Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Μείωση 8% των θανάτων τις πρώτες 18 εβδομάδες του 2024 σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ

Μείωση κατά 3.770 θανάτους ή 8% σημείωσε ο αριθμός των θανάτων στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων λόγω της πανδημίας Covid-19, τις πρώτες 18 εβδομάδες του 2024.

 

Από 1 Ιανουαρίου 2024 έως 5 Μαΐου 2024, οι θάνατοι ανήλθαν σε 43.624 (22.037 άνδρες και 21.587 γυναίκες), ενώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2023 2 Ιανουαρίου 2023 έως 7 Μαΐου 2023 είχαν ανέλθει σε 47.394 (23.886 άνδρες και 23.508 γυναίκες).

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ:

 

Μείωση κατά 4.329 θανάτους (9%) σημειώθηκε σε σχέση με τον μέσο όρο των συνολικών θανάτων των πρώτων 18 εβδομάδων για τα έτη της περιόδου 2018- 2023 (47.953 θάνατοι). Τα αντίστοιχα ποσοστά μεταβολής, ανά έτος, για την περίοδο 2018- 2023 ανέρχονται σε -12,9% το 2023 σε σχέση με το 2022 (54.388 θάνατοι), σε 11,6% το 2022 σε σχέση με το 2021 (48.714 θάνατοι), σε 4,2% το 2021 σε σχέση με το 2020 (46.767 θάνατοι), σε -0,04% το 2020 σε σχέση με το 2019 (46.787 θάνατοι) και σε 7,1% το 2019 σε σχέση με το 2018 (43.665 θάνατοι).

 

Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την περίοδο των πρώτων 18 εβδομάδων του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, παρατηρείται μείωση των θανάτων για όλες τις εβδομάδες. Οι πιο σημαντικές μειώσεις καταγράφονται την 7η (12/2/2024- 18/2/2024), την 9η (26/2/2024- 3/3/2024) και την 8η εβδομάδα (19/2/2024- 25/2/2024), κατά 18,3%, 13,8% και 13% αντίστοιχα.

 

Ανά ηλικιακή ομάδα, παρατηρείται μείωση των θανάτων στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες, με τις κυριότερες μειώσεις, σε απόλυτες τιμές, να καταγράφονται για τις ηλικιακές ομάδες 85 έως 89 ετών (1.026 θάνατοι), 80 έως 84 ετών (983 θάνατοι) και άνω των 90 ετών (871 θάνατοι).

 

Κατά περιφέρεια μόνιμης διαμονής του θανόντα, παρατηρείται ότι οι θάνατοι παρουσιάζουν μείωση, σε απόλυτες τιμές, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Οι σημαντικότερες μειώσεις παρουσιάζονται στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας. κατά 1.138, 565 και 397 θανάτους αντίστοιχα.

 

Δείτε την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ ΕΔΩ

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 1:16 pm


Η Αλεξανδρούπολη διεκδικεί ακτοπλοϊκές γραμμές για το βόρειο Αιγαίο

Συνεχίζονται οι προσπάθειες των φορέων της Αλεξανδρούπολης για την επαναφορά της συγκοινωνιακής σύνδεσης της πρωτεύουσας του Έβρου με τη Λήμνο και την Μυτιλήνη.

 

Στην ουσία η Αλεξανδρούπολη με το αίτημα αυτό, διεκδικεί μερίδιο του μεταφορικού έργου από το τερματικό λιμάνι της Καβάλας.

 

Σήμερα η Λήμνος, έχει μεγάλη εξάρτηση από την Καβάλα καθώς είναι η πιο κοντινή πόλη τής στεριάς για όσους θέλουν να κάνουν τα ψώνια τους. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι Λημνιοί που επιλέγουν να φέρνουν τα παιδιά τους στην Καβάλα ακόμα και για φροντιστήρια τους.

 

Πίτα από αυτή την εξάρτηση επιχειρεί να ανακτήσει η Αλεξανδρούπολη μιας και το λιμάνι της πόλης από το 2007 έως το 2008 ήταν συνδεδεμένο με τη Μυτιλήνη.

 

Έτσι μετά την πρόσφατη επίσκεψη του περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρη στην Αλεξανδρούπολη και τις επαφές που είχε με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ  Χ. Τοψίδη για το θέμα οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την διεκδίκηση συγκοινωνιακής σύνδεσης Βορείου Αιγαίου με την Αλεξανδρούπολη συνεχίζονται με την επιστολή αντιπεριφερειάρχη Έβρου Ε. Πουλιλιού προς την εταιρεία Seajet-feries, που εκτελεί τα δρομολόγια στο Βόρειο Αιγαίο.

 

Συγκεκριμένα στην επιστολή του αναφέρει:

 

Θέμα: Ακτοπλοϊκή διασύνδεση Αλεξανδρούπολης – Νήσων Β. Αιγαίου.

 

Αγαπητοί κύριοι,

 

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρη στην Αλεξανδρούπολη και μέσα από τις επαφές που είχε με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χ. Τοψίδη και με φορείς της περιοχής, αναδείχθηκε η αναγκαιότητα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Αλεξανδρούπολης με τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

 

Η συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με την Λήμνο και την Μυτιλήνη αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων και επιχειρηματιών του νομού μας.

 

Σύνδεση η οποία υπήρχε κατά το παρελθόν και μέσω της οποίας διακινούνταν αγαθά και επισκέπτες μεταξύ των νομών Έβρου και Λέσβου.

 

Συγκεκριμένα την τελευταία περίοδο κατά την οποία υπήρχε δρομολόγιο μεταξύ της Μυτιλήνης και της Αλεξανδρούπολης κάθε 15 μέρες τα έτη 2007-2008, διακινούνταν σημαντικές ποσότητες εμπορευμάτων από τον Έβρο προς την Μυτιλήνη.

 

Ειδικά όσον αφορά τις ζωοτροφές, τομέας στον οποίο το νησί της Λέσβου παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση αφενός λόγω του μεγάλου ζωικού κεφαλαίου και αφετέρου λόγω της μειωμένης παραγωγής ζωοτροφών στο νησί, φορτώνονταν μόνο από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης 18 φορτηγά με ζωοτροφές και 3 με τριφύλλι (περίπου 27 τόνοι / φορτηγό).

 

Σήμερα μόνο μία εταιρία με έδρα τον βόρειο Έβρο διακινεί 4 φορτηγά τον μήνα για τον Νομό Λέσβου (108 τόνοι) μέσω Θεσσαλονίκης. Ποσότητες οι οποίες αναμένεται να πολλαπλασιαστούν αν δρομολογηθεί πλοίο στην γραμμή Αλεξανδρούπολης – Μυτιλήνης αφού το κόστος μεταφοράς των ζωοτροφών από τον βόρειο Έβρο προς την Λέσβο μέσω Θεσσαλονίκης είναι πολύ μεγαλύτερο.

 

Παράλληλα σύμφωνα με τον Αγροτικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης κάθε χρόνο διακινούνται από την αγροτική περιοχή των Φερών 200.000 δέματα τριφύλλι (περίπου 6.500 τόνοι) προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

 

Από τα ανωτέρω ενδεικτικά στοιχεία μόνο για τις ζωοτροφές, είναι προφανής η σημασία της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης της Αλεξανδρούπολης με την Μυτιλήνη για τις οικονομίες των δύο ακριτικών περιοχών, αν ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν και πλήθος άλλων επιχειρήσεων σε συναφείς κλάδους της οικονομίας οι οποίες αναμένεται να ωφεληθούν από την διασύνδεση.

 

Το ίδιο ισχύει και για πλήθος άλλων προϊόντων (τυροκομικά, κρασιά, τοπικά προϊόντα κλπ) καθώς και των κατοίκων των δύο νομών τα οποία μπορούν να διακινηθούν εκατέρωθεν μέσω της διασύνδεσης της Μυτιλήνης με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην τοπική και τουριστική ανάπτυξη τους..

 

Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, και εν όψει του προγραμματισμού των δρομολογίων της εταιρίας σας για την καλοκαιρινή περίοδο, παρακαλούμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο πραγματοποίησης ενός δρομολογίου την εβδομάδα μεταξύ της Μυτιλήνης και της Αλεξανδρούπολης.

 

Είμαστε στην διάθεση σας για οτιδήποτε επιπλέον χρειαστείτε

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 12:05 pm


Το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας για την Παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) φέτος, στις 14 Ιουνίου γιορτάζει 20 χρόνια Παγκόσμιας ημέρας εθελοντή Αιμοδότη και ευχαριστεί όλους όσους δίνουν ζωή με το αίμα τους.

 

Το γενικό νοσοκομείο Καβάλας, σχετικά με την παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη αναφέρει:

 

Είναι όμορφο, σπουδαίο, Ανθρώπινο να μοιραζόμαστε τη χαρά της Ζωής!

 

Η ημέρα αυτή είναι μια ευκαιρία για να τιμήσουμε τους ανώνυμους εθελοντές αιμοδότες αλλά και για να ευαισθητοποιήσουμε τον ευρύτερο πληθυσμό σχετικά μα την αναγκαιότητα της προσφοράς αίματος.

 

Με την απλή πράξη της αιμοδοσίας που διαρκεί μόνο 10 λεπτά, οι αιμοδότες δίνουν ελπίδα και ζωή σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.

 

Αγαπητοί αιμοδότες το αίμα που προσφέρετε είναι η ελπίδα για ασθενείς που νοσούν, για πολυμεταγγιζόμενους και για ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις.

 

Οι εθελοντές αιμοδότες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της Αιμοδοσίας.

 

Το αίμα είναι βασικό συστατικό της ζωής και είναι αναντικατάστατο.

 

Η μόνη πηγή του είναι ο άνθρωπος.

 

Ούτε παράγεται

Ούτε αντικαθίσταται

Ούτε αγοράζεται

Μόνον προσφέρεται

 

Για να υπάρχει πάντοτε διαθέσιμο αίμα πρέπει το 10% του πληθυσμού της χώρας να προσφέρει αίμα τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.

 

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους εκείνους τους εθελοντές αιμοδότες που με την προσφορά αίματος δείχνουν αίσθημα  κοινωνικής ευθύνης, ευαισθησία και ενσυναίσθηση.

 

Υπηρεσία Αιμοδοσίας

Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας

 

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 10:44 am


Φανερή πλειοδοτική δημοπρασία για την εκμίσθωση του αναψυκτηρίου του Πάρκου Φαλήρου – Η ημερομηνία και όροι

Την Τρίτη 26 Ιουνίου στις 12:00 το μεσημέρι στην αίθουσα συγκεντρώσεων και συνεδριάσεων της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας, που βρίσκεται στον 1ο όροφο επί της οδού Κ. Παλαιολόγου 4 θα διεξαχθεί η φανερή, πλειοδοτική δημοπρασία για την εκμίσθωση του αναψυκτηρίου του Πάρκου Φαλήρου.

 

Η διάρκεια της εκμίσθωσης θα είναι για τρία χρόνια

 

Ορίζεται ως ελάχιστο όριο πρώτης προσφοράς, προς τον Δήμο Καβάλας το ποσό των 1.600€ μηνιαίως μη συμπεριλαμβανομένου του νόμιμου τέλους χαρτοσήμου.

 

Το μίσθωμα θα καταβάλλεται κάθε μήνα και μεταξύ 1 και 15.

 

Το πρώτο μίσθωμα θα καταβληθεί αμέσως με την υπογραφή του σχετικού μισθωτηρίου συμφωνητικού και θα αναπροσαρμόζεται ανά έτος μέχρι τη λήξη της μίσθωσης σύμφωνα με τον ισχύοντα τιμάριθμο όπως αυτός θα έχει καθορισθεί από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας στην αρχή του έτους.

 

Το μίσθωμα οφείλεται και θα καταβάλλεται από τον μισθωτή για όλο το έτος και η μη καταβολή του μισθώματος εντός της προαναφερόμενης προθεσμίας, επιφέρει τις κατά το νόμο προσαυξήσεις λόγω εκπροθέσμου καταβολής.

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 10:02 am


Το λιμάνι της Καβάλας πριν από τις επιχωματώσεις

γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Μια εικόνα .. χίλιες λέξεις λένε οι Κινέζοι, αυτή η εικόνα είναι πραγματικά για … χίλιες λέξεις.

 

Καβάλα στην εποχή του μεσοπολέμου με τα Καπνομάγαζα στην άκρη της στεριάς, το ίδιο και κάποιες κατοικίες στην συνοικία του Αγίου Ιωάννη. Τα σπίτια των προσφύγων σκαρφαλωμένα στους λόφους.

 

Μέγαρο Χέρτζοκ, Μέγαρο Βίξ Μεγάλη Λέσχη, Παρθεναγωγείο Μέγαρο Τόκου, Μέγαρο Μιζραχή στέκουν αγέρωχα.

 

Όπως και το κοσμικό κέντρο Βόσπορος, παραθαλάσσιο τότε, στον Δημοτικό κήπο.

 

Τα καπνομάγαζα της Κομέρτσιαλ, του Μισσιριάν αλλά και του Μάγιερ.

 

Τα αρχοντικά στον Άγιο Ιωάννη εντυπωσιακά με το Μέγαρο Ραούλ να ξεχωρίζει.

 

Στα δεξιά οι αποθήκες Αποστολόπουλου αλλά και το ξενοδοχείο Ακρόπολις.

 

Όσο για το λιμάνι οι μεγάλες μαούνες που μετέφεραν τα δεμάτια Καπνού στα πλοία που ήταν αρόδο ανοιχτά του Λιμανιού αλλά και οι βάρκες για την αλιεία.

 

Οι εργασίες για την επιχωμάτωση έχουν ξεκινήσει και τα μπλόκια στην αριστερή πλευρά της φωτογραφίας οριοθετούν την σημερινή παραλία, όπου είναι το κτίριο του Λιμεναρχείου.

 

Οι γρανιτένιοι λόφοι είναι ευδιάκριτοι αφού μόλις είχε ξεκινήσει δειλά – δειλά η δενδροφύτευση στην πόλη.

 

Στον επίλογο αυτού του σημειώματος θα μεταφέρω τα… λεγόμενα του αειμνήστου Γιατρού Δημητρίου Αστεριάδη για την φωτογραφία, όταν του την έδειξα: “Στην εικονιζόμενη προβλήτα όπου σήμερα ο ΝΟΚ πριν επιχωματωθεί υπήρχε εντός του χώρου θάλασσα και γύρωθεν μπλοκ και ήταν σαν αυτοσχέδια μεγάλη πισίνα.

 

Μαθητές Λυκείου τελειόφοιτοι το 1945-46 ήτοι πριν 76 πηγαίναμε και κολυμπούσαμε οι μακαρίτες σήμερα Ν Βλάχος Γ. Τοπούζης, Τοτομος, Χριστοδουλίδης Β. Χειλάς,  Γ. Αθανασίου, Γ. Κυριακόπουλος, Σίμος Ανανιάδης κ. α.”

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 9:29 am


Το Δημοτικό σχολείο Φιλίππων σε πρόγραμμα για την επικοινωνία, την κριτική σκέψη και τη δημιουργικότητα

Οι μαθητές της Γ’ τάξης του Δημοτικού σχολείου Φιλίππων συμμετείχαν για 6 μήνες στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-Twinning με το έργο «Algorithm and Coding». 

 

Σκοπός του έργου ήταν η καλλιέργεια της επικοινωνίας, της συνεργασίας, της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας.

 

Σχετική ανακοίνωση του σχολείου αναφέρει τα εξής:

“Οι μαθητές της Γ’ τάξης για 6 μήνες συμμετείχαν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-Twinning με το έργο «Algorithm and Coding». Στο έργο συμμετείχαν 5 χώρες που είναι Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Ουγγαρία, Γεωργία και η Ελλάδα. 

 

Σκοπός του έργου ήταν η καλλιέργεια της επικοινωνίας, της συνεργασίας, της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας, γνωστές ως «Δεξιότητες του 21ου αιώνα», που στόχο είχαν να προετοιμάσουν τους μαθητές για ένα κόσμο γεμάτο προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα. 

 

Επιπλέον, μέσα τον πειραματισμός οι μαθητές γνώρισαν τον αλγόριθμο, την πολυπλοκότητα και την κωδικοποίηση και έπειτα υπήρξε συνδεσιμότητα με τις καθημερινές συνήθειες και πρακτικές, έτσι ώστε να ενδυναμωθεί η αλγοριθμική σκέψη, η βιωματική μάθηση και ο πειραματισμός με την τεχνολογία με έμφαση στο πεδίο της συμμετοχής και δράσης.

 

Για την επίτευξη αυτού του σκοπού το πρόγραμμα οργανώθηκε στις παρακάτω φάσεις: γνωριμία με το αλγόριθμο, κωδικοποίηση, βηματισμός και την αλγοριθμική σκέψη.

 

Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά στη μαθησιακή διαδικασία με ποικιλία δραστηριοτήτων και μεθόδων.

 

Παρουσίασαν τον εαυτό τους μέσω avatar και ChatterPix,

Κατασκεύασαν την λέξη Algorithm and Coding με γράμματα και robot όπου τα παιδιά τα ζωγράφισαν.

 

Κατασκεύασαν ένα σοκολατούχο ρόφημα αφού ακολούθησαν βήματα μιας διεργασίας.

 

Ακολούθησαν βήματα ώστε οι μαθητές κατάφεραν να πετάξουν τα δικά τους ιπτάμενα φαναράκια  (https://www.canva.com/design/DAF8bMoNvwE/ecmCbUUlHQwe1kxECSbDng/edit).

 

Συμμετείχαν στην Hour of Code συγκεκριμένα στο flappy και artist και οι μαθητές έλαβα τις αντίστοιχες βεβαιώσεις και για τις δύο (https://www.canva.com/design/DAF8bKFoK1w/EftXjbnEnJRstR_EZqmWnA/view?utm_content=DAF8bKFoK1w&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=editor). 

 

Ακολούθησαν βήματα ώστε να κατασκευάσουν έναν βάτραχο με την τεχνική Origami.

 

Κατασκεύασαν τα δικά τους ψηφιακά κόμικ σε διαδικτυακή πλατφόρμα. Τέλος παρουσίασαν το σχολείο τους μέσω scratch (https://scratch.mit.edu/projects/988884416).

 

Δημιουργήθηκαν διαδικτυακές συναντήσεις με τους εταίρους, όπου τα παιδιά γνωρίστηκαν μεταξύ τους και έπαιξαν μαζί διαδικτυακά παιχνίδια γνώσεων.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 10 June 2024 | 10:56 pm


Βύρωνας Καβάλας: Παραμένει πρόεδρος ο Αριστείδης Καρίπογλου - Αναλυτικά το νέο ΔΣ

Ο Βύρωνας Καβάλας ανακοίνωσε πως συγκροτήθηκε το νέο του Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόεδρος παραμένει ο Αριστείδης Καρίπογλου για 9η συνεχόμενη χρονιά.

 

Το νέο ΔΣ:

  • Πρόεδρος: Αριστείδης Καρίπογλου
  • Α’ Αντιπρόεδρος και Υπεύθυνος Συντονισμού και Πετοσφαίρισης: Χριστόφορος Παπαϊωάννου 
  • Β’ Αντιπρόεδρος και Υπεύθυνος Ακαδημιών: Αδάμ Καφετζής 
  • Γενικός Γραμματέας: Στέλιος Μαρκόπουλος 
  • Ταμίας: Νικόλαος Ζώτος
  • Γενικός Αρχηγός: Σταύρος Ρήγας 
  • Υπεύθυνος Βύρωνα Β’: Αντώνης Τραγαντζόπουλος
  • Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας:  Αικατερίνη Αλεξανδρή 
  • Μέλος: Κώστας Χατζηαναστασίου 
  • Επίτιμος Πρόεδρος: Γεώργιος Βαρδάκας 

 

Δημοσιεύθηκε στις 10 June 2024 | 10:27 pm


Δωμάτια Καβάλας: Ένα μουσικό “ταξίδι” στα Σώκια και στην παράδοση - Φωτογραφίες

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Δωματίων Παγγαίου “Το γεφύρι”, διοργάνωσε μία μουσική και αφηγηματική εκδήλωση για τα Σώκια (πόλη της Μ. Ασίας), με τη δράση αυτή να κάνει ουσιαστικά ένα “ταξίδι” στην πολιτιστική κληρονομιά της Μικράς Ασίας.

 

Αυτό ήταν το πρώτο μέρος της εκδήλωσης, θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις στις 14 Ιουλίου και στις 21 Ιουλίου.

 

Σχετική ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρει τα εξής:

“Με την σημερινή μουσικό αφηγηματική εκδήλωση ήταν ευκαιρία να ανασύρουμε μνήμες των ΣΩΚΙΩΝ, να αναλογιστούμε την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας αλλά και να  αναμοχλεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά της παράδοσής μας!!!

 

Να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους συντέλεσαν στην διεκπεραίωση αυτής της εκδήλωσης:

 

  • Τον Δήμο Παγγαίου,θερμό υποστηρικτή των προσπαθειών μας 

 

  • τον Χοροδιδάσκαλο μας ΓΕΩΡΓΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ για την επιμέλεια της εκδήλωσης που με τον ζήλο ,το μεράκι  ,την επιμονή και υπομονή του καταφέρνει να μας διδάσκει τα αυθεντικά δρώμενα της παράδοσής μας !!

 

  • Την Εύα Σαρηγεωργίου για το ανεξάντλητο ιστορικό υλικό που μας κατέθεσε !

 

  • Την Μαρία Μουστάκα ,γραμματέα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κυργίων "Αρίων" για την σπουδαία συνεισφορά της .

 

  • Τον Γρηγόρη Μισιριάν ,τον Δημήτρη Κασίδη , που με τους αμανέδες τους μας ταξίδεψαν στα βάθη των Σωκίων και τον Γρηγόρη Απόσογλου που τους συνόδευε με το βιολί του 

 

  • Την Σοφία Νεοχωρίτου και μέλη των χορωδιών της από τους Συλλόγους  "Μελωδός ο Ρωμανός", Εβριτών, Πλατανοτόπου, Ωδείο Νεάπολις που μας μάγεψαν με την αύρα και τον Πολιτισμό της Μικράς Ασίας !

 

  • Όλους εσάς που τιμάτε με την παρουσία σας όλες τις εκδηλώσεις μας !!

 

Ανανεώνουμε το ΣΩΚΙΑΛΙΔΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ μας για το β' μέρος αυτής της εκδήλωσης με αφετηρία τα ΔΩΜΑΤΙΑ στις 14 Ιουλίου και τερματισμό τα ΚΥΡΓΙΑ στις 21 Ιουλίου!!!!”

 

Δημοσιεύθηκε στις 10 June 2024 | 9:52 pm


Καβάλα: Με παιχνίδια στην άμμο και τραγούδια “έκλεισε” η σεζόν για το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού - Φωτογραφίες

Το Σάββατο (08/06) στην ακτή της Καλαμίτσας έγινε το καθιερωμένο κλείσιμο της “οδηγικής χρονιάς”για το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού της Καβάλας. 

 

Σχετική ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρει τα εξής:

“Το Σάββατο 8/6/24 στην Ακτή Καλαμίτσας πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο «Κλείσιμο Οδηγικής Χρονιάς» του Τ.Τ. Καβάλας.

 

Αστέρια, Πουλιά, Οδηγοί, Ναυτοδηγοί, Στελέχη, μέλη Τοπικού Συμβουλίου, Ομάδα Συνεργασίας, Στελέχη SOS και φίλοι του Οδηγισμού, έδωσαν το παρών με μία Οδηγική ευχή για τη λήξη μιας χρονιάς γεμάτη δράσεις και προσφορά.

 

Ομαδικά παιχνίδια στην άμμο, Οδηγικά τραγούδια και μια όμορφη τελετή Υπόσχεσης έκαναν αυτό το καλοκαιρινό απόγευμα μοναδικό.

 

Η ενημέρωση από την Έφορο, για τις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν οι Ομάδες του Τ.Τ. Καβάλας ανά την Ελλάδα και αποτελούν την ολοκλήρωση του Οδηγικού προγράμματος, μονοπώλησαν τις συζητήσεις και κέντρισαν το ενδιαφέρον όλων.

 

Το Σάββατο 8/6/24 στην Ακτή Καλαμίτσας πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο «Κλείσιμο Οδηγικής Χρονιάς» του Τ.Τ. Καβάλας.

 

Αστέρια, Πουλιά, Οδηγοί, Ναυτοδηγοί, Στελέχη, μέλη Τοπικού Συμβουλίου, Ομάδα Συνεργασίας, Στελέχη SOS και

φίλοι του Οδηγισμού, έδωσαν το παρών με μία Οδηγική

ευχή για τη λήξη μιας χρονιάς γεμάτη δράσεις και

προσφορά.

 

Ομαδικά παιχνίδια στην άμμο, Οδηγικά τραγούδια και μια

όμορφη τελετή Υπόσχεσης έκαναν αυτό το καλοκαιρινό

απόγευμα μοναδικό.

 

Η ενημέρωση από την Έφορο, για τις καλοκαιρινές

κατασκηνώσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν οι Ομάδες

του Τ.Τ. Καβάλας ανά την Ελλάδα και αποτελούν την

ολοκλήρωση του Οδηγικού προγράμματος, μονοπώλησαν

τις συζητήσεις και κέντρισαν το ενδιαφέρον όλων.

 

Η δύση του ηλίου, μας βρήκε να τραγουδάμε όλοι μαζί

«είμαστε ένας κρίκος γερός δυνατός…» γεμίζοντας τις

καρδιές μας ελπίδα και αισιοδοξία, γιατί καταφέραμε να

κάνουμε τα «αδύνατα δυνατά» βάζοντας το δικό μας

λιθαράκι για ένα καλύτερο κόσμο.

 

Με τα λόγια του Λόρδου Μπειντεν Πάουελ, ιδρυτή του Προσκοπισμού & Οδηγισμού, ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τον Σεπτέμβριο.

 

«Αυτό που αξίζει περισσότερο είναι να προσπαθείς να βάζεις την ευτυχία στη ζωή των άλλων».”

 

Δημοσιεύθηκε στις 10 June 2024 | 9:18 pm


Υπεγράφη σύμβαση για να έρθει στη Θάσο σκάφος με υγειονομικό εξοπλισμό

Υπεγράφη από τον υπουργό Ναυτιλίας, Χρήστο Στυλιανίδη, και τον γενικό διευθυντή της “Viking Norsafe Life-Saving Equipment Hellas”, Ιωάννη Γεωργιάδη, η σύμβαση για την προμήθεια έντεκα σκαφών στο Λιμενικό Σώμα κατάλληλα διαμορφωμένων με υγειονομικό εξοπλισμό, μήκους άνω των 11 μέτρων.

 

Το ένα από τα έντεκα αυτά σκάφη είναι για τη Θάσο.

 

Το Υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι Λιμενικό Σώμα αναλαμβάνει καθημερινά σχεδόν τη διακομιδή ασθενών και η ενσωμάτωση αυτού του εξοπλισμού παίζει καθοριστικό ρόλο στο να σωθούν ζωές. 

 

Τα συγκεκριμένα σκάφη θα διατεθούν σε Θάσο, Ψαρά, Άγιο Ευστράτιο, Φούρνους, Κέα, Λειψούς, Κάσο, Βόρεια Εύβοια, Ζάκυνθο, Σφακιά και Ιεράπετρα.

 

«Η σημερινή υπογραφή της σύμβασης αποτελεί σημαντικό βήμα, αφενός μεν για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού αφετέρου δε για την ακόμα αποτελεσματικότερη προστασία της δημόσιας υγείας, που είναι σταθερά ένας από τους κεντρικούς στόχους του κράτους», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας.

 

Ο κ. Στυλιανίδης προσέθεσε ότι η ενίσχυση των υγειονομικών δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος θα συμβάλλει αποφασιστικά στο αίσθημα ασφάλειας και τελικά στην ίδια την ευημερία των πολιτών μας και ιδίως εκείνων που αποφασίζουν να διαμένουν και να παράγουν σε νησιωτικές ή απομακρυσμένες περιοχές.

 

Η σύμβαση, συνολικού ύψους 6.598.900 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους (Μέσο Χρηματοδοτικής Στήριξης για τη Διαχείριση των Συνόρων και την Πολιτική Θεωρήσεων-ΜΔΣΘ του Ταμείου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων 2021-2027) και προέκυψε ως απτό αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας και των συντονισμένων προσπαθειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ναυτιλίας τα σκάφη θα κατασκευαστούν από ειδικά ενισχυμένα συνθετικά υλικά. 

 

Η υπερκατασκευή θα διαθέτει ειδική καιροστεγή θύρα κατάλληλων διαστάσεων, ώστε να επιτρέπει την είσοδο ειδικού τροχήλατου φορείου μεταφοράς ασθενών έως και τον ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο ασθενών του σκάφους.

 

Η πρόωση των σκαφών επιτυγχάνεται από δύο κύριες έσω-έξω πετρελαιομηχανές (DIESEL) ναυτικού τύπου. 

 

Θα αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα άνω των 40 κόμβων ενώ η ακτίνα ενεργείας θα υπερβαίνει τα 300 ν. μίλια, με την οικονομική τους ταχύτητα σε κατάσταση πλήρους φόρτου. Επίσης, θα διατηρούν την πλήρη επιχειρησιακή τους ικανότητα κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

 

Δημοσιεύθηκε στις 10 June 2024 | 8:44 pm


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας