Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Οι “Όρνιθες” του Αριστοφάνη στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Παρασκευή 12 & Σάββατο 13 Ιουλίου

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

ΚΑΒΑΛΑ

 

 

Τι θα συνέβαινε εάν κάποιος οργάνωνε τα πουλιά ώστε να γίνουν φορείς μιας νέας πραγματικότητας; 

 

Ο Άρης Μπινιάρης καταπιάνεται πρώτη φορά με την αρχαία κωμωδία και, λίγο πριν την επιστροφή του στην Επίδαυρο (μετά τους «Πέρσες» και τον «Προμηθέα Δεσμώτη»), ξεκινάει την καλοκαιρινή περιοδεία με τους “Όρνιθες” του Αριστοφάνη από το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στην Καβάλα την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Ιουλίου

 

Στην κορυφαία αυτή κωμωδία, αν και η πλοκή είναι φανταστική, η θεματική είναι αληθινή και ουσιώδης:  οι «Όρνιθες» παρουσιάζουν μια καινούρια αρχή, η οποία πρέπει να γίνει έξω από την ανθρώπινη κοινωνία, μακριά από τον κορεσμό, την παρακμή και τη διαφθορά. 

 

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και ο Γιώργος Χρυσοστόμου στους ρόλους του Πεισθέταιρου και του Ευελπίδη, μαζί με μία πλειάδα εξαιρετικών ηθοποιών: Μιχάλης Βαλάσογλου, Στέλιος Ιακωβίδης, Θανάσης Ισιδώρου, Τάσος Κορκός, Κώστας Κορωναίος, Σοφία Κουλέρα, Αυγουστίνος Κούμουλος, Μαρία Κυρώζη, Ερρίκος Μηλιάρης, Μάριος Παναγιώτου, Κυριάκος Σαλής, Αλεξία Σαπρανίδου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ειρήνη Τσέλλου, θα προσπαθήσουν να ιδρύσουν τη δική τους ιδανική πολιτεία στους αιθέρες μακριά από τους ανθρώπους. 

 

Η υπόθεση

Δυο φίλοι, ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης, απογοητευμένοι από τις συνθήκες ζωής στην πόλη τους, αναζητούν έναν νέο τόπο όπου θα μπορέσουν να ζήσουν με ηρεμία και χαρά. Η επαφή τους με τον κόσμο των πουλιών θα τους δώσει την ιδέα να ιδρύσουν μια καινούργια πολιτεία στους αιθέρες, μεταξύ γης και ουρανού.

 

Ενώ το χτίσιμο της πόλης βρίσκεται σε εξέλιξη, καταφθάνουν απρόσκλητοι επισκέπτες από τον κόσμο των ανθρώπων, διεκδικώντας αυθαίρετα εξουσίες και προνόμια, ενώ παράλληλα απεσταλμένοι των θεών του Ολύμπου διαμαρτύρονται θορυβημένοι για την αμφισβήτηση της θεϊκής κυριαρχίας καθώς η νέα πόλη εμποδίζει τους καπνούς από τις θυσίες να φτάσουν στον ουρανό.

 

Θα καταφέρουν ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης, με τη συμβολή των πουλιών, να ολοκληρώσουν το χτίσιμο της Νεφελοκοκκυγίας;  Πόσο εύκολο θα είναι να πραγματώσουν τη δική τους ουτοπία; 

        

Η παράσταση

Η σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη αξιοποιεί το στοιχείο της τελετουργίας με στόχο να αναδειχθούν οι αλληγορικές προεκτάσεις του αριστοφανικού έργου, ενώ η μουσική και η κίνηση τοποθετούν στο επίκεντρο της παράστασης την ανθρώπινη κατάσταση, τη μεταμόρφωση και την αποκατάσταση μιας κοσμικής δικαιοσύνης.

 

Με τον ανθρώπινο πολιτισμό να έχει φτάσει σε μια οριακή στιγμή, το πέταγμα των πουλιών μοιάζει με μια τελετή μύησης και επανασύνδεσης του ανθρώπου με τον φυσικό κόσμο και με την πρωτόγνωρη δύναμη που προκύπτει από αυτή τη σχέση.

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση: Τάσος Ρούσσος

Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης

Δραματουργική επεξεργασία- Διασκευή: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου- Άρης Μπινιάρης

Σκηνικά- Κοστούμια: Πάρις Μέξης

Μουσική σύνθεση: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης

Κινησιολογία: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου

Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας

Μάσκες Χορού: Δήμητρα Καίσαρη

Ά βοηθός σκηνοθέτη: Νεφέλη Παπαναστασοπούλου

Β βοηθός σκηνοθέτη: Βαγγέλης Πρασσάς

Βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Αλέγια Παπαγεωργίου

Επικοινωνία & Γραφείο Τύπου: Μαρία Τσολάκη

Διαφήμιση-social media: Renegade Media

Παραγωγή: Τεχνηχώρος Θεατρικές Παραγωγές

Φωτογραφίες promo: Μαρίζα Καψαμπέλη

3D graphics: Εριφύλη Δουκέλη

Video promo: Θωμάς Παλυβός

 

Παίζουν:

Πεισθέτερος Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Ευελπίδης Γιώργος Χρυσοστόμου

Έποπας Κώστας Κορωναίος

Χρησμολόγος- Προμηθέας Στέλιος Ιακωβίδης

Ποιήτρια- Ίρις Κωνσταντίνα Τάκαλου

Μέτων- Ηρακλής Ερρίκος Μηλιάρης

Επίτροπος- Ποσειδώνας Μάριος Παναγιώτου

Συκοφάντης Θανάσης Ισιδώρου

Χορός Μιχάλης Βαλάσογλου, Θανάσης Ισιδώρου, Τάσος Κορκός, Σοφία Κουλέρα, Αυγουστίνος Κούμουλος, Μαρία Κυρώζη, Κυριάκος Σαλής, Αλεξία Σαπρανίδου, Ειρήνη Τσέλλου

 

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Καβάλα

Ημέρες: Παρασκευή 12 & Σάββατο 13 Ιουλίου

Ώρα: 21:30  

 

Εισιτήρια από 20 ευρώ

 

Προπώληση Εισιτηρίων: ΕΔΩ

 

Μπείτε στο Instagram του KavalaNews για να λάβετε μέρος στο διαγωνισμό για δωρεάν προσκλήσεις της παράστασης*

(δελτίο Τύπου)

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2024 | 10:10 am


Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής για τις δυο πυρκαγιές στη Θάσο

Λόγω έντονης κεραυνικής δραστηριότητας στο νησί της Θάσου εκδηλωθήκαν 2 διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς σε δασικές εκτάσεις, στις περιοχές Παναγιά (Ντα) και Σκάλα Ποταμιάς.

 

Επιχειρούν, 32 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 13 οχήματα, ένα (1) αεροσκάφος και δύο (2) ελικόπτερα. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν υδροφόρες Ο.Τ.Α.

 

Επίσης, μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι της Κεραμωτής Καβάλας, 18 πυροσβέστες με μία (1) ομάδα πεζοπόρων της 7ης ΕΜΟΔΕ και 5 οχήματα καθώς και με ελικόπτερο μια (1) ακόμη ομάδα πεζοπόρων με οχτώ (8) πυροσβέστες της 7ης ΕΜΟΔΕ.

 

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2024 | 9:20 am


Καταγγελία ΟΣΕΥΠΕ κατά Αυγενάκη: Χτύπησε υπάλληλο στο αεροδρόμιο Βενιζέλος (βίντεο)

Καταγγελία της  Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες κατά του πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη ότι χτύπησε υπάλληλο του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος»

 

 

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο που αποκαλύπτει την απαράδεκτη συμπεριφορά του πρώην υπουργού. 

 

Ο πρώην υπουργός ταξίδευε στην Κρήτη. Με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση εμφανίστηκε τελικά στους εργαζόμενους του αεροδρομίου και σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, άρχισε να φωνάζει επειδή έχασε την πτήση. 

 

Μάλιστα, φέρεται να χτύπησε με την άκρη του κινητού του στο κεφάλι μέλος του προσωπικού του αεροδρομίου, το οποίο έπεσε λιπόθυμο από το χτύπημα στο γκισέ ελέγχου των εισιτηρίων, με τους υπόλοιπους υπαλλήλους να ζητούν τη συνδρομή της αστυνομίας. Φέρεται επίσης να προκάλεσε ζημιές στην αίθουσα.

 

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την καταγγελία απείλησε έναν δόκιμο πως θα τον μεταθέσει και λέγοντας σε όσους επιχείρησαν να τον ηρεμήσουν «μη με ακουμπάτε, έχω ασυλία». 

 

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες καλεί τους αρμόδιους του αεροδρομίου και της αεροπορικής εταιρείας να τοποθετηθούν απέναντι στις καταγγελίες, 

 

Η συγνώμη Αυγενάκη 

 

«Λυπάμαι ξεκάθαρα και ζητώ συγνώμη για την ένταση και την αναστάτωση που προκλήθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο με υπάλληλο εταιρείας, στην προσπάθειά μου να μπορέσω να επιβιβαστώ στην πτήση μου για το Ηράκλειο», 

 

αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, σχετικά με το «λεκτικό» όπως το χαρακτηρίζει, περιστατικό στο αεροδρόμιο .

 

Εκφράζει μάλιστα την έκπληξή του «από τις υπερβολές και ανακρίβειες που διακινούνται σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για περιστατικό «άγριου ξυλοδαρμού», «λιποθυμιών», «χειροδικιών» απο μέρους μου».

 

Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, «Πράγματι υπήρξε ένα περιστατικό λεκτικής έντασης με υπάλληλο της εταιρείας, καθώς δεν μου επέτρεψε να επιβιβαστώ επικαλούμενος ότι είχε ολοκληρωθεί η επιβίβαση, ενώ όπως με τα μάτια μου διαπίστωνα οι επιβάτες ήταν στη φισούνα επιβίβαση». Όπως αναφέρει ο κ. Αυγενάκης, (ο υπάλληλος) «αρνείτο κατ’ επανάληψη να μου επιτρέψει την δυνατότητα επικοινωνίας με προϊστάμενό του ή άλλο υπεύθυνο της αεροπορικής εταιρείας ως ύστατη προσπάθεια να καταφέρω να ταξιδέψω στην ώρα μου, κάτι που με οδήγησε να προσπαθήσω να πάρω το τηλ από τα χέρια του για να μιλήσω ο ίδιος. Ωστόσο το περιστατικό παρέμεινε σε επίπεδο διαφωνίας και λεκτικής έντασης μόνο».

 

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Αυγενάκη για το παραπάνω περιστατικό.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2024 | 8:39 am


Θάσος: δυο εστίες φωτιάς στο Ντα της Παναγίας και στην Ποταμιά (φωτογραφίες) 

Φωτιά εκδηλώθηκε στις 5:00 το πρωί της Τετάρτης 3 Ιουλίου από κεραυνό σε δασική έκταση στην περιοχή Ντα στην Παναγία της Θάσου. 

 

Στο σημείο έσπευσε δύναμη της πυροσβεστικής ενώ επιχείρησε κι ένα ελικόπτερο. Μάλιστα όσοι βρέθηκαν στο σημείο της πυρκαγιάς είδαν να κατεβαίνει από το ελικόπτερο αερομεταφερόμενη δύναμη πυροσβεστών που έφτασαν άμεσα στο σημείο της κατάσβεσης.

 

Στο σημείο βρέθηκε άμεσα και η εθελοντική ομάδα πυροπροστασίας της περιοχής της Παναγίας η οποία συνέβαλε σημαντικά στην προσπάθεια της κατάσβεσης.

 

Φωτιά ξέσπασε περίπου την ίδια ώρα και σε δασική έκταση της Ποταμιάς κοντά στις παιδικές κατασκηνώσεις. 

 

Οι δύο εστίες, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν τεθεί υπό έλεγχο. 

 

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2024 | 8:08 am


Παραιτήθηκε ο Α. Βαγιωνάς από την Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καβάλας

Την παραίτησή του υπέβαλε ο ογκολόγος Αναστάσιος Βαγιωνάς από το Νοσοκομείο Καβάλας. 

 

Η είδηση έπεσε ως κεραυνός εν αίθρια για τους καρκινοπαθείς που παρακολουθεί εδώ και πολύ καιρό ο έμπειρος γιατρός. 

 

Για την ώρα είναι άγνωστο αν και πότε θα αντικατασταθεί. 

 

Πληροφορίες του KavalaNews αναφέρουν ότι την Τρίτη 2 Ιουλίου επικράτησε ένταση για συγκεκριμένο αίτημα του γιατρού που εδώ και καιρό δεν ικανοποιεί η διοίκηση του νοσοκομείου. 

 

Ο γιατρός υπέβαλε την παραίτησή του, έχοντας κάνει για πολύ καιρό υπομονή. 

 

Φαίνεται ότι εκπρόσωποι της διοίκησης προσπάθησαν να τον μεταπείσουν αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό. 

 

Το ποτήρι ξεχείλισε μετά από δημοσίευμα που προκάλεσε οργή σχετικά με τη δουλειά που γίνεται στην κλινική. 

 

Από τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές προκύπτει ότι η διοίκηση του νοσοκομείου είχε στη διάθεσή της συγκεκριμένο και νόμιμο τρόπο ώστε να παράσχει κίνητρο στον ογκολόγο να παραμείνει στην Καβάλα αλλά δεν το έπραξε. 

 

Η απουσία ογκολόγου θα αυξήσει τώρα τα κοστοβόρα και επώδυνα «πηγαινέλα» ασθενών στη Θεσσαλονίκη.

 

Δημοσιεύθηκε στις 2 July 2024 | 10:59 pm


Θρήνος στο Παγγαίο: «έφυγε» ο Βασίλης (Μπίλυς) Βαφόπουλος

Η πιο εμβληματική φιγούρα του Παλαιοχωρίου που έγινε ρεπορτάζ από την Μάγια Τσόκλη, από τις Ματιές και από τηλεοπτικούς σταθμούς που επισκεπτόταν το γραφικό χωριό του Παγγαίου, ο Βασίλης Βαφόπουλος, ο Μπίλυς όπως τον ήξεραν όλοι με το καφέ του στην πιάτσα του χωριού, δεν θα μας σερβίρει!

 

Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός από μια ανάρτηση του Μπάμπη Τσιπουρόπουλου, και έγινε ο κακός χαμός…

 

Έφυγε τόσο ξαφνικά και αναπάντεχα αφήνοντας όλους εμάς να τον θυμόμαστε με το χαμόγελό του, το λουλούδι στο αυτί και τις δροσερές του πέργκολες στις μεγάλες ζέστες του καλοκαιριού…

 

Ο Μπίλυς που από τα χέρια του πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες άνθρωποι που τους σερβίρησε και είχε μια καλή κουβέντα να πει για όλους, να κάνει τις αναρτήσεις του στο facebook μεταφέροντας τα νέα του Παλαιοχωρίου, θα μείνει μια ανάμνηση πιθανόν μέσα από τις σελίδες κάποιου μυθιστορήματος του Θεόδωρου Γρηγοριάδη, κάποιου διηγήματος του Άγγελου Τσανάκα, σε κάποια ρεπορτάζ με φωτογραφίες σε περιοδικά…

 

Από το καφέ του που χαρακτηρίστηκε το Da Capo του Παλαιοχωρίου, θα περνάμε απ’ έξω και θα μουρμουρίζουμε… Πού σαι ρε Μπίλυ!

 

Η κηδεία του θα γίνει από το ιερό ναό των νεκροταφείων Παλαιοχωρίου αύριο Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024, στις 11 το πρωί.

 

πηγή: paggaiorama.gr

 

Δημοσιεύθηκε στις 2 July 2024 | 10:50 pm


Ποδοχώρι Καβάλας: Έπεσε κολώνα από τον αέρα και έκλεισε ο δρόμος - Στο σημείο η πυροσβεστική

Έντονος αέρας ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης (02/07), σε πολλές περιοχές του Νομού Καβάλας.

 

Στο Ποδοχώρι μία κολώνα της ΔΕΗ έπεσε και έκλεισε τον δρόμο, σταματώντας την κυκλοφορία. Στο σημείο βρέθηκε η πυροσβεστική για να αντιμετωπίσει το περιστατικό.

 

φωτογραφία αρχείου

Δημοσιεύθηκε στις 2 July 2024 | 10:38 pm


Όταν η Καβάλα “αποχαιρετούσε” τις Καπναποθήκες της, μισό αιώνα πριν…

γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Μισό αιώνα και πλέον πίσω... στην Καβάλα που "αποχαιρετούσε" τις Καπναποθήκες κάθε τι "παλιό" και υποδέχονταν τον "εξευρωπαϊσμό" της, ήταν μια λέξη που κυριαρχούσε. 

 

Στην οδό Βενιζέλου η κατεδάφιση είχε σχεδόν ολοκληρωθεί απέναντι αντιστέκονταν ..για λίγο η μεγάλη Καπναποθήκη αλλά και το κτίριο που είχε στεγάσει το μαιευτήριο της πόλης και αργότερα ιδιωτικό σχολείο. 

 

Στο βάθος δεξιά το κινηματοθέατρο Ροδόπη περίμενε την σειρά του να κατεδαφιστεί ενώ στο βάθος της φωτογραφίας αγέρωχες οι πρώτες πολυκατοικίες της πόλης κυριαρχούν.

 

Δημοσιεύθηκε στις 2 July 2024 | 10:24 pm


Ένωση Παγγαιϊκού Δρυάδος: Η σύνθεση του νέου ΔΣ - Πρόεδρος ο Μιλτιάδης Παπαδόπουλος

Η Ένωση Παγγαιϊκού Δρυάδος ανακοίνωσε πως πρόεδρος της ομάδας τη νέα αγωνιστική περίοδο θα είναι ο Μιλτιάδης Παπαδόπουλος, μετά τις εκλογές για το νέο Διοικητικό συμβούλιο.

 

Η ανακοίνωση της ομάδας αναφέρει τα εξής:

“Η Ένωση Παγγαιϊκού Δρυάδος ανακοινώνει με χαρά ότι οι εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Ευχαριστούμε θερμά όλα τα μέλη της Ένωσης για την ενεργή συμμετοχή τους στη διαδικασία και για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στους υποψήφιους.

 

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τα ακόλουθα μέλη:

  • Πρόεδρος: Παπαδόπουλος Μιλτιάδης 
  • Αντιπρόεδρος: Τυρακίδης Σταύρος 
  • Γενικός Γραμματέας: Αβραμίδης Χαράλαμπος 
  • Ταμίας: Καμπέρη Θεοφανία 
  • Μέλη: Πλουμής Άρης, Κισσάς Γεώργιος, Μοσχίδης Στέλιος, Μπαχτσετζής Νικόλαος, Μιχαλιτσλής Χρήστος, Τριανταφυλλίδου Κούλα, Καραγιαννακίδης Γεώργιος, Τσίλογλου Σοφία 

 

Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή των εκλογών και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε με αφοσίωση και δέσμευση για το καλό της ομάδας μας. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να εργαστεί σκληρά για την προώθηση των στόχων της Ένωσης και την επίτευξη νέων επιτυχιών.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 2 July 2024 | 9:50 pm


Σεισμός στις Σέρρες - “Κουνήθηκε” και η Καβάλα

Σεισμός 3,4 βαθμών ρίχτερ σημειώθηκε στις 20:43 το απόγευμα της Τρίτης 2 Ιουλίου, στα 27,1 χιλιόμετρα βορειανατολικά των Σερρών.

 

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 4 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το εργαστήριο σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

 

Σύμφωνα με πολίτες ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Καβάλα.

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 2 July 2024 | 9:05 pm


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας