Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα    >    Ειδήσεις & Νέα

Reporter.gr

Ο Γ.Γ. του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Ο Γ.Γ. του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Στο Νταβός της Ελβετίας βρίσκεται ο Γ.Γ. του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης για να πάρει μέρος στο World Economic Forum 2022 που πραγματοποιείται από 22 έως 26 Μαΐου 2022.

Οι εργασίες του φετινού Forum αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πραγματοποιείται σε μια περίοδο πολύ ταραγμένη οικονομικά και κοινωνικά: από τη μια η γεωπολιτική κρίση της ρώσικης εισβολής στην Ουκρανία, από την άλλη η ύφεση της πανδημίας του κορωνοϊού και οι προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας και το μεγάλο θέμα της κλιματικής κρίσης που ταλανίζει όλον τον πλανήτη.

Στο πλαίσιο του Greek House Davos, την Τρίτη 24 Μαΐου, στις 8 το βράδυ,  o Γ.Γ. του ΕΟΤ θα συμμετάσχει σε συζήτηση με θέμα «Μετασχηματισμός του τουρισμού για τη Δράση για το κλίμα: Ένα νέο μοντέλο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης» μαζί με τον Πρόεδρο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Ριχάρδο Λαμπίρη και τον Τζο Γκέμπια, Συνιδρυτή και CEO της Airbnb.  

Greek House Davos FB

Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, ένας από τους βασικούς πόλους ανάπτυξης της στρατηγικής του ΕΟΤ για την επόμενη δεκαετία, είναι κι ένα από τα κεντρικά θέματα που απασχολούν Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Είναι η πρώτη φορά φέτος που η Ελλάδα θα έχει οργανωμένη και θεσμική παρουσία στο World Economic Forum μέσα από το Greek House Davos. Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό οργανισμό που έχει ως στόχο την προώθηση της Ελλάδας στο Forum ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ανάπτυξης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

 • Νταβός
 • Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
 • Δημήτρης Φραγκάκης

  Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 3:05 pm


  Ο κλάδος travel retail και η δέσμευση στη βιώσιμη ανάπτυξη

  Ο κλάδος travel retail και η δέσμευση στη βιώσιμη ανάπτυξη

  Η δέσμευση του κλάδου του travel retail στη βιωσιμότητα αποτέλεσε το θέμα του Workshop «Μαζί στη Βιώσιμη Ανάπτυξη» που φιλοξένησε πρόσφατα ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ως μέρος μιας σειράς πρωτοβουλιών, τις οποίες σχεδιάζει το αεροδρόμιο με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συναντίληψης και των προσπαθειών των συμμετόχων του κλάδου για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη.

  Το πρώτο αυτό travel retail workshop ταυτίζεται με το όραμα της επιτάχυνσης της προσπάθειας του ταξιδιωτικού κλάδου για βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, όπως το εξέφρασε κατά την έναρξη της εκδήλωσης η Πρόεδρος της ETRC – European Travel Retail Confederation, Dr Jennifer Cords.

  Η Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε: «Στη νέα εποχή του τουρισμού που ανατέλλει, η επείγουσα ανάγκη για ανάκαμψη θα καθιστά όλο και περισσότερο άμεση την ανάγκη αντιμετώπισης της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής. Και η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Μπλε, Πράσινη, Ψηφιακή και Βιώσιμη. Είναι ο δρόμος προς το μέλλον για τον πλανήτη και ειδικότερα για την Ελλάδα. Μόνο μέσω των συνεργειών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μπορούμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο για ένα βιώσιμο μέλλον. Δεν είναι απλώς μια επιλογή - είναι καθήκον και υποχρέωσή μας για τις επόμενες γενιές. Ο ρόλος του ταξιδιωτικού κλάδου είναι κρίσιμος. Ο κλάδος μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη συνολική προσπάθεια περιορισμού των εκπομπών και προώθησης ενός πιο φιλικού προς το περιβάλλον μοντέλου για την ταξιδιωτική οικονομία του μέλλοντος.»

  Τον ΣΕΤΕ εκπροσώπησε η Γενική Διευθύντρια, κ. Μαρία Γάτσου, η οποία επισήμανε: «Είναι η ώρα για τα ταξίδια και τον τουρισμό να αξιοποιήσουν τη συγκυρία και να προχωρήσουν με ουσιαστικές αλλαγές. Ο ΣΕΤΕ, με ορίζοντα το 2030, έχει ως στόχο να επικεντρωθεί τόσο στον δικό του μετασχηματισμό σε όρους βιωσιμότητας όσο και στον συντονισμό του τομέα μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών που θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για ένα καλύτερο κοινό μέλλον».

  Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών εκπροσωπήθηκε από τον κ. Γιώργο Καλλιμασιά, Γενικό Διευθυντή Στρατηγικής & Επικεφαλής Θεμάτων Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο οποίος, μαζί με τον Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της HTTC (Hellenic Travel Trade Confederation - Ελληνικό Παράρτημα του ETRC), κ. Κωνσταντίνο Τριβυζά, καλωσόρισαν τους συμμετέχοντες καλώντας τους σε έναν ανοιχτό διάλογο με διακεκριμένα μέλη της τουριστικής κοινότητας.

  Ο κ. Καλλιμασιάς, επισήμανε την ειλικρινή και πέραν των υποχρεώσεων συμμόρφωσης δέσμευση του ΔΑΑ σε όλες τις πτυχές της βιωσιμότητας. «Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ο ΔΑΑ κατάφερε με επιτυχία να διατηρήσει την επιχειρηματική συνέχειά του, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητά του. Ήδη από το 2022, ο ΔΑΑ σχεδιάζει να επενδύσει σε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 16 MWp, το πρώτο σημαντικό βήμα προς τη δέσμευση της εταιρείας στο στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές, με την ονομασία «ROUTE 2025». Αξιοποιώντας τα στρατηγικά πλεονεκτήματά μας, τις ακούραστες προσπάθειες των ανθρώπων μας και την αφοσίωση στις αξίες μας, επωφελούμαστε αυτής της ευκαιρίας για να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας για τη δημιουργία βιώσιμης αξίας για όλους τους συμμετόχους.»

  Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Hellenic Travel Trade Confederation, κ. Τριβυζάς, τόνισε τη σημασία της μετάδοσης της γνώσης του κλάδου του ταξιδιωτικού λιανικού εμπορίου στις νεότερες γενιές, για τη δημιουργία του εδάφους για ένα βιώσιμο μέλλον, βασισμένο σε άτομα υψηλής ειδίκευσης με νοοτροπία ανοιχτή στην καινοτομία και την επικοινωνία μεταξύ των γενεών.

  Στο πάνελ που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Workshop και συντονίστηκε από τον Διευθυντή Εμπορικών Υπηρεσιών του ΔΑΑ, κ. Αργύρη Ευμορφόπουλο, οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν αναλυτικά τη διαδρομή προς την «επόμενη κανονικότητα» των αεροπορικών ταξιδιών, εμβαθύνοντας στη στρατηγική προσέγγιση της ETRC και της Gebr. Heinemann, καθώς και στη μετάβαση της Aeroporti di Roma S.p.A. (AdR) προς τη «δίδυμη» ψηφιακή και «πράσινη» μετάβαση.

  «Η εταιρική ευθύνη είναι μέρος των αξιών και της εταιρικής κουλτούρας μας. Ενεργούμε με δέσμευση και προσανατολισμό στο μέλλον, με εμπιστοσύνη και αξιοπιστία απέναντι στους εργαζόμενους και τους πελάτες. Στόχος μας είναι να παραμείνουμε οδηγός καινοτομίας στην αγορά του travel retail και να συνεχίσουμε να εκπλήσσουμε τους ταξιδιώτες με εξαιρετικές προσφορές και βιώσιμες ιδέες.», δήλωσε η Επικεφαλής Εταιρικής Υπευθυνότητας της Gebr. Heinemann, κ. Svenja Fischer. «Έχουμε ενσωματώσει την υπευθυνότητα στην καθημερινή μας εργασία μέσω συνεχούς διαλόγου με τους πελάτες, τους επιχειρηματικούς εταίρους και, πάνω από όλα, με τους εργαζόμενούς μας. Για εμάς, η τέχνη της επιχειρηματικής δράσης έγκειται στην προσεκτική στάθμιση των οικολογικών και κοινωνικών προκλήσεων και ευκαιριών για κάθε οικονομική απόφαση.»

  Εκπροσωπώντας την Aeroporti di Roma S.p.A, ο Αντιπρόεδρος Καινοτομίας & Ποιότητας της AdR, κ. Emanuele Calà, έκανε ειδική αναφορά στη συμμετοχή του ΔΑΑ στους συνυπογράφοντες Μνημόνιο Συνεργασίας «Αεροδρόμια για την Καινοτομία» με στόχο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των ευρωπαϊκών αεροδρομίων μέσω κοινών καινοτόμων λύσεων τόσο στις υπάρχουσες όσο και στις αναδυόμενες προκλήσεις.

  Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Έρευνας του Ινστιτούτου (INSETE), κ. Άρης Ίκκος, δήλωσε: «Οι ταξιδιώτες, ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές, εκτιμούν όλο και περισσότερο τα εμπορικά σήματα (brands) και τους προορισμούς που έχουν ενσωματώσει τη βιωσιμότητα στη φιλοσοφία τους. Αυτό θα ωθήσει την αεροπορική κοινότητα, καθώς και τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές να υιοθετήσουν, με ολοένα αυξανόμενη ταχύτητα, μέτρα για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των αερομεταφορών και των αεροδρομίων, καθώς οι νεότερες γενιές αποτελούν ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό στο μείγμα των επιβατών».

  Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης που αποτέλεσε ένα “reality check” του πού βρίσκεται ο κλάδος του travel retail αναφορικά με τη δέσμευσή του στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, δόθηκε στους συμμετέχοντες η ευκαιρία δικτύωσης στο χώρο του Κέντρου Τύπου του αεροδρομίου, ενώ ακολούθησε ξενάγηση από το Τμήμα Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ και στελέχη του ΔΑΑ, στους χώρους λιανικής του αεροδρομίου, καθώς και στον Πύργο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας.

  • Σοφία Ζαχαράκη
  • ΔΑΑ
  • ΣΕΤΕ
  • ταξιδιωτικός κλάδος

   Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 3:00 pm


   Ουκρανία: Ισόβια σε Ρώσο στρατιώτη στην πρώτη δίκη εγκλημάτων πολέμου

   Ουκρανία: Ισόβια σε Ρώσο στρατιώτη στην πρώτη δίκη εγκλημάτων πολέμου

   Ένας 21χρονος Ρώσος στρατιώτης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη τη Δευτέρα (23/5) για τον φόνο ενός άοπλου άνδρα στην πρώτη δίκη της Ουκρανίας για εγκλήματα πολέμου μετά τη ρωσική εισβολή.

   Ο στρατιώτης Βαντίμ Σισιμαρίν είχε δηλώσει ένοχος για τον θανατηφόρο πυροβολισμό ενός 62χρονου πολίτη την τέταρτη ημέρα της σύγκρουσης στα τέλη Φεβρουαρίου.

   Πριν την έκδοση της ετυμηγορίας τη Δευτέρα, το δικαστήριο είπε ότι ο Σισιμαρίν «διέπραξε ποινικό αδίκημα» σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

   «Είδε έναν πολίτη στο πεζοδρόμιο, τον Ολεκσάντρ Σελίποφ. Ο Σισιμαρίν, γνωρίζοντας ότι ο Σελίποφ είναι πολίτης και είναι άοπλος και δεν αποτελεί απειλή για αυτόν τον πυροβόλησε αρκετές φορές με το όπλο του», ανέφερε το δικαστήριο.

   «Η αιτία του θανάτου του Σελίποφ ήταν ένας πυροβολισμός στο κεφάλι που είχε ως αποτέλεσμα τη σύνθλιψη του κρανίου», πρόσθεσε το δικαστήριο.

   Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι έχει μετανιώσει για την πράξη του, αλλά εκτελούσε εντολές.

   Στην ποινή μπορεί να ασκηθεί έφεση εντός 30 ημερών.

   • Ρωσία
   • Ουκρανία
   • πόλεμος
   • ΙΣΟΒΙΑ
   • ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 2:57 pm


    Βραβεία Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επαγγελματικών Δεξιοτήτων: 3 Έλληνες μεταξύ των νικητών

    Βραβεία Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επαγγελματικών Δεξιοτήτων: 3 Έλληνες μεταξύ των νικητών

    Η ευρωπαϊκή εβδομάδα επαγγελματικών δεξιοτήτων πραγματοποιείται σε όλη την Ευρώπη, αλλά και πέραν αυτής, από τις 16 έως τις 20 Μαΐου. Διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρέχει την ευκαιρία να επιβραβευθούν οι βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ), δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους συμμετέχουν να επιδείξουν τα οφέλη που προσφέρει η ΕΕΚ στους νέους αλλά και στους ενήλικες. 

    Το θέμα της φετινής, 6ης χρονιάς των βραβείων είναι η «ΕΕΚ και η πράσινη μετάβαση», με σκοπό να βασιστούν οι πολίτες στην απόκτηση των αναγκαίων δεξιοτήτων για την πράσινη μετάβαση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

    Στην τελετή απονομής, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή ανακοίνωσε τους 12 νικητές των βραβείων αριστείας ΕΕΚ, με την Ελλάδα να είναι η μοναδική από τις 27 συμμετέχουσες χώρες, που κατάφερε να αποσπάσει τρία βραβεία για τα έργα που υπέβαλλε. Μεταξύ των υπολοίπων νικητών ήταν η περιφέρεια του Πιεμόντε στην Ιταλία, ένα σουηδικό πρόγραμμα φροντίδας δέντρων, ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής και γεωργικής εκπαίδευσης στο σχολεία από την Γεωργία, κ.α.

     Πιο συγκεκριμένα, από την Ελλάδα διακρίθηκαν:

    • Ο Ευάγγελος Πούφτας, μαθητευόμενος σε λογιστική εταιρεία, ο οποίος απέσπασε βραβείο αριστείας για τη συνδρομή του σε πελάτες της εταιρείας προκειμένου να ψηφιοποιήσουν τις εργασίες τους, για παράδειγμα να δημιουργήσουν επιγραμμικές υπηρεσίες ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, ειδικά στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19 και της αυξανόμενης εργασίας εξ αποστάσεως. Επιπρόσθετα, κατέδειξε τον καίριο ρόλο των μαθητευόμενων, όσον αφορά την επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ).
    • Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ για το Πρόγραμμα «Εργασιακή ένταξη και ίσες ευκαιρίες για τους πλέον μειονεκτούντες». Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ είναι από τα κορυφαία ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα και επενδύει σε υποδομές με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, προωθεί ενεργά πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης και έχει γίνει ένας από τους πρωτοπόρους στον κλάδο του στην Ελλάδα, διαθέτοντας 16 μοντέρνους χώρους και 360 εργαστήρια υψηλής ποιότητας που προάγουν την μάθηση. Επιπλέον, μέσα από τους ισχυρούς δεσμούς που έχει αναπτύξει με εταιρείες εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα απασχόλησης και αποκατάστασης για τους σπουδαστές του.
    • Η ομάδα «Κυκλάδες» του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών του 5ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Πάτρας η οποία έλαβε το #CedefopPhotoAward “Your green or digital skills story” για την φωτο-ιστορία με τίτλο Re-Create the Sea, που σκοπό είχε να μας παρακινήσει να «Ξαναδημιουργήσουμε τη Θάλασσα» μέσα από τα «4Cs for the sea!», δηλαδή να Καθαρίζουμε (Clean), να Συλλέγουμε (Collect), να Δημιουργούμε (Create) και να Αλλάζουμε (Change). Έτσι, αφαιρούμε και επαναχρησιμοποιούμε τα θαλάσσια απορρίμματα από την ακτογραμμή της περιοχής μας, ενώ χρησιμοποιώντας φυσικές χρωστικές ουσίες και εργαλεία, όχι μόνο δίνουμε στα ευρήματά μας μια δεύτερη ευκαιρία ζωής, αλλά και διατηρούμε την οικολογική ακεραιότητα.

    Οι υπόλοιποι νικητές των βραβείων είναι:

    1. Η περιφέρεια Πιεμόντε της Ιταλίας, για την προώθηση της βιωσιμότητας στην παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων σε όλη την αγροδιατροφική αλυσίδα
    2. Το έργο «Veteran Tree Management Skills Certification» (Πιστοποίηση δεξιοτήτων διαχείρισης μακρόβιων δένδρων) του Stiftelsen Pro Natura.
    3. Το ALMI BILBAO S.A.L., Ισπανία
    4. Περιβαλλοντική και γεωργική εκπαίδευση στο σχολείο, Γεωργία
    5. Δρ. Linda Clarke, Πανεπιστήμιο του Westminster, Ηνωμένο Βασίλειο
    6. ÖBB Infrastruktur AG, Αυστρία
    7. Otto Stöckl Elektroinstallationen GmbH, Αυστρία
    8. Κρατική Τεχνική Σχολή Ρίγας, Λετονία
    9. Virtual Dawn, Φινλανδία

    Ο αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε: «Είναι εξαιρετικό ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί διακριθέντες υποψήφιοι και νικητές, που αναδεικνύουν τα πραγματικά οφέλη που προσφέρουν η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, τόσο στους νέους όσο και στους ενήλικες. Επιδεικνύουν τον μετασχηματιστικό αντίκτυπο που μπορούν να έχουν η εκπαίδευση και η κατάρτιση στη σταδιοδρομία και τη ζωή των ανθρώπων. Θέλω επίσης να κάνω ιδιαίτερη μνεία στους εταίρους μας στην Ουκρανία. Συνεργαστήκαμε εκ του σύνεγγυς, μεταξύ άλλων και μέσω του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, για τη στήριξη σε θέματα όπως τα τυπικά προσόντα, ώστε να βοηθήσουμε τον ουκρανικό λαό σε αυτές τις δύσκολες ώρες.»

    Ο επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, κ. Νικολά Σμιτ, δήλωσε: «Η πράσινη μετάβαση μπορεί να καταστεί πραγματική κινητήρια δύναμη για την απασχόληση, εάν οι άνθρωποι λάβουν τη στήριξη που χρειάζονται για να επιτύχουν στις σταδιοδρομίες τους και στις μεταβαλλόμενες αγορές εργασίας. Τα βραβεία αριστείας ΕΕΚ μας βοηθούν να εντοπίσουμε τις βέλτιστες προσεγγίσεις ώστε να είμαστε έτοιμοι για την πράσινη οικονομία, υπερβαίνοντας τις σημερινές ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε βασικούς τομείς όπως οι κατασκευές, η μεταποίηση και η ενέργεια. Θέλω να συγχαρώ όλους τους υποψηφίους και τους σπουδαστές ΕΕΚ και να ευχαριστήσω τους χιλιάδες παρόχους επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για την προσήλωσή τους.»

     Η Επιτροπή απένειμε σε μαθητευόμενους, έργα, επιχειρήσεις, περιφέρειες της ΕΕ και τις γειτονικές χώρες, που έχουν αξιοποιήσει επιτυχώς την ΕΕΚ για να οικοδομήσουν μια πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία.

    Εκτός από τα βραβεία των διαφόρων κατηγοριών, ειδική μνεία απονεμήθηκε στους Ουκρανούς εταίρους οι οποίοι, μαζί με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, μεταρρυθμίζουν τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισής τους, εστιάζοντας στα προσόντα, στο μέλλον των δεξιοτήτων, σε βασικούς οικονομικούς τομείς και σε ρυθμίσεις διακυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος και την προσέγγισή του στο σύστημα της ΕΕ.

    Δράσεις της ΕΕ για την προώθηση της ΕΕΚ

    Η Επιτροπή προωθεί ενεργά την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στο πλαίσιο των εργασιών της για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, και ειδικότερα του δικαιώματος στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη διά βίου μάθηση. Αυτό είναι επίσης σημαντικό για την επίτευξη του πρωταρχικού ενωσιακού στόχου του σχεδίου δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, στον οποίο δεσμεύτηκαν όλοι οι εταίροι στην κοινωνική σύνοδο κορυφής του Πόρτο: ότι τουλάχιστον το 60% των ενηλίκων θα συμμετέχουν σε κατάρτιση κάθε χρόνο.

    Την 1η Ιουλίου 2020 η Επιτροπή πρότεινε τη σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, με στόχο να καταστήσει την ΕΕΚ πιο σύγχρονη, ελκυστική, ευέλικτη και κατάλληλη για την ψηφιακή εποχή και την πράσινη μετάβαση. Η πρόταση αυτή ενσωματώνεται σε άλλες πρωτοβουλίες της Επιτροπής, όπως το ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων και η ανακοίνωση με τίτλο «Στήριξη της απασχόλησης των νέων: Γέφυρα προς την απασχόληση για την επόμενη γενιά».

    Επιπλέον, η Επιτροπή υπέβαλε τον Δεκέμβριο του 2021 προτάσεις σχετικά με ατομικούς λογαριασμούς μάθησης και μικρο-διαπιστευτήρια, ώστε να δοθούν περισσότερες δυνατότητες στους νέους να βρουν προσφορές μάθησης και ευκαιρίες απασχόλησης.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει επίσης την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση με σημαντική χρηματοδότηση, για παράδειγμα, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+ (με συνολικό προϋπολογισμό σχεδόν 99,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027), του Erasmus+ και του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, του οποίου ένας από τους επτά εμβληματικούς τομείς μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων είναι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων και η επανειδίκευση.

    • βραβεία
    • Έλληνες
    • νικητές

     Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 2:55 pm


     Το ΣτΕ «ξεκλειδώνει» την υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά

     Το ΣτΕ «ξεκλειδώνει» την υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά

     Σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

     Σύμφωνα με πληροφορίες το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του "ξεμπλοκάρει" τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην εταιρεία "MILINA ENTERPRISES COMPANY LIMITED" του Γιώργου Προκοπίου, έναντι του ποσού των 37.316.041 ευρώ.

     Το deal είχε μπλοκαριστεί προσωρινά με απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Δ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

     Η υπόθεση εξετάστηκε από την Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η οποία απέρριψε την πρώτη αίτηση ακυρώσεως του Δήμου Χαϊδαρίου κατά της προκήρυξης της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου – ΕΤΑΔ ΑΕ για τη διενέργεια ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού με αντικείμενο την πώληση ακινήτου-τμήματος της μείζονος έκτασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της απόφασης του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑΔ, περί ανακήρυξης οριστικού πλειοδότη.

     Στην απόφαση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως "το περιλαμβανόμενο στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο τμήμα παλαιού αιγιαλού περίπου 216 στρεμμάτων ανήκει στην κυριότητα της ΕΤΑΔ, ως τμήμα της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, η δε μεταγενέστερη νομοθετική τροποποίηση του χαρακτήρα του παλαιού αιγιαλού και ο χαρακτηρισμός του ως κοινοχρήστου, ερμηνευόμενη καθ’ ύλην και κατά χρόνον, δεν καταλαμβάνει το μεταβιβαζόμενο τμήμα παλαιού αιγιαλού". Μάλιστα, οι δικαστές συμπληρώνουν ότι "το υπόλοιπο τμήμα του μεταβιβαζομένου ακινήτου, 116 περίπου στρεμμάτων, περιήλθε στην κυριότητα της ΕΤΑΔ μετά από σύμβαση ανταλλαγής με την Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ-ΕΝΑΕ και ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου".

     Η ανακοίνωση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει ως εξής:

     «Σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ. 8 του π.δ. 18/1989, όπως προστέθηκε με το άρθρο 25 του ν. 4786/2021, ανακοινώνεται:

     Την Τρίτη 17 Μαΐου 2022 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συνήλθε σε διάσκεψη δύο υποθέσεων του Δήμου Χαϊδαρίου, αμφοτέρων με εισηγήτρια τη Σύμβουλο Αγάπη Γαλενιανού-Χαλκιαδάκη, οι οποίες συζητήθηκαν κατά τη δικάσιμο της 11ης Μαρτίου 2022.

     1. Το Δικαστήριο απέρριψε την πρώτη αίτηση ακυρώσεως του Δήμου Χαϊδαρίου κατά (α) της από 4.6.2021 προκήρυξης της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου – ΕΤΑΔ ΑΕ για τη διενέργεια ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού με αντικείμενο την πώληση ακινήτου-τμήματος της μείζονος έκτασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, εμβαδού 332.137,34 τ.μ. και β) της από 7.7.2021 απόφασης του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑΔ, περί ανακήρυξης οριστικού  πλειοδότη, αφού έκρινε, με μειοψηφία ενός μέλους, ότι στερείται δικαιοδοσίας για την εκδίκασή της, δεδομένου ότι πρόκειται περί ιδιωτικής διαφοράς. Και τούτο διότι: ι) το περιλαμβανόμενο στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο τμήμα παλαιού αιγιαλού περίπου 216 στρεμμάτων ανήκει στην κυριότητα της ΕΤΑΔ, ως τμήμα της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου (άρθρα  2 παρ. 5 ν. 2971/2001, 196 παρ. 4 ν. 4389/2016), η δε μεταγενέστερη νομοθετική τροποποίηση του χαρακτήρα του παλαιού αιγιαλού και ο χαρακτηρισμός του ως κοινοχρήστου (άρθρο 24 ν. 4607/2019), ερμηνευόμενη καθ’ ύλην και κατά χρόνον, δεν καταλαμβάνει το μεταβιβαζόμενο τμήμα παλαιού αιγιαλού· ιι) το υπόλοιπο τμήμα του μεταβιβαζομένου ακινήτου, 116 περίπου στρεμμάτων, περιήλθε στην κυριότητα της ΕΤΑΔ μετά από σύμβαση ανταλλαγής με την Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ-ΕΝΑΕ και  ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου.

     Περαιτέρω, το Δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη  την  προβλεπόμενη στο άρθρο 8 παρ. 1 του ν. 4664/2020 (ως ισχύει) και μνημονευόμενη στην ως άνω προκήρυξη δυνατότητα του λειτουργούντος νομίμως ναυπηγείου να συνάψει σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο περί αποκλειστικής χρήσης επί της ζώνης ή τμημάτων της ζώνης αιγιαλού έμπροσθεν των εγκαταστάσεων του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά  και επί του αναγκαίου θαλάσσιου χώρου, αντί ανταλλάγματος (το ύψος του οποίου έχει ήδη καθορισθεί με την απόφαση του Προϊσταμένου της Γ.Δ. Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργού Ανάπτυξης), για τη σύναψη της οποίας ο λειτουργών νομίμως ναυπηγείο υποβάλλει αίτημα στην Κτηματική Υπηρεσία Πειραιά Νήσων Δυτικής Αττικής (άρθρο 1 της ως άνω απόφασης), έκρινε, με μειοψηφία δύο μελών, ότι  αιτιάσεις κατά της ως άνω παραχώρησης μπορούν να προβληθούν μόνο κατά της ρητής ή τεκμαιρόμενης αποδοχής του σχετικού αιτήματος, όχι δε στο πλαίσιο της παρούσας δίκης κατά πράξεων της ΕΤΑΔ και ότι, ως εκ τούτου, δεν επηρεάζεται η προαναφερόμενη κρίση περί έλλειψης δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου.

     2. Το Δικαστήριο απέρριψε τη δεύτερη αίτηση ακυρώσεως του Δήμου Χαϊδαρίου κατά α) της από 3.6.2021 πρόσκλησης του ειδικού διαχειριστή της ΕΝΑΕ (η οποία έχει υπαχθεί στη διαδικασία ειδικής διαχείρισης των άρθρων 68  επ. του ν. 4307/2014) για τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού, με αντικείμενο την εκποίηση ενός ενιαίου λειτουργικού συνόλου περιουσιακών στοιχείων της, αποτελούμενου από οικόπεδο 350.745,10 τ.μ. με βιοτεχνικές – βιομηχανικές εγκαταστάσεις· β) της από 7.7.2021 έκθεσης του ειδικού διαχειριστή της ΕΝΑΕ περί περάτωσης του διαγωνισμού και ανακήρυξης πλειοδότη, αφού έκρινε ομοφώνως ότι στερείται δικαιοδοσίας για την εκδίκασή της, δεδομένου ότι πρόκειται περί ιδιωτικής διαφοράς. Τούτο, διότι η σύμβαση πώλησης και μεταβίβασης στοιχείων του ενεργητικού υπό ειδική διαχείριση επιχείρησης, η οποία καταρτίζεται μεταξύ του ειδικού διαχειριστή, ως ασκούντος τη διοίκηση και διαχείριση ιδιωτικής επιχείρησης που έχει πτωχευτική ικανότητα, και του υπερθεματιστή στον διενεργηθέντα πλειοδοτικό διαγωνισμό, είναι σύμβαση του ιδιωτικού δικαίου, η δε διαδικασία του πλειοδοτικού διαγωνισμού (ως εν προκειμένω) που κατατείνει στη σύναψη της σύμβασης αυτής, εντάσσεται και αυτή εξ ολοκλήρου στη σφαίρα του ιδιωτικού δικαίου, με συνέπεια οι αναφυόμενες καθ’ όλη τη διάρκεια της διεξαγωγής του (από την προκήρυξη έως την κατάρτιση της σύμβασης) διαφορές να είναι ιδιωτικές και να υπάγονται στη δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων.

     Η δημοσίευση των αποφάσεων αναμένεται εντός του Οκτωβρίου τρέχοντος έτους.

     Δημήτριος Σκαλτσούνης».

     • Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
     • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
     • Προκοπίου

      Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 2:53 pm


      Οι κυριότερες μεταβλητές που επηρεάζουν την ισοτιμία ευρώ/δολάριο

      Οι κυριότερες μεταβλητές που επηρεάζουν την ισοτιμία ευρώ/δολάριο

      Το ευρώ εμφάνισε έναντι του δολαρίου χαμηλό (13/5/22: $1,0350) από τον Ιανουάριο του 2017. Η καθοδική κίνηση του ευρώ από την περιοχή των $1,2200 ένα έτος πριν (Μάιος 2021) στα $1,1370 στο τέλος του 2021 αποδίδεται κυρίως στο ότι στο δ’ τρίμηνο του 2021 άρχισε να αποκρυσταλλώνεται η εκτίμηση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ολοκλήρωνε τη νομισματική επέκταση στις αρχές του 2022, γεγονός που συνέβη. Η επιπλέον υποχώρηση της ισοτιμίας από τα $1,1370 στο τέλος του 2021 έως τα $1,0350 τον Μάιο του 2022 τροφοδοτήθηκε από τη συνδυασμένη καθοδική επίδραση στο ευρώ, τριών κυρίως παραγόντων. Ο πρώτος παράγοντας σχετιζόταν με τις αυξήσεις επιτοκίου της Fed, μετά τις σχετικές δηλώσεις του Προέδρου της στη σύσκεψη στα τέλη Ιανουαρίου του 2022, οι οποίες άρχισαν να υλοποιούνται από τον Μάρτιο και ευνόησαν το δολάριο. Ο δεύτερος παράγοντας αφορούσε στις γεωπολιτικές εξελίξεις με την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία από τα τέλη Φεβρουαρίου. Σε συνθήκες γεωπολιτικών εντάσεων και υπό το πρίσμα της στρατιωτικής ισχύος των Η.Π.Α., το δολάριο ενδυναμώθηκε έναντι των περισσότερων νομισμάτων συμπεριλαμβανομένου του ευρώ. Ο τρίτος παράγοντας αφορούσε στην ενισχυμένη μεταβλητότητα στις αγορές, η οποία ευνοεί το δολάριο, το οποίο αποτελεί το κυριότερο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα

      Οι κυριότερες μεταβλητές αγοράς που επηρεάζουν την ισοτιμία ευρώ/δολάριο διαχρονικά είναι, όπως επισημαίνουν αναλυτές της Alpha Bank, οι αποδόσεις στη λήξη 2ετών και 10ετών ομολόγων Ευρωζώνης (Γερμανίας) συγκριτικά με τις αντίστοιχες των Η.Π.Α. Η διαφορά αποδόσεων στη λήξη 2ετών ομολόγων Ευρωζώνης – Η.Π.Α. συνήθως αποτυπώνει τις εκτιμήσεις για τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συγκριτικά με εκείνη της Fed, καθώς και τις εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη έναντι Η.Π.Α. Η διαφορά αποδόσεων στη λήξη 10ετών ομολόγων Ευρωζώνης – Η.Π.Α. είναι δυνατό να αποτυπώνει σε σημαντικό βαθμό τις εκτιμήσεις για την αναπτυξιακή πορεία των δύο οικονομιών, τη δημοσιονομική κατάσταση, την πορεία των ισοζυγίων τρεχουσών συναλλαγών, καθώς και τις γενικότερες οικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες. Κατά τη χρονική περίοδο από την έναρξη της πανδημίας στο α’ τρίμηνο του 2020 έως τον Μάιο του 2022, η οποία περιλαμβάνει και πλήθος λοιπών σημαντικών εξελίξεων, πλησιέστερη πορεία με την ισοτιμία ευρώ/δολάριο έχει η διαφορά αποδόσεων στη λήξη 2ετών ομολόγων Γερμανίας – Η.Π.Α. Στις 19 Απριλίου του 2022, η διαφορά απόδοσης στη λήξη 2ετών ομολόγων Γερμανίας – Η.Π.Α. εμφάνισε χαμηλό (-2,54%) από τον Αύγουστο του 2019, ευνοώντας το δολάριο. Παρότι, προσφάτως έχει περιορισθεί ελαφρώς, η προαναφερθείσα βραχυπρόθεσμη επιτοκιακή διαφορά παραμένει σε επίπεδο (23/5: -2,23%) που συγκριτικά με το παρελθόν (μέσος όρος τριών ετών: -1,45%, πέντε ετών: -1,98%, δέκα ετών: -1,37%) συντηρεί το «ισχυρό δολάριο». Επιπλέον, οι γεωπολιτικές εξελίξεις συνεχίζουν να τροφοδοτούν τη ζήτηση για δολάριο Η.Π.Α.

      Στην τρέχουσα συγκυρία, τα οικονομικά στοιχεία σε Ευρωζώνη και Η.Π.Α. είναι μικτά και συνεπώς δεν δίνουν σαφή ένδειξη για την κίνηση της ισοτιμίας ευρώ/δολάριο. Σύμφωνα με την αρχική μέτρηση, το ΑΕΠ στις Η.Π.Α. κατέγραψε σε ετησιοποιημένη τριμηνιαία βάση στο α’ τρίμηνο μείωση κατά 1,4%, ωστόσο σε ετήσια βάση εμφάνισε αύξηση κατά 3,6%, η οποία ήταν ηπιότερη έναντι του δ΄ τριμήνου του 2021 (5,5%), αν και ελαφρώς υψηλότερη του μακροπρόθεσμου μέσου όρου (1948-2022: 3,1%). Ο πρόδρομος οικονομικός δείκτης κατέγραψε σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο μείωση κατά 0,3% (Μάρτιος: 0,1%), ωστόσο σε ετήσια βάση ενισχύθηκε περισσότερο (4,7%, Μάρτιος: 6,1%) από τον ιστορικό μέσο όρο (1960-2022: 2,6%). Οι νέες θέσεις εργασίας εξαιρουμένου του αγροτικού τομέα διαμορφώθηκαν τον Απρίλιο υψηλότερα (428.000, Μάρτιος: 428.000) του ιστορικού μέσου όρου (122.000) και το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε σημαντικά χαμηλότερα (3,6%) του μακροπρόθεσμου μέσου όρου (1948-2022: 5,8%). O συνολικός πληθωρισμός ήταν υψηλός τον Απρίλιο (8,3%, Μάρτιος: 8,5%), καθώς και ο δομικός πληθωρισμός (6,2%, Μάρτιος: 6,5%), ενώ η εξέλιξη του θα επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό από την πορεία της τιμής του πετρελαίου, η οποία σε ετήσια βάση εμφάνισε τον Απρίλιο ιδιαιτέρως υψηλή άνοδο (65%). Αντίστοιχες είναι οι εξελίξεις στην οικονομία της Ευρωζώνης, με τον επιπλέον επιβαρυντικό για την ανάπτυξη παράγοντα, την αβεβαιότητα για την επίπτωση των γεγονότων στην Ουκρανία. Στην Ευρωζώνη, το ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση στο α’ τρίμηνο του 2022 ενισχύθηκε κατά 0,3% και σε ετήσια βάση κατά 5,1%.

      Πιθανές είναι οι διακυμάνσεις σε τριμηνιαία βάση και ενδεχομένως να καταγραφεί εντός του 2022 τρίμηνο με αρνητική τριμηνιαία μεταβολή του ΑΕΠ, ωστόσο η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να εμφανίσει ήπια ανάπτυξη συνολικά σε ετήσια βάση το 2022. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά (16/5) ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα εμφανίσει σε ετήσια βάση αύξηση κατά 2,7% το 2022 και κατά 2,3% το 2023, έναντι 1,5% που είναι ο μέσος όρος τριάντα ετών. Το ποσοστό ανεργίας εμφάνισε χαμηλό (6,8%) στην ιστορία της Ευρωζώνης και ο πληθωρισμός διατηρήθηκε σε υψηλό επίπεδο τον Απρίλιο (7,4%). Μακροπρόθεσμα, το θεωρητικό επίπεδο «ισορροπίας» για την ισοτιμία ευρώ/δολάριο εκτιμάται στην περιοχή $1,2700-$1,2800, με την ισοτιμία να έχει ήδη αποκλίνει σε επίπεδο πλησίον (23/5: $1,0650, 13/5: $1,0350) των -3 τυπικών αποκλίσεων ($1,00) έναντι του μακροπρόθεσμου θεωρητικού επιπέδου «ισορροπίας». Ιστορικά έχει παρατηρηθεί ότι η περιοχή των 3 τυπικών αποκλίσεων συνιστά ακραίο επίπεδο τιμών το οποίο συνδέεται με σταδιακή μεταστροφή της μεσοπρόθεσμης τάσης. Η θεωρία αγοραστικής δυνάμεως βασίζεται στο συγκριτικό υπολογισμό επιπέδων δεικτών τιμών καταναλωτή στις δυο οικονομίες και με βάση τη σχετική σύγκριση με μακροπρόθεσμους μέσους όρους, χωρίς ωστόσο να συνυπολογίζει λοιπούς παράγοντες που επηρεάζουν την ισοτιμία μεσοπρόθεσμα.

      Σύνοψη

      Βραχυπρόθεσμα, σημαντικό αντίκτυπο αναμένεται να έχει στην ισοτιμία ευρώ/δολάριο η διάθεση για ανάληψη κινδύνου, όπως αυτή αποτυπώνεται στον παγκόσμιο μετοχικό δείκτη. Ο συντελεστής συσχέτισης 36 μηνών των μηνιαίων μεταβολών της ισοτιμίας ευρώ/δολάριο έναντι του παγκόσμιου μετοχικού δείκτη MSCI all countries world διαμορφώνεται σε επίπεδο (+0,50), που καταδεικνύει ότι ενδεχόμενη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, θα μπορούσε να συνδυαστεί με ανοδική αντίδραση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Αντίθετα, σε περίπτωση που κλιμακωθεί η γεωπολιτική ένταση και επιβαρυνθεί το επενδυτικό κλίμα, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο μπορεί να συνεχίσει την καθοδική της κίνηση. Μεσοπρόθεσμα, η νομισματική πολιτική της Fed έναντι της ΕΚΤ, θα έχει αντίκτυπο στην ισοτιμία. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Fed (12/5), εφόσον οι οικονομικές συνθήκες διαμορφωθούν αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις, το επιτόκιο αναφοράς θα αυξηθεί κατά 0,5% στις συσκέψεις Ιουνίου και Ιουλίου, στην περιοχή του 1,75%-2,00% από 0,75%-1,00%, που είναι το τρέχον εύρος. Παρότι, είναι πιθανή η επιπλέον αύξησή του στην περιοχή του 2,50% (υψηλό 14 ετών, μέχρι το οποίο είχε ανέλθει στο δ’ τρίμηνο του 2018), δεν είναι ξεκάθαρος ο ρυθμός σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής μετά τον Ιούλιο, καθώς υψηλή είναι η αβεβαιότητα για τα οικονομικά στοιχεία και κυρίως για τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Στην Ευρωζώνη, αναμένεται ολοκλήρωση της νομισματικής επέκτασης πιθανόν τον Ιούλιο και αύξηση του αρνητικού επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ σε θετικό έδαφος νωρίς εντός του β’ εξαμήνου. Το υπερβολικά «ισχυρό δολάριο» θεωρείται επιβαρυντικό για τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες και για την οικονομία. Στο παρελθόν, το 1985, σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού, αυστηροποίησης νομισματικής πολιτικής και ισχυρού δολαρίου, είχε πραγματοποιηθεί συντονισμός ενεργειών από κύριες χώρες (Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, Δ. Γερμανία, Γαλλία και Ιαπωνία), αποσκοπώντας στην εξασθένιση του δολαρίου.

      Προσφάτως, η Υπουργός Οικονομικών των Η.Π.Α. διευκρίνισε ότι δεν επιθυμεί τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, ωστόσο ανέφερε ότι οι Η.Π.Α. θα ενημερώνουν κύριες χώρες για σχετικές με το δολάριο εξελίξεις. Παρότι διατηρείται βραχυπρόθεσμα η δυναμική του δολαρίου, με βάση την υπόθεση ότι η μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές σταδιακά θα αποκλιμακωθεί, διαφαίνεται ως πιθανότερο ότι η ισοτιμία θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο στην περιοχή $1,05-$1,10 σε ορίζοντα 6 - 12 μήνες, παρά κατά μέσο όρο στην περιοχή $1,00-$1,05. Στήριξη στα $1,0000 (Fibonacci retracement 76,4% της κίνησης από το $0,8230 τον Οκτώβριο 2000 έως το $1,6040 τον Ιούλιο 2008), ενώ αντίσταση στα $1,0750 – $1,1000 και στα $1,1300 (μ.ο. 200 ημερών).

      • μεταβλητές
      • ευρώ
      • δολαριο
      • Ανάλυση

       Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 2:45 pm


       Στη Βουλή ο Τσούνης: Στο σημαντικότερο επίπεδο οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ

       Στη Βουλή ο Τσούνης: Στο σημαντικότερο επίπεδο οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ

       Τη Βουλή επισκέφθηκε τη Δευτέρα (23/5) ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, έχοντας και συνάντηση με τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Τασούλα.

       Όπως επεσήμανε ο κ. Τσούνης, οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ βρίσκονται στο σημαντικότερο επίπεδο, συμπληρώνοντας ότι το «ελληνικό και το αμερικανικό παράδειγμα υπό το πρίσμα της δημοκρατίας και των δημοκρατικών αρχών είναι το σημαντικότερο». 

       Πρόσθεσε ακόμα ότι η προηγούμενη εβδομάδα ήταν μια υπέροχη εβδομάδα για τις ελληνοαμερικανικες σχέσεις, επισημαίνοντας ότι «είχα την τύχη να βρίσκομαι στον Κογκρέσο και να ακούσω την ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού». 

       Από την πλευρά του, ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στον ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και μία χώρα που δέχεται απειλές από την Τουρκία, οι οποίες πρέπει να λάβουν τέλος.

       «Δεν δικαιούται καμιά χώρα να δημιουργεί κρίση μέσα στην κρίση του πολέμου της Ρωσίας. Ο ρόλος μας δεν είναι να πολεμούμε όπως μας αναγκάζει ο Πούτιν αλλά να συνεργαζόμαστε», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.

       • Τσούνης
       • Βουλή
       • ΕΛΛΑΔΑ
       • ΗΠΑ
       • Πρέσβης ΗΠΑ
       • Τασούλας

        Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 2:43 pm


        Pfizer-BioNTech: Ασφαλές το εμβόλιο για παιδιά κάτω των 5 ετών

        Pfizer-BioNTech: Ασφαλές το εμβόλιο για παιδιά κάτω των 5 ετών

        Σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο εταιρειών, το εμβόλιο κατά της Covid-19 των Pfizer-BioNTech είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 5 ετών με τη χορήγηση τριών δόσεων. 

        Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση δίνεται στη δημοσιότητα την ώρα που η αμερικανική υπηρεσία φαρμάκων (FDA), προτίθεται τις προσεχείς εβδομάδες να εξετάσει την έγκριση των εμβολίων κατά της Covid-19 για παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, της μόνης ηλικιακής κατηγορίας για την οποία δεν υπάρχει έγκριση χορήγησης εμβολίου στις περισσότερες χώρες.

        • COVID
        • Pfizer/BioNTech
        • εμβόλιο
        • ΠΑΙΔΙΑ

         Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 2:40 pm


         METRO Cash & Carry: Τέσσερις βραβεύσεις στα Loyalty Awards 2022

         METRO Cash & Carry: Τέσσερις βραβεύσεις στα Loyalty Awards 2022

         Την τιμητική διάκριση ως Loyalty Brand of the Year και τέσσερα ακόμα σημαντικά βραβεία απέσπασαν τα METRO Cash & Carry, ξεχωρίζοντας κατά τη διάρκεια των απονομών της διοργάνωσης των Loyalty Awards 2022. Ο θεσμός, για 5η χρονιά, αναγνωρίζει και αναδεικνύει τα επιτεύγματα και τις αποτελεσματικές πρωτοβουλίες προγραµµάτων και μοντέλων επιβράβευσης, τις ευκαιρίες που δημιουργούν οι ίδιες οι μάρκες για επικοινωνία και αλληλεπίδραση µε τους πελάτες και συνεργάτες τους, καθώς και τις στρατηγικές που υλοποιούν οι επιχειρήσεις για τη διατήρηση του πελατολογίου τους.

         Οι διακρίσεις της αλυσίδας METRO Cash & Carry, επιβεβαιώνουν, για άλλη μία φορά, τη διαχρονική προσήλωση προς την εξυπηρέτηση, την ικανοποίηση και την καλύτερη εμπειρία των επαγγελματιών πελατών της. Πιο συγκεκριμένα, η τιμητική διάκριση ως Loyalty Brand of the Year, αποδεικνύει τη δυνατή σχέση εμπιστοσύνης των επαγγελματιών HO.RE.CA και Λιανικής Πώλησης, με τα καταστήματα METRO Cash & Carry, οι οποίοι εδώ και σχεδόν 50 χρόνια παραμένουν πιστοί για την προμήθεια των προϊόντων τους. Επιπλέον, οι τέσσερις βραβεύσεις που απέσπασε η εταιρεία στις απονομές ήταν οι εξής:

         • Gold βραβείο στην κατηγορία «Best Use of Rewards & Incentives» για το “Focus Bonus” το πρόγραμμα επιβράβευσης και παροχής κινήτρων για επιπλέον αγορές που συμβάλλει στην αύξηση πιστότητας των πελατών
         • Silver βραβείο στην κατηγορία «Best B2B Initiative» για το Συμβουλευτικό Πρόγραμμα για επαγγελματίες «Πετυχαίνουμε Μαζί με τα METRO Cash & Carry»
         • Silver βραβείο στην κατηγορία «Best Marketing Campaign» για το Συμβουλευτικό Πρόγραμμα για επαγγελματίες «Πετυχαίνουμε Μαζί με τα METRO Cash & Carry» και την στοχευμένη τοποθέτησή του στα μέσα επικοινωνίας
         • Bronze βραβείο στην κατηγορία «Best in Omnichannel» για το πρόγραμμα “Focus Bonus” και την επιτυχημένη πολυκαναλική καμπάνια προώθησής του

         Η METRO Cash & Carry, ως μία 100% ελληνική αλυσίδα, από την ίδρυση της το 1976 έως και σήμερα, παραμένει πιστή στις αξίες της, που την θέλουν να νοιάζεται για τους πελάτες της, τους συνεργάτες και τους ανθρώπους της, προσφέροντας τους σταθερά ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και ουσιαστική υποστήριξη πέρα και πάνω από τις αμιγώς εμπορικές συναλλαγές τους.

         • METRO Cash & Carry

          Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 2:33 pm


          Ανέκτησε το όριο των $30.000 το Bitcoin- Ανεβαίνουν τα κρυπτονομίσματα

          Ανέκτησε το όριο των $30.000 το Bitcoin- Ανεβαίνουν τα κρυπτονομίσματα

          Να καλύψουν τις τεράστιες απώλειες του τελευταίου διαστήματος προσπαθούν τα κρυπτονομίσματα, με το Bitcoin να καταφέρνει να διατηρηθεί τη Δευτέρα (23/5) πάνω από τα 30.000 δολάρια.

          Έπειτα από ένα σχετικά ήρεμο Σαββατοκύριακο, το δημοφιλές κρυπτονόμισμα κατάφερε να ξεπεράσει το όριο, ενώ και τα περισσότερα altcoins κινούνται στα «πράσινα».

          Οι τελευταίες επτά ημέρες ήταν σημαντικά λιγότερο ασταθείς από την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την οποία το Bitcoin έκανε ντάμπινγκ κατά 15.000 δολάρια σε ένα σημείο. Την περασμένη εβδομάδα, το δημοφιλές κρυπτονόμισμα παρέμεινε γύρω στα 30.000 δολάρια, κάνοντας αρκετές προσπάθειες να ξεπεραστεί αποφασιστικά αυτό το επίπεδο, αλλά με ελάχιστη έως καθόλου επιτυχία.

          Στις 16 Μαΐου εκτινάχθηκε πάνω από τα 31.000 δολάρια, αλλά εν συνεχεία έχασε περίπου 2.000 δολάριο, με το σενάριο να επαναλαμβάνεται μερικές ακόμα φορές έκτοτε, πριν πέσει κάτω και από τα 29.000.

          Αργά το βράδυ της Κυριακής, όμως, ανέκαμψε, καταγράφοντας υψηλό ημέρας πάνω από τα 30.500 δολάρια και πλέον διαπραγματεύεται γύρω σε αυτό το επίπεδο. Η κεφαλαιοποίησή του έχει αυξηθεί σε περίπου 580 δισεκατομμύρια δολάρια.

          Γενικότερα, η ευρύτερη κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων έχει προσθέσει πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα και πλέον είναι πάνω από 1,3 τρισεκατομμύριο δολάρια.

          Το μεσημέρι της Δευτέρας, το Bitcoin ενισχύεται 1,41% στα 30.497,29 δολάρια, ενώ το Ethereum ανεβαίνει 2,67% στα 2.077,75 δολάρια.

          Όσον αφορά άλλα γνωστά κρυπτονομίσματα, το Solana κινείται ανοδικά 5,74% στα 54,36 δολάρια, το LUNA της Terra υποχωρεί 4,70% στα 0,000199 δολάρια, ενώ το Cardano καταγράφει κέρδη 1,61% στο 0,552200 δολάριο.

          Το Polkadot ανεβαίνει 2,35% στα 10,42 δολάρια, το Dogecoin κινείται ανοδικά 2,07% στο 0,087735 δολάριο και το Shiba Inu καταγράφει κέρδη 5,33% στο 0,000013 δολάριο.

          • Bitcoin
          • ethereum
          • κρυπτονόμισμα
          • κρυπτονομίσματα

           Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 2:32 pm


           Αύξηση 342,2% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις τριμήνου

           Αύξηση 342,2% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις τριμήνου

           Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο το Μάρτιο του 2022 εμφάνισε πλεόνασμα 77,0 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 8,3 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

           Ειδικότερα, αύξηση κατά 404,3% κατέγραψαν το Μάρτιο του 2022 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 196,7 εκατ. ευρώ, έναντι 39,0 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ενώ αύξηση κατά 289,1% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Μάρτιος 2022: 119,7 εκατ. ευρώ, Μάρτιος 2021: 30,8 εκατ. ευρώ). Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 318,9%, καθώς και της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 17,4%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 3,0% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 18,1% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

           Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022 το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 200,8 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 15,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Αύξηση κατά 363,5 εκατ. ευρώ (342,2%) παρουσίασαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 469,7 εκατ. ευρώ, ενώ αύξηση κατά 177,9 εκατ. ευρώ (195,6%) παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 268,9 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 295,8%, καθώς και στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 10,3%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 2,3% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 18,5% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

           Ταξιδιωτικές εισπράξεις

           Το Μάρτιο του 2022 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 404,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Αναλυτικότερα, αύξηση κατά 249,9% εμφάνισαν οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 84,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 αυξήθηκαν κατά 624,4% (Μάρτιος 2022: 107,0 εκατ. ευρώ, Μάρτιος 2021: 14,8 εκατ. ευρώ).

           Η άνοδος των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ κατά 304,5% (Μάρτιος 2022: 69,6 εκατ. ευρώ, Μάρτιος 2021: 17,2 εκατ. ευρώ), καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 116,7%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 15,3 εκατ. ευρώ.

           Ειδικότερα, όσον αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών από τη ζώνη του ευρώ, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 348,8% και διαμορφώθηκαν στα 26,5 εκατ. ευρώ και αυτές από τη Γαλλία κατά 714,5%, στα 12,7 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, αύξηση κατά 723,4% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 17,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1.955,5% και διαμορφώθηκαν στα 19,7 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τη Ρωσία σημείωσαν επίσης άνοδο κατά 2.132,9% και διαμορφώθηκαν στα 1,0 εκατ. ευρώ.

           Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 342,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και διαμορφώθηκαν στα 469,7 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 268,9%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 237,4 εκατ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά 440,9%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 226,3 εκατ. ευρώ.

           Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 185,0 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 288,1%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ εμφάνισαν αύξηση κατά 214,0% και διαμορφώθηκαν στα 52,5 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 279,2% και διαμορφώθηκαν στα 66,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 567,7% και διαμορφώθηκαν στο 23,6 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, άνοδο κατά 550,0% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 47,1 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2.093,2% και διαμορφώθηκαν στα 34,5 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Ρωσία αυξήθηκαν σημαντικά και διαμορφώθηκαν στα 5,8 εκατ. ευρώ.

           Tαξιδιωτική κίνηση

           Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση το Μάρτιο του 2022 διαμορφώθηκε σε 414,3 χιλ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 318,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 561,5% σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2021 και αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών κατά 194,2%. Η αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης προήλθε τόσο από την άνοδο της ταξιδιωτικής κίνησης από τις χώρες της ΕΕ-27 (κατά 259,9%) όσο και από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27 (κατά 401,6%).

           Αναλυτικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκε σε 152,7 χιλ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 399,5%. Άνοδο κατά 102,7% εμφάνισε και η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ, η οποία διαμορφώθηκε σε 55,0 χιλ. ταξιδιώτες. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά 443,9% και διαμορφώθηκε σε 55,5 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 802,6% σε 27,7 χιλ. ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 500,8% και διαμορφώθηκε σε 35,2 χιλ. ταξιδιώτες και αυτή από τις ΗΠΑ κατά 1.371,7% σε 20,9 χιλ. ταξιδιώτες. Τέλος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία σημείωσε επίσης αύξηση κατά 1.494,5% και διαμορφώθηκε σε 1,4 χιλ. ταξιδιώτες.

           Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022 η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 295,8% και διαμορφώθηκε σε 1.072,7 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 271,0 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 475,5%, ενώ αυτή μέσω οδικών σταθμών κατά 192,1%. Κατά την επισκοπούμενη περίοδο η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 διαμορφώθηκε σε 592,3 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 272,0% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27 αυξήθηκε κατά 329,5% και διαμορφώθηκε σε 480,4 χιλ. ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 351,7%, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 160,0%. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά 306,9% και διαμορφώθηκε σε 151,4 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 531,9% και διαμορφώθηκε σε 53,7 χιλ. ταξιδιώτες.

           Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ‑27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 504,9% και διαμορφώθηκε σε 91,6 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1.412,5% σε 37,7 χιλ. ταξιδιώτες. Τέλος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 1.429,3% και διαμορφώθηκε σε 8,6 χιλ. ταξιδιώτες.

           • ταξιδιωτικές εισπράξεις
           • κίνηση
           • ταξίδια
           • ΤτΕ
           • ΕΛΛΑΔΑ

            Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 2:22 pm


            adidas: Ηχηρό μήνυμα για την πλαστική ρύπανση

            adidas: Ηχηρό μήνυμα για την πλαστική ρύπανση

            Η adidas, για ακόμη μια χρονιά έχει ως βασικό πυλώνα των δράσεών της τη βιωσιμότητα. Αυτή τη φορά όμως, το μήνυμα είναι πιο ηχηρό από ποτέ:

            Το πλαστικό αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα για όλον τον πλανήτη. Είμαστε όλοι μέρος αυτού του προβλήματος και η adidas, σαν πολυεθνική εταιρία με μεγάλο δίκτυο παραγωγής και διανομής, γνωρίζει ακριβώς ποιο είναι το μερίδιο ευθύνης της. Είναι αποφασισμένη όμως να βρει λύσεις για αυτό το πρόβλημα μέσα από βιώσιμες επιλογές, να βάλει τέλος στο μη ανακυκλωμένο πλαστικό και να σταματήσει τη σπατάλη ενός υλικού, του οποίου η αλόγιστη χρήση δε μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

            Η παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση γίνεται ολοένα πιο έντονη, καθώς φαίνεται πως βρισκόμαστε μόλις δέκα χρόνια μακριά από το σημείο χωρίς επιστροφή. Το πλαστικό βρίσκεται πλέον παντού: στις κορυφές των βουνών, στα βάθη των ωκεανών, στις πόλεις μας. Το 91% όλου του πλαστικού στον πλανήτη δεν έχει ανακυκλωθεί ποτέ και υπολογίζεται πως η βιομηχανία της ένδυσης θα αυξήσει το αποτύπωμά της κατά 49% έως το 2030, εάν δεν υιοθετήσει άμεσα αειφόρες πρακτικές. Η μεγαλύτερη απειλή όμως σε σχέση με τα παραπάνω δεδομένα, είναι η πεποίθηση πως κάποιος άλλος θα λύσει το πρόβλημα για εμάς.

            Η adidas, πορευόμενη ήδη προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον, έχει δημιουργήσει συλλογές όπως την Primegreen, που κατασκευάζεται από μία σειρά ανακυκλωμένων υλικών υψηλής απόδοσης και αντιπροσωπεύει τη δέσμευση της εταιρίας να καταργήσει σταδιακά τη χρήση παρθένου πολυεστέρα μέχρι το 2024. Επίσης, διατίθεται και η Primeblue σειρά που κατασκευάζεται από νήμα υψηλής απόδοσης, αποτελούμενο κατά 50% από Parley Ocean plastic, που προκύπτει από ανακυκλωμένα πλαστικά απορρίμματα, τα οποία συλλέγονται από ακτές και παράκτιες περιοχές, πριν μολύνουν τους ωκεανούς. (Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τις βιώσιμες συλλογές της adidas εδώ)

            Οι δεσμεύσεις της εταιρίας για αειφόρες πρακτικές φυσικά δε σταματούν εδώ, αφού η adidas έχει ως στόχο να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα κατά μέσο όρο ανά προϊόν, κατά 15% έως το 2025, και ταυτόχρονα να επιτύχει ανθρακική ουδετερότητα έως το 2050.

            Στο πλαίσιο του "END PLASTIC WASTE", η adidas ενώνει τις δυνάμεις της στην Ελλάδα με πολύτιμους συνεργάτες της, που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες σχετικά με την περιβαλλοντική κρίση και υιοθετούν έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής: οι Τόνια ΣωτηροπούλουΠάνος Βλάχος,Νικόλας ΠλυτάςΚλέλια ΑνδριολάτουΛίλα ΜπακλέσηΓιώργος ΛέντζαςΚώστας ΣπαθήςXenia GhaliΛυδία Παπαϊωάννου, Σπύρος Γιαννιώτης και φυσικά οι adidas Runners Athens, πρωταγωνιστούν σε ένα εμπνευσμένο ντοκιμαντέρ, που υπογραμμίζει το πρόβλημα αλλά εστιάζει περισσότερο στη βαθιά ανάγκη να συνεργαστούμε για να συμβάλλουμε στην επίλυσή του.

            H πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου, σε ένα ξεχωριστό event στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, όπου οι προσκεκλημένοι είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν την αρχή του ταξιδιού της adidas προς ένα πιό βιώσιμο μέλλον.

             
            Email Image

            Παράλληλα, ένας πολύ σημαντικός συνοδοιπόρος της adidas στη διαδρομή προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον, είναι το «Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης». Μέσα από το εμβληματικό πρόγραμμα Typhoon Project, η adidas ταξιδεύει με το νορβηγικής κατασκευής πλοίο 72 μέτρων ιδιοκτησίας του Ιδρύματος και μαζί με το εξειδικευμένο προσωπικό, πραγματοποιεί μεγάλης κλίμακας παράκτιους καθαρισμούς στην Ελλάδα. Το «Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης», συνεργάζεται επίσης με ερευνητικές ομάδες από ελληνικά πανεπιστήμια, υποστηρίζοντας την ακαδημαϊκή κοινότητα στη συλλογή και αξιοποίηση εθνικών δεδομένων  για τη θαλάσσια ρύπανση.

            Φυσικά, οι δράσεις της adidas δε σταματούν εδώ, καθώς από τις 23 Μαΐου έως τις 8 Ιουνίου θα διεξαχθεί το Run For The Oceans. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο κίνημα που έχει ως στόχο την ενημέρωση για τη θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά και πώς μπορούμε όλοι εμείς να συμβάλλουμε. Κατά τη διάρκεια του running event που πραγματοποιείται για έκτη συνεχόμενη χρονιά, περισυλλέγεται μια συγκεκριμένη ποσότητα πλαστικού από τις ακτές, ανάλογα με το χρόνο προπόνησης που πραγματοποιεί ο κάθε ένας από εμάς. Θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις στη χώρα μας γύρω από τη βιωσιμότητα με στόχο της εταιρίας να ενημερώσει και να παροτρύνει όλους εμάς να γίνουμε μέρος της λύσης.

            Η adidas ξεκινάει ένα ταξίδι που δε θα είναι εύκολο, είναι όμως απαραίτητο. Η ανάγκη για ελαχιστοποίηση των πλαστικών αποβλήτων είναι πιο επιτακτική από ποτέ και θα επιτευχθεί μέσα από συνεργασία, γιατί μόνο όταν ενωθούμε, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά βιώσιμο μέλλον. Η ώρα για αλλαγή έχει φτάσει και είμαστε όλοι συνοδοιπόροι στο πιο σημαντικό ταξίδι, αυτό της βιωσιμότητας!

            • adidas
            • ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

             Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 2:16 pm


             Ζελένσκι-Νταβός: Η Ρωσία έχει γίνει ένα κράτος εγκληματιών πολέμου

             Ζελένσκι-Νταβός: Η Ρωσία έχει γίνει ένα κράτος εγκληματιών πολέμου

             Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, άνοιξε την ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, υπογραμμίζοντας ότι ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με ένα σημείο καμπής. 

             Πιο συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στο WEF μέσω τηλεσύνδεσης, ο Ζελένσκι τόνισε: «Η Ιστορία είναι σε σημείο καμπής. Υπάρχει πράγματι η στιγμή κατά την οποία αποφασίζεται εάν η ωμή βία θα κυβερνήσει τον κόσμο». 

             Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι η ωμή βία «δεν επιδιώκει τίποτα άλλο παρά την υποδούλωση όσων θέλει να υποτάξει και δεν συζητά, αλλά σκοτώνει, και η Ρωσία το κάνει αυτό στην Ουκρανία, όσο εμείς μιλάμε σήμερα».

             «Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί ευρέως για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, μετά την προφανώς σκόπιμη στόχευση πολιτικών κτιρίων και υποδομών, αν και η Ρωσία αρνείται ότι έχει στοχεύσει τέτοιες εγκαταστάσεις», τόνισε ο Ζελένσκι. 

             Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ουκρανίας σημείωσε ότι η χώρα του χρειαζόταν περισσότερη βοήθεια το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία.

             «Η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας το 2014. Είμαστε ευγνώμονες για αυτή την υποστήριξη, αλλά αν αυτό συνέβαινε τότε, αμέσως -αυτή η ενότητα, αυτή η πίεση στις κυβερνήσεις και στις εταιρείες- θα είχε ξεκινήσει η Ρωσία αυτόν τον πόλεμο; Είμαι βέβαιος ότι η απάντηση είναι επίσης όχι».

             Τέλος, ο Ζελένσκι κάλεσε την παγκόσμια πολιτική και επιχειρηματική ελίτ να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της χώρας μόλις τελειώσει ο πόλεμος.

             • Ζελένσκι
             • Νταβός
             • Ρωσία
             • πόλεμος
             • Ουκρανία

              Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 2:06 pm


              Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού και Εθνικό Μητρώο Εμβολισμών- Άμεσα διαθέσιμα

              Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού και Εθνικό Μητρώο Εμβολισμών- Άμεσα διαθέσιμα

              Σε λειτουργία για χρήση από τους γονείς τέθηκαν το πρωί της Δευτέρας το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού και το Εθνικό Μητρώο Εμβολισμών Παιδιών και Εφήβων. Πρόκειται για δύο υπηρεσίες που αναβαθμίζουν την παρακολούθηση της αναπτυξιακής προόδου του παιδιού και διευκολύνουν τον προγραμματισμό των βασικών παιδιατρικών εμβολίων. Με τον τρόπο αυτό, οι γονείς και οι παιδίατροι έχουν πλέον τη δυνατότητα να οργανώνουν αποτελεσματικότερα τη φροντίδα της υγείας των παιδιών.

              Οι δύο υπηρεσίες υλοποιήθηκαν από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική ΚΥΑ υπογράφηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς και δημοσιεύτηκε στις αρχές Απριλίου 2022 και η λειτουργία των υπηρεσιών παρουσιάστηκε πριν από έναν μήνα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Ήδη από τις 11 Απριλίου, οι παιδίατροι είχαν ξεκινήσει την ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων των παιδιών στο ψηφιακό βιβλιάριό τους.

              Ειδικότερα, αναφορικά με κάθε υπηρεσία:

              Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού

              Με την ψηφιοποίηση του μέχρι πρότινος έγχαρτου Βιβλιαρίου Υγείας Παιδιού, το παιδιατρικό ιστορικό περνά στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ). Έτσι, το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού εμφανίζεται πλέον ως μια ξεχωριστή υποκατηγορία του ΑΗΦΥ και είναι προσβάσιμο στους γονείς μέσα από το ehealth.gov.gr, στην ενότητα «Παιδιατρικό Ιστορικό».

              Στο Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού εμφανίζονται τα δεδομένα υγείας του παιδιού για κάθε ηλικιακή του περίοδο. Εμφανίζεται, επίσης, και το σύνολο των εμβολιασμών που έχουν καταχωριστεί από τον ιατρό στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων (τόσο όσοι εμβολιασμοί έχουν ήδη γίνει, όσο και οι επόμενοι που έχουν προγραμματιστεί από τον ιατρό).

              Εθνικό Μητρώο Εμβολισμών Παιδιών και Εφήβων

              Με το Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά ένα πλήρες σύστημα οργάνωσης των βασικών παιδιατρικών εμβολιασμών. Η σύσταση του Μητρώου Εμβολιασμού Παιδιών κι Εφήβων αποσκοπεί στην ηλεκτρονική καταγραφή των εμβολίων για όλα τα νοσήματα. Στο Μητρώο θα καταχωρίζονται όλα τα δοσολογικά σχήματα που χορηγούνται μέχρι και την εφηβική ηλικία, βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού για Παιδιά κι Εφήβους και σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται στους γονείς η δυνατότητα πρόσβασης στις πληροφορίες του Εθνικού Μητρώο Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων που αφορούν στην εμβολιαστική κάλυψή των παιδιών τους, τα οποία είναι ασφαλιστικά εξαρτώμενα μέλη τους.

              • ΥΓΕΙΑ
              • Μητρώο

               Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 2:05 pm


               Τροπολογία για επιτάχυνση των διαδικασιών επεξεργασίας των αιτήσεων συνταξιοδότησης

               Τροπολογία για επιτάχυνση των διαδικασιών επεξεργασίας των αιτήσεων συνταξιοδότησης

               Στην περαιτέρω επιτάχυνση της επεξεργασίας των αιτήσεων συνταξιοδότησης που εκκρεμούν καθώς και όσων θα κατατεθούν στο εξής, αποσκοπεί η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών».

               Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει ρητά την κατάργηση ενός διαδικαστικού σταδίου το οποίο είχε ήδη καταστεί ανενεργό με το νόμο 4670/2020. Η συγκεκριμένη ρύθμιση εισάγεται για λόγους νομικής σαφήνειας, προκειμένου να αρθούν ερμηνευτικές αμφιβολίες και να αποφευχθεί η εκ νέου κλήση των ασφαλισμένων.

               Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αυτή είναι σύμφωνη με την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο έχει κρίνει ότι ο διοικούμενος έχει εκφράσει τις απόψεις του με την υποβολή της αίτησης, συνεπώς δεν απαιτείται στάδιο προηγούμενης ακρόασης.

               • Συνταξιοδότηση
               • τροπολογία

                Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 1:59 pm


                Ζήτηση και περιορισμένη προσφορά…ανεβάζουν το πετρέλαιο- Υποχωρεί το φυσικό αέριο

                Ζήτηση και περιορισμένη προσφορά…ανεβάζουν το πετρέλαιο- Υποχωρεί το φυσικό αέριο

                Ανοδικά κινούνται τη Δευτέρα (23/5) οι τιμές του πετρελαίου, με τη ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ, την περιορισμένη προσφορά και το ελαφρώς ασθενέστερο αμερικανικό δολάριο να υποστηρίζουν την αγορά, καθώς η Σαγκάη ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά μετά από ένα δίμηνο lockdown που πυροδότησε ανησυχίες για απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης.

                «Οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίζονται καθώς οι αγορές βενζίνης παραμένουν περιορισμένες εν μέσω της σταθερής ζήτησης που οδεύει προς την περίοδο αυξημένης οδήγησης στις ΗΠΑ», εξήγησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της SPI Asset Management Στίβεν Ίνες.

                Η περίοδος αιχμής όσον αφορά την οδήγηση στις ΗΠΑ ξεκινά παραδοσιακά το Σαββατοκύριακο της Ημέρας Μνήμης στα τέλη Μαΐου και τελειώνει την Labor Day τον Σεπτέμβριο.

                Οι αναλυτές δήλωσαν ότι, παρά τους φόβους για την άνοδο των τιμών των καυσίμων που ενδεχομένως θα μειώσει τη ζήτηση, τα δεδομένα κινητικότητας από την TomTom και την Google αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, δείχνοντας ότι περισσότεροι άνθρωποι ήταν… στους δρόμους.

                Το ασθενέστερο αμερικανικό δολάριο οδήγησε επίσης το πετρέλαιο υψηλότερα τη Δευτέρα, καθώς αυτό καθιστά το αργό φθηνότερο για τους αγοραστές που κατέχουν άλλα νομίσματα.

                Ωστόσο, τα κέρδη της αγοράς έχουν περιοριστεί από τις ανησυχίες για τις προσπάθειες της Κίνας να εξαλείψει τον COVID-19 με lockdown, παρά το γεγονός ότι η Σαγκάη πρόκειται να ανοίξει ξανά την 1η Ιουνίου.

                Τα lockdown στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, έπληξαν τη βιομηχανική παραγωγή και τις κατασκευές, οδηγώντας σε πρωτοβουλίες για τη στήριξη της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης από το αναμενόμενο μείωσης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων την περασμένη Παρασκευή.

                Η αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξει σε τελική συμφωνία για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία επίσης συγκρατεί μια μεγάλη άνοδο στις τιμές.

                Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 1,11% στα 111,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,15% στα 111,25 δολάρια το βαρέλι.

                Πτώση για το φυσικό αέριο

                Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,795% στα 85,445 ευρώ η μεγαβατώρα.

                Ο χρυσός ενισχύεται 0,99% στα 1.860,41 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι ανεβαίνει 2,08% στα 22,133 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,63% στα 4,3018 δολάρια η λίβρα.

                Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,98% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0664 δολάριο ανά ευρώ.

                Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,69% στο 1,2574 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία κινείται ανοδικά 0,30% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,848 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

                • ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
                • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
                • ΜΠΡΕΝΤ
                • αμερικανικό αργό
                • χρυσός
                • ασήμι
                • χαλκός
                • δολαριο

                 Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 1:55 pm


                 Οι αστερίσκοι του Ντομπρόβσκις για την Ελλάδα

                 Οι αστερίσκοι του Ντομπρόβσκις για την Ελλάδα

                 «Η διατήρηση και το 2023 της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που προτείνει η Επιτροπή, καλύπτει όλες τις χώρες της ΕΕ», εξήγησε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για θέματα Οικονομίας, Βλάντις Ντομπρόβσκις.

                 Ο Β. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι η ρήτρα γενικής διαφυγής δεν αναστέλλει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, ούτε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η Επιτροπή συνεχίζει να παρέχει δημοσιονομική καθοδήγηση στα κράτη-μέλη και κάνει διαφοροποίηση μεταξύ των κρατών-μελών με υψηλό χρέος και των κρατών μελών με χαμηλό και μεσαίο χρέος.

                 «Στην περίπτωση υψηλού χρέους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, η καθοδήγησή μας είναι ότι η αύξηση των τρεχουσών δαπανών θα πρέπει να είναι κάτω από τη δυνητική μεσοπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη», τόνισε ο Βλ. Ντομπρόβσκις, ενώ «για τις χώρες με χαμηλό ή μεσαίο χρέος, οι τρέχουσες δαπάνες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τη μεσοπρόθεσμη αύξηση των δαπανών».

                 • ΕΛΛΑΔΑ
                 • Ντομπρόβσκις

                  Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 1:46 pm


                  ΑΜΣΤΕΛ: «Άσε την ψυχή σου να ξεχειλίσει» - Νέα καμπάνια

                  ΑΜΣΤΕΛ: «Άσε την ψυχή σου να ξεχειλίσει» - Νέα καμπάνια

                  Στον «αέρα» η νέα επικοινωνία της ΑΜΣΤΕΛ με ένα δυναμικό μήνυμα που μας παροτρύνει να αφήσουμε την ψυχή μας να ξεχειλίσει. 

                  Η ΑΜΣΤΕΛ επιστρέφει για δεύτερη χρονιά με μια επικοινωνία πιο επίκαιρη από ποτέ και μας υπενθυμίζει, ότι κάθε φορά που αφήνουμε την ψυχή μας να ξεχειλίσει με όλα όσα απολαμβάνουμε πραγματικά και βάζουμε στην άκρη τα «Πότε;», τίποτα δεν μπορεί να μας περιορίσει.

                  Με δυνατές εικόνες που εναλλάσσονται, έναν σύγχρονο ήχο και κυρίαρχο το μήνυμα «Άσε την Ψυχή σου Να Ξεχειλίσει», η φετινή καμπάνια της ΑΜΣΤΕΛ στέκεται δίπλα σε όλες τις προσωπικές επιλογές και μας παροτρύνει να απολαύσουμε, να εκφραστούμε, να δημιουργήσουμε και να ζήσουμε όπως εμείς θέλουμε.

                  amstel photo 6 1

                  Αψηφώντας παγιωμένες κοινωνικές πεποιθήσεις, η ΑΜΣΤΕΛ είναι εκεί συνοδοιπόρος σε κάθε επιλογή που μας γεμίζει ευχαρίστηση και απόλαυση. 

                  • ΑΜΣΤΕΛ
                  • καμπάνια

                   Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 1:41 pm


                   Μητσοτάκης: Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να αυξήσει τις αμοιβές

                   Μητσοτάκης: Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να αυξήσει τις αμοιβές

                   «Η Ελλάδα αλλάζει προς το καλύτερο. Υπάρχει πάλι ένας αέρας αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης ο οποίος πνέει στη χώρα μας και οι πρώτοι που θα πρέπει να καβαλήσουν αυτό το κύμα είστε εσείς, η γενιά η δική σας», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που συναντήθηκε την Πέμπτη 19 Μαΐου, στο Μέγαρο Μαξίμου, με μια ομάδα από φοιτητές και νεαρούς εργαζόμενους σε εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίοι συμμετέχουν στο 12ο Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας, που πραγματοποιείται αύριο Τρίτη.

                   Ο Πρωθυπουργός άκουσε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των νέων για το μέλλον, λέγοντας ότι «η πιο ουσιαστική πολιτική την οποία μπορούμε να κάνουμε για τη νέα γενιά είναι να δημιουργήσουμε περισσότερες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας». Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία της δημόσιας εκπαίδευσης, ως «τον μεγάλο, τον πιο σημαντικό κοινωνικό ανελκυστήρα, ο οποίος θα μπορέσει να δώσει δυνατότητα σε ένα παιδί εφόσον δουλέψει σκληρά να μπει σε ένα καλό δημόσιο πανεπιστήμιο, να του ανοίξει το δρόμο ώστε να μπορεί να βρει μια καλή δουλειά και μετά να βρει στη συνέχεια το δρόμο του».

                   Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι να προωθήσει πολιτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγης, που δυσκολεύει κυρίως τη ζωή των νεαρών ζευγαριών. «Η στέγη είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο μας απασχολεί, γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση πια στα ενοίκια κι αν κάποιος δεν έχει το δικό του σπίτι ζορίζεται πολύ, γιατί το ενοίκιο και το κόστος της στέγης είναι ένα μεγάλο ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος. Κι αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί και θα είμαστε πολύ τολμηροί στις πολιτικές μας που αφορούν στη στέγη», είπε χαρακτηριστικά.

                   Όσον αφορά στις σχεδιαζόμενες πολιτικές, ανέφερε συγκεκριμένα: «Εμείς κοιτάμε μία σειρά από επιλογές σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα αξιοποίησης της ανεκμετάλλευτης περιουσίας που έχει το δημόσιο. Μπορείς να πάρεις, παραδείγματος χάριν, ένα οικόπεδο και στη λογική της παραδοσιακής αντιπαροχής να προσφέρεις σε κάποιον, ο οποίος θα έλθει να το αναπτύξει, τη δυνατότητα να κρατήσει ο ίδιος ένα κομμάτι της ακίνητης περιουσίας που δημιουργεί και ένα άλλο κομμάτι να το νοικιάζει, να το μισθώνει με ελεγχόμενα ενοίκια τα οποία να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια της αγοράς.

                   Δεύτερη ιδέα, έχουμε ένα πολύ μεγάλο απόθεμα διαμερισμάτων τα οποία είναι κλειστά αυτή τη στιγμή και παντελώς αναξιοποίητα. Ας δώσουμε κίνητρα, λοιπόν, στους ιδιοκτήτες ή στους μελλοντικούς ιδιοκτήτες, ή στους μελλοντικούς ενοικιαστές, να τα φτιάξουν, να τα εκσυγχρονίσουν και να μειώσουν και το ενεργειακό τους αποτύπωμα, έτσι ώστε όλα αυτά τα κλειστά διαμερίσματα, τα οποία ουσιαστικά είναι κεφάλαιο που δεν αποδίδει τίποτα και σε κανέναν ούτε στον ιδιοκτήτη, ούτε στον πιθανό ενοικιαστή, να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε αυτό το απόθεμα το σημαντικό, να το εντάξουμε πάλι στην αγορά ακινήτων.

                   Να δούμε τα ζητήματα που αφορούν τη φοιτητική στέγη. Φαίνεται αδιανόητο αυτή τη στιγμή ότι υπάρχουν πανεπιστήμια τα οποία μπορεί να έχουν δυνατότητα κι έχουν χώρο, να μην έχουν βρει τρόπο, μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, να κατασκευάσουν φτηνή και ανταγωνιστική φοιτητική στέγη.

                   Δεν λέω κατ’ ανάγκη να είναι δωρεάν, αλλά ξέρετε όσοι έχετε σπουδάσει εκτός Αθηνών, τι ενοίκια μπορούν να ζητάνε. Φαντάζομαι ότι θα υπήρχε πολύ μεγάλη ζήτηση με ένα πολύ πιο χαμηλό ενοίκιο να μπορεί κανείς να έχει μία αξιοπρεπή φοιτητική στέγη εντός του χώρου του πανεπιστημίου.

                   Αυτές είναι μόνο κάποιες ιδέες τις οποίες αναπτύσσουμε αυτή την εποχή για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολύ ακανθώδες πρόβλημα της στέγης και της αύξησης του κόστους διαβίωσης συνολικά».

                   Μισθοί

                   Αναφερόμενος στις αμοιβές ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι χαμηλοί οι μισθοί στην Ελλάδα και αυτό μπορεί να διορθωθεί και με κρατικές παρεμβάσεις, όπως ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και με προσαρμογή του ιδιωτικού τομέα στη νέα πραγματικότητα που πρέπει να αυξήσει τις αμοιβές για να βρει τους εργαζόμενους με τις δεξιότητες που χρειάζεται.

                   «Είναι χαμηλοί οι μισθοί στην Ελλάδα. Πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό και από κει και πέρα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το ζήτημα των χαμηλών απολαβών.

                   Είναι χαμηλοί οι μισθοί διότι κουβαλάμε μία δεκαετία κρίσης και τώρα η οικονομία μπορεί να αναπτύσσεται, αλλά ξεκινάμε από έναν χαμηλό πήχη. Πως διορθώνεται; Το πρώτο, με κρατικές παρεμβάσεις όσον αφορά στον κατώτατο μισθό, γιατί εκεί μπορούμε να παρέμβουμε. Είχαμε το θάρρος να προχωρήσουμε σε μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού με 50 ευρώ το μήνα, με την πρόσθετη αύξηση την οποία δίνουμε από 1η Μαΐου, που είναι σημαντικό για τα παιδιά εκείνα, για τους νέους μας οι οποίοι είναι στον κατώτατο μισθό. Από κει και πέρα, όπως είπαμε, βελτίωση συνολικά του διαθέσιμου εισοδήματος. Ο ονομαστικός μισθός έχει σημασία αλλά τελικά αυτό που σας ενδιαφέρει είναι τι μένει στην τσέπη. Αυτό σημαίνει φορολογία, σημαίνει εργοδοτικές εισφορές, να μένουν τελικά περισσότερα χρήματα στην τσέπη του εργαζόμενου. Και από εκεί και πέρα, ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει και αυτός με τη σειρά του, οι εργοδότες δηλαδή θα πρέπει να προσαρμοστούν. Ακούω συχνά γκρίνια από εργοδότες, την ακούτε και εσείς φαντάζομαι, κύριε Καθηγητά: «δεν βρίσκουμε τους εργαζόμενους που θέλουμε». Ναι, αυτό έχει μία βάση διότι υπάρχει μία αναντιστοιχία δεξιοτήτων από την μία και ζήτησης από πλευράς των εργοδοτών από την άλλη. Η απάντησή μου είναι «πληρώστε και περισσότερα».

                   mits1

                   Νέο επιχειρηματικό περιβάλλον

                   Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον και στις startup. «Αυτό που γίνεται στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων είναι πολύ εντυπωσιακό. Ξεκινάει, καταρχάς, από μία αλλαγή παραδείγματος, από την ιδέα και μόνο ότι ο νέος μπορεί να σκεφτεί είτε να φτιάξει δική του επιχείρηση είτε να συμμετέχει σε ένα νεοφυές επιχειρηματικό σχήμα και ότι αυτή είναι μία εναλλακτική ελκυστική επιλογή καριέρας σε αντίθεση με αυτό το οποίο θα σκέφτονταν, ενδεχομένως, τα παιδιά της δικής μου γενιάς όπου a priori έλεγες ότι θα πάω να γίνω υπάλληλος κάπου ή θα γίνω ελεύθερος επαγγελματίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που έχει ήδη παίξει η τεχνολογία στον εκσυγχρονισμό του κράτους: «Το γεγονός ότι το κράτος εκσυγχρονίζεται, στέλνει ένα μήνυμα ότι πιστεύει στην τεχνολογία και ως εργαλείο διευκόλυνσης της επαφής μεταξύ του κράτους και του πολίτη. Η τεχνολογία είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να παρέχεις καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες». Και συμπλήρωσε: «όσοι έρχονται από το εξωτερικό, που έχουν ασχοληθεί με τα ζητήματα του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του κράτους, είναι πολύ εντυπωσιασμένοι από την ταχύτητα της προόδου μας και νομίζω ότι από την ευκολία του interface πια το οποίο υπάρχει μεταξύ κράτους, πολίτη και επιχείρησης».

                   Απαντώντας στις ερωτήσεις των νέων για το πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το brain drain, σημείωσε ότι: «Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει συνολικά καλές δουλειές, καλές απολαβές και ένα εξαιρετικό περιβάλλον στο οποίο να εργάζεται κανείς αλλά και να ζει. Και νομίζω ότι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για νέους ανθρώπους οι οποίοι έφυγαν και είναι διατεθειμένοι να γυρίσουν». Και συμπλήρωσε: «Πάνω από όλα στέκομαι στην πίστη ότι τελικά η χώρα θα πάει καλά, άρα αξίζει τον κόπο να αφήσω μια καλή «έδρα» στο εξωτερικό, να πάρω ενδεχομένως την οικογένειά μου, να γυρίσω πίσω και να ξαναχτίσω την καριέρα μου και τη ζωή μου στην Ελλάδα».

                   Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει καλύτερη σύνδεση μεταξύ Πανεπιστημίων και επιχειρήσεων: «Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό και το νομοσχέδιο το οποίο φέρνουμε τώρα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση απελευθερώνει τα πανεπιστήμια να μπορούν να συνδέονται πολύ πιο εύκολα με τις επιχειρήσεις, σπάει στεγανά και προκαταλήψεις του παρελθόντος, διότι ένα μεγάλο κομμάτι της πρωτογενούς δουλειάς, της πνευματικής ιδιοκτησίας που μπορεί να αποτελέσει τη μαγιά για μία επιχειρηματική δραστηριότητα, θα αναπτύσσεται στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα».

                   «Νομίζω το μέλλον του πανεπιστημίου είναι στενή συνεργασία με τις επιχειρήσεις γιατί οι επιχειρήσεις ξέρουν τι χρειάζονται σε ό,τι αφορά το skill», είπε από την πλευρά του ο πρώην Καθηγητής της ΑΣΟΕΕ και εμπνευστής του «Πανοράματος Επιχειρηματικότητας», Ιορδάνης Λαδόπουλος.

                   Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το όραμά του για την επόμενη τετραετία θα είναι να ξαναγίνουν οι νέοι «πρωταγωνιστές» μέσα από πολιτικές που θα προωθήσει η κυβέρνηση. Μίλησε για την ανάγκη να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους νέους και τους κάλεσε να συμμετέχουν στα κοινά, ώστε οι ίδιοι να διαμορφώσουν το μέλλον τους.

                   «Νομίζω από τη φύση τους οι νέοι είναι πολύ πιο εύκολο να αμφισβητήσουν την εξουσία από το να συνταχθούν με αυτήν. Αυτό είναι κανόνας και έτσι νομίζω πρέπει να είναι. Αλίμονο αν οι νέοι δεν είναι στην πρώτη γραμμή να αλλάζουν αυτά που δεν τους αρέσουν. Αλλά, η συμμετοχή στα κοινά είναι προϋπόθεση για να μπορεί να πετύχει κανείς σε αυτήν την αλλαγή. Και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι νέοι να θεωρήσουν ότι δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθούν με τα κοινά καθ’ οιονδήποτε τρόπο, επειδή δεν μπορεί η φωνή τους να ακουστεί και δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Και εκεί έχουμε κι εμείς μια μεγάλη ευθύνη να δίνουμε περισσότερες ευκαιρίες σε νέους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

                   • Μητσοτακης
                   • ΜΙΣΘΟΙ
                   • αμοιβές
                   • νέοι

                    Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 1:33 pm


                    Σταϊκούρας: Ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο από την Εποπτεία

                    Σταϊκούρας: Ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο από την Εποπτεία

                    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, χαρακτήρισε ορόσημο την 14η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα, καθώς ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο της χώρας μας από το Καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. 

                    Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε: 

                    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα τη 14ηΈκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα. Πρόκειται για Έκθεση-ορόσημο για τη χώρα, αφού ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας από το Καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, στο οποίο είχε εισέλθει – μόνη στην Ευρώπη – το 2018.

                    Δρομολογείται, συνεπώς, η επίτευξη ενός μεγάλου εθνικού στόχου, για την οποία η Κυβέρνηση εργάζεται επί μακρόν, μεθοδικά και υπεύθυνα.

                    Κλείνει έτσι, μαζί με την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την πρόωρη εξόφληση του δανείου του ΔΝΤ, ένα δύσκολο κεφάλαιο για τη χώρα μας, που συνδέεται με την πολυετή οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

                    Η Έκθεση – η 10η διαδοχική θετική Έκθεση κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία – τονίζει ότι η αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων βελτίωσε την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητά της.

                    Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες ενέργειες για να επιτύχει τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις της – παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκαλούνται από τις οικονομικές επιπτώσεις – κυρίως – της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, χαιρετίζοντας μάλιστα την υλοποίηση μιας σειράς από αυτές στους τομείς των δημόσιων οικονομικών, της φορολογίας ακινήτων, των επιδομάτων αναπηρίας, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και της δικαιοσύνης.

                    Η εξέλιξη αυτή είναι καρπός και αναγνώριση της συστηματικής κοινής προσπάθειας όλων μας, πολιτών και πολιτείας, μέσα σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενων – σε διεθνές επίπεδο – μεγάλων δυσκολιών και προκλήσεων.

                    Συνεχίζουμε ακόμα πιο εντατικά τη σκληρή δουλειά, λειτουργώντας με σχέδιο, υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και τις δυνατότητες της πατρίδας μας, ώστε να ξεπεράσουμε τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις και να καταστήσουμε την Ελλάδα – ολόπλευρα – πιο ισχυρή».

                    • Σταϊκούρας Χρήστος
                    • 14Η ΕΚΘΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ
                    • ΕΛΛΑΔΑ

                     Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 1:28 pm


                     Το λιμάνι της Savannah στην Τζόρτζια επιτυγχάνει ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων

                     Το λιμάνι της Savannah στην Τζόρτζια επιτυγχάνει ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων

                     Το λιμάνι της Savannah στην Τζόρτζια των ΗΠΑ έχει διακινήσει 4,75 εκατομμύρια TEU τους δέκα μήνες του οικονομικού έτους 2022 (Ιούλιος 2021 - Ιούνιος 2022), το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση 8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

                     Επιπλέον, το μεγαλύτερο λιμάνι των ΗΠΑ μετακίνησε σχεδόν 500.000 TEU τον Απρίλιο, που αντιπροσωπεύει τον καλύτερο Απρίλιο και τον τρίτο πιο πολυσύχναστο μήνα στην ιστορία του λιμανιού.

                     «Η εκπληκτική ανάπτυξη που σημειώθηκε κατέστη δυνατή χάρη στην ομαδική προσπάθεια των υπαλλήλων της Georgia Ports Authority (GPA) και της Gateway Terminals, της International Longshoremen's Association και των συνεργατών μας στον τομέα των φορτηγών και των σιδηροδρόμων», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της GPA, Griff Lynch.

                     Εν τω μεταξύ, η GPA επεκτείνει τη χωρητικότητα των ναυπηγείων ελλιμενισμού και εμπορευματοκιβωτίων στη Σαβάνα για να φιλοξενήσει την αναπτυσσόμενη επιχείρηση.

                     «Το μακροχρόνιο πρόγραμμα μας για την επέκταση της υποδομής, σε συνδυασμό με την ικανότητα της Αρχής ως ιδιοκτήτη-διαχειριστή να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης, επέτρεψε στο λιμάνι της Σαβάνας να προσαρμοστεί σε αυξημένους όγκους διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων», δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της GPA, Joel Wooten. Ο οποίος πρόσθεσε ότι «οι βελτιώσεις της χωρητικότητας στον τερματικό σταθμό και στην ενδοχώρα επιτρέπουν στο φορτίο να ρέει στις αποβάθρες μας χωρίς συμφόρηση».

                     Το λιμάνι Savannah αναδείχθηκε πρόσφατα το κορυφαίο λιμάνι διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων των ΗΠΑ με βάση τον όγκο των εξαγωγών, διακινώντας 1,38 εκατομμύρια TEU το ημερολογιακό έτος 2021.

                     • SAVANNAH
                     • ΡΕΚΟΡ
                     • Εμπορεύματα

                      Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 1:22 pm


                      Γαλλία: Γρονθοκόπησε και σκότωσε φρουρό έξω απ’την πρεσβεία του Κατάρ

                      Γαλλία: Γρονθοκόπησε και σκότωσε φρουρό έξω απ’την πρεσβεία του Κατάρ

                      Στα χέρια των γαλλικών Αρχών βρίσκεται ένας 38χρονος άνδρας που νωρίς το πρωί της Δευτέρας (23/5) γρονθοκόπησε και σκότωσε έναν φρουρό έξω από την πρεσβεία του Κατάρ.

                      Σύμφωνα με πηγές, περίπου στις 6.30 το πρωί ο άγνωστος άνδρας μπήκε στην πρεσβεία που βρίσκεται στο 8ο διαμέρισμα του Παρισιού, διαπληκτίστηκε με τον φρουρό και τον γρονθοκόπησε. Ο άτυχος άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή στο σημείο.

                      Ο 38χρονος δράστης, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Parisien, πάσχει από ψυχιατρικές διαταραχές και βρίσκεται εκτός θεραπείας. Μάλιστα, είναι γνωστός των Αρχών για πράξεις βίας κατά της αστυνομίας και έχει συλληφθεί ξανά υπό την επήρεια κοκαΐνης. Υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις.

                      • Κατάρ
                      • Γαλλία
                      • ΠΡΕΣΒΕΙΑ
                      • ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ
                      • Παρίσι
                      • ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ

                       Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 1:15 pm


                       ΠΟΜΙΔΑ: Ασύλληπτες επιβαρύνσεις από τον πρόσθετο ΕΝΦΙΑ- Παραδείγματα

                       ΠΟΜΙΔΑ: Ασύλληπτες επιβαρύνσεις από τον πρόσθετο ΕΝΦΙΑ- Παραδείγματα

                       Εντείνονται, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, οι διαμαρτυρίες ιδιοκτητών από την Αττική, αλλά και άλλα μέρη της χώρας, για πολλαπλασιασμό του φόρου του ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες από όλη τη χώρα που έχουν δικαιώματα σε ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ το καθένα, σε σχέση με τους ιδιοκτήτες που κατέχουν ίσης αξίας περιουσία αλλά κατανεμημένη σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας, αλλά και όσους έχουν περιουσία που υπερβαίνει τις 500.000€.

                       Η κατάσταση δεν διορθώνεται με την «πυροσβεστική»  απαλλαγή μεριδίων οικοπέδων έως 5% που αφορά ελάχιστο αριθμό ιδιοκτητών, και, σε συνδυασμό με την τεράστια άνοδο των αντικειμενικών αξιών, αφήνει έκθετους σε δημευτική υπερφορολόγηση δεκάδες χιλιάδες άλλους, οι οποίοι καλούνται να χρηματοδοτήσουν με αιματηρό τρόπο τις μειώσεις των υπολοίπων...

                       Όπως τονίσαμε, οι ρυθμίσεις αυτές παραβιάζουν το άρθρο 4 του Συντάγματος που ορίζει ότι όλοι οι Έλληνες συμμετέχουν στα δημόσια βάρη χωρίς διακρίσεις και ανάλογα με τις δυνάμεις τους, πράγμα που επεσήμανε στην έκθεσή της και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Επίσης παραβιάζουν και το άρθρο 21 για την προστασία της οικογένειας δεδομένου ότι εισάγουν στοχευμένη βαρύτατη υπερφορολόγησης της οικογενειακής περιουσίας, φορολογώντας κάθε μέλος της – εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτήτη, υπολογίζοντας αυξητικό συντελεστή σαν να είναι ο καθένας ιδιοκτήτης ολοκλήρου του ακινήτου. 

                       Χαρακτηριστικά πραγματικά παραδείγματα αύξησης φόρου ΕΝΦΙΑ 2021/2022

                       Περιοχή

                       ΑΝΤΙΚ.2021

                       ΑΝΤΙΚ.2022

                       ΕΝΦΙΑ 21

                       ΕΝΦΙΑ 22

                       ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ €

                       ΑΥΞΗΣΗ %

                       Αθήνα, Κέντρο

                       2950

                       4150

                       217

                       2345

                       2.128

                       980%

                       Αθήνα, Κέντρο

                       2450

                       3850

                       527,00

                       4213,00

                       3.686

                       800%

                       Αθήνα, Κέντρο

                       1650

                       2850

                       2129,34

                       4370,72

                       2.241

                       105%

                       Αθήνα

                       1050

                       1200

                       3700

                       8000,00

                       4.300

                       116%

                       Μοσχάτο

                       1050

                       1350

                       163,50

                       3003,00

                       2839

                       1737%

                       Γλυφάδα

                       2100

                       3800

                       1509,40

                       4903,36

                       3.394

                       225%

                       Γλυφάδα

                       2100

                       3800

                       1163,09

                       6526,85

                       5.363

                       461%

                       Χαλάνδρι

                       1300

                       2000

                       849,37

                       5489,79

                       4.640

                       546%

                       Χαλάνδρι

                       1300

                       2000

                       899,37

                       5489,79

                       4.590

                       510%

                       Χαλάνδρι

                       1300

                       2000

                       1623,54

                       6128,17

                       4.504

                       277%

                       Καλλιθέα, Ρόδος

                       700

                       1500

                       392,75

                       2093,97

                       1.701

                       434%

                       Χαλάνδρι

                       1300

                       1650

                       6000,16

                       10532,69

                       4.532

                       75%

                       Αθήνα

                       1650

                       2750

                       10399,40

                       17091,80

                       6.692

                       65%

                        

                       Η ΠΟΜΙΔΑ καλεί και πάλι το Υπουργείο Οικονομικών να προβεί άμεσα σε διορθωτική παρέμβαση, αφενός καταργώντας όλες αυτές τις νέες δυσμενείς ρυθμίσεις των ενοτήτων Γ και Ε του νέου ΕΝΦΙΑ, οι οποίες έχουν σήμερα πολλαπλασιάσει στοχευμένα το φορολογικό βάρος στους ιδιοκτήτες που εμπίπτουν στις διατάξεις τους, και αφ΄ετέρου θέτοντας ως συνολικό «πλαφόν» τα ποσά που τους χρεώθηκαν το 2021, υπό την ισχύ μάλιστα του συμπληρωματικού φόρου που δήθεν καταργήθηκε, τη στιγμή που, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η πλειοψηφία των φορολογουμένων απολαμβάνει σημαντικότατες μειώσεις του φόρου αυτού!

                       Επίσης η ΠΟΜΙΔΑ ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που διαπιστώνουν πολλαπλασιασμό του φόρου ακόμη και έως και 20 φορές (!) σε σχέση με πέρυσι, ότι όσοι επιθυμούν, δικαιούνται να καταθέσουν μέχρι τις 10 Ιουνίου 2022, «ενδικοφανείς προσφυγές» στις ΔΟΥ όπου ανήκουν προκειμένου και στη συνέχεια να ασκήσουν προσφυγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα κρίνει παρεμπιπτόντως τη συνταγματικότητα των νέων ρυθμίσεων.

                       Η δικαστική αντιμετώπιση των νέου ΕΝΦΙΑ

                       Όπως διαπιστώνουμε, με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2022, σε πάμπολλες χιλιάδες ιδιοκτητών ακινήτων υπολογίστηκε πολλαπλάσιος φόρος σε σχέση με τα  προηγούμενα έτη. Τα ακίνητα των ιδιοκτητών αυτών είχαν ένα, περισσότερα ή και όλα από τα εξής χαρακτηριστικά:

                       1.Βρίσκονται σε περιοχές σημαντικής αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

                       2.Η συνολική αξία της περιουσίας του φορολογούμενου υπερβαίνει τις 500.000€

                       3.Συμπεριλαμβάνουν δικαίωμα σε αστικό οικόπεδο με τιμή άνω των 150€/τ.μ.

                       4.Η συνολική αξία του καθενός δικαιώματος υπερβαίνει τις 400.000€ και η περιουσία του φορολογούμενου τις 300.000€.

                       Η συνδρομή πολλών ή και όλων εκ των παραπάνω χαρακτηριστικών, και ιδιαίτερα του τελευταίου, έχει οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό έως και 20 φορές του φόρου, σε σχέση με το φόρο των προηγουμένων ετών, γεγονός που οδηγεί σε φορολογική εξόντωση τους πολίτες που τα περιουσιακά τους στοιχεία εμπίπτουν στα παραπάνω χαρακτηριστικά.

                       Η ΠΟΜΙΔΑ ανταποκρινόμενη στις εντονότατες διαμαρτυρίες φορολογουμένων από όλη τη χώρα, αλλά κυρίως από την Περιφέρεια Αττικής, οι οποίοι, αντί να δουν την υπεσχημένη μείωση του ΕΝΦΙΑ, βρίσκονται αντιμέτωποι με απίστευτες χρεώσεις, τόσο πολλαπλάσιες από τις περυσινές, όσο και αναιτιολόγητα άνισα μεταξύ φορολογουμένων με ίδια αξία ακίνητης περιουσίας, ανακοινώνει τα εξής:

                       Η διάταξη της Ενότητας Γ. της παρ. 4 του άρθρου 43 του Ν.  4916/2022 για το νέο ΕΝΦΙΑ 2022, περί επιβολής πρόσθετου φόρου σε βάρος φορολογουμένων που είναι κάτοχοι ενός ακινήτου αξίας που υπερβαίνει τις 400.000€ σε σύγκριση με άλλους που είναι κάτοχοι περισσοτέρων ακινήτων, ίσης μεν αξίας με τους προηγούμενους, πλην όμως η αξία ενός εκάστου δεν υπερβαίνει τις 400.000€, αποτελεί την ουσιαστική «μετεμψύχωση» του δήθεν καταργηθέντος συμπληρωματικού φόρου, οδηγεί σε στοχευμένη υπερφορολόγηση των πολιτών, και προσκρούσει σε συγκεκριμένες συνταγματικές διατάξεις οι οποίες απαγορεύουν τις διακρίσεις μεταξύ των πολιτών ως προς την κατανομή των φορολογικών βαρών, και την αρχή της μεταξύ τους ισότητας, αλλά και την προστασία της οικογένειας και της περιουσίας της. Συγκεκριμένα:

                        

                       Oι επίμαχες διατάξεις

                       Στο άρθρο 4 του ν. 4223/2013 προστίθενται Ενότητες Γ’, Δ’ και Ε’ ως εξής:

                       «Γ. Υπολογισμός φόρου επί της συνολικής αξίας ανά εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου.

                       Για δικαιώματα επί ακινήτων υπολογίζεται φόρος επί της συνολικής αξίας ανά εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου, όπως αυτό αποτυπώνεται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων του άρθρου 23 του ν. 3427/2005 (Α’ 312), σύμφωνα με την κατωτέρω κλίμακα:

                       Κλιμάκια συνολικής αξίας ακινήτου - Συντελεστής φόρου ανά κλιμάκιο αξίας:

                       0,01-           400.000      0%

                       400.000,01-500.000 0,20%

                       500.000,01-600.000 0,30%

                       600.000,01-700.000 0,40%

                       700.000,01-800.000 0,50%

                       800.000,01-900.000 0,60%

                       900.000,01-1.000.000 0,70%

                       1.000.000,01-2.000.000 0,90%

                       >=2.000.000,01 1,00%

                       Ο φόρος υπολογίζεται στη συνολική αξία του 100% της πλήρους κυριότητας του ακινήτου, όπως το δικαίωμα αυτό αναγράφεται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων, απομειώνεται με βάση τον συντελεστή συνιδιοκτησίας της παρ. 3 του άρθρου 32 του ν. 3842/2010 (Α’ 58), εφόσον υφίσταται συνιδιοκτησία στην πλήρη ή ψιλή κυριότητα, και επιμερίζεται σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 

                       1. Η αξία του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζεται σύμφωνα με το τρίτο και το τέταρτο εδάφιο της Ενότητας Ε’.

                       Η παρούσα Ενότητα εφαρμόζεται, εφόσον η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας του υποκειμένου στον φόρο, όπως αυτή υπολογίζεται βάσει της Ενότητας Ε’, υπερβαίνει τις τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ…».

                       Ε. Προσαύξηση του φόρου φυσικών προσώπων ανάλογα με τη συνολική αξία της περιουσίας.

                       Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. φυσικών προσώπων που προκύπτει από την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, προσαυξάνεται ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας ως εξής:

                       α) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και εξακόσιες πενήντα χιλιάδες (650.000) ευρώ, κατά ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%),

                       β) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και οκτακόσιες χιλιάδες (800.000) ευρώ, κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%),

                       γ) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ, κατά ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%),

                       δ) για αξία ακίνητης περιουσίας από ένα εκατομμύριο και ένα λεπτό (1.000.000,01) ευρώ και άνω, κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%).

                       Η προσαύξηση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται, εφόσον η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει τις πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ. Η αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης αυτής έγκειται στο ότι επιτείνει δραματικά τα δυσμενή αποτελέσματα της Ενότητας Γ σε βάρος των φορολογουμένων που υπόκεινται σε αυτήν. 

                       Πίνακας πρόσθετων επιβαρύνσεων ΕΝΦΙΑ 2022 πέραν του κύριου φόρου επί

                       *Ιδιοκτητών ακινήτου άνω των 400.000€ (με περιουσία άνω των 300.000€) και

                       *Ιδιοκτητών περιουσίας συνολικής αξίας άνω των 500.000€

                       Αντικειμενική Αξία

                       Ακινήτου βάσει υπολογισμού ΕΝΦΙΑ

                       Φόρος Ενότητας Γ’

                       επί κάθε ακινήτου

                       άνω των 400.000€

                       Φόρος Ενότητας Ε’

                       επί περιουσίας

                       άνω των 500.000€

                       Σύνολο φορολογικής επιβάρυνσης από τις ενότητες Γ’ + Ε’

                       Έως 400.000 €

                       0 €

                       0 €

                       0 €

                       500.000 €

                       200 €

                       10 €

                       210 €

                       600.000 €

                       500 €

                       25 €

                       525 €

                       700.000 €

                       900 €

                       90 €

                       990 €

                       800.000 €

                       1.400 €

                       140 €

                       1.540 €

                       900.000 €

                       2.000 €

                       300 €

                       2.300 €

                       1.000.000 €

                       2.700 €

                       405 €

                       3.105 €

                       1.100.000 €

                       3.600 €

                       720 €

                       4.320 €

                       1.200.000 €

                       4.500 €

                       900 €

                       5.400 €

                       1.300.000 €

                       5.400 €

                       1.080 €

                       6.480 €

                       1.400.000 €

                       6.300 €

                       1.260 €

                       7.560 €

                       1.500.000 €

                       7.200 €

                       1.440 €

                       8.640 €

                       1.600.000 €

                       8.100 €

                       1.620 €

                       9.720 €

                       1.700.000 €

                       9.000 €

                       1.800 €

                       10.800 €

                       1.800.000 €

                       9.900 €

                       1.980 €

                       11.880 €

                       1.900.000 €

                       10.800 €

                       2.160 €

                       12.960 €

                       2.000.000 €

                       11.700 €

                       2.340 €

                       14.040 €

                       Χαρακτηριστικό παράδειγμα αντισυνταγματικής ανισότητας φορολογικής επιβάρυνσης μεταξύ φορολογουμένων με ισάξιες περιουσίες:

                       O φορολογούμενος Α’ έχει 10 διαμερίσματα επί των οποίων έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας 100%, αξίας 100.000 ευρώ έκαστο (Τ.Ζ. 2.000 ευρώ, Σ.Ε. 1,50, τυπική επιφάνεια 79,37 τ.μ., μεσαίο κτίριο, μέσος  όροφος Β’, 30 ετών) ήτοι συνολικής αξίας ΕΝΦΙΑ 10 x 100.000 ευρώ = 1.000.000 ευρώ.
                       Ο φορολογούμενος Β’ έχει στην ίδια περιοχή ένα κτίριο με δέκα διαμερίσματα χωρίς σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας επί του οποίου έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας 100% (Τ.Ζ. 2.000 ευρώ, Σ.Ε. 1,50, συνολική επιφάνεια 583,00 τ.μ., μεσαίο κτίριο, μέσος  όροφος  Γ’, 30 ετών) αξίας ΕΝΦΙΑ ομοίως 1.000.000 ευρώ.

                       Κύριος φόρος (ενότητες Α’ και Β’):

                       Φορολογούμενος Α’: 10 x 296,61 ευρώ = 2.996,10 ευρώ – Φορολογούμενος Β’: 2.178,67 ευρώ.

                       Πλέον του παραπάνω φόρου, οι ως άνω φορολογούμενοι θα πληρώσουν φόρο επί της συνολικής αξίας ανά εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου (ενότητα Γ’) ως εξής:
                       Φορολογούμενος Α’: 0 ευρώ -  Φορολογούμενος Β’: 2.700 ευρώ!

                       (ο οποίος επιβάλλεται βάσει κλίμακας όταν η αξία του 100% της πλήρους κυριότητας του ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ).

                       Τέλος στο άθροισμα του φόρου (ενότητες Α’, Β’ και Γ’) θα επιβληθεί προσαύξηση φόρου 15% επειδή αμφότεροι οι φορολογούμενοι έχουν συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 1.000.000 ευρώ, με συνέπεια ο συνολικός τελικός φόρος τους να διαμορφώνεται εξής:

                       Φορολογούμενος Α’: (2.996,10 ευρώ + 0 ευρώ) x 1,15 = 3.445,52 ευρώ.

                       Φορολογούμενος Β’: (2.178,67 ευρώ + 2.700 ευρώ) x 1,15 = 5.610,47 ευρώ...

                       Συνεπώς ο έχων ένα εμπράγματο δικαίωμα καταβάλει φόρο κατά 63% περισσότερο από αυτόν που έχει 10 δικαιώματα ίσης συνολικής αξίας!

                       Τι προβλέπει το Σύνταγμα της Ελλάδος:

                       Αρθρο 4.

                       1. Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
                       2. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. …………
                       3. Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

                       Αρθρο 21.

                       1. Η οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Κράτους.

                       Η άποψη της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής

                       Στην από 22.3.2022 Εκθεσή της επί της ανωτέρω διάταξης, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής επισήμανε επί λέξει τα εξής:

                       «Επισηµαίνεται ότι, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι οι νέες ρυθµίσεις άγουν σε µικρότερη φορολογική επιβάρυνση για τους περισσότερους φορολογουµένους (βλ. σχετ. την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και την Ειδική Έκθεση του άρθρου 75 παρ. 3 του Συντάγµατος που συνοδεύουν το νοµοσχέδιο), η µείωση του φόρου είναι δυσανάλογη υπέρ των ιδιοκτητών πολλών ακινήτων µικρότερης αξίας, σε σχέση µε τους ιδιοκτήτες λίγων ακινήτων µεγαλύτερης αξίας, υπό την έννοια ότι δύο φορολογούµενοι, των οποίων η ακίνητη περιουσία έχει την ίδια συνολική φορολογητέα αξία, καταλήγουν να πληρώσουν διαφορετικό ποσό φόρου της Ενότητας Γ΄, αναλόγως του αριθµού των ακινήτων που τους ανήκουν. Επί παραδείγµατι, φορολογούµενος στον οποίο ανήκει η πλήρης κυριότητα ενός ακινήτου φορολογητέας αξίας 2.000.000,00 ευρώ, θα κληθεί να καταβάλει φόρο της Ενότητας Γ΄ ποσού 11.700,00 ευρώ, ενώ, άλλος στον οποίο ανήκει η πλήρης κυριότητα πέντε ακινήτων φορολογητέας αξίας του καθενός 400.000,00 ευρώ (και συνολικής φορολογητέας αξίας 2.000.000,00 ευρώ), δεν θα καταβάλει φόρο της Ενότητας Γ΄. Η ως άνω διαφοροποίηση της φορολογικής επιβάρυνσης, αναλόγως του αριθμού των ακινήτων του φορολογουμένου, γεννά προβληματισμό ως προς τη συμβατότητά της µε την αρχή της φοροδοτικής ικανότητας.».

                       Το συμπέρασμα

                       *Ο νέος ΕΝΦΙΑ εισάγει δυσμενέστατη και απόλυτα αδικαιολόγητη διάκριση μεταξύ φορολογουμένων με ίσης αξίας περιουσιακά στοιχεία, αλλά με διαφορετικό αριθμό ακινήτων, καθόσον η µείωση του φόρου (όπου αυτή υπάρχει) είναι δυσανάλογη υπέρ των ιδιοκτητών πολλών ακινήτων µικρότερης αξίας, και σε βάρος των ιδιοκτητών περιουσιακών στοιχείων μεγαλύτερης αξίας, για πολλούς από τους οποίους εξ αιτίας της διάκρισης αυτή προκύπτουν φορολογικές επιβαρύνσεις  όχι μόνον δυσανάλογες σε σχέση με τους άλλους, αλλά και πολλαπλάσιες των προηγουμένων ετών.

                       *Ο νέος ΕΝΦΙΑ εισάγει άνισο τρόπο κατανομής των φορολογικών βαρών, αναντίστοιχο, αδικαιολόγητο και δυσανάλογο με τις δυνάμεις του καθενός, δηλαδή τη φοροδοτική τους ικανότητα η οποία εν προκειμένω προκύπτει από το σύνολο της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων, θεωρώντας ότι οι έχοντες λιγότερα περιουσιακά στοιχεία που υπερβαίνουν το όριο των 400.000€ έχουν μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα από όσους έχουν περισσότερα, χωρίς αυτό να προκύπτει  ή να τεκμηριώνεται με οποιοδήποτε τρόπο.  

                       * Ο νέος ΕΝΦΙΑ υπερφορολογεί αδικαιολόγητα και ληστρικά την οικογενειακή περιουσία, πολλαπλασιάζοντας το φορολογικό βάρος των μελών της με το πρόσχημα της αποφυγής της πολυδιάσπασής της στα μέλη της οικογένειας.

                        

                       Η διαδικασία προσβολής των πράξεων Διοικητικού Προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ. 

                       Οι θιγόμενοι από τα ανωτέρω έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, ζητώντας την ακύρωση των ανωτέρω χρεώσεων λόγω της συγκεκριμένης εξόφθαλμης αντισυνταγματικότητας, αφού πρώτα καταθέσουν μια διοικητική «ενδικοφανή προσφυγή», της οποίας η διαδικασία περιγράφεται λεπτομερώς στις αποφάσεις της ΑΑΔΕ με αριθμούς 1064/2017 για τις ενδικοφανείς προσφυγές γενικά, και με αριθμό 1076/2018 για την ηλεκτρονική κατάθεσή τους στις 5 Δ.Ο.Υ. στις οποίες προβλέπεται, και η οποία έχει συνοπτικά ως εξής:

                       1. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει, με τη βοήθεια των νομικών συμπαραστατών τους και των φορολογικών συμβούλων τους, να συντάξουν και να καταθέσουν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. φορολογίας τους, εμπεριστατωμένες «ενδικοφανείς προσφυγές» του άρθρου 63 του ν. 4174/2013 (Ειδική Διοικητική Διαδικασία – Ενδικοφανής προσφυγή), ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Α.Α.Δ.Ε., με αίτημα την επανεξέταση των πράξεων Διοικητικού προσδιορισμού Φόρου που τους έχουν κοινοποιηθεί μέσω της ανάρτησής τους στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Ειδικά όσοι υπάγονται στη ΦΑΕ Αθηνών, στις Δ.Ο.Υ. Ψυχικού και Χολαργού Αττικής και στις Δ.Ο.Υ. Αμπελοκήπων και Ιωνίας Θεσσαλονίκης, μπορούν να τις υποβάλουν και ηλεκτρονικά, μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ.
                       2. Η «ενδικοφανής προσφυγή» ασκείται εντός ανατρεπτικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών που αρχίζει από την κοινοποίηση (εδώ ανάρτηση) της πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ, ήτοι το αργότερο έως και την Παρασκευή 10.6.2022. Ειδικά για τους κατοίκους εξωτερικού η προθεσμία είναι εξήντα (60) ημέρες, ήτοι έως και την 10.7.2022.
                       3. Εάν αδυνατούν να καταβάλουν το υπέρογκο ποσό που τους ζητείται, έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ταυτόχρονα και αίτημα αναστολής πληρωμής του 50% του ποσού που τους έχει καταλογιστεί. Διαφορετικά θα πρέπει να καταβάλουν εμπρόθεσμα τις μηνιαίες δόσεις τους, όχι όμως και το σύνολο του φόρου, αφού ούτως ή άλλως δεν υπάρχει έκπτωση για την εφάπαξ καταβολή του.
                       4. Οι υπόχρεοι, ταυτόχρονα με την υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής, συνυποβάλλουν στην αρμόδια φορολογική αρχή και ηλεκτρονικό φάκελο (σε οπτικό δίσκο – CD ή σε USB κλπ.), στον οποίο περιλαμβάνονται σε μαγνητική μορφή και σε οποιαδήποτε αναγνώσιμη μορφή αρχείου:

                       α) η υποβληθείσα ενδικοφανής προσφυγή,

                       β) η αίτηση αναστολής σε περίπτωση αυτοτελούς υποβολής,

                       γ) τα έγγραφα και δικαιολογητικά που επικαλείται, συνοδευόμενα από

                       δ) υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 ν. 1599/1986, με την οποία δηλώνεται το ακριβές του περιεχομένου των στοιχείων του ηλεκτρονικού φακέλου.

                       1. Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ερευνά την ουσία του αιτήματος, μπορεί να ζητήσει νέα στοιχεία και διευκρινίσεις από τους προσφεύγοντες, γραπτά ή και προφορικά.
                       2. Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών εκδίδει απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής εντός προθεσμίας εκατόν είκοσι (120) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής στην αρμόδια φορολογική αρχή, η οποία αναστέλλεται κατά το χρονικό διάστημα από 1 έως 31 Αυγούστου.  Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής περιέχει και την οριστική φορολογική υποχρέωση του υπόχρεου, το καταλογιζόμενο ποσό και την προθεσμία καταβολής αυτού.
                       3. Εάν με την απόφαση ακυρώνεται, μερικά ή ολικά, ή τροποποιείται η πράξη της φορολογικής αρχής, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών οφείλει να αιτιολογεί την απόφαση αυτή επαρκώς με νομικούς ή και πραγματικούς ισχυρισμούς. Σε περίπτωση που η πράξη ακυρώνεται για λόγους τυπικής πλημμέλειας, η αρμόδια φορολογική αρχή ενεργεί εκ νέου σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (άρθρο 63 παρ. 6 Κ.Φ.Δ.).
                       4. Αν εντός της κατά τα ανωτέρω προβλεπόμενης προθεσμίας, δεν εκδοθεί απόφαση, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανής προσφυγή έχει απορριφθεί από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και ο υπόχρεος έχει λάβει γνώση αυτής της απόρριψης κατά την εκπνοή της ανωτέρω προθεσμίας των 120 ημερών. Στην περίπτωση αυτή, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ενημερώνει την αρμόδια φορολογική αρχή για τις δικές της ενέργειες. Αντίγραφο της απόφασης, η οποία αποτελεί εκτελεστό τίτλο, αποστέλλεται άμεσα και στην αρμόδια φορολογική αρχή για τις δικές της ενέργειες.
                       5. Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες έχουν πλέον δικαίωμα, εντός προθεσμίας 30 ημερών (90 ημερών για τους κατοίκους εξωτερικού), μέσω του δικηγόρου τους να καταθέσουν προσφυγές στο αρμόδιο Διοικητικό Πρωτοδικείο του τόπου της φορολογίας τους, ζητώντας την ακύρωση της πράξης που τους αφορά, για τους λόγους που αναφέρονται στην προσφυγή τους.
                       6. Στην πράξη οι ενδικοφανείς προσφυγές κατά κανόνα απορρίπτονται από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, είτε ρητά, είτε σιωπηρά. Όταν όμως κατατεθεί ένας ικανός αριθμός προσφυγών σε διάφορα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας, μπορεί να ζητηθεί από τους δικηγόρους τους η διεξαγωγή «πιλοτικής δίκης» από το ΣτΕ, το οποίο θα αποφανθεί επί της συνταγματικότητας της σχετικής διάταξης της Ενότητας Γ. της παρ. 4 του άρθρου 43 του Ν.  4916/2022, και επί κάθε άλλου θέματος που θα τεθεί από τους προσφεύγοντες.

                       Υπόδειγμα κειμένου ενδικοφανούς προσφυγής

                       Για διευκόλυνση των ενδιαφερομένων, στην ιστοσελίδα της ΠΟΜΙΔΑ www.pomida.gr έχει αναρτηθεί ένα πρώτο  υπόδειγμα «ενδικοφανούς προσφυγής» που ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως βάση, φυσικά προσαρμόζοντάς το στη δική του περίπτωση και τους δικούς του λόγους προσφυγής. Είναι σκόπιμο το υπόδειγμα αυτό να γίνει αντικείμενο επεξεργασίας και προσαρμογής από το νομικό παραστάτη κάθε ενδιαφερομένου.

                       Επίσης για διευκόλυνση της τεκμηρίωσης του κεφαλαίου της προσφυγής που αφορά τις αντικειμενικές αξίες, παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας το κείμενο της τελευταίας, από σειρά παρομοίων, υπ΄αριθμό 1870/2019 ακυρωτικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

                       • ΠΟΜΙΔΑ
                       • ΕΝΦΙΑ

                        Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 1:15 pm


                        SIPRI: Απροετοίμαστες οι κυβερνήσεις στις νέες κρίσεις

                        Για "έκτακτη κατάσταση στον πλανήτη" κάνει λόγο το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη στη νέα του έκθεση. Απροετοίμαστες οι κυβερνήσεις να την αντιμετώπισουν.

                         

                        Η μεγάλη εικόνα που σκιαγραφεί η νέα έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη, SIPRI, δεν θα μπορούσε να είναι πιο ανησυχητική.  Υπό τον τίτλο «Περιβάλλον Ειρήνης: Ασφάλεια σε μια νέα εποχή κινδύνου» οι 30 συγγραφείς της κάνουν λόγο για μια «πλανητική έκτακτη κατάσταση». Για επικίνδυνη αλληλεπίδραση ανάμεσα στην επιδείνωση των περιβαλλοντικών κρίσεων και των καταστάσεων ασφαλείας, για αύξηση της αποψίλωσης των δασών, του λιώσιμου των παγετών και της ρύπανσης των ωκεανών από πλαστικό που συμβαδίζει με την αύξηση των θανάτων από συγκρούσεις, τις δαπάνες για όπλα και τους ανθρώπους που λιμοκτονούν. Για τις πανδημίες, όπως του κορωνοϊού, που δημιουργούν νέες εστίες κινδύνου. Με λίγα λόγια, ένας κόσμος στα χειρότερά του.

                        «Σαφήνεια οράματος και στρατηγικής κατεύθυνσης»

                        Τα παραδείγματα είναι πολλά. Από τη Σομαλία μέχρι τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής. «Λείπουν διακρατικά σχέδια, ο κόσμος μας σκοντάφτει πάνω σε νέες, περίπλοκες καταστάσεις κινδύνου» λέει ο Νταν Σιμθ, διευθυντής του SIPRI στη Deutsche Welle. «Μερικοί ηγέτες δεν αναγνωρίζουν τους κινδύνους, αλλά είναι η μειοψηφία. Κάποιοι άλλοι θα ήθελαν να δράσουν, αλλά έχουν άλλες επείγουσες προτεραιότητες που απαιτούν χρόνο και προσοχή, όπως η πανδημία τα τελευταία δύο χρόνια και ο πόλεμος στο Ουκρανία σήμερα. Δεν νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στις περισσότερες χώρες είναι η εσωτερική πολιτική, αλλά η θεσμική ικανότητα εντός της κυβέρνησης. Απαιτείται προσπάθεια και σαφήνεια του οράματος και της στρατηγικής κατεύθυνσης για να συνεργαστούν όλα τα μέρη της κυβέρνησης από κοινού για ένα πρόβλημα, ειδικά όταν προκύπτει σε πολλούς διαφορετικούς τομείς».

                        Η νέα εποχή κινδύνου περιγράφεται και σε αριθμούς. Για παράδειγμα, οι ένοπλες συγκρούσεις διπλασιάστηκαν ανάμεσα στο 2010 και 2020, με αποτέλεσμα να διπλασιαστεί και ο αριθμός των προσφύγων και εκτοπισμένων  στα 82,4 εκ. Εκτός αυτών το 2020 σημειώθηκε αύξηση των πυρηνικών κεφαλών και το 2021 οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 3 τρις δολάρια για πρώτη φορά. Αλλά και σε σχέση με το περιβάλλον η κατάσταση που περιγράφει η ανάλυση του SIPRI είναι καταστροφική.

                        Επίλυση μέσω συνεργασίας

                        Πέρα από τις διαπιστώσεις όμως οι συγγραφείς της δείχνουν και πιθανούς τρόπους εξόδου από την κρίση με οδηγό, όπως αναφέρουν, τα μακροπρόθεσμα οράματα αλλά με βραχυπρόθεσμες ενέργειες για εκείνους που χαράσσουν πολιτική. Η νέα εποχή κινδύνου απαιτεί και έναν νέο τρόπο συνεργασίας για την αντιμετώπιση των κοινών απειλών, υπογραμμίζουν. Πόσο ρεαλιστικές όμως είναι αυτές οι συστάσεις; Μήπως περιγράφουν απλά ευσεβείς πόθους;

                        «Το να υποθέτουμε ότι κάτι είναι αδύνατο, το καθιστά και αδύνατο» απαντά ο Νταν Σμιθ. «Το να εγκαταλείπεις την ελπίδα, σημαίνει να εγκαταλείπεις σχεδόν τα πάντα. Θέλω απλά να υπενθυμίσω ότι το ρεαλιστικό προσωπικό συμφέρον υπαγορεύει στους ηγέτες όλων των χωρών τους, ανεξαρτήτως αριθμού κατοίκων, οικονομικής παραγωγής ή ενόπλων δυνάμεων, ότι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος που προκαλεί και θα συνεχίσει να προκαλεί η ανασφάλεια, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη συνεργασία. Εφόσον χρειάζονται την ασφάλεια, πρέπει να αντιστρέψουν την περιβαλλοντική υποβάθμιση. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με κοινή συνεργασία, όπως αναγνώρισαν η Κίνα και οι ΗΠΑ στην κοινή τους δήλωση για συνεργασία και κοινή δράση για το κλίμα στην COP 26, τον περασμένο Νοέμβριο στην Γλασκόβη».

                        • SIPRI
                        • κρίσεις
                        • κυβερνήσεις
                        • πόλεμος
                        • Ρωσία
                        • εισβολή

                         Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 1:11 pm


                         INHOPE: 1.000.000 δ/νσεις περιεχομένου παιδικής κακοποίησης απομακρύνθηκαν από το διαδίκτυο

                         INHOPE: 1.000.000 δ/νσεις περιεχομένου παιδικής κακοποίησης απομακρύνθηκαν από το διαδίκτυο

                         Περίπου 1.000.000 URL παράνομου και επιβλαβούς υλικού που απεικονίζει σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών εισήχθησαν στην πλατφόρμα ICCAM του Διεθνούς οργανισμού INHOPE το 2021. 

                         Μάλιστα, εντός τριών ημερών το 72% του παράνομου υλικού εξαιρέθηκε από το διαδίκτυο χάρη στις άμεσες ενέργειες των γραμμών του INHOPE.

                         Ο παγκόσμιος οργανισμός INHOPE, κάτωαπό την «ομπρέλα» του οποίουλειτουργούν 50 γραμμές καταγγελιών ανάτον κόσμο - αναμεσά τους και η SafeLine.gr,μέλος του Ελληνικού Κέντρου ΑσφαλούςΔιαδικτύου του ΙΤΕ, συνεργάζεται στενά μετην INTERPOL και τη EUROPOL για τηνπάταξη του φαινομένου ανάρτησης υλικούπαιδικής κακοποίησης στο διαδίκτυο καιέχει συμβάλει δυναμικά στην εξιχνίασημεγάλων κυκλωμάτων διεθνώς.

                         Σύμφωνα με τα ετήσια στατιστικά στοιχεία για το 2021 το 96% των θυμάτων ήταν κορίτσια. Η πλειοψηφία μάλιστα (81%) ήταν ηλικίας 3-13 ετών και το 18% έφηβοι από 14-17 ετών.

                         INHOPE CHART 1

                         Σε σχέση με το 2020 αυξήθηκαν κατά 5% τα κορίτσια ηλικίας 3-13 ετών που απεικονίζονται στο παράνομο υλικό και μειώθηκαν κατά 4% τα κορίτσια ηλικίας 14-17 ετών.

                         Όπως προκύπτει μάλιστα από την ανάλυση των στοιχείων, ένα ποσοστό παράνομου υλικού δημιουργείται από τα ίδια τα θύματα και ειδικότερα από εφήβους μέσω της διαδικασίας του Sexting ή του Grooming. Αν και τα παιδιά (ιδιαίτερα οι έφηβοι) μπορούν να παράγουν πρόθυμα σεξουαλικό περιεχόμενο, αυτό δεν σημαίνει ότι συναινούν ή είναι υπεύθυνα για την εκμετάλλευση ή την καταχρηστική χρήση και/ή τη διανομή αυτών των εικόνων. Σύμφωνα με έρευνες 1 στα 4 έφηβα κορίτσια και 1 στα 10 έφηβα αγόρια έχουν μοιραστεί πολύ προσωπικές φωτογραφίες (Thorn 2020) ενώ και στην Ελλάδα οι έρευνες δείχνουν ότι το 6% των παιδιών ηλικίας από 12-17 ετών κάνει sexting και 1 στα 4 παιδιά έχει δεχτεί πολύ προσωπικές
                         φωτογραφίες άλλων (έρευνα ΕΚΑΔ 2021-2022).

                         Στην Ελλάδα, το ποσοστό των καταγγελιών για υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης που δέχτηκε η Ανοιχτή γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr το 2021 αγγίζει το 33%. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια οι εν λόγω καταγγελίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο επιβεβαιώνοντας την αύξηση των περιστατικών που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο, μέσα από τα στατιστικά στοιχεία του INHOPE. Διαπιστώνεται μάλιστα ότι όσο μικραίνει ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, τόσο το πρόβλημα γιγαντώνεται γεγονός που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη καθώς τα δεδομένα κυρίως μετά τα lockdown δείχνουν ότι τα παιδιά αρχίζουν την ενασχόλησή τους με τον ψηφιακό
                         κόσμο σε όλο και μικρότερη ηλικία.

                         INHOPE CHART 2

                         H υπεύθυνη της Ανοιχτής Γραμμής για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, νομικός Μελτίνη Χριστοδουλάκη επισημαίνει: «Οι γονείς καλό θα είναι να ελέγξουν τους λογαριασμούς των παιδιών τους στα κοινωνικά δίκτυα και να σιγουρευτούν ότι οι ρυθμίσεις απορρήτου είναι ιδιωτικές. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις φωτογραφίες που οι ίδιοι οι γονείς ανεβάζουν σε σχέση με τα παιδιά τους. Βοηθήστε μας να επιτύχουμε το όραμά μας για ένα διαδίκτυο χωρίς υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης (CSAM). Μην το αγνοήσετε. Καταγγείλτε το».

                         • INHOPE
                         • ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

                          Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 1:03 pm


                          Αβέβαιο το «μέλλον» των παιδιών προσφύγων από την Ουκρανία!

                          Αβέβαιο το «μέλλον» των παιδιών προσφύγων από την Ουκρανία!

                          Το σκοτεινό και αβέβαιο «μέλλον», για τα εκατομμύρια γυναίκες και μικρά παιδιά που, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έγιναν πρόσφυγες στην ΕΕ, περιγράφει, σε ερώτηση του προς την Κομισιόν ο Λιθουανός ευρωβουλευτής των Μή Εγγεγραμμένων Viktor Uspaskich!

                          Αναφέρει ότι, ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί εκατομμύρια γυναίκες με μικρά παιδιά, τα περισσότερα σχολικής ηλικίας, στην ΕΕ.

                          Υπογραμμίζει δε ότι, αυτά τα παιδιά είναι πολύ ευάλωτα: συχνά δεν έχουν σταθερό τόπο διαμονής, οι οικογένειες δεν έχουν σταθερό εισόδημα και ορισμένα παιδιά δεν μπορούν να φοιτήσουν στο σχολείο λόγω γλωσσικών φραγμών.

                          Ορισμένες ανύπαντρες μητέρες δεν μπορούν επίσης να αντέξουν οικονομικά τα επιπλέον μαθήματα ξένων γλωσσών στην ΕΕ που χρειάζονται τα παιδιά τους για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους. Επιπλέον, αυτά τα παιδιά είναι τραυματισμένα από τον πόλεμο και χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη και φροντίδα.

                          Τονίζει δε ότι, ο πόλεμος είναι απίθανο να τελειώσει σύντομα και οι προσωρινές λύσεις δεν θα λύσουν το πρόβλημα αλλά μόνο θα το επιδεινώσουν. Εάν η ΕΕ δεν λάβει σοβαρά και γρήγορα μέτρα για την ενσωμάτωση αυτών των παιδιών και των εφήβων, κινδυνεύουν να γίνουν μια χαμένη γενιά.

                          Αυτά τα παιδιά χρειάζονται μακροχρόνια στέγαση, πόρους για να στηρίξουν τις οικογένειές τους και ισχυρή γλωσσική κατάρτιση στην ΕΕ, ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν στην κοινωνία και να γίνουν πλήρεις πολίτες που είναι σε θέση να ακολουθήσουν τριτοβάθμια εκπαίδευση, να δημιουργήσουν και με άλλο τρόπο να συνεισφέρουν στην κοινωνία.

                          Εν κατακλείδι ο Λιθουανός ευρωβουλευτής ρωτάει την Κομισιόν:

                          1. Πόση χρηματοδότηση σχεδιάζει να διαθέσει για την ένταξη των προσφύγων από την Ουκρανία;

                          2. Πώς σχεδιάζει να διασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες μπορούν να μάθουν γλώσσες της ΕΕ και να έχουν την ευκαιρία να ενσωματωθούν στην κοινωνία;

                          3. Πώς σχεδιάζει να διασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν μόνιμη στέγαση και επαρκείς πόρους για να καλύψουν τουλάχιστον τις βασικές τους ανάγκες;

                          Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

                          • Ουκρανία
                          • πρόσφυγες
                          • ΠΑΙΔΙΑ
                          • ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
                          • ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

                           Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 12:57 pm


                           MSC LIRICA: Ενισχύει την παρουσία της MSC Cruises στην Ανατολική Μεσόγειο

                           MSC LIRICA: Ενισχύει την παρουσία της MSC Cruises στην Ανατολική Μεσόγειο

                           Με το κρουαζιερόπλοιό της, MSC Lirica, να δραστηριοποιείται από την καλοκαιρινή του βάση στον Πειραιά τις τελευταίες 6 εβδομάδες, η MSC Cruises αποτίει φόρο τιμής στην ελληνική τουριστική αγορά και στους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα και έχουν επιβιβαστεί έως τώρα στο πλοίο. 

                           Η κίνηση αυτή ενισχύει περαιτέρω την παρουσία της MSC Cruises στην Ανατολική Μεσόγειο για αυτή τη σεζόν.

                           Ως μία πραγματικά διεθνής εταιρεία, η MSC Cruises προσελκύει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών εθνικοτήτων και επιβατών όλων των ηλικιών. Και όποιες κι αν είναι οι διαφορετικές απόψεις και
                           προσδοκίες τους για το τι συνιστά υπέροχες και αξέχαστες διακοπές, η Ανατολική Μεσόγειος καλύπτει όλες τις απαιτήσεις, καθώς προσφέρει κάτι για κάθε τύπο ταξιδιώτη: πολιτισμό και παραδόσεις που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πίσω, παρθένες παραλίες και υπέροχο καιρό – όλα τα πλούσια συστατικά για τέλειες διακοπές κρουαζιέρας. 
                            
                           Ο Angelo Capurro, Εκτελεστικός Διευθυντής της MSC Cruises, δήλωσε: «Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας και στους συνεργάτες μας ταξιδιωτικούς πράκτορες για το καλοκαίρι μια αναπτυσσόμενη επιλογή διακοπών κρουαζιέρας προς μία σειρά διαφορετικών προορισμών στην Ανατολική Μεσόγειο με αφετηρία πιο κοντά στα σπίτια τους, και ταυτόχρονα μια ξεχωριστή ελληνική εμπειρία και εξυπηρέτηση, που συνδυάζεται με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα».
                            
                           Προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση από επισκέπτες και πιθανούς επισκέπτες, η MSC Cruises προσάρμοσε το δρομολόγιο του MSC Lirica ώστε να περιλαμβάνει τα καλύτερα και πιο όμορφα μέρη που έχει να επιδείξει η περιοχή. Έτσι, οι επισκέπτες του MSC Lirica μπορούν να επισκεφθούν μια σειρά από συναρπαστικούς προορισμούς, με αξιοθέατα που περιλαμβάνουν περιήγηση στην αρχαία Αθήνα και την παγκοσμίου φήμης Ακρόπολη, τους Αγίους Τόπους, τη Θάλασσα της Γαλιλαίας, την Έφεσο, μία από τις σημαντικότερες πόλεις του αρχαίου κόσμου στα σύνορα μεταξύ ανατολής και δύσης, και την Πάφο, την αρχαία πόλη στη νότια ακτή της Κύπρου.
                            
                           Εν πλω, το MSC Lirica προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία κρουαζιέρας με επίκεντρο την κομψότητα, την άνεση και τη φιλοξενία από το άριστα εκπαιδευμένο και πολύγλωσσο πλήρωμα, που κάνει τους επισκέπτες να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους. Από το προσωπικό υπηρεσίας δωματίων και τους σερβιτόρους μέχρι τους υπαλλήλους καταστημάτων και τους ξεναγούς, όλοι θα είναι εκεί όποτε τους χρειαστείτε, διασφαλίζοντας ότι θα απολαύσετε μια απρόσκοπτη εμπειρία διακοπών. Η ελληνική υποστήριξη είναι πραγματικά αφιερωμένη στο να κάνει τα όνειρα των διακοπών πραγματικότητα.
                            
                           Με αμέτρητους τρόπους χαλάρωσης στο πλοίο, η εμπειρία του επισκέπτη ανυψώνεται σε ένα εντελώς νέο επίπεδο στο MSC Lirica. Με το 60% των δημόσιων χώρων του πλοίου να έχουν ανανεωθεί πλήρως, το MSC Lirica μπορεί να υπερηφανεύεται για πάνω από 550 τ.μ. χώρου εμπορικών καταστημάτων.
                            
                           Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν:
                            
                           • Έναν εντυπωσιακό χώρο που εκτείνεται σε 2 καταστρώματα, αποκλειστικά για αγορές σε 12 όμορφες
                           μπουτίκ
                           • Μια επιλογή από μάρκες παγκόσμιας κλάσης, όπως Michael Kors, Furla, Dior, Gucci και Armani.
                           • Μια περιοχή ειδικά για αγορές πολυτελών ρολογιών και κοσμημάτων.
                           • Το MSC Shop, όπου οι επισκέπτες μπορούν να βρουν όλα τα αγαπημένα τους εμπορεύματα με θέμα την MSC, συμπεριλαμβανομένης –για μόλις δεύτερη φορά– μιας σειράς προϊόντων ειδικά για το πλοίο. Το MSC Lirica προσφέρει μια ατμόσφαιρα χαλαρής ευρυχωρίας, με υπέροχη εσωτερική θέα από το φουαγιέ και ανεμπόδιστη θέα στον ωκεανό από τα παράθυρα των σαλονιών, τα οποία ξεκινούν από το δάπεδο και φτάνουν μέχρι την οροφή.
                            
                           Στο πλοίο υπάρχει μια επιλογή από σαλόνια και μπαρ, όπως το λαμπερό μπαρ Beverly Hills ή η παραδοσιακή παμπ Lord Nelson σε αγγλικό στιλ, που αποτελούν τον τέλειο χώρο για ένα ποτό πριν από το θέατρο.
                            
                           Για τις οικογένειες υπάρχει ένας παιδότοπος που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το LEGO Group και την Chicco, καθώς και ένα υδάτινο πάρκο με δύο πισίνες και πλήρες πρόγραμμα δραστηριοτήτων για παιδιά όλων των ηλικιών.
                            
                           Το MSC Aurea Spa προσφέρει ένα καταφύγιο για όσους επιθυμούν να χαλαρώσουν, ενώ το Broadway Theatre προσφέρει ψυχαγωγία κάθε βράδυ. Και με δύο κύρια εστιατόρια, ένα μπουφέ και το δημοφιλές Kaito Sushi Bar, οι επισκέπτες έχουν δυνατότητα επιλογή ανάμεσα σε επίσημες ή πιο χαλαρές επιλογές για φαγητό.
                            
                           Και ο κ. Capurro κατέληξε: «Κοιτάζοντας μπροστά, στη σεζόν του καλοκαιριού του 2023, αυξάνουμε τη χωρητικότητα μας με ένα μεγαλύτερο πλοίο, το MSC Musica, για να ανταποκριθούμε στη δημοφιλία και την ελκυστικότητα αυτής της απίστευτης περιοχής, την οποία μπορεί να απολαύσει κανείς καλύτερα μόνο με την εμπειρία διακοπών που προσφέρει ένα κρουαζιερόπλοιο».
                           • MSC Lirica
                           • Ανατολική Μεσόγειος

                            Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 12:41 pm


                            Galazia Hytra: Ο απόλυτος γαστρονομικός προορισμός επιστρέφει στην Πάρο

                            Galazia Hytra: Ο απόλυτος γαστρονομικός προορισμός επιστρέφει στην Πάρο

                            Το αγαπημένο εστιατόριο του Summer Senses Luxury Resort υποδέχεται τους επισκέπτες του την 1η Ιουνίου 2022, με νέες ξεχωριστές προτάσεις που θα τους ταξιδέψουν στη μαγεία των κυκλαδίτικων γεύσεων. 

                            Από το 2019 όπου και πρωτο- άνοιξε τις πόρτες του μέχρι και σήμερα, έχει καταφέρει να σημαδέψει τη γαστρονομική σκηνή του νησιού αποκτώντας πολλούς πιστούς φίλους, που το επισκέπτονται ξανά και ξανά! Φέτος, η δημιουργική κουζίνα της ανανεωμένης ομάδας του εστιατορίου Galazia Hytra φέρνει καινούργιες συνταγές με φρέσκα υλικά και αναπάντεχα twists που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. 

                            Σε μια ευδυλλιακή τοποθεσία, μέσα στο 5άστερο Summer Senses Luxury Resort, η Galazia Hytra αποτελεί την ιδανική επιλογή για δείπνο με φόντο το γραφικό Πίσω Λιβάδι και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Η κουζίνα του εστιατορίου εμπνευσμένη από το αδελφό και βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο Hytra στην Αθήνα, υπόσχεται μια πανδαισία γεύσεων με αρώματα από τις Κυκλάδες και υλικά από την πλούσια νησιωτική γη. Πιάτα σύγχρονα που συνδυάζουν την απλότητα με τις υψηλού επιπέδου τεχνικές αλλά και την ελληνική παράδοση με τις νέες γαστρονομικές επιρροές κοσμούν το φετινό μενού της Galazia Hytra ολοκληρώνοντας ιδανικά την εμπειρία διακοπών του επισκέπτη.

                            Hytra summer

                            Η minimal αρχιτεκτονική του χώρου με διακριτικές πινελιές πολυτέλειας αλλά και οι προσεγμένες λεπτομέρειες με έμφαση στο κυκλαδίτικο τοπίο που αποτελούν μνεία στο μοντέρνο art de la table εισάγοντας τον επισκέπτη από τη στιγμή της άφιξής του στη μοναδική εμπειρίας γεύσης που θα βιώσει. Η ενημερωμένη λίστα κρασιών από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα προσφέρει άψογες επιλογές για τη συνοδεία του δείπνου, ενώ δεν λείπουν και οι προτάσεις από δροσιστικά signature cocktails.

                            Από την 1η Ιουνίου 2022, στρώνουμε το τραπέζι για τους καλεσμένους του εστιατορίου Galazia Hytra και τους φιλοξενούμενους του Summer Senses Luxury Resort για μια αξέχαστη καλοκαιρινή απόδραση στη μαγευτική Πάρο!

                            • GALAZIA HYTRA
                            • Πάρος
                            • ΓΑΣΤΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

                             Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 12:31 pm


                             Λαγκάρντ: Έξοδος από τα αρνητικά επιτόκια τέλος του γ’ τριμήνου

                             Λαγκάρντ: Έξοδος από τα αρνητικά επιτόκια τέλος του γ’ τριμήνου

                             Την πρώτη της ρητή αναφορά για δύο διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων έκανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, σε ανάρτηση σε blog που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (23/5).

                             Όπως αναφέρει, η ΕΚΤ πρόκειται να αυξήσει διαδοχικά τα επιτόκια τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, κάτι που αναφέρει για πρώτη φορά η ίδια, αν και αρκετοί συνάδελφοί της στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας είχαν προηγουμένως προτείνει κάτι τέτοιο.

                             «Περιμένω ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων θα τελειώσουν πολύ νωρίς το τρίτο τρίμηνο», έγραψε η Λαγκάρντ, επιβεβαιώνοντας το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. «Αυτό θα μας επέτρεπε μια αύξηση των επιτοκίων στη συνάντησή μας τον Ιούλιο, σύμφωνα με το πλάνο. Με βάση τις τρέχουσες προοπτικές, είναι πιθανό να είμαστε σε θέση να εξέλθουμε από τα αρνητικά επιτόκια μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου».

                             Για να αυξηθούν τα επιτόκια, που επί του παρόντος είναι στο μείον 0,5%, σε θετικό έδαφος μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου απαιτούνται δύο αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης από τώρα μέχρι τότε.

                             Τα σχόλια της Λαγκάρντ έρχονται αφού οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των οικονομικών δυνάμεων της G7 ολοκλήρωσαν την Παρασκευή τη συνάντησή τους με τη δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

                             «Το επόμενο στάδιο της ομαλοποίησης θα πρέπει να καθοδηγείται από την εξέλιξη των μεσοπρόθεσμων προοπτικών για τον πληθωρισμό», έγραψε η Λαγκάρντ. «Αν δούμε ότι ο πληθωρισμός σταθεροποιείται στο 2% μεσοπρόθεσμα, θα είναι σκόπιμη μια προοδευτική περαιτέρω ομαλοποίηση των επιτοκίων προς το ουδέτερο επιτόκιο. Αλλά ο ρυθμός και η συνολική κλίμακα της προσαρμογής δεν μπορούν να καθοριστούν εκ των προτέρων», επεσήμανε.

                             • Λαγκαρντ
                             • ΕΚΤ
                             • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
                             • επιτόκια

                              Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 12:27 pm


                              Eφοδιαστική αλυσίδα: Έως και €920 δισ. το πλήγμα στην ΕΕ

                              Eφοδιαστική αλυσίδα: Έως και €920 δισ. το πλήγμα στην ΕΕ

                              Οι προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, απόρροια της πανδημίας και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σωρευτικά σε πιθανή απώλεια €920 δις στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) σε όλη την Ευρωζώνη έως το 2023, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Accenture. Η πιθανή αυτή απώλεια αντιστοιχεί στο 7,7% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το 2023.

                              Η μελέτη «From Disruption to Reinvention – The future of supply chains in Europe», η οποία δημοσιεύτηκε στην Ετήσια Συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, διερευνά τρία πιθανά σενάρια για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί ο πόλεμος το επόμενο έτος, μοντελοποιώντας τον αντίκτυπο κάθε σεναρίου για την περιοχή της Ευρωζώνης όσον αφορά το κόστος και το χρονοδιάγραμμα ανάκαμψης.

                              Οι κραδασμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα που σχετίζονται με τον COVID-19 κόστισε στις οικονομίες της Ευρωζώνης €112,7 δις σε επίπεδο ΑΕΠ το 2021, σύμφωνα με τη μελέτη. Μάλιστα, πριν από τον πόλεμο, η έλλειψη αποθεμάτων, τα προβλήματα στα logistics και οι πληθωριστικές πιέσεις υπονόμευαν ήδη την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη.

                              Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση. Για παράδειγμα, οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς, φαινόμενο που αναμενόταν να διορθωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2022, αναμένεται τώρα να συνεχιστεί και το 2023. Ένας παρατεταμένος πόλεμος θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω απώλειες του ΑΕΠ έως και €318 δις το 2022 και €602 δις το 2023, ενώ ο πληθωρισμός θα μπορούσε να φτάσει το 7,8% το 2022 προτού υποχωρήσει το 2023.

                              «Αν και οι ειδικοί συμφωνούν ότι η Ευρώπη θα αποφύγει την ύφεση φέτος, ο συνδυασμός του COVID-19 και του πολέμου στην Ουκρανία αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την οικονομία της Ευρώπης, προκαλώντας ισχυρή επιβράδυνση της ανάπτυξης», δήλωσε ο Jean-Marc OllagnierCEO της Accenture στην Ευρώπη«Ενώ πριν από τον πόλεμο αναμενόταν κάποιου είδους ομαλοποίηση στην εφοδιαστική αλυσίδα στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, τώρα πια δεν περιμένουμε να συμβεί πριν από το 2023, ίσως ούτε μέχρι το 2024, ανάλογα πάντα με το πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος».

                              Η επίλυση των ζητημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας θα είναι κρίσιμη για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη. Σύμφωνα με τη μελέτη, έως και το 30% της συνολικής προστιθέμενης αξίας της Ευρωζώνης βασίζεται σε λειτουργικές διασυνοριακές αλυσίδες εφοδιασμού.

                              Επανεφεύρεση των αλυσίδων εφοδιασμού σε μια νέα οικονομική πραγματικότητα

                              Η μελέτη σημειώνει ότι απαιτείται επανεφεύρεση της εφοδιαστικής αλυσίδας για την αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας. Μέχρι τώρα, οι αλυσίδες εφοδιασμού είχαν σχεδιαστεί κυρίως για τη βελτιστοποίηση του κόστους. Στο σημερινό κόσμο όμως, οφείλουν να είναι πιο ανθεκτικές και ευέλικτες για να ανταποκρίνονται σε ένα αυξανόμενα αβέβαιο περιβάλλον και παράλληλα να αποτελούν βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, λειτουργώντας ως βάση για μελλοντική ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, τονίζεται η εστίαση σε τρεις βασικούς τομείς:

                              • Ανθεκτικότητα: Οι αλυσίδες εφοδιασμού πρέπει να είναι σε θέση να απορροφούν, να προσαρμόζονται και να ανακάμπτουν από κραδασμούς όποτε και όπου συμβαίνουν. Η ανάπτυξη σεναρίων και η ανάλυση των κινδύνων και των ευκαιριών θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στην μεταβαλλόμενη προσφορά και ζήτηση. Η μοντελοποίηση και η προσομοίωση δικτύου, τα stress tests και η εξασφάλιση πολλαπλών πηγών εφοδιασμού θα επιτρέψουν στους οργανισμούς να διαχειρίζονται την αβεβαιότητα.
                              • Συνάφεια: Οι αλυσίδες εφοδιασμού θα πρέπει να είναι πελατοκεντρικές και ευέλικτες, ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται γρήγορα και αποδοτικά στις αλλαγές της ζήτησης. Η απόκτηση νέων συνόλων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε πραγματικό χρόνο, εντός και εκτός του οργανισμού από όλη την αλυσίδα αξίας θα είναι κρίσιμης σημασίας. Ο αυτοματισμός και η τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέψουν στους οργανισμούς να εντοπίζουν γρήγορα νέες τάσεις, υποστηρίζοντας τη λήψη αποφάσεων. Η μετάβαση από κεντροποιημένα, γραμμικά μοντέλα προσφοράς σε αποκεντρωμένα δίκτυα που εφαρμόζουν μοντέλα on-demand παραγωγής και σε ορισμένες περιπτώσεις, φέρνοντας την παραγωγή πιο κοντά στο σημείο πώλησης, μπορεί να βοηθήσει τους οργανισμούς να ανταποκριθούν καλύτερα στις προσδοκίες των πελατών για την ολοκλήρωση των παραγγελιών.
                              • Βιωσιμότητα: Οι σύγχρονες αλυσίδες εφοδιασμού πρέπει να υποστηρίζουν, αν όχι να επιταχύνουν, τους στόχους βιωσιμότητας των οργανισμών. Για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ενδιαφερομένων μερών, οι οργανισμοί πρέπει να κάνουν τις αλυσίδες αξίας τους διαφανείς. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω blockchain ή παρόμοιας τεχνολογίας. Η μετάβαση επίσης από γραμμικές σε κυκλικές διαδικασίες που ελαχιστοποιούν τα απόβλητα θα είναι επίσης καθοριστικής σημασίας.

                              «Η ορατότητα σε όλο το μήκος και το βάθος των δικτύων εφοδιασμού, είναι κρίσιμης σημασίας», δήλωσε ο Kris  TimmermansAccenture's Supply Chain & Operations Practice Lead«Οι εταιρείες πρέπει να περάσουν από μια ‘just-in-time’ σε μια ‘just-in-case’ προσέγγιση, να διαφοροποιήσουν τις βάσεις εφοδιασμού, να σχεδιάσουν εναλλακτικές διαδρομές για τη μεταφορά εμπορευμάτων, να δημιουργήσουν ευέλικτα κέντρα διανομής και να διατηρούν αποθέματα. Προφανώς κάτι τέτοιο έχει ένα τίμημα, αλλά σίγουρα αποτελεί μια εξασφάλιση έναντι μελλοντικών κραδασμών. Το κλειδί είναι η επένδυση σε νέες τεχνολογίες για την καλύτερη αξιοποίηση δεδομένων (π.χ. ψηφιακά δίδυμα) σε όλο το Cloud Continuum, το οποίο παρέχει τεράστια υπολογιστική ισχύ με οικονομικά αποδοτικό, ευέλικτο και βιώσιμο τρόπο».

                              Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης δύο πιο βαθιές και μακροπρόθεσμες προκλήσεις που προκύπτουν από την πανδημία και τον πόλεμο. Κατά πρώτον, την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες πρέπει να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη εξάρτησή τους από τον εφοδιασμό πετρελαίου και φυσικού αερίου ενώ επιταχύνουν τις πρωτοβουλίες μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος (net-zero). Και κατά δεύτερον, την έλλειψη ταλέντου, ως αποτέλεσμα της γήρανσης του πληθυσμού, των εξελισσόμενων προσδοκιών των εργαζομένων και των αλλαγών στη ζήτηση για δεξιότητες.

                              Ο Michael BruecknerChief Strategy Officer της Accenture στην Ευρώπη, δήλωσε: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο, αυξάνοντας το μέγεθος και τη διάρκεια των κραδασμών. Η σοβαρότητα αυτού του αντικτύπου θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται ο πόλεμος, αλλά σε κάθε περίπτωση απαιτείται μια ολιστική αναθεώρηση στο πλαίσιο μιας νέας οικονομικής πραγματικότητας που διαμορφώνεται εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων, τάσεων περιφερειοποίησης, ενεργειακής μετάβασης και έλλειψης ταλέντων. Η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και η επιτάχυνση της μετάβασης σε πράσινες πηγές ενέργειας θα είναι κρίσιμης σημασίας. Ομοίως, η ικανότητα προσέλκυσης, διατήρησης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων των ανθρώπων αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα αυτής της δεκαετίας».

                              Διαβάστε αναλυτικά τη μελέτη της Accenture: From Disruption to Reinvention – The future of supply chains in Europe

                              • Νταβός

                               Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 12:26 pm


                               ΟΚ!ΑΝΥΤΙΜΕ MARKET ΑΕ: Υπογραφή σύμβασης Franchise με την ΠΙΠΕΡΗΣ Α.Ε

                               ΟΚ!ΑΝΥΤΙΜΕ MARKET ΑΕ: Υπογραφή σύμβασης Franchise με την ΠΙΠΕΡΗΣ Α.Ε

                               Η σύμβαση αφορά την μετατροπή των 2 καταστημάτων της εταιρίας ΠΙΠΕΡΗΣ Α.Ε σε OK! Grocery Super Market & Deli.

                               Το πρώτο κατάστημα που αποτελείται από 300 τ.μ. χώρο πώλησης βρίσκεται στην περιοχή  «ΞΙΦΥΤΑ» στους Αμπελόκηπους Ζακύνθου, και το  δεύτερο αποτελείται από 200 τ.μ. χώρο πώλησης και βρίσκεται στην περιοχή «Σαρακηνάδο» της δημοτικής ενότητας Αρκαδίων Ζακύνθου.

                               Και τα δύο καταστήματα σύντομα θα ανακαινιστούν βάσει των προδιαγραφών των καταστημάτων OK! Grocery Super Market & Deli.

                               Η εταιρία ΠΙΠΕΡΗΣ Α.Ε. δραστηριοποιείται τα τελευταία 40 χρόνια στο κομμάτι της εμπορίας κρεάτων ενώ το τα τελευταία 13 χρόνια στο κομμάτι της λιανικής πώλησης κρεάτων.

                               Η τεχνογνωσία και η εμπειρία στο κομμάτι του κρέατος είναι μεγάλη. Η εταιρία ,εμπορεύεται και διακινεί εκλεκτά κρέατα από όλο τον κόσμο. 

                                

                               • ΟΚ!ΑΝΥΤΙΜΕ MARKET
                               • ΠΙΠΕΡΗΣ ΑΕ

                                Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 12:21 pm


                                Σημαντικές διακρίσεις για το La Mer Resort & Spa

                                Σημαντικές διακρίσεις για το La Mer Resort & Spa

                                Σημαντικά βραβεία απέσπασε το LaMer Resort & Spa στα Tourism Awards 2022. Στο εμβληματικό resort απονεμήθηκε το Βραβείο Bronze στην κατηγορία Adults only hotel /resort  και το Βραβείο Bronze στην κατηγορία Spa hotel / resort.

                                Το La Mer Resort & Spa, είναι μία Adults only μονάδα 5 αστέρων στη μοναδική παραλία στην περιοχή «Καβρός», στα όρια των Νομών Χανίων και Ρεθύμνης. Χαρακτηρίζεται από διακριτική πολυτέλεια και παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών υψηλού επιπέδου,  στοιχεία που το αναδεικνύουν ως έναν ιδανικό προορισμό για κάθε εποχή.

                                Διαθέτει 76 δωμάτια μοντέρνας αισθητικής, δύο υψηλής γαστρονομίας εστιατόρια, μεγάλη πισίνα δίπλα στη θάλασσα, εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, κέντρο ευεξίας με ιδιωτικούς χώρους θεραπειών αποκατάστασης και μασάζ, σάουνα, ατμόλουτρο-χαμάμ και πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο. 

                                Επιπλέον, το La Mer Resort & Spa φιλοξενεί συνεδριακό τουρισμό καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αφού διαθέτει αίθουσες και υποδομές για συνέδρια και εκδηλώσεις από 25 ως 220 άτομα, ανάλογα τις ανάγκες. 

                                Αξόιζει να σημειωθεί ότι το La Mer Resort & Spa αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια μεγάλες δράσεις στην κατεύθυνση της αειφορίας. Έτσι, σύγχρονες υποδομές επαναφόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν εγκατασταθεί και λειτουργουν για την εξυπηρέτηση των κατόχων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ παράλληλα υλοποιούνται δράσεις εξοικονόμησης νερού, ενέργειας, όπως και πρωτοβουλίες κυκλικής οικονομίας, με έμφαση στην ανακύκλωση και τη μείωση των αποβλήτων. 

                                la mer resort

                                “Οι διακρίσεις αποτελούν επιβράβευση των προσπαθειών μας , που στοχεύουν στη συνεχή βελτίωση της παρεχόμενης υπηρεσίας, πάντα με σεβασμό στις αρχές της βιώσιμης φιλοξενίας και της αειφορίας στον τουρισμό” ανέφερε παραλαμβάνοντας τα βραβεία, σε μια λαμπερή τελετή στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. ο Αντώνης Γελασάκης από τον ομώνυμο Όμιλο, όπου ανήκει το εν λόγω ξενοδοχείο. “Στη ένατή τους διοργάνωση, τα βραβεία-θεσμός του κλάδου συνεχίζουν σταθερά να επιβραβεύουν τους πρωτοπόρους και τους καινοτόμους ενώ οι υποψηφιότητες φέτος ήταν περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Κι αυτό αναδεικνύει περαιτέρω τη σημασία της βράβευσης του LaMer Resort & Spa, στην οποία βέβαια αντανακλάται η μεγάλη προσπάθεια του προσωπικού αλλά και όλης της αλυσίδας αξίας που έχει χτιστεί γύρω από τη μονάδα” συμπλήρωσε ο κ. Γελασάκης.

                                • LA MER RESORT
                                • βραβεία

                                 Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 12:19 pm


                                 Γερμανία: Αυξήθηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη τον Μάιο

                                 Γερμανία: Αυξήθηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη τον Μάιο

                                 Απρόσμενη αύξηση κατέγραψε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Μάιο, με τις γερμανικές επιχειρήσεις να εμφανίζονται πιο αισιόδοξες.

                                 Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του Ifo σημείωσε άνοδο στις 93 μονάδες τον Μάιο σε σχέση με τα αναθεωρημένα στοιχεία των 91,9 μονάδων τον Απρίλιο.

                                 Οι οικονομολόγοι ανέμεναν να μειωθεί στις 91,2 μονάδες.

                                 «Η γερμανική οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική απέναντι σε σχέση με τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, τα προβλήματα εφοδιασμού και τον πόλεμο στην Ουκρανία», τόνισε ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φούεστ.

                                 Ο δείκτης που καταγράφει τις τρέχουσες συνθήκες σημείωσε άνοδο στις 99,5 μονάδες τον Μάιο από τις 97,3 μονάδες τον Απρίλιο, ενώ οι προσδοκίες των επιχειρήσεων σταθεροποιήθηκαν στις 86,9 μονάδες τον Μάιο σε σχέση με τις 86,8 τον Απρίλιο.

                                 Ο Φούεστ συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ενδείξεις για ύφεση».

                                 • Γερμανία
                                 • ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
                                 • Ifo

                                  Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 12:12 pm


                                  Eurobank: Ο μεγαλύτερος χρηματοδότης προς τις ελληνικές ναυτιλιακές

                                  Eurobank: Ο μεγαλύτερος χρηματοδότης προς τις ελληνικές ναυτιλιακές

                                  Ο Όμιλος Eurobank διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων προς τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες μεταξύ των ελληνικών τραπεζών που δανειοδοτούν τον κλάδο, και τον δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Petrofin Research©. 

                                  Τo συνολικό ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο του ομίλου Eurobank προς τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες ανήλθε σε 3,38 δισ. δολ. που αντιστοιχεί περίπου στο 6,43% της συνολικής δανειακής έκθεσης των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών παγκοσμίως.

                                  Συνολικά, παγκοσμίως εμπλέκονται 56 τράπεζες στη δανειοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας.

                                  Ο συνολικός δανεισμός των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών από όλες τις τράπεζες παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 5,6% το 2021 και ανήλθε σε $52,58 δισ.από $49,79 δισ. το 2020 και $53,1 δισ. το 2019. Το 2021 ήταν, μάλιστα, η τρίτη χρονιά στο διάστημα 2008 – 2021 που ο συνολικός δανεισμός κινήθηκε ανοδικά (οι άλλες δύο χρονιές ήταν το 2012 και το 2014). Το 2020 ο δανεισμός ήταν $49,79 δισ. που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από το 2006.  

                                  Τα υπόλοιπα των δανείων μόνο από ελληνικές τράπεζες σημείωσαν άνοδο 14,2% και διαμορφώθηκαν σε 13,57 δισ. δολ. Ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών προς ελληνικές ναυτιλιακές παραμένει σε ανοδική τροχιά, χωρίς διακοπή από το 2017. Μεταξύ των τραπεζών που δανειοδοτούν, παγκοσμίως, τον ελληνικό ναυτιλιακό στόλο, οι ελληνικές τράπεζες ήταν η μοναδική ομάδα τραπεζών που παρά τη πανδημία και την παγκόσμια αβεβαιότητα συνέχισαν την αύξηση των χρηματοδοτήσεων. Μάλιστα, οι ελληνικές τράπεζες συνέβαλλαν και στη σχετική αύξηση που σημειώνει ο δανεισμός των ευρωπαϊκών τραπεζών προς τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες σε σχέση με προηγούμενα έτη. Οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν την υψηλότερη αύξηση στο δανεισμό προς ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, μεταξύ των υπολοίπων τραπεζών που εξετάζονται στο συγκεκριμένο δείκτη.

                                  all banks ranked

                                  Η άνοδος των χρηματοδοτήσεων από τις ελληνικές τράπεζες στην ελληνική ναυτιλία χαρακτηρίζεται ως το πιο αξιοσημείωτο στοιχείοτο 2021 με τις ελληνικές τράπεζες να παραμένουν εστιασμένες στον κλάδο, καθώς είναι μεταξύ άλλων πια σε θέση να ισχυροποιήσουν περαιτέρω τη θέση τους, με την εξυγίανση των ισολογισμών από τα κόκκινα δάνεια. Αυτό, σε συνδυασμό, μεταξύ άλλων, με την γενική ανάκαμψη, τη βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, το ισχυρό και υγιές πελατολόγιο που διαθέτουν στον κλάδο ώθησε τις ελληνικές τράπεζες να είναι πιο ανταγωνιστικές και να επεκταθούν στο συγκεκριμένο πεδίο.

                                  Οι διεθνείς τράπεζες με γραφεία στην Ελλάδα σημείωσαν περιορισμένη άνοδο 3%, αντιστρέφοντας ωστόσο την πτώση 19% που είχε σημειωθεί το 2020.

                                  • Eurobank
                                  • ελληνική ναυτιλία

                                   Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 12:02 pm


                                   Καθησυχαστικός για την ευλογιά των πιθήκων ο Ζαούτης-Δεν είναι πανδημία

                                   Καθησυχαστικός για την ευλογιά των πιθήκων ο Ζαούτης-Δεν είναι πανδημία

                                   Καθησυχαστικός για τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, εξηγώντας ότι δεν μεταδίδεται όπως ο κορονοϊός.

                                   Όπως επεσήμανε μιλώντας τη Δευτέρα (23/5) στον ΣΚΑΪ, πάντα ανησυχούμε όταν εμφανίζονται σπάνια νοσήματα, αλλά η ανησυχία μας αυτή την στιγμή δεν είναι μεγάλη για την ευλογιά των πιθήκων, καθώς δεν είναι πολύ μεταδοτική ασθένεια.

                                   Όπως είπε, μόλις μια 1 στις 50 στενές επαφές κολλάει και διευκρίνισε πως δεν μιλάμε για έναν ιό που μεταδίδεται, όπως κορονοϊός. «Και δεν μεταδίδεται στην ασυμπτωματική φάση, αυτά τα στοιχεία μας καθησυχάζουν σε έναν βαθμό», συμπλήρωσε.

                                   Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν μιλάμε για επαναφορά της μάσκας με αφορμή την ευλογιά των πιθήκων και εξήγησε ότι η μετάδοση γίνεται μέσω δερματικών βλαβών και σωματικών υγρών. 

                                   Όσον αφορά το πρώτο ύποπτο κρούσμα, τόνισε ότι είμαστε σε εγρήγορση, λειτούργησε σωστά το σύστημα με τον τουρίστα που μεταφέρθηκε στο Αττικό νοσοκομείο και τελικά αποδείχτηκε ότι νοσεί με ανεμοβλογιά.

                                   Όσον αφορά στα μέτρα, είπε πως οι οδηγίες είναι οι γνωστές αρχές υγιεινής, σχολαστικό πλύσιμο χεριών και φροντίζουμε να καλύπτουμε τον βήχα μας.

                                   Για το εμβόλιο της ευλογιάς είπε ότι όσοι το έχουν κάνει, έχουν έναν βαθμό ανοσίας και απέναντι στην ευλογιά των πιθήκων. Αυτή τη στιγμή αυτό το εμβόλιο χρησιμοποιείται μόνο σε στενές επαφές, δεν υπάρχει επίσημη σύσταση για χρήση στον γενικό πληθυσμό.

                                   «Δεν μιλάμε για πανδημία, να είμαστε όλοι λίγο πιο ήσυχοι, δεν μιλάμε για εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού», είπε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά.

                                   Για το κρούσμα λέπρας είπε ότι υπήρξαν και στο παρελθόν, είναι κάτι σπάνιο.

                                   Κορονοϊός: Επαναμολύνσεις με ήπια συμπτώματα

                                   Αναφορικά με τον κορονοϊό είπε ότι το κύριο χαρακτηριστικό της εποχής είναι οι επαναμολύνσεις με ήπια συμπτώματα, ενώ έχει μειωθεί τόσο η νοσηρότητα όσο και η θνητότητα.

                                   «Η πανδημία φαίνεται να είναι σε φάση μείωσης επειδή έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός, πάρα πολλοί έχουν νοσήσει και μπαίνουμε στο καλοκαίρι εποχή κατά την οποία ο ιός μεταδίδεται λιγότερο σε εξωτερικούς χώρους», είπε.

                                   Παρόλα αυτά, επεσήμανε ότι από τον Σεπτέμβριο αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τις μεταλλάξεις.

                                   • Ζαούτης
                                   • ΕΟΔΥ
                                   • ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ
                                   • κορονοιός

                                    Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 11:59 am


                                    Κομισιόν για Ελλάδα: Λήξη ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου

                                    Κομισιόν για Ελλάδα: Λήξη ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου

                                    Πράσινο φως για την έξοδο από την μεταμνημονιακή εποπτεία δίνει η Κομισιόν στην 14η Έκθεσή της για την Ελλάδα. Όπως αναφέρεται στην Έκθεση που δόθηκε σήμερα (23/5) στη δημοσιότητα, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις συμφωνημένες δεσμεύσεις, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από τις οικονομικές επιπτώσεις των νέων κυμάτων της πανδημίας καθώς και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

                                    Όπως τονίζεται, οι αρχές έχουν ολοκληρώσει μια σειρά από συγκεκριμένες δεσμεύσεις στους τομείς της δημόσιας οικονομικής διαχείρισης, της φορολογίας ακινήτων, των επιδομάτων αναπηρίας, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και της δικαιοσύνης και συμφώνησαν για την επέκταση της εντολής του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επισημαίνει η Κομισιόν.

                                    Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική και, όπου χρειάζεται, να ενισχύσουν τις προσπάθειες, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των πολιτικών του χρηματοπιστωτικού τομέα, της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, του κτηματολογίου, της κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας και της επίτευξης των συμφωνηθέντων στόχων για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

                                    Η έκθεση θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για να αποφασίσει το Eurogroup την απελευθέρωση της επόμενης δέσμης μέτρων για το χρέος, επισημαίνεται. Αναμένεται άμεσα συνεπώς η χορήγηση της δόσεως των 744 εκατ. ευρώ προς τη χώρα.

                                    Η επιτυχής υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής και η αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων βελτίωσαν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσαν τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα. Αυτό έχει μειώσει σημαντικά τους κινδύνους δυσμενών δευτερογενών επιπτώσεων σε άλλα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, αντιμετωπίζοντας έτσι αποτελεσματικά την προϋπόθεση στην οποία βασίζεται η εφαρμογή ενισχυμένης εποπτείας. Οι αρχές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης και στην ολοκλήρωση των εκκρεμών στοιχείων. Βάσει αυτών των εκτιμήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ίσως δεν παρατείνει την ενισχυμένη επιτήρηση μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022.

                                    Σύσταση

                                    Παράλληλα η Κομισιόν τονίζει ότι θα πρέπει οι προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις να συνεχιστούν.

                                    «Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική και, όπου χρειάζεται, να ενισχύσουν τις προσπάθειες, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των πολιτικών του χρηματοπιστωτικού τομέα, της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, του κτηματολογίου, της κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας και της επίτευξης των συμφωνηθέντων στόχων για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών».

                                    Υπερβολικές ανισορροπίες

                                    Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου η Επιτροπή αξιολόγησε το ενδεχόμενο ύπαρξης μακροοικονομικών ανισορροπιών για τα 12 κράτη μέλη. Μάλιστα σημειώνει ότι η  Ιρλανδία και η Κροατία δεν αντιμετωπίζουν πλέον ανισορροπίες. Όπως αναφέρει, τόσο στην Ιρλανδία όσο και στην Κροατία, οι δείκτες χρέους έχουν μειωθεί σημαντικά με την πάροδο των ετών και συνεχίζουν να παρουσιάζουν ισχυρή πτωτική δυναμική.

                                    Επτά κράτη μέλη (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σουηδία) εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ανισορροπίες, ενώ τρία κράτη μέλη (Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρος) εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υπερβολικές ανισορροπίες.

                                    Πρόταση για παράταση της ρήτρας διαφυγής και το 2023

                                    Η ειδική φύση του μακροοικονομικού σοκ που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του στις ανάγκες ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ, απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής το 2023, επισημαίνει η Κομισιόν.

                                    Με διακριτό κείμενό της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει την πρόταση της για παράταση της ρήτρας γενικής διαφυγής και για το 2023 λόγω της νέας κρίσης. Ωστόσο, κάνει σαφές σε ανακοίνωσή της πως θα υπάρχουν ξεχωριστές προσεγγόισεις για κάθε χώρα, ανάλογα με τη δημοσιονομική εικόνα που παρουσιάζουν.
                                    Ουσιαστικά, σε σχέση με την δημοσιονομική ελαστικότητα, διαμορφώνονται  δύο «ταχύτητες» εντός της ΕΕ. Από τη μια οι χώρες, όπως η Ελλάδα,  με υψηλό χρέος θα πρέπει παράλληλα με τα στοχευμένα μέτρα στήριξης να φροντίζουν και την επιστροφή σε πλεονάσματα με στόχο τη μείωση του χρέους. «Τα κράτη μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να διασφαλίσουν μια συνετή δημοσιονομική πολιτική το 2023, ιδίως περιορίζοντας την αύξηση των τρεχουσών δαπανών κάτω από τη μεσοπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη αλλά προσωρινή και στοχευμένη στήριξη στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις που είναι πιο ευάλωτες από τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και στους ανθρώπους που εγκαταλείπουν την Ουκρανία» αναφέρεται σχετικά. 

                                    Από την άλλη, όπως σημειώνει η Κομισιόν, όσα κράτη έχουν χαμηλό χρέος μπορούν, χωρίς να διακινδυνεύουν την μακροπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα.  να προσφέρουν προσωρινή και στοχευμένη υποστήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που είναι πιο ευάλωτα στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και στους ανθρώπους που εγκαταλείπουν την Ουκρανία.

                                    Για την περίοδο μετά το 2023, ωστόσο, όπως αναφέρερται, τα εν λόγω κράτη μέλη θα πρέπει να ακολουθήσουν μια δημοσιονομική πολιτική με στόχο την επίτευξη συνετών μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών θέσεων.  Ειδικά για το καθεστώς της γενικής ρήτρας διαφυγής, τονίζεται πως η αυξημένη αβεβαιότητα και οι ισχυροί κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές λόγω του πολέμου και «οι άνευ προηγουμένου αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και οι συνεχείς διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού» δικαιολογούν την παράταση και το 2023. Τούτο «θα παράσχει το χώρο στις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές να αντιδράσουν έγκαιρα όταν χρειάζεται, διασφαλίζοντας παράλληλα την ομαλή μετάβαση από την ευρεία στήριξη στην οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας προς μια αυξανόμενη εστίαση σε προσωρινά και στοχευμένα μέτρα και δημοσιονομική σύνεση που απαιτείται για τη διασφάλιση της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής βιωσιμότητας». 

                                     Το φθινόπωρο του 2022, η Επιτροπή θα επανεξετάσει την κατάσταση. Μετά το καλοκαίρι θα ανακοινώσει τις προτάσεις για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.

                                    • ΚΟΜΙΣΙΟΝ
                                    • ΕΛΛΑΔΑ
                                    • ΕΕ
                                    • εποπτεία

                                     Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 11:47 am


                                     Αιχμηρή απάντηση Κίνας στον Μπάιντεν για την Ταϊβάν

                                     Αιχμηρή απάντηση Κίνας στον Μπάιντεν για την Ταϊβάν

                                     Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Wang Wenbin, τόνισε ότι η Κίνα «εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια και έντονη διαμαρτυρία» για τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου. 

                                     Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολίασε τη Δευτέρα (23/5) τη δέσμευση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών,Τζο Μπάιντεν, σχετικά με τη στρατιωτική υπεράσπιση της Ταϊβάν εάν η Κίνα της επιτεθεί.

                                     Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Wang Wenbin, είπε ότι η Κίνα «εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια και έντονη διαμαρτυρία» για τη δήλωση. «Η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο μέρος της κινεζικής επικράτειας», υπογράμμισε. 

                                     {https://twitter.com/AFP/status/1528642892239355905}

                                     Παράλληλα, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «πρέπει να σταματήσουν να υποτιμούν την αποφασιστικότητα και την ικανότητα της Κίνας να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα», τονίζοντας ότι το Πεκίνο δεν θα «επιτρέψει σε καμία χώρα να παρέμβει στις εσωτερικές του υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της Ταϊβάν». 

                                     • Κίνα
                                     • Μπάιντεν
                                     • διαμαρτυρία

                                      Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 11:46 am


                                      Δήλεσι: Τσακώθηκε με τον φίλο της και τον…πάτησε με αυτοκίνητο

                                      Δήλεσι: Τσακώθηκε με τον φίλο της και τον…πάτησε με αυτοκίνητο

                                      «Ξέφυγε» ο καυγάς ενός ζευγαριού στο Δήλεσι την Κυριακή (22/5), με νεαρό άνδρα να καταλήγει σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο.

                                      Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα evima.gr, νεαρή κοπέλα, έπειτα από έντονο καυγά με τον σύντροφό της, τον… πάτησε με το αυτοκίνητο.

                                      Ως αποτέλεσμα, ο νεαρός τραυματίστηκε σοβαρά στον θώρακα και διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδος, όπου νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος.

                                      • Δήλεσι
                                      • ΕΚΑΒ
                                      • αυτοκίνητο
                                      • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
                                      • τραυματισμός
                                      • καυγάς

                                       Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 11:43 am


                                       Εν κενώ οι βεβαιότητες για εκλογές και ανασχηματισμό

                                       Εν κενώ οι βεβαιότητες για εκλογές και ανασχηματισμό

                                       Τις τελευταίες ημέρες και έπειτα από συνεντεύξεις, δηλώσεις και επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του ιδίου του Πρωθυπουργού, ότι δεν πρόκειται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και δεν σχεδιάζει αλλαγές στην κυβέρνηση του, διακινούνται από διάφορα παράκεντρα σενάρια περί του αντιθέτου. 

                                       Κάποιοι επιμένουν και επιχειρηματολογούν, για δικούς τους λόγους, ότι ήδη έχουν αποφασιστεί εκλογές για το φθινόπωρο. Όλα τα σενάρια μπορεί να έχουν λογική, αλλά χωλαίνουν σε ένα βασικό σημείο: Αν κάποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα συμβαίνει το φθινόπωρο, έχει ικανότητες που κακώς μένουν αναξιοποίητες τόσα χρόνια τώρα. 

                                        

                                       Άλλοι, επιμένουν ότι ο ανασχηματισμός είναι θέμα ημερών. Τοποθετείται μάλιστα εντός της εβδομάδας. 

                                        

                                       Όποιοι το υποστηρίζουν αυτό, όσο και αν η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι αισθητή, οφείλουν να δουν κάτι: Ποιοι και πόσοι υπουργοί έχουν «απλωμένο τραχανά», με νομοσχέδια τα οποία η κυβέρνηση και το Μαξίμου διακινούν ως κομβικής σημασίας για την προώθηση εκκρεμών μεταρρυθμίσεων. Έρχεται και το δύσκολο καλοκαίρι με τον φόβο των πυρκαγιών. Που σημαίνει ότι το restart της κυβέρνησης και η «νεκρή περίοδος» μεταξύ ανασχηματισμού και δραστηριοποίησης των νέων υπουργών, μάλλον προβλήματα δημιουργεί, παρά λύνει. 

                                        

                                       Κατά τα λοιπά, υπάρχει και μία άλλη «μικρή» λεπτομέρεια: Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς σκέπτεται και σχεδιάζει ο Πρωθυπουργός. Και σε τελική ανάλυση, εδώ που έχουμε φτάσει, ό,τι είναι να γίνει θα γίνει…

                                       Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 11:34 am


                                       e-ΕΦΚΑ: Ανάρτηση ειδοποιητηρίων ασφαλιστικών εισφορών Απριλίου 2022 Μη Μισθωτών

                                       e-ΕΦΚΑ: Ανάρτηση ειδοποιητηρίων ασφαλιστικών εισφορών Απριλίου 2022 Μη Μισθωτών

                                       Αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ τα ενιαία ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών (κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών) του μηνός Απριλίου 2022.

                                       H ανάρτηση αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες. 

                                       Η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής είναι η 31η Μαΐου 2022.

                                       Την ίδια ημερομηνία θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).

                                       • eΕΦΚΑ
                                       • ασφαλιστικές εισφορές
                                       • ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022
                                       • μη μισθωτοί

                                        Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 11:31 am                                        Φιλικοί ιστότοποι: