Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Αετός Οφρυνίου: Ανακοίνωσε τη σημαντική μεταγραφή του Κυριάκου Βακιρτζή

Ο Αετός Οφρυνίου απέκτησε τον ποδοσφαιριστή, Κυριάκο Βακιρτζή, που σίγουρα θα δώσει ποιότητα στον Αετό, που φέτος έχει πολύ υψηλούς στόχους.

 

 

Η ανακοίνωση της ομάδας αναφέρει τα εξής:

“Ο"ΒΑ(ΚΙΡΤΖΗΣ)ΛΤΑΣΑΡ"...ΣΤΟΝ ΑΕΤΟ....

 

Ο Κυριάκος Βακιρτζής αποτελεί πλέον ένα από τα" κερασάκια στην τούρτα " του Αετού αφού τα βρήκε σε όλα με το ΔΣ της ομάδας μας και θα είναι στην διάθεση του Παντελή Στυλιανού....

 

Μια επιλογή - επιτυχία για την νέα προσπάθεια διάκρισης που θα κάνει ο Αετός φέτος και η συμμετοχή του " κοντού μάγου"αναμένεται να είναι καταλυτική...

 

Κυριάκο σε καλωσορίζουμε στην οικογένεια μας... και θα κάνεις πάλι αυτό.... ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΣΤΟ ΠΛΕΚΤΟ!!!!”

 

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2024 | 5:15 pm


Ένωση Γονέων σχολείων Καβάλας: “Πλήρης η αντίθεση μας με τη συγχώνευση της πρώτης και της δεύτερης τάξη των Δημοτικών”

Η Ένωση Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων του Δήμου Καβάλας σε ανακοίνωση της, τονίζει πως είναι αντίθετη την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και με την πρόταση της διευθύντριας εκπαίδευσης ΠΕ Καβάλας, σύμφωνα με την οποία ζητείται η πρώτη και η δεύτερη τάξη Δημοτικών σχολείων να συγχωνευτούν, στις περιπτώσεις όπου και στις δύο τάξεις οι μαθητές και οι μαθήτριες δε θα ξεπερνούν τα 25 παιδιά.

 

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

“Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων του Δήμου Καβάλας εκφράζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πλήρη αντίθεσή της στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας όπως αυτή επιτακτικά προτάθηκε από την Διευθύντρια Εκπαίδευσης ΠΕ Καβάλας προς τις Διευθύνσεις των Δημοτικών σχολείων του Δήμου μας , σύμφωνα με την οποία ζητείται η πρώτη και η δεύτερη τάξη Δημοτικών Σχολείων να συγχωνευτούν, στις περιπτώσεις όπου και στις δύο τάξεις οι μαθητές και οι μαθήτριες δε θα ξεπερνούν τα 25 παιδιά!

 

Πρόκειται για μια αντιπαιδαγωγική απόφαση , η οποία έρχεται να υποβαθμίσει με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο το ήδη ταλαιπωρημένο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας, να προκαλέσει σύγχυση σε γονείς και εκπαιδευτικούς , αλλά και στους μικρούς μαθητές στο ξεκίνημα της σχολικής τους πορείας, συναναστροφής και μόρφωσης. 

 

Η συγχώνευση τάξεων, η κατάργηση τμημάτων και η μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού ΔΕΝ είναι σαφώς και σε καμία περίπτωση η λύση για την εξοικονόμηση πόρων. 

 

Τουναντίον, θα έπρεπε να αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση και προτεραιότητα η αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία, για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των σχολικών συγκροτημάτων και την επαρκή επάνδρωση και στελέχωση τους με το απολύτως αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό ώστε να αντιμετωπιστούν οι ήδη υφιστάμενες και ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες.

 

Συνάμα εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας προς τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας και είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε ασκώντας πιέσεις όπου είναι εφικτό , με άμεσο και απώτερο σκοπό να ανακληθεί η εν λόγω απαράδεκτη απόφαση που μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να επιφέρει.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2024 | 4:46 pm


Παναγιωτόπουλος: “Αυξανόμενες οι πιέσεις στο μεταναστευτικό, χρειάζεται επαγρύπνηση όλων όσων εμπλέκονται”

Ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου), τόνισε πως υπάρχει αυξητική τάση στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, πως χρειάζεται επαγρύπνηση όλων όσων εμπλέκονται με τη μετανάστευση, και πως οι πιέσεις που υπάρχουν στον τομέα, απαιτούν ολοκληρωμένες λύσεις.

 

 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε αναλυτικά τα εξής:

“Κάθε χρόνο, στις 20 Ιουνίου τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η οποία σήμερα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς το ιδιαίτερα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον, οι εν εξελίξει πόλεμοι στην ευρύτερη περιοχή μας, η κλιματική αλλαγή, η επισιτιστική κρίση και άλλοι παράγοντες αστάθειας προδιαγράφουν αυξητική τάση στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

 

Όλα τα παραπάνω συντελούν στην ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση όλων όσων εμπλέκονται με τη μετανάστευση και το άσυλο. Οι διαρκώς αυξανόμενες πιέσεις απαιτούν ολοκληρωμένες λύσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος συνολικά, αφού καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

 

Το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση εισάγει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διαχείρισή τους, διατηρώντας, παράλληλα, την αρχής της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής της ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών. 

 

Είναι μια καλή αρχή, αλλά απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για να φτάσουμε εκεί που πρέπει. Σε αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα, η Ελλάδα που σήκωσε και εξακολουθεί να σηκώνει μεγάλο βάρος στη διαχείριση του συνολικού προβλήματος, θα συνεισφέρει με όρους ευθύνης και αλληλεγγύης.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2024 | 4:17 pm


Καβάλα: Εκδόθηκε η απόφαση για την καταλληλότητα των υδάτων - Που απαγορεύεται η κολύμβηση

Εκδόθηκε η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, σχετικά με την καταλληλότητα υδάτων κολύμβησης θερινής περιόδου 2024 ΠΕ Καβάλας και Θάσου.

 

Αναλυτικά, η απόφαση:

 

Καταλληλότητα υδάτων κολύμβησης θερινής περιόδου 2024 της Π.Ε. Καβάλας

 

ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας έχοντας υπόψη

 

1.Τις Διατάξεις του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ A 87/7.6.2010) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της   Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης»

 

2.Τις Διατάξεις του Π.Δ 144/2010 (ΦΕΚ A 237/27.12.2010) «Οργανισμός  Περιφέρειας Ανατολικής

Μακεδονίας-Θράκης»

 

3. Την αριθμ. Δ.Δ οικ. 5320/22.9.2014 (ΦΕΚ 2728/13.10.2014 τ. Β)απόφαση Περιφερειάρχη Αν. ΜακεδονίαςΘράκης «περί μεταβίβασης αρμοδιοτήτων επί αποφάσεων, εγγράφων και άλλων  πράξεων της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης»

 

4.Την αρίθ. Ε1 β/221/65 Υ.Δ. «περί διάθεσης λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων»

 

5.Την με αρ. Η.Π. 8600/416/Ε103/2009 ΚΥΑ " Περί ποιότητας και μέτρων διαχείρισης των υδάτων κολύμβησης, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ"σχετικά με την διαχείριση της ποιότητας των υδάτων Κολύμβησης και την κατάργηση της Οδηγίας 76/160/ΕΟΚ" του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του

 

Συμβουλίου της 15ης Φεβρουάριου 2006

 

6.Το Δ1δ/ΓΠ οικ. 27438/20-5-2024 έγγραφό του Υπουργείου Υγείας  περί ελέγχου ποιότητας υδάτων  κολύμβησης και έκδοσης αποφάσεων χαρακτηρισμού καταλληλότητας  υδάτων κολύμβησης θερινής περιόδου 2024.

 

Την με αριθ. πρωτ. 66604/11-6-2024 απόφαση της Δ/νσης Υδάτων Α.Μ.Θ. περί έγκρισης χρονοδιαγράμματος τακτικών δειγματοληψιών ακτών κολύμβησης για το έτος 2024.

 

Τα στοιχεία από το ΥΠΕΝ του Μητρώου ταυτοτήτων υδάτων κολύμβησης της Ελλάδας καθώς και τα αποτελέσματα παρακολούθησης αυτών.

 

Τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων των υδάτων ακτών κολύμβησης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας για το μήνα Μάϊο 2024 από δειγματοληψίες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από την Δ/νση Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Καβάλας.

 

Την Υ.Α. με αρ. πρωτ. οικ. ΥΠΕΝ/ΔΠΔΥΠ/44256/612/23-4-2024 ΥΠΕΝ περί διάρκειας κολυμβητικής περιόδου για το έτος 2024.

 

Την ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης των ακτών κολύμβησης και χαρακτηρισμού των ακατάλληλων περιοχών για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

 

Α. Απαγορεύουμε την κολύμβηση στα θαλάσσια νερά των περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας όπως αυτές αναφέρονται ειδικότερα κατωτέρω:

 

Σε όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία και διαλυτήρια πλοίων καθώς και σε απόσταση 200 μέτρων εκατέρωθεν αυτών.

 

Σε ζώνη 200 μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής των αγωγών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, και κάθε άλλης παρόμοιας εκβολής, όπως τις εκβολές ποταμών και χειμάρρων σύμφωνα με τις αποφάσεις καθορισμού αποδέκτη ή έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

 

Β. Συνιστούμε την κολύμβηση στις ακτές που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο ταυτοτήτων Ακτών Κολύμβησης της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων και παρακολουθούνται με τακτικούς ελέγχους στα πλαίσια διενέργειας σχετικού προγράμματος, σύμφωνα με το  (7) σχετικό όπως εμφανίζονται στην ιστοσελίδα www.bathingwaterprofiles.gr.

 

Γ.    Συνιστάται επίσης  η αποφυγή κολύμβησης  ,για προληπτικούς λόγους, στα θαλάσσια νερά των περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας που δεν υπόκεινται σε τακτικό έλεγχο και ιδιαίτερα: α) Από την περιοχή του ΚΑΡΝΑΓΙΟΥ και μέχρι το κέντρο Μιχάλης.

 

β) Σε ζώνη 50 μέτρων έμπροσθεν των στομίων εκβολής αγωγών όμβριων ή ρεμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα, με ροή.

 

Δ. Οι Δήμοι των περιοχών κολύμβησης υποχρεούνται να λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την τήρηση της καθαριότητας στις ακτές κολύμβησης σε συνεχή βάση όπως:

 

-Τακτική αποκομιδή απορριμμάτων και τοποθέτηση ικανού αριθμού δοχείων συλλογής αυτών. -Ορισμός υπευθύνου για την τήρηση της καθαριότητας των ακτών και την επισήμανση /αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες και αρχές.

 

-Δημιουργία εγκαταστάσεων υγιεινής όπως αποχωρητήρια, αποδυτήρια, ντους κ.α.

 

-Τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης για την αποφυγή κολύμβησης σύμφωνα με τα ανωτέρω.

 

Σε περίπτωση θαλάσσιας ρύπανσης από διαρροή λυμάτων ο οικείος ΟΤΑ ή ο αντ’ αυτού οργανισμός ενημερώνει άμεσα τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Καβάλας και έως την έκδοση απόφασης προσωρινής απαγόρευσης/αποφυγής κολύμβησης προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 13 της (5) σχετικής, για την ενημέρωση του κοινού και την λήψη κατάλληλων μέτρων αποτροπής εισόδου λουομένων στην ακτή. Οι λιμενικές Αρχές παρακαλούνται για την επιτήρηση των ανωτέρω μέτρων.

 

Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας Π.Ε Καβάλας, σε περιπτώσεις υποψίας ρύπανσης του θαλασσινού νερού στις περιοχές  κολύμβησης, θα διενεργεί έκτακτους ελέγχους λαμβάνοντας τα κατά περίπτωση κατάλληλα μέτρα σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

 

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2024 | 2:52 pm


Αλλάζει η ημερομηνία της συναυλίας του Σταμάτη Κραουνάκη στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Αλλάζει ημερομηνία η συναυλία του Σταμάτη Κραουνάκη «Πιάνει Ο Έρωτας Δουλειά», η οποία αρχικά ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί 6 Ιουλίου 2024.

 

Κυριακή 7 Ιουλίου

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

 

Η μεγάλη επιτυχία του χειμώνα τώρα στην καλοκαιρινή της βόλτα

 

Ο Έρωτας κομμάτι της ζωής μας.

 

Πολλά τραγούδια καινούργια και παλιά, του Σταμάτη.

 

Μεγάλες διαχρονικές λαϊκές επιτυχίες που σφράγισαν βράδια και καημούς και ελπίδες, από μια παρέα ανθρώπων που πιστεύουν στο τραγούδι και στην ψυχαγωγική του λειτουργία, και είναι έτοιμοι να οδηγήσουν αυτή τη βραδιά, στα ωραιότερα όνειρα μας.

 

Με ηγέτη τον συνθέτη οι καλλιτέχνες.

 

Στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, ορκισμένοι από χρόνια στην ενέργειά του… Σταμάτης Κραουνάκης και μαζί με μια ψυχή, αλφαβητικά

 

Δημήτριος Ανδρεάδης – πιάνο

Χρήστος Γεροντίδης – τραγούδι

Νίκος Κατσίκης - μπουζούκι ισπανικό λαούτο

Κοσμάς Κοκόλης – μπουζούκι, κιθάρα, τραγούδι

Κώστας Μπουγιώτης – τραγούδι

Πένυ Ξενάκη – τραγούδι

Θεολόγος Παπανικολάου – βιολί, τραγούδι

Λάμπρος Παπανικολάου – κοντραμπάσο

Γιώργος Στιβανάκης – τραγούδι

Γιώργος Ταμιωλάκης - βιολοντσέλο

Ήχος: Γιώργος Τσατσούλης

Φώτα: Δημήτρης Τζιμ Λάιος

Διεύθυνση  παραγωγής: Gionik - Γιώργος Τσεβρένης

Φωτογραφία  αφίσας - Θάνος Λαϊνάς

Artwork - Δημήτρης Μακαρατζής

Επικοινωνία Σταμάτη Κραουνάκη - Δέσποινα Κραουνάκη

 

Πληροφορίες:

Κυριακή 7 Ιουλίου, 21:00

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Καβάλα

Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 20€, μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων) 15

Πληροφορίες τηλ.: 2109213310

(δελτίο Τύπου)

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2024 | 1:56 pm


Με την Πρυτανεία του ΔΠΘ συναντήθηκε ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

Την Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας της ΠΑΜΘ, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, πραγματοποίησε μια συνάντηση με την Πρυτανεία του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης.

 

Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον Πρύτανη κ. Φώτιο Μάρη, τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας κ. Γεώργιο Μπρούφα και την Επιστημονική Υπεύθυνη του Κόμβου Καινοτομίας κ. Μαρία Μιχαλόπουλου.

 

Βασικό στοιχείο της συζήτησης ήταν η έρευνα, η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα στο Δ.Π.Θ. Οι στρατηγικοί στόχοι, η προώθηση της έρευνας στην παραγωγή αξίας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός τόσο στον εκπαιδευτικό όσο και στο διοικητικό τομέα του ΔΠΘ, ήταν μερικά από τα θέματα της συνάντησης.

 

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι ένας από τους κορυφαίους ερευνητικούς φορείς της πατρίδας μας με βασικό προορισμό την παραγωγή και μεταφορά της γνώσης.

 

Ο Κόμβος Καινοτομίας, η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας και οι Θερμοκοιτίδες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, είναι δομές που στοχεύουν στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από τους φοιτητές και κυρίως παρέχει εκπαίδευση, αναπτύσσει δεξιότητες και παρέχει υποστήριξη για την ενσωμάτωση της καινοτομίας στο επιχειρείν και την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

 

Μέσα από τις συνεχές προκλήσεις και επιταγές του μέλλοντος, και με βάση πάντα την καινοτομία, την έρευνα, την τεχνολογία και τη νέα ψηφιακή εποχή, το Πανεπιστήμιο φέρνει κάτω από ένα ενιαίο οικοσύστημα όλους τους φορείς και τα απαραίτητα μέσα για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της έρευνας και την αξιοποίηση των παραγόμενων αποτελεσμάτων αυτής με στόχο, μεταξύ άλλων, το μέλλον της Περιφέρειας μας. Δεσμεύτηκαν και οι δυο πλευρές σε μελλοντικές συνέργειες.

 

Άλλωστε η Περιφέρεια ΑΜΘ, με ποικίλους τρόπους στηρίζει πάντα  τη λειτουργία Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθειά του, όπως τόνισε ο κ. Ιωσηφίδης.

(δελτίο Τύπου)

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2024 | 12:40 pm


Για την διαχείριση των νερών άρδευσης στα Τενάγη Φιλίππων συναντήθηκαν οι περιφερειάρχες ΑΜΘ

Συνάντηση για την διαχείριση των νερών άρδευσης στα Τενάγη Φιλίππων και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών Δράμας, Καβάλας και Σερρών κ.κ. Μ. Μουρβετίδη, Θ. Μαρκόπουλου & Π. Σπυρόπουλου.

 

Αναλυτικά, την Τετάρτη 19/6 πραγματοποιήθηκε στον ρουφράκτη (φράγμα) της Συμβολής Ν. Σερρών συνάντηση των ΤΟΕΒ της ευρύτερης περιοχής των νομών Δράμας, Καβάλας & Σερρών με την συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών Δράμας, Καβάλας και Σερρών κ.κ. Μιχάλη Μουρβετίδη, Θόδωρου Μαρκόπουλου & Παναγιώτη Σπυρόπουλου.

 

Στην συνάντηση διαπιστώθηκε η εξαιρετική έλλειψη υδάτινων πόρων για την άρδευση των καλλιεργειών της ευρύτερης περιοχής ως αποτέλεσμα της εξελισσόμενης κλιματικής αλλαγής, η οποία περιλαμβάνει τόσο τις απορροές που καταλήγουν στην κεντρική τάφρο, όσο και τις πηγές του νομού Δράμας καθώς και την παροχή του ποταμού Αγγίτη.

 

Τονίσθηκε ότι ίσως πρόκειται για τη δυσκολότερη χρονιά όσον αφορά το διαθέσιμο αρδευτικό νερό.

 

Επίσης επισημάνθηκε η αναγκαιότητα συνεννόησης μεταξύ όλων των ΤΟΕΒ, όλων των νομών (τόσο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όσο και της Κεντρικής Μακεδονίας) προκειμένου οι ποσότητες του νερού να είναι διαθέσιμες στο σύνολο των γεωργών όλων των περιοχών, να περιορισθεί κάθε σπατάλη στην διαχείριση του νερού και να προσαρμοσθεί στις απαιτήσεις η χρήση των γεωτρήσεων.

 

Σκοπός είναι να μην «χαθούν» ποσότητες νερού προς την θάλασσα αλλά να εξασφαλισθεί το απαραίτητο νερό σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βάθος χρόνου ώστε να περιορισθούν κατά το δυνατόν οι παραγωγικές και οικονομικές ζημίες των καλλιεργειών.

 

Στην όλη συζήτηση συνεκτιμήθηκαν οι ιδιαιτερότητες της περιοχής, η διαφορετική «φύση» των οργανικών εδαφών των Τεναγών αλλά και η ιδιαιτερότητα της προς τον βορρά εκροής των υδάτων αρχικά στον Αγγίτη και εν συνεχεία στον Στρυμώνα ποταμό.

 

Όσον αφορά την λειτουργία του ρουφράκτη της Συμβολής συστήθηκε τετραμελής επιτροπή από εκπροσώπους και των τριών νομών, η οποία με ομόφωνες αποφάσεις θα χειρίζεται το άνοιγμα και το κλείσιμο των «θυρών» στο παραπάνω πλαίσιο.

 

Σκοπός τόσο των τριών Αντιπεριφερειαρχών και των διοικήσεων των δύο περιφερειών που εμπλέκονται καθώς και των ΤΟΕΒ είναι να γίνει διαχείριση των μικρών ποσοτήτων των αρδευτικών υδάτων που υπάρχουν στα πλαίσια των κανόνων της ορθολογικής διαχείρισης των πόρων αλλά και της καλής γνώσης των συνθηκών της περιοχής.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μ. Μουρβετίδης δήλωσε σχετικά:

 

«Είναι μία δύσκολη περίσταση αλλά θα συνεργαστούμε ώστε όλες οι περιοχές να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε αυτόν το περιορισμένο όγκο νερού.

 

Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους αλλά και να εξάρω την υπευθυνότητα των αγροτών και των ΤΟΕΒ όλων των περιοχών των τριών νομών καθώς και τους συναδέλφους Αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι ανατρέψαμε όλο το πρόγραμμά μας και βρεθήκαμε παρόντες στην προσπάθεια εξεύρεσης της καλύτερης διαθέσιμης λύσης».

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θ. Μαρκόπουλος δήλωσε σχετικά:

 

«Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους Αντιπεριφερειάρχες Δράμας και Σερρών τον Μιχάλη Μουρβετίδη και τον Παναγιώτη Σπυρόπουλο για την κατανόηση και την συνεργασία.

 

Με την συνεργασία και την σύμφωνη γνώμη των ΤΟΕΒ της περιοχής προσπαθούμε να περιορίσουμε τις ζημίες, οι οποίες σε κάποιες καλλιέργειες φαντάζουν αναπόφευκτες. Παρόλα αυτά θα γίνει μία μεγάλη προσπάθεια εξοικονόμησης υδατικών πόρων και αισιοδοξούμε ότι θα τα καταφέρουμε ώστε όλες οι περιοχές να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στο αρδευτικό νερό που υπάρχει»

(δελτίο Τύπου)

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2024 | 12:36 pm


«Πότε τελικά θα λειτουργήσει ο βιολογικός καθαρισμός Ποτού - Λιμεναρίων;»

Ανοιχτή επιστολή προς το δήμαρχο Θάσου, και τους δημοτικούς συμβούλους, στέλνει η Λαϊκή Συσπείρωση Θάσου, σχετικά με την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων οικισμού Ποτού Λιμεναρίων.

 

Αναλυτικά, αναφέρει:

 

Ο βιολογικός καθαρισμός Ποτού - Λιμεναρίων ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια και παρόλες τις επιφυλάξεις που είχαμε ως προς τον σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητά του ελπίσαμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τα λαϊκά νοικοκυριά της μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής προστατεύοντας το περιβάλλον.

 

Πάρα ταύτα έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που άρχισε ο σχεδιασμός και οι εργασίες και δεν έχει αποπερατωθεί το έργο ούτως ώστε να λειτουργήσει ολοκληρωμένα.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προηγούμενης χρονιάς αποτελούν και οι δηλώσεις του Κου Δημάρχου ότι οι εργασίες για το αντλιοστάσιο στην παραλιακή των Λιμεναρίων θα είχαν ολοκληρωθεί τον προηγούμενο Ιούνιο.

 

Κλείσαμε χρόνο και ακόμα τίποτα δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

 

Ρωτάμε την δημοτική αρχή:

 

• Αν έχουν ενσωματωθεί στο δίκτυο όλες οι περιοχές που προβλέπονται από το έργο στα Λιμενάρια  και στον Ποτό;

 

• Αν θα λειτουργήσουν όλες οι υποδομές και τα δίκτυα που έχουν κατασκευαστεί τα προηγούμενα χρόνια;

 

• Αν θα λειτουργεί με τριτογενή ή δευτερογενή καθαρισμό των αποβλήτων;

 

• Αν έχουν γίνει κάποιες ενέργειες ή αν υπάρχει πρόβλεψη για τις εποχές όπου υπάρχει κίνδυνος να πούμε το νερό νεράκι να χρησιμοποιήσουμε το νερό που θα βγαίνει από το βιολογικό για δευτερογενείς χρήσεις;

 

• Αν έχετε προϋπολογίσει με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα το κόστος λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού και αν νομίζετε ότι θα είναι βατό για τους κατοίκους της περιοχής;

 

• Αν προσανατολίζεστε να λειτουργήσει στα πλαίσια της ΔΕΥΑΘ ή αν θα πάτε σε λογικές κόστους- οφέλους και  συμπράξεις με ιδιωτικά κεφάλαια.

 

• Πότε τελικά θα λειτουργήσει ο Βιολογικός Ποτού - Λιμεναρίων;

(δελτίο Τύπου)

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2024 | 11:41 am


Αίσωπος: Καταγγελίες για τα όσα συζητήθηκαν στη σύσκεψη αντιδημάρχων της ΠΕ Κάβάλας για τα αδέσποτα

Ανακοίνωση εξέδωσε το φιλοζωικό σωματείο "Αίσωπος" σχετικά με μια σοβαρή και ανησυχητική εξέλιξη που έλαβε χώρα την Τετάρτη 19/6 στη σύσκεψη των αρμόδιων αντιδημάρχων αδέσποτων των όμορων δήμων της Καβάλας.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φιλοζωϊκών Σωματείων "Νέμεσις", ένας από τους αντιδημάρχους υπαινίχθηκε την ευθανασία των ζώων που βρίσκονται στα καταφύγια ως "λύση" για το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων.

 

Δείτε αναλυτικά, το δελτίο Τύπου του φιλοζωικού σωματείου:

 

Αγαπητοί,

 

Με μεγάλη μας λύπη και αγανάκτηση, το φιλοζωικό σωματείο Αίσωπος αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει τους πολίτες για μια άσχημη εξέλιξη που έλαβε χώρα στην χθεσινή (Τετάρτη 19/6) σύσκεψη των αρμόδιων αντιδημάρχων αδέσποτων των όμορων δήμων της περιοχής μας.

Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσίευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φιλοζωϊκών Σωματείων "Νέμεσις"  δείτε την εδώ, αποκαλύφθηκε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της σύσκεψης, ένας από τους αντιδημάρχους υπαινίχθηκε την ευθανασία των ζώων που βρίσκονται στα καταφύγια ως "λύση" για το πρόβλημα των αδεσπότων. Αυτό το τρομακτικό υπονοούμενο δεν μπορεί να αγνοηθεί, καθώς αν αποτυπωθεί στο υπόμνημα προς το Υπουργείο που προτίθενται να συντάξουν οι αντιδήμαρχοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη, τότε αποκαλύπτει τις πραγματικές τους προθέσεις για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Εκφράζουμε την απόλυτη καταδίκη αυτής της κρυφής και κεκαλυμμένης θέσης. Η ευθανασία δεν είναι και δεν πρέπει ποτέ να είναι αποδεκτή ως λύση για τα αδέσποτα ζώα.

 

Τα ζώα αυτά αξίζουν φροντίδα, προστασία και αξιοπρεπή διαβίωση.
 

Καλούμε τους πολίτες να σταθούν στο πλευρό μας και να καταδικάσουν τέτοιες απάνθρωπες πρακτικές. Ζητάμε από την τοπική αυτοδιοίκηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να δεσμευτεί σε λύσεις που προωθούν την προστασία και τη φροντίδα των αδεσπότων ζώων, αντί να επιδιώκει τη θανάτωσή τους.

 

Για να βρείτε το επίμαχο σημείο του υπαινιγμού δείτε το βίντεο στο 1:07''      

 

Δείτε στο ίδιο βίντεο στο 1:34'' την έλλειψη "ευκινησίας" για αποφάσεις της διοίκησης λόγω της 5μελούς επιτροπής, το μόνο όργανο που εκπροσωπούνται τα φιλοζωικά σωματεία!

 

Αν θέλετε περαιτέρω ενημέρωση για το ζήτημα αυτό μπορείτε να καλέσετε τον μέλος του Αισώπου κ. Κώστα Τιτόπουλο 6992795906.

 

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τη δικαιοσύνη και την προστασία των ζώων, και καλούμε όλους τους πολίτες να ενώσουν τις φωνές τους με τη δική μας.

 

(δελτίο Τύπου)

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2024 | 10:54 am


Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας σε πολύ υψηλές τιμές από σήμερα

Άνοδος της θερμοκρασίας σε πολύ υψηλές τιμές αναμένεται από σήμερα, Πέμπτη 20 Ιουνίου και για περίπου 5 μέρες.

 

Για συνεχή ενημέρωση www.meteokav.gr.

 

Μερικές απαραίτητες επισημάνσεις, σε πρώτη φάση την Πέμπτη-Παρασκευή αναμένεται υποχώρηση της θαλάσσιας αύρας και κυριαρχία ανέμων ανατολικών διευθύνσεων που θα οδηγήσουν σε χαμηλότερη υγρασία και μικρότερες θερμοκρασιακές διάφορες ανάμεσα σε παράκτια και ηπειρωτικά τις μεταμεσημβρινές ώρες.

 

Οι υψηλότερες τιμές θα παρατηρούνται σε περιοχές που ανατολικά ή βόρεια τους έχουν κάποιο ορεινό όγκο (καταβατική επίδραση-λίβας), ενδεικτικά σε πεδινές περιοχές στο βόρειο κομμάτι του κάμπου του Νέστου και στο ανατολικό και βόρειο κομμάτι του κάμπου Καβάλας-Δράμας, ενώ στα παράκτια κυρίως σε περιοχές από την πόλη της Καβάλας και ανατολικότερα. Λιγότερο επηρεασμένο από την καταβατική επίδραση των ανέμων θα είναι το νοτιοδυτικό κομμάτι του νομού.

 

Σε δεύτερη φάση από το Σάββατο, θα επανέλθουν οι τυπικές συνθήκες θαλάσσιας αύρας, δηλαδή χαμηλότερες μέγιστες στα παράκτια μεν αλλά με υψηλότερη υγρασία (άρα εξίσου υψηλή δυσφορία με τα ηπειρωτικά). Ενώ και στις 2 φάσεις της θερμής περιόδου, σε πολλά παράκτια τμήματα και ιδίως στην πόλη της Καβάλας τις πρώτες βραδινές ώρες, η θερμοκρασία θα πέφτει με αργούς ρυθμούς (εντός της πόλης ενίοτε θα μένει αμετάβλητη).

 

Την Πέμπτη 20 Ιουνίου, στα ηπειρωτικά πεδινά οι θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20-22°C εώς 35-37°C, στα παράκτια 22-24°C (στην πόλη 24-26°C) εώς τους 33-35°C, στα ορεινά 18-20°C εώς 32-34°C. Παρασκευή μικρή περεταίρω άνοδος κυρίως ως προς τις ελάχιστες.

 

Το Σάββατο αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας (επιστροφή τυπικών συνθηκών, δείτε τις επισημάνσεις).

 

Από την Κυριακή μέχρι περίπου και την Τρίτη αναμένεται εκ νέου μικρή άνοδος.

 

Έπειτα, κύριο σενάριο είναι σταδιακή πτώση  της θερμοκρασίας αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πόσο έντονη θα είναι αυτή και πότε ακριβώς θα καταλήξουμε σε φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες.

 

Για κάθε νεότερο www.meteokav.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2024 | 9:32 am


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας