Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Έφυγε από τη ζωή ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Ι. Διαμαντόπουλος

**Φωτό: Τόνι Κοζέλι (2015)

 

Απεβίωσε το πρωί του Σαββάτου 28/3/2020 ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Ι. Διαμαντόπουλος, μετά από δεκαήμερη νοσηλεία στην Β’ Παθολογική του Νοσοκομείου Καβάλας.

 

Ο θάνατός δεν οφείλεται μεν στον κορωνοϊό, αλλά οι οικείοι του επισημαίνουν το γεγονός ότι έζησε τις τελευταίες μέρες της ζωής του μόνος στο νοσοκομείο, λόγω γενικής απαγόρευσης των επισκεπτηρίων, θίγοντας έτσι μια λιγότερο γνωστή πτυχή της νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί στα νοσοκομεία. 

 

Σε ανακοίνωσή της, η οικογένειά του αναφέρει: 

 

«Υπηρέτησε επί 55 χρόνια με αφοσίωση το ποίμνιο του στη Θάσο, ακόμη μέχρι και πριν λίγο καιρό όπου, καθιστός σε καρέκλα, κήρυττε τον λόγο του Θεού και της Αγάπης. Αφήνει παρακαταθήκη τον έντιμο του βίο, το πνευματικό του έργο καταγεγραμμένο σε βιβλία, καθώς και το φιλανθρωπικό του έργο μέσα από εξομολογήσεις, κατηχήσεις και φιλόπτωχα ταμεία.

 

Λίγο πριν αποδημήσει εις Κύριον, αξίζει να σημειωθεί ότι βραβεύθηκε από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Π.Ο.Κ.) για το ποίημα του “Υπάρχουν άνθρωποι όπως εγώ” (το οποίο πραγματώνει και όλη του τη ζωή), σε μια εκδήλωση που θα γινόταν την Ημέρα της Ποίησης (21 Μαρτίου 2020) η οποία αναβλήθηκε λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην πατρίδα μας.

 

Επροσεύχετο έως τέλους και έστελνε τις ευχές του, στο ποίμνιο του. Ολοκληρώνοντας τον κύκλο της ζωής, υπέμεινε τις τελευταίες μέρες της ζωής του δίχως τους οικείους του δίπλα του (σύζυγο, κόρη, γαμπρό και εγγονή), πίνοντας έως τέλους το ποτήριο της δοκιμασίας και του μαρτυρίου της πλήρους απομονώσεως, δεδομένης της θεσπίσεως των αυστηρών μέτρων που έχουν παρθεί από την Πολιτεία για την πρόληψη του κορονοϊού. 

 

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Κυριακή 12 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λιμένα Θάσου σε κλειστή τελετή. 

 

Έναντι επιμνημόσυνου δεήσεως, θα δοθεί ένα χρηματικό ποσό για την κάλυψη των εξόδων σπουδών ενός αριστούχου μαθητή / μαθήτριας που αδυνατεί να σπουδάσει λόγω οικονομικής κατάστασης. 

 

Καθώς και ο ίδιος ο Πατέρας Γεώργιος κατάφερε να αποκτήσει την ανώτατη μόρφωση και να λάβει υποτροφίες (Απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής Χάλκης) με πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες (πρώτο παιδί πολύτεκνης οικογένειας, γιος ξυλουργού από τη Νίσυρο των Δωδεκανήσων), αυτή ήταν και η τελευταία του βούληση. 

 

Να έχετε όλοι την ευχή του και να δέεστε και εσείς υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του. 

 

Σημείωση

 

Στην μεγάλη και τελευταία περιπέτεια της ζωής του, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις τρεις ηρωικές μυροφόρες του Χριστού που ήταν κοντά του τις τελευταίες στιγμές, τις αποκλειστικές νοσοκόμες κ. Μαρία Γεωργίου, κ. Νάντια Κωστίδου και κ. Ζωή Γιανγκανίδου

 

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ 

 

Υπάρχουν Άνθρωποι όπως Εγώ 

Που θέλουν την ψυχή τους, 

μοναστήρι Γαντζωμένο περιστέρι 

σ’ένα βράχο στο γκρεμό
Με νανούρισμα τον γρύλο 

και τον σπίνο ξυπνητήρι. 

Υπάρχουν Άνθρωποι όπως Εγώ
Που στα σώψυχα τους μοιάζουν με χωριό 

Όπου η χαρά τους αρχινάει απ’το πρωί
Κι έχουν Πασχαλιά τους....το νοικοκυριό. 

Και πλαγιάζουν με του λύχνου την φωτοδοσία
Σε μια στρώση με προσκέφαλο 

την Αγάπη και την Ησυχία. 

Υπάρχουν Άνθρωποι όπως Εγώ! 

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Ι. Διαμαντόπουλος 

 

 

Ποιος ήταν 

 

Ο Γεώργιος Διαμαντόπουλος γεννήθηκε στον Εμπορειό της Νισύρου από Σμυρνιό πατέρα, [πρόσφυγα], τον Ιωάννη Γ. Διαμαντόπουλο και από μάνα Δωδεκανήσια, την Aννα Μ. Τριανταφύλλου και είναι ο πρωτογιός από τα πέντε εν ζωή παιδιά της οικογένειας. 

 

Υπήρξε από τους πρωτοπόρους φοιτήσαντας [1947-52] και αποφοιτήσαντας της Πατμιάδας Εκκλησιαστικής Σχολής με μόρφωση, παιδεία και επίδοση ΑΡΙΣΤΗ. Στη συνέχεια φοίτησε -και πάλιν από τους πρωτοπόρους ιεροσπουδαστάς- στην κατά Χάλκην γεραράν Θεολογικήν Σχολήν και η επίδοση του μέχρι και το Α ́ εξάμηνο του έτους 1956 ήταν του γενικού βαθμού (9,7/11), Άριστα, πρώτος από τους τρείς συναριστεύσαντας τότε. 

 

Αγάπησε σαν ιεροσπουδαστής στην Χάλκην, την ομογενή κόρη Φιλομήλα Ν. Πανέρη την οποία και παντρεύτηκε στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου. Πτυχίο θεολογίας τελικά πήρε από τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1957. 

 

Τη στρατιωτική του θητεία υπηρέτησε στον 1ο Λόχο Κωνσταντίνου στη Φλώρινα ως γραφέας των Α2 και Β10 Γραφείων 1ου Συντάγματος και διέπρεψε και στους στρατιωτικούς αγώνες της Εννάτης Μεραρχίας στη Κοζάνη νικήσας νίκην πρώτην μετά διπλώματος και χρυσού μεταλλίου στην σφαιροβολία κ.ά. 

 

Έχει θυγατέρα τη ποιήτρια Ανδρομάχη, σύζυγο Χαράλαμπου Φιλιππίδη-Διαμαντοπούλου, αριστούχο των πολιτικών επιστημών και δημοσίων σχέσεων.

 

Έζησε και εργάστηκε 4 χρόνια στη Βραζιλία, όπου δημοσίευσε σχόλια για την Ατλαντίδα,τους Ίνγκας, το τέμπλο του Γιουκατάν κ.ά, στην εφημερίδα CORREIO DOPOVO-CRUZ ALTA , R.G. DO SUL καθώς και άρθρα συμπαράστασης στους εκεί απόδημους έλληνες. Κατείχε και ομιλούσε πέντε γλώσσες, πορτογαλλικά, ισπανικά, ιταλικά, τουρκικά και τη γλώσσα του ευαγγελίου της αγάπης. 

 

Το 1966 χειροτονήθηκε ιερέας στο Λιμένα της Θάσου από το Κυρό Μητροπολίτη Φ.Ν.Θ., Αλέξανδρο κι από τότε ζεί οικογενειακά στην ενορία Αγίου Νικολάου Λιμένα-Θάσου χρηματίσας και επι δεκαετείαν αρχιερατικός Επίτροπος περιφέρειας Θάσου με το οφφίκιο του πρωτοπρεσβύτερου, υπηρετήσας και επί 15 και πλέον έτη στη Μέση παιδεία  (Λύκειο –Γυμνάσιο), ως καθηγητής και εξομολόγος, ενώ παράλληλα η κοινωνική και πνευματική του προσφορά προς τον λαό του Θεού δεν ελαττωνήθηκε.

 

Συνέβαλε ανιδιοτελώς στην ίδρυση του 1ου Ferry boat και τη σύσταση της Πανθασιακής Ναυτιλιακής Εταιρείας S.A. για τη λύση του προβλήματος συγκοινωνία-πρόοδος της νήσου Θάσου, τιμηθείς από το Δήμο Θάσου και την Ευρωκατασκήνωση Θάσου του κ. Αναστασίου Καπόλα. 

 

Στα ελληνικά γράμματα παρουσιάστηκε νωρίς το 1954 στις εφημερίδες Εμπρός και Κυριακάτικη Πρωία της Πόλης, αποσπάσας εκεί και το Α ́βραβείο ποίησης και πεζού λόγου[ποίημα και δοκίμιο αφιέρωμα] στον αείμνηστο ποιητή Κώστα Ουράνη, εκφραστή του κοσμοπολιτισμού. 

 

Δημοσίευσε στο περιοδικό Εφημέριος το ποίημα, Δαυίδ και Ψαλμοί και στο Γνωμαγόρα περιοδικό και στις εφημερίδες Φωνή της Νισύρου, Νέα της Νισύρου, στην Θασιακή, στα Νέα της Θάσου, ποίηση επι παντός επιστητού, στα λογοτεχνικά περιοδικά, QUARIOS, KEΛΑΙ ΝΏ, Μουσών Μέλαθρον κ.λ.π, ποιήματα εφ’όλης της ύλης. 

 

Ποιητικά του ΈΡΓΑ είναι: 

 

«Η Θάσος εν στεναγμοίς αλαλήτοις», Εκδόσεις Χρονόμετρο, Καβάλα 1993. 

 

Το ποιητικο βιβλίο  «Εφτάλοφο πεντάμορφό μου Εμπορειό», Αθήναι 1997. 

 

«Ο όσιος Δανιήλ, ο εν θασίω» Eκδόσεις «Φως» Ιεράς Μητρόπολης ΦΝΘ, Καβάλα 1969. 

 

Το επίτομο βιβλίο (επτά βραβευμένων συλλογών) με τον τίτλο «Επτά ζώνες χρυσές της Ελλάδας», Εκδόσεις ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑ Θεσσαλονίκη, 2008.

 

Το επίτομον βιβλίο, με το τίτλο «Σοι δόξα πρέπει» Εκδόσεις ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑ Θεσσαλονίκη 2010. 

 

Το βιβλίο «Κωνσταντινοπολίτικες ωδές και κραυγές του νύν και του χθές», Εκδόσεις Πηνελ.Τσουκάτου, Αθήναι 2012 

 

Σωρεία ποιημάτων στις στήλες «Ακούστε κι εμένα» και «Θασίτικη ποιητική γωνιά» των εγκρίτων εφημερίδων «Θασιακή» και «Νέα της Θάσου» αντιστοίχως. 

 

Πολλά ποιήματα έχουν βραβευθεί πανελληνίως. 

 

Υπάρχει και ένα μέγα Αρχείο αδημοσίευτων έργων του, λυρικής, ιστορικής και θρησκευτικής ποίησης και ένα πλήθος ποιητικών κηρυγμάτων (ΥΠΟ ΈΚΔΟΣΙΝ). 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2020 | 3:49 pm


Κορωνοϊός: νεκρός ο 61χρονος από τον Έβρο που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Η επίσημη ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΠΓΝΑ για σήμερα 27.03.2020 όπου αναφέρει τα μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα στον Έβρο:

 

Αναλυτικά η ενημέρωση από τον διοκητή του Νοσοκομείου Βαγγέλη Ρούφο

 

Ο Διοικητής του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, στα πλαίσια της καθημερινής υπεύθυνης ενημέρωσης των πολιτών και δεδομένου, ότι το Π.Γ.Ν.Α. έχει οριστεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς, για την αντιμετώπιση της Πανδημίας COVID-19, ενημερώνει σχετικά με την εξέλιξη της νόσου.

 

Μέχρι σήμερα, Παρασκευή 27.03.2020, και ώρα 15:00, στο Π.Γ.Ν.Α. νοσηλεύονται συνολικά, 12 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα οποία προέρχονται από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. 

 

 

Απ’ αυτά, τα 4 νοσηλεύονται διασωληνωμένα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) του Π.Γ.Ν.Α.

 

Δυστυχώς σήμερα στις 13:00 είχαμε τον δεύτερο Θάνατο από COVID- 19. Πρόκειται για άνδρα 61 ετών από την περιοχή της Έβρου, ο οποίος ήταν διασωληνωμένος στην ΜΕΘ του Π.Γ.Ν.Α.

Η Διοίκηση και το προσωπικό του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια, στους οικείους του.

Τονίζεται επανειλημμένα, ότι στις ιδιαίτερα πρωτόγνωρες και δύσκολες στιγμές που βιώνουμε, ως άτομα και ως κοινωνία, απαιτείται να επιδείξουμε όλοι μας ατομική ευθύνη, σεβόμενοι πλήρως τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) και να «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ».

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Π.Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΡΟΥΦΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 4:40 pm


Συγκρότηση ομάδας εθελοντών Δήμου Καβάλας – φόρμα συμμετοχής

Στην συγκρότηση ομάδας εθελοντών που θα συμβάλουν στην ενίσχυση των μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας που προκαλεί ο κορωνοϊός COVID-19 προχωρά ο δήμος Καβάλας.

 

Αποστολή των εθελοντών του δήμου Καβάλας θα είναι να συμβάλουν στην βοήθεια που προσφέρεται σε συνδημότες μας που έχουν ανάγκη από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και όπου αλλού χρειαστεί. 

 

Για τον σκοπό αυτό ο δήμος Καβάλας καλεί όσους ενδιαφέρονται, να πάρουν εθελοντικά μέρος στην προσπάθεια, να υποβάλλουν δήλωση συμμετοχής ΕΔΩ συμπληρώνοντας την σχετική φόρμα, από σήμερα. 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην διεύθυνση [email protected] ή στο τηλέφωνο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» στον αριθμό 2510 831300 (Εσωτ.106) για περισσότερες πληροφορίες. 

 

Όσοι δηλώσουν εθελοντές στην Ομάδα Εθελοντών του δήμου Καβάλας αξίζει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν δύο τομείς ανάγκης την περίοδο αυτή. Ο ένας αφορά την υποστήριξη των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη και ο δεύτερος την κάλυψη των αναγκών των αδέσποτων ζώων που υπάρχουν στα όρια του δήμου μας. Στην ίδια φόρμα μπορούν να δηλώσουν σε ποιον τομέα θέλουν να προσφέρουν, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. 

 

Αφού υποβληθούν οι ηλεκτρονικές δηλώσεις η υπηρεσία θα έρθει σε επαφή με τους εθελοντές για τις περαιτέρω διαδικασίες. 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 2:48 pm


Κορωνοϊός: Αναστέλλει τη λειτουργία της η εταιρία “Μάρμαρα Θάσου Φιλιππίδη ΑΕ”

Αναστέλλει  από σήμερα Παρασκευή 27 Μαρτίου την παραγωγική της δραστηριότητα η εταιρία “Μάρμαρα Θάσου Φιλιππίδη ΑΕ” που εδρεύει στο νησί της Θάσου σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση η εταιρία είχε μειώσει την παραγωγή της ήδη από τις 20 Μαρτίου κατά 90%. Σημειώνεται ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία στο νησί της Θάσου για την μετακίνηση μη μόνιμων κατοίκων οι οποίοι είτε εργαζόνται σε λατομεία, είτε κάνουν οικοδομικές εργασίες, 

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρίας “Μάρμαρα Θάσου Φιλιππίδη ΑΕ” έχει ως σξής:

 

Η εταιρία “Μάρμαρα Θάσου Φιλιππίδη ΑΕ” με αίσθημα ευθύνης και βάζοντας πάνω από όλα την υγεία του προσωπικού της, των συνεργατών της, των οικογενειών τους αλλά και όλων των κατοίκων της Θάσου, ανακοινώνει ότι ήδη έχει προβεί στην μείωση της παραγωγικής της δραστηριότητας κατά 90% από την προηγούμενη Παρασκευή 20/03/2020. Πέραν αυτού και προκειμένου να συνεισφέρει στην μείωση της εξάπλωσης του Covid-19, από την Παρασκευή 27/03/2020 αναστέλλει και κάθε άλλη δραστηριότητα της.

Σε αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνει ο Πλανήτης μας αλλά και η Πατρίδα μας ας  προσπαθήσουμε όλοι το καλύτερο δυνατό για το νησί μας.

 

“ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ”

 

Για την εταιρεία,

Φιλιππίδης Γεώργιος

Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 2:00 pm


Δήμος Καβάλας: μέτρα στήριξης δημοτών εν μέσω πανδημίας – πρώτη διαδικτυακή συνέντευξη Μουριάδη

Την πρώτη του διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ έδωσε ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης, ο οποίος ανακοίνωσε τα μέτρα που παίρνει ο Δήμος και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για τους δημότες, εν μέσω πανδημίας. 

 

Ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η καθαριότητα των δημοτικών χώρων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι παιδικοί σταθμοί, σχολεία και ΚΑΠΗ, που τώρα είναι κλειστά και δεν λειτουργούν, έχουν πλήρως απολυμανθεί. Από εδώ και στο εξής, είπε, οι καθαρίστριες θα απασχοληθούν για τις υπόλοιπες ανάγκες του Δήμου, σύμφωνα με τα ωράρια που προβλέπονται στη σύμβασή τους. 

 

Υπηρεσία Καθαριότητας

 

Μιλώντας για την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας, ο κ. Μουριάδης είπε μεταξύ άλλων: «αισθάνομαι υπερήφανος που είμαι δήμαρχος σε ένα τέτοιο προσωπικό. Αυτοί οι άνθρωποι δουλεύουν με κίνδυνο της ζωής τους, σε σχέση με όσους είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας». 

 

Είπε πως μόλις 8 άτομα έχουν πάρει άδεια ειδικού σκοπού και ότι οι υπόλοιποι έχουν χωριστεί σε τέτοιες βάρδιες ώστε να μην έρχονται σε επαφή όλοι μεταξύ τους και να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσης σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα στο προσωπικό. 

 

Ο δήμαρχος τόνισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τα απορρίμματα και κάλεσε τους δημότες να μην βγάζουν ογκώδη απορρίμματα για αποκομιδή αυτή την περίοδο. 

 

ΔΕΥΑΚ και «Βοήθεια στο Σπίτι» 

Αντίστοιχες ήταν οι αναφορές Μουριάδη και στους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ «Είναι στο καθήκον εδώ και μέρες και παλεύουν με τα λύματα. Θα παρακαλούσα όσους λένε ότι είναι τεμπέληδες και ότι κάθονται και πληρώνονται, να κατεβούν μια μερα να δουν τί δουλειά ακριβώς κάνουν». 

 

«Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου λειτουργούν με άψογο τρόπο» είπε ο δήμαρχος προσθέτοντας ότι το προσωπικό αυτό έχει περάσει στο «Βοήθεια στο Σπίτι» που πλέον μπορεί να κάνει και παραδόσεις τροφίμων σε ανήμπορους δημότες

 

Συμβουλευτικό Κέντρο 

 

Ιδιαίτερο βάρος έριξε ο δήμαρχος στις αναφορές του στο Συμβουλευτικό Κέντρο, που είναι σε λειτουργία όλη την ημέρα. Ο αριθμός των δημοτών που καλούν στο Κέντρο έχει αυξηθεί κατά 30% μέσα στην περίοδο της καραντίνας και το κέντρο ενισχύθηκε με έναν ψυχολόγο κι έναν κοινωνιολόγο. 

 

Όσοι θέλουν μπορούν να καλούν στο 2513-500-000. Στον ίδιο τηλεφωνικό αριθμό μπορούν να καλούν και όσοι χρειάζονται οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία του Δήμου και δεν γνωρίζουν σε ποιον αριθμό να καλέσουν. 

 

Υπάρχουν Καβαλιώτες που ζουν μονάχοι 

 

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα αλλά ακόμη και τα άτομα που απλώς αισθάνονται μοναξιά, τόνισε ο δήμαρχος, μπορούν να επικοινωνήσουν με κάποιον στο Συμβουλευτικό Κέντρο και ναι λάβουν συμβουλές και καθοδήγηση ή να έχουν μια τηλεφωνική συντροφιά. 

 

«Μας λένε σας ευχαριστούμε διότι μιλήσαμε με κάποιον» είπε ο δήμαρχος, θίγοντας μια σχεδόν αθέατη πλευρά της τοπικής κοινωνίας, που έρχεται στην επιφάνεια λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. 

 

Καταβολή επιδόματος & διανομή τροφίμων 

 

Την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η καταβολή ενός χρηματικού βοηθήματος, με όρους που θα εξειδικευθούν στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. 

 

Με το που μπει ο Απρίλιος θα έχει ετοιμαστεί και το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Επιπλέον, θα αρχίσει ο νέος κύκλος διανομής τροφίμων στο πλαίσιο του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας το οποίο έχει εγγεγραμμένους 1.200 δημότες. 

 

Καμία διακοπή υδροδότησης 

 

Ο δήμαρχος είπε κατηγορηματικά ότι δεν θα γίνει καμία διακοπή υδροδότησης σε όσους έχουν οφειλές, όσο διαρκεί η κρίση και όσο είναι κλειστά τα ταμεία της ΔΕΥΑΚ. Κάλεσε δε τους πολίτες και ειδικά τους ηλικιωμένους να μην ανησυχούν και να μην σπεύδουν να πληρώσουν το λογαριασμό τους αυτές τις ημέρες καθώς δεν θα υπάρξει καμία προσαύξηση λόγω καθυστέρησης. 

 

Είπε επίσης ότι όσοι καταναλωτές έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση εξόφλησης παλιών οφειλών, δεν πρόκειται να τη χάσουν καθώς δεν «μετρούν» μέρες καθυστέρησης εν μέσω πανδημίας. 

 

 

Air ShowCosmopolis, Φεστιβάλ Φιλίππων 

 

Ήδη ο Δήμος έχει ματαιώσει το σύνολο των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων που ήταν προγραμματισμένες για την Άνοιξη. Πέρα από τη διοργάνωση «Άδοντες και Ψάλλοντες», ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη ματαίωση του Air Sea Show αλλά και στη μερική -τουλάχιστον- ακύρωση του φετινού Cosmopolis.

 

Συγκεκριμένα είπε ότι σίγουρα ματαιώνεται το πρώτο από τα τρία σκέλη του Cosmopolis, αυτό δηλαδή που θα ήταν ο προπομπός του κεντρικού πυρήνα εκδηλώσεων και πιθανότατα και το δεύτερο σκέλος του Ιουλίου. Εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί η κεντρική φάση της διοργάνωσης, αυτό θα γίνει χωρίς φιλοξενία καλλιτεχνών από άλλες χώρες. «Σε περίπτωση που τα πράγματα εξελιχθούν καλά, θα γίνει κάτι πιο μικρό» είπε χαρακτηριστικά. 

 

Για το Φεστιβάλ Φιλίππων ο κ. Μουριάδης είπε ότι ακόμη δεν υπάρχει σαφής εικόνα γιατί η πραγματοποίηση ή μη του φεστιβάλ εξαρτάται από το τι θα πράξουν οι φιλοξενούμενοι θεατρικοί θίασοι. 

 

Λαϊκές αγορές 

 

«Ο Δήμος δεν μπορεί να κλείσει τις λαϊκές και το λέω αυτό γιατί θα γραφτούν πάλι διάφορα. Επικοινώνησα με τον αρμόδιο γενικό γραμματέα και είπε ότι κανένας Δήμος δεν έχει απολύτως κανένα σχετικό δικαίωμα.

 

Τηρούμε αυτά που λέει η σχετική οδηγία, ο κάθε πάγκος να είσαι σε απόσταση πέντε μέτρων από τον επόμενο και ειδοποιούμε τους συμμετέχοντες παραγωγούς και εμπόρους ότι όποιος δεν έχει προστατευτικά μέτρα δεν θα μπαίνει στο παζάρι. Φυσικά και οι πολίτες πρέπει να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας» είπε ο κ. Μουριάδης. 

 

 

Οικονομικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων 

 

Για την τόνωση της αγοράς, ο Δήμος βάζει σε προτεραιότητα την εξόφληση οφειλών του προς τις τοπικές επιχειρήσεις ενώ ανακοίνωσε ότι θα ανακοινωθούν κι επιπλέον μέτρα στήριξης μέσα στις επόμενες εβδομάδες. 

 

Για την ώρα, όλες οι επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να κλείσουν, δεν θα πληρώσουν τέλη καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, διαμονής παρεπιδημούντων, τέλη επί των ακαθάριστων εσόδων κλπ. 

 

Επίσης αναστέλλεται η καταβολή ενοικίων για όσους μισθώνουν δημοτικά ακίνητα καθώς και η καταβολή τροφείων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και διδάκτρων στο Δημοτικό Ωδείο. 

 

 

 

Τι προβλέπεται για τους εθελοντές

 

Σε ερώτηση του KavalaNews.GR σχετικά με την αξιοποίηση δημοτών που επιθυμούν να εργαστούν εθελοντικά σε δομές όπου θα προκύψουν ανάγκες, κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης της πανδημίας, ο κ. Μουριάδης είπε: 

 

«Οι ανάγκες καλύπτονται αυτή τη στιγμή από το υπάρχον προσωπικό. Όμως οργανώνεται η βάση εθελοντών για να αξιοποιηθούν όταν παραστεί ανάγκη. Αποτελούν την εφεδρεία γιατί μια μάχη κερδίζεται από τις εφεδρείες που έχεις». 

 

 

Το σχέδιο διαχείρισης κρίσεων και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης 

 

Ο δήμαρχος είπε επίσης ότι έχει καταρτιστεί σχέδιο διαχείρισης της κρίσης. «Μην ξεχνάτε την ιδιότητά μου. Πριν γίνω μηχανικός ήμουν αξιωματικός κι έχω διαχειριστεί κρίσεις. Θα τα καταφέρουμε» είπε μεταξύ άλλων. 

 

Σε ερώτησή μας για το αν έχει δεχθεί βοήθεια από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, είπε πως είναι σε τακτική επικοινωνία μαζί τους, ότι ενημερώνει τους επικεφαλής για τις ενέργειες. Απαντώντας δε στην πρόσφατη επιστολή του Μάκη Παπαδόπουλου την χαρακτήρισε ως «βοήθεια» όπως το ίδιο και την επικοινωνία του με την πρώην δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα

 

Είπε ωστόσο: «Τους ευχαριστώ όλους για τις παρατηρήσεις αλλά… είναι άλλο να είσαι αντιπολίτευση κι άλλο να είσαι διοίκηση. Κάθε μας πράξη πρέπει να είναι σύννομη και να περιμένουμε τις οδηγίες και τα νομοθετήματα της πολιτείας». 

 

Σημείωσε δε ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις, η διαχείριση των κρίσεων πρέπει να γίνεται από μια μικρή ομάδα, ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα. Όταν είναι μεγάλη η ομάδα, τα πράγματα πλατιάζουν και δεν υπάρχει αποτέλεσμα». 

 

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 12:42 pm


Μια 50χρονη το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στη Δράμα – νοσηλεύεται στη Θεσσαλονίκη

Μια 50χρονη είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στη Δράμα. Εμφάνισε αρχικώς ορισμένα συμπτώματα όπως πυρετός και στη συνέχεια έμεινε σε κατ΄οίκον περιορισμό για περίπου 10 μέρες. 

 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα «Εργασία ΣΥΝ» της Δράμας, στις 21 Μαρτίου μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο της περιοχής, όπου εξ αρχής αντιμετωπίστηκε ως ύποπτο κρούσμα και εισήχθη στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που έχει ετοιμαστεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. 

 

Το αρχικό τεστ που της έγινε βγήκε αρνητικό, όμως στην ακτινογραφία παρουσιάστηκαν στοιχεία που προκάλεσαν υποψίες στους γιατρούς κι έτσι κρίθηκε πως πρέπει να παραμείνει για νοσηλεία και για αυτό μεταφέρθηκε σε άλλο τμήμα του Νοσοκομείου. Λόγω του γεγονότος ότι ο πυρετός της νοσηλευόμενης δεν έπεφτε κρίθηκε απαραίτητο να γίνει και δεύτερο τεστ για τον κορωνοϊό, το οποίο βγήκε θετικό. Έτσι, η 50χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 10:51 am


Αρχίζει σήμερα Παρασκευή 27 Μαρτίου η υποβολή των αιτήσεων για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο το πρώτο Δημόσιο Ίδρυμα που πάντα πρόσφερε και εξακολουθεί να προσφέρει εξ αποστάσεως εκπαίδευση, βασιζόμενη σε σύγχρονες και διαρκώς εξελισσόμενες μεθόδους και εργαλεία, σας ενημερώνει ότι, την Παρασκευή 27 Μαρτίου και ώρα 12:00 ξεκινάει η περίοδος υποβολής αιτήσεων για Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έναρξη των αιτήσεων μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα  www.eap.gr

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 9:29 am


Στα 4.4 εκατ. τα SMS που έστειλαν οι Έλληνες στο 13033 για να μετακινηθούν μέχρι σήμερα

Μεγάλος είναι ο αριθμός των πολιτών που επιλέγουν την αποστολή μηνύματος SMS στο 13033 για την κατ' εξαίρεση μετακίνησή τους, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία:

* Κατά το πρώτο 24ωρο λειτουργίας της (από τις 6 το πρωί της 23ης Μαρτίου ως τις 6 το πρωί της 24ης Μαρτίου) η υπηρεσία του13033 διεκπεραίωσε 1,3 εκατ. έγκυρα μηνύματα SMS, τα οποία αντιστοιχούν στο 65% των συνολικών μηνυμάτων που έλαβε.

* Στο δεύτερο 24ωρο, από τις 6 το πρωί της 24ης Μαρτίου ως τις 6 το πρωί της 25ης Μαρτίου, το 13033 διεκπεραίωσε 1,8 εκατ. έγκυρα μηνύματα, τα οποία αντιστοιχούν στο 81% των συνολικών μηνυμάτων που έλαβε η υπηρεσία. Σε σχέση με το πρώτο 24ωρο παρουσιάστηκε αύξηση στον αριθμό των έγκυρων μηνυμάτων κατά 38,5%.

* Στο τρίτο 24ωρο, από τις 6 το πρωί της 25ης Μαρτίου ως τις 6 το πρωί της 26ης Μαρτίου, το 13033 διεκπεραίωσε 1,3 εκατ. έγκυρα μηνύματα, που αντιστοιχούν στο 85% των συνολικών μηνυμάτων που έλαβε η υπηρεσία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2020 | 5:44 pm


Γραφείο ψυχολογικής υποστήριξης COVID-19 άρχισε να λειτουργεί στο νοσοκομείο της Ξάνθης

Γραφείο ψυχολογικής υποστήριξης COVID-19 άρχισε να λειτουρργεί στο νοσοκομείο της Ξάνθης εξαιτίας των πρόσφατων δεδομένων και την αύξηση των απαιτήσεων στην ευρύτερη περιοχή του νομού. Το γραφείο που στεγάζεται στον 1ο όροφο, στα γραφεία της Διοικητικής Υπηρεσίας, στην «Αίθουσα Συνεδριάσεων Επιστημονικής Επιτροπής» του νοσοκομείου Ξάνθης καλείται να καλύψει τις παρακάτω ανάγκες:

 

Ψυχολογική στήριξη ασθενών με θετικό Covid-19 ή ασθενών υπό διερεύνηση και των οικείων τους. 
Ψυχολογική στήριξη ασθενών με ιστορικό ψυχιατρικής νόσου που ήδη ήταν υπό παρακολούθηση από το Ψυχιατρικό τμήμα.
Ψυχολογική στήριξη του Υγειονομικού προσωπικού. 

  Οι δύο τηλεφωνικές γραμμές επικοινωνίας είναι:

2541351167
2541351165

 

Η  Διοικήτρια 

  Ροφαέλα Ελένη

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2020 | 4:29 pm


Διαψεύδει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τα περί υπερπτήσης τουρκικού F-16 πάνω από την Καβάλα

Διαφεύδει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τα δημοσιεύματα περί Υπερπτήσης τουρκικού F-16 πάνω από την Καβάλα. Όπως αναφέρει πρόκειται για αθλιότητα.

Ειδικότερα, από  το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διευκρινίζεται κατηγορηματικά ότι χθεσινά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε υπερπτήσεις εντός Εθνικού Εναερίου Χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία υποτίθεται πως πέταξαν πάνω από Αλεξανδρούπολη μέχρι και Καβάλα -και δυστυχώς αναπαράγονται και σήμερα- είναι παντελώς ψευδή, αν όχι ευθέως υπονομευτικά για τα εθνικά συμφέροντα σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη συγκυρία.

Είναι εξωφρενικό ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης να διακινούν σενάρια εισόδου τουρκικών μαχητικών σε βάθος σχεδόν 100 ναυτικών μιλίων εντός του Εθνικού Εναερίου Χώρου και μάλιστα πάνω από χερσαίο έδαφος.

Οι πάσης φύσεως παραβάσεις, παραβιάσεις και υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών καταγράφονται και ανακοινώνονται καθημερινά προς τους διαπιστευμένους συντάκτες, κατά πάγια διαδικασία.

 

Συγκεκριμένα στη διάψευσή του ο ίδιος επισημαίνει: 

 

Αναπαράγεται από μερίδα του Τύπου η εξής αθλιότητα «Υπερπτήση τουρκικού F-16 πάνω από την Καβάλα»;  Πρόκειται για τον ορισμό της ψευδούς είδησης. Όσοι την αναπαράγουν καθίστανται αυτομάτως υπόλογοι. 
Με αυτά τα θέματα δεν παίζουμε! 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2020 | 11:55 am


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Σπαραγγοκεφτέδες Καβάλας - Το Βήμα Online

Σπαραγγοκεφτέδες Καβάλας  Το Βήμα Online

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 8:00 am


Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας

Φιλικοί ιστότοποι: