Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Θεσπρωτίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Θα επαναλειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις της Ηγουμενίτσας, τι σχεδιάζεται για την Πρέβεζα

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Θα επαναλειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις της Ηγουμενίτσας, τι σχεδιάζεται για την Πρέβεζα



Είναι ειλημμένη η απόφαση της διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να ξαναζωντανέψουν τα κτίρια του τέως ΤΕΙ Ηπείρου στην πόλη της Ηγουμενίτσας και κατά βάση, το πρώην “Ξενία”.
Στο πλαίσιο του τετραετούς στρατηγικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που βρίσκεται υπό συζήτηση αυτό το διάστημα, στους κόλπους των οργάνων διοίκησης του τοπικού ΑΕΙ, μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, αφορά τις εγκαταστάσεις του τέως ΤΕΙ Ηπείρου. Να σημειωθεί πως ο στρατηγικός σχεδιασμός με βάση μια πρώτη προθεσμία που έχει δοθεί από το Υπουργείο Παιδείας, θα πρέπει να κατατεθεί στην πολιτεία ως το τέλος Οκτωβρίου.
Ωστόσο, είναι δεδομένη η πρόθεση της Πρυτανικής Αρχής της Άννας Μπατιστάτου, όπως δήλωσε η Πρύτανης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση το βράδυ της Παρασκευής, να αξιοποιήσει με ίδιους πόρους της εγκαταστάσεις ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου στην Ηγουμενίτσα, για να λειτουργήσει προγράμματα τύπου θερινών σχολείων. Το ακόμα καλύτερο νέο σε σχέση με τα όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά η νυν Πρύτανης, είναι πως το πλάνο λειτουργίας των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων της παραλιακής πόλης είναι διάρκειας ολόκληρου του έτους και όχι μόνο κατά το καλοκαίρι. Πιθανότατα και μέσω προγραμμάτων Erasmus αλλά και μέσω προγραμμάτων διαπανεπιστημιακής συνεργασίας με ΑΕΙ του εξωτερικού, πρόκειται να έρχονται στην Ηγουμενίτσα για μαθήματα αρκετών ημερών, κατά δεκάδες φοιτητές, τονώντας και την τοπική οικονομία αλλά και δημιουργώντας τη μόχλευση με νέα μυαλά που αναζητά η συγκεκριμένη πόλη.
Σύμφωνα με την κ. Μπατιστάτου, οι μελέτες αποκατάστασης των κτιριακών εγκαταστάσεων της Ηγουμενίτσας, θα γίνουν με ευθύνη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και άρα πολύ γρήγορα. Ίδιοι πόροι ακολούθως, θα διατεθούν για τις εργασίες αποκατάστασης των κτιρίων και σχετικά σύντομα, το πλάνο επαναλειτουργίας των εγκαταστάσεων του πρώην ΤΕΙ θα πάρει σάρκα και οστά.

Η Πρέβεζα

Παρόμοια σχέδια με την Ηγουμενίτσα, υπάρχουν και για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Πρέβεζας. Η πορεία των πραγμάτων βέβαια, δεν θα είναι ίδια στις δύο πόλεις, γιατί στην Ηγουμενίτσα το Πανεπιστήμιο έφυγε πριν από μερικά χρόνια. Στη δε Πρέβεζα το Πανεπιστήμιο λειτουργεί σήμερα, όμως, με βάση την απόφαση της προηγούμενης Συγκλήτου που από ότι φαίνεται, δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει, πρόκειται να… μετακομίσει στα Γιάννενα. Η έδρα του Τμήματος Λογιστικής από την Πρέβεζα θα μεταφερθεί στα Γιάννενα και η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από την ΕΘΑΑΕ (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης), σύμφωνα με την κ. Μπατιστάτου.
Το θέμα όπως είπε, δεν βρίσκεται πλέον στην αρμοδιότητα των Πρυτανικών Αρχών (το ακούν άραγε και τι κάνουν εδώ και δύο χρόνια, οι τοπικοί παράγοντες, Δήμαρχος, αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας και λοιποί που μόνο υποκριτικά ως τώρα, ασχολήθηκαν με το ζήτημα;).
Και για την Πρέβεζα, σύμφωνα με την Πρύτανη, θα μπορούσαν άμεσα να λειτουργήσουν προγράμματα, όπως αυτά που σχεδιάζονται για την Ηγουμενίτσα.

Παναγιώτης Μπούρχας




Δημοσιεύθηκε στις 5 October 2024 | 10:50 am


Νέες θέσεις στάθμευσης υπηρεσιακών οχημάτων της Αστυνομίας στην Ηγουμενίτσα

Νέες θέσεις στάθμευσης υπηρεσιακών οχημάτων της Αστυνομίας στην Ηγουμενίτσα 


Η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας, αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει την αίτηση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας για την επέκταση των θέσεων στάθμευσης των υπηρεσιακών οχημάτων της Δ.Α. Θεσπρωτίας, στις οδούς Πάργας και Αγίων Αποστόλων. 

Συγκεκριμένα:
  • Οδός Πάργας: Θα δημιουργηθούν δύο επιπλέον θέσεις στάθμευσης, οι οποίες θα αποτελέσουν προέκταση των ήδη υφιστάμενων πέντε θέσεων. Κάθε θέση θα έχει μήκος 5 μέτρα και πλάτος 2,20 μέτρα. Οι θέσεις αυτές θα εφάπτονται με το υπάρχον πεζοδρόμιο που βρίσκεται κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα.
  • Οδός Αγίων Αποστόλων: Επίσης, θα δημιουργηθούν δύο νέες θέσεις στάθμευσης με τα ίδια χαρακτηριστικά, δηλαδή μήκος 5 μέτρα και πλάτος 2,20 μέτρα, και αυτές θα είναι σε άμεση επαφή με το πεζοδρόμιο κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα.
Η συγκεκριμένη επέκταση αποσκοπεί στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών για τη στάθμευση των υπηρεσιακών οχημάτων της αστυνομίας, μετά και από την "έξωση" που έγινε από τους χώρους του λιμένα, που εως τώρα χρησιμοποιούσε η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας.

Δημοσιεύθηκε στις 5 October 2024 | 10:48 am


Παρών στο street party στη Ρηγίλλης ο Βασίλης Γιόγιακας

Παρών στο street party στη Ρηγίλλης ο Βασίλης Γιόγιακας


Εχτές Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η μεγάλη εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, με ένα street party έξω από τα ιστορικά γραφεία του κόμματος στη Ρηγίλλης, παρουσία στελεχών, βουλευτών και υποστηρικτών του κόμματος. 
Στην εκδήλωση βρέθηκαν κορυφαία στελέχη της παράταξης, ενώ η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε το στίγμα για την πορεία του κόμματος στο μέλλον.
Ανάμεσα στους παρόντες ήταν και ο βουλευτής Θεσπρωτίας, Βασίλης Γιόγιακας.


Η παρουσία του κ. Γιόγιακα στο street party που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΝΔ στη Ρηγίλλης σηματοδότησε τη σταθερή στήριξή του στην πορεία και τις αξίες του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Στα "πηγαδάκια" κυριάρχησαν συζητήσεις για ζητήματα που αφορούν την Θεσπρωτία και την Ήπειρο καθώς και τα τρέχοντα εθνικά θέματα.

Δημοσιεύθηκε στις 5 October 2024 | 10:26 am


Νέο σύγχρονο ελαιοτριβείο "Γούλα" στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Νέο σύγχρονο ελαιοτριβείο "Γούλα" στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)


Ελληνική ελιά. 
Ιερό δέντρο κατά την αρχαιότητα με έντονες κοινωνικές επιδράσεις και ευεργετικές ιδιότητες, αποτελεί σήμερα την πιο διαδεδομένη καλλιέργεια στην Ελλάδα και αναπόσπαστο κομμάτι της κάθε ελληνικής οικογένειας. 
Από την φύτευση μέχρι τους πρώτους ανθούς, την καρποφορία και την συγκομιδή ο δρόμος είναι μακρύς και περιέχει πολλά στάδια που θα καθορίσουν την υψηλή ποιότητα του ελαιόλαδου που όλοι θέλουμε να πετύχουμε. 
Στις νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις "Γούλα", στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας γνωρίζουμε ότι το τελικό στάδιο παραγωγής είναι το και το πιο καθοριστικό για την εξασφάλιση της υψηλής ποιότητας έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. 
Γι΄αυτό έχουμε φροντίσει ώστε: 
1) Κατά την αναμονή στο ελαιοτριβείο, ο καρπός να αποθηκεύεται αεριζόμενος σε μεγάλους δικτυωτούς σάκους για την αποφυγή ανάπτυξης οξέων. 
2) Το σχολαστικό πλύσιμο της ελιάς και η απομάκρυνση των φύλλων με την χρήση πεπιεσμένου αέρα στο νερό, εξασφαλίζει τον πλήρη διαχωρισμό της ελιάς από άλλα περιττά υλικά. 
3) Η σύνθλιψη του καρπού να γίνεται σε νέους ανοξείδωτους μαλακτήρες με «κρύα επεξεργασία». Με ειδικούς θερμομετρητές φροντίζουμε ώστε η θερμοκρασία να μη ξεπερνά τους 22 C. 
4) Να υπάρχει διαρκής εξαερισμός των υδρατμών κατά την διάρκεια της παραγωγής ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία «πικρίλας» και να αυξηθεί η ποιότητα. 
5) Παρέχουμε διαχωρισμένο χώρο αναμονής των πελατών για την παρακολούθηση της διαδικασίας παραγωγής με παράδοση του ελαιόλαδου αν όχι την ίδια μέρα, το αργότερο μέχρι την επόμενη. 

Και όλα αυτά, γιατί αποτελεί στοίχημα για εμάς η υψηλή ποιότητα που θέλετε να πετύχετε... 
Σας περιμένουμε καθημερινά στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας.
Τηλέφωνα επικοινωνία:
2665025450 - 6944607459


Δημοσιεύθηκε στις 5 October 2024 | 10:08 am


Φορτηγό έπεσε στα διόδια της Εγνατίας στην Τύρια (+ΦΩΤΟ)

Φορτηγό έπεσε στα διόδια της Εγνατίας στην Τύρια (+ΦΩΤΟ)


Ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί στα διόδια της Εγνατίας Οδού στην περιοχή "Τύρια", όταν φορτηγό προσέκρουσε στις μπάρες των διοδίων. 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο οδηγός του οχήματος φαίνεται να αποκοιμήθηκε, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του οχήματος και να προσκρούσει στις μπάρες των διοδίων και να καταλήξει στις προστατευτικές μπάρες.


Ευτυχώς, παρά τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, δεν υπήρξαν τραυματισμοί, τόσο του οδηγού όσο και άλλων διερχόμενων οχημάτων, αλλά και του υπαλλήλου των διοδίων που τη στιγμή του ατυχήματος βρισκόταν στο εσωτερικό του κουβούκλιου. 
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα η αστυνομία και οχήματα πρώτων βοηθειών για να ελέγξουν την κατάσταση και να διευκολύνουν την κυκλοφορία, η οποία προσωρινά διακόπηκε σε δύο λωρίδες μέχρι να απομακρυνθεί το όχημα και να αποκατασταθούν οι ζημιές στις εγκαταστάσεις των διοδίων.

Δημοσιεύθηκε στις 5 October 2024 | 9:35 am


Πέτρινα γεφύρια της Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Πέτρινα γεφύρια της Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Λάζαρος Τσάτσος - Epirustravel.eu

Σπαρμένα στη γη της Θεσπρωτίας βρίσκονται δεκάδες πετρογέφυρα, άλλα γκρεμισμένα σήμερα, κι άλλα που αντέκουν στη φθορά. 
Μονότοξα η πολύτοξα, με ξύλινο ζεύγμα η υδατογέφυρες, δείχνουν το μεράκι των κατασκευαστών τους. 

Διασχίζοντας για περίπου 20 λεπτά το παλιό και κατεστραμμένο πλέον Πάρκο της Πέρδικας στη Θεσπρωτία, συναντά κανείς το Γεφύρι του Αη Θανάση να στέκει επιβλητικό πάνω από τον μικρό ποταμό Αγιώτικο, ανάμεσα στα δέντρα και τους θάμνους. 
Η κατασκευή της γέφυρας εκτιμάται πως έγινε προ 1.000 ετών. 
Στέκεται όρθιο από το 1798 μέχρι σήμερα και εξυπηρετεί όλα τα χωριά της περιοχής. 
Πριν γίνει το γεφύρι, τα χωριά έχασαν πολλούς ανθρώπους και ζώα, στην προσπάθεια να περάσουν το ποτάμι. 
Μεταξύ αυτών που χάθηκαν στον ποταμό ήταν και ο καλόγερος του Μοναστηριού της Καμίτζανης που παρασύρθηκε μαζί με τα άγια λείψανα. 
Το γεφύρι εγκαινίασαν επτά παπάδες ενώπιον όλων των κατοίκων των χωριών της περιοχής και έγινε μεγάλο γλέντι. 

Το γεφύρι της Γκρίκας 
Την κατασκευή του γεφυριού χρηματοδότησαν η Μονή Καμύτσιανης Τσαμαντά και οι κοινότητες Τσαμαντά, Πόβλας (Αμπελώνα) και Λιδίζδας, που συγκέντρωσαν χρήματα αναλογικά από τους κατοίκους. (Λέγεται μάλιστα ότι ένας κάτοικος του Τσαμαντά δεν είχε χρήματα κι έδωσε μια κατσαρόλα. 

Μετά από ένα ξέφωτο και ένα μονοπάτι καλυμμένο από φύλλα βελανιδιάς, στέκεται το Γεφύρι της Γκούρας στην κοινότητα Λιά Θεσπρωτίας. 
Χτίστηκε το 1940, ενώ διπλά από το γεφύρι υπάρχει η βρύση Γκούρα και στέκεται επιβλητικός ένας πλάτανος. 
Το Γεφύρι της Εκκλησίας βρίσκεται στην περιοχή της Μουργκάνας, στο χωριό Τσαμαντάς και λίγο πριν από την κεντρική πλατεία, «κρυμμένο» μέσα στις φυλλωσιές της περιοχής. 
Μέσα στο χωριό Άγιοι Πάντες, βρίσκεται το Γεφύρι της Καβάλας. 
Σύμφωνα με τους κατοίκους του χωριού, κατασκευάστηκε πριν από περίπου 100 χρόνια και ανακαινίστηκε το 2004. 

Στην περιοχή της Ελαίας Θεσπρωτίας, κάτω από τους Φιλιάτες και αφού διασχίσει κανείς ένα χωμάτινο δρόμο ανάμεσα στους αγρούς, συναντά το Καλπακιώτικο Γεφύρι. 
Το γεφύρι κατασκευάστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και βρίσκεται 300 μέτρα έξω από το χωριό Ελαία. 

Τα γεφύρια του Ζάναλα και της Λίμνης βρίσκονται στην είσοδο του χωριού Λίστα Θεσπρωτίας


Δημοσιεύθηκε στις 5 October 2024 | 9:00 am


Η ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση του νερού του βιολογικών καθαρισμών - Μήπως κάποιοι πρέπει να επισκεφτούν την Λαμία; | Γράφει ο Παύλος Λ. Αλεξίου

Η ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση του νερού του βιολογικών καθαρισμών - Μήπως κάποιοι πρέπει να επισκεφτούν την Λαμία; | Γράφει ο Παύλος Λ. Αλεξίου


Από το 1988, με την μεγάλη λαϊκή εξέγερση του Θεσπρωτικού λαού για να μη πέσουν τα λύματα του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων στον Καλαμά, προτείναμε αυτή την λύση -και είχε συνταχθεί, από την Νομαρχία Θεσπρωτίας, μετά από συμφωνία με την τότε κυβέρνηση, σχετική μελέτη- αναβάθμισης της Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού Ιωαννίνων (ΜΒΚΙ) και επαναχρησιμοποίησης του νερού της, εντός του Λεκανοπεδίου, που ποτέ δεν εφαρμόστηκε, λύσεις που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλες χώρες.
Έτσι από κατά καιρούς μετρήσεις προκύπτουν τεράστιοι ρύποι, πολλές φορές πολλαπλάσιοι των επιτρεπομένων στην τάφρο της Λαψίστας, που οδηγεί το προϊόν της ΜΒΚΙ στον ποταμό Καλαμά, τον «Νείλο της Θεσπρωτίας», υποβαθμίζοντας την ποιότητα των νερών του.
Την ίδια στιγμή η λειψυδρία που πλήττει τη χώρα, πλήττει και το Λεκανοπέδιο και υπήρξαν κατά καιρούς αντιπεριβαλλοντικές προτάσεις για μεταφορά νερού από άλλες υδρολογικές λεκάνες
Ταυτόχρονα δίνονται στις βιομηχανίες εμφιάλωσης νερού, που χρησιμοποιούν μάλιστα ονόματα φημισμένων περιοχών της Ηπείρου, αλλεπάλληλες άδειες άντλησης εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού από γεωτρήσεις εντός του Λεκανοπεδίου, που επηρεάζουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, συνεπώς και τις πηγές του Λεκανοπεδίου.

Στη Λαμία «μ΄ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» και νερό και λίπασμα.
Μήπως ήρθε ο καιρός οι πολίτες των Ιωαννίνων, οι Αρχές τους, οι επιστημονικοί φορείς, να εξετάσουν λύσεις που θα δώσουν εκατομμύρια κ. μ νερού στο δυσμενές υδατικό ισοζύγιο του Λεκανοπεδίου;
Κάποτε αυτό θα γίνει σίγουρα. Αρκεί να μην είναι πλέον αργά.
Μήπως το ίδιο πρέπει να εξεταστεί και για τους άλλους βιολογικούς καθαρισμούς της Ηπείρου. Εμείς πάντως εδώ στη Θεσπρωτία έχουμε κατασκευάσει τον βιολογικό καθαρισμό των Φιλιατών με αυτό το πνεύμα, που λειτουργεί κανονικά, χωρίς ή με ελάχιστο ενεργειακό κόστος και με μικρό κόστος συντήρησης.

Η ΔΕΥΑ Λαμίας είναι πρότυπο για όλη τη χώρα
Παρουσίασε δύο σημαντικά έργα (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύθηκε στις 5 October 2024 | 8:57 am


Θεσπρωτία: Προβλήματα άφησε πίσω της η κακοκαιρία "Κασσάνδρα"

Θεσπρωτία: Προβλήματα άφησε πίσω της η κακοκαιρία "Κασσάνδρα"


Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε το βόρειο τμήμα της Θεσπρωτίας, κυρίως στον Δήμο Φιλιατών, από το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα της 4ης Οκτωβρίου. Στο μεγαλύτερο μέρος του Δήμου σημειώθηκε διακοπή ρεύματος, ενώ παρατηρήθηκαν διακοπές και στη σταθερή τηλεφωνία, δυσκολεύοντας την επικοινωνία σε πολλές περιοχές. Λίγο πριν τις 8 το βράδυ, εστάλη μήνυμα από το 112 προειδοποιώντας τους πολίτες για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Πέντε καταστήματα στην κωμόπολη των Φιλιατών υπέστησαν εισροή υδάτων, ενώ καταπτώσεις βράχων σημειώθηκαν στη Λωρίδα Σαγιάδας, κοντά στις ιχθυοκαλλιέργειες, καθώς και στον δρόμο προς το Τελωνείο Μαυροματίου και στο Μαυρονέρι. Στην περιοχή της Δάφνης (Τζούμα), πτώσεις κλαδιών δέντρων προκάλεσαν παρεμβάσεις της πυροσβεστικής.

Στην είσοδο της πόλης των Φιλιατών, η βροχή παρέσυρε χώματα από τις εργασίες διαμόρφωσης κυκλικού κόμβου, κλείνοντας τον δρόμο με φερτά υλικά. Μηχανήματα της πολιτικής προστασίας εργάστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας για την απομάκρυνσή τους, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν και στη διασταύρωση της οδού Φιλιατών - Σαγιάδας με τον δρόμο προς το Πλαίσιο Φιλιατών.

Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο μεγαλύτερο μέρος του Δήμου, και αργότερα σε ολόκληρη την περιοχή. Η πολιτική προστασία του Δήμου Φιλιατών, με τη συνδρομή της πυροσβεστικής, έχει αποκαταστήσει τη βατότητα σε όλους τους δρόμους.



Δημοσιεύθηκε στις 5 October 2024 | 8:50 am


Η παλιότερη ίσως θεατρική παράσταση στη Θεσπρωτία (+ΦΩΤΟ)

Η παλιότερη ίσως θεατρική παράσταση στη Θεσπρωτία (+ΦΩΤΟ)


Φιλιάτες 25η Μαρτίου 1931

Είναι η παλαιότερη φωτογραφία Θεατρικής παράστασης στο Φιλιάτι και πιθανόν στη Θεσπρωτία 
Την εκδήλωση διοργάνωσε το ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ Φιλιατών, το οποίο ήταν κάτι σαν Ακαδημία, έβγαζε δασκάλες- νηπιαγωγούς, λειτούργησε απο το 1926 έως το 1936 με δ/ντρια την Σουζάνα Ζαμπίρη. 
Μεταξύ των απόφοιτων ήταν και οι: Αλίκη Οικονόμου Βενέτη, Νίκη Πασχόπουλου- Αγαρτζίδη, Μαγδαληνή Μαρκατσέλη, Ευφροσύνη Γούση- Κομιανού από τη Φανερωμένη, Τερψιχόρη Τσόγκα από τη Σαγιάδα σύζυγος Βασιλείου Μικρούλη, Δημητρούλα Ντέντε από του Τσαμαντά σύζυγος του δάσκαλου Βασιλείου Μάκκα, Ευγενία Τσιροπούλη από το Φιλιάτι κόρη του Λάμπρου Τσιροπούλη, Κούλα Στεργίου από το Πλαίσιο, Ελένη Κούλη από το Πλαίσιο, Θεοφανώ, Τσανακλίδου Μαρίκα, Κοντυλένια Βασιάδη από το Φιλιάτι, Γιαννούτσου από το Πλαίσιο, Κλεονίκη Γώγου από του Τσαμαντά μητέρα του δάσκαλου Γεράσιμου Γώγου, Ευγενία Κύρκου συζυγος Λεωνίδα Στολάκη, Ελένη Σούλη από του Τσαμαντά σύζυγος του Κυράτση, Περσεφόνη Γάτου από το Γηρομέρι και άλλες που δεν γνωρίζουμε ονόματά και θα θέλαμε βοήθεια ή και διόρθωση, σε πιθανά λάθη μας…


Η επόμενη είναι του 1932

Δημοσιεύθηκε στις 5 October 2024 | 8:08 am


Προβλήματα από την κακοκαιρία που πλήττει το Δήμο Φιλιατών

Προβλήματα από την κακοκαιρία που πλήττει το Δήμο Φιλιατών


Έντονη κακοκαιρία πλήττει τον Δήμο Φιλιατών, με αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα να καταγράφεται σε αρκετές περιοχές. 
Πριν από λίγο σημειώθηκε διακοπή ρεύματος στο μεγαλύτερο μέρος του Δήμου, επηρεάζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επίσης βλάβες αναφέρονται και στο δίκτυο της σταθερής τηλεφωνίας.
Παράλληλα, σημειώθηκαν καταπτώσεις βράχων στη Λωρίδα Σαγιάδας, κοντά στη διασυνοριακή περιοχή όπου βρίσκονται οι μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών της Θεσπρωτίας.
Επίσης, στην περιοχή Δάφνης Φιλιατών (Τζούμα) καταγράφηκε πτώση κλαδιών πλατάνων επί της οδού, για την οποία έχει ήδη ειδοποιηθεί η πυροσβεστική υπηρεσία για την απομάκρυνση. 
Οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις και συνεργεία εργάζονται για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2024 | 9:19 pm


Απο τις 18 Οκτωβρίου η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Παραμυθίας.

Απο τις 18 Οκτωβρίου η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Παραμυθίας.



Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου ξεκινά την λειτουργία της η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Παραμυθίας, με τα μαθήματα να παραδίδονται σε Παραμυθιά και Ηγουμενίτσα και να είναι δωρεάν.
Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Μητροπόλεως “η δη­μι­ουρ­γί­α και η λει­τουρ­γί­α της Σχο­λής α­πο­σκο­πεί στη δι­δα­σκα­λί­α της πα­τρώ­ας εκ­κλη­σι­α­στι­κής βυ­ζαν­τι­νής μου­σι­κής και­ πα­ρα­δό­σε­ως, σε ό­λους ό­σοι ε­πι­θυ­μούν, α­νε­ξαρ­τή­τως η­λι­κί­ας, να έλ­θουν σε ε­πα­φή και να καλ­λι­ερ­γή­σουν την ψαλ­τι­κή τέ­χνη, να α­πο­κτή­σουν την εμ­πει­ρί­α ώστε να συμ­με­τά­σχουν σε βυ­ζαν­τι­νές χο­ρω­δί­ες, αλ­λά και να ε­παν­δρώ­σουν τα Α­να­λό­για των Ι­ε­ρών Να­ών της Μη­τρο­πό­λε­ώς μας, συμ­βάλ­λον­τας στην εξέ­λι­ξη της λει­τουρ­γι­κής ζω­ής της Εκ­κλη­σί­ας μας”.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ε­πι­κοι­νω­νή­σουν με τον υ­πεύ­θυ­νο κα­θη­γη­τή της σχο­λής Χρήστο Πα­πα­δό­που­λο (6944 765957), προ­κει­μέ­νου να μά­θουν πε­ραι­τέ­ρω πλη­ρο­φο­ρί­ες και να εγ­γρα­φούν

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2024 | 8:54 pm


Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή στο Προδρόμι

Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή στο Προδρόμι



Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, κινητή μονάδα αιμοδοσίας, θα βρίσκεται στο Κοινοτικό Κατάστημα Προδρομίου από τις 10:15 έως τις 14:00, στα πλαίσια των δράσεων της εθελοντικής αιμοδοσίας του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου..
Υπενθυμίζουμε πως οι εθελοντές αιμοδότες, θα πρέπει να προσκομίζουν τον αριθμό ΑΜΚΑ τους.

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2024 | 8:54 pm


Δείτε τις μοναδικές προσφορές από τα καταστήματα Economy Market

Δείτε τις μοναδικές προσφορές από τα καταστήματα Economy Market



Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2024 | 8:37 pm


Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι για κλοπή μοτοσικλέτας

Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι για κλοπή μοτοσικλέτας



Συνελήφθησαν χθες (3-10-2024) στην Πρέβεζας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας δύο ανήλικοι ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή κατά συναυτουργία.
Στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.
Ειδικότερα, οι ανήλικοι εντοπίστηκαν να έχουν στην κατοχή τους δίκυκλη μοτοσικλέτα, την οποία, όπως προέκυψε, είχαν αφαιρέσει την ίδια ημέρα από σημείο της πόλης της Πρέβεζας.
Η μοτοσικλέτα κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη της, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας.

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2024 | 8:29 pm


Νέες συλλήψεις για τηλεφωνικές απάτες από τις αστυνομικές υπηρεσίες της Ηπείρου

Νέες συλλήψεις για τηλεφωνικές απάτες από τις αστυνομικές υπηρεσίες της Ηπείρου




Συνεχίζονται από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου οι συλλήψεις ατόμων, που εμπλέκονται σε περιστατικά τηλεφωνικής απάτης, ύστερα από τις συνολικά 4 συλλήψεις που είχαν προηγηθεί κατά το χρονικό διάστημα του τελευταίου μήνα.
Προχθές (2-10-2024), συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός και αλλοδαπή, που κατηγορούνται για τα αδικήματα της «συμμορίας» και «απάτης από κοινού», ενώ επιπλέον ο ημεδαπός και για παραβάσεις περί όπλων.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, την Τρίτη (1-10-2024) το μεσημέρι η αλλοδαπή μετέβη με αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο ημεδαπός, σε περιοχή των Ιωαννίνων, από όπου παρέλαβε από ηλικιωμένη χρηματικό ποσό 250 ευρώ και τιμαλφή. Νωρίτερα, άγνωστος συνεργός τους, της είχε τηλεφωνήσει παριστάνοντας τον νοσοκομειακό ιατρό, ζητώντας της αρχικά το χρηματικό ποσό των 70.000 ευρώ, για δήθεν χειρουργική επέμβαση, στην οποία έπρεπε να υποβληθεί η κόρη της, συνεπεία τροχαίου ατυχήματος.
Ύστερα από μεθοδικές ενέργειες, οι αστυνομικοί κατάφεραν προχθές το βράδυ να εντοπίσουν τους κατηγορούμενους στην πόλη της Λάρισας, όπου είχαν καταλύσει και να τους συλλάβουν.
Από τη διενεργούμενη προανάκριση διακριβώθηκε ότι οι συλληφθέντες δρούσαν ως μέλη συμμορίας, η οποία δραστηριοποιούνταν σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ οι ίδιοι ήταν επιφορτισμένοι με την παραλαβή των χρημάτων από τους εξαπατημένους πολίτες, στους οποίους μετέβαιναν με το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο του ημεδαπού.
Επιπλέον, προέκυψε ότι οι δύο συλληφθέντες εμπλέκονται σε ακόμα τρεις περιπτώσεις, που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιρού, σε Σύρο, Κεφαλλονιά και Φλώρινα, από όπου απέσπασαν από ηλικιωμένες γυναίκες το συνολικό χρηματικό ποσό των 73.300 ευρώ, ενώ το προσδοκώμενο οικονομικό όφελος από το σύνολο της εγκληματικής τους δραστηριότητας ξεπερνά τις 170.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν:
· το όχημα του ημεδαπού, ως μέσο διευκόλυνσης των πράξεών τους,
· σουγιάς, που κατείχε ο ημεδαπός και
· 400 ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων για την ανακάλυψη της ταυτότητας των συνεργών τους και τυχόν εμπλοκής τους και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις, συνεχίζεται.

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2024 | 8:28 pm


Από την Κυριακή ο Λάμποβος | “Οδηγός” για το παλαιότερο παζάρι της Ηπείρου

Από την Κυριακή ο Λάμποβος | “Οδηγός” για το παλαιότερο παζάρι της Ηπείρου



Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον 18ο αιώνα και στο διάβα των ετών έχει υπάρξει όχι μόνο εμπορική έκθεση, αλλά και κοινωνικό γεγονός για όλη την Περιφέρεια Ηπείρου και όχι μόνο.
Ο λόγος για τον Λάμποβο της Παραμυθιάς που συγκεντρώνει και φέτος το ενδιαφέρον εκθετών και καταναλωτών και που αναμένεται για άλλη μια χρονιά, να σημειώσει μεγάλα νούμερα επισκεψημότητας. Συνολικά θα υπάρξουν 440 θέσεις εμπόρων.

Πότε
Ο Λάμποβος ξεκινά την Κυριακή 6 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 13 Οκτωβρίου. Η λειτουργία της εμποροπανήγυρης θα αρχίζει από τις 08:00 π. μ. και θα σταματά πριν τα μεσάνυχτα. Η ώρα παύσης της θα καθορίζεται από τους εμπόρους από κοινού, ανάλογα με την υπάρχουσα κίνηση των επισκεπτών.

Που
Ο Λάμποβος θα διεξαχθεί και φέτος, στην δυτική είσοδο της Παραμυθιάς και πιο συγκεκριμένα:
Στον Περιφερειακό Αγίου Δονάτου από την οδό Σαμουήλ μέχρι την διασταύρωση του οικισμού Αγίου Δονάτου, στην πλατεία Γαλατά και στην αρχή της Κωσταντίνου Καραμανλή μέχρι και την πλατεία Bvlgari. Το λούνα παρκ θα βρίσκεται στο σχολείο Bvlgari.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Ο περιφερειακός Αγίου Δονάτου, θα παραμείνει κλειστός από την διασταύρωση με την οδό Σαμουήλ μέχρι και τον κόμβο Γαλατά.
Η Κωνσταντίνου Καραμανλή, θα παραμείνει κλειστή από παλιό Δημαρχείο μέχρι και το κόμβο Γαλατά. Εκτός κυκλοφορίας θα είναι το τμήμα της ανόδου της οδού Καραχάλιου (αναμεσα απο τα φανάρια της λαϊκής αγοράς και της πλατείας Μ. Παραμυθιώτη).
Επισης, η Κωνσταντίνου Καραμανλή θα είναι κλειστή από το τέλος της (διασταύρωση με τον περιφερειακό Αγίου Δονάτου) μέχρι και τον πεζόδρομο από τις 18:00 έως τις 23:00
Το Παρκινγκ του κτιριου Bvlgari θα παραμείνει κλειστό μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου.
Τέλος η οδός Αγ. Νικολάου θα μονοδρομηθεί (μόνο άνοδος) στο τμήμα ανάμεσα στις οδούς Αγ. Δονάτου και Ομήρου.
Η τροφοδοσία των καταστημάτων στον πεζόδρομο θα γίνεται με οχήματα κάτω των 3,5 τόνων.

Που παρκάρουμε:
Θέση 1: κλικ εδώ
Θέση 2: κλικ εδώ

Υποστήριξη
Στην είσοδο της εμποροπανήγυρης και σε όλη την διάρκεια του Λαμπόβου, θα υπάρχει υπηρεσία της ΕΛΑΣ και του ΕΚΑΒ
Εντός της εμποροπανήγυρης και μπροστά από το ΚΤΕΛ, θα βρίσκεται το περίπτερο της δημοτική αρχής με την παρουσία της επιτροπής Λαμπόβου
Εντός της εμποροπανήγυρης θα υπάρχει παρουσία ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας.

Χρήσιμα τηλέφωνα
Δημαρχείο: 2666360100
Αστυνομία: 2666022222
ΕΚΑΒ: 2666360000
Κέντρο υγείας: 2666022124
Πυροσβεστική: 2666024135
ΚΤΕΛ: 2666022311
Τaxi: 2666022100

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2024 | 8:25 pm


Την Κυριακή η 9η γιορτή Μανιταριών στο Πολύδροσο Παραμυθιάς

Την Κυριακή η 9η γιορτή Μανιταριών στο Πολύδροσο Παραμυθιάς



Την άλλη Κυριακή 6 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η 9η Γιορτή Μανιταριού στο Πολύδροσο Παραμυθιάς.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τις 11 το πρωί με βόλτα στο δάσος για συλλογή μανιταριών, ενώ θα ακολουθήσει ομιλία από εξειδικευμένους συλλέκτες αλλά και θα δοκιμάσουμε μανιταρόσουπα.


Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2024 | 8:25 pm


Την Κυριακή η Γιορτή Μοσχαριού στον Τσαμαντά Φιλιατών

Την Κυριακή η Γιορτή Μοσχαριού στον Τσαμαντά Φιλιατών



Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος σας καλούμε στην καθιερωμένη Γιορτή Μοσχαριού την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στον Τσαμαντά Φιλιατών! 
Θα διασκεδάσουμε παραδοσιακά με τους Νίκο Δάσκαλο και Μιχάλη Πάνο! 
Στο κλαρίνο ο Βασίλης Σιτούνης ! Σας περιμένουμε για ένα ημερήσιο γλέντι που θα σας μείνει αξέχαστο!! 
Με κέφι, τραγούδι και χορό όπως σας έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια!!!!! 
Να είστε όλοι εκεί!!!
Πολιτιστικός Σύλλογος Τσαμαντά

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2024 | 8:24 pm


Δωρεά από την Valakos Real Estate στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας

Δωρεά από την  Valakos Real Estate στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ευχαριστεί την Κτηματομεσιτική Εταιρεία Valakos Real Estate & Construction για την προσφορά σε τυροκομικά προϊόντα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας.
Η ανάγκη βοήθειας στους συνδημότες μας που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είναι συνεχής.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο δέχεται τις προσφορές σας καθημερινά 07:00 – 15:00 στα γραφεία του.

Στοιχεία επικοινωνίας: 
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ 
ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Αγίου Δονάτου (έναντι Πυροσβεστικής)
Τ.Κ. 46100 Ηγουμενίτσα
Τηλ.: 2665021438
Email: [email protected]
Facebook: www.facebook.com/kpIgoumenitsas/

Αρμόδιος Αντιδήμαρχος
 Μητσέλος Αλέξανδρος   

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2024 | 8:16 pm


Μήνυμα από το 112 για την περιοχή του Δήμου Φιλιατών

Μήνυμα από το 112 για την περιοχή του Δήμου Φιλιατών


Η Πολιτική Προστασία εξέδωσε έκτακτη ειδοποίηση την Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2024, στις 19:50, για την περιοχή του Δήμου Φιλιατών, προειδοποιώντας τους πολίτες για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, όπως καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους. 
Οι αρχές καλούν τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών για την ασφάλειά τους. 
Οι πολίτες μπορούν να βρουν αναλυτικές οδηγίες προστασίας στον επίσημο ιστότοπο της Πολιτικής Προστασίας.

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2024 | 7:57 pm


Διακομιδή 73χρονης από τους Παξούς στην Ηγουμενίτσα

Διακομιδή 73χρονης από τους Παξούς στην Ηγουμενίτσα


Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, πραγματοποιήθηκε επείγουσα διακομιδή 73χρονης ασθενούς από το λιμάνι των Παξών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. 
Η διακομιδή έγινε με ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, καθώς η ασθενής έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης. 
Η κατάσταση της υγείας της κρίθηκε σοβαρή και για το λόγο αυτό επισπεύστηκαν οι διαδικασίες για τη μεταφορά της στο  νοσοκομείο των Ιωαννίνων.

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2024 | 7:21 pm


Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από τα Βορειοδυτικά

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από τα Βορειοδυτικά


Σύμφωνα με την επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες αναμένονται στην περιοχή του Ιονίου και της Ηπείρου από το απόγευμα της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024. Αρχικά, τα φαινόμενα θα επηρεάσουν το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, ενώ στη συνέχεια θα εξαπλωθούν στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Στερεά Ελλάδα.

Οι αρχές της περιοχής έχουν ήδη λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, ειδικά για τις θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας τους. Έχουν ειδοποιηθεί οι τοπικές υπηρεσίες, όπως η αστυνομία, η πυροσβεστική, οι λιμενικές αρχές, και οι αλιευτικοί σύλλογοι, ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των πιθανών συνεπειών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η εξέλιξη των φαινομένων θα παρακολουθείται στενά, ενώ το κοινό καλείται να ενημερώνεται τακτικά από τις ανακοινώσεις της ΕΜΥ για την κατάσταση των καιρικών φαινομένων και τις συστάσεις για την ασφάλειά του.

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2024 | 7:04 pm


Business Advisor | Θέση εργασίας στην Vodafone

Business Advisor | Θέση εργασίας στην Vodafone 


Σου αρέσουν οι πωλήσεις αλλά και οι προκλήσεις; Η επικοινωνία και η διαπραγμάτευση είναι τα στοιχεία που σε χαρακτηρίζουν;
Αν θέλεις να γίνεις το νέο πρόσωπο της Vodafone για τους πελάτες μας, η ομάδα των Business Advisors σε περιμένει!

Αναλυτικά η καθημερινότητα σου θα περιλαμβάνει:
· Καθημερινή επικοινωνία με νέους & υφιστάμενους πελάτες
· Διερεύνηση των αναγκών τους και παράθεση επαγγελματικών & καινοτόμων λύσεων

Παροχή υψηλών προδιαγραφών εξυπηρέτησης τόσο σε νέους όσο και σε υφιστάμενους εταιρικούς πελάτες στο κατάστημα και στο χώρο εργασίας τους
· Εκπαίδευση σε νέες τεχνολογίες

Φέρε το βιογραφικό σου στο κατάστημα της Ηγουμενίτσας ή απέστειλέ το στο [email protected]

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2024 | 3:04 pm


Εκδήλωση για τα 20 χρόνια από τη συγγραφή του πρώτου βιβλίου της Άννας Στεργίου

Εκδήλωση για τα 20 χρόνια από τη συγγραφή του πρώτου βιβλίου της Άννας Στεργίου




Το συγγραφικό έργο της Άννας Στεργίου παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης από τον Όμιλο Ρόταρι Ηλιούπολης με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την έκδοση του πρώτου της βιβλίου στην αίθουσα των Ροταριανών στα Πολυκλαδικά Σχολεία της πόλης.
Σε μία βραδιά με ζεστή ατμόσφαιρα, ο πρόεδρος των Ρόταρι Ηλιούπολης, Μιχάλης Νικολακάκης αναφέρθηκε στο βιογραφικό της Άννας Στεργίου, η οποία φέτος κλείνει 30 χρόνια στη δημοσιογραφία και 20 χρόνια από το πρώτο της βιβλίο. Ο γενικός γραμματέας, Γιώργος Ανδρουλιδάκης αναφέρθηκε στις δράσεις του ομίλου, το παρόν έδωσε ο Πολυχρόνης Ξυπολιάς, κοσμήτορας του Ομίλου αλλά κι άλλα μέλη του ομίλου Ρόταρι κ.ά.

Ο ιστορικός Μιχάλης Βαρλάς αναφέρθηκε στο ηθικό διακύβευμα των ηρώων της Θεσπρωτής, Άννας Στεργίου. Εξήγησε πως οι ήρωές της είναι καθημερινοί άνθρωποι, που προσπαθούν να επιβιώσουν, διατηρώντας την ηθική ακεραιότητά τους, κάνοντας τους λιγότερους δυνατούς συμβιβασμούς είτε είναι έφηβοι είτε είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία.
«Η Άννα Στεργίου ως συγγραφέας είναι κοινωνιολόγος, μιλά για δίπολα, μιλά για ομάδες, μιλά για μικρές, κυρίως κοινωνίες αλλά θέτει και φιλοσοφικά διλήμματα. Κοιτάζει τη μικρή εικόνα, το χωριό, το μικρό νησί εστιάζει σε όλα αυτά που είναι κοντά μας και γύρω μας, δηλαδή σ’ όλα αυτά, που συνθέτουν το «Εμείς». Αλλά την ίδια στιγμή δείχνει κι ένα αξιακό πρότυπο στους ήρωές της είτε πρόκειται για τα παιδικά της βιβλία είτε για τα λογοτεχνικά για ενήλικες», ανέφερε ο κ.Βαρλάς.
Μιλώντας για το επιστημονικό της βιβλίο «Ο δίδυμος καπιταλισμός» ο Μιχάλης Βαρλάς εξήγησε ότι «το κυρίαρχο ζήτημα είναι οι ανισότητες, που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο μας και πατώντας σε παλαιότερες θεωρίες, δημιουργεί κάτι καινούργιο, που ανταποκρίνεται στην ανάγνωση της σημερινής κοινωνίας».

Η Άννα Στεργίου αναφέρθηκε στο όνειρο μίας έφηβης, που θαύμαζε την Άλκη Ζέη, τη Διδώ Σωτηρίου, την Ζωρζ Σαρρή, τον Γρηγόρη Ξενόπουλο και ήθελε να γίνει συγγραφέας. Σημείωσε, πως όταν ήρθε η ώρα για να δώσει εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο μαγεύτηκε από την Κοινωνιολογία κι αναφέρθηκε σε δυο εκπαιδευτικούς, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τη ζωή της, την Ειρήνη Πρέσση και τη Σοφία Κονταξάκη.
Η συγγραφέας σημείωσε πως αφορμή για να γράψει το πρώτο της βιβλίο «Τα μάτια του φόβου», το οποίο έχει βραβευτεί, ήταν μία δημοσιογραφική αποστολή για λογαριασμό της ιστορικής εφημερίδας «Ελευθεροτυπίας» στη Λέρο. Τόνισε πως η Λέρος στιγματίστηκε και ιδρυματοποιήθηκε ενώ στην ουσία υπήρξε για χρόνια μία μεγάλη αγκαλιά για τους ανθρώπους, που είχαν βρεθεί στα αζήτητα των ψυχιατρείων της υπόλοιπης Ελλάδας.
Εξήγησε πως φέτος ως το τέλος του χρόνου το βιβλίο αναμένεται ν΄ανατυπωθεί από τον εκδοτικό οίκο Κομνηνός. Σημείωσε πως είναι ευτυχής για το επιστημονικό της βιβλίο «Ο δίδυμος καπιταλισμός», που είναι το δικό της λιθαράκι πάνω στην επιστήμη της, την Κοινωνιολογία.
Η ίδια παρότρυνε το αναγνωστικό κοινό να γνωρίσει καλύτερα τους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες. Σημείωσε πως η πολιτεία πρέπει να στηρίξει εμπράκτως το βιβλίο όχι μόνο για λόγους πολιτισμού αλλά για να μπορέσει να δουλέψει η αγορά του βιβλίου και να δημιουργήσει εξωστρέφεια και για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. «Δεν μπορεί – ανέφερε – να γίνονται διπλωματικές εκθέσεις για την εξωστρέφεια και τα αγροτικά προϊόντα, τον τουρισμό, τη βιομηχανία αλλά να μην υπάρχει αναφορά για την αγορά του πολιτισμού».
Σημείωσε πως το επόμενό της μυθιστόρημα «Το παρελθόν χτυπά την πόρτα», αναφέρεται στη Θεσπρωτία, στους μετανάστες στο Βέλγιο και μιλά για μία δυσλειτουργική οικογένεια, η οποία κρύβει όλα τα προβλήματα κάτω από το χαλί κι αναμένεται να κυκλοφορήσει ως το τέλος του χρόνου.

Η κ. Στεργίου τόνισε ότι ζούμε σ΄έναν κόσμο, που έχει πόλεμο, μεγάλο ανταγωνισμό στην καθημερινότητα και οι πολίτες λόγω των απανωτών κρίσεων έχουνε εγκλωβιστεί σε αδιέξοδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και η νέα γενιά να είναι αποπροσανατολισμένη. Τόνισε ότι για να ξεφύγουμε από τον λαβύρινθο θα πρέπει όλοι εμείς οι ενήλικες, να βάλουμε ξανά τις αξιακές αρχές στην καθημερινότητά μας, ώστε τα παιδιά να μπορούν να μας μιμηθούν και να βρουν τον δικό τους δρόμο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2024 | 12:53 pm


Σύμπραξη του Δήμου Σουλίου με τον Δήμο Κεντρ. Κέρκυρας, το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας και τους Δήμους Ostuni & Soverato

Σύμπραξη του Δήμου Σουλίου με τον Δήμο Κεντρ. Κέρκυρας, το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας και τους Δήμους Ostuni & Soverato


Στην έγκριση υποβολής πρότασης στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Προγράμματος Συνεργασίας “Interreg VΙ-A Ελλάδα – Ιταλία 2021-2027” με τίτλο: Smart accessibility for people with disabilities in places of historical and cultural interest in the Programme Area (Έξυπνη προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία στον πολιτισμό και τις τέχνες) Ακρωνύμιο: S_ACCESS, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σουλίου.
Στο εταιρικό σχήμα, εκτος απο το Δήμο Σουλίου συμμετέχει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας, ο Δήμος Ostuni και ο Δήμος Soverato.
Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του Δήμου Σουλίου ανέρχεται στις 300.000€ ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 45.000.000€.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων είναι είκοσι τέσσερεις μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης Επιχορήγησης μεταξύ της Διαχειριστικής Αρχής/ Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Τομεακών Προγράμματα και του Κύριου Δικαιούχου της Πράξης.
Σκοποί του προγράμματος μεταξύ άλλων ειναι η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, η μεγιστοποίηση των οφειλών της ψηφιοποίησης, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η προστασία της φύσης και βιοποικιλότητα, οι Υποδομές εκπαίδευσης και κατάρτισης, η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και τέλος ο πολιτισμός και βιώσιμος τουρισμός.

Ο Δήμος Σουλίου με την συμμετοχή του στο πρόγραμμα, θα μπορεί να υλοποιήσει δράσεις που περιλαμβάνουν:
  • Ανάλυση των πολιτιστικών περιοχών και προσδιορισμός εμποδίων για τα άτομα με αναπηρία. Προσδιορισμός προτεινόμενων λύσεων για τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε χώρους πολιτισμού, δίνοντας έμφαση στα σημεία ενδιαφέροντος (POI) που μπορούν να γίνουν καθολικά προσβάσιμα, διασφαλίζοντας ότι όλοι, ανεξάρτητα από τις ικανότητές τους, μπορούν να συμμετέχουν πλήρως σε πολιτιστικές εμπειρίες.
  • Χαρτογράφηση προσβάσιμων διαδρομών πολιτιστικού ενδιαφέροντος και ανάπτυξη εφαρμογής ψηφιακής αποτύπωσης των διαδρομών με πληροφορίες πλοήγησης και πρόσβασης σε Σημεία Ενδιαφέροντος (PoI). Η εφαρμογή θα ενσωματώνει επίσης τεχνολογία που υποστηρίζει πλοήγηση με φωνητική καθοδήγηση για άτομα με προβλήματα όρασης.
  • Ήπιες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση εμποδίων σε εξωτερικούς χώρους που συνδέονται με τις διαδρομές που θα χαρτογραφηθούν. Αυτό θα περιλαμβάνει την αναδιάταξη των χώρων, την προσθήκη απτικής καθοδήγησης και την ενσωμάτωση στοιχείων που επιτρέπουν την αισθητηριακή πρόσβαση.
  • Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού (π.χ. ράμπες που αναδιπλώνουν, εμφανής και διακριτή σήμανση διαδρομών).
  • Εγκατάσταση διαδραστικών μέσων με δυνατότητα συλλογής και διάδοσης πολυαισθητηριακών πληροφοριών (π.χ. οθόνες αφής, φυσικά κουμπιά, χειριστήρια που βασίζονται σε χειρονομίες ή φωνητικές εντολές, χρήση προσαρμοσμένης εστίασης ενεργητικής αίσθησης π.χ. οπτικά/ακουστικά ερεθίσματα για επισκέπτες με προβλήματα ακοής/όρασης, ενώ για τη συλλογή πληροφοριών από τους επισκέπτες χρήση πολυαισθητηριακού υλικού χαμηλού κόστους)
  • Ηχητικές περιγραφές και επιγραφές braille σε χώρους πολιτισμού και σε εξωτερικούς χώρους που παρουσιάζουν ιστορική σημασία, ώστε να έχει τη δυνατότητα ο επισκέπτης να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον.

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2024 | 8:33 am


Νομός Θεσπρωτίας - Ειδήσεις και Νέα

Κακοκαιρία Cassandra: Μήνυμα του 112 στη Θεσπρωτία για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα - Dnews

  1. Κακοκαιρία Cassandra: Μήνυμα του 112 στη Θεσπρωτία για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα  Dnews
  2. Κακοκαιρία: Έντονα καιρικά φαινόμενα στη Θεσπρωτία -Μήνυμα από το 112 στην περιοχή Φιλιάτες  iefimerida
  3. Κακοκαιρία Cassandra: Μήνυμα του 112 στη Θεσπρωτία για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα | Το Κουτί της Πανδώρας  Το Κουτί της Πανδώρας
  4. Επελαύνει η κακοκαιρία Κασσάνδρα: Προβλήματα στην Κέρκυρα, 112 στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας – Οι περιοχές που πλήττονται  ΕΡΤ News
  5. Επικίνδυνη κακοκαιρία στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας: Ήχησε το 112  Usay.gr
  6. Η «Κασσάνδρα» πλήττει τη Δυτ. Ελλάδα – Προβλήματα στην Κέρκυρα, 112 στη Θεσπρωτία  Η Καθημερινή
  7. Κακοκαιρία «Cassandra»: Ήχησε το 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας - Documento  Documento
  8. Καιρός - Θεσπρωτία: Μήνυμα από το 112 στους Φιλιάτες για επικίνδυνα φαινόμενα  Pentapostagma
  9. Κακοκαιρία Cassandra: Μήνυμα από το 112 στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας - Έντονα προβλήματα στην Κέρκυρα  Ελεύθερος Τύπος

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2024 | 8:19 pm


Επιστροφή με 113 θέματα!!! - EpirusPost.gr

Επιστροφή με 113 θέματα!!!  EpirusPost.gr

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2024 | 2:27 pm


Πτήση σαν… το τρένο! - EpirusPost.gr

Πτήση σαν… το τρένο!  EpirusPost.gr

Δημοσιεύθηκε στις 3 October 2024 | 8:27 pm


Δεν είναι λίγα τα χρέη.. - EpirusPost.gr

Δεν είναι λίγα τα χρέη..  EpirusPost.gr

Δημοσιεύθηκε στις 2 October 2024 | 4:48 pm


Σεισμός στη Θεσπρωτία - News.gr

Σεισμός στη Θεσπρωτία  News.gr

Δημοσιεύθηκε στις 1 October 2024 | 7:55 am


Σεισμός στη Θεσπρωτία - Athens Voice

Σεισμός στη Θεσπρωτία  Athens Voice

Δημοσιεύθηκε στις 1 October 2024 | 7:38 am


Σεισμός 4R στην Θεσπρωτία - LiFO

Σεισμός 4R στην Θεσπρωτία  LiFO

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2024 | 8:29 pm


Δείτε αγγελίες στο Νομό Θεσπρωτίας