Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

«Η αλιεία ως κλειδί για τη βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών της ΑΜΘ»

γράφει ο

Αντώνης Φραντζής*

 

Η αλιεία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς για τις παράκτιες κοινότητες σε όλο τον κόσμο. 

 

Οι παράκτιες κοινότητες εξαρτώνται από την αλιεία για την οικονομική τους ευημερία, την επισιτιστική ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή.

 

Στο άρθρο αυτό, θα αναλύσουμε τη σημασία της αλιείας για τις παράκτιες κοινότητες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

 

Η αλιεία είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για πολλές παράκτιες κοινότητες. Από τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις μέχρι τις μεγαλύτερες αλιευτικές βιομηχανίες, η αλιεία παρέχει θέσεις εργασίας και ενισχύει την τοπική οικονομία. 

 

Οι αλιείς, οι επεξεργαστές ψαριών και οι έμποροι αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης αλυσίδας αξίας που συμβάλλει στη δημιουργία πλούτου και ευκαιριών στις παράκτιες περιοχές.

 

Η αλιεία είναι ζωτικής σημασίας για την επισιτιστική ασφάλεια των παράκτιων κοινοτήτων. Τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν βασική πηγή πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών για εκατομμύρια ανθρώπους. 

 

Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, η αλιεία είναι συχνά η μόνη διαθέσιμη πηγή θρεπτικών τροφίμων για τις τοπικές κοινότητες. 

 

Η διατήρηση βιώσιμων αλιευτικών πρακτικών είναι κρίσιμη για να διασφαλιστεί η συνεχής παροχή αυτών των πόρων.

 

Η αλιεία έχει βαθιές ρίζες στην κουλτούρα και την κοινωνική δομή πολλών παράκτιων κοινοτήτων. Οι παραδόσεις, οι τελετές και οι τρόποι ζωής συνδέονται συχνά με την αλιεία και τους θαλάσσιους πόρους. 

 

Η αλιευτική κληρονομιά μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, ενισχύοντας την ταυτότητα και την κοινωνική συνοχή των κοινοτήτων αυτών.

 

Παρά τη σημασία της, η αλιεία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις που απειλούν τη βιωσιμότητά της.

 

Η υπεραλίευση, η καταστροφή των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, η κλιματική αλλαγή και η παράνομη αλιεία είναι μερικές από τις μεγαλύτερες απειλές. 

 

Η υπεραλίευση μειώνει τους πληθυσμούς των ψαριών και απειλεί τη βιοποικιλότητα, ενώ οι επιβλαβείς πρακτικές αλιείας και η ρύπανση καταστρέφουν τους θαλάσσιους βιότοπους.

 

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει αρνητικά τα θαλάσσια οικοσυστήματα, μεταβάλλοντας τις συνθήκες που είναι απαραίτητες για την επιβίωση των ψαριών. 

 

Οι παράκτιες κοινότητες είναι συχνά πιο ευάλωτες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καθώς εξαρτώνται άμεσα από τους θαλάσσιους πόρους για την επιβίωσή τους. 

 

Επίσης, η παράνομη, μη καταγεγραμμένη και μη ελεγχόμενη αλιεία υπονομεύει τις προσπάθειες διαχείρισης των ιχθυαποθεμάτων και απειλεί τη βιωσιμότητα της αλιείας.

 

Η βιώσιμη αλιεία αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση της οικονομικής, επισιτιστικής και κοινωνικής σταθερότητας των παράκτιων κοινοτήτων. 

 

Με την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών και την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι θαλάσσιοι πόροι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις κοινότητες αυτές για τις επόμενες γενιές.

 

*Ο Αντώνης Φραντζής είναι σύμβουλος της περιφέρειας ΑΜΘ σε θέματα αλιείας

 

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 10:46 pm


Το Δημοτικό σχολείο Φιλίππων κατέκτησε τη 2η θέση σε όλη την Ευρώπη σε πρόγραμμα της eesa NASA

Στο πρόγραμμα Mission X “Train like an astronaut” της eesa NASA, συμμετείχε το Δημοτικό σχολείο Φιλίππων, και κατέκτησε την 2η θέση στην Ευρώπη και 2η θέση πανελλαδικά, με τις δράσεις που έκανε.

 

Σχετική ανακοίνωση του σχολείου αναφέρει τα εξής:

“Με χαρά σας ανακοινώνουμε πως το Δημοτικό Φιλίππων κατέκτησε την 2η θέση στην Ευρώπη και 2η θέση Πανελλαδικά  αφού υλοποίησε στο Mission X “Train like an astronaut” της eesa NASA 35.799 δράσεις σε όλη την διάρκεια της σχολικής χρονιάς

 

Η υλοποίηση των δράσεων έγιναν σε όλες τις τάξεις της σχολικής μονάδας από τους εκπαιδευτικούς Καραγιάννη Αναστασία(ΠΕ86) Διευθύντρια  και Τουτουντζή Δέσποινα(ΠΕ70)

 

Ευχαριστούμε την eesa NASA για τα καινοτόμα προγράμματα που μας δίνει την δυνατότητα να υλοποιούμε και τους δραστήριους μαθητές μας που όλη αυτήν την χρονιά ήταν άψογοι στα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 10:07 pm


Ηλιόπουλος: Προσφυγή για τη στήλη που γράφει «Αντίσταση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών» στο διοικητήριο Δράμας

Η παράταξη του Στέργιου Ηλιόπουλου, “Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία”, είχε τονίσει στις 30 Μαΐου πως η διοίκηση της περιφέρειας ΑΜΘ, έκανε δεκτό το αίτημα του σωματείου «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ» για την τοποθέτηση μιας στήλης στον προαύλιο χώρο του Διοικητηρίου Δράμας, η οποία στη μία πλευρά της θα φέρει το σύμβολο της Βεργίνας και τη φράση «Αντίσταση και αγώνας κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών».

 

Η παράταξη ζήτησε να ακυρωθεί η απόφαση αυτή, και πλέον στις 12 Ιουνίου ο Στέργιος Ηλιόπουλος κάνει προσφυγή για την αφαίρεση της στήλης αυτής από το διοικητήριο. Δείτε τι είχε αναφέρει αρχικά η παράταξη ΕΔΩ.

 

Αναλυτικά η προσφυγή του κ. Ηλιόπουλου αναφέρει τα εξής:

“Με την παρούσα προσφεύγουμε κατά της υπ. αριθ. 448/2024 απόφασης της Περιφερειακής Επιτροπής με θέμα πρόταση δωρεάς αναθηματικής στήλης από το Σωματείο «Επιτροπή Ελληνισμού» προς την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. – Π.Ε. Δράμας. , ως πολίτης, δημότης και περιφερειακός σύμβουλος στην ΑΜΘ που έχει έννομο συμφέρον, αφού από την εφαρμογή της προσβαλλόμενης απόφασης, ως πολίτες που σεβόμαστε τη διμερή Συμφωνία των Πρεσπών, κυρωθείσα με τις διατάξεις του ν. 4588/2019 (Α’ 9), «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών», κινδυνεύουμε να στοχοποιηθούμε , να δεχθούμε εχθρότητα ή να εμπλακούμε ακούσια σε δημόσιες ή ιδιωτικές εχθροπραξίες, καθ όλα αντίθετες πράξεις απ όσα ορίζουν η Διεθνής Συμφωνία των Πρεσπών και οι διατάξεις του ν. 4588/2019 (Α ́9).

 

Επειδή η Συμφωνία των Πρεσπών είναι νομικά δεσμευτική και για τις δυο Χώρες σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, παραμένει σε ισχύ επ αόριστο και κυρώθηκε από το ν. 4588/2019 (Α ́9) του

Ελληνικού Κράτους, Επειδή με τις διατάξεις του άρθρου 6 του κυρωτικού νόμου 4588/2019 (Α ́9) προβλέπεται ότι: 

 

«1. Με στόχο την ενίσχυση των φιλικών διμερών σχέσεων κάθε Μέρος θα λάβει αμέσως αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να απαγορεύσει εχθρικές δραστηριότητες, ενέργειες ή προπαγάνδα από κρατικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες αμέσως ή εμμέσως ελεγχόμενες από το κράτος και για την πρόληψη δραστηριοτήτων που πιθανόν να υποδαυλίζουν το σωβινισμό, την εχθρότητα, τον αλυτρωτισμό και τον αναθεωρητισμό εναντίον του άλλου Μέρους. 

 

Εάν συμβούν τέτοιου είδους δραστηριότητες, τα Μέρη θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

 

2. Έκαστο Μέρος θα λάβει αμελλητί αποτελεσματικά μέτρα για να αποθαρρύνει και να

αποτρέπει οποιεσδήποτε πράξεις από ιδιωτικές οντότητες που πιθανόν υποδαυλίζουν την βία, το μίσος ή την εχθρότητα εναντίον του άλλου μέρους. Εάν μια ιδιωτική οντότητα στο έδαφος ενός Μέρους εμπλακεί σε τέτοιου είδους δραστηριότητες εν αγνοία του εν λόγω Μέρους, αυτό το Μέρος, μόλις λάβει γνώση αυτών των ενεργειών, θα λάβει αμελλητί όλα τα απαραίτητα μέτρα που του παρέχει ο νόμος.

 

3. Έκαστο Μέρος θα αποτρέπει και θα αποθαρρύνει ενέργειες, περιλαμβανομένων των προπαγανδιστικών, από ιδιωτικές οντότητες που πιθανόν υποδαυλίζουν το σωβινισμό, την εχθρότητα, τον αλυτρωτισμό και τον αναθεωρητισμό σε βάρος του άλλου Μέρους.»

 

Επειδή η προσβαλλόμενη απόφαση εγκρίνει και προτρέπει πράξη κατασκευής, τοποθέτησης σε δημόσιο χώρο και έκθεσής του σε δημόσια θέα μιας αναθηματικής στήλης που στη μία πλευρά θα φέρει τη φράση «Αντίσταση και αγώνας κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών», από φορέα και ιδιωτικές οντότητες, που αφορά στην ανατροπή της διμερούς διεθνούς Συμφωνίας των Πρεσπών, που κυρώθηκε από το ν. 4588/2019 (Α ́2019), παραβιάζοντας η προσβαλλόμενη απόφαση ευθέως διατάξεις της Διεθνούς Συμφωνίας των Πρεσπών και τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4588/2019,

 

Επειδή η Συμφωνία των Πρεσπών , όπως κυρώθηκε με τι διατάξεις του ν. 4588/2019 (Α ́9), είναι νομικά δεσμευτική για τις δυο Χώρες και από άποψη Διεθνούς Δικαίου και παραμένει σε ισχύ επ αόριστον,

 

Επειδή με την προσβαλλόμενη απόφαση ασκείται ευθέως ενέργεια και πράξη που προσβάλλει Διεθνή Συμφωνία, θίγει νόμο του Ελληνικού Κράτους, ασκεί επιρροή στην εξωτερική πολιτική της Χώρας μας και ενεργεί διαφορετικά από την συντεταγμένη Πολιτεία,

 

Ελπίζοντας ότι η προσβαλλόμενη απόφαση λήφθηκε από τους συναδέλφους περιφερειακούς συμβούλους, μέλη της οικείας επιτροπής, χωρίς δόλο να θίξουν την αυτοδιοίκηση , την Περιφέρεια ΑΜΘ ως θεσμό του Κράτους.

 

ΖΗΤΟΥΜΕ Την άμεση ακύρωση της υπ. αριθ. 448/2024 απόφασης της Περιφερειακής Επιτροπής ,για τους ανωτέρω λόγους.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 9:21 pm


Λίμνη Δοϊράνη: Εκ διαμέτρου αντίθετες οι εικόνες στις δύο πλευρές των συνόρων

Εικόνες εκ διαμέτρου αντίθετες κατέγραψε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Τίμος Φακαλής στις δύο πλευρές των συνόρων όπου απλώνεται η λίμνη Δοϊράνη.

 

Στη Βόρεια Μακεδονία, η περιοχή σφύζει από ζωή και τουρισμό, στην ελληνική πλευρά η εγκατάλειψη προκαλεί θλίψη και προβληματισμό.

 

Μεσημέρι Σαββάτου και οι τουρίστες απολαμβάνουν ανάσες δροσιάς στη λίμνη Δοϊράνη της Βόρειας Μακεδονίας. Την ίδια ώρα, εικόνες εγκατάλειψης και απελπισίας στην ελληνική πλευρά της ίδιας λίμνης, που αποτελεί φυσικό σύνορο των δύο χωρών. Η λίμνη στερεύει. Η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει και η ακτή έχει σκεπαστεί από καλαμιές.

 

Στις παραλίμνιες ταβέρνες της Δοϊράνης στη Βόρεια Μακεδονία δεν πέφτει… καρφίτσα. Οι επισκέπτες απολαμβάνουν ολόφρεσκα ψάρια της λίμνης, ακούγοντας ζωντανή παραδοσιακή βαλκανική μουσική.

 

Στην ελληνική πλευρά, πέντε μόλις χιλιόμετρα από το χωριό της Βόρειας Μακεδονίας, που σφύζει από ζωή, έχουν μπει λουκέτα σχεδόν σε όλα τα καταστήματα.

 

Παρά τις προσπάθειες, που έχουν γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια, η τουριστική αξιοποίηση του παραλίμνιου μετώπου της Δοϊράνης προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική για τουρίστες και επισκέπτες δεν έχει προχωρήσει.

 

πηγή: ertnews.gr

 

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 8:48 pm


Η ανάρτηση Τούρκου για το φαγητό στην Καβάλα και τα τεράστια προβλήματα από τον πληθωρισμό στη γείτονα

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία ανεβαίνει, και οι τιμές των προϊόντων επίσης. Πολλοί Τούρκοι οι οποίοι κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, κάνουν ποστ στα social media, και παρουσιάζουν όταν αγοράζουν κάτι από την Ελλάδα, την αντίστοιχη τιμή του προϊόντος στην Τουρκία, για να τονίσουν την ακρίβεια που υπάρχει στη χώρα τους.

 

Ένας τουρίστας παρουσίασε και μία απόδειξη από ένα μαγαζί στην Καβάλα όπου πλήρωσε 60 ευρώ, με έναν άλλο να του δείχνει αντίστοιχο τραπέζι από την Τουρκία, για το οποίο πλήρωσε γύρω στα 90 ευρώ.

 

Αντίστοιχα άλλοι Τούρκοι τουρίστες που βρέθηκαν στη Χίο, αναφέρουν πως μαγαζί τους χρέωσε 27 ευρώ για ένα φιξ μενού δύο ατόμων με ψάρι τηγανητό, γαρίδες, φέτα, σαλάτα και ένα μπουκαλάκι ούζο, την ώρα που στην απέναντι όχθη του Αιγαίου θα πλήρωναν 3.500 με 4.000 λίρες.

 

Οι Τούρκοι τουρίστες τονίζουν πως το φαγητό που καταναλώνουν στην Ελλάδα, στην πατρίδα τους κοστολογείται τρεις, τέσσερις και πέντε φορές πιο ακριβά.

 

Το lifo.gr και ο Πέτρος Κράνιας κάνοντας ένα αφιέρωμα για το θέμα, αναφέρουν πως η βίζα εξπρές έχει δώσει στους Τούρκους πολίτες ταχεία πρόσβαση στα Δωδεκάνησα. Και φυσικά, ο ήλιος, η θάλασσα και το ελληνικό καλοκαίρι, είναι κάτι που περνάει σε δεύτερη μοίρα, καθώς οι Τούρκοι τουρίστες έχουν προς το παρόν τρελαθεί με την ποιότητα του φαγητού και φυσικά τη σχέση ποιότητας τιμής σε σύγκριση με την πατρίδα τους.

 

Όταν ανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, είχε δηλώσει ότι πρέπει να ειπωθεί η αλήθεια για τον πληθωρισμό. Προ μερικών εβδομάδων βρέθηκε αντιμέτωπος με σύσσωμες αντιδράσεις, καθώς ενώ δινόταν η εντύπωση ότι ο πληθωρισμός έπεφτε, ο Μεχμέτ Σιμσέκ ανακοίνωσε πληθωρισμό Μαΐου στο 75,5%, όταν τον Απρίλιο είχε ανακοινωθεί κάτω από 70%. 

 

Ανεξάρτητοι οικονομολόγοι που μελετούν το πληθωρισμό και τον υπολογίζουν με βάσει τις παραμέτρους που παρακολουθούνται σε όλο τον δυτικό κόσμο (η τουρκική στατιστική υπηρεσία αγνοεί μερικές παραμέτρους για να βγαίνει ο πληθωρισμός χαμηλότερα) ανακοίνωσαν πληθωρισμό στο 120%.

 

Αυτό εξηγείται λοιπόν στα βίντεο που μοιράζονται οι Τούρκοι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, οι οποίοι λένε ότι για παρόμοιο μενού θα πλήρωναν στην Τουρκία, τρεις και τέσσερις και πέντε φορές πάνω.

 

Οι τιμές σε τουριστικά θέρετρα σε Ελλάδα και Τουρκία

 

Η τουρκική λαϊκιστική εφημερίδα Sözcü έκανε ρεπορτάζ και παρουσιάζει τα οικονομικά στοιχεία από διάφορα πράγματα που μπορεί να αγοράσουν οι τουρίστες σε θέρετρα στις δύο πλευρές του Αιγαίου, με την Ελλάδα να κερδίζει κατά κράτος τα τουρκικά θέρετρα τα οποία χαρακτηρίζονται απλησίαστα.

 

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα:

  • Ένας ελληνικός καφές έχει στη χώρα μας δύο ευρώ, δηλαδή περί τις 70 τουρκικές λίρες. Την ίδια ώρα, απέναντι, ο τουρκικός καφές στο κλασικό το φλιτζανάκι πωλείται για 100 λίρες.
  • Ένα σουβλάκι, το πληρώνουν οι τουρίστες 4 ευρώ, δηλαδή 140 λίρες στην Ελλάδα, ενώ στην Τουρκία, ο τουρίστα δίνει για παρόμοιο φαγητό 600 λίρες!
  • Ένα πιάτο με θαλασσινά κοστίζει στην Ελλάδα 10 ευρώ, δηλαδή περί τις 350 λίρες, ενώ σε κάποιο τουριστικό προορισμό στην Τουρκία, ένας τουρίστας θα πωληθεί να πληρώσει 1600 λίρες

 

Οι επιχειρήσεις στην Τουρκία χαρακτηρίζονται από τον ευκαιριακό τους χαρακτήρα, καθώς η πλειονότητα αυτών, με δεδομένο ότι ο τουρισμός είναι σε αριθμούς που επιτρέπει τέτοια συμπεριφορά, δεν ενδιαφέρονται δηλαδή αν ο τουρίστας θα επιστρέψει. 

 

Τα παράπονα των ντόπιων για τις μερίδες καλαμαράκια-κοροϊδία (οκτώ ροδέλες από μεγάλο καλαμάρι περί τα 9 ευρώ τον Μάιο του 2023) σε σύγκριση με τις γεμάτες μερίδες στα ελληνικά μαγαζιά έρχονται και «δένουν». Την ίδια ώρα, η τσέπη των ντόπιων «τρυπά» όλο και περισσότερο με τους φτωχούς να αυξάνονται σωρηδόν και τον πληθωρισμό να καθιστά απολαύσεις, όπως το φαγητό έξω, απλησίαστες.

 

Το όριο πείνας στην Τουρκία ξεπερνά τον κατώτατο μισθό κατά 3.000 λίρες

 

Το όριο πείνας στην Τουρκία τον Μάιο αυξήθηκε στις 19.926 τουρκικές λίρες (619 δολάρια) και υπερέβη τον κατώτατο μισθό κατά 2.924 λίρες (90 δολάρια) σύμφωνα με την έρευνα της συνομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων Birleşik Kamu-İş. 

 

Το όριο πείνας υποδηλώνει το μηνιαίο ποσό δαπανών για φαγητό που πρέπει να κάνει μια τετραμελής οικογένεια που ζει στην πρωτεύουσα Άγκυρα προκειμένου να έχει μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. 

 

Το όριο της φτώχειας, που υποδεικνύει τη συνολική ποσότητα τροφίμων και άλλων δαπανών που πρέπει να κάνει μια τετραμελής οικογένεια για να ζήσει χωρίς να αισθάνεται στέρηση, αυξήθηκε κατά 1.148 λίρες τον Μάιο σε 59.353 λίρες (1.782 δολάρια). 

 

Τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, το όριο της πείνας αυξήθηκε κατά 3.443 λίρες και το όριο της φτώχειας κατά 12.368 λίρες.

 

Σύμφωνα με τις τιμές που καταρτίστηκαν από τα πιο συχνά ψώνια σε σούπερ μάρκετ στην Άγκυρα, το ποσό που δαπανάται μηνιαίως σε κρέας, ψάρι και αυγά για μια ισορροπημένη διατροφή μειώθηκε κατά δύο λίρες τον Μάιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και αυξήθηκε κατά 2.541 λίρες ετησίως σε 5.995 λίρες. 

 

DİSK: 190.000 περισσότεροι Τούρκοι έγιναν φτωχότεροι πέρυσι

 

Περίπου 190.000 περισσότεροι άνθρωποι έχουν γίνει φτωχοί στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο και το ποσοστό φτώχειας έχει φτάσει στο 21,7%, σύμφωνα με την «Έκθεση εισοδηματικής ανισότητας και φτώχειας» που εκπονήθηκε από το Genel-İş Research Department Labor Research (EMAR) που συνδέεται με τη DİSK (Συνομοσπονδία των Προοδευτικών Συνδικάτων). 

 

Σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας (TÜİK), ο αριθμός των φτωχών αυξήθηκε από 18,03 εκατομμύρια το 2022 σε 18,22 εκατομμύρια το 2023. 

 

Η έκθεση σημειώνει ότι η εισοδηματική ανισότητα έχει βαθύνει και το ποσοστό εισοδηματικής ανισότητας στην Τουρκία (0,433) είναι αρκετά υψηλό σε σύγκριση με τον μέσο όρο των κρατών μελών της ΕΕ (0,366). 

 

Σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία έχει τον τρίτο χαμηλότερο κατώτατο μισθό στην Ευρώπη. Τα στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, Eurostat, για το 2023 δείχνουν ότι η Τουρκία, όπου το 15% των εργαζομένων κατατάσσονταν ως φτωχοί, έχει επίσης το υψηλότερο ποσοστό εργασιακής φτώχειας μεταξύ των χωρών της ΕΕ. 

 

Η έκθεση σημειώνει ότι ένας στους δύο ανθρώπους στην Τουρκία έχει χρέος, ενώ το ποσό των καταναλωτικών δανείων αυξήθηκε κατά 22% και η χρήση πιστωτικών καρτών κατά 59% σε ένα χρόνο.

 

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 8:06 pm


Eκλογές: Δεν μετρήθηκε το 15% των επιστολικών ψήφων

Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες του ΚΚΕ για την απώλεια μιας μεγάλης μάζας ψηφοδελτίων που εστάλησαν μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών.

 

Μια… επιστολική εικόνα διαμορφώνουν τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των ψήφων που εστάλησαν μέσω επιστολών. Αρχικά, η Ν.Δ. καταγράφει ποσοστά που παραπέμπουν στις εθνικές εκλογές του 2023. Κατά δεύτερον, η κατάταξη των κομμάτων είναι μερικώς διαφορετική συγκριτικά με την ευρύτερη εθνική. 

 

Παράλληλα, το άθροισμα των επιστολικών ψήφων που καταμετρήθηκαν υπέρ των κομμάτων έρχεται να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες του ΚΚΕ για την απώλεια μιας μεγάλης μάζας ψηφοδελτίων που εστάλησαν μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών.

 

Ειδικότερα, η Ν.Δ. καταγράφει σαφή υπεροχή με ποσοστό 41,47%, συγκεντρώνοντας 62.120 ψήφους. Επεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,40% και 21.562 ψήφους και στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ με 10% και 14.978 ψήφους. 

 

Στις επόμενες τρεις διαδοχικές θέσεις ακολουθούν τρία αριστερά πολιτικά κόμματα: το ΚΚΕ με 7,39% και 11.071 ψήφους, το ΜέΡΑ25 με 5,01% και 7.506 ψήφους (το οποίο να σημειωθεί ότι αναδείχθηκε τρίτη δύναμη στην εκλογική περιφέρεια εξωτερικού) και η Νέα Αριστερά με 3,72% και 5.572 ψήφους (αναλυτικότερα αποτελέσματα στον πίνακα).

 

Επιστολικές ψήφους έλαβαν και τα 31 κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές. 

 

Ο συνολικός αριθμός των υπέρ τους ψήφων (εξαιρουμένων άκυρων και λευκών) αθροίζεται στις 149.787 ψήφους. Ο συνολικός αριθμός επιστολικών ψήφων που παρέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών αθροίζεται στις 178.601. 

 

Υπενθυμίζεται ότι έχουν καταγραφεί πληροφορίες (που είναι σε γνώση του υπουργείου Εσωτερικών) για απόρριψη μεγάλου όγκου επιστολικών ψήφων που εστάλησαν εμπρόθεσμα. Βασική αιτία αποτελεί η απουσία στοιχείων ταυτοπροσωπίας, δηλαδή παράλειψη από πλευράς του εκλογέα να επισυνάψει την απαιτούμενη υπεύθυνη δήλωση ή να κάνει ηλεκτρονική ταυτοποίηση. Ετερη αιτία, η ύπαρξη φθορών στους φακέλους.

 

Σε σχετικές καταγγελίες προέβη το ΚΚΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν μερίμνησαν για την έγκαιρη ενημέρωση των αποστολέων, στερώντας τους έτσι τη δυνατότητα να ψηφίσουν με φυσική παρουσία την Κυριακή, όπως είχαν δικαίωμα.

 

Όσον αφορά το μέγεθος των επιστολικών ψήφων που απορρίφθηκαν για τους προαναφερόμενους λόγους, μέσω του «Ριζοσπάστη» το ΚΚΕ τις υπολογίζει σε περίπου 27.000 – μια μάζα που αντιστοιχεί στο 15% των επιστολικών ψήφων που παρέλαβε η κυβέρνηση από την ελληνική επικράτεια και το εξωτερικό. 

 

Το δημοσίευμα μιλά για «περίτρανη επιβεβαίωση» των ενστάσεων που είχε διατυπώσει το ΚΚΕ για την επιστολική ψήφο, καθώς και για μια «διάτρητη διαδικασία, όπως πιστοποιούσε η διεθνής εμπειρία από χώρες που είχε εφαρμοστεί και όπως τελικά αποδείχθηκε και στην περίπτωση της Ελλάδας».

 

πηγή: efsyn.gr

 

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 7:30 pm


Παληό Καβάλας: Σοβαρό τροχαίο με μετωπική σύγκρουση οχημάτων

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στο Παληό Καβάλας το απόγευμα της Τετάρτης (12/06).

 

Τα δύο αυτοκίνητα κινούνταν σε αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκαν μετωπικά. Ο δρόμος έκλεισε στο σημείο. Μεγάλες ήταν οι υλικές ζημιές, ενώ στο σημείο βρέθηκε και ασθενοφόρο.

 

Τέσσερις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, χωρίς να έχει κάποιος κάτι σοβαρό.

 

φωτογραφία αρχείου

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 6:52 pm


Βύρωνας Καβάλας: Ανανέωσε ο Καρίπογλου, έφυγε ο Μπερούκας

Ο Βύρωνας Καβάλας συνεχίζει τον σχεδιασμό του για τη νέα σεζόν στην Α’ ΕΠΣΚ.

 

Ο Ανέστης Καρίπογλου θα συνεχίσει στον σύλλογο για 6η σεζόν. Αντίθετα από την ομάδα αποχώρησε ο Γιώργος Μπερούκας.

 

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 6:29 pm


Ελληνικές παραλίες: Το απόλυτο εργαλείο για ασφαλή κολύμβηση από το meteo.gr

Είστε έτοιμοι να εξερευνήσετε τις μαγευτικές παραλίες της Ελλάδας; Όμορφα τοπία, γαλάζιες θάλασσες και αξέχαστες εμπειρίες σας περιμένουν σε κάθε γωνιά της χώρας.

 

Ωστόσο, για να απολαύσετε μια ασφαλή και απροβλημάτιστη κολύμβηση, απαιτείται καλή προετοιμασία και γνώση των καιρικών συνθηκών. Σε αυτό το άρθρο, σας παρουσιάζουμε το απόλυτο εργαλείο από το meteo.gr για την ασφαλή κολύμβηση και την απόλαυση στις ελληνικές παραλίες.

 

Προγνώσεις Καιρού για 730 Παραλίες

 

Με προγνώσεις καιρού για 730 παραλίες και χάρτες περιοχών, το εργαλείο αυτό προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία που θα κάνει τις εξορμήσεις σας αξέχαστες. Οι προγνώσεις είναι διάρκειας 6 ημερών και ανανεώνονται κάθε τρεις ώρες, προσφέροντας ακριβή δεδομένα για την παραλία που σας ενδιαφέρει.

 

Οφέλη από τη Χρήση του Εργαλείου

 

Προγραμματίστε με ασφάλεια τις εξορμήσεις σας στις παραλίες.

 

Επιλέξτε την κατάλληλη παραλία βάσει των καιρικών συνθηκών.

 

Αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις λόγω απρόβλεπτων καιρικών μεταβολών. Κρίσιμες Πληροφορίες για Κάθε Παραλία

 

Σε κάθε παραλία, παρέχονται σημαντικές πληροφορίες όπως:

  • Τύπος της παραλίας (αμμώδης, βραχώδης, κ.λπ.)
  • Βάθος νερού
  • Ευκολία πρόσβασης
  • Πρόσβαση για ΑΜΕΑ
  • Χάρτης της περιοχής

 

Καταλληλότητα για Κολύμβηση

 

Η καταλληλότητα για κολύμβηση διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες:

  • Ιδανικές συνθήκες για κολύμβηση (πράσινο εικονίδιο): Οι άνεμοι είναι ήπιοι και τα κύματα μικρά, προσφέροντας άνετη και ασφαλή κολύμβηση.
  • Κολύμβηση με μικροπροβλήματα (πορτοκαλί εικονίδιο): Υπάρχει ελαφρύς άνεμος και μικρά κύματα που μπορεί να δυσκολέψουν την κολύμβηση σε ορισμένες περιπτώσεις.
  • Προβληματική κολύμβηση (κόκκινο εικονίδιο): Οι άνεμοι είναι ισχυροί και τα κύματα έντονα, καθιστώντας την κολύμβηση επικίνδυνη.

 

Η κατηγοριοποίηση αυτή βασίζεται κυρίως στην ένταση του ανέμου και στον προσανατολισμό της παραλίας ως προς τη διεύθυνση του ανέμου.

 

Συμβουλές για Ασφαλή Κολύμβηση

 

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι, παρά την ακριβεία των προγνώσεων, ενδέχεται να υπάρξουν αποκλίσεις. Οι λουόμενοι πρέπει πάντα να λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στην παραλία, καθώς και τις οδηγίες των τοπικών υπευθύνων και των ναυαγοσωστών στις οργανωμένες παραλίες. 

 

Επιπλέον, πέρα από τον άνεμο και τα κύματα, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι υπόλοιπες καιρικές συνθήκες, όπως βροχοπτώσεις ή καταιγίδες, που μπορεί να επηρεάσουν την ασφάλεια και την απόλαυση της κολύμβησης.

 

Ανακαλύψτε τον οδηγό για τις καλύτερες ελληνικές παραλίες και απολαύστε ασφαλείς και αξέχαστες εξορμήσεις στη θάλασσα.

 

Εξερευνήστε το χάρτη εδώ >> meteo.gr.

 

Πηγή: dromologia-kavalas-thasou.blogspot.com

 

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 5:57 pm


Πανιώνιος Ν. Ξεριά: Ανανέωση συνεργασίας με 13 ποδοσφαιριστές

Ο Πανιώνιος Νέου Ξεριά συνεχίζει τον σχεδιασμό του για τη νέα σεζόν, και τις τελευταίες τρεις ημέρες προχώρησε σε ντεμαράζ ανανεώσεων με ποδοσφαιριστές.

 

Η ομάδα ανανέωσε τη συνεργασία της με τους Τάσο Στούπο, Άρη Λώλη, Γιώργο Λάσπατζη, Βασίλη Τοπαλίδη, Άγγελο Ραντάνι, Παναγιώτη Φουφουδακη, Γιώργο Κυζάκη, Παναγιώτη Βαρνιτζιώτη, Χρήστο Ξανθόπουλο, Κώστα Μοσχόπουλο, Σωτήρη Παξεβανίδη, Πασχάλη Πρέγκα και Νίκο Φιλιππίδη.

 

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 5:22 pm


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας