Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Παναγιωτόπουλος: "Η στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ είναι σε καλύτερο σημείο από ποτέ" – Τι είπε για το μεταναστευτικό (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Υπουργός Μετανάστευσης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, φιλοξενήθηκε στο ERTNews και την εκπομπή «Newsroom» με τον Γιώργο Σιαδήμα και τη Στέλλα Παπαμιχαήλ.

 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε για τις αμερικανικές εκλογές, τονίζοντας πως δεν θεωρεί πως θα αλλάξουν πολλά από το αποτέλεσμα για την Ελλάδα, όποιο και αν είναι αυτό. O υπουργός μίλησε και για τις δομές και το μεταναστευτικό.

 

Σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει τα εξής:

“Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρθηκε:

 

Για τις Αμερικανικές εκλογές: Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών δεν θεωρώ ότι σε γενικές γραμμές θα αλλάξει πολλά στη χώρα μας  Βέβαια είχαμε το ευτύχημα να ποντάρουμε στην πάρα πολύ καλή προσωπική σχέση JoeBiden- Κυριάκου Μητσοτάκη επί προηγούμενης διοίκησης, σε προσωπικό κιόλας επίπεδο. 

 

Το έζησα ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Μας άνοιξε το οβάλ γραφείο όταν είχαμε πάει εκεί, νομίζω το καλοκαίρι του ’22, κυβερνητική αποστολή με επικεφαλής τον πρωθυπουργό ασφαλώς και διαπίστωσα και από κοντά αυτή την εξαιρετική προσωπική σχέση που δεν μπορούσε παρά να ήταν επωφελής και για τη χώρα. 

 

Σε κάθε περίπτωση όμως, η εξωτερική πολιτική της Αμερικής ασφαλώς και ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών θα έχει κάποιες μετατοπίσεις. Ας πούμε, όλοι περιμένουν μεγαλύτερη εσωστρέφεια ή απομονωτισμό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αν κερδίσει ο Donald Trump. 

 

Όλοι περιμένουν διαφορετική αντιμετώπιση προς την Ευρώπη. Εγώ θα προτιμούσα να το βλέπω αυτό σε επίπεδο Ευρώπης και ΝΑΤΟ, όπως λέτε πολύ σωστά. Είναι δεδομένο λοιπόν, γιατί το έχουμε ξαναδεί αυτό επί πρώτης θητείας Donald Trump,  ότι η Αμερική θα είναι πολύ πιο επικριτική απέναντι στην Ευρώπη ως προς τις υποχρεώσεις τους προς το ΝΑΤΟ. Τι ήθελε ο Trump από το από την προηγούμενη θητεία του; 

 

Τα νατοϊκά μέλη να πληρώνουν τις υποχρεώσεις του που είναι 2% του ΑΕΠ στην άμυνα και 20% από αυτό το 2% σε επενδύσεις για νέο εξοπλισμό. Έχει παρουσιαστεί μεγάλη βελτίωση στην Ευρώπη και λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία και της νέας γεωπολιτικής αναταραχής που βιώνουμε. 

 

Ενώ επί Trump πρώτης θητείας, αν δεν κάνω λάθος 3 ή 4 χώρες, ήταν συνεπείς ως προς αυτούς τους στόχους, η Ελλάδα ανάμεσά τους εξαρχής να το πούμε κι αυτό λόγω των δικών μας καταστάσεων και προκλήσεων ασφαλείας, τώρα είναι πάνω από 10 ή 15. 

 

Επομένως οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν αρχίσει και πληρώνουν περισσότερο. Υπάρχει όμως ακόμα ανοιχτό το μεγάλο ζήτημα εάν η Αμερική επί οποιασδήποτε διοίκησης θα προκύψει, περισσότερες πιθανότητες με Trump, αποφασίσει να επενδύσει λιγότερα και σε παρουσία και σε εξοπλισμό στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, πώς θα καλυφθεί αυτό το κενό. Επομένως, αυτό είναι ένα θέμα που αφορά περισσότερο την Ευρώπη ως Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, παρά την Ελλάδα σε επίπεδο διμερών σχέσεων. 

 

Σε επίπεδο διμερών σχέσεων είμαστε σε πολύ καλό σημείο λόγω, της MDCΑ, της στρατηγικής συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής βοήθειας που έχουμε υπογράψει με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και εφαρμόζεται, θα έλεγα ότι επεκτείνεται για αυτό και όλοι οι επαΐοντες λένε ότι η στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ είναι σε καλύτερο σημείο από ποτέ. 

 

Η Ελλάδα είναι χώρα, θα έλεγα ζωτικού συμφέροντος για τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω του ότι είναι μία χώρα στο εξωτερικό σύνορο του δυτικού κόσμου, δεν θα έλεγα μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

 

Επομένως οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για την Ελλάδα. Ασφαλώς το στρατηγικό ενδιαφέρον ισχύει και για την Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν νομίζω ότι είναι εύκολο να θιγούν τα εθνικά μας συμφέροντα ανάλογα με το ποιος θα προκύψει πρόεδρος στις ΗΠΑ. 

 

Εξάλλου, κανάλια επικοινωνίας υπάρχουν πάντα, για παράδειγμα με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, είναι γνωστό το εξαιρετικό κανάλι επικοινωνίας που διαθέτει πρωθυπουργός με τον Mike Pompeo και που ενδεχομένως να αναλάβει και αξίωμα, αν κερδίσει ο Trump. 

 

Εμείς τον γνωρίσαμε ως υπουργό εξωτερικών. Είχε έρθει τότε στο Υπουργείο Άμυνας τον Οκτώβρη του 19 για να χαιρετήσει την συμβολή του υπουργείου στην MCDA, τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, και διαθέτει μία εξαιρετική προσωπική σχέση με τον Πρωθυπουργό.

 

Για τη συνεργασία με την Τουρκία και τη συνάντηση με Γερλίκαγια: Υπάρχει συνεργασία, ασφαλώς και υπάρχει. Λειτουργεί με αποτελέσματα στο χερσαίο σύνορο, κυρίως στον Έβρο. 

 

Χθες μάλιστα συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι αντιπροσωπείες των 3 κρατών Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας σε επίπεδο ανώτερων αξιωματούχων Γενικών Γραμματέων, συμμετείχε ο δικός μας Γενικός Γραμματέας μεταναστευτικής Πολιτικής, ο κύριος Λογοθέτης. 

 

Πήγε καλά από ό,τι γνωρίζω και συμφωνήθηκε, αυτό είναι μία είδηση καλή νομίζω, να γίνει η πρώτη επαφή με τον ομόλογό μου, τον κύριο Γερλίκαγια, υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας στη Βουδαπέστη στις επόμενες μέρες, όταν και οι δύο θα βρεθούμε στο πλαίσιο ενός φόρουμ για τη Μετανάστευση. 

 

Θα είναι μία πρώτη επαφή από κοντά και νομίζω ότι από κει και πέρα θα βάλουμε το πλαίσιο για να συναντηθούμε και διμερώς στην Ελλάδα μάλλον, είναι σειρά μας να τον φιλοξενήσουμε. Κλείδωσε το πρώτο τετ α τετ στη Βουδαπέστη, θα είναι παρών, θα είμαι και εγώ και θα πάμε να ορίσουμε το δεύτερο. Ασφαλώς και υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης της συνεργασίας στα θαλάσσια σύνορα . Ασφαλώς και έχει να κάνει με τους διακινητές. 

 

Αυτή τη στιγμή θα έλεγα το σημείο πίεσης, εδώ και κάποιους μήνες, είναι το Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Έρχονται από τα μικρασιατικά παράλια από την Τουρκία δηλαδή στα νησιά του Νότιου Αιγαίου, κυρίως στη Ρόδο αλλά και σε μικρότερα νησιά όπως στη Σύμη.

 

 

Για τη δημιουργία χώρου φύλαξης στη Ρόδο: Οι σκηνές που είδαμε στη Ρόδο έγκεινται στο ότι δεν υπάρχει κάποιος χώρος φύλαξης. Επειδή αυτοί οι άνθρωποι, πάλι θα το πω, είναι υπό κράτηση διότι δεν έχουν προωθηθεί στις δομές που εποπτεύει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ώστε να καταγραφούν, γιατί τους καταγράφουμε εδώ στην Ελλάδα δεν τους αφήνουμε να φεύγουμε όπως γίνεται αλλού προς τη Βόρεια Ευρώπη. 

 

Έπρεπε λοιπόν να κρατηθούν και τη δουλειά αυτή, όπως καταλαβαίνετε, την αναλαμβάνει η αστυνομία και το λιμενικό, αλλά δεν υπάρχει χώρος φύλαξης. Για αυτό και συζητήσαμε τη δημιουργία ενός χώρου φύλαξης καταγραφής και όχι η δομής. Να το πω άλλη μια φορά. Αυτό θα γίνει στη Ρόδο, δεδομένων των συνθηκών. 

 

Η εναλλακτική θα ήταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να περιφέρονται ελεύθεροι και ανεξέλεγκτοι και να δημιουργείται και μία κακή εικόνα, αλλά και μία εύλογη ανησυχία στην τοπική κοινωνία. Αυτή είναι η πρόθεσή μας. 

 

Θα το προχωρήσουμε το θέμα στις επόμενες εβδομάδες, γιατί πρέπει πολλά πράγματα να γίνουν μεταξύ άλλων και συνεννόηση με την τοπική κοινωνία, ποτέ δεν το αρνηθήκαμε αυτό, αλλά αυτός ο χώρος φύλαξης θα είναι ευθύνη της ελληνικής αστυνομίας. Ασφαλώς και εμείς έχουμε ρόλο στην επιλογή του χώρου και στην στις συνέργειες. με άλλα υπουργεία ώστε να κατασκευαστεί.

 

 

Για τη χωρητικότητα των δομών: Η προετοιμασία μας έχει να κάνει με το σύστημα, που είναι ήδη σε λειτουργία, των δομών σε όλη την Ελλάδα. Η χωρητικότητα στις δομές στα νησιά που είναι κέντρα καταγραφής κυρίως είναι περί το 100%. 

 

Η χωρητικότητα στο σύνολο, όμως άρα και στις δομές της ενδοχώρας είναι περί το 55%. Άρα υπάρχει περιθώριο να αποσυμφορηθούν τα νησιά και να διοχετευτεί κόσμος ακόμα και ακατάγραφος προκειμένου να καταγραφεί σε δομές του εσωτερικού. 

 

Προς το παρόν η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.  Ελπίζω οι ροές να μην αυξηθούν τόσο δραματικά και τόσο γρήγορα και τόσο εντατικά που να δοκιμάσουν τις αντοχές του συστήματος μας. Θα πρέπει να μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. 

 

Θα είναι δοκιμασία όλη την Ευρώπη, όχι μόνο για την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο και έχουμε ήδη εμπόλεμη κατάσταση στον Λίβανο και αλλού.

 

Για την επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας: Τον συνόδευσα μαζί με την αρμόδια Γενική Γραμματέα, την κυρία Λυγούρα. Ήρθε ο Γερμανός Πρόεδρος εδώ και είδαμε κάποιες εικόνες κάποιων εκατοντάδων, 200 – 300 ήταν, Αιγυπτίων έγκλειστων στην «κλειστού τύπου» δομή να διαμαρτύρονται και να φωνάζουνε “huroof”, θέλουμε τα χαρτιά μας, δηλαδή ταξιδιωτικά έγγραφα για να φύγουν. 

 

Αυτό για μένα ήταν αποκαλυπτικό για τον Γερμανό Πρόεδρο. Μιλάμε για Ελληνικό κράτος, δεν ήρθε για να διαπραγματευτεί με κάποια κυβέρνηση με πιο κυβερνητικό παράγοντα. Τι θα γίνει με τις επιστροφές και τη Γερμανία, δεν είναι η δουλειά του. Αρχηγός Κράτους είναι, Πρόεδρος της Γερμανίας, ούτε εξ όσων γνωρίζω συζητήθηκαν αυτά με τον Πρωθυπουργό. 

 

Ήταν λόγοι συμβολικοί αυτοί της επίσκεψής του και λόγοι που είναι πολύ πιο πάνω από την επίσκεψη στη Μαλακάσα, τους ξέρουμε. 

 

Από κει και πέρα όμως είδε και κατάλαβε πολλά. Καταρχήν του εξηγήσαμε ότι όλοι αυτοί είναι αποτέλεσμα της πίεσης που δεχόμαστε πλέον και από τη Νότιο Αφρική και έρχονται στην Κρήτη και από εκεί στη Μαλακά στην ενδοχώρα. 

 

Επίσης κατάλαβε ότι όποιοι μπαίνουν στην Ελλάδα. Δεν είναι απλά μία χώρα transit για να φύγουνε και να καταλήξουν πιθανόν στη Γερμανία.

 

Έπρεπε να το καταλάβει και είχε σημασία να το καταλάβει αυτό ο Γερμανός Πρόεδρος για να καταλάβει ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που ασκεί αυστηρή και δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό, ότι δεν είναι μία χώρα “μπάτε σκύλοι αλέστε” και ότι τηρεί διαδικασίες που άλλες χώρες που σπρώχνουνε κόσμο προς Γερμανία δεν το τηρούν, δεν καταγράφονται ας πούμε όλοι αυτοί όταν μπαίνουν στην Ιταλία.

 

 

Για τις επιστροφές: Υπάρχουν θέματα που σηματοδοτούν μία κάποια μεταβολή της Ευρωπαϊκής πολιτικής, λόγω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας στο ιστορικό των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Αυτό όμως έχει να κάνει με άλλα ζητήματα, όπως ας πούμε, οι επιστροφές σε τρίτες χώρες, όχι από τη Γερμανία στην Ελλάδα, από τη Γερμανία στην Τουρκία ενδεχομένως. Υπάρχει και συμφωνία ως προς αυτό του 2016 που δεν τηρείται στο βαθμό που θα έπρεπε ως προς τις επιστροφές τουλάχιστον από την Τουρκία. 

 

Αυτό όμως θα το δει η Ευρωπαϊκή Ένωση σαν Ευρώπη. Υπάρχει θέμα επιστροφής, προς χώρες προέλευσης. Στο Αφγανιστάν ας πούμε, στο Πακιστάν, πάντα το θέμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι συμμόρφωση αυτών των χώρων. 

 

Δεν θέλουν να επιστρέφουν πίσω αυτοί που έστω και παράνομα έφυγαν για να δουλέψουν στην Ευρώπη, γιατί οι άλλοι θα πιάσουν δουλειά και θα φέρουνε πίσω συνάλλαγμα. Άλλοι θα ενταχθούν σε διάφορες κοινωνικές δομές. Εκτιμώ ότι πρέπει να παρέμβει η Ευρώπη. 

 

Είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και πρέπει να πιέσει και να διαπραγματευτεί η Ευρώπη με αυτά τα κράτη. Ενδεχομένως η διαπραγμάτευση θα έχει και κάποιο οικονομικό αντίτιμο.

 

Για τους διακινητές: Το θέμα κάθε φορά, με κάθε ποινικό πλαίσιο, είναι να εφαρμόζεται ο νόμος. Κι εγώ προτείνω στον Υπουργό Δικαιοσύνης να αλλάξει το πλαίσιο το δικό μας, για την αντιμετώπιση των διακινητών, έτσι ώστε οποιοσδήποτε πιαστεί να οδηγεί ένα σκάφος, ακόμα κι αν δεν είναι ο ιθύνων νους της παράνομης διακίνησης, να τιμωρείται με την ποινή του αυτουργού. 

 

Να τιμωρείται δηλαδή, όχι ως απλός συνεργός, αλλά σαν άμεσος συνεργός. Αυτά είναι θέματα περισσότερο ποινικής μεταχείρισης. Το θέμα είναι να έχουμε μία συνεργασία καλύτερη με τις τουρκικές αρχές. 

 

Την έχουμε ως ένα βαθμό, αλλά νομίζω υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης από το αποτέλεσμα θα φανούν όλα στην αντιμετώπιση από κοινού αυτών των εγκληματικών οργανώσεων, γιατί είναι εγκληματικές οργανώσεις και όταν μιλάμε για ανθρώπους που κινδυνεύουν στη θάλασσα δεν ασχολούμαστε αρκετά με αυτούς που τους βάζουνε σε αυτές τις βάρκες και τους διακινούνε σε θαλάσσια ταξίδια επικίνδυνα για την ασφάλειά τους. 

 

Ασχολούμαστε με, ενδεχομένως με το Λιμενικό από δω από κει, που τους συλλαμβάνει, που προσπαθεί να τους περιορίσει, να τους σταματήσει, με τους λαθροδιακινητές θα έπρεπε να ασχολούμαστε με αυτές τις εγκληματικές οργανώσεις και να τις εντοπίσουμε στο βαθμό που μπορούμε.

 

 

Για τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν: Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί να οδηγήσει κάπου. Είμαι όμως σίγουρος ότι καλό είναι να γίνει και καλό είναι να γίνονται όλες αυτές οι συναντήσεις και να υπάρχει ένας ανοιχτός διάλογος. 

 

Δεν είναι κακό, ούτε εθνικά επικίνδυνο να μιλάς με τον άλλον και να τονίζεις και τις διαφορές που έχεις και να θέτεις και με κάθε τόνο κατηγορηματικότητας και σαφήνειας τις κόκκινες γραμμές σου. Αντιθέτως, κακό είναι να μη μιλάς, είναι και λίγο φοβικό αν θέλετε, γιατί δηλαδή να μη μιλάμε; Πόσο καλό έκανε στη χώρα το ότι για 2 χρόνια περίπου δεν μιλούσε κανείς με κανέναν, εκεί στο 2020 με 2022. 

 

Και κάποια στιγμή ο μόνος ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας ήταν ο δικός μου ως Υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον ομόλογό μου, τον Ακάρ και πόσο καλό έκανε ότι αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας είναι ανοιχτός εκεί στις ώρες της μεγάλης έντασης; 

 

Δεν είναι σίγουρο ότι θα καταλήξουμε. Αλλά έχει σημασία να συζητάμε μεταξύ μας. Και να ξέρει ο καθένας ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές του άλλου, ιδίως να ξέρουν οι Τούρκοι τις δικές μας κόκκινες γραμμές που τουλάχιστον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο Γιώργος Γεραπετρίτης και η Ελληνική Κυβέρνηση εδώ και αρκετό καιρό, αρκετά χρόνια τις βάζουνε στο τραπέζι με απόλυτη σαφήνεια.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 5 November 2024 | 3:50 pm


Νεαρό ελάφι έκανε μπάνιο σε παραλία – Βίντεο

Ένα πολύ ξεχωριστό θέαμα είχε την ευκαιρία να δει κόσμος, σε ήρεμη πια παραλία της Λήμνου.

 

Ένα νεαρό ελάφι έκανε μπάνιο στην παραλία.

Το βίντεο αναρτήθηκε στον λογαριασμό @limnos_island στο Instagram.

 

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ.

Δημοσιεύθηκε στις 5 November 2024 | 3:00 pm


Περιφέρεια ΑΜΘ: Οδηγίες για την εποχική γρίπη - Αντιγριπικός Εμβολιασμός

Σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου Υγείας «Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη 2024-2025 – Αντιγριπικός Εμβολιασμός» η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επισημαίνει τα παρακάτω σχετικά με την εποχιακή γρίπη.

 

Η γρίπη είναι μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού που οφείλεται στους ιούς της γρίπης και μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως σοβαρή και σπανιότερα θανατηφόρο νόσο.

 

Ο χρόνος έναρξης του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, συχνά προκαλεί την αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής, την υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια, την αύξηση της θνησιμότητας. Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο των χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά έχουν μερική απόδοση και δεν επαρκούν.

 

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και κατά επέκταση στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

 

Οι συστάσεις αντιγριπικού εμβολιασμού για την περίοδο 2024-2025 περιλαμβάνουν κατά προτεραιότητα τις παρακάτω ομάδες πληθυσμού ή καταστάσεις αυξημένου κινδύνου:

 

  1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  2. Βρέφη και παιδιά ηλικίας 6 μηνών ως 5 ετών
  3. Παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
  • Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  • Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
  • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
  • Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
  • Χρόνια νεφροπάθεια
  • Χρόνιες παθήσεις ήπατος
  • Νευρολογικά - νευρομυϊκά νοσήματα
  • Σύνδρομο Down
  1. Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
  2. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40kg/m 2) και παιδιά με ΔΜΣ>95ηΕΘ.
  3. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα)
  4. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
  5. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.
  6. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
  7. Άστεγοι.
  8. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς [συμπεριλαμβανομένων εκτροφέων μινκ (γουνοφόρα θηλαστικά)], σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

(δελτίο Τύπου)

Δημοσιεύθηκε στις 5 November 2024 | 2:25 pm


Το φθινόπωρο στα ορεινά της Θάσου – Βίντεο

Ένα βίντεο της Θάσου δημοσίευσε ο Νίκος Κίτρινος.

 

Ο ίδιος περιγράφει το βίντεο:

 

Το φθινόπωρο στα ορεινά της Θάσου είναι μαγεία...

 

Παραλία Μακρυνάμμος ή Παράδεισος όπως επικράτησε να λέγεται τα τελευταία χρόνια από ψηλά!

Δημοσιεύθηκε στις 5 November 2024 | 1:21 pm


Σχολείο της Νέας Περάμου ζητά εξηγήσεις από τον δήμο Παγγαίου

Διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζεται ο Δήμος Παγγαίου την περιουσία του 1ου Δημοτικού σχολείου της Νέας Περάμου ζητά το σχολικό συμβούλιο.

 

Όπως αναφέρει το συμβούλιο στην επιστολή που έστειλε στον δήμαρχο Παγγαίου Φίλιππο Αναστασιάδη, το 1ο Δημοτικό σχολείο Νέας Περάμου μειονεκτεί σε υποδομές σε σχέση με το 2ο Δημοτικό της περιοχής, ενώ την ίδια ώρα το σχολείο διαθέτει ως περιουσιακό στοιχείο δύο ακίνητα από κληροδοτήματα, τα ενοίκια των οποίων αποτελούν έσοδα της σχολικής μονάδας.

 

Επιπλέον το σχολικό συμβούλιο ζητά λεπτομερή λογοδοσία των εσόδων από την διαχείριση της περιουσίας του σχολείου από την ημέρα της ενοποίησης του Δήμου Νέας Περάμου με τον μητροπολιτικό Δήμο.

 

Αναλυτικά, η επιστολή του συμβουλίου:

 

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

 

Με την παρούσα επιστολή, το Σχολικό Συμβούλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Περάμου Καβάλας απευθύνεται σε εσάς προκειμένου να ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με τη διαχείριση της περιουσίας του σχολείου μας.

 

Συγκεκριμένα, σας παρακαλούμε να μας παράσχετε λεπτομερή λογοδοσία των εσόδων από τη διαχείριση της περιουσίας του σχολείου μας, συμπεριλαμβανομένης αναλυτικής καταγραφής για όλα τα έτη που δυνάμει των σχετικών διατάξεων του ν.1894/90 η σχολική περιουσία πέρασε στους Δήμους. Επισημαίνουμε ότι με το υπ’ αριθμ 2005/ 23.02.2024 έγγραφό σας προς τον Συνήγορο του Πολίτη, είχατε δηλώσει ότι τα έσοδα αυτά θα αξιοποιούνταν αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών του σχολείου μας. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουμε διαπιστώσει συγκεκριμένες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. 

 

Σας αναφέρουμε ακόμα για να ξεκαθαριστεί και η τελευταία αμφιβολία σας για το δίκαιο αίτημά μας ότι: 

 

σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 99 του ν. 4823/2021: «1. Οι σχολικές μονάδες της δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκτός από την τακτική κρατική επιχορήγηση, είναι δυνατόν να χρηματοδοτούνται και από δωρεές, κληρονομίες, κληροδοσίες και άλλες παροχές τρίτων, καθώς και επιχορηγήσεις από άλλες πηγές, όπως από την πραγματοποίηση εκδηλώσεων σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 1566/1985 (Α’ 167). 2. Η χρηματοδότηση της παρ. 1 αποδίδεται άμεσα στη σχολική μονάδα, χωρίς να συμψηφίζεται με την τακτική επιχορήγηση για την κάλυψη των αναγκών της σχολικής μονάδας» 

 

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 99 του ν. 4823/2021, τα έσοδα από δωρεές, κληρονομίες κ.λπ. αποδίδονται άμεσα στη σχολική μονάδα και δεν συμψηφίζονται με την τακτική επιχορήγηση. Κατ' επέκταση, οι δαπάνες που αναφέρετε στο έγγραφό σας προς τον Συνήγορο του Πολίτη, όπως η συντήρηση καυστήρων και οι υδραυλικές εργασίες, καλύπτονται από την τακτική επιχορήγηση και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη μη απόδοση και αξιοποίηση των συγκεκριμένων εσόδων στο σχολείο μας.

 

Επιπλέον, σας ερωτούμε για τα συγκεκριμένα σχέδια σας σχετικά με την αποτελεσματική διαχείριση και αξιοποίηση των δύο ακινήτων που οι πρόσοδοί τους  ανήκουν στο σχολείο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 99 του τελευταίου εν ισχύ ν. 4823/2021 που αναφέρουμε παρακάτω: 

 

«Σε κάθε περίπτωση ωστόσο επισημαίνουμε ότι στο βαθμό που υπάρχουν τέτοια ακίνητα δεκτικά εκμετάλλευσης, αρμόδιος για τον εν γένει σχεδιασμό της αξιοποίησής τους, καθώς και την απόδοση, σύμφωνα με τα ανωτέρω, των προσόδων από την εκμετάλλευσή τους είναι ο δήμος, ο οποίος, μέσω των θεσμοθετημένων οργάνων του, οφείλει να προβαίνει σε ενέργειες διαχείρισης των ακινήτων αυτών με στόχο την βέλτιστη απόδοση προς όφελος της λειτουργίας των σχολικών του μονάδων.» Ν.4823/2021

 

Η αξιοποίηση των δύο ακινήτων θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την ανακαίνιση των εργαστηρίων επιστημών, την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού πληροφορικής, την οργάνωση εξωσχολικών δραστηριοτήτων κ.ά. συνεπικουρώντας το έργο του Δήμου. Αυτές οι επενδύσεις θα αναβαθμίσουν σημαντικά το εκπαιδευτικό περιβάλλον και θα συμβάλουν στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη των μαθητών μας. Το Σχολείο μας μειονεκτεί σε σχέση με το 2ο Δημοτικό της Νέας Περάμου σε υποδομές του οποίου η κατασκευή και μόνο το 2015 του δίνει σχεδόν ένα αιώνα προβάδισμα!

Παρακαλούμε για την άμεση απάντησή σας στο αίτημά μας μέσα σε δέκα μέρες. Σε περίπτωση που δεν λάβουμε ικανοποιητική απάντηση, θα αναγκαστούμε να προβούμε στις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες. Σας υπενθυμίζουμε ότι το αίτημά μας σας κοινοποιήθηκε αρχικά με το υπ’ αρ. πρωτ. Φ.6/53/20.04.22 έγγραφο του 1ου ΔΣ Νέας Περάμου και έχει παρέλθει ήδη πέραν του δέοντος χρόνος.

 

Με εκτίμηση,

Για το Σχολικό Συμβούλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Περάμου Καβάλας

 

Ο Πρόεδρος 

Κυριακίδης Γιώργος

Δημοσιεύθηκε στις 5 November 2024 | 12:47 pm


Καβάλα: Τον συνέλαβαν γιατί έκρυβε ναρκωτικά στο σπίτι του

Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, συνελήφθησαν κατά το χρονικό διάστημα από 25-10-2024 έως και 4-11-2024 σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Καβάλας Ξάνθης και Ροδόπης δεκαεννέα -19- άτομα, εκ των οποίων δεκαοκτώ ελληνικής και ένας ξένης καταγωγής, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δεκατέσσερις ξεχωριστές δικογραφίες για παραβάσεις της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί όπλων κατά περίπτωση.

 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας σε δύο περιπτώσεις, στις 25 Οκτωβρίου και στη 1 Νοεμβρίου σσσ2024 στην Αλεξανδρούπολη, συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, επτά ανήλικοι ελληνικής καταγωγής, διότι εντοπίσθηκαν να κατέχουν μικροποσότητες ακατέργαστης κάνναβης και έναν μεταλλικό τρίφτη κατά περίπτωση, ενώ συνελήφθησαν επίσης και εννέα -9- ημεδαποί, κατηγορούμενοι για παραμέληση της εποπτείας των ανωτέρω ανήλικων τέκνων τους.

 

Στη τρίτη περίπτωση, την στις 4 Νοεμβρίου 2024 το πρωί σε οικισμό της Καβάλας, αστυνομικοί της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας συνέλαβαν έναν άνδρα ελληνικής καταγωγής, διότι εντόπισαν και κατέσχεσαν από την οικία του και παρακείμενα σημεία αυτής, που χρησιμοποιούσε ως χώρους απόκρυψης ναρκωτικών ουσιών, πέντε δοχεία και μία νάιλον συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 1 κιλού και 435,66 γραμμαρίων και μία σιδερογροθιά.

 

Στην τέταρτη και πέμπτη περίπτωση, στις 4 Νοεμβρίου 2024 το πρωί σε περιοχή της Ξάνθης, αστυνομικοί της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών που αφορούσαν την κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, συνέλαβαν δύο ημεδαπούς, διότι σε έρευνα που διενεργήθηκε στις οικίες τους και πέριξ αυτών, με τη συνδρομή του αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών «Laika» της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, εντόπισαν και κατέσχεσαν:

 

α) στην μία περίπτωση, μία νάιλον συσκευασία με ηρωίνη, βάρους -72,4- γραμμαρίων, μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, έναν μεταλλικό τρίφτη, ένα κινητό τηλέφωνο, ένα ποδήλατο και μία δίκυκλη μοτοσικλέτα, για την οποία όπως προέκυψε είχε δηλωθεί κλοπή την 9-10-2024 σε αστυνομική υπηρεσία της Καβάλας,

 

β) στην άλλη περίπτωση δύο δοχεία, μία νάιλον συσκευασία και ένα τσιγάρο με ναρκωτική ουσία «Μπονσάι», συνολικού βάρους -155,7- γραμμαρίων, ενώ κατασχέθηκε επίσης και χρηματικό ποσό.

 

Στην έκτη περίπτωση, στις 4 Νοεμβρίου 2024 το απόγευμα στην Κομοτηνή, αστυνομικοί της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών σχετικά με διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, συνέλαβαν έναν ημεδαπό, ο οποίος παρέλαβε από αποθήκη του ΚΤΕΛ δέμα που του είχε αποσταλεί με λεωφορείο και περιείχε πέντε συσκευασίες με ναρκωτική ουσία «Μπονσάι», συνολικού βάρους -25- γραμμαρίων, οι οποίες και κατασχέθηκαν.

 

Επιπλέον, σε οκτώ ακόμα περιπτώσεις, κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, του Τμήματος Τροχαίας Ορεστιάδας και των Ομάδων Δίκυκλης Αστυνόμευσης Καβάλας και Δράμας πραγματοποίησαν ελέγχους, κατά τη διάρκεια των οποίων συνέλαβαν τέσσερις ημεδαπούς και έναν αλλοδαπό σε περιοχές της Καβάλας, έναν ημεδαπό στην Ορεστιάδα και δύο ημεδαπούς σε περιοχές της Δράμας, διότι βρέθηκαν συνολικά σε ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και στην κατοχή τους κατά περίπτωση και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων μικροποσότητες ακατέργαστης και κατεργασμένης κάνναβης, παραισθησιογόνου μανιταριού και ναρκωτικών δισκίων.

 

Οι δικογραφίες υποβλήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις δεκατέσσερις υποθέσεις ενήργησαν οι Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας και τα Τμήματα Ασφάλειας Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης και Κομοτηνής.

(δελτίο Τύπου)

Δημοσιεύθηκε στις 5 November 2024 | 12:18 pm


Παλαιοχώρι: Γυναίκα εντόπισε χειροβομβίδα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου στο οικόπεδό της

Xειροβομβίδα εντοπίστηκε στο Παλαιοχώρι το απόγευμα της Δευτέρας 4 Νοεμβρίου 2024.

 

Αναλυτικά, σύμφωνα με το thes.gr, μία γυναίκα στο Παλαιοχώρι του δήμου Παγγαίου στην Καβάλα βρήκε τυχαία, κατά τις απογευματινές ώρες, μία χειροβομβίδα στο οικόπεδο της κατοικίας της.

 

Συγκεκριμένα, την ώρα που η γυναίκα μάζευε καρύδια, παρατήρησε στο σημείο κάποιες πέτρες.

 

Σηκώνοντας μία απ’ αυτές, έμεινε έκπληκτη με το θέαμα που αντίκρισε καθώς από κάτω κρυβόταν μία παλαιά οξειδωμένη χειροβομβίδα.

 

Αμέσως κάλεσε την Αστυνομία, η οποία προέβη στο σημείο, απέκλεισε το χώρο και ενημέρωσε τον Στρατό.

 

Πλέον αναμένεται ο πυροτεχνουργός του Στρατού για να την παραλάβει και να την εξουδετερώσει.

 

Η κα Ανατολή Σακόλη – Βλαχοπούλου μίλησε στο Thes.gr για την εμπειρία της:

 

«Την ώρα που μάζευα καρύδια, παρατήρησα κάποιες πέτρες. Μία απ’ αυτές μου άρεσε για να τη χρησιμοποιήσω στα λουλούδια μου και την πέταξα στην άκρη. Εμεινα έκπληκτη όταν από κάτω είδα μία χειροβομβίδα.

 

Αμέσως φώναξα το γιο μου και καλέσαμε την Αστυνομία. Οι άνθρωποι ήρθαν αμέσως και μας είπαν να μην πλησιάσουμε στο σημείο μέχρι να έρθει ο Πυροτεχνουργός. Δεν πίστευα ποτέ πως στην αυλή του σπιτιού μου θα έβρισκα τέτοιο πράγμα».

 

Το πρωί της Τρίτης (5/11) η ομάδα ΤΕΝΞ του Στρατού μαζί με την Πυροσβεστική μετέβη στο σημείο και περισυνέλλεξε την χειροβομβίδα η οποία θα μεταφερθεί σε νταμάρι στους Αντιφίλιππους Καβάλας όπου θα την εξουδετερώσουν. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι ειδικοί, πρόκειται για βρετανική χειροβομβίδα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ έγινε έρευνα για τυχόν παρουσία κι άλλων αντικειμένων.

Πηγή: thes.gr

Δημοσιεύθηκε στις 5 November 2024 | 12:01 pm


Καβάλα: Δεν είναι μια κουκκίδα στο χάρτη αλλά ο Χάρτης στην Ιστορία

γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Πόσο μας “ταξιδεύει” αυτή η πόλη στην ιστορία..

 

Εδώ όπου συνέβησαν σημαντικά γεγονότα που άλλαξαν.. την ζωή όλων μας, φυσικά των προγόνων μας, αλλά επηρεάζουν ακόμα και σήμερα εμάς.

 

Η λατρεμένη μας Καβάλα δεν είναι μια.. κουκκίδα στο χάρτη, είναι ο Χάρτης στην Ιστορία…

 

Μια τέτοια μέρα σαν σήμερα στις 4 Νοεμβρίου του 1929 ο πρωθυπουργός της χώρας Ελευθέριος Βενιζέλος θεμελιώνει το Λιμάνι της πόλης, ένα έργο που άλλαζε την ζωή όλων, έργο που γενιές Καβαλιωτών το ζητούσαν.

 

Ο Ε. Βενιζέλος ήταν αυτός που λάτρευαν οι πρόσφυγες κάτοικοι της πόλης, που με κόπο και πόνο έστηναν την καινούργια τους ζωή στη νέα, κατά ανάγκη, Πατρίδα.

 

Στο Δημαρχείο της πόλης, το σημερινό “Μέγαρο Τόκκου”, η υποδοχή ήταν αποθεωτική, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο τον ανακήρυξαν επίτιμο Δημότη, η τελετή έγινε στην εντυπωσιακή αίθουσα της “ Μεγάλης Λέσχης”.

 

Τέτοιες μέρες η Καβάλα έβλεπε ένα στόχο δεκαετιών να γίνεται πράξη.

 

Θεμελίωση των έργων του λιμανιού της.

 

Σύσσωμη η πόλη κατέβηκε στην παραλία τον Νοέμβρη του 1929 για να δει τον Ελευθέριο Βενιζέλο που θεμελίωσε το Λιμάνι.

 

Η δεκαετία 1925-1935 ήταν ιδιαίτερα καθοριστική για την Καβάλα. Δικαίως χαρακτηρίζεται “χρυσή εποχή”.

 

Ο καπνός, η καπνεργασία και το καπνεμπόριο δίνουν την οικονομική εκείνη πνοή στην πόλη που ευημερεί, ενώ η ισχυρή εργατική τάξη με καλό μεροκάματο δίνει την ευκαιρία να αναπτυχθεί το εμπόριο, οι τέχνες, οι υπηρεσίες.

 

Πόλη “κλειδί” για την ευρύτερη περιοχή η Καβάλα, επιζητά υποδομές με πρώτο μέλημα της την κατασκευή Λιμανιού. Η ιστορία ξεκινά το 1920 όταν ιδρύθηκε στην Καβάλα το Λιμενικό Ταμείο, το οποίο και διαχειριζόταν το μικρό λιμάνι που βρισκόταν στον μόλο του Γιάντσου (εκεί που σήμερα βρίσκεται το κτίριο του Τελωνείου).

 

Μετά από χρόνια και διάφορες “περιπέτειες” την άνοιξη του σωτηρίου έτους 1929 γίνεται η εγκατάσταση των συνεργείων της εταιρίας “Θαλασσίων και Υδραυλικών Έργων” που ανέλαβε να κάνει το Λιμάνι.

 

Εργοτάξιο της, η περιοχή, που σήμερα είναι τα τσιμέντα “Ηρακλής”, πίσω από την Ιχθυόσκαλα. Ο μηχανικός του Λιμανιού Κωνσταντίνος Γιάντσος είχε συντάξει την μελέτη και το Λιμενικό Ταμείο την είχε υποβάλει στο Υπουργείο Συγκοινωνιών, προς έγκριση.

 

Ως ημέρα του μειοδοτικού διαγωνισμού είχε οριστεί η 25η Ιουλίου του 1928, ενώ ως χρονική αποπεράτωση του έργου είχαν οριστεί τα δυο χρόνια.

 

Το Λιμάνι της Καβάλας άρχισε τελικά να κατασκευάζεται το 1929, και στις 4 Νοεμβρίου ο Ελευθέριος Βενιζέλος (ο οποίος έφτασε στην Καβάλα με το καταδρομικό ΕΛΛΗ) ήταν αυτός πού έκανε την θεμελίωσή του.

 

Ο Δήμος Καβάλας τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη σε μια λαμπρή τελετή στην Μεγάλη Λέσχη.

 

Επισκέφθηκε τους προσφυγικούς συνοικισμούς που χτίζονταν και.. φύτεψε συμβολικά το πρώτο δένδρο στο σημερινό δασύλλιο των Πεντακοσίων.

 

Χρόνια τώρα,  γράφω και υποστηρίζω,  ότι η ανάπτυξη ήρθε στον τόπο αυτό διαχρονικά από την θάλασσα. “Μέκκα” του καπνού γίναμε τον προηγούμενο αιώνα γιατί είχαμε πρόσβαση στην Θάλασσα, είχαμε λιμάνι, από εδώ έφευγαν για όλο τον κόσμο τα φημισμένα καπνά της ανατολής.

 

Η εγγύτητα στην θάλασσα οδήγησε στις προηγούμενες δεκαετίες, την δημιουργία βιοτεχνιών και βιομηχανιών που προωθούσαν τα προϊόντα τους μέσω θαλάσσης (π.χ. η Β.Φ.Λ.).

 

Η αλιεία και τα προϊόντα της, νωπά, αλίπαστα και κατεψυγμένα λόγω του Λιμανιού έφευγαν και φεύγουν στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 

Η τουριστική μας ανάπτυξη λόγω θάλασσας και Λιμανιού ξεκίνησε. Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 , τα πρώτα γκρουπ τουριστών έφτασαν στην περιοχή με κρουαζιερόπλοια της εποχής.

 

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε είναι επιβεβλημένο να έχουμε πάντα στραμμένη την προσοχή μας προς την Θάλασσα στο Λιμάνι μας, την χερσαία ζώνη, το “πρόσωπο” της Καβάλας.

 

Με όραμα, φιλόδοξα σχέδια, καινοτόμες δράσεις, πρωτοβουλίες να αλλάζουμε διαρκώς την εικόνα μας προς το καλύτερο.

 

Το παράλιο μέτωπο της πόλης είναι και το μεγάλο συγκριτικό της πλεονέκτημα.

 

Τα έργα θωράκισης και επέκτασης του μόλου , η δημιουργία πλωτών εξεδρών προσέγγισης τουριστικών σκαφών αλλά και η θωράκιση της παραλίας της Ραψάνης  ήταν τα προηγούμενα χρόνια τα νέα μεγάλα έργα που άλλαξαν προς το καλύτερο την πόλη μας.

 

Η αλλαγή που ξεκίνησε στην εικόνα του χερσαίου τμήματος της παραλίας και η συνολική ανάπλαση που θα ακολουθήσει είναι προς την θετική κατεύθυνση. Συνέχεια στα ιστορικά μας στοιχεία όπου η Καβάλα απέδωσε την οφειλόμενη τιμή στον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο, τον δημιουργό της σύγχρονης Ελλάδας. Η προτομή του, τοποθετήθηκε πρόσφατα στον Δημοτικό Κήπο.

 

Η Κρητική Αδελφότητα Ν. Καβάλας είχε την πρωτοβουλία για την τοποθέτηση της και ο Δήμος Καβάλας συνηγόρησε σε αυτό με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κεντρική οδός στην Καβάλα φέρει το όνομα του.

 

Τμήμα της πλατείας το 1936 ονομάσθηκε επίσης "Ε. Βενιζέλου". Στο Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος και στο ψηφιακό του αρχείο υπάρχουν πολλά τεκμήρια ιστορίας που συνδέουν τον Μεγάλο ηγέτη με την Καβάλα. Αγαπητοί συμπολίτες, θα σας παρουσιάσω και τρεις φωτογραφίες από την κατασκευή του Λιμανιού της Καβάλας, που μου εμπιστεύθηκε παλιός Καβαλιώτης και όπως γράφω πάντα η .. γνώση πρέπει να ..μοιράζεται, δεν είναι για τα συρτάρια και τους σκληρούς δίσκους των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

 

Η δημιουργία όμως του Λιμανιού όμως ήταν οι άνθρωποι του, εκατοντάδες Καβαλιώτες αλλά και Θάσιοι εργάστηκαν στα έργα της ΕΡΘΑ τόσο στην κατασκευή του μόλου όσο και στην εξόρυξη και μεταφορά των υλικών κατασκευής.

 

Δύο άτομα είχαν χάσει την ζωή τους στα έργα και συγκεκριμένα στις εκρήξεις για τα υλικά.

 

Μάλιστα στην διάρκεια της τελετής θεμελίωσης το 1929 είχε γίνει αναφορά στα ονόματα τους και τοποθετήθηκε και πλάκα με τα ονόματα τους.

 

Πλάκα ενθύμησης της θεμελίωσης τοποθετήθηκε τότε.. δυστυχώς δεν ξέρουμε που είναι… ίσως κάπου να υπάρχει…

 

Στις φωτογραφίες το εργοτάξιο στην περιοχή της σημερινής Ιχθυόσκαλας, διακρίνεται το εκκλησάκι της Παναγούδας αλλά και οι σιδηροτροχιές που μετέφεραν τους όγκους  γρανίτη στα πλοιάρια της ΕΡΘΑ.

 

Στις άλλες φωτογραφίες η κατασκευή του μόλου από δυο διαφορετικές όψεις.

 

Οι υπόλοιπες φωτογραφίες είναι από το ψηφιοποιημένο αρχείο του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας

Δημοσιεύθηκε στις 5 November 2024 | 11:25 am


Φωτιά στη Νέα Καρβάλη

Φωτιά εκδηλώθηκε το πρωί της Τρίτης 5 Νοεμβρίου στην Νέα Καρβάλη.

 

Στο σημείο εκτελούσε έργα η ΔΕΥΑ Καβάλας.

 

Άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής και των συνεργείων της ΔΕΥΑΚ που αντιμετώπισαν το περιστατικό.

 

Δημοσιεύθηκε στις 5 November 2024 | 10:40 am


Διακομιδή άνδρα από τη Θάσο στην Καβάλα

Επείγουσα διακομιδή πραγματοποιήθηκε από το λιμάνι της Θάσου προς το λιμάνι της Κεραμωτής.

 

Πρόκειται για έναν 70χρονο άνδρα που έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.

 

Διακομίσθηκε στην Καβάλα με το Ε/Γ-Ο/Γ “ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Χ.”.

Δημοσιεύθηκε στις 5 November 2024 | 10:24 am


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Καβάλα - ΠΑΟΚ Β' Live - 03-11-2024 - SPORT24

Καβάλα - ΠΑΟΚ Β' Live - 03-11-2024  SPORT24

Δημοσιεύθηκε στις 3 November 2024 | 11:38 pm


Καβάλα όπως… Τούμπα (vid) - PAOK24

Καβάλα όπως… Τούμπα (vid)  PAOK24

Δημοσιεύθηκε στις 3 November 2024 | 5:34 pm


Καβάλα - ΠΑΟΚ Β 0-1 - SDNA

Καβάλα - ΠΑΟΚ Β 0-1  SDNA

Δημοσιεύθηκε στις 3 November 2024 | 4:54 pm


Live+ Stream: Καβάλα- ΠΑΟΚ Β - INLIFE by INPAOK

Live+ Stream: Καβάλα- ΠΑΟΚ Β  INLIFE by INPAOK

Δημοσιεύθηκε στις 3 November 2024 | 2:43 pm


Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας