Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Δήμος Καβάλας: Παροχή εφάπαξ ειδικού βοηθήματος επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος

Αρχίζει η υποβολή αιτήσεων στην υπηρεσία του Δήμου Καβάλας από καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος για την παροχή εφάπαξ ειδικού βοηθήματος επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας, οι καταναλωτές πρέπει να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και να αποσυνδεθούν ή να έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο μέχρι τις 30.6.2022 και να παραμένουν αποσυνδεδεμένοι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας της επανασύνδεσης.

 

Δικαιολογητικά

 

1️. Αίτηση (διατίθεται στον ιστότοπο του Δήμου Καβάλας www.kavala.gov.gr στην  ενότητα Επικαιρότητα/Ανακοινώσεις ή χορηγείται από την υπηρεσία μας)

 

2️. Πιστοποιητικό  οικογενειακής  κατάστασης (με την συναίνεση του δικαιούχου ζητείται αυτεπάγγελτα). 

 

3️. Δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1) του τελευταίου φορολογικού  έτους όλων των μελών του νοικοκυριού.

 

4️. Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) του τελευταίου φορολογικού έτους όλων των μελών του νοικοκυριού, εφόσον προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής της.

 

5️. Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος (εκκαθαριστικό) του τελευταίου φορολογικού έτους  όλων των μελών του νοικοκυριού.

 

6️. Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α) του τελευταίου φορολογικού έτους όλων των μελών του νοικοκυριού.

 

7️. Λογαριασμό προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Συνημμένα κατά περίπτωση

 

Γνωμάτευση πιστοποίησης αναπηρίας από Κ.Ε.Π.Α για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω.

 

Βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα ή κρατικού νοσοκομείου, με την οποία πιστοποιείται η ανάγκη κατ΄οίκον χρήσης συσκευής μηχανικής υποστήριξης απαραίτητης για τη ζωή ατόμου ή ατόμων που περιλαμβάνονται στην σύνθεση του νοικοκυριού.

 

Τί πρέπει να γνωρίζετε

 

 Σε περίπτωση που οποιοδήποτε εισοδηματικό ή περιουσιακό στοιχείο ή η σύνθεση του νοικοκυριού έχει μεταβληθεί κατά την υποβολή της αίτησης σε σχέση με την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, απαιτείται η προσκόμιση οποιουδήποτε δικαιολογητικού τεκμηριώνει τη μεταβολή (καταστάσεις μισθοδοσίας τελευταίου έτους όλων των μελών του νοικοκυριού, συμβόλαια πώλησης ή αγοράς, δωρεάς, παραχώρησης ή κατασχετήριο, πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης κ.α.).

 

Η αρμόδια υπηρεσία κατά την διαδικασία αξιολόγησης των προσκομιζόμενων δικαιολογητικών, μπορεί να ζητά την προσκόμιση περαιτέρω στοιχείων ή τη διενέργεια κοινωνικής έρευνας ή την πραγματοποίηση κατ΄οίκον επίσκεψης για επιτόπια επαλήθευση της σύνθεσης και των συνθηκών διαβίωσης του νοικοκυριού. 

 

Πληροφορίες:

 

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ & ΕΛΕΓΧΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ (ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ - 3ος  όροφος, γρ. 374 - ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 20)

 

Τηλέφωνο:2513 503 374-373

 

e-mail: [email protected]

 

κ. Τόλη Γεωργία – κ. Παπαδοπούλου Δήμητρα.

 

(Δήμος Καβάλας)

 

Δημοσιεύθηκε στις 25 May 2022 | 4:49 pm


Βγαίνουν οι μάσκες σε σχολεία και πανεπιστήμια – τί ισχύει για τις εξετάσεις

Τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία και τα πανεπιστήμια από την 1η Ιουνίου.

 

Η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων αποφάσισε την άρσης της υποχρεωτικότητας της μάσκας στην εκπαίδευση για μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

 

Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική κατά στη διάρκεια των εξετάσεων.

 

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ ελέγχου κάθε εβδομάδα.

 

Από 1η Ιουνίου τέλος η μάσκα

 

Υπενθυμίζεται ότι από 1η Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου καταργείται η υποχρεωτικότητα στη χρήση μάσκας σε όλους σχεδόν τους εσωτερικούς χώρους.

 

Ειδικότερα:

 

- Οι μάσκες δεν θα είναι υποχρεωτικές σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με αριθμημένες θέσεις (αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ). Η υποχρεωτικότητα αφορά και στους εργαζομένους σε αυτούς τους χώρους.

 

- Δεν θα είναι υποχρεωτικές στα εμπορικά καταστήματα.

 

- Παραμένουν υποχρεωτικές στις δομές Υγείας (Νοσοκομεία, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, σε συναφείς δομές) και στις αστικές συγκοινωνίες (λεωφορεία, ηλεκτρικός, μετρό, τρόλεϊ και τραμ).

 

- Η χρήση της μάσκας παραμένει ως προτροπή και σύσταση όπου χρησιμοποιείται σήμερα και όπου παρατηρείται συγχρωτισμός.

 

Δημοσιεύθηκε στις 25 May 2022 | 4:26 pm


Δωρεά Καππαδόκη απόγονου στο μουσείο της Νέας Καρβάλης (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο του Ελληνοκαππαδοκικού Πολιτισμού στη Νέα Καρβάλη εμπλούτισε την συλλογή του των κεραμικών από την Καππαδοκία με οκτώ αξιόλογα κεραμικά που δώρισε ο απόγονος της γνωστής Καππαδοκικής οικογένειαςΙωάννης Σινιόσογλου.

 

Η οικογένεια Σινιόσογλου με καταγωγή από το Ζιντίρντερε Καισαρείας υπερασπιζόμενη σθεναρά την ομογένεια της Κοινότητας και ασχολούμενη με το εμπόριο διακρίθηκε τους τελευταίους δύο αιώνες για τις ευεργεσίες και δωρεές και προς την Κοινότητα των Καισαρειέων αλλά και στην Κωνσταντινούπολη.

 

Στην Καισάρεια η οικογένεια υπήρξε προστάτης και ευεργέτης της Μητροπόλεως Καισαρείας. Ο Συμεωνάκης Σινιόσογλου συνέβαλε στην ανέγερση και λειτουργία του «Κεντρικού Καππαδοκικού Ορφανοτροφείου» της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου αλλά και της Μονής και της λειτουργίας των Εκπαιδευτηρίων της Καισαρείας.

 

Στην Κωνσταντινούπολη, όπου και η έδρα των επιχειρήσεων της, η οικογένεια Σινιόσογλου αναδείχθηκε σε Μέγα Ευεργέτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Επί Πατριαρχείας του Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ του Γ΄, το 1902, ο αείμνηστος προπάππους του Ιωάννη, Συμεωνάκης Σινιόσογλου, χρηματοδότησε την κατασκευή και λειτουργία του Πατριαρχικού Ορφανοτροφείου και  τη σχολή κορασίδων της Νήσου Πρώτης στα Πριγκηπόνησα.

 

Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1924 η οικογένεια λειτούργησε  το ταπητουργείο της οικογένειας Σινιόσογλου στη Νέα Ιωνία Αθηνών και αργότερα μετά το Β΄ Παγκόσμιο  πόλεμο ονομαστή Ναυπηγοεπισκευαστική εταιρεία στον Πειραιά.

 

Της σημερινής δωρεάς προηγήθηκε δωρεά όλων των οικογενειακών κειμηλίων της οικογένειας που εκτίθενται, στο μοναδικό στο είδος του, Μουσείο μας, του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών.

 

Οφειλόμενες ευχαριστίες στην οικογένεια των ευεργετών.  

 

(δελτίο Τύπου)

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 25 May 2022 | 4:09 pm


Πίσω Σελίδες: Μπήκε η Ελλάδα στον πόλεμο και δεν το ξέρουμε;

Η αμήχανη στιγμή που μαθαίνεις από τον υπουργό Αμυνας άλλης χώρας πως η πατρίδα σου στέλνει κι άλλα βαριά όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία.

 

Κι αν αύριο μας ζητήσουν να στείλουμε και φαντάρους; Θα το κάνουμε;

 

Μπήκε η Ελλάδα στον πόλεμο και δεν το καταλάβαμε; Συμμετέχουμε ως αντιμαχόμενο μέρος; Εδωσε κανείς αυτή την εξουσιοδότηση στον Μητσοτάκη;

 

Και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να καταγγείλει την εμπλοκή ανησυχεί μήπως τελειώσουν τα δικά μας πυρομαχικά και χάσουμε μέρες μάχης με την Τουρκία, όταν γίνει το κακό;

 

Γενικά στην Ευρώπη υπάρχει κανείς που να μιλάει για την ειρήνη;

 

Οι εταιρίες ΒΑΠΕ πάντως μια χαρά κάνουν τη δουλειά τους και μάλιστα τα έργα τους προωθούνται πια σκανδαλωδώς για να απεξαρτηθούμε γρήγορα από τον Πούτιν. Στη Σητεία πάντως λένε σταθερά όχι στην ΤΕΡΝΑ.

 

Ακούστε την εκπομπή:

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 25 May 2022 | 3:29 pm


Υποδοχή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο αεροδρόμιο Καβάλας (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης στην Καβάλα προσγειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (25/5) το αεροπλάνο που μετέφερε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

 

Ο Πατριάρχης θα περιοδεύσει στη Θεσσαλονίκη και στο Άγιο Όρος, με ενδιάμεσους σταθμούς στη Δράμα και τη Χαλκιδική.

 

Ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, παρέστηστην τελετή υποδοχής του Οικουμενικού Πατριάρχη, και της συνοδείας του, στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης «Μέγας Αλέξανδρος».

 

Ο κ. Μουριάδης εξέφρασε στον Πατριάρχη τη χαρά του για την επίσκεψή του και τού ευχήθηκε καλή διαμονή.

 

Ο Πατριάρχης μετέβη στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος, στους Ταξιάρχες Δράμας (Σίψα) για να θα τελέσει τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού μητροπολίτη Δράμας, Παύλου.

 

Ακολούθως, θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη. Την Παρασκευή θα επισκεφθεί το Άγιον Όρος και από την Κυριακή θα συμμετάσχει σε εορταστικές εκδηλώσεις στους Δήμους Καλαμαριάς και Θερμαϊκού.

 

Η περιοδεία του Οικουμενικού Πατριάρχη θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, με την τέλεση Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον ιερό ναό της Παναγίας Φανερωμένης στη Μηχανιώνα, της οποίας θα ακολουθήσει ρίψη στεφάνου στη θάλασσα και επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των προσφύγων από την Προποντίδα και την Ανατολική Θράκη.

 

Στο αεροδρόμιο βρέθηκε και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης και ο πρώην υπουργός Γιώργος Καλαντζής.

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 25 May 2022 | 2:36 pm


Ένας Καβαλιώτης Ιπτάμενος «ξεδιπλώνει» τα ατού των F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας

Ένας Ιπτάμενος ξεδιπλώνει τα ατού των F-35 που παίρνει η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδος και τα οποία αποτελούν διακαή πόθο της Τουρκίας.

 

Τι θα αλλάξει στην Πολεμική μας Αεροπορία εφόσον έρθουν τα F-35 από τις ΗΠΑ; Γιατί είναι περιζήτητο αυτό το αεροσκάφος; Τι δυνατότητες έχει; Ποια είναι τα ελληνικά «αβύθιστα αεροπλανοφόρα» στο Αιγαίο; Γιατί «βλέπει» όπως ο αλεξιπτωτιστής; Πώς «κουμπώνει» με τα Rafale; Γιατί… ανησυχεί η Άγκυρα;

 

Οι απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Άλλωστε, μόνο… χαμηλές πτήσεις δεν ακολούθησαν οι συζητήσεις μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου άναψε το πράσινο φως για την ενίσχυση της Πολεμικής μας Αεροπορίας με τα αεροσκάφη F-35.

 

Για το θέμα στη Voria.gr o Πάνος Γεωργιάδης, Σμήναρχος Ιπτάμενος ε.α. (από την Καβάλα) με χιλιάδες ώρες πτήσεων στο ενεργητικό του, Αξιωματικός Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Διοίκησης και Εξοπλισμών του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας επί σειρά ετών, Διευθυντής του Κέντρου Συντονισμού Αεροπορικών Επιχειρήσεων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά και Εκπαιδευτής του Κεντρικού Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου του ΝΑΤΟ. «Σκανάρει» τα αεροσκάφη F-35 και εκτιμά τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται στην περιοχή με την ενίσχυση του στόλου της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

 

«Έχει την ικανότητα να “βλέπει” μακριά και πλήρως»

 

Και φυσικά, το κυρίαρχο ερώτημα που καλείται να απαντήσει ο κ. Γεωργιάδης με την πολύχρονη εμπειρία του είναι τί θα αλλάξει στην Πολεμική μας Αεροπορία με τα F-35.

 

«Είναι ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς, το οποίο περιλαμβάνει πάρα πολύ μεγάλες καινοτομίες, που αφορούν όχι τόσο στα πτητικά του χαρακτηριστικά, τα οποία εν πολλοίς είναι άγνωστα, αλλά κυρίως στην ικανότητά του να “βλέπει” μακριά και πλήρως. Ουσιαστικά δηλ. να ταυτίζει την εικόνα της τακτικής κατάστασης με την πραγματική και να την κάνει ηλεκτρονική – ηλεκτροπτική, ταξιδεύοντας σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό οπτικό και υπέρυθρο φάσμα», λέει.

 

Είναι «ώριμη» η Αεροπορία μας για να αποφασίζει

 

Και πώς φτάνουμε στο να επιλέξουμε το F-35; Γιατί το συγκεκριμένο, ερωτάται ο κ. Γεωργιάδης. Ο ίδιος εκτιμά πως «πέραν της εξειδίκευσης του καθενός κι όσο κι αν παρακολουθεί την τεχνολογία, το σίγουρο είναι πως σε τακτικό επιχειρησιακό επίπεδο, η Πολεμική μας Αεροπορία είναι αρκετά ώριμη, όσο και τα Επιτελεία κι οι επιτροπές, για να κρίνει την ικανότητα του συγκεκριμένου αεροσκάφους.

 

Και αυτό γιατί, τα τελευταία χρόνια, μετέχει με συμμαχικές χώρες σε κύριες ασκήσεις μέσης και μεγάλης κλίμακας διεθνώς, αλλά κυρίως σε αυτές του “Ηνιόχου” και του “Blue Flag” στο Ισραήλ. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια “παλεύουν” τα ελληνικά πληρώματα ως σύμμαχοι και αντίπαλοι στα σενάρια αυτών των ασκήσεων. Άρα σε μεγάλο βαθμό γνωρίζουν τις ικανότητες σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο του F-35».

 

Δεν τα ξέρουμε όλα…

 

«Έχει βέβαια και πολλές άγνωστες παραμέτρους. Θα μπορούσα να σας αναφέρω ενδεικτικά πως από την εμπειρία μου, όταν είχα μπει στο simulator του, ότι εντυπωσιάζουν ακόμη και τώρα -ενώ περάσαν χρόνια- τα χαρακτηριστικά του F-35 Lighting (αυτής της… αστραπής). Θα σας ανέφερα για παράδειγμα πως ο χειριστής έχει μια πανάκριβη κάσκα, όπου εκεί οδηγούνται πολλές πληροφορίες».

 

«Σαν να κρεμιέσαι από αλεξίπτωτο»

 

Τι είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό;

 

«Το σημαντικότερο και εντυπωσιακότερο είναι πως το αεροσκάφος F-35 έχει κάμερες σε όλη του την επιφάνεια και κυρίως κάτω από την “κοιλιά”, οι οποίες με την κατάλληλη διακοπτολογία, φέρνουν από το περιβάλλον εικόνα σαν να… κρεμάς έναν άνθρωπο από αλεξίπτωτο.

 

Σαν να μην υπάρχει δηλ. κανένα εμπόδιο μεταξύ των ματιών του και του εδάφους. Κυριολεκτικά. Τι σημαίνει αυτό; Ο πιλότος σε αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να πιστοποιήσει ως άνθρωπος, ότι αυτό που βλέπει -όσο μπορεί- είναι και το πραγματικό. Γιατί ο μελλοντικός πόλεμος, όσο ποτέ άλλοτε, θα είναι της παραπλάνησης.

 

Αυτό σημαίνει πολλά για την αξία φυσικά του ανθρώπου, αλλά αναφέρομαι στο περιβάλλον, σε κλειστό χώρο, ως βομβαρδιστικό, για στόχους επιφανείας όσο και στην εναέρια μάχη».

 

Γιατί το F-35 γίνεται περιζήτητο και ποιος ο… συμμαχικός του ρόλος;

 

«Καταρχήν μιλάμε για ένα παλιό πρόγραμμα. Η παρθενική του επίσημη πτήση είναι το 2006. Αυτό δεν είναι εντυπωσιακό. Πάντα έτσι συνέβαινε  στις γενιές των αεροσκαφών. Όποιες παθογένειες και “εφηβικά” προβλήματα έχουν παρουσιάσει τα αεροσκάφη, άρα τα μοντέλα που θα φτάσουν σε μας, Block 4, τουλάχιστον έχουν θεραπευτεί, όπως επίσης έχουν γίνει και οι όποιες βελτιώσεις.

 

Ναι, είναι περιζήτητο. Η τελευταία χώρα που τα παρήγγειλε επίσημα είναι η Φινλανδία με 64 αεροσκάφη, η οποία προσδοκά να μπει τώρα στο ΝΑΤΟ. Το κυριότερο όμως είναι πως οι χώρες γύρω μας, όπως η Ιταλία και το Ισραήλ, έχουν το συγκεκριμένο αεροσκάφος.

 

Σημειώστε πως δεν έχει να κάνει μόνο στο τακτικό επίπεδο, αλλά και στο συμμαχικό και κυρίως στο μοντέλο “3+1”. Δηλ. όταν εμείς “παίζουμε” στο μοντέλο Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ, που οι δύο τελευταίες το έχουν. Εάν το έχουμε κι εμείς, θα έχουμε έναν πολύ σημαντικό συνδετικό κρίκο, δηλ. “χρυσό”, που θα μπορούσε να ενώσει αυτήν τη συμμαχία στην πράξη, κυριολεκτικά».

 

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία εξαιρέθηκε από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 από τις ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ και από τότε είναι διακαής πόθος η απόκτησή τους, πόθος τον οποίον η Άγκυρα δεν κρύβει…

 

Τα Rafale και τα γαλλικά μαθήματα… Made in Greece

 

 

Ουσιαστικά και με χρονικό ορίζοντα το 2027 ή 2028 πηγαίνουμε σε μια υπεροπλία έναντι του γείτονά μας, ο οποίος συνεχίζει τις προκλήσεις;

 

«Με τα σημερινά δεδομένα, θα έχουμε υπεροπλία. Να σημειωθεί πως τα γαλλικά μαχητικά Rafale, έστω κι αυτά τα 6 που έχουμε,  έχουν αλλάξει κυρίως αυτήν την ισορροπία. Πρόσφατα διαβάζαμε από συνάδελφους πως εντάχθηκαν πάρα πολύ εύκολα στο ελληνικό οπλοστάσιο. Άλλωστε, είχαμε το Mirage 20005

 

Τολμώ να πω ότι ακόμη κι οι Γάλλοι μαθαίνουν κι από εμάς…».

 

Μιλάμε τώρα για τα F-35 που βγαίνουν σε τρία βασικά μοντέλα…

 

«Ναι. Το Α είναι ένα συμβατικό αεροσκάφος, το Bravo, που είναι βραχείας και κάθετης απογείωσης, και το Charlie, που είναι κατασκευής για αεροπλανοφόρα.

 

Σχετικά εύκολα μπορεί κανείς να δει τα πλεονεκτήματα στις ανοιχτές σελίδες της κατασκευάστριας εταιρίας, της Lockheed Martin. Κι από εκεί αντιλαμβανόμαστε πως έχουμε να κάνουμε με ένα αεροσκάφος, που μπορεί να πετά πολύ μακριά. Αξίζει να σημειωθεί πως το F-35 όπως και το Rafale μπορεί να “κυκλώσει” κυριολεκτικά, χωρίς ανεφοδιασμό, την περιοχή από την Κρήτη, την Κύπρο και να έρθει σχεδόν από τον Εύξεινο Πόντο.

 

Άρα μπορεί να επιλέξει όλα τα αδύναμα στοιχεία του δυνητικού αντιπάλου και τον τόπο, τον χρόνο, αλλά και τον τρόπο που θα περάσει αυτές τις γραμμές, για να πλήξει τους στόχους σε βάθος. Η κύρια φιλοσοφία του F-35 είναι “επιθετική”, αν και ο όρος επιθετικός – αμυντικός είναι παντελώς άχρηστος, ειδικά στην αεροπορία».

 

Το σκάκι, το νέο… άλογο και τα «αβύθιστα αεροπλανοφόρα»

 

Αναφέρατε τον όρο κάθετης απογείωσης. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς λόγω των νησιών μας;

 

«Να σας πω, κ. Θεοδωρακίδη πως ήταν όταν ήμουν ενεργός αξιωματικός στο Αρχηγείο και ειδικά στους Εξοπλισμούς, όλα αυτά ήταν πολύ καίρια ερωτήματα, στις ομάδες, στις επιτροπές και τις συζητήσεις μας -πολύ απόρρητα, βέβαια, αλλά κάποια πράγματα μπορούν να λεχθούν.

 

Το μεγάλομυστικό”, θα μπορούσα να πω, είναι το εξής: να “παντρέψεις” το περιβάλλον με το μέσο. Ουσιαστικά, δηλ. την σκακιέρα με τα πούλια. Φανταστείτε πως στη σκακιέρα μας παίρνουμε ένα άλογο που κάνει πολλές περισσότερες κινήσεις από τις τρεις γνωστές, ίσως ακόμη και επτά. Την ίδια ώρα σκεφτόμαστε και το ταμπλό όπου θα παίξουμε, δηλ. το περιβάλλον. Ναι, όμως το “σκάκι” της αεροπορίας είναι τρισδιάστατο και αντιλαμβάνεστε το περιβάλλον πολυπλοκότητας».

 

Τι σημαίνει αυτό;

 

«Φανταστείτε δηλ. τρία ταμπλό. Το δυνητικό περιβάλλον του κλειστού Αιγαίου όσο και αυτό της ανοιχτής θάλασσας για τη Μέση Ανατολή είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις. Ειδικά όμως στο Αιγαίο με τόσα “αβύθιστα αεροπλανοφόρα”, ένα αεροσκάφος όπως είναι τα μοντέλα Bravo και Charlie του F-35, ειδικά το πρώτο, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν στρατηγικό εφιάλτη, ο οποίος δεν μπορεί να ξεπεραστεί, τόσο με την αμυντική δική μας φιλοσοφία, όσο και με την επιθετική.

 

Ποια είναι τα «αβύθιστα αεροπλανοφόρα»;

 

«Είναι τα νησιά μας. Φανταστείτε πόσα ελικοδρόμια -φυσικά ή τεχνητά- έχουμε στα ελληνικά νησιά. Ξεχάστε για λίγο τα συμβατικά αεροδρόμια. Σκεφτείτε ακόμη και γήπεδα μπάσκετ χωρίς τις μπασκέτες…».

 

Αυτό μάλλον δημιουργεί μεγαλύτερους πονοκεφάλους στην τουρκική πολεμική αεροπορία;

 

«Όχι μόνον αυτό. Θα αποτελέσει και παγκόσμιο μοντέλο της νέας φιλοσοφίας. Αυτά δεν περνούν απαρατήρητα από τους σχεδιασμούς των εταιριών. Ό,τι φτιάχνουν κατασκευάζεται και για το αντίστοιχο δυνητικό περιβάλλον όπου θα επιχειρήσει.

 

Φανταστείτε μια τετράδα αεροσκαφών που για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα προσγειωθούν σε ένα νησί – βατήρα που δεν θα το ξέρει ουδείς. Και θα μπορεί να επιχειρήσει με το κατάλληλο κλιμάκιο και την αντίστοιχη προετοιμασία. Άρα, πού θα ψάξουν οι αντίπαλοι;

 

Σε πολλές συζητήσεις ακούμε πως το F-35 είναι «αόρατο». Τι σημαίνει αυτό;

 

«Ο όρος αυτός δεν είναι σωστός. Είναι δηλ. μικρής επιφάνειας εντοπισμού. Ελάχιστης. Η τεχνολογία απαντά σε αυτά με ειδικά ραντάρ και ειδικών κυμάτων -χιλιοστομετρικού κύματος ή οτιδήποτε άλλου. Πολλοί χρησιμοποιούν τον όρο “αόρατο”, αλλά αυτό θα μπορούσαν να το απαντήσουν τα πληρώματα που το αντιμετώπισαν. Γενικώς όμως ισχύει».

 

Κι ο ρόλος της ΕΑΒ σε αυτό το εγχείρημα;

 

«Είναι μια φανταστική ευκαιρία. Όλα αυτά τα γιγάντια προγράμματα είναι πολύ ακριβά, θα πρέπει να τα μειώσουμε και να αξιοποιήσουμε την τεράστια γεωπολιτική αξία της Ελλάδας. Να μας βοηθήσουν αυτοί που μας τα πουλάνε και να αξιοποιήσουμε την ανάλογη τεχνογνωσία που έχουμε με δικό μας κόσμο». πηγή:

 

πηγή: voria.gr 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 25 May 2022 | 1:57 pm


ΕΝΦΙΑ: "οι Καβαλιώτες θα πληρώσουν φέτος 18 εκ. ευρώ"

Σχεδόν 18 εκατομμύρια ευρώ θα χρειαστεί να καταβάλλουν οι Καβαλιώτες για τον φετινό ΕΝΦΙΑ.

 

Για τον συγκεκριμένο φόρο οι Καβαλιώτες κατέβαλαν:

 

- Το 2018 το συνολικό ποσό των 27.743.187 ευρώ.

 

- Το 2019 το συνολικό ποσό των 21.462.605 ευρώ.

 

- Το 2020 το συνολικό ποσό των 21.711.003 ευρώ.

 

- Το 2021 το συνολικό ποσό των 22.138.293 ευρώ.

 

- Το 2022 θα καταβάλλουν 17.905.164 ευρώ.

 

 

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, για τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ, έκανε την εξής δήλωση:

 

"Με τη νέα γενναία μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ που έκανε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη 8 στους 10 συμπολίτες μας θα πληρώνουν στο εξής μικρότερο φόρο για τα ακίνητά τους.

 

Η προεκλογική μας δέσμευση για συνολική ελάφρυνση κατά 30% της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας υπερκαλύφθηκε, σε συνέχεια μιας σειράς άλλων αντίστοιχων πρωτοβουλιών για την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, όπως οι μικρότεροι φορολογικοί συντελεστές, η αναστολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης αρχικά στον ιδιωτικό τομέα και ο μηδενισμός του φόρου στις γονικές παροχές.

 

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι εμφανής και στην Π.Ε. Καβάλας, όπως αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.

 

Δηλαδή, με τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, οι κάτοικοι της Π.Ε. Καβάλας θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 9.838.022 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2018 και 4.233.129 ευρώ λιγότερα από πέρυσι.

 

Παρά τις δυσκολίες και τα πολλά εμπόδια, η Κυβέρνηση συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες.

 

Οι υποσχέσεις μας γίνονται πράξη και συνεχίζουμε".

 

 

(δελτίο Τύπου - Μ. Λαζαρίδης)

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 25 May 2022 | 1:14 pm


ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση 33 βουλευτών για την ισότιμη μεταχείριση του ένστολου προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ.

Με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Καβάλας Τάνιας Ελευθεριάδου και του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη, 33 βουλευτές/τριες ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να προνοήσει ώστε να υπάρξει ισότιμη μεταχείριση του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας που δικαιούται ειδική αδείας 22 ημερών.

 

Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 149 του ν.4483/2017 (ΦΕΚ 107/Α/31.7.2017), το οποίο βρίσκεται σε ισχύ και στο  άρθρο 47 του ν. 4674/2020 ορίζεται ότι η ειδική άδεια των είκοσι δύο (22) ημερών ανά έτος χορηγείται και σε υπαλλήλους με τέκνα που πάσχουν από Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (Δ.Α.Δ.) εφόσον αυτά είναι ανήλικα ή είναι ενήλικα αλλά δεν εργάζονται.

 

Η άδεια αυτή χορηγείται ανεξαρτήτως του εάν τα τέκνα χρήζουν ή όχι περιοδικής νοσηλείας, συνεπώς δεν χρειάζεται γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής.

 

Σύμφωνα με τους βουλευτές: "το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με πρόσφατη Διαταγή του προς τις Υπηρεσίες όρισε ότι στα νοσήματα που απαιτούν περιοδική νοσηλεία περιλαμβάνονται οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες που προκαλούν μόνιμη αναπηρία (σύνδρομο Down και εν γένει διανοητικές καθυστερήσεις) και χρόνιες ψυχικές διαταραχές (ψυχώσεις, αυτισμός κ.λπ.) και για την λήψη της ειδικής άδειας των 22 ημερών θα πρέπει να προσκομίζεται (χωρίς νομική εξουσιοδότηση) σχετικό πιστοποιητικό που βεβαιώνει είτε τακτική μετάγγιση αίματος, είτε περιοδική νοσηλεία".

 

Οι βουλευτές/τριες ρωτούν τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να διορθώσει το σφάλμα της Διοίκησης και αν θα επιβάλει την απαιτούμενη από το νόμο και το Σύνταγμα ισότιμη μεταχείριση του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να χορηγηθούν οι 22 ημέρες άδειας στους γονείς τέκνων με βαριά νοητική στέρηση ή σύνδρομο Down ή Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (Δ.Α.Δ.).

 

 

(δελτίο Τύπου Τ. Ελευθεριάδου)

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 25 May 2022 | 12:46 pm


Γ. Πασχαλίδης: «Φορολογικά κίνητρα για εταιρικούς μετασχηματισμούς και αγρότες»

"Το νομοσχέδιο έχει ιδιαίτερη σημασία για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που λόγω της ιδιομορφίας τους και του επιχειρηματικού τους προφίλ, αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση", σύμφωνα με τον βουλευτή Καβάλας της ΝΔ Γιάννη Πασχαλίδη

 

 

Ο βουλευτής του νομού Καβάλας, Γιάννης Πασχαλίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: "Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών" ανέφερε ότι «με το παρόν σχέδιο νόμου διαφαίνεται η πρόθεση της Κυβέρνησης να δώσει κίνητρα για εταιρικούς μετασχηματισμούς μέσω συγχωνεύσεων, διασπάσεων και μετατροπών, στις οποίες οι εμπλεκόμενες εταιρείες μπορεί να μετέχουν υπό οποιαδήποτε ιδιότητα».

 

Όπως λέει, το νομοσχέδιο έχει ιδιαίτερη σημασία για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, που λόγω της ιδιομορφίας τους και του επιχειρηματικού τους προφίλ, αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση.

 

Έτσι, καθίσταται άμεσης προτεραιότητας η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και η μετάβαση των επιχειρήσεων της χώρας σε ένα πιο σύγχρονο περιβάλλον.

 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Πασχαλίδης, σημείωσε ότι με την αξιολογούμενη ρύθμιση επιδιώκεται η παροχή φορολογικών κινήτρων στις επιχειρήσεις, με σκοπό την προώθηση της μεταξύ τους συνεργασίας, την αύξηση της παραγωγικότητάς τους και την αντιμετώπιση του πολύ σύντομου «κλεισίματος» των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με το μεγαλύτερο κίνητρο να αποτελεί η απαλλαγή κατά 30% από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των κερδών για έως 9 φορολογικά έτη, υπό την προϋπόθεση ενός ελάχιστου αθροιστικά κύκλου εργασιών, τόσο στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων όσο και στην περίπτωση συνεργασίας προσώπων.

 

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση «ο βουλευτής υπογράμμισε την προσπάθεια της Κυβέρνησης να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους αγρότες, παρέχοντάς το κίνητρο  της απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% στα συνεργατικά σχήματα».

 

Το μέτρο θα έχει άμεση ισχύ, από το τρέχον φορολογικό έτος, και αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που:

 

•      Είτε είναι μέλη συλλογικών σχημάτων (συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών),

 

•      Είτε συνάπτουν έγγραφη σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας, με την προϋπόθεση διάθεσης στον συνεταιρισμό ή στον αγοραστή αντίστοιχα ποσοτήτων ίσων με το 75% όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων παραγωγής του εκάστοτε αγρότη. Κάτι που αποτελεί άλλη μια καινοτομία.

 

Κλείνοντας την ομιλία του ο βουλευτής ανέφερε: «Η κυβέρνηση μας έχει κατανοήσει απόλυτα ότι τα συνεργατικά σχήματα μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εθνική μας οικονομία και γι’ αυτό παρέχει κίνητρα για την ανάπτυξη τους. Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεων απασχόλησης και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

 

(δελτίο Τύπου Γ. Πασχαλίδης)

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 25 May 2022 | 12:34 pm


Η Γιούλη Αποκατανίδου από την Καβάλα στον τελικό του Πανελληνίου Διαγωνισμού Πρωτότυπου Μονoλόγου επί Σκηνής

Αθήνα στις 26 Ιουνίου 2022 και ώρα 13.00 (ώρα προσέλευσης του κοινού 12.00). Ο χώρος μένει να προσδιορισθεί, ενδέχεται να διεξαχθεί στο θέατρο Παραμυθίας επειδή ο χώρος είναι οικείος στους ερμηνευτές/ερμηνεύτριες, καθώς οι δοκιμές που έγιναν στην Ακαδημία Πλάτωνος επιβεβαίωσαν τους φόβους της οργανωτικής επιτροπής ότι ο υπαίθριος χώρος και η ελευθέρα προσέλευση κοινού θα δυσχεράνει υπερβολικά την απόδοση των ερμηνευτών. 

 

Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, με μεγίστη ικανοποίηση, προβαίνει στην εξής ανακοίνωση:

 

"Το επίπεδο των δημιουργών και ερμηνευτών που μετέσχον στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μονολόγου επί Σκηνής ήταν εξαιρετικά υψηλό, γεγονός που δυσκόλεψε την κριτική επιτροπή της ημιτελικής φάσης στο έργο της και την υποχρέωσε να συσκεφθεί κατ'επανάληψη προκειμένου να καταλήξει στους 9 που επελέγησαν ώστε να μετάσχουν στον τελικό."

 

ΟΙ ΠΡΟΚΡΙΘΕΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΟΝΟΛΟΓΩΝ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ

(αλφαβητικά βάσει τίτλου έργου)

 

►Γυμνός χωρίς κινητό (Καστοριά) Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Μυλωνάς / Ερμηνευτής: Γεώργιος Παυλόπουλος

►Ιφιγένεια έξοδος (Καλαμάτα) Συγγραφέας/Ερμηνεύτρια: Βασιλική Βασιλειάδη

Το κέρασμα (Καβάλα) Συγγραφέας: Γιούλη Αποκατανίδου / Ερμηνεύτρια: Νεφέλη Λαδά

►Η κλεμμένη πλάτη (Βέροια) Συγγραφέας: Πηνελόπη Φιρτινίδου / Ερμηνεύτρια: Παναγιώτα Κασιμιάδου 

►Ουρανία (Αθήνα) Συγγραφέας: Δήμητρα Νικολαίδου / Ερμηνεύτρια: Δέσποινα Καρδογέρου

►Το πλέγμα (Αλεξανδρούπολη) Συγγραφέας/Ερμηνεύτρια: Ευαγγελία Σγουρομάλλη 

►Σώπα, μη μιλάς (Σάμος) Συγγραφέας: Έλενα Χουσνή / Ερμηνεύτρια: Παρθενόπη Αρμενάκη

►Τετρακόσια ογδόντα πέντε γραμμάρια (Πάτρα) Συγγραφέας: Ιωάννης Κοψίνης / Ερμηνεύτρια: Μαρίνα Παντελάκη

►Φοβίες (Καρδίτσα) Συγγραφέας/Ερμηνεύτρια: Μαρία Tσικριτσάκη

 

Σε περίπτωση που κάποιος/κάποιοι από τους ανωτέρω συντελεστές δηλώσει αδυναμία προσέλευσης το έργο θα αντικατασταθεί από άλλο έργο

 

Ο τελικός θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 26 Ιουνίου 2022 και ώρα 13.00 (ώρα προσέλευσης 12.00) ενδεχομένως στο θέατρο Παραμυθίας επειδή ο χώρος είναι οικείος στους διαγωνιζόμενους.

 

Συγχαίρουμε τους 9 προκριθέντες και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία.

 

Η Ένωση Σεναριογράφων ευχαριστεί τους 250, περίπου, δημιουργούς/ερμηνευτές από όλη την Ελλάδα 

που μετέσχον στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μονολόγου επί Σκηνής, χάρις στους οποίους η προσπάθεια αυτή 

στέφθηκε με επιτυχία.

 

Η Ε.Σ.Ε. ευχαριστεί επίσης τον κ. Άγγελο Συρίγο, Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, την κυρία Μαίρη Βιδάλη, πρώην Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής, την κυρία Κατερίνα Τζιτζικώστα, Πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Unesco καθώς και τους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Ανατολικής Σάμου, Άργους, Άρτας, Βέροιας, Βόλου, Δράμας, Έδεσσας, Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καλαμάτας, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κορίνθου, Λακωνίας, Λειβαδιάς, Λάρισας, Μεσολογγίου, Νάουσας, Πάτρας, Πύργου, Σερρών, Τεμπών, Τρικάλων, Τρίπολης, Φλώρινας, Χαλκίδας, Χανίων που έθεσαν υπό την αιγίδα τους την εκδήλωση καθώς και τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, Λάρισας, Χανίων, Βεροίας, Ιωαννίνων και το θέατρο Τέχνης Πολιτεία-Λόφος Κολωνού που συνέβαλαν στη διεξαγωγή του διαγωνισμού.

 

Η Ε.Σ.Ε. εκφράζει τη βαθυτάτη ευγνωμοσύνη της στην Αλμπέρτα Τσοπανάκη που παρεχώρησε αφιλοκερδώς το θέατρο Παραμυθίας όπου διεξήχθησαν οι δυο πρώτες φάσεις του διαγωνισμού και φυσικά στα μέλη των κριτικών επιτροπών: Θάνο Τσάμπρα, Κλεοπάτρα Σβανά και Θοδωρή Προκοπίου της προκριματικής φάσης και Κώστα Παπαπέτρο, Νατάσα Μποζίνη και Νίκο Βερλέκη της ημιτελικής φάσης.

 

Δημοσιεύθηκε στις 25 May 2022 | 12:10 pm


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας