Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Γονείς μαθητών ΑΜΘ: “Τα παιδιά μας δεν είναι αριθμοί, οι δράσεις για τη μη συγχώνευση τάξεων στην Καβάλα συνεχίζονται”

Η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών ΑΜΘ τονίζει ξανά την αντίθεση της  στην απόφαση για τις συγχωνεύσεις και συνδιδασκαλίες τμημάτων της Α’ και Β’ δημοτικού και άλλων τάξεων σε σχολεία της Καβάλας, ενώ χαιρετίζει τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν στην Καβάλα έως τώρα.

 

Παράλληλα αναφέρει πως μαζί με τους Συλλόγους Γονέων, τις Ενώσεις γονέων, τους συλλόγους εκπαιδευτικών, τους μαζικούς φορείς του νομού Καβάλας θα έχουν κι άλλες δράσεις, όπως η κοινή σύσκεψη-συζήτηση που διοργανώνει η Ένωση Γονέων Δ. Καβάλας την Τετάρτη 3/7/24, στις 7μμ, στην αίθουσα παραστάσεων Αντιγόνη Βαλάκου.

 

Η ανακοίνωση της ομοσπονδίας αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

“Ως Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών ΑΜΘ χαιρετίζουμε την μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των δεκάδων συλλόγων γονέων &  κηδεμόνων δημοτικών σχολείων από όλη την Καβάλα και τη Θάσο, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27/6 στην Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, ενάντια στην απόφαση για τις συγχωνεύσεις και συνδιδασκαλίες τμημάτων της Α’ και Β’ δημοτικού και άλλων τάξεων.

 

Στη συνάντηση με τις Διευθύντριες Εκπαίδευσης Καβάλας και Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ΑΜΘ, και κάτω από τις έντονες πιέσεις των γονιών, υπήρξε η διαβεβαίωση ότι δεν θα ισχύσουν οι συνδιδασκαλίες για το επόμενο διδακτικό έτος.

 

Παρόλα αυτά, οι γονείς προβληματιζόμαστε έντονα και δεν εφησυχάζουμε διότι:

  • 1. Στο Υπουργείο Παιδείας θα δηλωθούν κανονικά οι συγχωνεύσεις των τμημάτων
  • 2. Μεταφέρεται η ευθύνη στους διευθυντές των θιγόμενων σχολείων, να αναλάβουν οι ίδιοι, πέρα από τα ήδη φορτωμένα διοικητικά τους καθήκοντα, την διδασκαλία των τμημάτων, για τα οποία δεν θα προβλέπεται άλλος δάσκαλος.
  • 3. Ουσιαστικά προχωράει ο υποβιβασμός των σχολείων (από εξαθέσια σε πενταθέσια πχ Καβάλα, από εξαθέσια σε τετραθέσια πχ Φίλιπποι, από τετραθέσια σε τριθέσια πχ Θάσο κ.ο.κ), σύμφωνα με τον επί καραντίνας (!!) ψηφισμένο νόμο του Υπουργείου Παιδείας, ο οποίος προβλέπει 25αρια τμήματα στα δημοτικά.

 

Κανένα από τα αιτήματα των οργανώσεων γονέων και εκπαιδευτικών για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, για προσλήψεις δασκάλων ώστε να μην υπάρχουν κενά, για παράλληλες στηρίξεις σε κάθε παιδί που έχει ανάγκη κ.ά, δεν φαίνεται να μπαίνει σε προτεραιότητα από το ΥΠΑΙΘ και τις κατά τόπους διευθύνσεις του. 

 

Οι μαθησιακές ανάγκες των παιδιών, οι κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες των οικογενειών για σύγχρονο, πλήρως

στελεχωμένο, αναβαθμισμένο σχολείο στην γειτονιά και το χωριό, μάλλον θεωρούνται υψηλού κόστους δαπάνες για το κράτος και πρέπει να περικοπούν.

 

Επαναλαμβάνουμε ότι τα παιδιά μας δεν είναι αριθμοί, η μόρφωση και τα δικαιώματά τους δεν μπορούν να ζυγίζονται με κριτήριο το πόσο κοστίζουν.

 

Οι γονείς και όλη η τοπική κοινωνία που παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, είμαστε αντίθετοι στον υποβιβασμό των σχολικών μονάδων και απαιτούμε εδώ και τώρα να ανακληθεί οριστικά η απόφαση της Διεύθυνσης.

 

Μαζί με τους Συλλόγους Γονέων, τις Ενώσεις γονέων, τους συλλόγους εκπαιδευτικών, τους μαζικούς φορείς του νομού Καβάλας συνεχίζουμε την κλιμάκωση των δράσεων μας και συμμετέχουμε στην κοινή σύσκεψη-συζήτηση που διοργανώνει η Ένωση Γονέων Δ. Καβάλας την Τετάρτη 3/7/24, στις 7μμ, στην αίθουσα παραστάσεων Αντιγόνη Βαλάκου.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 10:59 pm


Θεαγένης Θάσου: Παραμένει πρόεδρος ο Γαλόπουλος - Τα μέλη του νέου ΔΣ

Μετά από εκλογική διαδικασία, προέκυψε το νέο Διοικητικό συμβούλιο του Θεαγένη Θάσου, με αρκετά νέα πρόσωπα στο σχήμα του. 

 

Στη θέση του προέδρου θα συνεχίσει να βρίσκεται ο Ιορδάνης Γαλόπουλος.

 

Ως τακτικά μέλη εκλέχθηκαν οι εξής:

  • Μέντζας Παναγιώτης
  • Περικλέους Γεώργιος
  • Φούφας Ευθύμιος
  • Καφετζής Νικόλαος
  • Καζόλη Αικατερίνη
  • Στεργιάδη Ευθυμία

 

Τις επόμενες ημέρες, αφού συγκροτηθεί το Δ.Σ. σε σώμα, θα ανακοινωθούν τα καθήκοντα και η θέση του κάθε μέλους.

 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 10:37 pm


Στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων το έργο “Ταξίδι στα Βαλκάνια” με συμφωνική ορχήστρα, μικτή χορωδία και αφήγηση

Ο θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» επανέρχεται στα μνημεία και χώρους της επικράτειας με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

 

Στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στις 1 και 2 Ιουλίου παρουσιάζεται το νέο έργο Ταξίδι στα Βαλκάνια για συμφωνική ορχήστρα, μικτή χορωδία και αφηγητή του Γιάννη Μπελώνη, που εστιάζει στη σύγκρουση που παρατηρήθηκε στο πολιτισμικό σκέλος της σχέσης των λαών της Βαλκανικής.

 

Σχετική ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας αναφέρει τα εξής:

“Ο επιτυχημένος θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» επανέρχεται στα μνημεία και χώρους της επικράτειας με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων συνδέοντας τα με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Κεντρικό θέμα των φετινών εκδηλώσεων είναι η σύγκρουση.

 

Στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στις 1 και 2 Ιουλίου παρουσιάζεται το νέο έργο Ταξίδι στα Βαλκάνια για συμφωνική ορχήστρα, μεικτή χορωδία και αφηγητή του Γιάννη Μπελώνη, που εστιάζει στη σύγκρουση που παρατηρήθηκε στο πολιτισμικό σκέλος της σχέσης των λαών της Βαλκανικής, όπου, ενώ ο σοβινισμός των εθνικών κρατών «επέβαλλε» την ενίσχυση της εθνικής ταυτότητας, οι συχνές προσμείξεις πληθυσμιακών ομάδων και οι αλλεπάλληλες αλλαγές συνόρων οδηγούσαν συχνά σε συγκερασμό των παραδόσεων και βαθιές άλλη-λεπιδράσεις. 

 

Έτσι, οι μουσικοί πολιτισμοί οι οποίοι αναπτύχθηκαν στη Νοτι-οανατολική Ευρώπη, με τις έντονες διαφορές και ομοιομορφίες τους, δημιούρ-γησαν ένα ενδιαφέρον και πολύχρωμο μουσικό ψηφιδωτό, το οποίο αναδιατυ-πώνεται με σύγχρονο ήχο, φωτίζοντας τις πολύπλοκες και συχνά αδιερεύνητες πτυχές της πολιτισμικής κίνησης της Βαλκανικής τους περασμένους αιώνες.

 

Η επεξεργασία των μουσικών όλων των λαών της Βαλκανικής έγινε με ενιαίο τρόπο για να δομηθεί μια παράσταση με τη συμμετοχή συμφωνικής ορχήστρας, μικτής χορωδίας και αφηγητή. 

 

Ο τελευταίος, μέσω της ανάγνωσης των κειμένων του Χάρη Σαρρή, θα ρίξει φως στη συγκρουσιακή και αλληλένδετη πολιτισμική ταυτότητα των κρατών της περιοχής. 

 

Το μουσικό οδοιπορικό της παράστασης ξεκινά από την Ελλάδα, και μετά από περιπλάνηση σε όλα τα κράτη της Βαλκανικής –Βουλγαρία, Τουρκία, Αλβανία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Κόσοβο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη– επιστρέφει στην αφετηρία του.

 

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το ΥΠΠΟ. Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο της εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο (6 Ευρώ κανονικό και 3 Ευρώ μειωμένο). Συνίσταται προκράτηση θέσης.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 10:21 pm


Ένας 90χρονος Καβαλιώτης κάνει εντυπωσιακές βουτιές στο “Μονόπετρο” - Φωτογραφίες

Ο Καβαλιώτης φωτογράφος, Αχιλλέας Σαββόπουλος, μοιράζεται κάποιες φωτογραφίες με τον Νίκο, έναν 90χρονο Καβαλιώτη κολυμβητή, που έκανε βουτιές στο «Μονόπετρο».

 

Ο κ. Σαββόπουλος αναφέρει σε ανάρτηση του τα εξής:

“Ο Μπαρμπά Νικος...στο Μονόπετρο... Εδώ και καιρό έχει περάσει τα 90 αλλά κανείς δεν του το λέει…

 

Χαρείτε το -παιδι χελιδονόψαρο- σε μια βουτιά με το κεφάλι σήμερα στο Μονόπετρο...

 

Νομίζω άνετα το χει το Πανελλήνιο ρεκόρ… Εμείς του ευχόμαστε και νεες περιπέτειες…”

 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 10:01 pm


Ο Θάσιος Ορειβατικός Σύλλογος στο “Δρόμο του Νερού” στην Παλιά Καβάλα - Φωτογραφίες

Ο Θάσιος Ορειβατικός Σύλλογος στις 26 Μαΐου βρέθηκε στο “Δρόμο του Νερού” στην Παλιά Καβάλα. 

 

Σχετική ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρει τα εξής:

“Ο Θάσιος Ορειβατικός Σύλλογος στις 26 Μαΐου πραγματοποίησε μια πανέμορφη διαδρομή στο Δρόμο του Νερού στην Παλιά Καβάλα. 

 

Μία διαδρομή 15χλμ. Με πολλά πέτρινα γεφύρια αλλά και το εντυπωσιακό υδραγωγείο που υπάρχει σε πολλά σημεία της. 

 

Η ύπαρξη νερού είναι σχεδόν ανύπαρκτη και ανησυχητική παρότι αυτήν την περίοδο η βλάστηση οργιάζει στα διάφορα σημεία της διαδρομής μας, στο τέλος όμως μας ανταμείβει το σημείο του Νερόμυλου με τα ξύλινα γεφύρια του και την δροσιά που δημιουργούν τα δέντρα για μία όμορφη στάση και φωτογραφίες. 

 

Εμείς να σας ευχηθούμε  Καλό Καλοκαίρι και από Σεπτέμβριο ερχόμαστε με νέες διαδρομές και νέες προτάσεις.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 9:52 pm


Καβάλα: Φωτογραφικές στιγμές από την 5η συνάντηση παιδικών & εφηβικών τμημάτων παραδοσιακών χορών

Με ένα ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα από τους θεατές για τη συγκινητική εμφάνιση των μικρών χορευτών, "γράφτηκε" ο επίλογος της 5ης Συνάντησης Παιδικών και Εφηβικών Τμημάτων Παραδοσιακών Χορών, που διοργάνωσε το βράδυ της Κυριακής 30 Ιουνίου, στην πλατεία Κανάρη, η Ομάδα Έκφρασης Ελληνικού Πολιτισμού "Ιχνηλάτες"!

 

Τα παιδιά του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Καβάλας "Μνήμη Μικράς Ασίας", του Πολιτιστικού Συλλόγου Κηπούπολης - Καλαμίτσας "Αγ. Ειρήνη" και των Μορφωτικών Πολιτιστικών Συλλόγων Κοκκινοχώματος και Καλαμπακίου Δράμας, απέδειξαν ότι διατηρούν άριστη σχέση με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, έχοντας τη σωστή καθοδήγηση των δασκάλων και την αμέριστη στήριξη των γονιών τους.

 

(δελτίο Τύπου Δήμου Καβάλας)

 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 9:19 pm


Θάνατος 29χρονου σε παραλία της Κεραμωτής

Το μεσημέρι της Δευτέρας (01/07), ένας 29χρονος αλλοδαπός ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του, από τη θαλάσσια περιοχή της Αμμόγλωσσας-Φάρου στην παραλία της Κεραμωτής στην Καβάλα. 

 

Στον 29χρονο παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από άλλους λουόμενους και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Νέστου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. 

 

Σχετική ανακοίνωση του Λιμενικού αναφέρει τα εξής:

“Τις μεσημβρινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε το Β’ Λιμενικό Τμήμα της Κεραμωτής του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας ότι ένας 29χρονος αλλοδαπός λουόμενος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του, από τη θαλάσσια περιοχή της Αμμόγλωσσας-Φάρου στην παραλία Κεραμωτής στην Καβάλα. 

 

Στον 29χρονο παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες με την μέθοδο της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης από παρευρισκόμενους με αρνητικά αποτελέσματα. 

 

Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Νέστου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Από τη Λιμενική Αρχή της Κεραμωτής που διενεργεί την προανάκριση παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θράκης.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 8:50 pm


Κυριακίδης: “Η ίδρυση του 1ου ΕΠΑΛ Θάσου με έδρα την Καλλιράχη είναι ένας ακόμη στόχος που επιτυγχάνεται”

Το μήνυμα του έστειλε ο δήμαρχος Θάσου, Ελευθέριος Κυριακίδης, για την ίδρυση του 1ου ΕΠΑΛ Θάσου με έδρα την Καλλιράχη από το σχολικό έτος 2024-2025, τονίζοντας πως “έπειτα από συνεχείς προσπάθειες με αφετηρία το 2021, ακόμη ένας στόχος μας επιτυγχάνεται”.

 

Αναλυτικά σε ανακοίνωσή του ο κ. Κυριακίδης αναφέρει τα εξής:

“Κατόπιν της υπ’ αριθμ. Φ11/71249/Δ4 (ΦΕΚ 3739/τ. Β’/28-06-2024) Υπουργικής Απόφασης, με την οποία ιδρύεται το 1ο ΕΠΑ.Λ Θάσου με έδρα την Καλλιράχη από το σχολικό έτος 2024-2025, με τομείς, α) Διοίκησης και Οικονομίας με την ειδικότητα «Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων», β) Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού και γ) Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας, και κατόπιν της σχετικής ανακοίνωσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε τα εξής:

 

«Αποτελεί για εμάς ευχάριστη είδηση η ίδρυση του 1ου ΕΠΑ.Λ Θάσου με έδρα την Καλλιράχη από το σχολικό έτος 2024-2025 καθώς, έπειτα από συνεχείς προσπάθειες με αφετηρία το 2021, ακόμη ένας στόχος μας επιτυγχάνεται.

 

Αποδεικνύεται, ξεκάθαρα, ότι η συνεργασία και η επιμονή του Δήμου, της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Θάσου και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας επέφερε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα προς όφελος του τόπου μας και των παιδιών μας».”

 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 8:39 pm


Η Καβάλα γιόρτασε τα Ελευθέρια με βρώμικα σκαλάκια και… graffiti - Φωτογραφίες

Ο δημοσιογράφος Βασίλης Λωλίδης μοιράζεται κάποιες φωτογραφίες από τον Δημοτικό Κήπο Καβάλας, και εκφράζει τους προβληματισμούς του για την εικόνα της πόλης, με graffiti να υπάρχουν σε πολλά σημεία στα σκαλάκια πάνω από την πλατεία Ηρώων στον Κήπο και απέναντι από το δημαρχείο.

 

Τα σκαλάκια φαίνεται πως δεν είχαν καθαριστεί και προετοιμαστεί για τις εκδηλώσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στην πόλη. Το μνημείο του ήρωα Δημήτρη Τσαμκιράνη στο πάρκο Φαλήρου, επίσης είχε δεχθεί “επίθεση” από graffiti.

 

Ο κ. Λωλίδης αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

“Διαβάζοντας το παρακάτω κείμενο θα μου πείτε γιατί γκρινιάζω πάλι... αλλά ειλικρινά, μόνο εγώ έχω τέτοια ευαισθησία με την δημόσια αισθητική;

 

Λοιπόν, αυτή είναι η εικόνα απέναντι από το δημαρχείο και πάνω από το Ηρώον. Έλεος και μη χειρότερα!!!

 

Γιορτή των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ, γιορτή του Πολιούχου, κατάθεση στεφάνων και η απαράδεκτη εικόνα σε πρώτο πλάνο. Δηλαδή η διοίκηση του Δήμου Καβάλας βλέπει κάθε μέρα αυτή την άθλια εικόνα απέναντι από το δημαρχείο και δεν ενοχλείται; Κανένας; Τίποτα; Τόσο δύσκολο ήταν να τα καθαρίσουν; Ούτε οι σκάλες δεν πλύθηκαν να ασπρίσουν τα μάρμαρα.

 

Όλοι οι τουρίστες που έρχονται σε αυτή την έρημη πόλη δύο σημεία επισκέπτονται: Την Παναγία (παλιά πόλη... άλλη πικρή ιστορία) και την οδό Κύπρου με τα διατηρητέα κτίσματα, άντε και την παραλία, αλλά εκεί είναι απαγορευμένη ζώνη... ακόμα πιο πικρή ιστορία. 

 

Επιτέλους, λίγη φροντίδα, λίγη μέριμνα για την εικόνα της πόλης. Έχει που έχει τα χάλια της ας μην την αποτελειώσουμε με την αδιαφορία της δημοτικής αρχής και την ηλιθιότητα όλων εκείνων που την βανδαλίζουν."

 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 7:59 pm


Σερραϊκό εστιατόριο στη Θάσο έγινε θέμα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης - Βίντεο

Το κέφι, το μεράκι και το καλό φαγητό στην ταβέρνα “Αλεξάνδρα” στον Λιμένα Θάσου προβλήθηκαν εκτενώς σε Τουρκικά ΜΜΕ που πλέκουν το εγκώμιο των φιλόξενων ιδιοκτητών τους. 

 

Τα βίντεο που τραβούν οι τουρίστες που επισκέπτονται την ταβέρνα έχουν χιλιάδες προβολές και σε αυτά οι θαμώνες χορεύουν με την καθοδήγηση της Αλεξάνδρας- ιδιοκτήτριας της επιχείρησης.

 

Η οικογενειακή ταβέρνα ανήκει στην σύζυγο του Σερραίου δικηγόρου και πρώην Δημάρχου Κορμίστας, Δημήτρη Τσιακιρίδη και την διαχειρίζεται έχοντας μαζί της την πολύτιμη βοήθεια των δύο κοριτσιών τους, της Πηνελόπης και της Νίκης. 

 

Τα δύο κορίτσια μίλησαν στον ALPHA στην εκπομπή του Νίκου Μάνεση.

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 7:26 pm


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Η κούπα πάει Καβάλα! (pic) - INLIFE by INPAOK

Η κούπα πάει Καβάλα! (pic)  INLIFE by INPAOK

Δημοσιεύθηκε στις 29 June 2024 | 12:17 pm


Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας