Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Όταν το δημαρχείο της Καβάλας ήταν… σχεδόν παραλιακό

Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται σήμερα το δημαρχείο Καβάλας χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1890.

 

Ανήκε στον Ούγγρο καπνέμπορο βαρόνο Pierre Herzog.

 

Το 1937 αγοράστηκε από το Δήμο Καβάλας και μέχρι σήμερα λειτουργεί ως το δημαρχείο της πόλης.

 

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης, είναι ότι το 1890 που χρονολογείται το κτήριο, η Καβάλα ήταν αγνώριστη σε σχέση με σήμερα. 

 

Το σημερινό δημαρχείο, ήταν σχεδόν παραλιακό, πριν χτιστεί η οδός Ερυθρού Σταυρού και η οδός Εθνικής Αντιστάσεως, που πλέον χωρίζουν το κτήριο από τη θάλασσα.

 

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 10:40 pm


Ο Δήμος Καβάλας σε διακρατική συνάντηση στη Βαρκελώνη για τη διαχείριση των δασών - Φωτογραφίες

Στη δεύτερη διακρατική συνάντηση του έργου “DigiMedFor” που έγινε στη Βαρκελώνη, στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon, συμμετέχει ο Δήμος Καβάλας

 

Ο Δήμος Καβάλας έχει στόχο μέσω του προγράμματος αυτού, να αποκτήσει τεχνογνωσία και τεχνολογικά εργαλεία για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δημοτικών δασών αλλά και του αστικού πρασίνου. 

 

 

Σχετική ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει τα εξής:

“Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δεύτερη διακρατική συνάντηση του έργου “DigiMedFor” στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon. 

 

Η ομάδα έργου του Δήμου Καβάλας παρευρέθηκε στη διήμερη συνάντηση εκπροσωπούμενη από την Μαρία Κατσικάρη, συντονίστρια του έργου, και τον κ. Ανδρέα Ξηρό, δασολόγο-επιστημονικό υπεύθυνο για το έργο, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά σε τεχνικά workshops  και συσκέψεις αναφορικά με την πρόοδο των εργασιών του προγράμματος. 

 

Παράλληλα, είχαν και την ευκαιρία να επισκεφθούν το τοπικό δάσος, που αποτελεί την περιοχή εφαρμογής για την Βαρκελώνη.

 

 

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 

 

Το όραμα του Δήμου Καβάλας στο έργο DIGIMEDFOR είναι η απόκτηση τεχνογνωσίας και τεχνολογικών εργαλείων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δημοτικών δασών αλλά και του αστικού πρασίνου. 

 

Το δάσος της Λιμνιάς αποτελεί την πιλοτική περιοχή για τον Δήμο μας, όπου εφαρμόζονται ήδη οι προτεινόμενες από το πρόγραμμα τεχνολογικές λύσεις. Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα, αποτυπώθηκε η υφιστάμενη κατάσταση του δάσους με εναέρια drone και αναμένεαι και η επίγεια σάρωση με robot, καθώς επίσης συλλέγονται  και γεωδεδομένα με τεχνολογία AI που αναμένεται να αξιοποιηθούν για την προώθηση της βιωσιμότητας των Μεσογειακών δασών. 

 

Κατά την διήμερη διακρατική συνάντηση, η Καβάλα είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει λεπτομερώς τις έως τώρα δράσεις του Δήμου, με γνώμονα την εναρμόνισή τους με την ενιαία δασική και ψηφιακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την ανταλλαγή γνώσεων με τους υπόλοιπους εταίρους του έργου.

 

Ο Δήμος Καβάλας δεσμεύεται να συνεχίσει να υποστηρίζει και να προωθεί την καινοτομία και τη βιωσιμότητα στον τομέα της δασικής διαχείρισης. Μέσα από τη συμμετοχή του στο έργο DigiMedFor, στοχεύει να αναδείξει την σημασία της χρήσης προηγμένων τεχνολογιών για την προστασία και την αποτελεσματική διαχείριση των φυσικών πόρων."

 

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 10:00 pm


Χαλκερό: Έντονος καπνός κινητοποίησε τη πυροσβεστική - Ένας άνδρας έκαιγε… χόρτα

Το απόγευμα της Παρασκευής (14/06), ένας άνδρας στο Χαλκερό έκαιγε χόρτα, κάτι που κινητοποίησε την πυροσβεστική λόγω καπνού.

 

Στον δράστη επιβλήθηκε πρόστιμο καθώς απαγορεύεται το κάψιμο χόρτων την αντιπυρική περίοδο.

 

Παρά την ενημέρωση που γίνεται συχνά, και τη φετινή αντιπυρική περίοδο υπάρχουν αρκετά περιστατικά στην Καβάλα, όπου πολίτες καίνε χόρτα.

 

φωτογραφία αρχείου

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 9:16 pm


Ορφέας Ελευθερούπολης: Σημαντική μεταγραφική κίνηση με τον Γιώργο Μπερούκα

Ο Ορφέας Ελευθερούπολης ανακοίνωσε την απόκτηση του ποδοσφαιριστή, Γιώργου Μπερούκα.

 

Ο Μπερούκας την περσινή σεζόν αγωνίστηκε με τη φανέλα του Βύρωνα Καβάλας.

 

Η ανακοίνωση του Ορφέα αναφέρει τα εξής:

“Καλωσορίζουμε τον Γιώργο Μπερούκα στην οικογένεια του Ορφέα. Γιώργο να είσαι υγιής και μαζί να πετύχουμε τον στόχο μας!”

 

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 8:50 pm


Θάσος: Βρήκαν ανθρώπινο κρανίο στη θάλασσα

Το μεσημέρι της Παρασκευής (14/06), η Λιμενική Αρχή της Θάσου ενημερώθηκε από πολίτες πως υπήρχε ένα ανθρώπινο κρανίο στη θάλασσα στην περιοχή του Ραχωνίου.

 

Ένας ιδιώτης δύτης και τα στελέχη του Λιμενικού περισυνέλεξαν το κρανίο, το οποίο θα αποσταλεί σε εργαστήριο για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής. 

 

 

Σχετική ανακοίνωση του Λιμενικού αναφέρει τα εξής:

“Τις μεσημβρινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Θάσου για τον εντοπισμό ενός ανθρώπινου κρανίου εντός της θάλασσας, στη θαλάσσια περιοχή Ραχωνίου της Θάσου. 

 

Στο σημείο μετέβησαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής, όπου με τη συνδρομή ενός ιδιώτη δύτη εντόπισαν και περισυνέλεξαν το ανθρώπινο κρανίο, το οποίο θα αποσταλεί σε εργαστήριο για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής. Προανάκριση διενεργείται από το Α΄ Λιμενικό τμήμα Θάσου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας.”

 

Φωτογραφία αρχείου

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 8:15 pm


Δύο διεθνή θερινά σχολεία από το Τμήμα Χημείας του ΔΠΘ στην Καβάλα

Από τις 26 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου, στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης Καβάλας, το Τμήμα Χημείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που εδρεύει στην Καβάλα, συνδιοργανώνει δύο διεθνή θερινά σχολεία με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της Γαλλίας. 

 

Το αντικείμενο του θερινού σχολείου είναι η εξέλιξη των φωτοβολταϊκών κυψελών και συστημάτων.

 

Σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρει τα εξής:

“Το Τμήμα Χημείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που εδρεύει στην Καβάλα συνδιοργανώνει δύο Διεθνή Θερινά Σχολεία με Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια της Γαλλίας, και συγκεκριμένα:

 

Με το  Ερευνητικό Κέντρο INES (National Institute of Solar Energy - Γαλλία) και το JUNIA - HEI (Πανεπιστήμιο της Lille), συνδιοργανώνεται για 7η χρονιά το Διεθνές Θερινό Σχολείο με τίτλο “International Summer School on photovoltaic Systems and Emerging technologies” (From mainstream silicon to disruptive organics/perovskites technologies), από 26 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου 2024, στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης Καβάλας. 

 

Το αντικείμενο του Θερινού Σχολείου είναι η εξέλιξη των φωτοβολταϊκών κυψελών και συστημάτων.

 

Με το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Γαλλία), συνδιοργανώνεται το 1ο Διεθνές Θερινό Σχολείο με θέμα “Bio-Ιnspired Molecules and Materials for Medicinal Applications and Sustainability”, από 1 έως 10 Ιουλίου 2024, επίσης στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης Καβάλας.

 

Το αντικείμενό του, μεταξύ άλλων, αφορά την ανάπτυξη εφαρμογών των νανοϋλικών στον ιατρικό τομέα, τις εφαρμογές νανοσυνθέσεων στο περιβάλλον (π.χ. φιλτράρισμα νερού), την εφαρμογή πολυμερών στην αειφόρο ανάπτυξη και την κοινωνία.

 

Η αποδοχή είναι πανευρωπαϊκή καθώς και στα δύο Θερινά Σχολεία δήλωσαν συμμετοχή πλήθος ερευνητών, διδασκόντων και φοιτητών από Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία και Λιθουανία.

 

Επιστημονική Υπεύθυνη είναι η Καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του ΔΠΘ κα Ελένη Αποστολίδου.

Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στις παρακάτω ιστοσελίδες: http://summerschool.chem.ihu.gr/ http://bio3ms.chem.ihu.gr/.”

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 7:41 pm


Πολιτικολογίες: Ανασχηματισμός …για εκλογές;

γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας 

 

Ποια είναι τα πρώτα σχόλια μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού οπερέτα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Παύλο Μαρινάκη;

 

Να κάποιοι τίτλοι: «Ανασχηματισμός - ανακύκλωση: Ίδια πρόσωπα, χωρίς εκπλήξεις, χωρίς αλλαγή σελίδας» ή «Παγωμάρα» στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ούτε δομικός, ούτε ριζικός ο ανασχηματισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη».

 

Η αλήθεια είναι ότι έπεσε «παγωμάρα», στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά τις πολυθρύλητες αλλαγές που κάποιοι διέρρεαν από του Μαξίμου μια και ο ανασχηματισμός που έγινε, ούτε δομικός μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί, ούτε ριζικός είναι, ούτε φυσικά περιλάμβανε κάποια αλλαγή στη δομή του υπουργικού σχήματος που παραπέμπει σε προσπάθεια για ένα πιο ευέλικτο και λειτουργικό υπουργικό συμβούλιο.

 

Αντιθέτως, αν εξαιρέσει κανείς κάποιες ελάχιστες εσωτερικές μετακινήσεις υπουργών, όπως πχ η Νίκη Κεραμέως από το υπουργείο Εσωτερικών (υπόθεση διαρροής μέιλ) στο υπουργείο Εργασίας και η καρατόμηση ενός μικρού αριθμού υπουργών, όπως οι Κώστας Σκρέκας, Δόμνα Μιχαηλίδου, Λευτέρης Αυγενάκης κα, στη μεγάλη εικόνα, δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις παρά μόνο ανακύκλωση ίδιων προσώπων, χωρίς ηχηρό μήνυμα για αλλαγή σελίδας.

 

Το μόνο στοιχείο έκπληξης είναι ίσως για όσους ασχολούνται με τα εσωκομματικά, η αξιοποίηση σε ρόλο υφυπουργού, ενός σκληρά σαμαρικού, του Κώστα Καραγκούνη στη θέση του υφυπουργού Εργασίας, κι ενός καραμανλικού από τη Βόρεια Ελλάδα, του Κώστα Γκιουλέκα (τρέχα γύρευε), στη θέση του υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης – επιλογή με την οποία επιχειρείται να υπάρξει διορθωτική παρέμβαση σε μία περιφέρεια που υπήρξε ισχυρή μετακίνηση ψηφοφόρων προς τα δεξιά της ΝΔ. Κατά τα λοιπά, μία πλειάδα προβεβλημένων υπουργών, για την ακρίβεια... παρέμειναν στις θέσεις τους, παρά το γεγονός ότι για ορισμένους τουλάχιστον είχε σχεδόν προεξοφληθεί ότι θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης.

 

Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν θα έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι για το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής κίνησης Μητσοτάκη!

 

Αν πάμε μερικές μέρες πίσω και συγκεκριμένα την προηγούμενη Τρίτη, οπότε ο πρωθυπουργός , στη συνέντευξή του στον AlphaTv, επιβεβαίωσε ότι επίκεινται αλλαγές, στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο κυκλοφορούσαν σενάρια που έφεραν τον Κ. Μητσοτάκη αποφασισμένος να προχωρήσει σε δομικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης, προκειμένου να δώσει ένα ισχυρό και ηχηρό μήνυμα αλλαγής σελίδας – αντίστοιχο με αυτό που έστειλαν οι ψηφοφόροι της ΝΔ μέσω της ευρωκάλπης.

 

Τα σενάρια μιλούσαν και για δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με τον πρωθυπουργό να μελετά τη συγχώνευση του υπουργείου Εσωτερικών ( ή μέρους των αρμοδιοτήτων του ) στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αιχμή τις τραγικές καθυστερήσεις στις προσλήψεις από τον ΑΣΕΠ, τη συγχώνευση των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου και Ναυτιλίας καθώς και τη συγχώνευση των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης.

 

Τίποτα από τα παραπάνω, ωστόσο, δεν έγιναν πράξη.

 

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση που ανασχηματίστηκε, αριθμούσε 20 υπουργεία και 64 μέλη, εκ των οποίων οι 23 ήταν υπουργοί, οι 4 είναι αναπληρωτές υπουργοί και οι 35 υφυπουργοί.

 

Το νέο κυβερνητικό σχήμα αριθμεί 20 υπουργεία, και 66 μέλη, εκ των οποίων οι 23 είναι υπουργοί, οι 3 αναπληρωτές υπουργοί και 37 υφυπουργοί.

 

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Είναι ένας ανασχηματισμός που απαντά στο αίτημα των πολιτών «σας εμπιστευόμαστε. Αλλά γίνετε καλύτεροι, προχωρήστε πιο γρήγορα». Και, ταυτόχρονα, δίνει ένα μήνυμα δυναμικής επανεκκίνησης.

 

Ο πρωθυπουργός, όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές, «αξιολόγησε αποτελεσματικότητα και εργατικότητα». Σημειώνεται πως αλλαγές δεν υπάρχουν σε υπουργεία, όπως το Υγείας, το Δικαιοσύνης και το Περιβάλλοντος και το Ενέργειας

 

Και πρόσθεσαν: «Με το νέο κυβερνητικό σχήμα να χαρακτηρίζεται από αλλαγές και προσθήκες που δηλώνουν τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος: Ακρίβεια. Αγρότες και περιφέρεια. Και αποτελεσματικότερο κράτος για καλύτερη καθημερινότητα».

 

«Οι πολίτες ψήφισαν τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2023 για δεύτερη φορά με εντολή να εφαρμόσουν ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2027», τόνισαν.

 

Φυσικά αυτοί που τα λένε ούτε που τα πιστεύουν όλα αυτά μια και αν αλλάξει τα αφεντικό στου Μαξίμου τα ίδια θα λένε και για εκείνον!

 

Εκλογές ζητεί η Ελληνική Λύση και τονίζει ότι «Ο Μητσοτάκης έχει χάσει λαϊκή και ηθική νομιμοποίηση»…, επισημαίνοντας για τον ανασχηματισμό ότι «η ενέργεια αυτή συνιστά τον ορισμό της πολιτικής απάτης».

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου, «δημιουργεί όμως και μεγάλα ερωτηματικά για το "ποιος πραγματικά κυβερνά αυτόν τον τόπο", καθώς είναι αδύνατον για έναν πρωθυπουργό, ακόμα και για τον κύριο Μητσοτάκη, να αυτοεξευτελίζεται με τέτοιον τρόπο.

 

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χάσει τόσο την λαϊκή όσο και την ηθική νομιμοποίηση. Εκλογές τώρα».

 

Και από ότι φαίνεται τώρα άρχισαν να κρουν …τα νταούλια!

 

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 7:20 pm


Πανευρωπαϊκό ανοιχτής θάλασσας: Πάλεψε με τους κορυφαίους ο Γιάννης Σκαρής του ΝΟΘΑ Καβάλας

Στο Βελιγράδι διεξήχθησαν οι αγώνες για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτής θάλασσας.

 

Ο κολυμβητής του ΝΟΘΑ Καβάλας, Γιάννης Σκαρής, έδωσε το παρών, σε ένα ακόμη μεγάλο ραντεβού.

 

Ο Σκαρής τερμάτισε στην 23η θέση στα 5 χιλιόμετρα και στην 25η στα 10 χιλιόμετρα.

 

Ο αθλητής του ΝΟΘΑΚ και ο προπονητής του Νίκος Γκέκας, έκαναν μία μεγάλη προσπάθεια και σε αυτούς τους αγώνες και κατάφεραν να είναι στο κορυφαίο επίπεδο. Επόμενος στόχος για τον Σκαρή το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων ανδρών που θα διεξαχθεί στην Βιέννη από 12 έως 14 Ιουλίου.

 

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 6:51 pm


Καβάλα: Στις 17 Ιουνίου τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης “Η τεχνολογία στον Φακό”

Στην Μεγάλη Λέσχη φιλοξενεί ο Δήμος Καβάλας την πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας "Η τεχνολογία στον Φακό" του Ιωάννη Δημητριάδη.

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 17 Ιουνίου στις 19:30 το απόγευμα.

 

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 6:15 pm


Τοψίδης: “Οδικά έργα στο Νομό Καβάλας για να αναδειχθεί η περιοχή και να εξυπηρετηθούν οι παραγωγικές μονάδες”

Tην Παρασκευή 14 Ιουνίου o περιφερειάρχης ΑΜΘ, Χριστόδουλος Τοψίδης, επισκέφτηκε σημεία στον Νομό Καβάλας που γίνονται οδικά έργα.

 

Ο περιφερειάρχης επισκέφθηκε τον δρόμο στο Μυρτόφυτο, ο οποίος ανακατασκευάστηκε και ασφαλτοστρώθηκε. Οδικά έργα γίνονται σε διάφορα σημεία, όπως στη δυτική έξοδο του Παληού έως τη Ν. Ηρακλείτσα, όπου εκεί προβλέπεται η κατασκευή πεζοδρομίων, δύο κυκλικών κόμβων και διαχωριστικής νησίδας. 

 

Στόχος των έργων να αναδείξουν και να διευκολύνουν την πρόσβαση στην Ν Ηρακλείτσα, Ν. Πέραμο, Ελαιοχώρι, Ελευθερές, Μυρτόφυτο και Φωλιά, αλλά και να εξυπηρετήσουν παραγωγικές μονάδες της περιοχής.

 

Σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της περιφέρειας ΑΜΘ αναφέρει τα εξής:

“Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης, σήμερα Παρασκευή 14 Ιουνίου, επισκέφτηκε μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θεόδωρο Μαρκόπουλο και τους Περιφερειακούς συμβούλους της Π.Ε. Καβάλας, κάποια από τα οδικά έργα, τα οποία η Περιφέρεια ΑΜΘ θα εντάξει στην σχετική πρόσκληση του ΠΕΠ ΑΜΘ.

 

Επίσης ο Περιφερειάρχης επισκέφθηκε τον δρόμο στο Μυρτόφυτο, ο οποίος ανακατασκευάστηκε και  ασφαλτοστρώθηκε.

 

Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν:

  • Το οδικό έργο από τη δυτική έξοδο του Παληού έως τη Ν. Ηρακλείτσα, όπου εκεί προβλέπεται η κατασκευή πεζοδρομίων, δύο κυκλικών κόμβων και διαχωριστικής νησίδας. Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν σκοπό να αναβαθμίσουν την οδική ασφάλεια στην περιοχή, τόσο για τους ξένους επισκέπτες, όσο και για τους μόνιμους κατοίκους.

 

  • Τον χώρο κατασκευής του εκτελούμενου έργου στην θέση «ΚΑΡΟΛΙΝΑ»καθώς σε εκείνο το σημείο θα κατασκευαστεί οδικός κόμβος για να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφάλειας αλλά και να διευκολυνθούν οι οδηγοί στην πρόσβαση, τόσο προς το λιμάνι της Ν. Περάμου, όσο προς την Εγνατία Οδό.

 

  • Το έργο βελτίωσης της οδού, από το σημείο που βρίσκεται το πρατήριο «Σφόλια» μέχρι και τον ανισόπεδο κόμβο του Ελαιοχωρίου, όπου εκεί οι απαλλοτριώσεις είχαν ολοκληρωθεί επί της προηγούμενης θητείας του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Μαρκόπουλου. Ένα έργο πολύ σημαντικό για τον τουρισμό καθώς θα διευκολύνει την πρόσβαση και στην διάσημη, ανά τον κόσμο, παραλία των Αμμολόφων, αλλά και ένα έργο που συνδέεται με την παράκαμψη του Ελαιοχωρίου, κατά την προηγούμενη θητεία - &

 

  • το έργο ανακατασκευής και ασφαλτόστρωσης του δρόμου στο Μυρτόφυτο, το οποίο αποτελεί την συνέχεια των προηγούμενων έργων. Σημειώνεται ότι στον συγκεκριμένο δρόμο βρίσκονται τα συσκευαστήρια από τα οποία εξάγονται εκατομμύρια κιλά επιτραπέζια σταφύλια σε όλη την Ευρώπη.

 

Τι προσφέρει η συνολική αυτή οδική παρέμβαση στα δυτικά της Π.Ε. Καβάλας.

 

Απαριθμούμε τα οφέλη:

  • Αναδεικνύει και διευκολύνει στην πρόσβαση στην Ν Ηρακλείτσα, Ν. Πέραμο, Ελαιοχώρι, Ελευθεραί, Μυρτόφυτο και τη Φωλιά, γνωστοί οικισμοί για την φυσική τους ομορφιά,
  • Εξυπηρετεί τις παραγωγικές μονάδες της περιοχής - κατά κύριο λόγο τα συσκευαστήρια-, αφού η συγκεκριμένη περιοχή της Καβάλας είναι το μεγαλύτερο εξαγωγικό κέντρο επιτραπέζιων σταφυλιών στην Ελλάδα. Από το Μυρτόφυτο και τη Φωλιά, ξεκινάνε εκατομμύρια κιλά σταφυλιών για να κατακλύσουν τις αγορές του εξωτερικού, με τα σημαντικό οφέλη που προσφέρει αυτή η δραστηριότητα τόσο για την τοπική όσο και για την εθνική οικονομία.

 

Τέλος να σημειώσουμε ότι το έργο αυτό το εκτέλεσε η Π.Ε. Καβάλας και το επέβλεψε η Τεχνική Υπηρεσία Καβάλας στο Μυρτόφυτο καταναλώθηκαν περισσότερα από 7.500 τετραγωνικά ασφάλτου.

 

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τις παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί για τον οικισμό του Παληού και οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης των έργων από το Δήμο Καβάλας, θα ολοκληρωθεί η κατασκευή ενός σύγχρονου άξονα που θα διαθέτει:

 

  • Οδική ασφάλεια.
  • Θα παρέχει σύγχρονες συνθήκες οδήγησης
  • Θα μειώνει την περιβαλλοντική όχληση.
  • Θα εξυπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο οι πολίτες και οι τουρίστες.

 

«Κάθε υπόσχεση πού δίνουμε την τηρούμε» επισήμανε στις δηλώσεις του ο κ. Τοψίδης προσθέτοντας ότι «αυτό έχουμε επιλέξει να είναι η κεντρική ιδέα που θέλουμε να χαρακτηρίζει την δική μας διοίκηση στην Περιφέρειας ΑΜΘ. 

 

Είναι γεγονός ότι όταν προεκλογικά επισκέφτηκα την περιοχή, συνοδευόμενος από τους περιφερειακούς συμβούλους, είχα συνομιλία με τους κατοίκους της περιοχής και μου επισήμαναν την πολύ άσχημη κατάσταση του δρόμου, την οποία διαπίστωσακαι ο ίδιος, γι’ αυτό και δεσμεύτηκα ότι η βελτίωση της θα ήταν από τα πρώτα έργα που θα δρομολογούσα με την ανάληψη των καθηκόντων μου στην διοίκηση.

 

Είναι χαρακτηριστικό της εγκατάλειψης της περιοχής το γεγονός ότι κανένα έργο δεν έγινε στην περιοχή κατά την θητεία 2019 – 2023 και γι’ αυτό ερχόμαστε σήμερα με χαρά αλλά και ικανοποίηση, να παραδώσουμε ένα έργο που συμβάλει τα μέγιστα στην οδική ασφάλεια, στη διευκόλυνση των εξαγωγών και την ανάδειξη μιας τουριστικής περιοχής όμορφης και ξεχωριστής που βρίσκεται δίπλα στην θάλασσα».

 

Ακολούθως ο κ. Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι «Όπως τόνισε και ο κ. Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης πρέπει να είμαστε συνεπείς σε ότι υποσχόμαστε, γι’ αυτό αν και υπάρχουν περιορισμένοι πόροι αλλά και προσπερνώντας το γεγονός ότι εμείς δεν καταρτίσαμε, ούτε τον προϋπολογισμό,ούτε και το Τεχνικό Πρόγραμμα, καταφέραμε να υλοποιήσουμε σημαντικές οδικές παρεμβάσεις, κάτι που δεν κατέστη δυνατόν από την προηγούμενη διοίκηση. 

 

Δεσμεύομαι ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια και θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει, για να προσφέρουμε ένα ασφαλές οδικό δίκτυο που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους και τις οικονομικές και εξαγωγικές δραστηριότητες της περιοχής. 

 

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι με αυτές τις παρεμβάσεις επιδιώκουμε να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις πολιτών και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αποδεικνύοντας συνεχώς με έργα ότι είμαστε συνεπείς στις εξαγγελίες μας, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης».”

 

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 5:46 pm


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας