Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Φλώρινας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΩΔΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ : Ρεσιτάλ πιάνου, ενόψει των Πτυχιακών εξετάσεων από την Αναστασία Ιωάννου

 


Η σπουδάστρια του Ωδείου Φλώρινας Αναστασία Ιωάννου, πραγματοποιεί Ρεσιτάλ πιάνου, ενόψει των Πτυχιακών εξετάσεων για την ολοκλήρωση των σπουδών της. 

Η Είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. 

Δημοσιεύθηκε στις 21 June 2024 | 7:23 pm


Η «φούσκα» των ΑΠΕ σκάει! Ποιος θα πληρώσει τα «σπασμένα»; (Στέφανος Πράσσος*) [1ο μέρος]

 


Η «φούσκα» των ΑΠΕ σκάει! Ποιος θα πληρώσει τα «σπασμένα»; (Στέφανος Πράσσος*) [1ο μέρος]

 

Ήταν πολλοί, κυρίως γνώστες του ηλεκτρικού συστήματος της Χώρας μας, που είχαν προειδοποιήσει, εδώ και χρόνια, ότι η ανεξέλεγκτη, απεριόριστη, τερατώδη εγκατάσταση ΑΠΕ (κυρίως αιολικά, φωτοβολταϊκά και μικρά υδροηλεκτρικά) δημιουργούν μια τεράστια «φούσκα» που κάποια στιγμή θα «σπάσει» όπως κάποια στιγμή σπάνε όλες οι φούσκες. 

 

Γιατί είναι φούσκα;

Επειδή έχουν εγκατασταθεί πάρα πολλές μεταβλητές ΑΠΕ (αιολικά, Φωτοβολταϊκά) και η κατανάλωση στη Χώρα μας είναι πολύ χαμηλή, δημιουργούνται συνθήκες μερικού και γενικού «μπλακ άουτ» ιδιαίτερα τις ώρες που υπάρχει μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ. Επειδή οι ΑΠΕ είναι ασταθείς και στοχαστικές για να λειτουργήσει με ασφάλεια το ηλεκτρικό δίκτυο χρειάζεται ταυτόχρονα να υπάρχουν σταθερές μονάδες βάσης (μονάδες ορυκτών καυσίμων ή μεγάλα υδροηλεκτρικά) που θα εξισορροπούν το δίκτυο και θα δίνουν πραγματικό ρεύμα όταν οι ΑΠΕ «στερεύουν» λόγω καιρικών συνθηκών. Όμως όταν οι ΑΠΕ «καταλαμβάνουν» όλο το δίκτυο δεν μένει χώρος για τις σταθερές μονάδες και το «ηλεκτρικό σύστημα» κινδυνεύει με κατάρρευση. [1]

Για να αντιμετωπίσουν αυτό το τεράστιο πρόβλημα αποφάσισαν να κάνουν μεγάλες περικοπές στην παραγωγή ρεύματος των ΑΠΕ. Μέσα στο 2023 η Κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει οριζόντιες περικοπές της τάξης του 5% αλλά σύντομα κατάλαβε ότι αυτό είναι ανεπαρκές και με πρόσφατο νόμο δίνει το δικαίωμα στους διαχειριστές των δικτύων να κάνουν όσες περικοπές χρειαστούν για να μην καταρρεύσει το «σύστημα». Οι διαχειριστές υπολογίζουν ότι αυτές οι περικοπές θα ξεπεράσουν το 50% ίσως και το 70% της παραγωγής των ΑΠΕ!

 

Η «φούσκα» με αριθμούς

Ο ενεργειακός σχεδιασμός, ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) που προέβλεπε εκτός των άλλων πόση ισχύ ΑΠΕ θα έπρεπε να εγκατασταθεί στη Χώρα από το 2020 έως το 2030 αναθεωρήθηκε τρεις φορές με υπερδιπλασιασμό κάθε φορά των εγκαταστάσεων ΑΠΕ.  Το πρώτο ΕΣΕΚ 2020-2030 κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, το 2019 και προέβλεπε εγκατάσταση 7 GW ΑΠΕ μέχρι το 2030. Η Κυβέρνηση της ΝΔ το 2021 το ανέβασε σε 15 GW και προσφάτως το πήγε στα 23,5 GW υπολογίζοντας (κάτι που δεν είναι καν ορατό) ότι το 2030 θα έχει διπλασιάσει τα δίκτυα. Όμως και αυτά τα νούμερα έχουν ήδη ξεπεραστεί.

Σήμερα συνδεδεμένα είναι 14 GW ΑΠΕ, μαζί με όσα έχουν πάρει όρους σύνδεσης στα δίκτυα αθροίζονται 28 GW έργων ΑΠΕ. Επιπλέον 42 GW ολοκληρωμένα ή ημιτελή περιμένουν να συνδεθούν. Όλα αυτά, μαζί με τα φωτοβολταϊκά στη στέγη και τον προγραμματισμό για υπεράκτια αιολικά, αθροίζουν νούμερο άνω των 70 GW, ξεπερνώντας τους εθνικούς στόχους ακόμη και του 2050! Αντί όμως να βάλουν ένα φρένο στη σχιζοφρένεια αυτή προσθέτουν κι άλλα. Έτσι τον Μάη του 2024 αδειοδοτήθηκαν 0,6 GW και τον Ιούνη άλλα 1,5 GW! [2]

Και όλα αυτά σε μια χώρα που ο μέσος όρος κατανάλωσης ρεύματος κινείται μεταξύ 3,5 και 5 GW και στην αιχμή του έφτασε φέτος στην περίοδο του καύσωνα τα 9,5 GW!

Πολλοί, μεταξύ αυτών και ο Κ. Μητσοτάκης υποστηρίζουν πως το πρόβλημα θα λυθεί με την αποθήκευση, νέα δίκτυα και  εξαγωγές ενέργειας. ΛΑΘΟΣ τεράστιο!!! Η αποθήκευση είναι τεχνολογικά στα σπάργανα, μπορεί να μεταθέσει το πρόβλημα για ελάχιστες ώρες μέσα στο 24ωρο. Οι εξαγωγές μας είναι ελάχιστες και μόνο για τις ώρες που οι τιμές είναι μηδενικές ή αρνητικές και τον περισσότερο χρόνο κάνουμε εισαγωγές που ξεπερνάν και το 20% της συνολικής κατανάλωσης. Ούτε τα δίκτυα, στα οποία υπολογίζουν να «επενδύσουν» πάνω από 30 δις ευρώ μπορούν να λύσουν κάποιο πρόβλημα. Η μεγάλη αγορά της Γερμανίας που δήθεν θα μπορούσε να απορροφήσει τη δική μας παραγωγή από ΑΠΕ έχει η ίδια υπερπληθώρα ΑΠΕ  και το ρεύμα τους για να το «ξεφορτωθεί» το δίνει τζάμπα και πολλές φορές πληρώνει και από πάνω.   

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Η εξίσωση που πρέπει να λυθεί, όπως υποστηρίζουν όλοι οι ειδικοί, είναι η παραγωγή σε σχέση με την κατανάλωση ρεύματος. Επειδή η κατανάλωση δεν προβλέπεται να ανεβεί πρέπει να ακυρωθούν αμέσως όλα τα νέα έργα ΑΠΕ ακόμα κι αυτά που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο κατασκευής.

Επειδή εμείς που τα λέγαμε αυτά εδώ και χρόνια, έχουμε χαρακτηριστεί από τα μεγάλα συμφέροντα και τα «εξαπτέρυγά» τους ως «ψεκασμένοι», «τεχνοφοβικοί», «πράκτορες των Ορυκτών καυσίμων» και άλλα φαιδρά ας διαβάσουμε πλέον τι λένε «αυτοί». Οι «σοβαροί» άνθρωποι των ενεργειακών ομίλων, «της αγοράς», οι σπουδαίοι «ενεργειακοί αναλυτές» και οι διαχειριστές των δικτύων.

Ανδρέας Πετροπουλέας: Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας της Elpedison και Πρόεδρος της Επιτροπής Ηλεκτρισμού του ΙΕΝΕ: Μίλησε για «κανιβαλισμό της αγοράς από την υπέρμετρη παραγωγή ΑΠΕ» και τόνισε ότι «η αγορά οδηγείται στα βράχια»….. «Η μόνη ρεαλιστική λύση σε αυτή τη φάση είναι το πάγωμα όλων των αδειοδοτημένων έργων ΑΠΕ, και όχι απλώς η παύση έκδοσης νέων αδειών.».. «Οι ΑΠΕ προκαλούν ένα γιγάντιο πλεόνασμα Ενέργειας που δεν δύναται να αποθηκευτεί ούτε να εξαχθεί αφού και οι γειτονικές χώρες έχουν αντίστοιχα ενεργειακά πλεονάσματα κυρίως λόγω των Φωτοβολταϊκών» [3]

Στέλιος Λουμάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ): Αποτρεπτικά προς τους μικρούς παραγωγούς να εγκαταστήσουν νέα φωτοβολταϊκά τοποθετήθηκε ο Στέλιος Λουμάκης, στο πάνελ του Balkan Energy Forum, κάνοντας λόγο για «πλήρη κανιβαλισμό του κλάδου». «Επομένως όποιος σήμερα έχει όρους σύνδεσης και θέλει να κατασκευάσει Φωτοβολταϊκό, ακόμα και με αποθήκευση, θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι το «κούρεμα» στην παραγωγή του θα φτάσει έως και 50%. Μάλιστα σε ένα χρόνο που θα έχουν αλλάξει τα δεδομένα, θα ανέβει στο 70%», τόνισε σχετικά. «Αν μπορώ να δώσω μια συμβουλή, είναι να μην κάνει κανένας νέο Φωτοβολταϊκό, ακόμα και αν έχει πάρει όρους σύνδεσης». [4]

 

Ο Ιωάννης Μάργαρης αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» ενός ολικού Blackout από την υψηλή διείσδυση των μεταβλητών ΑΠΕ που αφορά την ηλιακή και αιολική ενέργεια. «Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει κορεσμός των δικτύων και η υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ δεν αφήνει ηλεκτρικό χώρο για τις σταθερές πηγές ενέργειας που είναι απαραίτητες στην ευστάθεια του Ηλεκτρικού συστήματος.» [5]

Γιάννης Καμπούρης, επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΑΔΜΗΕ: «Μόνο με περικοπές στην παραγωγή των ΑΠΕ μπορούμε να έχουμε περισσότερες μονάδες στο δίκτυο» [6]

Αντώνης Κοντολέων, πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών καταναλωτών Ενέργειας): «Αδιέξοδη η ανάπτυξη των ΑΠΕ χωρίς αύξηση της ζήτησης»… «Δεν είναι το πρόβλημα στα δίκτυα αλλά στην αλόγιστη αύξηση της Ανανεώσιμης Ενέργειας» και πρόσθεσε «αν είχαμε άπειρα δίκτυα και άπειρες ΑΠΕ τι θα τα κάναμε; Που είναι η ζήτηση για να απορροφήσει τις ΑΠΕ;».. «Οι ΑΠΕ και κυρίως τα Φωτοβολταϊκά έχουν φθάσει στα όριά τους» [7]

ΙΕΝΕ (Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης): «Η σχεδόν απότομη αλλαγή από την κατανάλωση  εγχώριων ορυκτών καυσίμων σε άλλες εισαγόμενες πηγές ενέργειας προκαλεί κρίσιμα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας». «Επιπλέον οι ολοένα και μεγαλύτεροι στόχοι για ανάπτυξη ΑΠΕ έχουν φέρει το δίκτυο στα όρια του ενώ η αποθήκευση ενέργειας (…) ίσως δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που θα έχει ήδη λύσει».[8]

Συνεχίζεται… (επειδή το θέμα είναι μεγάλο στο επόμενο: Ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα και γιατί επιμένουν ακόμα στην «πράσινη φούσκα» οι «επενδυτές»)

 

Κοζάνη21/6/2024

Στέφανος Πράσσος*

Πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος, Επικεφαλής της «Αριστερής Συμπόρευσης για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία»

 

 

ΠΗΓΕΣ

[1] Η Αποκάλυψη του Αντιπροέδρου του ΑΔΜΗΕ και η Μάχη για την Αποφυγή Ολικού Blackout

[2] Φουντώνει ο κίνδυνος «φούσκας» στην πράσινη μετάβαση • B2Green

[3] Πετροπουλέας: Ο Έλληνας Καταναλωτής Επιδοτεί τις Ενεργειακές Εξαγωγές

[4] Λουμάκης: Πλήρης κανιβαλισμός στα μικρά φωτοβολταϊκά - Προτροπή να μην κατασκευαστεί κανένα νέο έργο

[5] Η Αποκάλυψη του Αντιπροέδρου του ΑΔΜΗΕ και η Μάχη για την Αποφυγή Ολικού Blackout

[6] Καμπούρης (ΑΔΜΗΕ): Μόνο με περικοπές στην παραγωγή των ΑΠΕ μπορούμε να έχουμε περισσότερες μονάδες στο δίκτυο

[7] Η ΕΒΙΚΕΝ Εκπέμπει ΣΟΣ για το Μέλλον της Βιομηχανίας- Δεν Νοείται Αύξηση των ΑΠΕ Χωρίς Επαρκή Ζήτηση

[8] Ανακοίνωση - Ημερίδα ΙΕΝΕ: ΑΠΕ και Ενεργειακή Αποδοτικότητα

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 21 June 2024 | 7:20 pm


Απάντηση στην πρώην (διορισμένη από τους κομματάρχες) γραμματέα της νομαρχιακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ Φλώρινας.

 


Απάντηση στην πρώην (διορισμένη από τους κομματάρχες) γραμματέα της νομαρχιακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ Φλώρινας.


Αγαπητή συντρόφισσα Τάνια ο καθένας μπορεί να λέει την "αποψάρα" του χωρίς να κινδυνεύει με διαγραφή.

Κάποιοι όταν μιλάτε για διαγραφές θα πρέπει να το σκέφτεστε 2 φορές.
Διαγραφές έγιναν μόνο το 2008 και μάλιστα χωρίς τις προβλεπόμενες διαδικασίες όταν διαγράφηκε ο π. Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με μια επιστολή στα ΜΜΕ (γνωστή μέθοδος από τότε για κάποιους).

Το ότι κάποια στελέχη ανά την Ελλάδα αλλά και στην Φλώρινα δεν κούνησαν το δαχτυλάκι τους πριν τις εκλογές περιμένοντας στην γωνία για το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ που ναι, μπορεί να μην βρήκε τον στόχο του αλλά για ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ με σταθερά βήματα αύξησε το ποσοστό και έφερε το ΠΑΣΟΚ μετά από 12 χρόνια 2ο κόμμα στον νομό μας δημιουργώντας προοπτική για βουλευτική εδρα , βγήκαν στα ΜΜΕ για να επιρρίψουν ευθύνες στους πάντες χωρίς ΊΧΝΟΣ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΉΣ συγκρίνοντας ανόμοια πράγματα.

Να θυμίσω στην συντρόφισσα Τάνια πως όταν συνεδρίασε η ΕΕΑ για να συζητηθεί για το πως θα κινηθεί το όργανο μετά από ΔΙΚΉ ΤΉΣ πρόταση για ΔΙΑΓΡΑΦΗ  στελέχους του νομού μας και π. Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κατάφερε να καταντήσει την συνεδρίαση σε λαϊκό δικαστήριο.

Να θυμίσω επίσης στην συντρόφισσα Τάνια πως έγινε ανοιχτή προεκλογική εκδήλωση με τον ίδιο τον πρόεδρο Ν. Ανδρουλάκη (μάλλον δεν συμμετείχε και γι αυτό δεν το θυμάται) και άλλες 3 θεματικές εκδηλώσεις το προηγούμενο διάστημα.

 Όσο για το ότι οι τοπικοί κομματάρχες μοίραζαν ψηφοδέλτια με συγκεκριμένο υποψήφιο είναι κάτι που το ξέρει η ίδια και μάλλον  έκρινε εξ ιδίων μοιράζοντας ψηφοδέλτια μόνο με έναν υποψήφιο, στέλεχος του ΚΙΔΗΣΟ.

Στις εκλογές συντρόφισσα τα κόμματα δεν είναι συγκοινονούντα δοχεία.

Ακριβώς το ότι εν μέσω της τεράστιας αποχής τα δύο πρώτα κόμματα έχασαν 5 και 9 μονάδες αντίστοιχα, το ΠΑΣΟΚ ανέβασε τα ποσοστά του κατά 5 μονάδες και μας έδωσε την ευκαιρία να αναδείξουμε την ήττα της ΝΔ και να επικοινωνήσουμε τις θέσεις μας σε κάθε προοδευτικό ψηφοφόρο.

Και εμείς τι κάνουμε;;;;
Λέμε την "αποψάρα" μας....

Σταιος Ευάγγελος 
Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Φλώρινας

Δημοσιεύθηκε στις 21 June 2024 | 7:16 pm


3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία» 2021-2027

 

3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης

του Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία» 2021-2027

Την Πέμπτη27Ιουνίου 2024, στο ξενοδοχείο Παντελίδη στην Πτολεμαΐδα, θα πραγματοποιηθείη3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία» 2021-2027, προεδρεύοντος του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γεωργίου Αμανατίδη.

Όπως ορίζεται στους σχετικούς Κανονισμούς τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Επιτροπή Παρακολούθησης, απαρτίζεται από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των εθνικών αρχών (Υπουργεία, Επιτελικές Δομές, Αρχές Διαχείρισης, Συντονισμού και Πιστοποίησης του ΕΣΠΑ κ.ά.), των φορέων της αυτοδιοίκησης καθώς και οικονομικών και κοινωνικών εταίρων.

Η Επιτροπή Παρακολούθησης συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και τα μέλη της, μεταξύ άλλων, εξετάζουν την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος, τα ζητήματα που την επηρεάζουν και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των εν λόγω ζητημάτων και ενημερώνονται για θέματα αξιολόγησης, δημοσιότητας και άλλα τρέχοντα θέματα.

Η3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία» 2021-2027θα ξεκινήσει τις εργασίες της στις 09:30. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, μεταξύ άλλων, θα γίνει παρουσίαση της πορείας υλοποίησης του Προγράμματος, ενημέρωση για τον προγραμματισμό των Προσκλήσεων, την αξιολόγηση του Προγράμματος, την πορεία των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων και τα Έργα Στρατηγικής Σημασίας. Θα υπάρξουν παρεμβάσεις τής Εθνικής Αρχής Συντονισμού επί οριζόντιων θεμάτων και θα ακολουθήσει συζήτηση και παρεμβάσεις από τους εκπροσώπους τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Φορέων που αποτελούν τα μέλη τής Επιτροπής Παρακολούθησης. Τέλος, θα γίνει από Δικαιούχους παρουσίαση έργων που υλοποιήθηκαν με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία» του ΕΣΠΑ 2021-2027, καθώς και τις δράσεις που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο αυτού, σχετικά με το Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία» 2021-2027, τις Επιτροπές Παρακολούθησης, αλλά και πληροφορίες για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΕΣΠΑ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της Ειδικής Υπηρεσίες Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, στη διεύθυνση www.pepdym.gr, καθώς και τα κοινωνικά δίκτυα, στους λογαριασμούς Facebook: @eyddym, Twitter: @eyd_dym,Instagram: @eyd_dym καιYouTube:@ESPA_DytikiMakedonia

Δημοσιεύθηκε στις 21 June 2024 | 6:57 pm


Ενημέρωση από το Πρότυπο ΕΠΑ.Λ Πτολεμαΐδας

 


ΠΡΟΤΥΠΟ  ΕΠΑΛ  ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Το Επαγγελματικό Λύκειο δεν αποτελεί πλέον λύση ανάγκης για τους πιο αδύναμους, αλλά μία ποιοτική, αξιόπιστη επιλογή για όλους, που ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των μαθητών/τριων και τις σύγχρονες επαγγελματικές προκλήσεις, παρέχοντας γνώσεις και δεξιότητες σε σύγχρονους κλάδους υψηλής ζήτησης. Στα Πρότυπα ΕΠΑ.Λ. αξιοποιούνται νέες μεθοδολογίες, λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς σε επαγγελματικά προσόντα κατά τον ορισμό ειδικοτήτων και την κατάρτιση των προγραμμάτων σπουδών, προβλέπονται αυξημένοι βαθμοί ελευθερίας στην εκπαιδευτική διαδικασία και επιμορφώσεις των ήδη υπηρετούντων εκπαιδευτικών όλων των κλάδων στα Κέντρα Επιμόρφωσης που θα δημιουργηθούν εντός των Π.ΕΠΑ.Λ., ενώ αναμένεται να λάβουν και σημαντική χρηματοδότηση.

Το σχολικό έτος 2022-23 λειτούργησε ο τομέας Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων. Το 2023 ιδρύθηκαν δύο νέοι τομείς στο Πρότυπο ΕΠΑ.Λ Πτολεμαΐδας: Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας και Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος.

ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΠΑ.Λ

·       Εφαρμογή καινοτόμων διδακτικών πρακτικών

·       Πιλοτικές δράσεις σύνδεσης με την αγορά εργασίας

·       Αίθουσες θεματικής διδασκαλίας με κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό

·       Μέγιστος αριθμός 22 μαθητών/τριων ανά τμήμα  

·       Εκσυγχρονισμένος εργαστηριακός εξοπλισμός

·       Ίδρυση Κέντρου Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών

 

Στο Π.ΕΠΑ.Λ Πτολεμαΐδας λειτουργούν 6 τομείς και 11 ειδικότητες.

Στην Α΄ Τάξη Π.ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας εγγράφονται οι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

Στη Β΄ Τάξη Π.ΕΠΑ.Λ. εγγράφονται οι μαθητές/τριες που ολοκλήρωσαν την Α΄ τάξη Π.ΕΠΑ.Λ ή την  Α΄ τάξη ΕΠΑ.Λ ή  την Α΄ τάξη ΓΕΛ καθώς και οι απόφοιτοι/ες ΕΠΑ.Λ, ΓΕΛ, ΤΕΕ, ΤΕΛ.

Δημοσιεύθηκε στις 21 June 2024 | 6:52 pm


Μεσιτικό ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΗΣ : ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμπερές οροφοδιαμέρισμα εμβαδού 106τμ


Ενοικιάζεται διαμπερές οροφοδιαμέρισμα εμβαδού 106τμ .

Αποτελείται από 3 ευρύχωρα υπνοδωμάτια , κουζίνα σε άριστη κατάσταση και μπάνιο.

Διαθέτει δάπεδα από ξύλο και πλακάκι.

Τα κουφώματα είναι ενεργειακά με διπλό υαλοπίνακα και η θέρμανση με ατομικό λέβητα πετρελαίου.

Το διαμέρισμα που βρίσκεται στον 2ο όροφο οικοδομής διαθέτει και ηλιακό θερμοσίφωνα.

Δε διαθέτει ασανσέρ . Βρίσκεται στο μαγευτικό ποτάμι της Φλώρινα , με υπέροχη θέα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Κωσταρέλλης Αλέξανδρος Μεσιτική Κατασκευαστική
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2385046856


Δημοσιεύθηκε στις 21 June 2024 | 6:48 pm


2η Έκθεση Κλασικών Οχημάτων Καστοριάς


 2η Έκθεση Κλασικών Οχημάτων Καστοριάς

Μια καλοκαιρινή διήμερη γιορτή του κλασικού οχήματος που θα περιλαμβάνει στατική έκθεση, ζωντανή μουσική και περιήγηση 


Η Ομάδα Κλασικών Οχημάτων Καστοριάς (Ο.ΚΛ.Ο.Κ), ένα χρόνο μετά την πρώτη της επιτυχημένη στατική έκθεση οχημάτων, επανέρχεται με μία εμπλουτισμένη διήμερη εκδήλωση που φιλοδοξεί να σας κρατήσει μακριά από τις παραλίες το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου.


Συνδιοργανωτές είναι η Αντιπεριφέρεια και ο Δήμος Καστοριάς ενώ σημαντική συμβολή έχει η Εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας και, φυσικά, οι ιδιώτες χορηγοί.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την προσέλευση των οχημάτων το μεσημέρι του Σαββάτου (15.00 - 17.00) στο Δημοτικό χώρο στάθμευσης όπου διεξάγεται η Λαϊκή Αγορά. Από τις 17.00 και μετά το κοινό θα μπορεί να θαυμάσει τα παραταγμένα με χρονολογική σειρά τροχοφόρα, να συνομιλήσει με τους κατόχους και τα μέλη της Ομάδας μας και πιθανά να ανασύρει προσωπικές μνήμες από το παρελθόν.

Για τη διασκέδαση των παρισταμένων μετά τις 21.00 θα φροντίσουν οι MobArt οι οποίοι θα αναλάβουν, με τη ζωντανή τους παρουσία, να μας ταξιδέψουν στις δεκαετίες που τα σημερινά ιστορικά οχήματα αποτελούσαν την πλειοψηφία στους δρόμους. Το μουσικό ταξίδι θα διακοπεί για λίγο, μόνο και μόνο για να γίνουν οι απονομές.

Το πρωί της Κυριακής τα οχήματα θα εκκινήσουν από τον ίδιο χώρο στις 10.30 για να περιηγηθούν σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των όμορφων διαδρομών από αυτές που αφθονούν στην περιοχή.

Οι συμμετέχοντες θα απολαύσουν την πρόσφατα ασφαλτοστρωμένη Γυρολιμνιά και στη συνέχεια θα κινηθούν στους πρόποδες του Βιτσίου για να καταλήξουν στον εγκαταλελειμμένο οικισμό του Κρανιώνα, ένα από τα γνωστότερα αξιοθέατα της Δυτικής Μακεδονίας.


Στη συνέχεια, μετά από ένα δροσερό διάλειμμα στο Δασάκι της Μεσοποταμίας, το κομβόι θα κατευθυνθεί προς το χώρο του γεύματος για μια απολαυστική επαφή με την τοπική γαστρονομία και μία σύντομη επίσκεψη στην αναπαράσταση του προϊστορικού οικισμού του Δισπηλιού.

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές συμπληρώνοντας τη φόρμα εδώ.

Για όσους επιθυμούν διανυκτέρευση, έχει ληφθεί μία ελκυστική προσφορά από γνωστό ξενοδοχείο της περιοχής. Αρκεί να το δηλώσετε στη φόρμα ώστε οι διοργανωτές να επικοινωνήσουν μαζί σας.

Σας περιμένουμε στη φετινή μας εκδήλωση ελπίζοντας η επίσκεψή σας να αποτελέσει μία ευχάριστη εμπειρία γεμάτη από vintage ήχους και εικόνες και θα σας γεμίσει ανυπομονησία για την επόμενη!





Δημοσιεύθηκε στις 21 June 2024 | 3:47 pm


Λόγω μετεωρολογικών συνθηκών (άπνοια, υψηλές θερμοκρασίες), ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Αφρική, μέχρι την Τρίτη 25-6-2024

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών (άπνοια, υψηλές θερμοκρασίες), ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Αφρική, μέχρι την Τρίτη 25-6-2024.

Οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10), σε ορισμένους σταθμούς μέτρησης, κατά την χθεσινή ημέρα 20-6-2024, ξεπέρασαν το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής των 50 μg/m3.

Σε συνέχεια των παραπάνω και με βάση την ΚΥΑ με αρ. οικ. 70601 (ΦΕΚ 3272/23-12-2013 Β΄) με θέμα: «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια», συστήνονται τα παρακάτω:

    I.   Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

   II.   Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.

 III.   Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα,

 IV.   Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα  μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση – δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

  V.   Στους πολίτες να περιορίσουν την άσκοπη χρήση ΙΧ.

Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού

Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας



Δημοσιεύθηκε στις 21 June 2024 | 3:41 pm


Σκέψεις με αφορμή το Ψυχοσάββατο (Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ)

 


Σκέψεις με αφορμή το Ψυχοσάββατο (Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ)

 

Στη ζωή της Εκκλησίας δεν υπάρχουν νεκροί. Οι άνθρωποι είναι ζωντανοί και στον επίγειο κόσμο και στον ουράνιο. Γι’ αυτόν το λόγο οι ίδιοι οι Απόστολοι θέσπισαν προσευχές ειδικές με ευχές για τους κεκοιμημένους για δύο βασικούς λόγους.

Πρώτον· τη βεβαιότητα και την πίστη της χριστιανικής διδασκαλίας στη μεταθανάτια ζωή, την ανάσταση των νεκρών σωμάτων, τη Δευτέρα Παρουσία του Χριστού, την τελική κρίση των ανθρώπων και την αιώνια ζωή στη Βασιλεία των Ουρανών.

Και δεύτερον· την έννοια της Εκκλησίας ως σώμα Χριστού με ζωντανά μέλη-όργανα και την ζωή της Εκκλησίας ως κοινωνία Αγίων, ζωντανών και κεκοιμημένων.

Έτσι λοιπόν το βιβλίο των Αποστολικών Διαταγών ορίζει και μεριμνά για την ανάπαυση των ψυχών με προσευχές και με έργα αγάπης. Καθορίζει με κέντρο την ημέρα του θανάτου του ανθρώπου τις τριήμερες, τις εννιάμερες, τις τεσσαρακοστές και τις ετήσιες προσευχές, αυτές που σήμερα λέμε τρισάγια και μνημόσυνα.

Αργότερα η Εκκλησία δημιουργεί και δύο Ψυχοσάββατα. Το πρώτο Σάββατο πριν την Κυριακή της Απόκρεω και το δεύτερο πριν την Κυριακή της Πεντηκοστής. Όλες οι ανωτέρω τελετές προέρχονται από αρχαιοελληνικές και εβραϊκές νεκρικές τελετές τις οποίες εκχριστιάνισαν οι Πατέρες στηριζόμενοι στην Αγία Γραφή.

Λέει σχετικά στο έργο του «Περί των εν πίστει κεκοιμημένων» ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός: «Και οι Ιουδαίοι πρόσφεραν θυσίες για την εξάλειψη των αμαρτιών των μετ’ ευσεβείας κοιμωμένων».[1]

Το Σάββατο της Πεντηκοστής αναφέρεται και ως «Σάββατο των Ροσαλίων» (από το λατινικό: Rosalia). Τα Rosalia ήταν ρωμαϊκή εορτή προς τιμήν των νεκρών. Η ίδια εορτή αναφέρεται και στους βυζαντινούς χρόνους ως «Ροδοφόρια» ή και «Ροζάλια» και γίνονταν στη Βασιλεύουσα τους μήνες Μάιο ή Ιούνιο. Ήταν γιορτή της άνοιξης η οποία συνδέθηκε με τους νεκρούς, πηγαίνοντας λουλούδια στους τάφους των νεκρών και κυρίως των μαρτύρων. Υπάρχει και ο στίχος που λέει:

Όλα τα Σάββατα να παν, να παν και να γυρίσουν

του Ρουσαλιού το Σάββατο ποτές να μη γυρίσει.

Αργότερα τα λουλούδια άρχισαν να προσφέρονταν ως ένδειξη τιμής και σεβασμού και στον κάθε νεκρό. Επιπλέον δόθηκε ο θεολογικός συμβολισμός των κολλύβων. Το σιτάρι συμβολίζει την ταφή, την ανάσταση και την πέρα από τον τάφο ζωή του ανθρώπου, καθώς, πέφτοντας στη γη, σαπίζει και «πεθαίνει». Απ’ αυτόν το «θάνατό» του όμως βλασταίνει μία νέα ζωή.

Τα Ψυχοσάββατα ήταν μέρες που δεν εργάζονταν ο κόσμος και μάλιστα για όσους δεν τηρούσαν την αργία λέγονταν ότι είναι αναθεματισμένοι. Κι επειδή πίστευαν πως αυτές τις ημέρες οι ψυχές των νεκρών κυκλοφορούν ανάμεσα στους ζωντανούς απαγορεύεται κυρίως το ράψιμο από τις γυναίκες γιατί θεωρείται ότι τρυπούν τις ψυχές.[2]

Η Εκκλησία καθιέρωσε αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας με τις ψυχές των νεκρών επειδή πιστεύει και διδάσκει την αιώνια ζωή. Είναι μία ευκαιρία, λόγω του Ψυχοσάββατου, να αναφερθούμε στη διδασκαλία της Εκκλησίας για τη ζωή της ψυχής μετά το σωματικό θάνατο.

Η ζωή της ψυχής μετά το σωματικό θάνατο, ή όπως την ονομάζουν άλλοι «μέση κατάσταση των ψυχών» για τους ορθόδοξους είναι η ζωή που ζει η ψυχή μετά την έξοδό της από το σώμα μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία, οπότε, μετά την κοινή Ανάσταση, θα λάβει το «οικείον» σώμα μεταμορφωμένο και άφθαρτο. Την ονόμασαν αυτή την κατάσταση οι Πατέρες «μέση κατάσταση», διότι ἡ ψυχή βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής και προσμονής της αναστάσεως και της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου. Παραμένοντας στην κατάσταση αυτή η ψυχή, προγεύεται την παραδείσια μακαριότητα ή τις τιμωρίες της Κολάσεως. Στη μέση κατάσταση δηλαδή ούτε οι δίκαιοι απολαμβάνουν όσα θα ζήσουν και θα απολαύσουν στη Βασιλεία των Ουρανών, ούτε οι αμετανόητοι αμαρτωλοί υφίστανται την τέλεια κόλαση.

Σε πολλά πατερικά κείμενα σχετικά με την εσχατολογία παρατηρούμε να γίνεται διάκριση ανάμεσα στον Παράδεισο και στη Βασιλεία του Θεού και ανάμεσα στον Άδη και στην Κόλαση. Έτσι, ονομάζουν «Παράδεισο» την κατάσταση εκείνη όπου έρχονται οι δίκαιοι και οι Άγιοι μετά την κοίμησή τους. «Βασιλεία του Θεού» την κατάσταση εκείνη όπου θα εισέλθουν οι Άγιοι μετά την ανάσταση των σωμάτων τους. «Άδη» εκεί μεταβαίνουν οι μη σεσωσμένοι αμαρτωλοί μετά το θάνατό τους. «Κόλαση» εκεί θα εισέλθουν οι μη σεσωσμένοι αμαρτωλοί μετά την ανάσταση των σωμάτων τους και την τελική κρίση. Σε πολλούς Πατέρες όμως ο Παράδεισος και η Βασιλεία του Θεού ταυτίζονται καθώς και ο Άδης και η Κόλαση, όπως θα δούμε αναλυτικά.

Ο Μέγας Αθανάσιος μας λέει ότι οι δίκαιοι μετά το θάνατό τους δοκιμάζουν «μερικήν απόλαυσιν» οι δε αμαρτωλοί «μερικήν κόλασιν». Λέει χαρακτηριστικά: «Τί νομίζετε λοιπόν, ότι έλαβαν οι δίκαιοι τα αγαθά που τους ανήκουν και οι αμαρτωλοί την Κόλαση; Καθόλου. Όμως προαπολαμβάνουν την χαρά αυτή του Παραδείσου οι ψυχές των Αγίων. Και είναι αυτή μερική απόλαυση, όπως και η λύπη, που έχουν οι αμαρτωλοί, μερική κόλαση».

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος επίσης, ερμηνεύοντας το χωρίο «ίνα μη χωρίς ημών τελειωθώσι»,[3] υποστηρίζει ότι οι δίκαιοι, οι οποίοι μετέστησαν στην άλλη ζωή, δεν έχουν απολαύσει ακόμη τα αγαθά της αιώνιας ζωής, διότι περιμένουν εμάς.

Όταν λέμε Παράδεισο ή Κόλαση δεν εννοούμε τόπους αισθητούς. Είναι τρόπος ζωής και όχι τόπος. Είναι κατάσταση ζωής άυλης και ασώματης, κατά τον άγιο Γρηγόριο Νύσσης.

Κατά δε την εμπειρία των Αγίων μας, ο ίδιος ο Θεός σε σχέση με τον άνθρωπο βιώνεται ως Παράδεισος, ή βιώνεται ως Κόλαση. Ο π. Ιωάννης Ρωμανίδης λέει επιγραμματικά: «Το ίδιον το εκπηγάζον εκ του Χριστού χρυσόν φως της δόξης, μέσα εις το οποίον περικλείονται οι φίλοι του, γίνεται κόκκινον καθώς κυλά προς τα κάτω, διά ν’ αγκαλιάσει αυτή η ιδία θεία αγάπη, τους «κατηραμένους» που την βλέπουν ως δύναμιν κολαστικήν».

Στην Εκκλησία είμαστε βέβαιοι ότι οι ψυχές ζουν μετά το θάνατο του σώματος. Στην Αγία Γραφή έχουμε πολλά χωρία που το βεβαιώνουν.

Στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται ότι «ο Αβραάμ απέθανε και προσετέθη τω λαώ αυτού»,[4] δηλαδή στους δίκαιους προγόνους του. Ο προφήτης Ηλίας ανέστησε τον υιό της χήρας στα Σαρεπτά. Προσευχήθηκε στο Θεό και είπε· «Κύριε, ο Θεός, επιστραφήτω δη η ψυχή του παιδαρίου τούτου εις αυτόν».[5] Και πραγματικά, μετά την προσευχή, επέστρεψε η ψυχή του παιδιού στο σώμα του και έζησε πολλά χρόνια.

Ο τετραήμερος Λάζαρος, η θυγατέρα του Ιαείρου, ο γιός της χήρας της Ναΐν, όλων αυτών οι ψυχές επέστρεψαν στα αντίστοιχα σώματά τους με το λόγο του Χριστού.

Ο Ίδιος ο Κύριος είπε στο ληστή· «Σήμερον μετ’ εμού έση εν τω Παραδείσῳ».[6] Αλλά, ο ληστής βρισκόταν στο τέλος της επίγειας ζωής του. Επομένως αφού το σταυρωμένο του σώμα σε λίγο θα πέθαινε, η ψυχή του Ληστή ήταν εκείνη που θα βρισκόταν με τον Κύριο στον Παράδεισο.

Επίσης έχουμε αναφορές και στους Πατέρες. Αναφέρουμε ένα παράδειγμα. Ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης στο λόγο του «Περί ψυχής και αναστάσεως» μας αναφέρει: «Οι ψυχές όχι μόνο ζουν μετά τον θάνατο, αλλά, όσες είχαν ενδυθεί την αρετή, καταφεύγουν στον αγαθό κόλπο του Αβραάμ, ενώ των αμαρτωλών οι ψυχές, λόγω του ότι δεν έχουν το φωτεινό ένδυμα των αρετών, η έλλειψη αυτή γίνεται φλόγα που τις κατατρώγει. Εμείς προσευχόμαστε για τους κεκοιμημένους αδελφούς μας επειδή τους αγαπάμε. Αισθανόμαστε εμείς χαρά και ευτυχία προσευχόμενοι γι’ αυτούς. Αισθανόμαστε ενότητα. Δεν κάνουμε προσευχές και λειτουργίες επειδή ο Θεός διαφορετικά θα παραμελήσει τους κεκοιμημένους. Προσευχόμαστε γι’ αυτούς επειδή γνωρίζουμε πως τους αγαπά και τους φροντίζει και θεωρούμε πως έχουμε το προνόμιο να ενώνουμε την αγάπη μας γι’ αυτούς με την αγάπη του Θεού. Ζώντες και τεθνεώτες, είμαστε όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας· έτσι, ζώντες και τεθνεώτες, πρέπει να παρακαλούμε ο ένας για τον άλλον».

Δεν μας είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο δρα η προσευχή μας και ευεργετούνται οι κεκοιμημένοι. Όπως ακριβώς δεν ξέρουμε και δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πώς δρα η προσευχή μας και βοηθά τους ζώντες αδελφούς μας.

Μια πολύ ωραία θέση πάνω σ᾿ αυτό το θέμα έχει ο Μητροπολίτης Κάλλιστος Ware και λέει: «Από προσωπική πείρα ξέρουμε πως η προσευχή για τους άλλους είναι αποτελεσματική κι έτσι συνεχίζουμε να την εξασκούμε. Αλλά αυτή η προσευχή, είτε προσφέρεται για τους ζώντες, είτε για τους τεθνεώτες, λειτουργεί κατά ένα τρόπο που μένει μυστηριώδης. Είμαστε ανίκανοι να βυθομετρήσουμε την ακριβή αλληλεπίδραση μεταξύ της πράξεως της προσευχής, της ελευθέρας βούλησης του άλλου προσώπου και της Χάριτος και προγνώσεως του Θεού. Όταν προσευχόμαστε για τους κεκοιμημένους, μας αρκεί να ξέρουμε πως διαρκώς αναπτύσσεται ἡ αγάπη τους για το Θεό, κι έτσι χρειάζονται την υποστήριξή μας. Τα υπόλοιπα ας τα αφήσουμε στο Θεό».[7]

Ας δούμε ακριβώς το λόγο για τον οποίο θεσπίστηκαν τα Ψυχοσάββατα·

«Σήμερα εμείς οι πιστοί τελούμε τη μνήμη ονομαστικά όλων των νεκρών, που έχουν πριν από αιώνες κοιμηθεί μέσα στην πίστη και έζησαν με ευσέβεια και φόβο Θεού. Ας ανυμνήσουμε λοιπόν τον Σωτήρα μας Κύριο, προσευχόμενοι εκτενώς γι’ αυτούς, ώστε την ώρα της Κρίσεως να έχουν καλή απολογία ενώπιον του Κυρίου και Θεού μας, ο Οποίος θα κρίνει όλους τους ανθρώπους της γης».

Με ποιους τρόπους η Εκκλησία προσεύχεται για τους κεκοιμημένους;

Α) Με τα τρισάγια και τα μνημόσυνα:

Αυτά είναι:

1) Τα τρίτα. Συμβολίζουν την Ανάσταση του Κυρίου μετά την τριήμερη παραμονή του στον τάφο και ευχόμαστε να αναστηθεί ο νεκρός στη Βασιλεία των Ουρανών.

2) Τα ένατα. Τελούνται προς τιμήν των εννέα αγγελικών ταγμάτων με την ευχή η ψυχή να βρεθεί μετά των Αγγέλων.

3 Τα σαράντα. Τελούνται προς τιμήν της Αναλήψεως του Κυρίου με την ευχή να αναληφθεί ο νεκρός στο θρόνο του Θεού.

4) Τα ετήσια.  Τελούνται την επέτειο ημέρα του θανάτου, επειδή ο θάνατος του κεκοιμημένου γίνεται πλέον γενέθλιος ημέρα στην αιώνια ζωή.

Τα δύο Ψυχοσάββατα τελούνται για όλους τους νεκρούς που δεν έχουν τάφο, που δεν έγιναν μνημόσυνα και στερήθηκαν της ωφέλειας της προσευχής, είτε επειδή πνίγηκαν στη θάλασσα, είτε επειδή πέθαναν στα ξένα, είτε επειδή χάθηκαν με τη θεολογική σημασία που είπαμε παραπάνω. Το βιβλίο της Παρακλητικής επιβεβαιώνει τη θέση αυτή λέγοντας: «Σήμερα προσευχόμαστε για τους νεκρούς όλων των αιώνων και ευχόμαστε για τη σωτηρία και αυτών που έζησαν με ευσέβεια και φόβο Θεού, αλλά και για όλους τους ληστές, τους κλέφτες, τους τυμβωρύχους και όλους όσους έχουν κάνει κακά πράγματα».

Β) Με τη Θεία Λειτουργία.

Η Θεία Λειτουργία είναι ο κυριότερος τρόπος προσευχής και επικοινωνίας με τους κεκοιμημένους. Χωρίς τη Θεία Λειτουργία όλα τα προηγούμενα δεν έχουν αξία. Εκεί ενώνεται η γη με τον ουρανό, η επίγεια και η επουράνια Εκκλησία και κοινωνούν τον Χριστό οι ζωντανοί της γης και οι ζωντανοί του ουρανού. Πως γίνεται αυτό; Μας το μεταφέρει όμορφα ο άγιος Συμεών επίσκοπος Θεσσαλονίκης:

«Στην ιερά προσκομιδή έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τον ίδιο τον Ιησού και την Εκκλησία Του όλη. Στο μέσο βρίσκεται Εκείνος, που είναι το αληθινό φως, η Μητέρα Του στα δεξιά και οι Άγγελοι και οι Άγιοι στα αριστερά. Από κάτω δε όλο το πλήθος των ευσεβών που πίστευσαν σ’ Αυτόν. Και αυτό είναι το μέγα μυστήριο. Ο Θεός ανάμεσα στους ανθρώπους και ο Θεός εν μέσω θεών, που θεώνονται από τον κατά φύση Θεό, ο Οποίος σαρκώθηκε γι’ αυτούς. Και αυτή είναι η μέλλουσα Βασιλεία και το πολίτευμα της αιώνιας ζωής· Το να είναι Θεός ανάμεσά μας, να Τον βλέπουμε και να Τον μεταλαμβάνουμε».

Οι άγιοι Πατέρες μας Νικόλαος Καβάσιλας και Ιωάννης Χρυσόστομος μας βεβαιώνουν πως τον αγιασμό, που μεταδίδει η Θεία Κοινωνία στους ζωντανούς, δεν τον στερούνται ούτε οι κεκοιμημένοι αδελφοί μας. Αλλά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αυτό, μόνο ο Χριστός τον γνωρίζει. Μας λέει λοιπόν·

«Ο Χριστός μεταδίδει τον εαυτό Του στους κεκοιμημένους κατά τρόπο που μόνο Αυτός γνωρίζει. Διότι τον αγιασμό που μεταδίδει η Θεία Κοινωνία στους ζωντανούς δεν τον στερούνται οι κοιμηθέντες. Γι’ αυτό το λόγο ο λειτουργός, αφού μνημονεύσει τους ζώντες αδελφούς, συνεχίζει με τη μνημόνευση των κοιμηθέντων αδελφών. Οι ψυχές των κεκοιμημένων ελπίζουν αποκλειστικά στο έλεος του Χριστού. Και αυτό το έλεος ζητούν γι’ αυτές οι ζωντανοί».

Τονίζουν δε οι Πατέρες μας ότι οι ψυχές καθαίρονται, τους αφαιρούνται οφειλές, τους σβήνονται αμαρτίες και αξιώνονται να γίνουν μέτοχοι της κοινωνίας του Σωτήρα μας Χριστού. Ο άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων λέει ότι πιστεύουμε ότι οι ψυχές, υπέρ των οποίων δεόμαστε κατά την ώρα της αγίας θυσίας του Χριστού, έχουν μεγάλη ωφέλεια και ανακούφιση. Επίσης, γνωρίζουμε ότι η Θεία Λειτουργία είναι η κοινωνία των Αγίων και σ’ αυτό το μυστήριο των μυστηρίων όπου ενώνεται ο ουρανός και η γη βρίσκονται όλα τα δημιουργήματα του Θεού, τα ζώντα και τα κεκοιμημένα. Όλη η Εκκλησία είναι παρούσα, διότι όπως λέει ο απόστολος Παύλος, «είτε ζούμε, είτε πεθαίνουμε στον Κύριο ανήκουμε. Γιατί ο Κύριος γι’ αυτό το σκοπό πέθανε πάνω στο Σταυρό και αναστήθηκε και έλαβε πάλι ως άνθρωπος τη ζωή, για να είναι Κύριος και των νεκρών και των ζωντανών».[8]

Γ) Με την ελεημοσύνη

Βοηθούμε τους κεκοιμημένους και με τις ελεημοσύνες που κάνουμε για την ανάπαυσή τους. Στην πράξη της Εκκλησίας η ελεημοσύνη υπέρ των κεκοιμημένων εφαρμόζεται από τους πρώτους χρόνους του χριστιανισμού. Ο άγιος Ιερώνυμος συνεχάρη κάποιον πενθούντα χριστιανό, διότι ενώ οι άλλοι έρραιναν τον τάφο των νεκρών τους με ρόδα και με κρίνα, αυτός τον έρραινε με τις ελεημοσύνες που έκανε υπέρ αναπαύσεως της αειμνήστου συζύγου του.

Ο ιερός Χρυσόστομος, στην 62η ομιλία της ερμηνείας του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου, προτρέπει να τιμούμε τον απελθόντα όχι με θρήνους και κοπετούς και μοιρολόγια, αλλά με ελεημοσύνες, ευεργεσίες και λειτουργίες. «Θέλεις να τιμήσεις τον απελθόντα; Τίμησέ τον με άλλον τρόπο, κάνοντας ελεημοσύνες, ευεργεσίες και λειτουργίες».[9]

Ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός στο περισπούδαστο έργο του «Περί των εν πίστει κεκοιμημένων», αναφέρει μαρτυρία του ιερού Χρυσοστόμου, ο οποίος παρακινεί τους πιστούς να αφήσουν εντολή στους δικούς τους να τους βοηθούν με ελεημοσύνες, όταν θα αναχωρήσουν από αυτή τη ζωή. «Εάν δεν πρόλαβες όσο ήσουν στη ζωή να τακτοποιήσεις όλα τα ζητήματα της ψυχής σου, έστω και στα τελευταία της ζωής σου να δώσεις εντολή στους δικούς σου να σε βοηθούν με αγαθά έργα, δηλαδή με ελεημοσύνες και προσφορές. Έτσι θα μαλακώσεις τον Λυτρωτή απέναντί σου. Διότι αυτά τα έργα γίνονται ευχαρίστως δεκτά από τον Θεό».[10]

Εάν θέλουμε κι εμείς να βοηθήσουμε τους δικούς μας κεκοιμημένους μπορούμε αντί στεφάνων να κάνουμε αγαθοεργίες είτε σε εμπερίστατα πρόσωπα και οικογένειες που γνωρίζουμε ή σε φιλανθρωπικές δομές και δράσεις της τοπικής μας Εκκλησίας.

Συμμετέχοντες στη Θεία Λειτουργία και στα τρισάγια που θα τελεσθούν στους Ιερούς Ναούς όλης της χώρας για το Ψυχοσάββατο, επισκεπτόμενοι τα κοιμητήρια για να δούμε την κατάληξη της δύναμης, της ομορφιάς, του πλούτου, δηλαδή του ανθρώπινου εγωισμού και της ματαιοδοξίας του, ας ευχηθούμε ο Θεός να αναπαύσει τους κεκοιμημένους αδελφούς μας, συγγενείς και φίλους, ας προσευχηθούμε να τους αξιώσει την είσοδό τους στη Βασιλεία των Ουρανών και ας ελπίσουμε να ελεήσει όλους εμάς που ακόμη ζούμε.

Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

——————
Υποσημειώσεις:
[1] Β΄ Μακ. 12, 45

[2] Νικόλαος Γ. Πολίτης. Λαογραφικά Σύμμεικτα.

[3] Εβρ. 11, 39-40

[4] Γεν. 25, 4

[5] Γ´ Βασ. 17, 21-23

[6] Λουκ. 23, 43

[7] Κallistos Ware. The Power of the Name: Jesus Prayer in Orthodox Spirituality.

[8] Ρωμ. 14, 8-9

[9] ΕΠΕ 14, 198.

[10] ΕΠΕ 4, 185.

 

——————
Βιβλιογραφία:
1.«Θάνατος, ανάσταση και αιώνια ζωή», Αθήνα: Εκδ. «Ετοιμασία» - Ιερά Μονή Τιμίου ΠροδρόμουΚαρέα 2021.

2. J. - P. Migne, Ελληνική Πατρολογία,Εκδ. Κέντρο Πατερικών Εκδόσεων.

3. Νικόλαος Γ. Πολίτης. Λαογραφικά Σύμμεικτα. Τόμ. Α-Δ. Αθήνα. Ακαδημία Αθηνών: 1920-1985.

4. Αβραάμ Μ. Κοκάλη.Η φροντίδα μας για τους κεκοιμημένους. Αθήναι: Ο Σωτήρ, 2012.

5. Κallistos Ware. The Power of the Name: Jesus Prayer in Orthodox Spirituality. Oxford: Fairacres Publications, 2000.

Δημοσιεύθηκε στις 21 June 2024 | 3:31 pm


3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ Ούριος άνεμος για το κορυφαίο χορωδιακό γεγονός της χρονιάς στη Δυτική Μακεδονία

 


3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ

Ούριος άνεμος για το κορυφαίο χορωδιακό γεγονός της χρονιάς στη Δυτική Μακεδονία

 

Μετά και την επιτυχία της εκδήλωσης της Παρασκευής (14.06.2024) του Συλλόγου «Βελβεντινές Φωνές », ανοίγει ο δρόμος για το κορυφαίο χορωδιακό γεγονός της Δυτικής Μακεδονίας, το3ο  Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών το οποίο θα διαρκέσει απο την  Παρασκευή  28εώς τις 30 Ιουνίου 2024 στο Βελβεντό Κοζάνης.

Το φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής «Βελβεντινές Φωνές», συμμετέχουν χορωδίες απ’ολη την Ελλάδα τους οποίους συνοδεύουν εξαίρετοι και ταλαντούχοι νεαροί μουσικοί.

 Σκοπός του Φεστιβάλ είναι η διάδοση, η προβολή και η ανύψωση της χορωδιακής μουσικής, που συμβάλλει στην ανάπτυξη, την καλλιέργεια και την προβολή της μουσικής, μέσω της συνεργασίας των χορωδιών.

Το φετινό αφιέρωμα αφορά τα 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο.

Η συναυλία θα ξεκινήσουν και τις 2 μέρες, στο Ανοιχτό Θέατρο του Αθλητικού κέντρου Βελβεντού ώρα 19:00 μ.μ.

ΗΕΙΣΟΔΟΣ είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ για το κοινό.

Το 3ο  Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών στο Βελβεντό, τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ, και την συνδιοργάνωση του Δήμου Βελβεντού, και του ΕΒΕ Κοζάνης.

Σας περιμένουμε !!!

 

Με τιμή

το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Μουσικής

«Βελβεντινές Φωνές»

 

Δημοσιεύθηκε στις 21 June 2024 | 3:29 pm


Ενημέρωση από τον Δήμο Αμυνταίου για κίνδυνο πυρκαγιάς

 


Ενημέρωση από τον Δήμο Αμυνταίου για κίνδυνο πυρκαγιάς

Ο Δήμος Αμυνταίου βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας  προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, ή χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, ή χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμένων τσιγάρων κ.α.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (από 1ης Μαΐου έως 30 Οκτωβρίου) απαγορεύεται η οποιαδήποτε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.

Ιδιαίτερα εφίσταται η προσοχή σε αγρότες, μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους.

Επίσης συνιστάται σε κατοίκους και επισκέπτες του Δήμου να έχουν αυξημένη προσοχή κατά τη διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία σε περιοχές Natura, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση στην περιοχή του Δήμου, κατά τις ημέρες από Παρασκευή 21.6 έως και Δευτέρα 24.6.

Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στο 112 Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας, από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://civilprotection.gov.gr

Αυξημένη προσοχή από όλους μας! Δεν ανάβουμε φωτιά για κανένα λόγο!

 

Γραφείο Τύπου Δημάρχου Αμυνταίου

Δημοσιεύθηκε στις 21 June 2024 | 3:25 pm


Θερινό ηλιοστάσιο 2024: Πόσο θα διαρκέσει φέτος η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου

 


Για το φετινό έτος, το θερινό ηλιοστάσιο της 21ης Ιουνίου θα διαρκέσει σχεδόν 15 ώρες και θα συνοδευτεί από την πανσέληνο της φράουλας

Το καλοκαίρι, βέβαια, έχει ξεκινήσει από 1η Ιουνίου, κάτι που έχουμε διαπιστώσει και από τις υψηλές θερμοκρασίες. Το θερινό ηλιοστάσιο που αποτελεί την μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, πρόκειται να διαρκέσει σχεδόν 15 ώρες (ανατολή του Ήλιου στις 06:02 και δύση στις 20:50) .

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που συμβαίνει δύο φορές το το χρόνο, και έτσι έχουμε το θερινό ηλιοστάσιο (Ιούνιος) καθώς και  το χειμερινό (Δεκέμβριος). Το καλοκαίρι, η ημέρα του ηλιοστασίου είναι μεγαλύτερη, ενώ το χειμώνα είναι η μικρότερη μέρα του έτους, σε όλες τις περιοχές της Γης.

Παράλληλα, το προσεχές Σάββατο (22.06.2024), θα λάβει χώρα η πανσέληνος του Ιουνίου ή πανσέληνος της φράουλας. Της αποδίδεται αυτός ο χαρακτηρισμός, καθώς το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο σε μέγεθος και πιο σκούρο στο χρώμα, λόγω του ότι η σελήνη θα βρίσκεται πιο κοντά στη γη.

Μετά την 22η Ιουνίου, οι ημέρες αρχίζουν σταδιακά να μικραίνουν μέχρι να εξισωθούν με τις νύχτες. Η εξίσωση αυτή στη διάρκειας της μέρας με τη νύχτα σηματοδοτεί την φθινοπωρινή ισημερία.


Δημοσιεύθηκε στις 21 June 2024 | 11:23 am


Υπογραφή σύμβασης για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου του Δήμου Αμυνταίου

 


Υπογραφή σύμβασης για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου του Δήμου Αμυνταίου

Την Πέμπτη 20/06/2024, υπογράφηκε μεταξύ του Δημάρχου Αμυνταίου, Ιωάννη Λιάση και της Αναδόχου Εταιρίας ΑΦΟΙ Α. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΑΔΗ Ο.Ε. η σύμβαση που αφορά το έργο «Παρεμβάσεις Αναβάθμισης Δημόσιου Χώρου του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου Δήμου Αμυνταίου», προϋπολογισμού 809.143,40 ευρώ.

Στα πλαίσια του έργου, θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις στην περιοχή που έχει οριοθετηθεί ως το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Αμυνταίου και συγκεκριμένα στις οδούς Μ. Αλεξάνδρου, Παύλου Μελά, Γρ. Νικολαΐδη, Συνταγματάρχου Παπαπέτρου και εντός της Πλατείας Αγοράς.

Τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου (ΑΚΕ) είναι ένας πρωτοποριακός θεσμός που αποσκοπεί στην ενίσχυση της μικρομεσαίας ελληνικής επιχειρηματικότητας, στην αναβάθμιση των περιοχών παρέμβασης μέσα από μια μεγάλη γκάμα παρεμβάσεων και φυσικά στη διευκόλυνση και την παροχή επιλογών στους καταναλωτές.

Στις περιοχές που οριοθετεί ο Δήμος, καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους με μεγάλη ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, συναποτελούν το «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου», δηλαδή δημιουργείται κάτι σαν τα γνωστά μας mall, μόνο που τα όρια του δεν περιορίζονται σε ένα απρόσωπο κτίριο.

Ενενήντα καταστήματα (90) στο Αμύνταιο θα αποτελούν τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου (OpenMalls) τα οποία θα έχουν εμπορική ταυτότητα και μέσα από ένα σύνολο παρεμβάσεων θα οδηγήσουν σε αρχιτεκτονική αναβάθμιση,θα συμβάλλουν στη λειτουργικότητα, την αισθητική και θα δώσουν οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή.

Δημοσιεύθηκε στις 21 June 2024 | 11:11 am


Εσπερινό ΕΠΑΛ Φλώρινας - Ανακοίνωση για παραλαβή κωδικών πρόσβασης σε ΙΕΚ και ΑΕΙ

 


Από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Φλώρινας ανακοινώνεται ότι μέχρι την Παρασκευή 28/6 οι δικαιούχοι απόφοιτοί μας που ενδιαφέρονται, μπορούν να προσέρχονται στο Σχολείο για να πάρουν κωδικό (password) για την πρόσβασή τους ΑΕΙ και στα Ι.Ε.Κ (Δημόσια ΣΑΕΚ).

Αναλυτικά:

  • Όλοι οι τελειόφοιτοι που λαμβάνουν απολυτήριο το φετινό σχολικό έτος μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να πάρουν προσωπικό κωδικό (password), προκειμένου να συντάξουν “παράλληλο” μηχανογραφικό δελτίο, για να διεκδικήσουν πρόσβαση στα Δημόσια ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ)
  • Οι μαθητές ειδικότερα που συμμετείχαν φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, μπορούν επιπλέον να πάρουν από το σχολείο και προσωπικό κωδικό (password) για το μηχανογραφικό δελτίο πρόσβασης στα ΑΕΙ.

Ο κωδικός είναι αυστηρά προσωπικός, και εκδίδεται από το σχολείο μόνο με παρουσία του ίδιου του μαθητή. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν στο 23850-44733 κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου.

 

Δημοσιεύθηκε στις 21 June 2024 | 11:08 am


ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ : Γυμναστικές επιδείξεις - Σχολικοί αγώνες - 1962 (;)

 

Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 3069/21.06.2024 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, δημοσιεύει φωτογραφία συνοδευόμενη με το παρακάτω κείμενο :

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - 1962 (;)


Δεν ξέρουμε αν το άλμα του μαθητή που με, πραγματικά, άψογο στυλ βηματίζει στον αέρα, του «έδωσε μετάλλιο στους σχολικούς αγώνες. Ούτε και τον αναγνωρίσαμε.  Στο άκρο αριστερά ο φιλόλογος καθηγητής Γιώργος Κουσουρέτας.




Δημοσιεύθηκε στις 21 June 2024 | 11:04 am


Γιατί κε Παπασωτηρίου αποκλείστηκαν οι Δήμοι της ΠΕ Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας από την χρηματοδότηση για τις αντιπυρικές ζώνες ;

 

γράφει ο Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης


Την περασμένη βδομάδα συνεδρίασε το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) του Δήμου Φλώρινας, με θέματα που αφορούν τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου έτους 2024.

Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης και πραγματοποιήθηκε στη νέα αίθουσα Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φλώρινας.

Κατά τη συνεδρίαση, συζητήθηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και αξιολογήθηκε η ετοιμότητα των εμπλεκόμενων φορέων και εθελοντικών ομάδων στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης συνεπειών που προκαλούνται από δασικές πυρκαγιές.

Κι ενώ καλούνται οι δήμοι να εκτελέσουν μια σειρά από διαδικασίες και έργα, προκειμένου να προστατέψουν τα περιαστικά και μη δάση της γεωγραφικής ενότητας του Δήμου.

Το αστείο της υπόθεσης βέβαια είναι πως, σύμφωνα με την ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος, κανένας Δήμος της Δυτικής Μακεδονίας δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των 217 Δήμων της Χώρας που θα λάβουν 30 εκατομμύρια ευρώ από τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας και τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.
Ναι, θα  πληρώσουν οι δημότες κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από το υστέρημα τους. 
 

   Εμείς έχουμε υποχρέωση να ρωτήσουμε τον δικό μας κυβερνητικό βουλευτή, τι έγινε;  Αλήθεια κε Παπασωτηρίου, γιατί αποκλείστηκαν από την χρηματοδότηση οι τρεις δήμοι της ΠΕ Φλώρινας;  Δεν έχουν ανάγκες για πυροπροστασία; Είναι οικονομικά εύρωστοι; Ή σας είναι αδιάφορο το θέμα;

Για την παλιατζούρα, το ασθενοφόρο της Πρέσπας, δημιουργήσατε ολόκληρη φιέστα. Ήτανε δε τόση η κινητικότητα σας ώστε μέχρι    και τον Υφυπουργό Υγείας φέρατε.  


Το σημαντικό αυτό ζήτημα βέβαια το κάνατε «γαργάρα».

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ:


Προβληματισμό προκαλεί ο αποκλεισμός όλων των Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας, από τους δικαιούχους της Πρόσκλησης του Πράσινου Ταμείου για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα, την 16η/5/2024 εκδόθηκε η αριθμ. πρωτ. οικ. 2740/2024 (σε ορθή επανάληψη 29.5.2024, ΑΔΑ Ρ3Θ846Ψ844-ΝΕΨ) Πρόσκληση υποβολής προτάσεων «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ Α’ βαθμού με περιαστικά δάση», στον άξονα προτεραιότητας 6 «Χρηματοδότηση δημιουργίας περιμετρικών ζωνών 10 μέτρων πέριξ οικισμών εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών» του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024».

Η έκδοση της Πρόσκλησης συνοδεύτηκε από το Δελτίο Τύπου υπό τον τίτλο «30 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο με πρωτοβουλία Θ. Σκυλακάκη για προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας», όπου αναφερόταν πως η Πρόσκληση εκδόθηκε «με πρωτοβουλία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και μετά από σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου (15.5.2024)».


Δυνητικοί δικαιούχοι της Πρόσκλησης είναι 217 Δήμοι που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙ της Πρόσκλησης, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από την ορθή επανάληψή της. Δεν περιλαμβάνεται ούτε ένας Δήμος της Δυτικής Μακεδονίας.

Όπως περιγράφεται στο Δελτίο Τύπου, «δυνητικοί δικαιούχοι είναι κατά πρώτη προτεραιότητα οι δήμοι, στα όρια των οποίων περιλαμβάνονται ή γειτνιάζουν οι επικίνδυνες περιοχές του π.δ. 575/1-7-1980 “Περί κηρύξεως ιδιαιτέρως ευαίσθητων εις πυρκαϊάς περιοχών δασών και δασικών εκτάσεων ως επικινδύνων” (Α΄ 157)».

Το εν λόγω προεδρικό διάταγμα εκδόθηκε, κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 25 του ν. 998/1979, προ τεσσάρων δεκαετιών, το 1980, όταν ακόμα Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και Πρωθυπουργός ο Γεώργιος Ράλλης. Το περιεχόμενό του είχε βασιστεί σε εισηγήσεις συγκεκριμένων Νομαρχών, οι οποίες είχαν συνταχθεί τον Ιανουάριο του 1980. Πριν από σαράντα τέσσερα χρόνια, λοιπόν, κηρύχθηκαν «ως επικίνδυνοι περιοχαί δασών και δασικών εκτάσεων της Χώρας αι εμπίπτουσαι εις την τοπικήν αρμοδιότητα των ως έπεται δασικών υπηρεσιών (…)», εντός των οποίων τότε δεν συμπεριλήφθηκε καμία περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Δεδομένου ότι διανύουμε το έτος 2024.


Δεδομένου ότι εδώ και σαράντα τέσσερα χρόνια έχουν επέλθει ραγδαίες ανατροπές όσον αφορά την κλιματική κρίση, τα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος και τις τοπικές ανάγκες ανά την επικράτεια.

Δεδομένου ότι η Δυτική Μακεδονία είναι αναγκαίο όχι μόνο να μην αποκλείεται από προγράμματα επιχορηγήσεων, αλλά αντιθέτως να χαίρει ειδικής μέριμνας με την εφαρμογή της ρήτρας δίκαιης μετάβασης, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για Αποφάσεις του Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανθεκτικότητα στην κλιματική κρίση και την αντιπυρική θωράκιση, όπως επανειλημμένα και τεκμηριωμένα έχουν αναδείξει οι αρμόδιοι Βουλευτές των αντίστοιχων τομέων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας.


Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

§  Για ποιο λόγο αποκλείστηκαν οι Δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας από την ανωτέρω Πρόσκληση χρηματοδότησης 217 Δήμων της Χώρας με 30 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών;

§  Πόσο επίκαιρη και αποτελεσματική, ιδίως ενώπιον της κλιματικής κρίσης, κρίνετε τη λήψη αποφάσεων εν έτη 2024 βάσει προεδρικού διατάγματος επικίνδυνων περιοχών του 1980;

§  Προτίθεστε να συμπληρώσετε τους δικαιούχους Δήμους της εν λόγω Πρόσκλησης, ώστε να συμπεριληφθούν οι Δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας που φέρουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά με Δήμους που ήδη περιλαμβάνονται στη λίστα;

§  Ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση ετοιμότητας κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο που ξεκίνησε την 1η Μαΐου, όσον αφορά τις αντιπυρικές ζώνες και γενικότερα τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας, σε κάθε μία από τις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας; Ειδικότερα:

α) Πόσες δράσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί, από ποιους Φορείς και με ποιο φυσικό και οικονομικό αντικείμενο;

β) Πόσες δράσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, σε ποια χρηματοδοτικά προγράμματα έχουν ενταχθεί, από ποιους Φορείς υλοποίησης και με ποιο φυσικό και οικονομικό αντικείμενο;

 

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

 

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2024 | 7:59 pm


Πρόσκληση σε διπλωματική εργασία από την Σοφία Λεωνίδου. 20/06/24.


 Πρόσκληση σε πτυχιακή εργασία από την Σοφία Λεωνίδου. 

Σας προσκαλώ στην παρουσίαση της διπλωματικής μου εργασίας με τίτλο: Ερειπωμένοι άνθρωποι σε ερειπωμένα κτίρια. Η παρουσίαση πραγματοποιείται από χθες 19/06 και θα διαρκέσει μέχρι και αύριο 21/06, στο κτίριο της Αγίας Όλγας στη Φλώρινα.

Ώρες λειτουργίας: 9.00 π.μ.-2.00 μ.μ. και 5.00 μ.μ.-8.00μ.μ.

Πρόκειται λοιπόν για μια πολυμεσική εγκατάσταση που αποτελείται από εκτυπώσεις ψηφιακών φωτογραφιών, λογοτεχνικά κείμενα, ηχητική εγκατάσταση και υλική εγκατάσταση με άλλα φυσικά αντικείμενα.

Η διπλωματική αυτή εργασία πραγματεύεται το δίπολο: Ερείπιος άνθρωπος - ερείπιο κτίσμα. Είναι μια αναζήτηση των συσχετισμών του ρημαγμένου έξω μας με του ρημαγμένου μέσα μας. Πρόκειται για μια δημιουργία ενός τόπου αφηγήσεων όπου οι πολλαπλές όψεις της φθοράς συν-ενώνονται. Περισσότερο να ονομάζονται οι όψεις αυτές ιχνογραφίες του τοπίου - ελαχιστογραφίες –ερειπειογραφίες.

Θα χαρώ να σας δω εκεί! Σας περιμένω όλους!

Ευχαριστήριο να δοθεί και στην εικαστικό Σοφία Αντωνακάκη για το εξαιρετικό αρχείο ήχου που επεξεργάστηκε και παρουσιάζεται στην έκθεση αυτή.

Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών - Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.







Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2024 | 7:46 pm


Μεσιτικό γραφείο ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΗΣ : ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιπλωμένο διαμέρισμα 53,070 τμ στον 3ο όροφο προσεγμένης οικοδομής του 2010.



Πωλείται επιπλωμένο διαμέρισμα 53,070 τμ στον 3ο όροφο προσεγμένης οικοδομής του 2010.
  • Το διαμέρισμα διαθέτει κεραμικά πλακίδια στο δάπεδο και συνθετικά κουφώματα.
  • Αποτελείται από 2 υπνοδωμάτια, ενιαίο σαλόνι κουζίνα με αρκετό χώρο και μπάνιο.
  • Η θέρμανση είναι ατομική με κλιματισμό.
  • Διατίθεται όπως απεικονίζεται στις φωτογραφίες με όλα τα έπιπλα και τις ηλεκτρικές συσκευές.
Επενδυτική ευκαιρία.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Κωσταρέλλης Αλέξανδρος Μεσιτική Κατασκευαστική
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2385046856





Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2024 | 7:41 pm


Η επίσκεψη των Κέντρων Πληροφόρησης EUROPE DIRECT της Ελλάδας στην Κύπρο

 


Η επίσκεψη των Κέντρων Πληροφόρησης EUROPE DIRECT της Ελλάδας στην Κύπρο

Η επίσκεψη των Κέντρων Πληροφόρησης EUROPE DIRECT της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο από τις 5-8 Ιουνίου 2024. Το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας και νόμιμος εκπρόσωπος του ED Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Κωνσταντίνος Φιλιππίδης και η επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου, Ελένη Κωνσταντίνου.

Την πρώτη ημέρα της εκπαιδευτικής επίσκεψης έγινε το καλωσόρισμα από τους εκπροσώπους της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Κύπρο, κ. Άννα Δάντη, Υπεύθυνη Τμήματος Επικοινωνίας και κ. Βασίλη Ντανίλωφ, Συντονιστή Δικτύου Europe Direct στην Κύπρο. Τη δεύτερη ημέρα είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να συζητήσουμε με συναδέλφους από το ED Λευκωσίας αλλά και να περιηγηθούμε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς και στο εντυπωσιακό και σύγχρονο κτήριο της βιβλιοθήκης, όπου ενημερωθήκαμε για τις παροχές, εγκαταστάσεις και τρόπο λειτουργίας του Πανεπιστημίου, από τους συνεργάτες Ελπίδα Χρίστου και Ιβάν Σωτηριάδη. Την ίδια ημέρα επισκεφτήκαμε το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρακολουθήσαμε μία παρουσίαση σχετικά με την επικοινωνία των ευρωπαϊκών θεμάτων στην Κύπρο, από τον κ. Νίκο Ίσαρη, Αναπληρωτή Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο. Στο κλείσιμο της δεύτερης ημέρας επισκεφτήκαμε το ED στην Περιοχή Λήδρα Πάλας, το οποίο βρίσκεται υπό την αιγίδα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και λειτουργεί σε διακοινοτικό επίπεδο για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη της ΕΕ και την προώθηση των αξιών και των αρχών της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό έγινε μία σύντομη παρουσίαση από τις συναδέλφους Andri Christofides και Ilsu Cagra. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε περιήγηση/περίπατος στις δύο πλευρές της  διαιρεμένης Λευκωσίας που διοργανώθηκε από το Σπίτι της Συνεργασίας – Όμιλος  Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας (ΟΙΔΕ), με συνοδό τον κ. Μάριο Επαμεινώνδα, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΟΙΔΕ.

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024 γνωρίσαμε και συνομιλήσαμε με τους συναδέλφους από το ED Λάρνακας, τη Manager του ED Λάρνακας, Μυρτώ Κατσούρη και τους συνεργάτες, Ελιάνα Ηλιοφώτου, και Γιώργο Νικόλα και ακολούθως περιηγηθήκαμε στη Λάρνακα, στο Μεσαιωνικό Κάστρο όπου είχαμε την ευκαιρία παράλληλα να ξεναγηθούμε στην έκθεση για τα 20 χρόνια ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολύ σημαντική ήταν η επίσκεψη και συνάντησή μας με τους συναδέλφους στο ED Λεμεσού, στο Cyprus University of Technology / Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου λάβαμε πληροφόρηση για το όραμα, αποστολή και αξίες του Πανεπιστημίου από τη κ. Dia Evagorou. Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί ένα σύγχρονο και πρωτοποριακό ίδρυμα που προωθεί την αριστεία στην εκπαίδευση και την έρευνα σε τομείς αιχμής, με στόχο την επιστημονική, τεχνολογική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση της χώρας.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά για την άρτια οργάνωση και υλοποίηση της εκπαιδευτικής επίσκεψης την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, την Αντιπροσωπεία της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο καθώς και τους συναδέλφους από τα Europe Direct Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού και Λήδρας για τη φιλοξενία και τη μοναδική αυτή εμπειρία!






Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2024 | 7:26 pm


ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ - Πώς αμείβεται η μέρα του Αγίου Πνεύματος

 


ΠΩΣ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

 

H ΓΣΕΕ, μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), www.kepea.gr ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024 (Αγίου Πνεύματος).

Η Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024 (Αγίου Πνεύματος) δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η ημέρα αυτή (Αγίου Πνεύματος) έχει χαρακτηρισθεί αργία με απόφαση Περιφερειάρχη, όπως και με διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή. Εξίσου, κατά τον ίδιο τρόπο,  μπορεί να ισχύουν  ευνοϊκότεροι όροι ως προς την προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα κατά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω θα λάβουν κανονικά το μισθό τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.  Σημειώνεται ότι δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα του Αγίου Πνεύματος εφόσον λογίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας

Αν παρότι έχει χαρακτηρισθεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ’εξαίρεση, τότε οι εργαζόμενοι που απασχολούνται δικαιούνται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο ημερομίσθιό τους (εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο) ή στο 1/25 του μηνιαίου μισθού τους (εφόσον αμείβονται με μηνιαίο μισθό).

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2024 | 7:16 pm


Νομός Φλώρινας - Ειδήσεις και Νέα

Εφιάλτες θερινών βραδιών - Νέα Φλώρινα

Εφιάλτες θερινών βραδιών  Νέα Φλώρινα

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2024 | 8:46 am


Δείτε αγγελίες στο Νομό Φλώρινας