Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΣΥΡΙΖΑ: Περιοδεία του Σωκράτη Φάμελλου στην Καβάλα

Την Παρασκευή 31 Μαΐου ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, θα επισκεφθεί την Καβάλα.

 

Σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα του κ. Φάμελλου αναφέρει τα εξής:

“Μετά την άφιξή του το πρωί στο αεροδρόμιο της Καβάλας, στις 9.00 π.μ. θα επισκεφθεί τη Χρυσούπολη και θα περιοδεύσει στο κέντρο της πόλης, ενώ στις 10.00 π.μ. θα βρίσκεται στο εκλογικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Νέστου.

 

Από τη Χρυσούπολη θα μετακινηθεί στην Καβάλα, όπου, αρχικά, από τις 11.00, θα επισκεφθεί την αγορά της πόλης και θα συνομιλήσει με τους πολίτες.

 

Στη συνέχεια, στις 12.30, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ στα Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καβάλας.

 

Ακολούθως, στη 1.00 μ.μ., θα επισκεφθεί τη ΔΕΥΑ Καβάλας, όπου θα συνομιλήσει με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους, ενώ στις 2.00 με 3.00 μ.μ. θα συναντηθεί στο Επιμελητήριο Καβάλας με τη διοίκηση του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου, τον ΟΕΒΕ και τον Εμπορικό Σύλλογο.

 

Το απόγευμα στις 7.00 μ.μ. θα παραστεί στην εκδήλωση του Δήμου Καβάλας για τα 25 χρόνια αδελφοποίησης με τη Νυρεμβέργη.

 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Προέδρου θα ολοκληρωθεί στις 7.30 μ.μ. με την πραγματοποίηση εκδήλωσης στο Εκλογικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΚΑΒΑΛΑΣ στην πλατεία Κανάρη (παραλία Καβάλας, απέναντι από τα ΚΤΕΛ).”

 

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2024 | 10:01 pm


Θάσος: Εγκαίνια για το γραφείο εξυπηρέτησης πολιτών της περιφέρειας ΑΜΘ - Φωτογραφίες

Το γραφείο εξυπηρέτησης πολιτών στο νησί της Θάσου, για θέματα της περιφέρειας ΑΜΘ, εγκαινιάστηκε την Τετάρτη (29/05).

 

Το γραφείο βρίσκεται στον Λιμένα και τίθεται άμεσα στη διάθεση των κατοίκων του νησιού, οι οποίοι θα μπορούν να εξυπηρετούνται σε αυτό για θέματα που αφορούν την ΠΑΜΘ, χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται στην Καβάλα ή την Κομοτηνή. 

 

Σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της περιφέρειας ΑΜΘ, αναφέρει τα εξής:

“Το γραφείο εξυπηρέτησης πολιτών στο νησί της Θάσου, εγκαινίασε σήμερα (29/05) ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης. 

 

Το γραφείο, που βρίσκεται στο Λιμένα της Θάσου τίθεται άμεσα στη διάθεση των κατοίκων του νησιού, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται σε αυτό για θέματα που αφορούν την ΠΑΜΘ, χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται στην Καβάλα ή την Κομοτηνή. 

 

Η λειτουργία του γραφείο καλύπτει ένα πάγιο αίτημα των Θασίων και φέρνει την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πιο κοντά τους, με πραγματικά δεδομένα πια. 

 

Στην τελετή των εγκαινίων και του αγιασμού, παρέστησαν επίσης ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Παναγιώτης Αρχοντής, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη κ. Νίκος Ευκαρπίδης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Αθλητισμού κ. Στέλιος Ιγνατιάδης. 

 

Την τελετή παρακολούθησε και ο Δήμαρχος Θάσου κ. Λευτέρης Κυριακίδης.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2024 | 9:33 pm


Καβάλα: “Καυτή είσοδος” του Ιουνίου με 30 βαθμούς κελσίου στην παράκτια ζώνη και 35 στα ηπειρωτικά

Ο Ιούνιος θα έρθει με αρκετή ζέστη στον Νομό Καβάλας, με τις θερμοκρασίες να είναι σε επίπεδα Ιουλίου.

 

O επιτηρητής του μετεωρολογικού σταθμού της Νέας Περάμου, Μάκης Ζουμπλιός, μιλώντας στο KavalaNews.gr, έκανε μία εκτίμηση για τις καιρικές συνθήκες των πρώτων ημερών του Ιουνίου.

 

Ο κ. Ζουμπλιός ανέφερε πως απο την πρώτη ημέρα του Ιουνίου, φαίνεται άνοδος της θερμοκρασίας. Η θερμοκρασία θα είναι σε υψηλά επίπεδα έως τις 5 του μηνός. 

 

Η παράκτια ζώνη δεν θα δει τόσο υψηλές θερμοκρασίες όσο τα ηπειρωτικά, όπου εκεί η πρόγνωση δίνει και 35 βαθμούς κελσίου.

 

Η παράκτια ζώνη θα έχει έως και 30 βαθμούς, που είναι υψηλότερη από τους μέσους όρους του μήνα, αν επιβεβαιωθούν οι προγνώσεις.

 

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2024 | 9:02 pm


Δήμος Παγγαίου: Μικροί και μεγάλοι πήραν το ποδήλατο τους και έστειλαν μήνυμα για το περιβάλλον - Φωτογραφίες

Μικροί και μεγάλοι έδωσαν το δικό τους κοινωνικό μήνυμα αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος, συμμετέχοντας την Κυριακή (26/05), σε δράση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελευθερούπολης σε συνεργασία με τον Δήμο Παγγαίου. 

 

Η δράση είχε τίτλο “Πάρε το ποδήλατο, σώσε τον πλανήτη!”. Παίρνοντας τα ποδήλατα τους και κάνοντας βόλτα, οι συμμετέχοντας έδειξαν το δρόμο για την προστασία του περιβάλλοντος, με τη χρησιμοποίηση ενός μέσου μεταφοράς που δεν το μολύνει.

 

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2024 | 8:24 pm


Καβάλα: Έκλεισαν τρύπα στον Άγιο Νικόλαο και την άνοιξαν ξανά γιατί ξέχασαν να συνδέσουν… τον φωτισμό - Φωτογραφίες

Ένα χαντάκι που ήταν ανοιχτό για τα έργα για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου στον Άγιο Νικόλαο της Καβάλας, έκλεισε και… ξανά άνοιξε.

 

Τα έργα στο σημείο είχαν ολοκληρωθεί και σύμφωνα με επαγγελματίες της περιοχής, το σημείο είχε πλακοστρωθεί το προηγούμενο διάστημα.

 

Οι επαγγελματίες λένε πως ο Δήμος έβαλε φώτα, αλλά αυτά δεν άναψαν καθώς όπως φαίνεται ξέχασαν να συνδέσουν τον φωτισμό με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

 

Οπότε στο σημείο έγινε νέα… τρύπα για να γίνει η σύνδεση.

 

 

Εδώ μία φωτογραφία από τον Μάρτιο όταν έγιναν έργα για να κλείσουν οι τρύπες στο σημείο.

 

 

Παρακάτω φωτογραφίες από την Τετάρτη (29/05), με τη νέα τρύπα.

 

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2024 | 7:53 pm


Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην παραλία της Καβάλας την Πέμπτη

Την Πέμπτη (30/05), το ΚΚΕ θα έχει κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στην παραλία της Καβάλας (έναντι Λιμεναρχείου) στις 20:00 το απόγευμα, με ομιλητή τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ. 

 

Θα χαιρετήσει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Μπέλλος.

 

Το ΚΚΕ συνεχίζει τις πολιτικές εκδηλώσεις ενόψει των ευρωεκλογών σε όλη την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη τις επόμενες ημέρες. 

 

Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην ΑΜΘ

 

Την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

  • Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στην παραλία της Καβάλας (έναντι Λιμεναρχείου) στις 8μμ με ομιλητή τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετήσει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Μπέλλος, πολιτικός μηχανικός, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ και του ΔΣ του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας.

 

  • Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας Δράμας (εκλογικό περίπτερο ΚΚΕ) στις 7μμ με ομιλητή τον Νίκο Παπαναστάση, βουλευτή του ΚΚΕ, αντισυνταγματάρχη ε.α.

 

Το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

  • Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής στις 8μμ με ομιλητή τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του ΚΚΕ. Θα χαιρετήσει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Ιμπραήμ Κερατζή Ιμπράμ, Αρχιτέκτονας μηχανικός, πρώην μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ, πρώην μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Θράκης.

 

  • Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας Ξάνθης στις 7.30μμ με ομιλητή τον Διονύση Κλάδη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ ΑΜΘ του ΚΚΕ. Θα χαιρετήσουν η Σεμίνα Διγενή, βουλευτής του ΚΚΕ και δημοσιογράφος και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Μπέλλος, πολιτικός μηχανικός, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ και του ΔΣ του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας.

 

Την Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

  • Σύσκεψη με συνταξιούχους στο εργατικό Κέντρο Κομοτηνής στις 11πμ με ομιλητή τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Δήμο Κουμπούρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων.

 

Την Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

  • Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Φάρου Αλεξανδρούπολης στις 8μμ με ομιλήτρια την Λουΐζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετήσει ο Κώστας Γιαννάκος, Ανθυποπυραγός ε.α.. πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος.

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2024 | 7:07 pm


Καβάλα: Ένα μαθητικό βίντεο για την αναπηρία και την διαφορετικότητα

γράφει ο

Βασίλης Λωλίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δύο σχολικές κοινότητες της Καβάλας τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, προσπάθησαν και πέτυχαν να βρουν τα κοινά τους σημεία μέσα από μορφές προσέγγισης και ποικίλες δράσεις που θα έφερναν πιο κοντά τους μαθητές και όχι μόνο. 

 

Ο λόγος για το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καβάλας (Ε.Ε.Ε.ΕΚ) ή αλλιώς Ειδικό Σχολείο και το 6ο Γυμνάσιο Καβάλας. Ο στόχος και ο σκοπός κοινός: 

 

Να κατανοήσουν όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς πως ο σεβασμός απέναντι στην αναπηρία και στην διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου είναι μια επιβεβλημένη στάση ζωής για μια καλύτερη κοινωνία. Απαραίτητο συστατικό προς την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η εργασία, η προσφορά, η συναντίληψη, η συμπερίληψη, η συνεκπαίδευση.

 

Δείτε το βίντεο

 

Έχοντας όλα τα παραπάνω ως γνώμονα εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές από το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καβάλας (Ε.Ε.Ε.ΕΚ) και το 6ο Γυμνάσιο Καβάλας υλοποίησαν τα τελευταία χρόνια από κοινού ένα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα. 

 

Επιδίωξη όλων ήταν η υλοποίηση ουσιαστικών δράσεων και πράξεων μέσα στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον που θα οδηγήσουν στο να αλλάξει η στάση ζωής απέναντι στην αναπηρία και την διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου. 

 

Ένα βίντεο γεμάτο ελπιδοφόρα μηνύματα 

 

Λίγες εβδομάδες πριν από την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς δόθηκε στη δημοσιότητα ένα μικρό ενημερωτικό ερασιτεχνικό βίντεο μέσα από στο οποίο συμπυκνώνεται αυτή η αξιόλογη και συλλογική προσπάθεια. 

 

Τα ιδιαίτερα ελπιδοφόρα μνήματα που στέλνουν οι μαθητές τόσο του Ειδικού Σχολείου όσο και του 6ου Γυμνασίου Καβάλας αντικατοπτρίζουν την μέγιστη δυνατή ευαισθητοποίηση που θα πρέπει να έχει η κοινωνία μας πάνω στα θέματα της αναπηρίας και της διαφορετικότητας των ανθρώπων.

 

Το βίντεο με τίτλο «Συν εκπαιδεύομαι, Συνεργάζομαι, Συνδέομαι - 6ο Γυμνάσιο Καβάλας & ΕΕΕΕΚ Καβάλας), έχει διάρκεια 1.26' και γυρίστηκε από τους εκπαιδευτικούς των δυο σχολείων με την πολύτιμη βοήθεια των μαθητών. Καθοριστική ήταν η συμβολή του εκπαιδευτικού του Ειδικού Σχολείου Στάθη Δουσόπουλου στην επιτυχή ολοκλήρωση του ενημερωτικού βίντεο. 

 

Σε αυτό παρουσιάζονται διάφορες δράσεις των μαθητών τόσο στους χώρους εκπαίδευσης όσο και στη διάρκεια κοινών εξωτερικών δράσεων - εκδηλώσεων που υλοποίησαν. 

 

Η Ελένη Κατσαβού, φιλόλογος ειδικής αγωγής στο τμήμα ένταξης του 6ου γυμνασίου Καβάλας και η Κατερίνα Λυτριάνη διευθύντρια και φιλόλογος στο Ειδικό Σχολείο (Ε.Ε.Ε.ΕΚ) ως εκπρόσωποι της συντονιστικής ομάδας των δυο σχολικών μονάδων, μίλησαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για το κοινό πρόγραμμα, την συνεκπαίδευση των μαθητών και την προσπάθειά τους να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω στα θέματα της αναπηρίας και της διαφορετικότητας των ανθρώπων.

 

Ο σεβασμός στην διαφορετικότητα είναι και ζήτημα παιδείας

 

«Ο σημερινός μαθητής, είναι ο αυριανός συμπολίτης, ο συνεργάτης, ο συνάδελφος, ο εργοδότης», επισημαίνει η κ. Κατσαβού και συνεχίζει, «η αλλαγή στάσεων απέναντι στην αναπηρία και ο σεβασμός στην διαφορετικότητα είναι ζήτημα παιδείας και ξεκινά και από το σχολείο, άρα η δική μας προσπάθεια έχει αυτό το στόχο. Δηλαδή, καλλιέργεια αυτών των στάσεων μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και πράξεις και όχι απλώς και μόνο θεωρητικές προσεγγίσεις».

 

Από το 2017, το ΕΕΕΕΚ Καβάλας και 6ο Γυμνάσιο Καβάλας συνεργάζονται με δια ζώσης και εξ αποστάσεως δράσεις τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης. Η ανταπόκριση που υπήρξε από τους μαθητές και των δυο σχολικών μονάδων είναι πολύ ενθαρρυντικές, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις μέχρι και ενθουσιώδεις. Ωστόσο, τα εμπόδια αυτής της συνεργασίας όλα αυτά τα χρόνια πολλά: η απόσταση, οι μετακινήσεις, η γραφειοκρατία, οι περιορισμοί λόγω covid. Με υπομονή, επιμονή και κυρίως πίστη στον κοινό σκοπό και στόχο κατάφεραν όλοι οι εμπλεκόμενοι (μαθητές, εκπαιδευτικοί, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων) να βρουν τον βηματισμό τους, «την ομοιοκαταληξία», όπως αναφέρει και ο ποιητής. 

 

Οι κοινές δράσεις συνεκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ανάμεσα στους μαθητές του Ειδικού Σχολείου και του 6ου Γυμνασίου δεν ήταν απλώς πετυχημένες, αλλά αποτέλεσαν μια μοναδική εμπειρία για όλους. 

 

Τα παιδιά των δύο σχολείων αντάλλαξαν επισκέψεις και συνυπήρξαν στην ίδια τάξη για δύο διδακτικές ώρες κάνοντας κοινά μαθήματα διαφοροποιημένης όμως διδασκαλίας. Ακόμη, έγιναν πολλές άλλες κοινές δράσεις  στο σύνολο του ωρολογίου προγράμματος, που ανταποκρίθηκαν στις ιδιαίτερες ανάγκες και τα ενδιαφέροντα όλων των μαθητών, όπως καλλιτεχνικά εργαστήρια, εργαστήρια μαγειρικής, συνεργατικά αθλητικά παιχνίδια, παιχνίδια μουσικοκινητικής αγωγής και ανάγνωση διηγημάτων.

 

«Όταν τα παιδιά ενός ειδικού σχολείου, συνυπάρχουν ουσιαστικά και αλληλεπιδρούν στην ίδια τάξη με τα παιδιά ενός τυπικού σχολείου» σημειώνει η κ. Λυτριάνη, «τότε η ισότητα και η συμπερίληψη γίνονται πράξη. 

 

Γιατί οι μαθητές της ειδικής εκπαίδευσης νιώθουν οικεία και ισότιμα μέλη μιας ευρύτερης σχολικής κοινότητας. Την ίδια ώρα, οι μαθητές του τυπικού σχολείου αναπτύσσουν τις συναισθηματικές και κοινωνικές τους δεξιότητας με την καλλιέργεια διαφορετικής κουλτούρας και στάσης ανατρέποντας τα στερεότυπα σχετικά με το διαφορετικό και την αναπηρία». 

 

Πολλαπλά και σημαντικά οφέλη 

 

Οι εκπρόσωποι των δύο σχολικών μονάδων και υπεύθυνοι για τον συντονισμό και την υλοποίηση των δράσεων συνεκπαίδευσης εκτιμούν πως τα οφέλη από την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων θα είναι πολλά και σημαντικά για όλους όσους εμπλέκονται και ιδιαίτερα για τους μαθητές των δυο σχολικών μονάδων.  

 

«Τα παιδιά μας θα αναπτύξουν ολόπλευρα την προσωπικότητα τους - κυρίως κοινωνικά και συναισθηματικά, την κοινωνική ενσυναίσθηση, την κοινωνική αλληλεγγύη μέσα από την κοινή δράση, τον κοινό στόχο, την αλληλεπίδραση. 

 

Θα ανακαλύψουν τα ταλέντα τους και τις κλίσεις τους, θα εκφραστούν δημιουργικά προτείνοντας λύσεις σε κοινωνικά  προβλήματα με την αλλαγή των στερεοτύπων. Ο κατάλογος με τις θετικές και ωφέλιμες επιδράσεις στην ζωή των παιδιών δεν έχει τέλος», τονίζει η κ. Λυτριάνη. 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2024 | 6:36 pm


ΣΦΓΤ: προσφυγή στο ΣτΕ για το κτίριο της «Στέγης»

Η Επιτροπή πρωτοβουλίας για τη διάσωση της Στέγης  του Συνδέσμου φίλων γραμμάτων & τεχνών Καβάλας, έκανε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να μην γίνει έξωση του Συνδέσμου από τη Στέγη.

 

Αυτό αποφασίστηκε καθώς όπως τονίζει η επιτροπή, το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο, λόγω της θερινής περιόδου και της απουσίας του ΣΦΓΤ από τη Στέγη του (λόγω Ζέφυρου). Δεν θέλει η επιτροπή να γίνουν αλλαγές στη Στέγη από τη Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως & Θάσου.

 

Τέλος γίνεται κάλεσμα σε όσους μπορούν να συμβάλλουν οικονομικά στον νομικό αυτό αγώνα και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που θα οργανωθούν. 

 

Η επιτροπή αναφέρει στην ανακοίνωση της αναλυτικά τα εξής:

“ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς τους συμπολίτες, τους πολιτιστικούς συλλόγους και την κοινωνία της Καβάλας.

 

Ο ΜΟΝΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΑΙ.

 

Διαπιστώνουμε ότι ως αποτέλεσμα της κινητοποίησης εκατοντάδων συμπολιτών μας -και όχι μόνο- για την διάσωση της Στέγης του ΣΦΓΤ που εξελίσσεται τους τελευταίους πέντε μήνες, έχει επέλθει σειρά θετικών αποτελεσμάτων στην δράση του ΣΦΓΤ και τον κοινό μας αγώνα, όπως:

 

  • Η επανενεργοποίηση και επανεγγραφή τουλάχιστον δύο εκατοντάδων μελών του Συνδέσμου

 

  • Η δημιουργία ενός πολιτιστικού κινήματος διεκδίκησης, με όχι πάντα εμφανή, ποιοτικά και προοδευτικά χαρακτηριστικά, που πάντως είχε χρόνια να φανεί στην πόλη μας και εκφράζεται ποικιλοτρόπως (830 μέλη της ομάδας ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΓΗ, 600 υπογραφές, δύο Γενικές Συνελεύσεις, Ημερίδα αρχιτεκτονικής, συγκέντρωση χρημάτων για το Ταμείο Νομικής υποστήριξης της διάσωσης της Στέγης). 

 

Είναι χαρακτηριστική και καθόλου τυχαία η μαζικότητα εκδηλώσεων που έγιναν εν ονόματι της στήριξης του αγώνα της Στέγης (συναυλίες Κωστογιώργη και Δημ. Κήπου, προβολή ντοκιμαντέρ Κούλογλου, θεατρικό τετραήμερο). Προφανώς και άλλες εκδηλώσεις του ΣΦΓΤ, ανάλογες του πρόσφατου παρελθόντος, εμμέσως προβλήθηκαν και ενισχύθηκαν απ’ την κινητοποίηση αυτήν και φυσικά απ’ την αυτοτελή τους προσπάθεια.

 

  • Η ανάδειξη του θέματος τουλάχιστον από τρία πολιτικά κόμματα (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ), που εκφράστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ και στη Βουλή των Ελλήνων. Όσον κι αν θεωρείται αδόκιμη από μερικούς και υποτιμάται, η ανάδειξη του θέματος στη δημόσια σφαίρα είναι το κυριότερο όπλο μας. Γι’ αυτό και επιδιώξαμε την δημοσιοποίηση σε κεντρικά ΜΜΕ, πράγμα που θα συνεχιστεί, αλλά και αναμένουμε τη θέση και των άλλων κομμάτων και παρατάξεων αιρετών.

 

  • Η επιβράδυνση των διαδικασιών έξωσης του Συνδέσμου από τη Στέγη του, και η καθυστέρηση πολλών μηνών και ο χρόνος που έχει κερδηθεί. Υπενθυμίζουμε τα τελεσίγραφα και τις προειδοποιήσεις/απειλές για εκκένωση του χώρου από τις 8 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζουμε τις διθυραμβικές ανακοινώσεις για τα επίσημα εγκαίνια του Κειμηλιαρχείου τον Σεπτέμβριο στα 100χρονα της Μητρόπολης «παρουσία του Οικ. Πατριάρχη και της Υπουργού Πολιτισμού». 

 

  • Η εξέταση της αίτησης χαρακτηρισμού της Στέγης ως διατηρητέου μνημείου, που, αν αποβεί θετικά, θα ανοίξει νέους ορίζοντες για τον Σύνδεσμο, για όσους σκέφτονται μακρόπνοα. Υπογραμμίζουμε ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν εργασίες, όσο η Υπουργική Απόφαση εκκρεμεί. 

 

Αποδεικνύεται έτσι στους καλόπιστους συνομιλητές μας ο ευεργετικός και καταλυτικός ρόλος των εκατοντάδων  συμπολιτών μας, φίλων των Γραμμάτων και των Τεχνών, που αυθόρμητα ευαισθητοποιήθηκαν και συνήλθαν με κοινό στόχο την Διάσωση της Στέγης, συσπειρωμένοι γύρω από το εμβληματικό σύνθημα ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΓΗ, σε έναν εξ αρχής άνισο αγώνα, παρότι χάθηκε άφθονος πολύτιμος χρόνος από το καλοκαίρι ως τον Δεκέμβριο. 

 

Ελπίζουμε, αυτοί οι καλόπιστοι συμπολίτες να έχουν ήδη πεισθεί ότι ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δίνεται.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, που αποδείχθηκαν αποτελεσματικά, θεωρούμε ότι ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο, λόγω της θερινής περιόδου και της απουσίας του ΣΦΓΤ από τη Στέγη του (λόγω Ζέφυρου), λόγω της πιθανότητας άσκησης του «ιερού» δικαιώματος της ιδιοκτησίας που η Μητρόπολη επικαλείται σε κάθε ευκαιρία, λόγω επιδείνωσης των πιέσεων και απειλών, που όλο και περισσότερο γνωστοποιούνται. 

 

Για το λόγο αυτόν, ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΝΟΜΙΚΟ ΑΓΩΝΑ με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την απαράδεκτη έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και κατ’ επέκταση για την αναστολή οποιασδήποτε διαδικασίας αλλαγής χρήσης και προσθήκης ορόφου στη Στέγη. 

 

Προσκαλούμε όσους μπορούν να συμβάλουν οικονομικά στον νομικό αυτό αγώνα και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που θα οργανωθούν. 

 

Η ματαίωση των σχεδιασμών της Μητρόπολης είναι βέβαιη, αν οι κινητοποιήσεις συνεχιστούν με σύμπνοια και αποφασιστικότητα. 

 

Σας καλούμε στη συνέχιση του κοινού αγώνα, έχοντας εμπιστοσύνη στους εκατοντάδες φίλους των Γραμμάτων και των Τεχνών της πόλης μας, στον απόηχο της ιστορικής πολιτιστικής παρουσίας του Συνδέσμου επί δεκαετίες, και στο δίκιο του αγώνα μας. 

 

Καλούμε όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης μας, αυτούς που εξέφρασαν ήδη υποστήριξη στην αγώνα μας: Σύνδεσμο Φιλολόγων Καβάλας, την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ), τον Πολιτιστικό Σύλλογο KavaLatino Λατινοαμερικάνικης Κουλτούρας, τον Σκακιστικό Όμιλο Καβάλας, το ΠΝΕΥΜΑΘΛΟΝ, τον Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας, τους ΣυνΩΔΗπόρους, φορείς που θεώρησαν χρέος τους να αντισταθούν, καθώς και όλους τους άλλους, σε έμπρακτη αλληλεγγύη και σε οικονομική συνεισφορά. 

 

Τους καλούμε να έρθουν σε επαφή μαζί μας. Η ΣΤΕΓΗ ειναι όλης της πόλης.

 

Το σύνθημα ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΓΗ θα πρέπει να διαπερνά όλη την Καβάλα."

 

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2024 | 6:02 pm


Αστέρας Καβάλας: Στην Εθνική κορασίδων η Φαίδρα Μιχαηλίδου

Η Φαίδρα Μιχαηλίδου του Αστέρα Καβάλας, κλήθηκε να συμμετάσχει στο προπονητικό διήμερο επιλογής της Εθνικής κορασίδων.

 

Η Φαίδρα είχε μία εξαιρετική σεζόν και κατέκτησε με τον Αστέρα το πρωτάθλημα κορασίδων της ΕΚΑΣΑΜΑΘ.

 

Σχετική ανακοίνωση της ομάδας αναφέρει τα εξής:

“Τα καλά νέα για την ομάδα μας συνεχίζονται...

 

Η αθλήτρια μας ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΦΑΙΔΡΑ κλήθηκε να συμμετάσχει στο προπονητικό διήμερο επιλογής της ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ που θα πραγματοποιηθεί στη Μαλεσίνα!

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι τεράστια επιτυχία γιατί έφτασε στην ΤΕΛΙΚΗ ΔΕΚΑΕΞΑΔΑ όπου θα συναντήσει το άλλο παιδί της Ακαδημίας μας που τώρα αγωνίζεται στον ΠΑΟΚ την  ΖΟΡΜΠΑΛΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ!!!

 

ΜΠΡΑΒΟ ΦΑΙΔΡΑ!

ΜΠΡΑΒΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ!

 

Μας κάνετε ακόμα μία φορά περήφανους!!!

 

Η ανακοίνωση της  ΕΟΚ για τις κλήσεις αναφέρει τα εξής:

Καλούνται οι παρακάτω αθλήτριες να βρίσκονται στο προπονητήριο του ΟΑΚΑ, το Σάββατο 1 Ιουνίου και ώρα 11.00, για να μεταβούν στην Μαλεσίνα, όπου θα πραγματοποιηθεί προπονητικό διήμερο επιλογής Εθνικής Κορασίδων. 

 

Οι αθλήτριες εκτός Αττικής θα ενημερωθούν σχετικά για την μετάβασής τους στην Μαλεσίνα.

  • ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΜΑΡΙΑ (ΓΣΓ ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ)
  • ΤΣΙΑΝΑΚΑ ΜΑΡΙΝΑ (ΕΥΝΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ)
  • ΜΟΥΛΑΤΣΙΩΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ (ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΡΗΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ)
  • ΜΗΤΡΑΛΗ ΘΕΟΦΑΝΙΑ (ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ 1937)
  • ΜΠΑΣΔΕΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ (ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ 1937)
  • ΖΟΡΜΠΑΛΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ-ΔΕΣΠΟΙΝΑ (ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ(Π.Α.Ο.Κ))
  • ΥΦΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ-ΣΩΤΗΡΙΑ (ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ)
  • ΒΙΓΚΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ-ΜΑΡΙΑ (ΓΣΓ ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ)
  • ΛΑΓΩΝΙΚΑΚΗ ΑΝΝΑ (ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ)
  • ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΟΛΕΤΤΑ (ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ 1937)
  • ΜΟΣΧΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΗ (ΖΗΡΙΝΕΙΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΝΕΩΝ ΚΗΦΙΣΙΑΣ)
  • ΦΩΝΙΑΔΑΚΗ ΕΥΘΥΜΙΑ (ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΝΕΑΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ ΗΡΟΔΟΤΟΣ)
  • ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΦΑΙΔΡΑ-ΚΥΡΙΑΚΗ (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΣΤΕΡΑΣ)
  • ΓΕΡΑΚΑΡΗ ΜΑΡΙΑ (ΠΑΝΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΚΕΩΝ)
  • ΤΣΟΥΜΠΑΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ "ΠΕΛΑΣΓΟΣ")
  • ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ (ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ)”

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2024 | 5:30 pm


Ξάνθη: Η Sunlight Group προωθεί την ασφάλεια στην εργασία μέσω προγράμματος εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών

Η Sunlight Group, μέλος του Ομίλου Olympia, ολοκλήρωσε ένα σημαντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρώτων βοηθειών στο βιομηχανικό της συγκρότημα στην Ξάνθη, με στόχο την εκπαίδευση των εργαζομένων της στην αντιμετώπιση περιστατικών έκτακτης ανάγκης.

 

Το πρόγραμμα που παρακολούθησαν 112 εργαζόμενοι, αποτελούνταν από δύο σημαντικές θεματικές: τη Βασική Τραυματολογία και την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση BLS. 

 

Σχετική ανακοίνωση της Sunlight Group αναφέρει τα εξής:

“Η Sunlight Group, μέλος του Ομίλου Olympia, ανακοινώνει την επιτυχή ολοκλήρωση ενός σημαντικού εκπαιδευτικού προγράμματος πρώτων βοηθειών στο βιομηχανικό της συγκρότημα στην Ξάνθη, με στόχο την εκπαίδευση των εργαζομένων της στην αντιμετώπιση περιστατικών έκτακτης ανάγκης.

 

Με επικεφαλής τον Χρήστο Δημητριάδη, Υπεύθυνο Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος και σε συνεργασία με τα Παραρτήματα Ξάνθης και Ροδόπης της καταξιωμένης Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε από τον Ιανουάριο έως τον Απριλίου του 2024, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Sunlight να θέτει ως προτεραιότητα την ασφάλεια και την ευημερία των ανθρώπων της.

 

Το πρόγραμμα που παρακολούθησαν 112 εργαζόμενοι, αποτελούνταν από δύο σημαντικές θεματικές: τη Βασική Τραυματολογία και την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση BLS. 

 

Οι συνεδρίες τραυματολογίας αφορούσαν σε θέματα ζωτικής σημασίας όπως αιμορραγία, ακρωτηριασμούς, κατάγματα, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, εγκαύματα, δηλητηριάσεις, χρήση φορείου, αλλεργίες ενώ περιλάμβαναν πρακτικές επιδείξεις.

 

Τα σεμινάρια Βασικής Υποστήριξης Ζωής (BLS), τα οποία συντόνισε ο κ. Χάρης Παπαμαρκάκης, Διευθυντής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, κάλυψαν τόσο θεωρητικές όσο και πρακτικές πτυχές, συμπεριλαμβανομένων των θωρακικών συμπιέσεων, των εμφυσήσεων και της σωστής χρήσης ενός αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. 

 

Στο τέλος των εκπαιδεύσεων, οι συμμετέχοντες έλαβαν σχετική πιστοποίηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, με ισχύ για τρία έτη και Ευρωπαϊκή αναγνώριση, επιβεβαιώνοντας την επάρκειά τους στο πρόγραμμα BLS.

 

Ο Κυριάκος Ταφανίδης, Διευθυντής Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος της Sunlight Group, υπογράμμισε: «Στη Sunlight Group, η ασφάλεια και η ευημερία των εργαζομένων μας είναι πρωταρχικής σημασίας. 

 

Στο πλαίσιο της δέσμευσής μας για τη διατήρηση των υψηλότερων προτύπων ασφαλείας στον χώρο εργασίας, προχωρήσαμε στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος πρώτων βοηθειών με στόχο τη δημιουργία ενός κατάλληλα καταρτισμένου προσωπικού για την αντιμετώπιση περιστατικών που χρήζουν άμεσης παρέμβασης. Μέσα απ’ αυτές τις δράσεις θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι η παροχή πρώτων βοηθειών μπορεί και πρέπει να είναι υπόθεση όλων μας. 

 

Ευχαριστούμε την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης που μας βοήθησε να ενισχύσουμε την ομάδα μας με τις απαραίτητες δεξιότητες προκειμένου να μπορεί να ανταποκρίνεται

αποτελεσματικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην εργασία».

 

Ο Γιώργος Καργιώτης, από το Παράρτημα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης του Νομού Ξάνθης, σχολίασε: «Η συνεργασία μας με τη Sunlight υπογραμμίζει τις προσπάθειές μας για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας. 

 

Μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, προσφέραμε στους εργαζόμενους της Sunlight που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, τα απαραίτητα εργαλεία και τις γνώσεις ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν ένα επείγον περιστατικό και να παρέχουν την κατάλληλη βοήθεια και φροντίδα όταν υπάρξει ανάγκη».

 

Σχετικά με τη Sunlight Group Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας

 

Η Sunlight Group, με 30 και πλέον χρόνια εμπειρίας στην παραγωγή μπαταριών τεχνολογίας μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου, κατέχει ηγετική θέση στις βιομηχανικές μπαταρίες για τον κλάδο της ενδοεφοδιαστικής αλυσίδας (intralogistics), και ιδιαίτερα στον τομέα των ηλεκτρικών περονοφόρων, των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας για εφαρμογές εντός και εκτός δικτύου, καθώς και για οικιακές εφαρμογές. 

 

Η Sunlight εφοδιάζει τη διεθνή αγορά με καινοτόμα και οικονομικά αποδοτικά προϊόντα, τα οποία κατασκευάζονται και συναρμολογούνται στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γερμανία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, και διατίθενται είτε απευθείας είτε μέσω δικτύου εξουσιοδοτημένων συνεργατών σε περισσότερες από 115 χώρες. 

 

Η Sunlight Group λειτουργεί επίσης γραφεία πωλήσεων και υποστήριξης πελατών και αποθηκευτικούς χώρους στα κράτη όπου δραστηριοποιείται παραγωγικά, καθώς και τη Ρουμανία, την Ολλανδία, τη Δανία, το Λουξεμβούργο, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Αυστραλία.

 

Με μία εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα σε κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης, και περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας σε καινοτόμα προϊόντα ιόντων λιθίου, η Sunlight Group επενδύει σε νέες τεχνολογίες για την ανάπτυξη βιώσιμων και ολοκληρωμένων λύσεων αποθήκευσης ενέργειας που βασίζονται σε ανεπτυγμένο λογισμικό. 

 

Η εταιρεία συνδυάζει το επιχειρηματικό μοντέλο της κυκλικής οικονομίας που υποστηρίζεται από μία από τις πλέον προηγμένες μονάδες ανακύκλωσης στην Ευρώπη, με τον τεχνολογικό αγνωστικισμό και τη γνώση που βασίζεται σε δεδομένα, για να αναπτύσσει περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις αποθήκευσης ενέργειας για τη βιομηχανική ηλεκτροκίνηση, την ηλεκτροκίνηση για οχήματα αναψυχής, και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. 

 

Λύσεις που καθιστούν τη βιώσιμη ενέργεια πιο προσιτή και αξιόπιστη, και συμβάλλουν στην ενεργειακή μετάβαση και ασφάλεια. Ως υπερήφανο μέλος του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, η Sunlight Group δεσμεύεται να ευθυγραμμίζει τη στρατηγική και λειτουργία της σύμφωνα με τις οικουμενικές αρχές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εργασία, το περιβάλλον και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Και δεσμεύεται επίσης να αναλαμβάνει δράσεις που προωθούν τους κοινωνικούς στόχους.

 

H Sunlight είναι μέλος του Ομίλου Olympia, ενός διεθνούς επενδυτικού Ομίλου. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.the-sunlight-group.com/en/.”

 

Πηγή: Sunlight group 

 

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2024 | 4:54 pm


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας