Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Φωτιά σε αγροτική έκταση στο Χαλκερό

Φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 16 Ιουνίου 2024 σε αγροτική έκταση στο Χαλκερό της Καβάλας.

 

Επιχειρεί η πυροσβεστική υπηρεσία για την κατάσβεσή της.

Δημοσιεύθηκε στις 16 June 2024 | 2:05 pm


Θάσος: Μια εντυπωσιακή δημιουργία από πέτρες στην παραλία των Λιμεναρίων

Τα βλέμματα κέντρισε, το πρωί της Κυριακής 16 Ιουνίου 2024, στη Θάσο μια δημιουργία από πέτρες.

 

Συγκεκριμένα, ένα εντυπωσιακό «έργο» από πέτρες στόλισε την άμμο λουόμενου σε παραλία των Λιμεναρίων.

 

Το «έργο» φωτογράφισε ο Γιάννης Σαλταρής ο οποίος έγραψε

 

Καλλιτέχνης με μεγάλη φαντασία δημιούργησε το έργο στην πλαζ των Λιμεναρίων Θάσου

Δημοσιεύθηκε στις 16 June 2024 | 1:54 pm


Η αποχή ως αντίσταση στον ευνουχισμό

γράφει ο

Βύρων Δημητριάδης

 

“...Τα όποια μηνύματα δυσαρέσκειας σας διαβεβαιώ ότι τα έχω ήδη λάβει και δεν περιμένω το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για να τα εμπεδώσω καλύτερα...”, υποστήριξε, με το γνωστό α λα Μπενίτο υφάκι που τον διακρίνει, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να συγκρατηθούν στο μαντρί προς ευνουχισμό όλα τα ζωντανά.

 

Αμέσως μετά την απελευθέρωση του 60-63%, συνέχισε στο ίδιο στυλ: “...Σέβομαι αυτή την επιλογή τους... (που)... εκφράστηκε με μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρας αποχή που δυσκολεύει ίσως την εξαγωγή συμπερασμάτων...” που όμως καθόλου δεν τον δυσκόλεψε, όπως διαβεβαιώνει και πάλι ο ίδιος: “...Ακούω τη φωνή και την εντολή τους, αλλά την ακούω δυνατά: “σας εμπιστευόμαστε, αλλά προσπαθήστε περισσότερο” και αυτό θα κάνουμε για να βαδίσουμε πιο γρήγορα προς την Ευρώπη...”.

 

Από τα λεγόμενά του καταλαβαίνεις πως το συμπέρασμα που έβγαλε μετά το αναμενόμενο χτύπημα του τσουνάμι είναι πως μια τέτοια συμπεριφορά επιδεικνύουν όλοι όσοι είναι μακριά νυχτωμένοι από την Ευρώπη.

 

Ναι, αλλά ποια μπορεί να είναι η συμπεριφορά που χαρακτηρίζει τον ορίτζιναλ ευρωπαίο; την γνωρίζουμε;

 

Ασφαλώς και την γνωρίζουμε! Την περιέγραψε μάλιστα στο διάγγελμά του πριν το χτύπημα της αποχής ως εξής: “...Το λέω αυτό (για την εμπέδωση των μηνυμάτων δυσαρέσκειας) για τους πολίτες... (και)... τους ζητώ να δουν τη μεγάλη εικόνα, να αφήσουν στην άκρη τα όποια επιμέρους παράπονα και να αντιληφθούν ότι ποτέ καμιά κυβέρνηση δεν καλύπτει το 100% των προσδοκιών του κάθε πολίτη μεμονωμένα.

 

Διότι όλοι οι πολίτες έχουμε διαφορετικές προσδοκίες από την κυβέρνηση...”.

 

Ορίστε, παρακαλώ, μια ολοκληρωμένη περιγραφή των προσόντων του σύγχρονου ευρωπαίου πολίτη: είναι ο “κάθε μεμονωμένος πολίτης που έχει διαφορετικές” δηλαδή προσωπικές-ταυτοτικές “προσδοκίες” που όμως δεν τον οδηγούν στην αποχή.

 

Μήπως -λέω- μήπως έχουμε να κάνουμε μ' έναν μεγάλο οραματιστή ηγέτη;

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (!) οραματιστής ηγέτης; Ένας νεοφιλελές φυρερίσκος είναι που κινείται με ενσωματωμένα τροχούλια πάνω στις ράγες του θατσερισμού, του σύγχρονου, δηλαδή, φιλελεύθερου νεοναζισμού υπό των οδηγιών της Οικονομίας της Αγοράς.

 

“...Δεν υπάρχει κοινωνία παρά μόνο άτομα...”, διακήρυξε η Θάτσερ και πρόσθεσε αμέσως μετά “...και οι οικογένειές τους...”.

 

“...Αλλά η νεοφιλελεύθερη επανάσταση που αποδίδεται στη Θάτσερ και τον Ρέιγκαν μετά το 1979 έπρεπε να επιτευχθεί με δημοκρατικά μέσα -γράφει ο Ανθρωπολόγος Ντέιβιντ Χάρβεϊ στο κλασσικό, πλέον, βιβλίο του “Νεοφιλελευθερισμός. Ιστορία και παρόν”.

 

Για να συμβεί μια μεταβολή αυτού του μεγέθους, όπου όλες οι μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης έπρεπε να καταργηθούν προς όφελος του ατομικισμού, της ατομικής ιδιοκτησίας, της προσωπικής υπευθυνότητας και των οικογενειακών αξιών, χρειάστηκαν η εκ των προτέρων διαμόρφωση πολιτικής συναίνεσης μέσα σε ένα αρκετά ευρύ φάσμα του πληθυσμού, ώστε να σημειωθεί νίκη στις εκλογές.

 

Αυτό που αποκαλεί ο Γκράμσι “κοινό νου” (που ορίζεται ως “διάχυτα και ασυντόνιστα στοιχεία μιας γενικής μορφής σκέψης κοινής σε ορισμένο χρόνο και τόπο”) αποτελεί συνήθως το θεμέλιο της συναίνεσης.

 

Όμως η ιδεολογική επίθεση βάσει αυτών των κατευθύνσεων που απέρρεαν από τη θατσερική ρητορική ήταν αδυσώπητη: “...Τα οικονομικά είναι η μέθοδος...”, είπε, “...ο στόχος είναι να αλλάξουμε τα συναισθήματα των ανθρώπων...”.

 

Ο καταναγκασμός μπορεί να δημιουργήσει μια μοιρολατρική, ακόμη και δουλοπρεπή, αποδοχή της ιδέας ότι δεν υπήρχε ούτε υπάρχει “...άλλη εναλλακτική λύση...”, όπως επέμενε η Μάργκαρετ Θάτσερ...”.

 

Βέβαια, ο Φουκώ -σύμφωνα με τον Γάλλο κοινωνιολόγο Πιερ Μασερέ (“Φουκώ και Μαρξ”)- αρνείται να εξετάσει την πειθαρχία ως διαταγή ή παρότρυνση που κατεβαίνει από την ψυχή στο σώμα: διότι εγκαθιδρύεται με ψηλαφητό τρόπο αποκλειστικά στο επίπεδο του σώματος και των δυνάμεων που αναγνωρίζονται σε αυτό, στηριζόμενη σε στρατηγικές σχηματισμού οι οποίες δεν υπακούουν, στο επίπεδο της λειτουργίας τους, σε καμιά προσδιορισμένη σκοπιμότητα που θα μπορούσε να εννοηθεί με όρους συνείδησης (στο “Οι βρόχοι της εξουσίας”).

 

Όταν ένας τρόπος διοίκησης λειτουργεί υπό τέτοιες συνθήκες, υπερβαίνει το δίπολο βίας και συναίνεσης (στο “Το υποκείμενο και η εξουσία”).

 

Η νέα εξουσία που εγκαθιδρύεται κατ' αυτόν τον τρόπο δεν ασκείται επί πραγματικών δράσεων, και συνεπώς ήδη συντελεσμένων, αλλά επί πιθανών δράσεων, των οποίων δρομολογεί την άσκηση “δομώντας το πεδίο ενδεχόμενης δράσης” όπου έρχονται να λάβουν θέση.

 

Αυτό ακριβώς το πεδίο ενδεχόμενης δράσης συνιστά μία “δεύτερη φύση”, τα “υποκείμενα” της οποίας είναι διαμορφωμένα ούτως ώστε να απαντούν εκείνο που περιμένουν από αυτά, χωρίς να υπάρχει ανάγκη ούτε να πειστούν ούτε να εξαναγκαστούν, διότι είναι “πιθανά” υποκείμενα που έχουν συλλεχθεί εκ γενετής και έχουν σχηματιστεί ώστε να είναι κυβερνήσιμα, δηλαδή, με βάση την προοπτική που υιοθετήσαμε ανατρέχοντας στις αναλύσεις του Μαρξ, “παραγωγικά” από οικονομική άποψη.

 

Ο homo oeconomicus, του οποίου την ολοκλήρωση διενεργεί αυτή η δομή, είναι μία μυθοπλασία, με την έννοια ότι η πραγματικότητα ή η “φύση” του έχει κατασκευαστεί απ' άκρου εις άκρον με όρους “δεύτερης φύσης”.

 

Και τι επιτρέπει στη “δεύτερη φύση” να παρουσιάζεται ακόμη ως “μία” φύση, ενώ δεν είναι πλέον “η” φύση ούτε “κάτι” από τη φύση;

 

Το γεγονός ότι προσανατολίζει τις ανθρώπινες συμπεριφορές χωρίς ποτέ να εμφανίζεται στη συνείδηση ως η θεμελιώδης αρχή που τις διευθύνει, σύμφωνα με τη βασική προϋπόθεση της αποτελεσματικότητάς της: δρα υπό την έκφανση, δηλαδή την επίφαση, της αυθορμησίας.

 

Ο προγραμματισμένος και καλά σχεδιασμένος ευνουχισμός των ευρωεκλογών ώστε να ταιριάζει στο ήδη ευνουχισμένο Ευρωκοινοβούλιο διά της συμμετοχής του homo oeconomicus -των “πολιτών” που έχουν κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας τον γκραμσιανό “κοινό νου”, τη θατσερική “αλλαγή των συναισθημάτων” και τη μαρξικο-φουκωική “δεύτερη φύση”- απέτυχε για μία ακόμη φορά.

 

Τον ευνουχισμό των ευρωεκλογών κατόρθωσε να αποτρέψει ασφαλώς όχι η συμμετοχή των 37-40% πιστών στις μεσιανικές εντολές των Ιερατείων των κομμάτων αλλά η μη συμμετοχή, η αποχή του 60-63% η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων εκφράζει την ελευθεριακή κουλτούρα των κοινών των ελλήνων και συνθέτει την κοινωνική αντιπολίτευση.

 

Όσο για τον μπαμπούλα της Ακροδεξιάς που, αν τον συγκρίνεις με τις γενοκτονικές εθνοκαθάρσεις που επιχειρούνται αυτή τη στιγμή σε αρκετά σημεία στον πλανήτη, με τις θανατοπολιτικές που μοιάζουν με υβριδικούς πολέμους που απανθρωποποιούν τον άνθρωπο ώστε ο θάνατός του -όπως π.χ στο Μάτι και στα Τέμπη- να μη λογίζεται ανθρωποκτονία από πρόθεση, με την πραξικοπηματική στρατιωτικοποίηση της Οικονομίας και της πολιτικής της Ε.Ε., η Ακροδεξιά της Μελόνι, της Λεπέν και του Κασιδιάρη δεν είναι τίποτα περισσότερο από “παιδική χαρά” μπροστά στην επέλαση των νεοναζί φιλελέδων όπως είναι ο Σουλτς, ο Μακρόν, ο Όρμπαν ή ο Μητσοτάκης(!) και τ' άλλα ορφανά του Χίτλερ και του Μένγκελε.

Δημοσιεύθηκε στις 16 June 2024 | 12:30 pm


Φοιτητές στην Κομοτηνή τα θύματα του πολύνεκρου τροχαίου - πήγαιναν για μπάνιο στο Νέστο

Πολύνεκρο τροχαίο σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής 16 Ιουνίου 2024 [Βλέπε ΕΔΩ]

 

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, πρόκειται για 4 φοιτητές από τη Χαλκίδα που σπουδάζανε στην Κομοτηνή και πηγαίνανε Νέστο για μπάνιο.

 

Στο αυτοκίνητο επέβαιναν πέντε άτομα, τρία αγόρια και δύο κορίτσια.

 

Τέσσερις ήταν αυτοί που δεν τα κατάφεραν, ενώ ο πέμπτος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, στο νοσοκομείο της Ξάνθης, με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

 

Τα πτώματα διαμελίστηκαν, πράγμα που έκανε την διαδικασία της αναγνώρισής τους πολύ δύσκολη.

 

Η αναγνώριση του ενός έγινε εντελώς τυχαία, από έναν θείο του που είχε μια εργολαβία στην Ξάνθη.

 

Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και το έργο της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ για τον απεγκλωβισμό τους, πολύ δύσκολο.

 

Οι τρείς υπηρεσίες βρίσκονται σε σοκ από την κατάσταση που αντίκρισαν.

Δημοσιεύθηκε στις 16 June 2024 | 11:17 am


Τροχαίο με 4 νεκρούς στην παλιά εθνική Καβάλας - Ξάνθης (Φωτογραφίες & Βίντεο)

Τραγικό θάνατο βρήκαν το πρωί της Κυριακής 16 Ιουνίου 2024, δύο άντρες και δύο γυναίκες, που επέβαιναν σε όχημα το οποίο κινούνταν κινούμενο από την Ξάνθη προς την Καβάλα.

 

Στον επαρχιακό δρόμο Ξάνθης-Τοξότες το αυτοκίνητο, συγκρούστηκε μετωπικά με λεωφορείο το οποίο μετέφερε εργαζόμενους από τοπική επιχείρηση της περιοχής.

 

Το όχημα διαλύθηκε εντελώς και τα επιβαίνοντα άτομα διαμελίστηκαν.

 

Στο λεωφορείο το οποίο βγήκε κι αυτό εκτός δρόμου επέβαιναν αρκετοί εργαζόμενοι σε τοπική επιχείρηση.

 

Υπάρχουν τουλάχιστον έξι τραυματίες.

 

Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που το όχημά κόπηκε στα δύο και μεταμορφώθηκε σε μια άμορφη μάζα, η οποία ταξίδεψε πάνω από 150 m.

 

Στο σημείο επιχείρησαν άντρες της πυροσβεστικής για να απεγκλωβίσουν τους τέσσερις νεκρούς ενώ όλοι τραυματίες έχουνε μεταφερθεί στο νοσοκομείο της  Ξάνθης.

Πηγή: Xanthinews.gr

Δημοσιεύθηκε στις 16 June 2024 | 10:26 am


Food Truck Festival στην Ελευθερούπολη – δείτε το πρόγραμμα των συναυλιών

Το 2ο Food Truck Festival στην Ελευθερούπολη Καβάλας είναι γεγονός

 

Ακόμη μια χρονιά, μετά την περσινή επιτυχία, παίρνουν μπρος οι μηχανές και κάνουν για ένα ολόκληρο τριήμερο στάση στον κόμβο της πρώην Λέσχης Αξιωματικών (Πράσινο Παρκάκι)

 

Παρασκευή 21 - Σάββατο 22 και Κυριακή 23 Ιουνίου

17:00 - 00:00

 

Είσοδος: Όλες τις μέρες Δωρεάν

 

Συναυλίες

 

Όλες οι συναυλίες ξεκινούν στις 21:30

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

 

Παρασκευή 21/06 JUKEBOX BAND Live με Disco 80', 90' , 00'! 

 

Σάββατο 22/06 "ONIRAMA"

 

Κυριακή  23/06 Σύγχρονο Ωδείο Παγγαίου και η κομπανία Paggaioreites μ' ένα πλούσιο λαϊκό - ρεμπέτικο πρόγραμμα!

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 10:26 pm


Cosmopolis Festival: Σωκράτης Μάλαμας και πέντε ακόμα συναυλίες με ρυθμούς καλλιτεχνών του κόσμου

Το Cosmopolis Festival 2024 πραγματοποιείται φέτος 29 Ιουλίου με 3 Αυγούστου.

 

Η πλατεία Μωχάμετ 'Αλη, στην κορυφή της παλιάς πόλης της Καβάλας θα ζωντανέψει με τους ρυθμούς καλλιτεχνών του κόσμου!

 

Στην κεντρική σκηνή του Cosmopolis Festival θα εμφανιστούν συγκροτήματα από την Ελλάδα, τη Σερβία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, την Κούβα, την Αργεντινή και τη Βενεζουέλα.

 

Ελάτε μαζί μας στην εμβληματική πλατεία Μωχάμετ 'Αλη, στην κορυφή της παλιάς πόλης, για μια αξέχαστη μουσική εμπειρία σε μια από τις πιο γοητευτικές τοποθεσίες της Καβάλας. Μην χάσετε αυτή την απίστευτη γιορτή της παγκόσμιας μουσικής!

 

Συναυλίες

 

29 Ιουλίου / 21:30 / Πλατεία Μωχάμετ Άλη

 

Ο Σωκράτης Μάλαμας, έρχεται στην σκήνη του φετινού Cosmopolis Festival για μία μοναδική συναυλία.

 

Μαζί του στο τραγούδι η Ιουλία Καραπατάκη

 

Γιάννης Παπατριανταφύλλου κοντραμπάσο,

Κυριάκος Ταπάκης λαούτο και μπουζούκι,

Σπύρος Βρυώνης ηλεκτρική κιθάρα,

Καλογιάννης Βεράνης βιολί, τρομπέτα τραγούδι,  

Νίκος Μαγνήσαλης τύμπανα,

Γιάννης Μάλαμας κρουστά και τραγούδι.

 

 

30 Ιουλίου / 19:30 / Πλατεία Μωχάμετ Άλη

 

“The Yard Woman” η Ελληνίδα καλλιτέχνης με έδρα το Λονδίνο. Έχει κάνει τον κόσμο της ηλεκτρονικής μουσικής την προσωπική της παιδική χαρά, παίζοντας ανάμεσα σε Pop, Country & World Music στοιχεία.

 

 

31 Ιουλίου / 19:30 / Πλατεία Μωχάμετ Άλη

 

Maxi Meraki ο Βέλγος καλλιτέχνης φέρνει φωτεινούς τόνους στις παραγωγές και τα σύνολά του, μαζί με το ξεχωριστό του στυλ. Κάθε του εμφάνιση περιγράφεται ως ένα μοναδικό show γεμάτο από ψυχή, δημιουργικότητα και αγάπη.

 

 

01 Αυγούστου / 21:30 / Πλατεία Μωχάμετ Άλη

 

GROUNDATION σχηματίστηκαν το 1998 και αποτελούν θρύλο της παγκόσμιας reggae μουσικής σκηνής.

 

 

02 Αυγούστου / 21:30 / Πλατεία Μωχάμετ Άλη

 

Siniša Stanković, τρομπετίστας από το χωριό Zagužanje της Σερβίας. Είναι, νικητής της Χρυσής Τρομπέτας στο Guča Trumpet festival, ενός ετήσιου φεστιβάλ βαλκανικών χάλκινων πνευστών που πραγματοποιείται τα τελευταία 30 χρόνια στην ομώνυμη πόλη Guča, στην περιοχή Dragačevo της δυτικής Σερβίας.

 

 

03 Αυγούστου / 21:30 / Πλατεία Μωχάμετ Άλη

 

“Las Karamba” Το πολυπολιτισμικό συγκρότημα αποτελείται από μέλη από τη Βενεζουέλα, την Κούβα, την Καταλονία, τη Γαλλία και την Αργεντινή. Εμπλουτίζουν παραδοσιακά στυλ όπως Son, Cha-Cha-Cha, Salsa και Timba με επιρροές από τη ραπ και την αστική μουσική, μαζί με μια πινελιά Samba και Rumba.

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 10:06 pm


Οριοθετήθηκε η φωτιά στη Λεύκη

Οριοθετήθηκε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου 15 Ιουνίου σε αγροτοδασική έκταση και δύσβατο σημείο στην περιοχή Λεύκη στην Καβάλα.

 

Για την κατάσβεσή της στο σημείο επιχείρησαν 20 πυροσβέστες με εννιά οχήματα, ενώ νωρίτερα από αέρος συνέδραμαν ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο.

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 7:37 pm


Τροχαίο στον Άγιο Χριστόφορο: τραυματίστηκε ο οδηγός – το όχημα προσέκρουσε σε κολώνα

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 15 Ιουνίου στον Άγιο Χριστόφορο του Δήμου Παγγαίου όταν οδηγός έχασε τον έλεγχο και το όχημά του προσέκρουσε σε κολώνα.

 

Στο σημείο έσπευσε η αστυνομία. Ο οδηγός τραυματίστηκε και διακομίστηκε στο Νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 6:52 pm


Erasmus: στο Dalaman της Τουρκίας ταξίδεψαν καθηγητές από το Γυμνάσιο της Κεραμωτής

Την εβδομάδα 11 Μαΐου 2024 έως 18 Μαΐου 2024, τέσσερις εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Κεραμωτής παραβρέθηκαν στην πόλη Dalaman της Τουρκίας συμμετέχοντας σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA210 με τίτλο: «Saving Our Planet» και κωδικό αριθμό 2023-1-MT-KA210-SCH-00153651.

 

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τέσσερις χώρες, οι οποίες έστειλαν από τέσσερις εκπαιδευτικούς για τη δεύτερη συνάντηση του προγράμματος. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο κινητικότητες στην Ελλάδα και στην Ισπανία.

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στη δεύτερη κινητικότητα, η οποία έγινε στη Τουρκία ήταν οι:

Καρρά Αναστασία (ΠΕ04.02)

Κουκουρίδης Αθανάσιος (ΠΕ82 / ΠΕ80)

Μήτρογλου Ανθούλα (ΠΕ08 / ΠΕ87.02)

Παπαδοπούλου Μυροφόρα Χριστίνα (ΠΕ86)

 

Οι συμμετέχουσες χώρες στο πρόγραμμα είναι οι εξής: Μάλτα (συντονίστρια χώρα), Ελλάδα, Ισπανία και Τουρκία. Το σχολείο υποδοχής της  Τουρκίας ήταν το «Dalaman Oztas Anadolu Lisesi». Οι συμμετέχοντες διέμειναν σε ξενοδοχείο που ήταν κοντά στο σχολείο υποδοχής, μετά από πρόταση των εταίρων, και τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν και να αλληλεπιδράσουν με καθηγητές από τις υπόλοιπες χώρες.

 

Βασικός στόχος όλου του σχεδίου είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και κατ’ επέκταση, μέσω διάχυσης και εφαρμογής των μαθητών των συνεργαζόμενων σχολείων, οι πρακτικές ευαισθητοποίησης για το θέμα των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Ειδικότερα για την κινητικότητα στη Τουρκία, της οποίας η θεματική ήταν “Sharing Technological and Digital experience (Κοινή χρήση τεχνολογικής και ψηφιακής εμπειρίας), οι δράσεις αφορούσαν στην ενημέρωση και υιοθέτηση καλών πρακτικών και τη δημιουργία σχεδίων μαθημάτων σχετικών με τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και την αξιοποίηση των μέσων και εργαλείων τεχνολογίας για τον σκοπό αυτό.

 

Οι επισκέπτες εκπαιδευτικοί συναντήθηκαν με τους συντονιστές εκπαιδευτικούς της πόλης Dalaman της Τουρκίας,  ενημερώθηκαν  και συζήτησαν για τα προγράμματα προστασίας της περιοχής αλλά και τα περιβαλλοντικά προγράμματα που υλοποιούνται στη σχολική μονάδα υποδοχής.

 

Παρακολούθησαν στο σχολείο υποδοχής βιωματικά μαθήματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημιουργία ιστοσελίδας που θα φιλοξενεί περιβαλλοντικά θέματα, Γεωλογίας και  θεμάτων Τέχνης και Πολιτισμού της χώρας φιλοξενίας.

 

Συζητήθηκαν σε συνεδρίες  οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής  αλλά και η ολοένα συνεχομένη οικιστική ανάπτυξη στην επιβίωση και τη διαιώνιση άγριων και απειλούμενων ειδών. Οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε συνεδρίες προγραμμάτων κατάρτισης και διδασκαλίας, χρήσης της τεχνολογίας για την παρακολούθηση και έρευνα περιβαλλοντικών ζητημάτων και έμαθαν πώς αυτά τα εργαλεία  μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να απευθύνονται σε μαθητές και επαγγελματικές ή κοινοτικές ομάδες.

 

Οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν τον κόλπο Kille, ο οποίος είναι υπό προστασία και όπου περισσότερα από τα μισά ενδημικά είδη στην Τουρκία βρίσκονται στα όρια υψηλού κινδύνου. Μετέβηκαν στον κόλπο Iztuzu και επισκεφτήκαν το Κέντρο Έρευνας, Διάσωσης και Αποκατάστασης Θαλάσσιας Χελώνας Caretta Caretta, DEKAMER.  Εκεί ενημερώθηκαν από τους υπευθύνους λειτουργίας του κέντρου για τις δράσεις και τα προγράμματα ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης του εθελοντικού  του έργου.

 

Παρακολούθησαν μαθήματα που χρησιμοποιούσαν τεχνικές και μεθόδους STEAM για την ανάπτυξη ικανοτήτων  και γνώσεων  που σχετίζονται με την αειφορία και την περιβαλλοντική συνείδηση.

Ταξίδεψαν  με σκάφος σε περιοχές προστασίας  και επισκέφτηκαν των φυσικό χώρο αναπαραγωγής την Caretta Caretta αλλά και μια μονάδα εκτροφής  Μπλε Καβουριού.

 

Επισκέφθηκαν την πόλη Dalyan, έμβλημα της οποίας είναι η θαλάσσια χελώνα Caretta Caretta, καθώς και οι σκαλισμένοι στους βράχους αρχαιοελληνικοί τάφοι, το χωριο Göcek και την πόλη Fethiye στην οποία βρίσκεται ο φημισμένος τάφος του Αμύντα και βυζαντινό φρούριο.

Περιηγηθήκαν στην πόλη Dalaman, επισκέφτηκαν την τοπική  αγορά, τη Διεύθυνση Εθνικής Παιδείας και το Δημαρχείο όπου  αντάλλαξαν χαιρετισμούς  και δώρα. Συζήτησαν  με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης και τον Δήμαρχο  για περιβαλλοντικά, πολιτισμικά και λειτουργικά θέματα εκπαίδευσης και κράτους.

 

Οι εκπαιδευτικοί αντάλλαξαν εντυπώσεις σε όλες τις γλώσσες των εταίρων αλλά και στα αγγλικά για τις βιωματικές τους εμπειρίες  σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Πήραν μέρος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και έθιμα της χώρας φιλοξενίας και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για τις μελλοντικές κινητικότητες.

Μέσω των παραπάνω δράσεων, επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχαν θέσει οι εταίροι και αποκτήθηκαν γνώσεις τις οποίες πλέον καλούνται να μεταλαμπαδεύσουν σε μαθητές, συναδέλφους και στην τοπική κοινότητα.

 

(δελτίο Τύπου)

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 4:13 pm


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Καβάλα… - e-thessalia.gr

Καβάλα…  e-thessalia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 12:01 pm


Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας