Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα    >    Ειδήσεις & Νέα

Reporter.gr

Σημαντική ανακοίνωση ΗΠΑ: Στηρίζουν την απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων!

Σημαντική ανακοίνωση ΗΠΑ: Στηρίζουν την απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων!

Σε μια σημαντική κίνηση, στο πλαίσιο της μάχης γα τον περιορισμό της πανδημίας, προχώρησε η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζοντας την πρόταση για απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει, συγκεκριμένα,  την προσωρινή παραίτηση από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) και άλλους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που εμποδίζουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να παράγουν μαζικά εμβόλια κατά του κορoνοϊού.

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης συνιστά πρωτοποριακή κίνηση.  Όπως είναι λογικό, μια τέτοια κίνηση θα φέρει ανακούφιση στους παγκόσμιους υποστηρικτές της δημόσιας υγείας.

Mέχρι τώρα οι ΗΠΑ ήταν από τους πολέμιους της πρότασης για τις πατέντες που είχε υποβάλλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO), ωστόσο το τελευταίο διάστημα η πίεση στους κόλπους των Δημοκρατικών ήταν ολο και ισχυρότερη προς τον Μπάιντεν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες τάσσονται υπέρ των εμβολίων Covid-19 χωρίς δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας», δήλωσε η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, Κάθριν Τάι.

«Πρόκειται για μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας απαιτούν έκτακτα μέτρα», ανέφερε ακόμη.

«Η διοίκηση πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά για τον τερματισμό της πανδημίας, υποστηρίζει την αποποίηση από αυτήν την προστασία για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού», σημείωσε.

Τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις, αλλά αναμένεται να χρειαστεί χρόνος για να βρεθεί λύση στο ζήτημα.

 • ΗΠΑ
 • εμβόλια
 • Μπάιντεν

  Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2021 | 12:05 am


  Wall Street: Νέο ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones-Δεν «άντεξε» ο Nasdaq

  Wall Street: Νέο ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones-Δεν «άντεξε» ο Nasdaq

  Επιστροφή στα ρεκόρ για τη Wall Street, με τον Dow Jones να είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής της σημερινής (5/5) συνεδρίασης, καθώς «χτύπησε» νέο ιστορικό υψηλό.

  Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά προερχόταν από ένα τεχνολογικό sell off, ωστόσο τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ έφεραν ξανά στο προσκήνιο τους αγοραστές. Πάντως, σε αντίθεση με τον Dow Jones, ο Nasdaq έκλεισε ξανά σε αρνητικό έδαφος, έχοντας στις «πλάτες» τις χθεσινές ισχυρές απώλειες.

  Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,28% στις 34.230,02 μονάδες και ο ευρύτερος S&P 500 έκλεισε με κέρδη 0,09% στις 4.168,46 μονάδες. Αντίθετα, ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε ξανά, αυτή το φορά κατά 0,37% στις 13.582,42 μονάδες.

  Στο κομμάτι της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, κατά 742.000 αυξήθηκε ο αριθμός των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Απρίλιο, σε σύγκριση με ένα μήνα πριν. Το αποτέλεσμα ήταν μικρότερο των προσδοκιών, σύμφωνα με τα στοιχεία ADP που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Η απασχόληση σε μεγάλες επιχειρήσεις συνέβαλε περισσότερο στην άνοδο, με 277.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις πρόσθεσαν 230.000 και 235.000 νέες θέσεις εργασίας αντίστοιχα.

  Μικτές τάσεις στην αγορά πετρελαίου

  «Βίοι αντίθετοι» για το αμερικανικό αργό και το μπρεντ, καθώς το πρώτο έκλεισε με απώλειες και το δεύτερο με μικρά κέρδη.

  Στη σημερινή συνεδρίαση, οι επενδυτές αξιολόγησαν εκ νέου τις προοπτικές για τη ζήτηση του πετρελαίου, παρά τα αμερικανικά στοιχεία για τα αποθέματα αργού που έδειξαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Ιανουάριο.

  Σε αυτό το πλαίσιο, το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουλίου,  πρόσθεσε 8 σεντς ή 0,1%, στα 68,96 δολ. το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει τα 69,95 δολ.

  Αντίθετα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουνίου, έχασε 6 σεντς ή περίπου 0,1%, κλείνοντας στα 65,63 δολάρια το βαρέλι.

  Η Γέλεν έδωσε ώθηση στον χρυσό

  Σε ανοδικό έδαφος έκλεισε την Τετάρτη ο χρυσός, διαγράφοντας μέρος από τις απώλειες της Τρίτης, καθώς η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, ηρέμησε τα «πνεύματα» μετά τις χθεσινές της δηλώσεις.

  Υπενθυμίζεται ότι η Γέλεν είχε αναφέρει πως η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια για να διατηρήσει την οικονομία σε βιώσιμα επίπεδα. Ωστόσο, σε σημερινή εκδήλωση της Wall Street, διευκρίνισε ότι ούτε προβλέπει ούτε προτρέπει σε αύξηση επιτοκίων, ενώ υποβάθμισε τον κίνδυνο του πληθωρισμού για το εγγύς μέλλον, καθώς η οικονομία θα επανέρχεται από την κρίση της πανδημίας.

  Σε αυτό το πλαίσιο, ο χρυσός Ιουνίου κατέγραψε άνοδο 8,30 δολ. ή 0,5%, κλείνοντας στα 1.784,30 δολάρια ανά ουγγιά, μετά την χθεσινή πτώση κατά 0,9%. Το ασήμι Ιουλίου έχασε 4 σεντς ή 0,1%, στα 26,52 δολ, ανά ουγγιά.

  Στα υπόλοιπα μέταλλα, το παλλάδιο Ιουνίου απώλεσε 0,2%, στα 2.972,80 δολ. ανά ουγγιά, ενώ την Τρίτη είχε πραγματοποιήσει ενδοσυνδριακό ιστορικό υψηλό στα 3.019 δολ. Η πλατίνα Ιουλίου έχασε επίσης 0,2%, στα 1.228,80 δολ. ανά ουγγιά, ενώ ο χαλκός Ιουλίου έκλεισε στα 4,52 δολ. η λίβρα, με άνοδο περί το 0,1%.

  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός
  • Dow Jones
  • ΡΕΚΟΡ
  • Nasdaq
  • αγορά εργασίας
  • Τζάνετ Γέλεν
  • αύξηση επιτοκίων

   Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 11:08 pm


   Το 31,9 % των Κύπριων έχει λάβει την πρώτη δόση εμβολίου

   Το 31,9 % των Κύπριων έχει λάβει την πρώτη δόση εμβολίου

   Στις 307.698 ανήλθε ο συνολικός αριθμός των δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 που χορηγήθηκαν μέχρι και χθες (4/5) στην Κύπρο (35 δόσεις ανά 100 κατοίκους).

   Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της χώρας, ποσοστό 31,9% (235,919 άτομα) εμβολιάστηκαν με την 1η δόση από τα αδειοδοτημένα εμβόλια, ενώ ποσοστό 9,9% (71,779 άτομα) ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό.

   Η εμβολιαστική κάλυψη στην Κύπρο συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, πλησιάζοντας τον στόχο για χορήγηση της 1ης δόσης μέχρι τα τέλη Ιουνίου σε πέραν του 60% των πολιτών που δύνανται να εμβολιαστούν.

   Τα αποτελέσματα των εμβολιασμών έχουν αρχίσει να φαίνονται και στην Κύπρο, με αισθητή μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία ηλικιωμένων ατόμων.

   Σύμφωνα με τα στοιχεία, 84,8% των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω έχει λάβει τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου, ενώ στην ηλικιακή ομάδα των 70-79 ετών η εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον με την 1η δόση φτάνει στο 80,5%.

   Αύξηση καταγράφεται και στην ηλικιακή ομάδα 60-69 ετών, με το ποσοστό κάλυψης να φτάνει το 58,4%.

   Ένας θάνατος και 562 νέα κρούσματα

   Έναν θάνατο και 562 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα (5/5) το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 327.

   246 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 67 σε σοβαρή κατάσταση. Η μέση ηλικία των νοσηλευόμενων είναι τα 58,6 έτη.

   Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 57.314 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

   Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 67.982.

   • υπουργείο υγείας
   • ΚΥΠΡΟΣ
   • Εμβολιασμοί
   • ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
   • κορονοιός

    Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 10:47 pm


    Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το Taxisnet-Τι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση

    Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το Taxisnet-Τι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση

    Το αργότερο μέχρι τα μέσα του Μαΐου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2021, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και με βάση όσα τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

    Η πλατφόρμα αναμένεται να παραμείνει ανοιχτή ακόμα και μέχρι το τέλος Αυγούστου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.

    Εξαιρούνται από τη υποχρέωση να συγκεντρώσουν με e-αποδείξεις το όριο του 30% του εισοδήματος τους όλοι οι πληττόμενοι από την πανδημία και οι φορολογούμενοι άνω των 60 ετών, καθώς για όλους αυτούς καταργείται για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις το πέναλτι 22% εάν δεν συμπληρώσουν το συγκεκριμένο όριο. Επίσης, για όλους τους πληττόμενους καταργούνται για φέτος και τα τεκμήρια διαβίωσης.

    Οι ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, στα μέτρα αυτά  περιλαμβάνεται ακόμη η μείωση στο μισό του πέναλτι 22% για όλους τους φορολογούμενους που θα έχουν συγκεντρώσει με e-αποδείξεις τουλάχιστον το 20% του εισοδήματος τους και θα υπολείπονται από το 30% που προβλέπει ο νόμος.

    Επίσης το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί φέτος σε 8 μηνιαίες δόσεις με δυνατότητα καταβολής των δύο πρώτων δόσεων έως 27 Αυγούστου ενώ αυξάνεται στο 3% από 2% το ποσοστό της έκπτωσης για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο έως τις 30 Ιουλίου.

    Ειδικότερα, σε νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνονται:

    • Η πρόβλεψη για τη δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020, σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
    • Η παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2021 και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτή καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021.
    • Η δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021, με την καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων.
    • Η πρόβλεψη για τη δυνατότητα καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο του 2021.
    • Η άρση της φορολόγησης βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο (2) προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.
    • Η μη επιβολή, στους πληττόμενους υπόχρεους και στους φορολογούμενους άνω των 60 ετών, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει εάν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μικρότερο του 30% του πραγματικού εισοδήματος.
    • Η μείωση, στο ήμισυ, για υπόχρεους που δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω περίπτωση, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει για δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές το οποίο υπερβαίνει το 20% και υπολείπεται του 30% του πραγματικού εισοδήματος.
    • Η εξαίρεση των έκτακτων εισοδημάτων από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
    • Η πρόβλεψη ότι τα εισοδήματα από ενοίκια, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά τους, με μόνη προϋπόθεση την κοινοποίηση εξωδίκου στον μισθωτή.
    • Η παράταση της δυνατότητας για επιλογή υποβολής χωριστών δηλώσεων των συζύγων μέχρι τις 6 Μαΐου 2021.
    • φορολογικές δηλώσεις
    • Απόστολος Βεσυρόπουλος
    • υπουργείο Οικονομικών
    • ηλεκτρονικές αποδείξεις
    • ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

     Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 10:34 pm


     Αρκουμανέας: Μεταξύ Ιουνίου-Ιουλίου ξεκινά ο εμβολιασμός των 20άρηδων

     Αρκουμανέας: Μεταξύ Ιουνίου-Ιουλίου ξεκινά ο εμβολιασμός των 20άρηδων

     Στη σημασία του εμβολιασμού για την καταπολέμηση της Covid-19 αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στο Star.

     Ο ίδιος ανέφερε πως από το σύνολο των θανόντων, λιγότερο του 5% είχε εμβολιαστεί με μία, έστω, δόση του εμβολίου.

     Ερωτηθείς για την ηλικιακή ομάδα των πολιτών 60 ετών και άνω, η οποία εμφανίζεται περισσότερο διστακτική από τους νεότερους, ο κ. Αρκουμανέας σημείωσε πως θα πρέπει να ακολουθήσουν «στοχευμένες ενέργειες» προκειμένου να πεισθούν περισσότεροι πολίτες αυτής της κατηγορίας - η οποία έχει υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσει βαριά από τον κορονοϊό - να εμβολιαστούν.

     Οι 30άρηδες, αντίθετα, ανταποκρίθηκαν κατά εκατοντάδες, άμεσα, στο άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό τους. Ξεκαθάρισε, δε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη συγκεκριμένη ομάδα πολιτών, πως «η οδηγία από το Υπουργείο Υγείας είναι να εμβολιάζονται με AstraZeneca».

     Τους επόμενους μήνες, πάντως, όλος ο ενήλικος πληθυσμός θα μπορεί να εμβολιαστεί και θα υπάρχει «πληθώρα εμβολίων», είπε ο κ. Αρκουμανέας.

     Και οι 20άρηδες, διευκρίνισε, θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν μεταξύ Ιουνίου - Ιουλίου, επεσήμανε, αν και «δε γνωρίζουμε με ποιο εμβόλιο».

     Αναφορικά με τη συμβολή των εορτών του Πάσχα στην πανδημία, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε πως θα πρέπει να παρέλθει ένα 10ήμερο, για να δούμε τις όποιες συνέπειες.

     Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τον χρόνο κατάργησης των SMS, ο κ. Αρκουμανέας υποστήριξε πως η 15η Μαΐου, ημερομηνία για την οποία έχει προγραμματιστεί το άνοιγμα του τουρισμού, αποτελεί «ημερομηνία - ορόσημο ώστε να έχουμε πιο πολλές ελεύθερες δραστηριότητες».

     • Παναγιώτης Αρκουμανέας
     • Εμβολιασμοί
     • COVID 19
     • υπουργείο υγείας
     • SMS

      Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 10:21 pm


      Λουκίδης: Δύο self test ισοδυναμούν με ένα μοριακό

      Λουκίδης: Δύο self test ισοδυναμούν με ένα μοριακό

      «Είμαστε σε περίοδο με εύθραυστη ισορροπία που βασίζεται από την μια μεριά στο υγειονομικό σύστημα, στις εισαγωγές, στην διαχείριση των ασθενών και από την άλλη στην ελευθέρωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου».

      Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Αττικόν, Στέλιος Λουκίδης.

      Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφορικά με το εμβόλιο AstraZeneca και τον ειδικό προβληματισμό που επικρατεί για τις γυναίκες από τα περιστατικά που έχουν καταγράφει, δήλωσε πως είναι μια πραγματικότητα που επικοινωνιακά στην αρχή φάνηκε από τον ΕΟΦ σαν να συγκαλύπτεται.

      «Διαφωνώ πλήρως με αυτό είναι μια ενημέρωση που κάνουμε σε όσους μας ρωτάνε ότι υπάρχει μια σπάνια παρενέργεια. Αυτή φαίνεται να αφορά γυναίκες συγκεκριμένης ηλικίας. Πιθανότατα να έχει ένα ορμονικό υπόστρωμα από κάτω. Δεν το γνωρίζουμε αυτή την στιγμή. Έχουμε ελάχιστα δημοσιευμένα στοιχεία και η ενημέρωση αυτή με την ποσόστωση αυτής της παρενέργειας είναι ένα σημαντικό βήμα για να αποφασίσει ο άλλος αν θα συνεχίσει η όχι» συμπλήρωσε.

      Ο ίδιος επεσήμανε πως δεδομένα ασφάλειας στην εγκυμοσύνη υπάρχουν μόνο για το εμβόλιο MRNA της Pfizer με βάση την μελέτη που έγινε και δεν υπάρχουν άλλα δεδομένα.

      Παράλληλα, ανέφερε πως όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουμε για να βγούμε από αυτό το δύσκολο τούνελ που μπήκαμε αυτόν τον ενάμιση χρόνο και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα τα καταφέρουμε.

      Επεσήμανε, δε, την σημασία της επιδημιολογικής παρατήρησης με τα self test αναφέροντας μάλιστα μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη που δείχνει ότι 2 self test μπορεί να είναι ισοδύναμα του μοριακού.

      Υπογράμμισε, ακόμα, την ατομική ευθύνη του καθενός και πως αν έχει κάποιος ένα ή παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να κάνει τεστ.

      Σχετικά με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών μεταξύ των υγειονομικών ανέφερε πως για όποιον έχει ζήσει το κλινικό κομμάτι της νόσου δεν θα περνούσε από το μυαλό του να μην εμβολιαστεί και πως αν αναλύσουμε τους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρή νόσο και αυτούς που είναι μη εμβολιασμένοι θα φανεί ότι αυτοί είναι η συντριπτική πλειοψηφία.

      Παράλληλα αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Σκωτίας με 1.300.000 εμβολιασμούς και ποσοστό προστασίας 95%.

      • mRNA
      • AstraZeneca
      • Στέλιος Λουκίδης
      • ΕΟΦ
      • εγκυμοσύνη
      • γυναίκες

       Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 10:06 pm


       Μόσιαλος: Ψέμα ότι το εμβόλιο επηρεάζει τη γονιμότητα των γυναικών

       Μόσιαλος: Ψέμα ότι το εμβόλιο επηρεάζει τη γονιμότητα των γυναικών

       Απάντηση στο ερώτημα εάν υπάρχει επιστημονικός συσχετισμός μεταξύ των εμβολίων και της υπογονιμότητας δίνει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο καθηγητής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος παραθέτει μια σειρά στοιχείων «που πρέπει να γνωρίζουν τα ζευγάρια που σχεδιάζουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους».

       Ειδικότερα, η δημοσίευση του κ. Μόσιαλου έχει ως εξής:

       Εμβόλια και υπογονιμότητα: υπάρχει επιστημονικός συσχετισμός;

       Ένα από τα πολλά ζητήματα ανησυχίας που έχουν εμφανιστεί εδώ και κάποιο διάστημα, είναι ότι τα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19 θα προκαλέσουν υπογονιμότητα στις γυναίκες. Χωρίς να υπάρχει καμία επιστημονική συσχέτιση ή απόδειξη και γνωρίζοντας πως κάποιες συμμετέχουσες στις κλινικές δοκιμές έμειναν έγκυες.

       Πως ξεκίνησε αυτή η ανησυχία όμως;

       Επειδή στις κλινικές δοκιμές δεν είχαν δοκιμαστεί τα εμβόλια σε γυναίκες;

       Όχι, γιατί αυτό γίνεται πάντα.

       Η πιθανότερη προέλευση αυτού του μύθου είναι από μια επιστολή που έστειλαν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων 2 Ευρωπαίοι προπαγανδιστές κατά του εμβολιασμού. Ισχυρίστηκαν - χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση- ότι το «εμβόλιο περιέχει μια πρωτεΐνη ακίδα που ονομάζεται syncytin-1 και είναι ζωτικής σημασίας για τον ανθρώπινο πλακούντα».

       Τι ισχύει εδώ;

       Η πρωτείνη αυτή, ναι είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία του ανθρώπινου πλακούντα. Όμως, ο ισχυρισμός ότι τα εμβόλια Covid-19 είτε περιέχουν syncyntin-1 είτε την πληροφορία για τη δημιουργία αντισωμάτων σε αυτή την πρωτεΐνη, είναι ψευδής.

       Δυστυχώς όμως, τέτοια ψέματα είναι βούτυρο στο ψωμί των αντι-εμβολιαστών που τρέφονται με την τρομολαγνεία που σπέρνουν. Αυτός ο ισχυρισμός συνεχίζει να κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και έχει ανησυχήσει πολλές έγκυες γυναίκες και πολλά ζευγάρια που θέλουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους.

       Όλοι θυμόμαστε πως στις αρχικές φάσεις της πανδημίας, λόγω της αβεβαιότητας για την ίδια τη φύση της νόσου που προκαλούσε ο κορωνοϊός, υπήρχαν πάρα πολλά ερωτήματα και αβεβαιότητες. Για κάποια όμως έχουμε πλέον απαντήσεις.

       Οι κίνδυνοι του Covid-19 είναι γνωστοί, και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπερτερούν του θεωρητικού και ανυπόστατου κινδύνου από τον εμβολιασμό για τον Covid-19.

       Οι πληροφορίες από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δείχνουν ότι οι έγκυες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρού Covid-19 από τις μη έγκυες (CDC, People with Certain Medical Conditions,Updated Apr. 29, 2021). Μια μεγάλη πολυεθνική μελέτη που παρακολούθησε γυναίκες τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επίσης έδειξε ότι η μόλυνση στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης αύξησε τον κίνδυνο επιπλοκών (doi: 10.1515/jpm-2020-0355).

       Αυτά είναι τα επιστημονικά ευρήματα που πρέπει να γνωρίζουν καταρχάς τα ζευγάρια που επιθυμούν ή σχεδιάζουν εγκυμοσύνη. Και ταυτόχρονα επισημαίνουν την ανάγκη του εμβολιασμού για την πρόληψη του σοβαρού Covid-19 σε εκείνες που είναι έγκυες.

       Ωστόσο, οι έγκυες εξακολουθούν να ανησυχούν για τη λήψη του εμβολίου, όπως είπα, εν μέρει επειδή αποκλείστηκαν από τις πρώτες δοκιμές εμβολίων Covid-19. Είναι απίστευτο όμως πως ο σκόπιμος αποκλεισμός των εγκύων από τις πρώτες δοκιμές, προκάλεσε τελικά ανησυχία αντί να ενθαρρύνει την εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των εμβολίων μετα από τόσα εκατομμύρια εμβολιασμών.

       Είχα αναφερθεί παλιότερα σε κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα για την εγκυμοσύνη και τις θηλάζουσες από το Ισραήλ. Στις ΗΠΑ η εφαρμογή (για κινητά) V-safe αναπτύχθηκε για την καταγραφή δεδομένων σχετικά με την ασφάλεια του εμβολιασμού εκτός των κλινικών δοκιμών. Αυτό το διαδικτυακό εργαλείο, που συλλέγει εθελοντικά δεδομένα από άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο Covid-19, περιλαμβάνει και ένα μητρώο εγκυμοσύνης: δηλαδή συγκεντρώνει δεδομένα σχετικά με τον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή την περίοδο πριν και μετά από αυτή.

       Επίσης, πλέον διεξάγονται και κλινικές δοκιμές εμβολίων Covid-19 που περιλαμβάνουν έγκυες γυναίκες.

       Τα προκαταρκτικά δεδομένα για τα εμβόλια Covid-19 και την εγκυμοσύνη παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής ανοσοποίησης του CDC την 1 Μαρτίου. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ασφάλεια τόσο των εμβολίων Pfizer / BioNTech όσο και της Moderna σε περισσότερες από 30.000 έγκυες. Τα δεδομένα από το μητρώο εγκυμοσύνης V-safe, με σχεδόν 2.000 συμμετέχοντες, ήταν επίσης καθησυχαστικά.

       Πέραν των βρετανικών αρχών που από την αρχή τοποθετήθηκαν θετικά αναφορικά με τον εμβολιασμό των εγκύων υγειονομικών, και στις ΗΠΑ, 3 από τους κορυφαίους επαγγελματικούς οργανισμούς που επικεντρώνονται στην εγκυμοσύνη και τη γονιμότητα (American Society for Reproductive Medicine, American College of Obstetricians and Gynecologists & Society for Maternal Fetal Medicine) συστήνουν στις έγκυες καθώς και σε αυτές τις γυναίκες που σκέφτονται την εγκυμοσύνη και στους συντρόφους τους να εμβολιαστούν.

       Όπως λέω συχνά, ξέρουμε τους κινδύνους από τη νόσο του Covid-19, και ξέρουμε πως υπερτερούν του θεωρητικού και ανυπόστατου κινδύνου από τον εμβολιασμό για τον Covid-19. Αυτά είναι τα επιστημονικά ευρήματα που πρέπει να γνωρίζουν τα ζευγάρια που σχεδιάζουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους.

       • υπογονιμότητα
       • γυναίκες
       • ΗΛΙΑΣ ΜΟΣΙΑΛΟΣ
       • Εμβολιασμοί

        Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 9:53 pm


        Συνταγματικός ο ανασχεδιασμός του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης

        Συνταγματικός ο ανασχεδιασμός του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης

        To «πράσινο φως» για τον ανασχεδιασμό του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, συνολικής έκτασης 176 στρεμμάτων, άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), καθώς έκρινε συνταγματικό και νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

        Ειδικότερα, στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά: α) την έγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στην περιοχή του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, β) τον καθορισμό χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης, γ) την περιβαλλοντική έγκριση του ΕΠΣ και δ) την έγκριση Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής (ΠΣΕ) αυτού.

        Το επίμαχο σχέδιο ΠΔ αποσκοπεί στο να επιλυθούν τα πολεοδομικά προβλήματα και τα προβλήματα δόμησης της έκτασης του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, τα οποία εκκρεμούν από το 1954, με αποτέλεσμα έως σήμερα να μην είναι σαφές το καθεστώς δόμησης στην εν λόγω έκταση, ούτε η ρυμοτομία, ούτε οι όροι δόμησης, έτσι ώστε να αρθούν τα εμπόδια στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ-HELEXPO και να ενισχυθούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της εν λόγω εταιρείας.

        Σύμφωνα με το ΣτΕ «ο ανασχεδιασμός των εγκαταστάσεων στην υφισταμένη θέση θεωρείται ως μόνη εφικτή, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, λύση- λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσιονομική στενότητα και οικονομική αβεβαιότητα στην παρούσα φάση, σε αντίθεση με τη μετεγκατάσταση σε θέση εκτός πόλης, η οποία μόνο ως μακροπρόθεσμο και διαφορετικής στόχευσης σχέδιο μπορεί να ιδωθεί». Συνεπώς, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «ο ανασχεδιασμός του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης αποτελεί μοναδική επιλογή».

        Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Ευστρατίου και εισηγήτρια η πάρεδρος Ζωή Θεοδωρικάκου) με την υπ’ αριθμ. 38/2021 γνωμοδότησή του έκρινε ότι στο σχέδιο διατάγματος είναι σύμφωνο με τις επιταγές του άρθρου 24 του Συντάγματος, καθώς οι ρυθμίσεις του «συνιστούν βελτίωση του οικιστικού, πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και των συνθηκών διαβίωσης στην περιοχή και στην πόλη της Θεσσαλονίκης εν γένει».

        Παράλληλα, κρίθηκε νόμιμη η διάταξη του σχεδίου διατάγματος που προβλέπει συντελεστή δόμησης μικρότερο του 0,6, όπως και μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης 45% στην συνολική επιφάνεια του οικοδομικού τετραγώνου.

        • εκθεσιακό κέντρο
        • ΔΕΘ
        • ΣτΕ
        • προεδρικό διάταγμα

         Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 9:40 pm


         Πέτσας: €16,9 εκατ. σε 326 Δήμους για δράσεις πυροπροστασίας

         Πέτσας: €16,9 εκατ. σε 326 Δήμους για δράσεις πυροπροστασίας

         Ποσό ύψους 16,9 εκατ. ευρώ κατανέμεται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) σε 326 Δήμους της χώρας για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας.

         Η κατανομή πραγματοποιείται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που συνδέονται με τον κίνδυνο πυρκαγιών, το ποσοστό δασοκάλυψης, δημογραφικά στοιχεία, καθώς και με περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο Natura 2000.

         Την απόφαση υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

         Πρόκειται για δράσεις που αφορούν σε:

         -Εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας (άλση, πάρκα, κατασκηνώσεις κ.ο.κ.) αρμοδιότητας των Δήμων.

         -Απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης από ιδιοκτήτες σε περιβάλλοντες χώρους κατοικιών και οικοπεδικές εκτάσεις, εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων.

         -Εκτέλεση έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης από τους Δήμους, καθ΄ υπόδειξη και σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες, στη ζώνη μίξης δασών - πόλεων και οικισμών, για λόγους αντιπυρικής προστασίας των πολεοδομικών τους συγκροτημάτων.

         -Συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου από τους Δήμους, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες.

         -Υλοποίηση προληπτικών μέτρων για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τη λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων.

         -Ενίσχυση εθελοντικών δράσεων σε επίπεδο ΟΤΑ Α' βαθμού.

         -Θέματα προμήθειας εξοπλισμού (βυτιοφόρα, γεννήτριες, ασύρματοι κ.ο.κ.)

         -Λειτουργικά έξοδα (καύσιμα, υπερωρίες προσωπικού κ.ο.κ.)

         -Κάλυψη δαπανών μίσθωσης οχημάτων ή μηχανημάτων προς ενίσχυση του έργου της καταστολή ή της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

         • Στέλιος Πέτσας
         • πυροπροστασία
         • ΚΑΠ
         • Κατανομή

          Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 9:28 pm


          Ανοίγουν και τα δικαστήρια από 10 Μαΐου-Πώς θα λειτουργούν

          Ανοίγουν και τα δικαστήρια από 10 Μαΐου-Πώς θα λειτουργούν

          Τη διεύρυνση των διαδικασιών που διεξάγονται ενώπιων των πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων ενέκρινε σήμερα (5/5) η Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων κατά του COVID-19, μετά από σχετική πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα.

          Η πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης διαμορφώθηκε μετά την ευρεία σύσκεψη του Υπουργού με τους εκπροσώπους των διοικήσεων των μεγαλύτερων Δικαστηρίων και Εισαγγελιών της χώρας και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.

          Έτσι, από την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Μαΐου, επανέρχεται στην πλήρη κανονικότητα η λειτουργία των Διοικητικών Δικαστηρίων και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ υπό μερική κανονικότητα θα λειτουργούν τα Ποινικά και Πολιτικά Δικαστήρια.

          Ειδικότερα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, από την Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 προβλέπεται:

          - Η εκδίκαση όλων των υποθέσεων ενώπιον του Αρείου Πάγου και των Πολιτικών Εφετείων

          - Η εκδίκαση με εξέταση μαρτύρων όλων των υποθέσεων του Ν. 2915/2001 όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4055/2012 

          - Η εκδίκαση με εξέταση μαρτύρων των υποθέσεων ειδικών διαδικασιών και εφέσεων κατ’ ερήμην αποφάσεων 

          - Η εκδίκαση με εξέταση μαρτύρων των υποθέσεων εκουσίας δικαιοδοσίας 

          Αναφορικά με τα ποινικά δικαστήρια, θα εκδικάζονται:

          - τα κακουργήματα για τους προσωρινά κρατούμενους (ανεξάρτητα από τον χρόνο συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης)

          - τα πλημμελήματα για τα οποία κατά περίπτωση συμπληρώνεται ο χρόνος παραγραφής μέχρι την 31.12.2022 και τα κακουργήματα που παραγράφονται μέχρι και 31.12.2023 

          - οι εφέσεις κατά αποφάσεων,  με κατηγορουμένους, οι οποίοι εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας

          - οι υποθέσεις των οποίων οι αποφάσεις αναιρέθηκαν και παραπέμπονται προς νέα εκδίκαση.

          Για το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια προβλέπεται η πλήρης επαναλειτουργία τους, χωρίς να απαιτούνται προηγούμενες δηλώσεις από τους διαδίκους ότι επιθυμούν να διεξαχθεί η δίκη.

          • Υπουργείο Δικαιοσύνης
          • Μάιος
          • Επιτροπή Λοιμωξιολόγων
          • Κοινή Υπουργική Απόφαση
          • ποινικά δικαστήρια
          • Συμβούλιο της Επικρατείας

           Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 9:17 pm


           Ισραήλ: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Λαπίντ, μετά την αποτυχία Νετανιάχου

           Ισραήλ: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Λαπίντ, μετά την αποτυχία Νετανιάχου

           Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρέουβεν Ρίβλιν, ανακοίνωσε ότι έδωσε διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, αφού ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν κατάφερε να βρει συμμάχους ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση.

           «Μίλησα με τον Γιαΐρ Λαπίντ και του είπα ότι του δίνω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης», είπε ο Ρίβλιν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

           Η διορία που είχε δώσει ο πρόεδρος στον απερχόμενο πρωθυπουργό, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 23ης Μαρτίου, έληξε τα μεσάνυχτα. Ο Νετανιάχου δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τη στήριξη άλλων κομμάτων, ώστε να αποκτήσει πλειοψηφία (61 βουλευτές) στην Κνεσέτ, το ισραηλινό κοινοβούλιο.

           Ο Ρίβλιν δέχτηκε το πρωί τον Λαπίντ, καθώς και τον Ναφταλί Μπένετ, τον ηγέτη του δεξιού ριζοσπαστικού κόμματος «Γιάμινα», που του ζήτησαν και οι δύο να τους δώσει την εντολή. Παράλληλα, ο ίδιος ζήτησε από τα κόμματα να του προτείνουν πιθανούς υποψηφίους.

           «Από τις προτάσεις που έλαβα, είναι σαφές ότι ο βουλευτής Λαπίντ είχε τις περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση», εξήγησε ο πρόεδρος.

           Ο Λαπίντ είναι ο ηγέτης του κεντρώου κόμματος «Γες Ατίντ» (Υπάρχει μέλλον), που ήρθε δεύτερο στις εκλογές, αναδεικνύοντας 17 βουλευτές.

           Στόχος του είναι να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με τη συμμετοχή δεξιών και αριστερών κομμάτων.

           • Ρεουβέν Ριβλίν
           • Γιαΐρ Λαπίντ
           • Μπενιαμίν Νετανιάχου
           • σχηματισμός κυβέρνησης
           • Ισραήλ

            Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 9:04 pm


            Ναυτιλία: Η πρόταση Πλακιωτάκη για σταδιακή απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα

            Ναυτιλία: Η πρόταση Πλακιωτάκη για σταδιακή απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα

            Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, συμμεριζόμενος την ανάγκη συνεισφοράς όλων των οικονομικών τομέων συμπεριλαμβανομένης της ναυτιλίας στους φιλόδοξους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, απηύθυνε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία προτείνει μία ρεαλιστική εναλλακτική προσέγγιση, σε συνάρτηση με τη σχεδιαζόμενη από την Ε.Ε. ένταξη της ναυτιλίας στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (EU ETS).

            Εκφράζοντας και τις ανησυχίες της ελληνικής διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας ως προς τις προθέσεις της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, στο πλαίσιο αναθεώρησης του EU ETS, να συμπεριλάβει σε αυτό τη ναυτιλία, προτείνει τη δημιουργία ενός ειδικού ευρωπαϊκού Ταμείου υπό το EU ETS που θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα της τιμής του άνθρακα (carbon price), τη μείωση της επιχειρηματικής αβεβαιότητας και τον περιορισμό των οικονομικών και διοικητικών επιβαρύνσεων για τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.

            Η πρόταση βασίζεται στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», καθώς επιτρέπει οι φορείς που ελέγχουν την εμπορική λειτουργία του πλοίου (commercial operators) και κατά συνέπεια καθορίζουν με τις αποφάσεις τους την ενεργειακή απόδοση του πλοίου, να καταβάλουν και το κόστος εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

            Το εν λόγω Ταμείο θα χρηματοδοτήσει παράλληλα την Έρευνα & Τεχνολογία για καύσιμα και τεχνολογίες χαμηλών και μηδενικών εκπομπών, ενώ δυνητικά θα καταστήσει ελκυστικότερη τη χρήση περιβαλλοντικά φιλικών καυσίμων.

            Λαμβάνοντας υπόψη ότι η προτεινόμενη προσέγγιση δύναται να ενταχθεί και σε ένα παγκοσμίως αποδεκτό μέτρο στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, ο κ. Υπουργός καλεί την Ευρ. Επιτροπή να εξετάσει την σχετική πρόταση με θετικό πρίσμα κατά την επεξεργασία της αναμενόμενης, εντός του προσεχούς Ιουλίου, νομοθετικής πρότασής της.

            Η ελληνική πρωτοβουλία απολαμβάνει της συναίνεσης σημαντικών φορέων της ευρωπαϊκής και διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας και μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων και φέρνει τη χώρα μας στο επίκεντρο των διεθνών και ευρωπαϊκών προσπαθειών για τη σταδιακή απεξάρτηση της ναυτιλίας από το διοξείδιο του άνθρακα.

            Με αφορμή την ελληνική πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε τα εξής:

            «Μετά το Brexit, ο ελληνόκτητος στόλος αποτελεί το 58% του ευρωπαϊκού.

            Με την ευθύνη που αναλογεί στην Ελλάδα ως πρώτη ναυτιλιακή δύναμη στην Ευρώπη και στον κόσμο, να καταθέτει προτάσεις που θα οδηγήσουν στην επόμενη μέρα της ναυτιλίας με ασφάλεια, προβλεψιμότητα και απόλυτο σεβασμό στους ευρωπαϊκούς περιβαλλοντικούς στόχους, προτείναμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει, αντί της ένταξης της ναυτιλίας στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών που σχεδιάσθηκε για άλλες βιομηχανίες, τη δημιουργία ενός ειδικού ναυτιλιακού κεφαλαίου που θα χρηματοδοτείται με σταθερό τρόπο από τη ναυτιλιακή βιομηχανία, αναλόγως των αερίων εκπομπών κάθε πλοίου.

            Η πρότασή μας διασφαλίζει την επίτευξη των κοινών μας περιβαλλοντικών στόχων στην Ε.Ε., την χρηματοδότηση της απαιτούμενης, υψηλής κλίμακας, έρευνας για τη σταδιακή απεξάρτηση της ναυτιλίας από τα ορυκτά καύσιμα, χωρίς να θέτει σε διακινδύνευση τη βιωσιμότητα των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής ναυτιλίας».

            • Ευρωπαική Επιτροπή
            • Γιάννης Πλακιωτάκης
            • κλιματική αλλαγή
            • πράσινη συμφωνία
            • EU ETS

             Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 8:52 pm


             Επίσημο: Ανοίγουν φροντιστήρια από 10/5 και οργανωμένες παραλίες από 8/5

             Επίσημο: Ανοίγουν φροντιστήρια από 10/5 και οργανωμένες παραλίες από 8/5

             Νέες δραστηριότητες ανοίγουν ξανά από το Σάββατο 8 Μαΐου και τη Δευτέρα 10 Μαΐου, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορονοϊού Covid-19 και της Πολιτικής Προστασίας.

             Ειδικότερα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, που έλαβε τις τελικές αποφάσεις:

             Οι οργανωμένες παραλίες θα ανοίξουν νωρίτερα από το αναμενόμενο, καθώς θα αρχίσουν να υποδέχονται λουόμενους από τις 8 Μαΐου.

             Επίσης, από την ίδια μέρα στα μεγάλα καταστήματα (αυτά άνω των 500 τμ.) θα επιτρέπονται περισσότεροι πελάτες.

             Στις 10 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

             Επιπλέον, από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

             Τέλος, από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

             • Πολιτική Προστασία
             • Κυβέρνηση
             • Επιτροπή Ειδικών
             • δικαστήρια
             • ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
             • πανελλαδικές

              Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 8:39 pm


              Διέρρηξαν το γραφείο του Τσακαλώτου στον έβδομο όροφο

              Διέρρηξαν το γραφείο του Τσακαλώτου στον έβδομο όροφο

              Άγνωστοι «μπούκαραν» στο γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτο σήμερα (5/5) το πρωί και «σήκωσαν» υπολογιστές και σημαντικά έγγραφα.

              Οι διαρρήκτες κατάφεραν και σκαρφάλωσαν μέχρι τον 7ο όροφο και μπήκαν στο γραφείο αφού έκαναν μια τρύπα στον εξωτερικό τοίχο. Στη συνέχεια, έφυγαν από την πόρτα ασφαλείας, αφού την έσπασαν από μέσα.

              Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, πάντως, δήλωσε απτόητος από το ατυχές αυτό συμβάν.

              Σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει:

              «Σήμερα το πρωί, μπαίνοντας στο γραφείο με τους συνεργάτες μου αντικρίσαμε αυτήν την εικόνα. Οι διαρρήκτες αφού σκαρφάλωσαν στον 7ο όροφο, έσπασαν τον εξωτερικό τοίχο, ανακάτεψαν τα έγγραφα και αφαίρεσαν τους υπολογιστές μας.

              Προφανώς δεν είναι ακόμη γνωστά τα κίνητρα τους και όλα είναι πιθανά. Έχουν φυσικά γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την εξακρίβωση της ταυτότητας των δραστών και των στόχων τους.

              trypa tsakalotos

              Τίποτα και κανένας δεν θα μας τρομοκρατήσει, τίποτα και κανένας δεν θα μας φιμώσει, τίποτα και κανένας δεν θα μας σταματήσει. Και ας ψάξουν όσο θέλουν αυτά που αφαίρεσαν αν αυτός ήταν ο στόχος τους. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε.

              Το πολύ πολύ να μάθουν κάποια οικονομικά».

              • διάρρηξη
              • Ευκλείδης Τσακαλώτος
              • Πολυκατοικία
              • υπουργός Οικονομικών
              • ΣΥΡΙΖΑ

               Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 8:27 pm


               ΠΝΟ: Δεμένα τα πλοία την Πέμπτη (6/5) λόγω πανελλαδικής απεργίας

               ΠΝΟ: Δεμένα τα πλοία την Πέμπτη (6/5) λόγω πανελλαδικής απεργίας

               Δεμένα αναμένεται να παραμείνουν αύριο (6/5) τα πλοία στα λιμάνια της χώρας, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και τα 13 ναυτεργατικά σωματεία της, με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

               Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς ανακοίνωσε ότι στηρίζει ανεπιφύλακτα την 24ωρη απεργία των ναυτεργατικών Σωματείων της ομοσπονδίας και κάλεσε όλους τους ναυτεργάτες να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

               «Αποτίουμε και φέτος φόρο τιμής σεβασμού και μνήμης στην εμβληματική ημέρα που άλλαξε το ρου της ιστορίας στην ημέρα που ταυτίζεται και είναι συνυφασμένη με τους πολύμορφους αγώνες των εργαζομένων, την Εργατική Πρωτομαγιά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

               Παράλληλα, προσθέτει: «Όλοι οι ναυτεργάτες συνεχίζουν και εντείνουν τον αγώνα προτάσσοντας, μεταξύ των άλλων: την απορρόφηση των ανέργων συναδέλφων, την εξάλειψη της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, την εφαρμογή των ΣΣΕ και την υπογραφή νέων, την άμεση κατάργηση των διατάξεων του νόμου 4714/20 που ουσιαστικά καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στα ποντοπόρα πλοία, την ανάκληση των διατάξεων του νόμου 4770/2021 με τον οποίον καταργούνται τα νόμιμα ωράρια και όρια απασχόλησης των ναυτεργατών, την κατάργηση των μειωμένων οργανικών συνθέσεων και την καθιέρωση νέων που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, την άμεση εφαρμογή των θερινών οργανικών συνθέσεων στα επιβατηγά πλοία, την αναβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και την έγκαιρη καταβολή των συντάξεων».

               • ναυτεργάτες
               • ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
               • ναυτεργατικά σωματεία
               • Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία
               • Γιάννης Χαλάς

                Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 8:16 pm


                Γεωργιάδης: Είναι πιθανό να καταργηθούν τα SMS μετά τις 15/5

                Γεωργιάδης: Είναι πιθανό να καταργηθούν τα SMS μετά τις 15/5

                Στο άνοιγμα της εστίασης, αλλά και στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης αναφέρθηκε μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

                «Είναι και η ανοσία κομμάτι της κοινωνίας. Ο καθένας λέει ότι θέλει και κρίνεται. Η πανδημία είναι πραγματικότητα, σκοτώνει ανθρώπους ή τους αφήνει με πολύ βαριές περιπέτειες και δεν αντιμετωπίζεται με κανένα άλλο τρόπο παρά μόνο με τις υποδείξεις της επιστήμης και των ειδικών» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

                Αναφορικά με τους εμβολιασμούς των υγειονομικών ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «είμαστε στην 15 από τις 16 θέσεις στην Ευρώπη»  και συμπλήρωσε: «Πρέπει οι ίδιοι οι γιατροί μας να αναλάβουν μια πρωτοβουλία να ανέβει το ποσοστό των εμβολιασμένων γιατρών. Όταν κάποιος αποφασίσει να μην εμβολιαστεί είναι ατομικό του δικαίωμα, το οποίο κρίνεται, με τον υγειονομικό όμως υπάρχει μια βασική διαφορά, όταν γίνει εκείνος ασυμπτωματικός φορέας μπορεί να κολλήσει κάποιον που έχει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας στο νοσοκομείο. Θέτει τη ζωή των ασθενών του νοσοκομείου σε κίνδυνο επειδή εσύ δεν εμβολιάστηκες» τόνισε ο υπουργός για τους εμβολιασμούς των γιατρών».

                Αναφορικά με τις μικρότερες ηλικίες ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Η νέα γενιά έχει βάλει τα γυαλιά στις μεγαλύτερες ηλικίες».

                Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις που θα κάνει η κυβέρνηση μετά και την εισήγηση των ειδικών. «Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί τα μέτρα θα χαλαρώνουν. Δεν μπορώ να πω κάτι πιο σαφές. Αυτή τη στιγμή συνεδριάζει η Επιτροπή. Η προσωπική μου θέση είναι ότι αν οι εμβολιασμοί συνεχίσουν με αυτό τον ρυθμό και η εξέλιξη της πανδημίας συνεχίζει έτσι είναι λογικό να καταργηθούν τα sms».

                Ο υπουργός τόνισε ότι έχουν θέσει στην Επιτροπή θέματα όπως και την κατάργηση του click inside και η κυβέρνηση περιμένει την απόφαση των ειδικών.

                «Eίμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, αν συνεχίσουν οι εμβολιασμοί με αυτό τον ρυθμό θα τελειώσουμε με την πανδημία. Αντί να εμπιστευτούμε τον κάθε κομπογιαννίτη, να εμπιστευτούμε την επιστήμη. Τους ανθρώπους που μελέτησαν και σπούδασαν και έβγαλαν αποτέλεσμα. Το εμβόλιο είναι αποτέλεσμα της επιστήμης» κατέληξε στις δηλώσεις του ο υπουργός.

                • Άδωνις Γεωργιάδης
                • μηνύματα
                • Μάιος
                • εστίαση
                • Εμβολιασμοί

                 Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 8:02 pm


                 Interwood: Αδύνατη η δημοσίευση των αποτελεσμάτων για το 2020

                 Interwood: Αδύνατη η δημοσίευση των αποτελεσμάτων για το 2020

                 Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο μηχανογραφικό σύστημα της εταιρίας Ιντεργουντ - Ξυλεμπορία, δεν είναι δυνατή η δημοσίευση, εντός της προβλεπόμενης  προθεσμίας, της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης για το έτος 2020, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

                 Γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να δημοσιευθεί η Ετήσια Οικονομική Έκθεση για το έτος 2020 το συντομότερο δυνατό, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

                 • Ιντεργουντ Ξυλεμπορία
                 • Αποτελέσματα
                 • οικονομική έκθεση

                  Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 7:54 pm


                  Autohellas: Σύστασης κοινοπραξίας για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού σταθμού

                  Autohellas: Σύστασης κοινοπραξίας για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού σταθμού

                  H Autohellas συμφώνησε σήμερα, 5 Μαΐου 2021 στη δημιουργία μιας νέας κοινοπραξίας (joint venture), με σκοπό την ανάπτυξη ενός φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος έως 65MW.

                  Οι λοιπές συμμετέχουσες στην κοινοπραξία είναι: η ολλανδική εταιρεία MASDAR CES EUROPE B.V., η φινλανδική εταιρεία TAALERI ENERGIA HOLDINGS S.À.R.L και η ελληνική εταιρεία KYOTO DEVELOPMENT – ENERGY SOCIETE ANONYME. 

                  Στην νέα εταιρεία, η Autohellas και κάθε μία από τις λοιπές συμμετέχουσες θα αποκτήσουν ποσοστό ιδιοκτησίας μετοχών 25%. 

                  Όπως επισημαίνει η εισηγμένη, η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και υπό συνήθεις αιρέσεις που προβλέπονται σε αντίστοιχες συναλλαγές.

                  • φωτοβολταϊκά
                  • Autohellas
                  • joint venture

                   Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 7:47 pm


                   «Συνήλθαν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από το τεχνολογικό sell off

                   «Συνήλθαν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από το τεχνολογικό sell off

                   Την καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων δύο μηνών κατέγραψαν σήμερα (5/5) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ανακάμπτοντας από τις απώλειες της Τρίτης (4/5).

                   Οι μετοχές της ενέργειας ήταν οι πρωταγωνίστριες της σημερινής συνεδρίασης, σημειώνοντας μάλιστα υψηλό 10 ετών, ενώ με καλό «μάτι» είδαν οι επενδυτές και τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Απρίλιο.

                   Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 1,8%, εξαλείφοντας σχεδόν όλες τις απώλειες της Τρίτης, όπου αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν ο τεχνολογικός κλάδος. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές τεχνολογικές μετοχές κέρδισαν 2,7% μετά την πτώση του 3,7% στην χθεσινή συνεδρίαση.

                   Ο γερμανικός δείκτης DAX κατέγραψε άνοδο 2,12% και έκλεισε στις 15.170,78 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε κέρδη 1,68% στις 7.039,30 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,40% στις 6.339,47 μονάδες.

                   Ανάλογη εικόνα και στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου. Ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,56% στις 8.967,80 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB κινήθηκε υψηλότερα κατά 2,03% στις 24.463,89 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI 20 έκλεισε με κέρδη 0,93% στις 5.092,16 μονάδες.

                   Στη Ρωσία ο δείκτης MOEX κέρδισε 1,85% στις 3.643,56 μονάδες, ο RTSI κατέγραψε «άλμα» 2,20% στις 1.535,67 μονάδες και στην Κωνσταντινούπολη ο BIST 100 έκλεισε ανοδικά κατά 0,27% στις 1.420 μονάδες.

                   Στα μάκρο της ημέρας, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε τον Απρίλιο, καθώς η βιομηχανία των υπηρεσιών αντιπαρήλθε τα lockdown κι επέστρεψε στην ανάπτυξη.

                   Ο τελικός σύνθετος PMI της Markit, σκαρφάλωσε στο 53,8 τον Απρίλιο από το 53,2 του Μαρτίου, ενώ μια αρχική πρόβλεψη ανερχόταν σε 53,7. Σημειώνεται ότι ενδείξεις άνω των 50 μονάδων καταδεικνύουν επέκταση της δραστηριότητας στον κλάδο. Ο PMI των υπηρεσιών ανήλθε σε 50,5 από 49,6 μονάδες, ξεπερνώντας την πρόβλεψη για 50,3.

                   Παράλληλα, κατά 1,1% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν κατά 1,2% σε μηνιαία βάση.

                   • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
                   • ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
                   • PMI Markit

                    Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 7:42 pm


                    «Παράπονα» Ερντογάν στη Μέρκελ: Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες

                    «Παράπονα» Ερντογάν στη Μέρκελ: Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες

                    Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα, απασχόλησαν την επικοινωνία που είχαν μέσω βίντεο την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Άνγκελα Μέρκελ. 

                    Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (5/5), ο Τούρκος πρόεδρος είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες.

                    Υποστήριξε, δε, ότι στο Αιγαίο συνεχίζονται οι παράνομες επαναπροωθήσεις που είναι εναντίον τους διεθνούς δικαίου και των συνειδήσεων, όπως είπε.

                    Πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία διατηρεί νηφάλια στάση για να διατηρηθεί η θετική ατζέντα.

                    Ως προς τις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε., ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν πρέπει να χαθεί η δυναμική.

                    Τέλος, ο Ερντογάν είπε στη Γερμανίδα Καγκελάριο ότι είναι απαραίτητο να συζητηθούν τρόποι διατήρησης της υποστήριξης προς το Αφγανιστάν, μέσω του ΝΑΤΟ, ενώ πρόσθεσε τόνισε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης.

                    • Ερντογάν
                    • Μέρκελ
                    • ΕΛΛΑΔΑ
                    • ΤΟΥΡΚΙΑ
                    • Γερμανία

                     Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 7:38 pm


                     100 χρόνια Chanel N°5: Ενδιαφέροντα στοιχεία για το μυθικό άρωμα

                     100 χρόνια Chanel N°5: Ενδιαφέροντα στοιχεία για το μυθικό άρωμα

                     Το 1921 η Κοκό Σανέλ δημιούργησε ένα νέο άρωμα για γυναίκες. Πρόκειται για το πασίγνωστο Chanel N° 5, το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

                     Με το Chanel N° 5 ξεκίνησε μια νέα εποχή στον κόσμο του αρώματος. Η Γκαμπριέλ "Κοκό" Σανέλ (1883-1971) ήθελε τo μπουκάλι να εκφράζει το σύγχρονο πνεύμα της εποχής της. Ο σχεδιασμός του τελειοποιήθηκε το 1924: απλό, τετράγωνο με λεία επιφάνεια. Μόνο το μέγεθος του πώματος άλλαξε πολλές φορές από τότε. Το άρωμα εκτίθεται από το 1959 στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

                     Σύμφωνα με την DW, εικάζεται ότι το 5 ήταν ο τυχερός αριθμός της Κοκό Σανέλ. Το περιοδικό μόδας Vogue έγραφε μάλιστα ότι ο αριθμός 5 έφερνε τύχη στη Σανέλ από τηn παιδική της ηλικία: "Η δεσποινίδα λέγεται ότι επέλεξε το Νο. 5 επειδή ήταν το πέμπτο δείγμα του αρωματοποιού που προτίμησε για το νέο της άρωμα". Εννοείται ότι η νέα δημιουργία κυκλοφόρησε στις 5 Μαΐου! Όταν το άρωμά της ήταν έτοιμο η Σανέλ το διένειμε σε πελάτες και φίλους χωρίς να αποκαλύψει ότι δημιουργήθηκε με δική της πρωτοβουλία. Στα καστήματά της οι υπάλληλοι ψέκαζαν τα δοκιμαστήρια με το νέο άρωμα. Από το 1924 το Chanel N° 5 πωλείται σε διεθνές επίπεδο.

                     «Πριν πάω για ύπνο βάζω μόνο μερικές σταγόνες Chanel Nº 5». Τίποτα δεν θα μπορούσε να διαφημίσει καλύτερα το γαλλικό άρωμα από τη δήλωση της Μέριλιν Μονρόε στον τότε αρχισυντάκτη του περιοδικού Marie Claire Ζορζ Μπελμόντ. Η ξανθιά καλλονή του Χόλυγουντ έκανε άθελά της το άρωμα ιδιαίτερα δημοφιλές όχι μόνο στις γυναίκες, αλλά και τους άνδρες.

                     Ο πασίγνωστος καλλιτέχνης του κινήματος της Pop Art Άντι Γουόρχολ απαθανάτισε το διάσημο άρωμα σε μια σειρά τεσσάρων μεταξοτυπιών με την επωνυμία Chanel. Δεξιά στη φωτογραφία βλέπουμε τη μεταξοτυπία της Μέριλιν Μονρόε, το όνομα της οποίας συνδέθηκε άρρηκτα με το άρωμα της Σανέλ.

                     Στηn Κοκό Σανέλ δεν άρεσαν τα αρώματα της εποχής της, τα οποία είχαν ως βάση συνήθως μόνο ένα λουλούδι: τριαντάφυλλο ή γιασεμί. Όμως ένα άρωμα οφείλει να διαθέτει χαρακτήρα για να εκφράζει την προσωπικότητα μιας γυναίκας. Η συνταγή του Chanel N° 5 είναι μυστική. Θρυλείται ωστόσο ότι συνδυάζει γιασεμί και τριαντάφυλλο κανέλα (rosa majalis).

                     Η Κοκό Σανέλ έγινε διάσημη για το σχεδιασμό άνετων και λιτών ενδυμάτων, τα οποία ανέδυαν μια κομψότητα. Ας μη ξεχνάμε ότι στην εποχή της οι γυναίκες φορούσαν ακόμα κορσέδες και τεράστια καπέλα. Η απάντηση της Σανέλ σε όλα αυτά ήταν σπορτίφ σχέδια ενδυμάτων, στα οποία πάντα η κομψότητα βρίσκονταν στο επίκεντρο.

                     • Chanel

                      Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 7:33 pm


                      Υψηλοί προσκεκλημένοι στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών-Οι 10 θεματικοί πυλώνες

                      Υψηλοί προσκεκλημένοι στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών-Οι 10 θεματικοί πυλώνες

                      H έναρξη του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Μαΐου στο Ζάππειο Μέγαρο και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 15 Μαΐου, 2021. Για μία ακόμη χρονιά, και εφαρμόζοντας όλους τους ενδεδειγμένους κανόνες λειτουργίας και τα πρωτόκολλα ασφαλείας, το Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί σε υβριδική μορφή, καθώς περισσότεροι από 1000 καλεσμένοι ομιλητές από 42 χώρες θα πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις με φυσική και διαδικτυακή συμμετοχή.

                      Η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υπό την Αιγίδα της οποίας πραγματοποιείται το Φόρουμ των Δελφών, θα πραγματοποιήσει εισαγωγική ομιλία, ενώ στη συνέχεια η Α.Ε. Πρόεδρος της Εσθονίας Kersti Kaljulaid και η Α.Ε. Πρόεδρος της Σλοβακίας Zuzana Čaputová θα απευθύνουν στο κοινό του Φόρουμ των Δελφών διαδικτυακό χαιρετισμό.
                       
                      Το φετινό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών θα έχει την τιμή να φιλοξενήσει υψηλούς προσκεκλημένους που θα ταξιδέψουν στην Αθήνα, προκειμένου να παρευρεθούν και να συζητήσουν ζωντανά στα ειδικά διαμορφωμένα στούντιο του Ζαππείου. Ηγέτες χωρών όπως οι Πρωθυπουργοί της Ισπανίας Pedro Sánchez, της Σλοβενίας Janez Janša, του Μαυροβουνίου Zdravko Krivokapić, της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev, ο Πρόεδρος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Milorad Dodik, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος και ο πρώην Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Tony Blairθα λάβουν μέρος με φυσική παρουσία στις σημαντικές συζητήσεις που θα διεξαχθούν στη διάρκεια του εξαήμερου Φόρουμ.
                       
                      Άλλα σημαίνοντα πρόσωπα που θα δώσουν το παρών στο Ζάππειο είναι οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Margrethe Vestager, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος και Επίτροπος Ψηφιακών Τεχνολογιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Jean-Claude Juncker, πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Donald Tusk, πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και νυν Πρόεδρος του European People's Party, και Χρήστος Στυλιανίδηςπρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων. Στις συζητήσεις και τις ομιλίες επίσης θα συμμετέχουν διαδικτυακά οι Frans TimmermansΕκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Paolo Gentiloni, Επίτροπος για την Οικονομία, Στέλλα Κυριακίδη,  Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Kadri Simson, Επίτροπος για την Ενέργεια, Ylva Johansson, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Olivér Várhelyi, Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Mariya Gabriel, Επίτροπος για την Καινοτομία, Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, και η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejčinović Burić.
                       
                      Αξιοσημείωτη επίσης είναι η παρουσία στο Ζάππειο εκπροσώπων σημαντικών θεσμών στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπως o Klaus Regling, Εκτελεστικού Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ενώ στις πιο πρόσφατες συμμετοχές στον πλούσιο κατάλογο των υψηλών καλεσμένων, που θα συμμετάσχουν ψηφιακά, περιλαμβάνονται ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyerο Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου Joe Biden για ζητήματα που αφορούν την Κλιματική Αλλαγή John Kerry, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Mircea Geoana, και η Odile Renaud-Basso, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
                       
                      Εξέχουσες προσωπικότητες από τον πολιτικό κόσμο θα πάρουν μέρος στις συζητήσεις που αφορούν τις τρέχουσες εξελίξεις: o Stephan MayerΥπουργός Εσωτερικών Αρμόδιος για τη Μετανάστευση της Γερμανίας, o Rolf Schmachtenberg, Μόνιμος Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας, η Arancha González Laya, Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, ο Milojko Spajić, Υπουργός Εξωτερικών και ο Jakov Milatović, Υπουργός Οικονομικών του Μαυροβουνίου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου,  ο Pierre Gramegna, Υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, ο Matthew Palmer, Αν. Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς και οι Γερουσιαστές Maryland, Chris Van Hollen και New Jersey, Robert Menendez, θα αναλύσουν διεξοδικά τα κρίσιμα ζητήματα που άπτονται των θεμάτων του τομέα τους.
                       
                      To πρόγραμμα του 6oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών θα μεταδίδεται ζωντανά σε 4 ταυτόχρονα live streams και είναι δομημένο σε 10 θεματικούς πυλώνες:

                      • 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: 1821- 2021
                      • Γεωπολιτική και Διεθνής Ασφάλεια 
                      • Παγκόσμια Οικονομία 
                      • Το Μέλλον της Ευρώπης
                      • Βιωσιμότητα και Κλιματική Αλλαγή 
                      • Άνθρωποι, Οργανώσεις και Κοινωνία 
                      • Τεχνολογία και το Μέλλον της Ανάπτυξης 
                      • Ελλάδα: Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις και Βιώσιμη Ανάπτυξη
                      • Υγεία
                      • Παιδεία και Εκπαίδευση

                      Το πρόγραμμα του Φόρουμ διαμορφώνεται σε συνεργασία με σημαντικές δεξαμενές σκέψης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως το Chatham House, το Atlantic Council, το ΔΙΚΤΥΟ, το ΕΛΙΑΜΕΠ το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, το Ίδρυμα Ωνάση, την Endeavor, τη διαΝΕΟσις, το CFA, το Deree – The American College of Greece, το Ίδρυμα Λασκαρίδη, τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
                       
                      Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr) μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του Φόρουμ καθώς και τους 1000 και πλέον επιβεβαιωμένους ομιλητές από την  Ελλάδα και το εξωτερικό.

                      Η παρακολούθηση του online Φόρουμ είναι ελεύθερη με εγγραφή στο delphiforum.gr/register
                      • Φόρουμ των Δελφών
                      • Δελφοί
                      • ΕΛΛΑΔΑ
                      • live

                       Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 7:22 pm


                       Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»: Υποτροφία στο όνομα του Παύλου Ιωαννίδη

                       Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»: Υποτροφία στο όνομα του Παύλου Ιωαννίδη

                       Το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» - Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης εξέδωσε ψήφισμα για τον θάνατο του Παύλου Ιωαννίδη.

                       Ειδικότερα, το ίδρυμα αποφάσισε να εκφράσει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του αποδημήσαντος, να συστήσει υποτροφία στο όνομά του που θα χορηγηθεί σε διακρινόμενο οικότροφο της «Στέγης της Μαρίας» στα Καρδάμυλα Χίου και να διαθέσει 100 αντίτυπα του βιβλίου του «Κι αν δεν είσαι, θα γίνεις».

                       Το ψήφισμα υπέγραψαν ο Πρόεδρος Ευθύμιος Η. Μητρόπουλος και οι ιδρυτές καπετάν Παναγιώτης και Ειρήνη Τσάκου, ο Νίκος Π. Τσάκος και η οικογένεια.

                       Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος σκιαγράφησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ «τον αποδημήσαντα ως Άνδρα ευπατρίδη, υψηλού ήθους και επαγγελματικής κατάρτισης, ευθύ, ευπρεπή, καλλιεργημένο, καινοτόμο, προηγούμενο της εποχής του τόσο στην αεροπλοΐα όσο και στη Ναυτιλία, εξαιρετικό μέχρις αυτοθυσίας πατριώτη, δυσαναπλήρωτο αφίσαντα κενό».

                       • Παναγιώτης Τσάκος
                       • Μαρία Τσάκος
                       • Παύλος Ιωαννίδης
                       • Χίος

                        Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 7:19 pm


                        Η Attica Group επιβραβεύει αριστούχους μαθητές- φοιτητές ακριτικών νησιών μας

                        Η Attica Group επιβραβεύει αριστούχους μαθητές- φοιτητές ακριτικών νησιών μας

                        Η Attica Group με γνώμονα τη στήριξη και ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών συνεχίζει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τη συνεργασία της με την ΑΜΚΕ ExcellenSeas – Θάλασσες Αριστείας, προσφέροντας υποτροφίες σε αριστούχους μαθητές – φοιτητές των ακριτικών νησιών μας.

                        Πιστή στη δέσμευσή της για την υιοθέτηση υπεύθυνων πολιτικών και πρακτικών σε όλο το εύρος της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της, καθώς και για τη συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες με στόχο τη δημιουργία και διασφάλιση αμοιβαίας μακροπρόθεσμης αξίας, η Attica Group προσθέτει άλλη μία δράση στο ενεργητικό της με κατεύθυνση τον τομέα της εκπαίδευσης.

                        Η στήριξη των αριστούχων μαθητών – φοιτητών των ακριτικών νησιών, αμβλύνει τις διαφορές μεταξύ των νησιών αυτών και των μητροπολιτικών κέντρων σχετικά με τις ευκαιρίες των νέων στην εκπαίδευση και παράλληλα αναδεικνύει την εμπιστοσύνη της Attica Group στο ανερχόμενο ανθρώπινο δυναμικό τους.

                        Η ΑΜΚΕ ExcellenSeas (Θάλασσες Αριστείας) είναι φορέας με αποκλειστικό σκοπό την επιβράβευση άριστων μαθητών – φοιτητών των ακριτικών μας νησιών μέσω της παροχής υποτροφιών. Η επιλογή των υπότροφων γίνεται από την ΑΜΚΕ ExcellenSeas και την υλοποίηση του προγράμματος υποστηρίζει Επιστημονική Επιτροπή, η οποία στελεχώνεται από τακτικούς ή ομότιμους Καθηγητές Ελληνικών και αλλοδαπών Πανεπιστημίων καθώς και από διακεκριμένες, για το ήθος και το υψηλό ακαδημαϊκό τους επίπεδο, προσωπικότητες. Στο πρόγραμμα Θάλασσες Αριστείας σε πρώτη φάση έχουν ενταχθεί ακριτικά νησιά των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων.

                        H Attica Group δραστηριοποιείται στην επιβατηγό ναυτιλία μέσω των SUPERFAST FERRIES, BLUE STAR FERRIES, HELLENIC SEAWAYS και AFRICA MOROCCO LINK με συνολικά 32 πλοία που προσφέρουν σύγχρονες, υψηλού επιπέδου μεταφορικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα πλοία του στόλου της ταξιδεύουν σε 4 χώρες, σε 60 μοναδικούς προορισμούς, προσεγγίζοντας 71 λιμάνια, μεταφέροντας πάνω από 7 εκατ. επιβάτες, 1 εκατ. Ι.Χ. οχήματα και 400.000 φορτηγά αυτοκίνητα ετησίως.

                        • Attica Group
                        • ΝΗΣΙΑ
                        • μαθητές
                        • φοιτητές

                         Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 7:15 pm


                         Τα ποσοστά εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα

                         Τα ποσοστά εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα

                         Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε την Τετάρτη (5/5) στα ποσοστά των εμβολιασμένων ανά ηλικία και στα ραντεβού που έχουν κλείσει οι νεότερες ηλικιακά ομάδες.

                         Σύμφωνα με τα στοιχεία, που ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους τα ποσοστά εμβολιασμών (έστω με μία δόση) ανά ηλικιακή ομάδα έχουν ως εξής:

                         85+: 63%

                         80-84: 63%

                         75-79: 73%

                         70-74: 58%

                         65-69: 40%

                         60-64: 53%

                         Εκπαιδευτικοί: 30%

                         Όσον αφορά τις παραλαβές των εμβολίων για τον μήνα Μάιο, αναμένουμε:

                         -2.150.000 δόσεις από την Pfizer
                         -350.000 δόσεις από τη Moderna
                         -220.000 δόσεις από την Johnson & Johnson και...
                         -150.000 δόσεις από την AstraZeneca, ενώ αναμένουμε επιβεβαίωση για τις υπόλοιπες δόσεις, έως τις 350.000 που έχει δεσμευτεί για την Ελλάδα η εταιρεία.

                         Στα τέλη Μαΐου θα έχουμε φτάσει τους 5,4 εκατ. εμβολιασμούς, με τους 3.520.000 με μία δόση και τους 1,9 εκατ. και με τις δυο δόσεις, που αντιστοιχεί στο 18% του πληθυσμού.

                         Τον Μάιο θα έχουμε αναπτύξει 1.500 κέντρα, ενώ θα ανοίξουν και άλλα κέντρα από το δημόσιο, αλλά και ιδιωτικούς φορείς. Από σήμερα έχει ανοίξει φόρμουλα στο emvolio.gov.gr για όσους ιδιωτικούς φορείς θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ελευθερία. Έχει περάσει νομοσχέδιο στο οποίο αναφέρεται η συγκεκριμένη αμοιβή ανά εμβολιασμό και οι όροι συνεργασίας.

                         Όσον αφορά στα ποσοστά εμβολιασμών ανά ηλικία:

                         - στους 30-39 έχουν κλείσει 354.000 ραντεβού, που αντιστοιχούν σε 177.000 πολίτες, ενώ 65.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί
                         -στους 40-44 έχουν κλείσει 235.000 ραντεβού, που αντιστοιχούν σε 117.000 πολίτες, ενώ 31.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί
                         -στους 45-49 έχουν κλείσει 250.000 ραντεβού,, ενώ 3.112 έχουν ήδη εμβολιαστεί».

                         • ποσοστά
                         • εμβόλια
                         • Εμβολιασμοί
                         • ηλικίες
                         • πολίτες
                         • Θεμιστοκλέους

                          Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 7:08 pm


                          Παπουτσάνης: Η ΓΣ ενέκρινε τη διανομή μερίσματος €0,0475 ανά μετοχή

                          Παπουτσάνης: Η ΓΣ ενέκρινε τη διανομή μερίσματος €0,0475 ανά μετοχή

                          Τη διανομή καθαρού πληρωτέου μερίσματος, ύψους 0,0475 ευρώ ανά μετοχή, καθώς και πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, ενέκρινε η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Παπουτσάνης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα (5/5).

                          Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισηγμένης, η ΓΣ, στην οποία παρέστησαν ή/και αντιπροσωπεύθηκαν ή/και άσκησαν το δικαίωμα ψήφου τους πριν από την τακτική συνέλευση με επιστολική ψήφο, δεκαεννέα (19) μέτοχοι εκπροσωπούντες 21.235.133 μετοχές επί συνόλου 26.906.094 μετοχών, ήτοι 78,92% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και συνόλου δικαιωμάτων ψήφου. 

                          Η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης: 

                          1. Εγκρίθηκαν παμψηφεί οι ετήσιες χρηματοοικονομικές και ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις της Εταιρείας για το έτος 2020, μαζί με την έκθεση και ενοποιημένη έκθεση διαχείρισης του διοικητικού συμβουλίου και την έκθεση ελέγχου των ελεγκτών. 

                          2. Εγκρίθηκε παμψηφεί η διάθεση των αποτελεσμάτων του έτους 2020 και η διανομή μερίσματος ύψους 0,05€ ανά μετοχή. Mετά την παρακράτηση φόρου ποσοστού 5% το καθαρό πληρωτέο μέρισμα ανά μετοχή ανέρχεται τελικά σε 0,0475€. Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος μερίσματος ορίζεται η 07.05.2021 ενώ ως ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων μερίσματος η 10.05.2021, Η πληρωμή του μερίσματος θα ξεκινήσει την 13η.05.2021 μέσω της "Alpha Τράπεζα Α.Ε.". 

                          3. Εγκρίθηκε παμψηφεί η συνολική διαχείριση της Εταιρείας σύμφωνα με το άρθρο 108 του ν. 4548/2018 και η απαλλαγή των ορκωτών ελεγκτών της Εταιρείας σύμφωνα με το άρθρο 117 παρ. 1 περ. (γ) του Ν. 4548/2018, για το έτος 2020. 

                          4. Εγκρίθηκε παμψηφεί η έκθεση αποδοχών για το έτος 2020, σύμφωνα με το άρθρο 112 του ν. 4548/2018. 

                          5. Εξελέγη κατά πλειοψηφία η ελεγκτική εταιρεία "GRANT THORNTON AE Ορκωτών Ελεγκτών και Συμβουλών Επιχειρήσεων", με αρ. ΓΕΜΗ 121548701000 και αρ. Μητρώου ΣΟΕΛ 127, για να διεξάγει τον έλεγχο των ετήσιων χρηματοοικονομικών και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων της Εταιρείας του έτους 2021 με συνολική αμοιβή €33.000 πλέον ΦΠΑ, που περιλαμβάνει τον έλεγχο των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων και την επισκόπηση χρηματοοικονομικών καταστάσεων εξαμήνου (€25.000), τον φορολογικό έλεγχο για την έκδοση φορολογικού πιστοποιητικού κατ’ άρθρο 65Α του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (€5.000) και τον έλεγχο της έκθεσης αποδοχών έτους 2021 (€3.000). 

                          Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για το πέμπτο θέμα της ημερήσιας διάταξης έχουν ως εξής: 

                          - Έγκυρες ψήφοι: 21.235.133 (ήτοι 78,92% του μετοχικού κεφαλαίου και 100% των παριστάμενων μετόχων). 
                          - Υπέρ: 20.625.089 (ήτοι ποσοστό 97,13% επί των έγκυρων ψήφων). 
                          - Κατά: 610.044 (ήτοι ποσοστό 2,87% επί των έγκυρων ψήφων). 
                          - Αποχή: 0. 

                          6. Εγκρίθηκε παμψηφεί το πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών από την Εταιρεία, βάσει του άρθρου 49 του Ν. 4548/2018, σύμφωνα με το οποίο η Εταιρεία θα δικαιούται, μέσα στην προβλεπόμενη από τον νόμο προθεσμία 24 μηνών, ήτοι από 05.05.2021 μέχρι 05.05.2023, να προβαίνει σε αγορές ιδίων μετοχών ποσοστού μέχρι 5% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, το οποίο ποσοστό κατά την 05.05.2021 αντιστοιχεί σε 1.345.304 μετοχές. Η ανώτατη τιμή αγοράς των ιδίων μετοχών της Εταιρείας θα είναι τέσσερα ευρώ (4€) ανά μετοχή και η κατώτατη τιμή αγοράς αυτών πενήντα τέσσερα λεπτά (0,54€) ανά μετοχή, ενώ οι ίδιες μετοχές που θα αποκτηθούν θα δύνανται να διατεθούν με κάθε επιτρεπτό από το νόμο τρόπο. 

                          7. Αποφασίσθηκε παμψηφεί η παροχή εξουσιοδότησης στο διοικητικό συμβούλιο να θεσπίσει εντός ενός (1) έτους πρόγραμμα διάθεσης μετοχών κατ’ άρθρο 113 παρ. 4 του ν. 4548/2018 υπό όποιους όρους εντός του πλαισίου του νόμου κρίνει σκόπιμο, με δικαιώματα που θα αντιστοιχούν κατ’ ανώτατο όριο σε ποσοστό 1% επί των συνολικών μετοχών της Εταιρείας, ήτοι σε 269.060 μετοχές, ως ο αριθμός τους έχει σήμερα, και οι οποίες θα προκύπτουν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας ή από κτηθείσες ίδιες μετοχές. 

                          8. Εγκρίθηκε παμψηφεί η τροποποίηση του άρθρου 7 του καταστατικού της Εταιρείας. 

                          9. Εγκρίθηκε παμψηφεί η τροποποίηση του άρθρου 8 του καταστατικού της Εταιρείας. 

                          10. Εγκρίθηκε παμψηφεί η τροποποίηση του άρθρου 12 του καταστατικού της Εταιρείας. 

                          11. Εγκρίθηκε παμψηφεί η πολιτική καταλληλότητας των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας. 

                          12. Χορηγήθηκε παμψηφεί άδεια, σύμφωνα με το άρθρο 98 παρ. 1 του ν. 4548/2018, στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και στους διευθυντές της Εταιρείας να συμμετέχουν στη διοίκηση νομικών προσώπων που επιδιώκουν σκοπούς ίδιους ή παρεμφερείς με αυτούς της Εταιρείας (για τους διευθυντές υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για εταιρεία θυγατρική, κοινοπραξία ή συγγενή της Εταιρείας), εφόσον τηρούνται τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία περί εταιρικής διακυβέρνησης, δεοντολογίας και σύγκρουσης συμφερόντων.

                          • καθαρό μέρισμα
                          • πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών
                          • γενική συνέλευση

                           Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 7:07 pm


                           Θεοδωρίδου: Θα διερευνηθεί σχολαστικά ο θάνατος της 44χρονης

                           Θεοδωρίδου: Θα διερευνηθεί σχολαστικά ο θάνατος της 44χρονης

                           Στο περιστατικό θανάτου της 44χρονης γυναίκας στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στη σημερινή (5/5) ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας η λοιμωξιολόγος, Μαρία Θεοδωρίδου.

                           Υπενθυμίζεται ότι η 44χρονη έχασε τη ζωή της, ένα εικοσιτετράωρο μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca.

                           Αφού συλλυπήθηκε τους οικείους της, είπε ότι το περιστατικό μελετάται με προσοχή, ωστόσο τόνισε ότι στη σορό της γυναίκας έγινε νεκροψία – νεκροτομή και πρόσθεσε:

                           «Ο θάνατος της εκλιπούσης δεν συνδέεται με θρομβώσεις, αλλά υπήρξε έμφραγμα επί εδάφους παλαιοτέρου εμφράγματος, ωστόσο το περαστικό αυτό θα μελετηθεί σχολαστικά».

                           • AstraZeneca
                           • Μαρία Θεοδωρίδου
                           • πανδημία
                           • θρομβώσεις
                           • νεκροψία

                            Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 6:53 pm


                            Κικίλιας: Τέλος Μαΐου θα έχουμε πάνω από 5 εκατ. εμβολιασμούς

                            Κικίλιας: Τέλος Μαΐου θα έχουμε πάνω από 5 εκατ. εμβολιασμούς

                            Υπάρχει βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα, ωστόσο η νόσος είναι ακόμα εδώ είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας covid-19, και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας.

                            Ανέφερε δε ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων είναι 1.776 επιβεβαιωμένα κρούσματα, με 43 έτη τη  μέση ηλικία, ενώ τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 20.000.

                            Την περίοδο αυτή που προσπαθούμε να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ατομικά μέτρα προστασίας, τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι προχωράμε βήμα- βήμα στην άρση των περιορισμών και  χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. 

                            Ο κ. Κικίλιας προσέθεσε ότι σήμερα υπάρχει αισιοδοξία. Θα φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Τον Μάιο αναμένεται να κάνουμε 2,3 εκατ. εμβολιασμούς και τέλος του μήνα θα ξεπεραστούν τα 5 εκατ. εμβολιασμούς. Οι παραλαβές εμβολίων γίνονται κανονικά και όποιος πολίτης επιθυμεί θα μπορεί να εμβολιαστεί.

                            Είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο υγειονομικός σχεδιασμός για τα νησιά.

                            Τόνισε, επίσης, ότι φέτος είμαστε σε καλύτερο σημείο απ’ ό,τι πέρυσι το καλοκαίρι.

                            • Κικίλιας
                            • εμβόλια
                            • εμβόλιο

                             Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 6:47 pm


                             Νέος διευθύνων σύμβουλος της D-Marin ο Oliver Dörschuck

                             Νέος διευθύνων σύμβουλος της D-Marin ο Oliver Dörschuck

                             Το Διοικητικό Συμβούλιο της D-Marin ανακοινώνει τον Oliver Dörschuck ως νέο Διευθύνων Σύμβουλο, από την 1η Ιουνίου, 2021.

                             Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της ηγέτιδας δύναμης στον τομέα των premium μαρίνων, ο Oliver διακρίνεται για την πλούσια εμπειρία του στους τομείς της φιλοξενίας, αναψυχής και τουρισμού, γεγονός που αναμένεται να προσθέσει αξία στην D-Marin προωθώντας την περαιτέρω ανάπτυξή της, θέτοντας νέα πρότυπα στον κλάδο των τουριστικών λιμένων και προσφέροντας ξεχωριστές εμπειρίες στους πελάτες.

                             Ο Oliver έρχεται στη D-Marin από το SSP Group, μία εταιρεία που σχεδιάζει και διαχειρίζεται εστιατόρια σε ταξιδιωτικές τοποθεσίες συμπεριλαμβανομένων αεροδρομίων, σιδηροδρομικών σταθμών και αυτοκινητοδρόμων.

                             Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Διευθύνων Σύμβουλος για την Ηπειρωτική Ευρώπη, εξασφάλισε την ανάπτυξη του μερίδιου αγοράς μέσα από καινοτόμες στρατηγικές, νέους διαγωνισμούς καθώς και μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.

                             D MARIN CEO Oliver Dörschuck

                             Oliver Dörschuck

                             Πριν το SSP, ο Oliver εργάστηκε στο TUI Group για 14 χρόνια, σε στρατηγικούς ρόλους, και με μεγάλη θητεία ως Διευθύνων Σύμβουλος για τη Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και Πολωνία.

                             Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του η εταιρεία εισήγαγε το project TUI Customer Experience για να προσδώσει προστιθέμενη αξία σε κάθε βήμα του λεγόμενου customer journey με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, μια βαθιά γνώση και εμπειρία που θα αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμη για την D-Marin.

                             Επιπλέον, δημιούργησε και εισήγαγε αρκετά brands ξενοδοχείων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και αναγνωρίζεται για τις στρατηγικές βελτιστοποίησης εσόδων (Yield Management).

                             Αυτή η συνεργασία αποτελεί μια σαφή ένδειξη της μακροχρόνιας στρατηγικής της D-Marin να παρέχει μία ουσιαστικά διαφοροποιημένη εμπειρία στους πελάτες της μέσα από το συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο μαρινών.

                             Ο Oliver διαδέχεται τον Steven Rudnitsky που διατέλεσε προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος της D-Marin, ο οποίος  παραμένει στον Όμιλο ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

                             • Steven Rudnitsky
                             • D Marinas Hellas
                             • SSP Group
                             • TUI Group

                              Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 6:41 pm


                              Noval: Αυξήθηκε 22% η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου επενδυτικών ακινήτων

                              Noval: Αυξήθηκε 22% η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου επενδυτικών ακινήτων

                              Την αύξηση της εύλογης αξίας του χαρτοφυλακίου επενδυτικών ακινήτων της σε 364,6 εκατ. ευρώ κατά την 31.12.2020, ανακοίνωσε η Noval Property, παρουσιάζοντας αύξηση 22% σε σχέση με την 31.12.2019.

                              Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική ΑΕΕΑΠ βάσει αξίας χαρτοφυλακίου επενδυτικών ακινήτων, κατά το 2020 πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις συνολικού ύψους 70,2 εκατ. ευρώ, λόγω ανάπτυξης ακινήτων (όπως η ολοκλήρωση του συγκροτήματος γραφείων The Orbit στην Αθήνα και η επέκταση του εμπορικού κέντρου River West), καθώς και λόγω απόκτησης πλήρους κυριότητας ακινήτων μέσω εταιρικού μετασχηματισμού.

                              Κατά την πρώτη δωδεκάμηνη χρήση της (01.01.2020 – 31.12.2020), η Noval Property παρουσίασε έσοδα από μισθώματα 13,9 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα κρατικά μέτρα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας Covid-19 μείωσαν τα έσοδα της Εταιρείας κατά 1,5 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 9,8% επί των αναμενόμενων εσόδων.

                              Τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και αναπροσαρμογής εύλογης αξίας περιουσιακών στοιχείων για τη χρήση 2020 ανήλθαν σε 7,2 εκατ. ευρώ.

                              Τα ταμειακά διαθέσιμα την 31.12.2020 ανήλθαν σε 4,5 εκατ. ευρώ.

                              Η εσωτερική λογιστική αξία της Εταιρείας την 31.12.2020 ήταν 281,9 εκατ. ευρώ, ή 1,14 ευρώ ανά μετοχή.

                              Το Διοικητικό Συμβούλιο της Noval Property κατά την από 28.04.2021 συνεδρίασή του αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη διανομή μερίσματος ποσού 0,0077 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2020.

                              • Noval Property
                              • ακίνητα
                              • ORBIT
                              • RIVER WEST
                              • COVID 19
                              • ταμειακά διαθέσιμα

                               Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 6:33 pm


                               Facebook και Instagram διατηρούν το «απαγορευτικό» στον Τραμπ

                               Facebook και Instagram διατηρούν το «απαγορευτικό» στον Τραμπ

                               Η απαγόρευση του Ντόναλντ Τραμπ από το Facebook και το Instagram επιβεβαιώθηκε από το Συμβούλιο Εποπτείας των εταιρειών. Ωστόσο, η Εποπτική Αρχή έκρινε τον μόνιμο χαρακτήρα της απαγόρευσης ως πέραν των κανονικών κυρώσεων που επιβάλλει το Facebook.

                               Η Αρχή 'εχει διατάξει το Facebook να επανεξετάσει την απόφαση και να "αιτιολογήσει μια αναλογική απάντηση" που εφαρμόζεται σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των απλών χρηστών.

                               Ο πρώην πρόεδρος «εξορίστηκε» και από τις δύο εφαρμογές τον Ιανουάριο μετά τις ταραχές στο Κάπιτολ Χιλ.

                               Το Συμβούλιο Εποπτείας δήλωσε ότι η αρχική απόφαση για την οριστική αναστολή του κ. Τραμπ ήταν "απροσδιόριστη και ασυνήθιστη" και ότι η σωστή απάντηση θα πρέπει να είναι "συνεπής με τους κανόνες που εφαρμόζονται σε άλλους χρήστες της πλατφόρμας".

                               Το Facebook πρέπει να απαντήσει εντός έξι μηνών.

                               Σε συνέντευξη Τύπου, η συμπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Helle Thorning-Schmidt παραδέχτηκε: "Δεν είχαμε μια εύκολη απάντηση."

                               Το Διοικητικό Συμβούλιο ήταν να ανακοινώσει την απόφασή του τον περασμένο μήνα, αλλά καθυστέρησε την απόφαση προκειμένου να επανεξετάσει περισσότερες από 9.000 δημόσιες απαντήσεις σε υποθέσεις, ανέφερε.

                               Εν τω μεταξύ, ο κ. Τραμπ, ο οποίος έχει αποκλειστεί επίσης από το Twitter, ξεκίνησε μια νέα ιστοσελίδα την Τρίτη για να ενημερώσει τους υποστηρικτές με τις σκέψεις του.

                               Η απόφαση σημαίνει ότι η αναστολή του κ. Τραμπ παραμένει σε ισχύ για τώρα.

                               Το Συμβούλιο Εποπτείας αποφάσισε ότι ο κ. Τραμπ είχε παραβεί τα κοινοτικά πρότυπα του Facebook και επικύρωσε την απαγόρευση.

                               Αλλά είναι το "αόριστο" μέρος της απαγόρευσης το οποίο δημιούργησε δεύτερες σκέψεις.

                               "Δεν επιτρέπεται στο Facebook να κρατήσει έναν χρήστη εκτός της πλατφόρμας για μια απροσδιόριστη περίοδο, χωρίς κριτήρια για το πότε ή για το αν θα αποκατασταθεί ο λογαριασμός", ανέφερε σε δήλωση.

                               Η εφαρμογή αυτού του τύπου απαγόρευσης στον κ. Τραμπ δεν ακολουθούσε καμία σαφή διαδικασία, ανέφερε.

                               Το Εποπτικό Συμβούλιο ισχυρίστηκε ότι το Facebook είχε ουσιαστικά εκδώσει "μια αόριστη, αμετάβλητη ποινή και στη συνέχεια [παρέπεμψε] την υπόθεση στο Συμβούλιο για επίλυση".

                               Είπε ότι κάτι τέτοιο σημαίνει ότι "το Facebook προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες του" - και έστειλε την απόφαση πίσω στο Facebook.

                               Τι είναι το συμβούλιο εποπτείας;

                               Συχνά αναφέρεται ως "Ανώτατο Δικαστήριο του Facebook", το Συμβούλιο ιδρύθηκε για να βγάζει ετυμηγορία για δύσκολες ή αμφιλεγόμενες αποφάσεις μετριοπάθειας που λαμβάνονται από το Facebook.

                               Ιδρύθηκε από το αφεντικό του Facebook Mark Zuckerberg, αλλά λειτουργεί ως ανεξάρτητη οντότητα, αν και οι μισθοί και τα άλλα έξοδα καλύπτονται από το Facebook. Αποτελείται από δημοσιογράφους, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόρους και ακαδημαϊκούς.

                               Η επιτροπή έχει ήδη αποφανθεί σε εννέα υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός σχολίου που φαινόταν υποτιμητικό για τους μουσουλμάνους.

                               • ban
                               • Τραμπ
                               • FACEBOOK
                               • Instagram
                               • απαγόρευση

                                Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 6:26 pm


                                Συνεργασία Επ. Ανταγωνισμού με ΟΟΣΑ σε τρεις τομείς δραστηριότητας

                                Συνεργασία Επ. Ανταγωνισμού με ΟΟΣΑ σε τρεις τομείς δραστηριότητας

                                Στο πλαίσιο της μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ) και του ΟΟΣΑ, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις ανταλλαγής πληροφοριών, τον περασμένο Μάρτιο και τον Απρίλιο, μεταξύ της διοίκησης της ΕΑ και των στελεχών του Τμήματος Ρυθμιστικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ.

                                Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών, η ΕΑ παρουσίασε στους συναδέλφους του ΟΟΣΑ τις συνεχιζόμενες εργασίες της σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αρχής, την απλούστευση των διαδικασιών της, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας και δημοσίευσης εγχειριδίου διαδικασιών, τη μεταρρύθμιση της οργανωτικής δομής της, ώστε να ενισχυθεί η διεπιστημονική συνεργασία, καθώς και οι προσπάθειες της για την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, και ιδίως των συστημάτων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τον προσδιορισμό των προτεραιοτήτων και τη διαχείριση καθηκόντων και συλλογικών έργων.

                                Όπως αναφέρει η ΕΑ στην σχετική ανακοίνωση, στο τέλος των συναντήσεων, και μετά από μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, η ΕΑ και τα στελέχη του Τμήματος Ρυθμιστικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ, σημείωσαν ότι οι μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε η ΕΑ εφαρμόζουν καινοτόμες και καλύτερες πρακτικές και μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σε δημόσιες αρχές στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, προκειμένου να βελτιωθεί η δημόσια διακυβέρνηση.

                                Τα μέρη συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους ακόλουθους τρεις τομείς δραστηριότητας:

                                • προώθηση του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και της μεταρρύθμισης των δημοσίων υπηρεσιών και ειδικότερα την παροχή της δυνατότητας στην ΕΑ να παρουσιάζει το έργο της σε άλλες ελληνικές κυβερνητικές υπηρεσίες, καθώς και δημόσιες υπηρεσίες σε άλλες χώρες, ως παράδειγμα απλούστευσης εργασιών και εκσυγχρονισμού,
                                • προώθηση της ψηφιακής διακυβέρνησης και μεγαλύτερη διαφάνεια/απλούστευση, επιτρέποντας την ανάπτυξη δημόσιων υπηρεσιών προσαρμοσμένων στους χρήστες, και ιδίως των ψηφιακών υπηρεσιών για το κοινό,
                                • υποστήριξη της προσπάθειας της ΕΑ να σχεδιάσει Κεντρικούς Δείκτες Αποδοτικότητας (ΚΔΑ) που είναι κατάλληλοι για την αποστολή της και να αναπτύξει ένα νέο σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού/των διαφόρων διευθύνσεων.

                                Ο Πρόεδρος της ΕΑ, Ιωάννης Λιανός, χαιρέτισε την ευκαιρία να συνεργαστεί με το Τμήμα Ρυθμιστικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια, τονίζοντας τον στόχο της ΕΑ να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και τον αντίκτυπό της και να χρησιμοποιήσει τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες σε όλες τις πτυχές των εργασιών της, προς όφελος των καταναλωτών, των επιχειρήσεων και της οικονομίας συνολικά.

                                • Επιτροπή Ανταγωνισμού
                                • ΟΟΣΑ
                                • δραστηριότητες
                                • Ιωάννης Λιανός

                                 Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 6:25 pm


                                 Διασπορά κρουσμάτων: 924 κρούσματα στην Αττική, 247 στη Θεσσαλονίκη

                                 Διασπορά κρουσμάτων: 924 κρούσματα στην Αττική, 247 στη Θεσσαλονίκη

                                 Στην Αττική βρίσκονται τα 924 από τα 2.093 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ. 

                                 Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 247 κρούσματα.

                                 Αναλυτικά τα 2.093 νέα κρούσματα:

                                 91 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

                                 96 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

                                 64 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής 

                                 171 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών 

                                 279 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών 

                                 83 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

                                 125 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς 

                                 15 κρούσμα στην Π.Ε. Νήσων

                                 247 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης 

                                 80 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

                                 15 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

                                 12 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας 

                                 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας

                                 60 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας 

                                 11 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας 

                                 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

                                 9 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας 

                                 17 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

                                 19 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας 

                                 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

                                 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

                                 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας 

                                 16 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας 

                                 41 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

                                 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

                                 7 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

                                 31 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων 

                                 12 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας 

                                 49 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου 

                                 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας 

                                 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρπάθου

                                 13 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

                                 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

                                 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

                                 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς 

                                 37 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

                                 16 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας 

                                 8 κρούσματα στην Π.Ε. Κω 

                                 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

                                 69 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

                                 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

                                 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

                                 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

                                 42 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

                                 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας 

                                 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μήλου

                                 5 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

                                 3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

                                 23 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

                                 19 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

                                 22 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

                                 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

                                 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

                                 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης 

                                 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

                                 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

                                 10 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

                                 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

                                 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου

                                 21 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

                                 24 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας 

                                 3 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας 

                                 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

                                 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής 

                                 19 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων 

                                 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

                                 83 κρούσματα υπό διερεύνηση 

                                 • ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
                                 • ΕΟΔΥ
                                 • κορονοιός
                                 • πανδημία

                                  Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 6:14 pm


                                  Μουζάκης: Μειωμένα κατά 4,68% τα EBITDA το 2020

                                  Μουζάκης: Μειωμένα κατά 4,68% τα EBITDA το 2020

                                  Επηρεασμένα από την πανδημία ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου Μουζάκης το 2020.

                                  Ειδικότερα, τα ενοποιημένα οικονομικά μεγέθη της εισηγμένης εξελίχθηκαν ως ακολούθως:

                                  Ο Κύκλος Εργασιών (πωλήσεις) ανήλθε για τη κλειομένη χρήση σε ευρώ 4.271.356,88 από 4.819.699,18 ευρώ τη χρήση του 2019 παρουσιάζοντας μείωση των πωλήσεων κατά -11,38% οφειλόμενη στους λόγους που αναφέρονται και στην μητρική.

                                  Το κόστος πωληθέντων ανήλθε για τη κλειομένη χρήση 3.421.696,85 ευρώ από 3.986.992,81 ευρώ τη χρήση του 2019 παρουσιάζοντας μείωση κατά -14,18 %

                                  Οι ζημιές προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν για τη κλειομένη χρήση σε κέρδη 656.530,34 ευρώ από 688.735,07 ευρώ τη χρήση του 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά -4,68 %.

                                  Αναπόσβεστα Πάγια Στοιχεία του Ενεργητικού

                                  Κατά την 31.12.2020 τα Αναπόσβεστα Πάγια Στοιχεία του Ομίλου ανέρχονταν σε 52.818.557,67 ευρώ και αντιστοιχούν στο 90,65 % του Συνολικού Ενεργητικού του Ομίλου, ενώ την 31/12/2019 ανέρχονταν σε 52.614.721,61 ευρώ και αντιστοιχούσαν στο 91,31 % του Συνολικού Ενεργητικού του Ομίλου.

                                  Ίδια Κεφάλαια: Τα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου ποσού 34.366.728,35 ευρώ έναντι ποσού 33.625.152,37 ευρώ με 31/12/2019, αντιπροσωπεύουν ποσοστό 58,98 % του Συνολικού Παθητικού του Ομίλου και 58,35% του 2019

                                  • Μουζάκης
                                  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
                                  • κύκλος εργασιών
                                  • ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
                                  • ενεργητικό

                                   Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 6:13 pm


                                   Πούτιν- Ερντογάν: Συζητούν την παραγωγή του εμβολίου Sputnik-V στην Τουρκία

                                   Πούτιν- Ερντογάν: Συζητούν την παραγωγή του εμβολίου Sputnik-V στην Τουρκία

                                   Στο τηλέφωνο μίλησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μεταξύ άλλων, συζήτησαν για το ενδεχόμενο της παραγωγής του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V σε τουρκικές φαρμακευτικές μονάδες, αλλά και το ζήτημα της αποστολής στην Τουρκία του ρωσικού εμβολίου από αυτόν τον μήνα.

                                   Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, "συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, λαμβανομένης υπ’ όψιν της επιδημιολογικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία".

                                   Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συζητήθηκε το ζήτημα της "τάχιστης οργάνωσης της αποστολής του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, από τον Μάιο", ενώ μελετώνται "οι δυνατότητες της διοργάνωσης της κοινής παραγωγής του εμβολίου σε τουρκικές φαρμακευτικές μονάδες".

                                   • Πουτιν
                                   • Ερντογάν
                                   • εμβόλιο SputnikV
                                   • ΤΟΥΡΚΙΑ

                                    Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 6:06 pm


                                    Intralot: Ζημιές για δεύτερο συνεχόμενο έτος

                                    Intralot: Ζημιές για δεύτερο συνεχόμενο έτος

                                    Στα -104,1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν το 2020 τα Καθαρά Κέρδη/Ζημίες μετά από Φόρους και Δικαιώματα Μειοψηφίας (NIATMI) της Intralot, ελαφρώς μειωμένα κατά 1,2% σε σχέση με το 2019, όπου οι ζημίες είχαν φτάσει τα 105,4 εκατ. ευρώ.

                                    Σύμφωνα με την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων της Intralot, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα €364,8 εκατ. από 437 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα.

                                    Κατά την ίδια περίοδο, τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα €66,2 εκατ., ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA στα €55,8 εκατ.

                                    Οι δραστηριότητες στην Βόρεια Αμερική, κάτω από την INTRALOT Inc., σημείωσαν σημαντική ανάπτυξη σε ετήσια βάση (Κύκλος εργασιών +22,3%, EBITDA +62,1%).

                                    Τα λειτουργικά έξοδα του Ομίλου κατά το δωδεκάμηνο του 2020 παρουσιάζονται βελτιωμένα κατά 21,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ τα λειτουργικά έξοδα των εταιρειών του Ομίλου στην Ελλάδα παρουσιάζονται μειωμένα κατά 7,0% σε ετήσια βάση, χωρίς να συνυπολογίσουμε τις δαπάνες που σχετίζονται με τη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης.

                                    ofijgujdis

                                    Οι Καθαρές Επενδύσεις κατά το δωδεκάμηνο του 2020 ανήλθαν στα €36,0 εκατ., μειωμένες κατά 34,5% σε σύγκριση με το δωδεκάμηνο του 2019.

                                    Τα Ταμειακά Διαθέσιμα και Ισοδύναμα του Ομίλου στο τέλος του δωδεκάμηνου του 2020 ανήλθαν στα €100,0 εκατ.

                                    Ο Καθαρός Δανεισμός ανήλθε στα €651,1 εκατ. στο τέλος του δωδεκάμηνου του 2020.

                                    Η εκτίμηση της Eταιρείας για το 2020 ως προς τις επιπτώσεις της πανδημίας προσεγγίζεται στην περιοχή των €25 εκατ. σε επίπεδο EBITDA του Ομίλου.

                                    Στις αρχές του 2021, η INTRALOT ολοκλήρωσε την πώληση του συνόλου της συμμετοχής της 20% στην Intralot de Peru SA, με το καθαρό τίμημα, μετά από φόρους και σχετικά έξοδα συναλλαγής, να ανέρχεται σε 16,2 εκατ. δολάρια Η.Π.Α. Επιπλέον, η INTRALOT υπέγραψε επέκταση για τρία χρόνια του ισχύοντος συμβολαίου της με την Intralot de Peru SA μέχρι το 2024 για να συνεχίσει την παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας και υποστήριξης.

                                    O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTRALOT, κ. Σωκράτης Π. Κόκκαλης δήλωσε:

                                    «Κατά το δωδεκάμηνο του 2020, ήρθαμε αντιμέτωποι με τις δυσμενείς επιπτώσεις και τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19, η οποία είχε σημαντικό αντίκτυπο στους κλάδους των Λοταριακών παιχνιδιών και του Αθλητικού Στοιχηματισμού, τονίζει ο επικεφαλής του ομίλου.

                                    Ο αντίκτυπος αυτός αντισταθμίστηκε εν μέρει από αντισταθμιστικά μέτρα, λειτουργικές βελτιώσεις, καθώς και προσπάθειες περιορισμού των εξόδων. Συνεχίσαμε να εστιάζουμε στις ανεπτυγμένες αγορές, όπου είδαμε σημαντική ανάπτυξη στις δραστηριότητες μας Λοταριακών παιχνιδιών στις ΗΠΑ, αλλά και την έναρξη δύο νεών λειτουργιών Αθλητικού Στοιχηματισμού στη Μοντάνα και στην Ουάσιγκτον, ενώ παράλληλα ανανεώσαμε σημαντικά συμβόλαια στην Τζώρτζια των ΗΠΑ, στη Νέα Ζηλανδία, στην Αυστραλία και στην Ολλανδία.

                                    Επιπλέον, η διοικητική ομάδα της Εταιρείας κατέβαλλε σημαντική προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους, προκειμένου να βελτιστοποιήσει την κεφαλαιακή της διάρθρωση, μέσω μίας συναλλαγής που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Α’ εξάμηνο του 2021».

                                    • Intralot
                                    • ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ
                                    • ζημίες μετά φόρων
                                    • NIATMI

                                     Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 5:58 pm


                                     Επιτροπή Ειδικών: Πότε ανοίγουν φροντιστήρια και παραλίες-Πότε χαλαρώνει το λιανεμπόριο

                                     Επιτροπή Ειδικών: Πότε ανοίγουν φροντιστήρια και παραλίες-Πότε χαλαρώνει το λιανεμπόριο

                                     «Πράσινο φως» για τη διά ζώσης επαναλειτουργία των φροντιστηρίων για τη Γ΄ Λυκείου και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών για όσους δίνουν εξετάσεις άναψε, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή των ειδικών, στη σημερινή συνεδρίασή της.

                                     Παράλληλα, εισηγήθηκε την κατάργηση των ραντεβού για το λιανεμπόριο από τις 15 Μαΐου.

                                     Για τα καταστήματα χωρητικότητας άνω των 500 τ.μ. ζητεί να ισχύσει αναλογία ενός ατόμου ανά 50 τ.μ., αντί ενός ανά 100 τ.μ.

                                     Τέλος, η επιτροπή λέει «ναι» για το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών από τις 15 Μαΐου.

                                     Για όλα τα παραπάνω αναμένονται άμεσα οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις και ανακοινώσεις.

                                     • Φροντιστήρια
                                     • Λύκειο
                                     • ξένες γλώσσες
                                     • ραντεβού
                                     • λιανεμπόριο
                                     • ΠΑΡΑΛΙΕΣ

                                      Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 5:55 pm


                                      ΠτΔ:Στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης παιδιών με αναπηρίες στην Καρδίτσα

                                      ΠτΔ:Στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης παιδιών με αναπηρίες στην Καρδίτσα

                                      Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επισκέφτηκε την Τετάρτη 5/5 το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης παιδιών με αναπηρίες Καρδίτσας προκειμένου να συγχαρεί τη διοίκηση, αλλά και την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, για την αποτελεσματική θωράκιση και τον άμεσο εμβολιασμό των παιδιών κατά του κορονοϊού.

                                      Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υποδέχτηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα μαζί με την Πρόεδρο του ΚΚΠΠΘ, Δήμητρα Παππά. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης στη δομή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Δικαιοσύνης, ενημερώθηκαν για όλα τα μέτρα προστασίας που τηρήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας αλλά και τον έγκαιρο, κατά προτεραιότητα, εμβολιασμό των παιδιών. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή της και συνεχάρη τη διοίκηση για την τήρηση των αυστηρών πρωτοκόλλων που είχε ως αποτέλεσμα τη διαφύλαξη της υγείας των παιδιών.

                                      Η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε: "Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης είναι μία ακόμη υπενθύμιση ότι όλοι οι πολίτες της χώρας μας δικαιούνται ισότιμη ένταξη στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή. Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία, το υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων με βασικό άξονα την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης, την προσβασιμότητα και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας των συμπολιτών μας με αναπηρία. Παράλληλα, προωθούμε και ενισχύουμε την υιοθέτηση ψηφιακών μέσων εργασίας, φροντίζοντας και για την ψηφιακή προσβασιμότητα, όπως ακριβώς φροντίζουμε για την άρση των εμποδίων στο δομημένο περιβάλλον.

                                      Η παρουσία της ίδιας της Προέδρου της Δημοκρατίας σήμερα εδώ, τονίζει με τον καλύτερο τρόπο τη σημασία που έχουν τα δικαιώματα των συμπολιτών μας με αναπηρία στην κοινωνική μας πολιτική. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας μπορεί να άλλαξαν την καθημερινότητα μας, αλλά δεν άλλαξαν τις πολιτικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου, το υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων με βασικό άξονα την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ΑμεΑ. Είμαστε όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι, όλοι μαζί".

                                      • Πρόεδρος της Δημοκρατίας
                                      • Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης παιδιών με αναπηρίες
                                      • Μιχαηλίδου
                                      • επίσκεψη

                                       Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 5:45 pm


                                       Χρηματιστήριο: Υποτονική εικόνα-Η απουσία επενδυτών δημιούργησε κλίμα χαλαρότητας στην αγορά

                                       Χρηματιστήριο: Υποτονική εικόνα-Η απουσία επενδυτών δημιούργησε κλίμα χαλαρότητας στην αγορά

                                       Με θετικά πρόσημα ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Μαΐου, με τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης να καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη και με τη μετοχή της Πειραιώς Financial Holdings να ξεχωρίζει, μετά τα limit down των προηγούμενων ημερών.

                                       Η πρώτη μεταπασχαλινή συνεδρίαση κινήθηκε σε ράθυμους ρυθμούς, με χαμηλές συναλλαγές και με οριακά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη.

                                       Προφανώς η επιτυχημένη έκδοση του 5ετούς ομολόγου της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν βοήθησε να ανακτήσει ρυθμό η χρηματιστηριακή αγορά, καθώς απουσίαζαν οι επενδυτές, που προφανώς δεν έχουν επιστρέψει ακόμη μετά τις εορτές του Πάσχα.

                                       Όσον αφορά το 5ετές ομόλογο, η ζήτηση που καταγράφηκε στο πλαίσιο της έκδοσης ήταν εντυπωσιακή, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ.

                                       Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,12% στις 911,42 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 82,71 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 κατέγραψε άνοδο 0,07% στις 2.214,34 μονάδες, ο Mid Cap κέρδισε 0,65% στις 1.350,46 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,54% στις 617,99 μονάδες.

                                       Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Χρηματιστηρίου, με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι εξής μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης: ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS (+15,21%), ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (+3,04%), EUROBANK (+2,44%), ΑΔΜΗΕ (+2,42%), ΕΛΠΕ (+1,73%), ΕΥΔΑΠ (+1,65%), ΛΑΜΔΑ (+1,21%), AEGEAN (+0,94%), ΕΧΑΕ (+0,73%), ΟΛΠ (+0,72%), JUMBO (+0,51%), VIOHALCO (+0,20%) και COCA COLA (+0,14%).

                                       Αντίθετα, απώλειες κατέγραψαν οι ακόλουθες μετοχές: ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-4,07%), ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (-2,40%), ΔΕΗ (-1,54%), ΕΘΝΙΚΗ (-1,35%), ΤΙΤΑΝ (-1,29%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,10%), ΟΤΕ (-0,64%), ΣΑΡΑΝΤΗΣ (-0,56%), MYTILINEOS (-0,45%), ΟΠΑΠ (-0,39%) και ALPHA BANK (-0,08%). Χωρίς μεταβολή έκλεισε η μετοχή της ΦΟΥΡΛΗΣ.

                                       Αριστοτέλης Παππάς

                                       • Χρηματιστήριο Αθηνών
                                       • Πειραιώς Financial Holdings
                                       • 5ετές ομόλογο
                                       • Πάσχα

                                        Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 5:45 pm


                                        Κορονοϊός-Ελλάδα: 96 θάνατοι και 2.093 νέα κρούσματα- 765 διασωληνωμένοι

                                        Κορονοϊός-Ελλάδα: 96 θάνατοι και 2.093 νέα κρούσματα- 765 διασωληνωμένοι

                                        Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη (5/5) πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.093, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 352.027 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.

                                        Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 44 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 865 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

                                        Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 96, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.764 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

                                        Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 765 (61.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 82.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.148 ασθενείς.

                                        Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 369 (ημερήσια μεταβολή -4.65%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 411 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

                                        Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 4.694.400 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 3.550.518 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 33.761 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

                                        Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ: Στις 4 Μαΐου 2021, πραγματοποιήθηκαν 92 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 15.724 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 448 θετικά (2,85%).

                                        Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests): Έως 4 Μαΐου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 2.285.920 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου. Από τα 54.936 άτομα που προσήλθαν για επανέλεγχο έως και τις 04 Μαΐου 2021, έχουν καταγραφεί 7.304 θετικά αποτελέσματα.

                                        • κορονοιός
                                        • ΕΛΛΑΔΑ
                                        • ΝΕΚΡΟΙ
                                        • θάνατος
                                        • πανδημία

                                         Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 5:41 pm                                         Φιλικοί ιστότοποι: