Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Καβάλα: Ένα μαθητικό βίντεο για την αναπηρία και την διαφορετικότητα

γράφει ο

Βασίλης Λωλίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δύο σχολικές κοινότητες της Καβάλας τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, προσπάθησαν και πέτυχαν να βρουν τα κοινά τους σημεία μέσα από μορφές προσέγγισης και ποικίλες δράσεις που θα έφερναν πιο κοντά τους μαθητές και όχι μόνο. 

 

Ο λόγος για το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καβάλας (Ε.Ε.Ε.ΕΚ) ή αλλιώς Ειδικό Σχολείο και το 6ο Γυμνάσιο Καβάλας. Ο στόχος και ο σκοπός κοινός: 

 

Να κατανοήσουν όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς πως ο σεβασμός απέναντι στην αναπηρία και στην διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου είναι μια επιβεβλημένη στάση ζωής για μια καλύτερη κοινωνία. Απαραίτητο συστατικό προς την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η εργασία, η προσφορά, η συναντίληψη, η συμπερίληψη, η συνεκπαίδευση.

 

Δείτε το βίντεο

 

Έχοντας όλα τα παραπάνω ως γνώμονα εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές από το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καβάλας (Ε.Ε.Ε.ΕΚ) και το 6ο Γυμνάσιο Καβάλας υλοποίησαν τα τελευταία χρόνια από κοινού ένα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα. 

 

Επιδίωξη όλων ήταν η υλοποίηση ουσιαστικών δράσεων και πράξεων μέσα στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον που θα οδηγήσουν στο να αλλάξει η στάση ζωής απέναντι στην αναπηρία και την διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου. 

 

Ένα βίντεο γεμάτο ελπιδοφόρα μηνύματα 

 

Λίγες εβδομάδες πριν από την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς δόθηκε στη δημοσιότητα ένα μικρό ενημερωτικό ερασιτεχνικό βίντεο μέσα από στο οποίο συμπυκνώνεται αυτή η αξιόλογη και συλλογική προσπάθεια. 

 

Τα ιδιαίτερα ελπιδοφόρα μνήματα που στέλνουν οι μαθητές τόσο του Ειδικού Σχολείου όσο και του 6ου Γυμνασίου Καβάλας αντικατοπτρίζουν την μέγιστη δυνατή ευαισθητοποίηση που θα πρέπει να έχει η κοινωνία μας πάνω στα θέματα της αναπηρίας και της διαφορετικότητας των ανθρώπων.

 

Το βίντεο με τίτλο «Συν εκπαιδεύομαι, Συνεργάζομαι, Συνδέομαι - 6ο Γυμνάσιο Καβάλας & ΕΕΕΕΚ Καβάλας), έχει διάρκεια 1.26' και γυρίστηκε από τους εκπαιδευτικούς των δυο σχολείων με την πολύτιμη βοήθεια των μαθητών. Καθοριστική ήταν η συμβολή του εκπαιδευτικού του Ειδικού Σχολείου Στάθη Δουσόπουλου στην επιτυχή ολοκλήρωση του ενημερωτικού βίντεο. 

 

Σε αυτό παρουσιάζονται διάφορες δράσεις των μαθητών τόσο στους χώρους εκπαίδευσης όσο και στη διάρκεια κοινών εξωτερικών δράσεων - εκδηλώσεων που υλοποίησαν. 

 

Η Ελένη Κατσαβού, φιλόλογος ειδικής αγωγής στο τμήμα ένταξης του 6ου γυμνασίου Καβάλας και η Κατερίνα Λυτριάνη διευθύντρια και φιλόλογος στο Ειδικό Σχολείο (Ε.Ε.Ε.ΕΚ) ως εκπρόσωποι της συντονιστικής ομάδας των δυο σχολικών μονάδων, μίλησαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για το κοινό πρόγραμμα, την συνεκπαίδευση των μαθητών και την προσπάθειά τους να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω στα θέματα της αναπηρίας και της διαφορετικότητας των ανθρώπων.

 

Ο σεβασμός στην διαφορετικότητα είναι και ζήτημα παιδείας

 

«Ο σημερινός μαθητής, είναι ο αυριανός συμπολίτης, ο συνεργάτης, ο συνάδελφος, ο εργοδότης», επισημαίνει η κ. Κατσαβού και συνεχίζει, «η αλλαγή στάσεων απέναντι στην αναπηρία και ο σεβασμός στην διαφορετικότητα είναι ζήτημα παιδείας και ξεκινά και από το σχολείο, άρα η δική μας προσπάθεια έχει αυτό το στόχο. Δηλαδή, καλλιέργεια αυτών των στάσεων μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και πράξεις και όχι απλώς και μόνο θεωρητικές προσεγγίσεις».

 

Από το 2017, το ΕΕΕΕΚ Καβάλας και 6ο Γυμνάσιο Καβάλας συνεργάζονται με δια ζώσης και εξ αποστάσεως δράσεις τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης. Η ανταπόκριση που υπήρξε από τους μαθητές και των δυο σχολικών μονάδων είναι πολύ ενθαρρυντικές, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις μέχρι και ενθουσιώδεις. Ωστόσο, τα εμπόδια αυτής της συνεργασίας όλα αυτά τα χρόνια πολλά: η απόσταση, οι μετακινήσεις, η γραφειοκρατία, οι περιορισμοί λόγω covid. Με υπομονή, επιμονή και κυρίως πίστη στον κοινό σκοπό και στόχο κατάφεραν όλοι οι εμπλεκόμενοι (μαθητές, εκπαιδευτικοί, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων) να βρουν τον βηματισμό τους, «την ομοιοκαταληξία», όπως αναφέρει και ο ποιητής. 

 

Οι κοινές δράσεις συνεκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ανάμεσα στους μαθητές του Ειδικού Σχολείου και του 6ου Γυμνασίου δεν ήταν απλώς πετυχημένες, αλλά αποτέλεσαν μια μοναδική εμπειρία για όλους. 

 

Τα παιδιά των δύο σχολείων αντάλλαξαν επισκέψεις και συνυπήρξαν στην ίδια τάξη για δύο διδακτικές ώρες κάνοντας κοινά μαθήματα διαφοροποιημένης όμως διδασκαλίας. Ακόμη, έγιναν πολλές άλλες κοινές δράσεις  στο σύνολο του ωρολογίου προγράμματος, που ανταποκρίθηκαν στις ιδιαίτερες ανάγκες και τα ενδιαφέροντα όλων των μαθητών, όπως καλλιτεχνικά εργαστήρια, εργαστήρια μαγειρικής, συνεργατικά αθλητικά παιχνίδια, παιχνίδια μουσικοκινητικής αγωγής και ανάγνωση διηγημάτων.

 

«Όταν τα παιδιά ενός ειδικού σχολείου, συνυπάρχουν ουσιαστικά και αλληλεπιδρούν στην ίδια τάξη με τα παιδιά ενός τυπικού σχολείου» σημειώνει η κ. Λυτριάνη, «τότε η ισότητα και η συμπερίληψη γίνονται πράξη. 

 

Γιατί οι μαθητές της ειδικής εκπαίδευσης νιώθουν οικεία και ισότιμα μέλη μιας ευρύτερης σχολικής κοινότητας. Την ίδια ώρα, οι μαθητές του τυπικού σχολείου αναπτύσσουν τις συναισθηματικές και κοινωνικές τους δεξιότητας με την καλλιέργεια διαφορετικής κουλτούρας και στάσης ανατρέποντας τα στερεότυπα σχετικά με το διαφορετικό και την αναπηρία». 

 

Πολλαπλά και σημαντικά οφέλη 

 

Οι εκπρόσωποι των δύο σχολικών μονάδων και υπεύθυνοι για τον συντονισμό και την υλοποίηση των δράσεων συνεκπαίδευσης εκτιμούν πως τα οφέλη από την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων θα είναι πολλά και σημαντικά για όλους όσους εμπλέκονται και ιδιαίτερα για τους μαθητές των δυο σχολικών μονάδων.  

 

«Τα παιδιά μας θα αναπτύξουν ολόπλευρα την προσωπικότητα τους - κυρίως κοινωνικά και συναισθηματικά, την κοινωνική ενσυναίσθηση, την κοινωνική αλληλεγγύη μέσα από την κοινή δράση, τον κοινό στόχο, την αλληλεπίδραση. 

 

Θα ανακαλύψουν τα ταλέντα τους και τις κλίσεις τους, θα εκφραστούν δημιουργικά προτείνοντας λύσεις σε κοινωνικά  προβλήματα με την αλλαγή των στερεοτύπων. Ο κατάλογος με τις θετικές και ωφέλιμες επιδράσεις στην ζωή των παιδιών δεν έχει τέλος», τονίζει η κ. Λυτριάνη. 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2024 | 6:36 pm


ΣΦΓΤ: προσφυγή στο ΣτΕ για το κτίριο της «Στέγης»

Η Επιτροπή πρωτοβουλίας για τη διάσωση της Στέγης  του Συνδέσμου φίλων γραμμάτων & τεχνών Καβάλας, έκανε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να μην γίνει έξωση του Συνδέσμου από τη Στέγη.

 

Αυτό αποφασίστηκε καθώς όπως τονίζει η επιτροπή, το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο, λόγω της θερινής περιόδου και της απουσίας του ΣΦΓΤ από τη Στέγη του (λόγω Ζέφυρου). Δεν θέλει η επιτροπή να γίνουν αλλαγές στη Στέγη από τη Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως & Θάσου.

 

Τέλος γίνεται κάλεσμα σε όσους μπορούν να συμβάλλουν οικονομικά στον νομικό αυτό αγώνα και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που θα οργανωθούν. 

 

Η επιτροπή αναφέρει στην ανακοίνωση της αναλυτικά τα εξής:

“ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς τους συμπολίτες, τους πολιτιστικούς συλλόγους και την κοινωνία της Καβάλας.

 

Ο ΜΟΝΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΑΙ.

 

Διαπιστώνουμε ότι ως αποτέλεσμα της κινητοποίησης εκατοντάδων συμπολιτών μας -και όχι μόνο- για την διάσωση της Στέγης του ΣΦΓΤ που εξελίσσεται τους τελευταίους πέντε μήνες, έχει επέλθει σειρά θετικών αποτελεσμάτων στην δράση του ΣΦΓΤ και τον κοινό μας αγώνα, όπως:

 

  • Η επανενεργοποίηση και επανεγγραφή τουλάχιστον δύο εκατοντάδων μελών του Συνδέσμου

 

  • Η δημιουργία ενός πολιτιστικού κινήματος διεκδίκησης, με όχι πάντα εμφανή, ποιοτικά και προοδευτικά χαρακτηριστικά, που πάντως είχε χρόνια να φανεί στην πόλη μας και εκφράζεται ποικιλοτρόπως (830 μέλη της ομάδας ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΓΗ, 600 υπογραφές, δύο Γενικές Συνελεύσεις, Ημερίδα αρχιτεκτονικής, συγκέντρωση χρημάτων για το Ταμείο Νομικής υποστήριξης της διάσωσης της Στέγης). 

 

Είναι χαρακτηριστική και καθόλου τυχαία η μαζικότητα εκδηλώσεων που έγιναν εν ονόματι της στήριξης του αγώνα της Στέγης (συναυλίες Κωστογιώργη και Δημ. Κήπου, προβολή ντοκιμαντέρ Κούλογλου, θεατρικό τετραήμερο). Προφανώς και άλλες εκδηλώσεις του ΣΦΓΤ, ανάλογες του πρόσφατου παρελθόντος, εμμέσως προβλήθηκαν και ενισχύθηκαν απ’ την κινητοποίηση αυτήν και φυσικά απ’ την αυτοτελή τους προσπάθεια.

 

  • Η ανάδειξη του θέματος τουλάχιστον από τρία πολιτικά κόμματα (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ), που εκφράστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ και στη Βουλή των Ελλήνων. Όσον κι αν θεωρείται αδόκιμη από μερικούς και υποτιμάται, η ανάδειξη του θέματος στη δημόσια σφαίρα είναι το κυριότερο όπλο μας. Γι’ αυτό και επιδιώξαμε την δημοσιοποίηση σε κεντρικά ΜΜΕ, πράγμα που θα συνεχιστεί, αλλά και αναμένουμε τη θέση και των άλλων κομμάτων και παρατάξεων αιρετών.

 

  • Η επιβράδυνση των διαδικασιών έξωσης του Συνδέσμου από τη Στέγη του, και η καθυστέρηση πολλών μηνών και ο χρόνος που έχει κερδηθεί. Υπενθυμίζουμε τα τελεσίγραφα και τις προειδοποιήσεις/απειλές για εκκένωση του χώρου από τις 8 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζουμε τις διθυραμβικές ανακοινώσεις για τα επίσημα εγκαίνια του Κειμηλιαρχείου τον Σεπτέμβριο στα 100χρονα της Μητρόπολης «παρουσία του Οικ. Πατριάρχη και της Υπουργού Πολιτισμού». 

 

  • Η εξέταση της αίτησης χαρακτηρισμού της Στέγης ως διατηρητέου μνημείου, που, αν αποβεί θετικά, θα ανοίξει νέους ορίζοντες για τον Σύνδεσμο, για όσους σκέφτονται μακρόπνοα. Υπογραμμίζουμε ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν εργασίες, όσο η Υπουργική Απόφαση εκκρεμεί. 

 

Αποδεικνύεται έτσι στους καλόπιστους συνομιλητές μας ο ευεργετικός και καταλυτικός ρόλος των εκατοντάδων  συμπολιτών μας, φίλων των Γραμμάτων και των Τεχνών, που αυθόρμητα ευαισθητοποιήθηκαν και συνήλθαν με κοινό στόχο την Διάσωση της Στέγης, συσπειρωμένοι γύρω από το εμβληματικό σύνθημα ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΓΗ, σε έναν εξ αρχής άνισο αγώνα, παρότι χάθηκε άφθονος πολύτιμος χρόνος από το καλοκαίρι ως τον Δεκέμβριο. 

 

Ελπίζουμε, αυτοί οι καλόπιστοι συμπολίτες να έχουν ήδη πεισθεί ότι ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δίνεται.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, που αποδείχθηκαν αποτελεσματικά, θεωρούμε ότι ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο, λόγω της θερινής περιόδου και της απουσίας του ΣΦΓΤ από τη Στέγη του (λόγω Ζέφυρου), λόγω της πιθανότητας άσκησης του «ιερού» δικαιώματος της ιδιοκτησίας που η Μητρόπολη επικαλείται σε κάθε ευκαιρία, λόγω επιδείνωσης των πιέσεων και απειλών, που όλο και περισσότερο γνωστοποιούνται. 

 

Για το λόγο αυτόν, ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΝΟΜΙΚΟ ΑΓΩΝΑ με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την απαράδεκτη έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και κατ’ επέκταση για την αναστολή οποιασδήποτε διαδικασίας αλλαγής χρήσης και προσθήκης ορόφου στη Στέγη. 

 

Προσκαλούμε όσους μπορούν να συμβάλουν οικονομικά στον νομικό αυτό αγώνα και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που θα οργανωθούν. 

 

Η ματαίωση των σχεδιασμών της Μητρόπολης είναι βέβαιη, αν οι κινητοποιήσεις συνεχιστούν με σύμπνοια και αποφασιστικότητα. 

 

Σας καλούμε στη συνέχιση του κοινού αγώνα, έχοντας εμπιστοσύνη στους εκατοντάδες φίλους των Γραμμάτων και των Τεχνών της πόλης μας, στον απόηχο της ιστορικής πολιτιστικής παρουσίας του Συνδέσμου επί δεκαετίες, και στο δίκιο του αγώνα μας. 

 

Καλούμε όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης μας, αυτούς που εξέφρασαν ήδη υποστήριξη στην αγώνα μας: Σύνδεσμο Φιλολόγων Καβάλας, την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ), τον Πολιτιστικό Σύλλογο KavaLatino Λατινοαμερικάνικης Κουλτούρας, τον Σκακιστικό Όμιλο Καβάλας, το ΠΝΕΥΜΑΘΛΟΝ, τον Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας, τους ΣυνΩΔΗπόρους, φορείς που θεώρησαν χρέος τους να αντισταθούν, καθώς και όλους τους άλλους, σε έμπρακτη αλληλεγγύη και σε οικονομική συνεισφορά. 

 

Τους καλούμε να έρθουν σε επαφή μαζί μας. Η ΣΤΕΓΗ ειναι όλης της πόλης.

 

Το σύνθημα ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΓΗ θα πρέπει να διαπερνά όλη την Καβάλα."

 

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2024 | 6:02 pm


Αστέρας Καβάλας: Στην Εθνική κορασίδων η Φαίδρα Μιχαηλίδου

Η Φαίδρα Μιχαηλίδου του Αστέρα Καβάλας, κλήθηκε να συμμετάσχει στο προπονητικό διήμερο επιλογής της Εθνικής κορασίδων.

 

Η Φαίδρα είχε μία εξαιρετική σεζόν και κατέκτησε με τον Αστέρα το πρωτάθλημα κορασίδων της ΕΚΑΣΑΜΑΘ.

 

Σχετική ανακοίνωση της ομάδας αναφέρει τα εξής:

“Τα καλά νέα για την ομάδα μας συνεχίζονται...

 

Η αθλήτρια μας ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΦΑΙΔΡΑ κλήθηκε να συμμετάσχει στο προπονητικό διήμερο επιλογής της ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ που θα πραγματοποιηθεί στη Μαλεσίνα!

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι τεράστια επιτυχία γιατί έφτασε στην ΤΕΛΙΚΗ ΔΕΚΑΕΞΑΔΑ όπου θα συναντήσει το άλλο παιδί της Ακαδημίας μας που τώρα αγωνίζεται στον ΠΑΟΚ την  ΖΟΡΜΠΑΛΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ!!!

 

ΜΠΡΑΒΟ ΦΑΙΔΡΑ!

ΜΠΡΑΒΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ!

 

Μας κάνετε ακόμα μία φορά περήφανους!!!

 

Η ανακοίνωση της  ΕΟΚ για τις κλήσεις αναφέρει τα εξής:

Καλούνται οι παρακάτω αθλήτριες να βρίσκονται στο προπονητήριο του ΟΑΚΑ, το Σάββατο 1 Ιουνίου και ώρα 11.00, για να μεταβούν στην Μαλεσίνα, όπου θα πραγματοποιηθεί προπονητικό διήμερο επιλογής Εθνικής Κορασίδων. 

 

Οι αθλήτριες εκτός Αττικής θα ενημερωθούν σχετικά για την μετάβασής τους στην Μαλεσίνα.

  • ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΜΑΡΙΑ (ΓΣΓ ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ)
  • ΤΣΙΑΝΑΚΑ ΜΑΡΙΝΑ (ΕΥΝΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ)
  • ΜΟΥΛΑΤΣΙΩΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ (ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΡΗΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ)
  • ΜΗΤΡΑΛΗ ΘΕΟΦΑΝΙΑ (ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ 1937)
  • ΜΠΑΣΔΕΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ (ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ 1937)
  • ΖΟΡΜΠΑΛΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ-ΔΕΣΠΟΙΝΑ (ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ(Π.Α.Ο.Κ))
  • ΥΦΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ-ΣΩΤΗΡΙΑ (ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ)
  • ΒΙΓΚΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ-ΜΑΡΙΑ (ΓΣΓ ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ)
  • ΛΑΓΩΝΙΚΑΚΗ ΑΝΝΑ (ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ)
  • ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΟΛΕΤΤΑ (ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ 1937)
  • ΜΟΣΧΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΗ (ΖΗΡΙΝΕΙΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΝΕΩΝ ΚΗΦΙΣΙΑΣ)
  • ΦΩΝΙΑΔΑΚΗ ΕΥΘΥΜΙΑ (ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΝΕΑΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ ΗΡΟΔΟΤΟΣ)
  • ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΦΑΙΔΡΑ-ΚΥΡΙΑΚΗ (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΣΤΕΡΑΣ)
  • ΓΕΡΑΚΑΡΗ ΜΑΡΙΑ (ΠΑΝΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΚΕΩΝ)
  • ΤΣΟΥΜΠΑΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ "ΠΕΛΑΣΓΟΣ")
  • ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ (ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ)”

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2024 | 5:30 pm


Ξάνθη: Η Sunlight Group προωθεί την ασφάλεια στην εργασία μέσω προγράμματος εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών

Η Sunlight Group, μέλος του Ομίλου Olympia, ολοκλήρωσε ένα σημαντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρώτων βοηθειών στο βιομηχανικό της συγκρότημα στην Ξάνθη, με στόχο την εκπαίδευση των εργαζομένων της στην αντιμετώπιση περιστατικών έκτακτης ανάγκης.

 

Το πρόγραμμα που παρακολούθησαν 112 εργαζόμενοι, αποτελούνταν από δύο σημαντικές θεματικές: τη Βασική Τραυματολογία και την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση BLS. 

 

Σχετική ανακοίνωση της Sunlight Group αναφέρει τα εξής:

“Η Sunlight Group, μέλος του Ομίλου Olympia, ανακοινώνει την επιτυχή ολοκλήρωση ενός σημαντικού εκπαιδευτικού προγράμματος πρώτων βοηθειών στο βιομηχανικό της συγκρότημα στην Ξάνθη, με στόχο την εκπαίδευση των εργαζομένων της στην αντιμετώπιση περιστατικών έκτακτης ανάγκης.

 

Με επικεφαλής τον Χρήστο Δημητριάδη, Υπεύθυνο Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος και σε συνεργασία με τα Παραρτήματα Ξάνθης και Ροδόπης της καταξιωμένης Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε από τον Ιανουάριο έως τον Απριλίου του 2024, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Sunlight να θέτει ως προτεραιότητα την ασφάλεια και την ευημερία των ανθρώπων της.

 

Το πρόγραμμα που παρακολούθησαν 112 εργαζόμενοι, αποτελούνταν από δύο σημαντικές θεματικές: τη Βασική Τραυματολογία και την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση BLS. 

 

Οι συνεδρίες τραυματολογίας αφορούσαν σε θέματα ζωτικής σημασίας όπως αιμορραγία, ακρωτηριασμούς, κατάγματα, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, εγκαύματα, δηλητηριάσεις, χρήση φορείου, αλλεργίες ενώ περιλάμβαναν πρακτικές επιδείξεις.

 

Τα σεμινάρια Βασικής Υποστήριξης Ζωής (BLS), τα οποία συντόνισε ο κ. Χάρης Παπαμαρκάκης, Διευθυντής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, κάλυψαν τόσο θεωρητικές όσο και πρακτικές πτυχές, συμπεριλαμβανομένων των θωρακικών συμπιέσεων, των εμφυσήσεων και της σωστής χρήσης ενός αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. 

 

Στο τέλος των εκπαιδεύσεων, οι συμμετέχοντες έλαβαν σχετική πιστοποίηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, με ισχύ για τρία έτη και Ευρωπαϊκή αναγνώριση, επιβεβαιώνοντας την επάρκειά τους στο πρόγραμμα BLS.

 

Ο Κυριάκος Ταφανίδης, Διευθυντής Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος της Sunlight Group, υπογράμμισε: «Στη Sunlight Group, η ασφάλεια και η ευημερία των εργαζομένων μας είναι πρωταρχικής σημασίας. 

 

Στο πλαίσιο της δέσμευσής μας για τη διατήρηση των υψηλότερων προτύπων ασφαλείας στον χώρο εργασίας, προχωρήσαμε στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος πρώτων βοηθειών με στόχο τη δημιουργία ενός κατάλληλα καταρτισμένου προσωπικού για την αντιμετώπιση περιστατικών που χρήζουν άμεσης παρέμβασης. Μέσα απ’ αυτές τις δράσεις θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι η παροχή πρώτων βοηθειών μπορεί και πρέπει να είναι υπόθεση όλων μας. 

 

Ευχαριστούμε την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης που μας βοήθησε να ενισχύσουμε την ομάδα μας με τις απαραίτητες δεξιότητες προκειμένου να μπορεί να ανταποκρίνεται

αποτελεσματικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην εργασία».

 

Ο Γιώργος Καργιώτης, από το Παράρτημα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης του Νομού Ξάνθης, σχολίασε: «Η συνεργασία μας με τη Sunlight υπογραμμίζει τις προσπάθειές μας για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας. 

 

Μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, προσφέραμε στους εργαζόμενους της Sunlight που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, τα απαραίτητα εργαλεία και τις γνώσεις ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν ένα επείγον περιστατικό και να παρέχουν την κατάλληλη βοήθεια και φροντίδα όταν υπάρξει ανάγκη».

 

Σχετικά με τη Sunlight Group Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας

 

Η Sunlight Group, με 30 και πλέον χρόνια εμπειρίας στην παραγωγή μπαταριών τεχνολογίας μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου, κατέχει ηγετική θέση στις βιομηχανικές μπαταρίες για τον κλάδο της ενδοεφοδιαστικής αλυσίδας (intralogistics), και ιδιαίτερα στον τομέα των ηλεκτρικών περονοφόρων, των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας για εφαρμογές εντός και εκτός δικτύου, καθώς και για οικιακές εφαρμογές. 

 

Η Sunlight εφοδιάζει τη διεθνή αγορά με καινοτόμα και οικονομικά αποδοτικά προϊόντα, τα οποία κατασκευάζονται και συναρμολογούνται στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γερμανία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, και διατίθενται είτε απευθείας είτε μέσω δικτύου εξουσιοδοτημένων συνεργατών σε περισσότερες από 115 χώρες. 

 

Η Sunlight Group λειτουργεί επίσης γραφεία πωλήσεων και υποστήριξης πελατών και αποθηκευτικούς χώρους στα κράτη όπου δραστηριοποιείται παραγωγικά, καθώς και τη Ρουμανία, την Ολλανδία, τη Δανία, το Λουξεμβούργο, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Αυστραλία.

 

Με μία εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα σε κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης, και περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας σε καινοτόμα προϊόντα ιόντων λιθίου, η Sunlight Group επενδύει σε νέες τεχνολογίες για την ανάπτυξη βιώσιμων και ολοκληρωμένων λύσεων αποθήκευσης ενέργειας που βασίζονται σε ανεπτυγμένο λογισμικό. 

 

Η εταιρεία συνδυάζει το επιχειρηματικό μοντέλο της κυκλικής οικονομίας που υποστηρίζεται από μία από τις πλέον προηγμένες μονάδες ανακύκλωσης στην Ευρώπη, με τον τεχνολογικό αγνωστικισμό και τη γνώση που βασίζεται σε δεδομένα, για να αναπτύσσει περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις αποθήκευσης ενέργειας για τη βιομηχανική ηλεκτροκίνηση, την ηλεκτροκίνηση για οχήματα αναψυχής, και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. 

 

Λύσεις που καθιστούν τη βιώσιμη ενέργεια πιο προσιτή και αξιόπιστη, και συμβάλλουν στην ενεργειακή μετάβαση και ασφάλεια. Ως υπερήφανο μέλος του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, η Sunlight Group δεσμεύεται να ευθυγραμμίζει τη στρατηγική και λειτουργία της σύμφωνα με τις οικουμενικές αρχές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εργασία, το περιβάλλον και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Και δεσμεύεται επίσης να αναλαμβάνει δράσεις που προωθούν τους κοινωνικούς στόχους.

 

H Sunlight είναι μέλος του Ομίλου Olympia, ενός διεθνούς επενδυτικού Ομίλου. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.the-sunlight-group.com/en/.”

 

Πηγή: Sunlight group 

 

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2024 | 4:54 pm


Άρχισαν οι έλεγχοι των παραλιών με drones - παίρνει σειρά η Καβάλα

Από τη Χαλκιδική ξεκίνησαν οι πρώτοι έλεγχοι με drones προκειμένου να διαπιστωθούν πιθανές παραβάσεις σε υφιστάμενες παραχωρήσεις σε αιγιαλό και παραλίες. Σειρά τώρα παίρνουν οι παραλίες της Καβάλας. Θυμίζεται ότι υπήρξαν περιπτώσεις που δόθηκε πανελλαδική αρνητική δημοσιότητα (δείτε εδώ).

 

Δείτε σχετικό βίντεο

 

Οι πρώτες πτήσεις drones πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 26/05 στις παραλίες «Πευκοχώρι» και «Πολύχρονο» στην περιοχή της Χαλκιδικής, καθώς οι παραλίες αυτές συγκεντρώνουν αυξημένο αριθμό καταγγελιών.

 

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τους ελέγχους αποστέλλονται στις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες για ανάλυση και στη συνέχεια για την λήψη των αναγκαίων μέτρων, όπου χρειαστεί. Οι έλεγχοι για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλούς και παραλίες θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς το επόμενο διάστημα.

 

Οι πρώτες 30 πτήσεις drones που θα συνεπικουρούν στο έργο των ελεγκτών αναμένεται να πραγματοποιηθούν σταδιακά μέσα στο επόμενο διάστημα, τόσο σε νέες παραχωρήσεις παραλιών όσο και σε παλαιές με ενεργές συμβάσεις σε όλη την Ελλάδα.

 

Παράλληλα με ταχύτατους ρυθμούς «τρέχουν» οι διαδικασίες για τις νέες συμβάσεις παραχώρησης χρήσης παραλιών και αιγιαλού σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που νομοθέτησε πρόσφατα το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. 

 

Η νέα στρατηγική του Υπουργείου περιλαμβάνει αυστηρούς κανόνες και εντατικούς ελέγχους με στόχο τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με διαφάνεια, την προστασία του περιβάλλοντος, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τον σεβασμό και την ασφάλεια των λουόμενων.

 

Τέσσερις τρόποι ελέγχου

 

Εκτός της αξιοποίησης drones, η νέα στρατηγική του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπει ελέγχους με τρεις ακόμα τρόπους:

 

  • Με τη λήψη δορυφορικών εικόνων: Η σχετική διαδικασία όπως και η επιμέτρηση για τυχόν παράβασης/υπέρβασης σε ορθοφωτοχάρτη προβλέπεται στο πλαίσιο της συνεργασίας των ελεγκτικών μηχανισμών με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τα στοιχεία θα αποστέλλονται στις αρμόδιες κτηματικές και θα εισέρχονται στο μητρώο ψηφιακών συμβάσεων. Για τις δορυφορικές εικόνες το Υπουργείο συνεργάζεται και με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος.

 

  • Με τη συμβολή των πολιτών: Μέσω της δωρεάν ψηφιακής εφαρμογής MyCoast οι πολίτες μπορούν να δουν τις λεπτομέρειες και τους όρους κάθε σύμβασης και να υποβάλουν καταγγελία αν διαπιστώνουν παραβάσεις.

 

  • Με μικτά κλιμάκια ελεγκτών: Δημιουργείται ένας ολοκληρωμένος ελεγκτικός μηχανισμός, με μικτά κλιμάκια καθώς και ομάδες κοινού ελέγχου, στελεχών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, της Κτηματικής Υπηρεσίας, του δήμου, της ΑΑΔΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας, της ΕΛΑΣ και των εισαγγελικών αρχών. Ελεγκτική αρμοδιότητα έχουν και οι Δήμοι.

 

Νέο σύστημα παραχωρήσεων

 

Υπενθυμίζεται πώς σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η νέα διαδικασία για τις παραχωρήσεις που πραγματοποιείται πλέον αποκλειστικά και μόνο μέσω της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας (https://eauctions.gsis.gr). 

 

Έως τις 31 Μαΐου αναμένεται να έχει αναρτηθεί το σύνολο των ηλεκτρονικών δημοπρασιών για πάνω από 1.200 παραχωρήσεις. 

 

Παράλληλα, υπάρχουν και 6.500 ενεργές συμβάσεις καθώς και αιγιαλοί και παραλίες υψηλής προστασίας («απάτητες παραλίες») που βρίσκονται σε περιοχές Natura όπου απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ.

 

Νέοι Κανόνες και υποχρεώσεις

 

Σημειώνεται πως σε όλες τις παραλίες, με νέες ή υφιστάμενες παραχωρήσεις, θα ισχύουν από φέτος οι ίδιοι κανονισμοί και το ίδιο πλαίσιο ελέγχων και προστίμων για πιθανές παραβάσεις. 

 

Η νέα εικόνα θα έχει διαμορφωθεί πλήρως από τα τέλη Ιουνίου, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες εγκατάστασης των νέων παραχωρησιούχων.

 

Δεν επιτρέπεται παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας όταν το μήκος ή πλάτος τους είναι μικρότερο των 4 μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν είναι μικρότερο από 150 τ.μ. Επιπρόσθετα, οι παραχωρησιούχοι υποχρεούνται να διασφαλίζουν ότι:

 

  • τουλάχιστον το 50% της παραλίας μένει ελεύθερο και το εμβαδόν κάθε παραχώρησης δεν υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα,
  • τα ομπρελοκαθίσματα μπορούν να καταλαμβάνουν μέχρι 60% της παραχώρησης ή 30% για παραλίες που βρίσκονται σε περιοχές Natura που δεν έχουν χαρακτηρισθεί απάτητες,
  • μεταξύ των παραχωρήσεων πρέπει να μεσολαβεί απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων (3 μέτρα σε κάθε πλευρά, ή 4 μέτρα για περιπτώσεις επιχειρήσεων με εφαπτόμενα κτίρια). Τα ομπρελοκαθίσματα πρέπει να απέχουν από τη θάλασσα τουλάχιστον 4 μέτρα, για τις νέες παραχωρήσεις,
  • το κοινό έχει ελεύθερη, απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευση με ειδικές προβλέψεις για άτομα με αναπηρία,
  • ο χώρος διατηρείται καθαρός φροντίζοντας για τη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος και της μορφολογίας της ακτής και παραδίδεται στην αρχική του κατάσταση μετά το πέρας της παραχώρησης,
  • σε εμφανές σημείο αναρτάται πινακίδα, με λεπτομέρειες της παραχώρησης,
  • τοποθετούνται κινητά στοιχεία για την εξυπηρέτηση του κοινού,
  • υπάρχει ναυαγοσώστης (εφόσον δεν καλύπτεται από τον οικείο δήμο, για τις νέες παραχωρήσεις).

 

Οι ποινές

 

Οι ποινές κλιμακώνονται ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης και ιδίως με το αν υπάρχει σύμβαση και ο παραχωρησιούχος έχει κάνει υπέρβαση της παραχώρησης ή δεν υπάρχει οπότε πρόκειται για αυθαίρετη κατάληψη. Σε κάθε περίπτωση οι ομπρέλες και ξαπλώστρες απομακρύνονται και κατεδαφίζονται παράνομες κατασκευές. Πιο αναλυτικά, προβλέπονται τα εξής:

 

  • Αυθαίρετη κατάληψη: επιβάλλεται σφράγιση και διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης στον χώρο που έχει καταληφθεί, ο χώρος σφραγίζεται με ταινία και απαγορεύεται η είσοδος και οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα σε αυτόν. Επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το τετραπλάσιο του ανταλλάγματος της παραχώρησης και αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για πέντε χρόνια.

 

  • Υπέρβαση παραχώρησης: οι ποινές ξεκινούν από πρόστιμα και κλιμακώνονται σε απαγόρευση συμμετοχής, σε δημοπρασίες καθώς και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης. Πιο αναλυτικά, οι πιο σοβαρές κυρώσεις (αποκλεισμός από νέες παραχωρήσεις και αναστολή λειτουργίας) επιβάλλονται όταν η υπέρβαση είναι μεγαλύτερη από το 30% της παραχώρησης (αντί για 50% που προβλεπόταν αρχικά).

 

  • Παρεμπόδιση ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία: προβλέπονται πρόστιμα από 2.000 έως 60.000 ευρώ.

 

  • Μεταβολές στο περιβάλλον (με ή χωρίς άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής ή με άδεια που εκδόθηκε παράνομα): προβλέπονται ποινικές κυρώσεις.

 

πηγή: cnn.gr

 

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2024 | 4:18 pm


Εργαστήρια διακαλλιτεχνικής εκπαίδευσης στο Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου

Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου

 

Κύκλος εργαστηρίων διακαλλιτεχνικής εκπαίδευσης

σε ζητήματα εκπαίδευσης ενηλίκων 65+

 

Τρίτη 4 & Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

 

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας διοργανώνει ένα διήμερο κύκλο εκπαίδευσης ενηλίκων σχετικό με ζητήματα εκπαίδευσης για ενήλικες 65+, όπως είναι ο σχεδιασμός και η οργάνωση εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών εργαστηρίων, η ανταλλαγή μεθοδολογίας, εκπαιδευτικών εργαλείων και υλικού.

 

Με «όχημα» την τέχνη του μουσικού θεάτρου, τη μουσική, το θέατρο και την κίνηση, αντλώντας και συνδυάζοντας υλικά και εργαλεία από τις παραπάνω τέχνες, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια που αποσκοπούν στην ανάπτυξη και διάχυση της απαραίτητης τεχνογνωσίας για ένα περισσότερο συμπεριληπτικό και προσβάσιμο τρόπο στον σχεδιασμό, την οργάνωση και υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων που απευθύνονται σε ενήλικες 65+, με μακροπρόθεσμο στόχο την ανάπτυξη του αισθήματος του ανήκειν στις κοινότητες και τη δημιουργία συνθηκών ευημερίας, ένταξης και αποδοχής.

 

Στα 4 εργαστήρια που θα υλοποιηθούν (αναλυτικό πρόγραμμα παρακάτω) οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν σε βιωματικά σεμινάρια, διακαλλιτεχνικά εργαστήρια και σε κύκλους συζητήσεων σχετικών με την καλλιτεχνική εκπαίδευση. 

 

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικής και  γενικής εκπαίδευσης, σε επαγγελματίες του πολιτισμού, σε εν δυνάμει εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, φροντιστές ενηλίκων 65+, σε άτομα που ενδιαφέρονται να εντάξουν τις έννοιες της συμπερίληψης και της προσβασιμότητας στις πρακτικές τους, αλλά και σε όποιον έχει ειδικό́ ενδιαφέρον για την επαφή με την καλλιτεχνική εκπαίδευση. Η πρότερη γνώση μουσικής/θεάτρου/χορού δεν είναι απαραίτητη.

 

Υλοποίηση δράσεων: Κατερίνα Νταμάνη (εκπαιδευτικός μουσικής), Αντώνης Πριμηκύρης (εκπαιδευτικός θεάτρου)

Σχεδιασμός δράσεων: Κική Κέρζελη, Κατερίνα Νταμάνη, Αντώνης Πριμηκύρης

 

Ημερομηνίες και ώρες υλοποίησης:

Τρίτη 4 Ιουνίου, 17.00 - 21.00 (17.00 - 19.00: Εργαστήριο 1 - 19.00 - 21.00: Εργαστήριο 2)

Τετάρτη 5 Ιουνίου, 17.00 - 21.00 (17.00 - 19.00: Εργαστήριο 3 - 19.00 - 21.00: Εργαστήριο 4) 

 

Οι δράσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Έργου: «SUB.1.1.6 Προσέλκυση ατόμων 65+ και ατόμων με αναπηρία σε δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerarionEU.

(δελτίο Τύπου)

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2024 | 3:04 pm


Χρήστος Σταϊκούρας: 34 σημαντικές παρεμβάσεις στην Περιφέρεια ΑΜΘ - 8 αφορούν την Καβάλα

Τα σημαντικά έργα υποδομής που υλοποιούνται στο σύνολο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρουσίασε, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, μαζί με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλο Τοψίδη, σε Συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή.

 

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων που αφορούν:

 

 

Στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου

 

1. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

 

2. Τη Σιδηροδρομική Σύνδεση – «Sea – 2 – Sea».

 

3. Την Οδική Σύνδεση με την Τουρκία.

 

4. Την κατασκευή Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης.

 

5. Τη μελέτη του Φράγματος Δερείου.

 

6. Την κατασκευή της Λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου στη Σαμοθράκη.

 

7. Την αντικατάσταση και Υπογειοποίηση των Αρδευτικών Δικτύων ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου.

 

8.  Τη Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση και Τεχνική Διαχείριση Κτιρίων Στέγασης Υπηρεσιών 5 Αστυνομικών Διευθύνσεων, ανάμεσα στα οποία και αυτό της Αλεξανδρούπολης, μέσω ΣΔΙΤ.

 

9. Τη Μελέτη Αντιμετώπισης Ακτομηχανικών Προβλημάτων στο Αλιευτικό Καταφύγιο και την ευρύτερη περιοχή Θέρμων, στη Σαμοθράκη.

 

10. Την Αποκατάσταση Προσήνεμου Μώλου και Προστασία Εισόδου Αλιευτικού Καταφυγίου Μάκρης, Δήμου Αλεξανδρούπολης.

 

11. Τον Κάθετο Άξονα της Εγνατίας Οδού «Αρδάνιο – Ορμένιο» / Παράκαμψη Προβατώνα.

 

12. Την αναβάθμιση του Ελικοδρομίου Σαμοθράκης.

 

13. Την αναβάθμιση του Κρατικού Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης.

 

 

Στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας

 

14. Τον Κάθετο Άξονα Δράμας – Αμφίπολης.

 

15. Το Δημοτικό Σχολείο Κάτω Νευροκοπίου.

 

16. Το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

17. Τα σιδηροδρομικά έργα.

 

 Στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης

 

18. Τον διασυνοριακό Άξονα Ξάνθη – Εχίνος – Rudozem – Smolyan – Plovdiv

 

19. Το Μουσουλμανικό Ιεροσπουδαστήριο Ξάνθης.

 

20. Την ανέγερση (α) κτιρίου Μουσικού Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις στο Δήμο Αβδήρων και (β) κτιρίου Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Γενισέων  Ξάνθης.

 

21. Τον εξοπλισμό σχολικών μονάδων.

 

22. Τις επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.

 

 

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας

 

23. Τον κάθετο Άξονα Εγνατίας Οδού / Τμήμα «Δράμα – Καβάλα» / Υποτμήμα «Κρηνίδες – Σταυρός».

 

24. Την κατασκευή του Φράγματος Μαρμαρά.

 

25. Την ολοκλήρωση των αρδευτικών δικτύων της Δυτικής Πεδιάδας του Νέστου.

 

26. Τον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας.

 

27. Την κατασκευή της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής στο Τμήμα Ν. Καρβάλη – Τοξότες.

 

28. Την Αντιπλημμυρική Προστασία της Περιοχής Τεναγών Φιλίππων Ν. Καβάλας – Δράμας – Σερρών.

 

29. Το Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας.

 

30. Το Ειρηνοδικείο και το Πταισματοδικείο Θάσου.

 

 

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης

 

31. Την κατασκευή του Φράγματος Ιασίου.

 

32. Την οριστική Μελέτη του Φράγματος Ιάσμου.

 

33. Το Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής.

 

34. Την παραλλαγή της Χάραξης της Σιδηροδρομικής Γραμμής μεταξύ Ιάσμου – Πολύανθου (ΠΕ Ροδόπης) και Μέστης – Αλεξανδρούπολης (ΠΕ Έβρου).

 

Αναλυτικά τα έργα που παρουσίασε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας στη Συνέντευξη Τύπου:

 

Περιφερειακή Ενότητα Έβρου

 

1ον. Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

 

Η Κυβέρνηση επεδίωξε, εγκαίρως, να αναδείξει και να αξιοποιήσει την δυναμική της γεωστρατηγικής αξίας του λιμένα της Αλεξανδρούπολης.

 

Ως απόρροια, το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέταξε τον λιμένα στο αναθεωρημένο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (ΤΕΝ-T).

 

Συνέπεια αυτού, η Αλεξανδρούπολη αποκτά ρόλο καταλύτη για την εφοδιαστική αλυσίδα και το διεθνές εμπόριο.

 

Στην κατεύθυνση αυτή, το ΤΑΙΠΕΔ, σε συνεργασία με την Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, δρομολόγησε σειρά πρωτοβουλιών για τον εκσυγχρονισμό του λιμένα.

 

Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση των υποδομών του και αναμένεται, άμεσα, η εκκίνηση έργων ύψους 19,1 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ, χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για:

 

      α) την εκβάθυνση της λιμενολεκάνης και του διαύλου ναυσιπλοΐας του λιμένα και

 

      β) για την οδική σύνδεση του νέου εμπορικού προβλήτα του λιμένος με τη νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδό που είναι ήδη υπό κατασκευή.

 

Το έργο προβλέπει την κατασκευή οδικού άξονα μήκους 1.500 μέτρων εντός της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, που θα επιτρέψει την εκτροπή της εμπορικής κίνησης προς την Εγνατία Οδό, δια μέσου της Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης, παρακάμπτοντας τον αστικό ιστό.

 

Στις 8 Αυγούστου 2023, υπεγράφη σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής και του ΤΑΙΠΕΔ, για το εν λόγω έργο.

 

Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ ωρίμασε και διενήργησε το έργο.

 

Στις 31 Οκτωβρίου 2023, με Κοινή Απόφαση μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, έγινε ο καθορισμός των αποφαινόμενων οργάνων για την εκτέλεση του έργου, με Αναθέτουσα και Προϊσταμένη Αρχή την Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλίας και Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Διευθύνουσα Υπηρεσία την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Μακεδονίας, Ηπείρου και Θράκης της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

 

Οι προσφορές του ηλεκτρονικού διαγωνισμού αποσφραγίστηκαν την 1η Φεβρουαρίου 2024.

 

Στις 3 Απριλίου 2024, εκδόθηκε η απόφαση κατακύρωσης στο πλαίσιο του δημόσιου ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων για την επιλογή αναδόχου, ως προς το Τμήμα Β του έργου.

 

Η σύμβαση για το Τμήμα Β, ύψους περίπου 4,1 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ, υπεγράφη, στις 16 Μαΐου 2024.

 

Για το Τμήμα Α, απαιτείται η οριστικοποίηση της ανάδειξης προσωρινού αναδόχου, η αποστολή φακέλου διαγωνισμού και σχεδίου σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο και μετά στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ) από το ΤΑΙΠΕΔ.

 

Η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται το προσεχές χρονικό διάστημα.

 

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου εκτιμάται σε 18 μήνες για το Τμήμα Α, και σε 8 μήνες για το Τμήμα Β.

 

 

2ον. Σιδηροδρομική Σύνδεση – “Sea-2-Sea”

 

Στην κατεύθυνση ενίσχυσης της σύνδεσης:

 

· Ενεργοποιούμε τριμερή συνεργασία με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, για τη δημιουργία πολυτροπικού διαδρόμου μεταφορών.

 

· Υποβάλλαμε, τον Ιανουάριο του 2024, πρόταση, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης Connecting Europe Facility (CEF-II), για την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο.

 

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.

 

Ταυτόχρονα, εγκρίθηκε, από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ, η υλοποίηση του έργου, με διαχωρισμό σε Α’ φάση (λειτουργία μονής γραμμής) και Β’ φάση (μελλοντική λειτουργία διπλής γραμμής).

 

Ο διαγωνισμός συνεχίζεται για τα έργα της Α’ φάσης, δηλαδή την κατασκευή μονής γραμμής με εγκατάσταση συστημάτων σηματοδότησης με ETCS και ηλεκτροκίνησης, επί υποδομή διπλής γραμμής σε τμήματα του έργου, για τη δυνατότητα μελλοντικού διπλασιασμού αυτής.

 

Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου εκτιμήθηκε στο ποσό των 700 εκατ. ευρώ.

 

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε έκτακτη χρηματοδότηση του ΟΣΕ, με ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ (7 εκατ. ευρώ για το 2024 και 18 εκατ. ευρώ για το 2025), και σκοπό τη ριζική ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό των Αυτόματων Συστημάτων Ισόπεδων Διαβάσεων, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου εντοπίζονται τα μεγαλύτερα ζητήματα.

 

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου θα είναι συνολικά 18 μήνες, ανάλογα με τους χρόνους παράδοσης των συστημάτων.

 

Την Παρασκευή, 31 Μαΐου 2024, εισέρχεται προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ η προμήθεια, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση 90 Αυτόματων Συστημάτων Ισόπεδων Διαβάσεων.

 

Στο Διοικητικό Συμβούλιο, της 21ης Ιουνίου 2024, θα γίνει εισήγηση για την έγκριση των τευχών του σχετικού Διαγωνισμού.

 

3ον. Οδική Σύνδεση με Τουρκία.

 

Διατηρούμε ανοικτό τον δίαυλο επικοινωνίας με την γείτονα χώρα, σε πεδία της λεγόμενης θετικής ατζέντας.

 

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί συμφωνία με την Τουρκία για την κατασκευή δεύτερης συνοριακής οδικής γέφυρας, στο πέρασμα Κήποι – Ύψαλα, με στόχο την εξυπηρέτηση της αυξανόμενης ζήτησης εμπορικής κυκλοφορίας και της ανάγκης ενίσχυσης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στη διασυνοριακή περιοχή.

 

Η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» έχει αναλάβει, για λογαριασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αλλά και της τουρκικής πλευράς, τη μελέτη της οδικής γέφυρας, συνολικού μήκους περίπου 840 μέτρων.

Η κατασκευή της κύριας κεντρικής καλωδιωτής γέφυρας θα γίνει με δύο διαφορετικές δημοπρατήσεις, μία από την ελληνική και μία από την τουρκική πλευρά, για το τμήμα της γέφυρας που αφορά στην εκάστοτε επικράτεια, και αντίστοιχα η κατασκευή από δύο αναδόχους, έναν για κάθε πλευρά.

Η χρηματοδότηση των μελετών έχει εξασφαλισθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η οριστική μελέτη της γέφυρας θα παραδοθεί τον Ιούνιο 2024, και θα ακολουθήσει, άμεσα, η σύνταξη κοινών τευχών δημοπράτησης και η δημοπράτηση του έργου.

 

4ον. Κατασκευή Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης, συμβατικού ποσού άνω των 26 εκατ. ευρώ.

 

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε στις 23 Δεκεμβρίου 2021.

 

Εκκρεμεί η κατάληψη των απαλλοτριωμένων ακινήτων στα τμήματα όπου υπάρχουν υφιστάμενα κτίρια – κατοικίες, και η υπογραφή της 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης, η οποία συντάχθηκε για να συμπεριλάβει τις αλλαγές στην κατασκευή των τεχνικών του έργου, οι οποίες προέκυψαν από τις πρόσθετες απαιτήσεις που τέθηκαν από τον ΟΣΕ για τις νέες σιδηροδρομικές γραμμές που θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν μελλοντικά, προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια και η δια-λειτουργικότητα του ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου.

 

Το έργο, το οποίο και επισκεφτήκαμε με την Ανάδοχο εταιρεία και τις Υπηρεσίες του Υπουργείου, συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025.

 

Πιθανότατα, το μισό – χιλιομετρικά – έργο να έχει περαιωθεί και να παραδοθεί σε κυκλοφορία το τελευταίο τρίμηνο του 2024.

 

5ον. Μελέτη Φράγματος Δερείου, προϋπολογισμού περίπου 5 εκατ. ευρώ.

 

Η κατασκευή του και η διαχείριση του υδάτινου δυναμικού θα προσφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στην τοπική όσο και στην περιφερειακή ανάπτυξη, αφού επιτυγχάνεται:

 

· Άρδευση σημαντικών γεωργικών εκτάσεων, της τάξεως των 400.000 στρεμμάτων, από το Διδυμότειχο μέχρι την Αλεξανδρούπολη.

 

· Αντιπλημμυρική προστασία των κατάντη του φράγματος περιοχών, περιλαμβανομένης της πόλης του Διδυμοτείχου, με έλεγχο των πλημμυρικών απορροών.

 

· Ύδρευση οικισμών και βελτίωση της δημόσιας υγείας λόγω της χρήσης ελεγχόμενου πόσιμου νερού.

 

· Δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Σημειώνεται ότι αναμένονται καθυστερήσεις στην έγκριση της ΑΕΠΟ, καθώς το σύνολο των έργων του φράγματος και σημαντικό τμήμα των έργων προσαγωγής των αρδευτικών δικτύων, χωροθετούνται σε προστατευμένη περιοχή του Δικτύου NATURA.

 

Υποβλήθηκε, στις 2 Φεβρουαρίου 2024, το Πρακτικό Αξιολόγησης και Βαθμολόγησης Τεχνικών Προσφορών της Επιτροπής Διαγωνισμού.

 

Στις 11 Μαρτίου 2024, με Απόφαση Υπουργού εγκρίθηκε το Πρακτικό, όσον αφορά στον έλεγχο των δικαιολογητικών συμμετοχής και στην βαθμολόγηση των Τεχνικών Προσφορών.

 

Κατά της ανωτέρω Απόφασης ασκήθηκε μία προδικαστική προσφυγή.

 

Τελικά, ο συμμετέχων οικονομικός φορέας παραιτήθηκε από την προσφυγή.

 

Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ), στις 24 Απριλίου 2024, έθεσε την προσφυγή στο αρχείο.

 

Το εν λόγω Πρακτικό κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή Διαγωνισμού, στις 26 Απριλίου 2024, για τις ενέργειές της προκειμένου να συνεχίσει ο διαγωνισμός.

 

Έπεται το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών των συμμετεχόντων.

 

Εφόσον δεν υποβληθούν προσφυγές κατά των επόμενων αποφάσεων του Υπουργού, η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται το 2ο εξάμηνο του 2024, έπειτα από τον προ-συμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

 

6ον. Κατασκευή Λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου στη Σαμοθράκη, προϋπολογισμού περίπου 4 εκατ. ευρώ.

 

Μετά την καταστροφική θεομηνία του Σεπτεμβρίου του 2017, όπου στον Ξηροπόταμο άλλαξαν τα τοπογραφικά δεδομένα της κοίτης λόγω των προσχώσεων και εκσκαφών που προξένησε η νεροποντή, εγκρίθηκε τροποποίηση της αρχικής μελέτης.

 

Το έργο μπορεί να διαχωριστεί σε δύο τμήματα, στο καθ’ αυτό έργο της λιμνοδεξαμενής και στα έργα τροφοδοσίας – υδροληψίας.

 

Είναι ήδη δυνατή η πλήρωση της λιμνοδεξαμενής, αφού έχουν κατασκευασθεί τα έργα υδροληψίας.

 

Το έργο, το οποίο έχει εκτελεστεί σε ποσοστό 97%, αναμένεται να ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Απαιτείται η εξεύρεση πρόσθετης χρηματοδότησης για την αναγκαία κατασκευή του βανοστασίου και του περιμετρικού φωτισμού, ώστε να είναι δυνατή η ασφαλής παροχέτευση του νερού στο υφιστάμενο ήδη αρδευτικό δίκτυο.

 

Η σχετική πρόσθετη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου 1 έτος.

 

7ον. Αντικατάσταση και Υπογειοποίηση Αρδευτικών Δικτύων ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου, προϋπολογισμού 9,5 εκατ. ευρώ.

 

Το μήκος του υφιστάμενου δικτύου υπολογίζεται στα 135 χιλιόμετρα, όπου και υφίστανται 70 διάσπαρτες γεωτρήσεις.

 

Η κατασκευή του έργου θα ωφελήσει σημαντικά περίπου 4.300 παραγωγούς, μέλη του Τ.Ο.Ε.Β.

 

Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τέλος Ιουνίου του 2024.

 

8ον. Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση και Τεχνική Διαχείριση Κτιρίων Στέγασης Υπηρεσιών 5 Αστυνομικών Διευθύνσεων, ανάμεσα στα οποία και αυτό της Αλεξανδρούπολης, μέσω ΣΔΙΤ.

 

Με Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», της 1ης Φεβρουαρίου 2024, αναδείχθηκε Προσωρινός Ανάδοχος.

 

Το συγκεκριμένο έργο καλύπτει περίοδο 30 ετών, εκ των οποίων τα 2 έτη αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο και τα επόμενα 28 έτη την περίοδο λειτουργίας.

 

Το συνολικό εμβαδό υπόγειων και υπέργειων χώρων κτιρίων και υποδομών περιβάλλοντος χώρου για την Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης ανέρχεται στα 4.735 τ.μ.

 

Εκτιμάται η υπογραφή της Σύμβασης μέσα στο 2024.

 

9ον. Μελέτη Αντιμετώπισης Ακτομηχανικών Προβλημάτων στο Αλιευτικό Καταφύγιο και την ευρύτερη περιοχή Θέρμων, στη Σαμοθράκη.

 

Το αντικείμενο της σύμβασης, σύμφωνα με τον φάκελο έργου, περιλαμβάνει τοπογραφική μελέτη, γεωτεχνικές έρευνες, μελέτη λιμενικών έργων, μελέτη Η/Μ έργων και περιβαλλοντική μελέτη.

 

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου 2018.

 

Η τελευταία εγκεκριμένη ημερομηνία περαίωσης είναι η 20η Φεβρουαρίου 2025.

 

10ον. Αποκατάσταση Προσήνεμου Μώλου και Προστασία Εισόδου Αλιευτικού Καταφυγίου Μάκρης, Δήμου Αλεξανδρούπολης.

 

Έχει υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Υποδομών και του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης και έχει εγκριθεί η χρηματοδότησή της, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014 – 2020» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 1,6 εκατ. ευρώ.

 

Έχει οριστικοποιηθεί η έκπτωση του αναδόχου.

 

Λόγω μη ύπαρξης άλλου διαγωνιζομένου, πρέπει να ματαιωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού.  

 

Το έργο θα επανα-δημοπρατηθεί από την Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με αυξημένο προϋπολογισμό (λόγω επαύξησης της τιμής των λιθορριπών του έργου, εξαιτίας ειδικών συνθηκών), αφού εγκριθεί η χρηματοδότησή του από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας 2021 – 2027» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

11ον. Κάθετος Άξονας Εγνατίας Οδού «Αρδάνιο – Ορμένιο» / Παράκαμψη Προβατώνα.

 

Ο άξονας Αρδάνιο – Ορμένιο, μήκους 124 χλμ., αποτελεί τμήμα των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών.

 

Ο άξονας έχει ολοκληρωθεί και αποδοθεί σε κυκλοφορία σχεδόν στο σύνολό του, ως κλειστή οδός ταχείας κυκλοφορίας.

 

Το επιμέρους έργο, προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ προ ΦΠΑ, αφορά στην ολοκλήρωση της κατασκευής της οδικής παράκαμψης του οικισμού Προβατώνα, μήκους 3,93 χλμ., στην ολοκλήρωση της κατασκευής του παράπλευρου οδικού δικτύου εκατέρωθεν του άξονα και στις αποκαταστάσεις του δικτύου τοπικών οδών (κάθετες οδοί).

 

Έχουν ήδη εκτελεστεί οι κάτωθι εργασίες:

 

· Ολοκλήρωση χωματουργικών εργασιών: 80%.

 

· Ολοκλήρωση εργασιών τεχνικού Άνω Διαβάσεως: 60%.

 

· Ολοκλήρωση εργασιών αποχέτευσης – αποστράγγισης: 90%.

 

· Ολοκλήρωση εργασιών οδοστρωσίας: 70%.

 

Δεν έχουν εκτελεστεί εργασίες ασφαλτικών, σήμανσης, πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού οδοποιίας

 

12ον. Αναβάθμιση Ελικοδρομίου Σαμοθράκης.

 

Αυτό το έργο εντάχθηκε στο «Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΤΠΑ) Υποδομών και Μεταφορών 2021 – 2025», και ειδικότερα στον Άξονα Προτεραιότητας «Υποδομές Αερομεταφορών».

 

Η αναβάθμιση του ελικοδρομίου, η χρηματοδότηση του οποίου υπεγράφη στις 17 Απριλίου 2024, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, είναι εξαιρετικής σημασίας για την τοπική κοινωνία του ακριτικού νησιού, επιτρέποντας την εκτέλεση πτήσεων, μεταξύ των οποίων και οι αεροδιακομιδές ασθενών, κατά τη διάρκεια όλου του 24ωρου.

 

13ον. Αναβάθμιση Κρατικού Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης.

 

Ο Αερολιμένας αποτελεί έναν από τους τέσσερις πυλώνες των Συνδυασμένων Μεταφορών της Θράκης.

 

Η θέση εγκατάστασής του γειτνιάζει με τις οδικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές της Αλεξανδρούπολης.

 

Διαχειρίζεται, τα τελευταία 5 έτη, κατά μέσο όρο περίπου 16.000 κινήσεις αεροσκαφών σε ετήσια βάση, και διακινεί περισσότερους από 180.000 επιβάτες ετησίως.

 

Είναι ο μοναδικός αερολιμένας στην Ελλάδα με 24ωρη ετοιμότητα ενεργοποίησης, με προηγούμενη ειδοποίηση 20 λεπτών της ώρας, για την εξυπηρέτηση επιχειρησιακών κρατικών, στρατιωτικών, νοσοκομειακών ή πυροσβεστικών πτήσεων.

 

Ενδεικτικά, εξυπηρετεί, σε 24ωρη βάση, τις κινήσεις και τις επιχειρησιακές δραστηριότητες όλων των χωρών του ΝΑΤΟ και του Ελληνικού Στρατού.

 

Ενώ εξυπηρετεί και τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

 

Επιδίωξή μας, και προς αυτή την κατεύθυνση ήδη κινούμαστε, είναι η περαιτέρω ενίσχυση του Αερολιμένα.

 

Περιφερειακή Ενότητα Δράμας

 

14ον. Κάθετος Άξονας Δράμα – Αμφίπολη

 

Το υπόψη έργο αφορά στον βασικό άξονα από τη Δράμα έως την Αμφίπολη.

 

Είναι συνολικού μήκους περίπου 43 χλμ., και θα κατασκευαστεί με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.).

 

Τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου περιλαμβάνουν την αναβάθμιση της κύριας αρτηρίας, την κατασκευή δύο νέων τμημάτων και τη σύνδεση με τις υφιστάμενες οδούς, με 9 κόμβους.

 

Η ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2022, με προϋπολογισμό περίπου 249 εκατ. ευρώ.

 

Η διάρκεια κατασκευής του έργου είναι 3 χρόνια και η περίοδος λειτουργίας και συντήρησης είναι 27 χρόνια.

 

Στις 11 Απριλίου 2023, ολοκληρώθηκε η Α΄ Φάση του Διαγωνισμού.

 

Στις 29 Απριλίου 2024, ανοίχθηκαν οι προσφορές των Συμμετεχόντων κατά την διάρκεια της ΒΙ Φάσης του ανταγωνιστικού διαλόγου.

 

Ο έλεγχος των δικαιολογητικών των προεπιλεγέντων υποψηφίων θα γίνει εντός εβδομάδας.

 

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου αναμένεται τον Ιούλιο του 2024.

 

Ακολουθεί η ΒΙΙ Φάση.

 

Η σύνταξη τεύχους υποβολής δεσμευτικών προσφορών εκτιμάται για το Νοέμβριο του 2024.

 

Έπεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών, η ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου, η οριστικοποίηση συμβατικών εγγράφων, και η υπογραφή της Σύμβασης Σύμπραξης.

 

Αυτή εκτιμάται στο τέλος του 2025.

 

15ον. Δημοτικό Σχολείο Κάτω Νευροκοπίου

 

Είναι σε εξέλιξη η αποπεράτωση του 12θέσιου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Νευροκοπίου, με προϋπολογισμό περίπου 4,5 εκατ. ευρώ.

 

Η χρηματοδότηση γίνεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία, Θράκη 2021 – 2027».

 

Το Δημοτικό Σχολείο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και όροφο.

 

Αύριο γίνεται η τελετή θεμελίωσης, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της Διοίκησης των Κτιριακών Υποδομών.

 

Η ημερομηνία περαίωσης του έργου είναι η 5η Νοεμβρίου 2025.

 

16ον. Γενικό Κατάστημα Κράτησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

Περαιώθηκε, από τις Κτιριακές Υποδομές, στις 6 Σεπτεμβρίου 2023, το έργο που αφορά τον έλεγχο και την αποκατάσταση βλαβών στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης.

 

Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε πρόσφατα το Κατάστημα, και να ενημερωθούμε για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, προϋπολογισμού 190.000 ευρώ, που χρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.

 

17ον. Σιδηροδρομικά έργα

 

Η συντήρηση της εν λειτουργία σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή δικαιοδοσίας του τμήματος Δράμας, σύμφωνα με ενημέρωση του ΟΣΕ, παρουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

 

Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης

 

18ον. Διασυνοριακός Άξονας ΞΑΝΘΗ – ΕΧΊΝΟΣ – RUDOZEM – SMOLYAN – PLOVDIV

 

Το τμήμα του διασυνοριακού άξονα επί ελληνικού εδάφους, από Ξάνθη μέχρι Ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, συνολικού μήκους περίπου 50 χλμ., συνδέει την Εγνατία Οδό με τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

 

Η αρμοδιότητα για την μελέτη και κατασκευή του άξονα έχει ανατεθεί στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε.

 

Η κατασκευή του άξονα γίνεται τμηματικά στην τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο, με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα με την διαθεσιμότητα των πόρων.

 

Υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για 2 τμήματα του άξονα, το τμήμα Δημάριο – Σύνορα, μήκους 8 χλμ., το οποίο ολοκληρώνεται μέχρι τέλους του 2024, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία ανάθεσης της σύμβασης το τμήμα Μελίβοια – Δημάριο, μήκους 10,5 χλμ.

 

Η αναβάθμιση των υπόλοιπων τμημάτων του άξονα προγραμματίζεται να γίνει εντός της τρέχουσας χρηματοδοτικής περιόδου 2021 – 2027.

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες εξασφάλισης χρηματοδότησης. 

 

Σε ότι αφορά τη γέφυρα Γ3, στο 8ο χλμ Ξάνθης – Εχίνου, όπως μας ετέθη σε συνάντηση στην Περιφέρεια, αυτή είναι ενταγμένη στο μελέτη του τμήματος Ξάνθη – Δημάριο.

 

Σύμφωνα με ενημέρωση της Εγνατίας Οδού ΑΕ, η μελέτη έχει παραδοθεί, πριν από 1 χρόνο, στην Περιφέρεια.

 

Υπάρχει ωριμότητα να δημοπρατηθεί η γέφυρα, με τον ισόπεδο κόμβο.

 

Αναμένεται η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, και στη συνέχεια η Εγνατία Οδός ΑΕ είναι έτοιμη να την δημοπρατήσει.

(δελτίο Τύπου)

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2024 | 2:31 pm


Πράσινο Ταμείο: μόνο η Θάσος μπορεί να διεκδικήσει χρηματοδότηση για αντιπυρικές ζώνες, εκτός οι άλλοι δήμοι

Πόροι ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ διατίθενται από το Πράσινο Ταμείο για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή κοντά σε δάση και δασικές εκτάσεις υψηλής επικινδυνότητας για πυρκαγιές.

 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι πόροι προέρχονται από το πρόγραμμα:

 

«Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024» του Πράσινου Ταμείου που υλοποιεί η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών μέσω των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών.

 

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι κατά πρώτη προτεραιότητα 196 δήμοι, στα όρια των οποίων περιλαμβάνονται ή γειτνιάζουν οι επικίνδυνες περιοχές του ΠΔ 575/1-7-1980 «Περί κηρύξεως ιδιαιτέρως ευαίσθητων εις πυρκαϊάς περιοχών δασών και δασικών εκτάσεων ως επικινδύνων» (Α΄ 157).

 

Πρόκειται για περιοχές αρμοδιότητας των εξής Δασικών Υπηρεσιών: Διευθύνσεων Δασών Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Κερκύρας, Λέσβου, Σάμου, Χανίων, Δωδεκανήσου και Χίου, και Δασαρχείων Αλεξανδρουπόλεως, Αρναίας, Πολυγύρου, Κασσάνδρας, Θάσου, Θεσσαλονίκης, Σκοπέλου, Βόλου, Αταλάντης, Ιστιαίας, Λίμνης, Χαλκίδος, Θηβών, Πάρνηθος, Πεντέλης, Καπανδριτίου, Λαυρίου, Αιγάλεω, Πειραιώς, Μεγάρων, Πόρου, Κορίνθου, Ξυλοκάστρου, Αιγίου, Πατρών, Αμαλιάδος, Πύργου, Ολυμπίας, Καλαμάτας, Σπάρτης και Κρανιδίου, συμπεριλαμβανομένων των δήμων όλης της Πελοποννήσου, Κρήτης, νήσων Αιγαίου, και Έβρου.

 

Ο κύριος στόχος του έργου είναι να συμβάλλει στην αμφίδρομη και αποτελεσματική πυροπροστασία των οικισμών και των δασικών οικοσυστημάτων. Δεδομένης της γειτνίασής τους, μέσω της δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης μέσου πλάτους 10 μέτρων (συνιστώμενη αναλόγως από γυμνή ή στεγασμένη αντιπυρική ζώνη) διασπάται η συνέχεια της δασικής βλάστησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, επιβραδύνεται και αποτρέπεται η εξάπλωση της πυρκαγιάς. Κάτι που συμβάλλει, αποτελεσματικά, στην κατάσβεσή της.

 

Σημειώνεται πως η χρηματοδοτική συμβολή του Πράσινου Ταμείου φιλοδοξεί να καλύψει ποσοστό μεγαλύτερο του 80% της συνολικής δαπάνης των δικαιούχων ΟΤΑ, το οποίο αναλόγως των ιδιαίτερων συνθηκών κάθε περιοχής μπορεί να φτάσει και το 100% αυτής.

 

Στην ιστοσελίδα του Πράσινου Ταμείου (https://prasinotameio.gr/) η πρόσκληση συμμετοχής όσο και ο Οδηγός διαχείρισης.

 

Οι πέντε Δήμοι της Αρκαδίας συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους του προγράμματος πυροπροστασίας (Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Γορτυνίας, Βόρειας Κυνουρίας και Νότιας Κυνουρίας)

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2024 | 1:46 pm


M. Ρήγας, Energean στο EMGF: Όχι άλλα λόγια! Αποφάσεις στην ΕΕ για το φυσικό αέριο

Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κυβερνήσεις συγκεκριμένες αποφάσεις για την έρευνα και ανάπτυξη τοπικών κοιτασμάτων, προκειμενου να καλυφθεί το μεγάλο έλλειμμα σε φυσικό αέριο και να αποφευχθούν σοβαρές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες, επεσήμανε ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, μιλώντας στην κλειστή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που έκλεισε τις εργασίες του East Mediterranean Gas Forum (EMGF) χθες στην Αθήνα.

 

Ο κ. Ρήγας επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι μόνο στις χώρες-μέλη του EMGF υπάρχει έλλειμμα της τάξης των 130 δισεκ. κυβικών μέτρων ετησίως, σε μία περίοδο κατά την οποία σημαντικά projects ανάπτυξης κοιτασμάτων έχουν δρομολογηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη μόνο στο Ισραήλ και στην Ιταλία. «Αυτός είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι καιρός να σταματήσουν τα λόγια και να γίνουν πράξη συγκεκριμένες πολιτικές και να δοθούν σαφείς κατευθύνσεις  στήριξης σε επίπεδο Ε.Ε.για τη βιομηχανία φυσικού αερίου, προκειμένου να αρθούν οι απαγορεύσεις που ουσιαστικά έχουν τεθεί στη χρηματοδότηση του τομέα από τις τράπεζες.

 

«Πρέπει επιτέλους να κατανοήσουμε ότι ή θα παράγουμε το φυσικό αέριο ή θα το εισάγουμε»,

 

τόνισε ο κ. Ρήγας, καθώς οι ανάγκες στις οικονομίες και τις κοινωνίες είναι τεράστιες. Αν η επιλογή είναι να βρισκόμαστε στο τέλος μιας αλυσίδας που απλώς θα μεταφέρει αέριο από αλλού, τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε σοβαρές κοινωνικοοοικονομικές συνέπειες στο μέλλον, με προβλήματα στην ασφάλεια του ενεργειακού σχεδιασμού, ακριβή ενέργεια αλλά και απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας, ήταν το μήνυμα του Διευθύνοντος Συμβούλου της Energean.

 

N. Katcharov: Επενδύσαμε 400 εκατ. στην Αίγυπτο, τα κλειδιά στα χέρια των πολιτικών

 

Μιλώντας σε πάνελ του EMGF με θέμα «Έρευνα για φυσικό αέριο: αξιοποιώντας τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου» ο Eng. Dr. Nicolas Katcharov, CEO της Energean International, ανέφερε ότι η εταιρεία επένδυσε περί τα 400 εκατ. δολάρια στην Αίγυπτο, επιτυγχάνοντας τον διπλασιασμό της παραγωγής από τα κοιτάσματα στο Δέλτα του Νείλου σε μια χώρα που έχει τεράστιες ανάγκες σε φυσικό αέριο.

 

«Συνεχίζουμε να παράγουμε και να προχωρούμε σε αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων στην Κροατία, ενώ και στην Ιταλία, όπου αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι η έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Cassiopea στο οποίο συμμετέχουμε, φαίνεται ότι ανοίγουν και πάλι προοπτικές για τον τομέα»,

 

ανέφερε ο κ. Katcharov. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι operators επενδύουν, παρά το ότι δεν υπάρχουν επαρκείς διασυνδέσεις, και παρά το ότι τα κόστη έρευνας και ανάπτυξης έχουν διπλασιασθεί σε τρία χρόνια, χωρίς αυτό να απεικονίζεται στις τιμές.

 

«Περιμένουμε να δούμε ανάπτυξη και κίνητρα για τη βιομηχανία σε όλες τις οικονομίες και είναι σαφές ότι οι πολιτικοί κρατούν τα κλειδιά για αυτό»

 

επεσήμανε ο κ. Katcharov. Αυτό είναι ακόμη πιο εμφανές και ζωτικής σημασίας ειδικά σε σχέση με την δέσμευση και αποθήκευση CO2, όπου τα projects που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν είναι δεδομένο ότι είναι και οικονομικά, τόνισε ο CEO της Energean International.

 

K. Σάρδη: Προχωρούμε με την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο – πρόβλημα η γραφειοκρατία και τα μη επαρκή εργαλεία χρηματοδότησης

 

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα Δρ. Κατερίνα Σάρδη μίλησε στο πλαίσιο πάνελ του EMGF με θέμα «Αναπτύσσοντας την αλυσίδα δέσμευσης και αποθήκευσης CO2», γνωστοποιώντας ότι η Energean, εκτός του project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, εξετάζει προοπτικές για ανάλογα σχέδια στην Αίγυπτο και στην Κροατία.

 

Ειδικά για το Project του Πρίνου, η κ. Σάρδη ανέφερε ότι η Energean εργάζεται εντατικά για την εντός του Ιουνίου υποβολή αιτήματος στην αρμόδια αρχή, την ΕΔΕΥΕΠ,για την απόκτηση άδειας αποθήκευσης, για την σύνταξη και κατάθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, καθώς και για το δεσμευτικό market test, το οποίο θα οδηγήσει στη σύναψη συμβολαίων με τις ενδιαφερόμενες για την αποθήκευση του CO2 βιομηχανίες και στη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης για το έργο.

 

«Υπάρχουν ωστόσο σημαντικές καθυστερήσεις σε γραφειοκρατικό επίπεδο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι έχει διαρκέσει ήδη σχεδόν ένα χρόνο η διαδικασία έγκρισης της χορήγησης Κρατικής Ενίσχυσης (State Aid) από την Κομισιόν η οποία αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, με δεδομένες και τις ίδιες τις   ασφυκτικές ημερομηνίες του Ταμείου »,

 

επεσήμανε η ίδια, προσθέτοντας ότι υπάρχουν επίσης σημαντικές ελλείψεις στα χρηματοδοτικά εργαλεία.

 

«Είναι επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθεί, με επίκεντρο τον Πρίνο, μια αλυσίδα δέσμευσης και αποθήκευσης CO2, η οποία θα συμβάλλει  και στην άρση της ανισορροπίας που υπάρχει αναμέσα στο Βορρά, όπου ήδη εξελίσσονται αρκετά projects, και στο Νότο, όπου υπάρχει έλλειψη. Μόνο έτσι θα αρθούν τα εμπόδια ανάπτυξης του τομέα και θα μειωθούν τα κόστη»,

 

τόνισε η Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα.

 

Η κ. Σάρδη κατέληξε χαρακτηριστικά με την παραίνεση να διδαχθούμε από τα λάθη που έγιναν σε ρυθμιστικό επίπεδο και τα οποία οδήγησαν ουσιαστικά στη ματαίωση του project της αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, ώστε αυτά να αποφευχθούν στην αποθήκευση CO2 στον Πρίνο.

(δελτίο Τύπου)

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2024 | 12:53 pm


Καβάλα: φωτογραφική έκθεση για τα 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια της εκδήλωσης για τον Κυπριακό Ελληνισμό, μίλησε η Πρόεδρος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας και βουλευτής ΝΔ Καβάλας Αγγελική Δεληκάρη.

 

Συγκεκριμένα, είπε:

 

Ως Πρόεδρος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον αγαπητό φίλο και συνάδελφο Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Διευθυντή της Έδρα Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου Χάρη Χοτζάκογλου και τον Αντώνη Μπέρτζε, Πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Καβάλας οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μου για τη συνδιοργάνωση της ημερίδας και φωτογραφικής έκθεσης,  αφιερωμένες στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στην Καβάλα, καθώς και στον Δήμαρχο της πόλης μας κ. Θεόδωρο Μουριάδη, που ενέταξε την εκδήλωση στο πρόγραμμα των «Ελευθερίων 2024».

 

Η επιστημονική ημερίδα «Η κατά συρροήν λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στα Κατεχόμενα» η οποία διεξήχθη στη Μεγάλη Λέσχη, σε κλίμα συγκίνησης αλλά και ελπίδας για τον επαναπατρισμό όλων των συληθέντων από μνημεία της Κύπρου καθώς για την ταχεία λύση της εδαφικής αποκατάστασης της Μεγαλονήσου.

 

Πρέπει να εκφράσω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μου προς την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας και κυρίως στην κυρία Αθανασία Γαϊτανίδου, στους εκπαιδευτικούς, στις μαθήτριες και στους μαθητές που με την παρουσία τους εξέφρασαν με πολύ πρωτότυπο τρόπο τα συναισθήματα και τις ελπίδες όλων.

 

Μεταξύ άλλων, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Αυγουστίδης, καθώς και ο Γενικός Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη κ. Πολυκάρπου.

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2024 | 12:37 pm


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας