Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα    >    Ειδήσεις & Νέα

Reporter.gr

Ισχυρό profit taking στη Wall Street εν αναμονή της Fed

Ισχυρό profit taking στη Wall Street εν αναμονή της Fed

Έντονες διορθωτικές κινήσεις παρατηρήθηκαν σήμερα (30/1) στη Wall Street, με τις απώλειες του τεχνολογικού κλάδου να «αγγίζουν» το 2% και με τους επενδυτές να προετοιμάζουν το έδαφος για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία ανακοινώνει την ερχόμενη Τετάρτη (1/2) τη νέα αύξηση των επιτοκίων της.

Ειδικότερα, η Fed αναμένεται να προβεί σε αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, κατεβάζοντας ταχύτητα σε σύγκριση με τις προηγούμενες αυξήσεις της τάξεως των 50 ή των 75 μονάδων βάσης. Σε περίπτωση, ωστόσο, που δεν επικρατήσει το βασικό σενάριο και ανακοινωθεί μία νέα ισχυρή αύξηση, θα επανέλθουν στο προσκήνιο και οι επενδυτικοί φόβοι για ύφεση. Παράλληλα, οι επενδυτές θα αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με το μέχρι πότε θα αυξάνει η τράπεζα τα επιτόκια. Το 2022 η Fed αύξησε το επιτόκιό της κατά συνολικά 425 μονάδες βάσης στο 4,25% - 4.50%, που είναι το υψηλότερο από τα τέλη του 2007.

Οι επενδυτές εστιάζουν και στα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς διανύουμε την πιο γεμάτη από ανακοινώσεις εβδομάδα. Σημειώνεται ότι περίπου το 20% των εταιρειών του S&P 500 θα ανακοινώσει κέρδη αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της McDonald’s και της General Motors την Τρίτη, ενώ ακολουθούν τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Apple, η Meta Platforms, η Amazon και η Alphabet αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Στις συναλλαγές της Δευτέρας στη Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,77% στις 33.717,09 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,30% στις 4.017,77 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε 1,96% στις 11.393,81 μονάδες. Με τη σημερινή πτώση του, ο Dow Jones έβαλε τέλος στο 6ήμερο ανοδικό σερί του.

Στο «κόκκινο» το πετρέλαιο και ο χρυσός

Με βαριές απώλειες έκλεισαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, με τα βλέμματα των επενδυτών να είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της Μικτής Υπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης του OPEC+ την ερχόμενη Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν αλλαγές σχετικά με το ρυθμό παραγωγής πετρελαίου που έχει αποφασιστεί από τον Οκτώβριο του 2022, όπου οι χώρες του OPEC+ είχαν αποφασίσει να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με έναρξη από τον περασμένο Νοέμβριο και μέχρι το τέλος του 2023.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαρτίου υποχώρησε σήμερα κατά 1,78 δολάρια ή 2,2% στα 77,98 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 11 Ιανουαρίου. Αντίστοιχα, το Brent Μαρτίου έχασε 1,76 δολάρια ή 2% στα 84,90 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures. Στο μεταξύ, το φυσικό αέριο Μαρτίου σημείωσε βουτιά 6% στα 2,677 δολάρια ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021.

Πτωτικά κινήθηκε και ο χρυσός, κλείνοντας στο «κόκκινο» για τρίτη διαδοχική μέρα λόγω της ανησυχίας των επενδυτών για τις επερχόμενες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Σημειώνεται ότι το πολύτιμο μέταλλο προέρχεται από έξι σερί εβδομάδες κερδών, στο μεγαλύτερο σερί του από τον Αύγουστο του 2020.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έχασε 6,40 δολάρια ή 0,3% και έκλεισε στα 1.939,20 δολάρια ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το ασήμι παραδόσεως Μαρτίου κέρδισε 11 cents ή 0,5% στα 23,733 δολάρια ανά ουγγιά και ο χαλκός του ίδιου μήνα έχασε 2 cents ή 0,5% στα 4,202 δολάρια η λίβρα.

 • WALL STREET ΗΠΑ
 • FEDERAL RESERVE
 • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
 • ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
 • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
 • χρυσός
 • Dow Jones

  Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 11:33 pm


  Ο Μπολσονάρου υπέβαλε αίτηση για τουριστική βίζα στις ΗΠΑ

  Ο Μπολσονάρου υπέβαλε αίτηση για τουριστική βίζα στις ΗΠΑ

  Αίτηση για τουριστική βίζα διάρκειας έξι μηνών, προκειμένου να παραμείνει στις ΗΠΑ, υπέβαλε ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, όπως δήλωσε σήμερα (30/1)  ο δικηγόρος του, παρά τις εκκλήσεις για ανάκληση οποιασδήποτε αμερικανικής βίζας που κατέχει ο Μπολσονάρου μετά τις βίαιες διαδηλώσεις υποστηρικτών του στη Μπραζίλια.

  Οι αμερικανικές αρχές έλαβαν την αίτησή του την Παρασκευή, δήλωσε ο δικηγόρος του, Φελίπε Αλεχάντρε, προσθέτοντας ότι ο Μπολσονάρου θα παραμείνει στις ΗΠΑ όσο εκκρεμεί η αίτησή του.

  «Θα ήθελε να πάρει λίγο χρόνο, να καθαρίσει το κεφάλι του και να απολαύσει το να είναι τουρίστας στις ΗΠΑ για μερικούς μήνες πριν αποφασίσει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του», είπε ο δικηγόρος του σε μια απάντηση στο Reuters μέσω email.

  «Το αν θα χρησιμοποιήσει ή όχι ολόκληρο το εξάμηνο θα εξαρτηθεί από τον ίδιο και όποια στρατηγική θα συμφωνήσουμε να ξεκινήσουμε με βάση τα σχέδιά του καθώς αυτά αναπτύσσονται», πρόσθεσε.

  Οι Financial Times ανέφεραν αρχικά ότι ο Μπολσονάρου είχε αιτηθεί τουριστικής βίζας.

  Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι τα αρχεία για έκδοση ταξιδιωτικών θεωρήσεων είναι εμπιστευτικά σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, προσθέτοντας ότι το αμερικανικό ΥΠΕΞ δεν μπορεί να συζητήσει λεπτομέρειες για μεμονωμένες περιπτώσεις βίζας.

  Το αμερικανικό ΥΠΕΞ έχει τονίσει ότι εναπόκειται σε ένα άτομο που εισήλθε στις ΗΠΑ με τη λεγόμενη βίζα τύπου «Α» που προορίζεται για διπλωμάτες και αρχηγούς κρατών να αναχωρήσει από τη χώρα εντός 30 ημερών ή να υποβάλει αίτηση για αλλαγή του καθεστώτος μετανάστευσης, εάν δεν φέρει πλέον επίσημα καθήκοντα. Ο Μπολσονάρου πιστεύεται ότι εισήλθε με μια τέτοια βίζα.

  • Ζαΐχ Μπολσονάρου
  • Βραζιλία
  • Στειτ Ντιπάρτμεντ
  • ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΒΙΖΑΣ

   Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 11:06 pm


   Με εντολή Θεοδωρικάκου στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων οι δύο υποθέσεις

   Με εντολή Θεοδωρικάκου στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων οι δύο υποθέσεις

   Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε νέα ανακοίνωση όπου υπογραμμίζει πως εξαιτίας της συνεχιζόμενης «αναπαραγωγής ψεμάτων και συκοφαντιών» σε βάρος του υπουργού και του γενικού γραμματέα καθώς επίσης και της δημόσιας συζήτησης για τις φερόμενες συνομιλίες αστυνομικών με εμπλεκόμενους σε ποινικές υποθέσεις, υπενθυμίζεται πως και οι δύο υποθέσεις με εντολή του κ. Θεοδωρικάκου έχουν σταλεί στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, προκειμένου να διερευνηθούν.

   Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου:

   «Καθώς συνεχίστηκε και σήμερα, από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, η αναπαραγωγή ψεμάτων, συκοφαντιών και αστήρικτων κατηγοριών -βασισμένη σε ψευδή κατάθεση αποστρατευθέντα Αξιωματικού σε βάρος του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου- και, καθώς επίσης συνεχίζεται και η δημόσια συζήτηση για τις φερόμενες επικοινωνίες αστυνομικών με εμπλεκόμενους σε ποινικές υποθέσεις, υπενθυμίζεται ότι: με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, και οι δύο υποθέσεις έχουν σταλεί στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας για ταχύτατη και ενδελεχή έρευνα και τα πορίσματά τους θα σταλούν στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη».

   • Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
   • Τάκης Θεοδωρικάκος
   • ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
   • αξιωματικός

    Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 10:45 pm


    Vodafone και Δημόκριτος δημιουργούν campus για εφαρμογές Smart Cities

    Vodafone και Δημόκριτος δημιουργούν campus για εφαρμογές Smart Cities

    Το Vodafone Business ανακοίνωσε την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ειδικής εκδήλωσης ενημέρωσης αιρετών και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το Giga Campus by Vodafone & Demokritos και τις εφαρμογές Smart Cities της Vodafone, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023.

    Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος μίλησε για την προτεραιότητα να συγκλίνει η Ελλάδα με την ΕΕ σε υποδομές και τεχνολογίες, αλλά και τη σημασία του κυβερνητικού προγράμματος «Έξυπνες Πόλεις», που σε συνεργασία με τους δήμους και με απλές παρεμβάσεις, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν σημαντική βελτίωση στην καθημερινότητά τους.

    Το Giga Campus by Vodafone & Demokritos αποτελεί καρπό της στρατηγικής συνεργασίας της Vodafone και του Δημόκριτου. Πρόκειται για ένα οικοσύστημα καινοτομίας, που στοχεύει να στηρίξει την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας μέσα από το Internet of Things (IoT) και το 5G, σε μία κοινωνία των Gigabit και θα λειτουργεί ως ζωντανό εργαστήρι εκθετικών τεχνολογιών,  αξιοποιώντας τις πλέον καινοτόμες εφαρμογές της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Ήδη, στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος έχουν εγκατασταθεί 11 ΙοΤ εφαρμογές, με στόχο να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις της χώρας στην προσπάθεια για ένα πιο βιώσιμο και ψηφιακό αύριο.

    MARIA SKAGOU

    Μαρία Σκάγκου, Διευθύντρια Εξωτερικών Υποθέσεων και Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Vodafone Ελλάδας

    Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τοποθέτησης του VodafoneBusiness στον τομέα των Έξυπνων Πόλεων, κατέστη σαφές ότι η Vodafone, χάρη στο μέγεθος, την εμπειρία και την πελατοκεντρική της νοοτροπία μπορεί να εξασφαλίσει στους Δήμους τις καλύτερες υπηρεσίες τόσο στον σχεδιασμό των λύσεων όσο και στην υλοποίησή τους, με στόχο τα οφέλη από τη χρήση της τεχνολογίας να γίνουν κτήμα όλων και να επιτύχουν τη μέγιστη δυνατή διείσδυση, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών.

    Στην εκδήλωση μίλησε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας ahedd (Attica Hub for the Economy of Data and Devices) του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Περικλής Τερλιξίδης, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του Giga Campus ως μεγάλης κλίμακας testbed για το Smart Attica European Digital Innovation Hub, που συντονίζει το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος αλλά και -μέσω των συνεργασιών με EDIHs άλλων χωρών- για το ευρωπαϊκό δίκτυο EDIH.

    THODORIS LIVANIOS

    Θοδωρής Λιβάνιος, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

    Παράλληλα, ο Διευθυντής Δημοσίου Τομέα του Vodafone Business, Βαγγέλης Γκορίλας αναφέρθηκε στις δυνατότητες της Vodafone να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού σε οργανισμούς και επιχειρήσεις, την έγκαιρη και ουσιαστική τοποθέτησή της στο πλαίσιο των ψηφιακών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και την πρόσβαση σε διεθνή εμπειρία και τεχνογνωσία σύνθετων ψηφιακών έργων, μέσα από το παγκόσμιο δίκτυο του Ομίλου Vodafone. Επίσης, μίλησε για την σπάνια ευκαιρία  που διανοίγεται για τις ελληνικές πόλεις μέσα από την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που υπόσχονται να αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών, στα πεδία της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης. Ενώ επισήμανε και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν συγκεκριμένες πολιτικές στη διαμόρφωση έξυπνων πόλεων, όπως η διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης, η επένδυση σεομάδες  που αναπτύσσουν και διαχειρίζονται ευφυείς τεχνολογίες, η βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων για στελέχη της αυτοδιοίκησης &πολίτες και τα δίκτυα νέας γενιάς.

    ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΚΟΡΙΛΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ VODAFONE BUSINESS

    Βαγγέλης Γκορίλας, Διευθυντής Δημοσίου Τομέα του Vodafone Business

    Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν οι συνεργάτες του Vodafone Business, οι οποίοι παρουσίασαν στους αιρετούς και τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης τις τεχνολογικές λύσεις που αναπτύχθηκαν στον Δημόκριτο. Πρόκειται για τις εταιρίες DOTSOFT, μία καινοτόμο εταιρεία πληροφορικής και επικοινωνιών, με μακρά τεχνογνωσία και εμπειρία στην ανάπτυξη και υποστήριξη εφαρμογών τηλεμετρίας και έξυπνων πόλεων και την Yodiwo, η οποία παρέχει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και ενεργειακή διαχείριση κτιριακών υποδομών, εύκολα προσαρμόσιμη στις ποικίλες ανάγκες των τελικών πελατών της.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν Δήμαρχοι, αιρετοί και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τους Δήμους Αιγάλεω, Βύρωνα, Γαλατσίου,  Ηρακλείου Κρήτης, Ιλίου, Μεγαρέων, Τρικκαίων, Χαλανδρίου αλλά και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι παριστάμενοι αυτοδιοικητικοί είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις εφαρμογές που ανέπτυξε η Vodafone στο Giga Campus του Δημόκριτου και στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος».

    • Vodafone Business
    • ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
    • GIGA CAMPUS
    • Θοδωρής Λιβάνιος
    • Μαρία Σκάγκου
    • ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΚΟΡΙΛΑΣ

     Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 10:31 pm


     Συνεργασία tbi bank και car.gr στις online αγορές οχημάτων

     Συνεργασία tbi bank και car.gr στις online αγορές οχημάτων

     Σε συνεργασία προχώρησαν η tbi bank και το car.gr, η μεγαλύτερη ιστοσελίδα αγγελιών αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας στην Ελλάδα, με στόχο να γίνει πιο εύκολη και γρήγορη η διαδικασία αγοράς οχήματος για τους καταναλωτές.

     Όπως ανακοίνωσαν, οι χρήστες του car.gr έχουν πλέον τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους με χρηματοδότηση μέσω tbi bank. Με εύκολο, απλό και γρήγορο τρόπο, οι καταναλωτές μπορούν να αιτηθούν για τη λήψη προσωπικού δανείου από τη tbi bank, ύψους έως 15.000 ευρώ για αγορά οχήματος.

     Συγκεκριμένα, η online διαδικασία ενεργοποίησης της υπηρεσίας είναι η εξής:

     -Βήμα 1ο: Ο υποψήφιος αγοραστής, συμπληρώνει τη φόρμα αίτησης χρηματοδότησης που θα βρει στο τέλος της αγγελίας του οχήματος που τον ενδιαφέρει.

     -Βήμα 2ο: Με τη συμπλήρωση των πρώτων στοιχείων της αίτησης , ο υποψήφιος μεταφέρεται στο περιβάλλον της τράπεζας για να ολοκληρώσει την αίτησή του.

     -Βήμα 3ο: Μόλις η αίτηση εγκριθεί, το χρηματικό ποσό θα κατατεθεί στον ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό του ενδιαφερόμενου την ίδια ημέρα και μπορεί να το χρησιμοποιήσει για την αγορά οποιουδήποτε οχήματος επιλέξει να αγοράσει.

     Ο Κώστας Τοβίλ, Market Leader, tbi bank Greece δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με το car.gr, με στόχο να κάνουμε την απόκτηση οχήματος πολύ πιο εύκολη και προσιτή με τη λύση του προσωπικού δανείου. Αξιοποιούμε από κοινού την τεχνογνωσία μας προσφέροντας στους καταναλωτές μια σύγχρονη και απλοποιημένη διαδικασία πληρωμών. Ενισχύοντας το δίκτυο των συνεργασιών μας με το car.gr, ανοίγουμε τον δρόμο για την αγορά οχημάτων από ιδιώτη σε ιδιώτη, χωρίς να επισκεφθούν την τράπεζα. Προσφέρουμε δυνατότητα χρηματοδότησης, εκεί που οι καταναλωτές τη χρειάζονται».

     Ο κ. Τσαγκαλίδης, διευθύνων σύμβουλος του Car.gr, δήλωσε σχετικά: «Από την πλευρά μας είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη συνεργασία μας με την tbi bank. Καθημερινά προσπαθούμε να παρέχουμε καινοτόμες λειτουργίες στους χρήστες μας και η χρηματοδότηση είναι σαφώς προς αυτή την κατεύθυνση».

     Η tbi bank, ο μεγαλύτερος πάροχος BNPL (Buy Now Pay Later, Αγόρασε Τώρα Πλήρωσε Αργότερα), συμπληρώνει ένα χρόνο από την είσοδό της στην ελληνική αγορά, μετρώντας ήδη περισσότερες από 1.600 συνεργασίες στη χώρα σε διάφορους κλάδους, μεταξύ των οποίων η αγορά των ηλεκτρονικών ειδών, ρουχισμού, επίπλων και άλλων υπηρεσιών.

     Η tbi bank είναι μια "challenger bank" της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ηγέτης του «Αγόρασε Τώρα, Πλήρωσε Αργότερα» (BNPL) στην περιοχή, η οποία επικεντρώνεται στους καταναλωτές, τους εμπόρους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρέχοντας χρηματοδότηση και πρόσθετες ενσωματωμένες υπηρεσίες μέσω ενός ευρέος δικτύου "phygital" καναλιών και πλατφορμών. Δραστηριοποιείται σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα, Γερμανία και Λιθουανία. Μέσω διαφόρων ψηφιακών καναλιών, 300 φυσικών καταστημάτων και ένα μεγάλο δίκτυο συνεργαζόμενων επιχειρήσεων 15.000 εμπόρων, η tbi bank έχει ένα χαρτοφυλάκιο 2 εκατομμυρίων πελατών το 2021 και έχει εκδώσει σχεδόν 500.000 δάνεια. Το επιτυχημένο επιχειρηματικό της μοντέλο και η πελατοκεντρική της προσέγγιση είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει μία από τις πιο κερδοφόρες τράπεζες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

     • TBI BANK
     • CARGR
     • BNPL
     • buy now pay later
     • χρηματοδότηση

      Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 10:04 pm


      Ειδικό Δικαστήριο: Τι ανέφερε στην απολογία του ο Δ. Παπαγγελόπουλος

      Ειδικό Δικαστήριο: Τι ανέφερε στην απολογία του ο Δ. Παπαγγελόπουλος

      «Δεν είμαι παιδί του κομματικού σωλήνα» και πως «έχω δεχθεί ανελέητο πόλεμο και είμαι οργισμένος για όσα έχω υποστεί. Νιώθω φρίκη», ανέφερε κατά την απολογία του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, που δικάζεται στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών μαζί με την πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

      Ειδικότερα, ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέφερε ότι κατά την πορεία του ήταν σε πλήρη ρήξη με τη διαφθορά και ότι η υπόθεση για την οποία δικάζεται κατέστρεψε τη ζωή του και αυτήν της οικογένειάς του. Ότι δέχθηκε πιέσεις για να αναλάβει διοικητής της ΕΥΠ και για το λόγο αυτό είχε αντιδράσεις από την οικογένεια του, αλλά τελικά ανέλαβε για λόγους υψίστης ασφαλείας.

      Ακόμη, ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι τον πληροφόρησαν «έγκυροι και έντιμοι άνθρωποι από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι ετοιμάζουν άλλη μία αθλιότητα σε βάρος μου. Δεν έχει σχέση με την υπόθεση αυτή. Θέλω να πιστεύω ότι το κάνουν από αγάπη σε εμένα. Θέλω να το καταγγείλω και να εκφράσω την ελπίδα μου ότι δεν θα προχωρήσουν για να μην πληγεί άλλη μία φορά το κύρος της Δικαιοσύνης».

      Κατά την απολογία του ο κ. Παπαγγελόπουλος, μεταξύ των άλλων, ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

      Το βούλευμα αποφάνθηκε οριστικά και αμετάκλητα ότι δεν υπάρχει σκευωρία και δεν υπάρχει Ρασπούτιν. Το τεκμήριο της αθωότητάς μου έχει παραβιαστεί πολλές φορές. Πρόσφατα στη Βουλή ακούστηκε για σκευωρία Novartis και Ρασπούτιν. Αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που κατά τα άλλα κόπτονται. Αυτό έγινε κατά τη γνώμη μου, ως απρόσφορη απόπειρα να χειραγωγηθεί η δικαιοσύνη. Πολύ φοβάμαι ότι την τύχη μου θα έχουν και ο κ. Χρήστος Ράμμος αλλά και ο κ. Κώστας Μενουδάκος.

      Αν μπορέσουν, θα τους οδηγήσουν και αυτούς στο εδώλιο. Η μέθοδος είναι πάγια, γνωστή και δοκιμασμένη. Σπιλώνουν συνειδήσεις ξεδιάντροπα. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η συγκάλυψη των μεγάλων σκανδάλων.

      Το εδώλιο του κατηγορουμένου είναι ένας εφιάλτης για έναν πρώην εισαγγελέα. Για εμένα που όλη μου τη ζωή προσπάθησα να υπηρετήσω την πατρίδα μου. Όλα τα χρόνια δεν ένιωσα υπουργός. Μόνο εισαγγελέας. Η δοκιμασία του εδωλίου, είναι εφιάλτης.

      Υπηρέτησα την πατρίδα μου και τη δικαιοσύνη, όχι μόνο ως θεσμό, αλλά ως ιδέα. Είμαι και θέλω να πεθάνω ως ιδεολόγος. Ένα πανίσχυρο σύστημα, με πάρα πολύ χρήμα, με άκρες στη δικαιοσύνη, με στοχοποίησε και προσπάθησε να με εξοντώσει. Ο εφιάλτης μετατράπηκε σε φρίκη. Τα άντεξα όλα αυτά με την προσμονή, ότι οι φυσικοί μου δικαστές θα με αποδώσουν λευκό στην κοινωνία, όπως με ξέρουν οι συνάδελφοί μου. Επέλεξα ως πολίτης και ως πρώην εισαγγελέας, από σεβασμό στη Δικαιοσύνη, να είμαι εδώ ενώπιόν σας.

      Στο εδώλιο οδηγήθηκα από μεθοδεύσεις πολιτικών που θέλησαν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους για άλλα φρικτά σκάνδαλα. Παρ' όλα όσα έχω υποστεί, είναι τιμή μου και καμάρι μου που με έστειλαν στο εδώλιο.

      Ένα μικρό, σάπιο μέρος του πολιτικού συστήματος, προσπάθησαν να με εξουδετερώσουν. Λίστα Λαγκάρντ, λίστα Μπόργιανς και υπόθεση Βγενόπουλου. Τα ψέματα είναι ασύστολα, ξεδιάντροπα παρανοϊκά.

      Το εδώλιο είναι για εμένα και ευκαιρία για να εκθέσω στα μέλη του δικαστηρίου σας, την αλήθεια. Όχι τη δική μου. Την αλήθεια της δικογραφίας σε αντιπαράθεση με τις άθλιες μεθοδεύσεις σε βάρος μου. Το θέμα δεν είμαι εγώ, αλλά η Δικαιοσύνη και η Δημοκρατία. Η Δικαιοσύνη πλήττεται με όλα αυτά.

      Η παρούσα δίκη είναι πολιτική. Το κατηγορητήριο για εμένα, και νομικά, και από άποψη ουσίας έχει καταρρεύσει. Θέλω να απαλλαγώ για λόγους ουσίας και να αποδείξω, πως όσα ελέχθησαν σε βάρος μου από τρεις μόνο μάρτυρες εισαγγελείς από το σύνολο των χιλιάδων Ελλήνων εισαγγελέων και δικαστών, απροκάλυπτα κατέθεσαν ψεύδη, διαστρεβλώνουν την αλήθεια και αντιφάσκουν μεταξύ τους.

      Τα ψεύδη τους είναι τόσα πολλά. Όλες οι καταθέσεις τους, από την αρχή μέχρι το τέλος, όπου κι αν τις έδωσαν είναι ψευδέστατες και κατασκευασμένες εκ των υστέρων. Θα χρειαζόμουν τον δεκαπλάσιο χρόνο για να αναφέρω και να αντικρούσω τα ψέματά τους. Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση, την εμπειρία σας και τη νομική σας κατάρτιση.

      Θα μιλήσω για παρακρατικές ενέργειες που τελέστηκαν σε βάρος μου. Στόχος ήμουν εγώ, αλλά η μεγάλη εικόνα είναι η Δικαιοσύνη και η Δημοκρατία στον τόπο μας.

      Οι πολιτικοί διώκτες μου και οι ελάχιστοι πρόθυμοι μάρτυρες, προσπάθησαν να εμφανίσουν τα σκάνδαλα της Novartis και της μεγάλης φοροδιαφυγής ως σκευωρίες δικές μου. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έπληξαν μόνο τη Δικαιοσύνη, τη Δημοκρατία, τους θεσμούς και την αλήθεια, κατέστρεψαν τη ζωή μου και τη ζωή της οικογένειάς μου.

      Ένα πανίσχυρο σύστημα προσπάθησε να με εξουδετερώσει και να με εξοντώσει. Δεν το κατάφεραν. Παραμένω όρθιος.

      Οι διεφθαρμένοι νόμιζαν ότι θα είμαι μόνος, αλλά όλα αυτά τα χρόνια ο κόσμος με ενθάρρυνε και μου έλεγαν να αντέξω. Οι προσκείμενοι στην αριστερά με χαιρετούσαν με το χέρι γροθιά. Οι προσκείμενοι στη ΝΔ με χαιρετούσαν με το σήμα της νίκης. Δεν υπήρξα ποτέ μόνος. Υλικά οι εχθροί μου υπερτερούν, η κτηνώδης βία απέναντί μου απαράμιλλη. Εγώ τα μόνο όπλα που διαθέτω είναι η αλήθεια. Ηθικά υπερέχω εγώ. Δεν τους φοβήθηκα και δεν τους φοβάμαι ποτέ, όποια απόφαση και αν πάρετε. Και μετά το θάνατό μου θα είμαι ο εισαγγελέας που συγκρούστηκε με τη διαπλοκή. Απέφυγα να μοιάσω στα τέρατα που με κυνηγούν γιατί τότε θα είχα χάσει ολοκληρωτικά.

      Δεν νιώθω κακία και δεν θέλω να εκδικηθώ όλους αυτούς που με ταλαιπώρησαν με τα ψεύδη τους. Απλά τους λυπάμαι σαν άνθρωπος.

      Η ηθική ένδεια και των τριών μαρτύρων αποδείχθηκε ενώπιόν σας και δεν χρειάζονται άλλα πλήγματα στην ανύπαρκτη αξιοπιστία τους. Δεν θα πλήξω μόνο αυτούς, αλλά και την ίδια τη Δικαιοσύνη.

      Ως πεδίο μάχης επιλέγω, όχι τον βούρκο, αλλά το στέρεο έδαφος της αλήθειας και της αξιοπρέπειας. Επέλεξα να γίνω εισαγγελέας συνειδητά, παρά τα όσα έχω υποστεί. Είμαι υπερήφανος που υπηρέτησα την πατρίδα μου και τη Δικαιοσύνη, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς συμβιβασμούς. Παρέμεινα ανεξάρτητος, δεν εντάχθηκα σε πολιτικό κόμμα, δεν επέλεξα να κάνω καριέρα με πολιτικό κόμμα.

      Δεν δέχθηκα ποτέ παρεμβάσεις στη ζωή μου και δεν επιδίωξα παρεμβάσεις στο έργο συναδέλφων μου. Όπως είπε η κυρία Δημητρίου, είμαι ελεύθερο πνεύμα και δεν μπορώ να χωρέσω σε κόμμα.

      Ήμουν σε αντίθεση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Εγώ δεν έβαλα τίποτα στο αρχείο. Εγώ παρήγγειλα τις έρευνες για εξοπλιστικά, ΟΤΕ, δημόσια έργα. Αυτά τα μεγάλα σκάνδαλα, που μαζί με τα σκάνδαλα της υγείας, οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία. Εγώ έδωσα παραγγελία για να ερευνηθούν. Μου τα χρωστάνε όλα αυτά.

      Δεν είχα πολύ κακή άποψη για τους πολιτικούς στην Ελλάδα. Ένα μέρος πολιτικών, δεν είναι διεφθαρμένο, αλλά αναγκάζεται να συμβιβαστεί για να μην οδηγηθεί σε κανένα Ειδικό Δικαστήριο όπως εγώ. Παρά τη θέλησή μου ασχολήθηκα με την πολιτική. Για λόγους υψίστης πολιτικής ασφαλείας και παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειάς μου ανέλαβα διοικητής της ΕΥΠ σε μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο. Όταν αποχώρησα από την πολιτική, δεν θέλησα να γυρίσω στα έδρανα της Δικαιοσύνης. Επέλεξα την αγρανάπαυση.

      Εντελώς συμπτωματικά έτυχε και γνωρίστηκα με τον Αλέξη Τσίπρα. Εκείνος ήθελε να δει πως είναι ένας μεσόκοπος εισαγγελέας και εγώ πως ήταν ένα νέος, με ορμή από την Αριστερά. Η γνωριμία μου με Τσίπρα, Καραμανλή, Παυλόπουλο και Κων. Μητσοτάκη... Δεν είμαι παιδί του κομματικού σωλήνα. Έχω γράψει την ιστορία μου σε άλλο επαγγελματικό χώρο.

      Οι τρεις εισαγγελείς

      Κατηγορούμαι από τρεις εισαγγελείς ότι παρενέβην στα καθήκοντά τους. Και οι τρεις ψεύδονται ασύστολα. Και οι τρεις έχουν τελέσει αξιόποινες πράξεις για τις οποίες δεν έχουν ελεγχθεί. Δεν αρκέστηκαν στα ψεύδη τους. Σπίλωσαν εκτός από εμένα και την κυρία Τουλουπάκη, και άλλους, όποιον βρέθηκε στο δρόμο τους.

      Ο κ. Αθανασίου στις καταθέσεις του, πρέπει να δούμε την ποινική και ηθική διάσταση τους. Εάν έχει πει ψέματα, έχει διαπράξει ψευδορκία μάρτυρα, εάν λέει αλήθεια, πάλι έχει διαπράξει κατάχρηση εξουσίας ή τουλάχιστον παράβαση καθήκοντος. Εάν λέει ψέματα πρόδωσε φιλία σαράντα ετών, λησμόνησε ευεργεσίες που δεν θα πω για να μην τον ευτελίσω, αν λέει αλήθεια, πάλι είναι ανήθικος γιατί ανέχθηκε τις αφόρητες πιέσεις.

      Χρησιμοποίησε τη θέση του για να ωφεληθεί. Μου παρίστανε τον συριζαίο, εμένα. Μου ζήτησε να τον γνωρίσω στον Τσίπρα. Χρησιμοποίησε την υπόθεση Σάλλα και Παπαχρήστου και άλλες δύο για να ανανεωθεί η θητεία του. Του έλεγα ότι δεν ανανεώνεται η θητεία κανενός για 3η φορά.

      Χρησιμοποίησε τον Παπαχρήστο, τον Σάλλα, αλλά και δύο ακόμα υποθέσεις για Κεφαλογιάννη και Δένδια. Ειδικά για τον Σάλλα, ήταν η υπόθεση, το βαρύ του όπλο. Ήταν το πυρηνικό όπλο που νόμιζε ότι είχε για να ανανεώσει τη θητεία του. Μου το είπε καθαρά. Μην με πιστέψετε, αλλά ακούστε με. Ερχόταν και μου έλεγε, δεν θα είναι καλό μία δίωξη κατά Σάλλα και Παπαχρήστου; Του έλεγα δεν θα γίνει ανανέωση. Του τα εξηγούσα. Εκεί αυτός... Προσέγγιζε άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Και που έκανε τη διαρροή για τον Σάλλα; Στο Documento.

      Ποτέ κανένας από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μου ζήτησε κάτι. Ο Σάλλας δεν τους ενδιέφερε. Πιο πολλά μου ζητούσαν βουλευτές από τη ΝΔ.

      Τα ίδια έκανε και με τον Παπαχρήστο. Μου προσέφερε δέλεαρ και τον Δένδια, που ήταν φίλος μου και τον Κεφαλογιάννη. Μου έλεγε, «αυτό θα αρέσει στον Αλέξη;». Τα τελευταία χρόνια έγινε έτσι ... Μου παρίστανε τον φίλο μου, δεν ήταν φίλος μου. Σας φαίνεται απίστευτο, αλλά δεν του ζήτησα ποτέ τίποτα. Αν του το ζητούσα, θα μου έκανε όλα τα χατίρια για να ανανεωθεί η θητεία του. 
       
      Διευκρινίσεις για τον γιο του 
       
      Αναφερόμενος στο σκέλος της κατάθεσης του κ. Αθανασίου, ο οποίος είχε πει ότι ο γιος του κ. Παπαγγελόπουλου εργαζόταν στην Τράπεζα Πειραιώς, ο κατηγορούμενος διευκρίνισε ότι ο γιός του είχε συνεργασία με θυγατρική εταιρεία της εν λόγω τράπεζας για ένα περίπου έτος και αφού είχε φύγει ο κ. Σάλλας. Και διευκρίνισε ότι τον Σεπτέμβριο του 2016, ξεκίνησε να εργάζεται στη νομική υπηρεσία μίας θυγατρικής εταιρείας της Τράπεζας Πειραιώς και έφυγε σε λιγότερο από ένα έτος, καθώς δεν ήταν καλές οι συνθήκες εργασίας.

      Η απολογία του κ. Παπαγγελόπουλου συνεχίζεται αύριο (31/1) το μεσημέρι.

      • υπόθεση Novartis
      • Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
      • Διαφθορά
      • Ρασπούτιν
      • ΣΚΕΥΩΡΙΑ
      • ΣΥΡΙΖΑ
      • κατηγορητήριο
      • μεθοδεύσεις
      • παρεμβάσεις
      • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΚΗ

       Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 9:42 pm


       Γεωργαντάς στην ΕΕ: Ζητά φιλόδοξα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα

       Γεωργαντάς στην ΕΕ: Ζητά φιλόδοξα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα

       Την ανάγκη να λάβει η Ε.Ε. βραχυπρόθεσμα μέτρα για την άμεση άμβλυνση των προκλήσεων που δημιούργησε η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, η ενεργειακή και κλιματική κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός, προκειμένου να αποτραπεί μακροπρόθεσμη ζημιά στον αγροτικό μας τομέα και στην επισιτιστική ασφάλεια της Ε.Ε. ανέδειξε, με πρωτοβουλία του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, στο πλαίσιο συζήτησης που προκάλεσε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε..

       Ο κ. Γεωργαντάς αφού περιέγραψε μια σειρά εξωτερικών οικονομικών κραδασμών, με τους οποίους βρίσκονται αντιμέτωποι οι ευρωπαίοι αγρότες, τόνισε ότι η συζήτηση γύρω από τη θέση της Ε.Ε. στους παγκόσμιους συσχετισμούς ισχύος και η αναζήτηση της «στρατηγικής της αυτονομίας», γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ, ιδιαίτερα δε αν ληφθούν υπόψη και οι ευρύτερες εξελίξεις που σχετίζονται με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση του γεωργικού τομέα της Ε.Ε..

       Κατά τον κ. Γεωργαντά, η αύξηση του συνολικού κόστους εισροών στον γεωργικό τομέα έχει δημιουργήσει μια  άνευ προηγουμένου πίεση στους αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ η άνοδος των επιτοκίων έχει, επίσης σοβαρό αντίκτυπο στην ικανότητα υλοποίησης επενδύσεων που περιλαμβάνονται στα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ. «Σύμφωνα με δεδομένα και προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό, η συγκεντρωτική πραγματική αξία του προϋπολογισμού της ΚΑΠ κατά την περίοδο 2021-2027 θα μειωθεί κατά 21,95% σε σχέση με το 2020 και κατά 34,12% κατά το έτος 2027 σε σχέση με το 2020», τόνισε ο  Υπουργός.

       Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Γεωργαντάς ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει φιλόδοξες και καινοτόμες πρωτοβουλίες για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ώστε να μη βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με τις σοβαρές δυσχέρειες που προκάλεσε ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση, να διασφαλιστεί η παραγωγή και ο εφοδιασμός των ευρωπαίων πολιτών με γεωργικά προϊόντα υψηλής αξίας και να εξασφαλιστεί, συνολικά, η επισιτιστική ασφάλεια της Ε.Ε.. «Τα μέτρα πρέπει να είναι φιλόδοξα και καινοτόμα, συγκρίσιμα, με εκείνα που προτείνει η Επιτροπή για την ευρωπαϊκή βιομηχανία ως απάντηση στις ευρύτερες εξελίξεις. Χρειαζόμαστε μια συνολική, στρατηγική απάντηση, που θα περιλαμβάνει τον αγροδιατροφικό τομέα και προσβλέπουμε στις προτάσεις της Επιτροπής», αναφέρει η ελληνική παρέμβαση στο Συμβούλιο Υπουργών.

       Να σημειωθεί ότι την ελληνική πρόταση συνυπέγραψαν δώδεκα χώρες και συγκεκριμένα, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβενία, ενώ, κατά τη συζήτηση, έλαβε τη στήριξη ακόμα πέντε χωρών, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Σλοβακίας. Εκ μέρους της Επιτροπής, ο Επίτροπος Γεωργίας, Janusz Wojciechowski εκφράστηκε θετικά για την πρωτοβουλία αυτή και επισήμανε την ανάγκη έναρξης συζήτησης για τις επιπτώσεις των κρίσεων αυτών στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ. Σημείωσε, ότι είναι ζωτικής σημασίας η πρόσθετη στήριξη στην υλοποίηση της ΚΑΠ, λόγω της συμβολής της στην επισιτιστική ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Τέλος, ανέφερε ότι η σημερινή παρέμβαση της Ελλάδας δίνει νέα ώθηση στη συζήτηση που ξεκίνησε πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο.

       Επιπλέον, ο Έλληνας Υπουργός, συζητώντας για την κατάσταση της αγοράς στην Ε.Ε. και ακολουθώντας το πνεύμα της τοποθέτησης του για ανάγκη λήψης βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων, ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση του αποθεματικού κρίσης και επισήμανε ότι χρειαζόμαστε πρόσθετη ενωσιακή χρηματοδότηση και έκτακτες λύσεις σχεδιασμένες για τις ανάγκες κάθε χώρας.

       Σε σχέση με τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, αρχικώς ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σχετικά με την αναθεώρηση του Κανονισμού για την καλή μεταχείριση και προστασία των παραγωγικών ζώων κατά τη μεταφορά, τόνισε ότι για την αναθεώρηση πρέπει να ληφθούν υπόψη η χρήση νέων τεχνολογιών, τα επιστημονικά δεδομένα και οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες κρατών, όπως η Ελλάδα, με νησιά που παρουσιάζουν έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα. 

       Επιπλέον,  αναφορικά με την αναθεώρηση της οδηγίας περί βιομηχανικών εκπομπών και ειδικότερα σε σχέση με τις γεωργικές πτυχές της, ο κ. Γεωργαντάς αφού εξέφρασε την κατ’ αρχήν συμφωνία του με την ανάγκη μετάβασης σε μια πιο βιώσιμη οικονομία, υποστήριξε την ανάγκη να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επηρεαζόμενων γεωργικών κλάδων, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις και εύλογα όρια.

       Ακόμα, ο Έλληνας Υπουργός, όσον αφορά τις ευκαιρίες βιοοικονομίας στις αγροτικές περιοχές, τόνισε ότι θα συμβάλλει στην τόνωση της γεωργικής παραγωγής και της παραγωγής τροφίμων ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες και μειονεκτικές περιοχές, αναβαθμίζοντας το επάγγελμα του γεωργού, ενώ επισήμανε ότι οι νέες πρακτικές οφείλουν να είναι προσβάσιμες σε όλους τους γεωργούς και κτηνοτρόφους, ανεξάρτητα από το είδος και το μέγεθος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τις γεωργικές πρακτικές και το υπόβαθρό τους.

       Τέλος, ο κ. Γεωργαντάς, σε σχέση με την παρατηρούμενη αύξηση στη διακίνηση του νοθευμένου μελιού στην εσωτερική αγορά, ανέφερε ότι «πρέπει να δράσουμε άμεσα όχι μόνο για την προστασία των μελισσοκόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για την προστασία των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας». 

       • Γιώργος Γεωργαντάς
       • πρωτοβουλίες
       • Ευρωπαϊκή Ενωση
       • αγροτικός τομέας

        Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 9:30 pm


        Διπλή παράταση στις προθεσμίες για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

        Διπλή παράταση στις προθεσμίες για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

        Διπλή παράταση στην προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών και την καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών.

        Σε συνέχεια σειράς θεσμικών παρεμβάσεων της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση, μέσω των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19, τον Δεκέμβριο του 2022 εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων και δόθηκε, μεταξύ άλλων, νέα ευκαιρία για τη συμπλήρωση των δικαιολογητικών, μετά την έκδοση βεβαιώσεων αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που πραγματοποιήθηκε στις 02/11/2022.

        Επιπροσθέτως, διενεργήθηκε επανυπολογισμός στις βεβαιώσεις αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών λόγω μη τήρησης της υποχρεωτικής διατήρησης εργαζόμενων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση, κατά ποσοστό περίπου 42%, των αρχικά βεβαιωθέντων ποσών.

        Μετά την πρωτοβουλία αυτή, και με στόχο την ορθολογική ολοκλήρωση της διαδικασίας, δρομολογήθηκε η έκδοση και νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, στην οποία θα προβλέπεται ότι:

        1ον. Παρατείνεται έως τις 31/05/2023 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “myBusinessSupport” της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για όσες επιχειρήσεις – δικαιούχους δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και

        2ον. Παρατείνεται έως τις 30/06/2023 η καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

        Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, με τη συνδρομή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στέκονται πάντα δίπλα και στηρίζουν τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, εξαντλώντας κάθε χρονικό και δημοσιονομικό περιθώριο μέσω του έκτακτου μέτρου των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

        • Επιστρεπτέα προκαταβολή
        • υποβολή δικαιολογητικών
        • καταβολή
        • ΑΧΡΕΩΣΤΗΤΩΣ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΝΤΑ ΠΟΣΑ
        • myBusinessSupport
        • υπουργείο Οικονομικών

         Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 9:12 pm


         Γεωργιάδης: Ουρανομήκης ανοησία η επιβολή πλαφόν στις τιμές βασικών αγαθών

         Γεωργιάδης: Ουρανομήκης ανοησία η επιβολή πλαφόν στις τιμές βασικών αγαθών

         «Η πολιτική μας δέσμευση είναι η Ελλάδα να πρωτοπορεί στην προστασία του καταναλωτή σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την έναρξη της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών, το οποίο ενσωματώνει και σχετική κοινοτική Οδηγία.

         Ο υπουργός παρατήρησε πως διαφάνηκε να υπάρχει μια γενικότερη συμφωνία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, τόσο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας, όσο και σε μια σειρά από διατάξεις που αφορούν πρωτοβουλίες του υπουργείου, ικανοποιώντας κάποια δίκαια πάγια κλαδικά αιτήματα. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται οι όροι για τις διαδικτυακές διαφημίσεις υπηρεσιών τύπου κομμωτικής ή αισθητικής, τηρώντας από την μια την κοινοτική νομοθεσία και από την άλλη διασφαλίζοντας τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ χιλιάδων κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

         Το «καλάθι του νοικοκυριού», ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αυτό «σχεδιάσθηκε και θεσμοθετήθηκε για να προστατεύσει τους οικονομικά ευάλωτους. Προφανώς, τον ζάπλουτο συμπολίτη μας δεν τον πειράζει εάν η φέτα έχει πάει 14 ευρώ το κιλό, τον συμπολίτη μας όμως που λαμβάνει 500 ευρώ σύνταξη τον πειράζει πάρα πολύ. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί ενοχλεί κάποια κόμματα ή καταναλωτικές ενώσεις, ότι κάποιοι συμπολίτες μας μπορούν να πάρουν βασικά προϊόντα διατροφής φθηνότερα. Το Καλάθι του Καταναλωτή προσφέρει 830 προϊόντα με αποπληθωρισμό στον συμπολίτη μας που θέλει να τα πάρει. Αυτό γιατί είναι κακό, ομολογώ, πραγματικά δεν το καταλαβαίνω».

         Απαντώντας στο αίτημα επιβολής πλαφόν στις τιμές βασικών προϊόντων, ο κ. Γεωργιάδης είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «εάν έμπαινε διατίμηση, αυτό θα ήταν ουρανομήκης ανοησία». Πρόκειται για «ένα καταστροφικό μέτρο σε εποχές μεγάλου πληθωρισμού, καθώς θα υποχρέωνε κάποιους εμπόρους να πουλάνε με ζημία αλλά επειδή το εμπόριο στηρίζεται στο κέρδος, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν ελλείψεις».

         Σημείωσε πως «η μόνη χώρα που έβαλε διατίμηση στα προϊόντα ήταν η Λευκορωσία, και την αφαίρεσε σε περίπου δύο μήνες, καθώς τα ράφια των σούπερ μάρκετ της έμειναν άδεια. Η δε, Ουγγαρία που έβαλε διατίμηση στα καύσιμα, την αφαίρεσε μετά από 30 ημέρες, καθώς έλειψαν τα καύσιμα από τα πρατήριά της». Εμείς, είπε, αυτό που κάναμε «ήταν να βάλουμε πλαφόν – διατίμηση στο περιθώριο του κέρδους.

         «Ναι, υπάρχει μεγάλη ακρίβεια, αλλά παραμένουμε σταθεροί σε κάποιους δείκτες και μάλιστα κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Άρα και σε αυτό τον τομέα πιστεύουμε ότι η πολιτική μας αποδίδει, πάντα στην σφαίρα του ρεαλιστικού και όχι στην σφαίρα του φαντασιακού που μπορεί κάποιοι να έχουν» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

         Εκτίμησε παράλληλα πως η «μάχη των κλειστών καταστημάτων την Κυριακή» είναι «μια χαμένη μάχη, μια μάχη οπισθοφυλακής και όποιος ταξιδεύει στην Ευρώπη», επισημαίνοντας ότι «δεν χρειάζεται να τσακωνόμαστε για πράγματα που τα λύνει η ίδια η ζωή».

         Σχολιάζοντας την κριτική που του άσκησε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, ότι άλλαξε την άποψή που είχε για την φαρμακευτική κάνναβη, ο υπουργός μεταξύ άλλων είπε «ναι», καταλάβαμε ότι είχαμε λάθος άποψη «όταν ήρθαν όλοι οι σύλλογοι των ασθενών της Ελλάδος και μας εξήγησαν τι τραβάγανε για να παίρνουν παράνομα την φαρμακευτική κάνναβη από το εξωτερικό» και πρόσθεσε ότι «τα θέματα της φαρμακευτικής κάνναβης τα έχει λύσει η ιατρική επιστήμη και δεν είναι θέμα πολιτικής διαμάχης.

         • ακρίβεια
         • Άδωνις Γεωργιάδης
         • ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΛΑΦΟΝ
         • ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ
         • Διατίμηση
         • φαρμακευτική κάνναβη
         • κλειστά καταστήματα

          Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 9:05 pm


          Howden: Οργανική ανάπτυξη 19% και αύξηση εσόδων 60% το 2022

          Howden: Οργανική ανάπτυξη 19% και αύξηση εσόδων 60% το 2022

          Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο ηγετικός διεθνής ασφαλιστικός Όμιλος Howden Group Holdings επιτυγχάνει οργανική ανάπτυξη ρεκόρ ύψους 19% για τη χρήση 2022 (με ημερομηνία λήξης 30.09.2022).

          Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσίευσε σήμερα (30/1), ο όμιλος παρουσίασε 60% αύξηση των εσόδων, τα οποία διαμορφώθηκαν στα £1,841 δισεκ., έναντι £1,148 δισεκ. κατά το 2021 και αύξηση των Λειτουργικών Κερδών (EBITDA) κατά 69%, ήτοι στα £565 εκ., έναντι £335εκ. κατά την περσινή χρονιά. 

          Παράλληλα, μετά την εξαγορά της Tiger Risk και της March S.A., που ολοκληρώθηκαν μετά το κλείσιμο του οικονομικού έτους 2022, τα έσοδα του Ηowden Group διαμορφώνονται στα £2,036 δισεκ., ενώ τα Λειτουργικά Κέρδη (EBITDA) προσεγγίζουν τα £648 εκ.

          Μέσα στο 2022 ο Όμιλος Howden εξακολούθησε να προσελκύει ταλαντούχους επαγγελματίες, να διευρύνει την πελατειακή του βάση και να αναπτύσσει δυναμικά τον κύκλο εργασιών του. Κατά το 2022 προσλήφθηκαν στο Howden Group περισσότεροι από 1000 νέοι εργαζόμενοι, πλέον των 4.100 που προήλθαν από τις εξαγορές, μεταξύ των οποίων και 400 υψηλόβαθμα στελέχη και έμπειροι επαγγελματίες, που, κατά τους τελευταίους 24 μήνες. αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τoν Όμιλο.

          ΕΙΣΡΟΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ & 31 ΕΞΑΓΟΡΕΣ

          Με £2,9 δισεκ. νέα επενδυτικά κεφάλαια, ο Όμιλος επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των θεσμικών επενδυτών στο μοναδικό επιχειρησιακό μοντέλο που έχει υιοθετήσει και το οποίο στοχεύει στην υλοποίηση μιας μοναδικής στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης. Επιπλέον. αναμένονται επενδυτικά κεφάλαια ύψους £750 εκ. λόγω της ολοκλήρωσης της εξαγοράς της Tiger Risk, ενώ από την αρχή του οικονομικού έτους 2022, οι 3.500 παλαιοί και νέοι εργαζόμενοι-μέτοχοι επανεπένδυσαν στον Όμιλο συνολικά £240 εκ.

          Στο πλαίσιο των 31 εξαγορών που ολοκληρώθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2022, η θέση και ο ρόλος του Ομίλου Howden σε αγορές-κλειδιά ενισχύθηκε σημαντικά: Στην Ιταλία η εξαγορά της Assiteca με 20 γραφεία, φέρνει το Howden Group στην 3η θέση της τοπικής αγοράς. Η απορρόφηση της Aston Lark στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελεί τη βάση για την εξαγορά της A-Plan και διαμορφώνει το ύψος της επένδυσης στη βρετανική αγορά στα £2 δισεκ. μέσα σε 24 μήνες.

          Παράλληλα, η εξαγορά της Align στις ΗΠΑ επαναπροσδιόρισετο δίκτυο διαμεσολάβησης της Howden, δημιουργώντας ένανδιεθνή όμιλο MGA (Managing General Agent) με περισσότερα από £2,2 δισεκ. ασφάλιστρα υπό διαχείριση. Στην επιτυχή αυτή στρατηγική, ήρθε να προστεθεί και η ολοκλήρωση της απορρόφησης Tiger Risk (μετά το τέλος της χρήσης 2022), με την οποία παγιώνεται η θέση του Ομίλου ως ηγετικού διεθνή μεσίτη ασφαλίσεων & αντασφαλίσεων με $30 δισεκ. ασφάλιστρα υπό διαχείριση.

          ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ & ΚΙΝΔΥΝΩΝ

          H Howden CAP αποτελεί τη νέα δραστηριότητα του Ομίλου, η οποία φέρνει στη διεθνή αγορά νέες, καινοτόμες προτάσεις διαχείρισης κεφαλαίων και προϊόντα που στόχο έχουν να απαντήσουν στις σύγχρονες και επιτακτικές ανάγκες για μακροπρόθεσμες και βιώσιμες επενδυτικές και ασφαλιστικές λύσεις. Κατά το 2022 η Howden εξακολούθησε να αναπτύσσει και να λανσάρει πρωτοποριακά, για την ασφαλιστική αγορά, οχήματα διαχείρισης των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής, καθώς και το πρώτο παγκοσμίως ασφαλιστικό προϊόν που καλύπτει τη διαδικασία ουδετεροποίησης του ανθρακικού αποτυπώματος.

          ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

          Μέσω του ανεξάρτητου ιδρύματος και θεσμικού μετόχου του Ομίλου, Howden Group Foundation, διατέθηκαν σε συνδεδεμένους φιλανθρωπικούς οργανισμούς (charity partners) σε όλο τον κόσμο περισσότερα από £1.2 εκ.

          Ο David Howden, CEO, Howden Group, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο Όμιλος Howden επέτυχε εξαιρετικά οικονομικάαποτελέσματα κατά το 2022, με κυρίαρχη την οργανικήανάπτυξη κατά 19%, η οποία είναι ιδιαιτέρωςαξιοσημείωτη γιατί έπεται της επίσης εντυπωσιακήςανάπτυξης κατά 19% που σημειώθηκε το 2021. Σε pro forma βάση, σχεδόν διπλασιάσαμε το έσοδό μας μέσα σε μόλις 12 μήνες. Το διαφοροποιημένο επενδυτικό μοντέλοτης Howden, που ενσωματώνει τη μετοχική σχέση τωνεργαζόμενων με τους μακροπρόθεσμους θεσμικούςεπενδυτές, εξακολουθεί να προσδίδει στον οργανισμό τηδυνατότητα να αξιοποιεί τις νέες ευκαιρίες και ναενδυναμώνει τη βιωσιμότητα της κεφαλαιακής μας βάσης.

          Καλωσορίσαμε 1,000 νέους εργαζόμενους – μετόχουςμέσα σε έναν χρόνο και σήμερα φτάσαμε στους 3.500, μαζί με το ίδρυμα Howden Group Foundation, που αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς μας μετόχους. 

          Ο συνδυασμός της Howden με την TigerRisk ενσαρκώνειτην ολοκλήρωση του τέταρτου και τελευταίου πυλώνα τηςαρχιτεκτονικής πάνω στην οποία σχεδιάσαμε τηστρατηγική ανάπτυξη και αποτελεί μία φρέσκια, δυναμικήπρόταση για τους πελάτες μας, αφού πλέον μας δίνει τηδυνατότητα παροχής ολιστικών υπηρεσιών πουπεριλαμβάνουν την ασφάλιση, τους ειδικούς κλάδους (specialty), τις αντασφάλειες, την ανάληψη κινδύνων, τιςκεφαλαιαγορές και τη συμβουλευτική (advisory). Η Howden Tiger αποτελεί μια νέα δύναμη, που εδώ καιχρόνια χρειαζόταν στην αντασφαλιστική αγορά, έναν ηγέτησε πολλούς τομείς με μεγάλη ανάπτυξη, όπως τα MGAs οι προαιρετικές αντασφαλίσεις, που θα αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης ταλαντούχων επαγγελματιών.

          Κατά τους τελευταίους 18 μήνες, εκτελέσαμε, χωρίς καμίααπολύτως παρεκτροπή τη στρατηγική μας, με στόχο να χτίσουμε έναν οργανισμό με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. 

          Το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα το επιτύχαμεσυνεργαζόμενοι με επιχειρηματικές μονάδες πουεπιδιώκουν τη συνεχή ανάπτυξη, προσελκύοντας και διατηρώντας ταλαντούχους ανθρώπους, επαγγελματίες που μοιράζονται μαζί μας το ίδιο όραμα και πάθος.

          Επιπλέον, επετεύχθη απαράμιλλη διασπορά καιεξειδίκευση στις αγορές του Η.Β. και της Ιρλανδίας καισυνεχίζουμε δυναμικά την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Σχεδόν οι μισές από τις 31 εξαγορές πουπραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 12μηνο αφορούν σεευρωπαϊκό έδαφος, ενώ οι πιο πρόσφατη, της March R.S.(μετά το τέλος της χρήσης 2022), αντανακλά την απόφασή μας να δημιουργήσουμε μια κυρίαρχη δύναμη στην Ευρώπη».

          • HOWDEN GROUP HOLDINGS

           Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 8:51 pm


           Συνεχώς στην απομόνωση με εντολή Πούτιν ο Αλεξέι Ναβάλνι

           Συνεχώς στην απομόνωση με εντολή Πούτιν ο Αλεξέι Ναβάλνι

           Μια επιτροπή εννέα ατόμων είναι αυτή που προτείνει αν θα στείλει ή όχι τον Ρώσο πολιτικό της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι στην απομόνωση, ενώ η απόφαση λαμβάνεται από την διοίκηση του Ρώσου προέδρου, ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του Ναβάλνι, οι οποίοι αποκάλυψαν τα ονόματα των σωφρονιστικών υπαλλήλων της αποικίας κρατουμένων ΙΚ-6 που απαρτίζουν την επιτροπή.

           Τα μέλη της επιτροπής έστειλαν τον Ναβάλνι 11 φορές στην απομόνωση μέσα σε διάστημα έξι μηνών. Σχετικό βίντεο δημοσιεύεται σήμερα στο κανάλι Navalni Live στο YouTube. Όπως ισχυρίζονται οι δημιουργοί του εν λόγω βίντεο, ο διευθυντής της ΙΚ-6 Ντμίτρι Νόζκιν λαμβάνει οδηγίες από την Μόσχα και πραγματοποιεί στις φυλακές συσκέψεις με θέμα «πως θα κάνουμε δύσκολη τη ζωή στον κύριο εχθρό του Πούτιν».

           Τις περισσότερες αναφορές για τον Ναβάλνι τις κάνει ο λοχαγός Μιχαήλ Νεϊμόβιτς, ο οποίος όπως αναφέρεται στο βίντεο «παρακολουθεί το κάθε βήμα του Αλεξέι και όλο του χρόνο τον ξοδεύει να συντάσσει αναφορές για παραβάσεις». Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του Ναβάλνι σε μια από τις συσκέψεις ο Νεϊμόβιτς ανέφερε ότι μέσα σ’ ένα μήνα συνέταξε 10 αναφορές, εκ των οποίων περίπου οι επτά για τον Ναβάλνι. Την τελευταία φορά ο Ναβάλνι μπήκε στην απομόνωση επειδή απευθύνθηκε στον Νεϊμόβιτς με το επίθετό του, χωρίς να χρησιμοποιήσει το όνομα και πατρώνυμο του (όπως συνηθίζεται στα ρωσικά).

           Όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του Ναβάλνι, οι οποίοι παραθέτουν τα ονόματα των μελών της επιτροπής, η απόφαση για την μεταφορά του Ναβάλνι στην απομόνωση λαμβάνεται στην διοίκηση του Ρώσου προέδρου, η οποία με προτροπή του Βλαντίμιρ Πούτιν στέλνει τις σχετικές εντολές στη σωφρονιστική αποικία. Κατά την σύσκεψη που επακολουθεί μοιράζονται οι ρόλοι και στη συνέχεια η επιτροπή αποφασίζει να στείλει τον Ναβάλνι στην απομόνωση.

           Στις 25 Ιανουαρίου ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε στην απομόνωση για 11η φορά. Από τα μέσα Αυγούστου έχει παραμείνει συνολικά στην απομόνωση 113 μέρες.

           • Αλεξέι Ναβάλνι
           • Βλαντιμιρ Πούτιν
           • απομόνωση
           • φυλακή
           • σωφρονιστικοί υπάλληλοι
           • κρατούμενοι

            Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 8:29 pm


            Το σοβαρά λάθη στο ΠΑΣΟΚ είναι κακός οιωνός.

            Χωρίς να θέλω – καθόλου μάλιστα- να κατηγορήσω ή να ψέξω την πολιτική υπόσταση και την προσωπικότητα του Νίκου Ανδρουλάκη ( δεν τον γνωρίζω καν τον άνθρωπο) θεωρώ ότι ήταν ένα σοβαρό λάθος των ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να τον εκλέξουν στις 12 Δεκεμβρίου 2021 πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής/ ΠΑ.ΣΟ.Κ.

            Αλλά κυρίως να τον εκλέξουν πρώτο, στον πρώτο γύρο των εκλογών, έναντι του Γιώργου Παπανδρέου, με τρίτο τον Ανδρέα Λοβέρδο σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, με τη Φώφη Γεννηματά έχει αποσυρθεί από τις διαδικασίες, να παλεύει  για τη ζωή της και τελικά να χάνει τη μάχη πριν από την εκλογή. 

            Οι χιλιάδες εκλογείς/άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ γνώριζαν ότι η Φώφη ήταν σοβαρά άρρωστη, δεν θα επανέκαμπτε και πιθανότατα θα έχανε τη ζωή της σύντομα. Θλιβερό, δυσάρεστο αλλά το ήξεραν. Ψηφίζοντας χωρίς να σκεφτούν την επόμενη μέρα, έκαναν τον κ. Ανδρουλάκη φαβορί για τη νίκη και σ΄ αυτό, συνήργησε και ο τρίτος υποψήφιος, Ανδρέας Λοβέρδος που έδωσε την υποστήριξή του στον κ. Ανδρουλάκη.

            Η ανθρώπινη τραγωδία ολοκληρώθηκε με τον θάνατο της Φώφης –που την «έκλαψε» όλη η Ελλάδα- ενώ το πολιτικό λάθος ολοκληρώθηκε με την υπερψήφιση Ανδρουλάκη. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε λιγότερες «συμπάθειες» από τον Ανδρουλάκη και τελικά έχασε την Προεδρία και μαζί χάθηκε και ένα βασικό στοιχείο : Το να είναι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μέλος της Βουλής αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν Ευρωβουλευτής και ο –θεωρητικά πάντα- καταλληλότερος Ανδρέας Λοβέρδος εκτός μάχης.

            Δεν ξέρω τι «παίχτηκε» στο παρασκήνιο και ποιοι πολιτικοί συνειρμοί επικράτησαν στην πρώτη ψηφοφορία, απούσης της Φώφης ώστε να βγει πρώτος ο Ανδρουλάκης και τρίτος ο Λοβέρδος αλλά στα τέλη Δεκεμβρίου, το ΠΑΣΟΚ είχε για πρόεδρο έναν Ευρωβουλευτή , τον Παπανδρέου δυσαρεστημένο και τον Λοβέρδο «εκτός κάδρου». 

            Το πόσο σημαντική ήταν η πρώτη ψηφοφορία του Δεκεμβρίου η οποία έβγαλε πρώτο τον Ανδρουλάκη, δεύτερο τον Παπανδρέου και τρίτο τον Λοβέρδο φάνηκε αμέσως. Εάν ΔΕΝ κέρδιζε ο Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ θα πορευόταν στη συνέχεια με εξωκοινοβουλευτικό Πρόεδρο.

            Κι όλα αυτά, εμφανίστηκαν στην τελευταία και ιδιαίτερα κρίσιμη συνεδρίαση για την πρόταση μομφής του Σύριζα στην κυβέρνηση όπου το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε χωρίς πρόεδρο. Ουσιαστικά εκτός μάχης. 

            Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό των στελεχών του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ που «έτρεξαν» τις διαδικασίες. Δεν γνωρίζω τους λόγους που ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε τον Ανδρουλάκη. Γιατί μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου να είχε αντιπάθειες, μπορεί να έκανε λάθος όταν αρνήθηκε να συμμετάσχει στο debate των υποψηφίων αρχηγών αλλά ΑΝ είχε εκλεγεί, το ΠΑΣΟΚ θα είχε Πρόεδρο. Και μάλιστα ένα Πρόεδρο που θα είχε χρηματίσει πρωθυπουργός, πολλάκις υπουργός στο παρελθόν, πεπειραμένος κοινοβουλευτικός που θα είχε μιαν άλλη, σίγουρα ισχυρότερη παρουσία στην συνεδρίαση της πρότασης μομφής από αυτήν του συμπαθούς και σίγουρα εξελίξιμου κ. Κατρίνη ( κοινοβουλευτικού εκπροσώπου). Λάθος η αξιολόγηση της κατάστασης και επιλογής των υποψηφίων προ των εσωκομματικών εκλογών του Δεκεμβρίου 2021 με τη Φώφη Γεννηματά «απούσα», λάθος των ψηφοφόρων (όσο είναι δυνατόν να καταλογίσουμε λάθη στους ψηφοφόρους) που εξέλεξαν πρώτο τον Ανδρουλάκη, λάθος του Παπανδρέου που δεν πήγε στο debate και δεν «πάλεψε», λάθος η στήριξη Λοβέρδου στον Ανδρουλάκη, λάθος η επιμονή Ανδρουλάκη να εκλεγεί αφού ήξερε ότι θα ήταν απών από το Κοινοβούλιο.

            Όλα λάθος. Και - συγγνώμη δηλαδή που το λέω-, περιθώρια για πέντε «χοντρά» λάθη δεν επιτρέπονται. Ελπίζω κάποια στιγμή να μάθουμε γιατί έγιναν.

            • Πασοκ
            • Ανδρουλάκης
            • ΚΙΝΑΛ
            • ΣΥΡΙΖΑ

             Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 8:25 pm


             Μαλαματίνα: Εμπνέεται από την παράδοση και σχεδιάζει την επόμενη μέρα

             Μαλαματίνα: Εμπνέεται από την παράδοση και σχεδιάζει την επόμενη μέρα

             Η ιστορική Ρετσίνα Μαλαματίνα αποκτά φωνή και μας αφηγείται την πλούσια ιστορία της, με το βλέμμα στο μέλλον.

             Με αναφορά στους πιο σημαντικούς σταθμούς της Οινοποιίας και εικόνες από το χτες και το σήμερα, η νέα τηλεοπτική καμπάνια επανασυστήνει την ξακουστή και αγαπημένη Ρετσίνα των Ελλήνων, βοηθώντας τους παλιότερους να θυμηθούν και τους νεότερους να γνωρίσουν την παράδοσή της που συνεχίζεται αδιάκοπα από το 1860 μέχρι σήμερα.

             Η ιστορία ξεκινά στα μέσα του 19ο αιώνα, στην όμορφη και γεμάτη με αμπέλια Τένεδο, κοντά στα παράλια της Μικράς Ασίας. Ο Ευστράτιος Μαλαματίνας αποφασίζει να ασχοληθεί με την οινοποίηση, αξιοποιώντας τα οικογενειακά αμπέλια του την επιτραπέζια ποικιλία σταφυλιών, γνωστή στους ντόπιους για την ποιότητα και το άρωμά τους, με την ονομασία «Τσαούσια». Στα τέλη του 19ου αιώνα, το 1895, συνεχιστής της παράδοσης, ο γιος Κωνσταντίνος Μαλαματίνας, ταξιδεύει στα κυριότερα λιμάνια της Ελλάδας με το ξακουστό καράβι του, τη “Μερσίνη”, και ξεφορτώνει το πολύτιμο φορτίο τους. Ιδρύει στην Αλεξανδρούπολη το πρώτο οινοποιείο της οικογένειας με το όνομα «Η Τένεδος», υιοθετώντας το πατρικό μυστικό της «μεθυστικής αυθεντικής συνταγής» του οίνου «ρετσίνα». Ωστόσο, το 1922 με την καταστροφή της Σμύρνης και μετέπειτα με τη Συνθήκη της Λωζάνης η οικογένεια χάνει την γη της στην Τένεδο και μεταναστεύει μόνιμα στην Ελλάδα, σε αναζήτηση πλέοννέων σταφυλιών, τοπικής παραγωγής. Εκεί μπαίνουν τα θεμέλια για μια οικογενειακή παράδοση που συνεχίζεται εδώ και 4 γενεές. Παράγει το «κρασί της Ελλάδας», ενώ στην τοπική κοινωνία ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνας γίνεται γνωστός ως «αυτός που μας έφερε τη Ρετσίνα». Το ελληνικό παραδοσιακό κρασί, αποκτά ταυτότητα και σήμα.

             163 χρόνια μετά, η Οινοποιία Μαλαματίνα, συνεχίζει να παντρεύει την παράδοση του χθες με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και αποκτά νέα ζωή. Η αυθεντική, ελληνική, παραδοσιακή ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, παράγεται από τις εκλεκτές ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών Σαββατιανό και Ροδίτης, ενώ η προσθήκη μικρής ποσότητας από εξαιρετικής ποιότητας ρητίνηςπεύκου κατά τη ζύμωση, δίνει τη χαρακτηριστική γεύση ρετσίνας, αφήνοντας ταυτόχρονα να αναδειχθούν τα φρουτώδη αρώματα των ποικιλιών. Φέρει νέα ετικέτα, η οποία είναι φρέσκια και ελκυστική, κρατώντας ταυτόχρονα παραδοσιακά και ρετρό στοιχεία, ώστε να διατηρείται η συναισθηματική σύνδεση των καταναλωτών με την ιστορική μάρκα.

             Παράλληλα, μέσα από την νέα της εποχή, ως μέλος πλέον του Ομίλου Εταιρειών Mantis, προσαρμόζει την παραγωγή της στα νέα δεδομένα, εκσυγχρονίζει την παραγωγική της διαδικασία και συνεχίζει την οινοποίησή της διατηρώντας την υψηλή ποιότητά της, την ασύγκριτη και ξεχωριστή της γεύση και την αγάπη της για την παράδοση. Αξιοποιώντας τους θησαυρούς της ελληνικής γης διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της και παρουσιάζειδύο νέες σειρές ποιοτικών και ταυτόχρονα προσιτών κρασιών, Φίλιωμα και Ρεζινέ, αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια από κριτικούς, οινοπαραγωγούς, επαγγελματίες του ευρύτερου γαστρο-οινικού χώρου και του οινόφιλου κοινού ενώ παράλληλα κερδίζει βραβεία για την ποιότητά τους και τη γεύση τους σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

             Μέσα από την ιστορία της, η αγαπημένη σε όλους Μαλαματίνα, μας δίνει την υπόσχεση πως θαείναι εδώ για μια ζωή. Μια ζωή μαζί. Μια ζωή Μαλαματίνα.

             • ΡΕΤΣΙΝΑ
             • ΤΕΝΕΔΟΣ
             • Μαλαματίνα
             • οινοποιία
             • MANTIS GROUP

              Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 8:15 pm


              Inform Π. Λύκος: Έγκριση της διασυνοριακής συγχώνευσης με την Austriacard

              Inform Π. Λύκος: Έγκριση της διασυνοριακής συγχώνευσης με την Austriacard

              Τη διασυνοριακή συγχώνευση της Inform Π. Λύκος με την Austriacard Holdings ενέκριναν στην έκτακτη γενική συνέλευσή τους σήμερα (30/1) οι μέτοχοι της πρώτης.

              Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία «INFORM Π. ΛΥΚΟΣ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» («Εταιρεία»), σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3556/2007 και την παράγραφο 4.1.3.3. του Κανονισμού του Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα:

              Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της «INFORM Π. ΛΥΚΟΣ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ», που πραγματοποιήθηκε την 30η Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:00 π.μ., παρέστησαν αυτοπροσώπως ή αντιπροσωπεύθηκαν επτά (7) μέτοχοι της Εταιρείας που εκπροσώπησαν 14.984.663 κοινές ονομαστικές μετοχές και δικαιώματα ψήφου επί συνόλου 20.578.374 κοινών ονομαστικών μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου, ήτοι παρέστησαν μέτοχοι εκπροσωπούντες το 72,817% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της, συζητήθηκε το παρακάτω θέμα της ημερήσιας διάταξης και λήφθηκαν οι παρακάτω αποφάσεις:

              Θέμα: (α) Έγκριση της διασυνοριακής συγχώνευσης της Εταιρείας με απορρόφησή της από τη μητρική εταιρία του Ομίλου AUSTRIACARD HOLDINGS AG (εφεξής «AUSTRIACARD HOLDINGS» ή η «Απορροφώσα Εταιρεία»), με έδρα επί της οδού Lamezanstraße 4-8, 1230 Βιέννη (Αυστρία) και αριθμό εμπορικού μητρώου του Εμποροδικείου της Βιέννης FN 352889 f (εφεξής η  «Διασυνοριακή Συγχώνευση»).

              (β) Υποβολή και έγκριση (i) του από 21.12.2022 Κοινού Σχεδίου Διασυνοριακής Συγχώνευσης που καταρτίστηκε και εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας και το Συμβούλιο Διοίκησης της Απορροφώσας Εταιρείας σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 3777/2009 και το άρθρο 5 του αυστριακού νόμου περί διασυνοριακών συγχωνεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (EU-Verschmelzungsgesetz), (ii) της από 21.12.2022 Έκθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας επί της Διασυνοριακής Συγχώνευσης σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 3777/2009 και (iii) της από 21.12.2022 Έκθεσης του Κοινού Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα της Διασυνοριακής Συγχώνευσης «Deloitte Audit Wirtschaftsprüfungs GmbH» (με έδρα επί της Renngasse 1/Freyung, 1010 Βιέννη (Aυστρία) και αριθμό εμπορικού μητρώου του Εμποροδικείου της Βιέννης FN 30659 d) με τίτλο «Έκθεση επί της διενεργηθείσας εξέτασης συγχώνευσης στο πλαίσιο της συγχώνευσης της INFORM Π. ΛΥΚΟΣ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, Κορωπί, ως απορροφώμενης εταιρείας, με την AUSTRIACARD HOLDINGS AG, Βιέννη, ως απορροφώσας εταιρείας, σύμφωνα με το άρθρο 7 του αυστριακού νόμου περί διασυνοριακών συγχωνεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το άρθρο 6 του ελληνικού νόμου 3777/2009 σε συνδυασμό με το άρθρο 10 του ελληνικού νόμου 4601/2019».

              (γ) Έγκριση όλων των μέχρι σήμερα αποφάσεων και ενεργειών του Διοικητικού Συμβουλίου και των εκπροσώπων της Εταιρείας, καθώς και των οργάνων διοίκησης της Απορροφώσας Εταιρείας σχετικά με τη Διασυνοριακή Συγχώνευση. Παροχή συναφών εγκρίσεων και συναφών εξουσιοδοτήσεων.

              Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση κατόπιν νόμιμης ψηφοφορίας με 14.984.663 έγκυρες ψήφους στο σύνολο των 14.984.663 παρισταμένων μετοχών, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 72,817% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου μετά δικαιωμάτων ψήφου, ενέκρινε ομόφωνα, με ψήφους 14.984.663, ήτοι ποσοστό 100% των παριστάμενων μετόχων και μετοχών, ενώ ουδείς μέτοχος καταψήφισε ή απείχε, το θέμα της Γενικής Συνέλευσης και δη ενέκρινε:

              (α) τη διασυνοριακή συγχώνευση της «INFORM Π. ΛΥΚΟΣ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» (η «Εταιρεία» ή η «Απορροφώμενη Εταιρεία») με έδρα στο Κορωπί Αττικής, επί του 5ου χλμ Λεωφόρου Βάρης- Κορωπίου, 194 00, Κορωπί Αττικής, Ελλάδα (εγγεγραμμένης στο ελληνικό Γενικό Εμπορικό Μητρώο με αρ. 359201000) με απορρόφησή της από τη μητρική εταιρία του Ομίλου AUSTRIACARD HOLDINGS AG (εφεξής «AUSTRIACARD HOLDINGS» ή η «Απορροφώσα Εταιρεία»), με έδρα επί της οδού Lamezanstraße 4-8, 1230 Βιέννη (Αυστρία) και αριθμό εμπορικού μητρώου του Εμποροδικείου της Βιέννης FN 352889 f (η  «Διασυνοριακή Συγχώνευση»), βάσει του αυστριακού νόμου περί συγχωνεύσεων στην Ε.Ε. (EU-Verschmelzungsgesetz, ο «EU-VerschG») σε συνδυασμό με τα άρθρα 219 επ. του αυστριακού νόμου περί ανωνύμων εταιρειών (Aktiengesetz, ο «AktG») και το άρθρο Ι του αυστριακού νόμου περί φορολογικής αναδιοργάνωσης (Umgründungssteuergesetz, ο «UmgrStG»), καθώς και με βάση τις διατάξεις του ελληνικού νόμου 3777/2009, τις διατάξεις των άρθρων 7-21 και 30-34 του Ν. 4601/2019 περί των εταιρικών μετασχηματισμών και τις διατάξεις του Ν. 4548/2018, ενώ από πλευράς ελληνικού φορολογικού δικαίου, θα διέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 54 του Ν. 4172/2013, του άρθρου 61 του Ν. 4438/2016 και των άρθρων 1 έως 6 του Ν. 2578/1998 και διά μεταβίβασης με καθολική διαδοχή του συνόλου του ενεργητικού και παθητικού της Απορροφώμενης Εταιρείας και με όλα τα δικαιώματα, τις έννομες σχέσεις, τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες, έναντι παροχής στους μετόχους της Απορροφώμενης Εταιρείας των νέων μετοχών, που θα εκδοθούν για πρώτη φορά (οι «Νέες Μετοχές») στο πλαίσιο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Απορροφώσας Εταιρείας, στην ορισθείσα σχέση ανταλλαγής, ήτοι 4,57104863077406 μετοχές της Απορροφώμενης Εταιρείας για μία νέα μετοχή της Απορροφώσας Εταιρείας, με ημερομηνία Ισολογισμού Μετασχηματισμού την 30.09.2022 και σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους του από 21.12.2022 Κοινού Σχεδίου Διασυνοριακής Συγχώνευσης

              (β) (i) το από 21.12.2022 Κοινό Σχέδιο Διασυνοριακής Συγχώνευσης που καταρτίστηκε και εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας και το Συμβούλιο Διοίκησης της Απορροφώσας Εταιρείας σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 3777/2009 και το άρθρο 5 του αυστριακού νόμου περί διασυνοριακών συγχωνεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (EU-Verschmelzungsgesetz), χωρίς τροποποίηση στους βασικούς όρους του. (ii) την από 21.12.2022 Έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας επί της Διασυνοριακής Συγχώνευσης σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 3777/2009 και (iii) την από 21.12.2022 Έκθεση του Κοινού Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα της Διασυνοριακής Συγχώνευσης «Deloitte Audit Wirtschaftsprüfungs GmbH» (με έδρα επί της Renngasse 1/Freyung, 1010 Βιέννη (Aυστρία) και αριθμό εμπορικού μητρώου του Εμποροδικείου της Βιέννης FN 30659 d) με τίτλο «Έκθεση επί της διενεργηθείσας εξέτασης συγχώνευσης στο πλαίσιο της συγχώνευσης της INFORM Π. ΛΥΚΟΣ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, Κορωπί, ως απορροφώμενης εταιρείας, με την AUSTRIACARD HOLDINGS AG, Βιέννη, ως απορροφώσας εταιρείας, σύμφωνα με το άρθρο 7 του αυστριακού νόμου περί διασυνοριακών συγχωνεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το άρθρο 6 του ελληνικού νόμου 3777/2009 σε συνδυασμό με το άρθρο 10 του ελληνικού νόμου 4601/2019». (γ) όλες τις μέχρι σήμερα αποφάσεις και ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου και των εκπροσώπων της Εταιρείας, καθώς και των οργάνων διοίκησης της Απορροφώσας Εταιρείας σχετικά με τη Διασυνοριακή Συγχώνευση.

              Τέλος, η Γενική Συνέλευση παρείχε ομόφωνα την εξουσιοδότηση σε εκπροσώπους τόσο της Εταιρείας, όσο και της Απορροφώσας Εταιρείας, όπως κατά περίπτωση, από κοινού ή χωριστά ο καθένας προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση της Διασυνοριακής Συγχώνευσης και την υπογραφή κάθε αναγκαίου εγγράφου, ενώπιον οποιωνδήποτε αρχών στην Ελλάδα, και αντίστοιχα στην Αυστρία, μεταξύ των οποίων και την υπογραφή του Κοινού Σχεδίου Διασυνοριακής Συγχώνευσης ως συμβολαιογραφικής πράξης, προκειμένου να τηρηθεί ο συμβολαιογραφικός τύπος, ως ο αυστριακός νόμος ορίζει. Τέλος, η Γενική Συνέλευση ομόφωνα εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας να ορίσει έναν ή περισσότερους εκπροσώπους, για τη διενέργεια κάθε πράξης έναντι οποιασδήποτε αρχής για την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων της Διασυνοριακής Συγχώνευσης.

              • INFORM Π ΛΥΚΟΣ
              • AUSTRIACARD HOLDINGS
              • ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ

               Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 8:07 pm


               Κατηγορηματικό γερμανικό «nein» για κοινό δανεισμό της ΕΕ

               Κατηγορηματικό γερμανικό «nein» για κοινό δανεισμό της ΕΕ

               Η Κομισιόν επανέφερε την πρόταση για κοινό δανεισμό δια του Επιτρόπου της επί των Οικονομικών, κ. Πάολο Τζεντιλόνι, ωστόσο, η Γερμανία παραμένει αμετακίνητη.

               Σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική της ΕΕ ο κοινός δανεισμός αποτελεί το μεγάλο αγκάθι ανάμεσα στις δύο κυρίαρχες τάσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας.

               Η Κομισιόν από τη μεριά της προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες, αλλά ο Ιταλός Επίτροπος Τζεντιλόνι επανέφερε την πρόταση το Σαββατοκύριακο.

               Μέσα σε λίγες ώρες ήρθε η αρνητική απάντηση από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Κρίστιαν Λίντνερ.

               «Υπάρχουν ήδη πολλά χρήματα στο τραπέζι, αλλά απαιτείται καλύτερη διαχείρισή τους», απάντησε συγκεκριμένα ο Λίντνερ στην πρόταση Τζεντιλόνι.

               «Δεν βλέπουμε ανάγκη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων σε επίπεδο ΕΕ ή νέου κοινού χρέους. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το διαθέσιμο χρήμα επαρκεί για τη στήριξη της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Το Next Generation EU είναι μέρος της απάντησης στην αντιπληθωριστική νομοθεσία των ΗΠΑ. Αυτά τα χρήματα θέλουμε να τοποθετηθούν στοχευμένα. Μπορεί κανείς να κάνει πολιτική για την οικονομία χωρίς χρήματα, απλώς αποφεύγοντας τη ρύθμιση και την γραφειοκρατία (…) Είμαστε κατά της υπερβολικής έκτασης των επιδοτήσεων», δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τζεντιλόνι.

               Προειδοποίησε μάλιστα «να αποφύγουμε αυτές τις αντιπαραθέσεις, διότι δεν μπορεί να περιμένει κανείς καλή κατάληξη», ενώ υπενθύμισε και τους σχετικούς περιορισμούς που έχει επιβάλει στη γερμανική κυβέρνηση το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο με τις αποφάσεις του.

               • ΕΕ
               • Γερμανία
               • ομόλογο
               • χρέος
               • δανεισμός

                Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 7:52 pm


                Alpha Bank: Τι σημαίνει η αναβάθμισή της από την Fitch

                Alpha Bank: Τι σημαίνει η αναβάθμισή της από την Fitch

                Την αναβάθμιση της Alpha Bank ανακοίνωσε σήμερα (30/1) η Fitch Ratings, που έθεσε στην Τράπεζα και στη μητρική του Ομίλου Alpha Services and Holdings S.A. μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση (IDR) “B+” από “B”, με σταθερό outlook. Παράλληλα, ο οίκος αναβάθμισε την αξιολόγηση βιωσιμότητας (Viability Ratings - VR) σε “b+’” από “b”.

                Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Alpha Bank, ο οίκος αναφέρει ότι η αναβάθμιση έρχεται να αναγνωρίσει την ισχυροποιημένη κεφαλαιακή θέση της Alpha Bank ως αποτέλεσμα της βελτιωμένης ποιότητας κερδοφορίας της και την ενίσχυση των κεφαλαιακών αποθεμάτων της, ενώ προσθέτει ότι έχει μειωθεί το βάρος για τα κεφάλαια της τράπεζας από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, για τα οποία δεν έχουν σχηματιστεί προβλέψεις. Όπως σημειώνει η Fitch στο σχετικό ενημερωτικό της δελτίο, «η αναβάθμιση αντανακλά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη δραστική μείωση των ΜΕΑ, τόσο μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων όσο και οργανικά».

                Παράλληλα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, η αναβάθμιση της Alpha Bank συμβαδίζει με την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας το 2023 και τις προβλέψεις για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας συγκριτικά με την Ευρωζώνη, παρά την αβεβαιότητα που υπάρχει σε διεθνές επίπεδο.

                Γιατί αναβαθμίζεται η Alpha Bank – βασικά σημεία

                Στο δελτίο της, η Fitch Ratings παραθέτει τους λόγους που οδήγησαν στην αναβάθμιση αυτή, όπως μεταξύ άλλων, η υψηλή θωράκιση της κεφαλαιακής βάσης της Alpha Bank πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις, η συνεχιζόμενη εξυγίανση του Ισολογισμού της που «αναμένεται να υποστηρίξει τη μακροπρόθεσμή βιώσιμη ανάπτυξή της», με τον δείκτη ΜΕΑ να ανέρχεται στο 8% ή 9.3% (συμπεριλαμβανομένων των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας των συναλλαγών «Galaxy» και «Cosmos»), στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, ο δείκτης CET1 με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ βελτιώθηκε σε 12,1% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022, από 10,8% στα τέλη του 2021, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της κερδοφορίας και τη θετική επίπτωση από συναλλαγές ΜΕΑ, με την Τράπεζα να «κινείται σε τροχιά επίτευξης του μεσοπρόθεσμου στόχου CET1 15%».

                Παράλληλα, οι αναλυτές αναφέρουν ότι δεν αναμένουν αύξηση των ΜΕΑ μέσα στο 2023, ενώ θετικά αξιολογούν την ταχύτητα και την αποφασιστικότητα της Alpha Bank, ήδη μέσα στο 2022, να αποτρέψει τη δημιουργία «νέας γενιάς» καθυστερήσεων, μέσω νέων πωλήσεων δανείων αλλά και οργανικών κινήσεων.

                Επίσης, ο οίκος προβλέπει περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας, λόγω της επιτυχούς υλοποίησης του Προγράμματος Μετασχηματισμού, σημειώνοντας ότι «τα σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού αναμένεται να αυξηθούν περίπου στο 2% μεσοπρόθεσμα, λόγω των σταθερών και βελτιούμενων εσόδων από τόκους και προμήθειες, καθώς και ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών για μείωση των εξόδων και των ζημιών απομείωσης (LICs) στο πλαίσιο εξυγίανσης του Ισολογισμού χαρτοφυλακίων». Τέλος, θετικά είναι τα σχόλια για την καταθετική βάση και τη ρευστότητα της Alpha Bank, που χαρακτηρίζεται ως «υγιής», ιδίως «λόγω της ισχυρής της παρουσίας στις αγορές χρέους το 2022, μέσω εκδόσεων ομολόγων συνολικού ύψους Ευρώ 900 εκατ. και της ανταπόκρισής της, νωρίτερα από τα χρονοδιαγράμματα, στην υλοποίηση των εποπτικών απαιτήσεων (MREL)».

                • αναβάθμιση
                • Fitch Ratings
                • τραπεζα
                • IDR
                • outlook
                • ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ
                • κεφαλαιακή βάση
                • κόκκινα δάνεια
                • κερδοφορια

                 Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 7:48 pm


                 Με το βλέμμα στις αυξήσεις επιτοκίων οι ευρωαγορές

                 Με το βλέμμα στις αυξήσεις επιτοκίων οι ευρωαγορές

                 Με απώλειες έκλεισαν τη Δευτέρα (30/1) οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για μία σειρά αυξήσεων επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

                 Την ερχόμενη Τετάρτη (1/2) η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) αναμένεται να ανακοινώσει μία νέα αύξηση των επιτοκίων της, κατά πάσα πιθανότητα κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ θα ακολουθήσουν η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), με τους αναλυτές να προβλέπουν αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης.

                 Στο πεδίο των σημερινών συναλλαγών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,17% και έκλεισε στις 454,40 μονάδες, με τον τεχνολογικό κλάδο να ηγείται των απωλειών κατά 1,7%.

                 Στη Γερμανία ο DAX κατέγραψε απώλειες 0,16% στις 15.126,08 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,21% στις 7.082,01 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 έχασε 0,12% στις 9.049,30 μονάδες, στην Ιταλία ο FTSE MIB κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,38% στις 26.335,98 μονάδες, ενώ στην Βρετανία ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,25% στις 7.784,87 μονάδες.

                 Στα μάκρο της ημέρας, απρόσμενη άνοδο στο 5,8% κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ισπανία τον Ιανουάριο, από 5,5% τον Δεκέμβριο και πάνω από τις προβλέψεις για 4,7% των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας ανήλθε στο 7,5% σε ετήσια βάση, υψηλότερος από το 7% τον Δεκέμβριο.

                 Στον αντίποδα, περαιτέρω ανάκαμψη κατέγραψε στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν. Ειδικότερα, ο δείκτης ανέκαμψε στην ΕΕ κατά +2,3 μονάδες στις 98 μονάδες, ενώ στην ευρωζώνη ανέκαμψε κατά +2,8 μονάδες στις 99,9 μονάδες. Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη ανέκαμψε τον Ιανουάριο, βελτιούμενος κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες στην ΕΕ και κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες στην ευρωζώνη. Ο δείκτης έφτασε στο -22,4 σε επίπεδο ΕΕ και στο -20,9 στην ευρωζώνη.

                 • ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
                 • ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
                 • Stoxx 600
                 • πληθωρισμός
                 • οικονομικό κλίμα

                  Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 7:41 pm


                  Γαλλία: Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης- «Mission impossible» για τον Μακρόν

                  Γαλλία: Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης- «Mission impossible» για τον Μακρόν

                  Η γαλλική κυβέρνηση θέλει να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα αυξάνοντας την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη. Οι Γάλλοι όμως βγαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν.

                   

                  Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν έντονη και την Τρίτη (31/1) έχουν εξαγγελθεί οι δεύτερες μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις.

                  Ήδη την περασμένη Πέμπτη συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι τουλάχιστον 80.000 άνθρωποι για να διαδηλώσουν κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που φέρει την υπογραφή του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Σε όλη τη Γαλλία οι διαδηλωτές άγγιξαν σχεδόν τα δύο εκατομμύρια. Ήταν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις εδώ και δέκα χρόνια.

                  «Οn est là, même si Μacron ne veut pas, on est là» - «Είμαστε εδώ, είμαστε εδώ ακόμη κι αν δεν θέλει ο Μακρόν», ήταν το σύνθημα που ακουγόταν παντού. Ακόμη κι αν η γαλλική κυβέρνηση επιμένει στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, πολλοί Γάλλοι εναντιώνονται, όπως και ορισμένοι οικονομολόγοι. 

                  Ο Φρανκ Λόπες Κόστα ήταν ένας από τους διαδηλωτές στο Παρίσι. «Δεν πρόκειται μόνο για τις συντάξεις. Η μεταρρύθμιση θέτει υπό αμφισβήτηση την καρδιά του κοινωνικού μας συστήματος», δήλωσε στην DW ο 35χρονος δάσκαλος δημοτικού. «Η Γαλλία γίνεται όλο και πιο φιλελεύθερη οικονομικά αλλά εμείς δεν το θέλουμε». Σύμφωνα με έρευνες, το ποσοστό των Γάλλων που είναι αντίθετοι με τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό άγγιξε πρόσφατα το 70%.

                  Απαραίτητη η μεταρρύθμιση για την κυβέρνηση

                  Η γαλλική κυβέρνηση επιμένει ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία. Σύμφωνα με την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν το νέο σύστημα εγγυάται το μέλλον των συντάξεων. Σε αντίθεση με χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία έχει ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που βασίζεται αποκλειστικά στις εισφορές χωρίς στοιχεία ιδιωτικών παροχών. Στη Γαλλία πέραν των γενικών συνταξιοδοτικών ταμείων για τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπάρχουν επιπλέον 27 ειδικά ταμεία, για παράδειγμα για τους χορευτές μπαλέτου στην Όπερα του Παρισιού ή για αστυνομικούς που βγαίνουν σε πρόωρη σύνταξη. 

                  Στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη έως το 2030.Επιπλέον από το 2027 και μετά θα ισχύουν τα 44 και όχι τα 42 έτη εργασίας για να βγει κάποιος σε πλήρη συνταξιοδότηση. Σε κάθε περίπτωση αξίωση για πλήρη σύνταξη θα έχουν όσοι κλείνουν τα 67 έτη. Η νέα μεταρρύθμιση ορίζει επίσης συγκεκριμένα (αυστηρότερα) κριτήρια για το καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης. Ο Εμμανουέλ Μακρόν σχεδιάζει επίσης αύξηση της κατώτατης σύνταξης κατά 100 ευρώ, ώστε να φτάσει περίπου στα 1.200 ευρώ τον μήνα.

                  Ποιος θα πληρώσει τις νέες συντάξεις

                  Τα επιχειρήματα της γαλλικής κυβέρνησης βασίστηκαν σε εκτιμήσεις επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Οι συνταξιοδοτικές δαπάνες αναμένεται να αντιστοιχούν στο 14,7% του γαλλικού ΑΕΠ έως το 2032 σε αντίθεση με το 13,8% που ισχύει τώρα. Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν σωστή επιλογή την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης δεδομένης της δημογραφικής εξέλιξης. «Η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη γιατί χρειαζόμαστε περισσότερους εργαζόμενους προκειμένου να προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη» αναφέρει στην DW ο οικονολόγος Φιλίπ Κρεβέλ από τη δεξαμενή σκέψης του Παρισιού Cercle d’ Epargne. «Στη Γαλλία, το ποσοστό απασχόλησης μεταξύ των ηλικιωμένων πολιτών είναι σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες. Η αύξηση του ελάχιστου ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης θα αύξανε αυτόματα το ποσοστό αυτό» εξηγεί ο ίδιος.

                  Ωστόσο υπάρχουν και οικονομολόγοι που έχουν αντίθεση άποψη. Ο καθηγητής Οικονομικών στη Σορβόννη Μικαέλ Ζεμούρ -δεν είναι συγγενής του ακροδεξιού πολιτικού Ερίκ Ζεμούρ- βλέπει πίσω από τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση μια προσπάθεια της κυβέρνησης να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό προκειμένου να δώσει ελαφρύνσεις σε γαλλικές εταιρείες. «Η κυβέρνηση θέλει να διαλύσει σιγά-σιγά το κοινωνικό μας σύστημα» αναφέρει.

                  Η ιδεολογική φόρτιση της εργασίας

                  Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση μπορεί όμως να αναλυθεί και από κοινωνιολογική σκοπιά. Σύμφωνα με την κοινωνιολόγο Ντανιέλ Λινάρ, οι Γάλλοι πολίτες αυτή τη στιγμή δεν καταλαβαίνουν πολλά για την ουσία της νέας μεταρρύθμισης. Όπως παρατηρεί, οι αναλύσεις ειδικών στα γαλλικά ΜΜΕ είναι πολλές, δυσνόητες και συχνά φορτισμένες ιδεολογικά. «Οι πολίτες βλέπουν ότι το συμπέρασμα μιας ανάλυσης εξαρτάται από την ιδεολογία του εκάστοτε ειδικού και από την απάντηση στο ερώτημα 'σε τι είδους κοινωνία θέλουμε να ζήσουμε': μια κοινωνία προσανατολισμένη στην αγορά, όπου επικρατεί ο νόμος της, ή μια κοινωνία που μετριάζει τις ανισότητες», παρατηρεί η Λινάρ.

                  Γεγονός είναι πάντως ότι στη γαλλική κοινωνία η έννοια της εργασίας έχει ένα ιδιαίτερα φορτισμένο νόημα που εκκινεί από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης και φτάνει μέχρι σήμερα. «Η εργασία έγινε σύμβολο της ταξικής πάλης. Οι άνθρωποι αγωνίστηκαν για το δικαίωμα να συνταξιοδοτούνται σε μια ορισμένη ηλικία» εξηγεί η Λινάρ. Και οι Γάλλοι δεν θέλουν να απολέσουν έτσι απλά αυτό το δικαίωμα. Γι αυτό προγραμματίζουν νέες διαδηλώσεις και απεργίες.

                  • Μακρόν
                  • Γαλλία
                  • συντάξεις
                  • ηλικία

                   Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 7:33 pm


                   «Κίτρινη κάρτα» στην Ελλάδα για online τρομοκρατικό περιεχόμενο

                   «Κίτρινη κάρτα» στην Ελλάδα για online τρομοκρατικό περιεχόμενο

                   “Κίτρινη κάρτα” σε 22 κράτη-μέλη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, έβγαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μη συμμόρφωση με ορισμένες υποχρεώσεις, που απορρέουν από τον κανονισμό σχετικά με τη διάδοση τρομοκρατικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο. Η Επιτροπή έστειλε σχετικές προειδοποιητικές επιστολές σε 22 κράτη-μέλη: Ελλάδα, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Φινλανδία και Σουηδία.

                   Τα συγκεκριμένα κράτη-μέλη φέρεται να μην συμμορφώνονται με ορισμένες υποχρεώσεις που απορρέουν από τον κανονισμό, όπως: την απαίτηση ορισμού της αρχής ή των αρχών, που είναι αρμόδια/αρμόδιες για την έκδοση εντολών αφαίρεσης και την κοινοποίηση των εν λόγω αρχών στην Επιτροπή.

                   Επίσης, στα εν λόγω κράτη-μέλη καταλογίζονται παραλείψεις, όπως ο μη ορισμός δημόσιου σημείου επαφής και η θέσπιση κανόνων και μέτρων σχετικά με τις κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις νομικές υποχρεώσεις.

                   Θυμίζουμε ότι ο σχετικός κανονισμός απαιτεί από τα κράτη-μέλη να ορίζουν αρμόδιες αρχές με επαρκείς εξουσίες και πόρους, συμπεριλαμβανομένου ενός σημείου επαφής.

                   Τα εν λόγω κράτη-μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να ανταποκριθούν και να άρουν τις ελλείψεις, που διαπιστώθηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

                   Online διάδοση

                   Ο κανονισμός για το τρομοκρατικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο παρέχει ένα νομικό πλαίσιο, που διασφαλίζει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών φιλοξενίας, οι οποίοι θέτουν το περιεχόμενο των χρηστών στη διάθεση του κοινού, αντιμετωπίζουν την παράνομη χρήση των υπηρεσιών τους για διάδοση τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο.

                   Σύμφωνα με τον κανονισμό, που εφαρμόζεται από τις 7 Ιουνίου 2022, οι πάροχοι υπηρεσιών φιλοξενίας υποχρεούνται να αφαιρούν το τρομοκρατικό περιεχόμενο εντός μίας ώρας, αφότου λάβουν εντολή αφαίρεσης από τις αρχές των κρατών-μελών. Επίσης, οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα, όταν οι πλατφόρμες τους εκτίθενται σε τρομοκρατικό περιεχόμενο.

                   Σε αντίθετη περίπτωση προβλέπονται - και - πρόστιμα, με τις χρηματικές ποινές να ανέρχονται έως και το 4% του συνολικού κύκλου εργασιών του παρόχου υπηρεσιών φιλοξενίας.

                   Ο κανονισμός για το τρομοκρατικό περιεχόμενο εφαρμόζεται σε όλους τους παρόχους υπηρεσιών φιλοξενίας, που παρέχουν υπηρεσίες εντός της Ε.Ε,, συμπεριλαμβανομένων των παρόχων υπηρεσιών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υπηρεσιών ανταλλαγής αρχείων βίντεο, εικόνας και ήχου. Προβλέπει δε πρόστιμα και ποινές σε περίπτωση μη εφαρμογής.

                   Απαιτεί ειδικά μέτρα από τους εν λόγω παρόχους που εκτίθενται σε τρομοκρατικό περιεχόμενο, προβλέπει κυρώσεις για παραβάσεις και περιλαμβάνει ισχυρές διασφαλίσεις για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ιδίως της ελευθερίας της έκφρασης και της πληροφόρησης. Περιλαμβάνει, επίσης, σαφείς απαιτήσεις για την αποζημίωση των χρηστών, καθώς και ετήσιες εκθέσεις διαφάνειας από τους παρόχους υπηρεσιών φιλοξενίας και τις εθνικές αρμόδιες αρχές.

                    
                   • ΕΛΛΑΔΑ

                    Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 7:28 pm


                    Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμών: Νέο καινοτόμο εργαλείο για την τουριστική ανάπτυξη

                    Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμών: Νέο καινοτόμο εργαλείο για την τουριστική ανάπτυξη

                    Το πλαίσιο λειτουργίας των Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμών (DMΜOs) παρουσίασε σήμερα (30/1) σε ειδική εκδήλωση η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού.

                    Οι Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμών αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των τουριστικών προορισμών, καθώς έχουν ως στόχο την προβολή τους, την προσέλκυση επισκεπτών και την ανάπτυξη της βιώσιμης περιφερειακής οικονομίας των τοπικών κοινωνιών. Οι DMΜOs παρέχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη προϊόντων που θα ενισχύσουν την εμπειρία του επισκέπτη, την ταυτότητα και την έκφραση της επωνυμίας του προορισμού.

                    «Πρόκειται για ένα σύγχρονο εργαλείο marketing και management στον τουρισμό, το οποίο επεξεργάστηκε το Υπουργείο Τουρισμού, προκειμένου να βοηθήσει τους Δήμους και τις Περιφέρειες σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάπτυξη και κυρίως τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη» ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. Υπογράμμισε ότι τα επιστημονικά- τεχνοκρατικά αυτά στοιχεία είναι πάρα πολύ σημαντικά καθώς θα «συμβάλλουν στην προσπάθειά που κάνουμε και στο όραμα που έχουμε η Ελλάδα να αποτελεί προορισμό και τις 365 ημέρες του έτους, ενώ ταυτόχρονα θα μας βοηθήσουν να σχεδιάσουμε πολιτικές του μέλλοντος και να αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο το τουριστικό μας προϊόν», όπως ανάφερε χαρακτηριστικά.

                    Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι ο σκοπός είναι κοινός και προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς με τη δημιουργία του πλαισίου  λειτουργίας των DMΜOs διασφαλίζεται η επίτευξη των στόχων στον Τουρισμό σε ατομικό, συλλογικό και εθνικό επίπεδο.

                    Ο Υπουργός Τουρισμού κάλεσε επίσης την περιφερειακή- τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς του κλάδου και τους επαγγελματίες να συμμετέχουν στα προγράμματα έργων υποδομής και ανάπτυξης του RRF προκειμένου να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους στο πλαίσιο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

                    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύθηκαν για τη συνεισφορά τους στον Τουρισμό ο κ. Γιάννης Ρέτσος (πρόεδρος Σ.Ε.Τ.Ε), ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός (προέδρος ΞΕΕ), ο κ. Γρηγόρης Τάσιος (πρόεδρος ΠΟΞ), ο κ. Δημήτρης Κουτούκης (Γενικός Γραμματέας ΠΟΕΕΤ), ο κ. Yu Zenggang (Προέδρος ΟΛΠ), η κα Θεοδώρα Ρήγα (Γενική Εμπορική Διευθύντρια & Διευθύντρια Στρατηγικής Επικοινωνίας του ΟΛΘ) και ο κ. Γιάννης Παράσχης (Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών).

                    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Γιώργος Πατούλης (Περιφερειάρχης Αττικής), Άντζελα Γκερέκου (πρόεδρος ΕΟΤ), Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος (Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αττικής), Καραβασίλης Δημήτρης (μέλος ΔΣ ΕΟΤ), Λύσανδρος Τσιλίδης, (πρόεδρος HATTA), Νώντας Μούσιος (CEO ΕΑΤΑ, Τουριστική Εταιρεία Δήμου Αθηναίων), Γιώργος Βερνίκος (Γενικός Γραμματέας ΣΕΤΕ), Ιωάννα Παπαδοπούλου (Διευθύντρια Επικοινωνίας & Marketing Δ.Α.Α) και Παναγιώτης Αλαμάνος (Δ/νων Σύμβουλος SOL Crowe).

                    • DMΜOS
                    • τουριστικοί προορισμοί
                    • Βασίλης Κικίλιας
                    • Υπουργείο Τουρισμού

                     Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 7:18 pm


                     Υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στο νομό Ιωαννίνων ο Κωνσταντίνος Γάτσιος

                     Υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στο νομό Ιωαννίνων ο Κωνσταντίνος Γάτσιος

                     Ο Κωνσταντίνος Γάτσιος θα είναι για ακόμα μία φορά υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στο νομό Ιωαννίνων.

                     Η υποψηφιότητά του επικυρώθηκε την Κυριακή (29/1). Ο πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που το 2017 ήταν και υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σχολίασε σχετικά:
                      
                     "Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής με τίμησε για μία ακόμη φορά, χρίζοντάς με υποψήφιο βουλευτή Ιωαννίνων για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Η τιμή προς το πρόσωπό μου είναι μεγάλη και γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, εάν αναλογιστεί κάποιος την κρισιμότητα των εκλογών αυτών τόσο όσον αφορά την ιστορία του Κινήματός μας, όσο και τις επιπτώσεις που η έκβασή τους θα έχει στην πορεία της χώρας.
                      
                     Το ΠΑΣΟΚ, μετά από μία μεγάλη κρίση, επανέρχεται με ορμή, για να παίξει και πάλι έναν πρωταγωνιστικό, ιστορικό ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή. Και, μάλιστα, σε μία περίοδο που είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία της χώρας. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσκολίες και προχωράει διαμέσου μίας διεθνούς κρίσης, που έχει σημαντικές επιπτώσεις και στο εσωτερικό της. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που η χώρα, όπως και η παγκόσμια κοινότητα, βρίσκονται μπροστά σε έναν τόσο πρωτόγνωρο και απειλητικό συνδυασμό προβλημάτων, που κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά, ενώ, όσον αφορά την Ελλάδα, οι υπάρχοντες κίνδυνοι περιλαμβάνουν και μία διαρκή απειλή για την εθνική της ανεξαρτησία και ακεραιότητα. Και, μάλιστα, αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που η κοινωνία δεν έχει ανακάμψει πλήρως από τις δύο μεγάλες κρίσεις που αντιμετώπισε πρόσφατα: αυτήν της χρεοκοπίας της περιόδου 2010-2020 και στη συνέχεια την κρίση της πανδημίας του covid.
                      
                     Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που ορθώνονται μπροστά στη χώρα μας απαιτούν σταθερό πηδάλιο και καθαρό μυαλό. Απαιτούν ισχυρές αρχές και φρόνηση αλλά, ταυτόχρονα, και οραματισμό. Το ΠΑΣΟΚ, με τη διαδρομή που έχει διαγράψει και την εμπειρία που έχει συσσωρεύσει από τις νίκες του και τους θριάμβους του, αλλά και από τις ήττες του και τα σφάλματά του, είναι ο σχηματισμός εκείνος που μπορεί να κρατήσει γερά το πηδάλιο μέσα στην τρικυμία. Δεν είναι τυχαίο ότι η καθοδική πορεία της χώρας άρχισε από τη στιγμή κατά την οποία ο δημοκρατικός χώρος, που ιστορικά αντιπροσωπεύουμε, εισήλθε πολιτικά επίσης σε καθοδική πορεία. Με αυτήν την έννοια, η πολιτική ισχυροποίηση του Κινήματός μας αποτελεί προϋπόθεση για την αλλαγή πορείας της ίδιας της Ελλάδας. Αυτός είναι ένας λόγος επιπλέον για τον οποίον αισθάνομαι ότι με τιμά η επιλογή του να είμαι υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων.
                      
                     Ο αγώνας μου, η πολιτική μου προσπάθεια, θα είναι αποκλειστικά και μόνο προς τα έξω, προς τα προβλήματα και προς τους πολιτικούς μας αντιπάλους, εκείνους δηλαδή που με τις πολιτικές τους θέτουν εμπόδια στην πορεία του έθνους προς τα εμπρός. Διαβεβαιώνω τους φίλους και τους συντρόφους ότι σε αυτόν τον αγώνα, στον αγώνα απέναντι στα προβλήματα και στα εμπόδια προς την πρόοδο της χώρας, ιδιαιτέρως δε εκείνη της Ηπείρου και του Νομού μας, θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις. Καλώ όλες και όλους να συσπειρωθούν στις γραμμές του ΠΑΣΟΚ, ώστε από κοινού να δώσουμε νικηφόρα τον αγώνα αυτόν".
                      
                     Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Γάτσιος
                      
                     Ο Κωνσταντίνος Γάτσιος, είναι καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης τού Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ελαβε το Πτυχίο του στα Οικονομικά από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1981), ενώ το M.Phil. (1984) και το Ph.D. (1988) από το University of Cambridge. Δίδαξε στο University of Cambridge και διετέλεσε Fellow και Director of Studies in Economics στο Fitzwilliam College (1987-1992).
                      
                     Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη Μικροοικονομική Θεωρία και, ειδικότερα, στη Θεωρία και Πολιτική του Διεθνούς Εμπορίου, τη Βιομηχανική Οργάνωση, τα Μαθηματικά Οικονομικά και τη Θεωρία Παιγνίων. Έχει δημοσιεύσει σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως Review of Economic Studies, Journal of International Economics, Journal of Industrial Economics, Economic Journal, European Economic Review, Journal of Development Economics και άλλα.
                      
                     Πολλά από τα άρθρα του αναδημοσιεύτηκαν σε βιβλία.
                      
                     Έχει, επίσης, συνεισφέρει και σε πολλά βιβλία, όπως στο The New Palgrave Dictionary of Economics and the Law, London: Macmillan. Διετέλεσε Associate Editor στο European Journal of Political Economy (1994-1999), ενώ είναι κριτής σε πολλά γνωστά επιστημονικά περιοδικά, όπως Economic Journal, Economica, European Economic Review, International Economic Review, International Review of Economics and Finance, Journal of Industrial Economics, Journal of International Economics, Review of International Economics, Scandinavian Journal of Economics, Southern Economic Journal και άλλα.
                      
                     Είναι ή έχει διατελέσει μέλος πολλών διεθνών εκπαιδευτικών και επιστημονικών οργανισμών, όπως Research Fellow στο European Trade Study Group (2003- ) και στο Centre for Economic Policy Research, London (1988-2010), ενώ έχει διατελέσει μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής στο Τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικής και Ναυτιλίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (2006-2011). Διδάσκει Μικροοικονομική Θεωρία, Θεωρία και Πολιτική Διεθνούς Εμπορίου, Μαθηματικά Οικονομικά και Θεωρία Παιγνίων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
                     • Πασοκ
                     • Γάτσιος
                     • υποψήφιος
                     • Ιωάννινα

                      Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 7:05 pm


                      Υπ.Προστασίας Πολίτη-ΣΥΡΙΖΑ: Mέρος των φερόμενων επικοινωνιών είναι του 2018

                      Υπ.Προστασίας Πολίτη-ΣΥΡΙΖΑ: Mέρος των φερόμενων επικοινωνιών είναι του 2018

                      Σε σημερινή (30/1) απάντησή του στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφορικά με τις αποκαλύψεις για σχέσεις ανώτατων αξιωματούχων της ελληνικής αστυνομίας με ανθρώπους του υποκόσμου, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τονίζει μεταξύ άλλων ότι μέρος των φερόμενων επικοινωνιών έγιναν το 2018, όσο ήταν δηλαδή κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

                      Συγκεκριμένα αναφέρεται:

                      «Μέρος των φερόμενων ως επικοινωνιών, μεταξύ ανώτατου στελέχους της Ελληνικής Αστυνομίας με εμπλεκόμενους σε ύποπτες  δραστηριότητες- που δημοσίευσε η εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής”- φέρεται να είναι του 2018.

                      Όλοι γνωρίζουν ποιο κόμμα βρισκόταν τότε στην κυβέρνηση, οπότε η κυρία Τσαπανίδου μπορεί να ζητήσει τις σχετικές απαντήσεις από τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.

                      Σε ό,τι αφορά στα αποσπάσματα για φερόμενες επικοινωνίες σε νεότερο χρόνο επισημαίνεται ότι: πρώτον, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν είχε καμία ενημέρωση -ούτε και για τις φερόμενες ως επικοινωνίες του 2018- και, δεύτερον, αμέσως μόλις έγινε γνωστό το δημοσίευμα, εστάλη με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας, υπό τον νέο της Διοικητή, για ενδελεχή έρευνα, καθώς και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών».

                      • Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
                      • ΣΥΡΙΖΑ
                      • ΕΛΑΣ
                      • Θεοδωρικάκος
                      • Νέα Δημοκρατία

                       Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 7:03 pm


                       ΣΒΕ: Η βιομηχανία χρειάζεται συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και νέα μέτρα

                       ΣΒΕ: Η βιομηχανία χρειάζεται συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και νέα μέτρα

                       Σήμερα Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και κοπή πίτας, με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα.

                       Κατά την εισήγησή της, η Πρόεδρος του ΣΒΕ κα Λουκία Σαράντη επεσήμανε ότι η βιομηχανία της χώρας ακόμη προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από το υψηλό κόστος ενέργειας, γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητο και επείγον όχι μόνο η κυβέρνηση να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση που έως σήμερα έχει αποδώσει καρπούς, αλλά και να λάβει κι άλλα μέτρα που θα συμβάλλουν στη διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, τα οποία αναφέρονται αναλυτικά στην πρόσφατη παρέμβαση του Συνδέσμου προς τον Πρωθυπουργό.

                       Η Πρόεδρος του ΣΒΕ μετέφερε στον κ. Υπουργό την έντονη ανησυχία των επιχειρήσεων για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς τους και για το λόγο αυτό πρότεινε να υπάρξει άμεσα μείωση των εργοδοτικών εισφορών, καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις, ενώ υπογράμμισε ότι η ανθεκτικότητα της βιομηχανίας θα εξαρτηθεί από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης.

                       Κατά την τοποθέτησή του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, υπογράμμισε ότι και το 2023 θα είναι έτος μεγάλων προκλήσεων για την οικονομία εξαιτίας της αστάθειας που επικρατεί στο διεθνές περιβάλλον.

                       Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση, έχει θέσει 10 κεντρικές προτεραιότητες με στόχο την περαιτέρω ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Επίσης, υπογράμμισε ότι το 2023 θα είναι έτος ανάπτυξης για τη χώρα, αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα ο ρυθμός ανάπτυξης εφέτος θα είναι τριπλάσιος σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ παράλληλα η νέα χρονιά αποτελεί για την κυβέρνηση έτος ορόσημο για την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα.

                       • βιομηχανία
                       • ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
                       • Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος
                       • Χρήστος Σταϊκούρας 

                        Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 7:03 pm


                        Υπονοούμενα ΣΥΡΙΖΑ για «εκβιαζόμενο Ανδρουλάκη»- Έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ

                        Υπονοούμενα ΣΥΡΙΖΑ για «εκβιαζόμενο Ανδρουλάκη»- Έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ

                        Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαρρέουν το τελευταίο διάστημα πληροφορίες πως ο Νίκος Ανδρουλάκης "εκβιάζεται" απο την κυβέρνηση και γι' αυτό δεν "σηκώνει" το θέμα των υποκλοπών.

                        Η αρχή έγινε από δημοσίευμα του Documento και του Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος έγραψε πως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε προτάσεις που του έγιναν από το ευρωκοινοβούλιο για να "σηκώσει" το θέμα. Την άποψη αυτή αναπαρήγαγε ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος άφησε υπονοούμενα πως το Μαξίμου ενδεχομένως "κρατάει" από κάτι τον κ. Ανδρουλάκη.

                        Το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις όταμν η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, είπε πως μια μελλοντική συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να είναι προϊόν εκβιασμού του Νίκου Ανδρουλάκη.

                        Η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που δια μέσω του εκπροσώπου του Δημήτρη Μάντζου απάντησε ως εξής:

                        "Τελικά, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -νέα και παλαιά- έχουν το ίδιο ταλέντο στο να κάνουν τις λέξεις να χάνουν το νόημά τους. Πάμε, λοιπόν, ξανά και πιο απλά:

                        «Εκβιαζόμενος» δεν είναι εκείνος που ανέδειξε τη θεσμική εκτροπή, δεν είναι εκείνος που, μαζί με το κόμμα του, ακολούθησε κάθε διαθέσιμη θεσμική οδό στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη, στη Βουλή των Ελλήνων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την αποκάλυψη της αλήθειας, στο όνομα της Δημοκρατίας.

                        «Εκβιαζόμενοι» είναι όσοι βρίσκονται σήμερα «αιχμάλωτοι» των δικών τους επιλογών: Από τη μία, ο κ. Μητσοτάκης, που αντιμετωπίζει τη «Νέμεσι» των ρυπαρών δικτύων που οργάνωσαν τις υποκλοπές και τώρα τον εκδικούνται.

                        Και από την άλλη ο κ. Τσίπρας που βλέπει στα πρόσωπα των κ.κ. Παππά και Καλογρίτσα τις αναμνήσεις να ξαναγυρίζουν και να θυμίζουν τα περασμένα, της δικής του Κυβέρνησης και στο μοίρασμα όχι μόνο τηλεοπτικών αδειών αλλά και μετοχών σε κανάλια.

                        Αυτή είναι η αμείλικτη αλήθεια.

                        Όλα τα άλλα σενάρια, που εναρμονισμένα διακινούν η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσαπανίδου και οι κ.κ. Πολάκης και Βαξεβάνης, συνιστούν «θεωρίες συνωμοσίας»".

                        • Πασοκ
                        • ΝΔ
                        • ΣΥΡΙΖΑ
                        • Πολάκης
                        • Ανδρουλάκης

                         Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 6:58 pm


                         BofA και Morgan Stanley θα «τρέξουν» την IPO του ΔΑΑ

                         BofA και Morgan Stanley θα «τρέξουν» την IPO του ΔΑΑ

                         Διεθνείς τράπεζες επέλεξε το ΤΑΙΠΕΔ για την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) του 30% που ανήκει στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

                         Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των διαδικασιών ένταξης του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) επέλεξε τις Bank of America και Morgan Stanley να ηγηθούν των εργασιών για την πώληση μετοχών, η οποία ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

                         Επέλεξε επίσης την Deutsche Bank ως συνδιαχειριστή του βιβλίου προσφορών (joint bookrunner) και οικονομικό σύμβουλο για τη συμφωνία.

                         Το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει το μερίδιό του να αποτιμηθεί στα 800 εκατ. ευρώ (872 εκατ. δολ.) έως 1 δισ. ευρώ ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρη Πολίτη.

                         Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, αυτή  θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά στην Ελλάδα από το 2000, καθώς η ευρωπαϊκή αγορά IPO ανακάμπτει σιγά-σιγά από το οδυνηρό 2022, όπου η δραστηριότητα σχεδόν σταμάτησε εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για τον πληθωρισμό και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

                         Δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το μέγεθος ή το χρονοδιάγραμμα της πώλησης των μετοχών, ενώ, όπως μεταδίδει το Bloomberg, εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ και των τραπεζών αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

                         • ΤΑΙΠΕΔ
                         • χρηματιστήριο
                         • Ελ Βενιζέλος
                         • ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
                         • Bloomberg
                         • Deutsche Bank
                         • JOINT BOOKRUNNER
                         • ΠΩΛΗΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ

                          Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 6:51 pm


                          Fitch: Αναβάθμισε Eurobank, ΕΤΕ σε ΒΒ- Alpha Bank σε B+

                          Fitch: Αναβάθμισε Eurobank, ΕΤΕ σε ΒΒ- Alpha Bank σε B+

                          O διεθνής oίκος αξιολόγησης Fitch Ratings δημοσίευσε σήμερα (30/1) τρεις ετυμηγορίες, με τις οποίες αναβαθμίζει την κατηγορία των Eurobank, Alpha Bank και ΕΤΕ.

                          Συγκεκριμένα, αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση (IDR) της Εθνικής Τράπεζας και των Eurobank και Eurobank Ergasias Services and Holdings σε 'BB-' από 'B+' και το Viability Rating (VR) σε 'bb-' από 'b+' , με το Outlook να είναι σταθερό.

                          Ακόμα, αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση (IDR) της Alpha Bank και της Alpha Services and Holdings σε 'B+' από 'B' και το Viability Ratings (VR) σε 'b+' από 'b' προηγουμένως, με το Outlook να είναι επίσης σταθερό.

                          Για τις Eurobank και ΕΤΕ η Fitch αναφέρει ότι «η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τις διαρθρωτικές βελτιώσεις στην κερδοφορία της Εθνικής και της ΕΤΕ, ως αποτέλεσμα της της αναδιάρθρωσής τους, που υποστηρίζονται επίσης από την αύξηση των επιτοκίων και την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα.

                          Για την Alpha Bank συμπληρώνει ότι «η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την ισχυρότερη κεφαλαιοποίηση της Alpha, ως αποτέλεσμα της διαρθρωτικά βελτιωμένης κερδοφορίας, της αναμενόμενης συσσώρευσης κεφαλαίου και της μειωμένης κεφαλαιακής επιβάρυνσης από ανεπιφύλακτα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία».

                          • σταθερό outlook
                          • Fitch
                          • Eurobank
                          • ΕΤΕ
                          • Alpha Bank

                           Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 6:45 pm


                           Costa Navarino: Η σεζόν ξεκινά δυναμικά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

                           Costa Navarino: Η σεζόν ξεκινά δυναμικά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

                           Η φετινή σεζόν ξεκινά δυναμικά στην Costa Navarino με το άνοιγμα του ξενοδοχείου The Westin Resort Costa Navarino στις 19 Φεβρουαρίου. Σε έναν ιδανικό προορισμό για οικογένειες και για αθλητικές εξορμήσεις, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας θα δώσει την καλύτερη αφορμή για μια απόδραση στη Μεσσηνιακή φύση, με δραστηριότητες  εμπνευσμένες από τα έθιμα και στις παραδόσεις της περιοχής. Η λειτουργία των τεσσάρων γηπέδων γκολφ ξεκινά στις 20 Φεβρουαρίου, ενώ από τον Μάρτιο, το Mouratoglou Tennis Center θα καλωσορίσει παίκτες όλων των επιπέδων, σε 16 σύγχρονα γήπεδα.

                           Το γεμάτο ενέργεια W Costa Navarino που έκανε το ντεμπούτο του μέσα στο 2022, θα ανοίξει στις 5 Απριλίου, παρουσιάζοντας νέες σουίτες και βίλες 2 & 3 υπνοδωματίων αντίστοιχα, με ιδιωτικές πισίνες, καθώς και ένα νέο χώρο εκδηλώσεων. Το δυναμικό πρόγραμμα του W Costa Navarino θα δώσει και φέτος βήμα στη συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα.

                           Στις 13 Απριλίου ξεκινά τη λειτουργία του και το πολυτελές The Romanos, a Luxury Collection Resort. Σε ένα περιβάλλον αυθεντικής πολυτέλειας, οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν μία από τις βίλες και σουίτες της συλλογής Ionian Exclusive, απολαμβάνοντας εξατομικευμένες εμπειρίες, απόλυτη ιδιωτικότητα και άμεση πρόσβαση στη θάλασσα.

                           Η άφιξη της Navarino Agora -που θα αποτελέσει σημείο συνάντησης για όλους τους επισκέπτες της Costa Navarino αλλά και Μεσσηνίας- καθώς και του νέου Watersports Hub -με πλήθος θαλάσσιων αθλημάτων- τον Απρίλιο, συμπληρώνουν τη μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων που προσφέρει ο προορισμός. Παράλληλα, πάνω από 15 νέες προτάσεις εστίασης, θα ενισχύσουν σημαντικά τη γαστρονομική εμπειρία. Το καλοκαίρι, αναμένεται η άφιξη του πρώτου ξενοδοχείου Mandarin Oriental στην Ελλάδα -ένα από τα κορυφαία διεθνώς brand φιλοξενίας- στην περιοχή Navarino Bay.

                           ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ MANDARIN ORIENTAL ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

                           Το παραθαλάσσιο υπερπολυτελές Mandarin Oriental, Costa Navarino θα περιλαμβάνει 99 δωμάτια, μεταξύ των οποίων 48 υπόσκαφες βίλες με ιδιωτική πισίνα, μεγάλες βεράντες με απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα, καθώς και πέντε εστιατόρια και μπαρ. Θα διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις spa και γυμναστηρίου έκτασης 1.500 τ.μ., ενώ χαρακτηριστικό στοιχείο του spa θα αποτελεί η πισίνα 25μ. που εκτείνεται σε ανοικτό και κλειστό χώρο. Ο σχεδιασμός του ακολουθεί τις αρχές αειφόρου ανάπτυξης του προορισμού, με φυτεμένες στέγες που εναρμονίζονται πλήρως με τη φυσική τοπογραφία της περιοχής. Βρίσκεται σε ένα μαγευτικό τοπίο στην περιοχή Navarino Bay, όπου λειτουργεί ήδη το γήπεδο γκολφ 18 οπών The Bay Course, με θέα τον ιστορικό κόλπο του Ναβαρίνου.

                           NAVARINO AGORA – ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ, ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΑΓΟΡΑ

                           Η Navarino Agora που βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές Navarino Waterfront και Navarino Bay, θα ανοίξει τον Απρίλιο. Πρόκειται για μια νέα, σύγχρονη προσέγγιση της υπαίθριας αγοράς που θα ενισχύσει την εμπειρία των επισκεπτών, των ιδιοκτητών κατοικιών αλλά του ευρύτερου κοινού, με επιλεγμένα καταστήματα, χώρους εστίασης και street food, υπαίθριο σινεμά, καθώς κι ένα συναρπαστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα προβάλουν και θα αναδεικνύουν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της περιοχής.

                           ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ COSTA NAVARINO RESIDENCES

                           Φέτος, διευρύνεται η οικιστική κοινότητα των Costa Navarino Residences, καλωσορίζοντας τους πρώτους ιδιοκτήτες της Rolling Greens -μια από τις γειτονιές στο Navarino Dunes- οι κατοικίες της οποίας πωλήθηκαν μέσα σε έναν μόλις χρόνο από το λανσάρισμά τους το 2020. Παράλληλα, νέοι κάτοικοι στις γειτονιές Sea Dunes και Olive Grove ενισχύουν τη δημιουργία αυτής της μοναδικής κοινότητας ιδιοκτητών, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Costa Navarino, έχοντας αγκαλιάσει και υιοθετήσει τις βασικές αξίες του προορισμού: τον σεβασμό στο περιβάλλον, την τοπική κοινωνία και την πολιτιστική κληρονομιά.

                           Επίσης, τα Costa Navarino Residences θα παρουσιάσουν μέσα στη χρονιά τη νέα οικιστική πρόταση Valley Greens, στην περιοχή Navarino Dunes. Η νέα γειτονιά βρίσκεται σε μια μοναδική τοποθεσία με θέα τους ελαιώνες και την πλούσια Μεσσηνιακή βλάστηση αλλά και το Ιόνιο Πέλαγος. Θα περιλαμβάνει βίλες 2 έως και 4 υπνοδωματίων με πισίνα, ενώ θα αναπτυχθεί με τη λογική ‘turn-key’.

                           ΕΝΑ ΝΕΟ WATERSPORTS HUB

                           Το νέο Watersports Hub στην περιοχή Navarino Waterfront θα υποδέχεται τους φίλους του υδάτινου στοιχείου από τον Απρίλιο, προσφέροντας πλήθος αθλημάτων όπως windsurf, waterski, καγιάκ και SUP, ενώ θα διαθέτει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και τη δυνατότητα μαθημάτων από έμπειρους προπονητές. Η μοναδική τοποθεσία και οι ιδανικές καιρικές συνθήκες της περιοχής, υπόσχονται ατέλειωτες στιγμές διασκέδασης τόσο για αρχάριους όσο και για έμπειρους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ.

                           ΤΕΣΣΕΡΑ ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΓΗΠΕΔΑ ΓΚΟΛΦ

                           Τα τέσσερα γήπεδα 18 οπών της Costa Navarino θα ανοίξουν στις 20 Φεβρουαρίου και θα καλωσορίσουν τους λάτρεις του γκολφ όλων των επιπέδων, στον βραβευμένο ως τον «Καλύτερο Ανερχόμενο Προορισμό Γκολφ» παγκοσμίως (World Golf Awards 2022). Το International Olympic Academy Golf Course και το γειτονικό Hills Course ξεκίνησαν επίσημα τη λειτουργία τους το 2022, συμπληρώνοντας την εμπειρία γκολφ του προορισμού που προσφέρουν τα γήπεδα The Dunes Course και The Bay Course.  

                           ΕΝΑΣ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

                           Τέσσερα πολυτελή ξενοδοχεία, τέσσερα βραβευμένα γήπεδα γκολφ, ιδιωτικές κατοικίες, συναρπαστικές εμπειρίες άθλησης κι ευεξίας, καθώς και πάνω από 40 χώροι εστίασης κι αναψυχής, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό, που συμβάλει στην καθιέρωση της Costa Navarino και της Μεσσηνίας, ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς που κάποιος θέλει να επισκεφθεί αλλά και να ζήσει εκεί. Το 2023 θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την Costa Navarino με περισσότερες επιλογές από ποτέ, που εμπλουτίζουν την εμπειρία των επισκεπτών, αλλά και των ιδιοκτητών κατοικιών.

                           ΝΕΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΘΗΝΑΣ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

                           Οι νέες πτήσεις της Olympic Air που ξεκινούν στις 19 Μαΐου, προσφέρουν ακόμη πιο γρήγορη κι εύκολη πρόσβαση στην Costa Navarino, δίνοντας τη δυνατότητα για πολλαπλές συνδέσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω του δικτύου της Aegean Airlines και της Star Alliance.

                           Επιπλέον νέες εβδομαδιαίες πτήσεις της Aegean Airlines από τις 15 Μαΐου θα συνδέουν την Καλαμάτα με το Τελ Αβίβ, καθώς επίσης εβδομαδιαίες πτήσεις της Volotea από την Νάντη θα ξεκινήσουν από τις 30 Μαΐου.

                           Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Costa Navarino.

                           Για τις προτάσεις διαμονής στο The Westin Resort Costa Navarino για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, δείτε εδώ.

                           Για περαιτέρω προτάσεις στο The Westin Resort Costa Navarino, δείτε εδώ.

                           Για τις προτάσεις διαμονής στο The Romanos, a Luxury Collection Resort, δείτε εδώ.

                           Για τις προτάσεις διαμονής στο W Costa Navarino, δείτε εδώ.

                           • Costa Navarino
                           • Καθαρά Δευτέρα

                            Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 6:45 pm


                            Ο ΠOY διατηρεί τον ανώτατο συναγερμό για την Covid-19

                            Ο ΠOY διατηρεί τον ανώτατο συναγερμό για την Covid-19

                            Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα (30/1) ότι η COVID-19 εξακολουθεί να συνιστά μια κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του Οργανισμού.

                            Η πανδημία πιθανόν να βρίσκεται σε ένα "μεταβατικό σημείο" που συνεχίζει να χρειάζεται προσεκτική διαχείριση για να "περιορίσει τις πιθανόν αρνητικές επιπτώσεις", προσθέτει σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ.

                            Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που ο Οργανισμός κήρυξε την COVID κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης. Πάνω από 6,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία, η οποία έχει πλήξει όλες τις χώρες του πλανήτη επηρεάζοντας αρνητικά οικονομίες και κοινότητες.

                            Ωστόσο, η παρασκευή εμβολίων και θεραπειών έχει αλλάξει την κατάσταση της πανδημίας σημαντικά από το 2020 και ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, έχει εκφράσει την ελπίδα του να τερματιστεί η κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης αυτό το χρόνο, ειδικά αν βελτιωθεί παγκοσμίως η πρόσβαση στα μέσα αντιμετώπισης.

                            "Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι μέσα στον επόμενο χρόνο ο κόσμος θα μεταβεί σε μια νέα φάση στην οποία θα μειωθούν οι νοσηλείες από κόβιντ και οι θάνατοι θα πέσουν στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο", είπε ο Γκεμπρεγέσους σε σημερινή συνεδρίαση του ΠΟΥ.

                            Σύμβουλοι της επιτροπής ειδικών του ΠΟΥ για την κατάσταση της πανδημίας είπαν στο Reuters τον Δεκέμβριο ότι μάλλον δεν έχει έρθει τη στιγμή να λήξει η κατάσταση συναγερμού δεδομένης της αβεβαιότητας για το κύμα των μολύνσεων στην Κίνα μετά την άρση των αυστηρών μέτρων στο πλαίσιο της πολιτικής της μηδενικής κόβιντ στο τέλος του 2022.

                            • Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
                            • πανδημία
                            • κορονοιός

                             Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 6:34 pm


                             ΕΟΔΥ: Πού θα γίνουν δωρεάν rapid test την Τρίτη (31/1)

                             ΕΟΔΥ: Πού θα γίνουν δωρεάν rapid test την Τρίτη (31/1)

                             Σε 194 σημεία θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη (31/1) δωρεάν rapid test κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.

                             Η έκδοση ψηφιακής βεβαίωσης αποτελέσματος για τους διαγνωστικούς ελέγχους COVID-19 πραγματοποιείται από το gov.gr, στην υπηρεσία «Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19». Η σύνδεση με τη συγκεκριμένη υπηρεσία απαιτεί τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet.

                             Για τους μη εμβολιασμένους πολίτες η ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος από το gov.gr είναι διαθέσιμη μόνον εφόσον ο έλεγχος έχει πραγματοποιηθεί σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.

                             Αναλυτικά τα σημεία:

                             1. Δ. Ελευσίνας,  Α’ ΚΑΠΗ Ερμού & Πετράκη, Άνω Ελευσίνα, 09:30-15:00
                             2. Δ. Αμαρουσίου, Λεωφόρος Κηφισίας 108 (πλησίον πεζογέφυρας), 09:30-15:00
                             3. Δ. Αλίμου, Κανάρη 1, παραπλεύρως Δημοτολογίου Αλίμου, 12:00-18:00
                             4. Δ. Γλυφάδας, Παλιό Δημαρχείο Γλυφάδας, απέναντι από την Εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου, Βασιλέως Κων/νου, 09:30-15:00
                             5. Δ. Περιστερίου, Δημαρχείο Περιστερίου, (πλάι στην Βόρεια Είσοδο του Δημαρχείου), 11:00-17:00
                             6. Δ. Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αίθουσα 1ου ΚΑΠΗ Αλεξιουπόλεως 27, 14:00-20:00
                             7. Δ. Αιγάλεω, Πνευματικό κέντρο Ι. Ρίτσος, δίπλα στο Κολυμβητήριο του Αιγάλεω, Δημαρχείου & Κουντουριώτου, 09:30-15:00
                             8. Δ. Κηφισιάς, Πλατεία Πλατάνου, παραπλεύρως του Άλσους Κηφισιάς, μπροστά από τον ΗΣΑΠ, 09:30-15:00
                             9. Δ. Παλαιού Φαλήρου, Πολιτιστικό κέντρο Π. Φαλήρου, Ηχούς 26, 09:30-15:00
                             10. Δ. Βύρωνα, Κύπρου & Ευαγγελικής Σχολής, παλιό Δημαρχείο Βύρωνα, 09:30-15:00
                             11. Δ. Χαλανδρίου, παλιό Δημαρχείο Χαλανδρίου, Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, Γρ. Γυφτοπούλου & Γκίνη, πάνω από το ΚΕΠ, 09:30-15:00
                             12. Δ. Πειραιά. Πλατεία Κανάρη, Πασαλιμάνι, 09:30-15:00
                             1. Δ. Ιλίου, Αίαντος και Χρυσηίδος (Δημαρχείο), 09:00-15:00
                             2. Δ. Χαϊδαρίου, Δημαρχείο – Στρ. Καραϊσκάκη 138 και Ευπαύλεως, 09:00-15:00
                             3. 1ο πολυδύναμο κέντρο-Δημοτικό Ιατρείο-Καλφοπούλειο Υγειονομικό Κέντρο, Σόλωνος 78 09:30-19:30 (κατόπιν ραντεβού-2103626869, 210362869)
                             4. 2ο πολυδύναμο Κέντρο-Δημοτικό Ιατρείο-Νέος Κόσμος, Φανοσθένους & Φρειδερίκου Σμιθ,  09:30-15:00 (κατόπιν ραντεβού-2109239865, 2109249787)
                             5. 3ο Δημοτικό Ιατρείο-Πετράλωνα, Θεσσαλονίκης & Ηρακλειδών, 09:30-15:00 (κατόπιν ραντεβού-2103427515, -513, 2103469165)
                             6. 4ο Δημοτικό Ιατρείο-Κολωνός, Προποντίδος & Αγίας Σοφίας 110, 09:30-15:00 (κατόπιν ραντεβού-2105121921, 2105157239)
                             7. 5ο Δημοτικό Ιατρείο-Άνω Πατήσια, Σαρανταπόρου 4, 09:30-15:00 (κατόπιν ραντεβού-2102015510, -511, 2102015559)
                             8. 6ο πολυδύναμο Κέντρο- Δημοτικό Ιατρείο-Κυψέλη, Χανίων 4Β, 09:30-19:30 (κατόπιν ραντεβού-2108836200, 2108220209)
                             9. 7η Δημοτική Κοινότητα, Αμπελόκηποι, Πανόρμου 59, (είσοδος από Βραστόβου), 09:30-15:00 (κατόπιν ραντεβού, 2106993487)
                             1. Δ. Πυλαίας, Πέτρινο πολιτιστικό κέντρο, Πολυτεχνείου 20, 09:00-15:00
                             2. Δ. Καλαμαριάς, εντός Δημοτικού Θεάτρου, οδός Χηλής και Τριπόλεως 12, 13:00-19:00
                             3. Δ. Θέρμης, κτίριο κοινότητας, Νέα Ραιδεστός, 09:00-15:00
                             4. Δ. Χαλκηδόνας, Πνευματικό κέντρο Χατζάκος, Κουφάλια, 09:30-14:30
                             5. Δ. Παύλου Μελά, Στρατόπεδο Καρατάσιου, Λεωφόρος Στρατού 37, 09:00-15:00
                             6. Δ. Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Α ΚΑΠΗ Μενεμένης, Έλ. Αλεξίου 9, 09:00-15:00
                             7. Δ. Δέλτα, ΚΑΠΗ Διαβατών, Παναγιώτου Σπύρου 2 και Αγ. Γεωργίου, 13:00-19:00
                             8. Δ.Ωραιοκάστρου, Α΄ΚΑΠΗ Ωραιοκάστρου, Τραπεζούντος 31, 09:00-15:00
                             9. Δ.Λαγκαδά, Κέντρο Κοινότητας δήμου Λαγκαδά, πλησίον δημαρχείου Λαγκαδα, 09:30-15:00
                             10. Δ. Νεάπολης – Συκεών, δημοτικό κατάστημα Πεύκων, Ειρήνης 19, 09:00-15:00
                             11. 8ο Παράρτημα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης, Αρτάκης 9, Κάτω Τούμπα, 09:00-15:00
                             12. 7ο Παράρτημα ΚΑΠΗ Θεσσαλονικης, Ακροπόλεως 14, Άνω Πόλη, 09:00-15:00
                             13. 6ο Παράρτημα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης, Νούκα Στέφανου 10, Χαριλάου, 09:00-15:00
                             14. Κοινωνικό Ιατρείο Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Λαγκαδά 53, 10:00-14:00
                             15. Ιατρείο ΕΟΔΥ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Βασιλίσσης Όλγας 198, στον προαύλιο χώρο της περιφέρειας, 09:30-15:00
                             16. Αιτωλοακαρνανία, ΚΑΠΗ Μεσολογγίου, 08:30-14:30
                             17. Αιτωλοακαρνανία, Κοινοτικό Κτίριο, Ίδρυμα Τσώνη, Ναύπακτος, 09:00-14:00
                             18. Αιτωλοακαρνανία, Αγρίνιο, Παλιά Λαχαναγορά, 09:00-15:00
                             19. Αιτωλοακαρνανία, Αγρίνιο, Γ.Ν. Αιτωλ/νιας ( Νοσηλ. Μονάδα Αγρινίου), 08:30-12:00
                             20. Αιτωλοακαρνανία, Αγρίνιο, ΚΑΠΗ Αγίου Κωνσταντίνου, 12:30-14:30
                             21. Αργολίδα, Αίθουσα Δανάη-Στρατώνες Καποδίστρια, Άργος, 09:00-14:00
                             22. Αργολίδα, Κοινωνικό Ιατρείο, Ναύπλιο, 09:00-14:00
                             23. Αρκαδία, Πλατεία Πετρινού, Τρίπολη, 09:00-15:00
                             24. Αρκαδία, Παναρκαδικό Νοσοκομείο, Τρίπολη, 08:00-14:00
                             25. Αρκαδία, Πλατεία Μεγαλόπολης, Μεγαλόπολη, 09:30-14:00
                             26. Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00
                             27. Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00
                             28. Αχαΐα, Πάτρα, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, 08:00-20:00
                             29. Αχαΐα, Πάτρα, Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα, 08:00-20:00
                             30. Αχαΐα, Αίγιο, Κέντρο Υγείας Αιγίου, 08:30-14:30
                             31. Αχαΐα, Πάτρα, Γενικό Νοσοκομείο ‘Άγιος Ανδρέας’, 08:00-14:30
                             32. Αχαΐα, Πάτρα, Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα, 08:30-14:30
                             33. Αχαΐα, Πάτρα, Παμπελοποννησιακό Στάδιο, 08:30-14:30
                             34. Αχαΐα, Σελιανίτικα, Κοινοτικό γραφείο, 08:30-14:30
                             35. Αχαΐα, Άγιος Βασίλειος, κοινοτικό γραφείο, 08:30-14:30
                             36. Βοιωτία, Πνευματικό Κέντρο Θήβας, Πινδάρου 112, 08:30-15:00
                             37. Βοιωτία, Παλιό Δημαρχείο Λιβαδειάς, Καραγιαννοπούλου 1, 08:30-15:00
                             38. Γρεβενά, Εξεταστήριο Θ. Ζιάκα 23, 08:30-15:00
                             39. Γρεβενά, Άγιος Γεώργιος, Πρώην Δημαρχείο, 10:00-12:00
                             40. Δράμα, Πρώην Δημαρχείο, Έναντι Πλατεία Ελευθερίας, 08:00-14:30
                             41. Δράμα, Μικροχώρι, Κοινότητα Μικροχωρίου, 09:00-14:00
                             42. Έβρος, Φουαγιέ Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, Λεωφόρος Δημοκρατίας 306, 08:30-15:30
                             43. Έβρος, Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης, Σουλίου 2, 09:00-15:00
                             44. Έβρος, Δημοτικό Σχολείο Σιδηρού, 09:30-12:00
                             45. Έβρος, Κοινοτικό Κατάστημα Πέπλου, 09:00-11:00
                             46. Έβρος, Αίθουσα Συλλόγου Βρυσούλας, 11:30-13:30
                             47. Έβρος, Κοινότητα Λαβάρων, 10:00-13:00
                             48. Έβρος, Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας, Ευριπιδου Ζιγκμπουργκ 10, 08:30-15:30
                             49. Έβρος, Λιμάνι Καμαριώτισσας, Σαμοθράκη, 08:00-15:00
                             50. Εύβοια, Δημαρχείο Νέας Αρτάκης, Κωνσταντινουπόλεως 45, 09:00-14:30
                             51. Εύβοια, Χαλκίδα, Πάρκο του Λαού, Αλιβερίου και Κιαπέκου γωνία, 09:30-14:30
                             52. Εύβοια, Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, 08:30-15:30
                             53. Ευρυτανία, Έναντι ΚΑΠΗ Καρπενησίου, 09.00-15.30
                             54. Ζάκυνθος, ΙΚΑ, Γλάδστωνος 6, 08:30-15:30
                             55. Ηλεία, Λάλας, πρώην δημαρχείο, 09:00-11:00
                             56. Ηλεία, Αρχαία Ολυμπία, δημαρχείο, 11:30-15:00
                             57. Ηλεία, Ζαχάρω, Πνευματικό Κέντρο, 09:00-15:00
                             58. Ηλεία, Πύργος, Αποστολική Διακονία-πλατεία Σάκη Καράγιωργα, 09:00-15:00
                             59. Ηλεία, Πύργος, Γενικό Νοσοκομείου, 09:00-15:00
                             60. Ημαθία, ΚΑΠΗ Βέροιας, Μαυρομιχάλη 14, 09:00-15:00
                             61. Ημαθία, Πολυχώρος Λαναρά Αίθουσα Βετλανς- Νάουσα, Γέφυρα Νοσοκομείου (παραπλεύρως ΚΕΠ), 09:30-14:00
                             62. Ηράκλειο, Πλατεία Ελευθερίας, 08:30-19:30
                             63. Ηράκλειο, Πλατεία Αγίας Αικατερίνης, 09:00-15:00
                             64. Ηράκλειο, ISOBOX – Προαύλιος χώρος 7ης ΥΠΕ, 09:00-15:00
                             65. Ηράκλειο, Αρκαλοχώρι, Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου, 10:00-13:00
                             66. Θάσος, Κέντρο Υγείας Πρίνου, 08:00-15:00
                             67. Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-15:30
                             68. Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00
                             69. Θεσπρωτία, Παραμυθιά, Παλαιό Δημαρχείο, 10:00-14:00
                             70. Ικαρία, Κ.Υ Ευδήλου, 08:30-15:30
                             71. Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00
                             72. Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00
                             73. Ιωάννινα, ΜΕGA Εμβολιαστικό, Αμπελόκηποι, Καλπακίου 9, 09:00-15:00
                             74. Ιωάννινα, ΚΥ Βουτσαρά, 09:00-14:00
                             75. Καβάλα, Νομαρχείο Καβάλας, 09:00-15:00
                             76. Κάλυμνος, Κεντρικός Λιμένας, 08:30-15:30
                             77. Λέρος, Δημοτικό Κτίριο Δόνα, 08:30 – 15:30
                             78. Καρδίτσα, Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα (Παυσίλυπο), Μυρμιδόνων 2, 09:00-15:00
                             79. Καρδίτσα, Πλατεία Αγίας Παρασκευής, Τέρμα Σαρανταπόρου, 09:00-15:00
                             80. Καρδίτσα, Δημαρχείο Μουζακίου, Προαύλιο Δημαρχείου, 09:00-10:30
                             81. Καρδίτσα, Δημαρχείο Σοφάδων, 11:00-12:30
                             82. Καρδίτσα, Κεντρική Πλατεία Παλαμά, Ηρ. Πολυτεχνείου 12, 13:00-15:00
                             83. Καστοριά, ISOBOX Λεωφόρος Κύκνων, 08:30-15:30
                             84. Καστοριά, Κέντρο Υγείας Καστοριάς, Καπετάν Κώττα 2, 08:30-15:30
                             85. Καστοριά, Άργος Ορεστικό, 09:30-13:30
                             86. Κέρκυρα, Δημοτικό Θέατρο, Μάντζαρου 5, 09:00-20:00
                             87. Κέρκυρα, Κέντρο Υγείας Λευκίμμης, 09:30-14:30
                             88. Κεφαλληνία, Αργοστόλι, Πλατεία Βαλλιάνου, 08:00-16:00
                             89. Κιλκίς, ΚΑΠΗ Κιλκίς, Καπέτα Γεωργίου 26, 09:00-15:00
                             90. Κιλκίς, Νέα Σάντα, Κοινοτικό Κατάστημα, 09:00-15:00
                             91. Κιλκίς, Πολύκαστρο, Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου, 09:00-15:00
                             92. Κιλκίς, Ευρωπός, Δημοτικό Κατάστημα, 09:00-15:00
                             93. Κιλκίς, Αξιούπολη, Δημοτικό Κατάστημα- Πρώην ΔΕΥΑ, 09:00-15:00
                             94. Κοζάνη, Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, Περγαμου 62, 08:30-15:30
                             95. Κοζάνη, Κέντρο Υγείας Κοζάνης, Αριστοφάνους 5Α, 08:30-15:30
                             96. Κοζάνη, Αγροτικό Ιατρείο Μηλοχωρίου, 12:00-13:00
                             97. Κόρινθος, Δημοτικό θέατρο Κορίνθου, Δαμασκηνού 57, πλησίον πανεπιστημίου, 09:00-15:00
                             98. Κόρινθος, Δημοτικό θέατρο Κιάτου, Γ. Γεννηματά 2, 09:30-14:00
                             99. Κως, Ιερού Λόχου 15 (πρώην παιδικός σταθμός), 08:30-15:00
                             100. Κως, κοινότητα Κεφάλου 09:30-13:00
                             101. Λακωνία, Κοινωνικό Φαρμακείο Σπάρτης, Ευαγγελίστριας 93, 09:00- 15:00
                             102. Λακωνία, Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, 09:00 – 14:30
                             103. Λακωνία, Κέντρο Υγείας Αρεόπολης, 08:00 – 15:30
                             104. Λάρισα, Δημαρχείο, 09:00-15:00
                             105. Λάρισα, ΟΣΕ, 09:00-20:00
                             106. Λάρισα, Κ.Υ Φαρσάλων, 09:00-12:00
                             107. Λάρισα, Εμπορικό Κέντρο Γαία, 09:00-15:00
                             108. Λάρισα, Μύλος του Παππά, 09:00-15:00
                             109. Λάρισα, ΔΥΠΑ / Πρωην ΟΑΕΔ, 09:00-15:00
                             110. Λασίθι, Παλιό Δημαρχείο Αγίου Νικολάου, 08:30-15:30
                             111. Λασίθι,
                             112. Λέσβος, Κ.Υ Μυτιλήνης, 09:00-15:00
                             113. Λέσβος, Parking Μυτιλήνης, 09:00-15:00
                             114. Λευκάδα, Παλιό Νοσοκομείο, Κτίριο ΕΚΑΒ, Α. Βαλαωρίτη 40, 08:00-15:00
                             115. Μαγνησία, ΚΑΠΗ Αγ. Βασιλείου Δήμου Βόλου, Τριανταφυλλίδη & Χατζηαργύρη, 08:30-15:00
                             116. Μαγνησία, Υπεραστικό ΚΤΕΛ Βόλου, Ζάχου 5, 09:00-14:00
                             117. Μαγνησία, Πανθεσσαλικό Στάδιο Βόλου, 09:00-11:00
                             118. Μαγνησία, Αγριά Βόλου, Δημαρχείο Αγριάς 11:30-14:00
                             119. Μεσσηνία, Καλαμάτα, Μέγαρο Χορού, 08:00-15:00
                             120. Μεσσηνία, Καλαμάτα, Isobox Κεντρικής Αγοράς, 08:30-14:30
                             121. Μεσσηνία, Καλαμάτα, Isobox Κέντρου Υγείας, 08:30-13:00
                             122. Μεσσηνία, Μεσσήνη, Δασκαρόλειο Πολιτιστικό Κέντρο, 09:00-14:00
                             123. Μεσσηνία, Καρδαμύλη, Πρώην Δημοτικό Σχολείο, 09:30 – 13:00
                             124. Μεσσηνία, Μελιγαλάς, Κέντρο Υγείας, 09:30-14:00
                             125. Ξάνθη, Κέντρο Υγείας Ξάνθης, ISOBOX, Ανδρέα Δημητρίου 1, 08:00-14:00
                             126. Ξάνθη, Ξύλινο Σπιτάκι, Πρώην ΔΕΥΑΞ, Πλατεία Ελευθερίας, 08:30-14:00
                             127. Ξάνθη, Εράσμιο, ΚΑΠΗ, 09:00-13:00
                             128. Πάρος, Νάουσα , Αίθουσα ΑΜΕΣ Νηρέα, 09:15:15:30
                             129. Πέλλα, Δημαρχείο Γιαννιτσών, Χατζηδημητρίου και Εθνικής Αντιστάσεως, 08:30-15:30
                             130. Πέλλα, Πλατεία Μικρών Καταρρακτών-Χατζηγιάννειο Κέντρο, Τσιμισκή 2, 09:00-14:30
                             131. Πιερία, Είσοδος Παλαιού Νοσοκομείου Κατερίνης, 09:00-15:00
                             132. Πιερία, Ανδρομάχη, Εμποροπανήγυρη Ανδρομάχης, 09:30-14:30
                             133. Πιερία, Αιγίνιο, Κέντρο Υγείας, 09:00-15:00
                             134. Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00
                             135. Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-12:00
                             136. Ρέθυμνο, Αίθουσα Εκδηλώσεων Ι.Ν Αγ. Κωνσταντίνου, Ηγ. Γαβριήλ, 09:00-14:00
                             137. Ροδόπη, Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, Δημοκρατίας 1, Κομοτηνή, 09:00-15:00
                             138. Ροδόπη, Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, Συμεωνίδη και Υψηλάντου γωνία,Κομοτηνή, 09:00-15:00
                             139. Ροδόπη, Δημοτικό Κατάστημα Ξυλαγανής, Πλατεία Ειρήνης, 10:00-14:00
                             140. Ρόδος, Πλατεία κοινότητας Αρχαγγέλου, 09.00-14.30
                             141. Ρόδος, Παλιό νοσοκομείο Ρόδου, Παπαλουκά 5-8, 08:30-15:00
                             142. Σάμος, ISOBOX έμπροσθεν Κ.Υ Καρλοβάσου Σάμου, 08:00-14:30
                             143. Σάμος ISOBOX έμπροσθεν Γ.Ν. ΣΑΜΟΥ 08:00-11:20
                             144. Σάμος, Καφενείο ΚΑΠΗ, Βαθύ, (στενό Τρ. Πειραιώς) 11:30-14:30
                             145. Σέρρες, Κέντρο Υγείας Σερρών, 08:30-19:30
                             146. Σέρρες, Κέντρο Υγείας Νιγρίτας, 09:00-15:00
                             147. Σέρρες, Κέντρο Υγείας Ροδολίβους, 09:30-14:30
                             148. Σέρρες,Κέντρο Υγείας Ηράκλειας, 09:00-14:30
                             149. Σέρρες, Κέντρο Υγείας Στρυμονικού, 09:00-15:00
                             150. Σέρρες, Δημαρχείο Σιδηροκάστρου. 09:00-14:30
                             151. Σκιάθος, Λιμάνι Σκιάθου, 08:00-15:30
                             152. Σύρος, Αθλητικό κέντρο Δημήτριος Βικέλας, 08:30-15:30
                             153. Τήνος, Κ.Υ Τήνου, 08:00-16:00
                             154. Τρίκαλα, Πάροδος Γαριβάλδη Πεζόδρομος Πνευματικού Κέντρου, 07:30-13:30
                             155. Τρίκαλα, Κεντρική Πλατεία Καλαμπάκας, 08:00-10:00
                             156. Τρίκαλα, Ε΄ΚΑΠΗ, 09:30-14:30
                             157. Φθιώτιδα, Δημοτικό Parking Γαλανέικα, Αλυτρώτων Πατρίδων και Αγίας Παρασκευής, 09:00-15:00
                             158. Φθιώτιδα, Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, 10:00-15:00
                             159. Φθιώτιδα, Kεντρική Πλατεία Δομοκού, 09:00-13:00
                             160. Φλώρινα, Ιατρείο ΕΟΔΥ, Ηπείρου 26, 09:00-15:00
                             161. Φλώρινα, ΔΕΤΕΠΑ Αμυνταίου, Πλατεία Δ. Μάκρη 36, 09:00-15:00
                             162. Φωκίδα, Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας, 09.00-15.00
                             163. Φωκίδα, Δεσφίνα, Αγροτικό Ιατρείο, 09.00-13.00
                             164. Χαλκιδική, Νέα Μουδανιά, Πρώην 4ο Νηπιαγωγείο, Παναγίας Κορυφινής και Καλόλιμνου, 08:30-15:30
                             165. Χαλκιδική, Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου, 09:00-15:00
                             166. Χανιά, 1η2η ΤΟΜΥ Χανίων, (Παλιό Νοσοκομείο Χανίων), Καποδιστρίου και Δραγούμη, 08:30-15:00
                             167. Χανιά, Αύλειος χώρος 1ου Κέντρου Υγείας Χανίων, Λεωφόρος Καραμανλή 99, 09:00-12:00
                             168. Χανιά, Πολιτιστικό Κέντρο Ταυρωνίτη, 09:15-14:00
                             169. Χίος, Κ.Υ Χίου, Λετσαίνης 1 & Αγ. Ειρήνης, 09:00-14:30
                             170. Χίος, Πλατεία Βουνακίου Χίου 07:30-14:30
                             171. Χίος, Λιθί 09:30-11:00
                             172. Χίος, Βέσσα 12:00-13:00

                             *Ενδέχεται να υπάρξουν τροποποιήσεις – αλλαγές στα σημεία και στο ωράριο των μαζικών δειγματοληψιών.

                             • ΕΟΔΥ
                             • RAPID
                             • rapid test
                             • δωρεάν
                             • κορονοιός

                              Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 6:22 pm


                              Εντυπωσιακό ράλι και διεύρυνση των ρεκόρ στο Χρηματιστήριο Αθηνών

                              Εντυπωσιακό ράλι και διεύρυνση των ρεκόρ στο Χρηματιστήριο Αθηνών

                              Με το «πόδι» πατημένο στο γκάζι παραμένει το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ολοκληρώνει έναν άκρως επιτυχημένο Ιανουάριο, με μόλις τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις να έχουν σημειωθεί εντός του μήνα.

                              Ο πήχης για το υψηλό 8ετίας «ανέβηκε» πλέον στις 1.024 μονάδες, με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να βρίσκεται όλο και πιο κοντά στο επόμενο ορόσημό του, το οποίο καλείται να ξεπεράσει και είναι οι 1.035,08 μονάδες (κλείσιμο 8ης Δεκεμβρίου 2014). Η σημερινή (30/1) ήταν η τρίτη διαδοχική άνοδος του ΓΔ και μάλιστα στα υψηλά ημέρας, έχοντας ενισχυθεί κατά 3,11% στο εν λόγω διάστημα. Εντός του Ιανουαρίου, ο δείκτης «εκτοξεύεται» κατά 10,21% επιβεβαιώνοντας και με το παραπάνω το January Effect, σύμφωνα με το οποίο τα χρηματιστήρια παραδοσιακά υπεραποδίδουν τον πρώτο μήνα του έτους.

                              Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους μετοχές, δύο τίτλοι κέντρισαν το ενδιαφέρον των επενδυτών και είχαν τις ισχυρότερες μεταβολές. Από τη μία πλευρά, η Mytilineos δείχνει να μη σταματά πουθενά και διεύρυνε το ιστορικό υψηλό της στα 24,5 ευρώ, ενώ η χρηματιστηριακή Eurobank Equities ανακοίνωσε σήμερα στις προβλέψεις της την αναβάθμιση της μετοχής από τα 25,6 ευρώ στα 30,5 ευρώ, τοποθετώντας την στα top picks. Αντίθετη ήταν η πορεία της μετοχής του Ελλάκτορα, με την επιβεβαίωση της επερχόμενης πώλησης του κατασκευαστικού βραχίονά της, Άκτωρ, να απομακρύνει τη μετοχή από τα πολυετή υψηλά της.

                              Το μομέντουμ στην εγχώρια αγορά είναι θετικό, κυρίως λόγω της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings, ο οποίος τοποθετεί πλέον τη χώρα μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική. Αξιόλογα αναμένεται να είναι και τα οικονομικά αποτελέσματα (δ’ τριμήνου και ετήσια) των εισηγμένων εταιρειών, τα οποία προβλέπεται να δώσουν πρόσθετη ώθηση στο Χρηματιστήριο. Άξιος προσοχής είναι και ο μέσος όρος στη συναλλακτική δραστηριότητα του Ιανουαρίου, ο οποίος έχει ενισχυθεί αισθητά σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, αναδεικνύοντας το ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων επενδυτών για μία μέχρι πρότινος «ρηχή» αγορά, με την κατάκτηση του ορόσημου του 1.000 μονάδων να παίζει σημαντικό ρόλο.

                              Αναλυτικότερα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών:

                              Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,91% και έκλεισε στις 1.024,75 μονάδες, κινούμενος μεταξύ των 1.014,37 (χαμηλό ημέρας) και των 1.024,76 μονάδων (υψηλό ημέρας). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 88,945 εκατ. ευρώ.

                              asethrgtrf

                              Ο FTSE 25 κατέγραψε άνοδο 1,05% στις 2.484,53 μονάδες, ο Mid Cap κέρδισε 0,90% στις 1.565,27 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,22% στις 759,56 μονάδες. Ξεχώρισαν λόγω των κερδών τους οι κλάδοι της βιομηχανίας (+2,66%), των ταξιδιών και αναψυχής (+2,36%) και της κοινής ωφέλειας (+1,34%), ενώ αντίθετα ο κλάδος της υγείας υποχώρησε κατά 2,79%.

                              Στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ανοδικά κινήθηκαν: MYTILINEOS (+2,94%), ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+2,80%), ΟΠΑΠ (+2,65%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+2,12%), HELLENIQ ENERGY (+2,10%), ΔΕΗ (+1,79%), ALPHA BANK (+1,21%), JUMBO (+1,19%), EUROBANK (+0,88%), VIOHALCO (+0,87%), ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (+0,81%), ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (+0,79%), ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (+0,62%), ΛΑΜΔΑ (+0,49%), AUTOHELLAS (+0,19%) και ΕΥΔΑΠ (+0,14%).

                              Από την άλλη πλευρά, απώλειες κατέγραψαν οι εξής μετοχές: ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-4,81%), ΣΑΡΑΝΤΗΣ (-2,01%), QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (-1,33%), COCA COLA (-0,63%), AEGEAN (-0,62%), ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (-0,45%), ΟΤΕ (-0,40%) και ΟΛΠ (-0,34%).

                              Αμετάβλητη παρέμεινε η μετοχή της ΤΙΤΑΝ σε σύγκριση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου. Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση από το σύνολο των μετοχών στο Χ.Α.

                              Αριστοτέλης Παππάς

                              • ελληνικό χρηματιστήριο
                              • MYTILINEOS
                              • Ελλάκτωρ
                              • Γενικός Δείκτης
                              • JANUARY EFFECT
                              • Fitch Ratings
                              • 1000 ΜΟΝΑΔΕΣ

                               Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 6:22 pm


                               Τσίπρας: Δηλώσεις την Τρίτη στο Ζάππειο για τον προεκλογικό σχεδιασμό

                               Τσίπρας: Δηλώσεις την Τρίτη στο Ζάππειο για τον προεκλογικό σχεδιασμό

                               Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, θα προβεί σε δηλώσεις για τον σχεδιασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει της προεκλογικής περιόδου την Τρίτη 31/1/2023, στις 13:00 στην Αίθουσα 5 του Ζαππείου.

                               Στη συνέχεια θα απαντήσει σε περιορισμένο αριθμό ερωτήσεων από τους εκπροσώπους του εγχώριου και ξένου Τύπου.

                               • εκλογές
                               • ΣΥΡΙΖΑ
                               • Αλέξης Τσίπρας
                               • ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

                                Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 6:21 pm


                                Αυξάνονται οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών βάσει πληθωρισμού

                                Αυξάνονται οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών βάσει πληθωρισμού

                                Με απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου και με βάση τις προβλέψεις του νόμου 4670/2020 αναπροσαρμόζονται, βάσει του πληθωρισμού (9,6%), οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ.

                                Έτσι ένας ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, ο οποίος με το νόμο Κατρούγκαλου πλήρωσε αρχικά 449 ευρώ τον μήνα και με τον νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) για την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία πλήρωνε 210 ευρώ, από τώρα και στο εξής θα πληρώνει 230 ευρώ. Αντίστοιχα ένας ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 30.000 ευρώ, ο οποίος με το νόμο Κατρούγκαλου πλήρωνε αρχικά 674 ευρώ και με το νόμο Βρούτση περιόρισε τις εισφορές του μόνο στα 210 ευρώ, τώρα θα πληρώνει επίσης 230 ευρώ. Σημειώνεται ότι την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία έχει επιλέξει πάνω από το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών.

                                Σύμφωνα με την απόφαση, οι νέες εισφορές ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2023 και κλιμακώνονται σε έξι διαφορετικές κλάσεις. Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα την κλάση των εισφορών που θα πληρώνουν. Παράλληλα, με απόφαση της Διοίκησης του ΕΦΚΑ παρατείνεται μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2023 η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας.

                                To υπουργείο Εργασίας παραθέτει παραδείγματα για το ύψος των εισφορών μη μισθωτών, όπως διαμορφώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Κατρούγκαλου, το 2020 με το νόμο Βρούτση και το 2023.

                                eisfores

                                Από τα παραδείγματα προκύπτει ότι οι εισφορές το 2023 μετά την αναπροσαρμογή είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με εκείνες που επέβαλε το 2017 ο νόμος Κατρούγκαλου, αλλά και με τις εισφορές που καθιερώθηκαν το 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση, μετά από την θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε ο νόμος Κατρούγκαλου.

                                Η αναπροσαρμογή των εισφορών κάθε έτος είναι αναγκαία για τους εξής λόγους:

                                Πρώτον, διότι η αγνόηση του πληθωρισμού στις εισφορές θα οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα σε χαμηλότερες συντάξεις. Αν δεν υπήρχε ένας μηχανισμός αναπροσαρμογής εισφορών θα οδηγούμασταν σε απαξίωση της αξίας των εισφορών υπονομεύοντας τις μελλοντικές συντάξεις των ασφαλισμένων, ιδιαίτερα δε σε περιόδους έντονων πληθωριστικών πιέσεων όπως αυτή που διανύουμε. Γι’ αυτό το λόγο, σε κάθε σύστημα ασφαλιστικών εισφορών υπάρχει ένας μηχανισμός αναπροσαρμογής, προκειμένου να εξασφαλίζεται η πραγματική τους αξία.  

                                Δεύτερον, διότι οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων καλύπτονται σε σημαντικό βαθμό από τις εισφορές των εν ενεργεία ασφαλισμένων. Το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι διανεμητικό, όπως γενικά συμβαίνει στην Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει ότι οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων καλύπτονται σε σημαντικό βαθμό από τις εισφορές των εν ενεργεία ασφαλισμένων. Κάθε αναπροσαρμογή των συντάξεων θα πρέπει να καλύπτεται και από αντίστοιχες εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Διαφορετικά το ασφαλιστικό σύστημα θα μπει και πάλι σε έναν φαύλο κύκλο αυξανόμενων ελλειμμάτων με προφανείς κινδύνους για τη βιωσιμότητά του.

                                Τρίτον, διότι το ασφαλιστικό μας σύστημα οφείλει να λειτουργεί με όρους δικαιοσύνης και αναλογικής κατανομής των βαρών με βάση τις δυνατότητες του κάθε ασφαλισμένου. Σήμερα επικρατεί το παράδοξο, οι εισφορές για κύρια σύνταξη των αυτοαπασχολούμενων που επιλέγουν την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία (περισσότεροι από 8 στους 10 επιλέγουν αυτή την κατηγορία) να είναι χαμηλότερες ακόμη και από εκείνες που καταβάλουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό! Συγκεκριμένα το 2022 η μηνιαία εισφορά για σύνταξη και υγεία για τους μη μισθωτούς στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία ήταν 210 ευρώ τον μήνα. Αντιστοίχως, οι εισφορές ενός μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, διαμορφώθηκαν πέρυσι (μετά τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού) σε 225,4 ευρώ τον μήνα (με αναγωγή για 14 μισθούς). Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο ένας εργοδότης να πληρώνει για δικές του εισφορές λιγότερα χρήματα από τις εισφορές που αντιστοιχούν σε υπάλληλό του ο οποίος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό!

                                Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, δήλωσε:

                                «Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο οι εισφορές των ασφαλιστικών κλάσεων των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων  για τα χρόνια 2023 και 2024 προσαυξάνονται κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη μεταβολής μισθών της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή στο 9,6% για το τρέχον έτος, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

                                 Ο κορμός του ασφαλιστικού μας συστήματος είναι διανεμητικός. Η αναπροσαρμογή των εισφορών είναι απαραίτητη προκειμένου αφενός μεν οι συντάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών να τους εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στο μέλλον, αφετέρου δε να διατηρούνται οι δημοσιονομικές ισορροπίες με δεδομένη την αύξηση των συντάξεων που λαμβάνει χώρα μετά από 12 χρόνια».

                                • εισφορές
                                • ελεύθεροι επαγγελματίες
                                • πληθωρισμός

                                 Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 6:19 pm


                                 Στο Ισραήλ την Τρίτη ο Δένδιας- Η ατζέντα

                                 Στο Ισραήλ την Τρίτη ο Δένδιας- Η ατζέντα

                                 Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα επισκεφθεί αύριο Τρίτη (31/1) το Ισραήλ, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών, Eli Cohen.

                                 Oι δύο Υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, περί ώρα 09:00, την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

                                 Στη συνέχεια, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών θα προβούν σε κοινές δηλώσεις, μετά το πέρας των οποίων θα πραγματοποιηθεί κατ’ ιδίαν πρόγευμα εργασίας.

                                 Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση του ΥΠΕΞ, κατά την παραμονή του στο Ισραήλ, ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Isaac Herzog, καθώς και από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu.

                                 Κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ, οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας–Ισραήλ σε ευρύ φάσμα τομέων, όπως στους τομείς της ενέργειας, των επενδύσεων και της άμυνας, καθώς και στο πλαίσιο τριμερών σχημάτων συνεργασίας. Επιπλέον, οι συνομιλίες αναμένεται να καλύψουν διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις , συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο.

                                 Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στο Ισραήλ είναι η πρώτη επίσκεψη Ευρωπαίου Υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ, μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στη χώρα, στις 29 Δεκεμβρίου 2022.

                                 • Δένδιας
                                 • Ισραήλ
                                 • υπουργείο εξωτερικών

                                  Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 6:05 pm


                                  Στο 9,99% υποχώρησε το ποσοστό της FMR στην Jumbo

                                  Στο 9,99% υποχώρησε το ποσοστό της FMR στην Jumbo

                                  Η εταιρεία «Jumbo AEE» ανακοινώνει με βάση το Ν. 3556/2007, την απόφαση 1/434/3.7.2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, την Εγκύκλιο αριθ. 33/3.7.2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών ότι η εταιρεία “FMR LLC”, με την από 27.01.2023 γνωστοποίησή της, ενημέρωσε την Εταιρεία ότι από την 26.01.2023 το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου της ελεγχόμενης εταιρείας “Fidelity Management & Research Company LLC” ανέρχεται πλέον σε 8,99% και συνυπολογίζεται στο συνολικό ποσοστό που κατέχει έμμεσα η “ FMR LLC”.

                                  Κατά ακολουθίαν των ανωτέρω, ο συνολικός αριθμός δικαιωμάτων ψήφου, που κατείχε έμμεσα η “FMR LLC” στην Jumbo AEE κατά την 26.01.2023, ήταν 13.590.010 ή ποσοστό 9,99%, ενώ το ποσοστό αυτής κατά την προηγούμενη γνωστοποίηση ήταν 10,99%.

                                  • FMR LLC
                                  • Jumbo
                                  • ποσοστό
                                  • μετοχές

                                   Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 5:58 pm


                                   Πούτιν και Μπιν Σαλμάν συζήτησαν συνεργασία του ΟΠΕΚ+ για πετρέλαιο

                                   Πούτιν και Μπιν Σαλμάν συζήτησαν συνεργασία του ΟΠΕΚ+ για πετρέλαιο

                                   Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν τη Δευτέρα (30/1) για να συζητήσουν τη συνεργασία στο πλαίσιο της ομάδας πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ+ προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα των τιμών του πετρελαίου, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

                                   Οι υπουργοί από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστοί συλλογικά ως ΟΠΕΚ+, πρόκειται να πραγματοποιήσουν διαδικτυακή συνάντηση την Τετάρτη.

                                   Δύο εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+ είπαν στο Reuters τη Δευτέρα ότι η επιτροπή είναι πιθανό να προτείνει τη διατήρηση της τρέχουσας πολιτικής παραγωγής πετρελαίου του ομίλου.

                                   Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου έχει δείξει μέχρι στιγμής ανθεκτικότητα απέναντι στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και τα πλαφόν τιμών που εισήγαγαν οι δυτικές χώρες τον Δεκέμβριο.

                                   • Πουτιν
                                   • Μπιν Σαλμάν
                                   • Ρωσία
                                   • ΟΠΕΚ+
                                   • ΟΠΕΚ
                                   • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
                                   • Σαουδική Αραβία

                                    Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 5:49 pm


                                    Μητσοτάκης για θάνατο Υποσμηναγού: Η Πατρίδα δεν θα τον ξεχάσει

                                    Μητσοτάκης για θάνατο Υποσμηναγού: Η Πατρίδα δεν θα τον ξεχάσει

                                    Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζει τα «ειλικρινή του συλληπητήρια στην οικογένεια του ιπτάμενου Υποσμηναγού», που ανασύρθηκε νεκρός μετά τη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους F-4Ε Phantom II, σήμερα (30/1).

                                    Στην ανάρτησή του στο Facebook o Πρωθυπουργός αναφέρει:

                                    «Συγκλονισμένος πληροφορήθηκα τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους και την απώλεια του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη.

                                    Πρόκειται για ένα τραγικό δυστύχημα την ώρα του καθήκοντος, υπό εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες εκπαίδευσης. Που βυθίζει στο πένθος την Πολεμική Αεροπορία, και υπενθυμίζει σε όλους μας πόσο σκληρή και επικίνδυνη είναι η μάχη που δίνουν καθημερινά οι πιλότοι μας, για την προάσπιση των αιθέρων της πατρίδας μας.

                                    Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του ιπταμένου Υποσμηναγού. Η Πατρίδα δεν θα τον ξεχάσει».

                                    Υπενθυμίζεται πως με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, κηρύσσεται τριήμερο στρατιωτικό πένθος λόγω του συμβάντος.

                                     

                                     

                                     

                                    • Μητσοτακης
                                    • συντριβή αεροσκάφους
                                    • PHANTOM
                                    • ΥΠΟΣΜΗΝΑΓΟΣ

                                     Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 5:48 pm


                                     Οι στόχοι για ενισχυμένες αποδόσεις του Ομίλου Πειραιώς το 2023

                                     Οι στόχοι για ενισχυμένες αποδόσεις του Ομίλου Πειραιώς το 2023

                                     Ο Όμιλος Πειραιώς παρουσιάζει σήμερα (30/1) τις κεντρικές χρηματοοικονομικές του επιδιώξεις για το έτος 2023, «με εμπιστοσύνη στη σταθερά επιτυχημένη υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων της Τράπεζας και στις ευνοϊκές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», όπως αναφέρει στην έκθεσή του.

                                     Πιο συγκεκριμένα, εκτιμά πως «η Ελλάδα παραμένει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης το 2023, αποτέλεσμα της διαφορετικής θέσης της στον οικονομικό κύκλο σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, καθώς και της ενισχυμένης ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητάς της.

                                     Η αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) θα οδηγήσει την οικονομία σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του 2023 και εξής.

                                     Οι βασικοί άξονες για τον Όμιλο Πειραιώς μέσα στο 2023 είναι οι ακόλουθοι: άνω των €0,45 εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή, διατηρήσιμη απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων τουλάχιστον 10%, περαιτέρω ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων κατά περίπου 100 μονάδες βάσης, υπό ρεαλιστικές παραδοχές.

                                     Ο σχεδιασμός του Ομίλου για το 2023 περιλαμβάνει τη στήριξη υγιών επιχειρήσεων και νοικοκυριών προκειμένου να αναπτυχθούν και να καινοτομήσουν, τη διεκδίκηση ηγετικού τραπεζικού ρόλου στην αξιοποίηση των κεφαλαίων του RRF και την περαιτέρω ενίσχυση της πελατοκεντρικής του φιλοσοφίας.

                                     Η Πειραιώς ενισχύει επίσης την ψηφιακή της πλατφόρμα, εγκαινιάζοντας τη νέα ψηφιακή της τράπεζα εντός του 2023. Ο Όμιλος Πειραιώς θα δημοσιεύσει χρηματοοικονομικά αποτελέσματα για το έτος 2022 στις 24 Φεβρουαρίου 2023».

                                     Χρηματοοικονομικές εκτιμήσεις 2023

                                     Όπως αναφέρεται ο όμιλος στοχεύει:

                                     • Περαιτέρω ενίσχυση των αποδόσεων προς τους μετόχους, με εκτίμηση για εξομαλυμενα κέρδη ανά μετοχή το 2023 άνω των €0,45, υψηλότερα έναντι εκτίμησης για άνω των €0,37 το 2022 όπως αυτή επικοινωνήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2022
                                     • Δημιουργία εποπτικού κεφαλαίου 100μ.β. περίπου το 2023, μέσω ισχυρής οργανικής κερδοφορίας
                                     • €1,7δισ. καθαρή πιστωτική επέκταση περίπου, με νέες χρηματοδοτήσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά
                                     • Κορυφαία λειτουργική αποτελεσματικότητα, με δείκτη κόστους προς κύρια έσοδα κάτω του 42% και μείωση στα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα 2% περίπου, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις
                                     • Περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού, οδηγώντας σε δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) κάτω του 6%, και δείκτη κάλυψης ΜΕΑ από προβλέψεις άνω του 60%
                                     • Επέκταση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου άνω του 2,0%, ως αποτέλεσμα υψηλότερων επιτοκίων σε έναν ενισχυμένο ισολογισμό, προσαρμόζοντας παράλληλα τα καταθετικά επιτόκια σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές τραπεζικές τάσεις
                                     • Διατήρηση των καθαρών εσόδων προμηθειών ως προς το ενεργητικό στο 0,6% στο πλαίσιο ενός επεκτεινόμενου ισολογισμού
                                     • Η επιτυχής υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2023, στον οποίο βασίζονται οι μελοντικές εκτιμήσεις, θα επιτρέψει στη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να προετοιμάσει το έδαφος για διανομή κεφαλαίου προς τους μετόχους, σε συνάρτηση με τις συνθήκες και τις εποπτικές απαιτήσεις

                                     pinakas peiraios

                                      

                                      

                                     • Τράπεζα Πειραιώς
                                     • ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ
                                     • ελληνική οικονομία

                                      Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 5:32 pm


                                      Αυξήθηκε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ το 2021

                                      Αυξήθηκε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ το 2021

                                      Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στην ΕΕ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε σχεδόν κατά 5%, σε απόλυτους αριθμούς, από το 2020 έως το 2021.

                                      Το 2021, η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευαν πάνω από τα δύο τρίτα της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές (37% και 32%, αντίστοιχα).

                                      Το υπόλοιπο ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας προερχόταν από ηλιακή ενέργεια (15%), στερεά βιοκαύσιμα (7%) και άλλες ανανεώσιμες πηγές (8%). Σύμφωνα την Eurostat, η ηλιακή ενέργεια είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας, καθώς το 2008 αντιπροσώπευε μόνο το 1% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στην ΕΕ.

                                      Το 2021, τα κράτη-μέλη με τα υψηλότερα ποσοστά ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγονται από ανανεώσιμες πηγές ήταν η Αυστρία (76,2%, βασιζόμενη κυρίως σε υδροηλεκτρική ενέργεια) και η Σουηδία (75,7%, κυρίως υδροηλεκτρική και αιολική).

                                      Ακολουθούν η Δανία (62,6%, κυρίως αιολική), η Πορτογαλία (58,4%, αιολική και υδροηλεκτρική) και η Κροατία (53,5%, κυρίως υδροηλεκτρική).

                                      Στην άλλη άκρη της κλίμακας, τα χαμηλότερα μερίδια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σημειώθηκαν στη Μάλτα (9,7%), στην Ουγγαρία (13,7%), στο Λουξεμβούργο (14,2%), στην Τσεχία (14,5%) και στην Κύπρο (14,8%).

                                      Στην Ελλάδα το μερίδιο ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές το 2021 ήταν λίγο χαμηλότερο από το μέσο όρο στην ΕΕ, δηλαδή περίπου στο 36%.

                                      • Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
                                      • μερίδιο
                                      • Ευρωπαϊκή Ενωση

                                       Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 5:25 pm


                                       Ξεκινά η υποβολή των προτάσεων για τα Βραβεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης

                                       Ξεκινά η υποβολή των προτάσεων για τα Βραβεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης

                                       Στο πλαίσιο της αποστολής του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά το διαγωνισμό για τα Βραβεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υποστηρίζοντας την ανάγκη για εξωστρέφεια στη δημόσια διοίκηση, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

                                       Σκοπός του διαγωνισμού είναι η επιβράβευση δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών, οι οποίοι έχουν συμβάλλει μέσω των ενεργειών και των ιδεών τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης στη χώρα μας.

                                       Οι ενδιαφερόμενοι φορείς του δημοσίου, δημόσιοι υπάλληλοι ή λειτουργοί καλούνται από την 1η Φεβρουαρίου και μέχρι την 15η Φεβρουαρίου 2023 να υποβάλουν τις προτάσεις τους στην πλατφόρμα digitalawards.gov.gr, όπου επίσης μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τους όρους του διαγωνισμού.

                                       Η ανάδειξη των νικητών και η ειδική εκδήλωση για τη βράβευσή τους θα πραγματοποιηθούν εντός του δευτέρου τριμήνου του 2023.

                                       Υπενθυμίζεται ότι τα βραβεία ψηφιακής διακυβέρνησης επιμερίζονται στις ακόλουθες πέντε θεματικές κατηγορίες:

                                       (α) Δημόσια Διοίκηση, Αυτοδιοίκηση και Δικαιοσύνη,

                                       (β) Οικονομία, Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα,

                                       (γ) Υγεία και Κοινωνικές Υποθέσεις,

                                       (δ) Παιδεία-Πολιτισμός,

                                       (ε) Ασφάλεια του Πολίτη.

                                       Κάθε κατηγορία επιμερίζεται στις εξής δύο υποκατηγορίες: (α) Καλύτερης Εφαρμοσμένης Ιδέας, στην οποία βραβεύονται οι ιδέες που βρίσκονται είτε σε παραγωγική, είτε σε δοκιμαστική λειτουργία για τουλάχιστον τρεις (3) μήνες μέχρι την έναρξη υποβολής των αιτήσεων και (β) Καλύτερης Νέας Ιδέας, στην οποία βραβεύονται οι ιδέες που βρίσκονται σε στάδιο σύλληψης ή πειραματικό στάδιο, αλλά δεν έχουν τεθεί ακόμα σε παραγωγική ή δοκιμαστική λειτουργία.

                                       Σε κάθε κατηγορία βραβεύονται οι δύο πρώτες εφαρμοσμένες και νέες ιδέες, με τους νικητές να λαμβάνουν ανάλογο χρηματικό έπαθλο.

                                       Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Βραβεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 2022 και έτυχαν μεγάλης ανταπόκρισης, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης.

                                       • ΒΡΑΒΕΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
                                       • υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
                                       • βραβεία

                                        Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 5:13 pm


                                        Σαστισμένη η Wall Street μπροστά στη νέα απόφαση της Fed

                                        Σαστισμένη η Wall Street μπροστά στη νέα απόφαση της Fed

                                        Με απώλειες ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street, με τον τεχνολογικό κλάδο να υφίσταται τις ισχυρότερες πιέσεις. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η επερχόμενη απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) για τη νέα αύξηση των επιτοκίων, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα εταιρικά αποτελέσματα στην πιο γεμάτη από ανακοινώσεις εβδομάδα.

                                        Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) συνεδριάζει την Τρίτη (31/1) και την Τετάρτη (1/2) και αναμένεται να ανακοινώσει μία αύξηση των επιτοκίων της τάξεως των 25 μονάδων βάσης. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, σημαίνει ότι η Fed «χαμηλώνει» ταχύτητα καθώς μέχρι πρότινος προχωρούσε σε αυξήσεις 50 και 75 μ.β. Μία νέα ισχυρή αύξηση θα επαναφέρει τους φόβους των επενδυτών για ύφεση το 2023. Παράλληλα, οι επενδυτές θα αναζητήσουν ενδείξεις για τον χρονικό ορίζοντα των αυξήσεων. Σημειώνεται ότι εντός του 2022, η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά συνολικά 425 μονάδες βάσης στο 4,25% - 4.50%, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2007.

                                        Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, περίπου το 20% των μετοχών του S&P 500 θα ανακοινώσει τα οικονομικά μεγέθη αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των McDonald's και General Motors την Τρίτη, ενώ ακολουθούν οι τεχνολογικοί γίγαντες Apple, Meta Platforms, Amazon και Alphabet αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

                                        Στις σημερινές συναλλαγές, ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 υποχωρεί κατά 0,23% στις 4.061,20 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται χαμηλότερα κατά 0,59% στις 11.553,31 μονάδες, ενώ αντίθετα ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,17% στις 34.034,21 μονάδες. Πάντως και οι τρεις δείκτες οδεύουν προς ισχυρά κέρδη σε μηνιαία βάση, ενώ προέρχονται από μια θετική εβδομάδα.

                                        • WALL STREET ΗΠΑ
                                        • FEDERAL RESERVE
                                        • Nasdaq
                                        • ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
                                        • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ

                                         Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 5:09 pm                                         Φιλικοί ιστότοποι: