Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Οριοθετήθηκε η φωτιά στη Λεύκη

Οριοθετήθηκε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου 15 Ιουνίου σε αγροτοδασική έκταση και δύσβατο σημείο στην περιοχή Λεύκη στην Καβάλα.

 

Για την κατάσβεσή της στο σημείο επιχείρησαν 20 πυροσβέστες με εννιά οχήματα, ενώ νωρίτερα από αέρος συνέδραμαν ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο.

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 7:37 pm


Τροχαίο στον Άγιο Χριστόφορο: τραυματίστηκε ο οδηγός – το όχημα προσέκρουσε σε κολώνα

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 15 Ιουνίου στον Άγιο Χριστόφορο του Δήμου Παγγαίου όταν οδηγός έχασε τον έλεγχο και το όχημά του προσέκρουσε σε κολώνα.

 

Στο σημείο έσπευσε η αστυνομία. Ο οδηγός τραυματίστηκε και διακομίστηκε στο Νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 6:52 pm


Erasmus: στο Dalaman της Τουρκίας ταξίδεψαν καθηγητές από το Γυμνάσιο της Κεραμωτής

Την εβδομάδα 11 Μαΐου 2024 έως 18 Μαΐου 2024, τέσσερις εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Κεραμωτής παραβρέθηκαν στην πόλη Dalaman της Τουρκίας συμμετέχοντας σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA210 με τίτλο: «Saving Our Planet» και κωδικό αριθμό 2023-1-MT-KA210-SCH-00153651.

 

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τέσσερις χώρες, οι οποίες έστειλαν από τέσσερις εκπαιδευτικούς για τη δεύτερη συνάντηση του προγράμματος. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο κινητικότητες στην Ελλάδα και στην Ισπανία.

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στη δεύτερη κινητικότητα, η οποία έγινε στη Τουρκία ήταν οι:

Καρρά Αναστασία (ΠΕ04.02)

Κουκουρίδης Αθανάσιος (ΠΕ82 / ΠΕ80)

Μήτρογλου Ανθούλα (ΠΕ08 / ΠΕ87.02)

Παπαδοπούλου Μυροφόρα Χριστίνα (ΠΕ86)

 

Οι συμμετέχουσες χώρες στο πρόγραμμα είναι οι εξής: Μάλτα (συντονίστρια χώρα), Ελλάδα, Ισπανία και Τουρκία. Το σχολείο υποδοχής της  Τουρκίας ήταν το «Dalaman Oztas Anadolu Lisesi». Οι συμμετέχοντες διέμειναν σε ξενοδοχείο που ήταν κοντά στο σχολείο υποδοχής, μετά από πρόταση των εταίρων, και τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν και να αλληλεπιδράσουν με καθηγητές από τις υπόλοιπες χώρες.

 

Βασικός στόχος όλου του σχεδίου είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και κατ’ επέκταση, μέσω διάχυσης και εφαρμογής των μαθητών των συνεργαζόμενων σχολείων, οι πρακτικές ευαισθητοποίησης για το θέμα των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Ειδικότερα για την κινητικότητα στη Τουρκία, της οποίας η θεματική ήταν “Sharing Technological and Digital experience (Κοινή χρήση τεχνολογικής και ψηφιακής εμπειρίας), οι δράσεις αφορούσαν στην ενημέρωση και υιοθέτηση καλών πρακτικών και τη δημιουργία σχεδίων μαθημάτων σχετικών με τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και την αξιοποίηση των μέσων και εργαλείων τεχνολογίας για τον σκοπό αυτό.

 

Οι επισκέπτες εκπαιδευτικοί συναντήθηκαν με τους συντονιστές εκπαιδευτικούς της πόλης Dalaman της Τουρκίας,  ενημερώθηκαν  και συζήτησαν για τα προγράμματα προστασίας της περιοχής αλλά και τα περιβαλλοντικά προγράμματα που υλοποιούνται στη σχολική μονάδα υποδοχής.

 

Παρακολούθησαν στο σχολείο υποδοχής βιωματικά μαθήματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημιουργία ιστοσελίδας που θα φιλοξενεί περιβαλλοντικά θέματα, Γεωλογίας και  θεμάτων Τέχνης και Πολιτισμού της χώρας φιλοξενίας.

 

Συζητήθηκαν σε συνεδρίες  οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής  αλλά και η ολοένα συνεχομένη οικιστική ανάπτυξη στην επιβίωση και τη διαιώνιση άγριων και απειλούμενων ειδών. Οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε συνεδρίες προγραμμάτων κατάρτισης και διδασκαλίας, χρήσης της τεχνολογίας για την παρακολούθηση και έρευνα περιβαλλοντικών ζητημάτων και έμαθαν πώς αυτά τα εργαλεία  μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να απευθύνονται σε μαθητές και επαγγελματικές ή κοινοτικές ομάδες.

 

Οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν τον κόλπο Kille, ο οποίος είναι υπό προστασία και όπου περισσότερα από τα μισά ενδημικά είδη στην Τουρκία βρίσκονται στα όρια υψηλού κινδύνου. Μετέβηκαν στον κόλπο Iztuzu και επισκεφτήκαν το Κέντρο Έρευνας, Διάσωσης και Αποκατάστασης Θαλάσσιας Χελώνας Caretta Caretta, DEKAMER.  Εκεί ενημερώθηκαν από τους υπευθύνους λειτουργίας του κέντρου για τις δράσεις και τα προγράμματα ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης του εθελοντικού  του έργου.

 

Παρακολούθησαν μαθήματα που χρησιμοποιούσαν τεχνικές και μεθόδους STEAM για την ανάπτυξη ικανοτήτων  και γνώσεων  που σχετίζονται με την αειφορία και την περιβαλλοντική συνείδηση.

Ταξίδεψαν  με σκάφος σε περιοχές προστασίας  και επισκέφτηκαν των φυσικό χώρο αναπαραγωγής την Caretta Caretta αλλά και μια μονάδα εκτροφής  Μπλε Καβουριού.

 

Επισκέφθηκαν την πόλη Dalyan, έμβλημα της οποίας είναι η θαλάσσια χελώνα Caretta Caretta, καθώς και οι σκαλισμένοι στους βράχους αρχαιοελληνικοί τάφοι, το χωριο Göcek και την πόλη Fethiye στην οποία βρίσκεται ο φημισμένος τάφος του Αμύντα και βυζαντινό φρούριο.

Περιηγηθήκαν στην πόλη Dalaman, επισκέφτηκαν την τοπική  αγορά, τη Διεύθυνση Εθνικής Παιδείας και το Δημαρχείο όπου  αντάλλαξαν χαιρετισμούς  και δώρα. Συζήτησαν  με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης και τον Δήμαρχο  για περιβαλλοντικά, πολιτισμικά και λειτουργικά θέματα εκπαίδευσης και κράτους.

 

Οι εκπαιδευτικοί αντάλλαξαν εντυπώσεις σε όλες τις γλώσσες των εταίρων αλλά και στα αγγλικά για τις βιωματικές τους εμπειρίες  σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Πήραν μέρος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και έθιμα της χώρας φιλοξενίας και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για τις μελλοντικές κινητικότητες.

Μέσω των παραπάνω δράσεων, επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχαν θέσει οι εταίροι και αποκτήθηκαν γνώσεις τις οποίες πλέον καλούνται να μεταλαμπαδεύσουν σε μαθητές, συναδέλφους και στην τοπική κοινότητα.

 

(δελτίο Τύπου)

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 4:13 pm


Φωτιά στην περιοχή της Λεύκης στη Νέα Καρβάλη

Φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 15 Ιουνίου στην αγροτοδασική έκταση σε περιοχή της Λεύκης στη Νέα Καρβάλη.

 

Στο σημείο επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις από την Καβάλα και τη Χρυσούπολη και την Ξάνθη καθώς και εναέρια μέσα.  

 

(φωτό αρχείου)

 

Το tweet της πυροσβεστικής για τη φωτιά στη Λεύκη

 

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Λεύκη, Κινητοποιήθηκαν 20 πυροσβέστες με 9 οχήματα, 1 Α/Φ και 1 Ε/Π.

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 3:41 pm


Μάριος Πασχαλίδης: ο 25χρονος από την Καβάλα που πήρε μια από τις 30 θέσεις σε φεστιβάλ δημιουργικότητας στις Κάννες

Αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Καβάλας και στη συνέχεια άρχισε να φοιτά στη Σχολή Τεχνών, Επικοινωνίας και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Frederick στην Κύπρο.

 

Ο 25χρονος σήμερα Μάριος Πασχαλίδης κι ενώ ήδη κάνει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο ίδιο Πανεπιστήμιο κατάφερε να γίνει ο μοναδικός φοιτητής από την Κύπρο που θα συμμετάσχει στο Roger Hatchuel Student Academy που πραγματοποιείται στις Κάννες.

 

Πρόκειται για μια 6ήμερη, παγκόσμιας εμβέλειας μαθησιακή εμπειρία και αφορά φοιτητές από διάφορα μέρη του κόσμου που σπουδάζουν σε κλάδους δημιουργικής επικοινωνίας.

 

Αιτήσεις για τα συγκεκριμένα εργαστήρια γίνονται από φοιτητές που βρίσκονται στο τελευταίο έτος φοίτησης και ενδιαφέρονται να εργαστούν στο χώρο της διαφήμισης και δημιουργικής επικοινωνίας.

 

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό αυτό που κατάφερε ο Καβαλιώτης Μάριος; Κατάφερε να πάρει μια θέση από τις μόλις 30 που υπάρχουν διαθέσιμες.

 

Κάθε χρόνο η Roger Hatchuel Student Academy δίνει σε 30 φοιτητές την ευκαιρία να πάρουν τεχνογνωσία από τα μεγαλύτερα μυαλά που υπάρχουν στην παγκόσμια βιομηχανία της διαφήμισης.

 

30 φοιτητές από 30 διαφορετικές χώρες συναντιούνται στο φεστιβάλ για να εξερευνήσουν άγνωστα οδικά μονοπάτια στον κόσμο της παγκόσμιας διαφήμισης, να διευρύνουν τα γνωστικά τους αντικείμενα αλλά και να χτίσουν το δικό τους δίκτυο γνωριμιών από διαφημιστές της παγκόσμιας κοινότητας.

 

Η επιλογή των 30 φοιτητών μέσα στις χιλιάδες των αιτήσεων γίνεται από την Roger Hatchuel Student Academy και μέσα από το βίντεο και το υλικό που στέλνει ο καθένας μαζί με την αίτηση για να παρουσιάσει τον εαυτό του και μια ιδέα του.

 

Μιλώντας στο KavalaNews.gr ο Μάριος Πασχαλίδης δήλωσε ενθουσιασμένος με την ιδέα ότι σε λίγες ημέρες θα βρεθεί στις Κάννες για να παρακολουθήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα του δώσει την ευκαιρία να γνωρίσει μεγάλα ονόματα στον χώρο της διαφήμισης, ενώ προσκεκλημένος στη φετινή διοργάνωση είναι και ο Έλον Μασκ.

 

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν θα επιστρέψει στην πατρίδα του την Καβάλα είπε πως δεν το αποκλείει ωστόσο στόχος του είναι να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα.

  

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 3:32 pm


Χαντέλης: “Στόχος των Πανθήρων οι αθλήτριες των ακαδημιών να στελεχώνουν το γυναικείο τμήμα, η ομάδα εξελίσσεται συνεχώς” - Βίντεο

“Οι άνθρωποι των Πανθήρων με το μεράκι τους και την αγνή αγάπη για το σύλλογο βοηθάνε σε κάθε επίπεδο, η ομάδα κάθε μέρα εξελίσσεται, ξεκινώντας από τα φυτώρια, από τις υποδομές, που γίνεται εξαιρετική δουλειά. Κάθε χρόνο τα τμήματα κορασίδων και νεανίδων πρωταγωνιστούν, τόνισε μεταξύ άλλων ο προπονητής των Πανθήρων Καβάλας, Αρίστιππος Χαντέλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Αποστόλη Μπαμπατζίκο και το KavalaSports.gr. 

 

Ο κ. Χαντέλης μίλησε για την εξαιρετική σεζόν που είχαν οι Πάνθηρες στην Α2 μπάσκετ γυναικών, για την 3η θέση που κατέκτησαν, για τις “μάχες” των πλέι οφ με τον Πανσερραϊκό και για τη μεγάλη σεζόν σε διάρκεια που είδαμε φέτος στην Α2.

 

Ο προπονητής των Πανθήρων τόνισε πως στους Πάνθηρες υπάρχει ένα οικογενειακό κλίμα, ενώ ανέφερε πως στόχος του συλλόγου είναι η εξέλιξη των αθλητριών και η συμμετοχή νέων κοριτσιών στην πρώτη ομάδα.

 

Τέλος μίλησε για το ελληνικό μπάσκετ, την Εθνική ομάδα, αλλά και για το πως ήταν η πρώτη του χρονιά στην πόλη της Καβάλας.

 

Δείτε όλη τη συνέντευξη

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 2:46 pm


Δόξα Θεολόγου: Έσκασε η “βόμβα” - Νέος προπονητής ο Δημήτρης Σιώπης

Τον πολύπειρο προπονητή Δημήτρη Σιώπη θα έχει στον πάγκο της τη νέα σεζόν η ομάδα της Δόξας Θεολόγου.

 

Ο κ. Σιώπης τα τελευταία χρόνια ήταν σε ομάδες που πρωταγωνιστούσαν στην Α’ ΕΠΣ Καβάλας (Άρης Πηγών και Μακεδονικός Αγιάσματος), ενώ πέρασε ενδιάμεσα και από τη θέση του γενικού διευθυντή στο Νέστο Χρυσούπολης, σε μία ομάδα Γ’ Εθνικής.

 

 

Η ανακοίνωση της ομάδας αναφέρει τα εξής:

“Καλωσορίζουμε στη τεχνική ηγεσία της ομάδας μας,τον κύριο Σιωπή Δημήτριο.

 

Ο κύριος Σιωπής υπήρξε προπονητής σε: Ορφανό Ξάνθης, Μακεδονικό Αγιάσματος, ΠΟ Κεραμωτη, Άρης Πηγών, Εθνικός  Ν. Καρυάς, Ηρακλή Καβάλας, Κεραυνός Πέρνης καθώς και γενικός διευθυντής στον Νέστο Χρυσουπόλεως.

 

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και δύναμη ώστε να πραγματοποιήσετε,τους από κοινού στόχους μας.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 2:09 pm


«Ο Θεολόγης δεν είναι πια κοντά μας» έφυγε από τη ζωή ένας αγνός φίλαθλος της ομάδας μπάσκετ της Καβάλας  

‘Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών ο γνωστός φίλαθλος Θεολόγης Τσιρογιάννης. Ήταν φανατικός υποστηρικτής της ομάδας μπάσκετ της Καβάλας.

 

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί το στις 10:30 το πρωί της Δευτέρας 17/6 στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου στη Ν. Ηρακλείτσα.

 

Τον Θεολόγη αποχαιρετά η Ένωση Καλαθοσφαίρισης Καβάλας με ανάρτησή της. Συγκεκριμένα η διοίκηση της ομάδας αναφέρει:

 

«Ο Θεολόγης δεν είναι πια κοντά μας

 

Ένας αγνός φίλαθλος του μπάσκετ και όχι μόνο, ένας αγνός φίλαθλος της Ε.Κ.ΚΑΒΑΛΑΣ ένας άνθρωπος που αγαπούσε πάνω από όλα τους παίκτες και τις παίκτριες και τον αγαπούσανε και αυτοί, που τους περίμενε έξω από το γήπεδο ότι ώρα και να γυρνούσε η ομάδα από μακρινά παιχνίδια, που τους έφερνε πάντα μπανάνες στις προπονήσεις στους αγώνες, που ήξερε τα στατιστικά των αντιπάλων, που τον ήξεραν και αυτοί θα μου πεις και ποιος δεν γνώριζε τον ΘΕΟΛΟΓΗ, δεν θα είναι ξανά στην κερκίδα!!

 

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει!!»

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 12:11 pm


Θάσος: συνελήφθη 84χρονος που έβρισε υπάλληλο στα εκδοτήρια εισιτηρίων στο λιμάνι

Έναν άνδρα 84 ετών συνέλαβαν οι λιμενικές αρχές της Θάσου το μεσημέρι της Παρασκευής 14 Ιουνίου στο λιμάνι του Λιμένα με την κατηγορία της εξύβρισης

 

Ο 84χρονος που διαμένει στη Θάσο τους θερινούς μήνες πήγε το πρωί της ίδιας ημέρας να αγοράσει εισιτήριο για περάσει στην Κεραμωτή και από εκεί στην Καβάλα.

 

Όταν πήγε στο εκδοτήριο της εταιρείας που εκείνη την ώρα εκτελούσε το δρομολόγιο, διαπληκτίστηκε με την υπάλληλο που είχε βάρδια γιατί το εισιτήριο του φάνηκε ακριβό.

 

Την έβρισε με απρεπείς εκφράσεις με αποτέλεσμα η γυναίκα όταν έφυγε το πλοίο, να καλέσει τις λιμενικές αρχές και να καταθέσει μήνυση εναντίον του 84χρονου.

 

Οι λιμενικοί τον εντόπισαν το μεσημέρι της ίδιας ημέρας που επέστρεψε στο νησί για να πάει στο σπίτι του και προχώρησαν στη σύλληψή του μετά τη μήνυση που είχε κατατεθεί σε βάρος του.

 

Με εντολή εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος και θα οριστεί δικάσιμος.

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 10:52 am


Ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου

Στο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2024, η τελετή παραδόσεως – παραλαβής καθηκόντων Yπουργού, από τον κ. Δημήτρη Καιρίδη στον κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

 

Κατά τον χαιρετισμό του, ο απερχόμενος Υπουργός κ. Καιρίδης προχώρησε σε σύντομο απολογισμό της εντεκάμηνης θητείας του στο Υπουργείο, κάνοντας αναφορά στην επιτυχημένη αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2023, στην επιτυχημένη ανταπόκριση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής και Ταυτοποίησης αλλά και της Υπηρεσίας Ασύλου, αλλά και στον πιο ενεργό ρόλο που ανέλαβε η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ζητήματα μετανάστευσης και Ασύλου.

 

Αναφέρθηκε, επίσης, στην έγκριση, ύστερα από επίπονες διαπραγματεύσεις του προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων των Τούρκων τουριστών, για ολιγοήμερες επισκέψεις σε 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τη μοναδική εξαίρεση στη ζώνη του Σένγκεν, που ήδη συνεισφέρει σημαντικά στις οικονομίες των ακριτικών νησιών της χώρας.

Αναφέρθηκε και στους δύο σημαντικούς στόχους του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και την ενθάρρυνση της λελογισμένης νόμιμης εργασιακής κινητικότητας, με όρους και κανόνες, σύμφωνα με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και με απόλυτη ασφάλεια για την ελληνική κοινωνία.

Ακολουθεί η ομιλία του παραδόσαντος Υπουργού Μετανάστευσης κ. Δημήτρη Καιρίδη:

 

«Φίλες και φίλοι, καλησπέρα.

Κάθε αποχαιρετισμός είναι δύσκολος, όμως κάθε κύκλος που ανοίγει, κάποτε κλείνει. Το θέμα είναι τι έχει μεσολαβήσει και τι έχει επιτευχθεί.

 

Στους 11 μήνες που είχα την ευθύνη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έγιναν πολλά. Και αξίζει ίσως σήμερα ένας σύντομος απολογισμός. Η αρμοδιότητα της φύλαξης των συνόρων μας δεν ανήκει στο Υπουργείο μας και δεν μπορούμε εμείς να πιστωθούμε το εξαιρετικό έργο του Λιμενικού και της Αστυνομίας. Εκείνο ωστόσο για το οποίο μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι είναι το αναμφισβήτητο γεγονός ότι διαχειριστήκαμε με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, σύμφωνα με τον νόμο, την αυξημένη ροή το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2023 και αποφύγαμε τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε άλλες χώρες στη νότια περίμετρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Τόσο το Εθνικό Σύστημα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όσο και η Υπηρεσία Ασύλου, ανταποκρίθηκαν απόλυτα στην αποστολή τους παρά την αυξημένη πίεση που είχαν να διαχειριστούν. Και αυτό οφείλεται κατεξοχήν στα στελέχη και τους εργαζόμενους του Υπουργείου, για τη συνεισφορά των οποίων είμαι ευγνώμων. Θα ήθελα πραγματικά να τους ευχαριστήσω όλους, και έναν έναν χωριστά, για τη συγκινητική αφοσίωση τους, τον επαγγελματισμό, το ήθος, την εργατικότητα, και εν τέλει την αποτελεσματικότητα που επέδειξαν και συνεχίζουν να επιδεικνύουν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, σε ένα δύσκολο και απαιτητικό πεδίο.

 

Δεν μείναμε όμως μόνο στην αποτελεσματική διαχείριση των ροών. Αντιμετωπίσαμε με στοχευμένες κινήσεις, αλλά και δύσκολες αποφάσεις, τα όποια χρηματοδοτικά κενά παρουσιάστηκαν, εξασφαλίσαμε πρόσθετες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και ενισχύσαμε τη διοικητική ικανότητα του νεοσύστατου Υπουργείου μας. Ταυτόχρονα, επιδιώξαμε και αναλάβαμε, έναν ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διεκδικώντας και πετυχαίνοντας το αυτονόητο, την αναγνώριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ως κατεξοχήν ευρωπαϊκού ζητήματος που χρήζει κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης, όπως φιλοδοξεί να κάνει το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, με περισσότερους πόρους, περισσότερους κοινούς κανόνες και περισσότερη αλληλεγγύη.

 

Απόδειξη της αυξημένης μας αξιοπιστίας στις Βρυξέλλες ήταν και η έγκριση μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις του προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων των Τούρκων τουριστών, για ολιγοήμερες επισκέψεις σε 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Πρόκειται για τη μοναδική εξαίρεση στη ζώνη του Σένγκεν, που ήδη συνεισφέρει σημαντικά στις οικονομίες των ακριτικών νησιών μας, αλλά και φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως υπόδειγμα καλής γειτονίας ανάμεσα στη μικρασιατική ακτή και εμάς.

 

Οι στόχοι του Υπουργείου, και μιας σύγχρονης και ρεαλιστικής μεταναστευτικής πολιτικής, είναι δύο. Η καταπολέμηση της παράνομης και η ενθάρρυνση της λελογισμένης νόμιμης εργασιακής κινητικότητας, με όρους και κανόνες, σύμφωνα με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και με απόλυτη ασφάλεια για την ελληνική κοινωνία. Για την καταπολέμηση της παράνομης, πέρα απ' όσα κάνουν οι αρχές ασφαλείας της χώρας, το Λιμενικό και η Αστυνομία, επιδιώξαμε τη βελτίωση της συνεργασίας μας με την Τουρκία. Δεν ήταν εύκολο και απαιτούσε θάρρος και όραμα απέναντι στους δικαιολογημένα καχύποπτους. Καταφέραμε ωστόσο, από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά, να βελτιώσουμε τη συνεργασία και την ανταπόκριση των τουρκικών αρχών στη καλύτερη φύλαξη της ελληνοτουρκικής μεθορίου τόσο στον Έβρο, όσο και στη θάλασσα, αλλά και στη συνεργασία για την καταπολέμηση των παράνομων δικτύων των διακινητών. Η Ελλάδα, οφείλει να έχει την πολιτική, και τα εργαλεία για την άσκηση της, χωρίς να εξαρτάται από τις διαθέσεις άλλων. Ένα τέτοιο εργαλείο είναι, για παράδειγμα, και η τελευταία ΚΥΑ που υπέγραψα με τον συναρμόδιο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, για τον ορισμό για πρώτη φορά του Εθνικού Συντονιστή για τις επιστροφές και του Εθνικού Συντονιστή για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης, για την καλύτερη συνεργασία και επιτάχυνση των διαδικασιών. Όμως, ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι, πέρα απ' όσα κάνουμε μόνοι μας, μπορούμε, μέσα από τη συνεργασία, να πετυχαίνουμε πιο εύκολα και καλύτερα αποτελέσματα.

 

Αναλάβαμε την επαύριο της μεγάλης τραγωδίας της Πύλου και μέσα από μια σειρά από ενέργειες και πρωτοβουλίες, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταφέραμε να ανατάξουμε την εικόνα της χώρας. Από εκεί και πέρα, δώσαμε έμφαση και στο μεγάλο ζήτημα της νόμιμης εργασιακής κινητικότητας από το εξωτερικό, που έχει ανάγκη η αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία. Διαπραγματευτήκαμε έξι διμερείς συμφωνίες με φίλες χώρες, οι οποίες σύντομα θα υπογραφούν. Ενεργοποιήσαμε τη συμφωνία με την Αίγυπτο. Δημιουργήσαμε μια δίοδο για τη νόμιμη απασχόληση των μεταναστών που μένουν στην Ελλάδα εδώ και χρόνια, ώστε να είναι καταγεγραμμένοι και να εργάζονται νόμιμα, πληρώνοντας φόρους και εισφορές, και επιμείναμε στην προσπάθεια στελέχωσης, ψηφιοποίησης, ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων και εν γένει αναβάθμισης της διοικητικής ικανότητας του μηχανισμού της νόμιμης μετανάστευσης. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά που πρέπει να γίνουν μέσα στο επόμενο διάστημα, με τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων Υπουργείων, όπως το Υπουργείο Εξωτερικών, με τα Προξενεία, το Υπουργείο Εσωτερικών, με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, το Υπουργείο Εργασίας, και ούτω καθεξής.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη νόμιμη μετανάστευση είναι η ενίσχυση των πολιτικών ένταξης, που στόχο έχουν την καταπολέμηση της περιθωριοποίησης και παραβατικότητας. Και σε αυτό το πεδίο, όπως και σε αυτό της προστασίας των ευάλωτων πληθυσμών, έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν.

 

Κλείνω λέγοντας τούτο: το μεταναστευτικό είναι και θα είναι μια μεγάλη διαρκής πρόκληση για όλη την Ευρώπη. Είμαι απ' αυτούς που πιστεύουν στη μέση οδό, στην οδό της λογικής, μακριά τόσο από τις αφέλειες της μίας πλευράς, όσο και από τις κραυγές της άλλης πλευράς. Σε μια πολιτική που πιστεύει στα σύνορα και την προστασία τους, αλλά ταυτόχρονα πιστεύει στις ευρωπαϊκές αξίες, στο διεθνές δίκαιο και τη συνεργασία.

 

Στη Νέα Δημοκρατία είμαστε περήφανοι για την πολιτική μας και τα αποτελέσματα της. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη μεγάλη ευκαιρία που μου έδωσε να συμμετέχω στο κυβερνητικό έργο και να προσφέρω όσα μπορώ για μια καλύτερη Ελλάδα. Τον ευχαριστώ για τη μακρά εμπιστοσύνη του, εδώ και χρόνια. Στην πολιτική είμαστε όλοι μέλλοντες τέως και ήρθε η ώρα και για μένα να γίνω τέως Υπουργός. Παραμένω, ωστόσο, Βουλευτής και στρατιώτης της Παράταξης, στον μεγάλο αγώνα που έχουμε μπροστά μας, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Χαίρομαι ειλικρινά που παραδίδω σε έναν συμπατριώτη μου, με τον οποίο γνωριζόμαστε από παιδιά. Χαίρομαι που, ως Καβαλιώτης, παραδίδω σε έναν Καβαλιώτη. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη της Παράταξης και είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρει λαμπρά.

 

Φίλε Νίκο, καλωσόρισες στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και καλή επιτυχία στο έργο σου! Οι συνεργάτες μου και εγώ θα είμαστε δίπλα σου σε ότι χρειαστείς. Σας ευχαριστώ!».

 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος επεσήμανε τα εξής:

 

«Κύριε Υπουργέ, πρώτα οφείλω ένα ευχαριστώ σε εσάς.

 

Είστε ένας εξαιρετικός, λαμπρός συνάδελφος, συγκροτημένος, καταξιωμένος στο έργο του. Και με πολιτική διαδρομή, η οποία ασφαλώς δεν έχει τελειώσει. Δεν τελειώνει σήμερα συνεχίζεται και οδηγεί, το εύχομαι με όλη μου την καρδιά, αλλά και εκφράζω βεβαιότητα για αυτό. Οδηγεί σε καλύτερα μέρη, διότι το έχετε αποδείξει ότι επαξίως αναλάβατε το αξίωμα που αναλάβατε και έπεται συνέχεια.

 

Σας ευχαριστώ και για την ενημέρωση που μου κάνατε. Ήταν πληρέστατη. Έχω την αίσθηση, ότι δεν θα τελειώσει εδώ, θα τα ξαναπούμε γιατί τα θέματα είναι πολλά, που ασφαλώς «τρέχουν» για όλα τα πολλά και ενδιαφέρονται που πραγματεύεται αυτό το Υπουργείο.

 

Πιστεύω ότι όλα όσα συμβαίνουν σε μια πολιτική διαδρομή είναι κομμάτια μιας πορείας. Η πορεία δίνει πολλές φορές την εντύπωση, ότι διακόπτεται, σταματά, αλλά στην ουσία συνεχίζεται, εξελίσσεται και πολλές φορές οδηγεί σε πιο καινούργια, πιο ενδιαφέροντα μονοπάτια. Σας ευχαριστώ ειλικρινά για τη συνεργασία που πάντα είχαμε, ειδικά σ’ αυτό το ημίωρο που με ενημερώσατε, για τα βασικά θέματα του Υπουργείου, προσβλέπω στο μέλλον και σας εύχομαι κάθε επιτυχία από εδώ και πέρα στην πορεία.

 

Κυρίες και κύριοι, κυρία Υφυπουργέ, αγαπητή Σοφία, κυρίες και κύριοι Γενικοί Γραμματείς, κύριοι του Υπουργείου, αγαπητά στελέχη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Μετανάστευσης,

 

Δεν προετοίμασα ομιλία αναλάμβανοντας εδώ κατά την παράδοση - παραλάβή. Θέλω να πω όμως ότι σκοπεύω να συνεχιστεί το έργο του πάρα πολύ κρίσιμου Υπουργείου αυτού, στις σωστές κατευθύνσεις που έχουν τεθεί, στους στόχους της πολιτικής ηγεσίας. Το υπουργείο αυτό, αν και μικρό θα έλεγα σε όγκο, εντούτοις έχει τεράστιο μέγεθος και κρίσιμη σημασία, δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα μας και ολόκληρη η Ε.Ε.

 

Το Μεταναστευτικό είναι μια πολυπαραγοντική θα έλεγα εξίσωση, που υπάρχει ευρωπαϊκή διάσταση ασφαλώς, σε μια συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη, με πάρα πολλές αναδυόμενες, ήδη εκφρασμένες, προκλήσεις και εντάσεις, οι οποίες -κατά την προσωπική μου εκτίμηση- πρόκειται να γίνουν και το πρόβλημα των ροών και των πιέσεων. Άρα ο βαθμός ετοιμότητας ασφαλώς και δεν χαλαρώνει, αντιθέτως πρέπει να ενταθεί, ανάλογα με τις συγκυρίες.

 

 

Αυτή η ετοιμότητα έχει και εθνική διάσταση, από την οποία προκύπτει αυτήν η πολυπαραγοντική εξίσωση. Σχετίζεται με την ασφάλεια, όσον αφορά στην προστασία των συνόρων μας. Έχει να κάνει με την οικονομία βάσει της απασχόλησης και της νόμιμης μετανάστευσης και προφανώς θα συνεχιστεί με πρωτοβουλίες και συνέργειες που είναι απολύτως απαραίτητες. Σχετίζεται με πάρα πολλά πράγματα που εφάπτονται στην καθημερινότητα όλων και ασφαλώς ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της διαδικασίας με τα προβλήματά της που πρέπει να εξαλειφθούν.

 

Πιστεύω στη συνέχεια των πραγμάτων. Πιστεύω ότι καθένας πρέπει να αφήνει το δικό του αποτύπωμα στο δημόσιο χώρο, στο δημόσιο αξίωμα, στο δημόσιο βίο και φυσικά στη δουλειά στη μετρήσιμη δουλειά, με βάση τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς. Σε αυτή τη συνεργασία δεν βλέπω να έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Έχουμε πολλά να πούμε, έχουμε θέματα, πρωτοβουλίες νομοθετικές, θέματα εξεύρεσης άλλων λύσεων, ως σημαντικών λύσεων σε μια σειρά από θέματα και συνεχίζουμε. Πείτε ότι δεν άλλαξε τίποτα. Συνεχίζουμε στο ρυθμό που πρέπει να πιάσουμε όλοι, προκειμένου να δώσουμε λύση, στα προβλήματα, και ξέρω ότι είναι αρκετά, μεγάλα και οξέα προβλήματα που χρήζουν άμεσης παρέμβασης. Ευχαριστώ για την ενημέρωση και πάλι.

 

Πιστεύω ότι όλες οι προκλήσεις αντιμετωπίζονται, αν υπάρχει συνεργασία, αποφασιστικότητα, πρόθεση να παλέψεις με τα προβλήματα και όχι απλά να τα “πετάξεις κάτω από το χαλί”. Αυτό είναι και το στίγμα που πρέπει κάθε πολιτική ηγεσία, να αφήνει στο πέρασμά της από κάθε δημόσιο αξίωμα. Έτσι θα πάμε και με τον διεθνή παράγοντα, που θεωρώ ότι θα έχουμε τη βαθμίδα συνεργασίας και αποδοχής που λέγαμε, είτε έχει να κάνει με τις Βρυξέλλες, είτε με τους γείτονες που μας ξέρουν και τους ξέρουμε.

Εύχομαι σε όλες και όλους καλή δύναμη, συνέχεια στο έργο, καλή και ευδόκιμη και αποδοτική συνεργασία. Και πάλι σας ευχαριστώ».

 

(δελτίο Τύπου)

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 9:23 am


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Καβάλα… - e-thessalia.gr

Καβάλα…  e-thessalia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 12:01 pm


Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας