Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Αλλάζει η ημερομηνία της συναυλίας του Σταμάτη Κραουνάκη στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Αλλάζει ημερομηνία η συναυλία του Σταμάτη Κραουνάκη «Πιάνει Ο Έρωτας Δουλειά», η οποία αρχικά ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί 6 Ιουλίου 2024.

 

Κυριακή 7 Ιουλίου

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

 

Η μεγάλη επιτυχία του χειμώνα τώρα στην καλοκαιρινή της βόλτα

 

Ο Έρωτας κομμάτι της ζωής μας.

 

Πολλά τραγούδια καινούργια και παλιά, του Σταμάτη.

 

Μεγάλες διαχρονικές λαϊκές επιτυχίες που σφράγισαν βράδια και καημούς και ελπίδες, από μια παρέα ανθρώπων που πιστεύουν στο τραγούδι και στην ψυχαγωγική του λειτουργία, και είναι έτοιμοι να οδηγήσουν αυτή τη βραδιά, στα ωραιότερα όνειρα μας.

 

Με ηγέτη τον συνθέτη οι καλλιτέχνες.

 

Στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, ορκισμένοι από χρόνια στην ενέργειά του… Σταμάτης Κραουνάκης και μαζί με μια ψυχή, αλφαβητικά

 

Δημήτριος Ανδρεάδης – πιάνο

Χρήστος Γεροντίδης – τραγούδι

Νίκος Κατσίκης - μπουζούκι ισπανικό λαούτο

Κοσμάς Κοκόλης – μπουζούκι, κιθάρα, τραγούδι

Κώστας Μπουγιώτης – τραγούδι

Πένυ Ξενάκη – τραγούδι

Θεολόγος Παπανικολάου – βιολί, τραγούδι

Λάμπρος Παπανικολάου – κοντραμπάσο

Γιώργος Στιβανάκης – τραγούδι

Γιώργος Ταμιωλάκης - βιολοντσέλο

Ήχος: Γιώργος Τσατσούλης

Φώτα: Δημήτρης Τζιμ Λάιος

Διεύθυνση  παραγωγής: Gionik - Γιώργος Τσεβρένης

Φωτογραφία  αφίσας - Θάνος Λαϊνάς

Artwork - Δημήτρης Μακαρατζής

Επικοινωνία Σταμάτη Κραουνάκη - Δέσποινα Κραουνάκη

 

Πληροφορίες:

Κυριακή 7 Ιουλίου, 21:00

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Καβάλα

Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 20€, μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων) 15

Πληροφορίες τηλ.: 2109213310

(δελτίο Τύπου)

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2024 | 1:56 pm


Με την Πρυτανεία του ΔΠΘ συναντήθηκε ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

Την Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας της ΠΑΜΘ, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, πραγματοποίησε μια συνάντηση με την Πρυτανεία του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης.

 

Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον Πρύτανη κ. Φώτιο Μάρη, τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας κ. Γεώργιο Μπρούφα και την Επιστημονική Υπεύθυνη του Κόμβου Καινοτομίας κ. Μαρία Μιχαλόπουλου.

 

Βασικό στοιχείο της συζήτησης ήταν η έρευνα, η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα στο Δ.Π.Θ. Οι στρατηγικοί στόχοι, η προώθηση της έρευνας στην παραγωγή αξίας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός τόσο στον εκπαιδευτικό όσο και στο διοικητικό τομέα του ΔΠΘ, ήταν μερικά από τα θέματα της συνάντησης.

 

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι ένας από τους κορυφαίους ερευνητικούς φορείς της πατρίδας μας με βασικό προορισμό την παραγωγή και μεταφορά της γνώσης.

 

Ο Κόμβος Καινοτομίας, η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας και οι Θερμοκοιτίδες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, είναι δομές που στοχεύουν στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από τους φοιτητές και κυρίως παρέχει εκπαίδευση, αναπτύσσει δεξιότητες και παρέχει υποστήριξη για την ενσωμάτωση της καινοτομίας στο επιχειρείν και την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

 

Μέσα από τις συνεχές προκλήσεις και επιταγές του μέλλοντος, και με βάση πάντα την καινοτομία, την έρευνα, την τεχνολογία και τη νέα ψηφιακή εποχή, το Πανεπιστήμιο φέρνει κάτω από ένα ενιαίο οικοσύστημα όλους τους φορείς και τα απαραίτητα μέσα για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της έρευνας και την αξιοποίηση των παραγόμενων αποτελεσμάτων αυτής με στόχο, μεταξύ άλλων, το μέλλον της Περιφέρειας μας. Δεσμεύτηκαν και οι δυο πλευρές σε μελλοντικές συνέργειες.

 

Άλλωστε η Περιφέρεια ΑΜΘ, με ποικίλους τρόπους στηρίζει πάντα  τη λειτουργία Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθειά του, όπως τόνισε ο κ. Ιωσηφίδης.

(δελτίο Τύπου)

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2024 | 12:40 pm


Για την διαχείριση των νερών άρδευσης στα Τενάγη Φιλίππων συναντήθηκαν οι περιφερειάρχες ΑΜΘ

Συνάντηση για την διαχείριση των νερών άρδευσης στα Τενάγη Φιλίππων και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών Δράμας, Καβάλας και Σερρών κ.κ. Μ. Μουρβετίδη, Θ. Μαρκόπουλου & Π. Σπυρόπουλου.

 

Αναλυτικά, την Τετάρτη 19/6 πραγματοποιήθηκε στον ρουφράκτη (φράγμα) της Συμβολής Ν. Σερρών συνάντηση των ΤΟΕΒ της ευρύτερης περιοχής των νομών Δράμας, Καβάλας & Σερρών με την συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών Δράμας, Καβάλας και Σερρών κ.κ. Μιχάλη Μουρβετίδη, Θόδωρου Μαρκόπουλου & Παναγιώτη Σπυρόπουλου.

 

Στην συνάντηση διαπιστώθηκε η εξαιρετική έλλειψη υδάτινων πόρων για την άρδευση των καλλιεργειών της ευρύτερης περιοχής ως αποτέλεσμα της εξελισσόμενης κλιματικής αλλαγής, η οποία περιλαμβάνει τόσο τις απορροές που καταλήγουν στην κεντρική τάφρο, όσο και τις πηγές του νομού Δράμας καθώς και την παροχή του ποταμού Αγγίτη.

 

Τονίσθηκε ότι ίσως πρόκειται για τη δυσκολότερη χρονιά όσον αφορά το διαθέσιμο αρδευτικό νερό.

 

Επίσης επισημάνθηκε η αναγκαιότητα συνεννόησης μεταξύ όλων των ΤΟΕΒ, όλων των νομών (τόσο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όσο και της Κεντρικής Μακεδονίας) προκειμένου οι ποσότητες του νερού να είναι διαθέσιμες στο σύνολο των γεωργών όλων των περιοχών, να περιορισθεί κάθε σπατάλη στην διαχείριση του νερού και να προσαρμοσθεί στις απαιτήσεις η χρήση των γεωτρήσεων.

 

Σκοπός είναι να μην «χαθούν» ποσότητες νερού προς την θάλασσα αλλά να εξασφαλισθεί το απαραίτητο νερό σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βάθος χρόνου ώστε να περιορισθούν κατά το δυνατόν οι παραγωγικές και οικονομικές ζημίες των καλλιεργειών.

 

Στην όλη συζήτηση συνεκτιμήθηκαν οι ιδιαιτερότητες της περιοχής, η διαφορετική «φύση» των οργανικών εδαφών των Τεναγών αλλά και η ιδιαιτερότητα της προς τον βορρά εκροής των υδάτων αρχικά στον Αγγίτη και εν συνεχεία στον Στρυμώνα ποταμό.

 

Όσον αφορά την λειτουργία του ρουφράκτη της Συμβολής συστήθηκε τετραμελής επιτροπή από εκπροσώπους και των τριών νομών, η οποία με ομόφωνες αποφάσεις θα χειρίζεται το άνοιγμα και το κλείσιμο των «θυρών» στο παραπάνω πλαίσιο.

 

Σκοπός τόσο των τριών Αντιπεριφερειαρχών και των διοικήσεων των δύο περιφερειών που εμπλέκονται καθώς και των ΤΟΕΒ είναι να γίνει διαχείριση των μικρών ποσοτήτων των αρδευτικών υδάτων που υπάρχουν στα πλαίσια των κανόνων της ορθολογικής διαχείρισης των πόρων αλλά και της καλής γνώσης των συνθηκών της περιοχής.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μ. Μουρβετίδης δήλωσε σχετικά:

 

«Είναι μία δύσκολη περίσταση αλλά θα συνεργαστούμε ώστε όλες οι περιοχές να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε αυτόν το περιορισμένο όγκο νερού.

 

Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους αλλά και να εξάρω την υπευθυνότητα των αγροτών και των ΤΟΕΒ όλων των περιοχών των τριών νομών καθώς και τους συναδέλφους Αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι ανατρέψαμε όλο το πρόγραμμά μας και βρεθήκαμε παρόντες στην προσπάθεια εξεύρεσης της καλύτερης διαθέσιμης λύσης».

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θ. Μαρκόπουλος δήλωσε σχετικά:

 

«Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους Αντιπεριφερειάρχες Δράμας και Σερρών τον Μιχάλη Μουρβετίδη και τον Παναγιώτη Σπυρόπουλο για την κατανόηση και την συνεργασία.

 

Με την συνεργασία και την σύμφωνη γνώμη των ΤΟΕΒ της περιοχής προσπαθούμε να περιορίσουμε τις ζημίες, οι οποίες σε κάποιες καλλιέργειες φαντάζουν αναπόφευκτες. Παρόλα αυτά θα γίνει μία μεγάλη προσπάθεια εξοικονόμησης υδατικών πόρων και αισιοδοξούμε ότι θα τα καταφέρουμε ώστε όλες οι περιοχές να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στο αρδευτικό νερό που υπάρχει»

(δελτίο Τύπου)

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2024 | 12:36 pm


«Πότε τελικά θα λειτουργήσει ο βιολογικός καθαρισμός Ποτού - Λιμεναρίων;»

Ανοιχτή επιστολή προς το δήμαρχο Θάσου, και τους δημοτικούς συμβούλους, στέλνει η Λαϊκή Συσπείρωση Θάσου, σχετικά με την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων οικισμού Ποτού Λιμεναρίων.

 

Αναλυτικά, αναφέρει:

 

Ο βιολογικός καθαρισμός Ποτού - Λιμεναρίων ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια και παρόλες τις επιφυλάξεις που είχαμε ως προς τον σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητά του ελπίσαμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τα λαϊκά νοικοκυριά της μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής προστατεύοντας το περιβάλλον.

 

Πάρα ταύτα έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που άρχισε ο σχεδιασμός και οι εργασίες και δεν έχει αποπερατωθεί το έργο ούτως ώστε να λειτουργήσει ολοκληρωμένα.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προηγούμενης χρονιάς αποτελούν και οι δηλώσεις του Κου Δημάρχου ότι οι εργασίες για το αντλιοστάσιο στην παραλιακή των Λιμεναρίων θα είχαν ολοκληρωθεί τον προηγούμενο Ιούνιο.

 

Κλείσαμε χρόνο και ακόμα τίποτα δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

 

Ρωτάμε την δημοτική αρχή:

 

• Αν έχουν ενσωματωθεί στο δίκτυο όλες οι περιοχές που προβλέπονται από το έργο στα Λιμενάρια  και στον Ποτό;

 

• Αν θα λειτουργήσουν όλες οι υποδομές και τα δίκτυα που έχουν κατασκευαστεί τα προηγούμενα χρόνια;

 

• Αν θα λειτουργεί με τριτογενή ή δευτερογενή καθαρισμό των αποβλήτων;

 

• Αν έχουν γίνει κάποιες ενέργειες ή αν υπάρχει πρόβλεψη για τις εποχές όπου υπάρχει κίνδυνος να πούμε το νερό νεράκι να χρησιμοποιήσουμε το νερό που θα βγαίνει από το βιολογικό για δευτερογενείς χρήσεις;

 

• Αν έχετε προϋπολογίσει με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα το κόστος λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού και αν νομίζετε ότι θα είναι βατό για τους κατοίκους της περιοχής;

 

• Αν προσανατολίζεστε να λειτουργήσει στα πλαίσια της ΔΕΥΑΘ ή αν θα πάτε σε λογικές κόστους- οφέλους και  συμπράξεις με ιδιωτικά κεφάλαια.

 

• Πότε τελικά θα λειτουργήσει ο Βιολογικός Ποτού - Λιμεναρίων;

(δελτίο Τύπου)

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2024 | 11:41 am


Αίσωπος: Καταγγελίες για τα όσα συζητήθηκαν στη σύσκεψη αντιδημάρχων της ΠΕ Κάβάλας για τα αδέσποτα

Ανακοίνωση εξέδωσε το φιλοζωικό σωματείο "Αίσωπος" σχετικά με μια σοβαρή και ανησυχητική εξέλιξη που έλαβε χώρα την Τετάρτη 19/6 στη σύσκεψη των αρμόδιων αντιδημάρχων αδέσποτων των όμορων δήμων της Καβάλας.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φιλοζωϊκών Σωματείων "Νέμεσις", ένας από τους αντιδημάρχους υπαινίχθηκε την ευθανασία των ζώων που βρίσκονται στα καταφύγια ως "λύση" για το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων.

 

Δείτε αναλυτικά, το δελτίο Τύπου του φιλοζωικού σωματείου:

 

Αγαπητοί,

 

Με μεγάλη μας λύπη και αγανάκτηση, το φιλοζωικό σωματείο Αίσωπος αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει τους πολίτες για μια άσχημη εξέλιξη που έλαβε χώρα στην χθεσινή (Τετάρτη 19/6) σύσκεψη των αρμόδιων αντιδημάρχων αδέσποτων των όμορων δήμων της περιοχής μας.

Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσίευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φιλοζωϊκών Σωματείων "Νέμεσις"  δείτε την εδώ, αποκαλύφθηκε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της σύσκεψης, ένας από τους αντιδημάρχους υπαινίχθηκε την ευθανασία των ζώων που βρίσκονται στα καταφύγια ως "λύση" για το πρόβλημα των αδεσπότων. Αυτό το τρομακτικό υπονοούμενο δεν μπορεί να αγνοηθεί, καθώς αν αποτυπωθεί στο υπόμνημα προς το Υπουργείο που προτίθενται να συντάξουν οι αντιδήμαρχοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη, τότε αποκαλύπτει τις πραγματικές τους προθέσεις για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Εκφράζουμε την απόλυτη καταδίκη αυτής της κρυφής και κεκαλυμμένης θέσης. Η ευθανασία δεν είναι και δεν πρέπει ποτέ να είναι αποδεκτή ως λύση για τα αδέσποτα ζώα.

 

Τα ζώα αυτά αξίζουν φροντίδα, προστασία και αξιοπρεπή διαβίωση.
 

Καλούμε τους πολίτες να σταθούν στο πλευρό μας και να καταδικάσουν τέτοιες απάνθρωπες πρακτικές. Ζητάμε από την τοπική αυτοδιοίκηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να δεσμευτεί σε λύσεις που προωθούν την προστασία και τη φροντίδα των αδεσπότων ζώων, αντί να επιδιώκει τη θανάτωσή τους.

 

Για να βρείτε το επίμαχο σημείο του υπαινιγμού δείτε το βίντεο στο 1:07''      

 

Δείτε στο ίδιο βίντεο στο 1:34'' την έλλειψη "ευκινησίας" για αποφάσεις της διοίκησης λόγω της 5μελούς επιτροπής, το μόνο όργανο που εκπροσωπούνται τα φιλοζωικά σωματεία!

 

Αν θέλετε περαιτέρω ενημέρωση για το ζήτημα αυτό μπορείτε να καλέσετε τον μέλος του Αισώπου κ. Κώστα Τιτόπουλο 6992795906.

 

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τη δικαιοσύνη και την προστασία των ζώων, και καλούμε όλους τους πολίτες να ενώσουν τις φωνές τους με τη δική μας.

 

(δελτίο Τύπου)

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2024 | 10:54 am


Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας σε πολύ υψηλές τιμές από σήμερα

Άνοδος της θερμοκρασίας σε πολύ υψηλές τιμές αναμένεται από σήμερα, Πέμπτη 20 Ιουνίου και για περίπου 5 μέρες.

 

Για συνεχή ενημέρωση www.meteokav.gr.

 

Μερικές απαραίτητες επισημάνσεις, σε πρώτη φάση την Πέμπτη-Παρασκευή αναμένεται υποχώρηση της θαλάσσιας αύρας και κυριαρχία ανέμων ανατολικών διευθύνσεων που θα οδηγήσουν σε χαμηλότερη υγρασία και μικρότερες θερμοκρασιακές διάφορες ανάμεσα σε παράκτια και ηπειρωτικά τις μεταμεσημβρινές ώρες.

 

Οι υψηλότερες τιμές θα παρατηρούνται σε περιοχές που ανατολικά ή βόρεια τους έχουν κάποιο ορεινό όγκο (καταβατική επίδραση-λίβας), ενδεικτικά σε πεδινές περιοχές στο βόρειο κομμάτι του κάμπου του Νέστου και στο ανατολικό και βόρειο κομμάτι του κάμπου Καβάλας-Δράμας, ενώ στα παράκτια κυρίως σε περιοχές από την πόλη της Καβάλας και ανατολικότερα. Λιγότερο επηρεασμένο από την καταβατική επίδραση των ανέμων θα είναι το νοτιοδυτικό κομμάτι του νομού.

 

Σε δεύτερη φάση από το Σάββατο, θα επανέλθουν οι τυπικές συνθήκες θαλάσσιας αύρας, δηλαδή χαμηλότερες μέγιστες στα παράκτια μεν αλλά με υψηλότερη υγρασία (άρα εξίσου υψηλή δυσφορία με τα ηπειρωτικά). Ενώ και στις 2 φάσεις της θερμής περιόδου, σε πολλά παράκτια τμήματα και ιδίως στην πόλη της Καβάλας τις πρώτες βραδινές ώρες, η θερμοκρασία θα πέφτει με αργούς ρυθμούς (εντός της πόλης ενίοτε θα μένει αμετάβλητη).

 

Την Πέμπτη 20 Ιουνίου, στα ηπειρωτικά πεδινά οι θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20-22°C εώς 35-37°C, στα παράκτια 22-24°C (στην πόλη 24-26°C) εώς τους 33-35°C, στα ορεινά 18-20°C εώς 32-34°C. Παρασκευή μικρή περεταίρω άνοδος κυρίως ως προς τις ελάχιστες.

 

Το Σάββατο αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας (επιστροφή τυπικών συνθηκών, δείτε τις επισημάνσεις).

 

Από την Κυριακή μέχρι περίπου και την Τρίτη αναμένεται εκ νέου μικρή άνοδος.

 

Έπειτα, κύριο σενάριο είναι σταδιακή πτώση  της θερμοκρασίας αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πόσο έντονη θα είναι αυτή και πότε ακριβώς θα καταλήξουμε σε φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες.

 

Για κάθε νεότερο www.meteokav.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2024 | 9:32 am


Energean: Μεγάλη στρατηγική συμφωνία - Η Carlyle εξαγοράζει τo χαρτοφυλάκιο σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία

Μεταξύ 820 και 945 εκατ. δολ. το τίμημα, υπερτριπλάσιο σε σχέση με την επένδυση της Energean το 2020

 

Το ελικοδρόμιο του FPSO ‘Energean Power’ στο Ισραήλ

 

Μια μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία ανακοίνωσε την Πέμπτη 20 Ιουνίου η Energean plc (LSE: ENOG, TASE: אנאג) προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ. Η εταιρεία συμφώνησε να μεταβιάσει στην Carlyle International Energy Partners το χαρτοφυλάκιό της σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία, έναντι τιμήματος έως 945 εκατ. δολάρια και όχι λιγότερο από 820 εκατ. δολάρια. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται έως το τέλος του έτους, υπό την προϋπόθεση να ληφθούν όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις με βαση τη ρυθμιστική και την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία. 

 

Τα βασικά χαρακτηριστικά της συμφωνίας

 

Τίμημα έως 945 εκατ. δολάρια, υπερτριπλάσιο σε σχέση με το κόστος απόκτησης των συγκεκριμένων assets που ήταν 284 εκατ. δολάρια το 2020.

 

Αξία μεταβίβασης 5,4 δολάρια ανά βαρέλι (βεβαιωμένα 2P αποθέματα) ισοδυνάμου πετρελαίου, έναντι κόστους κτήσης στα 1,2 δολάρια ανά βαρέλι.

 

Επιπλέον δυνητικό τίμημα με βάση την πρόσφατη ανακάλυψη της Energean στην Αίγυπτο.

 

Καταβολή 504 εκατ. δολαρίων με την τυπική ολοκλήρωση της συμφωνίας.

 

Άμεση δημιουργία ελευθερων ταμειακών ροών.

 

Δημιουργία επαρκούς ταμειακής ρευστότητας για την Energean για την πλήρη αποπληρωμή του ύψους 450 εκατ. δολαρίων Εταιρικού Ομολόγου και για τη διευκόλυνση της καταβολής έκτακτου μερίσματος έως 200 εκατ. δολαρίων στους μετόχους.

 

Εξοικονόμηση τουλάχιστον 7,5 εκατ. δολαρίων ετησίως από διοικητικά έσοδα.

 

Η στρατηγική που οδήγησε την Energean στη συμφωνία μεταβίβασης

 

Η μεταβίβαση των assets σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία επιτρέπει στην Energean να εξορθολογίσει το χαρτοφυλάκιό της, εστιάζοντας ακόμη περισσότερο στην στρατηγική ανάπτυξης με βάση το φυσικό αέριο, η οποία σηματοδοτείται από την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish και Karish North στο Ισραήλ καθώς και από την πρόσφατη είσοδο στο κοίτασμα Anchois στο Μαρόκο. Είναι μια στρατηγική που ενισχύει τις προοπτικές οικονομικής αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου, δημιουργεί ελεύθερες ταμειακές ροές και μεγιστοποιεί τα οφέλη για τους μετόχους.

 

Η συμφωνία μεταβίβασης επίσης βελτιώνει την ποιότητα του χαρτοφυλακίου της Energean, καθώς μεταβιβάζεται πάνω από το 60% των υποχρεώσεων της εταιρείας για την θέση παλαιών κοιτασμάτων εκτός παραγωγής (decommissioning), με αποτέλεσμα την βελτίωση των ταμειακών ροών σε μεσοβραχυπρόθεσμη βάση.

 

Στο εξής, η Energean θα επιδιώξει να αναπτυχθεί περαιτέρω στη Μεσόγειο αλλά και να αναζητήσει ευκαιρίες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχει μακροπρόθεσμη πολιτική υποστήριξης για το φυσικό αέριο και για αντικατάσταση του άνθρακα.

 

Ο όμιλος επίσης θα επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός κόμβου αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα και στην ευρύτερη πειροχή της Μεσογείου μέσω της θυγατρικής EnEarth..

 

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το ανθρακικό αποτύπωμα (Scope 1 και Scope 2) της εταιρείας μειώνεται κατά 40%, στα 5 κιλά εκπεμπόμενου CO2 ανά παραγόμενο ισοδύναμο βαρέλι πετρελαίου, επιτυγχάνοντας 10 χρόνια νωρίτερα τον στόχο που είχε τεθεί για το 2035.

 

Νέος κύκλος ανάπτυξης και αξίας για τους μετόχους

 

Με αφορμή την συμφωνία, ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean plc, δήλωσε τα εξής:

 

«Αυτή η συμφωνία ανοίγει ένα νέο εντυπωσιακό κεφάλαιο για την Energean. Σήμερα, κεφαλαιοποιούμε μια σημαντική απόδοση της επένδυσης που πραγματοποιήσαμε όταν αποκτήσαμε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο πριν από τέσσερα χρόνια. Η μεταβίβαση αξιοποιεί τη στρατηγική μας για μεγιστοποίηση της αξίας για τους μετόχους μας και επιβεβαιώνει την απολύτα πειθαρχημένη λογική στην τοποθέτηση κεφαλαίων, όπως αποδεικνύεται από τις παραμέτρους της συμφωνίας σε συνδυασμό και με την αναμενόμενη διανομή ενός έκτακτου μερίσματος..

 

Κοιτώντας μπροστά, η συμφωνία ξεκλειδώνει σημαντικό διοικητικό δυναμικό και παρέχει οικονομική ευελιξία για να οδηγηθούμε στην μελλοντική ανάπτυξη. Στο επίκεντρό μας πλέον θα βρίσκεται η δημιουργία ενισχυμένης αξίας από το χαρτοφυλάκιό μας στο Ισραήλ, καθώς και η αξιολόγηση νέων ευκαιριών που ταιριάζουν με την επιχειρησιακή φιλοσοφία της Energean: ανάπτυξη, καταβολή αξιόπιστου μερίσματος, απομείωση δανείων και δέσμευση στον στόχο του Net Zero.

 

“Η Carlyle είναι ο κατάλληλος θεματοφύλακας των μεταβιβάζομενων assets και θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό σπίτι για τους συναδέλφους μας, στους οποίους ευχόμαστε κάθε επιτυχία και των οποίων την πορεία θα παρακολουθούμε. Θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους στην Αίγυπτο, την Ιταλία και την Κροατία για την σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή τους όλα αυτά τα χρόνια».

 

Από την πλευρά του ο  Bob Maguire, επικεφαλής της Carlyle International Energy Partners, σχολίασε σχετικά:

 

“Είμαστε ίδιατερα ευχαριστημένοι που αποκτούμε αυτό το χαρτοφυλάκιο με assets υψηλής ποιότητας στην Ιταλία, την Αίγυπτο και την Κροατία, χώρες που ενθαρρύνουν νέα ανάποτυξη του φυσικού αερίου, η οποία πιστεύουμε ότι θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση.

 

Προσβλέπουμε στην στήριξη της μετατροπής αυτών των assets σε μία αναπτυσσόμενη πλατφόρμα έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο, μέσα από την υλοποίηση βραχυπρόθεσμων αναπτύξεων, το ξεκλείδωμα ευκαιριών οργανικής ανάπτυξης, τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις, καθώς και την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων σχεδίων απανθρακοποίησης». 

 

Το χαρτοφυλάκιο που μεταβιβάζεται

 

Το 2020, η Energean είχε αποκτήσει την Edison E&P, η οποία διέθετε assets στην έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή υδρογονανθράκων μεταξύ άλλων στην Αίγυπτο, την Ιταλία και την Κροατία. Το χαρτοφυλάκιο της Energean σε αυτές τις χώρες διέθετε αποθέματα της τάξης των 150 εκατ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα (2P) αποθέματα (το 70% σε φυσικό αέριο) και ημερήσια παραγωγή 34 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (το 37% σε φυσικό αέριο) το 2023.

 

Το ίδιο έτος, αυτό το χαρτοφυλάκιο δημιούργησε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 264 εκατ. δολάρια.

 

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνταν στην Energean Italy (η οποία περιλαμβάνει και τον βραχίονα της Κροατίας) και την Energean Egypt, θα συνεχίσουν να απασχολούνται στην Carlyle, με τον νέο αγοραστή να έχει δεσμευθεί για τη διατήρηση των συγκεκριμένων θέσεων εργασίας τουλάχιστον για 18 μήνες, σε μια εξέλιξη που διασφαλίζει τη συνέχεια της απασχόλησης και συνεισφέρει στην επιχειρησιακή αξιοπιστία και ασφάλεια

 

Ρόλο χρηματοοικονομικού συμβούλου για την Energean είχε η Rothschild & Co, ενώ η White & Case είχε το ρόλο του νομικού συμβούλου.

(δελτίο Τύπου)

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2024 | 9:22 am


Ο Δήμος Καβάλας συμμετέχει στο δίκτυο πόλεων για την ένταξη μεταναστών και προσφύγων

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε τη Δευτέρα 17 Ιουνίου στην Αθήνα, ο Δήμος Καβάλας εισήλθε και επίσημα στο δίκτυο πόλεων για την ένταξη μεταναστών και προσφύγων. 

 

Στόχος του δικτύου είναι η ένταξη των μεταναστών στην αγορά εργασίας και η προώθηση της διαπολιτισμικής κατανόησης και επικοινωνίας.

 

 

Σχετική ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει τα εξής:

“Ο Δήμος Καβάλας, μετά την υπογραφή του σχετικού μνημονίου συνεργασίας από τον κ. Μουριάδη, εισήλθε στο Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη Μεταναστών και Προσφύγων, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024, στο δημαρχιακό Μέγαρο Αθήνας. 

 

Βασικός στόχος του εν λόγω Δικτύου είναι η ένταξη μεταναστών και προσφύγων στην αγορά εργασίας και η διασύνδεση κέντρου – περιφέρειας για τον σκοπό αυτό, η ενδυνάμωση δημοτικών δομών και θεσμών, όπως των Κέντρων Ένταξης Μεταναστών και των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, και η προώθηση της διαπολιτισμικής κατανόησης και επικοινωνίας.

 

Στην εκδήλωση, που έγινε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, εκτός από τον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη, συμμετείχαν οι Νάσος Βιτσεντζάτος, Αν. Γενικός Διευθυντής Μεταναστευτικής Πολιτικής, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Milan Colic, Senior Project Coordinator, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), Πέτρος Μάστακας, Durable Solutions Officer της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), οι Δήμαρχοι Δέλτα, Καρδίτσας, Νεάπολης Συκεών, Τήλου, Αγιάς, Καλλιθέας και Σερρών, εκπρόσωποι από τους Δήμους Αγίου Δημητρίου, Βέροιας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Λαμιέων, Λάρισας, Πειραιά και Χανίων, καθώς και εκπρόσωποι του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων και του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών.

 

 

ΑΞΟΝΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο περιέχει τους ακόλουθους άξονες συνεργασίας μεταξύ των Δήμων:

 

  1. Ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας που σχετίζονται με την ένταξη Πολιτών Τρίτων Χωρών, την προώθηση της αρμονικής συνύπαρξης και τη διαμόρφωση τοπικών σχεδίων ένταξης.
  2. Υποστήριξη της επιχειρησιακής ικανότητας τοπικών υπηρεσιών, μέσω της ανταλλαγής πληροφορίας και της διασύνδεσης δημοτικών δομών που δραστηριοποιούνται στον τομέα εξυπηρέτησης Πολιτών Τρίτων Χωρών.
  3. Πραγματοποίηση επισκέψεων μελέτης στους δήμους – μέλη για την χαρτογράφηση και αξιολόγηση ενταξιακών αναγκών και αναπτυξιακών προκλήσεων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
  4. Εντοπισμός χρηματοδοτικών μέσων και εργαλείων για την υλοποίηση των σκοπών του παρόντος μνημονίου συνεργασίας και συμμετοχή σε προτάσεις χρηματοδότησης για την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων.
  5. Διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής σε τοπικό, εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό την προώθηση βασικών ενταξιακών αρχών και προτεραιοτήτων.
  6. Συντονισμός και υλοποίηση δράσεων, όπως έρευνες πεδίου και πιλοτικά προγράμματα.
  7. Διοργάνωση εκδηλώσεων (σεμινάρια, ημερίδες, εργαστήρια κ.λπ.) για τα μέλη του Δικτύου Πόλεων, σε θεματικές που άπτονται του περιεχομένου του Δικτύου, σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς.
  8. Προώθηση και ενημέρωση κοινών ειδικού ενδιαφέροντος καθώς και του γενικού κοινού, όποτε κρίνεται απαραίτητο, αναφορικά με τοπικές δράσεις και ενταξιακές πρωτοβουλίες.”

 

Πηγή: Δήμος Καβάλας

 

Δημοσιεύθηκε στις 19 June 2024 | 11:00 pm


Χειροπέδες σε 8 άτομα στην Καβάλα και όλη την ΑΜΘ, για διακίνηση ηρωίνης, κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών

Από τις 12 έως τις 18 Ιουνίου, συνελήφθησαν σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, 8 άτομα για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.

 

 

Σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει τα εξής:

Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, συνελήφθησαν επιπλέον κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 18-6-2024 σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και Καβάλας οκτώ (8) άτομα, εκ των οποίων επτά (7) ημεδαποί και ένας (1) αλλοδαπός, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκαν επτά ξεχωριστές δικογραφίες για παραβάσεις της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

 

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, την 13-6-2024 το απόγευμα στον Λιμένα της Σαμοθράκης, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Σαμοθράκης σε συνεργασία με στελέχη του Α’ Λιμενικού Τμήματος Σαμοθράκης και με τη συνδρομή του αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών ¨JACK¨ της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης συνέλαβαν έναν ημεδαπό, διότι εντόπισαν στην κατοχή του και κατάσχεσαν δύο νάιλον συσκευασίες με ποσότητα ηρωίνης συνολικού βάρους 22,7 γραμμαρίων, μία νάιλον συσκευασία

με ποσότητα κοκαΐνης βάρους 5,2 γραμμαρίων και 50 ναρκωτικά δισκία.

 

Επίσης σε δύο περιπτώσεις, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας και του Αστυνομικού Τμήματος Νέστου Καβάλας συνέλαβαν την 15-6-2024 σε περιοχές της Καβάλας τρεις ημεδαπούς, οι οποίοι όπως διαπιστώθηκε

καλλιεργούσαν σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις 13 συνολικά φυτά κάνναβης, τα οποία κατασχέθηκαν μαζί με ένα τσιγάρο κάνναβης που βρέθηκε στην κατοχή του ενός δράστη.

 

Επιπλέον, σε τέσσερις ακόμα περιπτώσεις κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας και του Αστυνομικού Τμήματος Σαμοθράκης πραγματοποίησαν ελέγχους κατά τη διάρκεια των οποίων συνέλαβαν αντίστοιχα έναν αλλοδαπό στην Αλεξανδρούπολη, δύο ημεδαπούς στην Καβάλα και έναν ημεδαπό σε περιοχή της Σαμοθράκης, διότι βρέθηκαν συνολικά στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν κατά περίπτωση μικροποσότητες ακατέργαστης κάνναβης, ένα ναρκωτικό δισκίο και ένας θρυμματιστής.

 

Οι δικογραφίες υποβλήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις επτά υποθέσεις ενήργησαν η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αλεξανδρούπολης, το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας και τα Αστυνομικά Τμήματα Νέστου και Σαμοθράκης.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 19 June 2024 | 10:41 pm


Καβάλα: Ευρεία σύσκεψη για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων με τη συμμετοχή 6 δήμων - Φωτογραφίες

Το θέμα της διαχείρισης αδέσποτων ζώων απασχόλησε τους Αντιδημάρχους Προστασίας Ζώων Συντροφιάς από τους Δήμους Καβάλας, Δράμας, Παγγαίου, Νέστου, Δοξάτου και Θάσου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 19 Ιουνίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. 

 

Μετά την παρουσίαση των ιδιαίτερων προβλημάτων που υπάρχουν σε κάθε περιοχή, ακολούθησε συζήτηση για τους τρόπους επίλυσης τους, με τη συνδρομή φορέων και φιλοζωϊκών σωματείων.

 

Παράλληλα, αποφασίστηκε να αποσταλεί υπόμνημα με τις προτάσεις όλων των δήμων προς την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

 

(δελτίο Τύπου Δήμου Καβάλας)

 

Δημοσιεύθηκε στις 19 June 2024 | 10:12 pm


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας