Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα    >    Ειδήσεις & Νέα

Reporter.gr

FAZ: Το ζήτημα ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. θεωρείται λήξαν

FAZ: Το ζήτημα ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. θεωρείται λήξαν

Η ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των τουρκικών εκλογών βρήκε νικητή τον Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να εξασφαλίζει πέντε ακόμη χρόνια στο τιμόνι της χώρας. Τι σημαίνει όμως αυτή η εξέλιξη για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. και τη Δύση;

«Προφανώς, το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. θεωρείται λήξαν», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, όπως αναμεταδίδει η DW. «Η Τουρκία απέχει πολύ από τα όσα απαιτούνται για την επανέναρξη των ενταξιακών συνομιλιών – και το Κυπριακό ζήτημα δεν θα επιλυόταν από τη μία μέρα στην άλλη. […] Πέραν τούτου, όμως, εάν ο δεύτερος γύρος ήταν πραγματικά ένα δημοψήφισμα για τον Ερντογάν, τότε η Τουρκία τάχθηκε και εναντίον της Ευρώπης. Η χώρα στρέφεται προς την Ανατολή και όχι προς τη Δύση και αυτό συνάγεται και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς ο Ερντογάν δεν συμμετέχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, παρ' ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ».

Συμφωνώντας με τα ανωτέρω, η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει πάντως πως «οι ηγέτες της Ε.Ε. συνεχάρησαν με αξιοσημείωτη φιλικότητα τον πρόεδρο Ερντογάν για την επανεκλογή του […] και από μία σκοπιά, η νίκη του Ερντογάν είναι ίσως βολική για την Ε.Ε., καθώς ξέρει τι να περιμένει». Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τάχθηκε προεκλογικά υπέρ των μαζικών απελάσεων προσφύγων, «γεγονός που προκάλεσε αναταραχή στην Ε.Ε., η οποία ήδη έρχεται αντιμέτωπη με αυξανόμενες προσφυγικές ροές. Στην περίπτωση του Ερντογάν υπάρχει τουλάχιστον η ελπίδα ότι θα μπορούσε να αναβιώσει η συμφωνία για το μεταναστευτικό».

Η S.Z. καταλήγει αναφέροντας ότι «ίσως παρόμοιες ελπίδες να τρέφει και ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, στη συγχαρητήρια δήλωσή του προς τον Ερντογάν, όπου έγραψε πως ανυπομονεί για τη συνέχιση της συνεργασίας με την Τουρκία. Ο Ερντογάν συνεχίζει να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όμως μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου θα πρέπει να έχει επιτευχθεί στο θέμα αυτό κάποια συμφωνία».

Από την πλευρά της, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει πως «σύμφωνα με οικονομολόγους, η τουρκική λίρα θα μπορούσε να χάσει το 29% της αξίας της μέχρι το τέλος του έτους, εάν ο Ερντογάν δεν αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του για χαμηλά βασικά επιτόκια. […] Χωρίς αλλαγή στο πλαίσιο της μακροοικονομικής πολιτικής για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και την εισαγωγή μέτρων φιλικών προς την αγορά, οι υψηλές ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας είναι πιθανό να διατηρήσουν τους κινδύνους και να αυξήσουν την ευαισθησία σε παγκόσμιους κλυδωνισμούς».

Ταυτοχρόνως, όμως, η HB προσθέτει πως «αυτό που ακούγεται σαν κακή είδηση θα μπορούσε στην πραγματικότητα να ωφελήσει ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής οικονομίας. Τη Δευτέρα (29/05), το εκλογικό αποτέλεσμα οδήγησε σε άνοδο τις μετοχές των εξαγωγέων της χώρας, οι οποίοι συνήθως κερδίζουν περισσότερα χρήματα, όταν το νόμισμα είναι αδύναμο. Οι Τούρκοι κατασκευαστές οικιακών συσκευών Vestel και Arcelik σημείωσαν επίσης άνοδο κατά 7,3% και 3,1% αντιστοίχως, ενώ η χημική εταιρεία Tupras και η αυτοκινητοβιομηχανία Tofas κατά 4,2% και 3,5% αντιστοίχως. Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζεται η τουρκική χρηματιστηριακή αγορά συνολικά και ο δείκτης αναφοράς ISE100 της Κωνσταντινούπολης σημείωσε επίσης ανοδική πορεία, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,3%».

 • ΤΟΥΡΚΙΑ
 • Ερντογάν
 • εκλογές

  Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2023 | 10:07 am


  Χρηματιστήριο: Στις 1.219 μονάδες η πλησιέστερη στήριξη

  Χρηματιστήριο: Στις 1.219 μονάδες η πλησιέστερη στήριξη

  Άνοδο κατά 1,25% κατέγραψε ο Γενικός ∆είκτης του Χ.Α. στη χτεσινή συνεδρίαση κλείνοντας στις 1.236,20 µονάδες. Παράλληλα, η αξία των συναλλαγών διαµορφώθηκε στα 97,8 εκ. ευρώ.

  Οι πωλητές ξεκίνησαν µε διαθέσεις ρευστοποιήσεων επικεντρώνοντας σε τραπεζικούς τίτλους µε το Γ.∆. να µεταφέρεται σε αρνητικό έδαφος. Σύντοµα ωστόσο, οι αγοραστές επανήλθαν και µε δεικτοβαρείς τίτλους (ΜΟΗ, Aegean, EXAE κ.α.) επανέφεραν σε ανοδική τροχιά το Γ.∆. καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό 1.240 µονάδων, µε το κλείσιµο στις δηµοπρασίες να γίνεται λίγο χαµηλότερα.

  Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων διαµορφώνονταν στο 3,826%. Έτσι, ο τραπεζικός κλάδος (-0,56%) κατέγραψε απώλειες µε τη Eurobank (-1,04%) και την Πειραιώς (-0,57%) να υποαποδίδει. Απώλειες ακόµη κατέγραψε και η ΕΕΕ (-0,64%).

  Στον αντίποδα, κέρδη κατέγραψε η ∆ΕΗ (+2,15%), τα ΕΛΠΕ (+3,91%), η Motor Oil (+5,25%), ο ΟΠΑΠ (+1,43%), ο Ελλάκτωρ (+3,41%), η ΕΧΑΕ (+4,55%), ο Τιτάν (+1,48%), το Jumbo (+1,28%), ο Μυτιληναίος (+1,31%), η Aegean (+5,69%), ο Σαράντης (+4,32%), η Τενέργα (+1,87%), η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,96%), η ΕΛΧΑ (+2,54%) αλλά και η Austriacard (+7,44%) από τη µικρή κεφαλαιοποίηση. Απολογιστικά, 89 µετοχές κατέγραψαν κέρδη έναντι 21 εκείνων που υποχώρησαν.

  Αποτελέσµατα 1ου τριµήνου σήµερα για την Motor Oil, την Intralot, τα Πλαστικά Θράκης και την Epsilon Net. Ο Γ. ∆. συνέχισε την ανοδική του πορεία, µε ενδοσυνεδριακές διορθώσεις. Πλησιέστερη στήριξη στις 1.219 µονάδες και ακολουθεί η ισχυρότερη στις 1.205 µονάδες. Ισχυρή αντίσταση εντοπίζεται στις 1.268 µονάδες

  • χρηματιστήριο
  • ΚΥΚΛΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ
  • δείκτες

   Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2023 | 9:59 am


   Πλαστικά Θράκης: EBITDA €11,7 εκατ.- Διανομή μερίσματος €0,26 ανά μετοχή

   Πλαστικά Θράκης: EBITDA €11,7 εκατ.- Διανομή μερίσματος €0,26 ανά μετοχή

   Ο Όμιλος ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ ανακοινώνει τα βασικά οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2023.

   Ο Κύκλος Εργασιών του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθε σε €93 εκατ., έναντι €106,3 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, γεγονός αναμενόμενο, κυρίως λόγω της σχεδόν μηδενικής ζήτησης των προϊόντων προστασίας από τον COVID-19, της σημαντικής πτώσης των μέσων τιμών πώλησης και της οριακής μείωσης όγκου πωλήσεων ύψους 4% (εξαιτίας συγκρατημένης ζήτησης από την επιδείνωση του ευρύτερου περιβάλλοντος). Θα πρέπει να επισημανθεί ότι τους πρώτους μήνες του 2022, οι τιμές των πρώτων υλών εκτινάχθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και ως εκ τούτου και οι τιμές πώλησης κινήθηκαν αυξητικά, ειδικά στον κλάδο των Τεχνικών Υφασμάτων, με σχετική διόρθωση προς τα κάτω το πρώτο τρίμηνο του 2023.

   Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €11,7 εκατ. Συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2022, τo EBITDA είχε ανέλθει σε €15,5 εκατ., ωστόσο αφαιρουμένων των κερδών από τα COVID-19 προϊόντα (ύψους €4,3 εκατ. περίπου), σε συγκρίσιμους όρους, τo EBITDA του πρώτου τριμήνου του 2022 ανήλθε σε €11,2 εκατ., ήτοι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 παρουσίασε μια αύξηση ύψους 4%.

   Ως εκ τούτου, είναι πλέον σαφές ότι παρά τις διαρκείς δυσχερείς συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια οικονομία, ο Όμιλος για ένα ακόμα τρίμηνο καταφέρνει την επίτευξη σταθερής, βιώσιμης, υψηλής επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας. Μάλιστα, η επίτευξη αυτή συντελέστηκε σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης, καταδεικνύοντας τη δυνατότητα του Ομίλου να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, παρουσιάζοντας ευελιξία και ανθεκτικότητα.

   Ως προς τα επίπεδα ρευστότητας του Ομίλου και το συναλλακτικό κύκλο των θυγατρικών, δεν υπήρξε οιαδήποτε αρνητική επίδραση λόγω των δυσχερών συνθηκών που επικρατούν. Αντιθέτως, ο Καθαρός Δανεισμός του Ομίλου μειώθηκε σε €14,8 εκατ., συγκριτικά με €21,5 εκατ. στο τέλος του προηγούμενου έτους.

   Παράλληλα, προχωράει ομαλά η υλοποίηση του προγραμματισμένου επενδυτικού πλάνου του Ομίλου, το οποίο για το 2023 αναμένεται να προσεγγίσει τα €30 εκατ. σε ταμειακή βάση, με επενδύσεις που πραγματοποιούνται κυρίως στις εγκαταστάσεις του Ομίλου στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες δραστηριοποίησης.

   Ειδικότερα, στον πίνακα παρουσιάζονται τα βασικά οικονομικά μεγέθη του Ομίλου για το πρώτο τρίμηνο 2023, από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, σε σχέση με το 2022:

   plthr

   Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση αποφάσισε διανομή μερίσματος ύψους 11.300.000 (μικτό ποσό), το οποίο αντιστοιχεί συνολικά σε 0,2583361887 Ευρώ ανά μετοχή (μικτό ποσό), όπου αφαιρουμένου του προμερίσματος, που έχει ήδη διανεμηθεί, το επιπλέον προς διανομή ποσό ανέρχεται σε €8.300.000 (μικτό ποσό) ή 0,1897513599 Ευρώ ανά μετοχή (μικτό ποσό).

   Προοπτικές Ομίλου

   Αναφορικά με τις προοπτικές για το 2023, η Διοίκηση παρακολουθεί στενά τις μακροοικονομικές εξελίξεις, σε παγκόσμια κλίμακα, οι οποίες εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από πληθωριστικές πιέσεις, που επιβαρύνουν την κοστολογική βάση της βιομηχανίας, αν και παρατηρείται ήπια αποκλιμάκωση στις τιμές των α’ και β’ υλών και στα μεταφορικά κόστη. Ταυτόχρονα, η ζήτηση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, έχοντας ωστόσο ελαφρώς ανακάμψει, συγκριτικά με τους τελευταίους μήνες του 2022.

   Για το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η Διοίκηση του Ομίλου παρακολουθεί και προσαρμόζεται στις αλλαγές που διαμορφώνονται σε μακροοικονομικό επίπεδο, καταβάλλοντας προσπάθεια να επιτύχει τη δυνατόν καλύτερη οικονομική απόδοση, με παράλληλη διαχείριση των επιχειρησιακών κινδύνων που προκύπτουν. Ειδικότερα, η Διοίκηση του Ομίλου εκτιμά ότι και το δεύτερο τρίμηνο θα επιτευχθεί σημαντική κερδοφορία, που καταδεικνύει την ικανότητα του Ομίλου, σε έντονες και δυσμενείς συνθήκες, να παραμένει προσηλωμένος στους στόχους του. Επομένως, γίνεται η εκτίμηση ότι σε επίπεδο εξαμήνου, εφόσον οι συνθήκες στην αγορά δεν μεταβληθούν σημαντικά, το EBITDA για το εξάμηνο του 2023, θα βρίσκεται στα ίδια περίπου επίπεδα του EBITDA του πρώτου εξάμηνου του 2022, από το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων, ήτοι μη περιλαμβάνοντας τα κέρδη από τις πωλήσεις προϊόντων που σχετίζονται με τον COVID19, όπου ανήλθαν σε €4,7 εκατ. περίπου (σε επίπεδο EBITDA).

   • Πλαστικά Θράκης
   • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2023 | 9:47 am


    Επίθεση με drones στη Μόσχα- Δύο τραυματίες, ζημιές σε κτίρια

    Επίθεση με drones στη Μόσχα- Δύο τραυματίες, ζημιές σε κτίρια

    Μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν πολλά κτίρια στη Μόσχα την Τρίτη (30/5), προκαλώντας μικρές ζημιές και αναγκάζοντας ανθρώπους να εκκενώσουν τα σπίτια τους, δήλωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι, ενώ η Ρωσία εκτόξευσε άλλο ένα κύμα ιπτάμενων βομβών στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο σκοτώνοντας ένα άτομο.

    Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στη Μόσχα, στην οποία ένας τηλεοπτικός σχολιαστής που υποστηρίζει το Κρεμλίνο είπε, χωρίς να επικαλεστεί πηγές, συμμετείχαν περίπου 25 μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

    Το περιστατικό έρχεται εβδομάδες μετά την έκρηξη δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από το Κρεμλίνο -μια επίθεση για την οποία η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία, αν και το Κίεβο αρνήθηκε την ευθύνη - και μετά από έντονες ρωσικές επιθέσεις με drones και πυραύλους σε πόλεις της Ουκρανίας αυτόν τον μήνα.

    Ο Αντρέι Βορόμπιοφ, κυβερνήτης της περιφέρειας της Μόσχας, δήλωσε στο Telegram ότι πολλά drones καταρρίφθηκαν κατά την προσέγγισή τους στη Μόσχα. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν και χρειάστηκε να τους παρασχεθεί ιατρική βοήθεια, αν και όχι σοβαρά, δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν.

    Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι ορισμένοι κάτοικοι ενός κτιρίου στην οδό Profsoyuznaya στα νότια της πόλης χρειάστηκε να το εγκαταλείψουν.

    Νέες επιθέσεις στο Κίεβο

    Στο Κίεβο, οι ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις δήλωσαν ότι κατέρριψαν περισσότερα από 20 μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια ενός νέου κύματος ρωσικών αεροπορικών επιδρομών την Τρίτη.

    Η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου είπε ότι σε αντίθεση με τις περισσότερες προηγούμενες επιδρομές, η επίθεση αφορούσε μόνο ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed και όχι πυραύλους.

    «Μαζική επίθεση!», έγραψε ο δήμαρχος Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, στο Telegram. «Μην αφήνετε τα καταφύγια», συμπλήρωσε.

    Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και τέσσερις τραυματίστηκαν όταν συντρίμμια από κατεστραμμένο ρωσικό βλήμα έπληξαν πολυώροφα πολυκατοικία προκαλώντας πυρκαγιά, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

    Δύο επάνω όροφοι του κτιρίου καταστράφηκαν και μπορεί να υπάρχουν ακόμα άνθρωποι κάτω από τα ερείπια, δήλωσαν αξιωματούχοι της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου στο Telegram.

    Φωτογραφίες από αξιωματούχους του Κιέβου και μαρτυρίες στο Reuters έδειξαν φλόγες να τυλίγουν τους τελευταίους ορόφους του κτιρίου και καπνός να υψώνεται από την οροφή.

    Οι αεροπορικές επιθέσεις έρχονται καθώς η Ουκρανία προετοιμάζει μια αντεπίθεση υποστηριζόμενη από δυτικά όπλα για να προσπαθήσει να διώξει τους Ρώσους κατακτητές από εδάφη που κατασχέθηκαν από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

    • Μόσχα
    • Drones
    • Ρωσία
    • Ουκρανία
    • Κίεβο
    • ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

     Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2023 | 9:44 am


     Blueground: Νέα εξαγορά- Οι στόχοι επέκτασης

     Blueground: Νέα εξαγορά- Οι στόχοι επέκτασης

     Η Blueground, ο μεγαλύτερος παγκόσμιος οργανισμός ενοικίασης επιπλωμένων διαμερισμάτων για παραμονές άνω των 30 ημερών, ανακοίνωσε σήμερα την απόκτηση της Nestpick, της μεγαλύτερης διαδικτυακής πλατφόρμας ενοικίασης επιπλωμένων κατοικιών με το μήνα. “Με αυτήν την εξαγορά, η Blueground ξεκινάει παράλληλα το Partner Network, ένα δίκτυο επιπλωμένων διαμερισμάτων υψηλής ποιότητας υπό την διαχείριση επιλεγμένων συνεργατών της Blueground.

     Το Partner Network προσθέτει πάνω από 18.000 νέες επιλογές διαμερισμάτων που μπορούν να νοικιάσουν οι πελάτες της Blueground παγκοσμίως από το website της εταιρείας, αναφέρει ανακοίνωση που προσθέτει:

     «Η Nestpick είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που συνδέει ανθρώπους που αναζητούν επιπλωμένα διαμερίσματα για διάρκεια παραμονής άνω των 30 ημερών με χιλιάδες διαμερίσματα σε όλο τον κόσμο. Το 2022 η Nestpick είχε πάνω από 15 εκατομμύρια χρήστες και είχε κρατήσεις που ξεπέρασαν τα 74 εκατομμύρια ευρώ. Η Blueground θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία, την υποδομή και τεχνογνωσία της Nestpick στην δημιουργία του Partner Network διευρύνοντας το εύρος λειτουργίας της.

     Η Blueground σήμερα διαχειρίζεται το μεγαλύτερο, παγκόσμιο δίκτυο επιπλωμένων κατοικιών για παραμονές άνω των 30 ημερών τόσο για ιδιώτες όσο και για εταιρικούς πελάτες. Η εταιρεία συν-ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια από τον CEO της Αλέξανδρο Χατζηελευθερίου. Ως εταιρικός ταξιδιώτης (corporate traveler) έζησε για πολλά χρόνια τις δυσκολίες που έχει η διαμονή μεγάλης διάρκειας σε ξενοδοχεία. Έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει μια εταιρεία που να επιτρέπει στους ανθρώπους να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους όπου αποφασίσουν να μείνουν, δίνοντάς τους ταυτόχρονα την ελευθερία να εξερευνούν τον κόσμο».

     «Η Blueground την τελευταία δεκαετία χτίζει τον μελλοντικό τρόπο ζωής με στόχο να γίνει το μεγαλύτερο, παγκόσμιο δίκτυο επιλεγμένων διαμερισμάτων για παραμονές άνω των 30 ημερών», δήλωσε ο Alex Chatzieleftheriou, CEO της Blueground. «Με την εξαγορά της Nestpick και την προσθήκη του Partner Network, επεκτείνουμε την παγκόσμια παρουσία μας και ενισχύουμε την ικανότητά μας να παρέχουμε περισσότερες επιλογές και ευκολίες στους πελάτες μας».

     Η Nestpick, με έτος ίδρυσης το 2016, θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ανεξάρτητη πλατφόρμα υπό την ηγεσία του Aycan Özcan, ενώ ο τωρινός CEO της, Omer Kucukdere, θα ενταχθεί στην Blueground ως Vice President Partner Network, φέρνοντας την εμπειρία του στην ανάπτυξη και διεθνή επέκταση του Partner Network της Blueground.

     «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών, η Nestpick έχει συνδέσει εκατομμύρια ενοικιαστές με επιπλωμένα καταλύματα σε όλο τον κόσμο και έχει επιτύχει κερδοφορία - κάτι για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι», δηλώνει ο Omer Kucukdere, VP Partner Network της Blueground. «Ανυπομονούμε να ενταχθούμε στην ομάδα της Blueground, καθώς πιστεύουμε στις προοπτικές που δημιουργεί η συνδυασμένη δύναμη των δύο εταιρειών για να αλλάξουν τον κλάδο της ενοικίασης διαμερισμάτων».

     Αυτή είναι η τρίτη εξαγορά της Blueground τους τελευταίους δώδεκα μήνες, καθώς η εταιρεία προηγουμένως προχώρησε στις εξαγορές της βραζιλιάνικης proptech startup, Tabas, και της εταιρείας επιπλωμένων καταλυμάτων on-demand, Travelers Haven.

     • Blueground
     • διαμερίσματα
     • ακίνητα
     • μισθώσεις
     • PARTNER NETWORK
     • NESTPICK

      Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2023 | 9:19 am


      Φορολογικές Δηλώσεις: Ευκαιρία για διορθώσεις λαθών- Πότε δεν καταβάλλεται πρόστιμο

      Φορολογικές Δηλώσεις: Ευκαιρία για διορθώσεις λαθών- Πότε δεν καταβάλλεται πρόστιμο

      Άμεσα αναμένεται να ανοίξει  η ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ ώστε οι φορολογούμενοι/ες να μπορέσουν να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στις φορολογικές τους δηλώσεις. Ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα για υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που τελικά μπορεί να οδηγήσει σε απομείωση του τελικού ποσού φόρου.

      Ενδεικτικά, αναφέρεται, ότι εάν ο υπόχρεος/η στην αρχική δήλωση δεν έχει συμπληρώσει τους κωδικούς 049-050 των ηλεκτρονικών αποδείξεων μπορεί να τους συμπληρώσει στην τροποποιητική δήλωση αποφεύγοντας την πληρωμή έξτρα φόρου. Σε περίπτωση που πρέπει να τροποποιήσει στοιχεία που έχει συμπληρώσει στα έντυπα Ε2 ή και Ε3 θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει στις αλλαγές αυτές και μετά να κάνει τις διορθώσεις στο έντυπο Ε1 της δήλωσης.

      Να σημειωθεί ότι εφόσον ο φορολογούμενος/η υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, τότε και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Αυτόματα, δε, γίνεται εκ νέου προσδιορισμός φόρου, ένεκα της τροποποιητικής δήλωσης, που επικαιροποιεί το τελικό οφειλόμενο ποσό.

      Μάλιστα, σε περιπτώσεις εκπρόθεσμων δηλώσεων φυσικών προσώπων, δεν επιβάλλεται πρόστιμο, εφόσον ο φόρος που προκύπτει προς καταβολή, σε σχέση με την αρχική δήλωση, είναι έως εκατό ευρώ.

      Αν το ποσό της διαφορά είναι υψηλότερο, τότε καταλογίζεται το αυτοτελές πρόστιμο συν οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής (0,73% κάθε μήνα) επί της διαφοράς του φόρου.

      Η κλίμακα προστίμων

      Αναλυτικά, τα πρόστιμα προσδιορίζονται ως εξής:

      Για μισθωτούς συνταξιούχους και γενικά μη επιχειρηματίες 100 ευρώ.

      Εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

      Χωρίς πρόστιμο

      Υπάρχουν, βέβαια, και άλλες περιπτώσεις, πέρα από την προαναφερθείσα, που δεν υποβάλλονται τα διοικητικά πρόστιμα, των 100, 250 και 500 ευρώ, ακόμη και αν οι τροποποιητικές υποβληθούν μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Αφορούν:

      • Σε περίπτωση εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος λόγω καθυστερημένης από τον εργοδότη έκδοσης βεβαίωσης αποδοχών, αν ο μισθωτός υποβάλλει τροποποιητική δήλωση εντός του έτους του οποίου εκδόθηκε η βεβαίωση

      • Σε περίπτωση εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης, που αφορά σε διόρθωση στοιχείων προστατευόμενου μέλους.

      • Σε περίπτωση εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για διόρθωση λανθασμένου Α.Μ.Κ.Α.

      • Σε περιπτώσεις εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων εισοδήματος λόγω καθυστέρησης έκδοσης βεβαίωσης από αρμόδιο φορέα (όχι μόνο εισοδήματος αλλά και άλλων στοιχείων όπως π.χ. τόκων κ.λπ).

      • Σε περίπτωση εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης εισοδήματος, που αφορά στη διαγραφή συζύγου μετά από διαζύγιο.

      • Σε περίπτωση εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης εισοδήματος για αλλαγή/συμπλήρωση λογαριασμού IBAN.

      • Σε περίπτωση εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης που αφορά σε “φιλοξενία” για φορολογικούς λόγους.

      Πώς υποβάλλεται η τροποποιητική δήλωση;

      Σημειώνεται, ότι,όπως προαναφέρθηκε για την περίπτωση υποβολής αποδείξεων, στην τροποποιητική δήλωση ο φορολογούμενος δεν παρεμβαίνει σε όλα τα πεδία της δήλωσης, αλλά συμπληρώνει μόνο τα σημεία εκείνα της αρχικής δήλωσης στα οποία υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις.  

      Επίσης, τα συνυποβαλλόμενα έντυπα Ε2 και Ε3 υποβάλλονται σε κάθε περίπτωση, έστω και αν δεν υπάρχει μεταβολή στα δεδομένα των εντύπων. Επιλέγει από την υποβολή τροποποιητικής το αντίστοιχο έντυπο, το σύστημα  εμφανίζει τα δεδομένα της αρχικής δήλωσης και μετά οριστικοποιεί  ή τροποποιεί ανάλογα. 

      Το “αποτέλεσμα” της τροποποίησης

      Όταν το  χρεωστικό αποτέλεσμα της τροποποιητικής δήλωσης είναι μικρότερο εκείνου της αρχικής δήλωσης,η διαφορά δημιουργεί πιστωτικό υπόλοιπο το οποίο εκκαθαρίζεται από τη ΔΟΥ σύμφωνα με τις οδηγίες της Φορολογικής Διοίκησης και τις σχετικές διαδικασίες ελέγχου. 

      Όταν το πιστωτικό αποτέλεσμα είναι μικρότερο εκείνου της αρχικής δήλωσης,δημιουργείται ΕΙΔΙΚΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ με τη διαφορά, ο οποίος θα εμφανιστεί στην "προσωποποιημένη πληροφόρηση" και το πιστωτικό της αρχικής δήλωσης θα εκκαθαρίζεται από τη ΔΟΥ, σύμφωνα με τις οδηγίες της Φορολογικής Διοίκησης και τις σχετικές διαδικασίες ελέγχου, με ημερομηνία συμψηφισμού την ημερομηνία υποβολής της αρχικής δήλωσης (από την οποία προέκυψε).

      Όταν η αρχική δήλωση είναι πιστωτική και η τροποποιητική δήλωση χρεωστική,δημιουργείται ταυτότητα οφειλής για το χρεωστικό ποσό της τροποποιητικής δήλωσης και ΕΙΔΙΚΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ για το πιστωτικό της αρχικής δήλωσης το οποίο θα εμφανίζεται στην "προσωποποιημένη πληροφόρηση".

      Το πιστωτικό της αρχικής δήλωσης θα εκκαθαρίζεται από τη ΔΟΥ, σύμφωνα με τις οδηγίες της Φορολογικής Διοίκησης και τις σχετικές διαδικασίες ελέγχου, με ημερομηνία συμψηφισμού την ημερομηνία υποβολής της αρχικής δήλωσης (από την οποία προέκυψε).

      Γιώργος Αλεξάκης
      • φορολογικές δηλώσεις
      • διορθώσεις
      • λάθη
      • φοροι
      • πρόστιμα

       Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2023 | 9:13 am


       Από σήμερα οι αιτήσεις για 300.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού

       Από σήμερα οι αιτήσεις για 300.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού

       Σήμερα Τρίτη (30/5) και ώρα 10:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων – Ανέργων περιόδου 2023-2024 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

       Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα, την 1η Ιουλίου 2023 αντί για 1η Αυγούστου, και θα αφορά σε 300.000 επιταγές με συνολικό προϋπολογισμό 35.000.000 ευρώ.

       Η επιταγή, με την οποία γίνεται η διαδικασία συμμετοχής, είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά. Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή. Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

       Oι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, όπως και πέρυσι. Επιπλέον, για πρώτη φορά προσαυξάνονται κατά 20% και κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15.12.2023 έως 14.01.2024) και του Πάσχα (από 26.04.2024 έως 12.05.2024). Η αύξηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου.

       Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25% και των πολυτέκνων σε 20%. Για τα άτομα με αναπηρία τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

       Για πρώτη φορά, στο φετινό πρόγραμμα διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων, ενώ ενισχύονται οι ευάλωτες ομάδες καθώς προβλέπεται μοριοδότηση για τα άτομα με αναπηρία και τους μονογονείς.

       Δικαιούχοι είναι:

       • εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
       • ασφαλισμένοι στον eEΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01.01.2022 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
       • άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

       Το εισόδημα των δικαιούχων όλων των κατηγοριών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, εκτός αν πρόκειται για μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι αν είναι άγαμοι πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ, έως 24.000 ευρώ αν είναι έγγαμοι, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο ή αν είναι μονογονείς έως 27.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο μετά το πρώτο.

       Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

       https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/koinonikos-tourismos

       Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Αποζημιώσεις και Παροχές – Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού (ΔΥΠΑ).

       Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των ενδιαφερόμενων δικαιούχων έως τις 05.06.2023 και ώρα 23:59, οπότε θα παραμείνει ανοικτή για όλα τα ψηφία ΑΦΜ, ως εξής:

       ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΨΗΦΙΟ ΑΦΜ

       ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

       1,2

       30.05.2023

       3,4

       31.05.2023

       5,6

       01.06.2023

       7,8

       02.06.2023

       9,0

       03.06.2023

       ΟΛΑ ΤΑ ΨΗΦΙΑ

       04 & 05.06.2023

       Η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέα, αριθμός παιδιών, εισόδημα) με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

       Σημειώνεται ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εργαζόμενοι και άνεργοι που επιδοτούνται για τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού οποιουδήποτε άλλου φορέα για την ίδια περίοδο.

       Τα δικαιολογητικά που αφορούν στις προϋποθέσεις συμμετοχής ή στη μοριοδότηση των δικαιούχων αναζητούνται αυτεπάγγελτα. Σε όσες περιπτώσεις απαιτούνται δικαιολογητικά λόγω μη δυνατότητας αυτεπάγγελτης αναζήτησης, αυτά επισυνάπτονται στις αιτήσεις.

       Παράδειγμα 1

       Οικογένεια με 2 παιδιά που επιλέγει 6 βράδια σε ξενοδοχείο 3 αστέρων με πρωινό τον Αύγουστο:

       Για τη διαμονή το κόστος επιμερίζεται ως εξής:

       Επιδότηση ΔΥΠΑ: 806,40 € (2 δίκλινα Χ 67,20 € /ημέρα Χ 6 διανυκτερεύσεις)

       Ιδιωτική Συμμετοχή: 96 € (2 δίκλινα Χ 8€/ημέρα Χ 6 διανυκτερεύσεις)

       Παράδειγμα 2

       Ζευγάρι που επιλέγει 12 βράδια σε ξενοδοχείο 4 αστέρων με πρωινό στη Σάμο τον Σεπτέμβριο:

       Για τη διαμονή το κόστος επιμερίζεται ως εξής:

       Επιδότηση ΔΥΠΑ: 1.036,80 € (1 δίκλινο Χ 86,40 € /ημέρα Χ 12 διανυκτερεύσεις)

       Ιδιωτική Συμμετοχή: 0 €

       Για τα ακτοπλοϊκά το κόστος επιμερίζεται ως εξής:

       Επιδότηση ΔΥΠΑ ακτοπλοϊκών: 111 € (55,55 € Χ 2 άτομα)

       Ιδιωτική Συμμετοχή ακτοπλοϊκών: 55,5 € (27,75 € Χ 2 άτομα)

       Συνολικά το κόστος επιμερίζεται ως εξής:

       Σύνολο επιδότησης ΔΥΠΑ: 1.147,80 €

       Σύνολο ιδιωτικής συμμετοχής: 55,5 €

       Πάροχοι του προγράμματος είναι τουριστικά καταλύματα και ακτοπλοϊκές εταιρίες, όπως ορίζει η Δημόσια Πρόσκληση. Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων παρόχων θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

       https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/parohoi-tourismou

       Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Αποζημιώσεις και Παροχές – Πάροχοι Κοινωνικού Τουρισμού

       Η υποβολή των αιτήσεων από παρόχους θα είναι δυνατή από 30.05.2023 έως 05.06.2023, ανεξάρτητα από τον ΑΦΜ τους.

       Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ: https://www.dypa.gov.gr/koinonikos-toyrismos

       • ΔΥΠΑ
       • κοινωνικός τουρισμός
       • διακοπες
       • ανεργοι
       • ΕΦΚΑ
       • ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

        Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2023 | 9:05 am


        Τράπεζα Θεμάτων: Νέα επίθεση χάκερ «σαμποτάρει» τις ενδοσχολικές εξετάσεις

        Τράπεζα Θεμάτων: Νέα επίθεση χάκερ «σαμποτάρει» τις ενδοσχολικές εξετάσεις

        Επίθεση χάκερ για δεύτερη ημέρα, τόσο στην Τράπεζα Θεμάτων όσο και σε παράπλευρα συστήματα του υπουργείου Παιδείας όπως το MySchool, καταγγέλλει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις και σήμερα στην άντληση θεμάτων για τις ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις.

        Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Κόπτσης έκανε λόγο για «επίθεση μεγατόνων». Όπως είπε «ενώ ολη τη νύχτα ήμασταν πάνω στο θέμα και δεν είχε καταγραφεί κάποια επίθεση και είχαμε λάβει περισσότερα μέτρα, το πρωί είχαμε μια μεγαλύτερη επίθεση όχι μόνο στο σύστημα αυτό αλλά και στα παράπλευρα συστήματα».

        «Δεν θα τους τους περάσει, το κράτος είναι δίπλα στα παιδιά» υπογράμμισε ο κ. Κόπτσης με αφορμή την κυβερνοεπίθεση της Δευτέρας,  εξηγώντας ότι «πάνω από 1.000 σχολεία έχουν μπει και αντλούν θέματα και λίγα αντιμετωπίζουν προβλήματα». «Είμαστε ικανοποιημένοι από τη ροή» πρόσθεσε ο κ. Κόπτσης.

        Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ανάλογο πρόβλημα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς σε αυτές τα θέματα προκύπτουν και διανέμονται από άλλο, ανεξάρτητο δίκτυο.

        Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ η επίθεση των χάκερ δεν έγινε στην πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων, όπως τη Δευτέρα, αλλά στο δίκτυο του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) που υποστηρίζει την Τράπεζα Θεμάτων.

        Λόγω αυτής της επίθεσης έχουν καταγραφεί ήδη μεγάλες καθυστερήσεις στην άντληση θεμάτων από σχολεία σε αρκετές περιοχές, ανάμεσα στις οποίες Θεσσαλονίκη, Θεσπρωτία, Κέρκυρα, Ηλεία, Κερατσίνι.

        Θυμίζουμε πως κάτι ανάλογο συνέβη και χθες.

        • Τράπεζα θεμάτων
        • εξετάσεις
        • Λύκεια

         Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2023 | 9:04 am


         Οι δυναμικοί συνεταιρισμοί συμμαχούν με στόχο τις εξαγωγές

         Οι δυναμικοί συνεταιρισμοί συμμαχούν με στόχο τις εξαγωγές

         Στη δημιουργία ενός κοινού εταιρικού σχήματος, που έχει στόχο τις εξαγωγές ελληνικών συνεταιριστικών προϊόντων στο εξωτερικό προχωρούν οι μεγάλες συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας, που είναι και μέλη της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ). Ο λόγος για τη νέα εταιρία που θα ονομάζεται Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές Α.Ε. και θα έχει εμπορικό σήμα COΝGREXPO.

         Όπως ανέφερε το απόγευμα της Δευτέρας, μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα το πρόγραμμα προώθησης των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, που τιτλοφορείται “Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης”, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών κ. Χρήστος Γιαννακάκης, στόχος των μελών της όλης προσπάθειας είναι να ακολουθήσουν ανάλογα παραδείγματα από την Ισπανία και την Ιταλία

         Ουσιαστικά, με βάση όσα ανέφερε ο κ. Γιαννακάκης, στέλεχος ο ίδιος της Venus, συνεταιριστικού σχήματος της Ημαθίας, στο χώρο της κομπόστας ροδακίνου, με ισχυρή παρουσία διεθνώς, στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα "καλάθι" προϊόντων, για τα οποία η νέα εταιρεία θα προχωρά σε απευθείας διαπραγμάτευση, για συμφωνίες προώθησής τους σε μεγάλες αλυσίδες λιανικού εμπορίου του εξωτερικού (retailers, super market κτλ).

         “Θα υπάρχει κοινό καλάθι, συγκέντρωση ποσοτήτων, δημιουργία πολλών ειδών ώστε να μπορούμε να έχουμε προσπέλαση στις μεγάλες αλυσίδες από τις οποίες σήμερα απουσιάζουμε. Δεν μιλάμε μόνο για ΠΟΠ προϊόντα αλλά για όλα τα προϊόντα που παράγονται σε συνεταιριστικό επίπεδο στην χώρα μας”, σημείωσε ο κ. Γιαννακάκης.  

         Για την ίδρυση του νέου εξαγωγικού εταιρικού σχήματος ακολουθείται το παράδειγμα της Ισπανικής Anecoop και της Ιταλικής  Conergo, που έχουν διασφαλίσει συνενώσεις σχημάτων παραγωγών για την κοινή εκπροσώπησή τους σε διεθνείς αγορές.

         Όπως, χαρακτηριστικά  είπε ο κ. Γιαννακάκης, η επιχείρηση δεν θα είναι κάποια συλλογικότητα που θα θυμίζει τους συνεταιρισμούς του παρελθόντος, αλλά μία εταιρεία με σκοπό το κέρδος.

         Μάλιστα, το Δ.Σ. της ΕΘΕΑΣ ανέθεσε στην EY την κατάρτιση μελέτης, προϋπολογισμού 65.000 ευρώ, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη στα μέσα του προσεχούς Σεπτεμβρίου με στόχο την άμεση σύσταση της εταιρείας. Το μετοχικό κεφάλαιο αναμένεται να ανέλθει στις 500.000 ευρώ, ενώ μέσα από τη μελέτη θα προσδιοριστεί το οργανόγραμμα, οι στόχοι αλλά και οι δράσεις που θα “τρέξει” η νέα εταιρεία.

         Οι μέτοχοι

         Την προσπάθεια φέρεται να στηρίζουν κορυφαίοι συνεταιρισμοί της χώρας, όπως είναι ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Πίνδος, η ΕΒΟΛ, η Ζαγορίν, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΡΕΑ), οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου, ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, ο Συνεταιρισμός Ένωσις ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού (Velvita), οι ΕΑΣ Καβάλας, Αιγίου, Σπάρτης και Αγρινίου κ.α.. Ήδη, γίνονται και διαπραγματεύσεις και με άλλες οργανώσεις, ώστε να ενισχυθεί το όλο σχήμα.
          
         Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, οι μέτοχοι θα εισφέρουν ένα ποσό στο μετοχικό κεφάλαιο ενώ μικρότεροι συνεταιρισμοί θα μπορούν, είτε να επιλέξουν να ενταχθούν  και αυτοί με μιρκότερα κεφάλαια της τάξης από 5.000 έως 30.000 ευρώ, ή να αντισυμβάλλονται με την εταιρεία με ετήσιες ή πολυετείς συμβάσεις συνεργασίας, στη βάση αμοιβαίων δεσμεύσεων. 

         Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, το σχέδιο έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία φέρεται να έχει συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει σε αρχικό στάδιο της προσπάθεια των συνεταιριστών, αλλά και το Υπ. Οικονομικών και δη τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη για πιθανή ένταξη της όλης προσπάθειας στις δράσεις στήριξης συλλογικών σχημάτων πρωτογενούς τομέα από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως π.χ. το Ταμείο Ανάκαμψης.

         Οι «Μικροί Θησαυροί»

         Στο μεταξύ, το απόγευμα της Δευτέρας, έλαβε χώρα, η τελευταία εκδήλωση παρουσίασης των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ΕΘΕΑΣ (ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ) «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης» από συνεταιρισμούς του τόπου μας.

         Καταξιωμένοι επαγγελματίες της βιομηχανίας τροφίμων, δημοσιογράφοι και bloggers συγκεντρώθηκαν για μια μοναδική εκδήλωση με έμφαση στην φέτα Π.Ο.Π., στην γραβιέρα Π.Ο.Π. Κρήτης και Νάξου, στην ξινομυζήθρα Π.Ο.Π. Κρήτης, στο ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Μυλοποτάμου και Σητείας Λασιθίου Κρήτης, στο ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Καλαμάτας, στην κορινθιακή σταφίδα Π.Ο.Π. Βόστιτσας, στην πατάτα Π.Γ.Ε. Νάξου, στο κρασί Ασύρτικο, στην φάβα και στο τοματάκι Π.Ο.Π. Σαντορίνης και στο κρασί Αγιωργίτικου Π.Ο.Π. Νεμέας.

         Μάλιστα, η εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία στους επισκέπτες να μάθουν για τις μοναδικές ιδιότητες των συστατικών αυτών των προϊόντων καθώς και για την ευελιξία που προσφέρουν στη δημιουργία γευστικών πιάτων.

         Επίσης, στην εκδήλωση, τα μέλη των συνεταιρισμών με υπερηφάνεια μίλησαν για τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής προϊόντων υψηλής ποιότητας, που τιμούν την ελληνική κληρονομία. Συζήτησαν επίσης για τα διατροφικά οφέλη που συνδέονται με το κάθε προϊόν και τη μοναδικότητα που προσφέρουν στα καθημερινά γεύματα. Οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών ευχαριστήσαν όλους όσους παραβρέθηκαν σε αυτή την ενημερωτική εκδήλωση και γνώρισαν καλύτερα τα παραδοσιακά ελληνικά Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. προϊόντα. Στόχος τους είναι να συνεχίσουν να παρέχουν υλικά υψηλής ποιότητας σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, για πολλά χρόνια ακόμα!

         Τα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε.

         Υπενθυμίζεται, ότι τα προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. αποτελούν μια ισχυρότερη μορφή γεωγραφικής ένδειξης που προσδιορίζει προϊόντα που προέρχονται από μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, όπου η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος αποδίδονται ουσιαστικά ή αποκλειστικά στο γεωγραφικό του περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών και ανθρώπινων παραγόντων.

         Τα οφέλη Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε.:

         1.     Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Τα προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. αντικατοπτρίζουν τις πολιτιστικές και παραδοσιακές πρακτικές συγκεκριμένων περιοχών, διατηρώντας την τοπική κληρονομιά και γνώση.

         2.     Διασφάλιση ποιότητας και γνησιότητας: Η προστασία που παρέχεται από τα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. προϊόντα διασφαλίζει τους καταναλωτές ότι το προϊόν που αγοράζουν είναι γνήσιο και συγκεκριμένου προτύπου, με βάση τη συγκεκριμένη γεωγραφική του προέλευση.

         3.     Προώθηση της Αγροτικής Ανάπτυξης: Οι ετικέτες Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. μπορούν να τονώσουν τις τοπικές οικονομίες και την αγροτική ανάπτυξη υποστηρίζοντας παραδοσιακές γεωργικές πρακτικές και τονώνοντας τον τουρισμό.

         4.     Διαφοροποίηση αγοράς: Οι ετικέτες Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. δημιουργούν μοναδικές προτάσεις πώλησης για τους παραγωγούς, διαφοροποιώντας τα προϊόντα τους στην αγορά και παρέχοντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

         5.     Εμπιστοσύνη Καταναλωτή: Η επισήμανση των ετικετών Π.Ο.Π. & Π.Γ.Ε. επιτρέπει στους καταναλωτές να κάνουν ενημερωμένες επιλογές με βάση τη φήμη και την ποιότητα που συνδέονται με μια συγκεκριμένη περιοχή, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και την εμπιστοσύνη στα προϊόντα που αγοράζουν.

         Συνολικά, η τελευταία εκδήλωση τύπου ήταν μια πολύ επιτυχημένη που προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον για τα προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. και την παραγωγή τους.

         Το πρόγραμμα προώθησης «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης», με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την σφραγίδα «Enjoy it’s from Europe», δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τα προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. και να ενημερωθούμε και για τους συνεταιρισμούς παραγωγών ανά την Ελλάδα.

         Συγκεκριμένα η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ως στόχο τη διάδοση του θεσμού των συνεταιρισμών και την ανάπτυξη της συνεταιριστικής συνείδησης.

         Το πρόγραμμα, τα προϊόντα και τους παραγωγούς καταγράφονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα: https://mikroithisavroi.eu/to-programma/.

         Γιώργος Αλεξάκης 
         • εξαγωγές
         • συνεταιρισμοί

          Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2023 | 8:48 am


          Το πολιτικό χάος στην Ισπανία ανατρέπει τα σχέδια της ΕΕ

          Το πολιτικό χάος στην Ισπανία ανατρέπει τα σχέδια της ΕΕ

          Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προκήρυξε εσπευσμένα πρόωρες εκλογές για τις 23 Ιουλίου, αφού στις τοπικές εκλογές ο λαός έδωσε στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα την ευθύνη των 8 από τις 12 περιφέρειες της χώρας.

          Ο Σάντσεθ δεν κάνει τις εκλογές για να χάσει, αλλά ποντάρει στο ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ιδιορρυθμίες στο διχασμένο πολιτικό τοπίο για να παραμένει στην εξουσία.

          Ωστόσο, το πολιτικό χάος στην Ισπανία, έρχεται σε κακό timing για για την ΕΕ. Η Ισπανία βλέπετε πρόκειται να αναλάβει τα ηνία της εκ προεδρίας της ΕΕ την 1η Ιουλίου. Ο πρώτος μήνας της προεδρίας της δηλαδή θα γίνει εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας και ποιος ξέρει αν θα προκύψει άμεσα σχηματισμός νέας κυβέρνησης.

          Η Ισπανία δηλαδή, τουλάχιστον τον πρώτο μήνα της θητείας της στην ΕΕ, θα έχει άλλα στο μυαλό της, καθώς οι υποψήφιοι επικεντρώνονται στο να κερδίσουν τους ψηφοφόρους. Και αν ο Σάντσες ηττηθεί, θα πάει κι άλλος χρόνος χαμένος, μέχρι η νέα κυβέρνηση να αναλάβει και να ορίσει την ατζέντα της.

          Το καλοκαίρι κινδυνεύει να πάει χαμένο...

          • Ισπανία
          • εκλογές
          • ΕΕ
          • προεδρία

           Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2023 | 8:31 am


           ChatGPT: Τι επιφυλάσσει η επόμενη δεκαετία για τα κρυπτονομίσματα

           ChatGPT: Τι επιφυλάσσει η επόμενη δεκαετία για τα κρυπτονομίσματα

           Η βιομηχανία κρυπτογράφησης είναι σχετικά νέα, αλλά ήδη τα χρόνια της ύπαρξής της έχει προκαλέσει αίσθηση. Τι επιφυλάσσει, όμως, το μέλλον;

           Το CryptoPotato ρώτησε το ChatGPT τι θα μπορούσε να συμβεί στη συγκεκριμένη αγορά μέσα στην επόμενη δεκαετία και οι προβλέψεις του έχουν ενδιαφέρον.

           Μεγαλύτερη ευρεία υιοθέτηση

           Το ChatGPT προβλέπει αρχικά μια «μεγαλύτερη ευρεία υιοθέτηση» εντός αυτού του χρονικού πλαισίου, βλέποντας το Bitcoin και τα altcoins να γίνονται ουσιαστικό μέρος του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού δικτύου και να χρησιμοποιούνται για συναλλαγές.

           Άλλωστε, έχουμε ήδη δει εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο τα τελευταία χρόνια. Δύο από τους κολοσσούς στον τομέα, η Visa και η Mastercard, έχουν υπογράψει και οι δύο πολλαπλές συνεργασίες με εταιρείες κρυπτονομισμάτων για να επιτρέψουν στα εκατομμύρια των πελατών τους να δέχονται πληρωμές με ψηφιακά στοιχεία μέσω των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών τους.

           Παρά τις αποτυχίες στον κλάδο πέρυσι, ο επικεφαλής κρυπτογράφησης της Visa είπε ότι ορισμένα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία «έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα πληρωμών».

           Η Mastercard, από την άλλη πλευρά, εισήγαγε πρόσφατα ειδικό πρόγραμμα με στόχο να βοηθήσει τις τράπεζες να ξεκινήσουν πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων.

           Προηγμένα Ρυθμιστικά Πλαίσια

           Καθώς αυξάνεται η υιοθέτηση, το chatbot AI προέβλεψε ότι οι θεσμοί θα θέλουν να παρακολουθούν στενότερα την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Αυτό ήταν ένα «καυτό» θέμα τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τις περσινές αναποδιές, ανάμεσα στις οποίες η κατάρρευση των Terra, FTX και την επακόλουθη μετάδοση.

           Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν οι πρώτες που επεξεργάστηκαν σχέδιο ρύθμισης της αγοράς, καθώς είναι η έδρα των μεγαλύτερων εταιρειών κρυπτονομισμάτων, αλλά όχι αποτελεσματικά, καθώς οι τοπικές ρυθμιστικές αρχές απέτυχαν να θεσπίσουν κατάλληλους κανόνες.

           Ταυτόχρονα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει «κυνηγήσει» πολλές εταιρείες, κατηγορώντας τες ότι προσφέρουν μη εγγεγραμμένους τίτλους χωρίς να διευκρινίζει ποια ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία είναι πράγματι τίτλοι. Η ρυθμιστική αρχή εμπλέκεται επίσης σε νομικές μάχες ενάντια σε αρκετούς κολοσσούς κρυπτογράφησης, συμπεριλαμβανομένων των Ripple και Grayscale.

           Αντίθετα, η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνουν βήματα προς τη ρύθμιση του κλάδου. Η ΕΕ ενέκρινε πρόσφατα τη νομοθεσία MiCA, η οποία αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί το 2024 για τα stablecoins και το 2025 για τα ανταλλακτήρια και άλλους συμμετέχοντες στον κλάδο.

           Αυξημένες Θεσμικές Επενδύσεις

           To ChatGPT προβλέπει επίσης περισσότερες επενδύσεις στον τομέα από θεσμικούς φορείς. Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, για παράδειγμα, έχει προχωρήσει ήδη σε ορισμένες επενδύσεις στον τομές ή άμεσες αγορές BTC.

           Αυτό οδήγησε ακόμη και την JPMorgan που στο παρελθόν δεν είχε θετική στάση προς τα κρυπτονομίσματα να προβλέψει ότι και άλλα ιδρύματα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο παράδειγμα κάποια στιγμή. Ωστόσο, όλα αυτά άλλαξαν πέρυσι μετά την κατάρρευση που ξεκίνησε με την Terra και συνεχίστηκε με την FTX.

           Το ChatGPT, ωστόσο, πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το κλίμα να αλλάξει ξανά, ειδικά αν επαληθευτούν οι δύο προηγούμενες προβλέψεις του.

           Αλληλεπίδραση χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και υιοθέτηση blockchain

           Το ChatGPT ισχυρίζεται ακόμα ότι, εκτός από τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, τα κρυπτονομίσματα, καθώς και η τεχνολογία blockchain, θα μπορούσαν να ενσωματωθούν με επιτυχία σε άλλα μέρη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

           Αυτό περιλαμβάνει τη διευθέτηση μεγάλων συναλλαγών σε μεγαλύτερη κλίμακα σε δίκτυα blockchain, αλλά και την ενσωμάτωση ασφαλιστηρίων συμβολαίων και συμφωνιών ακινήτων πάνω σε αυτήν την τεχνολογία.

           Ωστόσο, τα οικονομικά είναι μόνο ένας από τους τομείς που θα μπορούσαν να αρχίσουν να υιοθετούν όλο και περισσότερο το blockchain, σύμφωνα με το chatbot AI. Πιστεύει ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς άλλους τομείς, όπως η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, η υγειονομική περίθαλψη, ακόμη και οι κρατικές υπηρεσίες.

           Βιωσιμότητα

           Το ChatGPT βλέπει τη βιωσιμότητα να παίζει μεγάλο ρόλο στον κλάδο την επόμενη δεκαετία, καθώς οι περιβαλλοντικές ανησυχίες συνεχίζουν να αυξάνονται. Ως εκ τούτου, το chatbot προέβλεψε ότι τα κρυπτονομίσματα που χρησιμοποιούν περισσότερη πράσινη ενέργεια θα είναι η προτιμώμενη επιλογή για τους επενδυτές ESG και άλλους.

           Επέκταση DeFi

           Η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση θεωρείται ως ο αντισυμβαλλόμενος του γενικού χρηματοπιστωτικού συστήματος στο οποίο λειτουργεί σήμερα ο κόσμος, το οποίο είναι πλήρως συγκεντρωμένο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πάντα ένα τρίτο μέρος που εμπλέκεται σε όλες τις συναλλαγές, τις συμφωνίες κ.λπ.

           Παρόλο που το DeFi υπάρχει εδώ και χρόνια, έγινε δημοφιλές το 2020. Ωστόσο, αυτή η μαζική και ταχεία υιοθέτηση εξέθεσε επίσης ορισμένα από τα ζητήματα του κλάδου, όπως η έλλειψη επεκτασιμότητας και η ύπαρξη μεγάλων απατών, καθώς και προβλήματα ασφάλειας. Υπάρχουν δισεκατομμύρια σε αξία κρυπτονομισμάτων που χάθηκαν λόγω διαδικτυακών απατών ή χάκερ τα τελευταία χρόνια.

           Ωστόσο, το ChatGPT πιστεύει ότι το DeFi θα ξεπεράσει τα προβλήματά του, θα βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη και θα γίνει ζωτικό μέρος του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

           Νέες τεχνολογικές καινοτομίες

           Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, το chatbot AI προβλέπει καινοτομίες στον τομέα της τεχνολογίας. Άλλωστε, το δίκτυο Bitcoin, όπως και πολλά άλλα πρότζεκτ που προέκυψαν τα επόμενα 15 χρόνια, είναι από μόνο του μια καινοτομία.

           Το Proof-of-Work, παρά τα προβλήματά του, οδήγησε στη δημιουργία του Proof-of-Stake και στις πολλαπλές παραλλαγές της. Μέχρι στιγμής, έχουμε δει ότι το blockchain επιτρέπει την ανάπτυξη πολυάριθμων και διάφορων πρωτοκόλλων με διαφορετικούς σκοπούς, όπως DeFi, NFT κλπ.

           Τα επόμενα δέκα χρόνια θα μπορούσαν να φέρουν πολύ περισσότερη αξιοποίηση για ιδέες που δεν έχουμε καν σκεφτεί ακόμα, σημειώνει το ChatGPT.

           Νατάσα Παπαδημητροπούλου

           • κρυπτονομίσματα
           • CHATGPT

            Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2023 | 8:23 am


            Να 'χαμε κι έναν Καμμένο...

            Να 'χαμε κι έναν Καμμένο...
            • ΣΚΙΤΣΟ
            • σχόλιο
            • ΚΥΡ
            • επικαιρότητα

             Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2023 | 8:19 am


             Τουρκία: Την Παρασκευή η ορκωμοσία Ερντογάν- Ποιοι παίρνουν υπουργείο

             Τουρκία: Την Παρασκευή η ορκωμοσία Ερντογάν- Ποιοι παίρνουν υπουργείο

             Την Παρασκευή (2/6) αναμένεται η ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας. Την ίδια ημέρα η ανακοίνωση της σύνθεσης του νέου υπουργικού του Συμβουλίου, όπως δήλωσε ο σύμβουλος του Προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν.

             Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο θα είναι πολύ ανανεωμένο. Ήδη πριν από τις εκλογές έχουν κυκλοφορήσει διάγφορα ονόματα νέων υπουργών, όπως του εξ απορρήτων προεδρικού συμβούλου του Ερντογάν, του Ιμπραχίμ Καλίν, για το Υπουργείο Εξωτερικών όπως και του επίκεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν για το υπουργείο Άμυνας. Ωστόσο, άλλες πληροφορίες έφεραν τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και τον Χουλουσί Ακάρ επίσης να παραμένουν στην νέα κυβέρνηση.

             Επίσης αναφέρεται, ότι ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϋλού θα παραμείνει στη θέση του, ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον για το αν χρησιμοποιηθεί στην νέα κυβέρνηση ο Σινάν Ογάν, ο τρίτος προεδρικός υποψήφιος ο οποίος προσχώρησε στο στρατόπεδο του Ταιπ Ερντογάν.

             Ασφαλώς, το πιο δύσκολο υπουργείο είναι αυτό των Οικονομικών και όποιος το αναλάβει θα έχει δύσκολο έργο με τον πληθωρισμό στα ύψη και τον Ερντογάν να έχει αποδείξει πως είναι εξαιρετικά παρεμβατικός.

             • Ερντογάν
             • ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ
             • προεδρος
             • ΤΟΥΡΚΙΑ
             • υπουργοί

              Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2023 | 8:14 am


              Alpha Trust: Επεκτείνεται σε νέες δραστηριότητες-Ο στόχος για το Χ.Α.

              Alpha Trust: Επεκτείνεται σε νέες δραστηριότητες-Ο στόχος για το Χ.Α.

              Στις προοπτικές των αγορών και στους στόχους της εταιρείας για το 2023 αναφέρθηκε η διοίκηση της Alpha Trust κατά την πρόσφατη παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Ανάμεσα στους στόχους που έχει θέσει η εταιρεία είναι η διατήρηση των ισχυρών αποδόσεων των χαρτοφυλακίων της, η διεύρυνση των στρατηγικών της συνεργασιών, αλλά και η επιτυχής έκβαση του επικείμενου εταιρικού μετασχηματισμού.

              Σε ό,τι αφορά το τελευταίο σκέλος, η Alpha Trust στοχεύει να μπει σε νέες δραστηριότητες για να διευρύνει τις πηγές εσόδων της, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να πετύχει με τις σημερινές συνθήκες ούσα ΑΕΔΑΚ (Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων), καθώς υπόκειται σε κάποιους περιορισμούς. Το ενδιαφέρον της στρέφεται στον κλάδο των ακινήτων (ενδεχομένως και ΑΕΕΑΠ) και της τεχνολογίας και σύμφωνα με το βασικό της πλάνο ο εταιρικός μετασχηματισμός θα ολοκληρωθεί εντός του 2023.

              Ο όμιλος δίνει προτεραιότητα στην τεχνολογία, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μόνο μέσα στο 2022 επένδυσε σε αυτόν τον τομέα 930 χιλ. ευρώ από τα περίπου 1,4 εκατ. ευρώ συνολικών επενδύσεων του προηγούμενου έτους. Σημειώνεται ότι από πέρυσι η εταιρεία ξεκίνησε να λειτουργεί την πρώτη Β2Β πλατφόρμα αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ελλάδα, η οποία ήδη εμφανίζει θετικά αποτελέσματα. Σε επόμενη φάση, στις σκέψεις της διοίκησης είναι η δημιουργία και μίας B2C πλατφόρμας. Στους στόχους της εταιρείας για το 2023 περιλαμβάνεται η διατήρηση των ισχυρών αποδόσεων των χαρτοφυλακίων της.

              Η διοίκηση ανακοίνωσε επίσης ότι η εταιρεία θα προσθέσει νέες δραστηριότητες όπως είναι ο κλάδος των ακινήτων και των υπηρεσιών. Όπως σημειώθηκε, η αξία της αγοράς ακινήτων ανήλθε στα 761 δισ. ευρώ στα τέλη του 2022 από 625 δισ. ευρώ το 2019. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε ότι σε επίπεδο ομίλου δεν αποκλείεται η παρουσία στον κλάδο ΑΕΕΑΠ, με τη διοίκηση να ξεκαθαρίζει πως η συγκεκριμένη προοπτική δεν αφορά το άμεσο μέλλον.

              Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα της πως με την αύξηση των επιτοκίων, που κάνουν όλο και πιο ακριβή την τραπεζική χρηματοδότηση, θα υπάρξουν εταιρείες που θα ενδιαφερθούν να αντλήσουν ίδια κεφάλαια μέσω του Χρηματιστηρίου, με αρκετές να έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για να εισαχθούν στο Χ.Α. «Θα πρέπει να βάλουμε ως στόχο να εισαχθούν 50 εταιρείες στην Κύρια και την Εναλλακτική Αγορά τα επόμενα δύο χρόνια» τόνισε χαρακτηριστικά η διοίκηση της Alpha Trust.

              Έκδηλη είναι ακόμη η αισιοδοξία για το μέλλον της Alpha Trust και γενικότερα του κλάδου των ΑΕΔΑΚ, καθώς αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 60 δισ. ευρώ που «λιμνάζουν» στις καταθέσεις και επιβαρύνουν τις τράπεζες, καθώς λαμβάνουν σχεδόν μηδενικές αποδόσεις. «Ένα σημαντικό τμήμα των καταθέσεων αυτών σίγουρα θα κατευθυνθούν προς τις ΑΕΔΑΚ» ανέφερε η διοίκηση και πρόσθεσε: «Είναι ένας από τους κλάδους που δεν τραυμάτισε την ελληνική οικονομία την περίοδο της κρίσης. Νομίζω ότι έρχεται η ώρα της ανταμοιβής». Κι αυτή η θέση βασίζεται στο γεγονός ότι οι καταθέτες αναζητούν ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο από ομόλογα και μετοχές με την προσδοκία της καταγραφής θετικών επιδόσεων, γι’ αυτό και αναμένεται να κινηθούν προς τις συλλογικές επενδύσεις.

              Η Alpha Trust διατήρησε στα ίδια επίπεδα τα επαναλαμβανόμενα έσοδα για το 2022. Επιπλέον κατά την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της 24ης Μαΐου εγκρίθηκε ο απολογισμός για τα μεγέθη του 2022 και η διανομή μερίσματος, ανερχόμενου σε 0,2304 ευρώ ανά μετοχή. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2022, η Alpha Trust ολοκλήρωσε με επιτυχία την εισαγωγή της στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. ενώ από τον Αύγουστο του 2008 η εταιρεία βρισκόταν στην Εναλλακτική Αγορά.

              • ALPHA TRUST ΑΕΔΑΚΟΕΕ
              • Ένωση Θεσμικών Επενδυτών
              • προοπτικές
              • εταιρικός μετασχηματισμός
              • ακίνητα
              • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
              • ΑΕΕΑΠ
              • Β2Β
              • αμοιβαία κεφάλαια
              • χρηματιστήριο
              • Κύρια Αγορά
              • ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
              • ΑΕΔΑΚ

               Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2023 | 8:00 am


               Εγκατάλειψη...

               Εγκατάλειψη...

               H απόκοσμη ομορφιά αυτοκινήτων που τερμάτισαν το ταξίδι τους και αφέθηκαν στην άκρη του χρόνου να στέκουν ακίνητα, φαντάσματα του πρότερου εαυτού τους...

               Απολαύστε τα στο penna.gr

               Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2023 | 7:40 am


               "Foodscapes" - Mαγικά τοπία φτιαγμένα από τρόφιμα

               Για χρόνια, ο Carl Warner, φωτογράφος δημιουργεί μαγευτικές εικόνες τοπίων που με την πρώτη ματιά φαίνονται ρεαλιστικά, στην πραγματικότητα όμως είναι κατασκευασμένα από τρόφιμα.

               Όλα ξεκίνησαν ενώ περπατούσε σε μια αγορά τροφίμων. Στον πάγκο, τα μανιτάρια portobello έμοιαζαν με δέντρα απο εξωγήινο κόσμο. Αγόρασε μια χούφτα, επέστρεψε στο στούντιό και έστησε ένα τοπίο μινιατούρα εμπλουτίζοντας τη συνταγη με ρύζι και φασόλια.

               Περισσότερα στο penna.gr

               Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2023 | 7:23 am


               "Επανασυνδέοντας το Χρόνο"

               Στη σειρά έργων με τίτλο "Επανασυνδέοντας το Χρόνο" ο κινέζος φοιτητής της σχολής καλών τεχνών Guangzhou, Hu Shaoming, αποσυναρμολογεί vintage αντικείμενα.

               Στη συνέχεια ενσωματώνει ένα φερμουάρ και μας επιτρεπεί να ρίξουμε μία κλεφτή ματιά στην περίπλοκη ομορφία του εσωτερικού μηχανισμού λειτουργίας τους.

               Όπως λέει ο ίδιος χρησιμοποίησε το φερμουάρ για να ανοίξει ένα "παράθυρο" σε αυτα τα βιομηχανικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας, φέρνοντας την ιστορία στο παρόν.

               Περισσότερα στο penna.gr

               Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2023 | 7:03 am


               Ραντεβού στα τυφλά πλήκτρα…

               Ραντεβού στα τυφλά πλήκτρα…

               «Γνώρισα μια κοπέλα η οποία ήταν σαδομαζοχίστρια. Στην αρχή όλα πήγαιναν καλά μέχρι που αποφάσισε ότι μετά το σεξ ήθελε να με μαστιγώνει. Τέλος πάντων, αποτέλεσμα ήταν ύστερα από 3 μήνες να με έχει σαπίσει στο ξύλο και έτσι την χώρισα» εξομολογείται την εμπειρία του ένας «ξυλοφορτωμένος» χρήστης. «Μάλλον δεν με βοηθάει η ηλικία μου, είμαι 44 ετών, εμφανίσιμος, ελεύθερος άνετος οικονομικά και ψάχνω κάτι σοβαρό με προοπτική οικογενείας και φυσικά δεν θέλω χωρισμένες με παιδιά.

               Αυτές που μου αναλογούν είναι παντρεμένες η χωρισμένες η αν είναι ελεύθερες δεν βλέπονται και για αυτό εξάλλου είναι ανύπαντρες» σχολιάζει χωρίς να αναλογίζεται γιατί εκείνος είναι ανύπαντρος (ενώ θα ήθελε να είναι παντρεμένος) στην ηλικία των 44. «Τον αγάπησα, τον ερωτεύτηκα τρελά, ζήσαμε μαζί δυο υπέροχα χρόνια και μετά εκείνος εξαφανίστηκε με μια άλλη..» Για να διαβάσει κανείς από κάτω την απάντηση μιας ακόμη πληγωμένης ψυχής: «Κι εμένα το ίδιο μου έκανε. Μήπως ήταν ο ίδιος;». Γιατί δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και οι δακρύβρεχτες ιστορίες γυναικών που δηλώνουν πληγωμένους από άνδρες χωρίς αισθήματα.

               Το penna.gr συγκέντρωσε ορισμένα σχόλια χρηστών από site γνωριμιών τα οποία έχουν μπει στη ζωή μας πιο δυναμικά από όσο νομίζαμε

               Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2023 | 6:46 am


               Τα γυναικεία εσώρουχα έχουν τη δική τους ιστορία

               Τα γυναικεία εσώρουχα έχουν τη δική τους ιστορία

               Τι σχέση έχει η εξέλιξη των εσωρούχων με την κοινωνική τάξη και το στυλ μιας γυναίκας; Απάντηση στο ερώτημα που κατά καιρούς απασχολεί τους κοινωνιολόγους, προσπαθεί να δώσει η Lindsay Baker μέσα από πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε.

               Η ιστορία των εσωρούχων δεν είναι τόσο απλή, όσο μπορεί να νομίζετε εκ πρώτης όψεως. Πίσω από τους κορσέδες, τα σλιπ, τις καλτσοδέτες κρύβονται βαθύτερα μυστικά του φύλου, κανόνες ηθικής και τεχνικές του στυλ που ούτε είχαν περάσει από το μυαλό μας. Η σύνδεση αυτή των σχέσεων αποκαλύπτεται στην έκθεση του μουσείου “Victoria & Albert” στο Λονδίνο.

               Περισσότερα στο penna.gr

               Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2023 | 6:29 am


               Συνομιλία Μπάιντεν- Ερντογάν με… δούναι και λαβείν

               Συνομιλία Μπάιντεν- Ερντογάν με… δούναι και λαβείν

               Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι πρόεδροι ΗΠΑ και Τουρκίας μετά την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

               Στο τηλεφώνημα που έκανε ο Τζο Μπάιντεν στον Τούρκο ομόλογό του έδωσε, μεταξύ άλλων, τα συγχαρητήριά του για τη νίκη στον δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών. 

               Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Ερντογάν έθεσε το ζήτημα της απόκτησης αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, ενώ από την πλευρά του ο Μπάιντεν ζήτησε από την Άγκυρα να άρει τα εμπόδια που θέτει στην προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

               «Θα μιλήσουμε περισσότερο γι' αυτό την επόμενη εβδομάδα» τόνισε ο Μπάιντεν.

               {https://twitter.com/POTUS/status/1662924393524129799}

               Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, «στην τηλεφωνική τους επικοινωνία οι δύο άνδρες συμφώνησαν να προωθήσουν τις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ σε κάθε τομέα».

               «Ανυπομονώ να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί ως Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ σε διμερή ζητήματα και κοινές παγκόσμιες προκλήσεις», ανέφερε ο Μπάιντεν σε tweet.

               • Τζο Μπάιντεν
               • Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
               • ΗΠΑ ΤΟΥΡΚΙΑ
               • ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
               • Συγχαρητήρια
               • Σουηδία

                Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 11:25 pm


                Πύρινη «κόλαση» στον Καναδά: Περίπου 18.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια

                Πύρινη «κόλαση» στον Καναδά: Περίπου 18.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια

                Χιλιάδες άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σε προάστια του Χάλιφαξ στον ανατολικό Καναδά, εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή.

                Ο δήμαρχος Μάικ Σάβατζ είπε ότι η εντολή υποχρεωτικής εκκένωσης που εκδόθηκε χθες Κυριακή αφορούσε περίπου 18.000 κατοίκους των περιοχών Χάμοντς Πλέινς, Άπερ Ταντάλον και Πόκγουοκ.

                Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό υπογράμμισε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι η κατάσταση λόγω της πυρκαγιάς στην επαρχία της Νέας Σκωτίας είναι «εξαιρετικά σοβαρή» και ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στις τοπικές αρχές εφόσον τη ζητήσουν.

                {https://twitter.com/JustinTrudeau/status/1663186340618416129}

                Στην ευρύτερη περιοχή του Χάλιφαξ κηρύχθηκε από το βράδυ της Κυριακής κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία θα ισχύσει για επτά ημέρες. Περισσότεροι από 100 πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες ακόμη και αφότου έπεσε το σκοτάδι, είπε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

                Το Σαββατοκύριακο περίπου 400 σπίτια εκκενώθηκαν στη γειτονική επαρχία Νιου Μπράνσγουικ, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

                Εν τω μεταξύ, υπό έλεγχο έχουν τεθεί τα περισσότερα πύρινα μέτωπα στο δυτικό τμήμα του Καναδά. Στην επαρχία Αλμπέρτα, οι δασικές πυρκαγιές κατέστρεψαν από τις αρχές Μαΐου περισσότερα από 9,5 εκατομμύρια στρέμματα, υποχρεώνοντας σχεδόν 11.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

                • Τζάστιν Τριντό
                • Χάλιφαξ
                • Καναδάς
                • φωτιά

                 Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 11:02 pm


                 Κουτσούμπας: Με δυνατό ΚΚΕ, καμιά αστική κυβέρνηση δεν είναι παντοδύναμη

                 Κουτσούμπας: Με δυνατό ΚΚΕ, καμιά αστική κυβέρνηση δεν είναι παντοδύναμη

                 «Κάναμε το βήμα, σκεφτείτε τι θα γίνει αν κάνουμε το άλμα. Πάμε να το καταφέρουμε. Μπορούμε!» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του σε σύσκεψη που διοργάνωσε η Κεντρική επιτροπή του κόμματος στην έδρα της στον Περισσό.

                 «Προχωράμε, λοιπόν, δυναμικά. Δεν εφησυχάζουμε με τα όσα πετύχαμε. Ξέρουμε ότι πολύ περισσότεροι στρέφουν τώρα τα βλέμματά τους και τις ελπίδες τους προς το ΚΚΕ» σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και υπογράμμισε ότι «αυτό που μετράει στις 25 Ιούνη είναι πόσο δυνατό θα βγει το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που με συνέπεια, σταθερότητα και μαχητικότητα μπορεί να κάνει πραγματική μαχητική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ και τη στρατηγική που αυτή θα εφαρμόσει».

                 Όπως είπε «το ΚΚΕ πολέμησε στην πράξη την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και οι δυνάμεις του δεν αθροίζονται με αυτούς που ψήφιζαν δεκάδες αντιλαϊκούς νόμους της» και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στην πραγματικότητα θα καταλάβουν τα “υπουργεία αντιπολίτευσης” στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ» και τόνισε πως «καμιά αστική κυβέρνηση, όσους βουλευτές κι αν έχει, δεν είναι παντοδύναμη, όταν υπάρχει εργατικό - λαϊκό κίνημα, όταν υπάρχει δυνατό ΚΚΕ!».

                 Τέλος, κάλεσε «όσους σκέφτηκαν να ψηφίσουν KKE, αλλά τελευταία στιγμή δίστασαν, να το κάνουν τώρα».

                 • Δημήτρης Κουτσούμπας
                 • Κεντρική Επιτροπή
                 • ΚΚΕ
                 • εκλογές 2023
                 • ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

                  Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 10:37 pm


                  Internet: Πέντε στρατηγικές για να μείνετε κάτω από το ραντάρ

                  Internet: Πέντε στρατηγικές για να μείνετε κάτω από το ραντάρ

                  Πόσες φορές χρειάστηκε να δώσετε τη διεύθυνση του email σας ή τον αριθμό του τηλεφώνου σας για να εγγραφείτε σε μια ηλεκτρονική υπηρεσία, να αποκτήσετε πρόσβαση σε κάποια ιστοσελίδα ή κάποια εφαρμογή, για να διαβάσετε τις ειδήσεις ή για να συνδεθείτε σε κάποιον από τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης που έχετε;

                  Για να το θέσουμε απλά, τα στοιχεία επικοινωνίας μας βρίσκονται παντού στο διαδίκτυο.

                  Χρειάζεται σκληρή δουλειά για να παραμείνουμε ασφαλείς και να προστατέψουμε τα προσωπικά στοιχεία μας στο διαδίκτυο και κυρίως κάθε φορά που κάνουμε εγγραφή σε μια νέα υπηρεσία ή όταν αγοράζουμε κάτι online, λέει η ομάδα των ειδικών της παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας ESET προτείνοντάς μας να αφιερώσουμε λίγο χρόνο σήμερα για να μάθουμε την τέχνη του… διαδικτυακού καμουφλάζ!

                  Μάθετε την τέχνη του διαδικτυακού καμουφλάζ

                  Προσωρινή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δευτερεύον «γραμματοκιβώτιο»

                  Συνήθως οι ιστοσελίδες ζητούν κάποια διεύθυνση email για να εγγραφείτε και οι περισσότεροι από εμάς θα δώσουμε τo βασικό email μας. Γιατί να χρειαζόμαστε περισσότερους από ένα λογαριασμούς ούτως ή άλλως; Η πραγματικότητα, ωστόσο, υποδηλώνει το αντίθετο. Όταν κάνουμε κάποια εγγραφή ή ακόμη και όταν απλώς δίνουμε το email μας για να αποκτήσουμε πρόσβαση σε περιεχόμενο, τις περισσότερες φορές συμφωνούμε επίσης με τη μεταφορά των στοιχείων επικοινωνίας μας από μια συγκεκριμένη υπηρεσία σε μια άλλη για σκοπούς μάρκετινγκ.

                  Δεν χρειάζεται όμως να το κάνουμε αυτό. Ποια είναι η εναλλακτική;

                  Στρατηγική 1: Φτιάξτε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μίας χρήσης - για πράγματα που δε σας ενδιαφέρουν και τόσο πολύ.

                  Ορισμένες υπηρεσίες email μίας χρήσης σας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσετε ένα προσωρινό email που αυτοκαταστρέφεται μετά από ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για παράδειγμα όταν σας ζητάνε να δώσετε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για πρόσβαση σε περιορισμένο περιεχόμενο, αλλά δε θέλετε στη συνέχεια να βομβαρδιστείτε από προωθητικές εκστρατείες μάρκετινγκ και spam.

                  Όμως πρέπει να λάβετε κάτι υπόψη: δεν είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες email μιας χρήσης για οποιαδήποτε επικοινωνία που μπορεί να περιλαμβάνει ευαίσθητα δεδομένα.

                  Στρατηγική 2: Δημιουργήστε μια δευτερεύουσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για συνδέσεις και σημαντικά ενημερωτικά δελτία.

                  Για όλες τις επαφές με κυβερνητικές υπηρεσίες, τράπεζες και άλλες σημαντικές επαφές, χρησιμοποιήστε μια κρυπτογραφημένη από άκρο σε άκρο υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπως το ProtonMail. Μην χρησιμοποιείτε την προσωπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας για οτιδήποτε άλλο εκτός από την επαφή με τους φίλους και την οικογένειά σας. Έτσι θα διατηρήσετε τα εισερχόμενά σας οργανωμένα, απαλλαγμένα από ανεπιθύμητα μηνύματα και προστατευμένα από διαρροές δεδομένων σε περίπτωση που μια υπηρεσία στην οποία είστε εγγεγραμμένοι υποστεί παραβίαση δεδομένων.

                  Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια λειτουργία όπως το Hide My Email της Apple για να εγγραφείτε σε μια υπηρεσία χωρίς να αποκαλύψετε το πραγματικό σας email. Η Apple δημιουργεί μια μοναδική διεύθυνση που αποκρύπτει την πραγματική σας διεύθυνση και την παρέχει στην υπηρεσία στην οποία εγγράφεστε. Στη συνέχεια, όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα προωθούνται αυτόματα από τον καλυμμένο λογαριασμό στο δικό σας. Αν και το Android δεν προσφέρει ακόμη μια παρόμοια λειτουργία, υπάρχουν μερικές εναλλακτικές λύσεις, όπως το Firefox Relay.

                  Χρησιμοποιήστε έναν προπληρωμένο αριθμό τηλεφώνου

                  Μαζί με τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο αριθμός τηλεφώνου είναι απαραίτητος για να εγγραφείτε και να συνδεθείτε σε διάφορες ιστοσελίδες, για να λάβετε κωδικούς πρόσβασης που επιβεβαιώνουν την ταυτότητά σας ή ακόμη και για να παραδώσουν τα ηλεκτρονικά καταστήματα τα στοιχεία επικοινωνίας σας στις υπηρεσίες courier.

                  Γενικά, ο αριθμός τηλεφώνου σας βρίσκεται παντού, οπότε δεν είναι περίεργο που οι περισσότεροι από εμάς ήδη λαμβάνουμε στο WhatsApp μηνύματα από αγνώστους και απόπειρες απάτης.

                  Στρατηγική 3: Αποκτήστε προπληρωμένη κάρτα SIM.

                  Συνήθως, πρόκειται για μια φθηνή κάρτα την οποία πρέπει να ανανεώνετε μόνο με λίγα χρήματα κάθε λίγους μήνες για να την διατηρείτε σε λειτουργία και, στις περισσότερες χώρες, δεν απαιτείται η επίδειξη ταυτότητας για να τη χρησιμοποιήσετε. Ο σκοπός είναι να χρησιμοποιείτε αυτόν τον αριθμό τηλεφώνου για όλες τις διαδικτυακές σας ανάγκες: Μπορείτε να το συνδέσετε με λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να το χρησιμοποιήσετε για παρακολούθηση δεμάτων, να το μοιραστείτε με πιθανά ραντεβού στο διαδίκτυο και να το χρησιμοποιήσετε για γενική ανωνυμία.

                  Εν τω μεταξύ, ο προσωπικός σας αριθμός θα πρέπει να κοινοποιείται μόνο στην οικογένεια, τους φίλους και τα κρατικά ή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Επειδή χρησιμοποιείτε τον αριθμό αυτό στο internet, αν σας καλέσουν, μπορείτε αμέσως να υποθέσετε ότι πρόκειται για απάτη και, πιθανότατα, ότι κάποια ιστοσελίδα στην οποία είχατε κάνει εγγραφεί υπέστη παραβίαση δεδομένων.

                  Τραπεζικές κάρτες μίας χρήσης

                  Η αγορά μέσω διαδικτύου μπορεί να είναι πραγματικά βολική, χωρίς αμφιβολία! Πρέπει απλώς να μπούμε στο ηλεκτρονικό κατάστημα, να επιλέξουμε αυτό που θέλουμε και συνήθως έχουμε ήδη αποθηκευμένα τα στοιχεία της κάρτας μας από προηγούμενη αγορά. Όλα καλά. Εκτός αν υπάρξει παραβίαση δεδομένων που επηρεάζει τα στοιχεία που είναι αποθηκευμένα σε αυτή την ιστοσελίδα και θέτει σε κίνδυνο τα στοιχεία της κάρτας μας ή αν πέσουμε θύμα μιας απάτης κοινωνικής μηχανικής!

                  Στρατηγική 4: Προτιμήστε εικονικές κάρτες μιας χρήσης.

                  Πολλές τράπεζες, κυρίως αυτές που βασίζονται σε εφαρμογές για κινητά, προσφέρουν εικονικές κάρτες αντί για μια φυσική κάρτα ή ως πρόσθετη επιλογή μαζί με τη φυσική κάρτα. Και οι περισσότερες από αυτές τις τράπεζες θα προσφέρουν επίσης κάρτες μίας χρήσης που συνδέονται με την πραγματική σας κάρτα. Μόλις πραγματοποιήσετε κάποια αγορά με μια κάρτα μιας χρήσης, το σύστημα της τράπεζας θα ανιχνεύσει την κίνηση, θα καταστρέψει τα στοιχεία της εν λόγω κάρτας και θα δημιουργήσει αυτόματα νέες, έτοιμες για την επόμενη αγορά. Επειδή πρόκειται για μια τυχαία κάρτα, οι χάκερ δεν θα μπορούν να εντοπίσουν τα πραγματικά σας στοιχεία.

                  Σε περίπτωση που αναρωτιέστε για τις επιστροφές χρημάτων, οι πωλητές μπορούν ακόμα να επιστρέψουν τα χρήματα μέσω των ίδιων στοιχείων της κάρτας μιας χρήσης στο λογαριασμό σας.

                  Έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων και κωδικοί μιας χρήσης

                  Οι περισσότερες διαδικτυακές υπηρεσίες σήμερα επιτρέπουν - και συνιστούν - τη χρήση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA). Δηλαδή, εκτός από την εισαγωγή του κωδικού πρόσβασής σας μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να εκτελέσετε ένα επιπλέον βήμα ελέγχου ταυτότητας. Με αυτόν τον τρόπο, αν κάποιος κλέψει τον κωδικό πρόσβασής σας, δεν θα μπορέσει να συνδεθεί χωρίς τον κωδικό 2FA στα χέρια του.

                  Στρατηγική 5: Χρησιμοποιήστε κωδικούς πρόσβασης 2FA που δημιουργούνται από εφαρμογές.

                  Τις περισσότερες φορές, η 2FA περιλαμβάνει την αποστολή ενός μηνύματος SMS στον αριθμό του τηλεφώνου σας με έναν κωδικό πρόσβασης μίας χρήσης (OTP). Το μόνο που χρειάζεται είναι να τον πληκτρολογήσετε όπου σας ζητηθεί για να αποδείξετε την ταυτότητά σας. Ένας άλλος -και καλύτερος- τρόπος βασίζεται στη χρήση εφαρμογών ελέγχου ταυτότητας, όπως η Microsoft Authenticator. Κάτω από τις ρυθμίσεις απορρήτου τους, οι περισσότερες ιστοσελίδες προσφέρουν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός QR ή αλφαριθμητικού κωδικού που μπορεί να εισαχθεί στην εφαρμογή authenticator- με τη σειρά της, η εφαρμογή θα δημιουργήσει έναν προσωρινό κωδικό που λειτουργεί ακριβώς όπως ένας OTP.

                  Αυτή η δεύτερη μέθοδος είναι κάτι που ίσως θα πρέπει να συνηθίσετε -  πρόσφατα το Twitter σταμάτησε να υποστηρίζει 2FA μέσω SMS για χρήστες που δεν πληρώνουν.

                  Ας ανακεφαλαιώσουμε!

                  1. Δημιουργήστε προσωρινούς λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν χρειάζεται να κάνετε εγγραφή για να έχετε πρόσβαση προσωρινά σε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει.
                  2. Χρησιμοποιήστε έναν αξιόπιστο πάροχο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως το Gmail ή το Outlook, για να δημιουργήσετε έναν δεύτερο λογαριασμό που θα χρησιμοποιείτε για online υπηρεσίες και εγγραφές σε ιστοσελίδες.
                  3. Αποκτήστε έναν προπληρωμένο αριθμό τηλεφώνου για να αποφύγετε να λαμβάνετε SMS και κλήσεις απάτης.
                  4. Χρησιμοποιήστε εικονικές τραπεζικές κάρτες μίας χρήσης που αυτοκαταστρέφονται μετά από μία μόνο χρήση.
                  5. Χρησιμοποιήστε κωδικούς μίας χρήσης για έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων μαζί με τη χρήση ενός ισχυρού και μοναδικού κωδικού πρόσβασης.

                  Τέλος, μέσα σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε εμείς ως χρήστες για να αποτρέψουμε κακόβουλες δραστηριότητες- είναι και η χρήση αξιόπιστου λογισμικού ψηφιακής ασφάλειας που μας προστατεύει από άλλους πιθανούς κινδύνους και επιθέσεις.

                  • Διαδίκτυο
                  • Eset
                  • καμουφλάζ
                  • email
                  • SOCIAL MEDIA
                  • τηλεφωνο
                  • ΚΩΔΙΚΟΙ

                   Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 10:26 pm


                   Επιθεώρηση Εργασίας: Τι αναφέρει για το εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα

                   Επιθεώρηση Εργασίας: Τι αναφέρει για το εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα

                   Διερευνώνται τα αίτια και οι συνθήκες του εργατικού δυστυχήματος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, όπου άνδρας ηλικίας 47 ετών, χειριστής γερανοφόρου οχήματος, έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο εργάτες τραυματίστηκαν, όπως αναφέρει η Επιθεώρηση Εργασίας σε ανακοίνωσή της.

                   Παράλληλα, σημειώνει ότι επιθεωρητές υγείας και ασφάλειας από τον Πειραιά, μετέβησαν αμέσως στο σημείο, μόλις έλαβαν γνώση του συμβάντος.

                   Όπως επισημαίνει η Επιθεώρηση Εργασίας, με την ολοκλήρωση της διερεύνησης θα συνταχθεί έκθεση, που θα αφορά στα αίτια και των τριών περιστατικών και η οποία θα διαβιβαστεί στην εισαγγελία Πειραιά.

                   Επίσης τονίζεται ότι η Επιθεώρηση Εργασίας διενεργεί τακτικούς ελέγχους στο σύνολο της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.

                   • ΣΕΠΕ
                   • εργατικό δυστύχημα
                   • Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος
                   • χειριστής γερανού
                   • Επιθεωρητές
                   • Πειραιάς

                    Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 10:09 pm


                    Κλιμακώνεται η ένταση στο Κόσοβο- Επεισόδια και τραυματισμοί στην Ζβέτσαν

                    Κλιμακώνεται η ένταση στο Κόσοβο- Επεισόδια και τραυματισμοί στην Ζβέτσαν

                    Κλιμακώνεται η ένταση στο βόρειο Κόσοβο και στην πόλη Ζβέτσαν σημειώθηκε συμπλοκή της μονάδας καταστολής διαδηλώσεων της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης- KFOR με Σέρβους διαδηλωτές.

                    Οι άντρες της KFOR προσπάθησαν να απεγκλωβίζουν θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας του Κοσόβου που βρέθηκε υπό τον κλοιό διαδηλωτών μπροστά από το δημαρχείο της πόλης και επήλθε η σύγκρουση. Η KFOR έκανε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου. Οι διαδηλωτές απάντησαν πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα ενώ πυρπόλησαν και όχημα της αστυνομίας του Κοσόβου.

                    Η σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS) μετέδωσε ότι υπάρχουν τραυματίες και στις δύο πλευρές. Ο ΓΓ του υπουργείου Άμυνας της Σερβίας Νέμανια Στάροβιτς δήλωσε στην RTS ότι δύο διαδηλωτές φέρουν τραύματα από βλήματα πυροβόλου όπλου. Ο ένας τραυματίας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ανέφερε ο Στάροβιτς.

                    Το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ανακοίνωσε ότι ένας δημοσιογράφος του τραυματίστηκε όταν έπεσε στα πόδια του μία χειροβομβίδα κρότου.

                    Αργά το απόγευμα οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το κέντρο της πόλης Ζβέτσαν και ηρέμησε η κατάσταση ωστόσο, όπως μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ, η ένταση παραμένει και ο κόσμος ανησυχεί για τις εξελίξεις.

                    Στις άλλες τρεις πόλεις του βορείου Κοσόβου όπου σήμερα πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

                    • Σερβία
                    • ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΣΟΒΟ

                     Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 9:54 pm


                     Ο Σολτς προσκάλεσε τον Ερντογάν στο Βερολίνο

                     Ο Σολτς προσκάλεσε τον Ερντογάν στο Βερολίνο

                     Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε σήμερα (29/5) ότι προσκάλεσε στο Βερολίνο τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας στην οποία τον συνεχάρη για την επανεκλογή του, με στόχο να δώσει ξανά "νέα ώθηση" στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

                     Η Γερμανία και η Τουρκία, μέλη του ΝΑΤΟ, θέλουν να "εξετάσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων με μια νέα ώθηση" και να "συμφωνήσουν για τις κοινές προτεραιότητες εγκαίρως", δήλωσε ο εκπρόσωπος του 'Ολαφ Σολτς, ο Στέφεν Χέμπερστραϊτ, σε δελτίο Τύπου που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

                     Για τον σκοπό αυτόν, ο πρόεδρος Ερντογάν "προσκλήθηκε στο Βερολίνο για επίσημη επίσκεψη", πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία.

                     Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Σολτς υπογράμμισε τις στενές σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας, κυρίως ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

                     "Και οι δύο συμφώνησαν να προσεγγίσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων με νέα ώθηση και να συντονίσουν εγκαίρως τις κοινές προτεραιότητες".

                     Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες "θέλουν να συνεργαστούν για την επίτευξη θετικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, σε εκκρεμείς αποφάσεις που λαμβάνονται στους κόλπους του ΝΑΤΟ και για τη σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση".

                     Από την πλευρά της, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ "της λήψης πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων", οι οποίες επλήγησαν τα τελευταία χρόνια.

                     • Όλαφ Σολτς
                     • Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
                     • Γερμανία
                     • ΤΟΥΡΚΙΑ
                     • τηλεφωνική συνομιλία
                     • Επανεκλογή
                     • ΝΑΤΟ

                      Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 9:38 pm


                      Πώς προχωρούν τα χερσαία έργα για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

                      Πώς προχωρούν τα χερσαία έργα για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

                      Με ταχύ ρυθμό προχωρούν οι κατασκευαστικές εργασίες και στο χερσαίο τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εγκατάστασης των υποβρυχίων καλωδίων του έργου τον Μάρτιο του 2023.

                      Αυτό διαπιστώθηκε κατά τη σημερινή (29/5) επιθεώρηση της Διοίκησης του ΑΔΜΗΕ στο εργοτάξιο του Σταθμού Μετατροπής που κατασκευάζει η θυγατρική του Ομίλου Αριάδνη Interconnection, στη Δαμάστα του Ηρακλείου Κρήτης, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Διαχειριστή.

                      Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος και Στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ κ. Ιωάννης Μάργαρης, καθώς και ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Μενέλαος Μποκέας και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δαμάστας κ. Κώστας Μαυράκης, ξεναγήθηκαν από τον Διευθυντή Έργου της Αριάδνη Interconnection κ. Άγγελο Σταματέλο στους χώρους του υπό ανέγερση Σταθμού Μετατροπής της Κρήτης, που αποτελεί το ένα από τα δύο άκρα της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα.

                      Οι επικεφαλής της Διοίκησης του ΑΔΜΗΕ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενημερώθηκαν για την ταχεία κατασκευαστική πρόοδο του Σταθμού Μετατροπής, καθώς και για τα επόμενα βήματα υλοποίησης του μεγαλύτερου έργου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024.

                      «Η κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης. «Η πόντιση των υποβρυχίων καλωδίων ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία τον Μάρτιο του 2023, χάρη στην αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά των εργαζομένων και των συνεργατών μας. Επικεντρωνόμαστε τώρα στο χερσαίο τμήμα του έργου, που κατασκευάζεται με ταχύ ρυθμό τόσο στην πλευρά της Κρήτης όσο και στην πλευρά της Αττικής».

                      DAMASTA 2

                      Μάνος Μανουσάκης

                      Ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ εξέφρασε την εκτίμηση ότι, παρά τις τεχνικές δυσκολίες γεωλογικής φύσης που εμφανίστηκαν, περί το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί τα δομικά έργα που εκτελούνται στο εργοτάξιο της Δαμάστας. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η εισαγωγή και εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, «ώστε στο τέλος του 2024 να ξεκινήσουμε δοκιμαστικά να ηλεκτρίζουμε τη νέα διασύνδεση και να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο για το οποίο είμαστε όλοι υπερήφανοι».

                      Δύο από τα συνοδά έργα που υλοποιούνται με την ευκαιρία της ηλεκτρικής διασύνδεσης ξεχώρισε ο κ. Μανουσάκης καθώς, όπως είπε, θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη διάνοιξη δρόμων από το σημείο προσαιγιάλωσης του υποβρύχιου ηλεκτρικού καλωδίου στην Κορακιά Ηρακλείου μέχρι το Σταθμό Μετατροπής της Δαμάστας, η οποία θα εξυπηρετήσει την οδική σύνδεση της περιοχής με τον ΒΟΑΚ, καθώς και στην επικείμενη υπογειοποίηση των Γραμμών Μεταφοράς στη Δαμάστα που θα έχει ως ένα επιπλέον θετικό αποτέλεσμα για τους κατοίκους, την απομάκρυνση των πυλώνων που βρίσκονται σήμερα κοντά στο χωριό.

                      Επιπλέον, τα καλώδια οπτικών ινών που έχει εγκαταστήσει η Αριάδνη Interconnection στο πλαίσιο των δύο διασυνδέσεων, θα ενισχύσουν σημαντικά και την τηλεπικοινωνιακή συνδεσιμότητα της Κρήτης, δημιουργώντας ευκαιρίες για νέες διεθνείς, στρατηγικές συνέργειες.

                      «Η διπλή αυτή διασύνδεση θα θωρακίσει ενεργειακά την Κρήτη και θα απελευθερώσει το πλούσιο ανανεώσιμο δυναμικό της, καθιστώντας την έναν ισχυρό εθνικό και περιφερειακό ηλεκτρικό κόμβο. Συνδυαστικά με τα καλώδια οπτικών ινών που έχουμε ποντίσει, το νησί εξελίσσεται και σε έναν σημαντικό τηλεπικοινωνιακό κόμβο. Οι πρόσφατες συμφωνίες της Grid Telecom με επίκεντρο την Κρήτη για τη διακλάδωση του 2AFRICA, του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών στον κόσμο αλλά και την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, επιβεβαιώνουν τον σημαντικό ρόλο του νησιού και στην κίνηση δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

                      Σταθερή στήριξη του ΑΔΜΗΕ στην τοπική κοινωνία

                      Στη σταθερή στήριξη που παρέχει ο ΑΔΜΗΕ στην τοπική κοινωνία της Κρήτης και στην αγαστή συνεργασία που έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους του νησιού, και ειδικότερα στην περιοχή του Μαλεβιζίου, αναφέρθηκε επίσης ο κ. Μανουσάκης.

                      «Ο ΑΔΜΗΕ είναι μία εταιρεία υπό δημόσιο έλεγχο που στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται, και βελτιώνει διαρκώς τη λειτουργία του με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Η συνεργασία μας με τους κατοίκους και τις τοπικές αρχές εδώ στην Κρήτη είναι υποδειγματική και ενδυναμώνεται διαρκώς».

                      «Ο ΑΔΜΗΕ στέκεται έμπρακτα δίπλα μας και τον ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό. Είμαστε περήφανοι που η μεγάλη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, αυτή η σημαντική υποδομή για την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης υλοποιείται στον Δήμο μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Μενέλαος Μποκέας. «Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουμε άριστη συνεργασία με τον Διαχειριστή για το έργο αυτό το οποίο εκτελείται με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τους κατοίκους της περιοχής».

                      Στο πλαίσιο του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει να στηρίζει με συνέπεια τον Δήμο Μαλεβιζίου με ένα ευρύ φάσμα κοινωφελών έργων συνολικού ύψους 3,6 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ), εκ των οποίων περίπου τα μισά έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί και τα υπόλοιπα έργα δρομολογούνται με ταχύ ρυθμό.

                      Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, οδικά έργα με κύριο την κατασκευή κυκλικού κόμβου στην οδό Ελ. Βενιζέλου στο Γάζι αλλά και συντήρηση αγροτικής οδοποιίας, τουριστικές υποδομές όπως η ανάπτυξη δικτύου μονοπατιών στον Δήμο Μαλεβιζίου, σχολικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, δημιουργία παιδικών χαρών, ενίσχυση υποδομών όπως η ανακατασκευή του αγροτικού ιατρείου Δαμάστας, η προμήθεια εξοπλισμού για ακόμη δύο αγροτικά ιατρεία, υπογειοποιήσεις ηλεκτρικών δικτύων, την ανάπλαση του κεντρικού πεζοδρόμου της Αγ. Πελαγίας που υπέστη καταστροφές μετά τις περυσινές πλημμύρες, αποκαταστάσεις δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης κ.ά.

                      Ο ΑΔΜΗΕ συνδράμει επίσης κρίσιμες υγειονομικές δομές της Κρήτης με δωρεές σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού προς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και το «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο Ηρακλείου, ενώ παρέχει υποτροφίες σε ερευνητές του Τμήματος Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ηρακλείου, στηρίζει σταθερά το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Μαλεβιζίου και έχει προχωρήσει σε χορηγία του τοπικού αθλητικού ομίλου Δαμάστας.

                      Επιπλέον, ανταποκρίνεται άμεσα και σε έκτακτες ανάγκες των κατοίκων περιοχής, όπως έπραξε το 2021 μετά τον μεγάλο σεισμό στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου όπου παρείχε οικίσκους στέγασης στους σεισμόπληκτους πολίτες.

                      • ΑΔΜΗΕ
                      • κατασκευαστικές εργασίες
                      • υποβρύχια καλώδια
                      • Αριάδνη Interconnection
                      • ΜΑΝΟΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ

                       Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 9:24 pm


                       Συνελήφθησαν οι 5 συνοριοφύλακες- Εμπλέκονται σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

                       Συνελήφθησαν οι 5 συνοριοφύλακες- Εμπλέκονται σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

                       Πέντε αστυνομικοί, που φέρονται να παρείχαν διευκόλυνση εισόδου μη νόμιμων αλλοδαπών, συνελήφθησαν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ διακριβώθηκε η δράση 4 αλλοδαπών που διαμένουν εκτός της ελληνικής επικράτειας.

                       Ειδικότερα:

                       Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 29 Μαΐου 2023,συνελήφθησαν 5 αστυνομικοί ως ύποπτοι για τα αδικήματα της δωροληψίας υπαλλήλου, κατάχρησης εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και παράβαση του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, ενώ διακριβώθηκε και η δράση 4 ακόμη αλλοδαπών που διαμένουν εκτός της ελληνικής επικράτειας.

                       Όπως προέκυψε από τη μέχρι στιγμής έρευνα, οι αστυνομικοί τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 ερχόμενοι σε επαφή με κυκλώματα που δρουν σε γειτονική χώρα, φέρονται να προέβαιναν σε πράξεις ή παραλείψεις που αποσκοπούσαν στη διευκόλυνση εισόδου στη χώρα μας πολιτών τρίτων χωρών.

                       Από τη συνδυαστική ανάλυση του υλικού που συγκεντρώθηκε, προέκυψε ότι οι ανωτέρω διευκόλυναν σε 12 τουλάχιστον περιπτώσεις την παράνομη είσοδο στο ελληνικό έδαφος αγνώστου αριθμού πολιτών τρίτων χωρών.

                       Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

                       • 26.550 ευρώ,
                       • 59 κινητά τηλέφωνα,
                       • 12 power banks,
                       • 2.120 δολάρια Αμερικής,
                       • 850 λίρες Τουρκίας,
                       • 23 λίρες Αγγλίας,
                       • 77 Lei Ρουμανίας,
                       • πλήθος χαρτονομισμάτων από χώρες της Ασίας και
                       • τραπεζική κάρτα.

                       Οι συλληφθέντες, με δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

                       • Εσωτερικών Υποθέσεων
                       • Βόρεια Ελλάδα
                       • παράνομοι μετανάστες
                       • Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
                       • Αστυνομικοί
                       • Διακίνηση μεταναστών

                        Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 9:11 pm


                        Καλίν για αμερικανικά F-16: Εναλλακτικές, εάν δεν προχωρήσει το πρόγραμμα

                        Καλίν για αμερικανικά F-16: Εναλλακτικές, εάν δεν προχωρήσει το πρόγραμμα

                        Στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ όπως επίσης και στο πρόγραμμα των F-16 αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν επισημαίνοντας πως η χώρα του ενδιαφέρεται να προχωρήσει το πρόγραμμα ωστόσο, όπως υπογράμμισε «αν όμως δεν προχωρήσει, δεν θα είναι το τέλος του κόσμου».

                        «Οι ΗΠΑ είναι ένας από τους πρωταγωνιστές που συνάπτουμε σχέσεις. Είναι σημαντικός παράγοντας, όμως εμείς τον κόσμο δεν τον βλέπουμε από την προοπτική των ΗΠΑ. Την χώρα μας δεν την διαβάζουμε μέσω της Ουάσιγκτον. Δεν επιχειρούμε να καταλάβουμε τη χώρα μας μέσω των εκεί αναλυτών. Εμείς ως προοπτική μας έχουμε τις σχέσεις με τη Ρωσία, με την Κίνα με την Ε.Ε τις χώρες του ΝΑΤΟ της χώρες του Ισλάμ» επισήμανε ο Καλίν.

                        Παράλληλα, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, πρόσθεσε: «Αν κάνουν τα βήματα που ζητάμε θα προχωρήσουμε με τη Σουηδία, αν όμως δεν κάνουν κάτι τότε το θέμα αυτό θα το βάλουμε σε αναμονή».

                        Για τα F-16 δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εμείς φυσικά επιθυμούμε να προχωρήσει το πρόγραμμα των F-16. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας της Αεροπορίας μας. Αν όμως δεν προχωρήσει δεν θα είναι το τέλος του κόσμου. Δεν έχουμε σκοπό να συγκρουστούμε. Όμως δεν θα επιτρέψουμε να μας κρατάνε ομήρους.

                        Θα εξετάσουμε άλλες εναλλακτικές. Οι δυνάμεις που πίεζαν την Τουρκία επειδή δεν είχε εναλλακτικές πρέπει να δουν τη νέα πραγματικότητα της Τουρκίας. Αν μπλοκάρετε την Τουρκία με ένα μπετόν μπροστά της, τότε η Τουρκία θα βρει έναν άλλον δρόμο θα παρακάμψει και θα συνεχίσει την πορεία της» κατέληξε.

                        • Ιμπραήμ Καλίν
                        • ΗΠΑ ΤΟΥΡΚΙΑ
                        • μαχητικά αεροσκάφη

                         Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 8:55 pm


                         Δήμος Αθηναίων: Ψήφισμα υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης Μπελέρη

                         Δήμος Αθηναίων: Ψήφισμα υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης Μπελέρη

                         Ψήφισμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τον δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος κρατείται από τις αλβανικές αρχές από τις 12 Μαΐου, υιοθέτησε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, μετά από εισήγηση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

                         Το δημοτικό συμβούλιο στο ψήφισμά του σχετικά με τη σύλληψη του νεοεκλεγέντα δημάρχου, Φρέντι Μπελέρη, και του αντιπροέδρου της Ένωσης Χειμαρριωτών, Παντελή Κοκαβέση, επισημαίνει -μεταξύ άλλων την άμεση ανάγκη απελευθέρωσης των δύο διακεκριμένων μελών της ελληνικής μειονότητας, τονίζοντας ότι «η εθνική ελληνική μειονότητα δικαιούται να απολαμβάνει την ελευθερία της, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες, την ιστορική ταυτότητα και τις παραδόσεις της».

                         Επίσης, αναφέρεται ότι «η γειτονική χώρα καλείται να εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, παρέχοντας συνθήκες ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικής και κοινοτικής περιουσίας και με σεβασμό στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς και την ανθρώπινη ζωή. Οφείλει δε, να απελευθερώσει άμεσα τους δύο άνδρες, ακολουθώντας τους κανόνες τους διεθνούς δικαίου».

                         Παρόντες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν ο γιος του δημάρχου Χειμάρρας, Πέτρος Μπελέρης, ο αδερφός του Λεονάρδος, καθώς και ο προέδρος Χειμαρριωτών Αθήνας, Θοδωρής Γκούμας.

                         Σημειώνεται ότι το ψήφισμα έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία. Καταψήφισαν οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, ενώ υπερψήφισε η παράταξη του Παύλου Γερουλάνου «Αθήνα είσαι Εσύ».

                         Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στην παρέμβασή του τόνισε: «Να συμφωνήσουμε ότι μπορούμε να αφήνουμε στην άκρη τις ιδεολογικοπολιτικές μας διαφορές και να βγαίνουμε λίγο από τα δόγματά μας, όταν δύο άνθρωποι και μάλιστα συνάδελφοι αυτοδιοικητικοί, είναι αυτή τη στιγμή που μιλάμε στη φυλακή. Και είναι χρέος μας, όχι μόνο εθνικό, αλλά και ηθικό, να τους στηρίξουμε με κάθε μέσο».

                         • ΦΡΕΝΤΙ ΜΠΕΛΕΡΗΣ
                         • Κώστας Μπακογιάννης
                         • ΧΕΙΜΑΡΡΑ
                         • ΑΛΒΑΝΙΑ

                          Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 8:40 pm


                          Η Μπακογιάννη δεν «βλέπει» μεγάλες αλλαγές στα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

                          Η Μπακογιάννη δεν «βλέπει» μεγάλες αλλαγές στα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

                          Στα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου αναφέρθηκε σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας πως ήταν ικανοποίηση για τη ΝΔ που πήρε την εμπιστοσύνη του λαού, ειδικά με αυτά τα ποσοστά.

                          «Η κάλπη είναι άδεια και η ΝΔ είχε ένα καλό αποτέλεσμα. Αλλά ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί γιατί η αυτοδυναμία δεν είναι δεδομένη. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να ξαναπαρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας. Είναι ικανοποίηση για εμάς που πήραμε την εμπιστοσύνη του λαού, σε αυτά τα ποσοστά και ειδικά στις λαϊκές συνοικίες, στους νέους και σε περιοχές που ήταν η αδυναμία της ΝΔ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες ώστε να έχομε το αποτέλεσμα μίας σταθερής αυτοδυναμίας. Και όταν λέω σταθερή αυτοδυναμία εννοώ όπως αυτήν που είχαμε τώρα», είπε αρχικά μιλώντας στο Mega.

                          Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων, λέγοντας πως η ευθύνη για το αποτέλεσμα αυτό ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς είχε χάσει κάθε επαφή με την κοινωνία και την παρουσίαζε εντελώς διαφορετικά από τη πραγματικότητα.

                          «Πιστεύω πως αυτές οι εκλογές είχαν βασικά χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά είναι πως όλες οι δημοσκοπήσεις έδειξαν πως η ψήφος ήταν θετική προς τη ΝΔ. Αυτό έχει πολύ σημασία για τον τρόπο που ωρίμασε η κοινωνία. Όσον αφορά την διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων, φάνηκε πως αυτά τα 4 χρόνια το κόμμα της αντιπολίτευσης έχασε κάθε επαφή του με την κοινωνία. Παρουσίαζε μία Ελλάδα κατεστραμμένη. Αυτή δεν ήταν η Ελλάδα που ζούσαν οι Έλληνες γιατί έβλεπαν να αυξάνονται οι μισθοί, και πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηρούσε αυτά που έλεγε. Εγώ κυκλοφορούσα και έλεγα μα που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν πιστεύω πως θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στα αποτελέσματα. Η αίσθησή μου είναι πως δεν θα δούμε μεγάλες αλλαγές στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ», συμπλήρωσε.

                          Αναφορικά με τις εκλογές στην Τουρκία, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε πως εκείνη είχε προβλέψει πως ο Ερντογάν θα κερδίσει.

                          «Κέρδισε γιατί έχει δημιουργήσει ένα πολύ γερό σύστημα, γιατί είχε μιλήσει στο συναίσθημα αλλά κυρίως γιατί η αντιπολίτευση ήταν εφτά ετερόκλητα στοιχεία, μαζεμένα με έναν μόνο στόχο: πώς να ρίξουν τον Ερντογάν. Αυτό δεν είναι επαρκές για τον λαό. Ο λαός θέλει την προοπτική του τι θα κάνει μετά. Ο Κιλιτσντάρογλου ήταν ο πιο αδύναμος αντίπαλος και το κατάλαβε ο λαός. Θέλω να ελπίζω πως θα συνεχίσει τη συμπεριφορά του γιατί αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία παραβίαση. Ο Ερντογάν θα χρειαστεί τη βοήθεια της Δύσης, που δεν είναι εύκολο».

                          • Ντόρα Μπακογιάννη
                          • εκλογές 2023
                          • αυτοδυναμία
                          • Νέα Δημοκρατία
                          • Ερντογάν
                          • Κιλιτσντάρογλου
                          • Κυριάκος Μητσοτάκης

                           Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 8:24 pm


                           Κορκίδης: Να επενδύσουμε στη ναυτιλιακή καινοτομία- Είναι τομέας έντασης κεφαλαίου

                           Κορκίδης: Να επενδύσουμε στη ναυτιλιακή καινοτομία- Είναι τομέας έντασης κεφαλαίου

                           Η αναζωογόνηση των δύο μεγάλων ναυπηγικών μονάδων στην Ελευσίνα δημιουργεί θετική τάση για την ανάπτυξη του συνόλου των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα και όχι μόνο, επισήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, σε εκδήλωση για τον 8ο Διαγωνισμό Καινοτομίας στη Γαλάζια Οικονομία.

                           Όπως σημείωσε, η γαλάζια οικονομία είναι συνυφασμένη με το μέλλον του Πειραϊκού επιχειρείν και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, σε αυτό το πλαίσιο, έχει υποστηρίξει ένθερμα την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων, ως στοιχείων ενδυνάμωσης των επιχειρηματικών, κυρίως, δραστηριοτήτων που άπτονται της θαλάσσιας οικονομίας.

                           «Υπό την προϋπόθεση ότι θέλουμε τα προσεχή έτη θετικά πρόσημα στα στοιχεία που αφορούν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, τόσο στον Πειραιά, όσο και στον ευρύτερο πειραϊκό χώρο, οφείλουμε να επενδύσουμε στην ναυτιλιακή καινοτομία, που είναι τομέας έντασης κεφαλαίου και έντασης γνώσης, αλλά και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση του γνωσιακού επιπέδου του έμψυχου δυναμικού, που δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων σε ξηρά και θάλασσα πάνω στις νέες τεχνολογίες που σχετίζονται με την προσπάθεια της ναυτιλίας στο πεδίο της πράσινης μετάβασης».

                           Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, το ΕΒΕΠ διατηρεί μεταξύ των κορυφαίων θεμάτων στην ατζέντα του τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και πρωτοπορώντας, δημιούργησε μια «γέφυρα» συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, και όχι μόνο, που στόχο έχει τη βελτίωση των δεξιοτήτων που πρέπει να κατέχουν οι εργαζόμενοι σε αυτή τη χρονική συγκυρία, όπου οι ψηφιακές τεχνολογίες, αλλά και οι χειρισμοί σύγχρονων μηχανημάτων, κυριαρχούν σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας και την εφοδιαστική αλυσίδα.

                           «Η συνεργασία του κόσμου του επιχειρείν μέσω του Επιμελητηρίου με την πανεπιστημιακή κοινότητα θεωρώ ότι είναι υψίστης σημασίας για την ανάδειξη νέων πτυχών επιχειρηματικότητας με τη γνώση να αποτελεί το “λίπασμα” για την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων. Σε αυτό το σημείο είμαι υποχρεωμένος να υπενθυμίσω ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα αξιοποιεί τα δυνητικά πλεονεκτήματα του Πειραιά και, ιδιαίτερα, του ανθρώπινου δυναμικού με υψηλή κατάρτιση, αφού η γαλάζια οικονομία είναι συνυφασμένη με το μέλλον του Πειραϊκού επιχειρείν, καθώς ο Πειραιάς θα αποτελέσει σημείο συνάντησης των παγκόσμιων παικτών του “θαλάσσιου πλούτου”, ως έδρα της μεγαλύτερης ναυτιλίας στον κόσμο.

                           Οφείλουμε να δράσουμε τώρα όλοι από κοινού οι φορείς, ώστε η έννοια του Blue Growth να μην μείνει μια έννοια υπό διαρκή συζήτηση, αλλά ως μία έννοια που θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Κυρίως της νεοφυούς επιχειρηματικότητας χάρη στην οποία διανοίγονται νέοι ορίζοντες για το επιχειρείν, αλλά και προσδίδεται νέα δυναμική στο οικονομικό γίγνεσθαι» τόνισε ο κ. Κορκίδης.

                           • Βασίλης Κορκίδης
                           • ΕΒΕΠ
                           • Γαλάζια οικονομία
                           • ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος

                            Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 8:07 pm


                            Μητσοτάκης: Στηρίξαμε την κοινωνία και μας επιβράβευσε-Να τελειώσουμε τη δουλειά

                            Μητσοτάκης: Στηρίξαμε την κοινωνία και μας επιβράβευσε-Να τελειώσουμε τη δουλειά

                            Η πρώτη επίσημη προεκλογική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (29/5) στο Περιστέρι.

                            Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης λέγοντας πως οι πολίτες επιβράβευσαν την ενίσχυση της οικονομίας και καταδίκασαν την τοξικότητα.

                            Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κόσμο για τη στήριξη, αλλά παράλληλα υπενθύμισε πως η αυτοδυναμία είναι ανοιχτή: «Δεν είμαι πρωθυπουργός, αν με θέλετε πρωθυπουργό πρέπει να με ψηφίσετε, όχι να πάμε παραλία», είπε. Πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να ψηφίσουν ξανά όλοι οι πολίτες για να μπορέσει η ΝΔ να λάβει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό γιατί ο πήχης της αυτοδυναμίας μπορεί να αυξηθεί.

                            Μιλώντας για την οικονομία, είπε πως με σταθερή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει σύντομα, ενώ δεσμεύθηκε για 950 ευρώ κατώτατο μισθό και 1.500 ευρώ μέσο μισθό. «Εμείς δεν είμαστε αυτοί που θα τσακίσουμε την κοινωνία με τον νόμο Κατρούγκαλο. Σε ορίζοντα 4ετίας θα καταργήσουμε το τέλος επιτηδεύματος», είπε.

                            Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για αναδιάταξη της Υγείας, ενώ αναφέρθηκε και στο κέντρο λοιμωδών στη δυτική Αττική το οποίο όπως είπε θα γίνει πρότυπο κέντρο υγείας που θα προσφέρει πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα. 

                            Για την εξωτερική πολιτική είπε πως θα συγχαρεί τον Ταγίπ Ερντογάν για την νίκη του στις εκλογές σημειώνοντας πως θα του μεταφέρει πως δεν αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. «Η ενίσχυση της Άμυνας της χώρας θα συνεχιστεί, ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί». 

                            «Πρέπει να τελειώσουμε την δουλειά που αρχίσαμε, να πάμε να ψηφίσουμε, η Ελλάδα έγινε μπλε και θα παραμείνει μπλε», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

                            • Μητσοτακης
                            • Περιστέρι
                            • εκλογές 2023

                             Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 8:03 pm


                             Ευρωαγορές: Στάση αναμονής με τα «βλέμματα» σε ΗΠΑ και Τουρκία

                             Ευρωαγορές: Στάση αναμονής με τα «βλέμματα» σε ΗΠΑ και Τουρκία

                             Ελαφρώς πτωτικά κινήθηκαν τη Δευτέρα (29/5) οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους κλάδους των τραπεζών και της τεχνολογίας να ηγούνται των απωλειών. Παράλληλα, οι επενδυτές επεξεργάζονται τη συμφωνία για το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ, αναμένοντας την αντίδραση της Wall Street, η οποία παρέμεινε κλειστή λόγω της Memorial Day.

                             Στη σημερινή συνεδρίαση, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,12% και έκλεισε στις 460,86 μονάδες, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν ένα μέρος των κερδών της Παρασκευής (26/5), όπου πραγματοποιήθηκε η καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων δύο σχεδόν μηνών. Για τον Μάιο, ο δείκτης είναι σε καλό δρόμο για να σημειώσει τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του εντός του 2023.

                             Στη Γερμανία ο DAX κατέγραψε απώλειες 0,20% στις 15.952,73 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 έχασε 0,21% στις 7.303,81 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 σημείωσε πτώση 0,12% στις 9.180,10 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,36% στις 26.617,35 μονάδες.

                             Αντίθετα, στην Τουρκία ο BIST κατέγραψε «άλμα» 4,10% και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 4.768,56 μονάδες, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν επανεξελέγη πρόεδρος της χώρας και παρέτεινε τις δύο δεκαετίες που βρίσκεται ήδη στην εξουσία. Με τη νίκη του στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, ο Ερντογάν φαίνεται πως κέρδισε τη λαϊκή εντολή για να ακολουθήσει πιο αυταρχικές πολιτικές, οι οποίες έχουν πολώσει τη χώρα και ενισχύουν τη θέση της ως περιφερειακής στρατιωτικής δύναμης.

                             Χθες (28/5) ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι έδωσαν τα χέρια για την αύξηση στο «ταβάνι» του αμερικανικού χρέους, το οποίο είχε τεθεί στα 31,4 τρισ. δολάρια. Η συμφωνία έχει ισχύ έως την 1η Ιανουαρίου 2025 και είναι έτοιμη να περάσει στο Κογκρέσο για ψήφιση.

                             Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η συμφωνία πρέπει να περάσει από τις απαραίτητες ψηφοφορίες και μετά να βγουν τα όποια συμπεράσματα. Πάντως, μια πιο ξεκάθαρη αντίδραση από τους επενδυτές θα δούμε όταν ανοίξουν ξανά οι αγορές στις ΗΠΑ και την Βρετανία, η οποία έμεινε κλειστή λόγω τραπεζικής αργίας.

                             • ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
                             • Ερντογάν
                             • Ανώτατο όριο χρέους

                              Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 7:50 pm


                              Πώς έγινε το εργατικό δυστύχημα στα ναυπηγεία Περάματος- Αναζητούνται ευθύνες

                              Πώς έγινε το εργατικό δυστύχημα στα ναυπηγεία Περάματος- Αναζητούνται ευθύνες

                              Τραγικό θάνατο βρήκε το μεσημέρι της Δευτέρας ένας 47χρονος χειριστής γερανοφόρου οχήματος στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος, μετά την πτώση ενός έλικα πλοίου. Δύο ακόμα εργάτες τραυματίστηκαν.

                              Σύμφωνα με πληροφορίες το τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε εκτός του πλοίου στο οποίο γίνονταν επισκευές. Κατά τη διάρκεια των επισκευών ένας έλικας που σήκωνε γερανοφόρο όχημα, έπεσε,με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του χειριστή. Ο άτυχος άνδρας, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας μεταφέρθηκε στο Τζάνειο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

                              Παράλληλα άλλος ένας 47χρονος έχει τραυματιστεί σοβαρά στα πόδια και μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο Τζάνειο, ενώ ένας 43χρονος εργάτης που τραυματίστηκε στο κεφάλι νοσηλεύεται σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.

                              Για το δυστύχημα εξέδωσαν ανακοινώσεις τα κόμματα, αλλά και η ΓΣΕΕ η οποία ζητά να αποδοθούν ευθύνες.

                              «Η σημερινή τραγωδία στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα, με το θάνατο ενός 47χρονου χειριστή γερανού και τον τραυματισμό ακόμη δύο εργατών, αποδεικνύει με το χειρότερο τρόπο το μέγεθος του προβλήματος στη χώρα μας», αναφέρει η ΓΣΕΕ.

                              «Η Συνομοσπονδία έχει κατ’ επανάληψη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα εργατικά δυστυχήματα, ζητώντας τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων ώστε να μη θρηνήσουμε άλλους συναδέλφους. Ζητάμε για πολλοστή φορά από τους υπευθύνους τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων και την εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους εργασίας».

                              Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Ζητάμε για τη σημερινή τραγωδία την απόδοση ευθυνών, όπου αυτές αναλογούν, και την τιμωρία των υπευθύνων».

                              Σε ανακοίνωσή του για το νεκρό εργάτη και τους δυο τραυματίες στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), εκφράζει τα συλλυπητήριά του προς την οικογένεια και τους συναδέλφους του θύματος, ενώ παράλληλα σημειώνει πως "μόνο τον τελευταίο μήνα μετράμε νεκρούς και τραυματίες στα ναυπηγεία Ελευσίνας, στα ναυπηγεία της Σύρου, στα ναυπηγεία Σπανοπουλου".
                              «Το σημερινό τραγικό εργατικό δυστύχημα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη με έναν νεκρό εργαζόμενο και δύο τραυματίες ήρθε να προστεθεί στον μακρύ και αυξανόμενο κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων των τελευταίων ετών με τη χώρα μας να καταλαμβάνει μία από τις χειρότερες θέσεις στην ΕΕ», αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
                              • ευθύνες
                              • Πέραμα
                              • νεκρός
                              • Ναυπηγεία

                               Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 7:39 pm


                               Στο νοσοκομείο με καρδιακά προβλήματα ο Φρέντι Μπελέρης

                               Στο νοσοκομείο με καρδιακά προβλήματα ο Φρέντι Μπελέρης

                               Στο νοσοκομείο των φυλακών στα Τίρανα νοσηλεύεται εδώ και τέσσερις ημέρες ο νέος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης.

                               Σύμφωνα με την αλβανική έκδοση του Euronews, ο Μπελέρης παρουσίασε καρδιακά προβλήματα και κρίθηκε σκόπιμο να μεταφερθεί στο νοσοκομείο των φυλακών. Εκεί βρίσκεται και ο συνεργάτης του Παντελής Κοκαβέσης.

                               Θυμίζουμε ότι ο Μπελέρης παραμένει στη φυλακή μετά την προ λίγων ημερών απόφαση δικαστηρίου της Αλβανίας για παράταση της κράτησής του. Κατηγορείται για "ενεργητική διαφθοράς στις εκλογές".

                               • ΜΠΕΛΕΡΗΣ
                               • ΧΕΙΜΑΡΡΑ

                                Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 7:32 pm


                                Εκλογές 2023: Συνεδριάζει την Τρίτη (30/5) η Διακομματική Επιτροπή

                                Εκλογές 2023: Συνεδριάζει την Τρίτη (30/5) η Διακομματική Επιτροπή

                                Την Τρίτη 30 Μαΐου και ώρα 13.00 συνεδριάζει η Διακομματική Επιτροπή με θέμα την εξέταση ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών.

                                Η εν λόγω επιτροπή συγκροτήθηκε σήμερα με σχετική απόφαση της υπουργού Εσωτερικών.

                                Εισηγητής ορίζεται ο κ. Ανδρέας Ποττάκης, Συνήγορος του Πολίτη, με αναπληρωτή τον κ. Ιωάννη Μόσχο, Βοηθό Συνήγορο για την Ίση Μεταχείριση.

                                Στην Επιτροπή μετέχει η Υπουργός Εσωτερικών, ως Πρόεδρος, την οποία αναπληρώνει σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος, σύμφωνα με την παρ. 1στ του προοιμίου της παρούσας, ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

                                Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Επιτροπή έχει αποφασιστική αρμοδιότητα και έργο της είναι η εξέταση ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, για τις οποίες δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία της παρ. 5 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής, καθώς και ο δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές κατά την παρ. 3 του ως άνω άρθρου.

                                Τη Γραμματειακή Υποστήριξη της Επιτροπής αναλαμβάνουν οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών: α) Παρασκευή Καλδή, υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, β) Θεοδόσιος Φλώρος, υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, γ) Κοσμάς Χατζηβασίλογλου, υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού.

                                Έργο της Γραμματείας της Επιτροπής είναι η προετοιμασία των εισηγήσεων, η λήψη και διαβίβαση των αιτήσεων, η τήρηση πρακτικών, η αρχειοθέτηση και ταξινόμηση όλων των εγγράφων της Επιτροπής καθώς και κάθε άλλη απαιτούμενη εργασία για την εύρυθμη λειτουργίας της.

                                • εκλογές 2023

                                 Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 7:28 pm


                                 Ολοκληρώθηκε η χερσαία εγκατάσταση του υδατοδρομίου Σκύρου

                                 Ολοκληρώθηκε η χερσαία εγκατάσταση του υδατοδρομίου Σκύρου

                                 Ολοκληρώθηκε η χερσαία εγκατάσταση του υδατοδρομίου Σκύρου δίνοντας έτσι νέα ώθηση στο δίκτυο υδατοδρομίων της Ελλάδας. Σειρά παίρνουν τα υδατοδρόμια Σκοπέλου, Αλοννήσου, Καλαμάτας και Κυλλήνης.

                                 Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Hellenic Seaplanes, η οποία έχει αναλάβει μέσω της θυγατρικής εταιρείας Υδατοδρόμιο Σκύρου Ι.Κ.Ε. το project της ίδρυσης και λειτουργίας του υδατοδρομίου στο νησί, ολοκλήρωσε τα κατασκευαστικά έργα που αφορούν τις χερσαίες εγκαταστάσεις του υδατοδρομίου στη ζώνη του λιμανιού της Λιναριάς Σκύρου.

                                 Με την ολοκλήρωση του σταθμού εξυπηρέτησης επιβατών θα τοποθετηθούν άμεσα οι πλωτές προβλήτες πρόσδεσης υδροπλάνων (υδάτινη εγκατάσταση) για την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση έως δύο υδροπλάνων καθώς και ο απαιτούμενος εξοπλισμός του υδατοδρομίου όπως μηχανήματα Χ-RAY και μαγνητική πύλη, το σκάφος ασφαλείας κλπ. για την έναρξη λειτουργίας.

                                 Η κατασκευή της νέας υποδομής δίνει πλέον άλλη πνοή στις μεταφορικές διασυνδέσεις του νησιού, με τη Σκύρο να βάζει σοβαρές υποψηφιότητες να είναι από τους πρώτους προορισμούς στην Ελλάδα που θα φιλοξενήσουν τα υδροπλάνα!

                                 Μετά την ολοκλήρωση της χερσαίας εγκατάστασης του υδατοδρομίου της Σκύρου ο κ. Δημήτρης Ρήγας μέτοχος της Υδατοδρόμιο Σκύρου ΙΚΕ δήλωσε τα εξής:

                                 «Σαν νέος επιχειρηματίας είμαι σίγουρος ότι η χώρα μας θα αποκτήσει μια σταθερότητα πολιτικά και κοινωνικά. Ευελπιστώ λοιπόν πως η Ελλάδα μας μέσα στα επόμενα χρόνια θα προχωρήσει σε μεγαλύτερη ανάπτυξη σε διάφορους τομείς γι’ αυτό λοιπόν κι επιλέγουμε να επενδύσουμε στην χώρα μας. Η προσπάθεια για το δίκτυο των υδατοδρομίων στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, σήμερα βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι ολοκληρώνεται το υδατοδρόμιο στην Σκύρο όπου μπορούμε να το αξιοποιήσουμε άμεσα αν υπάρχουν και κάποια άλλα κοντινά υδατοδρόμια. Εδώ στην Σκύρο θα γίνεται και ανεφοδιασμός των υδροπλάνων όπου θα ξεκινήσει το πρώτο δίκτυο που θα συνδέει τα νησιά των Σποράδων με τον Βόλο το οποίο θα βοηθήσει πάρα πολύ την Σκύρο στην τουριστική της και την κοινωνική της εξωστρέφεια.»

                                 O Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου κ. Κυριάκος Αντωνόπουλος, ο οποίος επανεξελέγη για 7η συνεχή χρονιά στην κομβική θέση του Προέδρου του ΛΤ Σκύρου ανέφερε:

                                 “Πίστεψα εξαρχής τη σημαντικότητα του έργου απόκτησης υδατοδρομίου στο λιμάνι μας. Μετά από τόσα χρόνια κοινών προσπαθειών με τη Hellenic Seaplanes, η Σκύρος αποκτάει ένα σύγχρονο υδατοδρόμιο που θα εξυπηρετήσει την δραστηριοποίηση των υδροπλάνων και τη μεταφορική ευελιξία των συμπολιτών μας καθώς και των τουριστών. Θα συνεχίσουμε τα έργα στο υδατοδρόμιο και πιστεύουμε σύντομα να είμαστε σε θέση να το δούμε στην τελική του μορφή! Ένα είναι σίγουρο, ότι το τοπικό υδατοδρόμιο είναι βήμα προόδου και φέρνει άλλον αέρα στο νησί μας και στις υποδομές του, ενώ θα ισχυροποιήσει τον τουρισμό του και θα δώσει την ευκαιρία της ανάπτυξης νέων εμπορικών δραστηριοτήτων των Σκυριανών”.

                                 Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός μετά την επικοινωνία για την ολοκλήρωση του υδατοδρομίου της Σκύρου ανάφερε:

                                 «Οι συντονισμένες ενέργειες από όλες τις συμμετέχουσες πλευρές φέρουν αποτέλεσμα και η περίπτωση των υδατοδρομίων στην Στερεά Ελλάδα το επιβεβαιώνει ξεκάθαρα. Η Στερεά Ελλάδα έχει σημαντικό και ιδιαίτερο ρόλο στο εθνικό δίκτυο υδατοδρομίων, είμαστε στο κέντρο της χώρας και το δίκτυο πτήσεων που θα χαραχθεί από και προς την περιφέρεια μας θα διασυνδέσει όλη την Ελλάδα. Η Σκύρος απόκτησε μια εξαιρετικά χρήσιμη υποδομή για την αεροπορική σύνδεση του νησιού με τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, αλλά και την ηπειρωτική χώρα. Οι πτήσεις υδροπλάνων μπορούν να διευκολύνουν σημαντικά την πρόσβαση στη Σκύρο, ενώ σε συνδυασμό με τη δημιουργία υδατοδρομίων στην Εύβοια, στη Φθιώτιδα και σε άλλα νησιά των Σποράδων τίθενται οι βάσεις ώστε να αναπτυχθεί ένα βιώσιμο δίκτυο πτήσεων υδροπλάνων στην ευρύτερη περιοχή».

                                 Με την κατασκευή του υδατοδρομίου της Σκύρου, η Περιφέρεια μας εισέρχεται δυναμικά στην αναπτυσσόμενη αγορά των μεταφορών με υδροπλάνα και ενισχύει τις ήδη υπάρχουσες προοπτικές της ως προορισμός, για όλες τις εποχές του χρόνου.

                                 Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, κ. Νικόλας Χαραλάμπους δήλωσε:

                                 “Τα υδατοδρόμια είναι έργα πνοής, που θα δώσουν οικονομική ανάσα αλλά και θα μειώσουν κατά πολύ το χρόνο μετακίνησης ανάμεσα σε νησιά και απομονωμένες περιοχές της Ελλάδας … θα φέρουν στην ουσία πιο "κοντά" τον κόσμο από τα νησιά και τις λίμνες της Ελλάδας. Κάποια έχουν ολοκληρωθεί αδειοδοτικά και κάποια παίρνουν πλέον σάρκα και οστά! Ως εταιρεία η Hellenic Seaplanes μιλάει μέσα από τα έργα της πλέον και με την ολοκλήρωση των χερσαίων και υδάτινων εγκαταστάσεων της Σκύρου υπενθυμίζει ότι τα επενδυτικά έργα στην Ελλάδα συνεχίζονται ακάθεκτα και το όραμα για την έλευση και τη βιώσιμή λειτουργία των υδροπλάνων παραμένει ζωντανό. Προφανώς, το δρόμο και το παράδειγμα της Σκύρου πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι προορισμοί ώστε να δημιουργηθεί ένα εθνικό δίκτυο υδατοδρομίων… κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση!”.

                                 • ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΣΚΥΡΟΥ
                                 • Hellenic Seaplanes
                                 • ΛΙΝΑΡΙΑ
                                 • υδροπλάνα

                                  Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 7:25 pm


                                  Η ΓΣΕΕ ζητά «απόδοση ευθυνών» για την τραγωδία στο Πέραμα

                                  Η ΓΣΕΕ ζητά «απόδοση ευθυνών» για την τραγωδία στο Πέραμα

                                  «Δυστυχώς ακόμη ένας εργαζόμενος χάνει τη ζωή του εν ώρα εργασίας και δύο συνάδελφοι τραυματίζονται, γιγαντώνοντας τη μαύρη λίστα των εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων στη χώρα μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ με αφορμή το εργατικό δυστύχημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.

                                  «Η σημερινή τραγωδία στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα, με το θάνατο ενός 47χρονου χειριστή γερανού και τον τραυματισμό ακόμη δύο εργατών, αποδεικνύει με το χειρότερο τρόπο το μέγεθος του προβλήματος στη χώρα μας», συνεχίζει η ΓΣΕΕ.

                                  «Η Συνομοσπονδία έχει κατ’ επανάληψη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα εργατικά δυστυχήματα, ζητώντας τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων ώστε να μη θρηνήσουμε άλλους συναδέλφους. Ζητάμε για πολλοστή φορά από τους υπευθύνους τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων και την εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους εργασίας».

                                  Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Ζητάμε για τη σημερινή τραγωδία την απόδοση ευθυνών, όπου αυτές αναλογούν, και την τιμωρία των υπευθύνων».

                                  • ΓΣΕΕ
                                  • Πέραμα
                                  • Ναυπηγεία
                                  • νεκρός
                                  • δυστύχημα

                                   Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 7:14 pm


                                   Η Mytilineos εξαγοράζει την Unison έναντι 26 εκατ. ευρώ

                                   Η Mytilineos εξαγοράζει την Unison έναντι 26 εκατ. ευρώ

                                   Η MYTILINEOS Energy & Metals, σε συνέχεια του εταιρικού μετασχηματισμού και της συγκέντρωσης όλων των ενεργειακών υπηρεσιών της σε έναν ενιαίο Κλάδο Ενέργειας, προχωρά μεθοδικά στην υλοποίηση της στρατηγικής της για τη μετεξέλιξή της σε έναν σύγχρονο πάροχο υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (Next Generation Energy Solutions Provider). 

                                   Σε αυτό το πλαίσιο, η Εταιρεία ανακοινώνει την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της UNISON Facility Services S.A., (UNISON) η οποία θα αποτελεί πλέον θυγατρική, υπαγόμενη διοικητικά στον κλάδο Ενέργειας («M Energy») της MYTILINEOS, και ειδικότερα στον Τομέα M Energy Customer Solutions.

                                   Σήμερα, η M Energy αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιώτη καθετοποιημένο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Παράλληλα, η δραστηριότητά της εξελίσσεται με την προσθήκη υπηρεσιών όπως ενεργειακή αποδοτικότητα, «έξυπνες» υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ επεκτείνεται πλέον σε ψηφιακά προϊόντα, υπηρεσίες διασύνδεσης συσκευών στο διαδίκτυο, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση (Internet of Things - IoT), αλλά και σε υπηρεσίες διαχείρισης, συντήρησης και ενεργειακής αναβάθμισης κτιριακών και άλλων εγκαταστάσεων.

                                   Το μοντέλο λειτουργίας των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου αλλάζει διεθνώς και σημαντικό ρόλο για τους καταναλωτές πλέον διαδραματίζει η παροχή ολοκληρωμένων λύσεων για την κάλυψη των αναγκών τους, μέσα από μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών, συμπληρωματικών της προμήθειας ηλεκτρισμού και φυσικού αέριου, σε συνδυασμό με μια εξατομικευμένη εμπειρία. Η εξαγορά της UNISON, της μεγαλύτερης εταιρείας στον τομέα Διαχείρισης Εγκαταστάσεων (Facility Management), έρχεται να επιταχύνει τη δημιουργία μίας μοναδικής πλατφόρμας μέσω της οποίας η MYTILINEOS προσβλέπει να εξελιχθεί στον long-term energy solutions & services partner των πελατών της.

                                   Η εν λόγω πλατφόρμα θα προσφέρει ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών, που με επίκεντρο την προμήθεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, επεκτείνεται σε νέες δραστηριότητες πλησίον του ενεργειακού φάσματος, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών και λύσεων οι οποίες διευρύνουν τη σχέση με τους πελάτες μας και μεγιστοποιούν τα οφέλη. Στόχος είναι να ενισχυθεί και να διασφαλιστεί η μακροχρόνια συνεργασία με τους πελάτες, εστιασμένη στη διαρκή δημιουργία προστιθέμενης αξίας.

                                   Σε αυτό πλαίσιο, και μέσω της UNISON, θα προσφέρονται υπηρεσίες και λύσεις, όπως το Facility Management, που αφορά πλέον στη συνολική διαχείριση εγκαταστάσεων. Το εύρος των εγκαταστάσεων / πελατών που εξυπηρετεί σήμερα η UNΙSON δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για cross selling προϊόντων και υπηρεσιών της M ENERGY, αλλά και για συνέργειες με τις ευρύτερες δραστηριότητες της MYTILINEOS, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη λειτουργία και διαχείριση κτιριακών εγκαταστάσεων (π.χ. κτιριακά ΣΔΙΤ), έργα οδοφωτισμού, συντήρηση εξοπλισμού (υπηρεσίες Ο&Μ) κλπ.

                                   Κοινοί άξονες σε ολόκληρο το εύρος προϊόντων και υπηρεσιών είναι η τεχνολογία και η κάλυψη του πλήρους φάσματος αναγκών και απαιτήσεων του σύγχρονου καταναλωτή στο σπίτι ή στην επιχείρηση.

                                   Η ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων της UNISON στη MYTILINEOS στον Τομέα M Energy Customer Solutions θα γίνει σταδιακά, με σεβασμό στην ιστορία και στα καταξιωμένα στελέχη των δύο εταιρειών.

                                   Το συνολικό τίμημα για την συναλλαγή ανέρχεται σε 26 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 10 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε μετοχές της MYTILINEOS. Οι εν λόγω μετοχές θα προέλθουν εκ των Ιδίων Μετοχών της MYTILINEOS. Η UNISON για τη χρήση του έτους 2022 κατέγραψε κύκλο εργασιών €76,8 εκατ. και EBITDA €5,3 εκατ.

                                   H Συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση της λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις λοιπές αρχές.

                                   • M ENERGY
                                   • MYTILINEOS ENERGY & METALS
                                   • UNISON
                                   • NEXT GENERATION ENERGY SOLUTIONS PROVIDER
                                   • εξαγορά
                                   • θυγατρική

                                    Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 7:07 pm                                    Φιλικοί ιστότοποι: