Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Φλώρινας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Συγχαρητήριο μήνυμα του Συλλόγου Θεσσαλών και φίλων Ν. Φλώρινας στους επιτυχόντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024



Το ΔΣ του Συλλόγου Θεσσαλών και φίλων Ν. Φλώρινας συγχαίρει θερμά τους επιτυχόντες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2024-2025 και τους εύχεται καλές σπουδές, με υγεία και πάντα να προοδεύουν βάζοντας υψηλούς στόχους στη ζωή τους.

Για τους μαθητές που δεν πέτυχαν το στόχο τους, ο δρόμος είναι μπροστά τους και ο αγώνας θα τους βγάλει σίγουρα κερδισμένους.

Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος
Οικονόμου Αγαθή

Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2024 | 1:19 am


Ανακοίνωση: Νέο κρούσμα Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στην Π.Ε. Φλώρινας

 


Ανακοίνωση: Νέο κρούσμα Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στην Π.Ε. Φλώρινας

 

       Από την Υποδ/νση Κτηνιατρικής ΠΕ Φλώρινας, ανακοινώνεται ότι στις 24/07/2024 επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη θετικού κρούσματος Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, σε 4ονεκρό αγριόχοιρο για το 2024, που ανευρέθηκε στην Τοπική Κοινότητα Λιμνοχωρίου, του Δήμου Αμυνταίου της Π.Ε. Φλώρινας, εντός της Απαγορευμένης Ζώνης Ι.

 

Από τις  αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της ΠΕ Φλώρινας εφαρμόζονται όλα τα μέτρα που προβλέπονται στον κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2020/687 της επιτροπής και στο υπ’ αριθ. 260918/2009 (ΦΕΚ Β’ 75, 14.01.2009) Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την καταπολέμηση της ΑΠΧ (συνεχείς δειγματοληψίες στα πλαίσια ενεργητικής και παθητικής επιτήρησης του νοσήματος, οριοθετήσεις ζωνών σε περιπτώσεις κρουσμάτων και επιβολή μέτρων εντός των ζωνών αυτών, συνεχείς ελέγχους σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις).

 

         Προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω  εξάπλωση της νόσου, εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή στην πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας (από εκτροφείς και κυνηγούς),που είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να αποτραπεί η ενδεχόμενη επαφή των ζώων τους με μολυσμένους χοίρους ή αγριόχοιρους. 

α)  Έλεγχος μετακινήσεων στις εκμεταλλεύσεις:

·         Αυστηρός έλεγχος της εισόδου/εξόδου των ζώων, αυστηρά σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες.

·         Ύπαρξη κατάλληλης περίφραξης που να εμποδίζει την είσοδο αδέσποτων ή άγριων ζώων και την έξοδο των ζώων της εκμετάλλευσης.

·         Ύπαρξη χώρου απομόνωσης για τα νεοεισαχθέντα ζώα. 

β) Κατάλληλη ένδυση του προσωπικού και των επισκεπτών:

·           Τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής από το προσωπικό.

·           Χρήση καθαρών ρούχων κατά την είσοδο που να μην έχουν   χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενη εκμετάλλευση.

·           Χρήση ολόσωμων προστατευτικών φορμών πάνω από τα ρούχα και καθαρών ελαστικών μποτών με επιπλέον προστατευτικά καλύμματα.

·           Περιορισμός των επισκεπτών στο ελάχιστο δυνατό. Ένδυση των επισκεπτών με ολόσωμο προστατευτικό ρουχισμό και υποδημάτων μιας χρήσης, με παροχή από την εκμετάλλευση

γ) Καθαρισμός και απολύμανση της εκτροφής και των οχημάτων

·         Καθαριότητα του προαύλιου χώρου, απομάκρυνση σκουπιδιών, κοπριάς και λοιπών αντικειμένων.

·         Ύπαρξη και χρήση απολυμαντικής τάφρου.

·         Καθαρισμός  και  απολύμανση  οχημάτων  μεταφοράς  ζώντων  ζώων  πριν  και  μετά  τη χρήση

·         Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων, σκευών και των εργαλείων, με εγκεκριμένα απολυμαντικά.

·         Αποφυγή χρήσης δανεισμένου ή μεταχειρισμένου εξοπλισμού.

·         Σωστή συλλογή και επεξεργασία των αποβλήτων.

·         Αποφυγή σχηματισμού στάσιμων νερών που προσελκύουν έντομα.

δ)   Αντιμετώπιση τρωκτικών, εντόμων και παρασίτων.

·         Συχνή χρήση εντομοκτόνων και εξωπαρασιτοκτόνων σκευασμάτων για την καταπολέμηση των εντόμων, στα ζώα και στους περιβάλλοντες χώρους.

·         Τοποθέτηση σητών στα παράθυρα.

·         Προστασία του χώρου αποθήκευσης των ζωοτροφών.

 

Υπενθυμίζεται ότι η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας αλλά αποτελεί νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης καθώς είναι λοιμώδης ιογενής νόσος δεσποζόμενων και άγριων χοιροειδών, με υψηλή μεταδοτικότητα και έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές οικονομικές συνέπειες στη χοιροτροφία και στην αγροτική οικονομία της χώρας.

 

Με Εντολή Περιφερειάρχη

Ο Δ/ντης Κτηνιατρικής

Καντζόγλου Θεόφιλος

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

 ΜΕΤΡΩΝ ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΑΝΩΛΗΣ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ

Με σκοπό την αποτροπή εξάπλωσης της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) πλέον των άλλων μέτρων κρίνεται επιτακτική η πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας όπως καθορίζονται στο παράρτημα ΙΙΙ του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 594/2023 και στο άρθρο 5 της ΥΑ 1102/182415/2021.

Ελάχιστες απαιτήσεις βιοασφάλειας για τις Μη Εμπορικές Χοιροτροφικές Εκμεταλλεύσεις Οικογενειακού Τύπου, τις Συστηματικές Χοιροτροφικές Εκμεταλλεύσεις και Αγελαίες Χοιροτροφικές Εκμεταλλεύσεις.

  1. Απαγορεύεται η χρήση διατροφικών υπολειμμάτων για τη σίτιση χοίρων και η απομάκρυνση των ζωικών υποπροϊόντων να γίνεται σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1069/2009.

  2. Απαγορεύεται η επαφή μεταξύ του χοίρου ή των χοίρων της εκμετάλλευσης και των χοίρων από άλλες εκμεταλλεύσεις ή αγριόχοιρων. Οι χοίροι πρέπει να διατηρούνται κατά τρόπο που να εξασφαλίζει ότι δεν υπάρχει άμεση ούτε έμμεση επαφή με χοίρους που προέρχονται από άλλες εκμεταλλεύσεις ή με χοίρους εκτός των εγκαταστάσεων ούτε με αγριόχοιρους.

  3. Απαγορεύεται η επαφή των χοίρων της εκμετάλλευσης με οποιοδήποτε μέρος σφάγιου αγριόχοιρων (συμπεριλαμβανομένου του θηρευμένου ή νεκρού αγριόχοιρου / κρέατος ή παραπροϊόντων αυτού).

  4. Ο ιδιοκτήτης (ή ο υπεύθυνος για τους χοίρους) πρέπει να λαμβάνει κατάλληλα υγειονομικά μέτρα, όπως αλλαγή ιματισμού και υποδημάτων κατά την είσοδο και την έξοδο από τη χοιροτροφική εκμετάλλευση. Η απολύμανση πρέπει να διενεργείται στην είσοδο της χοιροτροφικής εκμετάλλευσης και στις εισόδους των κτιρίων.

  5. Απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή κυνηγών με τους χοίρους της εκμετάλλευσης εντός 48 ωρών μετά τη δραστηριότητα της θήρας.

  6. Απαγορεύεται η είσοδος στη χοιροτροφική εκμετάλλευση ατόμων που δεν έχουν σχέση με αυτή, ενώ πρέπει να τηρούνται αρχεία ατόμων και οχημάτων που εισέρχονται στην εκμετάλλευση.

  7. Απαγορεύεται η σίτιση των χοίρων με χρήση φρέσκου χόρτου ή καρπών από περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα της ΑΠΧ, εκτός εάν έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία για την αδρανοποίηση του ιού της ΑΠΧ ή έχουν αποθηκευτεί σε χώρους που δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης από αγριόχοιρους για τουλάχιστον 30 ημέρες πριν από τη σίτιση.

  8. Απαγορεύεται η χρήση άχυρου για την στρωμνή των χοίρων προερχόμενου από περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα της ΑΠΧ, εκτός εάν έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία για την αδρανοποίηση του ιού της ΑΠΧ ή έχουν αποθηκευτεί σε χώρους που δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης από αγριόχοιρους για τουλάχιστον 90 ημέρες πριν από τη χρήση.

  9. Τα κτίρια των εκμεταλλεύσεων πρέπει να είναι κατασκευασμένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα εισόδου σε αυτά αγριόχοιρων ή άλλων ζώων (π.χ. σκύλοι).

  10. Απαγορεύεται η διατήρηση και διαμονή χοίρων εκτός περιφραγμένων εκτάσεων.

 

  Επιπρόσθετες απαιτήσεις βιοασφάλειας για τις Συστηματικές Χοιροτροφικές Εκμεταλλεύσεις πλέον των ανωτέρω:

  1. Να καθορίζονται καθαρές και μη καθαρές περιοχές στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις καθώς και διαδικασίες για τη χρήση αυτών από το προσωπικό.

  2. Να υπάρχουν διαδικασίες για την απολύμανση των κτιριακών εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και των οχημάτων καθώς και για την τήρηση κανόνων υγιεινής από το προσωπικό.

  3. Να διασφαλίζεται ο κατάλληλος διαχωρισμός των θαλάμων παραγωγής.

  4. Απαγορεύεται η μεταφορά και η εκτροφή χοίρων από τους εργαζομένους στις οικίες τους.

  5. Να υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα για τη διαχείριση των νεκρών ζώων/ζωικών υποπροϊόντων καθώς και σύστημα για την απεντόμωση/μυοκτονία στην εκμετάλλευση.

  6. Να υπάρχει ισχυρή περίφραξη περιμετρικά της χοιροτροφικής εκμετάλλευσης (τσιμεντένιο περβάζι βάθους 0,5 m και γερό πλέγμα ή τοίχος χωρίς κενά ή οπές ύψους 2m).

  7. Συστήνεται η αποφυγή ενασχόλησης των εργαζομένων στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις με τη θήρα. Σε διαφορετική περίπτωση απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή τους με τους χοίρους εντός 48 ωρών μετά τη δραστηριότητα της θήρας.

  8. Με ευθύνη του κατόχου/υπευθύνου της εκμετάλλευσης, να υπάρχει διαρκής ενημέρωση όλων των εργαζομένων της χοιροτροφικής εκμετάλλευσης για την ΑΠΧ και εκπαιδεύσεις αναφορικά με τα μέτρα βιοασφάλειας που πρέπει να τηρούνται.

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 2:40 pm


Μήνυμα της Βουλεύτριας Νέας Αριστεράς Φλώρινας Π. Πέρκα για την έκδοση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

 


Μήνυμα της Βουλεύτριας Νέας Αριστεράς Φλώρινας Π. Πέρκα για την έκδοση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Με την ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλες και όλους τους μαθητές της περιοχής μας, που πέτυχαν την είσοδό τους στα Πανεπιστήμια της χώρας μας. Η επιτυχία αυτή αποτελεί αναγνώριση της σκληρής δουλειάς, της επιμονής και της αφοσίωσης που δείξατε καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής σας πορείας.

 

Ωστόσο, θέλω να απευθυνθώ και σε όσους και όσες δεν κατάφεραν να επιτύχουν τον στόχο τους αυτή τη φορά. Η μη επίτευξη του στόχου είναι ένα μέρος της ζωής και συχνά μας διδάσκει πολύτιμα μαθήματα και μας κάνει πιο δυνατούς. Υπάρχουν πάντα εναλλακτικές διαδρομές και νέες ευκαιρίες για να επιτύχετε τους στόχους σας.

 

Αναμετρηθήκατε με ένα άδικο σύστημα που επιδιώκει να οδηγήσει τους νέους στην ιδιωτική εκπαίδευση, όμως η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ένας θεσμός που πρέπει να παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικής ή οικονομικής κατάστασης. Ως Βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς, δεσμεύομαι να συνεχίσω να αγωνίζομαι για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δεν αποκλείει κανέναν και καμιά και που παρέχει ποιοτική εκπαίδευση και υποστήριξη σε κάθε μαθητή και φοιτητή.

 

Η παιδεία είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο, και οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι κάθε νέος και νέα θα έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει τα όνειρά του και να αναπτύξει πλήρως τις δυνατότητές του. Συνεχίζουμε τον αγώνα για μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία, όπου η εκπαίδευση θα αποτελεί το θεμέλιο για την πρόοδο και την ευημερία όλων μας.

 

Η Βουλευτής Φλώρινας

Γραμματέας  ΚΟ

Νέα Αριστερά

 

Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 11:27 am


ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ : 80 χρόνια απο τον βομβαρδισμό της Φλώρινας στις 28 Ιουλίου 1944


Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 3074/26.07.2024 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, δημοσιεύει φωτογραφία συνοδευόμενη με το παρακάτω κείμενο :


80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΙΣ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 1944

Ερέθισμα για το σημερινή ΠΑΡΑΘΥΡΟ αποτέλεσε η επιστολή που απέστειλε προς την ΦΩΝΗ ο Πισοδερίτης δικηγόρος Θεσσαλονίκης Ορέστης Τσάμης, την οποία και δημοσιεύσαμε στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδος μας. Ο καλός φίλος της ΦΩΝΗΣ, αναφερόμενος στην συμπλήρωση 80 χρόνων από τον βομβαρδισμό της Φλώρινας από τα συμμαχικά αεροπλάνα, αναδεικνύει την απουσία μια τιμητικής αναφοράς στους Φλωρινιώτες που υπήρξαν τα αθώα θύματα εκείνης της επιδρομής.

Το πρωί της Παρασκευής 28 Ιουλίου 1944 αεροσκάφη της 764 Μοίρας της 461ης Ομάδας Βομβαρδισμού της Αμερικανικής Αεροπορίας, που στάθμευε στο αεροδρόμιο της Torreta, νότια της πόλης Cerignola στον Νότο της Ιταλίας, απογειώθηκαν για να εκτελέσουν την με κωδικό “Αποστολή #71”. Συγκεκριμένα, 24 βομβαρδιστικά αεροπλάνα Β-24 και ένα αναγνωριστικό P-38 συμμετείχαν στην αποστολή που είχε ως στόχο τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Φλώρινας, όπου είχαν συγκεντρωθεί γερμανικά στρατεύματα που υποχωρούσαν. Λίγο μετά τις 10:00 το πρωί, στον ουρανό της Φλώρινας εμφανίστηκαν τα αμερικανικά αεροπλάνα και ξεκίνησε ο βομβαρδισμός επιφέροντας βαριές απώλειες στους γερμανούς κατακτητές, περίπου 250 νεκροί και 750 τραυματίες, σύμφωνα με στοιχεία της εποχής.

Όμως, οι βόμβες έπληξαν και αρκετές γειτονιές της Φλώρινας με τραγικό απολογισμό 63 νεκρούς Φλωρινιώτες και πάνω από 94 τραυματίες, ενώ 152 σπίτια καταστράφηκαν, εκ των οποίων τα 83 ισοπεδώθηκαν. Μάλιστα, όπως αναγράφεται στην τοπική εφημερίδα ΕΘΝΟΣ (Σάββατο 5 Αυγούστου 1944) του Στέφανου Ν. Κωνσταντινίδη: «Μεταξύ των πληγέντων σοβαρώς και καταστάντων επικινδύνως ακαταλλήλων οικημάτων συγκαταλέγονται το μέγαρον της Οικοκυρικής Σχολής, το Γυμνάσιον θηλέων, το Κατάστημα της Οικονομικής Εφορείας, το Γραφείον Επισιτισμού, το Τελωνείον, τα Γραφεία της Δημοτ. Εκπαιδεύσεως και το μοναδικόν μας κινηματοθέατρον «Πάνθεον» και παραθέτει και κατάλογο των θυμάτων.

Στο florinapast.gr υπάρχουν εκτενή στοιχεία για τον βομβαρδισμό με επικαιροποιημένο από τον Ηλία Χασιώτη κατάλογο των θυμάτων (εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ) ενώ και ο αείμνηστος Δημήτρης Μεκάσης έχει δημοσιεύσει ανάλογο κείμενο.




Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 11:27 am


Η ΦΛΩΡΙΝΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ : Ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Φλωρίνης ( γράφει ο Δημήτρης Μεκάσης )


γράφει ο Δημήτρης Μεκάσης

Στα Βόριο-ανατολικά  της πόλεως της Φλώρινας βρίσκεται ο ναός της Αγίας Παρασκευής, σε μια περιοχή γεμάτη σπίτια. 
Είναι οι καινούριες γειτονιές της πόλης μας. Πριν από αρκετά χρόνια όμως η περιοχή αυτή είχε άλλη όψη. 

Η τελευταία γειτονιά ήταν  το Κάτω Τσιφλίκι με λιγοστά σπίτια επί της οδού Μοναστηρίου, κοντά στον Κύκλο. Από την πάνω μεριά ήταν τα  λιβάδια του Ζωοπάζαρου και πιο πέρα το τουρκικό στρατόπεδο με το μουσουλμανικό νοσοκομείο. 
Τίποτε άλλο δεν υπήρχε. Ούτε περιβόλια ούτε χωράφια.  Μέρος  κατάλληλο για  βοσκότοπους, καθώς εκεί μόνο αγριόχορτα φύτρωναν. Ήταν η αρχή του Γιάτσοβου. Το πιο άγονο μέρος της Φλώρινας. Μερικές στάνες και πολλά κοπάδια προβάτων και κατσικιών έδιναν ζωή στο Γιάτσοβο. Ο δρόμος πάνω από το στρατόπεδο, η σημερινή οδός Ελένης Δημητρίου, ήταν ο παλιός δρόμος προς την Πρώτη, Κάτω Κλεινές,  Αγία Παρασκευή, για όσους πήγαιναν στο Μοναστήρι. Στο χωριό Αγία Παρασκευή είναι τα σύνορα, από το 1913.




φώτο : Ο μικρός ναός της Αγίας Παρασκευής στην δεκαετία του 1950

Επί της οδού Ελένης Δημητρίου και κοντά στο στρατόπεδο υπήρχε ένα εικονοστάσι της Αγίας Άννης. Μια εικόνα και μια κανδήλα στην ερημιά. Και επειδή το εικονοστάσι αυτό ήταν στον δρόμο προς το χωριό Αγία Παρασκευή, κάποιοι τοποθέτησαν κοντά στην εικόνα της Αγίας Άννης και την εικόνα της Αγίας Παρασκευής. Αυτό το εικονοστάσι έδωσε το έναυσμα για να χτιστεί αργότερα ο ναός της Αγίας Παρασκευής. 

Πιο κάτω και αρκετά μακριά από το εικονοστάσι ήταν μια μεγάλη βρύση, που  εξυπηρετούσε τον τουρκικό στρατό και αργότερα τον ελληνικό στρατό, και ήταν η μοναδική βρύση για τις ανάγκες του στρατοπέδου. Κατά την γερμανική Κατοχή η βρύση μεταφέρθηκε έξω από το προαύλιο του ναού της Αγίας Παρασκευής. 

Τα τελευταία χρόνια η βρύση μεταφέρθηκε εντός του περιβόλου του ναού, κάτω από υπόστεγο. Το νερό της βρύσης της Αγίας Παρασκευής ρέει ασταμάτητα, επειδή υδροδοτείται από δικό της υδραγωγείο. Το 1933, η περιοχή άρχισε να αλλάζει, καθώς ο προσφυγικός συνοικισμός των Μοναστηριωτών απλωνόταν πάνω από την οδό Ελένης Δημητρίου. Η περιοχή έγινε κατοικήσιμη με πολλά σπίτια και αρκετούς κατοίκους.  Οι Μοναστηριώτες πρόσφυγες απαίτησαν και αυτοί να έχουν ένα ναό κοντά στον συνοικισμό τους και άρχισαν να κάνουν τις κατάλληλες ενέργειες.  Τότε με πρωτοβουλία της Λούλας Δασκαλάκη, της Αναστασίας Ευγενίδου και της Φανής Γρακιώτου συγκροτήθηκε μια επιτροπή και επισκέφτηκαν τον Συνταγματάρχη Φιωτάκη, ο οποίος ήταν Διοικητής του στρατοπέδου και ο ναός θα χτιζόταν εντός αυτού. Ο Συνταγματάρχης  αποδέχτηκε το αίτημά τους και βοήθησε δίνοντας υλικά και στρατιώτες – εργάτες  για να χτιστεί ένας μικρός ναός της Αγίας Παρασκευής. Ο ναός χτίστηκε, το 1934, και ήταν στην προέκταση του στρατοπέδου. Λειτουργούσε περιστασιακά, επειδή δεν είχε μόνιμο ιερέα. Ήταν παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

 Ο ναός της Αγίας Παρασκευής ήταν ένας μικρός ναός. Ένας ναός σε μικρογραφία, που χωρούσε λίγους πιστούς. Η εμφάνισή του όμως ήταν εντυπωσιακή και φαινόταν από παντού, καθώς η περιοχή ήταν άδεια από σπίτια. Το προαύλιό του ήταν ένα μεγάλο λιβάδι και  περιφραγμένο με αγκαθωτό σύρμα και σιδερένιους πασσάλους. Η περίφραξη ήταν όμοια με αυτήν του στρατοπέδου. Η είσοδος από την οδό Ελένης Δημητρίου είχε ξύλινες καγκελόπορτες, που στηρίζονταν σε δυο κολώνες από τούβλα. Η μια κολώνα ήταν και εικονοστάσι, όπου έκαιγε η καντήλα μπροστά από την εικόνα της Αγίας Παρασκευής. 
   
Από το τέλος της δεκαετίας του 1950, ο υπουργός εσωτερικών Δημήτριος Μακρής, με ένα πρόγραμμα στέγασης, για όσους δεν είχαν πρώτη κατοικία, έχτισε εργατικές κατοικίες και άλλα σπίτια στα λιβάδια από το Κάτω Τσιφλίκι και μέχρι την Αγία Παρασκευή. Οι κάτοικοι αυτής της περιοχής αυξήθηκαν. Το 1961, η Αγία Παρασκευή έγινε ενορία, με πρώτο ιερέα, τον Θεόδωρο Δελίνα, από το χωριό  Παπαγιάννη.

Η περιοχή αυτή όμως παρουσίασε μεγάλη αύξηση πληθυσμού, με αποτέλεσμα ο Μητροπολίτης Βασίλειος να αποφασίσει την ανέγερση ενός μεγάλου ναού. Η θεμελίωση του νέου μεγάλου ναού έγινε, στις 26 Ιουλίου 1966, την ημέρα της εορτής της Αγίας Παρασκευής. Το 1967, ο νέος Μητροπολίτης Αυγουστίνος Καντιώτης συνέχισε την οικοδόμηση του νέου ναού, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν στις 26 Ιουλίου 1974. Ο ναός όμως άργησε να αποπερατωθεί, επειδή είναι πολύ μεγάλος ναός. Είναι ο μεγαλύτερος, σε έκταση, ναός της Φλώρινας. Με ενέργειες του Μητροπολίτη Αυγουστίνου Καντιώτη, στην προέκταση της αυλής της Αγίας Παρασκευής χτίστηκε το οικοτροφείο  αρρένων  «Οι Τρεις Ιεράρχες» και το Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης.

Στο ναό της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται και η μεγάλη εικόνα της Παναγίας της Πελαγονίτισσας, που αγιογραφήθηκε πιστά όπως η αυθεντική εικόνα που βρίσκεται στην Μονή του Σινά.  Όλα άρχισαν από μερικά άρθρα που γράφτηκαν στο περιοδικό της Φλώρινας «Εταιρία», για τις εικόνες της Παναγίας της Πελαγονίτισσας,  με αποτέλεσμα να ευαισθητοποιηθεί ο Σύνδεσμος Μοναστηριωτών και πέριξ «Η Ελπίς» και να αναλάβει όλα τα έξοδα της αγιογράφησης και της μεταφοράς. Στις 12 Ιουνίου 1998, ο κλήρος και ο λαός της Φλώρινας υποδέχτηκαν πανηγυρικά την εικόνα, η οποία τοποθετήθηκε στο ναό της Αγίας Παρασκευής. Η εικόνα της Παναγίας Πελαγονίτισσας γιορτάζει την δεύτερη Κυριακή μετά το Πάσχα, την Κυριακή των Μυροφόρων.  

Στο ναό της Αγίας Παρασκευής είναι και το παρεκκλήσι της Αγίας Υπομονής, που γιορτάζει στις 29 Μαΐου, την ημέρα της Άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως. Η Αγία Υπομονή ήταν η μοναχή Ελένη Δραγάση, μητέρα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου. 

Η Αγία Παρασκευή γιορτάζει την 26η Ιουλίου. Την παραμονή όμως γίνεται Μέγας Εσπερινός, όπου συρρέει πλήθος κόσμου και συμμετέχει στην περιφορά της εικόνας. Είναι ένα πνευματικό πανηγύρι που άρχισε από προπολεμικά και συνεχίζεται να γιορτάζεται και σήμερα, όπως παλιά.


Δημήτρης Μεκάσης




Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 11:27 am


Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Αθανάσιου Τάσκα για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

 


Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Αθανάσιου Τάσκα για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

 

Συγχαίρω από καρδιάς, τις υποψήφιες και τους υποψήφιους για την εισαγωγή τους στα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τους νέους ορίζοντες που ανοίγονται στη ζωή τους.

Είμαστε υπερήφανοι για τη νεολαία μας που με επιμέλεια,μακροχρόνια προσπάθεια και συστηματική καταβολή δυνάμεων, σωματικών και πνευματικών κατάφερε να επιτύχει τους στόχους της.

Τώρα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους στο οποίο θα συλλέξουν σημαντικές εμπειρίες και θα αποκτήσουν γνώσεις στις επιστήμες και στους τομείς που επέλεξαν.

Όσοι απόφοιτοι δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει χώρος για απογοήτευση. Υπάρχει πάντα η δεύτερη ευκαιρία, όπως και οι εναλλακτικές διαδρομές που μπορούν να προσφέρουν εξίσου σημαντικές εμπειρίες και ευκαιρίες.

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 11:24 am


Συγχαρητήριο μήνυμα του 1ου ΕΠΑΛ Φλώρινας στους επιτυχόντες των Πανελλαδικών εξετάσεων

 


Συγχαρητήριο μήνυμα του 1ου ΕΠΑΛ Φλώρινας στους επιτυχόντες των Πανελλαδικών εξετάσεων

H Διευθύντρια και ο Σύλλογος διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ Φλώρινας συγχαίρουμε θερμά τους μαθητές και τις μαθήτριες που πέτυχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Ευχόμαστε η ζωή σας να συνοδεύεται πάντα από επιτυχίες, οι επιλογές σας να σας δικαιώσουν και μέσα από το δρόμο που διαλέξατε να ακολουθήσετε, να νιώθετε πλήρεις και ευχαριστημένοι.

Καλές σπουδές, καλή φοιτητική ζωή και να θυμάστε πως η ζωή σας ανήκει και μπορείτε να κάνετε τον κόσμο μας καλύτερο.

Θερμά συγχαρητήρια ανήκουν και στους γονείς των παιδιών, οι οποίοι στάθηκαν στο πλευρό τους και μοιράστηκαν τις αγωνίες και τις ελπίδες τους.

Παράλληλα συγχαίρουμε για την προσπάθεια και όσους δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα και τους παρακινούμε να συνεχίσουν τις προσπάθειες και τα όνειρα για το μέλλον, γιατί το μέλλον είναι κάτι που διαμορφώνεται συνεχώς και δεν καθορίζεται από μια στιγμή. Οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν αποτελούν το τέλος στην επίτευξη των στόχων τους, ούτε το μοναδικό βήμα για να πραγματοποιηθούν τα όνειρά τους. Είμαστε δίπλα τους σε ότι χρειαστούν.

Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ Φλώρινας

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 10:57 am


Συγχαρητήριο μήνυμα του ΕΚΦ για την επιτυχία & την προσπάθεια στους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις

 


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας συγχαίρει τους νέους και τις νέες του τόπου μας για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας. Με αφοσίωση στοχοθέτηση και σκληρή δουλειά πέτυχαν ένα δύσκολο στόχο.

Ο αγώνας στο οποίο επιδίδονται οι νέοι είναι διαρκής και επίπονος μέσα σε ένα περιβάλλον κρίσης και αβεβαιότητας που διανύουμε.

Από καρδιάς τους ευχόμαστε καλή πρόοδο στις σπουδές τους και ανάλογες επιτυχίες στη ζωή τους.

Συγχαίρουμε επίσης τις οικογένειες αλλά και τους εκπαιδευτικούς των παιδιών αυτών  που στάθηκαν δίπλα τους, τους συμπαραστάθηκαν στις αγωνίες και ανησυχίες τους.

Σε όσους δε, που παρά την προσπάθεια που κατέβαλαν και δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα τους ευχόμαστε δύναμη και ότι καλύτερο στην επίτευξη των νέων τους στόχων. Άλλωστε χάθηκε μια μάχη και όχι ο πόλεμος, στο χέρι σας είναι να παλέψετε για την προοπτική και τη καταξίωση σας.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 10:55 am


Μεσιτικό γραφείο ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΗΣ : ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ δύο αγροτεμάχια στις Καρυές Πρεσπών.



Πωλούνται δύο αγροτεμάχια στις Καρυές Πρεσπών.
Το συνολικό εμβαδό τους είναι 10.215τ.μ. και 9.920τ.μ.

Κατάλληλα για εκμετάλλευση.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Κωσταρέλλης Αλέξανδρος Μεσιτική Κατασκευαστική
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2385046856




Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 10:52 am


Μήνυμα του Δημάρχου Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη για τους επιτυχόντες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

 


Μήνυμα του Δημάρχου Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη για τους επιτυχόντες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

 

Θα ήθελα από καρδιάς να συγχαρώ τις υποψήφιες και τους υποψήφιους, η προσπάθεια και η επιμονή των οποίων σήμερα ανταμείβεται με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Εύχομαι η σημερινή επιτυχία να αποτελέσει το εφαλτήριο προς την εκπλήρωση των προσωπικών τους στόχων.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν, επίσης, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς τους, οι οποίοι με πολλές θυσίες και μόχθο στάθηκαν άξιοι αρωγοί σε αυτή τους την πορεία.

Ωστόσο, θα ήθελα να διαβεβαιώσω τις υποψήφιες και τους υποψήφιους των οποίων τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά, πως δεν κρίνονται όλα σήμερα και σε καμία περίπτωση να μην αποθαρρυνθούν στον αγώνα για την εκπλήρωση των ονείρων τους.

Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις είναι απλώς ένας σταθμός στο γεμάτο προκλήσεις, ευκαιρίες και ενδιαφέρουσες επιλογές ταξίδι της ζωής. Το σημαντικό είναι να αδράξουν κάθε ευκαιρία που τους παρουσιάζεται και να κατακτήσουν το μέλλον με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

 

Βασίλειος Νικ. Γιαννάκης
Δήμαρχος Φλώρινας

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 10:27 pm


Πανελλαδικές 2024: Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής για τα ΑΕΙ - Αναλυτικοί πίνακες και μόρια



Ανακοινώθηκαν, από το υπουργείο Παιδείας οι βάσεις εισαγωγής για την εισαγωγή στις σχολές των υποψηφίων των Πανελλαδικών 2024.

Αναλυτικά οι βάσεις εισαγωγής σε όλες τις Σχολές και Τμήματα των ΑΕΙ
Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις βάσεις εισαγωγής για όλες τις Σχολές και τα Τμήματα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας.


Οι υποψήφιοι των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων πρέπει είτε να επισκεφθούν τις σχολικές τους μονάδες όπου έχουν αναρτηθεί οι σχετικές καταστάσεις είτε να επισκεφθούν την ειδική πλατφόρμα του υπουργείου.

Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν εάν και σε ποιο πανεπιστημιακό τμήμα εισάγονται στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr/, εισάγοντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους, ενώ όσοι μαθητές έχουν υποβάλει σχετική αίτηση, θα λάβουν και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο τη σχολή στην οποία εισάγονται.

Όσοι ενδιαφέρονται για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ μπορούν να συνδεθούν στην ιστοσελίδα του παράλληλου μηχανογραφικού (https://michanografiko-diek.it.minedu.gov.gr) με τους κωδικούς των πανελλαδικών εξετάσεων και να πληροφορηθούν το αποτέλεσμά τους.

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, σε ανάρτησή του στο facebook ανακοίνωσε την ανάρτηση των φετινών βάσεων εισαγωγής, ευχόμενος καλή επιτυχία σε όλους τους υποψήφιους και τις υποψήφιες.

Πιο συγκεκριμένα:

Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου https://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας:
τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).

Επίσης, οι υποψήφιοι που είχαν εγγραφεί στην ειδική εφαρμογή του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, θα λάβουν τα αποτελέσματα εισαγωγής στο Τμήμα επιτυχίας και με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο.

Α1. Οι διαδικασίες επιλογής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αφορούν αποφοίτους που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 2024 ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ:

i) ημερήσιου Γενικού Λυκείου, για τα Τμήματα και τις Σχολές των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

ii) ημερήσιου ΕΠΑΛ, για Τμήματα και Σχολές των Πανεπιστημίων, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων, Πυροσβεστών, Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

iii) εσπερινού Γενικού Λυκείου, για τα Πανεπιστήμια, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

iv) εσπερινού ΕΠΑΛ, για τα Πανεπιστήμια, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

Α2. Επίσης, οι διαδικασίες επιλογής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αφορούν αποφοίτους, χωρίς νέα εξέταση το 2024, αλλά με παλαιότερη συμμετοχή το 2022 ή το 2023:

i) ημερήσιου Γενικού Λυκείου, για τα Τμήματα και τις Σχολές των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

ii) ημερήσιου ΕΠΑΛ , για τα Πανεπιστήμια, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων, Πυροσβεστών, Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

Δίνονται στη δημοσιότητα η βαθμολογία του πρώτου και του τελευταίου εισαγόμενου στο κάθε Τμήμα ή Σχολή για την κάθε κατηγορία. Επίσης, δίνονται συγκριτικά στοιχεία για τα έτη 2024 και 2023, για τις κατηγορίες υποψηφίων, όπου οι βάσεις εισαγωγής είναι αναλογικά συγκρίσιμες μεταξύ των δύο ετών, καθώς και τα στατιστικά προτιμήσεων τόσο των υποψηφίων όσο και των επιτυχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2024.

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, για να εκτυπωθούν καταστάσεις των επιτυχόντων και να αναρτηθούν στα Λύκεια. Διευκρινίζεται ότι οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα Λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή ανήλθε σε 73.161, εκ των οποίων 61.985 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 11.176 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 63.412 υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Τα αναλυτικά στοιχεία υποψηφίων και επιτυχόντων παρατίθενται στον συνημμένο πίνακα.

Η διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής θα ανακοινωθεί με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο. Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και του Λιμενικού Σώματος, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις Σχολές.
Αποτελέσματα σοβαρών παθήσεων

Οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στη διαδικασία για εισαγωγή στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την ειδική κατηγορία των σοβαρών παθήσεων (5%) μπορούν να πληροφορούνται ονομαστικά τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, https://results.it.minedu.gov.gr , εφόσον πληκτρολογήσουν τον οκταψήφιο κωδικό τους αριθμό και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες (Επώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο). Επισημαίνεται ότι ο «κωδικός αριθμός υποψηφίου» είναι αυτός που αναγράφεται στο Μηχανογραφικό Δελτίο 2024 υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις.

Σημειώνεται ότι όσοι από τους υποψηφίους της εν λόγω κατηγορίας έλαβαν μέρος και στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ θα πληροφορηθούν ξεχωριστά για τα αποτελέσματα τους κάνοντας χρήση του αντίστοιχου κωδικού υποψηφίου (κωδικός πανελλαδικών εξετάσεων/κωδικός υποψηφίου σοβαρών παθήσεων).

Στη διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με την ανωτέρω ειδική κατηγορία, έλαβαν μέρος 2.606 συνολικά υποψήφιοι, από τους οποίους εισήχθησαν οι 2.225.

Η διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής θα ανακοινωθεί με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο.

Αποτελέσματα για τις δημόσιες ΣΑΕΚ

Η διαδικασία επιλογής αφορά αποφοίτους του 2024 ή παλαιότερους που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2024 και υπέβαλαν οριστικοποιημένο παράλληλο μηχανογραφικό.Έχουν δοθεί στη δημοσιότητα η βαθμολογία του τελευταίου εισακτέου σε κάθε προσφερόμενη ειδικότητα σε κάθε Δημόσια Σ.Α.Ε.Κ. για την κάθε κατηγορία υποψηφίων (γενική/ειδική). Απεστάλησαν ηλεκτρονικά στην Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρώην Ο.Α.Ε.Δ.) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στο Υπουργείο Τουρισμού και του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) καταστάσεις επιτυχόντων κάθε κατηγορίας, ώστε να υποστηριχθεί στις αντίστοιχες Σ.Α.Ε.Κ. η διαδικασία των εγγραφών. Σε ό,τι αφορά τις Σ.Α.Ε.Κ. εποπτείας του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και του Υπουργείου Υγείας, έχει προετοιμαστεί η διαδικασία καταχώρισης και παρακολούθησης των εγγραφών των επιτυχόντων από τη Δευτέρα 29 Ιουλίου μέχρι την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα ΠΗΓΑΣΟΣ, στο οποίο έχουν πρόσβαση οι Σ.Α.Ε.Κ. αυτές.
Οι υποψήφιοι μπορούν να συνδεθούν στην ιστοσελίδα του παράλληλου μηχανογραφικού (https://michanografiko-diek.it.minedu.gov.gr) με τους κωδικούς των πανελλαδικών εξετάσεων και να πληροφορηθούν το αποτέλεσμά τους. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει στην ίδια ιστοσελίδα σύνδεσμος με μια λίστα με τους επιτυχόντες, η οποία περιέχει μόνο τον κωδικό εξετάσεων κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων με οριστικοποιημένο παράλληλο μηχανογραφικό φέτος ανήλθε σε 21511, εκ των οποίων 19613 υποψήφιοι είναι απόφοιτοι Λυκείων σχολικού έτους 2023-2024, ενώ 1898 είναι απόφοιτοι παλαιότερων ετών. Επίσης, 157 υποψήφιοι επιλέχθηκαν στην ειδική κατηγορία, ενώ 21354 επιλέχθηκαν στη γενική κατηγορία.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης αποτελεσμάτων, οι επιτυχόντες του παράλληλου μηχανογραφικού είναι συνολικά 16211. Πιο συγκεκριμένα, οι 16056 είναι επιτυχόντες στη γενική κατηγορία και 155 στην ειδική κατηγορία.

Τα αναλυτικά στοιχεία υποψηφίων και επιτυχόντων ανά Υπουργείο παρατίθενται στον συνημμένο πίνακα.

Τα δικαιολογητικά και οι οδηγίες εγγραφής έχουν ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του παράλληλου μηχανογραφικού (https://michanografiko-diek.it.minedu.gov.gr) για τους επιτυχόντες στα Δημόσια Σ.Α.Ε.Κ. του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού και του Υπουργείου Υγείας, ενώ οι αντίστοιχες πληροφορίες εγγραφής για τις Σ.Α.Ε.Κ. εποπτείας των άλλων Υπουργείων θα ανακοινωθούν ξεχωριστά από τα Υπουργεία αυτά.

Η προθεσμία για την ηλεκτρονική εγγραφή των επιτυχόντων στις Σ.Α.Ε.Κ. επιτυχίας τους για τις Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού είναι από την Δευτέρα 29/07/2024 μέχρι την Τρίτη 10/09/2024.

Όσοι απόφοιτοι Λυκείου ενδιαφέρονται να εγγραφούν σε Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο σύστημα Επιλογής Υποψηφίων Καταρτιζόμενων (https://diek.it.minedu.gov.gr/site/index) από τη Δευτέρα 19/08/2024 μετά τις 9 π.μ. μέχρι και την Τρίτη 10/09/2024 στις 15:00.

πηγή : cnn.gr

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 9:02 pm


ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ : Πρέσπεια χωρίς Πρέσπα ?

 


Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ για το πρόγραμμα του φεστιβάλ που φέρει τον τίτλο "Πρέσπες 2024", οι δράσεις του οποίου διεξάγονται στη Φλώρινα και το Αμύνταιο. Το φεστιβάλ αυτό ξεκίνησε πριν από περίπου τέσσερις δεκαετίες από το μικρό νησί του Αγίου Αχιλλείου που βρίσκεται στη μικρή Πρέσπα και, αν και διευρύνθηκε τα επόμενα χρόνια συμπεριλαμβάνοντας συναυλίες και σε άλλα σημεία, πάντα η συναυλία στη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, ήταν η κεντρική του εκδήλωση.

Στο φετινό πρόγραμμα οι Πρέσπες υπάρχουν μόνο στον τίτλο, γεγονός που προκαλεί τουλάχιστον απορία στους πολίτες μας. Όλα τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος Πρεσπών, αλλά και οι κάτοικοι, συνέβαλαν τα μέγιστα στις προετοιμασίες για τη συναυλία στο νησί. Ο Δήμος κάθε χρόνο διαθέτει το σύνολο του εξοπλισμού και του -ολιγομελούς- εργατικού δυναμικού του και επιπλέον, προσφέρει χρήματα για τη διοργάνωση.
 
Η  δημοτική αρχή της Πρέσπας πλέον για πρώτη φορά, διαθέτει Αντιδημαρχία Πολιτισμού και έχει τις δράσεις Πολιτισμού ως προτεραιότητα . Θα περίμενε κανείς φέτος να υπάρχει στενότερη συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών Φλώρινας και αυτή ήταν η επιδίωξη του Δήμου από την πρώτη στιγμή. Μάλιστα, έγιναν επανειλημμένα ερωτήσεις προς τον Οργανισμό, καθώς υπήρχε από την αρχή της χρονιάς πρόταση στον Δήμο Πρεσπών, για τη διεξαγωγή διήμερων εκδηλώσεων στον Άγιο Αχίλλειο στο πλαίσιο της δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" και για να οριστούν οι ημερομηνίες, περιμέναμε πρώτα να ανακοινωθεί το πρόγραμμα του φεστιβάλ των "Πρεσπών".
Αντί απάντησης, διαβάσαμε στα ΜΜΕ το πρόγραμμα, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται ως χώρος εκδηλώσεων η Πρέσπα και δηλώσεις του κ. Λιάνη, σύμφωνα με τις οποίες η εκδήλωση στην Πρέσπα δε γίνεται, για λόγους «ασφάλειας».
 
Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Λιάνη γιατί τόσα χρόνια έκανε με συνέπεια αξιόλογες εκδηλώσεις στο νησί του Αγίου Αχιλλείου και να τον παρακαλέσουμε να μην προσπαθεί να δικαιολογήσει τις επιλογές του υπονομεύοντας την επισκεψιμότητα του Δήμου μας, στον οποίο έρχονται με ασφάλεια δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες και απολαμβάνουν τις φυσικές και πολιτιστικές αξίες της περιοχής μας ή συμμετέχουν στις άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται εδώ.









Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 8:41 pm


Μήνυμα του Δημάρχου Αμυνταίου, Ιωάννη Λιάση, για τα αποτελέσματα των Πανελληνίων Εξετάσεων

 


Μήνυμα του Δημάρχου Αμυνταίου, Ιωάννη Λιάση, για τα αποτελέσματα των Πανελληνίων Εξετάσεων

Στους επιτυχόντες μαθητές και μαθήτριες των Πανελληνίων Εξετάσεων, που πλέον θ’ αποκαλούμε φοιτητές, εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια. Εύχομαι από καρδιάς καλές σπουδές και καλή σταδιοδρομία!

Οι προσπάθειες και οι θυσίες χρόνων ανταμείφτηκαν, με τους ορίζοντες ν’ ανοίγονται καταγάλανοι μπροστά σας.

Συγχαρητήρια αξίζουν και στους γονείς και τους καθηγητές σας, που αγωνίστηκαν ακούραστα στο πλευρό σας και που σήμερα καμαρώνουν για σας.

Για όσους δεν καταφέρατε να επιτύχετε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το μέλλον σας επιφυλάσσει σίγουρα κάτι καλύτερο, αρκεί να μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια και να συνεχίσετε να δουλεύετε σκληρά.

Τα νιάτα σας είναι το ύψιστο εφόδιο για νέες προσπάθειες, νέες επιδιώξεις και όνειρα. Και θα ευοδωθούν!

 

Ο Δήμαρχος Αμυνταίου

Ιωάννης Λιάσης

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 8:37 pm


Συγχαρητήριο μήνυμα του βουλευτή Σ. Παπασωτηρίου στους επιτυχόντες των Πανελλαδικών εξετάσεων

 


«ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ»

 

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τη σημαντική αυτή ημέρα για χιλιάδες μαθήτριες και μαθητές οι οποίοι είδαν τους κόπους τους να δικαιώνονται, τους στόχους να επιτυγχάνονται και τα όνειρά τους να γίνονται πραγματικότητα, εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην καθεμιά και τον καθένα ξεχωριστά με την ευχή η ζωή τους να είναι γεμάτη επιτυχίες.

Εύχομαι η ακαδημαϊκή τους πορεία να αποτελέσει μια ιδιαίτερα δημιουργική περίοδο στη ζωή τους, αντάξια των απαιτήσεων και των προσδοκιών τους, ώστε μέσα από αυτήν να χτίσουν το επαγγελματικό τους μέλλον.

Ιδιαίτερα, συγχαρητήρια αξίζουν και στους γονείς αυτών των παιδιών αλλά και στους καθηγητές τους για τη διαρκή στήριξη και καθοδήγηση που τους παρέχουν η συμβολή των οποίων υπήρξε καθοριστική για το επιτυχές αποτέλεσμα αυτών.

Ωστόσο, συγχαρητήρια αξίζουν και σε όλους τους υποψηφίους που δεν κατάφεραν να επιτύχουν το στόχο τους οι οποίοι παρόλο που δεν πέτυχαν τις επιθυμητές βαθμολογίες, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Το μέλλον είναι μπροστά τους και αξίζει να προσπαθήσουν ξανά με ακόμη περισσότερη αποφασιστικότητα και εμπειρία, ώστε να κερδίσουν τη θέση που τους αξίζει.

 

                                                                                                      Βουλευτής Π.Ε. Φλώρινας

Σταύρος Παπασωτηρίου

 

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 8:34 pm


Ματαίωση της μουσικοχορευτικής εκδήλωσης για την εορτή του πολιούχου Φλώρινας Αγίου Παντελεήμονος

 


Ματαίωση της μουσικοχορευτικής εκδήλωσης για την εορτή του πολιούχου Φλώρινας Αγίου Παντελεήμονος

 

Ο Δήμος Φλώρινας και η Ιερά Μητρόπολή μας συμμετέχοντας στη θλίψη και τον πόνο των πόλεων της Φλώρινας και της Πτολεμαΐδας και της τοπικής μας Εκκλησίας λόγω του απροσδόκητου θανάτου του προ ημερών νέου αδελφούμας από τη Φλώρινα και του χθεσινού νέου αδελφού μας από την Πτολεμαΐδα, αποφασίζουν τη ματαίωση της πραγματοποίησης της αυριανής (26/7) μουσικοχορευτικής εκδήλωσης για την εορτή του πολιούχου Φλώρινας Αγίου Παντελεήμονος, στον αύλειο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Φλώρινας.

Εκφράζουμε θερμές συλλυπητήριες ευχές προς τις οικογένειεςτωνκεκοιμημένων και παρακαλούμε τον καθένα και την καθεμία να προσεύχεται για την ανάπαυση των κεκοιμημένων αδελφών μας.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 8:29 pm


Ευχαριστήριο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Φλώρινας

 


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Η Ένωσή μας θέλει να εκφράσει τις ευχαριστίες της στον Βουλευτή της Ν.Δ. Π.Ε. Φλώρινας κ. ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ Σταύρο ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στο έκτακτο αίτημα μας για δωρεά υλικοτεχνικού εξοπλισμού στο Α.Τ. Αμυνταίου δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι είναι δίπλα στον Αστυνομικό της Φλώρινας.

 

       Για το Διοικητικό Συμβούλιο  


               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ Ιωάννης                                               ΤΑΝΤΣΗΣ Αθανάσιος

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 8:27 pm


Μεσιτικό γραφείο ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΗΣ : ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα στον δεύτερο όροφο οικοδομής.

 


Πωλείται διαμέρισμα στον δεύτερο όροφο οικοδομής.

Βρίσκεται σε ήσυχη γειτονιά της πόλης, κοντά σε super market, πλατεία και σε αστικές συγκοινωνίες.

Το συνολικό εμβαδόν του διαμερίσματος είναι 131 τ.μ.

Αναφερόμαστε σε ημιτελή κατοικία, που μπορεί να διαμορφωθεί με βάση τις επιθυμίες σας.

Διαθέτει ξύλινα κουφώματα.

Έχει μπαλκόνια από τις δύο πλευρές του με όμορφη θέα, και έχει πρόσβαση από όλους τους χώρους.

Κατάλληλη ευκαιρία για όσους θέλουν να έχουν το δικό τους σπίτι ξεκινώντας από το ένα, χωρίς να μπουν στην διαδικασία να χτίσουν από το μηδέν.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Κωσταρέλλης Αλέξανδρος Μεσιτική Κατασκευαστική
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2385046856


Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 7:46 pm


Αιτήσεις παραχώρησης έδρας-αιθουσών Δ.Α.Κ. Δήμου Φλώρινας

 


«Αιτήσεις παραχώρησης έδρας-αιθουσών Δ.Α.Κ. Δήμου Φλώρινας».

Σας ενημερώνουμε ότι, από την Πέμπτη 25/07/2024 έως και τη Δευτέρα 12/08/2024, θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις παραχώρησης έδρας και αιθουσών των Αθλητικών Εγκαταστάσεων του ΔΑΚ Δήμου Φλώρινας, για την αθλητική περίοδο 2024-2025.

Οι αιτήσεις μπορούν να κατατίθενται στο πρωτόκολλο του Δήμου Φλώρινας στη διεύθυνση Μ. Αλεξάνδρου 97, καθημερινά από τις 9:00π.μ. έως τις 14:00μ.μ., είτε να αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: gram@cityoflorina.gr.

 

Οι ενδιαφερόμενοι, όπου απαιτείται, οφείλουν να επισυνάπτουν μαζί με την αίτηση τα παρακάτω:

·         Βεβαίωση της εγγραφής τους στο μητρώο Αθλητικών Σωματείων της Γ.Γ.Α.

·         Βεβαίωση για την ύπαρξη προπονητή σύμφωνα με τις διατάξεις της Γ.Γ.Α (θα προσκομίζουν την πιστοποίηση του προπονητή, καθώς επίσης και την εγγραφή του στο ΕΡΓΑΝΗ)

·         Βεβαίωση εξόφλησης ή διακανονισμού οφειλών παρελθόντων ετών.

 

Πληροφορίες: κ. Κάτης Αθανάσιος & κα. Κωνσταντινίδου Ελένη, τηλ.23850-44511 και 2385044514, E-mail: katisthanasis@gmail.com & eleni87konstantinidou@gmail.com

 

      Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ                                                Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ

ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ-ΠΑΙΔΕΙΑΣ                    Δ/ΝΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

                 ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ                         ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

 

            ΕΛΕΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ                                       ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΚΑΤΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 5:26 pm


Ευχαριστήριο Δήμου Αμυνταίου προς την εταιρεία INVENTORS

 


Ευχαριστήριο Δήμου Αμυνταίου προς την εταιρεία INVENTORS

Ο Δήμος Αμυνταίου και ο Δήμαρχος Αμυνταίου, Ιωάννης Λιάσης, προσωπικά, εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς την εταιρία INVENTORS, Ανώνυμη Εταιρία Ανάπτυξης και Εκμετάλλευσης Βιομηχανικής Τεχνολογίας, για τη δωρεά πέτρας ασβεστοποιίας στον Δήμο.

Σε δύσκολες περιόδους, με τους πόρους των Δήμων να είναι περιορισμένοι, η ανιδιοτελής ιδιωτική προσφορά στέλνει μήνυμα εθελοντισμού και αλληλεγγύης, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση για όλους.

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 5:08 pm


Ανακοίνωση του Γραφείου Κοιμητηρίων του Δήμου Φλώρινας για εκταφές στο Κοιμητήριο (λίστα ονομάτων)

 


1η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ/2024

ΕΚΤΑΦΕΣ ΣΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ "ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ" ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

 

Το Γραφείο Κοιμητηρίων του Δήμου Φλώρινας καλεί τους συγγενείς των θανόντων

 - που αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα - οι οποίοι είναι ενταφιασμένοι στο Κοιμητήριο «Αναστάσεως Του Κυρίου» της Φλώρινας- και των οποίων δεν έχει κινηθεί διαδικασία ανακομιδής οστών, όπως προσέλθουν στο χώρο που στεγάζεται (5o χλμ. Επαρχ. οδού Φλώρινας - Πρώτης, κοιμητήριο "Αναστάσεως Του Κυρίου") ή να επικοινωνήσουν (τηλ.:2385025790) μέχρι την 10η Αυγούστου 2024, ημέρα Παρασκευή, προκειμένου να δηλώσουν τη βούληση τους ως προς τον προγραμματισμό εκταφής.

 

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ/

ΣΥΖΥΓΟΥ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΤΑΦΗΣ

Θεόδωρος Τεφίκ

Κοσμάς

05/01/1994

Χρήστος Μιτσικόγλου

 

05/06/1994

Βασίλειος Βασιλείου

Αναστάσιος

08/01/1995

Λάζαρος Δημάδης

 

20/01/1995

Μιχαήλ Ασίκης

Σπυρίδων

22/02/1995

Μαρίκα Δημητριάδου

Παύλος

03/03/1995

Θεόδωρος Μίχτης

Χρήστος

05/03/1995

Ισαάκ Ιωαννίδης

Νικόλαος

15/03/1995

Ευθαλία Γλάμνα

Βλαδίμηρος

18/03/1995

Μαρία Τόλη

 

26/03/1995

Χρήστος Ράγκος

Γεώργιος

29/03/1995

Όλγα Ε. Κιατύπη

Πέτρος

07/041995

Πραξιθέα Ισαάκ

 

28/04/1995

Ελπινίκη Κοïδου

Φίλιππος

04/05/1995

Θωμαή Δημητρίου

Μιχαήλ

06/05/1995

Αντώνιος Τόρκος

Γεώργιος

07/05/1995

Γλυκερία Χατζηχρήστου

Αναστάσιος

10/05/1995

Στέργιος Ζήσης

Λεωνίδας

14/05/1995

 

Παρακαλούνται όσοι είναι υπόχρεοι συγγενείς και δεν έχουν προσέλθει στο Γραφείο Κοιμητηρίων, να προσέλθουν άμεσα αφού πρώτα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία, ώστε να ενεργήσουν για την ανακομιδή (εκταφή).

Η υπηρεσία έχει εξαντλήσει κάθε πρόσφορο μέσο για την ειδοποίηση των συγγενών: (Αποστολή επιστολών, γενική ανακοίνωση τοιχοκολλημένη στους χώρους του δημοτικού κοιμητηρίου, τοποθέτηση σημειώματος σε κάποιο εμφανές σημείο επί του τάφου).

Μετά την παρέλευση της ως άνω προθεσμίας και εφ’ όσον δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον εκ μέρους των συγγενών των θανόντων, θα κινηθεί διαδικασία αυτεπάγγελτης εκταφής, σε εφαρμογή του Άρθρου 5 του Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικών Κοιμητηρίων (σχετ. η υπ’ αριθμ. 79/2021 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, ΑΔΑ:ΨΘ5ΤΩΗΙ-ΘΡ8).

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 10:59 am


Συνάντηση συνεργασίας του Συμβουλευτικού Κέντρου Δήμου Φλώρινας και του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φλώρινας

 


Συνάντηση συνεργασίας του Συμβουλευτικού Κέντρου Δήμου Φλώρινας και του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φλώρινας

 

Με στελέχη του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Δ/νσης Φλώρινας συναντήθηκαν τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Δήμου Φλώρινας.

Αντικείμενο της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φλώρινας, ήταν η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών σε τοπικό, αλλά και πανελλαδικό επίπεδο και η καλύτερη συνεργασία των δύο φορέων προς όφελος των γυναικών.

Πιο συγκεκριμένα, τα στελέχη του Κέντρου, Σοφία Μητσκοπούλου – Νομικός, Σταυρούλα Παπανικολάου – Ψυχολόγος, Ματθαίος Καργάκης - Κοινωνιολόγος και Θωμαή Τσαρλίκη – Διοικητικός, επισκέφτηκαν το νεοσύστατο Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Δ/νσης Φλώρινας ενημερώνοντας για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου, τον τρόπο λειτουργίας του και της υποστήριξης που παρέχει στις γυναίκες εξυπηρετούμενες του.

Τα στελέχη συζήτησαν διεξοδικά με τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή κ. Αθανάσιο Δούκα, την Υπαστυνόμο Β’, κα. Μαρίνα Κλεισιάρη και την Αρχιφύλακα, κα. Αικατερίνη Νίκλη για τις υπηρεσίες του παρέχει το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας, τα περιστατικά που υποστηρίζει, καθώς για τους τρόπους συνεργασίας των δύο φορέων, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση και προστασία των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας.

Επίσης συζητήθηκε η εφαρμογή Panic Button, το λεγόμενο Κουμπί Πανικού, μία εφαρμογή που χρησιμοποιείται μέσω κινητού τηλεφώνου, σύμφωνα με την οποία υπάρχει η δυνατότατα άμεσης ειδοποίησης της Ελληνικής Αστυνομίας σε περίπτωση κινδύνου ή απειλής της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας στην γυναίκα που την χρησιμοποιεί.

Σημειώνεται ότι το Panic Button, χορηγείται πλέον, πέραν των Αστυνομικών Τμημάτων, και από τα Συμβουλευτικά Κέντρα του δικτύου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δίκτυο στο οποίο ανήκει και το Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Φλώρινας.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπηρεσίες του Συμβουλευτικού Κέντρου αφορούν στην υποστήριξη των γυναικών που δέχονται ενδοοικογενειακή βία ή και πολλαπλές διακρίσεις εξαιτίας του φύλου τους (άνεργες γυναίκες, μονογονείς, ΑμεΑ, κλπ) μέσω:

• Ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής

• Κοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής

• Νομικής συμβουλευτικής

• Εργασιακής συμβουλευτικής

• Ενημέρωσης και εξειδικευμένης πληροφόρησης για θέματα ισότητας

• Υπηρεσίες παραπομπής ή συνοδείας σε άλλες συνεργαζόμενες δομές (όποτε κρίνεται σκόπιμο)

• Υλοποίηση δράσεων πρόληψης για την εξάλειψη της έμφυλης βίας κατά των γυναικών και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας.

Οι υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής.

 

Ενημερωτικά:

Συμβουλευτικό Κέντρο Δήμου Φλώρινας*

Τυρνόβου 6, Φλώρινα Τ. 2385024081-83

Email: [email protected]

Blog: http://womenaidflorina.blogspot.gr/

FB: https://www.facebook.com/symvouleutikokentroflorinas

 

* Το Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Φλώρινας εντάσσεται στο Δίκτυο υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΓΓΙΑΔ). Το Έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2021-2027.

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 10:55 am


Νομός Φλώρινας - Ειδήσεις και Νέα

Συγχαρητήριο μήνυμα - Νέα Φλώρινα

Συγχαρητήριο μήνυμα  Νέα Φλώρινα

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 11:20 am


Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα - Νέα Φλώρινα

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα  Νέα Φλώρινα

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 8:37 am


Δείτε αγγελίες στο Νομό Φλώρινας