Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Το πρόγραμμα εορτασμού της Αγίας Λυδίας – Το μήνυμα του μητροπολίτη Στέφανου

Ανακοινώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, το Εορταστικό Πρόγραμμα της επετείου μνήμης της Ισαποστόλου Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας στο ιερό Προσκύνημα - Βαπτιστήριο της Αγίας.

 

Ο εορτασμός θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 19 και 20 Μαΐου, ο οποίος φέτος σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη του επετειακού εορτασμού της εκατονταετηρίδος (1924-2024) της τοπικής Εκκλησίας.

 

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

 

Κυριακή 19.05.2024

 

19:00 μ.μ.

 

Ο Πανηγυρικός Εσπερινός και η αρτοκλασία στο υπαίθριο Βαπτιστήριο

 

20:30 μ.μ.

 

Η «ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ» του επετειακού εορτασμού της εκατονταετηρίδος της Ι.Μητροπόλεως ΦΝΘ, με την παρουσίαση ειδικής οπτικοακουστικής παραγωγής (video-spot), όπως αυτή προέκυψε σαν συμπαραγωγή των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών ENA CHANNEL και CENTER TV, για την παρουσίαση του επετειακού λογοτύπου και του επετειακού μεταλλίου της Ιεράς Μητροπόλεως στο υπαίθριο Βαπτιστήριο.

 

Σε αυτή ξεχωριστή θα είναι και η παραδοσιακή ενδυματολογική παρουσία όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων των Δημοτικών Κοινοτήτων της επαρχίας του πρώην Δήμου Φιλίππων, οι οποίοι ολόθυμα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση συνεργασίας της τοπικής μας Εκκλησίας για την συμπόρευση προς την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας με αφορμή την συγκεκριμένη επέτειο.

 

 

Δευτέρα 20.05.2024

 

7:00 π.μ.

 

Ο Όρθρος και η  Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

 

10.30 π.μ.

 

Το ΟΜΑΔΙΚΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ ενηλίκων στο υπαίθριο Βαπτιστήριο στα νερά του ποταμού Ζυγάκτη.

 

Για την διευκόλυνση της μεταβάσεως των πιστών στο Βαπτιστήριο έχει προβλεφθεί η ομαδική μετακίνηση όσων το επιθυμούν με την δωρεάν διάθεση εκδρομικών λεωφορείων από μέρους των Ενοριών.

 

Στις ιερές Ακολουθίες, οι οποίες θα μεταδοθούν απ’ ευθείας από το κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο youtube μέσω της ιστοσελίδος της Ιεράς Μητροπόλεως, προσεκλήθησαν και θα συμμετάσχουν ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος και ο συντοπίτης μας Θεοφιλ. Επίσκοπος Θεσπιών κ. Παύλος.

 

Διαβάστε παρακάτω το μήνυμα του μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, Στέφανου:

 

 

Μέσα στην ευλογημένη αυτή περίοδο κατά την οποία η αγία μας Εκκλησία στην λειτουργική της ζωή ψάλλει και βιώνει την ανάσταση από τους νεκρούς του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, του Υιού και Λόγου του Θεού, η καθ ημάς Αποστολική Ιερά Μητρόπολη των Φιλίππων, της Νεαπόλεως και της Θάσου αγάλλεται και χαίρει ιδιαιτέρως που η θεία πρόνοια του αγίου Τριαδικού Θεού μας, της έχει προσφέρει από το 50 μ. Χ. την παρουσία του αγίου Αποστόλου των Εθνών Παύλου που την εθεμελίωσε και την ίδρυσε στην ειδωλολατρική τότε Μακεδονία, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. η πνευματική όμως αυτή χαρά και ουράνια ευλογία συνδυάζεται και με το σεμνό, ευλαβικό, ιεραποστολικό, αγιασμένο, φιλάνθρωπο και ιστορικό πρόσωπο της αγίας Λυδίας, της Φιλιππησίας της πορφυροπώλιδος, μιας μορφής που απετέλεσε το στήριγμα του τόπου μας και της εκκλησιαστικής μας ζωής.

 

 O απόστολος Παύλος, οι συνεργάτες του Λουκάς, Σίλας και Τιμό-θεος, οι Φίλιπποι, οι Αλέξανδροι, η ελληνική γλώσσα, το άγιο Ευαγγέλιο και ο ευλογημένος αυτός τόπος, η ευσέβεια των κατοίκων, η εκκλησιαστική ιστορία και ζωή, οι τρεις αρχαίες εκκλησίες προς τιμή του αποστόλου Παύλου, τα σωζόμενα κτίσματα, και τα κοιμητήρια των χριστιανικών και βυζαντινών πόλεων του τόπου μας, ο Ζυγάκτης ποταμός, το βάπτισμα της αγίας Λυδίας και τόσων άλλων χριστιανών μέσα στη ζωή της αγίας μας εκκλησίας, μας μεταφέρουν αυτή την περίοδο στο φως της Θείας Αναστάσεως και στο άρωμα των χαρισμάτων του αγίου Πνεύματος.

 

H αγία εορτή μάλιστα της ισαποστόλου και σεβασμίας γυναικός Λυδίας μας καθοδηγεί, μαζύ με την επίγεια φύση που ανθίζει κατά την εποχή αυτή της ανοίξεως, στην μαρτυρική άνοιξη εκείνων των πρωτοχριστιανικών χρόνων της Εκκλησίας του Χριστού, τότε που τα μαρτύρια, τα αίματα και η αγιότητα του μοναδικού στην παγκόσμια ιστορία των πολιτισμών πλήθους των εκατομμυρίων χριστιανών κάθε ηλικίας και τάξεως θυσιάστηκαν επειδή αγάπησαν τον Χριστό και τους συνανθρώπους τους. Αυτή, λοιπόν, η αγιασμένη μορφή της Λυδίας της Φιλιππησίας μας καλεί και πάλι εφέτος να μετάσχωμε στον παγκόσμιο αυτό εορτασμό της μεταφοράς του αγίου Ευαγγελίου της σωτηρίας των ανθρώπων μέσα στον τότε κόσμο των ειδώλων και της αποστασίας από τον αληθινό Θεό.

 

ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΜΕ και πάλι τους αγίους, τους μάρτυρες, τους επι-σκόπους, τους ιερείς, τους διακόνους, τους μοναχούς και τις μοναχές, αλλά και το πλήθος των λαϊκών χριστιανών, ανδρών και γυναικών, μικρών και μεγάλων, οι οποίοι ωργάνωσαν την κοινωνία μας και τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό και ετάφησαν στον ένδοξο αυτό τόπο μας, και ΠΙΣΤΕΥΟΜΕ με δύναμη ότι κάπου στον ευλογημένο χώρο των Φιλίππων θα ευρίσκεται αναπαυμένο και το τίμιο και αγιασμένο σώμα της αγίας μας, το οποίο και ευχόμεθα να μας το ανακαλύψη η χάρη του Θεού.

 

Αγαπητοί μου και αγαπητές μου,

 

Σας προσκαλώ με την αγάπη του Χριστού μας, να έλθετε και πάλι, τώρα που έφθασε ο εορτασμός της αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας της Πορφυροπώλιδος, στον περικαλλή ιερό Ναό της μαζύ με το βαπτιστήριό της, που εορτάζει και πανηγυρίζει την ιερά μνήμη της

 

Την ΚΥΡΙΑΚΗ 19 Μαΐου 2024 στις 7 το απόγευμα θα τελέσωμε τον Αρχιερατικό Εσπερινό και στη συνέχεια, εκεί, στον χώρο του ιερού Βαπτιστηρίου θα πραγματοποιηθή η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για την χαρμόσυνη επέτειο της συμπληρώσεως εκατό (100) ετών από την ίδρυση της Ιεράς μας Μητροπόλεως, τότε, που τον Οκτώβριο του 1924, με τις πραγματικά ουσιαστικές ενέργειες και πρωτοβουλίες του μακαριστού Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρού ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΧΑΤΖΗΣΤΑΥΡΟΥ, μέσα σε δύσκολες ιστορικές στιγμές της εποχής, το σεπτό Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, εξέδωσε σχετικό πατριαρχικό Τόμο για την Ίδρυση της τοπικής μας Εκκλησίας, με την νομική της υπόσταση, μέσα στην ελεύθερη πλέον και ελληνικωτάτη Μακεδονία μας της αγαπημένης μας Πατρίδος της Ελλάδος.

 

Tην ΔΕΥΤΕΡΑ 20 Μαΐου 2024 θα τελέσωμε από τις 7 το πρωΐ, τον Όρθρο, την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και εν τέλει το ομαδικό Βάπτισμα και το Χρίσμα ενηλίκων αδελφών μας στο υπαίθριο Βαπτιστήριο μέσα στα νερά του ποταμού Ζυγάκτη.

 

Είσθε προσκεκλημένοι όλοι και όλες, για να προσευχηθούμε μαζύ και να εκφράσωμε την λατρεία μας και την άπειρη ευγνωμοσύνη μας προς τον άγιο Τριαδικό Θεό, που μας εχάρισε το μεγάλο αυτό δώρο, την αγία μας Λυδία την Φιλιππησία.

 

Με εγκάρδιες πατρικές ευχές και πασχαλινές ευλογίες,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ & ΘΑΣΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 1:29 pm


Στην Καβάλα υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Σπυρόπουλος

Το Σάββατο 18 Μαΐου ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, Γραμματέας Κ.Π.Ε. και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα επισκεφθεί την Καβάλα.

 

Ο κ. Σπυρόπουλος θα επισκεφθεί στις 17:00 τη  Νέα Καρβάλη.             

 

Σε συνέχεια του προγράμματός του θα μεταβεί στην Καβάλα όπου θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Aparto Bistro cafe bar (Εθνικής Αντιστάσεως 10)στις 18:30.

 

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 12:44 pm


Το Δημογραφικό πρόβλημα ανέλυσε ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Καβάλας

Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Καβάλας το απόγευμα της Τετάρτης 15 Μαΐου 2024 πραγματοποίησε στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας "Βασίλης Βασιλικός" εκδήλωση για το Δημογραφικό πρόβλημα.

 

Η εκδήλωση έγινε σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Καβάλας και τον Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας.

 

Οι ομιλήτριες κ. Ανατολή Ανδρεάδου, δικηγόρος, Μύρα Καπλάνη, ψυχολόγος, Ειρήνη Μακέδου, ψυχολόγος και Θένη Παπαδοπούλου, γυναικολόγος, αφού τοποθετήθηκαν, πρότειναν η κάθε μια από την πλευρά της και ενδεχόμενες λύσεις.

 

Η Πρόεδρος του Ομίλου κ. Δέσποινα Δρένου αναφέρθηκε επιγραμματικά στις προτάσεις της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος ενώ την συζήτηση συντόνισε η Γραμματέας του Ομίλου κ. Ζωή Χατζηγεωργίου.

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 12:12 pm


Καβάλα: Το πρώτο ιδιωτικό αεροδρόμιο γενικής αεροπορίας στην Ελλάδα είναι πλέον γεγονός

Το πρώτο ιδιωτικό αεροδρόμιο γενικής αεροπορίας στην Ελλάδα, το «Λυδία», είναι πλέον γεγονός και ετοιμάζεται να περάσει σε μια καινούργια εποχή εξέλιξης και ανάπτυξης με την υλοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομής που διαθέτουν όλα τα σύγχρονα αεροδρόμια στον κόσμο.

 

Παρουσία της υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνας Αλεξοπούλου πραγματοποιήθηκε η τελετή θεμελίωσης των νέων υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας, που αναμένεται να είναι έτοιμες σε περίπου ενάμιση χρόνο.

 

«Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο έργο μεγάλης συμβολικής και πρακτικής αξίας, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα»

 

τόνισε η κ. Αλεξοπούλου, επισημαίνοντας ότι

 

«βάσει του επενδυτικού σχεδίου, το αεροδρόμιο Λυδία θα υπηρετεί τη γενική αεροπορία, στην οποία εντάσσονται πτητικές δραστηριότητες που δεν αφορούν σε μείζονες εμπορικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς, όπως οι πτήσεις των αερολεσχών, οι ιδιωτικές και επιχειρηματικές πτήσεις, οι αεροπορικές επιδείξεις, ο αεραθλητισμός και η εκπαίδευση των επαγγελματιών πιλότων. Η γενική αεροπορία αποτελεί έναν κλάδο, ο οποίος μόνο στην Ευρώπη έχει κύκλο εργασιών περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ, με 40.000 ιδιωτικά αεροπλάνα και 360.000 πιλότους. Μπορεί λοιπόν να αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων και για την Ελλάδα».  

 

Η αρμόδια υφυπουργός αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να συστήσει την Επιτροπή Αεροπορικού Τουρισμού, με σκοπό την αναζήτηση και υποβολή προτάσεων για την ανάληψη πρωτοβουλιών για  την ανάπτυξη, προώθηση, διάδοση και βελτίωση των συνθηκών αεροπορικού τουρισμού, καθώς και την αξιοποίηση και ενίσχυση των υποδομών περιφερειακών αεροδρομίων, των πεδίων προσγείωσης και απογείωσης.

 

«Το αεροδρόμιο Λυδία μπορεί να συμβάλει, ουσιαστικά και μετρήσιμα, στην ανάπτυξη της περιοχής, ως πύλη εισόδου των Βαλκανίων. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο άξονας Δράμας - Καβάλας προσφέρει σήμερα την πιο γρήγορη πρόσβαση στο Αιγαίο, για τις γειτονικές μας χώρες»,

 

υπογράμμισε η κ. Αλεξοπούλου.

 

«Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών»,

 

συνέχισε η υφυπουργός

 

«εργάζεται για τη βελτίωση των υπηρεσιών μεταφορών και συγκοινωνιών σε όλη τη χώρα, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προσβασιμότητα, την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Στόχος μας επιπλέον είναι η εναρμόνιση της χώρας με την ευρωπαϊκή οικογένεια, προσπάθεια στην οποία εντάσσεται και η γενική αεροπορία, για την οποία βρισκόμαστε σήμερα εδώ, θεμελιώνοντας το πρώτο ιδιωτικό αεροδρόμιο του κλάδου, στην Ελλάδα. Το παράδειγμα της Egnatia Aviation και του αεροδρομίου Λυδία μπορεί να αποτελέσει τον “ πιλότο” για την εισαγωγή της γενικής αεροπορίας και σε άλλα αεροδρόμια της χώρας».

 

Οι προσπάθειες δυο οραματιστών επιχειρηματιών

 

Να σημειωθεί πως οι υποδομές του νέου αεροδρομίου θα περιλαμβάνουν ένα ολοκληρωμένο campus εκπαίδευσης πιλότων αεροσκαφών, από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη. Πίσω από αυτή την πολύ σημαντική επιχειρηματική επένδυση που συνέβαλε στην συνολικότερη ανάπτυξη της Καβάλας και της Ανατολικής Μακεδονίας ευρύτερα, κρύβεται το όραμα και η προσπάθεια του Γιώργου Ζωγραφάκη και του Δημήτρη Λυμπεράκη. Οι δυο επιχειρηματίες όχι και στο τόσο μακρινό 2006, ίδρυσαν στην Καβάλα την Egnatia Aviation, την πρώτη σχολή εκπαίδευσης πιλοτών αεροσκαφών στην Ελλάδα, με έδρα το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» στην Χρυσούπολη.

 

Σήμερα, δεκαοχτώ χρόνια μετά, η Egnatia Aviation αποτελεί έναν όμιλο εταιρειών με συνεχώς αναπτυσσόμενη τροχιά. Με 101 άτομα προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης και με το με το 70% των υποψήφιων πιλότων που την εμπιστεύονται και εκπαιδεύονται στις εγκαταστάσεις της να είναι από το εξωτερικό.

 

Η πρώτη σχολή εκπαίδευσης πιλότων στην Ελλάδα

 

Η Egnatia Aviation αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανισμό  εκπαίδευσης πιλότων στην Ελλάδα και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, που διαθέτει στόλο αεροσκαφών Diamond νέας γενιάς και προσομοιωτές τελευταίας τεχνολογίας, ενώ διαθέτει έμπειρους εκπαιδευτές, διαδικασίες και προδιαγραφές ειδικών αεροπορικών εταιρειών καθώς και άνετες προπονητικές εγκαταστάσεις.

 

Από τους σημαντικότερους σταθμούς της εξέλιξής της ήταν η σύμβαση που υπέγραψε πριν από περίπου έναν χρόνο με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την εκμίσθωση, για σαράντα χρόνια, του παλιού στρατιωτικού αεροδρομίου στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας.

 

Το σχέδιο αυτό που επιτεύχθηκε χάρη στη συμβολή του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στον ρόλο του οποίου έκανε μνεία η κ. Αλεξοπούλου, έδωσε νέα ώθηση στην επιχείρηση. Η Egnatia Aviation πραγματικά άνοιξε τα φτερά της καθώς πλέον είναι μία από τις λιγοστές σχολές εκπαίδευσης πιλότων αεροσκαφών στον κόσμο που διαθέτει δικό της αεροδρόμιο.

Από τα πρώτα έργα που έγιναν μέσα σε πολύ μικρό διάστημα από τη μετεγκατάστασή της από το αεροδρόμιο  «Μέγας Αλέξανδρος» στο αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα ήταν η συντήρηση και η εξ ολοκλήρου αναβάθμιση του αεροδιαδρόμου και των απαραίτητων υποδομών του.

 

Μεγάλο το ενδιαφέρον ξένων αεροπορικών εταιρειών

 

Τόσο ο Δημήτρης Λυμπεράκης όσο και ο Γιώργος Ζωγραφάκης, στην τελετή θεμελίωσης των νέων εγκαταστάσεων δεν έκρυβαν τη χαρά και την ικανοποίησή τους καθώς οι κόποι, οι προσπάθειες και οι πιέσεις για την εκμίσθωση του παλιού στρατιωτικού αεροδρομίου επιβραβεύτηκαν και απέδωσαν καρπούς. Μέσα σε αυτόν τον ένα χρόνο, το ενδιαφέρον μεγάλων αεροπορικών εταιρειών παγκοσμίως, αλλά και ιδιωτών, για το νέο αεροδρόμιο «Λυδία» έχει αυξηθεί στέλνοντας ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον.

 

Ο κ. Λυμπεράκης, σε δηλώσεις του την ημέρα της τελετής θεμελίωσης, τόνισε ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα είναι έτοιμες  να λειτουργήσουν οι πρώτες εγκαταστάσεις του νέου αεροδρομίου που -μεταξύ άλλων- θα περιλαμβάνουν ένα νέο πύργο ελέγχουν, ένα σύγχρονο κτίριο διοίκησης,  υπερσύγχρονους χώρους εκπαίδευσης και φιλοξενίας των υποψήφιων πιλότων. Από τη μεριά του, ο κ. Ζωγραφάκης υπογράμμισε ότι η Egnatia Aviation κατάφερε οι υποψήφιοι Έλληνες πιλότοι να μην φεύγουν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ προκειμένου να εκπαιδευτούν αλλά να παραμένουν στην Ελλάδα. 

 

Τα επόμενα σχέδια

 

«Ήδη ο αριθμός των μαθητών μας αυξήθηκε σημαντικά»,

 

επισήμανε σε άλλες δηλώσεις του ο κ. Λυμπεράκης και συνέχισε:

 

«καθημερινά λαμβάνουμε μηνύματα από μεγάλες αεροπορικές εταιρείες από όλο τον κόσμο. Η λειτουργία και μόνο του αεροδρομίου -πόσο μάλλον του campus αργότερα, έχει προσελκύσει έναν σημαντικό αριθμό σπουδαστών γιατί είναι μεγάλο πρόβλημα σε όλο τον κόσμο η έλλειψη πιλότων και δεν υπάρχουν πάρα πολλές σχολές, οι οποίες μπορούν να καλύψουν αυτό τον όγκο. Είμαστε μία από αυτές. Πριν από λίγες εβδομάδες βρισκόμασταν στη Γερμανία προκειμένου να προσχωρήσουμε την αγορά νέων αεροσκαφών. Μέσα στον χρόνο θα γίνει η ανανέωση του στόλου των αεροσκαφών και θα προστεθούν νέα. Τα επόμενα δύο με τρία χρόνια ο στόλος μας θα φτάσει ίσως και τα 30 αεροσκάφη».

 

«Η Egnatia Aviation δεν είναι πλέον μόνο μία σχολή, είναι το κέντρο της γενικής αεροπορίας στην Ελλάδα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Είναι μια επιχείρηση της γενικής αεροπορίας που κάποιος μπορεί να απευθυνθεί και να βγάλει από ένα ερασιτεχνικό πτυχίο χειριστή αεροσκαφών μέχρι να ζητήσει να του σχεδιάσουμε, να του οργανώσουμε και να του λειτουργήσουμε το αεροδρόμιό του. Οι 213 προσεγγίσεις αεροσκαφών στο νέο αεροδρόμιο Λυδία σε μια μέρα δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, αν το πολλαπλασιάσουμε, ξεπερνάμε σε νούμερα ή προσεγγίζουμε τουλάχιστον σε νούμερα του «Ελευθέριος Βενιζέλος»,

 

ανέφερε ο κ. Λυμπεράκης.

 

Πηγή: ΑΠΕ - Β.Λωλίδης
 

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 11:33 am


Λογιστές Καβάλας: Σωρεία προβλημάτων στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το 2024

Η έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για το 2024, η οποία ξεκίνησε στις 25 Απριλίου για τα φυσικά πρόσωπα και την 1η Μαΐου για τα νομικά πρόσωπα, συνοδεύτηκε από πλήθος προβλημάτων.

 

Λογιστές φοροτεχνικοί και φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ίδιες δυσκολίες για ακόμα μία χρονιά.

 

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Μαΐου, δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την υποβολή των δηλώσεων.

 

Οι δημόσιοι φορείς και οι τράπεζες έχουν υποβάλει λανθασμένα ή ελλιπή δεδομένα για πολλούς φορολογούμενους, ενώ οι μηχανογραφικές εταιρίες δεν έχουν προλάβει να αναβαθμίσουν τα προγράμματά τους με τα νέα έντυπα φορολογίας, όπως υποστηρίζει ο Σύλλογος Λογιστών Καβάλας.

 

Σε ανακοίνωσή τους, οι λογιστές της Καβάλας αναφέρουν:

 

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων τέθηκαν σε λειτουργία στις 25 Απριλίου 2024 για τα φυσικά πρόσωπα και την 1η Μαΐου 2024 για τα νομικά πρόσωπα.

 

Για ακόμη μία φορά όμως οι λογιστές φοροτεχνικοί αλλά κυρίως οι φορολογούμενοι βρίσκονται «στο ίδιο έργο θεατές».

 

Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του Μαΐου και δυστυχώς οι Λογιστές φοροτεχνικοί, παρατηρούμε ότι δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις.

 

Οι φορείς του δημοσίου και οι τράπεζες, υπέβαλλαν λανθασμένα ή ελλιπή δεδομένα για τους περισσότερους φορολογούμενους.

 

Επίσης παρατηρούμε πως οι μηχανογραφικές εταιρίες ακόμα δεν έχουν προλάβει να αναβαθμίσουν τα προγράμματα τους με τα νέα έντυπα φορολογίας γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την εργασία των φοροτεχνικών.

 

 

Οι προθεσμίες που έχουν καθοριστεί  (μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024 για τα φυσικά πρόσωπα και έως 28 Ιουνίου 2024 για τα νομικά πρόσωπα), είναι δύο μήνες λιγότεροι από όσους ο ίδιος ο νομοθέτης είχε προβλέψει (Ν.4172/2013).

 

Στην άτυπη ομάδα εργασίας καταγραφής προβλημάτων των φετινών φορολογικών δηλώσεων που συστάθηκε με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Χάρη Θεοχάρη συμμετέχει και η ΠΟΦΕΕ με εκπροσώπους της και από την πλευρά του Υπουργείου και της ΑΑΔΕ συμμετέχουν υπηρεσιακά στελέχη, στην αυτοματοποιημένη ειδική εφαρμογή η ΠΟΦΕΕ έχει στείλει όσα θέματα έχει συλλέξει από τις Ενώσεις της και από συναδέλφους Λογιστές

 

Φοροτεχνικούς και η όλη εικόνα μέχρι σήμερα έχει ως ακολούθως:

 

• 26/4/2024: Δεν εκτυπώνονται τα εκκαθαριστικά (Επιλύθηκε 27/4).

 

• 26/4/2024: Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν πιστωτικό ακόμα και σε μη πιστωτικές (Επιλύθηκε 27/4).

 

• 26/4/2024: Δεν είχε ανεβεί το επίδομα παιδιού (Επιλύθηκε 1/5).

 

• 26/4/2024: Η επιστρεπτέα στον 727 δεν συμπληρώθηκε (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).

 

• 26/4/2024: Το τέκνο που είναι υπόχρεο σε υποβολή δήλωσης δεν μπορεί να υποβάλλει δήλωση αν δεν υποβάλλει πρώτα ο γονέας (Επιλύθηκε 27/4).

 

• 26/4/2024: Λανθασμένοι τόκοι καταθέσεων και δανείων (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ για όλες τις τράπεζες).

 

• 29/4/2024: Δεν ανέβηκε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (Επιλύθηκε 13/5).

 

• 29/4/2024: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει αναρτήσει βεβαιώσεις στο site του, προκειμένου να γίνουν οι καταχωρήσεις στα βιβλία (Επιλύθηκε 2/5).

 

• 29/4/2024: Δεν έχουν ανέβει τα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).

 

• 8/5/2024: Διάφορα υπουργεία (π.χ. όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης), υγειονομικές περιφέρειες και κάποιοι δήμοι δεν έχουν ανεβάσει ακόμα βεβαιώσεις αποδοχών (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).

 

• 8/5/2024: Αναφέρθηκε ότι στον πίνακα 6 του Ε1, δεν μπορεί να δηλωθεί φορολογούμενος ως σκηνίτης (Επιλύθηκε 13/5).

 

• 9/5/2024: Αναφέρθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).

 

• 9/5/2024: Αναφέρθηκε ότι ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια – λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).

 

• 9/5/2024: Αναφέρθηκε ότι το μεταφορικό ισοδύναμο ιδιωτών (χωρίς επαγγελματική δραστηριότητα) καταχωρείται χειρόγραφα στο Ε1 (προτάθηκε από εμάς αν υπάρχει δυνατότητα να γίνεται αυτόματα η διαδικασία).

 

• 11/5/2024: Πρόβλημα Κωδικός 047 – 048 (σχετική με την μείωση του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος – περιοχές κάτω των 500 κατοίκων) – πιθανόν για άλλη μία φορά να λαμβάνει υπόψη την απογραφή του 2011 (Επιλύθηκε 13/05).

 

• 11/5/2024: Εντοπίστηκαν λάθη στην μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών - αφορά γεωργικές επιχειρήσεις (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).

 

• 13/5/2024: Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023, δεν φαίνονται στο Ε1 (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ)

 

• Υπάρχουν πολλά παράπονα υπερηλίκων που υποχρεώνονται να μεταβούν στις τράπεζες για να ανοίξουν λογαριασμούς για να πάρουν αριθμό λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

 

Ανάλογη εργασία γίνεται με πρωτοβουλία του ΟΕΕ ύστερα από συνάντηση του Προέδρου Κωνσταντίνου Κόλλια με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γεώργιο Πιτσιλή.

 

Όπως είναι ξεκάθαρο από τα παραπάνω στοιχεία, τα προβλήματα είναι πολλά, και κάθε μέρα εμφανίζονται και περισσότερα. Προβλήματα για τα οποία δεν ευθύνονται ούτε οι φορολογούμενοι ούτε και οι Λογιστές-Φοροτεχνικοί, αλλά είναι ευθύνη του κράτους.

 

Μόλις χθες 14 Μαΐου 2024, αναρτήθηκαν οι οδηγίες για την υποβολή του εντύπου Ε3.

 

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω γίνεται απόλυτα σαφές ότι οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων  που έχει θέσει το Υπουργείο Οικονομικών είναι εκτός πραγματικότητας. 

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 10:39 am


Με τον Θεόδωρο Μαρκόπουλο συναντήθηκε ο Σύλλογος Επαγγελματιών Νέας Περάμου

Την Τετάρτη 15 Μαΐου, το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου Επαγγελματιών Νέας Περάμου συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θεόδωρο Μαρκόπουλο.

 

Αναλυτικά, σχετικό δελτίο Τύπου σχετικά με τη συνάντηση αναφέρει:

 

Αφού τον ευχαριστήσαμε που αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας, τον συγχαρήκαμε για την εκλογή του και του ευχηθήκαμε καλή και δημιουργική θητεία.

 

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση για θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες της Νέας Περάμου.

 

Διαπιστώσαμε γρήγορα ότι ο κ. Μαρκόπουλος είναι καλά ενημερωμένος για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος της περιοχής μας.

 

Τα θέματα που τέθηκαν από τον σύλλογο και συζητήθηκαν περιλαμβάνουν:

 

 

1) Λουτρά Ελευθερών

 

2) Οδική ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών σε οδικούς άξονες της περιοχής που έχει ως αρμοδιότητα η περιφέρεια. Είσοδος σε Νέα Ηρακλείτσα από Παληό ως τον κόμβο στο κάμπινγκ paradiso, διασταύρωση ‘enjoy’, είσοδος Νέας Περάμου από συσκευαστήριο ‘Πασχάλη’ ως πρατήριο BP

 

3) Πλωτές εξέδρες εξυπηρέτησης τουριστικών σκαφών στο λιμάνι της Νέας Περάμου

 

4) Διάβρωση των ακτών

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 9:33 am


Για τις ελλείψεις προσωπικού στους Δήμους της ΑΜΘ συζήτησαν οι Μιχαηλίδης, Ιωσηφίδης και Κιρμικίρογλου

Το μεσημέρι της Πέμπτης (16/05), ο γενικός γραμματέας δημόσιας διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημήτρης Κιρμικίρογλου, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, Αλέξανδρο Ιωσηφίδη, επισκέφθηκαν τον Δήμο Νέστου και είχαν συνάντηση με τον δήμαρχο Νέστου και πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της ΑΜΘ.

 

Έγινε συζήτηση για τα προβλήματα των Δήμων που σχετίζονται με την έλλειψη προσωπικού, την ανάγκη η εντοπιότητα να τεθεί ως προϋπόθεση για τις νέες προσλήψεις στην Περιφέρεια και την μεταφορά αναγκαίων πόρων όπου απαιτούνται από τις καινούργιες υποχρεώσεις που φέρνουν οι νέες αρμοδιότητες.

 

Επίσης συζητήθηκε ο σχεδιασμός και η δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας & πολιτικής άμυνας, ο καθαρισμός και η αποψίλωση περιφερειακών οδών και η προστασία δημοτικών κτιρίων. Η δυνατότητα προσλήψεων εποχικού προσωπικού άμεσα όταν αφορά αντιπυρική περίοδο και επιμήκυνση από τέσσερις σε έξι μήνες λόγω κλιματικής αλλαγής.

 

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2024 | 11:01 pm


Τι είναι ο παρβοϊός και ποια είναι τα συμπτώματά του - Σοκ από το θάνατο του 3,5 ετών μωρού στη Θεσσαλονίκη

Αυξημένη εγρήγορση για συσχέτιση περιστατικών μυοκαρδίτιδας στα παιδιά με τη λοίμωξη από τον παρβοϊό συνιστά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μετά τον θάνατο ενός μικρού κοριτσιού 3,5 ετών στη Θεσσαλονίκη και της εμφάνισης συρροής περιστατικών παρβοϊού σε παιδικό σταθμό της συμπρωτεύουσας.

 

Ο ΕΟΔΥ απέστειλε έγγραφο προς τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας να τους ενημερώσει για συρροή περιστατικών με αυξημένη τροπονίνη σε παιδιά παιδικού σταθμού – νηπιαγωγείου στη Θεσσαλονίκη. 

 

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο ΕΟΔΥ στις 10 Απριλίου ενημερώθηκε από νοσηλευτικά ιδρύματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης) σχετικά με συρροή περιστατικών με αυξημένη τροπονίνη σε παιδιά που φοιτούν σε παιδικό – νηπιαγωγείο της περιοχής. 

 

Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνεται και παιδί 3,5 ετών το οποίο κατέληξε με οξεία μυοκαρδίτιδα από Parvovirus B19» αναφέρεται στο έγγραφο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο θάνατος του μικρού κοριτσιού τοποθετείται χρονικά πριν από περίπου ένα μήνα.

 

Έως και τις 26/4/2024, βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ, έντεκα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη, εκ των οποίων ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε, ένα παρουσίασε κλινική εικόνα μυοκαρδίτιδας και συνεχίζει να νοσηλεύεται, δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα και τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.

 

«Η πλειοψηφία των παιδιών είχε ένδειξη πρόσφατης λοίμωξης με Parvovirus γεγονός το οποίο συνάδει με το επιδημιολογικό ιστορικό όπου αναφέρεται νόσηση από Parvovirus B19 (κλινική διάγνωση) σε πολλά από τα παιδιά του σταθμού. 

 

Ταυτόχρονα από την ανάλυση κλινικών δειγμάτων (filmarray ανώτερου αναπνευστικού και έλεγχο κοπράνων) φαίνεται ότι ο συχνότερος λοιμογόνος παράγοντας που απομονώθηκε ήταν ο Rhinovirus/Enterovirus ακολουθούμενος από τον Adenovirus. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα παιδιά με λοίμωξη από Parvovirus B19 είχαν ταυτόχρονα συλλοίμωξη με Rhinovirus/Enterovirus», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

 

Οι ειδικοί Δημόσιας Υγείας, δηλαδή, εξετάζουν τη συσχέτιση πιθανής συλλοίμωξης παρβοϊού με εντεροϊό και αδενοϊό και κατά πόσο αυτή μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδες. 

 

Μετά τη διαπίστωση της συρροής των κρουσμάτων ο ΕΟΔΥ συνέστησε διακοπή της λειτουργίας της σχολικής μονάδας για δύο εβδομάδες, και ζήτησε απολύμανση. Στη συνέχεια προέβη στην επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών για τους υπεύθυνους λοιμογόνους παράγοντες.

 

 

Συναγερμός και στην Ευρώπη

Ο παρβοϊός 19, που προκαλεί λοιμώδες ερύθημα σε παιδιά, έχει σημάνει συναγερμό και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), μετά από περιστατικά λοίμωξης σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το protothema.gr.

 

Όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του ECDC για τις μεταδοτικές ασθένειες, Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία και Νορβηγία δήλωσαν στις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές αυξημένες λοιμώξεις, οι οποίες ξεκίνησαν το 2023 και συνεχίστηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024.

 

Μάλιστα, οι αρχές της Γαλλίας κάνουν λόγο για «ασυνήθιστο αριθμό σοβαρών κρουσμάτων» σε παιδιά και σε εγκύους, με ασυνήθιστο αριθμό αποβολών. Η κατάσταση επηρεάζει όλες τις γαλλικές περιφέρειες και όλες τις ομάδες του πληθυσμού. 

 

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, στη Γαλλία αναφέρθηκαν πέντε θάνατοι μεταξύ παιδιών κάτω του ενός έτους, αριθμός υψηλότερος σε σχέση με τον μέσο αριθμό θανάτων των προηγούμενων ετών. Τέσσερις από τους πέντε θανάτους αφορούσαν σε νεογνά.

 

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί του ECDC, τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού έχουν ανοσία στον παρβοϊό Β19, λόγω προγενέστερων λοιμώξεων, κυρίως στην παιδική ηλικία. Μελέτες έχουν δείξει πως το 30% έως 40% των εγκύων μπορεί να είναι ευαίσθητες στη λοίμωξη, η οποία στις 20 πρώτες εβδομάδες της κύησης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες στο έμβρυο και θάνατο στο 10% των περιπτώσεων.

 

 

Τα συμπτώματα

 

Ο ανθρώπινος παρβοϊός Β19 (Parvovirus B19) είναι ο αιτιολογικός ιός του λοιμώδους ερυθήματος σε παιδιά, ενώ μπορεί να προκαλέσει απλαστικές κρίσεις σε ασθενείς με αναιμία. Είναι γνωστός ως πέμπτη νόσος, μετά τις τέσσερις γνωστές παιδικές ασθένειες (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, οστρακιά). Προσβάλλει κυρίως παιδιά 5-15 ετών και ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

 

Αρχίζει με ελαφρύ πυρετό, πονοκέφαλο και γενικά με συμπτώματα που μοιάζουν με κοινό κρυολόγημα. Τα συμπτώματα αυτά περνούν και την 7η με 11 η μέρα εμφανίζεται το εξάνθημα. Το εξάνθημα έχει έντονο κόκκινο χρώμα, ξεκινά από το πρόσωπο και δίνει την εντύπωση ότι κάποιος χαστούκισε το παιδί στο μάγουλο. Στη συνέχεια επεκτείνεται στο υπόλοιπο σώμα.

 

Ο παρβοϊός, σύμφωνα με τους παιδιάτρους, μεταδίδεται με αναπνευστικές εκκρίσεις, όπως και οι άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η μετάδοση μπορεί να γίνει και μέσω των μολυσματικών επιφανειών. Η κλινική διάγνωση είναι εύκολη για τους γιατρούς, γιατί ο ιός κάνει ένα χαρακτηριστικό ερύθημα, σαν κοκκίνισμα από χαστούκι. Σημειώνεται ότι στους ενήλικες ο ιός κάνει και αρθρίτιδα.

 

πηγή: makthes.gr

 

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2024 | 10:25 pm


Ο Δήμος Καβάλας συμμετείχε σε διημερίδα για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη - Φωτογραφίες

Στις 13 και 14 Μαΐου, έγινε στην Αθήνα η διημερίδα «Χτίζοντας πιο βιώσιμες και ανθεκτικές ελληνικές πόλεις», στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του έργου τεχνικής βοήθειας για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη που υλοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Δήμος Καβάλας.

 

 

Σχετική ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει τα εξής:

“Με τη συμμετοχή του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας Αστικής Ανάπτυξης και Κινητικότητας, Αλέξη Γούλα και της ειδικής συνεργάτιδας του Δημάρχου Καβάλας, Έλενας Σαμουρκασίδου, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 13 και 14 Μαΐου 2024, η διημερίδα «Χτίζοντας πιο βιώσιμες και ανθεκτικές ελληνικές πόλεις», στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του έργου τεχνικής βοήθειας για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη που υλοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (Εθνική Αρχή Συντονισμού) και με τη χρηματοδότηση της ΓΔ Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της ΕΕ.

 

 

Με τη συμμετοχή του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας Αστικής Ανάπτυξης και Κινητικότητας, Αλέξη Γούλα και της ειδικής συνεργάτιδας του Δημάρχου Καβάλας, Έλενας Σαμουρκασίδου, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 13 και 14 Μαΐου 2024, η διημερίδα «Χτίζοντας πιο βιώσιμες και ανθεκτικές ελληνικές πόλεις», στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του έργου τεχνικής βοήθειας για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη που υλοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (Εθνική Αρχή Συντονισμού) και με τη χρηματοδότηση της ΓΔ Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της ΕΕ.

 

Η εκδήλωση αποτελούσε ένα επιτελικό στάδιο της δουλειάς που έχει κάνει η Παγκόσμια Τράπεζα για 4 ελληνικές πόλεις, την Καβάλα, το Ηράκλειο, την Καλαμάτα και τη Λάρισα, και οι κύριοι στόχοι της ήταν:

 

  1. Να αναδειχθεί η προσέγγιση ανάπτυξης ικανοτήτων και τα αποτελέσματα της Φάσης 1 του έργου τεχνικής βοήθειας 
  2. Να δοθεί η ευκαιρία στα συμμετέχοντα στελέχη των Δήμων να μοιραστούν διδάγματα και τεχνικές γνώσεις που αποκτήθηκαν από τη συμμετοχή στο έργο σε επιμέρους θεματικά πεδία
  3. Να διαμοιραστούν οι τεχνικές γνώσεις που αποκτήθηκαν ανά θεματικό πεδίο, σε συνεδρίες ολομέλειας, πάνελ και επιμέρους συνεδρίες για τον συμμετοχικό σχεδιασμό, την κλιματική προσαρμογή και ανθεκτικότητα έναντι καταστροφικών κινδύνων, την οικονομική ανάπτυξη και προσέλκυση επενδυτών, και την αξιοποίηση ανενεργών ακινήτων 
  4. Να αναδειχθούν οι ανάγκες υποστήριξης των Δήμων για την ανάπτυξη ικανοτήτων και να αναπτυχθεί μια δυναμική προς μια πιθανή φάση παρακολούθησης του έργου.

 

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, συμμετείχε σε πάνελ με τους ομολόγους του από τους υπόλοιπους δήμους, όπου έγινε μία αποτίμηση των αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης του προγράμματος της Παγκόσμιας Τράπεζας και εξετάστηκαν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης των προκλήσεων της τρέχουσας περιόδου και απόκτησης περισσότερων τεχνικών μέσων για την αξιοποίηση ευκαιριών που σχετίζονται με την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη. Τέλος, η κ. Σαμουρκασίδου, παρουσίασε τα αποτελέσματα της συμμετοχικής διαδικασίας για τη συνοικία του Περιγιαλίου, καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές στον συμμετοχικό πολεοδομικό σχεδιασμό.

 

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ: Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης
  • ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ
  • ΚΕΔΕ 
  • ΕΕΤΑΑ 
  • ΓΑΙΑ ΟΣΕ 
  • Διαχειριστικές Αρχές Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων”

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2024 | 9:56 pm


Πανθασιακός σύλλογος Επαγγελματιών: Συνάντηση για σημαντικά θέματα και εγγραφή νέων μελών στις 22 Μαΐου

Ο Πανθασιακός Σύλλογος Επαγγελματιών καλεί τα μέλη του την Τετάρτη 22 Μαΐου στις 18:00 στο ξενοδοχείο Alea.

 

Θα γίνει συζήτηση για σημαντικά θέματα όπως ο τουρισμός, οι γαλάζιες σημαίες, τα εργασιακά & ασφαλιστικά δεδομένα που υπάρχουν, τα κλιμάκια ελέγχων και άλλα.

 

Θα γίνει και εγγραφή νέων μελών. Τα ενεργά μέλη ήδη ξεπερνούν τα 350.

 

 

Λίγα λόγια για τον “Πανθασιακό” από το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου.

“Πανθασιακος Σύλλογος επαγγελματιών είναι ένας νεοσύστατος σύλλογος που έχει ως αποστολή την προώθηση του νησιού μας, την προβολή των μοναδικών χαρακτηριστικών του και την υποστήριξη της τοπικής κοινότητας με κάθε δυνατό τρόπο.

 

Ο σύλλογός μας αποτελείται από επαγγελματίες διαφόρων κλάδων, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για την επίτευξη κοινών στόχων και την προώθηση του νησιού μας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

 

Οι κύριες δράσεις του συλλόγου περιλαμβάνουν:

  • Προώθηση του Τουρισμού: Οργάνωση και υλοποίηση διαφημιστικών εκστρατειών που αναδεικνύουν τις φυσικές ομορφιές, την πολιτιστική κληρονομιά και τις τουριστικές υποδομές του νησιού μας.
  • Υποστήριξη Τοπικών Επιχειρήσεων: Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και εκπαιδευτικών σεμιναρίων στους τοπικούς επιχειρηματίες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση των τοπικών προϊόντων στην αγορά καθώς επίσης την επίλυση προβλημάτων που τυχόν προκύπτουν.
  • Κοινωνική Συνεισφορά: Οργάνωση δράσεων και παροχή βοήθειας. Εργαζόμαστε για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την ανάπτυξη ενός δικτύου αλληλεγγύης στο νησί.
  • Πολιτιστικές και Περιβαλλοντικές Δραστηριότητες: Θα γίνει προσπάθεια από τον σύλλογο ώστε να γίνουν  πολιτιστικες εκδηλώσεις και περιβαλλοντικές δράσεις με στόχο την προστασία και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

 

Προσκαλούμε όλους τους κατοίκους του νησιού να συμμετάσχουν στις δράσεις μας και να γίνουν μέλη του συλλόγου μας. Η ενεργή συμμετοχή σας θα ενισχύσει τις προσπάθειές μας για την επίτευξη των στόχων μας και την προώθηση του νησιού μας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις και την εγγραφή στον σύλλογο, μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram ή να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της λίστας των εκπροσώπων της συντονιστικής επιτροπής. 

 

 

Πρόσκληση 

 

Ο Πανθασιακός Σύλλογος Επαγγελματιών καλεί τα μέλη του την Τετάρτη 22 Μαΐου στις 18:00 στο ξενοδοχείο Alea.  Για νέα μέλη θα γίνονται εγγραφές στην είσοδο. 

 

Ελπίζουμε αυτή η ανακοίνωση να κινητοποιήσει την κοινότητα και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των κατοίκων στις δράσεις μας. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας!”

 

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2024 | 9:23 pm


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας