Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Το ξέπλυμα του (νέο)ναζισμού των αγορών

γράφει ο

Βύρων Δημητριάδης

 

“...Απεδείχθη ότι δεν έγινε κάτι... κοσμογονικό με την εκλογή της Μελόνι... Κάπως περπατάνε τα πράγματα στην Ιταλία και στην Ευρώπη με την παρουσία της Μελόνι...”, δήλωσε σε κανάλι την 1/7 ο Μάκης Βορίδης απαντώντας εμμέσως, πλην σαφώς, σ' ερώτηση σχετική με την επιτυχία της Λεπέν στον πρώτο γύρο των εκλογών (30/6) στη Γαλλία και τι μπορεί να σημαίνει η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

 

“Κάτι κοσμογονικό” μπορεί να μην έγινε, όμως “...ο κόσμος έχει συγκεκριμένα ζητήματα και θέλει να τα αναδείξει π.χ τα θέματα της μετανάστευσης, της κοινωνικής συνοχής, της ταυτότητας, της υπεράσπισης των πολιτιστικών χαρακτηριστικών και στοιχείων του.

 

Τα θέτουν αυτά οι πολίτες...”, συμπλήρωσε θέλωντας να τονίσει, άμεσα, αυτή τη φορά, το ζήτημα της “ταυτότητας” του ατόμου που έχουν εργαλειοποιήσει κυβερνώσα και υπό αναμονή Ακροδεξιά φοβερίζοντας τις μάζες για να  υποσχεθούν μετά προστασία και ασφάλεια.

 

Εντελώς συμπτωματικά μόλις την προηγούμενη Κυριακή -30/6- ο γνωστός αναθεωρητής Τάκης Θεοδωρόπουλος έγραφε στην “Καθημερινή”: “...Η άνοδος της ριζοσπαστικής Δεξιάς (της “Εθνικής Συσπείρωσης” της Λεπέν) στη Γαλλία έχει να κάνει κατ' αρχήν με τη ταύτιση του πληθυσμού με την Ιστορία του. Το πρόβλημα είναι ταυτοτικό.

 

Η Ευρωπαϊκή Γαλλία την οποία επεξεργάζεται ο Μακρόν περιφρονεί τη ταυτότητά τους ή, στην χειρότερη περίπτωση, την εξισώνει με όσους έχουν μεν ίσα δικαιώματα αλλά δεν μοιράζονται την ίδια Ιστορία...

 

Ο κυρίαρχος Ευρωπαϊσμός οργάνωσε το ιδεολογικό του μέτωπο αγνοώντας το γεγονός ότι για μεγάλες μερίδες των κοινωνιών η ξενοφοβία και η Ισλαμοφοβία δεν ήταν απλά ιδεολογήματα.

 

Ήταν και είναι αντιδράσεις πληθυσμών που παραμένουν προσκολλημένοι στην Εθνική τους ταυτότητα, πάνω στην οποία χτίστηκε το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα...”.

 

Τι γίνεται στην περίπτωση που η Ιστορία του συγκεκριμένου πληθυσμού είναι απόλυτα αποικιοκρατική που σημαίνει, πολύ απλά, πως πολλές γενιές Γάλλων περνούν καλά εκμεταλλευόμενες τις “πρόσθετες παροχές” που αρπάζουν εντελώς δημοκρατικά από τις αποικίες τους;

 

Τι είδους “κοινωνική συνοχή” (Μάκης) και “εξίσωση” (Τάκης) συγκροτεί -ας πούμε- την ομάδα ποδοσφαίρου της Εθνικής Γαλλίας που βλέπουμε αυτές τις μέρες στα γήπεδα της Γερμανίας;

 

Θα πρέπει να είναι σαρωτικές οι αλλαγές που θα κάνει η Λεπέν όταν αναλάβει το κοουτσάρισμα της Γαλλίας -ή μήπως δεν θα γίνει “κάτι κοσμογονικό” όπως δεν έγινε και στην περίπτωση της Μελόνι στην Ιταλία (Μάκης);

 

Ο Παντελής Μπουκάλας, περίφημος δημοσιολόγος-συγγραφέας, υποστήριξε, στην “Καθημερινή” 16/6, πως για να ενισχυθεί ο “αθλητικός πατριωτισμός”, θα έπρεπε πρώτα να υποχωρήσει λίγο ο κρατικός “φυλετικός πατριωτισμός”.

 

“...Μπορεί λ.χ, ενθυμούμενος τι συμβολίζει η χώρα του στην οικουμενική συλλογική μνήμη, ο Μακρόν, να υψώσει ανάστημα στον σαρωτικό λεπενικό σωβινισμό κηρύσσοντας το τέλος της αποικιοκρατικής Γαλλίας.

 

Και αναγνωρίζοντας κατ' αρχάς την ανεξαρτησία της υπερπόντιας Νέας Καληδονίας, οι αυτόχθονες κάτοικοι της οποίας εξεγέρθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω μιας συνταγματικής μεταρρύθμισης που τους καθιστά μειοψηφία του εκλογικού σώματος...”.

 

Η απλή, αντιστρόφως ανάλογη, σχέση του κοινωνικού “αθλητικού με τον φυλετικό πατριωτισμό” του κράτους καθιστά τη τοποθέτηση περί “προσκόλλησης στην εθνική ταυτότητα” και του “ευρωπαϊκού οικοδομήματος”, σχετικιστική -τόσο ώστε να είναι αδύνατο να αρθρωθεί αξιολογική κρίση και για τα δύο σκέλη.

 

Ιδού ένα ανάλογο παράδειγμα σχετικιστικής αντιμετώπισης της πραγματικότητας:

 

“...Ο Εθνικός Συναγερμός υποστηρίζει τους Εβραίους, υποστηρίζει το Ισραήλ και είναι φυσικό, με δεδομένη τη δραστηριότητά μου τα τελευταία 60 χρόνια, ανάμεσα σε ένα αντισημιτικό κόμμα κι ένα φιλοεβραϊκό κόμμα να ψηφίσω το φιλοεβραϊκό...”, δήλωσε σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο 88χρονος σήμερα διάσημος δικηγόρος και Εβραίος στο θρήσκευμα, Σερζ Κλαρσφελντ- γράφει η Κορίνα Βασιλοπούλου στην “ΕφΣυν” 28/6.

 

“...Μαζί με τη Γερμανίδα σύζυγό του Μπεάτε, επίσης δικηγόρο -συνεχίζει η Κ.Β.- έκανε σκοπό της ζωής του να δικαιώσει τα θύματα του Ολοκαυτώματος, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν και ο πατέρας του, και να οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους εγκληματίες ναζί.

 

Το τελευταίο πράγμα που θα περίμενε κανείς από έναν άνθρωπο με τέτοια ιστορία είναι να βλέπει θετικά τη Μαρί Λεπέν (“Εθνικός Συναγερμός”).

 

Το “αντισημιτικό κόμμα” είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο που σχημάτισαν τα κόμματα της Αριστεράς προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού την Ακροδεξιά στις εκλογές και πιο συγκεκριμένα, η Ανυπότακτη  Γαλλία του Μελανσόν, που έχει πάρει σαφή θέση υπέρ των Παλαιστινίων και κατά του γενοκτονικού πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

 

Το πράγμα γίνεται ακόμη χειρότερο -επιμένει η Κ.Β.-. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Le Monde, η Μαρί Λεπέν επισκέφθηκε πριν από λίγες μέρες τον Σερζ Κλαρσφελντ στο διαμέρισμά του για να σπάσει ο πάγος.

 

Μόλις δύο χρόνια νωρίτερα, πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο παλαίμαχος δικηγόρος συνυπέγραφε δημόσια επιστολή στη Liberation με τίτλο: “Όχι στη Λεπέν, την κόρη του ρατσισμού και του αντισημιτισμού”.

 

Για να μη θυμίσουμε και τη ρήση του πατρός Λεπέν ότι “το ολοκαύτωμα είναι μια λεπτομέρεια της Ιστορίας”...”.

 

Όμως καθόλου δεν συμφωνώ με τη δημοσιογράφο στο ότι ο Σερζ Κλάρσφελντ είναι “...περίπτωση ανθρώπου που επιλέγει να ευτελιστεί στα γεράματα...” ούτε, βέβαια, με τις εκτιμήσεις της ότι πρόκειται για “...ξεδιάντροπο ξέπλυμα της Ακροδεξιάς...”.

 

Ο βαθύτατα σιωνιστής Εβραίος αντιλαμβάνεται τον αντισιωνισμό ως αντισημιτισμό- όχι χωρίς τη βοήθεια της σχετικοκρατίας.

 

Εάν τον σημιτισμό εκφράζει ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του που επιχειρούν γενοκτονική εθνοκάθαρση στην Παλαιστίνη ακολουθώντας πιστά τα χνάρια του ναζισμού, σε αυτή την περίπτωση, ο αντισιωνισμός δεν είναι τίποτε άλλο από ένα κίνημα ενάντια στον ναζισμό όπως αυτός εκδηλώνεται εντός των πλαισίων της Οικονομίας της Αγοράς -είπαμε, το υπέδαφος της Παλαιστίνης είναι πλούσιο, τόσο πλούσιο ώστε να μην το αφήσουν στους Παλαιστίνιους.

 

Ας εντοπίσουμε στη συνέχεια τον σχετικισμό στην περίπτωση του “ξεπλύματος της Ακροδεξιάς”.

 

“...Σε δύο περιπτώσεις, το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα δύο γύρων... ανάγκασε τους ψηφοφόρους, ιδίως της Αριστεράς, να ψηφίσουν τον Μακρόν στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών του 2017 και του 2022 για να αποφύγουν νίκη της Λεπέν.

 

Αντί να λάβει υπόψη του αυτό το θεμελιώδες γεγονός, το στρατόπεδο του Μακρόν, παρά το γεγονός ότι αποτελεί μειοψηφία στη χώρα, ακολούθησε μια αντικοινωνική και αυταρχική πολιτική: βίαιη καταστολή των κοινωνικών κινημάτων, νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις που επιβλήθηκαν ενάντια στη θέληση του λαού, αλαζονεία της εξουσίας κλπ.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία απορρύθμιση του συνταξιοδοτικού, παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας και ενός μαζικού κινήματος αντίστασης που διήρκησε πάνω από 6 μήνες το 2023 επιβλήθηκε τελικά με διάταγμα, χωρίς ψήφιση από τη Βουλή...”.

 

Μέχρι εδώ, ο Νίκος Σμυρναίος, Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας-Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης, περιγράφει τη νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική που εφαρμόζει ο Μακρόν στις πλάτες του λαού της Γαλλίας -οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται σχεδόν παντού στον κόσμο υπό την εκβιαστική πίεση των Αγορών.

 

“...Η κοινωνική αδικία -συνεχίζει ο Ν.Σ.- και η περιφρόνηση των βασικών αρχών της δημοκρατίας κατέληξαν να ριζοσπαστικοποιήσουν ολόκληρα τμήματα του πληθυσμού... -όπου και συγκεντρώνεται η εκλογική δύναμη της Ακροδεξιάς- τα οποία αισθάνονται εγκαταλελειμμένα και αποκλεισμένα από τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση...”.

 

Εδώ ακριβώς έχουμε ένα διπλό “ξέπλυμα”: τόσο του νεοφιλελευθερισμού που δεν είναι Ακροδεξιά, όσο και της Ακροδεξιάς που δεν είναι νεοφιλελευθερισμός.

 

Όλα συμβαίνουν υπό την επιβολή του σχετικισμού των πάντων που δεν επιτρέπει να διαμορφωθεί κάποια αξιολογική κρίση, ως μπούσουλας, ιδιαίτερα από τους πολίτες που βρίσκονται στη φάση της μετάλλαξής τους σε homo oeconomicus ο οποίος χρησιμοποιεί τον εαυτό του ως κεφάλαιο-εμπόρευμα στο πλαίσιο ενός 25ώρου εξοντωτικού ανταγωνισμού.

 

Δημοσιεύθηκε στις 6 July 2024 | 7:08 pm


Περιφέρεια ΑΜΘ: διαψεύδει τα δημοσιεύματα για κρούσμα του ιού του δυτικού Νείλου

Διαψεύδει η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ τα  δημοσιεύματα περί κρούσματος ιού του Δυτικού Νείλου στην ΠΑΜΘ. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της περιφέρειας αναφέρονται τα εξής:

 

«Την 4η Ιουλίου 2024 και μέσω της εφημερίδας «Εμπρός» είδε το φως της δημοσιότητας η πληροφορία ότι εμφανίστηκε κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συγκεκριμένα στα Άβδηρα.

 

Το εν λόγω δημοσίευμα τιτλοφορείται «Κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στα Άβδηρα» και διά του παρόντος διαψεύδουμε το σκέλος του που αφορά το «κρούσμα» καθώς οι πληροφορίες δεν ευσταθούν.

 

Δηλώνεται ρητά ότι δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και αυτό επιβεβαιώνεται κατ’ αρχάς από τον ίδιο τον γιατρό Απόστολο Κυργιαλάνη, ο οποίος σε μεταγενέστερη δήλωσή του επισημαίνει ότι:

 

«Σε διόρθωση του δημοσιεύματος της εφημερίδας “Εμπρός”, με τίτλο “Κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στα Άβδηρα”, αναφέρω ότι -μέχρι αυτή τη στιγμή- δεν υπάρχει ασθενής να διαγνώστηκε και να νοσεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στο νοσοκομείο της Ξάνθης.

 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που δόθηκε, έγινε ταυτόχρονη αναφορά και στην έξαρση της νόσου covid-19. Συγκεκριμένα, αρχικά έγινε συζήτηση για ασθενείς που προσήλθαν για εξέταση, διαγνώστηκαν με covid-19 και νοσηλεύτηκαν, με έναν ασθενή να καταλήγει.

 

Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στη νόσο του ιού του Δυτικού Νείλου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Λόγω των θετικών δειγμάτων του ιού σε κουνούπια στον Δήμο Αβδήρων, έγινε αναφορά στη συμπτωματολογία της νόσου στον άνθρωπο και συστάθηκε η ενημέρωση των κατοίκων για τη λήψη απαραίτητων μέτρων προστασίας».

 

Επιπλέον ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σε ανακοίνωσή του με ημερομηνία 05/07/2024 ενημερώνει ότι «διαγνώστηκε στη χώρα μας το πρώτο περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2024, με πιθανότερο τόπο έκθεσης στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας (Δήμο Λαρισαίων».

 

Κατόπιν όλων των παραπάνω, καταθέτουμε με τη δέσμευση ότι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τελούν σε πλήρη εγρήγορση και παρακολουθούν επισταμένα την πορεία εξάπλωσης του ιού του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται από τα κουνούπια, αλλά μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν έχει προσβάλει κανέναν άνθρωπο στην επικράτεια της Περιφέρειας μας».

 

Δημοσιεύθηκε στις 6 July 2024 | 4:12 pm


Πάνω από 8% αυξημένη η επιβατική κίνηση στα πλοία το πρώτο πεντάμηνο του 2024 σε σχέση με πέρυσι

Αύξηση κατά 8,1% παρουσίασε η επιβατική κίνηση στην ακτοπλοΐα το πρώτο πεντάμηνο του 2024 έναντι το ιδίου διαστήματος του 2023 σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

 

Συγκεκριμένα, με πλοία της ακτοπλοΐας σε διάφορους προορισμούς ταξίδεψαν 3.100.541 επιβάτες από 01/01/2024 έως 31/05/2024 έναντι 2.868.768 επιβατών το ίδιο διάστημα πέρυσι.

 

Στο τμήμα των οχημάτων υπήρξε αύξηση κατά 7,2%, αφού το πρώτο πεντάμηνο του 2024 διακινήθηκαν συνολικά 430.258 οχήματα έναντι 401.430 οχημάτων το ίδιο διάστημα του 2023.

 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της XRTC Business Consultants Ltd., το καλοκαίρι του 2023 150 ακτοπλοϊκά πλοία εξυπηρετούσαν καθημερινά 115 νησιά της χώρας, είτε συνδέοντάς τα με την ενδοχώρα είτε πραγματοποιώντας συνδέσεις μεταξύ τους.

 

Δημοσιεύθηκε στις 6 July 2024 | 1:53 pm


Προεδρικό διάταγμα για ΑμεΑ & ηλικιωμένους φέρνει το περιστατικό με το κοριτσάκι σε πλοίο της Θάσου  

Με νέα μέσα πρόσβασης και χώρους συγκεκριμένων προδιαγραφών θα πρέπει να εξοπλιστούν όλα τα πλοία της ακτοπλοΐας στο εγγύς μέλλον, προκειμένου να διευκολύνεται η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, εγκύων και ηλικιωμένων.

 

Πολλά πλοία διαθέτουν ήδη τέτοιους μηχανισμούς ωστόσο δεν υπήρχε κάποιο σχετικό νομοθέτημα που να προέβλεπε συγκεκριμένες προδιαγραφές, καθώς έως σήμερα κάτι τέτοιο δεν ήταν υποχρεωτικό.

 

Ήδη για αυτόν τον λόγο το υπουργείο Ναυτιλίας προχωρά στη σύνταξη προεδρικού διατάγματος μετά από διαβούλευση, με το οποίο θα υποχρεώνονται όλες ανεξαρτήτως οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να δημιουργήσουν στα πλοία τους κατάλληλους μηχανισμούς για τη εύκολη πρόσβαση των ατόμων αυτών.

 

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να δημιουργηθούν ειδικοί χώροι υγιεινής, ασανσέρ πρόσβασης στα καταστρώματα και ειδικές ράμπες.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν θα έχουν ορίζοντα υλοποίησης τα τρία χρόνια και θα αφορούν τα πλοία που είναι σε πλήρη δρομολογιακή λειτουργία, ενώ όποιο καινούργιο πλοίο εισέλθει στην ακτοπλοϊκή αγορά θα πρέπει να προσαρμοστεί άμεσα στα νέα δεδομένα.

 

Το ίδιο θα ισχύει και για τα νέα υπό ναυπήγηση "πράσινα" πλοία που θα κατασκευαστούν στη χώρα μας.

 

Ήδη το συγκεκριμένο σχέδιο, με τίτλο «Κανονισμός ενδιαιτήσεως και καθορισμού αριθμού επιβατών των επιβατηγών πλοίων» απεστάλη προς 15νθήμερη διαβούλευση προς τους αρμόδιους φορείς,

 

Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλη νησιωτικότητα και αυξημένη τουριστική κίνηση, ενώ το θέμα του προβλήματος της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στα πλοία της ακτοπλοΐας ήρθε στο φως της δημοσιότητας όταν ένα παιδί σε αναπηρικό αμαξίδιο περίμενε μαζί με τη μητέρα του στο γκαράζ του πλοίου στη Θάσο για να αποβιβαστεί, καθώς δεν υπήρχε ειδική ράμπα.

 

-Τι ορίζει το προεδρικό διάταγμα-

 

Η κατασκευή και η θέση των χώρων που χρησιμοποιούνται ή κινούνται τα ΑμεΑ θα πρέπει είναι ανάλογη του σκοπού για τον οποίο προορίζονται ώστε η χρήση τους να είναι ασφαλής και ευχερής από τα άτομα αυτά.

 

Στους χώρους διακίνησης των ΑμεΑ δεν θα υπάρχουν κατώφλια ή άλλες προεξοχές του δαπέδου.

 

Όταν αυτό δεν είναι κατασκευαστικά εφικτό τότε θα τοποθετούνται ράμπες μέγιστης κλίσης 5% ή κατάλληλα αναβατόρια κλίμακας.

 

Η διακίνηση των ΑμεΑ από κατάστρωμα σε κατάστρωμα θα γίνεται μόνο με ανελκυστήρες.

 

Το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος υποχρεώνει όλα τα πλοία της ακτοπλοΐας που καλύπτουν συγκοινωνιακές ανάγκες της χώρας, ανεξαρτήτως κατηγορίας, να προχωρήσουν για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) στην εγκατάσταση ανελκυστήρα κάθετης κίνησης από εξουσιοδοτημένο για τον σκοπό αυτό εταιρεία από το κύριο κατάστρωμα οχημάτων μέχρι τα καταστρώματα που διαθέτουν τους κατάλληλους για ΑμεΑ κοινόχρηστους χώρους παραμονής, εστίασης, υγιεινής και θαλαμίσκους, καθώς και στα ανοιχτά καταστρώματα που διαθέτουν μέσα εγκατάλειψης.

 

Η χρήση της ράμπας οχημάτων που οδηγεί στο κύριο κατάστρωμα οχημάτων επιτρέπεται για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ μόνο με τη χρήση οχήματος. Πρέπει να οριστούν τουλάχιστον δύο θέσεις αυτοκινήτων ΑμεΑ στον χώρο οχημάτων με ανάλογη διεθνή σήμανση πλησίον του ανελκυστήρα.

 

Επίσης πρέπει να υπάρχει μία θέση για αμαξίδιο ΑμεΑ με κατάλληλα μέσα ασφάλισης, ανά εκατό (100) επιβάτες, σε κάθε αίθουσα παραμονής επιβατών, όπως και δύο θέσεις κατάλληλες για χρήστες αμαξιδίων ΑμεΑ σε κάθε εστιατόριο.

 

Το 2% τουλάχιστον των θέσεων των επιβατών πρέπει να είναι κατάλληλες για χρήση από άτομα με μειωμένη κινητικότητα.

 

Το γκισέ του χώρου υποδοχής και του κυλικείου πρέπει να είναι σε κατάλληλο ύψος που δεν θα υπερβαίνει τα 90 εκατοστά.

 

Επίσης προβλέπεται η ύπαρξη δίκλινων και τετράκλινων θαλάμων με ειδικούς χώρους υγιεινής για χρήση και από τους συνοδούς, ανάλογα με τη χωρητικότητα και το μέγεθος του πλοίου.

 

Η πρόσβαση στο πλοίο, η σηματοδότηση, τα μέσα μετάδοσης αναγγελιών, οι συναγερμοί και ό,τι δεν ρυθμίζεται από το π.δ. πρέπει να είναι σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, ενώ απαγορεύεται οι κυλιόμενες κλίμακες να χρησιμοποιούνται ως μέσο πρόσβασης των ΑμεΑ.

 

Πηγή: ΑΠΕ

 

Δημοσιεύθηκε στις 6 July 2024 | 1:09 pm


Καβάλα: 53χρονος Έλληνας μαχαίρωσε αλλοδαπό μετά από καυγά - τραυμάτισε κι ένα ακόμα άτομο

Συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 6/7 σε οικισμό της Καβάλας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας ένας 53χρονος ελληνικής καταγωγής, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας, επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράβαση του νόμου περί όπλων. 

 

Ειδικότερα, βραδινές ώρες της 5/6-7-2024 ο δράστης ευρισκόμενος ως θαμώνας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε οικισμό της Καβάλας, τραυμάτισε με μαχαίρι, ένεκα διαπληκτισμού, αρχικά έναν 42χρονο αλλοδαπό στην κοιλιακή χώρα και στον τράχηλο και ακολούθως έναν 48χρονο ελληνικής καταγωγής στο χέρι που ενεπλάκη στο διαπληκτισμό προκειμένου να τους απομακρύνει, οι οποίοι ήταν επίσης θαμώνες του καταστήματος.

 

 

Στο σημείο προσέτρεξαν άμεσα οι αστυνομικοί και συνέλαβαν τον δράστη, ενώ οι τραυματίες μεταφέρθηκαν αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, όπου ο 42χρονος παρέμεινε για νοσηλεία και ο 48χρονος διακομίστηκε στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου και νοσηλεύεται.

 

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας.  

 

Δημοσιεύθηκε στις 6 July 2024 | 12:27 pm


Με τις … ευλογίες της Εκκλησίας η ψηφιακή έκδοση άδειας γάμου, βάπτισης και λύσης διαζυγίου

Διαδικασίες εξπρές μέσω ψηφιοποίησης της έκδοσης άδειας γάμου, βάπτισης, λύσης διαζυγίου επεξεργάζεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

 

Με τις ...ευλογίες μάλιστα της Εκκλησίας, η οποία φαίνεται πως μπαίνει στον ψηφιακό κόσμο προκειμένου να εξυπηρετήσει άμεσα και χωρίς κόπο τους πολίτες.

 

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν την δυνατότητα να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους με την Εκκλησία της Ελλάδος και να ολοκληρώνουν χωρίς γραφειοκρατία όλες τις σχετικές διαδικασίες για την τέλεση ενός μυστηρίου από τον υπολογιστή τους μέσω του gov.gr.

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται μια εφαρμογή, την οποία θα διαχειρίζονται οι Μητροπόλεις, μέσω της οποίας θα γίνεται ηλεκτρονικά η υποδοχή και διεκπεραίωση των απαιτούμενων αιτήσεων για το μυστήριο του γάμου και βάπτισης.

 

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μελετά μετά την τέλεση του μυστηρίου όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες με τα ληξιαρχεία και τα δημοτολόγια των δήμων να εκτελούνται αυτόματα και οι ενδιαφερόμενοι να ειδοποιούνται είτε μέσω SMS στο κινητό τους ή με μήνυμα στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση σχετικά με το πιστοποιητικό που έχουν ζητήσει.

 

Συγκεκριμένα, τα μέχρι τώρα απαιτούμενα έγγραφα, τα οποία αναμένεται να απλοποιηθούν και να ψηφιοποιηθούν ώστε να διευκολύνουν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους είναι η έκδοση άδειας γάμου και βάπτισης, η αίτηση τέλεσης γάμου, η καταχώριση τελεσθέντος γάμου και βάπτισης, η δήλωση στο ληξιαρχείο και για τα δυο μυστήρια, ενώ ψηφιακά θα γίνεται και η ενημέρωση μερίδας στο δημοτολόγιο για γάμο και βάπτιση, αντίστοιχα.

 

Σε αυτά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, θα προστεθεί και η έκδοση πιστοποιητικού τέλεσης θρησκευτικού γάμου και βάπτισης, ενώ ψηφιακά και με ένα κλικ προβλέπεται να γίνεται και η έκδοση πιστοποιητικού λύσης γάμου (αντικατάσταση του σημερινού διαζευκτηρίου).

 

Την ικανοποίησή τους για αυτήν την εξέλιξη εκφράζουν στελέχη της Ιεράς Συνόδου. Η ψηφιοποίηση των ιερών κειμηλίων η υποστήριξη των προγραμμάτων εικονικών περιηγήσεων θρησκευτικών ιστορικών τόπων και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών με το κοινό είναι προτεραιότητα για την εκκλησία και αποτελεί ένα πεδίο αρίστης συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 

Προσθέτουν δε ότι η εκκλησία ήδη πιλοτικά κυρίως η αρχιεπισκοπή Αθηνών και κάποιες άλλες μητροπόλεις έχουν ψηφιοποιήσει ιστορικά κειμήλια και τον πολιτιστικό θησαυρό (κάνουν εικονικές περιηγήσεις σε ναούς και σημαντικά μοναστήρια). Η εκκλησία παρέχει στο κοινό σημαντικές ψηφιακές υπηρεσίες την τελευταία δεκαετία.

 

Πηγή: ΑΠΕ

 

Δημοσιεύθηκε στις 6 July 2024 | 9:55 am


Ανεβαίνει η θερμοκρασία – αίθριος καιρός

Γενικά αίθριος θα είναι σήμερα, Σάββατο 6 Ιουλίου ο καιρός.

 

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.

 

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 33 με 35 και κατά τόπους στα δυτικά τους 36 βαθμούς. Στη νησιωτική χώρα τους 30 με 32.

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

 

Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά.

 

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.

 

Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

 

Δημοσιεύθηκε στις 6 July 2024 | 9:28 am


O Θάσιος chef, Γιάννης Μαρινόπουλος, διακρίθηκε στα “FLAG Restaurant Awards Modern Cuisine”

Tα "FLAG Restaurant Awards Modern Cuisine – Ξυνό Νερό Trophy", έκλεισαν τον κύκλο τους για το 2024, ανακοινώνοντας τα εστιατόρια που πρώτευσαν και τους απονεμήθηκε βραβείο ή τιμητική διάκριση. 

 

Στα Βραβεία Σύγχρονης Κουζίνας απονεμήθηκαν συνολικά 35 βραβεία, 36 τιμητικές διακρίσεις και 3 ειδικά βραβεία. 

 

Το εστιατόριο “Lost Sheep”, στο οποίο είναι υπεύθυνος ο Θάσιος chef, Γιάννης Μαρινόπουλος και ο συνεργάτης του Κυριάκος Τερλελές, κέρδισε χρυσό φοίνικα.

 

Το “Lost Sheep”, βρίσκεται στον Λιμένα της Θάσου, στην αυλή του νεοκλασικού κτιρίου που στεγάζει το A for Art Design Hotel και είναι καλά κρυμμένο κάτω από ένα τεράστιο πεύκο. Εκεί, ανάμεσα σε γλυπτά και ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό, ο Γιάννης Μαρινόπουλος, παρουσιάζει μια βαθιά ελληνική γευστική πρόταση.

 

Δημοσιεύθηκε στις 5 July 2024 | 11:02 pm


Στην Ελευθερούπολη το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου Κ16 - Πρόγραμμα

Μία ακόμη σημαντική διοργάνωση κλασικού αθλητισμού, θα διεξαχθεί στο δημοτικό στάδιο της Ελευθερούπολης. Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου Κ16, θα γίνει στις 13 & 14 Ιουλίου.

 

Σχετική ανακοίνωση του Δήμου Παγγαίου αναφέρει τα εξής:

“Άλλη μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση θα φιλοξενηθεί στο Δημοτικό Στάδιο Ελευθερούπολης.

 

Ο Δήμος Παγγαίου σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ και την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Αν. Μακεδονίας Θράκης, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Ιουλίου διοργανώνουν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Κ16.

 

Πάνω από 2000 αθλητές, προπονητές και συνοδοί θα δώσουν το παρόν σε αυτό το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, διεκδικώντας ο καθένας την νίκη ή τoυς στόχους που έχει θέσει.

 

Ο Δήμος Παγγαίου εργάζεται σκληρά για την άρτια διοργάνωση και διεξαγωγή των αγώνων και θέλει για άλλη μια φορά να ευχαριστήσει την Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, κα Σοφία Σακοράφα και τον Πρόεδρο της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Αν. Μακεδονίας Θράκης, κ. Βασίλη Ιορδανίδη για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο Δήμο Παγγαίου και του αναθέτουν την διοργάνωση τόσο μεγάλων αθλητικών γεγονότων.

 

Ακολουθεί το πρόγραμμα των αγώνων με την είσοδο να είναι ελεύθερη.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 5 July 2024 | 10:53 pm


Καβαλλάρης: «πως γίνεται οι περισσότερες απάτες να έχουν έδρα την Καβάλα;»

Ο λογιστής, Χρήστος Καβαλλάρης, αναλύει με χιουμοριστικό τρόπο σε βίντεο του, γιατί οι περισσότερες οικονομικές απάτες γίνονται στην Καβάλα.

 

Ο κ. Καβαλλάρης έχει γίνει γνωστός από τις συμβουλές που δίνει ως καλεσμένος σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ κάνει θραύση στα social media όπου μέσα από βίντεο που αναρτά στους λογαριασμούς του δίνει χρήσιμες συμβουλές με χιουμοριστικό τρόπο.

 

Δημοσιεύθηκε στις 5 July 2024 | 10:35 pm


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Καβάλα: Μαχαιρώματα σε μαγαζί - Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5 | RThess

Καβάλα: Μαχαιρώματα σε μαγαζί  Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5 | RThess

Δημοσιεύθηκε στις 6 July 2024 | 1:14 pm


Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας