάς, βγήκαμε από τα μνημόνια και πήραμε επενδυτική βαθμίδα. Έτσι δεν είναι;  Αλήθεια λέγατε; Ή είναι λόγια του αέρα; Διότι αν λέγατε αλήθεια, τότε «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα». Σήμερα, στα παραπάνω επίκαιρα και πολύ καίρια 4 ερωτήματα έρχονται να προστεθούν κι άλλα, χάρη σε αυτό το νομοσχέδιο – έπος του κου Χατζηδάκη. Γιατί, φαίνεται ότι την αξιολόγηση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την επιδιώκει για όλους τους άλλους,εκτός από την ίδια και τα δικά της παιδιά. Τα δικά της «χρυσά» παιδιά. Τα οποία όπως μας είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας τώρα θα είναι «επαγγελματίες ευέλικτοι και ταχύτατοι». Όμως αξιολόγηση των διοικήσεων πέντε ετών για το δημόσιο συμφέρον δεν μας φέρατε για να συγκρίνουμε αυτούς με τους επόμενους».

 

Και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε σωρεία ερωτημάτων (συνολικά 20) προς την Κυβέρνηση, για το σύνολο του Νομοσχεδίου και για την αξιολόγηση της κυβερνητικής πολιτικής διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας:

 

5. Τι ακριβώς έχει αποφέρει σε ταμειακή βάση το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μετά από 12 χρόνια εκτέλεσης;

 

6. Υπάρχει αξιόπιστη και ανεξάρτητη αποτίμηση της αξίας του χαρτοφυλακίου του Υπερταμείου;

 

7. Τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών, που κατά βάση ανήκουν σε δημόσιες ή εταιρείες γενικής Κυβέρνησης, είναι προς ιδιωτικοποίηση. Πώς επιστρέφεται αυτό το χρηματικό όφελος στο δημόσιο ή στο ευρύτερο δημόσιο, εκεί δηλαδή όπου προέκυψε η αξία της εταιρείας;

 

8. Με αυτό το νομοσχέδιο, την χρηματική αξία των εταιρειών του Υπερταμείου την λαμβάνει η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. χωρίς να έχει δαπανήσει κεφάλαιο για την αγορά τους, αφού δεν προηγήθηκε κοστολόγηση και οικονομική αξιολόγηση των εταιρειών, όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ. Πώς μπορεί να εξυπηρετεί δημόσιο σκοπό η ΕΕΣΥΠ και ταυτόχρονα να μην έχει σχέση με το δημόσιο τομέα ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα;

 

9. Ποια είναι η οικονομική κατάσταση στα ΕΛΤΑ, στα οποία ασκεί άμεση εποπτεία το Υπερταμείο; Τι έγινε με τα  280 εκατομμύρια που έλαβαν από το δημόσιο προϋπολογισμό μετά το 2019; Έπιασαν τόπο οι «άριστες» διοικήσεις;

 

10. Εταιρεία Δημοσίων Ακινήτων. Μέχρι πρόσφατα οι διοικούντες του Υπερταμείου μιλούσαν για 72.000 ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό της. Ρώτησα «είστε σίγουροι; Φέρτε τη λίστα». Και τι μου απάντησαν; «Λάθος, είναι 36.000». 5 χρόνια Κυβέρνηση και χρειάστηκε ερώτησή μας για να μάθουν πόσα τελικά ακίνητα είναι αξιοποιήσιμα. Τι έκαναν όλες αυτές οι διοικήσεις 5 χρόνια; Γιατί, αντί να κάνουν τη δουλειά τους δίνουν τώρα, με δημόσιο χρήμα, τη δουλειά τους σε εταιρείες συμβούλων;

 

11. Γιατί η ΓΑΙΟΣΕ, από τις αρχές του 2023 και μέχρι προσφάτως, δεν είχε διευθύνοντα σύμβουλο; Ποιος φταίει; Γιατί η ΓΑΙΟΣΕ έχασε την πρόσβαση σε 130 εκατ. του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας; Οι εργαζόμενοι και οι συλλογικές συμβάσεις φταίνε ή οι διοικήσεις που εσείς βάλατε;

 

12. Για τις Ελληνικές Αλυκές: Τι σόι επενδυτική στρατηγική είναι αυτή, που αγοράζει ακριβά και πουλάει φθηνά; Αξιολόγηση της απόφασης έχουμε; Όχι βέβαια. Αξιολόγηση για την κυβέρνηση, όπως λέμε στο management, σημαίνει «να γλύφεις πάνω και να φτύνεις κάτω».

 

13. Το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα είναι -πρακτικά- θυγατρική του Υπερταμείου. Το τελευταίο, έως σήμερα, έχει να επιδείξει κάτι σημαντικό, αναφορικά με την ανάταξη των δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων που έχει στο χαρτοφυλάκιό του; Κι αν δεν το έχει πράξει στο παρελθόν, με ποια αξιοπιστία θα το κάνει τώρα;

 

14. Αν δεν κάνω λάθος, προβλέπονται 600 εκατ. ευρώ, ως αντιστάθμισμα για την επιστροφή των εταιρειών ύδατος στο δημόσιο. Για ποιον λόγο όμως δίνονται από το Δημόσιο (πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα είδος «εξαγοράς»), όταν το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφασίσει την επιστροφή των μετοχών ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ πίσω στο Δημόσιο;

 

15. Πώς εξηγείται αξιοκρατικά, να δημιουργείται μια επιτροπή από μέλη του Δ.Σ., που να υποβάλλει εισηγήσεις για σημαντικά ζητήματα όπως αυτά των προσλήψεων και των αμοιβών και τα ίδια μέλη της επιτροπής, ως μέλη του Δ.Σ. να έχουν την αρμοδιότητα έγκρισης αυτών των εισηγήσεων;

 

16. Για τις αμοιβές, θα καθοριστεί από τώρα ποιο είναι το υψηλότερο όριο ή θα είναι στην διακριτική ευχέρεια κάποιον; Θα συνδέονται οι αμοιβές των Διευθυντών και Γενικών Διευθυντών με κάποιο νομικό πλαίσιο; Θα συνδέονται οι αμοιβές των Διευθυντών και Γενικών Διευθυντών με κάποιο νομικό πλαίσιο; Ή τουλάχιστον με κάποιους στόχους για να χρησιμοποιήσω τη δική σας γλώσσα KPIs;

 

17. Για τις εργασιακές σχέσειςΚαταρχήν η προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 30 που αφορά κυρίως τα ΕΛΤΑ έχει θέμα συνταγματικότητας και αντιστρατεύεται και τη λογική των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που η ίδια η Κυβέρνηση υποτίθεται επιδιώκει. Από που προήλθε η αναγκαιότητα για αλλαγή των εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας, των οργανογραμμάτων και των κανονισμών προσωπικού;

 

18. Οι δαπάνες για συμβούλους και συμβουλές στο Υπερταμείο ήταν περίπου 5 εκατ. ευρώ το 2023. Πόσο θα φτάσουν για το 2024; Το 2025; Έχετε υπολογίσει;

 

19. Γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να διαθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, για να φτιάξει μια νέα γραφειοκρατική δομή, το βαρύγδουπο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τομείς τεχνολογικής αιχμής, πράσινα και ψηφιακά έργα, που αφορούν κυρίως Αθηνοκεντρικές εταιρίες, ενώ η χώρα θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τον ίδιο στόχο, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης;

 

«Και μετά από όλα αυτά τα ερωτήματα», κατέληξε ο Παύλος Γερουλάνος, «φτάσαμε στο το εικοστό»:

 

20. «Τι ένοιαζε τελικά τον κο Μητσοτάκη το 2016; Η Εθνική Κυριαρχία ή να έχει άνεση να βολεύει τα δικά του παιδιά σε διοικήσεις, συμβούλους και υπαλλήλους ΔΕΚΟ; Τι νοιάζει τον κο Μητσοτάκη σήμερα; Είναι ο ίδιος κος Μητσοτάκης; Είναι ίδιος, και πάντα τον ενδιέφερε η Εθνική Κυριαρχία και όχι οι προσλήψεις; Τότε πώς εξηγεί εκείνος, αυτό το σημερινό Νομοσχέδιο που νοιάζεται μόνο για το δεύτερο; Είναι ίδιος με το 2016 και πάντα τον ενδιέφεραν οι προσλήψεις; Τότε χρωστάει μία πολύ μεγάλη συγνώμη στον Ελληνικό Λαό, για τα παραμύθια που του έλεγε τότε. Αν όμως κάτι άλλαξε, και ενώ κάποτε ενδιαφερόταν για την Εθνική Κυριαρχία, τώρα ενδιαφέρεται μόνο για τις προσλήψεις, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολύ πιο βαθιά. Διότι, αν τον άλλαξαν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και έχει παρατήσει το δημόσιο συμφέρον για το προσωπικό του, τότε δεν έχει την δυνατότητα πια να κρίνει και άρα, δεν έχει την δυνατότητα να κυβερνάει. Και ένας Πρωθυπουργός που έχει απωλέσει την δυνατότητα τού να κυβερνάει, πρέπει να φύγει χθες. Περιμένω με αγωνία τις απαντήσεις σας κε Υπουργέ». 

#ΠΑΥΛΟΣ_ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ #Πασοκ

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 4:02 pm







Φιλικοί ιστότοποι: