Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Φλώρινας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ - τοπική κοινότητα Π.Ε. Φλώρινας για την αναγόρευση της ΠτΔ σε επίτιμο δημότη Φλώρινας


Πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ της πόλης μας περί της επισκέψεως της Εξοχοτάτης Προέδρου της Δημοκρατίας στην Φλώρινα κατά τις ημέρες 20 και 21 Σεπτεμβρίου.
Πληροφορηθήκαμε επίσης για την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατόπιν σχετικής εισηγήσεως του Δημάρχου Φλώρινας κ. Γιαννάκη, όπως η Πρόεδρος ανακηρυχθεί επίτιμη δημότης της πόλης.
Μέσα από τις αόριστες αιτιολογικές αναφορές περί “εξαιρετικών
υπηρεσιών”, και δη στην “Παιδεία και τον Πολιτισμό της Πατρίδας μας”, δεν μπορούμε να δούμε κάποιο σημαντικό λόγο που να υπαγορεύει στον Δήμο Φλώρινας να προβεί σε μια τέτοια τιμητική διάκριση, πέραν ίσως από την ενθουσιώδη κατάφαση της Προέδρου στο ξεπούλημα του ιερού θεσμού της Οικογένειας, με τους ολονύχτιους πανηγυρισμούς της για τον επαίσχυντο νομοσχέδιο για τον ψευδο-”γάμο” των ομοφυλοφίλων.

Αν αυτό για κάποιους λέγεται “εξαιρετικές υπηρεσίες στην Παιδεία και τον Πολιτισμό της Πατρίδας μας”, τότε με αυτή την αντίληψη μας χωρίζει άβυσσος.

Ίσως χρειάζονται εξηγήσεις εκ μέρους του Δήμου.
Να τις αναμένουμε;


για το Δημοκρατικό Πατριωτικό κίνημα ΝΙΚΗ
η τοπική κοινότητα Π.Ε. Φλώρινας

Δημοσιεύθηκε στις 20 September 2024 | 12:14 pm


ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ : Φλωρινιώτες ορειβάτες την δεκαετία του 1950


Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 3080/20.09.2024 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, δημοσιεύει φωτογραφία συνοδευόμενη με το παρακάτω κείμενο :


ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΕΣ ΟΡΕΙΒΑΤΕΣ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1950

Οι καυτές ημέρες του φετινού καλοκαιριού είναι πλέον παρελθόν. Η θερμοκρασία τις τελευταίες ημέρες πέφτει σε μονοψήφιους βαθμούς και οι βροχές χαρακτηρίζονται ευεργετικές, καθώς ποτίζουν το διψασμένο χώμα.

Το φθινόπωρο ήδη ξεπροβάλλει, κάνει αισθητή την παρουσία του. Αλλά ελπίζουμε να μην «εγκατασταθεί» από τώρα και να είναι απλά μια παρένθεση.

Συνεπώς, με την σημερινή μας φωτογραφία, με τους Φλωρινιώτες ορειβάτες, θεωρούμε ότι δεν αποχαιρετούμε το καλοκαίρι.

Αν και οι Φλωρινιώτες ορειβάτες «οργώνουν» τα πανέμορφα βουνά μας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες όλες τις εποχές του χρόνου.

Γιατί, η Φλωρινιώτικη φύση προσφέρει συνεχώς τις δικές της εναλλασσόμενες εποχικές ομορφιές.


Την ορειβατική παρέα της φωτογραφίας μας (της δεκαετίας του 1950) αποτελούσαν οι (από αριστερά):

Λάζαρος Γούναρης (όρθιος), Δημήτριος (Τάκης) Σουλτάνου («Μαλέγκος»), Χρήστος (Τάκης) Καράντζας, Σωτήρης Αγνίδης,  Γεώργιος Θεοδοσίου, Άρης Λούκαρης, Θανάσης Μασιώτης και Θωμάς Κωνσταντίνου.


Για τον καθένα ξεχωριστά από τους γνωστούς παραπάνω Φλωρινιώτες έχει γράψει ο καλός φίλος της ΦΩΝΗΣ Θανάσης Βογιατζής στο florinapast και θα τα δημοσιεύσουμε στο επόμενο φύλλο, λόγω στενότητας χώρου σε αυτό.




Δημοσιεύθηκε στις 20 September 2024 | 8:30 am


UEFA GRASSROOTS WEEK 2024: Εκδήλωση για παιδιά ΑμεΑ στις Πρέσπες

 


Η UEFA, η ΕΠΟ και η ΕΠΣ Φλώρινας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, τον Δήμο Πρεσπών, το ΚΔΑΠ ΑμεΑ “Πρόσβαση” και το ΚΔΑΠ ΑμεΑ Δήμου Φλώρινας διοργανώνουν την αθλητική εκδήλωση “GRASSROOTS WEEK 2024” για αγόρια και κορίτσια με αναπηρία, στο “Πατουλίδειο” Αθλητικό Κέντρο στις Πρέσπες, το Σάββατο 28/9/2024 από τις 11:00 έως τις 13:00.

Η εκδήλωση έχει στόχο να φέρει σε επαφή τα παιδιά ΑμεΑ με το άθλημα του ποδοσφαίρου και έτσι θα υπάρχουν σχετικές δράσεις που θα περάσουν το μήνυμα και θα δείξουν στα παιδιά ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα για όλες και όλους.


Δημοσιεύθηκε στις 20 September 2024 | 12:07 am


Μεγαλοσχημία Μοναχής στην Ιερά Μονή Αγίου Μάρκου Φλώρινας της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας

 


Την Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024, 8:00μ.μ.-1:30π.μ., ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει αγρυπνία και θα προεξάρχει στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου Μάρκου Φλώρινας.

Κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας θα τελέσει σε Μοναχή της Μονής την ακολουθία του Μεγάλου και Αγγελικού Σχήματος.

Από την αρχή της αγρυπνίας έως και την Κυριακή το απόγευμα θα τεθεί σε προσκύνηση η κάρα του οσίου Δαβίδ του Γέροντος του εν Ευβοία, την οποία θα κομίσει στην Ιερά Μονή ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Γαβριήλ, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Δαβίδ Ευβοίας, με την ευλογία και την άδεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Παρακαλείσθε όσοι επιθυμείτε να συμμετάσχετε.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Δημοσιεύθηκε στις 20 September 2024 | 12:04 am


Συλλυπητήριο 1ου ΓΕΛ Φλώρινας

 



Δημοσιεύθηκε στις 20 September 2024 | 12:01 am


Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο

 


Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο.

 

      Για τη Λαϊκή Συσπείρωση οι όποιες «χωρικές» ρυθμίσεις όπως και το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο Δυτικής Μακεδονίας  είναι η αποτύπωση της αντιλαϊκής πολιτικής του κεφαλαίου στον χώρο. Στόχο έχει την διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Οι όποιες αλλαγές σε αυτόν τον σχεδιασμό αντανακλούν τις ανάγκες αυτές,ανάλογα με τη φάση της καπιταλιστικής οικονομίας, με στόχο τη διασφάλιση νέων επενδυτικών πεδίων, την άρση περιορισμών στη χρήση γης προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, την επιτάχυνση συγκέντρωσης γης και τεχνικών έργων, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων κ.α.

      Αυτό αποτυπώνει και το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο Δυτικής Μακεδονίας, στο φόντο της στρατηγικής της «πράσινης» μετάβασης και της απολιγνιτοποίησης. Ένα Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες κερδοφορίας των ενεργειακών ομίλων. Είναι μέρος του αστικού σχεδιασμού όπως το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, το Ταμείο Ανάκαμψης, η παραπέρα ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ Α.Ε. κ.α.

      Σε αυτήν τη βάση χαρίστηκαν τα αποκατεστημένα εδάφη στη ΔΕΗ Α.Ε., καταργήθηκε η μετέγκατασταση Ακρινής, κατακλύστηκε η Δυτική Μακεδονία με ΑΠΕ κ.α. Το νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο  είναι φτιαγμένο με τα ίδια «υλικά» με το προηγούμενο, αναθεωρημένο ως προς τις νέες ανάγκες του κεφαλαίου όπως καθορίζεται από τη στρατηγική της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της Ε.Ε.. Ανάγκες που αλλάζουν με βάση και τις εξελίξεις με την στροφή της Ε.Ε. προς την πολεμική οικονομία που θα αποσπάσει χρηματοδοτήσεις που προοριζόταν για τις ΑΠΕ, που οδηγεί σε αναζήτηση αγοραστών για τις ενεργειακές κοινότητες λόγω μηδενικών τιμών κ.α.          

      Το γεγονός ότι για το Περιφερειακό Χωροταξικό δεν έγινε «διαβούλευση» δεν μας προξενεί εντύπωση.  Η «δημοκρατία» τους περιορίζεται στα πλαίσια της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Το προηγούμενο διάστημα στο όνομα της «κυβερνησιμότητας» στην τοπική διοίκηση, μείωσαν τους περιφερειακούς συμβούλους, εισήγαγαν πλειοψηφικό σύστημα «κλέβοντας» συμβούλους, κατήργησαν τον αποφασιστικό χαρακτήρα στις τοπικές κοινότητες κ.α. Άλλωστε, για τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων σφάζονται λαοί (π.χΓάζα, Ουκρανία κ.α.) που δείχνει πόσο αδίστακτοι γίνονται για τα κέρδη τους. 

      Στη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την αίτηση προσφυγής στο ΣτΕαναδείχτηκε πως η Περιφερειακή Αρχή είναι πιστή στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων όπως εκφράζεται και από τοΠεριφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο και επιπλέον επιβεβαιώνεται ο ρόλος της στην προσπάθεια άμβλυνσης όποιων αντιδράσεων.     

      Θεωρούμε υποκριτική τη στάση της αντιπολίτευσης του κ.Κασαπίδη (ΝΔ)και της καςΖεμπελιάδου(ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ) που «ξεσπαθώνουν»ενάντια στο νέο ΠΧΠ. Μαζί στήριξαν και στηρίζουν την στρατηγική της πράσινης μετάβασης – απολιγνιτοποίησης σε όλα τα επίπεδα,στην Ε.Ε, στο κοινοβούλιο, τις περιφέρειες και τους Δήμους.  Ολοι τους πίνουν νερό στο όνομα του Ταμείου ανάκαμψης που έχει βαριά προαπαιτούμενα για το λαό, συμφωνούν στον μονόδρομο της καπιταλιστικής ανάπτυξης κ.α. Αντιδρούν στο ΠΧΠ εκφράζοντας τα συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου που είναι ριγμένα στην μοιρασιά του Ταμείου Ανάκαμψης και των «φιλέτων» στην περιοχή, από την υπέρμετρη στήριξη των ομίλων των Α.Π.Ε. 

      Είναι ακόμα περισσότερο υποκριτική και γιατί οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας το 2002 χάρισαν τα εδάφη στη ΔΕΗ Α.Ε. για να γίνει πιο ελκυστική για πώληση, άνοιξαν το δρόμο για την καύση απορριμμάτων με απόφαση τους Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης για το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας που την προβλέπει κ.α..

      Οι προτάσεις τους δεν συνιστούν «φιλολαϊκή στροφή» του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου, απλά προτείνει μια διαφορετική μοιρασιά κυρίως στα αποκατεστημένα εδάφη της ΔΕΗ Α.Ε. και της λίμνης Πολυφύτου. Αυτές οι προτάσεις δεν θα αλλάξουν τη μοίρα των βιοπαλαιστών αγροτών απεναντίας θα επιταχύνουν την συγκέντρωση γης σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ενώ ο ήπιος τουρισμός στην λίμνη συνδέεται με σχέδια ιδιωτικοποίησης του μουσείου Αιανής κ.α..

      Η Λαϊκή Συσπείρωση υπερψήφισε την πρόταση για αίτηση ακύρωσης του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου επειδή είναι ένα αντιλαϊκό σχέδιο που χαρίζει τη λαϊκή περιουσία στους επιχειρηματικούς ομίλους και για να κερδίσει ο λαός χρόνο από την όποια καθυστέρηση, για να οργανώσει τον αγώνα τουενάντια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς.

      Δεν έχουμε αυταπάτες. Προϋπόθεση για ένα Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο που να συμφέρει το λαό είναι ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, όπου το κριτήριο και του ενεργειακού σχεδιασμού θα είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι η κερδοφορία των ομίλων. Ένα Χωροταξικό που θα αντανακλά τις νέες, μη εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής και θα αποτελεί την «χωρική» έκφραση του οικονομικού κεντρικού σχεδιασμού προς όφελος των λαϊκών αναγκών. 

 

19/9/2024

Δημοσιεύθηκε στις 20 September 2024 | 12:00 am


Δράσεις του Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του Σχεδίου Αλληλεγγύης “Πολιτιστικές Διαδρομές” του ΟΕΝΕΦ!

 


Δράσεις του Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του Σχεδίου Αλληλεγγύης “Πολιτιστικές Διαδρομές” του ΟΕΝΕΦ!

 

H ομάδα έργου του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας (ΟΕΝΕΦ) - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, υποδέχτηκε στο youthcenter του ΟΕΝΕΦ, σε ένα πλούσιο τριήμερο δράσεων,  μαθητές/τριες Δημοτικού από 6 έως 8 χρονών στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Αλληλεγγύης, με τίτλο: «Πολιτιστικές διαδρομές Φλώρινας - Florina's Cultural Routes (FloCultuR)».

Το πρόγραμμα για τον μήνα Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε ως εξής:

Την Παρασκευή 13/9 πραγματοποιήθηκε το workshop του Σχεδίου, που αφορούσε σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες (γνωριμίας, energizer, συνεργασίας) και παιχνίδια για παιδιά. Στη συνάντηση αυτή παίξαμε, είδαμε και σχολιάσαμε πίνακες του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, συζητήσαμε, δημιουργήσαμε πρωτότυπα έργα, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και λύσαμε απορίες μέσα από μια εποικοδομητική συζήτηση, με σκοπό να ενεργοποιήσουμε μορφές επικοινωνίας, συμμετοχής και κοινωνικής συνείδησης σε συνάρτηση με τη σύγχρονη τέχνη.

Το Σάββατο 14/9, υλοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη, με παράλληλη μελέτη πεδίου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας. Πραγματοποιήθηκε ξενάγηση, παρατηρήσαμε πίνακες και γλυπτά σύγχρονης τέχνης μέσω των οποίων οι συμμετέχοντες/ουσες ήρθαν σε επαφή με την σύγχρονη τέχνη ενώ παράλληλα ψυχαγωγήθηκαν μέσω παιχνιδιών και δραστηριοτήτων με τον καλύτερο τρόπο. Σύμφωνα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών αξιοποιήσαμε τη δυναμική της τέχνης για να προάγουμε την σχέση της με τον πολιτισμό και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών.

Την Κυριακή 15/9 και έπειτα από την εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο, υλοποιήθηκε καλλιτεχνικό εργαστήρι με τίτλο: «Εξερευνώντας τη Σύγχρονη Τέχνη». Εμπνευσμένο από το workshop και την περιήγηση στο Μουσείο, τα παιδιά σχεδίασαν και ζωγράφισαν με ακρυλικά χρώματα, πινέλα και χαρτόνια. Αρχικά σχεδιάσαν με μαύρο μαρκαδόρο ό,τι τους προκάλεσε εντύπωση από τους πίνακες που αντίκρισαν στο μουσείο και έπειτα τα χρωμάτισαν. Ο κάθε συμμετέχων/ουσα,  έδινε το έργο στον διπλανό του, ακολουθώντας τη φορά του ρολογιού. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα έδωσε στους συμμετέχοντες/ουσες την ευκαιρία για αλληλεπίδραση και αλληλοβοήθεια, αποτρέποντας το άγχος ή τον φόβο της αποτυχίας και εξασφαλίζοντας την ενεργό εμπλοκή και την ισότιμη απόλαυση όλων των συμμετεχόντων/ουσών.

Συνεχίζουμε δυναμικά τις δράσεις και για τον Οκτώβριο στο πλαίσιο του Σχεδίου "FloCultuR" για μαθητές/τριες Δημοτικού, ηλικίας 6 έως 8 ετών.

Συγκεκριμένα για τον μήνα Οκτώβριο θα πραγματοποιηθούν τρεις δράσεις αφιερωμένες σε Πολιτιστικές Διαδρομές της Φλώρινας. Θα γνωρίσουμε μνημεία και σημαντικά κτίρια της πόλης, θα μάθουμε για την αρχιτεκτονική της, μέσω του workshop και της χρήσης των ΤΠΕ, θα πραγματοποιήσουμε μια διαδρομή που θα αφορά τα παραπάνω ενώ στο καλλιτεχνικό εργαστήρι, οι συμμετέχοντες/ουσες θα δημιουργήσουν έναν χάρτη της πόλης βασισμένο στις προηγούμενες δράσεις (βιωματική μάθηση).

Το Σχέδιο Αλληλεγγύης με τίτλο: «Πολιτιστικές διαδρομές Φλώρινας - Florina's Cultural Routes (FloCultuR)» αποτελεί ένα Έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, με φορέα υποστήριξης το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) και φορέα υλοποίησης τον Όμιλο Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας (ΟΕΝΕΦ).

 


Μείνετε Συντονισμένοι!  

 

Δημοσιεύθηκε στις 19 September 2024 | 11:21 pm


Μας κατασκοπεύουν τα κινητά μας τηλέφωνα και οι εφαρμογές;

 


Μηχανικός Η/Υ, Σύμβουλος Διαδικτύου


Εισαγωγή

Η κοινή εμπειρία: Πολλοί άνθρωποι έχουν αναφέρει ένα περίεργο φαινόμενο—αφού συζητήσουν για ένα προϊόν ή ένα θέμα, βλέπουν ξαφνικά διαφημίσεις ή περιεχόμενο που σχετίζεται με το θέμα στις κινητές συσκευές τους. Είτε πρόκειται για ένα ρούχο που ήθελαν να αγοράσουν είτε για μια ποδοσφαιρική ομάδα για την οποία μιλούσαν, είναι σαν να τους «ακούνε» τα τηλέφωνά τους.

Τα τηλέφωνα μας και οι εφαρμογές (apps) που εγκαθιστούμε, μπορούν πραγματικά να μας κρυφακούν; Ή υπάρχει μια πιο λεπτή, κρυφή και εξελιγμένη μορφή συλλογής των δεδομένων μας στο παρασκήνιο;

Ο ρόλος της συλλογής δεδομένων

Παρακολούθηση δεδομένων σε εφαρμογές (apps): Πολλές εφαρμογές για κινητά παρακολουθούν τη συμπεριφορά σας στο διαδίκτυο, όπως το ιστορικό περιήγησης (σε ποια site μπαίνετε), τη δραστηριότητα σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη χρήση εφαρμογών (π.χ. TikTokapp ή Youtubeapp ή Spotifyapp κλπ.). Στη συνέχεια, αυτά τα δεδομένα κοινοποιούνται στους διαφημιστές ώστε αυτοί να προσαρμόσουν το περιεχόμενο και τις διαφημίσεις ειδικά για εσάς (targetedads).

Δικαιώματα και πρόσβαση στο μικρόφωνο: Ορισμένες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στο μικρόφωνο ή την κάμερά σας, ειδικά όταν εκχωρείτε άδειες. Ορισμένες εφαρμογές χρησιμοποιούν το μικρόφωνο για νόμιμες λειτουργίες (φωνητικές εντολές, εγγραφή βίντεο), αλλά θα μπορούσαν να κάνουν κατάχρηση αυτής της πρόσβασης;

Προφίλ συμπεριφοράς: Είναι σημαντικό να επισημανθεί πώς οι εταιρείες χρησιμοποιούν αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για να προβλέψουν τα ενδιαφέροντά σας με βάση το ψηφιακό σας "αποτύπωμα". Ακόμη και χωρίς να "ακούνε", οι αλγόριθμοι μπορούν να κάνουν εκπληκτικά ακριβείς εικασίες σχετικά με τα ενδιαφέροντά σας με βάση τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες.

Η διαμάχη για την «κατασκοπεία»...

Σύμπτωση ή επιτήρηση; Οι άνθρωποι συχνά αποδίδουν την εμφάνιση διαφημίσεων που σχετίζονται με τις πρόσφατες συνομιλίες τους σε "κατασκοπεία" των τηλεφώνων τους. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι τέτοια περιστατικά μπορεί να είναι συμπτώσεις, που ενισχύονται από μοτίβα δεδομένων που συλλέγονται από τους χρήστες με την πάροδο του χρόνου.

Περιπτώσεις κατάχρησης μικροφώνου: Αν και είναι σπάνιο, υπήρξαν μερικές περιπτώσεις όπου εντοπίστηκαν εφαρμογές που είχαν πρόσβαση στο μικρόφωνο χωρίς ρητή συγκατάθεση των χρηστών. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις οφείλονταν σε σφάλματα ή κακή σχεδίαση των εφαρμογών και όχι σε σκόπιμη "κατασκοπεία".

Τι λένε οι ειδικοί

Επίσημη στάση των εταιρειών τεχνολογίας: Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google, το Facebook, η Samsung και η Apple αρνούνται ότι παρακολουθούν τις συνομιλίες των χρηστών ή ότι τα κινητά μπορούν να "ακούν". Ο ΜάρκΖάκερμπεργκ (ιδρυτής του facebook) κλήθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να απαντήσει πρόσφατα σε αυτήν την ερώτηση και απάντησε αρνητικά. Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι οι στοχευμένες διαφημίσεις (targetedads) βασίζονται σε εκτεταμένη ανάλυση δεδομένων και όχι σε "υποκλοπή".

Ακαδημαϊκές και νομικές απόψεις: Ορισμένοι υποστηρικτές του απορρήτου της ιδιωτικής ζωής υποστηρίζουν ότι οι χρήστες χορηγούν πολύ εύκολα άδειες/πρόσβαση στο μικρόφωνο ή την κάμερα στις διάφορες εφαρμογές που εγκαθιστούν (ή προΰπάρχουν) στο κινητό τους, αφήνοντας έτσι χώρο για πιθανή κατάχρηση. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι ενώ δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις ότι λαμβάνει χώρα ευρεία "κατασκοπεία" μέσω του μικροφώνου στο κινητό, ο τεράστιος όγκος δεδομένων που συλλέγονται συναινετικά και με νόμιμα μέσα προκαλεί ανησυχίες.

Ψυχολογικοί Παράγοντες

Προκατάληψη επιβεβαίωσης: Αυτή είναι μια τάση να θυμόμαστε περιπτώσεις όπου επιβεβαιώνονται οι υποψίες μας (π.χ. όταν βλέπουμε μια διαφήμιση για ένα ρούχο ενώ έχουμε προηγουμένως συζητήσει για αυτό το ρούχο), ενώ αγνοούμε όλες τις περιπτώσεις που οι υποψίες δεν επιβεβαιώνονται. Αυτή η τάση/προκατάληψη μπορεί να δώσει την αίσθηση ότι τα τηλέφωνα μας ακούνε, ακόμα κι αν δεν ακούνε.

Επαναστόχευση διαφημίσεων (retargeting) και διαφημίσεις με βάση τα συμφραζόμενα: Η επαναστόχευση είναι μια κοινή πρακτική όπου οι διαφημίσεις που σας προβάλλονται προέρχονται από μια ανάλυση προηγούμενων αναζητήσεων ή αλληλεπιδράσεων που έχετε κάνει. Μερικές φορές, μπορεί να νιώθετε ότι η διαφήμιση προήλθε από το πουθενά, αλλά μπορεί να είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης διαδικτυακής συμπεριφοράς.

Προστασία του απορρήτου μας

Διαχείριση δικαιωμάτων εφαρμογών: Να ελέγχετε και να περιορίζετε πάντα τις άδειες που εκχωρείτε σε εφαρμογές, ιδιαίτερα σε εκείνες που ζητούν πρόσβαση στο μικρόφωνο ή την κάμερά σας. Εάν μια εφαρμογή δεν χρειάζεται την άδεια για να λειτουργήσει, μην επιτρέπετε πρόσβαση.

Χρήση εργαλείων με επίκεντρο το απόρρητο: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προγράμματα περιήγησης (browsers), VPN (VirtualPrivateNetwork) για τους πιο μυημένους ή και συγκεκριμένες εφαρμογές που δίνουν έμφαση στο απόρρητο (ψάξτε στο GooglePlay ή στο AppleStore). Επιπλέον, η τακτική εκκαθάριση των cookies και του ιστορικού περιήγησης μπορεί να μειώσει τις στοχευμένες διαφημίσεις.

Να ελέγχετε τα δεδομένα που μοιράζεστε: Παρέχουμε οικειοθελώς πολλά δεδομένα—μέσω κοινωνικών δικτύων, μηχανών αναζήτησης, ακόμη και εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων (π.χ. Viber, Messenger). Η επίγνωση των δεδομένων που μοιραζόμαστε μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αίσθησης ότι μας "παρακολουθούν".

Συμπέρασμα

Εξισορρόπηση της παράνοιας με την πραγματικότητα: Αν και η ιδέα ότι τα τηλέφωνά μας μπορούν να μας "κατασκοπεύουν" ενεργά ακούγοντας τις συνομιλίες μας φαίνεται απίθανη (προς το παρόν), δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα δεδομένα που παράγουμε στο διαδίκτυο χρησιμοποιούνται με τρόπους που δεν συνειδητοποιούμε ούτε μπορούμε να ελέγξουμε. Αυτά τα δεδομένα - μαζί με τη βοήθεια ισχυρών αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης (AI) - είναι που κάνουν τις διαφημίσεις να φαίνονται τρομακτικά στοχευμένες και προσωπικές.

Η δύναμη των μεγάλων εταιρειών (BigData Companies): Η πραγματική ανησυχία μπορεί να μην είναι αν τα τηλέφωνά μας μπορούν να "ακούν", αλλά ότι αυτό δεν χρειάζεται καν! Με τον όγκο των δεδομένων που ήδη παρέχουμε πρόθυμα και συναινετικά καθημερινά, οι μεγάλες (και όχι μόνο) εταιρείες μπορούν εύκολα να προβλέψουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας με απίστευτη ακρίβεια, ακόμα και αν αυτό μας φαίνεται απίστευτο ή μεταφυσικό...

Ελπίζω να ευχαριστήθηκες το παραπάνω άρθρο και να πρόσθεσε κάτι στις ήδη υπάρχουσες γνώσεις σου. Αν χρειάζεσαι περισσότερη συζήτηση πάνω στο θέμα, αν θέλεις βοήθεια ή συμβουλές για διαδικτυακά θέματα, θέματα ιστοσελίδων, κοινωνικών δικτύων, μάρκετινγκ, κρυπτονομισμάτων κ.α. τότε μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου μέσω της υπηρεσίας "Διαδικτυακός Σύμβουλος". Θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις και τις γνώσεις σχεδόν μιας 20ετίας για να σε βοηθήσω και να δώσω απάντηση στα ερωτήματα σου. Κατά τα άλλα σε προτρέπω να κατεβάσεις τα 3 ελεύθερα ebooks μου που σίγουρα θα βρεις ενδιαφέροντα και... ναι, είναι εντελώς δωρεάν.

Με εκτίμηση,

Λάζ. Γεωργούλας, Μηχανικός Η/Υ, Σύμβουλος Διαδικτύου


Δημοσιεύθηκε στις 19 September 2024 | 11:05 pm


Ενώσεις «Ξενοδόχων Π.Ε. Φλώρινας : Παρέμβαση και υποβολή κοινού υπομνήματος προτάσεων και ενστάσεων στη διαβούλευση για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού.

 


Υποβολή Προτάσεων και Ενστάσεων για το Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού στη Δυτική Μακεδονία και παρέμβαση του εκπροσώπου μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου 2024.

 

Οι Ενώσεις «Ξενοδόχων Π.Ε. Φλώρινας» και «Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων του Δήμου Πρεσπών», μετά από στενή συνεργασία, υπέβαλαν κοινό υπόμνημα προτάσεων και ενστάσεων στη διαβούλευση για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού.

Ο εκπρόσωπός μας, κ. Γιάννης Ιατρίδης (Αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Φλώρινας) , παρευρέθηκε στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Δ.Μ. που πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, μεταφέροντας τις κοινές μας θέσεις.

Στην παρέμβασή μας, επικεντρωθήκαμε στα εξής σημεία:

1.      Αναβάθμιση της Τουριστικής Κατάστασης της Περιοχής Πρεσπών

Η περιοχή των Πρεσπών, η οποία αρχικά είχε καταταχθεί ως "Τουριστικά Υποανάπτυκτη", μετά από τις προτάσεις μας για αναβάθμιση στην κατηγορία "Υπό Ανάπτυξη", το αίτημα έγινε αποδεκτό και θα συμπεριληφθεί στο τελικό Χωροταξικό Σχέδιο Τουρισμού.

Με την πλούσια φυσική κληρονομιά της και τις δυνατότητες για εναλλακτικό τουρισμό, η περιοχή αναγνωρίζεται πλέον ως σημαντικός προορισμός που χρειάζεται επιπλέον ενισχύσεις για την ανάπτυξη των υποδομών και την προώθηση ήπιων μορφών τουρισμού.

2.      Αναβάθμιση της Περιοχής Αμυνταίου

Η περιοχή του Αμυνταίου, συμπεριλαμβανομένων των οικισμών Αγίου Παντελεήμονα, Λιμνοχωρίου και Λεχόβου κτλ, αρχικά είχε χαρακτηριστεί ως "Τουριστικά Υποανάπτυκτη", μετά από τις προτάσεις μας για αναβάθμιση στην κατηγορία Υπό Ανάπτυξη", το αίτημα έγινε αποδεκτό και θα συμπεριληφθεί στο τελικό Χωροταξικό Σχέδιο Τουρισμού.

Η περιοχή αυτή διαθέτει σημαντικές τουριστικές προοπτικές, με ιδιαίτερη έμφαση στη γαστρονομία και το ξινόμαυρο κρασί, το οποίο μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

3.      Φλώρινα: Ανάγκη για Ενισχύσεις στον Τουρισμό

Η πόλη της Φλώρινας παραμένει στην κατηγορία "Υπό ανάπτυξη", ωστόσο κρίνουμε απαραίτητη την ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων για τη βελτίωση της τουριστικής ελκυστικότητας της περιοχής. Η Φλώρινα διαθέτει δυνατότητες για πολιτιστικό και φυσιολατρικό τουρισμό σε συνδιασμό με τις υπόλοιπες ενότητες της Π.Ε., οι οποίες μπορούν να αναδειχθούν με την κατάλληλη στρατηγική υποστήριξη.

4.      Νυμφαίο

Το Νυμφαίο αναβαθμίστηκε κατηγορία με  τον χαρακτηρισμό του ως περιοχή "Ανεπτυγμένη Τουριστικά", με ήδη ισχυρή τουριστική παρουσία, και συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό προορισμό για επισκέπτες που αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες στη φύση και τον παραδοσιακό οικισμό.

5.      Προώθηση Ειδικής Κατηγορίας για Ορεινό και Εναλλακτικό Τουρισμό

Ζητήσαμε τη δημιουργία μιας διακριτής κατηγορίας για τον ορεινό και εναλλακτικό τουρισμό, ο οποίος λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ώστε οι περιοχές μας να μην αξιολογούνται με τα ίδια κριτήρια που εφαρμόζονται στον παραθαλάσσιο τουρισμό.

Αυτή η κατηγορία θα μας επιτρέψει να διεκδικήσουμε ειδικά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη των περιοχών μας, ενισχύοντας τη διαφοροποίηση και τη βιωσιμότητα των τουριστικών δραστηριοτήτων.

Οι προτάσεις μας έγιναν δεκτές και πρόκειται να ενσωματωθούν στο τελικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, το οποίο θα διαμορφώσει την πορεία ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας τα επόμενα χρόνια.

Παραθέτουμε το σύνδεσμο στο YouTube με όλες τις τοποθετήσεις. Από το σημείο περίπου  1:12:00, αρχίζει  η τοποθέτηση του εκπροσώπου μας, κ. Γιάννη Ιατρίδη.

Επισυνάπτεται επίσης το λεπτομερές υπόμνημα με τις ενστάσεις και τις προτάσεις μας.

                                                Με τιμή για :

Ένωση Ξενοδόχων Π.Ε. Φλώρινας

Ένωση Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων Δήμου Πρεσπών

Η Πρόεδρος

Θεοδοσία Τζαβέλα

Ο Αντιπρόεδρος

Γιάννης Ιατρίδης

Ο Πρόεδρος

Στράτος Βασιλόπουλος

Ο Αντιπρόεδρος

Γιάννης Κωνσταντίνο

Δημοσιεύθηκε στις 19 September 2024 | 3:40 pm


Πέτη Πέρκα: «Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή διευρύνει τις ανισότητες και στερεί έσοδα ζωτικής σημασίας από το κοινωνικό κράτος και από τις υποδομές» (video)

 


Πέτη Πέρκα: «Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή διευρύνει τις ανισότητες και στερεί έσοδα ζωτικής σημασίας από το κοινωνικό κράτος και από τις υποδομές»

 

Ομιλία της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Πέτης Πέρκα στην Ολομέλεια της Βουλής στην κύρωση της Σύμβασης με την Ιαπωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας (ΣΑΔΦ) και την αποτροπή της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής

Η Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς ξεκίνησε την ομιλία της λέγοντας: «Η σύμβαση, σύμφωνα και με τον τίτλο της, αφορά την εξάλειψη της διπλής φορολόγησης μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας, καθώς και την αποτροπή της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Και οι δύο στόχοι είναι πολύ σημαντικοί για την οικονομική συνεργασία, την ανάπτυξη και τη φορολογική δικαιοσύνη.

Αλλά στην εποχή της τεράστιας φοροδιαφυγής, από την πλευρά μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες, είναι κρίσιμο μέσω τέτοιων συμβάσεων να αντιμετωπίζεται, να καταπολεμάται και να εξαλείφεται κάθε μορφή φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή που διευρύνει με ασύλληπτο τρόπο τις ανισότητες και στερεί από τα κράτη και τους πολίτες τους έσοδα ζωτικής σημασίας για την κάλυψη αναγκών σε παροχές, στο κοινωνικό κράτος, σε υποδομές.

Άρα η σύμβαση θα πρέπει να εξεταστεί πρωτίστως για το αν καταπολεμά ουσιαστικά τη φοροδιαφυγή. - Η φορολόγηση του εισοδήματος από ακίνητη περιουσία, κέρδη επιχειρήσεων, διεθνείς ναυτιλιακές και αεροπορικές μεταφορές, συνδεδεμένες επιχειρήσεις, μερίσματα, τόκους δικαιώματα, ωφέλεια από κεφάλαιο, στο πλαίσιο των προϋποθέσεων και των όρων που τίθενται (π.χ. ορισμοί και εξαιρέσεις, μόνιμη εγκατάσταση και προσδιορισμός κερδών μόνιμης εγκατάστασης, έργα, αντιπρόσωποι, διάρκειες) φαίνεται πως και μετά τη σύμβαση θα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, περιθώρια ελιγμών και δίοδοι απόκρυψης ή “αποχαρακτηρισμού” κερδών και ωφελειών, ώστε αυτά να φορολογηθούν με ευνοϊκότερο απ΄ ό,τι θα έπρεπε τρόπο ή να φοροαπαλλαγούν».

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την Έκθεση συνεπειών ρύθμισης η Ελλάδα έχει συνάψει άλλες 57 ΣΑΔΦ με χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτές εντοπίζονται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι «σύμφωνα με την ΑΑΔΕ ο κατάλογος με τους φορολογικούς παράδεισους περιλαμβάνει 42 κράτη. Ελέγχονται οι συναλλαγές που πραγματοποιούν ελληνικές επιχειρήσεις με επιχειρήσεις που εδρεύουν στο εξωτερικό και έχουν χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Οι ελληνικές επιχειρήσεις , θα πρέπει να αποδείξουν πως όλες οι συναλλαγές είναι νόμιμες και η αλλοδαπή εταιρία έχει ουσιαστικά επιχειρηματική δραστηριότητα στην χώρα που φιλοξενεί την έδρα της.

- Η αμοιβαία παροχή πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών αρχών, όχι μόνο για λόγους συνεκτικής εφαρμογής της Σύμβασης, αλλά κυρίως για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, είναι κρίσιμη. Η μέχρι σήμερα διεθνής εμπειρία, οι φορολογικοί παράδεισοι, οι πρακτικές των πολυεθνικών και των offshore(υπεράκτιων) εταιρειών, η τεράστια φοροδιαφυγή παγκοσμίως δείχνουν ότι είτε τα μέτρα δεν επαρκούν είτε ότι οι διακηρύξεις κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών δεν είναι απολύτως ειλικρινείς». 

Επιπλέον αναφέρθηκε ενδεικτικά σε στοιχεία που τεκμηριώνουν την άποψή της: σε ετήσια κέρδη 5,900 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το 13% φορολογούνται με ποσοστό κάτω του 5% και 23% με ποσοστά από 5% ως 15%. Το μεγαλύτερο μέρος των κερδών των πολυεθνικών επιχειρήσεων φορολογείται με ποσοστά μεταξύ 15% και 30%.Σε όλο τον κόσμο, περίπου 2,140 τρισεκατομμύρια δολάρια κερδών των πολυεθνικών φορολογούνται κάθε χρόνο με συντελεστές κάτω του 15%.  

Στη συνέχεια επισήμανε την έκθεση του ΓΛΚ, στην οποία αναφέρεται ότι: “Από τις προτεινόμενες διατάξεις και τη συνακόλουθη διευκόλυνση ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και της κίνησης κεφαλαίων και προσώπων μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο εφαρμογής της κυρούμενης Σύμβασης, αναμένεται να διευρυνθεί η φορολογική βάση, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την απόδοση συνολικά περισσοτέρων εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό”. Δεν υπάρχει κάποια αριθμητική εκτίμηση. Δεν υπάρχει κάποια τάξη μεγέθους για το τι συμβαίνει μέχρι τώρα στο πλαίσιο της “φορολογικής σχέσης” Ελλάδας Ιαπωνίας.  Τόνισε ότι οι ερωτήσεις που είχε καταθέσει στην Επιτροπή της Βουλής δεν απαντήθηκαν και τις επανέλαβε: «Έχει η κυβέρνηση τέτοια δεδομένα και εκτιμήσεις; Χάνονταν φορολογικά έσοδα και πόσα, θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και πόσο;»

Η Πέτη Πέρκα ολοκλήρωσε την ομιλία της λέγοντας «με την έννοια που όπως προανέφερα αυτές οι συμβάσεις ψηφίζονται από τα κράτη αλλά από ότι φαίνεται το διεθνές κεφάλαιο κινείται ανεξέλεγκτο, θα ψηφίσουμε παρών στην παρούσα σύμβαση».

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/7CFO3R1_J4M

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 19 September 2024 | 3:32 pm


Σταύρος Παπασωτηρίου: «Δάνεια της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για αγρότες και επιχειρήσεις σε περιοχές Δίκαιης Μετάβασης»

 


Σταύρος Παπασωτηρίου: «Δάνεια της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για αγρότες και επιχειρήσεις σε περιοχές Δίκαιης Μετάβασης»

 

Ο βουλευτής  Π.Ε Φλώρινας της ΝΔ Σταύρος Παπασωτηρίου συναντήθηκε σήμερα με την Διευθύνουσα Σύμβουλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) Ισμήνη Παπακυρίλλου, για να συζητήσουν θέματα χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) του νομού.

Ο βουλευτής ενημερώθηκε σχετικά με τη χθεσινή Συμφωνία Χρηματοδότησης για τη σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης από την ΕΑΤ. Πρόκειται για χρηματοδοτικό εργαλείο άμεσου ενδιαφέροντος για τη Φλώρινα, το οποίο ενεργοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος του ΕΣΠΑ «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» (ΔΑΜ) για να χορηγήσει δάνεια και εγγυήσεις σε ΜμΕ, συνολικού ύψους 187 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, η περίπτωση των δανειοδοτήσεων αφορά δάνεια τόσο για Επενδυτικές Δαπάνες όσο και για Κεφάλαια Κίνησης, με 3ετή επιδότηση επιτοκίου ύψους 3%, για την υλοποίηση επενδύσεων στις περιοχές ΔΑΜ. Αντίστοιχα σε περιπτώσεις εγγυοδοσίας, τα καλυπτόμενα δάνεια θα αφορούν αποκλειστικά Επενδυτικές Δαπάνες, με 2ετή επιδότηση επιτοκίου ύψους 3%, για την υλοποίηση επενδύσεων στις περιοχές ΔΑΜ.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον Σταύρο Παπασωτηρίου στη λειτουργία του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας της ΕΑΤ. Πρόκειται για καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο που στηρίζει τη χορήγηση από εμπορικές τράπεζες μικρών δανείων επενδυτικού χαρακτήρα σε πάγια και κεφάλαιο κίνησης γεωργικών εκμεταλλεύσεων αλλά και επιχειρήσεων μεταποίησης γεωργικών προϊόντων.

Ο στόχος του Ταμείου υλοποιείται μέσω της παροχής δανείων με ευνοϊκούς όρους, αφού το 50% του κεφαλαίου κάθε δανείου είναι άτοκο, καθώς χρηματοδοτείται από την ΕΑΤ. Παράλληλα, από πόρους του Ταμείου επιδοτείται το 100% των τόκων για τα πρώτα δύο έτη κάθε δανείου και παρέχεται η δυνατότητα επιχορήγησης ύψους 300€/Α.Φ.Μ. για λήψη συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης (mentoring).

Τέλος, η Διευθύνουσα Σύμβουλος συμφώνησε με την πρόταση του Σταύρου Παπασωτηρίου να προγραμματιστεί άμεσα επίσκεψη κλιμακίου της Τράπεζας στη Φλώρινα, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι για τις νέες χρηματοδοτικές δυνατότητες που προσφέρουν τα καινοτόμα προγράμματα της ΕΑΤ.

 

Δημοσιεύθηκε στις 19 September 2024 | 3:28 pm


Γιάννης Αντωνιάδης : Δηλώνω παρών στα πολιτικά πράγματα του νομού - Απολογισμός φτώχειας και απογοήτευσης αυτός του κ. Παπασωτηρίου (VIDEO)

 

κείμενο: Κ.Τρύφων

Συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ παραχώρησε χθές Τρίτη 17.09.2024 ο πρώην βουλευτής Φλώρινας και νυν πολιτευτής Ν.Δ Γιάννης Αντωνιάδης μετά από 15 μήνες από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Το χρονικό διάστημα που διάλεξε να δώσει συνέντευξη δεν είναι καθόλου τυχαίο αφού θεωρεί πως είναι ένα καλό χρονικό σημείο για την προσαρμογή και ενημέρωση των νεοεκλεγμένων αιρετών τέτοιο που να μπορεί να δώσει "τα πρώτα δείγματα γραφής..." .

Ο πρώην βουλευτής αναφέρθηκε σε όλα τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την Π.Ε Φλώρινας μέσα από ερωτήσεις των δημοσιογράφων και στάθηκε ιδιαίτερα με έντονη κριτική στον πρόσφατο απολογισμό του νυν βουλευτή κ. Παπασωτηρίου (δείτε εδώ ) λέγοντας πως είναι "φτωχός" ,"αδεινό πουκάμισο" , "πολιτικό κουφάρι"..."απολογισμός φτώχειας".

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης απάντησε σε ερώτηση αν θα διεκδικήσει ξανά την θέση του βουλευτή η αν θα στραφεί σε κάποια άλλη θέση αιρετού λέγοντάς πώς .." με ενδιαφέρει μόνο η θέση του βουλευτή και καμία άλλη θέση" 

Στην ερώτηση πως σχολιάζει τη απόφαση του εκλογοδικείου για την ένσταση που είχε υποβάλει τόνισε πως "..σέβομαι τις αποφάσεις της δικαιοσύνης"

Δείτε στο παρακάτω βίντεο όλη την συνέντευξη και το τί απάντησε ο πρώην βουλευτή Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης : 

Δημοσιεύθηκε στις 18 September 2024 | 8:47 pm


Επίτιμη δημότης Φλώρινας θα ανακηρυχθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Ομόφωνα δεκτή από το δημοτικό συμβούλιο η εισήγηση του Δημάρχου Φλώρινας

 


Επίτιμη δημότης Φλώρινας θα ανακηρυχθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Ομόφωνα δεκτή από το δημοτικό συμβούλιο η εισήγηση του Δημάρχου Φλώρινας

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας έκανε ομόφωνα δεκτή την εισήγηση του Δημάρχου Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη, κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 17 Σεπτεμβρίου, για την ανακήρυξη της Πρόεδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε επίτιμη δημότη Φλώρινας.

Αναλυτικά η εισήγηση του κ. Δημάρχου:

"Ύστερα από πρόσκληση του Δήμου Φλώρινας και του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας, ο Δήμος μας έχει την ύψιστη τιμή και τη μεγάλη χαρά να υποδεχθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία θα παραστεί σε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Φλώρινας, στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2024.

Η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, που αποτελεί ζωντανό εκφραστή της εθνικής ενότητας, της συνέχειας της Πολιτείας, της πίστης των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς, της ομοψυχίας, αλλά και που αναδεικνύει τη σημασία της ακριτικής Ελλάδας, ενέχει ισχυρό συμβολισμό.

Έτσι, σε ένδειξη ύψιστης τιμής και αναγνώρισης των εξαιρετικών υπηρεσιών που προσφέρει στο κορυφαίο Πολιτειακό Αξίωμα της χώρας μας, στο Ελληνικό Έθνος, στη Δημοκρατία, στην Κοινωνία, στην Παιδεία και στον Πολιτισμό της Πατρίδας μας, εισηγούμαι την Ανακήρυξη της Αυτής Εξοχότητας της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε Επίτιμη Δημότη Φλώρινας, την παράδοση σε αυτήν του Κλειδιού της πόλης και την επίδοση αναμνηστικού παπύρου με το ψήφισμα ανακήρυξης".

Η Ανακήρυξη θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας, στις 20 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 19:30.

Δημοσιεύθηκε στις 18 September 2024 | 8:46 pm


Μεσιτικό γραφείο ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΗΣ : ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία τριών επιπέδων συνολικού εμβαδού 267τμ.

 


Πωλείται μονοκατοικία τριών επιπέδων συνολικού εμβαδού 267τμ.

Η μονοκατοικία βρίσκεται μέσα σε οικόπεδο 447,50τμ.

Το υπόγειο της μονοκατοικίας αποτελείται από γκαράζ , μπάνιο και αποθήκες εμβαδού 100τμ.

Ο υπερυψωμένος ισόγειος χώρος  έχει εμβαδόν 100τμ και αποτελείται από 1 υπνοδωμάτιο , κουζίνα , άνετο σαλόνι με τζάκι  και μπάνιο.

Ο α΄ όροφος της οικίας αποτελείται από 3 υπνοδωμάτια , το ένα με δικό του βεστιάριο και μπάνιο.

Η σύνδεση της μονοκατοικίας γίνεται με ξύλινη εσωτερική σκάλα.

Διαθέτει δάπεδα από πλακίδια και ενεργειακά αλουμινίου κουφώματα με διπλό υαλοπίνακα.

Η θέρμανση είναι με λέβητα πετρελαίου αλλά και με ξύλο λέβητα . Διαθέτει θερμομόνωση σε όλη την κατοικία.

Το έτος κατασκευής της μονοκατοικίας είναι το 1995.

Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 14΄λεπτά από την Φλώρινα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Κωσταρέλλης Αλέξανδρος Μεσιτική Κατασκευαστική
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2385046856




Δημοσιεύθηκε στις 18 September 2024 | 8:43 pm


ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας : Κατάθεση στο ΣτΕ αιτήματος ακύρωσης της αποφάσεως του Υπουργού Ενέργειας για την «Έγκριση αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Περιβαλλοντική έγκριση αυτού»

 


Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ ΔΜ, που πραγματοποιήθηκε χθες, με την παρουσία και των 21 μελών του Δ.Σ., συζητήθηκε ως μοναδικό θέμα η κατάθεση στο ΣτΕ αιτήματος ακύρωσης της υπ’ αριθμόν ΥΠΕΝ/ΔΧΩ ΡΣ/47965/828/30.04.24 (ΦΕΚ/Δ/395/19.06.24) αποφάσεως του Υπουργού και Υφυπουργού Ενέργειας για την «Έγκριση αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Περιβαλλοντική έγκριση αυτού», όπως αυτή ισχύει μετά τη διόρθωσή της με το ΦΕΚ458/Δ/17.07.24, καθώς και  κάθε άλλης, συναφούς με αυτήν αποφάσεως».

Κατά τη συνεδρίαση ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ, σύμφωνα με την Απόφαση του Δ.Σ. αρ. 65/2024 (ΑΔΑ: 9656ΟΚΥ2-ΔΕΕ), όπως:

Α.Κατατεθεί, για λογαριασμό της ΠΕΔ ΔΜ αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ κατά:

1) Της υπ’ αριθμόν ΥΠΕΝ/ΔΧΩ ΡΣ/47965/828/30.04.24 (ΦΕΚ/Δ/395/19.06.24) αποφάσεως του Υπουργού και Υφυπουργού Ενέργειας για την «Έγκριση αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Περιβαλλοντική έγκριση αυτού», όπως αυτή ισχύει μετά τη διόρθωσή της με το ΦΕΚ458/Δ/17.07.24 και

2) κάθε άλλης, συναφούς με αυτήν αποφάσεως

Β.Ακυρωθεί – τροποποιηθεί το ΦΕΚ με νομοθετική ρύθμιση και να γίνει διαβούλευση, προκειμένου να κατατεθούν όλες οι προτάσεις των φορέων της Δυτ. Μακεδονίας. Εφόσον ικανοποιηθεί αυτό, η ΠΕΔ ΔΜ δεσμεύεται να αποσύρει την αίτηση ακύρωσης.

Γ.Εκπονηθούν μέχρι τότε τα ειδικά χωροταξικά σχέδια των ΑΠΕ, έτσι ώστε μαζί με το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, το οποίο είναι σε εξέλιξη, να αποτελέσουν τη βάση της εκπόνησης για το νέο αναμορφωμένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Δυτ. Μακεδονίας, μετά από διαβούλευση.

 

Με αρ. κατάθεσης E2052/18-9-2024 κατατέθηκε σήμερα εκ μέρους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Μακεδονίας, το αίτημα ακύρωσης της υπ’ αριθμόν ΥΠΕΝ/ΔΧΩ ΡΣ/47965/828/30.04.24 (ΦΕΚ/Δ/395/19.06.24) αποφάσεως του Υπουργού και Υφυπουργού Ενέργειας για την «Έγκριση αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Περιβαλλοντική έγκριση αυτού», όπως αυτή ισχύει μετά τη διόρθωσή της με το ΦΕΚ458/Δ/17.07.24, καθώς και  κάθε άλλης, συναφούς με αυτήν αποφάσεως».

 

 

Από το Γραφείο του προέδρου της ΠΕΔ Δυτ. Μακεδονίας

 

Δημοσιεύθηκε στις 18 September 2024 | 8:38 pm


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ : Δύο μέρες αφιερωμένες στην εργασία και τον κόσμο της (τελικό πρόγραμμα εκδηλώσεων)


Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας σε συνεργασία με το Δήμο Φλώρινας, τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος και το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. σας προσκαλούν στις ανοιχτές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024 στη Φλώρινα, παρουσία της Α.Ε. της Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου ώρα 19:00: (ώρα προσέλευσης έως τις 18:45)

Πραγματοποίηση τελετής αποκαλυπτηρίων του «Μνημείου Εργάτη» στον κυκλικό κόμβο επί των οδών Στεφάνου Δραγούμη και Λεωφόρου Μακεδονομάχων στην πόλη της Φλώρινας.

Τα αποκαλυπτήρια θα πραγματοποιήσει η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

 

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου ώρα 10:00:

Forum  με τίτλο «Το μέλλον της εργασίας σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο» στην αίθουσα «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» στο Πνευματικό Κέντρο της Π.Ε. Φλώρινας

10:00 Προσέλευση επισκεπτών

10:30 Χαιρετισμοί

Προέδρου Γ.Σ.Ε.Ε. Γιάννη Παναγόπουλου

Προέδρου Ε.Κ.Φ. Κωνσταντίνου Σιάκου

Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

10:50 Τοποθετήσεις τοπικών Βουλευτών

Βουλευτής Ν.Δ. Φλώρινας, Σταύρος Παπασωτηρίου

Βουλευτής ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Φλώρινας, Πέτη Πέρκα

 

11:00 Έναρξη συζήτησης, Τραπέζι συζήτησης 1ο

Θέμα συζήτησης: «Ένας άλλος κόσμος γεννιέται με την τεχνολογική ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή, Προοπτικές και προκλήσεις της δίδυμης μετάβασης»

Ομιλητές

Υφυπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων, Ιωάννα Λυτρίβη

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νοτίου Τομέα Αθηνών, Παύλος Χρηστίδης

Πρόεδρος Γ.Σ.Ε.Ε., Γιάννης Παναγόπουλος

Συντονίζει ο Γενικός Διευθυντής του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, Χρήστος Γούλας

12:15 Διάλλειμα

 

12:30 Έναρξη συζήτησης, Τραπέζι συζήτησης 2ο

Θέμα συζήτησης: «Κοινωνικές προκλήσεις και προτεραιότητες. Αναπτύσσοντας μια τοπική, κοινωνική και αναπτυξιακή συμφωνία»

Ομιλητές

Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Αμανατίδης Γεώργιος

Δήμαρχος Φλώρινας, Γιαννάκης Βασίλειος

Πρύτανης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θεοδουλίδης Θεόδωρος

Πρόεδρος Ε.Κ.Φ., Σιάκος Κωνσταντίνος

Συντονίζει ο Γενικός Διευθυντής του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, Χρήστος Γούλας

 

H παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα και θα συμβάλει στην επιτυχία της δράσης μας.

Για πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2385046903 & 6948592112.







Δημοσιεύθηκε στις 18 September 2024 | 3:37 pm


Οδηγίες για την αντιμετώπιση ακάρεων του γένους Eriophyes sp. και ιώσεων - ιοειδών σε καλλιέργειες πυρηνοκάρπων (ροδάκινα – νεκταρίνια) που κινδυνεύουν να παρουσιάσουν έντονα παραμορφωμένους καρπούς.

 


Οδηγίες για την αντιμετώπιση ακάρεων του γένους Eriophyes sp. και ιώσεων - ιοειδών σε καλλιέργειες πυρηνοκάρπων (ροδάκινα – νεκταρίνια) που κινδυνεύουν να παρουσιάσουν έντονα παραμορφωμένους καρπούς.

         

Από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και σύμφωνα με τα Α.Π. 10086/278395/17-9-2024 και 4894/123121/26-4-2024 σχετικά έγγραφα της Δ/νσης Προστασίας Φυτ. Παραγωγής - Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοινώνονται τα εξής :

 

Τα ακάρεα της οικογένειας Eriophyidae είναι αποκλειστικά φυτοφάγα είδη, που απαντώνται τόσο σε καλλιεργούμενα όσο και σε αυτοφυή φυτά. Στην πλειονότητα τους είναι εξειδικευμένα όσον αφορά τον ξενιστή τους, τρεφόμενα σε συγκεκριμένα φυτικά είδη ή μικρό αριθμό συγγενών μεταξύ τους ειδών, συχνά προκαλώντας εντυπωσιακά συμπτώματα.

Τα ακάρεα αυτά προτιμούν για την ανάπτυξή τους μέση θερμοκρασία και υψηλή σχετική υγρασία, οπότε συνήθως αυξημένοι πληθυσμοί και προσβολές εμφανίζονται κατά τους ανοιξιάτικους μήνες. Κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού πέραν της πτώσης του πληθυσμού τους, πολλά είδη δημιουργούν ανθεκτικές μορφές, τα λεγόμενα δευτερόγυνα άτομα, τα οποία μπορεί να είναι διαφορετικής μορφολογίας του είδους.

Επειδή κατά την εξέταση παραμορφωμένων καρπών ροδάκινων/νεκταρινιών από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), οι οποίοι προέρχονταν από οπωρώνες περιοχών της Λάρισας, Ημαθίας και Πέλλας, έχουν βρεθεί ακάρεα του γένους Eriophyes sp., τα οποία υπάρχει πιθανότητα να προκαλούν ή να συμβάλλουν στην εμφάνιση παραμορφώσεων των καρπών των πυρηνοκάρπων (ροδάκινα), προτείνονται προληπτικά μέτρα φυτοπροστασίας (καλλιεργητικά και χημική αντιμετώπιση) ως ακολούθως:

1. Άμεσα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο (Σεπτέμβριος –Οκτώβριος), τα οποία περιλαμβάνουν: α) Την απομάκρυνση από τους οπωρώνες και την καταστροφή (με θάψιμο), των καρπών που έχουν πέσει στο έδαφος ή παραμένουν πάνω στα δέντρα, και β) Τον ψεκασμό των οπωρώνων ροδάκινων/νεκταρινιών, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος) με εγκεκριμένα ακαρεοκτόνα για να αντιμετωπισθούν οι διαχειμάζοντες πληθυσμοί του ακάρεως (πλήρης κατάλογος εγκεκριμένων δραστικών ουσιών στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://1click.minagric.gr/oneClickUI/frmFytoPro.zul του ΥπΑΑΤ.

2. Μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά την επερχόμενη καλλιεργητική περίοδο, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω μείωση των πληθυσμών του ακάρεως, τα οποία περιλαμβάνουν: α) Μετά το κλάδεμα καρποφορίας, απομάκρυνση από τους αγρούς και καταστροφή των αφαιρούμενων κατά το κλάδεμα φυτικών ιστών, και β) Τον ψεκασμό με εγκεκριμένα ακαρεοκτόνα στο φούσκωματων οφθαλμών.

3. Μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τα οποία περιλαμβάνουν:

α) Μετά τα οποιαδήποτε τύπου κλαδέματα/κλαδοκάθαρο, απομάκρυνση από τους αγρούς και καταστροφή, του αφαιρούμενου φυτικού υλικού, και β) Αποφυγή μετακίνησης οποιουδήποτε φυτικού υλικού (πχ εμβόλια) μεταξύ περιοχών / οπωρώνων.

 

Τονίζεται ότι οι καλλιεργητές ροδάκινων / νεκταρινιών πρέπει, παράλληλα να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την διαχείριση των ιολογικών προσβολών στους οπωρώνες τους.

Ο έλεγχος των εντόμων - φορέων παίζει σημαντικό ρόλο στην διαχείριση αρκετών ιολογικών ασθενειών που μεταφέρονται με φορείς, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται μαζί με άλλα μέτρα ελέγχου, όπως η εκρίζωση των προσβεβλημένων φυτών και η χρήση πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού.

 

Στη γεωργική πράξη δεν υπάρχει κανένα θεραπευτικό μέτρο κατά των ιώσεων και η αντιμετώπισή τους βασίζεται στην εφαρμογή των πιο κάτω προληπτικών μέτρων:

Α. Στις μητρικές φυτείες και τα φυτώρια

·         Χρησιμοποίηση υγιούς [πιστοποιημένου ή ελάχιστων κοινοτικών προδιαγραφών (CAC)]μητρικού υλικού,

·         Διατήρηση μητρικού υλικού σε γλάστρες υπό κάλυψη (εντομοστεγή δίκτυα),

·         Χρησιμοποίηση εντομοστεγών δικτύων για παραγωγή των δενδρυλλίων υπό κάλυψη. Mηκάλυψη μόνο σε περίπτωση που μπορεί να υπάρξει ουδέτερη ζώνη 1 χλμ. χωρίς να φύονται άλλα πυρηνόκαρπα (και άγρια είδη ξενιστών),

·         Χειρισμοί (ψεκασμοί) των φυτών με ορυκτέλαια (θερινά λάδια) κατά τις εποχές ενεργούςπτήσης (δραστηριότητας) των αφίδων (άνοιξη - φθινόπωρο),

·         Χρησιμοποίηση υποκειμένων ανεκτικών ή κατά περίπτωση σχετικά ανθεκτικών (π.χ. για τον ιό της ευλογιάς της δαμασκηνιάς: ‘GF677’, ‘Garnem’, ‘Greenpac’, ‘MyrobolanBN4kr’, ‘Docera 6’),

·         Λήψη μέτρων απολύμανσης και ορθής υγιεινής για αποφυγή μετάδοσης των ιώσεων και των ιοειδών με μηχανικά μέσα,

·         Τακτική επιθεώρηση κατά την άνοιξη και καταστροφή όλων των υπόπτων δενδρυλλίων,

·         Εργαστηριακός δειγματοληπτικός έλεγχος των παραγομένων δενδρυλλίων.

Β. Στους Οπωρώνες

·         Χρησιμοποίηση υγιούς [πιστοποιημένου ή ελάχιστων κοινοτικών προδιαγραφών (CAC)]πολλαπλασιαστικού υλικού για την εγκατάσταση,

·         Χρησιμοποίηση ανθεκτικών-ανεκτικών ποικιλιών και υποκειμένων στις περιπτώσεις που υπάρχουν και έχουν εμπορική αξία,

·         Αποφυγή εγκατάστασης του οπωρώνα σε περιοχή όπου ενδημεί η ασθένεια . Εγκατάσταση σε απομακρυσμένες περιοχές όπου υπάρχει εναλλαγή με άλλα είδη μη ή λιγότερο ευπαθή,

·         Χειρισμοί των φυτών με ορυκτέλαια (θερινά λάδια) για τα 3 πρώτα χρόνια,

·         Λήψη μέτρων απολύμανσης κλαδευτικών και λοιπών εργαλείων για αποφυγή μετάδοσης με μηχανικά μέσα. Χρήση κατάλληλων απολυμαντικών (π.χ. διάλυμα χλωρίνης περιεκτικότητας 0,5% NaOCl για 1min),

·         Καταστροφή των λαίμαργων βλαστών γιατί προτιμώνται από τις αφίδες,

·         Αποφυγή επανεμβολιασμού προσβεβλημένων δένδρων,

·         Αποφυγή χρήσης εμβολίων από δένδρα που δεν είναι ελεγμένα και μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς ιώσεων,

·         Όταν δένδρα ευαίσθητων ποικιλιών βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές συνιστάται η παρακολούθησή τους για συμπτώματα και η εκρίζωση των μολυσμένων για μείωση της πίεσης του μολύσματος.

 

Η έγκαιρη διάγνωση είναι η πιο σημαντική πτυχή του ελέγχου της διασποράς των ιών των οπωροφόρων φυτών. Σε περίπτωση εμφάνισης ασυνήθιστης συμπτωματολογίας στα δέντρα του οπωρώνα ή σταφυτώρια, η οποία παραπέμπει σε πιθανό ιολογικό αίτιο, οι καλλιεργητές πυρηνοκάρπων πρέπει άμεσα να ενημερώνουν τις φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες της περιοχής τους (Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων) και να λαμβάνουν τα ανωτέρω αναφερόμενα προστατευτικά μέτρα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟ Φλώρινας και τον Γεωπόνο κ. Βοσκόπουλο Γεώργιο στο τηλ. 2385350552 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

 

 

                                                                   Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης

                                                                                      Ιωαννίδης Στέφανος

Δημοσιεύθηκε στις 18 September 2024 | 3:33 pm


Ενημέρωση της ΕΠΑΣ Μαθητείας ΔΥΠΑ Φλώρινας για τους εισακτέους στην Α τάξη



ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Όλοι οι μαθητές που υπέβαλαν  ηλεκτρονική αίτηση για την φοίτησή  τους στην Α τάξη  της ΕΠΑΣ Μαθητείας ΔΥΠΑ Φλώρινας για το σχολικό έτος 2024-2025   θεωρούνται  εισακτέοι και πρέπει οπωσδήποτε να προσέλθουν στην σχολή την ΠΕΜΠΤΗ 19 & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 Σεπτεμβρίου από 8:30 έως 13:30 για την εγγραφή τους στην ειδικότητα που επέλεξαν ή αν επιθυμούν αλλαγή ειδικότητας

·        ΕΠΑΣ  ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ  Δ.ΥΠ.Α  ΦΛΩΡΙΝΑΣ

·        Τηλέφωνο: 2385025877 & 2385022357

·        3ο χλμ Φλώρινας - Νίκης

e-mail: [email protected]

 

Δημοσιεύθηκε στις 18 September 2024 | 3:24 pm


Η δημόσια διαβούλευση του ΥΠΕΝ για το αναθεωρημένο "Εθνικό" Σχέδιο για την Ενέργεια & το Κλίμα

 

Χρήστος Ι. Κολοβός
Δρ Μηχανικός Μεταλλείων - Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ
τ. Διευθυντής Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας
Ανεξάρτητος Ενεργειακός Σύμβουλος
ck-energy.blogspot.com


Η δημόσια διαβούλευση του ΥΠΕΝ για το αναθεωρημένο "Εθνικό" Σχέδιο για την Ενέργεια & το Κλίμα


Την Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024 αναρτήθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 11:00. Συμμετείχα στη διαβούλευση, καθώς το Σχέδιο είναι ψευδεπίγραφα "Εθνικό". Ακολουθεί η παρέμβαση (http://www.opengov.gr/minenv/?c=37637):

Το ΕΣΕΚ απορρίπτεται στο σύνολό του, καθώς αφενός δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Ελλάδας, αλλά των ξένων, και αφετέρου έχει εσφαλμένες παραδοχές. Συγκεκριμένα:

1. Σύμφωνα με το Δελτίο Δημοσίου Χρέους Νο 114 (Ιούνιος 2024) του Οργανισμού Διαχείρισης δημόσιου Χρέους, στις 30/6/2024 το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης ήταν 355,912 δισεκατομμύρια ευρώ. Από το ίδιο Δελτίο προκύπτει πως το Χρονοδιάγραμμα Λήξης Δημοσίου Χρέους χωρίς Έντοκα Γραμμάτια και Repos εκτείνεται μέχρι και το 2070.

Σύμφωνα τώρα με το ΕΣΕΚ, σελ. 55-56, η προσεγγιστική εκτίμηση του επενδυτικού κόστους για την υλοποίηση του ΕΣΕΚ (τιμές έτους 2024) ανέρχεται σε 95,0762 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2025-2030 και σε 332,076 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2031-2050. Συνεπώς η συνολική ανάγκη επενδύσεων για την περίοδο 2025-2050 ανέρχεται σε 427,1522 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που υπερβαίνει το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης κατά 71,2402 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα η δαπάνη αυτή πρέπει να καταβληθεί 20 ολόκληρα χρόνια πριν τη λήξη των διαφόρων μορφών χρέους της Γενικής Κυβέρνησης. Πρόκειται για ένα εξωφρενικά τεράστιο ποσό, το οποίο αφενός δεν υπάρχει και θα πρέπει να βρεθεί με νέο δανεισμό, αφετέρου, αν υπήρχε, θα έπρεπε να διατεθεί κατά προτεραιότητα για την αποπληρωμή του Δημοσίου Χρέους.

Με βάση τα πιο πάνω ο χαρακτηρισμός του ΕΣΕΚ ως "Εθνικό". είναι εντελώς ανακριβής, καθώς είναι σχέδιο διαιώνισης της εξάρτησης της χώρας από τους δανειστές της. Πολύ περισσότερο που πολύ μεγάλο μέρος της δαπάνης θα κατευθυνθεί σε εισαγωγές αγαθών, δηλαδή στήριξη των οικονομιών χωρών εκτός Ελλάδας.

2. Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, σελ. 56-57, το προκαταρκτικά εκτιμώμενο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας θα βαίνει συνεχώς μειούμενο στην περίοδο 2025-2050. Η εκτίμηση αυτή είναι εντελώς αβάσιμη, καθώς στηρίζεται σε εσφαλμένες υποθέσεις:

α) το σταθερό κόστος μονάδων ηλεκτροπαραγωγής δεν πρόκειται να μειωθεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, καθώς προστίθεται συνεχώς στο σύστημα νέα ισχύς και η συνολική ισχύς αυξάνεται. Η προσθήκη συστημάτων αποθήκευσης με συσσωρευτές θα επιτείνει το πρόβλημα, καθώς τα σχετικά συστήματα είναι ακριβά.

β) το μεταβλητό κόστος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής κατά τον πίνακα ΕΣ-18 παρουσιάζει ραγδαία μείωση ήδη μέχρι το 2030. Αυτό μόνο ως ευχολόγιο μπορεί να εκληφθεί, δεδομένου ότι η εγχεόμενη ενέργεια των αιολικών είναι τόσο τυχαία, τόσο όταν αυξάνεται όσο και όταν μειώνεται, που προκαλεί πολύ σοβαρά προβλήματα ευστάθειας στο δίκτυο, διαταράσσοντας τη συχνότητα λειτουργίας των 50Hz. Ως εκ τούτου το κόστος μέτρων ευστάθειας του δικτύου δεν πρόκειται να μειωθεί, αλλά διαρκώς θα αυξάνεται, όσο αυξάνεται η διείσδυση αιολικών. Επιπλέον, ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο έχει αντικαταστήσει τον εγχώριο λιγνίτη ως καύσιμο βάσης. Τούτο αποδεικνύεται περίτρανα από την εντελώς αδικαιολόγητη έξαρση της τιμής του φυσικού αερίου τον Αύγουστο 2024, σε πλήρη αντίθεση με την πορεία πλήρωσης των αποθηκών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

γ) τρίτο και απολύτως χειρότερο είναι η υπόθεση του πίνακα ΕΣ-18 για τη διαρκή μείωση του κόστους δικτύων μεταφοράς και διανομής ήδη στην περίοδο 2025-30 και συνεχώς μετά. Τόσο στον Οδικό Χάρτη για το 2050 όσο και στις προηγούμενες εκδόσεις του ΕΣΕΚ, το κόστος δικτύων μεταφοράς και διανομής αυξάνεται τουλάχιστον μέχρι το 2040. Είναι απορίας άξιο πώς οι συντάκτες του ΕΣΕΚ θεωρούν ότι θα μειώνεται το κόστος δικτύων, όταν έχουν εξαγγελθεί διαρκείς επεκτάσεις των δικτύων μεταφοράς (ολοκλήρωση διασύνδεσης Κρήτης και νήσων Αιγαίου, διασύνδεση με την Κύπρο, διασύνδεση με την Αίγυπτο, διασύνδεση με τη Γερμανία, αναβαθμίσεις δικτύων με τις χώρες των Βαλκανίων, απαραίτητες επεκτάσεις του δικτύου διανομής).

δ) στον ίδιο πίνακα ΕΣ-18 εντοπίζουμε τη διατύπωση "κόστος ρύπων", η οποία είναι τουλάχιστον αντιεπιστημονική και αποτελεί όνειδος για το ΥΠΕΝ: το CO2 δεν είναι ρύπος, είναι το αέριο που με τον κύκλο του στη φύση δίνει ζωή στον πλανήτη μας. Χωρίς το CO2 δεν θα υπήρχαν τα φυτά, η βάση της τροφικής αλυσίδας. Το CO2 μπορεί να χαρακτηρίζεται μόνο ως "αέριο του θερμοκηπίου" και ποτέ ως "ρύπος".

3. Το όλο κατασκεύασμα του ΕΣΕΚ δομείται πάνω στην απατηλή υπόθεση της προσαρμογής σε μια πολιτικά κατασκευασμένηκλιματική κρίση", στην οποία αποδίδεται πλέον πολιτικά τόσο η ανικανότητα των εκάστοτε κυβερνώντων να διαχειριστούν τις συνέπειες των απολύτως αναμενομένων φυσικών φαινομένων όσο ακόμα και η εναλλαγή των εποχών. Η διατύπωση "κλιματική κρίση" δημιουργήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο το Δεκέμβριο 2019 και δεν έχει σχέση με επιστημονικά δεδομένα, αφού οι εκθέσεις του IPCC είναι επιστημονικά τουλάχιστον ευρέως αμφισβητούμενες και η θεωρία του για το χρόνο παραμονής του CO2 στην ατμόσφαιρα καταρρίφθηκε πλήρως σε πρόσφατη δημοσίευση του καθηγητή Ε.Μ.Π. κ. Δημ. Κουτσογιάννη στο περιοδικό Water, (βλ. Refined Reservoir Routing (RRR) and Its Application to Atmospheric Carbon Dioxide Balance, https://www.mdpi.com/2073-4441/16/17/2402).

 

Δημοσιεύθηκε στις 18 September 2024 | 3:21 pm


Νομός Φλώρινας - Ειδήσεις και Νέα

e-Content Sys / CMS 5.0 - ANA-MPA S.A.

e-Content Sys / CMS 5.0  ANA-MPA S.A.

Δημοσιεύθηκε στις 20 September 2024 | 8:48 am


Ενοικιάζεται κατάστημα - Νέα Φλώρινα

Ενοικιάζεται κατάστημα  Νέα Φλώρινα

Δημοσιεύθηκε στις 20 September 2024 | 8:11 am


Sushi Night στο The Lynx Mountain Resort - Νέα Φλώρινα

Sushi Night στο The Lynx Mountain Resort  Νέα Φλώρινα

Δημοσιεύθηκε στις 19 September 2024 | 8:22 am


Φιλικό με ΠΑΟΚ ο ΠΑΣ Φλώρινα - Νέα Φλώρινα

Φιλικό με ΠΑΟΚ ο ΠΑΣ Φλώρινα  Νέα Φλώρινα

Δημοσιεύθηκε στις 16 September 2024 | 10:24 am


Δείτε αγγελίες στο Νομό Φλώρινας