Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Φλώρινας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

6η Enduroβόλτα Βαρικού

 


6η Enduroβόλτα Βαρικού

Το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Απριλίου, στις 9:00 το πρωί, θα λάβει χώρα η 6η βόλτα με μηχανές Enduro, στο Βαρικό Αμυνταίου. Η διοργάνωση που έχει γίνει πλέον θεσμός, πραγματοποιείται από τον Μοτοσυκλετιστικό Όμιλο Βαρικού, με την υποστήριξη του Δήμου Αμυνταίου και της Κοινότητας Βαρικού.

Στον χώρο θα λειτουργεί καντίνα και αναψυκτήριο.

Γραφείο Τύπου Δημάρχου Αμυνταίου

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 12:15 am


Πρώτη σύσκεψη φορέων του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στο Αμύνταιο

 


Πρώτη σύσκεψη φορέων του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στο Αμύνταιο

Την Παρασκευή 26/04, έγινε η πρώτη σύσκεψη φορέων οι οποίοι θα συμμετέχουν στο Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας(Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.)του Δήμου Αμυνταίου.

Το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π. είναι αρμόδιο για τη διατύπωση εισηγήσεων σχεδιασμού και τον συντονισμό δράσεων για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση των καταστροφών στα όρια του Δήμου. Είναι επίσης υπεύθυνο για την αμοιβαία συνεργασία με τους άλλους φορείς και τη συνδρομή τους, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικά, μηχανικά μέσα και μέσα πολιτικής προστασίας, κάτι που κρίνεται απαραίτητο και εν τέλει καθοριστικό για την αντιμετώπιση κρίσεων.

Επιπλέον, το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π κατευθύνει σε τοπικό επίπεδο το έργο της πολιτικής προστασίας για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης όπως πυρκαγιών, πλημμυρών, εκκενώσεων οικισμών κι όλου του κύκλου διαχείρισης καταστροφών.

Συμμετείχαν:

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμυνταίου, κ.Απόστολος Θεοδώρου, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ.Ιωάννης Κιοσές,ο Δ/της Π.Υ.Κοζάνης Πύραρχος κ. Γκίκας Καμπουρίδης, ο Δ/της Π.Υ.Πτολεμαΐδας Αντιπύραρχος κ.Βασίλειος Ζιώγου,ο εκπρόσωπος της Π.Υ.Φλώρινας Αντιπύραρχος κ. Ιωάννης Τριανταφυλλίδης,ο εκπρόσωπος Δ/νσης Δασών Φλώρινας κ.Παναγιώτης Παπαιωαννου,ο Δ/της στρατοπέδου Αμυνταίου Αντισυνταγματάρχης κ.ΙωάννηςΝαούμ,ο Δ/της του Αστυνομικού Τμήματος ΑμυνταίουΑστυν.Β’ κ.ΑθανάσιοςΠετίδης,οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αμυνταίου κ.ΘωμάςΤζήγας, Ευστάθιος Δεληγιαννίδης, Παναγιώτης Κιοσές, Παύλος Σαργιαννίδης, οι Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων Αετού κ.Κων/νος Γκιουλέκας, Λεχόβουκα.Ιωάννα Τζουβάρα,Αγραπιδιάς κα.Αγλαΐα Κορομήλη, Ασπρογείων κ.Ισίδωρος Γρομπανόπουλος, Σκλήθρου κ.Παύλος Κολκίδης, Βαρικού κ.Δημήτριος Λάζης κι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Αμυνταίου, Νικόλαος Κοντίνης, Θάλεια Σαμαρά, και Αναστάσιος Κατσουπάκης.

Γραφείο Τύπου Δημάρχου Αμυνταίου

 





 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 12:13 am


Το Γυμνάσιο Βεύης στο Κέντρο ΑΠΕ στον Φιλώτα!

 


Το Γυμνάσιο Βεύης στο Κέντρο ΑΠΕ στον Φιλώτα!

 

Τα στελέχη της ομάδας έργου του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ) - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, υποδέχτηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στον Φιλώτα, τους μαθητές/τριες και συνοδούς εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Βεύης.

Ειδικότερα, οι μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Κέντρο, αλλά και να πληροφορηθούν από τον Πρόεδρο του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής ΜακεδονίαςΔρΚωνσταντίνο Φιλιππίδη, σχετικά με το πώς ορίζεται η κλιματική αλλαγή, ποιες οι επιπτώσεις της, που οφείλεται, ποια τα αέρια του θερμοκηπίου, ποιοι τομείς της οικονομίας και ποιες χώρες είναι περισσότερο υπεύθυνες για την κρίσιμη κατάσταση που ήδη βιώνουμε. Έγινε αναφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις μορφές αυτών, την αποθήκευση ενέργειας και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην πορεία των εκπομπών μέχρι και σήμερα. Επιπλέον οι μαθητές/τριες και συνοδοί εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τη Συμφωνία του Παρισιού, την πρώτη οικουμενική κλιματική συμφωνία με απώτερο στόχο τη συγκράτηση της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας αλλά και τις αλλαγές στην Ευρωπαϊκή πολιτική με αποκορύφωμα την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Τέλος εξετάσαμε τι έκανε/κάνει η παγκόσμια κοινότητα, η Ευρώπη και ειδικά η Ελλάδα για την κλιματική κρίση και επισημάνθηκε η επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης με την απολιγνιτοποίηση και, ως συνέπειά της, η πρόκληση της Δίκαιης Μετάβασης που ως Δυτικο-μακεδόνες μας αφορά άμεσα. 

Μετά την παρουσίαση/εισαγωγή, ακολούθησε περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου, όπου οι μαθητές/τριες ανακάλυψαν πρότυπες εφαρμογές των ΑΠΕ, προσομοιώσεις εφαρμογών πράσινου υδρογόνου, ολοκληρωμένα συστήματα φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, μπαταριών, εκπαιδευτικά ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, σταθμών φόρτισης και ηλεκτροκίνησης. 

Τέλος, οι μαθητές/τριες του Γυμνασίου Βεύης έπαιξαν το διαδικτυακό παιχνίδι Kahoot! απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πράσινη και δίκαιη μετάβαση και την κλιματική κρίση, υπό τον συντονισμό συνεργάτη του Κέντρου. Με το πέρας της εκπαιδευτικής επίσκεψης, μοιράστηκαν δώρα στις νικήτριες ομάδες με έντυπο ενημερωτικό υλικό και εκδόσεις από τα αρχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ευχαριστούμε θερμά τους συνοδούς/εκπαιδευτικούς και συγκεκριμένα την κ. Βασιλική Μούζα, διευθύντρια του Γυμνασίου Βεύης, καθώς και τη συντονίστρια εκπαιδευτικό κ. Ειρήνη Κωνσταντινίδου αλλά και τους μαθητές/τριες, για τη συνεργασία, ενδιαφέρον και ζήλο που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας.

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, αποτελεί αρωγό για ενημέρωση και ανάπτυξη πράσινης κουλτούρας σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες», στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος "Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Δράσεις 2023" έχει ως απώτερο σκοπό την ενημέρωση και Ανάπτυξη Πράσινης κουλτούρας, με στόχο τη νεολαία για τους Δήμους Αμυνταίου, Φλώρινας, Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Πρεσπών αλλά και το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

 







                                                                                                                                                        

 Οι Νέοι Μπροστά!

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 12:01 am


Η ΦΛΩΡΙΝΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ : Οι προετοιμασίες των Φλωρινιωτών πριν το Πάσχα

 


πρώτη δημοσίευση του άρθρου 31 Μαρτίου 2018


γράφει ο Δημήτρης Μεκάσης

Οι προετοιμασίες των Φλωρινιωτών πριν το Πάσχα

Το Πάσχα, η μεγάλη αυτή γιορτή της χριστιανοσύνης γιορταζόταν κάποτε με έναν ιδιαίτερο τρόπο, που ήταν κυρίως προετοιμασία πνευματική, αλλά περισσότερο υλική. Εκτός από τα τρόφιμα που έπρεπε να προμηθευτεί μια οικογένεια, που κυρίως ήταν υλικά για τσουρέκια, αυγά για να βαφούν κόκκινα και το αρνί, ήταν και όλα τα άλλα. 
Καθάρισμα του σπιτιού και ασβέστωμα κάποιων χώρων και του κρασπέδου του πεζοδρομίου, όλα αυτά σχετικά με τις δουλειές του σπιτιού. Δεν τελείωναν όμως εδώ οι προετοιμασίες. Η ένδυση και η υπόδηση τους ενδιέφερε πολύ, επειδή τις ημέρες του Πάσχα έπρεπε όλη η οικογένεια να είναι περιποιημένη.

Τότε δεν υπήρχαν έτοιμα ρούχα. Τα ρούχα τους τα έραβαν στους ράφτες και τις μοδίστρες. Ένα μήνα πριν πήγαιναν στα καταστήματα υφασμάτων και διάλεγαν υφάσματα, που ήταν για ανοιξιάτικα ρούχα και καλοκαιρινά. Τότε δεν ψώνιζαν ρούχα συχνά. Το χειμωνιάτικα ρούχα τα έραβαν πριν τα Χριστούγεννα και τα καλοκαιρινά το Πάσχα. 
Και αφού προμηθεύονταν τα υφάσματα σειρά είχαν οι ράφτες και οι μοδίστρες. Στην δεκαετία του 1960 υπήρχαν πάρα πολλά ραφεία, που στεγάζονταν σε μαγαζιά στο κέντρο της Φλώρινας. Οι μοδίστρες είχαν τα εργαστήρια τους σε κάποιο δωμάτιο του σπιτιού τους.

Οι άνδρες πήγαιναν στα ραφεία με τα υφάσματα και οι ράφτες τους έπαιρναν μέτρα για τα κουστούμια τους. Τότε το κουστούμι φοριόταν από όλους με λευκό πουκάμισο, γραβάτα και παπούτσια γυαλισμένα. Μετά από καμιά εβδομάδα πήγαιναν πάλι στα ραφεία για την δεύτερη πρόβα. Το σακάκι ήθελε αρκετές πρόβες για να έχει τέλεια εφαρμογή. Όσο για το παντελόνι τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά. Μια πρόβα μόνο έφτανε.

Το ίδιο συνέβαινε και με τις γυναίκες, που έραβαν τα ρούχα τους στα μοδιστράδικα. Και αυτές έκαμναν αρκετές πρόβες στα ταγιέρ, τα φορέματα και τα φουστάνια. Αλλά και τα παιδικά ρούχα ράβονταν στις μοδίστρες και στα ραφεία.

Όσο για τα παπούτσια τους, πριν το 1960, όλα ήταν χειροποίητα. Τα έφτιαχναν οι υποδηματοποιοί (τσαγκάρηδες), κατόπιν παραγγελίας. Όσοι ήθελαν να φτιάξουν καινούργια παπούτσια πήγαιναν στους τσαγκάρηδες. Αυτοί έπαιρναν τα μέτρα και έφτιαχναν τα παπούτσια, που ήταν ανδρικά, γυναικεία και παιδικά. Τα παπούτσια που έφτιαχναν πριν το Πάσχα είχαν μια σόλα, σε σχέση με τα χειμωνιάτικα που είχαν διπλή σόλα. 
Είχαν βέβαια και τα πεταλάκια για να μην φθείρονται οι σόλες. Αργότερα όμως τα έτοιμα παπούτσια, από τις βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης, επικράτησαν στην αγορά, επειδή τα σχέδια τους ήταν πιο μοντέρνα και πιο φιγουράτα.

Και όσο πλησίαζε το Πάσχα οι ετοιμασίες κορυφώνονταν. Το Σάββατο του Λαζάρου γινόταν πολύ μεγάλο παζάρι. Η αγορά γέμιζε από κατοίκους των χωριών, που ψώνιζαν και αυτοί για να γιορτάσουν το Πάσχα. Ρούχα και παπούτσια και τρόφιμα για την μεγάλη εορτή. Οι καταστηματάρχες έτριβαν τα χέρια τους, καθώς τα ταμεία τους γέμιζαν δραχμές. Τα μαγαζιά άδειαζαν από εμπορεύματα τις παραμονές του Πάσχα. Όλοι ψώνιζαν.

Την Κυριακή των Βαΐων οι ναοί της Φλώρινας γέμιζαν ασφυκτικά από καλοντυμένους κύριους, σοβαρές κυρίες και κομψές δεσποινίδες. Μετά την εκκλησία ο Κεντρικός δρόμος ήταν σαν ένα φιγουρίνι, όπου κανείς μπορούσε να θαυμάσει τα καινούργια ρούχα των διερχομένων. Το ίδιο συνέβαινε και στην βραδινή βόλτα.

Τα κουστούμια και τα φορέματα δεν ήταν έτοιμα για όλους. Οι ράφτες και οι μοδίστρες δούλευαν ακατάπαυστα όλη την Μεγάλη Εβδομάδα για να τελειώσουν και τα τελευταία ρούχα πριν την Ανάσταση. Από νωρίς το πρωί οι ράφτες με τους βοηθούς τους έραβαν. Άλλος στην ραπτομηχανή, άλλος με την βελόνα και πιο πέρα κάποιος σιδέρωνε τα τελειωμένα κουστούμια. Ακόμη και στην περιφορά του Επιταφίου δεν σταματούσαν, επειδή δεν προλάβαιναν. Από ευλάβεια όμως άναβαν μερικά κεριά μέσα στο μαγαζί τους, για να δηλώσουν την παρουσία τους στον Επιτάφιο με αυτόν τον τρόπο.

Το Μεγάλο Σάββατο γινόταν επίσης μεγάλο παζάρι. Ήταν το τελευταίο πριν το Πάσχα. Όλοι ψώνιζαν ότι είχε απομείνει. Τα τελευταία ρούχα στα ραφεία και στα μοδιστράδικα παραδίδονταν στους πελάτες. Πριν την Ανάσταση έκλειναν και τα τελευταία ραφεία. Όλα ήταν έτοιμα για την μεγάλη εορτή της χριστιανοσύνης.

Η Ανάσταση τότε γινόταν στην κεντρική πλατεία και ο Δεσπότης ανάμεσα από τα δυο κανόνια έλεγε το «Δεύτε λάβετε φως». Ευχές, αγκαλιές, φιλιά και τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών. Και μετά όλοι με αναμμένες τις λαμπάδες έφευγαν για τα σπίτια τους, όπου τους περίμενε η ζεστή μαγειρίτσα.

Την πρώτη ημέρα του Πάσχα έλαμπε η πλατεία και ο Κεντρικός δρόμος από τα καινούργια ρούχα των Φλωρινιωτών. Την δεύτερη ημέρα όλοι στο Άγιο Γεώργιο για την Δεύτερη Ανάσταση και την τρίτη ημέρα στο πανηγύρι του Αγίου Νικολάου. Εκεί χόρευαν με τα καλά τους ρούχα επιδεικνύοντας τις χορευτικές τους ικανότητες και τα καινούργια μοντέρνα ρούχα τους. Το πανηγύρι αυτό ήταν ένα αστικό πανηγύρι, όπου πήγαιναν οι Φλωρινιώτες για να χορέψουν, να περπατήσουν και να γυρίσουν στα σπίτια τους το μεσημέρι για το γεύμα. Οι κάτοικοι των χωριών έστρωναν τις κουβέρτες τους και γευμάτιζαν στην ύπαιθρο. Με το πανηγύρι της Σκοπιάς, την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής, έκλειναν οι γιορτές του Πάσχα για τους Φλωρινιώτες.


Αυτό ήταν το Πάσχα της Μεσαίας Τάξης της Φλώρινας μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Μετά όλα άλλαξαν και συνεχίζουν να αλλάζουν. Όσο για τους άπορους Φλωρινιώτες, ποτέ δεν τους ξεχνούσαν. Η εκκλησία, το κράτος και οι σύλλογοι τους χορηγούσαν τρόφιμα, και η αμερικανική βοήθεια ρουχισμό. Και όταν τις επόμενες δεκαετίες ανέβηκε το βιοτικό επίπεδο των Φλωρινιωτών, το Πάσχα έγινε ακόμη πιο χαρούμενη γιορτή για όλους.


Δημήτρης Μεκάσης

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 10:01 pm


Ανάσταση του Λαζάρου και η πορεία προς το εκούσιο σταυρικό πάθος του Κυρίου μας.

 


Ανάσταση του Λαζάρου και η πορεία προς το εκούσιο σταυρικό πάθος του Κυρίου μας.

Σάββατο του Λαζάρου, Κυριακή τω Βαΐων, δυο σημαντικές και κομβικές ημέρες της εκκλησιαστικής ζωής της Ορθοδοξίας. Εορτές Δεσποτικές. Αναφερόμενες στο πρόσωπο του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού. Την Παρασκευή, παραμονή του Σαββάτου του Λαζάρου τελειώνει η νηστεία της Σαρακοστής και την Κυριακή αρχίζει η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας.

Το Σάββατο του Λαζάρου εορτάζουμε, ως γνωστό, την Ανάσταση του τετραημέρου Λάζαρου. Ο Λάζαρος ήταν φίλος του Κυρίου και είχε δυο αδελφές, τη Μάρθα και τη Μαρία. Γνωστές σε μας από περικοπή του ιερού ευαγγελίου όπου αναφέρεται η φιλοξενία του Κυρίου από εκείνες.

Κάποια στιγμή ο Λάζαρος αρρώστησε και οι αδελφές  του ειδοποίησαν τον Κύριο ότι ο Λάζαρος ήταν άρρωστος και Του ζήτησαν να πάει να τον θεραπεύσει. Ο Κύριος  δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμά τους. Μετά από δυο ημέρες λέει ο παντογνώστης Κύριος στους μαθητές Του: «Ο Λάζαρος  κοιμήθηκε, πάμε να τον ξυπνήσω». Όταν στο σπίτι του Λαζάρου, στη Βηθανία, ο Λάζαρος συμπλήρωσε τέσσερις ημέρες νεκρός. Πολλής κόσμος βρίσκονταν στο σπίτι του για να συμπαρασταθεί στις αδερφές του. Η Μάρθα, μόλις έμαθε ότι ο Χριστός έρχεται, έτρεξε να τον προϋπαντήσει. Στον μεταξύ τους διάλογο η Μάρθα εκφράζει την πίστη της στην παντοδυναμία Του και διατρανώνονται σπουδαίες θεολογικές αλήθειες για την αιώνια ζωή. Εκεί ο Χριστός λέγει ότι Εκείνος είναι η ζωή και η ανάσταση!  

 Πράγματι, κύριος της ζωής και του θανάτου είναι ο Χριστός, πλάστης και δημιουργός μας. Ουδείς άλλος εξουσιάζει την ανθρώπινη ζωή. Δεν μας ανήκει η ζωή, γι’ αυτό η αυτοκτονία είναι θανάσιμο αμάρτημα.

Όταν έφθασαν στον τάφο, ο Κύριος ως άνθρωπος δάκρυσε.Kαι ζήτησε να ανοικτεί ο τάφος. Η Μάρθα προσπάθησε να το αποτρέψει γιατί μετά από τέσσερεις ημέρες η σάρκα του νεκρού θα είχε αρχίσει να σήπεται και θα είχε άσχημη μυρωδιά. Ο Χριστός, αφού προσευχήθηκε στον ουράνιο Πατέρα, δίνοντας παράδειγμα σε όλους μας, με δυνατή φωνή διατάζει τον Λάζαρο: «Λάζαρε, δεύρο έξω» . Βλέπουμε τον Κύριο να προσεύχεται πριν επιτελέσει το θαύμα. Δίνει το παράδειγμα σε όλους τους χριστιανούς και το μήνυμα να μην επιχειρούμε ένα έργο πριν ζητήσουμε τη βοήθεια του Θεού.

 Με αφορμή αυτό, προσθέτουμε ότι είναι καλό, πριν προχωρήσουμε σε κάτι σημαντικό στη ζωή μας ή πράξουμε κάποιο έργο, να ζητούμε την ευλογία του πνευματικού μας. Αφού, λοιπόν, προσευχήθηκε στον ουράνιο Πατέρα και Θεό μας, με δυνατή φωνή διατάζει τον Λάζαρο: «Λάζαρε, δεύρο έξω». Αμέσως ο νεκρός Λάζαρος εξέρχεται του τάφου ζωντανός. Ο Κύριος λέει να τον λύσουν από τα νεκρικά σάβανα και να τον αφήσουν να φύγει.

Ένα, ακόμη, θαύμα επετέλεσε ο Κύριος. Θαύματα πολλά έκανε ο Χριστός, όχι μόνο αυτά που είναι καταγεγραμμένα στο Ιερό Ευαγγέλιο. Αν όλη η διδασκαλία Του και όλα τα θαύματα καταγράφονταν οι τόμοι γραφής των θα ήταν τόσοι που δεν θα χωρούσαν σε όλο τον πλανήτη. Το συγκεκριμένο θαύμα είναι μία ακόμη απόδειξη, για τους άπιστους και ολιγόψυχους, της κυριαρχίας του Κυρίου επί της ζωής και του θανάτου. Οι παρευρισκόμενοι χάρηκαν για την Ανάσταση του Λαζάρου. Οι γνωστοί Φαρισαίοι και γραμματείς στεναχωρήθηκαν σφόδρα και απεφάσισαν εκτός από τον Χριστό να φονεύσουν και τον Λάζαρο. Να μην υπάρχει απόδειξη του μεγάλου θαύματος. Ανθρώπινη μωρία και βλακεία.

Ο Λάζαρος, μετά την ανάστασή του, αναχώρησε από την πατρίδα του Βηθανία για να αποφύγει το μίσος των Φαρισαίων και Γραμματέων. Έφθασε στην Κύπρο και χειροτονήθηκε επίσκοπος στην εκκλησία του Κιτίου, την οποία ο ίδιος ίδρυσε.

Η ιερά παράδοση αναφέρει για τον Λάζαρο τα εξής: Όταν αναστήθηκε ήταν τριάντα ετών και έζησε άλλα τριάντα έτη. Μετά την ανάστασή του,  δεν γέλασε ποτέ. Αιτία ήταν αυτά που είδε και ένιωσε κατά την τετραήμερο παραμονή του στον άδη. Μόνο μία φορά χαμογέλασε, όταν είδε έναν άνθρωπο να κλέβει μια στάμνα. Είπε: ̎το «χώμα » κλέβει «χώμα» ̎. Ανθρώπινη πλεονεξία και ατιμία.

Η Ανάσταση του Λαζάρου πιστοποιεί και τη δική μας ανάσταση κατά τη Δευτέρα παρουσία του Κυρίου επί της γης. Όπως ξύπνησε ο Λάζαρος, έτσι θα ξυπνήσουν όλοι οι κεκοιμημένοι.

Ο Κύριος βρίσκεται στην πορεία προς το εκούσιο πάθος. Για να εκπληρώσει τον σκοπό κατάβασής Του από τους ουρανούς στη γη, τη σωτηρία και τη θέωση των ανθρώπων. Λίγα 24ωρα Τον χωρίζουν από τον, κατά την ανθρώπινη φύση Του, θάνατο και μάλιστα θάνατο ατιμωτικό. Ο θάνατος δια του σταυρού εθεωρείτο ατιμωτικός εκείνη την εποχή. Όμως, το τίμιο αίμα του Χριστού καθαγίασε τον σταυρό, διότι επάνω του Εκείνος νίκησε τον θάνατο και λύτρωσε το ανθρώπινο γένος από τη δουλεία της αμαρτίας.

Πλησιάζει και το Πάσχα των εβραίων. Ο Χριστός αναθέτει στους μαθητές Του να Του φέρουν ένα πουλάρι όνου και καθήμενος επ αυτού πορεύεται προς το εκούσιο πάθος. Φθάνει στα Ιεροσόλυμα και οι κάτοικοί τους, πληροφορηθέντες το θαύμα της Ανάστασης του Λαζάρου και γνωρίζοντες την τρίχρονη δημόσια δράση με τα θαύματα και τις ομιλίες Του, τρέχουν να τον υποδεκτούν. Τον φαντάζονται επίγειο αρχηγό και ελευθερωτή. Εκείνος, όμως, ο δημιουργός του παντός, έρχεται καθήμενος πάνω στο ταπεινό. Δεν φθάνει στη Ιερουσαλήμ με δόξα και με τους αγγέλους και τους αρχαγγέλους, ταπεινά και σεμνά πορεύεται. Όπως πρέπει στον μονογενή Υιό του Θεού.

Με βάγια στα χέρια όλοι στην υποδοχή νέοι, γέροι, άνδρες και γυναίκες. Ζητωκραυγάζουν και επευφημούν: «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος». Στρώνουν τα ρούχα τους και κλαδιά φοινίκων στο διάβα του. Δεν είχαν αντιληφθεί ότι μπροστά τους ήταν για τριάντα τρία ολόκληρα χρόνια, από τα οποία τρία σε δημόσια δράση, ο σαρκωθείς μονογενής Υιός του Θεού. Για αυτόν τον λόγο τον υποδέχονται με αυτό τον τρόπο, που κάνει γραμματείς και Φαρισαίους να λυσσάνε από το κακό και να ψάχνουν τρόπους εξοντώσεως του Θεανθρώπου. Ανθρώπινη υπερηφάνεια και εγωισμός. Η κακία και ο φθόνος των ανθρώπων νεκρώνει τον νου και δεν βλέπει ότι γίνονται θαυμαστά πράγματα.

Σήμερα τον υποδέχονται ως μεσσία, ελευθερωτή και βασιλιά. Μετά από μερικές ημέρες ο ίδιος λαός, ο όχλος φωνάζει στον Πιλάτο: «σταύρωσον, σταύρωσον αυτόν». Ποιόν; Αυτόν που σήμερα ζητωκραυγάζει και βροντοφωνάζει «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος». Η ευμετάβλητος ανθρώπινη φύση του πεπτωκότος ανθρώπου από την αποθέωση και τα «ζήτω» στο «σταύρωσον» και στη λήθη. Ωραίο παράδειγμα που πρέπει οι άρχοντες των ανθρώπων να μην ξεχνούν. Οι άνθρωποι αλλάζουν γνώμη και προτιμήσεις. Βρίσκονται από τη μία στιγμή στην άλλη από το ζενίθ στο ναδίρ και το αντίστροφο.

Σάββατο του Λαζάρου και Κυριακή των Βαΐων κατέχουν σημαντική θέση στο ορθόδοξο εορτολόγιο ως Δεσποτικές εορτές. Τις τιμά ο ελληνικός με ιδιαίτερο τρόπο και κατάνυξη. Η εκκλησία την Κυριακή των Βαΐων μοιράζει ευλογημένα βάγια στο τέλος της θείας λειτουργίας δια των χειρών των ιερέων. Το Σάββατο του Λαζάρου σε πολλές ελληνικές περιοχές τα παιδιά, κυρίως τα κορίτσια, λένε τα  ̎κάλαντα¨ του Λαζάρου περιερχόμενα τα σπίτια με καλάθια στολισμένα και οι οικοδεσπότες προσφέρουν χρήματα, αυγά, ξηρούς καρπούς κλπ. Έθιμο που τείνει να εκλείψει στις ημέρες μας.

1ο απολυτίκιο (Ήχος α΄)

Τὴν κοινὴν ἀνάστασιν πρὸ τοῦ σου πάθους πιστούμενος, ἐκ νεκρῶν ἤγειρας τὸν Λάζαρον, Χριστὲ ὁ Θεός· ὅθεν καὶ ἡμεῖς ὡς οἱ παῖδες, τὰ τῆς νίκης σύμβολα φέροντες, σοὶ τῷ νικητῇ τοῦ θανάτου βοῶμεν: «Ὡσαννὰ ἐν τοῖς ὑψίστοις, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου».

 

2ο απολυτίκιο (Ήχος δ΄)

Συνταφέντες σοι διὰ τοῦ βαπτίσματος, Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, τῆς ἀθανάτου ζωῆς ἠξιώθημεν τῇ Ἀναστάσει σου καὶ ἀνυμνοῦντες κράζομεν: «Ὡσαννὰ ἐν τοῖς ὑψίστοις, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου».

 

3ο απολυτίκιο (Ήχος πλαγιος β΄)

Μετὰ κλάδων ὑμνήσαντες πρότερον, μετὰ ξύλων συνέλαβον ύστερον, οἱ ἀγνώμονες Χριστόν, Ἰουδαῖοι τὸν Θεόν. Ἡμεῖς δὲ πίστει ἀμεταθέτῳ, ἀεὶ τιμῶντες ὡς εὐεργέτην, διὰ παντὸς βοήσωμεν αὐτῷ: «Εὐλογημένος εἶ ὁ ἐρχόμενος τὸν Ἀδὰμ ἀνακαλέσασθαι».

 

Κοντάκιο (αυτόμελο)*, (Ήχος πλάγιος β΄)

Τῷ θρόνῳ ἐν οὐρανῷ, τῷ πώλῳ ἐπὶ τῆς γῆς ἐποχούμενος Χριστὲ ὁ Θεός. Τῶν ἀγγέλων τὴν αἴνεσιν καὶ τῶν παίδων ἀνύμνησιν προσεδέξω βοῶντός σοι: «Εὐλογημένος εἶ ὁ ἐρχόμενος, τὸν Ἀδὰμ ἀνακαλέσασθαι».

 

(*) αυτόμελο = ψάλλεται με δική του μουσικότητα, κατ' ίδιον μέλος.

 

Μυργιώτης  Παναγιώτης

Μαθηματικός

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 10:01 pm


Επίσκεψη ενδυνάμωσης της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με το Beijing University of Chemical Technology

 


Επίσκεψη ενδυνάμωσης της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με το Beijing University of Chemical Technology

Επίσκεψη με ατζέντα πολλών και σημαντικών θεμάτων πραγματοποίησε  αντιπροσωπεία του BeijingUniversityofChemicalTechnology (BUCT)από την  Κίναστη Νέα Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) στην Κοζάνη.

Ο Αντιπρόεδρος του BUCT Prof. WANG Feng συνοδευόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη του Ιδρύματος  συναντήθηκε με τον Πρύτανη, Καθηγητή Θεόδωρο Θεοδουλίδη, την Αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων Εξωστρέφειας και Ολισθικής Μέριμνας Καθηγήτρια Ελένη Γρίβα, την Καθηγήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών Μαρία Γούλα και τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Νικόλαο Χαρισίου, με σκοπό να τεθούν οι βάσεις για την επέκταση των υφιστάμενων συνεργασιών. Στη διάρκεια της επίσκεψης, υπεγράφη η ανανέωση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων και η διεύρυνσή του με σειρά νεών κοινών δράσεων, όπως αυτό άλλωστε είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του κ. Θεοδουλίδη το Δεκέμβριο στο Πεκίνο, όπου συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής στο Διεθνές Φόρουμ για την Ακαδημαϊκή και Βιομηχανική Συνεργασία, στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας «Ένας Δρόμος- Μία Ζώνη».

Τα δύο Πανεπιστήμια συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τις ενέργειές τους για τη διαμόρφωση κοινού αγγλόφωνου προγράμματος προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών καθώς και για τη διοργάνωση θερινού σχολείου στη Δυτική Μακεδονία για φοιτητές της Κίνας. Παράλληλα, εκφράστηκε η πρόθεση των δύο Ιδρυμάτων να ισχυροποιήσουν τους δεσμούς συνεργασίας τους μέσω της ίδρυσης κοινού ερευνητικού κέντρου  στην Κοζάνη, το οποίο και θα ενισχύσει τη δυναμική των συμπράξεων των δύο Ιδρυμάτων. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ερευνητικές ομάδες του BUCT και του ΠΔΜ συνεργάζονται σε ερευνητικά προγράμματα με σημαντικά αποτελέσματα και σχεδιάζουν την υποβολή νέων κοινών ερευνητικών προτάσεων στο πλαίσιο της δράσης εθνικής εμβέλειας «Διμερής και Πολυμερής Ε&Τ Συνεργασία Ελλάδας – Κίνας», του Erasmus+ αλλά και  του προγράμματος-πλαισίου της ΕΕ,   Horizon Europe,  για την έρευνα και την καινοτομία την περίοδο 2021-2027.



 

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 9:55 pm


Σταύρος Παπασωτηρίου: «Προωθείται ο νέος Τομέας ΕΚΑΒ και η παραχώρηση εκτάσεων του ΟΣΕ στο Αμύνταιο»

 


Σταύρος Παπασωτηρίου: «Προωθείται ο νέος Τομέας ΕΚΑΒ και η παραχώρηση εκτάσεων του ΟΣΕ στο Αμύνταιο»

 

Σήμερα στην Αθήνα έγινε συνάντηση εργασίας του βουλευτή Φλώρινας της ΝΔ Σταύρου Παπασωτηρίου και του δημάρχου Αμυνταίου Ι. Λιάση με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Ν. Παπαευσταθίου.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η δημιουργία Τομέα του ΕΚΑΒ στο Αμύνταιο προκειμένου να βελτιωθεί ο χρόνος απόκρισης των ασθενοφόρων σε επείγοντα περιστατικά και να διευθετηθεί το θέμα των δευτερευουσών διακομιδών.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ κατ’αρχάς αντιμετώπισε θετικά το αίτημα των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας και ζήτησε από το δήμαρχο να υποβάλει εμπεριστατωμένη πρόταση για τη δημιουργία Τομέα του ΕΚΑΒ στο Αμύνταιο, όπου θα αναλύονται οι υφιστάμενες ανάγκες και οι διαθέσιμες υποδομές.

Στη βάση αυτή και μετά την έκδοση της απαραίτητης απόφασης Δ.Σ του ΕΚΑΒ για τη σύσταση του Τομέα, ο Ν. Παπαευσταθίου δεσμεύτηκε να προωθήσει την ενίσχυση της νέας αυτής περιφερειακής υπηρεσίας του ΕΚΑΒ με πρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό.

Ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Παπασωτηρίου υπογράμμισε την ανάγκη γρήγορης ολοκλήρωσης όλων των σχετικών διαδικασιών και επεσήμανε πως το δίκαιο αυτό αίτημα των κατοίκων του Αμυνταίου έχει την πλήρη στήριξη του συνόλου της Π.Ε Φλώρινας.

Προγραμματισμένη συνάντηση είχε επίσης σήμερα ο Σταύρος Παπασωτηρίου με τον υφυπουργό Υποδομών Ν. Ταχιάο, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Αμυνταίου Ι. Λιάση.

Στη σύσκεψη αυτή συζητήθηκε το θέμα της καταργηθείσας σιδηροδρομικής γραμμής που διερχόταν από το κέντρο της πόλης του Αμυνταίου και συμφωνήθηκε ο οδικός χάρτης των απαιτούμενων ενεργειών για την παραχώρηση των εκτάσεων της καταργηθείσας γραμμής από την ΓΑΙΑΟΣΕ στο δήμο Αμυνταίου. Στόχος να προχωρήσει άμεσα η ανάπλαση της περιοχής και η αξιοποίηση των σήμερα δεσμευμένων από τον ΟΣΕ χώρων προς όφελος των δημοτών.

Ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Παπασωτηρίου ευχαρίστησε τον αρμόδιο υφυπουργό για την παρέμβαση του και υπενθύμισε πως ο Ν. Ταχιάος έχει και ο ίδιος προσωπική εικόνα και αγάπη για τη περιοχή. Το κυβερνητικό ενδιαφέρον για τη Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με τον βουλευτή Φλώρινας, είναι έντονο και σύντομα θα ξαναεκφραστεί μέσα από νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

 




Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 9:53 pm


Τοποθέτηση νέων απινιδωτών από τον Δήμο Φλώρινας σε σχολικές μονάδες της πόλης

 


Τοποθέτηση νέων απινιδωτών από τον Δήμο Φλώρινας σε σχολικές μονάδες της πόλης

 

Στην τοποθέτηση νέων φορητών απινιδωτών σε σχολικές μονάδες προχώρησε ο Δήμος Φλώρινας, έχοντας ως πρώτιστη μέριμνα την υγεία της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας.

Οι απινιδωτές παραδόθηκαν στους διευθυντές του 1ου Γενικού Λυκείου, του 2ου Γενικού Λυκείου και του 2ου Γυμνασίου, του 3ου Γυμνασίου και του Εσπερινού Γυμνασίου, του 3ου Δημοτικού Σχολείου και του 5ου Δημοτικού Σχολείου και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου.

Όπως ανέφερε, κατά την παράδοση, ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Βασίλης Γιαννάκης, "με την κίνηση αυτή κάνουμε ακόμα ένα βήμα, ώστε να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας για όλους τους δημότες μας. Είναι μια πολύ σημαντική δράση πρόληψης για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, με την ευχή βέβαια να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν ποτέ".

Να σημειωθεί πως απινιδωτές έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα εμφανή σημεία της πόλης όπου συναθροίζεται κόσμος, αλλά και σε δημόσιες υπηρεσίες που εξυπηρετούν κοινό, με ειδική σήμανση του χώρου και είναι λειτουργικοί και διαθέσιμοι σε άτομα που γνωρίζουν Πρώτες Βοήθειες για την αντιμετώπιση αιφνίδιων καρδιακών ανακοπών.

Συγκεκριμένα, τα σημεία αυτά, πλην των παραπάνω σχολικών μονάδων, είναι:

1.     Ζωολογικός Κήπος

2.     Δικαστικό Μέγαρο (ισόγειο)

3.     Δημαρχείο (ισόγειο)

4.     Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας Πολιτισμού & Τουρισμού-Πρόνοια (επί της Δημοτικής Αγοράς)

5.     ΚΑΠΗ (ισόγειο)

6.     Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας (ισόγειο-πλησίον ΚΕΠ)

7.     Οδός Στ. Δραγούμη (πλησίον καταστήματος Ορόσημο-έναντι Vodafone)

8.     Νέο Πάρκο Φλώρινας (εντός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος)

9.     Πρώην Στρατόπεδο Τάγαρη (κτίριο Πολιτικής Προστασίας)

10.  Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ)

11.  ΔΑΚ Φλώρινας






Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 9:45 pm


Ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» στην Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας

 


Δελτίο τύπου | 26 Απριλίου 2024

Ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ»

στην Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας

 

Κατά το διήμερο 25-26 Απριλίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος με τον αξιότιμο κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα, Γενικό Διευθυντή της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», φιλανθρωπικού οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πραγματοποίησαν ποικίλες φιλανθρωπικές δράσεις, στήριξη οικονομικά ευάλωτων οικογενειών, επισκέψεις σε δομές της Ιεράς Μητροπόλεως και τοπικούς φορείς.

Χθες, Πέμπτη, 25 Απριλίου, ο Ποιμενάρχης μας και ο κ. Δήμτσας παρέστησαν στην σύναξη των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αμυνταίου.

Ο κ. Δήμτσας μετέφερε τις ευχές και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και της Δυτικής Μακεδονίας ευρύτερα.

Κατόπιν, διένειμαν, με αφορμή την εορτή του Πάσχα, δέματα με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε 250 οικονομικά ευάλωτες οικογένειες, ενώ ο κ. Δήμτσας προσέφερε τη στήριξη και την ενίσχυση της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» στο Συσσίτιο της Ιεράς Μητροπόλεως με την παράδοση ενός (1) τόνου κρέατος για τις καθημερινές ανάγκες του Συσσιτίου.

Το απόγευμα, επισκέφτηκαν τον αξιότιμο κ. Παναγιώτη Πλακεντά, Δήμαρχο Εορδαίας, όπου συζήτησαν για την αξιοποίηση του παλαιού Επισκοπείου – Οικοτροφείου της Πτολεμαΐδας.

Εκφράζουμε εγκάρδιες ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο για την έμπρακτη, γενναιόδωρη και διαρκή στήριξη των ανθρώπων και των δομών της ακριτικής Μητροπόλεώς μας, και την απύθμενη αγάπη του που την αισθανόμαστε στον τόπο μας μέσω ομοίων δράσεων. Θερμές ευχαριστείες εκφράζουμε, επίσης, προς τον κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα για την παρουσία του ανάμεσά μας και τη συμμετοχή του στο έργο και τις δράσεις της Μητροπόλεως, όπως, επίσης, προς όλους τους συνεργάτες του και τους υποστηρικτές της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» και ευχόμαστε «Καλό Πάσχα», με τον κοσμοχαρμόσυνο αναστάσιμο χαιρετισμό: «Χριστός Ανέστη». 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως








Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 8:51 pm


Δήμος Πρεσπών: Καθαρισμός οικοπέδων στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας

 


Ο Δήμος Πρεσπών υπενθυμίζει ότι, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2024 (από 1η Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του Ν.5075/2023 (ΦΕΚ 206/τ.Β΄/13.12.2023) και την 20/2023 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 2549/τ.Β΄/19.04.2023), οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές μισθωτές και υπομισθωτές των οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια των παραπάνω περιοχών, κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, υποχρεούνται όπως μεριμνήσουν για τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους, καθώς και να  όπως συντηρούν τους χώρους τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. 

Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:
  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή ή/ και σε μικρή απόσταση με κτίσματα (τουλάχιστον 3μ.) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων εντός των ως άνω χώρων.
  • Ασφαλής συλλογή, μεταφορά και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού καθώς απαγορεύεται ρητά η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους (παράγραφος 2, άρθρο 2, 20/2023 Πυροσβεστική Διάταξη).




Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 8:47 pm


Σεμινάριο πρώτων βοηθειών στις Πρέσπες

 


Σεμινάριο  Ά βοηθειών, για μαθητές και ενήλικες και θα πραγματοποιηθεί στο παλιό δημαρχείο - στην αίθουσα συνεδριάσεων "Λάζαρος Ναλπαντίδης", το Σάββατο 11 Μαΐου 2024 ώρα 18:00. Θα πραγματοποιηθούν ομιλίες για πρώτες βοήθειες, αλλά και εκπαίδευση στη χρήση των απινιδωτών,  που έχει προμηθευτεί ο Δήμος Πρεσπών, με χρηματοδότηση ΠΕΔ.


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους, στο τηλέφωνο  2102447694.

Πρόκειται για δράση των Κινητών Ιατρικών Ομάδων που θα βρίσκονται στις Πρέσπες από τις 10 μέχρι τις 12 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος  Πρωτοβάθμιας  Φροντίδας  Υγείας. Το πρόγραμμα των Κινητών Ιατρικών Μονάδων υλοποιείται από την ΑΜΚΕ Αναγέννηση και Πρόοδος σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.), υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής ΕΚΠΑ, με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).






Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 8:35 pm


Καταβολή Δώρου Πάσχα – Υπολογίστε το online

 


Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) μέσα από μια σειρά απαντήσεων σε βασικά ερωτήματα ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για το Δώρο Πάσχα. Οι εργαζόμενοι έχουν την δυνατότητα μέσω της online εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ να υπολογίσουν μόνοι τους το Δώρο Πάσχα που δικαιούνται στο παρακάτω σύνδεσμο: https://www.kepea.gr/calc-doro-pasxa.php

Κατοχύρωση Δώρου Πάσχα

Το δώρο Πάσχα, όπως και το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας, τα οποία κατοχυρώθηκαν περαιτέρω με την Εθνική Γενική ΣΣΕ του έτους 2010 (άρθρο 1) για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου σε όλη την ελληνική επικράτεια, περιλαμβάνονται στον Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (άρθρα 135-142, 213 ΠΔ 80/2022).

Διατάξεις νόμων, διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, εσωτερικών κανονισμών και λοιπών σχετικών πράξεων,  οι οποίες προβλέπουν ευνοϊκότερους όρους παροχής επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, υπερισχύουν.

Οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου για τα δώρα εορτών είναι δημοσίας τάξεως, με συνέπεια να μην επιτρέπεται και να είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του εργαζόμενου από την αξίωση καταβολής τους.

Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται 

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρο Πάσχα.

Πώς υπολογίζεται το δώρο Πάσχα

Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30η Απριλίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο αυτή (1/1-30/4), δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με μισό (1/2) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου, η οποία υπολογίζεται ως εξής: προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, ενώ για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Εάν η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες, δικαιούται ανάλογο κλάσμα για δώρο Πάσχα.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Πότε καταβάλλεται το δώρο Πάσχα 

Η καταβολή του δώρου Πάσχα πρέπει να γίνει έως τη Μεγάλη Τετάρτη.

Ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.

Το δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να χορηγηθεί σε είδος, αλλά καταβάλλεται μόνο σε χρήμα. 

Ειδικότερα για τις αποδοχές του δώρου Πάσχα

Το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία, το δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Τακτικές αποδοχές θεωρούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος) που καταβάλλεται από τον εργοδότη ως συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τακτικά κάθε μήνα ή επαναλαμβάνεται περιοδικά κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

Τακτικές αποδοχές αποτελούν, μεταξύ άλλων, η αμοιβή για τακτική νόμιμη υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εργασία την Κυριακή, σε αργίες, σε νυχτερινές ώρες, τα πριμ παραγωγικότητας, το επίδομα κατοικίας κ.λπ. όταν χορηγούνται κατ? επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήματα κ.λπ. Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς ο μισθωτός θα λάβει το δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας, ο οποίος ανέρχεται σε 0,04166.

Το δώρο Πάσχα υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Παράδειγμα: εργαζόμενος με δώρο Πάσχα 900 ευρώ, με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.

Πότε παραγράφονται οι αποδοχές των δώρων.

Βάσει του άρθρου 250 παρ. 17 του Αστικού Κώδικα οι αποδοχές των δώρων στον ιδιωτικό τομέα παραγράφονται μετά από 5ετία από το τέλος του έτους που ήταν απαιτητές βάσει του άρθρου 250 παρ. 17 του Αστικού Κώδικα.

Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί το δώρο.

Σε περίπτωση που το δώρο Πάσχα δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.  Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.  Οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Πάσχα, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Οι εργαζόμενοι-ες μπορούν να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες στην ενιαία γραμμή εξυπηρέτησης 1555 ή στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής ανώνυμης καταγγελίας της Επιθεώρησης Εργασίας ή με αποστολή μηνύματος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στο Τμήμα Επιθεώρησης του τόπου εργασίας τους.

Υπολογίστε το Δώρο Πάσχα

με online εφαρμογή 

https://www.kepea.gr/calc-doro-pasxa.php

Για εκ περιτροπής απασχόληση:

https://www.kepea.gr/calc-ek-peritropis-doro-pasxa.php

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΦ

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 8:33 pm


«Ανοικτή» πρόβα χορού από το Τμήμα Εθνογραφίας και Χορού του «Αριστοτέλη»

 


Το Τμήμα Εθνογραφίας και Χορού του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης» στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού προσκαλεί τους φίλους και τις φίλες του παραδοσιακού χορού σε μια «ανοικτή» πρόβα χορού με «ζωντανή» ορχήστρα, την Παρασκευή 26 Απριλίου στο προαύλιο του συλλόγου (Πλατεία 7 Ηρώων 1944) στις 8:00 μ.μ.

Σας περιμένουμε στον μεγάλο μας κύκλο!

«Ζούμε για να χορεύουμε, χορεύουμε για να ζούμε…»





Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 9:27 am


ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ : Η Φλώρινα μιας άλλης εποχής

Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 3062/26.04.2024 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, δημοσιεύει φωτογραφία συνοδευόμενη με το παρακάτω κείμενο :

 Η ΦΛΩΡΙΝΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Στην φωτογραφία αυτή, από τον κεντρικό δρόμο της Φλώρινας στο τέλος της δεκαετίας του 1950, έχει αποτυπωθεί μια άποψη της πόλης που δεν υπάρχει πια. 

Στην Παύλου Μελά οι διώροφες οικοδομές έχουν αντικατασταθεί από πολυκατοικίες ενώ στην πλατεία και στην Μεγ. Αλεξάνδρου υπάρχουν ακόμα κτίρια που αντέχουν στον χρόνο. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι στο βουνό είναι ευκρινείς εκτάσεις που ήταν τότε καλλιεργημένες ενώ σήμερα είναι δασωμένες.




Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 5:51 am


Άρχισαν οι δηλώσεις συμμετοχής για το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης της Φλώρινας




Άρχισαν οι δηλώσεις συμμετοχής για το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης της Φλώρινας

Απολύτως συνεπής στην ετήσια πρόσκλησή του προς χώρες του εξωτερικού και φυσικά αξιόλογους αθλητές από κάθε σημείο της Ελλάδας ο ΑΣΕΑ Σάρισες Φλώρινας προκήρυξε το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης της πόλης. Θα το οργανώσει στο κλειστό γυμναστήριο του ΔΑΚ Φλώρινας το τριήμερο Παρασκευή 28-Κυριακή 30 Ιουνίου 2024. Οι δηλώσεις συμμετοχής είναι σε εξέλιξη από την Τρίτη 23/04 και η σχετική πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 25/06.

Οι αγώνες αφορούν στις νεαρές ηλικιακές κατηγορίες Κ11, Κ13, Κ15, Κ19, σε εκείνες των ενηλίκων 20-39, 40-49, 50-59, 60+ καθώς και στο ανοιχτό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών (Open). Όλες οι κατηγορίες είναι στο αγώνισμα του απλού.

Οι Σάρισες Φλώρινας πραγματοποιούν τους αγώνες σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, τον Δήμο Φλώρινας, τον Δήμο Πρεσπών, τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας (Ο.Ε.ΝΕ.Φ.) και με την υποστήριξη της Ε.Φ.Ο.Επ.Α.. Το σύστημα διεξαγωγής προβλέπει δύο φάσεις πρώτα γκρουπ και μετά παιχνίδια προοδευτικού νοκ άουτ και με consolation. Σε όλους τους αγώνες νικητής ανακηρύσσεται ο καλύτερος στα πέντε σετ «best of five», εκτός των ημιτελικών και τελικών της Κατηγορίας Ανδρών – Γυναικών (Open), όπου ο νικητής ανακηρύσσεται ο καλύτερος στα επτά σετ «best of seven».

Για τους νικητές της όπεν κατηγορίας εκτός από τα κύπελλα και τα μετάλλια προβλέπονται και χρηματικά έπαθλα, όπως κάθε χρόνο. Τα παράβολα συμμετοχής είναι 20 ευρώ για παρουσία σε μία κατηγορία, 35 ευρώ για δύο κατηγορίες και 50 ευρώ για τρεις κατηγορίες.

Όσοι ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος μπορούν να εγγραφούν στην ηλεκτρονική δ/νση: http://app.ttscore.io/customer/3

Για περισσότερες πληροφορίες να επισκεφτούν την ιστοσελίδα των Σαρισών https://aseasarisesflorinas.blogspot.com/2024/04/8.html ή να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 6937164317.

Ακυρώσεις συμμετοχής θα γίνονται έως την Πέμπτη 27/6/2024 με email στην διεύθυνση [email protected]. Μετά τις 27-6-2024 τα παράβολα συμμετοχής δεν επιστρέφονται.

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 5:37 am


Αμύνταιο: Θέσεις Εργασίας στο Bar – Restaurant ΔΕΚΑ


 Αμύνταιο: Θέσεις Εργασίας στο Bar – Restaurant ΔΕΚΑ


Από το Bar-Restaurant ΔΕΚΑ που εδρεύει στο Αμύνταιο ζητείται μάγειρα ή μαγείρισσα και βοηθός μάγειρα ή βοηθός μαγείρισσα!

- Παρέχεται μηνιαίος μισθός & ασφάλιση

- Απογευματινό ωράριο εργασίας

Τηλ. Επικοινωνίας: 6906711153

Για αποστολή βιογραφικών [email protected]


Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 5:37 am


Μαθητές/τριες του 1ου Γυμνασίου Φλώρινας στο Εκπαιδευτικό Κέντρο ΑΠΕ στον Φιλώτα

 

Μαθητές/τριες του 1ου Γυμνασίου Φλώρινας στο Εκπαιδευτικό Κέντρο ΑΠΕ στον Φιλώτα

 

Τα στελέχη της ομάδας έργου του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας (ΟΕΝΕΦ) - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, υποδέχτηκαν 42 μαθητές/τριες της  Α' τάξης του 1ου Γυμνασίου Φλώρινας, την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στον Φιλώτα.

Ειδικότερα, οι μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Κέντρο, αλλά και να πληροφορηθούν από το στέλεχος της ομάδας έργου του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, Ελένη Κωνσταντίνου, σχετικά με το τί είναι η κλιματική αλλαγή σύμφωνα με τη Σύμβαση Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, ποιες οι επιπτώσεις της, που οφείλεται και πώς ο άνθρωπος συμβάλλει έμμεσα ή άμεσα με τη δραστηριότητά του  στη μεταβολή της σύνθεσης της παγκόσμιας ατμόσφαιρας. Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, στα αέρια του θερμοκηπίου καθώς και στους τομείς της οικονομίας και στις χώρες που είναι περισσότερο υπεύθυνες για την κρίσιμη κατάσταση που ήδη βιώνουμε. Επιπλέον οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις μορφές αυτών αλλά και την αποθήκευση ενέργειας, καθώς έχουμε ανάγκη να αποθηκεύουμε την ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ. Ακολούθως έγινε συζήτηση αναφορικά με τους τρόπους που μπορούμε στην καθημερινότητά μας να συμβάλλουμε για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Τέλος, οι μαθητές/τριες και συνοδοί εκπαιδευτικοί πληροφορήθηκαν για τους κλιματικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποκορύφωμα την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, αλλά και για τη δέσμευση της Ελλάδας σε εθνικό επίπεδο με τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο.

Μετά την παρουσίαση/εισαγωγή, ακολούθησε περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου, από το στέλεχος της ομάδας έργου του ΟΕΝΕΦ - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, Μαρία Νομικού, όπου οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν πρότυπες εφαρμογές των ΑΠΕ, προσομοιώσεις εφαρμογών πράσινου υδρογόνου, ολοκληρωμένα συστήματα φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, μπαταριών, εκπαιδευτικά ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, σταθμών φόρτισης και ηλεκτροκίνησης.

Τέλος, οι μαθητές/τριες του 1ου Γυμνασίου Φλώρινας έπαιξαν το διαδικτυακό παιχνίδι Kahoot! απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πράσινη και δίκαιη μετάβαση και την κλιματική κρίση. Με το πέρας της εκπαιδευτικής επίσκεψης, μοιράστηκαν δώρα στις νικήτριες ομάδες με έντυπο ενημερωτικό υλικό και εκδόσεις από τα αρχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ευχαριστούμε θερμά τη διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Φλώρινας, κ. Ιωάννα Χρυσοχοΐδου, καθώς και τις συνοδούς εκπαιδευτικούς κ. Γεωργία Βαμβακά, κ. Φωτεινή Ραχωβίτσα, κ. Αγγελική Καραπέτου για την άψογη συνεργασία, αλλά και όλους/όλες τους/τις μαθητές/τριες για το ενδιαφέρον και ζήλο που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας.

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, αποτελεί αρωγό για ενημέρωση και ανάπτυξη πράσινης κουλτούρας σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες», στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος "Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Δράσεις 2023" έχει ως απώτερο σκοπό την ενημέρωση και Ανάπτυξη Πράσινης κουλτούρας, με στόχο τη νεολαία για τους Δήμους Αμυνταίου, Φλώρινας, Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Πρεσπών αλλά και το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονία                                                                                                                                                            

Οι Νέοι Μπροστά!







Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 5:27 am


Ανακοίνωση του Συλλόγου Γυναικών Φλώρινας, μέλους ΟΓΕ για τη μειωμένη χρηματοδότηση των σχολείων

 


Ανακοίνωση του Συλλόγου Γυναικών Φλώρινας, μέλους ΟΓΕ για τη μειωμένη χρηματοδότηση των σχολείων

«Λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι για τη μόρφωση των παιδιών μας»

Με την αριθμ. 4665/15.01.2024 απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών κατανεμήθηκε στους Δήμους της χώρας η Α΄ δόση της κρατικής χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών έτους 2024,η οποία ήταν μειωμένη κατά 14.000.000€ σε σχέση με την αντίστοιχη του 2023. Ως αποτέλεσμα στα σχολεία του Δήμου μας κατανεμήθηκαν 158.280 €, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι κατανεμήθηκαν 243.000 €.

Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας, γιατί όσες έχουμε παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, αναγκαζόμαστε πολλές φορές να πληρώνουμε μέχρι και για το χαρτί Α4…Επιπλέον  βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα φροντιστήρια, την εκμάθηση ξένων γλωσσών, τη θερινή δημιουργική απασχόληση των παιδιών μας, την λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, παράλληλη στήριξη, την μεταφορά προς το σχολείο όταν δεν υπάρχει η σχολική μεταφορά, την επαφή τους με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, στο πλαίσιο της γύμνιας των κρατικών δωρεάν υποδομών… Οι γονείς πληρώνουμε από την τσέπη μας ακόμη και τις σχολικές δράσεις και τις εκδρομές, που πραγματοποιούνται στο ωράριο λειτουργίας του Σχολείου…

Τα παραπάνω αποτελούν πρόκληση, την ώρα που:

·       Το 2023 έκλεισε με το θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα των 4,01 δις ευρώ, το οποίο προήλθε από τους άμεσους φόρους που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και από τις υψηλές εισπράξεις του ΦΠΑ πάνω στις απογειωμένες τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης, που κατατρώνε το λαϊκό εισόδημα

·       Η φρεγάτα ΥΔΡΑ που στάλθηκε στην Ερυθρά θάλασσα για προστατέψει τα συμφέροντα των εφοπλιστών κοστίζει 500.000€ την ημέρα (15.000.000€ τον μήνα), τα οποία φυσικά αντλούνται από τις τσέπες του ελληνικού λαού, που αφαιμάσσεται.

Όπως φαίνεται, λεφτόδεντρα υπάρχουν, τα οποία ποτίζονται από το αίμα του ελληνικού λαού. Ωστόσο, όμως με ευθύνη της κυβέρνησης και των υπολοίπων κομμάτων που πίνουν νερό στο όνομα της επιχειρηματικότητας, δεν προορίζονται για τις ανάγκες του λαού και των παιδιών του, αλλά για μπουκώσουν με ακόμη περισσότερα κέρδη τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, και να εξυπηρετήσουν τις νατοϊκές αποστολές που καμία σχέση φυσικά δεν έχουν με την άμυνα της χώρας και μακελεύουν άλλους λαούς. 

Περαιτέρω, για τη μείωση της χρηματοδότησης των σχολείων δεν ακούσαμε άχνα από τους εκλεγμένους στην Τοπική Διοίκηση, χρωματισμένους και «αχρωμάτιστους».

Σε συνθήκες εκρηκτικής ανόδου των τιμών, που τινάζουν στον αέρα τους οικογενειακούς μας προϋπολογισμούς,καλούμε τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, να συσπειρωθούμε και να διεκδικήσουμε:

Ø  Να λειτουργήσουν προγράμματα καλοκαιρινών δραστηριοτήτων στα σχολεία, με  ενιαίο,  επιστημονικά  καταρτισμένο  πρόγραμμα  ανάλογα με τις ηλικιακές  ανάγκες των  παιδιών,  με  δωρεάν  πρόσβαση  για όλους τους μαθητές και με αποκλειστική ευθύνη των δήμων και του κράτους.

Ø  Να εκπονηθούν αντίστοιχα απογευματινά προγράμματα για την χειμερινή περίοδο, με τους ίδιους όρους που περιγράφουμε παραπάνω, χωρίς κόστος συμμετοχής, για να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών μας για αθλητικές & πολιτιστικές δραστηριότητες.

Ø  Ουσιαστική επέκταση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα», με προοπτική καθολικής εφαρμογής του, ξεκινώντας από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση/ Ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων γευμάτων.

Ø  Προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε όλα τα Σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στελεχωμένα με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και εξασφαλισμένη λειτουργία από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με τους αναγκαίους εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης για κάθε μαθητή. Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο (για τα Γυμνάσια/πλήρης έλλειψη στα Λύκεια) δεν καλύπτει τις ανάγκες και ωθεί τους μαθητές στα φροντιστήρια. Κατάργηση τράπεζας θεμάτων/Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Ø  Ενίσχυση/επέκταση των μαθημάτων ξένων γλωσσών στο πλαίσιο του Δημόσιου Σχολείου, γενναίες μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, αύξηση ωρών διδασκαλίας από τις μεγάλες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, προκειμένου οι μαθητές τελειώνοντας τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να αποκτούν κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, με ευθύνη και χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας. Αντίστοιχη πιστοποίηση να λαμβάνουν οι μαθητές στην Πληροφορική/Γνώση Χρήσης Υπολογιστών.

Ø  Κατάργηση του ΦΠΑ στα σχολικά είδη, χρηματοδότηση σχολικών επιτροπών για αγορά αναλώσιμων, γραφικής ύλης, υλικών χειροτεχνίας, μαρκαδόρους κλπ, προκειμένου να εφοδιαστούν όλα τα Σχολεία με τα απαραίτητα είδη για να ασκήσουν οι εκπαιδευτικοί το παιδαγωγικό τους έργο, χωρίς να επιβαρύνονται οι γονείς.

Ø  Χρηματοδότηση Σχολικών Δράσεων & Σχολικών Εκδρομών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Μεταφοράς Μαθητών, προκειμένου να διεκπεραιώνει ολοκληρωμένα και με ασφάλεια κάθε είδους μεταφορά μαθητών, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των γονέων.

Η χρηματοδότηση των μέτρων αυτών, πέραν της ανακούφισης που θα προσφέρει στον προϋπολογισμό της κάθε οικογένειας, θα συμβάλλει συνολικότερα στην αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου, στο μορφωτικό αποτέλεσμα της παιδαγωγικής διαδικασίας, καθώς και στην κοινωνικοποίηση και ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών μας, δίνοντας διεξόδους σε χιλιάδες νέους που βλέπουν τα όνειρα τους να ματαιώνονται, θα προσφέρει εναλλακτικές δημιουργικές μορφές έκφρασης απέναντι σε αντικοινωνικές συμπεριφορές…

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 5:22 am


Ο άνεμος του εθελοντισμού "σάρωσε" τους χώρους της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών Φλώρινας

 


Ο άνεμος του εθελοντισμού "σάρωσε" τους χώρους της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών Φλώρινας

 

Η σπουδαία και πολυπληθής ομάδα εθελοντών φοιτητών της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με πρωτοπόρο και «ίσο μεταξύ ίσων» τον Κοσμήτορα κ. Φωκίων Παπαθανασίου, μαζί με τις ακούραστες εθελόντριες του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Φλώρινας, σε ελάχιστο χρόνο καθάρισαν σχολαστικά τον αύλειο χώρο του κτηρίου και όλους τους χώρους των εγκαταστάσεων της Σχολής.

Το αποτέλεσμα της εθελοντικής δράσης ήταν εντυπωσιακό και προκύπτει αβίαστα από το φωτογραφικό υλικό, που παραπέμπει σε ένα χώρο που αρμόζει σε ένα φροντισμένο Πανεπιστήμιο.

Η ομάδα εθελοντών φοιτητών αποτελεί πλέον έναν ισχυρό πυλώνα του εθελοντικού κινήματος στη Φλώρινα.

Σε αυτά τα παιδιά, τα οποία στην πλειοψηφία είναι περαστικά από τον τόπο μας, οφείλουμε ένα ειλικρινές και μεγάλο ευχαριστώ για την πολύπλευρη προσφορά τους στην τοπική κοινωνία.









Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 5:18 am


Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας με εκπροσώπους της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Φλώρινας

 


Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας με εκπροσώπους της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Φλώρινας

Τον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Αθανάσιο Τάσκα επισκέφτηκαν στο γραφείο τουεκπρόσωποι της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Φλώρινας,την Τετάρτη 24Απριλίου 2024.

Τη Νομαρχιακή Επιτροπή εκπροσώπησαν o συντονιστής Παύλος Γεωργίου, ο υπεύθυνος γραφείου τύπου Βασίλειος Αντωνιάδης και η αναπληρώτρια συντονίστρια Φωτεινή Αντωνιάδου.

Στη συνάντηση η Νομαρχιακή επιτροπή ενημερώθηκε για την προετοιμασία και τις υποχρεώσεις της Περιφερειακής Ενότητας Φλώριναςστο πλαίσιο της ομαλής διεξαγωγής των ευρωεκλογών της 9ηςΙουνίου 2024. Επίσης,συζητήθηκαν τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 5:10 am


Ο ΟΕΝΕΦ στο 2ο ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας για τη συμμετοχή των νέων στις Ευρωεκλογές

 


Ο ΟΕΝΕΦ στο 2ο ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας για τη συμμετοχή των νέων στις Ευρωεκλογές (YEEEs24)!

 

Τα στελέχη της ομάδας έργου του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας (ΟΕΝΕΦ) - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, επισκέφθηκαν το 2ο ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας με στόχο την ενημέρωση μαθητών/τριών στο πλαίσιο του Σχεδίου “Ενδυναμώνοντας τη Νέα Γενιά: Συμμετοχή των Νέων στις Ευρωπαϊκές Εκλογές” (YEEEs24)”, την Τρίτη 16 Απριλίου 2024.

Στην αρχή της εκπαιδευτικής επίσκεψης στο 2ο ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας, ο επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και Αντιπρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής ΜακεδονίαςΔρ. Κωνσταντίνος Στεργίου, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ενημέρωσε τους/ις μαθητές/τριες για τις προτεραιότητες και τη σημαντικότητα του Σχεδίου “Ενδυναμώνοντας τη Νέα Γενιά: Συμμετοχή των Νέων στις Ευρωπαϊκές Εκλογές” (YEEEs24)”. Στη συνέχεια, προχώρησε σε μία παρουσίαση όπου έκανε μία ιστορική αναδρομή στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην εξελικτική της πορεία. Μέσα από την παρουσίαση, αναφέρθηκαν τα θεσμικά όργανα που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ρόλο και τα καθήκοντα που καθένα διατελεί. Τόνισε τα οφέλη που απολαμβάνει ένας Ευρωπαίος πολίτης, όπως είναι η δημοκρατία αλλά και η ειρήνη που διασφαλίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα κράτη μέλη της από την αρχή της ίδρυσης της. Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση, οι μαθητές/τριες κλήθηκαν να εγγραφούν στην διαδικτυακή πλατφόρμα “mazi.eu”, η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο να διατηρηθεί ένας συνεχής διάλογος μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Ευρωπαίων πολιτών της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας. Σε όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες διαμοιράστηκε ενημερωτικό υλικό για τις Ευρωεκλογές του 2024.

Μόλις ολοκληρώθηκε η παρουσίαση, ακολούθησε το διαδραστικό διαδικτυακό παιχνίδι Kahoot!, όπου οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν σε ερωτήσεις οι οποίες αφορούν στις Ευρωπαϊκές εκλογές και στο τέλος οι νικητές/τριες επιβραβεύτηκαν με αναμνηστικά δώρα και έντυπο υλικό από τον ΟΕΝΕΦ.

Ευχαριστούμε τη διευθύντρια του 2ου ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδαςκ. Παυλίδου Κυριακή καθώς και τους/τις συντονιστές/ίστριες εκπαιδευτικούς, όλους/ες τους/ις μαθητές/τριες για το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική επίσκεψη.

Το Σχέδιο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα ενημερωμένο Ευρωπαϊκό εκλογικό σώμα, προκειμένου να αυξηθεί η δημοκρατική συμμετοχή στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, μια από τις πιο ευρωσκεπτικιστικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος του Σχεδίου μέσα από τις εκπαιδευτικές επισκέψεις είναι να προσεγγίσει και να ευαισθητοποιήσει τους νέους (17-22 χρονών) να αντιληφθούν την ιδιαίτερη αξία που φέρει η συμμετοχή τους στις Ευρωεκλογές του 2024 αλλά και να κατανοήσουν εις βάθος τον ρόλο και τις δημοκρατικές αξίες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος επιχορηγήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον τομέα της επικοινωνίας.

 

Μείνετε συντονισμένες/οι!

 Active Youths: https://shorturl.at/chjpY 

Europe Direct Western Macedonia: https://shorturl.at/IJP56 

 





Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 5:07 am


Νομός Φλώρινας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Φλώρινας