Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Φλώρινας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Εκλογές στον Φυσιολατρικό Ορειβατικό Όμιλο Φλώρινας - το νέο Δ.Σ

 


Εκλογές στον Φυσιολατρικό Ορειβατικό Όμιλο Φλώρινας

 

            Πλήθος μελών  του συλλόγου συμμετείχαν στις εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου 2024 για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Φ.Ο.Ο.Φ.

Συγκεκριμένα ψήφισαν 121 εγγεγραμμένα μέλη και η πλειοψήφησασα εκλεγμένη από τη διαδικασία Ρόζα Βαρβάρα, συγκάλεσε το νέα μέλη του Δ.Σ., προκειμένου να συγκροτηθούν σε σώμα. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε είναι το εξής :

Ρόζα Βαρβάρα : Πρόεδρος
Καλυβιάνος Λεωνίδας: Αντιπρόεδρος
Ρούφας Κοσμάς: Γ. Γραμματέας
Ταμίας: Βασιλειάδης Στέφανος
Ειδικός Γραμματέας: Ταμουτσέλης Νικόλαος
Αντιπρόεδρος Β΄: Σιαπάζος Αθανάσιος
Εφορ. Υλικού & Περιουσίας: Βόσδου Πέτρος
Έφοροι Αναβάσεων : Λαβασίδου Ειρήνη
                                    Λουκάς Ιωάννης
Μέλη : Γούναρη Μαρία
            Ντούλης Δημήτριος







Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2024 | 10:31 am


Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ του Λάζαρου Λαβασίδη, Πολιτευτή ΠΑΣΟΚ Νομού Φλώρινας

 


Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

του Λάζαρου Λαβασίδη, Πολιτευτή ΠΑΣΟΚ Νομού Φλώρινας

Απομένουν λίγα εικοσιτετράωρα μέχρι να υποδεχθούν οι κάλπες τους φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που θα κάνουν το πρώτο από δύο βήματα για να εκλέξουν το πρόσωπο που θα ηγηθεί της προσπάθειας του Κινήματος να επιστρέψει στην εξουσία. Κάποιοι από εσάς έχετε ήδη αποφασίσει ποιο πρόσωπο θα στηρίξετε και το διατυμπανίζετε, επιχειρηματολογείτε υπέρ αυτού και, ενδεχομένως, εναντίον των συνδιεκδικητών, εισπράττοντας  τις επιδοκιμασίες ή τις αποδοκιμασίες του ακροατηρίου στο οποίο αποφασίσατε να εκτεθείτε. Κάποιοι άλλοι, μεταξύ των οποίων και εγώ, κρατάμε -για διάφορους λόγους- αυτές τις σκέψεις και τις επιλογές μας για τον εαυτό μας.

Η στάση απέναντι στους υποψήφιους έχει τη δική της αυτόνομη αξία. Εμένα όμως με απασχολεί η στάση απέναντι στην εκλογική διαδικασία. Εξηγούμαι: στις προσφατες ευρωεκλογές πάνω από δυόμισι εκατομμύρια ψηφοφόρων επέλεξαν να απέχουν, απέφυγαν να τοποθετηθούν εκλογικά, αποφάσισαν ότι η διαδικασία δεν τους αφορά ή, ακόμη χειρότερα, καταδίκασαν την εμπλοκή με την πολιτική και ένιψαν τας χείρας των στα δροσερά νερά των παραλιών ανά την επικράτεια.

Αυτή η defacto απαξίωση της πολιτικής μέσα από την ακύρωση της πολύτιμης δυνατότητας του εκλέγειν είναι προάγγελος μεγάλων δεινών: ο ιός της απαξίωσης μπορεί να προσβάλει πρόσωπα, προγράμματα, πολιτικές και να οδηγήσει μια κοινωνία στην απόσυρση και στην αδιαφορία, στην ανοχή ή και αποδοχή στάσεων και συμπεριφορών που υποθάλπουν την  αυθαιρεσία και τη βαρβαρότητα. Οι πολίτες εισπράττουν και αυθαιρεσία και βαρβαρότητα στην καθημερινότητά τους, μέσα από την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους και δεν μπορούν να βρουν πουθενά το δίκιο τους. Ο φόβος κυριαρχεί και παρασέρνει το κοινωνικό σύνολο στον κατακερματισμό και στην αυτοαπομόνωση.

Η απέραντη σιωπή των πολιτών κρύβει θυμό, οργή, απογοήτευση. Το θύμα της είναι, για ακόμη μία φορά, η Πολιτική. Πρόκειται για ηθελημένη ή αναγκαστική αυτοαπόσυρση που έφτασε πια ο καιρός για να την τερματίσουμε.  Την Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2024, το ΠΑΣΟΚ ανοίγει τον κύκλο της εξωστρέφειας τερματίζοντας τη δική του εσωστρέφεια. Καλεί όλους τους ενεργούς πολίτες σε συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία.

Είναι σημαντικό να είναι εκεί και να συμμετέχουν στις εκλογές όλοι αυτοί που όρθωσαν ανάστημα στα δύσκολα και δεν έφυγαν ποτέ από τα χαρακώματα των αγώνων, αλλά και όσοι πίστεψαν καλόπιστα σε ιδέες και βίωσαν τη ματαίωση που τους απομάκρυνε από την καθημερινή τριβή με την πολιτική. Το διακύβευμα, άλλωστε, είναι τεράστιο: η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ θα δώσει φωνή στη συγκροτημένη, κοινοβουλευτική ή μη, αντίδραση απέναντι σε μία ανάλγητη και αναποτελεσματική διακυβέρνηση: όλοι μας νιώθουμε εδώ και καιρό στο πετσί μας τον αντίκτυπο των κυβερνητικών επιλογών, καθώς βλέπουμε να μας πνίγει η ακρίβεια της καθημερινότητας, να σχεδιάζεται η «ανάπτυξη» με βάση τα συμφέροντα των συνομιλητών του πρωθυπουργού ενώ καταρρέει το Κοινωνικό Κράτος και να απομακρύνεται η πορεία της χώρας από τον πυρήνα του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ειδικά στην Περιφέρεια, η κατάσταση είναι πια θλιβερή: μόνιμη υποβάθμιση και μηδενική προοπτική. Σκοτάδι στο μέλλον μας.

Τα δεδομένα που βαραίνουν την ανάσα μας δε μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να λειτουργήσουμε συντεταγμένα και να ενισχύσουμε την αποφασιστική και συγκροτημένη αντιπολίτευση που ασκεί το Κίνημα, βοηθώντας τις θέσεις του να φτάσουν, από σπίτι σε σπίτι, μέχρι τον τελευταίο Έλληνα. Οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ σημαδεύουν χρονικά το ξεκίνημα μίας καινούργιας προσπάθειας για να φωτιστούν οι σκιές του σημερινού πολιτικού τοπίου και να δοθεί πειστική απάντηση στο ζόφο και στη μιζέρια. Η ομαλότητα της διαδικασίας περιφρουρήθηκε υποδειγματικά μέχρι σήμερα και αυτό πιστώνεται σε όλους μας, αναδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο τη δημοκρατική νοοτροπία που μας διέπει. Είναι αδήριτη η ανάγκη να προστατευτεί μέχρι το τέλος, δίνοντας έτσι χώρο στην Πολιτική για να ακουστεί και να θριαμβεύσει. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πάμε να ψηφίσουμε. Η συμμετοχή όλων μας στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές θα είναι ακόμη μία απάντηση σε όσους θεωρούν ότι οι πολίτες δεν έχουν δικαιώματα και σταμάτησαν να διεκδικούν το ελάχιστο από αυτά που αξίζουν.

 

 

 

 

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2024 | 10:19 am


μικρό ΠΑΣΟΚ ή Δημοκρατική Έκρηξη;! γράφει η Τάνια Γραμματικού

 


μικρό ΠΑΣΟΚ ή Δημοκρατική Έκρηξη;! της Τάνιας Γραμματικού

Πόσοι και πόσες από σας έχετε μαλώσει με τους φίλους σας για τα πολιτικά, διαψεύδοντας τη Βάσια Τριφύλλη που χε πει το επικό σε ένα πάνελ “δε χαλάνε ρε μλκ οι φιλίες για τα κόμματα”;

Εμάς στο πασοκ μετά την εποχή των μνημονίων και μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, μας έχει πιάσει μια φαγομάρα για το που θέλουμε να πάει ο χώρος και κατ’ επέκταση η χώρα;

Σε ένα εσωτερικό παιχνίδι που παίζαμε, βάζαμε τους εξής υποθετικούς όρους:

1. έστω ότι στις επόμενες -υποτιθέμενες- εκλογές δεν υπήρχε πασοκ

2. έστω ότι ήσουν υποχρεωμένος να ψηφίσεις σύριζα ή νδ

Ούτε άλλες επιλογές είχες, ούτε όμως μπορούσες να απέχεις από τη διαδικασία.

Προσέξτε, το δίλλημα δεν ήταν Αριστερά vs Δεξιά. Το παιχνίδι είχε βαθμό δυσκολίας και έπρεπε να πάρεις μία γενναία απόφαση.

Το παιχνίδι παίζονταν μεταξύ δύο στρατοπέδων (με όσους γενναίους έμεναν στην κουβέντα- άμα είσαι πασοκ, δεν μπορείς πολύ εύκολα να παρεκκλίνεις. Άμα είσαι πασοκ ορθόδοξο…):

    κορίτσια (και αγόρια)/νέα δημοκρατία vs τσιπραίων (είχε νομίζω επικρατήσει των “ζαίων”)

 Και κάπως έτσι άρχιζαν οι σκυλοκαβγάδες, που λέει και η συντρόφισσα άννα.

 Για να μη σας κουράζω, εγώ σε αυτήν την …εικονική μάχη και αφού κατάργησα μέσα μου όλα τα πολιτικά στεγανά που ανατροφοδοτούσαν την συγκάλυψη του καραμαλινσμού από το σύριζα, τους γερμανοτσολιάδες, τον Πινοσέτ, το ψεκασμένο τερατούργημα που χαν για εταίρο στην συγκυβέρνηση, τη στοχοποίηση ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού της χώρας έκλινα προς τα Αριστερά. Και τα λέω εγώ που είμαι γαπικός ποιμενικός (σ.σ. ΓΑΠ φανάτικ)

Γιατί οι “τρέλες” των τσιπραίων και τότε που θα σκιζαν προεκλογικά με ένα νόμο και ένα άρθρο τα μνημόνια αλλά και τότε που κυβερνούσαν και διαπραγματεύονταν ως “πρώτη φορά αριστερά” σκληρότερα μνημόνια από κείνα του πασοκ και της νδ μαζί, δεν ξεπερνάνε την καταψήφιση του 1ου μνημονίου αρχικά από τη νδ και τα Ζάππεια (1, 2, 3) στη συνέχεια με τον Αντώνη Σαμαρά. Τότε που ισχυρίζονταν πως είναι ο αρχιτέκτονας του αντιμνημονίου, νομιμοποιώντας την αντιμνημονιακή ρητορεία, με τη χώρα σε άτακτη χρεοκοπία. Τότε που γιγάντωσε τους Καμμένους και τη Χρυσή Αυγή.

 Κυρίως όμως δεν ξεπερνάνε την πολιτική Καραμανλή που με τη διακυβέρνηση 2004-2009 άνοιξε το δρόμο που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία.

Τον Οκτώβριο του 2009, η κυβέρνηση Παπανδρέου μετά το 43% της νίκης επί της νέας δημοκρατίας, παρέλαβε δημόσιο χρέος 300 δις ευρώ, με το ετήσιο έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών (διαφορά εισαγωγών - εξαγωγών) να αγγίζει τα 30 (!) δις, αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης (-2,3%) και απαγορευτικά επιτόκια στη χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές. Όλα απότοκα της “επανίδρυσης του κράτους” του Κώστα Καραμανλή.

 Η συζήτηση είναι μεγάλη, ίσως και να έχει εξαντληθεί. Έχουμε μεγαλώσει, έχουμε διαχειριστεί τα λάθη, τις απανωτές ήττες και σίγουρα έχουμε εξαντλήσει μέσα στις τάξεις της Παράταξης την αυτοκριτική και το αυτομαστίγωμα.

 Γι’ αυτό και σήμερα, σε κανονικές συνθήκες, όχι σε συνθήκες προσομοίωσης, σε συνθήκες σκληρής δεξιάς διακυβέρνησης καλούμαστε να πάρουμε μία γενναία απόφαση:

 με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε

·        Με ένα ΠΑΣΟΚ τριτοτέταρτο,  μικρό και φοβικό, βούτυρο στο ψωμί του κ. Μητσοτάκη, ή με τη μεγάλη δημοκρατική Παράταξη με άνοιγμα στην κοινωνία, στους χώρους δουλειάς, με αποκεντρωμένες εξουσίες, αρμοδιότητες και ευθύνη, με συνδιαμόρφωση, λογοδοσία και διαφάνεια; Με συμμετοχή στην παραγωγή του πλούτου και την δίκαιη αναδιανομή του. Με καθαρές θέσεις για την Υγεία, την Παιδεία και την Ενέργεια.

· Με τους κομματάρχες ή με ένα ανοιχτό κόμμα που τα όργανά του θα συνδιαμορφώνουν τη σύγχρονη πολιτική, συμπεριληπτική ατζέντα της εποχής.

· Με τη δεξιά συντήρηση ή με ένα ΠΑΣΟΚ που θα κερδίσει τη νέα δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη; Απέναντι στα καρτέλ και το κλειστό σκληρό γαϊτανάκι γύρω από το Μαξίμου με τα επιχειρηματικά - κατεστημένα συμφέροντα να μοιράζονται δημόσιο χρήμα.

Στο δρόμο προς την κάλπη υπάρχει ένας υποψήφιος που περιγράφει ακριβώς αυτήν τη δημοκρατική έκρηξη που πρέπει να επέλθει στο Κίνημα για να δώσει και πάλι ελπίδα σε όσους έχουν πάρει απόσταση από το όνειρο.

Και δεν είναι άλλος από τον Χάρη Δούκα.

 Εμείς Δήμαρχε, θέλω να σου πω πως αυτό το τρίβιαλ το παίζαμε before it was cool και τα διλήμματα μας, τα χουμε λυμένα

τάνια ιω. γραμματικού

περήφανο μέλος πασοκ  

 

#πάμεΧάρη

#ΕνώνουμεΔυνάμεις

#ΚερδίζουμετηνΕλπίδα

 

 

 

 



Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2024 | 10:16 am


Με μεγάλη συμμετοχή, όμορφες εικόνες και συγκίνηση το υπαίθριο Τουρνουά Χάντμπολ στη μνήμη του προπονητή Δημήτρη Κούπα

 


Με μεγάλη συμμετοχή, όμορφες εικόνες και συγκίνηση το υπαίθριο Τουρνουά Χάντμπολ στη μνήμη του προπονητή Δημήτρη Κούπα

 

Στη μνήμη του αδικοχαμένου προπονητή Χειροσφαίρισης Δημήτρη Κούπα, ενός ανθρώπου που αφιέρωσε την ζωή του στο άθλημα της Χειροσφαίρισης, υπηρετώντας το πάντα με αξιοπρέπεια και ήθος, ήταν αφιερωμένο το υπαίθριο τουρνουά χάντμπολ που διοργάνωσαν Αμύντας Αμυνταίου, Φιλώτας Π.Α.Σ. και  ΚΔΑΠ «Μικρά Ταξίδια», την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024 στην Κοινότητα Φιλώτα του Δήμου Αμυνταίου.

Ο εκλιπών που διετέλεσε προπονητής του Αμύντα Αμυνταίου και του Φιλώτα ΠΑΣ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 32 χρονών, όταν τραυματίστηκε θανάσιμα με την σύντροφο του Ελένη σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα την 22η Αυγούστου 2015 στον κάθετο δρόμο της Εγνατίας Οδού, μεταξύ Φιλώτα και Πτολεμαΐδας.

Στην εκδήλωση την οποία θεσμοθέτησε και καθιέρωσε από το 2016ο Φιλώτας ΠΑΣ, περισσότερα από 80 παιδιά, η πλειονότητα των οποίων ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το άθλημα, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και διασκέδασαν με τη συμμετοχή τους στις δράσεις που ετοίμασαν γι΄ αυτά οι διοργανωτές, με την επένδυση των μουσικών επιλογών του DJΑKINNA (Σταύρος Αλεξιάδης).

Πλακέτα στην μνήμη του Δημήτρη Κούπα παρέλαβε η οικογένεια του,ο πατέρας του Νίκος, η μητέρα του Ελένη,η αδερφή του Ματίνα και η ανιψιά του Βάια, επίσης τιμήθηκαν με πλακέτα ο πρώην Πρόεδρος του Φιλώτα ΠΑΣ και πρώην μέλος της Ο.Χ.Ε Ιωάννης Στρατάκης, καθώς και

 

οι προπονητές Θεανώ Λιότσκα, Ζαφείρης Μπεκερίδης καιΜάκης Κιοσές, για την πολυετή προσφορά τους στο άθλημα της Χειροσφαίρισης.

Η απονομή των μεταλλίων στα παιδιά έγινε από τον Ομοσπονδιακό Προπονητή και προπονητή της γυναικείας ομάδας του Εθνικού Κοζάνης Σωκράτη Βακάλη, τον προπονητή του ανδρικού τμήματος του Αμύντα Δημήτρη Πασιαλή και τον προπονητή των αναπτυξιακών τμημάτων του Αμύντα Παναγιώτη Δημητρίου.

Το τουρνουά έγινε υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ανάπτυξης της Ο.Χ.Ε, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Αμυνταίου, μεταξύ άλλων την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αμυνταίου Παναγιώτης Κιοσές, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμυνταίου Αποστόλης Θεοδώρου και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Φιλώτα Ιωάννης Σιαπανίδης.

Ο Πρόεδρος του ΑΣ Αμύντας Αμυνταίου Όμηρος Ψωμάς :Σας ευχαριστώ πολύ που πορευθήκατε εδώ σήμερα για να τιμήσουμε την μνήμη του Δημήτρη Κούπα. Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα και για τους δύο συλλόγους και για τον Αμύντα Αμυνταίου και για τον Φιλώτα ΠΑΣ, καθώς από κοινού διοργανώνουν αυτή τη μεγάλη αθλητική εκδήλωση. Παράλληλα όμως είναι και μια μέρα γιορτής, καθώς τόσα πολλά παιδιά συμμετείχαν σ΄ όλες αυτές τις αθλητικές δραστηριότητες που επέλεξαν οι προπονητές. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά όλους τους συντελεστές της σημερινής εκδήλωσης τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο Σωματείων, τους προπονητές, το ΚΔΑΠ Μικρά Ταξίδια, καθώς και όλους τους φορείς, την Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδος, τον Δήμο Αμυνταίου και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, κυρίως όμως όλους τους γονείς που έφεραν τα παιδιά τους στη σημερινή εκδήλωση, ελπίζω να διασκέδασαν και πέρασαν όμορφα. Ο Αμύντας είναι εδώ, η ανδρική ομάδα βρίσκεται μετα από 30 χρόνια στα σαλόνια της Α2 Εθνικής Κατηγορίας, ζητάμε τη στήριξη και τη συμβολή σας σ΄ όλο αυτό το εγχείρημα. Σας ευχαριστούμε και πάλι θερμά για την παρουσία σας.

Ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΑΣ Αμύντας Αμυνταίου Γιώργος Θεοχαρίδης: Ως εκπρόσωπος των παλαίμαχων αθλητών του Αμύντα θέλω να πω ότι είχα την τύχη να γνωρίσω τον Δημήτρη μέσα από το χάντμπολ, καθώς ήταν προπονητής αρχικά στο Αμύντα και εν συνεχεία στην ομάδα Φιλώτα. Και λέω τύχη διότι πέρα από το γεγονός ότι ήταν ένα καταρτισμένος καθηγητής φυσικής αγωγής, με περγαμηνές στο άθλημα της χειροσφαίρισης. Ήταν και ένας άνθρωπος ευγενικός, προσιτός, δοτικός που έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη για τα παιδιά, γεγονός που το αναγνώριζαν τόσο τα ίδια τα παιδιά αλλά και οι γονείς. Αναμφίβολα κάθε φορά που χάνεται ένας νέος άνθρωπος συνταράσσει την κοινωνία μας, αλλά η απώλεια του Δημήτρη ήταν δυστύχημα για τον τόπο μας, καθώς είχε πολλά ακόμα να προσφέρει στο άθλημα της χειροσφαίρισης, στους συμπολίτες του και κυρίως στην οικογένεια του που μόλις είχε δημιουργήσει. Η σημερινή εκδήλωση την είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του αλλά και η απόδειξη ότι το έργο και η προσωπικότητα του θα αποτελούν σημείο αναφοράς για τα δύο σωματεία.

Ο πρώην Πρόεδρος του Φιλώτα ΠΑΣ και πρώην μέλος της Ο.Χ.Ε Ιωάννης Στρατάκης: Δεν χρειάζονται πολλά λόγια σε τέτοιες στιγμές, στέκομαι στο γεγονός ότι για άλλη μια φορά τιμούμε τη μνήμη του αείμνηστου Δημήτρη, με τον οποίο συνεργαστήκαμε τόσα χρόνια με σκοπό να προάγουμε το άθλημα της καρδιάς μας, το Χάντμπολ. Σήμερα ο Δημήτρης απέκτησε οικουμενική διάσταση, καθώς ήταν η αφορμή ο Φιλώτας ΠΑΣ και ο Αμύντας Αμυνταίου, τα δύο μεγάλα σωματεία που μέσα από τον υγιή ανταγωνισμό τους σημείωσαν σπουδαίες διακρίσεις σε Πανελλήνιο επίπεδο όλα αυτά τα χρόνια, να συνεργαστούν για να βγεί αυτό το ωραίο αποτέλεσμα. Η ιστορία και η θέση του του Αμύντα Αμυνταίου στο Ελληνικό Χάντμπολ είναι γνωστή. Είναι όμως πολύ σημαντικό πλέον, όλες αυτές οι δυνάμεις να ενωθούν και να συμπλεύσουν, διότι η επαρχία αποδυναμώνεται και λιγοστεύουν οι ηλικιακά νέοι άνθρωποι. Θερμά συγχαρητήρια στους γονείς που ωθούν τα παιδιά τους στον αθλητισμό, στα παιδιά για τις δυνάμεις που κατέβαλαν κατά τη διάρκεια των δράσεων και σε όλους τους συντελεστές. Πιστεύω ότι αυτή η οικουμενικότητα τιμής που αποδόθηκε από τα δύο σωματεία στον Δημήτρη θα έχει και συνέχεια στον χώρο αυτόν,όπου ο ίδιος δημιουργούσε.

Το ευχαριστήριο μήνυμα της οικογένειας Κούπα

«Η οικογένεια του Δημήτρη Κούπα και συγκεκριμένα ο πατέρας του Νίκος η μητέρα του Ελένη και οι αδερφές του Ματίνα και Ιωάννα, αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν και δημόσια, τον Α.Σ. Αμύντα Αμυνταίου, τον Φιλώτας Π.Α.Σ. και το  ΚΔΑΠ «Μικρά Ταξίδια» για τη διοργάνωση του φετινού υπαίθριου Τουρνουά Χάντμπολ «Δημήτρης Κούπας». Είμαστε σίγουροι ότι ο Δημήτρης μας, βλέποντας από ΄κεί ψηλά το τουρνουά, θα νιώθει αγαλλίαση και ικανοποίηση που υπάρχουν αντάξιοι συνεχιστές του έργου που άφησε πίσω του στις αναπτυξιακές ηλικίες, που τόσο πολύ αγάπησε».










Δημοσιεύθηκε στις 3 October 2024 | 11:56 pm


Εκλογικά κέντρα για τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ


 Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Θα υπάρχουν 4 κάλπες σε 3 εκλογικά κέντρα.
Αμύνταιο: Αίθουσα δημοτικού συμβουλίου.
Πρέσπα: Πρώην Δημαρχείο Λαιμού.
Φλώρινα: Εργατικό κέντρο Φλώρινας. 

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας, μπορούν να συμμετέχουν σαν μέλη ή φίλοι  του κινήματος με την προϋπόθεση οτι δεν είναι μέλη ή φιλοι άλλου κόμματος.
Το  αντίτιμο συμμετοχής ορίζεται στα 3 €. 

Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει 7:00 πμ μέχρι τις 19:00 μμ. 

Καλούμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες να συμμετέχουν σε αυτήν την εκλογική διαδικασία.

Δημοσιεύθηκε στις 3 October 2024 | 11:38 pm


Έναρξη Εκπαιδευτικών Ομίλων στο 2ο ΓΕΛ Φλώρινας

 


Σας ανακοινώνουμε πως για τη φετινή σχολική χρονιά 2024-2025 θα πραγματοποιηθούν έξι εκπαιδευτικοί όμιλοι στο 2ο ΓΕΛ Φλώρινας:

1. Όμιλος Φιλαναγνωσίας: "Λογοτεχνία και κινηματογράφος" (Υπεύθυνη: Ειρήνη Κουρεμένου, Φιλόλογος)

2. Όμιλος Πολιτειότητας: "Εκπαιδεύοντας ενεργούς πολίτες"(Υπεύθυνη: Αρχοντούλα Νικολάου, Φιλόλογος)

3.Όμιλος Εθελοντισμού: "Νοιάζομαι και Δρω" (Υπεύθυνη: Ζαφειρειώ Μελισίδου, Κοινωνιολόγος)

4.Όμιλος Σκάκι και άλλων πνευματικών παιχνιδιών "mind game" (Υπεύθυνος: Σωτήρης Παπαδόπουλος, Μαθηματικός)

5.Όμιλος πεζοπορίας και φυσιολατρείας:"Απομακρύνομαι από τις οθόνες και γνωρίζω τη φύση" (Υπεύθυνοι: Ελένη Γρούιου, Μαθηματικός και Ευάγγελος Μάστορας, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής)

6. Όμιλος Επιστημονικών πειραμάτων και Περιβαλλοντικών δράσεων: "Επιστήμονες ή Ερευνητές;" (Υπεύθυνος: Στυλιανός Χαιριστανίδης, Βιολόγος)

Οι Όμιλοι θα πραγματοποιηθούν εκτός σχολικού ωραρίου. Για πληροφορίες σχετικά: 23850-46482

Με εκτίμηση, 
Η Διευθύντρια, 
Δρ. Ειρήνη Κουρεμένου 

Δημοσιεύθηκε στις 3 October 2024 | 7:43 pm


Έκθεση Τοπικών Προϊόντων στο Οινοεκθετήριο Αμυνταίου

 


Έκθεση Τοπικών Προϊόντων στο Οινοεκθετήριο Αμυνταίου

Τοπικοί Παραγωγοί του Δήμου Αμυνταίου, θα εκθέσουν με πρωτοβουλία του Δήμου τα προϊόντα τους στο Οινοεκθετήριο Αμυνταίου, κατά τη διάρκεια της Εμποροπανήγυρης!

Επισκεφθείτε το χώρο και ενημερωθείτε για τα τοπικά προϊόντα από τους ίδιους τους παραγωγούς, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, 11:00 με 14:00 και 17:00 με 21:00.

 

Γραφείο Τύπου Δημάρχου Αμυνταίου

Δημοσιεύθηκε στις 3 October 2024 | 7:33 pm


Μεσιτικό ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΗΣ : ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ επιπλωμένο studio συνολικού εμβαδού 21τμ.


Ενοικιάζεται επιπλωμένο studio συνολικού εμβαδού 21τμ.
  • Αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο και μπάνιο.
  • Διαθέτει δάπεδα από laminate και ενεργειακά κουφώματα διπλής όψεως.
  • Το studio διαθέτει ανακαινισμένη κουζίνα και μπάνιο.
  • Η θέρμανση είναι με κλιματισμό.
  • Το studio έχει πανοραμική θέα όλη την πόλη της Φλώρινας.
  • Κατάλληλο για φοιτητική ενοικίαση και άμεσο διαθέσιμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Κωσταρέλλης Αλέξανδρος Μεσιτική Κατασκευαστική
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2385046856

Δημοσιεύθηκε στις 3 October 2024 | 7:28 pm


ΕΡΓΑΣΙΑ : Θέση Εργασίας Ψυχολόγου πλήρους απασχόλησης στη Φλώρινα



Θέση Εργασίας Ψυχολόγου πλήρους απασχόλησης στη Φλώρινα

Η Μονάδα Υποστήριξης Φοιτητών Ευπαθών Ομάδων (ΜΥΦΕΟ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αναζητά Ψυχολόγο για τη Δομή Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΔΟΨΥΣΥ) στην πόλη της Φλώρινας. 

Οι αρμοδιότητες της θέσης περιλαμβάνουν την υλοποίηση ατομικών και ομαδικών συνεδριών για το ανθρώπινο δυναμικό του Πανεπιστημίου, και ιδίως για τον φοιτητικό πληθυσμό, την εμβάθυνση της δικτύωσης με τις τοπικές δομές Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, τον σχεδιασμό Ημερίδων, εργαστηρίων και δράσεων για σύγχρονες θεματικές, τη συμμετοχή σε ομάδες εργασίας με τις υπόλοιπες Ψυχολόγους και τη συνεργασία με την Κλινική Επόπτρια της Δομής. 

Η θέση είναι πλήρους απασχόλησης και προσφέρεται με σύμβαση διάρκειας έξι μηνών με δυνατότητα παράτασης. Περισσότερες πληροφορίες για τα απαραίτητα προσόντα, τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και τις λοιπές παραμέτρους της προκήρυξης μπορούν να αντληθούν από τη σελίδα: https://rc.uowm.gr/?p=80903. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: 07.10.2024 και ώρα 14.00.

 

Δημοσιεύθηκε στις 3 October 2024 | 7:20 pm


Δωρεάν μετρήσεις σακχάρου, πίεσης και οξυγόνου σε περισσότερα από 200 άτομα στη δράση που διοργάνωσε ο Δήμος Φλώρινας

 


Δωρεάν μετρήσεις σακχάρου, πίεσης και οξυγόνου από τον Δήμο Φλώρινας

 

Περισσότερα από 200 άτομα συμμετείχαν στη δράση που διοργάνωσε ο Δήμος Φλώρινας την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία.

Στον χώρο της πλατείας Γ. Μόδη και για περισσότερες από τρεις ώρες, το εξειδικευμένο προσωπικό του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" πραγματοποίησε δωρεάν μετρήσεις σακχάρου, αρτηριακής πίεσης και οξυγόνου σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, κάνοντας παράλληλα και τη σχετική ενημέρωση.

περισσότερες φωτό εδω : https://www.facebook.com/profile.php?id=100063528313765

Δημοσιεύθηκε στις 3 October 2024 | 7:17 pm


"ΕΛΠΙΔΑ" - Γεωργία Ζεμπιλιάδου: Προτάσεις του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ» για την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα(ΕΣΕΚ)

 


Προτάσεις του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ» για την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα(ΕΣΕΚ)

Το ΕΣΕΚ αποτελεί το όχημα για τη Μετάβαση της Χώρας στη μετά λιγνίτη εποχή. Η αναθεώρηση του, περιμέναμε με αγωνία, να λύσει τα προβλήματα που η Απολιγνιτοποίηση δημιούργησε στην Περιφέρεια μας που ακόμη, πέντε χρόνια μετά, δεν έχει δει κανένα σχέδιο να εφαρμόζεται, καμία επένδυση, καμία νέα θέση εργασίας.

Ο τόπος μας βιώνει την ανεργία, την ερημοποίηση και την ύφεση της οικονομίας του.

Αντί να εξελίσσεται το νέο Παραγωγικό Μοντέλο, στη βάση ενός νέου Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου, ζούμε τον άναρχο κατακλεισμό της Περιφέρειας από Φωτοβολταϊκά και Ανεμογεννήτριες, που καταστρέφουν τις προοπτικές ανάπτυξης του Αγροτικού Τομέα και του Τουρισμού, χωρίς κανένα όφελος για την Περιφερειακή οικονομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Δυστυχώς και το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ που συζητάμε δεν λύνει κανένα από τα παραπάνω μείζονα προβλήματα που περιμέναμε με αγωνία να διευθετηθούν.

Γιαυτό προτείνουμε να συμφωνήσουμε σε πέντε βασικές προτάσεις για την Διαβούλευση του ΕΣΕΚ:

1οΤην παράταση λειτουργίας των λιγνιτικών Μονάδων, που διασφαλίζει: την Ενεργειακή ασφάλεια της Χώρας, την Ομαλή Μετάβαση για τη Δυτική Μακεδονία, τις Τηλεθερμάνσεις και τις εναπομείνασες θέσεις εργασίας. Αυτό προϋποθέτει την άμεση διακοπή κατασκευής Φωτοβολταϊκών στα Ορυχεία, σε αδιατάρακτες εκτάσεις και εκτάσεις με υποκείμενο κοίτασμα λιγνίτη.

2οΤην επίλυση με ασφάλεια το πρόβλημα των Τηλεθερμάνσεων. Καμία εναλλακτική λύση δεν είναι έτοιμη για να λειτουργήσει τον χειμώνα που έχουμε μπροστά Μονόδρομος η παράταση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων που τροφοδοτούν Τηλεθερμάνσεις .

3οΤην ορθολογική κατανομή των ΑΠΕ με απόλυτη προστασία της φέρουσας ικανότητας των οικοσυστημάτων και σε εφαρμογή ενός Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου που θα προκύψει μετά από Διαβούλευση που θα ορίζει τις χρήσεις γης στην Περιφέρεια και θα προστατεύει το φυσικό της απόθεμα.

4οΤην ενεργειακή δημοκρατία. Αντιμετώπιση της Ενεργειακής Φτώχειας. Το όφελος στους Πολίτες και όχι στους Μεγαλοπαρόχους. Στους πολλούς και όχι στους λίγους . Να δοθεί ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ απευθείας σε επιχειρήσεις, μικροεπενδυτές ΑΠΕ της Δυτικής Μακεδονίας, Αγρότες, ενεργειακές Κοινότητες της Δυτικής Μακεδονίας.

5οΤον αποκλεισμό της προβλεπόμενης στο ΕΣΕΚ Καύσης Απορριμμάτων της Χώρας στη Δυτική Μακεδονία

Αναλυτικά

Να προστεθούν στην Εισαγωγή οιεπισημάνσεις  του ΤΕΕ παράρτημα ΔΜ στην Διαβούλευση του ΕΣΕΚ ως εξής:

  1. Χωρίς λόγο πρωθύστερη του Ευρωπαϊκού Σχεδιασμού που πηγαίνει έως το 2050 η Απολιγνιτοποίηση στη Χώρα μας

«…πρέπει να τονιστεί ότι δεν επιβαλλόταν η βίαιη μετάβαση που ανακοινώθηκε το 2020, χωρίς να έχει ετοιμαστεί συντεταγμένο σχέδιο με χρονοδιάγραμμα, ούτε πήγαζε από τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις τέτοια εμπροσθοβαρής πολιτική…»

  1. Λανθασμένη η επιλογή του ΦΑ ως καύσιμο βάσης/ ενεργειακή ασφάλεια:

«.. Η στρατηγική της πρώτης φάσης βασίζεται στη αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου ως μεταβατικού καυσίμου, που θα λειτουργούσε ως καύσιμο βάσης για την διασφάλιση της ευστάθειας του συστήματος κάθε χώρας, κατά την περίοδο ανάπτυξης και καθιέρωσης των Α.Π.Ε. Ο σχεδιασμός αυτός έχρηζε σημαντικής αναθεώρησης, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και των μεταβολών στην προμήθεια Φυσικού Αερίου, ειδικά στις χώρες με μη επαρκές από πλευράς εναλλακτικών και ποιότητας, διασυνοριακού διασυνδετικού δικτύου. Ήδη ο σχεδιασμός για την ριζική απόσυρση του λιγνίτη ως το 2023, έχει καταστεί παρωχημένος…»

 

  1. Κόστος ενέργειας

«…. η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή που αποτέλεσε τον κρίσιμο παράγοντα για την εύρυθμη λειτουργία του Ηλεκτρικού συστήματος και εξασφάλιζε ασφάλεια εφοδιασμού, αντικαταστάθηκε από το Φ.Α., αφήνοντας τη χώρα εκτεθειμένη στις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμων του Φ.Α και στις γεωπολιτικές μεταβολές».

  1. Απαξίωση της Επένδυσης της 5ης Μονάδας

«…Ο βίαιος χαρακτήρας της αποδέσμευσης από το λιγνίτη, … απαξιώνει σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες, με σημαντικό κόστος αρχικής επένδυσης…». Παραλογισμός να απαξιώνεται μία επένδυση δισεκατομμυρίων και την ίδια στιγμή επενδύονται εκατοντάδες εκατομμύρια σε Αγωγούς και Δίκτυα Φ.Α  και ΣΥΘΗΑ, με βάση το Φ.Α που έχει τον ίδιο χρόνο ζωής με τον Λιγνίτη, είναι εισαγόμενο και έχει μεγάλες διακυμάνσεις κόστους.

Η Μετάβαση στη μετά λιγνίτη εποχή και τις ΑΠΕ πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού χρονοδιαγράμματος, με καύσιμο βάσης τον Λιγνίτη, έως ότου προκύψει η αύξηση της χωρητικότητας των Δικτύων μεταφοράς Ενέργειας και αναπτυχθούν επαρκώς συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ

 

Στο σώμα του κειμένου της Εισήγησης

Κεφάλαιο Χωροθέτηση έργων ΑΠΕ ανά γεωγραφικό διαμέρισμα

Στο υποκεφάλαιο: Αντλησιοταμίευση

Λέτε «…. δεν πρέπει να σχεδιάζονται χρησιμοποιώντας φυσικές λίμνες, ιδιαίτερα εκείνες που είναι ενταγμένες στο δίκτυο των  προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 …..πχ λίμνη Βεγορίτιδα…»

Προτείνουμε να συμπεριληφθούν και οι Τεχνητές λίμνες π.χ λίμνη Πολυφύτου και τα  Φράγματα που κατασκευάστηκαν για άρδευση και ύδρευση περιοχών π.χ Φράγμα Τριανταφυλλιάς, Νεστορίου κ.λ.π

Στο κεφάλαιο: Σύνοψη μέτρων και πολιτικών για τη διάσταση της ενεργειακής ασφάλειας

στη σελ 29 του ΕΣΕΚ λέει «…Προβλέπεται στο πλαίσιο του ταχέως εξηλεκτρισμού της τελικής κατανάλωσης ενέργειας κατά την Β΄ Περίοδο (2030-2040) η απαγόρευση χορήγησης κινήτρων για νέους λέβητες αερίου μετά το έτος 2025….»

Επειδή η έλευση του Φυσικού Αερίου στην Δυτική Μακεδονία καθυστερεί, το χρονικό όριο που τίθεται δεν επαρκεί για την στήριξη της αλλαγής καυσίμου στην περιοχή δεν επαρκεί.

Προτείνουμε να προστεθεί η πρόταση του ΤΕΕ ΔΜ : «..Προτείνεται η παραμονή καθεστώτος κινήτρων κατά ένα δεκαετή κύκλο, ως το 2034…»

Στο κεφάλαιο: Μέτρα και πολιτικές για την τυποποίηση και ενίσχυση διμερών συμβάσεων (PPAs) και την ανάπτυξη νέων περιβαλλοντικών αγορών

Δεν συμφωνούμε. Εμείς προτείνουμε την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Πρόσβαση απευθείας σε ηλεκτρικό χώρο επιχειρήσεων, αγροτών, μικροεπενδυτών ΑΠΕ και νοικοκυριών και όχι να πληρώνουμε τους 5 Παρόχους που κατασκεύασαν τα Φ/Β πάρκα τους με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και τώρα πρέπει να τους εξασφαλίσουμε και πελατεία.

Από τα 7,5GW που θα εγκατασταθούν στη ΔΜ μόνο με 0,270 GW θα είχαμε 3.000 -4.000€ εισόδημα σε κάθε νοικοκυριό από εξοικονόμηση ρεύματος. Με 1GW συνολικά θα είχαμε βιώσιμες Τηλεθερμάνσεις και αγρότες, μικροεπενδυτές, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενεργειακές κοινότητες ένα τεράστιο όφελος

Νέα προτεινόμενη προσθήκη

Στο κείμενο του ΕΣΕΚ αναφέρεται: «…Στον τομέα των βαρέων οδικών μεταφορών και των πλοίων, επιδιώκεται η διείσδυση του LNG ως μεταβατικού καυσίμου καθώς και του bio-LNG….»

Πρόταση: αντί για επενδύσεις σε ένα ορυκτό εισαγόμενο καύσιμο, προτείνουμε αλλαγή στην πολιτική μεταφορών με μετάβαση στον σιδηρόδρομο

 

Για τον συνδυασμό «ΕΛΠΙΔΑ»

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος - Επικεφαλής

 

Δημοσιεύθηκε στις 3 October 2024 | 7:11 pm


Προτάσεις του συνδυασμού «Πορεία Δημιουργίας» στο Ειδικό Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού

 


Προτάσεις του συνδυασμού «Πορεία Δημιουργίας» στο Ειδικό Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού

Την αλλαγή των κριτηρίων αξιολόγησης και των δεικτών μέτρησης της τουριστικής ανάπτυξης καθώς και του τρόπου γεωγραφικής – χωρικής διάρθρωσης της τουριστικής προσφοράς και αξιολόγησης των περιοχών της πατρίδας μας, ζήτησε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πορεία Δημιουργίας» Γιώργος Κασαπίδης, κατά τη συζήτησητης μελέτης Στρατηγικών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Αξιολόγησης – Αναθεώρησης του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού Τουριστικής Ανάπτυξης, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Διαφωνώντας με τη χρήση ποσοτικών δεικτών μέτρησης της τουριστικής ανάπτυξης, που γίνεται στο εν λόγω Χωροταξικό Σχέδιο όπως π.χ.αριθμός κλινών ανά 1000 στρέμματα, ζήτησε να γίνει χρήση από το μελετητή δεικτών ποιότητας και κριτηρίων αξιολόγησης που μετρούν και προάγουν την ποιοτική αναβάθμιση της τουριστικής προσφοράς στην πατρίδα μας.

            Όπως επεσήμανε τόσο ο ίδιος όσο και οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου της Περιφέρειας μας, στο παρών Χωροταξικό Σχέδιο, η Δυτική Μακεδονία, είναι «αόρατη» και αδικείται παράφορα εξαιτίας των κριτηρίων και των δεικτών που χρησιμοποιούνται. Το αποτέλεσμα είναι η υποτίμηση της Περιφέρειας μας και ο αποκλεισμός της μελλοντικά από ευνοϊκά μέτρα, διατάξεις και χρηματοδοτήσεις ανάπτυξης του τουρισμού και στήριξης των τουριστικών της επιχειρήσεων.

Τα κριτήρια αυτά δε συνάδουν με την ιδιαιτερότητα της Περιφέρειάς μας, τόνισε χαρακτηριστικά και πρότεινε τη χρήση κριτηρίων αξιολόγησης και δεικτών μέτρησης ποιοτικών χαρακτηριστικών που προάγουν την ποιοτική αναβάθμιση και βιωσιμότητα της τουριστικής προσφοράς. Αυτό που θα πρέπει να είναι και το ζητούμενο στην πατρίδα μας ενώ ταυτόχρονα δίνει αναπτυξιακή προοπτική του τουρισμού σε ορεινές περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία.   

Οι προδιαγραφές σε μια τέτοια στρατηγική διαφοροποίησης, επεσήμανε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πορεία Δημιουργίας» οφείλουν να υπακούουν στην προσέγγιση της Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, που εμπλέκουν και ενεργοποιούν πρακτικά όλους τους εταίρους της αλυσίδας αξιών του τουρισμού σε κάθε περιοχή.

Προτείνοντας να συμπεριληφθούν δείκτες όπως, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η απόσταση από μεγάλα αστικά κέντρα, η ανθρώπινη συμπεριφορά, η τουριστική εκπαίδευση, η σύνδεση με την τοπική αγροτική παραγωγή, οι παρεχόμενες υπηρεσίες από εκπαιδευμένο προσωπικό κ.α., ανέλυσε τις θετικές επιπτώσεις για την τουριστική ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας, μέσω κατάλληλων πολιτικών που θα βασίζονται σε ποιοτικούς δείκτες και κριτήρια.

Παράλληλα, χαρακτήρισε άστοχη τη γεωγραφική – χωρική διάρθρωση της τουριστικής προσφοράς και αξιολόγησης των περιοχών, με βάση τη Δημοτική Ενότητα (ΔΕ) που χρησιμοποιεί ο μελετητής υπογραμμίζοντας ότι η τουριστική ανάπτυξη, πρακτικά δεν περιορίζεται εντός των διοικητικών ορίων μιας Δημοτικής Ενότητας αλλά επιδρά ευρύτερα αυτών των ορίων.  Το κριτήριο αυτό υπογράμμισε, είναι στο πνεύμα του μαζικού τουρισμού και δε λαμβάνει υπ’ όψιν τις επιπτώσεις θετικές ή αρνητικές που προκαλούνται σε όμορες ΔΕ των τουριστικά ανεπτυγμένων, οι οποίες και εξαιρούνται από ευνοϊκά μέτρα που θεσπίζονται μόνο για εντός των Διοικητικών ορίων των τελευταίων!!

Υποστηρίζοντας άλλη στρατηγική προσέγγιση και άλλο μοντέλο αξιολόγησης, ο κ. Κασαπίδης πρότεινε την υιοθέτηση κριτηρίων ανάδειξης των μοναδικών πλεονεκτημάτων που εντοπίζονται σε κάθε Περιφέρεια σε Πανελλαδικό ή και παγκόσμιο επίπεδο και οργάνωση των μοναδικοτήτων αυτών κατά κατηγορία φυσικών, πολιτισμικών και ανθρωπίνων πόρων.

Οι μοναδικοί αυτοί πόροι σε επόμενο στάδιο οργάνωσης, χαρτογραφούνται ως μοναδικοί τουριστικοί προορισμοί και ανέλυσε πως διασυνδέονται ως δίκτυα τουριστικών πόρων και προορισμών αντίστοιχα. Καταλήγουν τελικά σε τουριστικές διαδρομές που αυτά ορίζουν στην πράξη. Π.χ. οι τέσσερις φυσικές λίμνες του Δήμου Αμυνταίου συνιστούν ένα ιδιαίτερο δίκτυο λιμνών με το αντίστοιχο δίκτυο φυσικών διαδρομών στο χώρο ή το δίκτυο των μοναδικών Βυζαντινών εκκλησιών της Καστοριάς που προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον για θρησκευτικό τουρισμό.

Εν συνεχεία ο πρώην περιφερειάρχης πρότεινε και την υιοθέτηση της χαρτογραφικής τοπογραφικής αποτύπωσης με χρήση ομόκεντρων κύκλων κλιμακούμενης ακτίνας, με κέντρο τη γεωγραφική περιοχή εντοπισμού του μοναδικού τουριστικού πόρου ή μοναδικού τουριστικού προορισμού. Η ακτίνα του κύκλου και οι ομόκεντρες ζώνες του, μπορούν να καλύπτουν γεωγραφικές εκτάσεις που ξεπερνούν τα όρια μιας ΔΕ ή ενός Δήμου ακόμα και μιας Περιφέρειας, εντός των οποίων θεσπίζεται ιδιαίτερο θεσμικό πλαίσιο ανάδειξης και προστασίας. Η ακτίνα κάθε ζώνης, ορίζει και την αντίστοιχη περιοχή αλληλεπίδρασης του μοναδικού πόρου με το χώρο, που αποτελεί και την τουριστική πρόταση. 

Είναι θεμελιώδης η διαφορά του μοντέλου που προτείνουμε ως συνδυασμός τόνισε ο κ. Κασαπίδης, συγκριτικά με το μοντέλο και τον τρόπο αξιολόγησης που χρησιμοποιεί ο μελετητής στα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων.

Τέλος κατέθεσε δύο ακόμα προτάσεις θεσμικού χαρακτήρα, προς ενίσχυση και βελτίωση του Χωροταξικού Σχεδίου που συζητήθηκε.

Η πρώτη έχει να κάνει με την πάγια απαίτηση του συνδυασμού του κ. Κασαπίδη, να εκπονηθεί το ειδικό χωροταξικό των ΑΠΕ για να μπει μια τάξη στον άναρχο και ασχεδίαστο τρόπο ανάπτυξης των ΑΠΕ στην πατρίδα μας, που λειτουργεί σε πολλές περιπτώσεις καταστροφικά σε περιοχές με φυσικό και πολιτισμικό πλούτο και μεγάλης δυναμικής τουριστικής ανάπτυξης.

Επίσης ο κ. Κασαπίδης εισηγήθηκε τη θέσπιση ενός ειδικού σήματος ποιότητας και πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων που παράγονται σε Οικολογικά Ευαίσθητες Περιοχές, που υπάρχουν αρκετές και στη Δυτική Μακεδονία.

Με αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας και προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος υπογράμμισε, σε κάθε οικολογικά ευαίσθητη περιοχή που έχει ήδη καθεστώς προστασίας, μπορεί να προκύψει μια κατηγορία νέων προϊόντων ως προς τον τρόπο και τον τόπο παραγωγής. Το πιστοποιητικό ακολουθεί τα πρότυπα των αναγνωρισμένων προϊόντων της Ευρώπης και έχει το ακρωνύμιο ΠΟΕΠ (προϊόντα Προστατευόμενης Οικολογικά Ευαίσθητης Περιοχής).

Διασυνδέεται έτσι αμφίδρομα και πρακτικά, η ποιοτική αγροτική παραγωγή και τα αντίστοιχα προϊόντα με τον τουρισμό, την προστασία του περιβάλλοντος και των ευαίσθητων οικοσυστημάτων που αποτελούν από μόνα τους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς.

Με τις προτάσεις αυτές, επεσήμανε ο κ. Κασαπίδης ότι μπαίνει και η Δυτική Μακεδονία ισότιμα στον κεντρικό σχεδιασμό τουριστικής ανάπτυξης, βάση του νέου Ειδικού Χωροταξικού Σχεδιασμού, με την προϋπόθεση της αποδοχής τους από το αρμόδιο Υπουργείο. Με την αποδοχή του πνεύματος της Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης τόνισε ότι περιορίζονται στο ελάχιστο οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τουρισμού, που είναι και βασικό προαπαιτούμενο για τη στήριξη νέων τουριστικών επενδύσεων. Παράλληλα πρότεινε στη νέα περιφερειακή αρχή τη συνέχιση του προγράμματος και των έργων ανάπτυξης της Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης στην Περιφέρειά μας σε τρείς διακριτές κατευθύνσεις, όπου η Δυτική Μακεδονία έχει να επιδείξει αρκετά μοναδικά πλεονεκτήματα και είναι αυτές του οικοτουρισμού, του θρησκευτικού – ιστορικού τουρισμού και του αγροτικού τουρισμού. 

 

Δημοσιεύθηκε στις 3 October 2024 | 7:00 pm


Πρόσκληση σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μελών του Σωματείου ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

 


Πρόσκληση σε

Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μελών του Σωματείου με την επωνυμία

«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ»

Αγαπητά Μέλη,

     Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου με την υπ’ αριθ. 5/01-10-2024 απόφασή του προσκαλεί όλα τα τακτικά Μέλη του σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 11:00’ π.μ. στο γραφείο του Σωματείου στη Φλώρινα, οδός Πτολεμαίων αριθ. 1 με μοναδικό  θέμα της ημερησίας διατάξεως το παρακάτω:

«Τροποποίηση του Καταστατικού του Σωματείου σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις».

 

     Επίσης την ίδια ημέρα θα διανεμηθούν και οι δωροεπιταγές που είναι ευγενική δωρεά από την Εταιρεία «ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ», κατάστημα Φλώρινας.

     Σε περίπτωση μη επίτευξης της απαιτούμενης από τον Νόμο και το Καταστατικό απαρτίας, η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί στις 29/10/2024 την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο, χωρίς την αποστολή νέας, ειδικής προς τούτο, πρόσκλησης.

Φλώρινα 2/10/2024

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                          Ο Γραμματέας

 

Δημοσιεύθηκε στις 3 October 2024 | 6:56 pm


Σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Φλώρινας (video)

 


Η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Φλώρινας

Σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Φλώρινας, την Τρίτη 1 Οκτωβρίου, εξαιτίας της πρόσφατης απώλειας του αντιδημάρχου Φλώρινας Λάζαρου Αντωνιάδη.

Στην έναρξη της συνεδρίασης τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού στη μνήμη του, ενώ στη θέση του τοποθετήθηκε ένα λευκό τριαντάφυλλο.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Μαραγγός εξέφρασε εκ μέρους του σώματος τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του, τονίζοντας: "Θα σε θυμόμαστε Λάζαρε, πάντοτε με αγάπη και απεριόριστη εκτίμηση για όλα όσα προσέφερες γενικότερα στον Δήμο μας, στον τόπο μας".

Ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης ανέφερε: "Θέλω κι εγώ, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του αγαπημένου μας Λάζου για τον ξαφνικό και άδικο θάνατο του. Τον Λάζο τον χαρακτήριζε η ευγένεια, η διορατικότητα, το πνεύμα συνεργασίας και η εργατικότητα. Ήταν φιλότιμος, δραστήριος, οραματιστής, διεκδικητικός, ήταν ένα υπόδειγμα οικογενειάρχη, επαγγελματία και αυτοδιοικητικού. Θα έλεγα ότι ήταν μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης, ζωντάνιας που πάντοτε με την θετική του αύρα προσπαθούσε να δώσει λύσεις στα όποια προβλήματα προέκυπταν. Είναι βέβαιο ότι θα λείψει σε όλους μας. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του".

Συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος εξέφρασαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης κ.κ. Γιάννης Βοσκόπουλος και Κωνσταντίνος Φιλιππίδης.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο όλη την συνεδρίαση της 01.10.2024

 

Οι αποφάσεις της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Φλώρινας

Θέματα ημερήσιας διάταξης

Ακολούθησε η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, τα οποία ψηφίστηκαν ως εξής:

1. Έγκριση προσχώρησης του Δήμου Φλώρινας, δικαιούχου του  προγράμματος  του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ¨Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του δημόσιου χώρου Sub4 – 16873¨, στους όρους της Σύμβασης του δεσμευμένου καταπιστευτικού (Escrow Account) υπό- λογαριασμό για την εκταμίευση χρηματοδότησης μέσω ΤΠκΔ της πράξης ¨Μητροπολιτικό κέντρο πρασίνου και αναψυχής (μπουάτ πρότζεκτ)¨ (Σχετ. η υπ΄ αριθμ. 417/2024 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Φλώρινας).

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

2. Έγκριση προσχώρησης του Δήμου Φλώρινας, δικαιούχου του  προγράμματος  του Υπουργείου Εσωτερικών ¨Πρόγραμμα Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας Sub2. 16631¨, στους όρους της Σύμβασης του δεσμευμένου καταπιστευτικού (EscrowAccount) υπό- λογαριασμό για την εκταμίευση χρηματοδότησης μέσω ΤΠκΔ της πράξης ¨Δράσεις βελτίωσης οδικής ασφάλειας Δήμου Φλώρινας¨.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

3. 1η παράταση (οριακή προθεσμία) εκτέλεσης του έργου «Παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας επί της οδού Μεγ. Αλεξάνδρου.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

4. 2η Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Φλώρινας έτους 2024.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

5. Παραχώρηση χώρων και αιθουσών του ΔΑΚ Φλώρινας και υποχρεώσεις ομάδων και συλλόγων για την αθλητική περίοδο 2024-2025.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

6. Έγκριση εξειδίκευσης πίστωσης ποσού έξι χιλιάδων εφτακοσίων εβδομήντα δύο ευρώ και εξήντα εφτά λεπτών(6.772,67) για την καταβολή οφειλόμενου εφάπαξ του ν.103/75 (Α΄167) σε υπάλληλο του πρώην ΝΠΔΔ ΚΠΑΠΑ Δήμου Φλώρινας που συνταξιοδοτήθηκε.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

7. Εγγραφές νηπίων στους Παιδικούς Σταθμούς της Δ/νσης Παιδικών Σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών Δήμου Φλώρινας μέσω του προγράμματος «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξη τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης» περιόδου 2024-2025.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

8. Εγγραφές παιδιών στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών -ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ του Δήμου Φλώρινας μέσω του προγράμματος «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξη τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης» περιόδου 2024-2025.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

9. Εγγραφές παιδιών εκτός ΕΣΠΑ στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών -ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ του Δήμου Φλώρινας για το σχολικό έτος 2024-2025.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

10. Ανάθεση για υλοτομία ατομικών αναγκών Παρορίου σε ΔΑΣΕ.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

"Παρών" δήλωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Βοσκόπουλος, Βέρτκας και Σταύρου.

11. Ανάθεση για υλοτομία ατομικών αναγκών Ακρίτα σε ΔΑΣΕ.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

"Παρών" δήλωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Βοσκόπουλος, Βέρτκας και Σταύρου.

12. Διάθεση δασικών προϊόντων σε ΔΑΣΕ λόγω έκτακτης κάρπωσης στις συστάδες  2α, 3α και 4γ στο δασόκτημα Αλώνων.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

13. Παράταση υλοτομίας στις συστάδες 4β, 6β και 6γ δασοκτήματος Αλώνων.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

14. Ανάθεση για υλοτομία ατομικών αναγκών Σκοπού έτους 2024 σε ΔΑΣΕ.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

"Παρών" δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βοσκόπουλος.

15. Ανάθεση για υλοτομία ατομικών αναγκών Εθνικού σε ΔΑΣΕ.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

"Παρών" δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βοσκόπουλος.

16. Τροποποίηση- συμπλήρωση της υπ΄αριθ. 18/2024 (ΑΔΑ :6ΜΖ9ΩΗΙ-7ΑΒ) απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τη σύσταση επιτροπής παροχής γνώμης προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την καταστροφή αντικειμένων για το σύνολο των Δ/νσεων του Δήμου Φλώρινας που δεν έχουν καμία αξία.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

17. Παραχώρηση χώρων και γυμναστηρίων σχολικών μονάδων και υποχρεώσεις συλλόγων και φορέων για το σχολικό έτος 2024-2025.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.


Δημοσιεύθηκε στις 3 October 2024 | 4:40 pm


Ξεχωριστή διάκριση με το σήμα RESPECT για την εταιρεία Παραδοσιακά Προϊόντα Πρεσπών PRESPA TOP - Δημητρόπουλος


Ακόμη μία ξεχωριστή διάκριση για την εταιρεία Παραδοσιακά Προϊόντα Πρεσπών PRESPA TOP - Δημητρόπουλος από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας ,Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απονεμήθηκε το σήμα RESPECT για τη συμβολή της επιχείρησής στην προστασία της άγριας ζωής και βιοποικιλότητας.

Η πράξη απονομή δημοσιεύθηκε στην επίσημη σελίδα όσων είναι δικαιούχοι και κάτοχοι του σήματος RESPECT

Το Σήμα RESPECT στοχεύει στην υποστήριξη της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης που συμβιώνει, προστατεύει και διατηρεί την άγρια ζωή και βιοποικιλότητα. Το Σήμα αυτό σχεδιάστηκε για να “βραβεύει” επιχειρήσεις με περιβαλλοντική πολιτική που μέσω των μέτρων και δράσεων κατά την παραγωγή των προιόντων ή την παροχή των υπηρεσιών τους συμβάλλουν στην καλύτερη συνύπαρξη μεταξύ άγριας ζωής, περιβάλλοντος και ανθρώπων.
Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που επιλέγουν την εφαρμογή κανόνων προστασίας της άγριας ζωής και της βιοποικιλότητας στο πλαίσιο ανάδειξης της περιβαλλοντικής εταιρικής τους ευθύνης με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και το κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος.

Έτσι με σχετική ανακοίνωση προς την εταιρεία κοινοποιήθηκε η απονομή του σήματος :

Εκ μέρους του Καθηγητή κ. Χαράλαμπου Μπιλλίνη,
-Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας-Δ/ντή του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας του Τμήματος Κτηνιατρικής

-Επιστημονικού υπευθύνου του έργου LIFE ARCPROM, 
στο οποίο μετέχει το Εργαστήριο και στο πλαίσιο του οποίου

 υλοποιείται η δράση σήμανσης φιλικών προς την αρκούδα προϊόντων & υπηρεσιών απονέμεται το ΣΗΜΑ RESPECT

για τα Παραδοσιακά Προϊόντα Πρεσπών PRESPA TOP - Δημητρόπουλος
για τη συμβολή της επιχείρησής στην προστασία της άγριας ζωής και 
βιοποικιλότητας.



Δημοσιεύθηκε στις 3 October 2024 | 3:13 pm


Ορκωμοσία νέου δημοτικού συμβούλου στον Δήμο Φλώρινας

 

Ορκωμοσία νέου δημοτικού συμβούλου στον Δήμο Φλώρινας

 

Ορκίστηκε την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, ενώπιον του Δημάρχου Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη, ο νέος δημοτικός σύμβουλος κ. Νικόλαος Καρυπίδης, ο οποίος κατέλαβε τη θέση του προσφάτως αδικοχαμένου αντιδημάρχου Λάζαρου Αντωνιάδη.

Ο Δήμαρχος κ. Γιαννάκης ευχήθηκε στον νέο δημοτικό σύμβουλο της παράταξης της πλειοψηφίας καλή δύναμη και επιτυχία στα καθήκοντα που ανέλαβε και καλή συνεργασία προς όφελος των δημοτών.

Δημοσιεύθηκε στις 2 October 2024 | 8:18 pm


ΕΡΓΑΣΙΑ : Θέσεις εργασίας από κατασκευαστική εταιρεία

 


Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας σας ενημερώνει ότι από  κατασκευαστική εταιρεία μας ζητήθηκε ότι επιθυμεί να προσλάβει προσωπικό για τις παρακάτω ειδικότητες:

  • Έναν χειριστή εκσκαφέα (τσάπα)
  • Έναν χειριστή διατρητικού μηχανήματος
  • Τεχνίτες οικοδομικών και μεταλλικών κατασκευών
  • Εργατοτεχνίτες
  • Ανειδίκευτους εργάτες

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας στο τηλέφωνο 2385046903.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΦ

Δημοσιεύθηκε στις 2 October 2024 | 8:06 pm


Πέτη Πέρκα: Να σταματήσει το «αστείο» με τα πολύχρωμα τιμολόγια, να αναλάβουν το ρίσκο οι προμηθευτές και όχι οι πολίτες

 


Πέτη Πέρκα: Να σταματήσει το «αστείο» με τα πολύχρωμα τιμολόγια, να αναλάβουν το ρίσκο οι προμηθευτές και όχι οι πολίτες

Για άλλον ένα μήνα οι καταναλωτές αναγκάζονται να λύσουν «εξισώσεις» για να επιλέξουν ένα από τα μονίμως ακριβά τιμολόγια ρεύματος. Για τον Οκτώβριο, η ΔΕΗ χρεώνει 15 λεπτά ευρώ ανά μεγαβατώρα (0.149) για το «πράσινο» τιμολόγιο και το ακριβότερο τιμολόγιο είναι στα 18,5 λεπτά ευρώ ανά μεγαβατώρα (0.185). Θυμάται άραγε κανείς ότι το 2019 η κιλοβατώρα κόστιζε κάτω από 10 λεπτά του ευρώ (0,89 λεπτά);

Κάθε μήνα, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, οι προμηθευτές μεταφέρουν όλο το κόστος, το ρίσκο αλλά και τα υπερκέρδη που θέλουν να έχουν στους καταναλωτές. Σε αυτήν την «στρατηγική» προστίθενται τα «παιχνίδια» εκατομμυρίων ευρώ με τις μέγιστες τιμές που προσφέρουν οι ηλεκτροπαραγωγοί από συμβατικές μονάδες προς το βράδυ που βγαίνουν εκτός συστήματος τα φωτοβολταϊκά. Αυτό το «πάρτι» ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και στις αυξήσεις στη χονδρική που μεταφέρονται στη συνέχεια στα τιμολόγια. Είχαμε δει το ίδιο να συμβαίνει και τον Ιούλιο.

Τις ευθύνες για το «πάρτι» στις πλάτες των καταναλωτών προσπάθησε να επιρρίψει αυτή τη φορά η κυβέρνηση στα ρωσικά πλήγματα στις υποδομές της Ουκρανίας. Αυτό σημείωνε στην επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που ζητούσε ευρωπαϊκή παρέμβαση για το θέμα. Ήρθε όμως πολύ γρήγορα η απάντηση και το «άδειασμα» του κ. Μητσοτάκη.

Ακολούθησε, όπως διαβάζουμε, άλλη μία κοινή επιστολή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους ομόλογούς του από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία προς την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ.

Η κυβέρνηση ΝΔ «εξωτερικού» ζητάει, μεταξύ άλλων, ως βραχυπρόθεσμο μέτρο, τη φορολόγηση των υπερεσόδων των παραγωγών και των εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό ενώ, η κυβέρνηση ΝΔ «εσωτερικού» έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό για να μειώσει το ποσό που, μετά από πίεση της αντιπολίτευσης, φορολόγησε από τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών και των προμηθευτών ρεύματος την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Δεν έχει φορολογήσει επιπλέον, ούτε ένα (1) ευρώ από τα εκατομμύρια με το «πάρτι» των ηλεκτροπαραγωγών από συμβατικές μονάδες και υδροηλεκτρικά με τις μέγιστες τιμές που ζητούσαν και τον Σεπτέμβριο.

Να θυμίσουμε ακόμη στον σύμβουλο του Πρωθυπουργού, κ. Τσάφο, ότι ρόλος του ιδίου, και της κυβέρνησης πάνω από όλα, δεν είναι να περιγράφουν την κατάσταση και να κάνουν διαπιστώσεις.

Μία κυβέρνηση οφείλει να λαμβάνει πρωτοβουλίες και να παρεμβαίνει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και όχι να λειτουργεί ως παρατηρητής.

Η Νέα Αριστερά ζητάει:

-Να σταματήσει το «αστείο» με τα πολύχρωμα τιμολόγια και τις «εξισώσεις»

-Να θεσπιστούν σταθερά τιμολόγια με ετήσια ή και διετή διάρκεια, υπάρχουν άλλωστε εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνου για τους προμηθευτές

-Να δοθούν κίνητρα για κατανάλωση τις ώρες που υπάρχει υπερπροσφορά ενέργειας και χαμηλές τιμές

Και πάνω από όλα η ΔΕΗ να πάψει να σέρνει τον χορό της κερδοσκοπίας και να στηρίξει την κοινωνική και παραγωγική βάση της χώρας, όπως έκανε διαχρονικά και οφείλει να κάνει ως επιχείρηση κοινής ωφέλειας.

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 2 October 2024 | 6:25 pm


Ευχαριστήριο του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Φλώρινας

 


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ 1ΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


Ευχαριστούμε θερμά το Δήμαρχο Φλώρινας κ. Γιαννάκη Βασίλειο, καθώς και τον αντιδήμαρχο κ. Ρόζα Κων/νο και τον Διευθυντή Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Περιβάλλοντος κ.  Αναγνωστόπουλο Ιωάννη, που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημά μας  για τη παραχώρηση  δύο οικιακών κάδων κομποστοποίησης στο σχολείο μας. 

Τους ευχαριστούμε επίσης για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο χρήσης τους και τα οφέλη της κομποστοποίησης. Οι κάδοι κομποστοποίησης είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι  για τα εργαστήρια του τομέα Γεωπονίας. Ο Δήμος Φλώρινας  είναι πάντα δίπλα μας και μας στηρίζει σε όλες τις δράσεις και δραστηριότητές μας.

 

Η Διευθύντρια

και ο σύλλογος εκπαιδευτικών

του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Φλώρινας

Δημοσιεύθηκε στις 2 October 2024 | 6:23 pm


Μεσίτες δεδομένων (databrokers): Ποιοι είναι και γιατί πρέπει να γνωρίζουμε γι'αυτούς...

 

Μηχανικός Η/Υ, Σύμβουλος Διαδικτύου


Μεσίτες δεδομένων (databrokers): Ποιοι είναι και γιατί πρέπει να γνωρίζουμε γι'αυτούς...

Από Λάζαρος Γεωργούλας

Τέλος φόρμας

Εισαγωγή: Τι είναι οι μεσίτες δεδομένων;

Στη σημερινή ολοένα και πιο ψηφιακή εποχή, πολλά από τα προσωπικά μας δεδομένα συλλέγονται, κοινοποιούνται και πωλούνται διαδικτυακά χωρίς τη ρητή γνώση μας. Ένας από τους κύριους παράγοντες πίσω από αυτήν την "ανταλλαγή πληροφοριών" είναι οι μεσίτες δεδομένων. Τι είναι όμως ακριβώς ένας μεσίτης δεδομένων;

Οι μεσίτες δεδομένων είναι μεγάλες (κι όμως!) εταιρείες που ειδικεύονται στη συλλογή, αγορά και πώληση πληροφοριών των καταναλωτών σε τρίτους. Αυτά τα δεδομένα είναι πολύτιμα και μπορούν να περιλαμβάνουν τα πάντα, από τις συνήθειες περιήγησής σας (ποιες σελίδες επισκέπτεστε στο internet) και το ιστορικό αγορών (τι αγοράζετε online) έως τη φυσική σας τοποθεσία, ακόμη και ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, όπως η κατάσταση της υγείας σας.

Σε αντίθεση με εταιρείες όπως το Facebook, η Google, η Apple, οι οποίες είναι αναγκασμένες να έχουν μια σχετική "διαφάνεια" σε ότι αφορά στο απόρρητο των χρηστών, οι μεσίτες δεδομένων συχνά λειτουργούν παρασκηνιακά, καθιστώντας δύσκολο για τον μέσο άνθρωπο να γνωρίζει καν ότι υπάρχουν.

Οι συνέπειες αυτού του "εμπορίου δεδομένων" μπορεί να είναι εκτεταμένες και είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να κατανοήσουν τι συμβαίνει με τα δεδομένα τους και τι μπορούν να κάνουν για να προστατευτούν.

Πώς λειτουργούν οι μεσίτες δεδομένων;

Οι μεσίτες δεδομένων συλλέγουν πληροφορίες από διάφορες πηγές, όπως:

  • Δημόσια αρχεία: Οι μεσίτες δεδομένων μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δημόσια αρχεία (κι όμως!) όπως περιουσιακά στοιχεία και στοιχεία ιδιοκτησίας (καταθέσεις, ακίνητα), εγγραφές σε πλατφόρμες, ιστότοπους ή πολιτικά κόμματα, τηλεφωνικοί αριθμοί ακόμα και ποινικά μητρώα (μην απορείτε λοιπόν που βρήκε το κινητό σας ο τάδε βουλευτής και σας έστειλε SMS να τον ψηφίσετε στις εκλογές).

  • Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Κάθε like, κοινή χρήση και ανάρτηση που κάνετε σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να καταγραφεί και να συλλεχθεί.

  • Ηλεκτρονικές αγορές: Τα δεδομένα από ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου (eshops) σχετικά με τις αγοραστικές σας συνήθειες και προτιμήσεις συχνά παρακολουθούνται και κοινοποιούνται.

  • Εφαρμογές για κινητά: Πολλές εφαρμογές (apps) συλλέγουν δεδομένα όπως η τοποθεσία σας, τα πρότυπα χρήσης (πως χρησιμοποιείτε το κινητό) και άλλες προσωπικές πληροφορίες, τα οποία στη συνέχεια πωλούνται στους μεσίτες.

  • Κάρτες επιβράβευσης (giftcards): Οι δωροκάρτεςπ.χ, των σούπερ μάρκετ ή άλλων μεγαλο-καταστημάτων που χρησιμοποιείτε για να λάβετε εκπτώσεις μπορεί επίσης να συμβάλλουν στη δημιουργία του ψηφιακού σας προφίλ.

Μόλις συλλέξουν αυτά τα δεδομένα, οι μεσίτες συντάσσουν λοιπόν ολοκληρωμένα προφίλ που δίνουν μια λεπτομερή εικόνα της ζωής σας και φτιάχνουν "ομάδες ανθρώπων" με κοινά ή όχι χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, αυτές οι πληροφορίες πωλούνται πανάκριβα σε διαφημιστές, ασφαλιστικές εταιρείες, εργοδότες και μερικές φορές ακόμη και σε πολιτικά κόμματα, επιτρέποντάς τους να στοχεύουν σε μικρές ομάδες ατόμων με βάση τις συμπεριφορές, τις προτιμήσεις και τα δημογραφικά τους στοιχεία.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε εδώ είναι το πόσο σημαντικό είναι να διαθέτουν αυτά τα δεδομένα και το ότι έχουν μεγάλη αξία σε χρήμα.

Γιατί πρέπει να ανησυχούν οι άνθρωποι;

Ένα από τα κύρια ζητήματα με τους μεσίτες δεδομένων είναι η έλλειψη διαφάνειας. Ίσως να μην γνωρίζετε καν ποιες εταιρείες έχουν πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα ή πώς τα χρησιμοποιούν. Και δεν μιλάμε για μικρές εταιρείες...

Μερικές από τις κύριες ανησυχίες είναι οι εξής:

  • Παραβίαση απορρήτου: Με τόσα πολλά δεδομένα που συλλέγονται χωρίς τη συγκατάθεσή σας, είναι εύκολο να αισθάνεστε ότι παραβιάζεται το απόρρητό σας. Οι μεσίτες συχνά εργάζονται με μυστικότητα, αφήνοντας τους ανθρώπους στο σκοτάδι σχετικά με το πώς πωλούνται οι πληροφορίες τους και για ποιο σκοπό.

  • Χειραγώγηση μέσω στοχευμένων διαφημίσεων: Οι διαφημιστές αγοράζουν τα δεδομένα σας για να σας προβάλουν εξαιρετικά εξατομικευμένες διαφημίσεις (targetedads), οι οποίες μπορούν να χειραγωγήσουν τις αποφάσεις σας ή τις συνήθειες δαπανών σας (πως ξοδεύετε τα χρήματα σας). Για παράδειγμα, οι εταιρείες μπορεί να σας "στοχεύουν" με διαφημίσεις για προϊόντα που μόλις σκεφτόσασταν, με αποτέλεσμα να νιώθετε ότι η συσκευή σας μπορεί να σας «ακούει».

  • Κίνδυνοι ασφάλειας: Οι μεσίτες δεδομένων συχνά κατέχουν τεράστιες ποσότητες προσωπικών πληροφοριών, αλλά δεν έχουν όλοι αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο τα δεδομένα σας να πέσουν σε λάθος χέρια, είτε μέσω κυβερνοεπιθέσεων είτε μέσω παραβιάσεων συστημάτων δεδομένων. Κοινώς οι μεσίτες αποθηκεύουν τα δεδομένα αλλά κανείς δεν εγγυάται ότι είναι ασφαλή και έτσι κάποιος χάκερ μπορεί να τα υποκλέψει καθώς είναι υπερπολύτιμα. Έπειτα μπορεί να τα ξαναπουλήσει.

  • Διακρίσεις: Οι μεσίτες δεδομένων μπορούν να πουλήσουν ευαίσθητες πληροφορίες σε ασφαλιστές, τράπεζες ή δανειστές, οι οποίοι ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για να λάβουν αποφάσεις που επηρεάζουν την πρόσβασή σας σε διάφορες υπηρεσίες ή παροχές. Για παράδειγμα, εάν μια ασφαλιστική εταιρεία αγοράσει δεδομένα που υποδηλώνουν ότι έχετε επικίνδυνες συμπεριφορές ή συνήθειες (π.χ. κάπνισμα), τα ασφάλιστρά σας θα μπορούσαν να αυξηθούν. Ομοίως, οι δανειστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για να αξιολογήσουν την πιστοληπτική σας ικανότητα, οδηγώντας σε δυνητικά άδικα αποτελέσματα (π.χ. μπορεί να μην σας εγκρίνουν κάποιο δάνειο και να μη ξέρετε τον λόγο).

Πραγματικά παραδείγματα χρήσης δεδομένων αγορασμένων από μεσίτες

  • Διαφήμιση: Οι εταιρείες χρησιμοποιούν τις πληροφορίες που αγοράζουν από μεσίτες δεδομένων για να δημιουργήσουν άκρως στοχευμένες διαφημιστικές καμπάνιες. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί βλέπετε μια διαφήμιση για κάτι για το οποίο μόλις μιλούσατε; Αυτό συχνά οφείλεται στο ότι οι μεσίτες πωλούν τα δεδομένα σας σε διαφημιστές, επιτρέποντάς τους να παρακολουθούν και να προβλέψουν τη συμπεριφορά σας με ανησυχητική ακρίβεια.

  • Ασφάλειες και δάνεια: Οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα σας για να προσαρμόσουν τα ασφάλιστρα με βάση τον τρόπο ζωής ή τις συνήθειές σας. Οι δανειστές ενδέχεται να σας αξιολογήσουν από το πιστωτικό σας σκορ (υπάρχει;), αλλά και από άλλα σημεία προσωπικών δεδομένων που αγοράστηκαν από μεσίτες—όπως η δραστηριότητά σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμα και τις αγορές σας στο διαδίκτυο.

  • Πολιτικές εκστρατείες: Τα πολιτικά κόμματα έχουν χρησιμοποιήσει δεδομένα αγορασμένα από μεσίτες για να στοχεύσουν ομάδες ψηφοφόρων με βάση τις πεποιθήσεις, τις συμπεριφορές τους και ακόμη και τα συναισθηματικά τους ερεθίσματα (ναι, συμβαίνει και στην Ελλάδα). Το σκάνδαλο της CambridgeAnalytica, για παράδειγμα, είναι μια περίπτωση όπου τα προφίλ ψηφοφόρων χρησιμοποιήθηκαν για να επηρεάσουν εκλογικά αποτελέσματα μέσω στοχευμένων πολιτικών διαφημίσεων.

Τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να προστατεύσουν τα δεδομένα τους;

Αν και είναι αδύνατο να σταματήσετε όλη τη συλλογή δεδομένων, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προστατεύσετε τα προσωπικά σας στοιχεία από μεσίτες δεδομένων. Ωστόσο τα βήματα αυτά απαιτούν υπομονή, σύνεση αλλά και να έχετε κάποιες γνώσεις πάνω στους Η/Υ και στο διαδίκτυο. Αςδούμεόμως:

  • Αίτημα διαγραφής/εξαίρεσης: Πολλοί μεσίτες δεδομένων προσφέρουν τη δυνατότητα να αιτηθείτε να εξαιρεθείτε από την πώληση των δεδομένων σας (βασικά έχετε κάθε νόμιμο δικαίωμα να το απαιτήσετε). Για παράδειγμα οι εταιρείες Acxiom, Experian και CoreLogic που αποτελούν μέγα-μεσίτες, δίνουν τη δυνατότητα να υποβάλλετε μια αίτηση εξαίρεσης/διαγραφής. Αν και η διαδικασία μπορεί να είναι κουραστική, είναι ένα σημαντικό βήμα για τον περιορισμό του ποσοστού των πληροφοριών σας που κοινοποιούνται/πωλούνται. Ιστότοποι όπως το stopdatamining.me παρέχουν μια λίστα με μεσίτες δεδομένων και τις φόρμες εξαίρεσης (Δείτε εδώ και μια ακόμα λίστα με τους μεγαλύτερους databrokers παγκοσμίως και εδώ άλλη μια με οδηγίες). Επίσης υπάρχουν υπηρεσίες όπως η DeleteMe η οποία καυχιέται ότι μπορεί να επικοινωνήσει με όλους τους databrokers και με νόμιμο τρόπο να ζητήσει την αφαίρεση των δεδομένων σας.

  • Χρησιμοποιήστε εργαλεία απορρήτου: Εργαλεία όπως το VPN (VirtualPrivateNetwork = Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυό) μπορούν να σας βοηθήσουν να κρύψετε την διεύθυνση IP σας και τη διαδικτυακή σας δραστηριότητα, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους μεσίτες να σας παρακολουθούν. Επιπλέον, η χρήση προγραμμάτων και πλατφορμών που εστιάζουν στο απόρρητο όπως το DuckDuckGo ή επεκτάσεων όπως το PrivacyBadger μπορεί να ελαχιστοποιήσει τη συλλογή δεδομένων.

  • Περιορίστε την κοινή χρήση δεδομένων: Έχετε υπόψη σας ποιες πληροφορίες μοιράζεστε στο διαδίκτυο, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις εφαρμογές (apps) σε κινητά και tablet. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις απορρήτου στους λογαριασμούς σας και περιορίστε τι μπορούν να δουν οι άλλοι. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν εκχωρείτε δικαιώματα σε εφαρμογές για πρόσβαση σε στοιχεία όπως η τοποθεσία σας, οι επαφές, η κάμερά σας κλπ.

  • Ελέγχετε τακτικά τα δικαιώματα: Είναι εύκολο να ξεχάσετε ότι οι εφαρμογές και οι ιστότοποι συχνά συλλέγουν περισσότερα δεδομένα από όσα χρειάζονται. Ελέγχετε περιοδικά τις άδειες στις κινητές συσκευές και τις εφαρμογές σας. Απενεργοποιήστε την πρόσβαση στην τοποθεσία, το μικρόφωνό σας και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο για τη λειτουργία της εφαρμογής.

  • Μείνετε ενημερωμένοι σχετικά με τη νομοθεσία: Μείνετε ενημερωμένοι σχετικά με τους νόμους περί απορρήτου, όπως ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR) στην Ευρώπη και ο νόμος περί απορρήτου των καταναλωτών της Καλιφόρνια (CCPA). Αυτοί οι νόμοι παρέχουν κάποιο βαθμό ελέγχου των δεδομένων σας και συχνά απαιτούν από τις εταιρείες να σας ειδοποιούν για τα δεδομένα που συλλέγουν. Η άσκηση των δικαιωμάτων σας βάσει αυτών των νόμων μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τον έλεγχο των πληροφοριών σας.

Με άλλα λόγια αυτό το παράθυρο που βλέπετε όταν μπαίνετε πρώτη φορά σε κάποια ιστοσελίδα και σας προτρέπει να κάνετε "Αποδοχή" ή "Απόρριψη" δεν είναι και τόσο αθώο... Οι έρευνες δείχνουν ότι το 90% των χρηστών απλά πατάει στο "Αποδοχή" χωρίς να διαβάσει καν το εισαγωγικό κείμενο. Δεν μιλάμε φυσικά να ψάξει τις επιλογές και τις άλλες πληροφορίες που υπάρχουν στο παράθυρο.

Άρα συνοπτικά...

Μιλάμε για μεγάλη μπίζνα! Οι μεσίτες δεδομένων (databrokers) μπορεί να μην σας είναι γνωστοί, αλλά η επιρροή τους στην ψηφιακή σας ζωή είναι αναμφισβήτητη. Με έλλειψη διαφάνειας και συχνά αμφισβητήσιμες πρακτικές, λειτουργούν με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο το απόρρητο και την ασφάλειά σας (αποκομίζοντας τεράστια κέρδη). Εσείς ωστόσο, παραμένοντας ενημερωμένοι και λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα —όπως η αίτηση διαγραφής όπου είναι δυνατόν, η χρήση εργαλείων απορρήτου και η προσοχή στα δεδομένα που μοιράζεστε— μπορείτε να ανακτήσετε τον έλεγχο των προσωπικών σας στοιχείων ή να μειώσετε τη διασπορά τους. Επίσης και μόνο που γνωρίζετε για τους μεσίτες, είναι σημαντικό.

Καθώς τα δεδομένα των χρηστών συνεχίζουν να αποτελούν ένα ολοένα και πιο πολύτιμο "εμπόρευμα" στην ψηφιακή εποχή, η κατανόηση του ρόλου των μεσιτών δεδομένων και η εκμάθηση του τρόπου προστασίας των δεδομένων σας είναι πιο σημαντική από ποτέ. Γι'αυτό μάθετε τα νόμιμα δικαιώματα σας και προσοχή...!

Ελπίζω να ευχαριστήθηκες το παραπάνω άρθρο και να πρόσθεσε κάτι στις ήδη υπάρχουσες γνώσεις σου. Αν χρειάζεσαι περισσότερη συζήτηση πάνω στο θέμα, αν θέλεις βοήθεια ή συμβουλές για διαδικτυακά θέματα, θέματα ιστοσελίδων, κοινωνικών δικτύων, μάρκετινγκ, κρυπτονομισμάτων κ.α. τότε μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου μέσω της υπηρεσίας "Διαδικτυακός Σύμβουλος". Θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις και τις γνώσεις σχεδόν μιας 20ετίας για να σε βοηθήσω και να δώσω απάντηση στα ερωτήματα σου. Κατά τα άλλα σε προτρέπω να κατεβάσεις τα 3 ελεύθερα ebooks μου που σίγουρα θα βρεις ενδιαφέροντα και... ναι, είναι εντελώς δωρεάν.

Με εκτίμηση,

Λάζ. Γεωργούλας, Μηχανικός Η/Υ, Σύμβουλος Διαδικτύου

Δημοσιεύθηκε στις 2 October 2024 | 6:02 pm


Φθινοπωρινό Πρόγραμμα 2024 εναερίων ρίψεων εμβολίων-δολωμάτων κατά της λύσσας, στην ΠΕ Φλώρινας, για τον εμβολιασμό της άγριας πανίδας (κυρίως των κόκκινων αλεπούδων)

 


«Φθινοπωρινό Πρόγραμμα 2024 εναερίων ρίψεων εμβολίων-δολωμάτων κατά της λύσσας, στην ΠΕ Φλώρινας, για τον εμβολιασμό της άγριας πανίδας (κυρίως των κόκκινων αλεπούδων)».

 

 

 Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Η Υποδ/νση Κτηνιατρικής της ΠΕ Φλώρινας ενημερώνει ότι:

Στα πλαίσια του Φθινοπωρινού προγράμματος καταπολέμησης της λύσσας 2024, θα πραγματοποιηθούν εναέριες ρίψεις εμβολίων-δολωμάτων κατά της λύσσας για την από του στόματος ανοσοποίηση των άγριων ζώων (κυρίως των κόκκινων αλεπούδων), το χρονικό διάστημααπό 6 έως 8 Οκτωβρίου 2024, στις παρακάτω αγροτικές και δασώδεις περιοχές της ΠΕ Φλώρινας:

Βαρικό, Λέχοβο, Ανάργυροι, Πελαργός, Ασπρόγεια, Φιλώτας, Σκλήθρο, Λιμνοχώρι, Αντίγονο, Βαλτόνερα, Λεβαία, Νυμφαίο, Αγραπιδιές, Πεδινό, Αετός, Ροδώνας, Φανός, Βεγόρα, Μανιάκι, Αμύνταιο, Ξινό Νερό, Άνω Υδρούσα, Φλάμπουρο, Φαράγγι, Άγιος Παντελεήμων Υδρούσα, Πέτρες, Κολχική, Τροπαιούχος, Λεπτοκαρυές, Κλειδί, Πέρασμα, Άγιος Βαρθολομαίος, Βεύη, Σκοπιά, Φλώρινα, Κέλλη, Αμμοχώρι, Σιταριά, Μεσονήσι, Κλαδοράχη, Μελίτη, Ιτέα, Παπαγιάννης, Άνω Κλειναί, Κάτω Κλειναί, Αχλάδα, Άνω Καλλινίκη, Μαρίνα, Παρόρι, Σκοπός, Κάτω Καλλινίκη, Εθνικό, Πολυπλάτανο, Αγία Παρασκευή, Μεσοχώρι, Νέος Καύκασος, Μεσόκαμπος, Νίκη, Άνω Αχλάδα, Γιουρούκι, Ανάληψη, Σωτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι τα εμβολιακά δολώματα είναι μικροί κύβοι χρώματος λαδί-καφέ (σαν σοκολάτα), με έντονη οσμή ψαριού και περιέχουν ζωντανό ιό.

Για τον λόγο αυτό ΟΛΟΙ οι πολίτες απαγορεύεται να τα ακουμπούν, να τα πατούν ή να έρχονται σε οποιαδήποτε επαφή με αυτά.

Σε περίπτωση τυχαίας εύρεσης τέτοιων δολωμάτων σε αστικές ή ημιαστικές περιοχές, οι πολίτες οφείλουν να ενημερώνουν άμεσα το Τμήμα Κτηνιατρικής ή τα κατά τόπους Κτηνιατρικά Γραφεία, χωρίς να έρχονται σε επαφή με τα δολώματα.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι γονείς για τα μικρά τους παιδιά, οιμαθητές που παίζουν στο ύπαιθρο, οι αγρότες-κτηνοτρόφοι, κυνηγοί και μέλη περιβαλλοντικών ή φιλοζωικών οργανώσεων που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με τη φύση, προκειμένου να μην έρθουν σε καμία επαφή με τα εμβολιακά δολώματα 

Σε περίπτωση τυχαίας επαφής με το εμβολιακό δόλωμα, οι πολίτες πρέπει άμεσα να επισκεφθούν γιατρό.

Εάν κάποιο σκυλί (οικόσιτο, κυνηγητικό, ποιμενικό), προσλάβει δόλωμα στο στόμα του ή το καταπιεί, ο ιδιοκτήτης/κυνηγός/κτηνοτρόφος, φορώντας πάντα γάντια, πρέπει να πλύνει με νερό και σαπούνι την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου, αποφεύγοντας την άμεση επαφή του με γυμνά χέρια με το σάλιο ζώου, ή με οποιαδήποτε σημεία που ενδέχεται να έχει γλείψει (πχ, τρίχωμα, περιοχές γύρω από το στόμα, εμπρός ή πίσω πόδια, κλπ.), χωρίς να γίνεται προσπάθεια βίαιης απόσπασης του δολώματος από το στόμα.

Οι ιδιοκτήτες/κυνηγοί/κτηνοτρόφοι και τα μέλη των οικογενειών τους -ιδίως τα μικρά παιδιά- θεωρείται καλό να μην έρχονται σε επαφή με το ζώο που έχει προσλάβει τυχαίο δόλωμα, με γυμνά χέρια, για είκοσι τέσσερες (24) ώρες τουλάχιστον.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων (οικόσιτων, κυνηγετικών και ποιμενικών) και γάτων, υποχρεούνται να σημάνουν και να εμβολιάζουν όλα τα ζώα τους με αντιλυσσικό εμβόλιο, σύμφωνα με τις οδηγίες των ιδιωτών κτηνιάτρων.

Η Λύσσα είναι θανατηφόρος ασθένεια για τα ζώα και τον άνθρωπο

και αφορά όλους μας.


Με Εντολή Περιφερειάρχη

Ο Δ/ντης Κτηνιατρικής

Καντζόγλου Θεόφιλος

 

 

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 2 October 2024 | 5:51 pm


Μεσιτικό ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΗΣ : ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα συνολικού εμβαδού 36τμ.



Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα συνολικού εμβαδού 36τμ.
  • Αποτελείται από έναν ξεχωριστό υπνοδωμάτιο, κουζίνα και μπάνιο.
  • Διαθέτει δάπεδα από ξύλο και ξύλινα κουφώματα.
  • Η θέρμανση είναι με κλιματισμό.
  • Βρίσκεται σε πολύ κεντρικό σημείο με πολύ καλή τιμή ενοικίασης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Κωσταρέλλης Αλέξανδρος Μεσιτική Κατασκευαστική
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2385046856







Δημοσιεύθηκε στις 2 October 2024 | 5:44 pm


Νομός Φλώρινας - Ειδήσεις και Νέα

Πωλείται αγροτεμάχιο - Νέα Φλώρινα

Πωλείται αγροτεμάχιο  Νέα Φλώρινα

Δημοσιεύθηκε στις 3 October 2024 | 8:50 am


Δείτε αγγελίες στο Νομό Φλώρινας