Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Φλώρινας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Φορολογικές Δηλώσεις: Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους


Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)


 Φορολογικές Δηλώσεις:

Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

 

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων τέθηκαν σε λειτουργία στις 25 Απριλίου 2024 για τα φυσικά πρόσωπα και την 1η Μαΐου 2024 για τα νομικά πρόσωπα.  Για ακόμη μία φορά όμως  οι λογιστές φοροτεχνικοί αλλά κυρίως οι φορολογούμενοι βρίσκονται «στο ίδιο έργο θεατές».

Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του Μαΐου και δυστυχώς οι Λογιστές φοροτεχνικοί, παρατηρούμε ότι δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις.  Οι φορείς του δημοσίου και οι τράπεζες, υπέβαλλαν λανθασμένα ή ελλιπή δεδομένα για τους περισσότερους φορολογούμενους.   Επίσης παρατηρούμε πως οι μηχανογραφικές εταιρίες ακόμα δεν έχουν προλάβει να αναβαθμίσουν τα προγράμματα τους με τα νέα έντυπα φορολογίας γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την εργασία των φοροτεχνικών.

Οι προθεσμίες που έχουν καθοριστεί  (μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024 για τα φυσικά πρόσωπα και έως 28 Ιουνίου 2024 για τα νομικά πρόσωπα), είναι δύο μήνες λιγότεροι από όσους ο ίδιος ο νομοθέτης είχε προβλέψει (Ν.4172/2013). 

Στην άτυπη ομάδα εργασίας καταγραφής προβλημάτων των φετινών φορολογικών δηλώσεων που συστάθηκε με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Χάρη Θεοχάρη συμμετέχει και η ΠΟΦΕΕ με εκπροσώπους της και από την πλευρά του Υπουργείου και της ΑΑΔΕ συμμετέχουν υπηρεσιακά στελέχη, στην αυτοματοποιημένη ειδική εφαρμογή η ΠΟΦΕΕ έχει στείλει όσα θέματα έχει συλλέξει από τις Ενώσεις της και από συναδέλφους Λογιστές Φοροτεχνικούς και η όλη εικόνα μέχρι σήμερα έχει ως ακολούθως:

  • 26/4/2024: Δεν εκτυπώνονται τα εκκαθαριστικά (Επιλύθηκε 27/4).
  • 26/4/2024: Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν πιστωτικό ακόμα και σε μη πιστωτικές (Επιλύθηκε 27/4).
  • 26/4/2024: Δεν είχε ανεβεί το επίδομα παιδιού (Επιλύθηκε 1/5).
  • 26/4/2024: Η επιστρεπτέα στον 727 δεν συμπληρώθηκε (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).
  • 26/4/2024: Το τέκνο που είναι υπόχρεο σε υποβολή δήλωσης δεν μπορεί να υποβάλλει δήλωση αν δεν υποβάλλει πρώτα ο γονέας (Επιλύθηκε 27/4).
  • 26/4/2024: Λανθασμένοι τόκοι καταθέσεων και δανείων (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ για όλες τις τράπεζες).
  • 29/4/2024: Δεν ανέβηκε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (Επιλύθηκε 13/5).
  • 29/4/2024: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει αναρτήσει βεβαιώσεις στο site του, προκειμένου να γίνουν οι καταχωρήσεις στα βιβλία (Επιλύθηκε 2/5).
  • 29/4/2024: Δεν έχουν ανέβει τα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).
  • 8/5/2024: Διάφορα υπουργεία (π.χ. όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης), υγειονομικές περιφέρειες και κάποιοι δήμοι δεν έχουν ανεβάσει ακόμα βεβαιώσεις αποδοχών (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).
  • 8/5/2024: Αναφέρθηκε ότι στον πίνακα 6 του Ε1, δεν μπορεί να δηλωθεί φορολογούμενος ως σκηνίτης (Επιλύθηκε 13/5).
  • 9/5/2024: Αναφέρθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).
  • 9/5/2024: Αναφέρθηκε ότι ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια – λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).
  • 9/5/2024: Αναφέρθηκε ότι το μεταφορικό ισοδύναμο ιδιωτών (χωρίς επαγγελματική δραστηριότητα) καταχωρείται χειρόγραφα στο Ε1 (προτάθηκε από εμάς αν υπάρχει δυνατότητα να γίνεται αυτόματα η διαδικασία).
  • 11/5/2024: Πρόβλημα Κωδικός 047 – 048 (σχετική με την μείωση του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος – περιοχές κάτω των 500 κατοίκων) – πιθανόν για άλλη μία φορά να λαμβάνει υπόψη την απογραφή του 2011 (Επιλύθηκε 13/05).
  • 11/5/2024: Εντοπίστηκαν λάθη στην μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών - αφορά γεωργικές επιχειρήσεις (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).
  • 13/5/2024: Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023, δεν φαίνονται στο Ε1 (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).
  • Υπάρχουν πολλά παράπονα υπερηλίκων που υποχρεώνονται να μεταβούν στις τράπεζες για να ανοίξουν λογαριασμούς για να πάρουν αριθμό λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Ανάλογη εργασία γίνεται με πρωτοβουλία του ΟΕΕ ύστερα από συνάντηση του Προέδρου Κωνσταντίνου Κόλλια με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γεώργιο Πιτσιλή.

Όπως είναι ξεκάθαρο από τα παραπάνω στοιχεία, τα προβλήματα είναι πολλά, και κάθε μέρα εμφανίζονται και περισσότερα. Προβλήματα για τα οποία δεν ευθύνονται ούτε οι φορολογούμενοι ούτε και οι Λογιστές-Φοροτεχνικοί, αλλά είναι ευθύνη του κράτους.

Μόλις χθες 14 Μαΐου 2024, αναρτήθηκαν οι οδηγίες για την υποβολή του εντύπου Ε3. 

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω γίνεται απόλυτα σαφές ότι οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων  που έχει θέσει το Υπουργείο Οικονομικών είναι εκτός πραγματικότητας.  

 Με εκτίμηση,
για το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
 
 
 Ο Πρόεδρος   Ο Γενικός Γραμματέας
 Καμπάνης ΒασίλειοςΧριστοφοράκης Δημήτριος

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 11:14 am


Αγία Λυδία η Φιλιππισία πρώτη Ελληνίδα Χριστιανή. Τιμή για τις γυναίκες.

 


γράφει ο Μυργιώτης Παναγιώτης - Μαθηματικός


Αγία Λυδία η Φιλιππισία

πρώτη Ελληνίδα Χριστιανή. Τιμή για τις γυναίκες.

Ο Απόστολος Παύλος βρίσκεται εις την Τρωάδα με τους συνεργάτες του. Βλέπει σε όραμα ένα Μακεδόνα να του λέγει «Διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησαν ημίν» (Πράξ. 16,9).Η έκκληση Μακεδόνα που τον καλεί να πάει εις την Μακεδονία για να τους βοηθήσει. Αλήθεια τι είδους βοήθεια θα μπορούσε να παράσχει ο απόστολος Παύλος παρά το κήρυγμα της Αληθείας. Ο Απόστολος το όραμα ως θεϊκό μήνυμα και αποφασίζει να μεταβεί στην Ελλάδα. Με τους εκλεκτούς συνεργάτες του Τιμόθεο, Σίλα και Λουκά φθάνει με καράβι εις την Νεάπολη(σημερινή Καβάλα) και από οδηγούνται εις τους Φιλίππους.

Εις την πόλη των Φιλίππων ζει μια κοπέλα καταγομένη από τα Θυάτειρα της Μ. Ασίας ονόματι Λυδία που ασκεί το επάγγελμα του εμπόρου πορφύρας και κερδίζει αρκετά χρήματα. Ήταν ειδωλολάτρισσα, αλλά η αγνή καρδιά της δεν της επέτρεπε να προσκυνεί και να δοξάζει θεούς και θεές που μεταξύ τους μαλώνουν ,πορνεύουν και μοιχεύουν. Επαναστατεί και αναζητεί μια πνευματική θρησκεία, στρέφεται προς  τον Ιουδαϊσμό. Συχνάζει στις συναγωγές και μαθαίνει τον νόμο και τους προφήτες που προφητεύουν την έλευση του Μεσσία. Πηγαίνει στις όχθες του ποταμού Ζυγάκτου όπου προσεύχονται οι ιουδαίοι.  Η καρδιά της αναζητά τον Μεσσία. Οι δουλειές της δεν στέκονται εμπόδιο, είναι συνεπής εις τις υποχρεώσεις ως προσήλυτος του Ιουδαϊσμού. Περιμένει, αναζητά τον μεσσία.

Ο μεσσίας δεν άργησε να την επισκεφθεί. Φθάνοντας ο Παύλος εις τους Φιλίππους με τους εκλεκτούς συνεργάτες οδήγησαν τα βήματά τους εις τις όχθες του ποταμού Ζυγάκτου. Εκεί πήγαιναν οι Ιουδαίοι, οι οποίοι αποτελούσαν τον πρώτο στόχο των αποστόλων γιατί βρίσκονταν πιο κοντά στον χριστιανισμό ως οπαδοί μονοθεϊας. Κάποιο Σάββατο ,λοιπόν, ο Παύλος κηρύττει την νέα θρησκεία, μιλά για τον Μεσσία και τους προφήτες. Εις το πρόσωπο του Χριστού είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας. Τα διαβάσματά της  και οι προφητείες που άκουγε εις την Συναγωγή έγιναν πραγματικότητα. Οι καρδιές και άλλων Ιουδαίων σκίρτησαν από τα λόγια του Παύλου. Η καρδιά της φλέγεται και ζητά αμέσως να βαπτιστεί.  Ας τα διαβάσουμε καλύτερα πως τα περιγράφει ο ευαγγελιστής Λουκάς: «Και τις γυνή ονόματι Λυδία, πορφυρόπωλις πόλεως Θυατείρων, σεβόμενη τον Θεόν, ήκουεν, ης ο Κύριος διήνοιξε την καρδίαν προσέχειν τοις λαλουμένοις υπό του Παύλου, ως δε έβαπτίσθη και ο οίκος αυτής, παρεκάλεσε λέγουσα, ει κεκρίκατέ με πιστήν τω Κυρίω είναι, εισελθόντες εις τον οίκον μου μείνατε και παρεβιάσατο ημάς» (Πράξ.16,14-15). Ο Παύλος βαπτίζει την Λυδία εις τα νερά του νέου θα λέγαμε Ιορδάνη δλδ του Ζυγάκτου. Η καρδιά της φλέγεται και πάλλεται από ουράνια ευχαρίστηση και χαρά και με δάκρυα εις τα μάτια παρακαλεί να φιλοξενήσει εις το σπίτι της αυτούς που την οδήγησαν εις την σωτηρία. Όπως διαβάζουμε η Αγία Λυδία ,κατά κάποιο, εξεβίασε να επισκεφθούν το σπίτι της και να βαπτιστούν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας της.

Πράγματι, ο Απόστολος μετέβει στο σπίτι της Αγίας. Εκεί δεν βάπτισε μόνο τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας της αλλά τέλεσε και το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας η οποία ολοκλήρωσε την είσοδό της και των οικείων της στην Εκκλησία και την ένωσή τους με το Χριστό. Αξιώθηκε να γίνει η οικία της η πρώτη Εκκλησία της Ευρώπης, το μέγαρό της στέγασε την νεαρά Εκκλησία των Φιλίππων.

Περισσότερα βιογραφικά στοιχεία δεν διασώθηκαν. Για να ονομαστεί από την Αγία Εκκλησία και ισαπόστολος τεκμαίρεται ότι βοήθησε πάρα πολύ την εκκλησία, τους συνανθρώπους της και έζησε ζωή οσιακή, αγιασμένη.

Το σωτήριο όραμα του αποστόλου Παύλου στην Τρωάδα, να περάσει στην Μακεδονία, στην ευρωπαϊκή ήπειρο, στέφθηκε με επιτυχία στους Φιλίππους, με την μεταστροφή την αγίας Λυδίας και του δεσμοφύλακα και της οικογένειά του (Πραξ.16,33).Η ευλογημένη αυτή γυναίκα θεωρείται η πρώτη Ελληνίδα, η πρώτη ευρωπαία και Ελληνίδα που βαπτίστηκε ορθόδοξη χριστιανή και εισήλθε εις την βασιλεία των ουρανών. Τιμή για τις Ελληνίδες αποτελεί το γεγονός ότι τα οικονόμησε κατά τέτοιο τρόπο ο Κύριος τα πράγματα ώστε η πρώτη ευρωπαία χριστιανή να είναι Ελληνίδα.

Ως αγία ανακηρύχθηκε το 1972 (δυο Οκτωβρίου)και η μνήμη της ορίστηκε να εορτάζεται στις 20 Μαΐου. Ακόμα δεν είχαν στεγνώσει οι υπογραφές των αρχιερέων πάνω στην πράξη αυτή της αγιοκάταξης και ο Πατριάρχης Δημήτριος δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από την αδελφή του στην Αθήνα για να του μεταφέρει τον γνωστό καημό της , ότι η θυγατέρα της και ανιψιά του Πατριάρχη αν και χρόνια πανδρεμένη δεν μπορούσε να τεκνοποιήσει.

Ο Πατριάρχης Δημήτριος κατέφυγε στην νέα ΑΓΙΑ που μόλις η σύνοδος της ΠΟΛΗΣ αγιοκατάταξε δηλ. την  ΑΓΙΑ ΛΥΔΙΑ την ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟ.

Δεν πέρασαν πολλές μέρες και καλά νέα αυτή την φορά ήρθαν τηλεφωνικά στον Πατριάρχη .Η ανιψιά του κυοφορούσε.

Όλοι έμειναν έκπληκτοι από την μεγάλη παρρησία της νέας ΑΓΙΑΣ.

Οι μήνες της κυοφορίας πέρασαν και η ανιψιά του Πατριάρχη Δημητρίου γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι στις 20 Μαΐου δηλ. την ημέρα που εκκλησία μας καθόρισε να τιμάται η μνήμη της ΑΓΙΑΣ ΛΥΔΙΑΣ.

Φυσικά το κοριτσάκι αυτό βαπτίσθηκε Λυδία.

Τιμάται ως ισαπόστολος και στο σημείο που έλαβε το άγιο Βάπτισμα χτίστηκε υπαίθριο Βαπτιστήριο. Στη σημερινή Καβάλα έχει κτιστεί λαμπρός ναός και βαπτιστήριο, το οποίο κατέστη σημαντικό κέντρο προσκυνήματος και η όμορφη μακεδονική πόλη έγινε συνώνυμη με τον αγία Λυδία.

Απολυτίκιο Ἦχος α'. Τῆς ἐρήμου πολίτης.

Τον Θεόν σεβόμενη διανοίας ευθύτητι, το της χάριτος φέγγος δια Παύλου εισδέδεξαι, και πρώτη εν Φιλίπποις τω Χριστώ, επίστευσας θεόφρον πανοικεί· δια τούτο σε τιμώμενασματικώς, Λυδία Φιλιππησία. Δόξα τω ευδοκήσαντι εν σοι, δόξα τω σε καταυγάσαντι, δόξα τω χορηγούντι δια σου, ημίν τα κρείττονα.

Κοντάκιον. Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον.

Τοῖς τοῦ Παύλου ῥήμασι καταυγασθεῖσα, ἐν Φιλίπποις πέφηνας, εἰκὼν ἁγίας βιοτῆς, καὶ πανοικεὶ δόξης κρείττονος, Φιλιππησία Λυδία ἠξίωσαι.

Μεγαλυνάριον.

Πρώτη ἐν Φιλίπποις πρὸς τὸν Χριστόν, θεόφρον προσῆλθες, διὰ Παύλου τοῦ εὐκλεοῦς, ὦ Φιλιππησία, Λυδία καὶ ἐν ῥείθροις, Ζυγάκτου ἐβαπτίσθης, πανοικεὶ πάνσεμνε.

 

Μυργιώτης  Παναγιώτης

Μαθηματικός

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 10:35 am


ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ : To Ορειβατικό Τμήμα του «Αριστοτέλη» στη Βλάχικη Πλάκα στις 17 Μαΐου 1942


Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 3064/17.05.2024 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, δημοσιεύει φωτογραφία συνοδευόμενη με το παρακάτω κείμενο :


 To Ορειβατικό Τμήμα του «Αριστοτέλη» στη Βλάχικη Πλάκα στις 

17 Μαΐου 1942

 

Μεταξύ των ορειβατών αναγνωρίστηκαν, στην άκρη αριστερά ο Γεώργιος Θεοδοσίου, με το μπαστούνι ο Ηλίας Βυζάντης, δίπλα του ο Θανάσης (;) (γανωτής) και με τα χέρια σταυρωμένα τα χέρια ο Ηλίας Καζίας, τυπογράφος και εκδότης εφημερίδος.

 

Από την στιγμή που ακούστηκε το «κλικ» της φωτογραφικής μηχανής και «κατέγραψε» την ομάδα των 13 ορειβατών, του Ορειβατικού Τμήματος του «Αριστοτέλη» έχουν μεσολαβήσει 82 χρόνια.

Το ΟΤΑ (Ορειβατικό Τμήμα του Αριστοτέλη) δημιουργήθηκε λίγους μήνες μετά την ίδρυση του συλλόγου και όπως ανα-φέρεται στον μικρό απολογισμό της διετίας που δημοσιεύεται στο φύλλο 819/43 της τοπικής εφημερίδας «Έθνος», 26-6-1943, «το Ορειβατικόν Τμήμα του Συλλόγου εξετέλεσεν κατά το χρονικόν διάστημα από του Ιανουαρίου του 1942 μέχρι του Φεβρουαρίου 1943 18 αναβάσεις εις ας συμμετέσχον 214 ορειβάται μέλη του τμήματος και 9 μη μέλη, με συνολικόν άθροισμα ύψους κορυφών 23.917 μ.».


Στις 17 Μαΐου του 1942, το ΟΤΑ πραγματοποίησε την 7η ορειβατική του ανάβαση στην Βλάχικη Πλάκα («Βλάσκα Πλότσα»).

Για την ορειβατική αυτή ανάβαση δημοσιεύτηκε πλήρες ρεπορτάζ στο πρώτο εκδοθέν στην περίοδο της κατοχής φύλλο του «Έθνους», με τον τίτλο «Οι ορειβάται μας εις την ΒΛΑΣΚΑ ΠΛΟΤΣΑ» υψόμετρον 1.375», στο φύλλο 819/1 της 23-5-1942, σε σημείωμα ενός εκ των 15 ορειβατών, που αποτέλεσαν την ομάδα.


«Η εκκίνησις έγινε εις τας 5 το πρωί από τα γραφεία του Συλλόγου. Εις τας 6 παρά 15 το καραβάνι των 15 ορειβατών (μεταξύ των οποίων διέκρινε κανείς και 2 βουνολύκους, τους κ. Λυριτζήν λοχαγόν και Αθ. Σαμαράν, παλαίμαχους ορειβάτας) σκαρφαλώνανε στο διάσελο, αφήνωντας δεξιά του την κορυ-φή του 1053. Λίγη ακόμη πορεία ανηφορική και το Τμήμα έκανε τον πρώτο σταθμό στη βρύση της «Μπρεβίτσας», όπου έλαβε χώραν το κολατσιό.


Από την βρύσι της «Μπρεβίτσας», το τμήμα, κατά πρότασιν του κ. Λοχαγού αντί να ακολουθήση το μονοπάτι για την «Βλάσκα πλότσα», λοξοδρόμησε για να επισκεφθή την ξακουστή σπηληά αντροληστών εις παλαιοτέρας εποχάς, η οποία ευρίσκεται Β.Δ. της Φλωρίνης μέσα σ΄ένα θεόρατο βράχο με πολλές σχισμές κι΄ αλλόκοτο σχήμα. Αλλά για την σπηληά και την εσωτερική διαρρύθμιση άλλοτε θα γράψωμεν εν πάσει λεπτομερεία αφού κι΄ όλας δεν την εξετάσαμε επισταμένως λόγω ελλείψεως φωτισμού.»


Στην ενημερωτική ιστοσελίδα florinapast, από όπου αντλούμε τα στοιχεία, δημοσιεύεται όλο το ρεπορτάζ του «Έθνους» και άλλες δύο φωτογραφίες από την ορειβατική ανάβαση της 17ης Μαΐου 1942. 

...

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 10:25 am


Φωταγώγηση του Δημαρχείου Φλώρινας για την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης

 


Φωταγώγηση του Δημαρχείου Φλώρινας για την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης

 

Ο Δήμος Φλώρινας συμμετείχε στην Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης, φωταγωγώντας το βράδυ της Πέμπτης 16 Μαΐου το κτίριο του Δημαρχείου στο μπλε χρώμα, προκειμένου να ενισχύσει το μήνυμα ευαισθητοποίησης για τη νόσο στο πλαίσιο της παγκόσμιας καμπάνιας "Shine a Light on Celiac Disease".

Η νόσος Κοιλιοκάκη είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, με μοναδική θεραπεία τη δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, που επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Εκτιμάται πως χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες ζουν με αδιάγνωστη Κοιλιοκάκη, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται διαρκώς.

Η Κοιλιοκάκη δεν πρέπει να παραμένει αόρατη. Η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη για την αποτροπή ενδεχόμενων μελλοντικών επιπλοκών στην υγεία, όπως οστεοπόρωση, κατάθλιψη, καρκίνο του λεπτού εντέρου ή λέμφωμα, καθώς και επαναλαμβανόμενες αποβολές για τις γυναίκες.

Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να στηρίξουμε όσους την αντιμετωπίζουν καθημερινά!

Ο Δήμος Φλώρινας στέκεται αρωγός σε προσπάθειες και δράσεις κοινωνικής προσφοράς και ενημέρωσης των δημοτών του σε σημαντικά θέματα υγείας.

#together4coeliacs #shinealightonceliac #helleniccoeliacsociety

 

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 10:12 am


Ανοιχτές οι πόρτες των Μουσείων του Δήμου Αμυνταίου, για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

 


Ανοιχτές οι πόρτες των Μουσείων του Δήμου Αμυνταίου, για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (InternationalMuseumDay).

Ο Δήμος Αμυνταίου συμμετέχει στον εορτασμό της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, ανοίγοντας τις πόρτες στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους του, στηρίζοντας τον πολιτισμό και αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά του.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 18 Μαΐου, θα λειτουργήσουν:

ο Αρχαιολογικός Χώρος των Πετρών
το Λαογραφικό Μουσείο Αμυνταίου
το Μουσείο "Το σπίτι του Νυμφαίου"
το Εθνολαογραφικό Μουσείο Λεχόβου
το Λαογραφικό Μουσείο Ξινού Νερού

 

Είσοδος Ελεύθερη

 

Γραφείο Τύπου Δημάρχου Αμυνταίου

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 10:01 am


Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας την Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 , και ώρα 15:00μμ


Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας (αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Φλώρινας ΑΔΣ 3/2024) στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής 2ου διμήνου 2024 Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας που θα γίνει στις 
20 Μαΐου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 15:00΄ μ., με θέμα ημερήσιας διάταξης:

 

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 9:57 am


Διάκριση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό δημιουργίας μαθητικής αφίσας KINDER KREATIV

 


Διάκριση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό δημιουργίας μαθητικής αφίσας KINDER KREATIV

Ο διευθυντής και ο σύλλογος διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας συγχαίρουν θερμά τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου που συμμετείχαν στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό δημιουργίας μαθητικής αφίσας KINDER KREATIV με θέμα: "Ο γερμανόφωνος πολιτισμός από τον 19ο αιώνα έως σήμερα", που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών/τριών Γερμανικής Γλώσσας.

Η δημιουργία των μαθητών της E’ τάξης (τμήμα Γερμανικών) και του τμήματος ΣΤ2 διακρίθηκε στην 2η θέση από συνολικά 128 έργα!  

Τα παιδιά, με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Γερμανικής Γλώσσας κ. Οικονομίδου Αρετής,  σχεδίασαν τον χάρτη της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας και του Λουξεμβούργου και τον εμπλούτισαν με ένα μωσαϊκό στοιχείων και προσώπων που συνθέτουν τον γερμανόφωνο πολιτισμό. Αναζήτησαν πληροφορίες, ζωγράφισαν, έμαθαν και κυρίως απόλαυσαν τη διαδρομή!

 

Ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας

Αθανάσιος Καπουλίτσας

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 9:36 am


Παρένθετες μητέρες. Θύματα της elite διαφθοράς. (Surrogacy the new ''ploy'' for the rich)




Παρένθετη μητρότητα. Πώς θα την χαρακτηρίζατε; «Εξυπηρέτηση γονεϊκότητας» ή εκμετάλλευση γυναικών και διακίνηση βρεφών και κερδοσκοπία και βόλεμα της ματαιοδοξίας και κακοποίηση παιδικών ψυχών;
Από το Bad Reputation, στο κανάλι Letra Escarlata


Παρένθετη μητρότητα. Πώς θα την χαρακτηρίζατε; «Εξυπηρέτηση γονεϊκότητας» ή εκμετάλλευση γυναικών και διακίνηση βρεφών και κερδοσκοπία και βόλεμα της ματαιοδοξίας και κακοποίηση παιδικών ψυχών;
Εσείς θα αποφασίσετε βλέποντας την ταινία…

- Είμαι η μεγαλύτερη υποστηρίκτρια της παρένθετης μητρότητας.
- Δεν θέλω καθόλου να το κάνω.
- Πάρε μια παρένθετη.

Η εμπορική παρένθετη μητρότητα είναι μια νέα αναπαραγωγική πρακτική που έχει δώσει μια ευκαιρία σε χιλιάδες οικογένειες σε όλο τον κόσμο.
Αλλά οι διασημότητες το έχουν εφαρμόσει για τους εαυτούς τους κάνοντάς το συνήθεια, και ΕΝΑ ΦΟΒΕΡΟ ΠΑΙXΝΙΔΙ.

- Μετατρέπεις τα παιδιά σε εμπορεύματα.

Θα μπορούσες να πεις πως είναι ένας τύπος δουλεμπόριο ή κάτι τέτοιο.

Πίσω από αυτή τη βιομηχανία των εκατομμυρίων δολαρίων κρύβεται ένας διεφθαρμένος κόσμος, ο οποίος εκμεταλλεύεται εκατομμύρια ευάλωτες γυναίκες.

Ενώ οι διασημότητες παίρνουν το καλύτερο, υπάρχουν άνθρωποι που κάθε μέρα ΧΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΟΥΣ.

- Υπήρχαν κατσαρίδες που έτρεχαν πέρα δώθε στο πάτωμα.

Ήταν απίστευτα βίαιο.

Δεν έχω ξαναδεί κάτι ανάλογο στη ζωή μου.

Αυτό το φαινόμενο έφερε στο προσκήνιο μια συζήτηση σχετικά με το εάν πρόκειται για εκμετάλλευση των γυναικών ή είναι ζήτημα ατομικής ελευθερίας.

ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ; ΠΟΙΕΣ ΔΙΑΣΗΜΟΤΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΙΣ ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ; Αυτή είναι η αλήθεια πίσω από τις μήτρες προς ενοικίαση: Το νέο ενοχλητικό παιχνίδι της υψηλής κοινωνίας.

Η εμπορική παρένθετη μητρότητα, ή η ενοικίαση μήτρας, είναι μια μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κατά την οποία μια γυναίκα θα κυοφορήσει ένα παιδί που δε θα γίνει δικό της.

Η τεχνική συνίσταται στην «ενοικίαση» από ένα ζευγάρι της μήτρας μιας άλλης γυναίκας και εκείνοι της παρέχουν το ωάριο και το σπέρμα, τα οποία γονιμοποιούνται και τοποθετούνται στη μήτρα της παρένθετης μητέρας.

Το ζευγάρι ή το πρόσωπο που παραλαμβάνει το παιδί συνήθως αποκαλούνται «κατά πρόθεση γονείς».

Μετά τον τοκετό, το παιδί παραδίδεται σε εκείνους, αλλά πριν από αυτό, υπάρχει ένα συμβόλαιο που υπογράφεται και από τις δύο πλευρές, όπου η παρένθετη μητέρα παραιτείται από το δικαίωμά της ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ.

Η εμπορική παρένθετη μητρότητα άρχισε να εφαρμόζεται στη δεκαετία του 1970, με την εφαρμογή της τεχνητής σπερματέγχυσης από την ιατρική επιστήμη.

Το 1980 υπήρξε μια υπόθεση γνωστή ως “Baby M”, η οποία άλλαξε τη μέθοδο για πάντα και ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ.

Ενώ υπήρχε συμβόλαιο, την τελευταία στιγμή, η γυναίκα έκανε πίσω τη τελευταία στιγμή, και ήθελε να κρατήσει το μωρό, προκαλώντας μία μακρά νομική διαμάχη.

Από τότε, η εμπορική παρένθετη μητρότητα ρυθμίστηκε νομικά, σε πολλές περιοχές των Η.Π.Α.

Στην αρχή, η πλειονότητα των ανθρώπων που κατέφευγαν σε αυτή τη μέθοδο ήταν ζευγάρια που δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά, όμως δεν ήθελαν να υιοθετήσουν και ακόμη ήταν μοναχικοί άντρες και γυναίκες.

Όμως στο 2010, όταν οι διασημότητες του Χόλυγουντ άρχισαν να χρησιμοποιούν αυτή τη πρακτική με εκθετική συχνότητα και κάνοντάς την δημοφιλή.

Μεγάλα καλλιτεχνικά ονόματα όπως η Nicole Kidman και η Sarah Jessica Parker, έγιναν οι πρώτες που χρησιμοποίησαν αυτή τη μέθοδο.

Αυτή έδωσε τη δυνατότητα στις γυναίκες της καλλιτεχνικής βιομηχανίας να εξασφαλίσουν πως μια εγκυμοσύνη δεν θα τις επηρέαζε σωματικά ή συναισθηματικά, οπότε μπορούσαν να παραμείνουν ενεργές στο περιβάλλον της εργασίας τους.

- Πιστεύω πως πολλοί φίλοι μου και άνθρωποι της ηλικίας μου, ήταν τόσο επικεντρωμένοι στην καριέρα τους και να καταφέρουν τους στόχους της ζωής τους, και ήταν πολύ φοβισμένοι πως θα χάσουν τη ταυτότητά τους.

Εγώ ήμουν στα σίγουρα.

Δεν ήθελα να με ξέρουν μόνο ως «μαμά» δε θέλω να κάνω όλες αυτές τις θυσίες και δεν θέλω να χάσω όλα αυτά για τα οποία έχω δουλέψει.

Αρχίζοντας το 2012, αυτή η μέθοδος δούλεψε πολύ στο Χόλυγουντ και έγινε ο κανόνας για τις διασημότητες.

Ωστόσο, αυτή η τάση απέχει πολύ από το να θεωρείται αποδεκτή.

Στην αρχή, η πρακτική αυτή θεωρήθηκε αμοιβαία επωφελής.

Οι διασημότητες θα συνέχιζαν τη ζωή τους και οι παρένθετες μητέρες θα ελάμβαναν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Αλλά αυτή η τακτική οδήγησε ώστε να δημιουργηθεί μια βιομηχανία που θα εκμεταλλευόταν τις παρένθετες μητέρες μέσα από συμφωνίες εκατομμυρίων δολαρίων.

- Από το κόστος της παρένθετης κύησης, μόνο ένα μικρό μέρος πηγαίνει στην γυναίκα που κυοφορεί.

Υπάρχει επίσης κόστος που αφορά το πρακτορείο, τους δικηγόρους και την ασφάλιση και όλα αθροίζονται, αλλά η μητέρα που κυοφορεί λαμβάνει μόνο ένα μέρος από αυτά.

Αυτή η μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι εξαιρετικά προνομιακή.

Οι τιμές μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ 55.000$ ΚΑΙ 200.000$ ανάλογα με τη χώρα, όπου πραγματοποιείται.

Με την πρόοδο στην τεχνολογία, η παρένθετη μητρότητα θα γίνει αποκλειστική μέθοδος για τις διασημότητες και σύμφωνα με τις πληροφορίες της παγκόσμιας αγοράς, με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τη διάδοσή της από την τηλεόραση, εκτιμάται ότι μέχρι το 2032 η αγορά θα αυξηθεί από 14 δισεκατομμύρια σε 129 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο πίσω από την ευκαιρία να οικοδομηθεί μια οικογένεια, κρύβονται συναισθηματικές, ηθικές, και υγειονομικές συνέπειες που είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ.

Οι άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν, πως υπάρχει ένα άτομο πίσω από αυτή τη διαδικασία και ότι οι γυναίκες και τα μωρά μετατρέπονται σε ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ.

Διάφορες διασημότητες έχουν στραφεί σε νοικιασμένες μήτρες.

Την τελευταία δεκαετία, διασημότητες όπως η Prianka Chopra και ο Nick Jonas, ο Cristiano Ronaldo, ο Alec Baldwin, ο Elton John και ο Jimmy Fallon, έκαναν χρήση αυτής της μεθόδου για λόγους που κυμαίνονται από προβλήματα γονιμότητας έως ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΒΟΛΕΜΑ.

Η εμβληματική οικογένεια Kardashian είχε ρόλο- κλειδί για τη διάδοση της πρακτικής.

Η πρώτη από αυτές ήταν η Kim, που απέκτησε τον Chicago και τον Psalm, το τρίτο και τέταρτο παιδί της μέσω αυτής της μεθόδου.

Παρόλο που πολλοί χρήστες του διαδικτύου και τα ΜΜΕ, υπέθεσαν ότι το έκανε από ματαιοδοξία, δηλαδή για να μην καταστρέψει το σώμα της, στην πραγματικότητα, είχε έναν ουσιαστικότερο λόγο.

Η διασημότητα, πάσχει από μια ιατρική πάθηση που ονομάζεται διεισδυτικός πλακούντας, η οποία σημαίνει ότι ο πλακούντας προσκολλάται πολύ στη μήτρα και περιπλέκει την απομάκρυνσή του, και το τοκετό.

Για να σώσει τη ζωή της καθώς και αυτή του μελλοντικού μωρού της, στράφηκε στην παρένθετη μητρότητα, αν και αντιμετώπιζε μεγάλη εσωτερική σύγκρουση.

Η Kim δεν μπορούσε να χωνέψει ότι θα αποκτούσε μωρό που δεν θα κυοφορούσε στο σώμα της.

- Είμαι τόσο ευγνώμων απέναντί της, κάποιος να είναι τόσο ανιδιοτελής και ευγενικός και να το κάνει… - Είναι πραγματικά πολύ πιο δύσκολο από ό,τι θα μπορούσατε να φανταστείτε.

Η αδερφή της, η Khloe Kardashian, εκδήλωσε επίσης το ίδιο πρόβλημα, χρόνια αργότερα, οδηγώντας της να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο για να φέρετε στον κόσμο τον Tatum, το δεύτερο παιδί της.

Είχε και εκείνη το ίδιο πρόβλημα, να αισθάνεται ξεκομμένη από τη γυναίκα που κυοφορούσε το μωρό της.

- Ένιωσα πραγματικά ένοχη που αυτή η γυναίκα είχε το μωρό μου.

Εγώ παίρνω το μωρό μου, μετά πηγαίνω σε ένα άλλο δωμάτιο και ξεκόβουμε.

Αισθάνθηκα τόσο πολύ πως ήταν μια υπόθεση συναλλαγής.

Αλλά παρ' όλη την αναστάτωση της διαδικασίας, κατέληγαν να την εγκρίνουν, και αυτό την έκανε ακόμη περισσότερο, μια ΣΚΟΤΕΙΝΗ και ΑΠΑΙΣΙΑ βιομηχανία.

- Νομίζω ότι ήταν μια τόσο συναρπαστική εμπειρία, που θα τη συνιστούσα σε οποιονδήποτε.

Είμαι η μεγαλύτερη θαυμάστρια της παρένθετης μητρότητας.

Αλλά η πραγματικότητα των Kardashians δεν ισχύει για όλες τις διασημότητες.

Στην πραγματικότητα, διάφορες γυναίκες την έχουν χρησιμοποιήσει απλώς ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥΣ.

Άλλη ειδική περίπτωση είναι αυτή της Paris Hilton.

Αφού παντρεύτηκε το 2021 με τον Carter Reum, άρχισε να υφίσταται τρομερή κοινωνική πίεση και από τα μέσα ενημέρωσης για να κάνει παιδιά.

Η μητέρα της έβγαζε τη φήμη ότι είχε προβλήματα γονιμότητας, κάτι που η Πάρις θα το διέψευδε.

Ήταν ο σύζυγός της που την έπεισε να κάνει παιδιά.

- Πότε θέλεις να κάνεις παιδιά; - Ο Carter θέλει αμέσως μετά το γάμο, γι' αυτό βιαζόμαστε.

- Πρέπει να τα βάλουμε στο «φούρνο» Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, γιατί θέλω πολύ παιδιά που να είναι από τα μεγάλα στην τάξη τους, γιατί τότε είναι καλά στον αθλητισμό, και αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Ωστόσο, το τελευταίο πράγμα που ήθελε η Hilton, ήταν να μείνει έγκυος.

Η σταρ φοβόταν πολύ να περάσει από αυτή τη διαδικασία, λόγω των αλλαγών που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει, όπως π.χ. να εγκαταλείψει τα ταξίδια και τη δουλειά της και το "τραύμα" του τοκετού.

Βασικά ό,τι συνοδεύει την εγκυμοσύνη.

- Απλά δεν θέλω να το κάνω καθόλου.

- Βάλε μια παρένθετη.

Αλλά υπάρχουν και άλλες διασημότητες, που έχουν ΕΠΙΚΡΙΘΕΙ ΕΝΤΟΝΑ.

Η ηθοποιός Jamie Chung, από ταινίες όπως “Grown Ups” και “The Hangover, Part II”, ήταν πολύ συνειδητοποιημένη σχετικά με τη γέννηση των παιδιών της, και παραδέχτηκε ότι ο λόγος που επέλεξε την παρένθετη μητρότητα ήταν επειδή δεν ήθελε να χάνει ευκαιρίες στη βιομηχανία.

Σύμφωνα με εκείνη, οι γυναίκες ξεχνιούνται αμέσως όταν απομακρυνθούν από την υποκριτική.

Παρά το ότι ο λόγος αυτός είναι σημαντικός για πολλούς, υπάρχει ωστόσο μια περίπτωση που έχει αφήσει πολλούς ΒΑΘΕΙΑ ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΥΣ.

Ο Jeff Lewis, ένας Αμερικανός σχεδιαστής και τηλεοπτική φιγούρα, μαζί με τον πρώην σύντροφό του κινηματογράφησαν την παρένθετη μητέρα τους για να τη χρησιμοποιήσουν αργότερα, σε ένα επεισόδιο του ριάλιτί του “Flipping Out”.

Αυτός, όχι μόνο αποφάσισε να τη κινηματογραφήσει, αλλά επίσης κορόιδεψε τη γυναίκα για κάτι τόσο φυσικό, όπως το να μην ξυρίζει τα προσωπικά μέρη της, σαν να ήταν η όλη διαδικασία ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.

Εν τω μεταξύ, στον ισπανόφωνο κόσμο, υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπως αυτή του Miguel Bose και του Ricky Martin, που αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο δεδομένου ότι οι σύντροφοί τους είναι άντρες.

Ωστόσο η πιο αμφιλεγόμενη από όλους ήταν η Ισπανίδα ηθοποιός Ana Obregon.

Αυτή επικρίθηκε αυστηρά, επειδή χρησιμοποίησε την πρακτική για να γίνει μητέρα σε ηλικία 68 χρονών.

Αυτή δεν ήταν η μόνη αντίρρηση, καθώς στην Ισπανία η διαδικασία είναι παράνομη, αλλά άλλοι ισχυρίστηκαν επίσης ότι ήταν πολύ ανεύθυνο να γίνει μητέρα σε τέτοια ηλικία, αν ληφθεί υπόψη, ότι η πιθανότητα να πεθάνει ενώ το μωρό της είναι μικρό είναι πολύ υψηλότερη.

Αυτός ο κόσμος των διασημοτήτων και της παρένθετης μητρότητας, είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου μιας σκιώδους βιομηχανίας που για χρόνια, ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.

Η παρένθετη μητρότητα είναι παράνομη σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, δεν αποτελεί πρόβλημα για τα άτομα με πολλά χρήματα, που μπορούν απλά να ψάξουν στο εξωτερικό και να λάβουν τις άδειες.

Η απαγόρευση καλύπτει ΜΙΑ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΒΡΩΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.

Το 2015, η Ταϊλάνδη απαγόρευσε την παρένθετη μητρότητα στο εξωτερικό αφού ένα ζευγάρι Αυστραλών εγκατέλειψε ένα από τα δίδυμα γιατί το παιδί έπασχε από σύνδρομο Down.

Χώρες όπως η Ουκρανία ήταν επίσης μια δημοφιλής επιλογή, χάρη στο χαμηλό κόστος τους, αλλά αυτό θα σταματήσει μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Το Μεξικό, η Ινδία και η Γεωργία, είναι δυστυχώς οι κύριες χώρες όπου οι παρένθετες ζουν στις χειρότερες συνθήκες.

Γεωργία, μια χώρα που βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας, είναι μία από τις τέσσερις χώρες στον κόσμο όπου είναι νόμιμο να πληρώνεις μια γυναίκα για να γεννήσει ένα μωρό για άλλο άτομο.

Κοστίζει 12.000 $, το ένα τέταρτο του κόστους στις Ηνωμένες Πολιτείες, και μεταξύ 80 και 100 παρένθετα μωρά, παραδίδονται κάθε μήνα.

Δυστυχώς, επειδή είναι χώρα χαμηλού εισοδήματος, οι γυναίκες στρέφονται σε αυτή τη μέθοδο ως είδος εργασίας, για οικονομικούς λόγους.

Η Nino Lamazoshvili, μια 39χρονη γυναίκα, αναγκάστηκε να καταφύγει σε αυτήν τη μέθοδο τρεις φορές καθώς χρειαζόταν τα χρήματα για να μπορέσει να ξεφύγει από τη βίαιη σχέση που είχε με τον σύζυγό της.

- Αυτά είναι τα φάρμακα που πρέπει να πάρω.

Κάνω την ένεση στη κοιλιά μου.

Αυτό είναι για τη καρδιά.

Αυτό γίνεται στη κοιλιά.

- Και αυτό γίνεται κάθε μέρα; - Ναι.

Η γυναίκα παραδέχεται ότι δεν δέχθηκε τη διαδικασία επειδή το ήθελε, και ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να κυοφορήσει ένα παιδί, και αργότερα να το παραδώσει σαν να ήταν ένα παιχνίδι.

- Νιώθεις αισθήματα για το παιδί, σαν να ήταν το δικό σου παιδί.

Πρέπει να είσαι πολύ δυνατός ψυχολογικά.

Στην Ινδία η παρένθετη κύηση νομιμοποιήθηκε το 2002, και μέχρι σήμερα έχει γίνει επιχείρηση εκατομμυρίων.

Εκτιμάται ότι μέχρι το 2017 υπήρχαν περίπου 2.000 ΚΕΝΤΡΑ ΚΥΗΣΗΣ με περισσότερα από 25.000 μωρά που παράγονταν για δυτικούς πελάτες.

Παρά όλους τους υπολογισμούς, είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε έναν ακριβή αριθμό, καθώς είναι επικίνδυνα ανεξέλεγκτη και ανοίγει την πόρτα σε ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ - Βλέπω την παρένθετη μητρότητα ως επίθεση κατά των γυναικών με πολλούς τρόπους, επειδή προπαγανδίζεται, ελλείψει νόμου.

Οπότε δεν ξέρουμε καν αν οι παρένθετες μητέρες έχουν την κατάλληλη φροντίδα, και την αγωγή που χρειάζονται, ούτε ποιοι είναι οι γονείς που ζητούν αυτήν την παρένθετη μητρότητα.

Το 2018, η χώρα θα καθιστούσε την πρακτική παράνομη λόγω των απελπιστικών συνθηκών που οι Ινδές παρένθετες γυναίκες αναγκάζονταν να υπομένουν.

Στις γυναίκες δίνονταν συμβόλαια στα αγγλικά, που αδυνατούσαν να καταλάβουν, και κατέληγαν να υποβάλλονται σε ιατρικές επεμβάσεις χωρίς τη συγκατάθεσή τους, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις περιελάμβαναν αμβλώσεις.

Μια άλλη χώρα όπου η παρένθετη κύηση είναι μεγάλη επιχείρηση είναι το Μεξικό.

Εκεί, εκατομμύρια τουρίστες καταφτάνουν κάθε χρόνο και είναι ένας από τους προτιμώμενους προορισμούς για να έλθει κάποιος σε επαφή με πρακτορεία παρένθετης μητρότητας.

Ένα "ζευγάρι" από τη Νέα Ζηλανδία ο Ντέιβιντ και ο Νίκι αποφάσισαν να πάνε στο Cancun, καθώς τους υποσχέθηκαν ότι είχε τις καλύτερες συνθήκες.

Ωστόσο, το ζευγάρι θα αντίκρυζε αργότερα κάτι τρομακτικό.

Το πρακτορείο παρένθετων, κρατούσε για λογαριασμό του, τα μισά χρήματα.

Τους είχαν υποσχεθεί, πως η γυναίκα που θα κυοφορούσε θα κέρδιζε 1.600 $ το μήνα.

Όχι μόνο της έδιναν λιγότερα, αλλά αντιμετώπισε και σοβαρά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για τα οποία της αρνήθηκαν την ιατρική φροντίδα.

Το μωρό κατέληξε να γεννηθεί σε διαφορετική κλινική.

- Πραγματικά λυπήθηκα.

Πραγματικά λυπήθηκα.

- Γιατί; - Γιατί δεν ήταν καθαρά.

Υπήρχαν κατσαρίδες που έτρεχαν πέρα δώθε στο πάτωμα.

Ήταν απίστευτα βίαια.

Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο στη ζωή μου.

Ο τοκετός ήταν για τη γυναίκα εξαιρετικά τραυματικός, σε σημείο που χρειαζόταν επείγουσα ιατρική φροντίδα σε πραγματικό νοσοκομείο επειδή η ζωή της ήταν σε κίνδυνο.

Όμως το πρακτορείο ζήτησε από το ζευγάρι περισσότερα χρήματα και επιπλέον αρνήθηκε να διακομίσει το μωρό για να σώσει τη ζωή του.

Λόγω όλων των επιπλοκών, ο Ντέιβιντ και ο Νίκι κατέληξαν να πληρώσουν 120.000 $ περισσότερα από όσα υπολόγιζαν, δηλαδή σχεδόν, κοντά στα 232.000 ΔΟΛΛΑΡΙΑ.

Υπάρχουν εκατοντάδες γυναίκες στο Μεξικό που εξακολουθούν να υφίστανται εκμετάλλευση από αυτές τις επιχειρήσεις των εκατομμυρίων δολαρίων.

- Ήταν δύσκολα, γιατί πρακτικά γέννησα με τη βοήθεια φαρμάκων που μου έδωσαν για να βγει και κράτησε πολύ….

Είχα συσπάσεις, πολλούς πόνους, μόνη στο μέσο της νύχτας, κόσμος γύρω μου, αλλά εγώ μόνη μου σε ένα μπάνιο.

Η βιομηχανία της παρένθετης μητρότητας, είναι ένας νέος τομέας που εξακολουθεί να αγνοείται από χιλιάδες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το να κάνουν τα στραβά μάτια επιδεινώνει και μόνο τις συνθήκες στις χώρες του τρίτου κόσμου που χρησιμοποιούνται για να βγάζουν χρήματα.

Επιπλέον, έχει προκύψει μια συζήτηση σχετικά με τις ζωές των μωρών και πόσο αφύσικη είναι η διαδικασία.

- Μετατρέπετε τα παιδιά σε εμπορεύματα.

Θα μπορούσατε να πείτε ότι είναι μια μορφή δουλεμπορίου ή κάτι τέτοιου.

Παρόλο που πολλοί επιθυμούν να έχουν ένα βιολογικό παιδί, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο σε κέντρα υιοθεσίας.

Η εκμετάλλευση των ευάλωτων γυναικών πρέπει να πάψει να αποτελεί επιλογή.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΝΘΕΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ;



Πηγή: 
mumdadandkids.gr

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 9:33 am


Η Φοιτητική Ομάδα Hyperion Robotics Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας απέσπασε το βραβείο “Team Prize” στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Ρομποτικής Eurobot 2024.

 


Η Φοιτητική Ομάδα Hyperion Robotics Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας απέσπασε το βραβείο “Team Prize” στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Ρομποτικής Eurobot 2024.

 

Με το βραβείο "Team Prize" ενός εκ των τριών βραβείων του διαγωνισμού επέστρεψε η φοιτητική ομάδα ρομποτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Hyperion Robotics, η οποία συμμετείχε για πέμπτη συνεχή χρονιά εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Ρομποτικής - Eurobot 2024, που διεξήχθη 8-11 Μαΐου στην La Roche-sur-Yon της Γαλλίας. Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν "Farming Mars". Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 30 ομάδες από όλο των κόσμο καθώς και 94 ομάδες που διαγωνίστηκαν για το κύπελο της Γαλλίας. Τα ρομπότ έπρεπε να συλλέξουν και να τοποθετήσουν σε καθορισμένα σημεία της πίστας του διαγωνισμού διάφορα αντικείμενα.

Οι μηχανισμοί συλλογής και τοποθέτησης των ρομπότ της ομάδας ξεχώρισαν και εντυπωσίασαν. Ο Attis κατάφερε να αποσπάσει την προσοχή, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την συγκέντρωση των περισσότερων ψήφων από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό. Ο Attis και τα Sima’s πέρασαν επιτυχώς τους τεχνικούς ελέγχους και αγωνίστηκαν σε πέντε γύρους. Καθ’ όλη τη διαγωνιστική διαδικασία η ομάδα συγκέντρωσε συνολικά 157 πόντους και κατετάγη στην 18η θέση ανάμεσα σε 30 ομάδες.


 

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 9:22 am


Προσφορά εξοπλισμού και δώρων από την DIGEA στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Αμυνταίου

 


Προσφορά εξοπλισμού και δώρων από την DIGEA στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Αμυνταίου

Η Digea, (πάροχος δωρεάν επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης ιδιωτικών καναλιών, εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας στην Ελλάδα), συνεπής στους σκοπούς του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Οι Ήρωες της Digea», επισκέφθηκε την Πέμπτη 16/05, το Ειδικό Νηπιαγωγείο Αμυνταίου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας κ. Νίκος Μαστοράκης, παρέδωσε έναν ψηφιακό προβολέα (Projector), 8 παιχνίδια προσαρμοσμένα στις ανάγκες της Ειδικής Αγωγής και τσάντες με προσωπικά δώρα για τον κάθε μαθητή στου Σχολείου, παρουσία του Δημάρχου Αμυνταίου, Ιωάννη Λιάση, της Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας Αθλητισμού της Π.Δ.Μ., Όλγας Πουταχίδου και της Αντιδημάρχου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αμυνταίου, Φωτεινής Τσιναρίδου.

Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, αγκάλιασαν τη δράση με χαμόγελα και ευχαριστίες, τόσο για την προσφορά των ειδών όσο και για τη φυσική παρουσία, την αγάπη και την αλληλεγγύη που επέδειξαν από την πρώτη στιγμή οι εκπρόσωποι της εταιρίας.

 






 

 

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 9:19 am


Μεσιτικό γραφείο ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΗΣ : ΠΩΛΕΙΤΑΙ παραδοσιακή πέτρινη μονοκατοικία στο Νυμφαίο μέσα σε οικόπεδο 460τμ.

 


Πωλείται παραδοσιακή πέτρινη μονοκατοικία . Η μονοκατοικία βρίσκεται μέσα σε οικόπεδο 460τμ.

Η μονοκατοικία είναι διώροφη και αποτελείται από 4 υπνοδωμάτια συνολικά. Κουζίνα μαζί με αποθήκη και τουαλέτα.

Η κατασκευή της είναι το 1921  και  έχει ενταχθεί στο εξοικονομώ πρόγραμμα όπου έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες τα οποία είναι συμβατά με τις απαιτήσεις του Νυμφαίου.

Διαθέτει κουφώματα στο χρώμα του ξύλου και έχει γίνει η εγκατάσταση των φθαρμένων ξυλοδοκών για την στατική του πατώματος καθώς και της στατικής του ίδιου κτιρίου.

Έχει γίνει εγκατάσταση εσωτερικής μόνωσής καθώς και μόνωση του μεσοπατώματος , ανάμεσα  στους 2 ορόφους.

Έχει γίνει και  αρμολόγηση στους τοίχους όσον αφορά την στατική του κτιρίου , καθώς και αλλαγές στις λαμαρίνες της οροφής.

Η διαμπερής μονοκατοικία με την ανεμπόδιστη θέα και την πανέμορφη αυλή  , βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του Νυμφαίου.

Διαθέτει πάρκινγκ  .

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Κωσταρέλλης Αλέξανδρος Μεσιτική Κατασκευαστική
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2385046856





Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 9:13 am


Συνάντηση του Δημάρχου Φλώρινας με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φλώρινας

 


Συνάντηση του Δημάρχου Φλώρινας με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φλώρινας

 

Με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φλώρινας κα Χριστίνα Ζιώτα συναντήθηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης.

Κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία των δύο πλευρών και συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και η προοπτική ανάπτυξης περαιτέρω κοινών δράσεων και εκδηλώσεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννάκης, ο Δήμος Φλώρινας βρίσκεται διαρκώς κοντά στο έργο της Εφορείας, στηρίζοντας κάθε πρωτοβουλία της που ενισχύει το πολιτιστικό απόθεμα και τον μνημειακό πλούτο της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η προσπάθεια αναβάθμισης του κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Φλώρινας, καθώς και η ανάδειξη σημείων αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, που μπορούν να αποτελέσουν παράλληλα και σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος.

Επιπρόσθετα, στη συνάντηση εξετάστηκαν θέματα διασυνοριακών συνεργασιών, συμμετοχών σε προγράμματα και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2024 | 7:43 pm


Μία Συνέντευξη Τύπου με μπόλικα ΘΑ..και ανακρίβειες! (Με αφορμή τη σ.τ. της Νέας Περιφερειακής Αρχής για την Π.Ε. Φλώρινας).

 


Μία Συνέντευξη Τύπου με μπόλικα ΘΑ..και ανακρίβειες! 

(Με αφορμή τη σ.τ. της Νέας Περιφερειακής Αρχής για την Π.Ε. Φλώρινας).

 

Θετικό ότι ακούσαμε στην αποσπασματική, για την Π.Ε. Φλώρινας συνέντευξη τύπου (στις 27-4-24), έστω και λειψά, ποιος είναι ο σχεδιασμός της νέας Περιφερειακής Αρχής (Π.Α.).

 Η κατάθεση βεβαίως ενός στρατηγικού και ολοκληρωμένου σχεδίου για το σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας εκκρεμεί, δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, είναι πρόβλημα υπαρκτό.

 Ας σταθούμε όμως στην  Π.Ε. Φλώρινας και τα κυριότερα που ακούστηκαν στη συνέντευξη τύπου.

Ως γενικό συμπέρασμα βέβαια επιβεβαιώθηκε όσα μέχρι τώρα γράφουμε και λέμε για την ανυπαρξία έργου στη Φλώρινα τα τελευταία χρόνια και η ευθύνη βέβαια αντανακλά και στην Κεντρική Κυβέρνηση.

- Ο κάθετος οδικός άξονας ξεκινά και πάλι από το μηδέν και η παρούσα Π.Α. θα κριθεί από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν μετά 10 χρόνια και πλέον παλινωδίας.

-Ο δρόμος Φλώρινα-Πισοδέρι θα περιοριστεί σε τοπικές βελτιώσεις που καμιά σχέση δεν έχουν με αυτό που σχεδιάστηκε με την καταργηθείσα μελέτη, με επίκληση μάλιστα την έλλειψη διαθέσιμων οικονομικών πόρων.Την ίδια στιγμή έπεσε στο τραπέζι και το μεγαλεπήβολο έργο σήραγγας Άλωνα-Πισοδέρι πιθανού κόστους 200 εκατ. και πλέον. Τι  κι’αν οι διαθέσιμοι πόροι είναι  περιορισμένοι κατά τα λεχθέντα από τον Περιφερειάρχη. (1)

-Με αυτά και με εκείνα, το χιονοδρομικό της Βίγλας είναι μέσα στις καλές  προθέσεις. Πέρασαν 20 χρόνια από τις τελευταίες παρεμβάσεις.

-Διασυνοριακή διάβαση Πρεσπών, επιτέλους μαθαίνουμε πως επιλέχθηκε η χάραξη του δρόμου διασύνδεσης με το υπάρχουν δίκτυο. Μετά από αυτό θα απαιτηθούν τουλάχιστον 5 χρόνια, αν όλα βέβαια πάνε καλά, ολοκλήρωσης του έργου.

Κανείς δεν μιλά για προσωρινή σύνδεση!

-Δεν ενημερώθηκαν καλά μάλλον για το αρδευτικό της Βεγορίτιδας και της ευρύτερης λεκάνης, ενώ για την περιοχή της Φλώρινας, θέλει πολύ δουλειά ακόμη και  δεν αρκούν μόνο οι αναδασμοί  για να αρδευτεί το σύνολο του κάμπου ( με την αξιοποίηση και του φράγματος Παπαδιάς).

-Τι να γράψει κανείς για το κτίριο της Αγίας Όλγας και την αξιοποίησή του από το πανεπιστήμιο, όταν τουλάχιστον 5 χρόνια γίνονται ανολοκλήρωτες μελέτες. Δεν ξέρω πώς ανακαλύφθηκε η ολοκλήρωση του έργου και η παράδοσή του.


-Και τον κυριότερο ούτε λέξη για το έγκλημα που συντελείται στο Ορυχείο Αμυνταίου, όπου 20.000 και πλέον  στρέμματα που προορίζονταν για γεωργική χρήση μετατρέπονται παρανόμως σε απέραντα φωτοβολταϊκά πάρκα. Θέμα γενικότερα καθοριστικό για το μέλλον των περιοχών εξόρυξης λιγνίτη και του συνόλου της Δ.Μ..

-Και με την ευκαιρία, η Π.Ε. Φλώρινας παραμένει θύλακας και όχι ζώνη καινοτομίας, όπως αποφάσισε η προηγούμενη Π.Α. στα πλαίσια της καταστροφικής απολιγνιτοποίησης; Ποια είναι η θέση της νέας Π.Α.;

Από προθέσεις και επικοινωνιακές προθέσεις χορτάσαμε.

Ας περιοριστούν τα λόγια και οι υποσχέσεις.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι λίγα λόγια και πολύ δουλειά.

Και για αυτό θα κριθεί στο τέλος της πενταετίας η νέα Π.Α.

 

 

(1):Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Περιφερειάρχης :Διαπιστώθηκε σε σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων  στις 5-3-24 (Περιφέρεια , Δήμοι ,τεχνικές υπηρεσίες) πως  η μελέτη που γίνεται εδώ και 24 χρόνια,… δεν είναι μελέτη, διαπιστώθηκε και από τις τεχνικές υπηρεσίες , δεν κάθισε να δει κανείς τι μελέτη είναι ,χρειάζονται 100 εκ. και δεν μπορούμε να τα βρούμε  κ.α..

Όμως:

-Η μελέτη έγινε με την επίβλεψη των τεχνικών υπηρεσιών που ήλεγχε τα παραδοτέα και φυσικά πιστοποιούσε τις εργασίες. Δηλαδή οι Υπηρεσίες δεν ήξεραν τι έκαναν; Ποιος άλλος έπρεπε να δει τη μελέτη;

-Όταν το 2020, μετά από εισηγήσεις των Υπηρεσιών αποφασίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να χρηματοδοτηθεί η φυτοτεχνική μελέτη του έργου που έλειπε και η ταχτοποίηση θεμάτων κτηματολογίου, πάλι δεν ήξεραν οι Υπηρεσίες;

-Φυσικά για το έργο υπάρχουν εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι που ισχύουν μέχρι το 2027, και οι αιτιάσεις περί αντιδράσεων περιβαλλοντικών οργανώσεων ανυπόστατες και αόριστες.

-Σε κάθε έργο ,έτσι και σε αυτό, πιθανόν να μην προβλέφτηκαν κάποιες εργασίες. Αυτές όμως δεν αποτελούν αιτία ακύρωσης της μελέτης αλλά διορθώνονται κατά τη διάρκεια εκτέλεσης.

-Ο προϋπολογισμός του έργου σύμφωνα με την μελέτη δεν υπερβαίνει τα 35 εκ. και γύρω  στα 40 με τα πιθανά απαραίτητα συνωδά έργα και τις τροποποιήσεις.

- Με την πρόταση για τοπικές βελτιώσεις στα τμήματα Φλώρινα-Βίγλα και Βιγλα-Διασταύρωση Πρεσπών του υφιστάμενου δρόμου, έναντι μιάς δραστικά βελτιωμένης χάραξης πλάτους δρόμου 8,0 μ, απέχει πολύ από αυτό που έχει ανάγκη για την αναπτυξιακή της προώθηση η Φλώρινα και οι Πρέσπες.

-Και κυριότερο, αν δεν μπορούν να βρεθούν τα απαιτούμενα κατά τον Περιφερειάρχη 100 εκ., που δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσα ,τότε γιατί ανοίγει θέμα σήραγγας Άλωνα-Πισοδέρι 4.0 περίπου χιλιομέτρων, πιθανού προϋπ. 200 εκ., αναλογικά σύμφωνα με το κόστος της σήραγγας Κλεισούρας.

- Και αν πάλι αυτά είναι πολλά (τα 100 εκ) τότε που θα βρεθούν οι πόροι για τον Κάθετο οδικό άξονα ,για το Περβάλι και τον δρόμο Πρεσπών, για τη βελτίωση του δρόμου Φλώρινα –Κέλλη-Έδεσσα και το υπόλοιπο οδικό δίκτυο(ενώ η βελτίωση του δρόμου από διασταύρωση Πρεσπών μέχρι Κρυσταλλοπηγή, χωρίς το τμήμα Φλώρινα-Διασταυρωση Πρεσπών, σημαίνει καχεξία και αναπτυξιακή στρέβλωση της Φλώρινας).

Να υπενθυμίσουμε βέβαια ότι βρισκόμαστε σε καθεστώς Απολιγνιτοποίησης,  όπου στο Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης στον Πυλώνα 3 μόνο  οι διαθέσιμοι πόροι είναι 1,086 ευρώ. Εκτός αν προορίζονται για άλλες Πολιτείες!!!!


 

Υ.Γ.: Με αφορμή τη διημερίδα με τον βαρύγδουπο τίτλο «Φλώρινα, ο Βόρειος Προμαχώνας του Ελληνισμού», χρειάζεται ακόμη και σήμερα να αποδεικνύει η Φλώρινα τα αυτονόητα; Αυτό που μάλλον μας έλειπε για να αναπτυχθούμε είναι    

διημερίδες με εθνικό -πατριωτικούς τίτλους και περιεχόμενο!

Και ως Περιφέρεια Δ.Μ. έχει κάνει τον τουριστικό  σχεδιασμό της και διαπιστώθηκε πως όλα πάνε καλά και απέμεινε η αξιοποίηση του Στρατιωτικού τουρισμού;

Το θέμα δεν είναι μόνο ποιος πληρώνει, αλλά το κυριότερο πως προβάλετε παραμονή των εκλογών Υποψήφιος Κόμματος, στην περίπτωσή μας του Κυβερνώντος από την ανεξάρτητη κατ’ τάλλα Παράταξη του κου Αμανατίδη!!!

Μετατρέποντας το Θεσμό της Αυτοδιοίκησης σε δεκανίκι κομματικό!

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2024 | 10:27 am


Η εορτή τού Αγίου Αχιλλείου στις Πρέσπες τής Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας

 


Η εορτή τού Αγίου Αχιλλείου στις Πρέσπες τής Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας

 

Στον Άγιο Αχίλλειο Πρεσπών τού Νομού Φλώρινας βρίσκεται ο Ιερός Ναός τού Αγίου Αχιλλείου, γνωστός ως «βασιλική τού Αγίου Αχιλλείου».Η βασιλική αποτελεί περίτεχνο και επιβλητικό κτίσμα τού 10ου-11ου αι. μ. Χ., κτισμένο στα ερείπια παλαιότερου ναού τού 6ου αι. Σύμφωνα με μελετητές, η υπάρχουσα βασιλική χτίστηκε, για να φυλάξει το λείψανο τού Αγίου Αχιλλείου, το οποίο αφού μεταφέρθηκε στις Πρέσπες από την καταληφθείσα πόλη τής Λάρισας, τοποθετήθηκε σε τάφο στο διακονικό τού Αγίου Βήματος. Η βασιλική αποτελεί τόσο σπουδαίο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς για την ιστορία και την αρχιτεκτονική της όσο ευλογία και πνευματική παρακαταθήκη ως χώρος λατρείας τού Θεού και ταφής τού Αγίου Αχιλλείου.

 

Σήμερα, Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024, εορτάστηκε η μνήμη τού Αγίου Αχιλλείου επισκόπου Λαρίσης και τιμήθηκε η μακραίωνη πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά τής περιοχής μας, με αρχιερατική Θεία Λειτουργία στη βασιλική τού Αγίου, προεξάρχοντος τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ειρηναίου. ΣτηΘεία Λειτουργία παρέστησαν ο Αξιότιμος κ. Εμμανουήλ Δημητρόπουλος, Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Έργων και Ανάπτυξης τού Δήμου Πρεσπών και η Ερίτιμος κα. Μαργαρίτα Μπαμπάκου, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Τουρισμού ού Δήμου Πρεσπών. Επίσης, παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, εκδρομείς από ενορίες τής Πτολεμαΐδας και Φλώρινας και επισκέπτες από τη Δυτική Μακεδονία. Έψαλαν ο Πρωτοψάλτης τού Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Φλώρινας Μουσικολογιώτατος κ. Κωνσταντίνος Αλεξίου και μέλη τής εκ Πτολεμαΐδας χορωδίας «Αγιοσοφίτης», με χοράρχη τον Μουσικολογιώτατο κ. Χρήστο Ψωμιάδη. 

Ο Ποιμενάρχης μας στην ομιλία του σημείωσε ότι κατά την Αρχαία Ελληνική Θρησκεία εντός τών ναών κατοικούσαν οι θεότητες, γι’ αυτό οι πιστοί συγκεντρώνονταν στον περιβάλλοντα χώρο εκτός τού ναού, όπου βρισκόταν ο βωμός, για την προσφορά τών θυσιών και την άσκηση της λατρείας. Στον χριστιανικό ναό, όμως, ο άνθρωπος εισέρχεται σε αυτόν, καθώς δεν είναι η απρόσιτη κατοικία τού Θεού, αλλά το σημείο συνάντησης του Θεού με τον θεωμένο άνθρωπο· το σημείο συνάντησης τού ουρανού με τη γη, όπου οι πιστοί ως κοινότητα λατρεύουν τον Θεό και ενωμένοι συμμετέχουν στο ύψιστο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Τέλος, παραλλήλισε τα ονόματα «Αχιλλεύς» και «Αχίλλειος», τονίζοντας το αναστάσιμο μήνυμα· πλέον ο άνθρωπος δεν διαθέτει αχίλλειο πτέρνα, δεν είναι τρωτός και έρμαιο τής φθοράς και του θανάτου, αλλά άτρωτος, αθάνατος και αιώνιος, καθώς φορά το αναστημένο σώμα τού Κυρίου μας Ιησού Χριστού, πορευόμενος στα έσχατα, τη Βασιλεία τών Ουρανών.

 

ΦΩΤΟ: https://flic.kr/s/aHBqjBqum4 

 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2024 | 8:31 am


Το 2ο ΓΕΛ Φλώρινας εγκαινίασε αίθουσα φιλαναγνωσίας αφιερωμένη στον Φλωρινιώτη αείμνηστο λαογράφο Λάζαρο Μέλλιο (VIDEO)


Εγκαίνια αίθουσας φιλαναγνωσίας αφιερωμένη στον γνωστό τοπικό αείμνηστο λαογράφο Λάζαρο Μέλλιο πραγματοποίησε το 2ο ΓΕΛ Φλώρινας μετά από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

Την τελετή των εγκαινίων και της ονοματοδοσίας τέλεσε ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος με παρόντες τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Φλώρινας Αθανάσιο Τάσκα, τον Δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη , Αντιδημάρχων , Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπου της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας , του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων , και εκπρόσωπο της οικογενείας του αείμνηστου Λάζαρου Μέλλιου.

 Μιλώντας η Δ/ντρια του 2ου ΓΕΛ κ.Ειρήνη Κουρεμένου για την απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων να εγκαινιάσει την αίθουσα φιλαναγνωσίας είπε πώς ..."ήταν να μυήσει τους μαθητές στην αγάπη για τα βιβλία , την εξοικείωση με την λογοτεχνία,και την τοπική ιστορία " ενώ συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε ένα σύντομο βιογραφικό του Λάζαρου Μέλλιου λέγοντας ....

Ο αείμνηστος Φλωρινιώτης, Λάζαρος Μέλλιος, ήταν γιος του Αναστάση και της Παρασκευής το γένος Βογιατζή, γεννημένος στο ιστορικό Βαρόσι.
Πολυγραφώτατος, εκφραστικός, επικοινωνιακός, με φοβερή αφηγηματική δεινότητα, καλός δάσκαλος και σημαντικός λαογράφος της περιοχής. Βιβλία του όπως «Οι Φλωρινιώτικες ιστορίες (ο Στέφος, το ταπού, ο Θανάσης), «Λαογραφικά Φλωρίνης: θρύλοι παραδόσεις, ιστορία Πρέσπας», «Τα παιδία παίζει: Τα παιχνίδια στη Φλώρινα και τα χωριά της απ΄την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», «Λαογραφικά Φλωρίνης – γιορτές» και πολλά άλλα, πάνω από 40 στον αριθμό αποτελούν μια σημαντική παρακαταθήκη στην παράδοση και στον πολιτισμό της Φλώρινας. Ο ίδιος, άνθρωπος απλός ταπεινός δοτικός με έντονη κοινωνική αλλά και φιλανθρωπική δράση χαιρόταν να προσφέρει βοήθεια σε όσους τη ζητούσαν.

Με πλούσια μουσική παιδεία, φανατικός χορωδός του Αριστοτέλη, ο αξιόλογος μπάσος, καθώς και ένας από τους καλύτερους εκκλησιαστικούς χορωδούς, ο αγαπητός σε όλους μας δάσκαλος, άφησε το δικό του αποτύπωμα στα πολιτιστικά δρώμενα αυτής εδώ της πόλης. Λάτρευε επίσης να ξεναγεί τους επισκέπτες της Φλώρινας αμισθί στο ιστορικό κέντρο της πόλης . Η προσφορά του στον πολιτισμό είναι μεγάλη. Για το λόγο αυτό, ομοφώνως, ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου Λυκείου Φλώρινας ονοματίζει τούτη την αίθουσα σε ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ «ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΕΛΛΙΟΣ».

Ευχόμαστε η ψυχή σου που τόσο αγάπησε αυτήν εδώ την πόλη, να χαίρεται σήμερα από εκεί ψηλά.







































Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 5:27 pm


Portal για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία στη Διαδικτυακή Πύλη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

 


Portal   για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία

στη Διαδικτυακή Πύλη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Ένα νέο Portal  που αφορά στα  Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία φιλοξενείται στη Διαδικτυακή Πύλη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Το Portal  το οποίο υπάγεται στη Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στοχεύει στην προάσπιση των δικαιωμάτων και την ενίσχυση των ευκαιριών για άτομα με αναπηρίες, ενώ αποτελεί Σημείο Αναφοράς για την παρακολούθηση εφαρμογής της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

Ο σχεδιασμός και η δημιουργία του Portal υλοποιήθηκε από το Αυτοτελές Γραφείο για τα δικαιώματα των ΑμεΑ της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας (Έδρας) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και την υποστήριξη του Τμήματος Σχεδιασμού Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών.

Μέσα από αυτό τα Άτομα με Αναπηρία θα έχουν τη δυνατότητα να  ενημερώνονται για τομείς που αφορούν στην εκπαίδευση, στην υγεία, αλλά και σε δράσεις που αφορούν στην προώθηση θεμάτων σχετικά με την αναπηρία.


 Η διεύθυνση του Portal  είναι: https://amea.pdm.gov.gr/ 

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 4:14 pm


«Ανοιχτές Πόρτες 2024» και παράλληλες εκδηλώσεις απο τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου



Το συνεταιριστικό οινοποιείο του Αμυνταίου, “Amyntas Winery”,
σας προσκαλεί να βιώσουμε την απόλυτη οινοτουριστική εμπειρία, σε μία από τις σημαντικότερες οινικές ζώνες ΠΟΠ της Ελλάδας!

Έτσι, στις 18 & 19 Μαΐου, η “Amyntas Wines”, ανοίγει τις πόρτες της και ετοιμάζει ένα σύνολο δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους,
με στόχο να γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα το Ξινόμαυρο (και όχι μόνο) – από το αμπέλι – μέχρι το ποτήρι!

Στο πλαίσιο του θεσμού : «Ανοιχτές Πόρτες 2024», οι οινόφιλοι θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους χώρους του ιστορικού οινοποιείου της περιοχής και να συμμετάσχουν σε ποικίλες δραστηριότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν ξεναγήσεις, κάθετες γευστικές δοκιμές από επιλεγμένες χρονιές συνδυασμένες με τοπικά γαστρονομικά προϊόντα, wine & music pairing και πολλές άλλες εκπλήξεις!

Ο καλύτερος τρόπος, να γιορτάσουμε μαζί την Άνοιξη και το νέο κύκλο ζωής στο αμπέλι!

Με εκτίμηση,

για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου.

η Διεύθυνση του οινοποιείου.








Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 4:12 pm


Πρόσκληση στη παρουσίαση του βιβλίου "Είναι Ζήτημα Χημ..ΙΟΥ", στη Φλώρινα από την Ένωση Φιλολόγων Φλώρινας


Η Ένωση Φιλολόγων Φλώρινας και οι Εκδόσεις BELL σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Νάστου ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΧΗΜ…ΙΟΥ (Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Διηγήματος Public 2023) στο ξενοδοχείο Emerald (Κωνσταντίνου Καραμανλή 47, Φλώρινα).

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Κατερίνα Μάρου, φιλόλογος, κάτοχος ΠΜΣ Δημιουργικής Γραφής, υπεύθυνη τμήματος Νεότητας Περιφερειακού τμήματος Ερυθρού Σταυρού Φλώρινας.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν η κ. Όλγα Μούσιου Μυλωνά, Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας και η Πρόεδρος της ΕΦΦ κ. Αθηνά Ζωγράφου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΜΑΪΟΥ 2024, ΩΡΑ 18:00

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 4:02 pm


Πρόγραμμα εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην πόλη της Φλώρινας την Κυριακή 19 Μαΐου 2024

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ

ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΗΝ  ΠΟΛΗ  ΤΗΣ  ΦΛΩΡΙΝΑΣ

 

Σύμφωνα με το Ν.2193 / 1994 (ΦΕΚ 32 / Α / 94) η 19ηΜαΐου καθιερώθηκε ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Με το Π. Δ. 99 / 1994 (ΦΕΚ 78/Α/1994) έχει καθοριστεί με λεπτομέρεια το περιεχόμενο των εκδηλώσεων για την ημέρα αυτή και ο τρόπος οργάνωσης αυτών.

Η Επέτειος αυτή έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίζει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923, και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τους Έλληνες του Πόντου σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.

Επίσης λαμβάνονται υπόψιν οι διατάξεις:

α. του ν. 2193/1994 «Η 19η Μαΐου καθιερώνεται ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» (Α΄32).

β. του π.δ. 99/1994 «Ορισμός της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» (Α΄78).

γ. του ν. 851/1978 «Περι της Εθνικής Σημαίας, των Πολεμικών Σημαιών και του Διακρατικού Σήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας» (Α’ 233).

Σε συνέχεια της με αριθ. πρωτ. 40553/13.05.2024 απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών, για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, έχει οριστεί:

1.Γενικός Σημαιοστολισμός από την ογδόη πρωινή ώρα (8:00 π.μ.) μέχρι και τη  δύση του ηλίου της 19ης Μαΐου 2024.

     2. Φωταγώγηση όλων των Καταστημάτων του Δημοσίου,των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Καταστημάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 19ης Μαΐου μέχρι τις πρωινές ώρες της 20ης Μαΐου 2024. 

               Στην πόλη της Φλώρινας θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις σε συνεργασία με τα Ποντιακά Σωματεία της περιοχής :

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2024

  • Ώρα 07:30 π.μ.: Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονος

  • Ώρα10:30π.μ.:Ιερό Μνημόσυνο για τους Σφαγιασθέντες κατά τη Γενοκτονία των Ελλήνων  του Πόντου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονος, όπου θα παρευρίσκονται οι Σημαιοφόροι των Σχολικών Μονάδων της πόλης.

  •     Ώρα 11:15 π.μ.:Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της Πλατείας Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου(Κων/νου  Καραμανλή, πρώην Λ. Νίκης, έναντι 1ου  Γενικού Λυκείου Φλώρινας), όπου θα  παρευρίσκονται οι Σημαιοφόροι των Σχολικών Μονάδων της πόλης.

Ομιλητής για τα δραματικά γεγονότα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ο κοςΣτέφανος Πουγαρίδης, Φιλόλογος και Διδάκτωρ Τοπικής Ιστορίας.

 

Κατάθεση στεφάνων από:

v  Βουλευτές Π.Ε. Φλώρινας

v  Δήμαρχο Φλώρινας

v  Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας

v  Ανώτερο Διοικητή Φρουράς  Φλώρινας (Διοικητή 1ου Συντάγματος Πεζικού)

v  Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

v  Αστυνομικό Διευθυντή Φλώρινας

v  Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Φλώρινας

v  Πρόεδρο Κοινότητας Φλώρινας

v  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ν. Φλώρινας

v  Σύλλογο - Σύνδεσμο Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Φλώρινας

v  Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Φλώρινας

v  Εθνική Ένωση Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου

v  Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Φλώρινας

v  Πανελλήνια Οργάνωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Φλώρινας

v  Εθνική Οργάνωση Μακεδονομάχων "Ο Παύλος Μελάς" Φλώρινας

v  Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος

v  Εύξεινο Λέσχη Φλώρινας

v  ΣύλλογοΚιουταχειωτών - Μικρασιατών Φλώρινας «Ο Άγιος Μηνάς»

v  Από όποιον Εκπρόσωπο Νομικού Προσώπου ή άλλου Φορέα επιθυμεί να τιμήσει την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, κατόπιν επικοινωνίας με τη Β΄θμια Εκπαίδευση Π.Ε. Φλώρινας στα τηλέφωνο 23853 54581 &23850 54574, το αργότερο έως το μεσημέρι (13:00) της Παρασκευής 17 Μαΐου 2024. 

  • Σιγή ενός λεπτού για τους ηρωικούς πεσόντες υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.

  • Ανάκρουση Εθνικού  Ύμνου.

  • Πέρας Τελετής.

     

Συμμετοχή στις Εκδηλώσεις

Στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης τηςΓενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου παρακαλούνται να παραστούν οι Τοπικές Αρχές και οι πολίτες.

Μέριμνα για τις Εορταστικές Εκδηλώσεις

1. Η Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας παρακαλείται να ρυθμίσει το θρησκευτικό τελετουργικό στο χώρο του μνημείου της Πλατείας Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου (Κων/νου Καραμανλή, πρώην Λ. Νίκης, έναντι του 1ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας).  

2. Ο  Ανώτερος  Διοικητής  Φρουράς  Φλώρινας  παρακαλείται  να  φροντίσει για:

α) Την απόδοση τιμών από Τμήμα Στρατού και ένοπλους παραστάτες κατά την κατάθεση στεφάνων.

β) Την τοποθέτηση απαραίτητου εξοπλισμού για την απόδοση τιμών στον χώρο του

     μνημείου της Πλατείας Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου (Κων/νου Καραμανλή, πρώην Λ. Νίκης, έναντι του 1ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας).  

3. Ο Αστυνομικός Διευθυντής Φλώρινας παρακαλείται να φροντίσει για:

α) Την τήρηση των μέτρων τάξης.

β) Την εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. 

4. Τελετάρχης κατά την επιμνημόσυνη δέηση της 19ης Μαΐου 2024 στον χώρο του μνημείου της Πλατείας  Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου (Κων/νου Καραμανλή, πρώην Λ. Νίκης, έναντι του 1ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας), ορίζεται με μέριμνα της Δ/νσηςΒ΄θμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Φλώρινας.

5. Ο Δήμαρχος Φλώρινας παρακαλείται να φροντίσει για:

α) Τον Σημαιοστολισμό της πόλης.

β) Τη διάθεση της Φιλαρμονικής του Δήμου για τις εκδηλώσεις της 19ης Μαΐου 2024.

γ) Την καθαριότητα και τον ευπρεπισμό των χώρων των εκδηλώσεων. 

6. Οι τοπικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοίκαι ο τοπικός Τύπος για την ανακοίνωση/δημοσίευση του προγράμματος των εκδηλώσεων.

 

Φλώρινα 15 Μαΐου 2024

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α. ΤΑΣΚΑΣ

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 3:58 pm


Επίσκεψη του προέδρου ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη στην Φλώρινα.

 


Την Φλώρινα θα επισκεφθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης την Παρασκευή 17-5 εν όψη των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Στις 18:00 θα συναντηθεί με τα όργανα του κόμματος. 
Στις 19:00 θα επισκεφθεί το μουσείο σύγχρονης τέχνης.
Στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί ομιλία του στο ποτάμι μπροστά από το καφέ "Μικρό".

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 3:53 pm


Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Φλώρινας

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ανακοινώνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων υποψηφιότητας, από Πέμπτη 16/05/2024 έως και Τετάρτη 29/05/2024, ώρες 8:00 π.μ. με 15:00 μ.μ. στο πλαίσιο της υπ’ αριθμ. Α.Π. 16342/18-04-2024 (ΑΔΑ: 9ΣΟΙΩΗΙ-Α4Ι) ΣΟΧ2/2024, Ανακοίνωση πρόσληψης, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου, για την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά δύο (2) ατόμων για την υλοποίηση της Πράξης «Συνέχιση Λειτουργίας Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων Βίας Δήμου Φλώρινας» του Δήμου Φλώρινας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Φλώρινας πατώντας εδώ.

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 3:50 pm


Ημερίδα: Ψηφιακοί Μετασχηματισμοί και Τεχνητή Νοημοσύνη: Προκλήσεις στο Σύγχρονο Εκπαιδευτικό Περιβάλλον

 


Ημερίδα: Ψηφιακοί Μετασχηματισμοί και Τεχνητή Νοημοσύνη: Προκλήσεις στο Σύγχρονο Εκπαιδευτικό Περιβάλλον

 

Την Τρίτη 14-05-2024 η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συνδιοργάνωσαν Ημερίδα με θέμα: «Ψηφιακοί Μετασχηματισμοί και Τεχνητή Νοημοσύνη: Προκλήσεις στο Σύγχρονο Εκπαιδευτικό Περιβάλλον». Η πρωτοβουλία ανήκε στην κ. Γρίβα Ελένη, καθηγήτρια, Αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Ολιστικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου και στην κ. Παπαδοπούλου Δέσποινα, αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας. Από την πανεπιστημιακή κοινότητα εισηγητές ήταν οι κ.κ. Πήτας Ιωάννης, Μάρκος Τσίπουρας, Νίκος Πλόσκας, Θαρρενός Μπράτιτσης και Μενέλαος Τζιφόπουλος και από την εκπαιδευτική κοινότητα οι κ.κ Οικονομίδου Ελένη και Γεωργίου Σωτήριος, Αλεξανδρής Βασίλειος, Δημήτριος Τζήμας, Λιάμπα Θεοδούλα.

Στην ημερίδα τέθηκαν ζητήματα εννοιολόγησης και αναπτύχθηκαν προβληματισμοί γύρω από τα θέματα ηθικής  δεοντολογίας και τους μύθους που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Παρουσιάστηκαν επίσης εφαρμογές που μπορούν να αξιοποιηθούν στην εκπαιδευτική και μαθησιακή  διαδικασία.

 

 

 

H αναπληρώτρια

Περιφερειακή Διευθύντρια

Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δυτικής Μακεδονίας

 

 

Δέσποινα Παπαδοπούλου, δ. φ.








Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 3:46 pm


Νομός Φλώρινας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Φλώρινας