Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Το ομορφότερο και πιο συγκινητικό πέταγμα χαρταετού στην ιστορία του ελληνικού σινεμά

Ένα συγκινητικό πέταγμα χαρταετού από μία ταινία-διαμάντι του ελληνικού κινηματογράφου.

 

Η ταινία “Συνοικία το όνειρο” είναι ελληνική δραματική ταινία του 1961 σε σκηνοθεσία Αλέκου Αλεξανδράκη. Το σενάριο γράφτηκε από τον Τάσο Λειβαδίτη και τον Κώστα Κοτζιά. Πρωταγωνιστούν οι Αλέκος Αλεξανδράκης, Μάνος Κατράκης και Αλίκη Γεωργούλη. Θεωρείται μία από τις πρώτες ελληνικές νεορεαλιστικές ταινίες.

 

 

Ίσως η μόνη ταινία της εποχής που αποτύπωνε την πραγματική φτώχεια στην Αθήνα και είχε λογοκριθεί και απαγορευτεί. Πολλοί την κατέκριναν για τις κομμουνιστικές ιδέες της, την εικόνα της εξαθλίωσης που ήθελε να προβάλλει αλλά και τη συμμετοχή του Μάνου Κατράκη και Μίκη Θεοδωράκη (λόγω των πολιτικών πεποιθήσεων τους). 

 

Ύστερα από διαμαρτυρίες του Τύπου και ανθρώπων της τέχνης, η κυβέρνηση Καραμανλή επέτρεψε την προβολή μιας λογοκριμένης εκδοχής της ταινίας και μόνο στα αστικά κέντρα. Στην επαρχία – ειδικά στις «εθνικά ευαίσθητες περιοχές» – εκδόθηκε αυστηρή διαταγή απαγόρευσης. Στο φιλμ κόβονται σκηνές.

 

Όπως είχε δηλώσει ο Αλεξανδράκης, σε συνέντευξή του στα «Νέα», εκτός από τη σχετική κοπτοραπτική του φιλμ χρειάστηκε και η προσωπική παρέμβαση της Ελένης Βλάχου στον Κωνσταντίνο Καραμανλή για να δοθεί άδεια προβολής.

 

Η πρεμιέρα της, τον Οκτώβριο του 1961, ήταν επεισοδιακή. Η προβολή της διεκόπη βίαια από αστυνομικούς και παρακρατικούς, που εισέβαλαν στην κινηματογραφική αίθουσα και κατέβασαν τον γενικό διακόπτη, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των επίσημων καλεσμένων.

 

Η ταινία σχολίαζε με ιδιαίτερο τρόπο την εποχή, την κατοχή, τον εμφύλιο και τις ρημαγμένες ζωές των Ελλήνων. Αξιοσημείωτο, πολλοί από τους ηθοποιούς αλλά και συντελεστές της ταινίας είχαν βιώσει και εκείνοι δύσκολες στιγμές ενσαρκώνοντας πειστικά τους ρόλους τους. Ανάμεσα τους και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, που ερμήνευσε μοναδικά το τραγούδι «Βρέχει στη φτωχογειτονιά», σε στίχους Τάσου Λειβαδίτη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

 

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 10:47 pm


Καιρός στην Καβάλα: Έρχονται βροχές, πτώση της θερμοκρασίας και… χιονοπτώσεις στα ορεινά

Μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει την Τρίτη (19/03), ο καιρός στον Νομό Καβάλας.

 

Σχετική ενημέρωση από το meteokav.gr αναφέρει τα εξής:

“Σύντομη μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει αύριο ο καιρός με κύρια χαρακτηριστικά την πτώση της θερμοκρασίας, τις σύντομες  βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Για ζωντανή ενημέρωση www.meteokav.gr.

 

Αναλυτικότερα, αύριο από αργά το μεσημέρι θα αρχίσουν να εκδηλώνονται τοπικές ασθενείς βροχές κατά περιόδους. 

 

Προοδευτικά τα φαινόμενα θα γενικεύονται και θα αποκτούν πιο αξιόλογο χαρακτήρα. Έτσι, το διάστημα 20:00-00:00 περίπου θα εκδηλώνονται βροχές μέτριας έντασης κατά κανόνα στο σύνολο του νομού (πιθανότητα για πρόσκαιρες και τοπικές εξάρσεις). 

 

Έπειτα, οι βροχές θα αρχίσουν να αποκτούν ασθενή χαρακτήρα και να περιορίζονται στα νότια και ανατολικά τμήματα του νομού και πριν το ξημέρωμα της Τετάρτης θα έχουν σταματήσει τελείως.

 

Χιονοπτώσεις, αρχικά θα εκδηλώνονται άνω των 1500μ., τα υψόμετρα χιονόπτωσης προοδευτικά θα πέφτουν και λίγο πριν το τέλος των φαινομένων θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις άνω των 900μ. κατά μέσο όρο. 

 

Τα ορεινά χωριά του νομού σε γενικές γραμμές δεν θα επηρεαστούν, ωστόσο υπάρχει μικρή πιθανότητα για πρόσκαιρη ασθενή χιονόπτωση στην Λεκάνη και πολύ μικρή πιθανότητα για πρόσκαιρη ασθενή χιονόπτωση σε Κορυφές και Βουνοχώρι.

 

Την Τετάρτη αναμένονται τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους. Η θερμοκρασία σε πτώση θα παραμείνει σε ελαφρώς χαμηλά για την εποχή επίπεδα μέχρι και τις πρωινές ώρες της Πέμπτης. 

 

Έπειτα θα επανέλθει σταδιακά στην τρέχουσα κατάσταση. Εκ νέου βροχές αναμένονται περίπου στις 25 Μαρτίου (+-1 μέρα). Για κάθε νεότερο www.meteokav.gr.” 

 

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 9:56 pm


«Το πιάσατε το φίδι;» - η καβαλιώτικη ιστορία της Καθαρής Δευτέρας

γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Καθαρή Δευτέρα και η παράδοση ήθελε τους Καβαλιώτες να  το γιορτάζουν στην Καλαμίτσα στις εξοχές, όπως έγραφαν και οι εφημερίδες τα παλιά τα χρόνια. 

 

Καιρού επιτρέποντος ξεκινούσαν από κάθε συνοικία της πόλης, ειδικά του κέντρου και πήγαιναν στην όμορφη ακτή αλλά και στους μπαξέδες που υπήρχαν. 

 

Το γλέντι που στήνονταν ήταν τρικούβερτο, αρκούσε ένα.. όργανο ένας ή μια καλλίφωνος και η διασκέδαση “χτυπούσε κόκκινο”. 

 

Τα εδέσματα, ετοιμασίες των νοικοκυρών, το ποτό φροντίδα των ανδρών. Απαραίτητο το ζεμπίλι για την μεταφορά και το τραπεζομάντηλο, που τοποθετούνταν στο χώμα αλλά και στα βράχια εκεί κοντά στα “Πλατανάκια”. 

 

Τα πειράγματα πολλά και ένα από αυτά.. το “έπιασες το φίδι..; ”. Το φίδι και η ιστορία του.. γίνονταν αντικείμενο σχολίων στις εφημερίδες. Έτσι κάθε χρόνο.. οι τίτλοι των εφημερίδων αλλά και οι συζητήσεις στα καφενεία ήταν.. θα πιάσουμε το φίδι στην Καλαμίτσα.. 

 

Το γλέντι της Καθαρής Δευτέρας ξεκίνησε προπολεμικά αλλά ατόνησε τα χρόνια μετά τον πόλεμο. Αναβίωσε πριν σαράντα χρόνια από την Δημαρχεία του Λευτέρη Αθανασιάδη που έστηνε αυτοσχέδιες ψησταριές για τα θαλασσινά αλλά και έφερνε ντόπια συγκροτήματα για την διασκέδαση. 

 

Ένα μεγάλο φίδι (κατασκευή) ξεκινούσε από το κέντρο της πόλης και με την συνοδεία της Φιλαρμονικής έφτανε στην Καλαμίτσα, όπου με χορούς, τραγούδια και πειράγματα, γύρω από αυτό περνούσε η μέρα. Καλή Σαρακοστή.

 

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 9:00 pm


Γεμάτη με χρώματα και χαμόγελα η καρναβαλική παρέλαση στα Λιμενάρια της Θάσου - Φωτογραφίες

Την Καθαρά Δευτέρα (18/03), έγινε καρναβαλική παρέλαση στα Λιμενάρια της Θάσου.

 

Άρματα, φορτηγά και αυτοκίνητα “ντύθηκαν” ιδιαίτερα λόγω της ημέρας, με πλήθος κόσμου να βρίσκεται στην εκδήλωση.

 

Δείτε φωτογραφίες του Παναγιώτη Σαλταρή από την εκδήλωση.

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 8:10 pm


National League 2: Χαμός για την είσοδο στα πλέι οφ και το πλεονέκτημα στα πλέι άουτ - Η θέση της Αγίας Βαρβάρας

γράφει ο

Αποστόλης Μπαμπατζίκος

 

Την Κυριακή (17/03), η ομάδα της Αγίας Βαρβάρας γνώρισε εκτός έδρας ήττα με 81-66 από τον Όλυμπο Κορδελιού, για την 20η αγωνιστική της National League 2.

 

H ομάδα από την Καβάλα πλέον έχει 9 νίκες και 11 ήττες στο πρωτάθλημα, είναι δύο νίκες μακριά από την εξάδα που οδηγεί στα πλέι οφ, με δύο αγωνιστικές να απομένουν για το τέλος της κανονικής διάρκειας.

 

Οι θέσεις 7-10 της βαθμολογίας οδηγούν στα πλέι άουτ, με τις ομάδες που θα τερματίσουν στην 7η και 8η θέση να έχουν πλεονέκτημα έδρας σε νοκ άουτ αγώνες που θα κριθούν στις δύο νίκες με τις ομάδες που θα τερματίσουν στην 9η και 10η θέση (ο 7ος παίζει με 10ο και ο 8ος με 9ο).

 

Η Αγία Βαρβάρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία τριπλή ισοβαθμία με Ρούπελ Σιδηροκάστρου και Εθνικό Λαγυνών, έχοντας την ισοβαθμία υπέρ της με τον Εθνικό και κατά της με το Ρούπελ. Κομβικό ίσως είναι στο τέλος πως η “Σάντα” έχει την ισοβαθμία έχοντας μάλιστα 2-0 νίκες υπέρ της με τον Ναύαρχο Βότση που αυτή τη στιγμή βρίσκεται μία θέση ψηλότερα έχοντας 10-10 (νίκες-ήττες).

 

Από τις τέσσερις ομάδες που τώρα είναι στη ζώνη των πλέι άουτ, η Αγία Βαρβάρα απέναντι στις δύο έχει το πλεονέκτημα στην ισοβαθμία κάτι που ίσως παίξει σημαντικό ρόλο για το πλεονέκτημα έδρας και για την παραμονή στην κατηγορία. 

 

Το επόμενο εντός έδρας παιχνίδι με τον Γυμναστικό Αθλητικό Σύλλογο Βασιλικών στα Ποταμούδια είναι καθοριστικό, καθώς ο ΓΑΣ Βασιλικών βρίσκεται δύο νίκες πάνω από τη “Σάντα”, οπότε αυτή η αναμέτρηση θα κρίνει πολλά και για το ποιες θα είναι οι ομάδες της τελικής εξάδας των πλέι οφ, αλλά και για το ποιες θα είναι στις θέσεις 7-10 των πλέι άουτ.

 

Η Αγία Βαρβάρα βρίσκεται δύο νίκες μακριά από τα πλέι οφ αλλά βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε τριπλή ισοβαθμία στα πλέι άουτ, οπότε κάθε ματς, ακόμα και κάθε καλάθι στις επόμενες δύο αγωνιστικές ίσως κρίνει πολλά.

 

 

Όλυμπος ΕΚΕ-ΜΠΑΣ Αγ. Βαρβάρας 81-66

 

Δεκάλεπτα: 18-22, 41-42, 61-53, 81-66

 

Διαιτητές: Χατζηκώστας, Μπουγλός Ι., Γκαρτζονίκας

 

Όλυμπος ΕΚΕ (Κοτανίδης-Βαχαρίδης): Γκιφόπουλος 20(4), Κυργάκης 11(2), Νουκάρης 18(2), Γιαννουζάκος, Κοκονέση, Παπαδόπουλος 16, Γαλατσόπουλος 6, Μαυρίδης 10(1).

 

ΜΠΑΣ Αγ. Βαρβάρας (Μυτικόπουλος-Μαγιάννης): Βασιλόπουλος 13(1), Μαρκόπουλος 4, Αθανασιάδης 11, Αναγνώστου 12(1), Πέπα 7(1), Στεφανίδης 2, Πρασίνης 5(1), Πρεμέτης 7, Λαζαρίδης 5(1), Μπανάσας, Μπαλαμπουγιούκης.

 

 

20η αγωνιστική - Αποτελέσματα

Όλυμπος-Αγία Βαρβάρα 81-66

Εθνικός Λαγυνών-Ασπίδα Ξάνθης 79-72

ΓΑΣ Βασιλικών-Σταυρούπολη 82-71

Μουδανιά-Ναύαρχος Βότσης 70-82

Ευκαρπία-ΚΑΟ Χαλκιδικής 68-100

Ρούπελ Σιδηροκάστρου-Ιωνικός Ιωνίας 73-61

 

 

Βαθμολογία

ΚΑΟ Χαλκιδικής 39 (19-1)

Ιωνικός Ιωνίας 35 (16-4)

Σταυρούπολη 32 (12-8)

Όλυμπος 32 (12-8)

Ασπίδα Ξάνθης 31 (11-9)

ΓΑΣ Βασιλικών 31 (11-9)

Ναύαρχος Βότσης 30 (10-10)

Αγία Βαρβάρα 29 (9-11)

Ρούπελ Σιδηροκάστρου 29 (9-11)

Εθνικός Λαγυνών 29 (9-11)

Μουδανιά 22 (2-18)

Ευκαρπία 20 (0-20)

 

 

Επόμενη αγωνιστική (21η, 24/03)

Ασπίδα Ξάνθης-Ναύαρχος Βότσης

Σταυρούπολη ΕΚ-Ακαδημία Μουδανιών

Αγία Βαρβάρα-ΓΑΣ Βασιλικών

Ιωνικός Ιωνίας-Όλυμπος ΕΚΕ

ΚΑΟ Χαλκιδικής-Ρούπελ Σιδηροκάστρου

Εθνικός Λαγυνών-ΠΣ Ευκαρπίας

 

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 7:14 pm


Καλαμίτσα: Χορός, σαρακοστιανά εδέσματα και πλήθος κόσμου για την Καθαρά Δευτέρα - Βίντεο

Την Καθαρά Δευτέρα (18/03) τίμησαν οι Καβαλιώτες έξω από το αθλητικό κέντρο “Αλεξάνδρα Δήμογλου” στην Καλαμίτσα.

 

Μικροί και μεγάλοι χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, πέταξαν τον αετό και "έπιασαν το φίδι". Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Καβάλας έχει επαναφέρει την εκδήλωση αυτή στην Καλαμίτσα. Φυσικά ο χώρος ήταν γεμάτος και με νόστιμα σαρακοστιανά εδέσματα.

 

Βίντεο: Center Tv

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 6:11 pm


Μπάμπης Δράκος: “Δεν πορεύτηκα με προσωπική ατζέντα, να συζητήσουμε τις επιτυχίες και τις αδυναμίες μας”

Ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μπάμπης Δράκος, με ανάρτηση του έκανε κάλεσμα για συζήτηση στα μέλη της ΝΔ, ενόψει των ευρωεκλογών, ενώ αναφέρθηκε και στην πολιτική του πορεία τονίζοντας μεταξύ άλλων πως “δεν πορεύτηκα με προσωπική ατζέντα και δεν έκανα τους αγώνες των μελών μας εφαλτήριο για την έμμισθη συνεργασία υβριστών της παράταξης”.

 

 

Ο κ. Δράκος ανέφερε αναλυτικά τα εξής:

“Σε όλη μου την πολιτική πορεία μέλημα μου ήταν η ενότητα της παράταξης και η επικράτηση των ιδεών της, που θεωρώ χρήσιμες για την πατρίδα. 

 

Ποτέ δεν πορεύτηκα με προσωπική ατζέντα και δεν έκανα τους αγώνες των μελών μας εφαλτήριο για την έμμισθη συνεργασία υβριστών της παράταξης. Έχουμε όργανα και θεσμικό πλαίσιο διαλόγου. 

 

Ας προσέλθουν όλοι για να συζητήσουμε τις επιτυχίες και τις αδυναμίες μας για να δώσουμε δυνατά και νικηφόρα τον αγώνα των ευρωεκλογών. 

 

ΥΓ: Η συνεχής όμως προσωποποιημένη ενασχόληση  μπορεί να αποτελεί και μέρος ιατρικού ενδιαφέροντος. 

 

Στα τοπικά δρώμενα μέχρι τώρα από ότι ξέρω, δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα.

 

Φαντάζομαι και εύχομαι να μην καταλήξουμε αντί πολιτικής να ασχολούμαστε με την ιατρική.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 5:21 pm


Ο βασιλιάς Παύλος στην Καβάλα και η ιστορία με τη λεωφόρο που πήρε το όνομα του πριν γίνει “Εθνικής Αντιστάσεως”

γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Τον Μάρτιο του 1964 αποβιώνει ο Βασιλιάς Παύλος. Ο Δήμος Καβάλας εκδίδει ψήφισμα στο οποίο εκφράζει την βαθύτατη οδύνη του για τον πρόωρο θάνατο του Βασιλιά, στο ψήφισμα γίνεται λόγος για την πρόθεση του Δήμου να ονομάσει την κατασκευαζόμενη νέα παραλιακή οδό από το Φάληρο μέχρι του τέρματός της, σε “Λεωφόρος Βασιλέως Παύλου”. Η απόφαση λαμβάνεται την 9η Μαρτίου 1964 από το Δημοτικό συμβούλιο. 

 

Ο ίδιος δρόμος όμως αλλάζει ονομασία την 12η Οκτωβρίου του 1965, από την διοίκηση του Κωνσταντίνου Τσολάκη που είχε κερδίσει τις δημοτικές εκλογές του Αυγούστου του 1964. 

 

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ονομάζεται σε λεωφόρο “Εθνικής Αντιστάσεως” η λεωφόρος που αρχίζει από τη γωνία του λιμανιού και τερματίζει στον κόμβο Φαλήρου. 

 

Με την ίδια απόφαση του, το Δ.Σ. ονομάζει σε λεωφόρο “Δημοσθένη Μακέδου” την λεωφόρο που αρχίζει από τον θερινό κινηματογράφο “ΟΛΥΜΠΙΑ” και περνάει από τη νότια πλευρά του Ι.Κ.Α. 

 

Στην ίδια απόφαση ορίζει την ανάρτηση στο Δημοτικό Μέγαρο της  εικόνας  του τέως αειμνήστου προέδρου του Δ.Σ  Δημοσθένη Μακέδου. 

 

Στην διάρκεια της επταετίας η οδός παίρνει ξανά την ονομασία της σε Βασιλέως Παύλου. 

 

Το 1983 ονομάζεται ξανά Εθνικής Αντιστάσεως και ο τότε Δήμαρχος Λευτέρης Αθανασιάδης τοποθετεί νέα μαρμάρινη πλάκα στην γωνία των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Αβέρωφ στο κτίριο του Λιμενικού Ταμείου. 

 

Στη φωτογραφία ο Βασιλιάς Παύλος και Βασίλισσα Φρειδερίκη στην Καβάλα, τον Φεβρουάριο του 1949. Είναι στο Λιμάνι και έχουν αποβιβαστεί από  πλοίο  του Πολεμικού Ναυτικού. 

 

Δίπλα στην Φρειδερίκη ο τότε διοικητής της 7ης Μεραρχίας Γεώργιος Κότσαλος που μερικούς μήνες μετά, τον Ιούνιο του 1949 είχε σκοτωθεί στο αεροπορικό δυστύχημα της ΤΑΕ στην Μαλακάσα.

 

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 4:47 pm


Καρναβάλι Ποταμιάς: Το γλέντησαν με άφθονο κρασί και σατιρική παρέλαση αρμάτων - Βίντεο

Το καρναβάλι Ποταμιάς Θάσου έγινε την Κυριακή (17/03), με άφθονο γλέντι, δωρεάν κρασί και… “πικάντικο” περιεχόμενο.

 

Στην κεντρική πλατεία της Ποταμιάς έγινε παρέλαση αρμάτων, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε το γλέντι. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξε και λαχειοφόρος αγορά.

 

Δείτε βίντεο με την εκδήλωση ΕΔΩ και ΕΔΩ.

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 4:08 pm


Παραδοσιακοί χοροί ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων - Βίντεο

Ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας (18/03), υπήρξε εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, με παραδοσιακούς χορούς και σαρακοστιανά εδέσματα.

 

Στο παρακάτω βίντεο ο Ποντιακός Σύλλογος Κρηνίδων "Το Βυζάντιο", χορεύει ποντιακούς χορούς.

 

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 3:17 pm


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Καβάλα Αρχεία - XanthiNea.gr

Καβάλα Αρχεία  XanthiNea.gr

Δημοσιεύθηκε στις 18 December 2023 | 12:08 pm


Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας