Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Συνάντηση της διοίκησης του Επιμελητηρίου Καβάλας με το Σωματείο επαγγελματικών σκαφών αναψυχής

Μέλη του Επιμελητηρίου Καβάλας είχαν συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους του Σωματείου επαγγελματικών σκαφών αναψυχής χωρίς πλήρωμα, την Παρασκευή 31 Μαΐου.

 

Συζητήθηκαν θέματα όπως οι πρόσφατες αυξήσεις στην τιμολόγηση των διερχόμενων σκαφών δια θαλάσσης, η έλλειψη μόνιμων θέσεων στα επαγγελματικά σκάφη και η ανάγκη διαφορετικής αντιμετώπισης των επαγγελματικών σκαφών, τα οποία αναφέρθηκε πως πρέπει να ανήκουν σε διαφορετικό τιμολογιακό καθεστώς σε σχέση με τα διερχόμενα.

 

Σχετική ανακοίνωση του Επιμελητηρίου αναφέρει τα εξής:

Το Επιμελητήριο Καβάλας μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Enterprise Europe Network Hellas (EEN), σας ενημερώνει αναφορικά με την συνάντηση εργασίας της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Καβάλας με τους εκπροσώπους του Σωματείου Επαγγελματικών Σκαφών Αναψυχής χωρίς πλήρωμα, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Μαΐου στα γραφεία του Επιμελητηρίου Καβάλας.

 

Στον γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε, το παρών έδωσαν οι εκπρόσωποι του σωματείου κα. Δανάη Γιαννακοπούλου και κ. Χριστόφορος Γκριντζελάκης, ενώ από την Διοίκηση του Επιμελητηρίου συμμετείχαν  Πρόεδρος, κ. Μάρκος Δέμπας, ο Υπεύθυνος του Τμήματος ΓΕΜΗ & Υπηρεσίας Μίας Στάσης, κ. Γιάννης Κούτρας, καθώς και ο Υπεύθυνος Επιχειρηματικής Πληροφόρησης, κ. Λευτέρης Κουκουτίνης. Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε η προώθηση της συνεργασίας των δύο φορέων με στόχο την βελτίωση των υποδομών της περιοχής και την ενίσχυση του τουρισμού, ενώ τα ζητήματα που αναπτύχθηκαν ήταν:

 

  • 1. Οι πρόσφατες αυξήσεις στην τιμολόγηση των διερχόμενων σκαφών δια θαλάσσης
  • 2. Η έλλειψη μονίμων θέσεων στα επαγγελματικά σκάφη, καθώς και η απουσία ειδικού τιμοκαταλόγου
  • 3. Το φαινόμενο των αλλοδαπών σκαφών, τα οποία αν και εκτελούν τουριστικές διαδρομές, στερούνται των απαραίτητων αδειών
  • 4. Η ανάγκη διαφορετικής αντιμετώπισης των επαγγελματικών σκαφών, τα οποία θα πρέπει να τελούν σε διαφορετικό τιμολογιακό καθεστώς σε σχέση με τα διερχόμενα.”

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 10:53 pm


Περιφερειακά μπαράζ: Ο Άρης Πηγών με νίκη ανεβαίνει στη Γ’ Εθνική - Πρόγραμμα

Η 7η και τελευταία αγωνιστική των Περιφερειακών μπαράζ για την άνοδο στη Γ’ Εθνική, θα διεξαχθεί την Κυριακή (02/06) στις 17:00 το απόγευμα.

 

Ο Άρης Πηγών θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας τη Δόξα Νέου Σιδηροχωρίου, και αν κερδίσει θα προβιβαστεί στη Γ’ Εθνική, ότι και αν γίνει στα άλλα παιχνίδια.

 

7η αγωνιστική - Πρόγραμμα

Δόξα Ν. Σιδηροχωρίου - Άρης Πηγών

Παύλος Μελάς Κουτσού - ΑΕ Ευόσμου

ΠΑΟΠ Ν. Αμισού - Π.Ο. Αλεξανδρούπολης

Ρεπό: Ηρακλής Αμμουδιάς

 

 

Βαθμολογία

Π.Ο. Αλεξανδρούπολης 12* (11-7)

Ηρακλής Αμμουδιάς 11 (11-8)

ΑΕ Ευόσμου 10* (7-4)

Άρης Πηγών 9* (9-4)

ΠΑΟΠ Ν. Αμισού 5* (8-6)

Δόξα Ν. Σιδηροχωρίου 4* (6-7)

Παύλος Μελάς Κουτσού 0* (1-15)

*έχουν κάνει ρεπό

 

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 10:06 pm


Φάμελλος: “Δεν γίνεται η Καβάλα και η ΑΜΘ να μην έχουν σιδηροδρομική σύνδεση - Στόχος μία καλύτερη Ευρώπη” (βίντεο)

Περιοδεία στην Καβάλα έκανε την Παρασκευή (31/05), ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

 

Το απόγευμα της Παρασκευής έδωσε ομιλία σε πολιτική εκδήλωση στο εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ, στην παραλία της Καβάλας.

 

Ο κ. Φάμελλος άρχισε την ομιλία του τονίζοντας πως ενώ η Ευρώπη κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη για περιορισμό των δημοκρατικών λειτουργιών και θεσμών, ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει περισσότερη δημοκρατία και εκλογή των υποψήφιων ευρωβουλευτών από τη βάση. Στόχος των εκλογών τόνισε πως είναι μία καλύτερη Ευρώπη.

 

Για την Καβάλα και την Ανατολική Μακεδονία τόνισε ότι δεν υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση στην περιφέρεια ΑΜΘ, κάτι που δεν μπορεί να συμβαίνει σε μία περιφέρεια ευρωπαϊκού κράτους.

 

Δείτε την ομιλία

 

Στη συνέχεια ανέφερε πως μίλησε με ανθρώπους της ΔΕΥΑ Καβάλας, και υπογράμμισε την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ενώ με τους επαγγελματίες που μίλησε από Εμπορικό σύλλογο και Επιμελητήριο, ανέφερε πως του εξέφρασαν τους προβληματισμούς του για το φορολογικό.

 

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι η πολιτική του κ. Μητσοτάκη δεν είναι ευρωπαϊκή, ενώ έκανε κάλεσμα στους ψηφοφόρους να έρθουν στις κάλπες.

 

Εκτός από τον κ. Φάμελλο, μίλησαν και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής από την Ξάνθη, Γρηγόρης Στογιαννίδης, και ο βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

 

 

Νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Φάμελλος έκανε περιοδεία στο κέντρο της Χρυσούπολης, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε στην αγορά της Καβάλας.

 

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε συναντήσεις με τη διοίκηση του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου, τον ΟΕΒΕ και τον Εμπορικό Σύλλογο.

 

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 9:34 pm


Δήμος Παγγαίου: Λευκή Νύχτα & Food Track Festival στην Ελευθερούπολη

Την Πέμπτη 1 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις για την Λευκή Νύχτα στην Ελευθερούπολη του Δήμου Παγγαίου.

 

Οι λεπτομέρειες της διοργάνωσης συζητήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής 31 Μαΐου στο δημαρχείο Παγγαίου.

 

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Αθλητισμού Χρήστος Μποσμπότης, ο πρόεδρος και μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Ελευθερούπολης.

 

 

Πέμπτη, 1 Αυγούστου - Λευκή Νύχτα

 

Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

 

 

21-22-23 Ιουνίου - Food Track Festival

 

Στην ίδια σύσκεψη συζητήθηκαν και οι λεπτομέρειες της διοργάνωσης του τριήμερου Food Track Festival που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά στην Ελευθερούπολη.

 

Σάββατο 22 Ιουνίου συναυλία με τους «Onirama».

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 9:14 pm


Έκθεση μνήμης της Ανατολής μέσα από αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές στο μουσείο Μωχάμετ Άλι

Μια μοναδική συλλογή αυθεντικών υφασμάτων και φορεσιών του 18ου, του 19ου και του 20ου αιώνα του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών στη Νέα Καρβάλη, εκτίθενται στο μουσείο Μωχάμετ Αλί, στην συνοικία της Παναγίας, στην παλιά πόλη της Καβάλας, αναδεικνύοντας ένα σχεδόν μυστηριακό κόσμο της «καθ' ημάς» Ανατολής.

 

Η έκθεση με τίτλο «Αποχωρισμός», την οποία επιμελήθηκε ο αρχαιολόγος Μιχάλης Λυχούνας, οδηγεί τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι στην Οθωμανική Καππαδοκία ακριβώς πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών. Παρουσιάζει ένα κάλεσμα σε γάμο, ένα τελευταίο συναπάντημα μεταξύ των κατοίκων της Καππαδοκίας -χριστιανών, μουσουλμάνων, εβραίων, Αρμένιων, κρατικών υπαλλήλων, διπλωματών προερχόμενων από ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την Ανατολή, που όμως όλοι έφεραν τη μόδα από τα αστικά κέντρα της εποχής.

 

Όπως τόνισε στη διάρκεια των εγκαινίων ο πρόεδρος του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών, Καπλάνης Ιωσηφίδης, «η έκθεση προσπαθεί να ενώσει, να ξανασμίξει αυτούς που έφυγαν με αυτούς που έμειναν».

 

Ο κ. Ιωσηφίδης είναι ο άνθρωπος που εδώ και πολλές δεκαετίες κατάφερε με κόπο και προσπάθεια να συγκεντρώσει πολύτιμα ενθύμια, κειμήλια, φορεσιές και μνήμες των κατοίκων από τις αλησμόνητες πατρίδες του Καππαδοκικού Ελληνισμού.

 

Ο ξεριζωμός των χριστιανών και των μουσουλμάνων

 

«Μια λέξη μόνη της», τόνισε ο κ. Λυχούνας στην έναρξη των εγκαινίων, «μπορεί να περιγράψει, ακόμη και έπειτα από 100 χρόνια, το δράμα της μεγάλης εξόδου: χωρισμός - Ayrılık. Αποχωρισμός από την προγονική γη, το σπίτι και τα υπάρχοντα, τους γείτονες και φίλους. Η ρητή απόφαση έφερε τον ξεριζωμό των χριστιανών από την Ανατολία - Καππαδοκία, και των μουσουλμάνων από την Ελλάδα».

 

Έναν αιώνα μετά τη μεγάλη έξοδο του 1924 και την αναγκαστική ανταλλαγή των πληθυσμών ο επώδυνος χωρισμός έρχεται ξανά στη μνήμη μέσα από τις υψηλής αισθητικής φορεσιές που εκτίθενται σε όλα τα εντυπωσιακά δωμάτια του άλλοτε αρχοντικού του Μωχάμετ Αλί, που σήμερα -ανακαινισμένο πλήρως- αποτελεί ένα μοναδικό μουσείο οθωμανικής αρχιτεκτονικής, ιστορικής μνήμης και τεκμηρίωσης του τρόπου ζωής των εύπορων Οθωμανών κατοίκων.

 

Η θεματολογία της έκθεσης δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να περιηγηθεί σε όλο το μουσείο και μέσα από κάθε δωμάτιο, ανάλογα τη χρήση και τη σημασία του, αλλά και τον ρόλο του κάθε καλεσμένου, να θαυμάσει από κοντά αντρικές, γυναικείες και παιδικές φορεσιές. Έτσι, για παράδειγμα, στο δωμάτιο του γυναικωνίτη εκτίθενται φορεσιές της νύφης με τις Ρωμιές, τις Αρμένισσες και τις μουσουλμάνες φίλες της και τα παιδιά, στο χαμάμ εκτίθενται φορεσιές του υπηρετικού προσωπικού, ενώ στον ανδρωνίτη παρουσιάζονται οι φορεσιές του γαμπρού και των καλεσμένων φίλων του.

 

Με οδηγό την ύφανση, τα χρώματα και τα σχέδια των φορεμάτων

 

Η καππαδοκική φορεσιά, σημάδι ταυτότητας, φυλής, καταγωγής και τάξης, χαρακτήριζε, ένωσε και ταυτόχρονα διαφοροποίησε τις θρησκευτικές ομάδες. Η εποχή, η ευημερία ή η φτώχεια, η χαρά ή το πένθος μπορούν να αναγνωριστούν από τη φορεσιά και περαιτέρω ο διαχρονικός διάλογος των πολιτισμών, ο αντίκτυπος του διεθνούς εμπορίου, η πρώιμη βιομηχανική ανάπτυξη και η επίδραση των μηχανών στα σχέδια και τα νήματα. «Με οδηγό την ύφανση, τα χρώματα και τα σχέδια των φορεμάτων, αναζητούμε τις ταυτότητες και το πολιτισμικό υπόβαθρο των ιδιοκτητών τους», υπογραμμίζει ο Καπλάνης Ιωσηφίδης.

 

«Μέσα από αυτές τις φορεσιές», επισημαίνει ο κ. Λυχούνας, «αναζητούμε τις ταυτότητες και τις πολιτισμικές καταβολές των ανθρώπων. Και αν πράγματι το πετυχαίνουμε αυτό, συνομιλώντας με εκείνους μέσω των φορεσιών τους, διαπιστώνεται ότι σήμερα θα ήταν αδύνατο να συμβεί κάτι ανάλογο με τα σύγχρονα ενδύματα. Και αυτό γιατί σήμερα  έχει αλλοιωθεί κάθε σημάδι διαφοροποίησης μέσα στους πολύπλοκους δρόμους της ομογενοποίησης και της παγκοσμιοποίησης».

 

Η έκθεση υλοποιείται με τη συνεργασία του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ, του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης και του πανεπιστημίου Necmettin Erbakan του Ικονίου της Τουρκίας.

 

ΑΠΕ: Β.Λωλίδης

 

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 8:33 pm


Ευθυμογράφημα: Νίκο Ευαγγελάτε εσύ σούπερ σταρ!

γράφει ο

Βασίλης Βελιάνος

 

*Η τηλεοπτική σεζόν τελειώνει με όλους τους… έγκριτους δημοσιογράφους της ζώνης του λυκόφωτος (και του  infotainment),  να πνίγονται στην  σκόνη του unpaixtampol (άπαιχτου)  Νίκου Ευαγγελάτου. Άξιος ο μισθός του και τα βραβεία του!

 

 

*Στην διάρκεια και της φετινής σεζόν, έχει διανύσει  εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, καλύπτοντας την ερευνητική δημοσιογραφία στα πέρατα της οικουμένης.  Με τους ειδικούς  να υπολογίζουν πως μ΄ αυτά τα χιλιόμετρα, θα πηγαινοερχόταν στη σελήνη  πάνω από 12 φορές! Από την Αθήνα και το τραπέζωμα  του ζεύγους Μητσοτάκη στο ζεύγος Καρόλου- Καμίλας…

 

 

 

* ….στο πιτς  φυτίλι  βρέθηκε στο Σότσι της  Ρωσία και στην εξοχική κατοικία του Πούτιν. Συνοδεύοντας τον στην ιππασία του και συμβουλεύοντάς τον πως να φερθεί  στην συνέντευξη με τον Τάκερ Κάλσον . 

 

 

 

*Από μια συνέντευξη προφανώς από την οποία δεν μπορούσε να λείπει. Κατέφυγε λοιπόν στις…. Τατανιές της Στεφανίδου κι εκείνη  του έδωσε ένα μαγικό… βότανο που τον έκανε αόρατο. Συμβουλεύοντάς τον Βλαδίμηρο  που είχε κάτι κενά μνήμης και επί του πιεστηρίου! 

 

 

 

*Στους… διακτινισμούς σε παρελθόν,  παρόν και μέλλον, δεν υπάρχει δεύτερος.  Ακόμα και στην βάπτιση του Κασελάκη… διακτινίσθηκε επιβεβαιώνοντας τον Στέφανο πως όντως στα βαφτίσια του, το λάδι σχημάτισε  σταυρό στην επιφάνεια της κολυμβήθρας! 

 

 

 

*Φέροντας το  βαρέως,  που δεν παρέστη στην ορκωμοσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη ως βοηθός αρχιεπίσκοπος προσδοκά ποσοστά κάτω του 25%  για την ΝΔ την άλλη Κυριακή, για ξαναγίνουν βουλευτικές  εκλογές  και να ορκίσει την κυβέρνηση Κασελάκη! 

 

 

*Δίκην πολεμικού ανταποκριτή,  διακτινίσθηκε  και στις γέφυρες της Κριμαίας που έβαλαν στο σημάδι οι ουκρανοί! 

 

 

Αμέσως μετά κουβάλησε  στο στούντιο τον Πούτιν και τον… καταχέριασε για την αναποτελεσματικότητα του αμυντικού σχεδίου της Μόσχας. Με τον Βλαδίμηρο να αποχωρεί ως …ένυδρος γαλή. (Βρεγμένη γάτα) 

 

 

 

*Ασθμαίνοντας  έφτασε  και στην τελετή  απονομής των φετινών βραβείων oskar.  Ευτυχώς για τους φανς του όμως τα πρόκαμε! 

 

 

*Κάνοντας στα πεταχτά και μια αυτοψία στην ελληνική φρεγάτα που θα πήγαινε για περιπολίες στις θάλασσες της Υεμένης. Έκανε τις παρατηρήσεις του εγκρίνοντας  τελικά την αποστολή της. 

 

 

*Την Γιουροβίζιον δεν την είχε στο πρόγραμμα. Απλά του προέκυψαν οι… νύστες της Μαρίνας  Σάτι. Σβέρκωσε τον Μητσοτάκη λοιπόν και τον πήγε πεσκέσι στον Νετανιάχου να απολογηθεί. 

 

 

*Παρότι δεδηλωμένος ΑΕΚτζής πετάχτηκε και στο Βερολίνο να νταγιαντίσει τον Γιαννακόπουλο στο τελικό της Ευρωλίγκας. Και  τα κατάφερε ο μπαγάσας. 

 

 

* Ντουγρού για την πτήση της Singapore Airlines μετά ως… αυτόπτης μάρτυρας μεταφέροντας στο κοινό  του  με ις τρομακτικές αναταράξεις. 

 

 

*Ιατρική σε ικετεύω: Προχώρα και στον κλωνοποίηση των ανθρώπων για να αποκτήσουμε καμιά ντουζίνα… διακτινισμένους να μην ξεκολλάμε από την τηλεόραση ολημερίς! 

 

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 8:14 pm


Καβάλα: Νέες εργασίες για το δίκτυο φυσικού αερίου στις αρχές Ιουνίου - Δείτε τις οδούς

Οι εργασίες για την εγκατάσταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Καβάλα, συνεχίζονται και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, με τον Δήμο Καβάλας να ενημερώνει για τις οδούς που θα γίνουν εργασίες τις επόμενες ημέρες.

 

Σε ανακοίνωση του ο Δήμος αναφέρει τα εξής:

“Προγραμματισμός εργασιών κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου της Enaon EDA στην πόλη της Καβάλας, για το χρονικό διάστημα από 01.06.2024 έως 15.06.2024:

 

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ 

  • Εκσκαφή, εγκατάσταση αγωγού, επίχωση και ασφαλτική αποκατάσταση στις οδούς Μακεδονομάχων, Εγνατίας, Αθηναίας, Αισώπου, Ναυπλίου και υπόλοιπο ασφαλτικής αποκατάστασης στην οδό Ι. Μέξη και σε μικρά τμήματα των οδών Θεσσαλονίκης και Ήρας

 

ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΙ ΑΓΩΓΟΙ 

  • Εκσκαφή, εγκατάσταση αγωγού, επίχωση και ασφαλτική αποκατάσταση σε οδούς σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΚτΕ”

 

Πηγή: Δήμος Καβάλας

 

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 7:25 pm


ΑΟ Καβάλα: Οι φίλαθλοι της ομάδας ανέδειξαν πολυτιμότερο παίκτη της σεζόν τον Βασίλη Παπαδόπουλο

Ο ΑΟ Καβάλα είχε μία καταπληκτική σεζόν στη Γ’ Εθνική κατηγορία, κατέκτησε το πρωτάθλημα και προβιβάστηκε εύκολα στη Super League 2.

 

Ο ΑΟΚ ζήτησε από τους φιλάθλους να ψηφίσουν τον πολυτιμότερο ποδοσφαιριστή της φετινής πορείας, με τον κόσμο να ψηφίζει μέσω των social media τον επιθετικό της ομάδας, Βασίλη Παπαδόπουλο.

 

Ο ΑΟ Καβάλα ανέφερε τα εξής:

«Έπειτα από τη ψηφοφορία των φιλάθλων της ομάδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, MVP για τη φετινή σεζόν αναδείχθηκε ο Βασίλης Παπαδόπουλος. Ευχαριστούμε τα παιδιά καθώς και όλη την ομάδα για τη φετινή πορεία και προσπάθεια!»

 

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 6:49 pm


Ιατρικός σύλλογος Καβάλας: “Το κάπνισμα προκαλεί μεταλλάξεις στο DNA των κυττάρων και στερεί ανθρώπινες ζωές”

Το μήνυμα του για την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος (31 Μαΐου), στέλνει ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας, τονίζοντας πως όλοι μαζί πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά από το κάπνισμα και τα νέα καπνικά προϊόντα, που αποτελούν παγκόσμια απειλή για την Υγεία.

 

Η ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρει τα εξής:

“Η σιωπηλή υφέρπουσα τεράστια ΜΑΣΤΙΓΑ, το κάπνισμα στερεί ανθρώπινες ζωές, προκαλεί υψηλή σοβαρή νοσηρότητα και χρεώνει τα συστήματα Υγείας παγκοσμίως με υπέρογκα ποσά. 

 

Οι μόνοι που ωφελούνται είναι οι καπνοβιομήχανοι. «Το Κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την Υγεία», αναγράφεται σε όλα τα πακέτα καπνού. Δυστυχώς οι καπνιστές εθισμένοι αγνοούν το μήνυμα κινδύνου. 

 

Ο καπνός των τσιγάρων περιέχει πάνω από 4.000 βλαβερές χημικές ουσίες. Το Κάπνισμα προκαλεί μεταλλάξεις στο DNA των κυττάρων και καρκίνους στόματος, ρινοφάρυγγα, λάρυγγα, πνευμόνων, οισοφάγου, στομάχου, παγκρέατος, ουροδόχου κύστης.

 

Το Κάπνισμα αυξάνει συστηματικά τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

Το Κάπνισμα προκαλεί Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, εμφύσημα και χρόνια βρογχίτιδα.

 

Το Κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει των κίνδυνο επιπλοκών π.χ. αποβολή, πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης του νεογνού.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτρέπει τις Κυβερνήσεις να προστατέψουν τους νέους από τις επιθετικές τακτικές μάρκετινγκ καπνού.

 

Όλοι μαζί συστρατευόμαστε στην Παγκόσμια Εκστρατεία προστασίας των παιδιών από το κάπνισμα και τα νέα καπνικά προϊόντα, που και αυτά αποτελούν παγκόσμια απειλή για την Υγεία. Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος ας γίνει η κάθε μέρα μας.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 6:16 pm


Πολιτικολογίες: Οι πατρίκιοι και οι πληβείοι των Ευρωψηφοδελτίων

γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Για μια ακόμη φορά και στα ψηφοδέλτια της Ευρωβουλής των κομμάτων φιγουράρουν κάποιοι οι οποίοι προκαλούν από θυμηδία, μέχρι και απορίες για το πώς βρέθηκαν εκεί…

 

Αθλητές, δημοσιογράφοι που θέλουν μια δεύτερη καριέρα, διορισμένοι περιφερειάρχες που θέλουν αναβάθμιση και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς θα βρεις στα ψηφοδέλτια για τα οποία μας προτείνουν την δική μας επιλογή για να τους στείλουμε στην Ευρωβουλή…

 

Και δεν φτάνει αυτό φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις ότι κάποιοι έχουν «γκέλ» για να εκλεγούν και μας έρχονται στο νου κάποιοι που πήγαν εκεί και δεν μας τίμησαν καθόλου με την συμπεριφορά τους…

 

Από την άλλη έχουμε και τα κόμματα που επιδεικνύουν την προτίμησή τους σε ορισμένους υποψηφίους και αναρωτιόμαστε γιατί έβαλαν και τους υπόλοιπους και αν αυτοί οι υπόλοιποι παίζουν τον ρόλο της …γλάστρας!

 

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι δημοσκοπήσεις που «μετρούν» υποψήφιους ευρωβουλευτές γίνονται συνεχώς και συνήθως παραγγέλνονται και πληρώνονται από τους ίδιους, εφόσον έχουν την οικονομική δυνατότητα.

 

Τα αποτελέσματά τους γίνονται γνωστά στο εσωτερικό κομμάτων και ΜΜΕ και αυτό επιτείνει την ανταγωνιστικότητα μεταξύ υποψηφίων που, σε κάποιες περιπτώσεις, γίνεται ακραία.

 

Το πρόβλημα είναι μεγάλο για όσους ξεκίνησαν ως φαβορί και κινδυνεύουν να μην εκλεγούν ή να εκλεγούν σε χαμηλή σειρά.

 

Μεταξύ των υποψήφιων ευρωβουλευτών της ΝΔ, και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις… πρώτη στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων έρχεται η Ελίζα Βόζεμπεργκ με 32,1%, και ακολουθούν: Γιώργος Αυτιάς 27,1%. Βαγγέλης Μεϊμαράκης 20,2%, Φρέντης Μπελέρης 16,3%, Μανώλης Κεφαλογιάννης 13,2%, Πύρρος Δήμας 13,1%, Στέλιος Κυμπουρόπουλος 12,9% Ελεονώρα Μελέτη 9,3% ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο Δημήτρης Τσιόδρας.

 

Στην πρώτη πεντάδα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ προηγείται ο Κώστας Αρβανίτης με 33,7% και ακολουθούν: Νίκος Παππάς 24,1%, Νικόλας Φαραντούρης 23,2%, Έλενα Κουντουρά 22,7% και Σοφία Μπεκατώρου 18,3%.

 

Αντίστοιχα στην πρώτη πεντάδα των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ πρώτος είναι ο Νίκος Παπανδρέου με 26,5%, δεύτερος ο Γιάννης Μανιάτης με 24,7% και ακολουθούν Σάκης Αρναούτογλου, Φίλιππος Σαχινίδης και Λευτέρης Καρχιμάκης.

 

Ξεκινάμε την ανάγνωση: Για παράδειγμα ο πρώην διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας που προφανώς ήταν ο εκλεκτός του Μεγάρου Μαξίμου στο ευρωψηφοδέλτιο και αυτό δηλώθηκε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο όταν ο Κ. Μητσοτάκης παρουσίασε βιβλίο του συνεργάτη του για την ΕΕ σε μια εκδήλωση στην οποία πιέστηκαν υπουργοί και βουλευτές να παραστούν, γιατί πριμοδοτείται;

 

Μετά έχουμε Αυτιάς, Μπελέρης και Μελέτη και σύμφωνα με την γκρίνια ορισμένων φαίνεται ότι ο Δημήτρης Τσιόδρας υποστηρίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά όχι τόσο ώστε να φτιαχτεί ένα ευρωψηφοδέλτιο στα μέτρα του.

 

Από την άλλη μεριά απορεί κανείς αυτοί που θα σταυρώσουν τον Αυτιά ή την Μελέτη, αλλά και τον Μπελέρη τι ακριβώς μήνυμα θέλουν να στείλουν στην κυβέρνηση; ‘Ότι καλύτερη και πιο τίμια η λίστα και όχι ο σταυρός προτίμησης;

 

Από την άλλη μεριά στην Κουμουνδούρου θα ήθελαν την πρωτιά για έναν υποψήφιο συνδεδεμένο με τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως πχ ο πανεπιστημιακός και σύμβουλος ευρωπαϊκών υποθέσεων του προέδρου Νίκος Φαραντούρης, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ως πρώτο σε προτίμηση τον εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα τον δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη, που ως εν ενεργεία ευρωβουλευτής έχει μηχανισμό και μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα.

 

Από εκεί και πέρα, σημαντικό για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εκλεγούν πρόσωπα που αναδείχθηκαν από τις προκριματικές εκλογές όπως η Σοφία Μπεκατώρου και ο πρώην μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς και όχι πρώην βουλευτές-ευρωβουλευτές (Κουντουρά, Αυγέρη, Γ. Τσίπρας, Κουρουμπλής κα).

 

Από τη μια μεριά καλό είναι μια και ονόματα όπως ο Κουρουμπλής είναι καιρός να αποσυρθούν ή ο Γιώργος Τσίπρας που θα φανεί με τους σταυρούς που θα πάρει αν έχει πέρασμα στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη!

 

Στο παραπαίον ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι οι Ανδρουλικοί δεν έχουν και ιδιαίτερο πέρασμα στις δημοσκοπήσεις…

 

Για παράδειγμα γνωρίζουμε ότι ο πρώην γραμματέας Ανδρέας Σπυρόπουλος και εξ απορρήτων του Νίκου Ανδρουλάκη έθεσε υποψηφιότητα για την ευρωβουλή με τη βεβαιότητα ότι θα εκλεγεί πρώτος.

 

Από τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν καταγράφεται καν σε εκλόγιμη θέση με τους Νίκο Παπανδρέου, Γιάννη Μανιάτη, Φίλιππο Σαχινίδη να προηγούνται- χωρίς εσείς να αποκλείεται το ενδεχόμενο εκλογής του.

 

Τι είναι αυτό το κόλλημα με τους Παπανδρέου οι οποίοι προφανώς έχουν μηχανισμούς και πριμοδοτούνται ως οι πορφυρογέννητοι της πολιτικής σκηνής;

 

Οι Πασόκοι δεν βάζουν μυαλό και γι αυτό δεν θα έχουν πέρασμα στην δεύτερη θέση της τελικής κατάταξης των κομμάτων το βράδυ της 9ης Ιουνίου!

Εκεί που έχει πλάκα είναι η Νέα Αριστερά…

 

Ο δύο φορές ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου ήταν το απόλυτο φαβορί μέχρι που εμφανίστηκε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. 

 

Έτσι, ενώ ο πρώην δημοσιογράφος κάνει μία από τις δυναμικότερες προεκλογικές καμπάνιες, με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, ο πολύ νεότερός του κυβερνητικός εκπρόσωπος στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα συγκεντρώνει μεγαλύτερες συμπάθειες παρόλο που δεν "κινείται" πολύ γιατί δεν έχει τα οικονομικά μέσα.

 

Όπως καταλαβαίνετε η λίστα ήταν πιο τίμια, μια και αναδείκνυε τα θέλω των αρχηγών και τα σκυλιά δεμένα, αλλά φαίνεται ότι έχουν τους μηχανισμούς να κουλαντρίζουν την ψήφο των …τροφίμων της στρούγκας!

 

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 5:44 pm


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας