Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Σοβαρά ζητήματα καθαριότητας εντόπισαν στις Μαριές οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θάσου

Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών, ομάδα δημοτικών συμβούλων και συγκεκριμένα ο κ. Χρυσάφης, ο κ. Λαμπρινίδης και η κ. Παγώνη, επισκέφθηκαν στις τον ορεινό οικισμό Μαριές.

 

Συγκεκριμένα, σχετικό δελτίο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Θάσου αναφέρει:

 

Η επίσκεψη είχε στόχο την αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης και την καταγραφή προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι.

 

Κατά τη διάρκεια της περιδιάβασης του χωριού, οι σύμβουλοι εντόπισαν σοβαρά ζητήματα καθαριότητας, τα οποία επηρεάζουν την υγιεινή και την καθημερινή ζωή των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών.

 

Επιπλέον, έγινε αντιληπτό σημαντικό πρόβλημα, που απορρέει από τα υπό κατάρρευση εγκατελειμμένα σπίτια της περιοχής, καθώς πολλά από αυτά παρουσιάζουν σοβαρές δομικές αδυναμίες αφού οι ζημιές και η φθορά του χρόνου τα καθιστούν ασταθή και επισφαλή, άρα και επικίνδυνα..

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι δεσμεύτηκαν να προωθήσουν άμεσα τις απαραίτητες ενέργειες, για να εξασφαλιστεί η άμεση καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, τους οποίους η ομάδα ευχαρίστησε θερμά για τη συνεργασία τους, την εποικοδομητική συζήτηση και τις υποδείξεις τους.

Δημοσιεύθηκε στις 21 May 2024 | 2:55 pm


Καβάλα: Μαθητές σχεδίασαν ρούχα με έμπνευση από διάφορα μνημεία

Πρωταγωνιστές μιας πρωτότυπης επίδειξης μόδας, που πραγματοποιήθηκε στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, οι μαθητές και μαθήτριες σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Π.Ε. Καβάλας κατάφεραν να κερδίσουν τις εντυπώσεις με τις προσωπικές τους δημιουργίες στέλνοντας ταυτόχρονα ένα ενδιαφέρον μήνυμα, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Μουσείων.

 

Η εκδήλωση - εικαστικό δρώμενο διοργανώθηκε από το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Φιλίππων, στο πλαίσιο της καινοτόμου πολιτισμικής δράσης που υλοποίησε, με τίτλο: «Τα Μνημεία μου... σε ένα αυτοσχέδιο Ένδυμα». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται από τα Χριστούγεννα και τα παιδιά δούλεψαν σε κάθε σχολικό εργαστήριο υπό την ευθύνη των συντονιστών καθηγητών τους. Η ανταπόκριση των σχολείων στην πρόσκληση του προγράμματος του ΚΕΠΕΑ Φιλίππων ήταν τόσο μεγάλη που ανάγκασε τους συντελεστές να κάνουν κλήρωση προκειμένου να αναδειχθούν τα συμμετέχοντα σχολεία.

 

Στην πολύ ενδιαφέρουσα δράση συμμετείχαν συνολικά 50 μαθητές και μαθήτριες από το 4ο Επαγγελματικό Λύκειο, το Γενικό Λύκειο Νέας Περάμου, το Γενικό Λύκειο Ελευθερούπολης, το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Καβάλας (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ), το Γυμνάσιο Κεραμωτής και το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Καβάλας (τομείς Γεωπονίας, Τροφίμων, Μηχανολογίας, Υγείας - τμήματα Αισθητικής και Κομμωτικής).

 

Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, παρουσιάστηκε το αποτέλεσμα της εργασίας των μαθητικών ομάδων, οι οποίες δημιούργησαν το δικό τους ένδυμα με υφάσματα σε περίσσευμα και άλλα ευτελή υλικά, εμπνεόμενες από ιστορικά μνημεία της περιοχής. Κάθε μαθητική ομάδα επέλεξε ένα μνημείο και απέδωσε επάνω στο ύφασμα τα χαρακτηριστικά του.

 

Ένα μνημείο μεταμορφώνεται και αποκτά υπόσταση

 

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η προϊσταμένη του ΚΕΠΕΑ Φιλίππων Δρ. Ελένη Αντωνάρα «πρόκειται για ένα δημιουργικό εργαστήριο, όπου οι μαθητές πειραματίστηκαν, σχεδίασαν, τόλμησαν και μετουσίωσαν υλικά και ιδέες σε τέχνη, έργο και τρόπο ζωής. Έγιναν εικαστικοί, σχεδιαστές, ενδυματολόγοι και σκηνογράφοι και εργάστηκαν με υφάσματα σε περίσσευμα (εναλλακτική διαχείριση υφασμάτων σε απόθεμα για νέα χρήση). Έστησαν μία επίδειξη ραπτικής με αυτοσχέδια ενδύματα και άλλα αξεσουάρ μόδας που φορούν και παρουσιάζουν».

 

«Στο πλαίσιο του εργαστηρίου»,

 

συνεχίζει η κ. Αντωνάρα,

 

«οι μαθητές προσωποποίησαν το μνημείο που επέλεξαν και σε πρώτο πρόσωπο, συνέθεσαν ένα ποίημα ή έγραψαν ένα μικρό κείμενο, για το πώς αισθάνεται το ίδιο το μνημείο σε μια χρονική στιγμή της ιστορίας του, αλλά και πώς αισθάνεται σήμερα, τιμώντας με τον τρόπο αυτό την 18η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων».

 

Για τον σχεδιασμό, τη διοργάνωση και τον συντονισμό της δράσης, που υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υπεύθυνοι ήταν η ομάδα του ΚΕΠΕΑ Φιλίππων, αποτελούμενη από την Ελένη Αντωνάρα, τον Κυριάκο Κελίδη και τη Ζωή Θεοδοσάκη.

 

Συνεργάτες της πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στον εμβληματικό χώρο του αρχαίου θεάτρου Φιλίππων, ήταν ο δήμος Καβάλας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, το 4ο ΕΠΑΛ Καβάλας (τμήμα Γραφιστικής), η υπεύθυνη της ΑΜΚΕ Kids Fair Collection, Σίσσυ Κλητοράκη, που ανέλαβε την προμήθεια του υφασμάτινου υλικού, καθώς και η Καβαλιώτισσα ηθοποιός/θεατρολόγος, Ναταλία Άννα Βασιλέκα, που ανέλαβε τη σκηνική παρουσίαση της επίδειξης των αυτοσχέδιων ενδυμάτων από τους μαθητές.

 

Πηγή: ΑΠΕ του ανταποκριτή Β. Λωλίδη

Δημοσιεύθηκε στις 21 May 2024 | 1:44 pm


Ένας νεκρός και 30 τραυματίες σε πτήση από Λονδίνο προς Σιγκαπούρη λόγω σοβαρών αναταράξεων

Ένας επιβάτης έχασε τη ζωή του και πάνω από 30 άλλοι τραυματίστηκαν σε πτήση της Singapore Airlines από το Λονδίνο στη Σιγκαπούρη που χτυπήθηκε από σοβαρές αναταράξεις.

 

Το Boeing 777-300ER με προορισμό τη Σιγκαπούρη εκτράπηκε προς την Μπανγκόκ και προσγειώθηκε στις 15:45 τοπική ώρα (08:00 GMT).

 

 

Το αεροσκάφος μετέφερε συνολικά 211 επιβάτες και 18 μέλη του πληρώματος, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αεροπορική εταιρεία.

 

«Η Singapore Airlines εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος»

 

τονίζεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

 

 

Η ανακοίνωση της Singapore Airlines

 

«Η πτήση #SQ321 της Singapore Airlines, που εκτελούσε δρομολόγιο από Λονδίνο (Heathrow) προς Σιγκαπούρη στις 20 Μαΐου 2024, παρουσίασε σοβαρές αναταράξεις κατά τη διαδρομή. Το αεροσκάφος εκτράπηκε προς Μπανγκόκ και προσγειώθηκε στις 15:45 τοπική ώρα στις 21 Μαΐου 2024.

 

Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν τραυματίες και ένας νεκρός στο Boeing 777-300ER.

 

Στο αεροσκάφος επέβαιναν συνολικά 211επιβάτες και 18 μέλη του πληρώματος.

 

Η Singapore Airlines εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού.

 

Προτεραιότητά μας είναι να παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια σε όλους τους επιβάτες και το πλήρωμα που επέβαιναν στο αεροσκάφος.

 

Συνεργαζόμαστε με τις τοπικές αρχές στην Ταϊλάνδη για την παροχή της απαραίτητης ιατρικής βοήθειας και στέλνουμε μια ομάδα στην Μπανγκόκ για να παράσχει οποιαδήποτε πρόσθετη βοήθεια χρειαστεί».

Δημοσιεύθηκε στις 21 May 2024 | 1:37 pm


Με το δήμαρχο Θάσου συναντήθηκε η Αγγελική Δεληκάρη

Το νησί της Θάσου και τον δήμαρχο κ. Ελευθέριο Κυριακίδη, επισκέφθηκε την Τρίτη 21 Μαΐου 2024, η βουλευτής Καβάλας Αγγελική Δεληκάρη.

 

Στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Δημάρχου Θάσου, παρουσία του Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Ιωάννη Γεωργίου, ο Δήμαρχος Θάσου ενημέρωσε αναλυτικά την κα. Αγγελική Δεληκάρη τόσο για τα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο Θάσου όσο και το Νησί Θάσου, ενώ ζητήθηκε η παρέμβαση και συνδρομή της για την επίλυση τους.

 

Επίσης, ο δήμαρχος Θάσου υπογράμμισε την άριστη και αγαστή συνεργασία με την κα. Βουλευτή από την ανάληψη των καθηκόντων της και την ευχαρίστησε θερμά για το συνεχές ενδιαφέρον της για την Θάσο και τις παρεμβάσεις της προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών της.

 

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την προσφορά από τον κ. Ελευθέριο Κυριακίδη στην κα. Αγγελική Δεληκάρη ενός αντίγραφου αρχαίου νομίσματος της Θάσου σε ανάμνηση της επισκέψεώς της.

(δελτίο Τύπου)

Δημοσιεύθηκε στις 21 May 2024 | 12:27 pm


Στο λιμάνι της Καβάλας το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Infinity - με «λάντζες» η μεταφορά των επιβατών στη στεριά

Στο λιμάνι της Καβάλας έφτασε το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Infinity.

 

Κατέπλευσε νωρίς το πρωί της Τρίτης 21 Μαΐου 2024 για πρώτη φορά στην Καβάλα ενώ θα παραμείνει εκτός λιμένα.

 

Οι επιβάτες θα μεταφερθούν στη στεριά με «λάντζες».

 

Μεταφέρει 2.100 επιβάτες, οι 1000 εκ των οποίων είναι Αμερικανοί.

Φωτογραφία: CenterTV

Δημοσιεύθηκε στις 21 May 2024 | 11:39 am


Παρουσίαση του Ιατρείου Αναγεννητικής Ιατρικής Μυοσκελετικών Παθήσεων του κέντρου υγείας Καβάλας

Μία ενδιαφέρουσα ομιλία από τον Ορθοπαιδικό - Χειρουργό του Κέντρου Υγείας Καβάλας, Ροδίωνα Μαυρόπουλο, με θέμα "Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP). Η εφαρμογή στη Σύγχρονη Ορθοπαιδική", πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 20 Μαΐου 2024, στην κεντρική αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης.

 

Η θεραπεία PRP (Platelet Rich Plasma) είναι μια σύγχρονη, βιολογική μορφή θεραπείας μυοσκελετικών παθήσεων, η οποία συνίσταται στην έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (παρασκευάσματος συμπυκνωμένων αιμοπεταλίων-αυξητικών παραγόντων) στην πάσχουσα περιοχή. Ενισχύει σημαντικά τη διαδικασία επούλωσης των τραυματισμένων ιστών (τενόντων, χόνδρων, οστών και μυών), με φυσικό τρόπο και χωρίς να εμπεριέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο.

 

Στην ίδια εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε και το Ιατρείο Αναγεννητικής Ιατρικής Μυοσκελετικών Παθήσεων του Κέντρου Υγείας Καβάλας, παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας, Έλσα Βακιρτζή.

 

Σύλλογος Εβριτών Ν. Καβάλας

Σύλλογος Φίλων Κλασσικού Αθλητισμού Καβάλας

Υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας.

 

δελτίο Τύπου Δήμου Καβάλας - Φωτογραφίες: Κώστας Σαραϊδάρης

Δημοσιεύθηκε στις 21 May 2024 | 10:22 am


«Panic Button»: επεκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα -  Χορηγείται πλέον σε κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας

Σε κοινό δελτίο Τύπου των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σχετικά με τη χορήγηση του «Panic Button» σε ολόκληρη τη χώρα αναφέρεται:

 

Σε κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας, ανεξαρτήτως φύλου, σε ολόκληρη τη χώρα, θα χορηγείται πλέον το «Panic Button», σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Yπουργών Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη,  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και της Υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρίας –Αλεξάνδρας Κεφάλα.

 

Η επέκταση της εφαρμογής του «Panic Button» αποτέλεσε αδήριτη ανάγκη, δεδομένης της έκτασης και έντασης των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

 

Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή του είχε ξεκινήσει πιλοτικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και απευθύνονταν αποκλειστικά σε γυναίκες.

 

Τι είναι το Panic Button;

 

Το «Panic Button» είναι μία εφαρμογή που χορηγείται από τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Συμβουλευτικά Κέντρα  του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

 

Μέσα από το κινητό τηλέφωνο και με το πάτημα ενός κουμπιού, κάθε ενήλικη/ενήλικος που διατρέχει σοβαρό κίνδυνο μπορεί να  ενημερώσει άμεσα και με ασφάλεια την ΕΛ.ΑΣ.

 

Η εφαρμογή λειτουργεί ως σιωπηλός συναγερμός, καθώς ο θύτης δεν αντιλαμβάνεται την ειδοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. από το θύμα.

 

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε:

 

«Η επέκταση της χρήσης της εφαρμογής "Panic Button" σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, αποτέλεσε μια από τις πρώτες μας προτεραιότητες για την ενίσχυση της προστασίας των πολιτών και την αντιμετώπιση φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας.

 

Η εφαρμογή αυτή παρέχει, πλέον, στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ανεξαρτήτως φύλου, τη δυνατότητα να ζητήσουν βοήθεια, άμεσα και διακριτικά. Τόσο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όσο και η Ελληνική Αστυνομία, βρισκόμαστε δίπλα στα θύματα, ώστε να τους παρέχουμε την αναγκαία υποστήριξη και προστασία, κινητοποιώντας άμεσα και αποτελεσματικά τις δυνάμεις ασφαλείας σε περιπτώσεις βίας.

 

Διαρκώς, επικαιροποιούμε και ενισχύουμε τις δράσεις μας για την προστασία των θυμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε εξασφαλίσει και τα ειδικά διαμορφωμένα «safe houses» για τη φιλοξενία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας».

 

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε:

 

«Η επέκταση του Panic Button σε κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας, ανεξαρτήτως φύλου, σε ολόκληρη τη χώρα, αποδεικνύει δυο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι ως εργαλείο πράγματι λειτούργησε ενισχυτικά στο να αποκαλυφθούν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Και δεύτερον, ακριβώς λόγω της θετικής συμβολής του στην αποκάλυψη τέτοιων περιστατικών, η Κυβέρνηση προχωρά στην επέκταση του, ούτως ώστε να καλύψει το σύνολο του πληθυσμού. Ο αγώνας μας για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας παραμένει διαρκής».

 

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε:

 

Το «Panic Button» είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η Πολιτεία αξιοποιώντας την τεχνολογία μπορεί να υλοποιεί παρεμβάσεις που σώζουν ζωές, καθώς συμβάλλουν στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση περιστατικών βίας, αλλά και στη φροντίδα και την υποστήριξη των θυμάτων. Μέσα από σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις το Κράτος ανακτά την εμπιστοσύνη των πολιτών, ενός πόρου ιδιαίτερα κρίσιμου, ειδικά όταν πρόκειται  για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

 

Η επέκταση αυτής της εφαρμογής σε κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας, ανεξαρτήτως φύλου, σε ολόκληρη τη χώρα, αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση κινείται στη βάση ενός οριζόντιου και συνολικού σχεδιασμού και επαγρυπνά για την προστασία όλων από περιστατικά βίας».

 

Τέλος, η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα, ανέφερε:

 

«Η επέκταση του Panic Button ήταν απαραίτητη και επιβεβλημένη. Ήδη από την πιλοτική εφαρμογή του, αποδείχθηκε ότι είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο, στον αγώνα κατά της ενδοοικογενειακής βίας, καθώς μέχρι στιγμής έχει λειτουργήσει προστατευτικά για τις γυναίκες που το έχουν χρησιμοποιήσει. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε κάθε θύμα ενδοοικογενειακής βίας να μιλήσει και να απευθυνθεί στις υπηρεσίες που παρέχει η πολιτεία, εντείνοντας τις προσπάθειές μας για να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο και να δημιουργήσουμε μία κουλτούρα μηδενικής ανοχής στη βία, όπου κι αν αυτή εκδηλώνεται, απ’ όποιον κι αν προέρχεται».

 

Δημοσιεύθηκε στις 21 May 2024 | 9:32 am


Σκέφτηκε να πάρει μαζί του ένα μικρό σουβενίρ από τη Θάσο…

Με έναν ιδιαίτερο τρόπο σατιρίζει με ποστ του στο Forum Thassos, ο Cristi Zisdoiti, το ότι κάποιοι τουρίστες παίρνουν βότσαλα από παραλίες της Θάσου.

 

Οι Ρουμάνοι αγαπούν ιδιαίτερα το νησί και το επισκέπτονται συχνά. Κάποιοι λένε όμως πως μερικοί τουρίστες παίρνουν συχνά βοτσαλάκια από μάρμαρο από τη marble beach στο Βαθύ, μετά τη Σαλιάρα. 

 

Δεν είναι λίγοι αυτοί που κατηγορούν όσους το κάνουν ότι κλέβουν φυσικούς πόρους από την παραλία. Άλλοι αντί να κλέψουν βοτσαλάκια ως αναμνηστικό, αγοράζουν αντίστοιχα σουβενίρ από τα καταστήματα.

 

Ο συγκεκριμένος της φωτογραφίας (που είναι προϊόν φωτομοντάζ) το πήγε στο επόμενο… level κλέβοντας έναν μεγάλο όγκο ώστε να πάρει στο σπίτι ένα μεγάλο αναμνηστικό. Ίσως ήθελε ένα μαγνητάκι ψυγείου σε μέγεθος… ψυγείου.

 

Φυσικά δεν υπάρχει επιβατικό αυτοκίνητο που να αντέχει τέτοιο βάρος στην οροφή του, και η φωτογραφία δεν είναι αληθινή, αλλά σίγουρα το αστείο ήταν αρκετά επιτυχημένο.

 

 

Ο Cristi Zisdoiti ανέφερε στο χιουμοριστικό ποστ του τα εξής:

“Ποτέ δεν τα έβαλα με βότσαλα Marble Beach... Ήθελα ένα μαγνητάκι ψυγείου από τη Θάσο και τώρα είμαι χαρούμενος! Έφτασα σπίτι με ασφάλεια, το ψυγείο μου είναι ευχαριστημένο. Προσοχή στις κάμερες!”

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 11:03 pm


Η Καβάλα γιορτάζει την Αγία Λυδία, τη γυναίκα που βάφτισε ο Απόστολος Παύλος - Η ιστορία της

Η Καβάλα και η ευρύτερη περιοχή της έχει το μοναδικό προνόμιο και την εξαιρετική τιμή να αναφέρεται ιστορικά στο ιερό βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων, ένα από βιβλία της Καινής Διαθήκης. 

 

Σε αυτό, ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς μεταφέρει και καταγράφει, εκτός πολλών άλλων, τα όσα συνέβησαν στην περιώνυμη αρχαία πόλη των Φιλίππων, όταν ο Απόστολος των εθνών Παύλος πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του επί ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους για να διαδώσει τη νέα θρησκεία και να κηρύξει το μήνυμα του Ευαγγελίου.

 

Ο Απόστολος Παύλος (με τους συνεργάτες του Τιμόθεο, Σίλα και Λουκά) αποβιβάζεται στο αρχαίο λιμάνι της Νεάπολης (σημερινή Καβάλα) και διά μέσου της Εγνατίας οδού φθάνει μέχρι τη φημισμένη πόλη των Φιλίππων. Εκεί δεν μεταφέρει μόνο το μήνυμα του Ευαγγελίου αλλά βαφτίζει και τη Λυδία, την πρώτη Ελληνίδα και Ευρωπαία γυναίκα που ασπάστηκε τον χριστιανισμό.

 

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη αυτής της ξεχωριστής γυναίκας, της Λυδίας της Φιλιππησίας ή αλλιώς της Λυδίας της πορφυροπώλιδος (από το επάγγελμά που ασκούσε, εμπορεύονταν την πορφύρα).

 

Η Λυδία ή Φιλιππησία ή αλλιώς η Λυδία η πορφυροπώλις (από το επάγγελμά της που εμπορεύονταν, την πορφύρα) από τα Θυάτειρα της Μικράς Ασίας (πολύ αργότερα η εκκλησία την ανακήρυξη αγία και της έδωσε τον τίτλο της ισαπόστολου), είναι η θεοσεβής γυναίκα που σύμφωνα με τις γραφές βαφτίστηκε από τον Απόστολο Παύλο, μαζί με όλη την οικογένειά της, στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού. Ο ποταμός αυτός βρίσκονταν έξω από τα τοίχοι της πόλης των Φιλίππων.

 

 

Ένας μνημειακός ναός - βαπτιστήριο

 

Σε αυτό τον τόπο, ελάχιστα μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ξεκίνησε από τον μακαριστό μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Αλέξανδρο η κατασκευή ένας μνημειώδους ναού - βαπτιστηρίου, που στην πορεία των χρόνων μετατράπηκε σε λατρευτικό κέντρο, όπου συρρέουν χιλιάδες χριστιανοί όλων των δογμάτων για να τον επισκεφτούν, να προσευχηθούν, να θαυμάσουν το μοναδικής αισθητικής φυσικό κάλλος, να πάρουν λίγο νερό από τον Ζυγάκτη και να γυρίσουν νοερά το χρόνο πίσω, σε εκείνες τις μοναδικές στιγμές της παρουσίας του Παύλου στην περιοχή αυτή.

 

Ο ιερός ναός - βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας αποτελεί σήμερα ένα σύγχρονο μνημείο αρχιτεκτονικής, ένα εντυπωσιακό καμβά της ψηφιδωτής τέχνης που συμπληρώνεται από τα μοναδικά έγχρωμα βιτρό. 

 

Στο μέσον αυτού του ιδιαιτέρου και ξεχωριστού ναού δεσπόζει μια μαρμάρινη κολυμπήθρα που σε συνδυασμό με τη μαρμάρινη επένδυση όλου του κτίσματος προσδίδει στο οικοδόμημα ένα τόνο βυζαντινής μεγαλοπρέπειας.

 

Ο εξωτερικός περίβολος είναι εξίσου εντυπωσιακός. Εκεί υπάρχει το υπαίθριο βαπτιστήριο κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια και τις οξείες, δίπλα στα τρεχούμενα γάργαρα νερά, μέσα σε μια κατάφυτη έκταση όπου το φυσικό και το αρχαίο κάλλος δένουν αρμονικά και συναρπάζουν τον επισκέπτη.

 

Αυτό το υπαίθριο βαπτιστήριο, στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού, έγινε τόπος προσευχής για χριστιανούς από όλο τον κόσμο (κυρίως καθολικούς και προτεστάντες). Τον επισκέπτονται, τελούν ποικίλες λατρευτικές εκδηλώσεις, προσεύχονται και δοξολογούν το Θεό που τους αξίωσε να έρθουν στον δεύτερο Ιορδάνη, όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν.

 

 

Η ανάδειξη από τον μακαριστό μητροπολίτη Προκόπιο

 

Η ανάδειξη και η προβολή του βαπτιστηρίου της Αγίας Λυδίας οφείλεται εν πολλοίς στον επί σαράντα έτη μακαριστό μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιο που κατάφερε μέσα από δράσεις να τον καθιερώσει ως ένα τόπο ιερό με παγκόσμια διάσταση, όπως άλλωστε είναι και η διδασκαλία του Χριστιανισμού. 

 

Κόσμησε το εσωτερικού του ναού με περίτεχνα ψηφιδωτά έργα, όλα δημιουργίες του διακεκριμένου αγιογράφου και τεχνίτη Βλάση Τσοτσώνη.

 

Θαυμασμό στον επισκέπτη προκαλεί η ψηφιδωτή αναπαράσταση της βάπτισης του Ιησού στον εσωτερικό τρούλο του ναού, αλλά και το ψηφιδωτό δάπεδο στο νάρθηκα με τις περιοδείες τους Απόστολου Παύλου. Μπαίνοντας στο ναό ο επισκέπτης νιώθει την αίσθηση του κρύου, την αίσθηση του νερού να κυριαρχεί.

 

Ο αείμνηστος μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος καθιέρωσε τις ομαδικές βαπτίσεις ενηλίκων στα νερά του Ζυγάκτη ποταμού και είναι αυτός που ολοκλήρωσε την κατασκευή και τον εξοπλισμό του συνεδριακού κέντρου πλησίον του βαπτιστηρίου.

 

Σήμερα το πρωί, μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε παρουσία πλήθος κόσμου στον περικαλλή ιερός ναό - βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος τέλεσε μέσα σε κλίμα συγκίνησης και βαθιάς κατάνυξης την βάφτιση τεσσάρων ενηλίκων που ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό.

 

Από κάθε άποψη ο ναός - βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, 20 χλμ, δυτικά από την πόλη της Καβάλας, αποτελεί ένα σύγχρονο μνημείο, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πλούσια ιστορίας της αρχαίας πόλης των Φιλίππων που πρώτη στον τότε γνωστό κόσμο δέχθηκε το κήρυγμα του Ευαγγελίου από τον Παύλο. 

 

Είναι ένα μικρό θαύμα της φύσης μέσα στο οποίο ο επισκέπτης νιώθει την γαλήνη ακούγοντας μόνο το θρόισμα των φύλλων και το κελάρυσμα του νερού.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 10:54 pm


Το 6ο Φεστιβάλ παράδοσης Θάσου έρχεται στις 24 και 25 Μαΐου

Το Φεστιβάλ παράδοσης Θάσου επιστρέφει για μία ακόμη χρονιά και θα γίνει το διήμερο 24-25 Μαΐου.

 

Το Φεστιβάλ άρχισε το καλοκαίρι του 2017 με τη πρωτοβουλία και την ευθύνη του Κέντρου Λαογραφικών Ερευνών (ΚΕ.Λ.Ε.).

 

Το ΚΕ.Λ.Ε. αποτελεί φορέα πολιτισμού απο το 1995 με δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου, έρευνα και διάδοση της ελληνικής λαογραφίας και παράδοσης σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

 

Την κίνηση από την αρχή στήριξαν τοπικοί Σύλλογοι και φορείς του νησιού και ιδιαίτερα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων "Το Κάστρο".

 

 

Δείτε τις συμμετοχές του φεστιβάλ

 

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 10:42 pm


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας