Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Θεσπρωτίας    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Θεσπρωτίας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:

•Δευτέρα (18-11-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) - Κοκκινολιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου

•Τρίτη (19-11-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.

•Τετάρτη (20-11-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.

•Πέμπτη (21-11-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα

•Παρασκευή (22-11-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά. 

•Κυριακή (24-11-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σαμονίβα - Τσαγκάρι - Φροσύνη - Αυλότοπος - Κουκλιοί - Γλυκή

Δημοσιεύθηκε στις 16 November 2019 | 4:18 pm


Συνελήφθη με 7 συσκευασίες κάνναβη, συνολικού βάρους 294,3 γρ.

Συνελήφθη με 7 συσκευασίες κάνναβη, συνολικού βάρους 294,3 γρ.


Συνελήφθη, την Πέμπτη (14-11-2019) απογευματινές ώρες στην πόλη των Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών. 

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών ότι ο αλλοδαπός αποκρύπτει στην οικία του και διακινεί ναρκωτικές ουσίες, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον ανωτέρω στην πόλη των Ιωαννίνων και τον συνέλαβαν, διότι σε νομότυπη έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 
· επτά (7) συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 294,3 γραμμαρίων, 
· χρηματικό ποσό των (250) ευρώ και 
· κινητό τηλέφωνο 

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Δημοσιεύθηκε στις 16 November 2019 | 8:21 am


Ψήφισμα του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας για την Αναστολή λειτουργίας Τριτοβάθμιου Τμήματος στην Ηγουμενίτσα

Ψήφισμα του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας για την Αναστολή λειτουργίας Τριτοβάθμιου Τμήματος στην Ηγουμενίτσα 


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, αφού έλαβε υπόψη του ότι: 

Ö Το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας (πρώην τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων) που εδρεύει στην Ηγουμενίτσα, αποτελεί ένα δυναμικό Τμήμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης με σημαντική προσφορά στην τοπική κοινωνία. 

Ö Από την ίδρυσή του ως Τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών, πριν από σχεδόν 20 χρόνια, η προσφορά του είναι σημαντική. Τόσο σε επιστημονικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, το Τμήμα συνέβαλε στην ανάπτυξη της πόλης και της περιοχής. 

Ö Η Ηγουμενίτσα έγινε χώρος διοργάνωσης Διεθνών Συνεδρίων και πολλών ημερίδων. Δεκάδες επιστήμονες από Ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια βρέθηκαν στον τόπο μας, δίνοντας στην τοπική επιστημονική κοινότητα μια πολύτιμη ευκαιρία επιμόρφωσης και ενημέρωσης. 

Ö Παράλληλα, μέσω των κατακτηρίων εξετάσεων αρκετοί Θεσπρωτοί, πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα επιπλέον ακαδημαϊκό εφόδιο. 

Ö Ακόμη, η διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων προς επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς σε τακτική βάση αποτελεί μία ακόμη συνεισφορά του Τμήματος στην πόλη και την περιοχή. 

Ö Όλα αυτά τα χρόνια, με δεδομένη την αλληλεπίδραση μεταξύ ακαδημαϊκών και κοινωνικών φορέων, σταθήκαμε αρωγοί σε κάθε πρωτοβουλία των Μελών του Τμήματος. 

Με την ανακοίνωση αναστολής λειτουργίας του Τμήματος διαπιστώνεται ότι, σε όλο το δυτικό άξονα της Χώρας, από τους τέσσερεις Νομούς της Περιφέρειας Ηπείρου στα Ελληνοαλβανικά σύνορα και έως τα όρια του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, η Ηγουμενίτσα είναι η μοναδική πρωτεύουσα Νομού που στερείται παντελώς οποιασδήποτε σχολής ή τμήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Η κατάφορη αδικία που τελείται εις βάρος της περιοχής μας θα πρέπει να σταματήσει. 

Η αντίδραση του Φορέα μας δεν πηγάζει από τοπικιστικά συμφέροντα αλλά από το καλώς νοούμενο συμφέρον της εκπαίδευσης, των φοιτητών και ευρύτερα του κοινωνικού συνόλου. 

Εμείς ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την Πολιτεία 

να ανακληθεί η ανακοινωθείσα αναστολή λειτουργίας του Τμήματος και να ενδυναμωθεί περαιτέρω η λειτουργία του καθώς θα συμβάλλει, μέσω συνέργειας με την τοπική κοινωνία, στην ανάπτυξη της περιφέρειας και στην ενίσχυση των πολιτισμικών συνόρων της πατρίδας μας. 

Η Ηγουμενίτσα, ως έδρα του Τμήματος, αποτελεί ταυτόχρονα ένα κομβικό σημείο πολιτικής και οικονομικής σημασίας, συνδέοντας την Ευρώπη με την Ασία και μια σημαντική γέφυρα ανθρώπων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όπως οι μεταφορές, οι επιχειρήσεις, οι εξαγωγές/εισαγωγές, ο τουρισμός, η ναυτιλία, κ.ά. για τις οποίες απαιτούνται οπωσδήποτε γλωσσικές, μεταφραστικές και διαπολιτισμικές δεξιότητες πέρα από τις αντίστοιχες επαγγελματικές. 

Το παρόν ψήφισμα να κοινοποιηθεί στους τοπικούς Βουλευτές, στον αρμόδιο Υπουργό και στον Πρωθυπουργό.

Δημοσιεύθηκε στις 16 November 2019 | 8:17 am


Σύλληψη 20χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Σύλληψη 20χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 20χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Δημοσιεύθηκε στις 16 November 2019 | 7:53 am


Ελεύθερη η επιλογή εισφορών για κάθε ασφαλισμένο

Ελεύθερη η επιλογή εισφορών για κάθε ασφαλισμένο


Τις βασικές αρχές του νέου ασφαλιστικού συστήματος για τους περίπου 1,5 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που θα τεθεί σε ισχύ από το 2020 παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Thessaloniki Summit 2019, το βράδυ της Πέμπτης.

Όπως εξήγησε το «νέο, καινοτόμο, απλό και αποτελεσμαστικό σύστημα» αποσυνδέει την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα και προσφέρει ελεύθερη επιλογή εισφορών, ανάλογα με την επιθυμία και τον σχεδιασμό του κάθε ασφαλισμένου.

«Είμαι σίγουρος ότι θα το αγκαλιάσουν οι επιστήμονες, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι» είπε ο κ. Μητσοτάκης εξηγώντας ότι το ασφαλιστικό αυτό «παύει, με λίγα λόγια, να είναι νέο Φορολογικό. Γιατί εμείς, μειώνοντας τους φόρους, εξασφαλίζουμε πολύ περισσότερο εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες ώστε να αποταμιεύουν περισσότερο αλλά και να μένουν με μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα, μετά τους φόρους και τις εισφορές».

Υπενθύμισε, δε, ότι το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου επέφερε «ολέθρια» αποτελέσματα καθώς «επέβαλε συνειδητά δυσβάσταχτες εισφορές, "γονατίζοντας" και αποθαρρύνοντας ένα παραγωγικό και δημιουργικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας. Ενίσχυσε ραγδαία την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και επιβεβαιώνουν απόλυτα αυτό το οποίο σας λέω».

Πρακτικά το νέο ασφαλιστικό για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοιυς θα προβλέπει ότι όσο υψηλότερες θα είναι οι εισφορές τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η σύνταξη.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας βασικό χαρακτηριστικό θα είναι και η αποσύνδεση των ασφαλιστικών κρατήσεων (υπέρ κύριας ασφάλισης-υγείας) των μη μισθωτών από το φορολογητέο εισόδημα.

Όπως τόνιζαν κύκλοι του υπ. Εργασίας που επικαλούνται τα ΝΕΑ, με το νέο σύστημα θα σταματήσει ο υφιστάμενος υπολογισμός των εισφορών με βάση το πιο πρόσφατα εκκαθαρισμένο φορολογητέο εισόδημα από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας, το οποίο ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Με το νέο σύστημα οι νέες ασφαλιστικές κατηγορίες δεν θα συνδέονται με το εισόδημα, ούτε η μετάβαση από την πρώτη στην επόμενη κλίμακα θα είναι υποχρεωτική.

Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι η τριετής εφαρμογή του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου οδήγησε σε μείωση της εισπραξιμότητας και αύξηση της φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα η εισπραξιμότητα έχει κολλήσει στο 56%-60% και το δηλωθέν εισόδημα εμφανίζεται μειωμένο με αποτέλεσμα μετά τον συμψηφισμό κάθε χρόνο ο ΕΦΚΑ να επιστρέφει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Δημοσιεύθηκε στις 16 November 2019 | 7:51 am


Προς κατάργηση οι Αποκεντρωμένες - Σε Περιφέρειες και Δήμους μεταφέρονται αρμοδιότητες

Προς κατάργηση οι Αποκεντρωμένες - Σε Περιφέρειες και Δήμους μεταφέρονται αρμοδιότητεςΠρος κατάργηση φαίνεται ότι οδηγούνται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Αυτό ουσιαστικά προανήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος μίλησε στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος. Μέρος των αρμοδιοτήτων θα μεταφερθεί στις αιρετές περιφέρειες αλλά και στους δήμους. Όπως είπε ο Υπουργός η ενίσχυση της αυτοδιοίκησης αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της Κυβέρνησης ενώ τόνισε ότι οι Περιφέρειες αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης, συμμετοχής και κοινωνικής συνοχής για την χώρα. Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύτηκε για νέα δομή στο κράτος, ενίσχυση αρμοδιοτήτων, πόρων αλλά και προσωπικού στην Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει αρμοδιότητες από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στις Περιφέρειες και στους Δήμους, ενισχύοντας στην πράξη την Αυτοδιοίκηση. Όπως είπε το σχετικό νομοσχέδιο θα συνταχθεί σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και του Δήμους, την κοινωνία των πολιτών και τα άλλα κόμματα, γιατί πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση που αφορά τον τρόπο λειτουργίας του κράτους.

Επεσήμανε ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δεν είναι ένα διάδοχο σχήμα ούτε μια γραφειοκρατική υπόθεση αλλά είναι ο πυλώνας της ανάπτυξης της χώρας. Δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη για την Ελλάδα, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη για όλους χωρίς ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί να υπάρξει κράτος στη χώρα, δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική συνοχή και ασφάλεια χωρίς ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση..

Για το νέο νόμο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός θα ζητήσει από όλα τα κόμματα προτού ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, να εκθέσουν τις απόψεις τους και σε δεύτερο στάδιο θα θέσει το νομοσχέδιο υπόψη των πολιτών.

«Είναι μια πρόκληση για όλους μας να πάρουμε και να ακούσουμε τις απόψεις όλων των πολιτών και να αποδείξουμε στην πράξη ότι μας ενδιαφέρει η συμμετοχή και ότι είμαστε ένα δημοκρατικό και αξιόπιστο πολιτικό σύστημα που έχει μάθει από τα λάθη και τις αδυναμίες του και θέλει να προχωρήσει μπροστά», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι στόχος είναι το πρώτο εξάμηνο του 2020 να είναι έτοιμος ο νέος νόμος που θα αφορά σε ένα νέο σύστημα διοίκησης στον κρατικό μηχανισμό και σε μια δραστική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και συνακόλουθα των πόρων και του προσωπικού για την Πρωτοβάθμια και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων τους.

Δημοσιεύθηκε στις 16 November 2019 | 7:48 am


Δύο συλλήψεις το βράδυ στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Δύο συλλήψεις το βράδυ στο λιμάνι της ΗγουμενίτσαςΣτη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών προέβησαν, βραδινές ώρες της Παρασκευής, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και επέδειξαν ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλα πρόσωπα, με σκοπό να μεταβούν παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Δημοσιεύθηκε στις 16 November 2019 | 7:43 am


Καθ' υπόδειξη της δημοτικής αρχής, οι μετανάστες στο εργοστάσιο Φιλιατών

Καθ' υπόδειξη της δημοτικής αρχής, οι μετανάστες στο εργοστάσιο Φιλιατών


Καταρχήν αρνητικοί στο να μετατραπεί το ιδιωτικό εργοστάσιο Φιλιατών, πρώην ανακύκλωσης, πρώην κλωστοϋφαντουργίας, ιδιοκτησίας του κ. Αργυρού, εμφανίστηκαν οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι, τόσο της πλειοψηφίας, όσο και της μείζονος αντιπολίτευσης, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα.

Στο δημοτικό συμβούλιο ακούστηκαν φωνές, ακόμα και για τη δημιουργία ομάδων περιφρούρησης, ώστε να αποτραπεί η μεταφορά μεταναστών στο εργοστάσιο Φιλιατών.

Στο σημείο αυτό, να υπενθυμίσουμε πως οι πλειονότητα των σημερινών δημοτικών συμβούλων, συμμετείχαν και στην προηγούμενη δημοτική θητεία, με δήμαρχο και πάλι τον κ. Σπύρο Παππάς.

Το υπενθυμίζουμε γιατί φαίνεται πως οι περισσότεροι από αυτούς, έχουν πάθει ... "αμνησία".

Και εξηγούμαστε:

Στις 09 του μηνός Μαρτίου του έτους 2016 ημέρα της εβδομάδας Τετάρτη και ώρα 18:30 , συνήλθε σε Τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών μετά από την με Αρ.:1722/03-03-2016 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου αυτού.
Ο τότε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Γκίζας, ζήτησε από τα μέλη να συζητηθούν δύο θέματα εκτός ημερησίας διάταξης, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με ένα από αυτά να αφορά «Συζήτηση για το προσφυγικό – μεταναστευτικό θέμα και διαμόρφωση προτάσεων για την καλύτερη αντιμετώπιση του».

Παρόντες στη συνεδρίαση, εκτός του δημάρχου κ. Παππά, ήταν οι εξής δημοτικοί σύμβουλοι:
1.Γκίζας Χρήστος (Πρόεδρος Δ.Σ) 
2.Βασιλείου Βασίλειος 
 3.Γκίκας Θωμάς 
4.Κόρος Ιωάννης 
5.Κατσάρης Πέτρος
6.Τόλης Χριστόφορος
7.Μποροδήμος Κωνσταντίνος
8.Παππά-Μάλλιου Ουρανία 
9.Μποροδήμος Ιωάννης 
10. Μπέλλος Παύλος 
11. Κατσαρός Ηλίας
12. Παππάς Μηνάς
13.Βλάχος Παρασκευάς
14.Φερεντίνος Σπυρίδων  
15. Μπότος Σπυρίδων  
16. Μπεράτης Γεώργιος  
17. Λένης Φίλιππος 

Τότε, η πρόταση του Δήμου Φιλιατών που διαμορφώθηκε μετά από απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής, της οικονομικής επιτροπής και τη συμμετοχή του Δημοτικού Συμβούλου κ. Παππά Μηνά ως επικεφαλής της μειοψηφίας ήταν οι εγκαταστάσεις του παλαιού εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας, Ιδιοκτησίας «ΑΡΓΥΡΟΥ», εφόσον ο ιδιοκτήτης ήθελε ανταποκριθεί θετικά προς τούτο. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά την εισήγηση του Δημάρχου κ. Παππά Σπυρίδωνα, την διαλογική συζήτηση που ακολούθησε και αφού είδε και τις ανωτέρω σχετικές διατάξεις: αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ τα εξής:
1. Το προσφυγικό είναι ένα εθνικό θέμα και ο Δήμος Φιλιατών θα το αντιμετωπίσει ως τέτοιο. 
2. Πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και παράτυπων μεταναστών. 
3. Στην περιφέρεια του Δήμου Φιλιατών δεν υπάρχουν ακίνητα η εγκαταστάσεις που να μπορούν να φιλοξενήσουν υποδομές για την εγκατάσταση προσφύγων. 
4. Ο προσφορότερος και καταλληλότερος χώρο για τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων είναι οι εγκαταστάσεις του παλαιού εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας, Ιδιοκτησίας «ΑΡΓΥΡΟΥ» και προς τούτο θα πρέπει η Κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με τον ιδιοκτήτη. 
5. Στην περίπτωση που ήθελε επιλεγεί από την Κυβέρνηση εγκατάσταση προσφύγων ή μεταναστών στην περιοχή μας το Δημοτικό Συμβούλιο θα λάβει σε νέα του συνεδρίαση απόφαση γ’ αυτό.

Αυτά για την ιστορία και για να βοηθήσουμε κάποιος με το πρόβλημα μνήμης, που εμφανίζουν ανά διαστήματα και προφανώς κατά επιλογή ή καθ' υπόδειξη...

Δείτε ολόκληρη την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Φιλιατών στις 9/3/2016:

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2019 | 5:02 pm


Λαμπρά εόρτασε η Κεστρίνη Θεσπρωτίας τον άγιο Μηνά και κατακλύστηκε από πλήθος πιστών

Λαμπρά εόρτασε η Κεστρίνη Θεσπρωτίας τον άγιο Μηνά και κατακλύστηκε από πλήθος πιστών


Λαμπρά εόρτασε η Κεστρίνη τον άγιο Μηνά και κατακλύστηκε από πλήθος πιστών. Με διήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις. 
Η προσέλευση των πιστών απ΄ όλα τα μέρη της Θεσπρωτίας ήταν πολύ μεγάλη. 
Κληρικοί από τη Θεσπρωτία, αλλά και από τη Λευκίμη συμμετείχαν στις ιεροπραξίες και στη λιτανεία της εικόνας του αγίου με τη συνοδεία της παιδικής φιλαρμονικής μπάντας του δήμου Φιλιατών. 
Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο βουλευτής Βασίλης Γιόγιακας, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Μπραΐμη, ο δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι κ. ά. 

Μιλώντας και κατά τον εσπερινό και κατά τη θεία λειτουργία ο θεολόγος π. Ηλίας Μάκος σημείωσε ότι "με την πίστη του στο Θεό ο άγιος Μηνάς υπέμεινε σκληρές δοκιμασίες. Έχοντας οικειωθεί το πλούτο και την ευφροσύνη της αιώνιας ζωής, θεώρησς σκουπίδια τα θέλγητρα της πρόσκαιρης. Με την πίστη δέχτηκε τις θλίψεις και το μαρτύριο. Η απέραντη ευφροσύνη, που γεννήθηκε από την πίστη του, καταβρόχθισε τη σκληρότητα του πόνου. Έτσι, στη διάρκεια οδυνηρών βασάνων, ένιωθε μόνο τέρψη. Με την πίστη του βυθίστηκε στα βάθη της ταπεινοφροσύνης. Με την πίστη θαυματούργησε. Με τα καθαρά μάτια της πίστεως είδε πως οι ανθρώπινες θυσίες στο Θεό δεν είναι παρά τα χαρίσματα του Θεού στον άνθρωπο, χρέη του ανθρώπου στο Θεό, αχρείαστα σ’ Εκείνον αλλά απαραίτητα και σωτήρια για τον άνθρωπο".

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2019 | 10:57 am


Δημοτική αρχή Φιλιατών: Αμετανόητοι εχθροί του βιβλίου...!

Δημοτική αρχή Φιλιατών: Αμετανόητοι εχθροί του βιβλίου...!
%25CE%2592%25CE%2599%25CE%2592%25CE%259B%25CE%2599%25CE%2591
(Όταν οι δωρεές πιάνουν τόπο. Κυριολεκτικά όμως...)

Πριν λίγες εβδομάδες βούηξε ο τόπος μετά την ενέργεια του Δήμου Φιλιατών να πετάξει σε παράνομη χωματερή, εκατοντάδες βιβλία, τα οποία βρισκότανε επί 12 ολόκληρα χρόνια πεταμένα σε μιαν αποθήκη.
Για το θέμα έγινε μεγάλο σούσουρο, δημοσιεύματα, αναρτήσεις στο facebook και το ακριτικό μας Φιλιάτι ήρθε στην επιφάνεια για ακόμη μια φορά με άσχημο τρόπο.
Ακολούθησε στα τέλη Σεπτεμβρίου έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το θέμα και μετά τις έντονες αντιδράσεις, ελήφθη η παρακάτω απόφαση, ΟΜΟΦΩΝΑ μάλιστα, μετά από πρόταση του δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης, Λαέρτη Ρέγκα.

Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών
"Το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών, εκφράζει τη λύπη του και καταδικάζει απερίφραστα, το ατυχές περιστατικό της απόρριψης λογοτεχνικών βιβλίων που βρισκόταν σε αποθήκη εγκαταλειμμένου κτιρίου και όχι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Η δημοτική αρχή, ζητά συγγνώμη, από τους δωρητές, για την άστοχη ενέργεια της απόρριψης των βιβλίων σε προσωρινό χώρο Εναπόθεσης Ανακυκλώσιμων Υλικών του δήμου. Ταυτόχρονα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, την επίσπευση των ενεργειών για την Ηλεκτρονική Καταγραφή των βιβλίων και τη σύνδεση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.
Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να δρομολογηθούν άμεσα οι ενέργειες πρόσληψης του αναγκαίου, για τη λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, προσωπικού. Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδοτεί τον κ. Δήμαρχο για κάθε παραπέρα ενέργεια".
                                                .........................................................
Μετά την κατακραυγή γι' αυτή την απαράδεκτη ενέργεια, κι αφού ελήφθη μιαν απόφαση που έδινε κάποια ελπίδα, ότι η δημοτική αρχή θα συνετισθεί και θα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης -αφού πρόκειται για ειλημμένη απόφαση του Δ.Σ. η οποία δεσμεύει το Δήμαρχο- άρχισαν αρκετοί συμπατριώτες να θέλουν να στηρίξουν το εγχείρημα και να αρχίσουνε οι αποστολές βιβλίων προς το Δήμο για να τοποθετηθούν στη Δημοτική βιβλιοθήκη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η αποστολή της εγκυκλοπαίδειας National Geographic από Φιλιαταίους της Αθήνας. Την είδηση αντλήσαμε στις 2 Νοεμβρίου από συμπατριώτισσα, η οποία έκανε την παρακάτω δημοσίευση"
                                                      .................................................
E5

"60 δερματοδεμένοι τόμοι με τεύχη του καταπληκτικού περιοδικού National Geographic, ταξιδεύουν σήμερα για τη βιβλιοθήκη του Δήμου Φιλιατών, με την ελπίδα σύντομα από τα ράφια της να ταξιδέψουν τους συμπολίτες μας μέσα από τις σελίδες του!! Ευχαριστούμε την οικογένεια Ναρδή για την προσφορά της προς τη βιβλιοθήκη μας και το Λάζαρο Λέντζαρη για τη μεταφορά!! Ελπίζουμε να υπάρξουν και άλλες προσφορές και να γεμίσει βιβλία η βιβλιοθήκη του Δήμου μας"!!
                                              ...........................................................

Φαίνεται όμως πως η δημοτική αρχή Φιλιατών δεν έβαλε μυαλό από την προηγούμενη περίπτωση -την οποία τη χαρακτήρισαν μεμονωμένη και ατυχή- και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν με αδιαφορία -αν όχι εχθρότητα- το βιβλίο και την όποια προοπτική λειτουργίας της βιβλιοθήκης.
Πριν λίγες ημέρες, βρεθήκαμε στο Δημαρχείο Φιλιατών για την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την επικείμενη έλευση μεταναστών. Αυτό που αντικρίσαμε δε θέλαμε να το πιστέψουμε...!
E1
(Έτοιμα για "ηλεκτρονική καταγραφή"...)

E3

Η εγκυκλοπαίδεια που είχε φτάσει πριν δέκα μέρες ως δωρεά, αντί να βρίσκεται στη δημοτική βιβλιοθήκη, βρισκότανε πεταμένη στο ισόγειο του Δημαρχείου, εκτεθειμένη, ακριβώς δίπλα από τις τουαλέτες και την αποθήκη που χρησιμοποιούν οι καθαρίστριες, δίπλα από σκουπίδια, καφέδες και τασάκια. Χωρίς καμία προφύλαξη, πεταμένες στο δάπεδο όπου οποιοσδήποτε μπορούσε να αφαιρέσει ή να καταστρέψει! Βελτιώθηκε βέβαια η δημοτική αρχή κι αντί να τα πετάξει στη χωματερή, τα άφησε στο ισόγειο του Δημαρχείου. Κάτι είναι κι αυτό, αλλά δεν είναι αυτή η θέση τους...! 

Ιδιαίτερα άσχημη εντύπωση μας προκάλεσε επίσης το εξής περιστατικό. Κάποιος πολίτης, ο οποίος είχε έρθει για να διαμαρτυρηθεί για την επικείμενη έλευση μεταναστών, επειδή "θα αλλοιώσουνε τον πολιτισμό μας", μας πλησίασε, άνοιξε έναν τόμο και μας είπε: "Τι φωτογραφίζεις από αυτά; Δε βλέπεις ότι είναι στα αγγλικά; Τι να τα κάνουμε;"

E4
Φαίνεται πως η εχθρότητα της δημοτικής αρχής προς το βιβλίο και ό,τι αυτό συνεπάγεται έχει επηρρεάσει και ορισμένους από τους πολίτες. 
Η πλειονότητα όμως των Φιλιαταίων, είτε διαμένουν στο Φιλιάτι, είτε είναι μετανάστες, επιθυμούν τη βελτίωση του επιπέδου ζωής και της μόρφωσης των νέων στην ακριτική μας περιοχή και συνεχίζουν να στέλνουν βιβλία για την ΑΜΕΣΗ λειτουργία της δημοτικής βιβλιοθήκης. 
Κι αυτό θα γίνει! Είτε το επιθυμούνε οι αμόρφωτοι "άρχοντες" των Φιλιατών, είτε όχι!

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2019 | 9:16 am


Σύλληψη 59χρονου τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα

Σύλληψη 59χρονου τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα

%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%B7+2+%282%29.jpg (400×300)

Στη σύλληψη ενός 59χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι Ι.ΧΕ όχημα που οδηγούσε ο 59χρονος, έφερε πλαστές πινακίδες, ενώ εντός του ΙΧΕ οχήματος εντοπίστηκε άδεια κυκλοφορίας που δεν αντιστοιχούσε σε αυτή του πλαστού αριθμού πλαισίου και που ήταν καταχωρημένη ως κλαπέν-υπεξαιρεθέν-απωλεσθέν έγγραφο.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε η άδεια και το ΙΧΕ όχημα.

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2019 | 9:07 am


Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ 
"ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ" 
Από την ταινία - ντοκιμαντέρ ωδή στη Λευτεριά του ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 

 Θα παρουσιαστούν τραγούδια των: 
 ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ-ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ- ΣΤΑΥΡΟΥ ΞΑΡΧΑΚΟΥ 
Που έχουν ερμηνεύσει οι:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ - ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ - ΜΑΡΙΖΑ ΚΩΧ -  ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ - ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ - ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ - ΛΑΚΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΑΡΓΑΝΟΥΡΑΚΗΣ 

 Σάββατο 16/11/2019 και ώρα 8:30΄μ.μ. στην ΠΡΩΗΝ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ(Ε.Ι.Ν.) 

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Χρυσηίδα & Αγγελική Γεωργίου 
 ΜΟΥΣΙΚΗ: Σταύρος Ντούσκας (κιθάρα) 
 Αλέξης Χρήστου (μπουζούκι)

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2019 | 8:58 am


Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας για το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας για το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας


Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας εκφράζει την αντίθεση του στην αναστολή λειτουργίας του νέου Πανεπιστημιακού τμήματος ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ της Ηγουμενίτσας. 
Βρισκόμαστε σε μια περιοχή παραμεθόρια η οποία έχει ανάγκη περαιτέρω πνευματικής και πολιτιστικής αναβάθμισης. Το κλείσιμο τμημάτων του ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ στο παρελθόν, υπήρξε πλήγμα σ’ αυτή την αναβάθμιση. Η τωρινή απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων επιτείνει το πρόβλημα σε αυτήν την κατεύθυνση και αφαιρεί από την περιοχή μας τις δυνατότητες που προσφέρει η ύπαρξη και δράση της Πανεπιστημιακής κοινότητας. 
Απαιτούμε όχι μόνο τη λειτουργία του τμήματος αλλά και τη δημιουργία όλων εκείνων των δομών (σίτιση -στέγαση) και των απαιτούμενων θέσεων ΔΕΠ που θα προσφέρουν αξιοπρεπή διαβίωση και ποιοτικές σπουδές στους μελλοντικούς φοιτητές. 
Επίσης θεωρούμε αναγκαία την απρόσκοπτη λειτουργία του υπάρχοντος τμήματος <<ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ>> ώστε οι φοιτητές του τμήματος να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. 


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΚΙΤΣΑΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2019 | 8:55 am


Σούλι Παραμυθιάς: Ευχαριστήριο προς τον Νικόλα Κάτσιο για χορηγία

Σούλι Παραμυθιάς: Ευχαριστήριο προς τον Νικόλα Κάτσιο για χορηγία


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Α.Π.Σ.¨ ΣΟΥΛΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ¨ ευχαριστεί δημόσια τον συμπατριώτη μας φαρμακοποιό Νικόλα Κάτσιο για την πολλοστή και επανειλημμένη θετική του ανταπόκριση και την ευγενική χορηγία του σε φαρμακευτικό και αθλητικό υλικό απαραίτητου για την κάλυψη των αναγκών του σωματείου μας.

Η αξιέπαινη αρωγή και προσφορά του αποτελεί σημαντικό στήριγμα και έρεισμα ενδυνάμωσης των προσπαθειών μας, για την αξιοπρεπή και θετική πορεία του αθλητικού σωματείου μας στο δύσβατο και επίπονο μαραθώνιο της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας .

Ταυτόχρονα αποδεικνύει το διαρκές και έμπρακτο ενδιαφέρον του φίλου και φίλαθλου χορηγού μας για τον τοπικό ερασιτεχνικό αθλητισμό και όχι μόνον και προεχόντως για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της ιδιαίτερης πατρίδας μας, αν και διαθέτει ενεργές καλαθοσφαιρικές προελεύσεις και καταβολές.

Παραμυθιά 11/11/2019
Το Δ.Σ. του Α.Π.Σ. ΣΟΥΛΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2019 | 8:32 am


Ομιλία Γιόγιακα στην κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τη ρύθμιση επειγόντων θεμάτων

Ομιλία Γιόγιακα στην κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τη ρύθμιση επειγόντων θεμάτωνΚύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Μια κυβέρνηση δεν κρίνεται μόνο από το κατά πόσο κάνει πράξη το πρόγραμμά της.
Κρίνεται και από το πόσο γρήγορα αντιδρά σε απρόβλεπτες και επείγουσες καταστάσεις.

Σε προβλήματα που πρέπει να λυθούν όσο πιο σύντομα γίνεται, πριν αυτά γεννήσουν άλλα ζητήματα.

Αυτό επιδιώκεται και εδώ, με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώνονται σήμερα με νόμο από τη Βουλή.

Ορισμένες από αυτές τις ρυθμίσεις, μάλιστα, αφορούν μια καθόλου αμελητέα μερίδα συμπολιτών μας.

Είναι η ενίσχυση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.
Είναι η παράταση της ρύθμισης οφειλών προς τους δήμους.

Είναι η κατάργηση της δημοπράτησης ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ, που και αυτή συνέβαλε στην παρά λίγο κατάρρευσή της…

Τις συνέπειες της οποίας θα την αισθανόμασταν, άμεσα ή έμμεσα, όλοι.

Οι αλλαγές στη ρύθμιση οφειλών φυσικών προσώπων από στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια για την προστασία της κύριας κατοικίας τους διευκολύνουν κατηγορίες δανειοληπτών όπως οι πιο ηλικιωμένοι, τα διαζευγμένα ζευγάρια ή τα ζευγάρια σε διάσταση, οι συνιδιοκτήτες με συγγενική σχέση. 

Οι αλλαγές μάλιστα αφορούν και τις νέες αιτήσεις, και αυτές που έχουν υποβληθεί αλλά βρίσκονται ακόμα σε επεξεργασία.

Αναμένουμε από την Κυβέρνηση να προχωρήσει σύντομα, όπως επανέλαβε ο κύριος Βεζυρόπουλος, στην κατάργηση των δικαιολογητικών που απαιτούνται έτσι ώστε οι αιτήσεις στο διάστημα που απομένει να μπορούν να γίνονται πιο γρήγορα και πιο εύκολα.

Η παράταση - ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2019 - που δίνεται σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις να ρυθμίσουν βεβαιωμένες οφειλές τους σε δήμους φιλοδοξούμε να έχει διπλό θετικό αποτέλεσμα:

να διευκολύνει τον οικονομικό προγραμματισμό των οφειλετών, αλλά και να ενισχύσει τα ταμεία των δήμων.

Η ρύθμιση για τη ΔΕΗ ανήκει στα επείγοντα μέτρα για να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία της επιχείρησης.

Πουλώντας ρεύμα στους ανταγωνιστές της σε τιμές κάτω του κόστους, η ΔΕΗ ζημιώθηκε από το 2016 περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ.

Εμείς θέλουμε η επιχείρηση να σταθεί ξανά στα πόδια της!
Όχι να είναι βαρίδι για τους φορολογούμενους και ωρολογιακή βόμβα για τη χώρα!

Γι’ αυτό καταργούμε τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ από δω και στο εξής, καταργούμε και την τελευταία δημοπρασία που η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε αποφασίσει για τα μέσα Οκτωβρίου, εξοικονομώντας μόνο από αυτή 90 εκατομμύρια ευρώ!

Αυτό, για να θυμηθούμε πόσο ανεύθυνα και ιδεοληπτικά εγκαταλείφθηκε το μοντέλο της μικρής Δ.Ε.Η. που είχε επιλέξει η Κυβέρνηση Σαμαρά το 2014…

Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ως βουλευτής μιας Περιφέρειας που ζει και από τον Τουρισμό, δε μπορώ παρά να συμμερίζομαι την αγωνία των επιχειρηματιών που χτυπήθηκαν σοβαρά από το κανόνι της Thomas Cook.

Πιστεύω ότι τα μέτρα για το Φ.Π.Α. και το φόρο διαμονής δίνουν ένα πρώτο στίγμα της βούλησης της Κυβέρνησης να στηριχθούν τα ξενοδοχειακά καταλύματα.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους και ευελπιστώ ότι θα τις αξιοποιήσετε, ασφαλώς όσο επιτρέπουν τα δημοσιονομικά περιθώρια της οικονομίας.

Η πρόσθετη διευκόλυνση φορολογικών υποχρεώσεων και η ενίσχυση της ρευστότητας θα βοηθήσουν ουσιαστικά, τουλάχιστον τις πιο ζημιωμένες από αυτές - να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους το επόμενο διάστημα. 

Ως βουλευτής Θεσπρωτίας θα ήθελα να σταθώ επίσης στην οργανωμένη χωροθέτηση των επιχειρήσεων ιχθυοκαλλιέργειας - ή υδατοκαλλιέργειας όπως λέγεται για να συμπεριλάβει και την εκτροφή άλλων θαλασσινών.

Η προθεσμία για να μπουν οι επιχειρήσεις αυτές σε οργανωμένες ζώνες – που είναι ένα είδος θαλάσσιου επιχειρηματικού πάρκου – όπου ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες και περιβαλλοντικοί όροι έληγε για πρώτη φορά το Νοέμβρη του 2017.

Παρατάθηκε μέχρι το Νοέμβρη του 2019, για να πάρει τώρα νέα παράταση για το 2021.

Ελπίζω, κύριε Υπουργέ, η παράταση αυτή να μη δώσει άλλοθι για άλλη καθυστέρηση.

Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν αρκετούς υπαλλήλους για να «τρέξουν» τις μελέτες.

Αναμένουμε, λοιπόν, να προχωρήσετε στα μέτρα που έχετε ανακοινώσει, όπως είναι η πρόσληψη ειδικευμένων εξωτερικών συμβούλων, ώστε να ολοκληρωθούν εμπρόθεσμα τα Προεδρικά Διατάγματα για τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.

Ευτυχώς ο φάκελος για τις Περιοχές της Θεσπρωτίας είναι σε καλό δρόμο αλλά κι εδώ χρειάζεται να «ανεβούν οι ταχύτητες».

Κλείνω, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, με δύο σύντομα σχόλια για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το ΚΕΘΕΑ:

Ας κρατήσουμε ότι ο ορισμός του διοικητικού συμβουλίου από τον Υπουργό Υγείας δεν αλλάζει το θεραπευτικό μοντέλο των μονάδων του ΚΕΘΕΑ.

Η αυτοδιοίκηση και αυτοδιαχείριση στο θεραπευτικό και το επιστημονικό έργο όχι μόνο διατηρείται αλλά ενισχύεται, αφού δίνονται πρόσθετες, ουσιαστικές αρμοδιότητες στη Γενική Συνέλευση.

Και αυτό είναι που κυρίως ενδιαφέρει τους χρήστες των υπηρεσιών του. 

Ας κρατήσουμε επίσης το εξής:

η αλλαγή του μοντέλου διοίκησης πρέπει και μπορεί να είναι η αρχή μιας συνολικής συζήτησης για την αναμόρφωση του ΚΕΘΕΑ.

Όσα ειπώθηκαν στις συνεδριάσεις των Επιτροπών, από συμφωνούντες και διαφωνούντες, οδηγούν σε μια ελάχιστη κοινή διαπίστωση:

ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αλλαγών, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης!

Γιατί αυτή η Κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιδιώκει να φροντίζει για τα τρέχοντα και επείγοντα θέματα, διατηρώντας όμως το βλέμμα στη μεγάλη εικόνα.

Στις μεγαλύτερες και μικρότερες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος μας, ώστε να γυρίσει οριστικά σελίδα!

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2019 | 8:07 am


Εντυπωσιακός υδροστρόβιλος στην Πάργα

Εντυπωσιακός υδροστρόβιλος στην Πάργα


Θεατής ενός εντυπωσιακού φαινομένου το οποίο κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο έγινε ο πρώην Δήμαρχος Πάργας Σπύρος Πηγής.

Ένας τεράστιος υδροστρόβιλος υψώθηκε πολλά μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Έχοντας απέναντι τον ήλιο η σκιά του έπεφτε και πάλι στην επιφάνεια της θάλασσας δημιουργώντας απίστευτη εικόνα από την περιοχή της Αγίας Κυριακής.

ΦΩΤΟ: Σπύρος Πηγής

Ο υδροστρόβιλος είναι η στροβιλιζόμενη δίνη αέρα που έχει επαφή με τη θάλασσα και η οποία «κρέμεται» κάτω από νέφη καταιγίδας προκαλώντας υλικές ζημιές και απειλώντας αρκετές φορές ανθρώπινες ζωές στο πέρασμα της. Αυτή η στροβιλιζόμενη αέρα δίνη όταν συμβεί στην ξηρά αποκαλείται ανεμοστρόβιλος 

Οι υδροστρόβιλοι δημιουργούνται πάνω από τη θάλασσα και είναι ασθενέστεροι από τους σίφωνες ξηράς ενώ και η ταχύτητα μετακίνησής τους από το ένα σημείο στο άλλο είναι πολύ πιο αργή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πολύ ισχυροί υδροστρόβιλοι είναι ικανοί να καταστρέψουν μέχρι και σκάφη ενώ υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος να βγουν στην ξηρά, με κίνδυνο τότε να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές.

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2019 | 7:55 am


Ρετζαίοι, οι λήσταρχοι της Ηπείρου που κατέδωσαν τους συντρόφους τους, αμνηστεύθηκαν και έγιναν χωροφύλακες (+βίντεο)


Ρετζαίοι, οι λήσταρχοι της Ηπείρου που κατέδωσαν τους συντρόφους τους, αμνηστεύθηκαν και έγιναν χωροφύλακες (+βίντεο)Το 1924 η κυβέρνηση του δικτάτορα Πάγκαλου εξέδωσε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο, «ο ληστής που θα σκοτώσει άλλο ληστή, αμνηστεύεται».

Την ευκαιρία αυτή άρπαξαν οι διαβόητοι ληστές της Ηπείρου, οι Ρετζαίοι, που σκότωσαν τους συντρόφους τους.
Οι Ρετζαίοι την εποχή εκείνη ήταν κράτος εν κράτει στη Ήπειρο. Η δράση τους περιελάμβανε προστασία, απαγωγές, αλλά και συμβόλαια θανάτου.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος (αριστερά) έδωσε αμνηστία στους Ρετζαίους (δεξιά) 
αφού εξόντωσαν άλλους ληστές. Μέλη της δικιάς τους συμμορίας.


Μετά την αμνηστία όμως, όχι μόνο εντάχθηκαν στην κοινωνία των Ιωαννίνων, αλλά πήραν και αξιώματα.
Έγιναν χωροφύλακες και πληρώνονταν κανονικά από το δημόσιο.
Οι άλλοτε περιβόητοι κακοποιοί, έγιναν μέσα σε μία μέρα, διώκτες των παρανόμων. Ωστόσο, όπως λέει ο λαός «ο λύκος αρνί δε γίνεται» και σύντομα επέστρεψαν στην παρανομία.

Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» την προδοσία των Ρετζαίων ΕΔΩ


Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2019 | 7:42 am


Εστιασμένη στον Εναλλακτικό Τουρισμό η προβολή της Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση «Philoxenia»

Εστιασμένη στον Εναλλακτικό Τουρισμό η προβολή της Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση «Philoxenia» 


Για μια ακόμη χρονιά η Περιφέρεια, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της για την εδραίωση της Ηπείρου ως ιδανικό προορισμό τεσσάρων εποχών, έδωσε έντονο το παρών της στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «Philoxenia», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. 

Η φετινή πρόταση της Περιφέρειας, εστιάστηκε στα πεζοπορικά μονοπάτια, ως δρόμους πολιτισμού για την τουριστική ανάπτυξη, που παρουσιάστηκε σε στοχευμένο κοινό, από τον επικεφαλής της αποστολής Περιφερειακό Σύμβουλο και στέλεχος του Τμήματος Τουρισμού κ. Ηλία Γκαρτζονίκα. 

Το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε τόσο από Ελληνικά τουριστικά γραφεία, όσο και από τουριστικούς πράκτορες πολλών χωρών της Ευρώπης στις B2B συναντήσεις που έγιναν με επιχειρηματίες τουρισμού της Ηπείρου, αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο για συνάψεις συμφωνιών συνεργασίας. 

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης ο οποίος επισκέφθηκε το περίπτερο της Περιφέρειας, πραγματοποίησε πλήθος συναντήσεων με τουριστικούς πράκτορες και παράγοντες, ενώ με συνεντεύξεις του σε Μ.Μ.Ε. εστίασε στο γεγονός πως η Ήπειρος αποτελεί πλέον έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες, καλύπτοντας ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων. Σε δήλωσή του δε, τόνισε και τα εξής: «Το μυστικό της επιτυχίας είναι η συλλογική προσπάθεια. Όταν επιχειρούμε όλοι μαζί, ορεινές, πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές, μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην προώθηση του τουρισμού κι αυτό το εισπράττουμε τα τελευταία χρόνια". 

Το σχεδιασμό και τους στόχους της Περιφέρειας για την ανάδειξη και ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, ανέπτυξε ο Περιφερειακός Σύμβουλος και στέλεχος του Τμήματος Τουρισμού κ. Ηλίας Γκαρτζονίκας. Αναφέρθηκε στη συνεχώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ήπειρο, που οφείλεται στη βελτίωση των υποδομών και στη στοχευμένη τουριστική προβολή της Περιφέρειας με τη συνεργασία και άλλων φορέων και συνέχισε με αναφορές στον Εναλλακτικό τουρισμό, λέγοντας και τα εξής: «Η Ήπειρος πρόκειται για έναν τόπο όπου ο Εναλλακτικός Τουρισμός βρίσκει, ίσως, τις περισσότερες εφαρμογές του στη χώρα μας, αφού αναπτύσσεται σε ένα πανέμορφο πεδίο από τη θάλασσα ως τα ψηλά βουνά. Σε αυτόν, ξεχωριστή θέση κατέχει ο πεζοπορικός τουρισμός και η υλοποίηση του οράματος ανάδειξης- αξιοποίησης του δικτύου των παραδοσιακών μονοπατιών που, ως δρόμοι της παλιάς εποχής, αποτελούν σήμερα μια πρώτης τάξεως «οδό» για την γνωριμία του παγκόσμιου Επισκέπτη με τον Πολιτισμό, το Θρύλο και την Ιστορία της Ηπείρου. Αυτός ο τύπος του Ταξιδευτή είναι και ο στόχος της Περιφέρειας Ηπείρου. Ο τύπος του Ταξιδευτή, που αναζητά το ποιοτικό βάρος σε ό,τι γνωρίζει και συναντά ώστε να νοιώσει για λίγο μέρος του τόπου και όχι περαστικός από εκεί». 

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου φιλοξενήθηκαν οι Δήμοι Αρταίων, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας, Πάργας, Ζαγορίου, Κόνιτσας, Βορείων Τζουμέρκων, Σουλίου, επιχειρηματίες και σύλλογοι του τουριστικού κλάδου από όλες τις περιφερειακές ενότητες, επιμελητήρια και τοπικοί φορείς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Περιφέρειας για μια συλλογική προσπάθεια προώθησης και προβολής της Ηπείρου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Στην εκδήλωση για τα μονοπάτια, παραβρέθηκαν ταξιδιωτικοί πράκτορες, διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι για τουριστικά θέματα, ο πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κ.α. Από το περίπτερο της Περιφέρειας στο τριήμερο της Έκθεσης (8- 10 Νοεμβρίου) πέρασε και ενημερώθηκε πλήθος επισκεπτών, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, βουλευτές κ.α. Σε όλους προσφέρθηκαν τοπικά ηπειρωτικά προϊόντα, ενώ πρόγραμμα με Ηπειρωτικά παραδοσιακά τραγούδια και χορούς παρουσίασε με ιδιαίτερα εκφραστικό τρόπο το χορευτικό του Συλλόγου «Κωστηλάτα».

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2019 | 7:36 am


Ηγουμενίτσα: Ημερίδα «Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και Διαταραχές στην Ούρηση»

Ηγουμενίτσα: Ημερίδα «Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και Διαταραχές στην Ούρηση» 


Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 10:10 pm


Πρόσκληση ενδιαφέροντος για πολιτιστικό Σύλλογο στο Λαδοχώρι

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για πολιτιστικό Σύλλογο στο Λαδοχώρι 


Την Κυριακή 17/11/19 και ώρα 11:00, στο παλαιό κοινοτικό γραφείο Λαδοχωρίου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση σύστασης πολιτιστικού Συλλόγου.

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 10:10 pm


Από το Σάββατο το τμήμα Ζωγραφικής του Φ.Ο. Παραμυθιάς

Από το Σάββατο το τμήμα Ζωγραφικής του Φ.Ο. Παραμυθιάς 


Τα μαθήματα για το τμήμα Ζωγραφικής στον Φιλοπρόοδο Όμιλο Παραμυθιάς ξεκινούν το Σάββατο 16 Νοεμβρίου.

Θα λειτουργήσουν δύο τμήματα για παιδιά έως και το Λύκειο. 10:00-11:30 τμήμα παιδικό 11:30-13:00 τμήμα προχωρημένων.

Διδάσκει η καθηγήτρια ζωγραφικής Νικολάου Αντιγόνη.

Σας περιμένουμε να δώσουμε χρώμα στα πρωινά του Σαββάτου

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 10:08 pm


Ε.Κ. Θεσπρωτίας: Συγκέντρωση την Κυριακή στην Ηγουμενίτσα για το Πολυτεχνείο

Ε.Κ. Θεσπρωτίας: Συγκέντρωση την Κυριακή στην Ηγουμενίτσα για το Πολυτεχνείο


Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, τα ταξικά συνδικάτα του Νομού, χαιρετίζουμε και τιμούμε την 46η επέτειο από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβρη του 1973. 

Καθημερινά στους κλάδους και στους τόπους δουλειάς, με σταθερή αγωνιστική δράση, δίνουμε συνέχεια και προοπτική στις αγωνιστικές παραδόσεις και παρακαταθήκες, του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας. Ο αταλάντευτος και διαρκής αγώνα ενάντια στη φασιστική, αμερικανονατοϊκή δικτατορία, η αλύγιστη στάση των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα στις φυλακές, στα βασανιστήρια και στις εξορίες, αποτελούν οδηγό και εμπνέουν τα σημερινά αγωνιστικά βήματα μας. 

Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για την εργατική τάξη της χώρας μας, και την νεολαία που μετά την κρίση, βλέπει και στην περίοδο της ανάπτυξης να συνεχίζει η πολιτική των κυβερνήσεων που συνθλίβει κατακτήσεις και δικαιώματα. 

Ταυτόχρονα κυβερνήσεις και φιλονατοϊκά κόμματα προκαλούν τον ελληνικό λαό, παρουσιάζοντας την λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ ως «παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας». Τα ψέματα τους αποκαλύπτονται όταν η νέα Κυβέρνηση της ΝΔ, προσπαθώντας να ανταγωνιστεί την παρακαταθήκη του «διαβολικά καλού» ΣΥΡΙΖΑ, έφτασε στο σημείο να μιλά με περηφάνια για το αίμα των ελλήνων φαντάρων που θα χυθεί στις νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που σχεδιάζουν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Ενώ τον Οκτώβριο υπέγραψε με τις ΗΠΑ Συμφωνία για τις βάσεις, που κάνουν την Ελλάδα πυριτιδαποθήκη, ακόμη και πυρηνικών! 

Από την μια δολοφονούν τους λαούς της Συρίας, της Παλαιστίνης, του Αφγανιστάν, από την άλλη καλλιεργούν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, απέναντι στους πρόσφυγες που οι ίδιοι ξερίζωσαν από τα σπίτια τους. 

Με μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια και στον ταξικό, αγωνιστικό, αντιιμπεριαλιστικό εορτασμό της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου δίνουμε απάντηση στο δόγμα «Νόμος και Τάξη», στον εντεινόμενο αυταρχισμό και την καταστολή, καθώς και στην κατάργηση του ασύλου. Δίνουμε απάντηση σε κυβερνήσεις και βιομηχάνους που θέλουν τα συνδικάτα στο γύψο και τα Πανεπιστήμια Ανώνυμες Εταιρείες. 

Τιμούμε τους νεκρούς της τάξης μας. Οργανώνουμε νέους αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Απαντάμε στους υμνητές της χούντας, στους θρασύδειλους φασίστες-δολοφόνους της Χρυσής Αυγής. 

Απέναντι στα αιματοβαμένα σχέδια των ιμπεριαλιστών, απέναντι στην πολιτική που δολοφονεί τα όνειρα και το μέλλον της νέας γενιάς, για τα κέρδη των λίγων διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργατών και της νεολαίας σε μόρφωση, δουλειά, ζωή. 

Ανοίγουμε τον δρόμο για να γίνουν πράξη τα συνθήματα και οι διεκδικήσεις των αγωνιστών της αντιδικτατορικής πάλης και του Πολυτεχνείου του ’73. 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 2019 ΣΤΙΣ 11πμ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ (ΟΤΕ) 

(ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ)

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 9:04 pm


H Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, στην Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού WTM

H Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, στην Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού WTM 


Με θετικά μηνύματα για τον τουρισμό επέστρεψε η αποστολή της Περιφέρειας Ηπείρου από την Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού WTM του Λονδίνου. 

Στο επίκεντρο των δράσεων, στο εκθεσιακό κέντρο ExCeL, ήταν ο πολιτισμικός τουρισμός και η «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», η οποία παρουσιάστηκε, στο πλαίσιο παράλληλης εκδήλωσης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου, σε tour operators και δημοσιογράφους από τον κ. Ευδόκιμο Φρέγκογλου, Υπεύθυνο προγραμμάτων του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», και την κα Γεωργία Κιτσάκη, Project Manager της «Πολιτιστικής Διαδρομής». Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, αποτελεί το πρώτο προϊόν πολιτιστικού τουρισμού της Ελλάδας, το οποίο με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου και του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και την αρωγή του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. (2014-2020) – Π.Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ως Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, με προϋπολογισμό 37.000.000 ευρώ. 

Η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Παναγιώτα Ναβρόζογλου χαιρέτησε την εκδήλωση, μεταφέροντας το μήνυμα του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, «για την Ήπειρο, ως προορισμό και τις τέσσερις εποχές του χρόνου, με πλούσιο πολιτιστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα», ενώ απηύθυνε και πρόσκληση στους συμμετέχοντες να επισκεφθούν την Περιφέρειά μας. 

Καθ' όλη την διάρκεια της Έκθεσης, τα στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού και επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου που φιλοξενήθηκαν στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου, πραγματοποίησαν συναντήσεις Β2Β με τουριστικούς πράκτορες, δημοσιογράφους και bloggers, μεγάλων πρακτορείων, δημοσιογραφικών οργανισμών και διαδικτυακών μέσων από πολλές χώρες. Στις συναντήσεις διαπιστώθηκε ουσιαστικό ενδιαφέρον για ειδικές μορφές τουρισμού όπως: περιπατητικός, συνεδριακός, αθλητικός, πολιτιστικός κ.ά. 

Τα μέλη της αποστολής της Περιφέρειας Ηπείρου, προέβαλαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ηπείρου, τον τέλειο συνδυασμό ορεινού και θαλάσσιου τουρισμού, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, το περιβάλλον, την γαστρονομία της περιοχής, τα μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και την πολιτιστική κληρονομιά. 

Έμφαση δόθηκε επίσης στις δυνατότητες που προσφέρει η Εγνατία και η Ιόνια Οδός, τα Αεροδρόμια Ακτίου και Ιωαννίνων μέσω πτήσεων τσάρτερ , με την προϋπόθεση της κατάλληλης οργάνωσης και δραστηριοποίησης των επιχειρηματιών του κλάδου προκειμένου να διαμορφωθούν ελκυστικά πακέτα τουρισμού. 

«Η Ήπειρος είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, παραδόσεων και ενός μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος. Κάθε επισκέπτης μπορεί να ζήσει μια άνευ προηγουμένου εμπειρία, γνωρίζοντας τα πολιτιστικά μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, μονοπάτια πεζοπορίας, απολαμβάνοντας αξιοθαύμαστα τοπία σε μοναδικά χρώματα και δοκιμάζοντας τοπικά ποιοτικά προϊόντα που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς ταξιδευτές», ανάφερε η Διευθύντρια Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, κ. Ιουλία Μαρκούλα, τονίζοντας πως η World Travel Market είναι μία από τις εκθέσεις που συγκεντρώνει κάθε χρόνο το ενδιαφέρον της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς. 

Το περίπτερο της Περιφέρειας επισκέφτηκε ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μαζί με την Πρόεδρο του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου και τον γενικό γραμματέα του οργανισμού Δημήτρη Φραγκάκη. Ο Υπουργός χαρακτήρισε την Ήπειρο ως μια περιοχή με πολλές δυνατότητες στην ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού, αναφέροντας πως το Υπουργείο Τουρισμού έχει στις προτεραιότητές του τη βέλτιστη αξιοποίηση του πλούσιου τουριστικού και πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής. 

Οι πολυάριθμοι επισκέπτες του περιπτέρου της Περιφέρειας Ηπείρου κεράστηκαν γλυκά από την Ήπειρο και τους δόθηκε έντυπο προωθητικό υλικό τουριστικής προβολής της Περιφέρειας.

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 8:22 pm


Μάριος Κάτσης: Έργο ΣΥΡΙΖΑ ο νέος αξονικός τομογράφος που εγκαθίσταται στο νοσοκομείο Φιλιατών

Μάριος Κάτσης: Έργο ΣΥΡΙΖΑ ο νέος αξονικός τομογράφος που εγκαθίσταται στο νοσοκομείο Φιλιατών Ο Βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, δήλωσε σχετικά με την εγκατάσταση του νέου αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείο Φιλιατών: 

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος καθώς εγκαθίσταται τις επόμενες μέρες ο νέος αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο Φιλιατών. Για να φτάσουμε σε αυτό το εξαιρετικό γεγονός δώσαμε μεγάλο αγώνα, ο οποίος ξεκίνησε ήδη από τον Δεκέμβριο του 2018, με την τότε απόφαση του πρώην Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, να χρηματοδοτήσει με 300.000€ την προμήθεια του νέου αξονικού τομογράφου. (https://tinyurl.com/wrtd2ye

Στη συνέχεια, από την άνοιξη του 2019 προχώρησαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τον διαγωνισμό, και σήμερα βλέπουμε το τέλος αυτής της διαδρομής με την εγκατάσταση του νέου υπερσύγχρονου αξονικού. Αναμένουμε το επόμενο διάστημα την εγκατάσταση και του νέου μαγνητικού τομογράφου στο νοσοκομείο, που είχε χρηματοδοτήσει και δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο δικός μας σχεδιασμός για την ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας στη Θεσπρωτία είχε και συνεχίζει να έχει έμπρακτα αποτελέσματα. Ελπίζουμε οι νέες δομές που ανοίξαμε και τα νέα υπερσύγχρονα μηχανήματα που φέραμε, να αξιοποιηθούν αναλόγως από την κυβέρνηση, και να μην απαξιωθούν σε βάρος των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας».

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 3:53 pm


Προχωράει η αξιοποίηση των 10 λιμανιών - Ενδιαφέρον Γκριμάλντι για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Προχωράει η αξιοποίηση των 10 λιμανιών - Ενδιαφέρον Γκριμάλντι για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας


Στην αξιοποίηση των 10 μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας (Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, Καβάλα, Βόλος, Ελευσίνα, Λαύριο, Ραφήνα, Κέρκυρα, Αλεξανδρούπολη) αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, δηλώνοντας ότι υπήρξε μία πρώτη επαφή με το ΤΑΙΠΕΔ και έχει ζητήσει να του παρουσιαστούν όλα τα πιθανά μοντέλα αξιοποίησης.

Τόνισε ότι αυτό θα γίνει μέσα στο Νοέμβριο και μέσα στο 2020 θα υπάρξουν εξελίξεις στον τομέα αυτό.

«Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία στην πράξη πλέον αποδεικνύει ότι θέλει και επιθυμεί τις επενδύσεις. Καταφέραμε μέσα σε τρείς μήνες και εγκρίναμε το αναθεωρημένο επενδυτικό σχέδιο για το λιμάνι του Πειραιά που υπό άλλες συνθήκες θα χρειαζότανε κάποια χρόνια» ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας προσθέτοντας ότι «αυτό δείχνει αξιοπιστία και ό,τι λέμε προεκλογικά το κάνουμε πράξη μετεκλογικά».

Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας, η περίπτωση κάθε λιμανιού θα εξεταστεί ξεχωριστά, ούτως ώστε, πάντα με γνώμονα τα δημόσια έσοδα, να αποφασιστεί το σωστό μοντέλο ιδιωτικοποίησης και ανάπτυξης. Ήδη το ΤΑΙΠΕΔ κάνει μελέτες.

Ενδιαφέρον έχει ήδη δείξει ήδη ο Εμάνουελ Γκριμάλντι ο οποίος δήλωσε πρόσφατα: «Οι ευκαιρίες για τον Όμιλο στην Ελλάδα είναι τα λιμάνια της Πάτρας, Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου».

Η Ελλάδα έχει καταστεί κομβικό σημείο των παγκόσμιων μεταφορών αφού όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το μερίδιο της συνολικής διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στον άξονα Ευρώπη – Άπω Ανατολή έναντι των άλλων εμπορευματικών διαδρομών μέσω Ατλαντικού και μέσω Ειρηνικού, αυξήθηκε από 27% το 1995, σε 45% το 2018.

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 2:53 pm


Νομός Θεσπρωτίας - Ειδήσεις και Νέα

Αλβανία Τσάμηδες - Χανιώτικα Νέα

Αλβανία Τσάμηδες  Χανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 7 November 2019 | 10:00 am


Φωτιά στη Θεσπρωτία - CNN Greece

Φωτιά στη Θεσπρωτία  CNN Greece

Δημοσιεύθηκε στις 29 August 2019 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στο Νομό Θεσπρωτίας

Φιλικοί ιστότοποι: