Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Φλώρινας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Δροσοπηγής - Υποδοχή Ιερού λειψάνου Αγίου Αρσενίου του ΚαππαδόκουΙερά Μητρόπολις Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ Ο Ι.Ν ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΔΡΟΣΟΠΗΓΗΣ!

(Κυριακή 4/6 ώρα 18:30)

Υποδοχή Ιερού λειψάνου Αγίου Αρσενίου του Καππαδοκου
 
Με ιδιαίτερη πνευματική χαρά σας προσκαλούμε να εορτάσετε μαζί μας την Πανήγυρι της Ενορίας μας,στις 4-5-6 Ιουνίου!

Πρόγραμμα λατρευτικων εκδηλώσεων:

Κυριακή 4 Ιουνίου της Πεντηκοστής
* 07:30-10:30π.μ Θεία Λειτουργία και εσπερινός της Γονυκλισιας!
* 18:30μ.μ Υποδοχή Ιερού λειψανου Αγίου Αρσενιου του Καππαδοκου προστάτου των καρκινοπαθών,των άτεκνων ζευγαριών και των πονεμένων ανθρώπων.
* 18:45μ.μ Παράκληση στον Άγιο και ΙΕΡΟ ΕΥΧΕΛΑΙΟ!

Δευτέρα Αγίου Πνεύματος 5 Ιουνίου
* 07:30-10:30π.μ Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος!
* 11:00π.μ Εμφάνιση της παιδικής χορωδίας Ι.Μ.Φ.Π.Ε στην πλατεία του χωριού!
*18:00μ.μ Πανηγυρικός εσπερινός!

Τρίτη 6 Ιουνίου
* 07:30-10:30π.μ Αρχιερατικη Θεία Λειτουργία μετ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος!
Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος με την συμμετοχή της φιλαρμονικής μπάντας του Δήμου Φλώρινας!
*18:30μ.μ Παράκληση στον Άγιο Αρσένιο!

Με τιμή το Εκκλησιαστικο συμβούλιο
Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Δροσοπηγης.Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2023 | 9:56 am


Τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Βασιλέως Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των συν αυτώ μαρτυρικώς πεσόντων ηρωικών υπερασπιστών της Πόλεως κατά την Άλωση του 1453

 


Ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Βασιλέως Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και το συν αυτώ μαρτυρικώς πεσόντων ηρωικών υπερασπιστών της Πόλεως κατά την Άλωση του 1453 τελέστηκε σήμερα στον Παρεκκλήσιο Αγίας Υπομονής Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Φλώρινας στο παρεκκλήσι της Αγίας Υπομονής από τον ΦΣΦ "Αριστοτέλης".

Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Φλώρινας Βασίλειος Γιαννάκης ο πρόεδρος του ΦΣΦ "Αριστοτέλης" Ραπτόπουλος – Χατζηστεφάνου Κωνσταντίνος ο πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας Ρόζας Κωνσταντίνος, και μέλη του συλλόγου.

Η Αγία Υπομονή ήταν η αυτοκράτειρα Ελένη Δραγάτση – Παλαιολόγου (Σερβίδα), σύζυγος του αυτοκράτορα Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου και μητέρα του Κων/νου Παλαιολόγου (του της Αλώσεως) που τα τελευταία 40 χρόνια της, τα έζησε ως μοναχή. Εκοιμήθη πριν την Άλωση.

Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2023 | 8:30 am


Ανακοίνωση των υποψηφίων βουλευτών της Π.Ε Φλώρινας με το ΚΚΕ

 


Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους, αγρότες, επαγγελματίες, νέους, γυναίκες, που εμπιστεύτηκαν το Κόμμα μας στον Νομό Φλώρινας και συνολικά στην Δυτική Μακεδονία. 
Χαιρετίζουμε όσους για πρώτη φορά έκαναν το βήμα και εμπιστεύτηκαν το ΚΚΕ και όλους όσους δούλεψαν ακούραστα για να ψηλώσει το ΚΚΕ και να εκλέξει ο λαός μας Κομμουνιστή βουλευτή στην Κοζάνη παίρνοντας την έδρα από την ΝΔ.

Χαιρετίζουμε αυτόν τον κόσμο γιατί ξέρουμε πως κάθε ψήφος στο ΚΚΕ είναι δύσκολη και συνειδητή. Καμία ψήφος δεν είναι “Κλεμμένη” ή “παραπλανημένη”, καμία δεν έχει αγοραστεί, καμία δεν έχει ανταλαχθεί ή εκβιαστεί.

Κάθε μία ψήφος στο ΚΚΕ είναι προϊόν αγώνα, είναι κερδισμένη στην συνείδηση του καθενός, είναι κουβεντιασμένη πίσω από πανό και σε πορείες, σε χώρους δουλειάς, σε συσκέψεις και εκδηλώσεις. Κάθε μία ψήφος, ήδη από σήμερα επιστρέφει στον κόσμο και γίνεται βάση για τους αυριανούς αγώνες και για την επόμενη εκλογική μάχη.

Στη νέα εκλογική μάχη στις 25 Ιούνη υπάρχει μόνο ένα δίλημμα για τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα λαϊκά στρώματα: «Ή δίνεις συναίνεση στη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ή ενισχύεις τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση από τη σκοπιά των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων».

Και σε αυτή την μάχη ξεκινάει από όλους εσάς που στηρίξατε και ψηφίσατε το ΚΚΕ. Γιατί καμία ψήφος δεν είναι δεδομένη ή δεσμευμένη. Σε όλους εσάς που δεν επιλέξατε έναν εκλογικό μηχανισμό, αλλά τον δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης! Και σε αυτόν τον αγώνα ξεκινάμε ήδη πιο δυνατοί!

Απευθυνόμαστε σε ακόμη περισσότερους και ιδιαίτερα σε αυτούς που δίστασαν να στηρίξουν το ΚΚΕ να κάνουν το βήμα και να στηρίξουν το κόμμα που βρίσκεται πρωτοπόρο στους εργατικούς αγώνες, σε κάθε κλάδο. Το κόμμα που βρέθηκε στα αγροτικά μπλόκα και συλλόγους. Το κόμμα που σταθερά παλεύει για το δικαίωμα στην παιδεία, στην υγεία, κόντρα στα σχέδια της πράσινης ανάπτυξης και ενέργειας, κόντρα στην απολιγνιτοποίηση! Αυτό σημαίνει πραγματική αντιπολίτευση σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση!

Στις 25 Ιούνη, στις νέες εκλογές, το σύνθημα είναι ένα! Ψηλώνουμε κι άλλο το ΚΚΕ, εκλέγουμε κομμουνιστή βουλευτή στη Δυτική Μακεδονία!

Οι υποψήφιοι Βουλευτές του ΚΚΕ στην Π.Ε Φλώρινας

Αλεξίου Ευάγγελος
Βογιατζή Μαρία
Βυσίνης Ευάγγελος
Τορλαχίδου Γιώτα

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 10:04 pm


Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2023: Δείτε το πλήρες πρόγραμμα και αναλυτική λίστα με τα εξεταστικά κέντρα


Μια ανάσα από την έναρξη των Πανελλαδικών 2023 και η αγωνία των υποψηφίων βρίσκεται στα ύψη.

Οι θέσεις των υποψηφιών στα ΑΕΙ φέτος, ξεπερνά τις 60.000 ενώ στο παραπάνω νούμερο δεν συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις επιτυχόντων στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.

Υπενθυμίζεται ότι ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Το πρόγραμμα των εξετάσεων

Το διάστημα 2 - 12 Ιουνίου θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και από 1 μέχρι 16 Ιουνίου των Επαγγελματικών Λυκείων. Η αρχή των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2022 γίνεται με το μάθημα των Νέων Ελληνικών για τους μαθητές των ΕΠΑΛ την Πέμπτη 1 Ιουνίου.

Πρόγραμμα Πανελληνίων 2023 - Οι μαθητές των γενικών λυκείων (ΓΕΛ) εξετάζονται:

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.Πανελλήνιες 2023: Οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) εξετάζονται:


Πανελλήνιες 2023: Το πρόγραμμα των ειδικών μαθημάτων

Αναλυτικά η λίστα με τα εξεταστικά κέντρα

Δείτε παρακάτω την αναλυτική λίστα με τα εξεταστικά κέντρα

εξεταστικά κέντρα

Πανελλήνιες 2023: Τι επιτρέπεται να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, οι υποψήφιοι κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών ή επικοινωνίας.

Οι εξεταζόμενοι επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.

Γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις με βασικό αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο εξεταζομένου και δεν είναι απαραίτητο να έχουν άλλο αποδεικτικό στοιχείο (ταυτότητα ή διαβατήριο).

Σε περίπτωση κατά την οποία εξεταζόμενος, κατά την προσέλευσή του στο Εξεταστικό Κέντρο, φέρει μαζί του κινητό τηλέφωνο, θα το παραδίδει στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ε.Κ., ο οποίος θα το φυλάσσει σε ειδικό χώρο. Μετά τη λήξη της εξέτασης, ο υποψήφιος θα παραλαμβάνει το κινητό του και θα αποχωρεί. Πριν την είσοδο στις αίθουσες πρέπει ο πρόεδρος της Επιτροπής του Ε.Κ. να υπενθυμίζει στους υποψηφίους την υποχρέωσή τους να παραδίδουν τα κινητά τους και ότι η κατοχή κινητού (έστω και απενεργοποιημένου) μέσα στην αίθουσα συνιστά επαρκή λόγο μηδενισμού τους. Τόσο κατά την παράδοση όσο και κατά την παραλαβή του κινητού, ο υποψήφιος θα υπογράψει σε ειδική κατάσταση ενώπιον του προέδρου της Επιτροπής Ε.Κ ότι αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη της παράδοσης και παραλαβής του κινητού του.

Τα ανωτέρω ισχύουν επίσης για τους επιτηρητές, το βοηθητικό προσωπικό και τους λοιπούς εμπλεκόμενους σε κάθε Εξεταστικό Κέντρο, καθώς επίσης και για υποψήφιους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Επίσης, απαγορεύεται η γνωστοποίηση των θεμάτων σε οποιονδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο. Τα θέματα θα αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘ.

Εφόσον οι επιτηρητές διαπιστώσουν, ότι κάποιος εξεταζόμενος δολιεύεται τις εξετάσεις ή δε συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις τους ή παρενοχλεί τους λοιπούς εξεταζόμενους, αφαιρούν το τετράδιο από τον υποψήφιο και ενημερώνουν αμέσως τον πρόεδρο της Λυκειακής Επιτροπής. Στην περίπτωση αυτή ο υποψήφιος παραμένει εντός της αίθουσας, μέχρι να αποφασίσει σχετικά η Λυκειακή Επιτροπή.
Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 6:08 pm


Ημερίδα για την Οδική Ασφάλεια με θέμα «Ασφαλής Πολίτης» Τρίτη 30-05-2023 στην Φλώρινα (πρόγραμμα ημερίδας)Σας ενημερώνουμε ότι, την Τρίτη (30-05-2023) και ώρα 11:00, στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Φλώρινας, θα πραγματοποιηθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, Ημερίδα για την Οδική Ασφάλεια με θέμα «Ασφαλής Πολίτης».

Στην Ημερίδα θα αναπτυχθούν οι κάτωθι θεματικές ενότητες:

α. «Οδική Ασφάλεια και Εκπαίδευση»,
β. «Άνθρωπος και Οδική Ασφάλεια»,
γ. «Οδική Ασφάλεια και Βιωματικές Μαρτυρίες»,
δ. «Μέσα Μαζικής Μεταφοράς & Οδική Ασφάλεια» και
ε. «Αυτοκίνητο και Οδική Ασφάλεια».

Επίσης στο πλαίσιο της Ημερίδας θα πραγματοποιηθεί:

•Παρουσίαση διαδικτυακής εφαρμογής «ασφαλής πολίτης» για διάδραση και συμμετοχή των πολιτών στην οδική ασφάλεια στον πυλώνα των υποδομών και κατάστασης του οδικού δικτύου.
•Παρουσίαση πιλοτικής δράσης για ανίχνευση και εντοπισμό άγριων ζώων (αγριογούρουνων και αρκούδων) με χρήση θερμικής κάμερας και τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.
Σκοπός της Ημερίδας είναι η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, καθώς η ασφάλεια στους δρόμους δεν είναι θέμα επιβολής, αλλά θέμα σεβασμού της ανθρώπινης ζωής, κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.

Πρόγραμμα : Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 4:30 pm


Με χρήσιμα συμπεράσματα ολοκληρώθηκε η τριημερίδα για την κλιματική αλλαγή από τον Δήμο Φλώρινας, το Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια και το ΑΠΘ

 


Με χρήσιμα συμπεράσματα ολοκληρώθηκε η τριημερίδα για την κλιματική αλλαγή από τον Δήμο Φλώρινας, το Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια και το ΑΠΘ

Παρουσία Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Καθηγητών Πανεπιστημίου, αιρετών, εκπροσώπων φορέων και πολιτών πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα η τριημερίδα με θέμα «Διαρκής Ροή - Διαρκής Ζωή, Εθνικός Κλιματικός Νόμος, Μετάβαση στην Κλιματική Ουδετερότητα και Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή» που διοργάνωσε ο Δήμος Φλώρινας σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια και την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.

Η επίσημη έναρξη των εργασιών έγινε το πρωί του Σαββάτου 27 Μαΐου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, από τον Δήμαρχο Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του:

«Είναι μεγάλη χαρά για τον Δήμο μας να φιλοξενεί την τριημερίδα που διοργανώνουμε με το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια και την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Η κλιματική μεταβλητότητα δημιουργεί πολυάριθμες πιέσεις και συνθήκες κρίσης, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη οικοδόμησης ενός συνεκτικού πλαισίου για τη βελτίωση της προσαρμοστικής ικανότητας και της κλιματικής ανθεκτικότητας της χώρας διασφαλίζοντας, παράλληλα, και τη σταδιακή μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, με τον πλέον περιβαλλοντικά βιώσιμο, κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο.

Στην επίτευξη του στόχου αυτού κομβικό ρόλο παίζει η τοπική αυτοδιοίκηση. Οι εργασίες της παρούσας τριημερίδας αποτελούν μια καλή ευκαιρία για να αναζητηθούν, συζητηθούν και αναλυθούν οι αιτίες, ο τρόπος και τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και ειδικότερα εμείς, ως μέλη του Δικτύου Δήμων με Ποτάμια, να εστιάσουμε στην προστασία και την αξιοποίηση των οικοσυστημάτων μας.

Ως Δημοτική Αρχή, και εκφράζοντας το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, θεωρούμε το ποτάμι της πόλης μας, τον Σακουλέβα, σήμα κατατεθέν και τόπο συνάντησης, αναψυχής, οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, αλλά ταυτόχρονα και τοπόσημο με μακρά καλλιτεχνική και πολιτιστική παράδοση. Γι' αυτό αποτελεί και βασική μας προτεραιότητα η ανάδειξη του ποταμού, η προστασία του υδάτινου οικοσυστήματος του και γενικότερα η μέριμνα της παραποτάμιας περιοχής, ώστε να γίνει η Φλώρινα φιλικότερη για τους κατοίκους και ελκυστικότερη για τους επισκέπτες της.

Προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε σκληρά και δοθείσης της ευκαιρίας επιτρέψτε μου να αναφέρω πως οι κόποι μας επιβραβεύονται, προχωρώντας στην ανάπλαση του ποταμού μέχρι και την περιοχή της άνω μπουάτ, όπου θα κατασκευαστούν χώροι στάθμευσης, χώροι πρασίνου και θα διευθετηθεί η κοίτη του.

Ο στόχος μας για την παραποτάμια περιοχή δεν εξαντλείται εδώ. Μένει να γίνουν και άλλα. Η παρούσα δημοτική αρχή έχει σχεδιάσει και έχει προτείνει. Άμεσα θέλουμε να προχωρήσουμε στη διάσωση, την αποκατάσταση και την ανάδειξη των αρχοντικών με τη μοναδική αρχιτεκτονική, που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Σακουλέβα, και απηχούν την μακρά παράδοση της Φλώρινας και του πολιτισμού της.

Πάγια βούληση μας είναι ο σεβασμός του περιβάλλοντος και η σχεδίαση μιας ολοκληρωμένης και βιώσιμης διαχείρισης των υδατικών πόρων, προκειμένου το σύνολο των ενεργειών μας να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις πολυάριθμες και συνεχόμενες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Προαπαιτούμενο για όλο αυτό είναι η ύπαρξη ενός αποκεντρωμένου περιφερειακού σχεδιασμού που θα στηρίζεται στη συναντίληψη χρήσης των τοπικών πότων και στις διαδικασίες διαβούλευσης, επιμόρφωσης, πληροφόρησης και ενεργού συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των φορέων διαχείρισης.

Είμαι σίγουρος πως οι εργασίες της τριημερίδας θα συμβάλλουν καθοριστικά ως προς τον μακροπρόθεσμο στόχο της κλιματικής ουδετερότητας και την ανάδειξη της σημασίας των υδάτων ως πηγή ζωής και πηγή έμπνευσης».

Χαιρετισμό απηύθυναν o αρχιμανδρίτης π. Θεωνάς Αθανασιάδης, ο Δήμαρχος Λεβαδέων και Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια κ. Ιωάννης Ταγκαλέγκας, ο τ. Δήμαρχος Τρικκαίων και ιδρυτής του Δικτύου κ. Μιχάλης Ταμήλος. Χαιρετισμό απέστειλαν οι βουλευτές Φλώρινας κ. Σταύρος Παπασωτηρίου και κα Πέτη Πέρκα.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις του προγράμματος, κατά θεματική ενότητα:

Α' Θεματική Ενότητα: Μετάβαση στην Κλιματική Ουδετερότητα και Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Συντονίστρια: Αντιγόνη Ζαφειράκου, Αναπλ. Καθηγήτρια Τμήματος, Πολιτικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ

Σχολιασμός: Ιάκωβος Γκανούλης, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ, Έδρα UNESCO)

Λάζαρος Γεωργιάδης, Βιολόγος - Περιβαλλοντολόγος

Διαχείριση ποτάμιων οικοσυστημάτων και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Κώστας Βουβαλίδης, Καθηγητής Γεωλογίας ΑΠΘ

Η κλιματική επίδραση σε αστικούς και περιαστικούς ποταμούς: Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

Άνθιμος Σπυρίδης, Δρ. Αγρονόμος-Τοπογράφος ΑΠΘ, ΥΕΤΟΣ

Σχέδια Διαχείρισης Πλημμυρών. Αντιπλημμυρικά και άλλα τεχνικά έργα

Χάρης Σκουληκάρης, Δρ. Ηλ. Μηχ. ΔΠΘ, έδρα UNESCO

Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS) και βάσεις δεδομένων για διαχείριση περιβαλλοντικής πληροφορίας σχετικά με τα ποτάμια υδάτινα σώματα

Γραμμένος Κώστας, μέλος της Π.Ο του Κ.Ε.ΠΕ.Α Μουζακίου, Αντιδήμαρχος Αργιθέας

Τα ποτάμια στο προσκήνιο. Εκπαιδευτική αξιοποίηση των ποταμών στην κλιματική κρίση

Β' Θεματική Ενότητα: Προστασία και Αξιοποίηση Ποτάμιων Οικοσυστημάτων.

Συντονίστρια: Ελένη Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Τμήματος Χωροταξίας και Ανάπτυξης Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ

Σχολιασμός: Μιχάλης Ταμήλος, τ. Δήμαρχος Τρικκαίων, τ. Βουλευτής Ν.Δ., Ιδρυτής του Δικτύου

Ντάνης Αντώνης, Προϊστάμενος του Κ.Ε.ΠΕ.Α Μουζακίου

Τα ποτάμια στο προσκήνιο. Εκπαιδευτική αξιοποίηση των ποταμών στην κλιματική κρίση

Δημήτριος Κάλφας, Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος M.Scs. & PhD, Υπάλληλος Δήμου Φλώρινας, Συνεργάτης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Τμήματος Γεωπονίας

Η συμβολή του Σακουλέβα στο Αστικό και Περιαστικό Πράσινο της Φλώρινας

Ιφιγένεια Κάγκαλου, Καθηγήτρια, Πολυτεχνικής Σχολής ΔΠΘ, Μέλος της Εθνικής Επιτροπής ΦΥΣΗ 2000, Συντονίστρια της Επιτροπής Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου- Βιστωνίδας και Ροδόπης.

Οι οικοσυστημικές υπηρεσίες και τα αγαθά που προσφέρουν τα ποτάμια υπό το πρίσμα του νέου νόμου " για την αποκατάσταση της Φύσης, ΕΕ 2022"

Μαίρη Χρυσή, Δρ. Γεωλόγος

Διαχείριση και αξιοποίηση ποταμών/ρεμάτων σε αρμονία με τη φύση

Εκτός των εργασιών της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια έκθεσης με θέμα: "Κλιματική Αλλαγή - Συνέπειες" στην Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Ζωγράφων του Φ.Σ.Φ. "Ο Αριστοτέλης", ενώ οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στις όχθες του Σακουλέβα και να ενημερωθούν για την ιστορία της πόλης, ενώ παράλληλα επισκέφτηκαν υγροτοπικά οικοσυστήματα.
Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 4:26 pm


Ευχετήριο Μήνυμα Αναπληρώτριας Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας για Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023

 


«Ευχετήριο μήνυμα της Αναπληρώτριας Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, Δέσποινας Παπαδοπούλου, προς τους μαθητές και τις μαθήτριες που μετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023»

 

Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές

Μια πορεία 12 χρόνων στη γνώση σάς έφερε σήμερα να διεκδικείτε την εισαγωγή σας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η σχολική χρονιά που πέρασε ήταν χρονιά απαιτητική και εσείς μελετήσατε και εργαστήκατε με συνέπεια και προσήλωση στον στόχο. Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς σας ήταν και θα είναι δίπλα σας υποστηρικτές και συμπαραστάτες στη μεγάλη προσπάθεια.

Δίπλα σας βρίσκεται πάντα και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Σας διαβεβαιώνω πως εργαζόμαστε άοκνα και συνεργαζόμαστε με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και όλους τους εκπαιδευτικούς, για να διασφαλίσουμε το κύρος, την αξιοπιστία και το αδιάβλητο των Πανελλαδικών Εξετάσεων στο σύνολο των Εξεταστικών Κέντρων. Ήδη συγκροτήθηκε ομάδα Ψυχολόγων των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. και των Ε.Δ.Υ. Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας και τα στοιχεία τηλεφωνικής επικοινωνίας τους βρίσκονται στη διάθεση γονέων και εκπαιδευτικών, προκειμένου να τους ενισχύσουν στον υποστηρικτικό τους ρόλο, εφόσον παραστεί ανάγκη.

Αγαπητά μας παιδιά,

                Τις ημέρες των εξετάσεων δώστε τον καλύτερο εαυτό σας: με ηρεμία, ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για την τελική θετική έκβαση. Να ξέρετε ότι σας καμαρώνουμε για την προσπάθειά σας και προσβλέπουμε σε εσάς. Η δική σας πρόοδος είναι η δική μας ελπίδα για το παρόν και το μέλλον.

Εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας της Δυτικής Μακεδονίας, σας εύχομαι ολόψυχα Κάθε Επιτυχία!

Η Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια

Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δυτικής Μακεδονίας

Δέσποινα Παπαδοπούλου

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 4:17 pm


Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Φλώρινας για τον σχεδιασμό δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών

 


Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Φλώρινας για τον σχεδιασμό δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών


Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φλώρινας, με κύριο θέμα τόσο την προληπτική οργάνωση και τον σχεδιασμό της αντιπυρικής περιόδου 2023, όσο και τον συντονισμό και ετοιμότητα των εμπλεκόμενων φορέων στο στάδιο της καταστολής των δασικών πυρκαγιών.

Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης και πραγματοποιήθηκε στη νέα αίθουσα Σχεδιασμού & Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φλώρινας.

Κατά τη συνεδρίαση, συζητήθηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και αξιολογήθηκε η ετοιμότητα των εμπλεκόμενων φορέων και εθελοντικών ομάδων στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης συνεπειών που προκαλούνται από δασικές πυρκαγιές. Ειδικότερα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν δράσεις, έργα, μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας τα οποία σχετίζονται με την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, όπως η τοποθέτηση νέων δεξαμενών υδροληψίας πυροσβεστικών οχημάτων, η εκτέλεση εργασιών αντιπυρικής προστασίας στα περιαστικά δάση του λόφου Αγίου Παντελεήμονα και του υψώματος 1033 και η κινητοποίηση και ο συντονισμός Εθελοντικών Οργανώσεων για δράσεις επιτήρησης.

Διαπιστώθηκε η ετοιμότητα του δυναμικού και μέσων των εμπλεκόμενων φορέων για διάθεση προς υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή δασικών πυρκαγιών.

Συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Φ. κ. Δημήτριος Θεοφανίδης, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Φλώρινας, εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φλώρινας, εκπρόσωπος του Ελληνικού Στρατού, η Προϊστάμενη της Δ/νσης Δασών Φλώρινας κα Σοφία Γλούφτση, εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Δήμου Φλώρινας κ. Ιωάννης Μουντούσης, ο Γραμματέας της εθελοντικής ομάδας «Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Φλώρινας» κ. Πάνος Κοίδης και ο Αναπλ. Προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Δήμου Φλώρινας κ. Δανιήλ Στεφανόπουλος.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμμετείχαν στη συζήτηση καταθέτοντας εύστοχες και χρήσιμες παρατηρήσεις σε ότι αφορά τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την διασφάλιση του μεγαλύτερου δυνατού επιπέδου ετοιμότητας άμεσης επέμβασης και αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από την εκδήλωση πυρκαγιών στον Δήμο Φλώρινας.

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 4:14 pm


Δύο νέα μηχανήματα έργου παρέλαβε ο Δήμος Φλώρινας

 


Δύο νέα μηχανήματα έργου παρέλαβε ο Δήμος Φλώρινας

 

Ένα νέο, σύγχρονο ελαστικοφόρο εκσκαφέα και ένα νέο, σύγχρονο ελαστικοφόρο φορτωτή (με κάδο πολλαπλών χρήσεων και λεπίδα αποχιονισμού τύπου V), παρέλαβε τις προηγούμενες ημέρες ο Δήμος Φλώρινας, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του μηχανολογικού του εξοπλισμού και αναβάθμισης της επιχειρησιακής του ικανότητας.

«Τα δύο νέα μηχανήματα θα συμβάλουν σε επεμβάσεις τεχνικής φύσεως από το σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου μας, στην αντιμετώπιση εκτάκτων συμβάντων, αλλά και προγραμματισμένων ετήσιων δράσεων, όπως η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και ο αποχιονισμός του δημοτικού και αγροτικού οδικού δικτύου» ανέφερε ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η παραλαβή και μίας υδροφόρας 10.000 λίτρων με σύστημα πυρόσβεσης.
Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 4:10 pm


29 Μαΐου 1453 570 χρόνια πριν...

 


29 Μαΐου 1453  570 χρόνια πριν...

Το κέντρο της Ρωμανίας αλώνεται από τα τουρκικά στίφη. 
Οι λιγοστοί υπερασπιστές του και ο τελευταίος αυτοκράτορας κάνουν το χρέος τους έναντι της ιστορίας και των προγόνων τους. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος πέφτει μαχόμενος. 

Ο τίτλος που φέρει δεν είναι απλά βασιλικός, εκπροσωπεί όπως και η Πόλη έναν ευγενή πολιτισμό, εκπροσωπεί την χριστιανοσύνη . Είναι φορέας της παλιάς και της νέας Ρώμης ταυτόχρονα, είναι φορέας του αρχαίου αλλά και του μεσαιωνικού ελληνισμού. 
Τιμούμε την ημέρα της άλωσης όχι μόνο ως ιστορικό γεγονός αλλά κυρίως γιατί παίρνουμε παράδειγμα από την επιλογή των υπερασπιστών της Πόλης.

Οι Έλληνες του Πόντου έχουμε ιερό χρέος να μην ξεχνούμε και για κάποιους ακόμα λόγους. Διότι τα πιο παλιά μας μοιρολόγια αναφέρονται σε στην ακριβώς την ιστορική περίοδο. Διότι η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας υπήρξε διάδοχος της Ρωμανίας για τα επόμενα λίγα χρόνια. 

Διότι εμείς οι ίδιοι είμαστε ίσως περισσότερο από τον καθένα φορείς του πολιτισμού της Ρωμανίας και της Κωνσταντινούπολης, καθώς η διάλεκτος μας είναι τα "ρωμαίικα" και εμείς όπως έλεγαν και οι πρόγονοι μας όταν ήρθαν στην μητέρα Ελλάδα , "Ρωμαίοι είμες"

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 4:06 pm


Ρύθμιση οφειλών προς τον Δήμο Αμυνταίου

 


Ρύθμιση οφειλών προς τον Δήμο Αμυνταίου

Ο Δήμος Αμυνταίου ενημερώνει ότι, στις 30/06/2023 λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους σύμφωνα με το άρθρο 90, ν.5036/2023, που αφορά στις εξής περιπτώσεις:

Α) Οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες από 01/11/2021 έως 01/02/2023, μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 36 ή 72 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη μηνιαία δόση το ποσό των 30,00€.,υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές την 1/11/2021.

            -Για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 36 μηνιαίες δόσεις ο τόκος υπολογίζεται με βάση το μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ πλέον είκοσι πέντε εκατοστών (0,25%) ετησίως υπολογιζόμενο.

            -Για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 72 μηνιαίες δόσεις ο τόκος υπολογίζεται με βάση το μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ πλέον μιάμιση εκατοστιαία μονάδα (1,5%) ετησίως υπολογιζόμενο.

Β) Αναβίωση ρυθμίσεων των άρθρων 110-117 του ν.4611/2019 και 165-172 του ν.4764/2020 (που προέβλεπαν μέχρι 100 δόσεις), οι οποίες απωλέσθηκαν ή κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες  έως την 1η/02/2023.

            -Σε περίπτωση που κατά την ημερομηνία επανένταξης υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οφειλές αυτές πρέπει να εξοφληθούν ή να τακτοποιηθούν με νόμιμο τρόπο (παρ.3 του αρθ.3 του Ν.5036/2023.

Οι αιτήσεις για υπαγωγή στην ρύθμιση ή αναβίωση απολεσθείσας ρύθμισης υποβάλλονται μέχρι 30/06/2023 με αποστολή ηλεκτρονικής αίτησης μέσω της εφαρμογής e-υπηρεσίες η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Δήμου : www.amyntaio.gr ή με την προσέλευση σας στην Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Αμυνταίου.

Γραφείο Τύπου  Δήμου Αμυνταίου

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 4:02 pm


Δήμος Αμυνταίου τίμησε τη μνήμη του Οπλαρχηγού Μακεδονομάχου Καπετάν Βαγγέλη και των συμπολεμιστών του

 


Ο Δήμος Αμυνταίου τίμησε τη μνήμη του Οπλαρχηγού Μακεδονομάχου Καπετάν Βαγγέλη και των συμπολεμιστών του

Ο Δήμος Αμυνταίου και η Κοινότητα Ασπρογείων τίμησαν την Κυριακή 28 Μαΐου, τη μνήμη του υπέρ πίστεως και πατρίδος πεσόντος Οπλαρχηγού Μακεδονομάχου Καπετάν Βαγγέλη και των συμπολεμιστών του.

Σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και η Πάνδημος Δοξολογία στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Τοπική Κοινότητα Ασπρογείων, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον Πρόεδρο Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Αμυνταίου κ. Νικόλαο Λυπίτκα και κατάθεση Στεφάνων στο άγαλμα του Καπετάν Βαγγέλη στην είσοδο του χωριού.

Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Άνθιμος Μπιτάκης , ο Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Φλώρινας κ. Ιωάννης Κιοσές, ,ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ασπρογείων κ. Βασίλης Σταυρίδης, Εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Εθνικής Οργάνωσης Μακεδονομάχων Αμυνταίου ‘’Ο Παύλος Μελάς’’ καθώς και Εκπρόσωποι των Απογόνων Μακεδονομάχων Ασπρογείων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Ακολούθησε δεξίωση στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο Ασπρογείων.

Γραφείο Τύπου Δήμου Αμυνταίου


Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 3:57 pm


Εκδηλώσεις για την 82η επέτειο από την Μάχη της Κρήτης πραγματοποιήθηκαν από την Ένωση Κρητών Ν. Φλώρινας "Η Μεγαλονησος" (video)

 

Εκδηλώσεις για την 82η επέτειο από την Μάχη της Κρήτης πραγματοποιήθηκαν από την Ένωση Κρητών και Φίλων Κρήτης Ν. Φλώρινας "Η Μεγαλονησος" χθές Κυριακή 28 Μαίου.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο μνημείο της προτομής του Ελευθερίου Βενιζέλου με μνημόσυνο υπερ. αναπαύσεως  των ψυχών των πεσόντων Κρητών στην Μάχη της Κρήτης ενώ αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε ομιλία απο την φιλόλογο - γλωσσολόγο και υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Ειρήνη Κουτρουμπα η οποία αναφέρθηκε με στοιχεία και διάφορες μαρτυρίες για την Μάχη της Κρήτης.

Αμέσως μετά οι παρευρισκόμενοι απολαύσαν τσικουδιά και Κρητικές γεύσεις μαγειρεμένες από τα μέλη της Ένωσης Κρητών Φλώρινας.


Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 10:39 am


«Α»ΠΕ: με τα ΜΑΤ ή με την κοινή λογική;

 

Χρήστος Ι. Κολοβός
Δρ Μηχανικός Μεταλλείων - Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ.
τ. Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.
Σύμβουλος ενεργειακής πολιτικής


«Α»ΠΕ: με τα ΜΑΤ ή με την κοινή λογική;

Την Παρασκευή 26/5/2023 οι κάτοικοι της Καλαμιάς Κοζάνης, καθώς και πολίτες που τους συμπαραστέκονταν στη διαμαρτυρία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στον άμεσο ζωτικό χώρο του χωριού, υπέστησαν απρόκλητη και βάναυση επίθεση αστυνομικής δύναμης.

Για ακόμα μια φορά οι τοπικοί βολευτές κι οι αυτοδιοικητικοί έλαμψαν με την απουσία και την αφωνία τους κι απέδειξαν για ακόμα μια φορά περίτρανα πως δεν είναι εκπρόσωποι του λαού της περιοχής, αλλά εκπρόσωποι των κομμάτων τους στην περιοχή. Με άλλα λόγια επίορκοι, αφούέχουν ορκιστεί να τηρούν το Σύνταγμα, κατά θεμελιώδεις αρχές  του οποίου «O σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας», αλλά και «Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του». Πού θ’ αναπτύξουν την προσωπικότητά τους οι κάτοικοι της Καλαμιάς, που τους κάνουν το βίο αβίωτο παίρνοντας με τα φωτοβολταϊκά το ζωτικό χώρο του χωριού;

Ως Μηχανικός Μεταλλείων γνωρίζω πως εδώ και χρόνια, σ’ όλο τον πλανήτη και βεβαίως και ανά την Ελλάδα, ο εξορυκτικός κλάδος όλο και πιο δύσκολα παίρνει αυτό που διεθνώς αποκαλείται «SocialLicensetoOperate», την άδεια της κοινωνίας για να λειτουργήσει. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε σ’ όλο τον πλανήτη να έχουν αναπτυχθεί κινήματα πολιτών ενάντια στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών. Και τώρα το ίδιο προκύπτειγια την άναρχη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.Περιβάλλον δεν είναι μόνο τα λουλούδια και τα πουλιά, είναι και οι άνθρωποι.Οι δήθεν «Α»ΠΕ είναι βιομηχανικές εγκαταστάσεις και χρειάζονται κι αυτές την άδεια της κοινωνίας για να λειτουργήσουν.

Πηγή του κακού η νομοθετημένη εδώ και πολλά χρόνια εντελώς αδιαφανής διαδικασία αρχικής και περιβαλλοντικής αδειοδότησης, χωρίς την παραμικρή ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών. Δεν πρόκειται για έλλειμμα πολιτικής, αλλά για σκοπούμενη πολιτική, η οποία έχει σχεδιαστεί για τις ανάγκες των ξένων, όχι των Ελλήνων:έχουμε ήδη βάλει περισσότερα αιολικά & φωτοβολταϊκά απ’ όσα αντέχει το σύστημα ηλεκτροδότησης!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης 2024-2033 του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού, στο τέλος του 2022 στο διασυνδεδεμένο σύστημα (ηπειρωτική χώρα και αρκετά νησιά) λειτουργούσαν 4516MWαιολικά και 5150MW φωτοβολταϊκά (συνολικά 10256MW). Επειδή η ζήτηση ηλεκτρισμού σπανίως υπερβαίνει τα 7000MW, η ανισορροπία ανάμεσα στην παραγωγή και τη ζήτηση ηλεκτρισμού προκαλεί κίνδυνο μπλακάουτ. Εδώ και μήνες,τόσο ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) όσο κι ο Διαχειριστής του Συστήματος Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ) αναγκάζονται σε συστηματικές περικοπές παραγωγής των δήθεν «Α»ΠΕ, για να προλάβουν το μπλακάουτ!

Όσο αυξάνονται τα αιολικά & φωτοβολταϊκά στο σύστημα, θα παράγουν το μεσημέρι πολύ περισσότερο ρεύμα απ’ τις ανάγκες της χώρας και. Για να μη συμβεί, δυο λύσεις υπάρχουν: ή θα περικόπτεται η παραγωγή αιολικών & φωτοβολταϊκών ή το ρεύμα θα εξάγεται, αν υπάρχει ζήτηση σε άλλη χώρα. Αν περικόπτεται η παραγωγή, οι εταιρείες ήδη ζητούν αποζημίωση, που τελικά θα επιβαρύνει τους καταναλωτές. Αν το ρεύμα εξάγεται, θα πρέπει να εξάγεται σε πολύ χαμηλή τιμή, οπότε πάλι οι καταναλωτές θα πληρώνουμε τη διαφορά μέχρι την τιμή που το κράτος έχει συμφωνήσει να πληρώνει τις εταιρείες. Ενδέχεται μάλιστα το ρεύμα να εξάγεται σε αρνητική τιμή, δηλαδή οι Έλληνες καταναλωτές να πληρώνουμε π.χ. τη Γερμανία, για να της στείλουμε το περισσευούμενο ρεύμα!


Η κατάσταση με τη διείσδυση των δήθεν «Α»ΠΕ γίνεται πλέον χαώδης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και το βάρος των μέτρων εξισορρόπησης του συστήματος διαρκώς διογκώνεται για τους καταναλωτές. Το φαινόμενο αρνητικών τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού της ΕΕ, σε μέρες με έντονη διείσδυση των δήθεν «Α»ΠΕ, ήταν 157% μεγαλύτερο στο 4ο τρίμηνο 2022, σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2021 (βλ. European Commission/Energy/Quarterly report On European electricity markets, vol. 15, issue 4,Q4 2022). Και στη λιανική αγορά το ρεύμα γίνεται διαρκώς πιο ακριβό για τους καταναλωτές. 

Ακόμα χειρότερα, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ έχουν ήδη χορηγήσει Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης σε έργα συνολικής ισχύος άνω των 11,5GW. Αυτά τα έργα είναι ήδη στο στάδιο που μπορούν να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται αύριο το πρωί! Έργα που είναι ήδη χωροθετημένα, δεν περιμένουν κανένα «Ειδικό Χωροταξικό» κι όσοι πολιτευτές έλεγαν και συνεχίζουν να λένε πως χρειαζόμαστε «Ειδικό Χωροταξικό» για τις «Α»ΠΕ είτε είναι εντελώς άσχετοι είτε κορόιδευαν και συνεχίζουν να κοροϊδεύουν συστηματικά τους ψηφοφόρους. Εκτός απ’ τα περίπου 24GW«Α»ΠΕ, που είτε έχουν κατασκευαστεί είτε είναι έτοιμα να ξεκινήσουν κατασκευή, έχουν ήδη δοθεί εξωφρενικά απείρως περισσότερες άδειες, που συνολικά ξεπερνούν τα 100GW! Έργα που έχουν ήδη χωροθετηθεί σε εντελώς συγκεκριμένες τοποθεσίες, μετατρέποντας το σύνολο της χώρας σε βιομηχανικό οικόπεδο παραγωγής ηλεκτρισμού για τις ανάγκες των ΒορειοΕυρωπαίων.

Όλα αυτά γίνονται για την προώθηση του κίβδηλου πολιτικού κατασκευάσματος της δήθεν «κλιματικής κρίσης», που δεν έχει την παραμικρή σχέση με «σωτηρία του πλανήτη». Είναι μόνο ένα σχέδιο που στοχεύει στη σταδιακή καταπάτηση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων μας, που αποκτήθηκαν με αγώνες γενεών στη μεταπολεμική Ευρώπη.ΝΔ-Σύριζα-Κιναλ ενώνονται στην υπηρεσία αυτής της πολιτικής και η μόνη κρίση που υπάρχει είναι πολιτική.

Την ώρα που η Αστυνομία επιτέθηκε στους κατοίκους της Καλαμιάς παρακολουθούσα διεθνές ενεργειακό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά. Έθεσα υπόψη του τη βάναυσηαστυνομική επίθεση στους κατοίκους της Καλαμιάς, τονίζοντας την έλλειψη άδειας λειτουργίας από την κοινωνία και ρώτησα αν ο Σύνδεσμος είναι έτοιμος να συζητήσει αναστολή έργων, προκειμένου ν’ αποφεύγονται άσκοπες κοινωνικές εντάσεις. Βεβαίως δεν ήταν προετοιμασμένος ν’ απαντήσει σε τέτοιο θέμα. Και δεν είναι μόνο η Καλαμιά, είναι η Γαλατινή Κοζάνης, (κτηνοτροφική περιοχή που της παίρνουν 30 χιλ. στρέμματα βοσκοτόπια για φωτοβολταϊκά), ο Δομοκός και πολλές άλλες περιοχές της χώρας: ο Γεωπληροφοριακός Χάρτης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας έχει το χαρακτήρα «χάρτη της φρίκης» για το μέλλον της χώρας.

Τα φωτοβολταϊκάπαράγουν ρεύμα πολύ πιο αξιόπιστα απ’ τα εντελώς αναξιόπιστα αιολικά, που δεν χρειαζόμαστε άλλα. Ειδικά για τη χωροθέτηση φωτοβολταϊκών υπάρχει συγκεκριμένη λύση, που την έχει παρουσιάσει το 2019 το Ερευνητικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τη σχετική δημοσιευμένη μελέτη, στην Ελλάδα έχουμε 128 τετρ. χιλιόμετρα στέγες, στις οποίες μπορούμε να βάλουμε φωτοβολταϊκά και να καλύψουμε το 1/3 των ετήσιων αναγκών της χώρας (https://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/handle/JRC113070). 

Το έχει κάνει με πολύ μεγάλη επιτυχία η αχανής Αυστραλία, που, παρόλο που δεν στερείται ερήμων εκτάσεων, μέχρι το 2021 είχε βάλει σε στέγες πάνω από 14.000MWφωτοβολταϊκάκαι ήδη φέτος έχει ξεπεράσει και τα 20.000MW. Σχεδόν ένα στα τρία σπίτια έχουν ήδη φωτοβολταϊκά στη στέγη τους! Την ίδια στιγμή, το σχέδιο της ΕΕ RepowerEU, για ενίσχυση της απεξάρτησης απ’ τα Ρωσικά ορυκτά καύσιμα, προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών σε στέγες (βλ. Ευρωπαϊκή Επιτροπή, COM(2022) 221 final/18.5.2023).Αλλά αντί να τα βάλουμε στις στέγες, η κυβέρνηση προωθεί την τοποθέτηση σε χωράφια και βοσκοτόπια.

Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό: θα συνεχίσει η κυβέρνηση να στέλνει την αστυνομία για να δέρνει βάναυσα τους κατοίκους σ’ όλη την Ελλάδα, όπως έχει ήδη κάνει στην Τήνο, στ’ Άγραφα, στην Κοζάνη κι αλλού; Ή θα σοβαρευτεί και θ’ ακολουθήσει το δρόμο της κοινής λογικήςκαι της συνεννόησης με τις τοπικές κοινωνίες, με πρόταξη των αναγκών της χώρας κι όχι των ξένων σε ηλεκτρισμό, παγώνοντας την εγκατάσταση νέων έργων, που δεν έχουν την άδεια της κοινωνίας για να λειτουργήσουν;Oι τοπικοί βολευτές κι οι αυτοδιοικητικοί θα συνεχίσουν να κρύβονται, κλείνοντας το μάτι στην αστυνομία για να δέρνει τους κατοίκους, ή θα μπουν μπροστά απ’ τους κατοίκους, τους οποίους υποτίθεται πως εκπροσωπούν; Ιδού η Κοζάνη, ιδού και το πήδημα!


Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 9:39 am


Τέλεση Μνημοσύνου για την Άλωσης της Πόλης

 


Τέλεση Μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως του βασιλέως Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου και των συν αυτώ μαρτυρικώς πεσόντων ηρωικών υπερασπιστών της Πόλεως κατά την Άλωση του 1453.

Δευτέρα 29 Μαΐου 2023, ώρα 8,30 μ.μ.

Παρεκκλήσιο Αγίας Υπομονής
Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Φλωρίνης

Μέριμνα: Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης»

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 9:32 am


Στο Τουρνουά της ΑΕΚ Βέροιας η Ακαδημία του ΠΑΣ Φλώρινα

 


Στο Τουρνουά της ΑΕΚ Βέροιας η Ακαδημία του ΠΑΣ Φλώρινα

Οι αποδράσεις της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου του ΠΑΣ Φλώρινα συνεχίστηκαν το Σάββατο που μας πέρασε, με τους παίχτες της ομάδας μας να πραγματοποιούν ακόμα μία σημαντική συμμετοχή σε παιδικό τουρνουά που θα συμβάλλει στην καλύτερη δυνατή τους εκπαίδευση. Αυτή την φορά ο ΠΑΣ έλαβε πρόσκληση να συμμετέχει στο τουρνουά που διοργάνωσε η ΑΕΚ Βέροιας και έτσι ταξίδεψε με 4 αγωνιστικά τμήματα στην γειτονική πόλη της Ημαθίας. 

Η Ακαδημία μας αγωνίστηκε με ομάδα Κ14, με Κ12, Κ10 και Κ8. Οι νεαροί παίχτες τους ΠΑΣ χάρηκαν τον καλό καιρό και τις εγκαταστάσεις και απέδωσαν πολύ καλό ποδόσφαιρο κερδίζοντας το χειροκρότημα των παραβρισκόμενων φιλάθλων, προπονητών και γονέων. Οι υποχρεώσεις του ΠΑΣ Φλώρινα θα συνεχιστούν και τον μήνα του Ιουνίου με προπονήσεις, συμμετοχές σε τουρνουά, δράσεις, συμμετοχή της Κ14 στον τελικό της ΕΠΣ Κοζάνης ενώ θα ολοκληρωθούν στις 5 Ιουλίου με την επιστροφή των αθλητών από το Camp που διοργανώνει η Ακαδημία στην κατασκήνωση Yuppi. 

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑ:

Κ14: ΠΑΛΙΚΡΟΥΣΗΣ, ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Π., ΒΕΡΤΚΑΣ, ΤΣΙΓΚΛΗΣ, ΜΟΡΙΧΩΒΙΤΗΣ, ΝΤΙΤΟΥΡΑΣ, ΚΟΚΟΒΙΔΗΣ, ΤΣΟΥΤΣΟΥΛΗΣ, ΠΛΗΚΑΔΙΤΗΣ, ΒΕΡΤΚΑΣ, ΚΙΣΚΑΣ, ΙΩΑΝΝΟΥ

Κ12: ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ, ΣΟΛΑΚΗΣ, ΠΟΥΡΙΔΗΣ, ΣΚΕΝΔΕΡΗΣ Λ, ΛΑΖΟΥ, ΜΑΓΓΟΣ, ΡΑΜΑ, ΚΑΡΑΣΑΛΗ, ΓΙΩΣΗΣ 

Κ10: ΡΩΜΑΣ, ΝΤΙΝΟΣ, ΜΟΝΤΕΣΝΙΤΣΑΣ, ΠΛΗΚΑΔΙΤΗΣ Μ., ΔΑΛΑΚΗΣ, ΚΩΝ/ΝΙΔΗΣ, ΚΩΝ/ΝΟΥ, ΣΚΕΝΔΕΡΗΣ Χ., ΠΛΟΥΣΚΑΣ, ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ, 

Κ8: ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ, ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΗΣ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΗΣ, ΣΤΕΡΓΙΑΔΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΟΥ, ΤΟΠΑΛΗΣ, ΜΗΛΟΥΣΗΣ, ΤΣΕΚΑΡΗΣ, ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ    

 
Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 8:21 am


Στην Μελίτη η 1η «Γιορτή Βιβλίου και Γνώσης» από το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Φλώρινας

 


Στην Μελίτη η 1η «Γιορτή Βιβλίου και Γνώσης» από το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Φλώρινας

 

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η 1η «Γιορτή Βιβλίου και Γνώσης», που πραγματοποιήθηκε από το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Φλώρινας, σε συνεργασία με το κοινοτικό συμβούλιο Μελίτης, τις Διευθύντριες των σχολικών μονάδων και τον Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου Μελίτης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης:

·         Πραγματοποιήθηκε η έναρξη λειτουργίας της Κοινωνικής Ανταλλακτικής - Βιβλιοθήκης του Δήμου Φλώρινας, που θα παραμείνει στην κοινότητα Μελίτης για τουλάχιστον ένα μήνα και θα παρέχει τη δυνατότητα δωρεάς και ανταλλαγής βιβλίων στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

·         Από την εκπαιδευτικό και συγγραφέα κυρία Δόξα Κωτσαλίδου, παρουσιάστηκε το βιβλίο της με τίτλο «Ο καθρέπτης μου». Η παρουσίαση συνοδεύτηκε με ιδιαίτερα ευχάριστα και διδακτικά δρώμενα για τους μαθητές, οι οποίοι συμμετείχαν με απίστευτο ενθουσιασμό και σίγουρα έφυγαν από την εκδήλωση πιο ενημερωμένοι για την αξία του βιβλίου και της φιλαναγνωσίας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο εκπρόσωπος της Ι.Μ. Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας, πανοσιολογιώτατος π. Θεωνάς Αθανασιάδης. Επίσης, χαιρετισμό απέστειλε η Πρόεδρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Φλώρινας «Βασιλικής Πιτόσκα», κυρία Μούζα Βασιλική, η οποία λόγω των εκπαιδευτικών της καθηκόντων δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Ευχαριστούμε θερμά όλες και όλους τους εμπλεκόμενους για την εξαιρετική συνεργασία και την καθοριστική συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Επίσης, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στις εθελόντριες, που με κόπο και ανιδιοτέλεια όπως πάντα, προσέφεραν τις υπηρεσίες τους.

Η Κοινωνική – Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Φλώρινας θα παραμείνει για τουλάχιστον ένα μήνα στην κοινότητα Μελίτης και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 18:00΄ έως τις 21:00΄ στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου.Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 2:59 am


Ι. Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Παντελεήμονος Φλωρίνης - Ιερά Παράκλησις για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων την Τετάρτη 31 Μαΐου .

 


ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

 

Ανακοινώνεται ότι την Τετάρτη 31 Μαΐου και ώρα 7.00 μ.μ. θα γίνει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Φλωρίνης Παράκληση υπέρ επιτυχίας των υποψηφίων για τα Α.Ε.Ι. μαθητών του ΕΠΑΛ και των Γενικών Λυκείων, που θα διαγωνιστούν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 2:53 am


Ι. Ναός Αγίου Γεωργίου Φλωρίνης: Ιερά Παράκλησις για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων την Δευτέρα 29 Μαΐου .

 


Στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Φλωρίνης την Δευτέρα 29 Μαΐου και ώρα 19:00 μ.μ. θα τελεσθεί Ιερά Παράκλησις  για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων.

            Καλούνται οι γονείς και οι υποψήφιοι να έλθουν  να προσευχηθούμε στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό για την ενίσχυσή  των στις πανελλαδικές εξετάσεις που θα διαγωνιστούν σε λίγες μέρες.

Εκ του Ιερού Ναού

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 2:49 am


«Φλώρινα QR Game» : Επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσης της ιστορίας του τόπου μας- 1ο ΕΠΑ.Λ Φλώρινας(VIDEO)

 


Επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσης της ιστορίας του τόπου μας  1ο ΕΠΑ.Λ Φλώρινας

Με χαρά σας παρουσιάζουμε το επιτραπέζιο παιχνίδι που δημιούργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Α2 και Α4 του 1ου ΕΠΑΛ Φλώρινας:

«Φλώρινα QR Game»

στο μάθημα: «Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων».

Σκοπός της δράσης  είναι  να γνωρίσουν οι μαθητές τη Φλώρινα και την ιστορία της,  μέσα από την αρχιτεκτονική των σημαντικότερων κτηρίων – οικιών της,  αλλά και των γλυπτών που κοσμούν πλατείες και πάρκα της πόλης και σηματοδοτούν κρίσιμες καμπές της πολυτάραχης σύγχρονης ιστορίας της.

Οι μαθητές  καλούνται να “υιοθετήσουν” μια οικία, να συγκεντρώσουν πληροφορίες για αυτήν και τον ιδιοκτήτη της και τέλος να ηχογραφήσουν την ιστορία της.

Η ηχογράφηση “ανεβαίνει” στην ιστοσελίδα, εξάγεται ένας κωδικός QR και προσφέρεται η δυνατότητα στον κάθε ενδιαφερόμενο, σκανάροντας τον κωδικό, να αντλεί πληροφορίες  μέσω της αφήγησης του μαθητή.

Τι φτιάξαμε:

Στο επιτραπέζιο παιχνίδι,  σε ένα ταμπλό διατάσεων 1 x 1,5 m,  περιλαμβάνονται 44 οικίες, ζωντανά μνημεία της πόλης της Φλώρινας στις αντίστοιχες θέσεις, τετράγωνα του παιχνιδιού. Κάθε τετράγωνο  περιλαμβάνει φωτογραφία της οικίας, έτος κατασκευής, τον πρώτο ιδιοκτήτη, τη διεύθυνση και φυσικά τους αντίστοιχους κωδικούς QR ηχογραφημένης πληροφορίας, που δίνουν την δυνατότητα στον παίκτη σκανάροντας με το κινητό του, να αντλήσει πληροφόρηση για το αντίστοιχο οίκημα – μνημείο, μέσα από την αφήγηση ενός μαθητή/μιας μαθήτριας.

Τι αποκομίσαμε:

Αυτό που συνειδητοποιήσαμε ολοκληρώνοντας τη συγκεκριμένη δράση είναι ότι η ιστορία της πόλης μας είναι παρούσα παντού. Αφήνει τα αποτυπώματά της, υλικά και άυλα, στο πολιτιστικό περιβάλλον, τα κτίσματα , τα γλυπτά. Το καθένα από αυτά ανακαλεί μνήμες και αφηγείται τη δική του ιστορία με   μοναδικό τρόπο. Έτσι, έρχεται στην επιφάνεια μια γνώση πολυεπίπεδη και συναρπαστική, που γοητεύει μικρούς και μεγάλους, επειδή τονώνει τη  συλλογική μας μνήμη. Ταυτόχρονα, μας βοηθά να αποκτήσουμε ιστορική συνείδηση και να ορίσουμε την ταυτότητά μας στον χωροχρόνο. Η συμμετοχή στη δράση αυτή, εκτός από τη διεύρυνση των ιστορικών γνώσεων, ενίσχυσε  τις ερευνητικές και επικοινωνιακές  δεξιότητες των μαθητών με την  άμεση, βιωματική και δημιουργική εμπλοκή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2023 | 10:16 pm


Ευχαριστήριο του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας

 


Ευχαριστήριο του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας

Ο Διευθυντής, ο Σύλλογος Διδασκόντων και οι μαθητές/τριες του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας ευχαριστούν θερμά τον Φυσιολατρικό Ορειβατικό Όμιλο Φλώρινας καιτη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας και ιδιαίτερα τους κ.κ. Καλυβιάνο Λεωνίδα αντιπρόεδρο του Φ.Ο.Ο.Φ. και Παπαδόπουλο Σταύρο για την πολύτιμη συμβολή τους στη πραγματοποίηση ορειβατικής επίσκεψης στο καταφύγιο του Παλαιοχωρίου, στη θέση «Φτερούγες Νίκης». Η συγκεκριμένη δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+και συμμετείχαν σε αυτή εκπαιδευτικοί και μαθητές από πέντε ευρωπαϊκές περιοχές (Βενετία, Βαλένθια, Μαδέρα, Τενερίφη και Τάμπερε).

Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστούμε θερμά την επιχείρηση CafeCentralγια την προσφορά αναψυκτικών και νερών.

Ο Διευθυντής του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου


Κωνσταντίνος Σεχίδης

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2023 | 10:00 pm


Ευτυχής κατάληξη στην περιπέτεια τριών μικρών αρκούδων

 Ευτυχής κατάληξη στην περιπέτεια τριών μικρών αρκούδων

Στην επανένωση τριών μικρών αρκούδων φετινής γέννας που χωρίστηκαν από τη μητέρα τους, όταν εγκλωβίστηκαν στο φράγμα Τριανταφυλλιάς Φλώρινας, προχώρησε χθες η μικτή Ομάδα Άμεσης Επέμβασης αποτελούμενη από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» και «Καλλιστώ», την τοπική Δασική Υπηρεσία, την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης (ΚΟΜΑΘ), την Πυροσβεστική και την Αστυνομία.

Το πρωί της Πέμπτης 25 Μαΐου εντοπίστηκε από θηροφύλακα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης (ΚΟΜΑΘ) μία θηλυκή αρκούδα να προσπαθεί να βγάλει ανεπιτυχώς τα μικρά της από το φράγμα. Ο υπάλληλος της ΚΟΜΑΘ ενημέρωσε τη Δασική Υπηρεσία Φλώρινας που άμεσα ενεργοποίησε την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης. Επιτόπου έσπευσαν εκτός από την Διεύθυνση Δασών Φλώρινας, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, και οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις «Καλλιστώ» και «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» και με πολύ γρήγορες ενέργειες απεγκλώβισαν τα μικρά από το φράγμα.

Η μαμά αρκούδα, λόγω και της ανθρώπινης παρουσίας, απομακρύνθηκε από το σημείο διατηρώντας όμως περιοδικά μία ελάχιστη οπτική επαφή με τα μικρά. Τα τρία αρκουδάκια αμέσως μετά τον απεγκλωβισμό τους έτρεξαν προς το δάσος. Επειδή δεν ήταν εφικτό να βεβαιωθεί η επανένωση με τη μητέρα τους, ακολούθησε διακριτική παρουσία και έλεγχος στο σημείο τόσο την Πέμπτη όσο και σήμερα Παρασκευή. Μάλιστα, σήμερα τοποθετήθηκαν από τον «ΑΡΚΤΟΥΡΟ» παλέτες εντός του φράγματος, που μπορούν να βοηθήσουν τα αρκουδάκια να εξέλθουν σε περίπτωση που εγκλωβιστούν και πάλι μέσα στο φράγμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο σημείο είχε συμβεί αντίστοιχο περιστατικό και πριν από τρία χρόνια, χωρίς ωστόσο να καταστεί εφικτή η επανένωση.

Για την αντιμετώπιση περιστατικών αλληλεπιδράσεων της αρκούδας με τον άνθρωπο στην ευρύτερη περιοχή η «Καλλιστώ» και ο «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» συμμετέχουν στο έργο «LIFE Bear-Smart Corridors». Πρόκειται για μία διεθνή συνεργασία μεταξύ Ολλανδίας, Ιταλίας και Ελλάδας, με στόχο την ενίσχυση των πληθυσμών της εμβληματικής καφέ αρκούδας στην Κεντρική Ιταλία και την Ελλάδα, μέσω της διατήρησης και διασφάλισης της λειτουργικότητας σημαντικών διαδρόμων κίνησης των αρκούδων, των λεγόμενων «διαδρόμων συνύπαρξης».

Δημοσιεύθηκε στις 26 May 2023 | 6:57 pm


Νομός Φλώρινας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Φλώρινας