Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Σουηδοί αρχαιολόγοι κάνουν έρευνα για την αρχαία ιστορία του Παγγαίου - Φωτογραφίες

γράφει ο 

Βασίλης Λωλίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μετά από περίπου πενήντα χρόνια, οπότε και ολοκληρώθηκε η τελευταία ανασκαφική έρευνα στη βόρεια Ελλάδα, το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών έρχεται ξανά στην περιοχή, στο πλαίσιο μιας νέας ανασκαφικής έρευνας, αυτή τη φορά στο φημισμένο όρος Παγγαίο, στην Καβάλα, που θα υλοποιηθεί από κοινού με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου.

 

Ο οικισμός της αρχαίας Περγάμου με την εξαιρετική οχύρωση, στους πρόποδες του Παγγαίου, στην οποία αναφέρεται ο Ηρόδοτος, σημειώνοντας πως ο Πέρσης βασιλιάς Ξέρξης πέρασε κάτω από τα τείχη χωρίς να επιτεθεί, αποτελεί το νέο ερευνητικό πεδίο μιας ομάδας επιστημόνων από το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Κλασσικής Αρχαιολογίας και Αρχαίας Ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Ουψάλας Δρ. Patrik Klingborg.

 

Τα τελευταία χρόνια το Σουηδικό Ινστιτούτου είχε δώσει βαρύτητα σε ανασκαφικές έρευνες στη νότια Ελλάδα. Ωστόσο, χάρη στο ενδιαφέρον του Δρ. Patrik Klingborg, το ερευνητικό ενδιαφέρον μετατοπίστηκε βορειότερα, δίνοντας την ευκαιρία σε Σουηδούς φοιτητές και ερευνητές να γνωρίσουν καλύτερα την περιοχή της βόρειας Ελλάδας, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια που θα διαρκέσει το ανασκαφικό έργο.

 

Η ερευνητική ομάδα του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών ολοκλήρωσε πριν από λίγες μέρες την πρώτη φάση των ανασκαφικών ερευνών στην αρχαία θέση που καταλαμβάνει έναν χαμηλό λόφο και αποτελεί πρόβουνο του Παγγαίου όρους, στις νότιες παρυφές της γραφικής κοινότητας Μουσθένη του δήμου Παγγαίου. Σήμερα, ορατά είναι μόνο τα ερείπια από τον οχυρωματικό περίβολο που περικλείει τον λόφο. Κυρίως είναι ορατή η εξωτερική πλευρά που σε ορισμένα σημεία φτάνει τα τέσσερα μέτρα ύψος.

 

 

Τι έφεραν στο φως οι πρώτες ανασκαφικές εργασίες

 

Συναντήσαμε τον Δρ. Patrik Klingborg και την υποδιευθύντρια του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών, Δρ. Γεωργία Γαλάνη, συνεπικεφαλής της σουηδικής ανασκαφικής ομάδας, στο πάντα φιλόξενο Σουηδικό Σπίτι στην Καβάλα. 

 

Μιλώντας για το νέο ερευνητικό σχέδιο, ο Δρ. Klinhborg κάνει λόγο για μια πολλά υποσχόμενη ανασκαφή. «Η Β. Ελλάδα και ειδικότερα οι περιοχές μετά τη Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν εξαιρετικό ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον» τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σουηδός καθηγητής και συνεχίζει: «Είχα μελετήσει για την αρχαία Πέργαμο και ήταν μέσα στα ενδιαφέροντα μου. 

 

Οπότε, όταν η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας Σταυρούλα Δαδάκη μας πρότεινε τη συγκεκριμένη θέση για τη συνεργασία μας, ένιωσα ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί υπήρχε ταύτιση απόψεων».

 

Οι πρώτες ανασκαφικές εργασίες που έγιναν στην εσωτερική πλευρά του οχυρωματικού περιβόλου έφεραν στο φως -μεταξύ άλλων- ενδιαφέροντα θραύσματα κεραμικής, που σύμφωνα με τον κ. Klingborg, υποδηλώνουν πως ο οικισμός είχε διαχρονική κατοίκηση και καλύπτει χρονικά μια μεγάλη περίοδο από τους προϊστορικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους.

 

«Η ανασκαφική έρευνα που κάνουμε», επισημαίνει ο κ. Klingborg, «θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε μια προοπτική για έναν οικισμό στα σύνορα μεταξύ ελληνικών και αυτόχθονων κοινωνιών στη βόρεια Ελλάδα. Επιπλέον, θα δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα για την αλληλεπίδραση του τοπικού πληθυσμού με τους Έλληνες αποίκους, τη μειωμένη δραστηριότητα στην τοποθεσία κατά τους Κλασικούς – Ρωμαϊκούς χρόνους, την εδραίωση του χριστιανισμού στην περιοχή των Φιλίππων και την αναβίωση του οικισμού κατά τα παλαιοχριστιανικά χρόνια».

 

 

Σ. Δαδάκη: «Το Σουηδικό Ινστιτούτο έχει μακρά παρουσία στην Καβάλα»

 

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου Σταυρούλα Δαδάκη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη νέα συνεργασία που ξεκίνησε, υπογραμμίζοντας ότι «το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών έχει μακρά παρουσία στην περιοχή της Β. Ελλάδας και της Καβάλας ειδικότερα. Συνδέεται πρωτίστως μέσω των πολιτιστικών δράσεων που δρομολογούνται από το Σουηδικό Σπίτι. 

 

Στον αρχαιολογικό τομέα είχε παρουσία σε μια περιορισμένης κλίμακας έρευνας τη δεκαετία του 1970 από τους Erik Holmberg και Pontus Hellström, οι οποίοι ανέσκαψαν μια μικρή νεολιθική τοποθεσία σε μια επίπεδη κορυφή λόφου στον Παράδεισο, δίπλα στον ποταμό Νέστο».

 

«Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για επαναδραστηριοποίηση του Ινστιτούτου στην περιοχή», συνεχίζει η κ. Δαδάκη, «αποτέλεσε το έναυσμα για την οργάνωση ενός ερευνητικού προγράμματος συνεργασίας μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου και του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών σε μια πολλά υποσχόμενη θέση, ευρισκόμενη στα σύνορα μεταξύ ελληνικών και αυτόχθονων κοινωνιών στη Β. Ελλάδα, την αρχαία Πέργαμο, στην καρδιά της Πιέριας κοιλάδας, στην οποία κατοίκησαν οι Πίερες, όταν εκδιώχθηκαν από την κοιτίδα τους από τους Μακεδόνες Τημενίδες».

 

 

Η άγνωστη αρχαία Πέργαμος στην Πιέρια κοιλάδα

 

Τα κατάλοιπα μιας αρχαίας οχύρωσης στα όρια του σημερινού χωριού Μουσθένη της περιοχής του Παγγαίου, ταυτίστηκαν ήδη από τον προπερασμένο αιώνα με την αρχαία Πέργαμο, η οποία αναφέρεται στον Ηρόδοτο.

 

Περιγράφοντας την κάθοδο του Ξέρξη προς τη νότια Ελλάδα αναφέρει ότι πέρασε μπροστά από τα τείχη των Πιέρων, «το ένα ονομαζόταν Φάγρης και το άλλο Πέργαμος, έχοντας στα δεξιά του τη μεγάλη και υψηλή οροσειρά του Παγγαίου, όπου οι Πιέριοι και οι Οδόμαντες και ειδικά οι Σάτρες έχουν ορυχεία χρυσού και αργύρου». 

 

Το λιτό αυτό απόσπασμα παρέχει τρία σημαντικά στοιχεία: τη σημασία της τοποθεσίας στην Κλασική περίοδο, τον οδικό άξονα της περιοχής και την εκτίμηση των οχυρώσεων.

 

«Το πρώτο στοιχείο είναι σημαντικό», τονίζει η κ. Δαδάκη, «γιατί απλώς με την αναφορά της θέσης στον Ηρόδοτο τεκμηριώνεται ότι η Πέργαμος ήταν μια σχετικά σημαντική τοποθεσία στην περιοχή στο τέλος της Αρχαϊκής και στις αρχές της Κλασικής περιόδου. 

 

Αρχαιολογικές έρευνες στο Κεραμιδαριό, περίπου 1 χλμ. Νότια, έδειξαν πως η περιοχή κατοικούνταν ήδη από τη νεολιθική περίοδο. Επομένως, υπάρχουν καλές πιθανότητες ότι η θέση έχει πολύ μεγαλύτερη ιστορία από αυτό που μαρτυρεί το τρέχον υλικό».

 

«Η αναφορά ότι ο Ξέρξης βάδισε μέσω της κοιλάδας των Πιερίων το 480 π.Χ.», συνεχίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Έφορος αρχαιοτήτων της Καβάλας, «υποδηλώνει ότι αυτή ήταν η κύρια διαδρομή στην περιοχή εκείνη την εποχή. 

 

Ωστόσο, μπορούμε να υποθέσουμε ότι όταν δημιουργήθηκε η Εγνατία Οδός, βόρεια του Παγγαίου, ο δρόμος στην Πιερία κοιλάδα είχε ήδη χάσει τη σπουδαιότητα του. 

 

Επιπλέον, η επιλογή των Ρωμαίων για τη χρήση της εσωτερικής οδού βόρεια του όρους Παγγαίου υποδηλώνει ότι αυτή είχε ήδη καθιερωθεί ως η σημαντικότερη διαδρομή στη στεριά. Βέβαια, η κυκλοφορία δεν σταμάτησε εντελώς στην κοιλάδα. 

 

Αυτό αποδεικνύεται από την ύπαρξη πολλών εντοπισμένων οικισμών, αγροτικών επαύλεων και ενός ρωμαϊκού σταθμού περίπου 1,5 χλμ. ανατολικά της Περγάμου».

 

Η αναφορά του Ηροδότου στα τείχη, υποδηλώνει όχι μόνο ότι η Πέργαμος ήταν οχυρωμένη, αλλά και ότι τα τείχη της ήταν εντυπωσιακά σε σύγκριση με αυτά άλλων οικισμών. 

 

Από το απόσπασμα προκύπτει, επίσης, ότι ο μέγας βασιλιάς δεν επιτέθηκε στους οικισμούς, είτε επειδή είχαν δηλώσει υποταγή, είτε επειδή απλώς θεώρησε περιττό να ξοδέψει χρόνο και πόρους στην πολιορκία αυτών των καλά προστατευμένων θέσεων.

 

«Η αντοχή των τειχών υποδηλώνεται και από το ίδιο το όνομα Πέργαμος που, σύμφωνα με τον Γάλλο λόγιο Pierre Chantrain, σχετίζεται με τον Πύργο και έχει τις ρίζες του σε έναν όρο για την ακρόπολη. 

 

Η αντίληψη του ονόματος στην αρχαιότητα τεκμηριώνεται και από ομώνυμες τοποθεσίες, όπως η πολύ πιο διάσημη Πέργαμος στη Μικρά Ασία και η χρήση της λέξης από τον Όμηρο για να χαρακτηρίσει την ακρόπολη της Τροίας στην Ιλιάδα. 

 

Δεν υπάρχει επομένως καμία αμφιβολία ότι η Πέργαμος στην Πιερία θεωρούνταν ως μια ασυνήθιστα καλά οχυρωμένη τοποθεσία κατά την Ύστερη Αρχαϊκή και την Πρώιμη Κλασική περίοδο» καταλήγει η κ. Δαδάκη.

 

 

Το Σουηδικό Σπίτι, σημείο αναφοράς για την Καβάλα

 

Το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών έχει σήμερα σε εξέλιξη τρεις ερευνητικές ανασκαφές στην ελληνική επικράτεια, στην Ασίνη (Αργολίδα), στον Βλοχό (Καρδίτσα) και η πιο πρόσφατη στη Μουσθένη (Πέργαμος) του δήμου Παγγαίου. 

 

Μέσα από αυτές τις ερευνητικές ανασκαφές επιτυγχάνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό και οι τρεις βασικοί σκοποί του ινστιτούτου που είναι: 1. Η διεξαγωγή έρευνας για τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας. 2. Η παροχή ανώτατης εκπαίδευσης στον προαναφερόμενο τομέα προκειμένου να εμπλουτιστεί ο πολιτισμός της Σουηδίας. 3. Η ενθάρρυνση και η υποστήριξη της πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ Σουηδίας και Ελλάδας.

 

Στην υλοποίηση της τελευταίας ανασκαφικής έρευνας στη Β. Ελλάδα, σημαντικό ρόλο έπαιξε η ύπαρξη στην Καβάλα του Σουηδικού Σπιτιού που αποτελεί παράρτημα του Σουηδικού Ινστιτούτου και έχει ενεργή παρουσία στην πόλη από το 1935 όταν στην περιοχή υπήρχε η μεγάλη ανάπτυξη του καπνεμπορίου.

 

«Το Σουηδικό Σπίτι», σημειώνει ο Δρ. Patrik Klingborg, «αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημείο αναφοράς σε όλες τις δράσεις που υλοποιούμε στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. 

 

Με αφορμή τη νέα ερευνητική αρχαιολογική ανασκαφή, επιδιώκουμε να φέρουμε στην περιοχή νέους ανθρώπους που ασχολούνται με την ιστορία και την αρχαιολογία, δίνοντας τη δυνατότητα σε ερευνητές και φοιτητές από τη Σουηδία να γνωρίσουν τόπους με ιδιαίτερο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον όπως είναι οι Φίλιπποι, η Αμφίπολη, η Θάσος».

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 June 2024 | 9:28 pm


H Κάτια Δανδουλάκη και το «Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου» στο Ακόντισμα στις 8 Ιουλίου

Τη Δευτέρα 8 Ιουλίου έρχεται στο Ακόντισμα της Καβάλας, το νουάρ του Ρομπέρ Τομά «Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου», σε διασκευή και σκηνοθεσία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, με την Κάτια Δανδουλάκη και έναν θίασο εξαιρετικών πρωταγωνιστών.

 

 

Σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρει τα εξής:

“Μετά από δύο εξαιρετικά επιτυχημένους θεατρικούς χειμώνες στο ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ, με απανωτά sold out και θερμή ανταπόκριση από κοινό και κριτικούς, το νουάρ αριστούργημα του Ρομπέρ Τομά «Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου», το έργο που με την πλοκή του ανατρέπει τα πάντα και κόβει την ανάσα μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, ξεκινά καλοκαιρινή περιοδεία σε διασκευή και σκηνοθεσία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, με την Κάτια Δανδουλάκη και έναν θίασο εξαιρετικών πρωταγωνιστών: την Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, την Πηνελόπη Αναστασοπούλου, τον Γιώργο Γεροντιδάκη και τον

Πάνο Σταθακόπουλο.

 

Το έργο «Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου» αποτελεί διασκευή του έργου «Το Διπλό Παιχνίδι» του Ρ. Τομά, ενός από τα πιο δημοφιλή έργα του πολυβραβευμένου συγγραφέα. 

 

Οι καταιγιστικές εξελίξεις και οι ανατροπές πυροδοτούν το σασπένς και την ένταση μέχρι την τελευταία στιγμή.

 

Η υπόθεση: η Φρανσουάζ Κορμπάν, ζάπλουτη κληρονόμος, ζει στην βίλα της μαζί με τον νεότερο σύζυγό της Πωλ Κορμπάν και την αφοσιωμένη οικονόμο της Αντέλ. Τα χρέη του Πωλ στα χαρτιά και η πίεση που ασκεί στην Φρανσουάζ για την αποπληρωμή τους κορυφώνουν ακραία την ένταση και την τριβή στην σχέση του ζευγαριού. 

 

Η ατμόσφαιρα βαραίνει όταν νυχτερινοί θόρυβοι ταράζουν την ηρεμία της βίλας – θόρυβοι και ίχνη μιας παρουσίας που ούτε ο ίδιος ο αστυνομικός διευθυντής δεν μπορεί να εξηγήσει…

 

Η ξαφνική επίσκεψη της Βαρόνης Σαρντονί και αυτά που έχει να πει, μπερδεύουν ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση.. Ένας ιστός αράχνης δείχνει να υφαίνεται γύρω από την Φρανσουάζ και κανείς δεν ξέρει ποιος είναι φίλος και ποιος εχθρός…

 

Συντελεστές:

Διασκευή/Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαθανασίου – Μιχάλης Ρέππας

Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή

Κοστούμια: Έβελιν Σιούπη

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ : 140’

Τιμές Εισιτήριων : 23,00€ - 20,00€ -18,00€ -15,00€

Προπώληση : more.com & ταμείο θεάτρου”

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 June 2024 | 8:54 pm


Καβάλα: Τιμητική εκδήλωση για τον ήρωα, Δημήτρη Τσαμκιράνη - Φωτογραφίες

Τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του ήρωα, Δημήτρη Τσαμκιράνη, που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 25 Ιουνίου στο Πάρκο Φαλήρου, στο πλαίσιο των ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024. 

 

 

Σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας αναφέρει τα εξής:

“Στη σεμνή τελετή, μπροστά στην αναθηματική πλάκα, η οποία τοποθετήθηκε το 1988 επί διοικήσεως Λευτέρη Αθανασιάδη και επισκευάστηκε τις τελευταίες ημέρες με πρωτοβουλία της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας και του Συλλόγου Κυπρίων Καβάλας "Ο Ακρίτας", παρέστησαν οι Δήμαρχοι Καβάλας και Λευκονοίκου Κύπρου, Θόδωρος Μουριάδης και Πιερής Γυψιώτης αντίστοιχα, τα αδέρφια του εκλιπόντος, Ειρήνη και Παναγιώτης, πολλοί συμμαθητές του από το Γυμνάσιο Αρρένων, εκπρόσωποι αρχών και φορέων και πλήθος κόσμου.

 

Την συγκινητική εκδήλωση για τον Δημήτρη Τσαμκιράνη συμμετείχε η Φιλαρμονική του Δήμου Καβάλας, ενώ το χορευτικό τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας παρουσίασε παραδοσιακούς σκοπούς της Κύπρου.

 

 

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΘΟΔΩΡΟΥ ΜΟΥΡΙΑΔΗ

 

"Ο Καβαλιώτης Ανθυπολοχαγός, Δημήτρης Τσαμκιράνης, επιδεικνύοντας θάρρος και αυταπάρνηση, πέρασε στο πάνθεον των Αθανάτων.

 

Το βράδυ της 21ης Ιουλίου, μετά από δική του επιλογή, συμμετείχε στην στρατιωτική αποστολή, με την κωδική ονομασία «ΝΙΚΗ», προκειμένου να αποτρέψει την τουρκική εισβολή. 

 

Την επόμενη μέρα, όπως και οι καταδρομείς που τον συνόδευαν, άφησε την τελευταία του πνοή στη Μεγαλόνησο, πέφτοντας θύμα φίλιων πυρών. 

 

Το αεροσκάφος τύπου NOR-ATLAS της πολεμικής αεροπορίας, συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν την προγραμματισμένη προσγείωσή του. 

 

Δυστυχώς, αν και έγιναν κατά καιρούς πολλές αναφορές στα γεγονότα εκείνης της μοιραίας βραδιάς, τα πραγματικά αίτια της πτώσης του αεροσκάφους δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας. 

 

Ο «φάκελος της Κύπρου», αντί για βασικό εργαλείο αναζήτησης της αλήθειας, μετετράπη σε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. 

 

Ο Δήμος Καβάλας, θεωρώντας ότι έχει ιερή υποχρέωση απέναντι στον Δημήτρη Τσαμκιράνη και την οικογένειά του, αποφάσισε να τιμήσει τη μνήμη του το 1988, επί διοικήσεως Λευτέρη Αθανασιάδη, με την τοποθέτηση μιας αναθηματικής στήλης στον χώρο που βρισκόμαστε σήμερα. 

 

Η Καβάλα δεν ξεχνά τους ήρωες της, ούτε τα εδάφη που απώλεσε από τραγικά λάθη και παραλείψεις της πολιτικής ηγεσίας.

 

Σύντομα, εκτός από όλα αυτά που αντικρίζουμε σε διάφορα σημεία της πόλης μας, σε ανάμνηση της κυπριακής τραγωδίας και του απελευθερωτικού αγώνα των Κύπριων αδελφών μας, θα προστεθούν νέα στοιχεία και δράσεις, με απώτερο στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των διαχρονικών δεσμών μας με την Κύπρο.

 

Αν θέλουμε να δικαιώσουμε τον αγώνα και τη θυσία των σύγχρονων ηρώων της Ελλάδας και της Κύπρου, οφείλουμε να καταστήσουμε κοινωνούς της θηριωδίας του 1974 τους εκπροσώπους της νέας γενιάς της πατρίδας μας. 

 

Μόνο έτσι δεν θα διανοηθεί κανείς στο μέλλον να λησμονήσει και πολύ περισσότερο να διαπραγματευτεί κάποια άλλη επιλογή, πέρα από πρωταρχικό αίτημα των Ελληνοκυπρίων και σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας, για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. 

 

Το χρωστάμε στην ιστορία μας, το χρωστάμε σε όσους προηγήθηκαν, το χρωστάμε πάνω απ΄όλα στον Δημήτρη Τσαμκιράνη!”

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 June 2024 | 8:19 pm


Ορφέας Ελευθερούπολης: Απέκτησε τον Γαβριήλ Τουρόγλου

Ο Ορφέας Ελευθερούπολης ανακοίνωσε την απόκτηση του Γαβριήλ Τουρόγλου.

 

 

Η ανακοίνωση της ομάδας αναφέρει τα εξής:

“Επένδυση στο μέλλον! Καλωσορίζουμε στην ομάδα μας τον Γαβριήλ Τουρόγλου. Ο κάθε παίκτης είναι εδώ για να προσφέρει μέσα από τη δουλειά του, για την επίτευξη του μεγάλου στόχου μας. Πάμε. Πάμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 June 2024 | 7:47 pm


Έπαρση της παλαιότερης ελληνικής σημαίας της Καβάλας για τα 111 χρόνια από την απελευθέρωση - Φωτογραφίες

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου έγινε η έπαρση της παλαιότερης ελληνικής σημαίας της Καβάλας, στο παλιό υδραγωγείο (Καμάρες), για τα 111 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης από τον οθωμανικό και βουλγαρικό ζυγό.

 

Η συγκεκριμένη ελληνική σημαία είναι χειροποίητη και ανήκε μέχρι πρότινος στην οικογένεια Βασίλη Μαυρομάτη. Κατασκευάστηκε, με μάλλινο ύφασμα, στις αρχές της δεκαετίας του 1920, λίγα μόλις χρόνια μετά την απελευθέρωση της Καβάλας, και πιθανολογείται ότι είναι η πιο παλιά σημαία της πόλης.”

 

 

 

Σχετική ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει τα εξής:

“Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, 111 χρόνια μετά την απελευθέρωση της πόλης από τον οθωμανικό και βουλγαρικό ζυγό, το πρωί της Τετάρτης 26 Ιουνίου 2024, κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο των πεσόντων της πόλης και ύψωσε την ελληνική σημαία μπροστά στο παλιό υδραγωγείο (Καμάρες).

 

Προηγήθηκε πομπή στην οδό Κουντουριώτου, στην οποία συμμετείχαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καβάλας, τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας και μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Καβάλας.

 

Επίσημη έπαρση της Ελληνικής σημαίας στο παλιό μνημείο πεσόντων (Καμάρες) - Παρέλαση από τα Δημοτικά Σχολεία Καβάλας και το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας 

 

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, 111 χρόνια μετά την απελευθέρωση της πόλης από τον οθωμανικό και βουλγαρικό ζυγό, το πρωί της Τετάρτης 26 Ιουνίου 2024, κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο των πεσόντων της πόλης και ύψωσε την ελληνική σημαία μπροστά στο παλιό υδραγωγείο (Καμάρες).

 

Προηγήθηκε πομπή στην οδό Κουντουριώτου, στην οποία συμμετείχαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καβάλας, τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας και μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Καβάλας.

 

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των ηρωικώς πεσόντων όσων προγόνων αγωνίσθηκαν σθεναρά για την απελευθέρωση της πόλης.

 

 

Το ιστορικό της απελευθέρωσης

 

Στις 26 Ιουνίου του 1913, το αντιτορπιλικό «Δόξα» καταπλέει στον όρμο της Καβάλας και με την βοήθεια φλογερών πατριωτών Καβαλιωτών, οι οποίοι βοηθούν στον εντοπισμό των ναρκών στον θαλάσσιο κόλπο, καταλαμβάνει την πόλη.

 

Ο πλωτάρχης Α.Κριεζής με ένα μικρό άγημα ναυτών αποβιβάζεται στο λιμάνι της Καβάλας (στη διασταύρωση των οδών Ερυθρού Σταυρού και Κουντουριώτη), κατευθύνεται στο Διοικητήριο, το παλιό Δικαστήριο και κάτω από τις ζητωκραυγές των εκατοντάδων Ελλήνων που κατέβηκαν από κάθε γωνιά της πόλης, υψώνει την Ελληνική Σημαία.

 

Από το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» ο Στόλαρχος Π. Κουντουριώτης στέλνει ένα αξέχαστο ραδιοτηλεγράφημα: «Εξ Αβέρωφ τη 27 Ιουνίου, ώρα 5 και 30′ μ.μ. Σήμερον επισήμως προκηρύχθη η κατάληψις της Καβάλας. 

 

Εκαθαρίσαμεν τα περίχωρα από τους κομιτατζήδες και ικανούς Βουλγάρους στρατιώτας αδέσποτους. Ο ενθουσιασμός είναι μέγιστος. Οι Τούρκοι συμμετέχουσι πλήρως αυτού. Κουντουριώτης».

 

Η ελληνική σημαία που αναρτήθηκε σήμερα στο μνημείο πεσόντων είναι χειροποίητη και ανήκε μέχρι πρότινος στην οικογένεια Βασίλη Μαυρομάτη. Κατασκευάστηκε, με μάλλινο ύφασμα, στις αρχές της δεκαετίας του 1920, λίγα μόλις χρόνια μετά την απελευθέρωση της Καβάλας, και πιθανολογείται ότι είναι η πιο παλιά σημαία της πόλης.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 June 2024 | 7:11 pm


Δόξα Θεολόγου: Ανανέωσε ο Νίκος Μουσάς

Η Δόξα Θεολόγου ανακοίνωσε την ανανέωση της συνεργασίας της με τον επιθετικό Νίκο Μουσά. 

 

Αυτή ήταν η πρώτη ανανέωση της Δόξας για φέτος.

 

 

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Ο επί σειρά ετών,ποδοσφαιριστής, Νίκος Μουσάς, δίνει το παρόν και αυτή τη σεζόν,έτοιμος για μάχη!

 

Καλή επιτυχία Νικόλα. Σου ευχόμαστε τα καλύτερα.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 June 2024 | 6:42 pm


Καβάλα: Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Καραυγουστή στη Μεγάλη Λέσχη

O Θάσιος ζωγράφος Δημήτρης Καραυγουστής, παρουσιάζει στη νέα έκθεση του στη Μεγάλη Λέσχη Καβάλας, διάφορα αξιοθέατα και γειτονιές της Καβάλας, καθώς και αρκετά τοπία της ελληνικής επικράτειας.

 

Ο Δήμος Καβάλας αναφέρει σε ανακοίνωση του τα εξής:

"Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Απόστολο Μουμτσάκη, επισκέφθηκε το βράδυ της Τετάρτης 25 Ιουνίου την έκθεση του ζωγράφου, Δημήτρη Καραυγουστή, στον ισόγειο χώρο της Μεγάλης Λέσχης. 

 

Οι πίνακες του Θάσιου καλλιτέχνη απεικονίζουν διάφορα αξιοθέατα και γειτονιές της Καβάλας, καθώς και αρκετά τοπία της ελληνικής επικράτειας."

 

Πηγή: Δήμος Καβάλας

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 June 2024 | 6:07 pm


Καβάλα: Καλλιτεχνικό εργαστήρι Graffiti Stencil για παιδιά & εφήβους - Φωτογραφίες

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του 2024, η γραφίστρια - εικαστικός, Θώμη Αγγέλου, έκανε ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι Graffiti Stencil για παιδιά και εφήβους, την Τετάρτη 25 Ιουνίου. 

 

 

Σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας αναφέρει τα εξής:

“Ένα υπέροχο καλλιτεχνικό εργαστήρι Graffiti Stencil για παιδιά και εφήβους στον κήπο της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Καβάλας έστησε το απόγευμα της Τετάρτης 25 Ιουνίου η γραφίστρια - εικαστικός, Θώμη Αγγέλου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024. 

 

Το εργαστήριο αποτελεί παράλληλη δράση της έκθεσης «1913 - 2024: Η διαχρονική πορεία του Στρατού στην ιστορία της Καβάλας» που λειτουργεί στις αίθουσες της ΛΑΦ μέχρις τις 1 Ιουλίου 2024  σε συνδιοργάνωση του Δήμου Καβάλας και της ΧΧ ΤΘΜ «ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΙΠΠΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ». 

 

Μετά την παρουσίαση της τεχνικής Graffiti Stencil από την κ. Αγγέλου, τυπώθηκαν μπλουζάκια με σχέδια εμπνευσμένα από το έμβλημα της ΧΧ ΤΘ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ.

 

Στην παραπάνω εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Διοικητής της 20ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας Υποστράτηγος, Ηλίας Κωστάκης, εκπρόσωποι της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, μέλη της τοπικής κοινότητας Καβάλας και πολλοί διερχόμενοι τουρίστες που έγιναν... καλλιτέχνες μέσα σε λίγα λεπτά.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 June 2024 | 5:35 pm


Ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης συζήτησε με μέλη της ΕΑΣ Καβάλας για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής - Φωτογραφίες

Για τη διαφύλαξη της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, για τον εκσυγχρονισμό των συνεταιριστικών εγκαταστάσεων, και γενικότερα για την αγροτική ανάπτυξη, συζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της περιφέρειας ΑΜΘ, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, με τον Πρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ και στελέχη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καβάλας.

 

 

Σχετική ανακοίνωση του κ. Ιωσηφίδη αναφέρει τα εξής:

“Με τον Πρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ και στελέχη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καβάλας συναντήθηκε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης.

 

Μέσα από μια γόνιμη συζήτηση η ΕΑΣ Καβάλας διαγράφοντας ανοδική πορεία, βρίσκεται σε σωστή πορεία για την επίτευξη των στόχων της.

 

Μέσα από τον σχεδιασμό στρατηγικής ανάπτυξης και υποστήριξης και έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και οικονομίας του τόπου, εφαρμόζει στην πράξη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την συνεταιριστική ιδέα, η οποία εκφράζεται μέσα από την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, τη διαφύλαξη της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, την αξιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των συνεταιριστικών εγκαταστάσεων.

 

Αύξηση των εξαγωγών, θετικά οικονομικά αποτελέσματα,

βελτίωση των επιπέδων αποδοτικότητας και ποιότητας των

αγροτικών προϊόντων, κινήσεις για την ένταξη της ελιάς θρούμπας ως προϊόντα ΠΟΠ, συμμετοχή σε δράσεις προβολής τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό είναι μερικά από τα δείγματα ανάπτυξης της ΕΑΣ Καβάλας.

 

Ο κ. Ιωσηφίδης τόνισε ότι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, είναι ανοιχτός σε προτάσεις και θα προχωρήσει στις απαραίτητες παρεμβάσεις όπου χρειαστεί. 

 

Σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χριστόδουλο Τοψίδη, θα συνδράμουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και προβολής των αγροτικών προϊόντων της περιοχής μας.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 June 2024 | 5:01 pm


Το Επιμελητήριο Καβάλας θα είναι στην 88η ΔΕΘ - Κάλεσμα για συμμετοχή στους επιχειρηματίες

Το Επιμελητήριο Καβάλας, θα συμμετάσχει για ακόμη μία χρονιά στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί 07 - 15 Σεπτεμβρίου.

 

Το Επιμελητήριο κάνει κάλεσμα στις επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της ΔΕΘ.

 

 

Η ανακοίνωση του αναφέρει τα εξής:

“Το Επιμελητήριο Καβάλας, μέλος του Ευρωπαϊκού δικτύου στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων Enterprise Europe Network, σας ενημερώνει, ότι θα συμμετέχει για ακόμη μία χρονιά στην 88 η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί 07 - 15 Σεπτεμβρίου 2024.

 

Μετά τις εξαιρετικά επιτυχημένες παρουσίες επιχειρήσεων - μελών μας τις προηγούμενες χρονιές, σας καλούμε να συμμετέχετε στην 88 η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

 

Δεδομένου, ότι τα οφέλη προβολής για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις θα είναι πολλαπλά, το Επιμελητήριο μας αποδέχθηκε και φέτος την πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕ) για συμμετοχή του σε stand, όπου θα φιλοξενηθούν στο σύνολό τους τα Επιμελητήρια της χώρας.

 

Η φετινή έκθεση, της οποίας τιμώμενη χώρα θα είναι η Γερμανία, στοχεύει στην μεγαλύτερη δυνατή προβολή των επιχειρήσεων και στην προώθηση των διεθνών συνεργασιών.

 

Στα πλαίσια αυτού, η ΚΕΕΕ σε συνεργασία με την ΔΕΘ Α.Ε., πρόκειται να διοργανώσει «Ημέρες Γευσιγνωσίας Τροφίμων και Ποτών».

 

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν θα πρέπει να συμπληρώσουν το ειδικό έντυπο – αίτηση συμμετοχής στο Επιμελητήριο Καβάλας, το αργότερο έως την Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024.

 

Επισημαίνεται, ότι οι επιχειρήσεις που θα λάβουν μέρος στην έκθεση θα έχουν την υποχρέωση διαρκούς παρουσίας στην έκθεση έως και το πέρας αυτής.

 

Το Επιμελητήριο θα καλύψει όλες τις δαπάνες που αφορούν το περίπτερο και την έκθεση των προϊόντων-δειγμάτων, δηλ. ενοικίαση χώρου, κατασκευή και βασική διαμόρφωση περιπτέρου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Καβάλα, στο τηλ. 2510 222212 με την κα. Σούζη Μαυρομμάτη (εσωτ.4) και την κα. Κωνσταντίνα Αϊβαζίδου (εσωτ. 11), e-mail.: [email protected] , ιστοσελίδα www.kcci.gr.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 June 2024 | 4:26 pm


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας