Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Θεσπρωτίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ιταλία: 889 νεκροί από τον κορωνοϊό σε 24 ώρες - Ξεπέρασαν τους 10.000 οι θάνατοι

Ιταλία: 889 νεκροί από τον κορωνοϊό σε 24 ώρες - Ξεπέρασαν τους 10.000 οι θάνατοι


Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 92.472. Οι νεκροί έφτασαν τους 10.023. Παράλληλα, 12.384 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 86.498 και είχαν χάσει την ζωή τους, συνολικά, 9.134 άνθρωποι ενώ 10.950 είχαν ιαθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο , δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 889 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.974 νέα κρούσματα. 1.434 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

3.856 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 26.676 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 39.533 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 39.415 και οι νεκροί 5.944 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 12.383 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.344. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 7.930 , με 362 νεκρούς.

Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ο ρυθμός μετάδοσης του ιού είναι ουσιαστικά σταθερός, με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2020 | 9:38 pm


Κορωνοϊός: 32 νεκροί στην Ελλάδα – 95 νέα κρούσματα – 1061 συνολικά

Κορωνοϊός: 32 νεκροί στην Ελλάδα – 95 νέα κρούσματα – 1061 συνολικά


Συνολικά  95 νέα κρούσματα του κορωνοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε, ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, γεγονός που ανεβάζει το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 1.061  

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, οι νεκροί στην Ελλάδα είναι 32 και συνολικά 69 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.  

 Η μέση ηλικία των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι τα 73 έτη 

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2020 | 6:07 pm


Παραχώρηση ΙΧ από την ΤΟΥΟΤΑ Α. ΠΟΔΑΣ προς το Δήμο Ηγουμενίτσας

Παραχώρηση ΙΧ από την ΤΟΥΟΤΑ Α. ΠΟΔΑΣ προς το Δήμο Ηγουμενίτσας


Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία ΤΟΥΟΤΑ Α. ΠΟΔΑΣ Α.Ε.Ε. (Εξουσιοδοτημένος Έμπορος της Toyota Ελλάς) για την παραχώρηση, άνευ ανταλλάγματος, ενός επιβατικού αυτοκινήτου, με σκοπό την κάλυψη μέρους των αυξημένων αναγκών μετακίνησης του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Ηγουμενίτσας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το αυτοκίνητο το οποίο παραλήφθηκε την Παρασκευή, θα ενισχύσει την προσπάθειά μας για βοήθεια στις ευπαθείς ομάδες του Δήμου μας.

Η παραχώρηση του οχήματος εντάσσεται στο πλαίσιο της «συμμαχίας ευθύνης» Κ.Ε.Δ.Ε - Toyota Ελλάς και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2020 | 4:53 pm


Επαφή Γόγολου με τη συντονίστρια των δράσεων των κοινωνικών δομών του Δήμου Ηγουμενίτσας

Επαφή Γόγολου με τη συντονίστρια των δράσεων των κοινωνικών δομών του Δήμου Ηγουμενίτσας


Την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης του Συνδυασμού Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία κ. Γιάννης Γόγολος, είχε τηλεφωνική συνομιλία με την κ. Αλεξάνδρα Χρήστου, συντονίστρια των δράσεων των κοινωνικών δομών του Δήμου Ηγουμενίτσας, στο πλαίσιο της προσπάθειας υποστήριξης των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, να αντιμετωπίσουν την έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω του κορωνοϊού. 

Ο κ. Γόγολος συνεχάρη την κ. Χρήστου για τα νέα της υπεύθυνα καθήκοντα και της ευχήθηκε δύναμη και υγεία για να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στο δύσκολο έργο της, για το καλό των ηλικιωμένων και ευπαθών συμπολιτών μας. 

Η κ. Χρήστου από την πλευρά της ενημέρωσε τον κ. Γόγολο για την αναδιοργάνωση των κοινωνικών δομών του Δήμου, την μεταφορά εργαζομένων από τις κοινωνικές δομές των οποίων ανεστάλη η λειτουργία στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και για το σχεδιασμό της λειτουργίας του προγράμματος αυτού, προκειμένου να προσφέρει υπηρεσίες από τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 κατ΄ οίκον σε ηλικιωμένους συμπολίτες μας, καθώς και σε αυτούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. 

Ο κ. Γόγολος, ανέφερε στην κ. Χρήστου ότι τα μέλη του Συνδυασμού, είναι εν δυνάμει εθελοντές και τίθενται στη διάθεση των αρμοδίων υπηρεσιών, για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας, όπου κριθεί απαραίτητο. 

Επίσης ο κ. Γόγολος ζήτησε από την συντονίστρια κ. Χρήστου βάσει τις με αριθμό Α.Π.12033/Δ12341/11-03-2020 Από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Αποθέσεων Γενική Γραμματεία, που αφορά οδηγίες σχετικά με τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) δεδομένου ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται από τα Κ.Η.Φ.Η. ήτοι σίτιση, νοσηλευτική φροντίδα κ.α. αυτά εξακολουθούν να λειτουργούν, είναι αναγκαίο αφού υπάρχουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας των εργαζομένων να συνεχίσουν οι παραπάνω υπηρεσίες και αυτό αυτόματα καθιστά την μη μετακίνηση κανενός υπαλλήλου σε άλλη θέση ή δομή του Δήμου. 

Κλείνοντας να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά ότι ο Συνδυασμός Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία, στηρίζει την προσπάθεια όλων των εργαζομένων στο Δήμο, αλλά και στις άλλες κρατικές υπηρεσίες, τις δύσκολες αυτές ημέρες.

Όπως επίσης είμαστε δίπλα και στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, που δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες για να μας παρέχουν τα βασικά είδη διαβίωσης καθώς και τις υπηρεσίες πρώτης ανάγκης. Σε όλους αξίζουν θερμές ευχαριστίες και ευχές για υγεία και δύναμη στο έργο που επιτελούν.

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2020 | 4:48 pm


Ισπανία: 832 νεκροί από κορωνοϊό μέσα σε 24 ώρες

Ισπανία: 832 νεκροί από κορωνοϊό μέσα σε 24 ώρες


Ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στην πανδημία του κορωνοϊού αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, κατά 832, στην Ισπανία τις τελευταίες 24 ώρες και έφτασε τους 5.690, ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο το υπουργείο Υγείας. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί αυξήθηκε στους 72.248 από 64.059 χθες, Παρασκευή.

Η Ισπανία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων από τον Covid-19 μετά την Ιταλία.

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2020 | 4:00 pm


Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Σάββατο 28 Μαρτίου)

Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Σάββατο 28 Μαρτίου)


Η εικόνα ως προς κρούσματα και τα ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό στην Ήπειρο μέχρι σήμερα ( Σάββατο 28 Μαρτίου 2020) το μεσημέρι στα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής:

1. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ :
· Tα δύο περιστατικά που είναι θετικά διαγνωσμένα εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας διασωληνωμένοι, σε σταθερά βελτιωμένη κατάσταση.
· Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Λοιμωδών το θετικό κρούσμα ατόμου του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου της Πρέβεζας.
· Εισήχθη σήμερα και νοσηλεύεται στην ειδική καρδιολογική μονάδα ΜΕΚΠ, η οποία έχει δημιουργηθεί μόνο για την παρακολούθηση υπόπτων κρουσμάτων από τον Κορωνοϊό , περιστατικό το οποίο νοσηλεύονταν στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, ως ύποπτο σε απομόνωση. 
· Η γιατρός του νοσοκομείου που είχε βρεθεί θετική παραμένει σε καραντίνα στην οικία της.
· Από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και από τις 5/3/2020 έως σήμερα έχουν ληφθεί εκατόν εξήντα τέσσερα (164) δείγματα εκ των οποίων τέσσερα ήταν θετικά. Όλα τα υπόλοιπα δείγματα είναι αρνητικά .

2. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
· Τα αποτελέσματα από τα εννέα δείγματα τα οποία ελήφθησαν χθες είναι αρνητικά, όπως και τα δείγματα όλων των προηγουμένων ημερών .
· Δεν εκκρεμούν δείγματα προς διερεύνηση.

3. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
· Από τα ληφθέντα δείγματα των προηγούμενων ημερών διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν δύο (2) νέα θετικά περιστατικά ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον Κορωνοϊό .
· Έγινε άμεση κινητοποίηση και ενημέρωση του ΕΟΔΥ και σύμφωνα με τις οδηγίες παραμένουν σε αυστηρή καραντίνα στην οικία τους και παρακολουθούνται .
· Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών τους.
· Όλα τα υπόλοιπα δείγματα είναι αρνητικά, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και κοινωνικές επαφές του ηλικιωμένου που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο Π.Γ.Ν.Ι., καθώς και επαφές του ιδίου με υγειονομικό προσωπικό του Νοσοκομείου .
· Οι υπόλοιπες επαφές του θετικού κρούσματος του ηλικιωμένου παραμένουν σε περιορισμό στην οικία τους και παρακολουθούνται.

4. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
· Ένα εκ των υπόπτων κρουσμάτων, το οποίο είχε εισαχθεί προ ημερών στο Νοσοκομείο για καρδιολογικό νόσημα και το αποτέλεσμα του για SARS-COV-2 αναμένεται εντός της ημέρας, διακομίσθηκε στο Γ.Π.Ν. Ιωαννίνων για καρδιολογική παρακολούθηση.
· Ένα δείγμα νοσηλευόμενου υπόπτου κρούσματος επέστρεψε αρνητικό για SARS-COV-2.
· Στο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύονται σε απομόνωση δύο ύποπτα κρούσματα SARS-COV-2. Ένα εξ αυτών είχε εισαχθεί προ ημερών και το αποτέλεσμα του σχετικού δείγματος αναμένεται εντός της ημέρας και ένα νέο ύποπτο κρούσμα, του οποίου λήφθηκε δείγμα και αναμένεται αποτέλεσμα.
· Πέραν αυτών σήμερα λήφθηκαν και στάλθηκαν και δείγματα δύο υπόπτων κρουσμάτων, τα οποία δεν χρήζουν νοσηλείας και τα οποία βρίσκονται εδώ και ημέρες σε κατ΄ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.

5. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
· Δεν έχει απαιτηθεί η λήψη κάποιου νέου δείγματος προς διερεύνηση .
· Δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο θετικό κρούσμα από τα δείγματα τα οποία έχουν ληφθεί έως τώρα.

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2020 | 2:10 pm


Ποιοι έχουν κάνει αίτηση για τη θέση του διοικητή του νοσοκομείου Φιλιατών

Ποιοι έχουν κάνει αίτηση για τη θέση του διοικητή του νοσοκομείου Φιλιατών


Έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων για τη θέση του διοικητή του νοσοκομείου Φιλιατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thespro.gr, τουλάχιστον έξι άτομα υπέβαλαν την υποψηφιότητά τους.

Πρόκειται για τους:

 • Κοτσώνη Αλέκα, πρώην νομαρχιακή και δημοτική σύμβουλος Ηγουμενίτσας και υποψήφια στις τελευταίες εκλογές για περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό Ριζόπουλου.
 • Κωνσταντίνου Κωνσταντίνος, υποψήφιος βουλευτής Θεσπρωτίας με τους ΑΝΕΛ
 • Ντιναλέξης Κωνσταντίνος, πρώην Πρόεδρος της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας, πρώην Διοικητής του νοσοκομείου Άρτας και πρώην Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων
 • Παρθενίου Όλγα, υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη Θεσπρωτία, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Ηγουμενίτσας με τον συνδυασμό Λώλου
 • Τσουρας Χρήστος, γιατρός με καταγωγή από τη Φασκομηλιά Ηγουμενίτσας.
 • Φίλη Αντιγόνη, υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη Θεσπρωτία, πρώην περιφερειακή σύμβουλος και αντιπεριφερειάρχης με τον συνδυασμό Καχριμάνη.


Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες υποψηφιότητες, αλλά εμείς αναφέρουμε μόνο αυτές για τις οποίες μάθαμε.

Άγνωστο για την ώρα το πότε θα γίνει η επιλογή των υποψηφίων, ειδικά μεσούσης της κρίσης με τον κορωνοϊό.

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2020 | 1:09 pm


Να σταματήσουν οι απολύσεις ναυτικών στα πλοία της ακτοπλοϊας και των γραμμών της Ιταλίας ζητούν 9 ναυτεργατικά σωματεία

Να σταματήσουν οι απολύσεις ναυτικών στα πλοία της ακτοπλοϊας και των γραμμών της Ιταλίας ζητούν 9 ναυτεργατικά σωματεία


"Να σταματήσουν τις απολύσεις, όσες πλοιοκτήτριες εταιρείες, με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού, θεωρούν ότι βρήκαν ευκαιρία, για να καταστρατηγήσουν τα εργασιακά δικαιώματα," ζητούν με ανοιχτή καταγγελία τους εννέα ναυτεργατικά σωματεία.

Η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού ΠΕΠΕΝ μαζί με άλλα οκτώ ναυτεργατικά σωματεία της δύναμης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ζητεί από τις εταιρείες την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων ναυτικών ενώ ζητεί την παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη προκειμένου να προστατευθούν όλες οι θέσεις εργασίας στα πλοία.

Τα 9 ναυτεργατικά σωματεία ζητούν να υπάρξει ενημέρωση για το πότε θα δοθούν στους άνεργους ναυτικούς τα επιδόματα στήριξης ανάλογα με αυτά που έχουν ήδη εξαγγελθεί από του υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας για τους υπόλοιπους ανέργους.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε και δυναμικά, εάν προσβληθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των Ελλήνων Ναυτικών» σημειώνουν τα ναυτεργατικά σωματεία.

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2020 | 1:06 pm


Ψήφισμα διαμαρτυρίας από τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσπρωτίας

Ψήφισμα διαμαρτυρίας από τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσπρωτίας


Στην Ηγουμενίτσα σήμερα στις 28 Μαρτίου 2020, συνήλθε σε συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, με μοναδικό θέμα συζήτησης την διαφαινόμενη υπαναχώρηση της κυβέρνησης από τις αρχικές εξαγγελίες της για ένταξη του κλάδου των Δικηγόρων στους δικαιούχους της παροχής οικονομικού βοηθήματος – επιδότησης ποσού 800,00 Ευρώ, στα πλαίσια της οικονομικής στήριξης των αυτοαπασχολούμενων/ελευθέρων επαγγελματιών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και την παροχή επιδοτούμενων προγραμμάτων επιμόρφωσης (Voucher) ως αντιστάθμισμα. 

Λαμβανομένων υπ’ όψιν αφενός της υπ’ αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.18176/15-3-2020 (Β΄864) ΚΥΑ, που αντικατέστησε την προϊσχύουσα υπ’ αριθ. Δ1α/ΓΠ οικ. 17734/2020 (Β΄833) ΚΥΑ, αφετέρου της υπ΄ αριθ. Δ1α/ΓΠοικ. 19738/2020 (Β΄ 936) ΚΥΑ, δυνάμει των οποίων έπαυσε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου η λειτουργία των δικαστηρίων της χώρας εν συνόλω, καθώς επίσης ανεστάλη η λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων και των Κτηματολογικών Γραφείων όλης της χώρας, και συνεκτιμώντας την αναστολή εργασιών όλων των ανά την χώρα δικαστικών επιμελητών, καθίσταται σαφές πως ο κλάδος των δικηγόρων οδηγήθηκε ακουσίως σε ολοσχερή, ουσιαστική και διαρκή αναστολή άσκησης οιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας, και κατά συνέπεια σε εξοντωτική δυσχέρεια ανεύρεσης πηγών εισοδήματος. Η ζημία που υφίσταται αυτή την στιγμή ο δικηγορικός κλάδος δεν είναι έμμεση λόγω των εν γένει μέτρων πρόληψης και προστασίας που επεβλήθησαν επί του συνόλου του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της χώρας, αλλά αντιθέτως είναι άμεση διότι η συντριπτική πλειοψηφία της δικηγορικής εργασίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την λειτουργία των δικαστηρίων της χώρας, εν ολίγοις δεν δύναται να νοηθεί δικηγορική εργασία με «κλειστά δικαστήρια». Εξάλλου, η Κυβέρνηση, μέσω πληθώρας δημόσιων τοποθετήσεων κυβερνητικών αξιωματούχων αλλά και εγγράφων ανακοινώσεων, αντιλαμβανόμενη ότι έχει ανασταλεί υποχρεωτικά με τις προαναφερόμενες υπουργικές αποφάσεις και την πράξη νομοθετικού περιεχομένου οποιαδήποτε δικαστική καθώς και εξώδικη εργασία, και αναγνωρίζοντας αρχικώς όλα τα προαναφερόμενα, είχε εντάξει τους δικηγόρους στους πληττόμενους κλάδους (ΚΑΔ) που εδικαιούντο και επρόκειτο να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ποσού 800,00 ευρώ. 

Εντούτοις, και σε πλήρη αντίθεση με όλες τις δημόσιες εξαγγελίες, η Κυβέρνηση εντελώς αναιτιολόγητα και ενδεχομένως βάσει κρυφών διαβουλεύσεων, ανέκρουσε πρύμναν και εξαίρεσε τον κλάδο των Δικηγόρων από τους επαγγελματίες - δικαιούχους της εν λόγω οικονομικής ενίσχυσης, αδιαφορώντας πλήρως για τον αγώνα επιβίωσης δεκάδων χιλιάδων Δικηγόρων και των οικογενειών τους. 

Η αιτιολόγηση της κυβερνητικής απόφασης αυτής μέσω προσπάθειας εξίσωσης των Δικηγόρων με άλλους επιστημονικούς κλάδους όπως λογιστές, γιατροί και μηχανικοί, είναι απολύτως αβάσιμη, άστοχη και υστερόβουλη, δεδομένου πως όλοι οι εν λόγω επαγγελματίες πλήττονται εμμέσως καθώς δύνανται κάλλιστα να συνεχίσουν να εργάζονται από το γραφείο τους όπως άλλωστε πράττουν, εν αντιθέσει με τον κλάδο μας του οποίου η εργασία είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την λειτουργία των δικαστηρίων. Η προσβλητική συμπεριφορά έναντι ημών και η απαράδεκτη εξίσωσή μας με κλάδους που εξακολουθούν να εργάζονται συνεχίζεται δυστυχώς με την παροχή δυνατότητας συμμετοχής σε προγράμματα με voucher για την δήθεν κατάρτισή μας σε ζητήματα τηλεργασίας. Αυτή η υποτιθέμενη παροχή προσβάλλει βάναυσα τον κλάδο μας, και δεν μπορεί ούτε κατ’ ελάχιστον να εκπληρώσει τον βασικό σκοπό της παροχής ενός οικονομικού βοηθήματος, ο οποίος είναι η επιβίωση των δικηγόρων και των οικογενειών τους, καθώς και η εξασφάλιση των αναγκαίων προς το ζην. Το ζήτημα της ένταξης των νέων τεχνολογιών στον χώρο της Δικαιοσύνης είναι πρωτίστως θέμα δημιουργίας κατάλληλων υποδομών και ηλεκτρονικών συστημάτων, και όχι μιας δήθεν «ανάγκης επιμόρφωσης» των Δικηγόρων. 

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας δια του παρόντος ψηφίσματος καταδικάζει την εν λόγω κυβερνητική παλινωδία και τον πρωτοφανή και σκληρό εμπαιγμό που υφίσταται το δικηγορικό σώμα. Η κυβερνητική υπαναχώρηση σε ήδη εξαγγελθείσες παροχές, δια στόματος μάλιστα του ιδίου του Πρωθυπουργού, δεν συνάδει με μια δημοκρατικά ευνομούμενη πολιτεία, στην οποία εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι κατοικούμε. 

Επιπλέον, αιτούμαστε : 
Α) Την άμεση ένταξη του κλάδου των Δικηγόρων στους δικαιούχους του οικονομικού βοηθήματος ποσού 800,00 Ευρώ για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, με την δυνατότητα ισόποσης αύξησης του για όσους μήνες διαρκέσει η υποχρεωτική διακοπή της επαγγελματικής μας δραστηριότητας. 
Β) Την απόδοση στους συναδέλφους Δικηγόρους των κεφαλαίων του λογαριασμού ανεργίας επιστημόνων του ΟΑΕΔ που συγκεντρώθηκαν επί χρόνια από δικές μας εισφορές (120,00 Ευρώ ετησίως ανά δικηγόρο επί 9 συναπτά έτη). 
Γ) Την πλήρη απαλλαγή των Δικηγόρων από τις ασφαλιστικές εισφορές για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, καθώς και την πλήρη αναστολή όλων των φορολογικών υποχρεώσεών τους για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών. 
Δ) Την άμεση καταβολή σε όλους τους δικαιούχους συναδέλφους των οφειλών του ΤΑΧΔΙΚ, από το πρόγραμμα της Νομικής Βοήθειας. 
Ε) Την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για το τρέχον έτος, ειδάλλως την αναλογική μείωση του για όσους μήνες διαρκέσει η υποχρεωτική διακοπή της επαγγελματικής μας δραστηριότητας. 

Το παρόν ψήφισμα να κοινοποιηθεί στο γραφείο του κ. Πρωθυπουργού. 
Στον κ. Υπουργό Οικονομικών. 
Στον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. 
Στον κ. Υπουργό Ανάπτυξης. 
Στον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης. 
Στους κ.κ. Βουλευτές της Π.Ε. Θεσπρωτίας. 
Στον Τοπικό Τύπο 

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο 
Του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας 

Πρόεδρος          Γραμματέας 

Νικόλαος Μπέζας     Ιωάννης Τζοβάρας 

Τα Μέλη 
Ρεβέκκα Κοσιώρη 
Παναγιώτης Σιώχος 
Χρήστος Ντάλλας

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2020 | 12:35 pm


7 εργάτες με σύμβαση ορισμένου χρόνου στο Δήμο Ηγουμενίτσας

7 εργάτες με σύμβαση ορισμένου χρόνου στο Δήμο Ηγουμενίτσας


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ανακοινώνει την πρόσληψη 7 ΥΕ Εργατών Καθαριότητας με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας 3 μηνών.

Περίοδος Υποβολής Αιτήσεων: 30/03/2020-08/04/2020

Καταληκτική ημερομηνία: 
Τετάρτη, Απρίλιος 8, 2020

Αναλυτικότερα στον παρακάτω σύνδεσμο.
Τηλέφωνο: 26653 61156, 26653 61160, 26653 61162

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2020 | 12:21 pm


Βρήκαν εποχή και ευκαιρία για ... παγκάκια!!!

Βρήκαν εποχή και ευκαιρία για ... παγκάκια!!!


Αναγκαζόμαστε να ασχοληθούμε ξανά με τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας, παρότι την κοινή γνώμη απασχολούν πολύ σοβαρότερα προβλήματα και ζητήματα.

Δυστυχώς όμως αυτό φαίνεται πως προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και αυτοί, που αποφάσισαν στις 18-03-2020, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης -και όχι μόνο-  με το θέμα του κορωνοϊού,  να αγοράσουν 63 παγκάκια (από τα οποία τα 20 υπάρχουν ήδη και θα γίνει μόνο επικάλυψη ξύλου) για την παραλία των Συβότων, 40 καλαθάκια απορριμάτων,  1 ανοιγόµενη µπάρα πάρκινγκ µήκους 9µ. και τρία 3 φρεάτια διαστάσεων 70εκ.*70εκ. βαρέου τύπου, για την περιοχή των Συβότων

Δείτε την "τεχνική περιγραφή", που μόνο περιγραφή και μόνο τεχνική δεν είναι.Υπό άλλες συνθήκες και υπό προϋποθέσεις, θα επικροτούσαμε την επιλογή της διοίκησης της ΟΛΗΓ.
Η τακτική την οποία επέλεξαν όμως για την προμήθειά τους καθώς και η χρονική συγκυρία, δεν μας επιτρέπουν να το κάνουμε.

Πρώτον, η επιλογή του εργολάβου έγινε με απ' ευθείας ανάθεση, χωρίς να γίνει δημόσια πρόσκληση για την επιλογή της συμφερότερης προσφοράς.
Το ποσό της απ' ευθείας ανάθεσης 19.420,00€, πλέον του Φ.Π.Α.


Δεύτερον η εταιρία που επιλέχθηκε (ΑΡΠΕΚΟ) είναι και πάλι, όπως στην περίπτωση με τον καθαρισμό του ποδηλατόδρομου, νεοσύστατη, αφού σύμφωνα με το ΓΕΜΗ συστήθηκε στις 8/1/2020 (Δείτε ΕΔΩ), με αρχικό κεφάλαιο 5.000€ και τρεις μετόχους.
Επένδυση που η απόσβεσή της έγινε, με την πρώτη δουλειά που ανέλαβε η εταιρία, πάλι με απ' ευθείας ανάθεση από την ΟΛΗΓ Α.Ε., για υδραυλικές εργασίες στο χωροδικτύωμα της Πύλης Ακτοπλοΐας του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και που πληρώθηκε στις 4/3/2020 το ποσό των 7.257,92€.

Τρίτον αναρωτιόμαστε εάν είναι τα ίδια παγκάκια που είχαν αγοραστεί και πριν από 9 μήνες και συγκεκριμένα στις 5/6/2019, με απόφαση του τότε διευθύνοντα συμβούλου της ΟΛΗΓ Α.Ε. κ. Νταή, με απ' ευθείας ανάθεση και πάλι προς τη εταιρία Κασσαβός Νικόλαος, έναντι του ποσού των 16.745,00€, πλέον του Φ.Π.Α.;


Τα παγκάκια είχαν παραληφθεί και ο εργολάβος πληρώθηκε στις 9/7/2019.


Μπορεί η διοίκηση του οργανισμού λιμένος Ηγουμενίτσας να απαντήσει στα αυτονόητα ερωτήματα που προκύπτουν:
 • Γιατί δεν έγινε διαγωνισμός;
 • Με ποιόν τρόπο επιλέχθηκε η συγκεκριμένη εταιρία.
 • Έγινε δημόσια πρόσκληση ώστε να κάνουν τις προσφορές τους και άλλοι επαγγελματίες;
 • Ποια η σκοπιμότητα να αγοραστούν νέα παγκάκια, εάν μάλιστα αυτά είχαν αγοραστεί μόλις πριν 9 μήνες από τον προκάτοχό τους;
 • Υπάρχει πρωτόκολλο παραλαβής της ανάθεσης του κ. Νταή;
 • Υπάρχει σοβαρή τεχνική περιγραφή που να υποδεικνύει και τις θέσεις που θα τοποθετηθούν τα παγκάκια;
 • Και το σημαντικότερο, έχουν κάνει κάτι ώστε να βρουν και κώλους για να κάτσουν σε όλα αυτά τα παγκάκια ή το μόνο που κάνουν είναι να αναζητούν νεοσύστατες εταιρίες;


Υ.Γ. 1. Ακόμα περιμένουμε να μας απαντήσετε ποιους 5 έχετε προσλάβει ως "καβοδέτες" για τα Σύβοτα και τη Πλαταριά και με ποια κριτήρια;

Υ.Γ. 2. Μπορείτε να μας πείτε τον ΑΔΑ της πρώτης ανάθεσης προς την εταιρία ΑΡΠΕΚΟ για τις υδραυλικές εργασίες στο χωροδικτύωμα της Πύλης Ακτοπλοΐας του λιμανιούς; Αν υπάρχει...

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2020 | 11:46 am


Ενίσχυση 5 δήμων της Ηπείρου για την προστασία των Ρομά από τον κορωνοϊό

Ενίσχυση 5 δήμων της Ηπείρου για την προστασία των Ρομά από τον κορωνοϊό


Με συνολικό ποσό 2.255.000 ευρώ ενισχύονται 98 δήμοι της χώρας για προμήθειες υλικού καθώς και λοιπών υπηρεσιών σχετικών με τη λήψη μέτρων αποφυγής και διάδοσης του κορωνοϊού σε οικισμούς και καταυλισμούς Ρομά.

Την απόφαση υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και το ποσό κατανέμεται από τον λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων».

Στην Ήπειρο πέντε είναι οι δήμοι που θα ενισχυθούν με το συνολικό ποσό των 55.000€


Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2020 | 10:27 am


Κορωνοϊός: Στην Καστοριά ο 29ος νεκρός

Κορωνοϊός: Στην Καστοριά ο 29ος νεκρός


Κατέληξε τα ξημερώματα του Σαββάτου άλλος ένας άνδρας που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Καστοριάς λόγω κορωνοϊού. Ήταν 70 ετών και είχε σοβαρό υποκείμενο νόσημα. 

Πρόκειται για τον τέταρτο άνθρωπο από την περιοχή της Καστοριάς που χάνει τη ζωή του από τον κορωνοϊό.

Η Καστοριά κάνει δραματική έκκληση για την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ζητεί την επιπλέον ενίσχυση του εξοπλισμού.

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2020 | 9:23 am


Συνολικά 769 νέοι θάνατοι από κορωνοϊό στην Ισπανία

Συνολικά 769 νέοι θάνατοι από κορωνοϊό στην Ισπανία 


Η Ισπανία ανακοίνωσε 769 θανάτους κατά το τελευταίο 24ωρο, καταγράφοντας νέο ρεκόρ στην χώρα όπου ήδη ο συνολικός αριθμός των νεκρών της επιδημίας είναι 4.858. Ωστόσο ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την διαχείριση της επιδημίας Φερνάνδο Σιμόν δήλωσε ότι σε ποσοστιαία βάση ο αριθμός των νεκρών δείχνει να σταθεροποιείται.

Η Ισπανία είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους μετά την Ιταλία. Ομως ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων είναι πλέον μεγαλύτερος από της Ιταλίας, η οποία κατέγραψε χθες 662 θανάτους σε ένα 24ωρο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters η αύξηση του αριθμού των νεκρών το τελευταίο 24ωρο ήταν +19%

Ο αριθμός του κρουσμάτων στην Ισπανία ανέρχεται πλέον σε 64.059, με 7.800 νέα κρούσματα κατά το τελευταίο 24ωρο. Ωστόσο καταγράφεται ελαφρά μείωση του ρυθμού της μετάδοσης με +14% νέα κρούσματα κατά το 24ωρο Πέμπτης-Παρασκευής, έναντι +18% και +20% τα δύο προηγούμενα 24ωρα.

Περισσότερα από 9.400 μέλη του υγειονομικού προσωπικού έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, αριθμός που αντιστοιχεί στο 15% των κρουσμάτων στην Ισπανία.

Περισσότεροι από 4.100 άνθρωποι βρίσκονται στην εντατική, ενώ 9.357 έχουν ιαθεί.

Σήμερα, ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση είναι 4.165, 486 περισσότεροι σε ένα 24ωρο. Ωστόσο, και αυτός ο αριθμός είναι χαμηλότερος σε σχέση με τα επιπλέον κρίσιμα περιστατικά των προηγούμενων ημερών, 513 την Πέμπτη και 530 την Τετάρτη.

Για την αποτίμηση των επιδημιολογικών τάσεων, αξιολογείται κατά σειρά ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, έπειτα ο ρυθμός αύξησης των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση και τελευταίος ο ρυθμός αύξησης των νεκρών.

Τα 46 εκατομμύρια των κατοίκων της Ισπανίας έχουν τεθεί από τις 14 Μαρτίου σε αυστηρό περιορισμό που παρατάθηκε μέχρι τις 11 Απριλίου.

Οι ισπανικές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι «δύσκολη», εν αναμονή της κορύφωσης της επιδημικής καμπύλης.

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 8:36 pm


Βρετανία: Στους 759 οι νεκροί από τον κορωνοϊό

Βρετανία: Στους 759 οι νεκροί από τον κορωνοϊό 


Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι 759 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, αφού νόσησαν από τον νέο κορωνοϊό, έως χθες στις 19:00 ώρα Ελλάδος, μια αύξηση 181 θανάτων σε διάστημα 24 ωρών.

Ο απολογισμός των νεκρών, που είναι αυξημένος κατά 31%, είναι ο έβδομος υψηλότερος παγκοσμίως μετά την Ιταλία, την Ισπανία, την Κίνα, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Στην Αγγλία, οι ασθενείς είναι ηλικίας μεταξύ 29 και 98 ετών και όλοι τους, εκτός από 4 ασθενείς, ηλικίας 82-91 ετών, αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα, αναφέρουν αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 14.579 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με τον ιό στη Βρετανία.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ βγήκαν θετικοί στον ιό, έχοντας εμφανίσει ελαφρά συμπτώματα. Και οι δύο έχουν τεθεί σε απομόνωση και εργάζονται από το σπίτι.

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 8:32 pm


ΟΠΕΚΑ: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα αίτησης Α21 για το επίδομα παιδιού

ΟΠΕΚΑ: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα αίτησης Α21 για το επίδομα παιδιού


Άνοιξε και πάλι σήμερα, 27 Μαρτίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 για την υποβολή αίτησης για το επίδομα παιδιού έτους 2020, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα μπορούν να υποβάλουν την αίτηση Α21 στην πλατφόρμα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) https://www.idika.gr/epidomapaidiou ή μέσω του διαδικτυακού τόπου opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Η πρώτη δόση του 2020 θα καταβληθεί την 31η Μαρτίου, τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα, όπως έχει πλέον καθιερωθεί για την καταβολή των επιδομάτων, για όσους υπέβαλαν αίτηση έως τις 16 Μαρτίου και έχει εγκριθεί η αίτησή τους.

Επισημαίνεται ότι, για να χορηγηθεί το επίδομα, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Η αίτηση που έχει αποθηκευθεί προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται το σύνδεσμο (https://www.idika.gr/epidomapaidiou/2020/Home/FAQ) με τις συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις για τη διευκόλυνσή τους.

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 8:29 pm


Στους 519 οι θάνατοι από κορωνοϊό στη Νέα Υόρκη - Συνολικά 44.635 κρούσματα

Στους 519 οι θάνατοι από κορωνοϊό στη Νέα Υόρκη - Συνολικά 44.635 κρούσματα


Οι νεκροί από την επιδημία Covid-19 στην Πολιτεία της Νέας Υόρκη αυξήθηκαν στους 519 σήμερα 27 Μαρτίου, από 385 που ήταν χθες, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο. 

Άλμα κατέγραψαν και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, φτάνοντας τα 44.635, από 37.258 μέχρι χθες την ίδια ώρα.

Ο κυβερνήτης, έχοντας στον φόντο τις αυτοσχέδιες νοσοκομειακές κλίνες που έχουν στηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Τζέικομπ Κ. Τζάβιτς του Μανχάταν, είπε επίσης ότι ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται νοσηλεία διπλασιάζεται πλέον κάθε τέσσερις ημέρες, αντί για τρεις που ήταν μέχρι την περασμένη εβδομάδα.

Η Νέα Υόρκη μπορεί να δει την κορύφωση στη ζήτηση για νοσοκομειακές κλίνες σε τρεις εβδομάδες από τώρα, πρόσθεσε. Οι αρχές θα προσπαθήσουν να κατασκευάσουν άλλες τέσσερα προσωρινά νοσοκομεία ώστε να ανταποκριθούν στην αύξηση αυτή. 

Ο Κουόμο ανακοίνωσε επίσης ότι παρατείνεται το κλείσιμο των σχολείων στην Πολιτεία για άλλες δύο εβδομάδες, μέχρι τις 15 Απριλίου.

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 8:26 pm


Ιταλία: Η απόλυτη τραγωδία - 919 νεκροί σε 24 ώρες

Ιταλία: Η απόλυτη τραγωδία - 919 νεκροί σε 24 ώρες


Ξεπέρασαν τους 9.000 συνολικά οι νεκροί από τον νέο κορωνοϊό στην Ιταλία, καθώς τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν σχεδόν περισσότεροι από 900 θάνατοι.

Συγκεκριμένα, από χθες μέχρι σήμερα η Ιταλία ανακοίνωσε 919 θανάτους από τον κορωνοϊό, τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό από την αρχή του ξεσπάσματος της επιδημίας στη χώρα, φτάνοντας τον συνολικό αριθμό στους 9.134 νεκρούς. 

Επίσης, μετά τον σημερινό απολογισμό, η Ιταλία ξεπέρασε τον αριθμό συνολικών κρουσμάτων της Κίνας, αφού κατέγραψε σε ένα 24ωρο 5,909 νέα κρούσματα κορωνοϊού, φτάνοντας στα 86,498 τα περιστατικά, έναντι των 81,340 που έχουν σημειωθεί στην Κίνα. 

Μέχρι σήμερα, 10.950 ασθενείς έχουν αναρρώσει πλήρως ενώ συνολικά 3.732 άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας έναντι των 3.612 την Πέμπτη.

Από την αρχή της επιδημίας στη χώρα, οι περισσότεροι θάνατοι στην Ιταλία από τον κορωνοϊό είχαν καταγραφεί στις 21 Μαρτίου, όταν έχασαν τη ζωή τους 793 άνθρωποι σε μία ημέρα.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, το σύνολο των ασθενών που έχουν προσβληθεί με τον νέο κορωνοϊό στην Ευρώπη έχει πλέον ξεπεράσει τους 300.000.

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 7:59 pm


Βασίλης Γιόγιακας: Μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων λόγω σοβαρής μείωσης της ζήτησης αμνοεριφίων

Βασίλης Γιόγιακας: Μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων λόγω σοβαρής μείωσης της ζήτησης αμνοεριφίων


Τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των κτηνοτρόφων λόγω της σοβαρής μείωσης της ζήτησης αμνοεριφίων εν όψει του Πάσχα ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας αναφέρεται στην ανησυχία του κτηνοτροφικού κλάδου για τα αδιάθετα αποθέματα της εγχώριας παραγωγής στην πασχαλινή αγορά λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής: 

Προς:
κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Μέτρα στήριξης των παραγωγών λόγω σοβαρής μείωσης της ζήτησης αμνοεριφίων» 

Σοβαρή μείωση της ζήτησης αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα εκτιμάται ότι θα επιφέρουν η πανδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπισή της. Ο περιορισμός των μετακινήσεων, η απαγόρευση συναθροίσεων, η μη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης, η μείωση των παραγγελιών από τον κλάδο λιανικής καθώς και των εξαγωγών προς μεγάλες αγορές του εξωτερικού δημιουργούν εύλογη ανησυχία για υψηλή συσσώρευση αδιάθετων αποθεμάτων της εγχώριας παραγωγής. 

Σε πρόσφατη επιστολή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) ζητούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών γάλακτος και κρέατος. Με αυτό το σκοπό τίθεται σε εφαρμογή από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Tροφίμων πρόγραμμα συντονισμένων και σύνθετων ελέγχων στα εισαγόμενα ζώντα και σφάγια αμνοερίφια.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν και ποια άλλα μέτρα προτίθεται να λάβουν με σκοπό τη μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση της εγχώριας παραγωγής αμνοεριφίων και τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών.

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 7:55 pm


ΤΩΡΑ: Συνοδεία του λιμενικού μεταφέρονται 19 Ιταλοί από το κάμπινγκ στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)

ΤΩΡΑ: Συνοδεία του λιμενικού μεταφέρονται 19 Ιταλοί από το κάμπινγκ στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)


Αναχωρούν σήμερα  από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας  στις 23.00. και 1.00 π.μ. (μία ώρα μετά τα μεσάνυκτα)  για τα λιμάνια Ανκόνα και Πρίντεζι της Ιταλίας δέκα εννέα  Ιταλοί υπήκοοι, οι οποίοι βρίσκονταν σε αναμονή για επαναπατρισμό στο Camping του Δρεπάνου, αφού ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες  διαδικασίες. 

Η μετάβασή τους στον Κεντρικό Λιμένα Ηγουμενίτσας γίνεται αυτή την ώρα, με την τήρηση όλων των κανόνων ασφάλειας για τη Δημόσια Υγεία  και με την συνδρομή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηγουμενίτσας και του Λιμενικού Σώματος, όπως μπορείται να δείτε στο βίντεο του thespro.gr .    

Στο Camping εξακολουθούν να φιλοξενούνται δέκα πέντε  άτομα από διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης, για τους οποίους συνεχίζονται οι διαδικασίες προώθησης στις χώρες προέλευσης. Όλοι παρακολουθούνται και είναι καλά στην υγεία τους.  


Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 7:51 pm


ΟΑΕΔ: Πώς, πότε και σε ποιους, θα καταβληθεί η δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας

ΟΑΕΔ: Πώς, πότε και σε ποιους, θα καταβληθεί η δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας


Τη δίμηνη παράταση της καταβολής της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, σε όσους επιδοτούμενους ανέργους έληξε ή θα λήξει η επιδότηση εντός του πρώτου τριμήνου του 2020, γνωστοποίησε ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), όπως έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο των έκτακτων κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας και την άμεση και αποτελεσματική ανακούφιση των ανέργων.

Όσον αφορά στον τρόπο καταβολής, θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης του ποσού που αντιστοιχεί στη δίμηνη παράταση, στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους, όπως αίτηση, προσκόμιση δικαιολογητικών, κ.λπ.

Όσον αφορά σε ποιους και πότε θα καταβληθεί η παράταση επιδόματος, ο ΟΑΕΔ επισημαίνει τα εξής:

- Για όσους επιδοτούμενους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός του Ιανουαρίου 2020, η εφάπαξ καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στη δίμηνη παράταση, θα ξεκινήσει από τις 31 Μαρτίου.
- Για όσους επιδοτούμενους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός του Φεβρουαρίου 2020, η εφάπαξ καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στη δίμηνη παράταση, θα ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου 2020.
- Για όσους επιδοτούμενους ανέργους έληξε ή θα λήξει η επιδότησή τους εντός του Μαρτίου 2020, ο πρώτος επιπλέον μήνας επιδότησης θα ξεκινήσει να καταβάλλεται στις αρχές του Απριλίου 2020 και ο δεύτερος επιπλέον μήνας επιδότησης θα ξεκινήσει να καταβάλλεται στις αρχές του Μαΐου 2020.
Όσον αφορά στο ποσό που θα καταβληθεί, η δίμηνη παράταση καταβολής αντιστοιχεί στα εξής ποσά:
- Οι δικαιούχοι της τακτικής επιδότησης ανεργίας θα λάβουν συνολικά έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ, μηνιαίως), ποσό προσαυξανόμενο κατά 10% επιπλέον για κάθε προστατευόμενο μέλος του δικαιούχου ανέργου.
- Οι δικαιούχοι του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων θα λάβουν συνολικά έως 720 ευρώ (έως 360 ευρώ, μηνιαίως).
- Οι δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας θα λάβουν συνολικά έως 400 ευρώ (έως 200 ευρώ, μηνιαίως).

Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι είναι μόνο, όσοι παραμένουν άνεργοι, κατά την περίοδο που αντιστοιχεί η παράταση. Για παράδειγμα, επιδοτούμενοι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται στο διάστημα, μετά τη λήξη της επιδότησής τους, θα λάβουν μειωμένο ποσό, αναλογικά με το διάστημα που απώλεσαν το δικαίωμα επιδότησης.

Δυνατότητα επικοινωνίας στο 11320 (αστική χρονοχρέωση), από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή, 8:30-14:30.

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 7:40 pm


Αναστέλλονται για 7 μήνες οι εισφορές των εργοδοτών και των αυταπασχολούμενων που πλήττονται από τον κορωνοϊό

Αναστέλλονται για 7 μήνες οι εισφορές των εργοδοτών και των αυταπασχολούμενων που πλήττονται από τον κορωνοϊό


Δύο Υπουργικές Αποφάσεις εξέδωσε ο Υπ. Εργασίας, κος Γιάννης Βρούτσης στο πλαίσιο της υλοποίησης των πρόσφατων Πράξεων Νομοθετικών Περιεχομένου αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων, των ελ. επαγγελματιών-αυτοαπασχολούμενων και των επιχειρήσεων.

Βασικό αντικείμενο των αποφάσεων αυτών είναι η δυνατότητα αναστολής των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των εργοδοτών και των αυταπασχολούμενων οι οποίοι ανήκουν σε κλάδους οι οποίοι πλήττονται από τον κοροναϊό.

Συγκεκριμένα, βάσει των εν λόγω Υπουργικών Αποφάσεων:

1. Για τις επιχειρήσεις παρατείνεται η προθεσμία καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων τους μηνός Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 οι οποίες, πλέον, δύναται να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020 αντίστοιχα. Παράλληλα, δίνεται τρίμηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμίσεων εργοδοτών-επιχειρήσεων, οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020 καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης και η εξόφλησή τους θα αρχίσει από 1η Ιουνίου.

Δικαίωμα υπαγωγής στις παραπάνω ευεργετικές διατάξεις θα έχουν επιχειρήσεις ή εργοδότες που:

α) απασχολούν μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση

β) έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας (ΚΑΔ) στις 20/03/2020, που αναφέρεται στο συνημμένο πίνακα

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στις ευεργετικές διατάξεις αποτελεί η υποχρέωση διατήρησης θέσεων εργασίας.

2. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους παρατείνεται η προθεσμία καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών περιόδου Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, απαιτητές μέχρι 31/3/2020 και 30/4/2020 αντίστοιχα, η εξόφληση των οποίων θα ξεκινήσει από 1η Σεπτεμβρίου και θα γίνεται τμηματικά σε 4 ισόποσες δόσεις. Παράλληλα, παρατείνεται και η προθεσμία καταβολής των δόσεων των ενεργών ρυθμίσεων τους, απαιτητών μέχρι 31/3/2020 και η εξόφλησή τους θα ξεκινήσει από 1η Ιουνίου.
1. Παράταση προθεσμίας καταβολής εισφορών μισθωτών

Αναλυτικά η Υπουργική Απόφαση σε σχέση με τις εισφορές των μισθωτών προβλέπει πως για τις επιχειρήσεις ή εργοδότες που υπάγονται στη λίστα των πληττόμενων κλάδων,, οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 για το διάστημα έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας, απαιτητές έως 31/3/2020 και 30/4/2020 αντίστοιχα, δύναται να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020 αντίστοιχα, χωρίς τον υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό τόκων και άλλων προσαυξήσεων λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

Ως ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται οι εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη, (όπου αυτή προβλέπεται), για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης (κύριας ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής), καθώς και οποιουδήποτε άλλου φορέα για τον οποίο ο e-ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές, με εξαίρεση τις εισφορές από προαιρετική ασφάλιση.

Οι επιχειρήσεις ή εργοδότες, υποβάλλουν για το προσωπικό που απασχολούν την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της ΑΠΔ επιβάλλονται οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις.

Οι περιλαμβανόμενες στις ως άνω ΑΠΔ ασφαλιστικές εισφορές για το διάστημα έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας καταβάλλονται σε κάθε περίπτωση εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

Για τις επιχειρήσεις ή εργοδότες, η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, απαιτητών έως 31/3/2020 καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης, παρατείνεται κατά τρεις μήνες. Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων, δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις της οικείας ρύθμισης που αφορά η δόση.

Στις παραπάνω διατάξεις υπάγονται επιχειρήσεις ή εργοδότες που:

α) απασχολούν μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση,

β) έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20/03/2020, που αναφέρεται στο συνημμένο πίνακα, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

Σε περίπτωση που εργαζόμενοι επιχειρήσεων ή εργοδοτών, μέρος ή όλοι, τίθενται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους και ο οικείος εργοδότης καταγγείλει αυτή, καθώς και στην περίπτωση που μετά την ολοκλήρωση του μέτρου οι ανωτέρω επιχειρήσεις ή εργοδότες δεν διατηρούν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, η παράταση καταβολής της παρούσας παύει αυτοδικαίως, και οι οφειλές επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις από την ημερομηνία που αυτές κατέστησαν απαιτητές σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
2. Παράταση εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών

Συγκεκριμένα, η Υπουργική Απόφαση σε σχέση με τις εισφορές των επαγγελματιών προβλέπει πως για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που υπάγονται στη λίστα των πληττόμενων κλάδων, η προθεσμία καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, απαιτητές έως 31/3/2020 και 30/4/2020 αντίστοιχα, καθώς και τυχόν δόσεων οφειλής από συμπληρωματική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενων ετών, απαιτητών εντός των ανωτέρω ημερομηνιών, παρατείνεται χωρίς τον υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό τόκων και άλλων προσαυξήσεων λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

Οι εισφορές εξοφλούνται τμηματικά σε τέσσερις (4) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καταβλητέες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως 30/9/2020.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής δόσης, το συνολικό ποσό αυτής, προσαυξάνεται με τον προβλεπόμενο τόκο καθυστέρησης λόγω εκπρόθεσμης καταβολής. Εφόσον τηρούνται οι όροι της ρύθμισης δύναται να χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας διμηνιαίας ισχύος.

Για τους πληττόμενους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, απαιτητών έως 31/3/2020 καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης, παρατείνεται κατά τρεις (3) μήνες.

Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων, δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις της οικείας ρύθμισης που αφορά η δόση.

Ως ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται οι εισφορές για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης (κύριας ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής), καθώς και οποιουδήποτε άλλου φορέα για τον οποίο ο e-ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές, με εξαίρεση τις εισφορές από προαιρετική ασφάλιση.

Στις διατάξεις αυτές υπάγονται οι αυτοτελώς απασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες του e-Ε.Φ.Κ.Α, καθώς πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ με εισοδηματικά ή πληθυσμιακά κριτήρια, οι οποίοι έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20/03/2020, που αναφέρεται στο πίνακα με τους πληττόμενους κλάδους, όπως αυτός ισχύει κάθε φορά, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

Σε περίπτωση που οι επιχειρηματίες αυτοί ασκούν πολλαπλή επαγγελματική δραστηριότητα ή ασκούν παράλληλα και δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, οι ρυθμίσεις εφαρμόζονται εφόσον για μία από τις ασκούμενες επαγγελματικές δραστηριότητες έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20/03/2020 που αναφέρεται στο συνημμένο πίνακα.

Σε περίπτωση που οι πληττόμενοι επαγγελματίες παράλληλα απασχολούνται ως μισθωτοί, οι ρυθμίσεις λόγω κοροναϊού εφαρμόζονται για τυχόν διαφορά εισφοράς για την ασκούμενη επαγγελματική δραστηριότητα που προκύπτει κατ’ εφαρμογή του νέων διατάξεων περί παράλληλης απασχόλησης η οποία αφορά περιόδους απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020.

Αναστέλλεται μέχρι και 31/08/2020 η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ενώ διατηρούνται οι κατασχέσεις και υποθήκες που έχουν επιβληθεί.

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 7:36 pm


Στα 74 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα - 28 οι νεκροί

Στα 74 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα - 28 οι νεκροί


Συνολικά 74 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα και 28 θανάτους ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος κ. Σ. Τσιόδρας.

Τα κρούσματα συνολικά, μετά τη νέα ενημέρωση ανέρχονται στα 966.

66 ασθενείς βρίσκονται σε ΜΕΘ και 65 είναι διασωληνωμένοι. Το 86% των ασθενών είναι άντρες με υποκείμενο νόσημα.

Επίσης, ανακοινώθηκε πως 52 άτομα πήραν εξιτήριο.

Από τους νεκρούς, οι 23 είναι άνδρες και οι 5 γυναίκες, Το 89% των θυμάτων έπασχε από κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών.

Συνολικά, μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, έχουν διενεργηθεί στη χώρα μας 13.477 διαγνωστικά τεστ.

Ο κ Τσιόδρας δήλωσε πως κάθε μέρα κερδίζουμε μικρές νίκες, όμως ο πόλεμος συνεχίζεται, προσθέτοντας πως μία από τις νίκες αυτές είναι πως 4 ασθενείς έχουν αποσωληνωθεί.

Επίσης, ο λοιμωξιολόγος χαρακτήρισε την τροχιά της επιδημίας στη χώρα μας ως ελεγχόμενη και επέστησε την προσοχή στους ανθρώπους που επιστρέφουν από χώρες με υψηλό επίπεδο της νόσου να αποφεύγουν συμπεριφορές που εκθέτουν άλλους ανθρώπους στον ιό.

Σχετικά με τα τεστ, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν είναι τα κατάλληλα για την παρούσα φάση της επιδημίας και δεν συστήνονται ως διαγνωστικά για τη νόσο. Τα πιο αξιόπιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι τα μοριακά τεστ.

Ο κ. Τσιόδρας επίσης μίλησε για τις επιπτώσεις της πανδημίας που θα βλέπαμε αν δεν είχαμε εφαρμόσει καθόλου μέτρα, αναφέροντας πως ακόμα και με ημίμετρα, όπως μια μείωση των κοινωνικών επαφών κατά 40%, θα σώζονταν οι ζωές περίπου 8 εκατ. ανθρώπων. 

«Σήμερα, πέραν του ηλικίας 101 ετών Ιταλού που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας γρίπης του 1919 και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από αρκετές μέρες πάλης με τον ιό, πήρε εξιτήριο και η πρώτη μητέρα που γέννησε, μαζί με το μωρό της από το Αττικό νοσοκομείο. Τέτοια νέα μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε. Το μέλλον εξαρτάται από όλους μας», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Ν. Χαρδαλιάς: Οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικότατες

Η μάχη εναντίον της νόσου συνεχίζεται και παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε κατηγορηματικά πως οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικότατες και δεν υπάρχει χώρος για κανέναν εφησυχασμό.

Ανακοίνωσε πως αναμένονται στα επόμενα εικοσιτετράωρα κι άλλες ειδικές πτήσεις από διάφορους προορισμούς, με υγειονομικό υλικό.

Κάθε μέρα πρέπει να βγαίνουμε νικητές και ο τρόπος είναι ένας, μένουμε στο σπίτι, υπογράμμισε.

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 7:33 pm


Γ. Καραγιάννης: "Κύριε Κάτσιο, μένετε σπίτι εδώ και 7 μήνες"

Γ. Καραγιάννης: "Κύριε Κάτσιο, μένετε σπίτι εδώ και 7 μήνες"


Κύριε Κάτσιο, 
Η πολιτική της αντιμετώπισης του Covid-19 σε όλη την επικράτεια της χώρας, θεσμοθετείται από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ. Οι δράσεις του Δήμου Σουλίου είναι απόλυτα εναρμονισμένες και ακολουθούν τις οδηγίες και τις εγκυκλίους των παραπάνω αρμόδιων οργάνων. 

Είναι ιδιαίτερα παρήγορο στην εποχή κρίσης που διανύουμε, να υπάρχουν Δημοτικοί Σύμβουλοι, που επιλέγουν να συμμετέχουν ενεργά στα μείζονα θέματα που απασχολούν τον τόπο μας, έστω και εκ του ασφαλούς. 

Κύριε Κάτσιο, 
Είναι ιδιαίτερα λυπηρό και ανησυχητικό, να μην έχετε γνώση, για τόσο σοβαρά θέματα τα οποία θίγετε και απασχολούν την τοπική κοινωνία . Από τη Δημοτική Αρχή έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και έχουν γνωστοποιηθεί στους Δημότες μας, μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Σουλίου και του Προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ . Να σας ενημερώσουμε πως ο σχετικός σύνδεσμος των ανακοινώσεων, είναι ο https://dimossouliou.gov.gr/category/anakinosis, τον οποίο ελπίζουμε από εδώ και στο εξής να παρακολουθείτε.

Θα συμφωνήσω μαζί σας, πως σε αυτή την μάχη δεν περισσεύει κανείς. Γι' αυτό το λόγο, ελπίζω να σας δω κάποια στιγμή επιτέλους στο Δημαρχείο, να ενημερώνεστε τόσο από εμένα και τους αντιδημάρχους μας, όσο και από τις υπηρεσίες μας και να προτείνετε δράσεις οι οποίες θα στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα και όχι σε «ασκήσεις επί χάρτου» και σε άγνοια.

Όλο το προσωπικό του Δήμου μας, εργάζεται με φιλότιμο ,παρά τους κινδύνους που υπάρχουν λόγω πανδημίας και για αυτό τους αξίζουν συγχαρητήρια. 

Οι αρμόδιοι αιρετοί και οι υπηρεσίες μας είναι σε διαρκή και καθημερινή συνεργασία με την Πολιτική Προστασία (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Κέντρο Υγείας, ΕΚΑΒ), και η συνεργασία αυτή είναι αρμονική με θετικά αποτελέσματα για τους δημότες μας, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα που προέκυψαν από το σεισμό και την πανδημία.

Κύριε Κάτσιο, 
Είμαστε χαρούμενοι που ακολουθείτε τις οδηγίες και παραμένετε σπίτι, ωστόσο εσείς βρίσκεστε σπίτι εδώ και 7 μήνες και αγνοείτε σοβαρά θέματα που σε ιδανική περίπτωση, θα έπρεπε να γνωρίζει και ο πιο απομακρυσμένος δημότης μας.

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 3:43 pm


Κολχικίνη: Εγκρίθηκε η ουσία για τον πόλεμο κατά του κορωνοϊού που πρότειναν Έλληνες γιατροί

Κολχικίνη: Εγκρίθηκε η ουσία για τον πόλεμο κατά του κορωνοϊού που πρότειναν Έλληνες γιατροί


Χρήστος Μαζάνης - zougla.gr

Ακόμα μια ουσία, η οποία εντάσσεται συμπληρωματικά στο οπλοστάσιο κατά του κορωνοϊού, εγκρίθηκε ομόφωνα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Πρόκειται για την κολχικίνη, μια ουσία η οποία προτάθηκε από ομάδα Ελλήνων επιστημόνων να χορηγείται μαζί με τις υπάρχουσες εγκεκριμένες θεραπείες που έχουν επιλεχθεί στην Ελλάδα.

Η ουσία κολχικίνη χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια. Αρχικά χορηγούνταν για την ουρική αρθρίτιδα, τον μεσογειακό πυρετό, καθώς και την περικαρδίτιδα. Το 2013 άρχισε να δίνεται στην Ελλάδα στην περίπτωση των καρδιακών αρρυθμιών, ενώ έναν χρόνο αργότερα, το 2014, άρχισε να χορηγείται σε ασθενείς με έμφραγμα.

Το 2019 άρχισαν και οι Καναδοί να τη χορηγούν σε ασθενείς με έμφραγμα, στηριζόμενοι στις μελέτες των Ελλήνων επιστημόνων. Η κολχικίνη αποδείχθηκε ότι μπορεί να μειώσει την έκταση του εμφράγματος και κατ' επέκταση τη θνησιμότητα. 

Ομάδα Ελλήνων επιστημόνων ξεκίνησε, λοιπόν, νέα μελέτη λόγω του κορωνοϊού, με το σκεπτικό ότι η κολχικίνη έχει ευεργετική δράση στην καρδιά περιορίζοντας τη φλεγμονή, ενώ παράλληλα τα οφέλη της ουσίας αποδεικνύονται σημαντικά σε ασθενείς με καρδιακά προβλήματα.

Στη μελέτη αυτή, εκτός από τους Έλληνες επιστήμονες, συμμετέχουν ειδικοί από ένα πανεπιστήμιο της Ισπανίας, από δύο πανεπιστήμια στο Μιλάνο, καθώς και επιστήμονες από το Υale University.

Η ερευνητική επιστημονική ομάδα αποτελείται από τους εξής:

Σπυρίδων Γ. Δευτεραίος, Γεράσιμος Σιάσος, Γεώργιος Γιαννόπουλος, Δημήτριος Α. Βραχάτης, Χρήστος Αγγελίδης, Σωτηρία Γ. Γιωτάκη, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Ελένη Γιαμαρέλλου, Χαράλαμπος Γώγος, Γεώργιος Δαΐκος, Μάριος Λαζανάς, Παγώνα Λάγιου, Γεώργιος Σαρόγλου, Νικόλαος Σύψας, Σωτήριος Τσιόδρας, Δημήτριος Χατζηγεωργίου, Νικόλαος Μουσσάς, Αναστασία Κοτανίδου, Νικόλαος Κουλούρης, Ευάγγελος Οικονόμου, Ανδρέας Καούκης, Χαράλαμπος Κοσσυβάκης, Κωνσταντίνος Ραϊσάκης, Κατερίνα Φουντουλάκη, Μιχάλης Κόμης, Δημήτριος Τσιαχρής, Ελένη Σαρρή, Ανδρέας Θεοδωράκης, Luis Martinez-Dolz, Sanz-Sánchez Jorge, Bernhard Reimers, Giulio G. Stefanini, Michael Cleman, Δημήτριος Φιλίππου, Χριστόφορος Δ. Ολύμπιος, Βλάσιος Ν. Πυργάκης, Ιωάννης Γουδέβενος, Γεώργιος Χάχαλης, Θεόφιλος Μ. Κωλέττης, Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης, Δημήτριος Τούσουλης, Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Παράλληλα έρευνα για τη συγχορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με κορωνοϊο έχουν ξεκινήσει και οι Καναδοί επιστήμονες. Καναδοί ερευνητές μάλιστα στις 23 Μαρτίου δημοσίευσαν μελέτη για τη χρήση της αντιφλεγμονώδους κολχικίνης στην αντιμετώπιση των σοβαρών πνευμονικών επιπλοκών, γνωστών ως «φλεγμονώδης καταιγίδα», που οδηγούν και σε θάνατο και τις οποίες προκαλεί ο κορωνοϊός. «Θα μπορούσε να μειώσει αυτές τις επιπλοκές» αναφέρει σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του το κέντρο ερευνών του Ινστιτούτου Καρδιολογίας του Μόντρεαλ.

Το ζητούμενο τώρα είναι να ερευνηθεί εάν η συγκεκριμένη ουσία θα συμβάλει και πώς στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η κολχικίνη θα χορηγείται συμπληρωματικά με τις υπάρχουσες πειραματικές θεραπείες, ενώ σύντομα αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα.

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2020 | 3:23 pm


Νομός Θεσπρωτίας - Ειδήσεις και Νέα

«Θεσπρωτία Ι», τα πρακτικά - Typos-i.gr

«Θεσπρωτία Ι», τα πρακτικά  Typos-i.gr

Δημοσιεύθηκε στις 2 January 2020 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στο Νομό Θεσπρωτίας

Φιλικοί ιστότοποι: