Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Καβάλας    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΚΚΕ Καβάλας: Πινγκ Πονγκ ευθυνών σχετικά με την πτώση της γέφυρας

Τις τελευταίες μέρες και μετά την πτώση της γέφυρας μπροστά από το παλιό νοσοκομείο, κυβέρνηση, περιφέρεια και δημοτική αρχή έχουν επιδοθεί σε ένα ατέρμονο «πινγκ πονγκ» με στόχο να αποδυθούν των ευθυνών τους, πετώντας ο ένας το μπαλάκι στον άλλο. Οι Καβαλιώτες θα περιμένουμε τις πραγματογνωμοσύνες του ΤΕΕ ΑΜ, της κυβέρνησης, του Δήμου και ποιος ξέρει ποιου άλλου και … βλέπουμε! Για τα έργα αποκατάστασης της γέφυρας κανείς μέχρι σήμερα δεν ξεκαθαρίζει τι και πως θα γίνει. 

 

Τελικά το μάρμαρο θα το πληρώσει η πόλη και οι καβαλιώτεςαφού με τις απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έγιναν ξαναγυρίσαμε πολλές δεκαετίες πίσω, σε εποχές που η κίνηση ΙΧ αλλά και βαρέων οχημάτων γινόταν μέσα στους στενούς δρόμους συνοικιών της Καβάλας, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακό της πόλης.

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κρύβεται!Η άμεση επίσκεψη της υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης κ. Νοτοπούλου είχε τελικά μια … νότα επικοινωνιακής πολιτικής. Η ίδια η υφυπουργός αφού πρώτα διαβεβαίωσε ότι «Η πολιτεία αυτονόητα θα κάνει ό,τι πρέπει» στην ίδια μόλις πρόταση άρχισε τα «ναι μεν αλλά» επισημαίνοντας: «...ωστόσο είναι πολύ πρόωρο να προβούμε σε ασφαλή συμπεράσματα για το πώς κατέρρευσε η γέφυρα. Έχουν γίνει μόνο κάποιες πρώτες εκτιμήσεις. Θα συζητήσουμε για το τι μπορεί να γίνει από την μεριά του δήμου και της περιφέρειας και εφόσον δεν είναι επαρκείς οι δυνατότητες θα συνδράμει τότε το αρμόδιο υπουργείο, όπως γίνεται πάντα. Σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει και έλεγχος για την απόδοση ευθυνών». Με λίγα λόγια πέταξε το μπαλάκι σε Δήμο και Περιφέρεια και η κυβέρνηση θα …συνδράμει!

 

Απύθμενη είναι και η κυνικότητα της δημοτικής αρχήςπου ψάχνει να βρει και αυτή τρόπο να ξεφύγει από τις ευθύνες της, με τη γνωστή τακτική «Πόντιου Πιλάτου». Αν και γνώριζε τα προβλήματα της γέφυρας, όπως αναγκάστηκε άλλωστε η ίδια η Δήμαρχος να παραδεχτεί σε τηλεοπτικές της εμφανίσεις, παρόλα αυτά δεν έκανε απολύτως τίποτα, βάζοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και τις ζωές των διερχόμενων. Βέβαια οι αλλεπάλληλες κωλοτούμπες της Δημάρχου δεν είναι πρωτόγνωρη τακτική. Άλλα να λέει την ημέρα του ατυχήματος («είχαμε φέρει πραγματογνώμονα από τη Θεσσαλονίκη και μας ανέφερε τα σοβαρά προβλήματα της γέφυρας») και άλλα τις επόμενες («ο πραγματογνώμονας πριν 2 χρόνια ήταν καθησυχαστικός αφού μας είπε ότι “ προς το παρόν αντέχουμε”»).

 

Η Δήμαρχος πρέπει να απαντήσει καθαρά αν από το 2016 είχε ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες, την περιφέρεια και την κυβέρνηση, αν είχε δρομολογήσει ενέργειες προληπτικών εργασιών και ποιες ήταν αυτές. Οι καβαλιώτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν ποιοι έχουν τις ευθύνες για αυτό το έγκλημα για το οποίο ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ με τη Λαϊκή Συσπείρωση έγκαιρα είχε βάλει θέμα στην προ ημερήσιας τάξης συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 8 Ιούνη 2018.

 

Όσο αφορά τις υπόλοιπες δήθεν «αντιπολιτευόμενες» παρατάξειςπου τώρα … είδαν το «φως το αληθινό» τους ρωτάμε γιατί όπως και η πλειοψηφούσα παράταξη δεν είπαν απολύτως τίποτα σε αυτήν τη συνεδρίαση, κανενός δεν ίδρωσε το αυτί; Όσο για την περιμετρική που τώρα την θυμήθηκαν και για τα διόδια τους λέμε να είναι περισσότερο προσεκτικοί, αφού οι εργαζόμενοι της Καβάλας δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου. Εδώ και δεκαετίες που το ΚΚΕ παλεύει για την ολοκλήρωση της περιμετρικής οδού όλοι οι παραπάνω μιλούν για ένα «δαπανηρό έργο» ή ακόμα και για ένα «ξεπερασμένο έργο». Τους καλούμε δε να πουν ολοκληρωμένη τη θέση τους για τα διόδια και να μην κρύβονται τώρα που είδαν όλοι στην πράξη τι σημαίνει επιβάρυνση του κυκλοφοριακού με τη διέλευση βαρέων οχημάτων μέσα από την πόλη και τι κινδύνους εγκυμονεί η πολιτική που βλέπει τις οδικές αρτηρίες ως ένα ακόμα μέσο για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους μια χούφτα καρχαρίες που εκμεταλλεύονται τα διόδια. Να πουν καθαρά ότι λένε όχι σε αυτόν το σταθμό διοδίων αλλά λένε και ένα μεγάλο ναι στα αναλογικά διόδια! Δηλαδή να μην μας κλέβουν από τη δεξιά … αλλά από την αριστερή τσέπη!

 

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι της Καβάλας μπορούν και από το συγκεκριμένο έγκλημα που από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, να βγάλουν πολύτιμα συμπεράσματα. Αυτή είναι η πολιτική των κυβερνήσεων αλλά και των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που πίνουν νερό στο όνομα του καπιταλιστικού δρόμου, της ΕΕ, της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας. Στο δικό τους πλαίσιο δεν χωρούν η αντισεισμική θωράκιση, η προστασία της περιουσίας και της ζωής του λαού από πλημμύρες και από πυρκαγιές. Από φυσικές και τεχνικές καταστροφές. 

 

Υπάρχει άλλος δρόμος. Αυτός που με συνέπεια καλεί το ΚΚΕ. Ο δρόμος του αγώνα για να απαλλάξουμε την κοινωνία από τα δεσμά του κριτηρίου του κέρδους και στη θέση του να μπει η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Με τα μεγάλα έργα στην κατασκευή και τη συντήρησή τους στην ευθύνη ενός εργατικού κράτους που θα υπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας και όχι τα κέρδη των κηφήνων που πλουτίζουν από τον ιδρώτα μας!

13/11/2018

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ         

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 7:41 pm


Στην τουριστική έκθεση Philoxenia συμμετείχε ο Δήμος Καβάλας

Στην τουριστική έκθεση Philoxeniaσυμμετείχε με δικό του περίπτερο ο Δήμος Καβάλας προβάλλοντας την πόλη ως τουριστικό, πολιτιστικό και γαστρονομικό προορισμό, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. 

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρει τα εξής: 

 

Σε σημείο αναφοράς της φετινής  Philoxenia  αναδείχθηκε το περίπτερο του δήμου Καβάλας , το οποίο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών καθώς και τα κολακευτικά σχόλια των διοργανωτών αλλά και των εκθετών της μεγαλύτερης τουριστικής έκθεσης της χώρας . Το συνολικού εμβαδού 40 τ.μ. εντυπωσιακό περίπτερο του δήμου μας,  παρουσίαζε διακριτά τις  τρεις βασικές θεματικές ενότητες του τουριστικού μας προϊόντος και συγκεκριμένα τον τουρισμό διακοπών , τον πολιτιστικό και τέλος τον γαστρονομικό τουρισμό δίνοντας την δυνατότητα στον επισκέπτη να προσεγγίσει ξεχωριστά την κάθε ενότητα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παρουσίαση του δήμου μας ως ιδανικού προορισμού 365 days, μέσα από την ανάδειξη της  δράσης KavalaTalesofTasteκαι του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μας με αιχμή του δόρατος τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και τα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα Cosmopolis, Φεστιβάλ Φιλίππων και  AirSeaShow. 

 

Η αποστολή , η οποία αποτελούνταν από την πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Αναστασία Ιωσηφίδου και τρεις υπηρεσιακούς παράγοντες της επιχείρησης πλαισιώνονταν για πρώτη φορά από τετραμελή ομάδα του AirSeaShowμε επικεφαλή τον Παναγιώτη Γεωργιάδη,  το έργο της οποίας επικουρούσε με την καθημερινή του παρουσία στο περίπτερο μας, ο γνωστός παρουσιαστής Γιάννης Σερβετάς . 

   

Η κα Ιωσηφίδου  είχε την ευκαιρία στα πλαίσια της εκθέσεως να συναντηθεί με την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά με την οποία ανανέωσε το ραντεβού της στην Αθήνα τις προσεχείς ημέρες,  καθώς και με τον γενικό γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Γιώργο Τζιάλλα  με τον οποίο συμφώνησαν στην από κοινού ενθάρρυνση της συνέργειας  των λιμενικών  φορέων Θεσσαλονίκης και Καβάλας για την προώθηση και επανάκαμψη του τουρισμού κρουαζιέρας . 

 

 

Τέλος η Πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ πραγματοποίησε πλήθος επαφών με τουριστικούς πράκτορες και διαμορφωτές κοινής γνώμης τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού (Ρωσία, Ισπανία , Γερμανία , Ελβετία κλπ) κατά την διάρκεια προγραμματισμένων συναντήσεων B2Bκαι συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο με θέμα τον τουρισμό 55+ που διοργανώθηκε στα πλαίσια της φετινής εκθέσεως καθώς και στην ημερίδα του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών όπου παρουσιάστηκαν και οι εξελίξεις στα θέματα που αφορούν το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων. 

         

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 5:55 pm


Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας: Απέλπιδα προσπάθεια απόσεισης ευθυνών της δημάρχου

Με απόφαση του Γ.Γ Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης[3884/5-9-2007, ΦΕΚ Β’ 1970/2007], σε συνδυασμό με το άρθρο 7 παρ.3,4,5 και 6 του Νόμου 3481/2006, αποκλειστικά αρμόδιος για τη συντήρηση και τη λειτουργία  της οδού Νυρεμβέργης (Αμερ. Ερυθρού Σταυρού) της Καβάλας είναι ο Δήμος Καβάλας. Συνεπώς, η αρμοδιότητά του περιλαμβάνει και το τμήμα της γέφυρας που κατέρρευσε.Το γεγονός αυτό όφειλε να το γνωρίζει η Δήμαρχος κ.Τσανάκα και να μην προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες της.

 

Αναζητώντας σωσίβιο στο προσωπικό της ναυάγιο βρήκε αυτόκλητο υπερασπιστή τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο, ο οποίος στην κοινή τους συνέντευξη ισχυρίστηκε παραπλανητικά ότι η γέφυρα ανήκει ιδιοκτησιακά στο δημόσιο, αποσιωπώντας την εκ του Νόμου υποχρέωση του δήμου για τη συντήρηση και τη λειτουργία της. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι σε αλλεπάλληλα Δημοτικά Συμβούλια υπήρξαν επισημάνσεις και αναφορές για την επικινδυνότητα της εν λόγω γέφυρας.

 

Στη συνέχεια η δήμαρχος κ. Τσανάκα επιδιδόμενη στην προσφιλή τακτική της, του ‘’Απόψε αυτοσχεδιάζουμε’’, αιφνίδια και για λόγους που σκόπιμα αποσιωπήθηκαν στην κοινή συνέντευξη που παρέθεσαν τη Δευτέρα 12/11/2018 αποφάσισαν από κοινού να αναθέσουν την έρευνα των αιτιών στο ΤΕΕ Παράρτημα ΑΜΘ. Επιπρόσθετα ανακοίνωσαν την απόφασή τους να αναλάβει η Περιφέρεια την επίσπευση της αποκατάστασης της ασφαλούς λειτουργίας της γέφυρας. Αντιθέτως, η σύσκεψη που είχε προηγουμένως συγκαλέσει η Δήμαρχος παρουσία των Υπουργών, των Βουλευτών, του Αντιπεριφερειάρχη και υπηρεσιακών παραγόντων για την αναζήτηση της εγκυρότερης λύσης με παράλληλο ζητούμενο την επίσπευση της αποκατάστασης ασφαλούς λειτουργίας της γέφυρας, είχε καταλήξει σε εντελώς διαφορετικές αποφάσεις: την όλη ευθύνη(πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια-μελέτη-αποκατάσταση) να την αναλάβει η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε, εξαιτίας της αναμφισβήτητης επιστημονικής επάρκειας για θέματα σχετικά με το εν λόγω πρόβλημα.

 

Σημειωτέον ότι η πρακτική που τελικώς επέλεξαν Μέτιος - Τσανάκα είναι αυτή που επέφερε τα ‘’ζηλευτά’’ αποτελέσματα στην περίπτωση της κατάρρευσης της γέφυρας του Κομψάτου στην περιοχή του Ιάσμου, καθώς έπρεπε να περάσουν δύο χρόνια μετά την κατάρρευση ώστε να προκηρύχθεί η μελέτη για την αποκατάστασή της, κοινώς ‘’φέξε μου και γλίστρησα’’.

 

Στα πλαίσια της αναζήτησης σοβαρότητας του δήμου είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε ότι θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν οι ευθύνες, σε κάθε υπεύθυνο που επέδειξε εγκληματική ανευθυνότητα, όσο και αν η δημοτική αρχή προσπαθεί να τις αποσείσει. 

Οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ

Δ.Εμμανουηλίδης

Κ.Μορφίδης

Γ.Παπαφιλίππου

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 5:07 pm


Νέα πρόταση Τσανάκα: «να γκρεμιστεί η γέφυρα που κατέρρευσε» - ποιος θα κάνει το πόρισμα

«Αν ρωτάτε εμένα, πρέπει να γκρεμιστεί» δήλωσε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, το μεσημέρι της Τρίτης 13 Νοεμβρίου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που της τέθηκε στη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής «On camera» του Center, από τους Γιάννη Κομνηνό και Νίκο Ταραπατσή. 

 

«Δεν είμαι μηχανικός» σημείωσε και πρόσθεσε: «Το έθεσα το πρωί τηλεφωνικά στον πρόεδρο της Εγνατία Οδού, του είπα ότι πρέπει να γκρεμιστεί η γέφυρα και να διαπλατυνθεί ο πάνω δρόμος μπροστά από το Νοσοκομείο, να γίνει πιο φαρδύς και να τελειώνουμε με αυτή την υπόθεση γιατί κι αυτός ο δρόμος (σ.σ. ο πάνω κλάδος) παρέμβαση θέλει να ξέρετε. Αλλά δεν θα το αποφασίσω τώρα. Τώρα θα δούμε τις πραγματογνωμοσύνες και όταν θα μπει το θέμα της μελέτης θα κάνουμε μια πρόταση τι προτείνουμε εμείς». 

 

Η δήμαρχος εξήγησε περαιτέρω την άποψή της, η οποία παρεμπιπτόντως άρχισε να συζητιέται έντονα αυτή την εβδομάδα από πολύ κόσμο. «Όποιος το είπε είχε δίκιο» είπε η κ. Τσανάκα και συμπλήρωσε: «Το πιο λογικό είναι να γκρεμίσεις τη γέφυρα και να διαπλατύνεις το δρόμο που υπάρχει και πατάει πάνω στο χερσαίο κομμάτι». 

 

Σε επισήμανση των δημοσιογράφων ότι θέτει τώρα για πρώτη φορά αυτό το ζήτημα, η κ. Τσανάκα είπε: «Τώρα μπαίνει το θέμα, άραγε να επιδιορθώσουμε αυτό που υπάρχει ή να κάνουμε μια πιο ασφαλή λύση; Ποιος πάει να χαλάσει μια γέφυρα που λειτουργεί. Τώρα που δεν λειτουργεί είναι μια ευκαιρία». 

 

"Πίσω - μπρος" και τελικά "στη μέση" για το πόρισμα των αιτιών πτώσης 

 

Η δήμαρχος ρωτήθηκε και για το τι γίνεται με τη διερεύνηση των αιτιών πτώσης της γέφυρας.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Καβάλας το Σάββατο 10 Νοεμβρίου ανακοίνωσε ότι αναθέτει το πόρισμα στην Εγνατία Οδό.

Ένα 48ωρο αργότερα, το μεσημέρι της Δευτέρας 12 Νοεμβρίου ο Δήμος ανακοίνωσε ότι το πόρισμα θα ανατεθεί στο ΤΕΕ

 

Η εκδοχή που έδωσε η δήμαρχος, το μεσημέρι της Τρίτης 13 Νοεμβρίου ήταν… κάτι ενδιάμεσο: ανακοίνωσε ότι το πόρισμα θα το κάνουν όλοι μαζί, και η Εγνατία και το ΤΕΕ αλλά και πανεπιστημιακοί, εννοώντας προφανώς μηχανικούς από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. 

 

Η δήμαρχος ανέφερε στην τηλεοπτική εκπομπή: «ανώνυμη εταιρία είναι η Εγνατία Οδός, δεν είναι κράτος. Εμείς θέλουμε απλώς την εμπειρία της στα γεφύρια, γι’ αυτό τη ζητούμε μαζί με το ΤΕΕ και τους πανεπιστημιακούς, να συμμετέχει στην επιτροπή που θα βγάλει το πόρισμα. Οφείλουμε να απευθυνθούμε στο ΤΕΕ γιατί είναι ο επίσημος θεσμός που συμβουλεύει την Πολιτεία. Ζητούμε από το ΤΕΕ να συνεργαστεί μαζί με την Εγνατία και το Πανεπιστήμιο».

 

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν άλλαξε κάτι σε σχέση με αυτά που ανακοίνωσε μαζί με τον περιφερειάρχη, η κ. Τσανάκα τόνισε: «Όχι δεν άλλαξε τίποτα». 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 3:56 pm


Υποψήφιος περιφερειάρχης ΑΜΘ και επισήμως ο Κώστας Κατσιμίγας

Την υποψηφιότητά του στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές ανακοίνωσε και επίσημα σήμερα ο Κώστας Κατσιμίγας.  Μέσω γραπτής του ανακοίνωσης επισημαίνει πως έλαβε την απόφαση να είναι επικεφαλής ενός ανεξάρτητου και αδέσμευτου αυτοδιοικητικού σχήματος εξηγώντας τα κίνητρα που τον οδήγησαν σε αυτή του την απόφαση, απευθύνοντας κάλεσμα προς όλους τους πολίτες της ΑΜΘ

 

 

Αναλυτικά η επίσημη αναγγελία της υποψηφιότητας του κ. Κατσιμίγα:
 
Θέτω στην κρίση σας, αγαπητές συμπολίτισσες και αγαπητοί συμπολίτες, την υποψηφιότητά μου στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019 για την ανάδειξη των περιφερειακών αρχών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Έλαβα την απόφαση να είμαι επικεφαλής ενός ανεξάρτητου και αδέσμευτου αυτοδιοικητικού σχήματος για την Περιφέρεια, σε αντίθεση με τις αναχρονιστικές λογικές των κομματικών χρισμάτων που χρόνια τώρα ταλαιπωρούν την αυτοδιοίκηση. Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκα διαπιστώνοντας καθημερινά, όπως ακριβώς και εσείς, το ολέθριο σφάλμα να παραμένουν ανεκμετάλλευτες πολλές και πολύτιμες ευκαιρίες για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο του τόπου μας. Η δυσλειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειάς μας και η γενικότερη αποδόμησή της, αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών και της ανεπαρκούς διαχείρισης από την τελευταία διοίκηση της Περιφέρειας, αποτελούν τη σοβαρότερη απειλή. Υπονομεύουν το παρόν και αποκλείουν τον μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής μας, καταδικάζοντάς την σε όλο και βαθύτερη παρακμή. Ειδικά όμως στη σημερινή περίοδο που η χώρα μας υφίσταται τις συνέπειες της σοβαρότερης οικονομικής κρίσης της ιστορίας της, είναι αδήριτη και επιτακτική η ανάγκη να στοχεύουμε στην ανάπτυξη. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να επιτύχουμε όσο το δυνατό ταχύτερα τη βελτίωση των βιοτικών συνθηκών όλων ανεξαιρέτως των συμπολιτών μας και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε τις προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο.
 
Το ισχυρότερο κίνητρο που με ώθησε να επανέλθω στην τοπική πολιτική ζωή λίγα χρόνια μετά την τελευταία θητεία μου στη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜΘ, μου το προσφέρατε πολλοί από εσάς με τις συχνές προτροπές σας να αξιοποιήσω τις γνώσεις και την εμπειρία που αποκόμισα κατά την πολυετή παρουσία μου και στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης. Πάνω από όλα, όμως, με κινητοποίησε η παραίνεσή σας να μην εγκαταλείψω το όραμα της προόδου που πάντοτε υπηρετούσα πιστά. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής μου επιθυμώ να είμαι ενεργό μέλος της κοινωνίας μας. Ασκώντας το επάγγελμα του αρχιτέκτονα μηχανικού ανελλιπώς για 35 σχεδόν χρόνια παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή τις κορυφώσεις και τις υφέσεις, τις διακυμάνσεις και τα ιδιαίτερα προβλήματα των τοπικών αγορών σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειάς μας. Η παράλληλη ερευνητική και επιστημονική ενασχόλησή μου με τον πολιτισμό, την ιστορία, τις περιβαλλοντολογικές και γεωπολιτικές συνθήκες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και επίσης των διασυνοριακών αναπτυξιακών προοπτικών που διανοίγονται για τον τόπο μας, εμπλούτισαν με χρήσιμα στοιχεία, επιχειρήματα και ιδέες το όραμα που ακολούθησα στη μέχρι τώρα πολιτική σταδιοδρομία μου. Σήμερα η αυθόρμητη εναπόθεση των προσδοκιών σας στο πρόσωπό μου θεωρώ πως είναι, πέρα από συγκινητική, ιδιαίτερα ενθαρρυντική για μένα. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι στην κρίσιμη εποχή που διανύουμε, αυτή η παρότρυνσή σας αναδεικνύει εμφατικά την κοινή επιθυμία μας να ανατρέψουμε το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τον τόπο μας, και να επενδύσουμε ομόφωνα τις συλλογικές προσπάθειές μας στην αναπτυξιακή του πορεία.
 
Είμαι πεπεισμένος ότι ο μοναδικός τρόπος για να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα είναι η συλλογική δράση. Είναι καιρός πια να κατανοήσουμε τα κοινά συμφέροντα που ενώνουν όλες ανεξαιρέτως τις περιοχές της Περιφέρειάς μας σε ένα αδιάρρηκτο τοπικό σύνολο. Η πρόοδος κάθε περιοχής αποτελεί βασικό και καίριο συντελεστή της ανάπτυξης όλων των υπολοίπων και κατ’ επέκταση της ενιαίας Περιφέρειάς μας. Είναι καιρός πια εμείς, οι πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να αναδείξουμε τη συλλογική περιφερειακή συνείδησή μας στη σπουδαιότερη δύναμη του τόπου μας.
 
Στόχος μας είναι να στηριχθούμε στους νέους ανθρώπους αλλά και να τους στηρίξουμε. Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας υποδηλώνουν ότι βρίσκονται στην πιο ανίσχυρη θέση από κάθε άλλη ελληνική γενιά των χρόνων της μεταπολίτευσης. Οι κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ακόμη και αυτές που δεν μπορούμε να προβλέψουμε σήμερα, περιορίζουν δραστικά τα περιθώρια των επιλογών τους. Αναπόδραστα, προτεραιότητά μας είναι να προετοιμάσουμε με τη συμμετοχή τους ένα πολλά υποσχόμενο κοινωνικό μέλλον κυρίως για αυτούς.   
 
Στόχος μας επίσης είναι να συνεργαστούμε αρμονικά με όλους τους ενεργούς πολίτες και όλους όσους αναμείχθηκαν μέχρι τώρα στη διαχείριση των υποθέσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η εμπειρία τους είναι βέβαιο πως θα καταστεί πολύτιμος αρωγός στο δύσκολο έργο που προτίθεται να αναλάβει το ανεξάρτητο από κομματικές προσηλώσεις και δεσμεύσεις αυτοδιοικητικό σχήμα μας. Υπέρτατη πολιτική μας αρχή, λοιπόν, είναι η συλλογική προσπάθεια για την πρόοδο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στον αγώνα αυτόν έχουν θέση όλοι όσοι αντιστέκονται στη μεθοδευμένη δαιμονοποίηση και απαξίωση του δημόσιου βίου τα τελευταία χρόνια και ενδιαφέρονται για ένα καλύτερο αύριο. 
 
Σας προσκαλώ όλους, αγαπητές συμπολίτισσες και αγαπητοί συμπολίτες, να συνδράμετε με τις προτάσεις και τους προβληματισμούς σας στη βελτιστοποίηση του προγράμματός μας που στοχεύει στην αξιοποίηση τόσο του ικανότατου ανθρώπινου δυναμικού της κοινωνίας μας όσο και του μεγάλου πλήθους των ευκαιριών που προσφέρονται, παρά τη δυσμενή συγκυρία, για την παραγωγική, κοινωνική, εμπορική, τουριστική και ευρύτερα πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας.
 
Είμαι βέβαιος ότι ο στόχος είναι εφικτός. Η γεωγραφική θέση μας μπορεί σήμερα πια να μεταμορφωθεί σε πλουτοπαραγωγική πηγή και να οδηγήσει στην εξέλιξή μας σε περιφέρεια-πρότυπο. Διαθέτουμε σε διάφορες περιοχές μας ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια της χώρας, διαθέτουμε μεγάλο αριθμό μουσειακών και εκθεσιακών χώρων, επίσης μοναδικά αξιοθέατα, εκπληκτικές παραλίες και άπειρες προοπτικές για την ανάπτυξη του λεγόμενου εναλλακτικού τουρισμού. Μοναδική απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συνεργαστούμε για την αρτιότερη οργάνωση ενός πολιτικού προγράμματος που έχουμε σχεδιάσει, με σημείο αναφοράς τους παρακάτω άξονες και τις εξής στοχεύσεις:
 

την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων και επιδοτήσεων και την ενεργό συμμετοχή μας σε πολιτιστικά ή άλλα προγράμματα,

την πάταξη της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας της τοπικής αυτοδιοίκησης που αναχαιτίζει την τοπική ανάπτυξη και τη διεκδίκηση αρμοδιοτήτων και πόρων,

τη στήριξη και τον μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα ώστε να διασφαλίζει την προστασία του αγροτικού εισοδήματος μέσω ευέλικτων, πρωτοποριακών και αποδοτικών λύσεων,

την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων και των ιαματικών νερών,

την αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της περιφέρειας μας και της εδαφικής συνέχειας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με άμεση προτεραιότητα την αναβάθμιση των πυλών εισόδου,

την εκμετάλλευση των πολλαπλών αναπτυξιακών προοπτικών της διασυνοριακότητας,

το «άνοιγμα» (επιτέλους) των συνόρων σε μαζικές μεταφορές και μετακινήσεις,

τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση όλων των μεταφορικών υποδομών, τη δημιουργία νέων και συνάμα την προετοιμασία των προϋποθέσεων για την ανάληψη διεθνούς μεταφορικού έργου,

την ανάδειξη της Περιφέρειάς μας σε τουριστικό προορισμό για όλη τη διάρκεια του έτους,

την αξιοποίηση της θέσης της περιφέρειας ως ενεργειακού κόμβου για τη σύνδεση των επιχειρήσεων και των κατοικιών με  δίκτυα φυσικού αερίου,

την εξωστρέφεια όλων των τομέων της τοπικής οικονομίας,

την υποστήριξη και προώθηση της καινοτομίας,

την ενίσχυση και υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και κατ’ επέκταση των τοπικών αγορών της περιφέρειας,

την αύξηση, των προσφερόμενων θέσεων εργασίας,

τη στήριξη της εκπαίδευσης και την απρόσκοπτη συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας,

την ουσιαστική υποστήριξη των παραπάνω εκπαιδευτικών ιδρυμάτων,

και την προστασία του περιβάλλοντος με έμφαση στην αποτροπή «επενδύσεων» που θα το θέσουν σε κίνδυνο, άμεσο ή έμμεσο. 

Αυτά είναι τα καίρια σημεία της προγραμματικής πρότασης μας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την πολύτιμη συνδρομή σας, ώστε να συμβαδίζει αλλά και να ξεπερνά, κάθε φορά που θα είναι απαραίτητο, τον εθνικό προγραμματισμό. Άλλωστε, ο απώτερος στόχος μας είναι η πρότασή μας να υπηρετήσει με τον ιδανικότερο τρόπο τις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες μας. Φιλοδοξία και επιδίωξή μας είναι η πρότασή μας για την ανάπτυξη και τη ριζική αναμόρφωση της περιοχής μας να επιτευχθεί με τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας μας και με την αξιοποίηση των καινοτόμων ιδεών και πρωτοβουλιών όλων μας.
 
Όλες και όλοι, όσες και όσοι νοιαζόμαστε για τον τόπο μας και για το μέλλον των παιδιών μας, οφείλουμε να συνδράμουμε. Τώρα είναι η ευκαιρία να αποδείξουμε ότι μπορούμε να συμμετέχουμε ενεργά στη δημιουργία ενός ισχυρού ανεξάρτητου αυτοδιοικητικού σχήματος. Για πρώτη φορά το σχήμα μας θα αποδειχθεί βιώσιμο και αποτελεσματικό, επειδή ακριβώς θα λαμβάνει διαρκώς υπόψη του τις προτάσεις, τις αξιώσεις και τις ανάγκες των πολιτών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου, μέχρι το τέλος της θητείας του, το 2023, να οδηγήσει στην πλήρη αναγέννηση του τόπου μας.  

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 2:03 pm


Πρόσληψη 2 ατόμων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας για την ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Θάσου

H Eφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας ανακοινώνει την πρόσληψη προσωπικού ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την εκτέλεση των αρχαιολογικών εργασιών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης και για χρονικό διάστημα 2 μηνών με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης της σύμβασης έως το τέλος του έργου. 

 

Ειδικότητα: ΤΕ Διοικητικού –Λογιστικού με εμπειρία στην οικονομική και διοικητική διαχείριση χρηματοδοτούμενων από Προγράμματα της Ε.Ε. έργων εκτελούμενων με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ) ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΕΡΓΟ «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΘΑΣΟΥ – B ́ ΦΑΣΗ» ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΘΑΣΟΥ – Β ́ ΦΑΣΗ» ΠΟΥ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑΣ  Δείτε εδώ 

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 10:26 am


Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους

Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που κάνει πράξη την εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.  

Υπενθυμίζεται ότι από την 1/1/2017 περίπου 1.250.000 μη μισθωτοί καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές από αυτές που κατέβαλλαν πριν τη λειτουργία του ΕΦΚΑ. 

Το νομοσχέδιο, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά στα επίπεδα που προβλέπει ο ν.4387/16, μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές για επιπλέον 250.000 μη μισθωτούς ως εξής:

 

  • Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μειώνεται, από την 1/1/2019, κατά 33,3%: από 20% που είναι σήμερα, στο 13,33%.

 

 

  • Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%: σε 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019. Η διαμόρφωση της ασφαλιστικής εισφοράς ορίζεται σε ποσοστό 12,67% το 2020, σε ποσοστό 13% το 2021 και σε ποσοστό 13,33% από το 2022 και μετά.

 

 

  • Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των νέων επιστημόνων για το διάστημα έως το 5ο έτος της υπαγωγής τους στην ασφάλιση, μειώνεται από το 2019 σε 13,33%, βελτιώνοντας το ισχύον καθεστώς εκπτώσεων. 

 

 

  • Για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται, αναδρομικά από την 1/1/2017, στην ελάχιστη βάση υπολογισμού, ανεξαρτήτως ύψους του εισοδήματος. 

 

Παράλληλα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά διατάξεων που άπτονται ασφαλιστικών και εργασιακών θεμάτων: 

 

  • Οι εργαζόμενοι αποκτούν για πρώτη φορά το δικαίωμα να παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες στις ποινικές δίκες σε βάρος εργοδοτών, λόγω μη καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών ή των οφειλόμενων αποζημιώσεων απόλυσης. Στο εξής, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι οι άμεσα θιγέντες από την παράνομη συμπεριφορά του εργοδότη, θα μπορούν να παρίστανται με δικηγόρο στην εκδίκαση και να ασκούν όλα τα δικαιώματα που δίνει η δικονομία στους παράγοντες της δίκης. 

 

 

  • Ενισχύεται θεσμικά και οργανωτικά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, μέσω της ίδρυσης νέων τμημάτων και της θέσπισης ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου προστασίας των Επιθεωρητών Εργασίας. Ειδικότερα, ορίζεται πλέον ως ιδιαίτερα επιβαρυντική περίσταση η περίπτωση ψευδούς καταμήνυσης, επίθεσης, απειλής, εξύβρισης και έμπρακτης εξύβρισης κατά την διάρκεια του ελεγκτικού έργου των Επιθεωρητών Εργασίας και δημιουργείται η πρόβλεψη για ένα λειτουργικό σύστημα νομικής εκπροσώπησης των Επιθεωρητών σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης που προκύπτει από την άσκηση των καθηκόντων τους.

 

 

  • Δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν εξαγοράσει πλασματικό χρόνο πριν από την έναρξη ισχύος του ν.4387/2016 και δεν έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης,να λάβουν υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές, με βάση τις διατάξεις του ν.4387/2016 και την καταβολή της διαφοράς μεταξύ της ήδη καταβληθείσας εισφοράς και της καταβλητέας σύμφωνα με τον ν.4387/2016.

 

 

  • Εκκαθαρίζονται και πληρώνονται από τον ΕΦΚΑ μέχρι την 31/12/2019 ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κλάδου υγείας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥπρος τους ασφαλισμένους, τα φαρμακεία, λοιπούς συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (ιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια κ.λπ.), φαρμακευτικές εταιρείες, προμηθευτές υγειονομικού και λοιπού υλικού κ.λπ..

 

 

  • Συστήνονται 341 οργανικές θέσεις για τα 12 Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών (ΕΙΚ), το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας και τα παραρτήματά τους.Οι προκηρύξεις των θέσεων θα εκδοθούν το αργότερο μέχρι 28.2.2019.

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2018 | 9:25 am


Καλό… 2023 για να ξαναλειτουργήσει η γέφυρα… τι είπαν και τι είδαμε πίσω από τις λέξεις

γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Η γέφυρα που κατέρρευσε στην οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού θα είναι εκτός λειτουργίας σίγουρα μέχρι τις δημοτικές εκλογές. Από που προκύπτει αυτό; 

 

Ο Δήμος και η Περιφέρεια ανακοίνωσαν το μεσημέρι της Δευτέρας 12 Νοεμβρίου ότι ΘΑ αναθέσουν στο ΤΕΕ τη διερεύνηση των αιτιών της πτώσης.

 

Το ΤΕΕ μετά ΘΑ αναθέσει σε ειδικό μηχανικό την υπόθεση (επειδή το ίδιο λέει ότι δεν διαθέτει τέτοιον) κι εκείνος ΘΑ αρχίσει να συλλέγει στοιχεία. Όχι τωρινά και πρόσφατα αλλά από το μακρινό 1986, με τον μελετητή του έργου και τον τότε δήμαρχο να μην βρίσκονται εν ζωή, θα χρειαστεί ΝΑ «σκάψουν» στα «άδυτα» ενός έντυπου και όχι ηλεκτρονικού αρχείου, με αμφίβολες τις δυνατότητες εύρεσης όλων των στοιχείων.  

 

ΌΤΑΝ τελειώσει η διερεύνηση (για την οποία ανακοινώθηκε ότι ΔΕΝ τέθηκε κανένα χρονοδιάγραμμα και ΚΑΜΙΑ προθεσμία) τότε ΘΑ αρχίσει μελέτη για το τι πρέπει να γίνει. 

 

Όλα αυτά με ρυθμούς δημοσίου και κυρίως… με ρυθμούς Μέτιου. 

 

Για να καταλάβει κανείς τι σημαίνει αυτό, αρκεί να ξέρει ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ ακόμη δεν έχει καταλήξει στο τι έφταιξε με την άλλη πτώση γέφυρας, στον ποταμό Κομψάτο της Ροδόπης, στον Σεπτέμβρη του 2017.

 

Μόλις πρόσφατα, δε, προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για ΝΑ βρεθεί ανάδοχος που ΘΑ αναλάβει τη μελέτη αποκατάστασης της πεσμένης γέφυρας. 

 

Άρα μιλάμε για 14 μήνες αναμονής + κάποιους μήνες για τη νέα μελέτη (ε να μην γίνει και στο ποδάρι) + κάποιο χρόνο για την κατασκευή (ε μη γίνει άρον-άρον… θέλει και διαφανείς διαδικασίες δημοσίου: διαγωνισμούς-ενστάσεις κλπ), συνεπώς μιλάμε με ασφάλεια για 2-3 χρόνια στην καλύτερη περίπτωση

 

Άντε στην περίπτωση της Καβάλας ΙΣΩΣ επισπευστεί γιατί πρόκειται για δρόμο μείζονος σημασίας. 

 

Όλα αυτά όμως, μόνο ΑΝ κριθεί ότι απαιτούνται απλώς επισκευές.

 

Ας ευχηθούμε ότι δεν θα κριθεί αναγκαία η κατεδάφιση της γέφυρας στην Καβάλα και η εκ νέου κατασκευή της, ενδεχόμενο που θεωρούν ως το πιθανότερο, αρκετοί μηχανικοί, όχι μόνο για τη δική μας γέφυρα αλλά και για πολλές άλλες που είναι… υποψήφιες προς πτώση. 

 

Ας ευχηθούμε επίσης η Περιφέρεια να μην την πατήσει όπως στην περίπτωση του Κομψάτου, όταν η Αποκεντρωμένη ακύρωσε την απευθείας ανάθεση, από πλευράς ΠΑΜΘ στο ΤΕΕ Θράκης, γιατί προωθούσε σύμβαση διπλού περιεχομένου (και για διερεύνηση αιτιών πτώσης και για τρόπους αποκατάστασης) και ότι θα προχωρήσει εξ αρχής σε διαφορετικούς διαγωνισμούς.

 

Εκτός αν η Περιφέρεια θέλει να δοκιμάσει ξανά την ίδια λύση της εκούσιας χρονοτριβής

 

Πάντως στην περίπτωση Κομψάτου, κρίθηκε ότι μόνο ο εισαγγελέας είναι αρμόδιος για την διερεύνηση των αιτιών πτώσης κι έτσι στο ΤΕΕ ανατέθηκε μόνο το δεύτερο σκέλος.

 

Μέσα σε όλα αυτά ας θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει θεσμικός φορέας στην Ελλάδα που να εξειδικεύεται στις γέφυρες και τη συντήρησή τους.

 

Τη μεγαλύτερη εμπειρία και τεχνογνωσία στο θέμα αυτό φέρει η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» που και κατασκευάσε και συντηρεί τις δικές της γέφυρες. Βέβαια ο περιφερειάρχης θεώρησε ότι πρόκειται απλώς για «μια εταιρία» και ότι στην παρούσα φάση δεν τους νοιάζει η γνώμη της (και η γνώση της) για το τι οδήγησε στην πτώση. 

 

Αν τελικά την έρευνα για τα αίτια της πτώσης την αναλάβει αποκλειστικά η Εισαγγελία κι αν πρέπει να αναμείνουν όλοι το τελικό εισαγγελικό πόρισμα για να κρίνουν τι θα πράξουν στην περίπτωση της γέφυρας της Καβάλας, μπορεί άνετα να φτάσουμε… στις δημοτικές εκλογές του 2023

 

Και μια υπενθύμιση: 

Το περασμένο Σάββατο 10 Νοεμβρίου, δηλαδή την επομένη της πτώσης, έγινε σύσκεψη στο Δημαρχείο Καβάλας παρουσία των υφυπουργών Νοτοπούλου και Γιαννακίδη. Ο ίδιος ο Δήμος Καβάλας ανακοίνωσε μετά τη σύσκεψη αυτή ότι συναποφασίστηκε να γίνει πραγματογνωμοσύνη από την «Εγνατία Οδό Α.Ε.», «η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα σε 20 μέρες».

 

Τι μεσολάβησε άραγε μέσα στο Σαββατοκύριακο για να φτάσουμε τη Δευτέρα να μαθαίνουμε (από τον περιφερειάρχη και όχι δια στόματος δημάρχου) ότι παίρνουν την ανάθεση πορίσματος από την Εγνατία Οδό και την πηγαίνουν στο ΤΕΕ (που δηλώνει ανεπαρκές για τις γέφυρες) και μάλιστα επιλέγουν μια λύση χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα

 

Ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος μπορεί να πιστεύει ότι στη Ροδόπη έχουν την υπομονή ή την ανοχή να περιμένουν ένα και δύο και τρία χρόνια για να αποκατασταθεί μια γέφυρα. 

 

Ποιος του είπε ότι στην Καβάλα θα δείξουμε την ίδια υπομονή; 

 

Αν θεωρεί ότι έτσι παρέχει προεκλογικές «υπηρεσίες» στη δήμαρχο, μάλλον πλανάται πλάνην οικτρά μιας και θα την εγκλωβίσει σε μια προεκλογική περίοδο στην οποία θα πρωταγωνιστεί μια χαλασμένη γέφυρα που δεν φτιάχνεται μόνο και μόνο για να μην υπάρχει πόρισμα ευθυνών. 

 

Το ζητούμενο εδώ είναι να φτιαχτεί η γέφυρα με συνοπτικές διαδικασίες και να επιστρέψει η πόλη στην κανονικότητά της. 

 

Μετά βρείτε ποιος φταίει και ποιος θα σας βγάλει το πόρισμα για τον φταίχτη. 

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2018 | 7:43 pm


Όταν «γεννιόταν» ο Δήμος Καβάλας… 100 χρόνια πριν: μερικά γεγονότα-σταθμοί στην ιστορία της πόλης

γράφει ο 

Κώστας Παπακοσμάς

 

Ψηφίδες τοπικής ιστορίας «Γενέθλια» τις ημέρες αυτές για τον Δήμο Καβάλας. Ο Δήμος με την μορφή που τον γνωρίζουμε αναγνωρίστηκε το 1918 με το Βασιλικό Διάταγμα 29ης Νοεμβρίου 1918 που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. Α 248/1918 της 3ης Δεκεμβρίου. 

 

 

Όταν ο Δήμος Καβάλας πρωτο-προσάρτησε τα χωριά των Φιλίππων 

Από την ιστορική έρευνα διαπιστώσαμε ότι του γνωστού «Καποδίστρια», του Νόμου για την συνένωση των κοινοτήτων σε Δήμους, το 1997, προηγήθηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα μια ακόμα συνένωση κοινοτήτων και οικισμών με μεγάλους Δήμους. Το γεγονός αυτό έγινε από τις 14 Μαρτίου του 1922 μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους. Αυτά προκύπτουν από Βασιλικά Διατάγματα που έχουν δημοσιευτεί σε σχετικά Φ.Ε.Κ. Τότε η Καβάλα ως Δήμος προσάρτησε τις κοινότητες Αμισιαννών, Ζυγού, Αμυγδαλεώνα, Κορυφών, Λιμνιάς, Δάτου, Παλαιάς Καβάλας, Πολυνέρου, Φιλίππων και Χαλκερού. 

 

Όταν το λιμάνι της Καβάλας ήταν… ξεχωριστός οικισμός 

Δύο χρόνια μετά, στην πρώτη επίσημη απογραφή που έγινε το 1920, η πόλη είχε 22.645 κατοίκους και ο «Λιμήν» Καβάλας, ως ξεχωριστός οικισμός 294 κατοίκους.

 

Τέσσερα χρόνια μετά και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 1924 επί Πατριάρχου Γρηγορίου η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ίδρυσε δώδεκα νέες Μητροπόλεις για να αποκαταστήσει τους πρόσφυγες αρχιερείς και να καλύψει τις ανάγκες του προσφυγικού στοιχείου στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Στην Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως , πού είχε έδρα την Καβάλα ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ζ. μετέθεσε από την Βέροια τον από Εφέσου Χρυσόστομο Χατζησταυρου. 

 

Το Δημοτικό Εργοστάσιο Ηλεκτρικού ρεύματος και ο τριπλασιασμός του πληθυσμού που δεν είχε προβλεφθεί 

Ένα χρόνο αργότερα, ο Δήμος Καβάλας αποκτά εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Άρχισε τη λειτουργία του την 1η Φεβρουαρίου 1925. Όλα ξεκίνησαν το 1922 όταν ο Δήμος αποφάσισε να ιδρύσει ηλεκτρικό εργοστάσιο. Η μελέτη γι΄ αυτό, έγινε προ της μικρασιατικής καταστροφής έτσι δεν ήταν δυνατό να προβλεφθεί ο τριπλασιασμός του πληθυσμού της πόλης άρα και οι ανάγκες σε ρεύμα. Τα έργα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 1922. Το μηχανοστάσιο και οι υποσταθμοί έγιναν μέχρι τον Ιούλιο του 1923. Τα μηχανήματα τοποθετήθηκαν από τον Οκτώβριο μέχρι τον Νοέμβριο του ιδίου έτους. 

 

Το πρώτο ραδιόφωνο της Καβάλας

Δύο χρόνια μετά, την ηλεκτροδότηση, Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας ανακήρυξε στις 18 Ιουλίου 1927, με ομόφωνη απόφαση του επίτιμο Δημότη της πόλης τον Στρατηγό διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού τον Βλάσιο Τσιρογιάννη γιατί ο εν λόγω αξιωματικός συνέβαλε αποφασιστικά στην πραγματοποίηση πολλών έργων από τον Στρατό μέσα στην πόλη της Καβάλας.

 

Την ίδια χρονιά έφθασε στην Καβάλα το πρώτο Ραδιόφωνο. Ήταν η 29ηΣεπτεμβρίου 1927 και ήταν απόκτημα της Λέσχης Εμποροϋπαλλήλων με πρόεδρο τον Σπύρο Σπύρο.

 

Η Καβάλα είχε 80 χρόνια πριν… σχεδόν όσους κατοίκους έχει και σήμερα

Ένα χρόνο μετά και με την έλευση των προσφύγων, στην απογραφή του 1928 η Καβάλα είχε 49.980 κατοίκους. Το 1928 στην πόλη της Καβάλας γεννήθηκαν 1.531 άτομα. Από αυτά 776 αγόρια και 735 κορίτσια. Την ίδια χρονιά πέθαναν 1.020 άτομα.

 

…και Δημοτική Πυροσβεστική 

Στην Καβάλα, το 1928, λειτουργούσε Δημοτικός Πυροσβεστικός Σταθμός, επανδρωμένος με εργάτες του Δήμου, οι οποίοι σε περιπτώσεις πυρκαγιών, γίνονταν πυροσβέστες. Ο Σταθμός αυτός διέθετε, τρεις καταβρεκτήρες και το 1934, έναν και τρεις βενζινοκίνητες αντλίες για τα στενά της πόλης, στα οποία ήταν αδύνατο να κυκλοφορήσει όχημα. Όπου συνέβαιναν πυρκαγιές, οι πυροσβέστες προσπαθούσαν για την κατάσβεση τους να χρησιμοποιήσουν τις φορητές αντλίες τις οποίες μετέφεραν στα χέρια μέχρι το σημείο της πυρκαγιάς και τις τροφοδοτούσαν με νερό από τα υδροστόμια που φρόντιζε ο Δήμος να υπάρχουν όπου υπήρχε δίκτυο της πόλης.

 

Η πρώτη οργανωμένη αναδάσωση 

Δύο χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 1930 η Ακαδημία Αθηνών απένειμε στον Δήμο Καβάλας έπαινο για την προσπάθεια του στην Αναδάσωση των βουνών γύρω από την πόλη.

 

Την ίδια χρονιά στις 9 Μαρτίου 1930 έγιναν τα εγκαίνια του Δημοτικού Σχολείου της Δεξαμενής με Νομάρχη τον Ευάγγελο Βενιζέλο και Δήμαρχο τον Κλεάνθη Τερμεντζή.

 

…η δημιουργία της Νέας Καβάλας 

Τέσσερα χρόνια μετά και συγκεκριμένα στις 21 Μαρτίου του 1934 αναχώρησαν, από την πόλη, οι πρώτες 22 οικογένειες Καβαλιωτών για το Αμάτοβο του Κιλκίς όπου δημιούργησαν το χωριό Νέα Καβάλα.

 

Όταν η Καβάλλα έχασε το ένα «λ»

Έξι χρόνια μετά η Καβάλα αλλάζει γραφή, η λέξη Καβάλα αναγράφονταν με δύο «λ», μέχρι τότε, η κατάργηση του δεύτερου «λ» έγινε στις 16 Οκτωβρίου 1940 με το Β.Δ.28-8-1940 που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. Α271/1940 μετά από πρόταση της Ακαδημίας Αθηνών, το ίδιο έγινε και με την Λάρισα που γράφονταν με δύο σίγμα.

 

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2018 | 7:01 pm


Χατζηεμμανουήλ προς συνυποψηφίους: «λύστε επιτέλους την πολιτική σας αλαλία» - τι λέει για "ρυπαίνοντες σχολιαστές" & "γυρολόγους"

Στην κριτική που δέχθηκε από αναρτήσεις πολιτών και πολιτικών στο facebook σχετικά με τις βραβεύσεις του Δήμου Θάσου για περιβαλλοντικές δράσεις (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ) απαντά με δημόσια επιστολή του ο δήμαρχος του νησιού Κώστας Χατζηεμμανουήλ. Στην επιστολή απαριθμεί τις δράσεις του Δήμου, άλλες γνωστές κι άλλες όχι και τόσο γνωστές, από τις οποίες ξεχώρισε και απέσπασε δύο βραβεία μέσα σε 10 μέρες.

 

Σχολιάζοντας τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στο facebook και δείχνουν σκουπίδια πεταμένα σε διάφορα σημεία της Θάσου, μιλά για πολίτες που «συνεχίζουν να αδιαφορούν για το περιβάλλον» και να το ρυπαίνουν ασύστολα, μιλά για πρόσωπα που «διοχετεύουν καθημερινά την ‘ευαισθησία΄ και τον ΄ακτιβισμό΄ τους» στο Facebook, τους «αραχτοί στον καναπέ του σπιτιού τους» και τους χαρακτηρίζει «ρυπαίνοντες σχολιαστές των μέσων δικτύωσης» και «γυρολόγους των δημοτικών ψηφοδελτίων, που κοκορεύονται για τις δοτές θέσεις που κάποτε τους δόθηκαν».

 

Ωστόσο, πέρα από τις μπηχτές που προφανώς στοχεύουν σε παλιούς του συνεργάτες, έχει ενδιαφέρον η πολιτική παρέμβαση που κάνει και η οποία ισοδυναμεί με το «πάτημα του κουμπιού» για την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, περίπου 200 μέρες πριν την διεξαγωγή τους. Λέει μεταξύ άλλων: 

 

«Προκαλώ σε δημόσιο διάλογο και όσους δηλώνουν την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν δημαρχιακά και δημοτικά αξιώματα να βγουν ανοιχτά και να λύσουν την πολιτική τους αλαλία. Να πουν στον κόσμο ποιες είναι οι θέσεις τους, αν έχουν, για το περιβάλλον, τα λατομεία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την κυκλική οικονομία. Εκτός κι αν το πολιτικό τους ιδιώμα εξαντλείται στο να φωτογραφίζουν τους κάδους μόλις γεμίσουν ή καμία λακκούβα που άνοιξε ή καμία λάμπα στον στύλο που κάηκε». 

 

 

Ολόκληρη η επιστολή του δημάρχου Θάσου είναι η εξής: 

 

Δυο βραβεία για το περιβάλλον μέσα σε δέκα μέρες.

Γιατί στον Δήμο Θάσου;

 

Δυο βραβεία για το περιβάλλον απονεμήθηκαν στον Δήμο Θάσου για μια μακρά σειρά έργων και δράσεων που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος, την διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, την εξοικονόμηση ενέργειας, την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, την προώθηση της αξιοποίησης της βιομάζας του δάσους ως πρώτης ύλης για παραγωγή ενέργειας και τηλεθέρμανση, την εκπόνηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, την προώθηση διαχειριστικών σχεδίων των φυσικών πόρων, όπως είναι το νερό, σε συνδυασμό με μεθόδους τηλεμετρίας και τηλεελέγχου, την προώθηση καινοτόμων δράσεων και μοντέλων διαχείρισης του περιβάλλοντος, με την ενεργό συμμετοχή του Δήμου σε εθνικά και διεθνή συνέδρια για το περιβάλλον με τον ρόλο του εισηγητή, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς με επισκέψεις σε παιδικούς σταθμούς και σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, με σκοπό την ενημέρωση γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη διαφορετικής κουλτούρας, την πρωτοβουλία της ανάπτυξης και υλοποίηση συνεργασιών, μέσω της ανταλλαγής μαθητών από την Ελλάδα και τη Γερμανία υπό την αιγίδα του Δήμου Θάσου και της Επαρχίας του Ρόιτλιγκεν της Βάδης Βυτεμβέργης, με έναν από τους σκοπούς την προώθηση καλών πρακτικών για το περιβάλλον, όπως ήταν και αυτή της χρήσης της πάνινης τσάντας και απομάκρυνσης της ρυπογόνου πλαστικής σακούλας. Ακόμα για την πρωτοβουλία μας να προσκαλέσουμε σε διάλογο, που τελικά εξελίχθηκε σε συνεργασία μεταξύ των Τμημάτων δασολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Ρότεμπουργκ στο θέμα της σχέσης μεταξύ της διαχείρισης των δασών, της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών και της πρότασής μας τα δυο Πανεπιστήμια να δημιουργήσουν, με την υποστήριξη του Δήμου μας, θερινά εργαστήρια για την από κοινού εκπαίδευση Ελλήνων και Γερμανών φοιτητών στα δάση της Θάσου.

Συνοπτικά και επιγραμματικά μόνο θα κάνω μνεία σε κάποια από τα έργα υποδομής καθώς και στις δράσεις, που έχουν σχέση με τα παραπάνω λεχθέντα, για να γίνω περισσότερο κατανοητός, χωρίς αυτό να αποτελεί γενικό απολογισμό έργου δημάρχου, για το οποίο δεν επαρκεί η έκταση ενός άρθρου, κάτι που έχω την πρόθεση να γίνει. Πρόθεση μου επίσης είναι να θυμίσω κάποια πράγματα στους δημότες και κατοίκους του νησιού μας και με τρόπο λακωνικό, να λυθούν κάποιες παρανοήσεις και να δοθεί αντικειμενική ενημέρωση, που καταδεικνύεται από τα έργα και τα γεγονότα.  

 

Εκατοντάδες χιλιόμετρα νέων σωληνώσεων για εξοικονόμηση νερού και λιγότερες διαρροές 

Όσον αφορά τα έργα ύδρευσης, έχουν εκπονηθεί και ωριμάσει μελέτες για όλους τους οικισμούς του νησιού. Έχουν ήδη εκτελεστεί δίκτυα ύδρευσης συνολικού μήκους περίπου 250 χιλιομέτρων και δεξαμενές νερού σε Λιμένα, Σκάλα Παναγίας, Σκάλα Ποταμιάς, Ραχώνι, Ποτό, υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση της Καλλιράχης, του Πρίνου, των Μαριών και ακολουθούν τα επόμενα, ενώ μικρότερα έργα συντήρησης και αντικατάστασης δικτύων γίνονται παντού. Επιπλέον με χρηματοδότηση του προγράμματος “Φιλόδημος” του Υπουργείου Εσωτερικών προγραμματίζεται σύστημα τηλεελέγχου των διαρροών των δικτύων.

 

Κάλυψη όλου του νησιού με βιολογικούς καθαρισμούς

Στη διαχείριση των υγρών αποβλήτων ολοκληρώθηκε το δίκτυο αποχέτευσης του Λιμένα, αφού ο μισός οικισμός του δεν εξυπηρετείτο, με συνέπεια την γνωστή δυσωδία. Στην Παναγία και την Ποταμιά ο παλιός βιολογικός συντηρήθηκε, ώστε να μην μολύνεται το περιβάλλον, κυρίως της Χρυσής Αμμουδιάς. Στην Καλλιράχη κατασκευάστηκε μονάδα βιολογικού για να εξυπηρετεί το χωριό και τις Σκάλες Καλλιράχης και Σωτήρος. Στον Ποτό κατασκευάστηκε υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων με παραγωγή νερού από τριτοβάθμια επεξεργασία για την ικανοποίηση των αναγκών του Ποτού, των Λιμεναρίων και μελλοντικά του Θεολόγου. Ολοκληρώθηκε το δίκτυο των Λιμεναρίων και κατασκευάζεται του Ποτού. Ο Πρίνος εντάχθηκε μετά από επιμονή και προσπάθειά μας στους οικισμούς Γ’ προτεραιότητας, για τους οποίους η χώρα μας έχει την υποχρέωση να κατασκευάσει βιολογικούς. Εκτός από τον Πρίνο, τη Σκάλα και το δασύλλιο, στο μέλλον θα εξυπηρετήσει και τις ανάγκες της Σκάλας Ραχωνίου. Στην περιοχή των Μαριών κατασκευάστηκε μονάδα επεξεργασίας βοθρολυμάτων τύπου κόμπακτ.

 

Τέλος στις χωματερές

Στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων κλείσαμε και αποκαταστήσαμε την τελευταία ανεξέλεγκτη χωματερή στον Λιμένα. Οι Λιμενιώτες θυμούνται την ανυπόφορη δυσοσμία που έμπαινε μέσα στα σπίτια τους και τις φωτιές που άρπαζε. Ευτυχώς δεν θα έχουν να θυμούνται, χάρη στην εμπρόθεσμη ανταπόκρισή μας τα τσουχτερά πρόστιμα από την Ε.Ε, που πληρώνουν άλλες περιοχές της χώρας.

 

Οικολογική και αποδοτική διαχείριση σκουπιδιών

Εισηγηθήκατε και υποβάλαμε μελέτη και αίτημα χρηματοδότησης για την κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης με κέντρο διαλογής και δημιουργία πράσινων σημείων για διαλογή, προωθώντας παράλληλα την ανακύκλωση, ώστε να αποφύγουμε στο μέλλον το δυσβάστακτο κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων στην Καβάλα και να παράγουμε από τα απορρίμματα   προϊόντα χρήσιμα, όπως είναι το κομπόστ, υιοθετώντας πρακτικές της κυκλικής οικονομίας.

 

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το δάσος 

Επιπλέον:

—Ολοκληρώσαμε τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ώστε να μην υπάρχει άναρχη ανάπτυξη, αλλά να διέπεται από αρχές και κανόνες.

—Ορίσαμε Λατομικές ζώνες και νέους κανόνες στην εξόρυξη μαρμάρου.

—Εκπονήσαμε διαχειριστική μελέτη του δημοτικού δάσους.

—Εκπονήσαμε μελέτη αξιοποίησης της βιομάζας του δάσους μας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως και 1MV, με κέρδος 1,4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και τηλεθέρμανση, εξασφαλίζοντας πράσινη ενέργεια, καθαρό περιβάλλον, υγιές, καλλιεργημένο δάσος προστατευμένο από παράγοντες κινδύνου, θέσεις εργασίας και κέρδη.

 

Κέρδη 2 εκατομμύρια € ετησίως από “πράσινες δράσεις”

Εκτός από την αξιοποίηση της βιομάζας, όπου γίναμε ο πιλότος του υπουργείου ενέργειας, μέσω του ΚΑΠΕ, υπήρξαμε πρωτοπόροι, σε συνεργασία πάλι με το ίδιο υπουργείο, στο πρόγραμμα αντικατάστασης του οδοφωτισμού ολοκλήρου του νησιού μεLED, από την οποία θα πετύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας έως 70% και ανάλογη εξοικονόμηση χρημάτων. Σκεφθείτε ότι από αυτές τις δυο τελευταίες ενέργειες ο Δήμος θα εξασφαλίσει πέρα από τα περιβαλλοντικά ωφέλη και οικονομικά, της τάξης άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, χρήματα τα οποία, λόγω του ανταποδοτικού τους χαρακτήρα θα αποδοθούν στους δημότες με ανάλογη μείωση των δημοτικών τελών.

 

Δράσεις ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας

Από το 2011 ο Δήμος Θάσου χαρακτηρίζεται και διακρίνεται για την εξωστρέφειά του με την ενεργό συμμετοχή του σε συνέδρια εκθέσεις και δράσεις για το περιβάλλον στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Προσπαθεί να ενημερώσει, εκπαιδεύσει και ευαισθητοποιήσει τους δημότες και κυρίως τους νέους σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, την προστασία και την ορθή του διαχείριση. Μέσα στο πνεύμα αυτής της προσπάθειας εντάχθηκε, μέσω της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, στο πλαίσιο της οποίας συνεργάζονται ο Δήμος Θάσου και η Επαρχία Ροιτλιγκεν, η ανταλλαγή μαθητών των δυο περιοχών. Για την δράση ´´πάνινες τσάντες αντί για πλαστικές´´ βραβευθήκαμε στο τομέα Νεολαία, Πολιτισμός, Εκπαίδευση και Περβάλλον από την Ελληνογερμανική Συνέλευση, ενώ για το σύνολο όλων των παραπάνω έργων, δράσεων και καλών πρακτικών για το περιβάλλον, την αειφορία και την πράσινη ενέργεια, μας απονεμήθηκε το Βραβείο περιβάλλοντος του ΠΑΣΕΠΕ, στο πλαίσιο των ελληνικών βραβείων για το περιβάλλον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση  και των ευρωπαϊκών βράβειων επιχειρήσεων για το περιβάλλον.

Θα΄ θελα εδώ να εκφράσω τη χαρά μου και τα θερμά μου συγχαρητήρια στους νέους του νησιού, που συμμετείχαν με επιτυχία στο πρόγραμμα και τους καθηγητές τους.

Η τιμή και η αναγνώριση είναι μεγάλη  για τον Δήμο της Θάσου και του αναγνωρίζεται το δικαίωμα να αξιώνει μια θέση ανάμεσα στους πράσινους δήμους της Ευρώπης. 

 

“Οι ρυπαίνοντες σχολιαστές του καναπέ και οι γυρολόγοι των ψηφοδελτίων”

Μεγαλύτερος όμως είναι ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε για να φτάσουμε τους στόχους μας και η πορεία αυτή γίνεται δυσκολότερη όσο υπάρχουν αυτοί που συνεχίζουν να αδιαφορούν για το περιβάλλον, δημιουργώντας με τα ογκώδη τους μικρές χωματερές, αφήνοντας τις σακούλες με τα σκουπίδια τους έξω από τους κάδους, ακόμα κι αν αυτοί είναι άδειοι, όσο υπάρχουν επιχειρήσεις που αρνούνται να κάνουν ανακύκλωση, εδώ μιλάμε ακόμα και για μεγάλα σούπερ μάρκετ, εστιατόρια και πεντάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία, όσο υπάρχουν αυτοί που με ενέργειες δολιοφθοράς επιχειρούν να υποβαθμίσουν την εικόνα του τόπου και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του Δήμου και αυτοί που διοχετεύουν καθημερινά την “ευαισθησία” και τον “ακτιβισμό” τους, για το περιβάλλον σε σχόλια και αναρτήσεις στο Facebook, αραχτοί στον καναπέ του σπιτιού τους. Όλους αυτούς τους τελευταίους δεν τους αφορούν τα δυο αυτά σημαντικά βραβεία για το περιβάλλον, για να δώσω και την απάντηση στους έχοντες απορία ρυπαίνοντες σχολιαστές των μέσων δικτύωσης και σε κάτι γυρολόγους των δημοτικών ψηφοδελτίων, που κοκορεύονται για τις δοτές θέσεις που κάποτε τους δόθηκαν. 

 

“Καλώ τους υποψήφιους να λύσουν την πολιτική τους αλαλία για το περιβάλλον”  

Προκαλώ σε δημόσιο διάλογο και όσους δηλώνουν την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν δημαρχιακά και δημοτικά αξιώματα να βγουν ανοιχτά και να λύσουν την πολιτική τους αλαλία. Να πουν στον κόσμο ποιες είναι οι θέσεις τους, αν έχουν, για το περιβάλλον, τα λατομεία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την κυκλική οικονομία. Εκτός κι αν το πολιτικό τους ιδιώμα εξαντλείται στο να φωτογραφίζουν τους κάδους μόλις γεμίσουν ή καμία λακκούβα που άνοιξε ή καμία λάμπα στον στύλο που κάηκε. 

Προσκαλώ όμως σε κοινό αγώνα όλους εκείνους, που ευτυχώς είναι οι πολλοί και κυρίως τη νέα γενιά των ανθρώπων του νησιού μας να παλέψουμε μαζί για την αειφορία και βιώσιμη ανάπτυξη της όμορφης πατρίδας μας.

 

Κώστας Χατζηεμμανουήλ 

δήμαρχος Θάσου

 

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2018 | 6:29 pm


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας

Φιλικοί ιστότοποι: