Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Όλγα Μαρκογιαννάκη: Είναι αναγκαίο η νέα γενιά να συστρατευτεί για την αλλαγή των πολιτικών που επηρεάζουν τη ζωή της»

Με καταγωγή από την Κοζάνη, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα η Όλγα Μαρκογιαννάκη διεκδικεί μια θέση στο ευρωκοινοβούλιο ως υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

 

Μιλώντας στο KavalaNews.gr και στον Τάσο Αποστολίδη τόνισε πως είναι η πρώτη φορά που θέτει υποψηφιότητα έπειτα από αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

 

«Δεν το σκέφτηκα ούτε για μία στιγμή, όταν ο πρόεδρος μας μου πρότεινε να είμαι υποψήφια ευρωβουλευτής. Το έκανα με χαρά γιατί θέλω η γενιά μου θέλει να δει την Ευρώπη ξανά δίπλα στον πολίτη.

 

Αγωνιώ για το αύριο όπως όλοι οι πολίτες και θεωρώ ότι είναι αναγκαίο η νέα γενιά να συστρατευτεί για την αλλαγή των πολιτικών που επηρεάζουν τη ζωή της.

 

Στην περιοχή από όπου προέρχομαι έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια τον οικονομικό μαρασμό μετά και από τη βίαιη απολιγνητοποίηση που υπέστη ο νομός μας»

 

είπε μεταξύ άλλων η κ. Μαρκογιαννάκη.

 

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη

Δημοσιεύθηκε στις 6 June 2024 | 2:02 pm


Δημοτικό σχολείο Φιλίππων: Έμαθαν για το περιβάλλον με βιωματικό τρόπο μέσω προγράμματος της NASA - ΒΙΝΤΕΟ

Το ευρωπαϊκό etwinning πρόγραμμα GreenFluencer που υλοποιείται στο Δημοτικό Σχολείο Φιλίππων το 2023-24 παρότρυνε να εντοπίσει καινοτόμα προγράμματα με θέμα το περιβάλλον, ώστε οι μαθητές να κατακτήσουν την γνώσης με βιωματικό τρόπο.

 

Ένα από τα καινοτόμα προγράμματα ήταν η πλατφόρμα της eesa όπου κάθε εβδομάδα υπήρχαν δράσεις για το περιβάλλον και για το κλίμα, όλο το επιχείρημα έγινε υπό την υποστήριξη του συμβούλου εκπαίδευσης της 3ης Περιφέρειας ΔΙ.Π.Ε. Καβάλας Χατζηκυριακού Γιάννη και την αιγίδα της ΔΙ.Π.Ε. Καβάλας.

 

Υλοποιήθηκαν για πρώτη φορά στον νομό Καβάλα από την πλατφόρμα της eesa της ευρωπαϊκής NASA οι παρακάτω δράσεις:

 

- Astro-pi Mission Space Lab

- Astro-pi Mission Zero

- Climate Detectives Kids 2023-24

- Mission X «Train like an astronaut»

 

1. To Astro-pi Mission Space Lab οι μαθητές/τριες προγραμμάτισαν κώδικα σε γλώσσα προγραμματισμού python για τον ευρωπαϊκό δορυφορικό σταθμό ISS της ευρωπαϊκής NASA (eesa). Δύο ομάδες υλοποίησαν το πρόγραμμα με θέμα να μετρηθεί η ταχύτητα του διαστημικού σταθμού με πραγματικές εικόνες από τον ίδιο δορυφορικό σταθμό ISS, επειδή όμως το σχολείο δεν διαθέτει raspberry pi οπότε δεν έτρεξε κανονικά, αλλά ελπίζουμε την νέα σχολική χρονιά να εξοπλιστεί το σχολείο μας και να το υλοποιήσουμε.

 

2. To Astro-pi Mission Zero οι μαθητές/τριες κατασκεύασαν εικόνες σε pixel (σε γλώσσα python) με θέμα για το περιβάλλοντος. Οι μαθητές όλοι μαζί έστειλα μήνυμα στον δορυφορικό σταθμό για την προστασία της γης SAVE EARTH αλλά και για τον εορτασμός της 25 Μαρτίου. Οι εικόνες θα εμφανιστούν στον ευρωπαϊκό σταθμού ISS τέλη του Ιουνίου. Με την εκπομπή της εικόνας θα λάβουν ένα πιστοποιητικό που δείχνει τη θέση του ISS δορυφόρου όπου εκτελέστηκε το πρόγραμμά τους.

 

- Οι κατασκευές των παιδιών για τον δορυφόρο ISS στο youtube, και σε παρουσίαση

- Χρόνια πολλά Ελλάδα

- Μήνυμα για τη γη “Save Earth

 

3. Στο Climate Detectives Kids 2023-24 οι μαθητές/τριες της Γ, Δ και Ε τάξης υλοποίησαν 3 δράσεις με θέμα το κλίμα και την κλιματική αλλαγή που εμφανίζεται στην γη. Δυστυχώς παρατήρησαν με την χρήση του micro:bit, πως το έδαφος των Φιλίππων για φέτος είναι άνυδρο.

 

Ορισμένες δράσεις:

 

- Ο κύκλος του Νερού

- Αύξηση του Φαινομένου Θερμοκηπίου

- Το φως

 

4. Στο Mission X «Train like an astronaut» οι μαθητές του σχολείου υλοποίησαν δράσεις με θέμα εκπαίδευση αστροναυτών. Όπου οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν να εργάζονται ως αστροναύτες με την χρήση γαντιών, μπάλας, micro:bit κλ.π.

 

Το σχολείο ευχαριστεί την ευρωπαϊκή μονάδα eesa της NASA.

 

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

 

Ευχαριστούμε θερμά την ευρωπαϊκή μονάδα eesa της NASA για τα καινοτόμα ευρωπαϊκά προγράμματα όπου έχει δημιουργήσει στην πλατφόρμα της και μπορούν να τα υλοποιήσουν οι μαθητές των δημοτικών σχολείων και τους κηδεμόνες και μαθητές του σχολείου μας όπου υποστηρίζουν τις καινοτόμες δράσεις που εντοπίζουν οι εκπαιδευτικοί.

Δημοσιεύθηκε στις 6 June 2024 | 12:47 pm


Έφυγε από τη ζωή ο Τάσος Μπιρσίμ

Ο Στάμος και η Μαρουσώ Μπιρσίμ με την οικογένεια Τάσου Μπιρσίμ ανακοίνωσε ότι ο αγαπημένος σύζυγος, πατέρας και παππούς, Τάσος Μπιρσίμ, έφυγε από τη ζωή το απόγευμα της Τετάρτης 5 Ιουνίου 2024.

 

Η εξόδιος ακολουθία και αποτέφρωση θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο.

 

Ο Τάσος Μπιρσίμ, ο προσωπικός σκηνοθέτης του Ανδρέα Παπανδρέου, υπήρξε διευθυντής τηλεόρασης στην ΕΡΤ κατά την δεκαετία του 1980.

Ήταν στο επίκεντρο της θεμελίωσης και δημιουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης του Ant1, Mega και ΣΚΑΙ στην Ελλάδα μέχρι και πρόσφατα.

 

Με αριθμό μαθητικού μητρώου 1 το 1965 στην Σχολή Κινηματογράφου και τηλεόρασης Π. ΠΑΠΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ο Τάσος Μπιρσίμ άρχιζε στα τέλη της δεκαετίας του '60 μια παθιασμένη καριέρα στην Ελληνική τηλεόραση που σύντομα τον φέρνει κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου και τα πιο μεγάλα ελληνικά πολιτικά γεγονότα με το ΠΑΣΟΚ.

 

Με την υποδοχή του Ευρώ το 2002, την Τελετή εγκαινίων Αεροδρόμιο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ το 2001, την Τελετή Millennium - "Υποδεχόμαστε το 2000 στο ΦΩΣ της Ακρόπολης”, τα εγκαίνια της Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου Χαρίλαος Τρικούπης το 2004, ο Τάσος Μπιρσίμ δημιούργησε ιστορία στην καρδιά των μεγάλων γεγονότων της Ελλάδας.

 

Με συχνές επισκέψεις σε περισσότερους από 130 τηλεοπτικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο, βραβευμένος με το 1ο βραβείο "ΣΤΡΑΤΙΕΣ και ΛΑΟΙ”  στο φεστιβάλ της Ρώμης 1994, ο Τάσος Μπιρσίμ ονειρευόταν ακούραστα τον εκσυγχρονισμό της τηλεοπτικής παραγωγής στην χώρα μας με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο.

 

Πίσω από τις κάμερες με τους ταλαντούχους τεχνικούς αλλά και μπροστά από τις κάμερες με τους αγαπημένους του παρουσιαστές, ο Τάσος Μπιρσίμ,  δημιουργούσε χιλιάδες τηλεοπτικές ώρες με πάθος και μεγάλο σεβασμό για τον τηλεθεατή.

 

Υπήρξε πρωτεργάτης στην οργάνωση, σκηνοθεσία, μεγάλων live διεθνών πολιτικών και αθλητικών συναντήσεων.

 

Από το Ράλι Ακρόπολις, στους Μεσογειακούς Αγώνες Στίβου, το Ευρωμπάσκετ, το Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα Στίβου, την υποδοχή των Ολυμπιονικών το 1996 καθώς και την τελετή έναρξης, τελετή λήξης του ΑΘΗΝΑ97.

 

Από το 2017 και μέχρι πρόσφατα ο Τάσος Μπιρσίμ ήταν ο σκηνοθέτης της εκπομπής «Με Αρετή και Τόλμη» των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Από το αγαπημένο του Λεωνίδιο στην Αρκαδία, πριν δυο χρόνια, η Ειρήνη Νικολοπούλου έγραψε:

 

"Ο Τάσος δεν έγινε πλούσιος γιατί δεν τον ενδιέφεραν τα χρήματα, αλλά εστίαζε με πάθος σε ότι κι αν έκανε.

 

Κι αν ο θρύλος τον θέλει να πολλαπλασίαζε με τους φακούς, τις εντολές του στις κάμερες και τα κουμπιά του στην κονσόλα του control room της ΕΡΤ, τους οπαδούς των συγκεντρώσεων των πρώτων ετών του ΠΑΣΟΚ, που του έφερε φήμη και τον καθιέρωσε ως μάγο της τηλεσκηνοθεσίας, η αλήθεια είναι αυτή: Ο Τάσος παρέμεινε απλός, ταπεινός, ψυχούλα, άνθρωπος πάνω απ’ όλα με ζεστασιά, γλυκομίλητος και άντρας από βελούδο."

 

Πηγή: Leonidion.gr

Δημοσιεύθηκε στις 6 June 2024 | 11:02 am


Χρήστος Στεφόπουλος: «Η αποχή δεν σημαίνει αντίδραση ούτε αλλαγή απέναντι σε ένα πολιτικό κατεστημένο»

Καρδιολόγος στο επάγγελμα με πολιτική δράση στο ΠΑΣΟΚ και προερχόμενος από την Κατερίνη ο Χρήστος Στεφόπουλος μιλά στο KavalaNews.gr και στον Τάσο Αποστολίδη για το πως αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα ως ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚΚίνημα Αλλαγής.

 

«Οι ευρωεκλογές προέκυψαν από μια πολύ τιμητική πρόταση που μου έγινε από τον πρόεδρό μας τον Νίκο Ανδρουλάκη.

 

Την αποδέχτηκα χωρίς καμία περιστροφή γιατί πιστεύω ότι αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για την παράταξη και για την χώρα να μπορέσει να δημιουργηθεί το πλαίσιο αυτό ώστε μέσα στην Ευρώπη να διαμορφωθούν διαφορετικοί συσχετισμοί και να αλλάξουν οι πολιτικές προς όφελος των λαών».

 

Παραδέχτηκε ότι το «κυνήγι» του σταυρού για κάποιον που προέρχεται από την περιφέρεια έχει αντικειμενικές δυσκολίες.

 

«Όμως στο τέλος τώρα που σιγά, σιγά κλείνει ο προεκλογικός αγώνας, όλο αυτό αφήνει ένα πολύ ευχάριστο συναίσθημα γιατί έχεις έρθει σε επαφή με κόσμο και από άλλες περιοχές από αυτές τις οποίες ζεις, έχεις βρει κόσμο που είχες καιρό να δεις, βιώνεις τα προβλήματα που έχει η κάθε περιοχή.

 

Το αποτύπωμα που μου αφήνει εμένα παρά τις δυσκολίες είναι θετικό».

 

Μιλώντας γι’ αυτό που αποκόμισε από τις συναντήσεις που είχε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, είπε ότι

 

«υπάρχει μια μεγάλη βουβή πλειοψηφία που θέλει μια μεγάλη αλλαγή στα πολιτικά πράγματα της χώρας και προσπαθεί να βρει τον δρόμο μέσα από τον οποίο θα εκφραστεί. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να δημιουργηθούν τέτοια πολιτικά πλαίσια ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές.

 

Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι υπάρχουν πολλοί που δεν γνωρίζουν την ακριβή ημερομηνία των εκλογών. Είναι ένα στοίχημα πολύ σημαντικό η συμμετοχή στις εκλογές. Η αποχή δεν σημαίνει αντίδραση ούτε αλλαγή απέναντι σε ένα πολιτικό κατεστημένο. Ίσα – ίσα δημιουργείς το υπόβαθρο για πολιτικές σε βάρος των λαών. Πρέπει να συμμετέχουμε γιατί και οι αποφάσεις στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντικές και αφορούν άμεσα στην καθημερινότητά μας αλλά και η εσωτερική πολιτική σκηνή πρέπει να λάβει τα μηνύματά της για να αλλάξει το πολιτικό τοπίο μέσα στη χώρα»,

 

είπε ο κ. Στεφόπουλος.

 

Σε ερώτηση τι θα έλεγε σε κάποιον δύσπιστο πολίτη για απέναντι στην Ευρώπη είπε ότι

 

«ο Έλληνας πολίτης πρέπει να την αντιληφθεί ως το σπίτι του. Ένα σπίτι που τον βοηθάει στην καθημερινότητά του, δημιουργεί τις συνθήκες για να μεγαλώσει την οικογένειά του, να λειτουργήσει μέσα στο επάγγελμά του.

 

Παράλληλα όμως όπως και κάθε σπίτι έχει τα προβλήματά του στην οικονομική διαχείριση, τα προβλήματά του με τους γείτονες κλπ. Με διαβούλευση, με σωστό προσωπικό, με εκλεγμένους ηγέτες με μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα και χωρίς κοντόφθαλμες λογικές πολλά μπορούν να αλλάξουν.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πάρα πολλά δώσει και σαν πολιτική και σαν οικονομική οντότητα. Έχουμε ελεύθερη διακίνηση των πολιτών, της οικονομίας. Ως πολίτες της ένωσης έχουμε πλεονεκτήματα κι έτσι πρέπει να του δούμε»

 

επισήμανε μεταξύ άλλων.

 

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη

Δημοσιεύθηκε στις 6 June 2024 | 10:36 am


«Έφυγε» από τη ζωή η Γιούλα Γιαννακοπούλου – Το «αντίο» του Βασίλη Λιόγκα

Με μια ανάρτηση αποχαιρέτησε, την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024, τη Γεωργία Γιαννακοπούλου ή αλλιώς «Γιούλα», όπως ήταν γνωστή στους φίλους της, ο Βασίλης Λιόγκας.

 

Η Γιούλα Γιαννακοπούλου, είχε υπάρξει υποψήφια δημοτικής σύμβουλος Καβάλας με την παράταξη της Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης με επικεφαλής τον Βασίλη Λιόγκα.

 

Διαβάστε το «αντίο» του Βασίλη Λιόγκα:

 

Η Γιούλα δεν θα ξαναχαμογελάσει πια…

 

«Μερικοί άνθρωποι σημαδεύουν τη ζωή μας, απλώς και μόνο γιατί διασταυρώθηκαν οι δρόμοι μας. Αναπάντεχο και οδυνηρό το άκουσμα της απώλειας της Γεωργίας Γιαννακοπούλου.

 

Της ευγενικής, πάντα πρόσχαρης και πρόθυμης, της Γιούλας της Προσφοράς. Της κοπέλας που αναγκάσθηκε να διακόψει τις σπουδές της στη Νομική για να δουλέψει – και το ‘χε καημό, γι’ αυτό και σκόπευε να χρηματοδοτήσει ένα ταμείο αρωγής προς οικονομικά αδύναμους νέους Καβαλιώτες, για να μη βρεθούν σε παρόμοια θέση.

 

Της ευαίσθητης αστής αργότερα, με το αθόρυβο κοινωνικό της έργο, με τη ακούραστη συμμετοχή σε κοινωνικούς φορείς, πολιτιστικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα, πάντα υπό τους όρους της αξιοπρέπειας και της διαφάνειας. Όταν έλειπαν, έφευγε κι αυτή.

 

Της συντηρητικής κυρίας που κόσμησε το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ τρεις φορές, γιατί πίστευε στους ανθρώπους, εμπνέοντας έτσι κι άλλους συμπολίτες, πολλούς τότε, που κι αυτοί δεν ήταν του χώρου μας, ονειρεύονταν όμως μια Καβάλα της προόδου και της ανθρωπιάς. Κι ας μην την ψήφιζε για το λόγο αυτόν ο κύκλος της.

 

Της αγνής συναγωνίστριάς μας σ’ όλους τους κοινωνικούς αγώνες, που μας εκπροσώπησε επάξια την τετραετία 2007-2010 στο Κέντρο Πρόνοιας του Δήμου.

 

Της καλλιεργημένης κυρίας που ήταν πάντα παρούσα στα καλέσματα της Στέγης του ΣΦΓΤ, ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές της, όπως και τώρα, ήταν παρούσα. Που θέλησε να προσφέρει τα έργα τέχνης του σπιτιού της στην Πινακοθήκη του Δήμου, αλλά δεν πρόλαβε. Μια πεινασμένη ψυχή που για μοναδική τροφή είχε τον εαυτό της και αποθαρρυνόταν με το παραμικρό.

 

Το 2007 η ΔΑΣ εξέδοσε μια εφημεριδούλα, ένα βήμα προσανατολισμένο στην κοινωνία και τις ανάγκες της, ανοιχτό σε όλες τις φωνές, διαμαρτυρίας, διεκδίκησης, συσπείρωσης και κριτικής. Μαζί με τους πολύτιμους συνεργάτες αυτής της έκδοσης, τον Τάκη, την Ντίνα και την Γιούλα, την Ανθή, τη Φιλιώ, το Θόδωρο, την Τζιοβάνα και την Ελσα, τον Φάνη, την Εύη και το Νίκο, που πλούτισαν με τον τρόπο τους την εκδοτική αυτή προσπάθεια και την κατέστησαν χρήσιμο εργαλείο διεκδίκησης της πόλης μας, απευθυνθήκαμε σ’ όλους τους ενεργούς δημότες της πόλης, στους δημοσιογράφους και τους πολίτες και τους καλέσαμε να στηρίξουν τον «Δημόφιλο».

 

Αφιέρωμα σαν ένα κερί στη μνήμη της το παρακάτω κείμενο, γραμμένο από την ίδια στις 14 Νοεμβρίου του μακρινού 2007, για τον «Δημόφιλο»:

 

ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΙΡΑ, Η ΕΙΜΑΡΜΕΝΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΚΑΒΑΛΙΩΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΥΧΕΡΟΙ

 

«Η όμορφη πόλη μας. Βγάζει υπουργούς, αλλάζει τοπικούς άρχοντες, αλλά πάντα στην ίδια μακαριότητα.

 

Φύλλο δεν κουνιέται. Οι ίδιες φάτσες, τα πρωινά στα πολυάριθμα “Καφέ”, συνταξιούχοι και νεολαίοι, μπρός στά νες, εσπρέσο, καπουτσίνο και λοιπά, επιβεβαιώνουν τό παληό τραγουδάκι του Χατζή, και μείς οι τρεις στόν καφενέ, τσιγάρο, πρέφα και καφέ, βρέ δε βαριέσαι αδελφέ”.

 

Αυτοί όλοι ανήκουν στους προνομιούχους Νεοέλληνες. Οι πρώτοι γιατί το Κράτος τους έστειλε νωρίς στα σπίτια τους για να βολέψει στη θέση τους «δικά του παιδιά», ο δε νεότερος πληθυσμός, προτιμά τά λίγα καί από οποιαδήποτε πηγή, αντί να κουράζεται σε καθημερινή απασχόληση.

 

Αθάνατη Ελλάδα. Βέβαια, δυό στενά παρακάτω, η οδός Βενιζέλου πνίγεται από την κυκλοφοριακή συμφόρηση, οι ηλικιωμένοι φοβούνται να κυκλοφορήσουν μην τους πατήσει αυτοκίνητο και η Πόλη ανασαίνει βαριά καί μέ δυσκολία από τη μόλυνση. Τά μεγάλα λεωφορεία για τους στενούς δρόμους, χωρίς ράμπες γιά τους ανάπηρους και τα καροτσάκια, παλεύουν νά προχωρήσουν ανάμεσα στα σταθμευμένα αυτοκίνητα. Καί πιό κάτω, δίπλα στο γκρεμισμένο τόσο ασυλλόγιστα σύμβολο της πόλης, τους Μύλους, αποπερατούται οσονούπω το «Δικαστικό ΜΈΓΑΡΟ». Ο Ναός τής Δικαιοσύνης δίπλα σ’ έναν δρόμο πυκνής κυκλοφορίας, χωρίς προαύλιο χώρο, χωρίς χώρο στάθμευσης, όπου συναισθηματικά φορτισμένοι άνθρωποι θα διακινούνται καθημερινά μέσα σ’ αυτό το αλαλούμ, καθώς επίσης και πεζοί και περιπατητές και παιδιά κλπ.

 

Πώς θα προστατευθούμε; Τα τελευταία χρόνια η χώρα πληρώνει βαρύ φόρο αίματος από την ανευθυνότητα και προχειρότητα των κρατικών αποφάσεων. Οι αποζημιώσεις κλείνουν κάποια στόματα, δεν θεραπεύουν όμως τις ανθρώπινες πληγές.

 

Οι πολίτες καλούμαστε να διεκδικήσουμε μόνοι μας την ασφάλεια της ζωής μας, την ποιότητα της ζωής μας, το αύριο των παιδιών μας.

 

Ας μην αφήσουμε άλλους να αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς.

 

Αυτό είναι ένα νόημα και μια ουσία ζωής, που δικαιώνει την παρουσία μας σ’ αυτόν τον όμορφο κόσμο που μας χαρίστηκε και που κάποιοι εν ονόματι των συμφερόντων τους έχουν βαλθεί να καταστρέψουν».

 

(για την αντιγραφή)

Βασίλης Λιόγκας, 5.6.2024

Δημοσιεύθηκε στις 6 June 2024 | 10:04 am


Ευδοκία Τσαγκλή: «Τα Τέμπη με οδήγησαν στον ακτιβισμό και από εκεί στην πολιτική για να αλλάξω τα πράγματα»

Η 28η Φεβρουαρίου και το τυχαίο γεγονός να βρίσκεται μέσα στο μοιραίο τρένο των Τεμπών αποτέλεσε το ορόσημο για την Ευδοκία Τσαγκλή το οποίο άλλαξε τη ζωή της για πάντα.

 

Ήταν από τους «τυχερούς» που κατάφερε να ζήσει και να διηγείται για πάντα τις τραγικές ώρες που βίωσε η ίδια και οι συνεπιβάτες της μετά την σύγκρουση.

 

Αυτό το τραγικό γεγονός την οδήγησε στον ακτιβισμό και στη συνέχεια στα μονοπάτια της πολιτικής με μοναδικό στόχο όπως λέει η ίδια στο KavalaNews.gr και στον Τάσο Αποστολίδη να αποκτήσει θεσμικό ρόλο η προσπάθειά της για την αποκάλυψη της αλήθειας.

 

Υποψήφια ευρωβουλευτής πλέον με το κόμμα «Κόσμος» του Πέτρου Κόκκαλη διεκδικεί την ψήφο των πολιτών ωθούμενη από την ανάγκη να παλέψει όπως λέει με τα θηρία.

 

 

«Θα ήθελα να δω και άτομα της γενιάς μου που δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί να ασχολούνται με την πολιτική για να αλλάξουν ουσιαστικά κάτι γιατί έχουν αντιληφθεί πόσο μεγάλη είναι σαθρότητα, το έλλειμα της δικαιοσύνης και της αλήθειας. Η πλήρης απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ακριβώς επειδή αυτό ξεκινάω από ένα πράγμα μου δίνει τη δύναμη να πορευτώ με αυτόν τον στόχο»

 

επισημαίνει.

 

Αναφερόμενη στην απόφασή της να συστρατευτεί με το κόμμα «Κόσμος», είπε αν και της έγιναν προτάσεις και από άλλα κόμματα δεν θα μπορούσε να επιλέξει κόμματα που έχουν συμβάλλει όπως είπε στην καταστροφή.

 

«Με προσέλκυσε το γεγονός ότι ο «Κόσμος» είναι ένα καινούργιο ευρωπαϊκό κόμμα όπως και οι άνθρωποι που το πλαισιώνουν οι οποίοι δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί και όσα πρεσβεύουν.

 

Ξέρετε η κλιματική δικαιοσύνη είναι το πιο σημαντικό για τους πολίτες».

 

Αναφερόμενη στην αποχή είπε πως είναι θέμα που την προβληματίζει ωστόσο είναι δικαιολογημένη όπως είπε σε έναν βαθμό καθώς υπάρχει το ταμπού ότι όλοι είναι ανήθικοι και ότι τίποτα δεν αλλάζει.

 

«Πως όμως θα αλλάξουν τα πράγματα εάν δεν ψηφίσει ο κόσμος και αν δεν έρθει και η νέα γενιά να συστρατευτεί και να ψηφίσει.

 

Εγώ παρακινώ τους νέους ανθρώπους να μπουν στο πολιτικό προσκήνιο για να αλλάξουμε αυτό που μας άφησαν οι προηγούμενες γενιές».

 

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη

Δημοσιεύθηκε στις 6 June 2024 | 8:52 am


Δημήτρης Πανόπουλος: «Έχει σημασία να ψάξει κάποιος τις πολιτικές που πρεσβεύει το κάθε κόμμα και τι θέλει να πετύχει στην Ευρώπη».

Πρώτη φορά στο στίβο της πολιτικής ο δημοσιογράφος και μέλος της Ένωσης Συντακτών Αθηνών ο Δημήτρης Πανόπουλος.

 

Αν και δεν είχε καμία σχέση με κόμματα μέχρι τώρα εξηγεί στο KavalaNews.gr και στον Τάσο Αποστολίδη πως αποφάσισε να διεκδικήσει μια θέση στο ευρωκοινοβούλιο ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

«Η σχέση μου με την πολιτική ήταν αυτή που έχει ένας δημοσιογράφος που βέβαια είχε παρακολουθήσει τα πράγματα από πιο κοντά. Παλιότερα όταν ήμουν στον Alpha συμμετείχα στην εκπομπή checkpoint με την Γιάννα Παπαδάκου και είχα την ευκαιρία να καλύψω αρκετές ολομέλειες του ευρωκοινοβουλίου. Εκεί μόλις 25 χρονών μου δόθηκε η ευκαιρία να πάρω συνεντεύξεις από κορυφαία πολιτικά πρόσωπα στο ευρωκοινοβούλιο. Είχα λοιπόν αίσθηση για τις εργασίες και τις διαδικασίες που γίνονται.

 

Αν έχεις βρεθεί στο ευρωκοινοβούλιο εντυπωσιάζεσαι από το τι συμβαίνει εκεί. Είναι πολύ διαφορετική η εικόνα που έχει ένας άνθρωπος στην Ελλάδα που το έχει απλά ως μια ιδέα, ως μια πληροφορία και πολύ διαφορετική η εικόνα που αποκτάς αν βρεθείς εκεί και καταλάβεις ότι όταν λες ευρωπαϊκή νομοθεσία και ευρωκοινοβούλιο και αποφάσεις κρατών - μελών, όλα αυτά είναι πραγματικά και συμβαίνουν μεταξύ των ανθρώπων που εκλέγονται από την κάθε χώρα».

 

Όπως λέει η γνωριμία του με τον Στέφανο Κασσελάκη και η πρόταση που του έγινε στη συνέχεια ήταν εντελώς τυχαία. Οι δυο τους γνωρίστηκαν για πρώτη φορά στο τηλεοπτικό πλατό στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού όπου συμμετείχε, την εποχή που ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν ακόμα υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισημαίνει μέχρι τότε ο ίδιος δεν είχε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ

 

«Κρατήσαμε μια επαφή και όταν ανέλαβε αρχηγός του κόμματος και άρχισε να καταρτίζεται το ευρωψηφοδέλτιο μου πρότεινε να είμαι υποψήφιος.

 

Όπως λέει παράπονό του είναι ότι δεν κατάφερε να πάει πολύ στην επαρχία. «Μπήκα με πολύ μικρό budget σε αυτή τη διαδικασία και στεναχωριέμαι γιατί αν και είχα μηνύματα από την επαρχία για να πάω δεν τα κατάφερα.

 

Σε χρήματα είναι πολύ δύσκολο να υποστηρίξεις την υποψηφιότητά σου σε όλη τη χώρα. Σε χρόνο, αν το ξέρεις νωρίτερα μπορείς να τον αξιοποιήσεις καλύτερα. Αν τώρα έχεις μόνο έναν μήνα για να το κάνεις τότε επικεντρώνεσαι αναγκαστικά στα σόσιαλ μίντια και σε τηλεοπτικές εμφανίσεις. Αναγκαστικά για να συμπληρώσεις κοινό και χρόνο το παλεύεις με αυτόν τον τρόπο. Εγώ είμαι και μόνος μου δεν έχω κανένα επιτελείο δεν έχω συνεργάτες και είναι πραγματικά δύσκολο».

 

Για την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις είπε ότι ο κόσμος πρέπει να αναλογιστεί τι είναι αυτό που ακούει από τα ακροδεξιά κόμματα.

 

«Τα ακροδεξιά κόμματα αυτό που κάνουν σε όλη την Ευρώπη είναι να εκμεταλλεύονται την δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Επικεντρώνονται σε αυτό και προσπαθούν να προσεγγίσουν το κοινό με λαϊκίστικο τρόπο.

 

Δεν προτείνουν πραγματικές λύσεις αλλά υπέρ απλουστευμένες λύσεις οι οποίες είναι μη εφαρμόσιμες και εκμεταλλεύονται την οργή της στιγμής. Αντίθετα υπάρχουν δυνάμεις που έχουν εφαρμόσιμο και ρεαλιστικό πρόγραμμα. Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δυο μήνες πριν τις ευρωεκλογές δημοσιεύτηκε η ευρωδιακήρυξη. Νομίζω ότι έχει σημασία κάποιος να ψάξει να δει ποιες είναι οι πολιτικές που πρεσβεύει ο καθένας και τι θέλει να πετύχει στην Ευρώπη».

 

Για την ακρίβεια είπε ότι δεν είναι καθόλου αληθινά τα λόγια που λέγονται από την πλευρά της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή της.

 

«Εμείς καταθέσαμε κοστολογημένη πρόταση για μηδενικό ΦΠΑ στα τρόφιμα αυτά που καθορίζει η ΕΛΣΤΑΤ. Λένε ότι είναι ένα μέτρο που δεν γίνεται να εφαρμοστεί και δεν θα φέρει και αποτελέσματα.

 

Έχει εφαρμοστεί σε άλλες χώρες και μείωσε κατά πολύ τον πληθωρισμό των τροφίμων. Αυτό ήταν το πιο αποτελεσματικό μέτρο το οποίο για να εφαρμοστεί πρέπει να υπάρχει φορολογικό αντίβαρο και εμείς το έπροτείνει. Αυτό που λέει όμως η κυβέρνηση ότι αν μειωθεί ο ΦΠΑ δεν θα πέσουν οι τιμές τους είναι η πλήρης αποδοχή της ύπαρξης καρτέλ στην εφοδιαστική αλυσίδα. Παραδέχονται δηλαδή ότι δεν είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν τα καρτέλ και την αισχροκέρδεια μέχρι να φτάσει ένα προϊόν από το χωράφι στο ράφι»

 

είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πανόπουλος.

 

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη

Δημοσιεύθηκε στις 6 June 2024 | 8:19 am


Μέλπω Λεκατσά: «Ο φόβος δίνει πάτημα για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη»

Έτοιμη να ασχοληθεί για πρώτη φορά ενεργά με την πολιτική, βρήκε η πρόταση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, την υποψήφια ευρωβουλευτή Μέλπω Λεκατσά.

 

Όπως λέει η ίδια στο KavalaNews.gr και στον Τάσο Αποστολίδη αν και πάντα πολιτικοποιημένη δεν είχε την ευκαιρία να συμμετέχει σε κομματικές διαδικασίες καθώς δεν υπήρχε ο χρόνος όσο βρισκόταν στον εργασιακό στίβο.

 

«Στο πρόσωπό μου θέλησε να ενώσει την εποχή της αντίστασης κατά της δικτατορίας με το σήμερα, επιλέγοντάς με τυχαία φαντάζομαι γιατί υπάρχουν πολλά πρόσωπα που αγωνίστηκαν για τον ίδιο σκοπό εκείνη την εποχή. Κάτι είδε σε εμένα ίσως τη ζωντάνια και την ελευθερία στο πνεύμα».

 

Ερωτηθείς σχετικά με το αν ο Στέφανος Κασσελάκης είναι τελικά αρκετά αριστερός, είπε ότι έθεσε την υποψηφιότητά του και εκλέχθηκε δημοκρατικά από τον κόσμο του κόμματος.

 

«Θα έπρεπε να έχουμε την υπομονή να δούμε πως θα εξελιχθεί.

 

Άλλωστε με μια αφοπλιστική ειλικρίνεια στη Θεσσαλονίκη είπε ότι ακόμα και τα Ελληνικά μου ήταν λίγα, αλλά κάνω κάθε μέρα μάθημα και όπως βλέπετε ο προφορικός του λόγος είναι άψογος.

 

Όσον αφορά στην αριστεροσύνη νομίζω ότι το 2024 όταν μιλάμε για ένα αριστερό κόμμα πρέπει να δούμε μια μεγάλη αγκαλιά. Δεν μπορούμε να του δούμε γραμμικά σε μια ευθεία. Είναι ένα κόμμα που πρέπει να είναι πατριωτικής εξουσίας.

 

Βαρεθήκαμε πια αν δεν γίνει έτσι θα έχουμε όλη μας τη ζωή άλλους που το κάνουν επικοινωνιακά καλύτερα και που είναι μόνιμα στην εξουσία και καταδυναστεύουν τον λαό μας».

 

Είπε ότι θεωρεί ηθικά απαράδεκτο να εκλέγεται κάποιος με ένα κόμμα και να αποχωρεί στη συνέχεια κρατώντας την έδρα.

 

«Να φύγεις δικαίωμά σου είναι αλλά να παραδώσεις την έδρα. Και αυτό που άκουσα από τον κ. Κούλογλου δεν μου άρεσε καθόλου γιατί έχουμε καθίσει στα ίδια θρανία, φαρμακοποιός τελείωσε κι εκείνος μετά έγινε δημοσιογράφος. Η έδρα βεβαίως ανήκει σε εσένα γιατί σε ψηφίζει ο κόσμος. Ηθικά όμως είσαι κάτω από μια σκέπη. Οι έδρες γενικώς των κομμάτων ανήκουν στους ψηφοφόρους των κομμάτων».

 

Για όσους αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι κατανοεί τους αγώνες που έδωσαν αλλά δεν θα τους ήξερε κανείς αν δεν είχαν θητεύσει στην κυβέρνηση Τσίπρα. Έγιναν πολύ καλά πράγματα αλλά έγιναν και λάθη. «Εγώ πιστεύω ότι βαθύτερη αιτία δεν ήταν αν ο Κασσελάκης ήξερε πολύ Μαρξ ή Ένγκελς, η βαθύτερη αιτία είναι αυτό που μας καταδυναστεύει στην Ελλάδα το αρχηγιλίκι. Όλοι πρόεδροι, όλοι μπροστά. Όταν η Αριστερά παλεύει με ιδέες, οι ιδέες πάντοτε φέρνουν φράξιες, μπορεί για μια λέξη, για μια διατύπωση αυτό είναι προβληματικό και δεν είναι η ώρα για τέτοια πράγματα. Σήμερα η Αριστερά πρέπει να ενωθεί σε ένα μέτωπο εναντίον αυτής της λαίλαπας που λέγεται δεξιά.  Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ευρώπη έχουμε ακροδεξιά κινήματα που φουντώνουν. Όλα η λήθη τα σκέπασε και κάνουμε συνεχώς τα ίδια λάθη», είπε η κ. Λεκατσά αναφερόμενη στον κατακερματισμό των αριστερών κομμάτων.

 

Μιλώντας για την ακρίβεια είπε ότι σήμερα ένα σπίτι δυάρι στη Γαλλία πληρώνει το 1/3 της αξίας που πληρώνει ένα σπίτι στην Ελλάδα.

 

«Δεν καταλαβαίνω γιατί η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι η πολιτική που ακολουθεί πλήττει τα φτωχότερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας μας»

 

είπε.

 

Ο κόσμος είπε τέλος, δείχνει τον δρόμο για το πως θα διαμορφωθεί το πολιτικό τοπίο.

 

«Υπάρχει πολύς φοβισμένος κόσμος που φοβάται το χειρότερο. Κάθε φορά υπάρχει η καραμέλα του φόβου. Όμως δεν πρέπει να σκεφτόμαστε έτσι γιατί δίνουμε πάτημα στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. χρειαζόμαστε αναχώματα»

 

είπε.

 

Ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη

Δημοσιεύθηκε στις 6 June 2024 | 7:33 am


Συναυλία του Σταμάτη Κραουνάκη στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων στις 6 Ιουλίου

O Σταμάτης Κραουνάκης στις 6 Ιουλίου θα δώσει συναυλία στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων στην Καβάλα.

 

Τελευταία φορά που ο κ. Κραουνάκης είχε βρεθεί στην Καβάλα για συναυλία ήταν το 2022, για το φεστιβάλ Cosmopolis.

 

Η φετινή παράσταση ονομάζεται «Πιάνει ο έρωτας δουλειά». Θυμηθείτε τι είχε αναφέρει σε συνέντευξη του για την Καβάλα ο Σταμάτης Κραουνάκης ΕΔΩ.

Δημοσιεύθηκε στις 5 June 2024 | 10:48 pm


Καιρός στην Καβάλα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και στη συνέχεια μεγάλη άνοδος

Το meteokav.gr αναφέρει πως η θερμοκρασία θα έχει μία μικρή πτώση στην Καβάλα τις επόμενες ημέρες, αλλά στη συνέχεια θα υπάρξουν εκ νέου πολύ υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή.

 

 

Αναλυτικά το meteokav.gr αναφέρει τα εξής:

“Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός με κύρια χαρακτηριστικά την περιορισμένη αστάθεια και την μικρή πτώση της θερμοκρασίας (η οποία όμως θα παραμείνει σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα). 

 

Ωστόσο στην συνέχεια οι θερμοκρασίες θα επιστρέψουν σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα. Για ζωντανή ενημέρωση www.meteokav.gr.

 

Αρχικά, αργά μέσα στην νύχτα-ξημέρωμα Πέμπτης μικρή πιθανότητα για πέρασμα τοπικών βροχών κυρίως στα βορειότερα τμήματα του νομού. Από τις πρωινές ώρες θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις που από το μεσημέρι και μετά κυρίως στα ορεινά θα είναι τοπικά αυξημένες. Έτσι, από τις μεταμεσημβρινές εώς και τις πρώτες βραδινές ώρες υπάρχει πιθανότητα για εκδήλωση τοπικών μπορών και μεμονωμένων καταιγίδων. 

 

Η πιθανότητα ανά περιοχή διακρίνεται ως εξής.

  • 1) Υψηλή πιθανότητα στα ορεινά και σε πεδινές περιοχές στο βόρειο κομμάτι του νομού
  • 2) Αξιόλογη πιθανότητα σε πεδινές περιοχές κοντά σε ορεινούς όγκους
  • 3) Μικρή πιθανότητα στα υπόλοιπα τμήματα του νομου

 

Πιθανότητα πρόσκαιρα και  τοπικά για έντονα φαινόμενα και μικρή πιθανότητα για χαλάζι μεσαίου μεγέθους σε περιοχές της κατηγορίας 1) και δευτερευόντως στην 2).

 

Την Παρασκευή πιο περιορισμένη αστάθεια με  τοπικές νεφώσεις κυρίως τις απογευματινές ώρες με πιθανότητα για τοπικές μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά και στα βορειότερα τμήματα (θα υπάρξει λεπτομερή ενημέρωση στο www.meteokav.gr). 

 

Μέχρι και την Δευτέρα θα διατηρηθεί παρόμοιο θερμοκρασιακό μοτίβο με υπαρκτό το ενδεχόμενο πρόσκαιρων και τοπικών φαινομένων αστάθειας. Από την Τρίτη αναμένεται εκ νέου σταδιακή επιστροφή σε πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες για ένα διάστημα τουλάχιστον 5 ημερών. Για κάθε νεότερο www.meteokav.gr.”

Δημοσιεύθηκε στις 5 June 2024 | 10:13 pm


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Δημήτρης Πανόπουλος - Kavala News

Δημήτρης Πανόπουλος  Kavala News

Δημοσιεύθηκε στις 6 June 2024 | 8:25 am


Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας