Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Καβάλα: Η ανακοίνωση του Λιμενικού για τον θάνατο του 47χρονου στο Celebrity Infinity

Το πρωί της Πέμπτης 27 Ιουνίου βρέθηκε στο κεντρικό λιμάνι της Καβάλας το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Infinity. Νεκρός εντοπίστηκε στην καμπίνα του ένας άνδρας 47 ετών μέλος του πληρώματος από την Ινδονησία. Δείτε αναλυτικά τι συνέβη ΕΔΩ.

 

 

Σε ανακοίνωση του το Λιμεναρχείο αναφέρει τα εξής:

“Τις πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Καβάλας από τον ναυτικό πράκτορα ενός κρουαζιερόπλοιου (Κ/Ζ) σημαίας Μάλτας, το οποίο είχε καταπλεύσει στο λιμάνι της Καβάλας, ότι ένας 47χρονος αλλοδαπός ναυτικός είχε εντοπιστεί χωρίς τις αισθήσεις του στην καμπίνα του. 

 

Ο θάνατος του 47χρονου διαπιστώθηκε από τον ιατρό του πλοίου. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θράκης.”

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 9:21 pm


Γ. Εριφυλλίδης: “Τα ψέματα του Μουριάδη από το 2022 έως το 2024 για τα έργα στην πλατεία Καπνεργάτη” - Βίντεο

Ο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας, Γιάννης Εριφυλλίδης, κοινοποίησε ένα βίντεο στα social media, αναφέροντας

“Πλατεία Καπνεργάτη: τα ψέματα του κυρίου Μουριάδη 2022-2024 ΚΑΙ ΒΑΛΕ!”.

 

Ο κ. Εριφυλλίδης θέλησε να τονίσει μέσω του βίντεο, τα προβλήματα που υπάρχουν με τις εργασίες τα τελευταία χρόνια στην πλατεία, και το πως έχουν αλλάξει τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση του έργου.

 

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 8:41 pm


Καβάλα: Το πρόγραμμα εορτασμού του πολιούχου της πόλης, Αποστόλου Παύλου από τη Μητρόπολη Φιλίππων

Η Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ανακοίνωσε το πρόγραμμα των εορτασμών για τη γιορτή του πολιούχου και ιδρυτού της τοπικής Εκκλησίας, Αποστόλου Παύλου. Οι εορτασμοί θα αρχίσουν στις 28 Ιουνίου.

 

 

Η Μητρόπολη ΦΝΘ αναφέρει στην ανακοίνωση της τα εξής:

“Από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ανακοινώνεται το Πρόγραμμα του εφετινού εορτασμού της επετείου μνήμης του πολιούχου και ιδρυτού της τοπικής Εκκλησίας Αγίου Αποστόλου Παύλου κατά το διήμερο 28 και 29 Ιουνίου, το οποίο εφέτος είναι ενταγμένο στον επετειακό εορτασμό της εκατονταετηρίδος (1924-2024) της τοπικής μας Εκκλησίας.

 

 

ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

 

 

Παρασκευή 28.06.2024, απόγευμα

  • ώρα 7 μ.μ. : ο Πανηγυρικός Εσπερινός.
  • ώρα 8.30 μ.μ. η Λιτανεία «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ», με την λιτάνευση της ιεράς Εικόνος από ένστολα τμήματα της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, δια των οδών Ομονοίας και Κουντουριώτου, με την συνοδεία του ιερού Κλήρου και των Αρχών της Πόλης, της φιλαρμονικής μουσικής του Δ΄ Σώματος Στρατού και του Δήμου Καβάλας, τμημάτων των Πολιτιστικών Συλλόγων, και με κατάληξη το Μνημείο της αφίξεως του Αποστόλου Παύλου στην Νεάπολη παραπλεύρως του ιερού Ναού Αγίου Νικολάου.

 

 

Σάββατο 29.06.2024, πρωΐ

  • ώρα 7 π.μ. : ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με την απονομή της τιμητικής διακρίσεως του οφφικίου του Μεγ. Πρωτοπρεσβυτέρου τοῦ Οἰκουμενικού Θρόνου-Πατριαρχείου στον παλαιότερο Κληρικό της Ι.Μητροπόλεως από τους χρόνους της αρχιερατείας του μακαριστού καὶ πρώτου Μητροπολίτου ΦΝΘ Χρυσοστόμου (του Χατζησταύρου).
  • ώρα 10.30 π.μ. : η Δοξολογία για τα « ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Καβάλας. Κυριακή 30.06.2024, βράδυ
  • ώρα 9 μ.μ. : η υπαίθρια Αγρυπνία προς τιμήν των αγίων Αποστόλων επί των ερειπίων της Παλαιοχριστιανικής Α΄ στους αρχαίους Φιλίππους (είσοδος από αρχαίο θέατρο).

 

Στις ιερές Ακολουθίες, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Φ.Ν.Θ. κ. Στεφάνου και ειδικής αδείας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα συμμετάσχουν οι Σεβ. Μητροπολίτες Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, και Λαγκαδά κ. Πλάτων, ενώ για την διασφάλιση των όρων και των προϋποθέσεων των εορταστικών εκδηλώσεων έχει υπάρξει ήδη ο απαραίτητος συντονισμός των εμπλεκομένων Υπηρεσιών της Αντιπεριφερείας, του Δήμου, της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της Αστυνομικής Διευθύνσεως Καβάλας.

 

Οι ιερές Ακολουθίες θα μεταδοθούν απ’ ευθείας από το κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο youtube μέσω της ιστοσελίδος της Ιεράς Μητροπόλεως www.im-phlippon.gr

 

Ολόκληρη η Χριστιανική Ελλάδα τιμά τον Απόστολό της. Η Ελληνική Μακεδονία τον φυτουργό της πίστεώς της. Και η Εκκλησία των Φιλίππων και της Νεαπόλεως ευλαβικά και αξιοχρέως επιτελεί τις εόρτιες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του φωτιστή της Αποστόλου Παύλου, ανταποδίδοντας οφειλετικώς προς τον Θεό και προς Εκείνον την ειλικρινή ευγνωμοσύνη της.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 8:02 pm


Μάκης Παπαδόπουλος: «Συγχαίρουμε τον Σωτήρη Λαζαρίδη για την επανεκλογή του στο ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας»

Ο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας, Μάκης Παπαδόπουλος, με ανακοίνωση του συγχαίρει τον Σωτήρη Λαζαρίδη, που παραμένει πρόεδρος στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ανατολικής Μακεδονίας.

 

 

Η ανακοίνωση του κ. Παπαδόπουλου αναφέρει τα εξής:

“Θέλουμε να συγχαρούμε τον Σωτήρη Λαζαρίδη, πρώην δημοτικό σύμβουλο της παράταξής μας, για την επανεκλογή του ως Προέδρου στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας.

 

Θέλουμε επίσης να συγχαρούμε όλους όσους εκλέχτηκαν στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας, και ευχόμαστε να έχουν όλοι μία καλή και παραγωγική θητεία.

 

Η παράταξή μας και ο Δήμος Καβάλας θα συνεχίσουν τη διαχρονική θεσμική συνεργασία που υπάρχει εδώ και χρόνια με το ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 7:27 pm


Αναγέννηση Λιμεναρίων: Ανακοίνωσε τη μεταγραφή του Κυφωνίδη

Τον έμπειρο τερματοφύλακα, Παναγιώτη Κυφωνίδη, απέκτησε η ομάδα της Αναγέννησης Λιμεναρίων.

 

Ο Κυφωνίδης τα προηγούμενα χρόνια αγωνιζόταν στον Άρη Πηγών, και πέρσι κατέκτησε το πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣΚ, με τις Πηγές.

 

 

Η ανακοίνωση των Λιμεναρίων αναφέρει τα εξής:

“Ακόμη ένα μπαμ για την ομάδα μας ενισχύοντας το τέρμα με έναν πολύ έμπειρο και γνώριμο τερματοφύλακα. Ο Παναγιώτης Κυφωνίδης μετά από δύο χρονιά γυρνάει στην ομάδα που αγάπησε!! Καλώς ήρθες Παναγιώτη.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 6:58 pm


Καβάλα: Αναβάθμιση των γηπέδων στην Καλαμίτσα - Φωτογραφίες από τις εργασίες

Συνεχίζονται οι εργασίες αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του Δήμου Καβάλας στην Καλαμίτσα και στο κλειστό γήπεδο “Αλεξάνδρα Δήμογλου”.

 

Το τελευταίο στάδιο των εργασιών περιλαμβάνει την κατασκευή συνθετικού ταρτάν στο στίβο του γηπέδου και την τοποθέτηση καρεκλών στις παρακείμενες κερκίδες.

 

Θα γίνουν κι άλλες επεμβάσεις όπως γενική εκσκαφή σε βάθος 20εκ. του γηπέδου ποδοσφαίρου με απομάκρυνση της υφιστάμενης υπόβασης, κατασκευή συνθετικού χλοοτάπητα, νέα επίστρωση των γηπέδων του Μπάσκετ, εγκατάσταση φωτισμού στο γήπεδο ποδοσφαίρου και στίβου και τοποθέτηση νέων καθισμάτων στις υπάρχουσες κερκίδες.

 

 

Σχετική ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει τα εξής:

“Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Αλέξη Γούλα, ενημερώθηκε το πρωί της Πέμπτης 27 Ιουνίου για την πρόοδο των εργασιών αναβάθμισης των γηπέδων στο Δ.Α.Κ. "Αλεξάνδρα Δήμογλου" που εκτελούνται από τα συνεργεία της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας "Α. Φραγγίδης - Δ. Κουτσός Ο.Ε.". 

 

Το τελευταίο στάδιο των εν λόγω εργασιών περιλάμβανει την κατασκευή συνθετικού τάπητα (ταρτάν) στον στίβο του γηπέδου και την τοποθέτηση καρεκλών στις παρακείμενες κερκίδες.

 

 

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΓΗΠΕΔΩΝ

 

Οι επεμβάσεις που περιλαμβάνει το έργο είναι συνολικά οι εξής: 

  • Γενική εκσκαφή σε βάθος 20εκ. του γηπέδου ποδοσφαίρου με απομάκρυνση της υφιστάμενης υπόβασης 
  • Κατασκευή συνθετικού τάπητα (ταρτάν) στο στίβο του γηπέδου. 
  • Κατασκευή συνθετικού χλοοτάπητα 
  • Κατασκευή περιμετρικού καναλιού για την απορροή των επιφανειακών όμβριων τόσο από το γήπεδο ποδοσφαίρου όσο και από τον στίβο του γηπέδου. 
  • Νέα επίστρωση των γηπέδων του Μπάσκετ 
  • Κατασκευή περίφραξης στα γήπεδα του Μπάσκετ 
  • Εγκατάσταση φωτισμού στο γήπεδο ποδοσφαίρου και στίβου 
  • Τοποθέτηση νέων καθισμάτων στις υπάρχουσες κερκίδες τόσο στο χώρο παρέμβασης του γηπέδου ποδοσφαίρου και στίβου  όσο και των γηπέδων Μπάσκετ 
  • Τοποθέτηση εστιών ποδοσφαίρου καθώς και 4 ζεύγη ταμπλό μπασκετών

 

Το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκε το έργο της συντήρησης του ηλεκτροφωτισμού των γηπέδων που βρίσκονται στον χώρο των ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων στο Δ.Α.Κ. Καλαμίτσας «Αλεξάνδρα Δήμογλου» και ο συνολικός φωτισμός του περιβάλλοντος χώρου. Οι εργασίες του έργου περιελάμβαναν: 

  • την αντικατάσταση των αγωγών στο υφιστάμενο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού 
  • την τοποθέτηση νέων πινάκων διανομής 
  • την βαφή των υφιστάμενων ιστών 
  • την αντικατάσταση προβολέων  ️️την τοποθέτηση νέων ιστών 
  • την τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων 
  • την τοποθέτηση νέων προβολέων, καθώς και 
  • την τοποθέτηση νέου δικτύου άρδευσης”

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 6:24 pm


Καβάλα: Πιθανές βροχές την Παρασκευή, αίθριος καιρός το Σαββατοκύριακο

Το meteokav.gr αναφέρει πως υπάρχουν πιθανότητες για πρόσκαιρες βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας στην Καβάλα, την Παρασκευή (28/06). Το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι αίθριος, ενώ από την Κυριακή θα γίνει νέα άνοδος της θερμοκρασίας.

 

 

Αναλυτικά το meteokav αναφέρει τα εξής:

“Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο με κύρια χαρακτηριστικά την πιθανότητα για πρόσκαιρες τοπικές βροχές, την στροφή των ανέμων σε βοριάδες και τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας. 

 

Αναλυτικότερα, αύριο αναμένονται τοπικές νεφώσεις αυξημένες κατά περιόδους καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Από το ξημέρωμα μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες υπάρχει πιθανότητα για τοπικές μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες. 

 

Οι άνεμοι στις παράκτιες περιοχές θα στραφούν σε βοριάδες, με ένταση 4-5 μποφόρ. 

 

Η θερμοκρασία μέχρι το μεσημέρι θα παρουσιάσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της, ενώ από το απόγευμα, λόγω των βοριάδων, θα σημειώσει πτώση.

 

Από το Σάββατο αναμένεται γενικά αίθριος καιρός για ένα διάστημα τουλάχιστον 4 ημερών. Η θερμοκρασία το Σάββατο θα παρουσιάσει μικρή περαιτέρω πτώση, όμως από την Κυριακή αναμένεται σταδιακή άνοδος που μέχρι την Τρίτη θα φέρει την θερμοκρασία ξανά σε ελαφρώς υψηλά για την εποχή επίπεδα.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 5:46 pm


Η Δόξα Αμυγδαλεώνα δεν θα αγωνιστεί στην Α’ ΕΠΣ Καβάλας αλλά στη Β’ ΕΠΣΚ

Η Δόξα Αμυγδαλεώνα ανακοίνωσε πως θα δηλώσει συμμετοχή για το πρωτάθλημα της Β’ ΕΠΣ Καβάλας, τη νέα αγωνιστική περίοδο.

 

Ο Αμυγδαλεώνας αν και σώθηκε πέρσι αγωνιζόμενος στην Α’ ΕΠΣΚ, τελικά αποφάσισε να παίξει φέτος στη Β’ ΕΠΣΚ.

 

Βάσει της προκήρυξης η ομάδα που θα πάρει τη θέση της Δόξας στην Α’ ΕΠΣΚ, είναι ο Άρης Πρίνου, που είχε ηττηθεί στο μπαράζ ανόδου ανάμεσα στους δεύτερους, των δύο ομίλων της Β’ ΕΠΣΚ πέρσι. Το επόμενο διάστημα θα ξεκαθαριστεί η κατάσταση με το θέμα.

 

 

Η ανακοίνωση της Δόξας αναφέρει τα εξής:

“Η ομάδα μας μετά από ώριμη σκέψη αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας καθώς έχει ήδη ξεκινήσει και τον σχεδιασμό του ρόστερ για την νέα σεζόν.

 

Στόχος μας ήταν και είναι να δίνουμε χώρο και χρόνο κυρίως  σε νέα παιδιά αλλά και σε πιο έμπειρους που θέλουν να αθλούνται οργανωμένα μέσα σε πλαίσια και κανόνες που θέτουμε εμείς και όχι η “αγορά”.

 

Παράλληλα εκφράζουμε την ανησυχία μας για την ποδοσφαιρική “αγορά” του τοπικού μας ποδοσφαίρου και την τρομακτική εκτόξευση  εξόδων των σωματείων.

 

Τέλος ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλή δύναμη στο σωματείο που θα καλύψει το κενό που αφήνουμε στην κατηγορία αλλά και σε όλες τις ομάδες που δίνουν βάση στις υποδομές και στις εγκαταστάσεις τους.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 5:15 pm


Καβάλα: Αναπαράσταση της άφιξης του λόχου Θασίων εθελοντών στην Καβάλα το 1913 - Φωτογραφίες

Το βράδυ της Τετάρτης (26/06), έγινε στην παραλία της Καβάλας, η αναπαράσταση της άφιξης του λόχου Θασίων εθελοντών, που συνέβαλαν καθοριστικά στην απελευθέρωση της Καβάλας στις 26 Ιουνίου του 1913.

 

 

Σχετική ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει τα εξής:

“Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης πλησίον της προτομής Κανάρη, στην παραλία της Καβάλας, η αναπαράσταση της άφιξης λόχου Θασίων εθελοντών, που συνέβαλαν κατά τρόπο καθοριστικό στην απελευθέρωση της πόλης μας, στις 26 Ιουνίου 1913. 

 

Στην παραπάνω εκδήλωση συμμετείχαν τα μέλη της Θασιακής Ένωσης Καβάλας και του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κηπουπόλεως - Καλαμίτσας Καβάλας "Η Αγία Ειρήνη", τα οποία, εκτός από την άψογη εκτέλεση του εν λόγω ιστορικού δρώμενου, παρουσίασαν, μετά την καθιερωμένη πομπή στο παραλιακό μέτωπο, διάφορους παραδοσιακούς χορούς της Θάσου. 

 

Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, εκπρόσωποι αρχών, φορέων και συλλόγων της πόλης, καθώς και πλήθος κόσμου.

 

Παρουσιαστής: Κώστας Λουκούμης”

 

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 4:44 pm


Αμφίπολη: Η μεγάλη «επιστροφή» της Σφίγγας

Ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη θα επανακτήσει τα αυθεντικά τμήματά του μετά τις χθεσινές γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

 

«Κατάματα» θα κοιτάζει τους επισκέπτες του ταφικού τύμβου Καστά στην Αμφίπολη η πανέμορφη Σφίγγα, καθώς το μαρμάρινο κεφάλι της πρόκειται να τοποθετηθεί ξανά στη θέση όπου βρισκόταν πριν από 24 αιώνες. 

 

Στην αρχική τους θέση θα «φυτρώσουν» και πάλι τα φτερά της – τα οποία βρέθηκαν κομματιασμένα ακόμη και εκτός του εντυπωσιακού περιβόλου του ταφικού μνημείου –, ενώ μισάνοιχτη η βαριά δίφυλλη και υπερμεγέθης θύρα θα επιτρέπει μια ματιά στον τελευταίο θάλαμο του μνημείου, εκεί όπου η ταφική θήκη με τα οστά των νεκρών θα επενδυθεί με μια ιδιαίτερα ενισχυμένη μεταλλική θήκη.

 

Απαλλαγμένο σε μεγάλο ποσοστό από τα μεταλλικά υποστυλώματα που το συγκρατούσαν εσωτερικά και το καθιστούσαν αδιάβατο και με το προστώο – κέλυφος προστασίας της εισόδου να έχει ήδη ολοκληρωθεί, το ταφικό μνημείο θα επανακτήσει τα αυθεντικά τμήματά του έπειτα από ομόφωνες χθεσινές διαδοχικές γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. 

 

Κίνηση που βάζει τέλος σε μια μακρά συζήτηση σχετικά με το αν θα πρέπει να τοποθετηθούν αντίγραφα στη θέση τους και τα πρωτότυπα να φιλοξενηθούν σε μουσειακό χώρο.

 

 

Μισάνοιχτη πόρτα

 

Η δίφυλλη μαρμάρινη πόρτα – από τις μεγαλύτερες που έχουν εντοπιστεί ως τώρα στη Μακεδονία και η οποία οδηγούσε στον τέταρτο χώρο όπου βρέθηκε ταφική θήκη με κατάλοιπα τουλάχιστον πέντε νεκρών –, αν και βαριά πληγωμένη, θα επιστρέψει στην αρχική της θέση. 

 

Το δεξί της φύλλο είχε δεχτεί χτυπήματα από βαρύ αντικείμενο – στην προσπάθεια των τυμβωρύχων να συλήσουν τον τάφο –, με αποτέλεσμα να έχει θρυμματιστεί το κατώτερο μέρος της. 

 

Τα θραύσματα ωστόσο έχουν εντοπιστεί στο σύνολό τους και αφού επιληφθούν οι συντηρητές, με τη βοήθεια ειδικού μεταλλικού νάρθηκα, θα επιστρέψουν στο μνημείο. 

 

Θα μείνει δε ανοιχτή σε γωνία 60 μοιρών ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να δουν το εσωτερικό του ταφικού θαλάμου, στο οποίο ενδέχεται ωστόσο να μην έχουν πρόσβαση. 

 

Κι αυτό διότι προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα μπορούν να φτάσουν ως εκεί καθώς δεν έχει αποφασιστεί αν θα επιτρέπεται η διάβαση πάνω από το ψηφιδωτό δάπεδο με την παράσταση της Αρπαγής της Περσεφόνης, εφόσον δεν έχει βρεθεί προς το παρόν αποδεκτή λύση. 

 

Η πρόταση περί γυάλινου δαπέδου δεν τυγχάνει ευρείας αποδοχής, επειδή, όπως αναφέρθηκε, συγκρατεί την υγρασία.

 

 

Η πώρινη ταφική θήκη, που βρίσκεται σε βάθος 2,5 μ. από τη στάθμη του δαπέδου του τάφου (μήκους 4 μ. και πλάτους 1,5 μ.) στον τελευταίο θάλαμο, θα επενδυθεί με μια μεταλλική κατασκευή από χάλυβα, η οποία αποτελείται από τρία τμήματα και θα φέρει νευρώσεις. Κρίνεται δε, σύμφωνα με τη μελέτη, κατάλληλη για να απορροφά τις μεγάλες ωθήσεις και τα φορτία που δέχεται το σημείο.

 

 

Συμπλήρωμα στα φτερά

 

Οι μαρμάρινες Σφίγγες – προστάτιδες του ταφικού μνημείου θα επανακτήσουν τα φτερά τους, ενώ τα τμήματα που λείπουν θα συμπληρωθούν με τεχνητό λίθο, ο οποίος στο εσωτερικό του θα φέρει την ημερομηνία της αναστήλωσης. 

 

Τόσο το κεφάλι της δεξιάς Σφίγγας όσο και τα ακρωτηριασμένα σήμερα φτερά και των δύο μυθικών τεράτων θα στηριχθούν με ειδικό μεταλλικό φορέα προσαρμοσμένο στους αρχαίους γόμφους, χωρίς να χρειαστεί να «τραυματιστούν» επιπλέον τα αρχαία μέλη. 

 

Και η πρώτη εικόνα που θα έχουν οι επισκέπτες του τύμβου θα είναι πολύ κοντά σε εκείνη που είχαν όσοι τον αντίκριζαν την εποχή της δημιουργίας του – το 300 π.Χ., με απόκλιση 20 χρόνων, όπως έδειξε μέτρηση με C14 που έγινε σε μονωτικό υλικό το οποίο εντοπίστηκε στο εξωτερικό του μνημείου. 

 

Κι αυτό διότι μετά τις εργασίες αποκατάστασης της γεωμετρίας του θα έχει τελικό ύψος όπως στην αρχαιότητα, 23 μ., ενώ λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση του πρανούς που βρίσκεται, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, σε «οριακή ισορροπία», με τη διαμόρφωση ενός ειδικού αναβαθμού που θα ενισχύει την προστασία του περιβόλου από τις ωθήσεις και θα συμβάλλει στην απορροή των υδάτων. 

 

Η πραγματοποίηση των έργων προγραμματίζεται να ξεκινήσει άμεσα καθώς θα προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών.

 

 

πηγή: tanea.gr

 

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 4:12 pm


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας