Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Φλώρινας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

The Green Tank - Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου λόγω ΣΕΔΕ: Ορόσημα σε Ελλάδα και ΕΕ-27

 


Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου λόγω ΣΕΔΕ: Ορόσημα σε Ελλάδα και ΕΕ-27

Στην 4η θέση της ΕΕ-27 η Ελλάδα στη μείωση των εκπομπών από τους τομείς της παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας και ενεργοβόρου βιομηχανίας μεταξύ 2005 - έτος έναρξης του ΣΕΔΕ – και 2023 (-65.4%). Ξεπέρασε ήδη τον ευρωπαϊκό στόχο του 2030 για μείωση κατά 62%.

Ιστορικό χαμηλό στις εκπομπές από την παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας(-71%) χάρη στη ραγδαία συρρίκνωση της χρήσης του λιγνίτη. Μικρή πρόοδος στη βιομηχανία με τις δεύτερες χαμηλότερες εκπομπές της τελευταίας δεκαετίας. Άνοδος στις αερομεταφορές.

Μεγαλύτερος ρυπαντής το 2023 ο λιγνιτικός σταθμός Αγ. Δημητρίου παρά τη συρρίκνωση της παραγωγής του. Ωστόσο, οι εκπομπές από μονάδες ορυκτού αερίου ξεπέρασαν αυτές από τις λιγνιτικές.

Από την έναρξη της λειτουργίας του το 2005 μέχρι σήμερα και εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών ωθεί μερικούς από τους μεγάλους ρυπαντές σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μετρώντας πλέον σημαντικά ορόσημα.

Η ετήσια έκθεση του GreenTank με τίτλο «Τάσεις στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών στην ΕΕ και την Ελλάδα 2005-2023» αναλύει τις τάσεις εκπομπών των τομέων που υπάγονται στο ΣΕΔΕ για το διάστημα 2005-2023 τόσο για την ΕΕ-27 όσο και για την Ελλάδα, με βάση τα τελευταία δεδομένα που δημοσιεύθηκαν το 2024 στο Ενωσιακό Μητρώο και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει τους μεγαλύτερους ρυπαντές στην Ελλάδα, καθώς και την κατάταξη των τομέων που ρυπαίνουν περισσότερο από το 2005 έως και το 2023.

Τα κυριότερα ευρήματα συνοψίζονται ως εξής:

·      Το 2023 καταγράφηκαν οι χαμηλότερες εκπομπές στους τομείς που περιλαμβάνονται στο ΣΕΔΕ από το 2005 -έτος έναρξης του ΣΕΔΕ- τόσο στην ΕΕ-27 (1,114.8 εκατ. τόνοι) όσο και στην Ελλάδα (29 εκατ. τόνοι).

·      Η Ελλάδα κατατάσσεται 4η μεταξύ των κρατών μελών ως προς τη μείωση των εκπομπών από τους τομείς της παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας και της ενεργοβόρου βιομηχανίας μεταξύ του 2005 και του 2023 (-65.4%).

·      Η χώρα ξεπέρασε κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες την ΕΕ-27, η οποία στο ίδιο διάστημα μείωσε τις εκπομπές της κατά 48.3%, αλλά και τον μέσο ευρωπαϊκό στόχο μείωσης εκπομπών για το 2030 (-62% σε σχέση με το 2005).

·      Η πρόοδος στην Ελλάδα αποδίδεται κυρίως στη μείωση της χρήσης του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή (-85.8% λιγότερες εκπομπές το 2023 σε σχέση με το 2005). Πολύ μικρότερη ήταν η μείωση από τις μονάδες ορυκτού αερίου την αντίστοιχη περίοδο (-3.7% μεταξύ 2005-2023), ενώ το 2023 οι εκπομπές τους ξεπέρασαν αυτές από τις λιγνιτικές μονάδες για δεύτερη χρονιά (μετά το 2021).

·      Μικρή πρόοδος σημειώθηκε στη βιομηχανία όπου καταγράφηκαν οι δεύτερες χαμηλότερες εκπομπές (12.2 εκατ. τόνοι) την τελευταία δεκαετία, με μικρή διαφορά από το χαμηλό του 2020. Στη μείωση συνεισέφεραν κυρίως οι λοιποί κλάδοι της βιομηχανίας, όπως αλουμίνιο, μεταλλεία, λιπάσματα. Στα διυλιστήρια παρατηρείται σχετική στασιμότητα στις εκπομπές, ενώ στον κλάδο των τσιμέντων το τελευταίο έτος σημειώθηκε μικρή αύξηση.

·      Ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου παραμένει σταθερά στην πρώτη θέση της κατάταξης των 10 μεγαλύτερων ρυπαντών, ενώ το 2023 προστέθηκε στην κατάταξη και η νέα μονάδα της ΔΕΗ, η Πτολεμαΐδα 5 (4η θέση). Την πρώτη πεντάδα της κατάταξης συμπληρώνουν οι τρεις μεγάλες εγκαταστάσεις διυλιστηρίων: MotorOil (2η θέση), ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα (3η θέση) και ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο (5η θέση).

«Από το 2005 το ΣΕΔΕ έχει συμβάλει καθοριστικά στην πορεία της απανθρακοποίησης. Ωστόσο η περαιτέρω μείωση των εκπομπών δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η αύξηση της χρήσης του αερίου και η καθυστέρηση εφαρμογής των πράσινων πρακτικών στη βιομηχανία μπορεί να αποτελέσουν σημαντικά εμπόδια. Μεγάλη πρόκληση αποτελεί επίσης η θωράκιση των νοικοκυριών από το επερχόμενο ΣΕΔΕ2. Απαιτείται ορθολογική διαχείριση των πόρων για την ταχύτερη και κοινωνικά δίκαιη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα στους τομείς των κτιρίων και των μεταφορών, δήλωσε η Ιωάννα Σούκα, αναλύτρια δεδομένων του GreenTank και βασική συντάκτρια της έκθεσης.


Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 8:39 pm


Ανακοίνωση για τον αποκλεισμό του ΣΕΕΕΝ από το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας.

 


Ανακοίνωση για τον αποκλεισμό του ΣΕΕΕΝ από το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας.

           

Η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας για μια ακόμα φορά μεθόδευσε ένα Συνέδριο με νοθεία και αποκλεισμούς, με στόχο να διατηρήσει τις καρέκλες της, ώστε απρόσκοπτα να έχει το Εργατικό  Κέντρο προσδεμένο στα συμφέροντα της εργοδοσίας και του κράτους.

            Την ώρα που η περιοχή ερημώνει, οι εργαζόμενοι της Φλώρινας στενάζουν από το κόστος της θέρμανσης, του Σούπερ Μάρκετ , των καυσίμων κ.α. την ώρα που οδηγούν τον ΑΗΣ Μελίτης σε κλείσιμο πετώντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους, που οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, το νοσοκομείο Φλώρινας καταρρέει κ.α. αντί το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου να αποτελέσει μια συλλογική διαδικασία όπου θα γίνει γόνιμος διάλογος μεταξύ εργαζομένων των διαφόρων κλάδων για το πως θα μπει εμπόδια στην επίθεση  της εργοδοσίας και του κράτους, προχώρησαν σε ένα συνέδριο εν κρύπτω.

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε το εκλογοαπολογιστικο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου κρυφά από την εργατική τάξη και το λαό της Φλώρινας. Η πραγματοποίησή του δεν ανακοινώθηκε ούτε στην ιστοσελίδα του Ε.Κ που κατά τα αλλά είναι πλήρως ενημερωμένο, ούτε με κάποια δημόσια ανακοίνωση προς τα τοπικά ΜΜΕ.

Προχώρησαν στο Συνέδριο 6 μήνες πριν από τότε που ήταν προγραμματισμένο, χωρίς να εξηγήσουν κάποιο λόγο γι’ αυτό, ενημέρωσαν επιλεκτικά τους αντιπροσώπους σε χρόνο που επέλεξαν. Χαρακτηριστικά ενώ είχε καθοριστεί η ημερομηνία του Συνεδρίου για Τετάρτη 26/6, ό πρόεδρος του Ε.Κ. ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΕΕΕΝ ότι αυτό θα γίνει αρχές Ιούλη.

Δεν έφτανε το ψέμα, αφού το σωματείο μας ενημερώθηκε για την πραγματική ημερομηνία του Συνεδρίου , για 3ο Συνέδριο στην σειρά με γελοίες δικαιολογίες απέκλεισαν από την συμμετοχή στο Συνέδριο των 3 αντιπροσώπων του παραρτήματος του ΣΕΕΕΝ στη Φλώρινα.  Απέκλεισαν τους αντιπροσώπους που ψήφισαν 119 εργαζόμενοι κυρίως έκτακτο προσωπικό από τον ΑΗΣ Μελίτης να τους εκπροσωπήσουν στον Εργατικό Κέντρο. 

Απέκλεισαν τους αντιπροσώπους του δευτέρου σε δύναμη σωματείου στη Δυτική Μακεδονία, με πλούσια δράση για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο της ενέργειας, συμμετείχε και οργάνωσε τις μεγάλες μάχες των εργαζόμενων ενάντια στην αντεργατική πολιτική , έδωσε μάχες για τα δικαιώματα των εργαζόμενων στον ΑΗΣ Μελίτης, οργάνωσε εκατοντάδες δράσεις και παρεμβάσεις.

Την στιγμή που απέκλειαν τους αντιπροσώπους του ΣΕΕΕΝ εμφανίζουν χιλιάδες ψηφίσαντες σε σωματεία σφραγίδες, αναγνώρισαν αντιπροσώπους που δεν γνώριζαν από πιο σωματείο έχουν εκλεγεί, αξιοποιήθηκαν μαζικά οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες κ.α.

Η στάση τους αυτή δεν είναι τυχαία. Φοβούνται μη τους χαλάσουμε την σούπα της συναίνεσης με την εργοδοσία και το κράτος.  Θέλουν να κρύψουν ότι η στάση τους και η δράση τους  στόχο έχει να μην πειραχτεί η εργοδοσία και η κερδοφορία της είς βάρος των δικαιωμάτων των εργαζόμενων. 

Θέλουν να κρύψουν ότι :

-       Την ώρα που η Εργατική Τάξη έδινε απεργιακή μάχη ενάντια στο έκτρωμά Γεωργιάδη που προβλέπει 13 ώρες δουλειάς, ο πρόεδρος του Ε.Κ Φλώρινας συναντιόταν με το Υπουργό και ανάφερε ότι για το πρόβλημα της ανεργίας στη Φλώρινα ευθύνονται «αναντιστοιχίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε υπάρχουσες ειδικότητες». Τι καλύτερο δώρο στην κυβέρνηση που με την πολιτική της «πράσινης» μετάβασης κλείνει ΑΗΣ και Ορυχεία οδηγώντας στο χάσιμο χιλιάδων θέσεων εργασίας να αποδίδεις την ανεργία  σε ανάλογη αναντιστοιχία;

-       Έγιναν οι καλύτεροι διαφημιστές του πιλοτικού προγράμματος του Γεωργιάδη για την κάλυψη εξόδων των εργαζόμενων για εποχική δουλειά στην Κρήτη. Διαφημίζουν δηλαδή την επιδότηση των τσιφλικάδων της Κρήτης ώστε να απαλλαγούν από τη σίτιση και στέγαση των εργαζομένων φορτώνοντας το στις πλάτες του λαού.

-       Στήριξαν την απολιγνιτοποίηση  που ο εργαζόμενος της Φλώρινας το πληρώνει με την ενεργειακή φτώχια, τα σμπαραλιασμένα εργασιακά δικαιώματα, την καταστροφή του περιβάλλοντος από την άναρχη και ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ. Μιλάνε για «ομαλή» και «δίκαιή» μετάβαση καλλιεργώντας αυταπάτες ότι μπορεί να βγει ο λαός κερδισμένος από αυτή την πολιτική .Για το πως εννοούν την δίκαιη μετάβαση είναι χαρακτηριστικές οι 11 προτάσεις του Ε.Κ Φλώρινας. Μεταξύ άλλων  προτείνουν φωτοβολταικά, σεμινάρια κ.α. με πιο χαρακτηριστική την πρόταση που κάνουν για τοπική ρήτρα ανάπτυξης  που προβλέπει  απαλλαγή των εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές κ.α.

-       Απείχαν από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις και απεργία των εργαζόμενων και του λαού για να αποδοθούν ευθύνες για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπων, χρησιμοποιώντας τα ίδια χυδαία επιχειρήματα με την κυβέρνηση για όσους κινητοποιήθηκαν.

 

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι στο δίλλημα που έχουν μπροστά τους οι εργαζόμενοι  με «τα κέρδη τους η τις ζωές μας» η πλειοψηφία του Ε.Κ Φλώρινας έχει επιλέξει την στήριξη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

 

Καλούμε τους εργαζόμενους της Φλώρινας να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Δεν αξίζει στην Εργατική Τάξη της Φλώρινας αυτή η κατάντια του Εργατικού Κέντρου.  Μονος δρόμος η πάλη για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων  να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, με πυρήνα το χώρο δουλειάς και τους κλάδους. Βασικός όρος για την ανάπτυξη των αγώνων είναι η άνοδος του βαθμού της οργάνωσης των εργαζομένων, το δυνάμωμα των κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων, η ίδρυση νέων συνδικάτων σε χώρους δουλειάς και η αλλαγή συσχετισμών.

Σε αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε την μάχη ανασύνταξης του κινήματος ώστε να μετατραπεί το Εργατικό Κέντρο της Φλώρινας από αυτό τον γραφειοκρατικό μηχανισμό αναπαραγωγής νόθων αντιπροσώπων, εκφυλισμού , αποκλεισμών σε φάρο υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζόμενων απέναντι σε εργοδοσία και κράτος.

 

Πτολεμαΐδα27/6/2024

 

 

           

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 7:05 pm


Φεστιβάλ Καντίνας Φλώρινας 2024

 


Φεστιβάλ Καντίνας Φλώρινας 2024

Η Φλώρινα ετοιμάζεται να υποδεχθεί το πιο λαχταριστό γεγονός του καλοκαιριού! Το Φεστιβάλ Καντίνας έρχεται για πρώτη φορά στον προαύλιο χώρο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας από τις 5 μέχρι τις 7 Ιουλίου, προσφέροντας τρεις ημέρες γεμάτες γεύσεις, μουσική και διασκέδαση για όλη την οικογένεια.

Οι πύλες του φεστιβάλ θα ανοίγουν καθημερινά στις 18:00, καλωσορίζοντας τους επισκέπτες με μια ποικιλία από γαστρονομικές απολαύσεις. Ανάμεσα στις συμμετοχές των καντινών θα βρείτε: παραδοσιακό περέκ, λαχταριστή καμινάδα, δροσιστικό bubble tea, αυθεντική pizza, ζουμερά burgers, κλασικά hot dogs, γλυκά churros, εξωτικά noodles και μοναδικά cocktails.

Η είσοδος στο φεστιβάλ κοστίζει μόλις 3 ευρώ, ενώ παιδιά κάτω των 10 ετών και άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ) εισέρχονται δωρεάν. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την πανελλήνια κοινωνική δράση "ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ", στηρίζοντας έτσι έναν σημαντικό κοινωνικό σκοπό.

Κάθε βραδιά του φεστιβάλ θα συνοδεύεται από ζωντανή μουσική. Την πρώτη μέρα θα ανάψει το κέφι η παραδοσιακή μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες τη σκυτάλη της μουσικής διασκέδασης παίρνουν λαϊκές ορχήστρες, προσφέροντας μια μαγευτική ατμόσφαιρα και διασκέδαση για όλους.

Ελάτε να απολαύσετε μοναδικές γεύσεις, να διασκεδάσετε με την οικογένεια και τους φίλους σας και να στηρίξετε έναν καλό σκοπό. Μην το χάσετε!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φεστιβάλ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://thessaloniki-brand.gr ή  συνδεθείτε στα κοινωνικά μας δίκτυα.

 

https://www.facebook.com/canteenfestival 

https://www.instagram.com/canteen_festival?igsh=a3YzNTg4aGl0MDBt

https://www.tiktok.com/@canteen.festival?_t=8l30w1cROvB&_r=1

 

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 6:59 pm


Ανακήρυξη του Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου σε Επίτιμο Πρόεδρο του Ιδρύματος Εθνικού & Θρησκευτικού Προβληματισμού «Μέλαθρον Αναστασίου-Ιουλίας Μπίλλη»

 


Ανακήρυξη του Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου σε Επίτιμο Πρόεδρο του Ιδρύματος Εθνικού & Θρησκευτικού Προβληματισμού «Μέλαθρον Αναστασίου-Ιουλίας Μπίλλη»

 

Την Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024 και ώρα 20:00 μ.μ., συνήλθε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Εθνικού & Θρησκευτικού Προβληματισμού «Μέλαθρον Αναστασίου-Ιουλίας Μπίλλη» (Ι.Ε.Θ.Π). Παρέστησαν οι Επίτιμοι Πρόεδροι του Ι.Ε.Θ.Π., Σεβ. Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, Σισανίου & Σιατίστης Αθανάσιος και Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας Ειρηναίος.

 

Πρωτίστως, πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας κ. Ειρηναίου, του νέου Εξοχωτάτου Υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης κ. Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, Επιτίμου Μέλους Ι.Ε.Θ.Π. και του Εντιμωτάτου Δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη κ. Ιγνατίου Καϊτεζίδη, Προέδρου της Περιφερειακής Ενότητος Δήμων και Κοινοτήτων Κεντρικής Μακεδονίας και των Ελλογιμωτάτων Επιτίμων και Τακτικών Μελών και Φίλων Ι.Ε.Θ.Π. Άπαντες, ξεναγήθηκαν στους χώρους του ιστορικού Νεοκλασικού κτιρίου της Άνω Πόλης του 1898, που αποτελεί την έδρα του Ιδρύματος.

 

[…]

 

Τέλος, να επισημάνουμε, ότι μετά από απόφαση του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Ε.Θ.Π., αναγορεύθηκαν οι κάτωθι: Επίτιμος Πρόεδρος Ι.Ε.Θ.Π., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας κ. Ειρηναίος. Επίτιμα Μέλη Ι.Ε.Θ.Π., ο Εντιμότατος κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Πρόεδρος της Περιφερειακής Ενότητος Δήμων και Κοινοτήτων Κεντρικής Μακεδονίας, ο Ελλογιμώτατος κ. Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης, Εκδόσεις Μπαρμπουνάκης, ο Ελλογιμώτατος κ. Κωνσταντίνος Νίγδελης, Άρχων Ιερομνήμων της Μ.τ.Χ.Ε. Επίτιμα Μέλη Ι.Ε.Θ.Π.-Κληρικοί: Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Νεκτάριος Πάρης, Καθηγητής Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης ΠΑΜΑΚ, Πρωτοπρ. Ελευθέριος Κουτσαυτάκης, Προϊστάμενος Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Γεωργίου Νεαπόλεως, Πρωτοπρ. Νικηφόρος Καλαϊτζίδης, Προϊστάμενος Ιερού Ναού Αγ. Παντελεήμονος Αμπελοκήπων, Πρωτοπρ. Στέφανος Βασιλείου, Προϊστάμενος Ιερού Ναού Υψώσεως Τιμίου Σταυρού και Αγ. Δημητρίου Συκεών. Τακτικά Μέλη Ι.Ε.Θ.Π. ο Αρχιμ. Νικόλαος Γιαννουσάς, Πρωτοσύγκελλος Ι. Μητροπόλεως Σισανίου & Σιατίστης, ο Αρχιμ. Μάξιμος Γεωργόπουλος, Ηγούμενος Αγ. Τριάδος Βυθού Βοΐου, ο Ελλογ. Χρήστος Καρακουλάκης, Μέλος του Γραφείου Τουρισμού του Δήμου Βοΐου και ο Δημήτριος Παπαγεωργίου, Στρατιωτικός-Στρατολόγος.

 

ΠΗΓΗ: Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»

 







Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 6:49 pm


Ημερίδα για τον Κρόκο (Crocus sativus L.)

 


Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 6:44 pm


Συνάντηση του Δημάρχου Φλώρινας με τον νέο Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Φλώρινας

 


Συνάντηση του Δημάρχου Φλώρινας με τον νέο Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Φλώρινας

 

Ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης υποδέχτηκε στο γραφείο του τον νέο Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Φλώρινας, Αντιπύραρχο κ. Δημήτριο Τσουμάνη, ο οποίος τον επισκέφτηκε εθιμοτυπικά στο πλαίσιο ανάληψης των καθηκόντων του.

Τον νέο Διοικητή συνόδευαν ο Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Φλώρινας Πύραρχος κ. Ιωάννης Μιαούλης και ο απερχόμενος Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Φλώρινας Αντιπύραρχος κ. Κυριάκος Τριανταφυλλίδης.

Ο κ. Δήμαρχος, αφού καλωσόρισε στη Φλώρινα τον κ. Τσουμάνη και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του, αναφέρθηκε στη στενή και αγαστή συνεργασία μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς και στα αποτελέσματα από την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου.

Όπως τόνισε ο κ. Γιαννάκης, ο Δήμος Φλώρινας τόσο κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, όσο και καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, είναι σε επιφυλακή και συνδράμει με οχήματα και προσωπικό στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 6:42 pm


Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας - προεργασία για νέους και νέες 18-29 ετών της ΔΥΠΑ!

 


Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας - προεργασία για νέους και νέες 18-29 ετών της ΔΥΠΑ!

  • Είσαι νέα/νέος 18 - 29 ετών και θέλεις να αποκτήσεις εργασιακή εμπειρία;

  • Ενδιαφέρεσαι να γνωρίσεις ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον με πολλές δυνατότητες εξέλιξης;

  • Έχεις διάθεση για συνεργασία, ομαδικό πνεύμα και ενασχόληση με τον τομέα της νεολαίας;

  • Είσαι κάτοχος πτυχίου Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, γνωρίζεις καλά αγγλικά και είσαι καλός/η χρήστης ψηφιακών μέσων;

Αν η απάντηση στα παραπάνω είναι ΝΑΙ, τότε στείλε μας την αίτηση σου εδώ:

https://tinyurl.com/mry8y959 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο 2385101446 ή/και στο [email protected]

 

Μείνετε συντονισμένες/οι!

 

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 6:40 pm


Συλλυπητήρια ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Φλώρινας

 


«Συλλυπητήρια ανακοίνωση»

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Φλώρινας εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για τον απροσδόκητο «χαμό» του συναδέλφου Πραπαβέση Ευάγγελου και τα θερμά του συλλυπητήριαστους οικείους του.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                            Η Γραμματέας

Πλιάτσικας Ιωάννης                      Δημοπούλου Σταυρούλα

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 6:30 pm


Αιτήσεις συμμετοχής στα ξύλινα σπιτάκια του Δήμου Φλώρινας

 


Αιτήσεις συμμετοχής στα ξύλινα σπιτάκια του Δήμου Φλώρινας

 

Ενόψει των καλοκαιρινών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στην πόλη της Φλώρινας, ο Δήμος Φλώρινας καλεί τους επαγγελματίες και ιδιώτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στα ξύλινα σπιτάκια, να καταθέσουν την αίτηση συμμετοχής τους μέχρι την Παρασκευή 5 Ιουλίου στο Δημαρχείο Φλώρινας (τμήμα πρωτοκόλλου).

 

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 6:16 pm


Ανακοίνωση εγγραφών από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Φλώρινας

 


Ξεκινάει η διαδικασία εγγραφών σε οποιαδήποτε τάξη του Εσπερινού ΕΠΑΛ Φλώρινας.


Πιο συγκεκριμένα, όσοι μαθητές επιθυμούν να φοιτήσουν στο Σχολείο μας το έτος 2024-2025, πρέπει από την Πέμπτη 27/6 μέχρι και το αργότερο την Παρασκευή 5/7 να υποβάλουν διαδικτυακά “Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής” στην ιστοσελίδα:


https://e-eggrafes.minedu.gov.gr/#/ 


(Για να μπορέσει να γίνει η εγγραφή, απαιτείται προσωπική ταυτοποίηση μέσω των κωδικών taxis-net)

 

Στη συνέχεια, και για να ολοκληρωθεί η εγγραφή, πρέπει να φέρουν οι ίδιοι στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Φλώρινας τα εξής έγγραφα:


  • Αντίγραφο της Ηλεκτρονικής Αίτησης Εγγραφής
    (τυπωμένο ή σε pdf – όπως εκδίδεται αυτόματα από την ιστοσελίδα e-eggrafes)

  • Αντίγραφο υπάρχοντος απολυτηρίου ή πτυχίου

  • Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας

  • Πιστοποιητικό γέννησης (από ΚΕΠ ή από το gov.gr)

  • Μια πρόσφατη φωτογραφία


Για την διευκόλυνση των εγγραφών, το σχολείο θα παραμείνει ανοικτό την επόμενη εβδομάδα (1/7 έως και 5/7) κατά τις απογευματινές ώρες (18:30’μμ-20:30’μμ).


Από τις 10/7/2023 και μέχρι τέλη Αυγούστου το σχολείο θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη πρωί με θερινές υπηρεσίες.


Σε κάθε περίπτωση και για οποιαδήποτε πληροφορία ή άλλη βοήθεια, μπορούν να επικοινωνούν με το Σχολείο μας στο τηλέφωνο 23850-44733, ή να προσέρχονται κατά τις ώρες λειτουργίας.


 

Προσοχή: από την ερχόμενη σχολική χρονιά 2024-2025 θα λειτουργήσουν 2 νέοι Τομείς στο σχολείο μας: 1) Υγείας, Πρόνοιας & Ευεξίας, και 2) Εφαρμοσμένων Τεχνών. Έτσι οι Τομείς και ειδικότητες διαμορφώνονται ως εξής:


  • Υγείας, Πρόνοιας & Ευεξίας


  • Εφαρμοσμένων Τεχνών


  • Μηχανολόγων

    • Μηχανολογικών εγκαταστάσεων

    • Θερμοϋδραυλικών, πετρελαίου και φυσικού αερίου

    • Οχημάτων

    • Εγκαταστάσεων ψύξης-αερισμού-κλιματισμού

  • Ηλεκτρολόγων

    • Ηλεκτρονικών – υπολογιστικών συστημάτων – δικτύων – τηλεπικοινωνιών

    • Αυτοματισμού

    • Ηλεκτρολογικών συστημάτων – εγκαταστάσεων – δικτύων

  • Πληροφορικής

    • Εφαρμογών πληροφορικής

    • Τεχνικών ΗΥ & δικτύων

  • Δομικών

    • Δομικών έργων – γεωπληροφορικής

Αναλυτικές πληροφορίες για το Εσπερινό ΕΠΑΛ Φλώρινας, του Τομείς και τις ειδικότητες, καθώς και τους όρους φοίτησης μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα του Σχολείου μας: http://epal-esp-florin.flo.sch.gr/site/











Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 9:19 am


Έναρξη εγγραφών στο Εσπερινό ΓΕΛ Φλώρινας

 


Έναρξη εγγραφών στο Εσπερινό ΓΕΛ

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι από αύριο 27 Ιουνίου 2024 έως και τις 05 Ιουλίου 2024, όσοι/ες επιθυμούν να εγγραφούν, να ανανεώσουν την εγγραφή τους ή να μετεγγραφούν στο Εσπερινό ΓΕ.Λ. θα μπορούν να υποβάλουν «Ηλεκτρονική Αίτηση» για το σχολικό έτος 2024-2025στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://e-eggrafes.minedu.gov.gr, συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Αίτηση πρέπει να υποβάλουν:

·        οι ενήλικοι/ες μαθητές/ήτριες που αποφοίτησαν από τη Γ' Γυμνασίου και θα φοιτήσουν για το σχολικό έτος 2024-2025 στην Α' Λυκείου και

·        οι ενήλικοι/ες μαθητές/ήτριες που αποφοίτησαν από τη Α΄ και Β΄ Λυκείου και θα ανανεώσουν την εγγραφή τους ή θα μετεγγραφούν για το σχολικό έτος 2024-2025 στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου αντίστοιχα.

Αν οι ενδιαφερόμενοι αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε δυσκολία στη συμπλήρωση της αίτησης εγγραφής, σας ενημερώνουμε ότι το Εσπερινό Λύκειο (περιοχή Αριστοτέλη) θα είναι ανοιχτό σε όλη τη διάρκεια των εγγραφών στις παρακάτω ημέρες και ώρες:

Πέμπτη 27 Ιουνίου,  18:30-21:45

Παρασκευή 28 Ιουνίου,  18:30-21:45

Δευτέρα 1 Ιουλίου, 10:00-13:00

Τρίτη 2 Ιουλίου, 10:00-13:00

Τετάρτη 3 Ιουλίου, 10:00-13:00 και 18:30-21:00

Πέμπτη 4 Ιουλίου, 10:00-13:00

Παρασκευή 5 Ιουλίου, 10:00-13:00

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μπορείτε να τηλεφωνείτε κατά τις παραπάνω ημέρες και  ώρες στο τηλέφωνο 2385022760.

 

Ο Διευθυντής

Πουγαρίδης Στέφανος

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 9:14 am


προεγγραφές στα ΚΔΑΠ Δήμου Φλώρινας.

 


Λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων προεγγραφών στα ΚΔΑΠ της Δ/νσης Παιδικών Σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Φλώρινας και στην προσπάθειά μας να εξυπηρετηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, σας ενημερώνουμε ότι η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών παρατείνεται έως και τη Δευτέρα 01/07/2024.

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές στα ΚΔΑΠ και στα γραφεία της Δ/νσης (Σ.Σ. Ιωαννίδη) κατά τις ώρες:

ΚΔΑΠ 8ου Νηπιαγωγείου 9:30 πμ – 13:00 μμ

ΚΔΑΠ Πειραματικού Σχολείου 9:30 πμ – 13:30 μμ

ΚΔΑΠ Ειδικού Σχολείου 9:30 πμ – 13:30 μμ

ΚΔΑΠ Φλαμπούρου 9:30 πμ – 13:30 μμ

 

Εκ της Δ/νσεως

 

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 9:10 am


Δράση για την παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής υγείας Π.Ε. Φλώρινας


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής υγείας Π.Ε. Φλώρινας, πραγματοποίησε εκδήλωση ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης με διανομή ενημερωτικού υλικού, για το φαινόμενο της χρήσης ουσιών και της εξάρτησης. 
Στόχος της σημερινής δράσης ήταν η ανάδειξη της αξίας της πρόληψης μέσω των υπηρεσιών και προγραμμάτων που προσφέρουν τα Κέντρα Πρόληψης. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος του Κέντρου κος Αθανάσιος Τάσκας, ο αντιδήμαρχος Φλώρινας και αντιπρόεδρος του Κέντρου κος Κωνσταντίνος Ρόζας, και η αντιδήμαρχος Φλώρινας και Σοφία Φουδούλη.






Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 2:43 am


Εγγραφές, ανανεώσεις εγγραφών, μετεγγραφές στο 1ο ΕΠΑΛ Φλώρινας 2024-2025

 


Οι μαθητές/-τριες που επιθυμούν να εγγραφούν, να ανανεώσουν την εγγραφή τους ή να μετεγγραφούν από άλλο σχολείο σε οποιαδήποτε τάξη του 1ου ΕΠΑ.Λ. Φλώρινας για το σχολικό έτος 2024 – 2025, υποβάλλουν «Ηλεκτρονική Αίτηση εγγραφής, ανανέωσης εγγραφής ή μετεγγραφής», μέσω της εφαρμογής e-eggrafes στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://e-eggrafes.minedu.gov.gr/

ή μέσω της διαδικτυακής  πύλης

https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/eggraphe-ananeose-eggraphes-se-geniko-kai-epaggelmatiko-lukeio

από τις 27 Ιουνίου 2024 και ώρα 07:00 έως και τις 05 Ιουλίου 2024 και ώρα 23:59

·        Στην περίπτωση ανήλικων μαθητών/-τριών την Ηλεκτρονική Αίτηση υποβάλλει ο κηδεμόνας που έχει καταχωριστεί ως «πρώτος κηδεμόνας» στο ΠΣ myschool με τους δικούς του κωδικούς ΓΓΠΣ (taxis).

·        Σε περίπτωση ενήλικων μαθητών/-τριών, Ηλεκτρονική Αίτηση μπορούν να υποβάλουν οι ίδιοι, με τους δικούς τους κωδικούς ΓΓΠΣ (taxis), εφόσον είναι καταχωρισμένοι στο ΠΣ myschool (ως κηδεμόνες του εαυτού τους).

·        Προσοχή: Οι μαθητές που θέλουν να κάνουν μετεγγραφή στο ΕΠΑΛ από άλλο σχολείο, καλό είναι να κάνουν εγγραφή τώρα στο ΕΠΑΛ, γιατί τον Σεπτέμβριο θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μετεγγραφή μόνο στα λειτουργούντα τμήματα τομέων. Τώρα μπορούν να κάνουν εγγραφή σε όλα τα τμήματα των Τομέων του σχολείου.Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το σχολείο.

·        Σας ενημερώνουμε ότι για τους μαθητές που θα εγγραφούν στην Β’ τάξη θα λειτουργήσουν στο 1ο ΕΠΑΛ Φλώρινας οι εξής τομείς:

1.    Τομέας Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού

2.    Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος

3.    Τομέας Πληροφορικής

4.    Διοίκησης και Οικονομίας

5.    Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας

6.    Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού

7.    Τομέας Μηχανολογίας

Σας ενημερώνουμε ότι για τους μαθητές που θα εγγραφούν στην                     Γ ΄τάξη θα λειτουργήσουν στο 1ο ΕΠΑΛ Φλώρινας οι εξής ειδικότητες:

1.    Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής

2.    Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής

3.    Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ

4.    Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών

5.    Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων

6.    Βοηθός Νοσηλευτή

7.    Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων

8.    Τεχνικός Θερμικών εγκαταστάσεων & τεχνολογίας πετρελαίου & φυσικού αερίου

9.    Τεχνικός Οχημάτων

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την  ιστοσελίδα του                1ου ΕΠΑ.Λ Φλώριναςhttp://www.1epal-florinas.gr

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στο 1ο ΕΠΑΛ Φλώρινας Τηλέφωνο 2385046137

Η Διευθύντρια του 1ου ΕΠΑ.Λ Φλώρινας

Μακατσώρη Αγγελική

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 2:38 am


Συνεχίζονται οι ανθοφυτεύσεις σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Φλώρινας

 


Συνεχίζονται οι ανθοφυτεύσεις σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Φλώρινας

 

Συνεχίζονται οι ανθοφυτεύσεις σε κεντρικά και χαρακτηριστικά σημεία της πόλης της Φλώρινας, από το αρμόδιο τμήμα Αγροτικής Παραγωγής και Συντήρησης Πρασίνου της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Φλώρινας.

Στόχος είναι η αισθητική αναβάθμιση των δημόσιων χώρων, με σταθερό γνώμονα τη μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια ζωής των λουλουδιών και με απόλυτο σεβασμό στα χρήματα των συνδημοτών μας.

Ο δεύτερος κύκλος των παρεμβάσεων καλλωπισμού και φυτεύσεων λουλουδιών περιλαμβάνει:

  • Την κεντρική πλατεία Γ. Μόδη
  • Τις νησίδες επί της Ι. Άρτη
  • Τα παρτέρια επί της Λ. Μακεδονομάχων
  • Τον κυκλικό κόμβο στη συμβολή των Λεωφόρων Μακεδονομάχων και Κ. Καραμανλή
  • Το σιντριβάνι της πλατείας Ηρώων
  • Το σιντριβάνι της πλατείας Μ. Αλεξάνδρου
  • Τη συμβολή της Λ. Αβέρωφ με την οδό Ναούσης

Παράλληλα, διατίθενται ρίζες λουλουδιών και σε κοινότητες του Δήμου Φλώρινας, βάσει των αιτήσεων που κατέθεσαν οι πρόεδροι τους.

Τα λουλούδια δεν χρειάζονται τίποτα περισσότερο από τον στοιχειώδη σεβασμό, ελάχιστη φροντίδα και λίγο νεράκι, όπου δεν υφίσταται αυτόματο σύστημα ποτίσματος.

Είμαστε βέβαιοι ότι στην προσπάθεια για την αισθητική αναβάθμιση του Δήμου μας, θα έχουμε ισχυρούς συμμάχους και θεματοφύλακες της αισθητικής τους συνδημότες μας.









Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 2:34 am


Πωλείται ανακαινισμένη γκαρσονιέρα εμβαδού 41τμ στον πρώτο όροφο οικοδομής.



Πωλείται ανακαινισμένη γκαρσονιέρα εμβαδού 41τμ στον πρώτο όροφο οικοδομής.

  • Αποτελείται από 1 υπνοδωμάτιο , ξεχωριστό σαλόνι , κουζίνα και μπάνιο.
  • Διαθέτει δάπεδα από πλακίδια, ενεργειακά κουφώματα και θερμοπρόσοψη.
  • Βρίσκεται στον πεζόδρομο της Φλώρινας κοντά σε εμπορικά καταστήματα και super market.
  • Η γκαρσονιέρα είναι ανακαινισμένη το 2024 και είναι έτοιμη με το κλειδί στο χέρι.
  • Κατάλληλη επενδυτική ευκαιρία.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Κωσταρέλλης Αλέξανδρος Μεσιτική Κατασκευαστική
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2385046856

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 2:13 am


Ένταξη του “Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας-SYNERGiNN EDIH”στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027».

 


Ένταξη του “Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας-SYNERGiNN EDIH”στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027».

 

 

Με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ κ. Ζερβού, εντάχθηκε ο «Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας-SYNERGiNN EDIH”,(https://synerginn.eu/el/) στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027». Το SYNERGiNN προσφέρει τις υπηρεσίες του κυρίως στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Αποτελείται από 15  εταίρους που διαθέτουν εκτεταμένη εμπειρία στους τομείς δραστηριότητάς τους, με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και επιστημονικά υπεύθυνο του έργου, τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθηγητή κ. Στέργιο Μαρόπουλο.

Μέσω του έργου επιδιώκεται η στήριξη των ΜΜΕ και του Δημόσιου Τομέα στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού όσον αφορά τις προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες, όπως της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Κυβερνοασφάλειας και του Διαδικτύου των Πραγμάτων. Επιπλέον, η εφαρμογή των τεχνολογιών αυτών στους κρίσιμους τομείς της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος, η ανάπτυξη λύσεων τεχνητής νοημοσύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο, καθώς και η προώθηση της ανάπτυξης άλλων βασικών ψηφιακών τεχνολογιών με σεβασμό στις αξίες της ΕΕ και με προσέγγιση ανθρωποκεντρική. Και φυσικά η συνεργασία με το δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας (European Digital Innovation Hubs - EDIH).

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 2:09 am


Μεσιτικό γραφείο ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΗΣ : ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο εμβαδού 5996,92 τμ. στην έξοδο του Αρμενοχωρίου προς Παπαγιάννη.


Πωλείται οικόπεδο εμβαδού 5996,92 τμ.
Βρίσκεται στην έξοδο του Αρμενοχωρίου προς Παπαγιάννη.
Είναι άρτιο και οικοδομήσιμο.
Είναι κατάλληλο για πολλές χρήσεις με πρόσοψη σε κεντρικό δρόμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Κωσταρέλλης Αλέξανδρος Μεσιτική Κατασκευαστική
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2385046856

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 2:07 am


Η «φούσκα» των ΑΠΕ σκάει! Ποιος θα πληρώσει τα «σπασμένα»; (Στέφανος Πράσσος*) [2ο μέρος]

 


Η «φούσκα» των ΑΠΕ σκάει! Ποιος θα πληρώσει τα «σπασμένα»; (Στέφανος Πράσσος*) [2ο μέρος]

 

Συνέχεια από το 1ο μέρος (δείτε εδώ)

Τώρα, όπως είδαμε στο προηγούμενο, οι διαχειριστές των δικτύων αλλά ακόμα και οι ίδιοι οι «επενδυτές» ΑΠΕ, εκτιμούν πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να σκάσει αυτή η τεράστια «φούσκα». Κάποιοι «παράγοντες της αγοράς» μάλιστα, δηλώνουν πως «όσο νωρίτερα σπάσει η φούσκα των ΑΠΕ τόσο καλύτερα».

Συμπερασματικά:

Η Ελλάδα χωρίς δίκτυα και εξαγωγές βρίσκεται 2η στον κόσμο στη  διείσδυση των Φωτοβολταϊκών και 7η στον κόσμο στην αξιοποίηση ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα.

Αν υλοποιηθούν όλα τα έργα ΑΠΕ που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα, το 2030 θα έχουμε πάνω από 72 GW εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ ενώ το ΕΣΕΚ προβλέπει 50,4 GW το 2050!

Μέσα στο 2023 «πετάχτηκαν στα σκουπίδια» 228.500 «πράσινες μεγαβατώρες» ενώ μόνο στο πρώτο τετράμηνο του 2024 πήγαν στα αζήτητα 308.000 ΜW/h. Οι διαχειριστές υπολογίζουν ότι το 2030 θα «πετιούνται στα σκουπίδια» περίπου 20.000.000 πράσινες μεγαβατώρες  (20 TW/h).

Αφού λοιπόν έκοψαν χιλιάδες στρέμματα δάσους για να περάσουν και να εγκατασταθούν χιλιάδες ανεμογεννήτριες, αφού ξεχέρσωσαν τη βλάστηση, στέρησαν χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων από τους κτηνοτρόφους, αφαίρεσαν χιλιάδες στρέμματα γόνιμης γης από την αγροτική παραγωγή, έδιωξαν τους μελισσοκόμους, έδιωξαν τα άγρια ζώα από τα βουνά και τα έστειλαν στα χωριά και στις πόλεις, τώρα «ανακάλυψαν ότι δημιούργησαν μια «φούσκα» που πρέπει να σπάσει!   

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά αλλά ας δούμε τα κυριότερα:

1). Πως δημιουργήθηκε η «φούσκα» των ΑΠΕ στην Ελλάδα;

Πρώτα απ` όλα δεν υπήρξε ποτέ σοβαρός προγραμματισμός. Ο Εθνικός σχεδιασμός (ΕΣΕΚ) τροποποιείται και παραβιάζεται μονίμως από αυτούς που τον εκπονούν.  Δεν πήραν υπόψη την κατανάλωση ρεύματος της Χώρας. Δεν λογάριασαν ότι οι ΑΠΕ επειδή είναι στοχαστικές και ασταθείς είναι συνάρτηση των σταθερών μονάδων βάσης που διαθέτουμε. Δεν υπολόγισαν τις τεχνικές δυνατότητες του Ηλεκτρικού συστήματος σήμερα (δίκτυα, διεθνείς διασυνδέσεις, αποθήκευση κλπ).  Μιλούσαν γενικά για εξαγωγές αλλά «ξέχασαν» ότι δεν είχαμε δίκτυα και ότι όλες οι Χώρες της Ευρώπης έχουν φθηνότερο ρεύμα από εμάς. Αν παρακολουθούσαν το ισοζύγιο εξαγωγές- εισαγωγές θα έβλεπαν ότι μονίμως κυριαρχούν οι εισαγωγές και μάλιστα από χώρες τις Βαλκανικής που ο ανεκδιήγητος πρωθυπουργός μας δηλώνει ότι «εκεί θα εξάγουμε το πλεόνασμα της πράσινης ενέργειας».

Και το σπουδαιότερο είναι οι αθρόες επιδοτήσεις από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους (άρα από το λαό) τόσες που κανένας από τους κατ` ευφημισμό «επενδυτές» δεν έβαλε ποτέ «το χέρι στη τσέπη του». Επίσης η επιδότηση και του «προϊόντος» (το ρεύμα, το μοναδικό «προϊόν» που έχει εγγυημένες τιμές και επιδοτείται) μέσω των καταναλωτών  από το ΕΤΜΕΑΡ, το εμπόριο του διοξειδίου κ.α

Ποιοι δημιούργησαν  τη «φούσκα»; Το μεγάλο Κεφάλαιο που με την «Απελευθέρωση της Ενέργειας» και τις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων εταιρειών ενέργειας βρήκε νέο πεδίο τεράστιας και ανεξέλεγκτης κερδοφορίας. Φυσικά και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι (ΕΕ, Κυβέρνηση) που δημιούργησαν το νομικό και διοικητικό πλαίσιο της ΑΠΕραντης λεηλασίας της φύσης και του λαϊκού εισοδήματος.  Συνένοχοι είναι και τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία ουδέποτε μίλησαν για όρια στην εγκατάσταση ΑΠΕ και παπαγαλίζουν γενικώς για «πράσινη μετάβαση», για «χωροταξικό», «ενεργειακή δημοκρατία», «φορολόγηση υπερκερδών» κ.α 

2). Γιατί βγήκαν τώρα λαλίστατοι διαχειριστές και εκπρόσωποι των Εταιριών να μιλήσουν για τη «φούσκα» αυτοί που στην ουσία τη δημιούργησαν; Δεν γνώριζαν τι θα συμβεί; Δεν παρακολουθούσαν τη γιγάντωση των εγκαταστάσεων;

Φυσικά και τα γνώριζαν όλοι απλώς καθένας κοιτούσε «την πάρτι του». Να προχωρήσει η δική του Εταιρεία να έχει περισσότερες ΑΠΕ από τους άλλους για να είναι μέσα στους κυρίαρχους της αγοράς. Αυτό που έχουν συνειδητοποιήσει σήμερα είναι ότι δεν έχει δυνατότητες ο λαός να τους πληρώσει από πάνω και το περίσσευμα της ενέργειας που τους περικόπτουν οι διαχειριστές των δικτύων. Ο ίδιος ο ΥΠΕΝ κ. Σκυλακάκης δήλωσε πρόσφατα από την Κοζάνη: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η περίοδος των επιδοτήσεων στις ΑΠΕ έχει τελειώσει. Δεν υπάρχει η δυνατότητα ο καταναλωτής να πληρώνει, ήδη έχουμε ένα λογαριασμό της τάξης των 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο, που θα πληρώνουμε για χρόνια, για τις «παλιές» ΑΠΕ».

Έχοντας πλέον οι ίδιοι αρκετή ηλεκτρική ισχύ στο «portofolio» τους, ωρύονται για να σταματήσουν «οι άλλοι» και κυρίως οι μικροί!  Καταλαβαίνουν πλέον ότι η αγορά των ΑΠΕ καταρρέει και «ο σώζων ευατόν σωθήτω»  

3). Αφού πρόκειται για «φούσκα» γιατί επιμένουν ακόμα και σήμερα να τη «φουσκώνουν» κι άλλο με χιλιάδες μεγαβάτ; Γιατί δεν ακυρώνουν όλες τις νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ που εκτός των άλλων καταστρέφουν το περιβάλλουν και ενισχύουν την κλιματική κρίση; Γιατί δεν δίνουν σημασία στα κινήματα και τους κατοίκους που αγωνίζονται σε όλη τη Χώρα για να σώσουν τον τόπο τους και το κλίμα από την καταστροφική επέλαση των ΑΠΕ; 

Οι λόγοι είναι αρκετοί αλλά για την οικονομία του χώρου ξεχωρίζουμε δυο.

 1ον Διότι έτσι προτάσσει η ΕΕ, η κομισιόν που όλα της τα στελέχη είναι διορισμένα από τους Μεγάλους Ενεργειακούς και βιομηχανικούς ομίλους και αποτελούν τα «Λόμπυ» που όπως μάθαμε «στην ΕΕ είναι θεσμοθετημένα και ασκούν εξουσία». Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι τις λεγόμενες «οδηγίες», βασικά  τις εκπονεί το Γερμανικό Κεφάλαιο, ηγέτιδα δύναμη της ΕΕ, που πλέον η μόνη «ανθούσα» βιομηχανία του είναι η παραγωγή εξαρτημάτων ΑΠΕ και κυρίως ανεμογεννητριών. Καθόλου τυχαία το επόμενο διάστημα θα δούμε στροφή προς τις ανεμογεννήτριες αντί των φωτοβολταϊκών στα οποία έχουν επικρατήσει και στην Ευρωπαϊκή αγορά οι κινέζοι με ποσοστό 95%.     

 2ον  Είναι ο ανταγωνισμός των μεγάλων Ελληνικών και ξένων «ενεργειακών Ομίλων» που διαγκωνίζονται αναμεταξύ τους για να αποκτήσουν «δεσπόζουσα» θέση στην αγορά προσθέτοντας όλο και μεγαλύτερη ηλεκτρική ισχύ (ΑΠΕ και ορυκτών καυσίμων) στο δικό τους «portofolio» (χαρτοφυλάκιο).

4). Ποιοι θα πληρώσουν τα «σπασμένα»; Ρητορικό το ερώτημα αφού γνωρίζουμε όλοι εκ των προτέρων ποιος πληρώνει πάντα «τα σπασμένα» σ αυτή την έρμη Χώρα....

Πρώτο από όλα την πλήρωσε και συνεχίζει να την πληρώνει το περιβάλλον και η γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή. Τα δάση, τα ποτάμια, οι λίμνες, η βιοποικιλότητα, χορτολιβαδικές και γεωργικές εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας. Τεράστια καταστροφή και περιβαλλοντική υποβάθμιση σε όλη τη Χώρα με κέρδη μόνο για το Κεφάλαιο.

Δεύτερον: Θα την πληρώσει το γνωστό «υποζύγιο» που πλήρωσε ήδη πανάκριβα τις «πράσινες» μπίζνες της Κυβέρνησης της ΕΕ και του Κεφαλαίου, δηλαδή ο Ελληνικός λαός και ως φορολογούμενος και ως καταναλωτής ρεύματος. Πρώτα απ όλα με τις τιμές του ρεύματος που εκτινάσσονται στα ύψη, χωρίς κανέναν προφανή λόγο, από τα αρπαχτικά του Χρηματιστηρίου και τους εμπόρους των τιμολογίων.  Θα την πληρώσει και με νέα ακρίβεια στα αγαθά πρώτης ανάγκης που είναι βέβαιο ότι θα «ξαναπετάξουν στον ουρανό» με αφορμή τις νέες, μεγάλες αυξήσεις του ρεύματος.  Όμως θα την πληρώσει και με μεγάλες αυξήσεις που έρχονται στις «ρυθμιζόμενες χρεώσεις», χαράτσια στον λογαριασμό ρεύματος που παρότι αναγράφονται στους λογαριασμούς μας, πολλοί αγνοούν την επιβάρυνση που προσθέτουν αλλά ακόμα και την ύπαρξή τους.  Εδώ η Κυβέρνηση μελετά την αύξηση κατά 30% του ΕΤΜΕΑΡ που «τροφοδοτεί» τον ΕΛΑΠΕ (Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ) μέσα από τον οποίο χρηματοδοτείτε το ρεύμα που παράγουν οι κρατικοδίαιτοι «επενδυτές» των ΑΠΕ.  Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ήδη στις «ρυθμιζόμενες χρεώσεις» έχουν αυξηθεί τρεις φορές και τα «Τέλη Δικτύου» των ΑΔΜΗΕ- ΔΕΔΔΗΕ. Σχεδόν έναν ακόμα λογαριασμό ρεύματος πληρώνουν οι Λαϊκοί καταναλωτές μέσα από τα χαράτσια των  «ρυθμιζόμενων χρεώσεων»!

Τρίτον: θα την πληρώσουν και πολύ ακριβά μάλιστα οι λεγόμενοι «μικροί επενδυτές» ΑΠΕ, οι «Ενεργειακές κοινότητες» και οι παραγωγοί ρεύματος ΑΠΕ για αυτοκατανάλωση αφού οι «μεγάλοι παραγωγοί», με τις πλάτες της Κυβέρνησης, αποφάσισαν να τελειώνουν με τις αυταπάτες του «Λαϊκού καπιταλισμού» στην ενέργεια. Ο Κωστής Χατζηδάκης γνωστός προστάτης των μεγάλων συμφερόντων και διεκπεραιωτής όλων των αντιλαϊκών μέτρων το είχε πει ακόμα όταν ήταν στο ΥΠΕΝ: «Τα έργα ΑΠΕ είναι μόνο για μεγάλους παίκτες»!!!

 

 

Επειδή το ζήτημα αυτό, της αλλαγής πολιτικής για τους μικρούς, είναι μεγάλο αλλά έχει και πολλές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις θα αναλυθεί στο 3ο και τελευταίο μέρος αυτού του άρθρου.

 

Κοζάνη25/6/2024

Στέφανος Πράσσος*

Πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος, Επικεφαλής της «Αριστερής Συμπόρευσης για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία»

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 June 2024 | 4:42 pm


Έκκληση της ΔΕΥΑΦ για περιορισμό της αλόγιστης χρήσης του πόσιμου νερού

 


Έκκληση της ΔΕΥΑΦ για περιορισμό της αλόγιστης χρήσης του πόσιμου νερού 

Είναι πλέον κοινή διαπίστωση πως η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει σημαντικά την εποχική ακολουθία, τα μέσα επίπεδα θερμοκρασίας και το ύψος των βροχοπτώσεων, κάνοντάς μας όλες και όλους να βιώνουμε πρωτόγνωρες για την εποχή κλιματολογικές συνθήκες.

Ως αποτέλεσμα, έχουν επηρεαστεί και οι υδάτινοι πόροι, με τα αποθέματα πόσιμου νερού να μην είναι επαρκή, ώστε να καλύπτουν και τις ανάγκες ποτίσματος καλλιεργειών, κήπων, κατάβρεξης πεζοδρομίων και οδοστρώματος. 

Παρακαλούνται οι πολίτες της περιοχής αρμοδιότητας της Δ.Ε.Υ.Α.Φ. να κατανοήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, να συνεργαστούν και να περιορίσουν την αλόγιστη χρήση και τη σπατάλη του πόσιμου νερού, προκειμένου να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με διακοπές υδροδότησης τόσο στην πόλη της Φλώρινας, όσο και στις Τοπικές Κοινότητες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΦ

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 June 2024 | 4:16 pm


Πρόσκληση της ΕΜΑΕΦ σε Ημερίδα με τίτλο: "Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Τουρκία: Οι σχέσεις στα Βαλκάνια υπό το πρίσμα των εξελίξεων στο Διεθνές πολυπολικό σύστημα"

 


Η ΕΜΑΕΦ σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Φλώρινας σας προσκαλεί στην Ημερίδα με τίτλο: "Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Τουρκία: Οι σχέσεις στα Βαλκάνια υπό το πρίσμα των εξελίξεων στο Διεθνές πολυπολικό σύστημα", που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Φλώρινας

Ομιλητές:

Φίλης Κωνσταντίνος, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων. Αναλυτής Διεθνών Σχέσεων του ΑΝΤ1. 

Συμφωνία των Πρεσπών: Θρίαμβος ή Βατερλώ;

Σαββίδης Παντελής, Δημοσιογράφος.

Ελλάδα & Τουρκία: Το ενεργό Ηφαίστειο των Βαλκανίων

Χατζηθεοφάνους Γεώργιος, Υποστράτηγος ε.α., οικονομολόγος.

Ο κόσμος αλλάζει: απειλές & ευκαιρίες για την Ελλάδα.


Με εκτίμηση

Το Δ.Σ. της ΕΜΑΕΦ




Δημοσιεύθηκε στις 26 June 2024 | 10:28 am


Νομός Φλώρινας - Ειδήσεις και Νέα

Ενοικιάζεται studio - Νέα Φλώρινα

Ενοικιάζεται studio  Νέα Φλώρινα

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 8:37 am


Αθεόφοβοι - Stagonnews

Αθεόφοβοι  Stagonnews

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 8:02 am


Δείτε αγγελίες στο Νομό Φλώρινας