Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Φλώρινας    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Επίδομα θέρμανσης: Αναλυτικός οδηγός - Βήμα προς βήμα πώς θα κάνετε την αίτησηΟι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης 2019 - 2020 καλούνται να υποβάλουν άμεσα και μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, σε ηλεκτρονική μορφή, τις αιτήσεις τους, καθώς το μεσημέρι της Τετάρτης άνοιξε η σχετική πλατφόρμα στο ΤAXISnet.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το επίδομα που θα δοθεί ανέρχεται συνολικά σε 68 εκατ. ευρώ και για να το λάβουν τα νοικοκυριά θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν την αίτηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Με την αγορά μικρότερων ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης, σε σχέση με πέρυσι, τα νοικοκυριά που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα λάβουν μέχρι το τέλος του έτους επίδομα πετρελαίου θέρμανσης που ξεκινάει από τα 80 ευρώ και φθάνει τα 350 ευρώ.

Οι σχετικές αγορές πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να γίνουν από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Ποια στοιχεία αναγραφόνται στην αίτηση

Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

- ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,

- το ονοματεπώνυμό του,

- ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,

- ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου,

- ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,

- η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,

- αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,

- τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,

- η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,

- τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

β) Παράλληλα οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:

- τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,

- τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,

- τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,

- τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,

- το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Τι ισχύει ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στην τρέχουσα σεζόν παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι, ενώ το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόμενο παιδί.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν τα ίδια με πέρυσι.

Αυτό σημαίνει ότι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

α) Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το φορολογικό έτος 2018 είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1/1/2019 αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

β) Έγγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι το φορολογικό έτος 2018 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1/1/2019 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Δηλαδή:

- Έγγαμος με 1 παιδί: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.

- Έγγαμος με 2 παιδιά: Εισόδημα έως 24.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.

- Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Εισόδημα έως 26.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.

γ) Μονογονεϊκές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1/1/2019 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Με βάση την απόφαση όσοι επιθυμούν να λάβουν επίδομα θέρμανσης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

-Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 16 λεπτά για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης χωρίς να τίθενται συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας και τη γεωγραφική ζώνη.

-Το επίδομα ξεκινάει από τα 80 ευρώ και φθάνει τα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική ζώνη. Η διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι τα νοικοκυριά μπορούν να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης αγοράζοντας μικρότερη ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι. Αρκεί να πραγματοποιήσουν αγορές πετρελαίου αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του επιδόματος.

-Το επίδομα αυξάνεται κατά 10% για κάθε παιδί. Για νοικοκυριά με ένα παιδί το επίδομα ξεκινάει από τα 70 ευρώ και φτάνει τα 275 ευρώ, με δύο παιδιά κυμαίνεται από 77 έως 300 ευρώ, με τρία παιδιά από 83 έως 325 ευρώ και με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά από 90 έως 350 ευρώ.

15 ερωτήσεις & απαντήσεις για το επίδομα θέρμανσης

1. Με ποιους κωδικούς εισερχόμαστε στην Εφαρμογή Δικαιούχων του Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης;

 • α. Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών συνδέονται χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet.
 • β. Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας Α.Φ.Μ. και αριθμό ειδοποίησης κάποιας από τις Πράξεις Προσδιορισμού Φόρου Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων των τελευταίων πέντε (5) ετών.
Εάν δε θυμάστε τους κωδικούς πρόσβασης και τυχαίνει το όνομα χρήστη (username) να ταυτίζεται με τον Α.Φ.Μ. σας, τότε δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης. Γι' αυτό θα πρέπει να ανακτήσετε τον κωδικό πρόσβασής σας μέσω των σχετικών διαδικασιών.

2. Μέχρι πότε έχω προθεσμία υποβολής αίτησης στο Μητρώο Δικαιούχων Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης;
Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2019.

3. Πόσες αιτήσεις μπορώ να υποβάλλω για το Επίδομα Θέρμανσης της περιόδου 2019- 2020;

Μπορείτε να υποβάλλετε όσες αιτήσεις θέλετε μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2019 όπου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, όμως μόνο η τελευταία υποβληθείσα αίτησή σας θα είναι σε ισχύ. Οι αιτήσεις θα πρέπει να αφορούν μόνο την κύρια κατοικία σας. ΠΡΟΣΟΧΗ! Κάθε νέα αίτηση ακυρώνει την προηγούμενη.

4. Ποιες αγορές πετρελαίου θέρμανσης θα συμμετέχουν στο Επίδομα της περιόδου 2019-2020;
Οι αγορές που πραγματοποιήθηκαν από 15 Οκτωβρίου 2019 έως και 31 Δεκεμβρίου 2019.

5. Τα τετραγωνικά μέτρα της οικίας μου επηρεάζουν το ποσό του επιδόματος;

Όχι.

6. O προμηθευτής πετρελαίου δεν μου έδωσε στοιχεία για να υποβάλω αίτηση χορήγησης επιδόματος. Πώς θα γίνει η διασταύρωση των στοιχείων;

Ο προμηθευτής πετρελαίου δεν δίνει σε εσάς στοιχεία για την υποβολή της αίτησής σας, αντιθέτως, εσείς δίνετε σε αυτόν τον Α.Φ.Μ. αγοραστή και τον αριθμό παροχής ρεύματος στα οποία θα εκδώσει το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης. Μετά την έκδοση του παραστατικού, το κάθε μέλος ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ. (πρατηριούχος) υποχρεούται να υποβάλλει ηλεκτρονικά στην Υπηρεσία μας το παραστατικό εντός 14 ημερών, στο οποίο αναγράφονται τα λίτρα αγοράς πετρελαίου θέρμανσης, ο Α.Φ.Μ. αγοραστή και ο αριθμός παροχής ρεύματος της οικίας.

Αυτά που πρέπει να προσέξετε είναι:

Αν πρόκειται για μονοκατοικία: 

Την σωστή αναγραφή του Α.Φ.Μ. που αντιστοιχεί στους κωδικούς TAXISnet με τους οποίος θα υποβληθεί η αίτηση στην εφαρμογή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και την σωστή αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος της μονοκατοικίας σας.

Αν πρόκειται για πολυκατοικία: 

Την σωστή αναγραφή του Α.Φ.Μ. διαχειριστή/εκπροσώπου που αντιστοιχεί στους κωδικούς TAXISnet με τους οποίους θα δημιουργηθεί το προφίλ της πολυκατοικίας στην εφαρμογή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης ή του Α.Φ.Μ. Πολυκατοικίας εφόσον έχει εκδοθεί τέτοιος και έχει δηλωθεί από το διαχειριστή στο σχετικό προφίλ (βλ. ερώτηση 7) και την σωστή αναγραφή του κοινόχρηστου αριθμού παροχής ρεύματος της πολυκατοικίας.

7. Τι πρέπει να κάνει ο διαχειριστής σε ότι αφορά στην εφαρμογή Διαχείρισης Χιλιοστών Θέρμανσης μιας Πολυκατοικίας;

Η Εφαρμογή Διαχείρισης Χιλιοστών Θέρμανσης Πολυκατοικίας απευθύνεται στους διαχειριστές των πολυκατοικιών και σε εκπροσώπους κτισμάτων όπου υπάρχουν περισσότερες από μία κατοικίες (ολιγοκατοικίες) και για τις οποίες υπάρχει κοινός καυστήρας.

Ο διαχειριστής/εκπρόσωπος εισάγει τα στοιχεία των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας/ολιγοκατοικίας, καθώς και τα χιλιοστά συμμετοχής κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης (χιλιοστά θέρμανσης). Αλλαγές στα παραπάνω στοιχεία μπορεί ο διαχειριστής να πραγματοποιήσει μόνο πριν ενεργοποιήσει τη δυνατότητα πληρωμής. Είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά - κλειστά - τα οποία ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα).

Θα πρέπει να συμφωνήσετε σε μια κατανομή που θα ισχύει για όλο το χρόνο.

Το σύνολο των χιλιοστών των διαμερισμάτων πρέπει να είναι 1.000, ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί και η δυνατότητα πληρωμής. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα πληρωμής, όταν θα έχει υποβληθεί έστω και μία αίτηση δικαιούχου. Αυτό το διαπιστώνετε από την ένδειξη «Υπάρχει αίτηση» στα δεξιά των στοιχείων του διαμερίσματος. Αν πρόκειται για αλλαγή διαχειριστή ενδιάμεσα της περιόδου του επιδόματος θέρμανσης δείτε σχετική ερώτηση 10.

Στα παραστατικά των αγορών πετρελαίου θέρμανσης τα στοιχεία του Α.Φ.Μ. και του αριθμού κοινόχρηστης παροχής ρεύματος θα πρέπει να ταυτίζονται με αυτά τα οποία έχετε εισάγει στην Εφαρμογή Διαχείρισης Χιλιοστών Θέρμανσης. Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί Α.Φ.Μ. για την πολυκατοικία και θέλετε τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης να εκδίδονται σε αυτόν τον Α.Φ.Μ., θα πρέπει να ορίσετε τον Α.Φ.Μ. αυτόν στα στοιχεία της πολυκατοικίας, επιλέγοντας το σχετικό δεσμό «Ορισμός Α.Φ.Μ.». Ο Α.Φ.Μ. πολυκατοικίας δεν μπορεί να αλλάξει στη συνέχεια, ούτε και να διαγραφεί. ΠΡΟΣΟΧΗ! Ακόμη και στην περίπτωση που έχει οριστεί Α.Φ.Μ. πολυκατοικίας, στις αιτήσεις των ενοίκων θα αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. του διαχειριστή.

8. Είμαι διαχειριστής, πως μπορώ να αλλάξω τα στοιχεία που εμφανίζονται στην κατανομή ενοίκων στα πεδία Επώνυμο και Όνομα Ενοίκου;

Δεν μπορεί να γίνει αλλαγή στοιχείων. Τα ονόματα είναι ενδεικτικά. Σε περίπτωση που στο προφίλ της πολυκατοικίας εμφανίζεται το όνομα κάποιου πρώην ενοίκου, τότε αν ο νέος ένοικος επιθυμεί να υποβάλλει αίτηση για το επίδομα θέρμανσης, θα πρέπει ως διαχειριστής να τον ενημερώσετε με τον αριθμό του διαμερίσματος, ο οποίος εμφανίζεται στο προφίλ της πολυκατοικίας και τον οποίο θα επιλέξει για να υποβάλλει.

9. Δεν υπάρχει διαχειριστής στην πολυκατοικία ή δεν έχουμε κοινόχρηστο αριθμό παροχής ρεύματος (μετρητής) στην πολυκατοικία. Τι πρέπει να δηλωθεί;

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει διαχειριστής στην πολυκατοικία, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους ποιος θα «παίξει» τον ρόλο του διαχειριστή ώστε να δημιουργήσει το προφίλ της πολυκατοικίας με τα διαμερίσματα στην εφαρμογή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κοινόχρηστη παροχή ρεύματος στην πολυκατοικία, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους ποιανού ο αριθμός παροχής ρεύματος (συνήθως του διαχειριστή/εκπροσώπου) θα «παίξει» τον ρόλο της κοινόχρηστης παροχής ώστε να δηλωθεί στο προφίλ της πολυκατοικίας στην εφαρμογή του
επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

10. Τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση αλλαγής διαχειριστή;
Θα πρέπει να δημιουργηθεί νέο προφίλ πολυκατοικίας από τον νέο διαχειριστή. Οι ένοικοι θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους στο προφίλ με τον Α.Φ.Μ. του νέου διαχειριστή. Ο νέος διαχειριστής θα πρέπει να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα πληρωμής καθώς πρόκειται για νέο προφίλ.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν ο διαχειριστής αλλάζει ενδιάμεσα της περιόδου θέρμανσης τότε θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί το νέο προφίλ και να υποβάλλουν αιτήσεις όλοι οι δικαιούχοι και μετά να γίνει οποιαδήποτε αγορά πετρελαίου θέρμανσης ώστε οι ημερομηνίες αιτήσεων να είναι προγενέστερες της ημερομηνίας αγοράς και να μπορέσει να προκύψει η διασταύρωση.

11. Είμαστε μια πολυκατοικία, όπου κάθε διαμέρισμα έχει δικό του καυστήρα. Πρέπει να τη δηλώσουμε σαν πολυκατοικία ή ο κάθε ένοικος να κάνει αίτηση ως κάτοικος μονοκατοικίας;

Θα κάνετε χωριστές αιτήσεις ο καθένας ως κάτοικος μονοκατοικίας και θα πρέπει να προμηθευτείτε πετρέλαιο με διαφορετικά παραστατικά αγοράς. Τα στοιχεία του Α.Φ.Μ. και του αριθμού παροχής ρεύματος πρέπει να είναι τα ίδια στο παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης και αντίστοιχα στην αίτηση κάθε δικαιούχου.

12. Πώς θα προκύψει η υπολογισθείσα αξία των παραστατικών αγοράς πετρελαίου θέρμανσης;
Η αξία των παραστατικών αγοράς πετρελαίου θέρμανσης για κάθε δικαιούχο θα υπολογιστεί από την Υπηρεσία μας πολλαπλασιάζοντας, τα συνολικά λίτρα αγοράς του δικαιούχου, τα οποία προκύπτουν από το άθροισμα των λίτρων όλων των αγορών του, με την τιμή 1,042 ευρώ/λίτρο που ορίζει η Απόφαση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για την περίοδο 2019-2020.

Στην περίπτωση πολυκατοικίας, τα παραπάνω αναφερόμενα συνολικά λίτρα αγοράς του δικαιούχου προκύπτουν σε συνάρτηση με τα χιλιοστά θέρμανσης που αναλογούν στο διαμέρισμα του.

13. Έχω υποβάλει την αίτησή μου στο Μητρώο Δικαιούχων Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης, το παραστατικό αγοράς όμως αναγράφει τον Α.Φ.Μ. της συζύγου μου (ή το αντίστροφο). Θα υπάρξει πρόβλημα στην διασταύρωση των στοιχείων;

Η διασταύρωση των στοιχείων δεν θα ολοκληρωθεί. Τα στοιχεία του Α.Φ.Μ. και του αριθμού παροχής ρεύματος πρέπει να είναι τα ίδια στο παραστατικό του πρατηριούχου και στην αίτησή σας. Για να προκύψει η διασταύρωση θα πρέπει να προβείτε σε μία μόνο από τις δύο παρακάτω ενέργειες:

α) πριν την λήξη υποβολής αιτήσεων δηλαδή πριν τις 20 Δεκεμβρίου 2019, να κάνετε ανάκληση της αίτησης σας και να υποβάλλει εκ νέου αίτηση η σύζυγος σας με τους TAXISnet κωδικούς της ή

β) αν δεν έχουν περάσει 14 ημέρες από την ημερομηνία αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης, να ζητήσετε από τον πρατηριούχου να αλλάξει τον Α.Φ.Μ. αγοραστή και να
δηλώσει της συζύγου σας.

14. Η πίστωση του λογαριασμού μου δεν πραγματοποιείται λόγω ανενεργού IBAN που έχω δηλώσει. Πώς μπορώ να τον διορθώσω;

Θα δηλώσετε τον νέο IBAN από την αντίστοιχη επιλογή στην οθόνη «Προβολή Διασταυρωμένων Αγορών Πετρελαίου».

15. Το ποσό που επιδόματος που θα λάβω έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 μπορεί να μου ζητηθεί να το επιστρέψω;
Ναι, αν δεν διασταυρωθούν αγορές με την ελάχιστη απαιτούμενη αξία όπως ορίζει η Απόφαση. Μετά τις 15 Ιανουαρίου 2020 η Α.Α.Δ.Ε. θα προχωρήσει σε διασταύρωση των αγορών πετρελαίου θέρμανσης για κάθε δικαιούχο και σε περίπτωση που δεν βρεθούν υποβληθείσες αγορές πετρελαίου θέρμανσης (που να πραγματοποιήθηκαν στο χρονικό διάστημα μεταξύ 15/10/2019 – 31/12/2019) υπολογισθείσας αξίας ίσης ή μεγαλύτερης από το διπλάσιο του ποσού επιδόματος που λάβατε, τότε θα σας ζητηθεί να επιστρέψετε μέρος του επιδόματος.

Σε περίπτωση που η υπολογισθείσα αξία αγορών πετρελαίου θέρμανσης υπολείπεται από το διπλάσιο του ποσού επιδόματος που λάβατε, τότε θα σας ζητηθεί να επιστρέψετε την διαφορά μεταξύ του αρχικού ποσού που λάβατε και του ήμισυ (1/2) της υπολογισθείσας αξίας των αγορών που βρέθηκαν καταχωρημένες.
Αν δεν έχει υποβληθεί καμία αγορά, τότε θα σας ζητηθεί να επιστρέψετε όλο το ποσό επιδόματος που αρχικώς σας καταβλήθηκε.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το ΦΕΚ.

πηγή : cnn.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2019 | 10:29 pm


Ημερίδα του 1ου ΕΠΑ.Λ Φλώρινας με θέμα «Επαγγελματική Εκπαίδευση, Χαρακτηριστικά και Προοπτικές- Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ»


Ημερίδα με θέμα «Επαγγελματική Εκπαίδευση, Χαρακτηριστικά  και Προοπτικές- Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ» διοργάνωσε χθες το 1ο ΕΠΑ.Λ Φλώρινας, στη φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου  Φαίδων. 

Στην αρχή της ημερίδας έγινε ενημέρωση από την Διευθύντρια του 1ου ΕΠΑ.Λ Φλώρινας κ. Μακατσώρη Αγγελική, για το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ» και τα θετικά αποτελέσματα που υπήρξαν με την εφαρμογή του το Σχολ. Έτος 2018-19, στη βελτίωση του κλίματος και επικοινωνίας στη σχολική κοινότητα.

 Στη συνέχεια  ο κ. Σπύρος Παπαχαρίσης, Υπεύθυνος του ΚΕΣΥ Φλώρινας σε θέματα Συμβουλευτικής στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, προχώρησε σε αναλυτική ενημέρωση γονέων και μαθητών σχετικά με:

Την πρόσβαση μαθητών ΕΠΑ.Λ στις Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία. 
Την εισαγωγή σε Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, στη Σχολή Αστυφυλάκων, στη Σχολή Πυροσβεστών, στις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ)
Τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων Πτυχίων ειδικοτήτων ΕΠΑ.Λ που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Ακολούθησε ενημέρωση για το πρόγραμμα  του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας» των ΕΠΑΛ από τον Υπεύθυνο για την Μαθητεία στη ΔΔΕ Φλώρινας κ. Πυργιλή Παντελή, ο οποίος περιέγραψε τη δομή του προγράμματος, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην αναβάθμιση της εργασιακής προοπτικής των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ.
Στη συνέχεια έγιναν ερωτήσεις και δόθηκαν απαντήσεις από τους ομιλητές. 

Την ημερίδα του 1ου  ΕΠΑΛ Φλώρινας χαιρέτησε ο κ   Παπάς Ιωάννης, Υπεύθυνος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης – Μαθητείας, στη ΔΔΕ Φλώρινας.

Το συντονισμό της Ημερίδας είχε η κ. Λαζαρίδου Μαρία, Υποδιευθύντρια του 1ου ΕΠΑ.Λ Φλώρινας.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2019 | 10:04 pm


Σεμινάριο μαγειρικής στην Πρέσπα την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου


Ο Δήμος Πρεσπών, σε συνεργασία με τη ΚΟΙΝΣΕΠ «Φύση & Πολιτισμός» διοργανώνει σεμινάριο μαγειρικής την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στις 7μμ με τίτλο:

«Αρχές μαγειρικής, 
τοπικά προϊόντα και τοπικές συνταγές».

 Σκοπός του σεμιναρίου είναι η σωστότερη χρήση υλικών και μαγειρικών εξαρτημάτων, η ανταλλαγή εμπειριών στις τοπικές κουζίνες και στις διαφορετικές τεχνικές κατά την εκτέλεση της συνταγής.

Τα σεμινάρια αποσκοπούν επίσης στην κατάρτιση των συμμετεχόντων στην ομαδική εργασία μέσα σε μια κουζίνα, και, γιατί όχι, στη δημιουργία τοπικής ομάδας μαγειρικής στις Πρέσπες.

Εκπαιδευτής: Σεφ Γιώργος Τσελίδης
Πρόγραμμα Σεμιναρίου

19:00 – 19:45 θεωρία (τεχνικές, ανταλλαγή απόψεων)
19:45 – 20:45 Πρακτική εξάσκηση
20:45 – 21:00 Συζήτηση- ανταλλαγή απόψεων

 Χώρος Διεξαγωγής : Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Δήμου Πρεσπών, Λαιμός

Τηλέφωνο  Επικοινωνίας για συμμετοχές: 2385351319

 Το σεμινάριο διοργανώνεται στα πλαίσια του προγράμματος Poliprespa, που υλοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2019 | 9:40 pm


Τα ΚΕΠ του Δήμου Φλώρινας σας ενημερώνουν ότι η Χορήγηση δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ έτους 2019 παρατείνεται μέχρι 31/12/2019


Για την ανανέωση αλλά και την έκδοση Δελτίων, νέα ημερομηνία λήξης ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2019. Το Δελτίο Μετακίνησης ισχύει για το χρονικό διάστημα έως 31-12-2019 ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσής του δελτίου και για όσο διάστημα από το επόμενο έτος (2020) απαιτείται για να εκδοθεί η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγησή του.

Σύμφωνα με το αριθμ. Δ12α/ΓΠοικ.50273/1466/01-11-2019 (ΑΔΑ: Ω0ΛA465Θ1Ω-ΒΘΜ) έγγραφο της Δ/νσης Πολιτικών Ατόμων με Αναπηρία, της Γενικής Δ/νσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σύμφωνα με το οποίο η χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2019. Προς ενημέρωση, παραθέτουμε εκ νέου τις γενικές οδηγίες για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας. Αναλυτικότερα, χορηγείται Δελτίο Μετακίνησης:

Στα Άτομα με Αναπηρίες:

• Ελληνικής υπηκοότητας,

• υπηκόους των Κρατών-Μελών της Ε.Ε., καθώς και υπηκόους Κρατών-Μελών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε.Ο.Χ.),

• υπηκόους των Κρατών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση που κυρώθηκε με το Ν.Δ. 4017/59 (ΦΕΚ 246/59 τ.Α'),

• υπηκόους Κρατών εκτός Ε.Ε. που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος,

• αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, ΦΕΚ 201 Α΄), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προσφύγων (α.ν. 389/1968, ΦΕΚ 125 Α΄), δικαιούχοι επικουρικής προστασίας και τελούντες σε καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.

Όλοι οι παραπάνω πρέπει να κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχουν παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο συνολικό δηλωθέν ατομικό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 23.000 (είκοσι τριών χιλιάδων) ΕΥΡΩ ή το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 29.000 (είκοσι εννέα χιλιάδων) ΕΥΡΩ, (το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα των 29.000 ΕΥΡΩ προσαυξάνεται με 5.600 ΕΥΡΩ για κάθε επιπλέον άτομο πέραν του δικαιούχου, που συνοικεί και βαρύνει τον φορολογούμενο, εφόσον αυτό παρουσιάζει αναπηρία 67% και άνω). Στο συνολικό εισόδημα περιλαμβάνεται και το αυτοτελώς φορολογούμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο. Οι ολικά τυφλοί (Ν. 958/1979, Α΄ 191) και οι συνοδοί τους εξαιρούνται και λαμβάνουν Δελτίο – Κάρτα ανεξάρτητα από το όριο εισοδήματός τους.

Τα Άτομα με Αναπηρίες που δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης θα προσκομίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) της χώρας:

• Αίτηση του ενδιαφερομένου ή του κηδεμόνα του ή άλλου εξουσιοδοτημένου ατόμου (χορηγείται από τα ΚΕΠ και συμπληρώνεται ηλεκτρονικά) με συνημμένα τα δικαιολογητικά που αναφέρονται παρακάτω.

• Γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής, όπου θα αναγράφεται το παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας (τουλάχιστον 67%). Όσον αφορά στις γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ δεν απαιτείται η αναγραφή του όρου παθολογοανατομικό ποσοστό. Όσοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση ΑμεΑ (επίδομα) από τις αρμόδιες υπηρεσίες Πρόνοιας των Δήμων ή το διατροφικό επίδομα από τις Περιφερειακές Ενότητες, δικαιούνται κάρτα χωρίς την προσκόμιση γνωμάτευσης. Η πιστοποίηση γίνεται με βεβαίωση εγγραφής στο μητρώο επιδοματούχων από τους Δήμους.

• Φωτοαντίγραφο Δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.

• Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 περί της ακριβούς διεύθυνσης του τόπου διαμονής και θα δηλώνεται επίσης η μη παραλαβή Δελτίου Μετακίνησης από άλλη Περιφερειακή Ενότητα ή ΚΕΠ (χορηγείται από τα ΚΕΠ και συμπληρώνεται ηλεκτρονικά).

• Για την έκδοση νέας κάρτας, δύο πρόσφατες φωτογραφίες από τις οποίες η μία να επικολλάται στο Δελτίο και η άλλη να επισυνάπτεται στην αίτηση του δικαιούχου. Ειδικά οι δικαιούχοι δελτίου συνοδού, πρέπει να συνυποβάλλουν τρεις ίδιες φωτογραφίες.

• Φωτοαντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της οικείας Οικονομικής Εφορίας για το φορολογικό έτος 2018.

Επισημαίνουμε ότι για διαφορετικές περιπτώσεις, ανάλογα διαφοροποιούνται και τα δικαιολογητικά.

Υπενθυμίζουμε ότι το Ωράριο Λειτουργίας του ΚΕΠ της πόλης μας είναι : ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08:00 – 20:00 και ΣΑΒΒΑΤΟ 08:00 – 14:00, ενώ των αποκεντρωμένων ΚΕΠ του Δήμου ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07:30 – 15:30.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2019 | 9:35 pm


(video) Επίσκεψη του νέου Έλληνα Πρέσβη του Μοναστηρίου (Bitola) στο Επιμελητήριο Φλώρινας

Στον αριθμό 00389-72226454 του ελληνικού προξενείου στο Μοναστήρι (BITOLA), μπορεί να επικοινωνεί με τις προξενικές αρχές ο κάθε Έλληνας πολίτης που βρίσκεται στο γειτονικό Μοναστήρι (BITOLA) για οτιδήποτε χρειαστεί.

Είναι μια καινοτομία την οποία εφαρμόζει ο νέος πρόξενος στο Μοναστήρι ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΡΑΚΙΝΑΣ, προερχόμενος από την Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, που δείχνει ότι στο προξενείο μας υπάρχει μια νέα δημιουργική νοοτροπία . Οι Έλληνες επισκέπτες μπορούν πλέον να υπολογίζουν στην βοήθεια του προξενείου, για το όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν 24 ώρες το 24ωρο, όπως δήλωσε ο πρόξενος.

Ο νέος Έλληνας πρόξενος στο Μοναστήρι επισκέφθηκε την Φλώρινα και συζήτησε με την διοίκηση του ΕΒΕ Φλώρινας την συνεργασία που θα έχουν για την ελληνική επιχειρηματικότητα στην γειτονική πόλη.

Ο κ. ΡΑΚΙΝΑΣ ανακοίνωσε ότι στο προξενείο μας στο Μοναστήρι λειτουργεί ανοιχτή γραμμή όλο το 24ωρο και μπορεί ο κάθε επισκέπτης από την Ελλάδα στο Μοναστήρι να επικοινωνεί με τις προξενικές αρχές για την συνδρομή τους .
Σημαντική η στήριξη αυτή για τους Έλληνες πολίτες και κυρίως για τους Φλωρινιώτες οι οποίοι βρίσκονται συχνά πυκνά στη γειτονική μας χώρα.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2019 | 9:13 pm


(video) Ο Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης νέος γραμματέας της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας


Πηγή  : prlogos.gr
ρεπορτάζ :Φιλιώ Μπτούρη-Ιωάννα Παπαδημητρίου

Συνεδρίασε το νέο 21μελές συμβούλιο της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας την Πέμπτη το πρωί προεδρεύοντος του Κυριάκου Μιχαηλίδη με θέμα την ανάδειξη του προέδρου και διεκδικητές το δήμαρχο Βοΐου Χρήστο Ζευκλή και το Γιώργο Δασταμάνη, δήμαρχο Γρεβενών. Πρόεδρος αναδείχθηκε ο Γιώργος Δασταμάνης με 12 ψήφους έναντι 9 του Χρήστου Ζευκλή.
Ο κ. Δασταμάνης, δήλωσε ότι ενέμενε το αποτέλεσμα και ευχαριστεί όλους όσους τον ψήφισαν, ακόμα και αυτούς που δεν τον ψήφισαν. Θα τιμήσει αυτήν την θέση, «τρέχουν τεράστια ζητήματα σε αυτήν την περιοχή και θα πρέπει να είμαστε όλοι σύσσωμοι μια γροθιά» συμπλήρωσε.

Για τη θέση του αντιπροέδρου της ΠΕΔ υποψηφιότητα είχαν θέσει ο Κυριάκος Μιχαηλίδης, δημοτικός σύμβουλος Κοζάνης και ο Παναγιώτης Κεπαπτσόγου, δήμαρχος Άργους Ορεστικού με το κ. Κεπαπτσόγλου να παίρνει 13 ψήφους έναντι 8 του Κυριάκου Μιχαηλίδη. Οι κύριοι Βασιλειάδης Ευστάθιος, Ηλιάδης Δημήτρης και Καραβασίλης Ιωάννης έθεσαν υποψηφιότητα ως μέλη της εκτελεστικής επιτροπής και πήραν αντίστοιχα 9, 14 και 12 ψήφους

Ο κ. Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, αντιπρόεδρος του οργάνου είπε ότι οι στόχοι είναι κοινοί και από αύριο αρχίζει η επίλυση των προβλημάτων. Οι εκλογές τελείωσαν, «μένει η εκλογή του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ ώστε ΠΕΔ και ΚΕΔΕ να συμπορευτούν και να συμπράξουν για τα πολλά προβλήματα των δήμων».

Ο Παναγιώτης Πασχαλίδης, νέος γραμματέας και δήμαρχος Πρεσπών χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα τιμητική την γραμματεία της ΠΕΔ λέγοντας ότι μέχρι εδώ ήταν οι εκλογές.

Η νέα σύνθεση της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας

Πρόεδρος: Γιώργος Δασταμάνης
Αντιπρόεδρος: Παναγιώτης Κεπαπτσόγου
Γραμματέας: Παναγιώτης Πασχαλίδης

Μέλη: Ηλιάδης Δημήτρης και Καραβασίλης Ιωάννης

Το Δ.Σ της ΠΕΔ (13 δήμαρχοι και 8 σύμβουλοι) απαρτίζεται από τα κάτωθι νεοεκλεγέντα μέλη μετά τη Γενική Συνέλευση της 10ης Νοεμβρίου: Μιχαηλίδη Κυριάκο, Καραστέργιο Δημήτριο, Ζιμπιλίδη Αλέξανδρο Βασιλειάδη Ευστάθιο Ηλιάδη Δημήτριο Ιωαννίδη, Λευτέρη Καραβασίλη Ιωάννη, Βακόπουλο Παναγιώτη.

Συμμετέχουν ex officio οι 13 δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας : Γιώργος Δασταμάνης, Δημήτρης Κορδίλλας, Γιάννης Κορεντσίδης, Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, Χρήστος Γκοσλιόπουλος, Λάζαρος Μαλούτας, Χρήστος Ζευκλής, Παναγιώτης Πλακεντάς, Μανώλης Στεργίου, Χρήστος Ελευθερίου, Βασίλης Γιαννάκης, Άνθιμος Μπιτάκης, Παναγιώτης Πασχαλίδης.


Πηγή  : prlogos.gr
ρεπορτάζ :Φιλιώ Μπτούρη-Ιωάννα Παπαδημητρίου

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2019 | 8:41 pm


Ανακοίνωση για την εκδήλωση«Τσιριβάρβαρα 2019» από τον Δήμο Αμυνταίου

Παρακαλούνται οι Σύλλογοι του Δήμου Αμυνταίου να δηλώσουν συμμετοχή για την παρουσία τους στην εκδήλωση «Τσιριβάρβαρα 2019» που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019 στο Αμύνταιο, έως και τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου.

Οι σύλλογοι που επιθυμούν να παρουσιάσουν το χορευτικό τους τμήμα, μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 2386350130& 2386350139.

Δήμος Αμυνταίου

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2019 | 7:23 pm


Εισήγηση της Δημοτικής Παράταξης «Ενότητα-Συνεργασία» κατά την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας.

EΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 
18ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
«Η μεταλιγνιτική εποχή και το ενεργειακό μέλλον της περιοχής»

Το θέμα που καλούμαστε να συζητήσουμε στην σημερινή ειδική συνεδρίαση είναι για την παράταξή μας, αλλά πιστεύουμε και για όλους τους Φλωρινιώτες και όλους τους Δυτικομακεδόνες, πρώτιστης σημασίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί με την απαραίτητη σοβαρότητα.
Μακριά από κάθε είδους σκοπιμότητες μικροκομματικά παιχνίδια, παράλληλους μονολόγους και μεγαλοστομίες που δεν οδηγούν πουθενά. 
Το αύριο της περιοχής δεν θα έχει καμιά ομοιότητα με το σήμερα. Οι δείκτες της οικονομίας, η καθημερινότητα, η δουλειά( χιλιάδων συμπολιτών μας), το περιβάλλον, οι προοπτικές, εν γένει το μέλλον μας και των παιδιών μας θα είναι διαφορετικό.
Όλη η βάση στην οποία στηρίχθηκε η έως τώρα ζωή αυτής της περιοχή θα αλλάξει. Το αν πρέπει, το γιατί, το πότε, είναι και αυτά θέματα που θα συζητηθούν και θα ακουστούν προτάσεις, αλλά για μας το κυριότερο και βασικό σημείο της συζήτησης είναι οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από πλευράς του Δήμου για τις εξελίξεις που έρχονται.
Άλλωστε είναι γνωστό και για εμάς σωστό ότι το¨ μέλλον ανήκει σε αυτόν που το προετοιμάζει¨.
Σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο ακούστηκαν και θα ακουστούν πολλά ¨γιατί¨ , για το πώς , για το πότε, για το μέλλον και την βιωσιμότητα της ΔΕΗ, για το μέλλον των εργαζομένων αλλά και των δορυφορικών επιχειρήσεων που λειτουργούν από και πέριξ αυτής και πολλά άλλα που σίγουρα πρέπει να αποτελέσουν τροφή για σκέψη και συζήτηση. Θα επιμείνουμε ότι όλα αυτά πρέπει να συνοδεύονται και με ανάλογες προτάσεις γιατο ¨τι μέλλει γενέσθαι¨. Για το τι πρέπει να διεκδικήσουμε ως περιοχή και ως οι πλέον θιγόμενοι από αυτήν την απόφαση για άμεση  ή σχεδόν άμεση κατάργηση της καύση λιγνίτη για παραγωγή ενέργειας.
Θα μου επιτρέψετε να κλείσω το πρώτο μέρος της τοποθέτησης μου, το γενικό, με μια μικρή μόνο υπενθύμιση, χωρίς καμία διάθεση να ανοίξω έναν νέο κύκλο συζήτησης, για το πόσο διαφορετική θα ήταν η εξέλιξη των πραγμάτων αν είχε προχωρήσει το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ. Πόσο  διαφορετικά θα ήταν τα σημερινά δεδομένα πόσο διαφορετική θα ήταν η θέση της ΔΕΗ ( μην ξεχνάμε ότι ένας λόγος της εσπευσμένης απόφασης για την κατάργηση της χρήσης λιγνίτη, πέραν του περιβάλλοντος είναι ότι , κατά δήλωση του αρμόδιου υπουργού, η ΔΕΗ έχασε περί τα 200 εκατομμύρια από τις λιγνιτικές μονάδες). Κλείνω εδώ αυτήν την μικρή αναφορά λέγοντας ότι αν κάποιοι θέλουν να το συζητήσουμε σίγουρα μπορούμε, αλλά όχι σήμερα, όχι εδώ, όχι την ώρα που πρέπει να κοιτάμε μπροστά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και επίσημοι προσκεκλημένοι, όπως ανέφερα προηγουμένως η παράταξη ¨Ενότητα-Συνεργασία¨ πιστεύοντας απόλυτα ότι στο τέλος αυτής της συνεδρίασης πρέπει να φύγουμε έχοντας αποφασίσει , ομονοούντες , τον προγραμματισμό, τον σχεδιασμό αλλά και τον τρόπο υλοποίησης των δράσεων που πρέπει να αναλάβουν όλοι. Ο καθένας απ΄ το μετερίζι του και με τον τρόπο και τις δυνατότητες που έχει εκ της θέσεως του, θα προτείνει αυτά που πιστεύει ότι συνεισφέρουν στην διαμόρφωση ενός πλαισίου διεκδικητικού σχετικά με το μέλλον της περιοχής στην μεταλιγνιτική περίοδο.
Είναι γεγονός απολύτως αποδεκτό ότι η Δυτική Μακεδονία αποτελεί και αποτέλεσε όλα τα προηγούμενα χρόνια την ενεργειακή καρδιά της χώρας, με τεράστια συνεισφορά στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της πατρίδας μας.
Απαιτούμε να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι σχεδιασμοί και οι απαραίτητες ενέργειες ώστε η Δυτική Μακεδονία να παραμείνει η ενεργειακή καρδιά της χώρας.
Άλλωστε από εδώ ξεκινούν και αποτελούν την ραχοκοκαλιά του δικτύου διανομής ενέργειας της χώρας όλες οι βασικές υποδομές του δικτύου.
Και για να παραμείνουμε η ενεργειακή καρδιά της χώρας αναφέρουμε περιληπτικά ενέργειες που μπορούν να ενισχύσουν αυτή μας τη βούληση.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων θα επιφέρει δραστική μείωση του ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας, με ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο, και την πιθανότητα απώλειας περίπου 4000 θέσεων εργασίας και κύκλου εργασιών (από την ηλεκτρική παραγωγή και σχετικές με αυτή δραστηριότητες)  περίπου  1 δις ευρώ.
Πρώτα απ΄ όλα και για να τεκμηριώσουμε τις μεγάλες απαιτήσεις που έχουμε ή θα έχουμε σε όλη αυτήν την διαδικασία που θα ακολουθήσει, πρέπει άμεσα-σήμερα κιόλας να ληφθεί η απόφαση για την εκπόνηση αναλογιστικής οικονομοτεχνικής μελέτης από τον Δήμο Φλώρινας προκειμένου να έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία για τις επιπτώσεις στην περιοχή μας.
Είναι αλήθεια ότι θα μπορούσαμε να συζητάμε για πολλές ώρες για το πώς πιστεύει ο καθένας μας και με  ποιόν τρόπο πρέπει ή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κοσμογονική αλλαγή για την περιοχή μας που συνεπάγεται η μεταλιγνιτική εποχή.
Δεν θέλω όμως να καταχραστώ περεταίρω τον χρόνο μια και τοποθετήθηκαν αρκετοί και περιμένουν ακόμα περισσότεροι. Θα μου επιτρέψετε να θέσω δύο τρείς σκέψεις που θεωρώ εξ΄ ίσου σημαντικές με τον πρώτο στόχο  που πρέπει να υπάρχει ¨να παραμείνει η Δυτική Μακεδονία ενεργειακή καρδιά της χώρας¨.


1) Επέκταση του χρονικού ορίου λειτουργιάς της ¨Μελίτη 1¨ τουλάχιστον μέχρι το 2035 (δεδομένου μάλιστα ότι στην Γερμανία για τις λιγνιτικές μονάδες νέας τεχνολογίας αναμένεται η παύση λειτουργίας από το 2038 και έπειτα), ώστε η μετάβαση να γίνει πιο ομαλά. Υπενθυμίζω ότι μιλάμε για ένα σύγχρονο εργοστάσιο που ρυπαίνει λιγότερο, επιβαρύνει την ΔΕΗ με λιγότερους φόρους διοξειδίου και μπορεί η λειτουργία του να είναι κερδοφόρα. Καταθέτω στο σημείο αυτό την προσωπική μου εκτίμηση, την όποια ανέφερα στον αρμόδιο υπουργό τον κ. Θωμά κατά την επίσκεψη του στην περιοχή, ότι η χώρα μέχρι το ¨28¨ δεν θα είναι σε θέση να παράγει όλη την απαιτούμενη ενέργεια για την εύρυθμη λειτουργία της μόνο από ανανεώσιμες- καθαρές- πηγές ενέργειας.
Άραεκ των πραγμάτων θα είναι αναγκαίο να παράγει και ηλεκτρική ενέργεια από                    λιγνίτη.
2) Κορυφαίας σημασίας κατά την αντίληψη μας είναι η πρόσβαση κάθε γωνιάς της Δυτικής Μακεδονίας, άρα και του Δήμου Φλώρινας, στο φυσικό αέριο το οποίο διέρχεται από την Δυτική Μακεδονία με τον αγωγόTAP και υπάρχει η σχετική  πρόβλεψη για κόμβο. Δεν θέλω και πάλι να ανατρέξουμε στο παρελθόν και να δούμε τι έγινε και τι όχι και ποιες είναι οι αλήθειες και ποια τα ψέματα σε όλη αυτήν την πορεία, αλλά να μείνουμε στην αναγκαιότητα της δημιουργίας του δικτύου παροχής του Φ.Α σε όλη την περιφέρεια, ενέργεια πουαπαιτούμε να χρηματοδοτηθεί ως αντισταθμιστικό έργο για την μεταλιγνιτική εποχή και βεβαίως μετά την έλευση στην περιοχή μας του Φ.Α να διερευνηθεί η δυνατότητα απ΄ την ΔΕΗ της κατασκευής του Μελίτη 2 με Φ.Α και της μετατροπής του Μελίτη 1 σταδιακά σε μονάδα φυσικού αερίου μετά το 2035.

3) Επαναπόδοση με νομοθετική ρύθμιση των εκτάσεων στους αγρότες. Ενίσχυση του πρωτογενούς γεωκτηνοτροφικού τομέα με αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού (αρδευτικά έργα). Επίσπευση της αποκατάστασης των εδαφών, εκτέλεση χωματουργικών εργασιών για την αποκατάσταση των πρανών εκσκαφής και του αποκαλυφθέντα λιγνίτη σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές μελέτες, δεδομένου του χρονικού ορόσημου του 2028. Λειτουργία σύγχρονων μονάδων θερμοκηπίων με γεωθερμία.

4) Ως Δήμος Φλώρινας έχουμε υποχρέωση με την βοήθεια της Περιφέρειας να άρουμε τον αποκλεισμό μας από την υπόλοιπη Ελλάδα με την προώθηση –ωρίμανση-δημοπράτηση της σύνδεσης του Νομού μας με την Εγνατία και κατασκευή του Φλώρινα – Βίγλα που όσο δεν προχωράνε αυτός ο τόπος θα είναι αποκομμένος –αποξενωμένος και τελικά ο φτωχός συγγενής,  προκειμένου να τονωθεί η τουριστική κίνηση στην περιοχή και σε συνδυασμό με την παροχή κίνητρων οι επενδύσεις στην τουριστική οικονομία.

5) Στήριξη των επενδυτικών πλάνων επιχειρήσεων με παρεμφερές αντικείμενο με την εξόρυξη λιγνίτη (π.χ. εκμετάλλευση χαλαζία, άλλα βιομηχανικά ορυκτά), καθετοποίηση της παραγωγής με σκοπό την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

6) Και τελευταία θα αναφερθώ στο ζήτημα της παραμονής της ενεργειακής καρδιάς της χώρας στην Δυτική Μακεδονία, που συνδέεται με την μελέτη και την προώθηση της δημιουργίας μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και εδώ μπορούμε να τα καταφέρουμε ενισχύοντας την δημιουργία νέων φωτοβολταϊκών πάρκων, απλοποιώντας την αδειοδότηση για ανεμογεννήτριες, αξιοποιώντας τη γεωθερμική  ενέργεια που δεν λείπει σε πολλές περιοχές μας, μέχρι  και με την εγκατάσταση νέων τεχνολογιών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την επιδότηση των ενεργειακών φυτών που μπορούν κάλλιστα  να χρησιμοποιηθούν για την λειτουργία των τηλεθερμάνσεων που λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν στην ευρύτερη περιοχή μας. Είναι ζωτικής σημασίας η διασφάλιση της λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων Φλώρινας και Μελίτης, εφόσον τα δύο αυτά έργα υλοποιηθούν
Εν κατακλείδι και συνοψίζοντας  θεωρώ επιβεβλημένη  την άμεση στροφή του ενδιαφέροντος μας στον πρωτογενή τομέα, ( γεωργία, κτηνοτροφία, θερμοκήπια με επιδοτούμενο καύσιμο), στις νέες τεχνολογίες, στον τουρισμό, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την παιδεία, το πανεπιστήμιο, την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων και δημοσίων υπηρεσιών και γενικότερα  όλους τους τομείς που βοηθούν να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση μέσα από τα χρήματα που θα διατεθούν από την Ε.Ε γι΄ αυτούς τους σκοπούς ( μιλάνε για 10- 20 δις, για τις ενδιαφερόμενες περιοχές) αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι και διεκδικητικοί για να πετύχουμε.
Σας ευχαριστώ.

Σημείωση: Μετά το πέρας της συζήτησης και επειδή ακούστηκαν πολλές, ενδιαφέρουσες και έγκριτες απόψεις επιθυμούμε να δηλώσουμε ότι επιμένουμε στο διεκδικητικό πλαίσιο για την παράταση λειτουργίας του Μελίτη 1 αλλά τονίζουμε ότι πρέπει ταυτόχρονα και άμεσα να ληφθούν αποφάσεις προς την κατεύθυνση της πλήρους ετοιμότητας στην περίπτωση δυσμενών εξελίξεων.


Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2019 | 11:02 am


Ιερομόναχος Χαρίτων Αρσένης : Προς αποκατάσταση της αλήθειας.


Προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Στις 2 Νοεμβρίου ημέρα Σάββατο, λειτούργησα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Φλωρίνης. 
Μετά την θεία Λειτουργία και πριν το Δι ευχών, μίλησα για τον βίο των Αγίων της ημέρας και όπως συνηθίζω σχολίασα την επικαιρότητα. 
Αναφέρθηκα δηλαδή στο λαθρομεταναστευτικό πρόβλημα που μαστίζει τη χώρα μας και έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Συγκεκριμένα, είπα ότι πρέπει να κλείσουν τα σύνορα στους λαθρομετανάστες, οι οποίοι είναι λαθροεισβολείς. 
Αρχικά είπα ότι η εκκλησία μας αγαπά όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και εθνικότητος. Ωστόσο όμως, σε θέματα πίστεως και πατρίδος, δεν πρέπει να υποχωρούμε, διότι ο σκοπός τους είναι να Ισλαμοποιήσουν την χώρα μας, να χτυπήσουν δηλαδή την ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. Πίσω από όλη αυτή την κατάσταση, βρίσκεται ο διεθνής Σιωνισμός. 
Όλοι αυτοί που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας, είναι Ισλαμιστές και μάλιστα κάποιοι εξ αυτών φανατικοί. Σχεδόν όλα τα κράτη της Ευρώπης, έχουν κλείσει τα σύνορά τους στους λαθρομετανάστες, ενώ εμείς εξακολουθούμε να τα έχουμε ανοιχτά, δίνοντας την εικόνα ότι η Ελλάδα είναι «ξέφραγο αμπέλι». Η κατάσταση είναι απελπιστική. Αφουγκραζόμενος την ανησυχία της κοινωνίας μας, εξέφρασα την άποψη ότι, πρέπει να αντιδράσουμε πριν να είναι αργά. Από το σύνολο των αιτούντων άσυλο, μόνο το 10% είναι Σύριοι πρόσφυγες (λόγω πολέμου) και δικαιούνται πράγματι ασύλου, ενώ το υπόλοιπο 90% αποτελείται από λαθροεισβολείς (Αφγανούς, Πακιστανούς κτλ) οι οποίοι δεν το δικαιούνται. 
Τέλος, πρόσθεσα ότι το λαθρομεταναστευτικό ζήτημα, είναι πιο σοβαρό από το Μακεδονικό για τους λόγους που εξήγησα παραπάνω. Λυπούμαι που κάποιοι διαστρέβλωσαν τα λεγόμενά μου, ίσως εξυπηρετώντας μικροπολιτικούς σκοπούς. Είθε ο θεός να τους φωτίσει να ανανήψουν. Δηλώνω ότι για το Μακεδονικό αγωνίστηκα συμμετέχοντας σχεδόν σε όλα τα συλλαλητήρια και αν χρειαστεί πάλι θα αγωνιστώ. 
Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι, ο Θεός και η Παναγία μας, δεν θα αφήσουν την πατρίδα μας να καταστραφεί, γιατί είναι άδικο αυτό που συμβαίνει εις βάρος της. Ο δημόσιος λόγος πρέπει να υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο και όσοι εκφέρουν δημόσιο λόγο, οφείλουν με υπευθυνότητα να διατυπώνουν την γνώμη τους, ώστε να μεταφέρουν σωστά τα λεγόμενα ενός ανθρώπου και δη ενός Ιερωμένου, διότι επηρεάζουν πολίτες και δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις. Με πόνο και αγάπη, εύχομαι καλή μετάνοια σε όλους μας και επιστροφή στις πατρογονικές μας ρίζες.

Ο ελάχιστος Ιερομόναχος 
Χαρίτων Αρσένης
Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2019 | 10:51 am


(video) Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας με 16 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Τα 16 θέματα ήταν : 

1. «Άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος για την μεταφορά διαθεσίμων του Δήμου Φλώρινας σύμφωνα με την αριθ. 2/54366/ΔΛΓΚ/1-7-2019 και την αριθ. 2/66482/ΔΛΓΚ/29-8-2019 αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών»
Εισηγητής κος Κωνσταντίνος Βασιλείου, Αντιδήμαρχος Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Άννας Βογδάνη-Δημητρίου, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.

2. «Έγκριση της έκθεσης ως προς τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού Γ΄ τριμήνου χρήσης 2019 Δήμου Φλώρινας»
Εισηγητής κος Κωνσταντίνος Βασιλείου, Αντιδήμαρχος Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Άννας Βογδάνη-Δημητρίου, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.

3. «Μείωση μισθώματος καταστήματος στην Κοινότητα Τριανταφυλλιάς Δήμου Φλώρινας»Εισηγητής κος Κωνσταντίνος Βασιλείου, Αντιδήμαρχος Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Άννας Βογδάνη-Δημητρίου, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.

4. «Αποδοχή των όρων ένταξης της πράξης ¨Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Φλώρινας¨ με κωδικό ΟΠΣ 5037887 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ¨ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ 2014-2020¨»
Εισηγητής κος Κωνσταντίνος Σακουλέβας, Αντιδήμαρχος Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Τάνιας Γραμματικού, Αναπληρώτριας Προϊσταμένης Τμήματος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης της Διεύθυνσης Προγραμματισμού Δήμου Φλώρινας, υπεύθυνη πράξης.

5. «Αποδοχή ποσού 847.500,00 € από πιστώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών του προγράμματος ¨Φιλόδημος ΙΙ¨ και 2η Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Φλώρινας έτους 2019»
Εισηγητής κος Νικόλαος Δούμτσης, Αντιδήμαρχος Φλώρινας.

6. «Ορισμός επιτροπής προσωρινής και οριστικής παραλαβής έργου της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας που εκτελέστηκε με τον Ν. 3669/2008»
Εισηγητής κος Νικόλαος Δούμτσης, Αντιδήμαρχος Φλώρινας.

7. «Τροποποίηση της με αριθμό 138/2017 ΑΔΣ ως προς το συμβατικό χρόνο του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την υλοποίηση του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου ¨ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2016¨ και συγκεκριμένα για τον Άξονα Προτεραιότητας 4 ¨Αστική Βιώσιμη Κινητικότητα¨ για το έτος 2016 (ΣΒΑΚ)»Εισηγητής κος Κωνσταντίνος Σακουλέβας, Αντιδήμαρχος Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Τάνιας Γραμματικού, Αναπληρώτριας Προϊσταμένης Διεύθυνσης Προγραμματισμού Δήμου Φλώρινας.

8. «Αντικατάσταση μέλους Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία ¨Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης¨ Δήμου Φλώρινας, λόγω παραίτησης»
Εισηγητής κος Νικόλαος Γρηγοριάδης, Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Φλώρινας.

9. «Ορισμός εκπροσώπων στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΑΝΦΛΩ»
Εισηγητής κος Ηλίας Μούλελης, Αντιδήμαρχος Φλώρινας.

10. «Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου Φλώρινας στο ¨Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμιᨻ
Εισηγητής κος Ηλίας Μούλελης, Αντιδήμαρχος Φλώρινας.

 11. «Ορισμός εκπροσώπου Δήμου Φλώρινας για τη συγκρότηση του Σχολικού Συμβουλίου του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας»
Εισηγητής κος Ηλίας Μούλελης, Αντιδήμαρχος Φλώρινας.

12. «Ορισμός δικαιούχων και προσδιορισμός αποζημίωσης δημοτικών συμβούλων για την συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, σύμφωνα με το ν. 4483/2017 (ΦΕΚ Α΄107/31-07-2017) και την ΚΥΑ 11836/2018 ( ΦΕΚ Β΄ 1417/25-4-2018)»Εισηγητής κος Μιχαήλ Χάτζιος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας.

13. «Λήψη απόφασης για την κατάληψη κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων» (σχετική η υπ΄ αριθμ. 28/2019 απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Φλώρινας
Εισηγητής κος Νικόλαος Δούμτσης, Αντιδήμαρχος Φλώρινας.

14. «Καθορισμός ωραρίου 24ωρης απασχόλησης στο πλαίσιο λήψης αναγκαίων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων κατά των χιονοπτώσεων για το έτος 2020» (σχετική η υπ΄ αριθμ. 23/2019 απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Φλώρινας
Εισηγητής κος Βασίλειος Γιαννάκης, Δήμαρχος Φλώρινας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Φλώρινας.

15. «Ορισμός εκπροσώπων του Δήμου Φλώρινας στο Δίκτυο Πόλεων για τη Βιώσιμη ανάπτυξη και κυκλική οικονομία με διακριτικό τίτλο ¨ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ¨»Εισηγητής κος Ηλίας Μούλελης, Αντιδήμαρχος Φλώρινας.

16. «Ορισμός μελών Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α. Φλώρινας»
Εισηγητής κος Βασίλειος Γιαννάκης, Δήμαρχος Φλώρινας.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2019 | 10:23 am


Συγχαρητήριο μήνυμα προς την Ομάδα Καλαθοσφαίρισης του «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ»


Το ΔΣ του ΦΣΦ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», συγχαίρει θερμά την Ομάδα Ανδρών Καλαθοσφαίρισης του Συλλόγου μας για την κατάκτηση του Κυπέλλου της Ένωσης Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Δυτικής Μακεδονίας (ΕΚΑΣΔΥΜ) 2019-20, στη μνήμη του Νίκου Ακουμιανάκη.

Σε χαλεπούς αθλητικούς καιρούς για την Φλώρινα, ο νέος αυτός θρίαμβος της Ομάδας Καλαθοσφαίρισης δηλώνει ότι όπου υπάρχει πάθος και θέληση για διάκριση και πρόοδο, τα εμπόδια κάμπτονται και δικαιώνονται όσοι αγωνίζονται.

Παίκτες, προπονητές, βοηθοί, τεχνική ηγεσία και χορηγοί είστε, άξιοι εκπρόσωποι του Συλλόγου μας, της Φλώρινας, του αθλήματος.

Συγχαρητήρια.
Το ΔΣ του ΦΣΦΑ

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2019 | 10:15 am


Συνάντηση του βουλευτή Γ. Αντωνιάδη με τον Δ/ντή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


Τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019, ο βουλευτής Φλώρινας κ. Γιάννης Αντωνιάδης μαζί με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας κ. Κωνσταντίνο Σιάκο, είχαν συνάντηση με τον κ. Παναγιώτη Δουφεξή,  Διευθυντή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου του που έχουν σχέση με την Π.Ε. Φλώρινας. 

Πρώτο θέμα συζήτησης ήταν η μείωση της υψηλής τιμής των εργατικών κατοικιών στη Φλώρινα και η δυσκολία αποπληρωμής της από τους δικαιούχους.
Στη συνέχεια, ο βουλευτής είχε κατ’ιδίαν συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό κ. Γιάννη Βρούτση. 
Το θέμα το οποίο κυριάρχησε στη συζήτηση, ήταν η υλοποίηση έκτακτων προγραμμάτων απασχόλησης για την καταπολέμηση της ανεργίας στη Φλώρινα.

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 7:48 pm


Σεούλ, Νότια Κορέα, διεθνές συνέδριο για την επιχειρηματικότητα και τη νεολαία με τη συμμετοχή του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας


Στο διεθνές συνέδριο με τίτλο "The 3d International Youth Conference in Seongnam" που διεξήχθη στη Νότια Κορέα, 30/10- 03/11 2019, συμμετείχε ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας.  


Το διεθνές συνέδριο διοργανώθηκε από το ίδρυμα "Seongnam City Youth Foundation(SN.UTH)" στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών της Νοτίου Κορέας (National Institute for International Education, South Korea). 

Η θεματική του συνεδρίου αφορούσε τη νεολαία, τις προκλήσεις του μέλλοντος και τον ρόλο της επιχειρηματικότητας και της εκπαίδευσης των νέων στην επιχειρηματικότητα.

Στις εργασίες της πρώτης ημέρας του συνεδρίου συμμετείχαν 120 νέοι από τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τη Νότια Αφρική, την Γερμανία, την Σιγκαπούρη και τις Η.Π.Α., ενώ στις εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου συμμετείχαν πάνω από 200 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων από τη Νότια Κορέα. 

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας και Νόμιμος Εκπρόσωπος του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Φιλιππίδης και ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου και Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Στεργίου, ήταν οι δύο από τους έξι συνολικά προσκεκλημένους ομιλητές από την Ευρώπη, οι οποίοι συμμετείχαν στο διεθνές συνέδριο με ομιλίες, experts' debates, workshops και online forum με αναφορές στο σημαντικό έργο του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας στον τομέα της Νεολαίας και επιστημονικές έρευνες του Συμβουλίου της Ευρώπης στον τομέα της νεολαίας και της εκπαίδευσης στην επιχειρηματικότητα. 

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 7:37 pm


ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ για δανειολήπτες στεγαστικών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου


Η παρακάτω ενημέρωση αφορά στους δανειολήπτες του πρώην Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (νυν τράπεζα «EUROBANK ERGASIAS», ως καθολικής διαδόχου του), οι οποίοι κατά την προηγούμενη δεκαετία 2000-2010 ή και παλιότερα, συνήψαν συμβάσεις στεγαστικών δανείων, με ΚΥΜΑΙΝΟΜΕΝΟ επιτόκιο χαρακτηριζόμενο είτε ως «ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ» (ως πολύτεκνοι ή άτομα με αναπηρία), είτε ως «ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟΥ» (ως κάτοικοι παραμεθόριας περιοχής), είτε με οποιοδήποτε άλλο χαρακτηρισμό, το οποίο προσδιοριζόταν ως «διοικητικά καθοριζόμενο». Πάρα πολλά από τα συγκεκριμένα δάνεια έχουν ληφθεί από δημοσίους υπαλλήλους, αλλά όχι μόνο, πανελλαδικά.

Πριν από 3 περίπου χρόνια το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ της ακριτικής και παραμεθόριας Καστοριάς ξεκίνησε με δική του πρωτοβουλία έναν αγώνα με σκοπό τη μείωση του παράλογου σημερινού επιτοκίου (4,62%) των παραπάνω δανείων σε σύγκριση βέβαια με τα τρέχοντα επιτόκια ΕΚΤ και Euribor. Τα δάνεια των ειδικών κατηγοριών, παραμεθορίου και αυτών με χαρακτηριζόμενο επιτόκιο ως «διοικητικά καθοριζόμενο» ακολούθησαν την άνοδο του επιτοκίου της ΕΚΤ, αλλά όχι και την πτώση του, κι έτσι έχουν σήμερα επιτόκιο 4,62%, ενώ τα υπόλοιπα κοινά δάνεια, των οποίων οι συμβάσεις υπογράφηκαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχουν εδώ και πολλά χρόνια επιτόκιο κάτω από 1,40%!!!

Συνεπώς, ενώ το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σήμερα είναι μηδενικό (0,00%) και το Euribor αρνητικό, αντί αυτού η Τράπεζα εδώ και χρόνια διαμόρφωσε ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ και διατηρεί ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΙ ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΤΙΚΑ περιθώριο κέρδους της τάξης του 4,50%, έναντι μέγιστου ύψους 1,40% που θα έπρεπε να έχει. Επομένως, η Τράπεζα απομυζά ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ χιλιάδες Ευρώ από τα οικογενειακά εισοδήματα όλων των ενδιαφερομένων και αυτό ισχύει για όλο το διάστημα της προηγούμενης επταετίας και πλέον.

Αφού συνειδητοποιήσαμε ότι όλες οι συνδικαλιστικές και πολιτικές μας ενέργειες (υπομνήματα, συναντήσεις με βουλευτές, γενικό γραμματέα ιδιωτικού χρέους, υπουργό οικονομίας κ.α.) δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, προσανατολιστήκαμε πλέον στην Δικαιοσύνη για τη διεκδίκηση των δίκαιων και νομίμων αιτημάτων των δανειοληπτών.

Πρόσφατα, η ομάδα εργασίας του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Καστοριάς, μετά από 2 χρόνια προετοιμασίας, ολοκλήρωσε τον συντονισμό μιας ομάδας δανειοληπτών που είχαν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο χαρακτηριζόμενα ως «παραμεθόριας περιοχής» και «πολυτέκνων». Η παραπάνω ομάδα προσέφυγε δικαστικά εναντίον της Τράπεζας, διεκδικώντας αναπροσαρμογή των επιτοκίων σε νόμιμα επίπεδα και ταυτόχρονη αναδρομική επιστροφή των αχρεωσθήτως καταβληθέντων ποσών.

Αυτή η παράνομη και ληστρική τραπεζική τακτική στηρίζεται στη φυσική απομόνωση που υπάρχει μεταξύ μας και στην αδυναμία του καθενός από εμάς να διεκδικήσει ατομικά το δίκιο του, ιδιαίτερα όταν θα πρέπει να το διεκδικήσει με τη δικαστική οδό και ενάντια μάλιστα σε ένα τραπεζικό συστημικό ίδρυμα. Ως εκ τούτου, έχουμε την πεποίθηση ότι όσοι/ες ενδιαφέρονται θα πρέπει όλοι/ες να κινητοποιηθούν συντονισμένα για να διεκδικήσουν από κοινού το αυτονόητο: την νομιμότητα.

Για τους παραπάνω λόγους, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερωθεί αναλυτικά για τις διαδικασίες που προβλέπονται να γίνουν συντονισμένα με την κατάλληλη νομική υποστήριξη, ούτως ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή και δίκαια αναπροσαρμογή των επιτοκίων αλλά και ο συμψηφισμός ή επιστροφή των αχρεωσθήτως καταβληθέντων ποσών.

Στον προγραμματισμό της ομάδας εργασίας είναι να υλοποιηθούν και ανοιχτές συναντήσεις για ενημέρωση των δανειοληπτών αρχικά στις πρωτεύουσες των Νομών Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά, Φλώρινα, Κοζάνη, Γρεβενά).

Για περισσότερες πληροφορίες (απογευματινές ώρες 18:00 – 20:30 )

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Καστοριάς

Ομάδα εργασίας για την ενημέρωση των δανειοληπτών του πρώην Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου σχετικά με τη διεκδίκηση αναπροσαρμογής των επιτοκίων

1. Ραπτόπουλος Κωνσταντίνος - Ταμίας Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Καστοριάς (τηλ. 6936876787)

2. Θεοδωρακόπουλος Δημήτριος - Γραμματέας Οργανωτικού Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Καστοριάς ( τηλ. 6955460195)

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 7:27 pm


Ανακοίνωση του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Φλώρινας


Την Δευτέρα 18/11/2019 πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση όλων των μελών του Συνδέσμου μας, με μοναδικό θέμα τις ακραίες συμπεριφορές παραγόντων, προπονητών και ποδοσφαιριστών απέναντι στους διαιτητές μέλη μας και την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση τους.

Δυστυχώς για ακόμα μια φορά γινόμαστε θιασώτες τραμπουκικών συμπεριφορών από ανθρώπους που «υποτίθεται» βρίσκονται στα γήπεδα για να προάγουν το ευ αγωνίζεσθαι και το ποδόσφαιρο. Αντ’ αυτών βλέπουμε κάθε Σαββατοκύριακο και εφόσον το αποτέλεσμα δεν είναι «βολικό» για την ομάδα τους να επιτίθενται φραστικά και να προπηλακίζουν τους διαιτητές, να εκστομίζουν χυδαίες βρισιές χωρίς να σέβονται το πρόσωπο και την οικογένεια του και αφού φύγουν από το γήπεδο συνεχίζουν τον χλευασμό με αναρτήσεις στο διαδίκτυο και σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ( facebook), αγνοώντας ότι η δημόσια ύβρις είναι αδίκημα ποινικά κολάσιμο. Η έλλειψη σεβασμού απέναντι στα μέλη μας αγγίζει όλους , από τον Πρόεδρο μας και τους μη εν ενεργεία διαιτητές μέχρι τις κοπέλες και τα νέα παιδιά που ονομάστηκαν πρόσφατα διαιτητές.

Δεν μας προξενεί εντύπωση η συμπεριφορά των συγκεκριμένων ούτε και μας πτοεί. Ο Σύνδεσμος μας στα 39 χρόνια λειτουργίας του έχει και στο παρελθόν αντιμετωπίσει ανάλογες καταστάσεις. Όσο μερικοί δεν συνειδητοποιούν ότι είμαστε όλοι ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ( διαιτητές, ποδοσφαιριστές, παράγοντες, προπονητές) και ότι το ποδόσφαιρο που υπηρετούμε είναι το ερασιτεχνικό που στόχο έχει την δημιουργία ταλέντων , την εκγύμναση όσων ασχολούνται και την σύσφιξη σχέσεων και όχι τον πρωταθλητισμό με οποιοδήποτε τίμημα, αυτά θα συμβαίνουν. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι ως Σύνδεσμος να προστατέψουμε και να θωρακίσουμε τα μέλη μας για να μπορούν να αγωνίζονται στα γήπεδα χωρίς φόβο.

Για όλα τα παραπάνω αποφασίσαμε ομόφωνα ως πρώτη αντίδραση να απέχουμε από τους αγώνες που θα διεξαχθούν το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου. Επίσης καλούμε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΣ Φλώρινας ως διοργανώτρια αρχή να παραβρεθεί σύσσωμο σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 25/11/2019 και ώρα 19:00μ.μ στα γραφεία του Συνδέσμου με την παρουσία όλων των εκπροσώπων των αθλητικών σωματείων που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Φλώρινας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΩΜΑΣ 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΨΑΛΛΙΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 7:14 pm


Ανακοίνωση σχετικά με την αποχή των διαιτητών από τους προσεχείς αγώνες (23 & 24/11/2019)


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΕΠΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 18/11/2019 ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΑΚΡΑΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ-ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ-ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ (ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ)», Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΑΠΕΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΣ 23 ΚΑΙ 24/11/2019 ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΠΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΝΑ ΠΑΡΕΒΡΕΘΟΥΝ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 25/11/2019 ΚΑΙ ΩΡΑ 19:00 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ (Δ.Α.Κ ΦΛΩΡΙΝΑΣ).

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΩΝ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡ. ΓΙΑΠΡΑΚΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 7:07 pm


Εκδηλώσεις προώθησης του τοπικού σήματος«Καφέ Αρκούδας» για τη σήμανση προϊόντων και υπηρεσιών φιλικών προς την Αρκούδα και των πρακτικών διαχείρισης της εμφάνισής της σε Αμύνταιο και Φλώρινα,στο πλαίσιο του έργου LIFEAMYBEAR


To Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Φλώρινας, ο Δήμος Αμυνταίου,η εταιρεία Συμβούλων LeverA.E, και η Περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» πρόκειται να διοργανώσουν δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις με στόχο την προώθηση του Τοπικού Σήματος για την «Καφέ Αρκούδα» στις επιχειρήσεις της περιοχής των Δήμων Αμυνταίου και Φλώρινας και την ενημέρωσή τους ως προς τις διαχειριστικές πρακτικές για τις περιπτώσεις εμφάνισης αρκούδας σε περιοχές ανθρώπινης δραστηριότητας ή κατοικίας. Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα ως εξής:

o Αμύνταιο, Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, ώρα 12:00 μ.μ., Αίθουσα Πνευματικού Κέντρου Αμυνταίου,

o Φλώρινα, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019,ώρα 05:00 μ.μ., Αίθουσα Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φλώρινας

Το έργο LIFEAMYBEAR υλοποιείται από τον Οκτώβριο του 2016 και πρόκειται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2021. Στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου - αρκούδας στην περιοχή του Αμυνταίου και της Φλώρινας και στην ενημέρωση σχετικά με την προστιθέμενη αξία πού μπορεί να προσδώσει η αρκούδα ως σύμβολο σε προϊόντα και υπηρεσίες της τοπικής οικονομίας.Στο εταιρικό σχήμα του έργου LIFEAMYBEARσυμμετέχουν, η LEVERA.E., συντονιστής έργου, ο Δήμος Αμυνταίου, η Διεύθυνση Δασών Φλώρινας της ΑΔΗΔΜ (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας) και η Περιβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ.

Στόχος των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε Αμύνταιο και Φλώρινα είναι η ενημέρωση των επιχειρήσεων για τα οφέλη από τη λήψη του σήματος «Καφέ Αρκούδας», τις απαιτήσεις (μέτρα, πρακτικές) και τις διαδικασίες που πρέπει να εφαρμόσουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να λάβουν το τοπικό σήμα. Την απονομή του τοπικού σήματος για την “Καφέ Αρκούδα” σε επιχειρήσεις της περιοχής των Δήμων Αμυνταίου και Φλώρινας θα αναλάβει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Φλώρινας και η απονομή του αναμένεται να συμβάλει στην παραγωγή προϊόντων φιλικών προς την καφέ αρκούδα και γενικότερα τη βιοποικιλότητα της περιοχής, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας και του εισοδήματος των επιχειρήσεων που θα λάβουν το σήμα.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα γίνει παρουσίαση πρακτικών διαχείρισης της αλληλεπίδρασης ανθρώπου και αρκούδας, από τη Περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ. Παραδείγματα τέτοιων πρακτικών είναιη χρήση ηλεκτροφόρων περιφράξεων και καλών σκύλων φύλαξης κοπαδιών για την αποφυγή ζημιών από την αρκούδα στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο, η αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες), η λειτουργία της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα (ΦΕΚ 272 / 07-02-2014) και άλλων αντίστοιχων διαχειριστικών πρακτικών και πως αυτές συνεισφέρουν στην άμβλυνση του προβλήματος της συνύπαρξης του ανθρώπου με την αρκούδα. Τέλος, θα διανεμηθούν Κυτία Πρώτων Βοηθειών αντιμετώπισης της δηλητηρίασης σκύλων και βεβαιώσεις συμμετοχής, οι οποίες είναι απαραίτητες κατά τη διαδικασία απονομής του Σήματος «Καφέ αρκούδας» στις επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί σύντομα στην ιστοσελίδα www.lifeamybear.eu και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Fb&Twitter) του έργου.

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 6:59 pm


ΝΕΟ ΒΙΝΤΕΟ από τον Διεθνή Αγώνα 3DΤοξοβολίας στην Φλώρινα / 27 Οκτωβρίου 2019


Μία πολύ όμορφη παρουσίαση του Διεθνούς Αγώνα Τοξοβολίας " AΡΚΤΟΣ 2019“, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στην Φλώρινα σις 27/10/2019, με εντυπωσιακά πλάνα από την προετοιμασία των αθλητών και τον καθευατό αγώνα, μέσα από διαδρομές στο κατάφυτο δάσος της κοινότητας Λεπτοκαρυών. 
Ο Διεθνής αγώνας τοξοβολίας τρισδιάστατης απεικόνισης στόχων 3D “ARKTOS 2019’ ήταν ο πρώτος του είδους που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας, με διοργανωτή τον Αθλητικό Σύλλογο Τοξοβολίας “ Κορύβαντες”. Το βίντεο είναι δημιουργία του Γιώργου Αλεξίου
Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 5:40 pm


Δ/νση Πολιτικής Προστασίας : ΈΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ Επιδείνωσης καιρού Read more: http://www.floriniotika.gr/2019/09/blog-post_39.html#ixzz65joLMIOv


ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ   ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

Τρίτη 19  Νοεμβρίου 2019

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο  Επιδείνωσης του καιρού     που εξέδωσε σήμερα  η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ),   επιδείνωση    θα παρουσιάσει  ο  καιρός από τις βραδινές ώρες   της  Τρίτης   19-11-2019  με  βροχές και  καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, οι οποίες πρόσκαιρα θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και  θυελλώδεις νότιους άνεμους.
Στη Δυτική Μακεδονία  προβλέπονται βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές  τη νύχτα και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 20/11/2019
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου.  
Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν βαθμιαία από  το μεσημέρι της Τετάρτης 20-11-2019 
 Η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας  έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες  υπηρεσίες, καθώς και τους Δήμους της Περιφέρειας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων        

 Παράλληλα συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για μέτρα αυτοπροστασίας από  έντονα καιρικά φαινόμενα και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας,  στην ηλεκτρονική διεύθυνση:   www.pdm.gov.gr/politiki-prostasia/   

    

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 5:30 pm


Φ.ΟΟ.Φ : Μονοήμερη ορειβατική πορεία – εκδρομή στο Εθνικό Πάρκο του Περιστερίου


ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 

Ορειβατική Πορεία – Εκδρομή 

Το ορειβατικό τμήμα του συλλόγου διοργανώνει μονοήμερη ορειβατική πορεία – εκδρομή στο Εθνικό Πάρκο του Περιστερίου την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Το Εθνικό Πάρκο Pelister καλύπτει έκταση 17.150 εκταρίων - σε υψόμετρο 927 έως 2601 μ.

Διαθέτει μοναδικούς φυσικούς πόρους και φιλοξενεί σπάνια ενδημικά είδη ζώων και φυτών.

Πολλά μονοπάτια πεζοπορίας να δείτε και να ζήσετε όλη την ομορφιά του βουνού Μπάμπα και του Pelister και για αυτή την ευχαρίστηση δεν χρειάζεστε ειδική φυσική κατάσταση, απλά καλή θέληση.

Εθνικό Πάρκο Pelister ανακηρύχθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1948 με νόμο.
Το βουνό Baba, πιο γνωστό ως Pelister, είναι το νοτιότερο ανατολικά με αλπικά χαρακτηριστικά.

Ανάμεσα στις κοιλάδες της Πελαγονιάς και της Πρέσπας η υψηλότερη κορυφή του πάρκου είναι 2.601.

Υπάρχουν δύο θρύλοι που συνδέονται με το όνομα Pelister:

α) Όταν βλέπουμε από μακριά, οι γκρίζες - άσπρες πέτρες στις ορεινές πλευρές μοιάζουν με ένα περιστέρι. Ένας θρύλος λέει ότι το όνομα Pelister προέρχεται από την ελληνική λέξη dor dove - perister.

β) σύμφωνα με τον άλλο θρύλο, το όνομα έχει τις ρίζες του από το χαρακτηριστικό πεύκο πεύκων στο πάρκο.

Το πεύκο Molika - Pinus peuce είναι το πιο γνωστό χαρακτηριστικό του Εθνικού Πάρκου Pelister.

Το είδος αυτό ανακαλύφθηκε από τον αυστριακό βοτανολόγο August Grisebach το 1839.

Ακολουθώντας το αρχαίο μονοπάτι Via Εγνατία που περνάει μέσα από το Πάρκο, θα έχετε μια μοναδική ευκαιρία να περπατήσετε στον ίδιο δρόμο που ταξίδεψε ο Απόστολος Παύλος, η Μακεδονική Φάλαγγα, οι Ρωμαϊκές Λεγεώνες και οι Βυζαντινοί Τσάροι.

Κανόνες λειτουργίας Πάρκου

1.Η μετακίνηση εντός της Προστατευόμενης Περιοχής πρέπει να γίνεται σε σημαδεμένες διαδρομές, μονοπάτια ή ορεινές διαδρομές.

2. Απαγορεύεται η οδήγηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οικισμών και σημαντικών διαδρομών και μονοπατιών εντός της προστατευόμενης περιοχής.

3. Απαγορεύεται η συλλογή και φύλαξη δειγμάτων άγριων ειδών ή των μερών τους.

4. Μην ενοχλείτε τα άγρια ​​ζώα.

5. Πριν φύγετε να συλλέξετε όλα τα απόβλητα που έχετε
δημιουργήσει.

6. Απαγορεύεται η εκσκαφή εντός της προστατευόμενης περιοχής.

7.Να είστε προσεκτικοί στον κίνδυνο πυρκαγιών των δασών.

8.Όταν βρίσκεστε στην προστατευόμενη περιοχή, βεβαιωθείτε ότι κρατάτε τα κατοικίδια ζώα σας(γάτα, σκύλοι) σε ένα λουρί.

9. Αναφέρετε όλες τις ζημιές που έχετε δει στην προστατευόμενη περιοχή στην διοίκηση.

Πρόγραμμα Ορειβατικής Πορείας – Εκδρομής
Ημερομηνία εκδρομής : Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019
Τόπος Αναχώρησης : Νέο Πάρκο Φλώρινας
Ώρα Αναχώρησης : 07:00 ( Προσοχή στην ώρα)
Ώρα άφιξης Χ. Κ . Μόλικα : 8:30 Περίπου
Οργάνωση και Ξεκίνημα Πορείας : 09:00

Άφιξη στην 1ης Ορειβατικής πορείας : 10:30 περίπου - Kopanki
Άφιξη στην 2ης Ορειβατικής πορείας: 12:00 περίπου - Vidikovec

Επιστροφή 1ης Ορειβ. Πορείας : 12:30 – Hotel Molika
Επιστροφή 2ης Ορειβ. Πορείας : 15:00 – Hotel Molika

Γεύμα 15:00 – 17:00
Επιστροφή στο Μοναστήρι : 17:45
Καφές 17:45 – 19:00
Επιστροφή Φλώρινα : 20:00

Πληροφορίες για 1η Ορειβατική Πορεία.

Θα ξεκινήσουμε από το χιονοδρομικό κέντρο του Μόλικα σε ένα καλά σημαδεμένο φαρδύ μονοπάτι ανάμεσα στα μοναδικού είδους πεύκα Pinus peuce και σε 1 ώρα και 15 με 30 λεπτά θα είμαστε στο ορειβατικό καταφύγιο Kopanki στα 1610m το οποίο ανακατασκευάζετε μετά από φωτιά που το κατέστρεψε ολοσχερώς .

Επίσης θα δούμε και το μνημείο του 1ου ορειβάτη της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας Dimitar Ilievski – Murato ο οποίος κατέκτησε το Everest αλλά δεν γύρισε πότε από εκεί.

Η διαδρομή ήπια ανηφορική δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φυσική κατάσταση και μπορεί να την κάνει οποιοσδήποτε μικρός ή μεγάλος.

Πληροφορίες για 2η Ορειβατική Πορεία.

Θα ξεκινήσουμε από το χιονοδρομικό κέντρο του Μόλικα μαζί με την 1η ορειβατική ομάδα και θα ακολουθήσουμε την ίδια διαδρομή μέχρι το καταφύγιο Kopanki.

Έπειτα από άλλη 1ώρα και 30 λεπτά θα φτάσουμε στα μπαλκόνια στη θέση Vidikovec στα 2000m.

Η διαδρομή αυτή δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολή κινούμαστε σε ήπια και λίγο πιο ανηφορική διαδρομή από την 1η ορειβατική πορεία και απαιτεί μέτρια φυσική κατάσταση.

Γενικές πληροφορίες

· Το γεύμα θα γίνει στο εστιατόριο το χιονοδρομικού κέντρου στο Molika το οποίο είναι καθαρό με μεγάλη ποικιλία γεύσεων για όλα τα γούστα λογικές τιμές με υπέροχα τοπικά κρασιά και φοβερές σούπες.

· Ο καφές θα γίνει στο πεζόδρομο του Μοναστηρίου κοντά στο ξενοδοχείο Epinal κατόπιν συνεννοήσεως και εφόσον το επιθυμεί η πλειοψηφία.

· Η μετακίνηση θα γίνει με μεγάλο τουριστικό λεωφορείο το οποίο θα είναι στη διάθεση μας καθ’ όλη την διάρκεια της εκδρομής .

· Κατά την 1η & 2η ορειβατική πορεία θα υπάρχουν ντόπιοι πιστοποιημένοι συνοδοί βουνού καθώς και έμπειροι ορειβάτες από τους τοπικούς συλλόγους που θα μας συνοδεύουν κατά την διάρκεια της πορείας μας.

· Απαραίτητη ταυτότητα ή διαβατήριο
Απαραίτητος Ορειβατικός Εξοπλισμός
ü Σακίδιο Νερό (1.5 lt)
ü Ορειβατικά παπούτσια Αντιανεμικό
ü Σκούφος Ελαφρά τροφή ή κάποιο σνακ
ü Γάντια Ατομ. φαρμακείο ( εφόσον χρειάζεται)
ü Μπατόν ή κάποιο μπαστούνι (προερ.) Γκέτες ( εφόσον υπάρχει χιόνι )
ü Ρούχα για να αλλάξατε

Ρουχισμός – Υπόδηση

Κατά την διάρκεια της πεζοπορίας προτιμήστε να είστε ντυμένοι για το επάνω μέρος του σώματος με ισοθερμικά εσώρουχα ενώ για το κάτω μέρος παντελόνια τύπου trekking ή φόρμες.

Για υποδήματα ιδανικά είναι τα εύκαμπτα μποτάκια ορεινής πεζοπορίας που κρατούν σταθερό τον αστράγαλο και μας προστατεύουν το πόδι μας από τα αγκάθια, τις πέτρες ή τις λάσπες και το κρατούν σχετικά στεγνό σε περίπτωση βροχής.

Εναλλακτικά αθλητικά παπούτσια εφόσον δεν υπάρχει χιόνι ή υγρασία .

Υπεύθυνος Αποστολής
Ø Καλυβιάνος Λεωνίδας: αντιπρόεδρος Φ.Ο.Ο.Φ
Υπέυθυνος Ορειβ. Τμήματος

Ø Ο αρχηγός της εξόρμησης έχει δικαίωμα να αλλάξει ή να ματαιώσουν την ολοκλήρωση της πεζοπορίας

Ø Να ματαιώσουν κατά την κρίση τους εάν οι τυπικές συνθήκες καιρού-βουνού δεν εξασφαλίζουν την ασφάλεια της ομάδας.

Ø Δικαιούνται να αποκλείσουν άτομο ή άτομα που κατά την κρίση τους δεν πληρούν τους όρους ασφάλειας (κακή φυσική κατάσταση, ελλιπή η ακατάλληλα εφόδια ανυπακοή κτλ.)

Ø Οι ώρες πορείας που αναγράφονται αναφέρονται σε ομαλές καιρικές συνθήκες και σε συνήθη κατάσταση βουνού για την συγκεκριμένη εποχή.

Ø Η συμμέτοχη οποιουδήποτε στις ορειβατικές και πεζοπορικές δραστηριότητες του Φ.Ο.Ο.Φ σημαίνει ταυτόχρονα και ανεπιφύλακτα αποδοχή των όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής του-της σε αυτές που είναι δημοσιευμένες στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του.

Ø Γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα του εγχειρήματος στο όποιο συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του-της στη δραστηριότητα αυτή αποδεχόμενος-η τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλεια του-της.

Ø Παραιτείται από κάθε απαίτηση του -της τόσο κατά του διοργανωτή συλλόγου όσο και κατά του αρχηγού της δραστηριότητας στην όποια συμμετέχει.

Κρατήσεις θέσεων

Για να κάνετε κράτηση θέσης, θα πρέπει:

§ Για συμμετοχές από Φλώρινα εφάπαξ καταβολή του ποσού στο τουριστικό γραφείο στα ΚΤΕΛ Φλώρινας Λεωφόρος Μακεδονομάχων 10 ή στον υπεύθυνο αποστολής το αργότερο μέχρι τη Τετάρτη 04 Δεκεμβρίου 2019 προκειμένου να κρατηθεί η θέση και να γίνουν οι γραφειοκρατικές εργασίες που χρειάζονται για τα σύνορα.

Επικοινωνία

Ø Καλυβιάνος Λεωνίδας 6933360583 ( ώρες 18:00 – 22:00 καθημερινά )

e-mail: [email protected]

Ø ΚΤΕΛ ΦΛΩΡΙΝΑΣ : 23850 22430

Ακυρώσεις

Αν κάποιος/α θέλει να ακυρώσει ας το κάνει έγκαιρα ώστε να προλάβει να μπει στη θέση του κάποιος άλλος συμμετέχοντας από την λίστα αναμονής.

Ακυρώσεις από την Τετάρτη 04 Δεκεμβρίου 2019 δεν θα επιστρέφετε το αντίτιμο συμμετοχής .

Αντίτιμο Συμμετοχής – Παροχές
Ø 10 ευρώ ενήλικες * Μεταφορά Φλώρινα Μοναστήρι
και επιστροφή

Ø 8 ευρώ παιδιά ( μέχρι 14 ετών) *Οδηγούς Βουνού
*Αντίτιμο Εθνικού Πάρκου

*Ατομική Ασφάλεια

Για το Δ.Σ. 
- Ο Υπεύθυνος Αποστολής 
Καλυβιάνος Λεωνίδας 


Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 4:56 pm


52η Πρόσκληση σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας


Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, έχοντας υπόψη:

α) Τις διατάξεις του άρθρου 175 του Νόμου 3852/10 (όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 103 του Ν. 4555/2018 και στην συνέχεια με το άρθρο 2 του Ν. 4623/2019), του άρθρου 176 του Νόμου 3852/10 (όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 του Ν. 4623/2019) και του άρθρου 177 του Νόμου 3852/10 (όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 104 του Ν. 4555/2018)

β) Την αριθμ. 208/19 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας.

γ) Την υπ΄ αρ. 144626/10-09-2019 απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, για τον ορισμό των Αντιπεριφερειαρχών στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρεις Δυτικής Μακεδονίας

δ) Την ανάγκη συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (2ος όροφος, γραφείο Οικονομικής Επιτροπής)

Κ Α Λ Ε Ι

Τους Περιφερειακούς Συμβούλους, μέλη της Οικονομικής Επιτροπής 

Γκατζαβέλη Παναγιώτα
Άμπα Βασίλειο
Κιάνα Στέργιο
Μάνο Θωμά
Κοζατσάνη Δέσποινα
Κάτανα Ηλία
Καρυπίδου – Κηπουρίδου Μαρία
Χριστοφορίδη Γεώργιο

σε συνεδρίαση την Τρίτη 19/11/2019 και ώρα 10:00 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (2ος όροφος, γραφείο Οικονομικής Επιτροπής), με θέμα: 

 1. Έγκριση πρακτικού προηγούμενης συνεδρίαση
 2. Έγκριση του Πρακτικού ΙΙ ελέγχου των δικαιολογητικών του προσωρινού αναδόχου του έργου: ««ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ–ΣΑΜΑΡΙΝΑΣ» 
 3. Έγκριση Δημοπράτησης και Έγκριση των Όρων Διακήρυξης Δημοπρασίας για το έργο: «Επείγουσες εργασίες στον παράπλευρο δημοτικό δρόμο του 383 υδατορέματος στο αγρόκτημα Τ.Κ. Πενταβρύσου Δήμου Εορδαίας» Προϋπολογισμού : 172.000,00 € (με Φ.Π.Α.) 
 4. Έγκριση Δημοπράτησης και Έγκριση των Όρων Διακήρυξης Δημοπρασίας για το έργο: «Βελτίωση αγροτικού δρόμου στην περιοχή Βογγόπετρα του Δήμου Σερβίων - Βελβεντού», Προϋπολογισμού: 41.000,00 € (με Φ.Π.Α) 
 5. Έγκριση του 1ου Πρακτικού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την κατακύρωση του έργου: "Διευθέτηση κοίτης ποταμού Σακουλέβα" 
 6. Έγκριση του 1ου Πρακτικού Διαγωνισμού (προσωρινός ανάδοχος)του έργου : " Προστασία Πρανών από Κατολισθήσεις Οδικού Δικτύου Π.Ε. Φλώρινας" 
 7. Έγκριση τροποποίησης της σύμβασης του «Ανοικτού Διεθνή Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού για την ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών, χωρικής αρμοδιότητας Π. Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ για τα σχολικά έτη 2018-2019 και 2019-2020», της ΚΤΕΛ ΑΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ Α.Ε 
 8. Έγκριση του Πρακτικού Νο 28 Διαπραγμάτευσης της 13-11-2019 για δρομολόγια μεταφοράς μαθητών Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Φλώρινας σχολικού έτους 2019-20 και της κατακύρωσης αυτών σε αναδόχους 
 9. Παράταση Σύμβασης Μίσθωσης του ακινήτου όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και Κ.Ε.Σ.Υ. της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης 
 10. Παράταση συμβάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς 
 11. Παράταση συμβάσεων προμήθειας μηχανογραφικής ύλης , γραφικής ύλης και φωτοτυπικού χαρτιού για τις ανάγκες των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς έτους 2019 
 12. Τροποποίηση της υπ.αριθμ.1354/19 απόφασης της οικονομικής επιτροπής με θέμα ορισμός δικηγόρου 
 13. Τροποποίηση της υπ.αριθμ.1353/19 απόφασης της οικονομικής επιτροπής με θέμα ορισμός δικηγόρου 
 14. Έγκριση δαπάνης και ορισμός δικηγόρου για παράσταση ενώπιον του Πρωτοδικείου Γρεβενών 
 15. Έγκριση κατανομής πίστωσης Επικοινωνιακής - Διαφημιστικής Προβολής Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, έτους 2019 
 16. Τυπική Επανέγκριση δαπάνης για την υλοποίηση του έργου: «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ» 
 17. Έγκριση – διάθεση πίστωσης 
 18. Έγκριση – διάθεση πίστωσης 
 19. Έγκριση ή μη δαπάνης ποσού για την προμήθεια μνήμης για υπολογιστή τύπου 4GB DDR3-1333 DIMM και ενός (1) DRUM για εκτυπωτή τύπου SAMSUNG MLT-D116s για τις ανάγκες της Δ/νσης Διά βίου Μάθησης, Εμπορίου, Απασχόλησης και Τουρισμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΕΔΡΑ). 
 20. Έγκριση Δαπάνης για πληρωμή Δικαστικού Επιμελητή για επίδοση εγγράφου 
 21. Έγκριση δαπάνης για αμοιβή λογιστή 
 22. Έγκριση δαπανών Π.Ε. Καστοριάς 
 23. Έγκριση δαπανών Π.Ε. Καστοριάς 
 24. Έγκριση δαπανών Π.Ε. Καστοριάς 
 25. Έγκριση δαπανών της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, (Π.Δ.Μ.) 
 26. Τροποποίηση προϋπολογισμού Περιφερειας Δυτικής Μακεδονίας 22η/2019 
 27. Έγκριση δαπάνης για τον εξοπλισμό των γραφείων των Αντιπεριφερειαρχών 
 28. Ορισμός δικηγόρου 
 29. Έγκριση της εκτός έδρας μετακίνησης του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς 
 30. Έγκριση της εκτός έδρας μετακίνησης του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας 
Σημ.: Τα τακτικά μέλη παρακαλούνται να ενημερώσουν εγκαίρως τη γραμματεία σε περίπτωση κωλύματος συμμετοχής τους (τηλ.2461351568)

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Π.Δ.Μ. 
Γεώργιος Κασαπίδης 
Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας 

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 12:42 am


Μια παράσταση ακόμη για την "Λωξάντρα" απο την θεατρική ομάδα του Σύλλογου Κιουταχειωτών – Μικρασιατών Φλώρινας ο «Άγιος Μηνάς»


Πολύ την άρεσε της Λωξάντρας η Φλώρινα … Αλλά και η Φλώρινα την αγάπησε… Κι έτσι, εκείνη, αποφάσισε να την επισκεφτεί ξανά, για μία ακόμη παράσταση, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, στις 19:30, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου, για να κεράσει καφέ, από τα χέρια του Ταρνανά, αλλά και συγκίνηση, όσους δεν πρόκαμε να κεράσει την προηγούμενη φορά…

Η θεατρική ομάδα του Σύλλογου Κιουταχειωτών – Μικρασιατών Φλώρινας ο «Άγιος Μηνάς», ύστερα από την επιτυχία που γνώρισε η μουσικο-θεατρική παράσταση της «Λωξάντρας» και κατόπιν αιτήσεως αρκετών θεατρόφιλων που δεν κατάφεραν να την απολαύσουν, αποφάσισε να δώσει μία ακόμη παράσταση… Μια παράσταση – ταξίδι στις γεύσεις, τις μυρωδιές και τα χρώματα της Πόλης,… Στο νοσταλγικό «τότε»… Στις γειτονιές των Ελλήνων… Στις αξίες τους… Στην αμείλικτη ιστορία τους…. Η «Λωξάντρα», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου, εδώ σε διασκευή του Άκη Δήμου και σκηνοθεσία της Δήμητρας Ξενάκη, δεν στερείται «αρωμάτων» της εποχής αλλά και της ατμόσφαιρας της Πόλης .

«Τι εστί πλούσιος; Ο εν τω ολίγω αναπαυόμενος…» Με τη χαρακτηριστική της ρήση, η Λωξάντρα υπογραμμίζει σε όλους μας τις βασικές αξίες της ζωής… Της φύσης και της νομοτέλειάς της… Μια ρήση που είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή, ενδιαφέρουσα ατάκα μιας ηρωίδας… Είναι μια φιλοσοφία ζωής. Της ίδιας της ζωής, που η Λωξάντρα ήξερε να υμνεί σε όλες τις εκφάνσεις τις… «Σπαρμένα πεθαμένους τα χρόνια μου… Θάνατοι και χαρές ανάκατα… γλέντια και δάκρυα.. και μες στα δάκρυα καινούρια γλέντια… γλεντάει καλύτερα ο άνθρωπος άμα μυρίζεται τον θάνατο… τα χέρια του ανοιχτά, ανοιχτή και η φωνή του στο τραγούδι…». Τα λόγια της κυλούν σαν δροσοσταλίδες στους κροτάφους… Κυλά η ζωή σαν όνειρο… Ποια τα όρια του αληθινού με το πραγματικό;

Μες στην φαινομενική απλότητα της υπόθεσής του, το έργο, που περιστρέφεται γύρω από την ιστορία της θρυλικής Λωξάντρας θίγει πολύ βαθύτερα νοήματα. Η έννοια της Μάνας στην αρχετυπική της διάσταση, του ξεριζωμού, αλλά και της ανθρωπιάς, που ξεπερνά οποιοδήποτε τεχνητή διάκριση ανάμεσα στους ανθρώπους και τις κουλτούρες τους, το τραπέζι που στρώνεται τελετουργικά σαν σύμβολο της υπέρτατης αγάπης, αλλά και της αποδοχής της θνητότητας – με έναν τρόπο αλλόκοτο που αντηχεί σαν ηχώ, πίσω από τα γέλια των ανθρώπων. Ο «Άνθρωπος» από μόνος του, αυθύπαρκτος, σαν αξία. Εκείνος και τα δεινά του… Τα δικά του, αλλά και αυτά που φέρει σαν κύτταρο μιας κοινωνίας, στο έλεος εκείνων που γράφουν την ιστορία. Αυτός είναι ο άξονας της «Λωξαντρας» της Μαρίας Ιορδανίδου, που, μεταφερόμενη στο σανίδι από την γλαφυρή πένα του Άκη Δήμου, δεν χάνει τίποτα από τα αρώματα της εποχής και των τόπων όπου εκτυλίσσεται, αλλά και από την αύρα των νοημάτων. Τόπος: Κωνσταντινούπολη, Μακροχώρι, Πέρα, Πειραιάς… Χρόνος: Τέλη του 19ου αιώνα – αρχές 20ου… Πυξίδα του ταξιδιού: ο «Άνθρωπος»….

Αυτό το ταξίδι σας προσκαλεί να ανακαλύψετε η νενέκα «Λωξάντρα», αγγίζοντας την ψυχή και τις αισθήσεις σας… Κι έχει απ’ όλα αυτό το ταξίδι… Έχει τραγούδι, έχει γέλιο, έχει συγκίνηση, έχει νοσταλγία… Έχει τα χρώματα, τα αρώματα και τους ήχους της Πόλης, που εδώ, σπάει τα γεωγραφικά της όρια και γίνεται το σύμβολο του πανανθρώπινου…

Η παράσταση, ή μάλλον, αυτό το θεατρικό ταξίδι θα πραγματοποιηθεί ξανά στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Φλώρινας, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στις 19:30.

Παίζουν οι: Σίσσυ Κωφίδου, Μαίρη Σίσκου, Νίκος Κηπουρόπουλος, Γιάννης Μπισδούνης, Γιώτα Μπομπότα, Νίκος Γώγος, Σοφία Γώγου, Στέλιος Δόντσιος, Αθηνά Μανουκάκη, Βαγγέλης Δεληγιώγης, Μαίρη Δανιηλίδου, Μαρία Αρβανίτου, Στέφανος Τζαραλής, Ευγενία Λαδά, Βίβιαν Τουτσίδου, Αναστάσιος Μπισδούνης, Γιώργος Παπαδημητρίου, Ευαγγελία Παπαδημητρίου και Εβίτα Θεοδωρίδου.

Τραγουδούν οι: Στέλιος Δόντσιος, Νίκος Γώγος, Νίκος Κηπουρόπουλος, Μαρία Αρβανίτου, Γιάννης Μπισδούνης, Αναστάσιος Μπισδούνης.

Παίζουν ζωντανά οι μουσικοί: Αργύρης Λάζου (Πιάνο), Γιάννης Τσώτσος (Ούτι), Γιώργος Τσαμπάζης (κλαρίνο), Ευάγγελος Καραμπέτσος (τουμπελέκι).

Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε η Θεατρική ομάδα του Συλλόγου Κιουταχειωτών Μικρασιατών.

Μουσική επιμέλεια και ενορχήστρωση: Aργύρης Λάζου

Σκηνοθεσία: Δήμητρα Ξενάκη

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 12:27 am


Διάλεξη Χ. Κοντοσφύρη & Γ. Παλιάτσιου στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών


Στα πλαίσια του κύκλου διαλέξεων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών,θα πραγματοποιηθεί διάλεξη των Χάρη Κοντοσφύρη και Γιώργου Παλιάτσιου, με θέμα «Space as a Practice Place: Μία δράση γνωριμίας και σύμπραξης με τη Σχολή Καλών Τεχνών των Τιράνων». 

Η παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 20-11-2019, στις 15:00΄, στην Αίθουσα Μέγας Αλέξανδρος,της Σχολής Καλών Τεχνών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και είναι ανοιχτή στο κοινό.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Διμερείς Μορφωτικές Ανταλλαγές 2019, στο διάστημα 30 Οκτωβρίου έως και 5 Νοεμβρίου 2019, ο αναπληρωτής καθηγητής Χάρης Κοντοσφύρης και ο υποψήφιος διδάκτορας Γιώργος Παλιάτσιος, από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που εδρεύει στη Φλώρινα, επισκέφτηκαν τη Σχολή Καλών Τεχνών των Τιράνων, στη γειτονική Αλβανία. Η επίσκεψη αυτή είχε ως στόχο τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών και την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των δύο σχολών. Το χρονικό αυτής της επαφής περιελάμβανε την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια της Σχολής των Τιράνων, τη γνωριμία με το διδακτικό προσωπικό της και εστίαζε, πρωτίστως, στην επαφή και αλληλεπίδραση με τους φοιτητές της.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε μία δημιουργική διαδρομή, όπου, μέσα από τη συλλογικότητα και τη σύμπραξη, οδηγούνταν στη συν-διαμόρφωση εικαστικών έργων-παρεμβάσεων, τα οποία παρουσιάστηκαν
στο κοινό υπό τη μορφή έκθεσης, σε γκαλερί των Τιράνων. Ο τίτλος που δόθηκε σε αυτή την έκθεση ήταν Space as a Practice Place, καθώς διαπραγματευόταν ζητήματα που αναπτύχθηκαν επί τόπου στη σύνδεση του δημόσιου και του ιδιωτικού χώρου-τόπου.

Η επιτυχία αυτής της συνεργασίας γίνεται εμφανής όχι μόνο από τα εικαστικά αποτελέσματα, αλλά, κυρίως, από τη διάθεση που εκφράστηκε από φοιτητές και διδάσκοντες για διατήρηση και διεύρυνση της από κοινού δράσης των δύο Βαλκανικών σχολών τέχνης.

Ο Χάρης Κοντοσφύρης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1965. Ξεκίνησε με σπουδές σκηνοθεσίας στη Σχολή Χατζίκου, στην Αθήνα (1984-1987) και μετά σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1987-1993).

Παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Δεσμός (Αθήνα, 1992).

Από τα πρώτα του έργα χρησιμοποιεί υλικά κατασκευής, όπως τσιμέντο και μεταλλικά τελάρα, που λειτουργούν καταρχήν συμβολικά, παραπέμποντας στον σύγχρονο πολιτισμό και στο αστικό τοπίο. Χειρίζεται με ευελιξία τη

φόρμα, τις χρωματικές διαβαθμίσεις και την υφή των υλικών του. Πολλές

φορές τα έργα σχεδιάζονται in situ, ως εγκαταστάσεις που

επαναπροσδιορίζουν τον περιβάλλοντα χώρο. Εντάσσει στη δουλειά του

μορφές και υλικά που δείχνουν το ενδιαφέρον του για τις διαδικασίες της

οπτικής αντίληψης και τη διαδραστική λειτουργία των έργων. Δημιουργεί

κατοπτρισμούς και προοπτικές πολλαπλών ειδώλων, που ενεργοποιούν τη

συμμετοχή του θεατή στη λειτουργία του έργου. Συχνά, αναπλάθει εικόνες

και αφηγήσεις που παραπέμπουν σε μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων, κυρίως

κοινωνικού περιεχομένου. Το έργο του περιλαμβάνει επιτοίχιες κατασκευές,

εγκαταστάσεις, ζωγραφικά έργα και γλυπτά.

Παράλληλα με το εικαστικό του έργο, δίδαξε ως Λέκτορας στο Τμήμα

Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

(2007), ενώ, σήμερα, είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών

του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα). Ζει και εργάζεται στην

Αθήνα και στη Φλώρινα.

Έχει παρουσιάσει το έργο του σε 19 ατομικές εκθέσεις και έχει

συμμετάσχει και αλληλεπιδράσει σε πλήθος εκθέσεων στην Ελλάδα και το

εξωτερικό, όπως, στην 3η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών Μεσογειακών Χωρών

(Μπολόνια, Ιταλία 1988), στην 2η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης (2009), ενώ το

2004 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 26η Μπιενάλε του Sao Paulo και το 2006

στη 2η Διεθνή Μπιενάλε του Πεκίνου. Εκθέτει στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη στην

Αθήνα και στην Γκαλερί Λόλα Νικολάου στη Θεσσαλονίκη. Το 2009 εξέδωσε

το βιβλίο του Έσοπτρο+ από τις εκδόσεις futura.
Ο Γιώργος Παλιάτσιος είναι εικαστικός, ειδικός παιδαγωγός και

εκπαιδευτής ενηλίκων σε ζητήματα τέχνης. Σπούδασε εικαστικά (Σ.Κ.Τ.,

Α.Π.Θ.), είναι κάτοχος Magister Εικαστικών (Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών

Βελιγραδίου) και ΜΑ στην Ψυχοπαιδαγωγική της Ένταξης (Παιδαγωγικό ΑΠΘ).

Ως καλλιτέχνης διερευνά την κοινωνική λειτουργία της Τέχνης σε

διαφορετικά περιβάλλοντα και καταστάσεις με ποικίλα μέσα. Ως παιδαγωγός

διερευνά ζητήματα αποδοχής της διαφορετικότητας, της ένταξης και της

βελτίωσης του ευ ζην (well-being) μέσω της Τέχνης.

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, του

Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής, της Ένωσης Καθηγητών

Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Μέσης Εκπαίδευσης και της Εθνικής Συνομοσπονδίας

Ατόμων με Αναπηρία.

Αυτή στιγμή ζει, εργάζεται και δημιουργεί στην Καστοριά, ενώ,

παράλληλα, συνεχίζει τις σπουδές του ως υποψήφιος διδάκτορας του

Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων

Τεχνών της Φλώρινας.Ο ΚοσμήτοραςΓιάννης Ζιώγας

Αναπληρωτής Καθηγητής

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 12:24 am


Ένας κόσμος (αδελφέ μου!)

-Κάποτε υπήρχε ένας κόσμος αδελφέ μου! όλοι ήταν κακόκεφοι, σκυθρωποί, στεναχωρημένοι, τα δάκρυα τους έτρεχαν ασταμάτητα, ακόμα και η νύχτα ήταν μαύρη σαν τις ψυχές τους.

-Μια νεράιδα παρακολουθούσε με πόνο ψυχής όλα όσα συνέβαιναν,έτσι μια νύχτα μαζέψει τα δάκρυα τους για να τα σκορπίσει στον ουρανό!.

-Από τα δάκρυα γεννήθηκαν τα αστέρια, η νύχτα πήρε χρώμα! έλαμπαν παντού, οι άνθρωποι τα κοιτούσαν ενθουσιασμένοι γεμάτοι χαρά, άρχισαν να γράφουν ποιήματα να εμπνέονται να ερωτεύονται να χαμογελούν!

-Οι άνθρωποι πλέον ήταν ευτυχισμένοι, ειπώθηκαν εκατομμύρια γλυκόλογα και ευχές κάτω από τα αστέρια. Τις νύχτες με την εμφάνιση των αστεριών οι άνθρωποι αποκτούσαν ένα συναίσθημα που τους έκανε να αγαπάν τα πάντα γύρο τους.

-Εδώ τελειώνει η ιστορία αδελφέ μου, αυτός ο κόσμος δεν υπάρχει, χάθηκε τον κατέστρεψαν. Σήμερα ο άνθρωπος ξανάγινε κακόκεφος σκυθρωπός και στεναχωρημένος, τα δάκρυα του τρέχουν ασταμάτητα και η ψυχή του είναι μαύρη σαν την νύχτα.-

Κεντρική ιδέα: Όσα «αστέρια» και αν σου χαρίσουν αν δεν τα εκτιμήσεις θα καταλήξεις εκεί που ήσουν.

Σπύρος Α. Ηλιάδης
Δημοσιογράφος - Εκδότης
[email protected]
Δημοσιεύθηκε στις 18 November 2019 | 11:59 pm


Νομός Φλώρινας - Ειδήσεις και Νέα

Νέος σεισμός στη Φλώρινα - EordaiaLive

Νέος σεισμός στη Φλώρινα  EordaiaLive

Δημοσιεύθηκε στις 18 November 2019 | 9:29 am


Σεισμός στη Φλώρινα - Δικτυο Τηλεόραση

Σεισμός στη Φλώρινα  Δικτυο Τηλεόραση

Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 9:18 pm


Σεισμός τώρα στη Φλώρινα - Newsbeast.gr

Σεισμός τώρα στη Φλώρινα  Newsbeast.gr

Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 5:00 pm


Φλώρινα: Σεισμός 3,7 Ρίχτερ - Sofokleousin.gr

Φλώρινα: Σεισμός 3,7 Ρίχτερ  Sofokleousin.gr

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2019 | 2:27 pm


Δείτε αγγελίες στο Νομό Φλώρινας

Φιλικοί ιστότοποι: