Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Βύρωνας Καβάλας: Ανανέωσε τους Τσεμαλίδη και Kiuan

Ο Βύρωνας Καβάλας ανανέωσε τη συνεργασία του με τον 20χρονο τερματοφύλακα Yosif Kiuan και τον 16χρονο αμυντικό Θοδωρή Τσεμαλίδη.

 

Δημοσιεύθηκε στις 25 June 2024 | 10:59 pm


Ξάνθη: Οι Γιορτές της παλιάς πόλης έρχονται στις 31 Αυγούστου - Η νέα αφίσα του φεστιβάλ

Από τις 31 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου θα γίνουν στην Ξάνθη οι Γιορτές της παλιάς πόλης.

 

Οι διοργανωτές παρουσίασαν τη νέα αφίσα του φετινού φεστιβάλ, και τα σύμβολα των φετινών γιορτών.

 

Η ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρει τα εξής:

“Οι Γιορτές Παλιάς Πόλης επιστρέφουν δυναμικά και από τις 31 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου υπόσχονται να μας χαρίσουν μοναδικές στιγμές γεμάτες πολιτισμό, παράδοση και ψυχαγωγία. 

 

Το φετινό φεστιβάλ θα αποτελέσει για ακόμα μία φορά ένα μαγευτικό ταξίδι στην καρδιά της ιστορικής Ξάνθης, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά την πολιτιστική κληρονομιά και τη ζωντάνια της πόλης.

 

Η αφίσα των Γιορτών Παλιάς Πόλης αντικατοπτρίζει με ευφάνταστο τρόπο τον χαρακτήρα του φεστιβάλ. Με την χρήση ζωηρών χρωμάτων και αφηρημένων σχημάτων, αποτυπώνει την αρμονία ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη δημιουργικότητα. 

 

Τα τρία κεντρικά σύμβολα – ένα παραδοσιακό σπίτι, ένα μουσικό όργανο και ένα ανθρώπινο πρόσωπο – αναδεικνύουν την πολιτιστική πολυμορφία και την καλλιτεχνική έκφραση που θα κυριαρχήσουν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

 

Ο Δήμος Ξάνθης και οι χορηγοί του φεστιβάλ, COSMOTE, Αθηναϊκή Ζυθοποιία και COSMOTE e-Value, μας προσκαλούν να απολαύσουμε ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων

που περιλαμβάνει μουσικές συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις και γαστρονομικές απολαύσεις. 

 

Οι Γιορτές Παλιάς Πόλης αποτελούν μια ιδανική ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα της Ξάνθης, καθώς και να ανακαλύψουν νέες πτυχές της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

 

Ας ενωθούμε όλοι μαζί, ντόπιοι και επισκέπτες, για να γιορτάσουμε την αυθεντική ομορφιά και τη ζεστασιά της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης.

 

Από τις 31 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2024, σας περιμένουμε να δημιουργήσουμε αναμνήσεις που θα μείνουν αξέχαστες.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 25 June 2024 | 10:27 pm


Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της Θάσου την Τετάρτη

Από τον ΔΕΔΔΗΕ έχουν προγραμματιστεί διακοπές ηλεκτροδότησης στα παρακάτω τμήματα και περιοχές της Νήσου Θάσου:

 

Τετάρτη 26-06-2024: 

 

  • Από 06:00πμ έως 08:00πμ, Οι οικισμοί: Παχύς, Σκάλα Ραχωνίου, Ραχώνι, Αγιος Γεώργιος, Σκάλα Πρίνου και η βιοτεχνική περιοχή στην είσοδο Κεραμωτής.

 

  • Από 06:00πμ έως 12:00μμ, Οι οικισμοί: Πρίνος, Μικρός και Μεγάλος Πρίνος, Σκάλα Σωτήρος, Σωτήρας, Σκάλα Καλλιράχης, Καλλιράχη. Κέντρο Υγείας Πρίνου, Περιοχή Κλισμα, πάρκο κεραιών περιοχή Τούμπα.

 

Δημοσιεύθηκε στις 25 June 2024 | 9:50 pm


Δήμος Καβάλας: “Επίσκεψη του νέου δημάρχου του κατεχόμενου Δήμου Λευκονοίκου, Πιερή Γυψιώτη” - Φωτογραφίες

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος του κατεχόμενου Δήμου Λευκονοίκου, Πιερής Γυψιώτης, επισκέφθηκε το Δημαρχείο της Καβάλας την Τρίτη 25 Ιουνίου, ενημερώθηκε για τις εκδηλώσεις των Ελευθερίων 2024, που είναι αφιερωμένες στη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, και συζήτησε το ενδεχόμενο αδελφοποίησης των δύο πόλεων.

 

Αναλυτικά ο Δήμος Καβάλας αναφέρει σε ανακοίνωση του τα εξής:

“Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δημαρχείο Καβάλας πραγματοποίησε το μεσημέρι της Τρίτης 25 Ιουνίου 2024 ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος του κατεχόμενου Δήμου Λευκονοίκου, Πιερής Γυψιώτης. 

 

Ο Κύπριος πολιτικός συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εκδηλώσεις των Ελευθερίων 2024, που είναι αφιερωμένες στη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο, και να εξετάσει, από κοινού με τον ομόλογό του, το ενδεχόμενο Αδελφοποίησης των δύο πόλεων το επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Απόστολος Μουμτσάκης και ο ιστορικός ερευνητής, Κώστας Παπακοσμάς, ο οποίος, κατά τη διάρκεια πρόσφατων εκδηλώσεων, συνέβαλε στην παρουσίαση και προβολή σημαντικών στοιχείων που σχετίζονται με τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στην Καβάλα και την Κύπρο.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 25 June 2024 | 9:22 pm


Η ΕΛΜΕ Καβάλας κατά των συγχωνεύσεων τάξεων: “Η πολιτεία να δει το όφελος των μαθητών και της εκπαίδευσης”

Η ΕΛΜΕ Καβάλας σε ανακοίνωση της, τονίζει την αντίθεση της στην πρόταση με την οποία ζητείται η πρώτη και η δεύτερη τάξη Δημοτικών σχολείων να συγχωνευτούν, στις περιπτώσεις όπου και στις δύο τάξεις οι μαθητές και οι μαθήτριες δε θα ξεπερνούν τα 25 παιδιά.

 

Η ΕΛΜΕ αναφέρει πως οι συνέπειες που θα υπάρξουν είναι η δυσκολία στην άσκηση του εκπαιδευτικού έργου, η απώλεια θέσεων εργασίας αλλά και έκπτωση στα μαθησιακά αποτελέσματα.

 

Η ανακοίνωση αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

“Η υποβάθμιση σχολικών μονάδων, που εκδηλώνεται με την απόφαση για συνδιδασκαλία των μαθητών των Α και Β τάξεων Δημοτικών Σχολείων της πόλης μας, αποτελεί προβολή στο μέλλον της κατάστασης που θα αντιμετωπίσουμε σε λίγα χρόνια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. 

 

Οι συνέπειες του παραπάνω φαινομένου είναι οφθαλμοφανείς:

  • Δυσκολία στην άσκηση του εκπαιδευτικού έργου.
  • Απώλεια θέσεων εργασίας
  • Έκπτωση στα μαθησιακά αποτελέσματα.

 

Όλα τα παραπάνω όμως αποτελούν εκδηλώσεις ενός μεγαλύτερου προβλήματος της ελληνικής κοινωνίας, του δημογραφικού. 

 

Τα μέτρα που κατά καιρούς παίρνονται από την Κυβέρνηση είναι αποσπασματικά και μερικές φορές αποτελούν αντίμετρα. 

 

Όπως συμβαίνει με την εξαίρεση των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών από την εννιάμηνη άδεια λοχείας. Αν λάβουμε υπόψη το γερασμένο εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων μας και το γεγονός ότι κυρίως οι αναπληρώτριες μπορούν να κυοφορήσουν, αντιλαμβανόμαστε πως τέτοιου είδους εξαιρέσεις συμβάλλουν στην όξυνση του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα.

 

Απαιτούμε από την πολιτεία να στηρίξει την ελληνική οικογένεια:

  • Με αύξηση του κατώτατου μισθού των εργαζομένων.
  • Με την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.
  • Με αύξηση και επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε όλες τις μητέρες, εργαζόμενες και μη.
  • Με επένδυση στη φροντίδα του παιδιού.

 

Απαιτούμε από το ΥΠΑΙΘΑ:

  • Να παίρνει υπόψη του τις γεωγραφικές και κοινωνικές παραμέτρους λειτουργίας των σχολείων.
  • Να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα στους 20 μαθητές.
  • Γνώμονας των αποφάσεών του να είναι το όφελος των μαθητών και της εκπαίδευσης.”

Δημοσιεύθηκε στις 25 June 2024 | 8:50 pm


Άρης Πηγών: Ανανέωσε Τσάκωνα, αποχαιρέτησε Δουμάνη, Ζούλη, Αθανασάκη και Παντελίδη

Ο Άρης Πηγών ανακοίνωσε πως ανανέωσε τη συνεργασία του με τον Σπύρο Τσάκωνα.

 

Παράλληλα ενημέρωσε πως δεν θα συνεχίσουν με την ομάδα τη νέα σεζόν, οι Φώτης Δουμάνης, Βασίλης Αθανασάκης, Ιάσονας Παντελίδης και Γιώργος Ζούλης.

 

Δημοσιεύθηκε στις 25 June 2024 | 8:15 pm


Επιμελητήριο Καβάλας: Νέος κύκλος για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Στρατηγικές πρόσβασης σε διεθνείς αγορές»

Το Επιμελητήριο Καβάλας ενημερώνει πως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Στρατηγικές πρόσβασης σε διεθνείς αγορές», συνεχίζεται με τον Γ’ Κύκλο του (ο Α’ και Β’ κύκλος ολοκληρώθηκαν στις 21 Ιουνίου).

 

Την 1η Ιουλίου θα αρχίσει ο νέος κύκλος και θα χωριστεί σε τέσσερις αυτοτελείς, διδακτικές ενότητες.

 

Η ανακοίνωση του Επιμελητηρίου αναφέρει τα εξής:

“Το Επιμελητήριο Καβάλας μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Enterprise Europe Network Hellas (EEN), σας ενημερώνει, ότι η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) στο πλαίσιο της στρατηγικής της προτεραιότητας να εκπαιδεύσει και να ενδυναμώσει τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, ανακοινώνει τη διεξαγωγή του Γ’ κύκλου του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο: «Στρατηγικές Πρόσβασης σε Διεθνείς Αγορές», καθώς ο Α’ και Β’ κύκλος (διάρκεια σεμιναρίων από 27 Μαΐου έως 21 Ιουνίου) ολοκληρώθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή.

 

Λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και τις τρέχουσες τάσεις, η Enterprise Greece Exports Academy, μέσω των εξειδικευμένων εκπαιδευτικών της προγραμμάτων, παρέχει στοχευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση, εξατομικευμένη συμβουλευτική και τεχνικές γνώσεις, για εξαγωγικές και δυνητικά εξαγωγικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να διεισδύσουν σε διεθνείς αγορές και να εδραιωθούν σε αυτές.

 

Ο Γ’ κύκλος του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος θα διεξαχθεί διαδικτυακά σε ολιγομελή τμήματα, θα χωριστεί σε τέσσερις αυτοτελείς, διδακτικές ενότητες και θα ξεκινήσει 01/07/2024:

 

Ι. Έρευνα Διεθνούς Αγοράς /Επιλογή Αγοράς Στόχου & Risk Management

II. Τρόποι Εισόδου στις Ξένες Αγορές και Επιλογή Δικτύων Διανομής

III: On-line & off-line marketing

IV. Τιμολογιακές πολιτικές εξαγωγών και χρηματοδότηση εξαγωγών

 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να 

επισκεφθούν τον σύνδεσμο Enterprise Greece - Exports Academy.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 25 June 2024 | 7:36 pm


Καβάλα: Ο σύλλογος της Παναγίας διαμαρτύρεται για την υποβάθμιση του 7ου δημοτικού σχολείου

Ο Εξωραϊστικός και πολιτιστικός σύλλογος Παναγίας “ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ” διαμαρτύρεται για το θέμα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες με την απόφαση για την υποβάθμιση δημοτικών σχολείων του Δήμου Καβάλας για το σχολικό έτος 2024-2025, όπως αναφέρει.

 

Η ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρει τα εξής:

“Με την με αριθμ. Φ.11.2/2563 (20/06/2024) απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας ότι τα σχολεία της περιοχής μας υποβαθμίζονται από 6θέσια σε 5θέσια ακόμη και σε 4θέσιο.

 

Σε σχέση με το θέμα αυτό, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

 

1. Η απόφαση αυτή ελήφθη από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα διαβεβαίωνε ότι δεν επρόκειτο να γίνει καμία μεταβολή, ενώ ήδη γνώριζε από το σχολικό έτος 2023-2024 τον αριθμό των μαθητών.

 

Εμείς ως σύλλογος κατοίκων περιοχής Παναγίας που γνωρίζουμε εκ των έσω το κοινωνικό πρόβλημα της συνοικίας μας ρωτάμε: λάβετε υπόψιν σας το δημογραφικό πρόβλημα της συνοικίας; επίσης την υπογεννητικότητα και την μείωση του πληθυσμού και από άλλες αιτίες;

 

Δεν γνωρίζεται την περιοχή μας αλλά αποφασίζεται για αυτήν. 

 

Γι αυτό σας γνωρίζουμε ότι πριν από 14 χρόνια έκλεισε το 1ο δημοτικό σχολείο Παναγίας και τώρα με το σκεπτικό σας υποβαθμίζεται το 7o δημοτικό με συνέπεια το κλείσιμο και αυτού του σχολείου.

 

2. Ψάξατε να βρείτε εναλλακτικές λύσεις ώστε να λειτουργεί το σχολείο κανονικά; 

 

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχουν λύσεις όπως όταν επαρκούν οι αίθουσες του σχολείου, όταν υπάρχει προσωπικό και το πιο σπουδαιότερο για την συνοικία μας είναι η μείωση του πληθυσμού. 

 

Θέλετε να μετατραπεί η ιστορική συνοικία μας σε συνοικία βαλκανικών και άλλων υπηκόων;

 

Σας ενημερώνουμε για κάτι, που δεν γνωρίζεται, ενώ έπρεπε, για να μην παίρνετε ελαφρά τη καρδία τέτοιες αποφάσεις ότι ο πληθυσμός της συνοικίας μας το 2011 ηταν 1850 και το 2024 είναι 1530. 

 

Με τις αποφάσεις σας θέλετε το νούμερο αυτό να κατεβεί κι άλλο,όταν διώχνεται νέους γονείς από την συνοικία μας;

 

ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΌ.

 

Αυτή την στιγμή το 1/5 των κατοίκων είναι ξένοι υπήκοοι που δεν θα στείλουν τα παιδιά τους στο 7ο δημοτικό σχολείο και και τα 2/5 είναι ηλικιωμένοι.

 

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας οφείλει να σεβαστεί το πλαίσιο που θέτει η Υπουργική Απόφαση με αριθ. 170405/ΓΓ1 (ΦΕΚ Β 6273/28.12.2021) άρθρ.1 παρ.8, η οποία προβλέπει ότι οι Διευθυντές Εκπαίδευσης οφείλουν να «ενεργούν γενικότερα με γνώμονα την αρχή ότι η διοίκηση της εκπαίδευσης πρέπει να ασκείται όχι μόνο με την εφαρμογή νομικών διατάξεων και επιστημονικών αρχών, αλλά και με την αντίληψη της υποχρέωσης για την εξυπηρέτηση των πολιτών και της κοινωνίας».

 

Όπως επίσης, οφείλει να εφαρμόσει τη σαφή Γενική Επισήμανση της Εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας με αριθ. 118145/ΓΔ4 – 20/10/2023 «Μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχ. έτος 2024-2025», η οποία ορίζει τα εξής: «Κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διατύπωση της καλύτερης δυνατής πρότασης προς όφελος των μαθητών/τριών και της εκπαίδευσης και την αποφυγή εκ των υστέρων διαμαρτυριών».

 

ΖΗΤΑΜΕ από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας τα εξής:

  • Να ανακαλέσει την απόφαση για υποβάθμιση των σχολείων του Δήμου μας.
  • Να εφαρμόσει τη Γενική Επισήμανση του Υπουργείου Παιδείας, οπως αναφέρεται παραπάνω, για το μέλλον των σχολικών μονάδων. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον των σχολικών μονάδων, και φυσικά των παιδιών μας, πρέπει να λαμβάνονται με γνώμονα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και τα κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια της εκάστοτε περιοχής ενός υγιούς σχολικού περιβάλλοντος. Μας ενδιαφέρει το δημογραφικό πρόβλημα της περιοχής Παναγίας, όπως θα έπρεπε να ενδιαφέρει και εσάς, για να λάβετε υπόψιν σας τις συνέπειες μια τέτοιας απόφασης.”

Δημοσιεύθηκε στις 25 June 2024 | 7:03 pm


Καβάλα: Το μήνυμα του μητροπολίτη Στεφάνου για τη γιορτή του Αποστόλου Παύλου

O μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου, στέλνει το μήνυμα του για τη γιορτή του πολιούχου Αγίου της Καβάλας, Αποστόλου Παύλου.

 

Ο μητροπολίτης αναφέρει τα εξής:

“Ψάλλει, ένας από τους υμνωδούς της αγίας μας Εκκλησίας σε ένα από τα τροπάρια του όρθρου της εορτής των πρωτοκορυφαίων αγίων Αποστόλων για τον απόστολο των Εθνών άγιο Παύλο:

 

«Συ είσαι αυτός που κλήθηκες από τον ύψιστο Θεό, και όχι από τους ανθρώπους, όταν το επίγειο σκοτάδι μαύρισε τα μάτια του σώματός σου, παρουσιάζοντας προς όλους την σκυθρωπότητα της ασεβείας, τότε που το ουράνιο και άκτιστο φως άστραψε μέσα στη διάνοιά σου και ανεκάλυψε την ωραιότητα της ευσεβείας. 

 

Από αυτό το γεγονός εγνώρισες αυτόν που σε έβγαλε από το σκοτάδι, που είναι το φως, ο Χριστός, ο Θεός μας. Αυτόν να ικετεύης να σώση και να φωτίση τις ψυχές μας» (ύμνος από τους αίνους της εορτής).

 

Σήμερα, μέσα στην λειτουργική ζωή της εκκλησίας μας, πανηγυρίζει η Ορθοδοξία αυτή την περίοδο την ιερά και πανσέβαστη μνήμη των αγίων αποστόλων, με πρώτους τον Πέτρο και τον Παύλο. 

 

Οι ύμνοι που αναφέρονται και έχουν καταγραφεί γι’ αυτούς είναι εκείνοι που κάθε χρόνο αυτή την περίοδο μας οδηγούν και μας κατευθύνουν σε δρόμους πνευματικούς και δυνατούς γεμάτους από τα κατορθώματα, τους αγώνες, τους κόπους, τις θυσίες και τα έργα τους μέσα στην αγάπη του Χριστού (Β’ Κορ. 11, 24-30), αυτού που πρώτος μας αγάπησε όλους (Α’ Ιω. 4, 19).

 

Γράφει κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος (349-407 μ.Χ.), αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως στην πρώτη ομιλία του για τον απόστολο Παύλο, συγκρίνοντάς τον με τους αγίους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης: «Θα μπορούσα και τον Ιησού του Ναυή να σας παρουσιάσω και τον Σαμουήλ και τους άλλους προφήτες. Αλλά για να μη κάνωμε εκτενέστερο τον λόγο, ας ασχοληθούμε με τους κορυφαίους από αυτούς.

 

Επειδή όταν φανεί ανώτερος από αυτούς δεν απομένει καμμία αμφισβήτηση για τους άλλους. Ποιοί λοιπόν είναι οι κορυφαίοι; 

 

Ποιοί άλλοι μετά από αυτούς, παρά ο Δαβίδ και ο Ηλίας και ο Ιωάννης; Από αυτούς ο ένας είναι πρόδρομος της πρώτης και ο άλλος της δευτέρας παρουσίας του Κυρίου. γι’ αυτό και είχαν την ίδια προσωνυμία. 

 

Ποιο λοιπόν ήταν το εξαιρετικό χάρισμα του Δαβίδ; Η ταπεινοφροσύνη και η αγάπη προς τον Θεό. Και ποιος επέτυχε περισσότερο και ποιος δεν ήταν κατώτερος από την ψυχή του Παύλου σε αυτά τα δύο; Και ποιο ήταν το θαυμαστό του Ηλία; 

 

Μήπως το ότι εκλεισε τον ουρανό και έφερε πείνα και κατέβασε φωτιά; Εγώ βέβαια δεν το νομίζω, αλλά το ότι αφοσιώθηκε με ζήλο στο Θεό και ήταν ισχυρότερος από την φωτιά. Αλλά εάν προσέξης τον ζήλο του Παύλου, θα δης ότι τόσο υπερέχει, όσο υπερείχε εκείνος των άλλων προφητών.

 

Τι λοιπόν θα μπορούσε να υπάρξη ίσο με τα λόγια του εκείνα, τα οποία με αφοσίωση για την δόξα του Κυρίου έλεγε, ότι ‘θα ευχόμουν να είμαι ανάθεμα για χάρη των αδελφών μου, που είναι συγγενείς μου κατά σάρκα’; 

 

Γι’ αυτό ενώ είχε μπροστά του τους ουρανούς, τα στεφάνια και τα έπαθλα, δεν βιαζόταν και χρονοτριβούσε λέγοντας ‘το να παραμείνω στη ζωή είναι πιο αναγκαίο για σας’ (Φιλ. 1, 24). 

 

Γι’ αυτό ούτε η ορατή αυτή κτίση ενόμισε ότι αρκεί για να

παραστήση την αγάπη και τον ζήλο του, αλλά εζητούσε και καποια άλλη που δεν υπήρχε, ώστε να δείξη αυτό που ήθελε και επιθυμούσε. Αλλά ο Ιωάννης έτρωγε βλαστάρια και άγριο μέλι; 

 

Ο Παύλος όμως, ζώντας ανάμεσα σε ανθρώπους, όπως εκείνος στην έρημο, δεν έτρωγε βλαστάρια και μέλι άγριο, αλλά καθόταν σε φτωχότερο τραπέζι και δεν είχε ούτε την απαραίτητη τροφή εξ αιτίας της φροντίδος του για το κήρυγμα. Αλλά έδειξε αυτός μεγάλη παρρησία προς τον Ηρώδη; 

 

Ο Παύλος όμως δεν απεστόμωσε ένα η δύο η τρεις, αλλά πιο πολλούς ομοίους με τον Ηρώδη, η καλύτερα και πολύ χειροτέρους από τον τύραννο αυτόν» (Α’ Ομιλία στον απόστολο Παύλο, ΕΠΕ τόμ. 36 (412, 30 – 415, 30).

 

Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης (1296-1359 μ.Χ.) σε μία θαυμάσια ομιλία του που εκφωνήθηκε στην εορτή των αγίων και κορυφαίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου κατά τον 14ο αιώνα μ.Χ. λέγει:

 

«Αλλά ο Πέτρος βέβαια τέτοιος ήταν, όσο μπορούμε από αυτά τα ολίγα να γνωρίσωμε. Τι ήταν όμως ο Παύλος, και ποια γλώσσα, η μάλλον ποιες και πόσες θα μπορέσουν να παραστήσουν ακόμη και μέτρια την μέχρι θανάτου καρτερία εκείνου για χάρη του Χριστού; 

 

Αυτός καθημερινά πέθαινε, η καλύτερα ζούσε όντας παντοτινά πεθαμένος, αφού δεν ζούσε αυτός πλέον, όπως ο ίδιος λέγει, αλλά είχε μέσα του ζωντανό τον Χριστό (Γαλ. 2, 20). Για την αγάπη του Χριστού όχι μόνο εθεώρησε όλα τα παρόντα σκύβαλα, αλλά και τα μέλλοντα τα ετοποθετούσε δεύτερα συγκρίνοντάς τα προς αυτόν. 

 

Επειδή λέγει, ‘είμαι πεπεισμένος, ότι ούτε θάνατος, ούτε η ζωή, ούτε τα παρόντα, ούτε τα μέλλοντα, ούτε ύψωμα, ούτε βάθος θα μπορέση να μας χωρήση από την αγάπη του Θεού που μας έδειξε μέσω του Ιησού Χριστού’ (Ρωμ. 8, 38-39). Και είχε ζήλο Θεού, ώστε και να ζηλεύη εμάς με ζήλο Θεού. 

 

Και σε ποιόν άλλο θα παραχωρήση τα ίσα, παρά μόνον στον Πέτρο; Ποιος πάλι ήταν ως προς την ταπείνωση, να ακούσης αυτόν που λέγει για τον εαυτό του, ‘εγώ είμαι ο ελάχιστος από τους αποστόλους, τέτοιος που δεν είμαι ικανός να ονομάζωμαι απόστολος’ ( Α’ Κορ. 15, 9) » (αγίου Γρηγ. Παλαμά, Ομιλία 28 η για τους αποστόλους Πέτρο και Παύλο, ΕΠΕ τόμ. 10, (214, 15-217, 5).

 

Αγαπητοί μου και αγαπητές μου, μέσα σε μία εποχή που αμφισβητείται απο κάποιους η πίστη μας στο Χριστό, και η αγάπη μας προς την αγία Εκκλησία μας, αλλά και μέσα σε συνθήκες που απαξιώνουν οποιαδήποτε μορφή σεβασμού και αγάπης προς τις παραδόσεις μας, προς τους προγόνους και τους πατέρες μας, και έχοντας, δυστυχώς, καθημερινώς, μπροστά μας, άσχημα παραδείγματα δυστυχίας, εγκλήματος, καταστροφής, αδικίας, αντικοινωνικής συμπεριφοράς και απιστίας στους θεσμούς και στον πνευματικό αγώνα εναντίον της αμαρτίας, ο ίδιος ο άγιος απόστολος Παύλος, που εορτάζομε αυτές τις ημέρες, και που είναι ο πολιούχος και προστάτης μας, με πολλή αγάπη και μεγάλη πνευματική προστασία, μας προσκαλεί να συνεορτάσωμε μαζύ του την μεγάλη αυτή και σωτηρία εορτή της τοπικής και αποστολικής μας Εκκλησίας.

 

Ιδιαιτέρως σας προσκαλούμε στις προς τιμή του εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στον καθεδρικό ιερό μας Ναό: α) την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28η ΙΟΥΝΙΟΥ στις 7 το απόγευμα στον Μέγα Αρχιε- ρατικό ΕΣΠΕΡΙΝΟ και στη συνέχεια στις 8.30 στην ιερά ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ της σεπτής Εικόνος του στα Βήματα του αγίου Αποστόλου, από τον ιερό Ναό μέχρι το μνημείο της αφίξεώς του στην αρχαία Νεάπολη, στο κέντρο της Καβάλας, όπου θα τελεσθή η αρτοκλασία και θα επακολουθήση το θείο Κήρυγμα,

 

β) το ΣΑΒΒΑΤΟ 29η ΙΟΥΝΙΟΥ το πρωί στον Όρθρο, στο Αρχιερατικό Συλ- λείτουργο και στην Δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλεως μας από την Βουλγαρική κατοχή το 1913, και

 

γ) το βράδυ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ 30η ΙΟΥΝΙΟΥ ημέρας στις 9 μ.μ. στην ιερά Αγρυπνία που θα πραγματοποιηθή στην πρώτη εκκλησία του αποστόλου ΠΑΥΛΟΥ στην αρχαία πόλη των Φιλίππων, η οποία μας παραχωρείται ευγενώς από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας για την πραγματοποίηση αυτής της λατρευτικής μας εκδηλώσεως.

 

Σας περιμένουμε όλους και όλες με μεγάλη χαρά και πνευματική αγαλλίαση. ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΜΑΣ.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 25 June 2024 | 6:26 pm


Καβάλα: Παιδιά άνω των 6 ετών θα έχουν την ευκαιρία να αθληθούν και να κολυμπήσουν στο “Sports CAMP”

Η διοργάνωση του “Sports CAMP” θα πραγματοποιηθεί στο “Batis Multiplex” από τις 25 Ιουνίου έως τις 2 Αυγούστου.

 

Κατά τη διάρκεια του καμπ, παιδιά άνω των 6 ετών θα έχουν την ευκαιρία να αθληθούν, να κολυμπήσουν και να διασκεδάσουν σε ένα ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον.

 

Σχετική ανακοίνωση του ΑΣ Ταεκβοντό Καβάλας, του Χάρη Παλτόγλου, που διοργανώνει το camp, αναφέρει τα εξής:

“Ανακοινώνουμε τη διοργάνωση του Sports CAMP που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Bati Multiplex από τις 25 Ιουνίου έως τις 2 Αυγούστου.

 

Το προπονητικό αυτό καμπ απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω.

 

Κατά τη διάρκεια του καμπ, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να αθληθούν, να κολυμπήσουν και να διασκεδάσουν σε ένα ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον.

 

 Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν διάφορα αθλήματα, προπονήσεις, κολύμβηση και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που προάγουν την ομαδικότητα και την ευγενή άμιλλα.

 

Οι εγκαταστάσεις του Bati Multiplex παρέχουν την ιδανική υποδομή και ασφάλεια για την πραγματοποίηση του καμπ, με εξειδικευμένο προσωπικό που θα είναι συνεχώς δίπλα στα παιδιά, φροντίζοντας για την ασφάλεια και την ευημερία τους.

 

Σας περιμένουμε όλους να συμμετάσχετε και να περάσετε ένα αξέχαστο καλοκαίρι γεμάτο δράση, παιχνίδι και νέες φιλίες!

 

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές καλέστε στο 6979001792.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 25 June 2024 | 5:55 pm


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Sports Camp - Kavala News

Sports Camp  Kavala News

Δημοσιεύθηκε στις 25 June 2024 | 6:17 pm


Καβάλα για την πρόκριση - pisina.net

Καβάλα για την πρόκριση  pisina.net

Δημοσιεύθηκε στις 22 June 2024 | 10:06 pm


Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας