Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Φλώρινας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Προμήθεια Μηχανημάτων Έργου και Οχημάτων μέσω της πρόσκλησης ΕΣΠΑ 124 για την Αντιμετώπιση Καταστάσεων Εκτάκτων Αναγκών στην Π.Ε. Κοζάνης


Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, στην προσπάθεια της να συμβάλει άμεσα στην βελτίωση της πρόληψης, αντιμετώπισης και διαχείρισης των κινδύνων με έμφαση στους φυσικούς κινδύνους (αντιμετώπιση πλημμυρών, πυρκαγιών, κατολισθήσεων, αποχιονισμός κ.λ.π), προκειμένου να εντάξει την πράξη «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ Δ.Τ.Ε Π.Ε ΚΟΖΑΝΗΣ» στη νέα Προγραμματική Περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020, ζήτησε και έλαβε την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την υποβολή της πρότασης.

Η κατάσταση των εν ενεργεία μηχανημάτων και οχημάτων της Π.Ε. Κοζάνης που διαθέτει η οικία Διεύθυνση Τεχνικών Έργων χαρακτηρίζεται από μέτρια έως προβληματική και ενίοτε εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των επιβαινόντων και του ιδίου του εξοπλισμού. Ο χρόνος ζωής τους έχει εξαντληθεί. Επιπλέον, στον προαναφερθέντα στόλο δεν διατίθεται υδραυλικός εκσκαφέας, ο οποίος αποτελεί το κατ’ εξοχήν μηχάνημα που χρησιμοποιείται στα αντιπλημμυρικά έργα.
Υπό αυτήν την έννοια, η Π.Ε. Κοζάνης λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την ανάγκη άμεσης ανανέωσης του στόλου των μηχανημάτων - οχημάτων και προκειμένου να ανταπεξέλθει στο έργο που καλείται να επιτελέσει, υπέβαλλε πρόταση στην πρόσκληση ΕΣΠΑ 124 για να προμηθευτεί τον κάτωθι εξοπλισμό συνολικής αξίας 1.005.000,00 € με Φ.Π.Α., ήτοι:

• Υδραυλικός Ερπυστριοφόρος Εκσκαφέας (Τσάπα),
• Ισοπεδωτής Γαιών (Γκρέιντερ),
• Εκσκαφέας-Φορτωτής τύπου JCB,
• δύο (2) I.X. οχήματα μεταφοράς προσωπικού, και
• Φ/Γ ανατρεπόμενο με καρότσα.


Έτσι, μετά το μεγάλο έργο προϋπολογισμού 2.120.000,00 € της αντιπλημμυρικής προστασίας (καθαρισμός ρεμάτων) που αποφασίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο και βαίνει ήδη προς δημοπράτηση, σε συνδυασμό με την προμήθεια ενός λαστιχοφόρου υδραυλικού εκσκαφέα μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και με την παρούσα πρόταση, η Π.Ε. Κοζάνης θα είναι περισσότερο εξοπλισμένη για να ανταπεξέλθει άμεσα και με αποτελεσματικότητα απέναντι σε όλους τους κινδύνους από φυσικά φαινόμενα (πυρκαγιές, πλημμύρες, χιονοπτώσεις κ.τ.λ.). Επίσης, με αυτή την ζωτικής σημασίας προμήθεια θα αποφεύγεται στο μέλλον η ανάθεση εργολαβιών μεγάλου κόστους για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, λόγω χρήσης του ιδίου εξοπλισμού που αναμένεται να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε καθημερινή βάση σε όλο το μήκος και το πλάτος της Π.Ε. Κοζάνης.


Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2020 | 12:56 am


Επιχειρηματικές ευκαιρίες σε συγκριτικά πλεονεκτήματα της Δυτικής Μακεδονίας


Στα μοναδικά πλεονεκτήματα του γίδινου γάλακτος και στην μοναδικότητα του κυρίαρχου Εθνικού ΠΟΠ προϊόντος μας, της φέτας ήταν εστιασμένη η Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου. Τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Δυτικής Μακεδονίας και τις εν δυνάμει επιχειρηματικές προοπτικές, σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας, ανέλυσαν ο κ. Γιώργος Αρσένος, καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ, ο κ. Κουρέτας Δημήτρης, Διευθυντής του Τμήματος Βιοχημίας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η κα Σμαρώ Σωτηράκη, Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Με επιστημονικά τεκμηριωμένες τοποθετήσεις, στοιχεία και ερευνητικά δεδομένα, επιβεβαίωσαν την ανωτερότητα, τόσο του πρόβειου όσο και γίδινου γάλακτος, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μορφή των εκμεταλλεύσεων (ποιμενικής μορφής), στο αυτόχθονο γενετικό υλικό, ιδιαίτερα των αιγών, που διατηρείται έως και σήμερα και ασφαλώς στην πλούσια βιοποικιλότητα των βοσκοτόπων της Δυτικής Μακεδονίας. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, αναδεικνύουν τις παραγωγές των τυροκομικών μονάδων του συνόλου της Περιφέρειας, σε προϊόντα υψηλής διατροφικής και βιολογικής αξίας, εντάσσοντάς τα στον κατάλογο των υπερτροφών. Το γίδινο γάλα και η αυθεντική φέτα κατέχουν κορυφαία θέση στα τοπικά παραγόμενα προϊόντα, ενισχύοντας τις προοπτικές εξωστρέφειας και αναγνωρισιμότητάς τους, τόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα όσο και σε αγορές του εξωτερικού.

Εν συνεχεία η κ. Έλενα Νάμινι, Γενική Διευθύντρια της ΑΝΚΟ, παρουσίασε ένα καινοτόμο μοντέλο Ανάπτυξης Υπαίθρου και διασύνδεσης της παραγωγής με τον καταναλωτή, διαμορφωμένο μέσα από πολυλειτουργικές εκμεταλλεύσεις, υπό την μορφή των Διδακτικών & Κοινωνικών Αγροκτημάτων, κατά τα πρότυπα, τόσο Βόρειων, όσο και Μεσογειακών χωρών, με ανάλογα μορφολογικά και κλιματικά χαρακτηριστικά, με αυτά της Δ. Μακεδονίας. Πολλοί παραγωγοί εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω ενημέρωση πάνω στο πολυλειτουργικό μοντέλο ανασυγκρότησης και την εισαγωγή νέων στοιχείων στις δραστηριότητές τους. Όπως τόνισε η κα Νάμινι, πρόκειται για ένα μοντέλο ανάπτυξης που διασυνδέει τομείς της οικονομίας, με πολύ θετικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία και ιδιαίτερα κατάλληλο για την γεωμορφολογία της Δ. Μακεδονίας.

Η διάσκεψη ολοκληρώθηκε με τη σύντομη, συμπερασματική, αλλά και περιεκτική τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας, κ. Κασαπίδη, ο οποίος επανέλαβε την πεποίθηση και αποφασιστικότητα της Περιφερειακής Αρχής για την αξιοποίηση όλων των πλεονεκτημάτων και προοπτικών της Δυτικής Μακεδονίας, επισημαίνοντας την τεράστια δυναμική των γνήσιων, αυθεντικών προϊόντων τη και την εξωστρέφεια που πρέπει αυτή να υιοθετεί σε όλα τα πεδία, προκειμένου αυτά τα προϊόντα να κερδίσουν τη θέση που τους αξίζει στις διεθνείς αγορές.

Με όχημα την Αγροδιατροφική Σύμπραξη, η Περιφέρεια έχει επεξεργαστεί ολοκληρωμένη πρόταση, για τη στήριξη της κτηνοτροφίας, της παραγωγής γενικότερα και της καθετοποιημένης ανάπτυξης.


Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2020 | 12:21 am


Απερρίφθη η πρόταση για δημιουργία Ταξιαρχίας στην Φλώρινα - Δημιουργούνται Ταξιαρχίες σε Σέρρες και Καστοριά


Το αντεθνικό σχέδιο για τις αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις! «Αφοπλίζουν» νησιά και Έβρο!

Αποσύρουν τις μοίρες Πυροβολικού που ήταν εγκατεστημένες έως σήμερα σε πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και καταργούν την 7η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού «Σαραντάπορος», που εδρεύει στον Προβατώνα!

Από τον Ανδρέα Καψαμπέλη | dimokratianews.gr

Πολλά ερωτήματα, που συνδέονται με τη συγκυρία της έναρξης των διερευνητικών επαφών και του διαλόγου με την Τουρκία, κρίσιμη παράμετρος του οποίου τείνει να αναδειχθεί το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, δημιουργούν οι αλλαγές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Το σχέδιο, που συζητήθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (από Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής) και πρόκειται να σταλεί προς οριστική έγκριση από το ΚΥΣΕΑ. Επομένως, οι μεταβολές πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, με χρονικό ορίζοντα 15ετίας.

Την παρουσίαση έκαναν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε όλες τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν από τώρα έως το 2034 για «αξιόμαχες, ανταγωνιστικές και ικανές» Ένοπλες Δυνάμεις.

Σε γενικές γραμμές, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το Στράτευμα της χώρας μας αποκτά νατοϊκές προδιαγραφές, ο δε σχεδιασμός που υλοποιείται είχε ξεκινήσει επί των ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η στρατηγική διάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων αλλάζει για να είναι μεν πιο «ευέλικτες», όπως ελέχθη, αλλά και για να εναρμονιστούν περισσότερο στα πρότυπα και στις λειτουργίες του ΝΑΤΟ. Προς την κατεύθυνση αυτή, αποφασίστηκε η σύσταση διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), υπό την οποία θα τεθεί το μεγαλύτερο τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων και η οποία θα έχει επικεφαλής αντιστράτηγο και θα αναφέρεται απευθείας στο ΓΕΕΘΑ. Στη ΔΕΠ θα υπαχθούν, μεταξύ άλλων, οι καταδρομείς – αλεξιπτωτιστές, οι πεζοναύτες, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών και η Ζ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών, τμήμα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών και το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού.

Το εγχείρημα είχε προωθήσει ο κ. Φλώρος ως επιτελάρχης και εν συνεχεία ως υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, έχοντας την έγκριση του τότε αρχηγού ΓΕΕΘΑ -και μετέπειτα υπουργού- Ευ. Αποστολάκη και σε συνεργασία με τον τότε αρχηγό ΓΕΣ και νυν υφυπουργό Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή. Με τη δημιουργία της ΔΕΠ αποδυναμώνονται σημαντικά ο ρόλος και οι αρμοδιότητες των τριών Επιτελείων ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ.

Από τη συζήτηση που έγινε διεφάνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», ουκ ολίγα κρίσιμα σημεία. Το πιο σημαντικό θέμα που γεννάται αφορά την αμυντική θωράκιση, καθώς με βάση τον σχεδιασμό αποχωρούν οι μοίρες Πυροβολικού που ήταν εγκατεστημένες έως σήμερα σε πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Δεν επηρεάζονται, βεβαίως, οι μονάδες Εθνοφυλακής, αλλά είναι προφανής ο ειδικός και αποφασιστικός ρόλος που έχει το Πυροβολικό, από αμυντικής πλευράς, για την εξ Ανατολών απειλή.

Η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου δικαιολογούν την απόφαση αυτή λέγοντας ότι είναι ανάγκη να εξοικονομηθούν πόροι και προσωπικό. Γι’ αυτό και, κατά τις ίδιες πληροφορίες, από την κατάργηση αυτών των πέντε μοιρών υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί εξοικονόμηση 2.500 θέσεων.

Επίσης, τόσο ο κ. Παναγιωτόπουλος όσο και ο κ. Φλώρος επιμένουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν επιπτώσεις στην αμυντική θωράκιση. Μάλιστα, σε έναν έντονο διάλογό του με τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Αντ. Μυλωνάκη, ο οποίος επεσήμανε τους σοβαρούς κινδύνους που δημιουργούνται, ο υπουργός υποστήριξε ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα έχουν μελλοντικά προστασία από ισραηλινά πυραυλικά συστήματα. Πάντως, παρά τη διαβεβαίωση αυτή, δεν προκύπτει ότι περιλαμβάνεται, τουλάχιστον στο σχέδιο της νέας δομής, κάποια σχετική αναφορά ούτε για την προμήθεια τέτοιων συστημάτων ούτε για το πότε θα γίνει. Επίσης, δεν στερείται σημασίας το γεγονός ότι με βάση τη νέα δομή η Ανώτερη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ), η οποία επιβλέπει τις τέσσερις διοικήσεις Εθνοφυλακής της περιοχής του Αιγαίου, αποδυναμώνεται, καθώς υπάγεται πλέον στην 1η Στρατιά.
Πρόσθετα ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι η απόφαση αυτή συμπίπτει με την κορύφωση της συζήτησης για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Η Αγκυρα θέτει το θέμα προκλητικά και με κάθε ευκαιρία (το έκανε και την Πέμπτη μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τον Ερντογάν), αλλά ενώ επισήμως η Αθήνα το απορρίπτει, εντείνονται οι ενδείξεις ότι έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι, κατόπιν τουρκικής αξίωσης, από τη μυστική τριμερή συνάντηση του Βερολίνου. Επίσης, μόλις προχθές αποκαλύφθηκε ότι η Γερμανία πρότεινε στην Ελλάδα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα νησιά του Αιγαίου και αντίστοιχα στην Τουρκία να καταργήσει τη στρατιά του Αιγαίου.

Ορισμένες πηγές θεωρούν ότι είναι πιθανό η ελληνική πλευρά να θέλει να εμφανίσει αυτού του τύπου τη μερική αποστρατιωτικοποίηση ως δική της πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της αναδιάταξης των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να μη φανεί ως υποχώρηση απέναντι στους Τούρκους.

Το θέμα των μοιρών Πυροβολικού δεν είναι το μόνο. Με τη νέα δομή καταργείται η 7η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού «Σαραντάπορος», που εδρεύει στον Προβατώνα Εβρου, και υπάγεται στη 12η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού, έχοντας ως τομέα ευθύνης της τον νότιο Εβρο. Έχει σύνθημα το «Ουκ ελλάττω παραδώσω», δηλαδή «δεν θα παραδώσω τη χώρα μου μικρότερη», και αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητάς μας. Ήδη η γνωστοποίηση της απόφασης έχει προκαλέσει τις πρώτες κινητοποιήσεις και αντιδράσεις στην περιοχή. Εκτός από αυτή, υπάρχει και άλλη ταξιαρχία που καταργείται ως «αχρείαστη». Πρόκειται για την 33η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, η οποία εδρεύει στο Πολύκαστρο Κιλκίς.

Στη θέση των ταξιαρχιών αυτών δημιουργούνται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δύο άλλες, αλλά στα μετόπισθεν: μία στις Σέρρες και μία στην Καστοριά
Απερρίφθη, πάντως, η πρόταση να συσταθεί και μια τρίτη στη Φλώρινα, όπου υπάρχει σήμερα το 1ο Σύνταγμα Πεζικού.

Θερμό επεισόδιο για τη Ναυτική Διοίκηση β. Ελλάδος

Άλλη μια κατάργηση, εκτός από τα εύλογα ερωτήματα, συνοδεύτηκε και από εσωκομματικό επεισόδιο στη Νέα Δημοκρατία.

Με τη νέα δομή παύει να υφίσταται -και υποβαθμίζεται-, εκτός από τη Ναυτική Διοίκηση Ιονίου, και η Ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος, που αποτελεί περιφερειακή διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού με δικαιοδοσία από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο μέχρι το Πήλιο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι με την κατάργησή της διαφώνησε ανοικτά και ο βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Γκιουλέκας, ο οποίος είναι ταυτόχρονα πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής.

Αντίθετα, συμφώνησε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Βίτσας, υπενθυμίζοντας ότι η κατάργησή της είχε δρομολογηθεί επί των ημερών του το 2018. Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία, συμφωνώντας με το σχέδιο, επιτέθηκε στους βουλευτές -όπως ο Κ. Γκιουλέκας- που ενδιαφέρονται «μόνο για τα ψηφαλάκια τους». Η αντεπίθεση του κ. Γκιουλέκα έγινε διά της τεθλασμένης, στρεφόμενος κατά του κ. Βίτσα. Παρών ήταν και ο έτερος βουλευτής Θεσσαλονίκης (και γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ.) Στ.

Καλαφάτης, ο οποίος ενώ το 2018 είχε καταθέσει ερώτηση για τον ρόλο της Ναυτικής Διοίκησης «στο ιδιαίτερο γεωστρατηγικό πεδίο της βόρειας Ελλάδας», αυτή τη φορά συμφώνησε με την κυρία Μπακογιάννη.

πηγή : dimokratianews.grΔημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 6:38 pm


1η Συνάντηση της ομάδας Εργασίας για την υποστήριξη των εξαγωγών και της εξωστρέφειας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας


Πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή στις 17:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης η 1η συνάντηση της ομάδαςΕργασίας για την υποστήριξη των εξαγωγών και της εξωστρέφειας. Η εν λόγω ομάδασυγκροτήθηκε με Απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Κασαπίδη και απαρτίζεται κυρίως από εκπροσώπους/ιδιοκτήτες επιχειρήσεων της περιοχής οι οποίες έχουν εξαγωγικό και εξωστρεφή χαρακτήρα. Πρόεδρος αυτής της ομάδας ορίστηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βαβλιάρας ενώ μέλη είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Σχεδιασμού Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Στέργιος Κιάνας καθώς και ο περιφερειακός σύμβουλος και υπεύθυνος-συντονιστής σε θέματα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Μενέλαος Μακρυγιάννης, από την ΑΝΚΟ είναι η κ. Λιάνα Παπατέρπου, εκπρόσωπος ΑΝΚΟ/Ευρωπαϊκό Δίκτυο στήριξης επιχειρήσεων.

Στόχος της Περιφερειακής αρχής, με την δημιουργία αυτής της ομάδας, είναι η Δημιουργία ενός ευέλικτου σχήματος που θα έχει συμβουλευτικό και υποστηρικτικό ρόλο τόσο για τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας όσο και για την Περιφερειακή Αρχή.

Για την απόφαση του Περιφερειάρχη δείτε εδώ:https://diavgeia.gov.gr/doc/ΨΦΞΒ7ΛΨ-761

Η Ομάδα θα βρίσκεται σε επαφή με όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής λειτουργώντας βοηθητικά όπου χρειάζεται.

Ο Αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Βαβλιάρας συνοδευόμενος πολλές φορές από τον κ.Κιάνα ή από την κ.Γκατζαβέλη, επισκέφθηκε έναν σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων της περιφέρειας βλέποντας και καταγράφοντας από κοντά προβλήματα και ανησυχίες των επιχειρηματιών. Η ομάδα συγκροτήθηκε με γνώμονα τον εξωστρεφή & εξαγωγικό χαρακτήρα των επιχιερήσεωνενώ έγινε προσπάθεια να καλυφθούν όλοι οι κλάδοι-θεματικές δραστηριότητας από όλες τις Π.Ε της Π.Δ.Μ.

Η Συμμετοχή ήταν ικανοποιητική με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων και των επιμελητηρίων της Π.Δ.Μ να δίνουν “τοπαρών” ενώ από την περιφερειακή αρχή παρέστησαν ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Κασαπίδης, οι Αντιπεριφερειάρχες, Γιώργος Βαβλιάρας και Στέργιος Κιάνας (μέλη της ομάδας) καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δημήτρης Σαββόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών κ. Γιάννης Γιάτσιος ενώ εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης παρέστη η συνεργάτης του κ. Κατερίνα Παπαγεωργίου.

Τέθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα ζητήματα από τους εκπροσώπους/ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων. Η ομάδα θα συνεδριάζει τακτικά με συγκεκριμένη ατζέντα και παραδοτέα κάθε φορά ώστε να υπάρχει μεθοδικότητα και οργάνωση στον τρόπο λειτουργίας της.

Ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Κασαπίδης έθεσε και τα πρώτα παραδοτέα – προτεραιότητες για την ομάδα ώστε στα τέλη του Οκτώβρη να πραγματοποιηθεί η 2η συνάντηση.


Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 6:05 pm


Ευχαριστήρια επιστολή Δημάρχου Αμυνταίου Άνθιμου Μπιτάκη


Με την παρούσα επιστολή μετά την τελευταία περιπέτεια της υγείας μου που είχε αίσιο τέλος νιώθω την ανάγκη να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς στους ιατρούς του Καρδιολογικού Τμήματος του Γ.Ν. Πτολεμαΐδας ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ κ Ελευθεριάδη Δαμιανό, κ.Ελευθεριάδη Νεοκλή για την εξαιρετική τους ιατρική κατάρτιση και την αμέριστη προσφορά τους κατά την διάρκεια της νοσηλείας μου, καθώς επίσης και στο εξαιρετικό νοσηλευτικό προσωπικό για την ευσυνειδησία τους και την αμέριστη προσφορά τους. Επίσης ευχαριστώ θερμά τους εφημερεύοντες γιατρούς και νοσηλευτές του Τμηματος Επειγόντων Περιστατικών.

Θέλω όμως να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Διοικητή του νοσοκομείου κ. Σταύρο Παπασωτηρίου για την άψογη οργάνωση των υπηρεσιών που προσφέρει το νοσοκομείο και την αισιοδοξία και το υψηλό φρόνιμα ευθυνης που εκπέμπει προς ολους τους εργαζομένους του νοσοκομείου.

Τέλος ευχαριστώ πολύ και το ΕΚΑΒ που έδρασε άμεσα κατά τη διακομιδή μου.

Εύχομαι σε όλους υγεία μακροημέρευση και οικογενειακή ευτυχία!

Με εκτίμηση 
Άνθιμος Μπιτάκης
Δήμαρχος Αμυνταίου


Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 5:44 pm


Παρατείνεται έως την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου το «Πρόγραμμα Οικονομικής Στήριξης Οικογενειών για την Παροχή Φροντίδας και Φιλοξενίας σε παιδιά Προσχολικής Ηλικίας»


ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ, ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ, ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2020 – 2021

Νέα ευκαιρία για τις εργαζόμενες μητέρες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Παρατείνεται έως την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου το «Πρόγραμμα Οικονομικής Στήριξης Οικογενειών για την Παροχή Φροντίδας και Φιλοξενίας σε παιδιά Προσχολικής Ηλικίας», με διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Συγκεκριμένα, μετά από ΚΥΑ του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεωδωρικάκουκαι της Υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, τα εισοδηματικά κριτήρια καθορίστηκαν ως εξής:

• Έως τριάντα έξι χιλιάδες (36.000,00 ) ευρώ για μητέρες που έχουν έως δύο (2) παιδιά
• Έως τριάντα εννέα χιλιάδες (39.000,00) ευρώ για μητέρες που έχουν έως τρία (3) παιδιά
• Έως σαράντα δύο χιλιάδες (42.000,00) ευρώ για μητέρες που έχουν τέσσερα (4) παιδιά και
• Έως σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000,00) ευρώ για μητέρες που έχουν από πέντε (5) και άνω.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής και σε όσες εργαζόμενες ή αυτοαπασχολούμενες μητέρες έκαναν αίτηση στο προηγούμενο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής ζωής» αλλά δεν είχε γίνει δεκτή για εισοδηματικούς ή άλλους λόγους.

Οι ενδιαφερόμενες μητέρες μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά, στην ειδική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. (eetaa.gr/).

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 5:40 pm


Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αμυνταίου την Παρασκευή 02 Οκτωβρίου 2020


17η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Καλείστε,σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 (87Α) ως ισχύει και το άρθρο 10 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) (55Α), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4682/2020 (76Α), να συμμετέχετε στην κεκλεισμένων των θυρών Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμυνταίου ,η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμυνταίου, την 02 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:30μμ, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1. Έγκριση Απολογισμού – Ισολογισμού και Αποτελεσμάτων Χρήσης έτους 2019 Δήμου Αμυνταίου.

Ο Πρόεδρος Δ.Σ.
Χρήστος Γ. Θωμαΐδης
Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 5:28 pm


Master Plan απολιγνιτοποίησης: με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια

Χρήστος Ι. Κολοβός
Δρ Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ
τ. Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/ Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας
Μέλος Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από το 2010

Στις 9/9 δόθηκε στη δημοσιότητα το κυβερνητικό «Σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών»/MasterPlanτης απολιγνιτοποίησης, (εφεξής «Σχέδιο»), πουεκπονήθηκε από τη «Συντονιστική Επιτροπή για την Δίκαιη και Αναπτυξιακή μετάβαση» με τη συνδρομή της κοινοπραξίας διεθνών συμβούλων BostonConsultingGroupκαιGrantThornton. Όποιος ξέρει πώς στελεχώνονται και πώς δουλεύουν οι «διεθνείς σύμβουλοι», αμέσως αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για κείμενο από ανθρώπους άσχετους με την περιοχή μας, φτιαγμένο για να βγει η υποχρέωση. Πράγματι, στις 434 σελίδες δεν υπάρχει η παραμικρή τεκμηρίωση των ισχυρισμών που παρατίθενται, ενώ είναι χαρακτηριστική η άγνοια τόσο των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής όσο καιθεμάτων της νομοθεσίας.

Μας λένε π.χ. πως «η Δυτική Μακεδονία έχει καλή οδική σύνδεση με αστικά κέντρα της Ελλάδας και γειτονικών Βαλκανικών χωρών», αλλά οι αναφερόμενες χρονικές αποστάσεις αφορούν κίνηση με ΙΧ, όχι μεταφορές εμπορευμάτων. Και, περιέργως, έχουν ξεχάσει «το τρένο της Καλαμπάκας», ενώ εξακολουθεί να αγνοείται και η τύχη του βόρειου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε65. Πουθενά δεν λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες της περιοχής, που επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα.

Μας λένε ακόμα πως «Η Αλβανία είναι η χώρα με τους περισσότερους τουρίστες προς τη Δ. Μακεδονία», την ώρα που ο Δήμος Πρεσπών ζητά να επιτραπεί η είσοδος εποχικών εργατών απ’ την Αλβανία για το μάζεμα των φασολιών. Προφανώς οι ξένοι «σύμβουλοι» θεωρούν πως οι διελεύσεις απ’ τα σύνορα αφορούν μόνο τουρισμό.

Το Σχέδιο προκαλεί πολλές απορίες κι ερωτηματικά. Ακολουθούν 20 επισημάνσεις:

1. Οι συντάκτες δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί πως η λιγνιτική βιομηχανία παράγει πλούτο, ο οποίος διαχέεται όχι μόνο στους Νομούς Κοζάνης & Φλώρινας, αλλά σε όλη τη Δυτική Μακεδονία και περαιτέρω στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας,.Η μελέτη του ΤΕΕ Δυτ. Μακεδονίας τον Ιανουάριο 2020 κατέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη στενή συσχέτιση της λιγνιτικής δραστηριότητας με το ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας.Η συρρίκνωση της λιγνιτικής βιομηχανίας αποτυπώνεται ήδη στα κλειστά καταστήματα της περιοχής και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί. Θα πρέπει να προβλεφθούν δράσεις σε όλη τη Δυτική Μακεδονία προκειμένου να δημιουργηθεί τζίρος στην περιοχή. Τέτοιες δράσεις απουσιάζουν απ’ το Σχέδιο, που αναλώνεται σε ευχολόγια.

2. Ενώ το ίδιο το Σχέδιο (σελ. 76) αναφέρεται στην ανάγκη για «Ειλικρινή και δομημένη επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες» ως παράγοντα επιτυχούς μετάβασης, αυτό που βλέπουμε είναι ανακοίνωση μέτρων, που έχουν προκύψει από επιλεγμένους συνομιλητές και κατά τα λοιπά κλειστές πόρτες κι αποκλεισμούς.Το χρονοδιάγραμμα της σελ. 2 είναι επιεικώς αστείο, δείχνει μια εντελώς αναιτιολόγητη βιασύνη! Δεν είναι αργά, ηδιαβούλευση για το Σχέδιο πρέπει να επεκταθεί χρονικά σε τουλάχιστον 3 μήνες και η Περιφέρεια να δημιουργήσει ένα δικτυακό τόπο διαβούλευσης, όπου ΟΛΟΙ οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας να μπορούν να καταθέσουν την άποψή τους. Θυμίζω πως η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δεν έχει καν προχωρήσει στη συγκρότηση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης. Στη Γερμανία η διαβούλευση με ανοικτή συμμετοχή ακολουθείται εδώ και χρόνια, την είχα δει το 1994, για την ανάπτυξη του λιγνιτωρυχείου Garzweiler στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.Πιθανά εκεί αντιλαμβάνονται πως αφενός οι αιρετοί δεν είναι «ο φωτεινός παντογνώστης», αφ’ ετέρου οι αποκλεισμοί δεν είναι παραγωγικοί.

3. Αναφέρεται (σελ. 78) πως «από την ανάλυση της Ευρωπαϊκής εμπειρίας το σχέδιο μετάβασης πρέπει να είναι οργανωμένο σε διακριτές φάσεις, με προκαθορισμένους στόχους και δείκτες μέτρησης απόδοσης». Ωστόσο φάσεις και δείκτες δεν υπάρχουν στο Σχέδιο.Θα πρέπει πρώτα να δημιουργούνται οικονομικές δραστηριότητες και θέσεις εργασίας σε νέους τομείς. Συντεταγμένα, με χρονοδιάγραμμα, με στόχους και στάδια αξιολόγησης της πορείας. Με σοβαρότητα κι υπευθυνότητα. Και μόνο έπειτα να καταργούνται τομείς της λιγνιτικής δραστηριότητας. Όχι μια αψυχολόγητα βίαιη καταστροφή της λιγνιτικής βιομηχανίας, μόνο για να ωφεληθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου και το εμπόριο εξοπλισμού ΑΠΕ.

4. Δεν πρόκειται για Σχέδιο ανάπτυξης των λιγνιτικών περιοχών, αλλά για προσπάθεια επιβολής του φαραωνικούφωτοβολταϊκού εργοστασίου της ΔΕΗ(;) και παρουσίασής του περίπου ως «σωτηρία» της περιοχής. Για την περιοχή μας δεν έχει τόση σημασία η αξία της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγει το μεγάλο φωτοβολταϊκό εργοστάσιο, όσο ο κύκλος εργασιών που θα δημιουργήσει τοπικά. Δεν υπάρχει τεκμηρίωση για τον αναφερόμενο αριθμό θέσεων εργασίας, ο οποίος είναι εντελώς αμφισβητήσιμος: ο καθαρισμός των πάνελ μπορεί να γίνει με ρομπότ και η φύλαξη με ηλεκτρονικά συστήματα, περιορίζοντας τα αντικείμενα απασχόλησης. Δυστυχώς, μοιάζει με προσπάθεια μερικής αναβίωσης του αλήστου μνήμης «Σχεδίου Ήλιος» του 2011-12, τότε που ο Σόιμπλε έψαχνε εναγωνίως στη χρεοκοπημένη Ελλάδα να βρει πελατεία για τα έτοιμα να κλείσουν Γερμανικά εργοστάσια κατασκευής Φ/Β. Η πελατεία δεν βρέθηκε και πολλά εργοστάσια έκλεισαν μη μπορώντας ν’ ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό των Κινέζων, μαζί και τα έξι (6) Ελληνικά.

5. Λείπει το χρονοδιάγραμμα της αποκατάστασης των εκτάσεων των ορυχείων, που είναι προαπαιτούμενογια την αξιοποίηση της τεράστιας έκτασης, που θα διατεθεί για άλλες χρήσεις. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, υπάρχουν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του Λιγνιτικού Κέντρου και Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Μόνο που αναφέρονται στο χρονικό ορίζοντα του 2050, όχι του 2023 ή 2028. Τότε που (ενδεχομένως) θα γίνει απολιγνιτοποίηση σε Βουλγαρία-Τσεχία-Πολωνία και θα μπορούσε να γίνει ομαλά και στην Ελλάδα.

6. Χωρίς λοιπόν να υπάρχουν εγκεκριμένες ΜΠΕ και ΑΕΠΟ για τις εκτάσεις των ορυχείων, στις σελ. 176-177 χωροθετούνταιφωτοβολταϊκά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής (εφεξής Φ/Β), που καλύπτουν 43.608 στρέμματα στην περιοχή Αμυνταίου και 120.138 στρέμματα στην περιοχή Κοζάνης-Πτολεμαΐδας. Συνολικά 163.746 στρέμματα δεσμεύονται για Φ/Β, δημιουργώντας ένα τεράστιο «Φ/Β τσιφλίκι» στη Δυτική Μακεδονία. Ποιος, πότε, πού και γιατί το αποφάσισε, ερήμην της Δυτικής Μακεδονίας, χωρίς ποτέ να εξεταστούν οι επιπτώσεις στην περιοχή;Δεν υπάρχουν Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια και θα συνταχθούν απλά για να επικυρώσουν τη χωροθέτηση των Φ/Β.

7. «Παν μέτρον άριστον» και ποια είναι η φέρουσα ικανότητα της περιοχής σε Φ/Β; Γιατί δεν μπορούν να μπουν Φ/Β σε στέγες της Δυτικής Μακεδονίας, με κατάλληλα κίνητρα της Πολιτείας, αντί να δεσμεύονται εκτάσεις, που θα μπορούσαν να δοθούν για άλλες χρήσεις; Γιατί χωροθετήθηκαν καταρχήν τα Φ/Β, δεσμεύοντας εκτάσεις, πριν από οποιαδήποτε άλλη χρήση; Γιατί π.χ. δεν μπορεί να γίνουν εκτεταμένες φυτεύσεις με ακακίες και ποικιλία ανθοφόρων φυτών και ν’ αναπτυχθούν μελισσοκομία-κτηνοτροφία-υλοτομία, πουείναι αειφόρεςδραστηριότητες; Γιατί τα Φ/Β στις εκτάσεις των ορυχείων δεν μπαίνουν μόνο στις επικλινείς επιφάνειες, προκειμένου οι επίπεδες να παραμείνουν για άλλες χρήσεις; Γιατί πρέπει να μπουν πάνω από 2,5GW Φ/Β στη Δυτική Μακεδονία, δεσμεύοντας τεράστιες εκτάσεις και προκαλώντας κοινωνική αναστάτωση;Μήπως ένα μέρος τους μπορεί να τοποθετηθεί κατά προτεραιότητα σε όλα τα Μη Διασυνδεμένα Νησιά, που ηλεκτροδοτούνται πανάκριβα με πετρέλαιο, το οποίο πληρώνουμε όλοι μας μέσω των ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος; Με τον τρόπο αυτό και Φ/Β θα βάλουμε, και τις ΥΚΩ θα μειώσουμε και συνάλλαγμα θα εξοικονομήσουμε, μέχρι να ολοκληρωθεί η καλωδιακή διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα!

8. Έγιναν 2 αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί της ΔΕΗ για αποκαταστάσεις εδαφών στις περιοχές ορυχείων Βόρειου Πεδίου και Αμυνταίου. Υλοποιήθηκαν; Θα υλοποιηθούν; Με ποιο χρονοδιάγραμμα; Θα γίνουν αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για τις υπόλοιπες διαμορφώσεις; Με ποιο χρονοδιάγραμμα; Με ποια χρηματοδότηση; Σε τι ορίζοντα υλοποίησης; Γιατί δεν έχει ξεκινήσει ποτέ η αποκατάσταση των ανενεργών ορυχείων σε Βεύη και Κλειδί, που μπορεί να δώσει άμεσα θέσεις εργασίας;

9. Δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην αξιοποίηση των χώρων των ΑΗΣ. Θα αξιοποιηθούν για κάποιες χρήσεις, όπως π.χ. μετατροπή σε κινηματογραφικά στούντιο, όπως είχε προταθεί για τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας; Θα κατεδαφιστούν, απελευθερώνοντας τις εκτάσεις και ανακυκλώνοντας τα υλικά, όπως επιτάσσει η Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία; Θα γίνει μήπως εκεί το εργοστάσιο κατασκευής μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας, που ανέφερε η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ; Θα παραμείνουν βιομηχανικά ερείπια, όπως η ΑΕΒΑΛ; Ή μήπως ετοιμάζονται για να καίνε τα σκουπίδια της υπόλοιπης Ελλάδας, γεμίζοντας τη Δυτική Μακεδονία με τις εξαιρετικά τοξικές και καρκινογόνες διοξίνες και φουράνια; Όσα χρόνια καίγαμε το λιγνίτη, πρώτες περιοχές σε καρκίνο στην Ελλάδα είναι οι Δράμα, Κιλκίς, Καρδίτσα & Γρεβενά, που δεν έχουν λιγνίτη. (Και πανευρωπαϊκά προηγείται η 97% υδροηλεκτρική Νορβηγία). Με την καύση των σκουπιδιών τι θα συμβεί; Θυμάται κανείς στην κυβέρνηση πως σημερινός Υπουργός είχε κάνει το Μάιο 2011 ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για υψηλή συγκέντρωση φουρανίων στον καφέ που φτιάχνεται σε μηχάνημα με κάψουλες, σε σχέση με τον καφέ από απλές καφετιέρες; Ενδιαφέρονται για τον καφέ, αλλά όχι για τα σκουπίδια;

10. Στο υποσέλιδο της σελ. 97 αναφέρεται πως «Για τις προκαλούμενες νέες θέσεις εργασίας χρησιμοποιήθηκαν οι πολλαπλασιαστές απασχόλησης κλειστού τύπου με βάση τους υπολογισμούς του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Μακεδονίας». Μόνο που το ΤΕΕ θεωρεί τους πολλαπλασιαστές απασχόλησης κλειστού τύπου ως εξωπραγματικούς, δεν συνιστά να χρησιμοποιηθούν και χρησιμοποιεί τους πολλαπλασιαστές παραγωγής. Συνεπώς οι υπολογισμοί θέσεων εργασίας του Σχεδίου είναι αβάσιμοι. Αυτό ισχύει βεβαίως και για το «Πεδίο ενεργειακής έρευνας και τεχνολογίας (ΠΕNΕΤ)», που υποτίθεται πως θα δώσει «Έως ~400 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως ~2.200 κατά τη λειτουργία». Η αόριστη επίκληση «διεθνούς εμπειρίας» δεν αρκεί, απαιτείται τεκμηρίωση, η οποία δεν υπάρχει.

11. Στην αγωνία των συντακτών να εμφανίσουν «εμβληματικές» επενδύσεις, δεν υπάρχει η παραμικρή μέριμνα για ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και δημιουργούν τοπική απασχόληση. Γιατί π.χ. δεν έχουν γίνει ακόμα Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων στην Εγνατία Οδό και τον κάθετο άξονα, που εύκολα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας σε σχέση με τα Φ/Β και τα αιολικά;

12. Λείπει οποιαδήποτε αναφορά σε δράσεις που να αφορούν επιμέρους περιοχές: π.χ. δεν θα έχει νόημα να στηριχθεί η Κοζάνη, ενώ ταυτόχρονα θα συρρικνώνονται η Πτολεμαΐδα, τα Σέρβια ή η Φλώρινα. Κάθε πρωτεύουσα χρειάζεται την ενδοχώρα της, μόνη της δεν μπορεί να σταθεί, θα αποτελεί βαρίδιο για τους υπόλοιπους.

13. Για ποιο λόγο προτείνεται «Πρωτότυπο θεματικό πάρκο» μόνο για τη Μεγαλόπολη, (σελ. 110, χρησιμοποιώντας μάλιστα εικόνα του φημισμένου Βρετανικού EdenProject), αλλά όχι για τη Δυτική Μακεδονία; Γιατί άραγε δεν μπορεί να γίνει ένα θεματικό πάρκο αξιοποιώντας τα μεγάλα μηχανήματα των ορυχείων και το Εκθεσιακό Κέντρο του ΛΚΔΜ;

14. Γιατί δεν προτείνεται η εγκατάσταση συστήματος συγκράτησης του διοξειδίου του άνθρακα στη μονάδα Πτολεμαΐδα 5, το οποίο στη συνέχεια, με την ενέργεια των φωτοβολταϊκών, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για παραγωγή μεθανίου και διοχέτευσή του στο δίκτυο φυσικού αερίου, δημιουργώντας προϊόν με πρόσθετη αξία;

15. Ο ορυκτός πλούτος αποτελεί πράγματι συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, ωστόσο η μακράν των υπολοίπων μεγαλύτερη μεταλλευτική βιομηχανία στην Ελλάδα είναι η εκμετάλλευση του λιγνίτη. Η διακοπή της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη δεν είναι απαραίτητο να σημάνει διακοπή της εκμετάλλευσης του λιγνίτη. Γιατί δεν προτείνεται η κατασκευή ξηραντηρίου λιγνίτη στη μονάδα Πτολεμαΐδα 5, που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για εξωηλεκτρικές χρήσεις του λιγνίτη και θα έπρεπε ήδη να κατασκευάζεται, δίνοντας θέσεις εργασίας; Ενώ αντίθετα υπάρχουν ευχολόγια περί «παραγωγής λιπασμάτων και εδαφοβελτιωτικώνμε βάση το λιγνίτη», (σελ. 113); Αγνοούν άραγε οι συντάκτες πως η περιοχή είχε παραγωγή λιπασμάτων με βάση το λιγνίτη, που την έκλεισε ο πατέρας του σημερινού Πρωθυπουργού;

16. Το Σχέδιο αναφέρεται σε «Μονάδα ευφυούς κτηνοτροφίας και ζωοτροφών», «Έξυπνες αγροτικές μονάδες παραγωγής (π.χ. υδροπονία)», «Ενίσχυση καλλιέργειας προϊόντων ΠΟΠ με έμφαση στις εξαγωγές»: τι εμπόδισε τόσα χρόνια μέχρι σήμερα ν’ αναπτυχθούν παρόμοιες δράσεις; Δεν είχε γίνει άλλωστε και «πρότυπο θερμοκήπιο»;

17. Ενώ μας μιλούν για τουρισμό και δείχνουν τη λίμνη και το Σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά, έχουν αγνοήσει τους ορεινούς όγκους και την υλοτομία, βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας.Όπως άλλωστε και τις πολλές λίμνες της περιοχής. Γιατί, π.χ. δεν μπορεί να ανακατασκευαστεί, με σύγχρονες προδιαγραφές, και να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος Πεύκος-Νέα Κοτύλη μέσω του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο, διευκολύνοντας και τον τουρισμό και την υλοτομία;Πώς θα συγκρατηθεί πληθυσμός στις ακριτικές περιοχές αν δεν γίνουν υποδομές;

18. Για ποιο λόγο στο χάρτη της σελ. 182 προτείνεται να χωροθετηθεί Βιομηχανική-Επιχειρηματική Ζώνη στα παρόδια χωράφια δυτικά της Εθνικής Οδού απ’ τον Περδίκκα μέχρι τον ΑΗΣ Αμυνταίου, ενώ τέτοιες χρήσεις μπορούν να υπάρχουν μέσα στο χώρο του πρώην ορυχείου; Και τι απέγινε η περίφημη «Βιομηχανική Περιοχή» ανάμεσα στα Κοίλα και το Μαυροδένδρι; Πώς θα εγκατασταθούν νέες επιχειρήσεις όταν οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές είναι εντελώς υποβαθμισμένες;

19. Στις σελ. 26 & 31 του Σχεδίου αναφέρεται πως η περιοχή έχει «Ήπιο αιολικό δυναμικό που δεν ευνοεί την εκτεταμένη εγκατάσταση αιολικών πάρκων». Συνεπώς, όπως και πρόσφατα έγραψα, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να αδειοδοτηθεί αιολικό εργοστάσιο (δεν πρόκειται για «πάρκο») ανάμεσα στα Δημοτικά Διαμερίσματα, στη χαμηλή λοφοσειρά απ’ την Καλαμιά και τη Λυγερή μέχρι το Μαυροδένδρι, τα Σιδερά και τα Λιβερά.

20. Τέλος, η αγωνία των συντακτών να εμφανίσουν ένα πολυσέλιδο κείμενο οδήγησε σε κείμενο-αχταρμά, ανακατεμένη η Δυτική Μακεδονία με τη Μεγαλόπολη. Οι δυο περιοχές πρέπει να ξεχωρίσουν στο Σχέδιο, π.χ. σε δυο μέρη, καταρχήν για να διευκολύνεται ο αναγνώστης. Οι πληροφορίες για προγράμματα υδρογόνου που διεκδικούν χρηματοδότηση απ’ την Ευρ. Ένωση, για τις τεχνολογίες των μπαταριών, κλπ, είναι εντελώς περιττές και δεν προσθέτουν κάτι στο Σχέδιο, προσφέρονται μόνο για εντυπωσιασμό των αδαών.

Δυστυχώς, η Δυτική Μακεδονία κινδυνεύει να μετατραπεί σ’ ένα απέραντο βιομηχανοστάσιο, γεμίζοντας χωράφια και βοσκότοπους με Φ/Β και τα παρχάρια με αιολικά. Με την προοπτική αυτή, εκτός απ’ τις θέσεις εργασίας στη λιγνιτική βιομηχανία, θα κινδυνεύσουν και θέσεις εργασίας στη γεωργία και την κτηνοτροφία, κάτι το εντελώς απαράδεκτο.

Συνοψίζοντας, το Σχέδιο με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια! Η παρουσίαση της μελέτης του ΤΕΕ τον Ιανουάριο έκλεινε με τη χαρακτηριστική επισήμανση: «Όταν χάνεις 17% του ΑΕΠ, η απασχόληση μειώνεται 10%. Για να ανακτήσεις όμως τη χαμένη απασχόληση, πρέπει ν’ αυξήσεις το ΑΕΠ κατά 23%». Η αψυχολόγητα βίαιη απολιγνιτοποίηση θέτει τις βάσεις για να μην αναπληρωθούν ποτέ ΑΕΠ και θέσεις εργασίας. Ας ελπίσουμε πως αποτελεί μόνο μια πρώτη προσπάθεια, απλά για να δημιουργήσει βάση διαβούλευσης. Γιατί αν αυτό είναι το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας, ζήτω που καήκαμε! Η συρρίκνωση της Περιφέρειαςείναι προ των πυλών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μετανάστευση της νέας γενιάς.Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 5:21 pm


ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ; Διασχίζοντας την πλωτή πεζογέφυρα στην Πρέσπα (VIDEO)

 


Το βίντεο επιμελήθηκε ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης 
 
Επίσκεψη στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου περπατώντας στην πλωτή πεζογέφυρα μήκους περίπου 630 μέτρων και πλάτος καταστρώματος τρία μέτρα. Αποτελείται συνολικά από 70 ξύλινα ειδικά πλωτά τμήματα, μήκους 9 μέτρων το καθένα, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους με ατσάλινα τόξα. 
Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 5:14 pm


Μπούτσκου Λεμονιά : Σκέψεις για μια δικαιότερη αναπτυξιακή μετάβαση στη Δυτ. Μακεδονία

γράφει η Μπούτσκου Λεμονιά - Πολιτευτής της ΝΔ

Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2020 δημοσιεύτηκε το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) των λιγνιτικών περιοχών, για θεσμική δημόσια διαβούλευση. Το δημοσιευμένο «master plan» ενσωματώνει την απολιγνιτοποίηση, εναρμονισμένη με τους περιβαλλοντικούς στόχους της Ε.Ε, προωθώντας την προστασία του περιβάλλοντος. Το σχέδιο βασίζεται σε πέντε πυλώνες: α) καθαρή ενέργεια, β) έξυπνη αγροτική παραγωγή, γ) βιώσιμος τουρισμός, δ) βιοτεχνία, βιομηχανία και εμπόριο και ε) τεχνολογία & εκπαίδευση. Σκοπός του ΣΔΑΜ είναι να μεταβληθεί η Δυτική Μακεδονία από κέντρο λιγνίτη σε κέντρο παραγωγής και έρευνας καθαρής ενέργειας. Οι προτεινόμενες κύριες δράσεις εκτιμάται ότι θα είναι: τα φωτοβολταϊκά πάρκα (~2.3GW), το πεδίο ενεργειακής έρευνας και τεχνολογίας ΠΕΝΕΤ, οι έξυπνες αγροτικές μονάδες παραγωγής, το οικοσύστημα οινικού τουρισμού και η υπερσύγχρονη κλινική φυσικής αποκατάστασης.

Με δεδομένο επίσης ότι η λιγνιτική δραστηριότητα είναι υπεύθυνη για την εκπομπή ρύπων που επιβαρύνουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και ταυτόχρονα έχει υψηλότερο κόστος παραγωγής που επιβαρύνεται επιπλέον και από το κόστος (φόρο) εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, επιτρέψτε μου να καταθέσω συμπληρωματικά τις παρακάτω απόψεις:

Μια δράση που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο master plan είναι η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου στην περιοχή Λιμνοχωρίου Αμυνταίου (θέση Μπάνια) η οποία μπορεί να αποτελέσει πλουτοπαραγωγική πηγή για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Επίσης η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της Φλώρινας θα μπορούσε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων της περιοχής με ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, όπως λαχανικά και κηπευτικά στα θερμοκήπια του γεωθερμικού πεδίου.

Ενίσχυση του θεσμού των «ενεργειακών κοινοτήτων» όπως προβλέπεται από το ν. 4513/2018 και το ν. 4685/2020 παρέχοντας τη δυνατότητα να υποβάλλουν ομαδικό αίτημα σύνδεσης και οι ενεργειακές κοινότητες (επιμελητήρια, σύλλογοι και μεμονωμένοι πολίτες) προκειμένου από τις επενδύσεις στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ)και της ενεργειακής διαχείρισης της παραγωγής να υπάρξει όφελος στην τοπική οικονομία με την δημιουργία εισοδήματος.

Περαιτέρω ενίσχυση και ισχυροποίηση του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας, ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας και ενεργοποίηση της «Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης» η θα οποία αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα για την εφαρμογή των δεσμεύσεων της Πολιτείας στην απασχόληση, την ανεργία και το περιφερειακό ΑΕΠ, για τα επόμενα χρόνια.

Προς αυτήν την κατεύθυνση βοηθά η δημιουργία ερευνητικού οινολογικού Ινστιτούτου με έδρα το Δήμο Αμυνταίου καθώς το υψόμετρο, τα νερά, το αμμώδες έδαφος, οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι πολλές βροχές και χιονοπτώσεις, το ήπιο και ξηρό καλοκαίρι συνθέτουν ένα μοναδικό μικροκλίμα που καθιστάτα κρασιά της ευρύτερης περιοχής ξεχωριστά παγκοσμίως.

Επίσης η δημιουργία ενός Ινστιτούτου με έδρα το Δήμο Πρεσπών θα μπορούσε να αναδείξει την πλούσια βιοποικιλότητα όλης της περιφερειακής ενότητας αφού οι 6 λίμνες της περιοχής εξασφαλίζουν συστηματική προώθηση της έρευνας, βελτίωση της γνώσης ,οργάνωση βάσης δεδομένων και χρήση δεικτών παρακολούθησης των ειδών και της κατάστασης των οικοτόπων τους, ανίχνευση, αναγνώριση και αντιμετώπιση των επιπτώσεων σε αυτήν από τα εισβάλοντα ξενικά είδη. Η Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και η ανάσχεση της απώλειάς της συμβάλει σε όλους τους αναπτυξιακούς τομείς της περιοχής με έμφαση στην αγροτική ανάπτυξη, στις υποδομές μεταφορών και ενέργειας, την εδαφική συνεργασία, την κλιματική αλλαγή και τον τουρισμό.

Περιβαλλοντική αποκατάσταση και εξυγίανση των ρυπασμένων εδαφών από τη λιγνιτική και βιομηχανική δραστηριότητα. Οι εκσκαφές και οι αποθέσεις των γαιωδών υλικών (αγόνων υλικών και τέφρας η δέσμευση εκτάσεων για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η μεταβολή της μορφολογίας του εδάφους, η μετακίνηση των οικισμών και η υποβάθμιση των χώρων διαβίωσης άγριας πανίδας έχουν μειώσει σημαντικά την αξία της γης. Επιβάλλεται πριν τη χωροθέτηση των νέων χρήσεων γης, να προηγηθεί η περιβαλλοντική αποκατάσταση και εξυγίανση των εδαφών. Επομένως για να ξεκινήσουν τα σχεδιαζόμενα νέα έργα και να καταστεί αξιοποιήσιμη η περιοχή θα απαιτηθεί να προηγηθούν οι δράσεις της περιβαλλοντικής αποκατάστασης και ενσωμάτωσης νέων υλικών και νέων τεχνολογιών που θα άρουν τη γεωτεχνική αστάθεια των εδαφών και θα προσφέρουν σταθερή θεμελίωση πρώτα από όλα στα κτίρια, στην αλυσίδα των νέων υποδομών, στο οδικό δίκτυο, στις γέφυρες, στα δίκτυα κοινής ωφέλειας, στα έργα αντιστήριξης και σε όλες τις νέες κτιριακές, ενεργειακές και περιβαλλοντικές υποδομές.

Συμπερασματικά ο μετασχηματισμός που καλούμαστε να υλοποιήσουμε, ως πολίτες και φορείς της Δυτικής Μακεδονίας περικλείει πολλαπλές προκλήσεις. Απαιτεί μεγάλες αλλαγές σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο σκέψης μας, τις συνέργειες μεταξύ των υποδομών και την ενσωμάτωσή τους σε ένα ενιαίο πλαίσιο «έξυπνης ενεργειακής διαχείρισης», τις πρώτες ύλες και τις διεργασίες στη βιομηχανία, την καλλιέργεια της γης, το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, ακόμα και το αντικείμενο των επαγγελμάτων του μέλλοντος. Συνολικά, καλούμαστε να εφαρμόσουμε μια νέα, ολιστική προσέγγιση, με έμφαση στη σύζευξη διαφορετικών τομέων και στην κυκλική οικονομία η οποία συνάδει με τους στόχους της χώρας μας, ως μέλους της Ε.Ε. στο πλαίσιο των νομικών δεσμεύσεων της, με ορίζοντα το 2050.

Μπούτσκου Λεμονιά


Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 5:03 pm


Με το δεξί στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος o ΠΑΣ Φλώρινα


Παλικαρίσια νίκη πέτυχε ο νεανικός ΠΑΣ Φλώρινα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος απέναντι στον ΑίανταΑμμοχωρίου, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, στο γήπεδο του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Φλώρινας (ΔΑΚ).

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες, με δυνατό αέρα και βροχόπτωση, δυσκόλεψαν πολύ και τις δύο ομάδες στην ανάπτυξη του παιχνιδιού τους. Ενδεικτικά, κατά το πρώτο ημίωρο του αγώνα έγινε κυρίως σκληρό παιχνίδι κέντρου, με ελάχιστες ουσιαστικές ευκαιρίες να δημιουργούνται μπροστά από τις δύο εστίες.

Ο ΠΑΣ μπήκε μουδιασμένος και άργησε πολύ να βρει τα πατήματά του, ενώ οι φιλοξενούμενοι προσπαθούσαν να απειλήσουν κυρίως από στημένες φάσεις και με μακρινά σουτ. Στο 15ο λεπτό, στην πρώτη σημαντική ευκαιρία για τον ΠΑΣ, ο Ποντίκης δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την κάθετη μπαλιά του Χριστάκη στην πλάτη της άμυνας, με την μπάλα να καταλήγει λίγο έξω από την εστία του Σταυρίδη. Ο Αίαντας απάντησε λίγο μετά το 25ο λεπτό, με την μπάλα να βρίσκει το δοκάρι μετά από απευθείας εκτέλεση κόρνερ.

Μετά το 30ο λεπτό, ο ΠΑΣ πήρε τον έλεγχο του παιχνιδιού και άρχισε να πιέζει,δημιουργώντας αρκετές ευκαιρίες με οργανωμένες επιθέσεις και καλή κυκλοφορία της μπάλας, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να σκοράρει. Το ημίχρονο βρήκε τις ομάδες ισόπαλες χωρίς τέρμα.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι γηπεδούχοι μπήκαν πολύ δυνατά και κατάφεραν να ανοίξουν γρήγορα το σκορ λίγο μετά το 50ο λεπτό, με σουτ του Ποντίκηλίγο έξω από τημεγάλη περιοχή. Ο ΠΑΣ έδειξε καλά στοιχεία και είχε την κατοχή της μπάλας για ένα 20λεπτο, πίεσε τον Αίαντα αλλά δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες για ένα δεύτερο γκολ που θα “κλείδωνε” τη νίκη.

Μετά το 65ο λεπτό και εκμεταλλευόμενος την κούραση και τη χαλάρωση των γηπεδούχων, ο Αίαντας παραλίγο να ισοφαρίσει σε δύο τουλάχιστον φάσεις, με τον Παπαστεφάνου όμως να κρατάει το μηδέν στην άμυνα με καλές επεμβάσεις. Λίγο μετά το 70ο λεπτό ακυρώθηκε δεύτερο γκολ του Ποντίκη ως οφσάιντ, ενώ μέχρι το τέλος του παιχνιδιού οι λιγοστές φάσεις μπροστά από τις δύο εστίες δεν άλλαξαν το αποτέλεσμα. Οι γηπεδούχοι διαμαρτύρονται για πέναλτι που δεν δόθηκε από τον Τόϊτοστις καθυστερήσεις, σε ανατροπή του Χριστάκη μέσα στην περιοχή. Οτελευταίος αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα για διαμαρτυρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΠΑΣ Φλώρινα ξεκίνησε την αναμέτρηση με 9 «γηγενείς» παίχτες που προέρχονται από τα τμήματα υποδομής του συλλόγου ενώ ο μ.ο. ηλικίας της ομάδας ήταν τα 18,5 έτη. Αντίστοιχα και από την ομάδα του Αίαντα αγωνίστηκαν 4 παίχτες που προέρχονται από τα τμήματα υποδομής του ΠΑΣ Φλώρινα.

ΠΑΣ Φλώρινα:Παπαστεφάνου, Δολίδης, Γκουτζίνας, Γιαγκουλίδης, Κυρκόπουλος Π., Ντώνος, Γκινούδης, Ντούρος, Τράικος, Χριστάκης, Ποντίκης
Αναπληρωματικοί:Σερίδης, Βοζίνης, Παλικρούσης, Μαρκούλης Χ., ΜαρκούληςΣτ., Παπαδόπουλος, Κυρκόπουλος Γ.

ΑίανταςΑμμοχωρίου:Σταυρίδης, Φωστηρόπουλος Κ., Ακριτίδης, Δούμτσης, Τάτες, Αλεξιάδης, Βέρος, Μηνάς, Βίτκας, Αλεξιάδης, Φωστηρόπουλος Π.
Αναπληρωματικοί: Σωτηριάδης, Παπάς, Τριγωνίδης, Δαλάκης

*Ο προγραμματισμένος αγιασμός των τμημάτων του ΠΑΣ Φλώρινα αναβλήθηκε λόγω των πολύ άσχημων καιρικών συνθηκών. Λίγο πριν τον αγώνα τελέστηκε μόνο ο αγιασμός της αντρικής ομάδας.

Δείτε το σχετικό βίντεο με όλες τις φάσεις του αγώνα στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://www.youtube.com/watch?v=VyowBLQwKE0&feature=youtu.be

Δείτε το βίντεο του αγιασμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://www.youtube.com/watch?v=kqN5HmM82rA&feature=youtu.be

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΔημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 3:02 pm


Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας : ΑΝΑΦΟΡΑ για COVID-19 Εβδομάδα (από 21 έως 27-9-2020)


Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δίνει στη δημοσιότητα αναλυτικά τον αριθμό κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Η εικόνα ως προς τα κρούσματα στην Δυτική Μακεδονία από 21/09/2020 έως 27/09/2020 τα οποία διαγνώστηκαν από το εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης και τα ιδιωτικά εργαστήρια της Περιφέρειας, έχει ως εξής:

ΔΗΜΟΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ

Δήμος Βελβεντού

1

Δήμος Νεστορίου

2

Δήμος Βοΐου

2

Δήμος Γρεβενών 

8

Δήμος Εορδαίας

13

Δήμος Καστοριάς

11

Δήμος Κοζάνης

13

Δήμος Ορεστίδος

2

Δήμος Φλώρινας

2


Οι ιχνηλατήσεις καθώς και οι δειγματοληψίες συνεχίζονται καθημερινά.

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 2:50 pm


ζΕΡΓΑΣΙΑ : Προκήρυξη για 400 γιατρούς στα Νοσοκομεία & Κέντρα Υγείας


Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας σας γνωρίζει ότι το Υπουργείο Υγείας έχει εγκρίνει την προκήρυξη 400 θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ. των Νοσοκομείων και Γενικών Νοσοκομείων-Κέντρων Υγείας και Κέντρων Υγείας.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση esydoctors.moh.gov.gr ξεκίνησε στις 23/09/2020 ώρα 12.00 και λήγει στις 07/10/2020 ώρα 12.00

Οι αποφάσεις προκήρυξης των Νοσοκομείων και των Δ.Υ.Πε. για όλες τις παραπάνω θέσεις πρέπει να έχουν εκδοθεί, αναρτηθεί στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αποσταλεί ηλεκτρονικά στη διεύθυνση [email protected], το αργότερο μέχρι και την 22/09/2020.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της απόφασης προκήρυξης των ανωτέρω θέσεων είναι η μη δέσμευσή τους με οποιοδήποτε τρόπο.

Δείτε εδώ τις θέσεις ανά νοσοκομεία

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΦ

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 2:41 pm


Σε λειτουργία η υποβολή ενστάσεων στο myBusiness Support


Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας σας γνωστοποιεί ότι σε λειτουργία τέθηκε στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, myBusiness Support, η εφαρμογή για τη διαχείριση των ενστάσεων (αιτημάτων επανεξέτασης) για:

• Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού 1
• Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού 2
• Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού 3
• Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1
• Επιστρεπτέα Προκαταβολή 2

Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις:

Οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν αίτημα επανεξέτασης μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες από την επόμενη ημέρα παραλαβής της ενημέρωσης.

Τα σχετικά ενημερωτικά e-mail θα σταλούν σε όλες τις επιχειρήσεις εντός της επόμενης εβδομάδας.

Ειδικά, οι επιχειρήσεις, που έλαβαν σχετική ειδοποίηση μέχρι και τις 24 Σεπτεμβρίου 2020, μπορούν να υποβάλουν αίτημα επανεξέτασης μέσα σε 10 εργάσιμες ημέρες από την ενεργοποίηση της πλατφόρμας των αιτημάτων επανεξέτασης.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΦ

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 10:58 am


Χρηματοδότηση δράσεων ενίσχυσης των Υπηρεσιών Υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας λόγω Covid-19


Χρηματοδότηση δράσεων ενίσχυσης των Υπηρεσιών Υγείας για την αντιμετώπιση
της επιδημίας λόγω Covid-19, προϋπολογισμού 5,3 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Δυτική Μακεδονία" 2014-2020 

Με 5.356.640 € χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας τη στήριξη των Μονάδων Υγείας του δημοσίου και φορέων του Υπουργείου Υγείας για τις ανάγκες πρόσληψης ειδικευμένου και λοιπού ανθρώπινου δυναμικού του τομέα υγείας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημικής κρίσης της COVID-19 στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης υπέγραψε την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Δυτική Μακεδονία" 2014-2020 της πράξης "Ενίσχυση των Φορέων Υγείας με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες λόγω της επιδημίας COVID-19 στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με δικαιούχο την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Υγείας.

Η πράξη περιλαμβάνει την ενίσχυση της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όλων των Νοσοκομείων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (π.χ. ΕΚΑΒ) με πρόσληψη επικουρικού προσωπικού για διάστημα ως 24 μηνών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημίας του κορονoϊού SARS-CoV-2.
Η δράση αποσκοπεί στη λειτουργική ετοιμότητα και ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης λόγω COVID-19, μέσω αύξησης του προσωπικού για την ικανοποίηση αναγκών,

• άμεσης λειτουργικής αναδιάταξης μονάδων και κλινικών εντός των υφιστάμενων υποδομών με προσαρμογές για να ενισχυθούν σημαντικά οι ειδικές κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας-ΜΕΘ και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας-ΜΑΦ με αύξηση του υπηρετούντος προσωπικού,

• εφαρμογής των πρωτοκόλλων διαλογής, έγκαιρης ανίχνευσης και διαχείρισης ενδεχόμενων κρουσμάτων κορονoϊού (Covid-19), καταρχήν στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας αναφοράς στην ασφαλή διακομιδή των κρουσμάτων και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας, στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας,

• παροχής υπηρεσιών υγείας και καλύτερης εξυπηρέτησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα ή οξεία νόσο που δεν αφορά μόνο σε λοίμωξη του αναπνευστικού,

• ενίσχυσης της αντοχής του υπηρετούντος δυναμικού και της δυνατότητας αναπλήρωσής του σε περιπτώσεις άσκησης δικαιώματος άδειας ειδικού σκοπού, σε περιπτώσεις καραντίνας και για την αποτροπή της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Η πράξη θα υλοποιηθεί με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) και Εθνικών Πόρων, μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 10 - «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε διάκρισης (ΕΚΤ)» του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Δυτική Μακεδονία" 2014-2020.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Δυτική Μακεδονία" 2014-2020, καθώς και τις δράσεις που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο αυτού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Ειδικής Υπηρεσίες Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Δυτική Μακεδονία" 2014-2020, στη διεύθυνση www.pepdym.gr

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 9:47 am


Πρόγραμμα Ἱερών Ακολουθιών Ιερού Προσκυνήματος Ἀναλήψεως Κυρίου Ἁγίου Βαρθολομαίου Φλωρίνης


Ἀπό τό Ἱερό Προσκύνημα Ἀναλήψεως Κυρίου Τοπικῆς Κοινότητας Ἁγίου Βαρθολομαίου Φλωρίνης ανακοινώνεται ὅτι τήν Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020 θά ἡ καθιερωμένη Ἱερά Παράκληση θά τελεσθεῖ στίς 5:30μμ.

Ἀκολουθεῖ κέρασμα καί συζήτηση ἐπί διαφόρων θεμάτων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 9:41 am


Π. Πέρκα: «Η ιδεοληψία της ΝΔ με κάθε ευκαιρία να ευνοούνται συγκεκριμένοι ιδιώτες, κρατάει χρόνια, έρχεται από πολύ παλιά» (video)


Σημεία συνέντευξης της Βουλευτή Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Π. Πέρκα στην ΕΡΤ1Η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Π. Πέρκα, ερωτώμενη για το που εστιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση την κριτική της σε σχέση με την υγειονομική κρίση και τα προβλήματα που αυτή επιφέρει, σημείωσε ότι η Αντιπολίτευση έβαλε πλάτη και μείναμε στο σπίτι για να προλάβει η κυβέρνηση σε αυτό το εξάμηνο να κάνει ΜΕΘ, να προετοιμάσει τη χώρα και να προσλάβει υγειονομικό προσωπικό. Αντ’ αυτού, παρατήρησε, η κυβέρνηση έδωσε συγχαρητήρια στον εαυτό της για την πρώτη φάση, εμείς μείναμε σπίτι και ο ιός παρέμεινε εκεί. Άνοιξε τον τουρισμό δίχως τεστ και με διαφορετικά πρωτόκολλα στις πύλες εισόδου.

Έπειτα, δήλωσε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ως παραγωγική αντιπολίτευση, που εξ αρχής κατέθεσε, ήταν η διεξαγωγή τεστ, η δημιουργία πρωτοκόλλων στον τουρισμό και στις πύλες εισόδου της χώρας, προσλήψεις στην εκπαίδευση και στην καθαριότητα των σχολείων, μείωση μαθητών στην τάξη, δημιουργία νέων δημόσιων ΜΕΘ και προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί η πανδημία να γίνεται ευκαιρία για κάποιους και ακόμη, το να δίνονται 30 εκ. ευρώ σε κλινικάρχες για την μίσθωση ιδιωτικών ΜΕΘ και να μην γίνονται ΜΕΘ στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι ιδεοληψία. Αυτή η ιδεοληψία της ΝΔ, δηλαδή με κάθε ευκαιρία να ευνοούνται συγκεκριμένοι ιδιώτες, κρατάει χρόνια, έρχεται από πολύ παλιά. Αναλύοντας περισσότερο ιδεοληψία της ΝΔ, υπενθύμισε: «Όταν ήρθε η πανδημία χειροκροτούσαμε τους γιατρούς ενώ προηγουμένως μας έθεταν στην Βουλή ζητήματα ιδιωτικοποίησης της υγείας. Μετά «κατάλαβαν» πόσο πολύτιμο είναι το δημόσιο σύστημα υγείας».

Στη συνέχεια, τόνισε πως είναι υποχρέωση της Αντιπολίτευσης να λέει τα κακώς κείμενα και να καταθέτει προτάσεις κι αυτό ακριβώς κάνει τόσο καιρό. «Τι έκανε εδώ και 6 μήνες αυτή η κυβέρνηση; Είχαν το χρόνο να είναι στα σχολεία όλα έτοιμα. Να μην έχουμε 20 χιλ. λιγότερους εκπαιδευτικούς, να μην έχουμε μάσκες αλεξίπτωτα, να έχουμε περισσότερες τάξεις με λιγότερους μαθητές», σημείωσε δηκτικά. Παράλληλα, υπενθύμισε την κατάσταση στα ΜΜΜ, αναφέροντας: «Ο κάθε πολίτης που πάει να πάρει ένα λεωφορείο ή το μετρό βλέπει τι γίνεται. Είχαμε έτοιμο διαγωνισμό για 750 λεωφορεία και αυτός ακυρώθηκε και τώρα βλέπουμε απευθείας αναθέσεις».

Τέλος, ερωτώμενη σχετικά με τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, σημείωσε: «Στα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική κρατάμε σοβαρή και υπεύθυνη στάση, δίχως να πράττουμε αυτά που μας έκαναν. Θυμόμαστε ακόμα όλα εκείνα τα συλλαλητήρια που μεταξύ των άλλων συμμετείχαν και οι γνωστοί γραφικοί. Είναι ντροπή σήμερα η ΝΔ να μας χρεώνει τους ‘ψεκασμένους’, αυτούς που σήμερα η γραφικότητα τους εκφράζεται κατά της μάσκας, κατά των προσφύγων και των μεταναστών και που είναι μερίδα ατόμων που η ΝΔ έπαιξε μαζί τους στο προηγούμενο διάστημα. Είναι ντροπή για τον ελληνικό πολιτισμό σε μια περιοχή με προσφυγική καταγωγή από την Μ. Ασία όπως τα Καμένα Βούρλα, μια ομάδα ατόμων να μην επιτρέπει τη σίτιση 39 προσφυγόπουλων».
Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 9:36 am


Ενημερωτικό σημείωμα για εργοδότες ιδιωτικού τομέα για προσφορά θέσεων μαθητείας για το Μεταλυκειακό έτος-Τάξη Μαθητείας του 1ου ΕΠΑΛ Φλώρινας


ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ – ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ 
Ενημερωτικό Σημείωμα για Εργοδότες (2020-2021) 

Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα απευθύνεται σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

Πρόσκληση για διάθεση θέσεων Μαθητείας στο 1ο ΕΠΑ.Λ Φλώρινας

Το Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) απευθύνεται σε αποφοίτους Λυκείου και πτυχιούχους ΕΠΑ.Λ., έχει διάρκεια περίπου 9 μηνών και περιλαμβάνει:

Α. «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας», διάρκειας 156 ημερολογιακών ημερών (είκοσι οκτώ (28) ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο σε τέσσερις (4) ημέρες, επτά (7) ώρες την ημέρα),

Β. «Πρόγραμμα εργαστηριακών μαθημάτων της ειδικότητας. Το πρόγραμμα αυτό διδάσκεται μία (1) ημέρα την εβδομάδα για επτά (7) διδακτικές.
Στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος Μαθητείας μπορούν να συμμετέχουν ως εργοδότες, φορείς του δημόσιου τομέα καθώς και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Εξαιρούνται οι φορείς:
1. Προσωρινής απασχόλησης
2. Τα νυχτερινά κέντρα
3. Παροχής καθαριότητας και φύλαξης
4. Τα πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών
5. Κάθε επιχείρηση στην οποία δεν είναι εφικτός ο έλεγχος της εκπαίδευσης από το ΥΠΠΕΘ.

Ποια είναι η οικονομική επιβάρυνση για την ιδιωτική επιχείρηση.
Το ποσοστό αποζημίωσης των μαθητευομένων ορίζεται στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη ήτοι 21,78 ανεξαρτήτως ηλικίας.

Το ποσό της επιδότησης από το ΥΠΑΙΘ ορίζεται στα 16,54 ευρώ.
Το υπολειπόμενο ποσό της αποζημίωσης, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων ασφαλιστικών εισφορών, καταβάλλεται μηνιαίως από τον εργοδότη, στον οποίο πραγματοποιείται το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας και ανέρχεται σε κάθε περίπτωση στο ποσό των 9,30€ ανά ημέρα εργασίας .

Θέλω να συμμετέχω στο «Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας − Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας» ΕΠΑ.Λ. Τι πρέπει να κάνω;

ΒΗΜΑ 1
Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του portal του ΟΑΕΔ και επιλέγετε
α. «Είμαι εργοδότης/τρια»
β. «Ενδιαφέρομαι να υποβάλω αγγελία θέσεων μαθητείας»
γ. «Υποβάλλω Αγγελία Θέσεων Μαθητείας ως Ιδιωτική Επιχείρηση»

Η σύνδεση στις υπηρεσίες του portal του ΟΑΕΔγίνεται μέσω του συστήματος πιστοποίησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Στην περίπτωση που θέλετε να διαθέσετε θέση μαθητείας σε συγκεκριμένο μαθητευόμενο θα πρέπει να του χορηγήσετε βεβαίωση που θα αναφέρει το ονοματεπώνυμο του μαθητευόμενου και θα δηλώνεται ότι επιθυμείτε να του διαθέσετε θέση μαθητείας συγκεκριμένης ειδικότητας. Ο μαθητευόμενος θα πρέπει να προσκομίσει αυτή τη βεβαίωση στο ΕΠΑ.Λ. που φοιτά. Αυτή η «δεσμευμένη» θέση αναγγέλλεται στο portal του ΟΑΕΔπριν την υπογραφή της σύμβασης με τον μαθητευόμενο.

ΒΗΜΑ 2
Αφού ενημερωθείτε από το ΕΠΑ.Λ. για την έναρξη του «Προγράμματος Εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας − Μαθητεία σε εργασιακό χώρο», δέχεστε στο χώρο εργασίας τον μαθητευόμενο με τον οποίο υπογράφετε «Σύμβαση Μαθητείας», η οποία θεωρείται από τους Διευθυντές των αντίστοιχων ΕΠΑ.Λ.

ΒΗΜΑ 3
Καταχωρείτε την έναρξη της Μαθητείας στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το έντυπο «Ε3.4 Αναγγελία Έναρξης/ Μεταβολών Σύμβασης Μαθητείας», σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Ποιος είναι ο ανώτατος αριθμός των μαθητευομένων του «Μεταλυκειακού έτους-Τάξης Μαθητείας» ανά εργοδότη;

Ο ανώτατος αριθμός μαθητευομένων ανά εργοδότη εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων, όπως αυτός παρουσιάζεται στην ετήσια κατάσταση προσωπικού προς την Επιθεώρηση Εργασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 26385/β/20-2-2017 ΚΥΑ «Πλαίσιο Ποιότητας Μαθητείας», όπως ισχύειο αριθμός των μαθητευομένων που δύναται να δέχεται κάθε Επιχείρηση- Φορέας ορίζεται στον επόμενο Πίνακα 1:

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

(με σχέση εξαρτημένης εργασίας)

ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (ΕΠΑ.Σ - ΕΠΑ.Λ - ΙΕΚ)

Ατομική Επιχείρηση

1

1  έως  5

1

6  έως  10

2

11  έως  14

2

 15  έως  20

3

21  έως  26

4

27  έως  32

5

 33  έως  38

6

39  έως  44

7

 45  έως  50

8

 51  έως  55

9

 56  έως  61

10

Σημειώνεται ότι:

Α) Οι εργοδότες που απασχολούν από 10 και πάνω εργαζόμενους μπορούν να δέχονται μαθητευόμενους που αντιστοιχούν στο 17% των εργαζομένων εξαρτημένης εργασίας με ανώτατο όριο τα 40 άτομα σε κάθε περίπτωση, αν ο αριθμός που προκύπτει από την ποσόστωση είναι μεγαλύτερος.

Β) Οι εργοδότες που απασχολούν πάνω 250 εργαζόμενους μπορούν να δέχονται μαθητευόμενους που αντιστοιχούν στο 17% των εργαζομένων εξαρτημένης εργασίας με ανώτατο όριο τα 40 άτομα ανά υποκατάστημα σε κάθε περίπτωση, αν ο αριθμός που προκύπτει από την ποσόστωση είναι μεγαλύτερος.

 

Για περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Μαθητείας,  οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες, μπορούν να επικοινωνήσουν με το 1ο ΕΠΑΛ Φλώρινας, στο τηλέφωνο 2385046137.

 

 

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 9:24 am


Μεσιτικό γραφείο ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΗΣ : ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 4 Χωράφια και 1 Οικόπεδο στην Φλώρινα

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 4 ΧΩΡΑΦΙΑ+ 1 ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ
  • 1,800 στρέμματα.
  • 5,750 στρέμματα.
  • 2 στρέμματα.
  • 2,5 στρέμματα.
  • 4 στρέμματα το οικόπεδο.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 
Κωσταρέλλης Αλέξανδρος Μεσιτική Κατασκευαστική 
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2385046856 & 6985916175


Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 9:13 am


Μεσιτικό γραφείο ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΗΣ : ΠΩΛΕΙΤΑΙ Γκαράζ 17 τ,μ στην πλατεια Αρχελάου

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΓΚΑΡΑΖ
Πλατεία Αρχελάου.
17 τ .μ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 
Κωσταρέλλης Αλέξανδρος Μεσιτική Κατασκευαστική 
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2385046856 & 6985916175Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 9:00 am


Πρόσκληση στον ιδιωτικό τομέα για προσφορά θέσεων μαθητείας για το Μεταλυκειακό έτος-Τάξη Μαθητείας του 1ου ΕΠΑΛ Φλώρινας


Ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους φορείς του ιδιωτικού τομέα για την προσφορά θέσεων μαθητείας για την περίοδο 2020-2021 (έναρξη τμημάτων τον Οκτώβριο του 2020).

Όσοι ιδιωτικοί φορείς επιθυμούν να στηρίξουν για άλλη μια χρονιά τον θεσμό της μαθητείας, του 1ου ΕΠΑΛ Φλώρινας, επενδύοντας στη βελτίωση των δεξιοτήτων των μαθητών που επέλεξαν την επαγγελματική εκπαίδευση ως εκπαιδευτική διαδρομή για την αποτελεσματική τους ένταξη στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να προβούν σε αναγγελία των διαθέσιμων θέσεων μαθητείας στο portal του Ο.Α.Ε.Δ.

http://www.oaed.gr/angelia-theseon-matheteias

χρησιμοποιώντας τους κωδικούς TAXISNET για την είσοδο τους έως τις 2/10/2020.

Η πρόσκληση αφορά τις ειδικότητες:

1. Τεχνικός Οχημάτων
2. Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
3. Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ
4. Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής
5. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
6. Βοηθός Νοσηλευτή
7. Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων
8. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων
9. Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών

Τηλέφωνα επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες: 2385046137, 2385025380

Η Διευθύντρια του 1ου ΕΠΑΛ Φλώρινας
Μακατσώρη Αγγελική
Δημοσιεύθηκε στις 26 September 2020 | 9:48 pm


Συγχαρητήριο μήνυμα του 1ου ΕΠΑΛ Φλώρινας προς τη μαθήτριά μας Νεφέλη ΤίταΗ Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου ΕΠΑ.Λ Φλώρινας συγχαίρουμε θερμά τη μαθήτριά μας Νεφέλη Τίτα της Γ΄ τάξης του Τομέα Υγείας, για τη μεγάλη της επιτυχία. Με τη συμμετοχή της στους Διεθνείς αγώνες ROLLER SKI CUP SKOPIA 23/24-9-20, εκπροσωπώντας την ΕΟΧΑ και την Εθνική ομάδα, πέτυχε εξαιρετική διεθνή FIS βαθμολογία και ανεβαίνοντας στο βάθρο των νικητών, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Η μεγάλη αυτή επιτυχία αποτελεί για όλους μας ένα μεγάλο παράδειγμα, ότι με μεθοδική δουλειά, προσήλωση στο στόχο και πάνω απ’ όλα πίστη στις δυνάμεις μας, μπορούμε να φτάσουμε στην κορυφή.

Επίσης συγχαίρουμε τους γονείς της που είναι δίπλα της και τη στηρίζουν και τους προπονητές της.

Ευχόμαστε όλοι οι στόχοι της μαθήτριάς μας να επιτευχθούν, γιατί το αξίζει.

Η Διευθύντρια 
και ο Σύλλογος Διδασκόντων 
 του 1ου ΕΠΑΛ Φλώρινας

Δημοσιεύθηκε στις 26 September 2020 | 9:45 pm


Π. Πέρκα: «Η κυβέρνηση ξεχνάει πως πέρα από την ατομική ευθύνη υπάρχει και η ευθύνη της πολιτείας» (video)


Σημεία συνέντευξης της Βουλευτή Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Π. Πέρκα στο Mega


Η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Π. Πέρκα τοποθετήθηκε για τα ζητήματα της πανδημίας:• Το έχουμε αποδείξει ότι ακολουθούμε τα πρωτόκολλα, φοράμε τις μάσκες και αναλογιζόμαστε την ατομική μας ευθύνη. Η κυβέρνηση ξεχνάει να πει πως πέρα από την ατομική ευθύνη υπάρχει και η ευθύνη της πολιτείας.

• Η κυβέρνηση είχε έξι μήνες για να προετοιμάσει το άνοιγμα των σχολείων, για να δημιουργήσει περισσότερες ΜΕΘ κι αντ’ αυτού έκανε εσωτερικές διαρρυθμίσεις και κερδοληψία. Αντί να γίνει επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ δίνει γύρω στα 30 εκ. ευρώ στους ιδιώτες.

• Ακόμα μία «Λίστα Πέτσα» αντί να προβληθούν δωρεάν σποτ ως κοινωνική ευθύνη των ΜΜΕ.

• Τα αιτήματα των μαθητών είναι δίκαια. Δεν είναι αρνητές της μάσκας και τοποθετούνται με πολύ μεγάλη ωριμότητα. Βλέπουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μονά θρανία, με ειδικό προστατευτικό πλαίσιο, έξτρα προσλήψεις εκπαιδευτικών και είναι πολύ λογικό να διεκδικούν τα αντίστοιχα.

• Βεβαίως και έχουν δίκιο, θέλουν παραπάνω καθηγητές καθότι φέτος υπάρχουν 20.000 λιγότεροι εκπαιδευτικοί και βεβαίως μικρότερο αριθμό μαθητών μέσα στις τάξεις. Λέμε για συνωστισμό εννέα ατόμων αλλά στις τάξεις έχουμε εικοσιπέντε.

• Δεν είμαστε αισιόδοξοι για το δεύτερο κύμα του ιού και έχουμε το θεσμικό χρέος να πιέζουμε την κυβέρνηση, να αναδεικνύουμε τα κακώς κείμενα και να ενημερώνουμε τον ελληνικό λαό.

• Υπάρχει ένα κύμα συνωμοσιολογίας το οποίο εννοείται πως κατακρίνουμε. Υπάρχουν όμως παλινωδίες στα μέτρα, οι οποίες μειώνουν την εμπιστοσύνη του πολίτη στην πολιτεία και αυτό δυστυχώς ενθαρρύνει τέτοια φαινόμενα.

• Όταν ο κόσμος οργανώνεται, συνειδητοποιεί το πρόβλημα και μέσα από συλλογική διαδικασία διεκδικεί, εννοείται πως μας βρίσκει δίπλα του. Έτσι γίνονται οι αλλαγές στην Ιστορία και έτσι προφυλάσσεται η Δημοκρατία.

• Όταν στο δημόσιο λόγο παρεμβαίνουν κάποιοι άνθρωποι με πιο ακαδημαϊκό λόγο και αντίληψη, πρέπει ως κοινωνία, ως πολίτες και κυρίως ως πολιτικοί να μην τους αντιμετωπίζουμε με μια απαίδευτη αντίληψη. Και αναφέρομαι στον κ. Λιάκο.

• Στα ΜΜΜ βρισκόμαστε σε τραγικό επίπεδο. Παρατηρείται έντονος συνωστισμός. Δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα. Παρέλαβαν έτοιμο διαγωνισμό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για 750 λεωφορεία και τον ακύρωσαν.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε 430 ΜΕΘ και παρέδωσε 560, με 10.000 προσλήψεις στην υγεία εν καιρώ μνημονίων και δημοσιονομικής στενότητας – δίχως πανδημία. Μέσα σε μία παγκόσμια υγειονομική κρίση έχουμε 5000 λιγότερο ιατρικό προσωπικό σε σχέση με πέρσι.

Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Φλώρινας
Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Δημοσιεύθηκε στις 26 September 2020 | 9:34 pm


Οριστικοί πίνακες κατάταξης για την πρόσληψη έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού στις ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ


Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας σας ενημερώνει ότι αναρτήθηκαν οι Οριστικοί Πίνακες Κατάταξης για την πρόσληψη έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, για τις 26 ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ των Περιφερειακών Διευθύνσεων Αττικής & Νήσων και Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας.

Οι υποψήφιοι μπορούν να δουν την κατάταξη τους με τον αριθμό (ID) της αίτησης που υπέβαλαν.

Δείτε τα αποτελέσματα εδώ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΦ

Δημοσιεύθηκε στις 26 September 2020 | 8:58 pm


Η κρίση των ανεμογεννητριών ή αλλιώς τι γυρεύουν αυτοί οι τύποι στα βουνά και διαμαρτύρονται;


γράφει ο Γιάννης Δαϊκόπουλος

Είναι γνωστό, ότι η επίλυση ενός προβλήματος μπορεί να δημιουργήσει άλλου είδους προβλήματα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα τέτοιο πολύπλοκο πρόβλημα όπως το ενεργειακό. Τις τελευταίες δεκαετίες, η αναζήτηση άλλων λύσεων πέραν αυτής της επικίνδυνης για το περιβάλλον καύσης του λιγνίτη, εστιάστηκε στις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες). Τότε, όσοι είχαν επαναπαυτεί στην εξόρυξη του λιγνίτη, δεν θέλανε να ακούσουν τίποτε ΑΠΕ. Ο λιγνίτης έπρεπε να βγει από τη γη και καμιά συζήτηση δε χωρούσε για την κλιματική αλλαγή ή ότι θα έπρεπε να αποταμιευθεί το κάτι τις, ως απόθεμα για τις μελλοντικές γενιές.

Κάποια στιγμή, δόθηκε το σύνθημα για την Πράσινη Ενέργεια. Έτσι, σαν να ήταν μια μοναδική ευκαιρία επένδυσης, γόνιμα εδάφη με δυναμικές καλλιέργειες σε κάμπους καλύφθηκαν με φωτοβολταϊκές πλάκες, καθώς επίσης και σε σκεπές σπιτιών - χωρίς να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τον νότιο προσανατολισμό. Επιπλέον, ανεμογεννήτριες άρχισαν να ξεφυτρώνουν, μικρές στην αρχή (και καλώς έγιναν) και στην συνέχεια γίγαντες - τεραστίων διαστάσεων, με όλα τα επακόλουθα, όπως η ισοπέδωση οροσειρών και η διάνοιξη μεγάλων δρόμων, άρα και ο εκφυλισμός μοναδικών ορεινών βιοτόπων. Οι εταιρείες των αιολικών πάρκων καθησύχασαν κάποιους, που είχαν αντιρρήσεις σχετικά με τα σμήνη των αποδημητικών πτηνών τα οποία πετούσαν στα ψηλά περάσματα, λέγοντας, ότι οι φτερωτές θα φρενάρουν, καθώς ειδικά ραντάρ θα εντόπιζαν τα πτηνά. Μάλλον όμως δεν δούλεψαν καλά τα συστήματα, γιατί συχνά βλέπουμε τσακισμένα πουλιά στα πόδια των μεταλλικών γιγάντων.

Και τώρα τελευταία, πολλοί στην πόλη μας αναρωτιούνται τι συμβαίνει στα βουνά μας και γιατί υπάρχουν διαμαρτυρίες. Κάποιοι τύποι σκαρφαλώνουν στα βράχια και απλώνουν πανό διαμαρτυρίας, σαν να είναι η τελευταία τους φορά που τα αντικρίζουν. Πολλοί από αυτούς, πριν από λίγες δεκαετίες θεωρούνταν σχεδόν γραφικοί αφού φώναζαν υπέρ των ανεμογεννητριών. Για να γίνει δε ακόμα πιο πολύπλοκο το πράμα και τώρα είναι υπέρ των ανεμογεννητριών και των ΑΠΕ.
Σαφέστατα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ είναι καλύτερη λύση από αυτή της καύσης του λιγνίτη, αφού είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον. Αυτό όμως που γίνεται με την εγκατάσταση βιομηχανικού τύπου αιολικά πάρκα μας ξεπερνάει. Κάτι δεν πάει καλά! Στήνονται στις βουνοκορφές, χωρίς να το καταλάβουμε καλά-καλά. Ακόμα και ο δήμος δεν το γνωρίζει, αφού ούτε που ρωτήθηκε (οι εγκρίσεις έχουν δοθεί από την περιφέρεια). Στην περιοχή της Φλώρινας αυτή τη στιγμή στήνεται το 3ο αιολικό πάρκο, στην περιοχή του χιονοδρομικού της Βίγλας. Κάθε φορά και μεγαλύτερες. Στο Μάλι Μάδι στήθηκαν μεγαλύτερες απ΄ ότι στην Πινερίτσα. Στο Βέρνον θα στηθούν γίγαντες των 150 μέτρων ισοπεδώνοντας βουνοκορφές, καταστρέφοντας βιοτόπους και αλλάζοντας όλες τις περιβαλλοντικές παραμέτρους των περιοχών αυτών. Και όταν μετά από δυο-τρεις δεκαετίες θα έχει τελειώσει η «ζωή» τους, θα χάσκουν εκεί ψηλά στα πιο αγνά μέρη να μας θυμίζουν τη άγνοια και την ευκολοπιστία μας.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει και δεν το έχουμε καταλάβει. Αν δεν επισκεφτεί κανείς την περιοχή που στήνονται οι γίγαντες, δεν μπορεί να αντιληφθεί το εύρος της καταστροφής. Είναι γεγονός, ότι η ισοπέδωση κορυφών των οροσειρών και η διάνοιξη μεγάλων δρόμων καταστρέφουν τα βουνά μας. Καμία χωροταξική στρατηγική που θα έπρεπε να λάβουμε υπόψη, κανένα μέτρο! Ένα πανηγύρι έχει στηθεί πάνω στην άγνοιά μας. Και εν πάση περιπτώσει ποια είναι τα ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική κοινωνία; Τουλάχιστον, στα λιγνιτωρυχεία εργάζονται (ή καλύτερα εργάζονταν για να ακριβολογούμε) εκατοντάδες συντοπίτες μας, ενώ στα αιολικά πάρκα - μετά την εγκατάστασή τους - θα εργαστούν λιγότεροι από τα δάχτυλα του ενός χεριού.

Σε ένα σύγχρονο μοντέλο για το ενεργειακό, η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να παίζει το βασικό ρόλο, αξιοποιώντας τους τοπικούς πόρους και δημιουργώντας ένα μικρό και ευέλικτο δίκτυο, το οποίο θα είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο. Τα αιολικά πάρκα θα μπορούσε να γίνουν με πιο μικρές ανεμογεννήτριες, σύμφωνα με το απαιτούμενο ενεργειακό ισοζύγιο και σε κατάλληλα χωροθετημένες περιοχές που ήδη υπάρχουν δρόμοι, λαμβάνοντας υπόψη ζώνες αποκλεισμού αλλά και τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και όχι τα άμεσα επιχειρηματικά κέρδη διάφορων «επενδυτών». Επιπλέον, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα φαίνεται να είναι η καλύτερη λύση, αφού δημιουργούν τα λιγότερα προβλήματα.

Ειδικότερα, για την Φλώρινα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ήδη πλήρωσε και πληρώνει το τίμημα με τα λιγνιτωρυχεία και επιπλέον, τώρα «δίνει και τα ρέστα της» με το να πληρώνει με ότι καλύτερο και αγνό της είχε απομείνει, τον ορεινό της πλούτο: Βαρνούντας (Πινερίτσα), Τρικλάριο (Μάλι – Μάδι, Ραμπατίνες, Μεσκίνα Τούμπα), Βέρνον (Λούτζερ, Γκολίνα, κορυφογραμμή για Βίτσι) και Βόρας.

Γιάννης Δαϊκόπουλος

Δημοσιεύθηκε στις 26 September 2020 | 5:36 pm


Νομός Φλώρινας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Φλώρινας

Φιλικοί ιστότοποι: