Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Φλώρινας    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Η 1η Δεξιοτεχνία Αυτοκινήτων Φλώρινας είναι γεγονός....

Συνάντηση στο Δημαρχείο Φλώρινας με τους αντιδήμαρχους Χρήστο Μπαρδάκα και Αντώνη Σίπκα είχαν ο πρόεδρος της Α.Λ.Π Παναγιώτης Χατζηαποστόλου , ο αντιπρόεδρος Τάσος Χατζηχρήστος και ο χορηγός του Chatzihristos Rally Team Florina Νίκος Πολυχρονιδης.

Μοναδικό θέμα της συνάντησης ήταν η ενημέρωση του Δήμου για θέματα διοργάνωσης της 1ης Δεξιοτεχνίας Αυτοκινήτου που θα γίνει στην Φλώρινα στις 26- 27 Μαΐου 2018 στον χώρο του ΔΑΚ Φλώρινας και έχει την έγκριση και την στήριξη της Ο.Μ.Α.Ε.


Αμέσως μετά τα μέλη της ΑΛΠ επισκέφθηκαν στο γραφείο του τον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Στέφανο Μπίρο οπού αντίστοιχα τον ενημέρωσαν για την διοργάνωση της Δεξιοτεχνίας με παρόντα και τον Περιφερειακό σύμβουλο Αντωνιάδη Γεώργιο και έλαβαν την στήριξη του έτσι ώστε να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

Ο πρόεδρος της Α.Λ.Π Παναγιώτης Χατζηαποστόλου διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε διοργάνωση αγώνων ράλλυ επί δεκαετία και πλέον θα επιμεληθεί προσωπικά την διοργάνωση.

Να σημειωθεί πως εμπνευστής για το να έρθει Δεξιοτεχνία Αυτοκινήτου ήταν ο καταξιωμένος οδηγός αγώνων Τάσος Χατζηχρήστος προτείνοντας στην Α.Λ.Π και στην ΟΜΑΕ να γνωρίσουν οι Φλωρινιώτες ένα διαφορετικό είδος πολύ πιο προσιτό στο άθλημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.Μπορεί το Rally Greece Offroad 4χ4 να αποχώρησε από την πόλη μας για λόγους τους οποίους ευθύνονται προσωπικά οι διοργανωτές που δεν αναφέρθηκαν ποτέ αφήνοντας έτσι πολλά ερωτηματικά με τον τρόπο που αποχώρησαν η Φλώρινα όμως δεν πτοείται ...
Έρχεται και θα καθιερωθεί σίγουρα η 1η Δεξιοτεχνία Αυτοκίνητου η οποία έχει να δώσει πολύ θέαμα ,κάψιμο ελαστικών ,και μάλιστα είναι πολύ πιο προσιτή σε ότι αφορά την συμμετοχή αφού δεν χρειάζεται κάτι εξεζητημένο για να πάρει μέρος κάποιος.

Αυτοκίνητο ιδιοκτησίας η με παραχώρηση από τον ιδιοκτήτη του , δίπλωμα οδήγησης , ζώνη ασφαλείας ,κράνος και πολύ μεράκι για να τρελάνει τα χρονόμετρα η να προσφέρει άφθονο θέαμα...!!!!!

Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί μια πανηγυρική παρουσία καλωσορίζοντας τους αγωνιζόμενους με σκοπό την παρουσίαση τόσο των οδηγών όσο και των αυτοκινήτων που θα συμμετάσχουν.Αμέσως μετα θα πραγματοποιηθεί πορεία των αυτοκινήτων κατά μήκος της πόλης.
Θα πρέπει λοιπόν να συνδράμομε όλοι μαζί αθλητές θεατές διοργανωτές και η τοπική κοινωνία να στηρίξει τέτοιες δραστηριότητες γιατί μόνο όφελος για την πόλη έχουνΣύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Φλωρινιώτης οδηγός Τάσος Χατζηχρήστος ήδη εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή πολλοί αθλητές πράγμα που σημαίνει πως η επιτυχία θα είναι δεδομένη....!!!!
Χρόνος έως την ημέρα διεξαγωγής υπάρχει ... για όλους τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού που θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή και να λάβουν πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στο 2463-502087 ή επισκεφθείτε το site του συλλόγου www.alp.com.gr
Σύμφωνα με πληροφορίες το κόστος συμμετοχής θα είναι συμβολικό της τάξεως των 30-40 ευρώ.

Χορηγοί της 1ης Δεξιοτεχνίας Αυτοκινήτου:

 • Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας
 • Δήμος Φλώρινας
 • Μ.Ε.Τ.Ε Α.Ε
 • SeaJets -Ναυτιλιακή εταιρεία
 • Polyxronidis Motosport Ηλεκτρολογείο –Συνεργείο  Βελτιώσεις – Πολυχρονίδης Νικόλαος ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ
 • Auto Arvanitakis - Αθήνα
 • ΜΑΛΑΜΑΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ - Φλώρινα
 • ΠΑΡΙΣΗΣ Α.Ε  VW DACIA RENAULT  ΦΛΩΡΙΝΑ,Επίσημος συνεργάτης Kosmocar (Service – Ανταλλακτικά).
 • Auto Soubasis - Φλώρινα
 • Babetos Racing , Νάτσης Χαράλαμπος συνεργείο , ελαστικά ,βελτιώσεις 7ης Νοεμβρίου 44 Φλώρινα
 • EKO Ρασπόπτσης
 • Hotel King Alexander
 • Hotel Lygkos
 • Hotel Φαίδων
 • Planit Sound - Ηχητικές εγκαταστάσεις Φλώρινα
 • Κοσμήματα Καράντζα
 • ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΤΣΑΛΑΓΙΩΡΓΟΣ - Φλώρινα
 • Βαφές Αυτοκινήτων - Ράλλης Ελευθέριος
 • Μικρόπουλος - Ποδήλατα Φλώρινα
 • Τσανδέσκης Ιωάννης - Πλυντήριο αυτοκινήτων 
 • Odiss.gr
 • Lada VFTS
 • Lada sport
Χορηγοί επικοινωνίας του Chatzihristos Rally Team

Δημοσιεύθηκε στις 24 February 2018 | 11:05 pm


Κρόκος Κοζάνης ή σαφράν: Το υπερπολύτιμο μπαχαρικό με τις ανεκτίμητες ιδιότητες


Ο κρόκος Κοζάνης ή αλλιώς η ελληνική ζαφορά (saffron), είναι τo φυτό από το οποίο, γίνεται η παραγωγή του πιο ακριβού μπαχαρικού (συγκριτικά με τα υπόλοιπα) και ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν, στον κόσμο. Το χρυσάφι της ελληνικής γης, όπως συχνά αποκαλείται, έχει την ιδιαιτερότητα να μην αναπαράγεται όπως τα υπόλοιπα είδη, καθώς δεν έχει σπόρους. Η διαιώνιση του προκύπτει μέσω της διάσπασης των βολβών του. Με λίγα λόγια, ο βολβός παράγει καινούριο βολβό, ο οποίος δίνει νέα φυτά. Συγκαταλέγεται στα πολυτιμότερα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών αλλά και των συγχρόνων, για το χρώμα, το άρωμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι ο Όμηρος, το αναφέρει στα κείμενά του, η Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε στα καλλυντικά της, ενώ το συναντάμε ακόμη και στην Παλαιά Διαθήκη.

Επιστημονική ονομασία: Crocus sativus


Καλλιέργεια

Για να αναπτυχθεί ο κρόκος Κοζάνης απαιτούνται ακραίες καιρικές συνθήκες. Ξηρό και ζεστό κλίμα το καλοκαίρι, κρύο το χειμώνα. Το έδαφος πρέπει να είναι επίπεδο, ξηρό και να απομακρύνει το νερό άμεσα, ώστε να μην σαπίζουν οι βολβοί. Η φύτευση του γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, Ιούνιο και Ιούλιο. Οι βολβοί, τοποθετούνται σε αυλάκια βάθους 20 εκατοστών, με την απόσταση ανάμεσα τους να είναι δέκα εκατοστά. Η συλλογή του φυτού, γίνεται τέλος Οκτώβρη. Το λουλούδι πρέπει να μαζεύεται νωρίς το πρωί, καθώς μαραίνεται και χάνει το άρωμα και τις ιδιότητες του πολύ γρήγορα.

Για να διατηρηθούν τα στίγματα για μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αποξηρανθούν, κάτι που κάνει τον κρόκο να χάνει το 75% του βάρους του και το χρώμα του να μεταβάλλεται σε κόκκινο. Για να παραχθεί 1 κιλό κρόκου χρειάζονται 8.500 λουλούδια. Το τελικό προϊόν που προκύπτει είναι μόλις 200 γραμμάρια αποξηραμένων στιγμάτων και κοστίζει μέχρι και 2.000 ευρώ το κιλό. Για να διατηρηθούν και να μην χάσουν τα χαρακτηριστικά τους, χρειάζονται προστασία από το ηλιακό φως, τη ζέστη και την υγρασία. Η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που καλλιεργείται το συγκεκριμένο φυτό εδώ και δεκαετίες , είναι η Κοζάνη.

Ο κρόκος στην αρχαιότητα

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο όρος "κρόκος", προκύπτει από τον θεό Ερμή, ο οποίος, καθώς εξασκούνταν στη δισκοβολία, τραυμάτισε θανάσιμα, χωρίς να το θέλει, τον θνητό φίλο του, Κρόκο. Ο Ερμής, μην μπορώντας να αντέξει την απώλεια του φίλου του, αποφάσισε να του χαρίσει την αθανασία, μεταμορφώνοντας το άψυχο κορμί του σ' ένα πανέμορφο μοβ λουλούδι και το αίμα του κρόκου, σε τρία κόκκινα στίγματα στην καρδιά του λουλουδιού. Από εκείνη τη στιγμή απέκτησε την συγκεκριμένη ονομασία. Πρόκειται για λουλούδι με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και χρησιμοποιείται εκατοντάδες χρόνια ως φάρμακο, άρτυμα και βαφικό υλικό.

α) Σαν βαφικό υλικό
Τά δέ βαπτόμενα πάντα τάς χρόας ἀπό τῶν βαπτόντων λαμβάνει. […] καί ὅλως ὅσα χρόας ἰδίας ἔχει. ἀεί γάρ ἀπό πάντων αὐτῶν, ἅμα τῷ τε ὑγρῷ καί θερμῷ τῶν χρωμάτων συνεισιόντων εἰς τούς τῶν βαπτομένων πόρους, ὅταν ἀποξηρανθῇ, τάς ἀπ’ ἐκείνων χρόας λαμβάνει.. Αριστοτέλης, Περί Χρωμάτων.

Τα στίγματα του λουλουδιού χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα ως βασικό στοιχείο ζωγραφικής σε αγγεία και τοιχογραφίες. Τοιχογραφίες της Μινωικής εποχής μαρτυρούν την μεγάλη και συχνή χρήση του. Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η τοιχογραφία των ανακτόρων της Κνωσού, το 2.000 π.Χ., με τον γαλάζιο κροκοσυλλέκτη πίθηκο, αλλά και η τοιχογραφία της Σαντορίνης "Κροκοσυλλέκτριες'', του 16ου αιώνα π.Χ. Οι συγκεκριμένες τοιχογραφίες δείχνουν πόσο πολύτιμος υπήρξε ο κρόκος Κοζάνης στην αρχαιότητα και πόσο σημαντικό ρόλο είχε στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

β) Σαν θεραπευτικό μέσο
Σύμφωνα με αναφορές σε πάπυρο, η πρώτη καλλιέργεια κρόκου, ως ιατρικό παρασκεύασμα, εκτιμάται χρονικά γύρω στο 2300 π.Χ.

Ρωμαίοι και Αιγύπτιοι τον έκαιγαν σαν θυμίαμα στους θεούς, κάτι που έχει συνεχιστεί σε Ινδία και Κίνα μέχρι και σήμερα. Για τους Χριστιανούς είναι ένα από τα εξήντα υλικά που χρησιμοποιούν για να φτιάξουν Ιερό Μύρο, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν για να αντιμετωπίσουν την αϋπνία και τη μέθη, καθώς επίσης ως άρωμα και ως αφροδισιακό. Οι Άραβες εφάρμοζαν τον κρόκο σαν αναισθητικό και ήταν αυτοί που τον εισήγαγαν στην Ισπανία τον 10ο αιώνα. Ο Μέγας Αλέξανδρος δε, χρησιμοποιούσε σαφράν, για να καταπραΰνει τις πληγές μετά την μάχη.

Γραπτές αναφορές από την εποχή του Ιπποκράτη, δηλώνουν πως το σαφράν, υπήρξε θεραπευτικό μέσο για τουλάχιστον 90 ασθένειες και ήταν όπλο για την καταπολέμηση της πανώλης . Εφαρμοζόταν στον βήχα, τα κρυολογήματα, τους πόνους του στομάχου, την αιμορραγία της μήτρας, την οστρακιά, τον μετεωρισμό και τα προβλήματα της καρδιάς. Παρ' όλες τις αναφορές, υπήρξε δυσπιστία ως προς την αποτελεσματικότητα του μπαχαρικού στην υγεία. Σύγχρονες μελέτες όμως, έρχονται να επιβεβαιώσουν την ευεργετική του δράση.

Ο ελληνικός κρόκος Κοζάνης

Εμφανίζεται με πολλές και ποικίλες χρησιμότητες. Χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική, ζαχαροπλαστική, μαγειρική, τυροκομία, μακαρονοποιία, ποτοποιία ακόμα δε και στην ζωγραφική. Οι πιο σημαντικές φαρμακευτικές ουσίες του, είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη. Ωστόσο περιέχει και άλλα σημαντικά συστατικά όπως λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-β και γ καρωτίνιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνη C και βιταμίνη 12. Είναι γνωστά από την επιστημονική κοινότητα τα αντιγηραντικά, αντιοξειδωτικά και αντικαρκινικά γνωρίσματα του. Σύμφωνα με έρευνα του εργαστηρίου Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το γαλλικό Laboratoire de Spectroscopie Biomoléculaire, U.F.R de Pharmacie, οι κροκίνες του κρόκου, είναι ιδιαίτερα υδατοδιαλυτά καροτενοειδή, τα οποία έχουν την ικανότητα να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό των λευχαιμικών κυττάρων. Εκτός των άλλων έχει διαπιστωθεί πως ο κρόκος Κοζάνης δρα ενάντια στον καρκίνο του μαστού, του αδενοκαρκινώματος του εντέρου και του νευροβλαστώματος.

Οι θεραπευτικές δράσεις

 • Έχει αντικαταθλιπτικές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες
 • Βελτιώνει το δέρμα από ακμή
 • Ανακουφίζει τους πόνους του στομάχου και των νεφρών
 • Μειώνει τις γαστραλγίες, τους νευρικούς κολικούς, τους σπασμούς και τον κοκκύτη
 • Διεγείρει την όρεξη
 • Βοηθά στην πέψη
 • Ενδυναμώνει την λειτουργία του εγκεφάλου και ενισχύει την μνήμη
 • Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης
 • Έχει αντιθρομβωτική δράση
 • Δρα ευεργετικά σε ασθενείς με άνοια ή Αλτσχάιμερ
 • Καταπραΰνει τις πεπτικές διαταραχές, το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, τη ναυτία και τις ενοχλήσεις στην οδοντοφυΐα
 • Επιβράδυνει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας .
 • Βοηθά στην απώλεια βάρους
 • Καταπολεμά το άγχος
 • Καταπολέμα ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος
Πως χρησιμοποιείται ο κρόκος ΚοζάνηςΜπορείτε είτε να τον πιείτε, είτε να τον χρησιμοποιήσετε ως μπαχαρικό. Πρέπει να δείξετε προσοχή στο χρώμα του (βαθύ κόκκινο) και στο άρωμα του (έντονο). Στην μαγειρική δίνει πικάντικη γεύση, κίτρινο χρώμα και ιδιαίτερο άρωμα. Η ποσότητα πρέπει να είναι μικρή, έτσι ώστε να μην πικρίσει το φαγητό και πρέπει να χρησιμοποιηθεί, αφού πρώτα διαλυθεί σε νερό. Η διαδικασία έχει ως εξής: Μουλιάζετε τα στίγματα σε ένα φλιτζάνι για μια ώρα πριν το ρίξετε στο φαγητό. Έχετε την δυνατότητα ή να το ρίξετε στην κατσαρόλα μαζί με το νερό ή να το στραγγίσετε και να το προσθέσετε μετά. Σε περίπτωση που θέλετε να καταναλώσετε τον κρόκο ως ρόφημα, να ξέρετε πως 10-12 στίγματα σε ένα φλιτζάνι, είναι αρκετά.

Βιολογικά αφεψήματα

Χρησιμοποιήστε ως βασικό συστατικό τον κρόκο Κοζάνης για να παρασκευάσετε:

 • Ρόφημα με φασκόμηλο και λουίζα
 • Ρόφημα με μέντα και λεμονόχορτο
 • Αφέψημα με μέλι και πορτοκάλι
 • Ρόφημα με κανέλα και γαρύφαλλο
 • Ρόφημα με δεντρολίβανο και θυμάρι
 • Μαύρο τσάι με λεμόνι και δυόσμο
 • Πράσινο τσάι με τζίντζερ και γλυκόριζα
Παρενέργειες-Αντενδείξεις

Η κατανάλωση κρόκου σε ποσότητα άνω των 5 γραμμαρίων την ημέρα, θεωρείται ιδιαίτερα τοξική για τον οργανισμό. Ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια ή ηπατική νόσο, πρέπει να αποφεύγουν την λήψη. Τέλος, οι εγκυμονούσες και οι γυναίκες που θηλάζουν θα πρέπει να αποφεύγουν τις υπερβολικές δόσεις. Σε κάθε περίπτωση, η ιατρική συμβουλή είναι απαραίτητη.

κρόκος κοζάνης

Δημοσιεύθηκε στις 24 February 2018 | 9:00 am


Σύλληψη δυο αλλοδαπών στη λίμνη της Μεγάλης Πρέσπας για παράνομη αλιεία


Συνελήφθησαν στις (22-02-2018) το βράδυ στη λίμνη της Μεγάλης Πρέσπας Φλώρινας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πλωτής Αστυνόμευσης του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Πρεσπών Φλώρινας, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Φλώρινας, δυο (2) υπήκοοι Αλβανίας, 30 και 37 χρονών, για παράνομη αλιεία.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

1 μεταλλική βάρκα,
450 μέτρα δίχτυα,
1 σιδερένια απόχη,
1 εξωλέμβια μηχανή,
2 σιδερένια κουπιά και
1 σιδερένιο κάνιστρο καυσίμου.

Οι προαναφερόμενοι αλλοδαποί εισήλθαν παράνομα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και αλίευσαν με χρήση βάρκας, διχτύων και απόχης, χωρίς να κατέχουν την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια αλιείας .

Προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Πρεσπών Φλώρινας, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας.Δημοσιεύθηκε στις 24 February 2018 | 12:15 am


ΚΑΙΡΟΣ : Πυκνές χιονοπτώσεις στην Δυτική Μακεδονία μέσα στο επόμενο τριήμερο (24-27 Φλεβάρη 2018)


Επιμέλεια : Φώτης Ζυγανιτίδης | forecastweather.gr

Το Σάββατο 24/2 και την Κυριακή 25/2 θα επικρατήσει συννεφιασμένο σκηνικό με κατά περιόδους βροχές. 
Χιόνια θα απασχολήσουν το Σάββατο τα ορεινά τμήματα κυρίως πάνω από τα 950-1000 μέτρα ενώ την Κυριακή λίγα χιόνια μπορεί να σημειωθούν αρχικά πάνω από τα 900 μέτρα και προς το τέλος της ημέρας ακόμα και στα 500 μέτρα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σημαντική επιδείνωση με επικράτηση βοριάδων,πτώση θερμοκρασίας και πολιορκία χιονοπτώσεων σε ολόκληρη την δυτική Μακεδονία προβλέπονται από την νύχτα της Kυριακής προς την Δευτέρα 26/2 και τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας. 
Οι χιονοπτώσεις θα είναι πολύ πυκνές και η χρήση αλυσίδων θα είναι απαραίτητη για όσους θα κινηθούν προς την περιφέρεια. Ενδεχομένως τα ύψη χιονιού να κυμανθούν από 15 μέχρι και 25 εκατοστά. 
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί την Δευτέρα απο -3 μέχρι και 2 βαθμούς. Την Τρίτη 27/2 κάποιες τοπικές χιονοπτώσεις ίσως συνεχιστούν και θα σημειωθεί παγετός το πρωί.

Επιμέλεια : Φώτης Ζυγανιτίδης | forecastweather.grΔημοσιεύθηκε στις 23 February 2018 | 11:46 pm


ΚΑΙΡΟΣ : Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας για Σάββατο 24/02/18.


Καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα σημειωθούν σε:

Δημοσιεύθηκε στις 23 February 2018 | 10:28 pm


Ερώτηση του βουλευτή Φλώρινας-ΝΔ για τη στάση της Ελλάδας στις προκλήσεις των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ


Προς τον υπουργό Εξωτερικών

Θέμα: Απούσα και ανύπαρκτη η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου από το πλευρό της Κύπρου, στην πρώτη ήττα που υπέστη ο ελληνισμός με τη ματαίωση της γεώτρησης στο Οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ

Κύριε Υπουργέ,

Με όλα όσα συμβαίνουν στην Κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο Οικόπεδο 3, ο ελληνισμός έχει υποστεί μια μεγάλη ήττα. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου παίζει το τελευταίο της χαρτί. Εκεί που φαίνονταν ότι τα πράγματα εξελίσσονταν πολύ θετικά για την Κύπρο και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, είχαμε μια δυσμενέστατη εξέλιξη με την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της εταιρίας ΕΝΙ στο Οικόπεδο 3.

Το απαράδεκτο στην όλη υπόθεση είναι η παντελής απουσία της Ελλάδος από το πλευρό της Κύπρου και αναφέρομαι πρωτίστως στο διπλωματικό και πολιτικό πεδίο. Όλες αυτές τις μέρες, θα έπρεπε να έχουν αναστατωθεί όλοι οι διεθνείς οργανισμοί με την εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι τα επεισόδια στα Ίμια ήταν ένας αντιπερισπασμός της Τουρκίας για να εκφοβίσει τη δειλή και φοβισμένη κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, ώστε να μην αναμειχθεί στα σχέδιά της για παρεμπόδιση των επενδύσεων της Κύπρου στα ενεργειακά;

Φέρετε τρομακτικές ευθύνες για την ανυπαρξία σας και την ήττα που έχουμε ήδη υποστεί ως τώρα. Η Ελλάδα είναι το ισχυρότερο κράτος της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας. Δυστυχώς όμως, διαθέτει μια άτολμη, φοβισμένη και ανίκανη κυβέρνηση και αυτό ακριβώς εκμεταλλεύονται στο έπακρο οι Τούρκοι. Μια κυβέρνηση που τρέμει τη σκιά της και χάνεται μέσα στις αδυναμίες και την ανικανότητά της.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Σε ποιες ενέργειες, πολιτικές, διπλωματικές και όχι μόνο πρόκειται να προβείτε και πότε προκειμένου να φέρετε το σοβαρότατο θέμα της εμπλοκής της γεώτρησης στο Οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, στο υψηλότερο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς;

Πότε επιτέλους θα ζητήσετε να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας (οικονομικές, πολιτικές, εξοπλιστικές και όχι μόνο) από ΟΗΕ, ΕΕ ΗΠΑ κλπ.;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Γιάννης Αντωνιάδης

Δημοσιεύθηκε στις 23 February 2018 | 8:33 pm


Συνάντηση του Δημάρχου Φλώρινας με μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Φλώρινας.


Με μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Φλώρινας συναντήθηκε την Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018, ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Γιάννης Βοσκόπουλος στο γραφείο του στο Δημαρχείο. Συγκεκριμένα, παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρήστος Παπούλκας, η Αντιπρόεδρος, κ. Κατερίνα Σταύρου, και η ταμίας του συλλόγου, κ. Σοφία Νάση.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο κτίριο του Γυμνασίου για τη βελτίωση των υποδομών της σχολικής μονάδας, καθώς και η κατάθεση προτάσεων για την επίτευξη της βέλτιστης λειτουργίας του.

Ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε τα μέλη του Συλλόγου ότι, σύντομα με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών, θα ξεκινήσουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις σε όλες τις σχολικές μονάδες, ενώ με την ολοκλήρωση των Μελετών ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών μονάδων θα μπορέσουν να γίνουν σημαντικότερες βελτιώσεις σε όλα τα σχολικά κτίρια. Προτεραιότητά μας, είπε, είναι η εκπαίδευση και η διασφάλιση εξαιρετικών συνθηκών μάθησης σε όλους τους μαθητές του Δήμου μας.

Δημοσιεύθηκε στις 23 February 2018 | 8:31 pm


Συνάντηση του Δημάρχου Φλώρινας με μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εορδαίας και Αμυνταίου.

Μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εορδαίας και Αμυνταίου επισκέφθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα τον Δήμαρχο Φλώρινας και Πρόεδρο της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιάννη Βοσκόπουλο
Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, συζητήθηκε η ανάγκη της εύρυθμης λειτουργίας της μονάδας χημειοθεραπείας του «Μποδοσάκειου Νοσοκομείου» και της μετατροπής της σε Ογκολογική Κλινική. Αναφέρθηκε, επίσης, ότι είναι αναγκαία και η στελέχωση του «Μποδοσάκειου» με εξειδικευμένο προσωπικό και κυρίως με ογκολόγους ιατρούς.

Ο κ. Βοσκόπουλος είπε ότι, δυστυχώς η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αντιμετωπίζει υψηλά ποσοστά εμφάνισης καρκίνου και για τον λόγο αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να υπάρχει ένα επαρκώς στελεχωμένο Νοσοκομείο στην περιοχή. Ανέφερε, επίσης, ότι ο Δήμος Φλώρινας, θα στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια των Συλλόγων, αλλά και ο ίδιος ως Πρόεδρος της ΠΕΔ, θα φροντίσει τα αιτήματά τους να εισακουστούν από τους αρμοδίους φορείς. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενημέρωσης όλων των συμπολιτών μας, καθώς η πρόληψη κατά του καρκίνου είναι η καλύτερη θεραπεία, και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν σε συνεργασία όλοι μαζί, θεσμικοί παράγοντες και πολίτες. 
Δημοσιεύθηκε στις 23 February 2018 | 8:28 pm


Συνελήφθη 59χρονος αλλοδαπός στην Κρυσταλλοπηγή για διακίνηση μεγάλης ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης


Συνελήφθη 59χρονος αλλοδαπός στην Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας για διακίνηση μεγάλης ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης, βάρους -62- κιλών και -265- γραμμάριων

Στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης συνελήφθησαν ακόμη -2- ημεδαποί σε περιοχή της Κοζάνης, οι οποίοι επιχείρησαν να παραλάβουν μέρος της ανωτέρω ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης

Συνελήφθησαν στις (20-02-2018) το βράδυ στην Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας και χθές (21-02-2018) τις πρώτες πρωινές ώρες σε περιοχή της Κοζάνης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κρυσταλλοπηγής , τρία (3) άτομα, εκ των οποίων ένας 59χρονος υπήκοος Αλβανίας και δυο ημεδαποί, 47 και 50 χρόνων, για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, κατά περίπτωση.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης για την καταπολέμηση της εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, προχθες (20-02-2018) το βράδυ στην Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας ακινητοποιήθηκε για έλεγχο Ι.Χ.Ε. όχημα με οδηγό τον 59χρονο, κατά τη διάρκεια του οποίου βρέθηκαν εντός αυτού -5- σακίδια, τα οποία περιείχαν -16- ανισοβαρείς συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -62- κιλών και -265- γραμμαρίων.

Στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης, χθες (21-02-2018) τις πρώτες πρωινές ώρες συνελήφθησαν δυο ακόμη ημεδαποί, ηλικίας 47 και 50 ετών, οι οποίοι προσήλθαν με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα σε περιοχή της Κοζάνης και επιχείρησαν να παραλάβουν μέρος της προαναφερόμενης ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης. Επιπλέον, ο 50χρονος κατείχε και παρέδωσε στους αστυνομικούς -2- συσκευασίες ακατέργαστης κάνναβης βάρους -60- γραμμαρίων, ένα τσιγάρο κάνναβης -2- γραμμαρίων και -54- σπόρους κάνναβης.

Συνολικά κατασχέθηκαν:

-62- κιλά και -327- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
-54- σπόροι κάνναβης,
-3- Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
-4- κινητά τηλέφωνα,
-1- ιδιόχειρο σημείωμα και
το χρηματικό ποσό των -650- ευρώ.
Προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κρυσταλλοπηγής.

Οι συλληφθέντες με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς.

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2018 | 4:48 pm


Συνάντηση του Δημάρχου Φλώρινας με την πρόεδρο της Ένωσης Φιλολόγων.

Με την Πρόεδρο της Ένωσης Φιλολόγων Φλώρινας, κ. Αικατερίνη Κουλουκάτση, συναντήθηκε τις προηγούμενες μέρες ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Γιάννης Βοσκόπουλος στο γραφείο του. Παρόν στη συνάντηση επίσης ήταν και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Χρήστος Μπαρδάκας. Η συνάντηση είχε σκοπό να συζητηθούν θέματα που αφορούν τον κλάδο της εκπαίδευσης γενικότερα, αλλά και η πραγματοποίηση του διαγωνισμού ορθογραφίας για μαθητές της Γ’ Γυμνασίου, που θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Ο κ. Δήμαρχος απευθυνόμενος στην κ. Κουλουκάτσηείπε ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να υπάρχει συνεργασία μεταξύ του Δήμου Φλώρινας και των πολιτιστικών και πνευματικών φορέων, ώστε να υπάρξουν σημαντικά βήματα για την ακόμα καλύτερη βελτίωση του χώρου της εκπαίδευσης στον Δήμο Φλώρινας. Σχετικά με τον διαγωνισμό της ορθογραφίας είπε ότι ο Δήμος Φλώρινας θα βοηθήσει και φέτος για την πραγματοποίηση του στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του.

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2018 | 4:38 pm


Συνεδρίασε το Δημοτικό συμβούλιο Φλώρινας με έντεκα θέματα στην ημερήσια διάταξη και ένα εκτός αυτής.


Υπό την προεδρία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πέτρου Σερίδη πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας με έντεκα θέματα στην ημερήσια διάταξη και ένα εκτός αυτής.

Το εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα είναι:

- «Τουριστική προβολή του Δήμου Φλώρινας», με εισηγητή τον κ. Χρήστο Μπαρδάκα, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.

Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

Τα θέματα ημερήσιας διάταξης είναι:

- «Έγκριση της υπ. αριθμ. 18/2018 απόφασης Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας, σχετικά με την σύσταση παγίας προκαταβολής έτους 2018 του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας», με εισηγήτρια την κ.Παναγιώτα Γαϊγάνη-Τίτα, Πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κ. Ελένης Γκορτσίλα, Προϊσταμένης Δ/νσης Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας.

Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

- «Έγκριση της υπ. αριθμ. 19/2018 απόφασης Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας, σχετικά με τα Απολογιστικά στοιχεία Δ΄ Τριμήνου 2017 του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας», με εισηγήτρια την κ.Παναγιώτα Γαϊγάνη-Τίτα, Πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κ. Ελένης Γκορτσίλα, Προϊσταμένης Δ/νσης Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας.

- «Έγκριση της υπ. αριθμ. 22/2018 απόφασης Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας, σχετικά με την Α΄ Τροποποίηση προϋπολογισμού ΕΣΟΔΩΝ – ΕΞΟΔΩΝ οικ. έτους 2018 του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας», με εισηγήτρια την κ.Παναγιώτα Γαϊγάνη-Τίτα, Πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κ. Ελένης Γκορτσίλα, Προϊσταμένης Δ/νσης Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας.

Τα παραπάνω θέματα ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία καθώς τα καταψήφισαν οι κ.κ. Κωνσταντινίδης, Παπασωτηρίου και Κασκαμανίδης.

- «Συνεργασία του Δήμου Φλώρινας με πιστωτικό ίδρυμα (τράπεζα), εγκατάσταση και λειτουργία τερματικού αποδοχής καρτών (POS) στο δημοτικό ταμείο για είσπραξη οφειλών με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και υπογραφή της σύμβασης Χρήσης του Συστήματος Ηλεκτρονικής Τραπεζικής Winbank και της σύμβασης Χορήγησης Πρόσβασης στο Σύστημα Ηλεκτρονικών Πληρωμών e-PPS με την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. και παροχή εξουσιοδοτήσεων για τη διενέργεια συναλλαγών μέσω των παραπάνω Συστημάτων», με εισηγητή τον κ. Κων/νο Τριανταφυλλίδη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κ. Μελπομένης Γερομιχαλού, Αναπληρώτριας Προϊσταμένης Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.

- «Κατανομή Α΄ δόσης 2018 ποσού 167.750,00 Ευρώ (καθαρό 167.498,37 Ευρώ) για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας», με εισηγητή τον κ. ΑντώνιοΣίπκα, Αντιδήμαρχο Φλώρινας και Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δήμου Φλώρινας.

- «Συμπλήρωση της με αριθμό 138/2017 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας όσον αφορά στην παράταση του συμβατικού χρόνου του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος του Πράσινου Ταμείου στον Άξονα Προτεραιότητας 4 ¨Αστική Βιώσιμη Κινητικότητᨻ, με εισηγητή τον κ. Κων/νο Τριανταφυλλίδη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κ. Βασιλικής Σεχίδου, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής Δήμου Φλώρινας.

- «Γνωμοδότηση σε θέματα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων (σχετ. η υπ΄αριθμ. 5/2018 απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Φλώρινας)», με εισηγητή τον κ. Χρήστο Μπαρδάκα, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.

- «Γνωμοδότηση σε θέματα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων (σχετ. η υπ΄αριθμ. 6/2018 απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Φλώρινας)», με εισηγητή τον κ. ΧρήστοΜπαρδάκα, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.

- «Συνδιοργάνωση με την Ένωση Φιλολόγων Ν. Φλώρινας διαγωνισμού Ορθογραφίας για μαθητές της Γ’ Γυμνασίου, στις 11 Μαρτίου 2018», με εισηγητή τον κ. Χρήστο Μπαρδάκα, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.

Τα παραπάνω θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα.

- «Αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018 του Δήμου Φλώρινας», με εισηγητήτον κ. Κων/νο Τριανταφυλλίδη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κ. Μελπομένη Γερομιχαλού, Αναπληρώτριας Προϊσταμένης Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.

Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία καθώς το καταψήφισαν οι κ.κ. Κωνσταντινίδης, Παπασωτηρίου και Κασκαμανίδης.

- Καταβολή έκτακτης επιχορήγησης ποσού 100.075,96 € προς την Κοινωφελή επιχείρηση Δήμου Φλώρινας από το Δήμο Φλώρινας ώστε να μπορέσει να καλυφθεί το συνολικό μισθολογικό κόστος του προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» για το χρονικό διάστημα Ιανουάριος 2018-Απρίλιος 2018, με εισηγητή τον κ. Κων/νο Τριανταφυλλίδη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κ. Μελπομένης Γερομιχαλού, Αναπληρώτριας Προϊσταμένης Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.

Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.


Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2018 | 4:35 pm


ΚΟΖΑΝΗ : Εκδήλωση του αστρονομικού συλλόγου Δυτ. Μακεδονίας


Ο Αστρονομικός Σύλλογος Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνει την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, στο λαογραφικό μουσείο Κοζάνης, στις 8.00 το απόγευμα, διάλεξη με τίτλο:

Παρατηρώντας κόσμους πέρα από τη Γη: 
Πως μπορεί ο σύγχρονος πολίτης να συνεισφέρει στην έρευνα εξωπλανητών 

Στην ομιλία θα αναφερθούν οι εξελίξεις στον τομέα της έρευνας εξωπλανητών καθώς και τα καίρια ερωτήματα που αναμένεται να απαντηθούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Έμφαση θα δοθεί στη συνεισφορά των μικρών τηλεσκοπίων αλλά και του ευρέος κοινού (απλών πολιτών, μαθητών και ερασιτεχνών αστρονόμων) στην προσπάθεια χαρακτηρισμού εξωπλανητών. Η ομιλία θα κλείσει με παρουσίαση εργαλειών που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας προκειμένου να συμμετάσχει στην έρευνα εξωπλανητών. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ομιλητές: Αναστασία Κόκορη – M.Sc. ScienceComunicator – Επαιδευτικός Άγγελος Τσιάρας – Δρ. Αστρονομίας – Φυσικός

Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Πληροφορίες: Νίκος Πλεξίδας - 6939669800
email:[email protected]Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2018 | 4:29 pm


Ερώτηση Γιάννη Αντωνιάδη για την Διακοπή λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου-Φιλώτα.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: Διακοπή λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου-Φιλώτα της ΔΕΗ στο Νομό Φλώρινας

Κύριε υπουργέ,

Εδώ και τρία χρόνια, ήταν γνωστό στην κυβέρνηση και στο υπουργείο σας ότι ο ΑΗΣ Αμυνταίου Φιλώτα στο Νομό Φλώρινας λειτουργούσε με συγκεκριμένο πλαφόν στον αριθμό ωρών λειτουργίας, ο οποίος έληγε στα τέλη του 2018 με αρχές του 2019. Για να καταφέρει να πάρει αυτή την παράταση μέχρι τα τέλη του 2018, ο συγκεκριμένος Σταθμός λειτουργούσε μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες προκειμένου να εξυπηρετήσει την τηλεθέρμανση του Δήμου Αμυνταίου.

Ενώ βρισκόταν σε γνώση σας ο συγκεκριμένος περιορισμός, δεν κάνατε τίποτα επί τρία χρόνια για να βρείτε, αφενός εναλλακτική λύση για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης του Δήμου Αμυνταίου, αφετέρου παράταση λειτουργίας του συγκεκριμένου Σταθμού μέσα από τον μηχανολογικό εκσυγχρονισμό και την περιβαλλοντική αναβάθμισή του, προκειμένου να λειτουργήσει για άλλα 15 χρόνια περίπου.

Τώρα, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πλήρες αδιέξοδο, το οποίο μόνο αρνητικές συνέπειες προμηνύει για την περιοχή και όχι μόνο. Κινδυνεύουν να χαθούν 3.000 θέσεις εργασίας που είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή και λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ σίγουρη είναι και η αναστολή λειτουργίας της τηλεθέρμανσης για τα επόμενα 2-3 χρόνια ώσπου να καταφέρει να λειτουργήσει η προβληματική λύση που βρήκατε τους τελευταίους μήνες και σίγουρα θα διπλασιάσει το κόστος λειτουργίας της τηλεθέρμανσης για τους πολίτες.

Κύριε Υπουργέ, αναλαμβάνετε την πλήρως την ευθύνη της διακοπής λειτουργίας του Σταθμού εξαιτίας της αδιαφορίας ή της ανικανότητάς σας η οποία μόνο όλεθρο σκορπίζει στην περιοχή.

Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1.Έχετε λύση για παράταση ζωής του ΑΗΣ Αμυνταίου –Φιλώτα και σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε άμεσα για την επίτευξη αυτής;

2.Ποια λύση έχετε για την τηλεθέρμανση του Δήμου Αμυνταίου σε περίπτωση οριστικής παύσης λειτουργίας του Σταθμού ΑΗΣ Αμυνταίου-Φιλώτα για τα τρία χρόνια της μεταβατικής περιόδου ως την οριστική λύση;

Ο ερωτών Βουλευτής
Αντωνιάδης Γιάννης

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2018 | 4:21 pm


Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς επισκέφθηκε την ΟΕΒΕ Φλώρινας


Την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων ν. Φλώρινας επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώργιος Καββαθάς. 
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η συνάντηση με τον Μητροπολίτη Φλώρινας κ.κ. Θεόκλητο για τη δημιουργία σήματος των Ορθοδόξων Μοναστηριακών προϊόντων αλλά και των τοπικών προϊόντων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Π.Ε. Φλώρινας.

Το Επιμελητήριο Φλώρινας στηρίζει την προσπάθεια αυτή και παρουσίασε τα τοπικά προϊόντα.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ έκοψε την βασιλόπιτα της ΟΕΒΕΦ παρουσία του Δ.Σ. όπου αναδείχθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις. Αποφασίστηκε στενή συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών της ΓΣΕΒΕΕ σε ένα αναπτυξιακό και διεκδικητικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του τόπου.

Με εκτίμηση για το Δ.Σ. της ΟΕΒΕΦ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΑΠΑΛΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2018 | 5:38 pm


Ο Φλωρίνης Θεόκλητος ζητά την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου για Ογκολογική Μονάδα

Την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ζητά με επιστόλή του ο Σεβ. Μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, όσον αφορά το "ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ" Νοσοκομείο Πτολεμαϊδος.

Η επιστολή του Μητροπολίτη Φλωρίνης έχει ως εξής:

Πρὸς
Μακαριώτατον Ἀρχιεπίσκοπον
Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος
Κύριον Ἱερώνυμον
Ἀθῆνας.

Μακαριώτατε πάτερ καί Δέσποτα,

Τὸ ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ Νοσοκομεῖο Πτολεμαΐδος, ἀποτελεῖ πρότυπον κτιριακῆς ὑποδομῆς παροχῶν ὑγείας συναγωνιζόμενο ἀκόμη καὶ ὀνομαστὰ Νοσοκομεῖα Ἀθηνῶν καὶ Θεσσαλονίκης.

Εὑρισκόμενο εἰς τὸ κέντρον τῆς Δυτικῆς Μακεδονίας ἐξυπηρετεῖ ταύτην μὲ μεγάλο ἀριθμὸ περιστατικῶν ἰδίως τῆς Χειρουργικῆς καὶ τῆς Ὀρθοπαιδικῆς Κλινικῆς του ἔχον λαμπρὰς ὁμάδας ἰατρῶν.
Οὕτω πως ἐλειτούργει μέχρι πρό τινος καὶ ἡ Ὀγκολογικὴ Μονάδα του. Αἴφνης ὅμως ἀπέμεινεν μὲ μίαν μόνον Ὀγκολόγον Ἰατρὸν καὶ ὅπως ἀντιλαμβάνεσθε λειτουργεῖ πλημμελῶς.
Ὁ δραστήριος Σύλλογος τῶν Καρκινοπαθῶν Δυτικῆς Μακεδονίας μοὶ ἀπέστειλε ὑπόμνημα μὲ ὅλα τὰ στοιχεῖα.
Ζητοῦν δὲ δι’ αὐτοῦ τὴν ἀγαθὴν παρέμβασιν Ὑμῶν παρὰ τῷ Ὑπουργείῳ Ὑγείας, ὥστε νὰ διορισθῆ τὸ ἀπαραίτητο προσωπικό, διὰ νὰ συνεχίση ἡ μέχρι τώρα ἀρίστη προσφορὰ τῆς Ὀγκολογικῆς Κλινικῆς τοῦ ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ ἐξυπηρετοῦσα ἀνάγκας εὐπαθοῦς τάξεως πολλῶν καταπονουμένων ἀδελφῶν μας.

Μακαριώτατε.

Ἐκφράζων καὶ τὰς σκέψεις τῶν ἀγαπητῶν μου ἀδελφῶν Ἱεραρχῶν τῆς Δυτικῆς Μακεδονίας παρακαλῶ τὴν σεπτὴ Μακαριότητά Σας, ὅπως ἐνεργήσητε τὰ δέοντα διὰ τὸ ζωτικῆς φύσεως τοῦτο θέμα.

Μετὰ σεβασμοῦ καὶ ἀγάπης ἐν Κυρίῳ
† Ὁ Φλωρίνης, Πρεσπῶν & Ἑορδαίας
ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ

πηγή : romfea.gr

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2018 | 5:28 pm


Η συνάντηση..... (γράφει ο Σπύρος Α. Ηλιάδης)

γράφει ο Σπύρος Α. Ηλιάδης

Πρόσφατα ένας βουλευτής ταξίδευε στην εθνική οδό, η πολύωρη οδήγηση σε συνδυασμό με την απρόσμενη καταιγίδα τον κούρασαν, έτσι αποφάσισε να σταματήσει στο πρώτο κατάστημα που θα βρει.
Για καλή του τύχη μετά από λίγα λεπτά βρήκε ένα εστιατόριο, μπαίνοντας μέσα διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει κανένα ελεύθερο τραπέζι, εκείνη την ώρα τον είδε ο σερβιτόρος και προθυμοποιήθηκε να τον εξυπηρετήσει.

Σε ένα τραπέζι καθόταν ένας εργολάβος, ο σερβιτόρος ευγενικά του πρότεινε να κάτσει ο βουλευτής μαζί του προκειμένου να ξαποστάσει τρώγοντας και πίνοντας.
Ο εργολάβος έγνεψε καταφατικά τον σερβιτόρο και έκανε νεύμα στον βουλευτή να πλησιάσει, μετά από λίγα λεπτά ο πάγος έσπασε και ο καθένας διηγήθηκε μια ιστορία, η ώρα πέρασε ο εργολάβος προθυμοποιήθηκε να πληρώσει το τραπέζι, έστρεψε το βλέμμα του στον σερβιτόρο και του έγνεψε να έλθει, ο σερβιτόρος τον πλησίασε, ο εργολάβος εκνευρισμένος με αυστηρό ύφος του λέει: Θα περιμένω πολύ ακόμα να μου φέρεις τα ρέστα.

Ο σερβιτόρος έκπληκτος του απαντά: Μα κύριε δεν με πληρώσατε.

Ο εργολάβος θυμωμένος του λέει: Έχει αρκετή ώρα που σου έδωσα το εκατοστάρικο και περιμένω τα ρέστα, θα κρατήσει πολύ αυτό το αστείο.
Ο σερβιτόρος φοβισμένος, αλλά γεμάτος ελπίδα απευθύνεται στον βουλευτή και λέει: Κύριε, εσείς τα είδατε όλα, σας παρακαλώ πείτε την αλήθεια, είδατε να με πληρώνει;

Ο βουλευτής τότε κατέβασε το κεφάλι και με ψιθυριστή φωνή απάντησε: Δεν μπορώ να πάρω θέση, έφαγα και εγώ…


Σπύρος Α. Ηλιάδης
Δημοσιογράφος - ΕκδότηςΔημοσιεύθηκε στις 21 February 2018 | 9:09 am


Συνάντηση εργασίας για θέματα ΕΣΠΑ του Δημάρχου Φλώρινας με τον κ. Γιαννακίδη.

Συνάντηση εργασίας για θέματα ΕΣΠΑ, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018, στον Δήμο Φλώρινας, στο Γραφείο του Δημάρχου, κ. Γιάννη Βοσκόπουλου. Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο Δήμαρχος Φλώρινας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για το ΕΣΠΑ και τα Έργα της Δυτικής Μακεδονίας, κ. Σταύρος Γιαννακίδης, ο Δήμαρχος Πρεσπών, κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες τόσο από την Περιφέρεια όσο και από τους Δήμους Φλώρινας και Πρεσπών.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στο συντονισμό και στη συνεργασία των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε τα ήδη ενταγμένα έργα να τρέξουν χωρίς προβλήματα, ενώ διερευνήθηκαν και οι προοπτικές ένταξης και νέων έργων.

Ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε τον κ. Γιαννακίδη για τα έργα του Δήμου, καθώς και για τα έργα τα οποία είναι αναγκαίο να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Μέσω του προγράμματος αυτού, είπε, έχουμε καταφέρει να υλοποιήσουμε σημαντικές παρεμβάσεις στο σύνολο του Δήμου Φλώρινας και αυτό θα πρέπει να εντάξουμε και νέα έργα, αφού τα οικονομικά μας δε μας επιτρέπουν την πραγματοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων. Ο κ. Δήμαρχος, αναφέρθηκε επίσης και στο έργο κατασκευής του δρόμου Φλώρινας – Πρεσπών, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και για τους δύο Δήμους για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Τέλος, ζήτησε από τον κ. Γιαννακίδη να συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία τους, ώστε να γίνουν ακόμα περισσότερα έργα στους ακριτικούς Δήμους Φλώρινας και Πρεσπών. 

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2018 | 9:04 am


Η Ακαδημία Οίνου Αριστοτέλη υποδέχεται το Κτήμα Πόρτο Καρράς - αφιέρωμα: κρασί και σοκολάτα


Το Σάββατο στις 24 Φεβρουαρίου 2018 στις 7:30 μ.μ. στην αίθουσα εκθέσεων των Φλωρινιωτών Ζωγράφων του Αριστοτέλη τα μέλη της Ακαδημίας Οίνου Αριστοτέλη συνεχίζουν τα μαγικά τους ταξίδια στον χώρο του κρασιού.

Υποδέχονται το θρυλικό Κτήμα Πόρτο Καρράς και δοκιμάζουν εξαιρετικά κρασιά!
Συνδυάζουν μοναδικά με σπάνιες σοκολάτες, σε ένα ιδιαίτερο πάντρεμα κρασί και σοκολάτα.
Μαθαίνουν μικρά αλλά και μεγάλα μυστικά για τη σοκολάτα από τον ειδικό του είδους, Γιάννη Γιδά.

Γνωρίζουν την παραδοσιακή τέχνη της κηροπλαστικής από τον βραβευμένο Φλωρινιώτη κηροπλάστη Δημήτρη Τσούκα.

Ακαδημία Οίνου Αριστοτέλη: www.fsfa.gr/awa

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2018 | 8:30 am


Ανακοίνωση των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων


Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και όλοι οι φορείς που διοργάνωσαν ή συνέβαλαν στα δυο προηγούμενα συλλαλητήρια, δηλώνουμε πως στις 21 Ιανουαρίου και στις 4 Φεβρουαρίου 2018, μίλησε ο Ελληνικός λαός ο οποίος ήρθε αυθόρμητα να διεκδικήσει τα δίκαιά του, να πει πως δεν δίνει το δικαίωμα σε κανέναν να εκχωρήσει στα Σκόπια το «Άνω Μακεδονία», «Νέα Μακεδονία», «Gornamakedonija» ή οτιδήποτε με αναφορά το «Μακεδονία».

Τα δυο συλλαλητήρια το ένα μετά το άλλο έγιναν ξαφνικά και βιαστικά, και όμως ο λαός ήρθε, την λαοθάλασσα των δυο συλλαλητηρίων δεν μπορεί κανένας να διαψεύσει. Ήταν υπεράνω κομμάτων, απλώς ο ελληνικός λαός ήρθε να βροντοφωνάξει το ΟΧΙ σε αυτούς που είναι έτοιμοι να παραδώσουν γη και και ιστορία στους παραχαράκτες.

Δηλώνουμε πως αν χρειαστεί και τρίτο συλλαλητήριο αυτή την φορά θα είναι οργανωμένο... Αν η κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος εξακολουθήσει να επιμένει σε ανιστόρητες σύνθετες ονομασίες που θα περιέχουν τον όρο Μακεδονία ή παράγωγα του όρου αυτού προκειμένου να ονομαστούν τα Σκόπια, τότε το τρίτο αυτό συλλαλητήριο δεν θα είναι απλώς λαοθάλασσα, θα είναι ένα τσουνάμι.

Δυστυχώς μόνον ο ελληνικός λαός μπορεί να διασφαλίσει την εθνική του κυριαρχία όταν το πολιτικό σύστημα αποδεικνύεται ανίκανο. Εμείς γρηγορούμε...

Αδέλφια σας συγχαίρουμε και σας ευχαριστούμε...
Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2018 | 8:30 am


ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Ενημερωτική ημερίδα με θέμα : "προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών µεταποιητικών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα, µέσω της συµµετοχής τους σε εµπορικές εκθέσεις"


Η Δράση στοχεύει στην προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών µεταποιητικών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα, µέσω της συµµετοχής τους σε εµπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες.

Προϋπολογισµός της Δράσης
50 εκατ. € για το σύνολο των περιφερειών της χώρας.  Η Δράση συγχρηµατοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταµείο
Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

Δικαιούχοι της Δράσης

Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες πριν από την ηµεροµηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηµατοδότησης:
έχουν κλείσει τουλάχιστον µία (1) διαχειριστική χρήση δωδεκάµηνης διάρκειας
διαθέτουν επιλέξιµους Κωδικούς Αριθµούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), οι οποίοι αφορούν σε προϊόντα που επιθυµούν να προωθήσουν µέσω της συµµετοχής τους στις εµπορικές εκθέσεις
παράγουν/µεταποιούν ήδη τα προϊόντα αυτά
αναπτύσσουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα και ποσοστό τουλάχιστον 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών προέρχεται από εξαγωγές προϊόντων που παράγουν/µεταποιούν.

Χρηµατοδοτούµενος Προϋπολογισµός Πλάνων Συµµετοχής σε Εκθέσεις

Κάθε επιχείρηση δύναται να υποβάλει αίτηση χρηµατοδότησης προϋπολογισµού έως 100.000 €.
Η Δηµόσια Επιχορήγηση ανέρχεται σε ποσοστό 50%. Ο Προϋπολογισµός ανά εµπορική έκθεση ανέρχεται στα παρακάτω ποσά:
Μέχρι 20.000 € ανά έκθεση στις περιπτώσεις συµµετοχής µε περίπτερο µέχρι 20 τµ, µε ανώτατο ποσό δηµόσιας επιχορήγησης 10.000 €
Μέχρι 35.000 € ανά έκθεση στις περιπτώσεις συµµετοχής µε περίπτερο µέχρι 50 τµ, µε ανώτατο ποσό δηµόσιας επιχορήγησης 17.500 €
Μέχρι 50.000 € ανά έκθεση στις περιπτώσεις συµµετοχής µε περίπτερο άνω των 50 τµ, µε ανώτατο ποσό δηµόσιας επιχορήγησης 25.000 €

Επιλέξιµοι Τοµείς Δραστηριότητας
Τα επενδυτικά σχέδια που θα χρηµατοδοτηθούν θα αφορούν στους ακόλουθους στρατηγικούς τοµείς:
Αγροδιατροφή / Βιοµηχανία Τροφίµων
Πολιτιστικές και Δηµιουργικές Βιοµηχανίες (ΠΔΒ)
Υλικά / Κατασκευές
Ενέργεια
Περιβάλλον
Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ
Υγεία / Φάρµακα.

Επιδοτούµενες Δαπάνες

Συµµετοχή σε εµπορικές εκθέσεις εκτός Ελληνικής Επικράτειας, µε επιλέξιµες τις παρακάτω δαπάνες:

Κόστος συµµετοχής και κόστος καταχώρισης/εγγραφής στον κατάλογο της Έκθεσης
Έξοδα µετακίνησης και διαµονής έως τεσσάρων (4) εκπροσώπων της επιχείρησης που θα συµµετάσχουν σε κάθε εµπορική έκθεση, όπως αεροπορικά εισιτήρια και
επιµέρους µετακινήσεις προς και από τον χώρο της έκθεσης
Διαµονή στη χώρα όπου πραγµατοποιείται η έκθεση
Ενοίκιο περιπτέρου, κόστος κατασκευής/διαµόρφωσης και ενοικίαση εξοπλισµού (π.χ. οπτικοακουστικός εξοπλισµός)
Κόστος αποστολής και επιστροφής των εκθεµάτων, συµπεριλαµβανοµένου και του κόστους ασφάλισης αυτών
Αµοιβές εξειδικευµένων εξωτερικών συνεργατών απαραίτητων για τη διαχείριση/λειτουργία του περιπτέρου (π.χ. διερµηνέας, φύλακας περιπτέρου κ.λπ.)
Κόστος σχεδιασµού και µετάφρασης φυλλαδίου/-ων.

Οι δαπάνες είναι επιλέξιµες από την ηµεροµηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηµατοδότησης έως και 30 µήνες από την ηµεροµηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης των επενδυτικών σχεδίων στη Δράση.


Η αίτηση χρηµατοδότησης υποβάλλεται από τους υποψήφιους δυνητικούς Δικαιούχους υποχρεωτικά ηλεκτρονικά µέσω του Πληροφοριακού Συστήµατος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) (www.ependyseis.gr/mis).

Οι αιτήσεις χρηµατοδότησης θα αξιολογηθούν µε σειρά προτεραιότητας, σύµφωνα µε την ηµεροµηνία ηλεκτρονικής υποβολής στο ΠΣΚΕ.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι οφείλουν µε την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης χρηµατοδότησης να υποβάλουν ταυτοχρόνως στο ΠΣΚΕ και Ηλεκτρονικό Φάκελο Υποψηφιότητας.

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2018 | 8:30 am


Γιάννης Αντωνιάδης ΝΔ : Υπάρχει σχέδιο της Κυβέρνησης για τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση;


Η Ερώτηση που ακολουθεί συνυπεγράφη και κατατέθηκε από το βουλευτή Φλώρινας κ. Γιάννη Αντωνιάδη μαζί με 47 ακόμη συναδέλφους του.

Έλαβε αρ. πρωτ. 3284-8/2/2018

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Θέμα: Έχει τελικά κάποιο σχέδιο η Κυβέρνηση για τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση;
Κύριε Υπουργέ,

Από τις αρχές Μαΐου 2017, οπότε ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, με σωρεία αντικρουόμενων δηλώσεων, συνεχίζετε με συνέπεια να εμπαίζετε σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία.
Συγκεκριμένα:

Εσείς ο ίδιος, λιγότερο από 24 ώρες μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, δηλώνατε ότι δεν μπορείτε να ξεκαθαρίσετε πώς θα μπαίνουν τα παιδιά στο Πανεπιστήμιο γιατί δεν το ξέρετε.
Τον Ιούνιο 2017, διαβεβαιώνατε ότι η εισαγωγή στις ανώτατες σχολές θα γίνεται χωρίς εξετάσεις, αλλά με το απολυτήριο Λυκείου.

Στις αρχές Ιουλίου 2017, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), παρουσίασε το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, βασιζόμενο στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Στα μέσα Αυγούστου 2017, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι το νέο σύστημα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια θα προκύπτει «αυτομάτως» από τη νέα δομή του Λυκείου, χωρίς καμία περαιτέρω εξήγηση.

Λίγες ημέρες αργότερα, εσείς δηλώνατε ότι πρέπει να αλλάξει το ισχύον σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, όχι όμως και να καταργηθούν οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στα τέλη Αυγούστου 2017, ενόψει της ΔΕΘ, δώσατε στη δημοσιότητα κάποιες σκέψεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Λυκείου και του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προβλέποντας μάλιστα διπλές πανελλαδικές εξετάσεις, και ανακοινώσατε ότι σύντομα θα κατατίθετο σε δημόσια διαβούλευση σχετικό νομοσχέδιο, με βάση την πρόταση του ΙΕΠ.

Τον Νοέμβριο 2017, ο Πρόεδρος του ΙΕΠ τόνιζε ότι το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να κοινοποιήσει το σχέδιο πρόσβασης στα ΑΕΙ το αργότερο τον Ιανουάριο του 2018.

Στα μέσα Ιανουαρίου 2018, αναφέρατε πως το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2020. Αναφέρατε, δε, ότι θα είναι διαφορετικός ο τρόπος εισαγωγής με κυρίαρχη λογική για την εισαγωγή τον βαθμό του απολυτηρίου.

Μέχρι σήμερα, δεν έχει κατατεθεί κανένα σχετικό νομοσχέδιο είτε στη δημόσια διαβούλευση είτε στη Βουλή. Καθίσταται σαφές ότι ο τρόπος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει επανειλημμένως αποτελέσει για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αντικείμενο δημαγωγίας και λαϊκισμού.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

Έχετε συγκεκριμένο σχέδιο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση; Αν ναι, σε ποιο στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται; Πότε σκοπεύετε να θέσετε το εν λόγω νομοσχέδιο υπ’ όψιν της εκπαιδευτικής κοινότητας και της Βουλής, δεδομένων μάλιστα των δηλώσεών σας ότι το νέο σύστημα θα εφαρμοσθεί για τους μαθητές που θα φοιτήσουν στη Β’ Λυκείου τον φετινό Σεπτέμβριο;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2018 | 8:30 am


Σχέση των Αποκριών με τον Καρνάβαλο (γράφει ο Αρχιμ. Κοσμάς Λαμπρινός)

Αρχιμ. Κοσμάς Λαμπρινός
Καρνα-βάλι

Κατά μία ερμηνεία, όπως αναφέραμε στην αρχή, η λέξη Καρναβάλι αποδίδεται στη λατινική λέξη “carne”= κρέας και “vale”= απέχω.
Κι αφού είδαμε τα περί Κάρνου, ας δούμε και το δεύτερο συνθετικό της λέξης καρναβάλι.

Στα αρχαία ελληνικά υπάρχει το επίρρημα «βάλλε» ή «άβαλε» και το οποίο σημαίνει «είθε» και «μακάρι».
Σημειωτέον ότι η λέξη αυτή έχει περίπου 15 ερμηνείες και σημασίες, όπως «στρέφω», «σείομαι πέρα δώθε», «ελαύνω», «φορώ», «προκαλώ», «ρίπτομαι» αλλά και… «φωτίζω».

Σε συνέχεια των πιο πάνω, υπάρχει το ρήμα «βαλλίζω» που σημαίνει «χοροπηδώ», με άλλα λόγια ο «βαλλισμός» είναι ο «πηδηχτός χορός».

Η θέση της Εκκλησίας για το Καρναβάλι

Απόδειξη ότι τα Καρανβάλια δεν έχουν καμία σχέση με την Αποκριά, είναι ότι τα Καρναβάλια καταδικάστηκαν από την 6η Οικουμενική Σύνοδο του 692 μ.Χ.

Η Εκκλησία θεωρεί ότι τα Καρναβάλια είναι μια γιορτή παγανιστική (των πολυθεϊστών) με πυρήνα μαγικο-θρησκευτικό, πίσω από τον οποίο κρύβονταν οι αρχέγονες δοξασίες και δεισιδαιμονίες.

Λοιμική νόσος, έργα του σατανά…

Σε θρησκευτικές ιστοσελίδες διαβάζουμε ότι «Το καρναβάλι είχε ενταχθεί στη ζωή μας μόνο ως Έλληνες και όχι ως χριστιανοί. Τώρα από εμάς εξαρτάται να περάσουμε τις γνώσεις που πια έχουμε ως Έλληνες Χριστιανοί από το φίλτρο της αλήθειας του Χριστιανισμού, να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος, χωρίς όμως να ξεχνάμε πως εμείς τα κάναμε, και να εμβαθύνουμε στις διδαχές του Χριστού που είναι πάντα σύγχρονες και επίκαιρες».

Ο Αρχιμ. Κύριλλος Κωστοπούλος, Ιεροκήρυκας Πατρών, σημειώνει ότι «Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις είναι συνέχεια των αρχαίων ειδωλολατρικών εκδηλώσεων. Επομένως μπορούμε ανεπιφύλακτα να πούμε ότι είναι πομπές και έργα σατανικά. Είναι με ένα λόγο λατρεία του Σατανά. Οι Ορθόδοξοι Ιεράρχες καλούν τον λαό των Πατρών, αλλά και όλο τον ορθόδοξο ελληνικό λαό να «εγκαταλείψουν αυτά τα σκοτεινά και οργιώδη βακχικά σκιρτήματα…», γιατί κάθε ορθόδοξος χριστιανός ενεδύθη τον Χριστό στο Άγιο Βάπτισμα, «όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε Χριστόν ενεδύσασθε…», και έτσι οφείλει να ζη και να συμπεριφέρεται σαν εικόνα του Χριστού».

Εξάλλου, ο Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., αναφέρει σε ένα άρθρο του ότι «Διαστάσεις λοιμικής νόσου προσλαμβάνει κάθε χρόνο το καρναβάλι» και προσθέτει ότι «Το σημαντικώτερο είναι η ηθική ζημία και βλάβη απὸ την αναισχυντία της γύμνιας, την ξετσιπωσιά της αισχρότητας, τις βωμολοχίες και τα πορνικά άσματα και θεάματα, την παρότρυνση σε σαρκικά αμαρτήματα κάτω μάλιστα απὸ την ελευθερία κινήσεων που προσφέρει η μάσκα, άσυλο αδιαντροπιάς και αποπροσωποίησης».

Με τα τελευταία, λοιπόν, αυτά λόγια αποδεικνύεται περίτρανα ότι κακώς συνδέονται τα Καρναβάλια με την Αποκριά. Διότι η μία εκδήλωση δεν έχει καμία σχέση με την άλλη.


Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2018 | 8:30 am


Επιμελητήριο Φλώρινας : Εκδήλωση παρουσίασης έκθεσης αυτ/των ράλλυ από Πανεπιστημιακές Σχολές της χώρας


Το Επιμελητήριο Φλώρινας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κοζάνης και την εταιρεία ‘’Βασίλειος Τιριακίδης ΑΒΕΤΕ’’ (B&T Composites S.A.) σας προσκαλούν στην εκδήλωση που διοργανώνουν στα πλαίσια της δράσης εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με τη συμμετοχή όλων των αγωνιστικών ομάδων των Πανεπιστημιακών Σχολών της χώρας στις 23-25 Φεβρουαρίου 2018 στην Κεντρική Πλατεία Μόδη της Φλώρινας (έκθεση αυτ/των ράλλυ).

Το Σάββατο 24/02/2015 και ώρα 13:00 το μεσημέρι θα δοθεί συνέντευξη τύπου από τους διοργανωτές, θα ακολουθήσει αναλυτική παρουσίαση της δράσης από τους αρμοδίους και θα απονεμηθεί τιμητική πλακέτα στην εταιρεία ‘’Βασίλειος Τιριακίδης ΑΒΕΤΕ’’ για την πρωτοβουλία και προσφορά της στην καινοτομία και στην έρευνα.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Μετά τιμής
ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΑΠΑΛΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2018 | 9:52 pm


Οι εκδηλώσεις του Δήμου Πρεσπών για την Καθαρά Δευτέρα (video)


Ο Δήμος Πρεσπών γιόρτασε τα Κούλουμα και φέτος στο σημείο που ενώνονται οι δυο λίμνες στην πλαζ της Κούλας παρουσία του Δημάρχου Πρεσπών Παναγιώτη Πασχαλίδη με την παρουσία όλων των Πρεσπιωτών και πολλών επισκεπτών .
Ο Δήμος μοίρασε παραδοσιακά εδέσματα σε όλο τον κόσμο υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2018 | 8:03 pm


Αλλαγές στη θητεία: Ποια τα 23 νέα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών


Αντωνόπουλος Γιώργος | dikaiologitika.gr

Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό τα Κέντρα Εκπαίδευσης στον Στρατό καταργούνται και έρχονται τα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών, από την επόμενη ΕΣΣΟ.

Σε εφαρμογή τίθενται οι αλλαγές στο στρατό και τον τρόπο παρουσίασης των νέων οπλιτών από τον Μάρτιο, καθώς καταργούνται τα κέντρα εκπαίδευσης και δημιουργούνται Σημεία Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ).

Από την επόμενη ΕΣΣΟ (Β ΕΣΣΟ 2018) καταργούνται τα κέντρα εκπαίδευσης και πλέον οι οπλίτες θα παρουσιάζονται στα σημεία κατάταξης.

Τα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών, όπως θα ονομάζονται, θα λειτουργήσουν σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ οι νέοι οπλίτες θα παρουσιαστούν σε 23 σημεία υποδοχής, μονάδες δηλαδή που βρίσκονται στις περιοχές όπου και θα υπηρετήσουν τη θητεία τους οι στρατεύσιμοι.

Στα Σημεία, οι νεοσύλλεκτοι θα παραμένουν έως και τρεις ημέρες για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και για να παραλάβουν ιματισμό. Στη συνέχεια θα προωθούνται στις μονάδες για την εκπαίδευσή τους σε όπλα και ειδικότητα, καθώς και για το υπόλοιπο της θητείας τους.

Σημειώνεται πως οι αλλαγές αυτές αφορούν μόνο το Στρατό Ξηράς κι όχι τα άλλα δύο σώματα, Ναυτικό και Αεροπορία.

Τα 23 ΣΥΠΟ ανά την Ελλάδα

 • Στρατόπεδο ΕΠΧΟΥ ΘΩΜΑ ΠΡΟΚΟΠΙΔΗ, Δρυμός Θεσσαλονίκης
 • Στρατόπεδο ΥΠΤΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΨΑΡΡΟΥ, Θήβα Βοιωτίας
 • Στρατόπεδο ΥΠΙΑΤΡΟΥ ΚΩΝ.ΝΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ, Πετροχώρι Ξάνθης
 • Στρατόπεδο ΛΓΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, Κομοτηνή
 • Στρατόπεδο ΕΦ. ΑΝΘΛΓΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΜΗΛΙΔΩΝΗ, Σουφλί
 • Στρατόπεδο ΥΠΛΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΟΓΙΑΤΖΗ Αλεξ/πολη, Καβυσός Έβρου
 • Στρατόπεδο ΣΧΗ ΙΩΑΝΟΝΟΥ ΘΕΙΔΩΡΑΚΗ, Λαγός Διδυμοτείχου
 • Στρατόπεδο ΛΓΟΥ ΕΜΜ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, Ρέθυμνο
 • Στρατόπεδο ΛΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΠΕΛΟΥΜΠΑΣΗ, Άνω Καλαμώνας, Ρόδος
 • Στρατόπεδο ΑΝΘΛΓΟΥ ΧΑΡΑΛ. ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, Αφάνοτυ, Ρόδος
 • Στρατόπεδο ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΗ, Ηραίο, Σάμος
 • Στρατόπεδο ΚΩΝ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΙΑ’, Λινοτόπι, Κως
 • Στρατόπεδο ΥΠΛΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΡΑΜΗΛΑ, Λιβαδοχώρι, Λήμνος
 • Στρατόπεδο ΛΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, Χίος
 • Στρατόπεδο ΥΠΛΓΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΚΡΗ, Μυτιλήνη
 • Στρατόπεδο ΣΤΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ, Λάρισα
 • Στρατόπεδο ΙΛΧΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΛΕΙΣΑΡΗ, Σέρρες
 • Στρατόπεδο ΥΠΤΓΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΥ, Ιωάννινα
 • Στρατόπεδο ΛΓΟΥ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ, Γρεβενά
 • Στρατόπεδο ΥΠΛΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΩΚΟΥ, Νέα Σάντα, Κιλκίς
 • Στρατόπεδο ΕΦ. ΑΝΘΛΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΠΑΛΑΝΙΚΑ, Λιτόχωρο Πιερίας
 • Στρατόπεδο ΑΘ. ΔΙΑΚΟΥ – ΣΧΗ ΚΩΝ. ΤΣΑΚΑΛΟΥ, Λαμία
 • Στρατόπεδο ΥΠΤΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΨΑΡΡΟΥ (2) Θήβα
Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2018 | 7:51 pmΔείτε αγγελίες στο Νομό Φλώρινας

Φιλικοί ιστότοποι:

tilegrafima.gr

ekklisiaonline.gr

7news.gr

Nea Smyrni Online

www.vimaorthodoxias.gr