Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Σύλληψη ηλικιωμένου σε χωριό του Παγγαίου για ασέλγεια σε ανήλικο

Στη σύλληψη ενός ηλικιωμένου άνδρα από χωριό της περιοχής του Παγγαίου προχώρησε τα τελευταία 24ωρα η αστυνομία.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε καταγγελία για ασέλγεια σε βάρος της εγγονής του που είναι μαθήτρια δημοτικού σχολείου.

 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η καταγγελία προέκυψε από συγγενικό πρόσωπο που ήταν αυτόπτης μάρτυρας στην πράξη του ηλικιωμένου.

 

Η αστυνομία δεν έχει εκδώσει κάποια ανακοίνωση για την υπόθεση, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της πρώτης έρευνας.

 

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 4:18 pm


Ο Δήμος Καβάλας τίμησε την Τρίτη ηλικία

Ο Δήμος Καβάλας τίμησε την Τρίτη 4 Οκτωβρίου τα περήφανα γηρατειά, διοργανώνοντας εκδηλώσεις σε όλα τα ΚΑΠΗ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων (1 Οκτωβρίου).

 

Η Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη του Δήμου Καβάλας δημιούργησε ζεστή ατμόσφαιρα στους χώρους των ΚΑΠΗ, με μουσική, χορούς, τραγούδια και μεζέδες, για τους απόμαχους της ζωής.

 

Στις εκδηλώσεις της Νέας Καρβάλης και των Ποταμουδίων παρέστη, συνομίλησε με τα μέλη των ΚΑΠΗ και τους ευχήθηκε υγεία και μακροημέρευση ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο και τα μέλη της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανέστη Δημητριάδη, Ανθή Χατζηφραντζή και Παύλο Χαβιαρόπουλο, τη γενική διευθύντρια των ΚΑΠΗ του Δήμου Καβάλας, Αθηνά Παυλίδου και την υπεύθυνη του ΚΑΠΗ Ποταμουδίων, Αναστασία Κανέλα.

 

Στις Κρηνίδες, με πρωτοβουλία των υπευθύνων του ΚΑΠΗ και παρουσία του Αντιδημάρχου Πρωτογενούς Τομέα και Κοινοτήτων, Θόδωρου Παπαδόπουλου, γιόρτασε τα εκατοστά γενέθλια του ο κ. Γιώργος Βασιλειάδης.

 

Στις εκδηλώσεις της Νέας Καρβάλης παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο πρόεδρος της Κοινότητας, Νίκος Καρακεϊσογλου και η Βίκυ Νάτση, εκπρόσωπος της βουλεύτριας Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνιας Ελευθεριάδου.

 

την πραγματοποίηση των σημερινών εκδηλώσεων, συνεισέφεραν είτε οικονομικά, είτε με τη διάθεση προϊόντων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι βουλευτές Γιάννης Πασχαλίδης (ΝΔ) και Τάνια Ελευθεριάδου (ΣΥΡΙΖΑ), ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού, Λεωνίδας Παππάς, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Παπουτσής και οι εταιρίες Αφοί Τσατσούλη, ΒΙΚΡΕ, Βουγιουκλής Α.Ε., Hondos Center, Ταβέρνα "Μελτέμι".

 

(δελτίο Τύπου)

 

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 2:33 pm


Γιάννης Εριφυλλίδης: «Ως υποψήφιος Δήμαρχος δεσμεύομαι η πλατεία να μετονομαστεί επίσημα σε Καπνεργάτη»

Εναντίον της μετακίνησης του αγάλματος του Καπνεργάτη σε άλλο σημείο από αυτό που είναι σήμερα δηλώνει και ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Εριφυλλίδης.

 

Συγκεκριμένα στη δήλωσή του αναφέρει:

 

Εναντίον της αδιανόητης απόφασης για τη μετακίνηση του Αγάλματος του Καπνεργάτη έχουν ήδη ασκήσει ορθή κριτική με παρεμβάσεις τους ο Ευριπίδης Ταρασίδης και ο Γιάννης Βύζικας. Ανέδειξαν το θέμα και με επιχειρήματα το έθεσαν στη σωστή βάση.

 

Ο όμιλος «Η Καβάλα Μπροστά» και εγώ προσωπικά θα συμμετάσχουμε με όλες μας τις δυνάμεις στον κοινό αγώνα για να αποτραπεί η μετακίνηση του Αγάλματος του Καπνεργάτη από την τωρινή του θέση. Η ιστορία δεν μετακινείται. Δεν μετακινείται ούτε ένα εκατοστό.

 

Ως υποψήφιος Δήμαρχος δεσμεύομαι επίσης ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο για να μετονομαστεί και επίσημα η πλατεία από Πλατεία 28ης Οκτωβρίου σε Πλατεία ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΗ.

 

Οι απόγονοι των Καπνεργατών το χρωστάμε στη μνήμη των προγόνων μας, όλοι οι Καβαλιώτες το χρωστάμε στην ιστορία της πόλης μας.

 

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 1:32 pm


Γυναικοκτονία, η

γράφει ο

Ευριπίδης Ταρασίδης

 

Το έγκλημα στην Λεκάνη-στο χωριό της μητέρας μου και ένα από τα δύο χωριά μου- «συντάραξε την τοπική κοινωνία», κατά το γνωστό, επαναλαμβανόμενο κλισέ. Αυτό που συντάραξε εξίσου, ήταν η τοξικότητα που αναδύθηκε, για μία ακόμα φορά, στον δημόσιο διάλογο γύρω από τον όρο «γυναικοκτονία».

 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιδρούν με πάθος για την "ανουσιότητα" του όρου, καθώς, όπως λένε, η γυναικοκτονία είναι μια ακόμα ανθρωποκτονία. Όλως τυχαίως, η συντριπτική πλειοψηφία των διαφωνούντων είναι άντρες.

 

Γιατί λοιπόν "γυναικοκτονία"; Επειδή απλώς, το θύμα είναι γυναίκα; Δηλαδή, η γυναίκα δεν είναι άνθρωπος; Γιατί «κολλάμε» στους όρους;

 

Θα αφήσω εκτός συζήτησης τον ρόλο των νεολογισμών στην ελληνική γλώσσα. Ας αναλάβουν οι γλωσσολόγοι. Επίσης, δεν θα αναφερθώ καθόλου στα διεθνή προηγούμενα για τη σπουδαιότητα της νομικής αναγνώρισης του εγκλήματος.

 

Αλλά ας τα βάλουμε σε μία σειρά.

 

Ως γυναικοκτονία, δεν εννοούμε οποιοδήποτε έγκλημα με θύμα γυναίκα, γενικά και αόριστα. Χρησιμοποιούμε την λέξη για να αναδείξουμε το έγκλημα που πραγματοποιείται λόγω της εξουσιαστικής σχέσης του άντρα με την γυναίκα.

 

 

Ο άντρας σκοτώνει την γυναίκα, ακριβώς επειδή εκείνος είναι άντρας και εκείνη είναι γυναίκα. Αυτή η δολοφονία γίνεται λόγω αυτής της διάκρισης και, γενικότερα, των διακριτών κοινωνικών ρόλων των δύο φύλων.

 

Ο άντρας, ο κυνηγός, ο πολιορκητής, ο προστάτης δεν δέχεται να αμφισβητηθεί ο ρόλος του και η κτήση του. Λέει "η γυναίκα ΜΟΥ ".

 

Και το εννοεί. Δεν είναι απλά η γυναίκα, είναι η δική του γυναίκα (ή η δική του κοπέλα ή η δική του σχέση κτλ.). Θα φύγει οπότε το πει εκείνος, θα ντυθεί όσο "προκλητικά" επιτρέψει αυτός, θα βγει με τις φίλες της αν την «αφήσει» εκείνος.

 

Είναι η πλειοψηφία των αντρών έτσι; Ξεκάθαρα όχι. Όμως, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι, οι περισσότεροι από εμάς (ακόμη και τους νεότερους εξ ημών), μεγαλώσαμε με συγκεκριμένα πατριαρχικής υφής πρότυπα.

 

Οι περισσότεροι κερδίσαμε την μάχη. Ας μην ξεχνάμε ότι οι γυναικοκτονίες των τελευταίων ετών στη χώρα μας (οι οποίες είναι αυξημένες-μόνο στην Καβάλα είχαμε δύο τον τελευταίο χρόνο) έγιναν από άντρες διαφόρων ηλικιών.

 

Όμως, για κάποιους ο κοινωνικός ρόλος του άντρα, κάτω από το βάρος της σύγκρισης με τα υπόλοιπα αρσενικά της ομάδας (πχ άντρες σε ένα καφενείο του χωριού, επαγγελματικός κύκλος, παρέα κτλ.) κατακρημνίζεται και η ανάγκη υπεράσπισής του "δικαιολογεί" τα πάντα.

 

Το έγκλημα είναι η τιμωρία της γυναίκας για την αμφισβήτηση της αιώνια πακτωμένης διάκρισης.

 

Άρα, όχι, δεν είναι μια ακόμα ανθρωποκτονία. Όχι με την έννοια ότι η γυναίκα δεν είναι άνθρωπος (όπως πονηρά λένε κάποιοι, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τον σεξισμό τους). Αλλά με την συγκριτική διάθεση της λέξης.

 

Να το πούμε απλά: στην γυναικοκτονία, το πρόβλημα είναι το πώς αντιλαμβάνεται την έμφυλη διάκριση ο θύτης.

 

Και όχι, δεν λέμε ότι γυναικτονία είναι αν σκοτώσει ένας άντρας μια γυναίκα με το αυτοκίνητο του. Αλλά το ότι την σκοτώνει γιατί εκείνη είναι η γυναίκα ΤΟΥ.

 

Και εκείνος άντρας. Και η γυναίκα είναι κτήση του.

Ακόμα και η ρήση «την γυναίκα δεν την χτυπάς ούτε με τριαντάφυλλο», εμπεριέχει έντονα στοιχεία πατριαρχικής αντίληψης, γιατί, μπορεί να είναι αποτρεπτική, υπονοεί όμως την «δυνατότητα» του άντρα να το κάνει.

 

Δυνητικά, λοιπόν, μια γυναίκα μπορεί να δεχθεί βία από τον άντρα, αλλά ο ιπποτισμός του, δεν του το επιτρέπει.

 

Αυτή η διάκριση, άντρας-γυναίκα, είναι το "κίνητρο" της γυναικοκτονίας. Και όταν το έγκλημα γίνεται μέσα στο πλαίσιο μιας πατριαρχικής κοινωνίας (όπως είναι και η χώρα μας), τότε ο κλοιός γύρω από τις γυναίκες στενεύει.

 

Η δε αναπαραγωγή σεξιστικών προτύπων, η φιλοξενία σε τηλεοπτικά πάνελ ανεκδιήγητων θεσμικών εκπροσώπων, όπως ο κ. Μπαλάσκας, που δεν ντράπηκε να δώσει συμβουλές σε επίδοξους γυναικοκτόνους για να την σκαπουλάρουν με μικρές ποινές, η άρνηση να συζητηθεί σοβαρά η ένταξη του όρου γυναικοκτονία στον Ποινικό Κώδικα, η περιορισμένη έως ανεπαρκής συμβολή του σχολείου στην αποδόμηση των κοινωνικών ρόλων ως φορέων ιδεολογικής φόρτισης, η, σχεδόν εγκληματική, απουσία πρωτοβάθμιας ψυχικής υγείας και των επιπρόσθετων μηχανισμών αποτροπής παρόμοιων εγκλημάτων,  είναι στοιχεία που δεν μας αφήνουν να αισιοδοξούμε για το μέλλον.

 

Τουλάχιστον, ως πρώτο βήμα, ας το πούμε με το όνομα της: γυναικοκτονία.

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 1:21 pm


Γιώργος Καρατσιουμπάνης: «Το άγαλμα του Καπνεργάτη δεν θα μετακινηθεί»

Πληθαίνουν οι δηλώσεις συμπαράστασης προς το αίτημα του Γιάννη Βύζικα να μην μετακινηθεί από το κέντρο που βρίσκεται σήμερα στην άκρη της πλατείας το άγαλμα του Καπνεργάτη.

 

Ο Γιώργος Καρατσιουμπάνης, μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Από το 1986 το ιστορικό πλέον Άγαλμα του Καπνεργάτη δεσπόζει στο κέντρο της πλατείας Καπνεργάτη, ορατό από παντού και σύμβολο των αγώνων του καπνεργατικού κινήματος, σύμβολο της ιστορίας της πόλης και σημείο αναφοράς νέων αγώνων.

 

Είναι πολύ εύκολο ότι δεν αρέσει να το κρύβουμε ή να το μετακινούμε, μόνο που αυτό δε θα συμβεί!

Προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου αλλά και η σημερινή δυστυχώς προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποκρύψουν μια ιστορική περίοδο, που είναι ίσως η πιο πλούσια από οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής άποψης για την πόλη μας, αλλά και ο μοχλός για τη περαιτέρω ανάπτυξη της.

 

Οι Καβαλιώτες και Καβαλιώτισσες δεν θα επιτρέψουμε τη μεταφορά ενός ιστορικού μνημείου της πόλης και της ιστορίας μας.

 

Το χρωστάμε στη μνήμη των προγόνων μας και στην ιστορία μας».

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 12:55 pm


Πυροσβεστική Καβάλας: η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει – προσοχή στις πυρκαγιές

Η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει ακόμη. Το τελευταίο χρονικό διάστημα εκδηλώνονται καθημερινά αρκετές δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές, κυρίως κατά την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας.

 

Όπως επισημαίνει μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν εκδηλωθεί 320 πυρκαγιές κυρίως σε αγροτοδασικές εκτάσεις, ενώ οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά τόπους, διευκολύνουν την εξάπλωσή τους.

 

Με πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, καθώς και τη μείωση του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών υπαίθρου και τον περιορισμό των καμένων εκτάσεων:

 

Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση στους συμπολίτες μας:

 

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά

 

Να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς, σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου

 

Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter

 

Να αναζητούν οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (έως και 31 Οκτωβρίου) πραγματοποιούνται εκτεταμένοι πρόσθετοι έλεγχοι – περιπολίες προς αποφυγή ενάρξεως και εξάπλωσης πυρκαγιών, αλλά και προς διαπίστωση της τήρησης των ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ μέτρων πυροπροστασίας, κυρίως σε υπαίθριες εργασίες.

 

Επισημαίνουμε ότι, η μη τήρηση των διαλαμβανομένων στα ανωτέρω, επισύρει υψηλά διοικητικά πρόστιμα, καθώς και βαρύτατες ποινικές κυρώσεις.

 

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά:

 

Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο 199 ή στο 112 και δώστε σαφείς πληροφορίες για:

-          την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε

-          το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς

-          την ένταση του ανέμου στην περιοχή και

-          το είδος της βλάστησης που καίγεται

 

Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών

 

Διευκολύνετε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων

 

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού μας πλούτου είναι υπόθεση όλων μας!!!

 

(δελτίο Τύπου)

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 12:33 pm


Αμισιανά Καβάλας: «μπίζνα» με χασισοφυτεία για δύο Έλληνες – την καλλιεργούσαν στη «μέση του πουθενά» (φωτογραφίες)

Φυτεία κάνναβης εντοπίστηκε σε δυσπρόσιτη περιοχή των Αμισιανών Καβάλας και μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση χθες (3-10-2022) το πρωί.

 

Συνελήφθησαν οι δύο ημεδαποί καλλιεργητές της, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, ενώ σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

 

Αναλυτικότερα, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση, οι αστυνομικοί κατέλαβαν επ’ αυτοφώρω τους δύο δράστες, να έχουν μεταβεί με Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο στον χώρο της φυτείας, που βρισκόταν επιμελώς κρυμμένη σε δυσπρόσιτη περιοχή και να προβαίνουν στη συλλογή κάνναβης.

 

Εντός της φυτείας και στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 

  • 187 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 1,8 έως 3 μέτρων,
  • 8 νάιλον συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 48 κιλών και 140 γραμμαρίων,
  • 2 ζευγάρια γάντια, 2 πλαστικά δοχεία με νερό και 2 μαρκαδόροι.

 

Σε έρευνα που ακολούθησε στο εσωτερικό του οχήματος των δραστών βρέθηκαν 4 ψαλίδια, 1 πένσα, δοχεία με οινόπνευμα και νερό, γάντια και 1 φακός κεφαλής, ενώ στην οικία του ενός συλληφθέντα οι αστυνομικοί εντόπισαν δύο νάιλον συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 742 γραμμαρίων και 1 φακό κεφαλής, τα οποία και κατασχέθηκαν.

 

Επιπλέον κατασχέθηκε και το προαναφερόμενο Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο.

 

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας.

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 11:37 am


Ο «Γολγοθάς» του μπακάλη & του καταναλωτή: 2€ για ένα λίτρο γάλα στο Ν. Καβάλας!

γράφει η

Κάτια Γιαννουκάκου

 

Μεγάλες ανατιμήσεις στις τιμές προϊόντων πρώτης ανάγκης όπως το γάλα και τα γαλακτομικά καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες.

 

Από τη μία οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και από την άλλη η αύξηση του μεταφορικού κόστους των εμπορευμάτων, λόγω της αύξησης της τιμής στο πετρέλαιο κίνησης μετά την απόφαση της κατάργησης της επιδότησης στην αντλία, έχουν εκτοξεύσει τις τιμές των προϊόντων στα ύψη.

 

Χαρακτηριστικές είναι οι τιμές που αναγκάστηκε να βάλει τοπικό μίνι μάρκετ στο νομό Καβάλας όταν χθες Δευτέρα 3 Οκτωβρίου παρέλαβε τα προϊόντα ανεφοδιασμού από γαλακτοκομική εταιρεία από την οποία τα προμηθεύεται.

 

Ακολουθούν οι τιμές οι οποίες το μίνι μάρκετ αγόραζε τα προϊόντα συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, οι τιμές τις οποίες αγόρασε χθες 3 Οκτωβρίου και τέλος οι τιμές που αναγκάζεται να πουλήσει τον καταναλωτή.

 

Συγκεκριμένα:

 

Γάλα φρέσκο 1 Lt.

 

από 1,42 € αγορά 3/10 1,70 € τιμή πώλησης πλέον 2,05 €

 

Γάλα φρέσκο 2 Lt.

 

από 2,73 € αγορά 3/10 3,16 τιμή πώλησης πλέον  3,80 €

 

Γάλα φρέσκο 1/2 Lt.

 

από 0,84 €  αγορά 3/10 1,01 € τιμή πώλησης πλέον  1,20 €

 

Γάλα Κακάο 450 ml.

 

από 1,24 € αγορά 3/10  1,45 € τιμή πώλησης πλέον 1,85 €

 

Γάλα Κακάο 250 ml.

 

από 0,79 € αγορά 3/10  0,96 € τιμή πώλησης πλέον 1,25 €

 

Γιαούρτι παραδοσιακό αγελάδος

 

από 0,98 € αγορά 3/10  1,18 € τιμή πώλησης πλέον 1,50 €

 

Γιαούρτι αγελάδος 2+1

 

από 2,03 € αγορά 3/10  2,60 τιμή πώλησης πλέον 3,35 €

 

Γιαούρτι Στραγγιστό 1kgr

 

από 3,62€ αγορά 3/10 4,75 € τιμή πώλησης πλέον 6 ευρώ €

 

 

«Οι τιμές ανέβηκαν αναγκαστικά»

 

Όπως λέει ο ιδιοκτήτης του μίνι μάρκετ χρειάστηκε να βάλει από την τσέπη του για να μπορέσει να αντικαταστήσει τα προϊόντα.

 

Πρόκειται λέει για την 3η αύξηση στις τιμές από πέρυσι τον Σεπτέμβριο και όλες τις φορές η αντικατάσταση των ειδών βάραινε τον επαγγελματία.

 

Επιπλέον, η αύξηση του ενεργειακού κόστους για τα ψυγεία που καίνε ρεύμα για συντηρηθούν τα προϊόντα έχει φέρει σε απόγνωση τον ιδιοκτήτη του μίνι μάρκετ.

 

Όπως λέει χαρακτηριστικά: «ή θα κλείσουμε ή θα βγάλουμε τα λειτουργικά μας κόστη με ανατιμήσεις. Αλλιώς δεν μπορεί να γίνει».

 

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 11:11 am


Πιλότος αναγκάστηκε να προσγειώσει διερχόμενη πτήση γιατί μεθυσμένος επιβάτης έκανε φασαρία μέσα στο αεροπλάνο

Στο Αυτόφωρο παραπέμφθηκε να δικαστεί ο επιβάτης που προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση σε πτήση αεροσκάφους, όταν ευρισκόμενος - πιθανότατα - σε κατάσταση μέθης δημιούργησε ένταση.

 

Πρόκειται για Τυνήσιο υπήκοο, 41 ετών, που συνελήφθη το πρωί από αστυνομικούς του αερολιμένα «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε εκτελούσε πτήση από Κωνσταντινούπολη προς Τύνιδα.

 

Μετά τη σύλληψή του διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούσε σε βάρος του απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, με την οποία είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη οκτώ ετών για υπόθεση ναρκωτικών.

 

Η εισαγγελέας τού άσκησε ποινική δίωξη, μεταξύ άλλων, για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών και τον παρέπεμψε να δικαστεί στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, από το οποίο πήρε αναβολή και παραμένει υπό κράτηση.

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 9:33 am


Γιάννης Βύζικας: «Το άγαλμα του Καπνεργάτη πρέπει να παραμείνει στο κέντρο της πλατείας ως σύμβολο των αγώνων»

Με μία ανοιχτή επιστολή ο Γιάννης Βύζικας ζητά από τη διοίκηση του Δήμου να αλλάξει την απόφαση και να μην μετακινήσει το ιστορικό άγαλμα του Καπνεργάτη όπως προβλέπει η ανάπλαση της ομώνυμης πλατείας.

 

Όπως λέει το Άγαλμα του Καπνεργάτη να δεσπόζει στο κέντρο της πλατείας, ορατό από παντού και σύμβολο των αγώνων του καπνεργατικού κινήματος, σύμβολο της ιστορίας της πόλης και σημείο αναφοράς νέων αγώνων.

 

Ζητά από τους Καβαλιώτες να αντιταχθούν στην απόφαση για την μετακίνηση τού αγάλματος σε μια άκρη της πλατείας.

 

Συγκεκριμένα αναφέρει:

 

Καβαλιώτισσες - Καβαλιώτες, Κανείς σ’ αυτήν την πόλη δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν έχει το δικαίωμα να ξεχάσει την εργατική ιστορία της πόλης, τους καπνεργάτες και το καπνεργατικό κίνημα των αγώνων και των σκληρών συγκρούσεων των παππούδων μας, των πατεράδων μας και των μανάδων μας.

 

Το 1986 ο Δήμαρχος Λ. Αθανασιάδης και το Δημ. Συμβούλιο με Πρόεδρο του Γ. Γκόλνα και με την συνδρομή των κοινωνικών πρωταγωνιστών όπως Γρηγόρη Μπαχάρη και Γεώργιο Πέγιο καθώς και του Καβαλιώτη του τότε Διοικητή ΟΑΕΔ Θόδωρου Κατσανέβα (που χρηματοδότησε το έργο) δημιούργησαν την ??λατεία του καπνεργάτη με το ιστορικό πλέον Άγαλμα του Καπνεργάτη να δεσπόζει στο κέντρο της πλατείας, ορατό από παντού και σύμβολο των αγώνων του καπνεργατικού κινήματος, σύμβολο της ιστορίας της πόλης και σημείο αναφοράς νέων αγώνων.

 

Κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει αυτές τις σελίδες, του πόνου, της δυστυχίας, των διώξεων, των μεγάλων κατακτήσεων, της μεγάλης, της μοναδικής και της διεθνώς γνωστής ιστορίας της πόλης μας. Σήμερα, στην πολυσύχναστη πλατεία Καπνεργάτη γίνονται οι ομιλίες και οι καταθέσεις στεφάνων των εργατικών σωματείων την Πρωτομαγιά, οι απεργιακές συγκεντρώσεις, πολιτικές συγκεντρώσεις, οι συναυλίες και διάφορες εκδηλώσεις.

 

Το Άγαλμα του Καπνεργάτη είναι ο συνδετικός  κρίκος με την ιστορία της πόλης, συνυφασμένος με τη δημοκρατική ευαισθησία και την συλλογική ευθύνη. Το Άγαλμα του Καπνεργάτη είναι ο φάρος και οδηγός των νέων αγώνων για μας και τα παιδιά μας και να μας θυμίζει ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος.

 

Κάθε προσπάθεια και απόπειρα οριστικής μετατόπισης του Αγάλματος του Καπνεργάτη σημαίνει και σπάσιμο του συνδετικού κρίκου με την ιστορία των προγόνων μας και πρόκληση.                                                                 

 

Καβαλιώτισσες-Καβαλιώτες, ως πρώην πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Νομού Καβάλας θεωρώ ότι πρέπει αυτήν τη στιγμή να συσταθεί μια ανοικτή Επιτροπή Αγώνα φορέων και πολιτών, για να αποτρέψουμε την οριστική μετακίνηση του Αγάλματος του Καπνεργάτη σε άλλη θέση πλην της σημερινής.

 

Κανένα σύμβολο των εργατικών αγώνων των προγόνων μας δεν πρέπει να υποβαθμίζεται! Κανείς σε αυτήν την πόλη δεν πρέπει να ξεχνά!

 

Για την επικοινωνία μας για την δημιουργία επιτροπής αγώνα και τον χώρο συνάντηση και το καθορισμό της μορφής του αγώνα μας. Το email μου είναι [email protected]. Ελπίζω ο κ. Δήμαρχος να είναι μαζί μας

 

Με εκτίμηση,

 

Γιάννης Βύζικας

 

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 9:20 am


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας