Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα    >    Ειδήσεις & Νέα

Reporter.gr

Νέο στρατηγικό πλαίσιο συνεργασίας για τις φορολογικές διοικήσεις του ΟΟΣΑ

Νέο στρατηγικό πλαίσιο συνεργασίας για τις φορολογικές διοικήσεις του ΟΟΣΑ

Πανδημία, ψηφιακός μετασχηματισμός και φορολογική διοίκηση του μέλλοντος ήταν τα βασικά θέματα, τα οποία συζητήθηκαν στην 15η Ολομέλεια των Φορολογικών Διοικήσεων του ΟΟΣΑ, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, από τις 28 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, και στην οποία συμμετείχε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής.

Ο κ. Πιτσιλής, ο οποίος ανακηρύχτηκε μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης, FTA bureau, συζήτησε με ομολόγους του τη διεύρυνση της συνεργασίας των φορολογικών διοικήσεων άλλων χωρών με την ΑΑΔΕ, μέσα και στο πλαίσιο του έργου της διεθνούς ομάδας για την Κοινή Πληροφόρηση και Συνεργασία (JITSIC), προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή κοινού προτύπου αναφοράς και ανταλλαγής πληροφοριών και η εισαγωγή νέων εργαλείων φορολογικής ασφάλειας, όπως το πρωτοποριακό Διεθνές Πρόγραμμα Διασφάλισης Συμμόρφωσης (ICAP).

Επίσης, όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, συζητήθηκε η σπουδαιότητα για το μέλλον των φορολογικών διοικήσεων της σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες και της διαφάνειας της δράσης τους.

Με τη συμπλήρωση 20 ετών από τη δημιουργία της Ολομέλειας των Φορολογικών Διοικήσεων του ΟΟΣΑ, οι επικεφαλής των φορολογικών διοικήσεων, που συμμετείχαν στην ολομέλεια, συμφώνησαν σε ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο συνεργασίας που θα περιλαμβάνει:

• δημιουργία ομάδας εμπειρογνωμόνων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

• προσδιορισμό του πεδίου πιλοτικής διασυνοριακής ανταλλαγής πληροφοριών, σε πραγματικό χρόνο, μέσω πλατφορμών κοινής χρήσης.

• διερεύνηση της χρήσης εργαλείων νέας τεχνολογίας.

• ανταλλαγή γνωστών και εμπειριών σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

«Συμμετέχοντες σε διεθνή φορά ανταλλάσσουμε και αξιοποιούμε εμπειρία και γνώσεις, διευρύνουμε ορίζοντες για με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αναβάθμιση των ανθρώπων μας. Μέσα στην πανδημία μάθαμε να χτίζουμε ακόμα πιο ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, μια σχέση που παράγει υπεραξία για το κοινωνικό σύνολο», δήλωσε ο Γ. Πιτσιλής.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΑΔΕ έχει αναλάβει την διεξαγωγή της 17ης Ολομέλειας το 2024 στην Ελλάδα.

 • ΑΑΔΕ
 • Γιώργος Πιτσιλής
 • Ψηφιακός μετασχηματισμός
 • φορολογική διοίκηση

  Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 7:11 pm


  Λαγκάρντ: Δύσκολο να πούμε αν έχει πιάσει ταβάνι ο πληθωρισμός

  Λαγκάρντ: Δύσκολο να πούμε αν έχει πιάσει ταβάνι ο πληθωρισμός

  Παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων που τελευταία εφάρμοσε και η ΕΚΤ, δεν είναι βέβαιο πως ο πληθωρισμός έχει πιάσει ταβάνι, τόνισε την Τρίτη (4/10) η Κριστίν Λαγκάρντ.

  Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρίσκεται σε «ανεπιθύμητα υψηλά» επίπεδα, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σύμφωνα με το Reuters και πρόσθεσε πως είναι δύσκολο να πει κανείς αν ο πληθωρισμός έχει πιάσει «ταβάνι».

  Τόνισε, ωστόσο, ότι το λιγότερο που μπορεί να κάνει η ΕΚΤ είναι να σταματήσει να εφαρμόζει μια νομισματική πολιτική που τονώνει τη ζήτηση. 

  Ουσιαστικά, επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά πως θα επιμείνει στις αυξήσεις επιτοκίων.

  Είναι εξαιρετικά πιθανό να ανέβει στις 75 μονάδες βάσης μέσα στον Οκτώβριο.

  • Λαγκαρντ
  • πληθωρισμός

   Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 7:05 pm


   Κοινή ευρωπαϊκή λύση σε δύο άξονες για το ενεργειακό-Μελέτη ΟΕΕ

   Κοινή ευρωπαϊκή λύση σε δύο άξονες για το ενεργειακό-Μελέτη ΟΕΕ

   Την επιστημονική μελέτη, σχετικά με τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην ελληνική οικονομία, παρουσίασε και στην Αθήνα το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ).

   Πρόκειται για μελέτη, η οποία εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη του πρώην Υπουργού, Γιάννη Μανιάτη και καταγράφει τα δεδομένα στην αγορά ενέργειας, τις επιπτώσεις της ανόδου των τιμών στην ελληνική και άλλες οικονομίες, και προτείνει λύσεις, μέσω συγκεκριμένων προτάσεων.

   Όπως είπε ο κ. Μανιάτης, κατά την παρουσίαση, «ανήκω στους βαθιά φιλοευρωπαίους και είμαι υπερήφανος για την Ευρώπη. Σήμερα, όμως, αισθάνομαι βαθιά απογοητευμένος από μια εξαιρετικά αδύναμη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, αντί να κάνει τη δουλειά της, που είναι να συντονίζει, να κατευθύνει και να εξομαλύνει τις διαφορές ανάμεσα στα κράτη-μέλη, το μόνο που κάνει είναι να σέρνεται πίσω από επιλογές ενός -δύο κρατών. Και ο νοών, νοείτο».

   Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Νίκος Βέττας, τόνισε ότι «το πρώτο, που θα πρέπει να κάνουμε, είναι να επικοινωνήσουμε και μεταξύ μας, αλλά κυρίως προς τον μέσο πολίτη, ότι μπροστά μας έχουμε ένα πρόβλημα, το οποίο δεν θα έχει γρήγορη και εύκολη λύση. Διότι δημιουργείται πολλές φορές η εντύπωση ότι είναι απλώς θέμα βούλησης κάτι να λυθεί».

   Ο ομότιμος καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Παντελής Κάπρος, είπε ότι «η οικονομία των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης είναι η φθηνότερη. Δεν είναι ακριβότερη. Η ακριβότερη οικονομία είναι των ορυκτών καυσίμων. Δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί κανένας από την πράσινη μετάβαση. Δεν είναι αλήθεια ότι η πράσινη μετάβαση είναι ακριβότερη. Ίσα ίσα, είναι φθηνότερη. Ταυτόχρονα οι ανανεώσιμες πηγές και η εξοικονόμηση είναι εγχώριοι πόροι. Εξασφαλίζουν και τη μη εξάρτηση από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων».

   Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Νικόλαος Φαραντούρης, είπε ότι «στην Ευρώπη κάνουμε μια προσπάθεια μέσω της κοινής εσωτερικής αγοράς ενέργειας, και πράγματι έχουν γίνει βήματα για τη διασύνδεση των δικτύων, για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Παραμένει, όμως, η Ευρώπη διχασμένη και το βλέπουμε αυτές τις μέρες, στο σίριαλ, που εξελίσσεται με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την απόρριψή τους από κράτη-μέλη».

   Ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Διονύσης Χιόνης, είπε ότι «τελικά, οι οικονομικές πολιτικές κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Άρα, το γεγονός ότι τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών μέχρι τώρα δεν είναι τα αποτελέσματα, τα οποία περιμένουμε, είτε λέγεται ανταγωνιστικότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία, είτε λέγεται πληθωρισμός, ή μέσο επίπεδο ζωής – επιβάρυνση του καταναλωτή, πάει να πει ότι είναι λάθος οι πολιτικές. Μπορεί τα υποδείγματα να είναι σωστά, οι υποθέσεις να είναι σωστές, αλλά αν το τελικό αποτέλεσμα είναι τόσο επιβαρυντικό, όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα και το βιοτικό επίπεδο, είναι λάθος εξ ορισμού οι πολιτικές».

   Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, επανέλαβε την πρόταση του ΟΕΕ για μία κοινή ευρωπαϊκή λύση και είπε: «Η ευρωπαϊκή αυτή λύση πρέπει να έχει δύο άξονες: Ο πρώτος αφορά στην ελάφρυνση του βάρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων και ο δεύτερος στη διασφάλιση των κανόνων λειτουργίας της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού, ακόμα και με την επιβολή πλαφόν, ώστε οι μειώσεις των διεθνών τιμών να περνούν άμεσα στη λιανική. Έτσι, θα αποφευχθεί ο κίνδυνος εγκαθίδρυσης πληθωριστικών τιμών και αντίληψης - δηλαδή λιανικών τιμών υψηλότερων από αυτές, που αντιστοιχούν στην πορεία των διεθνών. Η παρούσα επιστημονική μελέτη καλύπτει όλο το εύρος των επίκαιρων ενεργειακών ζητημάτων, στόχος της είναι να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο ενεργειακής οικονομικής πολιτικής του τόπου και τίθεται στη διάθεση της Πολιτείας, του Κοινοβουλίου, της πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινής γνώμης.

   Το πλήρες κείμενο της μελέτης είναι διαθέσιμο ΕΔΩ.

   Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την παρουσίαση και τη συζήτηση, ΕΔΩ

   • Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος
   • ενεργειακή κρίση
   • Κωνσταντίνος Κόλλιας
   • ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΙΟΝΗΣ
   • ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ
   • ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΠΡΟΣ
   • Νίκος Βέττας
   • Γιάννης Μάνιατης

    Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 7:00 pm


    Καραβίας: Επενδύσεις, τράπεζες και Ταμείο Ανάκαμψης στηρίζουν την ανάπτυξη

    Καραβίας: Επενδύσεις, τράπεζες και Ταμείο Ανάκαμψης στηρίζουν την ανάπτυξη

    Θετική η ανάπτυξη της οικονομίας αλλά δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί γιατί πολλά διαρθρωτικά προβλήματα παραμένουν ακόμη και σε συνδυασμό με τις δυσμενείς προοπτικές στην Ευρώπη προκαλούν αβεβαιότητες, ήταν το συμπέρασμα της συζήτησης των κ. Τάσου ΓιαννίτσηΝίκου Βέττα και Φωκίωνος Καραβία για το μακροοικονομικό πλαίσιο της ανάπτυξης.

    Όπως είπε ο πρώην υπουργός, Τάσος Γιαννίτσης «δεν χρειάζεται υμνολογία γιατί σημασία έχει ολόκληρη η εικόνα καθώς την ίδια ώρα ο πληθωρισμός πλησιάζει το 10% και τρώει τα εισοδήματα και οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται και το ισοζύγιο παρά την αύξηση των εξαγωγών. Είναι θετικό ότι μειώθηκε το ονομαστικό δημόσιο χρέος αλλά η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1% κατα μέσο όρο μακροχρόνια κι αυτό δυσκολεύει τα πράγματα στο μέλλον». Σύμφωνα με τον κ. Γιαννίτση παραμένουν τα διαρθρωτικά προβλήματα αλλά το παραγωγικό σύστημα της χώρας δεν είναι ακόμη ισχυρό.

    Ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, επεσήμανε ότι το 2023 η ανάπτυξη θα είναι θετική αλλά αρκετά μικρότερη από φέτος και θα εξαρτηθεί η δυναμική της από τις ευρύτερες εξελίξεις στον γεωπολιτικό περίγυρο. Στο καλό σενάριο, κατά τον κ. Βέττα, θα είναι θετικά τα αποτελέσματα με ορισμένες αβεβαιότητες ενω το κακό σενάριο καλύτερα ας μην το σκεφτόμαστε.

    Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ήταν πιο αισιόδοξος για την ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο μολονότι συμμερίστηκε δυσκολίες που ακόμη υπάρχουν. Επικαλέστηκε τη δυναμική των επενδύσεων και την ετοιμότητα των τραπεζών. Επίσης σημείωσε ότι θα συμβάλλουν τα κονδύλια του Ταμείο Ανάκαμψης που θα “τρέξουν” γρηγορότερα μέσα στο επόμενο διάστημα.

    Βέβαια, τόνισε πως το 2023 η ύφεση που θα υπάρχει σε χώρες που είναι βασικοί εταίροι της Ελλάδας, είναι λογικό πως θα επηρεάσει και τη δική μας ανάπτυξη.

    Είπε πως πως "παρά τις διεθνείς προκλήσεις, πιστεύω ότι το 2023 η χώρα μας δεν θα είναι σε ύφεση, η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε μια ανάπτυξη της τάξης του 2 – 2,5% το οποίο στο ευρωπαϊκό περιβάλλον θα είναι μια επιτυχία. Νομίζω πως οι επενδύσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο".

    Για την άνοδο των επιτοκίων είπε πως τις επόμενες λίγες εβδομάδες, δηλαδή τέλος Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια μάλλον κατά 75 μονάδες βάσης.  

    Σχετικά με τον κίνδυνο δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων είπε πως "δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί είναι σε μεγάλη πίεση. Υπάρχει πίεση στο καλάθι της νοικοκυράς, υπάρχει πίεση στις τιμές ενέργειας και πλέον λόγω της αύξησης επιτοκίων τα νοικοκυριά θα πρέπει να καταβάλουν πλέον υψηλότερη δόση για τα δάνεια τους. Επομένως ο κίνδυνος αύξησης των επισφαλειών είναι υπαρκτός και εμείς οι τράπεζες πρέπει να το παρακολουθούμε αυτό πάρα πολύ στενά. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, μιλώντας με στοιχεία για τους πρώτους εννέα (9) μήνες του 2022, δεν έχουμε δει κάποιες ανησυχητικές ενδείξεις".

    Για την επενδυτική βαθμίδα είπε πως πρέπει να παραμείνει στόχος της χώρας για το 2023. Παραδέχθηκε πως το διεθνές κλίμα δημιουργεί καθυστερήσεις και εκτίμησε πως αν δεν υπήρχε ο πόλεμος, στις αρχές του νέου έτους η Ελλάδα θα πετύχαινε το στόχο. Τώρα θα πρέπει να επιμείνει κι άλλο και να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια, ώστε έστω και στο τέλος του 2023 να τα καταφέρει.

    Τον συντονισμό της συζήτησης πραγματοποίησε η δημοσιογράφος, Ειρήνη Χρυσολωρά.

    • Καραβίας
    • ανάπτυξη
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

     Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 6:53 pm


     Πελαγίδης για αύξηση επιτοκίων: Να συνοδευτεί από συνετή δημοσιονομική διαχείριση

     Πελαγίδης για αύξηση επιτοκίων: Να συνοδευτεί από συνετή δημοσιονομική διαχείριση

     Η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες ενδεχομένως να μην αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον πληθωρισμό, εάν δεν υπάρξει συνετή δημοσιονομική διαχείριση, με χαμηλά ελλείμματα και μειούμενο δημόσιο χρέος, επισήμανε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης, μιλώντας στο 6ο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών.

     Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, υπογράμμισε ο κ. Πελαγίδης, όπου οι πληθωριστικές προσδοκίες διαρκώς εμπεδώνονται, παρά την άνοδο των επιτοκίων και την προαναγγελία νέων αυξήσεων. 

     Οι φορείς άσκησης πολιτικής καλούνται σήμερα να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο οδυνηρά οικονομικά φαινόμενα, αφενός τον υψηλό πληθωρισμό που απομειώνει την αγοραστική δύναμη και στρεβλώνει τις τιμές, αφετέρου την ύφεση που μπορεί έλθει εάν η οικονομική δραστηριότητα υποχωρήσει απότομα. 

     Αυτή τη στιγμή το βάρος έχει αφεθεί στη νομισματική πολιτική, αλλά η τελευταία δεν μπορεί να αποδώσει εάν δεν συνοδευτεί από ένα υπεύθυνο δημοσιονομικό καθεστώς με  σταθεροποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών. 

     Σήμερα αποδεικνύεται ότι ο συνδυασμός αυτός των δύο πολιτικών είναι δύσκολο να επιτευχθεί, σημείωσε ο κ. Πελαγίδης καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις διεθνώς έχουν συνηθίσει στη δημοσιονομική χαλαρότητα, η οποία εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια για να υποστηρίξει την οικονομική δραστηριότητα εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και αργότερα της πανδημίας. 

     Αν η νομισματική αρχή αυξάνει τα επιτόκια σε περιβάλλον που ταυτόχρονα αυξάνεται και το δημόσιο χρέος, τότε ο πληθωρισμός μπορεί να επιμείνει, κατέληξε ο κ. Πελαγίδης αναφερόμενος και σε σχετική μελέτη (Melosi & Bianchi) που συζητήθηκε στην ετήσια σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hall, στις ΗΠΑ.

     • Θεόδωρος Πελαγίδης
     • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
     • Τράπεζα της Ελλάδος
     • πληθωρισμός
     • Κύκλος Ιδεών

      Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 6:51 pm


      Διαμαντοπούλου:Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να δίνει επιδόματα οριζόντια

      Διαμαντοπούλου:Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να δίνει επιδόματα οριζόντια

      Πώς το κοινωνικό κράτος θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας; Αυτό ήταν το κεντρικό ερώτημα που απασχόλησε τη συζήτηση στο αντίστοιχο πάνελ του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών.

      Η πρόεδρος του Δικτύου και της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για το Κοινωνικό Κράτος, Άννα Διαμαντοπούλου, τόνισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί μακροπρόθεσμα καμία επιδοματική πολιτική ως βασική κοινωνική πολιτική καθώς σύγχρονα προβλήματα αναφύονται που καθορίζουν το τι είναι σήμερα το κοινωνικό κράτος. Παράγοντας, είπε η κ. Διαμαντοπούλου, που επιβάλλει να ξαναδούμε ποιο είναι σήμερα το κοινωνικό κράτος είναι η Ψηφιοποίηση που επιφέρει συνέπειες στην εργασία, το αυξημένο Δημογραφικό  και η ανάγκη για Πράσινη Ανάπτυξη.

      Σύμφωνα με την κ. Διαμαντοπούλου η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίζει να δίνει επιδόματα οριζόντια γιατί τελικά αποβαίνουν εις βάρος των αδυνάτων. Ετσι χρειάζεται στοχευμένη ενίσχυση εισοδήματος και ενίσχυση των δεξιοτήτων για πιο παραγωγικό δυναμικό και στο μέλλον οι πολιτικές πρέπει να εστιαστούν στα νεα παιδιά μέχρι 18 χρονών. Επίσης η κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι στην Ευρώπη είμαστε πιά σχεδόν όλοι με τα ίδια κοινωνικά προβλήματα και όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών.

      Ο καθηγητής Ιατρικής, Χρήστος Δερβένης, από τη πλευρά του ανέφερε ότι από το ΄80 το κοινωνικό κράτος επεκτάθηκε γιγαντιαία ενώ οι περικοπές δαπανών επί Μνημονίων ανέτρεψαν δεδομένα που δημιουργήθηκαν. Ειδικά στο τομέα της Υγείας τόνισε ότι είναι αναγκαία η αλλαγή τρόπου χρηματοδότησης με στόχο οι κοινωνικές παροχές του κράτους από δημοσιονομικό εργαλείο να γίνουν αναπτυξιακό.

      Το σταδιακά οξυμένο πρόβλημα του Δημογραφικού, επεσήμανε ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, διευθυντής ερευνών της διαΝΕΟσις εξηγώντας ότι συνδέεται άμεσα με την οικονομική ανάπτυξη και βεβαίως με το κοινωνικό κράτος. Πρότεινε διαμόρφωση πολιτικών που θα βοηθήσουν νέους και ηλικιωμένους και κυρίως τις γυναίκες όπου σ΄αυτό το τομέα η Ελλάδα υστερεί.

      Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου, Μάνος Ματσαγγάνης, τόνισε ότι Κοινωνικό Κράτος και Οικονομία είναι και εχθροί και σύμμαχοι. Κι όπως είπε χαρακτηριστικά το θέμα είναι να πάψουν να είναι εχθροί. Σημείωσε ότι ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας γιατί προσφέρει το ανθρώπινο δυναμικό κατηρτισμένο. «Ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα επιδομάτων είναι παράγοντας ανάπτυξης, σύμφωνα με τον κ. Ματσαγγάνη. Πρότεινε να γίνουν επενδύσεις, για παράδειγμα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, δίνοντας στοιχεία πώς αποδίδουν 13% το χρόνο όταν τα ομόλογα δεν απέδωσαν ποτέ πάνω από 5%, καθώς και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νεων.

      Ο καθηγητής Ασφαλιστικής, Μιλτιάδης Νεκτάριος, ανέφερε ότι στο δυτικό κόσμο η επένδυση στο πνευματικό κεφάλαιο, στην Εκπαίδευση, πυροδότησε την μεγάλη ανάπτυξη για δεκαετίες. Ήταν η κοινωνική πολιτική που λειτούργησε δυναμικά. Προτείνε να κοπούν όλες οι πρόωρες συντάξεις, συνολικού ύψους 6 δις και να δίνονται αυτά τα λεφτά για χρηματοδότηση κοινωνικών πολιτικών για τους νέους. Οι δημόσιες δαπάνες Υγείας είναι κάτω από το Μ.Ο της ΕΕ, γιατί είναι αναρθολογικά κατανεμημένες, σημείωσε και χρειάζεται αναπροσαρμογή για να έχουν αναπτυξιακό αποτύπωμα.

      Για κοινωνικό κράτος άνισο μίλησε ο καθηγητής Πλάτων Τήνιος και πώς πρέπει να γίνει σύγχρονο και ισόρροπο. Ειδικά για το συνταξιοδοτικό σύστημα που λόγω γήρανσης του πληθυσμού επιβαρύνεται μακροπρόθεσμα είπε πώς πρέπει να αυξηθεί η συμμετοχή των νέων και των γυναικών στην αγορά εργασίας.

      • Διαμαντοπούλου
      • ΕΛΛΑΔΑ
      • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
      • επιδόματα

       Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 6:38 pm


       Μητσοτάκης σε Αμερικανούς βουλευτές: Απαράδεκτη η Τουρκία

       Μητσοτάκης σε Αμερικανούς βουλευτές: Απαράδεκτη η Τουρκία

       Για την ακραία και κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της τουρκικής πλευράς, αλλά και για την απαράδεκτη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Στρατιωτικών Υποθέσεων Άνταμ Σμιθ.

       Ο κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε τους Αμερικανούς βουλευτές στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας ή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

       Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και στις αρχές της καλής γειτονίας και επαναβεβαίωσε την πάγια θέση της χώρας μας υπέρ της συνεννόησης και του διαλόγου με βάση το πλαίσιο αυτό.

       Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ. Επισήμανε επίσης την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, με βάση και το δεύτερο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Επιπλέον, τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

       Η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων

       Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης και σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό και την ενεργειακή ασφάλεια. Τόνισε ακόμα ότι η Ελλάδα, εκτός από πύλη για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη, μετατρέπεται και σε κόμβο διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων (data) με επενδύσεις εταιρειών όπως η Amazon, η Microsoft και η Google.

       Συζητήθηκε ακόμη η εργαλειοποίηση της ενέργειας σε βάρος της Ευρώπης από την πλευρά της Ρωσίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία των Αμερικανών βουλευτών για τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζει η Ελλάδα σε εθνικό επίπεδο, καθώς και για την πρόταση για επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, η οποία, με ελληνική πρωτοβουλία, έχει τη στήριξη επιπλέον 14 κρατών-μελών της ΕΕ.

       • Μητσοτακης
       • ΤΟΥΡΚΙΑ
       • ΗΠΑ

        Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 6:34 pm


        Πότε θα γίνουν οι πληρωμές για το Fuel Pass II

        Πότε θα γίνουν οι πληρωμές για το Fuel Pass II

        Ήγγικεν η ώρα για την τελική πληρωμή του Fuel Pass 2 στους δικαιούχους.

        Σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Fuel Pass II, οι τελικές πληρωμές, που αφορούν τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης προς το σκοπό συμβολής στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2022, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022.

        Την ίδια ημέρα θα εκκινήσει η διαδικασία έκδοσης των άυλων καρτών από τα Πιστωτικά Ιδρύματα.

        Το ύψος της επιδότησης διαμορφώνεται:

        • Για την ηπειρωτική χώρα το επίδομα αυξάνεται από τα 45 στα 80 ευρώ για όσους επιλέξουν ψηφιακή κάρτα, ενώ στα 65 ευρώ θα είναι το επίδομα για όσους επιλέξουν τα χρήματα να κατατεθούν στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Για τις μοτοσικλέτες η επιδότηση διαμορφώνεται από τα 35 στα 60 ευρώ για όσους επιλέξουν ψηφιακή κάρτα και στα 45 ευρώ για όσους επιλέξουν τα χρήματα να κατατεθούν στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

        • Για τα νησιά η επιδότηση για όσους επιλέξουν ψηφιακή κάρτα το ποσό θα φτάσει τα 100 ευρώ και στα 85 ευρώ για όσους επιλέξουν τα χρήματα να κατατεθούν στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Στα 70 ευρώ θα φτάσει η επιδότηση για τα μηχανάκια για όσους επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα και στα 55 για όσους επιλέξουν κατάθεση στην τράπεζα, αντί των 40 ευρώ που ήταν την προηγούμενη φορά.

        • FUEL PASS 2
        • δικαιούχοι
        • ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

         Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 6:34 pm


         Προοδευτική: Συμφωνία με LDA Capital για χρηματοδότηση έως €20 εκατ.

         Προοδευτική: Συμφωνία με LDA Capital για χρηματοδότηση έως €20 εκατ.

         Σε συμφωνία με την LDA Capital Limited, παγκόσμιο όμιλο εναλλακτικών επενδύσεων, για χρηματοδότηση έως 20 εκατ. ευρώ, που θα προκύψει μέσω σταδιακών αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση, σε βάθος τριετίας, προχώρησε η Προοδευτική Α.T.E.

         Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η τιμή διάθεσης θα καθορίζεται στο χρονικό διάστημα της κάθε Αυξήσεως Μετοχικού Κεφαλαίου. Η υλοποίηση της εν λόγω συμφωνίας θα εκτελεσθεί βάση αποφάσεων των Αρμοδίων Οργάνων της εταιρείας, η οποία και θα προβαίνει στις απαιτούμενες ανακοινώσεις προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού. Η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση της LDA Capital Ltd για να υποστηρίξει και να εντείνει το επενδυτικό της πρόγραμμα κυρίως στο τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

         Η Διοίκηση της Προοδευτικής Α.Τ.Ε. εκτιμά, ότι η συγκεκριμένη συμφωνία παρέχει την απαραίτητη ευελιξία στο σημερινό απαιτητικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον της ενεργειακής αγοράς και εξυπηρετεί ουσιαστικά την μετάβαση της εταιρείας εκτός από την κύρια κατασκευαστική της δραστηριότητα σε δράσεις στην αγορά της ενέργειας, οι οποίες υποστηρίζονται από στρατηγικές υψηλότερης ανάπτυξης και επεκτάσιμων τεχνολογιών.

         Η εταιρεία παρακολουθεί την Ευρωπαϊκή αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας η οποία προβλέπεται να αναπτυχθεί σημαντικά τα επόμενα 5 χρόνια, καθώς ο πρωταρχικός στόχος είναι όπως η Ευρώπη γίνει, η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο έως το 2050 (η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία) και κατευθύνει τα επενδυτικά της προγράμματα στις ανάλογες δραστηριότητες.

         Η Ελλάδα αποτελεί επίσης σημαντική αγορά κυρίως, για εγκαταστάσεις ηλιακής και αιολικής ενέργειας, η ανάπτυξη της οποίας αναμένεται να συνεχισθεί με ανοδική πορεία κατά την επόμενη 5ετία.

         Η διοίκηση της Προοδευτική Α.Τ.Ε. έχει χαράξει ένα φιλόδοξο οδικό χάρτη επιχειρηματικότητας με πολλά ορόσημα και στόχους, οι οποίοι θα εξυπηρετηθούν σημαντικά από την παραπάνω χρηματοδότηση, όπως και η εντατικοποίηση των αναπτυξιακών της σχεδίων. Η εταιρεία ήδη ακολουθεί καινοτόμες τεχνολογίες που συμμορφώνονται με τους κανονισμούς ESG, στηρίζοντας τις πολιτικές για την απεξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες.

         Η LDA Capital είναι ένας παγκόσμιος όμιλος εναλλακτικών επενδύσεων με εξειδίκευση στις διασυνοριακές συναλλαγές . Στην πορεία της έχει επιτυχώς ολοκληρώσει 250 επιχειρηματικές συνεργασίες τόσο με εισηγμένες και ιδιωτικές εταιρείες σε 43 χώρες, με συνολική αξία συναλλαγών άνω των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

         • Προοδευτική ΑΤΕ
         • LDA CAPITAL LIMITED
         • ιδιωτική τοποθέτηση
         • ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

          Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 6:23 pm


          Intrakat: Ολοκλήρωσε την εξαγορά της DNC Energy έναντι €15,1 εκατ.

          Intrakat: Ολοκλήρωσε την εξαγορά της DNC Energy έναντι €15,1 εκατ.

          Την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της DNC Energy, έναντι 15,1 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Intrakat.

          Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία "INTRA - K. ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" με δ.τ. "INTRA - K. ENERGY Μ.Α.Ε.", θυγατρική κατά ποσοστό 100% της Intrakat, την Παρασκευή 30.9.2022 ολοκλήρωσε τις διαδικασίες απόκτησης κατά ποσοστό 100% της εταιρείας "ΝΤ.ΕΝ ΣΙ. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" με δ.τ. "DNC ENERGY", έναντι συνολικού τιμήματος ποσού 15,1 εκατ. Ευρώ.

          Η ως άνω εταιρεία η οποία εισέρχεται πλέον στον Όμιλο Intrakat, διαθέτει χαρτοφυλάκιο αδειών Φωτοβολταϊκών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 520 MW που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ωρίμανσης.

          Ο Όμιλος Intrakat ενισχύει έτσι σημαντικά τη θέση του στον τομέα των ΑΠΕ, διαθέτοντας σήμερα χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος άνω του 1,8 GW, εκ των οποίων 1 GW αφορά αιολικά πάρκα και 0,8 GW αφορά φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ ο σχεδιασμός του Ομίλου περιλαμβάνει και την δραστηριοποίηση στην αδειοδότηση και ανάπτυξη 11 σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, συνολικής ισχύος 0,7 GW.

          • Intrakat
          • φωτοβολταϊκά
          • αιολικά
          • Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

           Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 6:13 pm


           «Πράσινο φως» της Διυπουργικής σε δύο έργα ΣΔΙΤ €254 εκατ.

           «Πράσινο φως» της Διυπουργικής σε δύο έργα ΣΔΙΤ €254 εκατ.

           Δύο έργα ΣΔΙΤ, συνολικού κόστους επένδυσης 254 εκατ. ευρώ, ενέκρινε σήμερα (4/10) η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση.

           Πρόκειται για τα έργα «Ανέγερση φοιτητικών εστιών και συνεδριακού κέντρου στις πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας» και «Ύδρευση Νήσου Κέρκυρας».

           Στη Διυπουργική Επιτροπή συμμετείχαν ο Υπουργός  Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, o Υπουργός Επικρατείας - αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, κ. Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γεώργιος Καραγιάννης.

           Παρόντες στην τηλεδιάσκεψη ήταν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, κ. Ορέστης Καβαλάκης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Θεόδωρος Θεοδουλίδης.

           Αναλυτικότερα τα έργα:

           1. «Ανέγερση φοιτητικών εστιών και συνεδριακού κέντρου στις πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας»

           Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία, τεχνική διαχείριση, υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας στις φοιτητικές εστίες καθώς και συνεδριακό κέντρο στην πανεπιστημιούπολη Κοζάνης όπως και φοιτητικές εστίες στην πανεπιστημιούπολη Φλώρινας, Καστοριάς και Πτολεμαΐδας. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας εξυπηρετεί 41.000 φοιτητές ενώ η έλλειψη ιδιόκτητων εστιών καθώς και η διασπορά των υφιστάμενων εγκαταστάσεων καθιστούν προβληματική τη λειτουργία και αυξάνουν το λειτουργικό κόστος του Πανεπιστημίου. Το έργο, όσον αφορά στην  πανεπιστημιούπολη Κοζάνης προβλέπει φοιτητικές εστίες δυναμικότητας 350 ατόμων και ένα πολυδύναμο Συνεδριακό Κέντρο δυναμικότητας 700 ατόμων. Στην πανεπιστημιούπολη Φλώρινας: φοιτητικές εστίες δυναμικότητας 150 ατόμων. Στην πανεπιστημιούπολη Καστοριάς: φοιτητικές εστίες δυναμικότητας 150 ατόμων. Στην πανεπιστημιούπολη Πτολεμαΐδας: φοιτητικές εστίες δυναμικότητας 100 ατόμων. Η δημιουργία υψηλού επιπέδου κτιριακών δομών έρευνας και εκπαίδευσης θα εξοικονομήσει πόρους από τη μείωση της μίσθωσης χώρων, θα αυξήσει τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών και θα εξασφαλίσει πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση για φοιτητές με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες.

           1. «Ύδρευση Νήσου Κέρκυρας»

           Η σύμπραξη αφορά στην κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία του έργου ύδρευσης στο νησί της Κέρκυρας και έχει ως στόχο

           την υδροδότηση του νησιού μέσω της συλλογής επιφανειακών υδάτων στους ταμιευτήρες Μελισσουδίου και Καλαμιώτισσας κατά τους χειμερινούς μήνες και τη διάθεσή τους κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Να σημειωθεί ότι η υδροδότηση του νησιού γίνεται σήμερα από 149 γεωτρήσεις, πολλές εκ των οποίων με νερό όχι της υψηλότερης ποιότητας. Με το συγκεκριμένο έργο αντιμετωπίζεται το οξύτατο πρόβλημα ύδρευσης της Κέρκυρας, εξασφαλίζεται η παροχή καλής ποιότητας νερού επαρκούς ποσότητας, η ένταξη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον υδατικό σχεδιασμό καθώς και  η πρόσβαση των οικισμών σε επαρκείς ποσότητες και καλής ποιότητας πόσιμου νερού.

           Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε:

           «Αξιοποιώντας το σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο των ΣΔΙΤ ερχόμαστε σήμερα να απαντήσουμε θετικά σε δύο μείζονες προκλήσεις: την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων νερού υψηλής ποιότητας για τις αυξημένες ανάγκες της Κέρκυρας και την κατασκευή φοιτητικών εστιών και συνεδριακού κέντρου στη Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για δύο έργα με εξαιρετικά σημαντικό κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα, με τα οποία κάνουμε ακόμη ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση ισόρροπης ανάπτυξης του συνόλου της ελληνικής επικράτειας. Δέσμευσή μας είναι από την εποχή των… μουσαμάδων να περάσουμε στην εποχή των σύγχρονων έργων υποδομής προς όφελος του ελληνικού λαού και της εθνικής οικονομίας».

           Ο Πρόεδρος της ΔΕΣΔΙΤ, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

           «Τα έργα ΣΔΙΤ που εγκρίναμε σήμερα αποτελούν ακόμα μία απόδειξη ότι η κυβέρνησή μας με σύγχρονα επιχειρηματικά εργαλεία δίνει λύσεις σε προβλήματα που έχουν σωρευθεί επί σειρά ετών και αναβαθμίζει το επίπεδο της ζωής των Ελλήνων φοιτητών αλλά και των πολιτών της Κέρκυρας. Η υψηλή ποιότητα κατασκευής των φοιτητικών εστιών θα αναβαθμίσει όχι μόνο το επίπεδο της διαμονής των φοιτητών από όλες τις απόψεις, ακόμα και από αυτήν της ασφάλειας, αλλά και συνολικά το επίπεδο των παρεχομένων σπουδών στο πλαίσιο ακόμα και της σύνδεσής τους με τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς και το οικονομικό μοντέλο του μέλλοντος».

           Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Θεόδωρος Θεοδουλίδης, δήλωσε σχετικά:

           «Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο  που καλείται να συμβάλλει αναπτυξιακά στη Δίκαιη Μετάβαση της περιφέρειας προς ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο. Ως εκ τούτου οι υποδομές είναι πολύ σημαντική παράμετρος ώστε αφενός ν΄ ανταπεξέλθει στον ρόλο του και αφετέρου να ικανοποιήσει τις μεγάλες προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας.  Στο πλαίσιο αυτό,  η σημερινή έγκριση του έργου ΣΔΙΤ έρχεται να ενδυναμώσει το πανεπιστήμιο και να το καταστήσει ακόμα πιο ελκυστικό ως εκπαιδευτικό προορισμό καθώς και να ενισχύσει τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα».

           • διυπουργική επιτροπή
           • ΣΔΙΤ

            Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 6:06 pm


            Τριήμερο ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο με «πρωτεργάτισσες» τις τράπεζες

            Τριήμερο ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο με «πρωτεργάτισσες» τις τράπεζες

            Με αισιοδοξία και δυναμική ξεκίνησε ο Οκτώβριος για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κατέγραψε σήμερα (4/10) την τρίτη διαδοχική του άνοδο, αφήνοντας αρκετά πίσω του τις 800 μονάδες και ακόμη πιο πίσω το χαμηλό έτους των 779,20 μονάδων.

            Κατά τις τρεις ανοδικές συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενισχύεται κατά 4,39%, ανακτώντας σημαντικό μέρος από το χαμένο έδαφος του πολύπαθου Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, κατέγραψε υψηλό σχεδόν δύο εβδομάδων, φτάνοντας ένα «βήμα» πριν από το κλείσιμο της 21ης Σεπτεμβρίου (826,32 μονάδες).

            Οι τράπεζες ήταν ο ισχυρότερος «σύμμαχος» για το Χρηματιστήριο, με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να ξεχωρίζει, ενώ όλες οι συστημικές έκλεισαν με κέρδη άνω του 3%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο ΓΔ να κλείσει κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό του στην καλύτερη ημέρα του από τον περασμένο Μάιο. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, ξεπερνώντας με το ζόρι τα 50 εκατ. ευρώ.

            Αναλυτικότερα, στη συνεδρίαση της Τρίτης ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 2,35% και έκλεισε στις 823,09 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 810 (χαμηλό ημέρας) και των 823,85 μονάδων (υψηλό ημέρας). Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 51,35 εκατ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΟΠΑΠ με 6,259 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ με 6,112 εκατ. ευρώ.

            Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,57% στις 1.984,25 μονάδες, ο Mid Cap κέρδισε 1,02% στις 1.265,75 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε «άλμα» 4,02% στις 535,55 μονάδες. Ξεχώρισαν, επίσης, οι κλάδοι της κοινής ωφέλειας (+2,65%), της ακίνητης περιουσίας (+2,58%), των τροφίμων και ποτών (+2,5%), των ταξιδιών και αναψυχής (+2,31%) και των τηλεπικοινωνιών (+2,28%).

            sdkfrdt

            Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι εξής μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+5,77%), AEGEAN (+4,47%), ALPHA BANK (+4,22%), ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (+3,97%), ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (+3,88%) και EUROBANK (+3,32%).

            Με κέρδη έκλεισαν και οι παρακάτω μετοχές: ΛΑΜΔΑ (+2,90%), VIOHALCO (+2,64%), COCA COLA (+2,54%), ΔΕΗ (+2,42%), MYTILINEOS (+2,33%), ΑΔΜΗΕ (+2,33%), ΟΤΕ (+2,28%), ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (+2,17%), ΟΠΑΠ (+2,16%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+2,11%), ΣΑΡΑΝΤΗΣ (+1,31%), ΕΛΠΕ (+1,25%), ΤΙΤΑΝ (+1,09%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+0,80%), ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (+0,74%), ΟΛΠ (+0,55%) και ΕΥΔΑΠ (+0,42%).

            Στον αντίποδα, με απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (-0,96%) και της JUMBO (-0,15%).

            Δείτε ΕΔΩ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση

            Αριστοτέλης Παππάς

            • Χρηματιστήριο Αθηνών
            • τραπεζικός κλάδος
            • Γενικός Δείκτης
            • αξία συναλλαγών
            • Τράπεζα Πειραιώς

             Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 6:00 pm


             Έως 17/10 οι αιτήσεις για τις επιταγές θεάτρου της ΔΥΠΑ

             Έως 17/10 οι αιτήσεις για τις επιταγές θεάτρου της ΔΥΠΑ

             Αύριο Τετάρτη 05.10.2022 και ώρα 10:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για το Πρόγραμμα Χορήγησης Επιταγών Θεάματος της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για την χειμερινή περίοδο 2022-2023.

             Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΥΠΑ, οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων δικαιούχων και παρόχων θα υποβάλλονται έως τη Δευτέρα 17.10.2022 και ώρα 23:59.

             Σκοπός του προγράμματος είναι η πνευματική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού, η τόνωση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και η στήριξη των θεατρικών επιχειρήσεων.

             Συνολικά θα εκδοθούν έως 220.000 επιταγές με βάση τον προσφερόμενο αριθμό θέσεων από τους παρόχους. Η αξία των επιταγών ανέρχεται κατά μέγιστο όριο στα 15€ για τις κεντρικές σκηνές και στα 12€ για τις παιδικές σκηνές. Ο συνολικός ανέρχεται σε 3.000.000€.

             Με την επιταγή οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν την θεατρική παράσταση της επιλογής τους από το Μητρώο  Παρόχων της ΔΥΠΑ, χωρίς να καταβάλουν κανένα επιπλέον ποσό.

             Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/epitages-theamatos

             Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Αρχική / Εργασία και Ασφάλιση / Αποζημιώσεις και Παροχές / Επιταγές θεάματος.

             Στις περιπτώσεις που απαιτούνται δικαιολογητικά, αυτά επισυνάπτονται στις ηλεκτρονικές αιτήσεις.

             Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι και άνεργοι, οι οποίοι το έτος 2021 συγκέντρωσαν 50 ημέρες:

             • Εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) ή

             • Ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή

             • Επιδότησης ανεργίας ή μακροχρόνιας ανεργίας ή

             • Συνδυασμό των παραπάνω

             Δικαιούχοι είναι επίσης άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων της ΔΥΠΑ που έχουν συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων τουλάχιστον τεσσάρων (4) μηνών.

             Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη τους, καθώς και τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας άνω των τριών ετών, με την προϋπόθεση ότι είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη των ιδίων ή του άλλου γονέα.

             Το σύστημα επιλογής βασίζεται στη μοριοδότηση των δικαιούχων με βάση το εισόδημά τους και τη σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησής τους.

             Πάροχοι του προγράμματος είναι οι θεατρικές επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής που λειτουργούν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

             Οι αιτήσεις των παρόχων υποβάλλονται, αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/parokhoi-epitagon-theamatos

             Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Αρχική / Εργασία και Ασφάλιση / Αποζημιώσεις και Παροχές / Πάροχοι επιταγών θεάματος.

             Οι πάροχοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα προσφέροντας συγκεκριμένο αριθμό θέσεων πλατείας για την παρακολούθηση των παραστάσεων που θα ανέβουν στα θέατρά τους κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023.

             Σημειώνεται ότι οι πάροχοι που θέλουν να κάνουν αίτηση για πολλά θέατρα πρέπει να έχουν κωδικούς ΔΥΠΑ. Τα δικαιολογητικά συμμετοχής επισυνάπτονται στις ηλεκτρονικές αιτήσεις.

             Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/deltia-theamatos

             • ΔΥΠΑ
             • επιταγές
             • θέατρο
             • ηλεκτρονικές αιτήσεις
             • δικαιούχοι
             • πάροχοι

              Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 5:29 pm


              Ξεκινά ο διαγωνισμός για το έργο υδροδότησης της Κέρκυρας

              Ξεκινά ο διαγωνισμός για το έργο υδροδότησης της Κέρκυρας

              Ξεκινά ο διαγωνισμός για το έργο Κατασκευής, Λειτουργίας και Συντήρησης της Ύδρευσης Κέρκυρας, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, προϋπολογισμού 146,15 εκατομμυρίων ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), μετά και την έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Έργων ΣΔΙΤ, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

              Το έργο είναι εξαιρετικής σημασίας για την Κέρκυρα καθώς θα αντιμετωπιστεί το υδρευτικό πρόβλημα στο σύνολο του νησιού, ώστε να αποδίδεται επαρκές πόσιμο νερό, εγγυημένα καλής ποιότητας.

              Με την κατασκευή των έργων, Δημόσιου έργου και ΣΔΙΤ, θα καλυφθούν οι υδρευτικές ανάγκες του νησιού για τις επόμενες δεκαετίες.
              Παράλληλα, επιτυγχάνεται:

              • Η κατάργηση 75 γεωτρήσεων που διαθέτουν σήμερα νερό κακής ποιότητας,
              • Η αξιοποίηση μεγάλων ποσοτήτων επιφανειακών απορροών που σήμερα καταλήγουν στη θάλασσα.
              • Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και η αύξηση της τουριστικής κίνησης.

              Το έργο έχει κατασκευαστική περίοδο 4 χρόνια, ενώ η προκήρυξη του διαγωνισμού θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα.

              Τεχνικά χαρακτηριστικά

              Στο φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η κατασκευή:
              • Των Φραγμάτων Μελισσουδίου, εκτροπής Κυπριανάδων και Καλαμιώτισσας, με τα συνοδά τεχνικά έργα.
              • Των Εγκαταστάσεων Καθαρισμού Νερού (ΕΚΝ) Μελισσουδίου και Καλαμιώτισσας.
              • Των εξωτερικών δικτύων συνολικού μήκους περίπου 210χλμ.,
              • Των δεξαμενών: Χωροεπισκόπων, Τρουμπέτας, Στρογγύλης, Νέα Δεξαμενή Μελιτειέων.
              Επιπλέον, θα εγκατασταθεί σύστημα SCADA για τον έλεγχο και την τηλεδιοίκηση του έργου.

              Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής δήλωσε:

              «Στα μέσα του καλοκαιριού, όταν είχαμε επισκεφθεί το νησί, δεσμεύτηκα στους Κερκυραίους ότι σε λίγες εβδομάδες θα δινόταν λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει το νησί δεκαετίες τώρα: το υδροδοτικό.

              Η κυβέρνησή μας αποδεικνύει ότι δεν κάνει εξαγγελίες, αλλά υλοποιεί. Και σήμερα ξεκινάει ο διαγωνισμός για μια επένδυση που θα φθάσει σχεδόν τα 200 εκατομμύρια. Προχωρούμε ήδη και με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις για όλες τις φάσεις του έργου και με σαφή χρονοδιαγράμματα. Για άλλη μια φορά, χωρίς να μας κυριεύουν αχρείαστες ιδεοληψίες, συνεργαζόμαστε Δημόσιο και ιδιωτικός τομέας για να δώσουμε λύσεις.

              Ένα έργο που στοίχειωνε την Κέρκυρα, παίρνει πλέον το δρόμο της οριστικής επίλυσης, ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματα των πολιτών και εξασφαλίζοντας τις ανάγκες του νησιού για τις επόμενες δεκαετίες».

              Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης δήλωσε:

              «Το ζήτημα της υδροδότησης της Κέρκυρας αποτελούσε διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και μια σημαντική εκκρεμότητα δεκαετιών, την οποία λύνουμε. Με τα έργα που θα γίνουν, τόσο το δημόσιο όσο και το ΣΔΙΤ, οι κάτοικοι της Κέρκυρας και οι επισκέπτες θα έχουν υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό. Παράλληλα, αξιοποιούμε έναν πολύτιμο φυσικό πόρο, το νερό της βροχής, που μέχρι σήμερα καταλήγει στη θάλασσα. Κερδίζουμε, λοιπόν, ακόμα μία μάχη του αυτονόητου και δείχνουμε έμπρακτα στους πολίτες ότι είμαστε δίπλα τους βελτιώνοντας την καθημερινότητά τους και ενισχύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης».

              • Κερκυρα
              • ΥΔΡΕΥΣΗ
              • ΣΔΙΤ
              • υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
              • τεχνικά χαρακτηριστικά

               Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 5:23 pm


               ΕΟΔΥ: Πού θα γίνουν δωρεάν rapid test την Τετάρτη (5/10)

               ΕΟΔΥ: Πού θα γίνουν δωρεάν rapid test την Τετάρτη (5/10)

               Σε 205 σημεία θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη (5/10) δωρεάν rapid test κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.

               Η έκδοση ψηφιακής βεβαίωσης αποτελέσματος για τους διαγνωστικούς ελέγχους COVID-19 πραγματοποιείται από το gov.gr, στην υπηρεσία «Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19». Η σύνδεση με τη συγκεκριμένη υπηρεσία απαιτεί τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet.

               Για τους μη εμβολιασμένους πολίτες η ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος από το gov.gr είναι διαθέσιμη μόνον εφόσον ο έλεγχος έχει πραγματοποιηθεί σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. 

               Αναλυτικά τα σημεία:

               1. Δ. Ελευσίνας, Πολιτιστικό Κέντρο Κίμωνος και Παγκάλου, (απέναντι από την Εκκλησία Αγίου Γεωργίου), 09:30-15:00
               2. Δ. Διονύσου, Πεντζερίδη 3, πολιτιστικό κέντρο του Αγίου Στεφάνου, 09:30-15:00
               3. Δ. Αμαρουσίου, Σταθμός ΗΣΑΠ Αμαρουσίου, 09:30-15:00
               4. Δ. Πειραιά, Πλατεία Κανάρη, Πασαλιμάνι, 09:30-15:00
               5. Δ. Αλίμου, Κανάρη 1, παραπλεύρως Δημοτολογίου Αλίμου, 12:00-18:00
               6. Δ. Γλυφάδας, Παλιό Δημαρχείο Γλυφάδας, απέναντι από την Εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου, Βασιλέως Κων/νου, 09:30-15:00
               7. Δ. Περιστερίου, Δημαρχείο, 11:00-17:00
               8. Δ. Αγ. Βαρβάρας, Α’ ΚΑΠΗ  Καλαντζάκου 7, Πλατεία Παναγίας Ελεούσας, 09:30-15:00
               9. Δ. Καισαριανής, Αίθουσα Εκδηλώσεων Δήμου Καισαριανής, Βρυούλων 125 & Κλαζομενών, 10:30-16:30
               10. Δ. Λυκόβρυσης-Πεύκης, Αγίας Βαρβάρας 25, Λυκόβρυση, Πνευματικό κέντρο πίσω από το Δημαρχείο, 10:30-16:30
               11. Δ. Φυλής, Δημαρχείο Δήμου Φυλής, Αίθουσα “Μελίνα Μερκούρη”, 09:30-15:00
               1. Δ. Ιλίου, Αίαντος και Χρυσηίδος (Δημαρχείο), 09:00-15:00
               2. Δ. Χαϊδαρίου, Δημαρχείο – Στρ. Καραϊσκάκη 138 και Ευπαύλεως, 09:00-15:00
               3. 1ο πολυδύναμο κέντρο-Δημοτικό Ιατρείο-Καλφοπούλειο Υγειονομικό Κέντρο, Σόλωνος 78 09:30-19:30 (κατόπιν ραντεβού-2103626869, 210362869)
               4. 2ο πολυδύναμο Κέντρο-Δημοτικό Ιατρείο-Νέος Κόσμος, Φανοσθένους & Φρειδερίκου Σμιθ,  09:30-15:00 (κατόπιν ραντεβού-2109239865, 2109249787)
               5. 3ο Δημοτικό Ιατρείο-Πετράλωνα, θεσσαλονίκης & Ηρακλειδών, 09:30-15:00 (κατόπιν ραντεβού-2103427515, -513, 2103469165)
               6. 4ο Δημοτικό Ιατρείο-Κολωνός, Προποντίδος & Αγίας Σοφίας 110, 09:30-15:00 (κατόπιν ραντεβού-2105121921, 2105157239)
               7. 5ο Δημοτικό Ιατρείο-Άνω Πατήσια, Σαρανταπόρου 4, 09:30-15:00 (κατόπιν ραντεβού-2102015510, -511, 2102015559)
               8. 6ο πολυδύναμο Κέντρο- Δημοτικό Ιατρείο-Κυψέλη, Χανίων 4Β, 09:30-19:30 (κατόπιν ραντεβού-2108836200, 2108220209)
               9. 7η Δημοτική Κοινότητα, Αμπελόκηποι, Πανόρμου 59, (είσοδος από Βραστόβου), 09:30-15:00 (κατόπιν ραντεβού, 2106993487)
               10. Νότια Πύλη ΔΕΘ, (είσοδος από Λεωφ. Στρατού με Αγγελάκη), 08:30-20:30
               11. Δ. Πυλαίας, Πέτρινο πολιτιστικό κέντρο, Πολυτεχνείου 11, 09:00-15:00
               12. Δ. Πυλαίας, ΚΑΠΗ Ασβεστοχωρίου, Ευζώνων 1, 09:00-15:00
               13. Δ. Θέρμης, Κέντρο covid δήμου Θέρμης, 1ο χιλ. Θέρμης-Τριαδίου, 13:00-19:00
               14. Δ. Θερμαϊκού, Δημοτικό Θέατρο Επανομής, Αγίου Δημητρίου, 09:00-15:00
               15. Δ. Κορδελιού-Ευόσμου, ΚΑΠΗ Κορδελιού, Μητροπολίτη Καραβαγγέλη 12, 09:00-15:00
               16. Δ. Παύλου Μελά, ΚΑΠΗ Άνω Ηλιούπολης, Περικλέους 11, 13:00-19:00
               17. Δ. Δέλτα, ΚΑΠΗ, Διαβατά, 09:00-14:30
               18. Δ. Ωραιοκάστρου, Α’ ΚΑΠΗ Ωραιοκάστρου, Τραπεζούντος 31, 09:00-15:00
               19. Δ. Λαγκαδά, Κοινοτικό ιατρείο, Ανάληψη, 09:30-15:00
               20. Δ. Νεάπολης-Συκεών, Β’ ΚΑΠΗ Συκεών, Επταπυργίου 72, 09:00-15:00
               21. 8ο Παράρτημα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης, Αρτάκης 9, Κάτω Τούμπα, 09:00-15:00
               22. 14ο Παράρτημα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης,  Ηρώων 4, Τριανδρία, 09:00-15:00
               23. 7ο Παράρτημα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης, Ακροπόλεως 14, Άνω Πόλη, 9:00-15:00
               24. 6ο Παράρτημα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης, Νούκα Στέφανου 10, Χαριλάου,  9:00-15:00
               25. Κοινωνικό Ιατρείο Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Λαγκαδά 53, 10:00-14:00
               26. Ιατρείο ΕΟΔΥ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Βασιλίσσης Όλγας 198, στον προαύλιο χώρο της Περιφέρειας, 09:30-15:00
               27. Αιτωλοακαρνανία, ΚΑΠΗ Μεσολογγίου, 08:30-14:30
               28. Αιτωλοακαρνανία, Κοινοτικό Κτίριο, Ίδρυμα Τσώνη, Ναύπακτος, 09:00-14:00
               29. Αιτωλοακαρνανία, Αγρίνιο, Παλιά Λαχαναγορά, 09:00-15:00
               30. Αιτωλοακαρνανία, Αγρίνιο, ΚΑΠΗ Αγίου Κωνσταντίνου, 08:30-14:00
               31. Άνδρος, Κ.Υ. Άνδρου, 08:30-15:30
               32. Αργολίδα, Αίθουσα Δανάη-Στρατώνες Καποδίστρια, Άργος, 09:00-14:00
               33. Αργολίδα, Κοινωνικό Ιατρείο, Ναύπλιο, 09:00-14:00
               34. Αργολίδα, Πνευματικό Κέντρο Ι. Ν. Αγίου Βασιλείου, Λυγουριό, 10:00-13:00
               35. Αρκαδία, Πλατεία Πετρινού, Τρίπολη, 09:00-15:00
               36. Αρκαδία, Παναρκαδικό Νοσοκομείο, Τρίπολη, 08:00-14:00
               37. Αρκαδία, Δ. Β. Κυνουρίας, Κεντρική Πλατεία Άστρους, 09:30-13:30
               38. Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00
               39. Άρτα, Αμπελιά Άρτας, 09:00-11:00
               40. Άρτα, Λιμίνη Άρτας, 12:00-14:00
               41. Αχαΐα, Πάτρα, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, 08:15-20:15
               42. Αχαΐα, Πάτρα, Κέντρο υγείας Βόρειου τομέα, 08:00-20:00
               43. Αχαΐα, Πάτρα, Κέντρο υγείας Νότιου τομέα, 08:30-14:30
               44. Αχαΐα, Πάτρα, Παμπελοποννησιακό στάδιο, 08:30-14:30
               45. Αχαΐα, Αίγιο, Κέντρο υγείας Οίκημα Μάνα και Παιδί, 08:30-14:30
               46. Αχαΐα, Καλάβρυτα, χώρος Νοσοκομείου, 09:00-14:30
               47. Αχαΐα, Πανεπιστήμιο, χώρος εστίας, 08:30-14:30
               48. Βοιωτία, Παλιό Δημαρχείο Λιβαδειάς, Καραγιαννοπούλου 10, 08:30-15:00
               49. Βοιωτία, Πνευματικό Κέντρο Θήβας, Πινδάρου 112, 08:30-15:00
               50. Βοιωτία, Δημαρχείο Ορχομενού, 09:00-15:00
               51. Γρεβενά, Εξεταστήριο Θ. Ζιάκα 23, 08:30-15:00
               52. Δράμα, Πρώην Δημαρχείο, Έναντι Πλατεία Ελευθερίας, 08:00-14:30
               53. Δράμα, Πετρούσα, Κοινότητα Πετρούσας, 09:00-14:00
               54. Έβρος, Φουαγιέ Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, Λεωφόρος Δημοκρατίας 306, 08:30-15:30
               55. Έβρος, Ιατρείο Τυχερού, 09:30-14:30
               56. Έβρος, Πλατεία Δασίου Ορεστιάδας, 11:00-13:00
               57. Έβρος, Κ.Υ. Ορεστιάδας, Ευριπίδου Ζιγκμπουργκ 10, 08:30 -15.30
               58. Έβρος, Λιμάνι Καμαριώτισσας, Σαμοθράκη, 08:00-15:00
               59. Εύβοια, Λιμένας-Αίθουσα ΟΛΝΕ, Λουτρά Αιδηψού, 08:30-15:30
               60. Εύβοια, Δημαρχείο Νέας Αρτάκης, Κωνσταντινουπόλεως 45, 09:00-15:00
               61. Ευρυτανία, ΚΑΠΗ Καρπενησίου, 08:30-14:30
               62. Ζάκυνθος, ΙΚΑ, 08:30-15:30
               63. Ηλεία, Πύργος, Αποστολική Διακονία-πλατεία Σάκη Καράγιωργα, 09:00-15:00
               64. Ηλεία, Λάλας, Δημαρχείο, 09:00-15:00
               65. Ηλεία, Βάρδα, Δημαρχείο, 09:15-15:00
               66. Ηλεία, Αμαλιάδα, Συνεδριακό κέντρο, 09:00-15:00
               67. Ημαθία, ΚΑΠΗ Βέροιας, Μαυρομιχάλη 14, 08:30-15:30
               68. Ημαθία, Πολυχώρος Λαναρά Αίθουσα Βετλανς, Γέφυρα Νοσοκομείου (παραπλεύρως ΚΕΠ), 09:00-14:30
               69. Ημαθία, Κοινότητα Αγίου Γεωργίου Αλεξάνδρειας, 10:00-13:30
               70. Ηράκλειο, Πλατεία Αγίας Αικατερίνης, 09:00-15:00
               71. Ηράκλειο, Πλατεία Ελευθερίας, 08:30-19:45
               72. Ηράκλειο, ISOBOX – Προαύλιος χώρος 7ης ΥΠΕ, 09:00-15:00
               73. Ηράκλειο, ISOBOX – Πλατεία Δημαρχείου Γαζίου, 10:00-13:00
               74. Ηράκλειο, Δ. Μινώα Πεδιάδος, ΚΑΠΗ Καστελίου, 10:00-13:00
               75. Ηράκλειο, Δ. Ηρακλείου, Αίθουσα Κοινότητας Δαφνών, 09:30-10:30
               76. Ηράκλειο, Δ. Ηρακλείου, Ιατρείο Βενεράτου, 11:00-12:30
               77. Ηράκλειο, Δ. Ηρακλείου, Αίθουσα Εκκλησίας Αυγενικής, 13:00-14:00
               78. Ηράκλειο, Δ. Ηρακλείου, Aίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου, Σταυράκια, 09:00-10:30
               79. Ηράκλειο, Δ. Ηρακλείου, Aίθουσα Ενορίας, Πρασσάς, 11:30-13:00
               80. Θάσος, Κέντρο Υγείας Πρίνου, 08:00-15:00
               81. Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30
               82. Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00
               83. Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00
               84. Ικαρία, Κ.Υ Ευδήλου, 08:30-15:30
               85. Ιωάννινα, Κόνιτσα, Κέντρο Υγείας, 09:00-14:00
               86. Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00
               87. Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00
               88. Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, 09:00-15:00
               89. Καβάλα, Νομαρχία Καβάλας, 09:00-15:00
               90. Καβάλα, Κέντρο Υγείας Χρυσούπολης, 08:30-15:30
               91. Καβάλα, ΚΑΠΗ Ελευθερούπολης, 09:00-14:00
               92. Κάλυμνος, Κεντρικός Λιμένας, 08:30-15:30
               93. Λέρος, Δημοτικό Κτίριο Δόνα, 08:30-15:30
               94. Καρδίτσα, Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα (Παυσίλυπο), Μυρμιδόνων 2, 08:00-14:30
               95. Καρδίτσα, Πλατεία Αγίας Παρασκευής, Τέρμα Σαρανταπόρου, 08:00-14:00
               96. Καρδίτσα, Δημαρχείο Μουζακίου, Προαύλιο Δημαρχείου, 08:00-10:00
               97. Καρδίτσα, Δημαρχείο Σοφάδων, 10:30-12:30
               98. Καρδίτσα, Κεντρική Πλατεία Παλαμά, Ηρ. Πολυτεχνείου 12, 13:00-14:30
               99. Καστοριά, ISOBOX Λεωφόρος Κύκνων, 08:30-15:30
               100. Καστοριά, Κέντρο Υγείας Καστοριάς, ISOBOX, 08:30-15:30
               101. Καστοριά, Άργος Ορεστικό, 09:30-13:30
               102. Κέρκυρα, Δημοτικό Θέατρο, Μάντζαρου 5, 09:00-20:00
               103. Κεφαλληνία, Αργοστόλι, Πλατεία Βαλλιάνου, 08:00-16:00
               104. Κιλκίς, ΚΑΠΗ Κιλκίς, Καπέτα Γεωργίου 26, 09:00-15:00
               105. Κιλκίς, Αξιούπολη, Δημοτικό Κατάστημα, 09:00-15:00
               106. Κιλκίς, Σύλλογος Ποντίων Νέας Σάντας, 09:00-15:00
               107. Κιλκίς, Ευρωπός, Δημοτικό Κατάστημα, 09:00-15:00
               108. Κιλκίς, Νοσοκομείο Γουμένισσας, 09:00-15:00
               109. Κοζάνη, Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, Περγάμου 62, 08:30-15:30
               110. Κοζάνη, Κέντρο Υγείας Κοζάνης, Αριστοφάνους 5Α, 08:30-15:30
               111. Κοζάνη, Πλατεία Νίκης, 10:00-13:00
               112. Κόρινθος, Δημοτικό θέατρο Κορίνθου, Δαμασκηνού 57, πλησίον Πανεπιστημίου, 09:00-15:00
               113. Κόρινθος, ΚΑΠΗ Βραχατίου, 09:30-14:00
               114. Κως, Ιερού Λόχου 15, πρώην παιδικός σταθμός, 08:30-15:00
               115. Κως, Δημαρχείο Κω, 09:00-13:00
               116. Λακωνία, Κοινωνικό Φαρμακείο Σπάρτης, Ευαγγελίστριας 93, 09:00- 15:00
               117. Λακωνία, Γενικό Νοσοκομείο Μολάων, 09:30-14:30
               118. Λακωνία, Κέντρο Υγείας Αρεόπολης, 08:00-15:30
               119. Λακωνία, Δήμος Ανατολικής Μάνης, Δημαρχείο Γυθείου, 08:00-15:30
               120. Λάρισα, Δημαρχείο, 09:00-15:00
               121. Λάρισα, ΟΣΕ, 09:00-20:00
               122. Λάρισα, ΚΑΠΗ Ελασσόνας, 09:00-14:00
               123. Λάρισα, Κ.Υ Γόννων, 09:00-12:00
               124. Λάρισα, Μύλος του Παππά, 09:00-15:00
               125. Λάρισα, Εμπορικό Κέντρο Γαία, 09:00-15:00
               126. Λάρισα, Πρώην ΟΑΕΔ-ΔΥΠΑ, 09:00-15:00
               127. Λάρισα, Μουσικό Σχολείο Συκουρίου, 12:30-14:30
               128. Λασίθι, Παλιό Δημαρχείο Αγίου Νικολάου, 08:30-15:30
               129. Λέσβος, Κ.Υ Μυτιλήνης, 09:00-15:00
               130. Λέσβος, Πλατεία Δημοτικού Θεάτρου, 09:00-14:00
               131. Λευκάδα, Παλιό Νοσοκομείο, Κτίριο ΕΚΑΒ, Α. Βαλαωρίτη 40, 08:00-15:00
               132. Λευκάδα, Περιφέρεια, Κεντρική Είσοδος, Α. Τζεβελέκη 1, 10:00-12:00
               133. Λήμνος, ιατρείο Πορτιανού, 09:00-15:00
               134. Λήμνος, Π.Ι Μούδρου, Κέντρο Υγείας Μούδρου, 09:00-14:30
               135. Μαγνησία, ΚΑΠΗ Αγ. Βασιλείου Δήμου Βόλου, Χατζηαργύρη & Τριανταφυλλίδη, 08:30-15:00
               136. Μαγνησία, Μεταξουργείο Βόλου, Καραμπατζάκη & Αναπαύσεως, 09:00-14:00
               137. Μαγνησία, Παραλία Βόλου, έναντι Πανεπιστημίου, 08:00-13:00
               138. Μεσσηνία, Καλαμάτα, Αίθουσα “Α. Κουμουνδούρος”, 08:00-20:00
               139. Μεσσηνία, Καλαμάτα, Κεντρική Αγορά, 08:30-13:30
               140. Μεσσηνία, Μεσσήνη, Δασκαρόλειο Πολιτιστικό Κέντρο, 09:00-13:30
               141. Μεσσηνία, Κυπαρισσία, Isobox Νοσοκομείου, 09:30-13:30
               142. Μεσσηνία, Πύλος, Isobox Κέντρου Υγείας, 09:30-13:30
               143. Νάξος, πλησίον νοσοκομείου Χώρας Νάξου, 07:30-14:30
               144. Ξάνθη, Κέντρο Υγείας Ξάνθης, ISOBOX, Ανδρέα Δημητρίου 1, 08:00-14:00
               145. Ξάνθη, Πρώην ΔΕΥΑΞ- Ξύλινο Σπιτάκι, Πλατεία Ελευθερίας, 08:30-14:00
               146. Ξάνθη, Πολύσιτος, 09:00-13:00
               147. Ξάνθη, Εράσμιο, 09:00-13:00
               148. Πάρος, ΚΑΠΗ Παροικιάς, 08:30-11:00
               149. Πάρος, ΚΑΠΗ Αλυκής, 11:30-12:30
               150. Πάρος, Νάουσα, Αίθουσα ΑΜΕΣ Νηρέα, 13:30-15:30
               151. Πάτμος, Σκάλα, Πνευματικό Κέντρο, Πάτμιον, 08:30-15:30
               152. Πέλλα, Δημαρχείο Γιαννιτσών, Χατζηδημητρίου και Εθνικής Αντιστάσεως, 08:30-15:30
               153. Πέλλα, Ξενιτίδειο Αριδαίας, Λεωφόρος Ξενιτίδη 7, 09:30-14:30
               154. Πιερία, Είσοδος Παλαιού Νοσοκομείου Κατερίνης, 09:00-15:00
               155. Πιερία, Ανδρομάχη, Εμποροπανήγυρη Ανδρομάχης, 09:30-14:30
               156. Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00
               157. Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, Παραλία, 09:00-13:00
               158. Ρέθυμνο, Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνου, Ηγ. Γαβριήλ, 09:00-15:00
               159. Ροδόπη, Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, Δημοκρατίας 1, Κομοτηνή, 09:00-15:00
               160. Ροδόπη, Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, Συμεωνίδη και Υψηλάντου γωνία, Κομοτηνή, 09:00-15:00
               161. Ροδόπη, Διαλαμπής 14, Ίασμος, 10:00-14:00
               162. Ρόδος, Πλατεία Σαν Φρατζέσκο, 09:00-14:00
               163. Ρόδος, Παλιό νοσοκομείο Ρόδου, Παπαλουκά 5-8, 08:30-15:00
               164. Σάμος, ISOBOX έμπροσθεν Κ.Υ Καρλοβάσου Σάμου, 08:00-14:30
               165. Σάμος, ISOBOX έμπροσθεν Γ.Ν. Σάμου, 08:00-11:20
               166. Σάμος, Πνευματικό Κέντρο Μυτιληνιών, 10:30-12:30
               167. Σάμος, Καφενείο ΚΑΠΗ, Βαθύ, (στενό Τρ. Πειραιώς), 11:30-14:30
               168. Σέρρες, Κέντρο Υγείας Σερρών, 08:30-19:30
               169. Σέρρες, Κέντρο Υγείας Νιγρίτας, 09:00-15:00
               170. Σέρρες, Κέντρο Υγείας Ροδολίβου, 09:30-14:30
               171. Σέρρες, Κέντρο Υγείας Ηράκλειας, 09:00-15:00
               172. Σέρρες, Κέντρο Υγείας Στρυμονικού, 09:00-15:00
               173. Σέρρες, Κέντρο Υγείας Σιδηροκάστρου, 09:00-15:00
               174. Σκιάθος, Λιμάνι Σκιάθου, 08:00-15:30
               175. Σύρος, Αθλητικό κέντρο Δημήτριος Βικέλας, 09:00-15:00
               176. Τήνος, Κ.Υ Τήνου, 08:00-16:00
               177. Τρίκαλα, Πάροδος Γαριβάλδη Πεζόδρομος Πνευματικού Κέντρου, 07:30-13:30
               178. Τρίκαλα, Ε’ ΚΑΠΗ, 11:00-14:30
               179. Τρίκαλα, Κεντρική Πλατεία Καλαμπάκας, 08:00-10:00
               180. Φθιώτιδα, Δημοτικό Parking Γαλανέικα, Αλύτρωτων Πατρίδων και Αγίας Παρασκευής, Λαμία, 09:00-15:00
               181. Φθιώτιδα, Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, Χώρος Εκδοτηρίων, 10:00-15:00
               182. Φθιώτιδα, Πνευματικό Κέντρο ΙΝ Αγίου Παντελεήμονα, Καμένα Βούρλα, 11:30-14:30
               183. Φλώρινα, Ιατρείο ΕΟΔΥ, Ηπείρου 26, 09:00-15:00
               184. Φλώρινα, ΔΕΤΕΠΑ Αμυνταίου, Πλατεία Δ. Μάκρη 36 , 09:00-15:00
               185. Φωκίδα, Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας, 08:00-14:00
               186. Φωκίδα, Κυριακοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Ιτέας, 09:00-13:00
               187. Χαλκιδική, Νέα Μουδανιά, Πρώην 4ο Νηπιαγωγείο, Παναγίας Κορυφινής και Καλόλιμνου, 08:30-15:30
               188. Χαλκιδική, Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου, 09:00-15:00
               189. Χανιά, Αίθρο Δημαρχείου Χανίων, Κυδωνίας 29, 09:00-15:00
               190. Χανιά, Αύλειος χώρος 1ου Κέντρου Υγείας Χανίων, Λεωφόρος Καραμανλή 99, 09:00-12:00
               191. Χανιά, Πολιτιστικό Κέντρο Ταυρωνίτη 09:30-14:00
               192. Χίος, Κ.Υ Χίου, Λετσαίνης 1 & Αγ. Ειρήνης, 07:30-14:30
               193. Χίος, Πλατεία Βουνακίου Χίου, 07:30-14:30
               194. Χίος, Νεχώρι (γραφείο κοινότητας), 10:00-12:00

               *Ενδέχεται να υπάρξουν τροποποιήσεις – αλλαγές στα σημεία και στο ωράριο των μαζικών δειγματοληψιών.

               • ΕΟΔΥ
               • κορονοιός
               • rapid test
               • RAPID
               • δωρεάν

                Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 5:20 pm


                Ράλι δίχως «φρένα» στη Wall Street- Δεύτερη σερί άνοδος

                Ράλι δίχως «φρένα» στη Wall Street- Δεύτερη σερί άνοδος

                Η αλλαγή του μήνα σήμανε και την «στροφή 180 μοιρών» της Wall Street, με τις δύο πρώτες συνεδριάσεις του Οκτωβρίου να βρίσκουν τους βασικούς δείκτες σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης.

                Ο Σεπτέμβριος «πλήγωσε» το αμερικανικό χρηματιστήριο, οδηγώντας το σε πλήθος αρνητικών ρεκόρ, ωστόσο πλέον ήδη ο Dow Jones ξεπερνά το κρίσιμο όριο των 30.000 μονάδων, στο πλαίσιο του «κυνηγιού» της αποφυγής της bear market (απώλειες άνω του 20% από το υψηλό έτους).

                Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Τρίτης (4/10), ο Dow Jones ενισχύεται κατά 2,55% στις 30.244,28 μονάδες, ο S&P 500 κινείται υψηλότερα κατά 2,85% στις 3.783,14 μονάδες και ο Nasdaq σημειώνει κέρδη 3,27% στις 11.169,51 μονάδες.

                Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού Δημοσίου διεύρυνε την πτώση της φτάνοντας σήμερα στο 3,583%, από πάνω από 4% που ήταν κάποια στιγμή την περασμένη εβδομάδα.

                • Wall Street
                • ΟΜΟΛΟΓΑ
                • ΑΝΟΔΙΚΟ ΣΕΡΙ
                • bear market
                • ανάκαμψη

                 Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 5:14 pm


                 Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών – Τα Δαχτυλίδια της Δύναμης: Ξεκίνησαν τα γυρίσματα για τη 2η σεζόν της δημοφιλούς σειράς

                 Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών – Τα Δαχτυλίδια της Δύναμης: Ξεκίνησαν τα γυρίσματα για τη 2η σεζόν της δημοφιλούς σειράς

                 Καθώς η πρώτη σεζόν της δημοφιλούς σειράς της Amazon, «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών – Τα Δαχτυλίδια της Δύναμης», πλησιάζει προς το τέλος της, ανακοινώθηκε η επίσημη έναρξη των γυρισμάτων της συναρπαστικής συνέχειας.

                 Είναι γεγονός: Τα γυρίσματα για τη δεύτερη σεζόν της δημοφιλής σειρά της Amazon, «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Τα Δαχτυλίδια της Δύναμης», μόλις ξεκίνησαν. Με την παραγωγή να βρίσκεται σε εξέλιξη σε νέα τοποθεσία, στα στούντιο Bray, έξω από το Λονδίνο.

                 Η είδηση ήρθε λίγες μέρες αφότου δόθηκαν στη δημοσιότητα τα επίσημα νούμερα τηλεθέασης για τη σειρά του Prime Video, σύμφωνα με τα οποία τα «Δαχτυλίδια της Δύναμης» βρέθηκαν στην κορυφή των streaming charts την εβδομάδα της πρεμιέρας τους με 1.3 δις λεπτά παρακολούθησης. Ρεκόρ για σειρά της Amazon δεδομένου ότι ήταν διαθέσιμα μόνο τα δύο πρώτα επεισόδια.

                 Περισσότερα στο monopoli.gr

                 Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 5:10 pm


                 Η Eurobank ανακαίνισε την Ειδική Μονάδα Λοιμώξεων Αναπνευστικού του «Σωτηρία»

                 Η Eurobank ανακαίνισε την Ειδική Μονάδα Λοιμώξεων Αναπνευστικού του «Σωτηρία»

                 Την ανακαίνιση της Ειδικής Μονάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού (Ε.Μ.Λ.Α.) της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», χρηματοδότησε η Eurobank μέσω δωρεάς, στηρίζοντας έμπρακτα ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στη χώρα, το οποίο προσφέρει, διαχρονικά, πολύτιμη υπηρεσία στην κοινωνία ενώ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επισήμως, η παράδοση του έργου της ανακαίνισης πραγματοποιήθηκε σήμερα, σε ειδική τελετή στο Νοσοκομείο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», παρουσία της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, κας Μίνας Γκάγκα.

                 Η ανακαινισμένη κλινική, η οποία περιλαμβάνει δέκα (10) μονόκλινους θαλάμους με προθάλαμο, χώρους αναμονής, προσωπικού και λοιπούς βοηθητικούς χώρους, έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των νοσηλευόμενων. Η δωρεά εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Eurobank, η οποία με προσεκτικά σχεδιασμένες πρωτοβουλίες στέκεται αρωγός στην προσπάθεια της Πολιτείας για αναβάθμιση των δομών στη Δημόσια Υγεία, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως την Πολιτική Προστασία και την περιβαλλοντική προστασία και αναβάθμιση.

                 Στην τελετή για την επίσημη παράδοση του έργου συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής & Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργος Πατούλης, που απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ο Διοικητής του Νοσοκομείου, κ. Σωκράτης Μητσιάδης, η Διευθύντρια Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ του Νοσοκομείου, κα Αντωνία Κουτσούκου, η οποία πραγματοποίησε ομιλία, και η Αναπληρώτρια Διοικήτρια του Νοσοκομείου, κα Άννα Κρεμμύδα. Την Eurobank εκπροσώπησαν ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Φωκίων Καραβίας, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Σταύρος Ιωάννου και ο Γενικός Διευθυντής Marketing και Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου, κ. Μιχάλης Βλασταράκης.

                 Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, κ. Φ. Καραβίας, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, επεσήμανε: «Αποτελεί τιμή για την Eurobank η στήριξη του Νοσοκομείου Σωτηρία, ενός κορυφαίου στην Ευρώπη, νοσηλευτικού και ερευνητικού πνευμονολογικού ιδρύματος, που συνέβαλλε καθοριστικά στη σκληρή δοκιμασία της πανδημίας. Όπως είπε, η πανδημική κρίση απέδειξε, πέρα από κάθε αμφιβολία, την αξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και χαρακτήρισε υποχρέωση όλων, και του ιδιωτικού τομέα, την επάρκεια των μέσων για το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του.».

                 Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κα Μίνα Γκάγκα, ανέφερε: «Η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων (Ε.Μ.Λ.Α.) του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια προσφέροντας θεραπεία σε ασθενείς με σοβαρές ειδικές λοιμώξεις. Αισθανόμαστε χαρά που δωρητές συμβάλλουν στο έργο του υπουργείου και στη σταθερή προσήλωσή μας για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς τους Έλληνες πολίτες. Και τέτοια είναι η ανακαίνιση των θαλάμων της Ε.Μ.Λ.Α. που έγινε με χορηγία της Eurobank.».

                 Εκ μέρους του Νοσοκομείου, η Διευθύντρια Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ του Νοσοκομείου, κα Αντωνία Κουτσούκου, σημείωσε: «Η προσφορά της Eurobank, εκτός από το εγγενές μεγαλείο της στέλνει δύο μηνύματα: Το πρώτο απευθύνεται στους εργαζόμενους οι οποίοι, όταν έρχονται δωρεές, διαπιστώνουν ότι η ακατάπαυστη προσπάθεια, η σωστή κλινική πρακτική και η αξιοπρεπής συμπεριφορά ανταμείβονται! Το δεύτερο απευθύνεται στους δωρητές, οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν ότι με την αρωγή τους όχι μόνον μας εμψυχώνουν, αλλά εξασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αντιμετώπισης των ασθενών, ενισχύουν τη θέλησή μας να προσπαθούμε συνεχώς για το καλύτερο.».

                 Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Σταύρος Ιωάννου, δήλωσε: «Είναι μεγάλη μας τιμή να συμμετέχουμε στην εθνική προσπάθεια ενίσχυσης των δομών Υγείας, ειδικά σε μια περίοδο αυξημένων αναγκών. Αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά και τιμή για την ολοκλήρωση του έργου στο Νοσοκομείο Σωτηρία. Ελπίζουμε με αυτή την πρωτοβουλία να συμβάλλουμε στη βελτίωση της καθημερινότητας των νοσηλευόμενων, καθώς και του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, που επιτελούν καθημερινά ανεκτίμητο λειτούργημα, με πολύ μεγάλη προσφορά και στη μάχη κατά της πανδημίας. Η Eurobank, με υψηλή αίσθηση καθήκοντος, στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας και των Αρχών, στηρίζοντας τους αρμόδιους φορείς για την κατά το δυνατόν ομαλή αντιμετώπιση της μεγάλης δοκιμασίας της πανδημίας, αλλά και τη βελτίωση των διαθέσιμων υποδομών υγείας.».

                 Στην τελετή για την επίσημη παράδοση συμμετείχαν εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, ο Πρύτανης και ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς και στελέχη της Τράπεζας.

                 Σημειώνεται πως στις αρχές της πανδημικής κρίσης η Eurobank, σε συνεννόηση με τις Αρχές και τους αρμόδιους φορείς, προσέφερε νοσοκομειακό εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό συμβάλλοντας στη συλλογική προσπάθεια θωράκισης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, τον Μάρτιο του 2020.

                 Αναλυτικά η ομιλία του Αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου, κ. Ιωάννου:

                 Κυρία Αναπληρώτρια Υπουργέ, 

                 Κύριε Γενικέ Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας,

                 Κύριε Περιφερειάρχη Αττικής & Πρόεδρε του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών,

                 Κύριε Διοικητά,  

                 Αγαπητά στελέχη του Νοσοκομείου «Σωτηρία», 

                 Αγαπημένη μας κα Κουτσούκου,

                 Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας,

                 Με ιδιαίτερη συγκίνηση παρευρίσκομαι σήμερα εδώ μπροστά σας, εκπροσωπώντας την Τράπεζα Eurobank, προκειμένου να τιμήσουμε το σπουδαίο έργο που συντελείται στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία». 

                 Με αίσθημα πραγματικής ευθύνης απέναντι στην ελληνική κοινωνία και αναγνωρίζοντας απόλυτα τις επιτακτικές ανάγκες που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η χώρα, κατά τη διάρκεια μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας πανδημικής κρίσης, αλλά έχοντας και πλήρη επίγνωση του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζει καθημερινά ένα εμβληματικό Νοσοκομείο όπως το «Σωτηρία», η Eurobank αποφάσισε να συμβάλλει έμπρακτα στην αναβάθμιση της ποιότητας νοσηλείας στο Νοσοκομείο που έχει δοκιμαστεί περισσότερο από κάθε άλλο τα τελευταία χρόνια.

                 Η Διοίκηση της Τράπεζάς μας, με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Φωκίωνα Καραβία, τον οποίο μόλις ακούσαμε, αλλά και το σύνολο του προσωπικού μας, αναγνωρίζουμε τη βαρύνουσα σημασία που εμπεριέχει η όλη προσπάθεια και κυρίως την ηρωική διάσταση της μάχης που δίνει καθημερινά το προσωπικό του «Σωτηρία», δικαιώνοντας απόλυτα το όνομά του, και χαρίζοντας σωτηρία σε χιλιάδες συνανθρώπους μας με την προσπάθειά τους.

                 Η δωρεά για την οποία βρισκόμαστε εδώ σήμερα, αφορά στην ανακαίνιση της Ειδικής Μονάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού της Α’ Πανεπιστημιακής  Πνευμονολογικής Κλινικής και περιλαμβάνει τόσο την ολική αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων και μονώσεων του κτιρίου, όσο και την αναβάθμιση των 10 υφιστάμενων μονόκλινων θαλάμων με προθάλαμο, των χώρων αναμονής, του προσωπικού και των λοιπών βοηθητικών χώρων.

                 Η ανακαινισμένη κλινική γνωρίζουμε ότι έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία και ειλικρινά ευχόμαστε να διευκολύνει στο έργο που επιτελούν όλοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, οι ιατροί, το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και να αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα νοσηλείας και τις υπηρεσίες που λαμβάνει κάθε ασθενής.

                 Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αναγνωρίζουμε τη μεγάλη πίεση που υπέστη κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τις μεγάλες ανάγκες που καλούνται οι λειτουργοί του να υπηρετήσουν. Γι’ αυτό και πιστεύουμε ακράδαντα, ότι κάθε προσπάθεια αναβάθμισης του εξοπλισμού των νοσοκομείων μας αποκτά μοναδική σημασία. Αναγνωρίζουμε επίσης ότι οι δυνατότητες της Πολιτείας δεν είναι απεριόριστες, όμως οι ανάγκες υφίστανται και τις περισσότερες φορές είναι επείγουσες γι’ αυτό θεωρούμε καθήκον και υποχρέωσή μας να στεκόμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες στις ανάγκες της κοινωνίας μας.

                 Θέλουμε να γνωρίζετε ότι σαν τράπεζα στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό της Πολιτείας και συμβάλλουμε με κάθε διαθέσιμο μέσο, στην ενίσχυση της κουλτούρας συνεργασίας του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα προς όφελος πάντα της κοινωνικής ευημερίας. Σαν Τράπεζα Eurobank υιοθετούμε αρχές και αξίες προς αυτή την κατεύθυνση και εφαρμόζουμε στην καθημερινή μας λειτουργία υπεύθυνες πρακτικές για τους πελάτες μας, τους εργαζόμενούς μας και την κοινωνία, αναδεικνύοντας ανελλιπώς αυτή τη διάσταση.

                 Ήμασταν άλλωστε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Πολιτείας στη δύσκολη δοκιμασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας, έχοντας συμβάλλει, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, και στη συλλογική προσπάθεια του συνόλου του τραπεζικού συστήματος για τη θωράκιση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας τον Μάρτιο του 2020, με τη δωρεά νοσοκομειακού εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού.

                 Η πρωτόγνωρη πανδημική κρίση που όλοι βιώσαμε τα τελευταία χρόνια, ανέδειξε με εμφατικό τρόπο την σημασία που έχει η ανάπτυξη μιας σύγχρονης μορφής εταιρικής υπευθυνότητας.

                 Μίας σύγχρονης εταιρικής πρακτικής, όπου εντάσσονται φυσικά οι παραδοσιακές δωρεές και χορηγίες επιχειρήσεων και ιδιωτών, αλλά βρίσκουν απήχηση και υλοποιούνται ουσιαστικά από έναν κρατικό μηχανισμό που ανταποκρίνεται με γρήγορα αντανακλαστικά και αποτελεσματική διαχείριση.

                 Αυτή η σύμπλευση ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, αποτελεί σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων προγραμμάτων κοινωνικής προσφοράς, με υψηλή προστιθέμενη αξία για την κοινωνία και τους πολίτες και πρέπει να φροντίσουμε όλοι μας να συνεχιστεί.

                 Κλείνοντας, θα ήθελα να δηλώσω προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε στο πλευρό σας, σας στηρίζουμε στο δύσκολο έργο σας και θα συνεχίσουμε, διαχρονικά, να στηρίζουμε τις προσπάθειές σας με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και τη χώρα.

                 Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε κάθε σας προσπάθεια και σας ευχαριστούμε πολύ και από καρδιάς για όλα αυτά που κάνετε για τους Έλληνες πολίτες και για εμάς τους ίδιους!

                 • Eurobank
                 • σωτηρία
                 • ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ
                 • Ιωάννου

                  Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 5:01 pm


                  Οριακή αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα-Άνοδος 101% στη Ξάνθη

                  Οριακή αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα-Άνοδος 101% στη Ξάνθη

                  Αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε πέντε από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, παρατηρήθηκαν την εβδομάδα 26 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου, σε σχέση με την εβδομάδα 19-25 Σεπτεμβρίου.

                  Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε τέσσερεις περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποιητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν σε τρείς από τις δώδεκα περιοχές του ΕΔΕΛ.

                  Καθαρά αυξητικές ήταν οι τάσεις στην Ξάνθη (+101%) και στην Αλεξανδρούπολη (+53%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Πάτρα (+16%), στην Αττική (+15%) και στη Θεσσαλονίκη (+12%).

                  Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στον Άγιο Νικόλαο (-82%), στα Χανιά (-77%), στο Ηράκλειο (-60%) και στα Ιωάννινα (-41%), ενώ σταθερό έμεινε το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στο Βόλο (0%), στην Κέρκυρα (+2%) και στη Λάρισα (+9%).

                  • ΑΥΞΗΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ
                  • ΕΟΔΥ
                  • ΕΔΕΛ

                   Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 4:58 pm


                   Ice Bucket Challenge: Πώς το viral trend των social media «συνέβαλε» στην αντιμετώπιση της Αμυοτροφικής Πλευρικής Σκλήρυνσης

                   Ice Bucket Challenge: Πώς το viral trend των social media «συνέβαλε» στην αντιμετώπιση της Αμυοτροφικής Πλευρικής Σκλήρυνσης

                   Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε ένα νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση της Αμυοτροφικής Πλευρικής Σκλήρυνσης ή ALS, το οποίο και χρηματοδοτήθηκε από την viral καμπάνια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «Ice Bucket Challenge».

                   Μία νέα θεραπευτική αγωγή για την Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση ή ALS εγκρίθηκε, την προηγούμενη Πέμπτη,από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), με τη «συνδρομή», σύμφωνα με δημοσιεύματα, του Ice Bucket Challenge.

                   Περισσότερα στο monopoli.gr

                   Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 4:53 pm


                   Συστάσεις Μητσοτάκη σε βουλευτές: Να είμαστε μετρημένοι-Η κοινωνία περνάει δύσκολα

                   Συστάσεις Μητσοτάκη σε βουλευτές: Να είμαστε μετρημένοι-Η κοινωνία περνάει δύσκολα

                   Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τα 48 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο κλείσιμο απηύθυνε… συστάσεις στους βουλευτές του.

                   «Θέλω να είμαστε πολύ μετρημένοι στον τρόπο με τον οποίον επικοινωνούμε σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες. Έχουμε να επιδείξουμε πάρα πολλά ως κυβερνητικό έργο και νομίζω ότι έχετε δίκιο όταν μερικές φορές επισημαίνετε ότι μέσα στην πυκνότητα των εξελίξεων πολλά από τα σημαντικά τα οποία γίνονται δεν περνούν τελικά στους πολίτες. 

                   Υπάρχει, όμως, η γενικότερη αίσθηση στους πολίτες ότι αυτή η Κυβέρνηση παράγει πολύ και σημαντικό έργο. Όπως υπάρχει και η αίσθηση, ότι υπάρχει ένα σημαντικό απόθεμα εμπιστοσύνης παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε», τους είπε αρχικά στο κλείσιμο της συνεδρίασης, πέρα από την αρχική ομιλία του.

                   Και επεσήμανε: «Υπάρχει, όμως, και η άλλη όψη της πραγματικότητας: και αυτή λέει ότι η κοινωνία περνάει δύσκολα, έχει μεγάλη αβεβαιότητα για τον χειμώνα που έρχεται. Υπάρχουν πολλά προβλήματα ακόμα τα οποία δεν έχουν επιλυθεί, τα περισσότερα είναι αποτέλεσμα του κόστους ζωής και της εισαγόμενης κρίσης η οποία προέκυψε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και πρέπει να είμαστε απολύτως εναρμονισμένοι με τα συναισθήματα των πολιτών στον πολιτικό μας λόγο.

                   Το λέω διότι δεν πρέπει μερικές φορές μέσα από την προβολή του κυβερνητικού έργου- η οποία πρέπει να γίνεται - να αγνοούμε αυτή την άλλη όψη της πραγματικότητας». 

                   Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Νομίζω ότι όλοι είστε πολύ έμπειροι για να γνωρίζετε ότι αυτή την ισορροπία θα πρέπει να την τηρούμε και να επιδεικνύουμε την απαραίτητη σεμνότητα στην επικοινωνία μας ώστε να μην αισθάνονται οι πολίτες ότι υπερφίαλα στεκόμαστε πάνω στις πολλές και σημαντικές επιτυχίες».

                   • Μητσοτακης
                   • ΝΔ
                   • ΚΟ
                   • ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΟ
                   • Νέα Δημοκρατία
                   • Συστάσεις

                    Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 4:50 pm


                    Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ

                    Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ

                    Η ΕΥΔΑΠ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, ότι με βάση τις πρόσφατες εκλογές των εργαζομένων, τον Ιούνιο του 2022, για την ανάδειξη δύο εκπροσώπων τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, επανεκλέχτηκαν οι κ.κ. Εμμανουήλ Αγγελάκης και Γεώργιος Αλεξανδράκης.

                    Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ, η θητεία των δύο (2) εκπροσώπων των εργαζομένων της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. είναι τετραετής και λήγει στις 24.06.2026, με δυνατότητα παρατάσεως έως ένα (1) επιπλέον έτος.

                    Η θητεία των δύο (2) Μελών που έχουν εκλεγεί από τους Μετόχους της μειοψηφίας είναι πενταετής και λήγει στις 11.06.2023, με δυνατότητα παρατάσεως έως ένα (1) επιπλέον έτος.

                    Η θητεία των Μελών που εκλέχτηκαν από τον Μέτοχο της πλειοψηφίας είναι τετραετής με δυνατότητα παράτασης έως ένα (1) έτος και λήγει στις 28.06.2023 παρατεινόμενη αυτοδικαίως έως την εκλογή νέων Μελών από την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., που θα συνέλθει σύμφωνα με το Νόμο έως την δέκατη (10η) ημερολογιακή ημέρα του ένατου (9ου) μήνα του έτους 2023.

                    Το Διοικητικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη τα αποτελέσματα των εκλογών, κατά την συνεδρίαση του την 6η Ιουλίου 2022, συγκροτήθηκε σε σώμα, ως εξής:

                    Ονοματεπώνυμο – Ιδιότητα

                    Θεοδώρα Βαρβαρίγου –  Πρόεδρος Δ.Σ., Μη Εκτελεστικό Μέλος
                    Χαράλαμπος Σαχίνης – Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
                    Αναστάσιος Τόσιος – Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
                    Αικατερίνη Μπερίτση – Ανεξάρτητο, Μη Εκτελεστικό Μέλος
                    Αλέξανδρος Νασούφης – Ανεξάρτητο, Μη Εκτελεστικό Μέλος
                    Άγγελος Αμδίτης – Ανεξάρτητο, Μη Εκτελεστικό Μέλος
                    Μιχαήλ Σταυρουλάκης – Ανεξάρτητο, Μη Εκτελεστικό Μέλος
                    ∆ημήτρης Κωνσταντακόπουλος – Μη Εκτελεστικό Μέλος
                    Χρήστος Καραπλής  – Μη Εκτελεστικό Μέλος
                    Παναγιώτης Σκουλαρίκης – Μη Εκτελεστικό Μέλος
                    Χρήστος Μηστριώτης – Μη Εκτελεστικό Μέλος
                    Εμμανουήλ Αγγελάκης – Μη Εκτελεστικό Μέλος
                    Γεώργιος Αλεξανδράκης – Μη Εκτελεστικό Μέλος

                    • διοικητικό συμβούλιο
                    • ΜΕΛΗ
                    • μέτοχοι
                    • Χάρης Σαχίνης

                     Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 4:47 pm


                     Autohellas: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της «HR Automoveis» (Hertz Franchisee) Πορτογαλίας

                     Autohellas: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της «HR Automoveis» (Hertz Franchisee) Πορτογαλίας

                     Την ολοκλήρωση της εξαγοράς της «HR Automóveis» Πορτογαλίας, η οποία από το 1998 αποτελεί τον δικαιοδόχο της Hertz International στη χώρα, ανακοίνωσε η Autohellas.

                     Πιο αναλυτικά, η AUTOHELLAS ανακοινώνει ότι την 01.10.2022 ολοκληρώθηκε η εκτέλεση της από 01.08.2022 συμφωνίας για την εξαγορά του 85,60% (συνολικά του 90% συμπεριλαμβανομένων 4.4% ιδίων μέτοχων) της πορτογαλικής εταιρείας «HR Aluguer de Automoveis S.A.» (HR), η οποία αποτελεί (από το 1998) το δικαιοδόχο (franchisee) της Hertz International στην Πορτογαλία, σε συνέχεια της από 02.08.2022 ανακοίνωσης.  

                     Η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας HR Automoveis Πορτογαλίας αφορά στη βραχυχρόνια ενοικίαση αυτοκίνητων (RAC) καθώς και τη μεταπώληση τους, με τη χρήση των σημάτων Hertz και Thrifty, με μέγεθος στόλου 6.000 αυτοκίνητα. Επιπλέον, η εταιρεία κατέχει το σήμα δικαιόχρησης της Hertz για τις Αζόρες και την Ανγκόλα μέσω διακαιοδόχων (sub-franchisees) εισπράττοντας καθαρό έσοδο από διακαιώματα χρήσης (royalties). Η HR Automoveis Πορτογαλίας απασχολεί 270 άτομα προσωπικό, ενώ ο κύκλος εργασιών για το 2022, εκτιμάται να κυμανθεί μεταξύ 75εκ.-80εκ. ευρώ. Το τίμημα εξαγοράς του 90% ήταν 31.5εκ. ευρώ, ενώ υπό προϋποθέσεις κερδοφορίας για τη περίοδο 2022-24 μπορεί να αυξηθεί συνολικά κατά 7.5εκ. ευρώ επιπλέον.

                     Η ολοκλήρωση της εξαγοράς καθιστά την HR Automoveis Πορτογαλίας τη μεγαλύτερη θυγατρική της Autohellas στο εξωτερικό. Η προσθήκη της διπλασιάζει το κύκλο εργασιών του Ομίλου στο εξωτερικό από ενοικίαση αυτοκινήτων, συγκριτικά με το σύνολο της δραστηριότητας σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρου, Σερβία, Μαυροβουνίου και Κροατία, που δραστηριοποιείται ήδη από τα προηγούμενα χρόνια. Σημειώνεται ότι, με δεδομένη την ολοκλήρωση της συναλλαγής την 01.10.2022, συμβολή στα ενοποιημένα αποτελέσματα του Ομίλου για το 2022 θα έχει μόνο ο κύκλος εργασιών του τέταρτου τριμήνου της HR Automoveis.

                     Πέρα από την μεγέθυνση του Ομίλου, στόχος της συναλλαγής είναι, η ανάπτυξη συνεργειών με κοινές επενδύσεις σε τεχνολογία, η αυξημένη αγοραστική δύναμη αλλά και η ενισχυμένη πρόσβαση στα δίκτυα διανομής του τουριστικού προϊόντος της Νότιας Ευρώπης. Εξαιρετικά σημαντική είναι και η προσθήκη έμπειρων και ικανών στελεχών της HR στην ευρύτερη ομάδα της Autohellas. Στα επόμενα χρόνια είναι προτεραιότητα η αύξηση των επιλογών ανάπτυξης  των στελεχών του Ομίλου με απασχόληση σε διαφορετικές χώρες, βοηθώντας και την περαιτέρω εξέλιξη της εμπειρίας και της αποδοτικότητας τους για τον Όμιλο.

                     • Autohellas Hertz
                     • Πορτογαλία
                     • HERTZ INTERNATIONAL

                      Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 4:40 pm


                      Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Τρεις αγαπημένοι μας φιλόζωοι που μας εμπνέουν καθημερινά με το έργο τους

                      Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Τρεις αγαπημένοι μας φιλόζωοι που μας εμπνέουν καθημερινά με το έργο τους

                      Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα σε ανθρώπους, που έχουμε ξεχωρίσει για τη φιλοζωική δράση τους -ανθρώπους που προσπαθούν σε καθημερινή βάση να βοηθήσουν ζωάκια που έχουν ανάγκη.

                      Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, μία ημέρα που θα έπρεπε να λειτουργεί ως ημέρα υπενθύμισης, για όλα τα ζώα που είναι αδέσποτα (ας μην ξεχνάμε ότι ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα μας είναι εξαιρετικά μεγάλος), για ζώα που ζουν σε αντίξοες συνθήκες, που έχουν υποστεί κακοποίηση, που χρειάζονται τη βοήθεια όλων μας.

                      Όταν υιοθέτησα τον γάτο μου, κατάλαβα ακριβώς πόσο σημαντικό είναι να μην προσπερνάς τα αδέσποτα, να προσπαθείς να προσφέρεις όσο μπορείς σε αυτά τα πλάσματα μία καλύτερη ζωή και το κυριότερο, να ενημερώνεσαι συνεχώς και να μην κλείνεις τα μάτια όταν καταπατούν τα δικαιώματά τους.

                      Περισσότερα στο monopoli.gr

                      Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 4:36 pm


                      Payzy by COSMOTE: Ένας νέος κόσμος πληρωμών στο κινητό

                      Payzy by COSMOTE: Ένας νέος κόσμος πληρωμών στο κινητό

                      Mία νέα εποχή στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ελλάδα, έναν νέο τρόπο πληρωμών, χωρίς πορτοφόλι, φέρνει η νέα mobile εφαρμογή “payzy by COSMOTE”. Tο νέο app είναι μια ολιστική λύση, εντελώς ψηφιακή, για όλους αυτούς που θέλουν ευελιξία και απλότητα στην καθημερινότητά τους.

                      Το payzy by COSMOTE, που παρουσιάστηκε επίσημα στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Διοικητικό Μέγαρο του Ομίλου ΟΤΕ, είναι προϊόν της COSMOTE Payments, θυγατρικής του Ομίλου ΟΤΕ, η οποία έχει λάβει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος ως ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος. Το payzy επιτρέπει στον χρήστη να καλύπτει καθημερινές αγορές και λογαριασμούς, κάνοντας παράλληλα συναλλαγές με τους δικούς του ανθρώπους, μέσα από το κινητό του εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια.

                      «Στον Όμιλο ΟΤΕ προσαρμοζόμαστε συνεχώς στα νέα δεδομένα της ψηφιακής εποχής. Σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής μας είναι να μπαίνουμε σε νέες αγορές και, με τη δύναμη της τεχνολογίας, να δίνουμε ολοκληρωμένες λύσεις στους πελάτες μας.Όραμά μας είναι να μετατρέψουμε τον Όμιλο ΟΤΕ σε έναν digital services provider που δεν θα παρέχει μόνο τηλεπικοινωνίες και κορυφαία συνδεσιμότητα στον πελάτη, αλλά σύγχρονες λύσεις τεχνολογίας. Σε αυτό πλαίσιο κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα, και με το payzy by COSMOTE μπαίνουμε δυναμικά στην αγορά των ηλεκτρονικών συναλλαγών και στις υπηρεσίες πληρωμών μέσω κινητού», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

                      Τι είναι το payzy by COSMOTE και τι προσφέρει

                      To payzy by COSMOTE είναι μια πρωτοποριακή λύση για όλες τις καθημερινές πληρωμές και συναλλαγές. Μέσω εφαρμογής στο κινητό (iOS & Android), ο χρήστης μπορεί να αποκτήσει έναν ελληνικό IBAN λογαριασμό, να εκδώσειχρεωστικήVISAκάρτα (ψηφιακή ή/και φυσική[1]) και να κάνει όλες τις αγορές του σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα. Χωρίς κόπο και με ασφάλεια. Επίσης, με το payzy μπορεί να πληρώσει λογαριασμούς στη στιγμή.

                      Εκτός από αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά, το payzy by COSMOTE περιλαμβάνει και καινοτόμες λειτουργικότητες που δεν έχουν καμία χρέωση, όπως η δυνατότητα του χρήστη να ανταλλάσσει χρήματα με τους φίλους του μέσω chat, άμεσα, μέσω του Chat & Pay. Μπορεί ακόμα να μοιράζεται κοινά έξοδα με τους δικούς του ανθρώπους μέσω του Split it. Για παράδειγμα μπορεί να μοιράζεται τα έξοδα με τους φίλους του ή την οικογένειά του στο φαγητό, στο σινεμά, σε ένα ταξίδι. Και όλα αυτά μέσα από το κινητό, σε μια μόνο εφαρμογή.

                      payzy by COSMOTE 02

                      Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ

                      «Το payzy by COSMOTE έρχεται να αλλάξει τον τρόπο που ο κόσμος κάνει τις συναλλαγές του. Προσφέρει την πιο σύγχρονη, την πιο ψηφιακή, την πιο social και φιλική προς το χρήστη εμπειρία στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Μια πρωτοποριακή fintech λύση, που σχεδιάστηκε με την τεχνογνωσία και την αξιοπιστία που διέπει τις υπηρεσίες COSMOTE», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της COSMOTE Payments, κ. Χρήστος Φουσκούδης.

                      Ανταμοιβή με ευρώ – Φόρτιση χωρίς προμήθεια

                      Το payzy by COSMOTE αποτελεί το μοναδικό mobile app στην ελληνική αγορά που ανταμείβει με χρήματα τον χρήστη, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει όποτε θέλει και όπου θέλει. Έτσι ο χρήστης κερδίζει χρήματα, όσο περισσότερο χρησιμοποιεί το payzy.

                      Το payzy by COSMOTE είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακό και απευθύνεται σε όλους τους ενήλικες καταναλωτές, ανεξάρτητα από τον τηλεπικοινωνιακό τους πάροχο. Ο χρήστης μπορεί να τα πληρώνει όλα και όλους από το κινητό του, ενώ δεν υπάρχει προμήθεια κατά την φόρτιση του ΙΒΑΝ λογαριασμού του. Είναι διαθέσιμο στο Google Play και το App Store.

                      payzy by COSMOTE 03

                      Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της COSMOTE Payments, κ. Χρήστος Φουσκούδης

                      Διαδικασία εγγραφής με απλά βήματα

                      Η διαδικασία εγγραφής είναι πολύ εύκολη, διαρκεί λίγα λεπτά και ο ενδιαφερόμενος θα χρειαστεί το smartphone του, το email και τον αριθμό του κινητού του. Κατά τη διάρκεια της εγγραφής χρειάζεται να έχει την ταυτότητά ή το διαβατήριό του, ενώ η διαδικασία μπορεί να απαιτήσει και μία βιντεοκλήση με εξουσιοδοτημένο υπάλληλο της COSMOTE Payments.

                      Απεριόριστα data για 1 μήνα με κάθε νέα εγγραφή

                      Οι συνδρομητές κινητής COSMOTE, με κάθε νέα εγγραφή στο payzy by COSMOTE, κερδίζουν απεριόριστα data για 1 μήνα.

                      [1] Η φυσική κάρτα payzy by COSMOTE θα είναι διαθέσιμη το 2023.

                      Homescreen payzy

                      COSMOTE Payments

                      Η COSMOTE Payments ιδρύθηκε τo 2018 και είναι 100% θυγατρική του ΟΤΕ. Εντάσσεται στο γενικότερο στρατηγικό πλάνο του Ομίλου ΟΤΕ για επέκταση σε νέες αγορές.

                      Milestones:

                      • Τον Ιούλιο του 2020 πήρε άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος ως «Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος». Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κάνει περίπου ό,τι και μία τράπεζα, με εξαίρεση την πίστωση, άρα και τα δάνεια.
                      • Τον Ιούνιο του 2021, ξεκίνησαν οι πρώτες εμπορικές δραστηριότητες της εταιρείας σε επίπεδο Β2Β, όπως η εκκαθάριση ηλεκτρονικών πληρωμών με κάρτες (το λεγόμενο acquiring services). Αρχικά καλύπτονταν οι ανάγκες των ψηφιακών καναλιών του Ομίλου ΟΤΕ (όπως COSMOTE App, BOX, WHAT’S UP App, germanos.gr, cosmote.gr) και μετά προστέθηκαν τα φυσικά κανάλια πωλήσεων (τα καταστήματα δηλαδή του Ομίλου), με την εγκατάσταση φυσικών τερματικών (POS). Αρχικά, δηλαδή, η εταιρεία λειτουργούσε μόνο για τις ανάγκες του Ομίλου ΟΤΕ.
                      • Σήμερα, η COSMOTE Payments μπαίνει στην λιανική με το payzy by COSMOTE. Μια καινοτόμα εφαρμογή για κινητά, εντελώς ψηφιακή, που απευθύνεται σε όλους τους καταναλωτές, για όλες τις καθημερινές ανάγκες πληρωμών και συναλλαγών.

                      Κατά την περίοδο Ιουνίου-Δεκέμβριου 2021 από τα τερματικά της COSMOTE Payments, φυσικά και ηλεκτρονικά, πραγματοποιήθηκαν 9,2 εκατ. συναλλαγές, με αξία €226εκατ.

                      Αντίστοιχα, την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2022 έχουν πραγματοποιηθεί 25,9 εκατ. συναλλαγές, με αξία €679 εκατ.

                      Πλέον η COSMOTE Payments εκκαθαρίζει για όλα τα κανάλια του Ομίλου ΟΤΕ μηνιαίως πάνω από 3 εκατ. συναλλαγές.

                      Ο κύκλος εργασιών της από αυτή τη δραστηριότητα και μόνο θα ξεπεράσει τα 7 εκατ. ευρώ για το 2022. Αυτό επιτρέπει στον Όμιλο ΟΤΕ να επιτύχει αντίστοιχες συνέργειες μείωσης λειτουργικού κόστους.

                      Αγορά e-payments στην Ελλάδα

                      Βάσει στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα την χρονιά που πέρασε (2021) πραγματοποιήθηκαν ~1,5 δισ. ηλεκτρονικές πληρωμές με τη χρήση καρτών ή ηλεκτρονικού χρήματος συνολικής αξίας ~49 δισ. ευρώ. Ο αριθμός των συναλλαγών αυτών έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με τα νούμερα του 2017, ενώ η αντίστοιχη αξία των συναλλαγών έχει υπερδιπλασιαστεί. Από αυτές τις συναλλαγές, μόλις το 3% έχει γίνει με ηλεκτρονικό χρήμα (δηλαδή eWallets), όταν τα αντίστοιχα νούμερα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι πάνω από 11%.

                      Αντίστοιχα, με εσωτερική έρευνα του Ομίλου ΟΤΕ, τον περασμένο Δεκέμβρη για τα e-payments, έχει διαπιστωθεί ότι οι υπηρεσίες ψηφιακού πορτοφολιού έχουν περιορισμένη χρήση. Από την άλλη, όπως ήταν αναμενόμενο, διαπιστώθηκε η σχεδόν καθολική χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, του web banking και μικρότερη του mobile banking.

                      Οι εκτιμήσεις λένε ότι η διείσδυση του ηλεκτρονικού χρήματος θα αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια και η αύξηση αυτή θα προκύψει αντικαθιστώντας τη χρήση μετρητών.

                      Καινοτόμες λειτουργικότητες payzy by COSMOTE

                      Το payzy by COSMOTE περιλαμβάνει καινοτόμες λειτουργικότητες που επιτρέπουν στον χρήστη να κάνει καθημερινά συναλλαγές με τους δικούς του ανθρώπους μέσα από το κινητό του εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια. Λειτουργικότητες που δεν έχουν καμία χρέωση, είναι πολύ απλές και κάνουν την καθημερινότητα ευκολότερη, όπως το Chat & Pay και το Split it.

                      Chat & Pay

                      To Chat & Pay είναι μια καινοτόμα λειτουργικότητα του payzy by COSMOTE, με την οποία ο χρήστης μπορεί να ανταλλάσσει χρήματα με τους φίλους του -που έχουν επίσης payzy- μέσω chat, άμεσα και χωρίς χρέωση.

                      Συνδυάζοντας την επικοινωνία με την ανταλλαγή χρημάτων σε μία λειτουργικότητα, ο χρήστης μπορεί να συνδεθεί με τους φίλους του για να ανταλλάξουν στη στιγμή μηνύματα και φωτογραφίες και ταυτόχρονα να ζητήσουν ή να στείλουν χρήματα ο ένας στον άλλον, μέσω chat. Και όλα αυτά μέσα από το κινητό, σε μια μόνο εφαρμογή: το payzy by COSMOTE.

                      Για παράδειγμα, ένας χρήστης πηγαίνει στο σπίτι ενός φίλου του να παρακολουθήσουν έναν αγώνα. Στη διαδρομή σταματάει στο περίπτερο να αγοράσει αναψυκτικά και μπύρες που του ζήτησε ο φίλος του, επειδή θα μαζευτούν πολλοί. Τα χρήματα, όμως, του χρήστη δεν είναι αρκετά και ζητάει από τον φίλο του να του στείλει €20.

                      Διαδικασία: Η αποστολή χρημάτων σε άλλους χρήστες του payzy μπορεί να γίνει πολύ εύκολα μέσα από το κεντρικό κουμπί της αρχικής σελίδας. Εναλλακτικά, ο χρήστης μπορεί να το κάνει μέσα από το chat με κάποιον χρήστη πατώντας το αντίστοιχο εικονίδιο χρημάτων. Στη συνέχεια, μπορεί να πληκτρολογήσει το ακριβές ποσό αποστολής, καθώς και να επιλέξει εάν θα συνεχίσει χρησιμοποιώντας το υπόλοιπο του πορτοφολιού του ή αν θα προχωρήσει με μια από τις αποθηκευμένες κάρτες του.

                      Split It

                      Με την υπηρεσία Split it του payzy by COSMOTE, ο χρήστης μοιράζεται αυτόματα τα κοινά έξοδα με την παρέα, την οικογένεια ή τους φίλους του. Ένα έξοδο μπορεί να μοιραστεί ισομερώς ή με ακριβές ποσό ανά άτομο. Εύκολα, γρήγορα και χωρίς υπολογισμούς.

                      Split It payzy

                      Με το Split It, που μπορεί να έχει πολλές και διαφορετικές εφαρμογές στην καθημερινότητά μας, το μοίρασμα των εξόδων γίνεται πιο εύκολο από πότε.

                      Από το μοίρασμα ενός μοναδικού εξόδου όπως ποτά/φαγητό, σινεμά, μέχρι όλα τα έξοδα των διακοπών με την παρέα μας, ή ακόμα και το μοίρασμα των κοινοχρήστων της πολυκατοικίας.

                      Υπάρχουν δύο τρόποι για να μοιραστεί κανείς ένα έξοδο:

                      1. Mέσω του «Quick Split» στην αρχική οθόνη, όπου μπορεί ο χρήστης να ορίζει τα άτομα που θα μοιραστούν το έξοδο και το ποσό.
                      2. Για παραπάνω από ένα έξοδα ο χρήστης, επιλέγοντας «Split it» από την αρχική οθόνη της εφαρμογής, επιλέγει “Νέο Group” ορίζει το όνομα της ομάδας κι έπειτα προσθέτει τις λεπτομέρειες των εξόδων που έχουν γίνει.
                      • Cosmote
                      • PAYZY
                      • online πληρωμές
                      • συναλλαγές
                      • PAYMENTS
                      • CHAT & PAY
                      • SPLIT IT

                       Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 4:28 pm


                       Η Τουρκία επιζητεί την σύρραξη

                       Ζητώ την κατανόηση των αναγνωστών, αν δυσφορούν και χαρακτηρίζουν εμμονή την επιμονή της στήλης να ασχολείται με ζήλο με τα ελληνοτουρκικά, αλλά όποιος έχει στοιχειώδη αντίληψη καταλαβαίνει ότι Ελλάδα και Έλληνες απειλούνται θανάσιμα από την Τουρκία αυτή την εποχή. Πολύ θα ήθελα να σχολιάσω π.χ. την απαράδεκτη κατάσταση στις φοιτητικές εστίες και ακόμη περισσότερο την εντελώς ηλίθια αντιπαράθεση που πυροδότησε σε κομματικό επίπεδο -με ευθύνη του Σύριζα είναι η αλήθεια, που δεν παύει να πυροβολεί τα πόδια του με τις θέσεις που παίρνει – το «ντου» της αστυνομίας σε μία από αυτές, αλλά η Άγκυρα δεν το επιτρέπει. 

                       Είναι σχεδόν αδύνατο στον παρατηρητή των γεγονότων να ασχοληθεί στα σοβαρά με οτιδήποτε άλλο, όταν ο Ερντογάν και οι δικοί του κλιμακώνουν καθημερινά την ένταση με συνδυασμό απειλών και ενεργειών. Είναι φανερό ότι συνειδητά προχωρούν στο «μη περαιτέρω», είτε αυξάνοντας αφόρητα την πίεση, είτε με σύρραξη, προκειμένου να σύρουν την Ελλάδα σε διμερή διάλογο όπου αυτοί θα θέσουν την ατζέντα και τους όρους. Στην καλύτερη περίπτωση για να την «φινλανδοποιήσουν» και να την εντάξουν οριστικά υπό την επιρροή της Άγκυρας.  Δεν πρόκειται περί εντύπωσης, αλλά περί πραγματικότητας και ίσως να μην έχει πια καμία σημασία να ερμηνεύουμε τους λόγους. Αν δηλαδή το κάνουν για εσωτερικούς λόγους εν όψει εκλογών, αν υλοποιούν το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» προκειμένου να ηγεμονεύσει η Τουρκία σε ολόκληρη την περιοχή, ή και για τα δύο. Η ουσία είναι ότι το κάνουν έχοντας φροντίσει να προσδιορίσουν  την Ελλάδα και την Κύπρο ως στόχους σε αυτή την φάση. Ελπίζοντας όπως φαίνεται, να προκαλέσουν την ελληνική πλευρά να κάνει εκείνη την πρώτη πολεμική κίνηση…

                       Σε όποιον διατηρεί αμφιβολίες για τις τουρκικές  προθέσεις, τα γεγονότα των τελευταίων δύο-τριών ημερών απεικονίζουν την κατάσταση. Το επιχείρημα ότι ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα για να διαπραγματευθεί ή για να εκβιάσει τις Η.Π.Α. δεν είναι επαρκές για να εξηγήσει ή να καθησυχάσει. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι άμεσοι στόχοι του. Το διαλαλεί και ενοχλείται σφόδρα επειδή η Ουάσινγκτον δείχνει να αποδοκιμάζει τη συμπεριφορά του. Μπορεί να μην ξέρουμε ακριβώς γιατί ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, ο Σάλιβαν ταξίδεψε πριν δύο μέρες στην Κωνσταντινούπολη για να συναντήσει τον Καλίν, τον άνθρωπο του Ερντογάν. Αν μίλησαν για την επαμφοτερίζουσα πολιτική της Τουρκίας στο Ουκρανικό, για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ που «καθυστερεί» να επικυρώσει, ή για την ένταση που προκαλεί στα ελληνοτουρκικά. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι όσο ήταν εκεί ο Σάλιβαν, ο Ερντογάν διακήρυξε ότι τα σύνορα της τουρκικής καρδιάς βρίσκονται σε 82 χώρες, όπου είναι θαμμένοι Τούρκοι (εννοώντας τις απανταχού τουρκικές φυλές) και μόλις ο Αμερικανός έφυγε ο Νταβούσογλου πήγε στη Λιβύη για να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο με το οποίο η σημερινή λιβυκή κυβέρνηση εκχωρεί στην Τουρκία δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης υδρογοναναθράκων σε όλη τη ζώνη της ΑΟΖ που καθόρισαν με το αντίστοιχο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο το 2019.  Που σημαίνει ότι θεωρούν πλέον ότι έχουν άδεια και από την Τρίπολη να ψάχνουν και να τρυπούν παντού, αδιαφορώντας για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ή της Αιγύπτου, αν θέλουν. Άρα και έξω από τα παράλια της Κρήτης, αφού δεν αναγνωρίζουν ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως λέει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

                       Το «κλου» των ημερών, σε επίπεδο εντυπώσεων, είναι όσα ξεστόμισε ο γερο – Μπαχτσελί, συνεταίρος του Ερντογάν και αρχηγός του ακροεθνικιστικού/φασιστικού  κόμματος που έχει κάτω από τη σκέπη του τους «γκρίζους λύκους». Αυτός ξεπέρασε πάλι κάθε όριο λέγοντας ότι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ανήκουν πια στην Τουρκία, επειδή είχαν δοθεί για «χρήση» στην Ελλάδα και αποτελούν τουρκικό έδαφος αφού εκείνη τα εξοπλίζει. Η Τουρκία μάλιστα θα κάνει τα πάντα για να τα εξασφαλίσει. Τα έχει ξαναπεί βέβαια αυτά ο Μπαχτσελί και τα επαναλαμβάνει βλέποντας το κόμμα του να φυλλοροεί τόσο προς την πλευρά της Αχτσινάρ που αποσπάστηκε και ασκεί αντιπολίτευση, όσο και προς τον Ερντογάν. Οι δηλώσεις του πάντως ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου, αφού προέρχονται από κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν, επομένως συμμετέχει στην κυβέρνηση!

                       Όλα αυτά συμβαίνουν την επομένη της συνάντησης  Σάλιβαν – Καλίν,  μερικά 24ωρα πριν από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας εκεί και με δεδομένη την αντίθεση των ΗΠΑ και της Ευρώπης στην πρακτική των απειλών από την πλευρά του. Η Κομισιόν εξάλλου απέρριψε ως παράνομο και το νέο μνημόνιο της Άγκυρας με την Τρίπολη για τους υδρογονάνθρακες. Υποτίθεται ότι ο Ερντογάν θα είναι παρών στην Πράγα, αλλά το σήμα που στέλνει είναι ότι γράφει εκεί που δεν πιάνει μελάνι Αμερικανούς και Ευρωπαίους. Αντίθετα, το μήνυμά του προς αυτούς και κυρίως προς την Αθήνα είναι ότι έχει περάσει τον Ρουβίκωνα και επιθυμεί τη σύγκρουση. Εκτός και αν η Αθήνα δεχθεί την ατζέντα και τους όρους του. 

                       Πραγματικά δεν βλέπω πως μπορεί να υπάρξει εκτόνωση εδώ που έφτασε η Άγκυρα συνειδητά και με σχέδιο τα πράγματα. Ακόμη και αν υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα.

                       • Σταγκος
                       • ΤΟΥΡΚΙΑ
                       • Σύρραξη

                        Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 4:25 pm


                        Είδαμε το Moonage Daydream, το ντοκιμαντέρ για τον David Bowie

                        Είδαμε το Moonage Daydream, το ντοκιμαντέρ για τον David Bowie

                        Ένα απολαυστικό κινηματογραφικό ταξίδι – εμπειρία – στον κόσμο του David Bowie

                        «Όλοι οι άνθρωποι θα ήθελαν να έχουν εκτιμήσει τη ζωή περισσότερο», λέει σε ένα απόσπασμα συνέντευξης ο David Bowie, κι αν έπρεπε να επιλέξει κανείς ένα στοιχείο που φωτίζει το ντοκιμαντέρ – ή πιο σωστά, η οπτικοακουστική εμπειρία – Moonage Daydream, είναι αυτή ο ορμή, η λατρεία του Bowie για τη ζωή, η ανεξάντλητη περιέργειά του για τα πράγματα, η ανάγκη του να πειραματίζεται διαρκώς, να μην επαναπαύεται, να εξερευνά τον εαυτό του και τα μονοπάτια δημιουργίας και έκφρασης.

                        Περισσότερα στο monopoli.gr

                        Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 4:20 pm


                        Ανησυχητική αύξηση των πυρκαγιών το φθινόπωρο- Συστάσεις της Πυροσβεστικής

                        Ανησυχητική αύξηση των πυρκαγιών το φθινόπωρο- Συστάσεις της Πυροσβεστικής

                        Ανησυχητική αύξηση των πυρκαγιών παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, με την Πυροσβεστική να απευθύνει  ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει φωτιά.

                        Μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν εκδηλωθεί 320 πυρκαγιές, κυρίως σε αγροτοδασικές εκτάσεις, ενώ οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά τόπους, διευκολύνουν την εξάπλωσή τους. Μάλιστα, μόνο χθες, εκδηλώθηκαν συνολικά 70 πυρκαγιές, ξεπερνώντας σε σημαντικό βαθμό, τα συνήθη για την εποχή, νούμερα.

                        Η Πυροσβεστική υπενθυμίζει ότι η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει ακόμη, τονίζοντας ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα εκδηλώνονται καθημερινά αρκετές δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές, κυρίως κατά την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.

                        Καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (έως και 31 Οκτωβρίου) πραγματοποιούνται εκτεταμένοι πρόσθετοι έλεγχοι-περιπολίες για να αποφευχθεί η έναρξη και η εξάπλωση πυρκαγιών, αλλά και προς διαπίστωση της τήρησης των υποχρεωτικών μέτρων πυροπροστασίας, κυρίως σε υπαίθριες εργασίες.

                        Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι τις τρεις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου έχουν επιβληθεί 4 διοικητικά πρόστιμα και έχει πραγματοποιηθεί μία σύλληψη, ενώ αυξημένες είναι και οι περιπτώσεις μέσα στον Σεπτέμβρη.

                        Όπως επισημαίνει, η μη τήρηση των υποχρεωτικών μέτρων πυροπροστασίας επισύρει υψηλά διοικητικά πρόστιμα, καθώς και βαρύτατες ποινικές κυρώσεις. Τα πρόστιμα, σύμφωνα με το ΦΕΚ, ξεκινούν από 200 ευρώ, η πιο απλή περίπτωση αλλά κλιμακώνονται και μπορούν να φτάσουν μέχρι 5.000 ευρώ σε περίπτωση συρροής παραβάσεων.

                        Με πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, καθώς και τη μείωση του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών υπαίθρου και τον περιορισμό των καμένων εκτάσεων, η Πυροσβεστική απευθύνει ισχυρή σύσταση στους πολίτες:

                        • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά.

                        • Να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς, σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου.

                        • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

                        • Να αναζητούν οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

                        Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά:

                        • Τηλεφωνήστε αμέσως στο 199ή στο 112 και δώστε σαφείς πληροφορίες για:

                        - την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε

                        - το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς

                        - την ένταση του ανέμου στην περιοχή και

                        - το είδος της βλάστησης που καίγεται

                        • Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών

                        • Διευκολύνετε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων

                        «Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού μας πλούτου είναι υπόθεση όλων μας», καταλήγει η Πυροσβεστική.

                        • Πυροσβεστική
                        • πυρκαγιά
                        • φωτιά
                        • Συστάσεις

                         Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 4:18 pm


                         Ενρία προς τράπεζες: Μην υπολογίζετε σε άλλη κρατική βοήθεια

                         Ενρία προς τράπεζες: Μην υπολογίζετε σε άλλη κρατική βοήθεια

                         «Οι τράπεζες της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να ποντάρουν ότι οι κυβερνήσεις θα σταθεροποιήσουν την οικονομία για άλλη μια φορά και αντ' αυτού πρέπει να προσέχουν για δάνεια που δεν πληρώνονται», δήλωσε ο επικεφαλής της ανώτατης εποπτικής αρχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Αντρέα Ενρία.

                         Σύμφωνα με το Reuters, ο Ενρία είπε ότι η πανδημία είχε μικρότερο αντίκτυπο από ό,τι φοβόταν στους ισολογισμούς των τραπεζών, χάρις μεταξύ άλλων στη γενναιόδωρη βοήθεια που έλαβαν από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες, αλλά είναι απίθανο να βοηθήσουν πάλι αυτή τη φορά με τον πληθωρισμό τόσο υψηλά.

                         «Επομένως, η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι αρκετά διαφορετική από εκείνη της πανδημίας και οι προσδοκίες για κυβερνητικές ενέργειες δεν πρέπει να αντικατοπτρίζονται στις στρατηγικές διαχείρισης του ισολογισμού τους», είπε ο Ενρία σε εκδήλωση στη Βιέννη.

                         Ο ίδιος τόνισε ότι τα αποκαλούμενα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» -τα οποία έχουν αυξημένο κίνδυνο να παραμείνουν απλήρωτα- συνεχίζουν να συσσωρεύονται, ιδιαίτερα σε τομείς όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ήταν 10% πάνω από το σημείο που ήταν στα τέλη του 2020.

                         «Αυτοί οι ευάλωτοι κλάδοι αντιπροσώπευαν τουλάχιστον το 18% των τραπεζικών δανείων σε εταιρείες εκτός χρηματοπιστωτικών τομέων», πρόσθεσε ο Ενρία.

                         Τέλος, επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του για τα «μοχλευμένα» δάνεια, τα οποία δεν έχουν μειωθεί παρά τις επανειλημμένες συστάσεις της ΕΚΤ, για τα στεγαστικά δάνεια και για τη μεταβλητότητα στο trading ενέργειας.

                         • Αντρέα Ενρία
                         • ΕΚΤ
                         • ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
                         • ισολογισμοί
                         • κόκκινα δάνεια

                          Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 4:11 pm


                          Δανία: Δραστηριότητα drones κοντά σε εγκαταστάσεις αερίου στη Βόρεια Θάλασσα

                          Δανία: Δραστηριότητα drones κοντά σε εγκαταστάσεις αερίου στη Βόρεια Θάλασσα

                          Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Δανίας δήλωσε την Τρίτη (4/10) ότι το Σαββατοκύριακο έλαβαν αναφορές για δραστηριότητα drones κοντά στο κοίτασμα αερίου Roar στη Βόρεια Θάλασσα.

                           

                          Από την πλευρά της, σύμφωνα με το Reuters, η αστυνομία της Νορβηγίας έχει τοποθετήσει συστήματα εντοπισμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις υπεράκτιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου και αερίου προκειμένου να ερευνήσει πρόσφατες παραβιάσεις ασφαλείας μετά τις βλάβες που προκλήθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream.

                          Η Μπενεντίκτε Μπγιέρνλαντ, επικεφαλής της διεύθυνσης της νορβηγικής αστυνομίας, δήλωσε στην εφημερίδα VG πως οι αισθητήρες αναπτύχθηκαν για να αναγνωρίσουν τυχόν παράνομα drones και επίσης ως μέσο αποτροπής για οποιονδήποτε επιδιώξει καταρχάς να τα χρησιμοποιήσει.

                          «Δεν θέλουμε να πούμε περισσότερα γι' αυτό επειδή δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε τις δυνατότητές μας σε τυχόν αντιπάλους», ανέφερε στο Reuters η Τόνε Βάνγκεν, επικεφαλής ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης στην αστυνομική διεύθυνση, σε δήλωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

                          Το Όσλο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα λάβει επίσης βοήθεια από τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία για υπεράκτιες περιπόλους.

                          • Δανία
                          • ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
                          • εγκαταστάσεις
                          • Βόρεια Θάλασσα
                          • αγωγοί
                          • Ευρώπη

                           Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 4:08 pm


                           ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για Τουρκία: Χρειαζόμαστε αυτοματοποιημένες κυρώσεις και εμπάργκο όπλων

                           ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για Τουρκία: Χρειαζόμαστε αυτοματοποιημένες κυρώσεις και εμπάργκο όπλων

                           «Η ανακίνηση του παράνομου και άκυρου τουρκολιβυκού μνημονίου και η υπογραφή συμφωνίας, που φέρεται να επιτρέπει την εκμίσθωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης σε τουρκικές εταιρείες για έρευνες υδρογονανθράκων, κατά παράβαση του δικαίου της θάλασσας, επιβεβαιώνει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

                           Και συνεχίζει: «Η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτη.

                           Η ΕΕ στην επικείμενη Σύνοδο της Πράγας οφείλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι η πολιτική της Άγκυρας δεν είναι ανεκτή».

                           Καταλήγοντας, προτείνει: «Χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό πλαίσιο για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, με αυτοματοποιημένες κυρώσεις ικανές να αντιμετωπίσουν στην πράξη τις αναθεωρητικές φαντασιώσεις των πολιτικών δυνάμεων της γειτονικής χώρας και εμπάργκο όπλων ώστε να σταματήσει να εξοπλίζεται από ευρωπαϊκές χώρες ο διεθνής ταραξίας».

                           • Πασοκ
                           • ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ
                           • ΤΟΥΡΚΙΑ
                           • Λιβύη

                            Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 4:08 pm


                            Θέατρο Τέχνης: Γιορτάζει 80 χρόνια παρουσίας με ένα πλούσιο πρόγραμμα και στόχο το βιώσιμο θέατρο

                            Θέατρο Τέχνης: Γιορτάζει 80 χρόνια παρουσίας με ένα πλούσιο πρόγραμμα και στόχο το βιώσιμο θέατρο

                            «Μοναδική αμοιβή είναι το μέλλον»: Με σύνθημα τα λόγια του Ερρίκου Ίψεν, το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν ανακοινώνει το ρεπερτόριο του για τη σεζόν 2022-23, με στόχο να γίνει το θέατρο μία πιο «βιώσιμη διαδικασία».

                            Το 1942 ο Κάρολος Κουν επιλέγει την «Αγριόπαπια» του Ίψεν, ως την πρώτη παράσταση που θα ανέβαζε σε ένα νεοσύστατο θέατρο, που θα στέγαζε το όραμά του για τις τέχνες και τον πολιτισμό. «Μοναδική αμοιβή είναι το μέλλον» έγραφε ο Ίψεν στην «Αγριόπαπια» και αυτή ακριβώς είναι η φράση που εκφράζει το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν σήμερα, που γιορτάζει 80 χρόνια παρουσίας και καλλιτεχνικής δημιουγίας.

                            Το Θέατρο συνεχίζει να τιμά το ιστορικό παρελθόν του, έχοντας πάντα όμως το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Αυτό αποτυπώνεται και στο φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που παρουσιάστηκε χθες στον αίθριο χώρο του θεάτρου από την καλλιτεχνική διευθύντρια, Μαριάννα Κάλμπαρη, παρουσία των συντελεστών των παραστάσεων που θα δούμε τη σεζόν 2022-2023.

                            Περισσότερα στο monopoli.gr

                            Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 4:03 pm


                            Το Υπερταμείο γίνεται μέλος του Δικτύου της Ευρώπης-Μέσης Ανατολής-Β. Αφρικής

                            Το Υπερταμείο γίνεται μέλος του Δικτύου της Ευρώπης-Μέσης Ανατολής-Β. Αφρικής

                            Τα Δημόσια Επενδυτικά Ταμεία της Μάλτας (MGI), της Αιγύπτου (TSFE), της Γαλλίας (Bpifrance) και της Ισπανίας (COFIDES), ανακοίνωσαν ότι το Υπερταμείο, το Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο της Ελλάδας, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας χθες (3/10) στη Μαδρίτη, ως το νέο μέλος του Δικτύου των Δημόσιων Επενδυτικών Ταμείων Ευρώπης - Μέσης Ανατολής - Βόρειας Αφρικής (ΕΜΕΝΑ Sovereign Wealth Funds Foundation).

                            Το Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο της Ισπανίας (COFIDES) καιτο Υπερταμείο θα υπογράψουν μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους την πράξη ένταξης στο «Ίδρυμα Δημόσιων Επενδυτικών Ταμείων Ευρώπης - Μέσης Ανατολής - Βόρειας Αφρικής» (EMENA Foundation), με έδρα τη Μάλτα, θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας στη Μεσόγειο.

                            Το «EMENA Foundation» στοχεύει να λειτουργήσει ως περιφερειακή πλατφόρμα συνάντησης για τα μέλη με σκοπό να ανταλλάξουν εμπειρίες και διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τις επενδυτικές ευκαιρίες που επιτυγχάνουν εθνικούς και βιώσιμους στόχους οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική. Το δίκτυο συνεργασίας στοχεύει περαιτέρω να συγκεντρώσει κεφάλαια και να βοηθήσει να ξεκλειδωθούν σημαντικές ιδιωτικές ροές επενδύσεων για την τη χρηματοδότηση έργων ή εταιρειών στην περιοχή Ευρώπης - Μέσης Ανατολής - Βόρειας Αφρικής, η οποία έχει ένα κενό επενδυτικής χρηματοδότησης 700-900 δισ. δολάρια, εστιάζοντας στην πράσινη τεχνολογία, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την καινοτομία.

                            «Το Malta Government Investments είναι πολύ περήφανο που τα τελευταία δύο χρόνια ηγήθηκε της δημιουργίας του Δικτύου Δημόσιων Επενδυτικών Ταμείων EMENA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική), μαζί με την Bpifrance και το Sovereign Fund of Egypt, και που σήμερα καλωσορίζει το Υπερταμείο, σε συνέχεια της ένταξης του COFIDES της Ισπανίας τον περασμένο Μάρτιο στη Μάλτα, ως νέα του μέλη. Το «ΕΜΕΝΑ Foundation» με έδρα τη Μάλτα, είναι ένα δίκτυο δημόσιων επενδυτικών ταμείων στην περιοχή που θα συζητήσει και θα μοιραστεί ευκαιρίες συνεπένδυσης», δήλωσε ο Herald Bonnici, Διευθύνων Σύμβουλος του MGI.

                            “Είμαστε πολύ περήφανοι που η «οικογένεια» του Δικτύυ ΕMENA μεγαλώνει με την είσοδο του Υπερταμείου, για τη διερεύνηση συνεργασιών ανάμεσα στα Δημόσια Ταμεία που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, και ιδιαίτερα στη Μεσόγειο. Αυτή η περιοχή έχει μεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες επενδύσεων στις υποδομές, στην ακίνητη περιουσία και στην ψηφιοποίηση», δήλωσε ο Ayman Soliman, Διευθύνων Σύμβουλος του Δημοσίου Επενδυτικού Ταμείου της Αιγύπτου (The Sovereign Fund of Egypt).

                            «Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση των μελών του EMENA που φιλοξενήθηκε από το Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο COFIDES της Ισπανίας, στη Μαδρίτη. Είμαι χαρούμενος που βλέπω ότι το Δίκτυό μας μεγαλώνει, καθώς το Υπερταμείο , το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο της Ελλάδας, εντάχθηκε ως μέλος. Αποδεικνύεται ότι αυτή η πρωτοβουλία απαντά σε μια πραγματική ανάγκη. Το EMENA Foundation είναι μεν ένα φιλόδοξο έργο, αλλά οι συζητήσεις μας έδειξαν ότι έχουμε πολλές ευκαιρίες. Πρέπει τώρα να αναπτύξουμε τα δικά μας επιχειρησιακά εργαλεία για να προχωρήσουμε και να επιτύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα», δήλωσε ο Pascal Lagarde, Εκτελεστικός Διευθυντής της Bpifrance.

                            «Είναι τιμή μας που φιλοξενούμε αυτή τη συνάντηση στο COFIDES στη Μαδρίτη και είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε τη στρατηγική μας συνεργασία με το συνεργατικό δίκτυο των Δημοσίων Επενδυτικών Ταμείων της περιοχής Ευρώπης - Μέσης Ανατολής - Βόρειας Αφρικής. Για το COFIDES, αυτή είναι μια στρατηγική συνεργασία για την ενίσχυση της περιοχής της Μεσογείου μέσω επενδύσεων υψηλής επίδρασης, με ιδιαίτερη έμφαση στην πράσινη τεχνολογία, την επισιτιστική ασφάλεια, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την καινοτομία. Η COFIDES δεσμεύεται να συνεχίσει τις συνεργασίες της με τα δημόσια επενδυτικά ταμεία που είναι βασικοί χρηματοοικονομικοί παράγοντες χάρη στον σταθεροποιητικό ρόλο τους μέσω μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επενδυτικών στρατηγικών. Η COFIDES είναι επίσης ενεργό μέλος του Διεθνούς Φόρουμ των Δημόσιων Επενδυτικών Ταμείων (IFSWF) και το δίκτυο One Planet Sovereign Wealth Funds." είπε ο José Luis Curbelo, Πρόεδρος της COFIDES.

                            «Είμαστε πολύ περήφανοι που το Υπερταμείο, το Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο της Ελλάδας, ενώνει τις δυνάμεις του με το Δίκτυο EMENA. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τεράστιες προοπτικές στη συνεργασία μεταξύ των Δημόσιων Επενδυτικών Ταμείων που μοιράζονται την ίδια γεωγραφική περιφέρεια προκειμένου να επωφεληθούν από μια μεγάλη εργαλειοθήκη πολυμερών θεσμών, να διερευνήσουν από κοινού πιθανά επενδυτικά έργα και να μοιραστούν εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε ο Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου.

                            • ΜΑΛΤΑ
                            • Αίγυπτος
                            • Γαλλία
                            • Ισπανία
                            • EMENA FOUNDATION

                             Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 3:57 pm


                             Πλεύρης για φαρμακευτική δαπάνη: Δεν θίγει την καινοτομία,αλλά την υπερκατανάλωση

                             Πλεύρης για φαρμακευτική δαπάνη: Δεν θίγει την καινοτομία,αλλά την υπερκατανάλωση

                             Διευκρινίσεις για τη διάρθρωση του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης έδωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

                             Όπως εξήγησε μεταξύ άλλων, τα μέτρα που προβλέπονται «δεν θιγούν την καινοτομία αλλά την υπερκατανάλωση σε ακριβά φάρμακα».

                             Συγκεκριμένα αναφέρει σε δήλωσή του: «Ο προϋπολογισμός της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης παραμένει ως έχει διαχωριστεί σε φάρμακα υψηλού κόστους και λοιπά φάρμακα. Ο διαχωρισμός αυτός είναι απολύτως λελογισμένος καθως επιβαρύνει αναλογικά όσα φάρμακα συμβάλουν στην αύξηση της δαπάνης.

                             Τα φάρμακα 1Α θα παραμείνουν σε κοινό προϋπολογισμό με τα 1Β, καθώς τα πρώτα επιβαρύνονταν υπέρμετρα.

                             Με βάση τα νεωτέρα στοιχεία κατανάλωσης οι κλειστοί προϋπολογισμοί θα αναδιαρθρωθούν με μεταφορά ποσού περί των 60 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα λοιπά φάρμακα και ήδη κινείται η διαδικασία για την έκδοση της αντίστοιχης ΚΥΑ. Οπότε και εξορθολογίζεται απόλυτα ο διαχωρισμός από το ποσοστό του 62%-38% σε περίπου 59%-41%.

                             Σε περίπτωση που εξοικονομηθούν άλλα κονδύλια, όπως πχ από τον ΙΦΕΤ, θα υπάρξει ενίσχυση συγκεκριμένων κατηγοριών.

                             Το δελτίο τιμών θα εκδοθεί με τους αυτούς όρους και ήδη δρομολογείται η έκδοση του.

                             Στόχος παραμένει ο έλεγχος της κατανάλωσης και μέσω διαρθρωτικών μέτρων οι δέκα πιο δαπανηρες κατηγορίες δραστικής ουσίας εντάσσονται άμεσα σε θεραπευτικά πρωτόκολλα και συνταγογραφικες οδηγίες.

                             Αντίστοιχα τα φάρμακα μικρής θεραπευτικής αξίας (πχ βιταμίνες) διατίθενται με αυστηρότερο πρωτόκολλο και έχουν κλειστούς προϋπολογισμούς με έλεγχο της δαπάνης τους.

                             Τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θιγούν την καινοτομία αλλά την υπερκατανάλωση σε ακριβά φάρμακα. Η χώρα μας θα εξορθολογίσει την κατανάλωση και καλεί τις εταιρίες να προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις παρέχοντας εκπτώσεις όπως γίνεται σε όλες τις χώρες, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα φάρμακα τους τιμολογούνται με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προστατεύονται με κόφτη 7%, καθεστώς τιμολόγησης που θα επανεξετασθεί το 2023.

                             Τα ακριβά φάρμακα στη χώρα μας παραμένουν σε μεγάλη κατανάλωση και στόχος των μέτρων αποτελεί να μην λείπει κανένα φάρμακο από τον Έλληνα ασθενή, αλλά αντίστοιχα και το ελληνικό δημόσιο να προμηθεύεται και να πληρώνει τα φάρμακα που χρειάζεται και όχι την υπερκατανάλωση».

                             • Πλεύρης
                             • φαρμακευτική δαπάνη
                             • φάρμακα
                             • καινοτομία
                             • υπερκατανάλωση

                              Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 3:53 pm


                              Βιλερουά (ΕΚΤ): Θα αυξήσουμε τα επιτόκια όσο χρειάζεται

                              Βιλερουά (ΕΚΤ): Θα αυξήσουμε τα επιτόκια όσο χρειάζεται

                              Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, τόνισε την Τρίτη (4/10) ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια όσο χρειαστεί προκειμένου να περιορίσει τον δομικό πληθωρισμό.

                               

                              Πιο συγκεκριμένα, ο τραπεζίτης υπογράμμισε ότι «θα αυξήσουμε τα επιτόκια όσο χρειάζεται για να μειώσουμε τον δομικό πληθωρισμό», που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

                              «Παρεμπιπτόντως, αυτό θα έχει θετική επίδραση στα καθαρά έσοδα των τραπεζών και ως εκ τούτου, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πιο ισχυρές από ό,τι φοβούνται ορισμένοι», πρόσθεσε.

                              Παράλληλα, ο Βιλερουά τόνισε ότι το επίπεδο του 4,8% που βρίσκεται ο δομικός πληθωρισμός, είναι πολύ υψηλό.

                              Μεταξύ άλλων, ο ίδιος σημείωσε ότι η κεντρική Τράπεζα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια «χωρίς δισταγμό, έως το τέλος του έτους» σε ουδέτερο επίπεδο, που ούτε θα τονώνουν ούτε θα περιορίσουν την οικονομία, που κατά τη γνώμη του είναι «χαμηλότερα ή κοντά στο 2%».

                              • Βιλερουά
                              • ΕΚΤ
                              • επιτόκια
                              • αυξήσεις
                              • πληθωρισμός
                              • ΜΕΙΩΣΗ

                               Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 3:48 pm


                               Πού βρίσκεται το ελληνικό θέατρο μετά το #metoo;

                               Πού βρίσκεται το ελληνικό θέατρο μετά το #metoo;

                               Όσα ειπώθηκαν στη συζήτηση που διοργάνωσε το Εθνικό Θέατρο για το κίνημα του MeToo στο θεατρικό χώρο.

                               Το όνομα του Δημήτρη Λιγνάδη – του αποπεμφθέντα καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και δις καταδικασθέντα για σεξουαλική κακοποίηση – ακούστηκε ελάχιστα ή με δισταγμό στο χώρο της Κεντρικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, χθες στη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης για το «Me too στο ελληνικό θέατρο».  Παρόλα αυτά, ο οργανισμός που στιγματίστηκε τρομακτικά από την, χωρίς προηγούμενο, υπόθεση και συνεχίζει να μεταδίδει κραδασμούς στο χώρο της ελληνικής τέχνης έδειξε χθες έναν από τους τρόπους να επουλωθούν οι πληγές: Με δημόσιο διάλογο.

                               Περισσότερα στο monopoli.gr

                               Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 3:45 pm


                               Χατζηδάκης: Καταιγισμός ψεμάτων του κ. Τσίπρα στους συνταξιούχους

                               Χατζηδάκης: Καταιγισμός ψεμάτων του κ. Τσίπρα στους συνταξιούχους

                               Τη δική του απάντηση προς τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα για τις παροχές στους συνταξιούχους έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε «νέο καταιγισμό ψεμάτων στις οργανώσεις των συνταξιούχων».

                                

                               Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε:

                               «Συνεχίζει να τηρεί τα γνωστά του ήθη και έθιμα στον πολιτικό του λόγο! Δεν φτάνει που η κυβέρνησή του με το νόμο Κατρούγκαλου και άλλες παρεμβάσεις έκανε 17 διαφορετικές περικοπές στις συντάξεις, σήμερα με θράσος παριστάνει και τον τιμητή

                               Μίλησε εκ νέου για 13η σύνταξη, όταν η κυβέρνηση με τέσσερις διαφορετικές θετικές παρεμβάσεις για τους συνταξιούχους (οριζόντια αύξηση μετά από 12 χρόνια, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, έκτακτο επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και νέες αυξήσεις βάσει του νόμου Βρούτση) τους στηρίζει αποδεδειγμένα, έτσι ώστε η μεγάλη πλειονότητα από 1ης.1.2023 να έχουν όφελος που θα ισοδυναμεί με μία 13η σύνταξη και κάποιοι ακόμα μεγαλύτερο.

                               Βρήκε στη φαντασία του έναν αριθμό 70 δισεκατομμύρια θεωρώντας ότι δήθεν τόσο θα είναι το κόστος σε σχέση με τους ατομικούς κουμπαράδες για τις επικουρικές συντάξεις των νέων, ενώ το πραγματικό κόστος θα είναι 120 εκατ. ευρώ το χρόνο και εφέτος δεν ήταν ούτε 40 εκατομμύρια, προκειμένου οι νέοι να πάρουν μεγαλύτερες συντάξεις. Προφανώς ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να υπάρξει αυτή η στήριξη για τους νέους ανθρώπους.

                               Διαστρέβλωσε εκ νέου αυτά που είχε υποστηρίξει ο Πρωθυπουργός για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, παρ’ ότι ήδη ως απάντηση έχουμε κυκλοφορήσει το βίντεο από την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή στο οποίο αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση για τα αναδρομικά έχει κάνει ακριβώς αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε το 2020 και ο κ. Τσίπρας – έκπληξη! – λέει για μια ακόμη φορά ψέματα.

                               Ξιφούλκησε, στο ίδιο πλαίσιο, ακόμη και εναντίον της «προσωπικής διαφοράς» την οποία ο ίδιος θέσπισε με το νόμο Κατρούγκαλου. Πόσο πολιτικό θράσος χρειάζεται για να μιλάει κανείς με αυτόν τον τρόπο;

                               Μίλησε επίσης για διόγκωση (!) τάχα του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων επιστρατεύοντας με πρωτοφανές θράσος διάφορα ψευδή στοιχεία, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι είμαστε στην τελική ευθεία για την επίλυση του θέματος των εκκρεμών κύριων συντάξεων που μας κληροδότησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους εν αναμονή συνταξιούχους τον Ιούλιο του 2019 ήταν 487 εκατομμύρια και σήμερα μόνο 40. Τα μαθηματικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι πράγματι αξεπέραστα!

                               Εν πάση περιπτώσει οι συνταξιούχοι δεν έχουν κοντή μνήμη. Ξέρουν πολύ καλά ότι η κυβέρνηση Τσίπρα τους έκανε μόνο περικοπές, με την εξαίρεση του προεκλογικού επιδόματος του 2019, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δώσει μόνο αυξήσεις (αύξηση μέχρι και 7% για τους συνταξιούχους με ασφαλιστικό βίο άνω των 30 ετών με το νόμο Βρούτση, μείωση της παρακράτησης από 60 σε 30% για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, μείωση του φόρου εισοδήματος από το 22% στο 9% στο κατώτερο κλιμάκιο, έκτακτα επιδόματα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και φυσικά οι τέσσερις αυξήσεις που θα δοθούν από 1.1.2023). Όσες προσπάθειες και αν κάνει ο κ. Τσίπρας να τους εξαπατήσει, το μόνο αποτέλεσμα για τον ίδιον θα είναι να βουλιάξει ακόμη περισσότερο στο τέλμα της αναξιοπιστίας του».

                               • Χατζηδάκης
                               • Τσίπρας
                               • συνταξιούχοι
                               • ψέματα
                               • ΝΔ
                               • ΣΥΡΙΖΑ
                               • συντάξεις
                               • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

                                Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 3:38 pm


                                Κορονοϊός-Ελλάδα: 85 θάνατοι-54.649 νέα κρούσματα την εβδομάδα 26 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου

                                Κορονοϊός-Ελλάδα: 85 θάνατοι-54.649 νέα κρούσματα την εβδομάδα 26 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου

                                Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως για την εβδομάδα από 26 Σεπτεμβρίου μέχρι 2 Οκτωβρίου 2022 καταγράφηκαν 54.649 κρούσματα COVID-19 (5.238 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: 22% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 25% των λοιμώξεων.

                                Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.975.067 εκ των οποίων 52.0% γυναίκες.

                                To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.99 (95% ΔΕ: 0.83 - 1.09)

                                Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.073 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 153, 31% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 858 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 123, 20% εβδομαδιαία μεταβολή).

                                Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 66 (62.1% άνδρες) με διάμεση ηλικία 72 έτη και το 95.5% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

                                Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 85 θάνατοι ασθενών COVID-19 (8 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -15% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι 24 (28%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 33.200 θάνατοι, με το 96.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

                                Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη.

                                Την εβδομάδα αναφοράς, το ποσοστό θετικότητας ήταν 7,85% σε σύνολο 695.904 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) με το μέσο όρο επταημέρου να είναι 99.415 δείγματα (5% εβδομαδιαία μεταβολή).

                                Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι 02 Οκτωβρίου 2022 , στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον SARSCoV-2 και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 12.653.198 (7μερος μ.ό.: 9.689, 1% εβδομαδιαία μεταβολή) κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 82.182.672 δείγματα (7μερος μ.ό.: 89.726, 6% εβδομαδιαία μεταβολή).

                                • κορονοιός
                                • ΕΛΛΑΔΑ
                                • ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
                                • θάνατοι
                                • διασωληνωμένοι

                                 Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 3:37 pm


                                 Απαλείφονται οι παράνομες χωματερές: Μείωση κατά 50% την τελευταία 3ετία

                                 Απαλείφονται οι παράνομες χωματερές: Μείωση κατά 50% την τελευταία 3ετία

                                 Άλλες εννέα παράνομες χωματερές (ΧΑΔΑ) απάλειψε η χώρα μας με ενέργειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Αντίστοιχες είναι οι περιπτώσεις προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν επιβάλλονται, πλέον.

                                 Η πρώτη περίπτωση είναι η Σίκινος, όπου ο ΧΑΔΑ αποκαταστάθηκε, ενώ οι άλλες οκτώ περιπτώσεις αφορούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με επίκεντρο τη νόμιμη διάθεση των αποβλήτων και πιο συγκεκριμένα με τη μεταφορά τους στη νέα μονάδα διαχείρισης της Αρκαδίας, (δύο ΧΑΔΑ στο Λουτράκι, δύο στην Κόρινθο και από μία στους Δήμους Νότιας Κυνουρίας, Τριπόλεως, Νεμέας και Βέλου Βόχας). 

                                 Έτσι πλέον οι εναπομείναντες ΧΑΔΑ που επισύρουν πρόστιμα μειώθηκαν σε 33, από τις 65 που ήταν το καλοκαίρι του 2019. Μετά την εξέλιξη αυτή, το ετήσιο πρόστιμο που καταβάλει η χώρα μας στις ευρωπαϊκές αρχές για τις παράνομες χωματερές, μειώθηκε κατά 2.560.000 ευρώ.

                                 Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εργάζεται πάνω σε ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό για το μηδενισμό των προστίμων το συντομότερο δυνατό. Πιο συγκεκριμένα, από τις 33 περιπτώσεις που έχουν απομείνει, εκτιμάται ότι στο τέλος του 2022 θα απαλειφθούν άλλες 10 έως 12. 

                                 Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε για αυτήν την εξέλιξη: «Η μείωση των παράνομων ΧΑΔΑ και των προστίμων που τους ακολουθούν κατά 50% σε σχέση με το 2019, αποδεικνύει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για επίλυση και αυτής της χρόνιας παθογένειας, αλλά και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας. Με στοχευμένες δράσεις και σταθερά βήματα αλλάζουμε καθημερινά παλιές κι επιβλαβείς συνήθειες, προς όφελος του περιβάλλοντος και των Ελλήνων πολιτών».

                                 Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε: «Τρία χρόνια τώρα καταβάλουμε μια συστηματική προσπάθεια να μειώσουμε και τελικά να μηδενίσουμε τα πρόστιμα που πληρώνει η χώρα μας για τους παράνομους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ). Τα πρόστιμα, πέρα από το γεγονός ότι θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν άλλες χρήσιμες δράσεις για τους πολίτες, είναι ντροπιαστικά για τη χώρα και την ιστορία μας. Όμως με το σχέδιό μας για γρήγορη μετάβαση στη νέα εποχή διαχείρισης των αποβλήτων, αφήνουμε πίσω μας την κακοδιαχείριση του παρελθόντος, την περιβαλλοντική επιβάρυνση, τα ντροπιαστικά πρόστιμα και πηγαίνουμε στη νέα εποχή με νέες σύγχρονες υποδομές που δημιουργούνται σε όλη της χώρα».

                                 • Κώστας Σκρέκας
                                 • ΧΑΔΑ
                                 • υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
                                 • πρόστιμα
                                 • Μανώλης Γραφάκος

                                  Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 3:36 pm


                                  Πάτρα: Έφυγε χωρίς εξιτήριο και πέθανε λίγα μέτρα απ’το νοσοκομείο

                                  Πάτρα: Έφυγε χωρίς εξιτήριο και πέθανε λίγα μέτρα απ’το νοσοκομείο

                                  Τραγωδία στην Πάτρα με έναν ηλικιωμένο ασθενή να χάνει τη ζωή του, καθώς έφυγε από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών χωρίς να λάβει εξιτήριο και λίγα μέτρα παρακάτω έχασε τις αισθήσεις του και κατέληξε.

                                  Σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών ΜΜΕ, το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Κυριακής (2/10), όταν ο 65χρονος που νοσηλευόταν στη Δερματολογική Κλινική, έφυγε χωρίς να γίνει αντιληπτός και χωρίς να έχει λάβει εξιτήριο.

                                  Κ ατά την έξοδο του και ενώ βρισκόταν εκτός της κεντρικής πύλης του νοσοκομείου, κατέρρευσε.

                                  Άμεσα κλήθηκαν στο σημείο διασώστες του ΕΚΑΒ, με τον άνδρα να διακομίζεται και πάλι στο νοσοκομείο, ωστόσο παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή, κατέληξε.

                                  • Πάτρα
                                  • εξιτήριο
                                  • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
                                  • ηλικιωμένος
                                  • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

                                   Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 3:30 pm                                   Φιλικοί ιστότοποι: