Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Θεσπρωτίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Δικογραφία για Σεξουαλική Παρενόχληση Ανήλικης

Δικογραφία για Σεξουαλική Παρενόχληση Ανήλικης




Από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού, διότι όπως καταγγέλθηκε από μητέρα ανήλικης, χθες το απόγευμα προέβη σε βάρος της σε χειρονομία γενετήσιου χαρακτήρα.

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2024 | 2:07 pm


Σύλληψη για παραβάσεις περί ναρκωτικών και Κ.Ο.Κ.

 Σύλληψη για παραβάσεις περί ναρκωτικών και Κ.Ο.Κ.



Συνελήφθη χθες το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων ημεδαπός, διότι κατά τον αστυνομικό έλεγχο διαπιστώθηκε να οδηγεί αυτοκίνητο υπό την επίδραση οινοπνεύματος, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2024 | 2:01 pm


ΔΥΠΑ: Έως την Δευτέρα οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα πράσινων δεξιοτήτων 75.000 εργαζομένων – Έναρξη των αιτήσεων από τους παρόχους κατάρτισης

ΔΥΠΑ: Έως την Δευτέρα οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα πράσινων δεξιοτήτων 75.000 εργαζομένων – Έναρξη των αιτήσεων από τους παρόχους κατάρτισης




Την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα απόκτησης και αναβάθμισης πράσινων δεξιοτήτων για 75.000 εργαζόμενους. Έως σήμερα έχουν υποβληθεί ήδη 68.000 αιτήσεις, επιβεβαιώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον των εργαζομένων για νέες δεξιότητες.

Επίσης, σήμερα, Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων από τους παρόχους συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Η ΔΥΠΑ υλοποιεί το μεγαλύτερης κλίμακας πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα, με στόχο την κατάρτιση και πιστοποίηση 500.000 ανέργων και εργαζομένων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Η νέα δράση υλοποιείται με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και έχει ως στόχο την αναβάθμιση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των εργαζομένων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης της οικονομίας.

Τα προγράμματα ΣΕΚ θα υλοποιηθούν με τη διαδικασία του συστήματος παροχής επιταγών κατάρτισης (training vouchers).

Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας 80 ωρών, εκ των οποίων οι 12 ώρες θα πραγματοποιηθούν με δια ζώσης εκπαίδευση, τουλάχιστον 48 ώρες με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έως 20 ώρες με ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Την κατάρτιση θα ακολουθεί πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων, μέσω επιταγών πιστοποίησης (certification voucher) και όσοι επιτύχουν θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος που ανέρχεται σε 400 ευρώ (μικτά).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/katartise/katartisi-ergazomenon

Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής θα ενταχθούν στο Μητρώο Ωφελουμένων και, μετά την ανακοίνωση του Μητρώου, θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από λίστα που περιλαμβάνει περισσότερα από 600 προγράμματα κατάρτισης που προσφέρουν περισσότεροι από 200 πάροχοι ΣΕΚ.

Οι πάροχοι που είναι ήδη ενταγμένοι στα Μητρώα Παρόχων της ΔΥΠΑ δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, παρά μόνο όσα δεν είναι σε ισχύ ή έχουν τροποποιηθεί. Οι πάροχοι που δεν περιλαμβάνονται στα Μητρώα, μπορούν να συμμετάσχουν υποβάλλοντας αίτηση συμμετοχής με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Οι ενδιαφερόμενοι πάροχοι μπορούν να υποβάλλουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά την αίτησή τους μέσω gov.gr στους ακόλουθους συνδέσμους:

Πάροχοι Κατάρτισης ΚΔΒΜ (Κέντρα Διά Βίου Μάθησης)
https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/katartise/eggraphe-sto-metroo-parokhon-adeiodotemenon-kdbm-gia-katartise-ergazomenon

Πάροχοι Κατάρτισης ΚΕΔιΒιΜ (Κέντρα Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης) ΑΕΙ
https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/katartise/eggraphe-sto-metroo-parokhon-ton-kedibim-ton-aei-gia-katartise-ergazomenon

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τις διευθύνσεις:
https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-katartisis-ghia-to-tamio-anakampsis
https://www.voucher.gov.gr/

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2024 | 12:57 pm


Σύλληψη και πρόστιμο για εμπρησμό από πρόθεση!

Σύλληψη και πρόστιμο για εμπρησμό από πρόθεση!




Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας, οδηγήθηκε ένας ημεδαπός, στο πλαίσιο του αυτοφώρου καθώς συνελήφθη από την Πυροσβεστική και κατηγορείται για εμπρησμό από πρόθεση.

Ο συγκεκριμένος είχε βάλει φωτιά στην Βαλανιδορράχη του Δήμου Πάργας, σε ξερά χόρτα, βάτα και καλάμια, στο πρανές αγροτικού δρόμου.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση ήταν άμεση.

Παράλληλα προχώρησε στη σύλληψη του συγκεκριμένου στον οποίο επιβλήθηκε και διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.171 ευρώ.

Πηγή  epiruspost.gr

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2024 | 12:45 pm


5η Πανελλήνια επιστημονική εκδήλωση Πνευμονολογίας στα Ιωάννινα

5η Πανελλήνια επιστημονική εκδήλωση Πνευμονολογίας στα Ιωάννινα




Για 5η συνεχή χρονιά η πανελλήνια επιστημονική εκδήλωση Πνευμονολογίας με τίτλο “What is New in Respiratory Medicine” υπό την διοργάνωσης της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΓΝ Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα από την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου έως και το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο Du Lac.

Το Συνέδριο θα προσφέρει ένα πλούσιο τετραήμερο πρόγραμμα με σημαντικούς προσκεκλημένους ομιλητές που θα ταξιδέψουν στα Ιωάννινα προκειμένου να παρευρεθούν και να παρουσιάσουν ζωντανά τα θέματα που περιλαμβάνει το Επιστημονικό Πρόγραμμα. Στόχος του συνεδρίου είναι η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων σε καίρια ζητήματα που αφορούν ολόκληρο το φάσμα της σύγχρονης Πνευμονολογίας, αλλά και θέματα που ενδιαφέρουν την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα των Παθολογικών Ειδικοτήτων σε επίπεδο έρευνας, εκπαίδευσης, κλινικής πρακτικής, καθώς και στο ρόλο του Πνευμονολόγου στη συνεργασία του με άλλες ειδικότητες.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 15.00 με τη φιλοξενία σεμιναρίου Basic Life Support (BLS), ένα πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης με πρακτική άσκηση που παρέχεται στους φοιτητές του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν επείγουσες καταστάσεις και να προσφέρουν πρώτες βοήθειες.

Την ίδια ημέρα στις 17.00 θα διεξαχθεί ειδική ενότητα αφιερωμένη στην εξωνοσοκομειακή αντιμετώπιση των πιο συχνών αναπνευστικών προβλημάτων. Θα διαπραγματευθεί την αναγνώριση στην κοινότητα, την κλινική διάγνωση και το λειτουργικό έλεγχο του αναπνευστικού, τον απεικονιστικό έλεγχο και και στις θεραπευτικές στρατηγικές, με ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία Πνευμονολόγων και ιατρών άλλων ειδικοτήτων σε εξωνοσοκομειακό επίπεδο, καθώς και στα κριτήρια παραπομπής στο νοσοκομείο. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 20.30.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων αναμένεται να ξεπεράσει τους 450 από Ελλάδα και εξωτερικό.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα https://winrespmed2024.gr/

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2024 | 12:43 pm


Το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας

Το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας




Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας ανακοινώνει ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας, ο
εορτασμός της οποίας έχει καθιερωθεί από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (Ι.Μ.Ο.) για το
τρέχον έτος πραγματοποιείται την 26η Σεπτεμβρίου, ημέρα Πέμπτη.

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι: «Πλοηγώντας στο μέλλον: Πρώτα η ασφάλεια! –
Navigating the future: Safety first». Τα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία που θα βρίσκονται στο Λιμένα μας την εν
λόγω ημέρα, θα είναι σημαιοστολισμένα και φωταγωγημένα, ενώ στο μέτρο του δυνατού, θα
πραγματοποιηθούν συναφείς ομιλίες στα πληρώματα των πλοίων για το σκοπό του Εορτασμού και
για τη συνεισφορά του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) στη βελτίωση των επιπέδων
ασφαλείας των πλοίων και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2024 | 12:27 pm


Έναρξη χορευτικού τμήματος Ηπειρωτών Αστυνομικών

 Έναρξη χορευτικού τμήματος Ηπειρωτών Αστυνομικών




Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2024 | 12:19 pm


Κ.Ε.ΠΕ.Α. Φιλιατών-Θεσπρωτίας: Πρόσκληση στο 3ήμερο βιωματικό σεμινάριο

 Κ.Ε.ΠΕ.Α. Φιλιατών-Θεσπρωτίας: Πρόσκληση στο 3ήμερο βιωματικό σεμινάριο




Το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Φιλιατών-Θεσπρωτίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου προγραμματίζει την υλοποίηση 3ήμερου σεμιναρίου στις 26- 27- 28 /10/2024 στην Χιμάρα. Έχει ήδη προηγηθεί σεμινάριο με τα ίδια περιβαλλοντικά θέματα και επαναλαμβάνεται λόγω μεγάλης ανταπόκρισης – αιτήσεων την προηγούμενη φορά.

Έχει γίνει η απαραίτητη συνομιλία με το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο στην Κορυτσά και την διεύθυνση του 9/θέσιου Ελληνικού σχολείου «ΟΜΗΡΟΣ» και προετοιμασία κάθε ενέργειάς μας για την σωστή υλοποίηση της εκπαιδευτικής αυτής δράσης.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς των περιφερειών: Ιόνιων Νήσων (Κέρκυρας – Λευκάδας), Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας.

Ένα από τα περιβαλλοντικά σχολικά προγράμματα που υλοποιείται με πολύ καλή ανταπόκριση από τις σχολικές μονάδες, τα τελευταία χρόνια είναι και το: «Παραδοσιακοί Οικισμοί, Πετρογέφυρα, Νερόμυλοι…». Είχε πραγματοποιηθεί ανάλογο σεμινάριο για εκπαιδευτικούς της περιοχής της Χιμάρας, πέρυσι και παρουσίαση αυτού του Περιβαλλοντικού Προγράμματος σε τάξεις του 9/θέσιου Ελληνικού σχολείου της Χιμάρας (7η και 9η ). Με παρότρυνση από εκπαιδευτικούς αποφασίσαμε με την Αν. Περιφερειακή Διευθύντρια κ. Μπέση να προχωρήσουμε σε κοινό αίτημα για την έγκριση αυτής της εκπαιδευτικής εκδήλωσης. Εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί με την ανιδιοτελή συμμετοχή των εισηγητών και την οικονομική συνεισφορά όλων των συμμετεχόντων για την κάλυψη διαμονής, διατροφής και μετακίνησης.

Ο χρόνος τρέχει πολύ γρήγορα και το σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το χτες και το αύριο θα είναι τελείως διαφορετικό με το σήμερα. Υπάρχει όμως ένας συνδετικός κρίκος, που δεν είναι άλλος από τον πολιτισμό, που μας θυμίζει το παρελθόν και αποτελεί στέρεα παρακαταθήκη για το μέλλον. Το ΚΕΠΕΑ Φιλιατών – Θεσπρωτίας έχοντας υπόψη τη σημασία που διαδραματίζει ο πολιτισμός στην ιστορική διαδρομή, αλλά και η αναπτυξιακή διάσταση που έχει για κάθε περιοχή αναλαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες – δραστηριότητες σε περιπτώσεις περιοχών στις οποίες ο άναρχος εκμοντερνισμός σαρώνει τα πάντα στο διάβα του, σβήνοντας ιστορία και πολιτισμό, περίπτωση Χιμάρας…

Επιδίωξή μας, και στόχος του Κ.Ε.ΠΕ.Α Φιλιατών – Θεσπρωτίας στα 14 πια χρόνια λειτουργίας, μέσα από τα σχολικά εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά προγράμματα και ημερίδες – σεμινάρια, να τονιστεί η ιδιαιτερότητα του φυσικού περιβάλλοντος, της υπαίθρου και η αρμονική συνύπαρξη με στοιχεία παλιών ανθρωπογενών παρεμβάσεων κτισμάτων (στοιχεία πολιτισμού).

Η διαδικασία υποβολής αίτησης είναι η εξής:

Στη φόρμα αίτησης (excel) που σας επισυνάπτουμε οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους και να την υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο e-mail: [email protected]

Προθεσμία υποβολής αίτησης είναι η 27/09/2024 έως τις 11:00 π.μ.

Επισημαίνεται ότι ίσως υπάρξει διαφοροποίηση στο πρόγραμμα λόγω καιρικών συνθηκών. Απαραίτητη όμως η ανάλογη ένδυση-υπόδηση για τις εξορμήσεις στα πεδία δράσεων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΘΕΜΑ: Μνημειακό πολιτιστικό απόθεμα στην περιοχή των Δήμων Φοινικίου, Αγίων Σαράντα και Χιμάρας.

Σάββατο 26/10/2024
Ώρα Αναχώρησης: 11:00 Ξενοδοχείο Αντζέλικα , αρχή Ηγουμενίτσας αρκετός χώρος για στάθμευση των αυτοκινήτων.

11: 45 - 13:30 Αρχαιολογικός χώρος Βουρθωτού , μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς UNESCO, περιήγηση από τον αρχαιολόγο Στέφανο Βασιλειάδη.

13:30-14:10 Μονή Δέματος Αγ. Γεωργίου , Νικολάου Μάρκος ΠΕ11, MSc, Προϊστάμενος Κ.Ε.ΠΕ.Α Φιλιατών – Θεσπρωτίας.

14:10 -16:30 Γεύμα Αγ. Σαράντα.

16:30 – 17:30 Μετάβαση στην Ι.Μ Αγίων Σαράντα Ζαφειράτης Ευάγγελος Ιστοριοδίφης - Συγγραφέας.

17:30 -18:45 Στάση στο Κάστρο Πόρτο Παλέρμο προηγούμενη ονομασία Πάνορμος

18:45 –19:15 Μετάβαση και άφιξη στην Χιμάρα, στην πρώτη παραλία όπου και το Ξενοδοχείο.

19: 15- 21:00 Τακτοποίηση στα δωμάτια.

21:00 Δείπνο
 
Κυριακή 27/10/2024
09:00 -10:45 Παραδοσιακή τεχνική κτισίματος – Μπουλούκι – Πρωτομάστορας Παπαβασιλείου Χρήστος MSc ΠΕ70 Διευθυντής σχολείου

10:45 -14:00 Μετάβαση και περιήγηση στο κάστρο της Χιμάρας και στην παλιά πόλη εντός. Στην πορεία ενημέρωση για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και ιστορική αναδρομή. Παππάς Λεωνίδας Αρχιτέκτονας – Μηχανικός.

14:0- 16:30 Φαγητό - ανάπαυλα

16:30 -18:30 Μετάβαση στο παραδοσιακό χωριό Βούνο Νικολάου Μάρκος

18:30 – 20:00 Παρουσίαση του βιβλίου του ΚΕΠΕΑ Φιλιατών – Θεσπρωτίας. Στοιχεία Παραδοσιακής Κληρονομιάς στην περιοχή των Αγ. Σαράντα έως και την πόλη του Δέλβινου. Νικολάου Μάρκος ΠΕ11, MSc, Προϊστάμενος Κ.Ε.ΠΕ.Α Φιλιατών – Θεσπρωτίας. 20:00 – 20:45 Ερωτήσεις - Διάλογος

ΔΕΥΤΕΡΑ 28/10/2024

09:00-10:30 Αναχώρηση και ενημέρωση στο 9/θέσιο Ελληνικό σχολείο Χιμάρας. ΝΙΚΟΛΑΟΥ Μ.

10:30-13:30 Αναχώρηση και περιήγηση στον παλιό οικισμό Δρυμάδες ΝΙΚΟΛΑΟΥ Μ.

13:30 - Μετάβαση Χιμάρα

13:00 -15.00 Γεύμα 16:00 - 17:00 Επίσκεψη στην Ι.Μ Θεολόγου Μεσοποταμίας, Λιλιόπουλος Νικόλαος ΠΕ 01, MSc,

17:00-1800 Αρχαίο Φοινίκι, περιήγηση από τον αρχαιολόγο Στέφανο Βασιλειάδη.

Επιστροφή Ηγουμενίτσα, λήξη.


Ο Προϊστάμενος του Κ.Ε.ΠΕ.Α Φιλιατών – Θεσπρωτίας
Νικολάου Μάρκος

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2024 | 11:22 am


Επίδομα θέρμανσης: Τα ποσά, οι δικαιούχοι και τα κριτήρια – Πώς θα διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου

Επίδομα θέρμανσης: Τα ποσά, οι δικαιούχοι και τα κριτήρια – Πώς θα διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου




Από 100 έως 1.000 ευρώ θα κυμαίνεται το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης.

Ειδικότερα, κάθε δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να λάβει από 100 έως και 800 ευρώ, ωστόσο ανώτατο ποσό αυξάνεται μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ για οικισμούς με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες.

Το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί φέτος σε όσους θα πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

Για το ετήσιο εισόδημα

Έως και 16.000 ευρώ θα πρέπει να είναι το ετήσιο εισόδημα για τους άγαμους.
Έως και 24.000 ευρώ θα πρέπει να είναι το ετήσιο εισόδημα για τους έγγαμους. Το ποσό αυτό θα αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, για τις οικογένειες με παιδιά.

Το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με 1 παιδί θα πρέπει να ανέρχεται στα 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με 2 παιδιά θα πρέπει να είναι στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με 3 παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος στα 39.000 ευρώ

Για την ακίνητη περιουσία

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες

Υπενθυμίζεται πως και πέρυσι εφάρμοσε η κυβέρνηση το εν λόγω μέτρο και οι αγορές καυσίμων που συμμετείχαν στο επίδομα αυτό ήταν το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης, το φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη), το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα, η βιομάζα (πέλετ) και θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης. Επίσης επισημαίνεται πως το επίδομα αυτό καταβάλλονταν σε 3 δόσεις στους δικαιούχους αφού προηγουμένως υπέβαλλαν σχετική αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “myΘέρμανση” και είχαν καταχωρήσει τις σχετικές αποδείξεις αγορών καυσίμων μέσω της εφαρμογής “ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ”.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πού θα φτάσει η τιμή του φέτος

Στις 15 Οκτωβρίου αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης. Μάλιστα δεν αποκλείεται οι τιμή του πετρελαίου να είναι χαμηλότερη φέτος σε σχέση με πέρυσι.
Πάντως αν το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκινούσε σήμερα να διατίθεται από τα πρατήρια και τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, θα είχε πρώτη τιμή 1,10 ευρώ ανά λίτρο, όταν πέρυσι η τιμή εκκίνησης είχε διαμορφωθεί στα 1,40 ευρώ ανά λίτρο σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων.

Επίσης τα διυλιστήρια αναμένεται να καθορίσουν λίγο πριν τις 15 Οκτωβρίου την τιμή διάθεσης για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2024 | 11:18 am


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συναυλία “Αφιέρωμα στα τραγούδια της δεκαετίας του ‘80”

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συναυλία “Αφιέρωμα στα τραγούδια της δεκαετίας του ‘80”




Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τη μεγάλη συναυλία του Σύγχρονου Ωδείου Ηγ/τσας με θέμα “Αφιέρωμα στα τραγούδια της δεκαετίας του ‘80” στο θεατράκι Γραικοχωρίου!
Η βραδιά ειχε πολύ κέφι αλλά και συγκίνηση αφού ακούστηκαν τραγούδια μιας άλλης εποχής από τους μαθητές!
Τιμητική στιγμή για τους τελειόφοιτους σπουδαστές μας όταν έγινε η απονομή των πτυχίων τους όπου ο κόσμος δεν σταμάτησε να χειροκροτάει!
Στην σκηνή ήταν παρούσα και η χορωδία του Μουσικού Γυμνασίου Μαζαρακιάς αλλά και μαθητές του σχολείου!

Ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ είναι “πολύ λίγο” σε όλους όσους βοήθησαν ώστε να πάρει σάρκα και οστά αυτή η μεγάλη συναυλία!

Ευχαριστούμε θερμά τους:
•Δήμαρχο Ηγ/τσας κ Νταή Παναγιώτη
•Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ Δημάκο Δημήτριο
•Διευθυντή του Μουσικού Γυμνασίου Μαζαρακιάς κ Ιωάννης Γεωργίου
•Πρόεδρο της κοινότητας Ηγ/τσας κ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΙΡΒΙΛΗΣ
•Πρόεδρο της κοινότητας Γραικοχωρίου κα Μπέζα Βούλα

Ενα μεγάλο ευχαριστώ στους καθηγητές του ωδείου:
•Μπέλλου Μαρία
•Μιχαήλ Κόγκας (Τραγουδι-Σαξοφωνο)
•Ταμπας Φωτης (Μπασο)
•Γκλιναβος Κωστας (Ντραμς)
•Federica Castillari (Βιολι)
•Σερεφας Νικος (Παραδοσιακο κλαρινο)
•Στους καθηγητες του Μουσικου Γυμνασιου Μαζαρακιας για την προετοιμασια των μαθητων!!!

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ Βασίλης Γιόγιακας όπου τον ευχαριστούμε θερμά!

•Την εκδήλωση αποθανάτισε με φωτογραφίες και βίντεο ο κ Τρίγκος Θωμάς όπου μπορείτε εκει να δείτε περισσότερες στιγμές της εκδήλωσης!

Και του χρόνου!

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2024 | 11:13 am


Βανδάλισαν τη βρύση στο Καστρί Ηγουμενίτσας

Βανδάλισαν τη βρύση στο Καστρί Ηγουμενίτσας


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τιτάνης εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τους πρόσφατους βανδαλισμούς που σημειώθηκαν στη Βρύση στο Καστρί, όπου άγνωστοι έγραψαν οπαδικά συνθήματα. 
Η συγκεκριμένη τοποθεσία είχε καθαριστεί και καλλωπιστεί μόλις πριν από λίγους μήνες, στις 14 Απριλίου 2024, μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου και τη συνεργασία εθελοντών κάθε ηλικίας.
Η συλλογική αυτή προσπάθεια είχε αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα, δίνοντας στον χώρο μια νέα πνοή. 


Ωστόσο, η πρόσφατη καταστροφή προκαλεί απογοήτευση στους κατοίκους, που είχαν δει τον κόπο τους, να μετατρέπεται σε ένα όμορφο σημείο για όλους.
Ο Σύλλογος καταδικάζει τις ενέργειες αυτές και καλεί τους πολίτες να προστατεύουν τους δημόσιους χώρους. 
Παρά τις δυσκολίες, παραμένει ισχυρή η βούληση για συνέχιση των προσπαθειών αποκατάστασης και διατήρησης του χώρου.

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2024 | 11:11 am


Πρόσκληση συμμετοχής σε προγράμματα του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Φιλιατών-Θεσπρωτίας

Πρόσκληση συμμετοχής σε προγράμματα του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Φιλιατών-Θεσπρωτίας



Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) Φιλιατών-Θεσπρωτίας καλεί τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας ΗΠΕΙΡΟΥ σε συμμετοχή στα Περιβαλλοντικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν κατά την χρονική περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2024. Ευελπιστούμε σε συνάντηση στο πλαίσιο Εκπαιδευτικών – Περιβαλλοντικών επισκέψεων στις εγκαταστάσεις του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Φιλιατών-Θεσπρωτίας στο Δ.Δ. Βρυσέλλας και ιδιαίτερα στα αντίστοιχα πεδία δράσεων.

Τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2024 είναι τα ακόλουθα:

1. Καλαμάς – Αχέροντας, τα Ποτάμια μας στο Ρου του Χρόνου και της Φύσης

2. Μέλισσα, τι Ξέρουμε, τι Πρέπει να Γνωρίζουμε…

3. Παραδοσιακοί Οικισμοί, Πετρογέφυρα, Νερόμυλοι...

4. Περιβαλλοντικές Διαδρομές

5. Υδροκίνηση

6. Λιμένες και Παράκτια Ζώνη της Θεσπρωτίας

7. Περιαστικό Δάσος Ηγουμενίτσας

8. Το ΄πε το Πουλάκι: Γιατί Πρέπει να Σεβόμαστε το Φυσικό Περιβάλλον. (Κατάλληλο για Νηπιαγωγείο & Α΄ Δημοτικού-Διάρκεια: 1-1,5 ώρα. Πειραματική υλοποίηση του προγράμματος στην περιοχή Ηγ/τσας & προαστίων με επισκέψεις μελών της παιδαγωγικής ομάδας του Κ.Ε.ΠΕ.Α στις σχολικές μονάδες).

Περισσότερες πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν να αναζητηθούν στον διαδικτυακό τόπο του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Φιλιατών-Θεσπρωτίας

https://k-e-pe-a-kpe-philiaton-thesprotias8.webnode.gr/

στην ενότητα «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ».

Αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν οι εκπαιδευτικοί μέχρι και 04/10/2024, στον σύνδεσμο: https://forms.gle/uGbiUiUAS9zo8evm9

Η ημερομηνία υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος θα ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΕΙ μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας του Κ.Ε.ΠΕ.Α. με τις σχολικές μονάδες.

Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί παρακολουθούν και έχουν την ευθύνη για τους/τις μαθητές/τριές τους σε όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Σε επόμενο χρόνο, κατόπιν έκδοσης σχετικής εγκυκλίου του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Φιλιατών-Θεσπρωτίας θα απευθύνει εκ νέου πρόσκληση στις σχολικές μονάδες για τη συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2025.

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2024 | 10:52 am


E-FUN Tiger, επισκεφτείτε μας για test drive στη Δαγκλή 4 Ηγουμενίτσα

E-FUN Tiger, επισκεφτείτε μας για test drive στη Δαγκλή 4 Ηγουμενίτσα


Ηλεκτρική ισχύς και απόδοση σε κάθε διαδρομή
Το E-FUN Tiger είναι το ηλεκτρικό scooter που συνδυάζει δύναμη, απόδοση και οικονομία, προσφέροντας την απόλυτη εμπειρία ηλεκτροκίνησης. Στην ESF ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ, φέρνουμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη μετακίνηση με το E-FUN Tiger, το οποίο αποτελεί την ιδανική επιλογή για τους αναβάτες που θέλουν να απολαύσουν την ισχύ ενός ηλεκτρικού scooter με μοναδικά χαρακτηριστικά.

Γιατί να Επιλέξετε το E-FUN Tiger;
1. Ισχυρή Απόδοση: Το E-FUN Tiger διαθέτει έναν δυνατό ηλεκτροκινητήρα που προσφέρει άμεση απόκριση και εξαιρετική επιτάχυνση, καθιστώντας το ιδανικό για γρήγορες και ευέλικτες μετακινήσεις στην πόλη και όχι μόνο.
2. Οικονομία με Επιδότηση 30%: Αποκτήστε το E-FUN Tiger με κρατική επιδότηση έως 30%, κάνοντάς το μία από τις πιο οικονομικές επιλογές στην αγορά. Αξιοποιήστε την επιδότηση και εξοικονομήστε σημαντικά ποσά στην αγορά σας.
3. Μοντέρνος Σχεδιασμός και Άνεση: Με εντυπωσιακό σχεδιασμό και εργονομικές γραμμές, το E-FUN Tiger προσφέρει άνεση και στυλ σε κάθε σας διαδρομή. Η ανθεκτική κατασκευή του εγγυάται μακροχρόνια αξιοπιστία και άνεση, είτε στις καθημερινές μετακινήσεις είτε στις πιο απαιτητικές διαδρομές.
4. Ιδανικό για Test Drive: Θέλετε να δείτε τις δυνατότητες του E-FUN Tiger από κοντά; Σας προσκαλούμε στο κατάστημά μας στην οδό Δαγκλή 4 στην Ηγουμενίτσα για ένα test drive! Ελάτε να ζήσετε την εμπειρία οδήγησης ενός ηλεκτρικού scooter υψηλών προδιαγραφών και να ανακαλύψετε μόνοι σας τη δύναμη και την ευελιξία του E-FUN Tiger.

Κάντε την Επόμενη Κίνηση στη Μετακίνησή σας
Το E-FUN Tiger είναι η απόλυτη επιλογή για όσους θέλουν να συνδυάσουν την οικονομία με την απόδοση. Επισκεφθείτε μας για να το δείτε από κοντά και να το δοκιμάσετε σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης.
Ελάτε στην ESF ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ στην οδό Δαγκλή 4 στην Ηγουμενίτσα, για ένα test drive και ανακαλύψτε την επόμενη γενιά ηλεκτροκίνησης με το E-FUN Tiger!

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2024 | 10:43 am


Εθελοντική δράση στη Σαγιάδα για τους μαθητές του παιδικού σταθμού και του νηπιαγωγείου

Εθελοντική δράση στη Σαγιάδα για τους μαθητές του παιδικού σταθμού και του νηπιαγωγείου


Στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, εθελοντές από το χωριό, πραγματοποίησαν σημαντικές εργασίες βελτίωσης στο χώρο του παιδικού σταθμού και του νηπιαγωγείου. 


Συγκεκριμένα, κατασκεύασαν πόρτες για να εξυπηρετηθεί η πρόσβαση των παιδιών στην παιδική χαρά, ενώ παράλληλα επισκεύασαν τα παγκάκια για τις ανάγκες του εθελοντικού πυροσβεστικού κλιμακίου.


Η δράση αυτή στηρίχθηκε από τον Δήμο Φιλιατών, ο οποίος προσέφερε ξυλεία για τα παγκάκια, και από πολλούς πολίτες που αφιλοκερδώς προσφέρθηκαν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια. 
Η τοπική κοινότητα τονίζει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες προάγουν την αξία του εθελοντισμού και αναδεικνύουν τη συλλογική προσφορά προς το κοινό καλό.
Το μήνυμα που συνοδεύει τη δράση είναι ότι "δεν ονειρευόμαστε έναν καλύτερο κόσμο, τον δημιουργούμε".

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2024 | 10:39 am


Η Εφορία ενεργοποιεί τα αυτόματα πρόστιμα – Πότε επιβάλλονται

Η Εφορία ενεργοποιεί τα αυτόματα πρόστιμα – Πότε επιβάλλονται




Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων φέρνει τα αυτόματα πρόστιμα για τους «ξεχασιάρηδες».

Από τον Οκτώβριο, ενεργοποιείται η αυτόματη επιβολή των προστίμων σε φορολογούμενους που καθυστερούν την υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων. Τα ειδοποιητήρια θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και της εφαρμογής myAADEapp.

Για παράδειγμα, όταν ένας φορολογούμενος υποβάλλει καθυστερημένα τη φορολογική του δήλωση, το σύστημα θα εκκαθαρίζει τον φόρο και ταυτόχρονα, θα επιβάλλει το πρόστιμο για την καθυστέρηση.

Τα ποσά ανέρχονται σε 100 ευρώ για φυσικά πρόσωπα, ενώ, για επιχειρηματίες φθάνουν τα 250 ευρώ για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και τα 500 ευρώ για όσους κρατούν διπλογραφικά.

Μέχρι σήμερα, η επιβολή των προστίμων γινόταν με σημαντική καθυστέρηση από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές, με αποτέλεσμα να προστίθενται τόκοι και τα τελικά ποσά να αυξάνονται.

Αυτό αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν, από τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα αυτόματης έκδοσης προστίμων. Η νέα διαδικασία θα εξαλείψει αυτές τις καθυστερήσεις, μειώνοντας το οικονομικό βάρος για τους φορολογούμενους, καθώς τα πρόστιμα θα επιβάλλονται αμέσως μετά την εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης, χωρίς πρόσθετους τόκους. Πάντως, δεν επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2024 | 10:28 am


Καιρός σήμερα: Αστάθεια με τοπικές βροχές και θερμοκρασία στους 31 βαθμούς

Καιρός σήμερα: Αστάθεια με τοπικές βροχές και θερμοκρασία στους 31 βαθμούς




Άστατος προβλέπεται ο καιρός σήμερα, Τετάρτη, με το σκηνικό να συνθέτουν βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα ενδέχεται σε αρκετές περιοχές της χώρας να είναι ισχυρά.

Νεφώσεις αυξημένες στο Ιόνιο και την Ήπειρο και βαθμιαία στα υπόλοιπα τμήματα, με βροχές και τοπικές καταιγίδες και στα υπόλοιπα κυρίως ορεινά ηπειρωτικά τμήματα, αναμένονται λίγες νεφώσεις που τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και στα δυτικά και τα βόρεια θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 27 με 29 βαθμούς και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες,
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα θαλάσσια πρόσκαιρα νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 και τοπικά τους 30 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στο Ιόνιο και την Ήπειρο παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες οπότε και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 με 30 και τοπικά έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 και στην Κρήτη τοπικά έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφορ και από το μεσημέρι νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2024 | 10:20 am


Επιδοτήσεις δικαιούχων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ» και έναρξη υπαγωγής αιτήσεων στη δράση «Φορτίζω Παντού»

Επιδοτήσεις δικαιούχων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ» και έναρξη υπαγωγής αιτήσεων στη δράση «Φορτίζω Παντού»

Σε νέα πληρωμή δικαιούχων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙI», προχωρά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ειδικότερα, σήμερα 24 Σεπτεμβρίου θα πιστωθεί, με την 2η σχετική απόφαση έγκρισης πίστωσης, στους λογαριασμούς 319 δικαιούχων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ», το ποσό των 1.018.295,88 ευρώ.

Από αυτά, το ποσό των 868.029,36 ευρώ, αφορά 296 φυσικά πρόσωπα. Συνολικά, θα επιδοτηθούν 322 ηλεκτρικά οχήματα.

Από τον Αύγουστο το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει καταβάλει επιδοτήσεις συνολικού ποσού 1.161.290,45 ευρώ σε 349 δικαιούχους για 352 ηλεκτρικά οχήματα.

Παράλληλα, εκδόθηκε η πρώτη απόφαση υπαγωγής αιτήσεων στη δράση «Φορτίζω Παντού».

Αφορά 19 αιτήσεις για την υλοποίηση 27 δημοσίως προσβάσιμων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, που αντιστοιχούν σε 70 σημεία επαναφόρτισης (ρευματοδότες), με ανώτατο συνολικό εγκεκριμένο ποσό δημόσιας ενίσχυσης ύψους 1.106.706 ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2024 | 9:14 am


POS στα ταξί: Προθεσμία 5 εβδομάδων, αλλιώς πρόστιμα

POS στα ταξί: Προθεσμία 5 εβδομάδων, αλλιώς πρόστιμα




Τελεσίγραφο έχει δώσει η κυβέρνηση για την ειδική σήμανση POS στα ταξί με τα περιθώρια να στενεύουν για τους επαγγελματίες οδηγούς, που έχουν προθεσμία πέντε εβδομάδων. Το μήνυμα του Κωστή Χατζηδάκη είναι ξεκάθαρο. «Υποχρεωμένοι οι οδηγοί ταξί να βάλουν τη σήμανση για POS».

Η διαδικασία και τα πρόστιμα

Η διαδικασία και τα αυστηρά χρονικά πλαίσια που προβλέπονται για την προμήθεια και εγκατάσταση των POS αναλύονται ως εξής:

Οι επαγγελματίες ταξί οφείλουν να έχουν επικολλήσει το ειδικό σήμα στο όχημα ταξί εντός τριών εβδομάδων από την παραλαβή του

Η ΑΑΔΕ απευθύνει έγγραφη πρόσκληση στην ΠΟΕΙΑΤΑ για την παραλαβή των σημάτων και η τελευταία οφείλει, εντός πέντε εργάσιμων, να γνωστοποιήσει τον υπεύθυνο παραλαβής και τον τρόπο παραλαβής των σημάτων από την αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ.

Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής από την Πανελλήνια Ομοσπονδία ή άπρακτης παρέλευσης της πενθήμερης προθεσμίας, τα πρωτοβάθμια σωματεία έχουν υποχρέωση, εντός προθεσμίας 10 ημερών από τη γνωστοποίηση της άπρακτης παρέλευσης ή άρνησης παραλαβής από την Ομοσπονδία, να ενημερώσουν ψηφιακά στην ΑΑΔΕ μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι θα παραλάβουν εκείνα τα εν λόγω σήματα για τους υπόχρεους της περιφέρειάς τους, δηλώνοντας τον υπεύθυνο παραλαβής και τον τρόπο παραλαβής που επιθυμούν.

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2024 | 9:08 am


Σοκαριστικοί αριθμοί: 37 συλλήψεις ανηλίκων τη μέρα – Αύξηση 46% στην ανήλικη παραβατικότητα σε 8 μήνες

Σοκαριστικοί αριθμοί: 37 συλλήψεις ανηλίκων τη μέρα – Αύξηση 46% στην ανήλικη παραβατικότητα σε 8 μήνες



Ραγδαία ανοδικές τάσεις στην παραβατικότητα μεταξύ ανηλίκων δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. καθώς τους τελευταίους οκτώ μήνες αυξήθηκε 46%.

Παράλληλα, ο αριθμός των συλληφθέντων ανηλίκων έφτασε το πρώτο οκτάμηνο του 2024 τις 8.978, ενώ ένα χρόνο πριν οι συλλήψεις ήταν 6.157.

Κατά μέσο όρο, κάθε μέρα οι Αρχές προχωρούν στη σύλληψη 37 μαθητών δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, με τον αριθμό να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 10.000 μέχρι το τέλος του 2024.

Το κατηγορητήριο αφορά ναρκωτικά, ξυλοδαρμούς, ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις κ.ά. αδικήματα.

Ενδεικτικά, το πρώτο οκτάμηνο του 2024 συνελήφθησαν:667 ανήλικοι για σωματικές βλάβες έναντι 383 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023
93 ανήλικοι για βιασμούς και απόπειρες έναντι 49 το 2023
776 για ναρκωτικά έναντι 505 το προηγούμενο έτος
2.050 ανήλικοι για ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις έναντι 1.850 το 2023.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η αύξηση εν μέρει προκύπτει από τον μεγάλο αριθμό των εβδομαδιαίων στοχευμένων δράσεων που πραγματοποιούνται το τελευταίο έτος από κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. σε στέκια ανηλίκων σε όλη τη χώρα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι υπαρκτό.

Οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά 41%, ενώ οι προσαγωγές κατά 26%.

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2024 | 8:55 am


«Κοινό των Ηπειρωτών» στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής Ηπείρου στις 24-9-2024.

«Κοινό των Ηπειρωτών» στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής Ηπείρου στις 24-9-2024



Το «Κοινό των Ηπειρωτών» έθεσε στην 4η/24-9-2024 Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής Ηπείρου δύο σημαντικά θέματα για την Ήπειρο.

Το 1ο θέμα αφορούσε τον απολογισμό και τις εκκρεμότητες της Περιφέρειας Ηπείρου σε έργα για το Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020 καθώς και τον προγραμματισμό των έργων και τις δεσμεύσεις πόρων για το Ε.Σ.Π.Α. 2021-27.

Η κατάθεση του θέματος και οι απαντήσεις της Περιφερειακής Αρχής δίνουν τη δυνατότητα επεξεργασίας των στοιχείων και εξαγωγής συμπερασμάτων από όλους. Ταυτόχρονα μπορούν να προκαλέσουν και μια δημόσια συζήτηση αποτίμησης, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά για τα έργα της Περιφέρειας. Χαρακτηριστικό συμπέρασμα της σημερινής συζήτησης είναι ότι περίπου το ένα τέταρτο από τους πόρους του νέου Ε.Σ.Π.Α. 2021-27 για την Περιφέρεια Ηπείρου πηγαίνει για την ολοκλήρωση έργων που έρχονται ως συνέχεια από το προηγούμενο πρόγραμμα 2014-2020. Επισημάναμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έγινε ουσιαστική διαβούλευση με τους φορείς και με τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης αλλά ούτε και σοβαρή συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα ζητήματα αυτά.

Το 2ο θέμα που τέθηκε από την παράταξή μας καλούσε την Περιφερειακή Αρχή να απαντήσει για το ποιο είναι το σχέδιο και τα πεπραγμένα της για την αντιμετώπιση της εγκατάλειψης και της ερημοποίησης της υπαίθρου.

Από τις απαντήσεις της Περιφερειακής Αρχής δεν προέκυψε η ύπαρξη κάποιου σοβαρού σχεδίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την ενίσχυση της κοινωνικής - οικονομικής ζωής στη ύπαιθρο.

Η παράταξή μας θεωρεί ότι απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός, συνεργασία με τους εμπλεκόμενους δήμους, τους φορείς, τις τοπικές κοινωνίες, τους βουλευτές της Ηπείρου και την κυβέρνηση.

Δυστυχώς η Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και το κεντρικό κράτος επιχειρούν να λύσουν το πρόβλημα με αποσπασματικά μέτρα και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τον τόπο μας. Η ταχύτατα εξελισσόμενη ερημοποίηση της υπαίθρου αποτελεί ένα ισχυρό σήμα κινδύνου αλλά και σήμα για άμεση ενεργοποίηση και σοβαρές δράσεις πριν είναι πολύ αργά.

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2024 | 8:45 am


Το Μαργαρίτι αναδιοργανώνεται και διεκδικεί τα δίκια του

Το Μαργαρίτι αναδιοργανώνεται και διεκδικεί τα δίκια του




Γράφει ο Βαγγέλης Γρ. Αθανασίου

Συνενώθηκαν οι φορείς αποδήμων του Μαργαριτίου, εσωτερικού και εξωτερικού σε έναν κοινό φορέα, με στόχο την διαμόρφωση ατζέντας από κοινού με τους τοπικούς φορείς ώστε να τρέξουν έργα πνοής και υποδομής που χρόνια βρίσκονται στις καλένδες και στα προσεχώς.

Ο παλιός δήμος Μαργαριτίου και σημερινή δημοτική ενότητα, μάλλον έχει κάνει βήματα πίσω παρά προς την πρόοδο αφού τα βασικότερα έργα που θα μπορούσαν να δώσουν μια προοπτική στον τόπο χωλαίνουν ή έχουν μπει στον πάγο.

Πολλά ήταν τα «πρότζεκτ» και τα σχέδια επί χάρτου, πολλές προτάσεις που όμως δεν βρήκαν για ποικίλους λόγους την υλοποίηση τους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του νέου φορέα κ. Ηλία Νικολάου ο στόχος να υπάρξει ο συντονισμός όλων ώστε να ξεμπλοκάρουν βασικά έργα υποδομής όπως ο αναδασμός του κάμπου Μαργαριτίου ή η διάσωση και ανάδειξη του έλους Καλοδικίου, μέσω του οποίου και των δράσεων που μπορούν να αναπτυχθούν εκεί και θα ήταν δυνατό να διαμορφωθεί ένα μοντέλο εναλλακτικού τουρισμού στην ενδοχώρα και πίσω από την παραλιακή ζώνη συνδέοντας και αναδεικνύοντας όλα τα τοπικά διαμερίσματα της Δημοτικής Ενότητας. Αντ’ αυτού όμως το έλος Καλοδικίου αργοπεθαίνει και μοιάζει παρατημένο στην μοίρα του.

Στόχος λοιπόν του νέου φορέα είναι να συνεργαστεί με τους αρμόδιους φορείς και να προτείνει λύσεις, ώστε να αρθούν τα αδιέξοδα που καταδικάζουν την περιοχή σε οπισθοδρόμηση.

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2024 | 8:37 am


Εκτός λειτουργίας για 48 ώρες το σύστημα ΑΜΚΑ

Εκτός λειτουργίας για 48 ώρες το σύστημα ΑΜΚΑ




Εκτός λειτουργίας βρίσκεται για δυο 24ωρα το σύστημα ΑΜΚΑ, στο πλαίσιο τεχνικών αναβαθμίσεων των συστημάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ, από την Παρασκευή 27/9 στις 10 το βράδυ έως και την Κυριακή 29/9 τα μεσάνυχτα, τα συστήματα που είναι διασυνδεδεμένα με τους ΑΜΚΑ δεν θα είναι λειτουργικά.

Η ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ

Στο πλαίσιο του έργου «Αναβάθμιση των Υποδομών της ΗΔΙΚΑ ΑΕ», πρόκειται να γίνει μετάπτωση της Βάσης Δεδομένων ΑΜΚΑ σε νέα υποδομή, κατά το διάστημα από την Παρασκευή 27/09/2024 και ώρα 22:00 έως και την Κυριακή 29/09/2024 και ώρα 00:00.

Κατά την ανωτέρω χρονική περίοδο, τα συστήματα που υποστηρίζει η συγκεκριμένη βάση και διαλειτουργούν με τον ΑΜΚΑ δεν θα είναι λειτουργικά.

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2024 | 8:34 am


Ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου τα προγράμματα «Ήπειρος 2014-2020» και «2021-2027»

Ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου τα προγράμματα «Ήπειρος 2014-2020» και «2021-2027»




· Στη ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης απάντησε στο θέμα για τον απολογισμό του Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» και τον προγραμματισμό για το Πρόγραμμα «Ήπειρος 2022-2027», που έθεσε η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών». Η εισαγωγική του τοποθέτηση είναι η παρακάτω:

Πρόγραμμα Ήπειρος 2014-2020

Η διαθέσιμη δημόσια δαπάνη του Προγράμματος Ήπειρος 2014-2020 ανέρχεται σε 295,5εκ€ και οι μέχρι σήμερα δηλωθείσες δαπάνες ανέρχονται σε 319εκ€, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 108% της δημόσιας δαπάνης. Σύμφωνα με το σχέδιο κλεισίματος της Διαχειριστικής Αρχής και της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ οι δαπάνες εκτιμάται ότι θα ανέρθουν περίπου στο 115% της δημόσιας δαπάνης του Προγράμματος, χωρίς απώλεια πόρων.

Σύμφωνα με τις Οδηγίες της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ η καταχώριση των δαπανών πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024 ώστε το κλείσιμο του Προγράμματος να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025.

Για την ομαλή ολοκλήρωση τόσο του Προγράμματος Ήπειρος 2014-2020, όσο και την ολοκλήρωση υλοποίησης των πράξεων αυτών, οι κάτωθι μεταφέρθηκαν στο Πρόγραμμα 2021-2027 είτε εξ ολοκλήρου είτε τμήμα αυτών. Επισημαίνουμε ότι η πλειοψηφία αυτών εντάχθηκε τα τελευταία έτη υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014-2020 με σκοπό την μεταφορά τους στο ΕΣΠΑ 2021-2027, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα κάλυψης του κανόνα ν+3/ν+2 τα πρώτα έτη υλοποίησης του Προγράμματος Ήπειρος 2021-2027.

Μεταφερόμενες πράξεις:

· Προμήθεια Εργαστηριακού Εξοπλισμού για την Ενίσχυση των Ερευνητικών Υποδομών του Κέντρου Υποστήριξης Εξατομικευμένης Ιατρικής Ακριβείας (ΚΕΥΑΙ) του Π.Γ.Ν.Ι. (π/υ 605.988€)

· Ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού συγκροτήματος 1ου Γυμνασίου-1ου Λυκείου Ηγουμενίτσας (π/υ 1.264.426€)

· Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού κοινοχρήστων χώρων Δήμου Ηγουμενίτσας (π/υ 3.800.000€)

· Ολοκληρωμένη Παρέμβαση στο Δίκτυο Οδοφωτισμού της Περιφερειακής Οδού στον Αστικό Ιστό της πόλης της Άρτας (π/υ 2.025.598€)

· Παρεμβάσεις που συμβάλουν στην ενεργειακή αποδοτικότητα της Δ.Ε.Υ.Α. Ηγουμενίτσας (π/υ 2.604.000€)

· Εγκατάσταση φωτιστικών LED στην πόλη της Άρτας (π/υ 2.847.000€)

· Διευθέτηση – οριοθέτηση ρεμάτων στον οικισμό Τύργιας Τ.Κ. Κρανέας Δήμου Ζηρού (π/υ 1.375.041€)

· Κατασκευή έργων διευθέτησης ρέματος στο Δήμο Πάργας (ρέμα Τούση) (π/υ 2.437.570€)

· Έργα διευθέτησης ρέματος Γκούρας (π/υ 8.903.532€)

· Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και Ε.Ε.Λ. Δήμου Κόνιτσας (π/υ 7.858.611€)

· Κατασκευή πράσινου σημείου Δήμου Ζίτσας (π/υ 799.508€)

· Κατασκευή Πράσινου Σημείου Δήμου Νικολάου Σκουφά (π/υ 849.871€)

· Κατασκευή Πράσινου Σημείου Δήμου Ηγουμενίτσας (π/υ 926.798€)

· Κατασκευή Πράσινου Σημείου Δήμου Ζηρού (π/υ 697.645€)

· Πράσινο σημείο Δήμου Πρέβεζας (π/υ 615.029€)

· Πράσινο σημείο Δήμου Πάργας (π/υ 782.593€)

· Κατασκευή Πράσινου Σημείου στο Δήμο Ιωαννιτών (π/υ 876.620€)

· Παρεμβάσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης κοινοχρήστων χώρων - Ανάπτυξη δικτύων βιώσιμης αστικής κινητικότητας Ηγουμενίτσας (π/υ 8.821.294€)

· Ανέγερση νέου κτηρίου για τη στέγαση του 1ου Ειδικού Δημοτικού σχολείου και 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Άρτας (π/υ 573.132€)

· Αναβάθμιση δεξιοτήτων σε ανέργους και ενίσχυση των προοπτικών ένταξης στην αγορά εργασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας (π/υ 596.763€)

· «Αναβάθμιση δεξιοτήτων σε ανέργους από την ΠΕΔ Ηπείρου (π/υ 1.194.237€)

· Αναβάθμιση δεξιοτήτων σε ανέργους και ενίσχυση των προοπτικών ένταξης στην αγορά εργασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας (π/υ 468.890€)

· Πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων και ενίσχυση των προοπτικών ένταξης στην αγορά εργασίας ανέργων Περιφέρειας Ηπείρου (π/υ 994.827€)

· Πρόγραμμα προώθησης ανέργων στην αγορά εργασίας Επιμελητήριου Θεσπρωτίας (π/υ 478.751€)

· Διαμόρφωση τάφρου Αγ. Ανδρέα (π/υ 1.684.841€)

· Πιλοτικές Ψηφιακές Εφαρμογές Έξυπνης Πόλης για το Δήμο Ιωαννιτών (π/υ 475.313€)

Τμηματοποιημένες πράξεις:

· Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων τμήματος οικισμού Τ.Κ. Ροδοτοπίου – β΄ φάση (π/υ β φάσης 863.524€)

· Δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων οικισμών Αμφιθέας και Αγ. Ταξιάρχη Δήμου Νικολάου Σκουφά (π/υ β φάσης 1.464.002€)

· Αποχέτευση ακαθάρτων οικισμών Δήμου Αρταίων - Β' Φάση (π/υ β φάσης 5.124.306€)

· Έργα Συλλογής και Μεταφοράς Λυμάτων Οικισμών πρώην Δήμου Φιλοθέης & Καμπής Άρτας & Επέκταση ΕΕΛ Φιλιππιάδος Δήμου Ζηρού της Περιφέρειας Ηπείρου - β' φάση (π/υ β φάσης 1.332.382€)

· Έργα Συλλογής Μεταφοράς Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων του πρώην Δήμου Ζαλόγγου, νυν Δήμος Πρέβεζας, και οικισμών Λούτσας και παραλίας Λούτσας Δήμου Πάργας, Περιφέρειας Ηπείρου - β' φάση (π/υ β φάσης 3.506.202€)

· Ολοκλήρωση μεγάλου δακτυλίου πόλης Ιωάννινων (Κόμβος Πανηπειρωτικού Σταδίου – Κόμβος Βογιάνου) - Β φάση (π/υ β φάσης 15.968.804€)

· Παράκαμψη Νικόπολης - Συγκοινωνιακά έργα ανάδειξης αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης Περιφέρειας Ηπείρου - Β φάση (π/υ β φάσης 10.661.667€)

· Ανάδειξη Οθωμανικού Λουτρού Ιωαννίνων - Β Φάση (π/υ β φάσης 1.174.285€)

· Δημιουργία "Κέντρου για το Παιδί" - Β Φάση (π/υ 1.042.978€)

Πράξεις που δεν υλοποιήθηκαν (ανάκληση αποφάσεων ένταξης):

· Ανάπτυξη και χρήση ψηφιακών συστημάτων, προϊόντων και υπηρεσιών Δήμου Ηγουμενίτσας (π/υ 189.472€)

· ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΑΠΤοΚ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΑΠΤοΚ-LEADER ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (π/υ 152.464€

· ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΑΠΤοΚ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΑΠΤοΚ-LEADER ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ (π/υ 77.332€)

· Κατάρτιση και Πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων απασχολούμενων στους κλάδους της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην περιοχή εφαρμογής της Στρατηγικής ΤΑΠΤοΚ – ΕΚΤ στην περιοχή υλοποίησης του ΤΑΠΤοΚ – Leader της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. (π/υ 110.000€)

· Αναβάθμιση δεξιοτήτων των ανέργων μέσω Συμβουλευτικής, Κατάρτισης και Πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων στην περιοχή εφαρμογής της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας της Στρατηγικής ΤΑΠΤοΚ-ΕΚΤ του Leader της ETANAM A.E (π/υ 178.344€)

· Επιχορήγηση φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (ΚΑΛΟ)_ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ''ΚΟΙΣΠΕ ΘΥΑΜΙΣ'' [ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΩΝ] [ΗΠΕ10-0356340] (κρατική ενίσχυση προϋπολογισμού Δημόσιας Δαπάνης 99.430,42)

· Προμήθειες 2019 (Η/Υ - Περιφερειακά και Λοιπός Εξοπλισμός -Τεχνική Βοήθεια - Υπ/μα Α) (π/υ 13.000€)

Πράξεις που εκκρεμεί για την ολοκλήρωσή τους η δοκιμαστική λειτουργία :

· Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων του ΤΚ Παρακαλάμου (π/υ 3.831.819,27€)

· Έργα συλλογής και μεταφοράς λυμάτων οικισμών των πρώην Δήμων Αμβρακικού (νυν Δήμος Αρταίων) και Αράχθου (νυν Δήμου Νικολάου Σκουφά) της Περιφέρειας Ηπείρου (π/υ 6.345.850,51€)

Οι λοιπές πράξεις έχουν ολοκληρώσει το φυσικό αντικείμενο

Πρόγραμμα Ήπειρος 2021-2027

Η διαθέσιμη δημόσια δαπάνη του Προγράμματος Ήπειρος 2021-2027 ανέρχεται σε 426εκ€ και οι εντάξεις σήμερα ανέρχονται σε 158 εκ€ (ποσοστό 37,1% της δημόσιας δαπάνης), εκ των οποίων 95,7εκ€ αφορούν τις μεταφερόμενες και τις τμηματοποιημένες πράξεις.

Ο Άξονας 3 “Ενίσχυση της κινητικότητας” του Προγράμματος Ήπειρος 2021-2027 έχει προϋπολογισμό 37,7εκ€ εκ των οποίων 26,6εκ€ αφορούν τις δύο τμηματοποιημένες πράξεις.

Αναφορικά με τον προγραμματισμό των δράσεων που προγραμματίζεται να υλοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα:

Ιδιωτικές Επενδύσεις (~55εκ€): Στις 30 Οκτωβρίου προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί η διαδικασία επιχειρηματικής ανακάλυψης, με την συνδρομή του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, ώστε να προσδιοριστούν οι τομείς στους οποίους θα επικεντρωθούν οι προσκλήσεις που θα αφορούν τις ερευνητικές υποδομές, τα ερευνητικά προγράμματα συνεργασίας επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων και οι καινοτόμες ιδιωτικές επενδύσεις.

Όσον αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα συμβάλουν στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, αυτές θα αφορούν τις ορεινές περιοχές (Κόνιτσα, Σούλι, Τζουμέρκα) και θα προσανατολίζονται κυρίως στην ενίσχυση με αυξημένο ποσοστό επιδότησης για την δημιουργία νέων επιχειρήσεων όπως μικρά τουριστικά καταλύματα σε υφιστάμενα κτίρια και νέες παραγωγικές δραστηριότητες. Παράλληλα προγραμματίζεται και η υλοποίηση ενός προγράμματος για την αναβάθμιση υφιστάμενων κατοικιών με την αντικατάσταση κουφωμάτων και στεγών που σήμερα είναι κατασκευασμένες από λαμαρίνες.

Οι δράσεις αυτές θα υλοποιηθούν μέσω του ΕΦΕΠΑΕ.

Δημόσια έργα: Οι κυριότερες παρεμβάσεις είναι:

· Υποβλήθηκαν 10 προτάσεις για ενεργειακή αναβάθμιση (π/υ 19,5εκ€) οι οποίες αξιολογούνται.

· Υποβλήθηκαν 5 προτάσεις για τον καθορισμός ζωνών προστασίας σημείων υδροληψίας (π/υ 4εκ€) οι οποίες αξιολογούνται.

· Θα υποβληθεί άμεσα το έργο της αποχέτευσης Καναλακίου (π/υ ~13εκ€), εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση σε όλους τους οικισμούς Γ προτεραιότητας στην Περιφέρεια.

· Προγραμματίζεται η έκδοση πρόσκλησης για χρηματοδότηση παιδικών σταθμών (π/υ ~2,5εκ€).

· Προγραμματίζεται η έκδοση προσκλήσεων για υποδομές στην Αβάθμια, Ββάθμια (π/υ ~12,5εκ€) και Γβάθμια (π/υ ~7,5εκ€) εκπαίδευση, για την κάλυψη των αναγκών που προσδιόρισε η Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

· Εκδόθηκε πρόσκληση για την αναβάθμιση των υποδομών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ηπείρου (π/υ ~1εκ€) και θα εκδοθεί πρόσκληση για την αναβάθμιση των υποδομών της Γαλακτοκομικής Σχολής (π/υ ~0,5εκ€)

· Εκδόθηκε πρόσκληση για την προμήθεια νέων ασθενοφόρων και κινητών μονάδων υγείας (π/υ ~3,5εκ€) και ζητήθηκε από την 6η ΥΠΕ να μας γνωρίσει τις ανάγκες σε υποδομές των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας για την έκδοση πρόσκλησης (π/υ ~12εκ€) και αναμένεται άμεσα η απάντηση.

· Η Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας συγκέντρωσε τις ανάγκες σε υποδομές και εξοπλισμό από όλους τους αρμόδιους Φορείς ώστε να προβεί σε προτεραιοποίηση των αναγκών και στη συνέχεια να προβούμε στην έκδοση πρόσκλησης (π/υ ~5εκ€) για την χρηματοδότηση υποδομών πρόνοιας.

· Εκδόθηκε πρόσκληση για χρηματοδότηση δράσεων τουριστικής προβολής της Περιφέρειας (π/υ ~1εκ€).

· Θα χρηματοδοτήσουμε τις Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στα Γιάννενα, στην Άρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα με περίπου 100εκ€. Άμεσα θα εκδοθούν οι πρώτες προσκλήσεις. Επίσης έχουμε διαθέσει 1 εκ€ από την Τεχνική Βοήθεια για την υποστήριξη των τεσσάρων Δήμων.

· Αναφορικά με την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» για την οποία θα διαθέσουμε περίπου 73εκ€, άμεσα θα εκδοθεί η πρόσκληση για την συνέχιση της αναστήλωσης των αρχαίων θεάτρων, αλλά και την αποκατάσταση του Αρχαίου Σταδίου, την κατασκευή του κτιρίου Υποδοχής, και την δημιουργία διαδρομών εντός αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης καθώς η υλοποίηση τους θα διασφαλίσει την ένταξή του Αρχαιολογικού Χώρου στον μόνιμο κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Παράλληλα ετοιμάζουμε τις τεχνικές μελέτες για τις δράσεις που θα υλοποιήσουμε στην Κόνιτσα, στο Σούλι και στα Τζουμέρκα.

Κοινωνικό Ταμείο: Οι κυριότερες παρεμβάσεις είναι:

· Νέο πρόγραμμα ενίσχυση ΜΜΕ για δημιουργία Νέων Θέσεων Εργασίας αλλά και πρόγραμμα ενίσχυσης νέων ελεύθερων επαγγελματιών (π/υ ~5,5εκ€).

· Νέο πρόγραμμα ενίσχυση επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας (π/υ ~1εκ€).

· Προγράμματα για άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένων για την συμμετοχή τους σε κοινωνικά δρώμενα όπως αθλητικές, πολιτιστικές δραστηριότητες κλπ (π/υ ~1,25εκ€).

· Εκχωρήσαμε 8,3εκ€ στο Υπουργείο Μετανάστευσης για την χρηματοδότηση του νέου Προγράμματος Ήλιος για τους πρόσφυγες και τους υπηκόους τρίτων χωρών.

· Χρηματοδότηση της λειτουργίας 2 νέων ΤΟΜΥ και νέων δράσεων για την ψυχική υγεία (π/υ ~7εκ€)

· Προγράμματα για παιδιά και εφήβους που διαβιούν σε οικογένειες ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, για την κάλυψη των εξόδων φροντιστηρίων και εκμάθησης ξένης γλώσσας καθώς και την συμμετοχή τους σε κοινωνικά δρώμενα όπως αθλητικές, πολιτιστικές δραστηριότητες κλπ (π/υ ~ 2εκ€).

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2024 | 8:06 am


Εκδήλωση από τον Δήμο Πάργας για το άγχος στην τρίτη ηλικία

Εκδήλωση από τον Δήμο Πάργας για το άγχος στην τρίτη ηλικία 




Οι κοινωνικές Δομές του Δήμου Πάργας με αφορμή την Παγκόσμια μέρα Τρίτης Ηλικίας πραγματοποιούν την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 9:30 π.μ στον χώρο του ΚΑΠΗ Καναλλακίου όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με θέμα : « Κατανοώντας και αντιμετωπίζοντας το άγχος: Επιβαρυντικοί και Προστατευτικοί παράγοντες στην Τρίτη Ηλικία». Εισηγητής θα είναι ο Ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Παναγιώτης Φραγκίσκος.

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2024 | 8:05 am


Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε παραγωγούς χρήστες φυτοπροστατευτικών

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε παραγωγούς χρήστες φυτοπροστατευτικών




Την εντατικοποίηση των ελέγχων στους επαγγελματίες χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων, με τη συνδρομή των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών των τοπικών ΔΑΟΚ των ΠΕ και των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο στόχος της εντατικοποίησης των ελέγχων είναι διπλός. Συγκεκριμένα:

Πρώτον, η ενημέρωση και θωράκιση των αγροτών φυτικής παραγωγής να αποφεύγουν πρακτικές μη ορθολογικής παραγωγικής διαδικασίας και

Δεύτερον, η προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι αφορούν κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που χρησιμοποιεί γεωργικά φάρμακα (φυτοπροστατευτικά προϊόντα) κατά την επαγγελματική του δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των ψεκαστών, αγροτών-παραγωγών, γεωπόνων ή άλλων που εφαρμόζουν γεωργικά φάρμακα στο γεωργικό τομέα ή σε άλλους τομείς δραστηριότητάς τους.

Οι έλεγχοι των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών περιλαμβάνουν, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, επιτόπιους ελέγχους κατά την εφαρμογή τους, ελέγχους ψεκαστικού υγρού και μηχανήματος εφαρμογής του, δειγματοληψία και ελέγχους φυτικών ιστών κτλ.

«Οι επαγγελματίες χρήστες καλούνται να συμμορφώνονται πλήρως με τις ορθολογικές διαδικασίες που επιτάσσει η σύγχρονη παραγωγή τροφίμων φυτικής προέλευσης και είναι νομοθετημένες τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο και ιδίως σε ό,τι αφορά στη χρήση των γεωργικών φαρμάκων» τονίζεται στην ανακοίνωση το ΥΠΑΑΤ.

Υπενθυμίζεται ότι τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες δύναται να ανέρχονται έως και του ποσού των 30.000 ευρώ αναλογικά της φύσης του παραπτώματος.

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2024 | 7:55 am


Νομός Θεσπρωτίας - Ειδήσεις και Νέα

Ζωντανά από το… επόμενο! - EpirusPost.gr

Ζωντανά από το… επόμενο!  EpirusPost.gr

Δημοσιεύθηκε στις 24 September 2024 | 1:22 pm


Αναμένοντας τον δακτύλιο.. - EpirusPost.gr

Αναμένοντας τον δακτύλιο..  EpirusPost.gr

Δημοσιεύθηκε στις 22 September 2024 | 4:00 pm


Φωτιά τώρα και στη Θεσπρωτία - Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Φωτιά τώρα και στη Θεσπρωτία  Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δημοσιεύθηκε στις 12 August 2024 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στο Νομό Θεσπρωτίας