Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Φλώρινας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΑΡ.ΣΥ ΑΝΑΤΡΟΠΗ : Γιατρούς, ΜΕΘ και νοσοκομεία χρειάζεται η κοινωνία


Γιατρούς, ΜΕΘ και νοσοκομεία χρειάζεται η κοινωνία 

Κρατικός αυταρχισμός και πάγωμα της κοινωνικής, πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης,  αντί μέτρων για το δημόσιο σύστημα υγείας 

Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ προσπαθούν συστηματικά να ενοχοποιήσουν την κοινωνία και να ρίξουν την ευθύνη σε όλους μας, παίζοντας μόνιμα το χαρτί της ατομικής ευθύνης, την στιγμή που δεν έχει κάνει ούτε ένα ουσιαστικό βήμα για την καταπολέμηση του ιού και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η κυβέρνηση αντί να κάνει προσλήψεις γιατρών, να ανοίξει ΜΕΘ, να οργανώσει συστηματικά διαγνωστικά τεστ, να στηρίξει τις υποδομές του δημόσιου συστήματος υγείας (που η ίδια όλα τα χρόνια λοιδορεί), να δώσει έστω μάσκες στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν μέσα από την απομόνωση που φέρνουν οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί να πεθάνουν εγκαταλελλημένοι όπως στην Ισπανία.

Εντυπωσιακή επιλογή από μεριάς του κράτους, δείχνοντας την ανεπάρκεια του, είναι το ότι μας καλεί ως εθελοντές να εργαστούμε για το δημόσιο σύστημα υγείας, επιβεβαιώνοντας με την πιο μακάβρια εκδοχή το δόγμα του «μαζί τα φάγαμε», ώστε οι ίδιοι να την βγάλουν λάδι.

Η γύμνια των κυβερνητικών επιχειρημάτων περί απαγόρευσης κυκλοφορίας φαίνεται από τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που καλούνται να πάνε στις δουλειές τους, όπου συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους, με πολλούς να χρησιμοποιούν και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Γιατί ακόμα δουλεύουν εργαζόμενοι κανονικά στη 5η μονάδα στην περιοχή μας; Γιατί ακόμα δουλεύουν κανονικά όλα τα μεγάλα εργοτάξια;

Από την μεριά μας, επιστρέφουμε στην κυβέρνηση και στο κράτος τις ευθύνες διεκδικώντας άμεσα μέτρα επείγουσας σημασίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
 • Απαιτούμε τώρα από την κυβέρνηση:
 • Άνοιγμα νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
 • Άμεση ενίσχυση με υγειονομικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καστοριάς που βγήκε εκτός «μάχης» μόλις την πρώτη βδομάδα της επιδημίας. Αποτέλεσμα της πολιτικής διάλυσης των περιφερειακών Νοσοκομείων που εφαρμόζεται από όλες τις Κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.
 • Επαναλειτουργία ουσιαστική με προσωπικό των κέντρων υγείας (Σερβίων, Δεσκάτης, Σιάτιστας κλπ) και των κλινικών στα περιφερειακά Νοσοκομεία που κλείσανε τα τελευταία χρόνια.
 • Τα «ψίχουλα» των 70.000€ που ψηφίζει το Π.Σ για μάσκες, φόρμες κλπ δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να αντικαταστήσουν τις καταστροφικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια που έφεραν σε μαύρο χάλι τη Δημόσια Υγεία.
 • Άμεση επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας χωρίς αποζημίωση, μονάδες που «ανθίζουν» τα τελευταία χρόνια στην περιοχή με την κατάρρευση του συστήματος Υγείας
 • Κίνητρα στους γιατρούς και υγειονομικούς που έφυγαν στο εξωτερικό να γυρίσουν και να προσφέρουν από μόνιμες θέσεις σε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
 • Συστηματικά διαγνωστικά τεστ σε όλων τον πληθυσμό. Η Περιοχή του Βοίου που επλήγη από τον ιό ακόμη δεν έχουν γίνει τεστ στον πληθυσμό μόνο …. «καραντίνα». Την ίδια ώρα κάνουν τα τεστ τα ιδιωτικά κέντρα με 120€ στον πολίτη (αξιας 10€) και ο κόσμος είναι απροστάτευτος.
 • Παροχή μασκών και μέσων προφύλαξης για τους γιατρούς και τους υγειονομικούς. Συστηματικά μέτρα για την προστασία τους.
 • Παύση τώρα των εργασιών στην 5η Μονάδα της Πτολεμαΐδας
 • Συνολική Απαγόρευση των απολύσεων. Οι εργαζόμενοι που πλήττονται από τον κορονοϊό να συνεχίσουν να παίρνουν ολόκληρο το μισθό τους. Πλήρης μισθός για τα άτομα που αναγκάζονται να αφήσουν την εργασιακή τους θέση για να φροντίσουν μαθητές, ηλικιωμένους ή ασθενείς.
 • Άμεση έκτακτη κρατική χρηματοδότηση σε όλους τους δήμους και περιφέρειες.
 • Άμεση αναστολή πληρωμών για οφειλές προς τους Δήμους. Δραστική μείωση των δημοτικών τελών ΤΩΡΑ, για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους. Ο φτωχός λαός αυτή την εποχή παλεύει όχι μόνο να μην ασθενήσει, αλλά και με την τρομοκρατία των απολύσεων. Είναι απαράδεκτο ο Δήμος, η Περιφέρεια και η Κυβέρνηση να αδιαφορούν για αυτούς που πραγματικά θα πληγούν και να στηρίζουν με μέτρα αποκλειστικά τις επιχειρήσεις. (Επιχορήγηση 30εκ. Ιδιωτικών ΜΕΘ κλινικάρχων και τεστ)
Τα ακραία αυταρχικά μέτρα δεν μπορούν να κρύψουν ότι τη χρεοκοπία της πολιτικής των μνημονίων, της πληρωμής του χρέους, των αιματηρών πλεονασμάτων, του ευρώ, με την οποία οι κυβερνήσεις και η ΕΕ διαλύσανε τη δημόσια υγεία. Οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώσουν τα αποτελέσματα της νέας αυτής κρίσης. Την κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές!

Στους χώρους εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στα χωράφια, στην 5η Μονάδα τα εργοτάξια και τα ορυχεία, αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς συνεχίζουν να εκτίθενται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Οι πρόσφυγες βρίσκονται συγκεντρωμένοι. Εκεί δεν υπάρχουν μέτρα για τον ιό, που δεν αντιμετωπίζεται με διατάγματα, αλλά με τη στήριξη της δημόσιου συστήματος υγείας.

Η κοινωνία παίρνει τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης και αυτοπροστασίας. Δε θα εγκαταλείψει τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Στηρίζει με την αλληλεγγύη της τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής. Δε θα καταπιεί την κυβερνητική προπαγάνδα περί ατομικής ευθύνης και ανεύθυνων που βλάπτουν τη δημόσια υγεία. Ο λαός είναι ο μόνος που θα σώσει τον λαό.

Η ΑΡ.ΣΥ καλεί τις συλλογικότητες, τα σωματεία, το λαϊκό εργατικό κίνήμα, χωρίς κανένα εφησυχασμό και ενωτικές πρωτοβουλίες, να υπερασπιστούν τα εργατικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες, να συνεχίσουν αποφασιστικά τη διεκδίκηση δημόσιου συστήματος υγείας ικανού να αξιοποιήσει τους υγειονομικούς και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία.

Κοζάνη 29/3/2020
Το Γραφείο Τύπου

Δημοσιεύθηκε στις 30 March 2020 | 2:18 am


Δήλωση Π. Πέρκα για τα συμπεράσματα της Κυβερνητικής Επιτροπής για την απολιγνιτοποίηση


Οι Πρόσφατες ενέργειες της Κυβέρνησης στον τομέα της απολιγνιτοποίησης ενισχύουν την έντονη κοινωνική ανησυχία που επικρατεί στους πολίτες της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας και επιβεβαιώνουν πλήρως την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώθηκε και στην επερώτηση 61 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την “καταστροφική και ανέφικτη μετάβαση που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης για τις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας”. Τα συμπεράσματα της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής για την απολιγνιτοποίηση, επιβεβαιώνουν την ανησυχία μας για την έλλειψη σχεδίου από την Κυβέρνηση και τον φόβο μας ότι η μεταλιγνιτική εποχή που οραματίζεται η Κυβέρνηση δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε ομαλή.

Από τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για την απολιγνιτοποίηση προκύπτουν τα κάτωθι συμπεράσματα:

Πρώτο:η παραδοχή εκ μέρους της Κυβέρνησης ότι 6 μήνες μετά τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη στον ΟΗΕ, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο και τώρα αποφασίστηκε η σύνταξη ενός ενιαίου Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης για τη Δίκαιη Μετάβαση.Υπενθυμίζουμε ότι η ολοκλήρωση του σχεδίου για τη δίκαιη μετάβαση είναι απαραίτητη προϋπόθεση της εκταμίευσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης περιλαμβάνει ένα ισχυρό πλαίσιο διακυβέρνησης με επίκεντρο τα σχέδια δίκαιης μετάβασης περιοχών. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη θα εκπονήσουν ένα ή περισσότερα σχέδια μετάβασης περιοχών, που θα παρέχουν μια συνοπτική περιγραφή της διαδικασίας μετάβασης, και τα οποία θα είναι σύμφωνα με τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα και τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Στα σχέδια δίκαιης μετάβασης περιοχών θα προσδιορίζονται οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο και οι οποίες θα πρέπει να λάβουν στήριξη. Για καθεμία από τις περιοχές αυτές, τα σχέδια θα καθορίζουν τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις και θα παρέχουν λεπτομερή στοιχεία για τις ανάγκες και τα μέτρα οικονομικής διαφοροποίησης, επανεκπαίδευσης και περιβαλλοντικής αποκατάστασης, κατά περίπτωση. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο του 2020, αλλά δεν έχει καν ουσιαστικά ξεκινήσει (το μόνο αντίστοιχο έργο που τρέχει είναι η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ).

Δεύτερο η Κυβερνητική Επιτροπή αποφάσισε ότι απαιτείται η κατάρτιση ενός Μεταβατικού Προγράμματος για την περίοδο 2020-2021 με βάση τις δυνατότητες του τρέχοντος ΕΣΠΑ, αλλά και τους πόρους του «λιγνιτόσημου» της ΔΕΗ και του Πράσινου Ταμείου, το οποίο όμως δεν έχει καταρτιστεί ακόμα, αν και αφορά στο τρέχον έτος.

Τρίτο το θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ήτανη αρχιτεκτονική του masterplan της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, που όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου, η προετοιμασία δηλαδή για τη μετα-λιγνιτική εποχή, «που ξεκινήσαμε μαζί με την τοπική κοινωνία». Διευκρινίζουμε ότι δεν υπάρχει καμία συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Στη συνεδρίαση της Κοζάνης, αποχώρησαν ακόμα και οι δήμαρχοι. Επικρατεί έντονη κοινωνική ανησυχία.Η συμμετοχή και η συμφωνία της τοπικής κοινωνίας στο σχέδιο της μετάβασης είναι απαραίτητη. Όλοι οι εμπλεκόμενοι παίκτες (stakeholders) πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα κοινό σχέδιο μετάβασης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο».

Τέταρτο αποφασίστηκε ότι ειδικά για την Φλώρινα και για τον Δήμο Μεγαλόπολης η μετάβαση στο φυσικό αέριο θα γίνει ομαλά, κατά τρόπο που να συμφέρει τους καταναλωτές και χωρίς να επιβαρύνει τις δημοτικές αρχές. Ενημερώνουμε ότι βάσει του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου η αυτοδιοίκηση δεν πληρώνει για τα δίκτυα αερίου και ως εκ τούτου μας δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά ως προς τις προθέσεις της Κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισήμανα και στην ομιλία μου στη βουλή, το έργο τηςτηλεθέρμανσης Φλώρινας και Μελίτηςπρέπει να ολοκληρωθεί, ανεξάρτητα από το είδος του θερμικού φορτίου που θα επιλεγεί. Δεν πρέπει να καταργηθεί το πολύπαθο έργο της τηλεθέρμανσης τώρα που επιτέλους είναι σε στάδιο ολοκλήρωσης.

Πέμπτο το όραμα της Κυβέρνησης για τις περιοχές που θα υποστούν τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης αντικατοπτρίζεται στο μεταβατικό Πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει ενέργειες προτεραιότητας, όπως:1.Διείσδυση του φυσικού αερίου στους ενεργειακούς δήμους με συγχρηματοδότηση δικτύων Μέσης Πίεσης. 2.Προγράμματα κατάρτισης ανέργων3. Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Σταθμών και 4. Προετοιμασία βασικών υποδομών. Ανεργία και Φωτοβολταϊκα το μέλλον της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.Η απώλεια θέσεων εργασίας και εισοδήματος δεν θα είναι δυνατό να αντισταθμιστεί με προτάσεις τύπου μεγάλων φωτοβολταϊκών (φ/β). Τα φ/β. Χρειάζονται πολλά στρέμματα και είδαμε ότι στην κυβερνητική πρόταση προσμετρώνται εκτάσεις γεωργικής γης που έχουν δοθεί σε νέους αγρότες, περιοχές που έχουν αποκατασταθεί ως δάση, 7000 στρ.για το εξαγγελθέν- από την προηγούμενη διοίκηση- Φ/Β πάρκο 200 MW. Επίσης απαιτούν πολύ σοβαρές μελέτες, σχεδιασμό και τμηματική υλοποίηση.

Έκτο καμία αναφορά από την Κυβερνητική Επιτροπή για την αποκατάσταση των εδαφών, για την παροχή κίνητρων για νέες επενδύσεις, για την ενεργοποίηση των 60 εκ. ευρώ του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, που είχε δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Λαμβάνοντας υπόψη, αφενός ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα υποστεί βαθύ οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό, απόρροια της απολιγνιτοποίησης, ο οποίος εντείνεται βάσει της ασφυκτικής προθεσμίας της Κυβέρνησης και αφετέρου τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας Convid-19 οι οποίες θα γίνουν αισθητές σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να επανακαθορίσει τη στάση της ως προς την δίκαιη και ομαλή μετάβαση.

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας
Αναπλ. Τομεάρχης Μεταφορών
Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα

Δημοσιεύθηκε στις 30 March 2020 | 2:10 am


Οι Δυτικομακεδόνες δεν είναι κρετίνοι για να καταπίνουν αμάσητα ότι τους σερβίρουν


γράφει ο Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης 
               parathrhthsflo.blogspot.com


Την απόλυτη ακινησία στη Δυτική Μακεδονία ξαφνικά διαδέχτηκε η κινητικότητα με την επίσκεψη κλιμακίων του ΕΟΔΥ αλλά και του ιδίου του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη.
Οι κραυγές αγωνίας των εργαζομένων στο νοσοκομείο Καστοριάς, οι διαμαρτυρίες των τριών Δημάρχων της Καστοριάς αλλά και του ίδιου του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη δεν φαίνεται να συγκίνησαν κανέναν.
Για να κινηθεί το ράθυμο και αρτηριοσκληρωτικό κράτος χρειάστηκε χρόνο πάνω από ένα μήνα, 44 θετικά κρούσματα, 5 νεκρούς, 13 εργαζόμενους του νοσοκομείου Καστοριάς σε καραντίνα, να καταρρεύσει το νοσοκομείο Καστοριάς και τους Καστοριανούς να αγωνιούν ποιος έχει σειρά να αρρωστήσει από τον ιό.

Ο κ. Υφυπουργός ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα τα οποία ως ένα βαθμό ικανοποίησαν φορείς και πολίτες. Όμως πριν «αλέκτωρ λαλήσει τρεις» διαψεύστηκαν με τον πλέον σκληρό τρόπο. Οι 17 προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού ήταν σκέτος καθαρός αέρας. Αυτό που έκαναν οι αδίστακτοι, ήταν να μετακινήσουν προσωπικό από τις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας τα Κ.Υ. Καστοριάς και Άργους Ορεστικού στο νοσοκομείο!!! Οι αθεόφοβοι. Καλά χρειάζονταν να έρθει ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη για να το κάνουν; Αλήθεια δεν χρειάζεται το προσωπικό που μετακινείται από τις δύο αυτές μονάδες; Συμφωνήσανε να μην αρρωσταίνει ο κόσμος παρά μόνο από κορωνοϊό; Τσίπα δεν έχουν; Και πως αντιδράσανε οι τοπικοί φορείς της Καστοριάς που νυχθημερόν ζητούσαν βοήθεια από την κυβέρνηση; Σιωπώντας; Με κομματικό πατριωτισμό; Ας γνωρίζουν οι κύριοι αυτοί ότι οι Δυτικομακεδόνες δεν είναι κρετίνοι για να καταπίνουν αμάσητα ότι τους σερβίρουν.

Τα λίγα αναλώσιμα υλικά τα οποία οδεύουν(;) για το νοσοκομείο Καστοριάς, είναι το σελοφάν για να καλύψουν την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Είναι αλήθεια ότι από την αρχή έγιναν σοβαρά λάθη από την Περιφέρεια και η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο. Ίσως υπάρχει η δικαιολογία ότι δεν ξέραμε και την πάθαμε. Όμως 40 μέρες μετά να συνεχίζονται τα λάθη επί λαθών αυτό δεν είναι έλλειψη γνώσης αλλά αδυναμία, ανικανότητα αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Η άτυχη νέα γυναίκα που έχασε τη ζωή της αβοήθητη στο σπίτι της, είναι θύμα του συστήματος. Ο οποιοσδήποτε από μας δεν είναι γιατρός για να ξέρει πότε πρέπει να ζητήσει την συνδρομή του γιατρού για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Και οι άνθρωποι του συστήματος από φόβο μήπως καταρρεύσει το σύστημα υγείας, μας λένε μείνετε σε περιορισμό στο σπίτι. Λειτουργεί δε τόσο καλά που λίγες μέρες μετά τον θάνατο της ήρθε το αποτέλεσμα της εξέτασης της που είχε σταλεί στη Θεσσαλονίκη!!!

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται σε κατάσταση νιρβάνα. Ο κ. Περιφερειάρχης πέρα από κάποιες τυπικές κινήσεις που δεν είχαν καμιά επίδραση στο πρόβλημα δεν έκανε τίποτα. Κι αυτό φάνηκε από την συνέντευξη τύπου που υποχρεώθηκε να δώσει όπου πέταξε «την μπάλα στ’ αμπέλια» λέγοντας πως η αντιμετώπιση του κορωνοϊού έχει να κάνει με τον ΕΟΔΥ και πως αυτός συνεργάζεται τόσο με τους Αυτοδιοικητικούς όσο και με την κυβέρνηση.

Κι αν συνεργάζεται τόσο καλά, κι αν ενδιαφέρεται για την υγεία των καστοριανών και των Δυτικομακεδόνων πως δεν γνώριζε ότι το νοσοκομείο έχει άδεια ταμεία και δεν μπορεί να αγοράσει αναλώσιμα υλικά και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό; Γιατί ο διοικητής του νοσοκομείου Καστοριάς αναγκάστηκε να δώσει στη δημοσιότητα συγκεκριμένο λογαριασμό του νοσοκομείου, για να καταθέσουν οι Καστοριανοί χρήματα για την ενίσχυση του νοσοκομείου; Δεν γνώριζε ο κ. Περιφερειάρχης ότι δεν υπάρχουν χρήματα; Τι έκανε για το νοσοκομείο; Έχουν όμως δεκάδες εκατομμύρια για διαφημίσεις και δαπάνες της προεδρίας της κυβέρνησης.

Μια θετική απόφαση πήρε, κι αυτή εξακολουθεί να παραμένει στη φάση των προθέσεων, να δημιουργηθεί κέντρο ελέγχου των δειγμάτων για κορωνοϊό στη Δυτική Μακεδονία.

Σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες με ένα πρόβλημα πρωτόγνωρο για μας και για όλο τον κόσμο είναι περισσότερο αναγκαία η συστράτευση όλων των πολιτών.

Πρέπει να ανεβούμε χέρι με χέρι τον Γολγοθά μας είπε ο Υφυπουργός προστασίας του πολίτη κι έχει απόλυτο δίκιο. Μόνο που κ. Υφυπουργέ αυτό το χέρι πρέπει να είναι δεξιό, γαλάζιο, νεοδημοκρατικό, διαφορετικά δεν το κρατάτε. Τι λόγο είχατε, πέραν του κομματικού, και αποκλείσατε την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς από την σύσκεψη σας με τους Αυτοδιοικητικούς και τους γαλάζιους βουλευτές; Μάλιστα απ’ ότι γράφτηκε και στον τοπικό τύπο της Καστοριάς δεν θέλατε και τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη της Καστοριάς. Φοβηθήκατε μήπως κόψει η μαγιονέζα;

Το ότι ο κορωνοϊός δεν έχει προς το παρόν έκρηξη εξάπλωσης και στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες, οφείλεται καθαρά και μόνον στην αυτοπειθαρχία των Δυτικομακεδόνων. Γιατί η περιφερειακή Αρχή είναι απούσα. Είναι σαν να μην υπάρχει. Ένα μήνα δεν είδαμε ένα δελτίο τύπου, μία δήλωση του κ. Περιφερειάρχη για το ποια είναι η κατάσταση, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες και να πάψουν να ανησυχούν, ανησυχία η οποία μετατρέπεται σε φόβο και πανικό ό,τι χειρότερο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Υπάρχει σχέδιο της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας για κάθε Περιφερειακή Ενότητα για τις δομές υγείας της Περιφέρειας; Ποιο σχέδιο είναι ικανό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με δύο φορητούς αναπνευστήρες; Χωρίς εντατικές, χωρίς μονάδες αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ); Πόσους διασωληνωμένους μπορούν να αντιμετωπίσουν τα νοσοκομεία μας σε περίπτωση πολλών κρουσμάτων; Το «Μποδοσάκειο» και το «Μαμάτσειο» ίσως μπορούν γιατί έχουν ΜΕΘ, τα υπόλοιπα νοσοκομεία; Κι αυτό είναι πρωτίστως δουλειά και πρόνοια του Περιφερειάρχη, ο οποίος ασκεί την εξουσία στη Δυτική Μακεδονία.

Φοβάμαι ότι είναι γυμνός ο βασιλιάς.

Καλός πολίτης κε Περιφερειάρχη είναι ο ενημερωμένος πολίτης και οι Δυτικομακεδόνες βρίσκονται στο βαθύ σκοτάδι.

Η μόνη μας άμυνα συμπολίτες μου απέναντι στον κορωνοϊό και στα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης και της Περιφερειακής Αρχής είναι να μείνουμε στα σπίτια μας, τηρώντας τους κανόνες ατομικής υγιεινής.

Δυστυχώς, η αντιμετώπιση του ιού επαφίεται στον πατριωτισμό μας και μόνον.

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

Δημοσιεύθηκε στις 30 March 2020 | 2:04 am


LIVE Δείτε το Περιφερειακό συμβούλιο τώρα..


Δημοσιεύθηκε στις 29 March 2020 | 7:50 pm


ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ : Η φετινή «Ώρα της Γης» είναι «Ώρα Ευθύνης»


Φέτος ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ συμμετέχει στην Ώρα της Γης και σβήνει τα φώτα (μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο) αλλάζοντας όμως τον χαρακτήρα και το νόημα της κίνησής του, στέλνοντας το δικό του μήνυμα: ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ για την προστασία του ΑΝΘΡΩΠΟΥ και έπειτα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η φετινή ημέρα «Ώρα της ΓΗΣ» είναι περισσότερο ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ για ολόκληρο τον πλανήτη.

 Ευθύνης ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
 Ευθύνης ΑΤΟΜΙΚΗΣ
 Ευθύνης ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ

Σήμερα Σάββατο 28 Μαρτίου 2020 στις 20.30 ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, κλείνουμε τα φώτα και τα μάτια, ευχόμενοι ότι όταν θα τα ξανανοίξουμε, ο κόσμος θα είναι απαλλαγμένος από τη μάστιγα του κορωνοϊού.

Γραφείο Τύπου

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2020 | 8:28 pm


Ο Δήμαρχος Αμυνταίου απαντά στο κ.Μάκη Ιωσηφίδη

Γνωστοί κύκλοι, διαδίδουν ψευδείς και κακοήθεις ισχυρισμούς, σχετικά με τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα πέρα από κάθε ηθική για να καταφέρουν τον σκοπό τους.

Όλο αυτό το σκηνικό αποτελεί μία νέα πολιτική κουλτούρα στην οποία η συζήτηση πλαισιώνεται από φανατισμό, από ύβρεις, από σπίλωση κάθε αξιοπρέπειας, όπου η αντίθετη άποψη γίνεται αντιληπτή μόνο ως εχθρική, όπου οποιοσδήποτε θελήσει να λειτουργήσει σύμφωνα με τον νόμο και με την υποχρέωση του να προστατεύσει τη δημοτική περιουσία,έρχεται αντιμέτωπος με μια συγκρουσιακή νοοτροπία, που εμπνέει τους οπαδούς της σε ακραίες συμπεριφορές, σε μια προσπάθεια αποσύνδεσης από το νόημα της πολιτικής ηθικής, αγνοώντας την ιερότητα του καθήκοντος.

Μέχρι σήμερα ο Δήμαρχος δεν έχει παρέμβει δημόσια για το θέμα αυτό και έγινε με συνειδητή επιλογή του. Δεν κατηγόρησε κανέναν, δεν εξύβρισε κανέναν, και δεν σπίλωσε καμία υπόληψη καμία αξιοπρέπεια. Αυτήν την επιλογή του, οι γνωστοί κύκλοι, την ερμήνευσαν ως αδυναμία.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, η δημοτική αρχή δηλώνει στους πολίτες του Δήμου Αμυνταίου, ότι όλες ανεξαιρέτως οι αποφάσεις που ελήφθησαν ή θα ληφθούν για την ανώνυμη εταιρία,υπαγορεύονται αποκλειστικά από την ανάγκη προστασίας των συμφερόντων της και προσαρμογής των επιλογών της προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Η δημοτική αρχή καλεί τους δοκιμαζόμενους από την πανδημία πολίτες του Δήμου Αμυνταίου, να αποκρούουν ψιθύρους και διαδόσεις, που έχουν μοναδικό σκοπό τη συσκότιση της πραγματικότητας και τη δόλια υπονόμευση των προσπαθειών της σημερινής διοίκησης της εταιρίας, για τη διαφύλαξη των επιχειρηματικών της συμφερόντων.

Ο Δήμαρχος Αμυνταίου, μετά από την ανάρτηση της 27-03-2020 του κ. Ιωσηφίδη Ιωακείμ στα Blogs,με την οποία ευθέως κατηγορεί τον Δήμαρχο καλεί τον κ. Ιωσηφίδη ως εκπρόσωπο της εταιρίας «Ιωσηφίδης Ξινό-Νερό ΑΕ.» σε συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο,στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμυνταίου, παρουσία όλων των τοπικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών,χωρίς την παρουσία κοινού, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού,την οποία θα συντονίσουν δημοσιογράφοι, έτσι ώστε κάθε δημότης, να μπορεί να διαμορφώσει επιτέλους άποψη για την χρησιμότητα των προθέσεων και των δυο πλευρών.

Θεωρούμε αυτονόητο στην συζήτηση που θα γίνει, θα βγούνε όλα τα στοιχεία της υπόθεσης στο φως και δεν θα προσπαθήσει ο κ. Ιωσηφίδης να αποκρύψει σημαντικά στοιχεία, επικαλούμενος «εμπορικά» ή οποιαδήποτε άλλα απόρρητα, γιατί μόνο έτσι οι δημότες θα μάθουν όλη την αλήθεια.

Άλλωστε στην χθεσινή του ανάρτηση στα Blogs, σε ότι αφορά κάποια στοιχεία της σύμβασης, έδειξε πως έχει όλη την διάθεση να τα συζητήσει χωρίς τεχνικούς περιορισμούς.

Είναι καιρός να βγούνε όλα στο φως.

Η αλήθεια πρέπει να λάμψει πέρα από κάθε «εμπορικό απόρρητο».

Ο δημότης μας έχει δικαίωμα στην γνώση των πραγματικών γεγονότων χωρίς απειλές, κραυγές και ύβρεις.

Για τον Δήμαρχο δεν είναι μια προσωπική αντιπαλότητα, όπως επιθυμούν κάποιοι να την επικοινωνήσουν.

Η εικόνα όλων αυτών που συμβαίνουν για την δημοτική εταιρία «ΞΙΝΟ-ΝΕΡΟ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ», είναι πλέον καθαρή.

Από την μια μεριά, είναι ένας επιχειρηματίας ο οποίος με κάθε μέσο φροντίζει να πετύχει τα επιχειρηματικά του συμφέροντα και από την άλλη είναι η Διοίκηση της οποίας καθήκον και υποχρέωση είναι, η διαφύλαξη αυτού που λέγεται δημοτική περιουσία.

Το στοίχημα αυτού του εγχειρήματος είναι πρώτα να λάμψει η αλήθεια και φυσικά να συνεχίσει η επιχείρηση την ομαλή της λειτουργία.

Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκριση του κ. Ιωσηφίδη, τις αμέσως επόμενες μέρες για να ρυθμιστούν και οι λεπτομέρειες αυτού του ντιμπέιτ της αλήθειας.

Αμύνταιο 28-03-2020
Με κάθε εκτίμηση και σεβασμό
Δήμος Αμυνταίου

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2020 | 8:22 pm


Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τα θέματα εποχικής εργασίας στον αγροτικό τομέα ζητά με επιστολή του στους αρμόδιους Υπουργούς ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Κασαπίδης

Να λάβουν άμεσα μέτρα στήριξης του Πρωτογενή τομέα ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς με έγγραφό του ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Κασαπίδης με την πρωτοβουλία του αυτή προτρέπει τους αρμόδιους Υπουργούς για άμεσες παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν στην αποφυγή ενδεχόμενης εφοδιαστικής και επισιτιστικής κρίσης στη χώρα μας.
Τονίζει την σπουδαιότητα της αγροτικής παραγωγής τη φετινή χρονιά μιας και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της χώρας αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην άφιξη των πρώτων υλών, την ίδια περίοδο που η ζήτηση στο λιανικό εμπόριο ειδών διατροφής παρουσιάζει καλπάζουσα αύξηση.

Ο περιφερειάρχης επισημαίνει την έλλειψη εποχικών εργατών είτε λόγω του επαναπατρισμού τους κυρίως στις χώρες της Βαλκανικής, είτε λόγω της αδυναμίας τους να μετακινηθούν από και προς την περιοχή που υπάρχει ανάγκη, ενώ θεωρεί απαραίτητη την καταγραφή των αλλοδαπών εργαζομένων που βρίσκονται σήμερα στη χώρα μας και τη δυνατότητα επέκτασης της άδειας παραμονής τους.
Προτείνει επίσης να υπάρξει πρόβλεψη για την οργανωμένη διαπεριφερειακή μετακίνηση των εργατών κατόπιν ιατρικού ελέγχου και σχετικού αιτήματος των παραγωγών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών.

Τέλος επαναφέρει για άλλη μια φορά την πρόταση του για επιδότηση του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα μέσα από προγράμματα απασχόλησης.


Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 11:04 pm


Κορονοϊός: 28 νεκροί, 74 νέα κρούσματα 66 σε ΜΕΘ - 966 κρούσματα συνολικά στη χώρα μας


Στους 28 ανήλθαν οι νεκροί στη χώρα μας από τον κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό ανέφερε πως το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 74 νέα κρούσματα και τα συνολικά κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται πλέον σε 966. Την ίδια στιγμή, 66 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 65 είναι διασωληνωμένοι. Το ευχάριστο νέο είναι πως τέσσερις ασθενείς έχουν πλέον αποσωληνωθεί και 52 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο.

Συνολικά, είπε ο κ. Τσιόδρας σε όλο τον κόσμο έχουν επιβεβαιωθεί 500.000 κρούσματα και 22.000 θάνατοι, ενώ 119.000 έχουν αναρρώσει. ΟΙ ΗΠΑ έχουν πλέον τα περισσότερα κρούσματα σε όλο τον κόσμο, τόνισε.


Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 6:24 pm


Μάκης Ιωσηφίδης : Η θέση μου για τις εξελίξεις στο Ξινό Νερό

Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξαν καταιγιστικές εξελίξεις στο Ξινό Νερό, με θύματα το ίδιο το εργοστάσιο, τη νομιμότητα και την πολιτική ηθική!

Όλοι οι συμπολίτες μας γνωρίζουν ότι ο Δήμαρχος, σε συνεργασία με την αντιπολίτευση και με τη διαφωνία 6 εκ των 9 Δημοτικών Συμβούλων της παράταξής του (πρόκειται για τα 2/3 ή αλλιώς το 66,7% των αιρετών του συνεργατών), καθαίρεσε το Διοικητικό Συμβούλιο της «Ξινό Νερό Μονομετοχικής ΟΤΑ ΑΕ», επικαλούμενος τη νομιμότητα! Βασικό του επιχείρημα ήταν η σύμβαση αποκλειστικής συνεργασίας που έχει συνάψει η επιχείρηση με την «Ιωσηφίδης Ξινό Νερό ΑΕ», την οποία θεώρησε παράνομη.

Πριν μιλήσουμε για τη νομιμότητα θα ήθελα να ενημερώσω τους συμπολίτες μου για τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της σύμβασης. Η «Ιωσηφίδης Ξινό Νερό ΑΕ» στο πλαίσιο της σύμβασης πραγματοποίησε μία μεγάλη προωθητική προσπάθεια των προϊόντων της «Ξινό Νερό Μονομετοχικής ΟΤΑ ΑΕ» και είχε πολύ συγκεκριμένα και άμεσα αποτελέσματα. Πρόκειται για σημαντικές συμφωνίες με χονδρεμπόρους και αλυσίδες supermarketπου είδαν έναν αξιόπιστο συνομιλητή και εμπιστεύτηκαν την Δημοτική Επιχείρηση του Ξινού Νερού, διότι δώσαμε προσωπικές εγγυήσεις ότι δεν θα σταματήσουμε να προμηθεύουμε τα προϊόντα της «Ξινό Νερό» και θα αποκαταστήσουμε το κύρος της επιχείρησης στην αγορά. Τονίζω ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά, που απαιτεί κόπο και μεγάλη επένδυση για να καταφέρεις να μπεις σε αυτή. Τα καταφέραμε λοιπόν και συνάψαμε σημαντικές συμφωνίες…

Σε συνεννόηση με τηνπροηγούμενη Διοίκηση το εργοστάσιο ήταν έτοιμο να ξεκινήσει και δεύτερη βάρδια προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή, αφού η ζήτηση αυξήθηκε κατακόρυφα με τις νέες συμφωνίες που κάναμε. Νέες θέσεις εργασίας και καταξίωση των προϊόντων στην αγορά! Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν συνέπεια σε μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά! Δυστυχώς, οι εξελίξεις που προκάλεσε ο Δήμαρχος έθεσαν σε κίνδυνο τις συμφωνίες και την θετική πορεία που ξεκίνησε ο εργοστάσιο. Ως νέος Πρόεδρος της επιχείρησης αρνήθηκε να μας προμηθεύσει προϊόντα και παρά το γεγονός ότι δώσαμε σημαντικές παραγγελίες προτίμησε να μένουν τα προϊόντα απούλητα ή να τα πουλήσει σε χαμηλότερες τιμές παρά να μας τα προμηθεύσει… Το κλείσιμο της παραγωγής για κάποιες μέρες είναι ενδεικτικό στοιχείο ότι η διαχείριση του εργοστασίου έχει πρόβλημα!

Σε αυτό το σημείο θέλω να θυμίσω ότι η ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε είναι συνέταιρος στην ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ Α.Ε. και ως εκ τούτου κάθε δραστηριότητα της τελευταίας αποδίδει κέρδος και στην ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε. Είναι μία συνθήκη που υλοποιήθηκε πρώτη φορά στην διάθεση των προϊόντων της ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε. καθώς στο παρελθόν την διανομή είχε αποκλειστικά ιδιώτης με κανένα κέρδος για τον Δήμο ή το εργοστάσιο.

Ελπίζω ότι μετά την τελεσίδικη και άμεσα εφαρμοστέα απόφαση της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του 3463/2006 να επανέλθουμε στην ομαλότητα και τη νομιμότητα. Το γεγονός ότι η απόφαση είναι ομόφωνη δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες και τώρα το μόνο που πρέπει να δούμε είναι το μέλλον του εργοστασίου και η συμβολή του σε αυτό που λέμε τοπική ανάπτυξη.

Θέλω να τονίσω ότι η ανάπτυξη του εργοστασίου θα φέρει νέες θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο, αλλά και σε παράλληλες δραστηριότητες. Ο βασικός στόχος είναι να δημιουργούν θέσεις εργασίας για το Ξινό Νερό και τον Δήμο Αμυνταίου. Επίσης, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι με την τόνωση στην αγορά του δυνατού brandname του Ξινού Νερού, ένας από τους στόχους είναι να υπάρξει συνεργασία και με τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός ή τα υπόλοιπα τοπικά προϊόντα.

Γενικά, παρά την προσωρινή κρίση με τον κορωνοϊό, η συνθήκες που έχουμε διαμορφώσει στην αγορά είναι ευνοϊκές και δεν πρέπει να κλωτσήσουμε την ευκαιρία να προωθήσουμε με σταθερά ανοδικά βήματα το μοναδικό αυτό προϊόν που μας δίνει η φύση και μένει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο. Από την πλευρά μου θέλω να πιστεύω ότι τώρα που αποδείχθηκε η νομιμότητα του εγχειρήματος, κανείς δεν θα μπει εμπόδιο στην ομαλή λειτουργία και την ανάπτυξη του εργοστασίου. Σε αντίθετη περίπτωση είμαι έτοιμος να διεκδικήσω δυναμικά από τον Προέδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε. το νόμιμο και ηθικό δικαίωμα μου να υλοποιήσω αυτή τη σύμβαση, καθώς και τον οραματικό σχεδιασμό μου για μία μεγάλη επένδυση που θα μπορέσει να απογειώσει στην αγορά το μοναδικό αυτό αλλά παραμελημένο προϊόν: το Ξυνό Νερό!

Επιπλέον, σε ότι αφορά τα παπαγαλίσματα που κρώζουν συγκεκριμένοι κύκλοι περί 12μηνης αποπληρωμής και χαμηλών τιμών θα χαρώ να τα αναλύσω με νούμερα, παραστατικά αλλά και παραθέτοντας τις προηγούμενες συμβάσεις των προηγουμένων πολύ προσφάτων ετών και τις ακόμα και σήμερα πρακτικές της ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε. σε διαφόρους πελάτες με τους οποίους δεν εχει καμία μετοχική σχέση και ούτε προωθούν αποκλειστικά τα προϊόντα του ΞΥΝΟΥ ΝΕΡΟΥ

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ από καρδιάς σε όλους τους συνδημότες μου, σε κάθε οικογένεια ξεχωριστά και στους υπαλλήλους του Δήμου που διακρίνονται καθημερινά για το έργο προστασίας όλων μας, υγεία και υπομονή.

Όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε και αυτή την πρόκληση.

Μάκης Ιωσηφίδης
Επιχειρηματίας
π. Δήμαρχος Αμυνταίου

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 2:58 pm


Συνεδρίασε η επιτροπή για την προετοιμασία του Δήμου Φλώρινας σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού


Συνεδρίασε την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020 η επιτροπή που συστάθηκε με απόφαση Δημάρχου για την προετοιμασία του Δήμου Φλώρινας και των Υπηρεσιών του σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση της δημόσιας υγείας, ύστερα από την εμφάνιση ενός θετικού κρούσματος κορωνοϊού στην περιοχή μας.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Ιωάννης Κιοσές, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φλώρινας κ. Γιάννης Μουμουλίδης, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Φλώρινας κ. Γιώργος Αντωνιάδης και ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας κ. Χρήστος Παπούλκας.

Αναλύθηκε η γενική κατάσταση της δημόσιας υγείας στο Δήμο Φλώρινας, στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας αλλά και στο σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Σ’ ότι αφορά τον Δήμο Φλώρινας η κατάσταση κρίνεται ικανοποιητική αφού ελήφθησαν έγκαιρα τα μέτρα για την προστασία των πολιτών από τον κορωνοϊό.

Το νοσοκομείο Φλώρινας και οι δομές κοινωνικής προστασίας είναι σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά σε περίπτωση έξαρσης του ιού.

Για την ενίσχυση του νοσοκομείου αποφασίστηκε η προμήθεια από την Π.Ε. Φλώρινας και τον Δήμο Φλώρινας υποστηρικτικών αναπνευστικών μηχανημάτων, καθώς και άλλων υλικών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες ελλείψεις. Σε πρώτη φάση παραδόθηκαν ήδη 300 ειδικές στολές για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Παράλληλα, συνεχίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα οι απολυμάνσεις όλων των ανοικτών και μη δημόσιων χώρων.

Κοινή απόφαση και κοινός στόχος είναι να προστατευτεί η υγεία των πολιτών στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και με τον καλύτερο τρόπο.
Οι τοπικοί φορείς συνεργάζονται μεταξύ τους, αλλά και με τους ειδικούς επιστήμονες που είναι επιφορτισμένοι για την αντιμετώπιση του ιού Covid-19.

Όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον κοινό εχθρό, τηρώντας τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων που έχουν δημοσιοποιηθεί.
Δεν χρειάζεται πανικός αλλά ψυχραιμία και πειθαρχία στους κανόνες υγιεινής, τηρώντας με υπευθυνότητα τις αποφάσεις του ΕΟΔΥ.

Με αίσθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης μένουμε σπίτι, για την προστασία της ζωής μας, για να κερδίσουμε το δικό μας αύριο και της κοινωνίας μας.

Δεν είναι κανένας μόνος. Είμαστε όλοι μαζί και στη μάχη αυτή θα βγούμε νικητές!

Για την επιτροπή
Βασίλης Ν. Γιαννάκης
Δήμαρχος Φλώρινας
Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 2:54 pm


Έναρξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας


Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώνει την έναρξη των διαδικτυακών μαθημάτων τόσο στον προπτυχιακό όσο και στον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών.

Στο μικρό χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας των Ανωτάτων Ιδρυμάτων της χώρας, το Πανεπιστήμιό μας κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπίσει επιτυχώς την πρόκληση που θέτει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Δουλεύοντας μεθοδικά και με αρμονικό συντονισμό των υπηρεσιών του προέβη, μεταξύ άλλων, σε σειρά συναντήσεων για τη δημιουργία ακαδημαϊκού πλαισίου, σύσταση επιτροπής τεχνικής υποστήριξης, προμήθεια αδειών λογισμικού, παραγγελία του απαραίτητου εξοπλισμού, πραγματοποίηση δοκιμών των ψηφιακών μέσων και εκπαίδευση του διδακτικού προσωπικού στη χρήση του νέου λογισμικού. Επίσης συστήνει επιτροπή για τη διασφάλιση ποιότητας στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Με την αξιοποίηση των τεχνολογιών σύγχρονης εκπαίδευσης (λογισμικό Zoom) οι διαλέξεις των μαθημάτων μεταδίδονται ζωντανά με τους φοιτητές να βρίσκονται σε απευθείας επικοινωνία με τους διδάσκοντες. Η συνολική διαχείριση των μαθημάτων καθώς και η ανάρτηση του διδακτικού υλικού γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του κάθε μαθήματος στην πλατφόρμα ασύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης (https://eclass.uowm.gr).

Η μετάβαση στην εξ αποστάσεως διδασκαλία ξεκίνησε συντεταγμένα και για τα 22 Τμήματα του Πανεπιστημίου μας με το σύνολο των καθηγητών του Ιδρύματος να αγκαλιάζει το εγχείρημα και να ανταποκρίνεται επιτυχώς στην πρόκληση.

Η συμμετοχή των φοιτητών ξεπέρασε τις προσδοκίες και κατά μέσο όρο ήταν πολύ μεγαλύτερη από τη συμμετοχή στη δια ζώσης διδασκαλία. Τα στατιστικά για τα μαθήματα προπτυχιακού κύκλου (Meetings) από τις ψηφιακές αίθουσες κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας (26/3/2020) της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι τα εξής:
Σύνολο Meetings

160

Μέσος Όρος Διάρκειας Meeting (λεπτά)

89

Μέσος Όρος Αριθμού Συμμετεχόντων

104

Μέγιστος Αριθμός Συμμετεχόντων σε Meeting

300

Μέγιστη Διάρκεια Meeting (λεπτά)

218

Meetings με 200+ Συμμετέχοντες

24

Ώρα έναρξης πρώτου Meeting

8:12

Ώρα λήξης Τελευταίου Meeting

20:20

Μέγιστος Αριθμός Ταυτόχρονων Meetings

40Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 2:49 pm


Άμεση εξόφληση των οφειλών της ΛΑΡΚΟ Α.Ε προς εργαζομένους, υπεργολάβους και προμηθευτές, ζητάει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας με επιστολή του στους αρμόδιους Υπουργούς

Άμεση εξόφληση των οφειλών της ΛΑΡΚΟ Α.Ε προς εργαζομένους, υπεργολάβους και προμηθευτές, ζητάει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας με επιστολή του στους αρμόδιους Υπουργούς

Με επιστολή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας στις 24/3/2020 ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να συμπεριλάβουν στον έκτακτο προϋπολογισμό τους τη στήριξη των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται γύρω από τη ΛΑΡΚΟ στη Δυτική Μακεδονία.

Με τη νέα του αυτή παρέμβαση ο κ. Κασαπίδης, ζητά την άμεση εξόφληση των οφειλών της ΛΑΡΚΟ Α.Ε προς εργαζομένους, υπεργολάβους και προμηθευτές.

Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής.


Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 2:44 pm


Θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης (γράφει ο Φώτης Γεωργίου - Νόνας)

ΘΕΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Αγαπητοί φίλοι, σε ερώτηση δημοσιογράφων πρωινής εκπομπής προς βουλευτές (κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης), για το πώς θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις ο εργαζόμενος, λόγω της δεινής θέσης στην οποία έχει περιέλθει με την περικοπή του 50% του μισθού εξ αιτίας των ειδικών συνθηκών που όλοι γνωρίζουμε, η απάντηση ήταν ότι όλοι έχουμε υποχρεώσεις.........όμως τελικά θα τα βγάλουμε πέρα.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές συμφωνούμε και είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι, ότι τελικά θα τα καταφέρουμε, γι΄αυτό και αποδεχόμαστε όλες τις οδηγίες και τις ρυθμίσεις του κράτους. ΝΑΙ θα τα βγάλουμε πέρα, αλλά μην προκαλείτε το κοινό αίσθημα με τις προκλητικές σας δηλώσεις.

Μην εξομοιώνετε την περίπτωση των εργαζομένων με τη δική σας. Είναι άλλο πράγμα να καλύψεις τις υποχρεώσεις σου ως εργαζόμενος με 400€ και άλλο με 7000€ και πλέον. Για να το καταλάβετε καλά αυτό ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: Την περικοπή του μισθού των βουλευτών κατά 50% για όσο διάστημα θα ισχύσει και για τους εργαζόμενους. Με το ποσό αυτό να ενισχυθεί ο τομέας της υγείας . Κύριε Πρωθυπουργέ ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΤΟ! Εξάλλου είναι ένα θέμα που άπτεται της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Φώτης Γεωργίου - Νόνας
Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πρεσπών

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 8:30 am


ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ : 25η Μαρτίου 1965 - Μακεδονομάχοι και απόγονοι


Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο σημερινό φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 2865/27.03.2020 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, μας μεταφέρει στο έτος 1965 και συγκεκριμένα 25 Μαρτίου 1965 ημέρα εορτασμού της Εθνικής Παλιγγενεσίας στην Φλώρινα 

Ας δούμε λοιπόν τι μας περιγράφει για την φωτογραφία αυτή :

25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1965 - ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ

Με εκπροσώπους που φορούν τις τιμημένες στολές των Μακεδονομάχων συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις και εορτασμούς εθνικών επετείων ο Σύλλογος Μακεδονομάχων και απογόνων Φλώρινας. Και με υπερηφάνεια φέρουν το λάβαρο που αναγράφει “Εθνική Οργάνωσις Μακεδονομάχων Φλωρίνης «ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ»” και που προηγείται στις παρελάσεις.

Λίγο πριν την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 1965 στο παρκάκι όπου το άγαλμα του Μακεδονομάχου Καραβίτη, γνωστοί συμπολίτες μας, αγέρωχοι και μπαρουτοκαπνισμένοι Μακεδονομάχοι, φωτογραφίζονται έχοντας κοντά τους νεαρούς απογόνους που συμμετείχαν στο άγημα της παρέλασης.

Από αριστερά διακρίνονται: Γιώργος Ευαγ. Παππάς (Μελβούρνη Αυστραλίας), Ιωάννης Καρόζης, Πέτρος Γώγος, Άλκης Βάσκος (με το λάβαρο των Μακεδονομάχων), Σταύρος Οψειρέτης, Κώστας Οικονόμου, Κώστας Αντωνίου και Σταύρος Σταθόπουλος.

Ευχαριστούμε πολύ τον Πέτρο Γώγο, που φέρει το όνομα του παππού του Μακεδονομάχου Πέτρου Γώγου, για την παραχώρηση της φωτογραφίας.
Ευχαριστούμε επίσης και τον φίλο (και συνεργάτη) της ΦΩΝΗΣ Θανάση Βογιατζή που συνέβαλε στην αναγνώριση των προσώπων.Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 8:30 am


Σχόλια για το Νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας»Την περασμένη βδομάδα η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών υπέβαλε εκτεταμένο σχολιασμό, όπως έκαναν και πολλές άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, φορείς και πολίτες, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας». Πρόκειται για νομοσχέδιο 75 σελίδων και 66 άρθρων που καλύπτει 7 πολύ σημαντικά θέματα για το περιβάλλον της Ελλάδας: την περιβαλλοντική αδειοδότηση, την αδειοδότηση έργων ΑΠΕ, το σύστημα διοίκησης των προστατευόμενων περιοχών, τον καθορισμό ζωνών εντός των προστατευόμενων περιοχών, τους δασικούς χάρτες και τα αυθαίρετα εντός δασών, τη διαχείριση αποβλήτων και τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας.

Παρά την έκταση και τη σημασία του νομοσχεδίου η δημόσια διαβούλευση έληξε με συνοπτικές διαδικασίες και διάρκεια μόλις 14 ημερών, εν μέσω της αναστάτωσης που προκάλεσαν οι πρώτες απώλειες και τα πρώτα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού. Ο Υπουργός περιβάλλοντος σε επανειλημμένες συναντήσεις του με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις είχε στο παρελθόν – και τελευταία φορά στα μέσα Φεβρουαρίου - υποσχεθεί ότι θα δώσει επαρκή χρόνο για δημόσια συζήτηση του νομοσχεδίου που επεξεργάζονταν επί 6 μήνες οι υπηρεσίες και τα στελέχη του. Την υπόσχεση αυτή δεν την τήρησε και αγνόησε τις εκκλήσεις δεκάδων φορέων για παράταση των προθεσμιών. Όμως σε πείσμα των αντίξοων συνθηκών τα σχόλια που υποβλήθηκαν στη δημόσια διαβούλευση πλησίασαν τα 1600!

Οι παρατηρήσεις της ΕΠΠ επικεντρώνονται στα ακόλουθα σημεία:

Ως προς την περιβαλλοντική αδειοδότηση, τονίζουμε ότι ο στόχος της επιτάχυνσης της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων είναι απολύτως θεμιτός, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνοδεύεται από μείωση του επιπέδου προστασίας του περιβάλλοντος, το οποίο άλλωστε δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό στην Ελλάδα. Δυστυχώς όμως το εν λόγω νομοσχέδιο υποβαθμίζει τη διαδικασία πρόληψης της περιβαλλοντικής βλάβης περικόπτοντας γνωμοδοτήσεις υπηρεσιών και φορέων, εισάγοντας διοικητικές καινοτομίες χωρίς επαρκή επεξεργασία για τον τρόπο που θα εφαρμοστούν και υποκαθιστώντας τη δημόσια διοίκηση σε όλα τα στάδια μέχρι το σημείο της έκδοσης της άδειας με «αξιολογητές», ιδιώτες επιλεγμένους και αμειβόμενους από τους ίδιους τους επενδυτές. Για προστατευόμενες περιοχές σαν την Πρέσπα οι αλλαγές αυτές, αν ειδωθούν σε συνδυασμό με την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης και την κατάργηση της αρμοδιότητας γνωμοδότησης στο πλαίσιο της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης των νέων δομών που προβλέπεται να τους διαδεχτούν, επιδεινώνουν σημαντικά τη διοικητική διαδικασία πρόληψης της περιβαλλοντικής ζημιάς από εν δυνάμει καταστροφικά έργα και δραστηριότητες και εκθέτουν τέτοιες περιοχές σε σημαντικό κίνδυνο υποβάθμισης, παραβιάζοντας συγχρόνως εθνικούς και ενωσιακούς νόμους.

Σε σχέση με τις διατάξεις που αφορούν την επιτάχυνση της αδειοδότησης έργων ΑΠΕ, επισημαίνεται ο κίνδυνος τέτοια έργα κατηγορίας Α, δηλαδή με πιθανές σημαντικές αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, να σπεύσουν να διασφαλίσουν την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση σε τόπους NATURA 2000 σαν αυτούς που καλύπτουν σχεδόν ολοκληρωτικά τον δήμο Πρεσπών. Σύντομα όμως, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ, οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης και δραστηριότητες στους τόπους αυτούς θα ρυθμιστούν με προεδρικά διατάγματα με τα οποία είναι πιθανό να απαγορευτεί ολικά ή κατά ζώνες η εγκατάσταση τέτοιων έργων και δραστηριοτήτων, γεγονός που θα οδηγήσει σε διαμάχες και πρόσθετες επιπλοκές. Πρέπει λοιπόν να γίνει άμεσα δεκτή η πρόταση των περιβαλλοντικών οργανώσεων που ζητούν να «παγώσει» η περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων κατηγορίας Α σε περιοχές NATURA 2000 έως ότου εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα χαρακτηρισμού και όρων γι’ αυτές τις περιοχές.

Το νομοσχέδιο επίσης προβλέπει την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης για τα Εθνικά Πάρκα και τις άλλες προστατευόμενες περιοχές της χώρας και την αντικατάστασή τους με νέες δομές του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε κεντρικό και αποκεντρωμένο επίπεδο. Οι λεπτομέρειες θεσμικής οργάνωσης κι εφαρμογής του νέου συστήματος μένουν θολές και ασαφείς στο νομοσχέδιο, αλλά γίνεται απολύτως σαφές ότι αφαιρείται από αυτές τις νέες δομές σειρά αρμοδιοτήτων, με πιο αρνητική την κατάργηση της αρμοδιότητας γνωμοδότησης επί έργων, δραστηριοτήτων και σχεδίων στην προστατευόμενη περιοχή κατά τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, καθώς και κάθε άλλη παροχή γνώμης. Καταργείται επίσης και η ημιτελής αρμοδιότητα φύλαξης της προστατευόμενης περιοχής, παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι φύλακες-επόπτες των σημερινών φορέων διαχείρισης είναι οι μόνοι στη χώρα που εποπτεύουν αυτές τις περιοχές με σφαιρικό και σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματικό τρόπο. Αν μάλιστα καταργηθούν οι Φορείς Διαχείρισης πριν οι νέες δομές στηθούν και λειτουργήσουν, τότε το κενό που θα υπάρξει ως προς τις διοικητικές και οικονομικές υποχρεώσεις αλλά και την ουσιαστική προστασία και διαχείριση των περιοχών θα είναι τεράστιο.

Η πλέον ακατανόητη «μεταρρύθμιση» είναι εκείνη που προσπαθεί, με τροποποίηση ενός προεδρικού διατάγματος, το οποίο εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση διατάξεων αμιγώς πολεοδομικού χαρακτήρα και το οποίο ορίζει κατηγορίες και χρήσης γης ως εργαλείο για τον πολεοδομικό σχεδιασμό, τον αστικό δηλαδή κατά βάση χώρο, να προδιαγράψει επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες εντός προστατευόμενων περιοχών. Αυτό καταλήγει σε παράλογες και δυνητικά καταστροφικές προβλέψεις, με πιο χαρακτηριστικές τη νομιμοποίηση σειράς αστικών χρήσεων, όπως νέους δρόμους και δίκτυα υποδομής, στις ζώνες απόλυτης προστασίας. Η ΕΠΠ επανέλαβε την κριτική που διατύπωσε το WWF Ελλάς για τις διατάξεις αυτές και υποστήριξε προτάσεις για τη ριζική αναμόρφωση των σχετικών διατάξεων του νομοσχεδίου και τη συστηματοποίηση κατηγοριών προστατευόμενων περιοχών της χώρας και των ζωνών που θεσπίζονται εντός τους, οι οποίες υποβλήθηκαν από άλλους περιβαλλοντικούς φορείς φορείς, όπως το Green Tank.

Καθώς ο 21ος αιώνας προχωράει και η απώλεια της βιοποικιλότητας και η κλιματική κρίση είναι πλέον ζητήματα που απασχολούν πλειοψηφικά τις κοινωνίες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Άραγε θα εισακουστούν τουλάχιστον εκείνες οι παρατηρήσεις και ενστάσεις που επαναλαμβάνονται «κατά ριπάς» από απλούς πολίτες κι επιστήμονες, θα καταλάβει ο Υπουργός και το επιτελείο του ότι σφάλουν ή θα ανοίξει μια ατέρμονη διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας των πολιτών για τα στοιχειώδη στον τομέα της προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος;

Για να δείτε όλες τις παρατηρήσεις της ΕΠΠ, πατήστε εδώ. Το νομοσχέδιο και τα σχόλια που υποβλήθηκαν κατά τη δημόσια διαβούλευση βρίσκονται εδώ.Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 8:00 am


Κορονοϊός: λεφτά για τη δημόσια υγεία, όχι για το Green New Deal!

Χρήστος Ι. Κολοβός
Δρ Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ
τ. Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας
Μέλος Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από το 2010


Μέσα σε λιγότερο από 3 μήνες ο κορονοϊός άλλαξε σταδιακά τη ζωή όλων των χωρών του πλανήτη. Η κρίση αποκάλυψε τις αδυναμίες των συστημάτων υγείας, αυτές που δημιούργησαν οι πολιτικές των προηγούμενων ετών. Πλέον οι πολιτικοί παντού αναφέρονται σε «ήρωες» γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά θα χρειαζόμασταν πολύ λιγότερους «ήρωες» και θα είμαστε όλοι μας πολύ πιο ήσυχοι αν οι πολιτικοί απλά τους έδιναν τα μέσα για να κάνουν τη δουλειά τους.

Στο Νοσοκομείο της Καστοριάς αυτές τις μέρες γίνεται ένας πραγματικός πόλεμος με τον κορονοϊό, με θύματα κατοίκους της περιοχής, αλλά και το προσωπικό του Νοσοκομείου και του ΕΚΑΒ, που δεν έχουν ούτε μάσκες προστασίας. Αναλώσιμοι «ήρωες», πιστοί στο καθήκον και τον όρκο τους. Η κατάσταση έχει φθάσει σε σημείο που τραυματίας δεν θέλησε να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο, απ’ το φόβο του ιού. Από κοντά πλέον μπαίνει σε καραντίνα και προσωπικό του Κέντρου Υγείας στο διπλανό Άργος Ορεστικό. Δυστυχώς η Καστοριά είναι πολύ μακριά απ’ την Αθήνα, ώστε να τραβά την προσοχή, παρόλο που στα Κορέστεια ήταν που πολέμησε και σκοτώθηκε ο Παύλος Μελάς.

Δεν μπορεί ν’ αμφισβητηθεί πως τα τελευταία 150 χρόνια η πρόσβαση σε προσιτή και αξιόπιστη ενέργεια ήταν το κλειδί για τη ραγδαία βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και του προσδόκιμου επιβίωσης παντού ανά τον πλανήτη. Αν δεν υπήρχε η ενέργεια, δεν θα είχε γίνει άφθονος χάλυβας και τσιμέντο, δεν θα είχαν γίνει μηχανήματα για μαζικές εξορύξεις ορυκτών πρώτων υλών, χρήσιμων όχι μόνο για τα καθημερινά μας υλικά, αλλά και για τα φάρμακα, τα ιατρικά μηχανήματα, τους υπολογιστές. Όπου κι αν κοιτάξουμε γύρω μας, χρήσεις των ορυκτών βλέπουμε!

Όπως είναι γνωστό, με τις τραγικές πολιτικές της Ευρ. Ένωσης, τεράστια ποσά, που σε βάθος χρόνου εκτιμώνται σε έως τρία τρισεκατομμύρια ευρώ, έχουν δρομολογηθεί για το σχέδιο Green New Deal, την ολοκληρωτική αλλαγή του ενεργειακού συστήματος. Και η Ευρ. Ένωση, που παράγει μόλις το 8-9% των παγκόσμιων εκπομπών, θα επαίρεται πως «έσωσε τον πλανήτη» απ’ τα «αέρια του θερμοκηπίου» και την «κλιματική κρίση». Μια «κρίση» που έχει εντελώς πλημμελή τεκμηρίωση, καθώς βασίζεται σε υπολογιστικά μοντέλα που δεν ξέρουν (τουλάχιστον όχι με την απαιτούμενη ακρίβεια) τι συμβαίνει στους ωκεανούς, στο 70% του πλανήτη.

Κι έπειτα ήρθε ο κορονοϊός και στις 16 Μαρτίου ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας ήταν ξεκάθαρος: “Europe should forget about the Green Deal now and focus on the coronavirus instead” (Η Ευρώπη θα πρέπει να ξεχάσει τώρα το Green Deal και, αντίθετα, να εστιάσει στον κορονοϊό) [1]. Μια ημέρα μετά Υφυπουργός της Πολωνίας ζήτησε να εγκαταλειφθεί το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου», προκειμένου να βρεθούν χρήματα για την καταπολέμηση του κορονοϊού [2].

Η Τσεχία μέχρι τώρα μάλλον τα έχει πάει καλύτερα από εμάς με τον κορονοϊό, μετρά σαφώς λιγότερες απώλειες, ενώ, απ’ όσο ξέρω, έχει κάνει και περισσότερους ελέγχους. Κι όμως ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας φαίνεται πως αισθάνεται την ανάγκη με το δημόσιο χρήμα να πολεμήσει τον ιό, να πολεμήσει για τη ζωή, όχι να πολεμήσει σκιαμαχίες.

Στη χώρα μας, στο τέλος του 2019 η κυβέρνηση εμφάνισε ένα «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα», που προβλέπει πως, για το Green Deal, μόνο μέχρι το 2030 θα ξοδέψουμε συνολικά 43,8 δισεκατομμύρια €, απ’ τα οποία τα 20 δισεκατομμύρια € στην ηλεκτροπαραγωγή. Πρόκειται για τεράστια ποσά, ακόμα και για μη χρεοκοπημένη χώρα. Κι όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται, ένα βράδυ που δεν φυσά όλα τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά είναι παντελώς άχρηστα. Πιάνουν τα λεφτά μας τόπο; Όχι!

Κάθε κρίση γεννά πάντα και κάποιες ευκαιρίες, για όσους μπορούν να τις αναγνωρίσουν και να τις εκμεταλλευτούν. Η επέλαση του κορονοϊού είναι μια άνευ προηγουμένου κρίση, αλλά η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Τσέχου Πρωθυπουργού είναι η ευκαιρία, ανοίγει το δρόμο και για τις υπόλοιπες χώρες. Η Ιταλία και η Ισπανία, που ήδη μετρούν χιλιάδες θύματα, αύριο ίσως ακολουθήσουν κι άλλες χώρες, είναι πολύ απασχολημένες ακόμα και για ν’ αναφερθούν στο Green Deal. Μπροστά στον κορονοϊό, η από πολλούς επιστήμονες αμφισβητούμενη «κλιματική κρίση» πολύ απλά είναι ένα «μη πρόβλημα».

Τα μέσα που χρειάζεται ο τομέας της υγείας κοστίζουν και τα λεφτά βγαίνουν μέσα απ’ τις δικές μας τσέπες, μέσω των διαφόρων φόρων και τελών που καλούμαστε να πληρώνουμε. Εύλογα, εμείς που πληρώνουμε, δικαιούμαστε να απαιτούμε τα λεφτά μας να πιάνουν τόπο. Ας ελπίσουμε πως οι πολιτικοί μας κάτι θα διδαχθούν απ’ την κρίση και θ’ ακολουθήσουν το δρόμο που έδειξε η Τσεχία. Ως πρώτο βήμα, τα χρήματα του «Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα» πρέπει να ανακατευθυνθούν και να επενδυθούν σε ένα σημαντικά καλύτερο Σύστημα Υγείας. Το Green Deal δεν είναι προτεραιότητα, μπορεί να περιμένει. Τουλάχιστον, ας είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την επόμενη πανδημία.

Οι ηγέτες ξεχωρίζουν στα δύσκολα και μένουν στην ιστορία. Οι λαϊκιστές σπαταλούν το δημόσιο χρήμα σε μη αποδοτικές χρήσεις κι όταν έρχεται η ώρα της πραγματικής κρίσης απλώς μετρούν απώλειες αναλώσιμων «ηρώων» στο Σύστημα Υγείας τους και στον πληθυσμό τους. Προς το παρόν πάντως, Μένουμε Σπίτι!

Παραπομπές:

[1]: https://www.euractiv.com/section/energy-environment/news/czech-pm-urges-eu-to-ditch-green-deal-amid-virus/

[2]: https://www.euractiv.com/section/emissions-trading-scheme/news/eu-should-scrap-emissions-trading-scheme-polish-official-says/

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 8:00 am


Κατατεθείσες ερωτήσεις Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Βουλευτή Φλώρινας Π. Πέρκα σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού Covid-19


Στα πλαίσια της πολυδιάστατης και παραγωγικής αντιπολίτευσης που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να προτείνει και να καταθέτει ερωτήσεις στην Βουλή των Ελλήνων, που αφορούν στην αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων που προκύπτουν από την πανδημία του κορονοϊού (covid-19).

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ανάμεσά τους η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Πέρκα, αναδεικνύουν προβλήματα και τους τρόπους επίλυσής τους εν μέσω της κρίσης υγείας και τις ανάγκες που εμφανίζονται στην υγεία, εργασία, οικονομία και την κοινωνία.

Αναλυτικά οι ερωτήσεις που κατέθεσαν οι Βουλευτές (κάντε κλικ για ανάγνωση):

1. Συμπληρωματικά μέτρα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εμπόρων,

2. Επάρκεια φαρμάκων κατά την διάρκεια της πανδημικής κρίσης,

3. αξιοποίηση των φοροελαφρύνσεων και των μειώσεων των ασφαλιστικών εισφορών για τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα & τις περιουσίες, υπέρ της αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού,

4. Λήψη μέτρων στήριξης των εργαζόμενων στα καταστήματα λιανεμπορίου τροφίμων σούπερ μάρκετ​​,

5. Προσωρινή παύση καρτών απεριορίστων διαδρομών ΟΑΣΑ εν μέσω πανδημίας Covid-19,

6. Ανάγκη νέας ρύθμισης των οφειλών επιχειρήσεων προς Ο.Τ.Α. α’ βαθμού και προς τα νομικά τους πρόσωπα

7. μέτρα στήριξης εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού

8. Άμεσα μέτρα στήριξης των μηχανικών ελευθέρων επαγγελματιών

9. Ένταξη του κλάδου των φοροτεχνικών-λογιστών στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων λόγω πανδημίας

10. Μέτρα ελέγχου όσων επιστρέφουν από το εξωτερικό, προστασία των οικείων τους και μη περαιτέρω διάδοση του ιού

11. Ένα μήνα μετά την 1η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τον κορονοϊό, ποια είναι τα μέτρα στήριξης και υγειονομικής προφύλαξης ανδρών και γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας, ιδίως μετά και τους περιορισμούς στην κυκλοφορία;

12. Επείγουσα ανάγκη άρσης της απαγόρευσης της λειτουργίας των κλάδων των λαϊκών αγορών της παραγράφου 9 του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 για τους οποίους απαιτείται μετακίνηση από Περιφέρεια σε Περιφέρεια σε όλη την Επικράτεια

13. Εξαίρεση πλήθους Κωδικών Αριθμών Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) από το πλαίσιο των μέτρων στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού

14. Άδικη εξαίρεση επιχειρήσεων από μέτρα στήριξης λόγω Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας

15. Λήψη μέτρων για την καλή κατάσταση Υγείας υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις

16. Αύξηση φαινομένων οικογενειακής βίας ως συνέπεια της καραντίνας λόγω Covid 19

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας 
Αναπλ. Τομεάρχης Μεταφορών 
Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα


Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 8:00 am


COVID-19 και κρατική ευθύνη

Σήμερα, η Παγκόσμια Κοινότητα ανακαλύπτει την αξία του δημόσιου συστήματος υγείας και στηρίζεται σε αυτό για την αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19.
Γι’ αυτό, πρέπει να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, με στόχο την «ενδυνάμωση» του δημόσιου συστήματος υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως:

1. Δημιουργία κινητών ιατρικών μονάδων για την διενέργεια τεστ για τον κορωνοϊό.

2. Συγκρότηση συνεργείων κοινωνικής προστασίας προς εξυπηρέτηση όλων όσων είναι σε καραντίνα.

3. Σημαντική ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του δημόσιου συστήματος υγείας (εάν αυτό δεν γίνει τώρα, πότε;). 

4. Επίταξη, πριν είναι αργά, των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, με όλο τον εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό τους, ενόψει της διαφαινόμενης αύξησης των κρουσμάτων.

5. Τήρηση των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τις οποίες τα περιοριστικά μέτρα από μόνα τους δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά απαιτείται διενέργεια μαζικών διαγνωστικών τεστ σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού και σε όλους ανεξαιρέτως τους υγειονομικούς.

6. Διατίμηση στα μέσα ατομικής προστασίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού (αντισηπτικά, στολές, μάσκες, γάντια κλπ.)

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι δεν αρκεί η ατομική ευθύνη, που σίγουρα είναι αναγκαία, για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης της ανθρωπότητας. Υπάρχει, επίσης, η συλλογική ευθύνη, η κρατική ευθύνη, η ευθύνη των διοικούντων. Η ευθύνη του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι τεράστια και τα ελλειμματικά, από την πλευρά του,
μέτρα πρόληψης δεν μπορούν να ενοχοποιούν τον καθένα μας ατομικά.

Δεν ωφελεί η μονότονη επανάληψη των παραινέσεων για ανάληψη της ατομικής ευθύνης. Αυτή, όπως δείχνουν τα πράγματα και όπως αναγνωρίζουν και οι υπεύθυνοι κυβερνητικοί φορείς, έχει αναληφθεί από τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού με φιλότιμο, συνείδηση και πατριωτισμό.

Είναι η ώρα της κρατικής ευθύνης. Ήδη οι πληγές που άφησε και αφήνει η κρατική ολιγωρία στο σώμα της Δυτικής Μακεδονίας, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της Καστοριάς, δείχνουν ότι τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τον πληθυσμό. Κάθε χαμένη μέρα ζυγίζει βαριά στην πλάστιγγα των κρίσιμων ωρών που περνούμε.

Γιάννης Λιάσης
Αντιπρόεδρος 
Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας
Περιφερειακός Σύμβουλος 
του συνδυασμού «Ανατροπή Δημιουργία»

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 8:00 am


Ενημέρωση από τους φορείς ΑμεΑ ΠΕ Φλώρινας προς τα μέλη τους


Οι φορείς ΑμεΑ ΠΕ Φλώρινας
 • Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία ΠΕ Φλώρινας και ο
 • Νομαρχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Φλώρινας
μετά από σχετική ανακοίνωση (24/3/2020) της ΕΣΑμεΑ, ενημερώνουν τα μέλη τους που επιθυμούν να υποβάλουν νέα αίτηση ή αίτηση ανανέωσης προνοιακών παροχών (επιδόματα αναπηρίας) χωρίς την φυσική παρουσία τους, μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την σχετική αίτησή τους και να ενημερωθούν μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr ) που έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί από 24 Μαρτίου 2020

Με τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης και την υποβολή της, ο/η αιτών- ουσα ΑμεΑ κατοχυρώνει την ημερομηνία έναρξης του δικαιώματός του, σε περίπτωση που κριθεί δικαιούχος των αιτηθέντων παροχών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία…...

Συνεχίζουμε Δυναμικά για τα δικαιώματά μας και συγχρόνως «Μένουμε ΣΠΙΤΙ», ακολουθούμαι τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και της κυβέρνησης, δρούμε με αλληλεγγύη και σεβασμό, θωρακίζουμε τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας και όλους τους συμπολίτες μας. Προασπίζουμε την ατομική και δημόσια ΥΓΕΙΑ.

Εκ των ΔιοικήσεωνΔημοσιεύθηκε στις 26 March 2020 | 11:05 am


Συνελήφθη 65χρονος ημεδαπός, σε περιοχή της Φλώρινας, διότι μετέφερε παράνομα στο εσωτερικό της χώρας 43χρονη αλλοδαπή


Σε βάρος τους επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών, ενώ η 43χρονη τέθηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό για την αντιμετώπιση του κινδύνου διάδοσης του κορωνοΐου.

Συνελήφθη χθες (24-03-2020) το απόγευμα σε περιοχή της Φλώρινας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Φλώρινας, 65χρονος ημεδαπός, για παράνομη μεταφορά αλλοδαπής.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων για τον εντοπισμό ατόμων που δραστηριοποιούνται στην παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, εντοπίστηκε από τους προαναφερόμενους αστυνομικούς σε περιοχή της Φλώρινας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με οδηγό τον 65χρονο και σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι μετέφερε προς το εσωτερικό της χώρας, 43χρονη αλλοδαπή, η οποία είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα.

Σε βάρος των προαναφερόμενων επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα, διότι παραβίασαν τα μέτρα του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, ενώ η 43χρονη τέθηκε σε υποχρεωτικό κατ΄οίκον περιορισμό για χρονικό διάστημα 14 ημερών, από τον αρμόδιο φορέα, προς αντιμετώπιση του κινδύνου διάδοσης του κορωνοΐου.

Κατασχέθηκαν το ανωτέρω Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά και 2 κινητά τηλεφώνα .

Προανάκριση για την υπόθεση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Φλώρινας, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Φλώρινας.


Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2020 | 11:24 pm


Κορονοϊός: 22 νεκροί, 78 νέα κρούσματα - Στα 821 συνολικά στη χώρα μας


Όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας επιβεβαιώθηκαν 78 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να έχει ανέλθει σε 821. Μέχρι στιγμής 22 συνάνθρωποί μας έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, 134 συμπολίτες μας νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 53 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με μέση ηλικία τα 67 έτη.

Σχετικά με τους νεκρούς, ανακοίνωσε πως πρόκειται για 18 άνδρες και τέσσερις γυναίκες. Οι 21 από τους 22 είχαν υποκείμενο νόσημα. Μέχρι στιγμής 36 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Συνολικά σε όλο τον κόσμο, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 440.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 19.700 θάνατοι από τον κορονοϊό.
enikos.gr

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2020 | 6:51 pm


Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Φλώρινας για το επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα του Κορωνoϊού σε ασθενή του ΓΝΦ


Με αφορμή το γεγονός της επιβεβαίωσης θετικού κρούσματος του νέου Κορωνoϊού Covid-19, σε νοσηλευόμενο ασθενή, του Νοσοκομείου Φλώρινας,  πληροφορούμε τα εξής:

1. Ισχύουν όσα έχουμε αναφέρει σχετικά σε προγενέστερο Δελτίο Τύπου της 21/3/2020, προτρέποντας τους συμπολίτες μας, για άλλη μια φορά να ενημερωθούν από όσα αναγράφονται σε αυτό και σχετίζονται με θέματα του Covid 19.

2. Λόγω της έντονης ανησυχίας που επικρατεί, μετά την επιβεβαίωση θετικού κρούσματος, κατ'εξαίρεση της διαδικασίας(καθώς είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο) και για λόγους εφησυχασμού, ενημερώνουμε ότι:

 Ο ασθενής από την πρώτη ήμερα νοσηλείας, αντιμετωπίστηκε από κάθε άποψη (λήψη μέτρων προφύλαξης- νοσηλείας-θεραπείας κλπ), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, τόσο από ιατρικής όσο και από νοσηλευτικής πλευράς, υπό τις ισχύουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ. Το ίδιο ακολουθούμε και σε κάθε ύποπτο περιστατικό, από την έναρξη της νοσηλείας του στο Νοσοκομείο Φλώρινας, ανεξάρτητα από το χρόνο λήψης και το είδος, του αποτελέσματος.

Η κατάσταση του ασθενή, κρίνεται σταθερή και δεν χρήζει νοσηλείας σε άλλο Νοσοκομείο(τριτοβάθμιο ή νοσοκομείο αναφοράς).

Ο χρόνος και το είδος νοσηλείας, θα εξαρτηθεί από την περαιτέρω πορεία.

Λοιπές πληροφορίες που αφορούν τον ασθενή και ενδεχομένως αντιβαίνουν τον κανονισμό προσωπικών δεδομένων, δεν θα παρέχονται.

Συνιστούμε στους πολίτες για άλλη μια φορά, να επιδείξουν υπακοή, πειθαρχία και κυρίως ΥΠΟΜΟΝΗ στις αποφάσεις της πολιτείας.

Όμως οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε και από μέρους μας, καθώς η γενικότερη διαπίστωση είναι ότι, γενικά τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα.

Επίσης θεωρούμε σημαντικό και με πολύ σεβασμό, τόσο απέναντι στους πολίτες και την κοινωνία της Φλώρινας, όσο και απέναντι στους ασθενείς και το οικείο περιβάλλον τους, ότι με εξαίρεση το σημερινό περιστατικό που ως πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, δημιούργησε μια εύλογη αναστάτωση, επιβάλλεται φειδώ και τήρηση της διαδικασίας ενημέρωσης, χωρίς παρεκκλίσεις, καθώς όπως έχουμε τονίσει στο προηγούμενο Δελτίο τύπου, η επίσημη και έγκυρη ενημέρωση για ζητήματα Covid-19 (περιστατικά ύποπτα ή επιβεβαιωμένα, νοσηλευομένων ή μη), είναι αυτή που παρέχεται, αποκλειστικά και ΜΟΝΟ από φορείς του Υπ. Υγείας και κυρίως τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας( Ε.Ο.Δ.Υ.).

Εκτιμούμαι λοιπόν, ότι οποιεσδήποτε άλλες δηλώσεις, καθώς το ζητούμενο είναι η πρόληψη και όχι ο αριθμός των κρουσμάτων και λοιπές πληροφορίες, ενδεχομένως επιδράσουν αρνητικά και σε ορισμένες περιπτώσεις, αντί να εφησυχάζουν, εντείνουν την ανησυχία. Υπό αυτό το πνεύμα θα πρέπει και οι πολίτες, να προσέχουν και να αποφεύγουν την αναπαραγωγή πληροφοριών, από μη έγκυρες πηγές, λόγω πιθανής ανακρίβειας.

Τέλος, λόγω της ημέρας, ευχόμαστε χρόνια πολλά με υγεία και ταχεία λευτεριά από την κρίση που βιώνουμε.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Γ.Ν.Φ 

πηγή : parathrhthsflo.blogspot.com

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2020 | 5:06 pm


Νομός Φλώρινας - Ειδήσεις και Νέα

19 | Μάρτιος | 2020 - kozan.gr

19 | Μάρτιος | 2020  kozan.gr

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2020 | 9:00 am


Δείτε αγγελίες στο Νομό Φλώρινας

Φιλικοί ιστότοποι: