Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Φλώρινας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024 , και ώρα 14:30μμ

 


Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας (αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Φλώρινας ΑΔΣ 3/2024) στην Τακτική  δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας που θα γίνει στις 27 Φεβρουαρίου 2024, ημέρα Τρίτη και ώρα 14:30΄μμ., με θέματα ημερήσιας διάταξης:


1.

«Σχετικά με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού έτους 2024 Δήμου Φλώρινας»

Εισηγητής ο κος Αθανάσιος Μπέλτσος, Αντιδήμαρχος Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Μελπομένης Γερομιχαλού, Αναπληρώτριας Προϊσταμένης Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.

2.

«Καθορισμός τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Φλώρινας»

Εισηγητής κος Δημήτριος Ηλιάδης, Αντιδήμαρχος Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Ελένης Γκορτσίλα, Διευθύντριας του πρώην Ν.Π.Δ.Δ. Κ.Π.Α.Π.Α. Δήμου Φλώρινας.

3.

«Καταβολή οφειλόμενου εφάπαξ του Ν.103/75 (Α΄ 167) σε υπάλληλο του πρώην Ν.Π.Δ.Δ. Κ.Π.Α.Π.Α. Δήμου Φλώρινας που συνταξιοδοτήθηκε»

Εισηγητής κος Δημήτριος Ηλιάδης, Αντιδήμαρχος Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Ελένης Γκορτσίλα, Διευθύντριας του πρώην Ν.Π.Δ.Δ. Κ.Π.Α.Π.Α. Δήμου Φλώρινας.

4.

«Έγκριση εκ νέου εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης 50 τ.μ. στο υπ’ αριθ. 349 αγροτεμάχιο Αναδασμού 1982-1983 της Δημοτικής Κοινότητας Μεσοκάμπου Δήμου Φλώρινας, για ανόρυξη γεώτρησης διοξειδίου του άνθρακα» (σχετ. η υπ΄ αριθμ. 12/2024 απόφαση Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Φλώρινας)

Εισηγητής κος Βασίλειος Γιαννάκης, Δήμαρχος Φλώρινας και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Φλώρινας.

5.

«Εκμίσθωση του ακινήτου(Καφενείου) που βρίσκεται στο ισόγειο του Κοινοτικού Καταστήματος της Δημοτικής Κοινότητας Κάτω Καλλινίκης του Δήμου Φλώρινας» (σχετ. η υπ΄ αριθμ. 66/2024 απόφαση Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Φλώρινας)

Εισηγητής κος Βασίλειος Γιαννάκης, Δήμαρχος Φλώρινας και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Φλώρινας.Τη συνεδρίαση μπορείτε να την παρακολουθήσετε από το κανάλι του Δήμου Φλώρινα στο : https://www.youtube.com

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΜΑΡΑΓΓΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2024 | 11:41 pm


Συνέντευξη Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου στην «ΚΙΒΩΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ»

 


Συνέντευξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου στην εφημερίδα «ΚΙΒΩΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ», φύλλο 388, Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2023.

- Κιβωτός της Ορθοδοξίας (Κ.τ.Ο.): Ποια είναι η πρώτη σας εντύπωση, οι πρώτες εικόνες που έχετε από μια ιστορική Μητρόπολη που αναλάβατε, με πλούσια πνευματική ιστορία και παράδοση;

- Φλωρίνης Ειρηναίος: Κατ’ αρχάς, αγαπητέ κ. Λυκούδη, σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκλησή σας για να συζητήσουμε και να επικοινωνήσουμε με τους αναγνώστες της εφημερίδας σας. Η Ιερά Μητρόπολις Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας είναι μια Μητρόπολη η οποία έχει μακριά ιστορική διαδρομή και μαρτυρία. Οι δύο τελευταίοι προκάτοχοί μου, ο μακαριστός Φλωρίνης κυρός Αυγουστίνος και ο Σεβασμιώτατος πρώην Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, αγωνίστηκαν εξαιρετικά για την πνευματική αναγέννηση των πιστών της τοπικής μας Εκκλησίας και διαμόρφωσαν μια εκκλησιαστική κοινότητα με πίστη στον Θεό, αγάπη στον συνάνθρωπο και σεβασμό στον Επίσκοπο και τους ιερείς. Σας ομολογώ ότι από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου, σας δέχτηκα από τον πιστό λαό της Φλώρινας, της Εορδαίας, του Αμυνταίου και των Πρεσπών ένα έντονο κύμα αγάπης, χαράς και σεβασμού προς τον νέο ποιμενάρχη με τηλεφωνήματα, μηνύματα, παρουσία στην εκλογή και τη χειροτονία μου. Όταν, αργότερα, ήρθα στη Μητρόπολη, γνώρισα και συνάντησα –και ακόμη συναντώ– ανθρώπους με σπάνια ευγένεια, χαμόγελο, ζεστασιά, πνευματικά καταρτισμένους, πρόθυμους για επικοινωνία, φιλόξενους, ανθρώπους που κατακλύζουν τους ναούς, επισκέπτονται τον Μητροπολίτη και συζητούν όταν με συναντούν στο δρόμο. Επίσης, συναντώ νέες και νέους με ερωτήματα, διάθεση διαλόγου, ανησυχίες, υπαρξιακούς προβληματισμούς, ενδιαφέροντα και στόχους στη ζωή τους. Όλα αυτά αποτελούν για εμένα χαρά και παράγοντα ενδυνάμωσης, ώστε να ανταποκριθώ στις ποιμαντικές μου ευθύνες και να βρίσκομαι πάντοτε δίπλα στην καθεμιά χριστιανή, τον καθένα χριστιανό και την αγαπημένη μας νεολαία για την οποία αγωνιζόμαστε ιδιαίτερα.

- Κ.τ.Ο.: Από την πρώτη στιγμή της ενθρόνισής σας, η αγάπη, η ταπείνωση και η ενότητα που σας διακρίνουν, έκαναν τον κόσμο να σας αγκαλιάσει. Πώς μπορούν αυτά να διατηρηθούν, όταν, πολλές φορές, η Εκκλησία πρέπει να εκφράσει το ευαγγελικό μήνυμαακόμη και σε σύγκρουση με την Πολιτεία;

- Φλωρίνης Ειρηναίος: Η αγάπη, η ταπείνωση και ενότητα χαρακτήριζαν τον Κύριό μας Ιησού Χριστό και αποτελούν τον χαρακτήρα και παράλληλα τον τρόπο ζωής και δράσης κάθε ποιμένα της Εκκλησίας. Ειδικότερα στην εποχή μας, που η ευγένεια, η αγάπη, η ταπείνωση και η ενότητα όχι μόνο είναι δυσεύρετες αλλά συχνά κατακρεουργούνται, οι άνθρωποι αναζητούν αυτά που δεν βρίσκουν στη σύγχρονη κοινωνία, καταφεύγοντας στην Εκκλησία. Όπως σας ανέφερα νωρίτερα, τα ζητούμενα των ανθρώπων μας είναι ο δικός μας αγώνας και η δική μας πρόκληση. Σχετικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησης. Η Εκκλησία δεν έχει διάθεση σύγκρουσης ούτε επανάστασης ούτε εξέγερσης ούτε παραγοντισμού ούτε ξεφεύγει από το ρόλο της καλύπτοντας την Πολιτεία. Δεν έχουμε διακριτούς ρόλους; Αποστολή της ευνομούμενης Πολιτείας είναι η εξασφάλιση των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών. Αποστολή της Εκκλησίας είναι η διασφάλιση των προσώπων, που είναι εικόνες Θεού, και η σωτηρία, η θέωσή τους. Αντιλαμβάνεστε ότι τα πρόσωπα είναι ίδια, αλλά οι στόχοι είναι διαφορετικοί. Όμως, η Εκκλησία σε κάθε εποχή υψώνει τη φωνή του Ευαγγελίου, οι αλήθειες του οποίου έχουν διαμορφώσει πολιτισμό ποιότητας μέσω της ηθικής του Ευαγγελίου, η οποία αποτελείται από δύο μοναδικά χαρακτηριστικά: τον σταυρό και τη θυσιαστική αγάπη. Ακολουθούμε το παράδειγμα του Ιησού. Συνεπώς, η Εκκλησία δεν αντιδρά στην Πολιτεία, αλλά σε ό,τι κινείται εναντίον του ανθρώπινου προσώπου. Το πράττει αυτό χωρίς διακρίσεις και αστερίσκους, διότι είναι το καταφύγιο και η ανοιχτή αγκαλιά κάθε ανθρώπου που αποζητά τη γαλήνη. Η Εκκλησία δεν διασπά την ενότητα, δεν εξερεθίζει τον κόσμο έναντι των θεσμών ούτε απευθύνει λόγο κατά προσώπων. Η Εκκλησία προσπαθεί να διαγνώσει τις αδυναμίες των κοσμικών αποφάσεων και τα εμπόδια που μπορεί να προκαλέσουν στη ζωή του ανθρώπου· προβάλλει το ευαγγέλιο έναντι στην εκκοσμίκευση του σύγχρονου κόσμου και την αποϊεροποίηση των αξιών και των ιδανικών. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι η Εκκλησία καλείται να κηρύξει τον Χριστό σε μια εποχή που η έννοια της πίστης –και ευρύτερα της θρησκείας– θεωρείται δήθεν παρωχημένη, με ρίζες στο σκοταδισμό, την χειραγώγηση του ανθρώπου και τον Μεσαίωνα ενώ, παράλληλα, ο προοδευτισμός και η αντιδραστική απομάκρυνση από παραδόσεις και σταθερές του κάθε πολιτισμού επιβάλλονται μανιωδώς ως λύση, αποτελώντας ήδη τάση, ‘’trend’’, όπως λέει η νεολαία μας. Αυτή είναι η δυσκολία της σύγχρονης ποιμαντικής, την οποία η Εκκλησία μεταβάλλει σε πρόκληση, κάνοντας, τελικά, πρόσκληση σε όλους να βρούμε τον εαυτό μας και να ακούσουμε τη φωνή του Θεού βαθιά στην ψυχή μας.

- Κ.τ.Ο.: Πώς είναι η καθημερινή ενοριακή ζωή στη Μητρόπολή σας; Υπάρχουν νεανικές δραστηριότητες; Συμμετέχουν οι νέοι σε αυτές;

- Φλωρίνης Ειρηναίος: Όποτε επισκέπτομαι ναούς της Μητροπόλεως, κάποιες φορές, μάλιστα, επιτρέψτε μου να πω, «απρόοπτα, στα ξαφνικά», συναντώ πλήθος πιστών όλων των ηλικιών, πολλές νέες και πολλούς νέους. Αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι βρίσκονται κοντά στην Εκκλησία και οι νέοι γνωρίζουν την ενορία τους. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, πολλοί νέοι απουσιάζουν, κάποιοι δεν γνωρίζουν τίποτε περί ενορίας και Εκκλησίας, άλλοι δυσαρεστήθηκαν κάποια στιγμή από ένα γεγονός και απομακρύνθηκαν, άλλοι διστάζουν να ενταχθούν στην ενορία. Αρχικά, καλούμαστε ως ποιμένες και πατέρες, αγαπητέ κ. Λυκούδη, να καταθέσουμε υγιή και ισχυρή μαρτυρία, να αγωνιστούμε, με κόπο και προσευχή, υπομονή, κατανόηση και διακριτικότητα, ώστε να γνωρίσουμε σε όλες και όλους την ενορία και την εκκλησία ως κοινότητα. Οι πρώτοι χριστιανοί ζούσαν ως μια κοινότητα. Είναι σημαντικό να μην θεωρούμε τον ναό ως ένα χώρο που γίνονται τελετές, ακούγεται μία ομιλία και έτσι τελειώνουν όλα, αλλά ως τον τόπο και την ευκαιρία της κοινής πνευματικής ζωής των πιστών, με συνέχεια στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, τις οικογένειες και τους φίλους μας και, τελικά, όλη την κοινωνία. Επανέρχομαι, λοιπόν, λέγοντας ότι στη Μητρόπολή μας πραγματοποιούνται ακολουθίες, ενοριακές κατηχητικές συνάξεις, συνάξεις φοιτητών, θεατρικές ομάδες, χορωδίες, χορευτικά σύνολα, λειτουργούν Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις για αγόρια και κορίτσια και υφίσταται το Κέντρο Νεότητας το οποίο έχει ευρύτερα οργανωτικό και συντονιστικό ρόλο στο έργο για τη Νεότητα. Οι δράσεις αυτές, στις οποίες συμμετέχουν εκατοντάδες παιδιά, έφηβοι, νέες και νέοι, υλοποιούνται με τη συμμετοχή εθελοντών, οι οποίοι προσφέρουν τη γνώση και την εμπειρία τους στην Εκκλησία, για να παρέχουμε στη νεολαία μας δυνατότητες συναναστροφής με την Εκκλησία και κοινωνικοποίησης μέσω δραστηριοτήτων που ωφελούν και αναπαύουν τα παιδιά μας. Βέβαια, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε υποδομές, δράσεις, ευκαιρίες και προγράμματα στα οποία θα συμμετέχουν περισσότεροι νέοι και το απελευθερωτικό μήνυμα της Εκκλησίας θα αγγίζει όλο και περισσότερες ψυχές. Πάντως, οι νέες και οι νέοι μας είναι πρόθυμοι, εφευρετικοί, ικανοί, θέλουν να δημιουργήσουν, συμμετέχουν σε δράσεις αλληλεγγύης, στοχεύουν στο ωφέλιμο, θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, γι’ αυτό οφείλουμε να σταθούμε δίπλα τους βοηθώντας τους να αποκτήσουν πρότυπα και να θέσουν στόχους.

 

- Κ.τ.Ο.: Ποια είναι η δική σας θέση αναφορικά με το ζήτημα της βάπτισης των υιοθετημένων παιδιών από τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια; Πρέπει να βαπτίζονται νήπια ή όταν ενηλικιωθούν;

- Φλωρίνης Ειρηναίος: Το ζήτημα αυτό έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Η Εκκλησία έχει αποφανθεί επίσημα και συνοδικά για το ζήτημα της σύναψης «πολιτικού γάμου» μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και την τεκνοθεσία από αυτά. Είναι κατηγορηματικά αρνητική με τον ομοφυλόφιλο γάμο και την ομοφυλόφιλη γονεϊκότητα, επειδή οι δύο αυτές πρακτικές καταστρατηγούν τον θεσμό της οικογένειας, ανατρέπουν τη φυσική σύσταση της οικογένειας από άνδρα ως σύζυγο και πατέρα, γυναίκα ως σύζυγο και μητέρα και τα παιδιά και εισάγουν νέες αρχές με συζύγους του ίδιου φύλου και γονείς «α» και «β». Το  ζήτημα του βαπτίσματος των παιδιών των ομοφυλόφιλων οικογενειών σε νηπιακή ή ενήλικη ηλικία, που θίξατε, είναι κάτι για το οποίο η Εκκλησία δεν έχει αποφανθεί. Φυσικά, το μυστήριο του βαπτίσματος, με τον νηπιοβαπτισμό που καθολικά ισχύει από τον 6ο αιώνα, είναι η εισαγωγή νέων μελών στην Εκκλησία και το σώμα του Χριστού, είναι η αρχή, η αφετηρία μας, και αποτελεί παραδεδομένη εντολή από τον Κύριο προς τους Αποστόλους: να γίνουν μαθητές όλα τα έθνη και να βαπτίζονται στο όνομα της Αγίας Τριάδος (Ματθ 28:19–20). Όμως, η Εκκλησία δεν είναι συνομοσπονδία τοπικών Εκκλησιών και ξεχωριστών φωνών. Η Εκκλησία της Ελλάδος θα αποφασίσει με Σύνοδο των Μητροπολιτών υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου, με γνώμονα και μόνη στόχευση το όφελος των πιστών και την ενότητα της κοινωνίας.

 

- Κ.τ.Ο.: Ποιο είναι το μήνυμά σας σε όσους ετούτη την ώρα διαβάζουν αυτή τη συνέντευξη και ποιες οι προτεραιότητές σας τη νέα χρονιά;

- Φλωρίνης Ειρηναίος: Θα απαντήσω πρώτα στη δεύτερη ερώτησή σας. Πρωτίστως, αποστολή και προτεραιότητά μου είναι να ζήσω τον Χριστό, ώστε να μπορώ να τον εκφράσω στον άνθρωπο και να μεταδώσω το μήνυμα του ευαγγελίου του και της σωτηρίας στον κόσμο. Αυτή είναι, άλλωστε, η αποστολή μας ως Εκκλησίας, ως ποιμένων και αποτελεί τον λόγο της ύπαρξής μας. Παράλληλα, όμως, καλούμαστε να απαλύνουμε τον ανθρώπινο πόνο και τη δυσκολία. Πρώτα ο Θεός, η Ιερά Μητρόπολή μας έχει θέσει στόχους και προτεραιότητες όχι μόνο για τη νέα χρονιά αλλά και για τα επόμενα χρόνια, με σκοπό την προετοιμασία και την οργάνωση για την επίτευξής τους. Προβήκαμε, λοιπόν, σε ενέργειες για την εξασφάλιση δομών για τους νέους και τους πάσχοντες συνανθρώπους μας, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα στους ανθρώπους να λαμβάνουν παροχές στις οποίες δεν έχουν πρόσβαση. Στοχεύουμε στην οργάνωση και την αναβάθμιση δομών και δράσεων που διακονούν τον άνθρωπο σε όλα τα ηλικιακά στάδια της ζωής του και προασπίζουν την ιερότητα και τη μοναδικότητα του ανθρώπινου προσώπου. Εγώ δεν έχω έρθει στη Μητρόπολη για να εκπληρώσω κάποια θητεία. Δεν χρειάζεται βιασύνη. Οι πιστοί θα δούνε το έργο το οποίο θα πραγματοποιείται, γιατί το έργο παράγεται από συνολικά από την τοπική Εκκλησία. Οι πιστοί μας συμμετέχουν σε αυτό με την προσευχή τους και συμβάλλουν με την υποστήριξή τους.

Κλείνοντας, τη συζήτησή μας, αγαπητέ κ. Λυκούδη, πριν από ημέρες γιορτάσαμε τους Τρεις Ιεράρχες. Στο μήνυμά μας προς τους μαθητές και του εκπαιδευτικούς αναφέραμε –και επαναλαμβάνουμε σήμερα– ότι ζούμε στην εποχή των συγκεχυμένων σκοπών, της συζήτησης για τον μετα-άνθρωπο και τον μετα-ανθρωπισμό, του στείρου δικαιωματισμού, της απαλοιφής κάθε έννοιας που αναφέρεται στον Θεό, την έμφυτη τάση του ανθρώπου να επικοινωνεί με τον Θεό, την πνευματικότητα και την πίστη, παρατηρείται το τέλος της παραδοσιακής ανθρωπολογίας και η τοποθέτηση των χριστιανικών αρχών στο κρεβάτι του Προκρούστη. Τα ζητήματα αυτά είναι η πηγή όλων των σύγχρονων προβλημάτων, οντολογικών, κοινωνικών, ηθικών, υπαρξιακών, οικονομικών. Δεν είναι θλιβερό να διαβάζουμε καθημερινά για φόνους ανθρώπων, αδικίες, απάτες, ληστείες, επειδή ο σύγχρονος άνθρωπος αγωνίζεται για πρόοδο, αλλά ξεχνά ότι προέχει η πνευματική καλλιέργεια; Καθημερινά διαπιστώνουμε ότι καταπατάται ο σεβασμός στο πρόσωπο του αδελφού από ανθρώπους που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναρωτιόμαστε γιατί συμβαίνει; Η μάχη αυτή στοχεύει μοναδικά στην ικανοποίηση των αναγκών μας και όχι στην ωφέλεια του αδελφού μας. Επιζητούμε την ελευθερία μας υποδουλώνοντας τους αδελφούς μας. Ανακάλεσα αυτές τις σκέψεις, για να αφήσω στις αγαπητές αναγνώστριες και τους αγαπητούς αναγνώστες σας όχι κάποιο μήνυμα, αλλά ένα πρότυπο: τις οικογένειες των Τριών Ιεραρχών. Οικογένειες οι οποίες κράτησαν τις παραδοσιακές αρχές, την πίστη στον Χριστό, την αγάπη στον συνάνθρωπο, τον σεβασμό στην παράδοση, παράλληλα τη μόρφωση και τη γνώση των παιδιών τους, τα οποία έγιναν Οικουμενικοί Διδάσκαλοι. Να ακολουθήσουμε το πρότυπο της εν Χριστώ αγωνιζόμενης οικογένειας, που διδάσκει την αγάπη, την ταπείνωση και την ενότητα.

Δημοσιεύθηκε στις 24 February 2024 | 10:18 pm


Συνάντηση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας με τον Δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη.

 


Πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου στις 11 : 30΄π.μ συνάντηση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας με τον Δήμαρχο Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη.

Μετά από εποικοδομητική συζήτηση ο Σύλλογος κατέθεσε Υπόμνημα με προτάσεις που αφορούν σε εκπαιδευτικά θέματα και σε λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες της περιοχής μας όπως :


Η αύξηση των έκτακτων επιχορηγήσεων στα σχολεία μας έτσι ώστε αυτά να ανταπεξέρχονται στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με τη θέρμανση λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.


Η ενεργειακή αναβάθμιση των Σχολικών Μονάδων της περιοχής μας.

Η συντήρηση και ο τεχνικός έλεγχος των σχολικών κτιρίων από μηχανικούς του Δήμου. Προβλήματα της καθημερινότητας που προκύπτουν από βλάβες σε μόνιμες εγκαταστάσεις, φθορές κ.λπ. και κατά συνέπεια αφορούν στην ασφάλεια των μαθητών, θα πρέπει να καταγράφονται και να επισκευάζονται άμεσα.

Η υλικοτεχνική υποδομή των σχολικών μονάδων που δυσχεραίνει το εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο, λόγω της παρατεταμένης εδώ και πολλά χρόνια υποχρηματοδότησης τους.

Ο φωτισμός των εξωτερικών χώρων των σχολικών μονάδων κατά τις νυκτερινές ώρες, η ασφάλεια σχολείων και κατ’ επέκταση των μαθητών.

Το στάδιο που βρίσκονται οι εργασίες, οι ενέργειες και οι παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.

Ευελπιστούμε σε μια θετική αντιμετώπιση και στην ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων μας που στοχεύουν στις καλύτερες συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών και στη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας των μαθητών.


Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΡΩΜΑΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ           ΜΑΖΑΡΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔημοσιεύθηκε στις 24 February 2024 | 10:01 pm


Κοπή της βασιλόπιτας του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Φλώρινας (πρώην ΚΕΚΥΚΑμεΑ)

 

Κοπή της βασιλόπιτας του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Φλώρινας (πρώην ΚΕΚΥΚΑμεΑ)

Παρουσία του Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου, σε ένα ζεστό οικογενειακό κλίμα, πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Φλώρινας (πρώην ΚΕΚΥΚΑμεΑ) με τη συμμετοχή των ωφελούμενων, ενηλίκων, παιδιών και γονέων. 

Τα παιδιά ετοίμασαν μια σεμνή γιορτή ψάλλοντας τη φήμη του Μητροπολίτη και χορεύοντας παραδοσιακούς Θρακιώτικους χορούς. 

Ο τυχερός του φλουριού ήταν ο ίδιος ο Μητροπολίτης, στον οποίο και δωρίστηκε μια εικόνα της Παναγίας που φιλοτέχνησε η εργοθεραπεύτρια του Κέντρου και μια κατασκευή από την ομάδα χειροτεχνίας. Ο Μητροπολίτης έδωσε ευχές στους παρευρισκόμενους καθώς και την εικόνα των Τριών Ιεραρχών.
Δημοσιεύθηκε στις 24 February 2024 | 9:56 pm


Συνάντηση του Δημάρχου Φλώρινας με τον Ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη

 


Συνάντηση του Δημάρχου Φλώρινας με τον Ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη

 

Με τον Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη συναντήθηκε το πρωί του Σαββάτου 24 Φεβρουαρίου στο γραφείο του ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης, παρουσία και του Βουλευτή Φλώρινας της Ν.Δ. κ. Σταύρου Παπασωτηρίου.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επίσκεψη του κ. Κεφαλογιάννη στη Φλώρινα ενόψει των ευρωεκλογών, συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα που αφορούν την περιοχή.

Ο κ. Γιαννάκης έθεσε καταρχήν το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης και των επιπτώσεων της στην περιοχή, ενώ αναφορές έγιναν στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και στην ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων και καταπολέμησης της ανεργίας.

Άλλα θέματα που έθεσε ο Δήμαρχος Φλώρινας ήταν οι οδικοί άξονες και η διάσωση των διατηρητέων κτιρίων μέσω χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Φλώρινας κ. Νικόλαος Ευαγγέλου.


Δημοσιεύθηκε στις 24 February 2024 | 4:04 pm


Π. Πέρκα: «Οι πολύ μικρές, μικρές και ΜμΕ επιχειρήσεις των λιγνιτικών περιοχών, εκτός του σχεδιασμού της κυβέρνησης»

 


«Π. Πέρκα: «Οι πολύ μικρές, μικρές και ΜμΕ επιχειρήσεις των λιγνιτικών περιοχών, εκτός του σχεδιασμού της κυβέρνησης»(video)

 

Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης τηςΠέτης Πέρκα, με θέμα οι ενισχύσεις της επιχειρηματικότητας στις λιγνιτικές περιοχές, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών

 

Η  Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της Κ.Ο.  της Νέας Αριστεράς ξεκίνησε την επίκαιρη ερώτηση λέγοντας,ότι η Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΥΔΑΜ)  στις 8.01.2024προέβη στην έκδοση (8.2.2024 τροποποίηση)δυο προσκλήσεων, για την ενίσχυση υφιστάμενων καθώς και  ίδρυση νέων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων σε περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ) Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Μεγαλόπολης και όμορων Δήμων. Ο προϋπολογισμός για τις υφιστάμενες είναι 30 εκ. ευρώ και για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων είναι 20 εκ ευρώ.

Τόνισε ότι, οι ανωτέρω προσκλήσεις δεν καλύπτουν τις υφιστάμενες ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων. Αποκλείουν από την χρηματοδότηση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις γιατί το κόστος των εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη στο επενδυτικό σχέδιο. Έτσι οδηγούνται σε αποκλεισμό οικογενειακές επιχειρήσεις.

Πρόσθεσε ότι, στην 5η γραπτή διαδικασία της Επιτροπής Παρακολούθησης ΠΔΑΜ 2021-2027 ανακοινώθηκαν τέσσερεις νέες δράσεις, που αφορούν στην ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων νέων, υπό σύσταση και υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ)  και μεγάλων επιχειρήσεων στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης  και των όμορων Δήμων.  Ο συνολικός προϋπολογισμός για την ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων (ΜμΕ) ανέρχεται στα 130 εκ. ευρώ και των μεγάλων επιχειρήσεων στα 150 εκ. ευρώ.

Από την κατανομή των πόρων προκύπτει ότι το 45,4% αφορά την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων. Το 39,4% αφορά στην ενίσχυση των (ΜμΕ) και το 15,2% αφορά στην ενίσχυση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων. Προφανώς η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στις λιγνιτικές περιοχές είναι επιθυμητή δράση, όμως πρέπει να αυξηθεί η  κατανομή των πόρων  στις ΜμΕ και στις μικρές και πολύ μικρές ώστε να συμβαδίζει με τον κανονισμό  για τη  θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

Η Πέτη Πέρκα ανέφερε ότι, «σύμφωνα με τα σχόλια του GreenTank στην Επιτροπή Παρακολούθησης, ο ελάχιστος επιχορηγούμενος προϋπολογισμός που παρουσιάστηκε θα είναι για τις ΜμΕ €500.000 και για τις μεγάλες επιχειρήσεις  €5 εκ. Τα ελάχιστα όρια αυτά δεν μπορούν να καλυφθούν από τις τοπικές ΜμΕ και μεγάλες επιχειρήσεις».

Στάθηκε επιπλέον στο γεγονός ότι, δεν αποσαφηνίζεται η σχέση μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτηθούν και των 16 πολυδιαφημισμένων μεγάλων επενδύσεων που είχαν ανακοινωθεί το 2020  στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα δημιουργούσαν πάνω από 8.000 θέσεις εργασίας.

Στη συνέχεια εστίασε στην άνιση μεταχείριση μεταξύ άμεσων και έμμεσα πληττόμενων περιοχών της απολιγνιτοποίησης. «Οι ενισχύσεις αφορούν 60% τις περιοχές που πλήττονται άμεσα, δηλαδή τις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης (ΖΑΠ), ΠΕ Κοζάνης, ΠΕ Φλώρινας και Δήμο Μεγαλόπολης και το 40% αφορά τις μη λιγνιτικες περιοχές, δηλαδή τις έμμεσα πληττόμενες περιοχές» ανέφερε η Βουλεύτρια Φλώρινας.

Ολοκλήρωσε την πρωτολογία της ρωτώντας τον αρμόδιο Υπουργό «Θα αυξήσετε τον συνολικό προϋπολογισμό για την ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων  πολύ μικρών, μικρών και (ΜμΕ); Θα μειώσετε τον ελάχιστο επιχορηγούμενο προϋπολογισμό για  τις επιχειρήσεις, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των λιγνιτικών περιοχών;Θα τροποποιήσετε τους όρους των προσκλήσεων, ώστε να μην προκαλούν τον αποκλεισμό οικογενειακών επιχειρήσεων από την χρηματοδότηση;Θα συμπεριλάβετε το κόστος των εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών στις επιλέξιμες δαπάνες;»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Ν. Παπαθανάσης αναγνώρισε το υπαρκτό πρόβλημα με τον αποκλεισμό των πολύ μικρών, μικρών, οικογενειακών επιχειρήσεων επειδή οι υφιστάμενες προσκλήσεις δεν επιδοτούν τις εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές και ενημέρωσε ότι αναμένεται ειδικό πρόγραμμα της ΔΥΠΑ που θα καλύπτει αυτές τις ανάγκες.  Δεν αποδέχτηκε την αναγκαιότητα να αλλάξει η κατανομή των πόρων.  Καμία απάντηση για την μείωση του ελάχιστου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού για  τις επιχειρήσεις, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των λιγνιτικών περιοχών. Επίσης, δεν έκανε καμία αναφορά στις 16 μεγάλες επενδύσεις του  ΣΔΑΜ.  Τέλος, παρουσίασε μια στρεβλή πραγματικότητα για το τι παρέλαβε η ΝΔ το 2019 και τι έχει κάνει.

Στην δευτερολογία της η κ. Πέρκα απάντησε «κ. Υπουργέ, αν πέφτει η ανεργία είναι επειδή φεύγει ο πληθυσμός. Οι νέοι άνεργοι από την περιοχή φεύγουν. Το πρώτο παράδειγμα πράσινης μετάβασης  υλοποιείται με καταστροφικά λάθη και παραλείψεις.Η μετάβαση γίνεται με 3-4 μεγάλους επενδυτές, που θα πάρουν το δημόσιο χρήμα και η τοπική κοινωνία είναι απ’ έξω. Το ταμείο δίκαιης μετάβασης περιγράφει ότι πρέπει να διαχυθεί το όφελος στις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου η μετάβαση να είναι δίκαιη. Το 15,2% που αφορά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν μπορεί να σώσει τις τοπικές οικονομίες των λιγνιτικών περιοχών, πρέπει να αλλάξει άμεσα η κατανομή των πόρων».

Στα ψευδή  επιχειρήματα του Υπουργού,η Γραμματέας της Κ.Ο. ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ απάντησε «το ευρωπαϊκό ταμείο δίκαιης μετάβασης, βάσει του οποίου χρηματοδοτούνται τέτοιες δράσεις, δημιουργήθηκε το 2020. Επομένως από το 2020 και μετά μετράει πώς κατανέμονται οι πόροι. Δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα στις λιγνιτικές περιοχές, ούτε τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, ούτε οι  ενεργειακές κοινότητες, ούτε αύξηση του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου, ούτε στήριξη ανέργων και ΜμΕ, ούτε φυσικά οι πολυδιαφημιζόμενες 16 μεγάλες επενδύσεις. Ρημάζει ο τόπος.Κλείνουν επιχειρήσεις, φεύγουν οι νέοι και έχουμε και τα γνωστά θέματα με τους αγρότες. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Ενημέρωσε τον αρμόδιο Υπουργό ότι,μόλις προχθές πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της ΕΥΔΑΜ στη Φλώρινα για τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Είπε χαρακτηριστικά «σας μεταφέρω την αγανάκτηση και τα παράπονα της τοπικής κοινωνίας για την εκδήλωση, η οποία έγινε ξαφνικά χωρίς καμία ενημέρωση, αφού τους μοιράστηκαν οι προσκλήσεις της εκδήλωσης την  ίδια μέρα».

«Υπάρχει ο  κίνδυνος τα περισσότερα κεφάλαια νααπορροφήθουν, αν απορρηφηθούν, από ξένες, μεγάλες επιχειρήσεις και οι τοπικές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν στο μαρασμό.  Δεν είμαστε ενάντια σε μεγάλες επενδύσεις, δεν είναι αντιπαραθετικό» ανέφερε η Πέτη Πέρκα.

Πρόσθεσε ότι, το αποδεικτικό κεφαλαίου 30%  δεν μπορεί να πιαστεί από τις υφιστάμενες επιχειρήσεις στις λιγντικές περιοχές. καμία μικρή ή μικρομεσαία επιχείρηση δεν μπορεί να καλύψει αυτό το κριτήριο λόγω έλλειψης κεφαλαίων, λόγω χρεών και λόγω φόβου μη δανειοδότησης από Τράπεζες.

Ολοκλήρωσε τη δευτερολογία της ζητώντας να δοθεί αύξηση στα χρόνια της υποχρέωσης διετούς κερδοφορίας, σε τέσσερα ή/και παραπάνω έτη, ώστε να μπορεί να βαθμολογήσει θετικά και μια πολύ μικρή επιχείρηση με μικρά κεφάλαια, η οποία θέλει ένα μεγαλύτερο περιθώριο για κερδοφορία.

 Ο Υπουργός ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, ουσιαστικά επικαλέστηκε τη μη ωριμότητα μικρών, πολύ  μικρών και ΜμΕ επιχειρήσεων για την απορρόφηση κονδυλίων ως επιχείρημα προκείμενου να αιτιολογήσει ότι οι πόροι θα πάνε μόνο σε 3-4 μεγάλους επενδυτές. Αντί η κυβέρνηση να μεριμνήσει προκειμένου οι μικρές, πολύ μικρές και ΜμΕ να είναι σε θέση να υποβάλλουν επενδυτικά σχέδια και να απορροφήσουν πόρους, και να απολογηθεί γι’ αυτή την αδράνεια της, κάνει με θράσος κάτι πολύ χειρότερο.  Λέει στις λιγνιτικές περιοχές ότι, τους πόρους θα τους απορροφήσουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις γιατί οι υφιστάμενες και νέες μικρές, πολύ μικρές και ΜμΕ δεν μπορούν να τους απορροφήσουν.  

Δείτε το video:https://youtu.be/zWT5sDeZUBo

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 24 February 2024 | 4:01 pm


Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αμυνταίου την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, και ώρα 18:00μμ

 


8η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 78 του Ν. 4954/2022 (Α’ 136) και της παρ.1 του άρθρου 67  του Ν. 3852/2010 (Α’ 87) όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει, σας καλούμε σε Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί την 28η Φεβρουαρίου 2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00μμ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Γρ. Νικολαΐδη 2, ισόγειο), με θέματα τα εξής:

1.    Συζήτηση και λήψη απόφασης για την τροποποίηση τεχνικού προγράμματος έτους 2024, σύμφωνα με την αριθ. 74/2024 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής.

2.    Συζήτηση και λήψη απόφασης για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024 και κατάρτιση σχεδίου αναμόρφωσης, σύμφωνα με την αριθ. 75/2024 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής.

3.    Αναμόρφωση στοχοθεσίας προϋπολογισμού έτους 2024 ως επακόλουθο της υποχρεωτικής αναμόρφωσης προϋπολογισμού.

4.    Έγκριση απόφασης ολοκλήρωσης της υλοποίησης με ίδια μέσα του υποέργου (Α/Α) με τίτλο «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αμυνταίου» με κωδικό ΟΠΣ 5002421 του προγράμματος «Δυτική Μακεδονία 2014-2020».

5.    Έγκριση απόφασης υλοποίησης με ίδια μέσα της πράξης «Συνέχιση Λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Αμυνταίου» με κωδικό ΟΠΣ 6003529του προγράμματος «Δυτική Μακεδονία 2021-2027».

6.    Εκλογή Αντιπροσώπου στον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας.

7.    Σύσταση Επιτροπής Ισότητας Δήμου Αμυνταίου.

8.    Συζήτηση και λήψη απόφασης για την συμμετοχή του Δήμου Αμυνταίου στο δίκτυο με την επωνυμία «Δίκτυο Πόλεων με λίμνες».

9.    Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 344/2023 απόφασης περί «Έγκρισης σύστασης διαδημοτικής εταιρείας Τ/Θ Δυτ. Μακεδονίας & καταστατικού αυτής».

10.  Κατά αρχήν απόφαση για αλλαγή χρήσης των ΚΑΕΚ 470111611037 και 470111611032.

11.  Έκτακτη κάρπωση λόγω διάνοιξης και βελτίωσης του δασικού οδικού δικτύου Κέλλης για την εξυπηρέτηση του έργου «Εξωτερικό Δίκτυο Ύδρευσης ΤΚ Κέλλης του Δήμου Αμυνταίου, Π.Ε. Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας».

12.  Παραχώρηση κατά χρήση του ΚΗΗ-6910 για περισυλλογή και μεταφορά αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

13.  Έγκριση ή μη της αριθ. 89/2024 απόφασης Δημοτικής Επιτροπής σχετικά με αίτημα πολίτη για τροποποίηση σχεδίου ανάπλασης.

14.  Διοργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων από τον Δήμο Αμυνταίου για την Ημέρα της Γυναίκας.

15.  Διοργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων από τον Δήμο Αμυνταίου για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

16.  Καθορισμός αμοιβής δικηγόρου σύμφωνα με την αριθ. 79/2024 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής.

17.  Έγκριση επιχορήγησης συλλόγων, σύμφωνα με το αρ. 58 παρ.vi του ν. 4795/2021 ως ισχύει.

 


Ο Πρόεδρος Δ.Σ.

 

Ιορδάνης Ζ. Μπάντης

 

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμυνταίου θα μεταδοθεί ζωντανά από την  ιστοσελίδα και το κανάλι του Δήμου Αμυνταίου στο You Tube

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 24 February 2024 | 3:59 pm


ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ : Φεβρουάριος 1964 - Βουλευτικές εκλογές

Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 3053/23.02.2024 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, δημοσιεύει φωτογραφία συνοδευόμενη με το παρακάτω κείμενο :

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1964 - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Στις 16 Φεβρουαρίου 1964, πριν 60 χρόνια, διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα με την επικράτηση της Ένωσης Κέντρου με ποσοστό 52,72% και επικεφαλής τον Γεώργιο Παπανδρέου.

Στην Φλώρινα όμως επικράτησε η Ε.Ρ.Ε. (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις) με 17.333 ψήφους (ποσοστό 49,98%) έναντι 15.068 ψήφων (ποσοστό 43,44%) της Ένωσης Κέντρου, ενώ ο ανεξάρτητος υποψήφιος Χρήστος Αλτίνης συγκέντρωσε 2.282 ψήφους (ποσοστό 6,58%).

Βουλευτές εξελέγησαν από την Ένωση Κέντρου ο Δημοσθένης (Δήμος) Θεοχαρίδης με 9.467 ψήφους και από την Ε.Ρ.Ε. οι Δημήτριος (Τάκος) Μακρής (10.726 ψήφοι) και Γεώργιος Ανδρεάδης (5.846 ψήφοι).

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι της Ένωσης Κέντρου έλαβαν: Γ. Βακάλης 2.962 ψήφους και Γ. Μόδης 2.284 ψήφους ενώ, από την Ε.Ρ.Ε., ο Στάθης Κωστελίδης έλαβε 478 ψήφους.
...Δημοσιεύθηκε στις 23 February 2024 | 6:43 pm


Συνάντηση συνεργασίας του Περιφερειάρχη για την πορεία των έργων του Πυλώνα ΙΙΙ του προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης

 


Συνάντηση συνεργασίας του Περιφερειάρχη για την πορεία των έργων του Πυλώνα ΙΙΙ του προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης

Συνάντηση συνεργασίας για ζητήματα που αφορούν στα έργα του Πυλώνα ΙΙΙ του προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Γιώργου Αμανατίδη, των Αντιπεριφερειαρχών Κοζάνης Κωνσταντίνου Βύζα, Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλου, Φλώρινας Αθανασίου Τάσκα, Γρεβενών Ιωάννη Τσακνάκη, Τεχνικών Έργων Χάρη Γκοβεδάρου, των Δημάρχων Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη, Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά, Γρεβενών Κυριάκου Ταταρίδη, Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, Άργους Ορεστικού Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου, Αντιδημάρχων και στελεχών των υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, των Δήμων και της ΑΝΚΟ.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και αναλύθηκαν όλα τα ενταγμένα έργα τα οποία αφορούν σε ενεργειακές αναβαθμίσεις, βελτίωση οδικών δικτύων, εκσυγχρονισμό υποδομών κ.α. που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του προγράμματος, ώστε να διαπιστωθεί ο βαθμός ωρίμανσής τους, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης τους. Παράλληλα εντοπίστηκαν οι παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν σε κάποια από αυτά, ώστε να καταφέρουν να υλοποιηθούν επιτυχώς στο σύνολό τους.

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης σημείωσε πως το επόμενο χρονικό διάστημα η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα πραγματοποιήσει τις τελικές συναντήσεις με κάθε φορέα ξεχωριστά ώστε να αντιμετωπιστούν θέματα τεχνικής φύσεως τα οποία ενδεχομένως να προκύψουν μέχρι την επιτυχή υλοποίηση των έργων.


Δημοσιεύθηκε στις 23 February 2024 | 6:35 pm


Προσωρινά μέτρα ρύθμισης κυκλοφορίας οδών της πόλης του Αμυνταίου

 


Προσωρινά μέτρα ρύθμισης κυκλοφορίας

Σε συνέχεια της με αριθμό οικ.44513/22-09-2023 (ΦΕΚ Β 5659/26-09-2023) και ΑΔΑ: 6ΟΙΡΟΡ1Γ-Ψ1Π απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας περί «Έγκριση της υπ' αρ. 161/2023 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αμυνταίου αναφορικά με τη λήψη προσωρινών μέτρων ρύθμισης οδικής κυκλοφορίας επί δημοτικών οδών της πόλης του Αμυνταίου κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών του έργου «Αναπλάσεις οικισμών - βελτιώσεις οδοποιίας Δήμου Αμυνταίου» σύμφωνα με το άρθρο 52 παρ.  1 του ΚΟΚ και για την απρόσκοπτη εκτέλεση του έργου της Ανάπλασης του Κέντρου της πόλης του Αμυνταίου ενημερώνουμε τους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης του Αμυνταίου για τα εξής:

-          Οδός Χασιώτη, στη συμβολή με 28ου Συντ. Πεζικού. Απαγορεύεται η κίνηση προς τα αριστερά (προς την πλατεία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης). Επιτρέπεται η κίνηση προς 28ου Συντ. Πεζικού και προς πλατεία Μακρή.

-          Οδός Παπαπέτρου, στη συμβολή με οδό Χασιώτη και με πλατεία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Απαγορεύεται η κίνηση προς τα αριστερά (προς την πλατεία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης). Επιτρέπεται η κίνηση προς 28ου Συντ. Πεζικού και προς πλατεία Μακρή.

-          Απαγορεύεται αμφίπλευρα η στάθμευση στην πλατεία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης από το ύψος του χώρου στάθμευσης των ΤΑΧΙ μέχρι τη συμβολή της πλατείας με την οδό Παπαπέτρου.

Σημαντική επισήμανση: επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων στην πλατεία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης μόνο με φορά από ανατολικά προς δυτικά (φορά από το χώρο στάθμευσης ΤΑΧΙ προς οδό 28ου Συντ. Πεζικού και Πλατεία Μακρή).

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, στις 15:00.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 23 February 2024 | 6:32 pm


Ονομαστήρια γέροντος Μητροπολίτου πρ. Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου

 


Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία και την προσευχή σας την εορτή του αγίου μάρτυρος Θεοκλήτου, κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο γέροντάς μας Μητροπολίτης πρ. Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, ο οποίος επί 55 έτη διακόνησε την Ιερά Μητρόπολη, τα τελευταία 23 ως Ποιμενάρχης της, ευεργετώντας την επαρχία μας και τον πιστό λαό, με την αγάπη, την ευγένεια και την αγιότητά του.


Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Παντελεήμονος Φλώρινας

• Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024 •
18:00 Αρχιερατικός Εσπερινός

• Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024 •
7:30-10:30 Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο
 
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Δημοσιεύθηκε στις 23 February 2024 | 6:26 pm


Εθιμοτυπική επίσκεψη του Δ.Σ. του Αμύντα Αμυνταίου στον Δήμαρχο Αμυνταίου

 


Εθιμοτυπική επίσκεψη του Δ.Σ. του Αμύντα Αμυνταίου στον Δήμαρχο Αμυνταίου

Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του «Α.Σ. Αμύντας Αμυνταίου» στον Δήμαρχο Αμυνταίου, κ. Ιωάννη Λιάση, την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου.

Ο Δήμαρχος ενημερώθηκε για τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί και για τον προγραμματισμό του συλλόγου μέχρι το τέλος του έτους.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την επίδοση της εικόνας της Αγίας Υπομονής που θα κοσμεί το γραφείο του Δημάρχου και τη λήψη εθιμοτυπικής φωτογραφίας.

Δημοσιεύθηκε στις 23 February 2024 | 6:20 pm


57 Οικογένειες ζητούν απόδοση ευθυνών για τούς ΝΕΚΡΟΥΣ τους στα ΤΕΜΠΗ – ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ όλοι το σχετικό ΨΗΦΙΣΜΑ

 


57 Οικογένειες ζητούν απόδοση ευθυνών για τούς ΝΕΚΡΟΥΣ τους στα ΤΕΜΠΗ – ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ όλοι το σχετικό ΨΗΦΙΣΜΑ

Η ΓΣΕΕ βρίσκεται στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, καθώς και όλων όσοι αγωνίζονται για να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες. Οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν σε όλους όσοι- όσο ψηλά και αν βρίσκονται-εμπλέκονται.

Είναι αδιανόητο, ένα χρόνο μετά το δυστύχημα που κόστισε τις ζωές σε 57 -νέους επί το πλείστον- ανθρώπους, επιβάτες και εργαζόμενους του σιδηροδρόμου,  να παρουσιάζονται επαναλήψεις φαινομένων του παρελθόντος, δηλαδή αδιαφάνεια, συγκαλύψεις, μεταθέσεις ευθυνών, καθυστερήσεις, που οδηγούν στη λήθη και η κοινωνία να έχει την πικρή γεύση της ατιμωρησίας των όποιων ισχυρών.

Η Συνομοσπονδία συντάσσεται με όσους υπερασπίζονται τη θέση ότι η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική, ούτε με τη δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι. Για το λόγο αυτό καλεί τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, καθώς και  τις οργανώσεις – μέλη της, να συνυπογράψουν και να επικοινωνήσουν το σχετικό ψήφισμα με το οποίο συγγενείς θυμάτων ζητούν αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Το Link για το ψήφισμα είναι το παρακάτω:

https://www.change.org/p/%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%B7-2023?recruiter=false&utm_source=share_petition&utm_medium=twitter&utm_campaign=psf_combo_share_


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΣΕΕ 


Δημοσιεύθηκε στις 23 February 2024 | 12:30 pm


ΕΘΕΑΣ: Συνάντηση με την υφυπουργό Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου – Στο επίκεντρο οι ανάγκες των Συνε-ταιρισμών σε ΑΠΕ

 


   Σε συνέχεια της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και κατόπιν σχετικού αιτήματος, το μεσημέρι της Πέμπτης (22/02) το Προεδρείο της ΕΘ.Ε.Α.Σ. πραγματοποίησε συνάντηση με την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα. Αλεξάνδρα Σδούκου με θέμα τις ανάγκες των Αγροτικών Συνεταιρισμών σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ.

   Συγκεκριμένα, από πλευράς της ΕΘ.Ε.Α.Σ. έδωσαν το παρών, ο Πρόεδρος, κ. Παύλος Σατολιάς, ο Γεν. Γραμματέας, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, η Ταμίας, κα. Διαμάντω Κρητικού και ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μόσχος Κορασίδης.

   Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με την κα. Σδούκου από την ΕΘ.Ε.Α.Σ. τέθηκαν τα κάτωθι σημεία:

1.     Πρόσβαση των Αγροτικών Συνεταιρισμών στις διαδικασίες εγκατάστασης ΑΠΕ με ενίσχυση, όπως στις επιχειρήσεις για τη μείωση του κόστους λειτουργίας τους. Χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ. πρότεινε στο νέο πρόγραμμα για την εγκατάσταση ΑΠΕ ύψους 160 εκατ. € που θα εξαγγελθεί από την κυβέρνηση για τη μεταποίηση και τη βιομηχανία, να περιληφθούν 25-30 εκατ. € για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, οι οποίοι έχουν δηλώσει τις ανάγκες τους προς την ΕΘ.Ε.Α.Σ. για περίπου 50 MW, με αυτοτελές και ανεξάρτητο πρόγραμμα.

2.     Να διευκολυνθούν οι αγρότες για την εγκατάσταση ΑΠΕ μέχρι 50 KW, με βάση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για συνολική ισχύ 1.350 KW. Η διευκόλυνση θα αφορά ενίσχυση, άμεση προτεραιότητα σύνδεσης στο Δίκτυο, καθώς και απλοποιημένες διαδικασίες αδειοδότησης για να μην υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση του μέτρου. Αυτό θα αποτελέσει μια σταθερή διαδικασία μείωσης του κόστους παραγωγής.

3.     Αναφορικά με το πρόγραμμα PPA’s που έχει ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, προτάθηκε από πλευράς της ΕΘ.Ε.Α.Σ. να χορηγηθεί Οριστική Προσφορά Σύνδεσης (ΟΠΣ) από τον ΑΔΜΗΕ για έργα ΑΠΕ ισχύος 150 MW, για τα οποία οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί έχουν υποβάλει πλήρες αίτημα.

4.     Επιπλέον, έγινε ειδική αναφορά προς την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να “τρέξουν” οι διαδικασίες, ώστε να αποπληρωθούν οι επιδοτήσεις σε όσους επένδυσαν στο προηγούμενο μέτρο των 10,8 KW για το οποίο δεν έχει γίνει καμία πληρωμή για την κρατική συμμετοχή.

Για τα ανωτέρω ζητήματα, θα επανέλθουμε με λεπτομερή ενημέρωση.

   Στο πλαίσιο της έμπρακτης στήριξης των Αγροτικών Συνεταιρισμών, να αναφέρουμε πως η ΕΘ.Ε.Α.Σ. προβαίνει σε συνεχείς παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της εκτίναξης του κόστους παραγωγής με τις ΑΠΕ να αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τη διαχείριση.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                           Α.Σ.Ε.Π.Α.

 

Δημοσιεύθηκε στις 23 February 2024 | 10:55 am


Ευχαριστήριο του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Φλώρινας

 


Ευχαριστήριο του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Φλώρινας

   Την Τετάρτη 21Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη της Β΄Τάξης του Τομέα Ηλεκτρολογίας – Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού στην Ταχύρρυθμο Σχολή της ΔΕΔΔΗΕ Φλώρινας. Η διδακτική επίσκεψη  των μαθητώνέγινε στα πλαίσια των  εργαστηριακών μαθημάτων του τομέα τους.

Η Διευθύντρια και οι εκπαιδευτικοί της ειδικότητας του Τομέα Ηλεκτρολογίας, ευχαριστούν θερμά τον Προϊστάμενο της Ταχύρρυθμου Σχολής της ΔΕΔΔΗΕ Φλώρινας κ. Νεδέλκο Ιωάννη για την ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη ενημέρωση των μαθητών σε θέματα της ειδικότητας τους καθώς και για την ενδιαφέρουσα περιήγηση  στους εργαστηριακούς χώρους της σχολής.

Η Διευθύντρια του 1ουΕργαστηριακού Κέντρου Φλώρινας

Δούκα ΒασιλικήΔημοσιεύθηκε στις 23 February 2024 | 10:27 am


Πρόγραμμα Αγώνων Α’ & Β’ Κατηγορίας ΕΠΣ Φλώρινας καθώς και Πρωταθλημάτων Υποδομής (Κ14-Κ12) ΕΠΣ Φλώρινας 2 & 3/3/2024

 


Σας γνωρίζουμε το πρόγραμμα αγώνων ποδοσφαίρου για τα πρωταθλήματα Α’ & Β’ Κατηγορίας ΕΠΣ Φλώρινας καθώς και για τα Πρωταθλήματα Υποδομής (Κ14 & Κ12) ΕΠΣ Φλώρινας που θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο 2 & 3/3/2024:

Α’ & Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 2/3/2024

ΓΗΠΕΔΟΩΡΑΟΜΑΔΕΣ
Δ.Γ. ΑΧΛΑΔΑΣ16:00ΑΚΡΙΤΑΣ ΑΧΛΑΔΑΣ – ΜΕΛΙΤΕΑΣ ΜΕΛΙΤΗΣ
Δ.Α.Κ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ16:00ΕΛΠΙΔΕΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ – ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Κ.ΚΛΕΙΝΩΝ
Δ.Γ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΗΣ16:00ΕΛΛΑΣ Α.ΚΑΛΛΙΝΙΚΗΣ – ΑΡΗΣ ΛΟΦΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 3/3/2024


ΓΗΠΕΔΟ
ΩΡΑΟΜΑΔΕΣ
Δ.Α.Κ. ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ16:00ΕΡΜΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ – ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΜΜΟΧΩΡΙΟΥ
Δ.Α.Κ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ16:00ΠΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ – Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Δ.Γ. ΠΕΛΑΡΓΟΥ16:00Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΕΛΑΡΓΟΥ – ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Δ.Γ. ΑΜΜΟΧΩΡΙΟΥ16:00ΑΙΑΣ ΑΜΜΟΧΩΡΙΟΥ – Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΕΤΟΥ

Κ14

ΣΑΒΒΑΤΟ 2/3/2024

ΓΗΠΕΔΟΩΡΑΟΜΑΔΕΣ
Δ.Α.Κ. ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ10:30πμΕΡΜΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ – ΠΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑ

Κ12

ΣΑΒΒΑΤΟ 2/3/2024

ΓΗΠΕΔΟΩΡΑΟΜΑΔΕΣ
Δ.Α.Κ. ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ12:00μΜ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΕΤΟΥ – ΠΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 3/3/2024

ΓΗΠΕΔΟΩΡΑΟΜΑΔΕΣ
ΓΗΠ. BALLA D’ORO11:00πμΕΛΠΙΔΕΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ – ΠΑΣ ΠΗΓΑΣΟΣ
Δ.Γ. ΜΕΛΙΤΗΣ11:00πμΜΕΛΙΤΕΑΣ ΜΕΛΙΤΗΣ – ΕΛΛΑΔΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 23 February 2024 | 10:22 am


Μεσιτικό γραφείο ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΗΣ : ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία στο χωριό Παπαγιάννη συνολικού εμβαδού 260,99τμ.


Πωλείται πανέμορφη μονοκατοικία στο χωριό Παπαγιάννη.

  • Μόλις 12’ λεπτά από το κέντρο της Φλώρινας πωλείται διώροφη μονοκατοικία συνολικού εμβαδού 260,99τμ.
  • Αποτελείται από ισόγειο χώρο με εμβαδόν 138,04τμ.
  • Ο ισόγειος χώρος διαθέτει ενιαίο χώρο σαλόνι με κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια και ευρύχωρο μπάνιο.
  • Ο α’ όροφος έχει εμβαδόν 122,95τμ και αποτελείται από 3 υπνοδωμάτια , ενιαίο χώρο σαλόνι με κουζίνα και μπάνιο.
  • Η σύνδεση του ισογείου με τον α’ όροφο γίνεται με εσωτερική σκάλα και με τρείς εξωτερικές.
  • Βρίσκεται μέσα σε οικόπεδο 2659,8 τμ .
Το έτος κατασκευής είναι το 1998.

 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Κωσταρέλλης Αλέξανδρος Μεσιτική Κατασκευαστική
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2385046856Δημοσιεύθηκε στις 23 February 2024 | 10:16 am


Η Παρουσίαση του Ημερολογίου του ΙΜΜΑ για το 2024 με τίτλο “Πόλεις του Μακεδονικού Αγώνα” στην Φλώρινα (VIDEO -φώτο)

 


Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) και η Εταιρεία Μελετών Ανθρωπιστικών Επιστημών Φλώρινας(ΕΜΑΕΦ), σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Φλώρινας, παρουσίασαν το Ημερολόγιο του ΙΜΜΑ για το 2024 με τίτλο: «Πόλεις του Μακεδονικού Αγώνα», την Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024 στην Αίθουσα Πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας .

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Φλώρινας Αθανάσιος Τάσκας, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Μοναστήρι Αλέξανδρος Βιδούρης , οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Φλώρινας Αθανάσιος Μπέλτσος , Κωνσταντίνος Ρόζας ,Σοφία Φουδούλη και ο Περιφερειακός σύμβουλος Σωτήριος Βόσδου.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Πρόεδρος της ΕΜΑΕΦ Δρ. Ειρήνη Κουρεμένου η οποία στον χαιρετισμό της μεταξύ άλλων είπε πώς : 

Έχουμε την χαρά και την τιμή να κρατάμε σήμερα στα χέρια μας μια εξαιρετική ιστορική αποτύπωση των πόλεων και των κοινωνιών της Μακεδονίας,  αναφορικά με το ρόλο που αυτές διαδραμάτισαν την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα. Στο πλαίσιο αυτό, οι φωτογραφίες που το ημερολόγιο  περιλαμβάνει, συντελούν στη σαφέστερη και πληρέστερη κατανόηση του ιστορικού και κοινωνικού συγκείμενου της περιόδου, ξεκινώντας από το Μοναστήρι και φτάνοντας ως την Καβάλα. Οι ιστορικές αναφορές, εκτός των όσων οι φωτογραφίες αναδεικνύουν αλλά και  των δεδομένων που αυτές ενσωματώνουν, είναι ένα ακόμα επίπεδο κατανόησης και συμβολής και εν τέλει συνειδητοποίησης από μέρους των σημερινών αναγνωστών αυτών που εκείνη η εποχή συνεισέφερε και συνέβαλε στη διαμόρφωση της σημερινής πραγματικότητας και ταυτότητας.

Για το ημερολόγιο μίλησαν οι :  

  • Αθηνά Παυλίδου Δ/ντρια του ΙΜΜΑ  φιλόλογος -Μουσειολόγος και υποψήφια διδάκτωρ.
  • Σταυρούλα Μαυρογένη - καθηγήτρια ΠΑ.ΜΑΚ , Δ/ντρια Κέντρου έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ΙΜΜΑ
  • Κωνσταντίνος Σ. Παπανικολάου - Ιστορικός , Επιστημονικός συνεργάτης ΙΜΜΑ.
Παρακολουθήστε όλη την εκδήλωση στο παρακάτω βίντεο : 

Δημοσιεύθηκε στις 23 February 2024 | 12:44 am


Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Ενδιαφέρον 5 επενδυτικών σχημάτων για το μεγαλόπνοο έργο των νέων φοιτητικών εστιών και του πολυδύναμου συνεδριακού κέντρου μέσω ΣΔΙΤ.

 


Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Ενδιαφέρον 5 επενδυτικών σχημάτων  για το  μεγαλόπνοο έργο των νέων φοιτητικών εστιών και του πολυδύναμου συνεδριακού κέντρου μέσω ΣΔΙΤ.

 

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το μεγαλόπνοο κτηριολογικό πρόγραμμα ανάπτυξης νέων σύγχρονων υποδομών φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη στρατηγική προτεραιότητα που έχουν θέσει οι Πρυτανικές Αρχές για τη μετεξέλιξή του σε ένα σύγχρονο, εξωστρεφές και ανταγωνιστικό δημόσιο Πανεπιστήμιο ευρωπαϊκών προδιαγραφών  και  σημείο αναφοράς για την περιοχή των Βαλκανίων.

Με φορέα υλοποίησης το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και σε συνεργασία με τη Μονάδα Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το έργο αφορά στην  κατασκευή φοιτητικών εστιών συνολικής δυναμικότητας  750 κλινών σε Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά και Πτολεμαΐδα, καθώς και ενός πολυδύναμου συνεδριακού κέντρου στην Νέα Πανεπιστημιούπολη στη ΖΕΠ Κοζάνης. Ο προϋπολογισμός του έργου σε όρους καθαρής παρούσας αξίας  ανέρχεται στα 84,95 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών φοιτητικής μέριμνας.

Απαιτήθηκαν εντατικές ενέργειες της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της Τεχνικής Υπηρεσίας του, υπό την ευθύνη και τον συντονισμό του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της Μονάδας ΣΔΙΤ, με χρηματοδότηση των συμβουλευτικών υπηρεσιών του έργου από την  Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και με την υποστήριξη της Deloitte Greece καθώς και Χρηματοοικονομικών, Τεχνικών και Περιβαλλοντικών-Κοινωνικών Συμβούλων, σε όλα τα στάδια για την υλοποίηση του φιλόδοξου αυτού έργου.

Σε αυτό το στάδιο, έχει πλέον ολοκληρωθεί η υποβολή φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος ενώ πέντε σχήματα μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων  της χώρας εκδήλωσαν ενδιαφέρον στη σχετική πρόσκληση: Άβαξ, ΓΕΚ Τέρνα, Ιντρακάτ - Άκτωρ Παραχωρήσεις, Μυτιληναίος και ΤΕΚΑΛ.

Εντός του επομένου εξαμήνου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και μέχρι το τέλος του 2024 η επιλογή του αναδόχου. Στόχος είναι οι νέες εστίες και το πολυδύναμο συνεδριακό κέντρο να λειτουργήσουν σε τρία χρόνια, μετά την ανάθεση του έργου. 

Συγκεκριμένα, στη Νέα Πανεπιστημιούπολη στη ΖΕΠ Κοζάνης, θα κατασκευαστεί το συγκρότημα των φοιτητικών εστιών,  δυναμικότητας 350 κλινών καθώς και το πολυδύναμο συνεδριακό κέντρο, που αποτελείται από ένα συγκρότημα πολλαπλών χρήσεων με  αμφιθέατρο και χώρους συνεδριάσεων και εκθέσεων.

Αντίστοιχα, στην Πανεπιστημιούπολη της Φλώρινας θα κατασκευαστεί συγκρότημα φοιτητικών εστιών 150 κλινών και φοιτητική λέσχη για τη σίτιση 350 φοιτητών και φοιτητριών.

Στην Πανεπιστημιούπολη της Καστοριάς, το συγκρότημα των φοιτητικών εστιών θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 150 φοιτητών και φοιτητριών καθώς και φοιτητική λέσχη με δυνατότητα σίτισης 400 ατόμων.

Στην Πτολεμαΐδα, θα ανεγερθεί συγκρότημα φοιτητικών εστιών με δυνατότητα φιλοξενίας 100 φοιτητών και φοιτητριών.

Οι Πρυτανικές Αρχές έχουν σταθερά διεκδικήσει τη δημιουργία υψηλού επιπέδου κτιριακών υποδομών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για την ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης πανεπιστημιακής κοινότητας, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών και φοιτητριών σε επίπεδο διαμονής, σίτισης και ολιστικής φοιτητικής μέριμνας.

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2024 | 4:58 pm


ο Σύνδεσμος Διαιτητών Ποδοσφαίρου Φλώρινας, συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε Φλώρινας κ. Τάσκα Αθανάσιο.

 


Την Τρίτη 20/02/2024 ο Σύνδεσμος Διαιτητών Ποδοσφαίρου Φλώρινας, συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε Φλώρινας κ. Τάσκα Αθανάσιο.

Τον Σύνδεσμο εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Θωμάς Κωνσταντίνου και ο Γενικός Γραμματέας κ. Γεώργιος Ψαλλίδας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τον Σύνδεσμο και το ποδόσφαιρο της Φλώρινας. Από την πλευρά μας τέθηκαν ζητήματα που αφορούν την λειτουργία του Συνδέσμου και ζητήσαμε την συνδρομή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για θέματα που αφορούν την παρουσία των διαιτητών μας στα γήπεδα καθώς και την εκπαίδευση των νέων διαιτητών.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης άκουσε με μεγάλη προσοχή τα αιτήματά μας, όντας γνώστης της κατάστασης που επικρατεί στο τοπικό ποδόσφαιρο μιας και ο ίδιος υπήρξε ποδοσφαιριστής, για πολλά χρόνια. Επισήμανε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της νέας περιφερειακής αρχής για την ανάπτυξη του αθλητισμού στην περιοχή μας και την στήριξη της στα αθλητικά σωματεία. Επίσης τόνισε ότι θα σταθεί αρωγός στον Σύνδεσμο μας, ενισχύοντας και υποστηρίζοντας τις δράσεις και την εκπαίδευση των διαιτητών .

Από την πλευρά μας ευχαριστήσαμε τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για το πραγματικό του ενδιαφέρον και την άμεση ανταπόκριση του.

Τέλος ευχηθήκαμε στον κ. Τάσκα να έχει μια καλή και δημιουργική θητεία προς όφελος όλων των κατοίκων του νομού.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΩΜΑΣ           ΨΑΛΛΙΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2024 | 4:55 pm


Νομός Φλώρινας - Ειδήσεις και Νέα

Must-win στη Φλώρινα - Yellow Radio

Must-win στη Φλώρινα  Yellow Radio

Δημοσιεύθηκε στις 24 February 2024 | 8:44 am


Μια μέρα στη Φλώρινα - newsbreak

Μια μέρα στη Φλώρινα  newsbreak

Δημοσιεύθηκε στις 23 February 2024 | 5:00 pm


Δείτε αγγελίες στο Νομό Φλώρινας