Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Φλώρινας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΝΕ ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Φλώρινας για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

 


Στις 19 Μαΐου 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα για να επιβλέψει ο ίδιος την ολοκλήρωση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Το 1994, κατόπιν εισήγησης του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη 19η Μαΐου ως «Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο», εγκαινιάζοντας την τιτάνια προσπάθεια αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας από όλα τα Κράτη-Μέλη του ΟΗΕ.


Ο Ποντιακός Ελληνισμός θρήνησε τότε 353.000 νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους από τις υπερδισχιλιετείς πατρογονικές τους εστίες. Οι Πόντιοι έγιναν η έμπνευση για όλους εμάς ώστε να διατρανώσουμε την αταλάντευτη θέση μας ότι στο Σύγχρονο κόσμο δε θα υπάρχει πουθενά το περιθώριο για να ανεχθούμε καμία κρατική εγκληματικότητα που θα τροφοδοτεί Γενοκτονίες. 
Ποτέ ξανά!!

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 1:43 am


Γ. Αμανατίδης : "..Αναγκαστική λήψη μέτρων μη κυκλοφορίας για 1,5 μήνα για την ολοκλήρωση της του έργου αποκατάστασης στην Τ.Κ Πισοδερίου " (VIDEO)



ρεπορτάζ : Κώστας Τρύφων 
 

Συνάντηση με τους κατοίκους των Πρεσπών είχε ο Περιφερειάρχης Γ. Αμανατίδης την Παρασκευή 17 Μάϊου στις 7 το απόγευμα  για την πορεία εξέλιξης των έργων αποκατάστασης τόσο στην Τ.Κ Πισοδερίου όσο και στο 12ο χιλ Φλώρινας - Βίγλας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Παλιού Δημαρχείου  με την παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Αθανασίου Τάσκα ,του Δημάρχου Πρεσπών ,του Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών έργων της Περιφέρειας αλλά και των τεχνικών της που έχουν αναλάβει τις μελέτες και την επίβλεψη για την ολοκλήρωση των δύο έργων.

Παρών επίσης ήταν και ο ανάδοχος του έργου ο οποίος ήδη έχει εγκατασταθεί και ξεκινήσει εργασίες προετοιμασίας.

Γ. Αμανατίδης : "..Αναγκαστική λήψη μέτρων μη κυκλοφορίας για 1,5 μήνα για την ολοκλήρωση της του έργου αποκατάστασης στην Τ.Κ Πισοδερίου " 

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Γ. Αμανατίδης ζητείται η κατανόηση των κατοίκων των Πρεσπών για την ταλαιπωρία που θα έχουν για 1,5 μήνα περίπου αφού θα κλείσει εντελώς η κυκλοφορία λόγω εγκατάστασης μεγάλων μηχανημάτων στην Τ.Κ Πισοδερίου ενώ έχει προβλεφθεί και δημιουργηθεί για άμεση ανάγκη εργοταξιακός δρόμος που παρακάμτει το Πισοδέρι για οχήματα όπως οδικές βοήθειες , πυροσβεστικά, ασθενοφόρα , κ.λ.π. αλλά και για πολίτες που θα κινηθούν με δική τους ευθύνη.

...δεσμευόμαστε πως οι εργασίες θα προχωρήσουν με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό παράλληλα και στις δύο κατολισθήσεις 

Σημαντικό είναι όπως δήλωσε ο κ. Αμανατίδης πως το έργο έχει χρονικό ορίζοντα παράδοσης γύρω στα τέλη Αυγούστου και πως είναι το ταχύτερο έργο χρονικά που γίνεται.










Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 12:47 am


Ξεκινούν οι δράσεις του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Φλώρινας για τον μήνα Μάιο

 


Ξεκινούν οι δράσεις του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Φλώρινας για τον μήνα Μάιο

 

Η αρχή γίνεται στην κοινότητα Παπαγιάννη, όπου τη Δευτέρα 20 Μαΐου, ώρα 10:30 π.μ., έχει προγραμματιστεί ενημερωτική συνάντηση με μαθητές και εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου για την έννοια και τις αξίες του Εθελοντισμού στην εκπαίδευση και την τοπική κοινωνία.

Μετά την ενημέρωση των μαθητών θα ακολουθήσουν δεντροφυτεύσεις και ανθοφυτεύσεις σε χώρους του Γυμνασίου, που θα επιβλέπουν εθελοντές φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής, οι οποίοι θα παρέχουν και τις χρήσιμες επιστημονικές πληροφορίες για τη διαδικασία των φυτεύσεων.

Επόμενη στάση των δράσεων η κοινότητα Αμμοχωρίου, όπου την Πέμπτη 23 Μαΐου στις 08:30 π.μ., με την καθολική συμμετοχή όλων των σχολικών μονάδων της κοινότητας, θα πραγματοποιηθεί καθαριότητα δημοσίων χώρων, δεντροφυτεύσεις και ανθοφυτεύσεις, υπό την επίβλεψη εθελοντών φοιτητών της Γεωπονικής Σχολής, σε σχολεία και σε κεντρικά σημεία της κοινότητας.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι παραπάνω εθελοντικές δράσεις προέκυψαν μετά από εκτενείς συζητήσεις με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, τους συλλόγους διδασκόντων, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και σε αγαστή συνεργασία με τους προέδρους των κοινοτήτων.

Ο κύκλος των εθελοντικών δράσεων για τον μήνα Μάιο, κλείνει με την καθιερωμένη πια δράση εθελοντισμού που διοργανώνει και υποστηρίζει κάθε χρόνο γενναιόδωρα η εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος Φλώρινας.

Η φετινή εθελοντική δράση με μέγα χορηγό την εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος Φλώρινας και ενεργούς συμμετέχοντες τους εργαζόμενους της εταιρείας, έχει ως επίκεντρο το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Με κοινή απόφαση των διοργανωτών, ως χώρος δράσης επιλέχθηκε για φέτος, το ΚΕΦΙΑΠ Φλώρινας, όπου εξυπηρετούνται Άτομα με Αναπηρία της εν λόγω δομής καθώς και άτομα του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ του Δήμου Φλώρινας.

Με την έγκριση της διοίκησης του Γ.Ν. Φλώρινας και σε συνεννόηση με τη διευθύντρια της δομής θα γίνουν στον αύλειο χώρο εθελοντικές εργασίες συντήρησης, καθαριότητας, καλλωπισμού και ανθοφυτεύσεις.

Η εθελοντική δράση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Μαΐου και ώρα 09:00' στον αύλειο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ.

Είναι προφανές ότι στις παραπάνω δράσεις κάθε συμμετοχή, κάθε «χέρι βοηθείας», είναι σημαντικό και ενισχύει ακόμη περισσότερο το διαρκώς αναπτυσσόμενο εθελοντικό κίνημα του τόπου μας.

Σας περιμένουμε όλους!

Πάμε ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ;!

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 6:38 pm


Μήνυμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α΄θμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας για την ημέρα μνήμης των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΘΕΜΑ : «ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ»


Η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού που εξοντώθηκαν συστηματικά, βασανίστηκαν με απάνθρωπο και αποτρόπαιο τρόπο. Είναι ημέρα μνήμης της εξολόθρευσης και του αφανισμού των δικών μας ανθρώπων, των γονιών μας, των παππούδων μας, που χάθηκαν, που σφαγιάστηκαν, που απαγχονίστηκαν, που μαρτύρησαν, που ξεριζώθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες. Τελικά όσοι επέζησαν, πήραν το δρόμο της προσφυγιάς αναζητώντας μια ζεστή αγκαλιά, σε μια νέα Πατρίδα.Αυτή η χιλιοτραγουδισμένη Πατρίδα ζει μέσα μας.

Όχι πια άλλες χαμένες Πατρίδες!!

Είναι χρέος όλων μας να διαφυλάξουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και να συνεχίσουμε τη διεκδίκηση για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.

Δεν θα ξεχάσουμε μέχρι οι 353.000 ψυχές που έχασαν την ζωή τους σε μια από τις πιο βάρβαρες περιόδους της ιστορίας να δικαιωθούν.

                                             Αιωνία τους η μνήμη!!!

 

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

 

 

 

         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΩΜΑΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

 

 

 

        ΜΑΖΑΡΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 6:21 pm


Συλλυπητήριο της ΝΕ ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Φλώρινας για την εκδημία του Σάββα Διαφωνίδη.



Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε τον σύντροφο Σάββα Διαφωνίδη.
Ο Σάββας υπηρέτησε με ζήλο και συνέπεια το ΠΑΣΟΚ και ήταν πάντα παρών σε όλους τους αγώνες.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 2:13 pm


Νίκος Ανδρουλάκης από Φλώρινα: Ζητώ την εμπιστοσύνη σας και όχι μόνο δεν θα σας απογοητεύσουμε, αλλά θα σας δώσουμε ηχηρή ελπίδα για το μέλλον


  Την πόλη της Φλώρινας επισκέφθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 17 Μαΐου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί ανά την επικράτεια εν όψει των ευρωεκλογών.

Αρχικά, ο κ. Ανδρουλάκης συναντήθηκε με κομματικά στελέχη, το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας και εν συνεχεία επισκέφθηκε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης όπου ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. Ανδρέα Τσώκα για τη λειτουργία του και τις εκθέσεις που φιλοξενεί και συναντήθηκε με Φλωρινιώτες καλλιτέχνες.

Ακολούθως, μετέβη στην παραποτάμια περιοχή της Φλώρινας όπου πραγματοποίησε ανοιχτή πολιτική ομιλία παρουσία δεκάδων μελών και φίλων του κινήματος. Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: “Συνεχίζουμε τον αγώνα μας εδώ από τη Φλώρινα, τη Δυτική Μακεδονία, έναν αγώνα που έχει έναν ακόμα σταθμό την 9η Ιουνίου, έναν σταθμό που είμαι σίγουρος ότι και αυτός θα είναι νικηφόρος. Η πατρίδα μας χρειάζεται την 9η Ιουνίου το βράδυ να έχει ισχυρή και σοβαρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση που θα είναι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας και το μόνο κόμμα που μπορεί να ανοίξει την πόρτα εξόδου από το Μέγαρο Μαξίμου για τον κ. Μητσοτάκη είναι το ΠΑΣΟΚ, γιατί το ΠΑΣΟΚ ξέρει να νικάει τη συντήρηση.

Όλοι πολύ καλά γνωρίζετε τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Μόνο εμείς με τις πρωτοβουλίες μας φέραμε πλήγματα σε μία πολιτική που υποτιμά και περιφρονεί τα πραγματικά και μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Το καλοκαίρι του 2022 το μισό Μαξίμου πήγε σπίτι του. Πριν από λίγες εβδομάδες με την πρόταση δυσπιστίας, με δική μου πρωτοβουλία, πάλι το μισό Μαξίμου πήγε σπίτι του. Στις εθνικές εκλογές έλεγαν ότι θα είμαστε μονοψήφιοι και το ΠΑΣΟΚ αύξησε τα ποσοστά του, με ισχυρό λόγο, με ανανέωση, με σοβαρότητα και βέβαια στις αυτοδιοικητικές εκλογές που οι δικές μας επιλογές νίκησαν όλους τους μεγάλους δήμους. Τα λέω αυτά γιατί ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα των ευρωπαϊκών εκλογών μπορεί ανοίγοντας τον διάλογο με προοδευτικές δυνάμεις από το κέντρο, την κεντροαριστερά, την αριστερά, να φτιάξει ένα μέτωπο απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση, ένα κλειστό σύστημα εξουσίας γύρω από τον Πρωθυπουργό. Αξίζει την 9η Ιουνίου να στείλετε ισχυρό μήνυμα αποδοκιμασίας, εμείς θα μπούμε φραγμός στην αλαζονεία και αυτή τη συμπεριφορά που περιφρονεί τα προβλήματά σας”.

Στη συνέχεια έκανε εκτενή αναφορά στην οικονομία, στην κοινωνική πολιτική, στην υγεία και στην ακρίβεια, ενώ μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε είναι η μείωση του ΦΠΑ, η βιώσιμη ανάπτυξη, ο ποιοτικός τουρισμός και η τουριστική ανάπτυξη, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε επίσης για τα Τέμπη, καθώς και τις σχέσεις με την Τουρκία και το ζήτημα της Μονής της Χώρας, ενώ παράλληλα περιέγραψε τους στόχους του που είναι η αναγέννηση ενός ισχυρού συστήματος υγείας, η ισχυρή δημόσια παιδεία όλων των βαθμίδων, οι κανόνες στην αγορά και η ανταγωνιστική παραγωγική βάση. “Ζητώ την εμπιστοσύνη σας και όχι μόνο δεν θα σας απογοητεύσουμε, αλλά θα σας δώσουμε ηχηρή ελπίδα για το μέλλον” τόνισε με έμφαση καταλήγοντας.

 

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 2:06 pm


Μητροπολίτης Ειρηναίος: “Θα έχουμε όλοι τη χαρά να ξαναλειτουργήσουμε μέσα στον Ναό της Αγίας Παρασκευής”

 


 

ρεπορτάζ - φώτο και βίντεο : Εβελίνα Αρειστείδου | florinapress.gr


 Ευχάριστα νέα για το μέλλον του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής, που είχε «χτυπηθεί» από τον σεισμό της 9ης Ιανουαρίου 2022, ανακοίνωσε ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος στη διάρκεια του κηρύγματος του για τον εορτασμό της Παναγίας Πελαγονίτισσας.

Ειδικότερα, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε πως μετά από συνεργασία του με τοπικούς φορείς, τον βουλευτή Στ. Παπασωτηρίου και τον δήμαρχο Φλώρινας Β. Γιαννάκη τους οποίους και ευχαρίστησε, έχει ξεκινήσει η σύνταξη μελέτης που θα κατατεθεί σε ειδική υπηρεσία μέχρι το τέλος του 2024 και αν όλα πάνε καλά, τον Μάρτιο του 2025 θα ξεκινήσουν οι εργασίες στον Ναό.

Η μελέτη είναι πολυεπίπεδη και περιλαμβάνει πολλές εν μέρει μελέτες (στατικές, αρχιτεκτονικές, εδαφολογικές) ενώ όπως τόνισε ο κ. Ειρηναίος θα ελεγχθούν μέχρι και τα θεμέλια, καθώς πέρα από τη μεγάλη επιφάνεια και το ύψος, υπάρχουν τραγικά λάθη σε ό,τι αφορά την ανοικοδόμηση του Ναού.

Το κόστος των εργασιών, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, είναι αρκετά υψηλό και θα απαιτηθεί η συμβολή φορέων και κατοίκων.

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 2:00 pm


Μήνυμα της Βουλεύτριας Φλώρινας της Νέας Αριστεράς Π. Πέρκα για την 19η Μάη – Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

 


Μήνυμα της Βουλεύτριας Φλώρινας της Νέας Αριστεράς Π. Πέρκα για την 19η Μάη – Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

 

Την 19η Μάη του 1919 ολοκληρώνεται το σχέδιο εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου και ξεριζώνονται από τις πατρογονικές τους εστίες χιλιάδες αθώα θύματα του εθνικισμού των Νεότουρκων. 105 χρόνια μετά ανακαλούμε τα πιο στυγνά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα τάγματα εργασίας,  τους διωγμούς, τα βασανιστήρια, τις κακουχίες και τα προσφυγικά κύματα για την επιβίωση από τις δολοφονίες και τις θανατώσεις.

Η διατήρηση της μνήμης έναντι της λήθης οδήγησε χιλιάδες ξεριζωμένες και ξεριζωμένους Πόντιους να συμβάλλουν τα μέγιστα στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, στις Τέχνες και τα Γράμματα αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου και ως πρόσφυγες να γίνουν μοχλός της χώρας μας για προκοπή και κοινωνική ευημερία. Ο ποντιακός προσφυγικός πληθυσμός αφού αρχικά βίωσε το δράμα του διωγμού από τον τόπο του, υπέστη όλη την κακουχία της εγκατάστασης και της δημιουργίας από την αρχή. Η νοσταλγία της πατρίδας, το βίωμα της διάκρισης, του κοινωνικού ρατσισμού, των ξερονησιών της κάθαρσης επίσης καταγράφεται ως θέση του πρόσφυγα στην Ελλάδα του 20ου αιώνα και γίνεται «πείσμα» για ζωή, αγώνας για κοινωνική καταξίωση με περηφάνια και ελπίδα για πρόοδο.  

Σήμερα, στη γειτονιά μας εξελίσσεται και πάλι ένα ακραίο σχέδιο εξόντωσης. Μια ακόμα Γενοκτονία, όπου χιλιάδες παιδιά, μητέρες και άμαχοι πολίτες της Παλαιστίνης βρίσκονται κάτω από τους διαρκείς βομβαρδισμούς της πολεμικής μηχανής του Κράτους του Ισραήλ. Σε μια λωρίδα γης δολοφονούνται αθώες ψυχές, ένα ολόκληρο κράτος εξοντώνεται για το αίτημα του λαού του να ζει με ελευθερία στον τόπο του.

Έτσι κι εμείς, τιμώντας το ιστορικό μας παρελθόν και την συλλογική μας συνείδηση, στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας δίνοντας καθαρές απαντήσεις και απαίτηση για Ειρήνη, Δημοκρατία, Ελευθερία. Ας είναι η σημερινή ημέρα μια μεγάλη υπενθύμιση της διαρκούς εγρήγορσης της ανθρωπότητας για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφύλαξης της Ειρήνης.

Θυμόμαστε με πόνο την Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και στρέφουμε το βλέμμα μας στα νέα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, διεκδικώντας δικαίωση για όλα τα παλαιότερα.

 

Η Βουλεύτρια Φλώρινας

Γραμματέας της ΚΟ της Νέας Αριστεράς

 

Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 12:35 pm


Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Αθανάσιου Τάσκα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

 


Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη ΦλώριναςΑθανάσιου Τάσκα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

 

Η 19η Μαΐου,ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ανακαλεί στη συλλογική ιστορική μας μνήμη ένα από τα πιοαποτρόπαια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η διαρκής και αδιάλειπτη εκπλήρωση και αυτού του χρέους μνήμης έναντι των μαρτυρικών θυμάτων της γενοκτονίας δεν συνιστά, κατ' ουδένα τρόπο στάση εκδίκησης ή φανατισμού, αλλά ένδειξη στοιχειώδους σεβασμού της ανθρώπινης ύπαρξης και αναγνώρισης μίας ιστορικής αλήθειας που δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί.

Οφείλουμε να δικαιώσουμε τους χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες του Πόντου και να συνεχίσουμε την προσπάθεια αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τη διεθνή κοινότητα.

Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι η έσχατη πράξη αντίστασης απέναντι στην Παγκοσμιοποίηση και ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι ανάλογα εγκλήματα δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον.

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 11:22 am


Μήνυμα του Δημάρχου Φλώρινας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

 


Μήνυμα του Δημάρχου Φλώρινας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

 

Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού που εξοντώθηκαν με απάνθρωπο τρόπο και ξεριζώθηκαν αποτρόπαια από τις πατρογονικές τους εστίες. Ταυτόχρονα, εξαίρουμε το θάρρος και το μεγαλείο ψυχής όσων διασώθηκαν και συνέβαλαν τα μέγιστα στην κοινωνική και πολιτιστική ανόρθωση της Ελλάδας.

Η Γενοκτονία των Ποντίων κάθε χρόνο παραμένει όλο και πιο επίκαιρη. Οι Έλληνες του Πόντου, παρά τον βίαιο ξεριζωμό τους, κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανό τον πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα και να μεγαλουργήσουν όπου και αν έζησαν και ζουν.

Εθνικό και ιστορικό μας χρέος παραμένει η αναγνώριση της Γενοκτονίας από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Οφείλουμε να συνεχίσουμε, ως έθνος, τον αγώνα για την ηθική και όχι μόνο δικαίωση.

Το οφείλουμε στους 353.000 νεκρούς και στους χιλιάδες πρόσφυγες του Πόντου. Το οφείλουμε στην ίδια την Ιστορία.

Ας σκύψουμε, λοιπόν, το κεφάλι με σεβασμό στη μνήμη όσων ποτέ δεν το έσκυψαν υποταγμένοι.

 

Βασίλειος Νικ. Γιαννάκης
Δήμαρχος Φλώρινας

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 11:19 am


Μήνυμα Δημάρχου Αμυνταίου για τη Γενοκτονία των Ποντίων

 


Μήνυμα Δημάρχου Αμυνταίου για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Τον Φεβρουάριο του 1994, το Ελληνικό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και καθιέρωσε τη 19η Μαΐου ως ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας.

Οι Γενοκτόνοι δεν εξοντώνουν πληθυσμούς για κάτι που έκαναν, αλλά για κάτι που είναι. Και οι Έλληνες του Πόντου, ήταν Έλληνες και οι διάφορες μορφές βίας δεν αρκούσαν για να φέρουν τον πολυπόθητο – για τους σωβινιστές νεότουρκους- εκτουρκισμό. Τα ιστορικά στοιχεία είναι αδιάψευστα, οι αριθμοί τρομάζουν: 815 Κοινότητες, 1134 εκκλησίες και 960 σχολεία καταστράφηκαν, ενώ 353.000 κάτοικοι εσφάγησαν ή πέθαναν από τις κακουχίες και την πείνα.

Αυτή τη μέρα τα κεφάλια χαμηλώνουν. Τα μάτια δακρύζουν. Η πληγή ανοίγει ξανά.

Οι Έλληνες του Πόντου, με τον μαρτυρικό τους θάνατο στις πατρογονικές εστίες της γης του Πόντου και της Ιωνίας, άφησαν στην αχανή λεωφόρο του χρόνου ένα ανεξίτηλο στίγμα. Η ιστορική διαδρομή τους, η γεμάτη φως παρουσία τους μέχρι την αποφράδα εκείνη περίοδο, αλλά και η αναγέννησή τους στις νέες Πατρίδες, στέλνουν το μήνυμα της αξιοπρέπειας, της υπερηφάνειας και της αισιοδοξίας.

Η διατήρηση αλλά και η ενίσχυση της ιστορικής μνήμης, καθώς και ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, αποτελεί αυτονόητο χρέος όλων μας· ο ελάχιστος φόρος τιμής στους νεκρούς και στους πρόσφυγες της γλυκιάς πατρίδας του Πόντου.

Ιωάννης Λιάσης

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 11:01 am


Μήνυμα Βουλευτή Ν.Δ. Σταύρου Παπασωτηρίου για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

 


«Μήνυμα Βουλευτή Ν.Δ. Σταύρου Παπασωτηρίου για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου»

Η σημερινή ημέρα αποτελεί ημέρα μνήμης, τιμής και χρέους σε αυτούς τους ανθρώπους που εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές εστίες, εξοντώθηκαν με απάνθρωπο τρόπο, και όσοι επέζησαν, οδηγήθηκαν στην προσφυγιά και προσπάθησαν να αναστηθούν.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός, παρά τις κακουχίες και τις αντιξοότητες, κατάφερε με αξιοπρέπεια να καταστεί ένα ιδιαίτερα δυναμικό κομμάτι της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της σύγχρονης Ελλάδας.

Αδιαμφισβήτητα οφείλουμε τη διεθνοποίηση του γεγονότος, την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας και την απονομή φόρων τιμής στους Έλληνες του Πόντου σε κάθε ευκαιρία.

                                                                                             

Σταύρος Γ. Παπασωτηρίου

Βουλευτής Ν.Δ. Π.Ε. Φλώρινας



Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 10:59 am


Ενημερωτική εκδήλωση για τον Θεσμό της Μαθητείας στο 1ο ΕΠΑ.Λ Φλώρινας




Ενημερωτική εκδήλωση για τον Θεσμό της Μαθητείας στο 
1ο ΕΠΑ.Λ Φλώρινας

Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Φλώρινας και το 1ο Ε.Κ. Φλώρινας σας προσκαλούν στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνουν με θέμα:

« Ο Θεσμός της Μαθητείας στο 1ο ΕΠΑ.Λ Φλώρινας»

που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 στην αίθουσα του Ξενοδοχείου Φαίδων

Ώρα : 6:30 μ.μ.

Ομιλητής : κ. Τζώγκας Βασίλης – Συντονιστής Μαθητείας του 1ου ΕΠΑΛ Φλώρινας

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει




Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 10:55 am


Συλλυπητήριο ψήφισμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας

 


Συλλυπητήριο ψήφισμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, μετά τη θλιβερή είδηση του θανάτου της Χριστίνας Νώτα, μητέρας του συνάδελφου και πρώην Διευθυντή Εκπαίδευσης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας Παναγιώτη Νώτα, αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:

1.Να εκφράσει τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά και στους οικείους της εκλιπούσης.

2.Να δημοσιεύσει το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο και στην ιστοσελίδα του Συλλόγου.

Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή της.

 

 

 

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΡΩΜΑΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ


Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΜΑΖΑΡΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2024 | 10:50 am


Ο.Ε.ΝΕ.Φ - Εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης στη Φλώρινα

 


Εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης στη Φλώρινα

 

Το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας - Όμιλος Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας και η ομάδα EPAS του 2ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας, γιορτάζοντας την Ημέρα της Ευρώπης, σας προσκαλούν στην κεντρική πλατεία της πόλης μας (Πλατεία Γεωργίου Μόδη -  Μεγ. Αλεξάνδρου 4-6) για μια πολύ όμορφη εκδήλωση που διοργανώνουν, το Σάββατο 18 Μαΐου 2024, με ώρα έναρξης 11:30 π.μ.

Η Ημέρα της Ευρώπης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου και σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν», με την οποία ο ΡομπέρΣουμάν διατύπωσε την πρότασή του για μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, ικανή να κάνει τον πόλεμο μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών αδιανόητο. Η πρόταση του ΡομπέρΣουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η 9η Μαΐου είναι και ημέρα νίκης κατά του ναζισμού και του φασισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας των λαών της Ευρώπης. Μία ημέρα όπου το σκοτάδι που είχε απλωθεί στη Γηραιά Ήπειρο έφυγε μία για πάντα. 

Αρχικά θα πραγματοποιηθούν σύντομοι χαιρετισμοί και έπειτα θα ακολουθήσει το διαδραστικό κομμάτι της εκδήλωσης με δράσεις/δραστηριότητες όπως επιδαπέδια παιχνίδια με τίτλο “Ευρωγνώστες” που αφορά σε γνώσεις και πληροφορίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οφέλη του Ευρωπαίου πολίτη, infokiosk για την ενημέρωση των νέων σχετικά με τις ευκαιρίες κινητικότητας τα προγράμματα Erasmus+ και European SolidarityCorps αλλά και σχετικά με την πληροφόρηση των νέων για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024, ώστε να αντιληφθούν την ιδιαίτερη αξία που φέρει η συμμετοχή τους στις Ευρωεκλογές του 2024 αλλά και να κατανοήσουν εις βάθος τον ρόλο και τις δημοκρατικές αξίες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα οι μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί του 2ου ΓΕΛ Φλώρινας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «EPAS: Σχολεία – Πρεσβευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», θα μοιράσουν ενημερωτικά φυλλάδια για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου αλλά και θα συνομιλήσουν με πολίτες της Φλώρινας, συμβάλλοντας ενεργά στην εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και κυρίως των νέων για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές του Ιουνίου 2024. 

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Όμιλος Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας  - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και η ομάδα EPAS του 2ου ΓΕΛ Φλώρινας, με την υποστήριξη του Δήμου Φλώρινας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του σχεδίου “Ενδυναμώνοντας τη Νέα Γενιά: Συμμετοχή των Νέων στις Ευρωπαϊκές Εκλογές” (YEEEs24)”. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος επιχορηγήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον τομέα της επικοινωνίας.

 

Μείνετε Συντονισμένοι!




Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 11:04 am


Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Φλώρινας

 


Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Φλώρινας

Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια της Χριστίνας Νώτα, μητέρας του πρώην αντιδημάρχου και δημοτικού συμβούλου Φλώρινας κ. Παναγιώτη Νώτα.

Η εκλιπούσα υπήρξε μια υποδειγματική σύζυγος, μητέρα και γιαγιά. Στην οικογένεια και στους οικείους της εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια.

Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή της.

 

Βασίλης Νικ. Γιαννάκης
Δήμαρχος Φλώρινας

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 11:01 am


Εκδήλωση για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στον Λευκώνα Πρεσπών


Ο Δήμος Πρεσπών, η Τοπική Κοινότητα και ο Πολιτιστικός - Εξωραϊστικός Σύλλογος Λευκώνα Πρεσπών, σας προσκαλούν στην τελετή για τα αποκαλυπτήρια μνημείου αφιερωμένο στην μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την Κυριακή 19 Μαΐου, στις 11.00 π.μ., στην κοινότητα Λευκώνα. 

Θα προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της γενοκτονίας, στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα, στην πλατεία του χωριού. 

 H 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί από το 1994, με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. 
Στις 19 Μαΐου 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ ξεκίνησε στην Σαμψούντα τη δεύτερη φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Υπολογίζεται ότι, μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, περίπου 353.000 Ελληνοπόντιοι έχασαν τη ζωή τους.






Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 10:59 am


ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Όλοι έτοιμοι στον Αμύντα Αμυνταίου για το ντέρμπι με τους Πόντιους Κιλκίς

 


ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Όλοι έτοιμοι στον Αμύντα Αμυνταίου για το ντέρμπι με τους Πόντιους Κιλκίς

Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία του Αμύντα Αμυνταίου για τοναγώνα χάντμπολ με τους Πόντιους Κιλκίς, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 και ώρα 17:30 στο ΔΑΚ Αμυνταίου και θα κρίνει ποια από τις δύο ομάδες θα προβιβαστεί στην Α2 Εθνική Κατηγορία.

Ο προπονητής του Αμύντα Δημήτρης Πασιαλής  κράτησε κλειστά τα χαρτιά του αναφορικά με το αγωνιστικό πλάνο που θα ακολουθήσει στον Κυριακάτικοαγώνα.

Στον αντίποδα οι Πόντιοι Κιλκίς θα κυνηγήσουν με τη σειρά τουςτη νίκη, ώστε να εξαντλήσουν τις πιθανότητες που έχουν για άνοδο στην Α2 Εθνική.

Η τελευταία προπόνηση κύλησε χωρίς προβλήματα για τους παίκτες του Αμύντα, οι οποίοι δήλωσαν αισιόδοξοι τόσο για την έκβαση του ντέρμπι, όσο και για την ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα τους.

Την αναμέτρηση θα διευθύνουν οι κύριοι Διονύσιος Νικολαΐδης και Νικόλαος Λινάρδος, με παρατηρητή τον κύριο Γεώργιο Μπουγιάκα.

https://www.youtube.com/watch?v=CU26_vWammg

 

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 10:56 am


Δ.Ε.Ε.Π. Φλώρινας - Επίσκεψη Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Φλώρινα την Τρίτη 21/5/2024

 


Την Τρίτη 21/5/2024 και ώρα 5:30μμ στο καφέ «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» (Π. Μελά 58) στον πεζόδρομο της Φλώρινας θα παραβρεθεί ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Το ισχυρό μήνυμα νίκης της 9ης Ιουνίου έρχεται  από κάθε γωνιά της πατρίδας μας και από τη Φλώρινα.

Καλούμε τις Φλωρινιώτισσες και τους Φλωρινιώτες στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για να διατρανώσουμε τον άρρηκτο  δεσμό μας με τη ΝΔ και να επιβεβαιώσουμε τη μεγάλη μας νίκη στις ευρωεκλογές.


     Για το Γραφείο Τύπου της Δ.Ε.Ε.Π. Φλώρινας

Η υπεύθυνη Τομέα Δημοσίων Σχέσεων Τύπου και ΜΜΕ

Τσουμίτα Μαρία





Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 10:54 am


Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Αμυνταίου - Πρόσκληση σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα την ΣYNΔEΔEMENH ENIΣXYΣH APABOΣITOY

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 Καλούνται όλοι οι παραγωγοί που αντιμετώπισαν πρόβλημα με την πληρωμή της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης Αραβόσιτου να συμμετάσχουν στην ανοιχτή συζήτηση με θέμα την ΣYNΔEΔEMENH ENIΣXYΣH APABOΣITOY που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 20/5/2024 στις 10:00 π.μ. στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (Α.Σ.Ε.Π.Α.).

 

 

Γραφείο Τύπου

Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αμυνταίου

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 10:39 am


Η «Κοινωνική Αντιπολίτευση» ως ..planB!!! (γράφει ο Πέτρος Μπερμπερίδης)

 


Η «Κοινωνική Αντιπολίτευση» ως ..planB!!!

Ο ρόλος της αντιπολίτευσης ακόμα και στην Αυτοδιοίκηση είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν της Δημοτικής Αρχής, καθώς οφείλει να ασκεί έλεγχο, να επισημαίνει τις παραλείψεις, να «αφουγκράζεται» τις τοπικές κοινωνίες και να καταθέτει στοχευμένες προτάσεις. 

Η θεσμική αντιπολίτευση δεν μπορεί να επενδύει απλώς στην διαμαρτυρία και να φωνάσκει στην πρώτη αστοχία που θα εντοπίσει μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους δικαιολογώντας έτσι τον ρόλο της.
Στον Δήμο Αμυνταίου είναι γεγονός πως έχουμε μια αριθμητικά «μικρή» αντιπολίτευση. Παρατηρούμε πως η αντιπολιτευτική της τακτική προσεγγίζεται αμυντικά με κάποιες επιθετικές εξάρσεις.

 Συμπληρωματικά όμως έρχεται η ίδια η κοινωνία του Δήμου μας να εκφράσει τη γνώμη της, να αντιπαρατίθεται στις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής και να αντιδρά τεκμηριωμένα καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο την έλλειψη πολυπρόσωπης αντιπολίτευσης.

Έτσι λοιπόν, ο νέος όρος που έχει εισαχθεί στην πολιτική μας ζωή, η κοινωνική αντιπολίτευση, λειτουργεί στον Δήμο μας ως δεξαμενή αυτοδιοικητικής σκέψης και μάλιστα με γρήγορα αντανακλαστικά και με μοναδική επιδίωξη την ανάδειξη μείζονων προβλημάτων της καθημερινότητας αλλά και πιο επιφανειακών ελάσσονος σημασίας. 

Η Δημοτική Αρχή μπορεί στα Δημοτικά Συμβούλια να υποβαθμίσει ή να αποδομήσει την τοποθέτηση των Δημοτικών Συμβούλων αλλά δεν μπορεί να πράξει το ίδιο με τις απόψεις των πολιτών.
Η αποκάλυψη ενεργειών της Δημοτικής Αρχής που προκαλούν το γενικό αίσθημα και η ανάδειξή τους είτε με τις τοποθετήσεις πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο είτε με την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν καλοπροαίρετη πίεση στοχεύοντας στη βελτίωση του έργου των Διοικούντων.
Συμπερασματικά λοιπόν, η «συνοδοιπορία» της θεσμικής αντιπολίτευσης με την «κοινωνική αντιπολίτευση», χωρίς την ταύτισή τους σε ιδέες ή αντιλήψεις, σίγουρα θα λειτουργήσει θετικά υπέρ της ανάπτυξης του Δήμου μας σε όλους τους τομείς και κυρίως στην αλλαγή νοοτροπίας των ανθρώπων που βρίσκονται σε θέση ευθύνης. 

ΥΓ1: Με την λήξη της θερμαντικής περιόδου για την ΔΕΤΕΠΑ και καθώς οδεύουμε στο τέλος του δεύτερου τριμήνου της οικονομικής χρήσης,  με αγωνία περιμένουμε να δούμε αν στέφθηκε με επιτυχία η πολιτική επιλογή για την αύξησης της τιμής.
ΥΓ2: Η Τοπική Κοινότητα Ξινού Νερού δεν έχει πλέον απορίες για την πορεία της επιχείρησης «ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ»; «Σιδερώστε» πάλι τα πανό σας γιατί τα «παιδιά της αλλαγής» τα αλλάζουν όλα… διακριτικά και αθόρυβα!!! 

Με εκτίμηση,
Πέτρος Γ. Μπερμπερίδης

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 10:30 am


ΕΠΟ: Σχολή Προπονητών UEFA B το καλοκαίρι σε ΕΠΣ Φλώρινας και ΕΠΣ Καστοριάς




Σας ενημερώνουμε ότι ανακοινώθηκε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ΕΠΟ https://www.epo.gr/News.aspx?a_id=53609&NewsType=21 η λειτουργία κοινής σχολής προπονητών UEFA Β σε ΕΠΣ Φλώρινας και ΕΠΣ Καστοριάς.

Η 1η φάση θα πραγματοποιηθεί στην ΕΠΣ Καστοριάς από 24 έως 30/6/2024 (η 2η φάση στην ΕΠΣ Φλώρινας και η 3η στην ΕΠΣ Καστοριάς). Τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθούν από τους επικεφαλής της Εκπαιδευτικής Ομάδας οι οργανωτικές λεπτομέρειες.

Για εκδήλωση ενδιαφέροντος, συμμετοχή, δικαιολογητικά κλπ. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ.

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 10:14 am


Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για να αποζημιωθούν οι δενδροκαλλιεργητές κερασιών, μηλιών και αμυγδαλιών στην περιοχή της Εορδαίας της Π.Ε. Κοζάνης και Αμυνταίου της Π.Ε. Φλώρινας για τις ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών.

 


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα: Να αποζημιωθούν οι δενδροκαλλιεργητές κερασιών, μηλιών και αμυγδαλιών στην περιοχή της Εορδαίας της Π.Ε. Κοζάνης και Αμυνταίου της Π.Ε. Φλώρινας για τις ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών.

 

Εκτεταμένες ζημιές έχουν προκληθεί στις κερασιές, τις μηλιές και τις αμυγδαλιές στην περιοχή της Εορδαίας της Π.Ε. Κοζάνης και στην περιοχή του Αμυνταίου Π.Ε. Φλώρινας.

Συγκεκριμένα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, των έντονων βροχοπτώσεων του προηγούμενου διαστήματος και των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην συνέχεια, καθώς και της έντονης σκόνης δεν έγινε σωστή γονιμοποίηση κατά την ανθοφορία με αποτέλεσμα να προκύψει καρπόπτωση. Σε μερικές περιπτώσεις η ζημιά αγγίζει το 100%. Αυτό θα έχει ως συνέπεια σημαντικά μειωμένες αποδόσεις στην παραγωγή.

Σε συνάντηση που είχαν αγρότες της περιοχής με τον ΕΛΓΑ Κοζάνης, ενημερώθηκαν ότι ο Οργανισμός είναι ενήμερος για τις ζημιές και ότι έχει πάει ενδεικτικά για αυτοψίες αλλά δεν μπορεί να βγάλει αναγγελίες ζημιών διότι δεν καλύπτονται τα αίτια από τον Κανονισμό του.

Σε αυτές τις συνθήκες, οι αγρότες των παραπάνω περιοχών βρίσκονται σε απόγνωση γιατί πρόκειται για συνεχόμενες ζημιές των τελευταίων χρόνων στην αναμενόμενη παραγωγή και στο εισόδημά τους. Οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν σε μια περίοδο που οι αγρότες είναι αντιμέτωποι με το υψηλό κόστος παραγωγής και ήδη έχουν κάνει το σύνολο των καλλιεργητικών εξόδων τους για την φετινή παραγωγή.

 Με βάση τα παραπάνω,  ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

- Να γίνει ολοκληρωμένη καταγραφή από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν.

- Να γίνει αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκής χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κ.λ.π.

 

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας



Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 10:10 am


Συνάντηση του Δημάρχου Φλώρινας με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας

 


Συνάντηση του Δημάρχου Φλώρινας με τον Πρόεδρο του 

Εργατικού Κέντρου Φλώρινας

 

Θέματα κοινού ενδιαφέροντος και συνεργασιών συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας κ. Κωνσταντίνο Σιάκο.

Η συνάντηση είχε ως στόχο να καταγραφούν και να οριοθετηθούν βασικοί στόχοι, όπως το ζήτημα της ανεργίας και η αντιμετώπισή του μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων.

Ένα ακόμα σημαντικό θέμα που συζητήθηκε ήταν η απολιγνιτοποίηση και οι επιπτώσεις της στην ευρύτερη περιοχή, ενώ εξετάστηκαν δράσεις και πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να δώσουν διεξόδους.

Και από τις δύο πλευρές υπήρξε η δέσμευση για συνέχιση των συναντήσεων, προκειμένου να υπάρχει διαρκής ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων.

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 10:07 am


Νομός Φλώρινας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Φλώρινας