Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Επιστήμονες καταγράφουν το ταξίδι ζωής των χελιών από τη Βιστωνίδα στην Καραϊβική

Το ταξίδι της ζωής των χελιών από τη Βιστωνίδα στην Καραϊβική καταγράφουν επιστήμονες.

 

Σύμφωνα με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό "Δήμητρα" Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας:

 

Το πρωί της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου μαρκάραμε χέλια που είναι σε αναπαραγωγική ηλικία (Ασημόχελα) και τα απελευθερώσαμε στη Λίμνη Βιστωνίδα.

 

Σκοπός: η παρακολούθηση του υπερατλαντικού ταξιδιού των χελιών μέχρι τη θάλασσα των Σαργασσών (στην Καραϊβική),  όπου θα γεννήσουν και θα πεθάνουν. Τα μικρά τους θα κάνουν, μέσω των θαλασσίων ρευμάτων, το ίδιο ταξίδι με αντίστροφη πορεία για να καταλήξουν και πάλι στη Βιστωνίδα.

 

Πέρα από την παρακολούθηση του ταξιδιού των χελιών, οι ψαράδες σε περίπτωση που αλιεύσουν κάποιο μαρκαρισμένο χέλι μπορούν να ενημερώνουν στην ιστοσελίδα του προγράμματος LIFEEL https://lifeel.eu/el/αρχική-σελίδα/, ώστε να μπορούμε να εντοπίσουμε την προεία τους.

 

Σε περίπτωση που αλιεύσατε μαρκαρισμένο ή μη χέλι, δηλαδή χέλι που φέρει στην ράχη του μία ειδική ετικέτα (spaghetti tag), ή εάν έχετε κάποια πληροφορία σχετική με το πρόγραμμα Lifeel, παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα

https://lifeel.eu/el/lifeel-συναγερμός/

Δημοσιεύθηκε στις 31 January 2023 | 1:01 am


Έρχεται 48ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων

48ωρη Πανελλαδική απεργία στα πλοία όλων των κατηγοριών από την Τετάρτη 08 μέχρι την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με σκοπό την καταπολέμηση της αρνητικής συμπεριφοράς των εργοδοτών και της αδιαφορίας των υπευθύνων. 

 

Αναλυτικά, το δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αναφέρει:

 

Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας κατά τη σημερινή συνεδρίαση της, με γνώμονα και τις κατευθυντήριες γραμμές του Γενικού της Συμβουλίου της 20ης Ιανουαρίου 2023, εξέτασε και ασχολήθηκε με τα παρακάτω καίρια ζητήματα.

 

Πρώτα απ' όλα έλαβε υπόψη της την πλήρη απροθυμία και την άρνηση της εργοδοτικής πλευράς να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση και υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων Ναυτικής Εργασίας, στα πλοία όλων των κατηγοριών, για το έτος 2023 παρά το γεγονός ότι έγκαιρα προ 3μήνου τους είχαν αποσταλεί απόλυτα θεμελιωμένα, με ταυτόχρονη κοινοποίηση στα αρμόδια Υπουργεία, τα οικονομικά, θεσμικά και κλαδικά αιτήματα μας.

 

Επίσης έλαβε υπόψη της το πρωταρχικό, καίριας και ζωτικής σημασίας για την Ομοσπονδία μας πάγιο αίτημα για την ουσιαστική τροποποίηση και αναβάθμιση των διατάξεων του νόμου που αφορούν τις οργανικές συνθέσεις των επιβατηγών πλοίων σύμφωνα με τις πραγματικές τους ανάγκες ώστε να διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτικών και κυρίως η ασφάλεια του ίδιου του πλοίου και των επιβαινόντων.

 

Η καταπολέμηση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας είναι επίσης θέμα άμεσης προτεραιότητας και το Γραφείο Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) πρέπει να ανταποκριθεί επιτέλους στο ρόλο για το οποίο και ιδρύθηκε, καλύπτοντας όλα τα προβλήματα που συνδέονται με την πρόσληψη, ναυτολόγηση, απασχόληση και απόλυση των Ναυτικών μας.

 

Η καθιέρωση πάγιου συστήματος ουσιαστικής οικονομικής ενίσχυσης και προστασίας των ανέργων Ναυτικών, επιβάλει την άμεση αύξηση του προβλεπόμενου μηνιαίου επιδόματος ανεργίας των Ναυτικών σε 650€ για τους άγαμους και 850€ για τους έγγαμους, προσαυξανόμενο κατά 150€ για κάθε εξαρτώμενο πρόσωπο, ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές τους ανάγκες με ταυτόχρονη εξασφάλιση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.

 

Συνεπεία της παραπάνω αρνητικής συμπεριφοράς της εργοδοσίας και της αδιαφορίας των υπευθύνων, η Διοίκηση της ΠΝΟ, με μυστική ψηφοφορία ομόφωνα αποφάσισε την πραγματοποίηση 48ωρης Πανελλαδικής προειδοποιητικής απεργίας στα πλοία όλων των κατηγοριών με έναρξη την 06.01 π.μ. ώρα της 08-02-2023 ημέρα Τετάρτη μέχρι και την 06.00 π.μ. ώρα της 10-2-2023 ημέρα Παρασκευή.

 

Τέλος η Ομοσπονδία μας καλεί την Κυβέρνηση και την εργοδοσία να αφήσουν κατά μέρος την αρνητική τους στάση και να δώσουν επιτέλους λύσεις στα φλέγοντα προβλήματα του κλάδου.

(δελτίο Τύπου ΠΝΟ)

Δημοσιεύθηκε στις 31 January 2023 | 12:29 am


Φωτιά πήρε τροχόσπιτο στην παραλία Κάριανης

Τροχόσπιτο στην παραλία Κάριανης πήρε φωτιά και καταστράφηκε ολοσχερώς την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023.

 

Τα αίτια παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα.

 

Σε απόσταση λίγων μέτρων από τη φωτιά υπήρχε κατοικία, ωστόσο η άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής της Ελευθερούπολης εμπόδισε τη φωτιά να επεκταθεί παραπάνω.

 

* Φωτογραφίες CenterTV

Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 11:59 pm


Η αποφράδα ημέρα για την ανταλλαγή πληθυσμών

γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Σήμερα είναι μια αποφράδα μέρα για τον Ελληνισμό της Ανατολής, στις 30 Ιανουαρίου 1923, είχε υπογραφεί στην Λοζάνη της Ελβετίας η ελληνοτουρκική σύμβαση, η οποία ρύθμιζε την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

 

Προβλεπόταν η υποχρεωτική ανταλλαγή μεταξύ των Ελληνορθόδοξων κατοίκων από την Τουρκία και των Μουσουλμάνων κατοίκων από την Ελλάδα.

 

Αυτή η Σύμβαση θα ίσχυε τόσο για αυτούς που παρέμεναν στις εστίες τους, όσο και για εκείνους που είχαν ήδη καταφύγει στην ομόθρησκη χώρα.

 

Μάλιστα, η ανταλλαγή ίσχυσε αναδρομικά για όλες τις μετακινήσεις που έγιναν από τη μέρα που κηρύχθηκε ο Α' Βαλκανικός πόλεμος (18 Οκτωβρίου 1912).

 

Από την ανταλλαγή αυτή εξαιρέθηκαν οι Έλληνες ορθόδοξοι από την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο, καθώς και οι Μουσουλμάνοι από την Δυτική Θράκη.

 

Έξι μήνες μετά στις 24 Ιουλίου 1923 υπογράφηκε η Συνθήκη της Λοζάνης που επικύρωσε τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τις Πατρίδες της Ανατολής που είχαν παρουσία αιώνες πριν.

 

Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας έγινε στο μεγαλοπρεπές νεομπαρόκ ξενοδοχείο “Beau-Rivage Palace”, που είχε χτιστεί το 1861.

 

Ήδη είχε φιλοξενήσει πολλά σημαντικά διεθνή συνέδρια.

 

Δύο σημαντικές συνθήκες ειρήνης υπογράφηκαν στο ξενοδοχείο αυτό : η ανακωχή που έληξε τον πόλεμο μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας το 1912 και η Συνθήκη της Λοζάνης το 1923, με την οποία παραχωρήθηκαν οι εδαφικές απώλειες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με αντάλλαγμα την αναγνώριση από τους Συμμάχους  κυριαρχία του νέου τουρκικού κράτους.

Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 10:48 pm


Τάνια Ελευθεριάδου: «εκτός ορίων παραμένει η κατάσταση στο Νοσοκομείο Καβάλας»

Με την ένωση των γιατρών ΕΣΥ της Καβάλας συναντήθηκε την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου.

 

Στη συνάντηση αυτή, ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί του Νοσοκομείου Καβάλας.

 

Αναλυτικά, σε σχετικο δελτίο Τύπου αναφέρεται:

 

Συναντήθηκα την Παρασκευή με το Δ.Σ. της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ ν. Καβάλας, με σκοπό την επικαιροποίηση της ενημέρωσής μου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί του Νοσοκομείου Καβάλας.

 

Δυστυχώς, η κατάσταση παραμένει εκτός ορίων.

 

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές υπερβάλλουν εαυτούς για να προσφέρουν υψηλές υπηρεσίες Υγείας στους πολίτες της Καβάλας.

 

Συγκεκριμένα:

 

Το νοσοκομείο λειτουργεί με περίπου 100 γιατρούς (το οργανόγραμμα του απαιτεί κατ’ ελάχιστο 160), και επί της ουσίας καλύπτει τρεις νομούς. 

 

Η προσέλευση ασθενών στα επείγοντα έχει αυξηθεί κατακόρυφα (λόγω και του «ρόλου» που ανέλαβε να επιτελέσει το Νοσοκομείο Καβάλας), με τον αριθμό των γιατρών να παραμένει μικρός (5 μόνιμοι γιατροί, αντί για 10-12).

 

 

Στις επιμέρους κλινικές παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης. Για παράδειγμα, η Ουρολογική κλινική λειτουργεί με 2 Ουρολόγους (και έναν επικουρικό) τα τελευταία 2 χρόνια, με αποτέλεσμα να διακομίζονται οι ασθενείς σε άλλα νοσοκομείο, με την συνδρομή ασθενοφόρου, αφήνοντας το νομό με ένα ενεργό ασθενοφόρο στη βάρδια.

 

Οι λίστες χειρουργείων είναι τεράστιες και η αναμονή των ασθενών πολύμηνη.

 

Είναι δεδομένο ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ απαξιώνει συνειδητά το δημόσιο σύστημα Υγείας προς όφελος του ιδιωτικού τομέα. Η απροθυμία του Υπουργείου να προχωρήσει σε γενναίο αριθμό προσλήψεων είναι παροιμιώδης. Επί διακυβέρνησης ΝΔ, το προσωπικό του δημοσίου συστήματος Υγείας μειώθηκε κατά 6.000 γιατρούς-νοσηλευτές-λοιπού προσωπικού.

Απαιτείται άμεσα:

 

  • Αύξηση 3 δισ. της χρηματοδότησης του ΕΣΥ, με στόχο το 7% του ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας
  • Αύξηση του εισαγωγικού μισθού των γιατρών στα 2.000 ευρώ
  • Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας
  • Πρόσληψη 5.000 μόνιμων υγειονομικών αμέσως και άλλων 10.000 σε ορίζοντα τριετίας σε τομείς αιχμής
  • Ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών
  • Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας: τριπλασιασμός των ΤΟΜΥ (από τις 127 στις 380), εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους
  • Επιχειρησιακή ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ
  • Ανακαίνιση και πλήρης εξοπλισμός των νοσοκομείων που παρουσιάζουν επείγουσες ανάγκες

(δελτίο Τύπου)

Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 10:15 pm


Θάσος: στα γρανάζια της γραφειοκρατίας ασθενής για να παραλάβει τα αντιικά φάρμακα για τον κορωνοϊό

γράφει η

Κάτια Γιαννουκάκου

 

Έναν Γολγοθά ζει από την περασμένη Παρασκευή 27 Ιανουαρίου ένα ζευγάρι στον Πρίνο της Θάσου που διαγνώστηκε με κορωνοϊό.

 

Το ζευγάρι αρχικά πήγε στο Κέντρο Υγείας για να εξεταστεί. Ο σύζυγος με αρκετά προβλήματα υγείας και η σύζυγός του ζήτησε να του χορηγηθούν αντιικά φάρμακα μιας και ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Έγινε αίτημα προς τον ΕΟΠΠΥ, η χορήγηση των φαρμάκων εγκρίθηκε και εκδόθηκε η σχετική συνταγή.

 

Από εκείνη την ώρα αρχίζει και η περιπέτεια για τον ασθενή, αφού τα φάρμακα αποστέλλονται με κούριερ στο σπίτι. Καλό αυτό κατά μια έννοια αλλά τι γίνεται όταν μεσολαβεί Σαββατοκύριακο και τα φάρμακα αργούν να φτάσουν στον παραλήπτη;

 

Να σημειωθεί ότι η χορήγηση του αντιικού πρέπει να γίνει τα τρία πρώτα 24ωρα από την εκδήλωση των συμπτωμάτων και, βέβαια, όσο νωρίτερα (από το πρώτο 24ωρο) τόσο καλύτερα.

 

Η οικογένεια άρχισε να αγωνιά καθώς οι μέρες περνούσαν με τα χρονικά περιθώρια για τη λήψη των φαρμάκων να στενεύουν.

 

Η γυναίκα από το πρωί της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου άρχισε τα τηλεφωνήματα στην προσπάθειά της να μάθει πότε θα παραλάβει τα φάρμακα ο ασθενής. Από το Κέντρο Υγείας που πήρε αρχικά, της είπαν ότι η αίτηση μπαίνει στο σύστημα και κανείς δεν γνωρίζει από το φαρμακείο ποιανού Νοσοκομείου θα αποσταλούν.

 

Επικοινώνησε με το φαρμακείο του Νοσοκομείου Καβάλας και από εκεί της είπαν ότι δεν υπάρχει κάποια συνταγή με τον συγκεκριμένο ΑΜΚΑ προς εκτέλεση. Μάλιστα αναρωτήθηκαν γιατί δεν ζητήθηκε τα φάρμακα να αποσταλούν στη Θάσο από το φαρμακείο του Νοσοκομείου Καβάλας. Είπαν στη γυναίκα να επικοινωνήσει με το δημόσιο φαρμακείο στον Εύοσμο όπως κι έκανε. Τελικά η συνταγή βρισκόταν εκεί και τα φάρμακα είχαν ετοιμαστεί για να αποσταλούν την επομένη.

 

Η οικογένεια βρέθηκε εγκλωβισμένη στα γρανάζια της γραφειοκρατίας αγωνιώντας για το αν ο ασθενής της με τα πολλαπλά προβλήματα υγείας προλάβει να ξεκινήσει τη λήψη των φαρμάκων.

 

Την ίδια ώρα είναι απορίας άξιο γιατί το σύστημα να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο ενώ η συνταγή θα μπορούσε να εκτελεστεί από την Καβάλα και να φτάσει άμεσα στον προορισμό της.

 

Είναι επίσης εύλογη η απορία τής γυναίκας που επικοινώνησε με το KavalaNews.gr για να μοιραστεί την ιστορία της «δηλαδή το Σαββατοκύριακο δεν μπορούμε να αρρωστήσουμε; Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση μέχρι να περάσει το Σαββατοκύριακο και να παραλάβουμε τα φάρμακα με την κούριερ; Γιατί δεν μας είπαν να τα πάρουμε από την Καβάλα;» Ερωτήματα που καλό θα ήταν κάποιος να τα απαντήσει καθώς καλλιεργείται η ανασφάλεια στον κόσμο που περιμένει να εξυπηρετηθεί αγωνιώντας για τους δικούς του ανθρώπους.

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 9:31 pm


Πασχάλης Παλαβούζης: «μια δύσκολη μέρα» στα Ίμια

γράφει ο

Πασχάλης Παλαβούζης

 

Μια δύσκολη μέρα...

 

Νύχτα 30 Ιανουαρίου 1996. Η «κρίση των Ιμίων» κλιμακώνεται επικίνδυνα. Ο Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Christos Diamantidis , τότε Μοίραρχος της 337 ΜΠΚ με τα "γαλάζια" F-4E Phantom, θυμάται: «Το 1996 ήμουν Διοικητής Μοίρας.

 

Δεν είχαμε μεγάλη προειδοποίηση. Παρά το γεγονός ότι είχαν προηγηθεί τα δεδομένα εκείνα της προσάραξης του πλοίου, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πιθανόν κάποιες οχλήσεις, κλπ., δεν έδειχνε κάτι ότι πρόκειται να συμβεί ένα μείζον θερμό επεισόδιο την εποχή εκείνη. Θυμάμαι Κυριακή 28 πρέπει να ήταν, μας κάλεσε ο Διοικητής της Πτέρυγας και μας λέει: «Κύριοι, έχουμε πρόβλημα μεγάλο. Υπάρχει μία κινητοποίηση, την οποία δε θα ονομάσω πολεμική, αλλά θα πρέπει να καλέσετε προσωπικό μέσα για να φορτώσετε τα αεροπλάνα». Θεωρήσαμε ότι πιθανόν να ήταν στα πλαίσια κάποιας άσκησης ετοιμότητας ή οτιδήποτε.

 

Φορτώσαμε πραγματικά τα αεροπλάνα μας, κοιτάξαμε τα πυρομαχικά μας, αρχίσανε οι επισκέψεις του ΑΤΑ στη Μονάδα και στη Μοίρα ιδιαιτέρως. Είχαμε τότε τον Επιτελάρχη, τον κ. Αντωνετσή, ο οποίος μάλλον είχε εγκαταστήσει το γραφείο του στο δικό μου γραφείο και προσπαθούσαμε να συντονίσουμε όλες τις λεπτομέρειες των πιθανών επιχειρήσεων.

 

Η Μοίρα, αφού είχε ανακαλέσει και τα πληρώματα που ήταν στα σχολεία, στις 30 του μηνός ήταν σε μεγίστη ετοιμότητα, αλλά κάποια στιγμή μας χαλαρώσανε και πάνω στη χαλάρωση ξαναπαίρνει ο Αρχηγός του ΑΤΑ και μου λέει: «Χρήστο πόσα αεροπλάνα έχεις»; «Έχω κύριε Αρχηγέ... όλα μου τα αεροπλάνα είναι σε πλήρη ετοιμότητα, πλην όμως με εντολή σας προηγουμένως, τα πληρώματα δεν είναι στα αεροσκάφη, είναι εδώ στη Μοίρα». «Απογείωσέ τα όλα». «Τι εννοείτε όλα»; «Έχουμε πόλεμο…»!

 

Ο Νίκος ο Κουρουμάνης ήταν ο ένας από τους δύο κυβερνήτες που απογειώθηκε στο πρώτο scramble για τα Ίμια. Ο Κώστας ο Δελήμπασης ήταν ο Νο 1... αυτοί ήταν το readiness το πεντάλεπτο και τους απογείωσα. Ξεκινώντας από το SOR άφησα τον ΑΕ στο contact car και πήγα να δω τι γίνεται στην πίστα. Έκανα το Σταυρό μου και μονολόγησα «Που τους στέλνεις αυτούς; Που τους πας»; Δεν έβλεπα ούτε με το Pony, το αυτοκίνητο, να προχωρήσω.

 

Όταν, λοιπόν, έφτασα στο contact car από το διάδρομο και μπήκαν τα δύο αεροπλάνα μέσα, ανάψανε τα φώτα κάθετα, και ήταν σα να βρίσκονται μέσα σε σύννεφο. Όταν έβαλε ο Κώστας ο Δελήμπασης κινητήρα χάθηκε… και ο Κουρουμάνης από πίσω... και τότε το μόνο που είπα ήταν μια προσευχή.

 

Από κει και πέρα συνέχισαν και τα υπόλοιπα, απογειωθήκαν αφού μου είπαν ότι μετά τα 2000 πόδια ο καιρός εντάξει δεν ήταν και τόσο ζόρικος, απλά τα σύννεφα ήταν μέχρι τα 35000 πόδια... τους "περίμενε" συνέχεια ο καιρός. Επειδή ήμουν πάλι στην αρχή του διαδρόμου περιμένοντάς τους, εκτιμούσα πως το διάδρομο τον βλέπαν τα αεροπλάνα λίγο πριν ακουμπήσουν οι τροχοί κάτω. Πολύ άσχημος ο καιρός, πάρα πολύ άσχημος ο καιρός...».

 

Τρία ζευγάρια απογειώθηκαν εκείνο το βράδυ, τα αεροπλάνα πλήρως οπλισμένα. Παρά τις εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες αποστολή εξετελέσθη. Η εχθρική αεροπορία κατάφερε να ενεργοποιηθεί πολύ αργότερα... "Πολύ δυνατές εμπειρίες και κάθε φορά που θυμάμαι αυτήν την περίοδο, νιώθω τρομερά υπερήφανος για τους ανθρώπους τους οποίους διοίκησα και τους ανθρώπους αυτούς που έδωσαν τα πάντα. Δε μιλάμε μόνο για τους πιλότους, μιλάμε και για το τεχνικό προσωπικό το οποίο υπερέβαλε. Δεν ήταν απλοί στρατιώτες, ήταν κάτι περισσότερο"...

 

Η πολεμική ετοιμότητα των Μοιρών μας και τότε και τώρα είναι δεδομένη! Όπως και η υπεροχή έναντι του προαιώνιου, θρασύδειλου αντιπάλου... Γιατί χτίζεται με πολύ ιδρώτα, αίμα και κηροζίνη. Η σημερινή απώλεια προκαλεί σφίξιμο στο "στομάχι" και απέραντη θλίψη σε ολόκληρη την αεροπορική κοινότητα της πατρίδας μας. Ωστόσο, ξέρουμε και ξέρουν πως παρά τις αναποδιές και τις απώλειες η εξασφάλιση και διατήρηση της αεροπορικής μας ισχύος και υπεροχής θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση! Το σύνθημα "εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις" δεν αφήνει πολλά περιθώρια... Όταν οι εξ ανατολών ξανατολμήσουν, όπως τότε στα Ίμια ή το '87, η απάντηση θα είναι σκληρή.

 

"ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ"!

 

*Η συνέντευξη του Πτεράρχου δόθηκε στον γράφοντα όταν προετοιμαζόταν το λεύκωμα της 337 Μ για τα 70 χρόνια προσφοράς της Μοίρας στην Εθνική μας Άμυνα.

Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 9:00 pm


Τρία νέα «καλάθια του νοικοκυριού» για το Πάσχα

Τρία νέα «καλάθια του νοικοκυριού» αναμένεται να ξεκινήσουν το προσεχές χρονικό διάστημα, ενόψει του Πάσχα.

 

 Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχεδιάζει ένα καλάθι με νηστίσιμα είδη λόγω Σαρακοστής, στη συνέχεια θα υπάρξει ένα καλάθι με τα είδη που αφορούν στο πασχαλινό τραπέζι ενώ σχεδιάζεται να υπάρξει και ένα καλάθι για τα παιδιά, όπως συνέβη και στις εορτές των Χριστουγέννων.

 

Το σαρακοστιανό καλάθι αναμένεται να είναι έτοιμο τις τελευταίες μέρες του Φεβρουαρίου, δηλαδή, λίγες μέρες πριν την Καθαρή Δευτέρα ενώ όσο πλησιάζουμε προς την Μεγάλη Εβδομάδα θα ενταχθούν σε αυτό και προϊόντα που αφορούν στο εορταστικό τραπέζι και θα εξελιχθεί σε καλάθι του Πάσχα.

 

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, η πρωτοβουλία για το καλάθι του νοικοκυριού, θα πάρει παράταση μέχρι και τον Ιούνιο προκειμένου να προστατευτούν οι καταναλωτές.

 

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο είχε υπολογιστεί αρχικά να διαρκέσει έως και τον Μάρτιο.

 

Οπότε, το αμέσως προσεχές διάστημα, αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να επιτραπεί η παράταση του μέτρου.

Πηγή: makthes.gr

Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 8:33 pm


Cosmopolis: ανοιχτή πρόσκληση προς όλων των ειδών τους καλλιτέχνες για να παρουσιάσουν την τέχνη τους

Όλων τον ειδών τους καλλιτέχνες καλεί το φεστιβάλ Cosmopolis να δηλώσουν συμμετοχή για να προβάλλουν την τέχνη τους.

 

Η ανακοίνωση του Cosmopolis Festival αναφέρει:

 

Αν είστε καλλιτέχνες, χειροτέχνες, εικαστικοί, δημιουργοί ή φορείς πολιτισμού και επιθυμείτε να προβάλλετε την τέχνη σας σε συνεργασία με το Cosmopolis festival 2023, μπορείτε να κάνετε αίτηση συμμετοχής στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

www.cosmopolisfestival.gr/anoichti-prosklisi-open-call-2023

Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 7:37 pm


Με καταγωγή από τον Γρανίτη Δράμας ο Σμηναγός κυβερνήτης του Phantom που κατέπεσε

Τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών, ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών. 

 

Δεκαπέντε λεπτά από την απογείωση κατέπεσε το αεροσκάφος, διθέσιο F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης, ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση «ρουτίνας» σε χαμηλό ύψος.

 

πηγή: ergasia-press.gr

 

Δημοσιεύθηκε στις 30 January 2023 | 6:56 pm


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας