Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Φλώρινας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Το 2ο ΓΕΛ Φλώρινας εγκαινίασε αίθουσα φιλαναγνωσίας αφιερωμένη στον Φλωρινιώτη αείμνηστο λαογράφο Λάζαρο Μέλλιο (VIDEO)


Εγκαίνια αίθουσας φιλαναγνωσίας αφιερωμένη στον γνωστό τοπικό αείμνηστο λαογράφο Λάζαρο Μέλλιο πραγματοποίησε το 2ο ΓΕΛ Φλώρινας μετά από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

Την τελετή των εγκαινίων και της ονοματοδοσίας τέλεσε ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος με παρόντες τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Φλώρινας Αθανάσιο Τάσκα, τον Δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη , Αντιδημάρχων , Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπου της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας , του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων , και εκπρόσωπο της οικογενείας του αείμνηστου Λάζαρου Μέλλιου.

 Μιλώντας η Δ/ντρια του 2ου ΓΕΛ κ.Ειρήνη Κουρεμένου για την απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων να εγκαινιάσει την αίθουσα φιλαναγνωσίας είπε πώς ..."ήταν να μυήσει τους μαθητές στην αγάπη για τα βιβλία , την εξοικείωση με την λογοτεχνία,και την τοπική ιστορία " ενώ συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε ένα σύντομο βιογραφικό του Λάζαρου Μέλλιου λέγοντας ....

Ο αείμνηστος Φλωρινιώτης, Λάζαρος Μέλλιος, ήταν γιος του Αναστάση και της Παρασκευής το γένος Βογιατζή, γεννημένος στο ιστορικό Βαρόσι.
Πολυγραφώτατος, εκφραστικός, επικοινωνιακός, με φοβερή αφηγηματική δεινότητα, καλός δάσκαλος και σημαντικός λαογράφος της περιοχής. Βιβλία του όπως «Οι Φλωρινιώτικες ιστορίες (ο Στέφος, το ταπού, ο Θανάσης), «Λαογραφικά Φλωρίνης: θρύλοι παραδόσεις, ιστορία Πρέσπας», «Τα παιδία παίζει: Τα παιχνίδια στη Φλώρινα και τα χωριά της απ΄την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», «Λαογραφικά Φλωρίνης – γιορτές» και πολλά άλλα, πάνω από 40 στον αριθμό αποτελούν μια σημαντική παρακαταθήκη στην παράδοση και στον πολιτισμό της Φλώρινας. Ο ίδιος, άνθρωπος απλός ταπεινός δοτικός με έντονη κοινωνική αλλά και φιλανθρωπική δράση χαιρόταν να προσφέρει βοήθεια σε όσους τη ζητούσαν.

Με πλούσια μουσική παιδεία, φανατικός χορωδός του Αριστοτέλη, ο αξιόλογος μπάσος, καθώς και ένας από τους καλύτερους εκκλησιαστικούς χορωδούς, ο αγαπητός σε όλους μας δάσκαλος, άφησε το δικό του αποτύπωμα στα πολιτιστικά δρώμενα αυτής εδώ της πόλης. Λάτρευε επίσης να ξεναγεί τους επισκέπτες της Φλώρινας αμισθί στο ιστορικό κέντρο της πόλης . Η προσφορά του στον πολιτισμό είναι μεγάλη. Για το λόγο αυτό, ομοφώνως, ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου Λυκείου Φλώρινας ονοματίζει τούτη την αίθουσα σε ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ «ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΕΛΛΙΟΣ».

Ευχόμαστε η ψυχή σου που τόσο αγάπησε αυτήν εδώ την πόλη, να χαίρεται σήμερα από εκεί ψηλά.







































Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 5:27 pm


Portal για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία στη Διαδικτυακή Πύλη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

 


Portal   για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία

στη Διαδικτυακή Πύλη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Ένα νέο Portal  που αφορά στα  Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία φιλοξενείται στη Διαδικτυακή Πύλη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Το Portal  το οποίο υπάγεται στη Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στοχεύει στην προάσπιση των δικαιωμάτων και την ενίσχυση των ευκαιριών για άτομα με αναπηρίες, ενώ αποτελεί Σημείο Αναφοράς για την παρακολούθηση εφαρμογής της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

Ο σχεδιασμός και η δημιουργία του Portal υλοποιήθηκε από το Αυτοτελές Γραφείο για τα δικαιώματα των ΑμεΑ της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας (Έδρας) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και την υποστήριξη του Τμήματος Σχεδιασμού Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών.

Μέσα από αυτό τα Άτομα με Αναπηρία θα έχουν τη δυνατότητα να  ενημερώνονται για τομείς που αφορούν στην εκπαίδευση, στην υγεία, αλλά και σε δράσεις που αφορούν στην προώθηση θεμάτων σχετικά με την αναπηρία.


 Η διεύθυνση του Portal  είναι: https://amea.pdm.gov.gr/ 

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 4:14 pm


«Ανοιχτές Πόρτες 2024» και παράλληλες εκδηλώσεις απο τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου



Το συνεταιριστικό οινοποιείο του Αμυνταίου, “Amyntas Winery”,
σας προσκαλεί να βιώσουμε την απόλυτη οινοτουριστική εμπειρία, σε μία από τις σημαντικότερες οινικές ζώνες ΠΟΠ της Ελλάδας!

Έτσι, στις 18 & 19 Μαΐου, η “Amyntas Wines”, ανοίγει τις πόρτες της και ετοιμάζει ένα σύνολο δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους,
με στόχο να γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα το Ξινόμαυρο (και όχι μόνο) – από το αμπέλι – μέχρι το ποτήρι!

Στο πλαίσιο του θεσμού : «Ανοιχτές Πόρτες 2024», οι οινόφιλοι θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους χώρους του ιστορικού οινοποιείου της περιοχής και να συμμετάσχουν σε ποικίλες δραστηριότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν ξεναγήσεις, κάθετες γευστικές δοκιμές από επιλεγμένες χρονιές συνδυασμένες με τοπικά γαστρονομικά προϊόντα, wine & music pairing και πολλές άλλες εκπλήξεις!

Ο καλύτερος τρόπος, να γιορτάσουμε μαζί την Άνοιξη και το νέο κύκλο ζωής στο αμπέλι!

Με εκτίμηση,

για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου.

η Διεύθυνση του οινοποιείου.








Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 4:12 pm


Πρόσκληση στη παρουσίαση του βιβλίου "Είναι Ζήτημα Χημ..ΙΟΥ", στη Φλώρινα από την Ένωση Φιλολόγων Φλώρινας


Η Ένωση Φιλολόγων Φλώρινας και οι Εκδόσεις BELL σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Νάστου ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΧΗΜ…ΙΟΥ (Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Διηγήματος Public 2023) στο ξενοδοχείο Emerald (Κωνσταντίνου Καραμανλή 47, Φλώρινα).

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Κατερίνα Μάρου, φιλόλογος, κάτοχος ΠΜΣ Δημιουργικής Γραφής, υπεύθυνη τμήματος Νεότητας Περιφερειακού τμήματος Ερυθρού Σταυρού Φλώρινας.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν η κ. Όλγα Μούσιου Μυλωνά, Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας και η Πρόεδρος της ΕΦΦ κ. Αθηνά Ζωγράφου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΜΑΪΟΥ 2024, ΩΡΑ 18:00

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 4:02 pm


Πρόγραμμα εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην πόλη της Φλώρινας την Κυριακή 19 Μαΐου 2024

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ

ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΗΝ  ΠΟΛΗ  ΤΗΣ  ΦΛΩΡΙΝΑΣ

 

Σύμφωνα με το Ν.2193 / 1994 (ΦΕΚ 32 / Α / 94) η 19ηΜαΐου καθιερώθηκε ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Με το Π. Δ. 99 / 1994 (ΦΕΚ 78/Α/1994) έχει καθοριστεί με λεπτομέρεια το περιεχόμενο των εκδηλώσεων για την ημέρα αυτή και ο τρόπος οργάνωσης αυτών.

Η Επέτειος αυτή έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίζει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923, και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τους Έλληνες του Πόντου σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.

Επίσης λαμβάνονται υπόψιν οι διατάξεις:

α. του ν. 2193/1994 «Η 19η Μαΐου καθιερώνεται ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» (Α΄32).

β. του π.δ. 99/1994 «Ορισμός της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» (Α΄78).

γ. του ν. 851/1978 «Περι της Εθνικής Σημαίας, των Πολεμικών Σημαιών και του Διακρατικού Σήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας» (Α’ 233).

Σε συνέχεια της με αριθ. πρωτ. 40553/13.05.2024 απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών, για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, έχει οριστεί:

1.Γενικός Σημαιοστολισμός από την ογδόη πρωινή ώρα (8:00 π.μ.) μέχρι και τη  δύση του ηλίου της 19ης Μαΐου 2024.

     2. Φωταγώγηση όλων των Καταστημάτων του Δημοσίου,των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Καταστημάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 19ης Μαΐου μέχρι τις πρωινές ώρες της 20ης Μαΐου 2024. 

               Στην πόλη της Φλώρινας θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις σε συνεργασία με τα Ποντιακά Σωματεία της περιοχής :

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2024

  • Ώρα 07:30 π.μ.: Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονος

  • Ώρα10:30π.μ.:Ιερό Μνημόσυνο για τους Σφαγιασθέντες κατά τη Γενοκτονία των Ελλήνων  του Πόντου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονος, όπου θα παρευρίσκονται οι Σημαιοφόροι των Σχολικών Μονάδων της πόλης.

  •     Ώρα 11:15 π.μ.:Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της Πλατείας Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου(Κων/νου  Καραμανλή, πρώην Λ. Νίκης, έναντι 1ου  Γενικού Λυκείου Φλώρινας), όπου θα  παρευρίσκονται οι Σημαιοφόροι των Σχολικών Μονάδων της πόλης.

Ομιλητής για τα δραματικά γεγονότα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ο κοςΣτέφανος Πουγαρίδης, Φιλόλογος και Διδάκτωρ Τοπικής Ιστορίας.

 

Κατάθεση στεφάνων από:

v  Βουλευτές Π.Ε. Φλώρινας

v  Δήμαρχο Φλώρινας

v  Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας

v  Ανώτερο Διοικητή Φρουράς  Φλώρινας (Διοικητή 1ου Συντάγματος Πεζικού)

v  Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

v  Αστυνομικό Διευθυντή Φλώρινας

v  Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Φλώρινας

v  Πρόεδρο Κοινότητας Φλώρινας

v  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ν. Φλώρινας

v  Σύλλογο - Σύνδεσμο Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Φλώρινας

v  Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Φλώρινας

v  Εθνική Ένωση Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου

v  Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Φλώρινας

v  Πανελλήνια Οργάνωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Φλώρινας

v  Εθνική Οργάνωση Μακεδονομάχων "Ο Παύλος Μελάς" Φλώρινας

v  Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος

v  Εύξεινο Λέσχη Φλώρινας

v  ΣύλλογοΚιουταχειωτών - Μικρασιατών Φλώρινας «Ο Άγιος Μηνάς»

v  Από όποιον Εκπρόσωπο Νομικού Προσώπου ή άλλου Φορέα επιθυμεί να τιμήσει την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, κατόπιν επικοινωνίας με τη Β΄θμια Εκπαίδευση Π.Ε. Φλώρινας στα τηλέφωνο 23853 54581 &23850 54574, το αργότερο έως το μεσημέρι (13:00) της Παρασκευής 17 Μαΐου 2024. 

  • Σιγή ενός λεπτού για τους ηρωικούς πεσόντες υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.

  • Ανάκρουση Εθνικού  Ύμνου.

  • Πέρας Τελετής.

     

Συμμετοχή στις Εκδηλώσεις

Στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης τηςΓενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου παρακαλούνται να παραστούν οι Τοπικές Αρχές και οι πολίτες.

Μέριμνα για τις Εορταστικές Εκδηλώσεις

1. Η Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας παρακαλείται να ρυθμίσει το θρησκευτικό τελετουργικό στο χώρο του μνημείου της Πλατείας Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου (Κων/νου Καραμανλή, πρώην Λ. Νίκης, έναντι του 1ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας).  

2. Ο  Ανώτερος  Διοικητής  Φρουράς  Φλώρινας  παρακαλείται  να  φροντίσει για:

α) Την απόδοση τιμών από Τμήμα Στρατού και ένοπλους παραστάτες κατά την κατάθεση στεφάνων.

β) Την τοποθέτηση απαραίτητου εξοπλισμού για την απόδοση τιμών στον χώρο του

     μνημείου της Πλατείας Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου (Κων/νου Καραμανλή, πρώην Λ. Νίκης, έναντι του 1ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας).  

3. Ο Αστυνομικός Διευθυντής Φλώρινας παρακαλείται να φροντίσει για:

α) Την τήρηση των μέτρων τάξης.

β) Την εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. 

4. Τελετάρχης κατά την επιμνημόσυνη δέηση της 19ης Μαΐου 2024 στον χώρο του μνημείου της Πλατείας  Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου (Κων/νου Καραμανλή, πρώην Λ. Νίκης, έναντι του 1ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας), ορίζεται με μέριμνα της Δ/νσηςΒ΄θμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Φλώρινας.

5. Ο Δήμαρχος Φλώρινας παρακαλείται να φροντίσει για:

α) Τον Σημαιοστολισμό της πόλης.

β) Τη διάθεση της Φιλαρμονικής του Δήμου για τις εκδηλώσεις της 19ης Μαΐου 2024.

γ) Την καθαριότητα και τον ευπρεπισμό των χώρων των εκδηλώσεων. 

6. Οι τοπικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοίκαι ο τοπικός Τύπος για την ανακοίνωση/δημοσίευση του προγράμματος των εκδηλώσεων.

 

Φλώρινα 15 Μαΐου 2024

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α. ΤΑΣΚΑΣ

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 3:58 pm


Επίσκεψη του προέδρου ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη στην Φλώρινα.

 


Την Φλώρινα θα επισκεφθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης την Παρασκευή 17-5 εν όψη των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Στις 18:00 θα συναντηθεί με τα όργανα του κόμματος. 
Στις 19:00 θα επισκεφθεί το μουσείο σύγχρονης τέχνης.
Στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί ομιλία του στο ποτάμι μπροστά από το καφέ "Μικρό".

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 3:53 pm


Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Φλώρινας

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ανακοινώνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων υποψηφιότητας, από Πέμπτη 16/05/2024 έως και Τετάρτη 29/05/2024, ώρες 8:00 π.μ. με 15:00 μ.μ. στο πλαίσιο της υπ’ αριθμ. Α.Π. 16342/18-04-2024 (ΑΔΑ: 9ΣΟΙΩΗΙ-Α4Ι) ΣΟΧ2/2024, Ανακοίνωση πρόσληψης, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου, για την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά δύο (2) ατόμων για την υλοποίηση της Πράξης «Συνέχιση Λειτουργίας Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων Βίας Δήμου Φλώρινας» του Δήμου Φλώρινας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Φλώρινας πατώντας εδώ.

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 3:50 pm


Ημερίδα: Ψηφιακοί Μετασχηματισμοί και Τεχνητή Νοημοσύνη: Προκλήσεις στο Σύγχρονο Εκπαιδευτικό Περιβάλλον

 


Ημερίδα: Ψηφιακοί Μετασχηματισμοί και Τεχνητή Νοημοσύνη: Προκλήσεις στο Σύγχρονο Εκπαιδευτικό Περιβάλλον

 

Την Τρίτη 14-05-2024 η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συνδιοργάνωσαν Ημερίδα με θέμα: «Ψηφιακοί Μετασχηματισμοί και Τεχνητή Νοημοσύνη: Προκλήσεις στο Σύγχρονο Εκπαιδευτικό Περιβάλλον». Η πρωτοβουλία ανήκε στην κ. Γρίβα Ελένη, καθηγήτρια, Αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Ολιστικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου και στην κ. Παπαδοπούλου Δέσποινα, αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας. Από την πανεπιστημιακή κοινότητα εισηγητές ήταν οι κ.κ. Πήτας Ιωάννης, Μάρκος Τσίπουρας, Νίκος Πλόσκας, Θαρρενός Μπράτιτσης και Μενέλαος Τζιφόπουλος και από την εκπαιδευτική κοινότητα οι κ.κ Οικονομίδου Ελένη και Γεωργίου Σωτήριος, Αλεξανδρής Βασίλειος, Δημήτριος Τζήμας, Λιάμπα Θεοδούλα.

Στην ημερίδα τέθηκαν ζητήματα εννοιολόγησης και αναπτύχθηκαν προβληματισμοί γύρω από τα θέματα ηθικής  δεοντολογίας και τους μύθους που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Παρουσιάστηκαν επίσης εφαρμογές που μπορούν να αξιοποιηθούν στην εκπαιδευτική και μαθησιακή  διαδικασία.

 

 

 

H αναπληρώτρια

Περιφερειακή Διευθύντρια

Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δυτικής Μακεδονίας

 

 

Δέσποινα Παπαδοπούλου, δ. φ.








Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 3:46 pm


Δήμαρχος Φλώρινας στα εγκαίνια της αίθουσας φιλαναγνωσίας "Λάζαρος Μέλλιος" του 2ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας

 


Ο Δήμαρχος Φλώρινας στα εγκαίνια της αίθουσας φιλαναγνωσίας "Λάζαρος Μέλλιος" του 2ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας

 

Στα εγκαίνια της αίθουσας φιλαναγνωσίας "Λάζαρος Μέλλιος" του 2ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας παρέστη την Τρίτη 14 Μαΐου ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης.

Ο κ. Δήμαρχος εξέφρασε αρχικά τη χαρά και τη συγκίνησή του, τονίζοντας πως ο χώρος θα αγαπηθεί από τους μαθητές, καθώς είναι φιλικός, σύγχρονης αισθητικής και εξοπλισμένος με σύγχρονα μέσα. Παράλληλα, έδωσε συγχαρητήρια στην Διευθύντρια κα Ειρήνη Κουρεμένου, στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές του σχολείου για την εξαιρετική πρωτοβουλία τους.

Ειδική αναφορά έκανε στον αείμνηστο Λάζαρο Μέλλιο υπογραμμίζοντας πως "η ονοματοδοσία του χώρου στη μνήμη του σπουδαίου δασκάλου, λαογράφου και ιστορικού της Φλώρινας αποτελεί μια εξαιρετικά τιμητική πρωτοβουλία, ιδιαίτερα φέτος που συμπληρώνονται 10 χρόνια από την εκδημία του. Γέννημα θρέμμα της Φλώρινας, ο Λάζαρος Μέλλιος αγάπησε βαθιά και ανιδιοτελώς τον τόπο μας και το συγγραφικό του έργο δεν αποτελεί απλώς μια περιγραφή της τοπικής ιστορίας, αλλά εμπεριέχει τη ψυχή της ίδιας της Φλώρινας: τους ανθρώπους, τους θρύλους, τις ζωντανές μνήμες μιας άλλης εποχής. Πολυγραφότατος, ευρυμαθής, ιδιαίτερα κοινωνικός, εξαιρετικά αγαπητός από την τοπική κοινωνία, ο Λάζαρος Μέλλιος ήταν ένας γνήσιος Φλωρινιώτης".

Καταλήγοντας ο κ. Γιαννάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως "τα βιβλία είναι σαν τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας και κάτι έχουν να μας πουν. Μπορεί να τα αγαπήσουμε, μπορεί να τα βαρεθούμε, αλλά σίγουρα πρέπει να τα γνωρίσουμε".

Να σημειωθεί πως ο Δήμος Φλώρινας συνέβαλλε σημαντικά στη διαμόρφωση του χώρου, καλύπτοντας μεγάλο μέρος της δαπάνης για την επίπλωσή του.

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 3:44 pm


Την Φλώρινα επισκέφθηκε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κος Εξαδάκτυλος Αθανάσιος

 


Την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 παραβρέθηκε στη Φλώρινα ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κος Εξαδάκτυλος Αθανάσιος ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου στο ξενοδοχείο LINGOS παρουσία του βουλευτή της Π. Ε. Φλώρινας κου Παπασωτηρίου Σταύρου, του προέδρου της ΔΕΕΠ Φλώρινας κου Ευαγγέλου Νίκου, στελεχών της ΔΕΕΠ, περιφερειακών συμβούλων, φίλων του κόμματος αλλά και συναδέλφων του.

Ο κος Εξαδάκτυλος ενημέρωσε καταρχάς τους παρισταμένους για τις υποχρεώσεις των νέων Ευρωβουλευτών, τα νέα δεδομένα που υφίστανται στην πολιτική ζωή μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο στον τομέα της υγείας όσο της οικονομίας, της γεωργίας κλπ και έγινε ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον της πατρίδας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένας άνθρωπος με πλούσια επιστημονική δραστηριότητα στον τομέα της υγείας εδώ και πολλά χρόνια ο κος Εξαδάκτυλος, ένας επιστήμονας που κατά τη διάρκεια της πανδημίας κατάφερε να επιτελέσει τα μέγιστα στον τομέα της υγείας παρέχοντας συμβουλές για την αποφυγή και διάδοση του ιού covid-19 άλλοτε αρεστός για τις απόψεις που εξέφραζε κι άλλοτε όχι, κινείται όμως πάντα  με σκοπό το κοινό συμφέρον, το όφελος των πολιτών και με γνώμονα την προστασία της υγείας τους.

Άνθρωποι-επιστήμονες που έχουν να προσφέρουν και να επιδείξουν πολλά σε ευαίσθητους τομείς όπως είναι η υγεία με πλούσια και πολυετή δραστηριότητα είναι σίγουρα απαραίτητοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την εκπροσώπηση της χώρας μας, έτσι ώστε να ενισχυθεί και η περιοχή μας με σκοπό να αναδειχθούν τα προβλήματά της και να εξευρεθούν λύσεις όσον αφορά στην υγεία.

 

     Για το Γραφείο Τύπου της Δ.Ε.Ε.Π. Φλώρινας

Η υπεύθυνη Τομέα Δημοσίων Σχέσεων Τύπου και ΜΜΕ

Τσουμίτα Μαρία

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 10:59 am


ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Με σύμμαχο τον κόσμο την Κυριακή 19/05 ο Αμύντας Αμυνταίου …. Για την άνοδο στην Α2

 


ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Με σύμμαχο τον κόσμο την Κυριακή 19/05 ο Αμύντας Αμυνταίου …. Για την άνοδο στην Α2

Το σημαντικότερο παιχνίδι της χρονιάς δίνει η ομάδα του Αμύντα Αμυνταίου την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 και ώρα 17:30στο ΔΑΚ Αμυνταίου με τους Πόντιους Κιλκίς, στο πλαίσιο της 22ηςκαι τελευταίας αγωνιστικής του Πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας Χάντμπολ Ανδρών.

Ο Αμύντας χρειάζεται μόνο τη νίκη στην Κυριακάτικη αναμέτρηση, προκειμένου να σφραγίσει το εισιτήριο ανόδου στην Α2 Εθνική, ενώ με οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα η υπόθεση της ανόδου θα περάσει στα χέρια της ομάδας του Κιλκίς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, το Τεχνικό Επιτελείο και οι Αθλητές του Αμύντα Αμυνταίου απεύθυναν κάλεσμα στον φίλαθλο κόσμο να προσέλθει μαζικά στο γήπεδο και να βοηθήσει την ιστορική ομάδα του Αμυνταίου να επιστρέψει στην Α2 Εθνική Κατηγορία, ύστερα από απουσία 30 ετών (1993-1994).

Με απόφαση της Διοίκησης η είσοδος στο γήπεδο θα είναι ελεύθερη για τους ανηλίκους. Επίσης, οι προπονήσεις της Τετάρτης (15/05) και της Πέμπτης (16/05) θα είναι ανοιχτές για το κοινό.

Το σύνθημα δόθηκε «Ομάδα και Κόσμος γίνονται ένα για τη μεγάλη νίκη».

 

 

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Β ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ

α/α

Σωματείο

Βαθ.

Αγ.

Υπέρ

Κατά

Διαφ.

1

ΑΕΠ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

34

19

466

337

129

2

ΑΓΡΙΑ ΒΟΛΟΥ

32

19

521

369

152

3

ΠΟΝΤΙΟΙ ΚΙΛΚΙΣ

32

19

510

320

190

4

ΑΜΥΝΤΑΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

32

19

435

324

111

5

Α.Ο ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

19

19

417

405

12

6

ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΟΣ ΓΣ

15

19

427

438

-11

7

Γ.Ε. ΔΡΑΜΑΣ

15

19

392

387

5

8

Α.Ο.Α. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

13

19

418

490

-72

9

Α.Ο. ΚΟΖΑΝΗΣ

9

20

450

640

-190

10

ΑΡΤΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

4

19

80

232

-152

11

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΡΤΑΣ

0

19

21

195

-174

 

22η Αγωνιστική – τελευταία αγωνιστική

 

Γηπεδούχος

-

Φιλοξενούμενος

Σκορ

Ημ. Διεξαγωγής

 

ΑΜΥΝΤΑΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

-

ΠΟΝΤΙΟΙ ΚΙΛΚΙΣ

-

19/05/2024 18:00

 

Γ.Ε. ΔΡΑΜΑΣ

-

ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΟΣ ΓΣ

-

19/05/2024 00:00

 

ΑΓΡΙΑ ΒΟΛΟΥ

-

ΑΕΠ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

-

19/05/2024 15:00

 

Α.Ο.Α. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

-

ΑΡΤΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

-

19/05/2024 00:00

 

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΡΤΑΣ

-

Α.Ο ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

-

19/05/2024 00:00

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 10:55 am


Η εβδομάδα των παθών για την Πατρίδας μας ήρθε μετά το Πάσχα!

 


Η εβδομάδα των παθών για την Πατρίδας μας ήρθε μετά το Πάσχα!

 

 Τρίζουν τα κόκκαλα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου (με.. χρονική σειρά), από την εξωτερική μας πολιτική, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα: 


 -Μπορούμε να φανταστούμε πως Έλληνας Πρωθυπουργός θα έκανε επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη λίγες μέρες μετά τα τετελεσμένα στη Μονή της Χώρας;

Πράξη υψηλού συμβολισμού μετά την Αγία Σοφία. Σκόπιμη ενέργεια από την Τουρκική ηγεσία πριν την επίσκεψη, αλλά και χρυσή ευκαιρία για μας να δείξουμε προς την Διεθνή Κοινότητα ότι τα μικρά δεν προχωρούν με τετελεσμένα στα μεγάλα (γαλάζια πατρίδα, Κυπριακό και αθροιστικά μιας επιθετικής πολιτικής που χτίζεται βήμα-βήμα). Τότε γιατί ξοδεύονται τόσα δις για την άμυνα της Χώρας, από το υστέρημα του Ελληνικού λαού, για να βάζουμε την ουρά μας κάτω από τα σκέλια;

 Και όλα αυτά στο όνομα  της κακώς εννοούμενης  διεθνούς ευθυγράμμισης.


-Μπορούμε να φανταστούμε επίσκεψη, έστω ιδιωτική, του Αλβανού Πρωθυπουργού στην Ελλάδα όταν το κορυφαίο ζήτημα, όπως το κατέστησε η Κυβέρνηση, της υπόθεσης Μπελέρη,  υποψηφίου ευρωβουλευτή αυτή τη χρονική στιγμή με το κυβερνών κόμμα παραμένει ανοιχτό;


 -Και το τρίτο και φαρμακερό. Από πολέμιος της συμφωνίας των Πρεσπών να γίνεσαι διαπρύσιος υπερασπιστής, έχοντας καθυστερήσει συγχρόνως αδικαιολόγητα την επικύρωση των σχετικών πρωτοκόλλων που τη συνοδεύουν;


 Πόση αλήθεια υποκρισία!

 Αυτό θα πει  υπερήφανη εξωτερική πολιτική…!


 Και εμείς στη Φλώρινα, εκτός των άλλων…. περιμένουμε ν’ ανοίξει η συνοριακή διάβαση των Πρεσπών…!

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 10:52 am


Τουρνουά ενηλίκων (ανδρών – γυναικών) στον Όμιλο Αντισφαίρισης Πτολεμαΐδας 18 & 19 Μαΐου

 


Τουρνουά ενηλίκων (ανδρών – γυναικών) στον

Όμιλο Αντισφαίρισης Πτολεμαΐδας 18 & 19 Μαΐου

 

Αγαπητά μέλη, αθλητές και φίλοι του Ομίλου Αντισφαίρισης Πτολεμαϊδας.

Σας ενημερώνουμε ότι το Σαββατοκύριακο 18 και 19  Μαΐου θα διοργανώσουμε τουρνουά ενηλίκων (ανδρών & γυναικών).

Θα γίνουν μονοί και διπλοί αγώνες.

Δηλώσεις συμμετοχής:

Στην Γραμματεία του Ομίλου καθημερινά 5-7 το απόγευμα (2463772621)

Στο email [email protected] (παρακαλούμε μαζί με το ονοματεπώνυμο, να μας αποστέλλετε και το τηλέφωνο επικοινωνίας)

Στο τηλέφωνο 6948664528

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής 17/5

 

Γραφείο Τύπου

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 10:50 am


Η Μελίνα Μποτέλλη στις Πρέσπες

 


Ο Δήμος Πρεσπών, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της μητέρας, παρουσιάζει τον θεατρικό - μουσικό μονόλογο "Δυο γυμνά άσπρα χέρια", με την Μελίνα Μποτέλλη, το Σάββατο 18 Μαϊου 2024 στις 8 μμ., στην αίθουσα "Λάζαρος Ναλπαντίδης", στο παλιό δημαρχείο στον Λαιμό Πρεσπών. 


Πρόκειται για ένα ρεσιτάλ ηθοποιίας της Μελίνας Μποτέλλη, η οποία γράφει, σκηνοθετεί και ερμηνεύει οκτώ ρόλους, μιλώντας στις καρδιές των θεατών, με ένα έργο-ύμνο στη Μητρότητα, την οικογένεια, την τέχνη και τους καλλιτέχνες. Εδώ και έξι χρόνια η παράσταση, εντυπωσιάζει  και δέχεται τις καλύτερες κριτικές.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. 



Δημοσιεύθηκε στις 14 May 2024 | 11:00 pm


Πανήγυρις Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών στην Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας

 


Πανήγυρις Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών στην Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας

 

Αύριο,Τετάρτη, 15 Μαΐου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη τού Αγίου Αχιλλείου τού Καππαδόκη, επισκόπου Λαρίσης, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο Ιερός Ναός, η «Βασιλική τού Αγίου Αχιλλείου» (10ος -11ος αι. μ.Χ.), στον Άγιο Αχίλλειο στη νησίδα Πρεσπών, που αποτελεί σπουδαίο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με αφορμή την εορτή τού Αγίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ειρηναίος θα χοροστατήσει στον όρθρο και θα προεξάρχει τής Θείας Λειτουργίας στη Βασιλική τού Αγίου, την Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024, 08:00-11:00 το πρωί.

Προσκαλείστε να συμμετάσχετε στην πανήγυρη του Αγίου Αχιλλείου, προστάτη τών Πρεσπών.

Τοποθεσία: https://maps.app.goo.gl/qdAxBWfQoCtFnpWG9


Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Δημοσιεύθηκε στις 14 May 2024 | 9:23 pm


Πολιτιστικές διαδρομές Φλώρινας - FloCultuR

 


"Πολιτιστικές διαδρομές Φλώρινας - FloCultuR"

Το Σχέδιο Αλληλεγγύης με τίτλο: «Πολιτιστικές διαδρομές Φλώρινας - FloCultuR» αποτελεί ένα Έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, με φορέα υποστήριξης το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) και φορέα υλοποίησης τον Όμιλο Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας (ΟΕΝΕΦ).

Το Σχέδιο "Πολιτιστικές διαδρομές Φλώρινας - FloCultuR" αποτελεί ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει ως στόχο να εξοικειώσει παιδιά ηλικίας 6-11 ετών,  με την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά, τα μνημεία και μουσεία της πόλης της Φλώρινας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, μέσω της δημιουργικής απασχόλησης και της ανάπτυξης των προσωπικών και κοινωνικών τους δεξιοτήτων, αξιοποιώντας εκπαιδευτικά εργαλεία και μεθόδους.

Το Σχέδιο Αλληλεγγύης με τίτλο: “Πολιτιστικές διαδρομές Φλώρινας - Florina's Cultural Rutes (FloCultuR)” βασίζεται στο γενικότερο όραμα και σκοπό της ομάδας του Σχεδίου για την παροχή ίσων ευκαιριών στον πολιτισμό, την κουλτούρα και την ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Φλώρινας. Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει καλλιτεχνικά εργαστήρια εμπνευσμένα από θεματικές που εμπίπτουν στην ιστορία της πόλης, workshops, πολιτιστικές διαδρομές με ξεναγήσεις σε Μουσεία, μνημεία αλλά και εκπαιδευτικές εκδρομές με πολιτιστικό ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας.

Οι δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας από 6 έως 11 ετών (παιδιά Δημοτικού). O A΄ Κύκλος αφορά παιδιά ηλικίας από 6 έως 8 ετών ενώ ο Β΄ Κύκλος από 9 έως 11. Σκοπός των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων είναι η πνευματική καλλιέργεια των παιδιών και η απόκτηση βιωματικών εμπειριών εκτός σχολικών αιθουσών, μέσω διαδικασιών μη τυπικής μάθησης και δημιουργικού παιχνιδιού. Υπό το πρίσμα αυτό, δημιουργούμε προϋποθέσεις ανάπτυξης πολιτιστικών και τοπικών δράσεων που συμπεριλαμβάνουν εικαστικά εργαστήρια και workshops, πολιτιστικές διαδρομές και εκπαιδευτικές επισκέψεις στα μουσεία της πόλης για τους μικρούς μας φίλους που επιθυμούν να “αποδράσουν” από την καθημερινότητα και να γνωρίσουν την ιστορία και κληρονομιά του τόπου τους.

Η συμμετοχή στα εργαστήρια θα είναι ΔΩΡΕΑΝ, με προϋπόθεση ο ενδιαφερόμενος/η γονέας να γίνει μέλος στον Όμιλο Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας. Τα βήματα εγγραφής μέλους στον ΟΕΝΕΦ βρίσκονται ΕΔΩ.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα δημοσιευθεί η σχετική πρόσκληση που θα αφορά στην αίτηση υποβολής για συμμετοχή στον Α΄κύκλο των εργαστηρίων του Σχεδίου.

 

Μείνετε Συντονισμένοι!

 

Δημοσιεύθηκε στις 14 May 2024 | 9:21 pm


Ξεκίνησαν οι ανθοφυτεύσεις σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Φλώρινας

 


Ξεκίνησαν οι ανθοφυτεύσεις σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Φλώρινας

 

Ξεκίνησαν τις προηγούμενες ημέρες οι ανθοφυτεύσεις σε κεντρικά και χαρακτηριστικά σημεία της πόλης, από το αρμόδιο τμήμα Αγροτικής Παραγωγής και Συντήρησης Πρασίνου της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Φλώρινας.

Ο σχεδιασμός και η πραγματοποίηση των φυτεύσεων γίνεται με προφανή στόχο την αισθητική αναβάθμιση των δημόσιων χώρων, με σταθερό γνώμονα τη μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια ζωής των λουλουδιών και με απόλυτο σεβασμό στα χρήματα των συνδημοτών μας.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί παρεμβάσεις καλλωπισμού και φυτεύσεις λουλουδιών:

·       Στον πεζόδρομο της Φλώρινας

·       Στην κεντρική πλατεία της πόλης

·       Κατά μήκος του ποταμού Σακουλέβα, από τη γέφυρα του "Αριστοτέλη" έως και τη γέφυρα των δημοτικών σχολείων, όπου και τοποθετήθηκε νέο σύστημα αυτόματου ποτίσματος

·       Στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου

·       Στον κόμβο της οδού Στεφάνου Δραγούμη

·       Στους χώρους του πρώην Ζωολογικού Κήπου

Επίσης, ξεκίνησε και η διάθεση 2.500 ριζών λουλουδιών σε κοινότητες του Δήμου Φλώρινας, βάσει των αιτήσεων που κατέθεσαν οι πρόεδροι τους.

Οι φυτεύσεις λουλουδιών θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν σε όσον το δυνατόν περισσότερα σημεία του Δήμου Φλώρινας.

Επιπρόσθετα, με «εργαλείο» το πιλοτικό πρόγραμμα υιοθεσίας δημοσίων χώρων πρασίνου, που θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα δημιουργηθούν χώροι πρασίνου και θα φυτευτούν λουλούδια σε πολλά σημεία του Δήμου μας.

Τα λουλούδια δεν χρειάζονται τίποτα περισσότερο από τον στοιχειώδη σεβασμό, ελάχιστη φροντίδα και λίγο νεράκι, όπου δεν υφίσταται αυτόματο σύστημα ποτίσματος.

Είμαστε βέβαιοι ότι στην προσπάθεια για την αισθητική αναβάθμιση του Δήμου μας, θα έχουμε ισχυρούς συμμάχους και θεματοφύλακες της αισθητικής τους συνδημότες μας.

Η ομορφιά γύρω μας είναι υπόθεση ΟΛΩΝ μας.














Δημοσιεύθηκε στις 14 May 2024 | 9:17 pm


Παρουσίαση στη Φλώρινα του βιβλίου της Μαρίας Γρ. Χατζηλάμπου «Χρωματιστά Τραπέζια σε Καμβά»

 


Παρουσίαση στη Φλώρινα του βιβλίου της Μαρίας Γρ. Χατζηλάμπου «Χρωματιστά Τραπέζια σε Καμβά»

Το βιβλίο της Φλωρινιώτισσας εικαστικού Μαρίας Γρ. Χατζηλάμπου με τίτλο "Χρωματιστά Τραπέζια σε Καμβά", παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 13 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Δήμου Φλώρινας.

Η συγγραφέας, εμφανώς συγκινημένη, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και για τη στήριξη στο έργο της.

Για το βιβλίο μίλησαν αναλυτικά η Όλγα Μούσιου - Μυλωνά, Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας και η Χριστίνα Ματιάκη, Ιστορικός Τέχνης.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Περιβολάρης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Δήμου Φλώρινας η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σοφία Φουδούλη – Τζώτζη.

Το μικρό βιβλίο τέχνης «Χρωματιστά τραπέζια σε καμβά», έχει πρόθεση να λειτουργήσει ως αφορμή, για τον αναγνώστη που επιθυμεί να συναντηθεί με τη «νόστιμη» πλευρά της νεκρής φύσης. Εικόνες και κείμενα διατάσσονται «εργονομικά», με λόγο απλό και άμεσο που ρέει όπως τα αλλεπάλληλα πιάτα ενός επίσημου γεύματος. Στην πορεία ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο δομείται το περιεχόμενο, εκτός από την ανάλυση των έργων σε σχέση με τις υλικές και πνευματικές συνθήκες της εποχής τους, καλεί τον ίδιο τον αναγνώστη να αφήσει την παθητική θέση του απλού θεατή της εικαστικής πράξης και να αναλάβει ο ίδιος το ρόλο ενός καλλιτέχνη.








Δημοσιεύθηκε στις 14 May 2024 | 9:11 pm


Ολοκλήρωσε τις εργασίες του το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Ερευνητών στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών και Νέων Τεχνολογιών στην εκπαίδευση .

 


Ολοκλήρωσε τις εργασίες του το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Ερευνητών στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών και Νέων Τεχνολογιών στην εκπαίδευση .

Την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νέων Ερευνητών στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών και Νέων Τεχνολογιών στην εκπαίδευση, το οποίο διοργανώθηκε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και το Εργαστήριο Εκπαίδευσης στις Φυσικές Επιστήμες και την Αειφορία της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Ένωση για την Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες και την Τεχνολογία (ΕΝΕΦΕΤ) και πραγματοποιήθηκε στο Λαιμό Πρεσπών στη Φλώρινα, από 10 έως 12 Μαΐου 2024.

Το Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στην Καθηγήτρια του ΠΤΔΕ-ΠΔΜ Άννα Σπύρτου, με γνωστικό αντικείμενο Φυσική και τη Διδακτική της και αντιπρυτάνισσα Διοικητικών υποθέσεων και Ολιστικής Μέριμνας του ΠΔΜ, που χάσαμε πρόσφατα και διοργανώθηκε στον τόπο που αυτή πρώτη το οραματίστηκε.

Ευχαριστούμε θερμά όσου/ες ήρθαν από την Ελλάδα και την Κύπρο και συμμετείχαν στο συνέδριο:

·       Τους υποψήφιους/ες διδάκτορες/ισες και μεταπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες γιατί φέραν στο συνέδριο τα νέα ρεύματα και τις ανησυχίες του καιρού μας στην εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες, αλλά και την φρεσκάδα της ηλικίας τους.

·       Του μέντορες/ρισες γιατί έφεραν και προσέφεραν απλόχερα στα νέα μέλη της κοινότητάς την εμπειρία τους, την γνώση τους, την διάθεσή τους να υποστηρίξουν και να βοηθήσουν.

·       Τους/τις προσκεκλημένους/ες ομιλητές/τριες, κ. Δημήτρη Πνευματικό Καθηγητή του ΠΔΜ, την κ. Φιλιώ Γεωργιάδου, Επίκουρη Καθηγήτρια του ΠΔΜ και τον κ. Γιώργο Μαλανδράκη, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ, γιατί βοήθησαν την κοινότητά μας να ανοίξει νέους δρόμους διαλόγου και προβληματισμού.

Επίσης ευχαριστούμε θερμά τους ανθρώπους της Πρέσπας που φιλοξένησε το Συνέδριο για την αμέριστη βοήθεια τους στην διοργάνωση του Συνεδρίου και στη γνωριμία με τον τόπο:

·       Τον κ. Δήμαρχο και τους ανθρώπους του Δήμου Πρεσπών, που έθεσαν την συνεδριακή υποδομή του Δήμου στη διάθεση του Συνεδρίου και έκαναν τα δύσκολα εύκολα για μας.

·       Την κ. Τριανταφυλλιά Γκώγκου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών & Προστατευόμενων Περιοχών Δ. Μακεδονίας, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, που εισήγαγε τα μέλη του συνεδρίου στην φύση και τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών.

·       Τον πατέρα Ιωαννίκιο Αθανασιάδη, ηγούμενο της Ι. Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Κλαδορράχης, απόφοιτο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, που μας εισήγαγε με εξαιρετική αμεσότητα, στην ορθόδοξη και γενικότερη ιστορική πορεία της περιοχής.

·       Τους επιχειρηματίες του τοπικού τουρισμού που μας βοήθησαν στις περιηγήσεις μας, στην διαμονή και στην εστίαση. Ιδιαίτερες και πολλές ευχαριστίες στους ανθρώπους του Ξενοδοχείου Μιμαλλώνες, που ήταν το σπίτι του Συνεδρίου.

Τέλος θερμές ευχαριστίες στο Πανεπιστήμιό μας:

·       Το Συμβούλιο Διοίκησης του ΠΔΜ που ενίσχυσε οικονομικά το συνέδριό μας

·       Και το Τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων για την παραχώρηση υλικού και την εν γένη υποστήριξή του.

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με την έκδοση πρακτικών, διαδικασία για την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα https://synedrio2024.enephet.gr/.

Φλώρινα 13 Μαΐου 2024

H Οργανωτική Επιτροπή του 5ου Συνεδρίου Νέων Ερευνητών στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών και Νέων Τεχνολογιών στην εκπαίδευση

Πηνελόπη Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια ΠΤΝ-ΠΔΜ

Τάσος Παπανικολάου, Επίκουρος Καθηγητής ΠΤΔΕ-ΠΔΜ

Άγγελος Σοφιανίδης, ΕΔΙΠ phd, ΠΤΝ-ΠΔΜ

Αλέξανδρος Αμπράζης, Εκπαιδευτικός, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής ΠΤΝ-ΠΔΜ

Αναστασία Οικονόμου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΠΤΔΕ-ΠΔΜ.


Δημοσιεύθηκε στις 14 May 2024 | 9:05 pm


Ολοκληρώθηκε η Διημερίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας «Φλώρινα, ο Βόρειος Προμαχώνας του Ελληνισμού»



Ολοκληρώθηκε η Διημερίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας «Φλώρινα, ο Βόρειος Προμαχώνας του Ελληνισμού»

Διημερίδα με θέμα: «Φλώρινα, ο Βόρειος Προμαχώνας του Ελληνισμού» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας και παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πλήθος συμπολιτών μας. 

Την έναρξη των εργασιών της διημερίδας κήρυξε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας Αθανάσιος Τάσκας, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε:«η ιστορία ενός τόπου αποτελεί την διόπτρα για να ατενίζουμε το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία, η Ελλάδα του χθες θα πρέπει να μας παραδειγματίζει για το σήμερα και να σηματοδοτεί το αύριο».

Συντονιστές της εκδήλωσης ήταν οι δημοσιογράφοι ΔικαιάκουΜατρώνηκαι ο Γιώργος Αυτιάς.

Καταξιωμένοι εισηγητές με τις καίριες και διαυγείς εισηγήσεις τους ανέδειξαν άγνωστες πτυχές της ιστορικής μνήμης, της πολιτιστικής και εκκλησιαστικής κληρονομιάς της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Πιο συγκεκριμένα:

ΟΠανοσιολογιώτατοςΑρχιμανδρίτης Επιφάνιος με θέμα: «Ο μακαριστός Μητροπολίτης Αυγουστίνος Καντιώτης».

Ο Υποστράτηγος ε.α. Χρήστος Μπολώσης με θέμα: «Υψίπεδο Κοζάνης - Πελαγονίας. Η πύλη της ιστορίας».

ΟΝομικός – Διεθνολόγος, Καθηγητής Στρατιωτικών ΣχολώνΔρ.ΙωάννηςΠαπαφλωράτος με θέμα: «Το "ατύχημα" της V Μεραρχίας στο Σόροβιτς».

Ο Δικηγόρος και Πρόεδρος Ποντίων Γλυφάδας Αττικής Κυριάκος Τιλγκερίδηςμε θέμα:«Η εγκατάσταση των Ελλήνων του Πόντου στην Ελλάδα» καιο φιλόλογος και ιστορικός Αλέξανδρος Κίβρογλου, με θέμα: «Ο Μακεδονομάχος Λάκης Πύρζας».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, επιλογικά επεσήμανε: «Η Φλώρινα πρέπει να ανακτήσει τις δυνάμεις της να κάνει άλματα μπροστά, να κερδίσει το χαμένο αναπτυξιακό έδαφος και να γίνει το κέντρο της Χερσονήσου του Αίμου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Να καταστεί η Ευρωπαϊκή Πύλη ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Έτσι, από τη Φλώρινα θα ξεκινά η Ελλάδα και η Ευρώπη και δεν θα καταλήγει σε αυτή».

Στόχος της διημερίδας ήταν η τεκμηριωμένη παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων και γεωγραφικών – γεωλογικών χαρακτηριστικών της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας που την καθιστούν Βόρειο Προμαχώνα του Ελληνισμού και της Ευρώπης, δηλαδή πρώτη πόλη – πύλη της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν και τίμησαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι τουπρώτου και δεύτερου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπρόσωποι φορέων από τον χώρο της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, της επιχειρηματικότητας και των Ενόπλων Δυνάμεων .

Η διημερίδα ολοκληρώθηκε με την επίδοση αναμνηστικών πλακετών από τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας στους ομιλητές και τους συντονιστές της διημερίδας που συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή της.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση της διημερίδας καθώς και τους συμπολίτες μας που γέμισαν την αίθουσα και παρακολούθησαν την ενδιαφέρουσα διημερίδα.

https://www.youtube.com/watch?v=UdVQq3gv4Wg

 











Δημοσιεύθηκε στις 14 May 2024 | 9:07 am


1η 2η 3η θέση για την ομάδα του Τάσου Χατζηχρήστου στην 9η Ανάβαση Κορυλόβου Δράμας

 


1η 2η 3η θέση για την ομάδα του Τάσου Χατζηχρήστου στην 9η Ανάβαση Κορυλόβου Δράμας


Την 1η  την 2η και την 3η θέση κατέλαβε η ομάδα Chatzichristos Racing Team Florina στην 9η Ανάβαση Κορυλόβου Δράμας που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το διήμερο 11 -12 Μαίου στο Κορύλοβο Δράμας η οποία προσμετρά στο Κύπελλο Αναβάσεων Βορείου Ελλάδος.

1η θέση στην κατηγορία Ε12 για τον Αρχαγγελίδη Αβραάμ με το BMW 320i συνεχίζοντας τις εξαιρετικές εμφανίσεις του , 2η θέση για τον Τάσο Χατζηχρήστο ο οποίος πραγματοποίησε πάρα πολύ καλή εμφάνιση με το γνωστό BMW M3 E36 evo2 , και 3η θέση για τον Δημήτρη Χολέβα με Peugeot 306 .

Πολλά συγχαρητήρια στον ΟΦΑΔ για την άψογη διοργάνωση οι οποίος φρόντισε να είναι παρών παντού αφήνοντας άριστες εντυπώσεις.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Γιώργο Γκέκα της ΛΑΜΚΕ για την 1η θέση στην Α6 όπως επίσης και στον Νίκο Τρυχίδη για την 1η θέση στην Ε11 όπως επίσης και στον Αντώνη Μπαξεβανάκη Αντώνη για την 1η θέση στην Α5 με 2ο τον πρωτοεμφανιζόμενο Σάββα Κουγιουμτζόγλου.

Τα ξεχωριστά συγχαρητήρια όμως αξίζουν στο αειθαλή Κώστα Ατματζίδη οποίος στην Ε11 πήρε την 2η θέση.

Επανεμφάνιση για τον Στράτο Τερζόπουλο μετά από 2 χρόνια απουσίας από τους αγώνες με το γνωστό Honda Civic EP3.
Εξαιρετικές επιδόσεις και για την Karatsompalidis Racing Team από τον Δημήτρη Καρατσομπαλίδη την Σουλτάνα Καρατσομπαλίδου , και τον Γρηγόρη Ρακιτζή προσπαθώντας να μαζέψουν πόντους για την συνέχεια.

2η εμφάνιση στις Αναβάσεις καταλαμβάνοντας την 2η θέση ο Απόστολος Προδρομίδης του οποίου του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.
Ένα Μπράβο σε όλους τους συμμετέχοντες που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό
Ραντεβού τον Ιούνιο 15-16 στις Σέρρες στην Ανάβαση Σερρών




Δημοσιεύθηκε στις 14 May 2024 | 8:30 am


Χειροτονία κληρικού στην Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας

 


Χειροτονία κληρικού στην Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας

 

Με τη χάρη τού Αγίου Πνεύματος και την ευλογία τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ειρηναίου, ο Εντιμώτατος κ. Μάρκος Φαρκωνάς, συνταξιούχος Μηχανικός, με καταγωγή από την Αθήνα, έγγαμος, πατέρας δύο τέκνων και παππούς, προσετέθη στον ιερό κλήρο τής τοπικής μας Εκκλησίας. 

Η εις διάκονον χειροτονία τού κ. Μάρκου Φαρκωνά πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 12 Μαΐου 2024, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Γερμανού τού ομωνύμου χωρίου τών Πρεσπών Φλώρινας, με πλήθος κόσμου, προκαλώντας ιδιαίτερη συγκίνηση σε όλους τους παριστάμενους. 

Ο νεοχειροτονηθείς π. Μάρκος και η σύζυγός του Ευτυχία, ως επισκέπτες αρχικά τής περιοχής τών Πρεσπών, θαύμασαν την ομορφιά και την ησυχία του τόπου, αποφασίζοντας αργότερα να μετακομίσουν από την Αθήνα και να εγκατασταθούν μόνιμα στις Πρέσπες. Ειδικότερα, είναι ιδιαίτερη η ευλογία και η τιμή για όλους μας, καθώς ο νέος κληρικός τής Ιεράς Μητροπόλεώς μας, αφιερώνει τη ζωή, τις δυνάμεις, την εμπειρία, τις γνώσεις και τον πόθο του στους πιστούς τών Πρεσπών, τους οποίους ως πρεσβύτερος θα διακονήσει. 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ειρηναίος στον λόγο του προς τον νεοχειροτονηθέντα κληρικό ανέφερε ότι η χειροτονία κάθε κληρικού είναι κορυφαίο εκκλησιαστικό γεγονός, καθώς ο κληρικός καλείται να γίνει υπηρέτης και διάκονος των πιστών, προσφερόμενος θυσιαστικά για κάθε πιστό, στοχεύοντας στην πνευματική ωφέλεια όλων και την πατρική στήριξη προς όλους. Σημείωσε, επίσης, ότι η ιεροσύνη είναι θυσία και προσφορά, γι’ αυτό πάντοτε το κριτήριο για τη διακονία τού ιερέα δεν είναι να είναι αρεστός στον κόσμο, αλλά πνευματικός και ωφέλιμος. 

Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο αρχιμ. κ. Χρύσανθος Καρατζαφέρης, Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, Γραμματέας Αυτής και πνευματικός πατέρας τού νεοχειροτονηθέντος κληρικού, ο αρχιμ. κ. Ιωαννίκιος Αθανασιάδης, Αχιερατικός Επίτροπος Πρεσπών τής Ιεράς Μητροπόλεώς μας και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλαδορράχης Φλώρινας, οι εκ Πρεσπών πρεσβύτεροι κ. Χρήστος Χρηστίδης, κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου και κ. Χρήστος Μεσάικος, και οι διάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Θεόκλητος Στάμκος και κ. Αυγουστίνος Χατζηαθανασίου. Έψαλαν μέλη τής εκ Πτολεμαΐδος χορωδίας «Αγιοσοφίτης» με πρωτοψάλτη τον κ. Χρήστο Ψωμιάδη.

Φωτογραφίες: https://flic.kr/s/aHBqjBq6XF

 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Δημοσιεύθηκε στις 14 May 2024 | 8:24 am


Μεσιτικό ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΗΣ : ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα εμβαδού 60τμ. στο πρώτο όροφο οικοδομής.

 


Ενοικιάζεται διαμέρισμα εμβαδού 60τμ. Βρίσκεται στον πρώτο όροφο οικοδομής.

  • Αποτελείται από 2 υπνοδωμάτια με εντοιχιζόμενες ντουλάπες, κουζίνα με ενιαίο χώρο σαλονιού και άνετο μπάνιο.
  • Διαθέτει δάπεδα από πλακίδια, ενεργειακά κουφώματα διπλής υάλωσης και ατομική θέρμανση πετρελαίου.
  • Το διαμέρισμα διαθέτει επίσης, θωρακισμένη πόρτα ασφαλείας και άνετη βεράντα με ανεμπόδιστη θέα.
  • Βρίσκεται κοντά σε σχολικές μονάδες και σούπερ μάρκετ.
  • Διατίθεται όπως απεικονίζεται στις φωτογραφίες και είναι άμεσα διαθέσιμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Κωσταρέλλης Αλέξανδρος Μεσιτική Κατασκευαστική
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2385046856

Δημοσιεύθηκε στις 14 May 2024 | 8:21 am


Νομός Φλώρινας - Ειδήσεις και Νέα

Κηδεία Ζήση Σιάκου, ετών 94 - Νέα Φλώρινα

Κηδεία Ζήση Σιάκου, ετών 94  Νέα Φλώρινα

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 2:53 pm


Δείτε αγγελίες στο Νομό Φλώρινας