Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Θεσπρωτίας    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Δήμος Ηγουμενίτσας: Σε αυτόματο πιλότο - Του Σταύρου Κωστάρα
Σε αυτόματο πιλότο βρίσκεται ο δήμος μας με την παρούσα δημοτική αρχή να λειτουργεί ως ένας απλός διεκπεραιωτής υποθέσεων χωρίς να λαμβάνει καμία πρωτοβουλία είτε προς την πλευρά της ανάπτυξης είτε προς την πλευρά της ορθής διαχείρισης των πόρων και των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει. 

Κανένα αναπτυξιακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα δεν διεκδικήθηκε και αυτά τα οποία διαφημίζονται δεν αποτελούν παρά συνεργασίες με δήμους της ευρύτερης περιοχής της Αδριατικής που απλά διαχειρίζονται κάποια χρήματα και δεν αποφέρουν καμία επένδυση στην περιοχή μας. Καταλήγουν δε σε τραπεζώματα, ανταλλαγές επισκέψεων και ωραίες φωτογραφίες για τα Μ.Μ.Ε. 

Η δημοτική αρχή αναλίσκεται σε πολιτικές - πελατειακές χάρες προς ορισμένους, οι οποίες εντείνονται προεκλογικά, και σε συνεχείς αναθέσεις έργων και εργασιών οι οποίες απλώς εξυπηρετούν την προσωπική πελατεία κάθε αιρετού. Γίνονται δε χωρίς κανέναν έλεγχο και τα χρήματα που διατίθενται απλά αναλώνονται σε επουσιώδεις δράσεις και, κυρίως, εντελώς ανεξέλεγκτα και χωρίς κανένα μέτρο στις δαπάνες που πραγματοποιούνται. 

Οι καιροί είναι δύσκολοι για τους δημότες και πολλοί εξ αυτών με δυσκολία αντιπαρέρχονται στα έξοδα του οικογενειακού προϋπολογισμού. Η δημοτική αρχή οφείλει να ταυτιστεί με τους δημότες και να προσπαθεί με κάθε τρόπο να μειώσει τις δαπάνες στις οποίες αυτοί υποβάλλονται έτσι ώστε να μειώσει το κόστος ζωής.
Κύριοι της δημοτικής αρχής.
Δεν είναι ο ρόλος σας απλά να ξοδεύετε τα χρήματα των δημοτών σε εκατοντάδες αναθέσεις, χωρίς ορθή διαχείριση, μόνο και μόνο για να χρηματοδοτούνται κάποιες γιορτές και τελετές και χωρίς να έχει γίνει ούτε μια μελέτη η οποία θα διαμορφώσει συνθήκες για διεκδίκηση χρηματοδότησης και συνεπώς ανάπτυξης της περιοχής. 

Η υπογραφή σε κάθε ένταλμα και σε κάθε τιμολόγιο το οποίο σας προσκομίζουν δεν είναι ο ρόλος σας. Οι αποφάσεις σας θα έπρεπε να λαμβάνονται με γνώμονα τα συμφέροντα των πολιτών και όχι των αιρετών. Αν μπορείτε φυσικά να λάβετε τέτοιες αποφάσεις και αν σας επιτρέπουν οι συσχετισμοί και οι προσωπικές πολιτικές να υπερβείτε την πελατειακή πολιτική θέτοντας στόχους οι οποίοι θα έχουν ως αποτέλεσμα το γενικότερο συμφέρον και όχι τα επιμέρους συμφέροντα ορισμένων. 

Τα έσοδα του δήμου μας είναι μεν πολλά αλλά οι δημότες μας δεν πληρώνουν για να διατίθενται εκ μέρους σας σε τόκους οφειλών, σε υπερημερίες και σε αποζημιώσεις δικαστικών αποφάσεων για τις οποίες έχετε ευθύνη να ασκείτε κάθε ένδικο μέσο για να αποτρέψετε. 
Δεν κληθήκατε να διαχειριστείτε τα χρήματα των δημοτών κατά το δοκούν αλλά για την εξυπηρέτηση των δημοτών και την ορθή λειτουργία του δήμου. 


 

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2018 | 8:44 pm


Συνελήφθησαν δύο Θεσπρωτοί για αρχαιοκαπηλία


Συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο ημεδαποί, ηλικίας 55 και 50 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για παράβαση της Νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και περί Όπλων. 
Στο πλαίσιο ερευνών στο αυτοκίνητό τους και σε σπίτια τους σε περιοχές της Θεσπρωτίας, κατασχέθηκαν θρησκευτικές εικόνες, νομίσματα καθώς και άλλα αντικείμενα, μέρος των οποίων εμπίπτουν στη Νομοθεσία περί Αρχαιοτήτων. 
Προανάκριση σε εξέλιξη


 

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2018 | 8:39 pm


Συνεδριάζει την Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών


Καλείστε να προσέλθετε σε τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (οδός Ελ. Βενιζέλου 8 – Φιλιάτες) την 19η του μηνός Νοεμβρίου του έτους 2018, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18: 00, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 74 του Ν. 4555/2018 (ΦΕΚ. Α΄133/19.7.2018)σε αντικατάσταση του άρθρου 95 του Ν.3463/2006 (Δ.Κ.Κ.) και του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 , για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα:
1. Χρησιμοποίηση ποσοστού 12%του συνολικού ποσού της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής
Αυτοδιοίκησης( ΣΑΤΑ) για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών.
– Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μποροδήμος Κωνσταντίνος
2. Αποδοχή επιχορηγήσεων – Αναμόρφωση τεχνικού Προγράμματος και προϋπολογισμού Οικονομικού έτους 2018.
Εισηγητές : Αντιδήμαρχοι κ.κ. Μποροδήμος Κωνσταντίνος & Παππά Ουρανία
Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Θεοδώρου Ευάγγελος
3. ΄Έγκρισή πινάκων εκτιμήσεων Μεσοπρόθεσμων Προβλέψεων Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 του Δήμου Φιλιατών.
Εισηγητές : Αντιδήμαρχοι κ.κ. Κατσάρης Πέτρος & Παππά Ουρανία
Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Θεοδώρου Ευάγγελος
4. Λήψη απόφασης για έγκριση ή μη της προσχώρησης του Δήμου Φιλιατών στους όρους και συμφωνίες της σύμβασης δεσμευμένου λογαριασμού με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Επιχορήγηση μελετών ωρίμανσης και εκτέλεσης έργων Ο.Τ.Α.» Α΄ Φάση.
– Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων
5. Αποδοχή της αριθμ. πρωτ. 60163/30.10.2018 απόφασης ένταξης της πράξης «Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δήμου Φιλιατών» στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι».
– Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων
6. Αποδοχή της αριθμ. πρωτ. 59487/25.10.2018 απόφασης ένταξης της πράξης «Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών του Δήμου Φιλιατών» στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ».
– Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων
7. Ορισμός του Ταμία του Δήμου ως υπόλογου για κατάθεση, ανάληψη χρημάτων και υπογραφή επιταγών απέναντι στις Τράπεζες : Εθνική, Πειραιώς, Eυrobank, Alpha και Τράπεζα της Ελλάδος.
– Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων
8. Λήψη απόφασης σχετικά με την από 15-10-2018 και με αριθ. πρωτ. 9134/22-10-2018 αίτηση – πρόταση του Ερρίκου Μητσιώνη του Κων/νου, δικηγόρου, περί δικαστικού ή εξώδικου συμβιβασμού κατ’ άρθρο 72 παρ. 1 εδ. Ιδ του Ν. 3852/2010.
– Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων
9. Εξειδίκευση εγγεγραμμένης πίστωσης του προϋπολογισμού οικ. Έτους 2018 για την επιχορήγηση Πολιτιστικού συλλόγου του Δήμου Φιλιατών.
– Εισηγητές: Αντιδήμαρχοι κ.κ. Παππά Ουρανία- Κατσάρης Πέτρος

10. Έγκριση σύναψης συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ειδικοτήτων καθαριότητας, φύλαξης και μαγειρείου για την Μαθητική Εστία Φιλιατών και τα σφαγεία του Δήμου Φιλιατών έτους 2019.
– Εισηγητές: Αντιδήμαρχοι κ.κ. Παππά Ουρανία- Κατσάρης Πέτρος
11. Διαγραφές οφειλών ύδρευσης.
– Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος
12. Πρόσληψη ενός ατόμου με δίμηνη σύμβαση στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Φιλιατών ( συνοδός απορριμματοφόρου).
– Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος
13. Λήψη απόφασης για την ίδρυση – κατασκευή νέου Κοιμητηρίου στην Τ.Κ. Ραβενή με παράλληλη μεταφορά του υπάρχοντος κοιμητηρίου.
– Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος
14. Χορήγηση παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου » ΤΣΙΜΕΝΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΣΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ»
– Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μποροδήμος Κωνσταντίνος
15. Χορήγηση παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «ΤΣΙΜΕΝΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΚΑΛΑΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ»
– Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μποροδήμος Κωνσταντίνος
16. Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου “ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ”
– Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μποροδήμος Κωνσταντίνος
17. Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου “ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΑ ΠΗΓΑΔΟΥΛΙΑ ΦΙΛΙΑΤΩΝ”
– Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μποροδήμος Κωνσταντίνος
18. Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών και του 1ου ΠΚΤΜΝΕ του έργου “ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΩΝ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΞΕΧΩΡΟΥ”
– Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μποροδήμος Κωνσταντίνος
19. Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου “ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΕ Τ.Κ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ”
– Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μποροδήμος Κωνσταντίνος
20. Περί αδυναμίας εκτέλεσης εργασιών με ίδια μέσα στις Δ.Ε. Φιλιατών και Σαγιάδας.
– Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μποροδήμος Κωνσταντίνος


 

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2018 | 7:07 pm


Ταξίδι στο χρόνο μέσα από τα Μουσεία Ανοικτού Χώρου - Της Θάλειας Θεοδωρίδη

Ένα ταξίδι στο χρόνο. Μια συνάντηση του χθες και του σήμερα. Φύση, αγροτόσπιτα και εργαστήρια συνθέτουν το υπέροχο σκηνικό των εθνογραφικών πάρκων ή αλλιώς Μουσείων Ανοικτού Χώρου, όπου οι επισκέπτες περιπλανώνται πίσω στους αιώνες, αναβιώνοντας τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μιας άλλης εποχής.Ανοικτά Μουσεία: εμπειρίες από το παρελθόν

Στα τέλη του 19ου αι. στη Σουηδία καθώς η αστικοποίηση και βιομηχανοποίηση έφερναν ραγδαίες αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων, όπως άλλωστε και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ένας Σουηδός δάσκαλος και ακαδημαϊκός με ιδιαίτερη προσφορά στην εθνογραφία, ο Artur Hazelius, είχε την ιδέα να δημιουργήσει έναν νέο τύπο Μουσείου Ανοικτού Χώρου, το λεγόμενο “scansen”. Σκοπός του ήταν να συμβάλει στην εθνογραφική απεικόνιση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας του, ώστε να μην χαθούν τα ήθη και τα έθιμα των Σουηδών κατοίκων της υπαίθρου καθώς και η λαϊκή παράδοση. Ο ίδιος ο Artur Hazelius είχε πάρει την ιδέα από το πρώτο ανοικτό μουσείο στον κόσμο που είχε επισκεφτεί στο Όσλο της Νορβηγίας. Έτσι λοιπόν, η ιδέα των Ανοικτών Μουσείων (Open Air Museums) ξεκινώντας από τη Σκανδιναβία, εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ με την ονομασία “scansens”.

Η δημιουργία των Ανοικτών Μουσείων βασίζονταν στη μεταφορά ιστορικών και παραδοσιακών κτισμάτων είτε αυτούσια, είτε σε τεμάχια που συναρμολογούνταν και ανακατασκευάζονταν και στο χτίσιμο ενός παραδοσιακού οικισμού που θα αποτελούσε ένα πιστό αντίγραφο της αυθεντικής ζωής παλαιότερων χρόνων.

Δύο scansens με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που θα παρουσιαστούν στη συνέχεια, είναι το Εθνογραφικό Πάρκο στο Chorzow της Πολωνίας καθώς και το Ανοικτό Μουσείο Rogatec της Σλοβενίας. Οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια ταξιδιών στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος.Εθνογραφικό Πάρκο στο Chorzow, Πολωνία

Λίγο έξω από την πόλη Κατοβίτσε στην Πολωνία, στην περιοχή της Σιλεσίας βρίσκεται το Εθνογραφικό Πάρκο στο Chorzow. To 1938 μεταφέρθηκαν αυτούσια εκεί μια εκκλησία του 1510 μ.Χ., κατασκευασμένη από ξύλο και μια σιταποθήκη του 1688 μ.Χ. Έτσι το 1958, τέθηκε η ιδέα για την δημιουργία ενός Ανοικτού Μουσείου με σκοπό να προβληθεί η αρχιτεκτονική των αγροτόσπιτων της περιοχής. Σταδιακά φυτεύτηκαν δέντρα και φυτά και τοποθετήθηκαν επιπλέον 100 ξύλινα οικήματα στο πάρκο έκτασης 50 στρεμμάτων: κατοικίες, εργαστήρια, σχολεία, μπακάλικα, ραφεία, στάβλοι και αποθήκες. Ένας ολόκληρος οικισμός μιας άλλης εποχής δημιουργήθηκε δίπλα στη σύγχρονη πολωνική πόλη.Χρειάζονται αρκετές ώρες για να περπατήσει κανείς μέσα στον οικισμό. Η περιήγηση μοιάζει με ταξίδι στο χρόνο. Μέσα στα ξύλινα αγροτόσπιτα υπάρχει όλο το νοικοκυριό της παλιάς εποχής. Έπιπλα του περασμένου αιώνα, λευκά είδη, κουζινικά, ρούχα και προσωπικά αντικείμενα αφημένα εκεί λες κι οι ιδιοκτήτες τους ζούν εκεί ακόμη και θα επιστρέψουν σε λίγο από τη δουλειά τους.


Εικ. 1. Αγροτική κατοικία στο Εθνογραφικό Πάρκο στο Chorzow, Πολωνία


Κοντά στις κατοικίες βρίσκονται τα εργαστήρια του ράφτη, του σιδερά, του πεταλωτή, του τσαγκάρη, καθώς και οι αποθήκες για τα σιτηρά. Οι ήχοι από την παλιά ραπτομηχανή ανακατεύονται με το τιτίβισμα των πουλιών και τα κακαρίσματα από τα κοτέτσια. Έτσι άραγε, δεν θα ήταν κάποτε; Στο σχολείο τα θρανία είναι άδεια όμως νιώθεις ότι από στιγμή σε στιγμή οι μαθητές με τις σάκες τους θα ορμήσουν μέσα για το μάθημά τους. Και καθώς ανοίγει η πόρτα στο παλιό μπακάλικο χτυπάει το κουδουνάκι, και νομίζεις ότι σε λίγο θα εμφανιστεί ο μπακάλης να ζυγίσει το ρύζι για τους πελάτες του στη μεγάλη άσπρη ζυγαριά.


Εικ. 2. Μπακάλικο εποχής στο Εθνογραφικό Πάρκο στο Chorzow, Πολωνία


Οι Πολωνές χωριατοπούλες κάνουν την εμφάνισή τους απρόσμενα. Περπατούν χαρούμενες με τις παραδοσιακές φορεσιές τους. Είναι υπάλληλοι του Μουσείου και είναι πρόθυμες να απαντήσουν στις ερωτήσεις των επισκεπτών κάνοντας παράλληλα διάφορες δουλειές του σπιτιού, όπως παλιά.

Οι επισκέπτες του Μουσείου είναι βέβαια τουρίστες αλλά και πολλοί Πολωνοί μαθητές με τα σχολεία τους οι οποίοι εκπαιδεύονται βιωματικά στην παράδοση και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας τους. Στη διάρκεια του έτους εξάλλου, υλοποιούνται διαδραστικά εργαστήρια κεραμικής, κηπουρικής, μαγειρικής κ.ά. από τους μουσειοπαιδαγωγούς.Ανοικτό Μουσείο Rogatec, Σλοβενία

Το μεγαλύτερο εθνογραφικό πάρκο της Σλοβενίας, Muzeu ne posten, βρίσκεται στην περιοχή της κεντρικής Styria στο Δήμο Rogatec. Η φολκλορική κουλτούρα αναβιώνει μέσα από την αρχιτεκτονική των παραδοσιακών αγροτόσπιτων της Σλοβενίας. Οι κατοικίες, οι αποθήκες, τα εργαστήρια κι όλα τα υπάρχοντα παραχωρήθηκαν από τους ίδιους τους κατοίκους. Οι καθημερινές συνήθειες και η ζωή των Σλοβένων αγροτών μεταξύ του 19ου ως τα μισά του 20ου αι. ζωντανεύουν στους επισκέπτες μέσα από την ξενάγηση από εκπαιδευτικούς- μουσειοπαιδαγωγούς. Η περιγραφή γίνεται στα αγγλικά και είναι απολαυστική. Οι επισκέπτες συμμετέχουν διαδραστικά όχι μόνο διατυπώνοντας ερωτήσεις αλλά και απαντώντας στις ερωτήσεις της μουσειοπαιδαγωγού. Έτσι, απορίες όπως «γιατί τα κρεβάτια είναι τόσο μικρά», λύνονται από την μουσειοπαιδαγωγό που απαντάει ότι οι παλιοί Σλοβένοι ήταν μικροκαμωμένοι ή «το πηγάδι ήταν σκεπασμένο και κλειδωμένο για να μην πέφτουν τα παιδιά».


Εικ. 3. Ανοικτό Μουσείο Rogatec, Σλοβενία: κρεβατοκάμαρα σε παλιό αγροτόσπιτο


Στο εργαστήριο του πεταλωτή μια ομάδα Σλοβένων μαθητών Δημοτικού μαθαίνουν τον τρόπο με τον οποίο οι παλιοί σιδεράδες κατασκεύαζαν πέταλα για τα άλογα, παρακολουθώντας προσεκτικά όλη τη διαδικασία με τη φωτιά και το αμόνι.

Κεραμική, υφαντουργία, ζύμωμα ψωμιού, όργωμα καθώς και μαγείρεμα παραδοσιακής κουζίνας είναι μέσα στο πρόγραμμα των διαδραστικών εργαστηρίων του Μουσείου.

Οι βοτανικοί κήποι και οι αμπελώνες απλώνονται πλουσιοπάροχα τριγύρω καθώς υπάρχουν και μεγάλοι στάβλοι με άλογα στην άκρη του Μουσείου.

Γιατί όχι και στην Ελλάδα;

Τα Μουσεία Ανοικτού χώρου είναι πάνω απ’ όλα εμπειρία. Αυτό που επιτυγχάνουν είναι η άμεση επαφή του επισκέπτη με την κουλτούρα μιας άλλης εποχής και την παράδοση του τόπου. Η ξενάγηση δεν περιορίζεται στα εκθέματα και σε μια απλή παράθεση ιστορικών και λαογραφικών στοιχείων αλλά βασίζεται στη διαδραστική συμμετοχή των επισκεπτών οι οποίοι περιηγούνται με όλες τις αισθήσεις τους μέσα σε αληθινούς χώρους όπου συναντιέται το χθες με το σήμερα.

Η συμβολή αυτού του είδους Μουσείων για την εκπαίδευση στην πολιτισμική κληρονομιά είναι σημαντική. Για τον τουρισμό φαίνεται πως επιδρά επίσης θετικά, καθώς προβάλλει την εικόνα μιας χώρας με αυθεντικότητα αρκεί βέβαια να γίνεται προσεκτική διαχείριση ώστε να προληφθεί η μετατροπή της πολιτισμικής κληρονομιάς σε έναν ακόμη κλάδο της βιομηχανίας αναψυχής.

Στην Ελλάδα μια ιδέα για τη δημιουργία Ανοικτών Μουσείων (Scansens) φαντάζει μακρινή. Κι όμως, υπάρχουν μικροί ξεχασμένοι παραδοσιακοί οικισμοί που περιμένουν καρτερικά να αξιοποιηθούν και να γίνουν πόλοι έλξης εσωτερικού και ξένου τουρισμού προβάλλοντας το αφήγημα μιας Ελλάδας που δεν βασίζει τον τουρισμό μόνο στον ήλιο, τη θάλασσα ή τους δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς αλλά έχει μια πλούσια πολιτιστική ταυτότητα που αξίζει να την ανακαλύψουν όλοι.

*Η Θάλεια Θεοδωρίδη είναι επικοινωνιολόγος ΜΑ.


Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2018 | 6:43 pm


Ηγουμενίτσα: Συναυλία αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη & την Σωτηρία Μπέλλου


Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν Θεσπρωτίας σας προσκαλεί στην συναυλία αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη & την Σωτηρία Μπέλλου , την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 20.00, στο θέατρο "ΕΣΤΙΑ" . 

Στη συναυλία συμμετέχουν οι καλλιτέχνες : Ντούσκας Σταύρος κιθάρα- τραγούδι , Χρήστου Αλέξανδρος μπουζούκι , Γεωργίου Αγγελική τραγούδι , Γεωργίου Χρυσηίδα τραγούδι 

Είσοδος Δωρεάν Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2018 | 6:31 pm


Την παράταση της μετακίνησης των υπό μετάταξη γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών ζητεί ο Βασίλης ΓιόγιακαςΤην παράταση της μετακίνησης των υπό μετάταξη γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας τονίζει ότι, με το ρυθμό που εξελίσσεται η διαδικασία πλήρωσης των θέσεων, οι γιατροί που θα επιλεχθούν δε θα έχουν τοποθετηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και σημειώνει ότι αν δεν παραταθεί η μετακίνηση των προς μετάταξη γιατρών θα ανασταλεί η λειτουργία ολόκληρων τμημάτων του Νοσοκομείου. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: «Παράταση μετακίνησης ειδικευμένων ιατρών από το Γ.Ν. – Κ.Υ. Φιλιατών»

Με Απόφαση του Διοικητή του Γ.Ν. – Κ.Υ. Φιλιατών (αριθ. πρωτ. Α31/4704/26-3-2018) προκηρύχτηκαν 16 θέσεις του κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ. προκειμένου να καλυφθούν κενά λόγω μετάθεσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4461/2017, των ειδικευμένων ιατρών που τις κατέχουν.

Έξι και πλέον μήνες μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για τις θέσεις αυτές, είναι ακόμα σε εξέλιξη η ανάρτηση προσωρινών πινάκων και η διεξαγωγή συνεντεύξεων, διαδικασίες που - για το σύνολο των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί - δε θα έχουν ολοκληρωθεί νωρίτερα από τα μέσα Δεκεμβρίου. Αυτό συνεπάγεται ότι οι γιατροί που θα επιλεχθούν δε θα έχουν τοποθετηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου - όταν και θα λήξει η δεύτερη κατά σειρά παράταση της μετακίνησης των προς μετάταξη γιατρών - αλλά μετά τον Φεβρουάριο του 2018. Η μετακίνηση ιατρών πριν την τοποθέτηση αντικαταστατών θα έχει αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας ολόκληρων τμημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών, τα περισσότερα εκ των οποίων διαχειρίζονται μεγάλο αριθμό περιστατικών σε ημερήσια βάση.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να παρατείνει τη μετακίνηση των προς μετάταξη ειδικευμένων ιατρών του Γ. Ν. Φιλιατών έως ότου τοποθετηθούν σε όλες τις κενούμενες θέσεις οι ιατροί που θα επιλεχθούν. 


 

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2018 | 6:28 pm


ΕΝΑΡΞΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΛΟΙΠΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΠΛΗΝ ΙΑΤΡΩΝ, ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2019
Άνοιξε σήμερα (Πέμπτη 15/11/2018) το μεσημέρι, η ηλεκτρονική εφαρμογή loipoepikouriko.moh.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων υποψηφίων για την πρόσληψη και τοποθέτηση του Λοιπού Επικουρικού Προσωπικού -πλην Ιατρών- και θα είναι διαθέσιμη για τους ενδιαφερόμενους μέχρι την Παρασκευή 30/11/2018 και ώρα 24:00.

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την εφαρμογή, οι δημόσιοι Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Φ.Π.Υ.Υ.) που εποπτεύονται από τις Δ.Υ.Πε. (Νοσοκομεία και Φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας), οι Δ.Υ.Πε, το Ε.Κ.Α.Β, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ, ο Ε.Ο.Φ, το Ε.Κ.Ε.Α, το Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. Παπαγεωργίου», η Α.Ε.Μ.Υ για το Νοσοκομείο της Θήρας και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων), μπορούν να προσλαμβάνουν επικουρικό προσωπικό όλων των κατηγοριών και κλάδων για την κάλυψη των επιτακτικών τους αναγκών, ανεξάρτητα από την ύπαρξη κενών οργανικών θέσεων.

Δεδομένου ότι υπήρξαν βελτιώσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα, κρίνουμε απαραίτητο οι ενδιαφερόμενοι πριν προχωρήσουν στην διαδικασία καταχώρισης της αίτησής τους να ενημερωθούν από τις αναλυτικές οδηγίες οι οποίες είναι αναρτημένες στην εφαρμογή.

Στην εφαρμογή αυτή μπορούν να καταθέσουν αίτηση:

-όσοι και όσες επιθυμούν να συμμετάσχουν για 1η φορά στη διαδικασία, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο Νόμο και στην ΚΥΑ

-όσοι και όσες είχαν συμμετάσχει κατά την 1η εφαρμογή και μέχρι τις 15/11/2018 δεν έχουν τοποθετηθεί σε κάποιο φορέα

-όσοι και όσες είχαν συμμετάσχει κατά την 1η εφαρμογή και μέχρι τις 15/11/2018 και διεγράφησαν καθώς δεν είχαν επισυνάψει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ή είχαν κάνει λάθος στην αίτησή τους.

Στη συνέχεια, θα καταρτιστούν και θα αναρτηθούν οι νέοι ηλεκτρονικοί κατάλογοι ανά Δ.Υ.Πε και θα παραμείνουν σε ισχύ για ένα έτος, μέχρι τις δεκαπέντε (15) Οκτωβρίου του 2019. Οι Φορείς στο προαναφερόμενο διάστημα, θα προβούν σε αιτήματα έγκρισης πρόσληψης λοιπού προσωπικού, συνοδευόμενα από τις αντίστοιχές πιστώσεις. Όταν ένα αίτημα εγκριθεί, η αρμόδια Δ.Υ.Πε πρέπει να απορροφήσει και να τοποθετήσει το εγκεκριμένο προσωπικό κατά σειρά προτίμησης από τους ηλεκτρονικούς καταλόγους που διαθέτει.

Με τη διαδικασία αυτή, το ΕΣΥ αποκτά για πρώτη φορά έναν αξιόπιστο και διαφανή μηχανισμό έγκαιρης κάλυψης αναγκών σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, διασφαλίζοντας έτσι την επαρκή στελέχωση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας όλης της χώρας.Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2018 | 6:02 pm


Με επιτυχία ενημερωτική εκδήλωση από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας


Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, στα πλαίσια των προσπαθειών του για την ενημέρωση και ανάπτυξη της Εξωστρέφειας των μελών του, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Δυνατότητες ασφάλισης και χρηματοδότησης εξαγωγικών πιστώσεων μέσω του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων», την Τετάρτη 14.11.2018 και ώρα 18:00 στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κος Αλέξανδρος Πάσχος, ενώ ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, κος Κώστας Παπαπαναγιώτου.

Στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, έγινε παρουσίαση του Οργανισμού, των διαδικασιών ασφάλισης της εξαγωγικής προσπάθειας των μελών μας και των ευκαιριών για ανάπτυξη κι ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους με την αξιοποίηση των εργαλείων του ΟΑΕΠ.

Με το πέρας της παρουσίασης ακολούθησε εποικοδομητική διαλογική συζήτηση και δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα και απορίες των παρισταμένων σχετικά με την λειτουργία του Οργανισμού και τους τρόπους συνεργασίας των επιχειρήσεων μαζί του.

Παράλληλα ο κος Κ. Παπαπαναγιώτου δήλωσε πως υπάρχει η δυνατότητα να προγραμματιστούν εκ νέου συναντήσεις με ενδιαφερόμενες εξαγωγικές επιχειρήσεις ή και επιχειρήσεις του Τουριστικού Κλάδου, ενώ μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησαν κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τις συμμετέχουσες στην εκδήλωση επιχειρήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την ασφάλιση των εξαγωγικών πιστώσεων μέσω του ΟΑΕΠ, οι ενδιαφερόμενες εξαγωγικές επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού, τηλ.: 210-9966200, 210-3310017, fax: 210-3244074, email: [email protected], web: www.oaep.gr

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά τον πρόσφατο σχεδιασμό ενημερωτικών δράσεων του Επιμελητηρίου και την συμπλήρωση σχετικού ερωτηματολογίου που στάλθηκε στα μέλη του. Η υλοποίησή του παρασχέθηκε Δωρεάν στα πλαίσια των ανταποδοτικών υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας στα Τακτικά Μέλη του.Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2018 | 5:57 pm


Αντώνης Μπέζας: Η εκτέλεση Κατσίφα και το μέλλον της μειονότητας
Η ΥΠΟΤΟΝΙΚΗ και αμήχανη αντίδραση της ελληνικής πλευράς στην εκτέλεση από την αλβανική αστυνομία του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα και σε όσα ακολούθησαν, αλλά και η αντιμετώπιση της κατάστασης που διαμορφώνεται από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Αποδεικνύουν επίσης ότι η παρουσία του κ. Τσίπρα ως υπουργού των Εξωτερικών, είναι διακοσμητική και έχει δημιουργήσει ένα επικίνδυνο κενό στη διπλωματική δραστηριότητα της χώρας. Ειδικά με την Αλβανία, ενώ οι στόχοι είναι ξεκάθαροι, είναι φανερό ότι η στρατηγική για την επίτευξη αυτών των στόχων χρειάζεται αναθεώρηση και αναπροσαρμογή.

Η ΕΛΛΑΔΑ με το Ν.4543/2018 ανέλαβε μονομερώς την υποχρέωση να προωθήσει την επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ε.Ε., προσφέροντας πολιτική στήριξη και τεχνογνωσία μέσω προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από εθνικούς πόρους! Στο παρελθόν, είμαστε εμείς που χρηματοδοτήσαμε έργα υποδομής και ιδιωτικές επενδύσεις στη γειτονική χώρα και διευκολύναμε την είσοδό της στις βορειοατλαντικές δομές , την απαγόρευση θεώρησης βίζας και τη χορήγηση της ιδιότητας υποψήφιας χώρας στην Ε.Ε. Ως αντάλλαγμα αυτής της συμπεριφοράς, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας πλήρωσε με τη ζωή του τη χρήση των εθνικών μας συμβόλων, μια χρήση που υποτίθεται είναι κατοχυρωμένη στις μειονοτικές περιοχές. Ακόμη και αν υιοθετηθούν οι ισχυρισμοί της αλβανικής αστυνομίας, σε περιστατικά με μεμονωμένα άτομα, όπως το συγκεκριμένο, θα έπρεπε να είχαν χρησιμοποιηθεί διαδικασίες διαπραγμάτευσης, ακινητοποίησης και αφοπλισμού και όχι αυτού του είδους επέμβαση των ειδικών δυνάμεων. Υποτιμητικές και από θέση ισχύος ήταν και οι δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, που αποτελούν ταυτόχρονα προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και χειραγώγησης της όποιας διαδικασίας διαλεύκανσης.

ΑΛΛΑ δεν είναι μόνο αυτό! Η εκτέλεση Κατσίφα, στο πλαίσιο μιας κρατικής πολιτικής προώθησης της ιδέας της «Μεγάλης Αλβανίας», είχε σαν θύμα το μέλλον και την προοπτική της ίδιας της μειονότητας. Είναι πολύς καιρός που υπάρχει τεταμένο κλίμα στον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό. Οι εκβιασμοί και οι βιαιοπραγίες κατά ηλικιωμένων, οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ελληνικής καταγωγής, οι προσβολές κατά της ελληνικής σημαίας, οι ανιστόρητες διεκδικήσεις των Τσάμηδων, η δημογραφική αποψίλωση και αλλοίωση -μέσω των συνεχών εποικισμών- των μειονοτικών περιοχών, η επιβολή της αλβανικής γλώσσας και οι προκλήσεις με ανθελληνικά σχολικά βιβλία, οι προσπάθειες σφετερισμού και υφαρπαγής των ελληνικών περιουσιών, οι στοχευμένες αλλαγές στη διοικητική διαίρεση, η παράνομη παρακράτηση χώρων λατρείας, η «σιωπηλή καταπίεση» της Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι περιορισμοί στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πνευματικού αποθέματος, η ανυπαρξία αξιόπιστης απογραφής, όλα αυτά αποτελούν πρακτικές ενταγμένες στην ίδια επιδίωξη: Τον περιορισμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (ΕΕΜ)!

Προκειμένου να υποβαθμιστεί η παρουσία της, τον Οκτώβριο του 2017 η αλβανική Βουλή ψήφισε νόμο περί «προστασίας των εθνικών μειονοτήτων», με τον οποίο διευρύνθηκε ο αριθμός τους. Αναγνωρίστηκαν έτσι εννέα εθνικές μειονότητες, ενώ μέχρι τότε αναγνωρίζονταν μόνο τρείς και ανακαλύφθηκαν ξαφνικά νέες μειονότητες Σκοπιανών, Μαυροβουνίων, Βλάχων, Αιγυπτίων, Ρομά, και Βουλγάρων! Παράλληλα, περιορίστηκαν τα πολιτιστικά, εκπαιδευτικά και περιουσιακά τους δικαιώματα. Και αυτό, παρά την αντίδραση των βλάχικων οργανώσεων που διακήρυξαν ότι δεν αποτελούν ξεχωριστή εθνική μειονότητα αλλά αναπόσπαστο μέρος των Ελλήνων της Αλβανίας!

«Αφού, παρά τα όσα έχουμε προσφέρει στην Αλβανία η ίδια δεν ανταποκρίνεται, τότε η αναθεώρηση της πολιτικής μας έναντι της γειτονικής χώρας είναι αναγκαία και ενδεδειγμένη, ώστε τα ζητήματα της Μειονότητας να τεθούν και πάλι στον κεντρικό πυρήνα των διμερών μας σχέσεων»

ΜΠΡΟΣΤΑ σ’ αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμένου, για να κρατηθεί στην εξουσία εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα, δίνοντας τα πάντα στο όνομα ενός δήθεν διεθνισμού που ανακαλύπτει και επιδιώκει να λύνονται προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Πριν μερικούς μήνες, ο κ. Κοτζιάς με τη ματαιοδοξία του, άνοιξε από το πουθενά θέμα «συνολικών διευθετήσεων» με την Αλβανία. Γιατί, όμως, χωρίς να έχουν προηγηθεί ανταλλάγματα από την αλβανική πλευρά; Τι συζητήσεις μπορούμε να έχουμε με την Αλβανία όταν δεν συμπεριφέρεται σαν κράτος δικαίου; Όταν δεν αποδέχεται τις διεθνείς συμβάσεις και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όταν θέτει θέμα Τσαμουριάς, όταν ισχυρίζεται ότι οι χιλιάδες Αλβανοί που ζουν στην Ελλάδα αποτελούν καταπιεσμένη μειονότητα και, κυρίως, όταν δεν έχει αντιληφθεί ότι ο δρόμος της προς την Ε.Ε. περνά από τα τελωνεία της Κακαβιάς και του Μαυροματίου, περνά δηλαδή από την Ελλάδα και το σεβασμό των δικαιωμάτων της ΕΕΜ στη Βόρειο Ήπειρο;

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση, η υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αρχών θα πρέπει να συνδυάζεται με την αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση του ελληνισμού, όπου αυτός ζει, και ειδικά στις πατρογονικές του εστίες. Αφού, παρά τα όσα έχουμε προσφέρει στην Αλβανία η ίδια δεν ανταποκρίνεται, τότε η αναθεώρηση της πολιτικής μας έναντι της γειτονικής χώρας είναι αναγκαία και ενδεδειγμένη, ώστε τα ζητήματα της Μειονότητας να τεθούν και πάλι στον κεντρικό πυρήνα των διμερών μας σχέσεων.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Realnews την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018)Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2018 | 5:40 pm


Συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ηγουμενίτσας στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ ΦιλαρμονικώνΜε μια ομολογουμένως επιτυχημένη παρουσία, συμμετείχε η Φιλαρμονική του Δήμου μας στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Χορωδιών Ορχηστρών, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 2 - 4 Νοεμβρίου. Ένα Φεστιβάλ με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, που στηρίζει τα σωματεία "Άγγελοι Γης", "Δώσε Ζωή" και "Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης".

Η Φιλαρμονική του Δήμου μας κέρδισε της εντυπώσεις παρουσιάζοντας ένα ποτ-πουρί τραγουδιών, ενορχηστρωμένο από τον Σπύρο Τζαδήμα με τίτλο «Αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης». Αποτελεί δείγμα της σταθερά υψηλής ποιότητας μουσικής παιδείας που παρέχεται στις τάξεις της Φιλαρμονικής, η οποία έχει ξεπεράσει πλέον τα στενά όρια της Θεσπρωτίας και στέκεται επιτυχώς σε όποια εκδήλωση απαιτείται.

Η εκδήλωση με Αρχιμουσικό τον κ. Κωνσταντίνο Τζάνη μαζί με 52 μέλη της Φιλαρμονικής και συνοδευόμενη από το μέλος του ΠΑΚΠΠΟ, υπεύθυνο για την Φιλαρμονική κ. Γεώργιο Ματρακούκα, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ενώ η Φιλαρμονική του Δήμου Ηγουμενίτσας, απέσπασε ζωηρό χειροκρότημα και τα καλύτερα σχόλια του πολυπληθούς κοινού. Αξίζει να επισημανθεί ότι το Διεθνές Φεστιβάλ είναι μοναδικό στο είδος του, δίνοντας φωνή δύο φορές το χρόνο σε δεκάδες χορωδίες και ορχήστρες.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, η Φιλαρμονική μας συμμετείχε και στην παρέλαση των Φιλαρμονικών από την πλατεία Αριστοτέλους μέχρι τον Λευκό Πύργο όπου είχε μια μοναδική και ιδιαίτερα ελκυστική παρουσία, γεγονός που οφείλεται στη δουλειά και τον ξεχωριστό ζήλο των μελών της.

Είναι δε βέβαιο ότι οι εμπειρίες που αποκόμισαν τα πιο νέα σε ηλικία μέλη θα αποτελέσουν κίνητρο για περισσότερη δουλειά.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος επισκέφθηκε την συμπρωτεύουσα προκειμένου να βρεθεί κοντά στα μέλη της Φιλαρμονικής και να τα συγχαρεί για τη λαμπρή μουσική παρουσία τους αφού τέτοιες πρωτοβουλίες αναβαθμίζουν την ποιότητα πολιτισμού στο Δήμο μας και συμβάλουν στην εξωστρέφεια του.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Ηγουμενίτσας και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας για την έμπρακτη στήριξη και σε αυτήν την προσπάθεια της Φιλαρμονικής.

Η αξιόλογη παρουσία της Φιλαρμονικής μας είναι εμφανής σε όλες τις περιόδους και τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα εντός και εκτός των τειχών του Δήμου.

Ο Πρόεδρος του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ
Γεράσιμος ΦουσέκηςΔημοσιεύθηκε στις 15 November 2018 | 5:36 pm


Συνελήφθη 19χρονος στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας με 2,7 κιλά κάνναβης


Συνελήφθη, σήμερα (15-11-2018) το πρωί στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, 19χρονος ημεδαπός, ο οποίος μετέφερε και επιχείρησε να διακινήσει στη χώρα ναρκωτικές ουσίες.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν για έλεγχο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 19χρονος δράστης και μετά από έρευνα που έγινε σε αυτό, βρέθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες πίσω από τις πλαϊνές ταπετσαρίες του οχήματος, πέντε (5) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (2) κιλών και (680) γραμμαρίων. 


Συνολικά, κατασχέθηκαν:
ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (2) κιλών και (680) γραμμαρίων,
το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του 19χρονου δράστη, ως μέσο μεταφοράς των ναρκωτικών,
δύο κινητά τηλέφωνα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2018 | 5:33 pm


Δωρεά από τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ» στο Κοινωνικό Παντοπωλείο
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας ευχαριστεί θερμά τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ» για τη συνεχιζόμενη βοήθεια και άμεση ανταπόκριση που επιδεικνύει τακτικά προς τη δομή μας. Η εταιρεία «ΠΙΝΔΟΣ» σήμερα Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018 προχώρησε για ακόμη μια φορά σε μια χορηγία αλληλεγγύης προσφέροντας μας 96 τμχ κατεψυγμένα κοτόπουλα βάρους 178 κιλών και 600 γρ.

Σας καλούμε όλους να στηρίξετε τη δομή μας και να ενισχύσουμε τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας.

Για τις προσφορές σας μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο του Κοινωνικού Παντοπωλείου 2665021438 ή να επισκεφτείτε τα γραφεία μας στο κτίριο ΕΙΝ (πρώην Μαθητική Εστία).Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2018 | 5:27 pm


Από τα βουνά του Σουλίου


Περήφανα, αγέρωχα.. 
Ζουν ελεύθερα στα βουνά του Σουλίου. 
Τα άγρια άλογα έχουν σχηματίσει μικρά κοπάδια και καλπάζουν σε μια μεγάλη περιοχή, συνήθως μακριά από δρόμους..


Μοναδικά φωτογραφικά στιγμιότυπα που κατέγραψαν περιπατητές των βουνών.. 
Είχαν την τύχη να τα καμαρώσουν έστω και από μακριά.


 

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2018 | 5:23 pm


Σοβαρά προβλήματα στην Ν.Δ. για τις δημοτικές εκλογές σε Γιάννενα, Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα


Δεν είναι μόνο ο δήμος Ιωαννιτών το «αγκάθι» για τη Ν.Δ. στο δρόμο για τις κάλπες των προσεχών δημοτικών εκλογών. 
Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στους δήμους Αρταίων, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας, όπου οι εσωκομματικές κόντρες και αντιπαραθέσεις καλά κρατούν, με αποτέλεσμα όλα να βρίσκονται στον... αέρα! 
Στα Γιάννενα η εξίσωση της κομματικής ενότητα διαταράσσεται από τις αντιδράσεις που υπάρχουν στη βάση για την υποψηφιότητα του Μωυσή Ελισάφ και ήδη «ξεσκονίσουν» και άλλα ονόματα που ενδεχόμενα θα μπορέσουν να εγγυηθούν τη ..."γαλάζια" νίκη. 
Στην Άρτα η ενότητα της παράταξης του Χρήστου Τσιρογιάννη απειλείται από τους τέσσερις δημοτικούς συμβούλους που βρίσκονται σε ευθεία αντιπαράθεση μαζί του. 
Ο πρώτος σε σταυρούς στις εκλογές του 2014 Γιώργος Μπαλάγκας και ο Χάρης Παπάζογλου είναι η κορυφή του προβλήματος για τη σημερινή δημοτική αρχή, με τον Γιώργο Μπαλάγκα να συζητά να ηγηθεί ο ίδιος ψηφοδελτίου που θα πάρει μέρος στις εκλογές στο Δήμο Αρταίων. 
Στην Πρέβεζα η εσωκομματική κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο σημερινό βουλευτή Στέργιο Γιαννάκη και τον επιχειρηματία Σπύρο Κυργιάκη που φιλοδοξεί να κατέλθει ως υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. είχε ως... «θύμα» τον δικηγόρο Βασίλη Γιάπρο ο οποίος απέσυρε την υποψηφιότητα του ως υποψήφιος δήμαρχος. 
Όμως ούτε και στη Ηγουμενίτσα η κατάσταση για τη Ν.Δ. είναι καλύτερη. Εκεί ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Λώλο ο οποίος πιθανότατα θα έχει αντίπαλο τηνΑλέκα Κοτσώνη.
Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα στους τέσσερις δήμους-πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Ηπείρου. 
Οι ανησυχίες των επιτελών του κόμματος της Ν.Δ. σχετίζονται και με ένα άλλο κομβικής σημασίας ζήτημα και πιο συγκεκριμένα με την πιθανότατα να αλλάξει χέρια η Π.Ε.Δ. Ηπείρου. Βλέπετε, η πολυδιάσπαση των δυνάμεων της κεντροδεξιάς δεν εγγυάται ένα θετικό αποτέλεσμα για τις εκλογές στην Π.Ε.Δ. όπως εκείνο των εκλογών του 2014.


 

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2018 | 5:19 pm


Δήμος Ηγουμενίτσας: Προτάσεις για τις εκδηλώσεις των ΧριστουγέννωνΤο Π.Α.Κ.Π.ΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας και ο Δήμος Ηγουμενίτσας προσκαλεί όλους τους φορείς και εθελοντές του Δήμου μας να καταθέσουν τις τελικές τους προτάσεις έως Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018 για την κατάρτιση του προγράμματος των εκδηλώσεων των Χριστουγέννων, στο τμήμα Αθλητισμού-Πολιτισμού του Π.ΑΚ.Π.ΠΟ. του Δήμου Ηγουμενίτσας στον κ. Αλέξανδρο Γιαννακό (Πληροφορίες: Τηλ-Φαξ: 2665360019, email: [email protected]).

Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 21:00μ.μ στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηγουμενίτσας θα γίνει η τελευταία συνάντηση όλων των φορέων – εθελοντών που θα λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και θα παρουσιαστεί το αναλυτικό πρόγραμμα.

Ο Πρόεδρος του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ
Γεράσιμος ΦουσέκηςΔημοσιεύθηκε στις 15 November 2018 | 5:15 pm


Την συμφωνία με την Ελλάδα "αποκάλυψε" ο Μπουσάτι
Χάρτες και πληροφορίες για «τεχνικές λεπτομέρειες» που αφορούν τη φερόμενη συμφωνία διευθέτησης των διαφορών στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Αλβανίας - Ελλάδας παρουσίασε στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό «Vision plus» ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντίτμιρ Μπουσάτι. Ο Αλβανός αξιωματούχος πρόσθεσε πως γίνονται διαπραγματεύσεις με στόχο ένα «πλήρες πακέτο ώστε να λυθεί το θέμα άπαξ διά παντός», ότι προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία και ότι δεν βλέπει «κανένα εμπόδιο» για την υπογραφή της από τις δύο κυβερνήσεις. Αρνήθηκε επίσης την εμπλοκή της Τουρκίας στο ζήτημα.

"Διαπραγματευόμαστε όλο το πακέτο με την Ελλάδα. Θα λυθεί το ζήτημα μια για πάντα" τόνισε. "Η Ελλάδα συνειδητοποίησε πως έφτασε η ώρα για μια τέτοια συμφωνία" πρόσθεσε.

Στη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, που ολοκληρώθηκε στην Κρήτη, αλλά τελικά αναλύθηκε ενδελεχώς στην Κορυτσά, διευκρινίζεται πως θα γίνει ο υπολογισμός των 12 μιλίων, από το τελευταίο κατοικημένο νησί κατά το έτος 1913, θα τεθεί μεταξύ των δύο χωρών μια γραμμή συνόρων κατά προσέγγιση.

Τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 μίλια θα εφαρμοσθούν από τους Οθωνούς και Μαθράκι και όχι από τον τελευταίο βορεινό φάρο, όπως στη συμφωνία του 2009.

Παράλληλα, ο Μπουσάτι σημείωσε ότι η Αλβανία δεν έχει κλείσει ακόμα τον ελληνικό κατάλογο των προσώπων που θεωρεί ανεπιθύμητα, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του για την «επίσημη σιωπή» της Αθήνας σε σχέση με τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της κηδείας του Κ. Κατσίφα.


 

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2018 | 3:44 pm


Το πρόγραμμα Erasmus+ συνεχίζεται και φέτος στο 2ο Γυμνάσιο ΗγουμενίτσαςΜε πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη χρονιά του προγράμματος Erasmus+ στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας με τίτλο «Ambassadors for Peace» και με κύριο θέμα την ειρήνη σε όλους τους τομείς της ζωής μας (ιστορία, περιβάλλον, σχολείο, κοινωνία, ψυχολογία, τεχνολογίες, καθημερινότητα, τέχνες…).

Μέχρι στιγμής πραγματοποιήσαμε ταξίδια στην Codlea της Ρουμανίας (μόνο εκπαιδευτικοί), στο Vinkovci της Κροατίας, στο Larsmo της Φινλανδίας, στα οποία συμμετείχαν 10 μαθητές και 6 εκπαιδευτικοί, ενώ αναμένονται ακόμα 2 κινητικότητες για το 2018-19, κατά τις οποίες θα ταξιδέψουν άλλοι 10 περίπου μαθητές του σχολείου μας στην Κατάνια της Σικελίας και στο Crolles της Γαλλίας.

Οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν τη σύμπραξη, δηλ. Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία, Κροατία και Φινλανδία, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την πόλη μας στα τέλη Μαΐου 2019, οπότε και θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Οι μαθητές μας, είχαν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν σε οικογένειες παιδιών των σχολείων υποδοχής και η εμπειρία τους ήταν πραγματικά αξέχαστη, καθώς έτυχαν άριστης φιλοξενίας.

Στην Κροατία, επισκεφτήκαμε τη μαρτυρική πόλη του Vukovar, όπου είδαμε κτίρια κατεστραμμένα από τον πρόσφατο πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία, νοσοκομεία, μνημεία και μουσεία που δείχνουν τη φρίκη του πολέμου μέσα από ιστορίες, διηγήσεις και προσωπικά αντικείμενα όσων τη βίωσαν. Το Vinkovci αποτελεί την παλαιότερη ευρωπαϊκή κατοικημένη πόλη, αφού μάθαμε πως κατοικείται συνεχώς από τη νεολιθική εποχή, κάτι που είχαμε την ευκαιρία να δούμε και στο πανέμορφο μουσείο της πόλης. Μεγάλοι δρόμοι, πολύ πράσινο, ο ποταμός Μποσούτ που διασχίζει την πόλη, τεράστια πλατεία με όμορφα κτίρια, εκκλησίες ρωμανικού ρυθμού και πολύ κοντά ο ποταμός Δούναβης, κατά μήκος του οποίου περπατήσαμε και βγάλαμε τις αναμνηστικές μας φωτογραφίες… Τέλος, η βόλτα στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ, ξεπέρασε τις προσδοκίες μας! Μια πολύ όμορφη περιήγηση με ξενάγηση, μας οδήγησε σε ένα Ζάγκρεμπ που ο μοναδικός συνδυασμός μεσαιωνικών πύργων, ανακτόρων του 19ου αιώνα, υπαίθριων αγορών και αρχαίων καθεδρικών ναών το καθιστά μια πανέμορφη πρωτεύουσα που δεν έχει να ζηλέψει πολλά από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις!

Η επίσκεψή μας στο Κοινοβούλιο της Κροατίας μας έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε με πολιτικούς και να παρακολουθήσουμε μία από τις συνεδριάσεις τους. Παρεμπιπτόντως, η Βουλή των Κροατών αποτελείται από τον σχεδόν μισό αριθμό βουλευτών σε σχέση με την Ελλάδα…

Το ταξίδι μας στην Φινλανδία, υπήρξε επίσης εντυπωσιακό. Ο καιρός ήταν με το μέρος μας και έτσι απολαύσαμε όλες τις υπαίθριες δραστηριότητες που ετοίμασαν για εμάς οι πολύ «ήσυχοι» και φιλικοί Φιλανδοί! Ένα πανέμορφο σχολείο μέσα στη φύση με τα ψηλά πεύκα, έλατα και σημύδες, τους άνετους δρόμους και ποδηλατοδρόμους και την μέρα που δεν τελείωνε ποτέ, αφού τον Μάιο μήνα που ταξιδέψαμε δε νύχτωνε σχεδόν καθόλου! Θεωρείται η χώρα με το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο όπως καταλάβαμε από όσα είδαμε, στηρίζεται σε δυο βασικές έννοιες: την απλότητα και την εμπιστοσύνη.

Απολαύσαμε βουτιές σε μία από τις εκατοντάδες λίμνες της περιοχής και σε συνδυασμό με την παραδοσιακή σάουνα, μπορέσαμε να καταλάβουμε ποιο είναι το μυστικό της χαλάρωσης και ηρεμίας για τους φίλους μας! Το Larsmo των 5.000 κατοίκων, αυξάνει συνεχώς τον πληθυσμό του, χάρη στην ύπαρξη εργοστασίου επεξεργασίας ξύλου και κατασκευής χαρτιού και δύο τεράστιων επιχειρήσεων κατασκευής πολυτελών σκαφών! Η επίσκεψή μας σε μία από αυτές, μας άφησε άναυδους, αφού είδαμε από κοντά πώς είναι τα σκάφη και τα γιοτ, όταν βρίσκονται στα σκαριά και με ποιον τρόπο κατασκευάζονται. Παρόλα αυτά ο υπεύθυνος ευγενικά αρνήθηκε να μας αποκαλύψει ποιοι διάσημοι Έλληνες έχουν παραγγείλει θαλαμηγό από την εταιρεία του!

Τέλος, μια σύντομη βόλτα στο Ελσίνκι, μας άφησε ενθουσιασμένους, μετά τις επισκέψεις μας στον επιβλητικό Λουθηρανικό καθεδρικό ναό του, τον εντυπωσιακό ορθόδοξο ναό Ουσπένσκι, ενώ απολαύσαμε μια όμορφη βόλτα στα πάρκα, τις πλατείες και την αποβάθρα του λιμανιού με τις όμορφες υπαίθριες αγορές του και θαυμάσαμε την αρχιτεκτονική που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ιδιομορφίες της πρωτεύουσας αυτής, ένα μείγμα από μοντέρνο, νεοκλασικό, art nouveau, βυζαντινό, ρωσικό και παραδοσιακό στυλ! Και φυσικά δεν μπορούσαμε να φύγουμε χωρίς να αγοράσουμε προϊόντα ταράνδου!

Πάντως, δεν μπορούμε να παραλείψουμε το γεγονός ότι και στις δύο χώρες, επισκεφτήκαμε πανέμορφα σχολεία, πολύ καλά οργανωμένα, εξοπλισμένα και πολύ καθαρά, ενώ μας εντυπωσίασε η άψογη συμπεριφορά των οδηγών απέναντι στους πεζούς, καθώς στις διαβάσεις σταματάνε όλα τα οχήματα, πολύ πριν πατήσεις το πόδι σου στον δρόμο για να τον διασχίσεις!

Κάναμε φιλίες που θα διαρκέσουν –ελπίζουμε- για πολύ καιρό, γνωρίσαμε καινούριες κουλτούρες, εξασκήσαμε τις ξένες γλώσσες μας και ζήσαμε μόνοι μας χωρίς τις οικογένειές μας για μία βδομάδα!

Η εμπειρία μας είναι αξέχαστη. Όχι μόνο λόγω των ταξιδιών, αλλά και όλης της πορείας του προγράμματος μέχρι του παρόντος. Εργασίες, πρότζεκτ, δράσεις, καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί, εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό, ενασχόληση με πολλές δραστηριότητες εντός και εκτός ωραρίου, αλλαγές στο σχολείο μας που προσδίδουν έναν ενθουσιασμό και κίνητρο για κάτι διαφορετικό από το μάθημα της τάξης!

Ευχαριστούμε όλους όσοι μας εμπιστεύονται και βοηθούν σε αυτήν την αξιόλογη προσπάθεια εκπαιδευτικών και μαθητών, την οποία και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε με προθυμία και πολλή όρεξη!Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2018 | 3:41 pm


10 ερωτήσεις στην Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Παιδείας Αντιγόνη Φίλη - Τι λέει για εκλογές, Καχριμάνη, Μπραίμη, κ.αΗ Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Παιδείας Αντιγόνη Φίλη, είναι φιλοξενούμενη στην ενότητα μίνι συνεντεύξεων της paramythia-online.gr "10 ερωτήσεις στην..."

«Η Αντιγόνη Φίλη τονίζει πως την ενδιαφέρουν αποκλειστικά οι αυτοδιοικητικές εκλογές, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν αναφέρεται στον 1ο ή στον 2ο βαθμό αυτοδιοίκησης.

Χαρακτηρίζει την 8ετια Καχριμάνη στην περιφερειακή αρχή απολύτως επιτυχημένη και τον ίδιο ακούραστο, δραστήριο, αποτελεσματικό και κυρίως πρακτικό

Βλέπει την εσωστρέφεια και τον εγωισμό σαν βασικούς παράγοντες στο οτι μόλις 3 φορές στα τελευταία 38 χρόνια εχει εκλέξει δήμαρχο η Νέα Δημοκρατία στην Παραμυθιά, ενώ σημείωσε με νόημα πως «πρεπει να διδαχτούμε από τα λάθη, κυρίως αυτά που προέρχονται από το μακρύ παρελθόν και μας στοιχειώνουν ως φαντάσματα που ξεπροβάλλουν απ’ τις ντουλάπες»

Για την Δημαρχία Σταυρούλας Μπραίμη, σημείωσε πως η παρούσα δημοτική αρχή ανέλαβε έναν νοικοκυρεμένο δήμο, διαχειρίζεται καλά την καθημερινότητα άλλα χρειάζεται και ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα

Για την θητεία της ως αντιπεριφερειάρχης σημείωσε πως σε απόλυτη συνεργασία με τον περιφερειάρχη και όλους τους φορείς, οργάνωσαν δράσεις και ημερίδες εντός και εκτός σχολικών μονάδων, καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις πανηπειρωτικού εύρους γιατί επενδύουν στην παιδεία και στον πολιτισμό ως μοχλό ανάπτυξης της περιφέρειας

Για την συνεργασία της με τον δήμο Σουλίου, τόνισε πως πολλά έργα έχουν δρομολογηθεί από την Περιφέρεια , έργα που χωρίς αυτήν δεν θα ξεκινούσαν καν, όπως το αποχετευτικό Παραμυθιάς, o καθαρισμός του Κωκκυτού και των ρεμάτων, μεταφορά νερού σε κτηνοτροφικές μονάδες, διάνοιξη αγροτικών δρόμων, ασφαλτοστρώσεις, κ.α.

Αναφέρθηκε στην προβολή του τουριστικού προϊόντος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η Ήπειρος παρουσιάζεται ως τουριστικός προορισμός τεσσάρων εποχών σε φορείς και ιδιώτες του τουρισμού. Επιπλέον τονίζει πως καλούνται στην Ήπειρο δημοσιογράφοι και τουριστικοί πράκτορες για να γνωρίσουν από κοντά τις ομορφιές του τόπου μας

Τονίζει πως είναι αντίθετη με την ποσόστωση του 40% στα ψηφοδέλτια της αυτοδιοίκησης, καθώς την θεωρεί αναχρονιστική και υποτιμητική

Διαβάστε απο εδώ όλες τις συνεντευξεις της ενοτητας «10 ερωτήσεις», ενω ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της Αντιγόνης Φίλη

1. Θα είστε υποψήφια στις επερχόμενες εκλογές (Αυτοδιοικητικές ή βουλευτικές);

Έχω δηλώσει πως με ενδιαφέρουν αποκλειστικά οι αυτοδιοικητικές εκλογές, γιατί πιστεύω πως όσοι ζούμε σ’ αυτόν τον τόπο και εφόσον είμαστε χρήσιμοι, οφείλουμε να συμμετέχουμε στα κοινά, να συναποφασίζουμε και να συμβάλουμε στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

2. Πως χαρακτηρίζεται τις 2 θητείες της Καχριμάνη στην περιφερειακή αρχή. Που πέτυχε που υστέρησε.

Η Ήπειρος είναι μια μεγάλη Περιφέρεια και μόνο ένας περιφερειάρχης όπως ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, εργατικός, ακούραστος, δραστήριος, αποτελεσματικός και κυρίως πρακτικός μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Από θεωρίες και μεγαλοστομίες χορτάσαμε σαν λαός. Θεωρώ πως η θητεία του είναι απολύτως επιτυχημένη, κυρίως αν αναλογιστούμε πως συνέπεσε και με την περίοδο των μνημονίων στην Ελλάδα.

3. Στην Παραμυθιά, η Νέα Δημοκρατία, έχει μόλις 3 φορές δήμαρχο τα τελευταία 38 χρόνια (από το 1980 και μετά). Τι θα πρέπει να αλλάξει στις επικείμενες δημοτικές εκλογές ώστε να κερδηθεί ο δήμος από το κόμμα τη ΝΔ?.

Mε δύο λέξεις η εσωστρέφεια και ο εγωισμός. Αντικειμενικά βέβαια γνωρίζετε και εσείς πως η ψήφος στις δημοτικές εκλογές είναι πιο χαλαρή και δεν περιορίζεται σε ασφυκτικά κομματικά πλαίσια. Ωστόσο, η εσωστρέφεια είναι αυτή που κράτησε την παράταξη μακριά από την εξουσία. Λάθη που πρέπει να μας προβληματίζουν και να διδαχτούμε από αυτά, κυρίως αυτά που προέρχονται από το μακρύ παρελθόν και μας στοιχειώνουν ως φαντάσματα που ξεπροβάλλουν απ’ τις ντουλάπες.

4. Πως κρίνετε τα 8 χρόνια της δημαρχίας Σταυρούλας Μπραίμη. Που πέτυχε και που υστέρησε

Η παρούσα δημοτική αρχή παρέλαβε έναν πολύ νοικοκυρεμένο δήμο, αποτελούμενο από τον δήμο Παραμυθιάς, τον δήμο Αχέροντα και την κοινότητα Σουλίου. Γενικά , διαχειρίστηκε καλά την καθημερινότητα, αυτό όμως δεν αρκεί. Ένας δήμος για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα κρατήσουν τους νέους ανθρώπους στον τόπο μας.

5. Πως χαρακτηρίζετε την θητεία σας σαν περιφερειακός σύμβουλος και σαν θεματικός περιφερειάρχης. Σε πια θέματα δώσατε βαρύτητα, και τι αποτέλεσμα είχατε;

Διανύω τη δεύτερη θητεία μου ως Περιφερειακή Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Περιφερειάρχη μας Αλέξανδρου Καχριμάνη, ενώ από τον Μάρτιο έχω αναλάβει καθήκοντα Αντιπεριφερειάρχη παιδείας και πολιτισμού. Ως Περιφερειακή Σύμβουλος προσπάθησα να βρίσκομαι κοντά στους πολίτες και στα προβλήματα που τους απασχολούν. Μέσα από την καθημερινή επαφή μαζί τους, ενημερώνομαι και γίνομαι αποδέκτης αιτημάτων τα οποία μεταφέρω στις υπηρεσίες και στους συναδέλφους μου προκειμένου να επιλύονται. Ως Αντιπεριφερειάρχης σε απόλυτη συνεργασία με τον Περιφερειάρχη μας και όλους τους φορείς, οργανώνουμε δράσεις και ημερίδες εντός και εκτός σχολικών μονάδων, καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις πανηπειρωτικού εύρους γιατί επενδύουμε στην παιδεία και στον πολιτισμό ως μοχλό ανάπτυξης της περιφέρειας οπως τελευταία με τις πολιτιστικές διαδρομές στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου. Αν υστέρησα κάπου, οφείλω να κάνω την αυτοκριτική μου και μάλλον θα έπρεπε να ήμουν λιγότερο ευαίσθητη και πιο διεκδικητική.

6. Ποια είναι η συνεργασία της περιφέρειας Ηπείρου με τον δήμο Σουλίου

Η συνεργασία της Περιφέρειας με όλους τους δήμους ανεξαιρέτως είναι άριστη. Παρεμβαίνουμε παντού ακόμα και σε θέματα που δεν άπτονται της αρμοδιότητάς μας προκειμένου να είμαστε χρήσιμοι για τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό και η συνεργασία μας με τον δήμο Σουλίου είναι αγαστή. Πολλά έργα έχουν δρομολογηθεί από την Περιφέρεια ,- έργα που χωρίς αυτήν δεν θα ξεκινούσαν καν όπως ενδεικτικά το αποχετευτικό Παραμυθιάς, o καθαρισμός του Κωκκυτού και των ρεμάτων, μεταφορά νερού σε κτηνοτροφικές μονάδες, διάνοιξη αγροτικών δρόμων, ασφαλτοστρώσεις και πολλά άλλα.

7. Ποια είναι η σχέση σας με τον περιφερειάρχη και τους Θεσπρωτούς συνάδελφους σας

Όπως προείπα, οι σχέσεις μου με τον Περιφερειάρχη μας είναι εξαιρετικές και οφείλω να τον ευχαριστήσω, γιατί η πόρτα του γραφείου του καθώς και το τηλέφωνό του είναι πάντα ανοιχτά για όλους μας. Με τους συναδέλφους μου γενικά δεν υπάρχουν προβλήματα. Αναπόφευκτα κάποιες στιγμές μπορεί να δημιουργούνται μικροδιαφορές, αλλά με σύνεση όλα ξεπερνούνται. Είμαστε ομάδα και προσωπικά πιστεύω στο ομαδικό πνεύμα.

8. Στην θητεία σας ως αντιπεριφερειάρχη, πραγματοποιήσατε δράσεις για την προβολή του τουριστικού προϊόντος. Τι αποτέλεσμα είχαν αυτές οι δράσεις και πως μπορούν να συνεχιστούν;

Το τελευταίο διάστημα εκπροσώπησα την Περιφέρεια Ηπείρου σε τρεις διεθνείς εκθέσεις στο Βερολίνο και στο Αμβούργο. Γενικά συμμετέχουμε στις σπουδαιότερες εκθέσεις του κόσμου όπου και φιλοξενούμε όλους τους δήμους και τους φορείς. Έχουμε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την τουριστική προβολή πλήρους της Ηπείρου και βάσει αυτού κινούμαστε στις εκθέσεις. Το τμήμα τουρισμού στα Γιάννενα και οι ευσυνείδητοι υπάλληλοι κάνουν πολύ καλή δουλειά. Στις εκθέσεις που πάμε, πάντα κλείνονται ραντεβού στα οποία παρουσιάζεται η Ήπειρος ως τουριστικός προορισμός τεσσάρων εποχών σε φορείς και ιδιώτες του τουρισμού. Επιπλέον καλούνται στην Ήπειρο δημοσιογράφοι και τουριστικοί πράκτορες για να γνωρίσουν από κοντά τις ομορφιές του τόπου μας. Το μεγάλο στοίχημα στον τουρισμό είναι να κερδίσουμε τις εντυπώσεις των επισκεπτών και σ’ αυτό οφείλουν να συμβάλλουν κυρίως οι επαγγελματίες παρέχοντας υψηλές υπηρεσίες στους πελάτες τους. Δίνουμε βάση στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας, τα οποία συνδέονται άρρηκτα με την προσέλκυση τουριστών.

9. Πως κρίνεται την ποσόστωση του 40% για τις γυναίκες και πόσο μπορεί να επηρεάσει αυτό αφενός την συγκρότηση ψηφοδελτίων

Για την ποσόστωση έχω πει πως με βρίσκει εντελώς αντίθετη. Τη θεωρώ αναχρονιστική ίσως και υποτιμητική. Σίγουρα είναι πιο δύσκολη για τις γυναίκες η εναρμόνιση της οικογενειακής, επαγγελματικής και πολιτικής ενασχόλησης, όμως όλα γίνονται αρκεί να πιστεύουμε σ’ αυτά

10. Τι εύχεστε για το μέλλον ;

Αυτό που εύχομαι και ελπίζω είναι πάνω απ’όλα να είμαστε όλοι υγιείς και γεροί. Ειδικά εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά, οφείλουμε να είμαστε παρόντες και με συνέργειες και συνεργασίες να προσπαθούμε για το καλό του τόπου που ζούμε και αγαπάμε. Σ’ αυτόν τον αγώνα όλοι είμαστε χρήσιμοι και δεν περισσεύει κανείς.


 

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2018 | 2:39 pm


Ηγουμενίτσα: Live Rock Night στην Μπουάτ Σταυροδρόμι
Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2018 | 2:19 pm


Δεύτερος κύκλος Εκπαίδευσης των στελεχών των νεοσύστατων ΤοΜΥ Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας από το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣΤον 2ο κύκλο εκπαίδευσης των στελεχών στις νεοσύστατες ΤοΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) πραγματοποιεί από τον Οκτώβριο το ΚΕΘΕΑ, σε θέματα δυναμικής και λειτουργίας της διεπιστημονικής ομάδας, καθώς και δικτύωσης με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Η εκπαίδευση έχει στόχο να υποστηρίξει τη νέα προσέγγιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα που αντιπροσωπεύουν οι ΤοΜΥ, καθώς οι Μονάδες στοχεύουν στην ολιστική φροντίδα του πληθυσμού από μια καλά συντονισμένη ομάδα επαγγελματιών υγείας με κοινή γλώσσα και δικτύωση με την τοπική κοινωνία.

H συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με το ΚΕΘΕΑ αναμένεται να ενισχύσει τους επαγγελματίες υγείας, κοινωνικής φροντίδας και διοίκησης των ΤοΜΥ με γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις αναγκαίες για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, επικεντρωμένων στον πολίτη.

Το σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ΚΕΘΕΑ προβλέπει την εκπαίδευση του συνόλου των στελεχών στις ΤοΜΥ, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που θα ιδρυθούν το επόμενο διάστημα, και έχει διετή διάρκεια. Η εκπαίδευση έχει τη μορφή διήμερων θεωρητικών και βιωματικών σεμιναρίων, και πραγματοποιείται από έμπειρα στελέχη του ΚΕΘΕΑ, κυρίως στις εγκαταστάσεις του ή σε χώρους που έχει εξασφαλίσει το Υπουργείο Υγείας.

Το διάστημα Οκτώβριου 2018 -Μάρτιος 2019 υλοποιούνται 12 εκπαιδευτικοί κύκλοι, σε Αθήνα, Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Βέροια, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Αγρίνιο, Μεσολλόγι, Κρήτη και Λάρισα. Μετά την αξιολόγηση της πρώτης αυτής φάσης, η εκπαίδευση θα συνεχιστεί έως την κάλυψη όλων των στελεχών που εργάζονται στις ΤοΜΥ πανελλαδικά.

H εκπαίδευση επαγγελματιών συγκαταλέγεται στους καταστατικούς σκοπούς του ΚΕΘΕΑ, και ο Οργανισμός διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προαγωγή του επιστημονικού διαλόγου, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη διάδοση καλών πρακτικών στον τομέα των εξαρτήσεων στη χώρα μας.Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2018 | 2:16 pm


Δήμος Σουλίου: Τι αποκομίσαμε από WTM και Philoxenia και τι πρέπει να γίνει για την πραγματική ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος - Του Χρήστου Γκορέζη

 Μονόδρομος η δημιουργία δημοτικής επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης, η δραστηριοποίηση των ιδιωτών και η ανάπτυξη της κατηγορίας Silver Tourism (55+)

2 σημαντικές εκθέσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού, είναι ήδη παρελθόν, αφήνοντας μας μια γλυκόπικρη γεύση, όσον αφορά την παρουσία μας σε αυτή και τα κέρδη που αποκομίσαμε.

Ο λόγος για την WTM και την Philoxenia που και για φέτος κέρδισαν το ενδιαφέρον της εγχώριας και της διεθνής τουριστικής κοινότητας.
Στα θετικά σημειώνουμε πως έστω και με υποτυπώδη παρουσία… ήμασταν εκεί. Ξαναβρεθηκαμε μετά από πολλά χρονιά στην WTM και επαναλάβαμε την κλασική μας παρουσία στην Philoxenia.
Και το σημαντικό κατά την ταπεινή μας γνώμη (και αυτό κρατάμε στα θετικά), είναι πως όταν αυτές οι δράσεις γίνονται προεκλογικά, αναγκαστικά μπαίνει ο τουρισμός στο τραπέζι των υποψηφίων και των προεκλογικών προγραμματικών φυλλαδίων, έστω και αν κάποιος από τους υποψήφιους, δεν το θεωρεί σημαντικό.
Στα αρνητικά, πως και στις 2 εκθέσεις, σαν προορισμός είχαμε ελλειπή παρουσία, η οποία περιορίστηκε στην διανομή φυλλαδίων και ορισμένων press kit, καθως και στην φυσική παρουσία της δημάρχου στην WTM και της δημάρχου και της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου σε θέματα τουρισμού στην Philoxenia, αφού σαν δημοτική αρχή, στερούμαστε την ύπαρξη τεχνοκράτη του τουριστικού προϊόντος που θα είναι σε θέση να συνδιαλλαγεί με τους επισκέπτες και τους επαγγελματίες άλλα και να οργανώσει μια αποστολή σε τουριστική έκθεση για την ανάπτυξη του τουρισμού.
Το πλέον συμαντικο προβλημα, ήταν η απουσία των επαγγελματιών του τουρισμού του δήμου (με ελάχιστες εξαιρέσεις στην philoxenia), αν και στην πραγματικότητα, αυτούς αφορά οι εκθέσεις και οχι τις δημοτικές αρχές, καθώς το σημαντικό στις εκθέσεις είναι οι συναντήσεις B2B με tour operatorς, ιδανικά σε επιπεδο CEO και όχι η παρουσία reception πίσω από ένα τραπέζι με λίγα φυλλάδια.
Στις εκθέσεις αυτού του είδους, οι δήμαρχοι και όλοι οι αιρετοί, είναι εκεί για να φροντίσουν να έχουν ότι χρειάζονται οι φορείς και οι επαγγελματίες του τουρισμού, ώστε οι δεύτεροι να κάνουν την δουλειά που απαιτείται… και όχι να τους αντικαθιστούν οι οποιοδήποτε αιρετοί. Ο τουρισμός, είναι καθαρά υπόθεση των ιδιωτών, επαγγελματιών και επιχειρηματιών που ζουν, βιώνουν και επενδύουν στην ανάπτυξή του. Υποθεση των δήμων ειναι να βοηθούν τους ιδιώτες. Και όσο δεν συμβαίνει αυτό, τόσο θα κυνηγάμε την ουρά μας με παρουσίες σε εκθέσεις χωρίς κανένα ουσιαστικό κέρδος, πέραν από τις όποιες συναντήσεις μπορεί να κάνει ο οποιοδήποτε αιρετός εκτός αντικείμενου του τουρισμού.
Έτσι μοιραία το κέρδος από μια έκθεση είναι η επικοινωνία της φωτογραφίας και αν αυτό προσπαθήσεις να το συνδέσεις με συμβόλαια που κλείστηκαν με ξενοδοχεία ή με επιχειρήσεις δραστηριοτήτων στην φύση, τότε θα δεις ένα τεράστιο μηδέν.
Αυτή είναι και η λογική των τεράστιων εκθέσεων, όπως η ITB στο Βερολίνο, η WTM στο Λονδίνο, η Tour Natur στο Ντίσελντορφ, η Fitur στην Μαδρίτη και η Mitt στην Μόσχα. Όλες αυτές οι εκθέσεις έχουν ένα κοινό. Πραγματοποιούνται στο πρώτο ή στο τελευταιο τρίμηνο κάθε χρονιάς, ώστε να αναπτυχθούν τα συμβόλαια για το επερχόμενο καλοκαίρι.
Και φυσικά θα υπάρχει αντίλογος που θα αναφέρει, «γιατί να έχει τα θετικά προσδοκούμενα κέρδη ένας δήμος σαν τον δικό μας; Τι προσφέρει;, Ποια είναι η τουριστική κουλτούρα των άρχων και των επαγγελματιών;» Η απάντηση σε αυτό είναι απλή. Ολα αυτά χτίζονται χρονιά την χρονιά. Όταν αφήνεις όμως δεκαετίες ανεκμετάλλευτες, φτάνεις μοιραία ή στην απουσία ή στην υποτυπώδη εμφάνιση στις εκθέσεις.
Τι πρέπει να συμβεί άμεσα, πριν από την παρουσία μας σε εκθέσεις;
Το νούμερο ένα, είναι η απόκτηση τουριστική ταυτότητας του δήμου. Τι είμαστε, τι τουρισμό μπορούμε να δεχτούμε και πως μπορούμε να το αναπτύξουμε.
Η πραγματικότητα είναι μία. Αυτήν την στιγμή, εκτός της άναρχης ανάπτυξης του Αχέροντα και της εκμετάλλευσης του για 6 εβδομάδες max την σεζόν, ο τουρισμός του δήμου περιορίζεται στην κατηγορία Silver Tourism, δηλαδή τουρίστες ηλικίας 55+.
Και αυτό δεν είναι κακο. Όλοι οι προορισμοί, επενδύουν στην ανάπτυξη της κατηγορίας silver tourism, καθώς είναι μια ποιοτική ομάδα τουριστών, με έμφαση στον πολιτισμό, την φύση και την ιστορία του τόπου. Όλη η αγορά στρέφεται στους “ασημένιους τουρίστες” προσαρμόζοντας τις μελέτες στο πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το σωστό segmentation για τη δημιουργία προϊόντων Silver Tourism στα πλαίσια μακρόπνοου σχεδιασμού, τις στρατηγικές πωλήσεων και τη προέλκυση τουριστών άλλα και επενδύσεων.
Θα πρέπει να σημειωθεί, πως το σημαντικότερο συνέδριο στις φετινές παράλληλες εκδηλώσεις της philoxenia, αφορούσε τους Silver Tourists. Ποιοι είναι οι «ασημένιοι» τουρίστες; Tι ποσοστό της τουριστικής αγοράς αποτελούν; Ποιες είναι οι απαραίτητες γνώσεις που πρέπει να αποκτήσει η τουριστική βιομηχανία για να ικανοποιήσει τις ανάγκες αυτής της ηλιακής ομάδας;
Αν αυτό καταφέρουμε να το αναπτύξουμε στην Παραμυθιά, σε συνδυασμό με τον απελπιστικό από θέμα οργάνωσης και εικόνας Αχέροντα και το ανύπαρκτο στον χάρτη του τουρισμού Σούλι, τότε θα μπορούμε να πούμε πως θέτουμε τις βάσεις για το νούμερο ένα αναπτυξιακό μέσο για όλον το δήμο.
Για να συμβεί όμως αυτό, αρχικά η δημοτική αρχή θα πρέπει να πάρει σοβαρά το κομμάτι του τουρισμού,
 1. Να ενταχθεί στο δυναμικό της ειδικός συνεργάτης για τον τουρισμό,
 2. Να μην υπάρχει εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος άλλα αντιδήμαρχος, να υποστηριχθούν οι 2 παραπάνω με αντίστοιχες ειδικότητες στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας
 3. Να δημιουργηθεί μια επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης ή μια δημοτική υπηρεσια τουρισμού, οπως σε όλους τους δήμους που επενδύουν στον τουρισμό
 4. Όλοι αυτοί να είναι σε μόνιμη ανοιχτή γραμμή με τους επαγγελματίες του τουρισμού του δήμου.
Μια συνηθησμένη επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης ή  υπηρεσία τουρισμού ενός δήμου, εχει υπηρεσιακό αντικείμενο τα εξής :
 • Τηρεί μητρώα και στοιχεία που αφορούν την υφιστάμενη κατάσταση του τουρισμού στην περιοχή του δήμου (τουριστικά αξιοθέατα, τουριστικές επιχειρήσεις, τουριστικές υποδομές, στοιχεία απασχόλησης, οικονομικά στοιχεία κλπ).
 •  Σχεδιάζει και εισηγείται προγράμματα δράσεων και παρέμβασης του δήμου για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή και την αναβάθμιση των παρεχομένων τουριστικών υπηρεσιών, σε συνεργασία με τους τουριστικούς επαγγελματικούς φορείς της περιοχής. Μεριμνά για την εφαρμογή των προγραμμάτων αυτών.
 • Μεριμνά για το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση προγραμμάτων τουριστικής προβολής της περιοχής του δήμου  (π.χ. παραγωγή τουριστικού υλικού και εκδόσεις πρακτικών οδηγών για τους ταξιδιώτες, συμμετοχή σε εκθέσεις τουρισμού, δημιουργία δικτύων επικοινωνίας και συνεργασίας με άλλες περιοχές εντός και εκτός της χώρας κλπ).
 • Μεριμνά για την εφαρμογή μηχανισμών ενημέρωσης / πληροφόρησης των επισκεπτών της περιοχής, όπως γραφείου πληροφόρησης επισκεπτών .
 • Υποστηρίζει ολες τις δημοτικές υπηρεσιες, τους τοπικούς φορεις και τους ιδιώτες του τουρισμού, για την προώθηση των παραπάνω στόχων
Οτι δηλαδή δεν έχουμε εμεις…
Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2018 | 2:13 pm


Ημερίδα για την Οικονομική Διαχείρηση ΟΤΑ μετά τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε Ημερίδα Ενημέρωσης που διοργάνωσε η ΠΕΔ Ηπείρου σε συνεργασία με την εταιρία Νομική Βάση Πληροφοριών «ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ» και θέμα: “ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι”.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2018 (ώρα 10.00 π.μ. – έως 15.00 μ.μ.) στα Ιωάννινα (Αίθουσα Συνεδριάσεων του ΔΣ της Π.Ε.Δ. Ηπείρου) και την παρακολούθησαν υπάλληλοι και στελέχη Οικονομικών Υπηρεσιών, Δήμων της Ηπείρου, Δημοτικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Δημοτικών Επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, κ. Ιωάννης Λώλος στο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της εταιρείας «ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ» για την συνεργασία τους, τόνισε ότι: «Μετά την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου, Ν. 4555/2018 (ΦΕΚ Α’ 133) ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να εφαρμόσει ένα πλήθος αλλαγών στη λειτουργία της με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα τόσο στον τρόπο λήψης αποφάσεων όσο και στις διαδικασίες διοικητικής και οικονομικής λειτουργίας των Δήμων. Η σημερινή ημερίδα έχει ως στόχο να ενημερώσει τα στελέχη των Οινομονικών Υπηρεσιών μας ώστε να λάβουν άμεσα, έγκυρα και τεκμηριωμένα απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, αναφορικά με τις μεταβολές που επιφέρει ο Ν. 4555/2018 στις διαδικασίες ανάληψης, εκκαθάρισης και τις εντολές δαπανών των ΟΤΑ Α’ Βαθμού. Τέλος θέλω να σας ενημερώσω ότι η Π.Ε.Δ. Ηπείρου θα συνεχίσει να διοργανώνει επιμορφωτικές ημερίδες, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα αιτήματα των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και τον ρόλο μας να παρέχουμε επιστημονική και τεχνική υποστήριξη στο προσωπικό όλων των Δήμων της Περιφέρειας Ηπείρου».

Ο συντονιστής της ημερίδας, κ. Γιώργος Τσενές, Διευθυντής της Νομικής Βάσης Πληροφοριών «ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ» καλοσωρίζοντας τους συμμετέχοντες ανέφερε ότι, «στα επιμορφωτικά σεμινάρια ή ημερίδες που διοργανώνουμε ως εταιρία, δεν θέλουμε να περιοριστούμε μόνο στο εισηγητικό σκέλος και στην ενημέρωσή σας αλλά επιδιώκουμε να αποτελούν ένα βήμα και ένα χώρο συζήτησης και διαλόγου» και ευχαρίστησε τα στελέχη της ΠΕΔ Ηπείρου για την άρτια συνδιοργάνωση της ημερίδας.

Στη συνέχεια ο κ. Ιωάννης Θεοδώρου, έγκριτος νομικός, συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων και συνεργάτης της εταιρίας «ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ», στην εισήγησή του, ανέπτυξε την θεματολογία της ημερίδας αναφορικά με τις μεταβολές του Ν. 4555/2018 σε διαδικασίες - όπως π.χ. διάθεση πιστώσεων, ανάληψη υποχρεώσεων, εκκαθάριση δαπανών, εντολή πληρωμής δαπανών, έλεγχος τίτλων πληρωμής, σύσταση και διαχείριση της πάγιας προκαταβολής, έλεγχος μισθοδοσίας, επιταγές, υπόλογοι και επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων - και έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να διατυπώσουν καίρια ερωτήματα και να λάβουν άμεσα, έγκυρα και τεκμηριωμένα απαντήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστοχώρο της ΠΕΔ Ηπείρου (www.pedepirus.gr)Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2018 | 2:03 pm


Μεγάλος Διαγωνισμός ΔΩΔΩΝΗ «ΤουΤοστ» με δώρο ένα αυτοκίνητο smart fortwo passion για τον μεγάλο τυχερό
Η ΔΩΔΩΝΗ γιορτάζει τα δύο χρόνια κυκλοφορίας του πιο λαχταριστού ημίσκληρου τυριού ΔΩΔΩΝΗ «ΤουΤοστ» και προσκαλεί το κοινό να πάρει μέρος σε ένα μεγάλο διαγωνισμό που χαρίζει πλούσια δώρα, όπως smartphones, tablets και πολλά άλλα, καθώς και ένα αυτοκίνητο smart fortwo passion για τον μεγάλο νικητή.

Από τα Μέσα Οκτωβρίου ως και το τέλος Νοεμβρίου, όσοι προμηθευτούν το αγαπημένο τυρί ΔΩΔΩΝΗ «ΤουΤοστ» έχουν την δυνατότητα να λάβουν μέρος σε έναν μοναδικό διαγωνισμό, διεκδικώντας πλούσια δώρα, αρκεί να επισκεφτούν το ειδικά διαμορφωμένο microsite www.letsmakeatoast.gr! Κάθε μέρα, τουλάχιστον ένας τυχερός κερδίζει, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν αυτόματα μέρος στη μεγάλη κλήρωση για ένα ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο, smart fortwo passion.

Οι καταναλωτές που θα προμηθευτούν το prepacked ΔΩΔΩΝΗ «ΤουΤοστ» μπορούν να βρουν το μοναδικό κωδικό στο πάνω μέρος της συσκευασίας, ενώ όσοι επιλέξουν το τυρί ΔΩΔΩΝΗ «ΤουΤοστ» από τα σημεία κοπής, μπορούν να προμηθευτούν το ειδικό κουπόνι του διαγωνισμού στην υποδοχή του εκάστοτε καταστήματος που τρέχει ο διαγωνισμός, να επισκεφτούν στη συνέχεια το www.letsmakeatoast.gr, να καταχωρήσουν τον μοναδικό κωδικό και να λάβουν μέρος στον πλούσιο αυτό διαγωνισμό εύκολα και γρήγορα, ακολουθώντας τέσσερα απλά βήματα.

Το ημίσκληρο τυρί ΔΩΔΩΝΗ «ΤουΤοστ» κυκλοφορεί σε πλήρες και light και ξεχωρίζει για την εξαιρετική ποιότητα και την πλούσια γεύση του, η οποία οφείλεται στην τετράμηνη ωρίμανση του και στο 100% ελληνικό πρόβειο και αγελαδινό γάλα άριστης ποιότητας που συλλέγει η εταιρεία καθημερινά από περισσότερους από 5.500 Έλληνες παραγωγούς.

Την καμπάνια επιμελήθηκε η διαφημιστική εταιρεία Day 6 CommUNIQUEations.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά το διαγωνισμό, επισκεφτείτε το www.letsmakeatoast.grΔημοσιεύθηκε στις 15 November 2018 | 2:01 pm


Νομός Θεσπρωτίας - Ειδήσεις και Νέα

Ακέφαλη η Θεσπρωτία

 1. Ακέφαλη η Θεσπρωτία  EpirusPost.gr
 2. Full coverage

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2018 | 12:11 pm


Δείτε αγγελίες στο Νομό Θεσπρωτίας

Φιλικοί ιστότοποι: