Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα    >    Ειδήσεις & Νέα

Reporter.gr

Κωστής Γεωργίου: Ο καταξιωμένος εικαστικός συμμετέχει με γλυπτά του στην Biennale Βενετίας 2024

Κωστής Γεωργίου: Ο καταξιωμένος εικαστικός συμμετέχει με γλυπτά του στην Biennale Βενετίας 2024

Ο Κωστής Γεωργίου εγκαινιάζει τη νέα συνεργασία του με τη Belair Fine Arts – Kapopoulos Fine Arts και στο πλαίσιο της 60ης Biennale της Βενετίας που άνοιξε τις πύλες της στις 20 Απριλίου 2024.

#ΚΩΣΤΗΣ_ΓΕΩΡΓΙΟΥ #εικαστικός #γλυπτά

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 8:00 am


Η ουτοπία μιας Ακαδημίας Χορογραφίας στην Ελευσίνα

Η ουτοπία μιας Ακαδημίας Χορογραφίας στην Ελευσίνα

Μια ημέρα με νέους χορογράφους στην Ακαδημία της Ελευσίνας, εκεί όπου συμβαίνει μια δράση – μοντέλο που μπορεί να βάλει την πόλη στο επίκεντρο της παγκόσμιας χορογραφικής παραγωγής.

Στην άκρη του X-Bowling Center στην Ελευσίνα κείτεται μια στοίβα από ρούχα και παπούτσια, αλλά κανείς και καμιά δεν τα φοράει.

Περισσότερα στο monopoli.gr

#ΑΚΑΔΗΜΙΑ_ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑΣ #Ελευσίνα #ΟΥΤΟΠΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 7:30 am


Στα «πράσινα» ξανά η Wall Street–Ράλι για Nasdaq και S&P 500

Στα «πράσινα» ξανά η Wall Street–Ράλι για Nasdaq και S&P 500

Οι μετοχές της Wall Street σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή (26/4), ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite οδεύουν είχαν την καλύτερη εβδομάδα τους από τον Νοέμβριο, καθώς τα ονόματα των Big Tech σημείωσαν ράλι λόγω των ισχυρών κερδών.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 200 μονάδες ή 0,4% και έκλεισε στις 38,239.66 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 0,97% στις 5,097.38 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite κατέγραψε άνοδο 1,59% στις 15.696,64 μονάδες.

Ταυτόχρονα, να σημειωθεί πως ο S&P και ο Nasdaq βρέθηκαν σε τροχιά για την καλύτερη εβδομάδα τους από τον Νοέμβριο, με τον S&P να σημειώνει άνοδο 2,8% και να προγραμματίζεται να διακόψει ένα σερί απωλειών τριών εβδομάδων, ενώ ο Nasdaq έχει κερδίσει πάνω από 4%.

Οι μετοχές έλαβαν ώθηση από τις μετοχές της Alphabet και της Microsoft, όπου η Alphabet έκανε άλμα πάνω από 10% με καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη του πρώτου τριμήνου και οδεύει προς την καλύτερη ημέρα της από τον Ιούλιο του 2015.

Παράλληλα, η Microsoft ενέκρινε επίσης το πρώτο της μέρισμα στην ιστορία της και μια επαναγορά ύψους 70 δισ. δολαρίων, αφού δημοσίευσε ισχυρά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου και έδειξε επιτάχυνση στην ανάπτυξη του cloud.

Και οι δύο εταιρείες έχουν εντυπωσιάσει τους επενδυτές όχι μόνο επενδύοντας στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και δείχνοντας αποτελέσματα.

Οι επενδυτές εξέτασαν επίσης την εικόνα των βασικών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών του Μαρτίου, μετά από μια σειρά εκθέσεων που υποδηλώνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης και κολλώδη πληθωρισμό. Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 2,8% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο και ήρθε μπροστά από το 2,7% που ανέμενε ο Dow Jones, ενώ οι προσωπικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,8%, μπροστά από την εκτίμηση του 0,7%.

Οι ισχυρές εταιρικές επιδόσεις ήταν αυτές που κατάφεραν, άλλωστε, να αποσπάσουν πρόσκαιρα την προσοχή των επενδυτών από τη συνεχιζόμενη ροή στοιχείων που επιβεβαιώνουν την αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων, με τρόπο που θα αναγκάσει τη Fed να καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων ίσως και μέχρι το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

Παρόλα αυτά, η έντονη περίοδος κερδών συνεχίζεται την επόμενη εβδομάδα, με αιχμή τα αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών Apple και Amazon.

Να σημειωθεί, πως η επόμενη απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια αναμένεται να εκδοθεί την Τετάρτη.

Ανοδικά έκλεισε το πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά λόγω εντάσεων στη Μέση Ανατολή

Ανοδικά έκλεισαν οι τιμές πετρελαίου την Παρασκευή, σπάζοντας ένα αρνητικό σερί δύο εβδομάδων, βρίσκοντας στήριξη από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI πρόσθεσε 28 cents ή 0,34% στα 83,85 δολάρια το βαρέλι και το Brent ενισχύθηκε κατά 49 cents ή 0,55% στα 89,50 δολάρια το βαρέλι, με τα δύο συμβόλαια να κλείνουν σε θετικό έδαφος την εβδομάδα.

#Wall_Street #μετοχές #ΗΠΑ #FED #επιτόκια #πληθωρισμός

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 11:27 pm


Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ πρώτη επιλογή στις επόμενες εθνικές εκλογές

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ πρώτη επιλογή στις επόμενες εθνικές εκλογές

«Η Νέα Δημοκρατία πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη και αυτό που τους ενδιαφέρει κάθε φορά, είναι η κάλπη», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης από την Πρέβεζα, πριν από λίγο, σε ανοιχτή συγκέντρωση στο ιστορικό κέντρο της πόλης, εξαπολύοντας επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στις κυβερνητικές πολιτικές.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκίνησε την ομιλία του με τιμητικές αναφορές στους «αείμνηστους, Ανδρέα Παπανδρέου και Γιώργο Γεννηματά, αλλά και στον Παρασκευά Αυγερινό, αρχιτέκτονες και εμπνευστές του μεγαλύτερου δώρου στον ελληνικό λαό, του Εθνικού Συστήματος Υγείας» , ενώ τόνισε πως στο ΠΑΣΟΚ «δεν έχουμε απλά μία ιστορία, έχουμε και μία συγκεκριμένη προσφορά, πολλές από τις ιδέες μας, τις αξίες μας, έγιναν πράξη και είναι ακόμα και σήμερα ορατές σε όλη την Ελλάδα».

«Για να κλείσει επιτέλους αυτή η εποχή της αλαζονείας», όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και με γνώμονα τη μακρά ιστορική πορεία, ερχόμαστε να ζητήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού γιατί στις επόμενες εθνικές εκλογές πρέπει να έχει δύο επιλογές και η πρώτη κυρίαρχη επιλογή θα πρέπει να είναι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως η Ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα της πλημμυρίδας των ευρωπαϊκών πόρων, τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι αυτά που δημιουργούν σήμερα τις συνθήκες και νιώθουν πάρα πολλοί πολίτες ότι η οικονομία πάει καλύτερα και συνέχισε:

«Όταν όμως, τελειώσουν όλα αυτά τα δισεκατομμύρια, τι θα χει μείνει, θα χει μείνει κάτι στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας, θα έχει μείνει κάτι στις υποδομές της Παιδείας, θα χει μείνει κάτι σε σχέση με τις ανισότητες, θα έχει μείνει κάτι για το δημογραφικό;

Ο ελληνικός λαός, έδωσε ένα μεγάλο ποσοστό 41% στη ΝΔ, όμως αυτόν τον ένα χρόνο μετά την εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήρθε αντιμέτωπος με μεγάλες καταστροφές στην Θεσσαλία και τον Έβρο γιατί δεν υπήρχε σχεδιασμός αντιμετώπισης προβλημάτων λόγω της Κλιματικής αλλαγής, αλλά και με την ακρίβεια και τα ολιγοπώλια στα τρόφιμα, την ενέργεια, την υγεία, τις Τράπεζες».

Τέλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος συνοδευόταν από υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, το μεσημέρι επισκέφτηκε το Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.

#Ανδρουλάκης #Πασοκ #ΕΘΝΙΚΕΣ_ΕΚΛΟΓΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 11:00 pm


Δένδιας: 2 δισ. ευρώ για αντιαεροπορικό και anti-drone θόλο

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ για αντιαεροπορικό και anti-drone θόλο

Εξαιρετικά αισιόδοξος ότι θα καταφέρει η Ελλάδα να κάνει οικοσύστημα αμυντικών βιομηχανιών, «οι οποίες να μπορέσουν να παράξουν καινοτόμα προϊόντα που να καλύψουν υπαρκτές και καταγεγραμμένες ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο στούντιο του Οικονομικού Ταχυδρόμου στην έκθεση BEYOND 2024, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε, θα δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο, το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, το οποίο θα πάρει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και θα τις προκηρύξει σε αυτό το οικοσύστημα.

Προτεραιότητα, επισήμανε, θα δοθεί στη δημιουργία δύο θόλων, ενός αντιαεροπορικού και ενός anti-drone θόλου, για τους οποίους έχει δεσμευθεί το ποσό των 2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι το αμυντικό μας οικοσύστημα προσφέρει στο ΑΕΠ το αμελητέο, όπως το χαρακτήρισε, 0,74% και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αγοράζει εξοπλισμό από το εξωτερικό «για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας, την εδαφική μας ακεραιότητα, και για να γίνει αυτό πρέπει να είμαστε τουλάχιστον σε μια φάση που να μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του περιβάλλοντός μας»

«Όπως ξέρετε, η Ελλάδα - λέω πάντα - δεν είναι Λουξεμβούργο, δεν είναι όλοι φίλοι μας δίπλα, δεν μας ρίχνουν γαρύφαλλα. Κοιτάτε το ναυπηγικό πρόγραμμα, παραδείγματος χάρη, της γειτονικής μας Τουρκίας. Κοιτάξτε το πρόγραμμα drone της γειτονικής μας Τουρκίας. Εμείς απέναντι σε αυτά πρέπει να έχουμε μια έλλογη απάντηση. Δεν λέω να μπούμε σε έναν διαγκωνισμό ποιος θα είναι πρώτος. Εμείς να αμυνθούμε θέλουμε, αλλά να μπορούμε να έχουμε μια δυνατότητα αποτροπής», είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Δένδιας είπε ότι βρέθηκαν στην ΕΑΒ τεχνολογίες και δυνατότητες που αν εξελιχθούν θα μας εκπλήξουν όλους, αλλά πρόσθεσε ότι υπήρξε πλήρης έλλειψη σύνδεσης με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και το αμυντικό οικοσύστημα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήρισε τεράστια ευκαιρία το πρόγραμμα Constellation, το οποίο συν-σχεδιάζουμε με τις ΗΠΑ, που προβλέπει παραγωγή φρεγατών στα ελληνικά ναυπηγεία και service στα βαπόρια της Μεσογείου, της Ερυθράς Θάλασσας και του Ινδικού. «Άρα, μιλάμε για μια δουλειά που θα τραβήξει στα ναυπηγεία μας 60-70 χρόνια», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με την Κεντρική Μακεδονία, για την οποία τον όρισε συντονιστή ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι «υπάρχει ένα ρεύμα λαϊκισμού, το οποίο κυρίως έρχεται από τα δεξιά, και το οποίο απειλεί όλα τα κόμματα τα οποία ακολουθούν τον δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

«Εμείς πρέπει να δώσουμε εδώ μια μάχη να ανατρέψουμε αυτό που δημοσκοπικά, δεν έχει έννοια να σας το πω, αλλά έχω δει τις μετρήσεις, τις έχετε δει κι εσείς, πρέπει να προσπαθήσουμε λίγο. Δεν θα ήμουνα εδώ αλλιώς. Λοιπόν, εγώ ελπίζω, ελπίζω πάντα στη δύναμη του επιχειρήματος.

Καταλαβαίνω ότι ξεκινάμε από ένα σημείο που δεν είναι το καλύτερο, έχουμε όμως και θετικά. Είδα τον Περιφερειάρχη πριν, έναν Περιφερειάρχη του 70%. Έχουμε δυνάμεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πιστεύω, λοιπόν, ότι θα τα πάμε καλά. Αλλά θέλει προσπάθεια», υπογράμμισε.

#Δένδιας #υπουργός_Εθνικής_Άμυνας #αντιαεροπορική_άμυνα

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 10:53 pm


Μητσοτάκης: Ο Πετρούνιας έφερε ξανά την Ελλάδα στην κορυφή

Μητσοτάκης: Ο Πετρούνιας έφερε ξανά την Ελλάδα στην κορυφή

«Σε ευχαριστούμε Λευτέρη. Θερμά συγχαρητήρια!» ανέφερε σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το χρυσό μετάλλιο του Λευτέρη Πετρούνια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής.

«Ο Λευτέρης Πετρούνιας για ακόμα μία φορά έφερε την Ελλάδα στην κορυφή! Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ρίμινι και σήκωσε ξανά τη γαλανόλευκη ψηλά!» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

{https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1783928920313655667}

#Μητσοτακης #Πετρούνιας #ΕΛΛΑΔΑ #Κρίκοι

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 10:40 pm


Δούκας: Η Ολυμπιακή Ιδέα να μεταφέρει το μήνυμα ειρήνης παντού

Δούκας: Η Ολυμπιακή Ιδέα να μεταφέρει το μήνυμα ειρήνης παντού

«Σήμερα, η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στο Παρίσι, την διοργανώτρια πόλη των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων», ανέφερε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας σε ανάρτησή του.

«Έξω από το δημαρχείο της Αθήνας παρέλαβα το Ολυμπιακό Φως και σε συνέχεια παρέδωσα τη δάδα, στην ξεχωριστή μας πρωταθλήτρια ξιφασκίας, την Γεωργία Καλτσή.

Ευχή όλων μας, η Ολυμπιακή Ιδέα να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του πλανήτη και να μεταφέρει το μήνυμα της ειρήνης στους τόπους που δοκιμάζονται από τους πολέμους».

 

#ΧΑΡΗΣ_ΔΟΥΚΑΣ #ΔΗΜΑΡΧΟΣ_ΑΘΗΝΑΙΩΝ #ειρήνη #Ολυμπιακοί_Αγώνες

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 10:25 pm


Τριαντόπουλος: Τροποποίηση σχήματος στεγαστικής συνδρομής για το σεισμό στο Αρκαλοχώρι

Τριαντόπουλος: Τροποποίηση σχήματος στεγαστικής συνδρομής για το σεισμό στο Αρκαλοχώρι

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, υποστήριξε στη Βουλή σήμερα, Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, τροπολογία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία θεσμοθετείται τροποποίηση του σχήματος της στεγαστικής συνδρομής για την περίπτωση του σεισμού του Αρκαλοχωρίου.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, και αφού ανέπτυξε δύο άρθρα που αφορούσαν Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Πυροσβεστικό Σώμα, επικεντρώθηκε στη διάταξη που αφορούσε το σχήμα στήριξης μετά το σεισμό στο Αρκαλοχώρι. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως: «το τελευταίο άρθρο αφορά τη γενική γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής. 

Πρόκειται για μία νομοθετική πρωτοβουλία, την οποία και πριν από λίγες ημέρες την είχαμε προαναγγείλει στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Μία πρωτοβουλία που αφορά το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης μετά το σεισμό στο Αρκαλοχώρι.

Και έρχονται αντίστοιχες πρωτοβουλίες για τους σεισμούς σε Δαμάσι και Σάμο, που εδράζονται σε άλλο πλαίσιο. Μια ακόμα παρέμβαση για να διευκολυνθούν οι πολίτες της περιοχής, αλλά και να εξορθολογιστεί ο φόρτος στην αρμόδια υπηρεσία. Μία παρέμβαση που αφορά αποκλειστικά στις περιπτώσεις κτιρίων με ελαφρές βλάβες, τα χαρακτηρισμένα ως κατάλληλα για χρήση, «πράσινα» κτίρια, κτίρια που δεν έχουν δηλαδή ζημιές στο φέροντα οργανισμό.

Συγκεκριμένα, όσοι έχουν κριθεί δικαιούχοι της πρώτης αρωγής (όσοι έχουν λάβει δηλαδή την πρώτη αρωγή), και δεν επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση για έκδοση άδειας επισκευής και χορήγηση του συνόλου της στεγαστικής συνδρομής ή επιθυμούν να παραιτηθούν από αυτήν, μπορούν να  αιτηθούν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, χωρίς την έκδοση άδειας επισκευής και τη λήψη του συνόλου της αναλογούσας στεγαστικής συνδρομής.

Η μόνη υποχρέωση που θα έχουν είναι η προσκόμιση δικαιολογητικών, με τα οποία θα αποδεικνύεται η, σε ποσοστό 100%, ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης των βλαβών. Αυτό αφορά αποκλειστικά τις περιπτώσεις κτιρίων με ελαφριές βλάβες τα οποία δε έχουν ζημιές στον φέροντα οργανισμό.

Είναι μια σημαντική νομοθετική παρέμβαση, με την οποία επιδιώκεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία συμψηφισμού της πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής, με τις δαπάνες επισκευαστικών εργασιών επί του πληγέντος ακινήτου.

Παράλληλα με τη ρύθμιση αυτή, ενδυναμώνουμε το δυναμικό στο τοπικό γραφείο, στο ΤΑΕΦΚ Ηρακλείου και με νέα στελέχη, αλλά και με τακτική βοήθεια από το γραφείο των Χανίων.

Το κρίσιμο, όμως, είναι – θα το πω για ακόμα μία φορά – να υποβάλουν οι δικαιούχοι πλήρεις και ορθούς φακέλους – διευθετώντας, μεταξύ άλλων, ιδιοκτησιακές και κληρονομικές εκκρεμότητες – ώστε να ολοκληρωθεί το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής.

Είναι γνωστά τα προβλήματα, όπως τα έχει εντοπίσει η αρμόδια υπηρεσία, που είναι σε συνεχή επικοινωνία και επαφή με τους δικαιούχους. Καθημερινά, όσο υποβάλλονται ολοκληρωμένοι φάκελοι – με την ποιότητα και πληρότητα να βελτιώνεται συνεχώς – τόσο περισσότερες άδειες επισκευής εκδίδονται.

Επισημαίνεται ότι με την τροποποίηση που εισάγουμε, αρκετές εκατοντάδες δικαιούχοι έχουν την δυνατότητα να ολοκληρώσουν άμεσα τη διαδικασία, αξιοποιώντας τη χορηγηθείσα πρώτη αρωγή, οι οποίοι μπορεί να πλησιάσουν και τους 2.000. Αυτό μεταφράζεται και σε μείωση του φόρτου για την υπηρεσία μεσοπρόθεσμα. Άρα, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με όλους, με λύσεις σε ζητήματα, και συνεχή εργασία όλων μας.

Και θα μου επιτρέψετε να υπογραμμίσω κάτι, διότι κάποιοι φαίνεται να προσεγγίζουν με μια ιδιαίτερη χαλαρότητα την κτιριακή αποκατάσταση σε μία σεισμόπληκτη περιοχή, με έντονη δραστηριότητα. Οφείλουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Οφείλουμε να τηρούμε τις οδηγίες των μηχανικών – το «ακατάλληλο για χρήση», είτε προσωρινά, είτε οριστικά, είναι «ακατάλληλο για χρήση».

Οφείλουμε η κτηριακή αποκατάσταση να γίνει με προσοχή και τηρώντας τις προδιαγραφές και τους κανόνες που προβλέπονται. Η ασφάλεια όλων προέχει. Και το υπογραμμίζω αυτό μόλις δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση της άσκησης ‘ΜΙΝΩΑΣ’, της μεγαλύτερης άσκησης αντισεισμικής προστασίας που έγινε ποτέ στη χώρα μας».

#Τριαντόπουλος #ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ_ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ_ΚΡΙΣΗΣ_ΚΑΙ_ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ_ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ #Αρκαλοχώρι #σεισμός

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 10:05 pm


Υπ.Υγείας: Το πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ καταπολεμά χρόνια νοσήματα

Υπ.Υγείας: Το πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ καταπολεμά χρόνια νοσήματα

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 26 Απριλίου, στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, η παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ. 

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ενώ την παρουσίαση του προγράμματος έκανε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο Εθνικό πρόγραμμα που υλοποιείται στη χώρα μας, για την Πρόληψη. Το πρόγραμμα καλύπτει σχεδόν το σύνολο των πολιτών και στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων (καρκίνος, καρδιαγγειακά) που ευθύνονται για τους πρώιμους θανάτους στη χώρα μας, μέσω της καθιέρωσης δωρεάν προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, η Ελλάδα υλοποιεί για πρώτη φορά στην ιστορία της οργανωμένα πληθυσμιακά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου σε επίπεδο Δημόσιας Υγείας. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το gov.gr γίνεται η πύλη για μια νέα εποχή στον χώρο της υγείας και της πρόληψης που διευκολύνει όλους τους πολίτες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ, το οποίο εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης "ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ" σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Υγείας και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, με κεντρικό μήνυμα «Η Πρόληψη σώζει ζωές». Το Πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ, το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά». Το πρόγραμμα αφορά 1,4 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών και προσφέρει δωρεάν εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας, δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος και δωρεάν επίσκεψη στο ιατρό για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα. Στις 8 Μαΐου αναμένεται να αποσταλούν και τα σχετικά sms και στις νέες δικαιούχους. Μέχρι στιγμής έχουν ήδη διενεργηθεί πάνω από 300.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με συμπτώματα, πάνω από 20.000 γυναίκες-μια ολόκληρη πόλη.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης 4 γυναίκες, η Μαρία, η Λένα, η Βιργινία και η Μαρία οι οποίες μοιράστηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες και έστειλαν μήνυμα προς όλους να μην αναβάλλουν τις προληπτικές εξετάσεις τους. Όπως τόνισαν και οι ίδιες, “αξιοποιώντας το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού εκμεταλλεύτηκαν τις δωρεάν εξετάσεις και χάρη σε αυτό παραμένουν υγιείς”. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 99% των γυναικών που διαγιγνώσκονται έγκαιρα με καρκίνο του μαστού έχουν καλύτερη επιβίωση σε σχέση με αυτές που δεν διαγιγνώσκονται έγκαιρα.

Επίσης, στις 13 Μαΐου θα αρχίσουν να αποστέλλονται και τα πρώτα sms για το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο αφορά 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών και προσφέρει δωρεάν τις εξής προληπτικές εξετάσεις: μοριακό τεστ HPV DNA (για γυναίκες 30-65), εξέταση “test pap”(για γυναίκες 21-29), κολποσκόπηση & βιοψία, για γυναίκες με κλινικά ευρήματα, από εξειδικευμένο ιατρό. Το πρόγραμμα έχει προσαρμοστεί σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα, ώστε να παρέχει τη δυνατότητα επαναληπτικής εξέτασης για τις γυναίκες στις οποίες συστήνεται, οι οποίες θα έχουν φυσικά τη δυνατότητα να κάνουν τις επαναληπτικές εξετάσεις εντελώς δωρεάν, σύμφωνα με το είδος των ευρημάτων, όπως έχουν καθοριστεί από την αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι 9 στις 10 γυναίκες που διαγιγνώσκονται έγκαιρα με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έχουν καλύτερη επιβίωση σε σχέση με αυτές που δεν διαγιγνώσκονται έγκαιρα.

Το πρόγραμμα αυτό μάλιστα εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης και ολοκληρωμένης στρατηγικής για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος εκτός από τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, περιλαμβάνει και δωρεάν εμβολιασμό κατά του ιού HPV. Έτσι, έχει επεκταθεί ο εμβολιασμός και στα αγόρια, και καλύπτεται ήδη για το 2024, και θα συνεχίσει και για τα επόμενα χρόνια. Η χώρα μας έχει υιοθετήσει τους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που οφείλεται στον ιό HPV. Έτσι, βασική μας επιδίωξη είναι έως το 2030 να πετύχουμε: α) τον εμβολιασμό του 90% των κοριτσιών ηλικίας έως 15 ετών με το εμβόλιο κατά του ιού HPV, β) την αύξηση των εμβολιασμών των αγοριών, γ) τη συμμετοχή του 70% των γυναικών στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου (τα προγράμματα αυτά ξεκινούν τώρα και συνεχίζουν σε βάθος χρόνου, δεν γίνονται μια κι έξω) και δ) την πρόσβαση σε έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία για τουλάχιστον του 90% των γυναικών με προ καρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο του τραχήλου που θα ανιχνευθούν από το πρόγραμμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από την τελευταία χρονιά (2023) διαφαίνεται αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού κατά του ιού HPV κατά 239% σε σχέση με το 2017 και 147% σε σχέση με το 2019.

Επιπλέον, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου αναμένεται να αρχίσουν να αποστέλλονται και τα πρώτα sms για το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-65 ετών, και περιλαμβάνει δωρεάν εξέταση με ειδικά τεστ που θα μπορούν οι πολίτες να προμηθεύονται από τα φαρμακεία, αλλά και δωρεάν διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ). Μάλιστα, 9 στους 10 ανθρώπους που διαγιγνώσκονται έγκαιρα με καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν καλύτερη επιβίωση σε σχέση με αυτούς που δεν διαγιγνώσκονται έγκαιρα.

Ακόμη, εντός του β’ εξαμήνου του έτους ξεκινά και το πρόγραμμα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, το οποίο απευθύνεται σε 5,5 εκατομμύρια γυναίκες και άντρες ηλικίας 30-70 ετών και περιλαμβάνει δωρεάν επίσκεψη σε ιατρό και δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις λιπιδαιμικού προφίλ για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου και τον εντοπισμό του μεταβολικού συνδρόμου. Οι παράγοντες κινδύνου που μπορούμε να παρέμβουμε ώστε να ελαττώσουμε σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης ή θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα είναι το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή, η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα, η υπέρταση, ο διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία και η παχυσαρκία. Όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχει κάποιος τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση όλων των παραγόντων κινδύνου συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι με βάση τις έρευνες, υπολογίζεται ότι στη χώρα μας υπάρχουν 1,5 εκ. πολίτες που πάσχουν από υπέρταση αλλά δεν έχουν λάβει διάγνωση.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση επενδύει συνολικά πάνω από 200 εκ ευρώ μέχρι το 2025 για προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης που αφορούν τον καρκίνο και στην πλειονότητα τους προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ για κάποια αξιοποιούνται και τα κοινοτικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ, προκειμένου να υλοποιηθούν τα προγράμματα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του δέρματος. Το Υπουργείο Υγείας αναμένει τις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση και αυτών των προληπτικών προγραμμάτων.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Η καταπολέμηση των χρόνιων νοσημάτων όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά είναι προτεραιότητα και πρόκληση για όλα τα Συστήματα Υγείας τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα. Η υιοθέτηση μιας ολιστικής αντιμετώπισης τους, απαιτεί στρατηγική, συντονισμένη προσπάθεια και σημαντικές επενδύσεις σε όλα τα επίπεδα: στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση και στην αποτελεσματική θεραπεία. Πλέον, αυτό που γνωρίζουμε καλά είναι ότι οι προληπτικές εξετάσεις είναι όχι μόνο σωτήριες για τον ίδιο τον ασθενή αλλά και για το ίδιο το σύστημα υγείας. Η δευτερογενής πρόληψη, η πρώιμη δηλαδή διάγνωση της νόσου είτε σε αρχικό στάδιο μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της επιβίωσης των ασθενών και μπορεί ταυτόχρονα να γλιτώσει το σύστημα υγείας από πολλά χρήματα που θα δαπανούνταν για τη θεραπεία μιας προχωρημένης νόσου. Για πρώτη φορά, επενδύονται πάνω από 200 εκ. ευρώ μέχρι το 2025 για προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης, και στην πλειονότητά τους προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μέσω του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ, το οποίο σχεδιάστηκε από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και την ευχαριστώ ιδιαίτερα γι’ αυτό, στόχος μας είναι να αυξηθεί ο αριθμός των προσυμπτωματικών ελέγχων ώστε να καλύπτουν περισσότερες ομάδες πολιτών και περισσότερα είδη χρόνιων νοσημάτων. Αυτή η προσέγγιση, η οποία βασίζεται στις πλέον πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις και στοιχεία, θα βοηθήσει τα κράτη μέλη – ανάμεσα σε αυτά και την Ελλάδα - να διασφαλίσουν ότι έως το 2025 θα προσφέρεται προσυμπτωματικός έλεγχος στο 90% του πληθυσμού».

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε:

«Με μεγάλη υπερηφάνεια παρουσιάζουμε σήμερα το "Προλαμβάνω". Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης από την πρώτη στιγμή είχαμε τον πολίτη στο επίκεντρο και το δείξαμε έμπρακτα στον τομέα της Υγείας, πρώτα. Αξιοποιώντας τα τεχνολογικά εργαλεία και ενσωματώνοντας ψηφιακές λύσεις συμβάλλουμε στα προγράμματα πρόληψης ενώ ταυτόχρονα καλύπτουμε και καθημερινές ανάγκες του πολίτη, όπως το να έχει στη διάθεσή του ανά πάσα ώρα και στιγμή τις ιατρικές συνταγές, τα παραπεμπτικά, τα ραντεβού, ακόμη και τις ιατρικές εξετάσεις του. Ευχαριστώ θερμά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με την οποία έχουμε άριστη συνεργασία και συγχαίρω την ΗΔΙΚΑ για τις άρτιες ψηφιακές λύσεις που προτείνει και τα προγράμματα που υλοποιεί».

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε:

«Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά για τη συμβολή του, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον Υπουργό κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και την διευθύνουσα σύμβουλο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) κα Νίκη Τσούμα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας που γίνεται μία τέτοιου μεγέθους επένδυση στην Πρόληψη και την υγεία του πληθυσμού μέσω του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ. Είναι γεγονός ότι η Πρόληψη στην Ελλάδα δεν είχε ποτέ οργανωμένο και συστηματικό χαρακτήρα. Η επαφή των πολιτών με το σύστημα υγείας συνήθως γίνεται αφότου εκδηλωθεί το σύμπτωμα. Και αυτό ακριβώς ερχόμαστε να αλλάξουμε. Βασικός στόχος του Υπουργείου Υγείας δεν είναι απλά να μην πεθάνουμε, αλλά να μην αρρωστήσουμε. Πρόληψη λοιπόν και εστίαση στις ομάδες που μαστίζονται από τις ανισότητες στην υγεία, στη μείωση του χάσματος που υπάρχει στους δείκτες υγείας ανάμεσα στους πολίτες που ανήκουν στα υψηλότερα και στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα και στη μείωση της κοινωνικής διαβάθμισης στην Υγεία. Από το μοντέλο “θεραπεύουμε ασθένειες” περνάμε στο “διατηρούμε τους πολίτες υγιείς».

#υπουργείο_υγείας #΄ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ #ΧΡΟΝΙΑ_ΝΟΣΗΜΑΤΑ #Αγαπηδάκη #Άδωνις_Γεωργιάδης #Παπαστεργίου

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 9:47 pm


Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά ο Πετρούνιας στους κρίκους

Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά ο Πετρούνιας στους κρίκους

Ο Λευτέρης Πετρούνιας για έβδομη φορά στην καριέρα του ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, επιβεβαιώνοντας πως είναι ο κορυφαίος αθλητής όλων των εποχών στους κρίκους.

Ο 33χρονος χρυσός Ολυμπιονίκης των κρίκων και μύθος για το αγώνισμα σε όλο τον κόσμο κέρδισε στην ιταλική πόλη το 7ο χρυσό μετάλλιο του σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. 

Ο Έλληνας εκτέλεσε τελευταίος το πρόγραμμά του στον τελικό των κρίκων μεταξύ των οκτώ φιναλίστ, συγκέντρωσε 15,000 βαθμούς (βαθμός δυσκολίας: 6,300, βαθμός εκτέλεσης: 8,700) και επανήλθε θριαμβευτικά στην ευρωπαϊκή κορυφή!

Ταυτόχρονα, έστειλε το πιο ηχηρό μήνυμα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς το Ευρωπαϊκό του Ρίμινι αποτέλεσε τον πρώτο και μοναδικό επίσημο φετινό αγώνα του πριν από το μεγάλο ραντεβού του καλοκαιριού.

Το ασημένιο μετάλλιο κέρδισε ο Αζέρος Νικίτα Σιμόνοφ με 14,900 βαθμούς, υπερισχύοντας στην ισοβαθμία με τον περσινό νικητή, τον αιγυπτιακής καταγωγής Τούρκο Άντεμ Ασίλ, ο οποίος πήρε επίσης 14,900 βαθμούς αλλά έμεινε 3ος επειδή είχε χαμηλότερο επιμέρους βαθμό εκτέλεσης.

Ο 33χρονος «άρχοντας των κρίκων», που ήταν ο κορυφαίος όλων και στον προκριματικό της Τετάρτης (24/04) με 14,966 βαθμούς, είναι πλέον ο πιο επιτυχημένος σπεσιαλίστας όλων των εποχών στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, αφήνοντας πίσω του τον Ούγγρο Κρίστιαν Μπέρκι, ο οποίος είχε κερδίσει έξι τίτλους στον πλάγιο ίππο μεταξύ 2005 και 2012.

Πριν από τον φετινό, έβδομο ευρωπαϊκό τίτλο του Πετρούνια, είχαν προηγηθεί το χάλκινο μετάλλιο στο ντεμπούτο του στον θεσμό, το 2011 στο Βερολίνο, κατόπιν έξι συνεχόμενες νίκες το 2015 στο Μονπελιέ, το 2016 στη Βέρνη, το 2017 στο Κλουζ, το 2018 στη Γλασκόβη, το 2021 στη Βασιλεία και το 2022 στο Μόναχο, καθώς και ένα ακόμη χάλκινο πέρσι στην Ατττάλεια.

Παράλληλα, έφτασε σε άθροισμα τα δώδεκα χρυσά μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις, συνυπολογίζοντας τους θριάμβους του σε τρία Παγκόσμια Πρωταθλήματα (2015, 2017, 2018), στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2015 και φυσικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Ρίο 2016».

Η κατάταξη του τελικού
Λευτέρης Πετρούνιας (Ελλάδα) 15,000
Νικίτα Σιμόνοφ (Αζερμπαϊτζάν) 14,900
Αντέμ Ασίλ (Τουρκία) 14,900
Βίντσεντς Χεκ (Αυστρία) 14,800
Αρτούρ Αβετισιάν (Αρμενία) 14,800
Κόρτνεϊ Τάλοχ (Μεγάλη Βρετανία) 14,700
Σαλβατόρε Μαρέσκα (Ιταλία) 14,566
Ιμπραΐμ Τσολάκ (Τουρκία) 14,500

Τα μετάλλια του Πετρούνια
2011 Βερολίνο Χάλκινο
2015 Μονπελιέ Χρυσό
2016 Βέρνη Χρυσό
2017 Κλουζ-Ναπόκα Χρυσό
2018 Γλασκώβη Χρυσό
2021 Βασιλεία Χρυσό
2022 Μόναχο Χρυσό
2023 Αττάλεια Χάλκινο
2023 Ρίμινι Χρυσό
 
#Πετρούνιας #Κρίκοι #Πρωταθλητής_Ευρώπης

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 9:35 pm


Κανένα πλοίο δεν θα ταξιδέψει την Πρωτομαγιά-Κανονικά δρομολόγια στις 7/5

Κανένα πλοίο δεν θα ταξιδέψει την Πρωτομαγιά-Κανονικά δρομολόγια στις 7/5

Στην Πρωτομαγιά αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Γιώργος Νταλακογιώργος, λέγοντας πως αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα.

«Η Πρωτομαγιά συμβολίζει ιστορικά την οργάνωση και την διεκδίκηση των εργατών για 8ωρη δουλειά, για συλλογικές συμβάσεις, για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς. Φέρνει στο προσκήνιο και στη μνήμη μας τους εργάτες που έπεσαν θύματα για τα δικαιώματα της τάξης μας, την εργατική εξέγερση στο Σικάγο το 1886, το Πασαλιμάνι το 1923», ανέφερε.

«Σήμερα στο επίκεντρο είναι η απόκρουση της επίθεσης που επιχειρούν οι δυνάμεις του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων να πάρουν πίσω ό, τι κερδήθηκε με αγώνες και θυσίες τα προηγούμενα χρόνια.

Εμείς παλεύουμε για συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα κατά της ακρίβειας, προστασία και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, αναβάθμιση της κοινωνικής ασφάλισης, δωρεάν υγεία και παιδεία και την κατοχύρωση των σύγχρονων δικαιωμάτων», σημείωσε.

«Η απεργία μας γίνεται στο πλαίσιο της Εργατικής Πρωτομαγιάς, είναι εικοσιτετράωρη, αρχίζει από τις 12 το βράδυ της 1ης Μαΐου και ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Είναι πανελλαδική αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων, όλα τα λιμάνια της χώρας. Σε αυτές τις 24 ώρες δεν θα κινηθεί για να εκτελέσει δρομολόγιο κανένα πλοίο από κανένα λιμάνι της χώρας μας», διεκρίνισε.

«Η απόφαση είναι ομόφωνη και σε επίπεδο Ομοσπονδίας και σε επίπεδο Ναυτεργατικών Σωματείων. Την μεταφορά της Εργατικής Πρωτομαγιάς για τις 7 Μαΐου την αποφάσισε η κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα ήδη έχουν πάρει αποφάσεις, όλα τα συνδικάτα σε όλα τα επίπεδα, να απεργήσουν την 1η του Μάη», είπε.

Στις 7 Μαΐου θα εκτελεστούν κανονικά όλα τα δρομολόγια των πλοίων, διευκρίνισε.
«Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι, αν έχει βγάλει εισιτήρια για τη Μεγάλη Τετάρτη, να αναβάλει το δρομολόγιο για την επόμενη ημέρα ή την Μεγάλη Παρασκευή, ή το Μεγάλο Σάββατο οπότε θα υπάρχει οπωσδήποτε η δυνατότητα εξυπηρέτησης όλου του επιβατικού κοινού να μεταβεί σε οποιοδήποτε προορισμό θέλει.

Όλοι οι επιβάτες θα εξυπηρετηθούν διότι υπάρχει μεγάλος αριθμός πλοίων, θα υπάρχουν και έκτακτα δρομολόγια, με τα οποία θα εξυπηρετηθεί το κοινό, για το οποίο πιθανόν να υπάρχει πρόβλημα, με τα εισιτήρια της Μεγάλης Τετάρτης», κατέληξε.

#Πρωτομαγιά #δρομολόγια #Πλοία

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 9:28 pm


Τροχαία: Αυξημένα μέτρα ενόψει Πάσχα και Πρωτομαγιάς

Τροχαία: Αυξημένα μέτρα ενόψει Πάσχα και Πρωτομαγιάς

Η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, λαμβάνει, το διάστημα από σήμερα (26/4) έως και 12 Μαΐου 2024, αυξημένα μέτρα Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της επικράτειας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη και αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων.

Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε βάσει του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας και περιλαμβάνει:

• αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής,

• αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,

 • αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων,

• ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης,

• αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.),

• κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις,

• παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες και

• ενημέρωση των πολιτών μέσω των Γραφείων Τύπου, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει τη συγκρότηση συνεργείων ειδικών τροχονομικών ελέγχων, σε εναλλασσόμενα σημεία του οδικού δικτύου, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως:

• οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ,

• υπερβολική ταχύτητα,

• χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση,

• μη χρήση προστατευτικού κράνους - ζώνης ασφαλείας,

• αντικανονικές προσπεράσεις και υπερβάσεις διπλής διαχωριστικής γραμμής κ.λπ.,

• μη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας, όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ., κατά τη μεταφορά παιδιών με οχήματα,

• οδήγηση οχημάτων από ανηλίκους και άτομα που δε διαθέτουν άδεια ικανότητας οδήγησης,

• οδήγηση για επίδειξη ικανότητας,

• κυκλοφορία οχημάτων, τα οποία δεν έχουν υποβληθεί σε τακτικό ή έκτακτο τεχνικό έλεγχο εντός της καθοριζόμενης προθεσμίας,

• φθαρμένα ελαστικά και

• αντικανονική κίνηση οχημάτων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.).

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, καθ' όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων κατά την εορτή της Πρωτομαγιάς

Επιπρόσθετα εκτός των παραπάνω μέτρων και για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων ως εξής:

Την Μ. Πέμπτη 2 Μαΐου 2024, από ώρα 15:00' έως 22:00', την Μ. Παρασκευή 3 Μαΐου 2024, από ώρα 06:00' έως 16:00' και την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, από ώρα 08:00' έως 13:00':

• Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα) από τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500) μέχρι τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660) στην κατεύθυνση προς Πάτρα.

• Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065), από τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625) μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479), από τα Διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291) μέχρι τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.

• Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών, από τη γέφυρα Θέρμης έως τον κόμβο Ν. Μουδανιών (61,5 χλμ) στην κατεύθυνση προς Χαλκιδική.

• Στον αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι - Χαλκίδα), από τη διασταύρωσή της με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820) μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) στην κατεύθυνση προς Χαλκίδα.

• Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, από το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) μέχρι τη διασταύρωση Λέων Αμφίπολης (Χ.Θ. 97 + 550) στην κατεύθυνση προς Καβάλα.

• Στον αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός) από τη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» (περιοχή Ρίου Χ.Θ. 1+558,47) έως το πέρας της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991) στην κατεύθυνση προς Ιωάννινα.

• Στον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), από τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300) έως τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας) στην κατεύθυνση προς Καλαμάτα.

• Στον αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο-Σπάρτη) από τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000) έως τον Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000) στην κατεύθυνση προς Σπάρτη.

• Στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων - 'Αρτας - Αντιρρίου στην κατεύθυνση προς Αντίρριο.

• Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Πολύγυρου (Ε.Ο.16), από τη γέφυρα Θέρμης έως τα όρια της Π.Ε. Θεσσαλονίκης (κόμβος Αγίας Αναστασίας) στην κατεύθυνση προς Πολύγυρο.

Τη Δευτέρα 6 Μαΐου 2024, από ώρα 12:00' έως 22:00' και την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, από ώρα 11:00' έως 23:00':

• Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα), από τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660) μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500) στην κατεύθυνση προς Αθήνα.

• Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) μέχρι τα Διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479) μέχρι τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625), και από τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065) μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960) στην κατεύθυνση προς Αθήνα.

• Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών - Θεσσαλονίκης από κόμβο Ν. Μουδανιών (61,5 χλμ.) έως την αερογέφυρα Θέρμης στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.

• Στον αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι - Χαλκίδα), από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820) στην κατεύθυνση προς Αθήνα.

• Στην Εθνική Οδό Καβάλας - Θεσσαλονίκης από τη διασταύρωση Λέων Αμφίπολης (Χ.Θ. 97+550) μέχρι το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) αυτής στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.

• Στον αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός), από το πέρας της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991) έως τη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» (Περιοχή Ρίου Χ.Θ. 1+558,47) στην κατεύθυνση προς Ρίο.

• Στον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), από τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας) έως τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300) στην κατεύθυνση προς Αθήνα.

• Στον αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο-Σπάρτη), από Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000) έως τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000) στην κατεύθυνση προς Λεύκτρο.

• Στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων - 'Αρτας - Αντιρρίου στην κατεύθυνση προς Ιωάννινα.

• Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Πολύγυρου (Ε.Ο.16), από τα όρια της Π.Ε. Θεσσαλονίκης (κόμβος Αγίας Αναστασίας) έως τη γέφυρα Θέρμης στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.

#τροχαία #μέτρα #Πάσχα #Πρωτομαγιά

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 9:18 pm


ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στην τροποποίηση όρων συναίνεσαν οι ομολογιούχοι του ΚΟΔ 2021

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στην τροποποίηση όρων συναίνεσαν οι ομολογιούχοι του ΚΟΔ 2021

Η Εταιρεία ανακοινώνει ότι την 26 η Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την από 12.04.2024 πρόσκληση των Ομολογιούχων του ΚΟΔ 2021 σε Συνέλευση, αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα χωρίς την φυσική παρουσία των Ομολογιούχων, η επαναληπτική Συνέλευση των ομολογιούχων δανειστών του εκδοθέντος ομολογιακού δανείου δυνάμει του από 01.12.2021 Προγράμματος Έκδοσης Κοινού Ομολογιακού Δανείου έως €300.000.000 και Σύμβασης Ορισμού Εκπροσώπου των Ομολογιούχων (το «Πρόγραμμα ΚΟΔ 2021»).

Στην επαναληπτική Συνέλευση παρέστησαν, είτε αυτοπροσώπως είτε δια αντιπροσώπου, Ομολογιούχοι δανειστές που εκπροσωπούσαν συνολικά 88.542 ομολογίες, επί συνόλου 300.000 ομολογιών, ήτοι ποσοστό 29,54% του συνολικού ανεξόφλητου κεφαλαίου του ΚΟΔ 2021 κατά το χρόνο της Συνέλευσης (σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό της απαρτίας δεν έχουν συνυπολογιστεί 297 ίδιες ομολογίες), και ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις:

Θέμα 1ο : Επί του πρώτου θέματος της ημερήσιας διάταξης, η επαναληπτική Συνέλευση των Ομολογιούχων, με ψήφους 88.499 υπέρ (99,95% επί των ομολογιών που εκπροσωπήθηκαν στην επαναληπτική Συνέλευση) και 43 κατά (0,05 % επί των ομολογιών που εκπροσωπήθηκαν στην επαναληπτική Συνέλευση), ενέκρινε την τροποποίηση του όρου 9.2.1 του Προγράμματος ΚΟΔ 2021 ως εξής: «καθ’ όλο το χρονικό διάστημα από την Περίοδο Υπολογισμού που ξεκινά μετά την Ημερομηνία Έκδοσης του Ομολογιακού Δανείου μέχρι την Περίοδο Υπολογισμού που λήγει την 31.12.2023 ο Δείκτης Συνολικού Δανεισμού προς Ίδια Κεφάλαια δεν θα υπερβαίνει το 3» και την αντίστοιχη προσαρμογή του Παραρτήματος Α’ του Προγράμματος ΚΟΔ 2021, δια της απαλοιφής υπολογισμού του Δείκτη Συνολικού Δανεισμού προς Ίδια Κεφάλαια για τις επόμενες Περιόδους Υπολογισμού και παρείχε εξουσιοδότηση προς τον Εκπρόσωπο των Ομολογιούχων για την υπογραφή σύμβασης τροποποίησης του Προγράμματος ΚΟΔ 2021.

Θέμα 2ο : Επί του δεύτερου θέματος της ημερήσιας διάταξης, η επαναληπτική Συνέλευση των Ομολογιούχων, με ψήφους 88.499 υπέρ (99,95% επί των ομολογιών που εκπροσωπήθηκαν στην επαναληπτική Συνέλευση) και 43 κατά (0,05% επί των ομολογιών που εκπροσωπήθηκαν στην επαναληπτική Συνέλευση), ενέκρινε την τροποποίηση του όρου 9.2.2 του Προγράμματος ΚΟΔ 2021 ως εξής: «καθ’ όλη την Διάρκεια του Δανείου, οι Χρηματοοικονομικές Υποχρεώσεις δεν θα υπερβαίνουν (i) το ποσό των €1.100.000.000,00 καθ’ όλο το χρονικό διάστημα από την Περίοδο Υπολογισμού που ξεκινά μετά την Ημερομηνία Έκδοσης του Ομολογιακού Δανείου μέχρι την Περίοδο Υπολογισμού που λήγει την 31.12.2023, και (ii) το ποσό των €1.900.000.000,00 για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα μέχρι την Ημερομηνία Λήξης του Ομολογιακού Δανείου», και παρείχε εξουσιοδότηση προς τον Εκπρόσωπο των Ομολογιούχων για την υπογραφή σύμβασης τροποποίησης του Προγράμματος ΚΟΔ 2021.

#ΓΕΚ_ΤΕΡΝΑ #Τροποποίηση_όρων #ΟΜΟΛΟΓΙΟΎΧΟΙ #ΚΟΔ

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 9:00 pm


Η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στο «Παρίσι 2024» (video)

Η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στο «Παρίσι 2024» (video)

Κέρδισε τις εντυπώσεις διεθνώς η τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στο «Παρίσι 2024» που πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο.

Η τελετή παράδοσης ξεκίνησε στις 6.30 το απόγευμα με τη Νάνα Μούσχουρη να έχει κεντρικό ρόλο, ενώ παρουσιαστής ήταν ο Νίκος Αλιάγας. Πλήθος κόσμου βρέθηκε από νωρίς στο Παναθηναϊκό Στάδιο προκειμένου να παρακολουθήσει την τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας.

Στο Παναθηναϊκό Στάδιο έφτασε το Ολυμπιακό Φως από την πρωταθλήτρια του βάδην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη με τελευταίο Λαμπαδηδρόμο τoν αρχηγό της Εθνικής ομάδας πόλο Γιάννη Φουντούλη και τους συμπαίκτες του, που κατέκτησαν το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

{https://twitter.com/Olympics/status/1783904854433210523}

{https://twitter.com/Olympics/status/1783902981747875897}

Οι Εθνικοί Ύμνοι της Ελλάδας και της Γαλλίας ερμηνεύθηκαν από τη Νάνα Μούσχουρη, συνοδεία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας της ΕΡΤ. Επίσης, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ ερμήνευσε το έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου «Ολυμπιόνικος του Πινδάρου». Τον ύμνο απέδωσε ο τενόρος Μπάμπης Βελισσάριος. 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος παρέδωσε το Ολυμπιακό Φως στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «PARIS 2024» Τόνι Εστανγκέ, για να συνεχίσει το ταξίδι του για το Παρίσι.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, τον Ολυμπιακό Ύμνο ερμήνευσε το φωνητικό σύνολο «CHORES» συνοδεία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ. Την Καλλιτεχνική Διεύθυνση Χορωδίας, έχει αναλάβει η Μαρίνα Σάττι, ενώ τη Μουσική Διεύθυνση, ο Μιχάλης Οικονόμου.

Η Αφή Δάδας έγινε από την Πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά για την τελετή της Ολυμπιακής Φλόγας που θα ταξιδεύσει από την Αθήνα στο Παρίσι όπου θα λάβουν χώρα οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024. Την αποχώρηση της Ολυμπιακής Φλόγας συνόδευσαν με τη μουσική σύνθεσή του ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και την ερμηνεία της, η Υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη.

{https://twitter.com/Olympics/status/1783898906004172857}

 

#Ολυμπιακή_φλόγα #Παρίσι #Ολυμπιακοί_Αγώνες #Αθήνα

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 8:48 pm


Στυλιανίδης: Ανάλογες ή και καλύτερες ακτοπλοϊκές συνδέσεις στις Βόρειες Σποράδες

Στυλιανίδης: Ανάλογες ή και καλύτερες ακτοπλοϊκές συνδέσεις στις Βόρειες Σποράδες

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, απάντησε σήμερα στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Κωνσταντίνου – Βασιλείου Μεταξά, σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Βόρειων Σποράδων με την Ηπειρωτική χώρα, αλλά και για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Με την απάντησή του, έκανε σαφές ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την εύρυθμη λειτουργία ενός συνδυασμού διαφορετικών γραμμών, που θα εξασφαλίσουν απρόσκοπτη σύνδεση των Β. Σποράδων, τόσο με την Εύβοια, το Μαντούδι και το Βόλο, όσο και με τη Θεσσαλονίκη.

Για τη σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη, τόνισε πως η σύνδεση αυτή δεν υπήρχε, όπως και πέρυσι και θα καταστεί εφικτή, τις προσεχείς ημέρες, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συνδέσεων (Σ.Α.Σ) και την αναμενόμενη από εκείνο έγκριση και αφού το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εξασφάλισε την αναγκαία χρηματοδότηση.

Αυτή θα προέλθει από πόρους κυρίως του ίδιου του Υπουργείου, αλλά και από πόρους του ειδικού Ταμείου Αποκατάστασης, που έχει δημιουργηθεί για την ευρύτερη περιοχή, λόγω των καταστροφών του Daniel και μετά από την πολύτιμη συνδρομή του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστου Τριαντόπουλου.

Για τις εμπορικές γραμμές, από το Βόλο αλλά και το Μαντούδι, αυτές έχουν ήδη προγραμματιστεί και εγκριθεί από το αρμόδιο Σ.Α.Σ., κάτι που σημαίνει πως συνολικά, με τα δεδομένα που είναι σήμερα διαθέσιμα, οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ανάλογο, ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Υπουργός.

Αναφορικά με τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ο κ. Στυλιανίδης ξεκαθάρισε ότι υπάρχει εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, που εδώ και πάρα πολλά χρόνια, εφαρμόζει την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στις θαλάσσιες ενδομεταφορές, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με όρους δηλαδή ελεύθερης αγοράς. Προσέθεσε όμως χαρακτηριστικά ότι το Υπουργείο πάντα παρακολουθεί την εξέλιξη των ακτοπλοϊκών ναύλων και φροντίζει για την αυστηρή τήρηση της σχετικής νομοθεσίας, ασκώντας από τη μεριά του σχετική πίεση για μια εύλογη συγκράτηση των τιμών, κάτι στο οποίο συμβάλλει αποφασιστικά η ίδρυση και λειτουργία του σχετικού Παρατηρητηρίου Τιμών.

Παράλληλα, επισήμανε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μεριμνά για τις κατηγορίες ευπαθών ομάδων (όπως τρίτεκνες οικογένειες, οικογένειες αναπληρωτών εκπαιδευτικών, των περιφερειακών νησιωτικών αθλητικών σωματείων, όσων υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας, ακόμα και εθελοντικών ομάδων) και παρεμβαίνει, με στόχο τη μείωση των τιμών αυτών και την ύπαρξη σχετικών εκπτώσεων, όχι μόνο στην περιοχή των Βόρειων Σποράδων, αλλά σε όλη τη νησιωτική χώρα.

#Στυλιανίδης #υπουργός_Ναυτιλίας #Βόρειες_Σποράδες #ακτοπλοϊκή_σύνδεση

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 8:35 pm


Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξη μέχρι το 2025

Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξη μέχρι το 2025

Φαίνεται πιθανό ότι η παγκόσμια οικονομία θα διατηρήσει την σταθερή της δυναμική για το υπόλοιπο του έτους και το 2025, αντικρούοντας τις προηγούμενες προβλέψεις για επιβράδυνση. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση του Reuters με οικονομολόγους, οι οποίοι θεωρούν ότι μια ισχυρότερη ανάπτυξη είναι πιο πιθανή από μια οικονομική ύφεση.

Αυτή η αλλαγή στις προοπτικές ανάπτυξης δημιουργεί τις δικές της προκλήσεις για τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες αύξησαν μεν τα επιτόκιά τους για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού αλλά τώρα μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν ακόμη περισσότερο πριν εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσής τους.

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία αναμένεται να συμβάλουν περισσότερο στην ανάκαμψη της ανάπτυξης. Παράλληλα, οι οικονομολόγοι δεν επιδείνωσαν τις προβλέψεις τους ούτε για την Ευρωζώνη ούτε για την Κίνα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters, στην οποία συμμετείχαν 500 οικονομολόγοι που κάλυπταν 48 οικονομίες.

Η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να κυμανθεί στο 2,9% φέτος και στο 3,0% το 2025. Περισσότερο από το 90% των συμμετεχόντων αναβάθμισαν τις απόψεις τους και υποστηρίζουν ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα η ανάπτυξη να αποδειχθεί ακόμη ισχυρότερη.

«Συνεχίζει να μας εκπλήσσει η ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε το ανώτερο στέλεχος της Citi, Νέιθαν Σιτς. «Μέχρι στιγμής έχουμε σημειώσει αύξηση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας σε πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων οικονομιών όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, σε κάποιο βαθμό και στην Ευρώπη. Οπότε αισθανόμαστε σταθεροί».

Από την άλλη, η ισχυρή ανάπτυξη αναμένεται να διατηρήσει τον πληθωρισμό και τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των κεντρικών τραπεζών που καλύφθηκαν στη δημοσκόπηση, δη 16 από τις 21, αναμενόταν ότι θα εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν πληθωρισμό άνω του πληθωριστικού στόχου τους μέχρι το τέλος του έτους, έναντι 10 στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου.

Οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να αναμένουν ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια είτε αυτό το τρίμηνο είτε το επόμενο, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με την τιμολόγηση των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Πάραυτα, οι περισσότεροι προβλέπουν τώρα λιγότερες μειώσεις έως το τέλος του έτους, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σταθερός.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο ενώ θα προχωρήσει σε μία ακόμη μείωση το δ’ τρίμηνο, πολύ λιγότερο από τις συνολικά έξι μειώσεις που είχαν υπολογίσει οι χρηματοπιστωτικές αγορές στις αρχές του έτους.

Παρά την μείωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ του α’ τριμήνου που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, υπάρχουν ακόμα κίνδυνοι πως η Fed θα προχωρήσει σε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων φέτος, καθώς τα υποκείμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό που συνόδευσαν την έκθεση υποδηλώνουν ότι οι πιέσεις αυξάνονται και δεν χαλαρώνουν.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να προβλέπει μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο, ακολουθούμενη από άλλες δύο το β’ εξάμηνο του έτους για να στηρίξει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, η οποία αναμενόταν να αναπτυχθεί μόνο κατά μέσο όρο 0,5% το 2024.

Αυτό το διευρυνόμενο χάσμα έχει ήδη αποτιμηθεί στο ισχυρό δολάριο, του οποίου η ισοτιμία αυξήθηκε πάνω από 4% φέτος.

«Ένα ερώτημα που έχουμε λάβει αρκετά συχνά είναι το αν η Ευρώπη μπορεί να αρχίσει να κάνει περικοπές πριν από τη Fed», δήλωσε ο επικεφαλής της παγκόσμιας μακροοικονομικής στρατηγικής της TD Securities, Τζέιμς Ρόσιτερ.

«Θα έλεγα πως αν μελετήσουμε τα ιστορικά δεδομένα, είτε η ΕΚΤ ξεκινήσει τον Ιούνιο είτε η Fed τον Σεπτέμβριο, όλα θα μοιάζουν σαν να αποτελούν μέρος του ίδιου κύκλου μειώσεων».

Η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία ήταν η πρώτη μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών που αύξησε το κόστος δανεισμού τον Δεκέμβριο του 2021, θα περιμένει επίσης μέχρι το επόμενο τρίμηνο για να το μειώσει, όπως έδειξε η έρευνα.

#παγκόσμια_οικονομία #Reuters #οικονομική_ανάπτυξη #ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 8:21 pm


Φοιτητές κράτησαν εγκλωβισμένο τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών

Φοιτητές κράτησαν εγκλωβισμένο τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών

Εγκλωβισμένος στο γραφείο του παρέμεινε για τουλάχιστον 5 ώρες ο Πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, από φοιτητές, οι οποίοι περιφρουρούσαν ακόμα και το αυτοκίνητό του για να μην μπορέσει να φύγει από το Ίδρυμα.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Μπούρας είπε πως η η ομάδα φοιτητών που δέχθηκε στο γραφείο του, ζήτησε να ακυρωθούν οι ποινές που είχαν επιβληθεί σε όσους συμμετείχαν στην κατάληψη και αφορούσε τον αποκλεισμό τους από την εξεταστική του Ιουνίου.

Όταν τους είπε ότι σέβεται τους νομούς και το Σύνταγμα τον εγκλώβισαν στο γραφείο και παρότι ενημέρωσε τους πάντες και την αστυνομία παρέμεινε για 5 ώρες εγκλωβισμένος και η αστυνομία δεν έκανε τίποτα.

«Αυτά γινόντουσαν επί χούντας από τους ασφαλίτες», ανέφερε ο Πρύτανης

«Τέτοιες ενέργειες προσβάλλουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο» πρόσθεσε και ζήτησε απ' όλα τα κόμματα να πάρουν θέση επισημαίνοντας «λυπάμαι που το πολίτικο σύστημα σιωπά ένοχα».

#φοιτητές #Πάτρα #πρύτανης_Παν_Πατρών #ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ #κατάληψη

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 7:59 pm


Μιχαηλίδου: Οι πράσινες θέσεις εργασίας αποτελούν σήμερα τη μεγαλύτερη ευκαιρία

Μιχαηλίδου: Οι πράσινες θέσεις εργασίας αποτελούν σήμερα τη μεγαλύτερη ευκαιρία

Στην Τροιζινία και τον Πόρο βρέθηκε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, το μεσημέρι της Παρασκευής. Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους της περιοχής, για τα ζητήματα της καθημερινότητας που τους απασχολούν, τις ανάγκες τους και τις πρωτοβουλίες που στοχεύον στην περαιτέρω ανάπτυξη και ανάδειξη του νησιού. 

Η Δόμνα Μιχαηλίδου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με εργαζόμενους, που από την 1η Απριλίου είδαν το εισόδημά τους να αυξάνεται λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού και των τριετιών. Επίσης συναντήθηκε με γυναίκες με τις οποίες συζήτησε την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω η θέση τους στην αγορά εργασίας. «Μέσα από την προτεραιοποίηση που κάνουμε» είπε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, «στόχος μας είναι πως θα λύσουμε τα ζητήματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας άμεσα για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά τους. Σε αυτό το πνεύμα εντάσσεται και η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας την οποία εδώ και λίγες ημέρες την λαμβάνουν πλέον και οι μη μισθωτές μητέρες. Με αυτό το μέτρο δικαιοσύνης, αν συνυπολογιστεί και το επίδομα γέννησης, το συνολικό ποσό που θα λαμβάνουν οι μη μισθωτές φθάνει έως και τα 10.970 ευρώ ή έως και 1.200 ευρώ τον μήνα».

Πρώτος σταθμός της επίσκεψής της ήταν ο Γαλατάς, όπου η Δόμνα Μιχαηλίδου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Τροιζηνίας και Μεθάνων, Αναστάσιο Μούγιο, με τον οποίο συζήτησαν εκτενώς τα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία. Στη συνέχεια μετέβη στον Πόρο όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο του νησιού Γιώργο Κουτουζή. Αντικείμενα της συζήτησης, τα καθημερινά θέματα που απασχολούν τους κατοίκους του νησιού και οι προοπτικές ανάδειξης και ανάπτυξης του τόπου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επισκέφθηκε το λιμάνι του νησιού όπου αυτές τις ημέρες λαμβάνει χώρα η 20η έκθεση σκαφών «East Med Yacht Show 2024» που κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο προωθώντας παράλληλα τον θαλάσσιο τουρισμό. 

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Η βιώσιμη ανάπτυξή και η προσέλκυση επενδύσεων που θα ενισχύσουν την αγορά εργασίας και το εισόδημα των εργαζομένων αποτελεί βασικό πυρήνα των πολιτικών που υλοποιεί η Κυβέρνηση. Κρίσιμο, όμως, είναι αυτή η ανάπτυξη να στηριχθεί στις βάσεις εκείνες που επιτάσσουν οι καιροί. Η πράσινη ανάπτυξη και οι πράσινες θέσεις εργασίας αποτελούν σήμερα τη μεγαλύτερη πρόκληση και ευκαιρία. Η Κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα αυτή τη μετάβαση. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο μετασχηματισμός του Πόρου που θα γίνει το τρίτο «πράσινο» νησί της χώρας μέσω του προγράμματος GR-eco Islands».   

#Μιχαηλίδου #εργασία

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 7:57 pm


Στο Columbia ο Κουτσούμπας: Μας συναρπάζει η μαζικότητα των κινητοποιήσεων

Στο Columbia ο Κουτσούμπας: Μας συναρπάζει η μαζικότητα των κινητοποιήσεων

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στη διάρκεια της περιοδείας του στις ΗΠΑ επισκέφθηκε σήμερα το πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, οι φοιτητές του οποίου -καθώς και δεκάδων άλλων πανεπιστημίων σε όλες τις ΗΠΑ- πραγματοποιούν κατάληψη ενάντια στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και τη συνεργασία των ιδρυμάτων τους με το κράτος του Ισραήλ, αντιμετωπίζοντας διώξεις και καταστολή.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την εξής δήλωση: «Βρισκόμαστε εδώ στο Columbia, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που αγωνίζονται για λευτεριά στην Παλαιστίνη, για να σταματήσει αυτός ο βάρβαρος, άδικος πόλεμος, η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Έχει μετατραπεί, στην ουσία, σε μία μεγάλη φοιτητική εξέγερση που αγκαλιάζει ήδη δεκάδες πανεπιστήμια σε όλες τις ΗΠΑ και χιλιάδες φοιτητές βρίσκονται στους δρόμους αλληλέγγυοι, επίσης, στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, σήμερα, γίνεται μεγάλη διαδήλωση φοιτητικών συλλόγων έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία σε συμπαράσταση στους συμφοιτητές τους εδώ στη Νέα Υόρκη, ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, για να καταστείλει αυτές τις δίκαιες κινητοποιήσεις. Και φυσικά απαιτούμε εδώ και τώρα να σταματήσει αυτός ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή συνολικότερα, ειδικά στη Γάζα, στην Παλαιστίνη, να σταματήσει η κατοχή παλαιστινιακών εδαφών από το κράτος του Ισραήλ. Για λευτεριά στην Παλαιστίνη, στα σύνορα του 1967 και όλα τα αιτήματα που βάζει η παλαιστινιακή κοινότητα, η παλαιστινιακή αρχή σε όλο τον κόσμο.

Βρισκόμαστε εδώ στη Ν. Υόρκη, στην καρδιά των ΗΠΑ, και βρισκόμαστε στο πλευρό των φοιτητών και των αγωνιζόμενων εργαζομένων. Ήδη είδαμε δημοσκοπήσεις και μετρήσεις που δείχνουν τεράστια άνοδο στη συμπαράσταση του αμερικάνικου λαού υπέρ της Παλαιστίνης σε σχέση με πριν μερικά χρόνια, για αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη και βεβαίως καταγγελία της δολοφονίας που διαπράττει το κράτος – δολοφόνος του Ισραήλ».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν εντυπωσιάζει η μαζικότητα των κινητοποιήσεων, ο Δ. Κουτσούμπας σχολίασε: «Είναι πολύ σημαντικό αυτό, δεν μας εκπλήσσει, μας συναρπάζει. Θεωρούμε ότι έτσι προχωράει η ιστορία, έτσι θα κατορθώσουμε να σταματήσουμε τον πόλεμο και να ξεκινήσει μία άλλη κοινωνία, μια ζωή ευτυχισμένη χωρίς θανάτους αμάχων, χωρίς θανάτους παιδιών, χωρίς σφαγές συνανθρώπων μας».

#Κουτσούμπας #Columbia #Παλαιστίνη

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 7:49 pm


Η Porsche παρουσιάζει τη νέα Cayenne GTS

Η Porsche παρουσιάζει τη νέα Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS. Οι εκδόσεις SUV και Coupé συνδυάζουν έναν πανίσχυρο twin-turbo κινητήρα V8 με ισχύ 368 kW (500 ίπποι) και αντίστοιχα προσαρμοσμένα συστήματα πλαισίου υψηλών επιδόσεων για πρακτικότητα στην καθημερινή χρήση, ιδιαίτερα στοιχεία design και βελτιωμένο βασικό εξοπλισμό.

Στην Porsche, τα αρχικά GTS σημαίνουν Gran Turismo Sport – στην πράξη σημαίνουν μια επιπλέον δόση δυναμισμού και επιδόσεων μεγάλων αποστάσεων. Στον πυρήνα της, η Cayenne είναι ταυτόχρονα ένα σπορ αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων και ένα SUV παντός εδάφους. Για τα μοντέλα GTS, ωστόσο, αυτή η ισορροπία παραδοσιακά δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη βελτιωμένη ικανότητα στον δρόμο. Χάρη στο πανίσχυρο σύστημα μετάδοσης της κίνησης, τις ρυθμίσεις ακριβείας και το μοναδικό design, η νέα Cayenne GTS παραμένει πιστή σ’ αυτή την αρχή, ενώ παράλληλα συνεχίζει να είναι κατάλληλη για καθημερινή χρήση.

Τεχνολογία πλαισίου από την Cayenne Turbo GT

Το ειδικό πλαίσιο GTS, τελειοποιημένο με ακρίβεια, και το κατά 10 χιλιοστά χαμηλότερο ύψος οδήγησης σηματοδοτούν μια συναρπαστική εξέλιξη για την Cayenne GTS. Επίσης, το αυτοκίνητο διαθέτει πλέον στον βασικό εξοπλισμό του προσαρμοστική αερανάρτηση, σε συνδυασμό με το σύστημα διαχείρισης ενεργής ανάρτησης Porsche (PASM) και το σύστημα κατανομής ροπής Porsche (PTV Plus). Όλα τα εξαρτήματα του πλαισίου και τα συστήματα ελέγχου, όπως το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης Porsche (PTS) και το προαιρετικό σύστημα δυναμικού ελέγχου πλαισίου (PDCC) έχουν σχεδιαστεί ειδικά για βέλτιστες επιδόσεις στον δρόμο.

Η τεχνολογία απόσβεσης δύο βαλβίδων GTS προσφέρει εντυπωσιακή απόκριση, ενώ η αερανάρτηση δύο θαλάμων εγγυάται εξαιρετικά δυναμική ελαστικότητα στο αυτοκίνητο, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα άνεση για τον οδηγό. Τα ρουλεμάν περιστροφής του μπροστινού άξονα των μοντέλων Cayenne GTS προέρχονται από την Cayenn Turbo GT (μη διαθέσιμη στην Ευρώπη) και αυξάνουν την αρνητική γωνία κάμπερ των τροχών κατά 0,58 μοίρες σε σύγκριση με άλλα μοντέλα Cayenne. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακή ευελιξία στις στροφές και εξαιρετικά δυναμικός χειρισμός.

Μεγαλύτερη απόδοση και 30 kW (40 ίπποι) περισσότερη ισχύς από το προηγούμενο μοντέλο

Εκτός από το προσαρμοσμένο με ακρίβεια πλαίσιο, ο χαρισματικός V8 αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό της Cayenne GTS. Ο twin-turbo κινητήρας V8 4,0 λίτρων, σχεδιασμένος από την Porsche και κατασκευασμένος στο Zuffenhausen, διαθέτει πλέον πλήρως αναβαθμισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα βελτιωμένη απόδοση και σημαντικά καλύτερες επιδόσεις καθώς αποδίδει πλέον ισχύ 368 kW (500 ίπποι) – μια αύξηση της τάξεως των 30 kW (40 ίπποι) σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο. Η μέγιστη ροπή είναι πλέον 660 Nm, αυξημένη κατά 40 Nm. Το ανανεωμένο οκτατάχυτο κιβώτιο Tiptronic S βελτιώνει αισθητά τις οδηγικές επιδόσεις με μικρότερους χρόνους απόκρισης και αλλαγής ταχυτήτων στις λειτουργίες Sport και Sport Plus.

Ο συνδυασμός όλων αυτών των χαρακτηριστικών χαρίζει στο τετράθυρο σπορ αυτοκίνητο πραγματικά εντυπωσιακές επιδόσεις. Η νέα Cayenne GTS επιταχύνει από τα 0 στα 100 km/h σε 4,4 δευτερόλεπτα, με τελική ταχύτητα στα 275 km/h. Μια ακόμη τεχνική καινοτομία είναι ότι το κιβώτιο τετρακίνησης για τη διαχείριση της πρόσφυσης Porsche (PTM) διαθέτει ανεξάρτητο κύκλωμα ψύξης, μια τεχνολογία που υιοθετήθηκε επίσης κι από το υψηλών επιδόσεων μοντέλο Turbo GT. Σταθεροποιεί τη συνεχή ικανότητα φορτίου – για παράδειγμα, όταν η οδήγηση γίνεται σε πίστα ή σε ορεινές διαδρομές.

Αποκλειστικός σχεδιασμός και εξοπλισμός σε ύφος GTS

Όλα τα μοντέλα GTS της Porsche ξεχωρίζουν χάρη στον μοναδικό, σπορ σχεδιασμό τους. Στην Cayenne GTS ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μαύρη επιγραφή «GTS» στα πλαϊνά και στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, ιδιαίτερο μπροστινό προφυλακτήρα με μεγαλύτερες εισαγωγές αέρα ψύξης, σκουρόχρωμους προβολείς και πίσω φώτα, και κόκκινες δαγκάνες φρένου. Αυτό το κλασικό σχεδιαστικό DNA προσδίδει στο αυτοκίνητο εκείνη την άμεσα αναγνωρίσιμη εμφάνιση Porsche, αλλά με κάποιες καινοτομίες. Εξαρτήματα του αμαξώματος όπως πλαϊνές ποδιές, μπροστινά ένθετα, διακοσμητικά στοιχεία στα πλαϊνά παράθυρα και επεκτάσεις των θόλων των τροχών, που ανήκουν όλα στο βασικό πακέτο Sport Design, κατασκευάζονται πλέον σε μαύρο γυαλιστερό χρώμα, ενώ σε προηγούμενα μοντέλα GTS, ορισμένα από αυτά τα εξαρτήματα ήταν βαμμένα στο χρώμα του αμαξώματος. Αντίθετα, οι απολήξεις του σπορ συστήματος εξάτμισης που παλαιότερα κατασκευάζονταν σε μαύρο χρώμα, διαθέτουν πλέον σκούρο μπρονζέ φινίρισμα. Για ακόμα μεγαλύτερη αναβάθμιση του design των μοντέλων GTS της Porsche, επιλέχθηκαν οι ζάντες RS Spyder 21 ιντσών με γκρι ανθρακί φινίρισμα.

Το εσωτερικό της Cayenne GTS περιλαμβάνει στον βασικό εξοπλισμό θερμαινόμενο σπορ τιμόνι GT, ενώ στο εσωτερικό του αυτοκινήτου κυριαρχεί το κορυφαίας ποιότητας υλικό Race-Tex. Το ύφασμα με υφή σουέντ καλύπτει την ταπετσαρία οροφής, τα υποβραχιόνια και τα πάνελ των πορτών, καθώς και τα κεντρικά πάνελ των σπορ καθισμάτων με σύστημα οκτώ διαφορετικών ρυθμίσεων. Τα πλαϊνά στηρίγματα έχουν ενισχυθεί ακόμη περισσότερο για να προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη πλευρική στήριξη στις στροφές. Δύο εναλλακτικά πακέτα εσωτερικού χώρου ειδικά για μοντέλα GTS σε αποχρώσεις Carmine Red ή Slate Grey Neo διατίθενται επίσης από την Porsche για πιο εξατομικευμένη εμφάνιση.

Νέα οδηγική εμπειρία με ατμοσφαιρικό φωτισμό και ήχο surround

Τα νέα μοντέλα GTS κάνουν χρήση της πρόσφατης ριζικής αναβάθμισης της Cayenne, που περιλαμβάνει τη νέα τεχνολογία Porsche Driver Experience με καμπυλόγραμμο ψηφιακό πίνακα οργάνων στον βασικό εξοπλισμό καθώς και προαιρετική οθόνη συνοδηγού. Εκτός από το πακέτο Sport Design, τους σκουρόχρωμους προβολείς HD matrix LED και την αερανάρτηση, τα νέα μοντέλα διαθέτουν επίσης ηχοσύστημα surround Bose® και ατμοσφαιρικό φωτισμό. Η Cayenne GTS Coupé περιλαμβάνει επίσης στον βασικό εξοπλισμό της γυάλινη πανοραμική σταθερή οροφή, καθώς και εκτεινόμενο προσαρμοστικό πίσω spoiler. Η δυναμική αίσθηση της Coupé μπορεί, για όσους το επιθυμούν, να γίνει ακόμη πιο έντονη με το σύστημα εξάτμισης Sports και κεντρικά τοποθετημένες απολήξεις εξάτμισης σε σκούρο μπρονζέ χρώμα. Η δυνατότητα αυτή προσφέρεται και για τα τρία σπορ πακέτα μειωμένου βάρους (Lightweight). Σ’ αυτά περιλαμβάνεται επίσης η ελαφρύτερη οροφή, ο πίσω διαχύτης από ίνες άνθρακα, καθώς και η μειωμένη μόνωση. Ανάλογα με τον εξοπλισμό, στα πακέτα Lightweight το βάρος του οχήματος μπορεί να μειωθεί έως και 25 kg.

Η Porsche διαθέτει τη νέα Cayenne GTS στη γερμανική αγορά ως SUV σε τιμές από 138.000 ευρώ και ως SUV Coupé από 141.700 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με τον αντίστοιχο για κάθε χώρα βασικό εξοπλισμό. Και τα δύο μοντέλα είναι πλέον διαθέσιμα για παραγγελίες. Οι παραδόσεις στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2024.

#Porsche #CAYENNE_GTS

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 7:46 pm


ΑΑΔΕ: Νέα ψηφιακή εφαρμογή για καταχώρηση ραντεβού διασύνδεσης ERP–POS

ΑΑΔΕ: Νέα ψηφιακή εφαρμογή για καταχώρηση ραντεβού διασύνδεσης ERP–POS

Σε λειτουργία τίθεται το Μητρώο Παρεχόμενων Υπηρεσιών Τεχνικής Υποστήριξης ERP. Οι επιχειρήσεις τεχνικής υποστήριξης ERP πρέπει να καταχωρήσουν έως 31/5 τα προγραμματισμένα ραντεβού με τις υπόχρεες επιχειρήσεις για τη διασύνδεση των ταμειακών συστημάτων τους με τα POS, τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν έως την 1/7. Ειδικότερα, με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, ορίζονται τα παρακάτω: 

Α. Για τις επιχειρήσεις τεχνικής υποστήριξης ERP 

Οφείλουν να δηλώσουν έως 31/5 το σύνολο των ραντεβού τους, ανάλογα με τον χρόνο υλοποίησής τους, ακολουθώντας το παρακάτω χρονοδιάγραμμα: 

AADE

Επισημαίνουμε ότι η προϋπόθεση για την παράταση της προθεσμίας διασύνδεσης έως 1/7 είναι η επιχείρηση να διαθέτει προγραμματισμένο ραντεβού με σκοπό την υλοποίηση διασύνδεσης εντός Ιουνίου 2024. 

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές > Λοιπές Υπηρεσίες > Μητρώο Παρεχόμενων Υπηρεσιών Τεχνικής Υποστήριξης ERP. 

Η Δήλωση Πληροφοριών Χρηστών ERP θα περιλαμβάνει τα εξής: 

  1. ΑΦΜ Χρήστη ERP
  2. Εμπορική ονομασία ERP
  3. Ένδειξη (Ν/Ο) μη λειτουργίας της οντότητας Χρήστης ERP έως και την 1η Ιουλίου 2024 λόγω εποχικότητας (προαιρετικό πεδίο).
  4. Ημερομηνία προγραμματισμένου ραντεβού, για την υλοποίηση της διασύνδεσης του ERP και του/των ΦΗΜ ή του λογισμικού Παρόχου Υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων με τα Μέσα Πληρωμών που διαθέτει ο Χρήστης ERP.

Β. Για τις υπόχρεες επιχειρήσεις 

Μετά την υποβολή της Δήλωσης Πληροφοριών από τις επιχειρήσεις τεχνικής υποστήριξης και από τις 14 Μαΐου οι υπόχρεες επιχειρήσεις οφείλουν: 

  • να ελέγξουν τις πληροφορίες στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή Μητρώο και Επικοινωνία > Στοιχεία Επιχείρησης και  
  • να διατυπώσουν ενδεχόμενες διαφωνίες με τα καταχωρημένα στοιχεία, επιλέγοντας τη σχετική ένδειξη. Η ΑΑΔΕ θα ενημερώνει την επιχείρηση τεχνικής υποστήριξης ERP ώστε να προχωρήσει στις απαραίτητες διορθώσεις.  

Σε περίπτωση που υπόχρεη επιχείρηση δεν έχει δηλωθεί έως τις 13/5 σε προγραμματισμένο ραντεβού, θα λάβει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για την άμεση ανεύρεση επιχείρησης τεχνικής υποστήριξης. 

#ΑΑΔΕ #ψηφιακή_εφαρμογή #ραντεβού #POS #ERP

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 7:43 pm


Κασσελάκης: Το Μαξίμου μιλά για κρουαζιέρα και διακοπές-Μέχρι εκεί ξέρουν

Κασσελάκης: Το Μαξίμου μιλά για κρουαζιέρα και διακοπές-Μέχρι εκεί ξέρουν

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, επέλεξε με μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό να αναδείξει τη δυσκολία της ναυτικής περιοδείας εν μέσω θαλασσοταραχής, από νησί σε νησί. Ειδικότερα: 

«Εδώ και μία εβδομάδα, με 10 συνεργάτες σε ένα μικρό νοικιασμένο σκάφος, με 7 μποφόρ, βάλαμε το στοίχημα να φτάσουμε σε κάθε νησιώτη. Εκεί που δε θα πάει ποτέ κανένας άλλος πολιτικός αρχηγός, γιατί δεν έχει μεγάλα πλοία της γραμμής, ούτε αεροδρόμια, ούτε πεντάστερα.

Τι έχει εδώ; Ελλείψεις. Κέντρα υγείας υπό διάλυση. Νοσοκομεία άδεια από γιατρούς και εξοπλισμό. Απομονωμένους και ξεχασμένους πολίτες που νιώθουν β' κατηγορίας», ανέφερε ο κ. Κασσελάκης και στην συνέχεια πρόσθεσε: 

«Σε αυτούς είμαι δίπλα, και συνεχίζουμε σήμερα με Φούρνους, Αγαθονήσι, Σάμο, Χίο. Όλα αυτά η προπαγάνδα που διοχετεύεται κατευθείαν από το Μαξίμου στα ΜΜΕ του τα ονομάζει «κρουαζιέρα» και «διακοπές στο Αιγαίο». Μέχρι εκεί ξέρουν. Μέχρι εκεί μπορούν.

Αν δώσει καμία παράσταση ο Λιγνάδης στην άγονη γραμμή, μπορεί να έρθει και ο Πρωθυπουργός με στρατιωτικό ελικόπτερο. Εγώ θα είμαι εδώ. Με υπόσχεση στους νησιώτες συμπολίτες μας ότι δεν θα τους ξεχάσω πότε. Ότι θα επιστρέφω τακτικά».

{https://twitter.com/skasselakis/status/1783802652771364969}

#ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ #ΣΥΡΙΖΑ #ΝΔ #Μητσοτακης #Μαξίμου

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 7:34 pm


Θεοχάρης: Ρίχνετε ξυλόλιο στη φωτιά των συνωμοσιολόγων

Θεοχάρης: Ρίχνετε ξυλόλιο στη φωτιά των συνωμοσιολόγων

Σε εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή χρωμάτων παραδόθηκε, μετά από πλειστηριασμό, το κατασχεθέν, από το Τελωνείο Σερρών εμπόρευμα 25.700 λίτρων διαλυτικών μειγμάτων, ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βασίλη Κόκκαλη με θέμα "Αδιάθετες και χωρίς ευθύνη κατοχής μεγάλες ποσότητες χημικού διαλύτη στον Προμαχώνα Σερρών 15 ημέρες πριν το έγκλημα των Τεμπών".

Όπως είπε ο κ. Θεοχάρης υπήρξε κατακύρωση του εκπλειστηριασθέντος εμπορεύματος υπέρ επιχείρησης που λειτουργεί νόμιμα με αντικείμενο δραστηριότητας παραγωγή κατασκευασμένων χρωστικών ουσιών, αδιαφανοποιητών και χρωμάτων κ.λπ., και, στις 17 Φεβρουαρίου του 2023, το εμπόρευμα παραδόθηκε από υπαλλήλους του Τελωνείου Σερρών στη πλειοδότρια εταιρεία. Προσέθεσε, δε, ότι "έγινε και η παράδοση της ποσότητας με μετάγγιση από το βυτίο το οποίο ήταν κατασχεμένο σε βυτίο της εταιρείας, που έφυγε για τις εγκαταστάσεις της στην περιοχή της Θεσσαλονίκης".

Ο κ. Θεοχάρης είπε ότι η ερώτηση συνδέει δύο ασύνδετα πράγματα, ενώ στην αναφορά του κ. Κόκκαλη ότι το Γενικό Χημείο του Κράτους βρήκε ίχνη ξυλολίου στο σημείο της σύγκρουσης των συρμών στα Τέμπη, επισήμανε ότι το ΓΧΚ "βρήκε και πόση ήταν η ποσότητα. Πώς, λοιπόν, ξέρετε το ένα και δεν ξέρετε το άλλο; Μήπως, με σκοπιμότητα αφήνετε να εννοηθεί ότι η ποσότητα μπορεί να ήταν μεγάλη;".

Από την πλευρά του, ο κ. Κόκκαλης είπε ότι όλοι οι πραγματογνώμονες λένε ότι είχαμε έκρηξη, όπερ σημαίνει ότι είχαμε εύφλεκτα υλικά, και αναρωτήθηκε "πού να βρεθεί άραγε η υπόλοιπη ποσότητα ξυλολίου, τολουολίου ή οποιουδήποτε χημικού διαλύτη" στο σημείο, αφού προηγήθηκε αφαίρεση χωμάτων; Ρώτησε επίσης: Ένας λογικός άνθρωπος [...] δεν μπορεί να συνδέσει το γεγονός ότι από τα έγγραφα, βάσει των οποίων το Τελωνείο κατέσχεσε χιλιάδες τόνους τα τελευταία δύο χρόνια, ότι πιθανόν να έχουμε και λαθρεμπόριο; "Και εσείς σε αυτήν την πλευρά έπρεπε να είστε, να το ψάχνετε, όχι να λέτε ότι διακινούμε θεωρίες συνωμοσίας [...] και όχι να λέτε ότι δεν έγινε μπάζωμα ή όπως ο ανεκδιήγητος υπουργός Δικαιοσύνης ότι αυτοί που ασχολούνται με το μπάζωμα είναι για τα μπάζα. Και η εισαγγελέας είναι για τα μπάζα;" είπε ο κ. Κόκκαλης.

Ανταπαντώντας, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αντί να μετριάσει την κριτική του μετά την απάντηση που έλαβε "βγαίνετε και από πάνω και ζητάτε και τα ρέστα". "Ποιο είναι το κοινό των φανατικών, των συνωμοσιολόγων, των λασπολόγων και των λαϊκιστών; Ρωτάνε και δεν δίνουν ποτέ απαντήσεις. Όλο λένε ”υπάρχει αυτό, υπάρχει και το άλλο, δεν πρέπει να αναρωτηθούμε”; Αυτό είναι η υπογραφή του μοτίβου του καθενός συνωμοσιολόγου. [...] Ρωτήσατε για το συγκεκριμένο κατασχεθέν εμπόρευμα, και υλικό, σας απαντήσαμε ακριβώς τι συνέβη και πού βρίσκεται και πώς πήγε εκεί. Και αντί γι' αυτό μας λέτε ότι ίσως η έκρηξη να μην ήταν έκρηξη θερμότητας να ήταν έκρηξη, να υπήρχαν μανιτάρια, να υπήρχε κάτι άλλο και τα λοιπά. [...] Το 13ο βαγόνι, δεν μπορεί να κρυφτεί όταν συμβεί το δυστύχημα. Μπορεί να ανεβοκατεβαίνει, και κανένας δεν θα το καταλάβει, όσο δεν υπάρχει δυστύχημα. Το δυστύχημα είναι η απόδειξη ότι δεν υπήρξαν τέτοιου είδους φαινόμενα. Και αντί αυτή την απλή αλήθεια της κοινής λογικής, που μπορεί να την καταλάβει και ο 12 χρόνος, να την λέτε, ρίχνετε ξυλόλιο στη φωτιά των συνωμοσιολόγων. Σας επιστρέφω λοιπόν αυτές τις κατηγορίες σε σας" είπε ο κ. Θεοχάρης.

#Θεοχάρης #Κόκκαλης #ΣΥΡΙΖΑ #Τέμπη

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 7:32 pm


Trastor: Εισήγηση για διανομή μερίσματος 0,02 ευρώ ανά μετοχή

Trastor: Εισήγηση για διανομή μερίσματος 0,02 ευρώ ανά μετοχή

Η Trastor Α.Ε.Ε.Α.Π. (εφεξής η «Εταιρεία») ανακοινώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη διανομή μερίσματος ποσού €0,02 ανά μετοχή για την χρήση του οικονομικού έτους 2023.

Η ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων (record date), η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος συμμετοχής στο μέρισμα και η ημερομηνία έναρξης καταβολής του, όπως έχουν ανακοινωθεί στο οικονομικό ημερολόγιο της Εταιρείας, τελούν υπό την αίρεση της σχετικής έγκρισης της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων.

Επιπλέον των ανωτέρω, και η πληρώτρια τράπεζα θα γνωστοποιηθεί στο επενδυτικό κοινό ευθύς μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης από την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου 2024.

#Trastor #διανομή_μερίσματος #μετοχές

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 7:20 pm


Μητσοτάκης: Να στήσουμε ανάχωμα σε αυτούς που εκμεταλλεύονται την πίστη

Μητσοτάκης: Να στήσουμε ανάχωμα σε αυτούς που εκμεταλλεύονται την πίστη

Τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ζήτησε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε φίλους του κυβερνώντος κόμματος στη Δροσιά Αττικής.

Μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε με νόημα πως όλοι μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματα τους για το κατά πόσον υπάρχει αντιπολίτευση με κοστολογημένη πρόταση και ζήτησε «να στείλουμε μήνυμα αγάπης, ενότητας, αλληλεγγύης» και «να στήσουμε ανάχωμα απέναντι σε αυτούς που με πρόστυχο τρόπο εκμεταλλεύονται την χριστιανική πίστη. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα».

Η ομιλία

«Σας ευχαριστώ, φίλες και φίλοι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, γι' αυτή την τόσο θερμή υποδοχή.

Και σας ευχαριστώ διπλά, διότι δεν ξεχνώ ότι εδώ στην Ανατολική Αττική, ειδικά στον Δήμο Διονύσου, όλα τα στοιχήματα που βάλαμε προεκλογικά τα κερδίσαμε και πετύχαμε ποσοστά πρωτοφανή στην ιστορία της παράταξής μας. Τώρα, βέβαια, έχουμε μία ακόμα εκλογική μάχη μπροστά μας και σε αυτή θα είμαστε οι μεγάλοι νικητές.

Βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, φίλες και φίλοι, στον Δήμο σας, για να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σύντομες σκέψεις για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, που θα λάβουν χώρα σε λίγες εβδομάδες από τώρα.

Και να ξεκινήσω απ' αυτό το οποίο είπε η κα Δήμαρχος, γιατί νομίζω ότι έχει μία ξεχωριστή σημασία: για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα, σε αυτές τις εκλογές, στους συμπολίτες μας να ψηφίσουν επιστολικά, είτε αυτοί κατοικούν στο εξωτερικό είτε αυτοί κατοικούν στο εσωτερικό. Είναι μια μεγάλη θεσμική καινοτομία ενίσχυσης της δημοκρατικής συμμετοχής, που φέρει τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας.

Και σας το λέω σήμερα, διότι μένουν μόλις τρεις ημέρες μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα, όταν κλείνει η πλατφόρμα. Οπότε, όσες και όσοι για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείτε ή δυσκολεύεστε ή αν είστε πιτσιρικάδες, 17χρονοι, 18χρονοι, θέλετε απλά να πάτε στην παραλία ή να προετοιμαστείτε -για εσάς που προετοιμάζεστε για τις πανελλήνιες- για τις εξετάσεις σας, μην διστάσετε, μπείτε στη σχετική πλατφόρμα, εγγραφείτε. Θα σας έρθει όλο το υλικό στο σπίτι σας, θα το στείλετε πίσω και θα συμμετέχετε με αυτόν τον τρόπο στην εκλογική διαδικασία.

Και έχει βέβαια μεγάλη σημασία αυτό και για τους συμπολίτες μας εκτός Ελλάδας, για τους ομογενείς μας. Ήταν αίτημα δεκαετιών να μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές και με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αυτό γίνεται πράξη.

Αλλά, βέβαια, η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θα πάνε στις 9 Ιουνίου να ψηφίσουν με τον συνηθισμένο, τον συμβατικό τρόπο. Και επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντάς σας κάτι το οποίο έλεγα πάντα και πριν από τις διπλές κάλπες του περασμένου Μαΐου και του περασμένου Ιουνίου: ασχέτως του τι έγινε πέρυσι, η κάλπη την 9η Ιουνίου το πρωί θα είναι άδεια. Θα γεμίσει με πολλά γαλάζια ψηφοδέλτια, ως αποτέλεσμα της κινητοποίησης που θα κάνουν όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όλοι οι παλιοί και νέοι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι πρέπει σε αυτή την κάλπη να βρεθούν αντιμέτωποι στον μόνο ουσιαστικό κίνδυνο τον οποίο έχουμε, που είναι η αδιαφορία, η αίσθηση ότι αυτές οι ευρωεκλογές δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία.

Σε αυτό πρέπει να απαντήσουμε. Και πρέπει να απαντήσουμε με δύο βασικά επιχειρήματα. Το πρώτο επιχείρημα, φίλες και φίλοι, νομίζω ότι το καταλαβαίνετε όλες και όλοι, θα προσπαθήσω να το εξηγήσω με όσο πιο απλά λόγια μπορώ: το τι συμβαίνει στην Ευρώπη έχει πολύ μεγάλη σημασία για το τι γίνεται στην πατρίδα μας. Δεν αναφέρομαι μόνο στο γεγονός ότι σχεδόν το 80% της νομοθεσίας το οποίο ψηφίζεται στη Βουλή είναι απότοκο κάποιας ευρωπαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Όλοι καταλαβαίνουν ότι από τη στιγμή που η πατρίδα μας εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του ιδρυτή της παράταξής μας, κόντρα τότε στο τι επιθυμούσε η κοινή γνώμη, η χώρα μας έχει βγει πολύ ωφελημένη. Ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια, το ευρωπαϊκό αποτύπωμα στην πρόοδο της χώρας είναι πολύ σημαντικό. Γιατί;

Γιατί αυτή η κυβέρνηση μπόρεσε και διεκδίκησε από την Ευρώπη πολιτικές οι οποίες τελικά ωφέλησαν την κάθε Ελληνίδα και τον κάθε Έλληνα, χρηματοδοτικές ροές πολύ σημαντικές, πέρα από το ΕΣΠΑ και τα προγράμματα του αγροτικού τομέα. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα εισφέρει συνολικά στην ελληνική οικονομία φέτος και του χρόνου -γιατί έχει ημερομηνία λήξης- ένα ποσό το οποίο αγγίζει τα 36 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα το ξαναπώ: 36 δισεκατομμύρια ευρώ.

Προσωπικά διαπραγματεύτηκα το πακέτο αυτό και είμαι πολύ υπερήφανος, γιατί καταφέραμε και πείσαμε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν σε κάτι το οποίο είχαν μεγάλη δυσκολία να το αποδεχτούν πριν από την πανδημία. Και αυτή είναι μια μεγάλη κατάκτηση για τη χώρα. Και όπου κοιτάξετε γύρω μας θα δείτε έργα, μικρά και μεγάλα, τα οποία γίνονται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το αποτύπωμα της Ευρώπης στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το προσφυγικό - μεταναστευτικό. Φίλες και φίλοι, είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που μπορεί με υπερηφάνεια να ισχυριστεί ότι έχουμε καταφέρει να διαχειριστούμε το προσφυγικό πρόβλημα με αποτελεσματικότητα. Γιατί φυλάξαμε τα σύνορά μας, γιατί φτιάξαμε φράχτη, γιατί στηρίξαμε το Λιμενικό μας στη δύσκολη αποστολή του. Και γιατί, ναι, ως αποτέλεσμα και της εξωτερικής πολιτικής, με αυτοπεποίθηση έχουμε φτάσει στο σημείο σήμερα να μπορούμε -και όταν χρειάζεται- να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία, για να μπορούμε να μειώνουμε τις μεταναστευτικές ροές.

Σκεφτείτε, λοιπόν, όλα αυτά τα οποία έχουμε πετύχει μαζί με την Ευρώπη, προσθέστε και σε αυτό όλες τις διευκολύνσεις που μας προσέφερε η Ευρώπη στην εποχή του Covid. Θυμηθείτε, δεν είναι και τόσο μακριά, όταν στηρίξαμε την κοινωνία, τις επιχειρήσεις και κρατήσαμε ζωντανό τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία.

Έγιναν επειδή η κυβέρνηση κατάφερε και έχτισε βήμα-βήμα και πάλι την αξιοπιστία της Ελλάδας στην Ευρώπη. Δεν είμαστε πια το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, όπως ήμασταν πριν από πέντε χρόνια. Και από αυτό τελικά ωφελούνται οι Ελληνίδες και ωφελούνται οι Έλληνες.

Και αν σκεφτείτε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα τώρα, το 2024, και πόσο πιο περίπλοκο είναι το γεωπολιτικό περιβάλλον σε σχέση με το τι συνέβαινε πριν από πέντε χρόνια, με έναν πόλεμο στην Ουκρανία, με μεγάλη αναταραχή στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη, λοιπόν, πρέπει να ενισχύσει το αποτύπωμά της την επόμενη μέρα. Και όσο πιο ισχυρή είναι η Νέα Δημοκρατία στην Ευρώπη, τόσο μεγαλύτερη δυνατότητα θα έχω και εγώ προσωπικά και οι ευρωβουλευτές μας την επόμενη μέρα, να διεκδικήσουμε από την Ευρώπη περισσότερα για την πατρίδα μας. Και όσο περισσότερα διεκδικούμε, τόσο πιο ωφελημένες θα είναι όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες.

Θα έχουμε ή δεν θα έχουμε, ας πούμε, επόμενο Ταμείο Ανάκαμψης; Ποιος θα πάει να το διαπραγματευτεί στην Ευρώπη και πόσο ισχυρή θα πρέπει να είναι αυτή η πολιτική δυναμική για να υπερασπιστεί την ανάγκη της Ευρώπης να μπορεί να στηρίζει τις μεγάλες πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο, μέσα από ένα τέτοιο χρηματοδοτικό εργαλείο; Θα συνεχίσουμε ή δεν θα συνεχίσουμε να έχουμε μια αυστηρή πολιτική θωράκισης των συνόρων, με την Ευρώπη να μας στηρίζει;

Θα μπορέσουμε ή δεν θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε ένα ενιαίο αμυντικό ταμείο; Τι σημαίνει αυτό; Ότι αντί να ξοδεύουμε μόνο χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων για να ενισχύουμε την άμυνά μας, να μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε και ευρωπαϊκούς πόρους, για ευρωπαϊκές αγορές που θα συνεισφέρουν στην κοινή ευρωπαϊκή ενίσχυση της πατρίδας μας.

Τι θα γίνει με τους αγρότες μας; Θα μπορέσουμε να πετύχουμε αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία στη δυνατότητα απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων, για να μπορέσουν και οι αγρότες μας να έχουν ένα καλύτερο εισόδημα;

Θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε την Ευρώπη για να έχουμε μία ευρωπαϊκή δημογραφική πολιτική; Γιατί το δημογραφικό είναι μεγάλο πρόβλημα, όχι μόνο για την πατρίδα μας, για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Γι' αυτό, λοιπόν, αυτό το οποίο θα συμβεί την επόμενη μέρα στην Ευρώπη έχει τελικά πολύ μεγάλη σημασία για όλους μας. Και πρέπει με απλά λόγια να εξηγήσουμε τη σημασία των ευρωεκλογών. Να πούμε στον κόσμο γιατί είναι πολύ σημαντικό η Νέα Δημοκρατία να είναι ισχυρή.

Έχουμε ένα εξαιρετικό ψηφοδέλτιο, με 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές. Να το κοιτάξετε καλά, να το μελετήσετε, να διαλέξετε τις καλύτερες και τους καλύτερους, αυτές και αυτούς που σας εκφράζουν περισσότερο, για να είναι ισχυρή η φωνή της Ελλάδας.

Έλληνες ευρωβουλευτές είναι. Και βέβαια, πρώτα και πάνω απ' όλα, θα πρέπει να αγωνίζονται όχι με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά με τη σημαία της Ελλάδας. Και να μην υπονομεύουν την πατρίδα μας και να ζητούν να κοπούν ευρωπαϊκοί πόροι, όπως κάποιοι έκαναν ανερυθρίαστα, δυσφημώντας την πατρίδα μας, μόνο και μόνο για να αποκομίσουν κάποιο πρόσκαιρο κομματικό όφελος. Όλα αυτά, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικά την επόμενη μέρα.

Όμως, υπάρχει κι ένας δεύτερος λόγος που πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι. Κι αυτός έχει να κάνει με το τι συμβαίνει στην πατρίδα μας. Οι ευρωεκλογές λαμβάνουν χώρα δώδεκα μήνες μετά από τις εθνικές εκλογές. Εθνικές εκλογές, στις οποίες οι Έλληνες πολίτες μας εμπιστεύθηκαν και πάλι και με το παραπάνω.

Και τι μας είπαν; «Τα κάνατε καλά την πρώτη τετραετία, δεν λύσατε όλα τα προβλήματα, έγιναν και λάθη, όμως εσάς εμπιστευόμαστε να πάτε τη χώρα μπροστά, να συγκλίνει η χώρα με την Ευρώπη και να λύσετε τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας».

Και πράγματι αυτή την εντολή του ελληνικού λαού προσπαθούμε και προσπαθώ προσωπικά κάθε μέρα να την τιμώ. Και κάνουμε μεγάλες αλλαγές και επιτυγχάνουμε σημαντική πρόοδο. Έχουμε κάνει πολλά πράγματα αυτούς τους εννέα μήνες. Δεν είναι τώρα η ώρα να τα αναλύσω και να τα παρουσιάσω σε εξονυχιστική λεπτομέρεια.

Θα πω, όμως, μόνο ότι η πορεία της οικονομίας, το γεγονός ότι η χώρα μας αναπτύσσεται σήμερα με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να στηρίζουμε την κοινωνία απέναντι σε μεγάλες δυσκολίες, όπως είναι η ακρίβεια. Μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να κάνουμε μια δημογραφική πολιτική, αυξάνοντας το επίδομα γέννας, όπως κάναμε πρόσφατα, γιατί είχαμε την οικονομική δυνατότητα.

Να μπορούμε να πληρώνουμε τους γιατρούς μας λίγο παραπάνω, δίνοντάς τους ένα επίδομα για τις εφημερίες τους. Να μπορούμε να προσλαμβάνουμε μόνιμους δασκάλους και καθηγητές. Να μπορούμε να επενδύουμε -γιατί το είπε η Δήμαρχος και είναι πολύ σημαντικό εδώ στην περιοχή την οποία βρίσκομαι- στην πολιτική προστασία.

Δύο δισεκατομμύρια ευρώ θα επενδύσουμε στην πολιτική προστασία τα επόμενα χρόνια. Γιατί, πρώτα και πάνω απ' όλα, η πρώτη μας υποχρέωση είναι να προστατεύουμε την ανθρώπινη ζωή, την ανθρώπινη περιουσία και αυτό το πάρα πολύ όμορφο φυσικό περιβάλλον. Και συνεργαζόμαστε πάντα με την τοπική αυτοδιοίκηση. Το ξέρετε και εσείς ότι για το ζήτημα αυτό για πρώτη φορά δώσαμε τα τελευταία τρία χρόνια, αθροιστικά, παραπάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ για να καθαρίσουμε δάση. Για πρώτη φορά γίνεται αυτό, γιατί η πρόληψη είναι πολύ σημαντική όταν μιλάμε για την πολιτική προστασία.

Όλα αυτά, λοιπόν, και πάρα πολλά άλλα, όπως ο νέος δικαστικός χάρτης ο οποίος ψηφίζεται τώρα στη Βουλή. Με σκοπό τι; Να αποδίδεται η δικαιοσύνη πιο γρήγορα. Να ενοποιήσουμε, επιτέλους, τον πρώτο βαθμό, ειρηνοδίκες και πρωτοδίκες, να έχουμε περισσότερους δικαστές στη διάθεσή μας για να μπορούν οι υποθέσεις να εκδικάζονται πιο γρήγορα, να βρίσκετε το δίκιο σας πιο γρήγορα.

Όλα αυτά είναι σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ναι, είμαι υπερήφανος γιατί αυτή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας -επιτέλους- υλοποίησε μια προσδοκία δεκαετιών και στη χώρα μας θα δημιουργηθούν μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Γιατί βλέπω πολλά νέα παιδιά εδώ τα οποία αναγκάζονται, χωρίς να το επιλέγουν, να φεύγουν στο εξωτερικό όταν θα μπορούσαν να παραμείνουν στην πατρίδα μας.

Το τι κάνουμε στην επαγγελματική εκπαίδευση. Δεν θα πάνε όλα τα παιδιά κατ' ανάγκη στο πανεπιστήμιο. Αλλά πώς ενισχύουμε τα τεχνικά επαγγέλματα; Τα οποία τόσο ζήτηση έχουν τώρα και δεν βρίσκουμε ανθρώπινο δυναμικό.

Όλα αυτά και πάρα πολλά άλλα είναι πρωτοβουλίες τις οποίες έχουμε δρομολογήσει μόλις σε εννέα μήνες. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, σε μία εθνική κάλπη όπως οι ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία να βγει όσο το δυνατόν πιο ισχυρή, όσο το δυνατόν πιο ενισχυμένη.

Όσο πιο ισχυροί είμαστε, με τόσο μεγαλύτερη ορμή και αποφασιστικότητα θα υλοποιήσουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα και θα τρέξουμε ακόμα περισσότερο για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα της καθεμιάς και του καθενός. Γι' αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία το πολιτικό μήνυμα των ευρωεκλογών.

Και επειδή ακούω πολλούς, όλα τα κόμματα με κάποιον τρόπο έχουν συνταχθεί απέναντι στη Νέα Δημοκρατία με μία και μόνη ατζέντα, δεν υπάρχει άλλη ατζέντα: πώς θα αδυνατίσει η Νέα Δημοκρατία, πώς θα είναι λιγότερο ισχυρός ο Μητσοτάκης. Εμείς λοιπόν τους λέμε: σηκώνουμε αυτό το γάντι και στις εκλογές θα στείλουμε μήνυμα σταθερότητας, συνέπειας και συνέχειας. Ότι κανείς πολιτικός συσχετισμός ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει. Ότι εμείς εξακολουθούμε να είμαστε η μεγάλη, ισχυρή, κυρίαρχη πολιτική δύναμη, φορέας προόδου και υπεύθυνου πατριωτισμού. Η μόνη πολιτική δύναμη η οποία σήμερα έχει ουσιαστική πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα.

Βλέπετε ότι δεν είπα τίποτα και δεν πρόκειται να λέω τίποτα για τα ζητήματα τα οποία αφορούν την αντιπολίτευση. Νομίζω ότι όλοι σας μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας σε ποιο βαθμό σήμερα υπάρχει πραγματικά αξιόπιστη αντιπολίτευση, η οποία να μπορεί να προτείνει επιτέλους κάτι διαφορετικό και κοστολογημένο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας μας. Λυπάμαι, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη πρόταση. Δεν είναι καλό αυτό για τη δημοκρατία μας συνολικά, αλλά είναι μία πραγματικότητα σήμερα.

Έχουν όμως μπόλικο χρόνο να ανασκουμπωθούν. Όπως είπα και χθες, εθνικές εκλογές το 2027 θα γίνουν. Μέχρι τότε έχουμε όλες και όλοι πάρα, πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε.

Άρα, λοιπόν, θέλω να σας ζητήσω να απαντήσουμε με την ενεργή συμμετοχή μας, με τη συσπείρωσή μας, στον μεγάλο κίνδυνο αυτών των ευρωεκλογών, που είναι η χαλαρότητα και η αδιαφορία.

Είναι σημαντικές αυτές οι εκλογές, για τους λόγους που σας εξήγησα. Και είναι πολύ σημαντικό το βράδυ της 9ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία να έχει όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές, να έχει όσο το δυνατόν πιο υψηλό ποσοστό και έτσι θα σταλούν μηνύματα και εντός Ελλάδας, αλλά και εκτός Ελλάδας.

Θα συνεχίσουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια την οποία έχουμε ξεκινήσει, με αποφασιστικότητα αλλά και με την απαραίτητη σεμνότητα. Και επιμένω σε αυτό, ξέρετε, διότι γνωρίζω πολύ καλά και το γνωρίζετε και εσείς, με ξέρετε πια αρκετά καλά, ότι ούτε θαύματα υπόσχομαι, ούτε πιστεύω ότι μπορούν να αλλάξουν όλα από τη μια στιγμή στην άλλη.

Όμως έχουμε πετύχει πολλά αυτά τα πέντε χρόνια. Πραγματικά, η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει. Προβλήματα υπάρχουν, με πρώτο και μεγαλύτερο την ακρίβεια, αλλά αν η οικονομία μας δεν εξακολουθεί να πηγαίνει καλά, δεν θα έχουμε τους πόρους για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια. Δεν υπάρχει άλλη μαγική λύση. Όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.

Γι' αυτό και ζητώ και πάλι την κινητοποίησή σας. Παλιοί αγωνιστές της Νέας Δημοκρατίας, θέλω να σας ευχαριστήσω ξεχωριστά, αυτούς οι οποίοι δεν εγκαταλείψατε ποτέ την παράταξη και ήσασταν πάντα εκεί, στις καλές και στις δύσκολες μέρες.

Αλλά θέλω να κάνω και μια ξεχωριστή μνεία στους νέους φίλους μας, διότι δεν φτάσαμε στο 56% εδώ, στον Δήμο Διονύσου, χωρίς να καταφέρουμε να πείσουμε και συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μας ψήφισαν στο παρελθόν. Και τους πείσαμε γιατί παρουσιάσαμε έναν μετρημένο πολιτικό λόγο.

Γιατί όποτε χρειάζεται κάνουμε την αυτοκριτική μας, ξέρουμε ότι αλάθητος είναι μόνο αυτός ο οποίος δεν κάνει τίποτα. Αλλά πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να γινόμαστε συνέχεια καλύτεροι. Αυτή είναι και η απαίτησή μου από τα στελέχη μας, από τους συνεργάτες μας, από τους Υπουργούς μας, από τους βουλευτές μας.

Θα τρέξουμε όλοι μαζί σε αυτή την κάλπη. Έχει αυτή την ιδιαιτερότητα ότι, σε αντίθεση με άλλες κάλπες, δεν έχουμε ούτε εθνικές εκλογές, ούτε περιφερειακές, ούτε δημοτικές. Αλλά πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι. Θέλω να σας ζητήσω να κάνουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

Από τη Δευτέρα, εκ των πραγμάτων, και για δύο εβδομάδες θα σεβαστούμε το κλίμα των ημερών και θα πάμε όλες και όλοι μαζί να γιορτάσουμε το Άγιο Πάσχα. Και με την ευκαιρία αυτή, και σας ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση στην άφιξή μου, αλλά ήμουν μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο στο Δήλεσι, σε κάποιες πολύ σημαντικές δομές της Αρχιεπισκοπής, να στείλουμε κι ένα μήνυμα αγάπης, ενότητας και αλληλεγγύης.

Και να στήσουμε ένα ανάχωμα απέναντι σε αυτούς που με τον πιο πρόστυχο τρόπο καπηλεύονται τη χριστιανική πίστη, λες και κάποιοι είναι περισσότερο χριστιανοί από κάποιους άλλους. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα πράγματα, τα οποία διχάζουν τους Έλληνες, ειδικά σε μία συγκυρία που πρέπει, παρά τις διαφορές μας, να είμαστε όλοι ενωμένοι.

Μπορεί να είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, δεν είμαστε όμως ποτέ εχθροί. Ποτέ δεν είμαστε εχθροί. Μπορεί να διαφωνούμε, αλλά ούτε θα βριζόμαστε, ούτε θα πλακώνουμε τους αντιπάλους μας στα μπουνίδια. Αυτές δεν είναι συμπεριφορές οι οποίες ταιριάζουν σε μία δημοκρατία.

Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, θα κερδίσουμε και αυτές τις εκλογές. Θα ξαναβρεθώ στην Ανατολική Αττική, μη νομίζετε ότι είναι η τελευταία μου επίσκεψη. Με την Δήμαρχο έχουμε ήδη μια πολύ καλή συνεργασία, γνωρίζω καλά τα ζητήματα του Δήμου. Θέλουμε να στηρίζουμε τους Δημάρχους και να έχουμε πάντα μια καλή συνεργασία μαζί τους. Ξέρουμε τα θέματα τα οποία σας προβληματίζουν στην Ανατολική Αττική και κοιτάμε πάντα να βρίσκουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις.

Οπότε, επιτρέψτε μου, τελειώνοντας να σας ευχηθώ καταρχάς καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα, με χαρά, υγεία στις οικογένειές σας. Και στις 9 Ιουνίου θα γιορτάσουμε όλες και όλοι μαζί μία ακόμα μεγάλη νίκη για την παράταξή μας, για τη Νέα Δημοκρατία.

Σας ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά και καλή Ανάσταση».

#Μητσοτακης #ευρωεκλογές

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 7:17 pm


Ανέκτησαν δυναμική οι ευρωαγορές- Θετικό κλείσιμο εβδομάδας

Ανέκτησαν δυναμική οι ευρωαγορές- Θετικό κλείσιμο εβδομάδας

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν υψηλότερα την Παρασκευή (26/4), ανακτώντας τη δυναμική τους μετά τη βουτιά της προηγούμενης συνεδρίασης.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,16% και έκλεισε στις 508.20 μονάδες, με σχεδόν όλους τους κλάδους και τα κυριότερα χρηματιστήρια σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές των κατασκευών και των υλικών ηγήθηκαν των κερδών, με άνοδο περίπου 2,1%, ενώ οι μετοχές των χημικών σημείωσαν πτώση 0,3%.

Στη Γερμανία ο DAX κατέγραψε κέρδη 1,39% στις 18,166.91 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 ενισχύθηκε 0,89% στις 8,088.24 μονάδες και στην Ισπανία ο IBEX 35 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,59% στις 11,154.60 μονάδες.

Ακόμη, στην Βρετανία ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,75% στις 8,139.83 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB κέρδισε 0,92% στις 34,012.50 μονάδες.

Ταυτόχρονα, να σημειωθεί πως οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν άνοδο μετά τη διατήρηση του βασικού επιτοκίου της Τράπεζας της Ιαπωνίας στο 0%-0,1%, όπως αναμενόταν. Το ιαπωνικό γεν διολίσθησε έναντι του δολαρίου ΗΠΑ κατά την κίνηση αυτή.

Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν επίσης άλμα την Παρασκευή, καθώς τα μεγάλα ονόματα της Τεχνολογίας Alphabet και Microsoft κατέγραψαν ράλι λόγω των ισχυρών κερδών.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #δείκτες #μετοχές

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 7:15 pm


Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή τρεις από τους συλληφθέντες

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή τρεις από τους συλληφθέντες

Τρεις από τους δέκα κατηγορούμενους, οι οποίοι συνελήφθησαν κατά την επιχείρηση για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης που εμπλέκεται στη θανατηφόρα επίθεση κατά του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, κατευθύνονται προς τη φυλακή μετά τις απολογίες τους για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, οι δέκα κατηγορούμενοι οδηγηθήκαν το πρωί ενώπιον της 4ης τακτικής ανακρίτριας ενώπιον της οποίας απολογήθηκαν για την κατηγορία της προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών ουσιών. 

Ακόμη, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι τρεις κρίθηκαν προφυλακιστέοι ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων για αυτήν την υπόθεση.

Να σημειωθεί, πως από την ομάδα των κατηγορουμένων που βρέθηκαν σήμερα στα δικαστήρια, τρεις αντιμετωπίζουν μόνο κατηγορίες σχετικά με ναρκωτικά και δεν είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι άλλοι επτά θα είναι ανάμεσα σε εκείνους που θα οδηγηθούν ανά ομάδες αύριο και την Κυριακή ενώπιον των ανακριτών για να απολογηθούν για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, τη δολοφονία του αστυνομικού και άλλες σοβαρές κατηγορίες όπως αποδίδονται στον καθένα.

 
#ΛΥΓΓΕΡΙΔΗΣ #αστυνομικός #Ρέντης #φυλάκιση #συλληφθέντες

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 6:46 pm


Unibios: Καθαρά κέρδη στα €2,04 εκατ. -Ενισχύθηκαν 16,2% τα EBITDA

Unibios: Καθαρά κέρδη στα €2,04 εκατ. -Ενισχύθηκαν 16,2% τα EBITDA

Ο Όμιλος εταιρειών UNIBIOS Α.Ε. Συμμετοχών ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα της Χρήσης 2023 με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (Δ.Π.Χ.Α.).

Κατά την Χρήση 2023, οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου UNIBIOS αυξήθηκαν κατά 15,4% ήτοι από 11.244 χιλ. Ευρώ σε 12.977 χιλ. Ευρώ.

Η άνοδος αυτή αποδίδεται στην αύξηση των πωλήσεων του Ομίλου Watera International που συνέχισε να ενισχύει την θέση του στη διεθνή αγορά.

Τα μικτά κέρδη του Ομίλου Unibios, σημείωσαν αύξηση κατά 16,6% σε σχέση με αυτά της προηγούμενης χρήσης και διαμορφώθηκαν σε 4.889 χιλ. Ευρώ, έναντι 4.194 χιλ. Ευρώ.

Το περιθώριο μικτού κέρδους διαμορφώθηκε σε 37,7%. Τα αποτελέσματα προ φόρων (EBT) του Ομίλου στην Χρήση 2023 διαμορφώθηκαν σε κέρδη 2.402 χιλ. Ευρώ, ενισχυμένα από τα καθαρά έσοδα από την πώληση του μη αξιοποιούμενου τμήματος του ακινήτου του Ομίλου στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου, έναντι κερδών 998 χιλ. Ευρώ κατά την προηγούμενη Χρήση.

Επίσης, ο όμιλος UNIBIOS, το 2023, επέτυχε αυξημένα συνολικά κέρδη μετά από φόρους (PAT). ύψους 2.045 χιλ. Ευρώ, έναντι 638 χιλ. Ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση.

Τέλος, το συνολικό EBITDA του Ομίλου το 2023, μη λαμβανομένου υπόψη του έκτακτου κέρδους από την πώληση του ακινήτου, ενισχύθηκε περαιτέρω και διαμορφώθηκε σε 2.104 χιλ. Ευρώ ή ποσοστό 16,2% επί του κύκλου εργασιών

#UNIBIOS #ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ_ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ #ΚΑΘΑΡΑ_ΚΕΡΔΗ #EBITDA

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 6:37 pm


Σε νέο υψηλό 13ετίας το Χρηματιστήριο - Εβδομαδιαίο «άλμα» 4,5%

Σε νέο υψηλό 13ετίας το Χρηματιστήριο - Εβδομαδιαίο «άλμα» 4,5%

Την «σφραγίδα» τους άφησαν οι αγοραστές στο φινάλε της εβδομάδας, καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών «αναρριχήθηκε» στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 13 ετών, ρίχνοντας το «φράγμα» των 1.450 μονάδων για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2011 (σ.σ. όσον αφορά τα κλεισίματα).

Με τον κλάδο της πληροφορικής να παίρνει από το «χέρι» την εγχώρια αγορά, λόγω του deal Epsilon Net - General Atlantic, ο Γενικός Δείκτης επανήλθε σε ανοδική τροχιά μετά το πτωτικό διάλειμμα της Πέμπτης. Έκλεισε κοντά στα υψηλά ημέρας, βάζοντας πλέον «πλώρη» για τις 1.469 μονάδες (15/4/2011). Το νέο ρεκόρ συνοδεύθηκε από ισχυρή εβδομαδιαία επίδοση, με τον δείκτη να ενισχύεται κατά 4,48% στο πενθήμερο. Στο ίδιο μήκος κύματος οι τράπεζες, που κέρδισαν 7,57% στην εβδομάδα.

Σε υψηλά επίπεδα, κοντά στα 150 εκατ. ευρώ, διαμορφώθηκε ο τζίρος, ενώ η κεφαλαιοποίηση «αγγίζει» πλέον ξανά τα 100 δισ. ευρώ. Από το τεχνολογικό ράλι επωφελήθηκε η Quest Holdings, που «αναρριχήθηκε» κατά 8,7%, ενώ η άμεσα εμπλεκόμενη Epsilon Net «κλείδωσε» στα 12 ευρώ της δημόσιας πρότασης, με ημερήσια άνοδο της τάξης του 18,81%. Οι τραπεζικοί τίτλοι και των τεσσάρων συστημικών έκλεισαν με άνοδο τουλάχιστον 1%, ενώ από τα blue chips ξεχώρισαν, μεταξύ άλλων, η Ελλάκτωρ, η Titan, η Lamda, η Viohalco, η Σαράντης, η Coca Cola και η ΔΕΗ.

Στα στατιστικά στοιχεία της συνεδρίασης της Παρασκευής 26 Απριλίου:

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,38% στις 1.454,98 μονάδες και κινήθηκε μεταξύ των 1.438,80 (χαμηλό ημέρας) και των 1.455,09 μονάδων (υψηλό ημέρας).

Ο FTSE 25 σημείωσε κέρδη 1,26% στις 3.543,86 μονάδες, ο Mid Cap κινήθηκε υψηλότερα κατά 2,51% στις 2.349,63 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,53% στις 1.268,96 μονάδες.

irjsfkdc

Οι μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν ως εξής:

CENERGY: 7,57 ευρώ +0,66%

ΤΙΤΑΝ: 28,8 ευρώ +2,49%

ALPHA BANK: 1,648 ευρώ +1,04%

AEGEAN AIRLINES: 12,14 ευρώ -0,98%

VIOHALCO: 5,67 ευρώ +2,16%

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: 16,5 ευρώ +1,48%

ΔΕΗ: 11,48 ευρώ +1,59%

COCA COLA HBC: 29,94 ευρώ +1,63%

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: 2,62 ευρώ +3,15%

HELLENIQ ENERGY: 8,375 ευρώ +1,33%

ELVALHALCOR: 1,928 ευρώ +1,26%

ΕΘΝΙΚΗ: 7,7 ευρώ +1,85%

ΕΥΔΑΠ: 5,75 ευρώ +0,35%

EUROBANK: 2,02 ευρώ +1,51%

QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: 6 ευρώ +8,70%

LAMDA DEVELOPMENT: 6,97 ευρώ +2,20%

MOTOR OIL: 26,62 ευρώ +0,08%

JUMBO: 28,7 ευρώ +0,56%

MYTILINEOS: 38 ευρώ +0,74%

ΟΠΑΠ: 16,42 ευρώ +0,86%

ΟΤΕ: 14,34 ευρώ +0,84%

AUTOHELLAS:12,8 ευρώ +0,79%

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 3,98 ευρώ +1,50%

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: 11,78 ευρώ +1,73%

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: 18,23 ευρώ +0,72%

Δείτε εδώ τις μετοχές με τις ισχυρότερες μεταβολές στο ταμπλό

Αριστοτέλης Παππάς

#Χρηματιστήριο_Αθηνών

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 6:33 pm


Galaxy Cosmos Mezz: Καθαρά κέρδη στα €5,4 εκατ. το 2023

Galaxy Cosmos Mezz: Καθαρά κέρδη στα €5,4 εκατ. το 2023

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Galaxy Cosmos Mezz Plc (“Εταιρεία”), σε συνεδρία του στις 26 Απριλίου 2024, ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις της Εταιρείας για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Η Εταιρεία ιδρύθηκε στις 27 Απριλίου 2022 και οι κοινές μετοχές της εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στη γενική κατηγορία («ΕΝ.Α. PLUS») της Εναλλακτικής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 31 Οκτωβρίου 2022.

H Εταιρεία έχει ως κύρια δραστηριότητα την κατοχή και διαχείριση του 46,3% των ομολογιών μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας και του 44% των ομολογιών χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας των χαρτοφυλακίων Cosmos, Galaxy II, Galaxy IV και Orion, οι οποίες εισφέρθηκαν από την Alpha Services and Holdings SA στην Εταιρεία (“Ομολογίες”) στις 14 Ιουλίου 2022 με αξία €22.495.540.

Τα βασικά μεγέθη της Εταιρείας για τα οικονομικά έτη 2022 και 2023 παρουσιάζονται παρακάτω:

galaxy

Η εύλογη αξία των Ομολογιών στις 31 Δεκεμβρίου 2023 εκτιμήθηκε στα €16,1 εκατ. (€20.7 εκατ. για το 2022) από ανεξάρτητο εκτιμητή, σύμφωνα με τις γενικά αποδεκτές αρχές και τις μεθόδους που ακολουθούνται διεθνώς.

Χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος αποτίμησης προεξόφλησης ταμειακών ροών ενσωματώνοντας το εκτιμώμενο κόστος ιδίων κεφαλαίων στο 19,8% και την εκτίμηση ότι οι ταμειακές ροές θα κατανεμηθούν σύμφωνα με το Επιχειρηματικό Σχέδιο λαμβάνοντας υπόψη τις ταμειακές ροές μόνο μέχρι τον Οκτώβριο του 2025 και μόνο για τις ομολογίες Cosmos και το Galaxy IV οι οποίες έχουν πληρώσει πλήρως τις αναμενόμενες ταμειακές ροές.

Οι Ομολογίες αποτελούν το κύριο περιουσιακό στοιχείο της Galaxy Cosmos Mezz Plc (περίπου 68% του ενεργητικού της). Ως εκ τούτου, τα έσοδα της Εταιρείας προέρχονται από την είσπραξη κουπονιών από τις Ομολογίες.

Η είσπραξη αυτή εξαρτάται από το ποσό των συνολικών εσόδων των εκδοτών, τα οποία θα επιστραφούν, μεταξύ άλλων, στην Εταιρεία, ως ομολογιούχος, σύμφωνα με το πρόγραμμα προτεραιότητας πληρωμών, βάσει του οποίου οι πληρωμές κουπονιών των ομολογιών μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας ιεραρχούνται σε σύγκριση με τις αποπληρωμές κεφαλαίου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει γεγονός επιτάχυνσης (όπως περιγράφεται στην Έκθεση Διαχείρισης).

Τα συμβατικά έγγραφα των τιτλοποιήσεων ορίζουν ότι μετά την παρέλευση 24 μηνών από την έναρξη ισχύος του ειδικού σχεδίου «Ηρακλής», εάν κατά την ημερομηνία καταβολής των τόκων στα ομόλογα ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας (Σειράς Β), οι συνολικές καθαρές εισπράξεις από αρχή εξυπηρέτησης του χαρτοφυλακίου υπολείπονται κατά 15% ή περισσότερο από τις προϋπολογιζόμενες καθαρές εισπράξεις, όπως αυτές ορίζονται στο εκάστοτε επιχειρηματικό σχέδιο, αναβάλλεται η καταβολή του συνόλου (100%) των τόκων στους κατόχους των ομολογιών ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας (Σειράς Β).

Οι αναβαλλόμενοι τόκοι είναι πληρωτέοι στους κατόχους ομολογιών ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας (Σειράς Β) όταν το κεφάλαιο των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (Σειράς A) έχει εξοφληθεί πλήρως (και υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα κεφάλαια για την πληρωμή του αναβαλλόμενου τόκου, διαφορετικά καθίστανται πληρωτέες την επόμενη καθορισμένη ημερομηνία πληρωμής τόκων των ομολογιών ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας (Σειράς Β)) ή όταν η σχέση μεταξύ πραγματοποιθεισών και προϋπολογισμένων καθαρών εισπράξεων έχει αποκατασταθεί πλήρως.

Η πληρωμή τόκου στους κατόχους ομολογιών ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας που εκδόθηκαν από την Galaxy II Funding DAC για το έτος 2023 έχει αναβληθεί και των τόκων των ομολογιών που εκδόθηκαν από την Orion Securitization DAC έχουν αναβληθεί για το 2ο, 3ο και 4ο τρίμηνο του 2023.

H Εταιρεία έχει λάβει κουπόνια €10 εκατ. (€6,7 εκατ. για το 2022) σε σχέση με τις Ομολογίες που κατέχει. Τον Ιανουάριο, η Εταιρεία έχει λάβει κουπόνια €2,1 εκατ. από τις ομολογίες μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας των χαρτοφυλακίων Galaxy IV Funding DAC και Cosmos Securitization DAC.

Τον Απρίλιο, η Εταιρεία έχει πληροφορηθεί ότι θα λάβει κουπόνια €1,2 εκατ. από τις ομολογίες μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας των χαρτοφυλακίων Galaxy IV Funding DAC.

Τα έξοδα της Εταιρείας για την ίδια περίοδο αφορούν λειτουργικά και διαχειριστικά έξοδα όπως αμοιβές ορκωτών ελεγκτών, αμοιβές τρίτων για την παροχή νομικών, διοικητικών υπηρεσιών και αμοιβών για την παροχή υπηρεσιών σχετικά με την εξυπηρέτηση των μετόχων και τα έξοδα του Χ.Α.

Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει εξετάσει τους λογαριασμούς της Εταιρείας για το οικονομικό έτος 2023 και λαμβάνοντας υπόψη τα τραπεζικά υπόλοιπα κατά την 26η Απριλίου 2023 και τον προϋπολογισμό εξόδων που διατηρεί για μελλοντική περίοδο τριών ετών, έχει διαπιστώσει ότι μεγάλο μέρος των διαθέσιμων μετρητών δεν είναι αναγκαία για τη διατήρηση της Εταιρείας ως δρώσας οικονομικής οντότητας.

Ως αποτέλεσμα, εισηγείται στη επερχόμενη Γενική Συνέλευση τη μείωση σε μετρητά του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά ποσό €7,8 εκατ. με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής ονομαστικής μετοχής κατά ποσό €0,09 χωρίς αλλαγή του συνολικού αριθμού των κοινών μετοχών, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Περί Εταιρειών Νόμου, Κεφ.113. Το Διοικητικό Συμβούλιο διατηρεί το δικαίωμα να αυξήσει το ποσό στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση με το κουπόνια είσπραξης του Απριλίου.

Επισημαίνεται ότι η Εταιρεία, ως κάτοχος των Ομολογιών, δεν μπορεί να επηρεάσει τη διαμόρφωση ή την υλοποίηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου του Χαρτοφυλακίου, το οποίο προετοιμάστηκε και εφαρμόζεται από τον διαχειριστή των χαρτοφυλακίων. Κατά συνέπεια, η Εταιρεία δεν μπορεί να επηρεάσει τα έσοδά της με οποιονδήποτε τρόπο ή να καταρτίσει δικό της επιχειρηματικό σχέδιο.

#GALAXY_COSMOS_MEZZ_PLC #ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ_ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ #ΚΑΘΑΡΑ_ΚΕΡΔΗ #έσοδα #ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ_ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 6:26 pm


Μυτιληναίος στο BBC: Οι λόγοι που...σκεφτόμαστε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Μυτιληναίος στο BBC: Οι λόγοι που...σκεφτόμαστε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Τους λόγους που η Mytilineos επέλεξε να... στοχεύσει το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανέλυσε σε δηλώσεις του στο BBC Radio 4 ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

«Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα ανέβει στο εγγύς μέλλον και θα παραμείνει ο οικονομικός κόμβος της Ευρώπης για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Mytilineos, ξεκαθαρίζοντας βέβαια πως θα διατηρηθεί η παρουσία στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με βάση πάντα την Ελλάδα, η Mytilneos ετοιμάζεται να ανοίξει φτερά σε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, νέα στρατηγική επιλογή αποτελεί η είσοδος στο χρηματιστήριο του Λονδίνου μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες.

Η Mytilineos είναι μία εταιρεία με ελληνική ψυχή που θέλει να διατηρήσει τις ρίζες της, αλλά παράλληλα αναπτύσσεται με ρυθμούς ενός μεγάλου παίχτη με διεθνή χαρακτήρα και εκτιμάται πως αυτή η στρατηγική επιλογή είναι ιδανική για τη μελλοντική της πορεία.

ΓΙατί, όμως, το Λονδίνο;

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Mytilineos έχει κατασκευάσει ηλιακά πάρκα καθώς και υποδομές για το Εθνικό Δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης όπως το έργο Eastern Green Link 1.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ευάγγελος Mυτιληναίος, όπως μεταδίδει η Telegraph, δήλωσε ότι η επιχείρηση, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση σχεδόν 5,3 δισ. ευρώ, διατηρεί στενή σχέση με τη Βρετανία, όπου έχει 10 έργα σε εξέλιξη.

Το ενδιαφέρον για εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι μια μεγάλη ώθηση για το City, μετά από μια σειρά αποχωρήσεων υψηλού προφίλ τους τελευταίους μήνες, γράφει η βρετανική εφημερίδα. Η κατασκευαστική εταιρεία CRH, η βρετανική εταιρεία Ferguson και ο ταξιδιωτικός όμιλος Tui έχουν μεταφέρει την κύρια διαπραγμάτευσή τους εκτός Λονδίνου τα τελευταία χρόνια. Ο ιδιοκτήτης του Paddy Power Flutter προωθεί κάτι ανάλογο.

Ερωτηθείς γιατί σκέφτεται να εισαχθεί στο Λονδίνο, ο κ. Mυτιληναίος είπε στο BBC Radio 4: «Πιστεύουμε ότι ένας από τους κύριους λόγους που μπορεί να προτιμήσουμε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, που δεν είναι τελική απόφαση, είναι επειδή πιστεύουμε ότι το LSE έχει δει τα χειρότερα.

»Βλέπουμε το LSE να ανεβαίνει τα επόμενα χρόνια. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Λονδίνο θα παραμείνει ο κύριος οικονομικός κόμβος στην Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια».

#MYTILINEOS #ΕΛΛΑΔΑ #Λονδίνο #Μυτιληναίος

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 6:16 pm


Αναβλήθηκε οριστικά η συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν στον Λευκό Οίκο

Αναβλήθηκε οριστικά η συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν στον Λευκό Οίκο

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, η οποία είχε «κλειδώσει» για τις 9 Μαΐου, δήλωσε υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου Bloomberg, η οποία καλύπτει το ρεπορτάζ του Λευκού Οίκου, μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X.

Ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι «η απόφαση αναβολής ελήφθη λόγω αλλαγών στο πρόγραμμα του Ταγίπ Ερντογάν».

Ο Τούρκος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η νέα ημερομηνία επίσκεψης «θα συζητηθεί με ομολόγους του».

{https://twitter.com/JenniferJJacobs/status/1783867308508688478}

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ βέβαια, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων Άγκυρας και Ουάσινγκτον δεν φαίνεται να βρέθηκε κοινός τόπος για τα προαπαιτούμενα της συνάντησης και των κοινών δηλώσεων, όπως για παράδειγμα η στήριξη στη Χαμάς (της οποίας την ηγεσία ο Τούρκος πρόεδρος συνάντησε στην Κωνσταντινούπολη προ ημερών).

Στο πλαίσιο αυτό, οι Αμερικανοί φαίνεται να μην έδωσαν το πράσινο φως για την συνάντηση με αποτέλεσμα η πλευρά Ερντογάν να διαρρέει σήμερα μέσω αξιωματούχου της κυβέρνησής του πως ο ίδιος ανέβαλε τη συνάντηση. 

#Ερντογάν #Μπάιντεν #συνάντηση #Λευκος_Οίκος

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 6:09 pm


Άρειος Πάγος: Απέλυσε πέντε δικαστές επειδή καθυστερούσαν την έκδοση αποφάσεων

Άρειος Πάγος: Απέλυσε πέντε δικαστές επειδή καθυστερούσαν την έκδοση αποφάσεων

Από την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απολύθηκαν 5 ράθυμοι δικαστές, ενώ δεν απολύθηκε μία δικαστής η οποία είχε μεν καθυστερήσεις λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, αλλά τις μηδένισε και έτσι παραμένει στο δικαστικό σώμα.

Ειδικότερα, την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, υπό την πρόεδρό της Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και με τη συμμετοχή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, την απασχόλησε το ερώτημα της οριστικής παύσης δικαστών, για ανεπάρκεια άσκησης του δικαστικού λειτουργήματος, λόγω των πολλών καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αναλυτικότερα, ομόφωνα παύθηκε οριστικά, με δυνατότητα να μπορεί να εργαστεί στο Δημόσιο τομέα πρωτοδίκης, η οποία παρουσίαζε καθυστερήσεις από την πρώτη στιγμή εισόδου της στο δικαστικό σώμα, ως πάρεδρος.

Σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις επιθεωρήσεων, οι καθυστερήσεις ανά έτος ήταν από 36 έως 130 υποθέσεις, ενώ της είχαν κατ΄ επανάληψη, αφαιρεθεί 73, 61, 53 κ.λπ. δικογραφίες, κατά διάφορα δικαστικά έτη, ενώ της είχαν επιβληθεί πειθαρχικές ποινές προστίμου ενός και τριών μηνών και είχε κριθεί μη προακτέα.

Σύμφωνα με την εισήγηση, για τις καθυστερήσεις της υπήρχαν διαμαρτυρίες Δικηγορικού Συλλόγου, αλλά και διαδίκων, ενώ οι καθυστερήσεις είχαν αυξητικό ρυθμό.

Ακόμη, σύμφωνα με την εισήγηση, σε 11 από τις 12 επιθεωρήσεις που της έγιναν γίνεται αναφορά για καθυστερήσεις, όπως και ότι δεν είχε συναίσθηση, επιβάρυνε τους συναδέλφους του με τις δικογραφίες που της αφαιρέθηκαν και χρεωνόντουσαν σε άλλους και ταλαιπωρούσε δικηγόρους και διαδίκους.

Για τους υπόλοιπους τέσσερις τηρήθηκε η τυπική διαδικασία απόλυσης.

Με το ερώτημα της απόλυσης είχε παραπεμφθεί στην Ολομέλεια και δεύτερη, πρωτοδίκης, η οποία είχε μεγάλες καθυστερήσει στην έκδοση αποφάσεων που κυμαινόντουσαν κατ΄ έτος από 22 έως 100, ενώ είχε σε βάρος της 11 πειθαρχικές αποφάσεις που τις επέβαλαν πρόστιμα στέρησης μισθού από 10 ημέρες έως ένα μήνα. Υπήρξε ακόμη περίπτωση που έκανε 29 μήνες να εκδώσει μια απόφαση.

Κατά την εισηγήτρια αρεοπαγίτη, η πρωτοδίκης παρουσίαζε μεγάλες καθυστερήσεις κατά τα προηγούμενα έτη, αλλά σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιθεώρησης οι καθυστερήσεις είχαν σχεδόν μηδενιστεί και εισηγήθηκε να μην παυθεί, καθώς δεν συντρέχει λόγος.

Η πρωτοδίκης ανέφερε ότι αντιμετώπισε διαδοχικά σοβαρότατα χρόνια προβλήματα υγείας για μεγάλο χρονικό διάστημα, είχε υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις και είχε λάβει αναρρωτική άδεια 11 μηνών. Στην συνέχεια έσπασε το χέρι της και ήταν στο γύψο. Παρόλα αυτά, μπόρεσε και μηδένισε τις καθυστερήσεις.

Τελικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ομόφωνα η Ολομέλεια έκρινε ότι δεν πρέπει να απολυθεί.

#Αρειος_Πάγος #δικαστές #ΕΚΔΟΣΗ_ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ #απόλυση

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 5:58 pm


Wall Street: Alphabet και Microsoft δίνουν ώθηση στους δείκτες

Wall Street: Alphabet και Microsoft δίνουν ώθηση στους δείκτες

Άνοδος καταγράφεται στη Wall Street την Παρασκευή (26/4), με τους τρεις βασικούς δείκτες να ενισχύονται από τις μετοχές της τεχνολογίας και με τους επενδυτές να αποτιμούν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν.

Ειδικότερα, στις σημερινές συναλλαγές, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται 0,46% στις 38,262.68 μονάδες, ο S&P 500 προσθέτει 1,02% ανεβαίνοντας στις 38,262.68 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σκαρφαλώνει 1,49% στις 17,689.40 μονάδες.

Να σημειωθεί, πως άλμα σχεδόν 2% σημειώνει η μετοχή της Microsoft καθώς τα οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσε ο τεχνολογικός γίγαντας ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Πιο συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη ήταν 21,94 δισ. δολάρια ή 2,94 δολάρια ανά μετοχή από 18,30 δισεκατομμύρια δολάρια ή 2,45 δολάρια ανά μετοχή το προηγούμενο τρίμηνο και έναντι πρόβλεψης για 2,82 δολ. μετοχή.

Ταυτόχρονα, ράλι 10% σημειώνει η μετοχή της Alphabet, αφού ο τεχνολογικός κολοσσός γνωστοποίησε οικονομικά μεγέθη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών ενώ μάλιστα ανακοίνωσε και το πρώτο μέρισμα στην ιστορία της. Ειδικότερα, τα κέρδη ανά μετοχή ήταν 1,89 δολάρια, έναντι πρόβλεψης για 1,51 δολ. ανά μετοχή, ενώ τα έσοδά της διαμορφώθηκαν στα 80,54 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 78,59 δισ. δολάρια.

Φαίνεται λοιπόν, πως τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι κολοσσοί της τεχνολογίας, Alphabet και Microsoft δίνουν ώθηση στον Nasdaq και αντισταθμίζουν τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που δείχνουν πως ο πληθωρισμός των ΗΠΑ δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Aκόμη, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ ενισχύθηκε τον Μάρτιο 2,7% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 2,5% τον Φεβρουάριο και με τις προσδοκίες των αναλυτών να κάνουν λόγο για άνοδο 2,6%. Σε μηνιαία βάση ο PCE ενισχύθηκε 0,3% σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις, ενώ ο δομικός PCE ενισχύθηκε 2,8% σε ετήσια βάση και 0,3% σε μηνιαία βάση, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το ΑΕΠ, τα οποία δεν ανταποκρίθηκαν στις προβλέψεις, καθώς έδειξαν επιβράδυνση της ανάπτυξης και επίμονο πληθωρισμό. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε για το α’ τρίμηνο 2024 η αμερικανική οικονομία σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 1,6% από 3,4% το προηγούμενο τρίμηνο και έναντι προβλέψεων για πτώση στο 2,5%.

Ακόμη, τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό μείωσαν τις αποδόσεις των ομολόγων, με το αμερικανικό 10ετές να διαμορφώνεται στο 4,66% κατά τέσσερις μονάδες βάσης χαμηλότερα, και το 2ετές να βρίσκεται στο 4,98% μειωμένο κατά περίπου δύο μονάδες βάσης.

 

#Wall_Street #μετοχές #ΗΠΑ #ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ #δείκτες

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 5:47 pm


Ακρίτας: Στα €4,3 εκατ. τα EBITDA το 2023-Μείωση τζίρου 6,5%

Ακρίτας: Στα €4,3 εκατ. τα EBITDA το 2023-Μείωση τζίρου 6,5%

Η χρήση του 2023 χαρακτηρίζεται από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού της AKRITAS, που σε συνδυασμό με τη λειτουργική της κερδοφορία έχουν αναμορφώσει αποτελεσματικά την κεφαλαιακή της δομή θέτοντας τη βάση για την περεταίρω ανάπτυξή της, επισημαίνει η εταιρεία στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2023.

Ο κύκλος εργασιών παρουσίασε μείωση 6,5% και διαμορφώθηκε σε €40,6 εκατ. έναντι €43,4 εκατ. την προηγούμενη περίοδο, κυρίως λόγω της μείωσης των πωλήσεων μοριοσανίδας, καθώς δόθηκε έμφαση στα επενδεδυμένα προϊόντα που παρουσιάζουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Στην κατεύθυνση αυτή, ο συνδυασμός της κατάλληλης εμπορικής πολιτικής με την ορθή διαχείριση του κόστους λειτουργίας, οδήγησαν σε αύξηση του μικτού περιθωρίου πωλήσεων, το οποίο ανήλθε σε 14,9% από 13% κατά την προηγούμενη χρήση.

Ο δείκτης EBITDA διαμορφώθηκε σε κέρδη ποσού €4,3 εκατ. έναντι κερδών €4,4 εκατ. της προηγούμενης χρήσης, με το αντίστοιχο περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται σε 10,5% έναντι 10,1% της προηγούμενης χρήσης, ενώ ο προσαρμοσμένος EBITDA που εξαιρεί μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα, αυξήθηκε κατά 3,8% στα €4,5 εκατ. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν σε €15,7 εκατ. έναντι €0,7 εκατ. την προηγούμενη χρήση, κυρίως λόγω της ολοκλήρωσης της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού και της συνεπακόλουθης απομείωσης αυτού.

Οι προκλήσεις από το γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον συνεχίζονται ακόμη πιο έντονες, παρά την πρόσφατη ομαλοποίηση του ενεργειακού κόστους. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες αβεβαιότητας, η AKRITAS παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση της επιχειρησιακής στρατηγικής, με βασικές της προτεραιότητες τον πράσινο μετασχηματισμό της σε όλο το εύρος της παραγωγικής διαδικασίας, αλλά και τη συστηματική παρακολούθηση των εξελίξεων στις αγορές α’ και β’ υλών.

#Ακρίτας #AKRITAS #τζίρος #EBITDA #ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ_ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 5:36 pm


Free city: Όλα όσα θα κάνουμε αυτό το ΠΣΚ δωρεάν

Free city: Όλα όσα θα κάνουμε αυτό το ΠΣΚ δωρεάν

Συναυλίες, κινηματογράφος, εργαστήρια, φεστιβάλ και άλλα με ελεύθερη είσοδο, από την Παρασκευή 26 έως την Κυριακή 28 Απριλίου.

1. Το Borderline Festival 2024 ξεκινά στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η πρώτη μέρα του Borderline μάς βρίσκει στη δωρεάν υπαίθρια σκηνή της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης στην καρδιά της πόλης. Ξεκινώντας με υψηλά επίπεδα ενέργειας, η μέρα συνδυάζει το δαιδαλώδες flow της Νιγηριανής ράπερ Aunty Rayzor, το ιστορικό Detroit electro των AUX 88, ένα DJ set από την BAMBII που αψηφά τα όρια των μουσικών ιδιωμάτων και των BPM, καθώς και φρέσκες rap, trap και reggaeton επιλογές από τις ZoneToZone. 

Περισσότερα στο monopoli.gr

#FREE_CITY #ΠΣΚ #δωρεάν

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 5:30 pm


Δένδιας: Δεν θα δώσουμε Patriot και S-300 στην Ουκρανία

Δένδιας: Δεν θα δώσουμε Patriot και S-300 στην Ουκρανία

Κατηγορηματικός ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δώσει Patriot ή S-300 στην Ουκρανία εμφανίστηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Συγκεκριμένα, απαντώντας, μετά από συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στο κτίριο υπηρεσιών της Περιφέρειας, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα ζητήματα των οπλικών συστημάτων που είναι δυνατόν να μεταφερθούν στην Ουκρανία, τόνισε: «Τοποθετήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού ενημερώθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δεν θα μεταφερθούν Patriot, δεν θα μεταφερθούν S-300, η χώρα δεν πρόκειται να στερηθεί αυτά που είναι απαραίτητα για την άμυνά της και την προστασία των καίριων συμφερόντων της πατρίδας μας».

Αντιθέτως, είπε ότι, αν η Γαλλία ζητήσει εγγράφως την παροχή Crotale για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, η Ελλάδα θα συναινέσει.

«Αν η Γαλλία διατυπώσει εγγράφως το προφορικό αίτημα για την παροχή Crotale (συστοιχία κινητών αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς), για την προστασία του Παρισιού, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η χώρα μας θα συναινέσει.

Αλίμονο αν εμείς, η χώρα που έχει υπογράψει αμυντική συμφωνία με τη γαλλική δημοκρατία δεν βοηθήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες που εκπροσωπούν ό,τι το ελληνικό στον κόσμο αυτό«, είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας, άλλωστε, ότι η Ελλάδα έχει επαρκή συστήματα.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι ένα κομβικό υπουργείο, στο οποίο οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές για την ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των πολιτικών αρχηγών για οποιοδήποτε θέμα εθνικής άμυνας. «Είμαι πάντα στη διάθεση ενημέρωσης της Βουλής, των κομμάτων για οτιδήποτε ειδικότερο χρειάζεται», σημείωσε.

Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου για την εμπλοκή της ελληνικής φρεγάτας ΥΔΡΑ για την προστασία εμπορικού πλοίου στον κόλπο του Άντεν, τόνισε ότι «υπήρξε μια εξαιρετικά επιτυχημένη επιχείρηση ανάσχεσης επίθεσης κατά εμπορικού πλοίου». «Γι' αυτό πήγε το βαπόρι εκεί. Ξέρουμε ότι το προσωπικό μας επιχειρεί σε ζώνη κινδύνου. Το είχα πει από την αρχή, είχα πάει στην ΥΔΡΑ την ώρα που επιχειρούσε. Χρειάζεται την απόλυτη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας αλλά επίσης μην κοροϊδευόμαστε σε αυτό, το πλήρωμα αποκτά ανεκτίμητη εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες, όπως και η συστοιχία Patriot που έχουμε στην ευρύτερη περιοχή» πρόσθεσε.

#Δένδιας #Patriot #S300 #Ουκρανία #Υπουργείο_Εθνικής_Άμυνας #Γαλλία #Παρίσι #CROTALE

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 5:22 pm


Σκυλακάκης: Έντιμη πράξη η προτεραιοποίηση στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Σκυλακάκης: Έντιμη πράξη η προτεραιοποίηση στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Δεκτό επί της αρχής και επί των άρθρων, συνολικά, έγινε κατά πλειοψηφία το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκαθάρισε πως ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ) είναι ένας απολύτως δημόσιος φορέας και αναφέρθηκε στα δύο βασικά προβλήματα που επιλύονται από την ίδρυσή του. 

«Πρώτον, οι περισσότεροι φορείς, οι ΟΕΒ της Θεσσαλίας, δεν λειτουργούν, με αποτελεσματικό τρόπο. Ακόμη δεν μας έχουν φέρει τα οικονομικά τους στοιχεία, ούτε τα στοιχεία νομιμοποίησης, πάνω από 30 από τους 50 φορείς. Και πιστεύουμε -παρότι υπάρχουν καλοί ΟΕΒ- ότι χρειάζεται μία αποφασιστική λύση. Δεύτερον, το γεγονός ότι 3-4 φορείς είχαν ευθύνη για το ίδιο θέμα είχε μεγάλη επίπτωση στον τρόπο που γινόταν η διαχείριση εδώ και δεκαετίες στο νερό της Θεσσαλίας. Αυτά διορθώνει ο ΟΔΥΘ», σημείωσε ο Υπουργός.

Αναφορικά με τη δασική μεταρρύθμιση τόνισε πως άνω του 50% των δασών, σήμερα, δεν έχει καμία διαχειριστική μελέτη, ούτε ήταν υπό διαχείριση ποτέ. «Το βασικό πρόβλημα στα δάση είναι η καύσιμη ύλη, διότι τα δάση είναι για αρκετές δεκαετίες χωρίς διαχείριση. Καύσιμη ύλη υπάρχει, μάλιστα, και στα δάση που είναι υπό διαχείριση», υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτοντας πως η δασική μεταρρύθμιση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διαχειριστικές μελέτες  -έχουν ανατεθεί για τα δάση της Αττικής, της Αρκαδίας, της Βοιωτίας και της Ηλείας. Προβλέπει, ακόμη, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο (σ.σ. από τα δικαιώματα ρύπων) που αφορά σε επιδότηση για την απόληψη βιομάζας, κ.ά.

Σε σχέση με τη βασική κριτική που ασκείται για τα αυθαίρετα, δηλαδή για ποιο λόγο να μην αναλάβει τη διαχείρισή τους η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Υπουργός διερωτήθηκε: «Σοβαρά, πιστεύουμε ότι οι Τοπικοί φορείς, με την ιστορία που έχουμε στα αυθαίρετα, είναι οι καταλληλότεροι για να διαχειριστούν την αυθαίρετη δόμηση; Είναι πιο πιθανό να κερδίσεις το λαχείο, παρά να σου κατεδαφίσουν το αυθαίρετο στην Ελλάδα».

Η μεγάλη αλλαγή της μεταρρύθμισης για τα αυθαίρετα, όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφορά στο γεγονός ότι δεν περιλαμβάνει την πρακτική της νομιμοποίησης. Αναφέρθηκε, ακόμη, στην προτεραιότητα που θα δοθεί στην κατεδάφιση των νέων αυθαιρέτων. 

«Είναι κρίσιμο για την πολεοδομική πολιτική, διότι όσο έχουμε νέα αυθαίρετη δόμηση, το Συμβούλιο της Επικρατείας -που θεωρεί ότι κάνει κατενάτσιο σε αυτό το θέμα και βλέπει μία πολιτεία να υπόσχεται κόκκινες γραμμές και αυτές να μην λειτουργούν- είναι εξαιρετικά επιφυλακτικό να λύσει και θεμιτά θέματα.

Να λύσει, δηλαδή, θέματα που μπορούν και πρέπει να λυθούν πολεοδομικά, και όχι με κατεδαφίσεις. Συνεπώς, η στρατηγική είναι συγκεκριμένη. Πρώτα θα πείσουμε εαυτούς και αλλήλους ότι τα νέα αυθαίρετα είναι παρελθόν. Παράλληλα, θα κατεδαφίζουμε τις πιο ακραίες περιπτώσεις και στη συνέχεια θα δούμε τί μπορούμε να εντάξουμε στον πολεοδομικό μας σχεδιασμό.

Η προτεραιοποίηση στην κατεδάφιση των νέων αυθαιρέτων είναι μία έντιμη πράξη. Και αν γίνει, θα μας επιτρέψει να έχουμε, επιτέλους, μία σοβαρή και οργανωμένη πολεοδομική πολιτική, που να μην καταρρίπτεται στα μάτια του κόσμου, από την ανοχή που δείχνουμε ως πολιτικό σύστημα σε αυτό το φαινόμενο εδώ και 60 χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.

 

#Σκυλακάκης #κατεδαφίσεις_αυθαιρέτων #υπουργείο_Κλιματικής_Κρίσης_και_Πολιτικής_Προστασίας

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 5:20 pm


Όμιλος Πειραιώς: Τέταρτη συνεχή χρονιά στους Europe’s Climate Leaders

Όμιλος Πειραιώς: Τέταρτη συνεχή χρονιά στους Europe’s Climate Leaders

Η Πειραιώς για τέταρτη συνεχή χρονιά συγκαταλέγεται στις 600 κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη, σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των εκπομπών της και τις πρωτοβουλίες δέσμευσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τη λίστα που δημοσιοποίησαν οι Financial Times.

Οι εταιρείες στην Ευρώπη καλούνται, περισσότερο από ποτέ, να εντείνουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής με τη μείωση των εκπομπών τους και να συμβάλλουν έτσι στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. 

Η Πειραιώς, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, παραμένει η μόνη ελληνική εταιρεία που λαμβάνει αυτή τη διάκριση για 4η συνεχή χρονιά  από το 2021.  Η επιλογή έγινε με βάση τη μείωση της έντασης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στις κατηγορίες Scope 1 και Scope 2 που προέρχονται από τα κτήρια που χρησιμοποιεί για τη λειτουργία της (καταστήματα και κτήρια Διοίκησης) για διάστημα 2017-2022, καθώς και με άλλους παράγοντες όπως τη διαφάνεια στη δημοσίευση των εκπομπών Scope 3 (δηλαδή των έμμεσων εκπομπών από την εφοδιαστική της αλυσίδα), τη βαθμολογία από τη συμμετοχή στο διεθνή δείκτη CDP, και τους στόχους μείωσης των εκπομπών που έθεσε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Science Based Targets (SBTi). 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των Financial Times, η Πειραιώς κατάφερε να πετύχει μείωση των άμεσων εκπομπών (Scope 1) και έμμεσων εκπομπών που σχετίζονται με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (Scope 2) κατά 74,3% την περίοδο 2017-2022, καθώς και μείωση της έντασης των εκπομπών Scope 1 και Scope 2 (τόνοι ισοδύναμων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανά €1 εκ. εσόδων) κατά 26,5% την ίδια περίοδο.

Γνωρίζοντας ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορούν να διαταράξουν τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, η Πειραιώς έχει αναπτύξει ισχυρή εταιρική διακυβέρνηση, ξεκάθαρο επιχειρηματικό σχεδιασμό, εκπαιδευμένο προσωπικό και στρατηγική συνεργασίας με τους πελάτες και επενδυτές της, ώστε να προσφέρει λύσεις  προσδοκώντας να είναι η πιο αξιόπιστη τράπεζα στην Ελλάδα με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον.

Europe’s Climate Leaders 2024: interactive listing (ft.com)

#Όμιλος_Πειραιώς #Τράπεζα_Πειραιώς_ #EUROPE’S_CLIMATE_LEADERS #Financial_Times

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 5:08 pm


15α Βραβεία Ίρις: Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες

15α Βραβεία Ίρις: Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες

Εκατό διαφορετικές αφετηρίες που όλες μας οδηγούν σε έναν προορισμό: το ίδιο το ταξίδι.

Τα μέλη της ΕΑΚ τις παρακολούθησαν και επέλεξαν –υπό την επίβλεψη της συμβολαιογράφου Ουρανίας Μικρού- τις τελικές υποψηφιότητες, οι οποίες στη συνέχεια θα διαγωνιστούν για τα Ίρις της χρονιάς. 

Περισσότερα στο monopoli.gr

#Βραβεία_Ιρις #ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 5:00 pm







Φιλικοί ιστότοποι: