Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Στο αναρριχητικό πεδίο Ρέμβης στην Ν. Ηρακλείτσα έγινε 2ο Κύπελλο Αναρρίχησης Βράχου

Την Κυριακή 23 Ιουνίου 2024 ο «Ε.Ο.Σ. Καβάλας 1933», η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης και ο Δήμος Παγγαίου συνδιοργάνωσαν το 2ο Κύπελλο Αναρρίχησης Βράχου – Β’ Αγώνας που διεξήχθη στο αναρριχητικό πεδίο Ρέμβης στην Ν. Ηρακλείτσα.

 

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους αθλητές που ταξίδεψαν από όλα τα μέρη της Ελλάδος για να συμμετέχουν στον αγώνα, για την ευγενή τους άμιλλα και το όμορφο κλίμα που υπήρχε καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα.

 

Μας τίμησαν με την συμμετοχής τους

 

ο ΕΟΣ Κομοτηνής,

ο ΕΟΣ Κοζάνης,

ο ΕΟΣ Κορίνθου,

ο Πεζοπορικός Όμιλος Αθηνών,

ο ΕΠΟΣ Φυλής,

ο ΕΟΣ Τρίπολης,

ο ΕΟΣ Ιωαννίνων,

ο ΕΟΣ Έδεσσας και

ο ΕΟΣ Σπάτων.

 

Ο σύλλογός μας συμμετείχε με εννέα αθλητές οι οποίοι κατέκτησαν το βάθρο σε πολλές κατηγορίες.

 

Νικητές του Β’ Αγώνα στην κατηγορία ανδρών αναδείχθηκαν οι:

 

1ος Νικητής Τσομακίδης Απόστολος ΕΟΣ Καβάλας 1933

2ος Νικητής Παπανικολάου Νικόλαος ΕΟΣ Καβάλας 1933

3ος Νικητής Αποστολίδης Γεώργιος ΕΟΣ Καβάλας 1933

Νικήτριες του Β’ Αγώνα στην κατηγορία Γυναικών αναδείχθηκαν οι:

1η Νικήτρια Παρασκευοπούλου Σοφία ΕΟΣ Καβάλας 1933

2η Νικήτρια Κατσατούρη Σπυριδούλα Π.Ο.Α

3η Νικήτρια Καλλονή Καλλιόπη Ο.Σ. Σπάτων

 

Νικητές του Πανελληνίου Κυπέλλου αναρρίχησης βράχου και των δύο αγώνων αναδείχθηκαν οι

1ος Ανδρας Οικονόμου Δημήτρης ΕΟΣ Κορίνθου

1η Γυναίκα Καλλονή Καλλιόπη ΕΟΣ Σπάτων

 

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον δήμαρχο Φίλιππο Αναστασιάδη και τον αντιδήμαρχο αθλητισμού και πολιτισμού Χρήστο Μποσπότη που βρίσκονται πάντα δίπλα στις  εκδηλώσεις  και δράσεις του συλλόγου.

 

Ευχαριστούμε επίσης όλα τα μέλη μας που βοήθησαν στην οργάνωση και στην διεξαγωγή του αγώνα, τον γιατρό Χρήστο Μυλωνίδη, τους χορηγούς  POLO CENTER , το Οινοποιείο Τσικρικώνη, τον Φυσιολατρικό Σύλλογο Παγγαίου PLANET, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης - Παράρτημα N. Καβάλας και την εταιρεία Επιγραφές Μέτσικας.

 

(δελτίο Τύπου - ΕΟΣ Καβάλας)

 

Δημοσιεύθηκε στις 25 June 2024 | 9:35 am


Έφυγε από τη ζωή ο αρχιτέκτονας που είχε σχεδιάσει το συνεδριακό κέντρο της Καβάλας που ποτέ δεν έγινε

Έφυγε την Δευτέρα 24 Ιουνίου από τη ζωή σε ηλικία 85 χρόνων ο Αλέξανδρος Τομπάζης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχιτέκτονες με πολλές μελέτες και έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Κατσιμίγας υπήρξε πατέρας του βιοκλιματικού σχεδιασμού στην Ελλάδα, όταν σχεδίασε το ηλιακό χωριο στη Λυκόβρυση(1980) την ίδια στιγμή που στη χώρα μας δεν έβαζαν ούτε δυο πόντους φελιζόλ στην εξωτερική τοιχοποιία. 

 

Στην Καβάλα ο Αλέξανδρος Τομπάζης είχε σχεδιάσει το Συνεδριακό Κέντρο στο κέντρο της πόλης, στο λεγόμενο οικόπεδο των Λαζαριστών μοναχών, πολύ κοντά στο δημαρχείο μετά από ανάθεση του δημάρχου Λευτέρη Αθανασιάδη.

 

Με την αλλαγή της διοίκησης του Δήμου το έργο έμεινε στα σχέδια και η χρήση του οικοπέδου άλλαξε

 

Επίσης όπως αναφέρει ο κ. Κατσιμίγας «στην Κομοτηνή, πόλη που ευτυχώς έχει την τύχη να διαθέτει σημαντικά έργα μεγάλων ελλήνων αρχιτεκτόνων, (Καραντινός, Ζήβας, Κωνσταντινίδης,Βαλσαμάκης, Μολφέσης, Σκρουμπέλος, Κυριακίδης, Κύρτσης, Δ.& Σ. Αντωνακάκη,Τρώντσιος, Ζωίδης, Φωτιάδης, Γενιάς κ.α. ) ο Αλέξανδρος Τομπάζης μελέτησε το 1982-83 μεγάλο συγκρότημα πολυκατοικιών στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, αυτό που βρίσκεται απέναντι από το Kοsmopolis,  που δυστυχώς αλλοιώθηκε σημαντικά από αυθαίρετες κατασκευές και προσθήκες που κατασκεύασαν οι ιδιοκτήτες με την ανοχή του Νόμου».

 

Δημοσιεύθηκε στις 25 June 2024 | 9:23 am


Γέμισε από κόσμο το προαύλιο του δημοτικού σχολείου Νικήσιανης την "ημέρα του σαρμά"

Με επιτυχία διοργανώθηκε τη Δευτέρα 24 Ιουνίου, η Ημέρα του Σαρμά στην Νικήσιανη Παγγαίου. Μια γιορτή με σκοπό να αναδείξει το παραδοσιακό τοπικό έδεσμα, τον Σαρμά.

 

Την γιορτή διοργάνωσε και φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νικήσιανης με τη βοήθεια δεκάδων εθελοντών που εργάστηκαν σκληρά για την διοργάνωση.

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 25 June 2024 | 7:46 am


Δημήτρης Αντωνίου: συγκεντρώνονται υπογραφές για την πρόσβαση ΑμΕΑ στα ferry boat

Πάνω από 60.000 υπογραφές είχε συλλέξει μέχρι το πρωί της Τρίτης 25 Ιουνίου ο Δημήτρης Αντωνίου για το ψήφισμα που απευθύνει προς το Υπουργείο Ναυτιλίας σχετικά με την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία ή με κινητικά προβλήματα στα ferry boat.

 

Συγκεκριμένα αναφέρει:

 

9 Αυγούστου 2018 ήταν η μέρα που προσπάθησα να μετακινηθώ με πλοίο (προς Θάσο) για πρώτη φορά στη ζωή μου με το αναπηρικό αμαξίδιο μου. Αυτό που αντιμετώπισα εκείνη την ημέρα έκανε τον γύρο της Ελλάδας, γιατί ήρθαμε ξαφνικά αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα. Η ίση αντιμετώπιση στη χώρα μας ΔΕΝ είναι επαρκής, ούτε η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γιατί ακριβώς αυτό συνέβη όταν έμεινα κάτω στο γκαράζ των αυτοκινήτων αντί να είμαι επάνω στο κατάστρωμα όπως οι περισσότεροι.

 

Γιατί μαζί με εμένα αναγκάζουν και ηλικιωμένους που δεν μπορούν να ανέβουν σκάλες να μείνουν κάτω. Άνθρωποι τραυματισμένοι, γονείς με καρότσια παιδικά, όλοι αυτοί είμαστε εμποδιζόμενοι ΆΝΘΡΩΠΟΙ που δεν μας δίνουν την δυνατότητα να βρεθούμε στο κατάστρωμα με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

 

Μου πρότειναν να με κουβαλήσουν στα χέρια. Αυτό μου είπαν λέει ο νόμος (ΑΔΑ: 73ΣΒ4653ΠΩ-7ΜΛ). Και αν σας ‘’φύγω’’ ρε παιδιά πάνω στις σκάλες, ποιος θα μου δώσει τη ζωή μου πίσω; Εσείς ή ο ‘’νόμος’’. Και γιατί να με πονέσετε κουβαλώντας με; Γιατί να με εξευτελίσετε κουβαλώντας με; Α, ξέχασα.. το λέει ο νόμος.

 

Όλα τα παραπάνω ΠΡΕΠΕΙ και ΜΠΟΡΟΥΝ να αλλάξουν με μελέτη και αποφασιστικότητα ώστε ΟΛΑ τα Φέρυ Μποτ στο μέλλον να συμπεριλαμβάνουν ασανσέρ ή πλατφόρμα-αναβατόρι για να μεταφερόμαστε τα εμποδιζόμενα άτομα στο κατάστρωμα του πλοίου ΜΑΖΙ με το αμαξίδιο-βοήθημα μας με τρόπο ΑΣΦΑΛΗ και ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ. Γι’ αυτό διεκδικούμε την ισότιμη αντιμετώπιση και τα ανθρώπινα δικαιώματά μας με κάθε δυνατό τρόπο, ένας απ’ τους οποίους είναι αυτό εδώ το ψήφισμα!

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 25 June 2024 | 7:31 am


Θάσος: Ανοίγει τo 12ο Θερινό Σχολείο Τέχνης

Το 12ο Θερινό Σχολείο Τέχνης ανοίγει και είναι έτοιμο να ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους στον κόσμο της τέχνης και της δημιουργίας, την Τρίτη 2 Ιουλίου μέχρι και Σάββατο 6 Ιουλίου 2024, στις Αποθήκες Μεταλλείων στα Λιμενάρια Θάσου.

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων «Το Κάστρο», η οργανωτική ομάδα του Θερινού Σχολείου Τέχνης, ο Κώστας Βλαστάρης  και το Διοικητικό Συμβούλιο σάς προσκαλούν σε μια αξέχαστη  δημιουργική εμπειρία.

 

Το φετινό πρόγραμμα των εργαστηρίων είναι έτσι δομημένο ώστε όλα τα παιδιά να μπορέσουν να παρακολουθήσουν σχεδόν όλα τα εργαστήρια .

 

ΤΡΙΤΗ 2/7 ΑΠΟΘΗΚΕΣ

 

9:30-10:30 Μουσική

 

10:30-11:30   Κουκλοθέατρο

 

11:30-12:30  Υφαντική στο Δάσος

 

12:30- 13:30 Γλυπτική

 

12:30-14:00 Θέατρο

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 3/7 ΣΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 

9:00-10:00 Μουσική

 

10:00-2:00μμ Φτιάχνοντας τα δικά μας ρομπότ

 

•10:00-11:00 Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική ρομποτική , για Παιδιά Ά μέχρι και Γ δημοτικού

 

•11:15-12:15 Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική ρομποτική για Δημοτικού έως κ ΣΤ δημοτικού.

 

•12:30-1:30 Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική ρομποτική για Παιδιά Γυμνασίου.

 

Στις αλλαγές των τμημάτων και ανάλογα με τις συμμετοχές,τα υπόλοιπα παιδιά θα απασχολούνται  με Κουκλοθέατρο , Θέατρο , ζωγραφική.

 

ΠΕΜΠΤΗ 4/7 ΑΠΟΘΗΚΕΣ

 

9:30-10:30 Μουσική

 

10:30-11:30 Φτιάχνω ναυτικούς κόμπους

 

11:30-12:30 κουκλοθέατρο

 

12:30- 13:30 Γλυπτική

 

12:30-14:00 Θέατρο

 

Μονοήμερο εργαστήριο για γονείς:

 

“Η Παιδαγωγική των Παιχνιδιών και των Τεχνών” από τον Οικονομίδη Θοδωρή

 

Πέμπτη 11:30-12:30, όσο τα παιδιά απασχολούνται σε δράσεις.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/7 ΑΠΟΘΗΚΕΣ

 

9:30-10:30 Μουσική

 

10:30-11:30 Εργαστήρι Χαρακτικής

 

11:30-13:30 Γλυπτική .

 

12:30-14:00 Θέατρο

 

Καθε μέρα 7:00μμ-9:00μμ : Σκάκι

 

 ΣΑΒΒΑΤΟ 6/7 ΑΠΟΘΗΚΕΣ

 

Από τις 7:00μμ θα πραγματοποιηθούν οι παρουσιάσεις των εργαστηρίων και η τελετή λήξης του σχολείου.

 

8:30μμ Παρουσίαση του βιβλίου της Ηρώς  Θεοδωροπούλου «Το αόρατο άλογο» από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές

 

9:00μμ   Θεατρική παράσταση :Ο μύθος της Ευρώπης και του Θάσου σε διδασκαλία σκηνοθεσία και μουσική επένδυση,Θοδωρή Οικονομίδη.

 

Το 12ο Θερινό Σχολείο Τέχνης υλοποιεί εβδομαδιαία εργαστήρια για παιδιά , τα οποία έχουν ως επίκεντρο την εξερεύνηση του εαυτού μέσω της τέχνης, της καλλιτεχνικής έκφρασης και της δημιουργίας. Οι επιμορφωτές είναι εθελοντές ( εκτός  από το θεατρικό εργαστήρι με τον Οικονομίδη Θοδωρή που χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΠΟΑ )και τα εργαστήρια δωρεάν.

 

Επιμορφωτες:

 

Μουσική: Ζαγοριανός Άγγελος

 

Γλυπτική: Λόβουλος Κώστας

 

Κουκλοθέατρο: Καλαϊτζίδης Ιορδάνης

 

Θέατρο: Οικονομίδης Θοδωρής

 

Εκπαιδευτική ρομποτική: Sparmatseto Robotic steam

 

Χαρακτική: Χατζηγιάννη Μαριέλπη

 

Ναυτικούς κόμπους: Χατζής Γιώργος

 

Υφαντική: Καρβουνιάρη Γιώτα

 

Σκάκι: Θεοδωρίδης Μιχάλης, Ζαγοριανος Άγγελος, Καρτάλης Αγγελος

 

Την αίτηση συμμετοχής μπορείτε να τη βρείτε ΕΔΩ.

 

Αιτήσεις συμμετοχής στο 6987013085

 

Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται και την ημέρα έναρξης τη Τρίτη 2 Ιουλίου 2024 στις 09:00 στις Αποθήκες των Μεταλλείων.

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2024 | 9:42 pm


Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα των αιτήσεων για το «Thessaly & Evros Pass 2024»

Ανοίγει αύριο, Τρίτη 25 Ιουνίου 2024, η πλατφόρμα των αιτήσεων για το «Thessaly & Evros Pass 2024», συνολικού προϋπολογισμού 4,45 εκατ. ευρώ.

 

Την ανακοίνωση έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της καθιερωμένης κυριακάτικης ανασκόπησης.

 

Συγκεκριμένα, στην ανάρτηση του ανέφερε:

 

«Μεθαύριο Τρίτη 25 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις για το «Thessaly & Evros Pass 2024″ συνολικού προϋπολογισμού 4,45 εκατ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη του τουρισμού στις περιοχές της Θεσσαλίας που χτυπήθηκαν από τον Daniel και του Έβρου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

 

Οι άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες θα καλύπτουν δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών. Το πρόγραμμα δεν έχει εισοδηματικά κριτήρια και από την Τρίτη θα μπορείτε να κάνετε την αίτησή σας μέσω του vouchers.gov.gr».

 

Τρεις προορισμοί

 

Το πρόγραμμα θα χωρίζεται σε τρεις προορισμούς:

 

Thessaly A για τους Δήμους: Νοτίου Πηλίου, Ζαγοράς Μουρεσίου και τις Δημοτικές Ενότητες: Αγριάς, Πορταριάς, Αρτέμιδος και Μακρυνίτσης του Δήμου Βόλου

Thessaly B για τους Δήμους: Λίμνης Πλαστήρα, Αγιάς, Τεμπών, Πύλης (πλην των Δημοτικών Ενοτήτων Γόμφων και Πιαλείων) και Μετεώρων

Evros για τον Δήμο Σουφλίου και τη Δημοτική ενότητα Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης

 

Καθώς και σε τρεις ημερολογιακούς κύκλους:

 

Ιούλιος – Αύγουστος

Σεπτέμβριος – Οκτώβριος

Νοέμβριος – Δεκέμβριος

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Thessaly & Evros Pass

 

Επισημαίνεται ότι το «Thessaly & Evros Pass 2024» δεν έχει εισοδηματικά κριτήρια, ενώ δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι ακόλουθες κατηγορίες πολιτών:

 

Όσοι είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με βάση την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2022.

 

Όσοι δεν έχουν οι ίδιοι ή οι ωφελούμενοί τους ως κύρια κατοικία στους επιλεχθέντες προορισμούς, όπως αυτή προκύπτει από την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2022.

 

Όσοι δεν είναι ωφελούμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού για την περίοδο 2023-2024.

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2024 | 8:24 pm


Έκθεση μνήμης της Ανατολής μέσα από αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές στην Καβάλα

Μια μοναδική συλλογή αυθεντικών υφασμάτων και φορεσιών του 18ου, του 19ου και του 20ου αιώνα του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών στη Νέα Καρβάλη, εκτίθενται στο μουσείο Μωχάμετ Άλη, στην συνοικία της Παναγίας, στην παλιά πόλη της Καβάλας, αναδεικνύοντας ένα σχεδόν μυστηριακό κόσμο της «καθ’ ημάς» Ανατολής.

 

Η έκθεση με τίτλο «Αποχωρισμός», την οποία επιμελήθηκε ο αρχαιολόγος Μιχάλης Λυχούνας, οδηγεί τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι στην Οθωμανική Καππαδοκία ακριβώς πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών. Παρουσιάζει ένα κάλεσμα σε γάμο, ένα τελευταίο συναπάντημα μεταξύ των κατοίκων της Καππαδοκίας -χριστιανών, μουσουλμάνων, εβραίων, Αρμένιων, κρατικών υπαλλήλων, διπλωματών προερχόμενων από ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την Ανατολή, που όμως όλοι έφεραν τη μόδα από τα αστικά κέντρα της εποχής.

 

Όπως τόνισε στη διάρκεια των εγκαινίων ο πρόεδρος του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών, Καπλάνης Ιωσηφίδης,

 

«η έκθεση προσπαθεί να ενώσει, να ξανασμίξει αυτούς που έφυγαν με αυτούς που έμειναν».

 

Ο κ. Ιωσηφίδης είναι ο άνθρωπος που εδώ και πολλές δεκαετίες κατάφερε με κόπο και προσπάθεια να συγκεντρώσει πολύτιμα ενθύμια, κειμήλια, φορεσιές και μνήμες των κατοίκων από τις αλησμόνητες πατρίδες του Καππαδοκικού Ελληνισμού.

 

Η θεματολογία της έκθεσης δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να περιηγηθεί σε όλο το μουσείο και μέσα από κάθε δωμάτιο, ανάλογα τη χρήση και τη σημασία του, αλλά και τον ρόλο του κάθε καλεσμένου, να θαυμάσει από κοντά αντρικές, γυναικείες και παιδικές φορεσιές. Έτσι, για παράδειγμα, στο δωμάτιο του γυναικωνίτη εκτίθενται φορεσιές της νύφης με τις Ρωμιές, τις Αρμένισσες και τις μουσουλμάνες φίλες της και τα παιδιά, στο χαμάμ εκτίθενται φορεσιές του υπηρετικού προσωπικού, ενώ στον ανδρωνίτη παρουσιάζονται οι φορεσιές του γαμπρού και των καλεσμένων φίλων του.

 

Η έκθεση υλοποιείται με τη συνεργασία του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ, του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης και του πανεπιστημίου Necmettin Erbakan του Ικονίου της Τουρκίας.

 

«Με όλα αυτά να δώσουμε μια πινελιά και ένα τόνο για τα 100 χρόνια μνήμης της προσφυγιάς από την Καππαδοκία. 1924-2024. Η έκθεση θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Σέρρες και θα καταλήξει στην Κωνσταντινούπολη. Το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών είναι ο μοναδικός φορέας που ασχολείται με τη διάσωση και τη διάδοση του ελληνικού καππαδοκικού πολιτισμού. Η συλλογή των φορεσιών είναι πολύ μεγάλη, μόνο 60-70 κομμάτια είναι αυτά που φέραμε εδώ για τις ανάγκες της έκθεσης. Ξεπερνούν τα 700. Εστιάζουμε περισσότερο στη μνήμη και τη συλλογική ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα της Ανατολής»,

 

όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3, ο πρόεδρος του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών, Καπλάνης Ιωσηφίδης.

 

Πηγή: ΕΡΤ - Τασούλα Κρητικού

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2024 | 6:33 pm


Σύλλογοι Γονέων Καβάλας: «Είμαστε απέναντι στις αποφάσεις που επηρεάζουν αρνητικά τη μόρφωση των παιδιών μας»

Είμαστε απέναντι σε αιφνιδιαστικές και μονομερείς αποφάσεις που επηρεάζουν αρνητικά τη μόρφωση των παιδιών μας!

 

Αναφέρουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους οι σύλλογοι γονέων, 7ου Δημοτικού Σχολείου, 14ου Δημοτικού Σχολείου, 17ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας και Δημοτικού Σχολείου Φιλίππων.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

Τις τελευταίες ημέρες έχει προκύψει ένα πολύ σοβαρό θέμα με την υποβάθμιση δημοτικών σχολείων του Δήμου Καβάλας για το σχολικό έτος 2024-2025.

 

Με την με αριθμ. Φ.11.2/2563 (20/06/2024) απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας, το 7ο Δημοτικό Σχολείο (Παναγία), το 14ο Δημοτικό Σχολείο (Προφήτης Ηλίας) και το 17ο Δημοτικό Σχολείο (Αγ. Παρασκευή) υποβαθμίζονται από 6θέσια σε 5θέσια και το Δημοτικό Σχολείο Φιλίππων από 6θέσιο σε 4θέσιο.

 

Σε σχέση με το θέμα αυτό, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

 

1.   Η απόφαση αυτή ελήφθη από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση. Μάλιστα, όλο το προηγούμενο διάστημα, η Διεύθυνση διαβεβαίωνε ορισμένα από τα σχολεία ότι δεν επρόκειτο να γίνει καμία μεταβολή για το έτος 2024-2025.

 

Απέναντι σε μία τέτοια αιφνιδιαστική και μονομερή απόφαση, ήταν “μονόδρομος” για τους Συλλόγους Γονέων των υποβαθμιζόμενων Δημοτικών Σχολείων να καταθέσουμε εξώδικη διαμαρτυρία – αίτηση θεραπείας κατά της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας, προκειμένου να ανακαλέσει την απόφαση αυτή και να ξεκινήσει μία δομημένη και συντεταγμένη συζήτηση για το πώς μπορούν οι σχολικές μονάδες που υποβαθμίζονται να στηριχθούν, ώστε να διατηρηθούν στη βαθμίδα του 6/θέσιου και να συνεχίζουν να παρέχουν ποιοτική εκπαίδευση στα παιδιά μας.

 

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας οφείλει να σεβαστεί το πλαίσιο που θέτει η Υπουργική Απόφαση με αριθ. 170405/ΓΓ1 (ΦΕΚ Β 6273/28.12.2021) άρθρ.1 παρ.8, η οποία προβλέπει ότι οι Διευθυντές Εκπαίδευσης οφείλουν να «ενεργούν γενικότερα με γνώμονα την αρχή ότι η διοίκηση της εκπαίδευσης πρέπει να ασκείται όχι μόνο με την εφαρμογή νομικών διατάξεων και επιστημονικών αρχών, αλλά και με την αντίληψη της υποχρέωσης για την εξυπηρέτηση των πολιτών και της κοινωνίας».

 

Όπως επίσης, οφείλει να εφαρμόσει τη σαφή Γενική Επισήμανση της Εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας με αριθ. 118145/ΓΔ4 – 20/10/2023 «Μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχ. έτος 2024-2025», η οποία ορίζει τα εξής: «Κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διατύπωση της καλύτερης δυνατής πρότασης προς όφελος των μαθητών/τριών και της εκπαίδευσης και την αποφυγή εκ των υστέρων διαμαρτυριών».

 

2.   Απορία προκαλεί η επιλογή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας να προτάξει ως προτεραιότητα τη συγχώνευση της Α’ και Β’ τάξης των θιγόμενων Δημοτικών Σχολείων.

 

Εμείς γνωρίζουμε πως η συνδιδασκαλία Α’ και Β’ τάξης έρχεται σε αντίθεση με τον προγραμματισμό των μαθημάτων όπως ορίζει το άρθρο 3 του ν. 4692/2020 (Α΄111) και πως σε 5/θέσιο σχολείο δεν προβλέπεται συνδιδασκαλία Α΄ και Β΄ τάξεων, η οποία είναι αποδεκτή μόνο ως τρίτη επιλογή και όχι ως πρώτη.

 

Η Διεύθυνση οφείλει να δώσει εξηγήσεις:

 

- γιατί προέταξε την αντιπαιδαγωγική συγχώνευση της Α’ και Β’ τάξης, ενώ αυτή δεν προβλέπεται;

 

- σε τι αποσκοπεί τελικά η επιλογή αυτή, δεδομένου πως μία τέτοια συγχώνευση θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη “διαρροή” μαθητών από τα υποβαθμιζόμενα Δημοτικά Σχολεία, οδηγώντας τα τελικά σε οριστικό κλείσιμο;

 

 

 

3.   Τέλος, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας οφείλει να δώσει εξηγήσεις για ποιον λόγο απέκρυψε τη διαφωνία του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου (ΠΥΣΠΕ) στην επίσημη απόφαση με την οποία υποβαθμίζονται τα Σχολεία μας.

 

Η απόκρυψη της διαφωνίας ενός υπηρεσιακού οργάνου σε μία απόφαση συνιστά πλήγμα για την αρχή της Διαφάνειας που πρέπει να διέπει τις αποφάσεις της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας και εγείρει ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της ενέργειας αυτής.

 

 

 

Καταλήγοντας, ζητούμε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας τα εξής:

 

- Να ανακαλέσει την απόφαση για υποβάθμιση των Σχολείων μας.

 

- Να εφαρμόσει τη Γενική Επισήμανση του Υπουργείου Παιδείας και να ξεκινήσει έναν δομημένο και συντεταγμένο διάλογο και με τους Συλλόγους Γονέων, ως θεσμοθετημένους εταίρους της εκπαιδευτικής κοινότητας, για το μέλλον των σχολικών μονάδων στον Δήμο μας.

 

Όλοι γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε το πολύ σοβαρό πρόβλημα μείωσης του μαθητικού πληθυσμού στην περιοχή μας. Μπροστά σε αυτό έρχονται ή θα έλθουν αντιμέτωπα όλα τα σχολεία του Δήμου μας, ακόμη και αυτά που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό της Καβάλας, γεγονός που θα σημάνει τη γενικότερη παρακμή της πόλης.

 

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο λοιπόν, οι αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον των σχολικών μονάδων, και φυσικά των παιδιών μας, δεν μπορούν να λαμβάνονται μονομερώς, αιφνιδιαστικά και σε βάρος της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και ενός υγιούς σχολικού περιβάλλοντος.

 

Ωστόσο, ο διάλογος θα πρέπει να έχει στόχο να αποφευχθούν συγχωνεύσεις τάξεων και κλείσιμο σχολείων και να εφαρμοστούν οι βέλτιστες λύσεις που θα αναβαθμίζουν την παιδεία και τη μόρφωση των παιδιών μας.

(δελτίο Τύπου)

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2024 | 4:30 pm


Καζάνι που βράζει η Θάσος: χωρίς νερό εδώ και μέρες τα Λιμενάρια

Χωρίς νερό έχουν μείνει από το τέλος της περασμένης εβδομάδας οι περισσότερες γειτονιές στα Λιμενάρια.

 

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο στο σύνολο του ευρύτερου οικισμού και καταντάει ακραίο σε περιοχές με υψομετρική διαφορά όπως η περιοχή γύρω από την εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

 

Προβλήματα όμως παρουσιάζονται και σε χαμηλές περιοχές, όπως τα Καλύβια Λιμεναρίων και ο δρόμος που οδηγεί σε αυτά ή η παραλία δυτικά των Λιμεναρίων.

 

Στις βρύσες είτε δεν τρέχει καθόλου νερό του δικτύου ύδρευσης, είτε τρέχει με πολύ μικρή πίεση.

 

Το πρόβλημα της λειψυδρίας στα Λιμενάρια είναι έντονο εδώ και αρκετά χρόνια. Πολλά σπίτια αλλά και επιχειρήσεις έχουν εγκαταστήσει ντεπόζιτα.

 

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το πρόβλημα δεν είναι αισθητό σε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες με την ίδια ένταση ή συχνότητα.

 

Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν εγκαταστήσει μεγάλες δεξαμενές νερού και λειτουργούν παράλληλα συστήματα αύξησης της πίεσης, τόσο για την πλήρωση των δεξαμενών κατά τις νυχτερινές ώρες που υπάρχει νερό στο δίκτυο όσο και για την πιο λειτουργική κατανομή του νερού της δεξαμενής στα δωμάτια.

 

Όπως αναφέρουν αρκετοί κάτοικοι και επιχειρηματίες των Λιμεναρίων στο KavalaNews, φέτος είναι η χειρότερη χρονιά όλων των εποχών.

 

Προβλήματα που συνήθως παρατηρούνται μετά από μεγάλη ξηρασία και προς το τέλος της σεζόν όπως ο Αύγουστος, τώρα έγιναν αισθητά πριν από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

 

Μικρότερης διάρκειας προβλήματα με την υδροδότηση ήταν φέτος αντιληπτά και πριν την άφιξη των πρώτων τουριστών.

 

Σύμφωνα με τη ΔΕΥΑ Θάσου, τα προβλήματα των τελευταίων ημερών οφείλονται σε βλάβες που παρουσιάστηκαν στα συστήματα γεωτρήσεων που καλύπτουν την περιοχή.

 

Σε μια περίπτωση κάηκε το μοτέρ γεώτρησης ενώ σε μια άλλη υπήρξε βλάβη στο σύστημα κατανομής.

 

Οι βλάβες συνήθως αντιμετωπίζονται μέσα σε λίγες ώρες όμως η κυρία αιτία φέτος είναι η περαιτέρω επιδείνωση στο πρόβλημα του συνολικού αποθέματος νερού.

 

Η ΔΕΥΑΘ φαίνεται να έχει προχωρήσει σε μια νέα γεώτρηση που ίσως δώσει μερική λύση στο πρόβλημα τις επόμενες ημέρες.

 

Ωστόσο οι ελπίδες είναι μικρές.

 

Σημειώνεται ότι εκτός από τα Λιμενάρια, σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας παρατηρούνται εδώ και χρόνια σε άλλες περιοχές της νότιας Θάσου όπως Κοίνυρα και Αλυκή.

 

Πολύ σοβαρά προβλήματα παρουσιάζονται επίσης σε σημεία των περιοχών Καλλιραχης, Σωτήρα και Ραχωνίου.

 

Οι περισσότεροι αποδίδουν τα προβλήματα στον υπερτουρισμό και στην ραγδαία, χωρίς κανόνες και περιορισμούς τουριστική ανάπτυξη. Έχουν ανεγερθεί οικοδομές ακόμη και σε σημεία που δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου δόμηση.

 

Τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί χιλιάδες νέα υδρόμετρα στα κατά τόπους δίκτυα ύδρευσης. Τα περισσότερα από αυτά αφορούν σε κατοικίες που προορίζονται για εκμετάλλευση μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης και σε νέες ξενοδοχειακές μονάδες.

 

Ωστόσο, εκτός από την αύξηση της ζήτησης στο νερό, παρατηρείται παράλληλα και μείωση των αποθεμάτων.

 

Αρκετός κόσμος διαμαρτύρεται για το ότι δεν έχει ληφθεί σχετική μέριμνα με μελέτες και προετοιμασία, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Καταγγέλλουν δε ότι δεν έχει γίνει «καλλιέργεια πηγών» και ότι δεν λαμβάνονται όλα τα μέτρα αποτροπής για διαρροές αλλά και σπατάλες.

 

Ορισμένοι, δείχνοντας κατανόηση στα προβλήματα προσφοράς και ζήτησης, λένε ότι θα ήταν έστω χρήσιμο αν υπάρξει εκ περιτροπής υδροδότηση ανά περιοχή αλλά με έγκαιρη ενημέρωση ώστε να λαμβάνουν όλοι τα μέτρα τους. 

 

Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα της λειψυδρίας στη Θάσο σε συνδυασμό με τον υπερτουρισμό που συζητιέται ως φαινόμενο όλο και περισσότερο, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το νησί για τα επόμενα χρόνια.

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2024 | 3:52 pm


ΝΟΘΑΚ: Πρώτη στον όμιλό της η ανδρική ομάδα με δύο νίκες και μια ισοπαλία

Με δύο νίκες και μια ισοπαλία τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της η ανδρική ομάδα υδατοσφαίρισης του ΝΟΘΑ Καβάλας, περνώντας στην Α’ φάση του του πρωταθλήματος της Β' Εθνικής.

 

Αρχικά ο αγώνας με τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε με ισοπαλία 10-10.

 

Σε σχετική ανάρτηση ο ΝΟΘΑΚ αναφέρει:

 

Σε έναν αγώνα θρίλερ με τον ΝΟΘΑΚ να ισοφαρίζει στο τέλος με τον μικρό μας Κωνσταντίνο Ανανιάδη,  οι δυο ομάδες ήρθαν ισόπαλες.

 

Ο ΝΟΘΑΚ με τον βαθμό της ισοπαλίας εξασφάλισε και μαθηματικα πλέον την πρόκριση στα πλέι πλέι οφ.

 

Συγχαρητήρια, για μια ακόμη φορά, σε όλους τους συντελεστές της φετινής πορείας της ομάδας υδατοσφαίρισης!

 

Στον αγώνα με την ΧΑΝΘ, ο ΝΟΘΑΚ επικράτησε με 12-7

 

Για την νίκη αυτή, η ομάδα δημοσίευσε:

 

Άλλη μία νίκη για την ομάδα υδατοσφαίρισης του ΝΟΘΑΚ!

 

Επικρατησε με 12-7 της ΧΑΝΘ και πλέον είναι πολύ κοντά στην πρόκριση που οδηγεί στην Αθήνα και στα πλέι οφ.

 

Συγχαρητήρια, η προσπάθεια συνεχίζεται αύριο, απέναντι στον Ηρακλή το πρωί και στη Νεάπολη το απόγευμα!

 

Στον τρίτο και τελευταίο αγώνα του ομίλου, ο ΝΟΘΑΚ κέρδισε την ΣΑΠΚ ΝΕΑΠΟΛΗ με 13-7.

 

Η νίκη αυτή οδήγησε την ομάδα στην τελική φάση.

 

Σε ανάρτησή του ο ΝΟΘΑΚ ακαφέρει:

 

13-7 νίκη απέναντι στη ΣΑΠΚ ΝΕΑΠΟΛΗ.

 

Με δύο νίκες και μία ισοπαλία στη Θεσσαλονίκη η ανδρική ομάδα υδατοσφαίρισης του ΝΟΘΑΚ ολοκλήρωσε πρώτη και αήττητη στον όμιλο της, την Α´ φάση του πρωταθλήματος της Β' Εθνικής κατηγορίας.

 

Ευχαριστούμε θερμά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης για την φιλοξενία την άψογη εξυπηρέτηση και την φροντίδα στην ομάδα μας!

 

Με επιμονή, υπομονή, συστηματική δουλειά και θετική ενέργεια συνεχίζουμε το ταξίδι...

 

Ραντεβού στην τελική φάση του πρωταθλήματος στις12-15/7.

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2024 | 3:19 pm


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Κοινωνική αντιπολίτευση - Kavala News

Κοινωνική αντιπολίτευση  Kavala News

Δημοσιεύθηκε στις 23 June 2024 | 5:39 pm


Καβάλα για την πρόκριση - pisina.net

Καβάλα για την πρόκριση  pisina.net

Δημοσιεύθηκε στις 22 June 2024 | 10:06 pm


Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας