Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Καβάλα: Νέες εργασίες για το δίκτυο φυσικού αερίου στις αρχές Ιουνίου - Δείτε τις οδούς

Οι εργασίες για την εγκατάσταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Καβάλα, συνεχίζονται και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, με τον Δήμο Καβάλας να ενημερώνει για τις οδούς που θα γίνουν εργασίες τις επόμενες ημέρες.

 

Σε ανακοίνωση του ο Δήμος αναφέρει τα εξής:

“Προγραμματισμός εργασιών κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου της Enaon EDA στην πόλη της Καβάλας, για το χρονικό διάστημα από 01.06.2024 έως 15.06.2024:

 

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ 

  • Εκσκαφή, εγκατάσταση αγωγού, επίχωση και ασφαλτική αποκατάσταση στις οδούς Μακεδονομάχων, Εγνατίας, Αθηναίας, Αισώπου, Ναυπλίου και υπόλοιπο ασφαλτικής αποκατάστασης στην οδό Ι. Μέξη και σε μικρά τμήματα των οδών Θεσσαλονίκης και Ήρας

 

ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΙ ΑΓΩΓΟΙ 

  • Εκσκαφή, εγκατάσταση αγωγού, επίχωση και ασφαλτική αποκατάσταση σε οδούς σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΚτΕ”

 

Πηγή: Δήμος Καβάλας

 

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 7:25 pm


ΑΟ Καβάλα: Οι φίλαθλοι της ομάδας ανέδειξαν πολυτιμότερο παίκτη της σεζόν τον Βασίλη Παπαδόπουλο

Ο ΑΟ Καβάλα είχε μία καταπληκτική σεζόν στη Γ’ Εθνική κατηγορία, κατέκτησε το πρωτάθλημα και προβιβάστηκε εύκολα στη Super League 2.

 

Ο ΑΟΚ ζήτησε από τους φιλάθλους να ψηφίσουν τον πολυτιμότερο ποδοσφαιριστή της φετινής πορείας, με τον κόσμο να ψηφίζει μέσω των social media τον επιθετικό της ομάδας, Βασίλη Παπαδόπουλο.

 

Ο ΑΟ Καβάλα ανέφερε τα εξής:

«Έπειτα από τη ψηφοφορία των φιλάθλων της ομάδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, MVP για τη φετινή σεζόν αναδείχθηκε ο Βασίλης Παπαδόπουλος. Ευχαριστούμε τα παιδιά καθώς και όλη την ομάδα για τη φετινή πορεία και προσπάθεια!»

 

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 6:49 pm


Ιατρικός σύλλογος Καβάλας: “Το κάπνισμα προκαλεί μεταλλάξεις στο DNA των κυττάρων και στερεί ανθρώπινες ζωές”

Το μήνυμα του για την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος (31 Μαΐου), στέλνει ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας, τονίζοντας πως όλοι μαζί πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά από το κάπνισμα και τα νέα καπνικά προϊόντα, που αποτελούν παγκόσμια απειλή για την Υγεία.

 

Η ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρει τα εξής:

“Η σιωπηλή υφέρπουσα τεράστια ΜΑΣΤΙΓΑ, το κάπνισμα στερεί ανθρώπινες ζωές, προκαλεί υψηλή σοβαρή νοσηρότητα και χρεώνει τα συστήματα Υγείας παγκοσμίως με υπέρογκα ποσά. 

 

Οι μόνοι που ωφελούνται είναι οι καπνοβιομήχανοι. «Το Κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την Υγεία», αναγράφεται σε όλα τα πακέτα καπνού. Δυστυχώς οι καπνιστές εθισμένοι αγνοούν το μήνυμα κινδύνου. 

 

Ο καπνός των τσιγάρων περιέχει πάνω από 4.000 βλαβερές χημικές ουσίες. Το Κάπνισμα προκαλεί μεταλλάξεις στο DNA των κυττάρων και καρκίνους στόματος, ρινοφάρυγγα, λάρυγγα, πνευμόνων, οισοφάγου, στομάχου, παγκρέατος, ουροδόχου κύστης.

 

Το Κάπνισμα αυξάνει συστηματικά τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

Το Κάπνισμα προκαλεί Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, εμφύσημα και χρόνια βρογχίτιδα.

 

Το Κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει των κίνδυνο επιπλοκών π.χ. αποβολή, πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης του νεογνού.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτρέπει τις Κυβερνήσεις να προστατέψουν τους νέους από τις επιθετικές τακτικές μάρκετινγκ καπνού.

 

Όλοι μαζί συστρατευόμαστε στην Παγκόσμια Εκστρατεία προστασίας των παιδιών από το κάπνισμα και τα νέα καπνικά προϊόντα, που και αυτά αποτελούν παγκόσμια απειλή για την Υγεία. Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος ας γίνει η κάθε μέρα μας.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 6:16 pm


Πολιτικολογίες: Οι πατρίκιοι και οι πληβείοι των Ευρωψηφοδελτίων

γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Για μια ακόμη φορά και στα ψηφοδέλτια της Ευρωβουλής των κομμάτων φιγουράρουν κάποιοι οι οποίοι προκαλούν από θυμηδία, μέχρι και απορίες για το πώς βρέθηκαν εκεί…

 

Αθλητές, δημοσιογράφοι που θέλουν μια δεύτερη καριέρα, διορισμένοι περιφερειάρχες που θέλουν αναβάθμιση και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς θα βρεις στα ψηφοδέλτια για τα οποία μας προτείνουν την δική μας επιλογή για να τους στείλουμε στην Ευρωβουλή…

 

Και δεν φτάνει αυτό φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις ότι κάποιοι έχουν «γκέλ» για να εκλεγούν και μας έρχονται στο νου κάποιοι που πήγαν εκεί και δεν μας τίμησαν καθόλου με την συμπεριφορά τους…

 

Από την άλλη έχουμε και τα κόμματα που επιδεικνύουν την προτίμησή τους σε ορισμένους υποψηφίους και αναρωτιόμαστε γιατί έβαλαν και τους υπόλοιπους και αν αυτοί οι υπόλοιποι παίζουν τον ρόλο της …γλάστρας!

 

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι δημοσκοπήσεις που «μετρούν» υποψήφιους ευρωβουλευτές γίνονται συνεχώς και συνήθως παραγγέλνονται και πληρώνονται από τους ίδιους, εφόσον έχουν την οικονομική δυνατότητα.

 

Τα αποτελέσματά τους γίνονται γνωστά στο εσωτερικό κομμάτων και ΜΜΕ και αυτό επιτείνει την ανταγωνιστικότητα μεταξύ υποψηφίων που, σε κάποιες περιπτώσεις, γίνεται ακραία.

 

Το πρόβλημα είναι μεγάλο για όσους ξεκίνησαν ως φαβορί και κινδυνεύουν να μην εκλεγούν ή να εκλεγούν σε χαμηλή σειρά.

 

Μεταξύ των υποψήφιων ευρωβουλευτών της ΝΔ, και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις… πρώτη στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων έρχεται η Ελίζα Βόζεμπεργκ με 32,1%, και ακολουθούν: Γιώργος Αυτιάς 27,1%. Βαγγέλης Μεϊμαράκης 20,2%, Φρέντης Μπελέρης 16,3%, Μανώλης Κεφαλογιάννης 13,2%, Πύρρος Δήμας 13,1%, Στέλιος Κυμπουρόπουλος 12,9% Ελεονώρα Μελέτη 9,3% ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο Δημήτρης Τσιόδρας.

 

Στην πρώτη πεντάδα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ προηγείται ο Κώστας Αρβανίτης με 33,7% και ακολουθούν: Νίκος Παππάς 24,1%, Νικόλας Φαραντούρης 23,2%, Έλενα Κουντουρά 22,7% και Σοφία Μπεκατώρου 18,3%.

 

Αντίστοιχα στην πρώτη πεντάδα των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ πρώτος είναι ο Νίκος Παπανδρέου με 26,5%, δεύτερος ο Γιάννης Μανιάτης με 24,7% και ακολουθούν Σάκης Αρναούτογλου, Φίλιππος Σαχινίδης και Λευτέρης Καρχιμάκης.

 

Ξεκινάμε την ανάγνωση: Για παράδειγμα ο πρώην διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας που προφανώς ήταν ο εκλεκτός του Μεγάρου Μαξίμου στο ευρωψηφοδέλτιο και αυτό δηλώθηκε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο όταν ο Κ. Μητσοτάκης παρουσίασε βιβλίο του συνεργάτη του για την ΕΕ σε μια εκδήλωση στην οποία πιέστηκαν υπουργοί και βουλευτές να παραστούν, γιατί πριμοδοτείται;

 

Μετά έχουμε Αυτιάς, Μπελέρης και Μελέτη και σύμφωνα με την γκρίνια ορισμένων φαίνεται ότι ο Δημήτρης Τσιόδρας υποστηρίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά όχι τόσο ώστε να φτιαχτεί ένα ευρωψηφοδέλτιο στα μέτρα του.

 

Από την άλλη μεριά απορεί κανείς αυτοί που θα σταυρώσουν τον Αυτιά ή την Μελέτη, αλλά και τον Μπελέρη τι ακριβώς μήνυμα θέλουν να στείλουν στην κυβέρνηση; ‘Ότι καλύτερη και πιο τίμια η λίστα και όχι ο σταυρός προτίμησης;

 

Από την άλλη μεριά στην Κουμουνδούρου θα ήθελαν την πρωτιά για έναν υποψήφιο συνδεδεμένο με τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως πχ ο πανεπιστημιακός και σύμβουλος ευρωπαϊκών υποθέσεων του προέδρου Νίκος Φαραντούρης, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ως πρώτο σε προτίμηση τον εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα τον δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη, που ως εν ενεργεία ευρωβουλευτής έχει μηχανισμό και μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα.

 

Από εκεί και πέρα, σημαντικό για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εκλεγούν πρόσωπα που αναδείχθηκαν από τις προκριματικές εκλογές όπως η Σοφία Μπεκατώρου και ο πρώην μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς και όχι πρώην βουλευτές-ευρωβουλευτές (Κουντουρά, Αυγέρη, Γ. Τσίπρας, Κουρουμπλής κα).

 

Από τη μια μεριά καλό είναι μια και ονόματα όπως ο Κουρουμπλής είναι καιρός να αποσυρθούν ή ο Γιώργος Τσίπρας που θα φανεί με τους σταυρούς που θα πάρει αν έχει πέρασμα στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη!

 

Στο παραπαίον ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι οι Ανδρουλικοί δεν έχουν και ιδιαίτερο πέρασμα στις δημοσκοπήσεις…

 

Για παράδειγμα γνωρίζουμε ότι ο πρώην γραμματέας Ανδρέας Σπυρόπουλος και εξ απορρήτων του Νίκου Ανδρουλάκη έθεσε υποψηφιότητα για την ευρωβουλή με τη βεβαιότητα ότι θα εκλεγεί πρώτος.

 

Από τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν καταγράφεται καν σε εκλόγιμη θέση με τους Νίκο Παπανδρέου, Γιάννη Μανιάτη, Φίλιππο Σαχινίδη να προηγούνται- χωρίς εσείς να αποκλείεται το ενδεχόμενο εκλογής του.

 

Τι είναι αυτό το κόλλημα με τους Παπανδρέου οι οποίοι προφανώς έχουν μηχανισμούς και πριμοδοτούνται ως οι πορφυρογέννητοι της πολιτικής σκηνής;

 

Οι Πασόκοι δεν βάζουν μυαλό και γι αυτό δεν θα έχουν πέρασμα στην δεύτερη θέση της τελικής κατάταξης των κομμάτων το βράδυ της 9ης Ιουνίου!

Εκεί που έχει πλάκα είναι η Νέα Αριστερά…

 

Ο δύο φορές ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου ήταν το απόλυτο φαβορί μέχρι που εμφανίστηκε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. 

 

Έτσι, ενώ ο πρώην δημοσιογράφος κάνει μία από τις δυναμικότερες προεκλογικές καμπάνιες, με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, ο πολύ νεότερός του κυβερνητικός εκπρόσωπος στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα συγκεντρώνει μεγαλύτερες συμπάθειες παρόλο που δεν "κινείται" πολύ γιατί δεν έχει τα οικονομικά μέσα.

 

Όπως καταλαβαίνετε η λίστα ήταν πιο τίμια, μια και αναδείκνυε τα θέλω των αρχηγών και τα σκυλιά δεμένα, αλλά φαίνεται ότι έχουν τους μηχανισμούς να κουλαντρίζουν την ψήφο των …τροφίμων της στρούγκας!

 

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 5:44 pm


Καβάλα: Ο Φάμελλος έκανε κάλεσμα στον κόσμο να πάει στις κάλπες - “Για την καρέκλα του φοβάται ο Μητσοτάκης” (βίντεο)

Την περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, συνεχίζει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

 

Ο κ. Φάμελλος επισκέφθηκε τον Νομό Καβάλας την Παρασκευή (31/05). Σε δηλώσεις του από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα έκανε κάλεσμα στον κόσμο, να προσέλθει στις κάλπες στις ευρωεκλογές, τονίζοντας πως ψηφίζουμε για μία καλύτερη Ευρώπη και μία καλύτερη Ελλάδα.

 

 

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται για την καρέκλα του και κρύβει τις ευθύνες του για λάθη που έγιναν, όπως η κακή εκπροσώπηση των δικαιωμάτων των αγροτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Ο κ. Φάμελλος έκανε το πρωί της Τετάρτης περιοδεία στο κέντρο της Χρυσούπολης, ενώ στη συνέχεια έκανε περιοδεία στην αγορά της Καβάλας.

 

Μετά την επίσκεψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, είχε συνάντηση με τη διοίκηση του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου, τον ΟΕΒΕ και τον Εμπορικό Σύλλογο.

 

Το απόγευμα της Τετάρτης (19:30) θα δώσει ομιλία σε πολιτική εκδήλωση στο Εκλογικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ, στην παραλία της Καβάλας.

 

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 5:13 pm


Η πολυσυζητημένη ακρίβεια και η αγοραστική μας δύναμη

γράφει ο

Βασίλης Μυλωνάς

 

Κάθε μέρα μάς τρελαίνουν τα κανάλια σχολιάζοντας την ακρίβεια, οι πολιτικοί μας τσακώνονται σαν τα κοκόρια, για το «Τις Πταίει», τα Υπουργεία βάζουν στις αλυσίδες πρόστιμα, το μεγάλο εμπόριο τον χαβά του, δεν χαμπαρίζει από τέτοια…χαδάκια και εμείς τα κορόιδα, οι καταναλωτές πληρώνουμε τη νύφη.

 

Ο γράφων, που εδώ δεν θέλει να κάνει τον Οικονομολόγο ούτε και τον έξυπνο, αλλά με το μάτι του ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ, θα ρίξει μια ματιά στο τι συμβαίνει. (Και θα ήθελα να πω, ότι καταναλωτές είμαστε όλοι, από τον καιρό που είμαστε ακόμη στην κοιλιά της μάνας μας, μέχρι και πολλά χρόνια και όταν φύγουμε από αυτόν τον κόσμο. 

 

Αυτό δεν θέλει και πολύ ψάξιμο για να γίνει αντιληπτό). Τον περασμένο μήνα βρέθηκα στη Γερμανία, και κράτησα κάποιες σημειώσεις από τιμές αγαθών στα Σούπερ Μάρκετ, έτσι για εμένα. 

 

Αλλά επειδή το θέμα είναι τόσο καυτό και τώρα που έρχονται και οι Ευρωεκλογές έχει φουντώσει για τα καλά, θα αναφέρω μερικές, όπως είπα, με το μάτι του καταναλωτή. Αυτές οι τιμές στα τέλη Απριλίου, που για τα οπωροκηπευτικά σίγουρα έχουν αλλάξει και στη Γερμανία και εδώ.

 

Έχουμε λοιπόν: Τομάτες Ολλανδίας 1,39 το κιλό. Σύκα αποξηραμένα ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ 9,60, μη βιολογικά 8,50. Εδώ έχουν από 12-14 το κιλό τα μη βιολογικά…Πατάτες από 1,10-2 ευρώ το κιλό. Κρεμμύδια από 1,10-2. Κοτόπουλο νωπό ολόκληρο 4 ευρώ το κιλό. Κιμάς βοδινός 9 ευρώ το κιλό. 

 

Σακούλες απορριμμάτων 25 λιτρών τα 50 τεμάχια 0,65. Κασέρι Τιλζίτερ τα 400 γραμμάρια 2,49. Ηλιόσπορος αποφλοιωμένος τα 600 γρ. 1,89 (εδώ τα 200 γρ. έχουν 1 ευρώ). Γλυκοπατάτες 1,49 το κιλό. Μήλα από 1,50-2,50 το κιλό. Μακαρόνια ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ 65 λεπτά τα 500 γραμμάρια. Αλεύρι τύπου 70% 65 λεπτά. Ζάχαρη 1,45 το κιλό. (Εδώ είναι φτηνότερη). Ελαιόλαδο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ το λίτρο 13,50. Τυρί ΦΕΤΑ ελληνική ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ 13,50 το κιλό. (Εδώ οι πολιτικοί μας για τις τιμές του τυριού τα κάναν μούσκεμα…άλλος έλεγε για μισό κιλό και άλλος για ολόκληρο). 

 

Τυρί άσπρο γερμανικό 8,50 το κιλό. Μαλακτικό Lenor 64 μεζούρες 3,99. Καφές φίλτρου Dalmayer 500 γρ. 7,49. Ανανάς φρέσκος 1,49 το κιλό. ΓΑΛΑ φρέσκο από 0,99-1,20 το λίτρο. Ντίζελ απλό 1,67. Βενζίνη σούπερ 1,809. Βενζίνη σούπερ +1,959. Ρύζι από 1,50-3 ευρώ το κιλό. Μεταλλικά Νερά 6άδα του 1,5 λίτρου 1,79. Πάνες παιδικές 46 τ. 5,55. Αβγά 18 τ. 3,29. Αβγά ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ 6 τ. 1,99. Σοκολάτα 125 γρ. 1,49. Χαρτομάντιλα 30 πακετάκια των 10 τεμαχίων 2,75. Απορρυπαντικό Persil 4,5 κιλά 19,99. Πίτσες από 2,29-6,29 το τεμάχιο (κατεψυγμένες). 

 

Μπύρες 6άδα του μισού λίτρου από 4,49-5,69. Coca cola zero μπουκάλι 1,5 λίτρο 0,99. Φακές 500 γρ. 0,99. Κριθαράκι ελληνικό 500 γρ. 0,99. Νουτέλα 500 γρ. 3,29. Ariel 40 μεζούρες 10,49. Φυλλόχωμα 20 λίτρα 0,99. Βούτυρο 250 γρ. από 2,59-3,29. Γιαούρτι στραγγιστό το κιλό 2,29.

 

Σαν πολλά δεν έγραψα; Και δεν θέλω να σας ζαλίζω…

Ας δούμε τώρα την περίφημη αγοραστική δύναμή μας, που μόνο καλύτεροι από τους Βουλγάρους, όπως λένε, είμαστε. 

 

Είναι γνωστό, πως το ΔΟΛΑΡΙΟ κουμαντάρει τον κόσμο… Και γι’ αυτό τιμές, εισοδήματα, Ακαθάριστα Εθνικά Προϊόντα, Αγοραστικές Δυνάμεις κ.λ.π. υπολογίζονται με το νόμισμα των ΗΠΑ. Γνωστό είναι επίσης, πως η Αγοραστική Δύναμη ανά τον κόσμο μετριέται σύμφωνα με την Αγοραστική Δύναμη των καταναλωτών της Αμερικής. 

 

Έτσι, το 2023 ο μέσος όρος εισοδήματος των Αμερικανών ήταν

80.412 δολάρια και η Αγοραστική τους Δύναμη ήταν 80.412 δολάρια. Τώρα, παίρνουμε σαν παράδειγμα την Ελβετία (που δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και ο μέσος όρος εισοδήματος ανά κάτοικο το 2023 ήταν 102.865 δολάρια.

 

Επειδή, όμως στην Ελβετία τα είδη είναι ακριβότερα από την Αμερική, η Αγοραστική Δύναμη του Ελβετού κατεβαίνει στα 89.412 δολάρια. Στην αντίθετη περίπτωση, παίρνουμε παράδειγμα την Τουρκία. 

 

Το 2021 ο μέσος όρος εισοδήματος κάθε Τούρκου καταναλωτή ήταν 9.830 δολάρια. Αλλά επειδή στην Τουρκία τα αγαθά είναι φτηνότερα από την Αμερική, η Αγοραστική Δύναμη του Τούρκου ανεβαίνει στα 30.020 δολάρια (από το 2021, βέβαια, τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ για τους γείτονές μας με τον πληθωρισμό).

 

Έχουμε, λοιπόν, όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με τα εισοδήματά τους και την Αγοραστική τους Δύναμη ανά κάτοικο:

 

 

Αυτά. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας, είπε τον περασμένο

Οκτώβριο, ότι εμείς οι Έλληνες δηλώνουμε εισοδήματα για πάνω κάτω 80 δις ευρώ το χρόνο και ξοδιάζουμε 120 δις… Παραοικονομία! Σίγουρα, όμως, αυτό το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό. 

 

Σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, όπως λένε οι ειδικοί, ζει και βασιλεύει σε όλες τις χώρες του κόσμου. Όπως και να έχει το πράγμα, γεγονός είναι ότι είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην τελευταία τριάδα…

 

Όσο για τους άλλους δύο γείτονές μας: Αλβανία έτος 2021 εισόδημα 6.110 δολάρια, Αγοραστική Δύναμη 15.430. Βόρεια Μακεδονία έτος 2021 εισόδημα 6.130 δολάρια, Αγοραστική Δύναμη 17.060. Τα στοιχεία είναι παρμένα από την Γερμανική Βικιπαίδεια.

 

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 4:39 pm


Η Λίνα Μενδώνη στη Θάσο στις 2 Ιουνίου

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, θα επισκεφθεί τη Θάσο την Κυριακή 2 Ιουνίου.

 

Η υπουργός θα επισκεφθεί μεταξύ άλλων το αρχαίο θέατρο της Θάσου και το αρχαιολογικό μουσείο.

 

Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης:

  • 11:45 -13:30 Άφιξη στο Αρχαίο Θέατρο -Ξενάγηση στο Μνημείο
  • 14.00-14.30 Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στην Αρχαία Αγορά
  • 15:15-15:40 Άφιξη στα Λιμενάρια-Επίσκεψη στο κτίριο Παλατάκι. Ξενάγηση

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 4:14 pm


Μαρκόπουλος: «Το φράγμα Μαρμαρά αν δεν ολοκληρωθεί τώρα, δεν θα γίνει ποτέ!»

Κατά την περιοδεία του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα στην Καβάλα, την Τετάρτη (29/05), έγινε και επίσκεψη στο Φράγμα Μαρμαρά, από τον υπουργό, τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρο Μαρκόπουλο και τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, Αλέξανδρο Ιωσηφίδη. 

 

Ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε πως το φράγμα Μαρμαρά βρίσκεται σε ένα δύσκολο σημείο και αυτό συνίσταται στο γεγονός ότι όσο παραμένει σε αυτή την ημιτελή κατάσταση και χωρίς να πληρωθεί με νερό, κινδυνεύει το σύνολο του έργου, και τόνισε πως άμεσα πρέπει να γίνουν έργα.

 

Σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Π.Ε. Καβάλας αναφέρει τα εξής:

“Επίσκεψη και επιτόπου επιθεώρηση – στο πλαίσιο της επίσκεψης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα - πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος στο Φράγμα του Μαρμαρά μαζί με το Διευθυντή Φραγμάτων του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών κ. Αντώνη Κοτσώνη, με σκοπό να εκτιμήσουν την ακριβή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ημιτελή έργα. 

 

Στην επιθεώρηση που έγινε την Τετάρτη 29 Μαΐου, ήταν παρόντες, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, όσο και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες από την Τεχνική Υπηρεσία της ΠΑΜΘ και του αρμόδιου υπουργείου και μεταξύ των οποίων ο Δ/ντης της Δ.Τ.Ε κ. Γιώργος Κυπραίος, ο προϊστάμενος του Τμ. Δομών και Περιβάλλοντος και ο κ. Ιωάννης Νεστορίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Παγγαίου κ. Χρήστος Παρασκευάς κ.α.

 

Από τον επιτόπου έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το έργο – το οποίο είναι ολοκληρωμένο κατά 95% του φυσικού αντικειμένου- βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο, καθώς αν δεν προχωρήσουν γρήγορα τα έργα, με νέο διαγωνισμό, κινδυνεύει να υποστεί σοβαρή βλάβη. 

 

Να θυμίσουμε ότι μετά την τελευταία σύσκεψη που έγινε στην

Καβάλα με την παρουσία του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα και την συμμετοχή του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλου Τοψίδη, τέθηκε επιτακτικά το ζήτημα της συνέχισης των εργασιών.

 

Μετά την προχθεσινή επιθεώρηση ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε στον κ. Κοτσώνη την κρισιμότητα της κατάστασης, σημειώνοντας ότι «Το φράγμα Μαρμαρά βρίσκεται σε ένα δύσκολο σημείο και αυτό συνίσταται στο γεγονός ότι όσο παραμένει σε αυτή την ημιτελή κατάσταση και χωρίς να πληρωθεί με νερό, κινδυνεύει το σύνολο του έργου. 

 

Ως εκ τούτου έγινε στην Κομοτηνή το πρωί, μια σύσκεψη του

Περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη με τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σταïκούρα και του γενικού διευθυντή φραγμάτων Αντώνη Κοτσώνη όπου εξετάστηκε το θέμα.

 

Εκεί ο κ. Τοψίδης πέτυχε την εξασφάλιση όλων των επιπλέον πιστώσεων για την ολοκλήρωση του έργου. Εκείνο το οποίο προκρίνεται μετά και την αυτοψία στο φράγμα είναι να μεταφερθούν οι διαθέσιμοι πόροι στο Υπουργείο Υποδομών και εκείνο να προκηρύξει την ολοκλήρωση του έργου. 

 

Είναι μια δύσκολη προσπάθεια στην οποία το Υπουργείο έχει εμπειρία στην κατασκευή φραγμάτων και στην λεγόμενη πρώτη πλήρωση με νερό, οπότε πρέπει να προχωρήσει το θέμα και από την δική μας πλευρά θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε την μελέτη της κατασκευής του αρδευτικού δικτύου μέσα στις προθεσμίες που υπάρχουν. 

 

Την ίδια στιγμή θα αναληφθεί προσπάθεια επίσπευσης και της μελέτης που αφορά το αρδευτικό δίκτυο.

 

Όταν θα ολοκληρωθούν όλα αυτά, θα πρέπει να αναζητήσουμε και τις σχετικές ευθύνες των ανθρώπων που οδήγησαν σε αυτό το αδιέξοδο αυτό το σημαντικό αναπτυξιακό έργο. 

 

Την παρούσα στιγμή αγωνιζόμαστε να ολοκληρώσουμε το έργο και θα το πετύχουμε».”

 

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 3:41 pm


Πεδιάδα πολιτισμού Φίλιπποι - Δράμα - Αμφίπολη: φιλοξενία δημοσιογράφων για να γίνει γνωστή η περιοχή

Ολοκληρώθηκε η δημοσιογραφική αποστολή που διοργανώθηκε από τις Αναπτυξιακές Εταιρείες Καβάλας, Δράμας και Σερρών, κατά το διάστημα 24-26 Μαΐου 2024.

 

Η αποστολή αυτή, χρηματοδοτούμενη από το έργο διατοπικής συνεργασίας «Πάρκο Φιλίππων» του Υπομέτρου 19.3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 το οποίο συντονίζει η Αναπτυξιακή Καβάλας Α.Ε., είχε ως στόχο την προβολή και προώθηση της εν θέματι περιοχής καθώς και των επιτευγμάτων του προγράμματος LEADER σε ένα ευρύτερο κοινό στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

 

Στην αποστολή συμμετείχαν επιφανείς δημοσιογράφοι από έγκριτα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, και συγκεκριμένα οι Χριστίνα Τσατσαράγκου (News247), Τίνα Μανδηλαρά (Πρώτο Θέμα), Δέσποινα Σαββοπούλου (Ελεύθερος Τύπος), Ζωή Λιάκα (Τα Νέα), Γιώργος Σταυρακίδης (Παράλλαξη), Ελένη Θεοδωρίδου (Μακεδονία), Μάρη Τιγκαράκη (Monopoli.gr) και Πωλίνα Παρασκευοπούλου (Αθηνόραμα).

 

Κατά την πρώτη ημέρα της αποστολής, το Σάββατο 25 Μαΐου 2024, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο Αμφίπολης, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από το Δήμαρχο Αμφίπολης κο Στέργιο Φραστανλή και εμπεριστατωμένης ξενάγησης από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Δρ. Δημητρία Μαλαμίδου.

 

Ακολούθησε επίσκεψη στον εμβληματικό Τύμβο Καστά, όπου οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν για το σημαντικό έργο της αναστήλωσης του μνημείου από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Η πρώτη ημέρα έκλεισε με επίσκεψη στο Σπήλαιο Αλιστράτης, παρουσία του Δημάρχου Νέας Ζίχνης κου Παντελή Μπόζη.

 

Η δεύτερη ημέρα, Κυριακή 26 Μαΐου 2024, περιελάμβανε επίσκεψη στο Μουσείο Τραίνων του Συλλόγου «Ήφαιστος» στη Δράμα, προσφέροντας μια μοναδική ματιά στην ιστορία των σιδηροδρόμων της περιοχής. Ακολούθως, οι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν το καταξιωμένο οινοποιείο «Βιβλία Χώρα» στον Νομό Καβάλας, όπου είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε οινογνωσία.

 

Η ημέρα κορυφώθηκε με επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO), όπου οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας, κα Σταυρούλα Δαδάκη. Το απόγευμα, οι συμμετέχοντες έτυχαν θερμής υποδοχής από τον Δήμαρχο Νέστου, κο Σάββα Μιχαηλίδη, ο οποίος τους παρέθεσε γεύμα στην περιοχή.

 

Την αποστολή συνόδευσαν ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Καβάλας Α.Ε. και Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου κος Μιχάλης Σκορδάς, ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας κος Μανόλης Χατζόπουλος και στελέχη των τριών Αναπτυξιακών Εταιρειών.

 

Συνολικά, οι δημοσιογράφοι διένυσαν περίπου 500 χιλιόμετρα σε όλη την πεδιάδα, ανακαλύπτοντας τα πλούσια πολιτιστικά και φυσικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

 

Η «Πεδιάδα Πολιτισμού (Φίλιπποι – Δράμα – Αμφίπολη)» περιλαμβάνει την τενάγεια και παρατενάγεια περιοχή της πεδιάδας των Φιλίππων, εντός των αυτοδιοικητικών ορίων των Δήμων Καβάλας, Δράμας, Παγγαίου, Δοξάτου, Προσοτσάνης, Παρανεστίου (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης), Αμφίπολης και Νέας Ζίχνης (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας).

 

Η περιοχή αυτή ξεχωρίζει για τα πλούσια οικοσυστήματα και τους πολιτιστικούς της πόρους, με κυριότερους τον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO) και τον Αρχαιολογικό Χώρο της Αμφίπολης. Κάθε περιοχή διαθέτει κοινά πολιτισμικά, παραγωγικά και κοινωνικοοικονομικά στοιχεία.

 

Αυτά τα στοιχεία, στο πλαίσιο μιας ενιαίας αναπτυξιακής προσέγγισης, μπορούν να συμβάλουν στην αξιοποίηση των ενδογενών συγκριτικών πλεονεκτημάτων, βελτιώνοντας την ελκυστικότητα και την ανταγωνιστικότητα της περιοχής.

 

Αναπτυξιακές Εταιρείες Καβάλας, Δράμας και Σερρών

(δελτίο Τύπου)

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 2:40 pm


Ξεκινάει σήμερα το Food Truck Festival στις Κρηνίδες

Η μέρα του Food Truck Festival έφτασε!

 

Ξεκινάει σήμερα, Παρασκευή 31/5 στις 17:00 με Dj Panagiotis Maxairidis στα Decks ενώ στις 18:30 οι αγαπημένοι FASARIOSO θα ξεσηκώσουν τα πλήθη!

 

Aμέσως μετά συνεχίζουν οι ανεπανάληπτοι Ano Kato

 

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις πιο υπέροχες - λαχταριστές γεύσεις των Food Track Van μας!

 

Διοργάνωση: Εμπορικός Σύλλογος Φιλίππων

 

Με την υποστήριξη: Σωματείο street foods in Greece & Food Truck Festival

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 1:53 pm


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας