Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Αυξημένα τα μέτρα της Τροχαίας για το Πάσχα και την Πρωτομαγιά

Η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, λαμβάνει, έως και 12 Μαΐου 2024, αυξημένα μέτρα Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της Χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη και αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων.

 

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει:

 

  • αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής,

 

  • αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,

 

  • αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων

 

  • ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης,

 

  • αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.),

 

  • κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις,

 

  • παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες και

 

  • ενημέρωση των πολιτών μέσω των Γραφείων Τύπου, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

 

Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει τη συγκρότηση συνεργείων ειδικών τροχονομικών ελέγχων, σε εναλλασσόμενα σημεία του οδικού δικτύου, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως:

 

  • οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ,
  • υπερβολική ταχύτητα,
  • χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση,
  • μη χρήση προστατευτικού κράνους – ζώνης ασφαλείας,
  • αντικανονικές προσπεράσεις και υπερβάσεις διπλής διαχωριστικής γραμμής κ.λπ.,
  • μη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας, όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ., κατά τη μεταφορά παιδιών με οχήματα, 
  • οδήγηση οχημάτων από ανηλίκους και άτομα που δε διαθέτουν άδεια ικανότητας οδήγησης, 
  • οδήγηση για επίδειξη ικανότητας,
  • κυκλοφορία οχημάτων, τα οποία δεν έχουν υποβληθεί σε τακτικό ή έκτακτο τεχνικό έλεγχο εντός της καθοριζόμενης προθεσμίας,
  • φθαρμένα ελαστικά και
  • αντικανονική κίνηση οχημάτων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.).

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της Χώρας.

 

Σημειώνεται ότι, κατά την εορταστική περίοδο, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.

 

Η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή την επικείμενη εορταστική περίοδο, υπενθυμίζει και πάλι σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι, η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

 

Στο πλαίσιο αυτό συνιστά στους πολίτες:

 

  • Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
  • Να μην χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
  • Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
  • Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
  • Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
  • Να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός κ.λπ.).
  • Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
  • Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

 

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 12:32 pm


Πέτρος Κόκκαλης: «ψηφίζουμε για τον Άνθρωπο, το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό»

Την Εθνική Πράσινη Συμφωνία, την πολιτική πρόταση του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές της 9ης Ιουνίου παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Αμαλία», ο Πέτρος Κόκκαλης. 

 

Τον κ. Κόκκαλη πλαισίωσαν εκπρόσωποι του κόμματος «Πράσινοι-Οικολογία» και του «Βολτ Ελλάδας» που συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΟΣΜΟΥ, καθώς και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές.

 

Ο Πέτρος Κόκκαλης συνόψισε το μήνυμα του ΚΟΣΜΟΥ ενόψει των ευρωεκλογών:

 

«Το μήνυμα του Κόσμου, του κόμματός μας, για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές είναι πολύ απλό και συνάμα μεστό: Στις 9 Ιούνη ψηφίζουμε για το κλίμα. Ψηφίζουμε για τον Άνθρωπο, το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό.

 

Ψηφίζουμε για τον ΚΟΣΜΟ».

 

Στην τοποθέτηση του ο κ.  Κόκκαλης επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η κλιματική κρίση δεν αποτελεί έναν ενδεχόμενο κίνδυνο για το μέλλον, αλλά μια άμεση απειλή για το παρόν. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και απειλεί την κοινωνία, την οικονομία και τον πολιτισμό, τη ζωή στον πλανήτη έτσι όπως την έχουμε γνωρίσει.

 

May be an image of 4 people and text that says 'EONIKH ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ kosmos.g/prasinl-aymTenla ΚΟΣΜΟ ΚΟΣΜΟΣ KC ΚΟΣΜΟΣ ΠΡΑΣΝΗΣΥΜΦΟΝΙΑ'

 

Η κλιματική κρίση δεν είναι ένα πρόβλημα ανάμεσα στα άλλα. Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε ποτέ η ανθρωπότητα».

 

Τόνισε επίσης ότι «η Εθνική Πράσινη Συμφωνία αποτελεί ένα συνολικό  μεταρρυθμιστικό σχέδιο  για να καταστεί η Ελλάδα πρωτοπόρα στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, να ενισχυθεί η ανάπτυξη με δίκαιη κατανομή των κερδών της, να χτιστεί ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος και να γίνουμε μια πραγματική ευρωπαϊκή δημοκρατία.

May be an image of 14 people

Είναι η ρηξικέλευθη και ταυτόχρονα ρεαλιστική δέσμη συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος και απαιτεί η συγκυρία. Είναι ο τρόπος να γίνουμε Δανία του νότου και όχι Αίγυπτος του βορρά».

 

Ο Πέτρος Κόκκαλης άσκησε επίσης σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση αποτελεί έναν όλο και πιο προβληματικό συνδυασμό πολύ χαμηλής διοικητικής επάρκειας και ιδιαίτερα ενισχυμένης καθεστωτικής λογικής.

 

Οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν σημαία το «μένουμε Ευρώπη» μάς φέρνουν αντιμέτωπους με την Ευρώπη, ακολουθώντας τα χνάρια του Όρμπαν της Ουγγαρίας».

 

Αλλά τα βέλη του στράφηκαν εναντίον και των άλλων κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης που «δεν συντονίζονται με τις επιταγές των καιρών, υποτιμούν τη σημασία της επεξεργασίας σοβαρών προγραμματικών προτάσεων, θέτουν σε δεύτερη μοίρα την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

 

Κάνοντας σαφείς τις προθέσεις για το μέλλον της προοδευτικής παράταξης, ο κ. Κόκκαλης  τόνισε ότι μια ισχυρή παρουσία του ΚΟΣΜΟΥ στην Ευρωβουλή, «θα αποτελέσει τον καταλύτη για να την ανασυγκρότηση της προοδευτικής αντιπολίτευσης ούτως ώστε να αποτελέσει την εναλλακτική κυβερνητική λύση που ζητούν οι πολίτες».

 

 

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου χαιρετισμό απηύθυνε η Βασιλική Γραμματικογιάννη, συμπρόεδρος του κόμματος «Πράσινοι-Οικολογία» και συνεπικεφαλής της καμπάνιας του ΚΟΣΜΟΥ, καθώς και ο Κωνσταντίνος Καλαφατάκης, Εκλεγμένος Γενικός Γραμματέας του «Βολτ Ελλάδας».

 

(δελτίο Τύπου)

 

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 11:44 am


Συνεχίζουν να κεντρίζουν το ενδιαφέρον οι τσάντες από ξύλο ελιάς και τα κοσμήματα από μάρμαρο Θάσου του Β. Φωτιάδη

Ο Βασίλης Φωτιάδης και η Δωροθέα Φουστέλη από την Παναγία της Θάσου έχουν καταφέρει να κερδίσουν το ενδιαφέρον του κόσμου με τις ξύλινες τσάντες και τα κοσμήματα από μάρμαρο Θάσου που κατασκευάζουν στο εργαστήριό τους.

 

Το ζευγάρι μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3.

 

Ο κόσμος είναι τόσο μεγάλος. Και όπως λέει ο Βασίλης Φωτιάδης, «η Ελλάδα περικλείεται σε ένα μικρό ξύλο ελιάς», που κρατά το άρωμα του εφ’ όρου ζωής. Όπως τα μικρά κομψοτεχνήματα από σανταλόξυλο που κατασκευάζουν στην Ινδία, τα οποία με το άρωμά τους θυμίζουν πάντα την ομορφιά του τόπου.

 

Τα χειροποίητα τους ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει την δυνατότητα. Οι πελάτες προέρχονται από την Οσάκα, το Περού, την Νότιο Αφρική, τον Καναδά, την Σαουδική Αραβία, την Άπω Ανατολή και όπου οδηγεί ο δρόμος των διαδικτυακών αγορών.

 

Δείτε εδώ την εκπομπή

 

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 11:18 am


Πάσχα: διόδια και καύσιμα προβληματίζουν τους εκδρομείς

Οι τιμές στη βενζίνη και στα διόδια προβληματίζουν τους εκδρομείς του Πάσχα καθώς ένας στους τέσσερις που θα ταξιδέψουν υπολογίζουν το κόστος σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

 

Η μέση τιμή της βενζίνης διαμορφώνεται οριακά κάτω από τα 2 ευρώ πανελλαδικά, ενώ σε 20 νομούς της χώρας ξεπερνούν τα 2 ευρώ φτάνοντας ακόμα και στα 2,2 ευρώ στις Κυκλάδες.

 

«Τα διόδια, η βενζίνη, όλα είναι πολύ ακριβά. Είναι ακριβά και τα τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ, αλλά θεωρώ ότι ο Έλληνας πάντα βρίσκει τρόπο να περνάει καλά, ακόμη και με την ακρίβεια», αναφέρει πολίτης.

 

«Θα θέλαμε πάρα πολύ να ταξιδέψουμε, αλλά δεν γίνεται να ταξιδέψουμε, δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα», δηλώνουν, μεταξύ άλλων.

 

Προνομιούχοι, είναι όσοι έχουν σπίτι στο χωριό ή φίλους να τους φιλοξενήσουν.

 

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 10:55 am


Έρευνα Γιαμπαζολιά: η βιταμίνη D «κλειδί» για την ανοσία κατά του καρκίνου και την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας

Μια απρόσμενη συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης D και του εντερικού μικροβιώματος, που συμβάλλει στην ανοσία κατά του καρκίνου και αυξάνει την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας, εντόπισε έρευνα με επικεφαλής τον Έλληνα επιστήμονα, δρ Ευάγγελο Γιαμπαζολιά.

 

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science».

 

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η βιταμίνη D προωθεί την αύξηση ενός είδους βακτηρίων στο έντερο των ποντικιών, το οποίο βελτιώνει την ανοσία κατά του καρκίνου. «Η αρχική μας παρατήρηση ήταν απρόσμενη», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαμπαζολιάς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ανοσοεπιτήρηση Καρκίνου στον βρετανικό ερευνητικό οργανισμό «Cancer Research UK Manchester Institute», μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

 

Όπως περιγράφει, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι ποντίκια, στα οποία έλειπε μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο πλάσμα του αίματος, γνωστή ως «Gc globulin», έδειξαν ενισχυμένη ανοσία στον καρκίνο. Μία από τις κύριες λειτουργίες αυτής της πρωτεΐνης είναι να προσδένεται στη βιταμίνη D στο αίμα κρατώντας την μακριά από τους ιστούς.

 

Αυτή η παρατήρηση οδήγησε τους ερευνητές στην υπόθεση ότι η αυξημένη διαθεσιμότητα βιταμίνης D στους ιστούς θα μπορούσε να ενισχύσει την ανοσία στον καρκίνο, υπόθεση την οποία επιβεβαίωσαν με τα πειράματά τους: ποντίκια με έλλειψη στη «Gc globulin» υποβλήθηκαν σε δίαιτα χωρίς βιταμίνη D με αποτέλεσμα να μην έχουν προστασία από τον καρκίνο.

 

Αντίστοιχα, όταν δόθηκε δίαιτα υψηλή σε βιταμίνη D σε ποντίκια με φυσιολογικά επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης, εμφάνισαν βελτιωμένη αντίσταση σε πειραματικούς καρκίνους.

 

Ενδιαφέρον ήταν, επίσης, το γεγονός ότι η αντικαρκινική δράση της βιταμίνης D απουσίαζε σε ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με αντιβιοτικά ή μεγάλωσαν σε αποστειρωμένα περιβάλλοντα με απουσία ζωντανών μικροοργανισμών.

 

Με βάση το εύρημα αυτό, οι ερευνητές συμπέραναν ότι η βιταμίνη D προάγει την ανοσία του καρκίνου επηρεάζοντας το μικροβίωμα του εντέρου, δηλαδή τους πληθυσμούς των «φιλικών» μικροοργανισμών που ζουν μέσα στα ζώα και στον άνθρωπο.

 

Όπως διαπίστωσαν στη συνέχεια, η βιταμίνη D δρα στα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου, οδηγώντας στην αύξηση των επιπέδων ενός βακτηρίου του εντερικού μικροβιώματος που ονομάζεται «Bacteroides fragilis».

 

 

«Δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτό το είδος βακτηρίου προάγει την αντικαρκινική ανοσία», διευκρινίζει ο κ. Γιαμπαζολιάς.

 

«Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωση μιας πιθανής σχέσης μεταξύ της βιταμίνης D, του εντερικού μικροβιώματος και της ανοσίας του καρκίνου στους ανθρώπους». Πάντως, ο ίδιος τονίζει ότι «συνολικά τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν μια άνευ προηγουμένου σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και του μικροβιώματος του εντέρου που επηρεάζει τις ανοσολογικές αποκρίσεις στον καρκίνο».

 

Άλλη μία σημαντική πτυχή της έρευνας είναι η επίδραση της βιταμίνης D στην επιτυχία της ανοσοθεραπείας. Κατά τη μελέτη τους σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D είναι καθοριστικός παράγοντας της ικανότητας του εντερικού μικροβιώματος να προκαλεί ανοσολογικές αποκρίσεις στον καρκίνο και να αυξάνει την επιτυχία της συγκεκριμένης θεραπείας.

 

Η ανοσοθεραπεία έχει φέρει «επανάσταση» στη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος και πλέον έχει εγκριθεί ως θεραπεία πρώτης γραμμής σε ένα ευρύ φάσμα κακοηθειών, συμπεριλαμβανομένων αυτών των νεφρών και των πνευμόνων.

 

Ωστόσο, ο Έλληνας επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ανσοεπιτήρησης Καρκίνου στον βρετανικό ερευνητικό οργανισμό «Cancer Research UK Manchester Institute» εξηγεί ότι «παρά τα αξιοσημείωτα κλινικά αποτελέσματα, δεν ανταποκρίνονται όλοι οι ασθενείς εξίσου καλά σε αυτή τη θεραπεία και μόνο μια μικρή ομάδα εξ αυτών έχει μακροχρόνιο όφελος».

 

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, πληθυσμοί βακτηρίων του εντερικού μικροβιώματος μπορούν να επηρεάσουν τις αντικαρκινικές ανοσολογικές αποκρίσεις και την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας και η χρήση του μικροβιώματος ως θεραπευτική προσέγγιση με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ανοσοθεραπείας του καρκίνου είναι υπό διερεύνηση.

 

Ο Ευάγγελος Γιαμπαζολιάς υπογραμμίζει, πάντως, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είναι αναγκαία περαιτέρω έρευνα πριν καταλήξουμε με βεβαιότητα εάν η βιταμίνη D επηρεάζει το μικροβίωμα στον άνθρωπο και εάν αυτό έχει κάποιο θεραπευτικό ή προληπτικό όφελος για τον καρκίνο». «Ένα βασικό ερώτημα που προσπαθούμε να απαντήσουμε με την ομάδα μου χρησιμοποιώντας πειραματικά μοντέλα είναι το πώς ακριβώς η βιταμίνη D υποστηρίζει ένα "καλό" μικροβίωμα.

 

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για την κατανόηση του ρόλου του μικροβιώματος στις ανοσολογικές αποκρίσεις και την πρόληψη ή θεραπεία του καρκίνου», τονίζει.

 

Στην κατεύθυνση αυτή, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 1,5 εκατομμύρια άτομα στη Δανία και εντόπισε μια συσχέτιση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα και αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης διαφορετικών τύπων καρκίνου.

 

Αυτή τη στιγμή, επισημαίνει ο κ. Γιαμπαζολιάς, «συνεργαζόμαστε με κλινικούς γιατρούς στο Ηνωμένο Βασίλειο για να διαπιστώσουμε εάν η βιταμίνη D συνδέεται με ένα "καλό" μικροβίωμα στους ανθρώπους» και προσθέτει: «Απαιτείται περαιτέρω έρευνα προτού καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η διόρθωση μιας ανεπάρκειας βιταμίνης D προσφέρει οφέλη για τη θεραπεία του καρκίνου».

 

Ο Ευάγγελος Γιαμπαζολιάς έλαβε το πτυχίο του στη Χημεία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το μεταπτυχιακό του στην Κλινική Βιοχημεία από το ίδιο πανεπιστήμιο. Κατέχει διδακτορικό στη Βιολογία του Καρκίνου από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, υπό την επίβλεψη του καθηγητή, Στίφεν Τέιτ, με υποτροφία από τον ερευνητικό οργανισμό «Cancer Research UK» (CRUK). Κατά τη διάρκεια της διδακτορικής του διατριβής εργάστηκε στο «CRUK Scotland Institute», όπου και ανακάλυψε μοριακούς μηχανισμούς που συνδέουν τον κυτταρικό θάνατο με την ανοσία στον καρκίνο.

 

Σε αναγνώριση του επιστημονικού του έργου τιμήθηκε με τα βραβεία «Institute of Cancer Sciences Prize» (2017) και «CRUK Pontecorvo Prize» (2018).

 

Στη συνέχεια εντάχθηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στην ομάδα του καθηγητή Καετάνο Ρέις ε Σόουζα στο Francis Crick Institute στο Λονδίνο.

 

Εκεί ανακάλυψε πρωτεΐνες του πλάσματος στο αίμα που μειώνουν την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα.

 

Του χορηγήθηκε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (2020) για να διερευνήσει το θεραπευτικό δυναμικό αυτών των ευρημάτων με στόχο την παραγωγή νέων ανοσοθεραπειών για την καταπολέμηση του καρκίνου.

 

Επίσης, μελέτησε την επίδραση του εντερικού μικροβιώματος στο ανοσοποιητικό σύστημα και ανακάλυψε τη σύνδεση συγκεκριμένου ιχνοστοιχείου στη διατροφή ως ρυθμιστή της ικανότητας μικροβίων του εντέρου να ενισχύουν ανοσολογικές αποκρίσεις κατά του καρκίνου.

 

Από το 2023 ηγείται της ερευνητικής ομάδας Ανσοεπιτήρησης Καρκίνου στο CRUK Manchester Institute, η οποία μελετά την επίδραση του κυτταρικού θανάτου και του εντερικού μικροβιώματος στην ανοσία κατά του καρκίνου.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ: Μαρία Κουζινοπούλου

 

*Φωτογραφία του Ευάγγελου Γιαμπαζολιά, την οποία παραχώρησε ο ίδιος για χρήση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 10:02 am


Καβάλα: πάνω από 40 τα κρουαζιερόπλοια που αναμένονται φέτος στο λιμάνι

Πάνω από 40 κρουαζιερόπλοια αναμένονται να καταπλεύσουν τη φετινή τουριστική περίοδο στο λιμάνι της Καβάλας σύμφωνα τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας. 

 

Την περασμένη είχαν κατεπλεύσει 35 κρουαζιερόπλοια.

 

 

 

Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ και στην Τασούλα Κρητικού ο πρόεδρος του ΟΛΚ Άγγελος Βλάχος «στόχος δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και το ποιοτικό αποτύπωμα, δηλαδή η καταναλωτική δαπάνη. Φέτος υλοποιούμε μια σειρά δράσεων ελπίζοντας πως θα βοηθήσουμε αισθητά τους επαγγελματίες και της εστίασης και της ευρύτερης αγοράς, τόσο στο κέντρο της Καβάλας όσο και στις γύρω περιοχές οργανώνοντας και αντίστοιχες διαδρομές».

 

Στην ΕΡΤ μίλησε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας ο οποίος τόνισε πως «είμαστε η περιοχή που έχει κατορθώσει θα λέγαμε να γίνει ως υπόδειγμα συνεργασίας τριών φορέων του δημοσίου όπως είναι ο δήμος Καβάλας, το Επιμελητήριο και ο ΟΛΚ. Γίνεται μια προσπάθεια κοινής δράσης προκειμένου να οργανωθούμε, να προβάλλουμε την περιοχή μας, να φέρουμε κρουαζιερόπλοια, να αναπτύξουμε την κρουαζιέρα κινήσεις που θα έχουν σημαντικά οφέλη».

 

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 8:48 am


Καβάλα: Η οδός Μάρνης και η Ραψάνη σε μία άλλη εποχή…

γράφει ο 

Κώστας Παπακοσμάς

 

Με μια φωτογραφία από τα δυτικά της πόλης. Οδός Χρυσοστόμου Σμύρνης σήμερα, οδός Μάρνης ονομάζονταν μέχρι το 1928. Αριστερά η παραλία της “Ραψάνης”, τότε η παραλία του Κιουτσούκ Ορμάν.

 

Δεξιά το εργοστάσιο κατασκευής σιγαρέτων "Λύσανδρου Μαρούλη" σήμερα το κτίριο του 6ου Ενιαίου Λυκείου (πρώην Πολυκλαδικού). 

 

Ο δρόμος έχει κολώνες με τηλεγραφικά στοιχεία αλλά διακρίνονται και τραπεζάκια με θαμώνες, προφανώς υπήρχαν κέντρα αναψυχής. 

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι τότε με νομοθετικό διάταγμα προστατεύτηκε ο χώρος αυτός ώστε να μην χτιστούν καπναποθήκες γιατί θεωρήθηκε η περιοχή αναψυχής και περιπάτου των Καβαλιωτών. 

 

Η παραλία με τις βάρκες που έβγαιναν για ψάρεμα αλλά ταυτόχρονα στο ίδιο σημείο γίνονταν και η συντήρηση τους. Στο βάθος οι Μύλοι των "Γεωργή και Αφων Νικολετόπουλου". Το μεγάλο σπίτι στο βάθος αριστερά  της φωτογραφίας είναι της οικογένειας Α. Δημόπουλου.

 

Εκεί ήταν και το κοσμικό κέντρο Φάληρο σε κτίριο που είχε κατασκευάσει ο Δήμος Καβάλας για να στεγάσει τις αρχαιότητες της πόλης που ήταν μέχρι τότε στο ..υπόγειο του Δικαστικού Μεγάρου στην πλατεία Νικοτσάρα. 

 

Η παρουσία στην Καβάλα, του πρώτου εφόρου αρχαιοτήτων Γεωργίου Μπακαλάκη και η επιμονή του για την σωτήρια των αρχαίων που ήταν διάσπαρτα στους .. δρόμους και στην συνοικία της Παναγίας συνετέλεσε στην απόφαση του Δήμου να ιδρύσει και Νομικό Πρόσωπο Μουσείο και Βιβλιοθήκη προπολεμικά. 

 

Αυτά τα λίγα ... σήμερα .. για την ιστορία της αγαπημένης μας πόλης..

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 10:57 pm


Προπονητές ποδοσφαίρου Καβάλας: Παραιτήθηκε από την εκτελεστική επιτροπή ο Πέτρος Κεκεντζής

Την παραίτηση του υπέβαλε από την εκτελεστική επιτροπή του Συνδέσμου προπονητών ποδοσφαίρου Καβάλας, ο Πέτρος Κεκεντζής.

 

 

Σχετική ανακοίνωση του συνδέσμου αναφέρει τα εξής:

“Την παραίτησή του από μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής υπέβαλε χθες Πέμπτη ο Πέτρος Κεκεντζής ο οποίος εξελέγει πρόσφατα στις τελευταίες αρχαιρεσίες του Συνδέσμου μας. 

 

Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής. Τη θέση του Πέτρου Κεκεντζή στην Εκτελεστική Επιτροπή αναλαμβάνει το μέχρι πρότινος αναπληρωματικό μέλος, κ. Γιοβανάκης Ευάγγελος. 

 

Ορίστηκε εκ νέου η τριμελής πειθαρχική επιτροπή του Συνδέσμου Προπονητών η οποία θα αποτελείται από τα εξής μέλη:

  • a) Καραμπετάκης Νικόλαος (Πρόεδρος)
  • b) Μελισσόπουλος Αλέξης (Γραμματέας)
  • c) Βακιρτζής Κώστας (μέλος)

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 10:23 pm


Καθυστερήσεις στην αποβίβαση από τα φέρι λόγω συνωστισμού στο λιμάνι της Κεραμωτής

Ο πρώην αντιδήμαρχος Νέστου, και επιχειρηματίας στην Κεραμωτή, Γιάννης Χατζηγερακούδης, εκφράζει τα παράπονα του, για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν όταν ένα καράβι φτάνει στο λιμάνι της Κεραμωτής.

 

Τα ferry boat περιμένουν για αρκετά λεπτά μέχρι να φύγει κάποιο άλλο πλοίο, έτσι ώστε να δέσουν. Υπάρχει συνωστισμός από ferry boat, οπότε κάποιο πλοίο που έρχεται δεν μπορεί να δέσει στο λιμάνι.

 

 

Σε ανάρτηση του ο κ. Χατζηγερακούδης αναφέρει τα εξής:

“Η ξεφτίλα της γραμμής Κεραμωτής-Θάσου λόγω συνωστισμού πλοίων στο λιμάνι. Δεύτερη φορά φτάνουμε στο λιμάνι και περιμένουμε μέσα στο καράβι πάνω από δέκα λεπτά μέχρι να αδειάσει ο ντόκος για να δέσει. 

 

Πρέπει να φύγει το προγραμματισμένο για Θάσο να μείνει μέρος, για να δέσει αυτό. Αυτά γίνονται μόνο στην Ελλάδα!”

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 9:56 pm


Περιφερειακά μπαράζ: Την Κυριακή αρχίζουν οι ιστορικοί αγώνες για τον Άρη Πηγών

Την Κυριακή (28/04), ο Άρης Πηγών θα υποδεχθεί την ΑΕ Ευόσμου, για την 1η αγωνιστική των περιφερειακών μπαράζ ανόδου στη Γ’ Εθνική.

 

Οι Πηγές είναι μία από τις 7 ομάδες που θα διεκδικήσουν τα 3 εισιτήρια ανόδου, έχοντας μία ιστορική ευκαιρία για προβιβασμό σε μία εθνική κατηγορία. Το παιχνίδι θα αρχίσει στις 17:00 το απόγευμα.

 

 

1η αγωνιστική - Πρόγραμμα

Άρης Πηγών-ΑΕ Ευόσμου

Ηρακλής Αμμουδιάς-Παύλος Μελάς Κουτσού

Δόξα Ν. Σιδηροχωρίου-ΠΑΟΠ Ν. Αμισού

Ρεπό: Π.Ο. Αλεξανδρούπολης

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 9:31 pm


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας