Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Θεσπρωτίας    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Άνοιξε η πορθμειακή γραμμή για Κέρκυρα, μόνο με κλειστού τύπου

Άνοιξε η πορθμειακή γραμμή για Κέρκυρα, μόνο με κλειστού τύπου


Στις 8 το πρωί της Τετάρτης, άνοιξε η πορθμειακή γραμμή από Ηγουμενίτσα για Κέρκυρα, μόνο όμως με πλοία κλειστού τύπου.

Συγκεκριμένα δρομολόγιο πραγματοποιεί το πλοίο Άγιος Σπυρίδων, το οποίο ξεκίνησε στις 8.10 από την Ηγουμενίτσα.

Πολύ πιθανών στις 10.45 να πραγματοποιηθεί και το δρομολόγιο από αμφίδρομο Άνω Χώρα.

Το επιβατικό κοινό, καλό είναι πριν ταξιδέψει για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, να επικοινωνεί με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας στο τηλέφωνο 2665099400.

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2019 | 8:33 am


Η ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας για το προσφυγικό

Η ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας για το προσφυγικόΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 

«Ελλάδα χώρα της ντροπής και γι άλλους κρύο σπίτι, 
ξέχασες που είναι ιερό το βλέμμα του ικέτη» 
Στίχοι του Θανάση Παπακωνσταντίνου 

Τον τελευταίο καιρό ένα κύμα ρατσισμού και ξενοφοβίας είναι σε εξέλιξη κατά των προσφύγων. Η επαίσχυντη-ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ και χειροκρότησε η ΝΔ, η υπόθαλψη όλων των φασιστικών αντανακλαστικών των νοικοκυραίων από τη ΝΔ (ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση) οδηγούν τις τελευταίες μέρες σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις. 

Η άποψή μας: 

1. Αντί να καταναλώνουν χοιρινό και αλκοόλ οι "καθαρόαιμοι ελληναράδες" ανεβάζοντας τη χοληστερίνη και ταλαιπωρώντας το ήπαρ τους ή να ντύνονται πρώιμα καρναβάλια με περικεφαλαίες και δόρατα, καλύτερα θα ήταν να σκεφτούν (μπορούν άραγε;;) ποιες αιτίες φέρνουν εδώ τους πρόσφυγες. 

Είναι οι πόλεμοι, η φτώχια, τα απολυταρχικά καθεστώτα των χωρών τους, η ζωή που είναι αβίωτη στον τόπο τους. Είναι δηλαδή η πολιτική των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της ΕΕ (και της Ελλάδας συμπεριλαμβανόμενης), της Τουρκίας, των ντόπιων αστικών τάξεων. 

Καθήκον των λαών είναι να αγωνίζονται ενάντια σε καθετί που γεννάει την προσφυγιά και δημιουργεί πρόσφυγες. 

2. Η αιτία για τα δεινά του ελληνικού λαού δεν είναι οι πρόσφυγες. Είναι τα μνημόνια, είναι η πολιτική της ΕΕ και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, είναι η εκμετάλλευση από τους «καθαρόαιμους ελληναράδες» εργοδότες. Αυτοί είναι οι εχθροί μας κι όχι οι πρόσφυγες, οι σύγχρονοι κολασμένοι της γης. 

Τι θα κάνουμε: 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η αντικαπιταλιστική Αριστερά δεν πρόκειται να παρακολουθεί τη φασίζουζα επέλαση με ευπρέπεια από τα άθλια μέσα μαζικής αποβλάκωσης. 

Θα αντιπαρατεθεί και θα συγκρουστεί με όλους τους τρόπους με τις ρατσιστικές- φασιστικές απόψεις και πρακτικές. 

  • ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ 
  • ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ 
  • ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ. 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ


Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2019 | 7:44 am


Ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής δεδομένων για τις πλημμύρες στην Ηγουμενίτσα

Ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής δεδομένων για τις πλημμύρες στην Ηγουμενίτσα


Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, διοργανώνει εκδήλωση δημόσιας παρουσίασης της Πράξης «Ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής δεδομένων με σκοπό τη δημιουργία χρονοσειρών, μοντέλων και ενημερώσεων σχετικά με τις πλημμύρες στην πόλη της Ηγουμενίτσας» η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019, 11:00 πμ στο Πνευματικό Κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Θα προηγηθεί περιήγηση στα σημεία εγκατάστασης των σταθμών μέτρησης στη περιοχή της Ηγουμενίτσας η οποία θα ξεκινήσει στις 10:00 πμ μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ. Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στη περιήγηση να δηλώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους στο τηλ. 2681050279 καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα της εκδήλωσης
Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2019 | 7:26 am


Στο Novi Sad της Σερβίας το 2ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας

Στο Novi Sad της Σερβίας το 2ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας


Στις 07/11/2019 η αποστολή που εκπροσώπησε το 2ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας στο Novi Sad της Σερβίας, στο πλαίσιο των Gaming Sessions του έργου ADRION POWER «109 Ports as driving Wheels of Entrepreneurial Realm», επέστρεψε στην χώρα μας, με τις αποσκευές της γεμάτες νέες γνωριμίες και εμπειρίες! 

Οι μαθητές Καπρινιώτης Χρίστος, Κατσιμάνη Αμαλία, Κάτσιου Μαίρη, Κύργιος Φοίβος και Μάνθου Σίλεια, με την συνοδεία της εκπαιδευτικού τους Μαρίας Μακρυγεωργάκη, συμμετείχαν στην εκδήλωση για την συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων από χώρες όπως η Κροατία, Σερβία, Αλβανία, Ιταλία και βραβεύτηκαν για την εργασία τους σχετικά με την εκμετάλλευση Βιομάζας για την εξοικονόμηση ενέργειας. 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους της αποστολής στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας και το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) για την υλοποίηση αυτής της δράσης!

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2019 | 7:21 am


Αποκαλυπτική έκθεση: Τα μονοπάτια της μεθορίου δρόμοι των ναρκωτικών

Αποκαλυπτική έκθεση: Τα μονοπάτια της μεθορίου δρόμοι των ναρκωτικών


Αποκαλυπτικά για την διακίνηση ναρκωτικών και τον ρόλο της Ηπείρου είναι τα στοιχεία που περιέχονται στην Έκθεση του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών (Σ.Ο.Δ.Ν.) και Εθνικής Μονάδας Πληροφοριών (Ε.Μ.Π) για το 2018 που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σχεδόν το 65% των ποσοτήτων χασίς που κατασχέθηκαν στη χώρα προέρχεται από την Αλβανία ενώ υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό για το οποίο δεν προέκυψε χώρα προέλευσης και εκτιμάται ότι επίσης προήλθε από την γείτονα. Οι αφύλακτες διαβάσεις της ελληνοαλβανικής μεθορίου αποτελούν τους βασικότερους τρόπους με τους οποίους διακινήθηκαν τα ναρκωτικά.

«Μέλη ομάδων που έχουν το ρόλο του μεταφορέα έκρυβαν επιμελώς ταξιδιωτικούς σάκους με κάνναβη σε δασώδεις, δύσβατες και ερημικές περιοχές των ελληνοαλβανικών συνόρων. Τις ποσότητες μετέφεραν πεζοί, με οχήματα ή με ζώα. Στη συνέχεια μέλη εγκληματικών ομάδων αναλάμβαναν την περαιτέρω προώθηση προς την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι οι δράστες συχνά είναι οπλισμένοι με πολεμικά τυφέκια, ενώ έχει πραγματοποιηθεί πλήθος συμπλοκών με τα στελέχη των ελληνικών διωκτικών αρχών και σε μία εξ αυτών προκλήθηκε ο θανάσιμος τραυματισμός ενός εκ των διακινητών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Υπενθυμίζεται ότι η ένοπλη συμπλοκή που κατέληξε στον θάνατο ενός διακινητή και τον τραυματισμό ενός αστυνομικού είχε σημειωθεί στη Βήσσανη Πωγωνίου πριν από λίγους μήνες.

Στην Ήπειρο την προηγούμενη χρονιά κατασχέθηκαν περίπου πέντε τόνοι χασίς και όπως τονίζεται οι περισσότερες κατασχέσεις έγιναν σε περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας, αποτέλεσμα της εγγύτητας τους με την Αλβανία.

Επίσης σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάνω σε έναν από τους κυριότερους δρόμους διακίνησης ναρκωτικών, το λεγόμενο «Βαλκανικό Άξονα», ο οποίος ενώνει τις περιοχές με τη μεγαλύτερη παραγωγή οπιούχων στον κόσμο (Κεντρική Ασία) και τη γειτονική Μέση Ανατολή με τις χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης, που αποτελούν σημαντικότατους καταναλωτές των παραγόμενων ναρκωτικών ουσιών.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η χώρα μας διαθέτει πλήθος διεθνών λιμένων και αερολιμένων και, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα εκτεταμένα ελληνικά σύνορα αποτελούν ταυτόχρονα και σύνορα της ΕΕ, διευκολύνεται η εισαγωγή φορτίων κοκαΐνης που προέρχονται από χώρες κυρίως της Λατινικής Αμερικής.

Επιπλέον η Ελλάδα γειτνιάζει με την Αλβανία η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο προμηθευτή ακατέργαστης κάνναβης των χωρών της γηραιάς ηπείρου, ενώ η θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης αποτελεί σημείο διέλευσης φορτίων κατεργασμένης κάνναβης μεγάλης κλίμακας.

Έτσι, όπως υπογραμμίζεται, στην Έκθεση τα προαναφερόμενα σε συνδυασμό, αφενός με τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και αφετέρου με τη γενικότερη αστάθεια στο γεωπολιτικό πεδίο, καθιστούν την Ελλάδα περιοχή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και δράσης για τα δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών.

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2019 | 7:18 am


Ρεκόρ έντασης ανέμων στην Παραμυθιά

Ρεκόρ έντασης ανέμων στην ΠαραμυθιάΜετά τις πρωτιές στα ύψη βροχής, ήρθαν και τα πρωτεία στις ριπές ανέμους.

Στην πρώτη θέση στην Ελλάδα η Παραμυθιά, μιας και οι καταγραφείς των καιρικών συνθηκών του αστεροσκοπείου και του meteo.gr, σημείωσαν ριπές 106 χιλμ. ανα ώρα

H κακοκαιρία «Βικτώρια» έχει κάνει ήδη αισθητό το πέρασμά της στη δυτική Ελλάδα, με την Κέρκυρα και τα νησιά του Ιονίου να δέχονται στο ισχυρότερο πλήγμα. Κύρια χαρακτηριστικά, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που συνοδεύονται από θυελλώδεις νοτιάδες (φθάνουν τα 9 και τοπικά τα 10 Μποφόρ).

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2019 | 7:15 am


Ευχαριστήριο Νικόλα Κάτσιου για την εκλογή του ως εκπρόσωπο της ΠΕΔ Ηπείρου στην ΚΕΔ

Ευχαριστήριο Νικόλα Κάτσιου για την εκλογή του ως εκπρόσωπο της ΠΕΔ Ηπείρου στην ΚΕΔ


Θέλω να ευχαριστήσω δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, για τη τιμή να με εκλέξουν ως εκπρόσωπο της ΠΕΔ Ηπείρου στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Είναι όμορφο μετά από όλα αυτα τα χρόνια ενασχόλησης με τη τοπική αυτοδιοίκηση, να κερδίζεις την εμπιστοσύνη παλιών και νέων συναδέλφων και να αναγνωρίζεται η προσπάθεια .
Μέλημα μου θα είναι μέσα από την εκπροσώπηση αυτή να κερδίσει η Ήπειρος και οι δήμοι της, να κερδίσει η αυτοδιοίκηση, να κερδίσουν οι συμπολίτες μου.
Ευχαριστώ και όλους όσους βοηθήσανε πιστεύοντας σε εμένα.

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2019 | 7:08 am


Κερδισμένη η Ήπειρος από την Philoxenia - Ότι συνέβη στον περίπτερο της περιφέρειας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Κερδισμένη η Ήπειρος από την Philoxenia - Ότι συνέβη στον περίπτερο της περιφέρειας (+ΒΙΝΤΕΟ)Με περισσότερους από 540 εκθέτες, συμμετοχές από 21 χώρες, εκπροσώπηση από όλη την εγχώρια τουριστική βιομηχανία, δυναμικό παρών από τις περιφέρειες και τους δήμους, 142 hosted buyers, περισσότερες από 4.300 προγραμματισμένες συναντήσεις και δεκάδες παράλληλες εκδηλώσεις, κορυφώθηκε σήμερα η 35η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia, η οποία άνοιξε τις πύλες της την Παρασκευή στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Στο περίπτερο της περιφέρειας Ηπείρου, στο οποίο φιλοξενούταν δήμοι, φορείς άλλα και επιχειρηματίες, παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση, δίνοντας θετικά μηνύματα για την επερχόμενη τουριστική σεζόν, ελπίζοντας σε νέα ρεκόρ αφίξεων μετά και την εξαιρετική χρονιά που ολοκληρώνεται με τις εορτές των Χριστουγέννων. Στο περίπτερο βρέθηκαν επισκέπτες άλλα και τουριστικά γραφεία από όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, δίνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προσφέρει η Ήπειρος με την αξιοποίηση του πλούσιου τουριστικού και πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής.

Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε δηλώσεις του σημείωσε την σπουδαιότητα της συλογικής προσπάθειας, τονιζοντας πως στην philoxenia ήταν όλοι μαζί. «Το μυστικό της επιτυχίας σε τέτοιες δράσεις είναι η συλλογικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης

Παρόν και ο δήμος Σουλίου, με τον δήμαρχο Γιάννη Καραγιάννη να σημειώνει την σημασία της τουριστική ανάπτυξης σε συνδυασμό με τον πολιτισμό και την παραγωγή. «Δίνουμε μεγάλο βάρος στην τουριστική μας προβολή και στοχεύουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με την συνεργασία των τοπικών φορέων, συλλόγων και επιχειρηματιών του κλάδου του τουρισμού. Στηρίζουμε την τουριστική προβολή της περιοχής μας με δράσεις που θα φέρουν το δήμο Σουλίου στο προσκήνιο» δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σουλίου. «Όλοι μαζί, με την δημοτική επιτροπή τουρισμού, τον σύλλογο καταλυμάτων και τον σύλλογο τουριστικής ανάπτυξης Παραμυθιάς, θα εργαστούμε για να εχουμε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Καραγιάννης.

Ο επικεφαλής της αποστολής της περιφέρειας Ηπείρου, Ηλίας Γκαρτζονίκας, μεταξύ άλλων τόνισε την σημασία της προβολής της Ηπείρου ως ενιαίο προορισμό, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «από τις βραβευμένες ακρογιαλιές του Ιονίου μέχρι τις οροσειρές μας, να προσφέρουμε ενα σύνολο για ιδανικές επιλογές τουρισμού 4 εποχών». Επίσης αναφέρθηκε στην σύμπραξη φορέων, επιχειρηματιών και αυτοδιοίκησης υπό τον σχεδιασμό της Π.Η, που μπορεί να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα στην προβολή του τουριστικού προϊόντος.

Στην Philoxenia και ο Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων και Δράσεων Εναλλακτικού Τουρισμού με τον πρόεδρο Αποστόλη Φούρκα να δηλώνει πως ολοκληρώνεται μια επιτυχημένη χρονιά στον τουρισμό και ξεκινάει με αισιοδοξία μια νέα χρονιά, ενώ ζήτησε μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκθέσεις από τα μέλη του συλλόγου. «Δουλειά μας είναι να αναδεικνύουμε την ποιότητα και την μοναδικότητα της περιοχής μας και ευελπιστούμε πολλά από την νέα δημοτική αρχή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αποστόλης Φούρκας, ο οποιος σημείωσε και αυτός με την σειρά του την ανάγκη για συλλογική δράση

Στην Philoxenia και ο υποσύσταση Σύλλογος Τουριστικής Ανάπτυξης Παραμυθιάς, με προγραμματισμένες συναντήσεις με γραφεία τουρισμού περιοχών κατά μήκους της Εγνατίας.

Μεταξύ των πολλών παράλληλων εκδηλώσεων της Philoxenia, ξεχώρισε το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Dark Tourism», που διερεύνησε το ρόλο που παίζει το «σκοτεινό παρελθόν» ενός τόπου-προορισμού στη δημιουργία ελκυστικών αφηγημάτων και στην τουριστική εκμετάλλευση αυτών, κυρίως σε τοπικό επίπεδο, με αξιόλογους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στα επίσης σημαντικά, η παρουσίαση 35 τουριστικών start-ups μέσω δύο φορέων: του Digital Greece, πρότζεκτ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και του CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator, του πρώτου ελληνικού startup επιταχυντή αποκλειστικά για τον τουρισμό, που αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Δείτε βίντεο της paramythia-online.gr από το περίπτερο της Ηπείρου:

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2019 | 7:02 am


10.000 ευρώ πρόστιμο θα πληρώσουν οι Δημότες Φιλιατών για την παράνομη χωματερή του Δήμου που πέταξαν τα βιβλία

10.000 ευρώ πρόστιμο θα πληρώσουν οι Δημότες Φιλιατών για την παράνομη χωματερή του Δήμου που πέταξαν τα βιβλία10.000 ευρώ από πρόστιμο, θα στοιχίσει στους δημότες Φιλιατών, η απαράδεκτη κίνηση της Δημοτικής αρχής Φιλιατών, να πετάξει 100άδες λογοτεχνικά βιβλία σε ΠΑΡΑΝΟΜΗ χωματερή, δίπλα από τον όρχο οχημάτων του Δήμου.

Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσαν οι αρμόδιοι, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Μάριου Κάτση,  και μετά από αυτοψία στο χώρο εναπόθεσης και καταστροφής των βιβλίων που πραγματοποίησε η Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Συγκεκριμένα, στην απάντηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη προς τη βουλή των Ελλήνων (Δείτε την εδώ), αναφέρεται:
"Η απόρριψη βιβλίων από δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Φιλιατών σε παράνομη χωματερή είναι μια μεμονωμένη  πράξη που δεν συνδέεται με τη λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων, στην οποία σήμερα με μια εξαίρεση μεταφέρονται απορρίμματα από όλους τους Δήμους της Ηπείρου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο Δήμος Φιλιατών.
Η καταλληλόλητα ή μη των λογοτεχνικών βιβλίων για χρήση εξαιτίας της φθοράς τους είναι αντικείμενο που αφορά το Δήμο Φιλιατών.
Η Π.Ε. Θεσπρωτίας πραγματοποίησε αυτοψία στο χώρο εναπόθεσης και καταστροφής των βιβλίων και επέβαλε χρηματικό πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ".

Δηλαδή, "για την άστοχη ενέργεια της απόρριψης των βιβλίων σε προσωρινό χώρο Εναπόθεσης Ανακυκλώσιμων Υλικών του δήμου", όπως ανέφερε η ίδια η Δημοτική Αρχή Φιλιατών σε ψήφισμα που αναγκάστηκε να εξεδώσει μετά την πανελλήνια κατακραυγή, θα στοιχίσει στο πολίτες των Φιλιατών 10.000€.

Τι και εάν παραδέχθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Φιλιατών, κ. Δημήτρης Τσότσης, πως η δημοτική αρχή έκανε την ... πατάτα;
Τι και εάν ο δήμαρχος τον "αθώωσε" , δείχνοντας ως υπεύθυνο τον έτερο αντιδήμαρχο κ. Κατσάρη;
Ο λογαριασμός θα πάει και θα πληρωθεί από τους Δημότες.

Στην απάντησή του προς τη βουλή (Δείτε την εδώ), η δημοτική αρχή Φιλιατών, δεν έχει καν το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και "καρφώνει" υδραυλικό του δήμου, "ο οποίος και ανέλαβε με δική του πρωτοβουλία να απομακρύνει τα συγκεκριμένα βιβλία από το κτίριο που είχαν εγκαταλειφθεί", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Η δε αναφορά του δήμου Φιλιατών στην απάντησή του προς τη βουλή πως: "Είμαστε από τους πρώτους δήμους που σταμάτησαν τη λειτουργία Χ.Α.Δ.Α. και σήμερα μεταφέρουμε τα απορρίμματά μας στην μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων. Πρόκειται για ένα θλιβερό μεν μεμονωμένο δε περιστατικό, που ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν καταδεικνύει ότι σαν δήμος δεν σεβόμαστε το βιβλίο ή δεν τηρούμε απαρέγκλιτα τις διατάξεις περί διάθεσης των απορριμμάτων", μόνο γέλιο μπορούν να προσφέρουν σε όσους γνωρίζουν.

"Συγχαρητήρια" στον Δήμαρχο Φιλιατών κ. Παππά, που φροντίζει και συνεχίζει να χρεώνει τους δημότες, με άσκοπα έξοδα, μέσα από δικά του λάθη και τη δική του ανευθυνότητα. 

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 10:32 pm


Ηγουμενίτσα: Η τεχνολογία καυσίμων των αεροσκαφών στο diesel αυτοκίνητό σας

Ηγουμενίτσα: Η τεχνολογία καυσίμων των αεροσκαφών στο diesel αυτοκίνητό σας

DIESEL Avio Double Filtered από την EKO

Ένα τεχνολογικά προηγμένο καύσιμο που εφαρμόζει την τεχνολογία φίλτρων καυσίμων των αεροσκαφών στο Diesel του αυτοκινήτου σας.

Σας εξασφαλίζει:

Μεγαλύτερη επιτάχυνση, μείωση θορύβων και κραδασμών, χάρη στον αυξημένο αριθμό κετανίων.
Μηδενική απώλεια ισχύος του κινητήρα σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας του και σε όλο το εύρος των στροφών του (σύμφωνα με το τεστ κινητήρα CEC F-98-08 που έχει καθιερωθεί για τους σύγχρονους common rail κινητήρες Diesel).
Εξαιρετικά αποτελέσματα καθαρισμού του κινητήρα, άρα και μείωση της κατανάλωσης καυσίμου για ακόμα μεγαλύτερη οικονομία.
Πλήρη επαναφορά της ομαλής λειτουργίας του κινητήρα με 2 γεμίσματα. Με 5 γεμίσματα, πλήρη εξαφάνιση των εσωτερικών εναποθέσεων στα μπεκ.
Aποτελεσματική αντιαφριστική, αντιδιαβρωτική και αντιοξειδωτική προστασία χάρη στα ειδικά τεχνολογικά προηγμένα βελτιωτικά πρόσθετα.

Με το Avio Filter εξασφαλίζετε καθαρότερα καύσιμα!

Το Avio Filter είναι εγκαταστημένο δίπλα στις αντλίες και σας εξασφαλίζει καθαρότητα στα καύσιμα στο επίπεδο καθαρότητας των καυσίμων των αεροσκαφών.
Φιλτράρει αποτελεσματικά τα καύσιμα που βάζετε, επιτυγχάνοντας:
Απομάκρυνση σωματιδίων
Απομάκρυνση σκουριάς και νερού
Απόδοση φιλτραρίσματος καυσίμου 98% Απόδοση και καθαρότητα από τα πρώτα κιόλας γεμίσματα!


 

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 7:17 pm


Μεθυσμένοι νεαροί γρονθοκόπησαν γιατρό του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας - Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας

Μεθυσμένοι νεαροί γρονθοκόπησαν γιατρό του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας - Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας


Προ ημερών έλαβε χώρα επεισόδιο χειροδικίας κατά συνάδελφου που εφημέρευε στο ΤΕΠ Ηγουμενίτσας. Συγκεκριμένα δυο νεαροί υπό την επήρεια αλκοόλ αφού διαπληκτίστηκαν με τον εφημερεύοντα ιατρό κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του και τον γρονθοκόπησαν στο πρόσωπο. 

Το ΔΣ του Ιατρικού συλλόγου Θεσπρωτίας εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του στον συνάδελφο και καταδικάζει απερίφραστα το γεγονός. 

Καλούμε τους αρμόδιους φορείς (Διοίκηση νοσοκομείου Φιλιατών και 6η ΥΠΕ) να μεριμνήσουν ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα βίας στις δομές του ΕΣΥ του νόμου μας, και επειδή δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό καθώς παρόμοια γεγονότα έχουν παρατηρηθεί σε αρκετά νοσοκομεία και ΚΥ της χώρας καλούμε το Υπουργείο Υγείας να λάβει επιτέλους τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής των δημόσιων λειτουργών της υγείας. 

Εκ μέρους Δ. Σ. του Ι.Σ. - 
O Πρόεδρος Πέτρος Οικονομίδης 
Ο Γεν. Γραμματέας Διονύσιος Δήμας

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 5:59 pm


Απαγορευτικό για όλα τα πλοία από και προς το νησί της Κέρκυρας

Απαγορευτικό για όλα τα πλοία από και προς το νησί της ΚέρκυραςΟι θυελλώδεις  άνεμοι που σαρώνουν από το πρωί της Τρίτης το βόρειο Ιόνιο, έχουν κλείσει την πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας για τα ανοιχτού και κλειστού τύπου πλοία.

Για νεότερη ενημέρωση, το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί με το τηλεφωνικό κέντρο του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσα στο τηλ. 2665099400.

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 5:46 pm


Πρόσκληση ενδιαφέροντος για πολιτιστικό Σύλλογο στο Λαδοχώρι

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για πολιτιστικό Σύλλογο στο Λαδοχώρι 


Την Κυριακή 17/11/19 και ώρα 11:00, στο παλαιό κοινοτικό γραφείο Λαδοχωρίου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση σύστασης πολιτιστικού Συλλόγου.

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 4:57 pm


Τοποθέτηση του Ντίνου Ρέβη στο ΔΣ Ηγουμενίτσας για το θέμα του ΤΕΙ

Τοποθέτηση του Ντίνου Ρέβη στο ΔΣ Ηγουμενίτσας για το θέμα του ΤΕΙ


Με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας. που συζητήθηκε το θέμα της αναστολής λειτουργίας του νέου Πανεπιστημιακού τμήματος «ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ», θα ήθελα να κάνω κάποια διευκρινιστικά σχόλια, για την άποψη που εξέφρασα στους δημοτικούς συμβούλους, στους δύο βουλευτές που ήταν παρών, στους φοιτητές που είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και στο ακροατήριο που μας παρακολουθούσε. 

Επικαλούμενος την ιδιότητά μου ως ξενοδόχος και επιχειρηματίας της πόλης και θα χαιρετήσω οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια, ώστε η πόλη μας να αποκτήσει ακαδημαϊκό τμήμα, με σωστό τρόπο λειτουργίας και σαφώς με επαγγελματική αποκατάσταση των φοιτητών. 

Ένα τέτοιο τμήμα είχαμε στο ΤΕΙ, το τμήμα ιχθυοκαλλιέργειας, το οποίο έδινε στους σπουδαστές τη δυνατότητα άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης, με τις τόσες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, συμβάλλοντας παράλληλα στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. 

Δεν μπαίνω στη διαδικασία για το εάν τα κυβερνητικά στελέχη έχουν κάνει λάθος να καταργήσουν 37-38 τμήματα, που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δώσει το πράσινο φως για να ξεκινήσουν, χωρίς όμως να υπάρχουν τα κατάλληλα κονδύλια, μόνιμοι καθηγητές και κτηριακές υποδομές 

Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ένα πανεπιστημιακό τμήμα στην Ηγουμενίτσα μπορεί να λειτουργήσει και θέλουμε να λειτουργήσει με προγραμματισμό και σαφή ορίζοντα επαγγελματικής αποκατάστασης. 

Το σημερινό κτήριο που στεγάζεται το ΤΕΙ, είναι προτιμότερο να παραχωρηθεί στο δήμο Ηγουμενίτσας και βέβαια με τις κατάλληλες ενέργειες και με την προβλεπόμενη δημιουργία της μαρίνας, που είναι δρομολογημένο να κατασκευαστεί, δίπλα από το ΤΕΙ, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, για το πιο ωραίο κομμάτι της πόλης της Ηγουμενίτσας, και να παραχωρηθεί σε μία εταιρεία που θα το διαμορφώσει ένα πολύ όμορφο και πεντάστερο ξενοδοχείο, δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας, έμμεσες και άμεσες για την πόλη μας. 

Ο δήμος μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλα δημόσια κτίρια για να στεγαστεί ένα πανεπιστημιακό τμήμα και να διεκδικήσει από τα Ιωάννινα αυτά που της αναλογούν. 

Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ηγουμενίτσα είναι η πρωτεύουσα ενός νόμου και δεν μπορεί να της απαγορεύουν να έχει τμήμα Πανεπιστημίου. 

Τέλος αυτό που κατάλαβα από τη χθεσινή συνεδρίαση είναι ότι όλοι συμφωνούμε να μην καταργηθεί ένα πανεπιστημιακό τμήμα και ακούστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις για το πώς θα πρέπει να συνεχίσουμε από εδώ και πέρα και πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. 

Οι αρχές του τόπου μας, θα πρέπει να συλλέξουν όλες αυτές τις προτάσεις και θα μας βρει αρωγούς, σε ένα οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος, μακροπρόθεσμα, που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα, χωρίς να χρειάζεται πάλι στο μέλλον να κάνουμε τις ίδιες συζητήσεις. 

Ηγουμενιτσα 12/11/2019 
Κωνσταντίνος Ρέβης

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 11:31 am


Αντικαπνιστικός Νόμος: Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα από 20 Νοεμβρίου

Αντικαπνιστικός Νόμος: Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα από 20 Νοεμβρίου 


Το ότι ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί σε όλα τα μαγαζιά της χώρας επανέλαβε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του. 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κικίλιας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 τόνισε ότι από τις 2ο Νοεμβρίου δεν θα υπάρχουν άλλες παραινέσεις προς του πολίτες καθώς θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή «τσουχτερά» πρόστιμα. 

Τι είπε ο Κικίλιας για τις θερμάστρες 
Μετέπειτα, αναφερόμενος στο θόρυβο που προκλήθηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις του για επιδότηση θερμαστρών στα καταστήματα, προκειμένου οι καπνιστές να καπνίζουν έξω, ο Βασίλης Κικίλιας είπε: 
«Εφαρμόστηκε στην Ιταλία η επιδότηση και είπα ότι το εξετάζουμε κι αυτό» και συνέχισε: «Δεν είπα ότι θα υπάρχουν εξαιρέσεις στο νόμο. Αυτός θα εφαρμοστεί οριζοντίως σε όλα τα μαγαζιά. Και κυρίως στα μεγάλα αυτά που έχουν άνω των 300-400-500 καθισμάτων. Θα είναι τόσο μεγάλα τα πρόστιμα γι’ αυτούς, που δεν θα αντέχονται. Από τις 20 Νοεμβρίου και μετά δεν θα υπάρχουν πια παραινέσεις απλές από τα κλιμάκια της αστυνομίας. Θα αρχίσουν να πέφτουν πρόστιμα και θα είναι τσουχτερά».

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 9:02 am


Θετικό ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων στην παράκτια ζώνη της Ηπείρου σε επίπεδο δεκαμήνου

Θετικό ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων στην παράκτια ζώνη της Ηπείρου σε επίπεδο δεκαμήνου


To τέλος της τουριστικής σεζόν επηρέασε σημαντικά τη μισθωτή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα της παράκτιας ζώνης της Ηπείρου, αφού φέρνει αρνητικό ισοζύγιο θέσεων μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων για το μήνα Οκτώβριο τόσο σε Πρέβεζα όσο και Θεσπρωτία. 

Και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες οι προσλήψεις ανήλθαν σε 7.832 και οι απολύσεις σε 1.708(μείον 1708 θέσεις). 

Συγκεκριμένα στην Πρέβεζα το ισοζύγιο είναι αρνητικό κατά 1.548 θέσεις και στη Θεσπρωτία κατά 923, ενώ σε Άρτα και Ιωάννινα είναι θετικό κατά 222 και 541 θέσεις αντίστοιχα. 

Σε επίπεδο δεκαμήνου ωστόσο το ισοζύγιο και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου είναι θετικό στην Άρτα κατά 521 θέσεις, στη Θεσπρωτία κατά 586, στα Ιωάννινα κατά 1357 και στην Πρέβεζα κατά 581. 

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, τον Οκτώβριο πάντοτε παρουσιάζεται αρνητικό ισοζύγιο, που οφείλεται στην προσωρινή αποχώρηση των εποχικά απασχολουμένων λόγω τερματισμού της θερινής τουριστικής περιόδου. 

«Παρά τη μείωση στα στοιχεία του Οκτωβρίου, τα θετικά αποτελέσματα των προηγουμένων μηνών συνδράμουν σε μεγάλο βαθμό, ώστε να μην επηρεάζεται η μέχρι τώρα θετική εξέλιξη, που αποτυπώνεται και στα στοιχεία για το α’ δεκάμηνο του έτους 2019. Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου δεκάμηνου του έτους 2019 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 161.869 νέες θέσεις εργασίας», αναφέρει το υπουργείο Εργασίας.

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 8:56 am


Τοποθέτηση Θ. Δημητρίου για το τμήμα "Μετάφρασης και Διερμηνείας" στο Δημ. Συμβούλιο

Τοποθέτηση Θ. Δημητρίου  για το τμήμα "Μετάφρασης και Διερμηνείας" στο Δημ. Συμβούλιο


Η τοποθέτηση του Θωμά Δημητρίου επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» του Δήμου Ηγουμενίτσας στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που είχε μοναδικό θέμα συζήτησης, την αναστολή λειτουργίας του νέου Πανεπιστημιακού τμήματος «ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ» της Ηγουμενίτσας 

Η υπουργός παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε στις 7/11/2019 ότι θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα αναστείλει την έναρξη λειτουργίας των 37 Πανεπιστημιακών Τμημάτων που ιδρύθηκαν με το Ν. 4559/2018. Στα τμήματα αυτά συμπεριλαμβάνεται και το Τμήμα «Μετάφρασης και Διερμηνείας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που έχει έδρα την Ηγουμενίτσα. Αφήνονται έτσι η Ηγουμενίτσα και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, μόνες αυτές σε όλη την Ήπειρο, εκτός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η νέα ρύθμιση ακολουθεί την προηγούμενη με την οποία κατάργησε τα διετή προγράμματα Σπουδών Πανεπιστημίου, που προέβλεπε και το διετές τμήμα Ιχθυοκομίας Ηγουμενίτσας. 

Η λειτουργία του νέου Πανεπιστημιακού τμήματος, ήταν αίτημα της τοπικής κοινωνίας όπως εκφράστηκε στο παρελθόν ποικιλοτρόπως από τοπικούς φορείς και διατυπώθηκε στα ψηφίσματα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηγουμενίτσας. Η απόφαση της ίδρυσης που περιλαμβάνει ο νόμος 4559/2018 ήταν αποτέλεσμα της διαβούλευσης των φορέων της Ηγουμενίτσας , της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας , του ΤΕ.Ι. Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο και ήταν ομόφωνη απόφαση των οργάνων διοίκησης των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. 

Θα μπορούσε να λειτουργήσει άμεσα το νέο τμήμα; Όχι, γιατί το νέο τμήμα «Μετάφρασης και Διερμηνείας» δεν αποτελεί συνέχεια και μετεξέλιξη αυτού της «Διοίκησης Επιχειρήσεων» του ΤΕΙ Ηπείρου που λειτουργεί ήδη στην Ηγουμενίτσα και τούτο διότι τα χαρακτηριστικά του νέου πανεπιστημιακού τμήματος είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά του τμήματος του ΤΕΙ. 

Ως νέο, το τμήμα «Μετάφρασης και Διερμηνείας» όπως και τα υπόλοιπα 36 νέα τμήματα, ήταν ανέφικτο να λειτουργήσει άμεσα, χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία τους και όσον αφορά στο δικό μας τμήμα έπρεπε να προηγηθούν τα εξής. 

α) Να ορισθούν τα 8 μέλη ΔΕΠ ( 4 υπάρχοντα+ 4 νέα που οφείλει να ορίσει το Πανεπιστήμιο) 

β) Να οργανωθεί το Πρόγραμμα Σπουδών που θα προσδιορίσει και τις γλώσσες που θα διδάσκονται 

γ) Να γίνει η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων του τμήματος. 

Γίνεται φανερό ότι το τμήμα «Μετάφρασης και Διερμηνείας» της Ηγουμενίτσας έχει όλα τα κριτήρια που απαιτούνται για να λειτουργήσει και όπως και για τα υπόλοιπα 36, πολιτικοί λόγοι είναι αυτοί που επιβάλλουν την αναστολή- κατάργηση της έναρξης λειτουργίας τους. Και αυτοί οι πολιτικοί λόγοι συμπυκνώνονται στον εξής ένα: Να κατευθυνθούν χιλιάδες απόφοιτοι Λυκείων στην Ιδιωτική εκπαίδευση και κυρίως στα Ιδιωτικά Κολέγια. 

Για τους παραπάνω λόγους, ως Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει ομόφωνα να απορρίψουμε την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση που αναστέλλει ,καταργεί στην ουσία, την έναρξη λειτουργίας των 37 νεοϊδρυθέντων Πανεπιστημιακών Τμημάτων και να ζητήσουμε να ξεκινήσει η λειτουργία όλων, τη χρονική στιγμή που ορίζει ο νόμος 4559/2018. 

Προτείνω την πραγματοποίηση κοινής εκδήλωσης - κινητοποίησης όλων των φορέων του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας , για να αποφασίσουμε και να οργανώσουμε τις μορφές διαμαρτυρίας και αντίδρασης προς την Κυβέρνηση να μην καταθέσει ή εφόσον την καταθέσει, να ακυρώσει τη νομοθετική ρύθμιση για τα 37 νέα Πανεπιστημιακά τμήματα, για να λειτουργήσει και στην Ηγουμενίτσα το νέο τμήμα, για να μη μείνει η πόλη και η Θεσπρωτία έξω από τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μετά από 25 συνεχή χρόνια. 

Ηγουμενίτσα 11/11/2019

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 7:57 am


Δείτε τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας για το θέμα του ΤΕΙ (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας για το θέμα του ΤΕΙ (ΒΙΝΤΕΟ)Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 7:53 am


Ερώτηση Μ. Κάτση για την αναστολή λειτουργίας Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα

Ερώτηση Μ. Κάτση για την αναστολή λειτουργίας Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Αναστολή λειτουργίας Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Ηγουμενίτσα»

Με τον ν.4559/2018 ιδρύθηκε το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με έδρα την Ηγουμενίτσα, με τα τέσσερα (4) μέλη Δ.Ε.Π. του μέχρι τότε λειτουργούντος στην πόλη Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων (πρώην Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών) του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, να εντάσσονται άμεσα στο νεοϊδρυθέν Τμήμα και με έτοιμες εγκαταστάσεις και υποδομές φοιτητικής μέριμνας. Η λειτουργία του Τμήματος προσδιορίζεται δεσμευτικά για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, η οποία απαιτείται να εκδοθεί έως τις τριάντα (30) Απριλίου του προηγούμενου έτους από το έτος έναρξης της εκπαιδευτικής λειτουργίας.

Η ίδρυση του παραπάνω Τμήματος προέκυψε έπειτα από κατάθεση σχετικής πρότασης από την Επιτροπή μελών Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια και με σεβασμό στο αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων. Η ίδρυση έλαβε τη συγκατάθεση όλων των τοπικών αυτοδιοικητικών, κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, καθώς αποτελούσε πάγιο αίτημα τους. Επιπλέον, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στη Βουλή, οι Πρυτανικές Αρχές είχαν διατυπώσει και επίσημα τη θετική τους γνώμη, ενώ το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να λάβει υπόψη την εργασία και τη γνώμη των Πρυτανικών Αρχών, το καταψήφισε ως αχρείαστο.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε απάντησή του στην 557/6-9-2019 Ερώτησή μου, απάντησε ότι ο ν.4559/2019 είναι σε ισχύ και αναφέρει έγγραφο της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τήρηση των υποχρεώσεών της από τον νόμο, έγκαιρα, εντός του 2019. Ωστόσο, στην από 7/11/2019 ανακοίνωσή του, το Υπουργείο, αναστέλλει τη λειτουργία του Τμήματος, χωρίς καμία διαβούλευση με την πανεπιστημιακή κοινότητα και την τοπική κοινωνία, επικαλούμενο ελλιπή ακαδημαϊκά κριτήρια και μικροπολιτικές, τοπικιστικές σκοπιμότητες της προηγούμενης ηγεσίας που τα ίδρυσε.

Ερωτάται η κα. Υπουργός:
1. Προτίθεται να καταργήσει το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα;
2. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου, θα υπάρχει Τμήμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον ακριτικό Νομό της Θεσπρωτίας ή θα τη βγάλετε από τον ακαδημαϊκό χάρτη για πρώτη φορά έπειτα από 25 χρόνια;

Ο ερωτών Βουλευτής
Κάτσης Μάριος

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 7:40 am


Ηγουμενίτσα: Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μήνες

Ηγουμενίτσα: Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μήνες


Θέλεις πιστοποίηση Αγγλικών; Εμείς είμαστε εδώ! Αποκτήστε τα μόρια της αγγλικής γλώσσας εύκολα! Όλοι πλέον μπορούν!!! Δύο μήνες αρκούν!!!


Πίνακες Εκπαιδευτικών; Αξιολογήσεις; Μόρια; Γνώση; Δημόσιοι υπάλληλοι; Ιδιωτικοί υπάλληλοι; Ελεύθεροι επαγγελματίες; Άνεργοι; Φοιτητές; Μαθητές; Παρέχουμε πτυχίο αγγλικών (σε οποιοδήποτε επίπεδο: Β2, Γ1, Γ2) αναγνωρισμένο από τον ΑΣΕΠ. Πρόγραμμα προσαρμοσμένο στην εξεταστική διαδικασία με εγγυημένη απόκτηση γνώσεων.

Επιπλέον ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας σε όλα μας τα τμήματα (τα γραμματικά φαινόμενα δε θα σας είναι πλέον πρόβλημα).

Έναρξη νέου τμήματος: 27 Νοεμβρίου 2019. 
 Οι εγγραφές ξεκίνησαν... Κλείστε το ραντεβού σας για ενημέρωση!!! 

Για περισσότερες πληροφορίες και την αίτηση συμμετοχής στο site: http://www.meleti.edu.gr
Τηλ επικοινωνίας: 2665025146, 6942228698. 
Δ/νση: Σαμουήλ 5, Ηγουμενίτσα.

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 7:32 am


Δημιουργούν οδηγό πολυτροπικών τουριστικών οικολογικών διαδρομών

Δημιουργούν οδηγό πολυτροπικών τουριστικών οικολογικών διαδρομών


Στο Συνεδριακό Κέντρο Επιμελητηρίου Άρτας, συγκροτήθηκε το Περιφερειακό Δίκτυο της πιλοτικής περιοχής της Άρτας, στα πλαίσια υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου «CI NOVATEC-Customer Intelligence for inNOVAtive Tourism Ecosystems» του διακρατικού προγράμματος Interreg Ελλάδα Ιταλία 2014 – 2020. Η συμβολή του Περιφερειακού Δικτύου είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού θα αποτελέσει τον πυρήνα της δικτύωσης και της εξωστρέφειας, της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και καινοτομίας και τέλος της συνέργειας μεταξύ των μελών του Δικτύου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Χαιρετισμό απηύθυνε η κ. Μπραϊμη-Μπότση Σταυρούλα, Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Ανάπτυξης και Εμπορίου Περιφέρειας Ηπείρου, ο κ. Χαρακλίας Κωνσταντίνος Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Τουρισμού και Εξυπηρέτησης του Δημότη Δήμου Αρταίων καθώς και ο κ. Γκολομάζος Ιωάννης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Άρτας. Αμφότεροι επεσήμαναν την αναγκαιότητα στην καινοτομία και την σπουδαιότητα του τουρισμού στην περιοχή της Άρτας. Την πρωτοβουλία αυτή στήριξαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Άρτας «ο Μακρυγιάννης», του Πολιτιστικού Συλλόγου Βουργαρελίου Άρτας, του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Σκουφάς», του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Νομού Άρτας, του Συλλόγου Ξενώνων Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων Αγροτουρισμού καθώς και πλήθος εκπροσώπων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην πόλη της Άρτας.

Από την Περιφέρεια Ηπείρου παρέστησαν τα μέλη ομάδας έργου κ. Κώστας Χριστοδούλου, κ. Κατερίνα Καραγιώτη και κ. Αντώνης Τσολακούδης.

Στη διάρκεια των εργασιών ο υπεύθυνος του έργου κ. Κώστας Χριστοδούλου, παρουσίασε στα μέλη του Περιφερειακού Δικτύου της Άρτας, την αναγκαιότητα σύστασης και ύπαρξης του Δικτύου, ενώ έγινε ιδιαίτερη μνεία στα άρθρα του Πρωτόκολλου Συνεργασίας / Καταστατικού που ορίζει το κοινό πλαίσιο συνεργασίας και συνύπαρξης μεταξύ των μελών. Ο κ. Δημήτριος Καραδήμας, Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσίασε στα μέλη του Περιφερειακού Δικτύου την «Πλατφόρμα του έργου CI-NOVATEC».

Με την υλοποίηση του έργου CI-NOVATEC και μέσω της σύγχρονης πλατφόρμας συλλογής ποιοτικών δεδομένων από τον τουρίστα-επισκέπτη, θα δοθούν Μελέτες Ικανοποίησης Τουριστών, Τοπικά Σχέδια Δράσης για Δήμους ενώ θα διενεργηθούν σεμινάρια κατάρτισης προς τους ιδιοκτήτες ΜμΕ, τους διαχειριστές Σημείων Ενδιαφέροντος, Διοικητικούς και Πολιτικούς παράγοντες.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση των τοπικών συνεργειών τουρισμού των επιλεγμένων πιλοτικών περιοχών της Περιφέρειας Ηπείρου, η βελτίωση της διοικητικής ικανότητας των διαχειριστών τουριστικών σημείων (αρχαιολογικοί, φυσικοί, πολιτιστικοί χώροι κλπ) και των διαχειριστών πολιτιστικών συλλόγων που κινητοποιούν διάφορες εκδηλώσεις, δραστηριότητες, εκθέσεις κ.λ.π.. που στοχεύουν στην προσέλκυση των τουριστών.

Σχετικά με το έργο:

Στο έργο συμμετέχουν πέντε εταίροι με επικεφαλής την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Το Πανεπιστήμιο Πατρών – Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών και η Περιφέρεια Ηπείρου είναι οι δύο ‘Έλληνες εταίροι του έργου, η Περιφέρεια της Πούλιας – Τμήμα Οικονομίας Πολιτισμού, Τουρισμού και Εδάφους και το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μπάρι οι δύο Ιταλοί εταίροι του έργου. Επιπλέον, συνεργαζόμενοι εταίροι είναι το Επιμελητήριο Αχαΐας και το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μπρίντιζι.

Ο σκοπός του έργου είναι η καταγραφή και η αξιολόγηση των εμπειριών των επισκεπτών σε σχέση με τις υπηρεσίες που τους παρέχονται. Η συλλογή των δεδομένων θα γίνει μέσω σύγχρονων εργαλείων, που αποτελούνται από κινητές εφαρμογές για τον επισκέπτη και θα ανακτούν τα δεδομένα μέσω φορμών ερωτηματολογίου. Ακολούθως μέσω της Πλατφόρμας Πελατειακής Ευφυΐας, θα γίνεται η κατηγοριοποίηση, ανάλυση και εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.
Μέσα από τη γνώση της αντίδρασης του τουρίστα-επισκέπτη, θα μπορούν οι διαχειριστές των αναγνωρίσιμων σημείων των πιλοτικών περιοχών (αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, πολιτιστικών μνημείων κ.λ.π.) να βελτιωθούν διοικητικά και οργανωτικά, οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις να ενισχυθούν επιχειρηματικά, ενώ τα Μέλη των Περιφερειακών Δικτύων θα έχουν τη δυνατότητα να καταρτιστούν μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων που πρόκειται να διενεργηθούν στις τρεις πιλοτικές περιοχές (Άρτα-Κόνιτσα-Πράμαντα).

Μέσω του προγράμματος αυτού, θα καταστεί πολύ πιο απλό για τουρίστες να ταξιδεύουν μεταξύ των δυο Περιφερειών, έχοντας ως «οδηγό» μια υπηρεσία πολυτροπικών τουριστικών διαδρομών που θα υποστηρίζεται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα (τόσο ως διαδικτυακή εφαρμογή, όσο και ως εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα). Η υπηρεσία αυτή θα υποστηρίζει την παροχή εξατομικευμένων τουριστικών προτάσεων για επίσκεψη των πιο σημαντικών αξιοθέατων, αξιοποιώντας τα δημόσια μέσα μεταφορών για τη μετακίνηση των επισκεπτών μεταξύ των σημείων ενδιαφέροντος.

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 7:23 am


Τραυματισμός 67χρονης που έπεσε από τις σκάλες του ''ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ''

Τραυματισμός 67χρονης που έπεσε από τις σκάλες του ''ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ''


Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, βραδινές ώρες χθες, από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Ο/Γ ''ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ'' Ν.Π. 10653 για περιστατικό τραυματισμού μίας 67χρονης επιβάτιδος.

Συγκεκριμένα, η ανωτέρω τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του πλου του ως άνω πλοίου από λιμένα Κέρκυρας προς λιμένα Ηγουμενίτσας όταν έπεσε από τις σκάλες, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο άνω άκρο.

Με τον κατάπλου του πλοίου η 67χρονη παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και διακομίστηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας και έπειτα στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών Θεσπρωτίας.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 7:19 am


Δύο συλλήψεις το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Δύο συλλήψεις το βράδυ στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και επέδειξαν ταξιδιωτικά έγγραφα άλλων προσώπων, με σκοπό να μεταβούν παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί τις προανακρίσεις, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 7:09 am


Συμμετοχή του Δήμου στην Διεθνή Έκθεση PHILOXENIA 2019

Συμμετοχή του Δήμου στην Διεθνή Έκθεση PHILOXENIA 2019 


Στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και της συνολικής προβολής του τουριστικού του προϊόντος προχώρησε ο Δήμος Ηγουμενίτσας, μέσα από τη συμμετοχή του στην Διεθνή Έκθεση PHILOXENIA 2019, που διοργανώθηκε στις 8-10 Νοεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. 

Η συμμετοχή του Δήμου Ηγουμενίτσας στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου, απετέλεσε κομβικό σημείο του Επιχειρησιακού Σχεδίου Τουριστικής Προβολής του για το 2019, και υλοποιήθηκε με εκπροσώπηση από τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Ελευθέριο Κώστα και τον υπάλληλο του Γραφείου Τουρισμού κ. Απόστολο Γκουντούλα, αλλά και με έντυπο υλικό (κατόπιν σύμφωνης γνώμης του ΕΟΤ). 

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι εκπρόσωποι του Δήμου είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με άλλες αποστολές, να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και να γνωρίσουν από κοντά νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) που καινοτομούν στον τουρισμό, όπως την startup DISHCOVER, με την οποία ο Δήμος μας έχει ήδη αναπτύξει συνεργασία. 

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας εξακολουθεί να θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα την ανάπτυξη εξωστρεφούς στρατηγικής μέσω ευρύτερων συνεργασιών και συνεργειών με καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου, καθώς και τη συστηματική και οργανωμένη προώθηση της αναγνωρισιμότητας της περιοχής μας με στόχο την οικοδόμηση μιας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 5:31 pm


«Αρετές ρίζες για έναν καλό γάμο και τη δημιουργία σωστής οικογένειας» - Της Βασιλικής Β.Παππά*

«Αρετές ρίζες για έναν καλό γάμο και τη δημιουργία σωστής οικογένειας» - Της Βασιλικής Β.Παππά* 


Εκτός από ειδικές περιπτώσεις ο άνθρωπος είναι προορισμένος να μη ζει μόνος αλλά μέσα στο περιβάλλον μιας οικογένειας. Ο Θεός όταν έπλασε τον Αδάμ, δεν τον άφησε μόνο του, αλλά δημιούργησε τη γυναίκα, για να είναι βοηθός και συμπαραστάτης του. 

Είναι όμως εύκολο να υπάρξει σωστή οικογένεια σήμερα; Δεν είναι εύκολο. Με βάση στατιστικές που έχουν γίνει, το ποσοστό των επιτυχημένων γάμων είναι μόλις το 4%. Και μη νομίζετε ότι παλιότερα ήταν μεγαλύτερο. Απλώς οι αποτυχίες δεν φαίνονταν τόσο, τουλάχιστον προς τα έξω. 

Δυστυχώς, αποτελεί θλιβερή διαπίστωση το φαινόμενο οι νέοι να προσέρχονται στη μεγάλη περιπέτεια της έγγαμης ζωής τελείως απροετοίμαστοι και απληροφόρητοι. Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών ίδρυσε Κέντρο Συμπαραστάσεως Οικογενείας για τη σωστή ενημέρωση των νέων και των δύο φύλων και την προπαρασκευή τους για τον γάμο και την οικογενειακή ζωή. Όπως η αρχαία Εκκλησία προετοίμαζε εκείνους που επρόκειτο να γίνουν μέλη της, έτσι και σήμερα η Εκκλησία οφείλει να προετοιμάζει τα μέλη της για να μπουν με τις καλύτερες προϋποθέσεις στην μικρή εκκλησία, τον γάμο-οικογένεια. Μια ομάδα χαρισματούχων ποιμένων και λαϊκών θα μπορούσαν να αναλάβουν την ευθύνη για την κατάλληλη προπαρασκευή των μελλονύμφων για τη συζυγική και οικογενειακή ζωή. 

Ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός θεωρεί τον γάμο ασφαλές λιμάνι στην τρικυμία του κοσμικού βίου, ο δε ιερός Χρυσόστομος μιλάει για συνεχή αλληλοσεβασμό των συζύγων, για αγάπη και ισότητα στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις. Επιδιωκόμενος σκοπός να είναι πάντα η ενότητα, η οποία θα υπάρξει, όταν μεταξύ των συζύγων είναι πάντοτε ο Χριστός. Για να παραμείνει αυτή η αγάπη διαρκής και θερμή οφείλει ο άντρας να μην φέρεται απότομα και με βαναυσότητα στη γυναίκα του, προκαλώντας της οργή και ποτίζοντάς την με πίκρα, αλλά να της φέρεται με πραότητα, επιείκεια, ευγένεια, με πολύ λεπτότητα και καταδεκτικότητα. Διότι ακόμη κι ένας ψυχρός ή απότομος λόγος ή ένα βλέμμα περιφρονητικό ή οργισμένο είναι ικανά να ξεσηκώσουν θύελλα στην καρδιά της γυναίκας και να αναστατώσουν ολόκληρο το σπίτι. Άνδρας δε που είναι τεμπέλης και φίλος των διασκεδάσεων και της αργίας, θυμώδης, γκρινιάρης, βλάσφημος, μέθυσος ή παίκτης τυχερών παιχνιδιών, αδιάφορος για τη χριστιανική πίστη και άσχετος με την ευσέβεια, δεν είναι μόνο εχθρός της συζύγου του αλλά είναι ανάξιος να φέρει την ιδιότητα του άνδρα, ακατάλληλος να προϊσταται της οικογένειας, η οποία έχει ανάγκη από προστάτη συνετό, εργατικό, δίκαιο, ευσεβή, πιστό, σεμνό, καταδεκτικό, ηθικό, στήριγμα και βοηθό της συζύγου του. Μόνο ένας γλυκομίλητος και γεμάτος τρυφερότητα και αγάπη σύζυγος μπορεί να ρίχνει βάλσαμο παρηγοριάς στην τρυφερή καρδιά της συζύγου του που ειλικρινά αγαπάει και αγαπιέται. Ένας τέτοιος σύζυγος είναι αδύνατο να καταλήξει σε ψυχρότητα και ρήξη με τη σύντροφό του, με κατάληξη τον χωρισμό και το διαζύγιο. 

Η Εκκλησία μας ευλογεί τον γάμο, ο οποίος είναι ένα από τα 7 Μυστήριά της. Στην ιερή τελετή του γάμου τα στέφανα στα κεφάλια των νεονύμφων είναι βέβαια στεφάνια χαράς, αλλά και σύμβολα μαρτυρίου και υπενθυμίζουν τα στεφάνια των μαρτύρων τονίζοντας ότι κάθε αληθινή ανθρώπινη σχέση απαιτεί θυσίες και από τις δύο πλευρές. 

«Πλην και υμείς οι καθ’ ένα έκαστος την εαυτού γυναίκα ούτως αγαπάτω ως εαυτόν, η δε γυνή ίνα φοβήται τον άνδρα» (Εφ. 5, 32-33) 

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος σε διάφορους λόγους του μας τονίζει ότι όταν υπάρχει ομόνοια, ειρήνη και δυνατή αγάπη ανάμεσα στη γυναίκα και τον άνδρα, εκεί συσσωρεύονται όλα τα αγαθά και θα γίνουν απρόσβλητοι από εχθρικές επιθέσεις και θα είναι περιφραγμένοι από απόρθητο τείχος, δηλ. την κατά Θεόν ομόνοια. Αυτή θα τους κάνει πιο δυνατούς και από το διαμάντι, αυτή θα τους καταστήσει πιο στερεούς και από το σίδερο, αυτή θα τους βοηθήσει περισσότερο από κάθε πλούτο και περιουσία, αυτή θα τους χαρίσει την πιο μεγάλη φήμη, αυτή θα ελκύσει πλούσια την εύνοια του Θεού. Δεν υπάρχει τίποτε, τίποτε πολυτιμότερο από το να αγαπιέται κανείς τόσο πολύ από τη γυναίκα του και να την αγαπάει. Γιατί, όταν υπάρχει αυτή η αγάπη, συνυπάρχει κάθε πλούτος, κάθε ευτυχία. Όπως επίσης, όταν αυτή δεν υπάρχει, τίποτε δεν ωφελούν όλα τα άλλα, αλλά όλα ανατρέπονται και είναι γεμάτα από αηδία και σύγχυση. 

Όμως δεν θέτει μόνο το πρόβλημα της αγάπης, αλλά και τι άλλο; «Και η γυναίκα να σέβεται και να τιμάει τον άντρα της». Η γυναίκα είναι η δεύτερη αρχή. Αλλά και ο άντρας να μην την περιφρονεί με το δικαιολογητικό ότι είναι υποταγμένη σ’ αυτόν. Γιατί η γυναίκα είναι το σώμα του και, αν η κεφαλή (ο άντρας) περιφρονήσει το σώμα, θα καταστραφεί και αυτή μαζί του. Ας προσφέρει λοιπόν ο άντρας την αγάπη του ως αντίρροπο της υπακοής της γυναίκας. 

Επομένως, η γυναίκα πρέπει να στέκεται δίπλα στον άντρα της σαν ένα αδιάσπαστο κομμάτι μιας αρμονικής ενότητας, βοηθός, όμοια με τον άντρα, χωρίς να κυριαρχεί σ’ αυτόν αλλά ούτε και να ποδοπατείται από αυτόν. Αυτός ήταν ο αρχικός σκοπός του Θεού κι αυτόν τα νέα ζευγάρια σήμερα θα πρέπει να επιδιώκουν. Δεν πρέπει να ξεχνούν ότι ο ένας είναι συμπλήρωμα του άλλου. Τίποτε δεν είναι καλύτερο από αυτή τη συζυγία. 

Μέσα στην οικογένεια, παρουσιάζονται πολλές αφορμές για να δημιουργηθούν δυσαρέσκειες και παράπονα. Οι αταξίες και οι απειθαρχίες των παιδιών, που φέρνουν τους γονείς σε θέση να εξαπολύσουν εναντίον τους λόγους βαρείς ή και τιμωρίες σκληρές. Όμως συγκρατούνται. Αφήνουν να τους περάσει ο θυμός και τα παιδιά να ηρεμήσουν και τότε με ηρεμία και αγάπη δίνουν στα παιδιά τους συμβουλές πολύτιμες. Τότε τα παιδιά αισθάνονται το σφάλμα τους και μπαίνουν στην ψυχή τους τα λόγια των γονέων τους. Το αντίθετο, η έλλειψη μακροθυμίας, το ξέσπασμα, η οργή, η τιμωρία εν βρασμώ ψυχής μόνο ωφέλεια δεν προσφέρει. 

Το ίδιο γίνεται και με τα άλλα μέλη της οικογένειας. Βέβαια το να συγκρατεί κανείς τον εαυτό του από ξεσπάσματα και θυμούς και να ασκεί τη μακροθυμία είναι υπόθεση, που προϋποθέτει όχι τυχαία πνευματικότητα. Χρειάζεται ο άνθρωπος να είναι καλλιεργημένος, ταπεινός, και ποτέ να μην επιτρέπει στον εαυτό του να καταλαμβάνεται από αισθήματα εκδικήσεως και σκληρότητας. Αυτό όμως μόνο με τη δύναμη του Θεού και τη μακρά άσκηση κατορθώνεται. Γι’ αυτό οι Χριστιανοί που θέλουν πράγματι να βαδίζουν προς την τελειότητα πρέπει να εργάζονται πολύ στον εαυτό τους, αλλά και να ζητούν τον φωτισμό και τη χάρη του Κυρίου, ο Οποίος βεβαίωσε ότι «χωρίς εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν» (Ιω. Ιε’ 5). 

Αρετές ρίζες για έναν καλό γάμο 
Βασική προϋπόθεση για έναν πετυχημένο γάμο είναι ο άνθρωπος που θα συνδέσουμε τη ζωή μας να είναι όμοιος με εμάς. Όταν η νοοτροπία ενός ανθρώπου για τη ζωή είναι διαφορετική από τη δική σου, όταν αλλιώς αντιλαμβάνεσαι το νόημά της, όταν οι επιθυμίες της καρδιάς του δεν ταυτίζονται με τις δικές σου, όταν οι σκοποί και επιδιώξεις του είναι κοσμικοί και εγωκεντρικοί, ενώ οι δικοί σου πνευματικοί και θεοκεντρικοί κι όταν η πορεία του είναι αντίθετη από τη δική σου, πώς είναι δυνατό να προχωρήσεις μαζί του χέρι με χέρι στη ζωή ;Από την πρώτη ακόμα στιγμή θα διαπιστώσεις το μεγάλο σφάλμα σου. Και αργά ή γρήγορα θα έλθει η σύγκρουση. 

Επίσης, θα αναφέρουμε εδώ ορισμένες αρετές, που πρέπει να έχουν οι νέοι άνθρωποι προκειμένου να δημιουργήσουν ένα πετυχημένο γάμο και οικογένεια. 

Ειλικρίνεια: Αν δύο πρόσωπα μπορούν να λένε την αλήθεια ταπεινά και όχι με ματαιοδοξία, με καλή διάθεση και όχι με την επιθυμία της αυτοδικαίωσης, η αγάπη θα είναι δυνατό να αναπτύσσεται και να ανανεώνεται. 

Το αίσθημα του χιούμορ: Όταν υπάρχει, οι προσωπικές απογοητεύσεις δεν αντιμετωπίζονται με την έννοια του «γιατί αυτό συνέβη σε μένα» και οι προσωπικοί θρίαμβοι δεν υπερεκτιμώνται με την παρατήρηση «είμαι σπουδαίος». Αίσθημα του χιούμορ δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν παίρνει τίποτε στα σοβαρά και επιθυμεί να γελάει με καθετί. Μάλλον το αίσθημα του χιούμορ εμπνέει κάποιον να ζει, χωρίς να υπολογίζει στην ανταπόδοση κάθε απλής προσπάθειας. 

Το θάρρος, η γενναιότητα: Χωρίς άλλο χρειάζεται θάρρος για τον γάμο, ένας ηρωισμός χαρούμενος απέναντι στις ευθύνες που έρχονται, στις κακίες, στις προδοσίες και στη φθορά ακόμη. 

Ευγνωμοσύνη: Η γενναία ειλικρίνεια μας αναγκάζει να αναγνωρίσουμε τα αγαθά που έχουμε, χωρίς να τα έχουμε κερδίσει μόνοι μας. Ένας γνωστός μου, διηγείται ο Bertocci, είχε συνηθίσει να τελειώνει το φαγητό του με ένα «ευχαριστώ, Μύριαμ». Λεπτομέρεια, που είναι όμως ο πλουτισμός της ζωής,της δικής του και της δικής της. 

Ταπείνωση: Ο ευγνώμων άνθρωπος δεν υπερηφανεύεται και δεν περιμένει διακρίσεις για όσα κατόρθωσε. Είναι ταπεινός. Είναι φανερή η έλλειψη αυτού του χαρακτηριστικού σε μια οικογένεια. Ο ταπεινός άντρας ή γυναίκα λάμπει με τον χαρούμενο τρόπο που κάνει ό,τι πρέπει να γίνει, χωρίς να περιμένει ανταπόδοση. 

Πραότητα: Κάθε εβδομάδα, κάθε ημέρα οικογενειακής ζωής μπορεί να είναι γεμάτη με απογοητεύσεις. Κάποτε η ατυχία φαίνεται αξεπέραστη. Η απάντηση σ’ αυτήν την περίπτωση είναι η πραότητα, η ετοιμότητα δηλ. να δέχεται κανείς τις αποτυχίες και τους περιορισμούς όχι με απάθεια αλλά με τη βεβαιότητα ότι το κακό μπορεί να γίνει ανεκτό ή τουλάχιστον να απομονωθεί. 

Καλοσύνη: Η πραότητα δεν είναι αρκετή. Καλοσύνη είναι η θέληση να βοηθάει κανείς τα πρόσωπα που έχουν αδυναμίες να απολαύσουν αξίες και αγαθά, που διαφορετικά είναι δυνατό να χάνουν. 

Συγχωρητικότητα: Είναι θεϊκό το να συγχωρούμε. Συγχωρητικότητα είναι η θέληση να βοηθούμε εκείνους που μας έχουν βλάψει να αισθανθούν το σοβαρό μας ενδιαφέρον γι’ αυτούς. Η κακή διάθεση, η ζήλεια, η μνησικακία, η καχυποψία, η επιθυμία να είναι κανείς αυστηρός με τους άλλους, όλα γεννιούνται από την απροθυμία να συγχωρεί και να βοηθάει τους άλλους. 

Θα κλείσουμε με τον δεκάλογο των συζύγων 
1. Μην κάνετε το δάσκαλο στον σύντροφό σας. Ο καλύτερος τρόπος να τον διδάξετε είναι να τον αγαπάτε και να τον κάνετε ευτυχισμένο. 
2. Ο γάμος είναι μια διαρκής περιπέτεια, που βοηθάει να ανακαλύπτουμε τον αληθινό εαυτό μας, τον ψυχικό κόσμο του συντρόφου μας και να βαδίζουμε προς τη σωτηρία μας γνωρίζοντας τον Θεό. 
3. Τον σύντροφό μας τον αποδεχόμαστε όπως είναι, με τις αδυναμίες και τις ιδιοτροπίες του και όχι όπως θα θέλαμε να είναι. 
4. Προσπαθείστε να καταλάβετε τον/την σύζυγό σας. Μη ξεχνάτε ότι ο άντρας σκέφτεται με τη λογική, ενώ η γυναίκα με την καρδιά. 
5. Μην προσπαθείτε να επιβάλλετε τη γνώμη σας και να διορθώσετε τον/την σύζυγό σας. Φροντίστε καλύτερα να διορθώσετε τον εαυτό σας. Η αγάπη ζει με την αρμονία των αντιθέσεων. 
6. Με την πίστη, την υπομονή και την αγάπη αντιμετωπίζονται νικηφόρα όλες οι δυσκολίες της ζωής. 
7. Ο μεγαλύτερος εχθρός της συζυγικής ζωής είναι ο εγωισμός. Δεν μας σώζει η επίθεση κατά του συντρόφου μας αλλά η επίθεση κατά του εγώ μας. 
8. Το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά μας είναι να αγαπά ο πατέρας τη μητέρα τους και η μητέρα τον πατέρα τους. 
9. Το μυστικό της οικογενειακής γαλήνης είναι να μπορεί κανείς να συγχωρεί. 
10. Ο γάμος είναι «μυστήριο μέγα», που αρχίζει μέσα στην Εκκλησία, ανανεώνεται με τη Θεία Λειτουργία και τα Μυστήρια της Εκκλησίας και τερματίζει στη Βασιλεία του Θεού. 

Tέλος θα συμπληρώναμε ότι καλό είναι, το ζευγάρι να έχει κοινό πνευματικό και να εξομολογείται. Μην επηρεάζεστε από το κακό νεωτεριστικό πνεύμα των ανθρώπων που θεωρούν καθυστερημένο και εκτός εποχής όλους εκείνους που καταφεύγουν σε κάποιο πνευματικό. Εσείς θα καταφύγετε στον Χριστό με την συνείδηση έντονη ότι ο ιερέας είναι το όργανο μόνο της θείας χάρης και ότι μέσω του ιερέα ενεργεί ο Χριστός. Ζήστε κάτω από τη σκιά Του. Βάλτε το στο πρόγραμμα πρώτο. Ακολουθώντας αυτό τον τρόπο ζωής, και πολύ χαρά θα γευθείτε και πολλή χαρά θα σκορπίσετε.. 

* Η Βασιλική Β.Παππά είναι Msc, MA Θεολόγος 
με εξειδίκευση στην Εκκλησιαστική Ιστορία, 
τη Χριστιανική Ηθική και την Κοινωνιολογία του Χριστιανισμού. 


Ενδεικτική Βιβλιογραφία 
Ασπιώτη, Α., Από την Ψυχολογία του γάμου (Σειρά: Ψυχολογία και Ζωή), Αθήναι 1975. 
Δημοπούλου Γ., Αρχιμ., Ο καρπός του Πνεύματος, εκδ. Αδελφότης Θεολόγων «Ο Σωτήρ». 
Θεόφιλου, Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, Εσείς οι νεόνυμφοι τα παιδιά μου, έκδ. Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αθήνα 1993. 
Θερμού, Β., Πρωτοπρ., Χρειαζόμαστε την οικογένεια;, περ. Πειραϊκή Εκκλησία, αριθμ. φ. 133 (240), (2002) 36-37. 
Καβάκα, Α., Μπορεί να υπάρξει ευτυχισμένος γάμος, εκδ. Ο Λόγος, Αθήνα 1998. 
Μουρατίδου, Κ.Δ., Η ουσία και το πολίτευμα της Εκκλησίας κατά την διδασκαλίαν Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Εν Αθήναις 1958. 
Σταυροπούλου, Α., Ποιμαντική προετοιμασία των μελλονύμφων, Αθήνα 1971. 
Χατζοπούλου, Χ., Το ιερό μυστήριο του γάμου. Οι μικτοί γάμοι, Αθήνα 1990.

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 5:25 pm


Νομός Θεσπρωτίας - Ειδήσεις και Νέα

Ο Καραντώνης στο ΑΕΛ-Λαμία - Larissanet.gr

Ο Καραντώνης στο ΑΕΛ-Λαμία  Larissanet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 6 November 2019 | 5:13 pm


Φωτιά στη Θεσπρωτία - CNN Greece

Φωτιά στη Θεσπρωτία  CNN Greece

Δημοσιεύθηκε στις 29 August 2019 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στο Νομό Θεσπρωτίας

Φιλικοί ιστότοποι: