Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Η Καβάλα γιόρτασε τα Ελευθέρια με βρώμικα σκαλάκια και… graffiti - Φωτογραφίες

Ο δημοσιογράφος Βασίλης Λωλίδης μοιράζεται κάποιες φωτογραφίες από τον Δημοτικό Κήπο Καβάλας, και εκφράζει τους προβληματισμούς του για την εικόνα της πόλης, με graffiti να υπάρχουν σε πολλά σημεία στα σκαλάκια πάνω από την πλατεία Ηρώων στον Κήπο και απέναντι από το δημαρχείο.

 

Τα σκαλάκια φαίνεται πως δεν είχαν καθαριστεί και προετοιμαστεί για τις εκδηλώσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στην πόλη. Το μνημείο του ήρωα Δημήτρη Τσαμκιράνη στο πάρκο Φαλήρου, επίσης είχε δεχθεί “επίθεση” από graffiti.

 

Ο κ. Λωλίδης αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

“Διαβάζοντας το παρακάτω κείμενο θα μου πείτε γιατί γκρινιάζω πάλι... αλλά ειλικρινά, μόνο εγώ έχω τέτοια ευαισθησία με την δημόσια αισθητική;

 

Λοιπόν, αυτή είναι η εικόνα απέναντι από το δημαρχείο και πάνω από το Ηρώον. Έλεος και μη χειρότερα!!!

 

Γιορτή των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ, γιορτή του Πολιούχου, κατάθεση στεφάνων και η απαράδεκτη εικόνα σε πρώτο πλάνο. Δηλαδή η διοίκηση του Δήμου Καβάλας βλέπει κάθε μέρα αυτή την άθλια εικόνα απέναντι από το δημαρχείο και δεν ενοχλείται; Κανένας; Τίποτα; Τόσο δύσκολο ήταν να τα καθαρίσουν; Ούτε οι σκάλες δεν πλύθηκαν να ασπρίσουν τα μάρμαρα.

 

Όλοι οι τουρίστες που έρχονται σε αυτή την έρημη πόλη δύο σημεία επισκέπτονται: Την Παναγία (παλιά πόλη... άλλη πικρή ιστορία) και την οδό Κύπρου με τα διατηρητέα κτίσματα, άντε και την παραλία, αλλά εκεί είναι απαγορευμένη ζώνη... ακόμα πιο πικρή ιστορία. 

 

Επιτέλους, λίγη φροντίδα, λίγη μέριμνα για την εικόνα της πόλης. Έχει που έχει τα χάλια της ας μην την αποτελειώσουμε με την αδιαφορία της δημοτικής αρχής και την ηλιθιότητα όλων εκείνων που την βανδαλίζουν."

 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 7:59 pm


Σερραϊκό εστιατόριο στη Θάσο έγινε θέμα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης - Βίντεο

Το κέφι, το μεράκι και το καλό φαγητό στην ταβέρνα “Αλεξάνδρα” στον Λιμένα Θάσου προβλήθηκαν εκτενώς σε Τουρκικά ΜΜΕ που πλέκουν το εγκώμιο των φιλόξενων ιδιοκτητών τους. 

 

Τα βίντεο που τραβούν οι τουρίστες που επισκέπτονται την ταβέρνα έχουν χιλιάδες προβολές και σε αυτά οι θαμώνες χορεύουν με την καθοδήγηση της Αλεξάνδρας- ιδιοκτήτριας της επιχείρησης.

 

Η οικογενειακή ταβέρνα ανήκει στην σύζυγο του Σερραίου δικηγόρου και πρώην Δημάρχου Κορμίστας, Δημήτρη Τσιακιρίδη και την διαχειρίζεται έχοντας μαζί της την πολύτιμη βοήθεια των δύο κοριτσιών τους, της Πηνελόπης και της Νίκης. 

 

Τα δύο κορίτσια μίλησαν στον ALPHA στην εκπομπή του Νίκου Μάνεση.

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 7:26 pm


Καβάλα: Εκοιμήθη ο κληρικός π. Φίλιππος Μελισσόπουλος

Εκοιμήθη τη Δευτέρα (01/07), ο συνταξιούχος κληρικός της Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου π. Φίλιππος Μελισσόπουλος.

 

Είχε μακρά υπηρεσία στην ενορία του Τιμίου Σταυρού Καβάλας.

 

Σχετική ανακοίνωση της Μητρόπολης ΦΝΘ αναφέρει τα εξής:

“Από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου αναγγέλλεται η εκδημία του συνταξιούχου ιερέως π. Φιλίππου Μελισσοπούλου, πρώην τακτικού εφημερίου της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου με μακρά υπηρεσία στην Ενορία του Τιμίου Σταυρού Καβάλας.

 

Ο π. Φίλιππος Μελισσόπουλος του Χαριλάου και της Ελένης γεννήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου του 1931 στο Κρυονέρι Καβάλας. Ήταν έγγαμος και πατέρας τριών θυγατέρων. Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 17.05.1959 και Πρεσβύτερος στις 24.05.1959 από τον μακαριστό και πρώτο Μητροπολίτη Φιλίππων κυρό Χρυσόστομο.

 

Διορίστηκε και υπηρέτησε ως Εφημέριος αρχικά στην Ενορία του Κοκκινοχώματος μέχρι τον Απρίλιο του 1962 οπότε και μετατέθηκε στην Ενορία Τιμίου Σταυρού Καβάλας, θέση στην οποία παρέμεινε επί 36 χρόνια για να συνταξιοδοτηθεί το έτος 1998, κατόπιν σχετικής αιτήσεως του δια λόγους υγείας. 

 

Παράλληλα με την εφημεριακή του υπηρεσία ασκούσε από το έτος 1974 και το υπούργημα του πνευματικού-εξομολόγου με σχετική εντολή του μακαριστού Μητροπολίτου ΦΝΘ Προκοπίου. 

 

Δεν έπαυσε έως το βαθύ γήρας και όσον η κατάσταση της υγείας του το επέτρεπε να τελεί την Θεία Λειτουργία και να εξυπηρετεί τις ανάγκες της Ιεράς Μητροπόλεως. Εκοπίασε πολλά για την πρόοδο και την ανάπτυξη του ενοριακού έργου στην συνοικία του Τιμίου Σταυρού (Σούγιουλου) ενώ δικό του έργο είναι η ανέγερση στης Ενοριακής Αιθούσης του Ναού όπως και η διαμόρφωση του επί της οδού Σαππαίων ιερού παρεκκλησίου του Αγίου Σπυρίδωνος, όπως και η επιστασία του στο ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Ελευθερίου κάτωθεν του 4ου Γυμνασίου Καβάλας (Ζουμπουλάκειο).

 

Ήταν πτυχιούχος του Ανωτέρου Εκκλησιαστικού Φροντιστηρίου Θεσσαλονίκης.

 

Απεβίωσε τὴν ΔΕΥΤΕΡΑ 1η Ιουλίου 2024. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την ΤΡΙΤΗ 2 Ιουλίου στις 11 το πρωΐ στον ιερό ενοριακό Ναό Τιμίου Σταυρού Καβάλας, μετά από την Θεία Λειτουργία που θα προηγηθεί ενώπιον του σεπτού σκηνώματος του θανόντος ιερέως, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Στεφάνου.

 

Η ταφή του μεταστάντος θα πραγματοποιηθεί στο Κοιμητήριο του Κρυονερίου, όπως ήταν η επιθυμία του.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 6:58 pm


Ηλιόπουλος: “Απίστευτη ταλαιπωρία για τους πολίτες με τις ουρές αυτοκινήτων στην Κεραμωτή”

Το Σάββατο 22 Ιουνίου ενόψει του τριήμερου του Αγίου Πνεύματος, δημιουργήθηκαν μεγάλες ουρές αυτοκινήτων στην Κεραμωτή και όχι μόνο. Πολλοί Έλληνες και ξένοι τουρίστες ήθελαν να ταξιδέψουν στη Θάσο.

 

Η περιφερειακή παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» του Στέργιου Ηλιόπουλου, έθεσε ερωτήματα στο περιφερειακό συμβούλιο, για την προμελέτη κατασκευής νέου προβλήτα, σε απόσταση 300 μέτρων από το σημερινό λιμάνι που έχει ήδη καταθέσει ο Δήμος Νέστου, αλλά και για το λιμάνι της Ν. Περάμου, και αν αυτό ανοίξει για μετακινήσεις προς τη Θάσο.

 

Σε ανακοίνωση της η παράταξη αναφέρει τα εξής:

“Αυτό που συνέβη το Σάββατο 22/6 στην Κεραμωτή συμβαίνει εδώ και κάποια χρόνια σε συγκεκριμένες και γνωστές ημερομηνίες, χωρίς δυστυχώς να λαμβάνονται έκτακτα μέτρα από τις αρμόδιες Αρχές για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Τα οχήματα προσπαθώντας να φθάσουν στο λιμάνι της Κεραμωτής για φόρτωση στα πορθμεία προς Θάσο, σχημάτισαν ουρές, από τα χωριά Πηγές και Νέα Καρυά, συνολικού μήκους 20 χιλιομέτρων.

 

Ήταν απίστευτη η ταλαιπωρία και δικαιολογημένη η αγανάκτηση αυτών που ήθελαν να ταξιδέψουν για Θάσο, των κατοίκων που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τα σπίτια τους και όλων αυτών, από τα ενδότερα της Επαρχίας Νέστου και όχι μόνον, που επιθυμούσαν να μεταβούν στις παραλίες για το μπάνιο τους.

 

Κυρίως όμως και ιδιαίτερα σημαντικό ήταν η αδυναμία προσέγγισης στο εσωτερικό του οικισμού μέσων βοήθειας και έκτακτης ανάγκης, που θα μπορούσε να έχει τραγικές συνέπειες για την ασφάλεια των κατοίκων σε περίπτωση εκτάκτου και επείγοντος περιστατικού.

 

Για το πρόβλημα αυτό οι κάτοικοι της περιοχής έχουν καταθέσει στις αρμόδιες Αρχές συγκεκριμένες προτάσεις, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην επίλυση ή τουλάχιστον στη βελτίωση της κατάστασης.

 

Ο Δήμαρχος Νέστου κ. Σάββας Μιχαηλίδης έκανε δηλώσεις στο ραδιόφωνο για το γνωστό πρόβλημα στο λιμάνι της Κεραμωτής προτείνοντας μία ακόμη φορά κατασκευή νέου προβλήτα, σε απόσταση 300 μέτρων από το σημερινό λιμάνι. Ο κ. Μιχαηλίδης δήλωσε επίσης ότι προ ετών κατέθεσε ώριμη προμελέτη του έργου στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

 

Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή

 

α) ποιες ενέργειες έχουν δρομολογηθεί σε σχέση με αυτά που ανάφερε στις δηλώσει του ο Δήμαρχος Νέστου?

 

β) σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η Περιφερειακή Αρχή στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για την λήψη μέτρων μέχρι οριστικής λύσεως , ώστε να μην αντιμετωπίσουμε ξανά δυσάρεστες και απαράδεκτες καταστάσεις  όπως στις 22/06/2024?

 

γ) Μία λύση που επίσης προτείνεται είναι να ανοίξει και η γραμμή της Ν. Περάμου ώστε να ανακουφιστεί το λιμάνι της Κεραμωτής και η ταλαιπωρία των επιβατών, επισκεπτών στη Θάσο.

 

Με αυτή τη λύση μικραίνει η απόσταση προς την Νότια Θάσο, μειώνονται τα κόστη καθώς η απόσταση Ν. Περάμου – Θάσου είναι σχεδόν ίδια με την απόσταση της Καβάλας – Θάσου και ταυτόχρονα  εξυπηρετείται η έλευση από Δυτική, Κεντρική Μακεδονία και τις υπόλοιπες περιοχές της Χώρας καθώς η απόσταση του λιμανιού της Ν. Περάμου είναι  500 μέτρα από την Εγνατία οδό.

 

Πως αντιμετωπίζει αυτή την περίπτωση η Περιφερειακή Αρχή και ποιες ενέργειες σκοπεύει να κάνει προς αυτή την κατεύθυνση»;”

 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 6:27 pm


Το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων αρχίζει με συναυλία του Σταμάτη Κραουνάκη στις 7 Ιουλίου

Στις 7 Ιουλίου αρχίζει το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων, με τη συναυλία “Ο Έρωτας πιάνει δουλειά”, του Σταμάτη Κραουνάκη.

 

Σχετική ανακοίνωση του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας αναφέρει τα εξής:

“|ΤΟ 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων, Σηκώνει αυλαία, Με μια μαγική  συναυλία|.

 

|Σταμάτης Κραουνάκης «Ο Έρωτας πιάνει δουλειά»|

 

|Κυριακή 7 Ιουλίου, ώρα 21.30 - Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων|.

 

Η φυσική προπώληση άνοιξε σήμερα.

 

Ο Έρωτας κομμάτι της ζωής μας.

 

Πολλά τραγούδια καινούργια και παλιά, του Σταμάτη. Μεγάλες διαχρονικές λαϊκές επιτυχίες που σφράγισαν βράδια και καημούς και ελπίδες, από μια παρέα ανθρώπων που πιστεύουν στο τραγούδι και στην ψυχαγωγική του λειτουργία, και είναι έτοιμοι να οδηγήσουν αυτή τη βραδιά, στα ωραιότερα όνειρα μας.

 

Με ηγέτη τον συνθέτη οι καλλιτέχνες. Σταμάτης Κραουνάκης και μαζί με μια ψυχή, αλφαβητικά

Δημήτριος Ανδρεάδης – πιάνο

Χρήστος Γεροντίδης – τραγούδι

Νίκος Κατσίκης - μπουζούκι ισπανικό λαούτο

Κοσμάς Κοκόλης – μπουζούκι, κιθάρα, τραγούδι

Κώστας Μπουγιώτης – τραγούδι

Πένυ Ξενάκη – τραγούδι

Θεολόγος Παπανικολάου – βιολί, τραγούδι

Λάμπρος Παπανικολάου – κοντραμπάσο

Γιώργος Στιβανάκης – τραγούδι

Γιώργος Ταμιωλάκης – βιολοντσέλο

 

Ήχος: Γιώργος Τσατσούλης

Φώτα: Δημήτρης Τζιμ Λάιος

Διεύθυνση παραγωγής: Gionik - Γιώργος Τσεβρένης

Φωτό αφίσας: Θάνος Λαϊνάς

Artwork: Δημήτρης Μακαρατζής

Επικοινωνία Σταμάτη Κραουνάκη και Ομάδας: Δέσποινα Κραουνάκη

 

Σταμάτης Κραουνάκης «Ο Έρωτας πιάνει δουλειά»

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων - Κυριακή 7 Ιουλίου, ώρα 21.30

 

Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος 20 ευρώ, μειωμένο 15 € (φοιτητικό, ανέργων).

 

Ηλεκτρονική Προπώληση: https://www.more.com/.../stamatis-kraounakis-theatro.../ 

 

Προπώληση. Καβάλα: Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά από τις 10:00 μέχρι τις 14:00 και από τις 18:00 μέχρι τις 21:00, ενώ τις ημέρες των παραστάσεων θα γίνεται προπώληση στο ταμείο του Αρχαίο Θεάτρου Φιλίππων από τις 19:30 το απόγευμα.

Κρηνίδες: Café «Προσκήνιο», Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, τηλ. 2510516090.

 

Δράμα: «Americanino 30» Γ. Παπανδρέου 30, Τηλ. 2521058206

 

*Απαγορεύεται η είσοδος στο θέατρο μετά την έναρξη της συναυλίας.

 

**Για άλλη μία χρονιά, θα υπάρξει δυνατότητα μεταφοράς θεατών από λεωφορείο του ΚΤΕΛ Καβάλας από και προς το αρχαίο θέατρο Φιλίππων με την επίδειξη εισιτηρίου της εκάστοτε θεατρικής παράστασης και ειδικό αντίτιμο 4.00€.

 

Αναχώρηση από το ΚΤΕΛ Καβάλας στις 19.15 και επιστροφή μετά το πέρας της παράστασης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 ώρες γραφείου.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 5:58 pm


Ο Δ. Κωνσταντάρας από την Ελευθερούπολη κατέκτησε με την Εθνική μπάσκετ Κωφών το χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό

γράφει ο

Δημήτρης Λυμπεράκης

 

Υπάρχουν κι αυτά τα παιδιά που την φυσική αδυναμία τους τη μετατρέπουν σε δύναμη.

 

Υπάρχουν κι αυτοί οι αθλητές που ξεπερνούν τον εαυτό τους, που νικούν τις πολλαπλές δυσκολίες, που τιμούν την χώρα μας.

 

Αυτή η ομάδα με δύναμη ψυχής ανέβασε στις 29/06/24 στο τρίτο σκαλί του βάθρου των νικητών την Ελλάδα στους πανευρωπαϊκούς αγώνες στη Μάλαγα της Ισπανίας.

 

Αυτή η ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2025 στο Τόκιο της Ιαπωνίας

 

Διπλά χαρούμενος, διότι στην ομάδα συμμετέχει κι ένα δικό μας παιδί από την Ελευθερούπολη, ο Δαμιανός Κωνσταντάρας

 

Στις 27 Μαϊου είχαμε φιλοξενήσει τον Δαμιανό, την Αλεξάνδρα Δήμογλου και την προπονήτρια Κατερίνα Δράκου στο Γυμνάσιο Ν. Περάμου και είχαν μιλήσει στα παιδιά για την υπέρβαση της φυσικής αδυναμίας τους και τη μετατροπή της σε δύναμη και επιμονή.

 

Ακόμη θυμάμαι την αποστροφή του Δαμιανού: “Αισθάνομαι περήφανος που φορώ το εθνόσημο της χώρας μου” που είχε χειροκροτηθεί από τους μαθητές και τις μαθήτριες

 

Κι εμείς αισθανόμαστε περήφανοι που μας εκπροσωπείτε παιδιά και διδάσκετε ήθος.

 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 5:28 pm


Έγιναν οι εκλογές του ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας - Πρόεδρος η Αγγελική Δημητρακάκη

Την Τετάρτη (26/6) έγιναν οι εκλογές του ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός».

 

Πρόεδρος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, η Αγγελική Δημητρακάκη.

 

Σχετική ανακοίνωση του ΚΟΙΣΠΕ αναφέρει τα εξής:

“Την Τετάρτη 26/6/2024 και ώρα 18:00, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή των μελών του, η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός».

 

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, μετά την ομόφωνη έγκριση όλων των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, πραγματοποιήθηκαν και οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου του ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας με τριετή θητεία. 

 

Μετά τη διαδικασία των αρχαιρεσιών του νέου Διοικητικό και του νέου Εποπτικό Συμβουλίου της επόμενης μέρας, η κατανομή των αρμοδιοτήτων έχει ως εξής:

Δημητρακάκη Αγγελική – Πρόεδρος Δ.Σ.

Κρεμύδας Σμάραγδος – Αντιπρόεδρος Δ.Σ.

Κώστας Αντώνιος – Γεν. Γραμματέας Δ.Σ.

Καγιάννη Θεοδώρα – Ταμίας Δ.Σ.

Μαμαλιά Δέσποινα – Μέλος Δ.Σ.

Παντελίδης Ιωάννης – Μέλος Δ.Σ.

Μαμαλικίδου Ελισσάβετ – Μέλος Δ.Σ.

Λημναίου Παρθένα – Πρόεδρος Ε.Σ.

Καρακατσάνη Ευανθία – Μέλος Ε.Σ.

Εμμανουηλίδου Αικατερίνη – Μέλος Ε.Σ.

 

Τέλος, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, σε κλίμα χαράς, σεβασμού και συγκίνησης, τιμήθηκε ο Συνιδρυτής και Πρώτος Πρόεδρος του ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας, Συντονιστής-Διευθυντής Ψυχίατρος Μιχαήλ Σωτηρίου, για την πολυετή, σημαντική και καθοριστική συμβολή και προσφορά του στον ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας.

 

Σημειώνεται ότι, την εκδήλωση και τον κ. Σωτηρίου τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην Υφυπουργός Υγείας κ. Μιχαήλ Τιμοσίδης και ο πρώην Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας κ. Δημήτριος Παπαδόπουλος.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 5:11 pm


Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας αποχαιρετά τον Μανώλη Κόκκινο

Το τελευταίο αντίο είπαν την Κυριακή 30 Ιουνίου συγγενείς και φίλοι στον Μανώλη Κόκκινο. Εργαζόταν επί σειρά ετών στη δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας.

 

Σε ανάρτηση της η Δημοτική βιβλιοθήκη αποχαιρετά τον Μανώλη Κόκκινο, αναφέροντας τα εξής:

“Συγκίνηση και θλίψη προκάλεσε ο απροσδόκητος θάνατος του αγαπημένου μας συναδέλφου Μανώλη Κόκκινου τον οποίο και αποχαιρετήσαμε το απόγευμα της Κυριακής… 

 

Έφυγε από κοντά μας ο, επί σειρά ετών, στυλοβάτης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας. 

 

Η προσφορά του ανεκτίμητη σε όλα τα χρόνια της δημοσιοϋπαλληλικής του σταδιοδρομίας μιας κι εργάστηκε άοκνα σχεδόν σε όλες τις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης. Δοτικός, χαμογελαστός, ακούραστος, πρόθυμος  και ηθικός άνθρωπος, με τη συνταξιοδότησή του δεν έπαψε να μας επισκέπτεται και να μας εμψυχώνει με το χιούμορ και την καλή του διάθεση.

Μανώλη θα μας λείψεις…

 

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά σου…”

 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 4:56 pm


EnEarth: Κατατέθηκε η αίτηση για άδεια αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο

Στην κατάθεση αίτησης για την άδεια αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον Πρίνο προχώρησε η EnEarth, θυγατρική εταιρεία του ομίλου Energean. 

 

Σχετική ανακοίνωση της Energean αναφέρει τα εξής:

“Σύμφωνα με την αίτηση που κατατέθηκε προς έγκριση στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), η αποθηκευτική δυναμικότητα της πρώτης φάσης του project θα είναι έως 1 εκατ. τόνοι CO2 ετησίως. 

 

Σε πλήρη ανάπτυξη, η αποθηκευτική δυναμικότητα δύναται να φθάσει τα 3 εκατ. τόνους ετησίως.

 

Με την αίτηση που κατέθεσε η EnEarth ζητείται:

(α) η διαπίστωση της καταλληλότητας ως τόπου αποθήκευσης CO2 της Περιοχής όπως αυτή έχει οριοθετηθεί και προσδιορίζεται στην Άδεια Διερεύνησης και (β) η ενεργοποίηση του δικαιώματος αποθήκευσης CO2.

 

Με αφορμή την κατάθεση της αίτησης για την Άδεια Αποθήκευσης, η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα δήλωσε τα εξής:

 

«Η κατάθεση της αίτησης αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για την υλοποίηση του project και αποδεικνύει την δέσμευση της EnEarth και του ομίλου Energean για μία επένδυση, η οποία στην πρώτη της φάση θα είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. 

 

Η χορήγηση της Άδειας Αποθήκευσης θα αποτελέσει ένα ορόσημο που θα εγγυηθεί την πραγματοποίηση του project της αποθήκευσης του Πρίνου έγκαιρα και σε ρεαλιστικές βάσεις.

 

Η σημασία του project είναι τεράστια για την βιομηχανία της χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής και τις θέσεις εργασίας στον τομέα, καθώς φυσικά και για το περιβάλλον, την ελληνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες. 

 

Η ατυχής εξέλιξη του project της αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό, ώστε να αποφευχθούν οι αστοχίες του παρελθόντος και το νέο αυτό έργο να προχωρήσει με ασφάλεια και στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα».

 

Σημειώνεται ότι την αίτηση συνοδεύουν:

  • Έκθεση που αποδεικνύει την τεχνική ικανότητα και επάρκεια του ομίλου Energean σε σχέση με τη δραστηριότητα αποθήκευσης.
  • Περί τις 50 ξεχωριστές τεχνικές εκθέσεις, με τις οποίες στοιχειοθετείται η καταλληλότητα του προτεινόμενου τόπου και του συγκροτήματος αποθήκευσης CO2 και αξιολογείται η ασφάλεια της αποθήκευσης.
  • Αναλυτική περιγραφή των εργασιών και έργων κατασκευής που απαιτούνται στο πλαίσιο της δραστηριότητας αποθήκευσης CO2.
  • Πρόταση για την αναθεώρηση του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου όπως διαμορφώνεται με την Η.Π. 48416/2037/Ε.103/2011 κοινή απόφαση σε συμφωνία με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη και το υπάρχον ευρωπαϊκό προηγούμενο σε αντίστοιχα έργα αποθήκευσης.

 

Τα επόμενα βήματα

 

Τα επόμενα βήματα του έργου προβλέπονται ως εξής:

  • Μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της διαδικασίας προ-κοινοποίησης, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2023, αναμένεται η επίσημη κοινοποίηση από την ελληνική κυβέρνηση του αιτήματος για έγκριση της κρατικής ενίσχυσης του project , με βάση τις κατευθύνσεις για ενισχύσεις στους τομείς του Κλίματος, της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος (Climate, Energy & Environmental Aid Guidelines - CEEAG), προκειμένου να προχωρήσει η χρηματοδότηση του project όπως έχει εγκριθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery & Resilience Facility -RRF)

 

  • Η EnEarth θα ολοκληρώσει και θα υποβάλει την Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων εντός του θέρους.

 

  • Επίσης εντός του θέρους θα ξεκινήσει η διαδικασία του μη δεσμευτικού market test, με στόχο το δεσμευτικό market test να ολοκληρωθεί εντός του έτους, ώστε εντός του 2025 να έχουν υπογραφεί δεσμευτικά συμβόλαια με τις βιομηχανικές επιχειρήσεις (emitters) που θα επιλεγούν, και να ληφθούν οι Τελικές Επενδυτικές Αποφάσεις και από τις δύο πλευρές. Ως τώρα, έχουν υπογραφεί 10 μη δεσμευτικά Μνημόνια Κατανόησης (MoUs) με ενδιαφερόμενους emitters από την Ελλάδα και γειτονικές χώρες.”

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 4:11 pm


Συναυλία των “Flicker Motel” στις 5 Ιουλίου για την στήριξη του ΣΦΓΤ Καβάλας

Την Παρασκευή 5 Ιουλίου οι “Flicker Motel” θα δώσουν συναυλία στον κινηματογράφο Ζέφυρο, για να παρουσιάσουν τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο “Counterlife”.

 

Σχετική ανακοίνωση του ΣΦΓΤ Καβάλας που διοργανώνει τη συναυλία αναφέρει τα εξής:

“Οι Flicker Motel προσγειώνονται στο θρυλικό θερινό κινηματογράφο Ζέφυρο την Παρασκευή 5 Ιουλίου για να παρουσιάσουν τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο “Counterlife”, ο οποίος θα κυκλοφορήσει εκείνη την ημέρα. 

 

Σε μια εμφάνιση γεμάτη echo, fuzz και delays, ήχος και εικόνα θα συνδυαστούν αρμονικά, δημιουργώντας μια μοναδική και καθηλωτική εμπειρία. 

 

Πέρα από τη νέα κυκλοφορία, θα ακουστούν και παλαιότερα κομμάτια τους, καθώς και τραγούδια που τους έχουν καθορίσει ηχητικά και αισθητικά.

 

Τη συναυλία ανοίγουν οι εκρηκτικοί Ghostbastards που σας προσκαλούν σε ένα πειραματικό μουσικό ταξίδι από το hardcore punk μέχρι τα swing blues.

 

Οι Flicker Motel είναι:

  • Νίκος Μπακιρτζής: φωνή - κιθάρα
  • Αλέξανδρος Κυριλλίδης: μπάσο - φωνητικά
  • Δημήτρης Φραντζής: κιθάρα - φωνητικά
  • Θανάσης Κωνσταντινίδης: τύμπανα – φωνητικά

 

Οι Ghostbastards είναι:

  • Νέλλυ Βέργου: φωνή
  • Νίκος Καρύτσιος: κιθάρα, φωνή
  • Γιάννης Ιορδανίδης: μπάσο
  • Γιώργος Ζαρκινός: τύμπανα
  • Χρυσή Μπελέζη: κιθάρα

 

ΕΙΣΟΔΟΣ: 3€ (τα έσοδα διατίθενται για την στήριξη του αγώνα του Σ.Φ.Γ.Τ Καβάλας). Ώρα έναρξης: 21:00.

 

Θερινός κινηματογράφος Ζέφυρος - Εθν. Αντιστάσεως 20, Καβάλα 654 03.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 3:55 pm


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Η κούπα πάει Καβάλα! (pic) - INLIFE by INPAOK

Η κούπα πάει Καβάλα! (pic)  INLIFE by INPAOK

Δημοσιεύθηκε στις 29 June 2024 | 12:17 pm


Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας