Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Φλώρινας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Οι Τούρκοι αποφάσισαν: Άνοιξε ο δρόμος να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία


Άκυρη η απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε μουσείο - Στον Ερντογάν η τελική απόφαση

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο, μετέδωσε το CNN Turk.
Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε ότι το προεδρικό διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 δεν έχει ισχύ και άνοιξε τον δρόμο για την λειτουργία του μνημείου ως τζαμί. Πλέον, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι εκείνος που καλείται να λάβει την τελική απόφαση για τη μετατροπή ή όχι του μνημείου σε τζαμί.
Σημειώνεται πως λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση του τουρκικού ΣτΕ, ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών έκανε ένα tweet χρησιμοποιώντας τον στίχο του ποιητή Necip Fazıl Kısakürek: «Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει».

Είχε εκφράσει ανησυχίες η UNESCO

Η UNESCO τόνισε χθες στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.

Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του», εξήγησε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Για οποιαδήτε μετατροπή πρέπει να ειδοποιηθεί η Ουνέσκο από το κράτος εκ των προτέρων, και θα πρέπει να υπάρξει (νέα) διαδικασία αξιολόγησης, εάν χρειάζεται, από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς», πρόσθεσε.

Η UNESCO υπογράμμισε ακόμη ότι έχει εκφράσει τις ανησυχίες της στις τουρκικές αρχές με επιστολές της και ότι επέδωσε ξανά το μήνυμα αυτό στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Οργάνωση χθες Πέμπτη.πηγή : protothema.gr

Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2020 | 4:38 pm


Π. Πέρκα: Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την τηλεθέρμανση της Φλώρινας, αφού η διεθνής πρακτική δείχνει ότι αποτελεί επένδυση και σημείο ανάπτυξης για τον τόπο.


Την Τετάρτη 08/07/2020, η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Π. Πέρκα, έδωσε ραδιοφωνική συνέντευξη στον Περιφερειακό Σταθμό της ΕΡΤ Φλώρινας.

Η κ. Πέρκα τοποθετήθηκε αρχικά για τα ενεργειακά ζητήματα και την δίχως σχέδιο και βίαιη απολιγνιτοποίηση της περιοχής, ως εξής: 


Ακούστε εδώ το ηχητικό:


• Δυστυχώς για την Φλώρινα επιλέχθηκε να κοπεί το έργο της τηλεθέρμανσης και έτσι να χαθεί ένα ήδη επενδυμένο κεφάλαιο και η προμήθεια των υλικών. Είναι απαράδεκτο την ώρα που όλη η Ευρώπη επενδύει σε τηλεθερμάνσεις με ΑΠΕ και άλλα θερμικά φορτία και μεις εδώ να μην έχουμε τηλεθέρμανση. Εγώ θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την τηλεθέρμανση και δεν θα τα παρατήσω.

• Προβλέπω ότι το 2023-2025 δεν θα έχει ολοκληρωθεί το έργο του Φ.Α. και ακόμα, την δεκαετία του 2030 θα συζητάμε πως θα αντικαταστήσουμε το Φ.Α. διότι είναι ορυκτό καύσιμο και ο χρόνος χρήσης του περιορίζεται μέχρι το 2050. Αυτά πρέπει να τα γνωρίζουν οι συμπολίτες μας, γιατί αυτές οι επιλογές θα οδηγήσουν την περιοχή μας σε ένα ακόμα τραγικό λάθος.

• Η περιοχή στήριξε το μεγαλύτερο εκβιομηχανιστικό εγχείρημα της χώρας. Δεν μπορεί σε αυτή τη μετάβαση να μην της αποδοθεί αυτό που της αξίζει. Λυπάμαι πολύ για τις μεθοδεύσεις και τις ενέργειες αυτής της κυβέρνησης, η οποία δεν καταλαβαίνει σε τι φτώχεια και ανεργία οδηγεί την περιοχή, αφού δεν μας έχει παρουσιάσει ακόμα ένα MasterPlanγι αυτό που πάει να κάνει.

• Θα πρέπει να έχουμε έναν οδικό χάρτη για το που πάμε, να ξέρουμε πως μπορούμε να συνεισφέρουμε ως φορείς και να καταθέσουμε τις απόψεις μας για να γίνει κάτι καλό για την περιοχή μας. Εξαγγέλθηκε μια απολιγνιτοποίηση και από κει και πέρα τίποτα.

• Τις επόμενες μέρες θα ζητήσω ραντεβού από τον κ. Μουσουρούλη για να ενημερωθώ και για να δω πως μπορώ να βοηθήσω. Δεν μας ικανοποιούν οι εκθέσεις ιδεών και αυτά τα επικοινωνιακά που ακούμε.

• Πέρασε ένας χρόνος δίχως να γίνει τίποτα. Το 2023 είναι πολύ κοντά και μόλις τώρα άρχισαν να αξιοποιούν τα διαθέσιμα χρήματα που αφήσαμε στο Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

• Η εξυπηρέτηση συμφερόντων του Φ.Α. έχει κοντά ποδάρια. Δεν μπορείς να ‘κάψεις’ μια ολόκληρη περιοχή επειδή θέλεις να εξυπηρετήσεις τους εμπόρους του Φ.Α.

Έπειτα, η κ. Πέρκα παρατήρησε σχετικά με την ανάπτυξη των σιδηροδρόμων:

• Επί τη ευκαιρία του ενός χρόνου κυβέρνησης ΝΔ προχώρησα σε μία αξιολόγηση της δράσης της κυβέρνησης για τις σιδηροδρομικές συνδέσεις. Δυστυχώς δεν προχώρησαν τίποτα.

• Όσον αφορά στην σιδηροδρομική σύνδεση Φλώρινα – Σκόπια αναμένουμε ακόμα τον Σταθμό του Ν. Καύκασου. Απορώ γιατί το καθυστερούν και δεν προχωρά. Περιμένω απαντήσεις από το Υπουργείο και θα επιδιώξω ραντεβού για να ενημερώσω τους πολίτες.

• Σε σχέση με το μακροπρόθεσμο έργο Θεσσαλονίκη - Φλώρινα – Κρυσταλλοπηγή – Πόγραδετς αναμένουμε τη μελέτη σκοπιμότητας-βιωσιμότητας αλλά δυστυχώς δεν το έχουν προχωρήσει καθώς από την ώρα που ανέλαβαν δεν έκαναν καμία συνάντηση για το θέμα.

• Είναι θλιβερό διότι παρατηρούμε πως είχαμε έναν χαμένο χρόνο για την ανάπτυξη του ελληνικού σιδηροδρόμου. Έχει πολύ μεγάλη σημασία ο σχεδιασμός για την αλλαγή του οικονομικού προφίλ μιας περιοχής. Οι μεταφορές είναι πολύ σοβαρό κομμάτι αφού είμαστε περιοχή που συνορεύει με ακόμα δύο κράτη.

Ακόμη, σχολίασε για τα ζητήματα της πανδημίας στην γειτονική Βόρεια Μακεδονία και την διασπορά του κορονοϊού:

• Απευθύνω έκκληση στους συμπολίτες μας να θυμηθούν ότι θυσιαστήκαμε και μείναμε τόσο καιρό στο σπίτι, καταστράφηκε η οικονομία μας για να αποφύγουμε έναν ιό ο οποίος είναι ακόμα εκεί. Δεν έχει τελειώσει.

• Είναι κρίμα ένας νομός που απέφυγε να έχει κρούσματα και τώρα από αβλεψία κάποιων λίγων να κινδυνέψει.

• Δυστυχώς δεν έχει γίνει καλή διαχείριση στο θέμα του τουρισμού και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Επίσης, για την κεντρική πολιτική σκηνή, τα σενάρια πρόωρων εκλογών, σχολίασε:

• Οι πρόωρες εκλογές είναι θέμα πρωθυπουργού άλλα δεν είναι συνετό να κάνεις εκλογές όταν μπροστά σου έχεις μία πανδημία. Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο και δεν είναι αυτό που μας απασχολεί.

• Το γενικότερο μήνυμα όμως είναι τα θέματα κακοδιαχείρισης που προκύπτουν καθημερινά. Προσφάτως δόθηκε επιτέλους στην δημοσιότητα η περίφημη Λίστα Πέτσα, η οποία άργησε διότι πιθανόν να «μαγειρεύτηκε». Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα με ανύπαρκτα siteκαι υπέρογκα ποσά σε επιχειρηματικούς ομίλους αλλά και ακόμα σε ραδιόφωνα που έχουν κλείσει τα προηγούμενα χρόνια.

• Όλο αυτό μας οδηγεί να συμπεραίνουμε ότι υπάρχει έλλειμα δημοκρατίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έλλειψη σάτιρας απέναντι στην κυβέρνηση και η κριτική που μπορεί να ασκήσει η δημοσιογραφία.

• Παρατηρήσαμε λοιπόν πως όλο το διάστημα της πανδημίας, έφυγε πολύ δημόσιο χρήμα προς ημέτερους και φίλους. Αυτά τα πράγματα τα έχει ζήσει ο τόπος μας και τα έχει πληρώσει ακριβά με την οικονομική κρίση. Τώρα ξαναγυρίζουμε δυστυχώς στην ίδια κατάσταση.

• Σήμερα συζητείται στην Βουλή το νομοσχέδιο που απαγορεύειτις συναθροίσεις και τις πορείες. Δεν μπορεί ο Έλληνας πολίτης να θεωρείται εν δυνάμει εγκληματίας όταν συμμετέχει σε μία διαδήλωση.

• Έχει χυθεί αίμα για το δημοκρατικό δικαίωμα διακίνησης ιδεών και της συνάθροισης. Αυτή η περιστολή δικαιώματος γίνεται διότι η κυβέρνηση γνωρίζει τι πρόκειται να επακολουθήσει λόγω της κακής διαχείρισης της χώρας και της οικονομικής πολιτικής που έχει ασκήσει το τελευταίο διάστημα.

• Η πανδημία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας. Παραδώσαμε μία οικονομία με ανάπτυξη της τάξης του 2,8% και το τελευταίο τρίμηνο του 2019 την έφτασαν περίπου στο 0% και αμέσως πριν την πανδημία είχαμε ύφεση.

• Η οικονομία της χώρας δεν πάει καλά για τον ίδιο λόγο που μας οδήγησαν τα προηγούμενα χρόνια στα μνημόνια. Αν δεν προτάξεις ένα παραγωγικό μοντέλο που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που θα παράξει και θα διανείμει σωστά το νέο πλούτο, δεν μπορείς να οδηγήσεις τη χώρα σε ανάκαμψη.

• Λίγο έως πολύ, οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Είτε βλέπουν τα περίφημα «ΣκόιλΕλικίκου», είτε βλέπουν ότι έχουν παγώσει όλα τα μεγάλα έργα. Κάποιες τοπικές κοινωνίες βρίσκονται σε εγρήγορση, το σύνολο όμως των πολιτών είναι ακόμα μουδιασμένο.

Τέλος, ερωτήθηκε για την «υπόθεση Παππά», όπου σημείωσε:

• Σε παράνομα αποκτηθέν υλικό γενικώς δεν πρέπει να απαντάμε γιατί το νομιμοποιούμε. Είναι επίσης κακό για τη δημοκρατία το να πέφτει τόσο χαμηλά ο πολιτικός διάλογος.

• Με τι ακριβώς κατηγορούν τον Ν. Παππά; Υπονοούν ότι χρηματίστηκε; Ούτε ο ίδιος ο Μυωνή είπε ότι χρηματίστηκε ή ότι εκβίασε. Το αντίθετο μάλιστα. Άρα τι συζητάμε;

• Αυτό μήπως γίνεται για να μην βγουν στην επιφάνεια οι νόμιμες ηχογραφήσεις της Ε.Υ.Π. για το κύκλωμα με εμπλεκόμενα στελέχη της ΝΔ, διευθυντές γραφείων Υπουργών κ.α. με θέματα παιδεραστίας και παραδικαστικά.

• Αυτός είναι ο πολιτικός διάλογος σήμερα. Υπάρχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα στον κόσμο για να είναι αυτά στην πολιτική μας ατζέντα σήμερα. Βεβαίως πρέπει να δίνουμε σημασία στα σκάνδαλα, όπως αυτό της Novartis, που σήμερα πληρώνει 310 εκ. δολάρια στις ΗΠΑ για το ζήτημα που προκάλεσε στην Ελλάδα.

• Η Novartisχρημάτιζε Έλληνες αξιωματούχους για να παίρνει καλές τιμές και εδώ επιμένουν να λένε ότι ήταν σκευωρία. Αυτοί που πήγαν να ξεσκεπάσουν το σκάνδαλο ελέγχονται και όλα τα άλλα κουκουλώνονται. Δεν είναι υγιή πράγματα αυτά και δεν σημαίνουν καλό μέλλον για μία χώρα. Πρέπει κάποτε να σταματήσουν όλα αυτά και να μιλήσουν με ειλικρίνεια όσοι είναι έντιμοι από κάθε κόμμα και να πάψουμε να τους καλύπτουμε.

Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Φλώρινας
Αναπλ. Τομεάρχης Μεταφορών

Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2020 | 4:31 pm


Συγχαρητήριο μήνυμα από την Όλγα Πουταχίδου Παιδείας & Πολιτισμού Π.Δ.Μ.


Συγχαρητήριο μήνυμα

Συγχαρητήρια στους υποψήφιους που έφτασαν κοντά στον στόχο τους ή και τον ξεπέρασαν. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους όσοι άγγιξαν τα όνειρα τους.
Ας είναι αυτή η επιτυχία σας η αρχή μιας σειράς επιτυχιών που θα σας φέρουν πιο κοντά στην προσωπική σας ευτυχία!
Καλή αρχή!

Όλγα Πουταχίδου
Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας & Πολιτισμού Π.Δ.Μ.

Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2020 | 4:24 pm


Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας|Με ψυχολόγους στελεχώθηκε η δομή Μονάδας Υποστήριξης Φοιτητών Ευπαθών Ομάδων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών».


Με ψυχολόγους στελεχώθηκε η δομή Μονάδας Υποστήριξης Φοιτητών Ευπαθών Ομάδων (ΜΥΦΕΟ), στο πλαίσιο του προγράμματος «Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών».

Η εν λόγω δομή στοχεύει στην επίτευξη της ισότιμης πρόσβασης στις ακαδημαϊκές σπουδές των φοιτητών με διαφορετικές ικανότητες, απαιτήσεις και ανάγκες, μέσω της παροχής προσαρμογών στο περιβάλλον, υποστηρικτικών τεχνολογιών πληροφορικής, υπηρεσιών πρόσβασης ,συμβουλευτικών υπηρεσιών και οικονομικών ενισχύσεων.

Οι ψυχολόγοι, οι οποίοι θα κατανεμηθούν γεωγραφικά στις πέντε πόλεις που εδρεύει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, θα στελεχώσουν τον Τομέα Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης,προσφέροντας υπηρεσίες σε όλο το ανθρώπινο δυναμικό του Ιδρύματος.

Τις ψυχολόγους καλωσόρισαν ο Πρύτανης, Καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης, η Αντιπρυτάνισσα Διοικητικών Υποθέσεων, καθηγήτρια Άννα Σπύρτου και ο επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος και Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας,καθηγητής Δημήτρης Πνευματικός. Στη συνέχειαπεριηγήθηκαν στις πόλεις στις οποίες θα εγκατασταθούν, προκειμένου να αναλάβουν έργο.

Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2020 | 4:09 pm


Πανελλαδικές 2020: Πως θα δείτε τις βαθμολογίες στην ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου.


Τέλος στην αγωνία των περίπου 100.000 υποψήφιων των Πανελλαδικών Εξετάσεων για εισαγωγή στις 77.970 θέσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μπαίνει σήμερα, καθώς αναρτήθηκαν στα σχολεία οι βαθμολογίες, οι οποίες είναι διαθέσιμες και ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας.
Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν τις βαθμολογίες τους στα μαθήματα Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού είτε επισκεπτόμενοι το λύκειό τους, είτε στη διεύθυνση https://results.it.minedu.gov.gr.

Για την εισαγωγή στην πλατφόρμα αρκεί να πληκτρολογήσουν τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Όσον αφορά την ανάρτηση των αποτελεσμάτων στα σχολεία, υπενθυμίζεται ότι για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων οι καταστάσεις που αναρτήθηκαν περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά στοιχεία του ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

Σημεώνεται, ότι από αύριο, Σάββατο 11 Ιουλίου, μέχρι και την επόμενη Παρασκευή 17 Ιουλίου, όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει πλέον να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό δελτίο τους, επιλέγοντας «Οριστικοποίηση» στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://exams.it.minedu.gov.gr.

Όπως έχει επισημανθεί από το υπουργείο Παιδείας, μετά την παρέλευση της προθεσμίας κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο του. Έτσι, προτείνεται στους υποψήφιους να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό -το οποίο θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου- ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (εκτός από την προγραμματισμένη εφημερία τους) θα λειτουργήσουν επιπλέον μία ημέρα, η οποία θα ανακοινωθεί προσεχώς, για να υποστηρίξουν τους υποψηφίους στην ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.


πηγή : cnn.gr

Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2020 | 11:51 am


ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ για ΑΓΟΡΑ η ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ : Σπίτια,οικόπεδα,χωράφια,αγροτεμάχια


Ζητούνται σπίτια,οικόπεδα,χωράφια και αγροτεμάχια για αγορά και ενοικίαση.

Κωσταρέλλης Αλέξανδρος Μεσιτική Κατασκευαστική 
Τηλ επικοινωνίας: 2385046856,  κιν : 6985916175Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2020 | 1:38 am


ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Μονοκατοικία 83 τ.μ μαζί με οικόπεδο 400 τ.μ στο Λέχοβο, Ν.Φλώρινας.


Το οίκημα αποτελείται από 2 υπνοδωμάτια, 1 σαλόνι, 2 κουζίνες, 1 μπάνιο.
Είναι σε δύο επίπεδα,με υπόγειο και λεβητοστάσιο και η μία κουζίνα είναι εξωτερική.
Επίσης έχει αυτόνομη θέρμανση(πετρέλαιο). Τα πατώματα είναι από ξύλο και είναι επιπλωμένο.

Τιμή συζητήσιμη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 
Κωσταρέλλης Αλέξανδρος Μεσιτική Κατασκευαστική 
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2385046856 & 6985916175

Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2020 | 1:38 am


ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ : Σχολική εκδρομή τελειοφοίτων - Μυκήνες – 1968


Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο σημερινό φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 2879/10.07.2020 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, μας μεταφέρει στο έτος 1968 .


Ας δούμε λοιπόν τι μας περιγράφει για την φωτογραφία αυτή :

ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΩΝ - ΜΥΚΗΝΕΣ – 1968

Αναδημοσιεύουμε μια όμορφη φωτογραφία από το προφίλ στο facebook του Τάσου Γραμπόβα που, επίσης, έχει αναρτηθεί στο florinapast που επιμελείται ο εκπαιδευτικός Σπύρος Παπαχαρίσης. Είναι των τελειοφοίτων του Γυμνασίου Αρρένων Φλώρινας του Μαΐου 1968 από την εξαήμερη εκδρομή τους στις Μυκήνες (Πύλη των Λεόντων).

1η σειρά-κάτω (από αριστερά): Α. Γαγάτσης, Χ. Ευαγγέλου, Ι. Παπαϊωάννου, Σ. Περιβολάρης , Σ. Καλυβιάνος.

2η σειρά (από αριστερά): Ν. Ρούφας (καθηγητής), Α. Ιωαννίδης, Κ. Κονσούλης, Α. Οικονομίδης, Θ. Σπυρομήλιος, Α. Γραμπόβας, Χ. Δημητρόπουλος, Φ. Φιλίππου.

3η σειρά: (από αριστερά): Άγνωστος, Γ. Μήνου.

4η σειρά: (από αριστερά): Ε. Κουτσουμπίδης, Α. Τριανταφύλλου, Ι. Βλάχου, Γ. Μπερέας, Σ. Λαζάρου, Β. Σίσκος, Δ. Κωνσταντινόπουλος, Κ. Μαυρόπουλος, Άγνωστος, Κ. Αθανασιάδης, Κ. Δημητρίου, Κ. Παπαναούμ, Γ. Κλιγκάτσης, Α. Καρατάσος (καθηγητής), Κ. Φουδούλης, Ν. Παπαϊωακείμ, Δ. Πετσίνης, Α. Κωνσταντινίδης


Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2020 | 1:29 am


ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ Σαββάτου 11.07 και Κυριακής 12.07.2020
Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2020 | 1:11 am


Ευχαριστήριο του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης»


Το ΔΣ του ΦΣΦ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», ευχαριστεί θερμά τον Θεοχάρη και Δέσποινα Άμπα για την ευγενική δωρεά εκατό ευρώ (100,00 €) προς τον Σύλλογό μας, στη μνήμη Βασιλικής Μπρέτσια και Αθανασίου Άμπα, αντί μνημοσύνου.

Το ΔΣ του ΦΣΦ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», ευχαριστεί θερμά την Οικογένεια Γεωργίου και Πετρούλας Βεγήρη για την ευγενική της δωρεά εκατό ευρώ (100,00 €) προς τον Σύλλογό μας, στη μνήμη Γεωργίου Μιχ. Καπουλίτσα.


Ευχαριστούμε.
Το ΔΣ του ΦΣΦΑ

Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2020 | 12:58 am


Π. Πέρκα - ΣΥΡΙΖΑ: Με αγωνία αναμένουμε την αυτονόητη στήριξη του Τμήματος Ψυχολογίας και την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Τα ψέμματα τελείωσαν.


Μετά την από 06-07-2020 Αναφορά μας προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων σχετικά με το Ψήφισμα του Π.Δ.Μ με θέμα «Αντιστοιχίες Τμημάτων, Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και Προγραμμάτων Σπουδών των Α.Ε.Ι. ακαδημαϊκού έτους 2020-2021» και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο με τις απαραίτητες πιέσεις για την στήριξη των πανεπιστημιακών Τμημάτων της Φλώρινας και του συνόλου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, διαπιστώνουμε δυστυχώς ότι για μία ακόμα φορά η κυβέρνηση της ΝΔ, διαλέγει τον δρόμο της απορρύθμισης και της απαξίωσης του αναβαθμισμένου χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης που παρέλαβε στη Δυτική Μακεδονία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ παραβλέπει και επιμένει να κατατάσσει το Τμήμα Ψυχολογίας στα μη αντιστοιχούμενα Τμήματα, όπου με δεύτερη τροποποιητική Υπουργική Απόφαση (δείτε εδώ) συνεχίζει την απαξίωση των νέων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, η μνήμη των δηλώσεων του κυβερνητικού Βουλευτή (19-07-2019) για την αυτονόητη στήριξη του Τμήματος Ψυχολογίας και του Π.Δ.Μ., παραμένει ακόμα νωπή όταν μάλιστα δικαιώνεται η ‘σπέκουλα’ και η φημολογία υποβάθμισης του μεγάλου εγχειρήματος ανάπτυξης του Περιφερειακού Πανεπιστημίου, που έλαβε σάρκα και οστά κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι μεγαλοστομίες και οι εγγυήσεις περί αυτονόητης στήριξης πρέπει να πάψουν και τα λόγια να γίνουν έργα. Η περιοχή της Φλώρινας, στο πλαίσιο της βίαιης απολιγνιτοποίησης που επιχειρείται δίχως κανένα σχέδιο, δεν θα ανεχτεί άλλο καταστροφικό σχέδιο Αθηνά και διάλυση του ακαδημαϊκού της χάρτη. Η ενίσχυση και η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου αποτελεί μονόδρομο και όποιοι δεν συνηγορήσουν προς αυτή την κατεύθυνση θα καταστούν συνένοχοι στο καταστροφικό έργο ΝΔ - Κεραμέως.

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Προοδευτική Συμμαχία Φλώρινας 
Πέτη Πέρκα 

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ - 
Προοδευτική Συμμαχία Φλώρινας 


Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2020 | 12:08 am


Ένταξη 10 έργων για τη στήριξη της τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων (CLLD) – LEADER, συνολικού π/υ 1,3 εκ. €, στο Μέτρο 19 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020


Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης υπέγραψε την ένταξη 10 έργων συνολικού προϋπολογισμού 1.297.680,86 ευρώ για τη στήριξη της τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων (CLLD) – LEADER, στο Μέτρο 19 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος της Αναπτυξιακής Φλώρινας Α.Ε.

Αναλυτικά τα έργα είναι τα εξής:

·Στην ΥΠΟΔΡΑΣΗ 19.2.4.1: «Στήριξη για υποδομές μικρής κλίμακας (ενδεικτικά: ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία εντός οικισμού), συμπεριλαμβανομένης της εξοικονόμησης ενέργειας σε χρησιμοποιούμενα δημόσια κτίρια»α/α

Κωδικός ΟΠΣΑΑ

2014 - 2020

Τίτλος Πράξης/Υποέργου

Δικαιούχος

Συνολικός Προϋπ/σμός

1

0016049642

Προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου  στο βιολογικό καθαρισμό Φλώρινας

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

270.000,00

ΣΥΝΟΛΟ

270.000,00


·Στην ΥΠΟΔΡΑΣΗ 19.2.4.2: «Στήριξη για τη δημιουργία, βελτίωση ή επέκταση τοπικών βασικών υπηρεσιών για τον αγροτικό πληθυσμό, καθώς και των σχετικών υποδομών»

α/α

Κωδικός ΟΠΣΑΑ

2014 - 2020

Τίτλος Πράξης/Υποέργου

Δικαιούχος

Συνολικός Προϋπ/σμός

1

0016027244

Προμήθεια επαγγελματικών ηλεκτρικών συσκευών καθώς και εξοπλισμός προβολής και επίπλων για τους παιδικούς σταθμούς του Ν.Π.Δ.Δ. Κ.Π.Α.Π.Α. Δήμου Φλώρινας

Ν.Π.Δ.Δ. Κ.Π.Α.Π.Α. ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

90.300,00

ΣΥΝΟΛΟ

90.300,00


·Στην ΥΠΟΔΡΑΣΗ 19.2.4.3: «Στήριξη για επενδύσεις για δημόσια χρήση σε υπηρεσίες και υποδομές αναψυχής, ανάπλασης χώρων εντός οικισμών, τουριστικές πληροφορίες και τουριστικές υποδομές μικρής κλίμακας»

α/α

Κωδικός ΟΠΣΑΑ 2014 - 2020

Τίτλος Πράξης/Υποέργου

Δικαιούχος

Συνολικός Προϋπ/σμός

1

0016037847

Ανάπλαση παραλιακής Δημοτικής οδού Αγίου Παντελεήμονα Δήμου Αμυνταίου

ΔΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

270.000,00

ΣΥΝΟΛΟ

270.000,00


·Στην ΥΠΟΔΡΑΣΗ 19.2.4.4: «Ενίσχυση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων»

α/α

Κωδικός ΟΠΣΑΑ

2014 - 2020

Τίτλος Πράξης/Υποέργου

Δικαιούχος

Επιλέξιμη Δημόσια Δαπάνη

(€)

1

0016053649

Γαστρονομική ξενάγηση στη Φλώρινα - Συμπόσιο στις Πρέσπες

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

31.124,00


2

0016034648

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Δήμου Πρεσπών

ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ

21.600,00


3

0011425441

Φεστιβάλ Χάλκινων Μπαντών

στο Αμύνταιο Φλώρινας

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

36.952,00


ΣΥΝΟΛΟ

89.676,00


·Στην ΥΠΟΔΡΑΣΗ 19.2.4.5: «Στήριξη για μελέτες, υπηρεσίες και επενδύσεις, που συνδέονται με τον πολιτισμό, με τη διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των χωριών, των αγροτικών τοπίων και των τόπων, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικό-οικονομικών πτυχών καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης»

α/α

Κωδικός ΟΠΣΑΑ

2014 - 2020

Τίτλος Πράξης/Υποέργου

Δικαιούχος

Επιλέξιμη Δημόσια Δαπάνη

(€)

1

0016042858

Συνεδριακή Υποδομή Ορεινού Κέντρου Νυμφαίου Κλειστό Κέντρο Ψυχαγωγίας

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΝΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

249.593,99

2

0010957059

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης σε θέματα Πολιτικής Προστασίας,  Περιβάλλοντος και Οικολογικής Συνείδησης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

45.870,87

3

0016034846

Αποκατάσταση και ανακαίνιση του κέντρου Νεότητας Καλλιθέας

ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ

250.000,00

4

0011417842

Προμήθεια Στολών για την Φιλαρμονική του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Φλώρινας με σκοπό την κάλυψη των αναγκών της υπηρεσίας και την εξυπηρέτηση των σκοπών του Ν.Π.Δ.Δ. σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία

Ν.Π.Δ.Δ. Κ.Π.Α.Π.Α. ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

32.240,00

ΣΥΝΟΛΟ

577.704,86


Οι πράξεις θα υλοποιηθούν με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και Εθνικών Πόρων.Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2020 | 12:00 am


Συνάντηση βουλευτή Γ.Αντωνιάδη με την διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φλώρινας


Tο Σάββατο 04/07/2020 ο βουλευτής της Π.Ε Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης συναντήθηκε με την διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φλώρινας. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Σάββας Σαπαλίδης, ο Γενικός Γραμματέας Μιχάλης Πραπαβέσης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος Απόστολος Πάνος και η οικονομική επόπτης Αθηνά Παπαδοπούλου.

Στην σύσκεψη συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής . Ανταλλάχθηκαν απόψεις για την μεταλιγνιτική περίοδο και τα κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν στην περιοχή καθώς και για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός πλάνου που θα βοηθήσει την περιοχή να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις των καιρών και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. βουλευτής ευχαρίστησε την διοίκηση του Επιμελητηρίου για την πρόσκληση και άκουσε με προσοχή τις προτάσεις που του έθεσαν οι εκπρόσωποι του . Δεσμεύτηκε δε να τις μεταφέρει στον ίδιο τον πρωθυπουργό στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10/07/2020 .

Τέλος συμφωνήθηκε η συνέχιση της συνεργασίας , της ανταλλαγής και της καταγραφής απόψεων, στην επόμενη μεταβατική περίοδο, προκειμένου να υπάρχει μια κοινή θέση που θα έχει συνδιαμορφωθεί από τις προτάσεις των θεσμικών φορέων και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας . ΄΄Είναι σημαντικό –τόνισε ο κ. βουλευτής-η επόμενη μέρα να μας βρει ενωμένους και έτοιμους με προτάσεις ρεαλιστικές και αναπτυξιακές , που θα συμπεριληφθούν στο business plan που ετοιμάζει η Κυβέρνηση για την περιοχή μας΄΄.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Π.Ε ΦΛΩΡΙΝΑΣ 

Δημοσιεύθηκε στις 9 July 2020 | 10:55 pm


Έκδοση Πρόσκλησης για τη χρηματοδότηση δράσεων πρόληψης, αντιμετώπισης και διαχείρισης πλημμυρικών φαινομένων, προϋπολογισμού 8 εκατ. €, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Δυτική Μακεδονία" 2014-2020


Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης υπέγραψε Πρόσκληση που εξέδωσε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Δυτική Μακεδονία" 2014-2020, για τη χρηματοδότηση δράσεων πρόληψης, αντιμετώπισης και διαχείρισης πλημμυρικών φαινομένων, συνολικού προϋπολογισμού 8.000.000 €. Δικαίωμα υποβολής προτάσεων έχουν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, οι Δήμοι της Περιφέρειας καθώς και λοιποί φορείς καθ' αρμοδιότητα.

Η Πρόσκληση αφορά στη χρηματοδότηση έργων που συμβάλλουν στη μείωση των πλημμυρών και των επιπτώσεών τους στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και στην ενίσχυση της προστασίας και της ασφάλειας των πολιτών στις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας, οι οποίες, σύμφωνα με το ισχύον εθνικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των κινδύνων πλημμύρας είναι:

- Χαμηλή ζώνη λεκάνης Πρεσπών
- Χαμηλή ζώνη λεκάνης π. Αξιού στο Ν. Φλώρινας (π. Λύγκος)
- Χαμηλή ζώνη άνω ρου π. Αλιάκμονα και λίμνη Καστοριάς
- Χαμηλή ζώνη μέσω ρου π. Αλιάκμονα (περιοχή Σαρακήνα, Καρπερό)
- Αριστερή παρόχθια περιοχή τεχνητής λίμνης Πολυφύτου, χαμηλή ζώνη Φτελιάς
- Πεδιάδα Κοζάνης
- Χαμηλή ζώνη κλειστής λεκάνης Πτολεμαΐδας, παραλίμνιες εκτάσεις λιμνών Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα, Πετρών και νότια της λίμνης Βεγορίτιδας
- Χαμηλή ζώνη Ξηρολίμνης

Οι προτάσεις που θα επιλεγούν θα υλοποιηθούν με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Εθνικών Πόρων, μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 5 - «Προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, πρόληψη και διαχείριση κινδύνων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Δυτική Μακεδονία" 2014-2020.

Οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω του ΟΠΣ ΕΣΠΑ, από 01/07/2020 έως 30/10/2020.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Πρόσκληση, καθώς και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Δυτική Μακεδονία" 2014-2020, το Σύστημα Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων, τους Κανόνες Επιλεξιμότητας των δαπανών των Πράξεων κ.λ.π., οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Ειδικής Υπηρεσίες Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Δυτική Μακεδονία" 2014-2020, στη διεύθυνση www.pepdym.gr.

Δημοσιεύθηκε στις 9 July 2020 | 10:25 pm


Έκδοση Πρόσκλησης για την προμήθεια εξοπλισμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτων αναγκών, προϋπολογισμού 6 εκατ. €, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Δυτική Μακεδονία" 2014-2020


Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης υπέγραψε Πρόσκληση που εξέδωσε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Δυτική Μακεδονία" 2014-2020, για την προμήθεια εξοπλισμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτων αναγκών, συνολικού προϋπολογισμού 6.000.000 €. Δικαίωμα υποβολής προτάσεων έχουν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, οι Δήμοι της Περιφέρειας καθώς και λοιποί φορείς καθ' αρμοδιότητα.

Η Πρόσκληση αφορά δράσεις για την προμήθεια εξοπλισμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτων αναγκών. Ενδεικτικά αναφέρονται:

- η προμήθεια εξοπλισμού αντιμετώπισης φυσικών φαινομένων και καταστροφών (π.χ. πλημμυρών, πυρκαγιών, κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας Μηχανημάτων-εξοπλισμού στο πλαίσιο υποστήριξης του Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ».

- η προμήθεια εξοπλισμού για την αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων (χιονοπτώσεις, βροχοπτώσεις, κατολισθήσεις κ.λπ.).

- η προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης από φυσικά φαινόμενα (όπως οι πλημμύρες) και συλλογής και διαχείρισης περιβαλλοντικών πληροφοριών (π.χ. μετεωρολογικοί σταθμοί).

Οι προτάσεις που θα επιλεγούν θα υλοποιηθούν με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Εθνικών Πόρων, μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 5 - «Προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, πρόληψη και διαχείριση κινδύνων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Δυτική Μακεδονία" 2014-2020.

Οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω του ΟΠΣ ΕΣΠΑ, από 01/07/2020 έως 25/09/2020.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Πρόσκληση, καθώς και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Δυτική Μακεδονία" 2014-2020, το Σύστημα Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων, τους Κανόνες Επιλεξιμότητας των δαπανών των Πράξεων κ.λ.π., οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Ειδικής Υπηρεσίες Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Δυτική Μακεδονία" 2014-2020, στη διεύθυνση www.pepdym.gr

Δημοσιεύθηκε στις 9 July 2020 | 10:21 pm


Αύξηση προϋπολογισμού και παράταση προθεσμίας υποβολής προτάσεων της πρόσκλησης για τη χρηματοδότηση δράσεων βελτίωσης της διαχείρισης των υδατικών πόρων σύμφωνα με το σχέδιο διαχείρισης λεκανών απορροής της Περιφέρειας, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Δυτική Μακεδονία" 2014-2020


Αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα μας και οι δημόσιοι φορείς μετά την πανδημία, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Δυτική Μακεδονία" 2014-2020, προχώρησαν σε τροποποίηση της Πρόσκλησης "Δράσεις βελτίωσης διαχείρισης των υδατικών πόρων σύμφωνα με το σχέδιο διαχείρισης λεκανών απορροής της Περιφέρειας" που αφορά στη χρηματοδότηση παρεμβάσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση της διαχείρισης των υδατικών πόρων της ΠΔΜ σε εναρμόνιση με τις απαιτήσεις του περιβαλλοντικού κεκτημένου της Ένωσης (Οδηγία 2000/60) και στη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων και της ποσότητας του υδατικού αποθέματος. Σύμφωνα με την τροποποίηση, ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1,2 εκ. ευρώ και η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής προτάσεων μεταφέρεται στις 30/09/2020, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους φορείς να υποβάλουν τις προτάσεις τους.

Οι προτάσεις που θα επιλεγούν θα υλοποιηθούν με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Εθνικών Πόρων, μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 6 - «Διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Δυτική Μακεδονία" 2014-2020.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Πρόσκληση, καθώς και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Δυτική Μακεδονία" 2014-2020, το Σύστημα Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων, τους Κανόνες Επιλεξιμότητας των δαπανών των Πράξεων κλπ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Ειδικής Υπηρεσίες Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Δυτική Μακεδονία" 2014-2020, στη διεύθυνση www.pepdym.gr.
Δημοσιεύθηκε στις 9 July 2020 | 10:17 pm


ΠΕΝΘΙΜΟ ΑΓΓΕΛΤΗΡΙΟ : Μιχαήλ ΜΙΣΚΑΣ ετών 83Δημοσιεύθηκε στις 9 July 2020 | 10:15 pm


Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αμυνταίου την Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020


Ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Αμυνταίου σας προσκαλεί στην 13η Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουλίου 2020 ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμυνταίου, κεκλεισμένων των θυρών σύμφωνα με το άρθρο 10 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4682/ 2020 (Α’ 76), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1. Παραλαβή της μελέτης με τίτλο "Επικαιροποίηση υδραυλικής μελέτης ύδρευσης ΔΕ Αμυνταίου και Αετού από επιφανειακά υδάτινα σώματα", με ΚΑ:63.7412.002.Eισηγητής κ. Μπερμπερίδης Πέτρος Αντιδήμαρχος Αμυνταίου, σύμφωνα με την σχετική εισήγηση του κ. Κοντίνη Νικόλαου προϊσταμένου του τμήματος Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής.

2. Έγκριση όρων Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αμυνταίου και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕ Φλώρινας) για την υλοποίηση της Πράξης "Ύδρευση ΔΕ Αμυνταίου και Αετού, Δήμου Αμυνταίου, από επιφανειακά υδάτινα σώματα και εσωτερικά δίκτυα οικισμών".Eισηγητής κ. Μπερμπερίδης Πέτρος Αντιδήμαρχος Αμυνταίου, σύμφωνα με την σχετική εισήγηση του κ. Κοντίνη Νικόλαου προϊσταμένου του τμήματος Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής.

3. Μεταφορά έργων από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»Eισηγητής κ. Μπερμπερίδης Πέτρος Αντιδήμαρχος Αμυνταίου, σύμφωνα με την σχετική εισήγηση της κ. Αλληλόμη Αναστασία Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης.

4. Αποδοχή ένταξης στο «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020», ΜΕΤΡΟ 19:«Τοπική Ανάπτυξη με πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD) - LEADER» του ΠΑΑ 2014-2020, ΥΠΟΜΕΤΡΟ 19.2: «Στήριξη υλοποίησης Δράσεων των Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης με πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD/LEADER)» του έργου με τίτλο " Ανάπλαση παραλιακής Δημοτικής οδού Αγίου Παντελεήμονα Δήμου Αμυνταίου".
Eισηγητής κ. Μπερμπερίδης Πέτρος Αντιδήμαρχος Αμυνταίου, σύμφωνα με την σχετική εισήγηση του κ. Κοντίνη Νικόλαου προϊσταμένου του τμήματος Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής.

5. Καταρχήν απόφαση για την αξιοποίηση δημοτικών υποδομών με σκοπό την ανάπτυξη δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.Eισηγητής κ. Μπερμπερίδης Πέτρος Αντιδήμαρχος Αμυνταίου, σύμφωνα με την σχετική εισήγηση του κ. Κοντίνη Νικόλαου προϊσταμένου του τμήματος Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής.

6. Ορισμός επιτροπής προσωρινής & οριστικής Παραλαβής για το έργο «Επισκευές – Συντηρήσεις σχολικών μονάδων Δήμου Αμυνταίου».Eισηγητής κ. Κιοσές Παναγιώτης Αντιδήμαρχος Αμυνταίου,σύμφωνα με την σχετική εισήγηση του κ. Τζώρτζη Χρήστου προϊσταμένου του τμήματος τεχνικών υπηρεσιών και Ποιότητας Ζωής.

7. Συζήτηση και λήψη απόφασης για την σύσταση Δημοτική Επιτροπή Ισότητας.
8. Παραχώρηση χρήσης της πλατείας Αγοράς Κοινότητας Αμυνταίου στον Σύλλογο Γυναικών Αμυνταίου.

9. Παραχώρηση χρήσης του γηπέδου Κοινότητας Αμυνταίου στον Γυμναστικό Σύλλογο Αμυνταίου «ΕΡΜΗΣ».
10. Παραχώρηση χρήσης του γηπέδου Κοινότητας Αετού στον Αθλητικό Σύλλογο «Μέγας Αλέξανδρος».
11. Παραχώρηση χρήσης του γηπέδου Κοινότητας Λεβαίας στον Γυμναστικό Αθλητικό Σύλλογο «ΔΑΦΝΗ».
12. Συζήτηση και λήψη απόφασης για την παράταση υλοτομίας των συστάδων 7α και 8α του διαστήματος της Τ.Κ. Νυμφαίου. Eισηγητής κ. Μπάντης Ιορδάνης Αντιδήμαρχος Αμυνταίου,
σύμφωνα με την σχετική εισήγηση της Προϊσταμένου κ. Ρόμπη Ελένη του τμήματος Εσόδων και Ακίνητης Περιουσίας

13. Συζήτηση και λήψη απόφασης για απευθείαςανάθεση της συστάδας 3γ του δασοκτήματος της Τ.Κ. Ασπρογείων του Δήμου Αμυνταίου.
Eισηγητής κ. Μπάντης Ιορδάνης Αντιδήμαρχος Αμυνταίου, σύμφωνα με την σχετική εισήγηση της Προϊσταμένου κ. Ρόμπη Ελένη του τμήματος Εσόδων και Ακίνητης Περιουσίας.

14. Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με την επιστροφή στον Δήμο Αμυνταίου εκποιημένων οικοπέδων (για δημιουργία σταβλικών εγκαταστάσεων) του πρώην Δήμου Αετού.Eισηγητής κ. Μπάντης Ιορδάνης Αντιδήμαρχος Αμυνταίου, σύμφωνα με την σχετική εισήγηση της Προϊσταμένου κ. Ρόμπη Ελένη του τμήματος Εσόδων και Ακίνητης Περιουσίας.

15. Έγκριση απόφασης ΕΠΖ σχετικά περί σύστασης δουλείας δάσους για την εκτέλεση του έργου "Εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης Τ. Κ. Κέλλης".Eισηγητής κ. Μπάντης Ιορδάνης Αντιδήμαρχος Αμυνταίου, σύμφωνα με την σχετική απόφαση της ΕΠΖ.

16. Έγκριση απόφασης ΕΠΖ σχετικά με κλείσιμο δρόμων στην Τ.Κ. Ξινού Νερού Δ. ΑμυνταίουEισηγητής κ. Μπάντης Ιορδάνης Αντιδήμαρχος Αμυνταίου, σύμφωνα με την σχετική απόφαση της ΕΠΖ.

17. Κατανομή ποσού 47.800,00 € για κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης Δήμου Αμυνταίου.

18. Καθορισμός αμοιβής δικηγόρου.

19. Έγκριση της υλοποίησης του προϋπολογισμού Β' Τριμήνου οικονομικού έτους 2020 σύμφωνα με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.
20. Συζήτηση και λήψη απόφασης για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού σύμφωνα με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.
Σημείωση : Μέχρι την ημέρα της συνεδρίασης και ώρα 14:00 μπορείτε να επισκεφθείτε το γραφείο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου για να ενημερωθείτε σχετικά.


Με τιμή

Ο Πρόεδρος
Χρήστος Γ. Θωμαΐδης

Δημοσιεύθηκε στις 9 July 2020 | 9:57 pm


ΔΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ : Ξεκινά περισυλλογή των αδέσποτων ζώων και στείρωση από όλο το Δήμο Αμυνταίου.


Ο Δήμος Αμυνταίου σε συνεργασία με δεκατέσσερις (14) κτηνιάτρους που θα προσέλθουν την Παρασκευή 10/07/2020 στο χώρο του νέου Δημαρχείου Φιλώτα στην Τοπική Κοινότητα Φιλώτα, θα προβεί σε στειρώσεις αδέσποτων ζώων από όλο το Δήμο Αμυνταίου.

Για τον λόγο αυτό από σήμερα 09/07/2020 σε συνεργασία με την φιλοζωική Αμυνταίου «Η Αγκαλιά », θα ξεκινήσει η περισυλλογή των αδέσποτων ζώων προς στείρωση.

Γραφείο Τύπου 
Δημάρχου ΑμυνταίουΔημοσιεύθηκε στις 9 July 2020 | 5:41 pm


ΔΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ : Η εταιρεία Trans Andriatic Pipeline ( TAP ) χρηματοδοτεί την προμήθεια πέντε (5) οχημάτων ειδικής χρήσης


Κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε προσωπικά ο Δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης στην εταιρεία Trans Andriatic Pipeline ( TAP ) για την χρηματοδότηση προμήθειας οχημάτων ειδικής χρήσης για το Δήμο Αμυνταίου,  ελήφθη η απάντηση ενημέρωση ότι η ανωτέρω εταιρεία προτίθεται να προβεί στην χρηματοδότηση προμήθειας πέντε (5) οχημάτων ειδικής χρήσης και παραχώρηση αυτών στο Δήμο Αμυνταίου προς όφελος των δημοτών του Δήμου, χωρίς αντάλλαγμα.

Το συγκεκριμένο αίτημα συνάδει με τους στόχους του Προγράμματος Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων της TAP AG και τους άξονες αυτού « Ασφάλεια, Υγεία, Περιβάλλον, Κοινωνική Πολιτική » και πιο συγκεκριμένα τον άξονα « Ποιοτικές συνθήκες ζωής της κοινότητας », καθώς επιδιώκει να συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινότητες από όπου διέρχεται ο αγωγός και ως εκ τούτου κρίνεται ωφέλιμο για τους δημότες του Δήμου Αμυνταίου.   


Γραφείο Τύπου 
Δημάρχου Αμυνταίου 

Δημοσιεύθηκε στις 9 July 2020 | 5:35 pm


Δράση ενημέρωσης κατά της βίας των γυναικών από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Φλώρινας


Δράση ενημέρωσης, με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας στη θεματική της ισότητας των φύλων, πραγματοποίησαν τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Φλώρινας, την Τετάρτη 8 Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια της δράσης έγινε διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού για τη βία κατά των γυναικών, αλλά και ενημέρωση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου.

"Ο στόχος ήταν να έρθουμε κοντά στους πολίτες και να τους ενημερώσουμε για τη θεματική της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας είχε αυξημένα περιστατικά" ανέφερε ο κοινωνιολόγος Ματθαίος Καργάκης.

Ο αντιδήμαρχος Φλώρινας, Ηλίας Μούλελης, τόνισε μεταξύ άλλων: "Τα στελέχη του Κέντρου, για άλλη μια φορά, ενημερώνουν και έρχονται κοντά στον κόσμο της Φλώρινας. Τους αξίζουν συγχαρητήρια για το έργο τους και τις υπηρεσίες που παρέχουν".

Δημοσιεύθηκε στις 9 July 2020 | 5:08 pm


Ενισχύεται η Αντιπυρική Προστασία στον Δήμο Αμυνταίου


Η Π.Ε. Φλώρινας και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Κιοσές σε συνεργασία με τον Ταξίαρχο Περιφερειακό Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Μακεδονίας κ. Ιωάννη Ράπτη, προχωρούν στην ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας του Δήμου Αμυνταίου. Προσεχώς πυροσβεστικό όχημα και προσωπικότης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πτολεμαΐδας θα σταθμεύει,επι 24ωρου βάσεως, στην πόλη του Αμυνταίου σε κατάλληλο χώρο που έχει υποδειχθεί από τον Δήμο Αμυνταίου.

Η παραπάνω ενέργεια θα ενισχύσει αναμφίβολα τις επιχειρησιακές δυνατότητες στην περιοχή, την ασφάλεια των παραδοσιακών οικισμών, των κατοίκων αλλά και την προστασία του ιδιαίτερου φυσικού πλούτου που χαρακτηρίζει την περιοχή του Αμυνταίου, η οποία ανήκει στο δίκτυο Natura 2000.

Υπενθυμίζεται ότι το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, σε σχετική συνεδρίαση στις 14 Μαΐου 2020, παρουσίασε τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας για την αντιμετώπιση και διαχείριση των συνεπειών που προκαλούνται από δασικές πυρκαγιές και την αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτων αναγκών. Για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες της Π.Ε. Φλώρινας μπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας 23853 50423 και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση [email protected]Δημοσιεύθηκε στις 9 July 2020 | 3:29 pm


Συνάντηση του βουλευτή Γ.Αντωνιάδη και αντιπροσωπείας ξενοδόχων από τη Δυτική Μακεδονία. με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ά. Γεωργιάδη


Τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020, ο βουλευτής Φλώρινας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Αντωνιάδης, συμμετείχε σε συνάντηση στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη μεταξύ του υπουργού και αντιπροσωπείας ξενοδόχων από τη Δυτική Μακεδονία. Από τη Φλώρινα συμμετείχαν η κα Θεοδότα Τόττη Θεοδότα και ο κ. Τάσος Τόττης. 
Οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων έθεσαν μια σειρά από θέματα και προβλήματα που τους απασχολούν και ζήτησαν τη στήριξη του υπουργού και της κυβέρνησης στη δύσκολη συγκυρία που έχει διαμορφωθεί για τον ξενοδοχειακό κλάδο της Δυτικής Μακεδονίας. Αναφέρθηκαν στο πετρέλαιο θέρμανσης, στην επιστρεπτέα προκαταβολή, στον κοινωνικό τουρισμό, στις επισκέψεις μαθητών μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, στην παροχή ρευστότητας από την πολιτεία και σε άλλα θέματα. 
Ο υπουργός τους διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει όλα τα αιτήματα, γνωρίζοντας πως η περιοχή δοκιμάζεται από τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης. Για κάποια από τα αιτήματα που ετέθησαν έχουν ήδη δοθεί λύσεις από την κυβέρνηση, για κάποια άλλα θα εξεταστεί η δυνατότητα να ενταχθούν σε προγράμματα που ΕΣΠΑ και για τα υπόλοιπα θα γίνει προσπάθεια να ενταχθούν στο πρόγραμμα για τη μεταλιγνιτική περίοδο.

Δημοσιεύθηκε στις 9 July 2020 | 3:23 pm


ΠΩΛΕΙΤΑΙ : Διώροφη Μονοκατοικία 110 τ.μ. και Μαγαζί 40 τ.μ. επί της οδού Παύλου Μελά 12.


Η οικία αποτελείται από συνολικά 3 υπνοδωμάτια ( δύο στον πρώτο όροφο και ένα στον δεύτερο), 2 μπάνια ( ένα σε κάθε όροφο), 2 σαλόνια και 1 κουζίνα.

Επίσης διαθέτει κεντρική θέρμανση πετρελαίου και τζάκι.
Το μαγαζί βρίσκεται στο ισόγειο της κατοικίας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : 
Κωσταρέλλης Αλέξανδρος Μεσιτική Κατασκευαστική
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2385046856 & 6985916175


Δημοσιεύθηκε στις 8 July 2020 | 5:11 pm


Νομός Φλώρινας - Ειδήσεις και Νέα

Αυτό είναι το νέο Δ.Σ. του ΠΑΣ Φλώρινα - Top-sport.gr | Αθλητικές ειδήσεις για την Δυτική Μακεδονία

Αυτό είναι το νέο Δ.Σ. του ΠΑΣ Φλώρινα  Top-sport.gr | Αθλητικές ειδήσεις για την Δυτική Μακεδονία

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2020 | 11:24 am


Silver Tourism στη Φλώρινα - Tornos News

Silver Tourism στη Φλώρινα  Tornos News

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2020 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στο Νομό Φλώρινας

Φιλικοί ιστότοποι: