Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

“Εικόνα εγκατάλειψης σε αρκετές περιοχές της Θάσου - Ο Δήμος δεν κάνει καμία προσπάθεια για να ενισχυθεί με προσωπικό”

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θάσου σε ανακοίνωση της τονίζει πως υπάρχει εικόνα εγκατάλειψης σε αρκετές περιοχές του νησιού. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που αφορούν πχ την  καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό και την επάρκεια νερού. 

 

Η παράταξη αναφέρει πως οι επανειλημμένες προσπάθειές της να δώσει λύσεις οι δημοτική αρχή παραμένουν άκαρπες. Επίσης τονίζει πως η διοίκηση του Δήμου δεν καταβάλει καμία προσπάθεια για να ενισχυθεί ο Δήμος με χρήματα και προσωπικό.

 

 

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

“Συνεχίζει να μας απασχολεί, το ίδιο έντονα όσο και τους κατοίκους των χωριών του νησιού μας, η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζουν αρκετές περιοχές, λόγω της διαιώνισης προβλημάτων σε στοιχειώδης ανάγκες συντήρησης και αποκατάστασης. 

 

Ζητήματα που αφορούν την καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό, την συγκέντρωση των όμβριων, τεχνικές οδικές παρεμβάσεις κλπ αλλά και πιο σύνθετα ζητήματα όπως πχ η επάρκεια νερού όλο το χρόνο και οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας.

 

Δυστυχώς, οι επανειλημμένες προσπάθειές μας να υποχρεώσουμε την δημοτική αρχή να δώσει λύση παραμένουν άκαρπες.

 

Η διοίκηση του Δήμου δεν μπορεί να επικαλείται έλλειψη κονδυλίων ή προσωπικού ως δικαιολογία, όσο δεν καταβάλει καμιά προσπάθεια για να ενισχυθεί ο δήμος μας με το ανάλογο χρήμα και προσωπικό, δεν ανοίγει μέτωπο με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων που με σειρά νόμων κατάντησαν τους δήμους και τις περιφέρειες τυχοδιώκτες και φορομπήχτες σε ένα λαό που ήδη φορολογείται ανηλεώς.

 

Η περιφρόνηση που δείχνει η διοίκηση σε απλές, στοιχειώδης ανάγκες των κατοίκων σε πολλές περιπτώσεις είναι προκλητική και εξοργιστική. Μάλιστα στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου τα προβλήματα αυτά αποκτούν πολλαπλάσια διάσταση.

 

Καλούμε τους συνδημότες μας να συμπορευτούν με τη Λαϊκή Συσπείρωση ώστε με τις παρεμβάσεις μας να διεκδικήσουμε την άμεση επίλυση των πιο επειγόντων ζητημάτων και τη δρομολόγηση λύσεων για τα μεγαλύτερα προβλήματα που εκκρεμούν.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 17 June 2024 | 10:57 pm


“Οψόμεθα εις Φιλίππους”: Δράση για την κλιματική αλλαγή για παιδιά από 8 έως 15 ετών

Η επιστημονική ομάδα “Οψόμεθα εις Φιλίππους”, μία εκπαιδευτικό δράση με τίτλο το “Μωσαϊκό του κλίματος” (Climate Fresk).

 

Η δράση αφορά την Κλιματική αλλαγή και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-15 ετών και θα γίνει στο πάρκο επί της Παφλαγονίας, στη γειτονιά της Νεάπολης. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό για παρακολούθηση.

 

 

Σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρει τα εξής:

“Η επιστημονική ομάδα “Οψόμεθα εις Φιλίππους”, με αφορμή τη φετινή της θεματική “Κλίμα και Κλιματική αλλαγή”, διοργανώνει, στο πλαίσιο υλοποίησης των εκδηλώσεων του προγράμματος COPE, το εκπαιδευτικό workshop με τίτλο το “Μωσαϊκό του κλίματος” (Climate Fresk).

 

Απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά ηλικίας 8-15 ετών και θα υλοποιηθεί ως μέρος του Φεστιβάλ Τοπικών Πράσινων Πρωτοβουλιών, στο πάρκο επί της Παφλαγονίας, στη γειτονιά της Νεάπολης. Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή στο κοινό για παρακολούθηση.

 

*Για δήλωση συμμετοχής μπορείτε να καλέσετε στο +30 6977166169 | κ. Αμπελίδης Θεόδωρος (Περιορισμένος αριθμός θέσεων).

 

“Το Μωσαϊκό του Κλίματος” αποτελεί μια βιωματική και συνεργατική δράση κατά την οποία παρέχεται ολοκληρωμένη εκπαίδευση, με τη μορφή παιχνιδιού, σχετικά με τον κλιματικό εγγραμματισμό και κινητοποίηση για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. 

 

Με τη βοήθεια 21 καρτών και τη συνδρομή των πιστοποιημένων διευκολυντών του κλίματος (facilitators), κ. Αμπελίδη Θεόδωρο, κ. Ξηρό Ανδρέα και κα. Σπαθάρη Άννα, των Οψόμεθα εις Φιλίππους, τίθεται ως στόχος η δημιουργία κριτικής σκέψης σε θέματα κλιματικής επιστήμης, η κατανόηση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής από την ίδια την τοπική κοινότητα, η ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση των συμμετεχόντων.

 

Στόχος των “Οψόμεθα εις Φιλίππους”, είναι η επιστήμη του περιβάλλοντος να γίνει πιο προσιτή και κατανοητή στο ευρύ κοινό καθώς και η δημιουργία κλιματικής συνείδησης με απώτερο σκοπό την αναστροφή αυτής της δυσχερούς κατάστασης η οποία έχει επέλθει εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης.

 

Ο οργανισμός μας θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τον Δήμο Καβάλας και τον Σύλλογο Κατοίκων Νεάπολης για την ενεργό συμμετοχή και δράση τους.

 

Για περισσότερες πληροφορίες | https://opsometha.org/klima-climate-fresk-2024/.”

Δημοσιεύθηκε στις 17 June 2024 | 10:41 pm


O Καβαλιώτης πρώην διαιτητής Σταύρος Μάνταλος αποχωρεί από τη θέση του αναπληρωτή προέδρου της ΚΕΔ

Παρελθόν από τη θέση του στην ΚΕΔ, ως αναπληρωτής πρόεδρος, θα αποτελέσει ο Καβαλιώτης πρώην διαιτητής, Σταύρος Μάνταλος, στις 30 Ιουνίου. 

 

Ο ίδιος γνωστοποίησε την απόφαση του, με επιστολή του προς την ΕΠΟ, η οποία διαβάστηκε στο ΔΣ της Ομοσπονδίας το μεσημέρι της Δευτέρας (17/06). Ο Σταύρος Μάνταλος βρέθηκε για δύο χρόνια σε αυτή τη θέση.

 

 

Στην επιστολή του ο κ. Μάνταλος αναφέρει τα εξής:

"Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να με εξαιρέσετε από τη σημερινή συζήτηση για την ανανέωση του συμβολαίου μου για έναν μήνα, καθώς σας κάνω γνωστό πως μετά τη λήξη του συμβολαίου μου (30/6) δεν επιθυμώ να συνεχίσω στη θέση του Αντιπροέδρου της ΚΕΔ.

 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τόσο εσάς, όσο και τα μέλη της Ε.Ε γιατί μού έδωσαν τη δυνατότητα μέσω της ΚΕΔ να συμμετέχω στα πιο συναρπαστικά πρωταθλήματα των 2 τελευταίων χρόνων.

 

Θα παραμείνω στη διάθεση της ΕΠΟ ώστε όταν κι αν χρειαστεί να ενημερώσω/παραδώσω στη νέα επιτροπή διαιτησίας οτιδήποτε μου ζητηθεί.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 17 June 2024 | 10:15 pm


Δύο πνιγμοί ανδρών την ίδια ώρα στη Θάσο αλλά σε διαφορετικά σημεία - Φωτογραφίες

Δύσκολη μέρα για το ΕΚΑΒ και το Κέντρο Υγείας Πρίνου ήταν η Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024. 

 

Στις 20:20 το ΕΚΑΒ δέχτηκε σχεδόν ταυτόχρονα δύο κλήσεις για πνιγμό. 

 

Η μια αφορούσε έναν 70χρονο Πολωνό τουρίστα στην παραλία της Τρυπητής και η άλλη έναν 39χρονο Ρουμάνο τουρίστα στην παραλία της ευρύτερης περιοχής της Σκάλας Ποταμιάς. 

 

Ο Πολωνός είχε φτάσει στη Θάσο περίπου τρεις ώρες νωρίτερα και αφού πρώτα τακτοποιήθηκε στο κατάλυμα του, πήγε για μπάνιο στη θάλασσα. 

 

Ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του και λίγο μετά διαπιστώθηκε ότι ήταν ήδη νεκρός. 

 

Πιο επεισοδιακή ήταν η ανάσυρση του Ρουμάνου τουρίστα ο οποίος κολυμπούσε με μάσκα και αναπνευστήρα και όταν τον έβγαλαν από τη θάλασσα είχε ακατάσχετη αιμορραγία από τη μύτη.

 

Περιμένοντας για περίπου μισή ώρα το ασθενοφόρο, στο σημείο είχε συγκεντρωθεί πολύς κόσμος που προσπάθησε να δώσει τις πρώτες βοήθειες. 

 

Για πολλά λεπτά έκαναν ΚΑΡΠΑ ενώ έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες και προσπάθειες απινίδωσης με συσκευή που υπάρχει σε κοντινό σημείο. 

 

Τραγική φιγούρα η σύντροφος του 37χρονου που ήταν σε απόγνωση. 

 

Στο κέντρο υγείας Πρίνου τελικά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. 

 

Σημειώνεται ότι τυχαία σήμερα είχαν βάρδια δυο πληρώματα ασθενοφόρων ταυτόχρονα. 

 

Συνήθως υπάρχει μόνο μια βάρδια (άρα και ένα μόλις όχημα διαθέσιμο) ανά 8ωρη βάρδια. 

 

Το ΕΚΑΒ στη Θάσο χρειάζεται άμεσα ενίσχυση με τουλάχιστον 7 άτομα για να προστεθεί σε μόνιμη βάση μια επιπλέον βάρδια για τις ώρες αιχμής.

 

Οι φωτογραφίες είναι από το περιστατικό της Σκάλας Ποταμιάς (πηγή: Thassos TV)

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 17 June 2024 | 10:01 pm


Δήμος Παγγαίου: Στις 9 & 10 Αυγούστου το 1ο Νεανικό μουσικό φεστιβάλ!

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων σε συνεργασία με τον Δήμο Παγγαίου, διοργανώνει το πρώτο Νεανικό μουσικό φεστιβάλ στις 9 & 10 Αυγούστου.

 

Ο Δήμος Παγγαίου κάνει κάλεσμα στους καλλιτέχνες να λάβουν μέρος.

 

 

Η ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει τα εξής:

“1ο Νεανικό Μουσικό Φεστιβάλ! 

 

Σε συνεργασία Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Παγγαίου & Δήμος Παγγαίου.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων σε συνεργασία με τον Δήμο Παγγαίου, διοργανώνει το πρώτο Νεανικό Μουσικό Φεστιβάλ με νέες και νέους καλλιτέχνες του τόπου μας, με στόχο την ανάδειξη και την αναγνώρισή τους. 

 

9 και 10 Αυγούστου. Εάν είσαι μουσικός ή είστε συγκρότημα και θέλετε να λάβετε μέρος, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα!

 

Δήλωση ΕΔΩ.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 17 June 2024 | 9:46 pm


Θάσος: Ουρές στις ταβέρνες στο λιμάνι του Λιμένα - Φωτογραφίες

Ουρές δημιουργήθηκαν σε ταβέρνες στον Λιμένα της Θάσου, με τους τουρίστες να πρέπει να περιμένουν αρκετά για να βρουν ένα τραπέζι.

 

Οι τουρίστες που έχουν βρεθεί στο νησί από το εξωτερικό αλλά και την Ελλάδα είναι πολλοί, κάτι που δημιουργεί και αυτές τις εικόνες. Στην επιλογή των τουριστών να περιμένουν αρκετή ώρα για ένα τραπέζι ίσως έπαιξαν ρόλο και οι τιμές κάποιων καταστημάτων.

 

Δημοσιεύθηκε στις 17 June 2024 | 9:19 pm


Αντιμέτωπη με 35 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε ένα 24ωρο η πυροσβεστική

Συνολικά 35 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα. Από αυτές, σύμφωνα με την πυροσβεστική, οι 30 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη πέντε.

 

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

 

Τέλος η πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Δημοσιεύθηκε στις 17 June 2024 | 9:01 pm


Φωτιά σε δύσβατο σημείο στο Ελαιοχώρι Καβάλας - Δύο αεροπλάνα στην περιοχή

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας (17/06) στο Ελαιοχώρι Καβάλας.

 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο και αγρότες της περιοχής, έθεσαν σε έλεγχο την πυρκαγιά.

 

Δύο αεροπλάνα πήγαν στην περιοχή, όμως δεν έριξαν επειδή υπήρχε κόσμος στο έδαφος, αλλά και επειδή η φωτιά ελέγχθηκε.

 

Η πυρκαγιά έκαψε ένα με δύο στρέμματα αμπέλια και δέντρα. Καθοριστική ήταν η συμβολή των αγροτών για να μην επεκταθεί περισσότερο.

 

Δημοσιεύθηκε στις 17 June 2024 | 8:40 pm


Ο νεοσύστατος Σκακιστικός όμιλος Θάσου διοργάνωσε τους 13ους Πανθασιακούς μαθητικούς αγώνες - Φωτογραφίες

Οι 13οι Πανθασιακοί μαθητικοί αγώνες σκακιού, διεξήχθησαν την Κυριακή 16 Ιουνίου, στα Λιμενάρια, στις Αποθήκες Μεταλλείων.

 

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Λιμεναρίων “Το Κάστρο” αναφέρει σε ανακοίνωση του, πως με χαρά και συγκίνηση “παρέδωσε” την πρωτοβουλία αυτών των αγώνων στον νεοσύστατο Σκακιστικό Όμιλο Θάσου.

 

 

Σχετική ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρει τα εξής:

“Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι 13οι Πανθασιακοί Μαθητικοί Αγώνες Σκακιού Θάσου που για 13η χρονιά διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων “Το Κάστρο” την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024, αυτή την φορά στα Λιμενάρια, στις Αποθήκες Μεταλλείων.

 

Με χαρά και συγκίνηση “παραδώσαμε” την πρωτοβουλία αυτών των αγώνων στο Πανθασιακό όργανο πια: στον νεοσύστατο Σκακιστικό Όμιλος Θάσου.

 

Η ικανοποιητική και συνειδητή συμμετοχή των παιδιών αλλά και η επιλογή των γονιών να στηρίξουν την προσπάθεια του αθλήματος και των παιδιών τους, είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα για την εξέλιξη του αθλήματος στο νησί μας.

 

Ήταν ατομικό πρωτάθλημα και δικαίωμα συμμετοχής είχαν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων του νησιού.

 

 

Διακρίθηκαν ανά κατηγορία οι:

 

Α

ΣΗΜΙΤΛΙΩΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ (χρυσό)

ΚΥΡΙΑΚΟΥΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ασημένιο)

ΤΟΤΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Χάλκινο)

ΚΥΡΙΤΣΟΓΛΟΥ ΕΛΝΤΑ 1ο κοριτσι

 

Β

ΣΑΛΟΝΙΚΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (χρυσό)

ΝΟΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (ασημένιο)

ΦΑΜΠΙΟ ΤΣΕΝΟΛΙ (χάλκινο)

ΣΗΜΙΤΛΙΩΤΗ ΕΛΕΝΗ (1ο κοριτσι)

 

Γ

ΠΕΡΖΑΜΑΝΗΣ ΗΛΙΑΣ (Χρυσό)

ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ (ασημένιο)

ΣΑΜΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (χάλκινο)

ΣΚΡΙΠΝΙΚ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ (1ο κορίτσι)

 

Ευχαριστούμε τα παιδιά, τους γονείς κ όσους στηρίζουν αυτή την προσπάθεια!!!! Ευχαριστούμε πάντα τον Σκακιστικό Όμιλο Καβάλας!!!!”

 

Δημοσιεύθηκε στις 17 June 2024 | 8:17 pm


BBC: Καταγγελίες για "μυστικές επιχειρήσεις" του Λιμενικού στην Ελλάδα που έφεραν τον θάνατο μεταναστών

Τον ισχυρισμό πως το Λιμενικό Σώμα έχει προκαλέσει το θάνατο δεκάδων μεταναστών στη Μεσόγειο κατά τη περίοδο 2000-2023, διατυπώνουν αυτόπτες μάρτυρες στο ντοκιμαντέρ του BBC “Dead Calm: Killing in the Med?” που θα προβληθεί απόψε, Δευτέρα (17/06).

 

Οι αρχικές πηγές, όπως αναφέρεται, ήταν κυρίως τοπικά μέσα ενημέρωσης, ΜΚΟ και η τουρκική ακτοφυλακή ενώ η Ελληνική Ακτοφυλακή δηλώνει πως απορρίπτει κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες για παράνομες δραστηριότητες.

 

Στο ντοκιμαντέρ γίνεται λόγος για διάφορα περιστατικά στα οποία καταγγέλλεται πως τουλάχιστον εννέα μετανάστες πετάχτηκαν εσκεμμένα στο νερό και αυτοί οι εννέα είναι μεταξύ των τουλάχιστον 40 ανθρώπων που φέρεται να έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της αναγκαστικής, όπως αναφέρεται, απομάκρυνσης τους από τα ελληνικά χωρικά ύδατα ή της ”επιστροφής” τους στη θάλασσα αφού είχαν καταφέρει να φτάσουν σε ελληνικά νησιά.

 

Το BBC, αναφέρει πως έδειξε πλάνα 12 ατόμων να φορτώνονται σε ένα σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής και στη συνέχεια να εγκαταλείπονται σε μια λέμβο, σε έναν πρώην ανώτερο αξιωματικό της υπηρεσίας.

 

Όταν σηκώθηκε από την καρέκλα του, και με το μικρόφωνό του ακόμα ανοιχτό, είπε ότι πρόκειται ″προφανώς για παράνομη (πράξη)” και “διεθνές έγκλημα”.

 

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παράνομα push backs (ώθηση ανθρώπων πίσω, προς την Τουρκία, από όπου πέρασαν) κάτι που είναι παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

 

Όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που, όπως αναφέρει το BBC, υπολογίζει τον αριθμό των περιστατικών που υποστηρίζουν ότι σημειώθηκαν θάνατοι ως αποτέλεσμα των ενεργειών της ελληνικής ακτοφυλακής.

 

 

Ανάλυση 15 περιστατικών

 

Τα 15 περιστατικά που αναλύθηκαν - με ημερομηνία Μαΐου 2020-2023 - υποστηρίζεται πως είχαν ως αποτέλεσμα 43 θανάτους.

 

Οι αρχικές πηγές ήταν κυρίως τοπικά μέσα ενημέρωσης, ΜΚΟ και η τουρκική ακτοφυλακή και όπως επισημαίνεται η επαλήθευση τέτοιων πληροφοριών είναι εξαιρετικά δύσκολη - οι μάρτυρες συχνά εξαφανίζονται ή φοβούνται πολύ για να μιλήσουν.

 

Αλλά σε τέσσερις περιπτώσεις το BBC αναφέρει πως κατάφερε να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες μιλώντας με αυτόπτες μάρτυρες και τονίζει μάλιστα πως στην σχετική έρευνα που παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ Dead Calm: Killing in the Med? προβάλλει μια σαφής μέθοδο δράσης.

 

Σε πέντε από τα περιστατικά, μετανάστες είπαν ότι πετάχτηκαν απευθείας στη θάλασσα από τις ελληνικές αρχές. Σε τέσσερις από αυτές τις περιπτώσεις εξήγησαν πώς είχαν αποβιβαστεί σε ελληνικά νησιά αλλά κυνηγήθηκαν. 

 

Σε πολλά άλλα περιστατικά, μετανάστες είπαν ότι τους είχαν βάλει σε φουσκωτές σχεδίες χωρίς μοτέρ, οι οποίες στη συνέχεια ξεφούσκωσαν ή φαινόταν πως ήταν τρυπημένες.

 

Μια από τις πιο ”ανατριχιαστικές αναφορές”, σύμφωνα με την έρευνα, ήταν ενός Καμερουνέζου, ο οποίος λέει ότι κυνηγήθηκε από τις ελληνικές αρχές μετά την απόβαση στο νησί της Σάμου τον Σεπτέμβριο του 2021.

 

Όπως είπε, σχεδίαζε με τη άφιξή του σε ελληνικό έδαφος να κάνει αίτηση για χορήγηση ασύλου.

 

″Μόλις είχαμε αγκυροβολήσει και η αστυνομία ήρθε από πίσω...Ήταν δύο αστυνομικοί ντυμένοι στα μαύρα και άλλοι τρεις με πολιτικά ρούχα. Ήταν μασκοφόροι, έβλεπες μόνο τα μάτια τους”, είπε.

 

Αυτός και άλλοι δύο - ένας άλλος από το Καμερούν και ένας άνδρας από την Ακτή Ελεφαντοστού - υποστηρίζουν πως μεταφέρθηκαν σε σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής.

 

″Ξεκίνησαν με τον [άλλο] Καμερουνέζο. Τον πέταξαν στο νερό. Ο άνδρας από το Ελεφαντοστού είπε: «Σώσε με, δεν θέλω να πεθάνω»...και τελικά μόνο το χέρι του ήταν πάνω από το νερό και το σώμα του κάτω. Σιγά-σιγά το χέρι του γλίστρησε από κάτω και το νερό τον τύλιξε”.

 

Ο συνεντευξιαζόμενος είπε στο BBC ότι τον χτύπησαν. ”Μπουνιές έπεφταν βροχή στο κεφάλι μου. Ήταν σαν να γρονθοκόπησαν ένα ζώο.” Και μετά λέει ότι τον έσπρωξαν επίσης στο νερό - χωρίς σωσίβιο.

 

Λέει πως κατάφερε να κολυμπήσει μέχρι την ακτή ενώ τα πτώματα των άλλων δύο - Σίντι Κέιτα και Ντιντιέρ Μάρσιαλ Κουαμού Νάνα- Sidy Keita και Didier Martial Kouamou Nana - ανασύρθηκαν στην τουρκική ακτογραμμή.

 

Οι δικηγόροι του επιζώντος ζητούν από τις ελληνικές αρχές να αρχίσουν έρευνα με την κατηγορία της διάπραξης διπλής δολοφονίας.

 

 

“Με πέταξαν δεμένο στην μέση της θάλασσας”

 

Ένας άλλος άνδρας, από τη Σομαλία, είπε στο BBC πώς τον Μάρτιο του 2021 συνελήφθη από τον ελληνικό στρατό κατά την άφιξή του στο νησί της Χίου και στην συνέχεια των παρέδωσαν στην ελληνική ακτοφυλακή.

 

Ισχυρίζεται πως μέλη της ακτοφυλακής του έδεσαν τα χέρια πισθάγκωνα και πριν τον ρίξουν στην θάλασσα.

 

″Με πέταξαν με δεμένο στη μέση της θάλασσας. Ήθελαν να πεθάνω”, είπε.

 

Όπως λέει, κατάφερε να επιβιώσει επιπλέοντας ανάσκελα πριν καταφέρει να απεγκλωβίσει το ένα από τα χέρια του. Αλλά η θάλασσα ήταν τρικυμιώδες και άλλοι τρεις μετανάστες που ήταν μαζί του, πέθαναν.

 

Ο συνεντευξιαζόμενος αναφέρει πως τελικά εντοπίστηκε από την τουρκική ακτοφυλακή.

 

Στο περιστατικό με τις μεγαλύτερες απώλειες ζωών -τον Σεπτέμβριο του 2022- ένα σκάφος που μετέφερε 85 μετανάστες αντιμετώπισε προβλήματα κοντά στο ελληνικό νησί της Ρόδου όταν κόπηκε η μηχανή του.

 

Ο Μοχάμεντ, από τη Συρία, λέει ότι κάλεσαν την ελληνική ακτοφυλακή για βοήθεια και πως μέλη αυτής τους φόρτωσαν σε μια βάρκα, τους οδήγησαν ξανά στα τουρκικά ύδατα και τους έβαλαν σε σωσίβιες λέμβους.

 

Υποστηρίζει πως στην σχεδία που δόθηκε στον ίδιο και την οικογένειά του δεν είχε κλείσει σωστά η βαλβίδα. ”Αμέσως αρχίσαμε να βυθιζόμαστε, το είδαν αυτό... Μας άκουσαν όλους να ουρλιάζουμε και παρόλα αυτά μας άφησαν”, είπε στο BBC.

 

″Το πρώτο παιδί που πέθανε ήταν ο γιος του ξαδέρφου μου... Μετά ένα - ένα. Ένα άλλο παιδί, ένα άλλο παιδί, μετά ο ίδιος ο ξάδερφός μου εξαφανίστηκε. Μέχρι το πρωί είχαν πεθάνει επτά ή οκτώ παιδιά. Τα παιδιά μου πέθαναν μέχρι το πρωί… ακριβώς πριν φτάσει η τουρκική ακτοφυλακή”.

 

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει σε όλους τους μετανάστες που ζητούν άσυλο να καταθέσουν την αίτησή τους σε πολλά από τα νησιά σε ειδικά κέντρα καταγραφής.

 

 

“Μυστικές επιχειρήσεις”

 

Αλλά οι συνεντευξιαζόμενοι,- με τους οποίους επικοινώνησε με τη βοήθεια του οργανισμού υποστήριξης μεταναστών Consolidated Rescue Group - είπαν ότι συνελήφθησαν πριν προλάβουν να φτάσουν σε αυτά τα κέντρα.

 

Κάνουν λόγο για άνδρες που φαίνεται να δρούσαν μυστικά, δεν φορούσαν στολές και συχνά κάλυπταν τα χαρακτηριστικά τους με κουκούλες.

 

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχυρίζονται ότι χιλιάδες μετανάστες που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη αναγκάστηκαν παράνομα να επιστρέψουν από την Ελλάδα στην Τουρκία και τους αρνήθηκαν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο, το οποίο κατοχυρώνεται στο διεθνές και ενωσιακό δίκαιο.

 

Ο Αυστριακός ακτιβιστής, Φαγιάντ Μουλά είπε ότι ανακάλυψε και ο ίδιος του πόσο μυστικές φαίνεται να είναι τέτοιου είδους επιχειρήσεις, τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, στο νησί της Λέσβου.

 

Όπως υποστηρίζει, οδηγώντας προς την τοποθεσία μιας υποτιθέμενης αναγκαστικής επιστροφής, τον σταμάτησε ένας άνδρας με κουκούλα ο οποίος αργότερα- πάντα κατά τον καταγγέλλοντα- “αποκαλύφθηκε” ότι εργαζόταν στην αστυνομία.

 

Καταγγέλλει μάλιστα πως στην συνέχεια η αστυνομία προσπάθησε να διαγράψει από την κάμερά του το βίντεο όπου είχε καταγράψει την στιγμή που τον σταμάτησαν και του απήγγειλαν κατηγορίες για αντίσταση στις αρχές. Τελικά, δεν έγινε καμία περαιτέρω ενέργεια.

 

Δύο μήνες αργότερα, σε ένα παρόμοιο μέρος, ο Μουλλα κατάφερε να βιντεοσκοπήσει μια αναγκαστική επιστροφή, που δημοσιεύτηκε από τους New York Times.

 

Μια ομάδα που περιελάμβανε γυναίκες και μωρά κατέβηκε από το πίσω μέρος ενός φορτηγού που δεν έφερε διακριτικά. Οδηγήθηκε σε μια προβλήτα και ακολούθως σε επιβιβάστηκε σε μια μικρή βάρκα.

 

Στη συνέχεια, όπως καταγγέλλεται, όλοι μεταφέρθηκαν με ένα σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής πιο μακριά από την ακτογραμμή και μετά τους έβαλαν σε μια σχεδία που την άφησαν να παρασύρεται.

 

Όπως αναφέρει το BBC (που υποστηρίζει πως έχει επαληθεύσει την γνησιότητα του υλικού), έδειξε το βίντεο στον Δημήτρη Μπαλτάκο, πρώην επικεφαλής των ειδικών επιχειρήσεων της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αρνήθηκε να κάνει εικασίες για το τι έδειχναν τα πλάνα - αφού είχε απορρίψει νωρίτερα κάθε πιθανότητα η Ελληνική Ακτοφυλακή να έχει διαπράξει αξιόποινες πράξεις.

 

Αλλά σε ένα διάλειμμα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, καταγράφηκε (δείτε το βίντεο εδώ) να λέει σε κάποιον εκτός πλάνου στα ελληνικά: ″Δεν τους έχω πει πολλά, σωστά; Είναι πολύ σαφές. Έτσι δεν είναι; Δεν είναι πυρηνική φυσική. Δεν ξέρω γιατί το έκαναν υπό το φως της ημέρας... Είναι... προφανώς παράνομο. Είναι διεθνής έγκλημα”.

 

 

Η απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και της Ελληνικής Ακτοφυλακής

 

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας είπε στο BBC ότι το βίντεο διερευνάται επί του παρόντος από την ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας της χώρας.

 

Μια δημοσιογράφος που διεξάγει σχετικές έρευνες και με την οποία μίλησε το ΒΒC στη Σάμο, αναφέρει πως πως άρχισε να συνομιλεί με ένα μέλος των ελληνικών ειδικών δυνάμεων μέσω της εφαρμογής γνωριμιών Tinder.

 

Όταν της τηλεφώνησε από αυτό που περιέγραψε ως ”πολεμικό πλοίο”, η Ρόμι βαν Μπάαρσεν τον ρώτησε περισσότερα για τη δουλειά του και τι συνέβη όταν οι δυνάμεις του εντόπισαν μια βάρκα με πρόσφυγες.

 

Η ίδια ισχυρίζεται πως της απάντησε: ”τους έδιωξαν πίσω” προσθέτοντας ότι τέτοιες εντολές ήταν ”από τον υπουργό” ενώ υποστήριξε πως θα τιμωρούνταν αν δεν σταματούσαν ένα σκάφος.

 

Επίσης, το ρεπορτάζ αναφέρει πως η Ελλάδα, πάντα αρνείται τις κατηγορίες για push backs ενώ τονίζεται πως η χώρα αποτελεί πύλη εισόδου στην Ευρώπη για πολλούς μετανάστες.

 

Συγκεκριμένα αναφέρει πως πέρυσι, σημειώθηκαν 263.048 αφίξεις δια θαλάσσης στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να δέχεται 41.561 (16%) από αυτές ενώ τονίζεται πως η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την ΕΕ το 2016 για να σταματήσει τη διέλευση μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, αλλά το 2020 είπε ότι δεν μπορούσε πλέον να την επιβάλλει.

 

Το BBC καταλήγει αναφέροντας πως παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνάς στην Ελληνική Ακτοφυλακή και αυτή απάντησε ότι το προσωπικό εργάζεται “ακαταπόνητα με μέγιστο επαγγελματισμό, έντονο αίσθημα ευθύνης και σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή και τα θεμελιώδη δικαιώματα” και ″σε πλήρη συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας”. Και συνεχίζει: ”Να επισημανθεί ότι από το 2015 έως το 2024, η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει διασώσει 250.834 πρόσφυγες/μετανάστες σε 6.161 περιστατικά στη θάλασσα. Η άψογη εκτέλεση αυτής της ευγενούς αποστολής έχει αναγνωριστεί θετικά από τη διεθνή κοινότητα”.

 

Τέλος το ΒΒC αναφέρει πως η ελληνική ακτοφυλακή έχει και στο παρελθόν επικριθεί για το ρόλο της στο μεγαλύτερο ναυάγιο μεταναστών στη Μεσόγειο εδώ και μια δεκαετία. Περισσότεροι από 600 άνθρωποι εκφράζονται φόβοι ότι έχασαν τη ζωή τους μετά τη βύθιση του σκάφους Adriana σε οριοθετημένη περιοχή διάσωσης της Ελλάδας τον περασμένο Ιούνιο.

 

Οι Έλληνες αξιωματούχοι επέμειναν ότι το σκάφος δεν αντιμετώπιζε προβλήματα και ήταν με ασφάλεια καθ′ οδόν προς την Ιταλία, και έτσι η ακτοφυλακή δεν επιχείρησε τη διάσωση.

 

 

πηγή: huffingtonpost.gr

 

Δημοσιεύθηκε στις 17 June 2024 | 7:46 pm


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας